Thais nieuws maandag 8 januari

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van december en 1-5 januari zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

Commentaar: Yingluck komt nooit terug naar Thailand

8 januari – Na de vlucht van Yingluck, twee dagen voor haar berechting door het hooggerechtshof, doken de verhalen op. Het regime zou een oogje hebben dicht geknepen zodat ze het land kon ontvluchten. Zelfs is de mogelijkheid geopperd dat het regime de vlucht had geregisseerd.

Zo onwaarschijnlijk is dat niet, want Yingluck’s Great Escape voorkwam een heleboel ellende voor de junta. Berechting van haar zou tot veel onrust hebben geleid, want ze had en heeft nog steeds een grote schare supporters. Dat drie agenten van de gemeentepolitie Bangkok zijn aangehouden voor hulp bij haar vlucht, speelt geen rol, want dat zijn Barbertjes.

Dus neem ik het nieuws van gisteren met een korreltje zout, dat het net zich om Yingluck sluit nu een tweede foto van haar in Londen bekend is geworden. Ik schreef gisteren dat het voor haar een fluitje van een cent is om uit handen van Justitie te blijven. Vandaag voeg ik daaraan toe: Ze hoeft nergens bang voor te zijn, want het regime heeft liever dat ze wegblijft dan dat ze terugkeert.

Tja, This is Thailand, zoals een bekende uitdrukking luidt. De werkelijkheid is gelaagd. De krant beschrijft de zichtbare werkelijkheid, maar de journalisten en ik denk ook grote delen van de bevolking weten wel beter. (Zie voor alle voorgaande berichten over Yingluck’s vlucht de pagina The Great Escape)

Achtergrond: Openbaar vervoer BKK krijgt er zeven metrolijnen bij

8 januari – Bangkok Post opent vandaag met een Special report (achtergrondverhaal) over de plannen voor uitbreiding van het metronetwerk in Bangkok. Gepland zijn zeven nieuwe lijnen en uitbreidingen van bestaande lijnen.

Bijgaande infographic brengt ze in beeld, maar in tegenstelling tot wat het doel is van een infographic: duidelijkheid verschaffen, schiet deze zijn doel voorbij. Alleen degenen die vertrouwd zijn met de plattegrond van Bangkok, zullen wijs kunnen worden uit de wirwar van lijnen.

Het artikel bevat een gedetailleerde beschrijving van alle lijnen, uitbreidingen met vermelding van lengte, aantal stations en aanlegkosten. Taaie kost, het kostte mij moeite mijn ogen open te houden. Twee lijnen worden als monorail aangelegd, wat betekent dat Bangkok dadelijk vier verschillende systemen heeft met wie weet elk een eigen betaalsysteem: de ondergrondse MRT, de bovengrondse skytrain BTS, de light-railverbinding ARL met Suvarnabhumi en de monorail.

Verder besteedt het artikel aandacht aan de aanschaf van de 489 NGV-bussen (aardgas) door het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA). Een nieuwe joint venture neemt het contract van de importeur over. De ellende is nog allerminst voorbij, want nu liggen de BMTA en de MRTA met elkaar in de clinch over 84 bussen die geparkeerd staan in de werkplaats van de MRTA in Huai Khwang. Hoe het zit met de eerste 100 bussen waarop de douane beslag heeft gelegd vanwege ontduiking van de importheffing door de importeur, lees ik niet. Wanneer alle bussen de weg opgaan, vermeldt het artikel niet.

Ten slotte komt de welfare card aan de orde. Arme mensen hebben een e-card gekregen [of krijgen die nog?],  die gebruikt kan worden op stadsbussen, treinen en provinciale bussen. Inmiddels zijn achthonderd BMTA-bussen uitgerust met een kaartlezer. De installatie van geldwisselautomaten in bussen is een mislukking geworden. Ze functioneren niet goed en de uitgifte van wisselgeld duurt te lang.

Dit jaar brengt ook de introductie van de Mangmoom (spider card), een OV-kaart die uiteindelijk in alle vormen van openbaar vervoer gebruikt moet kunnen worden. In juni wordt begonnen met 26.000 stadsbussen en de Airport Rail Link, in oktober komen de skytrains en subways erbij.

Ex-PAD leiders: We betalen geen schadevergoeding

8 januari – De dertien voormalige PAD-leiders (geelhemden), die aansprakelijk zijn gesteld voor de bezetting van de luchthavens Suvarnabhumi en Don Mueang eind 2018, zeggen: We betalen geen schadevergoeding. Chamlong Srimuang houdt vol dat hij niets verkeerds heeft gedaan. Hij heeft het geld niet en hij heeft ook geen vermogen waarop beslag kan worden gelegd.

‘Waarom moet ik zo’n gigantisch bedrag [in totaal 522 miljoen baht] betalen, alsof we gebouwen in brand hebben gestoken. Maar we hebben in geen enkel gebouw brand gesticht.’ [Een duidelijk verwijzing naar de roodhemden die onder andere brand stichtten in winkelcentrum CentralWorld, nadat het leger een eind had gemaakt aan de maandenlange bezetting van het stadscentrum.]

Chamlong heeft geen spijt van zijn actie, waardoor talloze reizigers werden gedupeerd. ‘We deden het in het belang van het land. […[ Het is ook niet nodig om een fonds te vormen voor donaties van de bevolking om de ex-PAD leiders te helpen.’

Sirichai Mai N-ngam, voormalig secretaris van de State Enterprises Workers’ Relation Confederation, eveneens een van de dertien die moet dokken, zei gisteren dat de PAD leiders zich niet kunnen veroorloven het geld op te brengen. ‘We hebben geen geld. Maar we lopen niet weg. We betalen niet.’ Hij zei dat enkele supporters al geld hadden aangeboden, maar de leiders willen niet dat ze de financiële last dragen.

De betaling is gelast door openbare aanklagers van het kantoor van de procureur-generaal, die door Airports of Thailand zijn gemachtigd schadevergoeding te eisen. In maart 2011 beval de bestuursrechter de dertien al 522 miljoen baht te betalen plus een jaarlijkse rente van 7 procent rente vanaf 1 december 2008.

De bezetting duurde van 24 november tot 3 december 2008 en noopte de luchthavens het verkeer stil te leggen. De bezetting was een protest tegen de toenmalige regering Somchai Wongsawat (People Power Party, de voorloper van Pheu Thai). (Zie verder de pagina Tien jaar Thaise politiek)

Schietbaan Wang Kanon

Kort nieuws maandag 8 januari

– De gerenoveerde schietbaan Wang Kanon is gisteren in gebruik gesteld door RTP hoofdcommissaris Chakthip. Daarbij zei hij dat hij het voornemen heeft om de baan te gebruiken voor het vormen van een elitekorps van scherpschutters. De baan dient ook ter verbetering van de schietvaardigheden van personeel verbonden aan de commando-eenheid [?]. De politie beschouwt de schietbaan als de beste in Azië.

Wang Kanon is gevestigd op het terrein van de Crime Suppression Division in Chokchai Si (Bangkok). De baan heeft 29 jaar dienst gedaan voor de politie, maar in de loop der tijd heeft het verval toegeslagen. De renovatiewerkzaamheden begonnen in april en kostten 20 miljoen baht.

Aanvankelijk was het een open-luchtterrein met 26 plaatsen. Dat aantal is uitgebreid naar 32. Twee plaatsen zijn gereserveerd voor zware vuurwapens zoals M16 geweren en machinegeweren. Op de eerste verdieping is een ruimte waar de schutters zich kunnen ontspannen.

– Morgen besluit het kabinet over de tweede fase van de welzijns- en subsidieregeling voor de minima. Vice-premier Somkid zegt dat overheidsdiensten gevraagd gaan worden voorstellen te doen voor baantraining en het scheppen van banen.

De BAAC bijvoorbeeld dient manieren te zoeken om de vakbekwaamheid van boeren te vergroten en het ministerie van Werkgelegenheid wordt gevraagd met initiatieven te komen voor het ontwikkelen van vaardigheden voor arbeiders.

De BAAC heeft 95 miljard baht uitgetrokken voor financiering van de tweede fase. Van de 3,96 miljoen minima (met een jaarinkomen van minder dan 30.000 baht) zijn 1 miljoen boeren die geld hebben geleend van de BAAC. Somkid heeft de bank ook opgedragen boeren meer toegang te geven tot krediet en te overwegen de rente van 7 procent te verlagen, want bedrijven betalen 5 procent.

De regering gaat een nationaal operationeel centrum met een stuurgroep opzetten om de tweede fase in goede banen te leiden. De eerste fase bestond uit de verstrekking van de zogeheten welfare cards.

– Follow-up op het bericht dat de NACC overweegt de limiet voor het accepteren van cadeaus door overheidsdienaren te verhogen. De NACC gaat feedback vragen van de bevolking. Op verhoging van de limiet, die thans 3.000 baht bedraagt, is sterke kritiek uitgeoefend, onder andere door de particuliere Anti-Corruption Organisation of Thailand. De verhoging zou corruptie kunnen uitlokken. Maar er zijn ook voorstanders omdat de limiet al sinds 1999 van kracht is en de kosten van levensonderhoud intussen wel zijn gestegen.

Het juridisch kantoor van de NACC is bezig een organieke wet op corruptie op te stellen om aan de grondwet te worden toegevoegd. Eventuele verandering van de limiet wordt daarin opgenomen. Zolang de bestaande regeling van kracht is, kunnen ontvangers van duurdere cadeaus voorkomen dat ze vervolgd worden door hun dienst te informeren en het eigendom van die giften aan de dienst over te dragen. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

– Het ministerie van Volksgezondheid heeft niet alleen het verbod op het opladen mobieltje tijdens het werk ingetrokken, maar heeft ook de gehele regeling geschrapt die onder andere het gebruik van kantoormaterialen en ministerievoertuigen voor persoonlijk gebruik verbood. Op de maatregel was sterke kritiek geuit door internetgebruikers. Het ministerie gaat nu studeren op een betere regeling.

– De grondwetcommissie (CDC) vreest dat er niet genoeg tijd is voor herstructurering van lokale bestuursorganen voorafgaand aan de landelijke verkiezingen, die in november worden verwacht. CDC-woordvoerder Chartchai zei gisteren dat de herstructurering veel tijd kost omdat ook openbare hoorzittingen moeten worden gehouden.

Het Department of Local Administration maakte vorige maand bekend dat de verkiezingen voor de lokale bestuursorganen (LOA: provincie, gemeente en tambon alsmede de gemeenteraden van Bangkok en Pattaya) voorafgaand aan de landelijke verkiezingen worden gehouden. Het aantal organen wordt met de helft verminderd, wat een besparing oplevert van 4,7 miljard baht per jaar.

Voordat de lokale verkiezingen kunnen worden gehouden, dienen zes wetten gewijzigd te worden, waaronder een wet op de vereiste kwalificaties van kandidaten. Die wijzigingen dienen te worden goedgekeurd door de NLA (parlement). De NCPO moet nog een besluit nemen over enkele LAO-functionarissen die verdacht worden van machtsmisbruik. Zij zijn geschorst.

– Laatste bericht. De Fortify Rights and the Community Resource Centre Foundation heeft de autoriteiten opgeroepen hun actie tegen freelance televisieverslaggever Jamon Sonpednarin van de onafhankelijke televisiezender Thai PBS te stoppen. Hij wordt door de politie beschuldigd van betreding van verboden terrein tijdens een protest in mei 2015 tegen de goudmijn in de provincie Loei waarvan hij verslag deed. De groep erkent dat hij aan het vreedzame protest deelnam, maar dat rechtvaardigt niet het politieoptreden.

In 2016 vaardigde de provinciale rechtbank van Loei een arrestatiebevel tegen hem uit. Hij werd samen met twee actievoerders aangehouden. Die zijn later bij gebrek aan bewijs vrijgesproken. Jamon laat zich niet intimideren. ‘Ik doe al drie jaar verslag en ben erachter gekomen hoe zeer de bewoners hebben geleden. Ik laat de bevolking hun stem horen wat het basisprincipe is van een professioneel journalist.’

In januari vorig jaar heeft de NCPO een eind gemaakt aan alle goudmijnbouw in Thailand naar aanleiding van  gezondheidsklachten van omwonenden.

Reacties niet mogelijk