Thais nieuws dinsdag 10 oktober

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-30 september en oktober zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Luchtvaart: Rode vlag gestreken; blijdschap alom

10 oktober – Blijdschap bij de regering en blijdschap bij Thaise luchtvaartmaatschappijen dat de International Civil Aviation Organisation (ICAO) van de VN Thailand’s rode vlag wegens zorgen over de veiligheid heeft gestreken. Gisteren bevestigde de ICAO dat in een verklaring en bezocht de regionaal ICAO-directeur premier Prayut om het goede nieuws over te brengen. De aandelenkoersen van Thaise luchtvaartmaatschappijen gingen gisteren scherp omhoog [maar dit wordt alleen gemeld door de website].

Drie luchtvaartmaatschappijen hebben al laten weten nieuwe diensten te zullen openen op landen die sinds de ban van de ICAO uitbreiding van het luchtverkeer niet toestonden. Genoemd worden Japan en Zuid-Korea. Thai Air Asia X (TAAX) wil haar vloot uitbreiden met drie Airbus A330-300 wide-body toestellen, meer vluchten openen op Noord-Aziatische bestemmingen en nieuwe vluchten naar Europa en Australië beginnen. TAAX staat te trappelen om de route naar Zapporo, die kort heeft bestaan, te heropenen.

Opheffing van de ban betekent dat Thaise toestellen in de Europese Unie minder streng worden gecontroleerd. Maar Thailand’s reputatie zal pas voor honderd procent zijn hersteld als de Amerikaanse FAA het land terug plaatst in de categorie 1 status. Thailand heeft nu de categorie 2 status, waardoor beperkingen bestaan op de route naar de VS, waarop overigens niet eens door Thaise maatschappijen wordt gevlogen.

Premier Prayut noemde het ICAO-besluit gisteren een ‘historische gebeurtenis’. Luchtvaartleiders beschreven het als ‘het begin van een nieuw tijdperk, liberalisering van de industrie en het herwinnen van vertrouwen’ dat ernstig geschaad was door de rode vlag, waardoor Thailand zich in het gezelschap bevond van ’s werelds minst ontwikkelde landen. De rode-vlagstatus geldt nu alleen nog maar voor Djibouti, Eritrea, Haiti, Kyrgyztan en Malawi.

Bijgaand een afbeelding van de ICAO website met een chronologisch overzicht van de perikelen sinds januari 2015. (Zie verder de pagina Luchtvaartdienst onder vuur 2)

Wat Chai Watthanaram

Moesson rukt op, overstromingen verwacht

10 oktober – De autoriteiten vrezen voor overstromingen omdat deze week meer stortbuien worden verwacht. Ze zijn begonnen water uit de Chao Phraya rivier om te leiden naar irrigatiekanalen en laag gelegen velden om het stijgende waterpeil te stoppen.

Directeur Somkiat van het RID zegt dat de komende dagen in de Central Plains en het Oosten een moesson wordt verwacht. Het Noordoosten en noorden van de Central Plains krijgen te maken met een lagedrukgebied.

De vier grote stuwmeren in het stroomgebied van de Chao Phraya staan momenteel voort 74 procent vol, 2,96 miljoen kubieke meter water meer dan vorig jaar. De Chao Phraya barragedam (dam zonder stuwmeer) in Chai Nat loost zoveel water dat laag gelegen gebieden in Ang Thong en Ayutthaya onder water zijn gelopen.

Acht provincies lopen het risico op overstromingen. Functionarissen hebben er opdracht gekregen dijken te controleren en materialen te verwijderen die waterwegen versperren.

Verder kort: de rivier Nan is buiten haar oevers getreden, de economische zone van Bang Mun Nak is omringd door water, met 20.000 zandzakken is een dijk opgetrokken rond de stad, de Yong rivier begint te overstromen, in Chai Nat staan honderd woningen aan de oever van de Chao Phraya onder water, in Ayutthaya zijn enkele tempels overstroomd en in Wat Kasattrathirat Worawiharn staat 50 cm water.

Op de foto versterking van de vloedwal van het Wat Chai Watthanaram complex in Ayutthaya.

Mogelijk eind aan verbod op politieke partijen

10 oktober – Ondanks het goede luchtvaartnieuws vindt Bangkok Post de polletiek belangrijker, want opent vandaag de voorpagina met de voorspelling van Meechai Ruchupan dat er ‘binnen enkele dagen’ een eind komt aan het verbod op politieke partijen. Meechai, voorzitter van de grondwetcommissie (CDC), tevens lid van de NCPO (junta), zei gisteren te verwachten dat aan de opheffing wel enkele voorwaarden worden verbonden.

Sinds zaterdag de organieke wet op politieke partijen van kracht is, staat de regering onder druk het verbod op te heffen. De wet bestaat uit 152 artikelen over onder andere de vorming van een politieke partij en gedragsregels voor hun dagelijks functioneren.

Evenals Meechai verwacht de vice-voorzitter van het parlement dat goed nieuws voor de politieke partijen in aantocht is, maar niet iedereen denkt daar zo over. Vice-premier en minister van Defensie Prawit denkt dat het verbod gehandhaafd blijft totdat alle (tien) organieke wetten van kracht zijn. Vice-premier Wissanu dringt er bij politici op aan meer geduld te betrachten.

Pheu Thai parlementslid Samart zegt dat het verbod politieke partijen heeft tegengehouden om hun wettelijke plichten te vervullen. De nieuwe organieke wet heeft ook twee krappe tijdpaden geïntroduceerd: 90 dagen om de ledenlijst te herzien en 180 dagen om partijafdelingen op te richten, vertegenwoordigers te benoemen en partijvergaderingen te houden.

Samart zegt dat deze dingen niet gedaan kunnen worden zolang het verbod van kracht is. ‘We vragen ons af wat belangrijker is: de organieke wet of het verbod van de NCPO?’ Een medewerker van Samart vreest dat handhaving van het verbod tot uitstel van de verkiezingen leidt. ’Tenzij het verbod spoedig wordt opgeheven, wordt de roadmap [to democracy] vertraagd. Wie is verantwoordelijk? De politieke partijen of de NCPO?’

Wasserij in Nonthaburi waar een explosie plaatsvond

Kort nieuws dinsdag 10 oktober

– Acht personen waaronder twee peuters zijn gisterochtend gewond geraakt bij een explosie in een wasserij in Nonthaburi (foto). De wasserij is over alle vier verdiepingen zwaar beschadigd. Reddingswerkers moesten hydraulische apparatuur gebruiken om de vijf personen die in het puin bekneld zaten, vrij te krijgen.

Door de explosie vlogen stukken van de aluminiumdeur en een spiegel naar buiten, waardoor drie personeelsleden en klanten van een rijwielwinkel aan de overkant werden gewond en uitgestalde fietsen werden beschadigd. De politie vermoedt dat een droogmachine is ontploft. EOD-personeel en forensische politie doen onderzoek.

– De bouw van replica’s van het koninklijk crematorium in 76 provincies is naar verwachting zondag klaar. Er worden grote LED-schermen geplaatst voor uitzendingen van de crematieceremonies.

In totaal zijn in het hele land 802 plaatsen aangewezen waar van 20 tot 29 oktober dok mai chan (crematiebloemen) kunnen worden neergelegd.

Adjunct permanent secretaris Nisit van het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat circa 61 miljoen bloemen zijn verzameld, die door mensen in het land zijn gemaakt. Ze worden tijdens de crematierites op verschillende plaatsen neergelegd.

Regeringswoordvoerder Sansern maakte gisteren bekend dat live verslaggeving door de media niet is toegestaan op de social media. Ze moeten de beelden overnemen van de TV Pool. Toeschouwers mogen wel filmen en fotograferen, maar op sommige plaatsen worden mobiele telefoonsignalen geblokkeerd.

Al eerder gemeld: op 13 oktober wordt in het Grand Palace een herdenking gehouden, 1 jaar nadat Bhumibol is overleden. Koning Vajiralongkorn (benoemd maar nog niet gekroond) is daarbij aanwezig. Niet vergeten: de crematie vindt plaats op 26 oktober.

– De instorting van een sectie van een brug in aanbouw over de Chao Phraya in Chai Nat is vermoedelijk te wijten aan een ondermaatse stelling en tekortkomingen bij de bouw, heeft het Engineering Institute of Thailand vastgesteld. Ook is vermoedelijk afgeweken van de bouwtekening. Bij het incident raakten vier arbeiders gewond, van wie drie ernstig.

De tien technici die aan het project werken, worden ondervraagd. Hun vergunning kan worden ingetrokken, als ze zich niet aan de regels hebben gehouden. Secretaris-generaal Amorn van het EIT zegt dat het onderzoek tussen zes maanden en een jaar kan duren.

Omdat bij andere projecten ook steigers het hebben begeven, nodigt het EIT tweehonderd tecnici uit voor een trainingsdag over ontwerp en constructie van stellingen met het Chai Nat incident als voorbeeld.

– De gemeente Bangkok gaat op drukke plaatsen AED’s plaatsen (automated external defibrillators) voor hulpverlening aan mensen die een hartstilstand hebben. Ze komen bij regeringsgebouwen, in publieke parken, sportstadions, spoorwegstations, warenhuizen en andere drukke plekken. Begonnen wordt met 200 AED’s in de vijftig districtskantoren van de hoofdstad, jeugdcentra en stadsparken.

Het Erawan medisch noodcentrum is een programma begonnen om leraren te trainen in het verlenen van CPR (kunstmatige beademing) en de AED’s op negen gemeentelijke scholen te gebruiken. 3.089 leraren hebben zich voor de training opgegeven die tot het eind van het jaar wordt gegeven. Van hen wordt verwacht dat ze de verworven kennis doorgeven aan leerlingen, familieleden en buurtgenoten. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

midibusje– Dit is hem dan: de midibus die op de lange duur de gevaarlijk geachte minibusjes moet gaan vervangen. Ratchaburi-Bangkok Transport Co had gisteren op de Mor Chit 2 busterminal de primeur.

– Wereldgezondheidsorganisatie WHO dringt er bij landen in Zuidoost-Azië op aan hun pogingen te versnellen om NCD’s (niet besmettelijke ziektes) terug te dringen. Volgens een nieuw WHO-rapport zijn NCD’s de belangrijkste oorzaak van sterfgevallen in de regio. Elk jaar sterven 8,8 miljoen mensen aan hartziektes, diabetes, kanker en chronische ademhalingsziektes. De sterftekans in de leeftijdscategorie 30-70 bedraagt 25 procent, hoger dan in andere regio’s.

De WHO adviseert zogeheten best buy interventions, zoals onder andere een verbod op alle vormen van tabaksreclame, beperking van of verbod op alcoholreclame, vervanging van vetten door meervoudig onverzadigde vetzuren, bevordering van borstvoeding en voorlichting over gezonde voeding en lichaamsbeweging. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

– De eerste groep Chinese technici die een trainingsprogramma hebben gevolgd om legaal aan de aanleg van de Sino-Thai hogesnelheidslijn te mogen werken, zijn geslaagd voor het examen, zegt het Engineering Institute of Thailand. Eind vorige maand deden 77 van de 400 technici examen. Ze volgden de training in Tianjin. De overigen komen in oktober en november aan de beurt.

Deze maand begint een trainingsprogramma voor de zeventien Chinese architecten die toezicht gaan houden op het project. Ze maken trips naar de plaatsen waar stations worden gebouwd.

De eerste fase van de hogesnelheidslijn bestaat uit het tracé Bangkok-Nakhon Ratchasima. Begonnen wordt met een stukje van 3,5 kilometer. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

– Ruim honderd Thai zijn het slachtoffer geworden van oplichting met investeringen in infrastructurele megaprojecten ter waarde van miljoenen baht in de deelstaat Mon (Myanmar). Gisteren is de DSI begonnen de slachtoffers te horen. Van de oplichting worden drie personen verdacht. Twee Thai zijn donderdag aangehouden, de politie is op zoek naar de derde, een Myanmarees. Hij zegt van koninklijke afkomst te zijn in Mon.

Eén Thai is redacteur van een nieuwsmagazine, de ander beweert directeur te zijn van een bedrijf dat een partnerschap heeft gesloten met een bedrijf in Myanmar. De oplichting lijkt al twee jaar geleden begonnen te zijn. Voor details lees Manhunt on after Myanmar scam dupes 100.

– Nog een geval van oplichting. Twintig slachtoffers hebben aangifte gedaan tegen de Koreaanse eigenaar van een dessertwinkel, die hen overhaalde te investeren in aandelen. Hij beweerde dat ze een hoog rendement hadden. Volgens een van de twintig zijn in het district Bang Saphan (Prachuap Khiri Khan) honderd slachtoffers gemaakt. Zij hebben een schade opgelopen van naar schatting 100 miljoen baht.

Het Anti-Money Laundering Office (Amlo) heeft gewaarschuwd voor call-centra die schermen met de naam van Amlo’s secretaris-generaal. De mensen die gebeld worden, wordt wijsgemaakt dat ze betrokken zijn bij witwaszaken. Ze worden gedwongen geld over te maken. Als ze dat niet doen, zouden hun bankrekeningen worden bevroren. Amlo’s SG Romsit adviseert: ‘Wees op je hoede voor vreemde of ongebruikelijke claims, blijf kalm en maak nooit geld over.’

– Een paramilitaire ranger is gisterochtend in Bacho (Narathiwat) om het leven gekomen toen een bermbom ontplofte, terwijl hij met een groep van acht rangers op patrouille was. Een collega werd ernstig verwond. Het leger maakt zich zorgen over de veiligheid van de manschappen; vice-premier Prawit suggereerde vorige maand drones te gebruiken in risicovolle gebieden.

– Een sterke stijging van het minimumloon is schadelijk voor de economie, want het jaagt investeerders weg, meent topambtenaar Viwat van het ministerie van Werkgelegenheid. Hij reageert op de oproep van Sawit Kaewwan, leider van het Thai Solidarity Committee, om het op te trekken van 300 naar 712 baht per dag. Viwat zegt: ‘Je kunt zo’n oproep doen, maar niemand zal die werkers huren. Zo’n eis is nutteloos.’

Viwat ziet meer heil in de trainingen die het Department of Skill Development geeft. Deelnemers ontwikkelen daarin hun arbeidsvaardigheden en vermeerderen hun kennis waardoor ze meer competitief worden. Tot nu toe heeft het ministerie certificaten voor 68 types werk verleend. Kassa voor de geslaagden want sommigen verdienen sindsdien 815 baht per dag. (Zie de pagina Minimumdagloon in discussie)

– De Wereldbank dringt er bij de Asean-landen op aan de restricties op arbeidsplaatsen te versoepelen zodat migranten in het buitenland geld kunnen verdienen om welzijn en economische integratie te bevorderen.

De bank zegt dat de migratie in Asean sneller groeit dan in andere regio’s. Tussen 1995 en 2015 verlieten 6,5 miljoen werkers in Asean hun thuisland om in buurlanden betere mogelijkheden te zoeken. Bewoners uit Myanmar, Laos en Cambodja trekken doorgaans naar Thailand, Maleisiërs en Indonesiërs naar Singapore. Meer weten? Lees Asean urged to ease rules on workers. (Zie ook de pagina Migranten 2)

Reacties niet mogelijk