Thais nieuws maandag 9 oktober

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-30 september en oktober zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

7-Eleven schrikt van kritiek op biertap

Commentaar: Kruistocht tegen alcohol gaat te ver

9 oktober – De achttien filialen van 7-Eleven in Bangkok waar op proef tapbier werd geschonken, hebben de kraan alweer dicht gedraaid. Vorige week protesteerde het Stop Drink Network van de Thai Health Promotion Foundation en vrijdag kwam een andere groep [geen naam] in het geweer. Bangkok Post vindt dat de kruistocht tegen alcohol te ver gaat. Dat schrijft ze in haar hoofdredactioneel commentaar van zondag.

Deze groepen missen het punt, betoogt de krant. Het verbod op het schenken van tapbier zal nauwelijks de twee belangrijkste problemen voorkomen: rijden onder invloed en rijden door minderjarigen. Net als deze anti-alcohol bewegingen zijn Thailand’s strenge regels al te ver gegaan en hebben ze weinig bijgedragen aan de oplossing van de problemen. Door toegang tot alcohol af te snijden hebben ze eerder de rechten van consumenten geschonden. En het is de vraag of ze rijden onder invloed hebben beperkt of voorkomen.

De verkoop van tapbier in kruidenierswinkels verbieden voorkomt niet dat mensen onder invloed rijden zolang ze niet beseffen dat het hun eigen verantwoordelijkheid is niet te rijden. Onverantwoordelijke bestuurders kunnen nog steeds bier drinken uit blikjes die er te koop zijn.

De krant merkt op dat Thailand’s alcoholwetgeving strenger is dan in menig ander land, met name in Europa. De wettelijke minimumleeftijd om te drinken is 20 jaar tegen 16 of 18 jaar in de meeste Europese landen en het toegestane alcoholpromillage hoger: 0,05 procent tegen 0,08 procent.

Andere strenge maatregelen hebben Thailand’s anti-alcohol pogingen niet alleen afwijkend gemaakt maar zijn ook puriteins. De krant noemt het verbod op de verkoop van alcohol gedurende bepaalde uren van de dag, op boeddhistische feestdagen en verkiezingsdagen en het verbod op barretjes en cafés binnen een bepaalde straal van onderwijsinstellingen. Voor alcoholreclame gelden strenge regels met strenge straffen en de accijns is onlangs verhoogd.

Maar ondanks de demonisering van alcoholconsumptie is het aantal verkeersongelukken niet verminderd. De meeste ongelukken worden trouwens veroorzaakt door roekeloos en te snel rijden, niet door rijden onder invloed. Volgens een rapport van wereldgezondheidsorganisatie WHO uit 2015 wordt slechts 26 procent van de ongelukken in Thailand veroorzaakt door dronken bestuurders.

Jongeren vinden drinken aantrekkelijk en kunnen overal alcohol kopen. Het probleem heeft dus minder te maken met de beschikbaarheid van alcohol maar meer met de wetshandhaving en een gevoel van verantwoordelijkheid bij drinkers. Alcoholcontroles door de politie zijn een kat-en-muis spel geworden voor aangeschoten bestuurders, die het meestal lukt ze te vermijden. En als ze gepakt worden, helpt een klein bedragje de dans te ontspringen.

In plaats van alcohol in het algemeen te demoniseren vindt de krant dat de overheid en anti-alcoholgroepen beter rijden onder invloed kunnen stigmatiseren. Rijden onder invloed moet bestraft worden omdat het tot doden en gewonden leidt. Maar de bevolking heeft haar vertrouwen in wetshandhaving verloren, meent de krant te moeten concluderen op basis van enkele zaken waarbij de elite was betrokken, zoals Red Bull erfgenaam Vorayudh.

Wetshandhaving, streng of soepel, kan het probleem niet alleen oplossen, evenals de demonisering van alcohol, schrijft de krant tot besluit. Want hoe meer het gebruik wordt beperkt, des te aantrekkelijker wordt het voor jongeren.

De krant vindt dat de anti-alcohol kruisvaarders het aan de consument moeten overlaten (die ook thuis en in uitgaansgelegenheden kan drinken) om hun consumptie te beheersen en zich aan de wet te houden. Thai drinken graag tapbier, maar velen kunnen de verleiding weerstaan het wanneer en waar dan ook te drinken, als ze rijden. Alleen onverantwoordelijke drinkers gaan de fout in. (Bron: Bangkok Post, 8 oktober)

Studenten van de Silpakorn universiteit

Voorbereidingen crematie Bhumibol in volle gang

9 oktober – De Ratchadamnoen Nai Avenue en de omgeving van Sanam Luang zijn vanaf vandaag tot 30 oktober afgesloten voor het publiek. Er wordt gerepeteerd ter voorbereiding van de crematie van koning Bhumibol, zoals optochten. De koning wordt op 26 oktober gecremeerd, vanaf 20 tot 29 oktober vinden allerlei ceremonies plaats.

Op 13 oktober woont de nieuwe koning (die nog gekroond moet worden) in het Grand Palace een merit-making ceremonie bij omdat het 1 jaar geleden is dat Bhumibol de laatste adem uitblies.

RTP adjunct hoofdcommissaris Dechnarong heeft bekend gemaakt dat voor de beveiliging van alle ceremonies 38 eenheden met 30.000 manschappen worden ingezet. 20.000 vrijwilligers worden nog eens getraind als versterking. Commissaris Chanthep van de gemeentepolitie Bangkok zegt dat de beveiliging en verkeerscontrole ‘meer dan 100 procent’ zijn. Hij heeft ook vertrouwen in de controleposten die rond Sanam Luang opgezet zijn.

Nu de crematiedatum nadert, laten staatshoofden en vertegenwoordigers van enkele landen weten dat ze voor de crematie naar Thailand komen. De regering maakt de namen bekend wanneer de lijst compleet is. In ieder geval komen uit Japan prins Akishino en prinses Kiko.

De Zweedse regering houdt op 26 oktober een ceremonie om de koning te eren. Bhumibol is in 1950 benoemd tot Knight of the Swedish Royal Order of the Seraphim. Deze titel wordt alleen verleend aan leden van koninklijke huizen en buitenlandse staatshoofden. (Zie verder de pagina Koning Bhumibol)

Foto: Studenten van de Silpakorn universiteit beschilderen de muren met portretten van Bhumibol.

Phuket is het volgende doelwit in maffia blitz

9 oktober – Bangkok Post opent vandaag met een Special Report (achtergrondverhaal) over de plannen om korte metten te maken met maffiabendes op Phuket: buitenlanders die met valse papieren het land binnen glippen en zich voordoen als leraar of voetballer. Ze hebben het voornamelijk gemunt op landgenoten, maar ook Thai zijn het slachtoffer.

De jacht wordt gevoerd door het Tourism Police Bureau (upgraded to better handle crimes) en het Armed Forces Security Centre. De blitz die deze week begint, bestaat uit meerdere invallen in de provincie [Phuket]. De jagers hebben het vooral gemunt op lieden die zich bezighouden met het skimmen van e-cards, romantische fraude, organiseren van drugsfeestjes en lieden die in het bezit zijn van illegale wapens. Verder wil TPB adjunct-commissaris Surachet er niets over zeggen.

Phuket is het vervolg op een operatie van het TPB op 5 oktober op Koh Samui, waarbij invallen werden gedaan op acht plaatsen. Daarbij werd een 42-jarige Brit aangehouden, die een verhuurdienst van accommodaties exploiteert, en werd een aantal buitenlanders ondervraagd, die actief zijn in het toerisme. De Brit was in het bezit van marihuana.

Dat alles heeft tot doel de veiligheid voor toeristen te vergroten. De regering kondigde in september aan de inkomsten uit het toerisme volgend jaar met 10 procent te willen verhogen oftewel circa 3 biljoen baht. Verschillende campagnes moeten Thai en buitenlanders verleiden om nieuwe bestemmingen te verkennen en langer in het land te blijven. ‘We verwelkomen buitenlandse toeristen, maar daardoor worden ook onze deuren voor criminelen geopend’, zegt Surachet.

Aan concrete maatregelen noemt het artikel de aanschaf van veertig speedboten voor operaties in de Andaman zee en Golf van Thailand, en het gebruik van een Advanced Passenger Processing System met gegevens over reizigers die op de zwarte lijst staan of via Interpol gezocht worden. Ruim dertig luchtvaartmaatschappijen geven door wie bij hen boeken. Het Immigration Bureau heeft een programma gelanceerd waarbij staf bij check-in counters paspoorten controleert. ‘Zij fungeren als de ogen en oren van Immigration’, zegt Surachet. ‘Als ze vermoeden dat een paspoort vals is, waarschuwen ze de autoriteiten op de luchthaven.’

Ubosot van Wat Khok Moh in Nakhon Sawan

Kort nieuws maandag 9 oktober

– Bewoners die langs enkele rivieren in het Noorden en de Central  Plains wonen, hebben het advies gekregen hun bezittingen in veiligheid te brengen. Sommige provincies en stroomgebieden zijn al getroffen door zware regens die mogelijk tot overstromingen zullen leiden. Mensen die in laaggelegen gebieden langs rivieren wonen, waaronder de Chao Phraya en zijrivieren, lopen het meeste risico.

De regen wordt veroorzaakt door een lagedrukgebied boven de Zuid-Chinese Zee. Het bereikt vandaag het midden van Vietnam en trekt morgen en woensdag verder over het Noordoosten, Oosten, Central Region en het Noorden. Zie voor meer details Flood threat looms over plains.

Op de foto de ubosot van Wat Khok Moh in Chumsaeng (Nakhon Sawan). Het district is overstroomd door water uit het Noorden. Vijfhonderd huishoudens zijn gedupeerd en het verkeer raakte in de knoop.

– ‘Yingluck unlikely to try exile govt’ kopt de krant in haar openingsartikel op pagina 3. Politieke waarnemers [wie zijn dat toch?] zeggen dat de kans daarop uiterst gering is. Hetzelfde gerucht circuleerde trouwens kort na de coup van september 2006 waarin Thaksin pootje werd gelicht.

De speculatie dat Yingluck zo’n regering zou willen vormen, dook kort na haar vlucht op 23 augustus op, twee dagen voordat het hooggerechtshof zijn vonnis bekend maakte. Het gerucht kwam vorige week weer terug toen ze naar verluidt plannen had gemaakt om politiek asiel in Engeland aan te vragen. Secretaris-generaal Phumtham van Pheu Thai wuift de berichten weg en zegt dat de bevolking moet wachten totdat Yingluck haar plannen bekendmaakt. (Zie verder de pagina The Great Escape)

– De regering ontkent dat premier Prayut verwarrende verklaringen heeft afgelegd over de verkiezingsdatum. Ze benadrukt dat de road to democracy wordt gevolgd, hetgeen volgens regeringswoordvoerder Sansern Prayut ook heeft gezegd tegen Trump toen hij ontvangen werd op het Witte Huis. U mag het zelf lezen in PM ‘never strayed from roadmap’ want ik vind het gemierenneuk en gezeur. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Nieuwe aanval op de Thong Fah winkels (blauwe vlag) waar de minima tegen gereduceerde prijs artikelen voor het dagelijks levensonderhoud kunnen kopen. De regering ontkent dat het project, waarbij kopers nu met een e-card kunnen betalen, bedoeld is om de Charoen Pokphand Group (CP) te bevoordelen. Die beschuldiging is geuit door lastpak Srisuwan Janya, door de krant omschreven als ‘firebrand and political activist’.

Regeringswoordvoerder Sansern zegt dat 24 bedrijven 40 verschillende soorten producten leveren aan de winkels, die 10 tot 20 procent goedkoper zijn dan elders. Welk aandeel CP heeft, vermeldt het bericht niet. Sansern zegt alleen dat de producten uit diverse bronnen komen: van grote bedrijven tot plaatselijke producenten en coöperaties op het platteland.

Srisuwan heeft in zijn hoedanigheid als secretaris-generaal van de oerconservatieve Association to Protect the Thai Constitution premier Prayut gevraagd het programma te herzien daar het schadelijk kan zijn voor lokale bedrijven die niet op kunnen tegen de kortingen die de grote bedrijven bieden.

Voor informatie over de vorige aanval zie Kort Nieuws van zondag. Dat bericht ging over vermeende onregelmatigheden, gepleegd door bedrijfsleiders van de blauwe-vlagwinkels.

– Voormalig regeringspartij Pheu Thai roept de regering op het verbod op politieke activiteiten op te heffen nu de organieke wet op politieke partijen sinds zaterdag van kracht is. De wet bevat 152 artikelen over onder andere de vorming van een partij en de dagelijkse gang van zaken. Voormalig PT parlementslid Samart vindt opheffing gewenst om te voorkomen dat politieke partijen in tijdnood komen om aan de wet te voldoen.

Directeur Nikorn van Chartthaipattana, Thailand’s derde grootste partij, zegt dat de wet voorziet in drastische veranderingen. Hij vreest dat die niet binnen de voorgeschreven tijd doorgevoerd kunnen worden bij het huidige verbod.

Tweede partijleider Nipit (Democraten) verwacht dat de regering de beperkingen op activiteiten die door de wet worden vereist, zal versoepelen. Maar dat het verbod op politieke campagnes wordt gehandhaafd, denkt hij. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– De nieuw benoemde procureur-generaal Klemchai zei gisteren vertrouwen te hebben in de neutraliteit en efficiëntie van de commissie die zich buigt over hervorming van juridische procedures. ‘De commissie kan worden beschouwd als een outsider die geen belangenconflicten heeft bij juridische procedures. Dus kan neutraal zijn en richtlijnen opstellen die voor alle partijen acceptabel zijn.’ Meer weten? Lees New A-G backs judicial rejig.

– In Samut Prakan zijn vrijdagnacht drie drugsverdachten aangehouden met een grote hoeveelheid illegale drugs ter waarde van 600 miljoen baht. De politie nam 1 miljoen methamphetamine in beslag, 400 kilo crystal meth, 148 flessen met vloeibare ketamine en 600 gram ketaminevlokken. Voorts confisqueerde de politie spullen voor de productie van ketamine, vijf mobieltjes, een bestelwagen en twee personenauto’s. De politie was getipt. De verdachten zeggen 200.000 baht te hebben ontvangen voor de smokkel. Onbekend is waar de drugs vandaan kwamen en waar ze verkocht werden.

– Follow-up op de berichten over de beroving van twee geldkoeriers in een parkeergarage aan de Ratchadaphisek Road (Bangkok). De politie heeft voor nog eens drie verdachten arrestatiebevelen aangevraagd. Zes personen zijn al gearresteerd. Bij de beroving werd 196 miljoen yen (60 miljoen baht) buitgemaakt, bestemd voor een handelaar in goud en edelstenen.

– De Confederation of Thai Labour vindt dat de regering met spoed de Labour Protection Bill in procedure moet brengen. Ze vreest dat de wet wordt vertraagd omdat het bedrijfsleven ‘ernstige zorgen’ heeft over de wet die werkgevers verplicht werknemers die worden ontslagen, een behoorlijke ontslagvergoeding te geven. Dagloners die langer dan 20 jaar in dienst zijn geweest, hebben volgens de wet recht op 400 dagen compensatie.

De Thai Chamber of Commerce, Thai Bankers Association en Federation of Thai Industries trokken donderdag aan de bel. Sommige artikelen in de wet vormen een last voor bedrijven, met name MKB’s, zeggen ze.

De wet is in augustus goedgekeurd door het kabinet en wordt dit jaar behandeld door het parlement. President Manas van de confederatie noemt de wet een cadeau voor fabrieksarbeiders ‘die al lang gewacht hebben op een wet zoals deze’.

Reacties niet mogelijk