Thais nieuws donderdag 23 november

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van november zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Vandaag in Bangkok Post

23 november – Uw redacteur vindt het belangrijkste nieuws van de dag dat een getuige in de Jomsap hit-and-run zaak toegegeven heeft dat hij gelogen heeft om de voormalige onderwijzeres vrij te pleiten van schuld. Maar BP verbant het bericht naar pagina 4 en opent met de arrestatie van Wanna Suansan, een moslimvrouw die onderdak heeft verleend aan de twee verdachten van de bomaanslag bij de Erawan Shrine. Ze werd bij terugkeer naar Thailand op luchthaven Suvarnabhumi aangehouden.

Verder op de voorpagina een follow-up op de match fixing in de Thaise voetbalcompetitie. De Crime Suppression Division, die het onderzoek leidt, verdenkt een voormalige scheidsrechter, door de krant omschreven als nationaal goed bekend, ervan de mastermind te zijn van het manipuleren van uitslagen. Aangehouden zijn twaalf verdachten: vijf beroepsspelers, de scheidsrechter, een grensrechter, een manager van een voetbalclub en vier zakenlieden.

Pagina 2 opent met de overstromingen, die een beetje uit het nieuws lijken te verdwijnen. Bewoners langs de Phetchaburi rivier zijn gewaarschuwd voor natte voeten [en nog meer] nu de Phetchaburi dam is begonnen meer water te lozen om het stadscentrum van Phetchaburi te behoeden voor overstromingen.

Pagina 3 opent met de gruwelijke zaak van de verwijderde organen uit het lichaam van cadet Pakapong, de eerstejaars student van de militaire academie die gestorven is. Over de doodsoorzaak wordt gekibbeld. Premier Prayut heeft gewezen op zijn zwakke gezondheid, zijn familie vermoedt dat hij bezweken is aan mishandelingen door ouderejaars. Het legerziekenhuis heeft beloofd de organen te zullen teruggeven.

Kortom: BP biedt vandaag veel leesvoer en dat voor slechts 30 baht,. Want zoveel kost de krant in de losse verkoop.

Ik ben betaald voor valse getuigenis, zegt Sab Wapee

23 november – Sab Wapee, de man die verklaard heeft dat niet onderwijzeres Jomsap, maar hij achter het stuur zat van de pickup truck die in 2005 een fietser dodelijke verwondde, heeft bekend dat hij betaald zou worden voor zijn valse getuigenis. De man is zelf naar de politie gestapt en is niet in voorarrest genomen en hoefde ook geen borgtocht te storten omdat hij volgens de politie nuttige informatie heeft verstrekt.

Sab WapeeSab zegt dat een vriendin van Jomsap, Suriya Nuancharoen, hem 400.000 baht heeft beloofd wanneer hij de schuld op zich zou nemen . Maar het plannetje mislukte, want het hooggerechtshof hechtte geen geloof aan zijn bekentenis tijdens de behandeling van het heropeningsverzoek van Jomsap, die zegt zondebok te zijn.

Op de meineed staat een gevangenisstraf van maximaal drie jaar en/of een boete van 60.000 baht. Van het toegezegde bedrag ontving Sab slechts een klein deel.

Behalve Sab (61), een vriend van Jomsap, verdenkt de politie zes anderen van meineed. Ze zijn opgeroepen om bij de politie op het matje te komen. Het gaat om familieleden van Jomsap en haar echtgenoot, die geholpen hebben Sab ter attentie van de autoriteiten te brengen.

Het hooggerechtshof verwierp vrijdag een week geleden het verzoek van Jomsap om de zaak te heropenen. Jomsap werd destijds veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar en twee maanden vanwege de hit-and-run aanrijding, waarbij een 75-jarige fietser om het leven kwam. Ze kwam na achttien maanden vrij dankzij een royal pardon,

Alleen het Hof van Beroep achtte destijds het bewijs niet overtuigend en sprak haar vrij, maar de rechtbank eerder en het hooggerechtshof achtten haar schuldig. De bekentenis van Sab betekent niet dat ze het bij het rechte eind hadden. Voor zover uw redacteur de zaak kent, heeft de politie slordig recherchewerk geleverd en zich in enkele merkwaardige bochten gewrongen om Jomsap’s schuld te bewijzen. Ik schreef al eerder dat m.i. Jomsap het slachtoffer is van de tunnelvisie van de politie, die ontlastend bewijs negeerde. (Zie verder de pagina De zaak Jomsap)

Bewoners Phetchaburi zetten zich schrap voor overstromingen

23 november – De provincie Phetchaburi en buren worden sinds maandag gegeseld door zware regens, waardoor een grote hoeveelheid water het Phetchaburi reservoir is ingestroomd. Het provinciale RID is begonnen water naar de Phetchaburi rivier te leiden, zodat het reservoir meer water kan opvangen. De dam loost meer water om te voorkomen dat het stadscentrum onder water loopt. Bewoners langs de rivier hebben het advies gekregen hun spulletjes in veiligheid te brengen. Twee districten zijn gisteren al onder water gelopen.

In nationaal park Kaeng Krachan zijn twee watervallen gesloten om ongelukken en overstromingen te voorkomen. In het district Tha Yang is het Canal Garden Resort ontruimd nadat het dinsdag was overstroomd. Vakantieparken in de buurt zijn gewaarschuwd dat ze zo snel mogelijk gasten en personeel moeten evacueren. Reddingsteams en paramedische eenheden staan stand-by.

Om het water in overstroomde gebieden af te voeren, zijn 26 waterpompen en 28 zogeheten waterduwers ingezet. Veertig boten zijn beschikbaar voor de hulpverlening. In de stad Phetchaburi liggen zandzakken klaar en is een evacuatiecentrum ingericht.

In de provincie Ratchaburi zijn 15 huishoudens van de buitenwereld afgesloten doordat een brug en weg zijn beschadigd. De afgelopen twee dagen heeft het er zwaar geregend. Vier districten zijn het hardst getroffen.

Bomaanslag Erawam Shrine

Bomaanslag Erawan Shrine: Eerste Thaise verdachte aangehouden

23 november – De bomaanslag bij de Erawan Shrine in augustus 2015 is na lange tijd weer eens in het nieuws. Bangkok Post opent vandaag de krant met de arrestatie van Wanna Suansan op luchthaven Suvarnabhumi. De moslimvrouw, die ervan verdacht wordt de twee daders onderdak te hebben verleend, is naar Thailand teruggekeerd om haar onschuld te bewijzen. Althans volgens haar familie want de politie zegt dat de Thaise en Turkse ambassade hebben samengewerkt bij haar terugkeer.

De bomexplosie bij het heiligdom is een van de dodelijkste aanslagen in Thailand. Ze kostte het leven aan twintig personen, voornamelijk Chinese toeristen, en verwondde 130 anderen. Vermoedelijk was de aanslag een wraakactie voor de deportatie door Thailand van 109 Uighur vluchtelingen naar China, een moslim etnische minderheid die er zwaar wordt onderdrukt.

Wanna SuansanDe vrouw wordt beschuldigd van samenzwering bij moord, een poging tot moord en het illegaal gebruik van oorlogsexplosieven. Ze arriveerde samen met haar twee zoontjes van 1 en 3 jaar. Familieleden braken  in tranen uit toen ze hen op de luchthaven in hun armen sloten.

De politie zei eerder de Turkse autoriteiten gevraagd te hebben om haar uitlevering en die van haar echtgenoot, maar die is niet meegekomen. Het echtpaar zat sinds 2015 op een onbekende locatie in Turkije gevangen. Vandaag wordt Wanna voorgeleid aan de krijgsraad.

Van betrokkenheid bij de bomaanslag worden 17 personen verdacht, van wie dus nu 3 zijn gevangen gezet. De twee daders zijn in afwachting van berechting in november 2015 aangehouden. Wanna, afkomstig uit Phangnga, zegt onschuldig te zijn. Ze zou alleen een appartement in Bangkok hebben gehuurd maar de huur een jaar geleden hebben opgezegd. In het appartement zijn explosieven gevonden. In mei 2015 vertrok het echtpaar naar Turkije.

Het bericht stipt ook nog even de ontsnapping aan van de Uighur vluchtelingen uit het detentiecentrum in Sonkhla, maar dat is oud nieuws. Vijf zijn in Maleisië aangehouden, de overigen zijn nog voortvluchtig. (Zie voor alle voorgaande berichten over de bomaanslag de pagina Bomaanslag Ratchaprasong)

Kort nieuws donderdag 23 november

– Het particuliere Central Institute of Forensic Science krijgt de organen van cadet Pakanong, die in het Phramongkutklao legerziekenhuis zijn verwijderd. Het CIFS verrichtte al op verzoek van de familie een tweede autopsie op het lichaam, waarbij ontdekt werd dat organen ontbraken. Die gaan nu onderzocht om te doodsoorzaak vast te stellen. Volgens de militaire academie waar de student werd opgeleid, is hij overleden aan een acute hartaanval, maar de ouders betwijfelen dat omdat hij vaak werd mishandeld door ouderejaars.

Het legerziekenhuis heeft de familie geen toestemming gevraagd voor de obductie en ook niet geïnformeerd dat het organen had verwijderd, maar het zegt de wet niet te hebben overtreden. De ziekenhuisdirecteur zegt dat de organen waren verwijderd om verder onderzoek te kunnen doen naar de doodsoorzaak om de vermoedens van de familie te verlichten. Volgens hem is de controverse te wijten aan een communicatieprobleem tussen het ziekenhuis en de familie. (Zie verder het bericht van 22 november: Geen Broodje Aap verhaal, maar ’t lijkt er wel op)

– Premier Prayut heeft weer eens het dictatorartikel uit de kast gehaald, oftewel artikel 44 van de interim-grondwet dat hem absolute macht verleent, om een superboard voor de interne veiligheid te vormen met als doel het militair commando Isoc te helpen binnenlandse bedreigingen beter het hoofd te bieden.

Volgens de bekendmaking zijn veiligheidsdreigingen aan snelle veranderingen onderhevig. ‘Ze kunnen complex worden en vele vormen aannemen, zowel van binnen als buiten het land.’ Het Internal Security Administration Committee mag onder voorzitterschap van Prayut met de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken als vice-voorzitter zijn tanden erin zetten. Verder zijn de commandanten van de drie strijdmachtonderdelen lid van de commissie alsmede de secretaris-generaal van Isoc. Ook regionaal en provinciaal worden veiligheidscommissies opgetuigd.

– Een 43-jarige Chinese vrouw die vervalste documenten heeft gebruikt om een Thais identiteitsbewijs te verkrijgen, is gisteren in Kannayao (Bangkok) aangehouden. Ze gebruikte de ID-kaart om een bedrijf in zogeheten zero-dollar tours te beginnen. De eerste aanvraag van een ID-kaart dateert al  van 2002. De vrouw heeft toegegeven een zero-dollar bedrijf te leiden, maar ze ontkent een vervalst document te hebben gebruikt. Ze zou slechts een klein bedrijfje leiden dat toeristen aan grote touroperators levert. Zero-dollar tours zijn goedkope reispakketten, waarbij toeristen onder druk worden gezet duur geprijsde producten en diensten af te nemen.

– Partijleider Abhisit (Democraten) heeft de commissie politieke hervormingen gevraagd prioriteiten aan te brengen in haar hervormings blueprint. Volgens hem is een set aan ethische gedragsregels voor politieke ambtsdragers gewenst. Abhisit zei dit nadat hij de commissie had gesproken.

De eerste versie van de blueprint (ook wel 20-jaren strategieplan genoemd) wordt eind dit jaar verwacht. Voorzitter Anek zei eerder dat het plan binnen 5 jaar nadat het van kracht is geworden, ‘substantiële’ resultaten zal opleveren. Abhisit vindt dat delen van het plan al voor de verkiezingen moeten worden ingevoerd.

Adviseur Suwat van de Chart Pattana partij heeft de commissie zes aanbevelingen gedaan. Ze hebben betrekking op versterking van politieke partijen, het oplossen van politieke scheidlsijnen en een groter gevoel voor politieke sportiviteit. Volgens hem vormen de politieke scheidslijnen een grote dreiging die voor de verkiezingen moeten worden aangepakt, zodat alle partijen de verkiezingsuitslag respecteren en vermijden om condities te creëren die tot een politiek dilemma leiden.

Abhisit en Suwat waren de eersten die met de commissie van gedachten wisselden. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– In tegenstelling tot bijvoorbeeld commissarissen van de Kiesraad hoeven de negen huidige rechters van het Constitutionele Hof niet plaats maken voor nieuwe rechters, wanneer de nieuwe organieke wet op het Hof van kracht wordt. Het zogeheten set-zero principe is niet op hen van toepassing. Dit heeft voorzitter Somkid van de parlementscommissie die het wetsvoorstel onder de loep neemt, gisteren bekend gemaakt.

De vier rechters van wie de zittingstermijn nog niet is afgelopen, mogen tot het eind ervan blijven. De vijf anderen, wiers zittingstermijn is verlopen maar die op bevel van Prayut mochten blijven, vertrekken pas als opvolgers zijn benoemd. Vandaag gaat het wetsvoorstel terug naar het parlement, dat al in eerste lezing het groene licht heeft gegeven.

– Werkgevers hebben gisteren een banenbeurs in de Khon Kaen Central Prison bezocht die tot doel had werk te vinden voor gedetineerden die binnenkort vrijkomen. Adjunct-directeur Ayuth van het Corrections Department hoopt dat 150 gedetineerden bij 50 werkgevers een baan krijgen. Tijdens hun detentie krijgen ze een vakopleiding, gebaseerd op hun belangstelling en aanleg. Veel gevangenen zijn gisteren door werkgevers uit verschillende sectoren geïnterviewd, zoals werktuigbouw, lichaamsverzorging, bouwvak en landbouw.

– Het Bail Reform Network heeft gisteren de nationale hervormingscomissie justitie een petitie overhandigd met het pleidooi de borgtocht te schrappen bij zaken die nog niet zijn voorgekomen. De petitie wordt ondersteund door 30.000 handtekeningen die zijn verzameld via change.org, de helft van de target die het netwerk zich had gesteld.

Vice-rector Prinya van de Thammasat universiteit, die de handtekeningen overhandigde, wijst erop dat de huidige praktijk in het nadeel van arme mensen is. Zij kunnen de borgsom niet ophoesten. Bovendien gaat de wet ervan uit dat iemand onschuldig is totdat zijn schuld wordt bewezen. Derhalve dient niemand gevangen te worden gezet voordat de rechtbank vonnist.

‘Het bail systeem is onbillijk en ondemocratisch omdat het degenen met meer geld en betere connecties bevoordeelt.’ Volgens Prinya zitten 60.000 personen gevangen van wie de strafrechtzaak nog niet is afgerond.

– De rechtbank heeft gisteren Methawat Khonman veroordeeld tot 8,5 jaar gevangenisstraf wegens haar aandeel in de oplichting met een loterij, waarbij 98 slachtoffers voor 641 miljoen baht het schip ingingen. Hen werd een winst van 10 tot 12 procent voorgespiegeld wanneer ze in de loterij investeerden.

De loterij was opgezet door voormalig voorzitter Sawad van de Chulalongkorn University Savings Cooperative. Hij moet het vonnis nog te horen krijgen. Methawat heeft schuld bekend waardoor haar aanvankelijke straf van 17 jaar werd gehalveerd. Sawad zegt dat hij onschuldig is.

– Volgend jaar augustus gaat de CMKL universiteit van start, gezamenlijk opgezet door de Carnegie Mellon University in Pittsburgh en het King Mongkut’s Institute of Technology University Ladkrabang. Studenten kunnen voor twee graden studeren. Begonnen wordt met een PhD programma van 5 jaar in Electrical en Computer Engineering, en twee Master programma’s in Electrical, Computer Engineering en Software Engineering. De PhD studenten studeren twee jaar in Thailand en drie jaar in de VS, de masters studenten 1 jaar in beide.

Reacties niet mogelijk