Thais nieuws zaterdag 23 december

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van december zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

Aanhouding Narumon, de lover van de bijna-bruidegom

Politiek en misdaad domineren vandaag voorpagina BP

23 december – Laat ik vandaag eens beginnen met het lijstje onderwerpen dat ik gisteren op basis van de website al heb aangelegd. Een indrukwekkend aantal, dat de vraag oproept: wat kan de krant daaraan vandaag nog toevoegen. Het zijn er acht van de 14 nieuwsberichten c.q. verhalen op de drie nieuwspagina’s.

Nieuws van de website in 1 regel
• Toon heeft er 2.000 km op zitten, opbrengst naar 950 mln baht
• Olifant vertrapt Chinese tourgids; kampeigenaar en mahout aangeklaagd
• Prognose: Export schiet in 2018 omhoog naar 6,5 pct
• Zondebok-zaak kan naar OM, politie heeft onderzoek afgerond
• Lover van bijna-bruidegom ook aangeklaagd voor moord
• Politieke partijen krijgen meer tijd voor inschrijving leden
• Voorstel: Verleng regeringstermijn NCPO tot parlement compleet is
• Parlementscommissie buigt voor kritiek op telefoontaps
• Ja New c.s. eisen motie van wantrouwen tegen militaire regering

De voorpagina biedt vandaag politiek en misdaad. Veel ruimte wordt uitgetrokken voor de ‘bruiloftsmoord’, voornamelijk in de vorm van foto’s. Dat valt wel te billijken want het gaat dan ook om een niet alledaagse moord, die voldoet aan het criterium afwijking, een van de criteria die journalisten hanteren bij de vraag wat nieuws is.

De lover van de bijna-bruidegom is aangehouden op verdenking van medeplichtigheid aan de moord. Ze kocht samen met haar geliefde het vuurwapen waarmee Nontiya werd gedood en ze reden samen naar het huis van het vermoorde bruidje. Op de voorpagina een grote vijfkoloms foto van haar aanhouding. Een mondkapje onttrekt het grootste deel van haar gezicht aan het zicht.

De lover Narumon Chuaisombat (23) heeft bekend het geweer voor 7.000 baht te hebben gekocht, maar hij had haar verteld dat het voor zelfverdediging was. Ze zegt ‘geen idee’ te hebben gehad dat Ronnachai zijn bijna-bruidje wilde doden. Hij had haar gevraagd hem naar Nontiya te brengen om de love-triangle voor de geplande huwelijksdag van zondag op te lossen. Narumon werkt op hetzelfde kantoor van de Provincial Electricity Authority van Chumphon als Ronnachai, dus daar zal hun liefde wel zijn opgebloeid.

Opening is de ‘reset’ van politieke partijen: die krijgen meer tijd om te voldoen aan de nieuwe eisen die de organieke wet op politieke partijen stelt. ‘Het besluit voedt het groeiend vermoeden dat het regime de weg effent voor een partij die gesteund wordt door het leger’, speculeert de krant. BP vermoedt – want meer is het niet – dat de leden worden afgesnoept van bestaande partijen. De partij zou erop uit zijn het bewind van Prayut na de verkiezingen te continueren.

De belangrijkste nieuwe eis is dat leden van bestaande partijen die hun lidmaatschap willen behouden, dit schriftelijk moeten bevestigen, waarbij ze bewijs moeten leveren dat ze gekwalificeerd zijn voor het partijlidmaatschap zoals vereist door de nieuwe grondwet. Ze moeten ook de contributie hebben voldaan. Daarvoor hebben ze de tijd tot 1 april, twee maanden langer dan de deadline die de organieke wet stelt. Wanneer ze de 1 april deadline missen, vervalt hun lidmaatschap.

Pagina 2 opent met het bericht dat de politie de laatste hand legt aan de Jomsap-zaak. Daarna is het woord aan het OM om te bepalen wie van de verdachten vervolgd gaat worden voor hun hulp aan de voormalige onderwijzeres bij haar herzieningsverzoek. Ik hoef dat allemaal niet te herhalen en verwijs naar alle voorgaande berichten die ik gebundeld heb op de pagina De zaak Jomsap. De grote vraag is natuurlijk: zat Jomsap echt niet achter het stuur van de pickup truck die in 2005 een fietser dodelijk verwondde? Maar de enige die dat met zekerheid kan zeggen, is Jomsap zelf en die zegt door de politie tot zondebok zijn gemaakt.

Pagina 3 bevat het verontrustende nieuws dat de informele huishoudschulden stijgen. Dat zijn schulden gemaakt bij loan sharks (geldwoekeraars) die woekerrentes rekenen, maar ook geld geleend van familie en bekenden wordt als informele schuld beschouwd. Leeft een deel van de bevolking boven haar stand of kunnen mensen niet meer rond komen vanwege de gestegen kosten van levensonderhoud?

De stijging is fors: 4,9 procent van alle huishoudens stond in 2015 in het krijt bij informele financiële bronnen, dit jaar 6,2 procent, aldus een onderzoek van het National Statistical Office. Oftewel: het aantal huishoudens met informele schulden is gestegen van 10 miljoen naar 11 miljoen.

Pagina-opening is evenwel de verdediging van premier Prayut van de gewijzigde veiligheidswet. De wijzigingen zijn niet politiek gemotiveerd, zoals critici beweren, maar hebben tot doel het werk van het militair commando Isoc te vergemakkelijken bij natuurrampen, zegt hij.

Ik zou met bovenstaande samenvatting vandaag kunnen volstaan, maar zal nog enkele krenten uit de nieuwspap halen. Die volgen hieronder. De rubriek is wat vertraagd want ik werd laat wakker.

Parlementscommissie buigt voor kritiek op telefoontaps

23 december – Eerst maar eens een toelichting. In Nederland gaat de behandeling van een wetsontwerp door de desbetreffende parlementscommisie vooraf aan de plenaire behandeling. Maar niet in Thailand, daar buigt een commissie zich na behandeling in eerste termijn over een wetsvoorstel. Dus kan het voorkomen dat het alsnog veranderd wordt, alhoewel het in eerste termijn is goedgekeurd.

Dat is gebeurd met het voorstel om de National Anti-Corruption Commission (NACC) de bevoegdheid te geven telefoontaps te plaatsen, verdachten te schaduwen en af te luisteren. Donderdag debatteerde het parlement er zes uur over en ook gisteren gingen de neuzen niet in één richting staan. Voorzitter Chatchawai maakte er een eind aan met zijn mededeling dat de commissie het voorstel intrekt. ‘We hebben er nu lang genoeg over gepraat.’

Het belangrijkste bezwaar van de tegenstanders was dat de NACC te veel macht zou krijgen, vooral ook omdat het kantoor van de Ombudsman niet langer de NACC onder de loep mag nemen. De tegenstanders vreesden dat de anti-corruptiewet gebruikt kon worden om politieke tegenstanders aan te vallen.

Het bericht bevat nog enkele citaten uit de discussie van gisteren, maar die laat ik onvermeld. Maandag neemt het parlement een besluit over de anti-corruptiewet. Een storm in een glas water, als je het mij vraagt. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Prayut beveelt ‘reset’ van politieke partijen

23 december – Ik noemde het al in mijn openingsbericht: premier Prayut heeft besloten politieke partijen meer tijd te geven om te voldoen aan de de eisen die de nieuwe organieke wet op politieke partijen, in oktober van kracht geworden, stelt. Hij moest daarvoor artikel 44 van de interim-grondwet uit de kast halen, want wijziging van de wet zou veel vertraging opleveren.

Het verbod op politieke activiteiten wordt nog niet opgeheven vanwege ‘zorgen over de veiligheid’. Dus eigenlijk stelt Prayut’s interventie weinig voor. Het toegestane werk bestaat uit enkele administratieve werkzaamheden, maar die kosten wel de nodige tijd. Ook moeten de partijen bestuursleden en functionarissen kiezen en provinciale afdelingen vormen en dat alles voor 1 april.

Volgens adjunct-partijleider Ongart (Democraten) maakt de aankondiging van de NCPO het voor nieuwe partijen gemakkelijker om leden te werven en politieke steun te verwerven, maar hij noemt het besluit onbillijk voor politieke partijen die al campagne hebben gevoerd en leden geworven.

Vice-premier Wissanu maakte gisteren bekend dat het verbod op politieke activiteiten in vier fases wordt opgeheven, maar de finesses daarvan ontgaan me. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Controle van busbestuurders op alcohol- en drugsgebruik

Buschauffeurs moeten blazen en plasje laten testen

23 december – De autoriteiten gaan steekproefsgewijs buschauffeurs en staf op de busstations Mor Chit, Ekamai en de zuidelijke stations in Bangkok controleren op alcohol- en drugsgebruik. Dus moeten ze blazen en hun plasje afgeven. Ook elders in het land, op negentien plaatsen, wordt gecontroleerd, aldus secretaris-generaal Sirinya van het Office of the Narcotics Control Board (ONCB). Alcohol en drugs zijn volgens hem verantwoordelijk voor veel verkeersongelukken, zei hij gisteren op een persconferentie in busstation Mor Chit.

Behalve het Department of Land Transport en de politie doet de ONCB haar stinkende best het aantal verkeersongelukken terug te dringen. Het leger en de politie assisteren bij de jacht op drugshandel en -smokkel die in de aanloop naar de nieuwjaarsfestiviteiten lijken toe te nemen. Vooral de grenzen in het Noorden en Noordoosten worden scherp in de gaten gehouden.

Op luchthavens en spoorwegstations worden controleposten ingericht, waar verdachte pakjes worden gecontroleerd. De bevolking is gewaarschuwd geen pakjes van anderen mee te nemen, want die zouden wel eens drugs kunnen bevatten. De afgelopen twee maanden zijn 200 miljoen speedpillen aan de grens onderschept.

De gouverneur van Nakhon Ratchasima die gisteren het startsein gaf voor een anti-drugs campagne, zegt dat veel mensen in de nieuwjaarsvakantie de provincie passeren, waardoor drugs gemakkelijk kunnen worden gesmokkeld. De provincie werkt met de ONCB Region 4 en andere diensten samen om aan dit euvel een eind te maken.

Adjunct-gouverneur Chinnatat van Bangkok zegt dat alle feestterreinen, zoals beer gardens waarvan ik er al enkele heb gezien, met brandblusapparaten moeten zijn uitgerust. Er dient ook personeel aanwezig te zijn dat bij gezondheidsproblemen kan helpen.

Kort nieuws zaterdag 23 december

– Het hooggerechtshof heeft gisteren voor de derde keer bekendmaking van het vonnis tegen 85 personen uitgesteld, die worden vervolgd voor de bezetting van het NBTC-kantoor tijdens de protesten in 2008 tegen de regering Sundaravej. De zitting is nu gepland voor februari.

Reden voor het uitstel is dat twee verdachten niet kwamen opdagen. Eén gaf als verklaring gezondheidsredenen, de dagvaarding aan de ander kon niet worden overhandigd omdat zijn huis was gesloopt. 82 verdachten kwamen wel netjes naar het Hof, één is eerder gevlucht.

De 85 mannen, die bekend staan als de Srivichai Warriors drongen het terrein van de televisiewaakhond binnen, vernielden eigendommen ter waarde van 600.000 baht en dwongen twee nieuwspresentatoren het station te verlaten, zodat ze niet op de beeldbuis konden verschijnen. De groep fungeerde als bewakers voor de PAD (geelhemden).

De leider werd in december 2010 tot 30 maanden gevangenisstraf veroordeeld, de anderen kregen straffen van negen tot 24 maanden. Zes kregen een voorwaardelijke straf omdat ze destijds minderjarig waren. Het Hof van Beroep schrapte in november 2014 de straffen voor degenen die drie tot acht maanden hadden gekregen.

– De gevangenbewaarders van de districtsgevangenis van Thanyaburi (Pathum Thani) die door de familie van een gedetineerde ervan zijn beschuldigd hem mishandeld te hebben, zijn naar een inactieve post overgeplaatst, zodat het onderzoek naar wat er gebeurd is, niet kan worden gehinderd. Volgens de familie werd Krittikorn met een knuppel geslagen en gestompt toen hij tussenbeide kwam om een eind te maken aan een gevecht van gevangenen.

Een ander onderzoek vindt plaats naar een incident in de provincie Loei, waarbij een gevangene hersenletsel opliep. Ook daar tijdens een gevecht. De familie heeft een klacht ingediend bij het Damrongtham klachtencentrum van de overheid. De man is geopereerd aan een hersenbloeding.

– De Mahidol universiteit is de meest milieuvriendelijke universiteit van Thailand, aldus de index UI Green Metric World University Ranking 2017 van de University of Indonesië (UI). De lijst telt 619 universiteiten. Mahidol staat op plaats 86. Andere Thaise universiteiten op de index zijn Chulalongkorn (90), Kasetsart (96), Rambhai Barni Rajabhat (122) en Naresuan (143). Op plaats 1 staat de universiteit van Wageningen.

Dugong oftwel zeekoe– Dit jaar hebben 400 zeldzame zeedieren het loodje gelegd, voornamelijk door het gebruik van verboden vistuig, heeft het Department of Marine and Coastal Resources bekend gemaakt. Het gaat om zeeschildpadden (57 pct), dolfijnen en walvissen (38 pct) en zeekoeien (5 pct). Andere oorzaken waren ziekte en waterverontreiniging.

Naar de sterfte wordt al drie jaar onderzoek gedaan. De dode vissen vormen minder dan 10 procent van de 5.000 zeedieren die in Thailand’s wateren zijn gevonden. Geschat wordt dat het aantal dolfijnen en walvissen 2.000 bedraagt, zeeschildpadden 3.000 en zeekoeien 250.

De dienst probeert ze te beschermen door beschermde zones aan te wijzen, regels voor vistuig en door enkele tot beschermde soort te verklaren. Op enkele plaatsen wordt met de particuliere sector en bevolking samengewerkt. In Phuket doven hotels aan het Hat Mai Khao strand hun nachtverlichting zodat schildpadden niet worden afgeschrikt hun eitjes op het strand te leggen.

– Het besluit van Thailand om zich aan te sluiten bij de 127 VN-landen die Trumps besluit afwijzen om Jeruzalem te beschouwen als Israëls hoofdstad, heeft vermoedelijk geen gevolgen voor ’s lands handelsbetrekkingen met de VS, zegt woordvoerder Busadee van het minister van BuZa. Trump heeft gedreigd de hulp aan landen stop te zetten die zich verzetten.

Busadee zegt dat Thailand al vele jaren geen financiële hulp meer van de VS krijgt, alleen wordt op veel terreinen samengewerkt. Geld dat Thailand van de VS ontvangt, komt alleen via regionale projecten of samenwerking.

Reacties niet mogelijk