Thais nieuws donderdag 27 juli

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 1-26 juli zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Overstromingen Ubon Ratchathani

Sonca gaat flink tekeer in Noordoosten

27 juli – Zeven provincies in het Noordoosten zijn gisteren door de tropische depressie Sonca zo’n beetje onder water gezet. Er viel 70 mm regen en de verwachting was dat het aantal provincies en de hoeveelheid regen nog wel zou toenemen in de loop van de dag.

In Muang Mai, Khong Chiam en Nam Yuen (Ubon Ratchathani, foto) bereikte het water een hoogte tot wel 2 meter, zoals een weg naar Ban Mafai over een afstand van 800 meter. Veel dorpen zijn afgesloten van de buitenwereld en zijn afhankelijk van boten voor vervoer.

Grote arealen met rijst, cassave en rubber staan onder water. Het dorp Ban Sri Boonruang werd bovendien getroffen door run-off (water dat van de bergen stroomt). De lokale autoriteiten moeten de schade nog opnemen.

Het Meteorological Department zegt dat Sonca langzaam in westelijke richting trekt naar het Noorden en daar alsmede in het Noordoosten, Central Plains en het Oosten tot vrijdag voor nog meer zware regens zal zorgen.

In Nakhon Phanom is het waterpeil van de Mekong gestegen en zijn zijrivieren buiten hun oevers getreden. Cira 1.000 rai staat er onder water. (Bron: website Bangkok Post, 26 juli 12:32 uur)

Update krant: In tambon Nong Saeng Yai (Ubon Ratchathani) zijn drie dorpen overstroomd doordat de Huai Ting Lung kreek was overstroomd als gevolg van run-off. Ook akkers zijn er onder water gelopen. Op enkele plaatsen zijn elektriciteitsmasten omver gewaaid, waardoor de elektriciteit uitviel. Reddingswerkers voeren een gevecht tegen de klok om getroffen dorpen te bereiken.

In Nakhon Phanom is geprobeerd overtollig water naar de Mekong af te voeren, maar dat lukte niet door het hoge waterpeil van de rivier. Gisteren stond het 3 meter onder het overstromingsniveau.

In het Noorden werd het district Den Chai (Phrae) voor de tweede keer getroffen door zware overstromingen, waardoor 22 huishoudens werden gedupeerd. Soldaten helpen er bewoners. De eerste overstromingen troffen 50 huishoudens.

In Bang Rakam (Phitsanulok) liep 800 rai aan rijstakkers plotseling onder water na een poging om een dijk van zandzakken langs de rivier Yom aan te leggen. De dorpelingen waren tien dagen geleden begonnen met de aanleg.

Yingluck: Regering speelt vuil spel

27 juli – Twee mogelijkheden: Premier Prayut loog toen hij zei dat Yingluck’s vermogen niet gevorderd zal worden totdat het hooggerechtshof uitspraak heeft gedaan in de hypotheekzaak of Prayut was niet geïnformeerd over het beslag toen hij dit zei.

Oud-premier Yingluck suggereert dat in een tweet op Twitter. Bangkok Post zet haar verwijt vandaag zwaar aan met de openingskop Ex-PM cries foul (achterbaks, gluiperig, vuil spel, vertaalt mijn elektronisch woordenboek).

Yingluck, die in het hooggerechtshof terecht staat voor plichtsverzuim, moet op grond van een bestuursmaatregel 35,7 miljard baht betalen als compensatie voor een deel van de in het hypotheeksysteem geleden verliezen. Het ministerie van Financiën heeft de details van twaalf van haar bankrekeningen aan het Legal Execution Department gemeld, zodat beslag kan worden gelegd.

Yingluck zegt: ‘De regering koos ervoor dit te doen omdat ze gelooft dat ze macht heeft om alles wat ze wil, te kunnen doen.’ Ze heeft de bestuursrechter gevraagd de bestuursmaatregel te schorsen tot de uitspraak van het Hof. Prayut sust: ‘Yingluck is feitelijk nog onschuldig. Nadat het Hof heeft gevonnist kan de procedure [om haar vermogen te claimen] worden uitgevoerd.’

Woordvoerder Terdpong van de Administrative Court zegt dat de bestuursrechter Financiën en het LED heeft gevraagd uit te leggen waarom Yingluck’s bankrekeningen zijn geblokkeerd, wat de noodzaak is van het beslag en de gevolgde procedure.

Begin juli vroeg Yingluck het Constitutionele Hof te beoordelen of haar zaak is in strijd is met de grondwet van 2007. Die petitie is afgewezen, maar Yingluck is ertegen in beroep gegaan. Ze heeft gezegd zich over haar verzoek ongemakkelijk te voelen uit angst de rechters van het hooggerechtshof te ergeren, ‘maar ik heb geen alternatief in mijn streven naar gerechtigheid’.

Over een ander heet hangijzer, de komst van supporters naar het gerechtsgebouw om Yingluck een hart onder de riem te steken, zegt vice-premier Prawit dat de regering hen op 25 augustus (uitspraak hooggerechtshof) niet zal tegenhouden, maar het is in strijd met de wet wanneer voormalige parlementsleden of politieke leiders groepsvervoer naar Bangkok regelen. (Zie verder de pagina Rijst 4)

Pers neemt kijkje op Tao Poon

Brown Line knoopt zes metrolijnen aan elkaar

27 juli – De autoriteiten hebben het er maar druk mee: de ontwikkeling van metrolijnen in Bangkok en randgemeenten. Gisteren vond een hoorzitting plaats over de Brown Line (Khae Rai-Lam Sali), een light-rail lijn van 21,5 kilometer met 22 stations en 6 overstappunten op andere metrolijnen (zie bijgaand kaartje).

Alhoewel experts van het Japan International Cooperation Agency nog een haalbaarheidsstudie doen naar de oost-west lijn en nog geen beslluit is genomen over het operationeel systeem, zijn de autoriteiten hoopvol dat het project werkelijkheid wordt ter bestrijding van de verkeerscongestie. Maar dan is het inmiddels 2022.

Ook gisteren mocht de pers foto’s maken van de zogeheten missing link (Tao Poon-Bang Sue), die op 11 augustus in gebruik wordt genomen. Thans worden er proefritten op gemaakt.

Beroving mislukt, dader gewond

27 juli – Niet bepaald een aanwinst voor het roversgilde, Kittisak Khomkham (43) die maandag in Nakhon Sawan een geldwagen probeerde te overvallen en later in het ziekenhuis van Ang Thong werd aangehouden. De amateur die op een motorfiets reed, werd voor een 7-Eleven winkel in Takhlia beschoten door een van de werknemers van Bangkok Servex Co toen hij zich meester wilde maken van de inhoud van de wagen.

Daar had hij niet van terug want hij vluchtte zonder buit en nog erger: hij was geraakt door een kogel. Die was via zijn neus in zijn nek terechtgekomen. Een familielid van Kittisak bracht hem naar het ziekenhuis van Ang Thong. Daar kon de politie hem aanhouden.

Hoe de politie wist dat hij daar was opgenomen, vermeldt het bericht niet. Het ziekenhuis zal wel een belletje gepleegd hebben. Als hij buiten gevaar is, wordt hij naar een ziekenhuis in Nakhon Sawan gebracht. De motorfiets werd later 500 meter vanaf de plaats delict bij een suikerrietplantage gevonden. (Bron: website Bangkok Post, 25 juli)

25 gewonden bij twee verkeersongelukken

27 juli – Bij twee ongelukken begin deze week in Chachoengsao en Prachin Buri zijn 25 personen gewond geraakt. In Chachoengsao reed een bus met veertig werknemers, die op weg waren naar hun werk in een kippenslachtfabriek, op dinsdagochtend tegen de achterkant van een vrachtwagen. De chauffeur heeft toegegeven dat hij in slaap was gevallen. Vijf personen raakten gewond.

Bij het andere ongeluk op maandag raakten twintig personen gewond. Een bus, eveneens met werkers, botste frontaal op een pickup truck. Details ontbreken. (Bron: website Bangkok Post, 25 juli)

Busongelukken in Pattaya en Roi Et eisen twee levens

27 juli – Nog meer ongelukken op dinsdagavond en woensdagochtend vroeg respectievelijk in Pattaya en Roi Et.

In Pattaya botste dinsdagavond een bus met toeristen tegen drie voertuigen die voor een verkeerslicht wachtten. Een motortaxibestuurder kwam om het leven, en drie toeristen, twee Chinezen en een Noor, raakten gewond. Het lichaam van de motortaxibestuurder lag nog onder de bus toen de politie arriveerde. De tourgids van de veertien Chinese toeristen heeft verklaard dat de bestuurder schreeuwde dat de remmen het lieten afweten toen zijn wagen van een heuvel reed.

In Roi Et kwam woensdagochtend vroeg (dinsdagnacht?) een vrouw om het leven en werden vijftien passagiers van een interprovinciale bus gewond. De bestuurder werd plotseling tijdens een zware regenbui geconfronteerd met een boom die op de weg was gevallen. Hij probeerde die te ontwijken, maar daarbij slipte de bus op het natte wegdek. De bus kwam in een greppel terecht en kantelde.

Reddingseenheden bevrijdden vijftien passagiers, die in de bus vastzaten. Vijf van hen waren ernstig gewond. Vlakbij de bus werd het lichaam van een vrouw gevonden, die door de klap uit de bus moet zijn geslingerd. De politie onderzoekt of de bestuurder iets valt te verwijten. ()Bron: website Bangkok Post, 26 juli)

Chinese toeristen zijn gek op winkelen

27 juli – Dat het aantal Chinese toeristen de laatste jaren sterk is toegenomen en thans 30 procent van de buitenlandse toeristenstroom vormt, is algemeen bekend. Maar wat doen ze in Thailand en waar besteden ze hun geld aan? Die vraag beantwoorden twee BP-redacteuren in het artikel Impact of Chinese tourists on Thai retail industry.

De Chinezen besteden 41 procent van hun reisbudget aan winkelen en 4 procent aan voedsel, maar dit percentage neemt toe omdat de regering probeert Thailand te positioneren als voedsel bestemming onder het motto Thailand Kitchen of the World. Ze kopen vooral Thaise producten, variërend van mode tot elektronica. De rest van het budget wordt besteed aan transport, vergoeding voor tourgidsen, entertainment en accommodatie.

Van het winkelbudget is 63 procent bestemd voor voedsel en snacks, 62 procent voor cadeaus, 51 procent voor kleding (onder andere van Thaise ontwerpers) en 49 procent voor cosmetica en producten voor lichaamsverzorging. Populair zijn unieke Thaise producten en luxe producten.

Keus te over in het winkeldistrict van Bangkok met tal van winkelcentra op korte afstand van elkaar, die met het openbaar gemakkelijk te bereiken zijn. Sommige filialen van 7-Eleven hebben een speciaal schap voor Chinese klanten ingericht met gedroogd fruit (doerian, mango, mangosteen), gedroogd zeewier, huidcrème en andere Thaise medicinale en kruiden producten die bij Chinese shoppers populair zijn.

De relatief goedkope baht in vergelijking met de valuta van ontwikkelde landen maakt winkelen in Thailand aantrekkelijk; bovendien krijgen de toeristen de betaalde BTW terug. De Tourism Authority of Thailand schat dat dit jaar 9,5 miljoen Chinezen naar Thailand komen, 9 procent meer op jaarbasis.(Bron: website Bangkok Post, 26 juli)

Toeristen Koh Hong in Phangnga National Park

Kort nieuws donderdag 27 juli

– Grootse plannen voor nationaal park Phangnga. De regering wil het een model maken van ‘community travel’, wat inhoudt dat bewoners direct profiteren van de bescherming en het behoud van de zee. Adviseur Thon van het project noemt dat een belangrijk keerpunt voor een beter beheer van de maritieme hulpbronnen.

Van de maritieme parken is Phanganga het op een na drukst bezochte park na nationaal park Hat Noppharat Thara-Mu Ko Phi Phi in Krabi. Het park trekt gemiddeld jaarlijks 1,3 miljoen toeristen, van wie 95 procent buitenlander. Als de toeristische plekken goed worden beheerd, voorziet Thon een groei in het aantal bezoekers. Omwonenden verdienen een aardig centje met kayak trips naar grotten, visbedrijven en restaurants.

Concreet bestaat het project uit betere veiligheidsmaatregelen, afvalbeheer, behoud van het ecologisch systeem, bevordering van goed huisvaderschap ter verwelkoming van toeristen en natuurklassen voor kinderen.

Thon heeft fabrikanten van bioplastic gevraagd aan winkelcentra 1 miljoen tassen te doneren ter vervanging van plastic tassen. Hij zegt dat in de Andaman zee veel plastic drijft dat de dieren bedreigt wanneer ze het oppeuzelen. Vorig jaar incasseerden beide parken 1,98 miljard baht aan toegangsgelden van 16,68 miljoen toeristen.

– Op bevel van premier Prayut worden alle 300.000 bewakingcamera’s in het hele land gecontroleerd, zowel camera’s van de overheid als van particulieren. Prayut dringt op haast aan, want de camera’s zijn nuttig gebleken bij de bestrijding van misdaad. Particulieren krijgen financiële hulp van de overheid om hun systeem te verbeteren. Het ministerie van Financiën is gevraagd na te denken over belastingmaatregelen.

Indien meer camera’s nodig zijn, zegt Prayut, dienen overheidsdiensten plannen te maken en fondsen aan te vragen. Vervanging van de huidige camera’s door slimmere camera’s is onmogelijk want dat zou te veel geld kosten. Verder dringt Prayut aan op onderhoud en hij vraagt de medewerking van particulieren wanneer de autoriteiten om beeldmateriaal vragen. Hij zei al dit fraais na een vergadering van de National Security Council over veiligheidskwesties op het gebied van economie, financiën en terrorisme.

– In september beslist de NACC over het lot van 34 voormalige kabinetsleden inclusief oud-premier Yingluck die de uitkering van 1,9 miljard baht aan slachtoffers van politiek geweld in de periode 2005-2010 hebben goedgekeurd. Ze worden ervan beschuldigd dat het geld alleen naar politieke geestverwanten is gegaan. Dat komt volgens de NACC neer op plichtsverzuim, want het besluit was niet gebaseerd op wettelijke regels.

In december beslist de NACC of verdere juridische actie nodig is. Naar de betaling, door het kabinet in januari en maart 2012 besloten, wordt al sinds mei 2015 onderzoek gedaan door een sub-commissie van de NACC.

– In Udon Thani is beslag gelegd op 18 auto’s en 35 motorfietsen omdat ze een vals kentekennummerbord hadden. De politie heeft ze gisteren ‘tentoongesteld’ op een persconferentie. Vier personen zijn gearresteerd, die de borden vorige maand geleverd zouden hebben, alsmede valse betalingsbewijzen van autorijtuigenbelasting en voertuig registratiecertificaten. Ze rekenden daarvoor respectievelijk 3.000, 1.000 en 4.000 baht. Een is verbonden aan Wing 23 van de Royal Thai Air Force. De verdachten, waaronder zijn echtgenote, hebben bekend.

– In Samut Prakan is een echtpaar gearresteerd dat ongecertificeerde voedingssupplementen verkocht. Tal van klanten zijn daardoor ziek geworden. De politie heeft onder andere calcium carbonaat, citric acid en corn starch in beslag genomen alsmede 300.000 blanco capsules ter waarde van 11,3 miljoen baht.

Het echtpaar runde een bedrijf, Berry Mix Products Limited Partnership geheten, en verkocht ook cosmetica via Facebook en Line. Ze maakten hun klanten wijs dat hun producten bij de FDA waren geregistreerd, waarvoor ze registratienummers gebruikten van andere fabrikanten.

– De gemeente Bangkok wil dat de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom naar 50 km wordt verlaagd, waarvoor de Land Traffic Act van 1992 dient te worden veranderd. Dit jaar telde de hoofdstad 17.619 ongelukken, de meeste als gevolg van te hard rijden en rijden onder invloed.

Uit een onderzoek van de John Hopkins universiteit is gebleken dat 20 procent van de automobilisten de verkeersregels overtreedt en 70 procent een veiligheidsgordel draagt. Slechts 20 procent vertelt hun kinderen dat ze de veiligheidsgordel moeten omdoen. Van de motorrijders draagt slechts de helft een helm.

Volgens wereldgezondheidsorganisatie WHO telt Thailand op het een na hoogste aantal fatale verkeersongelukken in de wereld. Het bericht vermeldt niet wat de huidige maximumsnelheid is.

Station Nakhon Ratchasima 2– De Spoorwegen (SRT) hebben hun verzet tegen de aanleg van een verhoogde spoorlijn in Nakhon Ratchasima opgegeven. Tegen de huidige plannen was veel verzet van bewoners, bedrijfsleven en provincie gerezen omdat de spoorlijn op 15 plaatsen de stad in tweeën zou verdelen. Passeren zou niet mogelijk want er zouden hekken van 2 meter om komen te staan.

De ontwerpers gaan nu terug naar de tekentafel om voor het gewraakte tracé van 15 kilometer tussen Phuk Hao Lat en station Ban Ko een nieuw ontwerp te maken. Het tracé maakt deel uit van de dubbelspoorlijn Chira Junction-Khon Kaen (187 km). (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

– Oud-premier Thaksin is gisteren 68 jaar geworden. Velen hebben hem op de social media gefeliciteerd. Zuster Yingluck plaatste op Facebook een foto van haar en de lachende Thaksin en dochter Pinthongta plaatste een foto van haar familie op Instagram. Roodhemden in enkele provincies gingen naar de tempel om voor hem te bidden.

Een bron zegt dat Thaksin zijn verjaardag in Londen vierde. Het was een besloten feestje met vrienden. Thaksin zou zijn supporters gevraagd hebben hem niet te bezoeken daar dit politiek uitgebuit zou kunnen worden. Voorafgaand aan zijn verblijf in Londen bezocht hij naar verluidt het elektronisch muziekfestival Tomorrowland in België.

– Follow-up op het bericht van gisteren in Kort Nieuws over de negende lijst met de namen van zeventig ambtenaren, gemeenteraadsleden en administrateurs van onderwijsinstellingen die verdacht worden van onregelmatigheden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat een onderzoekscommissie vormen. Veertig procent van alle soortgelijke zaken is afgesloten. De schuldigen zijn disciplinair gestraft, waaronder overplaatsingen en reductie van hun pensioen. Wie meer op zijn kerfstok heeft, wordt vervolgd.

De namen van de zeventig worden naar de eigen dienst gestuurd voor een intern onderzoek; ook de PACC doet onderzoek. Velen zijn werkzaam bij een lokaal bestuursorgaan, hetgeen niet verwonderlijk is want daarvan zijn er veel. De klachten hebben vaak te maken met aanbestedingen. De regering maakt binnenkort de resultaten bekend van de acht eerdere onderzoeken naar 300 functionarissen. Of de genoemde 40 procent op hen betrekking heeft, is me niet duidelijk.

– De Canadese Muay Thai bokser Matthew Richardson is door zijn vriendin in de badkamer van zijn appartement op Phuket gevonden met de riem van een tas om zijn nek en dat kan geen zuivere koffie zijn. De politie van Patong doet onderzoek.

Politiecommandant Tassanai wil nog niet de conclusie suïcide trekken. ‘We zijn bang dat we met Koh Tao worden vergeleken’, wat een verwijzing is naar de dood van de Belgische toeriste Elise Dallemange. ‘De mensen kunnen ons ervan beschuldigen dat we de daad als suïcide willen verdoezelen, dus moeten we er zeker van zijn wat gebeurd is.’

Het lichaam van Richardson is voor een autopsie naar het forensische laboratorium van het Surat Thani ziekenhuis gestuurd. Hij had wel bloeduitstortingen in zijn nek, maar er waren geen tekenen van een een handgemeen in zijn kamer. Richardson was een succevol vechter: van zijn 33 professionele gevechten won hij er 22, waaronder 16 maal knock-out.

– De Ombudsman heeft een petitie afgewezen waarin gevraagd werd om een onderzoek naar de omstreden aankoop van een Chinese onderzeeër. De aankoop is niet in strijd met de grondwet of andere wetten, dus wij zijn niet bevoegd te oordelen, zegt secretaris-generaal Raksagecha. De petitie was ingediend door de Association for the Protection of the Constitution. Volgens de vereniging had toestemming gevraagd moeten worden aan het parlement, maar het kabinet besloot zelfstandig tot de aankoop.

Reacties niet mogelijk