Thais nieuws donderdag 10 augustus

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-31 juli en 1-15 augustus zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Don Mueang drukte

Commentaar: Grove incompetentie en smoesjes

10 augustus – De internationale reacties liegen er niet om en ook de social media staan bol van de kritiek op de wachttijd van vier tot vijf uur vrijdagnacht op luchthaven Don Mueang. Het was een van de meest schandalige scènes, wereldwijd aanleiding om de spot te drijven met Thailand en vol verbazing naar adem te happen.

Grove incompetentie, oordeelt de krant streng in haar hoofdredactioneel commentaar van woensdag. De verantwoordelijke ministers waren in geen velden of wegen te bekennen, alleen het hoofd van het Immigration Bureau mompelde iets over personeelstekort en bood op zondag zijn excuses aan. De immigratieruimte is te klein, zijn plan om meer agenten te rekruteren is nog in een beginstadium en vier toestellen landden ‘onverwacht’ laat.

Al deze verontschuldiging zijn te mager om stand te houden. De vier vluchten waren gepland en verwacht, hun ETA was bekend. Volgens ooggetuigen waren slechts 3 counters bemand voor 25 vluchten. Het rekensommetje is duidelijk. BP sneert: Immigration heet u hartelijk welkom in Thailand en stempelt uw paspoort over vier uur.

Het is goed om te weten dat de wachttijd de volgende dag 30 minuten tot een uur bedroeg, maar dit laat onverlet dat passagiers al talloze malen hebben geklaagd over de lange wachttijden, met name tijdens de spitsuren 5 tot 7 uur en 15 tot 19 uur.

De ministers van Transport en Toerisme moeten zo langzamerhand kennis hebben genomen van de woede van reizigers. BP: We verwachten dat ze alles in het werk stellen om het probleem tot rust te brengen. Bureauhoofd Nathathorn probeerde een lange-termijnplan aan de media te verkopen om 300 nieuwe agenten te rekruteren voor Don Mueang en Suvarnabhumi. Wie weet, bedacht hij het ter plaatse. Het publiek heeft het recht om daarover geïnformeerd te worden, stelt de krant.

De toerismesector, buitenlandse bezoekers en alle Thai verdienen het om op de hoogte te worden gebracht van de acties die worden ondernomen om een herhaling van het debacle te voorkomen. Het land en de toeristen verwachten antwoorden en verantwoording; geen platitudes en zwakke excuses. (Bron: Bangkok Post, 9 augustus)

Minister Kobkarn kletst uit haar nek

10 augustus – Om 7:20 uur berichtte BP gisteren op haar website dat minister Kobkarn (Toerisme) de arrival card wil handhaven, maar om 01:25 blijkt dat al weer achterhaald, want in een vervolgbericht maakt hoofd Nathathorn van het Immigration Bureau bekend dat de kaart op 1 oktober voor Thaise reizigers vervalt. Dat zou helpen om de lange wachttijden bij Immigration te verkorten, want van de 60 miljoen reizigers waren vorig jaar 28 miljoen Thai.

Kobkarn vindt de kaart nuttig voor de analyse van het toerisme omdat die onder andere gegevens oplevert over het beroep van reizigers, land van herkomst en het jaarinkomen van elke reiziger. Zelf vul ik dit deel van de kaart niet in en nog nooit heeft een Immigration ambtenaar mij daarvoor op de vingers getikt. Om het op zijn Rotterdams te zeggen: gelul.

Het Airline Operations Committee, een organisatie van 80 internationale luchtvaartmaatschappijen en 26 dienstverleners op Suvarnabhumi, zet vraagtekens bij de betrouwbaarheid van die informatie. ‘Hoe kan het ministerie er zo zeker van zijn dat de informatie correct wordt ingevuld en nuttig is’, zegt voorzitter Louis Moser. Hij noemt het een verouderd systeem en een onnodige duplicatie van het AAPS (advance passenger processsing system) [?]. Die gegevens zijn al in het bezit van het Immigration Bureau. De AOC pleit al tien jaar voor afschaffing van de kaart.

Het besluit om de aankomstkaart voor Thaise reizigers te schrappen is een reactie op de golf van zure commentaren richting Airports of Thailand van passagiers die tot het uiterste zijn getergd doordat ze vrijdagnacht vier tot vijf uur in de rij stonden op Don Mueang. Een buitenlandse vrouw gebruikte op Twitter de term the pit of hell (afgrond van de hel). Zie verder het bericht op de homepagina met een foto van de gigantische drukte woensdag op Suvarnabhumi. (Bron: website Bangkok Post, 9 augustus)

Aankomstkaart blijft voor buitenlanders

10 augustus – ‘Thai kussen TM6 aankomstkaart vaarwel’ kopt Bangkok Post vandaag boven haar openingsartikel.  Het voegt weinig toe aan wat de krant al eerder meldde. Minister Anupong (Binnenlandse Zaken) zegt dat gesproken is over algehele afschaffing van de kaart, dus ook voor buitenlandse toeristen, maar het ministerie van Toerisme verzette zich daartegen.

Hoofd Nathathorn van het Immigration Bureau zegt dat dezelfde informatie op de kaart voor Thaise ingezetenen ontleend kan worden aan hun ID-kaart, voertuigregistratie of paspoort. Gewerkt wordt aan het gebruik van de automatische paspoortcontrolepoortjes door buitenlanders. Later deze maand wordt begonnen met reizigers uit Singapore.

Nathathorn wijst erop dat Don Mueang gemiddeld 40.000 passagiers per dag bedient, viermaal zoveel als in 2012. Het aantal vluchten is toegenomen van 44 naar 55 per uur.

Het artikel pruttelt verder nog wat na over het debacle van vrijdagnacht, de uitbreiding van het Immigration Bureau op Don Mueang met 100 personeelsleden en de rekrutering van 300 man voor beide luchthavens. AoT betrekt ze van outsourcing bedrijven. Binnen twee weken wordt het aantal counters op Don Mueang voor arriverende passagiers uitgebreid van 21 naar 35.

Volgend jaar worden passagiers gecontroleerd met behulp van biometrische apparatuur, waaronder netvlies en vingerafdruk scanners. Nathathorn ten slotte: We willen toeristen meer gemak bieden, maar we zijn niet bereid concessies te doen op veiligheidsgebied.

Opinie: De hypocrisie van de geelhemden

10 augustus – BP adjunct-hoofdredacteur Soonruth verwijt de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) hypocrisie. Waarom? De PAD is in alle staten omdat het hooggerechtshof oud-premier Somchai en vier anderen heeft vrijgesproken voor de gewelddadige ontruiming van een geelhemdprotest in 2008. Ze heeft de NACC die in deze zaak aanklager is, gevraagd in beroep te gaan, wat nu mogelijk is dankzij de nieuwe grondwet.

Volgens het hooggerechtshof was er geen sprake van een vreedzaam protest toen de PAD het parlement belegerde waar Somchai zijn regeringsverklaring zou afleggen. De demonstranten vuurden met katapulten schroeven en knikkers af op de politie. Na afloop zijn pingpong bommen gevonden. De regering Somchai kon niet weten dat het inzetten van traangas tot doden (2) en gewonden (471) zou leiden.

Op de social media redeneert de PAD het niet terecht te vinden om het gehele protest als niet vreedzaam te beschouwen omdat enkelen zich misdroegen. Bovendien: Had de bestuursrechter in 2012 de slachtoffers niet een schadevergoeding toegekend en de verspreiding met traangas door de politie een overreactie op een vreedzaam protest genoemd?

Soonruth verbaast zich op de opiniepagina van BP over de reactie van de PAD. Want ze heeft altijd van haar politieke rivalen geëist dat ze gerechtelijke uitspraken dienen te respecteren, met name van de afdeling politieke gezagsdragers van het hooggerechtshof. De PAD heeft premier Thaksin opgeroepen het rechtssysteem te accepteren nadat hij in 2008 was veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf wegens machtsmisbruik. Maar Thaksin vluchtte naar Dubai, waar hij sindsdien woont.

Kom terug en accepteer de straf om te laten zien dat alle Thai onderworpen zijn aan dezelfde wetten. Maar Thaksin noemde het systeem onbillijk. Hij was het slachtoffer van onrecht en meten met twee maten. Hij wees erop dat het niet mogelijk was in beroep te gaan, wat bij andere rechtszaken wel kan. De internationale gemeenschap had begrip voor zijn verwijt.

De grondwet van 2007 opende de mogelijkheid van een beroep binnen 30 dagen mits nieuw bewijs werd aangedragen, maar in de praktijk bleek dat zo goed als onmogelijk. De PAD mag dus zijn handen dichtknijpen dat die eis in de nieuwe grondwet is vervallen, schrijft Soonruth. Of Thaksin niet zou zijn gevlucht wanneer die voor hem had gegolden, valt niet zeggen. Maar in ieder geval had hij niet kunnen beweren dat hem geen recht was gedaan.

Naar verwachting worden enkele geschorste zaken tegen Thaksin heropend, hetgeen mogelijk is dankzij een nieuwe organieke wet die ook verjaringstermijnen heeft afgeschaft. Soonruth ziet geen enkele reden waarom de junta bang zou moeten zijn wanneer Thaksin in die zaken ‘retroactief’ in beroep gaat tegen zaken waarin hij al veroordeeld is. Dat recht heeft hij nu.

Soonruth besluit: ‘Beëindiging van onrecht is een efficiënte manier om eenheid tot stand te brengen. Beter dan politieke groepen vragen om een eenheidspact, ontworpen door de junta, te tekenen. (Bron: Bangkok Post, 9 augustus)

Voorgaande berichten: 
6 en 7 augustus: Kort Nieuws
5 augustus: Geelhemden vragen: NACC, ga in beroep tegen de vrijspraak
5 augustus: PAD komt in opstand tegen rally-verbod
4 augustusPrawit waarschuwt PAD; Somchai kanshebber leiding Pheu Thai
3 augustus: PAD bezorgd over vrijspraak; dringt aan op beroep
3 augustus: Somchai c.s. vrijuit voor geweld tegen geelhemden

Bus in de groene zone

Bangkok: Acht nieuwe buslijnen op proef van start

10 augustus – Het openbaar busvervoer in Bangkok staat aan de vooravond van ingrijpende veranderingen in de 269 buslijnen. De stad wordt in vier zones verdeeld, aangeduid met de kleur groen, rood, geel en blauw. De voorkant van de bus wordt in die kleur geverfd en het nummer van de lijn staat tegen een achtergrond van dezelfde kleur. De toevoeging E betekent dat de bus de expressway gebruikt. Acht nieuwe routes worden vanaf dinsdag een maand op proef in gebruik genomen.

Op bijgaand kaartje wordt het allemaal uit doeken gedaan (nog niet beschikbaar). De gehele operatie neemt 2 jaar in beslag. De nieuwe busroutes worden geleidelijk aan het net toegevoegd; gedurende die periode blijven de oorspronkelijke lijnen gehandhaafd. Nieuwe bussen worden voorzien van GPS en maken gebruik van e-tickets. Gedurende het experiment worden vijf bussen op elke route ingezet en verzamelt het Land Transport Department reacties van de reizigers.

Uiteindelijk doel is een eind te maken de vele overlappende busroutes en kortere routes te introduceren. Ook wordt een eind gemaakt aan de monopoliepositie van de BMTA. Particuliere bedrijven krijgen de gelegenheid te investeren in nieuwe routes.

Noord-Korea: Thailand laat zich niet dwingen

10 augustus – De regering neemt geen actie tegen Noord-Koreaanse bedrijven die in Thailand werkzaam zijn. Premier Prayut wijst erop dat het land zich houdt aan alle verplichtingen die de VN in haar resolutie over Noord-Korea heeft gesteld.

De premier toonde zich gisteren geërgerd over berichten in de buitenlandse media dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson er bij de regering op heeft aangedrongen meer te doen om geldstromen naar Noord-Korea  af te snijden. ‘Willen jullie dat we deel van het conflict worden? We moeten een passende houding aannemen. We steunen de VN resolutie en wijzen Noord-Korea’s acties af’, doelend op de lancering van raketten en nucleaire testen.

De suggestie om Noord-Koreaanse bedrijven te sluiten, is volgens persbureau Reuters gedaan door Susan Thornton, staatssecretaris voor East-Asian and Pacific Affairs. Zij zegt dat belangrijke Noord-Koreaanse bedrijven vanuit Bangkok opereren.

Volgens persbureau AFP heeft Thornton ook aangedrongen op verscherping van de visumvereisten voor Noord-Koreaanse bezoekers. Reuters zegt dat het aantal Noord-Koreanen die het land illegaal binnenkomen, de afgelopen maanden is gestegen. Vorig jaar arriveerden 535 Noord-Koreanen in Thailand, de eerste zes maanden van dit jaar al 385.

Volgens een bericht in BP van vorig jaar komen jaarlijks 2.000 Noord-Koreanen illegaal het land binnen en dat aantal kan nog verder stijgen daar een nieuwe route via Laos binnenkomst gemakkelijker maakt. (Zie verder het bericht van gisteren Tillerson begroet door lachende premier Prayut)

Lampao dam in Kalasin 2

Kort nieuws donderdag 10 augustus

– Het Water Resource Department (WRD) verhuist van het ministerie van Milieu naar het PM’s Office. Premier Prayut meent dat daardoor chronische overstromingen en droogtes beter bestreden kunnen worden. Het Royal Irrigation Department blijft echter onder de vleugels van het ministerie van Landbouw. Prayut zet art 44 [van de interim grondwet] in om het lange bureaucratisch proces te omzeilen.

Prayut zei gisteren na een vergadering van de National Water Board het WRD als centrale dienst efficiënter te willen maken. Het krijgt direct opdrachten van de premier en kan daardoor sneller en soepeler met andere diensten samenwerken om water op te slaan, om te leiden en af te voeren, wat de drie kerntaken van waterbeheer zijn.

In bijgaand websitebericht een overzicht van de huidige nog overstroomde gebieden. Op de foto de Lampao dam in Kalasin.

– Leuk bedacht, maar of het waar is waag ik toch te betwijfelen. Adjunct-gouverneur Theewasak zegt dat homoseksuele mannen meer risico lopen op HIV dan andere risicogroepen zoals prostituees en drugsverslaafden. Dat komt volgens hem door de stijgende populariteit van homo spelers in tv-series, films en andere media met homoseksuele inhoud. Gay wordt daardoor gezien als modieus.

Theewasak zegt dat homo’s ‘undereducated’ zijn op het gebied van HIV, terwijl ze in een samenleving leven waarin de tolerantie voor homoseksualiteit toeneemt. Hij onderstreept daarom het belang van gezondheidscontroles en behandeling om de verspreiding van het virus te stoppen.

Vorig jaar nam het aantal mannen dat zich liet controleren toe van 66 naar 79 procent. Daarvan gebruikt 60 procent anti-virale medicijnen en 80 procent krijgt een behandeling die het virus onder controle brengt [?]. De gemeente heeft in haar 13-jarenplan als doelstelling het aantal nieuwe HIV-infecties naar minder dan 500 per jaar te brengen en het aantal geïnfecteerde baby’s naar minder dan 25. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

– De broer van Thawatchai Anukul, die in een cel van de DSI om het leven is gekomen, heeft nog niet besloten of hij de DSI gaat aanklagen voor zijn broers dood. Chainarong laat dat afhangen van het overleg dat hij gisteren voerde met hoofdcommissaris Sanit van de gemeentepolitie Bangkok en de mening van zijn advocaat.

Over de doodsoorzaak bestaat geen twijfel meer. Thawatchai heeft geen suïcide gepleegd, zoals de DSI aanvankelijk beweerde, maar is gestorven aan een gescheurde milt na geraakt te zijn door een stomp voorwerp en verstikking. Dat is bij de autopsie vastgesteld en vrijdag bevestigd door de Criminal Court. De politie van het bureau Thung Song Hong doet samen met de DSI onderzoek naar de dood van Thawatchai.

– Kinderen uit Myanmar krijgen over enige tijd les in de eigen taal en cultuur van onderwijzers uit Myanmar. Het ministerie van Onderwijs heeft daarover overeenstemming bereikt met het buurland. De lessen hebben tot doel hen voor te bereiden op een leven in Myanmar wanneer ze moeten terugkeren.

Volgens Obec zitten duizenden kinderen uit Myanmar op Thaise scholen. De kinderen hebben ongeacht hun status toegang tot het Thaise onderwijs. De meesten zijn kinderen van gastarbeiders en sommigen zijn kinderen van vluchtelingen die de etnische conflicten in hun land zijn ontvlucht.Naar schatting bedraagt het aantal migranten uit Myanmar 1 miljoen.

Minister Teerakiat (Onderwijs) vindt dat het ministerie soortgelijke onderwijsprojecten kan opzetten voor kinderen uit Laos en Cambodja. (Zie verder de pagina Migranten 2)

– Het satelliet tv-kanaal Peace TV is door de NBTC een maand op zwart gezet. Het bestuur heeft gisteren de vergunning van het aan de UDD (roodhemden) gelieerde station geschorst vanwege twee programma’s die niet door de beugel konden. Die gingen over samenzweringen om de monarchie te ondermijnen. In juli vorig jaar is Peace TV ook al geschorst geweest.

Voormalig regeringspartij Pheu Thai roept de NCPO in een verklaring op om te stoppen met orders die de rechten en vrijheid van de bevolking beperken. Nattawut Saikuar, co-leider van het UDD en presentator, zegt dat wellicht wordt doorgegaan op Facebook. Peace TV ontkent dat de programma’s tot doel hadden politieke onrust uit te lokken.

– Het regime is niet van plan op korte termijn de beperkingen op politieke activiteiten op te heffen, ook niet wanneer de organieke wet op politieke partijen van kracht is. Vice-premier Prawit gaf gisteren als reden de onstabiele politieke situatie en rechtszaken tegen politici die in behandeling zijn.

Prawit was niet erg spraakzaam toen hem gevraagd werd of politieke partijen hun werkzaamheden mogen hervatten wanneer de wet van kracht is. ‘De wet is nog niet van kracht. Wacht tot ik me gelukkig voel met de situatie’. Over de zaak tegen Yingluck wilde hij helemaal niets zeggen.

– Follow-up op het bericht over het besluit op grond van art 44 outsiders toestemming te verlenen bestuursposten aan staatsuniversiteiten te bekleden (zie Kort nieuws van 9 augustus). Het Coordinating Centre for the Public Higher Education Staff vindt dat alleen gepensioneerd universiteitspersoneel daarvoor in aanmerking zou mogen komen. Het vreest dat zakenlui, soldaten of politici van de mogelijkheid gebruik gaan maken.

Sommige universiteiten huren al vaak gepensioneerden in, maar het personeel is daarover verdeeld. Dat leidt tot disharmonie en in enkele gevallen tot juridische actie. Strikt genomen waren de benoemingen in strijd met Civil Service Act, maar de universiteitsraden beweerden dat het om universiteitspersoneel ging.

– Een netwerk van Thaise ingenieurs en architecten heeft een 5-punten plan opgesteld voor de overdracht van technologie en training bij de aanleg van de Sino-Thai hogesnelheidslijn tussen Bangkok en Nakhon Ratchasima. Vier punten hebben betrekking op de overdracht van know-how door de vierhonderd Chinese ingenieurs en één punt op de training van de Chinezen om hen vertrouwd te maken met de omstandigheden waaronder ze moeten werken.

Van 15 tot 17 augustus vergadert het Thai-Chinese comité in Thailand en worden spijkers met koppen geslagen. Het netwerk wil dat de Thaise delegatie tijdens de vergadering zijn plan steunt. Beijing heeft eerder toegestemd in kennisoverdracht. Het netwerk stelt voor de trainingssessies voor de Chinezen in september en oktober te houden. Dankzij art 44, ingezet door premier Prayut, hoeven ze niet het examen te doen dat normaal wordt geëist om hier te mogen werken als ingenieur of architect. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

– De commissie politiehervormingen heeft nog een lange weg te gaan, maar na al komen voorstellen naar buiten. Een sub-commissie stelt voor dat de hoofdcommissaris zijn macht delegeert en dat een promotiesysteem wordt gevolgd dat is gebaseerd is op verdienste. Thans heeft de hoofdcommissaris het laatste woord bij de jaarlijkse reshuffle van duizenden politieofficieren. Hoofden van regionale bureaus zouden daarbij inspraak moeten hebben. Meer weten? Klik hier: Panel wants chief’s power devolved.

 

Reacties niet mogelijk