Thais nieuws 1-15 februari

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2017 klik hier, uit 2016 klik hier, 2015 klik hier, 2014 klik hier, 2013 klik hier, 2012 klik hier, 2011 klik hier, 2010 klik hier.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.

Voor het nieuws van 16-31 januari, klik hier. Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

 

Luchtballonnen boven Chiang Rai
15 februari – En weer zou ik de Duitse zangeres Nena kunnen citeren die in 1995 de hit 99 Luftballons zong, alleen zijn het er nu 22 met vers getrouwde echtparen die op Valentijnsdag boven Chiang Rai elkaar eeuwige trouw beloofden, nadat ze eerder op een districtskantoor hun huwelijk hadden geregistreerd. Dat deden ze in hetelucht ballonnen wat bijgaande fraaie foto opleverde.

Duizend paren hadden zich opgegeven, maar slechts 22 ballonnen waren beschikbaar. Onder de ballonvaarders waren twee celeb paren: een zanger en een tafeltennisster, en een paar bestaand uit een man die op de Paralympics goud won en zijn bruid.

Het evenement maakte deel uit van het Singha Park Chiang Rai Balloon Fiesta 2017, waarin 32 ballonnen uit 14 landen voor een kleurrijk spektakel zorgen.

In Ayutthaya werden twee buffels in in de echt verbonden: de witte buffel Kaew Fah (5) en zijn bruid Phaya Hong (6). Het ging om een traditionele ceremonie; meer zegt de tekst er niet over. Zes foto’s vertellen het verhaal. Klik hier voor het fotoalbum.

Miss Thailand 2016 Chalita ‘Namtan’ Suansane bracht op Valentijnsdag een bezoek aan premier Prayut in het Government House. Klik hier voor een foto. (Bron: website Bangkok Post, 14 februari)


 

Wat Dhammakaya deels op openbaar land

15 februari – Het was even rustig rond de controversiële tempel Wat Phra Dhammakaya, waarvan de abt zich voor Justitie verborgen houdt en de autoriteiten geen kans hebben gezien hem aan te houden. Maar nu is de tempel weer in het nieuws. De DSI en politie hebben ontdekt dat enkele gebouwen op openbaar land staan, waaronder een gebouw dat over een kanaal is gebouwd.

DSI directeur-generaal Paisit Wongmuang heeft dit dinsdag bekend gemaakt, maar het bericht zegt verder niets over eventuele juridische actie. Over de arrestatie van de abt zei hij dat de autoriteiten bekijken of ze er klaar voor zijn, maar een tijdpad gaf hij niet.

Een bron bij Justitie zegt dat voor de arrestatie soldaten buiten het tempelterrein volgelingen zullen moeten tegenhouden om naar binnen te gaan en de politie zou de volgelingen die al binnen zijn, naar buiten moeten brengen.

Zoals bekend lukte het de DSI in juni vorig jaar niet de abt aan te houden omdat volgelingen een menselijk schild vormden (foto). De abt wordt verdacht van heling en het witwassen van geld dat uit de kas van de Klongchan Credit Union Cooperative (KCUC) was ontvreemd door de toenmalige voorzitter. (Bron: website Bangkok Post, 14 februari)  (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya)

Wat Phra Dhammakaya juni 29016 met discipelen in een lange rij

Update: Nieuwe inval in tempel verwacht

15 februari – De bron die in het websitebericht opgevoerd wordt, zat er niet ver naast, want vandaag opent de krant met het bericht dat een nieuwe inval in de tempel te verwachten valt. De tempel wordt tot een ‘strictly controlled’ gebied verklaard, een term waarvan het bericht niet duidelijk maakt of dit een wettelijk vastgelegde status is.

De DSI, experts van Justitie en de politie hebben zich maandag gebogen over luchtfoto’s, die de DSI wil gebruiken bij de vervolging van de abt. Opnieuw wordt een bron opgevoerd [dezelfde als in het website bericht?], die zegt dat het commando is gewisseld. Nu heeft hoofdcommissaris Chakthip de leiding tegen adjunct-hoofdcommissaris Srivara de vorige keer, maar die heeft er niet veel van gemaakt.

In juni vorig jaar haalde de politie bakzeil en in december leek een tweede poging te worden gedaan, maar de politie verklaarde destijds dat de operatie alleen bedoeld was om de barrières weg te halen, wat deels lukte.

Tegen de abt lopen vier arrestatiebevelen, drie wegens encroachment van meditatiecentra van de tempel in het land, en één, de belangrijkste, voor de heling en het witwassen. Formeel is de abt geen abt meer, want in december ging de leiding van de tempel in andere handen over en werd hij benoemd tot ere-abt.

Ik waag me niet aan een voorspelling in dit kat en muis spel tussen politie en tempel. Misschien is het allemaal grootspraak van de politie, want nog steeds geldt de opdracht van Prayut om geweld te voorkomen, wat de politie een alibi geeft om niets te doen. Er is ook al ettelijke keren op gewezen dat de zaak niet urgent is omdat die een verjaringstermijn van 15 jaar kent. Over de encroachment, genoemd op de website, meldt het krantenbericht niets.

Kolencentrale Mae Moh (Lampang)

Commentaar: Stop alle plannen voor kolenenergie

15 februari – ‘Het is tijd om dit achterlijke, uiteindelijk schadelijke en enorm onpopulaire plan te laten varen en vooruit te kijken.’ Zo, daar is geen woord Spaans, Frans, Latijn, Chinees bij, een uitdrukking die in al deze varianten voorkomt. Bangkok Post schrijft dat in haar hoofdredactioneel commentaar van dinsdag over de plannen in Krabi en Songkhla kolencentrales te bouwen. De krant kopt: Kill all coal energy plans.

Het is teleurstellend, stelt BP, dat dit besef na twee jaar en negen maanden nog steeds niet is doorgedrongen tot het regime. De bewoners van Krabi en Songkhla – de laatste provincie krijgt een dubbele dosis kolenenergie – hebben een duidelijk standpunt. Maar het regime is doof voor de protesten.

Het leger is verschillende malen in het district Chana (Songkhla) ingezet om de publieke opinie te onderdrukken en premier Prayut spreekt kleinerend over de mensen uit Krabi die naar Bangkok waren gekomen om te protesteren. [Volgens de krant van vandaag gebeurt dat echter pas vrijdag. Prayut zegt dat de rally in strijd is met de wet en waarschuwt dat tegen hen wordt opgetreden. De demonstranten, verenigd in het Network of Saving the Andaman Sea, hebben verklaard dat ze bij het Government House blijven totdat het plan is geschrapt.]

Energie experts en bezorgde burgers hebben talloze alternatieven voorgesteld. Vorige week nog stelden partijleider Abhisit (Democraten) en Korn Chatikavanij, voormalig minister van Financiën in het kabinet Abhisit, voor om kolen te vervangen door LNG en palmolie. In Krabi hebben bewoners een plan opgesteld dat voorziet in honderd procent duurzame energie. De stilte van de regering is verpletterend.

Maar, om eerlijk te zijn, schrijft de krant: Het plan voor de kolenenergie komt niet uit de koker van het leger maar uit die van het landelijke energiebedrijf Egat. De afgelopen tientallen jaren zijn bestuur, plannenmakers en adviseurs van dit staatsbedrijf opgeschoven van wendbaar en inventief naar fantasieloos en koppig.

BP: We weten niet wat er achter de schermen gebeurt, maar het ministerie en de regering lijken Egat’s onvermogen te volgen om outside the box te denken en te plannen in plaats van een bruikbaar, alternatief beleid te voeren.

De krant verwijst naar een recent rapport van het internationale bedrijf Climate Analytics dat de  schokkende conclusie bevat: elektriciteit opgewekt door kolen is uitermate schadelijk voor het milieu. Als Europa niet in staat is te voldoen aan de doelen van zijn eigen Parijse klimaatbeloftes, moeten alle driehonderd kolencentrales worden gesloten. De emissies van kolencentrales zijn dermate hoog dat geen enkele de komende tien jaar kan blijven werken.

BP concludeert: Er is geen excuus voor Thailand om door te gaan met een dergelijk schadelijk en algemeen veroordeeld beleid. Het goede nieuws is dat er een grote variatie voorhanden is aan alternatieven. Het is tijd om behoorlijke plannen en programma’s te maken voor zonne-energie op grote schaal, wind, golven en andere energiebronnen. (Bron: Bangkok Post, 14 februari)

Foto: Kolencentrale Mae Moh (Lampang)

Politie zit Akarakit op de hielen

15 februari – Speed racer Akarakit aka Benz Racing is nog niet van de politie af. Morgen moet hij opnieuw bij de politie op het matje komen om uit te leggen hoe hij aan de Lamborghini van 20 miljoen baht is gekomen. Want de politie heeft het sterke vermoeden dat de wagen in werkelijkheid eigendom is van drugsbaron Xaysana, die op deze manier zijn met de drugshandel verdiende geld uit handen van Justitie probeert te houden.

KrimiAkarakit en de Lamborghini kwamen in beeld nadat drugssmokkelaar Natthapol uit het netwerk van Xaysana had geklikt dat zijn baas zijn vermogen had ondergebracht bij hi-so en celebs in Bangkok. Hij werd op 3 februari voor het eerst verhoord, waarbij hij vertelde 6 miljoen baht van Natthapol te hebben geleend als aanbetaling op de wagen.

Commissaris Sommai van het Narcotics Suppression Bureau zei gisteren dat Akarakit opnieuw verhoord wordt, omdat zijn uitleg niet overeenkomt met wat Natthapol zegt. Hij zal bewijs moeten levereen dat de wagen van hem is en dat hij die legaal heeft verkregen. Als hij de wagen illegaal in zijn bezit heeft, wordt hij vervolgd voor medeplichtigheid aan de drugshandel van Xaysana.

Een ander lieverdje waarmee de politie zich bezighoudt is Usaman Salaemaeng, die al sinds 2012 voortvluchtig is. De politie heeft het vermoeden dat hij zijn gezicht met behulp van plastische chururgie heeft laten veranderen. Hij zou nu in Laos zijn. Usaman wordt ervan verdacht het zuidelijk verzet te steunen door drugs via de drie zuidelijke provincies naar Maleisië te smokkelen.

Sommai zei ook nog iets over een grote drugsvangst door de Metropolitan Division 3, maar meer dat het gaat on drugs die door de Hmong Phao Hill bergstam over de grens zijn gesmokkeld, komen we niet te weten. (Voor alle voorgaande berichten zie de pagina De zaak Akarakit Worarojchroendet)

Luchthaven U-tapao Cobra Gold 2017

Analyse: Cobra Gold lakmoesproef voor Thai-VS relatie

15 februari – Gisteren is Cobra Gold begonnen, de gezamenlijke militaire oefening van Thailand en de VS. Eigenlijk niets bijzonders, want die wordt elk jaar gehouden. Maar dit jaar is anders. Admiraal Harry B Harris, US Pacific Commander, is meegekomen en dat is bijzonder want niet eerder sinds de militaire coup in mei 2014 kreeg Thailand bezoek van zo’n hoge Amerikaanse functionaris.

Alle ogen zijn dan ook gericht op Kwatta. Gaat hij iets zeggen over de Amerikaans-Thaise relatie, die sinds de coup onder druk staat? Op het programma staan vandaag gesprekken met de Chief of Defence Forces generaal Surapong, minister Prawit (Defensie) en premier Prayut die hij in het Government House spreekt. Tussendoor geven Surapong en hij in marinebasis Sattahip (Chon Buri) het startsein voor de 36ste Cobra Gold oefening.

Volgens een analyse in BP weet niemand zeker wat het resultaat van die gesprekken zal zijn. Maar zeker is dat de verhoudingen beter zijn dan twee jaar geleden direct na de coup. Zo riep de Amerikaanse zaakgelastigde kort voor Cobra Gold 2015 Thailand op snel terug te keren naar democratie [waar het voorlopig nog niet naar uitziet].

De oefening, die sinds 1982 wordt gehouden, werd weliswaar niet geannuleerd, maar het aantal Amerikaanse militairen werd sterk teruggebracht: van 8.000 naar 3.700, en de Amerikaanse militaire steun van US$ 3,5 miljoen werd verminderd.

Vorig jaar woonde de Amerikaanse ambassadeur de openingsceremonie van Cobra Gold bij, hetgeen erop duidt dat de (Amerikaanse) soep niet zo heet meer wordt gegeten als ze wordt opgediend. De ambassadeur zei bij die gelegenheid dat de VS blij waren dat Thailand de roadmap naar democratie volgt. Het bezoek van Harris was al aangekondigd voordat Trump het presidentschap overnam.

Aan Cobra Gold wordt deelgenomen door 29 landen. De oefening, die 11 dagen duurt, wordt gehouden in Chon Buri en Nakhon Ratchasima. Het aantal Amerikaanse militairen is vermeerderd van 3.300 vorig jaar naar 3.528. Ook is dit jaar door de Amerikanen meer materieel aangevoerd (foto). In 2015 nam China voor het eerst deel, maar alleen aan een oefening in humanitaire hulpverlening. (Bron: Bangkok Post, 14 februari)

Cobra Gold 2017 openingsceremonie

Update krant: Wie vol verwachting heeft uitgekeken naar de speech van Harris is bedrogen uitgekomen, want de Amerikaanse topfunctionaris heeft alleen maar het belang van terugkeer naar de democratie benadrukt en dat is al vaker gezegd.’We zien uit naar Thailand’s wederopstanding als een bloeiende democratie [Was het dat ooit dan?] omdat we Thailand nodig hebben als sterke en stabiele partner. We willen dat Thailand weer de regionale en wereldleider wordt die het altijd is geweest.’ [Wat een gelul, excusez le mot.]

Ook de Amerikaanse ambassadeur sprak op de openingsceremonie van Cobra Gold zalvende woorden over de relatie tussen beide landen en democratie. Hij noemde de oefening het ‘kroonjuweel’ van de bilaterale alliantie en een ‘symbool van Amerika’s onwankelbare betrokkenheid bij de vrede en voorspoed van zowel het koninkrijk als de regio’.

Na 1 jaar komt een eind aan missing link

15 februari – Aan de missing link, de ontbrekende schakel (althans qua exploitatie, want de verbinding is al aangelegd) tussen metrostation Bang Sue (Blue Line) en Tao Poon (Purple Line, in augustus in gebruik genomen) komt een eind zodra het kabinet het groene licht geeft voor de Bangkok Expressway and Metro (BEM), de exploitant van de Blue Line (Bang Sue-Hua Lamphong), om het stukje van 1 kilometer te exploiteren.

De operationele kosten bedragen 918 miljoen baht. Daarvan is 672 miljoen bestemd voor seinen en aankoop van treinen, 104 miljoen baht voor twee jaar onderhoudskosten en 142 miljoen voor rente en BTW. Eerder werd gerekend op 1 miljard baht. Het ministerie van Financiën en het Budget Bureau zijn op zoek naar financiële bronnen.

In juli wordt proefgereden en in augustus wordt de missing link in gebruik genomen, waardoor een eind komt aan het ongemak van overstappers, want die moeten nu gebruik maken van een shuttlebus of ander vervoer tussen de twee stations.

Eenheidsgesprekken: Amnestie is taboe

15 februari – Amnestie: het is een vies woord in Thailand, want talloze malen voorgesteld en evenzovele malen afgewezen. Premier Prayut benadrukt daarom dat amnestie niet aan de orde is in de gesprekken over nationale verzoening en eenheid, die gisteren zijn begonnen. ‘Verzoening is iets anders dan amnestie’, zei hij gisteren. Sommige politici menen daarentegen dat verzoening zonder amnestie niet mogelijk is.

De autoriteiten zullen zich concentreren op de oorzaken van het probleem en niet voortdurend vragen of amnestie moet worden verleend, aldus Prayut. Hij haalde nog eens uit naar de vorige regering die gefaald heeft toen mensen met verschillende politieke opvattingen elkaar de tent uitvochten, wat de aanleiding voor de coup was.

Zoals eerder gemeld heeft de regering vier commissies gevormd , die zich bezighouden met nationale hervormingen, strategie en verzoening. Eén commissie leidt een gespreksronde van drie maanden, die moet uitmonden in een eenheidpact. Gisteren praatte de commissie met drie kleine politieke partijen. De details van de gesprekken worden elke woensdag en vrijdag bekend gemaakt. Vandaag komt de Chart Pattana partij aan de beurt.

N.B. De krant meldde eerder dat het parlement politieke ‘delinquenten’ mild wil laten bestraffen, maar dat mag geen amnestie worden genoemd. Zie het desbetreffende bericht van 13 februari.

Kort nieuws woensdag 15 februari

Princess_Bajrakitiyabha– Prinses Bajrakitiyabha [onmogelijke naam om te tikken en hoe spreek je hem uit?] is door het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) benoemd tot goodwill ambassadeur voor Zuidoost-Azië. Volgens het kantoor heeft de prinses de afgelopen jaren het werk van de UNODC in de regio gesteund en ze heeft de UN Agenda for Sustainable Development 2030 gepromoot.

UNODC directeur Fedotov komt bijna woorden tekort om de prinses te prijzen voor haar inzet. ‘Ze zet zich met toewijding en energie ten volle in voor het werk om de agenda bekend te maken. Haar onschatbare ervaring stelt haar in staat met gezag te spreken over de noodzaak van effectieve, toerekenbare en inclusieve instituten. Ik twijfel er niet aan dat ze in de regio namens de UNODC een belangrijke rol zal spelen.’

De prinses zegt in een videoboodschap ernaar uit te kijken om samen met het UNODC Zuidoost-Azië team misdaad en geweld te helpen verminderen, kwetsbare groepen te beschermen en corruptie te bestrijden.

– Gewiekst, maar niet gewiekst genoeg om niet tegen de lamp te lopen: cocaïne gemengd in crème in een potje waarin huidverzorgende crème zou zitten. Een vrouw uit Ecuador probeerde de cocaïne op deze manier Thailand binnen te smokkelen, maar ze werd maandag op Suvarnabhumi aangehouden met zeven potjes in haar bagage.

Later arresteerde de politie in een hotel bij de luchthaven een Rus aan wie ze de drugs die uit Peru kwamen, had moeten overdragen. Het spul was bestemd voor party-gangers in uitgaansgelegenheden in Bangkok.

Het was een druk weekend voor de politie want in drie operaties werden nog eens enkele verdachten aangehouden. Die vonden plaats in Phatthalung (vier personen gearresteerd), Chumphon (één verdachte) en Bangkok (twee verdachten). Die laatste arrestatie leidde tot de aanhouding van nog eens twee verdachten in Nonthaburi.

– De zondag aangetreden nieuwe Supreme Patriarch, voorheen bekend staand als Somdet Phra Maha Muniwong maar nu als Somdet Phra Ariyawongsakhatayan, wil dat de regering Prayut ‘mindful’ (bewust, voorzichtig) blijft en zich aan het land wijdt. Prayut kreeg dat advies toen hij gisteren met het kabinet eer bewees aan de patriarch. De patriarch wil dat de regering de leer van de Boeddha volgt en haar werk uitvoert met het doel het land ordelijk en vreedzaam te houden. Prayut zei later tegen verslaggevers dat de regering zich het advies ter harte neemt. (Zie verder de pagina Benoeming nieuwe Supreme Patriarch)

– Het Marine Department is na twee dagen tijdelijk gestopt met het opruimen van het plastic eiland in de Golf van Thailand omdat zwaar weer wordt verwacht met golven van twee tot drie meter, aldus het Meteorological Department. Het eiland dreef donderdag acht kilometer ten oosten van Koh Talu, een populaire duiklocatie, en zaterdag 12 kilometer van Bang Saphan in Prachuap Khiri Khan. Het getijde en de wind hebben het eiland van 800 meter bij 1 kilometer in het begin over enkele vierkante kilometers verspreid. Ook is afval in twee districten aangespoeld op het strand.

– Honderd bewoners van Lat Phrao (Bangkok) hebben de Adminstrative Court gevraagd het gemeentebestuur (BMTA) te gelasten om te stoppen met de sloop van historische paviljoens in Wat Lat Phrao. Aangeklaagd zijn de gouverneur van Bangkok, het hoofd van de riooldienst, het districtshoofd van Lat Phrao en de abt.

Van de zes paviljoens zijn vier al gesloopt, zegt secretaris-generaal Srisuwan van de Association for the Protection of the Constitution, en enkele bomen zijn omgezaagd. De resterende twee staan op het punt tegen de vlakte te gaan. [Beetje laat om nu pas in actie te komen]

De bewoners eisen dat de paviljoens herbouwd worden en bomen worden geplant. Ze wijzen erop dat de paviljoens destijds zijn gebouwd met geld van gelovigen. De sloop heeft niet alleen de religieuze gebouwen geschaad, maar ook de gevoelens van de volgelingen van de tempel gekwetst.

Volgens het districtshoofd is de sloop legaal omdat de paviljoens boven een openbaar kanaal stonden en er dus sprake is van encroachment. De sloopplannen zijn tijdig bekend gemaakt, zegt ze, en de bomen worden verplaatst.

– Thaise en Zuid-Koreaanse functionarissen werken samen om Thai te weerhouden hun visum te laten verlopen en illegaal in Zuid-Korea te werken. Volgens directeur-generaal Singhadej van het Department of Employment neemt het aantal illegale Thaise werkers in Zuid-Korea sterk toe en bedraagt het nu 50.000. Het is veel hoger dan in [of van?] andere landen, aldus een Zuid-Koreaanse functionaris. Thai kunnen gemakkelijk naar Zuid-Korea reizen omdat een visum niet vereist is voor een verblijf van 90 dagen.

Over de illegalen is eerder overleg gevoerd tussen vertegenwoordigers van drie Thaise ministeries, het Immigration Bureau en het Zuid-Koreaanse Immigration Bureau. Er is een commissie gevormd en afgesproken is informatie uit te wisselen. De Thaise delegatie heeft Zuid-Korea gevraagd de illegalen nog een jaar te gedogen.Thai die gepakt zijn en teruggestuurd naar Thailand mogen het land niet meer in.

– Laatste bericht van vandaag. Parlementsvoorzitter Pornpetch verdedigt de zeven parlementsleden die volgens de Internet Dialogue on Law Reform (iLaw) bij stemmingen zelden hun gezicht laten zien. Dit is in strijd met het reglement van orde dat voorschrijft dat tenminste een derde van de stemmingen moet worden bijgewoond op straffe van verwijdering uit het parlement tenzij de afwezigheid tijdig is gemeld. Volgens het Secretariat of the Senate is dat ook gebeurd. Leden mogen wegblijven als ze ziek zijn of andere officiële verplichtingen hebben. Een van de zeven is de jongere broer van premier Prayut.


 

Valentijnsdag 2017

14 februari – Vandaag is Valentijnsdag. Rozengeur en maneschijn, of toch niet? Want Thaise jongens schijnen te denken dat je die dag moet vrijen. En omdat dat vaak onbeschermd wordt gedaan, kan dat leiden tot  zwangerschap.
Vorig jaar raakte over het hele jaar gerekend 4,3 procent van de Thaise tieners tussen 15 en 19 jaar zwanger. Minder dan de 4,7 procent van 2014, maar volgens Pornnuch Sathapolsawat, manager van een project over tienerzwangerschappen, is dat geen reden tot juichen want er kan ook meer geaborteerd zijn.
De gemeente Bangkok ziet de bui al hangen en deelt vandaag 7 miljoen condooms uit. Ze zijn verkrijgbaar bij een van de 68 gemeentelijke gezondheidscentra en worden ook verspreid op de 438 gemeentescholen en in 9 ziekenhuizen. En nu maar hopen dat ze ook gebruikt worden. Mijn advies: eerst de gebruiksaanwijzing lezen. Klik hier voor een fotoalbum.


 

Eenheidsforum roept nu al kritiek op

14 februari – De Day of Love, zoals Bangkok Post Valentijnsdag noemt, begint met kritiek op het eenheidsforum, een gespreksronde die eenheid en verzoening moet brengen. Politieke partijen die als eerste aan de beurt komen om hun mening te geven, vinden de vraagstelling te beperkt en hekelen de samenstelling van het panel dat de leiding heeft.

Vandaag maken drie kleine politieke partijen hun opwachting bij het panel. Het panel is een sub-commissie van de commissie nationale verzoening die onder voorzitterschap staat van minister Prawit (Defensie). Die commissie op haar beurt is een van de vier commissies die de regering heeft gevormd, maar ze hebben volgens de politieke partij een eenzijdige samenstelling.

Voormalig regeringspartij Pheu Thai zei gisteren dat de commissie plus alle sub-commissies grotendeels bestaan uit militair personeel. Die zijn ‘niet onpartijdig’ en missen ervaring op het gebied van conflict oplossing.

De tien vragen die aan de deelnemers worden voorgelegd, wijzen op ‘een gebrek aan democratische principes en op vooroordelen die de bijdragen van de deelnemers beperken’ .‘Ze kunnen de deelnemers ervan weerhouden hun mening vrijelijk te geven’, zegt Chaturon Chaisaeng, prominent PT-lid en minister van Onderwijs in het kabinet Yingluck.

Woordvoerder Kongcheep van het ministerie van Defensie laat zich niet van de wijs brengen door de kritiek. ‘Ik denk dat iedereen die is uitgenodigd is voor het forum de kans zal aangrijpen om ideeën te spuien en voorstellen te doen die nuttig zijn voor het proces om eenheid te bouwen.’

Strand Patong (Phuket)

Phuket in blijde verwachting van Russen en Chinezen

14 februari  – ’t Is een manipulatieve foto, ik geef ’t toe, maar hij geeft wel de huidige situatie in Phuket goed weer. Waar blijven de Russische en Chinese toeristen? Ondervindt de badplaats nog steeds de naweeën van de jacht op de zero-dollar tours en hebben de Russen niet voldoende roebels in hun portemonnee voor een vakantie in Thailand? Nee, zegt directeur Bill Barnett, markt researcher bij C9 Hotelworks Co, dit jaar verbetert het toerisme sentiment.

Volgens de Phuket Hotel Market Update van februari is de Russische markt al sterk verbeterd; vorig jaar nam het aantal Russische toeristen met 51 procent toe dankzij de betere roebel-baht wisselkoers en vanwege de onrust in het Midden-Oosten, eveneens een geliefde vakantiebestemming van de Russen, maar nu even niet.

Ook de Chinezen beginnen weer naar Thailand te trekken; ze hebben die goedkope tours niet meer nodig. Het Chinese Nieuwjaar zorgde dit jaar al voor een extra stimulans. De jacht leidde vorig jaar tot een dip in de groei met 11 procent. Een heel verschil met 2015 want toen nam het aantal Chinese toeristen met 35 procent toe.

Toch eindigde Phuket vorig jaar in de plus. De omzet per hotelkamer nam toe met 4 procent. Het aantal toeristen steeg met 18 procent en op de luchthaven van Phuket arriveerden meer dan 7,5 miljoen toeristen.

Nu is het nog dringen, maar in het vierde kwartaal komt daarin verbetering wanneer de renovatie van de terminal voor het binnenlands vliegverkeer klaar is. Beide terminals (voor binnenlandse en internationale vluchten) zijn dan met elkaar verbonden.

Barnett voorspelt dat het toerisme in Phuket de komende tien jaar verdrievoudigt, waardoor het eiland een van de belangrijkste toeristische bestemmingen in Azië wordt. Tot 2020 neemt het aantal hotels toe met 32 en komen er 5.495 hotelkamers bij. (Bron: website Bangkok Post, 13 februari)

Weer ongeluk met minibusje: twee doden, dertien gewonden

14 februari – De politie vermoedt dat hij achter het stuur in slaap is gevallen, de bestuurder van een minibusje dat maandagochtend voor zonsopgang in Prachuap Khiri Khan over de kop sloeg en tegen een boom botste. Twee passagiers kwamen om het leven en dertien werden gewond. De bestuurder en een passagier zaten bekneld en konden pas uit de wagen worden gehaald nadat met een hydraulische schaar ruimte was gemaakt.

Het gecharterde busje vervoerde leraren, ouders en leerlingen die een prijs hadden gewonnen, van religieuze scholen verbonden aan moskeeën in Nakhon Si Thammarat. Ze hadden deelgenomen aan een test en een workshop van de Islamic Teachers Association in Nonthaburi. Het busje was zondag om 23 uur vanuit Nonthaburi vertrokken. (Bron: website Bangkok Post, 13 februari)

Ongelukken met minibusjes zijn geen onbekend fenomeen in Thailand. Bestuurders maken te lange werktijden en rijden als gekken. Op 2 januari vond in Chon Buri een rampzalige botsing plaats waarbij 25 personen om het leven kwamen.

De aanrijding met een pickup truck was voor het ministerie van Transport aanleiding vergunningen voor minibusjes niet meer uit te geven en te verlengen. Het ministerie wil met die maatregel een eind maken aan het openbaar vervoer per minibus. Het moeten midibussen worden met twintig zitplaatsen. Die zouden veiliger zijn.

De drugsjacht gaat door; nog weinig bewijs

Xaysana Keopimpha14 februari – De Thaise autoriteiten gaan naar Maleisië om een vermeende grote drugshandelaar te verhoren, die banden heeft met Xaysana (foto), de vorige maand aangehouden drugsbaron uit Laos. Xaysana was recent in het nieuws omdat hij zijn vermogen zou hebben ondergebracht bij hi-so en celebs in Bangkok. Naar Xaysana is vijf jaar gezocht.

De handelaar Kamarundin werd begin februari in de deelstaat Kelantan (Maleisië) aangehouden. Kamarundin, die een dubbele nationaliteit heeft, is de schoonzoon van Marining Jako, de leider van een drugsnetwerk dat drugs uit het Noorden en Noordoosten van Thailand naar Maleisië smokkelt. Hij wordt ook verdacht van banden met Usaman Salaemaeng, die sinds 2012 door de Thaise autoriteiten wordt gezocht wegens drugsvergrijpen.

Volgens commissaris Sommai van het Narcotics Suppression Burean (NSB) verloopt het onderzoek naar Xaysana voorspoedig. Deze week worden meer vorderingen verwacht. Speed racer Akarakit, eigenaar van de Lamborghini van 20 miljoen baht, wordt voor verder verhoor opgeroepen. De politie vermoedt nog steeds dat de bolide eigendom is van Xaysana.

Tevens wordt Nattahapol Bakkham verhoord, een drugssmokkelaar uit het netwerk van Xaysana, van wie Akarakit 6 miljoen baht zou hebben geleend als aanbetaling op de Lamborghini. Maar die beweert dat de wagen van hem is en dat hij geld heeft geleend van Akarakit. Tot nu toe zijn geen van beiden in staat van beschuldiging gesteld.

Het Office of the Narcotics Control Board (ONCB) heeft twaalf bezittingen in beslag genomen [van wie?] die verband zouden houden met drugs. Het heeft enige tijd nodig om uit te vogelen van wie ze zijn en of er drugsgeld mee is witgewassen. Volgens een bron worden ook de financiële transacties van Akarakit nagegaan, wat twee weken duurt. Inlichtingen die leiden tot de arrestatie van Usaman worden beloond met 2 miljoen baht. (Voor alle voorgaande berichten zie de pagina De zaak Akarakit Worarojchroendet)

Zonne-energie centrale in Samut Sakhon

Kort nieuws dinsdag 14 februari

– Agrarische coöperaties in het hele land vragen de regering toestemming voor een lucky draw (loterij) om zonne-energie projecten te selecteren die aan het nationale elektriciteitsnetwerk elektriciteit gaan leveren in plaats van het houden van een inschrijving. Het verzoek is een reactie op het besluit van het Energy Policy and Planning Office (Eppo) om de selectieprocedure te wijzigen. Tweeduizend coöperaties hebben de petitie ondertekend, waarin bezwaar wordt gemaakt tegen het Eppo besluit.

‘Het voorstel voor aanbesteding belemmert coöperaties deel te nemen’, zegt voorzitter Patipol van de Na Bon Agricultural Cooperatives in Nakhon Si Thammarat. Dat komt onder andere omdat alleen eigenaren en investeerders van zonne-energie projecten mogen inschrijven en dat geldt maar voor heel weinig coöperaties. Eppo vergadert vrijdag over de kwestie.

– In de bosjes bij het spoorwegstation in Bang Lamung (Pattaya) is het ernstig toegetakelde lichaam gevonden van de man die vrijdag vermist raakte. Het lichaam was bedekt met blauwe plekken, zijn gezicht had meerdere verwondingen en zijn voeten hadden tekenen dat er met het lichaam was gesleept. De man droeg een namaak gouden halsketting met een amulet en dito ring. De politie vond verder een mobiele telefoon, geld en de sleuteltjes van een motorfiets. De motorfiets is niet gevonden. Volgens zijn jongere broer dronk de man [wie niet in Thailand?] en was hij een fervente fan van boksen. Hij zou geen conflicten met anderen hebben.

– Zuid-Korea wil zich aansluiten bij het Thailand Medical Hub Project. Het stelt voor zijn burgers van 50 jaar en ouder, die voor medische en recreatieve doeleinden Thailand bezoeken, een langverblijf visum te verstrekken. De visumverlening maakt deel uit van een project om Thailand te positioneren als medisch knooppunt in Asean. Het project is al aan veertien landen aangeboden.

Wanneer Thailand het Zuid-Koreaans verzoek honoreert, wordt het visum verlengd van 1 naar 5 jaar met multiple re-entries. Wanneer het verloopt kan een nieuwe aanvraag worden gedaan voor 5 jaar. Het visum vereist dat de houders zich elke 90 dagen bij Immigration melden. [Zoals uw redacteur met zijn retirement visum ook moet doen.] Ze moeten ook beschikken over een maandinkomen van minimaal 100.000 baht of 3 miljoen op de bank hebben staan. Voorts moeten visum-houders een ziektekostenverzekering hebben.

– Vrouwen die in moeilijkheden verkeren, met name slachtoffers van mensenhandel in het buitenland, kunnen via een mobiele applicatie (app) hulp vragen aan het Women’s Affairs and Family Development Department (DWF). De Ying Thai (Thaise vrouwen) biedt ook hulp wanneer vrouwen in het buitenland willen wonen en werken.

De app werd onlangs gelanceerd tijdens een workshop in Chon Buri voor Thaise vrouwen die naar het buitenland willen. De workshop werd door honderd vrouwen bijgewoond. Eén vertelde 5 jaar door haar Duitse echtgenoot gedwongen te zijn om te werken als prostituee. De man is in 2008 veroordeeld. De vrouw werkt nu bij een schoonmaakbedrijf en zorgt voor ouderen.

De app geeft informatie over steunnetwerken in het buitenland, juridische en culturele tips, belangrijke telefoonnummers, tips over voorbereidingen voor buitenlandse trips, adviezen op het gebied van levensstijl en informatie over Thaise organisaties in elk land. Behalve de app is er ook een website, die naar Thaise vrouwennetwerken in enkele landen verwijst, waaronder Nederland.

Volgens DWF directeur-generaal Lertpanya neemt het aantal Thaise vrouwen dat in het buitenland studeert, werkt of trouwt met een buitenlander toe.

– De volksziektekostenverzekering die bekend staat als gold card wordt volgend begrotingsjaar uitgebreid met een vergoeding voor drie diensten: medische controle van mensen van 50 jaar en ouder op darmkanker, vaccinatie tegen baarmoederhalskanker gericht op leerlingen van Mathayom 5 (middelbare school) en een extra subsidie van 500 baht per persoon bij medische noodgevallen.

Het National Health Security Office (NHSO) heeft het Budget Bureau (dat 13 miljard gekort heeft op het budget van de NHSO) om een krediet van 141 miljard baht gevraagd. Het BB heeft al wel toestemming verleend voor de drie extra vergoedingen.

De NHSO maakt zich zorgen over de financiële situatie van de volksverzekering gezien de vergrijzing van de bevolking, de aanschaf van duurdere medische uitrusting en de stijgende inflatie. Het budget van de NHSO komt neer op 3.374 baht per verzekerde. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

– Voormalig NACC-commissaris Medhi vraagt zich af waarom het NACC-onderzoek naar de betalingen van steekpenningen door de Britse alcoholfabrikant Diageo Plc aan Thaise functionarissen zo traag verloopt. De fabrikant heeft in 2011 al met de Amerikaanse beurscommissie een schikking voor US$ 16 miljoen getroffen wegens tussen 2003 en 2009 betaalde steekpenningen in India, Thailand en Zuid-Korea.

In Thailand gaat het om $ 600.000 die in de zakken van een regeringsfunctionaris en functionaris van een politieke partij terecht is gekomen voor ‘consulting’ diensten, waardoor het bedrijf een belasting- en douaneconflict met de Thaise regering won. Medhi weet niet waardoor het onderzoek is vertraagd, alhoewel de namen van de boosdoeners bekend zijn. (Zie verder de pagina Corruptie 2)

– De commissie Odos (One District, One Scholarship) heeft de criteria voor de vijfde ronde van het beurzenprogramma vastgesteld. Leerlingen die voor een beurs in aanmerking willen komen, hoeven geen examen meer te doen.

Een van de voorwaarde is dat ze tenminste drie jaar hebben gewoond in het district waar de beurs wordt uitgedeeld. Het gezinsinkomen mag niet meer van 250.000 baht per jaar bedragen. Voorts moeten ze aangeven in welk land en wat ze willen studeren.

De gelukkigen worden geselecteerd op basis van hun O-Net score (algemeen vormend onderwijs) of V-Net score (beroepsonderwijs) en interviews. Voordat ze naar het buitenland gaan, volgen ze een taalcursus van drie maanden. Het Odos-programma was een initiatief van de regering Thaksin in 2004.


 

Golf van Thailand afval-eiland

Commentaar: Tijd voor actie tegen afvalcrisis

13 februari – Thailand behoort samen met China, de Filipijnen, Vietnam en Indonesië tot de grootste vervuilers van de oceaan, aldus een recent rapport van Ocean Conservancy. Wanneer het afvalbeheer in die landen wordt verbeterd, kan de hoeveelheid die in de oceaan verdwijnt de komende tien jaar met 45 procent verminderen. De vijf landen zijn nu verantwoordelijk voor 60 procent van het plastic in zee.

Bangkok Post snijdt de kwestie aan in haar hoofdredactioneel commentaar van zondag naar aanleiding van de recente ontdekking van een afvaleiland dat in Golf van Thailand dobbert. De 100 ton afval, voor het grootste deel plastic, bedreigt het zeemilieu, voornamelijk koralen, zeeschildpadden en dolfijnen. Het eiland is nogal beweeglijk. Vrijdag lag het 10 kilometer verwijderd van de locatie een dag eerder en sindsdien drijft het in noordelijke richting. De autoriteiten zeggen dat het opruimen met kleine visnetten, waarbij speedboten worden ingezet, tien dagen in beslag gaat nemen.

De foto’s en het verhaal over het afval-eiland hebben veel mensen bewust gemaakt van de gevolgen van onverminderd consumentisme met weinig respect voor het milieu. Maar het meest trieste is Thailand’s positie in de top van oceaanvervuilers.

Het rapport van OC voorspelt dat, tenzij voor 2025 passende maatregelen worden genomen, er per 3 ton vinvis 1 ton plastic afval in de oceaan zal liggen omdat jaarlijks 8 miljoen ton afval in zee wordt gedumpt. ‘Zulke gegevens zijn een aanwijzing hoe ernstig de situatie in de toekomst kan worden wanneer er niets wordt gedaan’, waarschuwt de krant.

BP wijst erop dat veel landen in de wereld plastic hebben verboden of belasting heffen op het gebruik, maar Thailand en de andere landen in de topvijf hebben weinig tot geen maatregelen genomen om het gebruik van plastic te ontmoedigen.

Producenten van plastic betalen geen belasting die gebruikt kan worden om recycling fabrieken en schoonmaakoperaties te financieren. En wat nog erger is: er zijn weinig prikkels beschikbaar voor bedrijven die afval verwerken tot energie of andere producten. Gevoel voor afvalscheiding ontbreekt grotendeels bij consumenten. Het wordt voornamelijk gedaan door mannen die afval doorpluizen en er plastic flessen en tassen uithalen.

En om daar een eigen ervaring aan toe te voegen: de werknemers van de reinigingsdienst die met grote vuilniswagens afval ophalen, doen ook iets aan afvalscheiding. Een smerig werkje want ze moeten daarvoor de vuilniszakken open maken.

Dit alles roept de vraag op, schrijft BP, hoe serieus Thailand is om de overeenkomsten die het heeft getekend, na te leven. Ze roepen op tot een schoner milieu maar wanneer het tot uitvoering komt, laat Thailand het afweten.

De bergen afval op stortplaatsen, sommige bij rivieren en kanalen, vormen al een waarschuwing voor een ramp die staat te gebeuren. Overstromingen kunnen die teweeg brengen, zoals gebleken is bij de recente overstromingen in het Zuiden want bij het afvoeren van het overstromingswater moet het afvaleiland zijn gevormd.

BP besluit: De regering en de particuliere sector dienen snel in actie te komen om de rotzooi op te ruimen en prikkels dienen te worden gegeven aan bevolkingsgroepen die hun afval verminderen en scheiden. (Bron: Bangkok Post, 12 februari)

Dood tiener; ‘Ze vielen me aan’

13 februari – De man die in Ang Sila (Chon Buri) een 17-jarige jongen doodde, heeft aangifte gedaan tegen de groep teenagers, waarvan de knaap deel uitmaakte, omdat ze hem aanvielen. Suthep Pochanasomboon zegt uit zelfverdediging op hen geschoten te hebben. Gisteren legde hij een verklaring af op het politiebureau van Saen Suk. De politie wil hem vervolgen voor moord met voorbedachten rade.

De jongens hebben nog meer op hun kerfstok want vier van hen, die de man achtervolgden nadat hij geschoten had, vielen een verkeersagent aan. Ze moeten zich morgen melden op het politiebureau. Als ze niet komen, wordt een arrestatiebevel tegen hen aangevraagd.

De bestuurder van het busje waarin de teenagers zaten, gaat evenmin vrijuit. Hij wordt beschouwd als een medeplichtige bij de aanval op Suthep. Bovendien parkeerde hij zijn busje op een plaats waar een parkeerverbod geldt, wat de aanleiding was voor de ruzie tussen Suthep en de teenagers.

Op last van de politie moet Suthep zich laten onderzoeken in het Burapha University ziekenhuis. De verwondingen die hij tijdens het treffen met de knapen opliep, gaan gebruikt worden als bewijsmateriaal.

Zie verder het bericht van 10 februari: Zelfverdediging: Mag ’t of mag ’t niet en wanneer? en het commentaar van 12 februari van Kong Rithdee: Vertrouwen in de wet is nodig, niet in cowboys.

Supreme Patriarch bevestigd

Nieuwe Supreme Patriarch aangetreden

13 februari – En nu maar hopen dat de hel niet losbreekt in de Supreme Sangha Council (SSC), het hoogste gezagsorgaan van de boeddhistische monnikenorde. Want de SSC had een andere kandidaat benoemd willen zien als nieuwe Supreme Patriarch, maar de SSC heeft niets meer te vertellen sinds de Sangha wet is gewijzigd. Hoe dat zo is gekomen, kunt u allemaal lezen op de pagina Benoeming Supreme Patriarch.

Gistermiddag vond in Wat Phra Kaew, oftewel de tempel van de Emerald Buddha, de investituur plaats van Somdet Phra Maha Muniwong (90), de abt van Wat Rajabophit, benoemd door de koning himself die door de wetswijziging de touwtjes in handen heeft gekregen van de benoeming. [Dat vind ik toch zo’n mooi woord: investituur en het klinkt ook heel gewichtig]

Drukte bij de tempel van de Emerald BuddhaBehalve dat het erg druk was met gelovigen en dat na afloop de klok werd geluid meldt de website van de krant niets over de ceremonie. Maar over die klok schreef de krant gisteren al en dat het druk was, is geen verrassend nieuws. Een makkie voor de redactie. Ik denk dat alleen een fotograaf ter plaatse was, want foto’s kun je niet achter je bureau maken. (Bron: website Bangkok Post, 12 februari)

Update krant: De opmerking ‘makkie voor de redactie’ trek ik in, want de krant besteedt uitgebreid aandacht aan de investituur  (gehele voorpagina) en schetst op pagina 2 een uitgebreid profiel van de nieuwe Supreme Patriarch. Zie verder, want eerst komt het overige nieuws aan bod.

Parlement  wil politieke ‘delinquenten’ mild laten bestraffen

13 februari – Het parlement (NLA), beter gezegd de Nationale Wetgevende Vergadering [want het is niet gekozen maar door de junta benoemd], overweegt een wetsvoorstel aan de regering voor te leggen om politiek gemotiveerde overtredingen, gepleegd tussen 2005 en mei 2014 (coupdatum)  mild te bestraffen. De rechter zou hen een lagere of een voorwaardelijke straf moeten kunnen geven.

De NLA meent dat dit voorstel mooi past in de campagne van de regering om eenheid te smeden middels de geplande gespreksronde van politieke partijen, politieke groepen en anderen, die moet uitmonden in een Memorandum of Understanding ook wel eenheidspact genoemd.

Behalve strafvermindering of -vrijstelling zou de rechtbank ook voorwaarden moeten kunnen verbinden aan de proeftijd van degenen die van de invrijheidstelling profiteren.

Het wetsvoorstel voorziet in de vorming van een commissie die bepaalt welke gevallen voor strafvermindering c.q.-vrijstelling in aanmerking komen. De commissie moet hoorzittingen houden met de verdachten, slachtoffers en overheidsdienaren, criteria stellen voor compensatie en rehabilitatie, alsmede aanbevelingen doen aan kabinet, parlement, rechtbanken, openbare aanklagers en betrokken diensten. De commissie krijgt ook als taak om na te gaan of in de bedoelde periode mensenrechten zijn geschonden.

Het voorgaande is slechts een greep uit het wetsvoorstel dat 33 artikelen bevat; in het bericht worden er nog meer genoemd.  De personen om wie het gaat, hebben overheidsgebouwen bezet, wegen geblokkeerd en luchthavens bestormd oftewel geweldloos verzet gepleegd. Dinsdag begint de aangekondigde gespreksronde.

NB Opvallend in het bericht is dat het woord amnestie zorgvuldig wordt vermeden. Amnestie is al sinds de regering Yingluck het voor het eerst voorstelde omstreden. Alle amnestievoorstellen die sindsdien zijn gedaan, hebben schipbreuk geleden.

Maidentocht Royal 1 Pattaya-Hua Hin

Veerdienst Pattaya-Hua Hin in gebruik genomen

13 februari – Na een maand uitstel omdat de weergoden niet meewerkten, heeft de Royal 1 eindelijk haar maidentocht kunnen maken. Tweehonderd gasten, waaronder minister Arkhom (Transport) die het startsein gaf, maakten zondag de tocht van 113 kilometer van de Bali Hai pier in Pattaya naar de Khao Takiab pier in Hua Hin en terug.

De in China gebouwde dubbeldeks catamaran heeft een capaciteit van 286 economy en 44 business class stoelen en beschikt bovendien over twee VIP-ruimtes met elk acht stoelen. Het schip doet twee uur over de overtocht, veel korter dan de route over de weg die 5 uur in beslag neemt. Maar daarvoor moet je wel 1.250 baht neertellen. In februari geldt een kortingsprijs van 999 baht. De prijs van de VIP en business class stoelen is nog niet vastgesteld. (Bron: website Bangkok Post, 12 februari)

Jumpol en twee anderen verdacht van encroachment

Jumpol Manmai13 februari – Eerst een correctie op het vorige bericht: op het terrein van 13 rai in nationaal park Thap Lan (Nakhon Ratchasima) waar op 6 februari een inval is gedaan, staat niet één huis maar staan zes vakantiebungalows. Ze zijn vermoedelijk eigendom van voormalig adjunct hoofdcommissaris Jumpol Manmai (foto) van de landelijke politie en twee andere verdachten [het vorige bericht noemde er al één].

Tegen de drie verdachten is door de Royal Thai Police aangifte wegens encroachment gedaan bij de politie van Wang Nam Khieo. De andere twee zijn een voormalig politiecommandant en diens vriendin, adjunct-hoofd van de TAO Thai Samakkhi [gemeentebestuur]. Zij bezit het perceel sinds 2006.

De commandant en vriendin verkochten het land later aan Jumpol, waarna de vakantiehuisjes werden gebouwd. Om de echte eigenaar van de grond uit het zicht te houden, bleef de vrouw de lokale grondbelasting betalen. De politie van Wang Nam Khieo heeft de zaak in onderzoek, maar ze heeft nog niemand in staat van beschuldiging gesteld.  (Zie verder de pagina Krakers op overheidsland)

THAI staf vraagt onderzoek naar corruptie

13 februari – Een groep werknemers van Thai Airways International (THAI), die zich ‘THAI Employees Fighting Corruption’ noemt, vraagt premier Prayut artikel 44 van de interim-grondwet [dat hem absolute bevoegdheid geeft] in te zetten voor een onderzoek naar afgesloten contracten om te zien of er sprake is geweest van corruptie. Zo’n tweehonderd werknemers verzamelden zich gisteren voor het hoofdkantoor van THAI maar wat ze er precies deden, vermeldt het bericht niet.

Het verzoek is – hoe kan het ook anders – een reactie op de RR-affaire waarop ik verder niet hoef in te gaan, want die mag ik inmiddels als bekend veronderstellen. De groep wil dat onderzoek wordt gedaan naar het masterplan uit 2009 van de luchtvaartmaatschappij, dat voorzag in de vervanging van toestellen en de aanschaf van 75 nieuwe toestellen ad 400 miljard baht tussen 2011 en 2022.

De groep wil dat degenen die destijds aan het plan hebben gewerkt, stevig aan de tand worden gevoeld, want ze stelt hen verantwoordelijk voor de verliezen van de maatschappij en opgebouwde schuldenlast.

De groep gaat de kwestie bespreken met de bedrijfsvakbond. Tevens gaat ze het Prime Minister’s Office, de NACC en de Rekenkamer vragen onderzoek te doen naar eventuele onregelmatigheden in de financiële huishouding. (Meer over corruptie op de pagina Corruptie 2)

De koning giet heilig water over de handen van de nieuwe Supreme Patriarch

Bimbam voor de nieuwe Supreme Patriarch

13 februari – Twintig maal werd de klok van de tempel van de Emerald Buddha geluid, een klok die alleen bij koninklijke ceremonies klinkt en volgens een eerder bericht een lieflijke klank heeft, die zijn weerga niet kent. Het gebeier markeerde de investituur van Phra Maha Muniwong als 20ste Supreme Patriarch, een functie die sinds het overlijden van de vorige leider in 2013 vacant was. Ook elders in het land werden de tempelklokken geluid.

BP trekt vandaag twee pagina’s uit voor een verslag van de investituur die werd presided, zoals dat altijd wordt omschreven, door His Majesty the King, en werd bijgewoond door talloze hoogwaardigheidsbekleders. Wat valt erover te melden? Enkele saillante details:

– De koning goot heilig water over de handen van de Patriarch. Hij gaf hem een gouden naambord en een speciale waaier.

– Zijne Heiligheid kreeg giften van de koning, Privy Council voorzitter Prem Tinsulanonda, premier Prayut, de parlementsvoorzitter en de president van het hooggerechtshof, en later nadat hij de ubosot (hoofdkapel) had verlaten van monniken van andere sectes.

– ‘De gehele boeddhistische gemeenschap is overweldigd’, zegt de directeur van het SSC-secretariaat.

Klok wordt geluid– In Nakhon Ratchasima hielden 2.500 tempels ceremonies, waarop gereciteerd werd. Ook hier klonken klokken. Gelovigen versierden de tempelgebouwen met bloemen en het portret van de patriarch. (De foto toont de klok van Wat Phra Kaew in Bangkok)

– In Si Saket kwamen 500 personen uit Cambodja naar een tempel om deel te nemen aan de feestelijkheden en in Chiang Mai werden in een tempel grote tv-schermen neergezet, waarop de live uitzending van de investituur was te volgen. Er werden drieduizend portretten van de patriarch uitgedeeld.

– In een analyse omschrijft BP de nieuwe man als een waardige opvolger van de vorige patriarch. Hij leidt een ascetisch leven en onthoudt zich van fysieke genoegens en comfort.

– De abt was de derde Somdet die qua senioriteit in aanmerking kwam voor de opvolging. Somdet Chuang, voorgedragen door de SSC toen de oude Sangha wet nog gold, was omstreden omdat hij verwikkeld is in een importschandaal en Somdet Wirawong heeft een zwakke gezondheid.

– De nieuwe Supreme Patriarch is de derde abt van Wat Rajabopit die deze functie bekleedt. Eén diende in 1921 en 1922 plus 1937 en 1938 en de ander van 1973 tot 1988.

– Toen Muniwong jong was, bezocht hij vaak meditatie meesters in het Noordoosten. Hij leefde er het leven van de bosmonniken, de hele dag mediterend en at slechts eenmaal per dag.

– Muniwong manifesteerde zich ook bij de verspreiding van het boeddhisme in het buitenland, met name in Australië.

– Muniwong komt uit een gezin van negen kinderen: vier zonen en vijf dochters. Als jonge monnik bezocht hij maandelijks zijn ouders in Ratchaburi. Zijn 70-jarige zuster zegt: ‘We zijn verrukt en trots op zijn benoeming. Dit is een grote eer voor zijn familie en de mensen van Ratchaburi.’

– De patriarch heeft een certificaat in Pali studies op het zesde niveau en een masters graad in geschiedenis en archeologie.


 

Opinie: Vertrouwen in de wet is nodig, niet in cowboys

12 februari – Het klootjesvolk heeft gesproken. Een man, die zich bedreigd voelde door een groep tieners, stond in zijn volste recht om zijn pistool te trekken en op hen te vuren. Collateral damage: een jongen van 17 jaar werd gedood. Het staat allemaal op de social media, de moderne variant van de schandpaal.

Kong Rithdee noemt dat in zijn wekelijkse column op de opiniepagina van Bangkok Post ‘frontier justice’, het recht van het Wilde Westen, in tegenstelling tot ‘legal justice’.

Het ene is net zo snel als de trekker [van een vuurwapen] en net zo dorstlessend als een mok met moonshine (slang voor gesmokkelde drank). Het kan door iedereen die kogels heeft, uitgeoefend worden. Het andere is traag, frustrerend, futiel, en het wordt uitgeoefend door de sheriff of de beul.

logo Kong RithdeeKong: ‘Soms kan leven in Thailand voelen alsof je in een cowboyfilm zit. Het rechtssysteem kraakt, de raderen roesten onder het gewicht van de bureaucratie en de mensen vragen zich af of ze de sheriffs, allen half-dronken, met hun grootsprekerij nog kunnen vertrouwen.’

Kong verwijst naar de onderwijzeres die onterecht is veroordeeld voor een hit-and-run, ‘om niet de vele andere incidenten te noemen die we bijna dagelijks meemaken: op de weg, bij dubieuze controleposten of wanneer een jongeman wordt vervolgd omdat hij een artikel heeft gedeeld dat 2.800 anderen ook hebben gedeeld [een verwijzing naar de zaak Jatupat].’

‘Of wanneer de sheriff de zaak net zo lang traineert zodat een rijke knaap die een politieagent dood reed, nog steeds rondloopt in zijn modieuze kleding, onbestraft. [Een verwijzing naar de hit-and-run van Red Bullet erfgenaam Vorayudh] Is dat niet: Justice delayed and denied (Langzaam recht is geen recht)? Als het dat niet is, wat is het dan wel?’

‘Dus wanneer het legale rechtssysteem betwistbaar is, geef me frontier justice’, spot Kong. ‘Laten we de rechter spelen, de sheriff, Batman en de beul, allen in één persoon gecombineerd. Wat dit mogelijk maakt, afgezien van een disfunctioneel systeem en de gemilitariseerde mentaliteit, is de bloeddorst van de social media en de ruime beschikbaarheid van videoclips, de echte rechtshamer in onze post-waarheid wereld.’

‘Breng me het hoofd van die kerel’, doelend op de man die het recht in eigen handen nam en de 17-jarige knaap doodde, en de overweldigende steun die hij op de social media krijgt voor zijn ‘zelfverdediging’. Maar was het dat wel?

Kong: ‘Studenten aan de filmacademie weten dat we niet altijd kunnen vertrouwen op wat we op het scherm zien. Beelden zijn niet de werkelijkheid. Maar wie maalt daar om? Het lijkt erop alsof de man zich verdedigt tegen een bende boze jongeren die uit een minibusje kwamen en zijn wagen aanvielen.’

Een van de meest voorkomende commentaren, schrijft Kong, is: ‘Ik zou ook het magazijn geleegd hebben wanneer die knapen het op mij gemunt hadden. Zou het? Wat ben je als jij ja zegt en ik zeg nee? Een cowboy? Een conservatief? Een humanist? Een wraaknemer? Of gewoon een man in het Wilde Westen die alles doet om zijn vrouw en kind te beschermen?’

‘Het is angstaanjagend. De bende woedende tieners is angstaanjagend, ja. Maar wat ook angstaanjagend is, is onze snelle omarming van frontier justice en dat is niet de eerste keer. We hebben een Facebook rechtbank die elke dag oordeelt over zowat alles (behalve over belangrijke dingen, zoals de legitimiteit van de regering).’

‘Het is valse rechtvaardigheid, het soort recht dat bevrediging schenkt maar geen consequenties heeft. Geen verbetering van het systeem, niet het opschudden van de politie en geen betere controle van onze toekomst.’

Kong besluit: ‘De enige manier om een waar, duurzaam rechtssysteem te verkrijgen is door het vertrouwen van de samenleving in de wet en wetsdienaren – en dat lijkt deze dagen een kleine kans.’ (Bron: Bangkok Post, 11 februari)

Alle klokken luiden; die van Wat Phra Kaew het mooist

klokkentoren Wat Phra Kaew12 februari – Vanmiddag na de investituur van Somdet Phra Maha Muniwong als de nieuwe Supreme Patriarch worden in alle tempels in het land de klokken geluid, waaronder de klok van Wat Phra Kaew, de tempel van de Emerald Buddha. Volgens het krantenbericht heeft die de zoetste klank die ooit is gehoord, maar het is een klank die zelden wordt gehoord. De klok wordt alleen geluid bij koninklijke ceremonies, zoals nu de investituur en de vorige in 1989.

De klokkentoren op de toren ten zuiden van de hoofdkapel is gebouwd tijdens het bewind van koning Rama I, gelijktijdig met de tempel en de aanleg van het Grand Palace terrein. Tijdens het bewind van Rama IV werd de toren door de huidige vervangen en Rama V maakte die klus af.

De toren staat op een vierkante basis met twaalf hoeken en is versierd met Chinees porselein. Over de herkomst van de klok bestaan diverse theorieën. (Zie verder de pagina Benoeming nieuwe Supreme Patriarch)

Nog geen witte rook voor Jomsap

12 februari – Ik heb het allemaal in de rechtbank gezegd, was het enige commentaar van voormalig onderwijzeres Jomsap vrijdagavond nadat de provinciale rechtbank van Nakhon Pathom zich drie dagen had gebogen over haar herzieningsverzoek.

Witte rook is er nog niet, want nu moeten de openbare aanklagers en zij hun eindpleidooi op schrift inleveren, waar dertig dagen voor staat. Als de rechtbank het verzoek honoreert, beslist daarna het hooggerechtshof, dat Jomsap in laatste instantie veroordeelde voor een hit-and-run ongeluk in 2005, of de zaak wordt heropend

Bangkok Post weet van de zitting de zeskoloms opening van pagina 3 te maken, een prestatie die alleen mogelijk is wanneer oude en bekende tekst wordt herhaald, wat ik dus niet zal doen. Alles is te vinden op de pagina De zaak Jomsap. Dus even aanklikken, het geheugen opfrissen of er voor het eerst kennis van nemen en daarna terugkeren naar deze pagina.

Op de derde dag van de zitting hoorde de rechter de getuigen die de politie had laten aanrukken om te bewijzen dat het onderzoek destijds de toets der kritiek kan doorstaan en Jomsap wel degelijk het ongeluk, waarbij een bejaarde fietser was omgekomen, had veroorzaakt. Want de politie is hardleers en wil maar niet erkennen fouten te hebben gemaakt. Ik neem aan uit angst voor gezichtsverlies. Maar dan zeg ik: waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Niks bijzonders, maar wel in Thailand. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina De zaak Jomsap)

Three Pagodas Pass heropend

Three Pagodas Pass heropend

12 februari – De Three Pagodas Pass, de grenspost in Kanchanaburi, is na drie weken heropend. De autoriteiten van Myranmar hebben beloofd dat er geen herhaling komt van het incident vorige maand, waarbij 37 Thaise toeristen een dag werden vastgehouden door de Karen Boarder Guard Force. De autoriteiten van beide landen hebben afgesproken hun inzet voor de veiligheid van hun burgers te vergroten en de banden aan te halen.

De actie van de Karen was een represaille voor een ondercover operatie van Thaise agenten van de Anti-Human Trafficking Division, waarbij minderjarige sekswerksters in Payathonzu (Myanmar) werden aangehouden.

De Three Pagodas Pass was gisteren weer net zo levendig als voor de sluiting, vooral met Thaise toeristen. De meeste Thai reisden naar Myanmar voor een bezoek aan de heilige tempels van Payathonzu. Daar verdienen zo’n honderd bewoners als tourgids hun boterham mee. Een tour kost 300 baht per persoon. Naar verwachting zullen ook dit weekend veel Thai de grens oversteken. Maandag is een vrije dag omdat Makha Bucha gisteren op een zaterdag viel.

Commentaar: Magie maakt gaan baby’s

12 februari – Ik heb wel eens betoogd dat Thailand in vele opzichten een primitief land is met een primitieve bevolking die primitieve denkbeelden heeft. Dat wekte de gram van een kennis van me, maar als ik lees wat het ministerie van Volksgezondheid heeft bedacht om de vergrijzing te bestrijden word ik daarin alleen maar bevestigd.

Thaise vrouwen moeten fokken en hoe krijg je ze zover? Door een brochure uit te delen, getiteld ‘Thai chicks with glowing cheeks’, waarin vrouwen wordt geadviseerd meer groentes te eten, meer te bewegen en de benodigde vitamines te slikken, zodat ze gezonde moeders kunnen worden, wanneer het zover is. En het ministerie wil ook gratis vitamines, ijzerpillen, foliumzuur en jodium uitdelen aan vrouwen in de reproductieve leeftijd.

Maar ik moet eerlijk zijn: het ministerie zegt ook verstandige dingen; het pleit voor verbetering van het moederschapsverlof, zodat nieuwe mama’s beter voor hun baby kunnen zorgen, en voor belastingmaatregelen om de financiële last van het grootbrengen van een kind te verlichten. [Kent Thailand geen kinderbijslag? En hoe zit het met de Thaise papa’s?]

Bangkok Post hekelt in haar hoofdredactioneel commentaar van zaterdag de Volksgezondheid campagne die wordt gevoerd onder de slogan ‘Babies for the nation’, want de suggesties die het ministerie doet ‘lijken niet een goed idee om het afnemend geboortecijfer van het land op te krikken’. En dat is wel nodig, want wanneer er niets gebeurt daalt de bevolkingsgroei binnen 10 jaar naar nul.

In 1970 bedroeg het geboortecijfer 2,7 procent, twee jaar geleden 0,4 procent. De NESDB heeft berekend dat minimaal 1,6 procent nodig is: voor het land om economisch en sociaal gezond te blijven en voor de huidige beroepsbevolking zodat ze niet een uiterst grote financiële last moet dragen om voor de ouderen te zorgen.

De krant schrijft dat er geen tekort is aan beleidsaanbevelingen, maar ‘de waarheid is dat de meeste, zo niet alle, stillborn zijn (letterlijk doodgeboren, beter: tot mislukken gedoemd). BP: ‘Het falen van de regering om met systematische antwoorden op de demografische veranderingen te komen, kan de economische groei afremmen, meer druk zetten op de slinkende beroepsbevolking en resulteren in meer verwaarlozing van de ouderen.’

‘Veranderingen in de levensstijl van mensen en verstedelijking zorgen ervoor dat mensen langer alleen willen blijven of ervoor kiezen helemaal niet te trouwen. En degenen die wel trouwen, neigen ertoe om af te zien van kinderen.’

De campagne ‘Babies for the nation’ zal het geboortecijfer niet schaden, maar ook niet baten, stelt de krant ten slotte vast. De pamfletten en vitamines zijn niet meer dan een gimmick en geen serieuze poging om echte veranderingen tot stand te brengen.

Studies door zowel internationale organisaties, overheidsdiensten als wetenschappelijke instituten wijzen op de noodzaak voor de regering om met een pakket aan beleidsmaatregelen te komen, met echte stimulansen voor mensen om te trouwen, om kinderen op de juiste leeftijd te krijgen en de middelen te hebben om voor hen te zorgen. Fragmentarische pogingen, zoals de vitamines en een pakkende campagneslogan, zetten geen zoden aan de dijk. (Bron: Bangkok Post, 11 februari)

Boonsong Teriyapirom

De klok tikt voor oud-minister Boonsong

12 februari – Zullen ze hun verzet opgeven, oud-minister Boonsong van Handel (foto) en vijf anderen die aansprakelijk zijn gesteld voor frauduleuze G-to-G rijstdeals met China (government to government) tijdens het hypotheeksysteem voor rijst? Vrijdag kregen ze de kous op hun kop van de Central Administrative Court die weigerde een strafmaatregel te nemen tegen de dreigende inbeslagname van hun vermogen.

En nu gaat het ervan komen. Het ministerie van Handel laat weten te zullen beginnen met het toepassen van de bestuursdwang om in totaal 20 miljard baht terug te vorderen. Zaterdag gaf Duangporn Rodphaya, directeur-generaal van het Foreign Trade Department (FTD), een toelichting op de verdere gang van zaken.

Het ministerie van Handel stuurt nu alle documenten naar het Legal Execution Department (LED) van het ministerie van Justitie, dat met de uitvoering van de bestuursdwang is belast. Het LED voert uit, het FTD helpt bij het traceren van het vermogen . Duangporn zegt dat de  zaak een verjaringstermijn van 10 jaar heeft.

‘We hebben de juridische procedures gevolgd. Gezien de omvang van het papierwerk en de technische aspecten zal het tijd in beslag nemen om de details van de zaak met het LED te bespreken.’

Boonsong zei zaterdag nog niet besloten te hebben of hij in beroep gaat tegen de uitspraak van de Central Administrative Court of wacht tot het ministerie daadwerkelijk vermogen in beslag begint te nemen. [Dat dit nog niet was gebeurd was voor de bestuursrechter reden het verzoek af te wijzen]

Boonsong moet 1,77 miljard baht betalen, zijn toenmalige staatssecretaris 2,3 miljard baht en vier ambtenaren 4 miljard baht elk.

De zaak wordt met argusogen gevolgd omdat oud-premier Yingluck op dezelfde wijze aansprakelijk is gesteld. Ze moet 20 procent betalen van de verliezen die in twee rijstseizoenen zijn geleden, een bedrag van 35 miljard baht. Yingluck is ook naar de bestuursrechter gestapt, maar die moet nog een uitspraak doen.

Zoals bekend staan Yingluck, Boonsong en de anderen daarnaast strafrechtelijk terecht voor de Supreme Court’s Criminal Division for Political Office Holders. De zaak tegen Yingluck duurt lang vanwege het grote aantal getuigen dat wordt gehoord. (Bron: website Bangkok Post, 11 februari) (Zie verder de pagina Rijst 3 en de pagina Corruptie 2)

Update krant: De krant vandaag voegt weinig toe aan het websitebericht. Duangporn en Rueanvadee, hoofd van het LED, leggen uit dat de procedure nieuw voor hen was en daarom zo lang heeft geduurd, want op 19 september viel het besluit de zes mannen aansprakelijk te stellen.

‘Er zijn geen fouten gemaakt. Het is voor beide departementen allemaal nieuw’, zegt Ruanvadee. Mocht het in beslag te nemen vermogen onvoldoende zijn om de compensatierekening te betalen, dan moet het Department of Foreign Trade uitzoeken wat verder te doen, zegt ze.

Boonsong gaf vrijdag als zijn mening dat de autoriteiten met in beslag nemen dienen te wachten op het vonnis van de Supreme Court’s Criminal Division for Political Office Holders in de strafrechtzaak. In april 2015 werd de zaak in behandeling genomen. Tja, de justitiële molens draaien langzaam in Thailand.

Dood van een handelsreiziger

12 februari – Handelsreiziger Ratthaphum is overleden aan een overdosis drugs. Zijn dood houdt geen verband met de driehoeksverhouding waarin hij verwikkeld zou zijn geweest. Aldus de politie, die gisteren de resultaten van de autopsie in het Siriraj ziekenhuis bekend maakte. De familie zegt geen twijfels te hebben over de doodsoorzaak.

Volgens een eerder bericht zou Ratthapum buiten bewuistzijn aan de kant van de weg zijn gevonden (zie Kort nieuws van 8 februari, eerste bericht) maar volgens dit bericht is hij aangehouden terwijl hij heen en weer liep op de Boromratchonnanee Road alsof hij geestelijk gestoord was.

Hij werd geboeid en naar het politiebueau gebracht, waar hij stuiptrekkingen kreeg. Nadien werd hij opgenomen in het Siriraj ziekenhuis en overleed tien dagen later aan nier- en leveruitval. Civil defence vrijwilligers die de politie assisteerden zeggen dat zijn gezicht schrammen opliep toen hij geboeid op het wegdek lag.

Niet eerder vermeld: In december deed een vrouw, vermoedelijk zijn vriendin, aangifte van diefstal [geen details]. Wel eerder vermeld: zijn echtgenote meldde zijn vermissing op 8 januari.

Het drugsgebruik komt niet uit de lucht vallen want Ratthaphum werd in 2004 in Suphan Buri al een keer aangehouden wegens een drugsvergrijp. Volgens vrienden gebruikte hij in het verleden illegale drugs.

Hoi An Vietnam

Vietnam: Hoi An zoekt steun bij Thailand

12 februari – Vietnam wil dit jaar van het toerisme een belangrijke economische sector maken. De stad Hoi An, die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, heeft daarom behoefte aan Thaise investeerders en experts in hotelmanagement.

‘Onze provincie wil dat Thailand investeert in hotels, vakantieparken, homestays, spa’s en onderwijsinstellingen en trainingscentra voor de lokale bevolking die in het toerisme en de servicesector werkt’, zegt Nguyen Van Son, adjunct-gouverneur van de stad Hoi-An.

Hij verwacht dat meer toeristen uit Asean Vietnam zullen bezoeken omdat Thailand een regionaal knooppunt is en goede verbindingen met zowel belangrijke als secondaire steden heeft. Son ziet Thailand niet als concurrent, maar als land waarmee het kan samenwerken.

Directeur Aat Pisanwanich van het Centre for International Trade Studies van de UTCC is niet bevreesd dat Thailand zijn aantrekkingskracht verliest aan de opkomende toeristensectoren van buurlanden. ‘Thailand is het beste land in Asean voor management van toerisme. Als we deze landen kunnen helpen hun toerisme industrie te ontwikkelen, schept dat investeringsmogelijkheden voor Thailand.’

Hij zegt dat Vietnam nog de nodige hobbels moet nemen want het centrale deel van het land, waarin Hoi An ligt, mist basisinfrastructuur, standaardhotels, homestay en een variatie aan toeristische bestemmingen.

Kort nieuws zondag 12 februari

– Het hoofd van nationaal park Thap Lan in Nakhon Ratchasima heeft aangifte gedaan tegen voormalig adjunct-commissaris Jumpol van de landelijke politie. Hij en een ander worden verdacht van encroachment van bosland. De politie doet onderzoek, maar tot nu toe is Jumpol nog nergens van beschuldigd.

De aanklacht volgt op een inval een week geleden in een huis dat op een terrein van 13 rai in Ban Sook Somboon staat, vermoedelijk in het nationale park. De autoriteiten troffen alleen een huishoudster aan, die vertelde dat Jumpol het huis had verworven van een hoge politie-officier. Zij werkte er sinds 2005. (Zie verder de pagina Krakers op overheidsland)

King Kong– De Narcotics Control Board (NCB) waarschuwt voor een nieuwe illegale drug die een ecstasy-achtige substantie bevat die eruit ziet als poeder van pickled plum [pruimen op zuur?]. De drug, die uit Taiwan komt en daar King Kong heet, zou al in Thailand beschikbaar zijn, maar daarvan zijn nog geen berichten. De NCB gaat op onderzoek uit.

Op de social media circuleren foto’s van King Kong, dat een roze kleur heeft en in zakjes wordt verkocht die een sterke gelijkenis vertonen met zakjes pickled plum poeder. De drug smaakt zoet en wordt toegevoegd aan drankjes en gemengd met  tabak om te roken. Ze is sterker dan ketamine.

– Het Alcohol Watch Network dreigt in actie te komen tegen een poging van een grote onderneming in alcoholische dranken [geen nadere aanduiding] die zou proberen directeur Samarn van het Alcohol Control Committee Office te laten verwijderen van zijn post.

Samarn gaat overgeplaatst worden, volgens het netwerk zogenaamd omdat hij de handel niet bevordert en economische groei tegenwerkt. Maar het netwerk vindt dat hij onbillijk wordt behandeld. Het heeft om een gesprek gevraagd met het Disease Control Department (DCC) en de minister van Volksgezondheid.

Secretaris Chuwit van het netwerk zegt dat Samarn hard werkt aan beperking van sociale problemen en ongevallen die het gevolg zijn van alcoholgebruik. Een verandering van de leiding van Acco is bovendien ongewenst omdat enkele rechtszaken met betrekking tot alcohol in behandeling zijn.

De adjunct directeur-generaal van de DCC ontkent dat een bedrijf probeert Samarn pootje te lichten. De eventuele overplaatsing wordt beoordeeld door een commissie op basis van werkdruk en is niet gericht op bepaalde personen.

– Laatste bericht over IP systemen, maar omdat ik er weinig van begrijp verwijs ik naar het artikel in de krant: Thai IP systems score low in annual index.


 

Makha Bucha Day

Makha Bucha Day: Geen alcohol

11 februari – Vandaag is Makha Bucha Day, waarop herdacht wordt dat zo’n 2.500 jaar geleden duizend monniken zich verzamelden om de Boeddha te horen preken, zeven maanden nadat hij begonnen was met zijn lessen. De Boeddha wijdde de monniken in en onderwees hen in de principes van boeddhisme. 45 jaar later op dezelfde volle maan in de derde maanmaand, preekte hij weer, kort voor zijn dood.

De dag wordt ’s ochtends gevierd met het geven van voedsel en andere benodigdheden aan monniken en ’s avonds met bijeenkomsten in tempels, waar gepreekt wordt. De gelovigen lopen driemaal rond de hoofdkapel, waarbij ze bloemen, wierookstokjes en een brandend kaarsje vasthouden. In Thailand is Makha Bucha Day pas sinds 1957 een vrije dag. De verkoop van alcohol is verboden. (Bron: Thailand Elite Visa)

NGV bussen: Annulering contract uitgesteld

11 februari – Het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) heeft nog niet het contract met importeur Bestlin van de 489 NGV-bussen (aardgas) geannuleerd (zoals op 9 februari gemeld) om te voorkomen dat Bestlin een civielrechtelijke procedure begint. Wanneer de nieuwe bussen de weg opgaan, blijft voorlopig nog onduidelijk.

De importeur heeft een week geleden aan de BMTA gevraagd de overdracht van de bussen uit te stellen. De BMTA had donderdag als deadline gesteld. Het bedrijf zei aan alle verplichtingen te zullen voldoen. Het moet een boete van 300 miljoen baht aan de BMTA betalen omdat de contractueel vastgestelde leveringsdatum [in december] overschreden is.

De Rekenkamer kwam vervolgens tussenbeide en stelde voor rekening te houden met het verzoek alvorens de opzeggingsbrief te versturen. Die brief is nog niet op de post gedaan vanwege het risico van juridische complicaties, gaf staatssecretaris Pichit gisteren als toelichting. Dinsdag beslissen het juridisch team en de aankoopcommissie van de BMTA of de brief alsnog op de post gaat.

Voorzitter Kanis van de Bestlin Group zocht gisteren ook de publiciteit. Hij zei dat de rechtbank de klacht van zijn bedrijf tegen drie douaneambtenaren in behandeling heeft genomen. Ze zouden importdocumenten vervalst hebben. De krant schrijft in detail wat ze misdaan zouden hebben, maar dat laat ik onvermeld. De eerste zitting staat gepland voor 24 april.

Tot nu toe heeft de importeur 390 van de 489 bussen geleverd. Op de kade van Laem Chabang staan nog 100 bussen [eigenlijk 99], die door de douane in beslag zijn genomen. Het gaat om de eerste tranche, waarbij volgens de douane de importheffing is ontdoken door onterecht gebruik te maken van een ontheffing op basis van een Asean vrijhandelsovereenkomst. De douane vermoedt dat de bussen in China zijn geproduceerd en geassembleerd en alleen via Maleisië zijn geïmporteerd om van de vrijstelling te kunnen profiteren.

Kanis zegt de door  de douane opgelegde boete niet te zullen betalen. Die bedraagt tweemaal de waarde van de bussen. Het bedrijf wil alleen een garantie storten van 40 procent van de importheffing.

Allemaal lekker ingewikkeld, waarbij wel duidelijk is dat de busreizigers de dupe zijn, want die moeten voorlopig genoegen blijven nemen met een zooitje aftandse, verroeste bussen om over de vervuilende uitlaatgassen nog te zwijgen.

Minister Ormsin bij abt Nuniwong

Koning vraagt om soepele investituur van patriarch

11 februari – Bangkok Post opent vandaag met een groot artikel plus grote foto over de investituur van de nieuwe Supreme Patriarch op zondag. De koning heeft alle betrokkenen gevraagd samen te werken om ervoor te zorgen dat de investituur en de activiteiten ter gelegenheid van Makha Bucha dag op maandag (een vervangende vrije dag) soepel verlopen, aldus premier Prayut. De koning heeft dit Prayut donderdag ingefluisterd toen hij de opening van een tentoonstelling ter ere van het koninklijk huis bijwoonde.

Wat Rajabopit, de tempel waarvan de abt Somdet Phra Maha Muniwong de hoogste functie in de Sangkha (monnikenorde) gaat bekleden, gaat ter ere van zijn benoeming 10.000 speciale medailles uitgeven. Tevens worden 5.000 exemplaren van zijn biografie en 5.000 dhamma boeken uitgegeven. Ze worden van maandag tot woensdag uitgedeeld aan de bezoekers van de tempel.

Minister Ormsin (PM’s Office) bracht gisteren een bezoek aan de negentigjarige abt om hem formeel te vragen de investituur bij te wonen, die om 5 uur begint in de tempel van de Emerald Buddha (foto). De ceremonie wordt geleid door de koning. Na het bezoek gaf de abt het aanwezige journaille een standje, dat zich verdrong om een foto van hem te maken. ‘Ik zal behoorlijk gaan zitten, zodat jullie een foto van me kunnen maken.’

Het National Office of Buddhism heeft alle monniken in het land en buitenland gevraagd morgen in de ubosot of hoofdkapel van hun tempel bijeen te komen om gebeden te reciteren als gelukwens voor de nieuwe 20ste Supreme Patriarch. De investituur wordt live op radio en tv uitgezonden. (Zie verder de pagina Benoeming nieuwe Supreme Patriarch)

Onderzoek: Veel vrouwen staan bloot aan misbruik

11 februari – Een alarmerend aantal Thaise vrouwen wordt misbruikt, bedrogen en zelfs verkracht, blijkt uit een onderzoek van de Women and Men Progressive Movement Foundation (WMP) onder 1.608 vrouwen en mannen in de leeftijd van 17 tot 40 jaar. Ze worden door echtgenoot of vriend gedwongen tot seks (42,2 pct) en gedwongen zich te laten aborteren (41,1 pct). Het geweld vindt doorgaans plaats onder invloed van alcohol of illegale drugs. Andere factoren zijn ontrouw, jaloezie en het gebruik van de social media.

Gevraagd naar hun houding tegenover liefde zei 76,8 van de respondenten dat vrouwen een monogame relatie moeten hebben, 47,9 procent zei dat de man gezinshoofd is, 43,3 procent vond dat echtgenotes en vriendinnen gehoorzaam moeten zijn en aandacht moeten besteden aan hun partner. 40 procent van de mannen beschouwt vrouwen als hun ‘eigendom’.

Iets meer dan 20 procent zegt dat mannen het liefst seks zonder contraceptie hebben en 18,2 procent van de vrouwen beschouwt seks als een ‘plicht’. Gevraagd of er meer gevreeën wordt op Valentijnsdag (14 februari) zeiden de meesten dat dit niet het geval is, want ‘liefde kun je op elke dag uiten’.

WMP-lid Sitthisak verklaart het geweld voornamelijk uit de male-dominant houding in de Thaise samenleving [Lijkt me een kip-ei redenering] Ze vindt dat deze houding dient te veranderen.’De mensen moeten zich concentreren op het kweken van begrip in een relatie.’

In een ander onderzoek onder 1.250 leerlingen van middelbare scholen en vakopleidingen zei 89 procent een condoom te gebruiken [dat is vast een politiek correct antwoord, gezien het grote aantal tienerzwangerschappen in Thailand]. Op het gebruik van condooms wordt door de meisjes aangedrongen. Slechts 1,5 procent van de mannen vindt contraceptie niet nodig.

LNG terminal van PTT in Map Tha Phut

PTT trekt de wijde wereld in met LNG

11 februari – Staatsolie- en gasbedrijf PTT Plc vliegt uit. Het gaat zich storten op de wereldhandel in liquefied natural gas (LNG) om zijn nering te diversifiëren. PTT doet ook een haalbaarheidsstudie naar de bouw van een fabriek waar ethaan aan LNG wordt onttrokken (kosten US$ 300 miljoen).

Tot 2036 wil PTT elk jaar 20 miljoen ton LNG importeren. Dit jaar verwacht PTT 5 miljoen ton te importeren, aanzienlijk meer dan de 2,9 miljoen ton van vorig jaar. Chief operating officer Wirat Uanarumit zegt: ‘PTT is al actief in de LNG handel en op de lange termijn kan het een grote LNG importeur worden, dus integratie van deze handel is cruciaal om risico’s te verminderen.’

PTT is de enige importeur van LNG. Sinds 2011 exploiteert ze een ontvangst terminal in Map Ta Phut (Rayong, foto). De opslagcapaciteit wordt er uitgebreid van 5 naar 10 miljoen ton. Midden dit jaar is die operatie voltooid. Het bericht meldt dat ook de eerste LNG terminal wordt uitgebreid: naar 11,5 miljoen ton. De extra capaciteit is in 2019 beschikbaar. De locatie wordt niet vermeld.

Verder wordt in Map Ta Phut de regasification en opslagcapaciteit voor de tweede eenheid van de LNG terminal uitgebreid van 5 naar 6,5 miljoen ton per jaar. Dat is nodig mocht de inschrijving op twee gasblokken in de Golf van Thailand vertraagd worden. De concessies van die blokken verlopen in 2022 en 2023.

Een eventuele vertraging betekent dat het gasaanbod met meer dan de helft terugloopt. Een andere optie om daarop voorbereid te zijn, is het afsluiten van lange-termijn contracten met grote gasleveranciers. PTT heeft al contracten met Quatar Gas, Shell en BP. (Bron: Bangkok Post, 10 februari)

Golf van Thailand afval-eiland

Kort nieuws zaterdag 11 februari

– Niet bepaald een vakantie-eiland, want dit eiland bestaat uit afval en plastic. Het drijft in de Golf van Thailand en werd donderdag 8 kilometer ten oosten van Koh Talu gesignaleerd, een populaire duiklocatie. Gisteren lag het 12 km vanaf Bang Saphan (Prachuap Khiri Khan). Het getij en de wind hadden het inmiddels over ettelijke vierkante kilometers verspreid.

Het Department of Marine and Coastal Resources, bewoners en de Royal Thai Navy gaan het eiland samen opruimen, want het kan dodelijk zijn voor koralen als het zinkt en sommige vissen zouden eraan kunnen peuzelen omdat het op jelly fish lijkt. Naar verwachting duurt de schoonmaakoperatie tien dagen.

Minister Surasak (Milieu) zegt dat alle woongemeenschappen hun hoeveelheid afval in 2017 moeten hebben verminderd met 5 procent. In de toekomst worden in de kustprovincies gratis plastic tassen verboden. De minister denkt dat het afval is meegekomen bij het afvoeren van overstromingswater uit Prachuap Khiri Khan en Chumphon. De hoeveelheid schat hij op 100 ton.

Volgens een maritiem expert van de Kasetsart universiteit sterven jaarlijks in Thaise wateren honderd zeeschildpadden en tien walvissen doordat ze afval eten.

– Waar haalt-ie ’t vandaan, zou mijn moeder zeggen [als ze nog geleefd had]. Want premier Prayut ventileerde gisteren weer eens tijdens zijn wekelijkse tv-praatje een van zijn merkwaardige opvattingen. Hij zei: ‘De mensen moeten niet geobsedeerd zijn door democratie, rechten en vrijheden, want zo’n houding leidt tot anarchie. Ze moeten met andere principes rekening houden, met name bestaande wetten.’

Volgens Prayut is het belangrijk dat de regering een manier vindt om haar doelstellingen van hervormingen en nationale eenheid te realiseren. De regering kan niet met alle winden meewaaien door wat de bevolking vindt. Wilt u weten wat hij nog meer te berde bracht? Nou ik niet, dus einde bericht.

– Leve de anonieme bron, want zonder deze Deep Throats zou de krant stukken dunner zijn. Een bron bij Thai Airways International (THAI) zegt dat de geplande staking van THAI-werknemers niet meer dan een gerucht was, want directie en vakbond hebben al overeenstemming bereikt over een loonsverhoging en bonussen.

De ‘staking’ die vandaag zou beginnen, was aangekondigd op de social media nadat de raad van bestuur had besloten de lonen met 6 procent te verhogen in afwijking van de vakbondseis van 7,5 procent. De bonussen zouden pas later aan de orde komen na publicatie van de jaarrekening. Maar de plooien zijn donderdag glad gestreken in een gesprek van THAI-president Charamporn en stafvertegenwoordigers.

– Voormalig minister van Handel Boonsong en vier anderen zullen toch echt 20 miljard baht moeten dokken voor de verliezen die zijn geleden door valse rijstdeals ten tijde van het hypotheeksysteem voor rijst. De Central Administrative Court heeft hun verzoek om een dwangmaatregel afgewezen. De vijf zijn middels een ‘administrative order’ (bestuursdwang) aansprakelijk gesteld en niet middels een civielrechtelijke procedure, die meer tijd zou vergen. De rechtbank motiveerde haar besluit door erop te wijzen dat de bestuursdwang nog niet is uitgevoerd.

De zaak wordt overigens nog behandeld door de Criminal Division for Holders of Political Positions van het hooggerechtshof. De toenmalige secretaris van Boonsong, die ook aansprakelijk is gesteld, had zich niet aangesloten bij het vijftal. Het hooggerechtshof heeft tegen hem een arrestatiebevel uitgevaardigd, omdat hij vorig jaar niet op een zitting was verschenen. (Zie voor alle berichten over deze zaak de pagina Rijst 3).

Protest van vrienden van Jatupat Boonpattararaksa– Student rechten Jatupat ‘Pai Dao Din’ Boonpattararaksa is door de rechtbank van Khon Kaen in staat van beschuldiging gesteld wegens majesteitsschennis. De zitting duurde slechts 5 minuten en wordt op 21 maart voortgezet. Jatupat zit sinds december gevangen omdat hij een link naar een kritisch geacht BBC artikel over de nieuwe koning op zijn Facebook had geplaatst met eigen commentaar.

Opnieuw wees de rechtbank zijn verzoek om vrijlating op borgtocht af. Volgens het OM vormt hij een vluchtrisico. Zijn advocaat, die een nieuw verzoek gaat doen, zegt dat zijn cliënt niet de bedoeling heeft te vluchten. Buiten de rechtbank demonstreerden vrienden voor Jatupat’s vrijlating. (Zie voor voorgaande berichten de pagina Majesteitsschennis)

– Het lijkt wel het seizoen van de herzieningsverzoeken. Twee waren eerder in het nieuws: van onderwijzeres Jomsap wegens de hit-and-run zaak en van vier onderwijzeressen die gevangen zaten wegens het afleggen van een valse getuigenis. En nu komen daar twee onderwijzers bij die zijn veroordeeld wegens verkrachting van leerlingen. Het Hof van Beroep heeft hun herzieningsverzoek afgewezen op grond van gebrek aan nieuw bewijs.

De twee (58 en 68) werkten op dezelfde school in Sai Mai (Bangkok), een als leraar gymnastiek. Ze vergrepen zich in 2006 op school, in de lerarenkamer en een hotel aan verschillende leerlingen, waaronder een 7-jarig meisje. De gymleraar komt in mei vrij, de ander die zich op school had misdragen in 2025.

– Schilderijendief Suphat moet woensdag op het matje komen bij een disciplinair panel van het ministerie van Justitie, dat zich in de zaak heeft verdiept. De commissie vindt dat hij een ernstige overtreding heeft begaan door vier schilderijen mee te nemen uit een hotel in Kyoto. Een andere commissie van het ministerie van Handel had dat al eerder vastgesteld. Op het vergrijp staat ontslag en verlies van pensioen. Suphat, voormalig hoofd van het Department of Intellectual Property, heeft overigens zelf al ontslag genomen.

– Vele nachtzaken in het hele land zijn gevestigd op verboden plaatsen, zegt Wallop Tangkananurak, parlementslid en advocaat kinderwelzijn. De schuld daarvoor legt hij bij de autoriteiten, die vermoedt hij de wet niet strikt handhaven. Hij zei dat gisteren tijdens een parlementair debat.

Wallop vroeg zich af of de huidige wetten en regelingen wel voldoende zijn om het nachtleven te reguleren, waarop staatssecretaris Sutee zei dat die effectief genoeg zijn. Hij noemde onder andere de Entertainment Spot Act, regelingen in 1959 en 1972 getroffen tijdens voorgaande coups en recent door de NCPO.

Het afgelopen jaar zijn 22.344 nachtzaken en 102.309 verkooppunten van alcohol door Binnenlandse Zaken geïnspecteerd. 341 zijn wegens overtreding van de wet gesloten. Het ministerie bestudeert momenteel herzonering van nachtzaken in 27 provincies.

– Twee steengroeves in Muang (Yala) hebben donderdagnacht bezoek gekregen van brandstichters. Ze staken twaalf tienwieler vrachtwagens in brand, twee tankwagens, drie graafmachines en een autowerkplaats.

De groeves werden bewaakt door drie tot vier bewakers. Vier gewapende en gemaskerde mannen dwongen hen te gaan liggen waarna hun handen op de rug werden vastgebonden. Met doeken gedrenkt in benzine werden de wagens in brand gestoken. De politie onderzoekt of het ging om een zakelijk conflict of verzetsdaad van opstandelingen.

Later ’s ochtends werd de voorzitter van de TAO (gemeentebestuur) Yaring (Pattani) dood geschoten toen hij in zijn pickup truck naar zijn werk reed.

– Sondhi Limthongkul, voormalig leider van de PAD (geelhemden), is door het hooggerechtshof vrijgesproken van majesteitsschennis, daarmee het vonnis van het Hof van Beroep vernietigend. Hij zou zich daaraan schuldig hebben gemaakt in een speech in 2008.

Het hof baseerde de vrijspraak, aldus Sondhi’s advocaat, op het feit dat hij niet de intentie had de monarchie te beledigen, maar de autoriteiten opriep juridische actie tegen Da Torpedo (bijnaam) te nemen, die zich had schuldig gemaakt aan majesteitsschennis.

Overigens zit Sondhi nog achter de tralies vanwege de vervalsing van documenten bij de aanvraag van een lening door zijn mediabedrijf Manager Media. Hij werd daarvoor in september vorig jaar door het hooggerechtshof tot 20 jaar cachot veroordeeld.

– Naar verwachting levert Cambodja vandaag Toby James Nelham (44) uit, die ervan verdacht wordt de moord op Tony Kenway in Pattaya te hebben beraamd. Kenway werd door een huurmoordenaar in het volle daglicht dood geschoten achter het stuur van zijn Porsche Cayenne. Nelham was een zakenpartner van Kenway. De politie vermoedt dat ze een zakelijk conflict hadden. De huurmoordenaar en een medeplichtige, die evenals Nelham ook naar Cambodja waren gevlucht, zijn nog voortvluchtig.

– Het Office of the Narcotics Control Board heeft gisteren een update gegeven van de zaak tegen drugsbaron Xaysana en een verdachte uit Myanmar die banden met zijn netwerk had en een netwerk in het Zuiden runde. Van dat netwerk en de verdachte is een vermogen van 88 miljoen baht in beslag genomen. Omdat het bericht wemelt van de bomen, waardoor ik het bos niet meer kan zien, laat ik het hierbij en eindigt hier Nieuws uit Thailand op Makha Bucha Day. (Voor alle voorgaande berichten zie de pagina De zaak Akarakit Worarojchroendet)


 

Opinie: Reserves naar beneden, schulden omhoog

10 februari – Terwijl premier Prayut en andere kabinetsleden over elkaar heen buitelen om de kritiek op de scherpe afname van de financiële reserves tegen te spreken, heeft geen van hen een verklaring gegeven waarom de begrotingstekorten de afgelopen jaren zijn toegenomen.

logo Decharut SukkumnoedIn een scherpe beschouwing gaat Decharut Sukkumnoed, hoofd Agricultural and Resource Economics van de Kasetsart universiteit, in op het recente nieuws dat de financiële reserves tussen eind 2015 en december vorig jaar jaar zijn afgenomen van 386 miljard naar 74,9 miljard baht. [In een vorig bericht werd de vergelijking met 2014, het jaar van de coup, gemaakt toen de reserves op 495,7 miljard baht stonden]

Het lage niveau heeft zorgen opgeroepen over de gezondheid van ’s lands begroting, constateert Decharut. Minister Apisak van Financiën was er als de kippen bij om de zorgen weg te wuiven. Het terugbrengen van de schatkist reserves heeft tot doel te bezuinigen op de rentekosten. Immers: Een deel van de schatkist reserves bestaat uit geleend geld.

Maar dat argument snijdt geen hout, schrijft Decharut. De regering ziet over het hoofd dat ze snel geld heeft uitgegeven en meer heeft geleend ten koste van relatief toenemende begrotingstekorten, die met name in het eerste kwartaal van het huidige begrotingsjaar (1 oktober 2016-30 september 2017) hoog waren.

In dat kwartaal steeg het tekort naar 418,2 miljard baht tegen een jaargemiddelde van 395,1 miljard baht over de afgelopen jaren. Het huidige tekort is ook veel hoger dan het gemiddeld niveau tussen 2007 en 2013 toen het 289,7 miljard baht bedroeg.

Apisak zegt de rentekosten [van de reserves] laag te willen houden. Hij vindt een financiële reserve van 50 tot 100 miljard baht nodig, een reserve van 300 tot 500 miljard is volgens hem te veel. Decharut laat van dat standpunt niets heel, maar omdat zijn verweer wemelt van de cijfers, volsta ik met de constatering dat Apisak zichzelf tegenspreekt, aldus Decharut.

Hij schrijft: De beschikbare informatie wijst er niet op dat de regering niet heeft geprobeerd lenen te vermijden om de rentekosten te verlagen. [Moeilijk lezen zo’n dubbele ontkenning] Als de regering werkelijk dat financieel principe huldigt, vraag ik me af waarom ze in dit begrotingsjaar de schulden op elkaar heeft gestapeld. Is de regering zich er niet van bewust dat lenen de staat een enorme rentelast kost? Ik geloof niet dat de regering die vraag al heeft beantwoord.

Het artikel gaat nog verder, maar hiermee is de kern van Decharut’s analyse wel weergegeven. Wie het hele artikel wil lezen, klik op Why are reserves down and deficits up? Ik heb het artikel ook als pdf opgeslagen, want na een tijdje is het artikel alleen nog maar beschikbaar tegen betaling. Klik hier voor de pdf. (Bron: Bangkok Post, 9 februari)

TDRI pleit voor diversificatie van de export

10 februari – Thaise bedrijven die afhankelijk zijn van de export naar de VS, doen er verstandig aan andere markten te zoeken, want het protectionistische beleid van de Amerikaanse president Trump kan een handelsoorlog ontketenen.

Thailand staat weliswaar minder dan andere Aziatische landen bloot aan Amerikaans protectionisme, maar het zou op de korte termijn te maken kunnen krijgen met schommelingen op de wereld financiële markten vanwege frequente beleidswijzigingen van Trump, betoogde president Somkiat van het Thailand Development Research Institute (TDRI) op een symposium van IDE-Jetro en het TDRI.

Somkiat zei dat een toename van handelsbarrières en –sancties waarschijnlijk is, waaronder de aanpassing van grensbelasting, non-tariff barrières zoals anti-dumping regels, milieu- en arbeidsmaatregelen en beschuldigingen van valuta manipulaties.

Alhoewel Thailand slechts goed is voor 1 procent van de Amerikaanse import , veel minder dan Vietnam, Maleisië, India en China, zal het wereldhandelsvolume waarschijnlijk verminderen wanneer goederen duurder worden, waarschuwde Somkiat. ‘Excessieve protectionistische maatregelen van de VS en China kunnen leiden tot een wereldhandelsoorlog. Een grote recessie is mogelijk, zoals in 1910 die uiteindelijk tot een wereldoorlog leidde.’

Er ontstaan wel kansen voor Thailand om de Chinese export te substitueren wanneer de de VS Chinese producten zwaarder gaat belasten. Maar in reactie daarop kunnen Chinese bedrijven naar Thailand verhuizen, wat weer negatieve gevolgen zou hebben voor Thaise bedrijven die naar China
exporteren, met name onderdelen van elektrische apparaten en elektronische onderdelen.

Somkiat: ‘Thaise bedrijven en de regering moeten met een plan B komen door meer te diversifiëren in zoveel mogelijk andere markten, daar de Thaise export naar de VS vermoedelijk niet zal groeien.’ Hij adviseert FTA (free trade agreement) gesprekken te openen met belangrijke handelspartners zoals Engeland, zich voor te bereiden op een mogelijke heropleving van het Trans-Pacific Partnership [waaruit de VS zich hebben teruggetrokken] en gesprekken op te voeren over het zestien landen tellende Regional Comprehensive Economic Partnership, de Aziatische tegenhanger van het TPP.

Somkiat drong erop aan de economie op te waarderen en zich te richten op high-tech en innovatie, importtarieven te verlagen naar nul, de servicesector te liberaliseren zodat de efficiëntie verbetert en meer hoog bekwame werkers in het land toe te laten. (Bron: Bangkok Post, 9 februari)

De zaak Jomsap: Achter ’t stuur zat een man

10 februari – Een vrouw die destijds de hit-and-run aanrijding zag, waarvoor onderwijzeres Jomsap ten onrechte is veroordeeld, heeft gisteren in de provinciale rechtbank van Nakhon Pathom verklaard dat het ongeluk werd veroorzaakt door een man. De krant meldde het al eerder, maar nu weet de rechtbank het ook, die zich drie dagen buigt over het herzieningsverzoek van Jomsap.

De vrouw vertelde dat zij en een vriendin destijds in 2005 op de motorfiets terugkeerden van een merit-making ceremonie en zagen hoe een pickup truck een fietser raakte. De bestuurder was uitgestapt en keek naar het slachtoffer en reed daarna door. Ze zei dat het kenteken Bor 56 was, maar kon de provincienaam niet ontcijferen [die er in kleine letters onder staat].

De vrouw en de vriendin verleenden ook geen hulp, omdat ze geschokt waren. De volgende ochtend vertelde ze haar buren wat ze gezien had. Een week later vroegen de kinderen van de fietser of ze wilde getuigen, waarna ze een verklaring aflegde bij de politie [die destijds niet in het strafdossier werd opgenomen].

Na de zitting van gisteren zei Jomsap vertrouwen te hebben in de goede afloop. Wanneer de rechtbank haar verzoek honoreert, gaat de zaak naar het hooggerechtshof dat haar destijds veroordeelde op basis van het gebrekkige bewijs van de politie.

Pickiup truck van JomsapZoals gisteren al gemeld heeft het ministerie van Justitie, dat Jomsap’s herzieningsverzoek ondersteunt, ervan afgezien de man op te roepen. Het wil aan de hand van getuigenverklaringen, onder anderen van voertuigexperts, bewijzen dat Jomsap’s pickup truck niet bij de aanrijding was betrokken, maar een andere pickup truck met hetzelfde kenteken, hoewel geregistreerd in een andere provincie.

Intussen zaait Atchariya Ruangrattanapong, hoofd van een groep die slachtoffers in strafrechtzaken helpt, verwarring. Hij beweert dat de bestuurder geld heeft ontvangen om Jomsap te helpen. Dat zou hij gehoord hebben van de permanent secretaris van Justitie, maar die ontkent de bestuurder ooit te hebben ontmoet. Vandaag zal hij de namen bekend maken van mensen die samenspannen om Justitie te schenden. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina De zaak Jomsap)

Persoonlijke noot: Het zou me niet verbazen als de politie hem dit heeft ingefluisterd want die probeert uit alle macht te bewijzen dat Jomsap de hit-and-run wagen bestuurde. Bang voor gezichtsverlies, veronderstel ik.

Zelfverdediging: Mag ’t of mag ’t niet en wanneer?

10 februari – Op de social media wordt een felle discussie gevoerd over de vraag of zelfverdediging gerechtvaardigd is. Aanleiding is een incident zaterdag in Chon Buri, waarbij een 17-jarige jongeman werd doodgeschoten door een technicus (50) die op een parkeerterrein ruzie kreeg met een groep tieners, toen hij een reddingswerker probeerde te helpen.

Vage camerabeelden met tieners die komen aanstormenIn een videoclip is te zien dat de man en zijn vrouw kwaad werden omdat de wagen van de tieners zijn wagen sneedt, maar een andere videoclip laat zien dat het busje van de tieners dubbel geparkeerd stond. In de clip is te horen dat de vrouw zegt ‘Take the gun out’ en de man ‘Got it, let’s shoot them?’

De politie heeft de man in eerste instantie beschuldigd van moord met voorbedachten rade en illegaal bezit van een vuurwapen in een openbare ruimte, maar die aanklacht kan veranderd worden wanneer ze meer bewijs vindt, aldus woordvoerder Krisana van de landelijke politie.

De moeder van het slachtoffer zou tegengestelde verklaringen hebben afgelegd toen ze met de politie en de media sprak. Als dat klopt, wordt ze vervolgd voor het afleggen van een valse verklaring. Ze vertelde in een tv-programma dat haar zoon ‘een goeie jongen’ was en alleen maar wilde bemiddelen in de ruzie tussen de verdachte en zijn kameraden. Ze vroeg zich ook af waarom de man een wapen bij zich had.

Krisana heeft een beroep op de bevolking gedaan niet te oordelen over de schuldvraag totdat het politieonderzoek is afgerond. De verdachte zegt bedreigd te worden; hij wil Justitie vragen hem bescherming te bieden.  De permanent secretaris van Justitie zegt dat getuigenbescherming doorgaans pas na een tenlastelegging wordt verleend.

Nipit Intarasombat, vice-partijleider van de Democraten en juridisch expert, waarschuwt voor het gebruik van de term ‘legale zelfverdediging’. Juristen houden daarbij rekening met de omstandigheden om te bepalen of er sprake is van zelfverdediging of een over-reactie.

Ambachtsman werkt aan beeldjes van godheden voor royal pyre

Bouw crematorium loopt voor op planning

10 februari – De bouw van de royal pyre (letterlijk brandstapel, in dit verband crematorium) voor de crematie van koning Bhumibol loopt voor op de planning. Verwacht wordt dat het fraaie bouwwerk op Sanam Luang voor de deadline van 30 september klaar is. Vice-premier Tanasak, voorzitter van de commissie die de bouw en de restauratie van de koninklijke strijdwagen waarop de urn wordt vervoerd, begeleidt, nam gisteren een kijkje op de bouwplaats.

De sculpturen worden niet meer zoals voorheen op de bestemde plaats geboetseerd maar in tenten op de begane grond en wanneer ze klaar zijn met een kraan op hun plaats gezet. Daardoor kan er doorgewerkt worden wanneer het in juli en augustus regent.

Het crematorium staat op een basis van 60 bij 60 meter en steekt 50,49 meter in de hoogte. Het verwijst naar Mount Sumeru, de heilige berg waarnaar de geest van de koning zal terugkeren. De top wordt gedecoreerd met beelden van godheden, figuren uit het Himmapan mythologische bos en de garuda, een grote mythologische vogel. Voor het vervoer van de urn op Sanam Luang wordt een nieuwe strijdwagen gebouwd.

Premier Prayut plaatst op 27 februari de eerste pilaar. Die dag wordt ook een Brahmin ceremonie gehouden.

Onderzoek naar drugsnetwerk Xaysana wordt uitgebreid

10 februari – Bangkok Post doet weer eens een poging mij gek te maken, want schrijft vandaag dat de Lamborghini van 20 miljoen baht eigendom is van Natthapol Nakham, een drugssmokkelaar uit het netwerk van de op Suvarnabhumi aangehouden drugsbaron Xaysana uit Laos.

Maar de krant schreef eerder dat de wagen eigendom was van speed racer Akarakit Worarojchroendet (30), alias Benz Racing, de echtgenoot van tv-actrice Napapa ‘Patt’ Tantrakul. En de politie vermoedt dat de wagen eigendom is van Xaysana, die zo zijn vergaarde fortuin in de drugshandel probeert weg te moffelen. Het lijkt wel op het Nederlandse tv-spelletje Wie van de drie?

Hoe het ook zij, het Office of the Narcotics Control Board (ONCB) heeft nu definitief beslag gelegd op de bolide alsmede op een zware motorfiets en een Toyota Fortuner. In totaal gaat het om twaalf eigendommen van Natthapol.

Natthapol en een ander werden op 1 februari aangehouden. Hij zou geklikt hebben dat Xaysana zijn vermogen had ondergebracht bij hi-so en celebs in Bangkok, van wie al enkele namen zijn gelekt door de politie (zie het commentaar van 8 februari: Drugszaak in de schijnwerpers, waarin de politie er van langs krijgt voor haar loslippigheid).

Het Narcotics Suppression Bureau van de politie wil de in Maleisië aangehouden drugsdealer Kamarudin verhoren, die banden zou hebben met Xaysana’s netwerk (zie de update onder het commentaar). Mogelijk wordt ook gevraagd hem uit te leveren.

Ten slotte meldt het bericht dat onderzoek wordt gedaan naar een andere, oranje Lamborghini en een zwarte Bentley. Die zijn in 2015 bij een condominium in Baan Prachaniwet [geen provincienaam] gevonden. Voorts wordt onderzoek gedaan naar kostbaarheden van 60 miljoen baht, die in beslag zijn genomen van Bulan Thareepsuep [?]. Ze zouden te maken hebben met een narcotica netwerk in de drie zuidelijke grensprovincies. Bulan’s echtgenoot is drie jaar geleden in Maleisië gearresteerd. Hij zou een grote drugsdealer zijn geweest.  (Voor alle voorgaande berichten zie de pagina De zaak Akarakit Worarojchroendet)

Kort nieuws vrijdag 10 februari

– Ach, hoe schattig: De gespreksronde over  verzoening, ook wel eenheidsgesprekken genoemd, begint op Valentijnsdag (14 februari). Op de ‘Day of Love’ mogen politici vertellen wat voor ideeën ze daarover hebben. De commissie nationale verzoening heeft tien agendapunten opgesteld en zeventig politieke partijen uitgenodigd. Ze komen in alfabetische volgorde aan de beurt.

De eerste groep van tien vertegenwoordigers neemt dinsdag aan de ronde tafel plaats. Ze worden bevraagd hoe sociale conflicten met vreedzame middelen op te lossen, hoe sociale verschillen te verkleinen en onrecht tegen te gaan, hoe ruzies over energie te beëindigen en hoe corruptie te bestrijden.

Behalve met politieke partijden wordt gepraat met politieke groepen, academici en het maatschappelijk middenveld. Ook worden in alle regio’s openbare hoorzittingen gehouden. Voor de  gespreksronde zijn drie maanden uitgetrokken. Aan het eind tekenen de deelnemers een Memorandum of Understanding, waarin gemaakte afspraken worden vastgelegd.

– De politie in Cambodja heeft een man gearresteerd die ervan verdacht wordt de moord op de Brit Tony Kenway vorige maand in Bang Lamung (Pattaya) beraamd te hebben. Hij zou een huurmoordenaar de opdracht hebben gegeven Kenway te liquideren.

De Brit werd in het volle daglicht op een parkeerterrein voor de Sanit Sports Club achter het stuur van zijn Porsche Cayenne GTS met één schot in zijn hoofd gedood. De huurmoordenaar en een medeplichtige zouden daarna naar Cambodja zijn gevlucht, maar die zijn nog voortvluchtig. De nu aangehouden verdachte wordt voor verhoor naar Thailand gerepatrieerd.

Kenway was betrokken bij een bende die een illegaal callcentre exploiteert dat het gemunt heeft op Europeanen. Hij had in Jomtien Beach een website ontwerpbedrijf opgezet en zou een conflict hebben met een aandeelhouder.

– De NHRC heeft de moeder van de in 2014 vermiste Karen activist Porlajee ‘Billy’ Rakchongcharoen geadviseerd de DSI te vragen om zijn verdwijning als een special case te onderzoeken. De moeder kan dat beter doen dan Billy’s weduwe want ze waren niet wettelijk getrouwd. Maar omdat de moeder moeilijk te vinden is, zou Porlajee’s familie de weduwe moeten autoriseren dat namens haar te doen.

De NHRC is op verzoek van de weduwe tussenbeide gekomen nadat ze vorige maand nul op het rekest kreeg voor haar verzoek de verdwijning als special case te onderzoeken. Het ‘gewone’ onderzoek is eerder door de DSI afgebroken wegens onvoldoende bewijs en het ontbreken van getuigenverklaringen. Pas wanneer Porlajee’s lichaam wordt gevonden, kan het onderzoek heropend worden.

De NHRC meent dat een onderzoek als speciaal geval meer mogelijkheden biedt de daders van zijn ontvoering te vinden en te berechten. Porlajee zette zich in voor het lot van de Karen in nationaal park Kaeng Krachan in Phetchaburi. Hij lag in de clinch met het parkhoofd.

– Een gepensioneerde Engelse leraar verdwijnt in Engeland 16 jaar achter de tralies wegens pedofilie gepleegd in Thailand en Cambodja. Hij heeft 45 seksvergrijpen bekend met negen kinderen tussen 2009 en 2012 en twee Britse leerlingen in de jaren negentig. Zijn slachtoffers waren tussen 10 en 15 jaar. De rechter noemde de misdrijven ‘the most appalling catalogue of sexual abuse’ en ‘horrific and deeply disturbing’.

alcohol– Reclame en marketing voor alcoholische dranken dienen verboden te worden. Zo, dat is nog eens klare taal van directeur Samarn van het Alcohol Control Committee Office. Sinds negen jaar geleden de Alcohol Control Act van kracht werd is het aantal reclames met bierglazen en flessen weliswaar afgenomen, maar sluikreclame is in opmars omdat producenten gebruik maken van mazen in de wet, zei hij gisteren op een seminar in Bangkok.

Dat bleek vorig jaar toen foto’s van beroemdheden op de social media verschenen, die met een biermerk poseerden. Sommigen hebben schuld bekend en zijn beboet, andere zaken zijn nog in onderzoek.

Samarn vindt dat de regels voor alcoholreclame net zo streng moeten zijn als die voor rookwaren. Thans is tv-reclame voor alcohol toegestaan na 22 uur. Samarn zegt dat alcohol zestig ziektes en ernstige ongelukken kunnen veroorzaken. Behalve voor het verbod pleit Samarn ook voor andere beperkingen, zoals op de verkoopplaatsen en -tijden, met name in de grote vakantie wanneer de meeste ongelukken gebeuren.

– Het Centre for National Anti-Corruption (een orgaan in het leven geroepen door de junta) gaat de Rekenkamer vragen informatie over twee corruptieschandalen los te weken van Britse (Rolls Royce vliegtuigmotoren voor THAI) en Amerikaanse autoriteiten (kabels en leidingen van General Cable Corp voor drie staatsbedrijven). Dit zou kunnen op basis van de Act on Mutual Assistance in Criminal Matters van 1992, die Thailand met beide landen heeft getekend.

Het Britse Serious Fraude Office, dat de RR-corruptie heeft onthuld, lijkt weinig genegen medewerking te verlenen uit angst voor Thaise lekken en de doodstraf voor zware corruptie ligt ook niet lekker. Over de houding van het Amerikaanse Department of Justice heb ik nog niets gelezen. Een probleem is ook dat het grote aantal Thaise bedrijven en organisaties, dat onderzoek doet, in het buitenland verwarring wekt. (Zie verder de pagina RR Vliegtuigmotoren voor alle voorgaande berichten en de pagina Corruptie 2)

– Eigenaren van tamme olifanten dienen uiterlijk 26 maart bloed van hun jumbo’s te laten afnemen door de DNP. De bloedmonsters worden gebruikt bij de verificatie van de dieren. De olifanten van eigenaren die in gebreke blijven, worden geconfisqueerd. Tot nu zijn bij 3.443 van de 3.471 tamme olifanten bloedmonsters afgenomen oftewel 99,1 procent.

De bloedafname heeft tot doel buitenlandse critici te overtuigen dat Thailand een goed systeem heeft om wilde en tamme olifanten van elkaar te onderscheiden. De volgende stap is het afnemen van DNA. Tot nu toe is dat gebeurd bij 1.261 olifanten. De deadline verstrijkt over een jaar. Wanneer de eigenaar niet de herkomst van zijn dier kan bewijzen, is het ook dag met het handje naar de jumbo.

Internationale organisaties maken zich zorgen over illegale wilde olifanten in olifantenkampen en de jacht op baby olifantjes, die aan het werk worden gezet om toeristen te vermaken.

– Laatste bericht. Een onderwijzeres uit Sukhothai beschuldigt een voormalige luchtmachtofficier ervan haar 350.000 baht afhandig te hebben gemaakt. Ze heeft bij de Crime Suppression Division in Bangkok aangifte gedaan.

De vrouw zegt dat haar schooldirecteur haar in contact had gebracht met de officier. Hij zou een benoeming bij de RTAF voor haar echtgenoot kunnen regelen. Dat zou al gelukt zijn bij twee neven van de directeur. Of ze maar even 600.000 baht wilde dokken.

Ze betaalde 350.000 baht in twee termijnen en omdat er na drie jaar nog niets was gebeurd, drong het tot haar door dat ze opgelicht was. De officier beloofde later 60.000 baht terug te betalen, maar daarna werd het contact verbroken omdat de man de luchtmacht had verlaten. Volgens de onderwijzeres zijn vijf personen op dezelfde wijze opgelicht.


 

Jomsap naar de rechtbank

De zaak Jomsap: Negen getuigen maar dader ontbreekt

9 februari – Komt er eindelijk een eind aan de martelgang van Jomsap Saenmuangkhot, de onderwijzeres die 18 maanden onschuldig gevangen heeft gezeten voor een hit-an-run ongeluk dat een ander had veroorzaakt? De provinciale rechtbank van Nakhon Phanom heeft drie dagen uitgetrokken voor haar verzoek de zaak te heropenen.

Eén belangrijke getuige ontbreekt: Sap Wapee, de man die in een andere pickup truck in 2005 een oude man raakte en doorreed. Vorige maand kwam hij niet opdagen, waardoor de zaak werd aangehouden, deze maal heeft het ministerie van Justitie ervan afgezien hem op te roepen. Hij kwam ’s middags naar de rechtbank, maar werd snel naar buiten gebracht.

Pickiup truck van Jomsap‘Sap is niet relevant voor deze hoorzitting. Het is niet de taak van het ministerie zijn betrokkenheid te bewijzen’, zegt adjunct permanent secretaris Dusadee van het ministerie van Justie, dat Jomsap’s herzieningsverzoek steunt. Het wil deze maal aantonen dat de pickup truck van Jomsap niet betrokken was bij de hit-and-run.

Daarvoor zijn negen getuigen opgeroepen, waaronder de twee getuigen die zullen verklaren dat de bestuurder van de hit-and-run wagen een man was en voertuigexperts, onder andere van Toyota. Tevens is Jomsap’s wagen naar de rechtbank gebracht.

Het artikel, opening krant vandaag, gaat in detail in op de getuigenverklaringen en zoals we gewend zijn van BP bevat het veel oud nieuws, maar dat sla ik allemaal over. Het belangrijkste heb ik vermeld. Rest nog te melden dat een woordvoerder van de Judiciary [?] gezegd heeft dat de rechtbank ‘some time’ nodig heeft om het bewijs te beoordelen. Als dat een understatement is, kan Jomsap voorlopig nog niet rustig ademhalen. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina De zaak Jomsap)

Doek valt voor windmolenparken

9 februari – Van elf windmolenparken (in bedrijf, aanleg of voorbereiding) op zogeheten Sor Por Kor land in Chaiyaphum en Nakhon Ratchasima wordt de vergunning ingetrokken. Dit heeft de Energy Regulatory Commission (ERC) besloten naar aanleiding van een uitspraak van de Supreme Administrative Court. De rechtbank heeft in één geval vastgesteld dat het park in strijd met de wet is, omdat Sor Por Kor land een agrarische bestemming heeft en bedoeld is voor uitgifte aan landloze boeren.

De ERC wacht nog op een duidelijke definitie van het gebruik van Sor Por Kor land. Die wordt spoedig verwacht na een discussie waarvoor het Agricultural Land Reform Office (Alro) het initiatief heeft genomen. Alro heeft de gronden in lease aan investeerders uitgegeven om er windmolenparken op aan te leggen.

‘Alro heeft een paar weken nodig om de kwestie te bespreken met economische beleidsmakers’, zegt ERC commissaris Viraphol. ‘PPA goedkeuringen (power purchase agreements) zijn automatisch geschorst totdat we een duidelijke beleidsrichting van het kantoor ontvangen. De schorsing betekent dat de commerciële exploitatie van de parken wordt vertraagd.’

De meeste staan op de nominatie om dit jaar te beginnen. Ze hebben een gezamenlijke capaciteit van 700 MW. Verwacht wordt dat de totale capaciteit van windmolenparken 1.500 MW bedraagt, sinds de ERC in 2008 is begonnen aan investeerders vergunningen te verstrekken. Van de totale capaciteit is 1.000 MW van projecten op Sor Por Kor land en 500 MW op particulier land.

354 MW wordt geleverd door projecten van vier bedrijven die al in bedrijf zijn en 700 MW wacht nog op PPA goedkeuring. De vier bedrijven maken zich zorgen dat de rechtbankuitspraak een precedent stelt voor toekomstige projecten. (Bron: Bangkok Post, 8 februari)

Commentaar: Drugszaak in de schijnwerpers

9 februari – De autoriteiten behandelen de zaak meer als een soap dan als een drie-landenmisdrijf dat het lijkt te zijn, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van woensdag over de manier waarop ze te werk gaan in de zaak Xaysana.

De krant heeft met name kritiek op het gemak waarmee hi-so en celebs aan de schandpaal worden genageld wegens vermeende betrokkenheid bij het drugsnetwerk van Xaysana, vermoedelijk de grootste drugsdealer die sinds 1973 in hechtenis is genomen.

Dat was toen de ‘godfather of heroin’ Lo Hsing Han zich overgaf aan de autoriteiten van Myanmar. Sindsdien waren veel drugsbaronnen actief, maar niemand viel in de handen van Justitie. De zaak tegen Xaysana, die vorige maand werd aangehouden op Suvarnabhumi, en de parallelle zaak tegen op zijn minst twee belangrijke recent in Laos gearresteerde mannen vormen de beste gelegenheid om een eind te maken aan een groot drugsnetwerk en de leider te berechten.

Maar de politie lijkt de zaak te behandelen als een ‘celebrity roast’. Ze lijkt de afgelopen dagen vooral geïnteresseerd in de krantenkoppen door celebrity namen te lekken. Maar dit is nauwelijks de manier waarop een serieus onderzoek naar zo’n schadelijk netwerk dient te worden gedaan. Zonder enig bewijs en zonder dat arrestatiebevelen zijn aangevraagd zijn de namen van sterren en een speed racer bekend gemaakt alsof de personen die ondervraagd worden, al in staat van beschuldiging zijn gesteld.

De krant besluit: Dit is een van de grootste drugszaken in twee generaties. De politie, ONCB (anti-drugs) en Amlo (anti geld witwassen) dienen elk detail juist te hebben en ze moeten proberen alle schuldigen te vangen. Ze dienen de zaak niet op sensationele wijze in de media te brengen. De politie moet terug naar haar kerntaak: het elimineren van een groot drugsnetwerk. (Bron: Bangkok Post, 8 februari) (Voor alle voorgaande berichten zie de pagina De zaak Akarakit Worarojchroendet)

Update:  In een ander artikel wordt gemeld dat  de Maleisische politie een grote drugsdealer heeft gearresteerd die mogelijk banden heeft met het netwerk van Xaysana, aldus het Narcotics Suppression Bureau.

Hij zou de schoonzoon zijn van de leider van een drugsnetwerk dat drugs uit het Noorden en Noordoosten van Thailand krijgt, waarna ze via Zuid-Thailand doorgesluisd worden naar Maleisië. Met het verdiende geld zou de onrust in het Zuiden deels gefinancierd worden. De verdachte bezit drie huizen in het diepe Zuiden.

Verder meldt het bericht dat de politie nog eens drie luxe wagens in beslag heeft genomen, die net als de Lamborghini zouden dienen om Xaysana’s vermogen te maskeren.

Taxi wordt getankt met CNG

CNG breekt met jarenlange verliezen

9 februari – Na 20 jaar verlies te hebben gemaakt op de verkoop van CNG (compressed natural gas, aardgas), verwacht staatsoliebedrijf PTT Plc dit jaar voor het eerst zwarte cijfers te kunnen schrijven. De afnemende verliezen zijn het resultaat van bezuinigingen in de operationele en transportkosten.

Als enige verkoper van CNG was PTT al die jaren verplicht de stadsbussen van Bangkok van aardgas te voorzien tegen een lagere dan marktprijs. En toen de olieprijs boven de US$ 100 per vat steeg, schakelden veel automobilisten over van benzine op aardgas.

Het bedrijf leed meer dan 20 miljard baht aan verliezen totdat de verplichte CNG-prijs midden 2014 geleidelijk werd geschrapt en de prijs de ontwikkeling op de wereldmarkt volgde. Slechts een kleine subsidie werd nog verleend.

Tussen 2007 en 2013 nam het aantal voertuigen dat op CNG werd gestookt, toe van 4.000 naar 410.000 (plus 4000%). Nadat de prijs was los gelaten, zakte het verlies in 2015 naar 10 miljard baht en vorig jaar naar 5 miljard. Het aantal pompstations werd teruggebracht van 500 naar 436. De vraag zakte met meer dan 10 procent van 9.800 ton per dag in 2013 naar 7.800 ton eind vorig jaar. (Bron: Bangok Post, 7 februari) (Zie ook de pagina State Oil Fund)

Verkiezingsdatum staat op losse schroeven

9 februari – Opnieuw is twijfel gezaaid aan de verkiezingsdatum. Vice-premier Wissanu houdt een stevige slag om de arm, maar suggereert tussen neus en lippen dat de verkiezingen niet eind dit jaar worden gehouden, zoals aangegeven in de roadmap van de NCPO, maar pas volgend jaar.

Hij heeft ook al een verklaring [lees: excuus]: de nieuwe grondwet vereist dat bij het opstellen van nieuwe wetten betrokken partijen gehoord moeten worden (artikel 77). Doel daarvan is ervoor te zorgen dat nieuwe wetten voldoende geanalyseerd zijn en gebaseerd op informatie van alle betrokkenen.

Wissanu zei gisteren: ‘Dwing de regering niet een specifiek tijdschema voor de verkiezingen te geven. We kunnen alleen een ruwe schatting maken.’

Voorzitter Meechai van de grondwetcommissie (CDC) ondersteunt Wissanu’s woorden. Hij kan niet bevestigen dat de tien organieke wetten die bij de grondwet horen, voor het eind van het jaar klaar zijn. ‘Het blijft onduidelijk hoeveel tijd de Kiesraad en andere partijen krijgen om zich aan te passen.’ (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

NGV bussen op een rijtje

BMTA annuleert contract met importeur NGV-bussen

9 februari – De kogel is door de kerk. Het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) heeft besloten het contract met de importeur van de 489 NGV-bussen (aardgas) te annuleren met als formele reden dat importeur Bestlin de bussen niet op de contractueel vastgelegde datum heeft geleverd. Maar de werkelijke reden zal wel zijn dat Bestlin verwikkeld is in een conflict met de douane over de ontdoken importheffing bij de invoer van de eerste honderd bussen.

De BMTA gaat een nieuwe inschrijving openen. Naar verwachting worden de terms of reference daarvoor volgende maand opgesteld. De GPS-eenheden die inmiddels zijn geïnstalleerd op de al geleverde 390 bussen, worden verwijderd en teruggegeven aan de importeur. De BMTA weet niet of Bestlin de annulering juridisch gaat bestrijden, maar het juridisch team van de BMTA heeft zich daarop al voorbereid.

Voorzitter Kanis van de Bestlin Group  zegt dat de douane nog niet heeft bewezen dat de bussen in China zijn geproduceerd en geassembleerd, zodat bij de import van de eerste honderd ten onrechte is geprofiteerd van belastingvrijstelling op grond van een Asean vrijhandelsovereenkomst. Die was geclaimd door Bestlin, omdat de bussen grotendeels in Maleisië zouden zijn geproduceerd. Kanis zegt niet te weten waarom de BMTA het contract heeft geannuleerd.

Democraten: LNG en palmolie beter dan kolen

9 februari – Soms zeggen politici verstandige dingen en dat geldt zeker voor voormalig oppositieleider Abhisit (Democraten) die ervoor pleit om LNG en palmolie te gebruiken als alternatief voor kolen in de geplande kolencentrales in Songkhla en Krabi. De bouw stuit op grote bezwaren van bewoners en milieuactievoerders vanwege de aanslag die ze op het milieu en de gezondheid van omwonenden doen.`

Abhisit zei gisteren dat zijn oplossing mooi past in de pogingen van de regering om nationale eenheid te smeden. Ze voorziet in de toenemende vraag naar elektriciteit en sluit aan bij de trend om koolstofdioxide emissies, deels uitgestoten door kolencentrales, terug te dringen.

Abhisit wees erop dat LNG en palmolie schoner zijn dan kolen waardoor het land op een duurzaam spoor komt. Hij benadrukt met zijn voorstel Prayut te steunen, die eerder zei het conflict in Krabi uiterlijk volgende week te willen oplossen. De daar geplande centrale bedreigt volgens dorpelingen en actievoerders het toerisme en een wetland in Nua Khlong.

Ook in Songkhla wordt geprotesteerd. Abhisit zegt dat de Democraten, die sterk vertegenwoordigd zijn in het Zuiden, niet tegen de bouw van een centrale zijn mits de meest geschikte brandstof zoals palmolie wordt gebruikt, die in ruime mate voorhanden is.

Over het gebruik van LNG (liquefied natural gas) zei Abhisit dat zijn partij zich niet verzet tegen het beleid van de regering om de afhankelijkheid van aardgas uit de Golf van Thailand te verminderen. Thailand importeert zowel kolen als LNG.

Voormalig minister van Financiën Korn Chatikavanij vindt dat de regering de bouw aan de hand van economische criteria moet heroverwegen. Een LNG-centrale is de helft goedkoper dan een kolencentrale. Een ander voordeel is de kortere bouwtijd.

VN Speciale Rapporteur en AI hekelen artikel 112

9 februari – De VN Speciale Rapporteur voor de bevordering en bescherming van het recht op vrije meningsuiting David Kaye en Amnesty International hebben scherpe kritiek geuit op Thailand’s wetgeving tegen majesteitsschennis. Ze zeggen dat het land de wet gebruikt om de burgersamenleving en vreedzame critici te onderdrukken en intimideren.

VN Speciale rapporteur Davif KayeHet ministerie van Buitenlandse Zaken reageert als door een wesp gestoken. De wet heeft tot doel de openbare orde te handhaven, niet om de vrijheid van meningsuiting te breidelen. De Thaise monarchie is van oudsher een pijler van stabiliteit in Thailand. Het ministerie betoogt dat vrijheid van meningsuiting niet absoluut is; die moet uitgeoefend worden binnen de grenzen van de wet.

Kaye noemt lèse majesté artikel 112 in de strafwet in strijd met de internationale mensenrechten wetgeving.’Ik dring er bij de autoriteiten van Thailand op aan de strafwet te herzien en het artikel in te trekken, dat een rechtvaardiging vormt voor strafrechtelijke vervolging. De autoriteiten voeren een campagne om afwijkende standpunten te criminaliseren. Ze richten zich op de burgermaatschappij die op vreedzame wijze gebruik maakt van haar recht op vrijheid van meningsuiting en vergadering.’ (Zie verder de pagina Majesteitsschennis)

Hervormingsvoorstel politie bijna klaar

9 februari – De Royal Thai Police (RTP) legt de laatste hand aan een hervormingsvoorstel, waarbij de nadruk ligt op toepassing van technologie, die borg staat voor grotere transparantie. De RTP verwacht dat het image van het politie daardoor verbetert.

Het voorstel voorziet in de installatie van camera’s in patrouillewagens en de aanschaf van mobiele camera’s voor agenten. Maar de kosten vormen nog wel een probleem, zegt adjunct hoofdcommissaris Rungrot. Op het verlanglijstje staan 150.000 camera’s, maar er is slechts geld voor 60.000.

Andere voorstellen die in het hervormingsplan worden gedaan, hebben betrekking op het voorkomen van corruptie, betere handhaving van de wet, reorganisatie, personeelsontwikkeling en publieke deelname aan het politiewerk.

Hoofdcommissaris Chakthip heeft opdracht gegeven voor een ‘immediate reform plan’, bedoeld om de service op politiebureaus te verbeteren. Die moet sneller, beleefder en de rechten van mensen respecteren.

Het in voorbereiding zijnde hervormingsvoorstel is een reactie op berichten over corruptie en het kopen van posities. Premier Prayut heeft gezegd te overwegen artikel 44 van de interim-grondwet [dat hem absolute bevoegdheid geeft] in te zetten om er een eind aan te maken. Maar er is nog wel een technisch probleempje, zegt vice-premier Wissanu. De formulering van de order om het kopen van posities te voorkomen, moet corresponderen met andere wetten.

DSI-agent bekijkt een nagemaakte merk rugtas

Kort nieuws donderdag 9 februari

– Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) heeft gisteren in drie loodsen en een boekhoudkantoor in Bangkok een inval gedaan en een aanzienlijke hoeveelheid nagemaakte merkartikelen in beslag genomen: handtassen, schoenen, kleding, cosmetica en motorfietsonderdelen. De waarde moet nog worden vastgesteld.

Volgens de DSI zijn twee bedrijven onderdeel van een belangrijk netwerk dat nagemaakte producten naar Thailand smokkelt. Ze worden verkocht in winkelcentra in Sampheng, Pratunam en Bo Bae en op de Rong Kluea markt in Aranyaprathet aan de grens met Cambodja. De smokkel is in strijd met de wetten op intellectueel eigendomsrecht, de Customs Act en de Anti-Money Laundering Act. De DSI-agent op de foto lijkt de rugzak wel mooi te vinden.

– De regering wil voor 2020 van alle resterende ongedocumenteerde gastarbeiders hun nationaliteit geverifieerd hebben. Doel is het aantal illegale migranten van 1 miljoen naar nul te brengen, zegt woordvoerder Kongcheep van het ministerie van Defensie. Hij noemt de huidige problemen met illegalen ‘een veiligheidslast voor het land’.

Naar schatting werken in Thailand 2,63 miljoen gastarbeiders, van wie 1,29 miljoen legaal. Van de 1,34 miljoen illegale werknemers werken 146.000 in de visserij en visindustrie en de rest in andere sectoren. De meesten hebben een tijdelijke werkvergunning, door de regering verstrekt als noodmaatregel.

In dertien provincies wordt een zoneringsbeleid gevoerd. Werkgevers dienen er op aangewezen plaatsen voor behoorlijke accommodatie te zorgen, ze moeten een heffing betalen voor nutsvoorzieningen en medische kosten voor migranten die niet verzekerd zijn. Dit jaar moet de operatie voltooid zijn. Begonnen wordt in Samut Sakhon en Rayong. (Zie verder de pagina Migranten)

– Het kabinet heeft het voorstel van het Social Security Office (SSO) goedgekeurd om het dekkingsplafond van medische kosten die zijn verzekerd door het Social Security Fund te verdubbelen naar 2 miljoen baht.

De maatregel heeft tot doel om gelijke tred te houden met de hoge kosten van behandeling van arbeidsongevallen of ziektes en de stijgende kosten van medische behandelingen. Voor de verdubbeling is wijziging van een ministerie-regeling nodig, waarna de Raad van State nog moet adviseren alvorens de minister zijn handtekening kan zetten.

De regeling geldt alleen voor behandelingen die zijn begonnen en eindigen in een overheidsziekenhuis of wanneer patiënten verhuizen van een particulier ziekenhuis naar het ziekenhuis waar hun SSO-kaart is geregistreerd binnen 72 uur of wanneer hun situatie zich stabiliseert.  (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

– Nog een keer Abhisit, maar nu over iets anders dan kolen. Op een internationale conferentie in Bangkok over de ontwikkeling van denktanks heeft hij gezegd dat denktanks nu meer dan ooit nodig zijn gezien de veranderingen en uitdagingen in de samenleving.

Zich ontwikkelende landen zitten vast in de middle-income trap en ontwikkelde landen hebben te maken met het probleem van een vergrijzende bevolking en duurzaamheid. De meest dringende uitdagingen zijn ongelijkheid en sociale conflicten, geweld en oorlogsdreiging. Die behoeven een nieuwe benadering. Politici laten het afweten want die zijn gericht op korte-termijn oplossingen zoals populisme in plaats van wat werkelijk nodig is, aldus Abhisit. De conferentie werd bijgewoond door professionals en academici uit dertien landen in de regio Azië-Pacific.

– Schoolboeken worden volgend schooljaar niet meer gratis aan leerlingen van het basis en middelbaar onderwijs gegeven, maar ze gaan die lenen. Wanneer niet elk jaar nieuwe boeken worden gekocht, maar alleen beschadigde exemplaren worden vervangen, kan 1 miljard baht worden bezuinigd. De boeken kunnen een volgend schooljaar worden gebruikt als het curriculum niet verandert. Minister Teerakiat (Onderwijs) hoopt dat de maatregel leerlingen leert zuinig op de schoolboeken te zijn.

Het ministerie van Onderwijs besteedt jaarlijks 5 miljard baht aan schoolboeken die naar acht miljoen leerlingen gaan. Voor dit begrotingsjaar vraagt het ministerie een extra budget van 100 miljoen baht vanwege de stijging van de papierprijs. Schriften blijven wel gratis. (Zie verder de pagina Onderwijs)

– Leden van provinciale anti-corruptie commissies en stafleden kunnen een aanvraag doen voor de aanschaf van een kogelvrij voertuig, wanneer ze bescherming op het werk nodig hebben. De NACC heeft daarvoor een regeling opgesteld, die is gepubliceerd in de Royal Gazette. Ook andere diensten die met de NACC samenwerken, kunnen een verzoek doen om de wagens te gebruiken. In totaal tellen de provinciale commissies 300 personen en de staf 1.000. (Zie verder de pagina Corruptie 2)

– De raad van bestuur van Thai Airways International (THAI) heeft een loonsverhoging van 6 procent voor alle personeelsleden goedgekeurd in afwijking van de looneis van 7,5 procent van de bedrijfsvakbond. De vakbond blijft erop aandringen, want 7,5 procent is het maximum dat de regering toestaat. Ze heeft gevraagd om overleg, maar de datum daarvan is nog niet vastgesteld.

Overleg over bonussen kan pas plaats vinden wanneer de jaarrekening is verschenen. Vakbondsvoorzitter Damrong zegt dat vertrekkend THAI-president Charamporn een bonus mogelijk acht omdat THAI weer winst maakt, in de eerste negen maanden 6,1 miljard baht. Sinds 2010 zijn geen bonussen meer uitgekeerd. Vandaag is Charamporn’s laatste dag. Negen kandidaten hebben gesolliciteerd naar de post, één is al afgevallen.


 

Sanam Luang in 1972

Dankzij Nederland staan er tamarindes op Sanam Luang

8 februari – Altijd leuk om Nederland tegen te komen in Bangkok Post. Recent schreef een columniste over de elektrische tuk-tuks die in Nederland worden geproduceerd en gisteren ging het openingsverhaal van het katern Life over de 783 tamarinde bomen die een symbool zijn van Sanam Luang, het grote terrein bij het Grand Palace.

De meeste van die bomen werden geplant toen koning Rama V aan de macht was. Op een van zijn reizen op Java rond 1870, toen Indonesië nog een kolonie van Nederland was, zag hij de tamarinde geplant worden voor het paleis van de Sultan.

De tamarinde bomen op Sanam Luang zijn aan het verdorrenLandschapsarchitect Pornthum Thumwimol, werkzaam bij het Department of Fine Arts, zegt: ‘Zijne majesteit vond de bomen waarschijnlijk mooi en zag dat ze veel schaduw boden, dus besloot hij ze ook te planten.’ Hij gaf bevel voor het planten van twee rijen; 50 jaar later voegde de regering er twee rijen aan toe en vorige maand besloot de gemeente Bangkok 37 nieuwe tamarindes te planten.

Zoals gezegd, leuk om te lezen, maar minder leuk is dat het niet goed gaat met de tamarindes op Sanam Luang. Veertig zijn ten dode opgeschreven, de rest is aan het verdorren. Dat kunt u lezen in Saving the tamarind. De foto toont Sanam Luang in 1972. (Bron: Bangkok Post, 7 februari)

Als je geschoren wordt, moet je stilzitten

8 februari – Cover-up door verdoezeling kopt Bangkok Post boven haar hoofdredactioneel commentaar van dinsdag. Goed gezien, hoofdredactie, het Rolls Royce corruptieschandaal waarbij tussen 1991 en 2005 1,3 miljard baht verdween in de zakken van ‘agents of the Thai state and employees of Thai Airways International’ en 385 miljoen baht in 2003 en 2004 in de dito zakken van PTT Plc functionarissen, aldus het Britse Serious Fraud Office, sterft een zachte dood.

Premier Prayut zegt dat het allemaal in het verleden is gebeurd, ministers zwijgen en president Charamporn van de nationale luchtvaartmaatschappij Thai Airways International klaagt dat Rolls Royce niet meewerkt.

BP schrijft: ‘Maar de bevolking wil geen excuses horen waarom een staatsbedrijf de vermeende fraude niet kan onderzoeken. Charamporn probeert het falende onderzoek te verdoezelen en probeert de zwartepiet naar RR te spelen. Waarom denkt hij dat RR informatie moet geven? Rolls Royce is niet verantwoordelijk voor onderzoek bij THAI. Dat is de taak van de maatschappij.’

Ook de National Anti-Corruption Commission dekt zich bij voorbaat in. Secretaris-generaal Sansern heeft verschillende klachten geuit [welke?]. Hij zegt dat bedrijven zoals THAI contact proberen op te nemen met Rolls Royce.

Niet elk bedrijf heeft gereageerd zoals Charamporn. PTT Plc, het staatsoliebedrijf dat eveneens steekpenningen van RR eiste, heeft alle medewerking aan een onderzoek beloofd en zegt stappen te hebben genomen om toekomstige corruptie te voorkomen. De meeste echter houden hun mond, zoals de drie staatsbedrijven die in de VS General Cable Corporation hebben omgekocht [een bedrag heb ik nog niet gelezen]. Ook voormalige kabinetsleden spelen stommetje, ze lijken het Nederlandse spreekwoord te kennen dat zegt: Als je geschoren wordt, moet je stilzitten.

BP eindigt haar commentaar met de enigszins slappe constatering dat de mensen in het land gereed zijn om de totale oorlog tegen corruptie te steunen, maar ze zien geen resultaten. (Bron: Bangkok Post, 7 februari) (Zie verder de pagina RR Vliegtuigmotoren voor alle voorgaande berichten en de pagina Corruptie 2)

TPP flopt, RCEP ziet zijn kans schoon

8 februari – Nu de VS zich hebben teruggetrokken uit het Trans-Pacific Partnership (TPP), kan de Aziatische tegenhanger, het Regional Comprehensice Economic Partnership (RCEP), de kans pakken om een belangrijker rol in de wereldhandel te spelen. Het kan ’s werelds grootste vrijhandelsovereenkomst worden.

Minister Apiradi TantrapornVan een leien dakje gaat het allemaal niet, want er zijn al zestien onderhandelingsrondes geweest en de afgelopen twee jaar is de deadline tweemaal gemist voor afronding van de onderhandelingen. De volgende vergadering wordt van 22 februari tot 3 maart in Japan gehouden, midden dit jaar komen de ministers bijeen en eind dit jaar zou het pact er moeten liggen.

De RCEP is in november 2012 gevormd met als doel de economische samenwerking te versterken van de tien Asean-landen en zes dialoog partners: China, India, Japan, Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland.

De vrijhandelsovereenkomst is goed voor een kwart van het wereld GDP (US$ 17,1 biljoen), minder dan het TPP, maar in de zestien landen wonen 3,35 miljard mensen, meer dan de helft van de wereldbevolking, en daar kan het TPP weer niet tegenop.

Minister Apiradi (Handel) zegt dat Asean en de zes partners klaar staan om de onderhandeling te versnellen. Onderhandeld wordt over het verlagen en schrappen van de tarieven. Ze zegt dat er nog enkele problemen zijn omdat sommige leden nog bilaterale handelsovereenkomsten (FTA’s) moeten sluiten. Alle Asean-landen hebben al FTA’s met de zes partners. (Bron: Bangkok Post, 7 februari) (Zie verder de pagina Trans-Pacific Partnership)

NGV-bussen splijtzwam tussen douane en importeur

8 februari – De douane en Bestlin, het importbedrijf van 489 NGV-bussen (aardgas) voor het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA), zijn in een nietes-welles spelletje verwikkeld over de import van de eerste 100 bussen, waarbij importheffing is ontdoken. De douane heeft op de bussen beslag gelegd , eist betaling van de ontdoken heffing en heeft het bedrijf een boete opgelegd.

Bestlin op zijn beurt vraagt het parlement in een petitie onderzoek te doen naar wat het noemt malversatie door douaneambtenaren. Het beweert dat ze niet bevoegd zijn Bestlin het recht op belastingvrijstelling te ontnemen.

Bestlin claimde bij de import van de eerste 100 bussen vrijstelling van de importheffing op grond van een vrijhandelsovereenkomst van Asean, omdat de bussen uit Maleisië kwamen. Maar ze werden geproduceerd in China, ontdekte de douane, en via Maleisië ingevoerd. Bij de import van de overige bussen betaalde Bestlin wel de vereiste heffing.

Gisteren verdedigde de douane haar handelwijze. Een medewerker toonde een foto van de bussen in een Maleisische haven [om wat aan te tonen?]. De douane verifieert een document waarop Maleisië wordt aangegeven als land van oorsprong. Dat formulier dient ervoor om vast te stellen of een product voldoet aan de Rule of Origin.

De in beslag genomen bussen [eigenlijk 99, niet 100, want één was al in Bangkok] staan nog steeds op de kade van Laem Chabang. De douane verwacht haar onderzoek deze maand definitief af te ronden. Wanneer het bedrijf een schikking treft, betaalt het een boete van 3,7 miljoen baht per bus, gaat de zaak naar de rechter dan moet viermaal de prijs van de bussen worden betaald plus belasting.

De BMTA is het getouwtrek blijkbaar zat want deze week gaat een brief naar Bestlin met de mededeling dat het contract wordt geannuleerd. Het bedrijf heeft contractbreuk gepleegd, want de bussen zijn niet op de contractueel vastgelegde datum geleverd.

Koning benoemt nieuwe Supreme Patriarch

8 februari – Somdet Phra Maha Muniwong (89), de abt van Wat Ratchabopit, wordt de twintigste Supreme Patriarch. Hij is door de koning gekozen uit een voordracht van vijf monniken, die voor de functie in aanmerking kwamen. Zondagmiddag wordt zijn benoeming tijdens een ceremonie in aanwezigheid van de koning bevestigd. Muniwong volgt de vorige in oktober 2013 overleden Supreme Patriarch op.

Somdet Phra Maha MuniwongDe benoeming maakt een eind aan de impasse die was ontstaan doordat de Supreme Sangha Council (SSC) in januari vorig jaar Somdet Chuang naar voren had geschoven. Dat gebeurde op basis van de oude Sangha wet, die stipuleert dat de oudste somdet automatisch de leiding krijgt van de monnikenorde. Chuang, die de functie waarnam, was echter omstreden wegens vermeende ontduiking van de importheffing bij de invoer van een antieke Mercedes voor zijn tempelmuseum. Dat was de reden waarom premier Prayut de voordracht in beraad hield.

In december besloot het parlement de wet te veranderen en de benoeming exclusief in handen van de koning te leggen. (Bron: website Bangkok Post, 7 februari) (Zie verder de pagina Benoeming nieuwe Supreme Patriarch)

Update krant: BP vindt de benoeming het belangrijkste nieuws van gisteren, want opent de krant ermee en plaatst een megagrote foto van de abt (volgens de krant 90 jaar). De krant meldt dat premier Prayut boeddhisten heeft opgeroepen hun ruzie over de opvolging te beëindigen nu de koning de knoop heeft doorgehakt. De investituur vindt plaats in de Temple of the Emerald Buddha.

Vice-premier Wissanu zegt dat Muniwong een zeer vereerde monnik is, wiens morele integriteit algemeen bekend is. Tempelstaf en werkers in Wat Rajabopit zijn bezig de Tamnak Arun residentie van de nieuwe patriarch op te ruimen. De begane grond wordt ingericht als secretariaat.

Muniwong is geboren in Ratchaburi. Hij werd in 1937 als noviet gewijd en in 1948 in Wat Rajabopit tot monnik. Hij studeerde Pali en religieuze studies en behaalde een masters graad in geschiedenis en archeologie. Muniwong speelde een belangrijke rol bij bevordering van het boeddhisme in het buitenland, met name in Australië. Sinds 2009 is hij lid van de SSC.

Het gaat erom spannen voor Jomsap

8 februari – Het zijn spannende dagen voor oud-onderwijzeres Jomsap, want de provinciale rechtbank van Sakon Nakhon buigt zich tot vrijdag over haar herzieningsverzoek van het vonnis in de hit-and run zaak, waardoor ze achttien maanden onschuldig gevangen zat. Vandaag ondersteunen tien getuigen dat verzoek. De behandeling duurt tot vrijdag.

Behalve Jomsap worden onderzoekers van de DSI gehoord, voertuig experts van het Department of Land Transport, dito van de King Mongkut’s University of Technology en ingenieurs van Toyota. Zij moeten aannemelijk maken dat Jomsap’s wagen niet betrokken was bij de hit-and-run in 2005, maar een andere wagen met hetzelfde kenteken, volgens getuigen bestuurd door een man. Jomsap’s wagen is naar de rechtbank gebracht, zodat de rechters hem kunnen onderzoeken.

Of disciplinaire actie zal worden genomen tegen de agenten die de aanrijding destijds onderzochten en voor Jomsap ontlastend bewijs negeerden, kan adjunct permanent secretaris Dusadee van het ministerie van Justitie, die Jomsap helpt, niet zeggen. Dat is aan de dienst die toezicht houdt op het desbetreffende politiebureau. Het onderzoek zou voldaan hebben aan de best practice, alhoewel forensisch bewijs geen rol speelde. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina De zaak Jomsap)

Een andere zaak die voor herziening in aanmerking komt, betreft vier onderwijzeressen die onschuldig zouden hebben vastgezeten wegens het geven van een valse getuigenis. De DSI werkt samen met de politie in Bung Kan aan een onderzoek. De eerste resultaten wijzen op tekortkomingen in het onderzoeksrapport van destijds. (Zie het bericht van 7 februari: Opnieuw een gerechtelijke dwaling)

Celeb hielp bij de koop van de Lamborghini

8 februari – Twee ontwikkelingen in de Lamborghini-zaak of eigenlijk de Xaysana-zaak. 1 Celebrity Pai Lik, alias Pai One Point, zoon van een voormalige minister (Thai Rak Thai, de partij van oud-premier Thaksin) hielp bij de koop van de wagen van 20 miljoen baht, en 2 Akarakit (speed racer) en Natthapol (drugssmokkelaar) spreken elkaar driftig tegen over de wagen.

Pai Lik alias Pai One PointPai meldde zich vrijwillig bij de politie, nadat nieuwsberichten waren verschenen over zijn mogelijke betrokkenheid bij het drugsnetwerk van Xaysana (in januari aangehouden). Hij zegt Natthapol tweemaal en Akarakit eenmaal ontmoet te hebben. Ze wilden dat hij zou helpen een gunstige deal te regelen, waarvan hij een percentage zou krijgen, maar tot nu toe heeft hij niets ontvangen.

Hij adviseerde de wagen te kopen bij een autobedrijf aan de Rama III Road, dat superwagens verkoopt. Hij en Natthapol gingen naar het bedirijf, waar Natthapol 5 tot 6 miljoen baht dokte als aanbetaling.

Akarakit en Natthapol spreken elkaar tegen het eigendom en financiering van de wagen. Akarakit zegt eigenaar te zijn van de wagen en van Natthapol 6 miljoen baht te hebben geleend als aanbetaling, een bedrag dat hij al gedeeltelijk heeft afbetaald. Natthapol zegt dat de wagen van hem is en dat hij hem betaald heeft met van Akarakit geleend geld. Overigens meent de politie dat de wagen van Xaysana is en zo zijn vermogen tracht te verbergen

Verder heeft de politie twee getuigen verhoord: een vrouw die een Volkswagen heeft met hetzelfde kenteken als de Lamborghini en de eigenaar van het autobedrijf.

Het Immigration Bureau heeft bevestigd een commissie te hebben gevormd die gaat onderzoeken of een medewerker geholpen heeft voor Xaysana een speciale VIP-behandeling te regelen. Dat zou hem gevraagd zijn door een Thai [geen naam]. Xaysana werd op 19 januari aangehouden toen hij op Suvarnabhumi arriveerde uit Phuket. Hij wordt beschouwd als de leider van het grootste drugsnetwerk dat opereerde in Thailand en buurlanden. (Voor alle voorgaande berichten zie de pagina De zaak Akarakit Worarojchroendet)

Smerig werkje, de zoektocht in een vijver in Boromratchonnanee

Kort nieuws woensdag 8 februari

– Het lichaam van een man die in het mortuarium van het Siriraj ziekenhuis werd bewaard, is van handelsvertegenwoordiger Rattaphum die vorig jaar vermist raakte (zie het bericht van 5 februari: Vermiste handelsvertegenwoordiger mogelijk slachtoffer in driehoeksverhouding). Hij stierf in het ziekenhuis aan nier en lever uitval, tien dagen nadat hij op een weg buiten bewustzijn was gevonden. Een familielid heeft het lichaam geïdentificeerd. In het bloed van Rattaphum zijn geringe sporen van amphetamine gevonden. Hij had lichte verwondingen aan zijn achterhoofd, maar die kunnen niet de doodsoorzaak zijn geweest.

De politie werd begin vorige maand door zijn echtgenote geattendeerd op zijn vermissing. Ze had hem het laatst op 20 december gezien. Volgens het eerdere bericht was de man verwikkeld in een driehoeksverhouding met een vriendin en een hoge legerofficier. Hij zou uit jaloezie zijn ontvoerd. Het bericht maakt melding van een zoektocht van duikers in een vijver, waarbij botten zijn gevonden (foto). Maar het huidige bericht zegt er niets over. Minpuntje van BP.

– Thailand vraagt Maleisië om de uitlevering van een van de zes verdachten die vorige maand in de deelstaat Kelantan (Maleisië) zijn aangehouden. Ze waren in het bezit van grote hoeveelheden vloeistoffen en materialen om bommen te maken.

De man wordt door de Thaise politie gezocht in verband met het zuidelijke verzet. De zes zouden lid zijn van de Barisan Revolusi Nasional  (BRN), een verzetsgroep die in het Zuiden actief is. De identiteit van de overige vijf is nog niet bekend omdat ze zijn aangeduid met hun Maleisische naam.

Volgens geruchten zouden de zes banden hebben met de Islamic State, maar legerleider Chalermchai kan dat niet bevestigen. Hij betwijfelt overigens of Maleisië de verdachte ooit zal uitleveren. Volgens een bron is de deelstaat een populaire plaats om naartoe te vluchten nadat aanslagen in Thailand zijn gepleegd.

– Het kabinet heeft besloten 5 december, de geboortedag van wijlen koning Bhumibol, te handhaven als nationale feestdag. Regeringswoordvoerder Athisit heeft dat gisteren bekend gemaakt. Het kabinet zegt dat 5 december van nu af aan een belangrijke nationale dag is om de bijdragen van de koning aan het land te herdenken. 5 december is tevens Vaderdag en in Nederland vieren we die dag of de avond tevoren de verjaardag van sinterklaas.

– Diverse personen die door de regering zijn benaderd om zitting te nemen in de commissie nationale verzoening blijven liever thuis dan zich in een hachelijk avontuur te storten [mijn woorden]. Een van hen is de bekende ‘sociaal denker’ Prawase Wasi. Prayut bevestigde gisteren dat ook politicoloog Anek Laothamatas is benaderd, voormalig lid van de National Reform Council, de voorganger van de huidige nationale hervormingsraad. [Maar die naam zegt me niets]

De commissie nationale verzoening is een van de vier commissies die door de regering zijn [worden?] gevormd om het land te redden [weer mijn woorden]. De commissie heeft de leiding van een gespreksronde van drie maanden, die moet uitmonden in een  Memorandum of Understanding oftewel eenheidspact. Daaraan wordt deelgenomen door politieke partijen, politieke groepen en academici.

schatkist– Premier Prayut heeft zijn excuses aan de media gemaakt voor zijn korzelige reactie toen hem vragen werden gesteld over de lage financiële reserves. Hij zei een pesthumeur te hebben gehad na een vergadering van Isoc. Hij raakte geïrriteerd omdat de minister van Financiën de zaak toch enkele keren had uitgelegd, maar ‘journalisten bleven dezelfde vraag aan mij herhalen’.

De reserves zijn in één jaar teruggelopen van 495,7 miljard baht in 2014, het jaar van de coup, naar 74,9 miljard baht in december 2016. Dit betekent niet dat de regering blut is, zegt minister Apisak (Financiën). Het terugbrengen van de schatkist reserves heeft tot doel de rentekosten van 2 miljard baht per 100 miljard geleend geld terug te brengen. [Een deel van de schatkist reserves bestaat uit geleend geld]

– Tweehonderd beroepsopleidingen gaan in het volgend schooljaar een trainingsprogramma over zonne-energie aanbieden. Doel is meer geschoolde arbeiders op dit gebied af te leveren nu het gebruik van zonne-energie in Thailand toeneemt. Het programma wordt ontwikkeld door het Intitute of Vocational Education Central Region. (IVECR). Er komen cursussen voor zowel leerlingen aan het beroepsonderwijs als korte cursussen op maat voor burgers.

Thailand wekt momenteel 2.500 tot 2.800 MW aan zonne-energie op, meer dan andere Zuidoost-Aziatische landen tezamen. Doel is in 2036 6.000 MW op te wekken. Aan zonneschijn is geen gebrek in Thailand. Dagelijks krijgt het land een straling van 18 tot 19 megajoules per vierkante meter. De zonne industrie kampt momenteel met een groot tekort aan vakkrachten.

– Cambodja zet een tandje bij om Cambodjanen die in Thailand werken, een paspoort te geven zodat ze het nationaal verificatieproces kunnen doorlopen om te voorkomen dat ze na het verlopen van hun werkvergunning het land worden uitgezet. Da’s geen kattepis want het gaat om 240.000 Cambodjanen die een paspoort en andere reisdocumenten moeten krijgen. Cambodja verwacht ze voor juni te hebben verstrekt.

Wanneer de migranten over de vereiste papieren beschikken, mogen ze nog twee jaar in Thailand blijven. Thailand heeft met Myanmar, Cambodja en Laos een Memorandum of Understanding over de legale tewerkstelling van migranten. (Zie verder de pagina Migranten)

Bagnato december 2015– Een Australiër is door de Pattaya Provincial Court tot de doodstraf veroordeeld wegens de moord in 2015 op de 37-jarige Wayne Schneider, een Australische zakenman en voormalig lid van de Hells Angels. Een Amerikaanse medeplichtige kreeg 2 jaar. Drie verdachten zijn nog voortvluchtig.

De moordenaar is kickbokser en voormalig bodyguard van Schneider. Schneider was in 2006 een van de tien meeste gezochte voortvluchtigen in New South Wales. Hij had een strafblad met onder andere drugsvergrijpen en was een belangrijk lid van de Hells Angels.

Hij werd in november 2015 door een groep gemaskerde mannen ontvoerd uit zijn huis in Bang Lamung (Pattaya). Zijn ontklede lichaam werd de volgende dag in buurdistrict Sattahip gevonden, waar het was begraven. De nu veroordeelde Bagnato (foto) werd kort daarna gearresteerd in Cambodja, toen hij probeerde de grens over te steken.

Volgens de politie hadden hij en Schneider een zakelijk conflict, daterend uit de tijd toen ze samen in Sydney een boksschool hadden.

– Khun Nilawan Pintong, een van Thailand’s literaire zwaargewichten, is gisteren overleden. De voormalige hoofdredacteur van het legendarische tijdschrift Satree Sarn en twee andere tijdschriften is 101 jaar geworden. Nilawan was voorzitter van het PEN International Thailand Centre, ze won in 1962 een Magsaysay onderscheiding voor publieke dienstverlening en ze kreeg de titel ‘Khun’, een equivalent van ‘Khunying’ voor ongetrouwde vrouwen.

– Sportief: eigenaar Kaow van het bekende Saeng Thai Seafood restaurant dat hij 35 jaar heeft geëxploiteerd, voldoet aan de opdracht van de gemeente Hua Hin om zijn restaurant te slopen omdat het illegaal op het strand staat. Nou, dat moet hem toch pijn in het hart doen, denk ik zo. De eigenaar zegt geen eigendomspapieren voor de locatie te hebben, waarop zijn familie al tientallen jaren in haar levensonderhoud heeft voorzien.

Kaow is een van de verkopers die beschuldigd zijn van encroachment op publiek land. Vier andere eigenaren van voedsel verkooppunten zouden ook akkoord zijn gegaan met sloop van hun eigendom. In december beval de gemeente de sloop van 40 restaurants en guesthouses. Het hooggerechtshof heeft het sloopbevel bevestigd, maar de exploitanten liggen dwars. (Zie verder de pagina Krakers op overheidsland)


 

Guru The One Who Doesn't Give a Damn7 februari – Vandaag de vierde en laatste aflevering in de mini-serie Je bent wat je vasthoudt, ontleend aan het omslagartikel van Guru, het vrijdagmagazine van Bangkok Post. Twee types telefoonzombies, zoals ik ze noem, passeerden al de revue: de Hi-So en de Foodie. Vandaag The One Who Doesn’t Give a Damn. Zou je die werkelijk hebben?

Deze lieden hebben hun mobieltje zo vaak laten vallen dat ze besloten hebben dat de barsten deel uitmaken van het home screen. Uiteraard zouden ze het kunnen laten vervangen net als normale mensen doen, maar ze hebben er het geld niet voor of het geld niet voor over. Het kan ze niks schelen.

In plaats daarvan laten ze de schade er cool uitzien of op zijn minst acceptabel door een wallpaper met een superhero toe te voegen die hun telefoon een stomp geeft. Maar het blijft natuurlijk verbazing wekken hoe ze kunnen leven met een beschadigd scherm. (Bron: Guru, Bangkok Post, 3 februari)


 

Uthai Thani  1 van de 10 luxueuze huizen

DSI legt beslag op huizen van Helmet Gang

7 februari – Bangkok Post zit vandaag weer helemaal op de Telegraaf-toer, want opent met een verhaal over de Helmet Gang, voorzien van een megagrote grote foto (zie hierboven) van een van de tien luxueuze huizen, elk ter waarde van 29 miljoen baht, in tambon Tha Sung (district Muang), eigendom van Wichai Panngam, leider van een netwerk van loan sharks (geldwoekeraars).

Gisterochtend deden vijftig man van de DSI, politie, leger en lokale functionarissen er een inval. Alleen de ziekelijke ouders van Wichai en personeel waren aanwezig, Wichai zou in het buitenland zijn. De operatie was een vervolg op de huiszoeking in december in Wichai’s huis in Thanyaburi (Pathum Thani). Wichai is bereid zich aan te geven, mits hij borgtocht krijgt.

Tijdens de inval zijn in drie huizen, eigendom van Wichai’s familieleden, hard disks gevonden. De garageboxen leken recent te zijn leegegehaald, vermoedelijk na de inval in Pathum Thani. De DSI gaat zijn onderzoek uitbreiden om medeplichtigen te traceren die werkzaam zijn in de 86 loan shark netwerken. De eigenaren van de tien huizen moeten aangeven hoe ze eraan gekomen zijn.

Het Seesan Smile Resort, eigendom van Warawut Panngam (47), de zoon van Wichai, kreeg gisteren ook bezoek. Het bestaat uit 28 gebouwen en een congreszaal in tambon Nam Suem (Uthai Thani). Alleen enkele concierges werden er aangetroffen. Voorts  werd een zoektocht gelanceerd in de gehele provincie Uthai Thani waar zich een groot deel van Wichai’s vermogen en bezittingen zou bevinden.

Tijdens de inval [welke?] zette Justitie een war room op in Bangkok en werden drones gebruikt om de huizen te controleren alvorens ze binnen te vallen. De speurders kregen de opdracht om ze grondig te doorzoeken om zoveel mogelijk bewijs te verzamelen voor illegale spullen, zoals verboden hout dat in Pathum Thani was gevonden.

De jacht van de DSI op de Helmet Gang, vernoemd naar de helmen van de incasseerders, begon in december. In die maand werden bezittingen ter waarde van 150 miljoen in beslag genomen en midden januari in Pathum Thani 29 eigendommen ter waarde van 42 miljoen baht.

Justitie denkt dat de bende de grootste van het land is. Ze werd in 2011 opgericht, telt 86 lokale afdelingen en rekent een woekerrente van 300 procent per jaar. Vermoed wordt dat duizend overheidsfunctionarissen erbij betrokken zijn. Het netwerk zou uit tweeduizend crediteuren bestaan, die 4 miljard baht hebben uitgeleend aan 170.000 personen.

N.B. Ik hoop het artikel correct te hebben samengevat, want het bevat veel gegevens die me soms in verwarring brachten.

Opnieuw een gerechtelijke dwaling

7 februari – Vier oud-onderwijzeressen uit Bung Kan doen net als hun collega Jomsap in de hit-and-run zaak heeft gedaan, een beroep op het ministerie van Justitie om hen te helpen bij een moordzaak waarin ze veroordeeld zijn voor het afleggen van een valse getuigenis. Ze kregen vier jaar gevangenisstraf en kwamen dankzij een royal pardon na twee jaar vrij, maar nog steeds vinden ze dat ze nooit veroordeeld hadden mogen worden.

Wat gebeurde er? Tijdens een party op school stormde een man naar binnen, die het gemunt had op de schooldirecteur maar per abuis diens vriend doodde. Dat zou gekomen zijn omdat ze beiden een shirt met dezelfde kleur droegen. De vier onderwijzeressen verwijderden de sterke drank en glazen, omdat ‘we bang waren voor disciplinaire straf’, aldus een van hen, want drinken op school is verboden.

De schooldirecteur, beschuldigd van betrokkenheid, kreeg steun van de vrouwen, die geloofden in zijn onschuld. De directeur werd vrijgesproken, maar de vrouwen werd het verbergen van bewijsmateriaal ten laste gelegd en dat deed hen de das om. Tijdens hun detentie gaven ze vrijwillig les aan andere gedetineerden, waardoor ze de amnestie kregen.

Het ministerie van Onderwijs dat hen direct na het incident had ontslagen met verlies van pensioen, besloot later dankzij eerder verleende hulp van Justitie hen alleen te ontslaan. De DSI heeft de zaak in onderzoek genomen. In de zaak Jomsap neemt de rechtbank de komende dagen een beslissing over haar verzoek tot heropening van de zaak. Zie hiervoor de pagina De zaak Jomsap.

Opinie: De ziel van de Mekong zit in de problemen

7 februari – Premier Prayut vroeg vorige week verslaggevers waarom NGO’s, milieuactievoerders en academici blijven protesteren tegen plannen om de rotseilandjes in de stroomversnellingen van de Mekong op te blazen. Hij zei dat veel van hen outsiders zijn en dat de meerderheid van bezoekers van hoorzittingen geen bezwaar had.

Well, Mr Prime Minister, schrijft Veera Prateepchaikul in zijn wekelijkse beschouwing op de opiniepagina van Bangkok Post, laat ik uw vraag namens hen beantwoorden: Omdat ze bezorgd zijn.

logo Veera PrateepchaikulZe maken zich zorgen over de omwonenden die zich al generaties lang in leven houden met de visserij en het meest getroffen worden wanneer de stroomversnellingen, rotsen en riffen worden opgeblazen. Ze maken zich zorgen over het rijke eco-systeem dat voor eeuwig verloren zal gaan door deze kortzichtige actie, waarvan alleen China profiteert. Ze maken zich zorgen over de honderden soorten migrerende vissen en vegetatie die stukje bij beetje zullen verdwijnen.

Wat winnen bewoners bij het opblazen van de stroomversnellingen zodat grote vrachtschepen van 500 ton uit China er ongehinderd kunnen varen? Bijna niets, die schepen brengen Chinese goederen naar Myanmar, Thailland en Laos en nemen enkele lokaal gemaakte producten mee terug. Wat verwacht de regering dat ze moeten gaan doen om in hun levensonderhoud te voorzien: als koelie goederen laden en lossen?

Het hele gedoe is het uitvloeisel van een overeenkomst die Thailand, Laos, Myanmar en China in 2000 hebben gesloten om de bevaarbaarheid van de rivier te verbeteren. Twintig plaatsen zijn al opgeruimd, nu komen acht plaatsen aan de beurt. In december gaf het kabinet China toestemming het gebied te verkennen en een plan op te stellen. Het kabinet heeft nog geen toestemming gegeven voor het opblazen.

Prayut heeft gezegd dat een balans wordt gezocht tussen ontwikkeling en milieubehoud. Maar dat klinkt niet erg overtuigend, schrijft Veera. Tenslotte: hoeveel profiteert Thailand van de verbeterde navigatie in vergelijking met de milieu- en sociale kosten? Volgens het Marine Department nemen de vervoerskosten af. Dat mag waar zijn, maar er is een alternatief over de weg via de R3A-route, die sneller is en 12 maanden per jaar beschikbaar.

What the heck, zeggen de voorstanders: een paar rotsen, stroomversnellingen, riffen, eilandjes en zandduinen. Maar, zo besluit Veera, ze vormen wel de ziel van de machtige Mekong. Zonder deze elementen is de rivier een levenloze watermassa, die – laten we dat niet vergeten – elke zomer verdroogt vanwege de dammen in China. (Bron: Bangkok Post, 6 februari)

Meer over de milieugevolgen en andere berichten over de rivier op de pagina Mekong: Brood uit het water.

Waterhyacinten opruimen

Geldverspilling bij opruimen waterhyacint

7 februari – De budgetten die de regering aan vijf diensten ter beschikking stelt om waterhyacint uit waterwegen in Bangkok en omstreken te verwijderen, zijn geldverspilling. Uit een onderzoek van de Rekenkamer is gebleken dat sinds 2012 operaties zijn uitgevoerd die het toegekende budget niet waard zijn.

Slechts twee diensten bleken precieze cijfers te kunnen verstrekken over de hoeveelheid waterhyacint die is verwijderd en de werkmethode. Eén dienst had alleen cijfers over twee jaar. Twee diensten administreerden hun operaties niet afzonderlijk, maar combineerden ze met andere taken.

Tezamen gaven de vijf diensten 834 miljoen baht uit; ze claimden 22,37 miljoen ton waterhyacint te hebben verwijderd. Overleg bij het aanvragen van de budgetten voor dezelfde taak ontbrak, hetgeen het onderzoeksrapport een ‘waste of money’ noemt. Omdat elke dienst een andere rekenmethode gebruikte, was het lastig na te gaan wat elke arbeider had gedaan.

De Rekenkamer vindt dat daarin verandering moet komen. De diensten moeten dezelfde criteria toepassen bij het verzamelen van gegevens. Ze dienen zich strikt aan richtlijnen te houden en samen te werken, zodat de efficiëntie verbetert en geld wordt bespaard. Voorts vindt de Rekenkamer dat de budgetten moeten worden toegekend op basis van de werkelijk gemaakte kosten, want nu zijn ze arbitrair.

De suggesties van de de Rekenkamer zijn vervat in een brief aan premier Prayut. Die heeft de diensten gevraagd te reageren op het rapport. De minister van Binnenlandse Zaken, vice-premier Prajin en vice-premier Somkid zijn geïnformeerd over de bevindingen van de Rekenkamer. Of er verder nog iets staat te gebeuren, meldt het bericht niet. (Bron: Bangkok Post, 6 februari)

Meer over waterhyacint:
Ethanol uit waterhyacint: ’t kan maar is het winstgevend? (Zie rolmenu Features)
Waterhyacint: Kans of plaag? (pagina Archief 2, eveneens in rolmenu Features)

Betterment belasting in aantocht

7 februari – ’t Is eigenlijk een heel logische belasting: de heffing op de waardevermeerdering van land dat profiteert van infrastructurele werken, zoals de aanleg van een metrolijn. Maar de voornaamste reden voor de overheid om de belasting in te voeren is verhoging en diversificatie van de staatsinkomsten, die nu voor meer dan 90 procent uit de inkomstenbelasting en de BTW komen. Bovendien helpt de belasting de inkomenskloof te verkleinen, wat een van de beleidsdoelstellingen van de regering is.

Het ministerie van Financiën streeft ernaar de wet dit jaar klaar te hebben. De belasting wordt geheven wanneer land van eigenaar verandert. Het gaat om een eenmalige betaling, dus andere eigenaren die de belasting al hebben betaald, worden niet opnieuw aangeslagen. Grondeigenaren die de betterment belasting moeten gaan betalen, worden dubbel ‘gepakt, want ze moeten ook de nieuwe grond- en gebouwenbelasting [onze OZB] gaan betalen.

De desbetreffende belastingwet ligt momenteel bij de Raad van State ter advisering. Daarna mag het parlement zijn tanden erop stuk bijten. De wet wordt in 2018 van kracht, een jaar later dan gepland, vanwege meningsverschillen tussen de RvS en het ministerie van Financiën over de taxatie van braakliggend land. (Bron: Bangkok Post, 6 februari)

Windmolenpark

Windmolenparken hebben niet de toekomst

7 februari – De recente intrekking van de vergunning van een particulier bedrijf om een windmolenpark in Chaiyaphum aan te leggen, heeft nauwelijks gevolgen voor Thailands Renewable Energy Development Plan 2015-2036. Van de target duurzame energie moet slechts een klein deel door windenergie worden geleverd. [Ik kan de precieze cijfers niet noemen, want die zijn nogal verwarrend]

Bovendien heeft Thailand een beperkt potentieel om windmolens te ontwikkelen, omdat weinig locaties de vereiste hoeveelheid wind kunnen leveren. De meeste plaatsen bevinden zich in het Zuiden van Thailand. Ook heeft het land grotere windturbines nodig, wat betekent dat duurdere turbines en technologie moeten worden geïmporteerd.

Directeur-generaal Praphon van het Department of Alternative Energy Development and Efficiency verwacht dat de overheid geen nieuwe inschrijving opent voor de ontwikkeling van windmolenparken, maar zich richt op biomassa, zonne-energie en energie uit afval. Die projecten kunnen meer duurzame energie produceren en de brandstof, zoals landbouwafval, is in ruime mate voorhanden. (Bron: Bangkok Post, 6 februari)

Voor de voorgeschiedenis van de intrekking zie de volgende berichten:
6 februari: Windmolenparken zitten op de schopstoel
4 februari: Kort nieuws
3 februari: Windmolenparken: Werk aan de winkel voor Alro
2 februari: Toekomst windenergie parken onzeker

Prayut: Benoeming Supreme Patriarch op ’t goede spoor

7 februari – Er lijkt eindelijk schot te komen in de opvolging van de in oktober 2013 overleden Supreme Patriarch. Premier Prayut zegt dat de regering een lijst met kandidaten aan de koning zal voorleggen. Rekening wordt gehouden met drie factoren: senioriteit, geschiktheid en gezondheid. Die laatste twee factoren zijn het belangrijkst, zegt hij. De kandidaten komen uit de twee takken van het boeddhisme: Dhammayut en Mahanikaya.

De afgelopen week heeft het gerucht gecirculeerd dat een nieuwe Supreme Patriarch al was gekozen, wat Prayut noopte verslaggevers op de van hem bekende wijze op de vingers te tikken. Volgens de geamendeerde wet, in december goedgekeurd door het parlement, kiest de koning zelfstandig de Supreme Patriarch. In de oude versie mocht de Supreme Sangha Council (SSC) een kandidaat nomineren.

Met het amendement kwam een eind aan de impasse die was ontstaan doordat de SSC in januari Somdet Phra Maha Ratchamangalacharn had genomineerd. Maar omdat hij verwikkeld was in een schandaal [ontduiking van invoerrechten op de import van een antieke Mercedes, weet u nog wel?], stuurde Prayut de nominatie niet door naar de koning. Het bericht noemt nog de namen van enkele kanshebbers, maar die zullen mijn lezers niet veel zeggen, en mij trouwens ook niet. (Zie verder de pagina Benoeming nieuwe Supreme Patriarch)

Moslim rally wekt wantrouwen bij legercommandant

7 februari – Een rally van moslim studenten vorige week vrijdag in Pattani, waarin sommigen zelfbeschikking voor het Zuiden eisten, was een poging financiële steun te krijgen van Europese mensenrechten groepen, vermoedt Piyawat Nakwanich, commandant van het Vierde Legerkorps.  Het verzoek van de separatisten was te lezen op enkele omhoog gehouden plakkaten.

De organisatoren zeggen dat de rally tot doel had op te roepen tot vrede en tevens het doodschieten van drie moslim leerlingen (6 tot 11 jaar) uit dezelfde familie drie jaar geleden markeerde. De meeste deelnemers wilden alleen maar pleiten voor een betere bescherming van burgers, maar volgens Piyawat hadden sommigen een verborgen agenda.

Voor de liquidatie zijn twee para-militaire officieren gearresteerd. De zaak is momenteel in behandeling bij het Hof van Beroep, nadat de rechtbank besloot hen niet te vervolgen. Elk jaar op 3 februari organiseert de Pattani Studens’ Federation een herdenking.

De vraag om financiële steun komt vermoedelijk voort uit de angst dat Amerikaanse groepen hun steun intrekken nu de Amerikaanse president Trump als beleid heeft Amerikaanse belangen centraal te stellen.

Piyawat noemt de oproep een ‘flash in the pan’, die weinig belangstelling van de bevolking zal trekken. Volgens hem willen maar weinigen in het Zuiden onafhankelijkheid, vooral nu de regering enkele ontwikkelingsprojecten heeft uitgerold.

Vrouwelijke monniken mogen het paleis niet in, mannen wel

Kort nieuws dinsdag 7 februari

– Een groep bhikkhuni (vrouwelijke monniken, niet erkend in Thailand) heeft gisteren bij de NHRC een petitie ingediend waarin ze de commissie vragen een amendement op de Sangha Act aan te bevelen, zodat ze in de wet erkend worden als ‘one of the other clergies’ of ‘female monks’.

De petitie volgt op een incident in december toen hen de toegang werd ontzegd tot het Grand Palace om de koning de laatste eer te bewijzen. Ze mochten dat alleen in burgerkleding doen. Vertegenwoordiger Paiboon van de bhikkhuni vraagt de NHRC een rapport over de kwestie op te stellen en bij het kabinet in te leveren. In het bericht worden ze nonnen genoemd; blijkbaar kent de auteur het verschil niet tussen beide groepen.

– De Bus Rapid Transit dienst vervalt eind april na zeven jaar tussen Sathon en Ratchapreuk gependeld te hebben. De snelbus die op een vrije busbaan van 15,9 km rijdt, trekt te weinig passagiers en hikt aan tegen een schuld van 1,2 miljard baht, opgebouwd in de eerste zes jaar van haar bestaan.

Gemiddeld maken 25.000 forenzen er elke dag gebruik van. De meeste passagiers zijn ouderen en leerlingen, die met korting reizen. Aanvankelijk kostte het kaartje 10 baht, later werd de prijs gehalveerd om meer passagiers te trekken.

De gemeente Bangkok heeft het gemeentelijk openbaarvervoerbedrijf gevraagd voor alternatief vervoer te zorgen tussen de buitenwijken en het centrum. Nadat de dienst is geëindigd, wordt de busbaan opengesteld voor alle verkeer.

– Sommige berichten in Bangkok Post verzuipen in de vele details, elke scheet wordt genoemd, waarvan ik me niet kan voorstellen dat ze de lezers van de krant interesseren en al helemaal mijn lezers niet inclusief mijzelf. Maar omdat ik nu waarschijnlijk uw nieuwsgierigheid hebt gewekt een korte samenvatting.

Minister Arkhom (Transport) wil  dat het tracé Soi Bearing-Samrong, onderdeel van de verlenging Soi Bearing-Samut Prakan van de Green Line zo snel mogelijk in bedrijf komt. Maar een bron zegt dat de openingsdatum niet gemakkelijk kan worden bepaald omdat de gemeente Bangkok en de MRTA (exploitant van de ondergrondse metro) bakkeleien over het beheer, tarieven en inkomstenverdeling. Het desbetreffende tracé wordt aangelegd op een verhoogde baan. De opening was oorspronkelijk gepland voor 1 maart, het lijkt nu 1 mei te worden of nog later als we de bron mogen geloven.

NGV bussen nog niet in bedrijf– De douane zegt duidelijk bewijs te hebben voor een onderzoek naar ontduiking van de importheffing door de importeur op (de eerste geleverde) 100 van de 489 NGV-bussen voor het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok. Ze reageert op een klacht van het bedrijf [bij welke instantie?] over malversatie van de douane.

Vandaag maakt de douane details van haar onderzoek bekend. Ik hoef de zaak toch niet verder uit te leggen hè? Wie het niet snapt, moet maar even snuffelen in Nieuws uit Thailand met het zoekwoord ‘bussen’.

– Een Australische vrouw (20) is zondag om het leven gekomen toen in Phuket haar jetski in aanvaring kwam met de jetski, die werd bestuurd door haar vriend. Toen reddingswerkers haar op het Kata strand brachten, ademde ze niet meer. CPR (hartmassage en kunstmatige beademing) had geen effect. De vriend overleefde de aanvaring.

– De in voorbereiding zijn controversiële mediawet wordt op zes punten herzien door de commissie mediahervormingen van de nationale hervormingsraad (NRSA). Op drie punten, die gevolgen hebben voor het publiek, moet nader gestudeerd worden, zegt voorzitter Kanit, wiens ontslag is geëist door de mediaorganisaties. Zoals bekend roept de instelling van een mediaraad, waarin de overheid met vijf topambtenaren is vertegenwoordigd, de meeste weerstand op.

De wet staat bekend als ‘Bill on rights protection, ethical promotion and standards of media professionals’. Sommigen maken bezwaar tegen die titel, maar daar trekt de commissie zich niets van aan. Wanneer de herziening klaar is, kan Kanit niet zeggen. NRSA-voorzitter Thinnapan lijkt geen haast te hebben het voorstel te agenderen voor de plenaire vergadering, zegt hij.

– Nou, de vijf leden van een panel dat onderzoek doet naar de schilderijen diefstal uit een hotel in Kyoto door voormalig adjunct directeur-generaal Suphat van het Department of Intellectual Property nemen er wel de tijd voor. Ze denken een maand nodig te hebben om te bepalen of en zo ja hoe disciplinaire actie tegen Suphat wordt genomen.

Suphat heeft ontslag genomen, maar hij moet nog wel vragen van het panel beantwoorden omdat hij zijn pensioen kan verliezen. Hij heeft in een open brief zijn excuses aangeboden en zegt zijn medewerking toe aan het onderzoek.

– Zondag gingen 300 medewerkers van de bagage-afdeling van luchthaven Suvarnabhumi in staking, maar ze zijn al weer aan het werk gegaan. Ze lagen in de clinch met ASM Security Management Co, het bedrijf dat de bagage doorlicht op verboden voorwerpen.

De werknemers hadden tien eisen op het gebied van onder andere betaling, vrije dagen en ziekteverlof, maar daarvan weigerde het bedrijf er twee te honoreren: de vorming van een pensioenfonds en hogere lonen voor nachtwerkers. Het bedrijf heeft toegezegd de zaak te bestuderen. Volgens de directeur was het conflict te wijten aan een misverstand tussen bedrijf en zijn werknemers.

De staking had geen gevolgen voor de passagiers want personeel van Don Mueang en andere luchthavens nemen het werk over.

– De NACC heeft dezelfde drie personen in het vizier als de Rekenkamer voor betrokkenheid bij de corruptie in de Rolls Royce zaak. Alleen de initialen van de drie zijn bekend gemaakt. NACC secretaris-generaal Sansern zegt dat nog geen gedetailleerde informatie is gevonden over hun rol. Uit het bericht wordt niet duidelijk of het om leidinggevenden van THAI gaat of personen in vorige regeringen. De NACC wacht nog op een reactie van het Britse Serious Fraud Office, dat de corruptie heeft onthuld. (Zie verder de pagina RR Vliegtuigmotoren)

Bangkok Post flikt het weer: vier kolommen met veel oud nieuws over de Lamborghini en drugsbaron Xaysana. Ik pik er enkele nieuwtjes uit. De wagen was gekocht bij een dealer van tweedehands auto’s, voor het eerst in 2011 geregistreerd en wisselde daarna twee of drie keer van eigenaar. Over de in januari aangehouden drugsbaron meldt het bericht dat bij de invallen donderdag op veertig plaatsen elf personen zijn gearresteerd. Drie verdachten zijn nog voorvluchtig.

Gisteren vergaderden het NSB, ONCB en Amlo. Gesproken werd onder andere over de lening van 6 miljoen baht die Akarakit had gekregen van Natthapol, een drugssmokkelaar uit Xaysana’s netwerk. Natthapol zegt het geld te hebben uitgeleend op voorwaarde dat het niet als aanbetaling op de Lamborghini zou worden gebruikt. Waar het dan wel voor bedoeld was, willen de onderzoekers niet zeggen, aldus een bron. Tussen Natthapol en Akarakit zijn het afgelopen jaar enkele keren geldbedragen uitgewisseld. (Voor alle voorgaande berichten zie de pagina De zaak Akarakit Worarojchroendet)


 

Guru Foodie6 februari – Je bent wat je vasthoudt, meent Guru in haar omslagartikel van vrijdag. En wat je vasthoudt is geen lolly of een ijsje, maar een mobieltje. Het vrijdagdagmagazine van Bangkok Post keek rond en kwam tot de ontdekking dat er acht types vasthouders in de hoofdstad rondlopen. Gisteren beschreef ik de Hi-So, vandaag aandacht voor de Foodie.

De foodies zijn de behoeder van een ritueel dat door honderdduizenden Aziaten wordt uitgevoerd: foto’s nemen van wat je eet. In sommige gevallen, als ze een voldoende grote achterban hebben, worden ze zelfs betaald wanneer ze het restaurant noemen.  Leuke bijverdienste.

UberEATS is hun nieuwe obsessie; ze kunnen de namen van restaurants oplepelen binnen een straal van 5 kilometer van waar ze zijn. [Uber is een taxidienst, waarbij de taxi via een app kan worden besteld. De dienst is illegaal maar wordt gedoogd.]

Voor hen is het geen gimmick, maar: Dit is leven. Intussen popelen hun tafelgenoten om de foodies op hun bek te slaan omdat ze alleen maar op het eten willen aanvallen. Ik zou zeggen: doen! (Bron: Guru, Bangkok Post, 3 februari. Dit is deel 3 in een vierdelige serie)


 

Drugszaak Xaysana: Spotlight op acteurs

6 februari – Na speed racer Akarakit richt het Narcotics Suppression Bureau (NSB) nu zijn pijlen op acteurs van wie op de social media foto’s staan waarop ze poseren met de vorige maand aangehouden drugsbaron Xaysana uit Laos. Vandaag beslist het NSB of en zo ja wie voor verhoor wordt opgeroepen.

‘Als blijkt dat ze banden hebben met schurken, kunnen ze vervolging niet ontkomen’, zegt adjunct hoofdcommissaris Chalermchai van de landelijke politie. ‘Niemand wordt gespaard voor onderzoek door de wet.’

Anat Laphanit (links) en Akkhaphan 'Om' Namat.De acteurs om wie het gaat, zijn Anat Laphanit, Akkhaphan ‘Om’ Namat en zanger Phiraphong Phonchana, beter bekend als Tom Rainbow. Maar Akkhaphan’s manager was er al als de kippen bij om te ontkennen dat hij Xaysana kent. Anat geeft toe Xaysana te kennen maar de man op de foto is een ander. ‘Xaysana heeft me nooit verteld dat hij drugs verkoopt.’

De nieuwe actie van het NSB is een uitvloeisel van het verhoor van drugssmokkelaar Boy uit het netwerk van Xayasana. Die heeft geklikt dat de ‘baron’ zijn vermogen heeft ondergebracht bij hi-so en celebs in Bangkok, waaronder Akarakit, de eigenaar van een Lamborghini waarop voorlopig beslag is gelegd. In werkelijkheid zou de wagen van 20 miljoen baht eigendom zijn van Xaysana, die ervan verdacht wordt de mastermind te zijn van een groot drugsnetwerk in Zuidoost-Azië.

Behalve op de acteurs richt het NSB ook zijn pijlen op een politieagent. Een foto van hem met de drugsbaron is door een persbureau in Laos online gezet. En er is ook sprake van ‘de zoon van een voormalige politicus’, die niet zuiver op de graad is, aldus NSB adjunct-hoofd Pornchai. Vandaag overlegt het NSB met het Office of Narcotics Control Bureau en het Anti-Money Laundering Office over verdere acties.

Op de foto soap opera ster Anat Laphanit (links) en model-acteur Akkhaphan ‘Om’ Namat. Voor alle voorgaande berichten zie de pagina De zaak Akarakit Worarojchroendet

RR-corruptie: De boosdoeners komen in beeld [?]

6 februari – De Rekenkamer, NACC en de ministeries van Transport en Justitie steken donderdag de koppen bij elkaar om informatie uit te wisselen over de Rolls Royce-corruptiezaak en een besluit te nemen over vervolging van betrokkenen. Het ministerie van Transport verwacht zijn onderzoek binnen een maand af te ronden.

Auditor-General Pisit van de Rekenkamer zegt dat onvermoeibaar wordt gewerkt om de onderste steen boven te halen. ‘Alle diensten proberen de zaak zo snel mogelijk af te ronden.’ Hij zei dat op het seminar ‘Dealing with Corruption: This or Next Life’ van de Thai Journalists Association.

Pisit zegt dat de Rekenkamer van THAI informatie heeft ontvangen, die mogelijk kan helpen de personen te identificeren die bij de corruptie betrokken waren. Het gaat om notulen van vergaderingen. Rolls Royce heeft toegegeven THAI-personeel (en overheidsfunctionarissen) te hebben omgekocht.

De Rekenkamer heeft het Britse Serious Fraud Office, dat de corruptie heeft onthuld, om informatie gevraagd. Pisit verwacht snel ‘vitale’ informatie te krijgen. Misschien tegen beter weten in, want eerdere berichten melden dat het SFO alleen de NACC informeert en niet eens volledig uit angst voor lekken en politieke bemoeienis. (Zie verder de pagina RR Vliegtuigmotoren)

Luchthaven Samui verdacht van landjepik

6 februari – Laat ik het maar simpel zeggen, want de kern van het conflict is juridische muggenzifterij over de vraag of de grond ‘public land’ is of ‘state property land’. Dus simpel gezegd: Luchthaven Samui, eigendom van en beheerd door Bangkok Airways, wordt ervan verdacht 16 rai land aan het eind van de runway illegaal te bezitten. De gouverneur van Surat Thani heeft een onderzoek gelast.

De luchthaven heeft het gebied, deel van een moerasbos dat dienst doet als wateropvangvijver, in 1999 gehuurd van het Treasury Department. Het ligt 100 meter vanaf het eind van de runway en dient als air safety zone, wat inhoudt dat er niet gebouwd mag worden of bomen mogen worden geplant.

Een parlementscommissie verdiepte zich eerder in de zaak en een provinciaal panel heeft het land geïnspecteerd. Het panel onderzoekt of het land legaal is verkregen.Het verzamelt informatie van bewoners en hoopt zijn onderzoek deze week af te ronden. Bangkok Airways is bereid alle vereiste informatie te geven.

Wanneer het huurcontract met het Treasury Department wordt geannuleerd en de status van het land wordt gewijzigd, heeft Bangkok Airways een probleem. Volgens de krant is niet bekend wat er dan moet gebeuren.

Windmolenpark

Windmolenparken zitten op de schopstoel

6 februari – De toekomst ziet er somber uit voor windmolenparken op zogeheten Sor Por Kor gronden. Wanneer oneigenlijk gebruik wordt gemaakt van de voor landbouw bestemde gronden, worden de huurcontracten geannuleerd, zegt minister Chatchai (Landbouw). Het gaat om negentien bedrijven in Chaiyaphum en Nakhon Ratchasima.

Het besluit is een uitvloeisel van een recente uitspraak van de Supreme Administrative Court, die in één geval heeft gevonnist dat onrechtmatig gebruik van het land wordt gemaakt. Alle contracten dienen binnen negentig dagen te worden herzien of uiterlijk 26 april, aldus het Hof. Er is nog wel een ontsnappingsmogelijkheid aan annulering, indien het park ten goede komt aan boeren.

Het Agricultural Land Reform Office, dat het beheer heeft over Sor Por Kor gronden, gaat de betrokken parken (sommige nog in voorbereiding) inspecteren. De resultaten zijn volgende week bekend. In Chaiyaphum gaat het om dertien parken (waarvan vier in bedrijf en zes in aanleg), in Nakhon Ratchasima om zeven (waarvan twee in bedrijf).

Voorgaande berichten:
4 februari: Kort nieuws
3 februari: Windmolenparken: Werk aan de winkel voor Alro
2 februari: Toekomst windenergie parken onzeker

Mekong: Opblaasplannen stuiten op toenemend verzet

6 februari – Burgergroepen zetten druk op de ketel om de regering te bewegen haar plan te laten varen de rotseilandjes in stroomversnellingen van de Mekong op te blazen. Schadelijk voor het milieu en het levensonderhoud van bewoners, zeggen ze. De regering daarentegen vindt verbetering van de bevaarbaarheid voor grote vrachtschepen belangrijker, waarop met name China sterk heeft aangedrongen.

De Rak Chiang Khong groep en een groep kunstenaars in Chiang Rai leidden gisteren tegenstanders naar de Pha Than pier in Chiang Khong (Chiang Rai). Ze zetten er borden neer met protestteksten in Engels en Thai en schilderingen. Bezoekers konden er hun handtekening zetten.

Twee long-tail boten hebben onlangs de stroomversnellingen van 1,6 km in Khon Pi Luang op de grens van Thailand en Laos verkend. Volgens de tegenstanders heeft die plaats een levendig ecosysteem en dient ze als broedplaats voor vissen en vogels. Ook wordt er veel gevist.

De opblaasplannen vloeien voort uit het Development Plan for International Navigation on the Lancang-Mekong River 2015-2025, op 27 december goedgekeurd door het kabinet. [Lancang is de Chinese naam van de Mekong] Khon Pi Luang is de eerste van elf plaatsen, die eraan gaan. Tegenstanders zeggen dat ze hun verzet niet zullen opgeven.

Volgens bewoners die langs de rivier Ing wonen, heeft het geplande opblazen ook schadelijke gevolgen voor het ecosysteem van deze rivier die door Chiang Rai en Phayao loopt. De Ing River Peoples Council heeft een verklaring uitgegeven waarin de regering wordt gevraagd het besluit van 27 december te schrappen.

Meer over de milieugevolgen en andere berichten over de rivier op de pagina Mekong: Brood uit het water.

Phatthalung: Waterbuffels keren terug naar wetlands

6 februari – Goed nieuws voor de honderden waterbuffels die twee maanden zijn geëvacueerd uit de overstroomde Tale Noi wetlands in Phatthalung. Ze mogen terugkeren want het waterpeil is gezakt. De buffels waren door hun eigenaren naar het hoger gelegen Thale Noi non-hunting gebied gebracht in een nabijgelegen district. Vanwege de overstromingen hadden de dieren geen droog gras en droog land om op te grazen, waardoor hun gezondheid gevaar liep.

Waterbuffels PhatthalungEen boer die twaalf buffels bezit, zegt één buffel te hebben verloren omdat hij te lang in het water was gebleven. Als hij niet tijdig de andere had verhuisd, zouden die ook ziek zijn geworden en bezweken.

Waterbuffels houden ervan in water te flodderen om in wetlands gras te vinden. Gedurende het droge seizoen mogen ze er vrij rondlopen, in het regenseizoen worden ze naar vaste grond gebracht. Maar de zware regens en overstromingen dit jaar zorgden voor een tekort aan droge grond.

Het Department of Livestock, dat behulpzaam was bij de verhuizing twee maanden geleden, ontkent dat dertig buffels tijdens de evacuatie zijn overleden. 184 van de 2.300 waterbuffels in Thale Noi,  gingen dood omdat ze ziek waren.

Acht stierven aan babesiosis, een zeldzame ziekte overgebracht door teken, die normaal bij koeien voorkomt. Het is de eerste keer dat ze in buffels zijn gevonden. Mogelijk werden de buffels geïnfecteerd omdat ze tijdens de overstromingen op een beperkt gebied leefden. Ten slotte meldt het bericht dat het houden van waterbuffels goed is voor een jaarinkomen van 200.000 baht.

‘Groene economie heeft consumentenvraag nodig’

6 februari – Alhoewel de ‘going green’ beweging steeds meer steun krijg in de Thaise zakenwereld, is de vraag van consumenten naar milieuvriendelijke producten nog steeds nodig om de groene economie te versterken.

Niramon Sutammakid, researcher bij het Policy Research Centre on the Green Economy (Pro-Green) bepleitte dat op het forum ‘Heading to a Green Economy with Sustainable Consumption’. Hij zei dat steeds meer Thaise bedrijven de afgelopen jaren het belang van duurzame en eco-vriendelijke praktijken erkennen, maar consumenten haken er niet op in met hun koopgedrag.

Een researcher van het Thailand Research Fund (TRF) wijt dat aan een gebrek aan informatie over de voordelen van eco-vriendelijke producten. Mensen lijken zich ook niet bewust te zijn van de milieugevolgen van hun aankopen, zegt hij.

‘Maar het goede nieuws is dat steeds meer bedrijven duurzaamheid zien als essentieel voor hun toekomstige groei. Het slechte nieuws is daarentegen dat consumenten niet bereid zijn meer te betalen voor groene producten. Ze vragen zich af waarom groene producten duurder zijn dan normale producten.

Directeur Chanathip van TRF zegt dat huishoudelijke producten verantwoordelijk zijn voor 40 procent van de milieuschade. Hij vindt daarom dat de overheid en particuliere sector meer campagnes moeten voeren om consumenten bewust te maken van de milieugevolgen van hun aankopen.

Thailand heeft derde grootste inkomenskloof ter wereld

6 februari – Thailand is het derde land ter wereld met de grootste inkomensverschillen tussen rijk en arm, aldus een rapport van Oxfam Thailand. Alhoewel het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft, is afgenomen, neemt de kloof toe. De ongelijkheid blijkt niet alleen uit inkomensverschillen, maar ook uit lifestyle, onderwijs en gezondheidszorg, zegt Oxfam-medewerker Chakchai.

De campagnecoördinator vindt dat regering en particuliere sector de handen ineen moeten slaan om de ongelijkheid te bestrijden. Nodig zijn een hoger progressief belastingtarief, verbetering van onderwijs en gezondheidzorg en hogere lonen. Hij benadrukt dat vooral arme mensen het meest worden getroffen door de ongelijkheid.

Volgens het rapport is Thailands bruto binnenlands product groot genoeg om armoede in het land uit te bannen, maar nog steeds leeft 10 procent van de bevolking onder de armoedegrens. Daarentegen nam het aantal miljardairs de afgelopen zeven jaar toe van 5 naar 28.

In 2013 verdiende 20 procent van de rijkste mensen 52 procent van het totale inkomen; 10 procent van de rijksten verdient 35 maal zoveel als 10 procent van de armsten; een gemiddels salaris in Bangkok is 2,5 maal hoger dan in het Noordoosten en universitari afgestudeerden verdienen twee- tot viermaal zo veel als mensen met niet meer dan lagere school.

Volgens directeur Chadchart van Q-House wordt de ongelijkheid veroorzaakt door ongelijke kansen. Alhoewel de regering groei en verdeling van inkomen tot taak heeft, concentreert ze zich op economische groei van het bruto binnenlands product en faalt bij het verhogen van het gemiddeld inkomen per hoofd van de bevolking.

Ik zou het bijna vergeten: Rusland en India staan op plaats 1 en 2.


 

Guru Hi-So phoneUit Nieuws uit Thailand van gisteren: Je bent wat je vasthoudt, kopt Guru boven haar omslagartikel. Het vrijdagmagazine van Bangkok Post schrijft:  ‘We zijn allemaal vertrouwd met het gezegde “Don’t judge a book by its cover”, maar in 2017 beoordelen we mensen op hun mobieltje. Een enkele blik onthult bijna alles over de persoon. Soms geven ze zelfs te veel informatie.’

Guru beschrijft acht mobieltjes die in Bangkok voorkomen. Ik licht er vandaag de Hi-So telefoon uit. Hi-So, schrijft Guru, hebben het laatste model van de iPhone of Samsung. Ze zitten altijd in een duur foedraal, bijvoorbeeld eentje van Vuitton, bezet met juwelen.

Hun social media feeds staan bol van de opschepperij: een foto van hun hand aan het stuurwiel van een Lamborghini [vat u hem, waarom dit automerk] met een Rolex aan hun pols [een verwijzing naar een uitspraak van Lady Gaga over nagemaakte Rolex horloges]. Deze lieden zijn elite, ze lopen op de trottoirs van Bangkok met hun neus omhoog, dankzij een vijf inch hoge hiel of Yeezy sneakers. (Bron: Guru, Bangkok Post, 3 februari)


 

Thailand is super highway voor de drugshandel

5 februari – Laat ik het de Xaysana route noemen naar analogie van de Ho Chi Minh route in de Vietnamoorlog: een route van Muang Yawn in Myanmar via Thailand en Laos naar Kuala Lumpur in Maleisië, waarlangs drugs gesmokkeld worden. In een achtergrondverhaal vandaag schrijft Bangkok Post te vrezen datr Thailand een ‘super highway’ is geworden voor de drugshandel.

Grote baas daarvan, getooid met de quasi-titel drugsbaron, is Xaysana Keopimpha uit Laos, vorige maand gearresteerd op Suvarnabhumi nadat 5 jaar op hem gejaagd was. Hij is de vermoedelijke eigenaar van de Lamborghini die volop in het nieuws is. Xaysana zou een reeks bedrijven bezitten waaronder het dealerschap van luxe auto’s, zagerijen en hotels.

Sommai Kongwisaisuk, hoofd van het Narcotics Suppression Bureau (NSB), zegt dat het NSB meer verdachten van het door Xaysana geleide netwerk probeert op te sporen, zowel in Thailand als in de buurlanden. Sommigen zijn volgens hem hi-so (elite). Ze zijn goed bekend in Thailand en houden zich ook in Laos, Cambodja en Myanmar schuil. Medewerking van de buurlanden is essentieel, aldus Sommai, wil de operatie een kans op succes maken.

Sommai zegt: ‘We moeten de boom bij de wortel omhakken door ons te richten op zwaargewicht verdachten als Xaysana. Wanneer we ons alleen richten op de bendes [in het netwerk] zullen nieuwe leden toetreden.’

Thailand vormt het middelpunt van de super highway, legt Sommai uit, die door de bekende Golden Triangle loopt, een bergachtig gebied op de grens met Laos en Myanmar. De drugs worden via de noordelijke provincies gesmokkeld en via nieuwe routes in het Noordoosten. Ze worden opgeslagen in huizen in plantages en condominiums in Bangkok alvorens te worden afgeleverd.

Sommige drugs gaan naar Maleisië. De autoriteiten daar vrezen dat het land niet alleen een bestemming is van drugs maar ook een springplank voor handel naar andere regio’s. Sommai vindt dat Maleisië niet voldoende doet om verdachten te  arresteren, alhoewel drugsbendes zich schuil houden in de drie meest zuidelijke provincies van Thailand.

Inmiddels hebben de Maleisische autoriteiten contact opgenomen met het NSB. ‘Ik heb met ze gesproken en gezegd: als jullie hulp nodig hebben dan moeten jullie criminele verdachten naar Thailand deporteren die uit die provincies naar Maleisië gevlucht zijn.’ Ook Cambodja moet meer doen, zegt Sommai. Daarentegen is hij tevreden over de medewerking van Laos en Myanmar.

In bijgaand kader wordt een overzicht gegeven van de drugsvangsten in de afgelopen drie jaar en het bevat een kaartje met daarop de route.

Akarakit Worarojchroendet Wie is Xaysana

Akarakit zegt: Ik ken Xaysana niet

5 februari – Speed racer Akarakit Worarojchroendet (30), alias Benz Racing, ontkent drugsbaron Xaysana te kennen, maar hij kent wel Boy, een drugssmokkelaar uit het netwerk van Xaysana. Van hem heeft hij 6 miljoen baht geleend als aanbetaling op de Lamborghini van 20 miljoen baht, waarvan de politie vermoedt dat die eigendom is van Xaysana, alhoewel geregistreerd op naam van Akarakit.

Akarakit is vrijdag enkele uren verhoord op het Narcotics Suppression Bureau. Na afloop legde hij een verklaring af over zijn relatie met Boy en hij vroeg het publiek niet te snel te oordelen. Hij zei Boy te kennen omdat ze beiden van autoraces houden en ontkende zijn achtergrond als drugssmokkelaar te kennen.

De politie vermoedt dat Akarakit drugsgeld van Xaysana witwast door luxe auto’s te kopen. Hij heeft een winkel in auto accessoires Area 51 in Din Daeng. Donderdag deed de politie daar een inval, de Lamborghini werd later op een andere plaats gevonden en in beslag genomen. Ook nam de politie twee zware motoren in beslag.

De politie gaat verder onderzoeken waarom Boy maandelijks 300.000 baht overmaakt naar de winkel. Tevens wordt het geldspoor van de 6 miljoen baht onderzocht. De politie vindt het vreemd dat het geld zonder onderpand door Boy is uitgeleend.

Verder is er nog wat gedoe over het kenteken van de Lamborghini met het nummer 51, dat Akarakit op al zijn auto’s gebruikt. Omdat nog geen toestemming is verleend voor de 51 op de Lamborghini heeft hij daarmee de Land Traffic Act overtreden. (Bron: website Bangkok Post, 4 februari)

Als je het mij vraagt, gaat deze zaak weer een leuke Krimi worden. Zie verder het bericht van 4 februari: Akarakit: Eigenaar of bewaarder van Lamborghini?

Update krant: Het NSB wil bewijs zien dat Akarakit 6 miljoen baht heeft geleend van Boy (voluit Natthapol Nakkham). Secretaris-generaal Sirinya van het Office of the Narcotics Control Bureau (ONCB) zou het ongebruikelijk vinden wanneer er geen contract is getekend. Wanneer Akarakit geen goede verklaring heeft, kan de politie aan het ONCB vragen de wagen in beslag te nemen. Hij kan dan ook worden vervolgd voor betrokkenheid bij de drugsvergrijpen.

Het NSB werkt samen met het ONCB en het Anti-Money Laundering Office (Amlo) om het geldspoor van de 6 miljoen te achterhalen. Nagegaan word of Akarakit het geld werkelijk heeft geleend, zoals hij beweert. Het NSB vindt het verdacht want Natthapol had eerder 500.000 baht geleend van Akarakit met autoregistratie documenten en eigendomspapieren van een Volkswagen als onderpand.

Verder wordt onderzocht wie de Lamborghini donderdag van Akarakit’s winkel naar een garage in Ram Intra reed, waar de wagen werd gevonden. Donderdag deed het NSB op vijftien plaatsen invallen, waaronder de winkel, maar daar stond de wagen niet.

Luchtvaart: Verhoging ticketprijs overdreven

5 februari – Luchtvaartmaatschappijen proberen een slaatje te slaan uit de verhoging van de accijns op kerosine. Ze hebben de tickets op binnenlandse vluchten duurder gemaakt dan strikt noodzakelijk is, zegt regeringswoordvoerder Sansern.

Volgens het Excise Department zou een verhoging van 50 baht per stoel/uur redelijk zijn uitgaande van een gemiddelde vlucht van 60 tot 90 minuten, maar de maatschappijen rekenen 150 baht extra. De luchtvaartmaatschappijen bestrijden de rekensom van het Excise Department. Ze zeggen dat die gebaseerd is op een volledige bezetting.

Vorige week werden de maatschappijen verrast door de mededeling dat de accijns met 1.900 procent omhoog ging: van 20 satang per liter naar 4 baht. Sansern weerspreekt de commentaren van critici, die zeggen dat de regering blijkbaar wanhopig op zoek is naar nieuwe inkomstenbronnen.

‘De regering is niet blut. De verhoging van de accijns op brandstof heeft niets te maken met verhoging van de staatsinkomsten. De begrotingspositie was eind december gezond met reserves van 74,9 miljard baht.’ (Bron: website Bangkok Post, 4 februari)

81 ouderen afgestudeerd aan Hovo Rayong

Grijze afgestudeerden in Rayong5 februari – Dat je nooit te oud bent om te leren, bewijzen 81 ouderen in Rayong. Ze zijn afgestudeerd aan de Thaise versie van het Nederlandse Hovo (hoger onderwijs voor ouderen).  Zaterdag namen ze, gekleed in een toga net als bij het reguliere hoger onderwijs, hun diploma in ontvangst.

De kersverse graduates in de leeftijd van 55 tot 80 jaar volgden een cursus van een jaar, verzorgd door de Srangsuk Phusung-ayu school for the elderly in het district Ban Khai. De cursus, die in de tweede en vierde week van elke maand werd gegeven, bestond uit vier onderdelen: religie, cultuur en lokale wijsheid; beroepspromotie en sociaal welzijn; gezondheidszorg en mentale gezondheidsontwikkeling en communicatietechnologie.

Voor de cursus hadden zich 105 ouderen opgegeven. Sommigen overleden tijdens het jaar of werden ziek en enkelen trokken zich terug omdat de afstand te groot was. De lessen werden gegeven in Wat Ban Khai. Districtshoofd Alongkorn overhandigde de diploma’s. (Bron: website Bangkok Post, 4 februari)

Prayut spreekt met dubbele tong

5 februari – Premier Prayut lijkt met dubbele tong te spreken. In zijn wekelijks tv-praatje vrijdag zei hij dat conflicten over energiezaken een sleutelrol spelen in de pogingen van de regering om nationale eenheid te smeden. Maar in januari gooide hij olie op het vuur door artikel 44 van de interim-grondwet van toepassing te verklaren om verschillende projecten voor de bouw van kolen- en afvalcentrales te versnellen. Wil de echte premier Prayut opstaan, om een bekende kreet uit het tv-spelletje Wie van de drie? te citeren.

De regering streeft aldus Prayut niet alleen naar het oplossen van politieke conflicten bij haar campagne die bestaat uit een overlegronde van drie maanden, uitmondend in een Memorandum of Understanding, ook wel eenheidspact genoemd.

De order op basis van artikel 44, die Prayut absolute macht geeft, heeft betrekking op geplande kolencentrales, zoals in Krabi en Songkhla, met als doel alle juridische hobbels weg te nemen. Afvalverwerkings- en biomassaprojecten in tien provincies die een special economic zone krijgen, zijn niet meer gebonden aan vroegere planningsregels, waardoor de bescherming van bijvoorbeeld groene gebieden vervalt.

De eenheidscampagne wordt geleid door de commissie voor nationale verzoening, die onder voorzitterschap staat van vice-premier Prawit. De commissie verzamelt opinies en voorstellen van politieke partijen, politieke groepen, academici, het maatschappelijke middenveld en de media.

Smerig werkje, de zoektocht in een vijver in Boromratchonnanee

Vermiste man mogelijk slachtoffer in driehoeksverhouding

5 februari – Niet het meest aangename werk: de zoektocht van drie duikers in een vier rai grote vijver in Boromratchonnanee onder de Chimpli verhoogde weg. Wat een viezigheid! Maar de zoektocht had succes: ze vonden twee botten, waarvan het Institute of Forensic Medicine nu probeert vast te stellen of ze van handelsvertegenwoordiger Rattaphum zijn die sinds 20 december wordt vermist.

De vijver kwam in beeld omdat omwonenden hadden geklaagd over de stank, waardoor ze gedwongen werden elders te gaan vissen. De vijver ligt in de buurt van het huis van Rattaphum’s vriendin, door de politie aangeduid als Mew, die nauwe banden zou hebben met een hoge legerofficier. De politie heeft in de buurt Rattaphum’s mobieltje gevonden en vrijdag werden tijdens een nieuwe zoektocht  de schoenen van de man gevonden, 20.000 baht en een Boeddha image (plaatje?).

Rattaphum’s vermissing werd op 8 januari gemeld door zijn echtgenote. Sinds 20 december had hij geen contact meer gehad met zijn familie. Ze maakte zich zorgen over zijn veiligheid. Gebaseerd op de tot nu toe beschikbare gegevens, vermoedt de politie dat er sprake is van een driehoeksverhouding en dat Rattaphum uit jaloezie ontvoerd is. Donderdag legde de legerofficier een verklaring af bij de politie.

Zuiden: Democraten ontkennen bevolking op te stoken

5 februari – Thaworn Senneam, voormalig Democratisch parlementslid voor Songkhla, ontkent ten stelligste de bewering van regeringswoordvoerder Sansern dat politici in de provincie de bevolking tegen de regering opstoken omdat er een tekort aan zaaigoed is.

Thaworn, tevens voormalig staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, trekt op Facebook van leer tegen de beschuldigingen van Sansern, die heeft verklaard dat de actie van die politici politiek gemotiveerd is. Thaworn wijst erop dat door de overstromingen ruim vijfduizend rijstboeren zijn gedupeerd en meer dan 100.000 rai aan landbouwgronden is vernield. De boeren hebben alleen maar een ander oud-parlementslid gevraagd hun zorgen aan de regering over te brengen, maar Sansern geeft er een andere draai aan.

Thaworn schrijft: ’Luister niet alleen naar de berichten van functionarissen. Maar hoor de stemmen van gewone mensen zoals wij.’ Hij zegt dat alle voormalige Democratisch parlementsleden uit Songkhla nog steeds klaar staan om de mensen te dienen. ‘Maar de regering heeft geen oog voor onze goede wil. Het enige wat we willen is dat de regering de overstromingsslachtoffers zo snel mogelijk te hulp komt.’

Voormalig Democratisch parlementslid Wirat voegt daaraan toe dat de gouverneur van Songkhla is gevraagd het tekort aan zaaigoed te helpen oplossen, maar tot nu toe zijn weinig vorderingen gemaakt.

Sansern kwam gisteren op de kwestie terug. Hij vraagt om begrip van de politici voor de bereidheid van de regering de problemen van de boeren en mensen op te lossen. ‘Maak je niet te veel zorgen.’ (Zie verder Kort Nieuws van zaterdag)

Grade 6 leerlingen maken O-Net test

Kort nieuws zondag 5 februari

– Minister Teerakiat (Onderwijs) verwacht dat het O-net examen dit jaar beter wordt gemaakt dan voorgaande jaren omdat het National Institute of Educational Testing Service, dat het examen samenstelt, proefexamens heeft verspreid en informatie over lesinhouden.

Nieuw is een schrijftest in Thai, bepalend voor 20 procent van het eindcijfer, maar alleen leerlingen van klas 6 basisschool maken die. Als de schrijftest bevalt, wordt die ook naar andere vakken uitgebreid. De minister wil een E-Test Bank (ook in de vorm van een app) laten ontwikkelen, waarop leerlingen elk moment van het jaar vragen en antwoordsleutels kunnen raadplegen.

De Ordinary National Educational Test (O-Net) wordt elk jaar in klas 6 basisschool en klas 3 en 6 middelbare school afgenomen. De test bestaat uit vijf vakken: Engels, Thais, wiskunde, maatschappijstudies en algemene science. De scores van het eindexamen zijn deels bepalend bij de toelating tot universiteiten. (Zie verder de pagina Onderwijs)

– En weer doen de media een oproep om het vermaledijde voorstel voor de mediawet te herzien. Voorzitter Thepchai van de Confederation of Thai Journalists zei gisteren op een seminar dat de beoogde wet niet tot doel heeft de media te hervormen maar om het werk van de media te controleren. De te vormen mediaraad met onder anderen vier topambtenaren dient als taak te hebben de media en de kwaliteit te reguleren maar ze mag zich niet bemoeien met het werk van de media.

De voormalige deken van de faculteit communicatiemanagement (Chulalongkorn universiteit) zegt dat mediahervormingen nodig zijn omdat het bij de boodschappers aan sociale verantwoordelijkheid en ethiek ontbreekt, wat negatieve gevolgen voor het publiek heeft. Hij vraagt de mediaorganisaties, die tegen de wet zijn, uit te leggen hoe ze zichzelf denken te hervormen en hun werk te verbeteren.

– Het tweede vijfjaarlijkse klimaatrapport is gisteren vrijgegeven door het Thailand Research Fund. Het bevat een schat aan gegevens, te veel om op te noemen. Om er enkele te noemen:

De hoogste, gemiddelde en laagste temperatuur is gestegen met respectievelijk 0,96, 0,92 en 1,04 graden Celcius. De regenval is de laatste 60 jaar toegenomen. Sinds 1970 zijn stormen sterker dan tropische depressies en ze komen vaker voor. Droogteperiodes worden waarschijnlijk langer.Volgens een wetenschappelijk model in één studie stijgt de zeespiegel de komende 30 jaar 10 tot 20 cm. Meer weten? Klik hier: Climate change report urges all sector to take action


 

Guru Bangkokian Phones

4 februari – Je bent wat je vasthoudt, kopt Guru boven haar omslagartikel. En nu even geen flauwe seksueel getinte opmerkingen maken, want het vrijdagmagazine van Bangkok Post doelt op mobieltjes.

Guru schrijft: ‘We zijn allemaal vertrouwd met het gezegde “Don’t judge a book by its cover”, maar in 2017 beoordelen we mensen op hun mobieltje. Denk er maar eens over na. Een enkele blik onthult bijna alles over de persoon. Soms geven ze zelfs te veel informatie.’

Om dat te adstrueren somt Guru enkele types telefoonzombie [zoals ik ze noem] op, die je in Bangkok kunt aantreffen. In een mini-serie kies ik er drie uit, maar vandaag begin ik met de illustratie op de cover. De mensheid heeft wel vooruitgang geboekt, vindt u niet?


 

THAI toestel in volle vlucht

Opinie: Strijd tegen corruptie begint aan de top

4 februari – Bestrijding van corruptie begint aan de top. Kijk, dat is nog eens een verstandige opmerking. Ik citeer: ‘We hebben niet meer wetten nodig tegen corruptie, alleen meer goede voorbeelden van degenen die fatsoenlijk zijn en genoeg macht hebben en achter degenen aangaan die in de bovenlaag van de samenleving corrupt zijn. Wanneer de grote vissen gevangen gaan worden, neemt corruptie af en zal Thailand’s positie op de anti-corruptie index stijgen.’

Hoe simpel, maar hoe onmogelijk kan de uitbanning van corruptie zijn, want zoals Thitinan Pongsidhurak op de opiniepagina van Bangkok Post constateert: ‘De Thaise autoriteiten willen niet echt achter corruptie aangaan omdat dit te dicht bij hun hart en zakken komt. Als in Thailand korte metten wordt gemaakt met corruptie, zal blijken dat heel weinigen van de grote vissen, als ze er al zijn, clean zijn.’

logo Thitinan PongsudhirakThitinan wijst op het Rolls Royce schandaal: ‘Het Britse bedrijf heeft onder ede verklaard ‘agents of the state of Thailand and employees of Thai Airways’ te hebben omgekocht.

De krantenkoppen bevatten veel huff and puff [Mooie uitdrukking, letterlijk gehijg en gepuf]. Thai Airways heeft oppervlakkige verklaringen uitgegeven over haar voornemen om de bovenste steen boven te halen. De NACC en de Rekenkamer hebben rumoer gemaakt over onderzoeken.’

‘Maar is er geen vooruitgang geboekt en zal er geen vooruitgang zijn, zoals vaak in het verleden het geval is geweest. Ondanks de publieke verontwaardiging is premier Prayut niet bereid zijn toverstokje van artikel 44 te gebruiken. Hier is een corruptiezaak die de Thaise autoriteiten op een dienblad aangeboden hebben gekregen, niettemin lijken ze onwillig om erachter te gaan met de volle kracht die nog over is van de Thaise wet.’

Moet ik doorgaan Thitinan te citeren? Zelden zo’n to the point commentaar gelezen dat in een paar goed gekozen zinnen de vinger op de zere plek legt.

Thitinan zegt het nog maar eens: ‘De reden waarom corruptie niet hard wordt aangepakt, is omdat we niet weten waar te beginnen met de paar machtigen die er bij betrokken zijn. Degenen aan de top die corruptie zouden moeten uitbannen, moeten clean zijn en bereid de confrontatie aan te gaan met de boosdoeners in een netwerksamenleving waar de sociale afstand tussen netwerkleden erg klein is. Corruptie te lijf gaan betekent boeven aanpakken die jij en je vrienden en familie misschien kennen.’

‘Wanneer de weinigen aan de top mild zijn over corruptie, of zelfs medeplichtigen of daders worden, dan zal corruptie zich alleen maar verder verankeren. Wanneer je slechte voorbeelden om je heen hebt, zullen sommige Thai in bepaalde posities denken dat ze kunnen wegkomen met kleine corruptie en regelrechte diefstal, zoals het recente geval van de adjunct directeur-generaal die onverholen schilderijen uit een hotel in Japan meenam.’

‘De Japanners zijn vriendelijk voor hem geweest, maar de Thaise autoriteiten dienen hem ten voorbeeld te stellen. Dat doen ze waarschijnlijk niet. Hijzelf zal zijn daad wel rationaliseren dat hij slechts een van velen is, dat er mensen boven hem staan die niet vies zijn van corruptie en belangenconflicten.’

Thitinan besluit: ‘Het wordt tijd om Thailand’s anti-corruptie pretenties en hypocrisie te laten varen en ernst te maken met de strijd tegen corruptie.’ (Bron: Bangkok Post, 3 februari) (Zie verder de pagina RR Vliegtuigmotoren en de pagina Corruptie 2)

Klikspaan in corruptiezaken krijgt hulp

4 februari – De constructie lijkt op die van de kroongetuige, waarbij een verdachte strafvermindering krijgt in ruil voor een verklaring tegen andere verdachten. Zoiets heeft het ministerie van Financiën bedacht in de strijd tegen corruptie. Wie steekpenningen betaalt en de ontvanger onthult, komt er met een boete vanaf.

Apisak TantivorawongMinister Apisak (Financiën) maakte het opvallende voorstel bekend dat een reactie lijkt op de recent bekend geworden corruptieschandalen en tot doel heeft de corruptie bij overheids aanbestedingen te bestrijden.

De deal wordt geregeld in een amendement op de strafwet; volgens Apisak wil premier Prayut dat die binnen een maand van kracht wordt. De premier hoeft daarvoor alleen maar artikel 44 van de interim-grondwet in te zetten, zodat de zaak snel beklonken is, zegt hij.

Volgens de huidige wet krijgen gever en ontvanger van steekpenningen dezelfde straf, zelfs wanneer de gever geen steekpenningen wilde geven maar bevreesd was de corruptie aan de grote klok te hangen. China en andere landen hebben al wetten die voorzien in een boete en voorwaardelijke vrijlating voor de gever.

Het nu voorgestelde amendement is een van de maatregelen, door Financiën voorgesteld om corruptie uit te bannen. Ze worden binnenkort voorgelegd aan het kabinet. In de zaak van de Rolls Royce vliegtuigmotoren is RR er in Engeland vanaf gekomen met het betalen van een forse afkoopsom.

Apisak zegt dat Financiën ook overweegt voor te stellen om de verjaringstermijn van 20 jaar te schrappen, want corruptiezaken kunnen lang duren. Maar dat moet zorgvuldig worden bekeken want zou in strijd kunnen zijn met mensenrechten wanneer een rechtszaak zich eindeloos voortsleept. In augustus wordt de nieuwe wet op de aanbestedingen van kracht. Die voorziet in een integriteitspact en het Construction Sector Transparency Initiative. (Bron: Bangkok Post, 3 februari) (Zie verder de pagina Corruptie 2)

Of het allemaal zoden aan de dijk zet, valt te bezien. Zie hiervoor de beschouwing van Thitinan hierboven. Ikzelf denk dat de meeste potentiële klikspanen hun mond houden, wat niet zo vreemd is in een land waarin huurmoordenaars tegen een schappelijk prijsje zijn in te zetten.

Update: Het klikspaan-voorstel heeft gemengde reacties opgeroepen. Twee leden van de nationale hervormingsraad (NRSA) vinden het een goed idee, maar de voorzitter van de industrieraad van Chachoengsao vindt dat geven en ontvangen geen verschil mogen maken bij corruptie met wederzijdse instemming.

Voorzitter Seri van de NRSA-commissie politieke hervormingen zegt dat bedrijven geen steekpenningen willen betalen maar dit onder dwang doen omdat ze contracten willen.Het voorstel schrikt vermoedelijk functionarissen af om steekpenningen te vragen.

Klong Toey 2

Tegenhouden TPP gunstig voor RCEP

4 februari – Het besluit van de Amerikaanse president David Trump om zich terug te trekken uit het Trans-Pacific Partnership (TPP) zal velen in Thailand goed doen [met name de patiëntenverenigingen en belangengroepen van boeren, red.]. Trumps besluit opent ook mogelijkheden voor de Aziatische tegenhanger, het Regional Comprehensive Economic Partnership (TCEP) dat eveneens nog in de steigers staat.

Niettemin zegt Leslie Alan Glick, verbonden aan een Amerikaans bureau dat gespecialiseerd is in handel, dat het TPP niet dood is. De zogenaamde vrijhandelsovereenkomst [wat critici bestrijden] kan overleven zonder de VS en Thailand, dat zich er niet bij heeft aangesloten, kan er nog van profiteren. Bovendien betwijfelt Glick of de VS er definitief uit is.

Op dit moment ja, zegt hij, maar de reden voor het TPP waren de Amerikaanse zorgen over China’s dominantie van de Aziatische handel. ‘Het lijkt me niet logisch dat de VS stil blijven zitten en China laten domineren’, aldus Glick die erop wijst dat Trumps handelsadviseur een sterke opponent van de dominantie van China is en zal proberen de president op andere gedachten te brengen.

Glick adviseert Thailand om een bilaterale handelsovereenkomst (FTA) met de VS te sluiten: ‘Thailand kan veel voordelen behalen zonder dat het zich zorgen hoeft te maken over andere landen.’ Hij vindt verder dat het goed zou zijn als het land zich aansluit bij het TPP, zelfs zonder de VS, omdat het dan kan profiteren van lagere tarieven en open markten in elf landen, inclusief Mexico en Canada.

Het TPP is na uitgebreide onderhandelingen in oktober 2015 opgericht door twaalf Pacific Rim landen. Ze zijn goed voor 40 procent van de wereldhandel, 40 procent van Thailands handel en 45 procent van Thailands foreign direct investments.

Het RCEP is in november 2012 gelanceerd door de tien Aseanlanden met zes dialoogpartners waaronder China. Tezamen beheersen ze 29 procent van de wereldhandel. Er is inmiddels zestien maal onderhandeld, de laatste keer in december 2016 in Indonesië. Deze maand komen de landen naar verwachting in Japan bijeen.

Beide pacten overlappen elkaar op veel gebieden. In tegenstelling tot het TPP kent het RCEP echter geen eisen ten aanzien van milieu en arbeidsomstandigheden, die met name sterk door de VS zijn gepusht, maar bij de andere landen niet erg populair zijn. (Bron: Bangkok Post, 3 februari) (Zie verder de pagina Trans-Pacific Partnership)

Januari: Consumentenvertrouwen schiet omhoog

4 februari – Regeringen deinzen er niet voor terug een veer in een bepaald lichaamsdeel te steken, maar deze keer doet de University of the Thai Chamber of Commerce (UTCC) dat voor de Thaise regering. Want het consumentenvertrouwen is in januari naar een recordhoogte gestegen en dat schrijft Thanavath Phonvichai, vice-president research, onder andere toe aan de stimuleringsmaatregelen van de regering en de belastingaftrek voor aankopen in december. Andere factoren waren de gestegen export en hogere prijzen voor agrarische producten.

De index consumentenvertrouwen steeg vorige maand van 73,7 naar 74,5 punten, het hoogste niveau van de afgelopen elf maanden. Het was de tweede achtereenvolgende maand waarin de index omhoog ging. In juni vorig jaar werd ook een record geboekt, maar dat was een laagterecord in 25 maanden.

Thanavath steekt nog niet de vlag uit. Consumenten zullen waarschijnlijk  in het eerste kwartaal behoedzaam omgaan met hun uitgaven vanwege zorgen over de mondiale economische vooruitzichten.

In het tweede kwartaal verwacht hij weer een herstel van het consumentensentiment wanneer de regering geld gaat uitgeven uit haar middenjaars budget van 190 miljard baht. Dat geld gaat voor meer dan de helft naar achttien clusters in het land voor de financiering van lokale ontwikkelingen. De eerste geldinjecties vinden in april of mei plaats. De regering hoopt dat goed voorbeeld goed doet volgen oftewel dat het de achterblijvende particuliere investeringen stimuleert. (Bron: Bangkok Post, 3 februari)

Akarakit Worarojchroendet arriveert bij het NSB

Akarakit: Eigenaar of bewaarder van Lamborghini?

4 februari – Speed racer Akarakit Worarojchroendet (30), alias Benz Racing, heeft zich gisteren in het gezelschap van zijn advocaat en mama gemeld bij het Narcotica Suppression Bureau (NSB) om eens haarfijn uit te leggen hoe hij aan een Lamborghini van 20 miljoen baht komt. Want, hoewel geregistreerd op zijn naam, is de wagen vermoedelijk eigendom van drugsbaron Xaysana.

Bangkok Post lijkt vandaag wel De Telegraaf, want besteedt een groot openingsartikel plus vier koloms foto aan de man, die evenals gisteren wordt omschreven als de echtgenoot van tv-actrice Napapa ‘Patt’ Tantrakul. Nou ja, achter elke sterke man staat een sterke vrouw, luidt de uitdrukking, hoewel nu iets minder sterk want ze is hoogzwanger.

Gebleken is, aldus adjunct NSB-commandant Pornchai dat hij eind vorig jaar enkele luxe auto’s en zware motorfietsen te koop  heeft gezet. Pornchai heeft de kopers gevraagd zich te melden. Gebleken is ook dat hij Natthapol Nakkham, alias Boy, al drie jaar kent. Die man, gearresteerd tijdens een drugssmokkel, had de politie op het spoor gezet van hi-so en celebs die in Bangkok eigendommen van de drugsbaron in bewaring hebben genomen.

Het NSB bereidt momenteel een anti-drugs operatie voor in maart. Het verzamelt bewijs zodat ze huiszoekingsbevelen kan aanvragen om bezittingen van Xaysana op te sporen en arrestatiebevelen om andere grote jongens van zijn netwerk te kunnen aanhouden, die op de vlucht zijn. De Royal Thai Police zegt dat aan buurlanden medewerking zal worden gevraagd.

De Lamborghini en een donderdag gevonden KTM 120 Super Duke motorfiets zijn naar het parkeerterrein van de NSB gebracht om daar te worden onderzocht op vingerafdrukken en DNA.

Verder vult de krant twee kolommen met de voorgeschiedenis volgens het principe copy and paste. Ach ja, waarom niet: de krant moet vol, maar in Nederland gaan kwaliteitsmedia niet zo te werk. Die vatten de voorgeschiedenis bondig samen in enkele zinnen.

Wanneer bewezen wordt dat Akarakit bezittingen van het drugsnetwerk beheert, zijn de rapen gaar dan wordt hij vervolgd voor betrokkenheid bij het criminele drugsnetwerk. In het bericht van gisteren vertaalde ik speed racer als coureur, maar bij nader inzien gebruik ik toch maar de Engelse term want speed racing is m.i. een aparte tak van de autosport.

RR-corruptie: THAI krijgt geen informatie van RR

Charamporn Jotikasthira4 februari – Rolls Royce, verwikkeld in een corruptiezaak waarbij Thai Airways International (THAI) en PTT Plc zijn betrokken, weigert THAI informatie te verstrekken. En om er gelijk maar een persoonlijke noot aan toe te voegen: Gelijk hebben ze, want dat biedt THAI de kans om daarmee te sjoemelen en zichzelf vrij te pleiten – je weet het maar nooit in dit van corruptie doortrokken land.

En opnieuw moet ik me door oud nieuws worstelen in dit bericht plus een hoeveelheid vage informatie. Wat dacht u van: THAI president Charamporn zei gisteren dat het onderzoek van het bedrijf een reeks incidenten heeft opgeleverd ‘believed to be linked to the alledged bribery’.

Charamporn zegt dat RR geweigerd heeft informatie te delen omdat de informatie, die ze aan het Serious Fraud Office (SFO) heeft gegeven, vertrouwelijk is. Op 24 januari vroeg THAI ook al om informatie aan het SFO. Dat heeft geantwoord binnen 20 dagen te reageren. Charamporn zegt verder dat THAI alle beschikbare informatie deelt met de NACC, die zoals bekend de leiding heeft van het fraudeonderzoek.

THAI heeft twee onderzoekspanels aan het werk gezet: één onderzoekt het betalen van steekpenningen in de periode 1991-2005 (ontdekt door het SFO) en het andere verdiept zich in de aanbestedingsprocedures bij de aankoop van motoren en opdrachten voor onderhoudswerkzaamheden. (Zie verder de pagina RR Vliegtuigmotoren voor alle voorgaande berichten en de pagina Corruptie 2)

Mekong met eilandjes voor Chiang Saen

Rotseilandjes in Mekong: Prayut houdt zijn poot stijf

4 februari – Mooi stukje Mekong, vindt u niet. Maar het is niet alleen mooi, het is ook als broedplaats nuttig voor vissen, zoals de giant catfish. Maar het voortbestaan is in gevaar gekomen door een overeenkomst over de navigatie op de rivier, die in december is goedgekeurd door het kabinet.  De rivier moet bevaarbaar zijn voor (Chinese) vrachtschepen van 500 ton en daarom moeten de rotseilandjes verdwijnen.

Bewoners en milieuactivisten verzetten zich. Ze wijzen erop dat het ecosysteem van de stroomversnellingen wordt vernield, dat ze minder aantrekkelijk worden voor toeristen en dat het levensonderhoud van bewoners die van de visserij afhankelijk zijn, wordt bedreigd.

Premier Prayut speelt de bal terug en deinst ook niet terug voor een stevige steek onder water. ‘Zijn de mensen die zich verzetten, werkelijk locals die zich verzetten of zijn het NGO’s die hierna naar een volgend project gaan?’

Hij vindt dat de bewoners moeten proberen de voordelen van het project te begrijpen, en belooft hoorzittingen . Als de mensen het er daarna nog niet mee eens zijn, gaat de regering door tot het project wordt goedgekeurd. Het is belangrijk, zegt Prayut, dat de mensen de stem van de meerderheid erkennen. ‘Het is niet juist als een paar tegenstemmen het project kunnen stoppen.’

Meer over de milieugevolgen en andere berichten over de rivier op de pagina Mekong: Brood uit het water.

Straatveger dood gereden door dronken automobilist

4 februari – ‘Drink driving equals killer’ luidt de tekst op de plakkaten die leden van een anti-drank netwerk [geen details] gisteren toonden toen ze een open brief aan gouverneur Aswin van Bangkok overhandigden met het verzoek te zorgen voor een veiliger werkomgeving van gemeentepersoneel. Aanleiding was de dood van een straatveger (50) die zondagochtend vroeg terwijl ze aan het werk was bij een hit-and-run aanrijding in Sai Mai om het leven kwam.

De bestuurder meldde zich maandag bij de politie en bekende schuld. Hij reed de vrouw aan na een avondje (nachtje?) bier drinken met vrienden. Hij verklaarde dat hij minder dan 100 km per uur reed en was weggedoezeld toen hij de vrouw passeerde. Hij zou niet geweten hebben dat hij haar had geraakt.

In de open brief vraagt het netwerk aan de gemeente de zaak te blijven volgen zodat een passende straf wordt uitgedeeld en ook bij andere dronken bestuurders. Het netwerk doet verder een beroep op bedrijven die geld verdienen aan alcohol, bewustzijns campagnes te organiseren tegen rijden onder invloed en de alcoholwetten na te leven.

Jaarlijks sterven 25.000 personen in het verkeer. 35 tot 40 procent van de ongelukken is te wijten aan drankmisbruik.

Aanrijding en brand in Prachin Buri

Kort nieuws zaterdag 4 februari

– Het lijkt wel een sneeuwlandschap, maar het is schuim waarmee de brandweer gisteren in Prachin Buri een brand bluste, die was uitgebroken na een kop-staart botsing tussen  twee trucks met oplegger. Door de aanrijding ontstond een kettingbotsing met elf voertuigen. Eén persoon kwam om het leven en drie werden ernstig gewond. Eén vrachtwagen vervoerde tapioca en de andere suiker. Zo, weten we dat ook weer.

– De Poolse nationale luchtvaartmaatschappij, die van 1997 tot 2000 op Thailand vloog, wil de directe vlucht naar Bangkok heropenen. Leidinggevenden van LOT Polish Airlines hebben dat minister Arkhom (Transport) laten weten. De maatschappij wil zo snel mogelijk een groeiend aantal ‘kwaliteitstoeristen’ van dienst zijn. De vluchten worden later dit jaar hervat, zo is afgesproken in een gesprek tussen LOT en de minister.

In de oorspronkelijke overeenkomst kreeg LOT toestemming voor drie vluchten per week, nu wil ze tijdelijk elke dag op Bangkok vliegen. Het bedrijf wil tevens haar codepartnership in het winterseizoen 2018 op de route uitbreiden.

– De pick-up truck, voorheen eigendom van onderwijzeres Jomsap, die achttien maanden onschuldig gevangen heeft gezeten voor een hit-and-run ongeluk in 2005, wordt in de Toyota fabriek onderzocht op krassen. Het is niet aannemelijk dat die gevonden worden, want de aanrijding met een bejaarde motorfietser werd veroorzaakt door een andere pick-up, volgens getuigen bestuurd door een man.

De zaak heeft veel aandacht getrokken vanwege het slordige politieonderzoek destijds (hoewel de politie dit ontkent) en de gerechtelijke dwaling van de rechtbank en het hooggerechtshof. Alleen het Hof van Beroep vond het bewijs niet overtuigend en sprak haar vrij.

Van 8 tot 10 februari beslist de rechtbank van Nakhon Phanom of de zaak in aanmerking komt voor herziening. Daarover beslist vervolgens het hooggerechtshof. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina De zaak Jomsap)

– Regeringswoordvoerder Sansern beschuldigt politici in Songkhla ervan boeren tegen de regering op te stoken omdat de overstromingen hebben geleid tot een tekort aan zaden. Hij zei gisteren dat de actie politiek gemotiveerd is. De regering heeft al de eerste steun verleend en werkt hard om ervoor te zorgen dat ze alle hulp krijgen, die ze nodig hebben. Verschillende functionarissen van lokale besturen zeggen dat de meeste boeren niets moeten hebben van de anti-regeringsretoriek.

Sansern zegt dat elke getroffen provincie 3 miljoen baht heeft ontvangen, gedoneerd door de bevolking. Met dat geld zijn zaden gekocht. Huishoudens in de getroffen gebieden hebben 3.000 baht ontvangen plus 1.113 baht per rai. Het Rice Department heeft 40 ton aan extra rijstzaden gestuurd.

– Follow-up op het bericht van 3 februari: Windmolenparken: Werk aan de winkel voor Alro. De exploitanten van windmolenparken krijgen een steuntje in de rug van lokale functionarissen in Nakhon Ratchasima. Ze zeggen dat de verhuur van de Sor Por Kor grond goed is voor 10 miljoen baht per jaar, geld dat ten goede komt aan boeren en landloze mensen. Het provinciaal kantoor van Alro, dat de desbetreffende gronden beheert, heeft daar gisteren op gewezen.

Zoals bekend heeft de Supreme Administrative Court in één geval in Chaiyaphum de verhuur onrechtmatig genoemd, omdat de gronden een agrarische bestemming hebben. Daarmee is een precedent geschapen voor alle 19 exploitanten van windmolenparken (al aangelegd of in voorbereiding) op  Sor Por Kor grond.

– Het contract tussen importeur Bestlin en het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok voor de levering van 489 NGV-bussen (aardgas) wordt mogelijk geannuleerd omdat de bussen niet op de contractueel vastgelegde datum zijn geleverd. Dinsdag valt daarover een besluit omdat dan een bepaalde termijn is overschreden. Als ik voor BP werkte, zou ik willen weten: en wat gebeurt er in het geval van annulering? Maar dat lees ik niet, ik lees alleen oud nieuws. Dus daar moet ik het helaas bij laten. De juiste vragen stellen is een kunst.

– De leraar uit Bhutan die een week vermist is geweest en zondag buiten bewustzijn werd gevonden in Pak Nam (Samut Prakan), is aan de beterende hand en wordt vermoedelijk binnen een week uit het ziekenhuis ontslagen. Hij wordt behandeld aan een infectie in zijn been en krijgt mineralen om  aan te sterken. De politie heeft hem nog niet kunnen ondervragen. Gisteren kreeg hij bezoek van de Bhutanese minister van Werkgelegenheid.

– De dreigementen met een moordaanslag die premier Prayut en vice-premier Prawit hebben ontvangen, komen vermoedelijk uit het buitenland en zijn afkomstig van lieden die gevlucht zijn omdat ze verdacht werden van majesteitsschennis. [bron niet genoemd]

Adjunct-woordvoerder Kritsana van de Royal Thai Police ontkent berichten dat een verdachte is aangehouden die Prawit heeft bedreigd. Adviseur Panitan van Prawit betwijfelt of het dreigement te maken heeft met de door de regering ingezette campagne voor nationale eenheid, die onder leiding van Prawit staat. Hij zegt dat moordsamenzweringen tegen regeringsleden zeldzaam zijn, maar de conflicten van de afgelopen jaren vragen wel om herziening van de veiligheid.

– Vierentwintig leerlingen zijn gisterochtend gewond geraakt, van wie negen ernstig, toen de omgebouwde vrachtwagen waarmee ze naar school werden gebracht, in Nam Pong (Khon Kaen)  slipte in het regenachtige weer en kantelde. De bestuurder zegt dat hij 60 km reed.


 

Tuk-tuk Thailand

Opinie: Laten we de Nederlandse tuk-tuk namaken

3 februari – Wie Thailand zegt, zegt tuk-tuk. Maar wie tuk-tuk zegt, kan ook Nederland zeggen. Want sinds 2008 worden in de Tuk Tuk Factory in ons land elektrisch aangedreven exemplaren geproduceerd en die worden geëxporteerd naar alle delen van de wereld.

Sirinya Wattanasukchai doet in haar wekelijkse column op de opiniepagina van Bangkok Post de oproep: Let’s copy the Dutch, want de tuk-tuks die in Thailand rijden, zijn luidruchtig, zorgen voor luchtvervuiling en om hem meer Thais te maken, schrijft Sirinya ‘hebben we een acrobatische rijstijl toegevoegd, waardoor die een must is voor avontuurlijk aangelegde toeristen’.

Thailand is trots op de tuk-tuk en beschouwt hem als nationaal symbool, alhoewel de Thaise tuk-tuk een adaptatie is  van de Japanse gemotoriseeerde rikshaw, die 60 jaar geleden voor het eerst in het verkeer opdook. Sirinya roept de Miss Universe verkiezing in 2015 in Las Vegas in herinnering, waar Miss Universe Thailand de prijs voor het beste nationale kostuum won met haar tuk-tuk kostuum (foto).

logo Sirinya WattanasukchaiThailand telt 20.000 tuk-tuks, die als taxi zijn geregistreerd. In Bangkok rijden er 9.000. De regering wil het aantal beperkt houden; het Department of Land Transport verleende in 2015 slechts 800 vergunningen voor nieuwe tuk-tuks. Een tuk-tuk kost 300.000 baht, de accu die 30.000 tot 50.000 baht kost, moet om de zoveel jaar vervangen worden. De onderhoudskosten zijn relatief laag, vergeleken met een auto.

Steun voor research en ontwikkeling van elektrische tuk-tuks krijgt de industrie niet van de regering. Sirinya vindt dat wel gewenst. Zo moeilijk is dat niet: kopieer gewoon de Nederlandse tuk-tuk. (Bron: Bangkok Post, 2 februari)

Minister Apisak (Financiën) hoopvol over NPL’s

3 februari – Twee berichten op de voorpagina van het Business katern van Bangkok Post lijken elkaar tegen te spreken: Apisak voorspelt daling van NPL’s, en CIMBT bezorgd over hypotheek NPL’s. Het tweede bericht heeft echter alleen betrekking op de CIMB Thai Bank, dus laat ik maar beginnen met het eerste bericht.

Minister Apisak (Financiën) kijkt in zijn glazen bol en zegt te verwachten dat het aantal slechte leningen (NPL’s: non-performing loans) aan het eind van het jaar minder zal bedragen dan eind vorig jaar. Hij baseert dat op de hoop dat de economie dit jaar tempo gaat maken. Vooralsnog blijven ze stijgen, maar in de loop van het jaar komt een kentering en zal het aantal naar beneden gaan. De minister denkt dat de economie dit jaar met 3,6 procent groeit, meer dan de voorspelling van 3,2 procent van vorig jaar.

Fitch Rating daarentegen voorspelde in een recent rapport dat de NPL’s blijven stijgen, daar de snelle toename van de verbetering van de gehele economie, met name in de huishoudelijke sector, voor asset-quality risks zorgt. [Wordt hiert bedoeld dat mensen weer als een gek gaan lenen?]

Elf banken die 85 procent van alle leningen voor hun rekening nemen, meldden eind 2016 een toename van de gemiddelde NPL-verhouding van 3,2 naar 3,5 procent. Een NPL is een lening met een betalingsachterstand van zes maanden tot 1 jaar. Special mention loans (achterstand 30-90 dagen) waren ook gestegen.

Apisak hoopt dat particuliere investeringen dit jaar een drijvende kracht zijn achter de economie, samen met investeringen van de overheid. Het ministerie lijkt echter toch minder hoopvol, want dat voorspelde voor dit jaar een groei van de particuliere investeringen met 2,7 procent tegen een nulgroei in 2016. Dat niveau wordt als laag beschouwd vergeleken met groeicijfers van 10 tot 18 procent in het verleden.

De Bank of Thailand (BoT) verwacht dat de vraag naar leningen van het MKB en grote bedrijven tot maart zal toenemen en de consumentenleningen stabiel blijven. Leners kunnen maar beter afzien van nieuwe leningen gezien de vrees voor stijgende NPL’s.

In het vierde kwartaal van 2016 nam de vraag naar zakelijke leningen toe vergeleken met het voorgaande kwartaal, voornamelijk van het MKB. Grote bedrijven leenden minder omdat ze interne financieringsbronnen gebruikten en geld genereerden door de uitgifte van aandelen.

Verwacht wordt dat financiële instellingen in het eerste kwartaal aanvragen voor hypotheken en andere consumentenleningen strenger gaan beoordelen [ik dacht dat ze dat al deden], rekening houdend met de slappe economische groei en vooruitzichten voor de huizenmarkt, aldus de BoT.

De CIMBT Bank verwacht dat de hypotheek NPL’s stijgen van 4,2 procent eind 2016 naar 4,5 procent eind van dit jaar. Ze stijgen al een aantal jaar, waarvoor kopers van huizen onder de 2 miljoen baht grotendeels verantwoordelijk zijn. In 2016 leed de bank een verlies van 630 miljoen baht. Om een verdere stijging te voorkomen wil de bank haar focus verleggen naar hogere inkomensgroepen met een minimum maandinkomen van 30.000 baht. Deze groepen kopen voornamelijk huizen van 3 miljoen baht en meer. (Bron: Bangkok Post, 2 februari)

Opinie: Overheid, pak corruptie in staatsbedrijven aan

3 februari – 1,3 miljard baht verdween tussen 1991 en 2005 in de zakken van ‘agents of the Thai state and employees of Thai Airways International’ en 385 miljoen baht in 2003 en 2004 in de dito zakken van PTT Plc functionarissen. Betaald door Rolls Royce Holdings Plc. Drie staatsbedrijven zijn beschuldigd van het incasseren van steekpenningen, betaald door General Cable Corporation in de VS. En op de Corruption Perceptions Index 2016 (CPI) is Thailand 25 plaatsen gezakt.

logo Wichit ChantanusornsiriVerslaggever economie Wichit Chantanusornsiri vraagt zich op de opiniepagina van BP af: Waarom denk ik dat we niet in staat zijn corruptie te stoppen? Hij wijst erop dat het aan het Britse Serious Fraud Office te danken is dat de corruptie bij de aankoop van Rolls Royce vliegtuigmotoren door THAI bekend is geworden. ‘Zonder deze onthullingen zouden we nooit geweten hebben dat twee grote staatsbedrijven betrokken waren bij corruptie en zouden de schuldigen ongestraft blijven.’ En misschien worden ze wel nooit bestraft, want op dit moment heeft de NACC niet voldoende informatie om te bepalen wie de schuldigen zijn.

De regering relativeert de duikvlucht op de CPI. Thailand heeft slechts 3 punten verloren en de duikvlucht van 25 plaatsen kan het gevolg zijn van het groter aantal landen dat is onderzocht (176 tegen 168 een jaar eerder). Maar we kunnen niet het feit verdoezelen dat corruptie in Thailand weliger tiert dan in veel andere landen, betoogt Wichit. Of om het anders te zeggen: andere landen doen het beter bij de bestrijding van corruptie.

Wichit somt vervolgens de wettelijke maatregelen op die zijn genomen om corruptie in de publieke sector te voorkomen. Het kabinet en het parlement hebben een nieuwe wet over publieke aanbestedingen goedgekeurd. Er is een Integrity Pact en een Construction Sector Transparency initiatief en het State Enterprise Policy Office werkt aan een wet over het bestuur van staatsbedrijven.

Zonder twijfel, eindigt Wichit, zijn deze maatregelen noodzakelijk. Maar het is nog steeds de plicht van de staat om de schuldigen achter de recent onthulde schandalen te vinden. In de ogen van de bevolking zijn dat de meest urgente kwesties die om actie vragen in de strijd tegen corruptie. (Bron: Bangkok Post, 2 februari) (Zie verder de pagina RR Vliegtuigmotoren voor alle voorgaande berichten en de pagina Corruptie 2)

Lamborghini

Drugsjacht op 40 plaatsen levert bitter weinig op

3 februari  – De voorpagina van Bangkok Post wordt vandaag gedomineerd door een 5-koloms foto van een Lamborghini (catalogusprijs 20 miljoen baht). [De foto in de krant is vanuit een beter standpunt genomen dan de websitefoto] De wagen is eigendom van coureur Akarakit Worarojchroendet (30), alias Benz Racing, de echtgenoot van tv-actrice Napapa ‘Patt’ Tantrakul.

Akarakit wordt ervan verdacht bezittingen van drugsbaron Xaysana buiten het bereik van Justitie te houden. Hij zegt zich vandaag te melden bij het Narcotics Suppression Bureau (NSB) om zijn naam te zuiveren.

De Lamborghini staat op naam van Akarakit, maar de politie vermoedt dat de bolide eigendom is van Xaysana. De wagen werd in eerste instantie niet gevonden tijdens een grootscheepse inval gisteren van 450 NSB en Amlo personeelsleden op 18 plaatsen in Bangkok en 25 in het land op zoek naar eigendommen van Xaysana, maar die zijn evenmin gevonden.

Pas ’s middags trof de politie na een tip de Lamborghini in een garage in Ram-intra (Bangkok) aan. Uit camerabeelden blijkt dat de wagen woensdagavond was weggehaald uit het huis van Akarakit, die ’s nachts per motorfiets was vertrokken.

In de woning en winkel van Akarakit, een pand van vijf verdiepingen in Din Daeng, vond de politie slechts twee pistolen, zes motorfietsen en een rode kentekenplaat. De politie richtte haar pijlen op Akarakit, nadat een drugssmokkelaar, lid van Xaysana’s network, tijdens zijn verhoor had verklaard dat celebs en hi-so personen in Bangkok zich hadden ontfermd over het vermogen van de drugsbaron uit Laos (zie Kort nieuws van donderdag). De ‘baron’ werd op 19 januari op Suvarnabhumi aangehouden.

Het enige succesje dat de politie gisteren boekte, maar losstaat van dit verhaal, was de arrestatie van een ambulancechauffeur in Nonthaburi. Hij paste op een huis dat werd gebruikt om drugs op te slaan alvorens ze te distribueren. ’s Avonds leverde de man drugs af bij klanten. De politie nam 20 kilo ketamine met een straatwaarde van 13 miljoen baht in beslag.

De publiciteitsmedewerker van actrice Patt vraagt op Facebook de bevolking  te wachten totdat Benz zich meldt. Patt is uitgerekend over tien dagen en kan maar beter niet gestoord worden.

In bijgaand kader een chronologisch overzicht van de drugsjacht van het NSB.

Windmolenparken: Werk aan de winkel voor Alro

3 februari – Hoe moet het verder met windmolenparken in Thailand, nu de Supreme Administratieve Court voor één park in Chaiyaphum een stokje heeft gestoken omdat het aangelegd zou worden op Sor Por Kor land, dat als bestemming agrarisch gebruik heeft? De rechtbank erkende dat windmolenparken in het belang van de bevolking zijn omdat ze elektriciteit opwekken, maar het zijn winstmakende bedrijven en ze leveren boeren geen direct voordeel op.

Werk aan de winkel dus voor het Agricultural Land Reform Office (Alro), want die uitspraak schept een precedent voor alle Sor Por Kor gronden in het land. Alro gaat alle contracten, die in Chaiyaphum en Nakhon Ratchasima zijn afgesloten met exploitanten van windmolenparken, nalopen om te zien of ze rechtsgeldig zijn. Contracten die in strijd met de wet zijn, worden aangepast.

Exploitanten gaat gevraagd worden na te gaan of hun project een voordeel heeft voor boeren. Als dat het geval is, wordt dit opgenomen in het contract. In beide provincies gaat het om 19 parken: 12 in Chaiyaphum (zes in bedrijf, zes in aanbouw en twee moeten nog beginnen) en 7 in Nakhon Ratchasima (twee in bedrijf, vijf in aanbouw).

De Energy Regulatory Commission praat volgende week met Alro over de ontstane situatie. De uitspraak komt hoogst ongelegen want Thailand wil het gebruik van alternatieve energie stimuleren om te voldoen aan de klimaatovereenkomst van Parijs. Als projecten moeten worden geschrapt, dient een noodprogramma te worden opgezet om de getroffen bedrijven te helpen, zegt commissielid Weerapol.

De zaak in Chaiyaphum is aanhangig gemaakt door tien boeren en de Association of Lawyers for Environmental Protection. Ze klaagden eerst bij de Administrative Court over de in 2009 aan Thep Sathit Wind Farm Co verhuurde 39 rai. (Zie ook het bericht van gisteren: Toekomst windenergie parken onzeker)

Stewardessen NokScoot

NokScoot heeft IOSA-registratie binnen

3 februari – Beetje dunne benen hebben ze, de stewardessen van NokScoot, de budgetmaatschappij met de leukst beschilderde toestellen. Maar deze naar seksisme riekende opmerking heeft natuurlijk niets te maken met het nieuws, hoewel ik dit toch even wilde melden, omdat het me me opviel.

NokScoot dus, een joint venture van Nok Air en Scoot uit Singapore, is de vijfde in Thailand geregistreerde maatschappij die de International Operational Safety Audit (IOSA) van de International Air Transport Association (IATA) met goed gevolg heeft doorlopen.

Dat wekt verwachtingen, want de Thaise luchtvaart ligt al sinds 2015 onder vuur omdat niet voldaan wordt aan alle internationale veiligheidsregels. De Civil Aviation Authority of Thailand (CAAT) is daarom druk bezig de Thaise maatschappijen te herbeoordelen voor de uitgifte van een Air Operator’s Certificate (AOC). Als die operatie is voltooid, zou de ICAO haar rode kaart moeten kunnen intrekken. NokScoot verwacht haar AOC in mei te ontvangen.

De IOSA registratie bevestigt dat NokScoot voldoet aan de veiligheidseisen van de IATA, regulatorische eisen en best practices bij de uitvoering, zegt directeur Piya. De IOSA, ontwikkeld door de IATA, stelt veiligheidsnormen. Het is het eerste internationaal erkend en geaccepteerd  evaluatiesysteem ter beoordeling van het operationele management en controlesysteem in de luchtvaartveiligheid.

NokScoot vliegt met drie Boeings 777-200 op vijf steden in China en op Taipei en Taiwan. Bangkok Airways en Thai Airways International hebben al een IOSA registratie en dan mis ik er nog twee. (Bron: Bangkok Post, 2 februari) (Zie verder de pagina Luchtvaartdienst onder vuur)

Legerchef: Prawit is in gevaar

3 februari – Vice-premier en minister van Defensie Prawit Wongsuwon is op de social media bedreigd met een moordaanslag. Legerleider Chalermchai neemt het dreigement serieus, maar hij raakt niet in paniek want belangrijke regeringspersonen worden al beschermd. ‘Alles is onder controle, niets ergs gaat gebeuren.’ Premier Prayut en Prawit hebben een onderzoek gelast.

Volgens Chalermchai is Prawit het doelwit omdat hij verantwoordelijk is voor veiligheidszaken. Hij zegt dat ook Prayut is bedreigd op de social media. Ook dat dreigement wordt onderzocht.

Prawit leverde gisteren commentaar op een analyse in de Washington Post. Volgens de krant is Thailand het tweede land ter wereld waar een coup in 2017 mogelijk is, met name na de verkiezingen. Maar Prawit spreekt dat tegen: Niemand wil een coup tenzij het land niet in staat is ‘to move on’.

‘Wanneer er verzoening is en wanneer alle Thai hun medewerking verlenen, is er geen aanleiding een coup te plegen’, aldus Prawit. ‘Als alle politici zich verzoenen en zonder conflicten voor de mensen zorgen, zal het leger geen coup plegen.’

Trafficking in Persons rapport 2016

TIP-rapport: Thailand verwacht voldoende

3 februari – Hope for the best, expect the worst, maar deze uitdrukking lijkt in Thailand te luiden: Expect the best. Minister Don (Buitenlandse Zaken) zei donderdag te verwachten dat Thailand een plaatsje omhoog schuift in het jaarlijkse Trafficking in Persons rapport van het  Amerikaanse State Department.

De minister wijst erop dat in 2016 333 mensenhandelzaken zijn onderzocht, 301 personen vervolgd en 268 veroordeeld. ‘Wij menen dat elke regering er een goed gevoel over zou hebben en zelfs zou bewonderen wat we hebben gedaan.’

Maar mensenrechtengroepen delen niet het enthousiasme van de minister. Nog steeds staan miljoenen migranten bloot aan uitbuiting in de visserij, de sekshandel en andere bedrijfstakken. [Ik denk dat deze opmerking niet specifiek betrekking heeft op Thailand]

De minister verwacht geen veranderingen onder Trump in het belang dat de VS hechten aan de strijd tegen mensenhandel, en voor Thailand blijft de strijd sowieso een prioriteit. Dinsdag leverde Thailand zijn anti-mensenhandel rapport in. Het TIP rapport verschijnt in juni. (Bron: Reuters, website Bangkok Post, 2 februari)

Mediawet: Hervormingsraad trekt aan de noodrem

3 februari – De media zijn teugen, vier commissieleden hebben aangekondigd dat ze uit protest hun lier aan de wilgen hangen en nu trekt de nationale hervormingsraad (NRSA) aan de noodrem. De whips van de NRSA zeggen in principe akkoord te gaan met het [draconische] voorstel van de commissie mediahervormingen voor een mediawet, maar ‘sommige details moeten herzien worden’, wat volgens mij een nette manier is om te zeggen dat het een waardeloos voorstel is.

De commissie is door de whips gevraagd haar voorstel te herzien. De geplande plenaire vergaderingen op maandag en dinsdag zijn geannuleerd. Woordvoerder Kamnoon licht toe dat de discussie gaat over de samenstelling van de te vormen mediaraad en de bevoegdheden die de raad krijgt. ‘We zijn het eens met het principe van zelf-regulering van de media. Maar de samenstelling van de mediaraad moet herzien en vastgesteld worden, alvorens we kunnen doorgaan met de kwestie van bevoegdheden.’

Overhandiging petitie media-organisaties tegen ontwerp-mediawetMedia-organisaties verzetten zich omdat ze vrezen voor overheidsinmenging [lees: censuur], maar dat hoef ik allemaal niet te herhalen; dat doet de krant zoals gebruikelijk wel. Gisteren leverden ze bij NRSA vice-voorzitter Alongkorn een petitie in met hun bezwaren (foto). Ze eisen het vertrek van commissievoorzitter Kanit, die ‘niets van de kwestie begrijpt’.

Zie verder het bericht van gisteren: Mediawet: Vier mede-opstellers stoppen ermee. De vier zijn overigens lid van een sub-commissie en beschuldigen Kanit’s commissie ervan hun voorstel te hebben gewijzigd.

Chiang Rai blaast de Mekong niet op

3 februari – De regering heeft nog geen besluit genomen om op verzoek van China rotseilandjes in de districten Chiang Saen en Chiang Khong (Chiang Rai) in de Mekong op te blazen om de bevaarbaarheid van de rivier voor grote vrachtschepen in het droge seizoen te verbeteren. De permanent secretaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft dat volgens de gouverneur van Chiang Rai bevestigd. Zoals bekend verzetten velen zich tegen de zoveelste aanslag op het ecosysteem van de rivier.

Kamnans, dorpshoofden en ambtenaren hebben de opdracht gekregen de bewoners van correcte informatie te voorzien. Naar het opblazen en baggeren van de rivier wordt al wel onderzoek gedaan door een Chinese bureau. Daarmee is het kabinet in december akkoord gegaan.

Op 5 februari wordt door een netwerk van lokale milieuactievoerders in Chiang Khong geprotesteerd tegen het project. Een fellow van het TDRI zegt Thailand geen enkel voordeel van opblazen heeft, want de grenshandel in beide districten bedraagt slechts 3 procent van de totale grenshandel. (Zie voor alle berichten over de aanslagen op de Mekong de pagina Mekong, brood uit het water)

Palen in Din Daeng om motorfietsers tegen te houden

Kort nieuws vrijdag 3 februari

– Op twee plaatsen in het district Din Daeng (Bangkok) zijn op voetpaden metalen palen geplaatst om motorfietsers tegen te houden die menen er te mogen rijden. De palen zijn geplaatst omdat stadsinspecteurs het te druk hebben om op motorfietsers te jagen die de regels overtreden. De twee plaatsen zijn gekozen omdat daar motorfietsers vaak het voetpad gebruiken.

De palen hebben ook al een naam: S-Guards omdat ze opgesteld staan in een nauwe S-vorm. Voetgangers en rolstoelgebruikers kunnen ongehinderd passeren. Vorige maand is elders in de stad geprobeerd met borden motorfietsers op voetpaden tegen te houden, maar die hadden geen enkel effect.-

– De National Human Rights Commission (NHCR) maakt zich zorgen over een toestroom van immigranten, als gevolg van alternatieven die door mensenrechtenadvocaten zijn voorgesteld voor de detentie van vluchtelingen en asielzoekers. De alternatieven [geen details] zijn gisteren besproken in een vergadering van de NHRC en de Coalition for the Rights of Refugees and Stateless Persons.

NHRC-lid Angkhana zegt dat veel vluchtelingen al meer dan 20 jaar in opvangkampen aan de grens met Myanmar en buiten de kampen in Bangkok en buurprovincies leven. Ze is blij met de goedkeuring van het kabinet van een immigratiewet. Die wet stelt duidelijke criteria voor de behandeling van illegale migranten en vluchtelingen. Er wordt samen met de Royal Thai Police een systeem opgezet om hen te screenen.

Een researcher van de CRRSP vindt dat gevangen gezette vluchtelingen op borgtocht vrijgelaten moeten kunnen worden met iemand die garant staat.

–  De leraar uit Bhutan die meer dan een week werd vermist, is weer terecht en wonder boven wonder – je weet maar nooit in Thailand – levend en wel. Zondag werd hij buiten bewustzijn aangetroffen in Pak Nam (Samut Prakan). De man is opgenomen in het ziekenhuis. Onduidelijk is wat er gebeurd is.

De leraar maakte deel uit van een groep leraren die een studiereis maakten. Hij was voor het laatst op 23 januari gezien. (Zie verder Kort Nieuws van 28 januari)

– Het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) wil het buskaartje duurder maken, want de schulden stapelen zich op bij het bedrijf en bedragen nu 100 miljard baht. Staatssecretaris Pichit (Transport) deed het voorstel voor de verhoging gisteren tijdens een vergadering met de bedrijfsleiding. Jaarlijks maakt de BMTA een verlies van 4 tot 5 miljard baht.

Pichit heeft de BMTA opgedragen een kosten-baten analyse te maken. Hij vindt dat er een einde moet komen aan de grote verliezen. De staatssecretaris vindt het eerlijker voor forenzen in Bangkok om het kaartje duurder te maken dan de schuldenlast op de schouders van de belastingbetalers te leggen. De tariefsverhoging is een korte-termijn maatregel, zegt Pichit, op de lange termijn moeten management, marketing en personeelsbeleid gestroomlijnd worden.

Pangolin rugschilden– De douane heeft in december op luchthaven Suvarnabhumi 2,9 ton aan rugschilden van pangolins (schubdieren) onderschept die vervoerd werden van de Democratische Republiek Congo naar Vientiane met China of Vietnam als mogelijke eindbestemming. De schilden hebben een waarde van 29 miljoen baht en in China en Vietnam leveren ze bij verkoop 100 miljoen baht op.

De schilden worden vaak verwerkt in traditionele medicijnen, afrodisiacum (lustopwekkend middel) en levenselixer om de levensduur te verlengen. Sinds 2012 heeft de douane negen verschepingen van pangolin rugschilden onderschept.

– De 100 (min 1) NGV-bussen die op de kade van Laem Chabang staan omdat de douane er beslag op heeft gelegd, staan er nog wel even want de importeur van de in totaal 489 nieuwe bussen voor de BMTA wil slechts een deel van de opgelegde boete betalen wegens ontduiking van de importheffing. Het  bedrijf zegt dat eerst bewezen moet worden dat de bussen in China zijn geproduceerd en niet in Maleisië. Ik laat het hierbij; wie de affaire heeft gevolgd, weet hoe de zaak in elkaar steekt.

– Thai Airways International levert vandaag bij het ministerie van Transport de resultaten in van haar voorlopig onderzoek naar het corruptieschandaal met de RR motoren. Twee panels hebben onderzoek gedaan: een naar de verdachte aankopen destijds (1991-2005) en een naar de aanbestedingsprocedure die THAI hanteert bij de aankoop van motoren en onderhoudswerkzaamheden.

Overigens heeft de NACC de leiding over het onderzoek naar de fraude, want die wordt als enige geïnformeerd door het Britse Serious Fraud Office, dat de corruptie heeft ontdekt. (Zie verder de pagina RR Vliegtuigmotoren voor alle voorgaande berichten)

– Eigenlijk geen nieuws, want projecten in Thailand hebben vaak te maken met vertraging. Dus ik houd het kort. Het Thai-Chinese hogesnelheidstrein project loopt vertraging op door verschillen in meetsystemen van de railspecificaties. China huurt Thaise experts om het probleem te helpen oplossen voordat de aanbestedingsprocedure en de aanleg beginnen. Het is de bedoeling dat volgende maand een tracé van 3,5 km in Nakhon Ratchasima wordt getest.  (Zie verder de pagina Spoorwegen)


 

Persconferentie Prayut

Opinie: Waarom wil de regering de pers aan banden leggen?

2 februari – The reason the govt wants media control kopt Bangkok Post boven het wekelijks commentaar van Surasak Glahan op de opiniepagina. Me dunkt:dat lijkt me nogal voor de hand liggen, in ieder geval niet om zeggenschap te hebben over de cartoons met bijvoorbeeld Andy Capp als notoire zuiplap en hufter.

Surasak werpt de vraag op naar aanleiding van de commotie die is ontstaan over het voorstel voor een mediawet, die volgens de critici de vrijheid van pers in gevaar brengt. [Die trouwens al in gevaar is omdat gevoelige informatie over het koningshuis niet wordt gepubliceerd.] Hij schrijft dat de wet alleen van voordeel is voor de regering en bureaucratie die gemakkelijk kritische berichtgeving kunnen tegenhouden. De enige reden waarom de regering de wet niet stopt is haar ambitie om haar macht voort te zetten of weer naar de top stijgen.

logo Surasak GlahanSurasak: ‘Ik ben niet overdreven negatief. Het leger is het gelukt tegenstanders monddood te maken. De grondwet die ze nastreven, geeft hen meer macht door de benoemde Senaat. Voorts is de Computer Crime Act gewijzigd, waardoor de staat het leven van mensen kan beheersen. Het leger heeft de weg geëffend voor rust en orde. De heerschappij overnemen van de media is een logische volgende stap om de rust te bewaren.’

Wanneer het voorstel wet wordt, wordt de Thaise pers in een onbekend gebied gesleept van strenge staatscontrole, waar hun collega’s in Vietnam, China en Laos al mee te maken hebben. Consumenten kunnen meer eenvormige berichtgeving verwachten, minder gevarieerde inhoud en zelf-censuur van de boodschapper. De journalisten in de genoemde landen hebben ermee leren leven, ze kennen de regels van het spel en ik vermoed dat degenen die ze overtraden nu op water en brood leven.

Zo’n soort bewind wacht de Thaise pers als het spel gespeeld wordt door een (in te stellen) mediaraad met vijf leden van de media, vier topambtenaren en vijf personen uit andere sectoren. De raad gaat vergunningen verlenen en kan die intrekken en bepaalt ook de ethische en professionele normen. De BBC Worldservice zag de bui al hangen na de coup van 2014, want stelde de in 2006 geschrapte Thaise versie weer in gebruik om de Thaise consumenten een alternatief te bieden.

De Computer Crime Act perkt civiele vrijheden in en bevordert een Big Brother-achtige samenleving, schrijft Suranand. Maar de voorzitter van de NRSA-commissie die het voorstel doet, zit er niet mee. ‘Als je niets verkeerd doet, hoef je nergens bang voor te zijn.’

Suranand: ‘Niemand van ons kan erop vertrouwen dat de mediaraad, die voor het grootste deel uit journalistieke leken bestaat, met zinnige ethische regels komt. […] Niemand van ons kan zich veroorloven om op zijn lauweren te rusten. Dit gaat niet alleen om beperking van de persvrijheid, maar is een stap verder naar volledige controle over de Thaise bevolking.’(Bron: Bangkok Post, 1 februari)

Foto: Persconferentie door premier Prayut.

Mediawet: Vier mede-opstellers stoppen ermee

2 februari – Niet alleen de media verzetten zich tegen de draconische mediawet die op stapel staat, maar vier leden van de commissie, die het voorstel heeft gedaan, en zelf jarenlang in de media hebben gewerkt, hebben uit protest hun ontslag aangeboden. Vandaag wordt het voorstel aangeboden aan de plenaire vergadering van de nationale hervormingsraad (NRSA). De NRSA krijgt vandaag ook een pittige protestbrief van de Confederation of Thai Journalists.

De Thai Journalists Association (TJA) lanceert vandaag een campagne om de bevolking, met name online gebruikers, te informeren over de negatieve gevolgen van de wet wanneer die is aangenomen. De TJA vraagt de media en voorvechters van democratie hun profielfoto op de social media te wijzigen in het campagne logo, een geketende duif met een bericht waarin geëist wordt een eind te maken aan de onderdrukking van de media. Tevens wordt een openbaar forum georganiseerd.

Voormalig voorzitter Chakkrit van de National Press Council of Thailand, roept de vorige versie van de mediawet in herinnering, die is opgesteld door het National Reform Committee, de voorganger van de NRSA. Die versie steunde het werk van de media en maakte zich sterk voor de vrijheid van de pers.

‘Maar nadat de NRSA commissie mediahervormingen het ontwerp had overgenomen, veranderde ze de essentie’, zegt Chakkrit. Het overige commentaar van hem is door anderen al vaak genoeg gegeven, dus laat ik onvermeld.

Thailand verliest marktaandeel aan CLMV-landen

2 februari – Nu de Asean Economic Community (AEC) haar tweede jaar ingaat, begint duidelijk te worden dat Thailand marktaandeel in agrarische en bewerkte agrarische producten dreigt te verliezen aan de CLMV-landen, Cambodja, Laos, Myanmar en Vietnam.

Aat Posanwanich, directeur van het Center for International Trade Studies van de UTCC, zegt dat de vier buurlanden nieuwe productiebases beginnen te worden in plaats van Thailand. Veel toonaangevende internationale bedrijven trekken hun fabrieken terug uit Thailand. Ook, omdat ze dichtbij bij China liggen, kunnen de landen Thaise producten importeren voor her-export naar de grote Chinese markt. Nog belangrijker is evenwel dat de CLMV-landen de hoogste economische groeicijfers hebben, gemiddeld 7 tot 8 procent met het vooruitzicht van een sterke doorgaande groei de komende vijf jaar.

Aat denkt dat Thailand dit jaar 10 procent aan marktaandeel in de genoemde producten verliest aan zijn buren. Maleisië domineerde vorig jaar de export van agrarische en bewerkte agrarische producten naar Asean (17,4 procent), gevolgd door Vietnam en Indonesië. Vietnam was de grootste importmarkt, gevolgd door Maleisië en Indonesië.

Welke plaats Thailand in dit overzicht inneemt, meldt het bericht niet. Het zegt alleen dat Thailand vorig jaar voor 321,5 miljard baht aan genoemde producten exporteerde, 10,4 procent meer dan in 2015 en iets minder dan het gemiddelde van 10,5 procent in de jaren 2010-2015.

Aat adviseert bedrijven, met name degene die hun export zagen teruglopen, hun productie en bewerkings basis te verplaatsen naar de CLMV-landen. De regering en betrokken diensten krijgen van hem het advies verbetering van de productkwaliteit te steunen alsmede vergroting van de concurrentiepositie van Thaise exporteurs.  (Bron: Bangkok Post, 1 februari)

LCC-tickets 150 baht duurder

2 februari – Het ticket op binnenlandse bestemmingen van vier budgetmaatschappijen (LCC’s) wordt 150 baht duurder. De verhoging is het gevolg van de accijnsverhoging met 1.900 procent op kerosine. Het gaat om Thai AirAsia, Nok Air, Lion Air en Thai Vietjet Air.

Thai Airways International (THAI) , Thai Smile en Bangkok Airways hebben nog geen besluit genomen. Bangkok Airways lijkt de verhoging van de vier LCC’s te willen volgen, THAI en Thai Smile zijn nog aan het rekenen.  Een bron in de industrie verwacht dat ze alle drie het ticket 150 baht duurder maken, omdat ze dezelfde brandstofkosten hebben als de LCC’s. Thai Air Asia rekent sinds woensdag het hogere tarief, de drie andere vanaf 6 februari.

De accijns op kerosine ging op 25 januari omhoog van 20 satang per liter naar 4 baht. Een leidinggevende van Thai Lion Air zegt dat de verhoging de pogingen van de LCC’s bemoeilijkt om vliegreizen goedkoop te maken. ‘Hogere tarieven ontmoedigen mensen om te vliegen waardoor ze overschakelen op wegvervoer’, zegt een bron. ‘De accijnsverhoging is een effectieve manier om onze vleugels te snoeien.’ Hij verwacht dat ze de groei van LCC’s beperkt. Door de verhoging vloeit jaarlijks 4 miljard baht in de staatskas. (Bron: Bangkok Post, 1 februari)

Snelheidscontrole

Politie gaat met 14 camera’s snelheidsduivels pakken

2 februari – Leuk nieuw speeltje voor de gemeentepolitie van Bangkok: mobiele camera’s om verkeersovertredingen vast te leggen, vooral van de maximum snelheid. Niet alleen wordt de pakkans daardoor vergroot, maar er komt ook een einde aan ruzies tussen aangehouden automobilisten en agenten over de overschrijding. Andere overtredingen van zowel automobilisten als motorrijders die de politie op het oog heeft, zijn rijden op de verkeerde rijbaan en voetpaden, snijden en straatraces.

Gisteren werden de veertien camera’s in gebruik genomen. Op de Vibhavadi Rangsit Road leverde dat gelijk al de fraaie oogst van 300 snelheidsduivels op. Ze krijgen een elektronisch ticket thuisgestuurd en moeten de boete binnen een week betalen. Doen ze dat niet dan krijgen ze een waarschuwing om binnen dertig dagen te betalen en laten ze dat ook na, dan komen ze op een zwarte lijst voor verlenging van hun voertuigvergunning en vernieuwing van de verzekering.

De politie hoopt met de camera’s het aantal overtredingen te kunnen terugdringen, aldus adjunct hoofdcommissaris Jirapat. Vooral ruzies tussen agenten en automobilisten zijn de laatste tijd een ‘nieuwe zorg’ voor de politie, zegt hij.

Exporteurs voorspellen 2 pct groei

2 februari – Thaise exporteurs verwachten dat de export dit jaar met 2 procent stijgt. Ze baseren hun optimisme op de cijfers van vorig jaar: na drie jaar krimp belandde de export weer in de zwarte cijfers met een stijging van 0,45 procent. In de maanden november en december deed de export het uitzonderlijk goed met een stijging van respectievelijk van 10,2 procent en 6,2 procent,

Voorzitter Nopporn van de Thai National Shippers Council houdt nog wel een slag om de arm; hij wijst op risicofactoren zoals het onzekere herstel van de wereldeconomie, inclusief voor Thailand’s belangrijkste handelspartners, toenemende internationale politieke conflicten, een mogelijke handelsoorlog ontketend door het protectionistische beleid van de VS en schommelende wisselkoersen.

Ook de wereldenergie- en handelswarenprijzen, China’s uitgaande FDI (foreign direct investment), zwakker dan verwachte grenshandel en ernstiger en frequentere natuurrampen kunnen dit jaar roet in het eten gooien. ‘Ondanks tekenen van herstel van de prijs van ruwe olie en gewassen, en exporteurs die zich aanpassen aan veranderende mondiale condities, denken we nog steeds dat deze risicofactoren  de export dit jaar kunnen vertragen’, zegt Nopporn. (Bron: Bangkok Post, 1 februari)

Weer geen borgtocht voor Jatupat

2 februari – De rechtbank kent geen genade voor Jatupat ‘Pai Dao Din’ Boonpattararaksa, laatste jaars student rechten aan de universiteit van Khon Kaen, die op verdenking van majesteitschennis vastzit. Ze wees voor de zesde keer zijn verzoek om vrijstelling op borgtocht af, alhoewel Jatupat nooit een vlieg kwaad heeft gedaan. Hij heeft alleen geprotesteerd tegen de junta en op zijn Facebook pagina een link geplaatst naar een BBC-artikel over de nieuwe koning dat beledigend werd geacht.

De afwijzing is deze keer gebaseerd op nieuw bewijs dat door de politie zou zijn gevonden: een CD met informatie ‘relevant to the case’ [?]. Die is voor nader onderzoek naar de Central Police Forensic Science Division gestuurd.

De rechtbank vertrouwde blindelings op de politie en nam niet eens de moeite Jatupat’s verdedigers en familie te raadplegen. Toen de rechter zijn strenge oordeel velde, bonkte Jatupat’s moeder die in de rechtszaal zat, woedend met haar hoofd tegen een muur.

Tachtig leden van de New Democracy Movement hielden gisteren activiteiten [?] in Khon Kaen en riepen de autoriteiten op om Jatupat vrij te laten. Vorige maand kreeg hij toestemming later deze maand twee van zijn eindexamens in de gevangenis te maken. (Voor de voorgeschiedenis zie de pagina Majesteitsschennis)

Hit-and-run zaak: Collega’s Jomsap vragen getuigenbescherming

2 februari – Ongetwijfeld uit angst voor intimidatie of nog erger van getuigen à decharge heeft een netwerk van onderwijzers een beroep gedaan op premier Prayut om getuigenbescherming te bieden wanneer de rechtbank besluit de zaak tegen onderwijzeres Jomsap te heropenen. Van 8 tot 10 februari beslist de provinciale rechtbank van Nakhon Pathom daarover.

Zoals ik nu wel bekend mag veronderstellen, heeft Jomsap 18 maanden onschuldig gevangen gezeten voor een hit-and-run aanrijding in 2005. Ze is veroordeeld op grond van een gebrekkig politieonderzoek waarbij ontlastend bewijs is genegeerd. Alleen het Hof van Beroep sprak haar destijds vrij.

Jomsap SaenmuangkhotDe zaak ligt gevoelig omdat ze kan leiden tot ernstig gezichtsverlies voor de politie, een korps dat er niet voor terugdeinst verdachten onder druk te zetten om te bekennen [lees: ze te mishandelen]. De politie wordt ook beschouwd als de meest corrupte overheidsdienst, dus daar moet je voor oppassen. Tot nu toe houdt de politie stug vol dat geen fouten zijn gemaakt in het onderzoek.

In de petitie schrijven Jomsap’s collega’s dat de politie al gedreigd heeft arrestatiebevelen aan te vragen voor getuigen. Het is mogelijk dat getuigen en hun familie worden geïntimideerd, aldus de petitie.

De krant meldt verder dat Jomsap op de ochtend van 11 maart 2005, de dag van het ongeluk, op school was, wat gebleken is uit de presentielijst, maar die zegt niets over de middag. [Jomsap’s echtgenoot heeft verklaard dat ze thuis was] Het Centre to Provide Aid for Victims of Injustice heeft dit ontdekt tijdens een bezoek aan Jomsap’s voormalige school. De huidige schooldirecteur kon niet bevestigen dat ze vrij had genomen, want hij werkte er toen nog niet. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina De zaak Jomsap)

Toekomst windenergie parken onzeker

2 februari – Even doorbijten want dit bericht gaat over zogeheten Sor Por Kor land, dat bestemd is voor landbouw. in de twee noordoostelijke provincies Nakhon Ratchasima en Chaiyaphum zijn 22 van die gronden in gebruik genomen als windenergiepark. De Supreme Admnistrative Court heeft dinsdag in één geval vastgesteld dat van oneigenlijk gebruik sprake is.

De Energy Regulatory Commission gaat zo snel mogelijk overleggen met het Agricultural Land Reform Office (Alro) dat de gronden verhuurt, want het rechtbankbesluit lijkt een precedent te hebben geschapen voor de andere parken en de toekomst van windenergieparken. De krant besteedt er een lang verhaal aan, wemelend van de details, maar die laat ik onvermeld [oké?].

De zaak is aanhangig gemaakt door tien bewoners van tambon Ban Rai (Chaiyaphum) en de Association of Lawyers for Environmental Protection. Ze maakten bezwaar tegen de verhuur van het land door Alro aan Thep Sathit Wind Farm Co voor een periode van 27 jaar. De huur van de 39 rai werd vastgesteld op 32.000 baht per rai/jaar. Het park zou een capaciteit krijgen van 90 MW en 6 miljard aan bouwkosten vergen. Doorgebeten en hoe beviel het?

Rectoren steunen plan voor eigen ministerie

2 februari – Het plan van het ministerie van Onderwijs om het Office of Higher Education Commission (Ohec) om te bouwen in een nieuw ministerie krijgt de handen op elkaar van drie universiteitsrectoren. Evenals het ministerie denken ze dat dit ten goede kan komen aan de kwaliteit van het universitair onderwijs en een eind kan maken aan de chronische problemen in de tertiaire sector.

‘We hebben behoefte aan een nieuwe entiteit die de sector echt begijpt en niet aan een kantoor waar ambtenaren werken omdat ze dan op schaal C10 of C11 worden betaald’, zegt rector Somkit van de Thammasat universiteit. Hij wijst erop dat het geld jarenlang naar het basis en beroepsonderwijs is gegaan en het hoger onderwijs is achtergesteld.

‘Universiteiten verschillen van die scholen omdat we research en innovatief werk moeten doen. We hebben qua financiering echt enthousiasme nodig, alhoewel de meeste universiteiten op eigen benen moeten staan.’

Somkit zegt met veel medewerkers te hebben gesproken; de meesten steunen het idee van een eigen ministerie. Wat veel universiteiten zich wel afvragen is hoe een nieuwe minister omgaat met het eigen beheer van universiteiten. ‘We maken ons zorgen dat het ministerie te veel macht krijgt, als het mag ingrijpen in bestuurlijke zaken, omdat een van de doelen is problemen op te lossen.’

Zoals eerder vermeld bestaan de problemen uit het ontbreken van goed bestuur, interne conflicten en inferieure cursussen. (Zie verder het bericht van 27 januari: Nieuw ministerie van hoger onderwijs in de maak)

Ontplofte zuurstofflessen

Kort nieuws donderdag 2 februari

– Zes personen zijn gewond geraakt toen gisterochtend in een winkel van bouwmaterialen in Lam Luk Ka (Pathum Thani) zuurstofflessen ontploften. De twee migranten die in de winkel werken, liepen brandwonden op, één verloor zijn linkerbeen. De overigen, waaronder de moeder van de eigenaar, werden licht gewond. Ze zijn voor behandeling naar het Thanyaburi ziekenhuis gebracht.

De ontploffing werd gevolgd door een brand, maar die kon tijdig door de eigenaar met een brandblusapparaat geblust worden. Gelukkig maar want 50 meter verder bevindt zich een benzinestation. Volgens een getuige viel een zuurstoffles op de vloer, waarna de brand uitbrak.

– De regering gaat Myanmar financieel steunen met 1,8 miljard baht om de verbindingsweg tussen Yangon en Mae Sot (Tak) te verbeteren, onder andere door de weg te verbreden. Het gaat om het weggedeelte van 68 kilometer tussen Endu en Thaton in het zuiden van Myanmar. Andere delen van de weg zijn al verbeterd of gaan nog ontwikkeld worden. Voor een stuk van 67 kilometer heeft Myanmar een lening van de Asian Development Bank gekregen.

Minister Arkhom (Transport) denkt dat de opgeknapte weg handel en investeringen in zowel Mea Sot als Yangon kan vergemakkelijken. Mae Sot is een van de grensgebieden die zijn aangewezen als special economic zone. Ze moeten investeringen aantrekken, voor banen zorgen en de export naar buurlanden stimuleren. Arkhom brengt de komende twee dagen een bezoek aan Myanmar.

– Het Department of Airports (DOA) wil de komende vijf jaar 24 miljard baht investeren in de bouw van passagiersterminals op de luchthavens van Krabi, Nakhon Si Thammarat, Trang en Khon Kaen. Ook heeft het plannen voor luchthaven Betong in Yala (die begin 2021 open gaat) en Mae Sot in Tak. Zodra de regering het groene licht heeft gegeven, begint in december het werk aan de luchthavens van Krabi, Nakhon Si Thammarat en Khon Kaen. De DOA heeft geen informatie over Trang bekend gemaakt.

– Drie vermeende drugshandelaren zeggen dat beroemdheden en zogeheten hi-so personen (elite) helpen het vermogen van drugsbaron Xaysana te verbergen. De Hmong mannen, die waren betrapt bij de smokkel van 720.000 speedpillen van Nakhon Phanom aan de grens met Laos naar de Central Plains, hebben dat tijdens hun verhoor verteld. De drie zouden lid zijn van het netwerk dat geleid wordt door Xaysana uit Laos die beschouwd wordt als een grote drugshandelaar.

Volgens het drietal ontfermen enkele bekende mensen in de entertainment industrie en eigenaren van dealers in luxueuze auto’s in Bangkok zich over het vermogen van Xaysana. De drugsbaron had zich eerst voorgedaan als een rijke man uit Laos en party’s gegeven, waarna hij enkelen bereid vond zijn vermogen te beheren. De politie is ook te weten gekomen dat Xaysana 100 drugsnetwerken heeft. Sommige produceren drugs, maar zijn voor de export afhankelijk van hem. Xaysana werd op 19 januari op Suvarnabhumi aangehouden toen hij vanuit Phuket aankwam.

In Hat Yai (Yala) is donderdag een man uit Maleisië aangehouden. Hij was in het bezit van 87 kilo crystal meth en en 24 gram gedroogde marihuana. De politie was getipt.

– Premier Prayut zet de deur weer op een kier over uitstel van de verkiezingen. Hij zegt er niets aan te kunnen doen wanneer meer tijd nodig is voor de tien vereiste organieke wetten. ‘Ik ben niet direct verantwoordelijk voor het werk en wil niet in het proces tussenbeide komen. Maar ik zal proberen om alles te doen wat ik kan om voor een goede uitkomst te zorgen.’ Prayut zei dit gisteren na een workshop te hebben bijgewoond over nationale hervormingen. Hij reageerde op critici die zeggen dat het regime aan de macht probeert vast te houden.

Parlementsvoorzitter Pornpetch zei gisteren dat het parlement (NLA) er naar streeft de tien organieke wetten binnen acht maanden te behandelen. Voor de verkiezingen zijn vier wetten vereist. De NLA moet ook nog twee belangrijke wetten over nationale strategie en nationale hervormingen behandelen. Die moeten binnen vier maanden na de verkiezingen worden vastgesteld. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)


 

Tekening strijd tegen corruptie

Opinie: Waarom corruptie ons blijft plagen

1 februari – Waarom blijft corruptie maar doorgaan, vraagt Suranand Vejjajiva zich af op de opiniepagina van Bangkok Post. Dit is zijn analyse:

– De Thaise bureaucratie en het politieke systeem zijn gecentraliseerd. Er is een Thais gezegde dat luidt: hua mai sun, hang mai kradik (If the head does not move, the tail does not wag). Verleidingen aan de top, waar besluiten worden genomen, zetten de toon voor de hele organisatie. Dit geldt zelfs voor een klein politiebureau op het platteland of een grote organisatie met een enorm budget.

– De cultuur van patronage in de Thaise samenleving gaat voorbij aan ethiek en moraal. Ze vernielt meritocratie (verdienste) en voordat we het weten wordt het systeem geplaagd door corruptie. Wanneer het belangrijker is wie je kent dan wat je weet, vind je een manier om met de regels te sjoemelen. De opbrengst kan geldelijk zijn, maar vaker is het handel in toekomstige gunsten. De nauwe banden in Thaise extended families spelen een belangrijke rol in het vergemakkelijken van corruptie.

logo Suranand VejjajivaDaarna komt de cover-up. Suranand verwijst naar de diefstal van drie schilderijen uit een hotel in Kyoto door adjunct secretaris-generaal Suphat van het Department of Intellectual Property, een zaak waar Nieuws uit Thailand ruime aandacht aan besteed heeft. Zijn superieuren zeggen dat de diefstal misschien niet beschouwd kan worden als een ernstige disciplinaire overtreding. Met hulp [van wie?] kreeg hij een vrijgeleide uit de gevangenis.

Suranand schrijft: ‘Dit belichaamt de cultuur van bescherming door vrienden en collega’s die altijd helpen. Parlementsleden hebben dezelfde houding. Zelfs de media, de Vierde Macht, zijn vatbaar voor dit gedrag. Sommige columnisten hebben vrienden die ze iets verschuldigd zijn om niet de financiële steun te noemen die ze misschien krijgen.’

Patronage, betoogt Suranand, is sterker bij een machtsconcentratie in een militaire regering. Schandalen worden snel onder het tapijt geveegd. Degenen die ze onthullen, krijgen te maken met dreigementen en intimidatie, waarbij hij verwijst naar de studenten die protesteerden tegen het Rajabhakti park. ‘De claim dat het militair regime een hogere moraal heeft dan “corrupte” politici is slechts een illusie en middel voor onderdrukking.’

Allemaal leuk en aardig, deze analyse, maar hoe maak je een einde aan corruptie? Daarover weet Suranand niets meer te zeggen dan: ‘We moeten ons inzetten om het meritocratiesysteem op alle niveaus nieuw leven in te blazen. Een radicale verandering is nodig. We moeten nu beginnen.’

Tja, met zo’n vrijblijvende conclusie blijft de strijd tegen corruptie een papieren tijger. (Bron: Bangkok Post, 31 januari)

Schilderijendief neemt ontslag

1 februari – Suphat Saquandeekul, adjunct directeur-generaal van het Department of Intellectual Property, heeft ontslag genomen. Hij bezwijkt voor de druk die via de social media, de moderne vorm van de middeleeuwse galg, door de bloedbeluste internetters op hem is uitgeoefend.

Suphat SaguandeekulIn een open brief schrijft hij de schilderijen te hebben gestolen toen hij onder invloed was, maar hij wil daarmee niet zijn gedrag goedpraten. Suphat maakt zijn verontschuldigingen aan de minister en staatssecretaris van Handel, overheidsfunctionarissen en de bevolking. ‘Ik heb iets verkeerds gedaan en dat moet ik onder ogen zien.’

Suphat is zich ervan bewust dat het disciplinair onderzoek tegen hem doorgaat, ondanks zijn ontslag. Het onderzoek naar de vuige daad zelf is afgerond met als conclusie dat hij een ‘ernstige’ disciplinaire overtreding heeft begaan, die de reputatie van het land heeft ondermijnd. Het disciplinair onderzoek kan uitmonden in ontslag, met en zonder behoud van pensioen.

Update: In een ingezonden brief lees ik dat Suphat bekend heeft eerder enkele keren te hebben gestolen, wat volgens de briefschrijfster een reden temeer is om hem niet in overheidsdienst te houden. Ze acht het mogelijk dat Suphat aan dementie lijdt.

‘Mediawet is in strijd met de grondwet’

1 februari – Op de voorpagina van Bangkok Post vandaag uitgebreid aandacht voor de mediawet die op stapel staat. Veel nieuws valt er niet over te melden, want het (nu nog) voorstel is al uitentreure aan de orde geweest in de krant.

Het openingsartikel bevat een flinterje nieuws: het voorstel kan in strijd zijn met de grondwet, die zelf-regulering van de pers en onafhankelijkheid van de overheid garandeert, zegt Chartchai Na Chiangmai, woordvoerder en lid van de grondwetcommissie (CDC).

Hij verwijst naar artikel 35, dat daarover duidelijk is: mediaprofessionals hebben het recht informatie en meningen te verstrekken in overeenstemming met de beroepsethiek. Op dit recht kan geen inbreuk worden gemaakt. Censuur is evenmin toegestaan, tenzij het land in oorlog is, aldus Chartchai.

Chartchai benadrukt dat de nieuwe grondwet niet voorziet in een nationale mediaraad om de media te controleren, zoals voorgesteld door de commissie mediahervomingen van de nationale hervormingsraad (NRSA). ‘Ik vind dat de staat zich niet moet bemoeien met de media.’

Het bericht kauwt verder de voorgeschiedenis na en meldt nog enkele reacties, zoals van CDC-voorzitter Meechai (De media dient te worden toegestaan een eigen wet te maken) en premier Prayut (De wet is niet bedoeld om de media aan banden te leggen, maar om normen te stellen). De premier wuift ook de zorgen weg over eventuele sluiting van media. ‘Er zijn wettelijke procedures waar de staat zich niet in kan mengen.’

In bijgaand kader staat het allemaal (nog eens) keurig op een rijtje. Persoonlijke noot: Beroepsethiek bestaat niet, er is ethiek en die geldt voor iedereen.

Vijf anti-Thaksin leiders moeten 95 mln baht dokken

1 februari – Zoveel geld kunnen ze vast niet ophoesten, de 95 miljoen baht die vijf leiders van anti-Thaksin groepen moeten betalen omdat ze in januari 2014 een terrein van het ministerie van Energie bezetten. De civiele rechtbank veroordeelde hen gisteren voor de bezetting door honderden tegenstanders van de toenmalige Pheu Thai regering Yingluck met grote broer Thaksin, gevlucht naar Dubai, op de achtergrond als marionettenspeler.

De rechtbank oordeelde dat hun actie onbehoorlijk was, daar ze een reeks problemen veroorzaakte, zoals schade aan eigendommen en inkomstenderving. De zaak was aanhangig gemaakt door Energy Complex Co, een dochter van staatsoliebedrijf PTT Plc en leasehouder van de grond aan de Vibhavadi Road. Vier aangeklaagden waren destijds leider van het People’s Army and Energy Reform Network en een van de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden).

Ze zetten een podium en kamp op, waardoor zes gebouwen moesten worden gesloten, het werk tot stilstand kwam en PTT Plc en andere energiediensten onbereikbaar waren. De rechtbank oordeelde gisteren dat dit schade veroorzaakte in termen van bezittingen en geld. Het bedrijf verloor inkomsten aan grondhuur, parkeer- en marktgelden en moest elders een tijdelijk kantoor openen.

De actie vond in dezelfde periode plaats, waarin de PDRC, protestbeweging tegen de regering Yingluck onder leiding van volksmenner Suthep Thaugsuban, de campagne Bangkok Shutdown voerde, die voor aanzienlijke overlast in de stad zorgde. De PDRC wordt gezien als een reagens voor de militaire coup van mei 2014.

Het bericht meldt verder dat de vijf nog strafrechtelijk vervolgd worden en het noemt een soortgelijke zaak, de bezetting van luchthaven Suvarnabhumi in 2008 door de geelhemdbeweging PAD. Daardoor kwam het luchtverkeer op zowel Suvarnabhumi als Don Mueang tot stilstand. De dertien PAD-leiders moeten Airports of Thailand 522 miljoen baht betalen.

Blije gezichten bij geslaagden voor politietoelingsxemane

Politie-examenfraude: De eerste tien zijn ‘t haasje

Gearresteerd wegens examenfraude1 februari – De eerste tien van de frauderende kandidaten op het toelatingsexamen van de gemeentepolitie Bangkok zijn gisteren aangehouden, toen ze kwamen opdraven bij een oriëntatieceremonie (gisteren registratie genoemd). De politie zoekt nog 74 andere verdachten, tegen wie ook een arrestatiebevel loopt. 1000 kandidaten slaagden voor het examen. De opleiding begint vandaag.

De sfeer op de Police Club aan de Vibhavadi Rangsit Road waar de ceremonie werd gehouden, was levendig. Ook ouders van de gelukkigen waren present. Zie verder Kort Nieuws van gisteren en de pagina Corruptie 2

Prayut wil een eind maken aan het kopen van posities

1 februari – Premier Prayut gaat gebruikmakend van artikel 44 van de interim-grondwet [Moet ik nog uitleggen wat dat inhoudt?] paal en perk stellen aan het kopen van posities in het politiekorps. Daar worden forse bedragen voor betaald, maar het bericht noemt (helaas) niet hoeveel.

Benoemingen van onderofficieren geschieden momenteel door de Police Commission, die onder voorzitterschap staat van vice-premier Prawit, maar volgens Prayut gaat dat niet goed omdat de commissie moet besluiten over 300 benoemingen. ’Dat is te vermoeiend. Er dient voor elk niveau eerst een screening plaats te vinden.’

Vice-premier Wissanu (juridisch zaken) is door Prayut gevraagd een order cf artikel 44 op te stellen voor de herstructurering van het benoemingsproces (reshuffle). In het nieuwe proces krijgen toezichthouders op elk niveau de bevoegdheid officieren te benoemen en over te plaatsen, waarbij de hoofdcommissaris van politie het laatste woord heeft. Ook in het leger gebeurt het zo.

Regeringswoordvoerder Sansern erkent dat het nieuwe systeem niet waterdicht is, maar het is in ieder geval beter dan het huidige. (Zie verder de pagina Corruptie 2)

Niets verdachts gevonden aan wagen Jomsap

1 februari – Het Department of Land Transport (DLT) heeft de pickup truck onderzocht, voorheen eigendom van onderwijzeres Jomsap die achttien maanden onschuldig gevangen heeft gezeten voor een hit-and-run ongeluk in 2005. Daarbij is niets verdachts gevonden, aldus een woordvoerder van de DSI.

Niet meer nagegaan kan worden of er krassen zijn die wijzen op de aanrijding, want daarvoor is te veel tijd verstreken. Die krassen kunnen er trouwens niet zijn omdat een andere pickup truck met een volgens getuigen mannelijke bestuurder het ongeluk heeft veroorzaakt.

Ongelukkigerwijs heeft die wagen hetzelfde kenteken alhoewel beide wagens in verschillende provincies zijn geregistreerd. De kentekenplaten van Jomsap’s wagen zijn door de DSI naar de faculteit Engineering van het King Mongkut’s University of Technology Thonburi gestuurd om te zien of ze verfsporen bevatten van de motorfiets die werd aangereden.

De politie zou die destijds in haar onderzoek gevonden hebben om te bewijzen dat Jomsap de dader was. Maar inmiddels is wel duidelijk dat Jomsap zondebok is en slachtoffer van een slordig politie-onderzoek. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina De zaak Jomsap)

Uitreiking Prince Mahidol awards, links Gregory Pauil Winter, rechts Vladimir Hachinski

Kort nieuws woensdag 1 februari

– Thailand dient plannen te maken ter preventie van beroertes nu het land aan het vergrijzen is. Leeftijd vormt de grootste risicofactor, maar 90 procent van de beroertes is te voorkomen. Dat zei de Canadese hoogleraar Vladimir Hachinski gisteren tijdens de uitreiking van de Prince Mahidol onderscheiding door prinses Sirindhorn aan hem en de Britse Sir Gregory Paul Winter (die op de foto aan het woord is).

Hachinski suggereerde dat de overheid belasting heft op ongezond eten om mensen aan te moedigen gezond te eten. Hachinski verwierf bekendheid met het opzetten van de Machlachlan Stroke Unit, die kan helpen bij acute beroertes van patiënten van alle leeftijden. Canada telt een aantal beroerte centra, die voor iedereen toegankelijk zijn.

Volgens Hachinski is er een verband tussen beroertes en dementie. Wanneer risicofactoren als hoge bloeddruk en een slechte voeding onder controle zijn, kunnen beide dreigingen worden verminderd. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

– Ruim honderd vluchtelingen, waaronder een teenager die verenigd zou worden met zijn moeder, verkeren in onzekerheid in Bangkok, nu de Amerikaanse president een eind heeft gemaakt aan de toestroom van vluchtelingen: uit Syrië definitief, verder voor 120 dagen. De UNHCR schat dat hierdoor 20.000 vluchtelingen worden gedupeerd.

Honderd leven ‘in the shadows’ in Bangkok, want Thailand maakt geen onderscheid tussen illegale immigranten en vluchtelingen en erkent niet hun recht op asiel. Ze staan daardoor bloot aan arrestatie en deportatie. Ze zouden de komende 120 dagen naar de VS gaan, aldus Jennifer Bose van UNHCR Thailand. ‘We weten niet wanneer ze kunnen vertrekken. Dat is zorgelijk en hartverscheurend.’

– De Criminal Court heeft twee van de vijf zogeheten ‘men in black’ gisteren voor 10 jaar naar het cachot gestuurd. De drie anderen werden bij gebrek aan bewijs vrijgesproken. De mysterieuze mannen in het zwart waren zwaar bewapende mannen die tijdens de roodhemd demonstraties in 2010 in Bangkok de demonstranten beschermden en het leger onder vuur namen. Maar volgens de roodhemden waren ze bedacht door de toenmalige regering Abhisit om de beweging te criminaliseren.

Een bekend treffen vond plaats op 10 april op de Khok Wua kruising toen het leger was opgerukt om de protestlocatie schoon te vegen. Bij het gevecht kwamen 26 personen om het leven, waaronder vijf soldaten en een journalist van Reuters.

– De grondwetcommissie (CDC) heeft zich vastgebeten in de vraag: hoe kunnen gevluchte gezagsdragers (zogeheten political post-holders, die worden berecht door een aparte kamer van het hooggerechtshof) bij verstek worden berecht? De CDC werkt momenteel aan een organieke wet over criminele vergrijpen gepleegd door gezagsdragers die niet komen opdagen in de rechtbank of vluchten wanneer een zaak in behandeling is.

Volgens de huidige wet moet de zaak geschorst worden totdat de verdachte terugkeert. De CDC heeft de rechtbank gevraagd of een organieke wet mogelijk is die berechting bij verstek mogelijk maakt. We wachten op het antwoord, zegt CDC-voorzitter Meechai. Eerder liet de rechtbank de CDC weten dat gevluchte gezagsdragers alleen in persoon in beroep kunnen gaan tegen een negatief besluit. Meechai zegt dat berechting bij verstek zorgen over verjaring wegneemt, waar verdachten van willen profiteren.

Chalita wordt op Suvarnabhumi begroet door enkele honderden bewonderaars– Vele honderden bewonderaars begroetten gisteren op Suvarnabhumi Chalita ‘Namtan’ Suansane die weliswaar niet de Miss Universe 2016 schoonheidswedstrijd won, maar wel tot de zes finalisten doordrong. Toeristen moeten raar hebben opgekeken van zoveel volk op de luchthaven. Zie verder het bericht van 31 januari: Geen Miss Universe kroon voor Chalita.

– Vijf van de twaalf in december in het kabinet benoemde ministers en staatssecretarissen hebben elk een vermogen van meer dan 100 miljoen baht, zo blijkt uit de (verplichte) opgave van hun vermogen en schulden aan de National Anti-Corruption Commission. De rijkste is staatssecretaris Chutima van Cultuur; hij bezit 244 miljoen baht aan vermogen. De ‘armste’ bewindsman bezit 50 miljoen baht. Oud-minister van Justitie Paiboon is met 47 miljoen baht de grootste armoedzaaier. Hij schoof samen met de minister van Onderwijs op naar de Privy Council.

– De zoveelste aflevering in de continuing story over aan de aanschaf van de 489 NGV-bussen (aardgas) voor het openbaarvervoerbedrijf Bangkok (BMTA). Als dat zo doorgaat, stop ik met erover te schrijven, want nou weten we het wel.

Het laatste nieuws is dat de BMTA overweegt het contract met de importeur te verbreken. Nou, dat kan nauwelijks verwondering wekken voor wie de affaire heeft gevolgd. De raad van bestuur heeft gisteren de bedrijfsleiding opgedragen drie opties te bekijken wat te doen met het contract. Verder bevat het bericht oud nieuws. (Zie verder de pagina Corruptie 2)

– Hoe kan de verkeerscongestie in Bangkok worden bestreden? Die vraag hield de commissie nationaal bestuur onder voorzitterschap van premier Prayut gisteren bezig. Antwoord: 50 park-and-ride plaatsen langs tien metro- en treinlijnen in Bangkok. Ook zes andere provincies krijgen P&R plaatsen. Het ministerie van Transport gaat op zoek naar geschikte locaties. In die provincies komen Phuket, Chiang Mai en Songkhla als eerste aan de beurt. In Phuket is een light-rail verbinding in voorbereiding, in Chiang Mai wordt erop gestudeerd en in Songkhla komt een monorail.

– De NHRC heeft de DSI gevraagd een beslissing over heropening van het onderzoek naar de verdwijning van Karen actievoerder Porlajee ‘Billy’ Rakchongcharoen als ‘special case’ uit te stellen totdat een nieuwe wet over gedwongen verdwijningen en marteling van kracht is. Wanneer de DSI nu een beslissing neemt, wordt de zaak voorgoed gesloten. De wet is thans in behandeling bij het parlement. Wanneer de wet van kracht is, blijft de zaak open totdat Porlajee officieel vermist wordt verklaard.

Volgens de politie is er onvoldoende bewijs en ontbreken getuigenverklaringen van mogelijk bij de verdwijning betrokken personen om behandeling als special case te rechtvaardigen. Eerder weigerde de DSI de NHRC te informeren over haar (afgebroken) onderzoek. De weduwe en anderen vermoeden dat Billy is ontvoerd door personeel van nationaal park Kaeng Krachan, het woongebied van de Karen. Porlajee wordt sinds april 2014 vermist.

Zeezigeuner repareert zijn net.– Vier sea gypsies zijn gisteren door de provinciale rechtbank van Phuket vrijgesproken van het illegaal bezetten van land aan het Rawai strand. De zigeuners bezaten al de grond voordat de vermeende eigenaar een grondakte verkreeg. Dat is onder andere gebleken uit luchtfoto’s. Na de vrijspraak braken honderd zigeuners buiten de rechtbank in gejuich uit.

– Vissers en NGO’s slaan voor het eerst de handen ineen om de regering te helpen bij de strijd tegen visserij die schadelijk is voor het maritieme milieu. Ze hebben een netwerk opgericht met de fraaie naam Thai’s Civil Coalition for Sustainable and Ethical Seafood.

Het netwerk wil zekerheid dat de maatregelen tegen IUU-visserij in de praktijk worden gebracht en het gaat ook nadenken over additionele maatregelen tegen de destructieve visserij en bescherming van het zeemilieu en bemanningen.

Thailand kreeg in 2015 van de EU een gele kaart omdat het niet voldeed aan de IUU-regeling (Illegal, Unreported and Unregulated Fishing). Wanneer dat zo blijft, krijgt Thailand een rode kaart en dreigt een importverbod. Mensenhandel wordt gevolgd door het Amerikaanse State Department dat jaarlijks het Trafficking in Persons rapport publiceert.

 

Reacties niet mogelijk