Thais nieuws dinsdag 24 oktober

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van oktober zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Vandaag in Bangkok Post

24 oktober – Royalisten worden vandaag in Bangkok Post weer uitgebreid getrakteerd op crematie nieuws.

• Op pagina 2 zeven foto’s en een plattegrond plus toelichting van het wegenstelsel rond Sanam Luang dat afgesloten is met daarop aangegeven de plaatsen van de controleposten. Verder informatie over de ceremonies op woensdag tot en met zondag, de plaatsen waar replica’s van het crematorium staan, kledingvoorschriften en reisinformatie per shuttlebus, BTS, MRT en ARL.

• Pagina 3 bestaat uit twee artikelen: een met informatie over de rol van overheids- en paleisfunctionarissen tijdens de ceremoniën en een special report (achtergrondverhaal) over een nieuwe middelbare school in Pathum Thani.

• Pagina 4 bevat het nieuws van de dag: de DNP verweert zich tegen kritiek, een relletje rond de twee Sangha universiteiten van het land en iets over controleposten van de gemeentepolitie Bangkok.

• De voorpagina bestaat voor de helft uit een foto van de ceremonie gisteren bij het King Rama V Equestrian Monument, waarbij koning Vajiralongkorn eer bewijst aan koning Rama V, en voor de andere helft uit het openingsverhaal onder de kop Floods tipped to rise as run-off arrives en onderkop River barrage forced to boost discharge. Bewoners in het stroomgebied van de Chao Phraya moeten rekening houden met overstromingen, omdat de Chao Phraya barraragedam in Chai Nat nog meer water moet lozen dan eerder aangekondigd. Maar Bangkok loopt niet onder water, houden de autoriteiten vol.

Chao Phraya dam bovenaanzicht

Meer overstromingen maar hoofdstad houdt het droog

24 oktober – De marge tussen Bangkok veilig voor overstromingen en onveilig bedraagt slechts 100 kubieke meter water. Want de wateruitstroom uit de Chao Phraya barraragedam in Chai Nat is verhoogd naar 2.800 kubieke meter per seconde, 100 kubieke meter onder het kritieke niveau waarop Bangkok natte voeten krijgt.

Het waterpeil van de Chao Phraya en de zijrivieren Ping, Yom en Nan stijgt, mogelijk met 30 cm. Dat alles komt door de druk van run-off (bergwater) uit het Noorden op de dam. Maar de autoriteiten vrezen niet voor een watersnoodramp zoals in 2011 want toen loosde de dam 3.600 kubieke meter per seconde.

Nonthaburi
Na de verhoging van vandaag, die geleidelijk wordt ingevoerd, wordt de uitstroom niet verder verhoogd, zegt RID-hoofd Somkiat. De gouverneurs van de provincies ten zuiden van de dam die al kampen met overstromingen, zijn gewaarschuwd voor de hogere waterstanden. Vooral Nonthaburi loopt gevaar door de combinatie met hoge vloedstanden. In andere provincies in de Central Plains, zoals Suphan Buri en Ayutthaya, wordt de situatie verergerd door de regenbuien van de afgelopen dagen.

De RID legt nu de nadruk op verhoging van de waterafvoer uit de Chao Phraya naar de Golf van Thailand, maar het artikel maakt niet duidelijk hoe dit gebeurt. Wanneer het blijft regenen, kan de rivier ‘choking with water’ daar de twaalf wateropvangebieden in de Central Plains vol zijn nadat er water naartoe is geleid.

Ayutthaya
Adjunct-gouverneur Rewat van Ayutthaya heeft de lokale leiders en bewoners van zes districten het urgente bericht gestuurd met de waarschuwing rekening te houden met meer water en erop aangedrongen de noodzakelijke voorbereidingen te treffen. Op veel plaatsen in de districten Bang Ban en Sena staat het water al 2,5 meter hoog.

Bangkok
Boven het kritieke niveau van 2.800 kubieke meter water kunnen in Bangkok gebieden langs de rivier en enkele plaatsen bij netwerken van waterwegen die in verbinding met de rivier staan, onder water lopen. Adjunct-gouverneur Chakkraphan is niet bevreesd voor grote overstromingen in de hoofdstad.

De gemeente heeft anti-overstromingsmaatregelen genomen voor Bhumibol’s uitvaart. Om de oude stadswijken te beschermen wordt in voor overstromingen gevoelige gebieden over een afstand van een halve kilometer een dijk van 44.000 zandzakken aangelegd. Elf grote waterpompen rond Sanam Luang en het Grand Palace werken op volle kracht.

Chai Nat
In Chai Nat leidt de RID water om naar de rivier Tha Chin, die daardoor is overstroomd. Vijftig huizen in het district Wat Sing zijn onder water gelopen.

Boer Champa Boonharn brengt zijn rijst in veligheid

Buri Ram
Run-off uit Nakhon Ratchasima is de rivier Moon ingestroomd. Op enkele plaatsen in Buri Ram is de rivier buiten haar oevers getreden. In het district Khan Dong is 2.000 rai aan akkers onder water gelopen. Boeren uit vier dorpen oogsten de rijst met boten (foto). Het water staat er 1 meter hoog.

Khon Kaen
In het district Nam Phong is gistermiddag een aarden wal langs een weg ingestort nadat run-off de Lam Huay Phra kreek was ingestroomd. Het Department of Rural Roads is begonnen met grote zandzakken een dijk aan te leggen, maar dat is mislukt omdat de kreek 10 meter diep en 50 meter breed is. Soldaten en DDPM-personeel helpen de bewoners te evacueren. Eén bewoner meldt dat het water 1 meter hoog in haar woning staat.

Bewoners van een dorp dat al acht dagen onder water staat hebben een protestbijeenkomst gehouden. Ze eisen dat gestopt wordt met het blokkeren van de waterinstroom in de kreek, hetgeen gedaan wordt om het district Muang benedenstrooms te sparen. Maar de blokkkade verergert de situatie in hun gebied. Gouverneur Somsak heeft de bewoners beloofd dat aan hun eis wordt tegemoet gekomen.

Kort Nieuws dinsdag 24 oktober

– Koning Vajiralongkorn heeft de regering opgedragen het gebied waar toeschouwers de uitvaart ceremonies kunnen volgen, uit te breiden. Hij heeft toestemming verleend voor gebruik van drie plaatsen rond het Grand Palace. Daardoor kunnen nog eens 18.800 mensen er terecht. Thans is er ruimte voor 171.000 toeschouwers.

Vanavond om 10 uur moet het gebied ontruimd zijn voor een inspectie door een speciaal veiligheidsteam en vanaf 5 uur morgen is het weer toegankelijk. De plaats waar aan de paleismuur een portret van de koning hangt, is het gehele etmaal toegankelijk. Daar bewijzen rouwenden de koning de laatste eer door guirlandes neer te leggen.

Gisteren vertrok uit de zuidelijke provincie Songkhla een speciale trein met rouwenden naar Bangkok. Ook vandaag en morgen worden extra treinen ingezet. (Zie verder de pagina Koning Bhumibol)

– De regering distantieert zich van de besluiten die de twee Sangha universiteiten in het land hebben genomen over het management van hun curriculum. Premier Prayut uitte eerder zijn zorgen over het grote aantal studieprogramma’s dat op beide wordt aangeboden. Volgens secretaris-generaal Suphat van Ohec zijn die studieprogramma’s blijkbaar gericht op leken. Evenals monniken mogen zij zich erop inschrijven.

Ze hebben alle recht dat te doen, zegt minister Teerakiat (Onderwijs). ‘Het is niet iets wat Ohec of de regering kan veranderen. Dat is tegen de wet als ze het proberen.’ Hij meent dat de aandacht zich moet richten op de vraag of de universiteiten graduates afleveren met voldoende bekwaamheden voor de arbeidsmarkt, want wanneer de studenten na beëindiging van hun studie hun pij afleggen, moeten ze sowieso werk zoeken.

Rector Phra Phrom Pradit van de Mahachulalongkornrajavidyalaya universiteit zegt dat zijn universiteit bij de laatste kwaliteitsbeoordeling door Ohec een score van 4,04 heeft gekregen, wat neerkomt op ‘goed’.

– Nog meer nieuws over het boeddhisme. Expert Santisukh zegt veel waardering te hebben voor Prayut’s ‘moedige’ rol door de Sangha Supreme Council te steunen bij de strijd tegen commercialisering zoals de verkoop van amuletten door tempels. Sommige tempels verdienen daar behoorlijk veel geld mee. (Zie het bericht van gisteren Zuiveringsactie van tempels niet bevolen door regering)

– De gemeentepolitie van Bangkok heeft foto’s op haar website geplaatst van de toegestane controleposten in Bangkok. Kort geleden heeft de politie besloten te stoppen met willekeurige controles, daar ze de verkeersstroom belemmeren en zo suggereert de krant voor andere redenen worden opgezet [lees om bestuurders geld af te persen].

Op de toegestane plekken moeten bestuurders blazen om te zien of ze gedronken hebben, de emissie van uitlaatgassen en het geluidsniveau van de motor worden gemeten en motorfiets speedracers worden er aangehouden.

Adjunct-hoofdcommissaris Jirapat zegt dat nog maar weinig controleposten in de stad zijn te zien. Hij heeft agenten opgedragen te controleren op foutief parkeren en op plaatsen waar geparkeerde voertuigen het verkeer hinderen. Ook dienen de dienders op te treden tegen motorfietsers die geen helm dragen of op de verkeerde rijstrook rijden. De politie heeft een kliklijn waarop incidenten anoniem gemeld kunnen worden.

– Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation ontkent bewijs te hebben gefabriceerd over de jacht op dujongs (Indische zeekoe) in de provincie Trat. Natuurliefhebbers hebben dat beweerd. Directeur-generaal Tanya heeft hen gevraagd niemand te beschuldigen van het afgenomen aantal dujongs, maar in plaats daarvan samen te werken met de autoriteiten bij behoud van de soort en verbetering van de plaatsen waar zeegras groeit.

Naar schatting leven minder dan 200 dujongs in de Thaise wateren, waarvan 130 tot 150 voor de kust van Trat. Een bron bij de DNP zegt dat op de zwarte markt van het eiland Koh Libong tanden en beenderen worden verhandeld voor bedragen tot 10.000 baht per kilo en vlees 150 baht per kilo.

Een ambachtelijk visserijnetwerk zegt daarentegen dat de bewoners op het eiland al dertig jaar meewerken aan bescherming van de soort. Hij is teleurgesteld door een rapport van de DNP waarin de bewoners de zwartepiet krijgen.

Reacties niet mogelijk