Thais nieuws zondag 24 december

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van december zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

Columnist Kong vergelijkt Toon en Pai met Jezus

24 december – Ik mag de verhalen van Kong Rithdee in Bangkok Post graag lezen. Hij is erudiet en heeft een beeldende schrijfstijl. Zijn vaste werk is het schrijven van filmrecensies. Hij weet veel van films, op het filmfestival van Cannes heeft hij zelfs een onderscheiding ontvangen voor zijn werk.

logo Kong RithdeeZijn wekelijkse column op zaterdag gaat niet over de cinema, maar over een actueel onderwerp. Soms heb ik het idee dat hij koketteert met zijn kennis, maar dat zij hem vergeven. Gisteren vergeleek hij Toon Bodyslam die met een marathon geld inzamelt voor elf staatsziekenhuizen, met Jezus, evenals Pai Dao Din. Deze student rechten en actievoerder tegen het militaire regime zit gevangen op verdenking van majesteitsschennis, omdat hij op zijn FB-pagina een link had geplaatst naar een BBC-artikel over de nieuwe koning, dat bij de autoriteiten in het verkeerde keelgat was geschoten. Honderden hadden dat gedaan, maar hij werd als enige aan de schandpaal genageld.

De kop luidt Toon and Pai, the tale of our two Jesuses. Wanneer Thailand dezelfde wetgeving tegen blasfemie als tegen majesteitsschennis zou hebben, had hem dat ongetwijfeld een enkele reis gevangenis opgeleverd. Ik vond de vergelijking nogal overdreven. Jezus kennen we nog, over enkele decennia weet niemand meer wat Toon en Pai voor ‘heldendaden’ hebben verricht. Een columnist mag overdrijven, maar deze vergelijking is lachwekkend. Wie benieuwd is naar Kong’s stijlbloempjes, moet het zelf maar lezen. Klik hier.

Democraten zijn boos over NCPO-order

24 december – Bangkok Post, een krant ‘you can trust’ aldus het motto, opent vandaag met een follow-up op de berichtgeving over de zogeheten reset, oftewel een nieuwe start voor politieke partijen. De Democraten zijn boos. Ze zeggen dat de reset, geregeld via een order van premier Prayut op basis van artikel 44 (van de interim-grondwet) nieuwe partijen bevoordeelt boven bestaande.

U begrijpt het al: het regime streeft ernaar aan de macht te blijven middels een nieuwe militaire partij, vermoeden de Democraten. Het is allemaal hear-say, in Nederland zou een dergelijk bericht geen opening krant zijn, maar verbannen worden naar een roddelrubriek of – nog beter – eindigen in het ‘ronde archief’. Maar This is Thailand, waar politici het licht niet in elkaars ogen gunnen, en het wantrouwen over bedoelingen welig tiert.

Met name de herinschrijvingsprocedure voor partijleden stuit op bezwaren. Ze moeten hun lidmaatschap schriftelijk bevestigen alsmede hun contributie tijdig hebben voldaan. Ook moeten partijen lokale afdelingen vormen en bestuursleden en partijfunctionarissen kiezen.

Wirat Kalayasiri, hoofd juridisch team van de Democraten, zegt dat nieuwe partijen drie maanden voorsprong krijgen op bestaande. Hij verwacht dat bestaande partijen, zoals de Democraten, hun activiteiten in juni volgend jaar hervatten, maar nieuwe partijen kunnen al vanaf 1 maart geregistreerd worden en toestemming aan de NCPO vragen voor partijvergaderingen.

‘Het doel van het opzetten van deze nieuwe partijen is algemeen bekend’, moppert Wirat die doelt op de oprichting van een nieuwe, door het leger gesteunde partij.

Adjunct-partijleider Nipit voegt daaraan toe dat het NCPO-bevel het leven moeilijk zal maken voor de 2,8 miljoen leden van zijn partij. Ze hebben vanaf 1 april 30 dagen de tijd om hun lidmaatschap te bevestigen [ik dacht: tot 1 april]. Nipit zegt dat het bijna onmogelijk is om dat binnen die periode te doen met als gevolg dat de inkomsten van de partij teruglopen en er minder verkiezingscampagnes kunnen worden gehouden. ‘We hebben het partijlidmaatschap al 71 jaar geregeld, maar de NCPO ruïneert het in 30 dagen.’

Ter informatie: De Democratische partij heeft de meeste leden (2,89 miljoen), gevolgd door Mahachon (1,81 mln), Bhumjaithai (153.087) en Pheu Thai (134.834). [En die zouden allemaal per brief hun lidmaatschap moeten bevestigen? Da’s een heleboel werk voor de posterijen en postkamers]

Het openingsverhaal bevat nog meer commentaren. Ik noem er enkele: Het NCPO-bevel verstoort de hervormingspogingen, het bemoeilijkt de primaries, de relatie tussen partijen en hun leden heeft nu een bottom-up benadering en partijen hechten meer belang aan hun leden [dadelijk niet meer?].

Kiesraad secretaris-generaal Jarungvith zegt de vrees van bestaande partijen te begrijpen dat ze leden zullen verliezen, maar uiteindelijk zullen alle partijen en mensen zich aanpassen. Hij denkt niet dat de NCPO-order leidt tot uitstel van de verkiezingen, die gepland zijn voor november 2018.

Voorzitter Meechai van de grondwetcommissie wil niet spreken over een reset. De order heeft alleen maar tot doel het bestaan van partijleden te verifiëren, omdat ze een grotere rol gaan spelen bij politieke activiteiten. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Gebroken golfbreker in Narathiwat

Wat nog meer vandaag in BP?

24 december – Ik blader weer even de krant met u door en haal de krenten uit de nieuwspap. Op de voorpagina verder nog een special report (achtergrondverhaal) over het streven van Thailand een aviation hub, een regionaal centrum voor de luchtvaart te worden. Alhoewel de automobielindustrie stevig verankerd is in Thailand, heeft het land nog tientallen jaren nodig van investeringen in personeel, expertise, en R&D (research and development) voordat het land aan de race kan beginnen in Asean het middelpunt van de regionale luchtvaart te worden, voorspelt de krant.

Het overig nieuwsaanbod vandaag stelt niet veel voor. Pagina 3 opent met een verhaal over de registratie van ongedocumenteerde migranten. Minister Adul (Werkgelegenheid) wil de deadline uitstellen tot eind juni volgend jaar want veel migranten hebben de verificatie van hun nationaliteit nog niet rond. Aan die voorwaarde moet zijn voldaan, wil een migrant een werkvergunning krijgen. De operatie heeft tot doel het aantal migranten dat illegaal werkt terug te dringen en mensenhandel te bestrijden. Geschat wordt dat nog 1 miljoen migranten wachten op verificatie.

De bijna-bruidegom Ronnachai, die zijn aanstaande heeft vermoord met wie hij vandaag in huwelijk zou treden, en zijn vriendin Narumon blijven in voorlopige hechtenis in de gevangenis van Chumphon. Gevangenisdirecteur Damrong zegt dat ze beiden gestrest zijn. De familie van Ronnachai heeft hem nog niet bezocht, maar die woont in een andere provincie.

Verder een berichtje over Toon’s marathon die tot nu toe bijna een miljard baht heeft opgeleverd en de DNP meldt dat in nationale parken voorbereidingen zijn getroffen voor medische hulpdiensten. Ze staan in de nieuwjaarsvakantie stand-by. Boeren in Pichit klagen over een bedrijf dat kunstmest als gratis proefproduct heeft aangeboden, maar het eind van het liedje is dat ze nu onder schulden aan het bedrijf gebukt gaan.

goralDe DNP wil het aantal gorals dat op de bergen van het hoge Noorden leeft, uitbreiden, meldt de krant op pagina 4. Uit een onderzoek dat in oktober is begonnen en tot maart duurt, blijkt dat er nog paar honderd gorals (in het Engels goat antelope geheten) leven in Chiang Mai, Lamphun en Mae Hong Son. In het Khao Soi Dao Wildlife Sanctuary in Chiang Mai zijn 90 exemplaren geteld, wat directeur Kanjana van het Wildlife Conservation Office, een positief teken noemt, alhoewel ze wel bevreesd is dat het dier uitsterft door de illegale jacht en het verlies van habitat door de uitdijende toeristenindustrie.

Mongkol Safoowong, die het onderzoek leidde, maakt zich zorgen over inbreeding (inteelt), waardoor de volgende generatie verzwakt. ‘We gaan proberen nieuwe leden in de groep te introduceren om dit probleem te voorkomen.’

Verder op de pagina twee items die ik al noemde bij Nieuws van de website in 1 regel. De foto boven toont de golfbreker in Narathiwat waarvan een deel is ingestort. De bewoners zijn bang dat hun huizen door het water worden verslonden. Bovendien wordt zand opgewaaid tot aan de huizen (foto onder). Het zand bedreigt ook de vaten met budu saus, een gefermenteerde vissaus die in het Zuiden wordt gemaakt.

Het andere item gaat over de controle door de DNP van 135 vakantieparken in een bosreservaat in Phetchabun. Ze worden ervan verdacht de grond illegaal in gebruik te hebben genomen.

Zand aan de kust van Narathiiwat gespoeld

Nieuws van de website in 1 regel

• Narathiwat: Bewoners dringen aan op herstel golfbreker
• Bangkok werkt aan verdedigingslinie tegen overstromingen
• Ratchaburi: Busje botst tegen trailer truck: 5 doden, 5 gewonden
• Controle van 135 vakantieparken in Phetchabun, verdacht van illegaal grondgebruik

NB De rubriek Kort Nieuws vervalt vandaag. 

Reacties niet mogelijk