Thais nieuws dinsdag 9 januari

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van december en 1-5 januari zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

BP: Steun voor Prayut als outsider-premier groeit

9 januari – Bangkok Post is vandaag geen krant die je in een vloek en een zucht uit hebt, want ze bevat negentien berichten c.q. verhalen verspreid over vier nieuwspagina’s. Opening is een aflevering in de serie Poll Countdown: de krant kopt dat de steun toeneemt voor Prayut als outsider [lees niet-parlementslid] premier.

Politieke waarnemers verwachten dat het de gekozen parlementsleden niet lukt een premier uit eigen gelederen te kiezen. Als die situatie zich voordoet, biedt de nieuwe grondwet de mogelijkheid van een outsider als premier en wie zou dat anders kunnen zijn dan de huidige premier Prayut?

Maar dat is vooralsnog speculatie. De voorspelling is gedaan door voormalig Democratisch parlementslid Nipit nadat voormalig senator Paiboon gisteren bekend maakte dat hij op 1 maart een aanvraag gaat doen voor registratie van zijn eigen partij, People’s Reform Party geheten. Tot nu toe hebben vijfhonderd personen zich opgegeven als lid van de PRP en het wettelijk verplichte lidmaatschapsgeld van 1.000 baht betaald.

Paiboon heeft al enkele keren gezegd Prayut als nieuwe premier te zullen steunen vanwege diens eerlijkheid, integriteit en kunde. Niettemin waarschuwt hij Prayut dat hij politiek neutraal moet blijven. ‘Dat is cruciaal.’

Paiboon suggereert dat zijn partij streeft naar een alliantie met andere partijen om voldoende parlementaire zetels, inclusief die van benoemde senatoren, te vergaren om de procedure voor de benoeming van een outsider in werking te stellen. Wanneer hij de steun van 375 parlementariërs verwerft, is dat mogelijk.

Volgens Paiboon is er niets verkeerds aan een outsider premier, want de grondwet biedt die mogelijkheid en ‘er zijn geen negatieve politieke implicaties’. Hij verwacht niet dat een outsider stuit op publieke weerstand of politieke onrust oproept, zoals tijdens Black May 1992 toen de bevolking massaal opkwam om te voorkomen dat generaal Suchinda premier zou worden.

Nipit zei gisteren te verwachten dat Prayut niet akkoord zal gaan met nominatie voor het premierschap door welke partij dan ook. Hij zal waarschijnlijk pas na de verkiezingen bekend maken wat zijn volgende stap is.

Voormalig minister van Defensie Yutthasak in het kabinet Yingluck sprak gisteren zijn steun uit voor het aanblijven van Prayut als premier. Het is volgens hem niet eens nodig dat een door het leger gesteunde partij wordt gevormd. (Meer op de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Horloge affaire: NACC schiet in de verdediging

9 januari – De NACC die onderzoek doet naar de horlogeverzameling van vice-premier Prawit, door de Facebookpagina CSI-LA geschat op 22 miljoen baht, verwacht eind deze of begin volgende maand haar onderzoek te kunnen afronden.

Voorzitter Watcharapol benadrukte gisteren dat de commissie transparant en professioneel te werk gaat. Hij verdedigde zich tegen kritiek op zijn benoeming als voorzitter omdat Prawit zijn voormalige baas is. Watcharapol zou zijn benoeming te danken hebben aan steun van het regime. ‘De kwestie bevindt zich in de publieke arena dus de NACC moet die transparant behandelen. Ongeacht de conclusies moet de commissie in staat zijn alle vragen te beantwoorden.’

Prayut wuifde gisteren in antwoord op vragen van verslaggevers de kritiek op de NACC weg ‘Laat de NACC haar plicht vervullen. Waarom stellen jullie me vragen over iets wat je op de social media hebt gezien?’

Juridisch expert Ruangkrai van Pheu Thai eiste gisteren van de NACC dat ze Prawit’s horloge en diamanten ring [waarmee de affaire begon] voor nader onderzoek in beslag neemt. Dat horloge, een Richard Mille, heeft een winkelwaarde van 2,5 miljoen baht. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Prayut vertelt jongeren: Heb geen afschuw van de politiek

9 januari – Premier Prayut heeft een wijze les voor jongeren: verafschuw de politiek niet. Hij zei dat gisteren tijdens een bijeenkomst van jongeren die in het kader van National Children’s Day aanstaande zaterdag een onderscheiding en certificaat hebben ontvangen.

‘Nu hebben we goede politici maar we dienen meer politici uit de jonge generatie te hebben, omdat de oude, hoewel ze ervaren zijn, oud worden. Dus jongeren dienen politiek niet te verafschuwen daar sommigen van jullie in de toekomst aan de politiek zullen deelnemen.’

Dit jaar zijn 785 onderscheidingen toegekend door het ministerie van Onderwijs. De onderscheiden jongeren  hebben goede leerresultaten behaald of ze hebben geholpen de reputatie van het land op te bouwen. [ Daarmee zal wel bedoeld worden dat ze bij internationale wedstrijden zoals de Olympiades prijzen in de wacht hebben gesleept.]

Voorbeelden: Een 18-jarige leerling kreeg de onderscheiding omdat ze als hoofd van de To Be Number One club in haar school veel buitenschoolse activiteiten organiseerde. Een 13-jarige kreeg de onderscheiding als blijk van waardering voor zijn prestaties op voetbalgebied.

Nog meer onderwijs: Vice-premier Somkid heeft het ministerie van Science and Technology een standje gegeven omdat het faalt kinderen te interesseren voor de studie van natuurwetenschappen en technologie. Somkid zei dit gisteren tijdens een bezoek aan het ministerie.

Minister Suvit van het bekritiseerde ministerie zegt dat bevordering van science studie voor het ministerie topprioriteit is. Thans studeert 70 procent van de studenten sociale wetenschappen en slechts 30 procent natuurwetenschappen of technologie. ‘Die verhouding moet omgekeerd worden. Ons lange-termijn doel is Thailand te verheffen tot een land dat van innovatie leeft.’

Het artikel noemt enkele initiatieven zoals het bevorderen van start-ups (beginnende ondernemingen), de Eastern Economic Corridor of Innovation en het Futurium project, een gebied van 51 rai, eigendom van het National Science Museum, dat gebruikt gaat als studiecentrum voor wetenschap en technologie ter bevordering van innovatie en carrières en ontwikkeling van vakmanschap. ’Over 35 jaar hopen we een wereldleider te zijn op het gebied van tenminste één technologie aspect’, droomt Suvit. (Meer over onderwijs op de pagina Onderwijs 2)

Wat nog meer vandaag in BP?

9 januari – Evenals de voorgaande dagen blader ik met u door het nieuwskatern van de krant. Pagina 2 opent met de tempelaffaire. Een voormalige directeur van het National Office of Buddhism en acht andere functionarissen worden door de NACC beschuldigd van verduistering van tempelgelden, die waren bestemd voor nieuwbouw en renovatie van tempels en bevordering van het boeddhisme. De betrokken tempels  bevinden zich in Narathiwat, Yala en Songkhla. Nadat ze geld hadden ontvangen, moesten ze een deel teruggeven, dat de verdachten in eigen zak staken. Dat speelde zich in 2015 af. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Pagina 3 opent met een politiek onderwerp. Vice-premier Prawit zegt dat Prayut’s erkenning politicus te zijn [en niet meer soldaat] geen gevolgen heeft voor het nationale hervormingsproces. Zijn opmerking is irrelevant voor zijn eigen werk en is ook geen complot om tegen het eind van het jaar nationale eenheid te bereiken. Dat proces, zegt Prawit, heeft tot doel de bevolking bewust te maken van het ‘sociale contract voor eenheid’,  een document dat is opgesteld na een inspraakronde van politieke partijen en groepen.

Prawit: ‘Het heeft niets te maken met de komende verkiezingen. Het heeft tot doel mensen te helpen vreedzaam en vrij van conflicten te leven.’ Gevraagd naar de verhouding tussen het proces om vrede op te bouwen en politiek, zei hij: ‘Dat is een zaak van de premier. Mijn taak is door te gaan met nationale verzoening en heeft niets met zijn taak te maken. Zijn opmerking heeft geen gevolgen voor het werk.’

Pagina 4 bevat twee artikelen. De 6.650 verkeersdeelnemers die tijdens de nieuwjaarsvakantie zijn aangehouden omdat ze onder invloed waren, krijgen een taakstraf die bestaat uit de verzorging van verkeersslachtoffers die gehandicapt zijn geraakt bij een ongeluk. Chetsada Yaemsabai van de Don’t Drive Drunk Foundation, zelf gehandicapt geraakt door een dronken bestuurder, hoopt dat ze door de confrontatie tot inkeer komen.

Tijdens de afgelopen vakantie is het aantal recidivisten toegenomen met 99 procent, zegt hoofd Prasarn van de Reclassering. Vorig jaar gingen ze tijdens de vakantie ook al in de fout. Van 295 verkeersdeelnemers is het rijbewijs geschorst.

De rechtbanken hebben alle overtreders een voorwaardelijke straf van 1 tot 2 jaar gegeven, tijdens welke periode ze 21 uur community service moeten verrichten, verkeerstrainingsklassen moeten volgen en zich regelmatig moeten melden.

De politie en de Chulalongkorn universiteit zijn gisteren een campagne begonnen om passagiers op motorfietsen te bewegen ook een helm te dragen. Velen doen dat niet omdat ze de helmen vinden stinken en omdat ze vuil zijn. Ontwikkeld is een nieuw type helm met een coating die het ontwikkelen van bacteriën tegengaat. Tijdens de testperiode worden 300 helmen uitgedeeld op de campus en bij Siam Square.

Het tweede verhaal over een arbeidsconflict bij twee bedrijven, laat ik lopen. Werknemers hebben geklaagd dat ze onheus worden behandeld: loonstrookjes kloppen niet en werknemers zijn ten onrechte ontslagen. Het ministerie van Werkgelegenheid doet een onderzoek.

Kort nieuws dinsdag 9 januari

– De drie personen die zijn aangehouden voor de brandstichting op 17 december in een bus in Yala, hebben bekend in opdracht te hebben gehandeld van twee leiders van opstandelingengroepen in de provincie, aldus een bron. Vorige week zijn nog eens twintig verdachten aangehouden. De arrestaties zijn geheim gehouden om andere potentiële verdachten niet af te schrikken. Enkelen hebben verklaard dat de actie tot doel had het vertrouwen van de bevolking in het economisch zoneringsbeleid van de regering te ondermijnen.

– Een van de twee M16 geweren die in december na een beschieting in Si Sakhon (Narathiwat) in beslag zijn genomen, blijkt in januari 2004 te zijn gestolen uit het Pi Leng militaire kamp in Cho Arong (ook Naratwhiwat). Dat incident vormde het begin van het oplaaien van het zuidelijk geweld. Van het andere M16 geweer is de herkomst nog niet vastgesteld.

– Lang geleden dat de krant schreef over de moord in juni 2015 op aannemer Chuwong, een geruchtmakende krimi waarin de dader de dood van Chuwong maskeerde als verkeersongeluk. Voormalig minister van Handel Banying , die achter het stuur van de wagen zat, is daarvoor aangeklaagd wegens moord met voorbedachten rade.

Het ongeluk moest de aandacht afleiden van verdachte aandelentransacties ad 300 miljoen baht enkele dagen eerder. Daarbij waren drie vrouwen betrokken. Zij worden vervolgd voor vervalsing, diefstal en heling.

Het kantoor van de PG heeft thans besloten het viertal in staat van beschuldiging te stellen, aldus een bron gisteren. De berechting begint op 12 februari. (Voor alle voorgaande berichten zie de pagina Chuwong de aannemer)

– Ten slotte: Het ministerie van Volksgezondheid stelt voor het budget voor de gezondheidszorg met 13 procent te verhogen naar 193 miljard baht. Het budget is al twee jaar niet verhoogd, alhoewel de kosten van medicijnen zijn gestegen en het aantal patiënten is toegenomen. Het ministerie legt zijn voorstel volgende maand aan het Budget Bureau voor.

Nieuws van de website in 1 regel

• Thais team wint weer ijssculptuur wedstrijd in China
• Si Sa Ket: Legerkapitein aangeklaagd voor moord op directeur onderwijsdienst
• Nieuwe regelgever i.o. voor grote coöperaties en credit unions
• Twee baby’s te vondeling gelegd in Phitsanulok en Buri Ram
• Voetgangersbrug over Chao Phraya gaat niet door: Overbodig en lelijk
• Brit aangehouden voor dodelijke val vrouw van flat in Pattaya

Reacties niet mogelijk