Thais nieuws zaterdag 9 december

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-30 november en december zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

Personeel van de Administrative Court
Personeel van de bestuursrechtbank belooft tijdens een bijeenkomst in Bangkok plechtig alle vormen van corruptie te bestrijden.


 

Praatjes vullen geen gaatjes, maar in Thailand wel

9 december – Kent u die uitdrukking?, zou dominee Gremdaat zeggen: Praatjes vullen geen gaatjes. Maar na zoveel jaar het Thaise nieuws te hebben gevolgd, ben ik al lang tot de conclusie gekomen dat de Thaise variant luidt: Praatjes vullen wel gaatjes.

De voorpagina van Bangkok Post vormt daarop vandaag geen uitzondering. Premier Prayut belooft dat hij geen U-turn maakt op zijn belofte dat de verkiezingen in november worden gehouden. Ik citeer de Engelse tekst, want die is iets minder definitief: … to hold the general election expected in November next year.

De krant schrijft dat Prayut al drie keer eerder de verkiezingsdatum heeft aangekondigd, maar telkens verschoof hij ze met als verklaring veranderingen van de grondwet en zorgen over de veiligheid. In oktober zei hij de precieze datum in juni volgend jaar bekend te zullen maken. Maar ook nu weer houdt hij een slag om de arm. De datum hangt van ‘omstandigheden’ en het tijdstip waarop de vereiste organieke wetten van kracht zijn. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

De pagina opent met een andere belofte. Vice-premier Somkid, bijgenaamd de economische tsaar van het kabinet, belooft dat de regering volgend jaar een eind maakt aan de informele schulden van 4 miljoen arme boeren als ‘New Year gift for the people’. Lijkt me sterk: de formele schulden zijn al torenhoog, hoeveel informeel bij geldwoekeraars of familie wordt geleend, heb ik nog nooit gelezen.

Ook op pagina 2 kom ik een belofte tegen. Minister Surasak (Milieu) belooft nauwer met Laos en Myanmar samen te werken om het probleem van grensoverschrijdende smog op te lossen. Die verstikkende mist wordt veroorzaakt door het illegaal platbranden van stukken bos om er landbouw op te kunnen bedrijven. Het is niet de eerste keer dat de autoriteiten beloven een eind te maken aan de smog.

De openingskop meldt [trots?] dat Thailand zich tegen 2020 stort in de space race. Het land gaat twee ‘Made in Thailand’ satellieten lanceren, een voor de observatie van de aarde, vergelijkbaar met spionage satellieten, maar met het doel kaarten te maken. De tweede wordt een research satelliet, maar het team dat ze ontwikkelt, heeft nog niet haar missie bepaald, zegt Anond Snidvongs, directeur van het Geo-Informatics and Space Technology Development Agency (Gistda).

Pagina 3 opent ook met een belofte. De NCPO (junta) belooft degenen te zullen straffen die op de social media een smaadcampagne voeren of verdraaide informatie verspreiden teneinde verdeeldheid te zaaien. Volgens woordvoerder Piyapong hebben sinds de wapenvondst in Chachoengsao enkele mensen zich daaraan schuldig gemaakt.

En nog eentje. Premier Prayut heeft gisteren tijdens zijn bezoek aan Muang (Trang) beloofd dat het baggeren van de rivier Trang wordt versneld. Muang is onder water gelopen nadat de rivierdijk op twee plaatsen was ingestort. De dorpelingen zeggen dat dit niet gebeurd zou zijn indien de baggerwerkzaamheden, die twee jaar geleden zijn begonnen, voortvarend waren aangepakt.

Verder: Er lijkt eindelijk schot te komen in de levering van de 489 aardgasbussen aan het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok, die al een klein jaar staan te niksen. Trouwe lezers van NuT weten wel waarom. Uit de herinschrijving hebben zich weliswaar tien bedrijven teruggetrokken, maar een joint venture heeft een bod gedaan. Verwacht wordt dat het contract nog deze maand wordt getekend.

Rest nog te melden dat de voorpagina wordt gedomineerd door een vijfkoloms foto met 2.300 marcherende territorial defence studenten. Voordat ik het bijschrift had gelezen, dacht ik dat het ging om een parade in Noord-Korea. Da’s toch geen gekke gedachte, want Thailand vertoont onder de huidige junta veel kenmerken van een dictatuur à la Noord-Korea? Ben benieuwd of de foto nog op de website wordt geplaatst, zodat ik hem kan laten zien.

Regering belooft arme boeren te helpen

9 december – Ik schreef het hierboven al: de regering wil de informele schulden van een kleine vier miljoen boeren opruimen. De ministeries van Landbouw, Handel en Binnenlandse Zaken en de BAAC hebben van vice-premier Somkid de opdracht gekregen een alomvattend pakket samen te stellen. Dat moet binnen twee weken op tafel liggen, zodat het tegen het eind het jaar kan worden ingevoerd als ‘New Year gift to the people’. Somkid zei dit gisteren tijdens een bijeenkomst met functionarissen van Landbouw.

Het pakket voorziet in een [laat ik het maar noemen] bijstandsuitkering voor 3,96 miljoen boeren van de 11,4 personen die geregistreerd zijn als arm via het welfare card programma. De introductie van deze kaart ging met de nodige problemen gepaard, maar daar berichtte ik al eerder over, dus dat hoef ik hier niet te herhalen.

De BAAC en functionarissen van Binnenlandse Zaken gaan de schuldsituatie in kaart brengen, waarna de regering een career rehabilitation plan (her- en omscholing?) en een debt-solution plan in werking stelt. Ik gebruik de Engelse termen omdat ik het allemaal knap vaag vind.

Op de korte termijn introduceert de regering een clinic for the poor om de arme boeren te helpen hun inkomen te vergroten, terwijl hun informele schulden worden overgeheveld naar de BAAC. Van de boeren die bij de BAAC in het krijt staan, worden de schulden geherstructueerd.

Over de ingezakte prijzen voor landbouwproducten zei Somkid dat de ministeries van Landbouw en Handel samen moeten werken om de productie en marketing efficiënter op elkaar af te stemmen. Maar de maatregelen mogen het marktmechanisme niet verstoren. Van overheidsdiensten wordt ook verwacht dat ze nauw samenwerken met de particuliere sector.

Tot zover het openingsverhaal van vandaag dat ik een hoog gehalte aan luchtfietserij vind bevatten. Maar wie ben ik? Zoals de uitdrukking luidt: De beste stuurlui staan aan wal. Meer weten? Lees Govt pledges help for farmers.

Waarschuwing: Neem geen spullen van vreemden mee naar Japan

9 december – Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt Thaise toeristen geen spullen van vreemden mee te nemen. Aanleiding is de arrestatie van twee Thaise vrouwen op luchthaven Narita in Tokio wegens het bezit van cocaïne dat ze Japan probeerden binnen te smokkelen. Wanneer ze schuldig worden bevonden, kunnen ze tot een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar worden veroordeeld en een boete van 30 miljoen yen (8,7 miljoen baht). Het bericht zegt overigens niets over de herkomst van de drugs.

De vrouwen hebben nog geen contact opgenomen met de Thaise ambassade, tien anderen deden dat wel, waarmee het aantal arrestaties, voornamelijk wegens drugsbezit, sinds 14 november op zestien uitkomt. Dit jaar zijn tot midden november 35 Thai gearresteerd, de meesten vrouwen. Vijftien van hen wonen in Japan.

Tourgidsen van trips naar Japan zijn bezorgd dat de drugsverdachten een negatieve perceptie van Thaise toeristen creëren. Een vertaler Japans-Thais schrijft op zijn Facebook pagina, een door gidsen in Japan veel geraadpleegde pagina, dat de Japanse autoriteiten Thaise toeristen in de gaten houdt. Een ander schrijft dat Thaise toeristen worden gefouilleerd en gidsen worden ondervraagd.

Sinds 1 juli 2013 hebben Thai voor een verblijf van maximaal 15 dagen geen visum meer nodig. Een functionaris van de Japanse ambassade in Bangkok zegt dat zijn land geen plannen heeft om het visumbeleid te wijzigen.

Tempel in Kanchanaburi met vermoedelijk illegaal gekapt hout

Kort nieuws zaterdag 9 december

– Het ministerie van Milieu overweegt de vergunning van de Mettatham Bhodhiyan tempel in te trekken, die gevestigd is in een bos in Muang (Kanchanaburi). Donderdag hebben agenten, soldaten en de speciale taakeenheid voor bosbescherming er een inval gedaan, waarbij 1.500 stukken illegaal bewerkt hout en elektrische zagen zijn gevonden (maar te zien op de foto ook onbewerkt hout). Het ministerie gedoogt tempels in bossen, mits ze helpen de natuurlijke omgeving te beschermen, een praktijk die bekend staat als Buddhism Park.

De abt beweert dat het hout uit het buitenland geïmporteerd is om de tempel op te knappen en te versieren. Volgens de boswet is de import uit buurlanden verboden met uitzondering van hout dat al verwerkt is tot meubilair. Maar die uitzondering wordt vaak misbruikt door houthakkers, die illegaal hout hebben gekapt en dat al deels tot onderdelen van meubilair hebben verwerkt. (Zie ook de pagina Illegale houtkap)

– De advocaten van Panthongtae Shinawatra, Thaksin’s zoon, en drie anderen die beschuldigd zijn van het witwassen van geld, hebben de DSI meer tijd gevraagd om hun verdediging voor te bereiden. Ze vinden de deadline van 15 december, die door de DSI is bepaald, te krap. Eerder verleende de DSI een uitstel van zestig dagen, alhoewel in dit soort gevallen dertig dagen normaal is. En hierbij laat ik het want de rest van het bericht bevat uitsluitend oud nieuws. (Zie voor de voorgaande berichten de pagina De zaak Panthongtae en Pinthongta)

– Het Office of the Narcotics Control Board heeft een post geopend op de luchthaven van Koh Samui ter bestrijding van de grensoverschrijdende drugshandel. De anti-drugs post bindt in samenwerking met de lokale immigratiepolitie en de douane de strijd aan.

Cocaïne is het meest geliefd bij buitenlandse toeristen op het vakantie-eiland. De drugs worden voornamelijk door Thai en buitenlandse passagiers uit Zuid-Amerika gesmokkeld. Ook crystal meth en marihuana zijn gewild.

ONCB secretaris-generaal Sirinya vermoedt dat de meeste drugs die op het eiland worden verkocht, besteld zijn bij drugsdealers in Bangkok. Grote hoeveelheden vinden hun weg naar gebruikers gedurende de maandelijkse festivals op Koh Samui en Koh Phangan. De drugshandelaren vliegen liever naar de luchthaven van Samui dan naar Suvanabhumi en Don Mueang omdat de pakkans daar te groot is. Tussen 2013 en dit jaar zijn op de luchthaven veertien drugshandelaren aangehouden met 25,8 kilo cocaïne, 22,2 kilo crystal meth en 5 kilo marihuana.

– Passagiers op internationale routes van Thaise luchtvaartmaatschappijen worden sinds donderdag getracteerd op een video over mensenhandel, prostitutie en het doen van aangiftes.

Zoals bekend is prostitutie in Thailand verboden. Maar de meeste ‘gastvrouwen’ worden met rust gelaten. Wel bericht de krant regelmatig over arrestaties van buitenlandse vrouwen en minderjarigen.

Minister Anantaporn zei bij de doop van de video op Suvarnabhumi te hopen dat elke toerist oog heeft voor de mooie kant van het Thais toerisme, ’s lands tradities en cultuur, en met Thailand samenwerkt om alle vormen van mensenhandel uit te bannen.

De hotline 1300 is 24 uur per etmaal bemand om informatie aan door te geven. De video gaat ook vertoond worden op openbare plaatsen en mediakanalen die een band hebben met ministeries. Zoals bekend staat Thailand op de Tier 2 Watchlist van het Amerikaanse Trafficking in persons rapport.

– De Israëlische ambassadeur heeft Thailand gevraagd in navolging van de VS Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. De regering heeft nog niet gereageerd op het verzoek. Ambassadeur Meir Shlomo roept ook andere landen op het Amerikaanse voorbeeld te volgen en hun ambassade te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Tot nu toe heeft geen enkel land dat gedaan.

– Vijf cipiers en ambtenaren van het Corrections Department die gedetacheerd zijn bij de rechtbank, zijn overgeplaatst nadat geelhemdleider Sondhi Limthongkul die sinds september vorig jaar gevangen zit wegens overtreding van de Securities and Exchange Act, op de verkeerde dag naar de rechtbank was gebracht. Directeur Narach vertelde dit gisteren toen hem gevraagd werd naar de vorderingen in het onderzoek.

Sondhi werd op 22 november naar de rechtbank gebracht in plaats van 22 december. Narach vindt de verklaring die de vijf hebben gegeven voor hun fout niet overtuigend. Hij vindt het verdacht dat Sondhi naar de begane grond van de rechtbank is gebracht, waar hij naar verluidt familie ontmoette. ‘Hoe konden de familieleden weten dat Sondhi daar zou zijn.’ Het panel dat onderzoek doet, weet begin volgend jaar meer, zegt Narach.

Tor Rung riverside restaurant

Nieuws van de website in 1 regel

• Restaurant neemt een duik in de Chao Phraya
• Verkoper varkensvlees beschuldigd van online fraude ad 25 mln baht
• Negen klokkenluiders over callcentrum in Cambodja terug in eigen land
• Drie Thaise bergbeklimmers van wie één gewond, gered in Japan
• Ouders hebben seks met zoon van 3; video gestuurd naar Line chatgroep

Reacties niet mogelijk