Thais nieuws vrijdag 25 augustus

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 1-23 augustus zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Prayut op Bangkok Post Forum 2017

Prayut filosofeert; vonnis in Yingluck-zaak

25 augustus – Het is een en al Yingluck en Prayut wat vandaag de klok slaat in Bangkok Post. Op de voorpagina filosofeert premier Prayut over hervormingen en de mindset (denkwijze) van de bevolking en Yingluck domineert pagina 3 met een groot kader Negligent or not? en een overzicht van alle politieke gezagsdragers die sinds 2005 uit de gratie zijn gevallen.

Het openingsverhaal is gebaseerd op de toespraak die Prayut donderdag hield op het Bangkok Post Forum 2017 ‘Sustainable Reform: Transforming Thailand’. De krant kiest een andere invalshoek dan de website. Op de website zegt de premier: Nationale hervorming vereist veranderingen in de politiek en de denkwijze van de mensen. In de krant noemt hij de Yingluck-zaak (zonder die bij name te noemen) ‘geen excuus’ om chaos te veroorzaken.

Dit zegt Prayut op de website (ik laat de vertaling maar eens achterwege): ‘Everyone is well aware that over the past three years Thai society faced various problems. We can’t blame anyone because our country is a democratic one and there are elections. Therefore, we must implement political reform to get a government that is democratic, has good governance and is the government of all people.’

De krant citeert hem met: ‘Please treat this case just like any other. Generally, those who are guilty must be tried in the courts. The mobilisation of people either those agree or disagree, would make it difficult for the court to do its job. The court has to make a judgement based on evidence at hand. Do not think by yourselves. Do not let this issue spark chaos in the country.’

Prayut sneed tal van zaken aan in zijn speech, maar die ga ik allemaal niet noemen. Hij bevestigde andermaal dat hij niet van plan is aan de macht te blijven. Zie verder Court case ‘no excuse’ to sow chaos. (Zie verder de pagina’s Verkiezingsnieuws 2 en Rijst 4)

Yingluck vraagt supporters: Blijf vandaag thuis

Yingluck Negligent or not25 augustus – Alhoewel Yingluck haar achterban heeft gevraagd niet naar het gerechtsgebouw te komen, waar de afdeling politieke gezagsdragers van het hooggerechtshof vandaag vonnist in de hypotheekzaak, hebben politie en leger een worst-case scenario in de achterzak, mocht de situatie bij het Hof uit de hand lopen.

Yingluck ziet blijkbaar de bui al hangen, want ze deed gisteren de oproep aan haar supporters thuis te blijven. Bij voorgaande zittingen van het Hof kwamen ruim duizend supporters om haar morele steun te verlenen, wat soms tot emotionele scènes leidde. Ze schrijft op Facebook: ‘Ik zou willen dat iedereen die zich zorgen maakt over me en me morele steun wil verlenen, morgen niet naar het Hof komt, maar de zaak thuis volgt om het risico van onverwachte problemen te vermijden van mensen met mogelijk voor jullie kwade bedoelingen.’

De autoriteiten houden desondanks rekening met een opkomst van 3.000 tot 3.500 supporters. Legercommandant Chalermchai zegt dat veiligheidsmaatregelen zijn voorbereid indien chaos ontstaat wanneer de supporters ontevreden zijn met de uitspraak. Maar er zijn geen plannen om supporters tegen te houden. ‘Laat de dingen maar hun natuurlijke loop hebben. Wie de wet overtreedt, krijgt te maken met juridische actie.’

Het UDD (roodhemden) doet een beroep op alle partijen om zich te houden aan het advies van de koning over justitiële principes voor de vrede van de bevolking. Ze ontkent supporters gemobiliseerd te hebben en dringt er bij de regering op aan mensen niet tegen te houden die naar het Hof willen komen. Ze vraagt de regering een toelichting te geven op het hele proces, inclusief mogelijke vrijspraak en straffen. (Zie verder de pagina Rijst 4)

Om de leesbaarheid van het kader te vergroten, klik hier.

Recente voorgaande berichten:
24 augustus: Regime houdt de adem in voor vrijdag
23 augustus: Yingluck is klaar voor D-day
22 augustus: Leger en politie paraat om Yingluck fans af te weren
21 augustus: Kort Nieuws (Pheu Thai zegt regering reageert ‘overspannen’)
19 augustus: Kort Nieuws
18 augustus: 2.550 agenten bewaken vrijdag hooggerechtshof

Ook D-day voor Boonsong

25 augustus – Niet alleen breekt vandaag het uur van de waarheid [of is het de leugen?] aan voor oud-premier Yingluck, maar het hooggerechtshof doet ook een uitspraak in een zaak waarin voormalig minister van Handel Boonsong Teriyapirom terecht staat.

Boonsong wordt vervolgd voor samenspanning bij een G2G rijstdeal van de regering met een bedrijf dat niet de Chinese regering vertegenwoordigde. Hierdoor werd de rijst voor een lagere prijs verkocht, wat leidde tot aanzienlijke verliezen voor het Department of Foreign Trade (DFT) en de natie. Voor zover ik me herinner is die rijst op de Thaise markt terecht gekomen.

Boonsong ontkent schuld. Het DFT vertegenwoordigde de Thaise regering en het bedrijf is een staatsonderneming waarin de Chinese regering aandelen heeft. Dus beide partijen zijn regeringsdiensten waardoor de deal een echte G2G (government to government) deal was.

Het OM heeft in deze zaak een eindverklaring van 211 pagina’s tegen Boonsong en 27 anderen aan het Hof overhandigd. De eindverklaring in de Yingluck-zaak telt 165 pagina’s. Op 17 juli 2014 besloot de NACC na onderzoek het OM te vragen Yingluck te vervolgen en op 19 februari 2015 werd ze in staat van beschuldiging gesteld. (Zie verder de pagina Rijst 4)

Weer vertraging voor 489 NGV-bussen

25 augustus – Bij lezing van de eerste zin snap ik het al niet. Het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) heeft de derde [?] ronde van de aanbestedingsprocedure voor de aanschaf van 489 NGV-bussen (aardgas) geschrapt omdat geen enkel bedrijf bij de e-veiling gisteren belangstelling had. Voorgaande berichten spraken alleen van een tweede ronde, die nodig was omdat de BMTA het contract met importeur Bestlin had geannuleerd.

Staatssecretaris Pichit (Transport) zegt de BMTA gevraagd te hebben binnen twee maanden een nieuw programma van eisen op te stellen, zodat de bussen in februari geleverd kunnen worden. [Dat is een jaar nadat ze uit China in Thailand aankwamen] De contractprijs is 40 procent gezakt naar 3,3 miljard baht wat volgens Pichit de geringe belangstelling verklaart.

Als volgende staat de aanschaf van 200 elektrische bussen ter waarde van 2,7 miljard baht op het programma. De BMTA werkt aan belastingvrijstelling [geen details].

Het bericht noemt ook het besluit van de BMTA om het contract met Bestlin te verbreken en het bedrijf op de zwarte lijst te zetten. Bestlin ontdook de importheffing bij de eerste honderd bussen en leverde de overige bussen te laat. De honderd bussen staan op de kade van Laem Chabang onder beslag van de douane.

Later haalde de BMTA Bestlin weer van de zwarte lijst af, een besluit waartegen onder andere de Rekenkamer bezwaar heeft gemaakt. BMTA-president Nuttachat zegt dat binnen enkele dagen wordt besloten of Bestlin mag meebieden. Twee andere bedrijven hebben belangstelling, maar die deden gisteren niet mee.

No disunity. no fracture

Kort nieuws vrijdag 25 augustus

– Op enkele plaatsen in Bangkok zijn borden opgedoken met de tekst No disunity, no fracture. De politie heeft geen idee door wie ze geplaatst zijn. De tekst verwijst klaarblijkelijk naar de berechting van Yingluck.

Laatste nieuws: Tegen haar is een arrestatiebevel uitgevaardigd omdat ze niet is komen opdagen op de zitting met als reden dat ze ziek is. De advocaten zeiden dat ze last had van duizelingen, maar ze konden geen medisch certificaat overleggen.

Het Hof nam tevens haar borgsom van 30 miljoen baht in beslag.Voorlezing van het vonnis is uitgesteld tot 30 september.

Vice-premier Prawit zegt: ‘Het is niet zeker of ze gevlucht is of niet. Maar ze is een voormalige premier, dus sommige functionarissen kunnen geholpen hebben. Misschien is ze echt ziek. Het Hof heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd, dus we moeten naar haar op zoek gaan.’

– Prem  Tinsulanonda, voorzitter van de Privy Council, heeft gisteren zijn steun voor de regering uitgesproken en gezegd dat ze geholpen heeft het leven van de mensen te verbeteren. Hij zei dit toen premier Prayut, kabinetsleden, commandanten van de drie strijdmachtonderdelen en de politie op bezoek waren in zijn residentie in Thewes (Bangkok) om hem te feliciteren met zijn verjaardag. Prem wordt morgen 97 jaar.

Prem zei: ‘Ik denk dat de mensen begrijpen wat Tu (Prayut’s bijnaam) doet. De bevolking begrijpt dat de regering eraan werkt om de mensen van armoede te redden en ze zelf-voorzienend te maken. Ze begrijpen dat je het niet doet voor je eigen eer of reputatie. Krijg geen nodeloze hoofdpijn vanwege opmerkingen van mensen. De toewijding van de NCPO voor het land spreekt voor zichzelf.’

– De advocaat die de Britse BBC-correspondent Jonathan Head wegens smaad had aangeklaagd, heeft de aanklacht ingetrokken. Head had geschreven dat de Thaise vrouw van een Britse expat eigendommen van hem op Phuket had verworven door zijn handtekening meermalen te vervalsen. De advocaat had die handtekeningen notarieel bevestigd. Hij diende een aanklacht in tegen Head en de expat. De zaak tegen Head is woensdag begonnen, want de andere aanklacht geldt nog.

– De gevangenisstraf van 18 maanden voor voormalig staatssecretaris van Onderwijs Chavarin is door het Hof van Beroep naar twee jaar verhoogd, een verlenging die mogelijk is gemaakt door wijziging van de Computer Crime Act.

Chavarin maakte drie jaar geleden misbruik van een bedrag van 11 miljoen baht van een Cambodjaans bedrijf. Dat bedrag was gestort op de bankrekening van de Thai-Chinese Buddhism Culture Association, waarvan Chavarin voorzitter is.  De rechter heeft hem bevolen het geld te retourneren. Chavarin gaat in beroep bij het hooggerechtshof. De familie heeft gevraagd om vrijlating op borgtocht.

– Drie mannen uit het Midden-Oosten zijn aangeklaagd op verdenking van afpersing. Twee zijn gisteren in Bangkok aangehouden, de derde is voortvluchtig. Ze dwongen een Syrische vader te betalen voor vrijlating van zijn zoon, die door het bureau Lumpini was aangehouden omdat zijn visum was verlopen. De vader had bij het ministerie van Justitie geklaagd over de afpersing.

Volgens de verdachten had het conclict te maken met een ruzie tussen een van de verdachten en de vader, die op dezelfde vrouw verliefd waren. De verdachte had uit wraak geklikt bij de politie van Lumpini dat de zoon betrokken was bij drugshandel, maar bij onderzoek bleek hij niet over een geldig visum te beschikken.

De drie verdachten werkten eerder als tolk voor het bureau Lumpini. Hoofdcommissaris Sanit van de gemeentepolitie zegt dat agenten van het bureau niet betrokken waren bij de afpersing.

 

Reacties niet mogelijk