Thais nieuws maandag 23 oktober

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van oktober zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Crematorium bij nacht

Stemmig plaatje: het crematorium op Sanam Luang bij nacht met op de achtergrond het Grand Palace. Het stoffelijk overschot van Bhumibol wordt donderdag gecremeerd.


 

Vandaag in Bangkok Post

23 oktober – Net als gisteren heeft uw redacteur vandaag de neiging om in bed te blijven want de meeste ruimte in de krant wordt in beslag genomen door crematienieuws.

Bangkok Post opent met het verbod om binnen een straal van 19 km rond het crematorium drones de lucht in te sturen. Omdat gisteren enkele drones zijn gesignaleerd tijdens de repetitie van de processies, heeft de luchtmacht de bevolking nog maar eens gewaarschuwd dat de drones die in overtreding zijn, worden ‘vernietigd’ . Alleen drones waarvoor toestemming is verleend, mogen het verboden luchtruim in.

Pagina 2 bestaat voor het grootste deel uit foto’s van de repetitie van gisteren plus een foto van de bloemenbogen aan de Chakkraphet Road in Pak Klong Talad, de bekende bloemenmarkt die voor het grootste deel is verhuisd naar een grote steriele loods elders in de hoofdstad. De markt is gesneuveld in het kader van de gemeentelijke actie om de trottoirs ‘terug te geven aan de voetganger’.

Op pagina 3 het nieuws van de dag met een vierkoloms foto van bewoners in Pathum Thani die tot over hun middel door het water waden. Ze brengen ventilatoren in veiligheid.

Op pagina 4 een achtergrondverhaal over de moeizame strijd tegen ponzi schemes oftewel uiterst bedenkelijke piramideconstructies waar alleen de organisatoren beter van worden.

Overstroming Sam Khok (Pathum Thani)

Overstromingen: Bewoners Central Plains zijn ‘t haasje

23 oktober – Bewoners die in de Central Plains langs de Chao Phraya wonen, ondervinden niet alleen last van het stijgende waterpeil, veroorzaakt door run-off (bergwater). In zeven tambons van het district Sapphaya in Chai Nat hebben duizenden bewoners last van huiduitslag daar het water vervuild is en een onaangename geur verspreidt. Districtshoofd Prapas heeft opdracht gegeven de watercirculatie te verhogen en het water te besproeien met micro-organismen die de kwaliteit verbeteren.

In het district Bang Ban (Ayutthaya) is de situatie kritiek. Het district fungeert als wateropvanggebied, maar het water heeft al een hoogte van drie meter bereikt, één meter meer dan de bewoners verwacht hadden. De weg naar het district Phak Hai is onberijdbaar, want er staat 60 cm water, en het waterpeil blijft maar stijgen.

In Sam Khok (Pathum Thani, foto) werden de bewoners verrast door een enorme hoeveelheid water nadat noordelijk run-off gezelschap kreeg van de hoge vloedstand. Huizen in tambon Thai Ko staan al twee weken onder water.

Adjunct-directeur van de DDPM verwacht dat het water in de Chao Phraya tot morgen nog 10 cm zal stijgen maar daarna verbetert de situatie zich. In het noordelijk deel van het land blijft de situatie kritiek omdat twee grote dammen [geen namen] overtollig water moeten blijven lozen, waardoor dorpen benedenstrooms overstromen. De marine heeft gisteren 55 boten naar het gebied gestuurd om de waterstroom in de Tha Chin rivier te versnellen.

Khon Kaen
Zorgelijker is de situatie in Khon Kaen omdat de Ubolratana dam al drie dagen 54 miljoen kubieke meter per dag loost daar het stuwmeer zijn capaciteit met 22 procent heeft overschreden. Als gevolg daarvan zijn woningen en akkers benedenstrooms van de rivier Phong overstroomd. Het waterniveau is zo hoog dat bewoners noodgedwongen op straat kamperen.

Een van hen is de 74-jarige Boonrod die free-range eenden houdt. Hij maakt zich zorgen over de veiligheid van de dieren daar automobilisten hen zouden kunnen raken. Ze zouden ook door de stress van de leg kunnen afraken.

Kalasin
Het water van de dam heeft na de provincie Maha Sarakham nu ook Kalasin bereikt. Drie districten zijn onder water gelopen, het waterpeil in de rivier Chi is sterk gestegen en dreigt over een vloedwal te stromen, die langs 22 km van de rivier was aangelegd. De wal is verhoogd met zandzakken. De gouverneur zegt dat het waterniveau in de rivier bijna dezelfde hoogte heeft bereikt als tijdens de watersnoodramp van 2011.

Zuiveringsactie van tempels niet bevolen door regering

23 oktober – De regering ontkent tempels de opdracht te hebben gegeven niet-boeddhistische heilige objecten te vernietigen, waaronder beeldjes en afbeeldingen van hindoe-goden. Regeringswoordvoerder Sansern reageert met de ontkenning op dergelijke berichten op de social media. Zo is op Facebook een videoclip te zien van monniken in een tempel in Nakhon Nayok die heilige objecten vernietigen waaronder een standbeeld van een driekoppige olifant dat er al tien jaar staat.

Sansern zegt: ‘Het is niet waar dat Prayut hiervoor opdracht heeft gegeven. Het wordt door de geloofsgemeenschap uitgevoerd die diepgaand onderzoek heeft gedaan welke voorwerpen passend zijn en welke niet. Elke tempel is vrij om te bepalen welke objecten dienen te verdwijnen en welke heilige voorwerpen niet verkocht mogen worden. ’

De acties zijn een uitvloeisel van een brief die de Sangha Supreme Council, het hoogste gezagsorgaan van de monnikenorde, recent aan alle lokale kerkelijke leiders heeft gestuurd. De SSC vraagt hen het gebruik van Boeddha-afbeeldingen en andere heilige motieven in reclamecampagnes in de gaten te houden om misverstanden over het boeddhisme te voorkomen.

De kerkelijk provinciaal gouverneur van Bangkok heeft een brief naar alle districtshoofden gestuurd met het verzoek tempels te informeren dat de ubosot van een tempel niet gebruikt mag worden voor de verkoop van Boeddha-afbeeldingen en andere heilige objecten. Een ubosot is geen marktplaats maar een plaats waar monniken religieuze rites uitvoeren. Ook het hoofd van de kloostercommissie in de centrale regio heeft een soortgelijke brief verstuurd.

Persoonlijke noot: De zuiveringsactie doet me denken aan het bijbelverhaal over de tempelreiniging. Jezus veegt daarin het tempelterrein schoon dat in beslag is genomen door geldwisselaars, veeverkopers en andere handelaren. Jezus zegt: Heeft de profeet Jesaja niet geschreven dat Gods huis een huis van gebed moet zijn voor alle volken? Maar wat hebben jullie ervan gemaakt? Een rovershol!’ (Marcus 11:17)

Flowers for Father

Kort nieuws maandag 23 oktober

– De krant noemt het een bloementunnel: de expositie Flowers for Father die op 400 meter van de weg langs de Pak Klong Talad bloemenmarkt is ingericht. Duizenden vrijwilligers hebben miljoenen verschillende soorten bloemen gearrangeerd waaronder een decoratie bestaand uit het cijfer 9. [Bhumibol was koning Rama IX]

In de straat naar de expositie hebben bewoners hun woning versierd met goudsbloemen, waarvan de kleur geel verwijst naar de kleur van maandag, de geboortedag van Bhumibol. De tentoonstelling bestaat uit zes onderdelen die elk een ander aspect van de relatie tussen het volk en de vorst belichten.

– Trouwe lezers van Nieuws uit Thailand zullen al opgemerkt dat ik sommige nieuwsonderwerpen beperk tot 1 regel. Het gaat om onderwerpen die alleen op de website staan en niet de krant hebben gehaald. Wie het naadje van de kous wil weten, vindt de  berichten op de website, maar wie wil nou het naadje van de kous weten? Ik vermoed heel weinigen.

– Zoals hierboven gemeld, opent de krant met het drone-verbod, maar het grootste deel van de tekst gaat daar niet eens over. Op een kaartje staan de wegen aangegeven die vanaf 22 uur zijn gesloten ter voorbereiding van de crematie op donderdag. Tot middernacht vandaag mogen bloemen worden neergelegd bij het levensgrote portret van Bhumibol dat aan de paleismuur hangt. Na alle ceremoniën op 29 oktober mogen er rond de klok bloemen worden neergelegd.

Toeschouwers moeten hun zonnebril afzetten en hun paraplu dicht klappen wanneer de processies passeren. Ze hebben het advies gekregen om voedsel en water mee te nemen. Nog een adviesje: Draag details van een contactadres bij je, voor het geval de persoon in kwestie vanwege het hete weer en de drukte onwel wordt.

De Royal Thai Police heeft een app geopend, genaamd Zon Tham Dee Pheu Pho, met updates van beschikbare routes naar Sanam Luang plus details over de ceremonie.

Vandaag woont de koning op de Royal Plaza een ceremonie bij het King Rama V Equestrian Monument bij ter herinnering aan Chulalongkorn Memorial Day. Hij gaat daarna naar de  Amarin Winitchai Throne Hall in het Grand Palace om de relieken van koning Chulalongkorn (Rama V) eer te bewijzen. 57 monniken nemen daaraan deel.

– Drie mannen zijn gisteren in nationaal park Thap Lan in Nakhon Ratchasima aangehouden, toen ze  phayung hout (palissander) wilde stelen in een gebied bij het Sakaerat Environmental Research station. Boswachters en soldaten stuitten gisterochtend om 5 uur bij het station op vier voertuigen. Sommige bestuurders gingen er vandoor, anderen openden het vuur dat door de autoriteiten werd beantwoord door op de banden van de wagens te richten.

Drie verdachten zijn aangehouden en een zag kans te ontvluchten. De achtervolging werd bemoeilijkt omdat de verdachten spijkers op de weg hadden gestrooid. Vier blokken phayung en twee voertuigen zijn in beslag genomen. (Zie ook de pagina Illegale houtkap)

– Een matrasfabriek in Sam Phran (Nakhon Pathom) is gisteren tot de grond toe afgebrand. Het duurde enkele uren voordat de brandweer, die aanwezig was met tientallen spuitgasten en vijftig brandweerwagens, het vuur onder controle had. Gewonden zijn niet gevallen. De schade wordt geschat op 100 mijoen baht. De brand brak uit toen de werknemers op het punt stonden aan hun ochtenddienst te beginnen.

– Tienduizenden toeristen hebben dit weekend op de Khao Kho en Phu Thap Boek berg in Phetchabun bij een temperatuur van 14 tot 16 graden genoten van de zonsopgang over, zoals de krant schrijft, een zee van mist. Het plezier werd daarentegen enigszins vergald door de hoge voedselprijzen. Onderweg naar Khao Kho vloog een Honda CR-V sedan in brand. De bestuurder zag kans tijdig uit de wagen te ontsnappen.

Reacties niet mogelijk