Thais nieuws zondag 9 juli

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2017 klik hier, uit 2016 klik hier, 2015 klik hier, 2014 klik hier, 2013 klik hier, 2012 klik hier, 2011 klik hier, 2010 klik hier.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Het nieuws van 1-6 juli staat op de pagina Thais nieuws 1-15 juli.

Het nieuws van vrijdag 7 juli staat op de pagina Thais nieuws vrijdag 7 juli.

Het nieuws van zaterdag 8 juli staat op de pagina Thais nieuws zaterdag 8 juli

 

Commentaar: Vooroordeel in arbeidswet

9 juli – Zolang de registratie van buitenlandse werknemers kostbaar, moeilijk en beperkt blijft, zal de uitbuiting van migranten en corruptie blijven gedijen. Met die constatering in het hoofdredactioneel commentaar van zaterdag vat Bangkok Post het probleem rond gastarbeid kernachtig samen.

Kostbaar omdat registratie werkgevers 20.000 baht kost en migranten hetzelfde bedrag voor een werkvergunning en verlenging. ‘Deze tarieven zijn onrealistisch excessief. Die zijn twintig keer hoger dan de legeskosten voor een Tai die een paspoort aanvraagt’, schrijft BP. De andere twee redenen vereisen te veel uitleg, dus laat ik even lopen.

De regering zegt met de nieuwe arbeidswet dwangarbeid en mensenhandel te willen bestrijden, maar haar echte motief is een betere plaats te krijgen in het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport. De regering had een meer holistische benadering moeten kiezen door de arbeidsmarkt voor migranten te liberaliseren en meer de nadruk te leggen op behoorlijke werkcondities en lonen.

De krant wijst erop dat Thailand een vergrijzende samenleving is. Het kan niet langer het belang van zijn buitenlandse beroepsbevolking negeren. Gezien het grote aantal buitenlandse werknemers, geschat op 4 miljoen geregistreerde en illegale werkers, dient de regering dankbaar te zijn voor hun bijdragen aan het midden- en kleinbedrijf, verhoging van ’s lands bruto binnenlands product en het gemak van Thai.

Thailand dient te beginnen gastarbeiders op dezelfde manier te behandelen als Thaise arbeiders door ze basis mensen- en arbeidsrechten te garanderen, zodat ze minder kwetsbaar zijn voor uitbuiting. In plaats van het wisselen van baan te verbieden en een boete van 100.000 baht te stellen als ze niet de baan hebben waarvoor ze geregistreerd zijn, dient de wet te zorgen voor betere carrièremogelijkheden zodat ze meer aan de economie kunnen bijdragen nu de Thaise arbeidsbevolking krimpt.

De regering en de bureaucratie moeten hun traditioneel vooroordeel over migranten laten varen, bijvoorbeeld dat ze banen en mogelijkheden voor ondernemerschap stelen van Thai, zoals minister Sirichai (Werkgelegenheid) onlangs zei. ‘Die denkwijze dient te veranderen.’ (Bron: Bangkok Post, 8 juli)

Update krant: Het uitstel van 180 dagen dat werkgevers en buitenlandse werknemers hebben gekregen om te voldoen aan de wet, betekent niet dat ambtenaren en tussenpersonen ongelimiteerd hun gang kunnen gaan. Minister Sirichai (Werkgelegenheid) dreigt met strenge straffen als ze misbruik van de situatie maken.

De minister is dinsdag naar Myanmar afgereisd om de nieuwe wet met zijn collega-minister te bespreken. Thailand heeft Myanmar gevraagd het verificatieproces voor migranten te versnellen. Om legaal in Thailand te kunnen werken dienen ze een Certificate of Identity te hebben. Thailand heeft ook voorgesteld een gezamenlijke commissie te vormen om eventuele problemen tijdens de vrijwaringsperiode op te lossen. Myanmar gaat akkoord met de Thaise voorstellen.  (Zie verder de pagina Migranten 2)

Surin Monniken maken hun ochtendronde op de rug van olifanten

1 miljoen vrijwilligers op pad tegen alcoholgebruik

9 juli – Kleurrrijk schouwspel, vergeleken daarmee is de Nederlands Hervormde kerk [waarin ik gedoopt ben] maar een kale bedoening. Monniken in Surin maakten gisteren op Asarnha Bucha, de dag voor het begin van de boeddhistische vastentijd, hun dagelijkse ochtendronde op de rug van olifanten. Normaal doen ze dat blootvoets lopend met een jongetje dat de giften overneemt en bijvoorbeeld in een boodschappenwagentje overhevelt.

Het Health Service Support Department van het ministerie van Volksgezondheid voert dit jaar een anti-alcohol campagne. Het heeft 1 miljoen vrijwilligers geworven om mensen over  te halen de komende drie maanden niet te drinken of nog liever zuipen helemaal op te geven. De campagne richt zich vooral op jonge mensen.

De vrijwilligers gaan ook controleren of winkels zich aan de Alcohol Act 2008 houden. Die verbiedt de verkoop van alcohol op vier boeddhistische feestdagen, waaronder Asarnha Bucha en Buddhist Lent Day (vandaag), en de verkoop aan personen onder 20 jaar. Alcoholische dranken mogen niet getoond worden.

Het Stop Drinking Network en 35 vrijwilligers hebben gisteren een brief overhandigd aan RTP hoofdcommissaris Chakthip met het verzoek strenger op te treden tegen de verkoop van alcohol op beide dagen. De groep wil ook een alcohol-verbod voor de gehele vastentijd. Het SDN zegt dat sommige kleine kruideniertjes en winkels de wet overtreden. Sommige hoteliers denken dat de wet niet voor hen geldt, maar dat is een misvatting. Warenhuizen en grote kruideniers houden zich keurig aan de regels.

De particuliere sector verwacht dat de religieuze vakanties 6,2 miljard baht opleveren, 7,78 procent meer dan vorig jaar. De voorspelling is de hoogste in zes jaar.

Tempelaffaire: Premier Prayut belooft straf voor betrokkenen

9 juli – Bangkok Post opent vandaag de krant met de belofte van premier Prayut functionarissen die geprofiteerd hebben van de verduistering van in totaal 60 miljoen baht uit het onderhoudsfonds voor tempels, te straffen. De corruptie heeft het image van tal van bekende tempels, onder andere in Bangkok, bezoedeld.

Regeringswoordvoerder Sansern heeft dat gisteren bekend gemaakt op Asarnha Bucha, de dag voor het begin van de boeddhistische vastentijd vandaag. Prayut meent dat de affaire niet het geloof van de mensen in tempels zal doen wankelen, want ‘corruptie wordt alleen gepleegd door enkele personen, terwijl de meerderheid zich aan de wet houdt’.

De verduistering werd vorige maand bekend toen de Counter-Corruption Division (CCD) van de politie vier functionarissen van het National Office of Buddhism aan de tand voelde. Zij worden ervan verdacht bij het toekennen van geld uit het fonds aan twaalf tempels een deel in eigen zak te hebben gestoken.

Eén is een gepensioneerde NOB directeur-generaal die in het buitenland zou leven, en de andere drie zijn NOB-functionarissen, aldus de huidige NOB directeur Pongporn. Eind vorige maand dook de naam op van adjunct-hoofd Pranom. Vice-premier Wissanu heeft Pongporn gevraagd hem te schorsen.

De verduistering ging als volgt in zijn werk. Uit het geld dat was verleend uit het onderhoudsfonds, vroegen de verdachten een deel terug als ‘change money’. Een van de tempels, die verdacht worden, is Wat Pak Nam Phasi Charoen in Bangkok [waarvan de abt de benoeming tot Supreme Patriarch misliep]. Adviseur Somsak houdt vol dat de tempel nooit wisselgeld heeft betaald. De tempel ontving een eenmalige bijdrage van 10 miljoen baht voor onderhoudswerkzaamheden.

De CCD heeft woensdag de boekhouding van de tempel gecontroleerd.  Assistent abt Phra Pommolee, lid van de Sangha Supreme Council (SSC), is al verhoord, een tweede komt donderdag aan de beurt. Somsak denkt niet dat Pommolee’s image in het geding is. ‘Het schandaal heeft niets te maken met zijn rol in de SSC. Het is normaal voor de politie om vragen te stellen als ze twijfels heeft.’

Actievoerder-monnik Phra Buddha Isara [bekend van de protesten tegen de regering Yingluck in 2013 en 2014] heeft de regering gevraagd strengere regels op te stellen voor de uitbetalingen uit het onderhoudsfonds. Op zijn Facebook pagina zet hij vraagtekens bij de criteria die het NOB gehanteerd heeft bij het toekennen van gelden aan bepaalde tempels, voornamelijk in Bangkok, gedurende het bewind van de regering Yingluck.

Hij schrijft: ‘Zijn deze tempels werkelijk arm? Zijn wat ban nok (tempels ver in het land) rijk? Geeft het NOB aan hen geen geld?’ Isara vindt dat de NOB niet als enige zou mogen besluiten over de toekenning. (Zie verder Kort Nieuws van gisteren en de pagina Corruptie 3)

City Pillar Shrine Nakhon Si Thammarat

Nakhon Si Thammarat: Conflict over renovatie City Pillar Shrine

9 juli – De renovatie van de City Pillar Shrine in Nakhon Si Thammarat is inzet van een conflict tussen bewoners en de eigenaar van King Power, die het project sponsort. Voormalig parlementslid Samphan Thongsamak (Democraten) leidt een campagne om het heiligdom in zijn oorspronkelijke staat te behouden. ‘Er mag niets worden toegevoegd, het heiligdom moet blijven zoals het was.’

De gemeenteraad van Nakhon Si Thammarat besloot eerder dit jaar de Shrine te renoveren, waarna  Vichai Srivaddhanaprabha, voorzitter van King Power en eigenaar van Leicester City Football club, toezegde de renovatie te financieren. De renovatie is vorige maand begonnen. Bewoners werden kwaad toen ze merkten dat het interieur veranderd werd. Een van de omstreden wijzigingen is het plan twaalf marmeren pilaren te plaatsen.

Chao Khun Thongchai, assistent-abt van Wat Trai Mit Witthayaram, die vorige maand de werkzaamheden zegende, spreekt de kritiek tegen dat Vichai het project misbruikt om hem meer geluk te brengen. De monnik is een goede kennis van Vichai sinds hij twee jaar geleden voorspelde dat de voetbalclub de Engelse Premier League zou winnen, wat ze in het seizoen 2015-2016 ook deed.

Architect Vichet probeerde maandag de gemoederen te bedaren. De pilaren hebben niet tot doel Vichai geluk te brengen, zegt hij. Vichai heeft zich nooit bemoeid met de blueprint voor de renovatie. Hij is slechts een donor van het project.

De provincie heeft donderdag een bijeenkomst belegd van lokale functionarissen, architect en bewoners om uit de impasse te geraken. Ze praatten drie uur, maar werden het niet eens. Een zakenman in de provincie waarschuwt dat de bewoners de hulp van de koning zullen inroepen, wanneer hun eisen worden genegeerd.

De shrine werd tussen 1987 en 1999 gebouwd en in augustus 1987 bij het begin van de bouw in het Chitralada paleis door wijlen koning Bhumibol in een ceremonie gezalfd. (Bron: website Bangok Post, 7 juli)

Kort nieuws zondag 9 juli

– Het bezoek van premier Prayut aan de VS, op uitnodiging van president Trump, voor deze maand gepland, wordt uitgesteld, maar beide partijen benadrukken dat van uitstel geen afstel komt. Volgens een regeringswoordvoerder zou Prayut Trump op 19 juli ontmoeten, maar er is meer tijd nodig om de agenda vast te stellen. Regeringswoordvoerder Werachon spreekt speculaties over afstel tegen. De Amerikaanse ambassade heeft bevestigd dat Trump’s uitnodiging nog steeds van kracht is.

Vrijdag houden de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken met hun buitenlandse partners een Strategic Dialogue. Na de bijeenkomst worden Prayut’s bezoek en ‘relevant issues’ in ogenschouw genomen.

Volgende week wordt in de VS de zesde US-Thailand Strategic Dialogue gehouden, die voor het laatst in december 2015 plaatsvond. De dialoog bestrijkt de samenwerking op politiek, veiligheids en economisch gebied.

Het kabinetssecretariaat vroeg vorige maand de betrokken ministeries suggesties te doen voor economische samenwerking en investeringen ten behoeve van Prayut’s bezoek aan de VS.

– Het is vandaag veel Prayut wat de klok slaat in de krant want pagina 3 opent met het beroep dat door rubberkwekers op hem is gedaan om art 44 [van de interim-grondwet] in te zetten tegen de ingezakte prijs voor rubber. Ze willen dat overheidsdiensten meer gebruik maken van rubber om de prijs op te krikken, bijvoorbeeld door latex te mengen met asfalt bij de aanleg en het onderhoud van wegen of speeltuinen uit te rusten met een rubber ondergrond.

De afgelopen vier dagen is de prijs van latex (het witte sap dat uit rubberbomen druppelt en wordt opgevangen) gedaald van 50 naar 38 baht per kilo. Volgens PR-medewerker Prayoonsit van het Rubber Farmers’ Institute Network is de voortdurente prijsdaling van latex te wijten aan ‘kapitalisten die het materiaal niet kopen om de prijs verder te drukken’.

Volgens voorzitter Uthai van de Rubber Network Council en het Rubber Farmers Institute of Thailand zijn zuidelijke rubberboeren van plan naar Bangkok te gaan om de premier om hulp te vragen. De Rubber Autorithy of Thailand is tien maanden geleden al gevraagd het probleem aan te pakken, maar dat is niet gebeurd.

Premier Prayut beweerde in zijn wekelijks tv-praatje op vrijdag dat de illegale aanplant van rubberbomen in beschermde bossen een van de redenen is van de ingezakte prijs. Wanneer boeren in die gebieden stoppen rubber te tappen, gaan de prijzen omhoog door het verminderde aanbod. [Leuk bedacht, maar onzin]

Netanel Hadad, 34 Koh Samui– Een kliniek op Koh Samui (Surat Thani) wordt ervan verdacht een ontmoetingsplaats te zijn voor gangsters. Gisteren [?] deden politie, leger en volksgezondheid functionarissen er een inval. Ze arresteerden een Israeliër en namen medicijnen, medische uitrusting en munitie in beslag. De inval volgde op een klacht van buitenlanders dat ze er afgeperst werden.

De Israeliër werkte als enige in de kliniek, die geen Thaise staf had. De verdachte zegt dat hij gratis medische verzorging verleende aan slachtoffers van verkeersongelukken en zieken. De financiën kwamen uit donaties. Hij zei niet te weten waar de wapens vandaan kwamen.

– Het Civic Network on Police Reform roept de regering op van de openbare hoorzittingen over de hervormingen geen ‘nutteloze ceremonie’ te maken, maar naar de stemmen van de mensen te luisteren. Voor de hervormingen is recent een commissie van 36 leden gevormd. Op de samenstelling daarvan is ook al kritiek geuit: te veel leger. Voorzitter is de voormalig opperbevelhebber der strijdkrachten Boonsrang Niumpradit. De commissie heeft negen maanden de tijd om met voorstellen te komen voor het politiekorps, een van de meest corruptie overheidsdiensten in Thailand.

In reactie op Boonsrang’s uitspraak dat zijn commissie een gematigde benadering kiest en extreme ideeën vermijdt, zegt het netwerk bullshit [mijn woordkeus]. ‘De hervorming van de politie heeft niets te maken met gematigd of extreem. Ze vereist alleen oplossingen die de politiestructuur echt verbeteren en een eind maken aan chronische problemen, zoals vermeende corruptie en machtsmisbruik.’

– Tabakshandelaren koken van woede (woordkeus krant) over de nieuwe tabakswet die verkooppunten verplicht klanten ‘zelfs geen seconde’ zicht te bieden op sigarettenpakjes. Verkopers noemen de nieuwe maatregel onhandig.

Directeur Waraporn van de Thai Tobacco Trade Association (TTTA) is verbijsterd over de interpretatie die het Department of Disease Control aan de wet geeft. Tot nu toe waren alle sigarettenpakjes alleen te zien wanneer de verkopers een pakje uit de kast namen. Dat systeem [met kantelende paneeltjes] bestaat al tien jaar. De TTTA heeft de premier in een petitie gevraagd aandacht aan de interpretatie te besteden en rekening te houden met de belangen van 500.000 kleine winkels in het land.

Ikzelf heb al bij 7-Eleven en FamilyMart gezien dat de sigarettenpakjes nu aan het zicht worden onttrokken door papiervellen. Het personeel doet er een greep onder alsof het om contrabande gaat. In één zaak zijn de sigaretten verhuisd naar een plaats onder de toonbank.

– Het vakantie-eiland Koh Tao heeft sinds gisteren een officieel ziekenhuis, nadat een medische eenheid is uitgebreid om de half miljoen toeristen per jaar en 2.000 eilandbewoners van dienst te zijn. Het Koh Tao Hospital telt 10 bedden. De verbouwing heeft 39 miljoen baht gekost.

Tot nu toe werden jaarlijks 6.000 patiënten behandeld, van wie 80 procent buitenlandse patiënten. Ernstig gewonde patiënten gingen naar het Surat Thani ziekenhuis op het vasteland. Het vervoer over water duurde één tot drie uur, afhankelijk van de boot en het seizoen. Elke maand telde zo’n 40 overplaatsingen.

Het ministerie heeft een 3-jaren plan gemaakt voor de ontwikkeling van het ziekenhuis. Begonnen wordt met beperkte poliklinische zorg, noodhulp en chirurgische eenheden. Indien vereist worden patiënten met een speedboot of per helikopter, eigendom van particuliere ziekenhuizen op het vasteland, naar het vasteland gebracht. Vanaf het tweede jaar is het ziekenhuis volledig operationeel. Daarna krijgt het naar verwachting een decompressietank voor zuurstofbehandeling en een eigen speedboot. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

Reacties niet mogelijk