Thais nieuws zondag 24 september

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-31 augustus en 1-23 september zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

An Indian man stands amidst left over eatables and plastic waste, near the Arabian Sea waters at the Juhu Chowpaty in Mumbai.

Opinie: Plastic, stop met smoezen, red de zee

24 september – Wanneer Wasant Techawongtham boodschappen gaat doen, neemt hij altijd enkele gebruikte (maar schone) plastic tassen mee. Aanvankelijk keken kassamedewerkers raar op wanneer hij de tassen gaf, maar inmiddels hebben ze door dat hij probeert plastic te besparen – en misschien de wereld te redden. ‘Fighting global warming, eh? That’s nice’, zeggen ze nu.

Met deze anekdote begint Wasant op de opiniepagina van Bangkok Post zijn pleidooi voor vermindering van de afvalberg. ‘De meeste mensen’, schrijft hij, ‘zijn zich bewust van de opwarming van de aarde of hebben er op zijn minst van gehoord. Ze weten dat die niet goed is. Maar ik vraag me af of ze beseffen wat hun rol daarbij is of begrijpen hoe plastic bijdraagt aan de opwarming van de aarde.’

Logo Wasant Techawongtham‘Afval is op wereldschaal een probleem. In elk land is het beheer van afval een uitdaging. Slechts enkele landen kunnen op dit gebied succes claimen. Landen hebben verschillende strategieën om het probleem aan te pakken. Sommige brengen een heffing in rekening of verbieden de tassen helemaal. Sommige kiezen voor recycling, reusing en recovering. Thailand is een van de vele landen that talk the talk but never walk the walk.’

Wasant waarschuwt dat hoe langer het probleem wordt genegeerd, hoe kritieker het wordt. De hoeveelheid afval in zee neemt in een schrikbarend tempo toe. Plastic is een belangrijke oorzaak van het lijden en de dood van zeedieren die het voor voedsel aanzien.

Maar nog erger is wanneer het lange tijd aan de elementen is bloot gesteld en is afgebroken tot kleine deeltjes. Die microplastics worden aangezogen door plankton en daarna in de voedselketen opgenomen door vissen en andere zeedieren om uiteindelijk terecht te komen in de spijsvertering van mensen.

In een nieuwe studie, gepubliceerd in het Marine Pollution Bulletin, wordt gewaarschuwd dat schelpdieren aan de oostkust verontreinigd zijn met deze gesel. De microplastics zijn aan drie stranden in Chon Buri in oesters, zeepokken en alikruiken gevonden. Aan het Ang Sila strand zijn de concentraties het hoogst. Niet alleen plastic tassen zijn de boosdoener maar ook door vissers achtergelaten touwen en netten.

Onderzoeker Suchana vermoedt dat andere kustgebieden met veel menselijke activiteiten op soortgelijke wijze zijn verontreinigd. Hij waarschuwt dat mensen die graag zeebanket consumeren, zonder dat ze het weten worden bloot gesteld aan gezondheidsrisico’s, waaronder kanker.

Een toenemend aantal landen is tot het besef gekomen dat snelle actie is geboden. Het laatste land is Kenya dat het gebruik, de fabricage en de import van wegwerp plastic tassen heeft verboden. Op overtreding staan hoge boetes en strenge straffen. Rwanda ging het land in 2004 voor. Het verbood winkels plastic tassen aan klanten te geven. Vier jaar later waren ze op markten volledig verdwenen.

In Azië hebben enkele landen beperkingen gesteld aan het gebruik. Bangladesh verbood het in 2002. ‘Er is geen reden’, besluit Wasant, ‘waarom Thailand niet zou volgen. Het gebruikelijke bezwaar dat het onhandig voor consumenten is om hun eigen tas mee te nemen, snijdt geen hout. Daaruit blijkt een gebrek aan zorg voor het milieu. Neem groothandel Makro: die verstrekt geen plastic tassen en is er niet aan onderdoor gegaan. Ik zou er al blij mee zijn als een heffing wordt ingevoerd in plaats van een volledig verbod. Eén stap per keer is oké voor mij.’ (Bron: Bangkok Post, 23 september)

Routekaart naar verkiezingen wankelt

24 september – De zogeheten roadmap to democracy, al enkele keren uitgesteld, blijft politiek-Thailand bezighouden. Op een seminar van de Thai Journalists Association gisteren eisten vertegenwoordigers van Pheu Thai, Democraten en Bhumjaithai, en vice-rector Prinya van de Thammasat universiteit een helder antwoord van de regering en de NCPO (junta) op de vraag of volgend jaar verkiezingen worden gehouden.

De verkiezingsdatum is afhankelijk van twee organieke wetten die bij de grondwetcommissie in voorbereiding zijn: de wet op de verkiezing van parlementsleden en de wet op de Senaat. Wanneer die op tijd klaar zijn, kunnen volgend jaar november verkiezingen worden gehouden. Democraat Ong-art zegt: ‘Elke keer wanneer de premier daarover iets zegt, ontstaat verwarring.’

Volgens Prinya zijn er twee factoren die de NCPO kunnen bewegen om langer aan de macht te blijven dan beloofd: Wanneer de mensen denken dat dezelfde oude problemen terugkomen, in en buiten het parlelement. En wanneer de mensen er geen vertrouwen in hebben dat politici het electoraal systeem kunnen laten functioneren.

‘De afgelopen tien jaar zijn er te veel politieke conflicten geweest’, zegt Prinya. ‘Het geloof in politici is nog niet terug.’ Hij stelt voor dat Pheu Thai en de Democraten, Thailand’s twee grootste partijen, aankondigen dat onrust zoals voor de coup van mei 2014 niet meer voorkomt. In dat geval kunnen volgend jaar verkiezingen worden gehouden. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

The Great Escape: Politie onderzoekt politie

24 september – The Great Escape, Yingluck’s vlucht naar het buitenland, leidt tot verschillende nieuwskeuzes van website en krant. De krant schrijft dat binnen 30 dagen de resultaten bekend zijn van DNA-monsters die in de vluchtwagen zijn gevonden; de website constateert dat politiefunctionaris Kiattipong, die het onderzoek leidt naar de rol van de drie aangehouden agenten, in de problemen kan komen doordat hij dezelfde rang heeft als een van de drie, Chairit Anurit.

Kiattipong, adjunct-commandant van de Provincial Police Region 5, is benoemd tot voorzitter van een commissie, die disciplinair onderzoek doet. Chairit en de andere twee twee werken bij de provinciale politie van Nakhon Pathom. Als ik niet abuis ben, behoort die provincie tot de regio 5. Vandaar dat de website kopt: Politie onderzoekt politie. Kiattipong zegt niet bang te zijn voor moeilijkheden.

De drie agenten worden ervan verdacht Yingluck in een Toyota Camry naar de grens met Cambodja te hebben gereden. Ze zou daarna naar Singapore zijn gereisd om naar Dubai te vliegen, waar Thaksin woont. Maar een diplomatieke bron zegt dat ze vermoedelijk in Londen is.

De autoriteiten vermoeden, aldus de krant, dat twee identieke wagens zijn gebruikt bij Yingluck’s vlucht, waarvan één als afleiding. De Toyota, op CCTV-beelden te zien bij het passeren van een legercontrolepost in Sa Kaeo, is donderdagavond in Nakhon Pathom aangetroffen, waarna de drie agenten zijn aangehouden.

De onderzoekscommissie gaat  maandag aan het werk. Ze heeft zestig dagen de tijd gekregen voor haar onderzoek. Volgens vice-premier Prawit heeft een van de drie agenten gezegd bevel te hebben gekregen om Yingluck te helpen. (Alle voorgaande berichten op de pagina The Great Escape)

Modder van de Phu Thap Boek berg

Phetchabun: Dorpen overstroomd met modder

24 september – Enkele dorpen in Lom Kao (Phetchabun) zijn vrijdagnacht en zaterdagochtend veranderd in modderpoelen door run-off (bergwater) van de Phu Thap Boek, een berg die al veel in het nieuws is geweest vanwege illegaal aangelegde vakantieparken.

Als gevolg van de zware regens braken de oevers van de Wang Ban, waardoor een enorme massa water vier dorpen binnen stroomde. Het modderig water van de berg deed er een flinke schep bovenop (Bron: website Bangkok Post, 23 september)

De krant schrijft dat meer dan 51.000 inwoners van de zuidelijke provincie Satun zijn  getroffen door overstromingen en 4.100 in Trang. Een sterke zuidwestelijke moesson boven de Andaman zee, het Zuiden en de Golf van Thailand zorgde woensdag en donderdag voor zware regenbuien. Hoofd Chatchai van de DDPM zegt dat op verschillende plaatsen het water zakt, alhoewel het blijft miezeren.

Het Meteorological Department waarschuwt bewoners in tien zuidelijke provincies voor overstromingen en rukwinden, die tot dinsdag aanhouden. Boten dienen met uiterste voorzichtigheid te manoeuvreren.

De gouverneur van Satun zegt dat de huidige overstromingen de ergste zijn sinds jaren. Het gemeentehuis is in gebruik als kantine, waar 30.000 maaltijden [per dag?] worden bereid en uitgedeeld. Met platbodems worden eerste levensbehoeften verspreid. Verder zijn tankwagens met water, noodverlichting en waterpompen naar getroffen gebieden gedirigeerd.

Kort nieuws zondag 24 september

– De Amerikaan die in eigen land wordt gezocht voor verkrachting van een minderjarige en sodomie, en naar Thailand was gevlucht, is vrijdagavond op de Thon pier van Koh Samui aangehouden. De man werkte onder een valse naam als leraar aan een school in Khon Kaen dankzij de bemiddeling van een Thaise vrouw, met wie hij een relatie had. De familie van de vrouw heeft haar als vermist opgegeven.

– De politie heeft in Bangkok en Samut Prakant tijdens zes invallen elf buitenlanders aangehouden, die worden verdacht van lidmaatschap van grensoverschrijdende criminele netwerken en overtreding van de immigratiewet. Het gespuis komt uit Nigeria, Kameroen, India en Sierra Leone. In beslag genomen zijn 60 gram cocaïne en 28 gram marihuana.

De politie jaagt de laatste tijd intensiever op transnationale misdaadnetwerken die zich bezighouden met het vervalsen van credit cards, bankbiljetten, romantische oplichting en drugshandel. Het wordt steeds moeilijker daders te vangen omdat de methodes om slachtoffers te maken en arrestatie te voorkomen geraffineerder worden, zegt adjunct-hoofd Surachet van het Immigration Bureau.

– Het Rights and Liberties Protection Department is bezig een actieplan te maken, dat bedrijven en staatsdiensten verplicht mensenrechten te respecteren wanneer ze zich bezighouden met multi-miljard baht projecten. Een hoge justitiemedewerkster noemt het National Action Plan on Businesses and Human Rights (NAP) essentieel omdat bij enkele projecten mensenrechten zijn geschonden en het levensonderhoud van mensen en gemeenschappen is geschaad. Volgens haar is het aantal klachten bij de NHRC de laatste jaren toegenomen. De schendingen werden gepleegd door het landelijk elektriciteitsbedrijf Egat, metrobeheerder MRTA en staatsoliebedrijf PTT.

Het NAP is in overeenstemming met de UN Guiding Principles on Business and Human Rights, waaraan de regering zich verbonden heeft. Naar verwachting is het actieplan in juni volgend jaar klaar.

– Thailand heeft ‘aanzienlijk vorderingen’ geboekt bij de bestrijding van kinderarbeid, zegt het Amerikaanse ministerie van werkgelegenheid. Minister Sitichai (Werkgelegenheid) loofde gisteren de bevindingen van de Amerikanen. Hij zegt dat de vorderingen te danken zijn aan de toepassing van wetten op het gebied van dwangarbeid en de vorming van een regeringscommissie, die zich bezig houdt met mensenrechtenschendingen. Het land heeft ook een nieuwe taakeenheid gevormd  die onderzoek doet naar commerciële seksuele uitbuiting via internet.

Thailand’s status in het jaarlijks rapport Worst Forms of Child Labor is gestegen van gematigd in 2015 naar significante vorderingen in 2016. Maar ondanks de lof zegt het Department of Labor dat er nog steeds problemen zijn, zoals een onvoldoend aantal inspecteurs om werkplaatsen te inspecteren en tolken voor migranten. Het rapport stelt vast dat kinderen in Thailand slachtoffer zijn van de ergste vormen van kinderarbeid in onder meer de visserij, visindustrie (garnalen) en van seksuele uitbuiting.

– Premier Prayut heeft opdracht gegeven voor een onderzoek naar mogelijke corruptie in het 9.101 economisch stimuleringsprogramma, waarvoor het kabinet in juli een budget van 22,8 miljard baht heeft uitgetrokken. Het programma beoogt agrarische bedrijvigheid in 9.101 gemeenschappen in het hele land te stimuleren. In elke gemeenschap worden vijfhonderd boeren geselecteerd om op acht gebieden een bedrijf te beginnen, zoals het maken van kunstmest, kweken van vis en de productie en bewerking van voedsel. (Zie ook de pagina Corruptie 3)

– De zipline Flight of the Gibbon is aangelegd in nationaal bosreservaat Mae On in Chiang Mai en daarom heeft het Royal Forest Department tegen het bedrijf aangifte gedaan wegens encroachment (illegaal gebruik van overheidsgronden). Het avonturenpark is gevestigd op 29 rai. De exploitant beschikt slechts voor een deel van het terrein over Sor Khor 1 documenten. [Sor Khor 1 is geen grondakte, maar een document voor het vruchtgebruik van de grond]

Adjunct-hoofd Atthapol van het RFD zegt dat twaalf exploitanten van ziplines ervan verdacht worden illegaal land in gebruik te hebben genomen. Twee ziplines zijn al verwijderd.

In Hang Dong (ook Chiang Mai) heeft het RFD resorts geïnspecteerd. Achttien met 144 rai worden verdacht van encroachment. (Zie ook de pagina Krakers op overheidsland)

– De fraude van 140 miljoen baht aan tempelgelden lijkt groter te zijn dan tot nu toe vermoed en gemeld. Het Centre for National Anti-Corruption (CNAC) maakte gisteren bekend dat aan 173 van de 498 onderzochte zaken een luchtje zit. De 173 zaken worden volgende week voorgelegd aan de NACC. De verdachten zijn huidige en voormalige functionarissen van het National Office of Buddhism, dat de gelden verstrekt. Het CNAC gaat naar hen disciplinair onderzoek doen. (Zie verder voorgaande berichten op de pagina Corruptie 3)

– Het ministerie van Financiën streeft ernaar dat pensionado’s een pensioen van teminste 50 procent van hun eindsalaris ontvangen. Deelnemers aan het Social Security Fund die 15 jaar premie hebben betaald, krijgen 20 procent van het gemiddeld salaris van de laatste vijf jaar.

Alhoewel onder druk gezet door de regering hebben nog weinig paticuliere ondernemers een pensioenfonds opgericht. Volgens de te wijzigen pensioenwet dienen bedrijven met minimaal 100 werknemers een pensioenfonds te hebben. Voor alle beursgenoteerde bedrijven is dat verplicht. De wet wordt volgend jaar van kracht.

Werknemers dragen 3 procent van hun salaris als premie af tot een maximum van 60.000 baht. De premiebetaling door werknemers die minder dan 10.000 baht verdienen, wordt overgenomen door de werkgever.

Reacties niet mogelijk