Thais nieuws zaterdag 8 juli

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2017 klik hier, uit 2016 klik hier, 2015 klik hier, 2014 klik hier, 2013 klik hier, 2012 klik hier, 2011 klik hier, 2010 klik hier.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Door technische problemen staat het nieuws van juni verspreid over verschillende pagina’s.
1-15 juni
16-22 juni
23-30 juni met het vervolg Kort nieuws 29 juni

Het nieuws van 1-9 juni is op wonderbaarlijke wijze verdwenen. U kunt het vinden op bijgaande pdf

Het nieuws van 1-6 juli staat op de pagina Thais nieuws 1-15 juli.

Het nieuws van vrijdag 7 juli staat op de pagina Thais nieuws vrijdag 7 juli.

 

Huis waar man door dakn is gevallen

Bizar: Zweed valt door dak woning

8 juli – Het was geen meteoorinslag waardoor een gezin in Sam Sen (Bangkok) donderdagnacht wakker schrok. Ook niet een auto die tegen het huis was gebotst, wat ze aanvankelijk dachten. Wat het dan wel was – en dat verdient een vermelding in het Guinness Book of World Records: door het dak van het twee verdiepingen tellende huis was een man gevallen.

De man belandde op een sofa in een ongebruikte slaapkamer op de eerste verdieping. Dood, as dead as a doornail. Dickens gebruikte die uitdrukking in zijn Christmas Carols over Marley, maar de uitdrukking is al veel ouder. Maar ik dwaal af.

De politie vermoedt dat de man, een Zweed, van een aangrenzende flat van acht verdiepingen was gevallen. Hij droeg alleen shorts. Stukken van het gebroken plafond en dakpannen lagen om hem heen. Het gezin was eerst op de begane grond gaan kijken. Daar druppelde bloed door het plafond, waarna ze een verdieping hoger een kijkje namen.

Een bewaker van de flat heeft verklaard dat hij de man vaak het gebouw zag verlaten op een mountainbike. Hij leefde alleen en groette hem vaak in het Thais. In zijn kamer op de zevende verdieping vond de politie een brief en medicijnen voor de behandeling van geestelijke problemen. Er waren geen sporen van een handgemeen. (Bron: website Bangkok Post, 7 juli)

Pitbull valt baas en bazin aan; baas ernstig gewond

8 juli – Een echtpaar in Khlong Luang (Pathum Thani) is woensdagnacht door hun pitbull toegetakeld, maar de hond zelf kwam er ook niet ongeschonden vanaf want de vrouw (62) stak hem met een mes toen hij zijn tanden in haar echtgenoot zette.

De dierenliefde gaat wel erg ver, want de vrouw heeft haar zoon gevraagd het gewonde dier naar een dierenarts te brengen. [Tenzij met de opdracht hem te laten afmaken] Het echtpaar is naar een ziekenhuis gebracht, de man (eveneens 62) ernstig gewond.

Volgens de vrouw vertoonde de hond voorafgaand aan de aanval geen tekenen van agressie of irritatie. Later ging ze naar de eerste verdieping terwijl haar man op de begane grond een bad nam. Ze hoorde hem schreeuwen en vond hem bewusteloos in de badkamer. Toen ze met het mes op de hond instak, beet hij in haar handen. (Bron: website Bangkok Post, 6 juli)

Pasist Arinchalapis, alias Sin Sae Shogun

Wealth Ever zaak: Verdachten pleiten onschuldig

7 juli – Weet u nog? Op luchthaven Suvarnabhumi strandde in april een groep reizigers die een gratis trip naar Japan was beloofd door het online bedrijf in voedingssupplementen Wealth Ever van Pasist Arinchalapis (30), alias Sin Sae Shogun (midden op de foto). Vrijdag werden zij en negen andere verdachten in de Criminal Court in staat van beschuldiging gesteld voor fraude en andere vergrijpen. Ze pleitten allemaal onschuldig.

Hoeveel mensen op Suvarbahumi strandden, is niet duidelijk; dit bericht noemt 1.000, eerdere 300. De trip was een bonus voor hun lidmaatschap van het bedrijf, waarvoor ze 9.000 tot 20.000 baht hadden moeten inleggen. Shogun en familieleden werden de volgende dag in Rayong gearresteerd toen ze naar het buitenland wilden vluchten.

Het OM beschuldigt hen van een waslijst aan overtredingen: frauduleus lenen, illegale bedrijfsvoering, computer misdaad, verspreiding van voedselsupplementen met incorrecte etiketten en ontvangst van illegaal geïmporteerde goederen. Het OM heeft de rechtbank gevraagd hen opdracht te geven 871 gedupeerde personen schadeloos te stellen. Inclusief rente komt dat neer op 51 miljoen baht.

Op 11 september vindt een pretrial onderzoek plaats van het bewijs en de lijst met getuigen. Intussen blijven alle acht in voorlopige hechtenis. (Bron: website Bangkok Post, 7 juli)

Voorgaande berichten
24 juni: Kort nieuws
22 juni: Onderzoek naar Shogun fraude met ponzi-constructie is rond
21 april: Wealth Ever affaire: Shogun bende borgtocht geweigerd
18 april: Update krant: Nog meer beschuldigingen tegen Pasist
18 april: Vermogen Pasist in beslag genomen; acteur verhoord
16 april: Update: Politie jaagt op familie van Pasist
16 april: Leidinggevenden WealthEver verhoord
15 april: Geen borgtocht voor ‘oplichtster’ Sin Sae Shogun
14 april: Sin Sae Shogun ook verdacht van majesteitsschennis
13 april: Japan-reis valt in het water; duizenden opgelicht
13 april: Sin Sae Shogun grossiert in bedriegerij en fraude
13 april: Reiswereld waarschuwt: Wantrouw goedkope tours

Vaste LPG-prijs vervalt per 1 augustus

8 juli – Op 1 augustus komt na dertig jaar een eind aan de subsidiëring en prijsbeheersing van LPG. Het Energy Policy Administrative Committee (Epac) vindt de ingezakte prijs van LPG op de wereldmarkt een goed moment om de vaste prijs los te laten. Daardoor zullen arme mensen weinig gevolgen ondervinden van de zwevende prijs, zegt secretaris-generaal Twarath.

Sinds in 1981 gas is ontdekt in de Golf van Thailand, wordt de LPG-prijs door de regering vastgesteld. De detailhandelsprijs bleef ongewijzigd op 20,49 baht per kilo. De LPG prijs is al die jaren kunstmatig laag gehouden door een subsidie uit het State Oil Fund.

LPG wordt algemeen gebruikt in huishoudens, transport, industrie en de petrochemische sector. Dat ruime gebruik maakt prijsverhogingen een gevoelige kwestie. Politici gebruikten de subsidie in het verleden om populariteit te verwerven. Het plan om de prijs te laten zweven werd voor het eerst in 1992 gelanceerd en daarna tweemaal uit politieke overwegingen uitgesteld.

Permanent secretaris Areepong van het ministerie van Energie zegt dat de vrij te laten prijs gunstig is voor de gashandel die 30 jaar gedomineerd is geweest door staatsolie- en gasbedrijf PTT Plc. Vorige maand werd Mitsubishi Corporation geregistreerd als LPG-handelaar. De belangrijkste LPG-retailers in Thailand zijn behalve PTT Plc Siamgas and Petrochemical Plc en WP Energy Co.

De meeste gasmaatschappijen juichen het Epac-besluit toe. PTT Plc zegt klaar te zijn om op de vrije markt te concurreren en haar gasdepot in Chon Buri aan andere handelaren te verhuren.

De binnenlandse gasmarkt is het eerste kwartaal met 2,8 procent afgenomen, voornamelijk vanwege de lagere prijs van benzine waardoor automobilisten overstapten van gas op benzine. (Bron: Bangkok Post, 7 juli)

Migranten in een registratiecentrum in Bangkok

Opinie: Gastarbeidbeleid is de zoveelste flop

8 juli – Er hebben inmiddels zoveel opiniemakers kritiek gespuid op de nieuwe arbeidswet voor buitenlandse werknemers, dat zo langzamerhand alle bezwaren wel bekend zijn. De bijdrage van directeur Thitinan van het Institute of Security and International Studies (Chulalongkorn universiteit) op de opiniepagina van Bangkok Post voegt er weinig aan toe behalve dat de zaak nog eens van alle kanten wordt belicht.

De regering heeft zichzelf in haar voet geschoten, stelt Thitinan vast door op 23 juni de Decree on Recruitment of Foreigners in werking te stellen en een dag later, geconfronteerd met een ware uittocht van gastarbeiders, de invoering met 180 dagen uit te stellen. Hij vermoedt dat de verordening een poging is om de VS te beïnvloeden, die Thailand voor het tweede achtereenvolgende jaar op de Tier 2 Watchlist van het Trafficking in Persons rapport heeft gezet.

Logo Thitinan PongsudhirakIk ga verder met grote stappen door het artikel heen. De kern is dat Thai een minachting hebben voor migranten en hen misbruiken, want zonder de 4 miljoen migranten, legaal of illegaal, zouden tal van sectoren niet kunnen overleven.

Migranten doen het meeste laagbetaalde werk in het land, van de slopende bouw en de visverwerkende industrie tot huishoudelijk werk en borden wassen bij eettentjes. ‘Niettemin worden ze behandeld als inferieur gemeengoed.’

Thitinan stelt dat Thailand’s werkgelegenheidsbeleid dringend aan herziening toe is. Het land dient de arbeidmarkt voor migranten te liberaliseren. Wanneer de registratie van werkers goedkoper en minder omslachtig is, kunnen meer migranten en hun werkgevers legaal aan het werk. Dan wordt tegelijk een eind gemaakt aan de parasitaire industrie van functionarissen en tussenpersonen, zowel in Thailand als in de grensstreken met Myanmar en Cambodja, voor wie de migranten een prooi vormen.

Thitinan besluit: Geef de migranten meer rechten, die Thai al lang hebben. Begin met onderwijs en gezondheidszorg en eindig met verblijfsvergunningen. (Bron: Bangkok Post, 7 juli) (Zie verder de pagina Migranten 2)

Deadline voor registratie arbeiders wordt niet veranderd

8 juli – Ik weet niet of een van mijn lezers migranten in dienst heeft of wil nemen. Mocht dat het geval zijn, dan vinden ze in bijgaand kader een handleiding wat te doen. Het staat bij een artikel waarin het ministerie van Werkgelegenheid de periode van twee weken verdedigt die is uitgetrokken voor de registratie van buitenlandse werknemers. Het ministerie noemt de twee weken (24 juli-7 augustus) redelijk, de periode wordt niet verlengd. Sommige werkgevers vinden die te kort.

Volgens inspecteur-generaal Ananchai van het ministerie hoeven de werkgevers alleen maar een aanvraagformulier en documenten in te leveren bij een van de registratiecentra en dat duurt hooguit 15 minuten. Ze hoeven de desbetreffende werknemer niet mee te nemen en er zijn geen kosten aan verbonden. De werkgevers kunnen zich ook laten vertegenwoordigen. In Bangkok zijn tien centra opgezet.

Na 7 augustus ontvangen de werkgevers een Letter of Demand en worden ze eventueel opgeroepen voor een interview. Dan moeten ze hun werknemers meenemen ter verificatie van hun nationaliteit.

De particuliere sector heeft lof voor het besluit een vrijwaringsperiode van 180 dagen te hanteren. ‘De sector wacht af wat de resultaten van die 180 dagen zijn’, zegt voorzitter Chen van de Federation of Thai Industries. Hij wil dat de regering snel handelt om personeelstekorten te voorkomen.

plek en boom waar elise zich aan ophing

Koh Tao: Politie veegt haar straatje schoon

8 juli – De politie van Surat Thani, de provincie waarin Death Island Koh Tao ligt, heeft gisteren een persconferentie gehouden. Is dat bijzonder? Ja, in dit geval wel, want het enige doel was om haar straatje schoon te vegen.

De politie heeft wel wat uit te leggen want de afgelopen vier jaar zijn op Koh Tao zes buitenlanders onder nooit opgehelderde mysterieuze omstandigheden gestorven en één wordt nog steeds vermist. De politie ontkent die zaken te hebben verknoeid. Het onderzoeks- en forensisch werk voldeden aan de richtlijnen van de Amerikaanse FBI, zegt ze.

De dood van de buitenlanders heeft de aandacht getrokken van buitenlandse media en vragen opgeroepen over de veiligheid op het eiland en over de manier waarop de politie die zaken heeft behandeld. Aanleiding is de dood van de Belgische Elise Dallemange die door de politie als zelfmoord is beschouwd, een conclusie waartegen de moeder [en zij niet alleen] zich verzet gezien de vele onbeantwoorde vragen.

Op bijgaand filmpje en bovenstaande foto is de plaats delict (PD) te zien waar Elise zich zou hebben opgehangen aan een boom. De beelden overtuigen niet dat het zo gegaan is gezien de locatie. Politiecommandant Apichart verschool zich tijdens de briefing achter het post mortem onderzoek dat als doodsoorzaak verstikking heeft vastgesteld. De PD vertoonde geen tekens van een handgemeen. ‘Er zijn nog steeds geen aanwijzingen dat ze vermoord zou zijn’, zei Apichart.

De commandant van het Office of Police Forensic Science zei dat de nek van Elise bloeduitstortingen had die wijzen op een lus rond haar nek. Alle onderzoeken naar de mysterieuze sterfgevallen voldeden aan het 12-stappen proces van de FBI. Forensische agenten zorgden er samen met de onderzoekers voor dat de PD’s en lichamen niet vervuild werden. [In het geval van de moord op de twee Britse toeristen in 2014 een pertinente leugen, want toen verzuimde de politie de PD af te schermen]

Over berichten dat op Koh Tao een maffia actief is, zei assistent-commissaris Thanet, tevens hoofd van Police Region 8, op de persconferentie: ‘Ik benadruk dat ik altijd samen met de gouverneur, het leger en politieagenten heb samengewerkt om de orde te handhaven. Er is geen maffia op Koh Tao.’

In bijgaand kader een overzicht van de mysterieuze sterfgevallen. Voor het filmpje, zie https://www.youtube.com/watch?v=UKi0T2byFZQ.

Lof en hoon voor vluchtelingenbeleid

8 juli – Dertien mensenrechtengroepen hebben gisteren een verklaring uitgegeven, waarin ze er bij de regering op aandringen haar belofte om vluchtelingen te beschermen, na te komen. Ze kritiseren de regering omdat soms vluchtelingen gedwongen worden terug te keren, waardoor ze in eigen land het risico op vervolging lopen.

In mei is dat nog gebeurd met een Turk die beschuldigd wordt van banden met de uitgewezen geestelijke Fethullah Gülen. In 2015 zette Thailand 92 Uighurs het land uit naar China. Bekend is dat de moslimminderheid er bloot staat aan vervolging.

Wie het krantenbericht heeft gelezen, zal het opgevallen zijn dat ik een geheel andere nieuwskeuze maak dan Bangkok Post. Die legt de nadruk op het bezoek van VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Filippo Grandi aan Bangkok. Premier Prayut heeft hem bedankt voor de samenwerking met de Thaise overheid bij de ‘vrijwillige’ repatriëring van vluchtelingen. Zoals altijd speelde Prayut mooi weer en nam BP het braaf over.

‘Thailand hecht belang aan het management en voorkomen van het probleem aan de wortel. We verlenen humanitaire hulp aan vluchtelingen en assistentie bij vertrek naar een derde land.’

Thailand telt 102.000 vluchtelingen waarvan de meesten uit Myanmar. Ze wonen hier al lang in kampen aan de grens. 8.000 van hen zijn ‘stedelijke vluchtelingen’. Die komen uit Pakistan, Vietnam, Somalië, Irak, Palestina, Syrië en China en leven in Bangkok en omstreken.

Regeringswoordvoerder Werachon erkent dat de kampen niet erg comfortabel zijn, maar ‘we zorgen ervoor dat ze niet te vol raken’. Kinderen worden er niet ondergebracht, tenzij met hun ouders.

Yingluck vrijdag bij het hooggerechtshof

Kort nieuws zaterdag 8 juli

– Op 21 juli worden de laatste getuigen à decharge gehoord in de zaak tegen oud-premier Yingluck, die in het hooggerechtshof, afdeling voor politieke gezagsdragers, terecht staat voor plichtsverzuim in het hypotheeksysteem voor rijst. Yingluck overlegt nog met haar advocaten of ze haar eindpleidooi mondeling houdt of op schrift inlevert.

Zoals altijd werd Yingluck gisteren bij het Hof weer begroet door haar supporters. Ze zei hen niet opgetrommeld te hebben; ze waren gekomen omdat ze affiniteit hebben met haar toenmalige regering en beleid. ‘Ik voel me heel erg welkom en ben onder de indruk van de morele steun die ze me altijd geven. Overal waar ik kom willen mensen mijn hand vasthouden.’ (Zie verder de pagina Rijst 3)

– Een Franse vader heeft de hulp ingeroepen van de CSD (recherche) omdat de politie van Pattaya geen flikker heeft gedaan met zijn aangifte tegen een Engelsman, die zijn dochter (8) en zoon (4) heeft aangerand. Alhoewel artsen ondersteunend bewijs hebben geleverd gaat de politie ‘passief met de zaak om’, zegt zijn advocaat.

De twee kinderen zijn geboren uit het huwelijk met een Chinese, die nu met de Engelsman in Pattaya samenwoont en voor hen zorgt. Vorig jaar vertelden ze hun biologische vader dat ze ‘verkracht en mishandeld’ waren door de stiefvader. Onderzoek in het Samitivej bevestigde dat. De vader raadpleegde ook een psychiater in een ziekenhuis in Frankrijk. Beide ziekenhuizen menen dat de traumatisch ervaring heeft gezorgd voor het ontwikkelen van mentale stoornissen.

De Engelsman heeft tegen de vader aangifte gedaan wegens het geven van een valse verklaring bij de politie. De vader zegt dat hij door hem bedreigd is. Hij demonstreerde gisteren voor de Britse ambassade.

– Het Royal Forest Department heeft een werkgroep gevormd die het plan voor de verkoop van bosaandelen gaat bestuderen. Het idee is om investeerders en burgers te laten investeren in het behoud van bossen. Het Thailand Development Research Institute (TDRI) schat dat 1 miljoen rai aan ‘economisch bos’ 25 miljard baht kan genereren, wat neerkomt op een rendement van 15 procent in 20 jaar.

Adviseur Adis van het TDRI zegt dat het model een alternatief vormt voor bewoners die nu geld verdienen met de illegale houtkap. Ook kan het hen weerhouden om bomen te kappen voor de aanleg van maïsakkers. ‘Wanneer ze merken dat het model voor een redelijk inkomen zorgt, is er geen noodzaak meer dingen te doen die een dreiging voor het bos vormen.’

Het kapitaal dat de aandelenverkoop oplevert, wordt geleend aan geïnteresseerde bedrijven voor de aanplant van waardevolle bomen, zoals teak, gurjan en andere beschermde bomen en het creëren van banen. Een obstakel vormt nog de Forest Act van 1941 die de kap van deze bomen verbiedt. Adis: ‘We moeten de wet veranderen en het gebruik van bossen liberaliseren. Daar kan veel mee gewonnen worden.’

Thitima Waen Sudsunthorn– Poplegende Thitima ‘Waen’ Suttasunthorn is gisteren na een lange strijd tegen kanker overleden. Ze is 54 jaar geworden en laat een echtgenoot en dochter achter.

Thitima verwierf in de jaren tachtig en negentig bekendheid als popzangeres en gaf vorm aan het Thaise popmuziek landschap. Nog steeds vormt ze een inspiratie voor jonge zangers. Haar dood komt enkele dagen voor een liefdadigheidsconcert ter ondersteuning van haar familie. Daaraan werken bijna honderd Thaise zangers mee.

Thitima studeerde aan de faculteit massacommunicatie van de Chulalongkorn universiteit. In 1984 debuteerde ze in een soundtrack voor de film Wai Rareng (Wild Youth). Daarna stal ze de harten van muzieklefhebbers met bluesy ballades en pop-rock. Haar album Sanying Sanya scoorde in 1988 tweemaal platina; er werden bijna een miljoen exemplaren van verkocht wat in die dagen zeldzaam was.

– De eerste zes maanden van dit jaar zijn twee olifantenslagtanden en 334,5 kilo ivoor in beslag genomen. Het meeste was afkomstig van een smokkelaar uit Gambia, die in maart is aangehouden. Vorig jaar was de oogst 99 slagtanden en 397,95 kilo ivoor. Adjunct-hoofdcommissaris Chalermkiat zegt dat de politie de situatie in elf provincies scherp in de gaten houdt. Vermoed wordt dat er veel ivoor bewerkt wordt en vandaar uit verspreid.

Thailand is nog steeds een belangrijk doorvoerpunt en bestemming voor gesmokkelde slagtanden, wat vergemakkelijkt wordt, aldus Chalermkiat, door de locatie en lange kustlijnen. De politie belooft de ivoorhandel te onderdrukken om te voldoen aan de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, die het land heeft ondertekend.

– De gemeente Bangkok neemt de meerkosten voor haar rekening van enkele infrastructurele projecten van de gemeente en metro-exploitant MRTA die elkaar overlappen. De betrokken partijen steken binnenkort de koppen bij elkaar.

Ik zal ze niet allemaal noemen, maar geef één voorbeeld: de uitbreiding van een verhoogde weg van de Lam Salee kruising naar Klong Ban Chun. Die wordt aangelegd op de metrotunnel tussen de stations Lam Salee en Klong Ban Ma. Beide projecten kunnen onafhankelijk van elkaar doorgaan, alhoewel de kosten zullen toenemen met 400 miljoen baht. De MRTA zegt dat City Hall betaalt.

– Het geweld in het Zuiden van Thailand heeft donderdagavond het leven gekost aan drie personen in Mayo (Pattani). In drie afzonderlijke aanvallen werden twee dorpelingen en een defensievrijwilliger dood geschoten. De eerste dode viel om half zeven op de markt in tambon La Nga, de tweede en derde volgden een kwartier later in tambon Sakam. Eén werd op zijn motorfiets dood geschoten, de ander onderweg naar huis.

– De commissie voor hervorming van het politieapparaat kan aan het werk. Gisteren vergaderde de 36 leden tellende commissie voor het eerst. Voorzitter Boonsrang zegt dat transparantie bij benoemingen en promoties de eerste prioriteit is. De commissie heeft van Prayut tot eind dit jaar de tijd gekregen om de bezem door het (corrupte) korps te halen.

Boonsrang, afgestudeerd aan West Point, zegt zijn best te zullen doen daar de bevolking al lang wacht op hervormingen. ‘Ik ben voor niemand bang omdat ik deze taak heb gekregen en moet afmaken alhoewel de commissie slechts negen maanden voor haar mandaat heeft.’

Volgende week begint het echte werk met de vorming van sub-commissies, waarvan in ieder geval één zich gaat bezighouden met openbare hoorzittingen. (Zie verder Kort Nieuws van 5 en 6 juli)

– Twintig Afrikanen die verdacht worden van drugshandel, zijn gisteren in de boeien geslagen bij de populaire RCA uitgaansgelegenheid. De politie, die getipt was, hield de bende aan in het i-House condominium waar ze verbleven. Ze vermoedt dat een Ethiopiër de leider is. Veel verdachten bleken de Immigration Act te hebben overtreden. Ze zijn door Immigration in voorlopige hechtenis genomen voor ondervraging.

De bende kwam in beeld nadat vorige maand enkele Afrikanen waren gearresteerd wegens het vervalsen van Thaise visa. De politie gaat door met haar jacht op transnationale criminele bendes. De kustprovincie Chanthaburi staat nu op de watch list omdat er veel Afrikanen wonen.

– In de laatste peiling van Bangkok Poll wordt de meeste voorkeur gegeven aan premier Prayut om gedurende de boeddhistische vastentijd ‘to make merit’. 49 procent koos Prayut, 28 procent oud-premier Yingluck en 8 procent partijeider Abhisit van de Democraten.

De vastentijd begint zondag en duurt drie maanden. De regering heeft de bevolking gevraagd als eerbetoon aan wijlen koning Bhumibol tijdens die periode af te zien van alcoholgebruik. 54 procent noemt de campagne behulpzaam bij hun geheelonthouding, 15 procent zegt helemaal gestopt te zijn met drinken.

– De NLA (benoemd parlement) heeft unaniem goedkeuring verleend aan een nieuwe bestuursmaatregel voor de visserij ter vervanging van de oude uit 2015. Minister Chatchai (Landbouw) zei gisteren dat de nieuwe maatregel nodig is omdat de oude elementen bevat die niet overeenkomen met de condities in de kleine en commerciële visserij [?]. De nieuwe regeling bevat strengere straffen voor overtredingen.

NLA-lid Poj wijst erop dat het ministerie meer aandacht is gaan besteden aan regulering van trawlers en havens in plaats van hoe visproducten in eigen land worden gebruikt of geëxporteerd. ‘Er zijn vandaag de dag veel opportunistusche handelaren, met name buitenlanders, die met de handel en export van visproducten beginnen zonder daarvoor geautoriseerd te zijn. Dat is een probleem.’

Zoals bekend heeft Thailand van de EU een gele kaart gekregen omdat het land niet voldoet aan de IUU-regeling van de EU. Nog steeds hangt een importverbod als zwaard van Damocles boven het land. Maar de minister vindt gele of rode kaart minder belangrijk. Hij concentreert zich op het duurzaam maken van de visserij. (Zie verder de pagina De vis wordt duur betaald)

Reacties niet mogelijk