Thais nieuws 1-15 november

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2015 klik hier, 2014 klik hier, 2013 klik hier, 2012 klik hier, 2011 klik hier, 2010 klik hier.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.

Veel voorkomende afkortingen
Amlo: Anti-Money Laundering Office
AoT: Airports of Thailand (beheerder van zes vliegvelden, o.a. Suvarnabhumi en Don Mueang)
BAAC: Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives
CAAT: Civil Aviation Authority of Thailand
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CDC: Constitution Drafting Committee (commissie die de nieuwe grondwet schrijft)
CIB: Central Investigation Bureau
CSD: Crime Suppression Division (recherche)
DNP: Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation
DSI: Department of Special Investigation (vergelijkbaar met de FBI)
FDA: Food and Drug Administration
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
Isoc: Internal Security Operations Command (opperbevel verantwoordelijk voor de veiligheid in het Zuiden)
NACC: National Anti-Corruption Commission
NCPO: National Council for Peace and Order (militair gezag)
NESDB: National Economic and Social Development Board
NHRC: National Human Rights Commission
NLA: National Legislative Assembly (noodparlement)
NRC: National Reform Council (inmiddels opgeheven orgaan dat hervormingsvoorstellen moest formuleren)
NRSA: National Reform Steering Assembly (opvolger van NRC)
NSC: National Security Council
Obec: Office of the Basic Education Commission
Ohec: Office of the Higher Education Commission
Ovec: Office of the Vocational Education Commission
ONCB: Office of the Narcotics Control Board
PACC: Public Sector Anti-Corruption Commission
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (protestbeweging tegen de regering Yingluck)
RFD: Royal Forest Department (Staatsbosbeheer)
RID: Royal Irrigation Department
TAT: Tourism Authority of Thailand
TDRI: Thailand Development Research Institute
UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)
UTCC: University of the Thai Chamber of Commerce

Voor het nieuws van 16-31 oktober, klik hier.

 

Jibberish exterieur

Verborgen juweeltjes in Chiang Mai (3)

15 november – (Vervolg van gisteren) Vandaag de derde en laatste aflevering in mijn mini-serie over ‘juweeltjes’ in Chiang Mai: winkels en restaurants die opvallen, niet – om eens een voorbeeld uit mijn buurtje te noemen – het zoveelste kruideniertje in een straat die er al te veel telt.

Ik licht Jibberish eruit vanwege de naam, niet bepaald een woord dat in mijn dagelijks spraakgebruik voorkomt omdat ik het niet ken. Jibberish ook wel wel gespeld als gibberish is koeterwaals. Aha, dat is een woord dat ik wel ken. Over de herkomst bestaan diverse theorieën; de meest aannemelijke lijkt me dat het een onomatopee is, een klank nabootsend woord.

Jibberish interieurDit ter inleiding van koffie- en zakkashop Jibberish in Chiang Mai, niet meer dan een hut gelegen aan een rustige straat bij Wat Humong.

Zakka is wat wij kitsch noemen en dat is ruim voorhanden in de winkel, waaronder superzachte indigo geverfde kleding en ‘schattige’ hebbedingetjes in Japanse stijl zoals sieraden en schrijfwaren.

Over de koffie rept Guru niet, het vrijdagmagazine van Bangkok Post, waaraan ik dit ontleen. (Bron: Guru, Bangkok Post, 11 november. De voorgaande twee afleveringen verschenen op 13 en 14 november.)

NFC-voorzitter pleit voor gemengd bedrijf

15 november – Voorzitter Prapat van de National Farmers Council (NFC) roept het ministerie van Landbouw op de agrarische sector te herstructureren en integrated farming (gemengd bedrijf) te bevorderen om de armoede onder boeren te helpen verlichten. Hervorming van de landbouwsector met de nadruk op duurzaamheid kan vier miljoen arme boeren helpen er weer bovenop te komen en verlaagt de begrotingslast van de overheid, zegt hij.

Maar Prapat is bang dat invloedrijke groepen in de sector zich tegen hervormingen zullen verzetten. Dat zijn lieden die geld verdienen aan kunstmest en pesticides en invloed uitoefenen op het beleid van het ministerie. Prapat hekelt het ministerie omdat het meer dan 50 jaar mono-cultuur en intensieve landbouw heeft bevorderd, wat de sector kwetsbaar heeft gemaakt. Het ministerie heeft nooit in organische landbouw geloofd; slechts een kleine eenheid van het Agricultural Department promoot organische landbouw.

Miljoenen Thaise boeren zitten aan de onderkant van de economische ladder. De afgelopen jaren kampten ze met lage prijzen waardoor ze in schulden verstrikt raakten. De huidige golf van prijsverlagingen deelt een nieuwe klap uit.

NFC-voorzitter PrapatPrapat zegt: ‘We zijn het nooit oneens geweest met het beleid om mono-cultuur te bevorderen voor ’s lands marktgewassen. We hebben nooit gezegd dit niet te doen, maar boeren dienen meer alternatieven te hebben. Het ministerie dient geen top-down benadering te hanteren, want daar worden de Thaise boeren niet sterker van.’

De NFC-voorzitter erkent dat het niet gemakkelijk is boeren te overtuigen om op andere gewassen over te stappen, met name boeren die profiteren van overheidssteun voor de gewassen die ze verbouwen. Maar een duidelijk beleid van de regering om over te stappen op gemengd bedrijf kan hen bewegen om te veranderen, denkt Prapat.

De top-down benadering en het gebrek aan participatie van boeren hebben de Thaise agrarische sector geruïneerd, zegt hij. De invloed van grote bedrijven bij het bepalen van het beleid, zoals bij vrijhandelsovereenkomsten, heeft ook de landbouwsector benadeeld. Een voorbeeld: Een bilaterale overeenkomst met Australië en Nieuw-Zeeland, waarbij het importtarief op vlees werd geschrapt, ging ten koste van de Thaise veeteelt.

Een recent voorbeeld: Het schrappen van de importheffing op tarwe voor de veevoederindustrie had tot gevolg dat de prijs van maïs inzakte van 9 à 10 baht naar 3 baht, ver onder de productiekosten. De afgelopen twee jaar heeft Thailand 4 miljoen ton goedkoop tarwe geïmporteerd, maar de veevoederprijzen zijn gelijk gebleven.

Ten slotte wil Prapat dat de overheid boeren stimuleert om waarde aan hun producten toe te voegen, waarbij het midden- en kleinbedrijf een belangrijke rol kan spelen. De BAAC stelt daarvoor leningen ter beschikking in het kader van het One Tambon One Farming programma. Aan drie- tot vierduizend belangstellenden is al 30 miljard baht geleend.

De BAAC heeft ook de termijn voor het aflossen van schulden, gewoonlijk in maart na de oogst, verschoven daar het langer duurt die producten te verwerken en op de markt te brengen. Het artikel geeft helaas geen voorbeelden van value-added producten. Laat ik er maar dan één geven: rijstcrackers. Ik zag de reclame in de metro. Weer eens wat anders dan een bordje met rijst. (Bron: Bangkok Post, 14 november) (Zie verder de pagina Rijst 3)

Entertainment terug op radio en tv

15 november – Entertainment mag weer op radio en tv nu de eerste dertig dagen van rouw zijn afgelopen, maar tot 20 november zijn ‘onbehoorlijke’ programma’s nog taboe, heeft omroepwaakhond NBTC bekend gemaakt.

Channel 3 hervat haar dagelijkse dramaserie Nakee, maar het sportprogramma Thai Fight Air Race 1 gaat pas vanaf zaterdag in de lucht, dus dat wordt blijkbaar niet geschikt geacht voor de komende week.

Channel 8 neemt het zekere voor het onzekere want die zender hervat pas haar normale programmering op 21 november. Maar ook dan wordt in de gaten gehouden of de inhoud door de beugel kan. Het digitale tv-kanaal PPTV doet het voorzichtig aan deze week met nieuws over de koninklijke uitvaart, documentaires, sport en drama, zoals See Pan Din (four reigns). (Bron: Bangkok Post, 14 november) (Zie verder de pagina Koning Bhumibol)

Krimi muurman: Vriendin verdachte al een jaar vermist

15 november – De muurmanzaak, vernoemd naar het slachtoffer dat in stukken verdeeld in de muur van een huis in Bang Bua Thong (Nonthaburi) is gevonden, begint op een echte krimi (in afleveringen) te lijken.

In aflevering 1 werden de lichaamsdelen gevonden en werd de huurder van de woning aangehouden, aflevering 2 leverde een medeplichtige aan de moord op, de zoon van de Israëli. Vandaag aflevering 3: waar is de Thaise vriendin van de verdachte?

Volgens haar vader wordt de 37-jarige vrouw, Nantiya Saengurai, al meer dan een jaar vermist. Hij vreest voor haar leven en heeft de CSD gevraagd een onderzoek in te stellen. De vader zegt dat Nantiya de verdachte Shimon Biton op Khao San Road ontmoette; sindsdien woonden ze 20 jaar samen. Ze kregen een zoon die nu ook van medeplichtigheid aan de moord op Eliyahu Cohen (63), eveneens een Israëli, wordt verdacht.

Biton zegt dat zijn vriendin op de grenspost Nong Khai door de autoriteiten van Laos is aangehouden wegens drugssmokkel. De vader heeft dat niet bevestigd kunnen krijgen bij de ambassade van Laos in Bangkok. Volgens hem heeft de zoon hem verteld dat Biton haar het huis heeft uitgestuurd omdat ze geld van hem had gestolen.

Maar de vader betwijfelt of verhaal klopt, omdat Nantiya de zoon zelf had opgevoed toen Biton 10 jaar in de gevangenis zat wegens de moord in 2000 op een kameraad, wiens lichaam hij in de Mae Klong had gedumpt. Toen Biton de bak indraaide, was de vrouw drie maanden zwanger.

De politie vermoedt dat Biton zijn naam enkele keren heeft gewijzigd. Ze heeft ook bij de ambassade van Laos geïnformeerd naar Natiya. De ambassade zegt dat ze nooit het land is binnengekomen. Biton en zijn zoon bezochten in september vier dagen Laos. [Geen details]

Verder gaat de politie een huis in Bang Kruai onderzoeken, eveneens in Nonthaburi, waar Biton en zijn vriendin woonden voordat ze naar Bang Bua Thong verhuisden. De eigenaar zal gevraagd worden of er veranderingen zijn aangebracht. De Kasetsart universiteit wordt ingeschakeld om te zien of de aarde fragmenten van menselijke botten bevat.

Op de bankrekening van Biton is de politie een verdachte storting van 200.000 baht door een man uit Pattaya tegengekomen, wat het vermoeden wekt dat Biton en zoon bij nog meer misdrijven betrokken zijn geweest.

Nou, is dit een echte krimi of geen krimi?

Eerdere berichten:
14 november: Krimi ‘muurman’: Arrestatiebevel voor zoon verdachte
13 november: Krimi: Lichaamsdelen gevonden in muur

Sobere Loy Krathong; ook kerst en nieuwjaar sober

15 november – Loy Krathong is gisteren sober gevierd zonder het gebruikelijke vuurwerk en evenementen, zoals de Nang Nopphamat schoonheidswedstrijd en concerten. In plaats daarvan vonden op advies van het National Culture Committee boeddhistische merit-making ceremonies plaats, dhamma oefeningen en gebedsdiensten. De commissie had gevraagd de tewaterlating van de krathongs aan de koning te wijden.

Rond het Grand Palace waren geen formele activiteiten georganiseerd; krathongs werden te water gelaten vanaf drie nabijgelegen steigers; adjunct-gemeentesecretaris Wanthani beschreef de sfeer als ‘rustig’. 28 openbare parken waren gisteren tot middernacht geopend.

Gisteren kwam een einde aan de rouwperiode van 30 dagen. Het nachtleven mag weer, maar bezoekers is geadviseerd ‘beleefde’ kleding [?] te dragen als symbool van rouw. De regering heeft gezegd dat kerstmis en Nieuwjaar gevierd kunnen worden maar ‘toned down’ (afgezwakt).

Hat Yai (Songkhla) trok dit jaar minder bezoekers uit Maleisië en Singapore; niet zo vreemd want alle festiviteiten waren geschrapt. De hotels boekten 50 procent minder gasten, maar volgens de krant gaven ze de zwakke ringit de schuld. Ook op andere plaatsen waar doorgaans Loy Krathong uitbundig wordt gevierd, bleef het vertier achterwege, zoals in Sukhothai. In Chiang Mai stond het Yi Peng festival in het teken van de koning.

Op de Chao Phrom markt in Ayutthaya hebben soldaten en ambtenaren 100 voetzoekers en ander vuurwerk ter waarde van 300.000 baht in beslag genomen. De verkoper is gearresteerd. Voor de import en handel had hij geen vergunning.

Voorzitter Kiti van de vereniging van handelaren van vuurwerk zegt dat de productie van en handel in vuurwerk is stil gelegd. Slechts een klein aantal voetzoekers die gebruikt worden bij  crematies, zijn leverbaar.

Rest nog te vermelden dat het bericht geen woord besteedt aan wat de krant gisteren meldde, namelijk het verzoek van de regering om een kaarsje te ontsteken ter nagedachtenis aan de koning. De Thais die ik heb gesproken, waren er trouwens niet eens van op de hoogte. Alleen bij de Ghanesha tempel die ik altijd passeer op de terugweg naar mijn pied à terre was het erg druk, maar ook daar zag ik geen kaarsjes. (Zie verder de pagina Koning Bhumibol)

Tien organieke wetten; parlement onder tijdsdruk

15 november – De National Legislative Assembly (benoemd noodparlement) heeft zestig dagen de tijd om tien organieke wetten, die vereist zijn voor de verkiezingen eind volgend jaar, te behandelen. Voorzitter Pornpetch dringt aan op zorgvuldige behandeling binnen wat hij noemt een krap tijdschema.

Om een indruk te geven van de hoeveelheid werk noemt vice-voorzitter Apichart van de grondwetcommissie (CDC) dat alleen de organieke wet over de Kiesraad al uit 67 artikelen bestaat; ze leggen de nadruk op de kwalificaties van de Kiesraad-commissarissen. De eisen zijn opgeschroefd waardoor twee huidige leden, zoals eerder gemeld, op de schopstoel zitten.

De organieke wet over politieke partijen bevat geen bepaling, zoals eerder gevreesd, voor re-setting van de partijen, waardoor partijleden zich opnieuw zouden moeten opgeven. CDC-woordvoerder Norachot zegt dat de wet daarentegen de vorming van politieke partijen vergemakkelijkt.

De tien organieke wetten worden afzonderlijk door panels van 30 tot 35 leden beoordeeld. Ze bestaan uit vertegenwoordigers van het kabinet, de NRSA (zie de lijst met afkortingen bovenaan de pagina), de CDC en onafhankelijke organen.

Krissada Haiwatananukul, lid van de Political Developent Council (PDC, mij niet bekend), zegt dat de organieke wet over de verkiezingen niets zegt over publieke participatie. Er is geen garantie dat partijen kandidaten kiezen die door kiezers worden gesteund. Hij zei dat gisteren op een seminar van de PDC.

Volgens een NLA-lid is het evident dat de mensen zich voornamelijk bezighouden met landelijke politiek en weinig aandacht besteden aan grassroots politics. De overheidsdiensten worden versterkt, waardoor de burgersamenleving wordt verzwakt, vindt hij. De sleutel om de problemen van de mensen aan te pakken is volgens hem het creëren van publieke participatie.

Om dat te bereiken, zegt een vooraanstaand Pheu Thai-lid, is het nodig dat een politieke partij zoveel leden mag werven als ze wil, maar de wet stelt er beperkingen aan. [Geen details] (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2 en de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Vuth Sumitra hakt met een gouden bijltje een merkteken in een sandelhoutboom

Kort nieuws dinsdag 15 november

– En toen waren het er ineens 12 en niet 4 zoals eerder gemeld: sandelhoutbomen die in nationaal park Kui Buri in Prachuap Khiri Khan worden gekapt voor de crematie van de koning. Gisteren vond een Brahmin rite plaats bij de bomen om goddelijke permissie voor de kap te vragen.

Vuti Sumitra, adjunct secretaris-generaal van het kantoor van His Majesty’s Principal Private Secretary, zalfde de bomen, strooide er bloemblaadjes om, hakte er met een gouden bijltje een merkteken in (foto), goot er heilig water op, stak kaarsen en wierookstokjes aan en spreidde op een tafel offerandes uit met fruit, eend, garnalen en een varkenskop.

Wanneer de bomen worden gekapt, is nog niet bekend. Het park bepaalt het tijdstip in overleg met het Fine Arts Department. Het hout gaat gebruikt worden bij de bouw van het koninklijk crematorium op Sanam Luang. Naar verwachting wordt begin volgend jaar met de bouw begonnen.

– Weer zo’n bericht dat meer vragen oproept dan het beantwoordt, zoals vaker in BP. Het ministerie van Onderwijs roept scholen op leerlingen met leermoeilijkheden, zoals dyslexie, snel op te sporen zodat het onderwijs aan hen kan worden aangepast.

Volgens Obec gaat het om 216.700 leerlingen die regulier onderwijs volgen. Ze hebben problemen met lezen, schrijven en rekenen, kunnen moeilijk leefstof onthouden of aanwijzingen volgen. In sommige gevallen is een medisch onderzoek nodig en een onderzoek naar de gezinssituatie.

Leerlingen met geringe leermoeilijkheden lukt het vaak wel mee te komen, maar leerlingen met ernstige moeilijkheden hebben aangepast onderwijs nodig. Het bericht heeft het over speciale onderwijsmethodes, veranderingen in de klas of het gebruik van technologie. Kan het nog vager? (Zie verder de pagina Onderwijs)

– De gemeente Bangkok (BMA) wil met ingang van volgend jaar een afvalwaterheffing in rekening gaan brengen bij huishoudens, overheidsdiensten, scholen, ziekenhuizen en bedrijven. De gemeenteraad neemt daarover in januari een besluit. Ook moet nog bekeken worden hoe de heffing te incasseren: via de waterrekening of als deel van de afvalheffing.

De gemeente hoopt dat de maatregel helpt de hoeveelheid afvalwater die in natuurlijke hulpbronnen wordt geloosd te reduceren. Huishoudens die tussen de 10 en 100 kubieke meter per maand lozen, gaan 30 baht per maand betalen. Grootverbruikers betalen 1.500 baht per maand; hotels, fabrieken en grote bedrijven 4 baht per kubieke meter.

– Vice-premier Prawit doet een schone belofte. Volgend jaar moet Thailand een plaatsje omhoog schuiven op de index van het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport: van de Tier 2 Watchlist naar Tier 2.

Prawit maakte dit gisteren bekend na een vergadering met functionarissen van het ministerie van Werkgelegenheid over arbeidsrechten. Hij hoopt dit te bereiken door een strengere wetshandhaving, met name in de visserij, en uitbreiding van het aantal inspecteurs.

Prawit wijst op de oprichting van het Command Centre for Combatting Illegal Fishing dat een speciale eenheid heeft die dwangarbeid en mensenhandel bestrijdt en regelt welke netten gebruikt mogen worden. Thailand kreeg vorig jaar van de EU een gele kaart omdat het onvoldoende optrad tegen illegal, unreported and unregulated fishing (de zogeheten IUU-regeling).

In juni schoof Thailand bij de Amerikanen al op van Tier 3 naar de Tier 2 Watchlist, wat volgens de vice-premier erop duidt dat ze onder de indruk zijn van wat Thailand tegen mensenhandel doet. (Zie verder de pagina De vis wordt duur betaald)

– Voormalig tv-presentator Akanat ‘Nott’ Ariyawitrikul heeft zijn aangifte ingetrokken tegen de motorrijder die zijn Mini Cooper heeft beschadigd, wat voor hem reden was de man naar zijn wagen te slepen, in zijn gezicht te stompen en te dwingen een wai voor de wagen te maken. Aanvankelijk besloten Akanat en het slachtoffer geen aangifte te doen, maar Akanat’s moeder deed later aangifte toen ze ontdekte dat zijn neus was gebroken.

Akanat deed vervolgens aangifte tegen de man wegens roekeloos rijden en hit-and-run (alhoewel hij later terugkeerde). Akanat zelf wordt vervolgd voor mishandeling. De politie zegt de beschuldiging niet te zullen intrekken.

Voorgaande berichten:
12 november: Mini Cooper affaire: Mishandeling krijgt een staartje
8 november: Nott dwingt motorrijder voor zijn auto te knielen

– De abt van Wat Dhammakaya, die wordt verdacht van heling in de KCUC-zaak omdat hij verduisterd geld heeft aangenomen, heeft de openbare aanklagers gevraagd meer getuigen te horen over de verduistering. De advocaat van de abt zegt dat tientallen getuigen nog niet zijn gehoord.

Vorige week stelde het kantoor van de procureur-generaal voor de vijfde maal het besluit uit om de abt in staat van beschuldiging te stellen. Het zegt te wachten op een onderzoeksrapport van de DSI, maar volgens mij durft het OM zijn vingers niet aan de zaak te branden omdat de abt duizenden volgelingen heeft. Die hebben al een keer een menselijk schild gevormd toen de DSI de abt wilde arresteren.

Zie voor alle voorgaande berichten over de KCUC-affaire de pagina Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya. In bijgaand kader een overzicht van deze gecompliceerde zaak.


 

Sabu Sabu

Verborgen juweeltjes in Chiang Mai (2)

14 november – (Vervolg van gisteren) Een juweeltje dat onmiddellijk mijn aandacht trok, was Sabu Sabu. Alleen al vanwege het etiket zou ik de fles willen kopen. Lekker macaber, de man met de zeis. Het fotobijschrift zegt dat 4 Thieves Air Purifier & Disinfectant Spray wordt gemaakt volgens een middeleeuws recept. Het zou toen tegen de pest hebben beschermd, nu moet het beschermen tegen griep en koudjes, wat al even onwaarschijnlijk is.

Voor de outlet  moet je wel wat moeite doen, want die bevindt zich ver van het stadscentrum van Chiang Mai. Maar tegen de tijd dat je denkt verdwaald te zijn, schrijft Guru, het vrijdagmagazine van Bangkok Post, doemt het op.

Sabu Sabu maakt allerlei natuurproducten zoals zeep, haarverzorgings middelen, producten voor huisdieren en schoonmaakartikelen en dat doet ze al 15 jaar. Het merk heeft lokaal tal van klanten waaronder Four Seasons Chiang Mai dankzij het gebruik van kwaliteitsproducten en achterwege laten van schadelijke stoffen en parabens (parahydroxybenzoates, een veel gebruikt conserveermiddel in cosmetische en farmaceutische producten) (Bron: Guru, Bangkok Post, 11 november)

Morgen in deze mini-serie jibberish, ook wel ook gespeld als gibberish. En wat dat betekent, leest u morgen.

Wake voor de koning bij ‘supermaan’

14 november – De bevolking is gevraagd vandaag, dertig dagen na het overlijden van de koning, ter ere van hem een kaarsje te ontsteken. Een tijdstip noemt het bericht niet, ik neem aan vanavond. Vandaag wordt ook Loy Krathong gevierd, een eerbetoon aan Phra Mae Khongkha.

De krathongs die te water worden gelaten, zouden geluk moeten brengen; ze zijn een symbolisch gebaar om de slechte dingen in het leven kwijt te raken en met een schone lei te beginnen. De veerdiensten op het Saen Saep en Phadung Krung Kasem kanaal worden aangepast. Negen gammele steigers in de Chao Phraya zijn gesloten.

De volle maan vanavond is een supermaan, want de maan staat het dichtst bij de aarde sinds 1948. De maan zal er 14 procent groter uitzien en schijnt 30 procent helderder vergeleken met de verste afstand tot de aarde. Pas in januari 2018 komt de maan weer dichtbij. Het National Astronomical Research Institute heeft in Chiang Mai, Nakhon Ratchasima en Chachoengsao observatieposten ingericht en andere groepen in het hele land zijn op tal van plaatsen present met telescopen.

Vanwege de 30-dagen periode worden meer Thai verwachten die de koning de laatste eer willen bewijzen in het Grand Palace. Zaterdagavond stonden de eersten al in de rij. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft 3.000 mensen uit vier provincies naar BKK gebracht en een stichting met een erg lange naam 101 Karen uit Lamphun. Zij wonen in een gebied waar de vorst projecten heeft geëntameerd.

Het commandocentrum op Sanam Luang heeft het ministerie gevraagd mensen met een besmettelijke ziekte apart te houden. Het ministerie van Volksgezondheid is verzocht provinciale medische teams te sturen om de reizigers indien nodig te helpen.

Verder zijn gisteren diverse herdenkingen gehouden, zoals bij het standbeeld van de Prince of Songkhla bij het Siriraj ziekenhuis, waar de koning is verpleegd. Een herdenking op Koh Phangan is afgelast na vermoedens van onregelmatigheden bij een geldinzamelingsactie. (Zie verder de pagina Koning Bhumibol)

Beijing koopt 20 ton rijst om arme mensen te helpen

14 november –  Het Chinese consulaat-generaal in Khon Kaen koopt 20 ton Hom Mali om aan arme mensen uit te delen. Zaterdag tekende de consul-generaal daarover een overeenkomst met de burgemeester van (de stad) Khon Kaen. De ondertekening werd gadegeslagen door de gouverneur van de provincie en plaatselijke boeren. De rijst wordt op 30 november geleverd en op 1 december uitgedeeld, 50 dagen na het overlijden van de koning.

In elk dorp bepaalt een commissie wie in aanmerking komt voor de rijst, die zo lees ik verderop in het bericht te koop wordt aangeboden voor 25 baht per kilo. Elk pakje bevat 4 kilo rijst. Een alinea verder wordt weer de formulering ‘aan arme mensen gegeven’ gebruikt.

En om het nog verwarrender te maken, zegt de burgemeester van Khon Kean dat elke dag 500 kilo rijst is verkocht. Boeren mogen op een aangewezen plaats tot eind december hun rijst verkopen.

In Nakhon Ratchasima sprak het hoofd van de Rice Millers Club lovende woorden over het door de regering ingestelde hypotheeksysteem voor boeren met een eigen rijstopslag en het aanwijzen van plaatsen waar boeren direct aan de consument hun rijst mogen verkopen. Hij verwacht dat daardoor 10 miljoen ton rijst trager op de markt komt. De rijstmolenaars worden er niet door gedupeerd, zegt hij. In de provincie zijn 33 rijstpelmolens. Op het plein voor het standbeeld van Thao Suranaree wordt voor de tweede week rijst verkocht.

Het Labour Protection and Welfare Department heeft vijftien particuliere bedrijven gevraagd ruimte ter beschikking te stellen waar boeren hun rijst kunnen verkopen. Er zijn al orders geplaatst voor 220 ton. Vandaag leveren boeren uit Phayao en Si Sa Ket 45 ton af bij vier bedrijven. (Zie verder de pagina Rijst 3)

Elektrische bus voor BMTA

Elektrische bussen komen eraan

14 november – Er lijkt eindelijk schot te komen in de hoognodige vernieuwing van het wagenpark van het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA). Morgen buigt het kabinet zich over het verzoek van het ministerie van Transport om 200 elektrisch aangedreven bussen aan te mogen schaffen. Als het kabinet de aanschaf goedkeurt, wordt direct begonnen met de aanbestedingsprocedure.

Zeven tot tien bedrijven hebben belangstelling om de bussen te leveren, waaronder Chinese bedrijven. De contracten worden in maart getekend. Wanneer de bussen in bedrijf komen, vermeldt het bericht niet. Het gemeentelijk elektriciteitsbedrijf gaat oplaadstations bouwen.

De aanschaf van de 200 bussen maakt deel uit van het oorspronkelijke plan van de BMTA om 1.138 bussen, aangedreven door NGV (aardgas), te kopen. Daarvoor verleende het kabinet in 2005 toestemming. Later besloot de BMTA slechts 489 aardgasbussen te kopen vanwege de hogere kosten op de lange termijn. De eerste 100 NGV-bussen worden in december geleverd. Het gaat om air-conditioned bussen met een lage instap voor gehandicapten in een rolstoel.

Over een vervolgaanschaf van elektrische bussen zegt het bericht alleen dat ‘in de toekomst andere projecten volgen’, aldus staatssecretaris Ormsin (Transport). Volgend jaar haalt de BMTA 150 bussen uit de dienstregeling die 30 jaar dienst hebben gedaan.

Thans telt de BMTA-vloot 2.634 bussen, waarvan 1.114 air-conditoned. De BMTA is een van de staatsbedrijven die met een enorme schuldenlast kampen en door de regering zijn gemaand hun balans op orde te brengen.

Krimi ‘muurman’: Arrestatiebevel voor zoon verdachte

14 november – Nieuwe ontwikkeling in de ‘muurman’ zaak, de moord op de Israëli Eliyahu Cohen (63) wiens in stukken verdeeld lichaam is gevonden in een muur van een huis in Nonthaburi.

Behalve de man die de woning huurde, eveneens een Israëli, wordt nu ook de zoon (17) verdacht van medeplichtigheid aan de moord, alsmede van de diefstal van credit cards en documenten van het slachtoffer. De politie heeft voor hem een arrestatiebevel aangevraagd.

De zoon heeft bevestigd dat zijn vader de man heeft vermoord, maar hij was geen getuige van de moord. Hij heeft dat gisteren verklaard op het politiebureau van Bang Bua Thong, dat de zaak heeft overgenomen van de CSD.

KrimiDe vader werd zaterdag gearresteerd tijdens een inval in het huis. De CSD kwam in actie op verzoek van de Israëlische ambassade, die geïnformeerd was over de vermissing van het slachtoffer. Volgens de verdachte doodde hij de man uit jaloezie omdat hij een intieme relatie had met zijn vriendin, maar de politie betwijfelt of dat de werkelijke reden was.

Naar verluidt zou de verdachte regelmatig geld hebben geleend van Cohen. Ook is door hem geld opgenomen van Cohen’s bankrekening en uitgegeven in Nonthaburi. (Zie verder het bericht van 13 november: Krimi: Lichaamsdelen gevonden in muur)

Kort nieuws maandag 14 november

– Thaise lagere-schoolleerlingen hebben op de International Mathematics and Science Olympiad for Primary Schools 2016 33 medailles gewonnen. Aan de wedstrijd in Tangerang (Indonesië) namen 373 5de en 6de klas leerlingen uit 22 landen deel, waaronder ook uit Nederland. Bij Mathematics werden 12 medailles gewonnen, bij Science 21 medailles.

Volgens secretaris-generaal Karoon van Obec bewijst de uitslag dat de kwaliteit van Thaise leerlingen niet onderdoet voor die van leerlingen uit andere landen. Maar dan vergeet die man dat bij internationale onderwijsvergelijkingen Thailand onderaan bungelt. (Zie verder de pagina Onderwijs)

– De dochter van Somyot Prueksakasemsuk, die sinds 2011 gevangen zit wegens majesteitsschennis, heeft in Korea de onderscheiding in ontvangst genomen, waarover ik eerder al berichtte (zie Kort Nieuws van 7 november).

Somyot is de eerste niet-Koreaan die de Jeon Tae-il Labour Prize krijgt, vernoemd naar de 22-jarige arbeider die zich in 1970 in brand stak uit protest tegen de slechte arbeidsomstandigheden in Koreaanse sweatshops. De prijs is hem toegekend wegens zijn inzet voor betere arbeidsomstandigheden in zowel eigen land als in het buitenland.

De dochter vindt het jammer dat sommige Thai haar vader alleen beoordelen vanwege de petitie die hij had opgesteld. Daarin werd gevraagd om herziening van artikel 112, het beruchte majesteitsschennis artikel in de Strafwet. (Zie verder de pagina Majesteitsschennis)


 

Villa Mahabhirom

Verborgen juweeltjes in Chiang Mai

13 november – Als nieuwsjunkie, verslaafd aan Bangkok Post en bijlages, krijg ik vaak de indruk dat Thailand ophoudt bij de stadsgrenzen van Bangkok. Dat is niets bijzonders want ook in Nederland besteden de media de meeste aandacht aan de Randstad en lijken de buitengewesten niet te bestaan.

Guru doorbreekt dat automatisme en trok vrijdag naar Chiang Mai om de hidden gems van het Noorden te belichten: bijzondere restaurants en winkels. Sommige pas geopend, sommige al langer bestaand maar je moet er wel even naar zoeken. Met de aanbeveling ‘here are our top Chiang Mai picks for this year’s winter season’ pik ik er één uit: Villa Mahabhirom.

Guru roemt de schoonheid en elegantie van dit kunst hotel waaraan zeven jaar is gewerkt. ‘We were completely blown away by what we saw.’ Het hotel, niet ver van het centrum van Chiang Mai, staat te midden van groen met hoge bomen, gebladerte en cactussen. Het landschap sluit mooi aan op de ‘ontzagwekkende’ architectuur van de Thaise villa’s, die vakkundig gerestaureerd zijn met een enkele moderne toevoeging.

De veertien villa’s vertellen elk een eigen verhaal; één gaat zelfs terug naar de tijd van koning Rama III. Het terrein bevat verder een spa, tearoom, bibliotheek, bar en zwembad. Mijn liefje, wat wil je nog meer? (Bron: Guru, Bangkok Post, 11 november)

Ambassadeur: Geen zorgen over handelsbarrières

13 november – Thailand zal niet het doelwit zijn van handelsbarrières nu Donald Trump president van de VS wordt, zegt de Thaise ambassadeur bij de VN Pisan Manawapat. De ambassadeur reageert op uitlatingen van experts die vrezen dat het Amerikaanse economisch beleid gekenmerkt zal worden door protectionistische maatregelen. In zijn verkiezingscampagne heeft Trump gezegd dat de Amerikaanse handelsbelangen bij hem op de eerste plaats komen om zo meer banen voor Amerikanen te scheppen.

Pisan zei woensdag niet bevreesd te zijn voor beperkingen. Hij adviseerde Thaise bedrijven om hun economische banden met de VS uit te breiden door gezamenlijke belangen na te streven. Thaise bedrijven die belangen in de VS overnemen, kunnen de verzekering geven dat dit meer banen zal opleveren.’Dat zorgt voor een goede respons van de Amerikaanse autoriteiten.’

Pisan ziet in de presidentswisseling een goede gelegenheid om de banden met Washington aan te trekken omdat Trump het belang van langdurige vriendschappen met gezamenlijke belangen heeft bevestigd. De ambassadeur wijst erop dat Thailand en de VS al 183 jaar diplomatieke betrekkingen hebben.

Tijdens een vergadering van Thaise ambassadeurs en consuls gisteren in het ministerie van Buitenlandse Zaken zei Pisan dat Trump een duidelijke indicatie heeft gegeven van wat hij de eerste honderd dagen in het Witte Huis van plan is. Die periode biedt een goede gelegenheid voor Thailand om de betrekkingen met de VS te versterken.

Over Trump’s dreigement de importtarieven te verhogen maakt hij zich geen zorgen. Trump zei dat tijdens zijn verkiezingscampagne. Als zakenman zal Trump geen beleid voeren dat negatieve gevolgen heeft. Wanneer Trump eenmaal aan de macht is, zal de nieuwe regering zich realiseren dat ze gebonden is aan regels van wereldhandelsorganisatie WTO en de mogelijkheid van wraakacties van sommige landen. (Bron: Bangkok Post, 12 november)

Geen sigarettenverkoop aan <20-jarigen

13 november – Of het een dode letter zal zijn, zal nog moeten blijken, want erg gezagsgetrouw zijn Thai niet, maar in ieder geval heeft de regering het signaal afgegeven dat ze het roken van jongeren wil ontmoedigen. Vrijdag gaf het parlement zijn goedkeuring aan wijziging van de Tobacco Control Act, waarin de leeftijdsgrens voor de verkoop wordt opgetrokken van 18 naar 20 jaar.

Een parlementscommissie gaat zich nu over de wet buigen, die in tweede en derde lezing terugkomt. De commissie kan nog wijzigingen aanbrengen. Het amendement is een voorstel van het ministerie van Volksgezondheid.

De minister zegt dat de huidige Tobacco Control Act en de Non-Smokers’ Health Protection Act verouderd zijn en handhaving is ineffectief. Volgens richtlijnen van de Framework Convention on Tobacco Control van de WHO dient wetgeving erop gericht zijn de gezondheid van burgers te beschermen, met name van jongeren.

Volgens parlementslid Wallop worden rokers steeds jonger omdat de tabaksindustrie zich met haar promotionele campagnes op personen onder de 20 jaar richt. Bij de behandeling in het parlement uitten enkele leden zorgen over de gevolgen voor de tabakskwekers. De voorzitter van de parlementscommissie landbouw vindt dat ze gesteund dienen te worden. Hij stelt voor een subsidiefonds voor tabakskwekers te vormen en hen aan te moedigen andere gewassen te verbouwen. Een ander lid pleitte voor beperking van de plaatsen waar tabaksproducten worden verkocht.

Dit bericht maakt geen melding van e-sigaretten en baraku. Zie hiervoor het voorgaande bericht op de pagina Gezondheidszorg. (Bron: Bangkok Post, 12 november) Nog een kleine toelichting: In Thailand mogen sigaretten niet zichtbaar worden geëtaleerd. 7-Eleven en FamilyMart verstoppen ze in een kleppenkast.

Monnik ‘hielp’ Trump aan overwinning

Pha yan voor Donald Trump13 november – De monnik die Leicester City in mei met zijn amuletten en zegeningen hielp de Premier League te winnen, beweert Donald Trump een pha yan (heilig doek) te hebben gegeven om hem bij zijn verkiezingscampagne te helpen, aldus de Thaise krant Khao Sod.

Een van de discipelen met een kledingzaak in Bangkok zou de doek gegeven hebben. De discipel zegt Trump te hebben ontmoet tijdens de Miss Universe schoonheidsverkiezing in 2004 in Ecuador.

Op de doek staan heilige tekens en de Engelse tekst President USA Trump Good Luck Win Win Win en Change, Innovation, Idealism, Freedom.

De monnik zegt het doek in augustus te hebben overhandigd. Hij waarschuwt de mensen overigens wel niet geobsedeerd te raken door bijgeloof, maar bewust te leven.

Rijstvoorraden belemmeren nieuwe oogst

13 november – Het houdt maar niet op: de problemen met rijst. Nu klagen boeren dat ze geen ruimte hebben om de nieuwe oogst op te slaan omdat ze nog met voorraad van vorig jaar zitten. De problemen doen zich met name voor in Surin, waar boeren een race tegen de klok voeren om Hom Mali te oogsten die getroffen is door overstromingen van gezwollen waterwegen. De geoogste rijst wordt op de dorpswegen gelegd in een wanhopige poging ze te drogen.

De graanschuren zijn nog vol van vorig jaar. De rijst werd toen onttrokken aan de markt under the storage-pledging programme, een hypotheeksysteem waarvan ik eerder de indruk kreeg dat het dit jaar voor het eerst werd toegepast. Boeren slaan daarbij hun rijst op en nemen bij de BAAC een hypotheek met de rijst als onderpand. Ze zijn echter met de rijst blijven zitten vanwege het overaanbod op de markt.

De boeren dringen er nu bij de regering op aan manieren te vinden om van hun voorraad af te komen, zodat er ruimte vrijkomt voor de nieuwe oogst.

Het bericht van vandaag bestaat verder grotendeels uit oud nieuws; voorts worden enkele initiatieven genoemd om de boeren te helpen. In Phitsanulok bijvoorbeeld mochten de boeren gisteren voor het Provinciehuis hun rijst verkopen, maar slechts een handjevol kopers kwam opdagen. In Nakhon Ratchasima daarentegen bestond grote belangstelling voor de verkoop. De rijst kostte er 25 tot 30 baht per kilo. De verwachting was dat aan het eind van de dag 10 ton verkocht zou zijn.

Regeringswoordvoerder Sansern zei gisteren dat de regering de vorming van coöperaties adviseert als duurzame maatregel om de inzakkende prijzen tegen te gaan. Wanneer de boeren een blok vormen, hebben ze een sterkere positie bij prijsonderhandelingen en ze krijgen een betere toegang tot hulp van de autoriteiten.

De regering heeft in oktober distributiecentra voor producten van coöperaties opgezet. Inmiddels zijn er 107 en meer zitten in de pijplijn. Sinds oktober is 6,3 miljard baht omgezet. Een nieuw verkoopkanaal is ook www.co-opclick.com. De door de overheid betaalde online markt helpt uitgaven en kosten te verminderen.

Volgens een peiling van E-Saan Poll meent een kwart van de respondenten in de noordoostelijke provincies dat de ingezakte rijstprijs te wijten is aan een gebrekkige voorbereiding. Slechts 17 procent geeft de schuld aan tussenpersonen en rijstmolenaars en 16 procent meent dat de regering gefaald heeft bij het verkleinen van het rijstareaal. (Zie verder de pagina Rijst 3)

Verdachte Shimon Biton wordt weggevoerd naar het politiebureau

Krimi: Lichaamsdelen gevonden in muur

13 november – Ik ben gek op krimi’s; ze kunnen me niet bloedig genoeg zijn. Wat dat betreft kom ik in Thailand goed aan mijn trekken, want moordslachtoffers worden regelmatig in stukken gezaagd. Na de diepvriesman (een in stukken verdeeld lijk gevonden in een diepvrieskist) hebben we nu het lijk van een man die in een muur was ingemetseld, ook in stukken gesneden.

KrimiDe politie ontdekte het lijk in een huis in Nonthaburi. Ze was door de Israëlische ambassade gevraagd de 63-jarige Eliyahu Cohen op te sporen, die sinds woensdag werd vermist. In het huis kreeg de politie argwaan vanwege de stank. In een muur vielen enkele stenen op. Toen de agenten die weg hakten, vonden ze de lichaamsdelen in drie vuilniszakken. Bij de stenen lag een doos met mottenballen.

De bewoner van het huis, de 50-jarige Israëlier Shimon Biton, heeft bekend de man te hebben gedood na een ruzie. Hij had ontdekt dat zijn vriendin vreemd ging met Cohen. De politie verhoort thans zijn zoon om na te gaan wat die over de moord weet. Vader en zoon huurden de woning een jaar geleden. Naar verluidt zou de verdachte regelmatig geld hebben geleend van Cohen, een voormalige politieagent.

Arbeidsrechten migranten worden nog steeds geschonden

13 november – Het Southeast Asia Legal Aid Network eist meer juridische hulp voor gastarbeiders. Nog steeds hebben ze volgens het netwerk in Zuidoost-Aziatische landen beperkte toegang tot arbeidsrechten en dat is in strijd met de in 2007 door de Aseanlanden geratificeerde Asean Declaration on the Protection and Promotion of the Rights of Migrant Workers (de zogeheten Cebu Declaration, vernoemd naar de plaats op de Filipijnen waar die werd aangenomen).

Voorzitter Somchai zei dit onlangs tijdens een bijeenkomst met vertegenwoordigers van Thaise arbeidsbureaus en steungroepen. Parlementslid Kyaw Htwe uit Myanmar zei zich met name zorgen te maken over zijn landgenoten, die de grootste groep gastarbeiders vormen, gevolgd door werkers uit Cambodja en Laos.

De problemen behelzen te lage lonen, niet betaald overwerk, door de werkgevers ingenomen paspoorten, problemen met toegang tot welzijnsvoorzieningen en onbillijke ontslagen. Deze problemen tonen aan dat velen van hen hulp nodig hebben van juridische experts om hun rechten beter te beschermen.

Adjunct permanent secretaris Tawatchai van het ministerie van Justitie wijst erop dat de migranten een beroep kunnen doen op het Justice Fund, waaruit medische kosten worden vergoed en dat bij misbruik van arbeidsrechten geld uitkeert. Het ministerie neemt zich ook voor Thai die in Aseanlanden werken, beter te helpen.

De migranten in grensprovincies krijgen hulp van centra [?] bij hun werk en worden voorgelicht over de Thaise arbeidswetten. De wet vereist dat bedrijven met meer dan 50 werknemers een commissie voor werkgerelateerde zaken vormen, bestaand uit vertegenwoordigers van het bedrijf en arbeiders. Het Labour Protection and Welfare Department vraagt de bedrijven hierin ook migranten op te nemen. (Zie verder de pagina Migranten)

 Kort nieuws zondag 13 november

– Kroonprins Vajiralongkorn heeft vrijdag bij het 1st Infantry Regiment aan de Vibhavadi Rangsit Road een ceremonie geleid ter gelegenheid van Ratchawallop Day (Royal Guard Day). Hij nam de nieuwe soldaten een eed van trouw af. De herdenking werd besloten met Hop to the Bodies Slam, een uitvoering op muziek van militaire exercitieposities. In zijn speech benadrukte de kroonprins het uiteindelijke doel van het regiment: bescherming van de drie instituties land, religie en monarchie.

– Een assistent-verpleegkundige (22) in Nan heeft uit het ziekenhuis waar ze werkte, vrijdag een 10 dagen oude baby ontvoerd. Ze had een miskraam gehad en durfde haar vriend niet zonder baby onder ogen te komen uit angst dat hij haar zou verlaten. De politie kwam dankzij camerabeelden de vrouw en baby al vier uur na de ontvoering op het spoor. Ze had onderdak gezocht in een schoonheidssalon. De verpleegster had de eigenaresse, de moeder van de vriend, verteld er een tijdje te willen verblijven. De eigenaresse wist niet van de ontvoering. Ze heeft verklaard dat haar zoon verward was door het gebeuren. De baby is inmiddels terug bij de biologische moeder.

– Het Department of Mental Health heeft vastgesteld dat Thais goed omgaan met hun verdriet over het overlijden van de koning. Geholpen heeft dat de bevolking, daartoe aangemoedigd door de media, geprobeerd hebben hun verdriet om te zetten in goede daden en de voetstappen van de koning te volgen. Dat versterkt de mentale gezondheid, zegt directeur-generaal Boonruang.

Kort na het overlijden kampte 2 procent met problemen, vooral met schizofrenie. 1 procent liep het risico op suïcide, maar dat waren mensen die al aan stress leden door familie en economische problemen. Op Sanam Luang verlenen psychiaters en maatschappelijk werksters in voertuigen van het departement eerste hulp. (Zie verder de pagina Koning Bhumibol)

– Het kabinet heeft besloten de onderwijseisen voor bewakingspersoneel te laten vallen en daar is de National Human Rights Commission heel blij mee, die dit had voorgesteld na overstelpt te zijn met klachten over de nieuwe eis. Het personeel zou minimaal een diploma Mathayom 3 (middelbare school) moeten hebben, maar veel bewakers hebben hooguit lagere school gevolgd.

De Security Business Act van 2016 stelt tevens als eis dat ze een training moeten volgen en zich registreren bij de politie. Degenen met een crimineel verleden moeten langer dan drie jaar geleden zijn vrijgelaten. Alhoewel het parlement al de strengere eisen had goedgekeurd, heeft het kabinet middels een speciale proclamatie de onderwijseis geschrapt.

– De flyover over de Ratchayothin kruising gaat van van 22 tot 26 november op proef dicht. Op 27 november begint de sloop van het viaduct om plaats te maken voor de aanleg van de uitbreiding van de Green Line. De sloop neemt naar verwachting twee maanden in beslag. Op bijgaand kaartje een overzicht van de omleidingsroutes. Automobilisten zijn gewaarschuwd voor opstoppingen.


 

Boeren planten rijstzaailingen

Boerderijen zijn een belangrijk veiligheidsnet

12 november – Zo langzamerhand dacht ik dat alles in Bangkok Post wel gezegd, uitgelegd, geanalyseerd en misschien ook wel gefantaseerd is over de problemen in de rijstsector. Maar Wasant Techawongtham weet in zijn rubriek Plain Talk een aspect aan te snijden dat ik niet eerder ben tegengekomen.

Maar eerst een paar cijfers. Zestig jaar geleden werkte 80 procent van de bevolking in de landbouw, de meesten in de verbouw van rijst. In 2014 waren het er nog 23,7 miljoen van wie 10 miljoen in de rijstverbouw, ongeveer 16 procent van de bevolking. Die trend lijkt zich voort te zetten De meeste kinderen uit boerengezinnen willen niet in de voetstappen van hun ouders treden.

Logo Wasant TechawongthamDe toekomst van het boerenbedrijf ziet er niet rooskleurig uit. De afgelopen jaren is de productie wereldwijd gestegen en zijn de prijzen gedaald. Boeren worden nu aangemoedigd op andere gewassen over te stappen of ermee te stoppen.

Dat zou zo’n 20 jaar geleden ondenkbaar zijn geweest. De rijstverbouw was altijd de Thaise way of life. ‘Het zit in onze culturele genen.’

Het boerenleven zal veranderen, schrijft Wasant. Maar ten goede of ten kwade? Een vermindering van het aantal boerenhuishoudens zal economen en technocraten bevallen, want die zijn geneigd elk bevolkingssegment met betrekking tot economische productiviteit te bezien. Maar één cruciaal aspect van de agrarische economie wordt over het hoofd gezien.

Tijdens de Tom Yum Kung crisis in 1997 werd voor sociale chaos gevreesd vanwege het grote aantal ontslagen. Maar chaos bleef uit. Veel werklozen keerden terug naar het geboortedorp, waar ze hun ouders hielpen. In die omgeving is steun van buren altijd beschikbaar. De landbouw economie levert een veiligheidsnet voor de natie op in tijden van crisis. Hoeveel waarde hechten we daar nu aan?

Wasant besluit: Dus voordat de bureaucratie snelle besluiten overweegt om de landbouw verder uit te hollen, kan het geen kwaad met dit aspect rekening te houden en na te denken welke invloed het heeft op onze culturele genen. De wereld zal altijd voedsel nodig hebben. (Bron: Bangkok Post, 11 november) (Zie verder de pagina Rijst 3)

Groei NPL’s gaat maar door

12 november – Commerciële banken zullen volgend jaar te maken krijgen met meer slechte leningen, daar sommige sectoren niet profiteren van het huidige economisch herstel, zegt directeur Don Nakornthab van de Bank of Thailand.

De bank baseert zich op de cijfers van het derde kwartaal, waarin het bruto aantal NPL’s (non-performing loans) toenam van 2,72 procent eind juni (eind maart: 2,64 procent) naar 2,89 procent. ‘Gegeven het economisch herstel momentum, denken we dat de NPL’s volgend jaar zullen pieken’, aldus Don.

Het bruto percentage NPL’s naderde eind september de recordhoogte van eind juni 2011, die 2,95 procent bedroeg. Don verwacht dat de stijgende trend zich volgend jaar voortzet. De uitstaande waarde van de leningen met een betalingsachterstand bedroeg eind september 394 miljard baht tegen 374 miljard baht in de voorgaande drie maanden. In september steeg het percentage NPL’s sneller dan in juni. De stijging deed zich voor bij alle types leningen.

In september steeg het percentage NPL’s bij het MKB 4,04 procent tegen 3,77 procent eind juni. Bedrijfsleningen verslechterden in bijna alle segmenten, met name leningen van industrie en handel, hetgeen een aanwijzing vormt dat bedrijven nog steeds te kampen hebben met het trage en ongelijke economisch herstel.

Industriële NPL’s gingen omhoog met 5,59 procent en handelsleningen met 4,96 procent. De schulden op consumentenleningen stegen van 2,6 naar 2,73 procent. Ook hier een stijging over de gehele linie met uitzondering van autofinancieringen. Hypotheken scoorden een toename van 2,66 naar 2,81 procent en credit card NPL’s van 2,25 naar 5,1 procent, het hoogste percentage in 10 jaar.

Dit kwartaal zullen de cijfers iets gunstiger zijn omdat NPL’s worden afgeschreven en door schuldsanering. De groei van het aantal leningen is afgenomen (van 3,3 in juni naar 2,4 procent in september op jaarbasis), vermoedelijk omdat banken voorzichtiger zijn bij de toekenning en omdat de vraag afneemt. (Bron: Bangkok Post, 11 november)

Slachtoffer van Akanat's woedeaanval

Mini Cooper affaire: Mishandeling krijgt een staartje

12 november – Een man die gezien is toen acteur en tv-presentator Akanat ‘Nott’ Ariyawitkul een motorrijder in zijn gezicht stompte en hem dwong te knielen voor zijn Mini Cooper vanwege een paar krassen, wordt beschouwd als medeplichtige aan de mishandeling.

De man, een gymnastiekleraar aan een middelbare school, meldde zich donderdagnacht bij de politie van het bureau Yannawa (Bangkok). Hij ontkent de beschuldiging en weigerde een verklaring af te leggen. Dat doet hij in de rechtbank.

Het slachtoffer liep bij de mishandeling een gebroken neus op. Gisteren deed hij aangifte en werd een reconstructie gehouden (foto). Volgens hem kreeg hij van de vermeende medeplichtige een duw in zijn rug. Een getuige heeft verklaard dat hij zich niet heeft verzet. (Zie verder het bericht van 8 november: Nott dwingt motorrijder voor zijn auto te knielen)

Ceremonie voorafgaand aan kap sandelhoutbomen

12 november – Het Royal Householf Bureau gaat voorafgaand aan de kap van vier sandelhoutbomen, die gebruikt worden bij de crematie van de koning, een uitgebreide ceremonie houden. De ceremonie begint met het gieten van wijwater over de vier al geselecteerde bomen. De bomen worden gezalfd en met een gouden bijltje gemerkt. Daarna worden heilige kroonbladeren rond de bomen gestrooid.

Dat alles staat maandag te gebeuren vanaf 14.09 uur. Naar verwachting wordt de ceremonie bijgewoond door zeshonderd belangstellenden, waaronder honderd VIP’s van het Royal Household Bureau. De vier bomen zijn geselecteerd uit een totaal van 19 prized bomen in nationaal park Kui Buri in Prachuap Khiri Khan, een bos waar veel verschillende soorten sandelhoutbomen staan. Na de ceremonie bespreekt parkpersoneel met het Office of Traditional Arts hoe de bomen te kappen en naar BKK te vervoeren.

Ander nieuws
De Royal Thai Navy en het Siriraj ziekenhuis, waar de koning is verpleegd, houden morgen gezamenlijk een rouwbijeenkomst voor het standbeeld van de Prince of Songkhla, de vader van de koning. Het 130 man tellend orkest van de marine speelt composities van de koning. Tijdens het ziektebed van de koning kwamen velen naar het standbeeld om er voor de koning te bidden.

In Sangkhla Buri (Kanchanaburi) hielden drieduizend etnische Karen gisteren een ceremonie uit dankbaarheid voor de koning omdat ze vele jaren geleden in Thailand zijn opgevangen nadat ze wegens oorlogshandelingen uit Myanmar waren gevlucht. Ze hielden 89 minuten stilte, evenveel als de leeftijd van de koning, en vormden het nummer 9.

In het district Phon (Khon Kaen) heeft een stichting 2.200 zwarte shirts uitgedeeld aan arme mensen.

Vijftig vrijwilligers die op Sanam Luang hielpen, zijn vervangen omdat over hun onbeschofte gedrag was geklaagd door bezoekers. (Zie verder de pagina Koning Bhumibol)

KCUC-zaak: Twee DSI-agenten verdacht

12 november – Twee agenten van het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) gaan vervolgd worden omdat ze een bedrag van 20 à 40 miljoen baht hebben ontvangen van Supachai Srisupa-akson, de voormalige voorzitter van de Klongchan Credit Union Cooperative, die gevangen zit wegens verduistering van gelden uit de kas van de KCUC. [En opnieuw schrijft de krant 16 jaar, alhoewel alle voorgaande berichten 12 jaar noemen]

De agenten kregen het geld gestort op hun bankrekening via bankrekeningen van anderen. Ze zijn nog niet geschorst; het wachten is op de resultaten van nader onderzoek, maar ze zijn wel van lopende onderzoeken afgehaald.

Zie voor alle voorgaande berichten over de KCUC-affaire de pagina Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya. In bijgaand kader een overzicht van deze gecompliceerde zaak.

Twee leden Kiesraad op de schopstoel

12 november – CDC-voorzttter Meechai heeft de knuppel in het hoenderhok gegooid met zijn opmerking dat huidige leden van publiekrechtelijke organen hun functie verliezen wanneer ze niet voldoen aan de eisen die de nieuwe grondwet aan hen stelt. De organen zelf hoeven zich nergens zorgen over te maken want die mogen blijven functioneren.

Meechai zei dit tijdens een media-interview dat hij gaf over de organieke wet over de rol en verantwoordelijkheden van de Kiesraad, die thans in de maak is. Aan die wet wordt als eerste gewerkt zodat tijdig vervangers kunnen worden benoemd. In de nieuwe grondwet krijgen de organen meer macht, hetgeen volgens Meechai vereist dat strenge eisen moeten worden gesteld aan de bestuurders.

In de nieuwe grondwet wordt het aantal commissarissen van de Kiesraad uitgebreid van vijf naar zeven. Ze moeten minstens vijf jaar ervaring hebben als diensthoofd of leidinggevende van een staatsbedrijf  of op een vergelijkbare post. Twee huidige Kiesraad-commissarissen voldoen niet aan die eis.

De regel geldt voor alle publiekrechtelijke organen, maar kan in het geval van de NACC versoepeld worden. De leden zijn twee jaar aan het werk hetgeen voldoende wordt geacht om zich te kwalificeren.  (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2)

Illegaal vakantiehuisje op de Phu Thap Boek berg

Kort nieuws zaterdag 12 november

– De sloop van illegale vakantiehuizen en –parken op de Phu Thap Boek berg (Phetchabun), een populaire vakantiebestemming, wordt voortgezet met de sloop van drie huizen/parken. De eigenaren hebben tot 20 november de tijd om dat zelf te doen; daarna doet de overheid het en krijgen ze de rekening. Sinds medio augustus zijn 19 illegale vakantieparken gesloopt. Tegen 16 loopt nog een procedure bij de rechtbank.

Van een groep van 64 illegale vakantieparken worden 45 geëxploiteerd door lokale Hmong dorpelingen en de overige door buitenstaanders. Het ministerie van Sociale Zaken is door de provincie gevraagd de Hmong te helpen.

Het schoon te vegen gebied is oorspronkelijk bestemd voor huisvesting en landbouw van de Hmong. Sommigen worden ervan beschuldigd hun land te hebben verkocht aan buitenstaanders. De Hmong willen nu weten hoe ze na de sloop van het land gebruik mogen maken. (Zie verder de pagina Krakers op overheidsland)

– De gemeente Bangkok versterkt de veiligheidsmaatregelen in de aanloop naar Loy Krathong maandag, het jaarlijkse festival waarbij zogeheten krathongs te water worden gelaten. Het maximum aantal personen dat op een steiger mag staan, is verlaagd van 80 naar 60.

De zorgen over de steigers zijn toegenomen sinds een passagier op het Saen Saeb kanaal donderdag bij het aanmeren van een veerboot in het water viel en verdronk. De man wilde op de steiger springen nog voordat de boot stil lag.

De hoofdstad telt 436 steigers: 253 in de Chao Phraya en 183 in kanalen. 366 zijn volgens een bron in goede staat, de overige moeten hoognodig gerepareerd worden.

Sinds 4 november houdt de politie op bevel van hoofdcommissaris Chapthip met het oog op Loy Kraythong in het hele land een campagne tegen criminele activiteiten. Morgen komt daaraan een eind. De beveiliging van toeristische attracties is versterkt, zoals op Asiatique the Riverfront, een groot openlucht centrum met winkels en restaurants aan de oever van de Chao Phraya. Het afsteken van vuurwerk op bebouwde plaatsen en het oplaten van lampionnen bij luchthavens is verboden.

– Thailand en Maleisië hebben afgesproken gezamenlijk de mensen te helpen die in grensstreken zijn getroffen door overstromingen en ze gaan een framework bedenken voor de ontwikkeling van het grensgebied. Dat is donderdag besloten tijdens de 53ste vergadering van het Malaysia-Thailand General Border Committee in Kuala Lumpur. De afspraak borduurt voort op samenwerkingsvormen, afgesproken in twee andere commissies.

De twee landen hebben afgesproken hun ervaringen met het management van rampen te delen en ze zijn bereid meer in rampenbestrijding en humanitaire hulpverlening te oefenen in Asean en met andere landen. Het framework is gericht op veiligheid en economische en sociale samenwerking. Daar gaan werkgroepen zich over buigen.

Verder hebben beide landen afgesproken misdrijven en geweld in het grensgebied te bestrijden en enkele gemeenschappelijke problemen op te lossen, zoals dubbel burgerschap, drugshandel, mensenhandel en grensoverschrijdende misdaad. Ten slotte is gepraat over het geweld in het Zuiden van Thailand.

– Leden van de Lions Club op weg naar een regionale vergadering van Lions in Hong Kong zijn vrijdag op Suvarnabhumi gestrand omdat hun touragent niet had betaald voor hun tickets en geen hotelkamers voor hen had gereserveerd. Een groep van 20 heeft aangifte wegens oplichting gedaan bij de politie. Ze hadden 2,2 miljoen baht betaald voor een verblijf van vier dagen. De oplichter is onbereikbaar.

– De familie van 21 oudere Thaise vrouwen (50-80 jaar) die zijn aangehouden door de politie van Maleisië, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken om hulp gevraagd. De vrouwen waren door tussenpersonen naar Maleisië gebracht om er crispy rice te verkopen [lees bedrogen om er te werken als bedelaar]. In september verloor de familie het contact met hen.

In een opvangcentrum in de deelstaat Johor in het Zuiden van Maleisië bevinden zich 42 vrouwen, waaronder de groep van 21. Volgende week dinsdag krijgen ze bezoek van ambassademedewerkers. Volgens de directeur van de Protection of Thai Nationals Abroad Division zijn de 21 vrouwen aangehouden als getuige.

Twee tussenpersonen zijn inmiddels aangehouden en worden verhoord. Volgens een familielid noopten de sterk ingezakte prijs voor rubber en longkong de vrouwen werk in het buurland te zoeken. Ze zouden volgens een arbeidsbemiddelaar als verkoper geen werkvergunning nodig hebben. Het familelid heeft de agent tienduizenden baht voor de terugkeer van zijn moeder gegeven, maar hij heeft nog niets gedaan.

– De Karen Border Guard Force (BGF) heeft gedreigd de grens tussen Myanmar en de provincies Kanchanaburi en Tak te sluiten indien de Thaise autoriteiten de overgang vanaf woensdag beperken van 5.30 tot 20.30 uur. ‘Ik wil niet dat dit gebeurt’, zei Karen GBF-commandant Maung Chit Htoo gisteren op een persconferentie. ‘Maar als gesprekken niet tot overeenstemming leiden, gaan ze dicht.’

De officiële openingsuren gelden in Mae Sot (Tak) voor de Thai-Myanmar Friendship brug, maar mensen aan beide zijden van de Moei rivier gebruiken ook rond de klok natuurlijke paden. Ook gokkers gebruiken ze als ze naar casino’s in Myawaddy dichtbij de grens gaan. Htoo zegt dat de strenge tijden grote economische gevolgen hebben. Dat sluiting inkomensverlies betekent, deert hem niet. ‘We kunnen eenvoudig overleven op rijst en gefermenteerde vis.’

De BGF sloot in maart al een keer dagenlan enkele steigers uit protest tegen de eis dat alle olietransporten via de brug moesten plaatsvinden en niet met boten of via pijpleidingen door de rivier. De regel werd later versoepeld, maar eind vorige maand weer ingesteld.

– Twee berichten ontbreken nog. Die verschuif ik naar morgen.


 

Waarschuwing: Thais in VS, houd je aan de wet

11 november – Bangkok Post opent vandaag met een groot artikel over de woede die de overwinning van Trump in de VS heeft opgeroepen. Duizenden tegenstanders demontreerden in New York City, Los Angeles, Boston, Chicago, Philadelphia, Portland en andere steden tegen hun nieuwe leider die ze beschuldigen van racisme, seksisme en vreemdelingenhaat. In New York werd ‘s nachts een wake gehouden en in Los Angeles werd een beeltenis van het hoofd van Trump verbrand.

US Presidential Election 2016Maar voordat ik verder ga, wijs ik op bijgaande graphic, geplukt van de Facebookpagina van een Nederlandse kennis. Wat blijkt? Van het Amerikaanse electoraat heeft 42,2 procent niet gestemd, op Trump is door 23,7 procent gestemd en op Clinton door 23,8 procent. Dat de overwinning dan toch naar Trump is gegaan, komt door het systeem van kiesmannen, dat geen weerspiegeling is van de absolute aantallen stemmen.

Het openingsartikel kan ik overslaan, want dat bevat geen Thais nieuws. Op pagina 3 besteedt de krant aandacht aan enkele Thaise reacties. Minister Don (Buitenlandse Zaken) dringt er bij Thais in de VS op aan de wet niet te overtreden, productiever te worden en in hun levensonderhoud te voorzien met legale banen.

‘Thais in de VS moeten zich aan de veranderde situatie aanpassen. Als ze het land ten voordeel zijn, worden ze er geaccepteerd. Maar ze kunnen daarentegen gemakkelijk het doelwit worden als ze live their lives in vain [hun leven verspillen?]. Wat voor mening mensen hebben over de verkiezingen, ze moeten die accepteren en zich aanpassen.’

Premier Prayut ontving gisteren honderd ambassadeurs, consuls en permanent vertegenwoordigers van handelskantoren in 97 landen op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij zei dat Thailand met de VS samenwerkt ongeacht wie president is alsmede samenwerkt met andere landen om [houd u vast] toekomstige veiligheid, welvaart en duurzaamheid te verzekeren.

‘De wereld blijft elke dag veranderen. De Amerikaanse verkiezingen zullen verandering brengen. We moeten voorbereid zijn op veranderingen op het gebied van veiligheid, economie en sociale zaken. Wij zijn goed voorbereid, we zijn in staat met elk land over elke zaak te praten.’

Oud-premier Thaksin, net als Trump een zakenman, en oud-premier Yingkuck gaven gisteren een verklaring uit waarin ze Trump met zijn verkiezing feliciteerden. ‘Ik ben er zeker van’, schrijft Thaksin, ‘dat u met uw kennis van het zakenleven en wereldzaken aanzienlijke veranderingen tot stand zult brengen en Amerika weer groot maakt.’

De politie meldt dat er geen incidenten zijn in Thailand zoals in de VS. De bewaking van de Amerikaanse ambassade en andere belangrijke locaties [?] is versterkt.

Mekong in Tha Bo (Nong Khai)

Mekong-regio heeft innovatieve waterplannen nodig

11 november – De Mekong krijgt deze week veel aandacht in Bangkok Post. Woensdag betoogden drie auteurs dat de risico’s voor de dammen in de Mekong toenemen omdat de rivier in tijden van droogtes niet kan voorzien in voldoende water om de dammen rendabel te maken.

Vandaag schrijft Jeremy Bird, voormalig CEO van de intergouvernementele Mekong River Commission: De vicieuze cirkel van te veel of te weing water kan doorbroken worden door innovatieve vormen van watermanagement. Hij beschrijft er twee:

Underground taming of floods for irrigation (UTFI). Bij dit systeem wordt in de bovenstroom van de rivier in het regenseizoen overtollig water in vijvers opgevangen en in de grond geïnfiltreerd. In het droge seizoen wordt het opgepompt, bij voorkeur met zonnepompen. De techniek is getest en bleek effectief. Ze helpt het grondwater op peil te houden voor landbouw, zorgt voor irrigatie van gewassen en minimaliseert overstromingen in gemeenschappen en steden benedenstrooms.

Researchers uit Thailand en researchers van het International Water Management Institute hebben in het stroomgebied van de Chao Phraya mogelijkheden voor deze benadering onderzocht zodat de schaal en kosten van conventionele infrastructuur tegen overstromingen kunnen verminderen.

Mekong kaartjeWanneer de piekwaterstroom in slechts een van de vier jaren wordt opgevangen, vermindert dit in aanzienlijke mate de negatieve gevolgen van overstromingen. Voorts stelt het systeem kleine boeren in staat om in het droge seizoen additionele gewassen te verbouwen, waardoor circa 8,7 miljard baht aan exportverdiensten per jaar kan worden gegenereerd.

De startkosten zijn bescheiden en veel lager dan die van grote dammen en de investeringen kunnen binnen 14 jaar worden terugverdiend. Wel zijn goed management en institutionele regelingen vereist, wil deze technische innovatie succes hebben.

• Een tweede benadering is heel simpel, schrijft Bird. Als een reservoir leeg raakt, zorgen lage dijkjes ervoor dat een klein volume achterblijft. In deze kleine vijvers ontwikkelen zich wetlands met waterplanten. De dijkjes houden ook vis tegen en zorgen voor een broedplaats, waardoor de gemeenschap de gelegenheid krijgt voor aquacultuur.

De eerste onderzoeken wijzen op grote mogelijkheden om nieuwe visserij te creëren; het systeem kan een lage-kosten optie zijn om de diversiteit van ecosystemen te bevorderen in waterreservoirs, aangelegd voor hydropower, irrigatie of drinkwatervoorziening voor steden. Voorts heeft het systeem de potentie bewoners een extra inkomstenbron en voeding in tijden van droogtes te verschaffen.

Ten slotte wijst Bird erop dat het systeem net als bij andere milieumanagement maatregelen, meer flexibiliteit vereist bij het beheer van dammen om deze meerdere mogelijkheden mogelijk te maken. (Bron: Bangkok Post, 10 november)

Meer weten? Klik hier: Pagina Mekong: Brood uit het water

Rijststeun een kwart van militaire uitgaven

11 november – Surasak Glahan laat een tegendraads geluid horen: het politiseren van rijst kan een waardige reden hebben. Wat is er op tegen wanneer het leidt tot hulp aan boeren in een crisis? Een politiek motief kan zowel onmiddellijke subsidies als lange-termijn oplossingen opleveren.

Aanleiding voor Surasak’s stelling zijn de opmerkingen van premier Prayut over de ‘publiciteitsstunt’ van oud-premier Yingluck, die in het Noordoosten van wanhopige boeren rijst kocht en die in BKK verkocht. Prayut vond: Politici moeten ophouden het lot van de boeren voor politieke motieven te misbruiken.

Surasak vindt de reactie van het regime op de ingestorte rijstprijzen teleurstellend en desastreus. Regeringswoordvoerder Sansern maakte het wel erg bont door de suïcide van een boer in Pichit, die het schoolgeld voor zijn kinderen niet meer kon betalen, te bagatelliseren met de opmerking dat de man geen boer was maar airconditioners repareerde.

Surasak GlahanDe op een na ergste reactie kwam van premier Prayut die boeren vertelde dat ze voor zichzelf moeten zorgen en niet uitsluitend op financiële steun van de staat moeten vertrouwen. Hij zei dat de regering niet meer dan 65 miljard baht kon uittrekken voor steun. Ter vergelijking: de defensiebegroting voor het begrotingsjaar 2017 (1 oktober 2016-30 september 2017) is opgetrokken naar 211 miljard baht.

‘Er zijn 23 miljoen boeren en de regering is slechts bereid een kwart van haar militaire budget te spenderen aan hun redding?’, vraagt Surasak zich retorisch af. ‘We zijn niet in oorlog. Waarom kunnen we ons niet hetzelfde bedrag veroorloven voor boeren als voor het leger?’

Surasak gaat ook nog in op het hypotheeksysteem voor rijst van de regering Yingluck en het recent ingestelde hypotheeksysteem van de regering Prayut voor boeren met een eigen rijstopslag. Maar daarover heb ik al voldoende geschreven, dus ik houd het kort. Volgens velen is het huidige systeem een kopie van het zwaar bekritiseerde en dure systeem van Yingluck. En dat lijkt me een juiste vaststelling. (Bron: Bangkok Post, 10 november) (Zie verder de pagina Rijst 3)

Bedrijfsleven verdeeld over gevolgen voor Thailand

11 november – Het Thaise zakenleven denkt verschillend over de gevolgen van de verkiezing van Donald Trump; de meerderheid verwacht gevolgen voor de internationale handel.

Voorzitter Isara van de Thai Chamber of Commerce acht het onwaarschijnlijk dat de VS haar deuren sluit voor de import, maar voor alle zekerheid adviseert hij bedrijven en exporteurs zich voor te bereiden op eventuele veranderingen en op zoek te gaan naar exportmogelijkheden in nieuwe markten zoals Afrika, Iran en Pakistan.

Dat vindt ook directeur-generaal Boonyarit van het Trade Negotiations Department. Hij zegt dat Trump in zijn verkiezingscampagne de nadruk heeft gelegd op protectionisme en isolationisme. Het presidentschap van Trump neemt afstand van de traditionele voorkeur van de Republikeinen voor vrijhandel. Trump zal een beleid voeren om Amerika’s economische grenzen te sluiten, zegt Boonyarit met als voorbehoud: Het zal nog moeten blijken of Trump al zijn verkiezingsbeloften weet te realiseren.

Voorzitter Nopporn van de Thai National Shippers’ Council verwacht op de korte termijn onrust in de wereldhandel tot het eerste of tweede kwartaal van volgend jaar, bovenop de nadelige gevolgen van Engeland’s vertrek uit de EU. Naar verwachting zal Trump het midden- en kleinbedrijf sterker willen maken, zodat de Amerikaanse economie snel wordt gestimuleerd, en daarvan kan de Thaise export profiteren.

’Trump heeft aangekondigd dat bescherming van de Amerikaanse belangen zijn eerste prioriteit is. Internationale handelsgesprekken over belangrijke overeenkomsten zijn weer terug bij af.’

Nopporn zegt dat het protectionisme van Trump Thailand de mogelijkheid biedt het door de VS geleide Trans-Pacific Partnership te vermijden, omdat hij het TPP zal negeren. Volgens hem verbeteren de internationale betrekkingen, met name met China en Rusland, wat goed is voor het internationaal handelsklimaat.

Voorzitter Chen van de Federation of Thai Industries vindt het nog te vroeg om een voorspelling te doen [verstandige man]. ‘Het is echt onvoorspelbaar en daarom moeten we scherp in de gaten houden hoe Trump Amerika leidt en wat de gevolgen voor Thailand zijn.’

Adjunct directeur-generaal Warotai van het Fiscal Policy Office noemt het presidentschap van Trump een bedreiging van de wereldeconomie, omdat hij geen specifiek beleid heeft. Dit kan het vertrouwen van investeerders eroderen en investeringen verstoren.

Warotai verwacht dat investeerders de Amerikaanse dollar zullen mijden en overstappen op de Zwitserse franc en goud. Op de korte termijn zal kapitaal uit Thailand stromen, maar voor de lange termijn ziet hij geen dreigingen voor de Thaise economie.

De VS is thans Thailand´s derde grootste handelspartner na China en Japan. De handel in beide richtingen bedroeg in 2015 US$ 37,92 miljard dollar. Van de totale Thaise export gaat 11 procent naar de VS. (Bron: Bangkok Post, 10 november)

Verdrinking Saen Saep kanaal

Passagier veerboot verdronken

11 november – Haastige spoed is zelden goed, maar voor een passagier van een veerboot op het Saen Saep kanaal komt die raad te laat, want hij is verdronken nadat hij gehaast van de boot op de Nanachat steiger was gesprongen en in het water was gevallen, nog voordat de boot behoorlijk was aangemeerd. Zijn lichaam werd na twee uur uit het water gevist. Het zal wel toeval zijn maar hij was ook een van de 67 passagiers die in maart gewond raakte toen een scheepsmotor op hetzelfde kanaal ontplofte.

Staatssecretaris Ormsin zegt opdracht te hebben gegeven voor een studie naar de voor- en nadelen van het plaatsen van hekken op de steigers, zodat de passagiers voorzichtiger in- en uitstappen of om het in scheepvaarttermen te zeggen embarkeren en desembarkeren. Minister Arkhom (Transport) zegt dat het de verantwoordelijkheid van de schipper en conducteur is ervoor te zorgen dat passagiers niet van de boot stappen voordat die stil ligt.

De conducteur heeft tegenover de politie verklaard dat een passagier al van de boot was gesprongen voordat hij de boot had vastgelegd. Het slachtoffer volgde zijn voorbeeld, maar stapte mis. De schipper reageerde door de achtersteven van de steiger weg te draaien zodat de man niet in de schroef terecht zou komen.

‘Ik  voel me niet goed, ik heb spijt en voel me schuldig over wat gebeurd is’, zegt de kaartjesverkoper. ‘In de vijf jaar dat ik dit werk doe, heb ik nooit zoiets meegemaakt. Ik heb de passagiers gevraagd niet op de steiger te springen, maar niemand luisterde.’

Kort nieuws vrijdag 11 november

– Nu al hebben zes leerlingen van een beroepsopleiding in Samut Prakan hun eed verbroken om af te zien van geweld en goede daden te zullen verrichten (zie het bericht van gisteren Leerlingen zweren: We vechten niet meer [zou het?]). De leerlingen stopten in Samut Prakan een fabrieksarbeider die op weg was naar zijn werk, omdat ze dachten dat hij van een rivaliserende school was. Ze verwondden zijn arm en gezicht met een mes. Vier leerlingen hebben zich al bij de politie gemeld.

Secretaris-generaal Suthep van Ovec, dat de eedaflegging had georganiseerd, noemt het gênant dat de aanval op dezelfde dag als de eedaflegging plaatsvond. ‘Deze zes jonge leerlingen ruïneren de hele gemeenschap van beroepsopleidingen.’ (Zie verder de pagina Onderwijs)

– Nog meer onderwijs. Bijna alle scholen met minder dan 120 leerlingen worden binnen 5 jaar samengevoegd met grote scholen. Slechts enkele scholen op afgelegen plaatsen ontspringen de dans. Minister Dapong (Onderwijs) heeft gisteren tijdens een bezoek aan een school in Udon Thani bevestigd wat al eerder bekend was gemaakt.

Er zijn 15.537 kleine scholen in Thailand. Volgens Dapong resulteert de samenvoeging tot grote scholen in beter management en beter onderwijs. Met 827 scholen die minder dan 20 leerlingen tellen, is al een begin gemaakt. Zij worden met 300 grote scholen samengevoegd. De fusiegolf gebeurt in fases: als volgende komen de scholen met <40 leerlingen aan de beurt enzovoort.

– Het parlement heeft gisteren in eerste behandeling een wet goedgekeurd die regels bevat voor de contract landbouw. Volgens minister Chatchai (Landbouw) is contract landbouw de laatste jaren populairder geworden omdat het, indien goed gereguleerd en ontwikkeld, ‘enorme’ kansen biedt voor boeren. Voordelen zijn volgens hem overdracht van kennis, lage productiekosten, toegenomen productiviteit en inkomenszekerheid.

Maar hij erkent dat de praktijk gecompliceerd is en dat kleine boeren vaak niet voldoende onderhandelingskracht hebben en niet in staat zijn contractuele verplichtingen na te komen. De wet moet dat voorkomen doordat die criteria stelt voor de contracten.

De wet is door het kabinet voorgesteld omdat het zich zorgen maakte dat boeren onder het systeem als enige investeringsrisico’s moeten dragen, waardoor ze met enorme schulden blijven zitten. De wet voorziet ook in de vorming van een raad onder voorzitterschap van de minister van Landbouw, die tot taak heeft contract landbouw te bevorderen en ontwikkelen. Agrobedrijven dienen een prospectus met de voorwaarden te maken. De minister verwacht dat de wet boeren beschermt en hun onderhandelingspositie versterkt.

– De eigenaar van een luxueus resort in Nang Rong (Buri Ram), die zwaar onder de schulden gebukt ging, heeft woensdagavond zijn 3-jarig dochertje gedood en geprobeerd zichzelf en zijn vrouw van het leven te beroven. Het lichaam van man is gevonden met een kogelwond in de achterkant van zijn hoofd en dat van zijn vrouw met een kogelwond in de schouder. Naast hem lag een pistool.

– Directeur Charamporn van Thai Airways International (THAI) bijt van zich af. Hij verdedigt zijn staat van dienst na beschuldigingen van de vakbond over verdacht vermogensbeheer en onvermogen om inkomsten te genereren. De vakbond klaagt onder meer over benzinevergoedingen voor bedrijfswagens en het besluit om de Airbus A340 uit bedrijf te nemen voordat hun levensduur van 25 jaar erop zit. Charamporn zegt dat dit toestel duur in exploitatie is; de meeste luchtvaartmaatschappijen gebruiken het niet meer.

Vakbondsvoorzitter Damrong heeft woensdag een klacht ingediend bij het klachtencentrum van de regering en premier Prayut gevraagd een onderzoek te gelasten.

– De vrijwilligersgroep Volunteers for Dad, die op Sanam Luang hand- en spandiensten verricht, gaat haar rekruteringssysteem stroomlijnen. Vrijwilligers kunnen zich online opgeven. De groep bestaand uit studenten van de Thammasat universiteit, hoopt zo een beter beeld te krijgen van de achtergrond van de vrijwilligers. Aan het Mental Health Department is gevraagd sollicitanten te screenen. Gebleken is dat 1 procent van de vrijwilligers psychologische problemen heeft.

Dit weekend vindt een graduation ceremonie op de uni plaats. Studenten en hun familie is verzocht met het openbaar vervoer te komen. De eigen steiger in de Chao Phraya gaat voor hen open. De exploitant van de veerdienst op de rivier is gevraagd shuttleboten naar de steiger in te zetten.

– Evenals voorgaande jaren vervallen vluchten van en naar Chiang Mai International Aiport en verschuiven vertrektijden in verband met het Yi Peng festival, zoals Loy Krathong plaatselijk heet, wanneer grote lampionnen worden opgelaten die gevaar voor het luchtvaartverkeer kunnen opleveren. Tussen 13 en 15 november vervallen 15 vluchten en 36 vertrekken op een ander tijdstip.

De hetelucht lampionnen zijn maandag en dinsdag toegestaan van 19 tot 1 uur, de gas lampionnen alleen op maandag van 10 tot 24 uur. Over Bangkok meldt het bericht alleen dat de Airport Rail Link in de gaten wordt gehouden.


 

Tammy Duckworth

Thaise Tammy gekozen in Senaat

10 november – Bangkok Post heeft vandaag de grootste kopletter uit de letterkast gehaald met de openingskop TRUMP TRIUMPHS in kapitalen. De gehele voorpagina wordt uitgetrokken voor de Race to the White House; ook op pagina 3 en 4 geen Thais nieuws behalve een bericht over Tammy Duckworth, een Thaise Amerikaan, die in Illinois voor de Democratische partij in de Senaat werd gekozen, en een bericht over de verwachte Amerikaanse buitenlandse politiek in Azië [zie verder ‘Geen lange-termijn gevolgen voor Thaise economie’].

Duckworth, dochter van een Thaise moeder en Amerikaanse vader, zat de afgelopen vier jaar in het Huis van Afgevaardigden. Ze is de tweede vrouw die Illinois in de Amerikaanse Eerste Kamer vertegenwoordigd en de eerste in Thailand geboren senator. Bij een helikopter crash tijdens de Irak oorlog verloor ze beide benen en gedeeltelijk gebruik van haar rechterarm.

De Thaise gemeenschap in Illinois organiseerde in september een geldinzamelingsactie voor haar. Bij die gelegenheid zei ze: ‘Ik ben er trots op in Thailand geboren te zijn, en ik ben er trots op Thais te spreken. Ik sprak het eerder dan Engels. Ik ben trots op mijn gemengde achtergrond.’ De Thaise gemeenschap hoopt dat ze in de Senaat de stem van minderheidsgroepen in de VS vertolkt.

Rijstcrisis: Hét probleem is de kwaliteit

10 november – Thaise rijst begint haar geur te verliezen, wat door sommige researchers wordt toegeschreven aan het gebruik van chemische mest en slordige pelmethodes. De rijst kenmerkt zich alleen nog door zachtheid, maar goedkopere Vietnamese rijst staat daar ook bekend om.

Zie hier de verklaring van Somporn Islivanonda van het Knowledge Network Institute of Thailand voor de voortgaande rijstcrisis. Hij sprak gisteren op een seminar over duurzame oplossingen voor de inzakkende rijstprijzen, georganiseerd door de Agricultural Mass Media Association.

‘De oplossing ligt in verbetering van de kwaliteit. Boeren dienen te overwegen om over te stappen op organische landbouw en milieuvriendelijke bewerkingspraktijken, waaraan de wereldmarkt de voorkeur geeft. Innovatie is vereist om de kwaliteit te verbeteren zodat die aan de marktvraag tegemoet komt.’

Somporn bepleitte uitbreiding van leningen voor boeren zodat ze het geld kunnen investeren in het verbouwen van kwaliteitsrijst die hogere prijzen opbrengen. De subsidies van de regering moeten gericht zijn op veranderingen die de kwaliteit verhogen. Daardoor zal volgens Somporn het vertrouwen van de consumenten toenemen dat ze kwaliteitsrijst tegen een goede prijs kopen. Hij zei teleurgesteld te zijn dat de regering zich daarop niet concentreert en research bevordert.

Waarde kan ook worden toegevoegd aan Thaise rijst, bijvoorbeeld door de oogst tot dranken te verwerken zodat het aanbod in de markt gevarieerder wordt. [Thans wordt in de metro geadverteerd voor rijstcrackers] Maar rijst is al tientallen jaren het voorwerp van politieke conflicten, waardoor de echte problemen niet worden aangepakt.

Sompron wees er verder op dat het probleem verergerd wordt door andere rijst producerende landen zoals Cambodja en Vietnam, die hun rijst tegen aanzienlijk lagere prijzen verbouwen en verkopen dan Thailand.

Directeur Apichart van het Rice Science Centre van de Kasetsart universiteit zegt dat de universiteit apparatuur heeft om de geur en kwaliteit van de rijstkorrels te bepalen. Het centrum heeft ook manieren ontdekt om de geur te versterken met name tijdens de bloeitijd. Op velden in Chiang Rai en Roi Et zijn daarmee met succes testen gedaan. (Zie verder de pagina Rijst 3)

Shutdown Bangkok

Opinie: We moeten het regime ter verantwoording roepen

10 november – ‘De onverschilligheid van de middenklasse die de shut-down campagne steunde van de toenmalige PDRC tegen de regering Yingluck in 2013 en 2014, verbaast me’, schrijft BP-verslaggeefster Achara Ashayagachat op de opiniepagina van Bangkok Post.

‘Het verontrust me dat mensen, ongetwijfeld ultra-conservatieven, hun democratische principes zo gemakkelijk hebben verkwanseld en onderdanig zijn geworden, en het regime toestaan met wat het ook maar wil, weg te komen. Niemand in het regime wordt ergens verantwoordelijk voor gesteld.’

Achara geeft als voorbeeld het Rajabhakti Park schandaal en de zoon van Prayut’s broer die legerprojecten verwierf. Het regime accepteert ook dat sommige legerofficieren extra toelages krijgen voor speciale opdrachten, zoals degenen die betrokken zijn bij de controle van vrede en orde [?] en degenen die een kabinetspositie hebben en een overheidsbedrijf leiden.

logo Achara AshayagachatNiemand schijnt het ook te kunnen schelen dat dit jaar de defensiebegroting omhoog gaat van 80 naar 200 miljard baht. Premier Prayut lijkt intussen het vermogen te missen om moeilijke kwestie de baas te worden zoals de instortende rijstprijzen.

Daarover zegt Achara: ‘We hebben nog geen praktische of tijdige maatregelen gezien om de boeren die lijden, te helpen. In plaats van betekenisvolle stappen te zetten om de rijstcrisis op te lossen, blijven ze voorgaande regeringen de schuld geven, vegen de problemen onder het tapijt en maken sarcastische opmerkingen, zoals dat boeren maar kunstmest moeten gaan verkopen.’

Harteloos en ongevoelig noemt Achara het commentaar van regeringswoordvoerder Sansern, waarnemend hoofd van het Public Relations Department, op de suïcide van een wanhopige boer [maar wat hij zei lees ik niet]. Op de actie van premier Yingluck, die in het Noordoosten rijst kocht en dat in BKK verkocht, reageerde het regime paranoïde. De poging om Yingluck te laten bloeden voor haar hypotheeksysteem voor rijst is zowel belachelijk als ironisch omdat het regime een eigen hypotheeksysteem in werking stelt.

Maar wat me nog meer verdriet, schrijft Achara, is te zien dat delen van de middenklasse loyaliteit aan de monarchie proberen te monopoliseren en jagen op mensen om ze voor lèse majesté vergrijpen te laten vervolgen. Sinds het overlijden van de koning is het aantal zaken met minstens 22 toegenomen.

Ten slotte signaleert Achara dat voormalig BP-verslaggeefster Yuwadee de toegang tot het Government House is ontzegd. Velen zien dat als een poging de media monddood te maken, want ze stond bekend om haar rechtstreekse benadering. (Bron: Bangkok Post, 9 november) (Vergelijk ook de pagina’s Majesteitsschennis en Rijst 3)

Steunpakket voor ouderen goedgekeurd

10 november – Het kabinet heeft dinsdag drie maatregelen voor ouderen goedgekeurd: belastingvoordelen voor bedrijven die ouderen in dienst nemen, omgekeerde hypotheken en een verplicht pensioenfonds.

Bedrijven die een ouder persoon aan het werk zetten met een salaris van 15.000 baht of minder per maand krijgen bij de bedrijfsbelasting een aftrek van 100 procent op de opgelopen uitgaven. Geschat wordt dat 94.000 personen ouder dan 60 jaar nog aan het werk zijn. [Of wordt bedoeld aan werk kunnen worden geholpen?]

Verder neemt de regering zich voor in samenwerking met de particuliere sector seniorenwoningen te bouwen, klinieken en ontspanningsruimtes op overheidsgronden. Het Treasury Department heeft vier percelen aangewezen voor die woningen: in Chon Buri (50 rai), Nakhon Nayok (14 rai), Chiang Rai (64 rai) en Chiang Mai (7,5 rai). De huur op de eerste drie locaties is vastgesteld op 1 baht per vierkante wah (4 vierkante meter), in Chiang Mai 24 baht. De lease heeft een looptijd van 30 jaar met de mogelijkheid van een verlenging met nog eens 30 jaar. [Dus dan zou de senior 120 jaar zijn]

Het lang verwachte pensioenfonds vereist van bedrijven met meer dan 100 werknemers dat de premie voor werknemers binnen drie jaar wordt geheven [?].  Werkgevers en werknemers betalen een premie van 3 tot 15 procent van het salaris met een maximum van 60.000 baht per maand.

Naar verwachting kost het fonds de overheid de komende acht jaar 698 miljard baht per jaar en dit jaar 287 miljard baht. [Hoezo kost?] (Bron: Bangkok Post, 9 november)

Industry 4.0: Is Thailand er klaar voor?

10 november – Nu de wereld overgaat van de derde industriële revolutie (computers en automatisering) naar de vierde (digitalisering van fysieke vermogens en processen), vindt Thailand het nodig de veranderingen bij te houden, maar de vraag is: is Thailand er klaar voor? Zowel de overheid als de particuliere sector beschouwen de trend als een belangrijke revolutie die het mogelijk moet maken dat Thailand aan de middle-income trap ontsnapt.

Arbeidspotentieel is daarvoor een essentieel element, schrijft Khanittha Hongprayoon op de opiniepagina van Bangkok Post. Dat kan een efficiënte manier zijn om het land door de overgangsperiode te helpen. De Thaise beroepsbevolking dient ook de structuur en de basis van de nieuwe revolutie te begrijpen.
Thailand van 1.0 naar 4.0

Maar de auteur denkt dat slechts enkele industrieën de overgang naar Industry 4.0 kunnen maken, want de eisen aan het personeel veranderen. De vraag naar hoog geschoolde werkers zal toenemen en daar schort het aan in Thailand. Volgens cijfers van het National Statistical Office heeft 40,1 procent van de beroepsbevolking een lagere-schoolopleiding of minder. Degenen met een graad in natuurwetenschap, techniek, wiskunde en computerwetenschap vormen slechts 10,1 procent van de arbeidsmarkt.

In juni wees premier Prayut er nog op: het land heeft een groot tekort aan ingenieurs, met name in de high-tech sector. Thailand heeft minder dan 50 procent van de ingenieurs die het nodig heeft voor deze sector.

Op een ranglijst met de concurrentiepositie van 138 landen staat Thailand op de 63ste plaats bij technologische gereedheid en 54 bij innovatie. De totale score op alle gebieden is minder dan het gemiddelde van de Asean-landen.

Dus is de Thaise beroepsbevolking klaar voor Industry 4.0? ‘Mijn antwoord is nee. De afstand tot de finishlijn is lang, daar Thailand zowel een kwalitatief als kwantitatief arbeidspotentieel mist. Het land moet harder proberen te voldoen aan de normen van Industry 4.0, met name qua vaardigheden.’

Alhoewel  samenwerking tussen betrokkenen vereist is om de vraagkloof te dichten, legt Khanittha de bal bij de overheid. Die moet zorgen voor de noodzakelijke infrastructuur en maatregelen nemen. Ze moet de vereiste competenties aangeven, geleverd door de particuliere sector, en die bekend maken aan de bevolking.

Onderwijs en trainings instituten moeten de door de particuliere sector geëiste kennis en vaardigheden verwerken in hun curricula, en natuurwetenschappelijke technologie, techniek en wiskunde dienen geïntegreerd en toegepast te worden op alle onderwijsniveaus. Met als doelgroep zowel degenen die nog niet de arbeidsmarkt hebben betreden als degenen die er al deel van uitmaken.

Conclusie van de auteur, die verbonden is aan het TDRI: ‘De arbeidsbevolking voorbereiden op Industry 4.0 vereist voortdurende en serieuze pogingen van alle betrokkenen. Anders blijft de high-income status voor Thailand een droom.’ (Bron: Bangkok Post, 9 november)

‘Geen lange-termijn gevolgen voor Thaise economie’

10 november – Investeerders hebben hun Amerikaanse dollars ingeruild voor goud en de Zwitserse franc, maar voor de vooruitzichten van de Thaise economie hoeft niet gevreesd te worden, zegt directeur-generaal Warotai van het Fiscal Policy Office. Het land heeft voldoende buitenlandse reserves en de economische basis is solide. Door de fondsen die uit Thailand stroomden, verzwakte de baht ten opzichte van de dollar.

Warotai zegt dat de overwinning van Donald Trump  als een ‘risico factor’ wordt beschouwd voor de wereldeconomie; investeerders zullen investeringen opschorten omdat nog niets bekend is over zijn economisch beleid.

Zodra duidelijk werd dat Trump op een overwinning afstevende, verloor de Stock Exchange of Thailand 1,6 procent, maar aan het eind van de dag bleef het verlies beperkt tot 0,03 procent. De aandelenkoersen van de andere Zuidoost-Aziatische beurzen vertoonden dezelfde trend. De Filipijnse aandelen duikelden naar hun laagste punt sinds 10 mei, toen Rodrigo Duterte als president werd gekozen. Zie bijgaand overzicht: Asian stocks dive on vote.

Europa reageerde op dezelfde wijze: Frankfurt, Londen en Parijs verloren 2 procent, maar de Britse markt scoorde daarentegen een lichte winst toen Trump in zijn speech een verzoenende toon aansloeg. De Gold Traders Association paste de prijs van goud woensdag negentien maal aan. (Bron: website Bangkok Post, 9 november)

Leerlingen zweren: We vechten niet meer [zou het?]

10 november – 999.999 leerlingen van beroepsopleidingen hebben gisteren een eed afgelegd dat ze zullen afzien van vechtpartijen en goede daden zullen verrichten, toen ze de laatste eer bewezen aan de koning. De ceremonie vond om 9.09 uur plaats op 914 openbare en particuliere opleidingen.

Het hoofdevenement op het Pathum Thani Technical College werd onder het toeziend oog van minister Dapong (Onderwijs) bijgewoond door zesduizend leerlingen. De leerlingen en leraren zongen eendrachtig de koninklijke hymne Sansoen Phra Barami.

In zijn openingsspeech benadrukte de minister het belang van beroepsonderwijs voor de ontwikkeling van het land ondanks het feit dat op het onderwijs wordt neergekeken als 3D (dirty, difficult en dangerous). De vechtpartijen tussen rivaliserende opleidingen creëren ook een negatief image en lage publieke acceptatie.

’De vaardigheden waarnaar in de wereldmarkt van de 21ste eeuw de meeste vraag is, zijn technische vaardigheden. De afwezigheid van hoog gekwalificeerd personeel in technische en beroepsvelden gaat ten koste van de economie van het land.’

Het ministerie van Onderwijs wil de conventionele opvattingen van Thaise ouders over het beroepsonderwijs veranderen. De eerste stap is het beëindigen van de vechtpartijen. Verder: De behoefte aan geschoold personeel is evident gezien het economisch 4.0 model van Thailand dat het land wil ontwikkelen in een value-based economie. ‘Leerlingen in het beroepsonderwijs dienen er trots op zijn dat ze de belangrijkste beroepsbevolking worden die het land voortstuwt’, zegt Dapong.

De regering heeft als doelstelling om de verhouding tussen het aantal leerlingen in het beroeps en algemeen vormend onderwijs binnen 20 jaar van 38:62 naar 60:40 te brengen. (Zie verder de pagina Onderwijs)

‘Azië als spil’ verdwijnt onder Trump

10 november – De overwinning van Trump heeft geen grote gevolgen voor Zuidoost-Azië, zeggen analisten in Bangkok. Volgens lector Pongkwan van de faculteit politicologie van de Thammasat universiteit, zal de Amerikaanse buitenlandse politiek in de regio nauwelijks veranderen.

Maar een voorspelling is lastig, want in zijn speeches heeft hij nauwelijks de regio genoemd. Trump zou wel minder dan Obama begaan zijn met mensenrechten en democratie in het buitenland. Trump handelt als zakenman, zegt Pongkwan, wat hem voor sommige leiders een aantrekkelijke president maakt. Zijn protectionisme kan wel de export van Zuidoost-Aziatische landen beïnvloeden, meent ze.

Trump’s buitenlands beleid richt zich op het Midden-Oosten, waardoor hij de strategie van Obama, Pivot to Asia (Azië als spil), kan verlaten, alhoewel hij sterk gekant is tegen China’s toenemende economische invloed wereldwijd. Trump is volgens haar meer geïnteresseerd in verdediging van de Amerikaanse belangen in eigen land.

Lector Brian Kennedy zegt: ‘Zuidoost-Azië intereseert Trump en het congres niet echt. In een wereld met ISIS, Poetin en China staat Zuidoost-Azië op de 25ste plaats van dingen waarover de VS zich zorgen maakt.’ Over Obama’s Pivot to Asia beleid zegt hij: ‘Er is veel over gesproken maar er is weinig gebeurd. Met Trump wordt er nog minder over gesproken.’

Vrijhandelsovereenkomsten, zoals het moeizaam bevochten Trans-Pacific Partnership zullen waarschijnlijk onder Trump schipbreuk lijden. En dat zou goed nieuws zijn voor de Thaise patiëntenverenigingen en boeren. (Zie verder de pagina Trans-Pacific Partnership)

President Rodrigo Duterte and Myanmar President Htin Kyaw

Kort nieuws donderdag 10 november

– President Rodrigo Duterte van de Filipijnen (foto) en Htin Kyaw, de eerste burgerpresident van Myanmar, hebben gisteren in de Dusit Maha Prasat Throne Hall de laatste eer bewezen aan de koning. Ze tekenden ook een condoleance register.

Een ander opvallend bezoek was dat van 999 personen van negen bergstammen uit de noordelijke Highlands. Ze arriveerden ’s ochtends op station Hua Lamphong. Een Lisu vrouw zei: ‘De koning heeft ons in ons dorp bezocht, dus vandaag komen we onze vader bezoeken.’ Volgens haar hebben de bergstammen grote waardering voor de edelmoedigheid en vriendelijkheid van Bhumibol, die ze als hun ‘vader’ beschouwen.

De negen stammen zijn Karen, Hmong, Lahu, Akha, Myan, Lisu, Lua, Khamu en H’tin. Hun bezoek was een initiatief van het ministerie van Social Development and Human Security. (Zie verder de pagina Koning Bhumibol)

– Drie jaar zag het kans illegaal dieren te slachten, maar gisteren is het abattoir in Nakhon Pathom dan toch gesloten. Een gecombineerde ploeg van vijftig soldaten en medewerkers van het ministerie maakten een eind aan het bedrijf.

Vijf verdachten zijn aangehouden, van wie drie Myanmarezen, en acht varkenskarkassen ter waarde van 100.000 baht alsmede uitrusting werden in beslag genomen. De eigenaar was tijdens de inval niet aanwezig. De verdachten riskeren een gevangenisstraf van 1 jaar en een maximum boete van 5.000 baht. De karkassen worden vernietigd.

Een andere gecombineerde ploeg onderschepte dinsdag in een trein op het Khok Pho station in Pattani 80 kisten met bevroren karkassen van wilde beren. Een eigenaar heeft zich niet gemeld.

– 1.154 trawlers waarvan vorig jaar de vergunning is ingetrokken in een poging de kleine visserij te helpen, mogen weer uitvaren. Het Command Centre for Combating Illegal Fishing heeft hun vergunning opnieuw uitgegeven. Het gaat om trawlers met een bruto tonnage van minder dan 10 ton.

In totaal werden in november vorig jaar 1.622 vergunningen ingetrokken, daar de eigenaren van de trawlers verzuimd hadden zich te registreren bij het Marine Department. Dat was bevolen door de junta met als doel illegaal vissen te bestrijden. Het MD mocht ook de vaartuigen inspecteren en documenten controleren. Sommige trawlers gebruikten verboden netten.

De eigenaren van de 1.154 dienen de maat en machines van hun vaartuigen in overeenstemming te brengen met het Fisheries Decree zodat hun werk de lokale visserij niet benadeelt. Over de resterende 468 trawlers moet het MD nog een besluit nemen. (Zie verder de pagina De vis wordt duur betaald)

– Een vermeende drugshandelaar, die op de vlucht was voor een politie-inval, is in Phaya Thai (Bangkok) van de negende verdieping van een gebouw gevallen. Zijn lichaam, waarvan de schedel en benen waren gebroken, werd op het bordes van de nooduitgang op de tweede verdieping gevonden. In zijn broek vond de politie 12.800 baht, een mobieltje en een zakje met crystal methamphetamine.


 

mekong xayaburi

Rampscenario Mekong ingehaald door de realiteit

9 november – Het voorbereidend werk voor de volgende grote dam in de Mekong, Pak Beng in het noorden van Laos, is begonnen. Dat belooft weinig goeds voor de toekomst van de rivier die in een serie reservoirs dreigt te worden verdeeld met de plannen voor 100 dammen in de rivier en zijrivieren.

De gevolgen voor het levensonderhoud van de mensen die afhankelijk zijn van de visserij, zijn rampzalig en de voor de landbouw noodzakelijke afzetting van sediment dat rijk is aan voedingsstoffen, wordt in Cambodja en de Mekong delta in Vietnam sterk verminderd.

Maar het rampscenario wordt waarschijnlijk ingehaald door de realiteit, schrijven Brian Eyler, directeur van het Southeast Programme van het Stimson Centre, en twee medewerkers in een analyse op de opiniepagina van Bangkok Post. In hun rapport A Call for Strategic, Basin-wide Energy Planning in Laos wijzen ze erop dat de risico’s voor toekomstige dammen in de Mekong toenemen.

Zo riep de grote droogte van 2016 de vraag op of de rivier in voldoende water kan voorzien om dammen commercieel levensvatbaar te maken, met name gezien de voorspellingen over klimaatverandering waardoor zowel droogtes als overstromingen zullen toenemen.

Mekong geplande dammenChina geeft geen garanties om regelmatig water door te laten zodat de Xayaburi dam (in aanbouw) en de Don Sahong dam (waarvan de bouw in de startblokken staat) voldoende betrouwbare energie kunnen leveren. Verder is de economische teruggang van China en Thailand een domper op de toekomstige vraag naar energie en het vermogen van die landen om hydroprojecten in Cambodja en Laos te financieren.

Eyler c.s. schrijven: ‘Wij geloven dat deze en andere risico’s het in toenemende mate waarschijnlijk maken dat Laos en Cambodja hun plannen voor 100 dammen zullen moeten laten varen. Dat toekomstperspectief zal met name gevolgen hebben voor Laos dat de Battery of Southeast Asia wil worden door de export van hydropower zijn topprioriteit voor economische ontwikkeling te maken. Wanneer alle geplande projecten mislukken, loopt het land de harde valuta mis die het nodig heeft voor toekomstige macro-economische uitdagingen. De aarzelende erkenning dat de hydropower dromen van Laos in gevaar zijn, kan leiden tot het herformuleren van zijn opties voor het ontwikkelingsbeleid.’

Eyler c.s. benadrukken de noodzaak van een nationaal elektriciteitsnetwerk in Laos, gevoed door minder dammen en een combinatie van andere schone energiebronnen. Maar daarna raak ik de draad van hun betoog kwijt, waarin ze pleiten voor een basin-wide energieplan. Dus laat ik het hier maar bij. (Bron: Bangkok Post, 8 november)

Meer weten?
Pagina Xayaburi dam
Pagina Don Sahong dam
Pagina Mekong: Brood uit het water

Unesco gooit de deur dicht voor ‘chaos park’

9 november – Het wil maar niet lukken: de werelderfgoedstatus van Unesco voor een deel van nationaal park Kaeng Krachan in Phetchaburi. Opnieuw is de aanvraag van het DNP afgewezen door het Unesco World Heritage Committee.

De commissie heeft de afgelopen jaren Thaise regeringen geïnformeerd over de problemen in ’s lands grootste nationaal park, maar die bleven weigeren ze op te lossen. De laatste aanvraag zou meer succes moeten hebben, want de DNP staat onder nieuwe leiding, oppert Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van dinsdag.

Thanya Netithammakun erkent dat de commissie het bij het rechte eind heeft over enkele van de problemen. Zo claimt Myanmar duizend vierkante kilometer van het complex dat 4.700 vierkante kilometer meet. Thanya denkt dat een oplossing in het verschiet ligt alvorens volgende jaar opnieuw een aanvraag te doen.

Misschien heeft hij gelijk, schrijft Bangkok Post, maar gemakkelijk zal het niet zijn want grenskwesties waren in het verleden bitter. Sommige resulteerden in het uitwisselen van vuur. Het is duidelijk dat de Unesco-commissie geen autoriteit heeft om het betwiste gebied als Thais grondgebied te erkennen en al helemaal niet als werelderfgoedbos.

Maar dat is niet het enige probleem. Iedereen die het nieuws volgt, weet van de vermissing van Porlajee Rakchongcharoen in april 2014. Het toenmalige parkhoofd was de laatste die de actievoerder voor de Karen bewoners zag, maar hij is vrijgesproken [van betrokkenheid bij zijn verdwijning] wegens gebrek aan bewijs. Deze man was dezelfde die zijn staf opdracht gaf Karen hutten en eigendommen in brand te steken. De Supreme Administrative Court oordeelde in september dat hij het recht hen uit te wijzen.

Alhoewel ze geen directe rol spelen bij de toekenning van de erfgoedstatus zijn deze feiten wel bekend bij de Unesco-commissie. Ze zijn ook beschreven door het Thailand kantoor van de International Union for Conservation of Nature, een adviserend orgaan van de Unesco-commissie.

De IUCN wijst ook op een in 2005 ontdekte kikker, die gevaar loopt. ‘De habitat van de kikker blijft bedreigd worden door de huidige management praktijk’, aldus een IUCN rapport.

In andere woorden, schrijft BP: De Ranidae kikker wordt bedreigd door mismanagement en criminele activiteiten zoals de illegale houtkap. Boswachters hebben volgens de IUCN en veel getuigen van het bos een racket (kind van de rekening) gemaakt. Mensen, dieren en fauna lopen allemaal risico vanwege de beheerders van het park. [Dieren en fauna? Hoezo mensen?]

De regering en de DNP, schrijft de krant, moeten stoppen om het ‘chaos park’ voor te dragen voor  de werelderfgoedstatus. Het is essentieel om eerst de grensproblemen op te lossen en de misdaad en schendingen van mensenrechten op te ruimen alvorens het park als trots voorbeeld van Thais erfgoed naar voren te schuiven. (Bron: Bangkok Post, 8 november)

Staatsloterij: De touwtjes worden aangetrokken

Staatsloten9 november – Politieagenten in burger en soldaten gaan op pad om te controleren of staatsloten voor de vastgestelde prijs van 80 baht per paar worden verkocht. Dat dit niet overal het geval is, bleek op 30 en 31 oktober toen 1.500 verkopers werden betrapt die meer geld vroegen. Bevriezing van de verkoopprijs was een van de eerste maatregelen die de junta na de militaire coup nam.

Gecontroleerd wordt of ook loten met hetzelfde cijfer uit verschillende series als set worden verkocht om de winkans te vergroten. Die praktijk is verboden, maar het gebeurt nog steeds.

Het Government Lottery Office (GLO) overweegt verder een eind te maken aan de verkoop per paar, want niemand koopt een half lot van 40 baht. De verandering heeft geen gevolgen voor de goklustigen want het totaal aantal loten blijft gehandhaafd op 60 miljoen. (Bron: website Bangkok Post, 8 november)

Update krant: De verkopers moeten elke zes maanden hun contract met het GLO vernieuwen. Wanneer ze loten voor meer dan 80 baht hebben verkocht, riskeren ze beëindiging van hun contract. Het GLO begint tussen 19 en 25 november met het vernieuwen van de contracten.

Verder gaat het GLO de loten later leveren, zodat er geen tijd meer is om combinaties te maken, die voor 500 baht worden verkocht. De koper van zo’n set kan 30 miljoen baht winnen. Die hoop weerhoudt klanten ervan bezwaar te maken tegen de verhoogde prijs. Voor wie het nog niet weet: er zijn twee trekkingen per maand, live op de televisie te volgen.

Kort nieuws woensdag 9 november

– Importeurs van tarwe moeten ook in het binnenland maïs kopen om de prijsdaling van maïs te beteugelen. Het kabinet besloot gisteren dat dit moet gebeuren in de verhouding 1 (deel tarwe) op 3 (delen maïs) tegen 8 baht per kilo.

Voor de import van tarwe, die gebruikt wordt voor veevoer, is een vergunning nodig. Producenten van veevoer geven de voorkeur aan tarwe boven maïs omdat die goedkoper is. De prijs van tarwe op de wereldmarkt is gedaald als gevolg van de economische malaise; bovendien is de import aantrekkelijk omdat er een nul-tarief voor geldt. De eerste negen maanden van dit jaar is 2,77 miljoen ton tarwe geïmporteerd tegen 3,9 miljoen ton in het hele jaar 2015.

Een bron bij het ministerie van Handel zegt dat het aanbod van maïs dit jaar meer van belang is. Verwacht wordt dat in november het aanbod 866.000 ton bedraagt tegen een vraag van 500.000 ton door producenten van veevoer.

– Premier Prayut heeft zijn handtekening gezet onder de grondwet, zodat die doorgestuurd kan worden voor koninklijke goedkeuring. Daarvoor staat een termijn van negentig dagen. In de preambule staat een stippellijntje op de plaats waar normaal de naam van de koning staat.

Zoals bekend heeft kroonprins Vajiralongkorn nog niet laten weten of hij de troon wil bestijgen. Een hoge regeringsfunctionaris heeft tegen de BBC verklaard dat hij dit op 1 december zal doen. Vajiralongkorn wordt dan de tiende Rama uit de Chakri dynastie. Naar verwachting zullen er flink wat koppen rollen na de troonsbestijging. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2)

– Strenge straffen voor vier Chinezen die in maart een mislukte gewapende overval pleegden op een wapenwinkel in Phra Nakhon (Bangkok). Ze kregen elk 34 jaar gevangenisstraf. Eén Chinees die evenals de anderen op de vlucht was geslagen, ontloopt een lang verblijf achter de tralies want hij werd dood geschoten door de politie. De overvallers gebruikten nepwapens, wat de eigenaar van de winkel er toe bracht zich te verzetten. Een werknemer liep een lichte steekwond op.

monorail route– De gemeente Bangkok is door de MRTA (de exploitant van de ondergrondse metro) verzocht het ontwerp voor de tweede fase van de Gold Line midden volgend jaar af te ronden zodat die geïntegreerd kan worden in de plannen voor de uitbreiding van de Purple Line.

De Gold Line is een monorail van 2,68 kilometer; de eerste fase loopt van BTS station Krung Thonburi naar Taksin hospital. De tweede fase meet 1 km van Taksin hospital naar een tempel in Klong San; die telt twee stations. Vierhonderd meter van dit deel overlapt de (ondergrondse) Purple Line, wat gevolgen heeft voor de fundering.

De Gold Line is een zogeheten feeder voor forensen die verder reizen met de trein. De milieu-effectrapportage is naar verwachting volgende maand afgerond. De aanleg van de eerste sectie begint begin volgend jaar.

– De documentaire die is gemaakt van de massale koorzang op Sanam Luang op 22 oktober is klaar. Premier Prayut heeft hem al gezien en vindt hem ‘great’. Kroonprins Vajiralongkorn wordt gevraagd toestemming te verlenen voor openbaarmaking van de video, waarop 300.000 Thai onder begeleiding van het Siam Philharmonic Orchestra en een professioneel koor de koninklijke hymne Sansoen Phra Barami zingen. De film die 10 minuten duurt, wordt in het hele land in de bioscoop vertoond. (Zie verder de pagina Koning Bhumibol)

– Geen genade voor seriemoordenaar Nui. Het Hof van Beroep handhaafde levenslang voor de ontvoering en verkrachting van en moord op een 7-jarige jongen in Loei in november 2013. Nui had de jongen meegelokt op een kermis bij een tempel. Hij verkrachtte de jongen en wurgde hem. Daarna verborg hij het lijk in een zak die hij op de plaats delict achterliet.

In juli 2015 werd Nui al veroordeeld tot levenslang wegens verkrachting en moord op een 4-jarig meisje, eveneens in Loei, en in maart 2015 voor hetzelfde vergrijp bij een meisje van 6.

– Vanaf mei volgend jaar kunnen alleen nog maar arme mensen gebruik maken van de gratis bussen  op 73 routes in Bangkok en 152 treindiensten (plus 8 lange-afstandsdiensten), die nu voor alle reizigers gratis zijn. [De bussen zijn te herkennen aan een blauwe strip met Thaise tekst boven de ingang]

Het ministerie van Transport gaat speciale kaartjes uitgeven aan arme mensen, wier inkomen wordt gecontroleerd door het Revenue Department. [De maatregel doet mij denken aan het gehate rijwielplaatje voor de oorlog waarbij een gaatje duidde op een uitkeringstrekker]

De maatregel is acht jaar geleden geïntroduceerd in het kader van de armoedebestrijding, maar schoot zijn doel voorbij omdat ook niet-armen er gebruik van maken.

– Premier Prayut heeft zich ook gemengd in de discussie over het schandelijk gedrag van tv-acteur en presentator Akanat ‘Nott’ Ariyaritwikul, die een motorrijder dwong voor zijn beschadigde Mini Cooper te knielen en een wai-groet te brengen. Prayut zegt dat het incident een les dient te zijn in zelfbeheersing bij problemen op de weg.

Nott is niet de enige die over de rooie ging, bij een tolpoort werd zondag een bewaker mishandeld door de passagier van een pickup truck. Zie verder het bericht van gisteren Nott dwingt motorrijder voor zijn auto te knielen en Kort nieuws over de bewaker.


 

Prayut: Hulp aan boeren niet onbeperkt

8 november – De regering draait de geldkraan voor de rijstboeren verder open, maar niet onbeperkt zei premier Prayut gisteren na een vergadering van het National Rice Policy Committee (NRPC). Voor boeren die andere rijstsoorten verbouwen dan Hom Mali, komt 18 miljard baht beschikbaar.

Eerder trok de regering 20 miljard baht uit ter compensatie van de ingezakte prijs voor Hom Mali. Die steunmaatregel wekte ergernis bij andere boeren. Ze eisten gelijke monniken, gelijke kappen, een uitdrukking die wel past in een land waar de clerus bestaat uit monniken.

Prayut waarschuwt dat de overheid zich niet kan veroorloven al het geld uit de staatskas te gebruiken om boeren te helpen. Ze moeten zelf ook medewerking verlenen door anders te gaan werken, zoals andere gewassen te verbouwen of meer duurzame en zelf-voorzienende methodes toe te passen om minder afhankelijk van de overheid te zijn (zie het bericht hierna).

Prayut noemde ook het gebruik van water, verkleining van akkers, zonering en vermindering van de productiekosten. Hulp aan de boeren is welkom mits met ‘goede bedoelingen’, een duidelijke steek onder water naar de actie van premier Yingluck.

Van de steun van 18 miljard maken naar verwachting 661.886 boeren gebruik. Zij krijgen 10.500 baht per ton witte rijst om die gedurende een bepaalde periode in loodsen op te slaan. 91.208 boeren die Pathum Thani jasmijnrijst verbouwen, krijgen 11.399 baht per ton.

Volgens minister Apiradi (Handel) gaat het voornamelijk om boeren in de Central Plains. Degenen die geen schuur hebben, dienen coöperaties in hun gebied te zoeken die de rijst voor hen kunnen opslaan. In tegenstelling tot de boeren in het Noordoosten hebben de boeren in de Central Plains geen rijstschuren omdat ze de rijst direct na de oogst verkopen.

Het Revenue Department ontkent mediaberichten dat het de rijsttransacties van molenaars over de afgelopen drie jaar gaat onderzoeken. Het gaat slechts de transacties vanaf 1 oktober controleren, omdat het volume verkocht door molenaars lager is dan het volume door het ministerie van Landbouw gepubliceerd. Het RD gaat de molenaars ook vragen hun boekhouding te verbeteren.

Gisteren inspecteerden soldaten en ambtenaren pelmolens in twee districten in Buri Ram om te voorkomen dat boeren worden uitgebuit.

De Thai Agriculturist Association heeft bekend gemaakt dat vertegenwoordigers van rijstboeren volgende week  naar het Government House gaan om de regering te bedanken voor haar hulp. ‘De paddy prijzen in het subsidieprogramma liggen op een acceptabel niveau’, zegt voorzitter Suthep. De productiekosten bedragen nu 4.600 à 4.800 baht per rai. Ze zouden na herverkaveling zelfs omlaag kunnen naar 3.200 baht.

Boeren die maïs en cassave verbouwen hebben hun zorgen uitgesproken over de toenemende import van graan, waardoor de prijzen van maïs en tapioca chips dalen. De beleidscommissie maïs besloot gisteren de import te blokkeren. (Zie verder de pagina Rijst 3)

Opinie: Noodverbanden maskeren echte rijstproblemen

8 november – Veera Prateepchaikul besteedt in zijn wekelijkse rubriek Think Pragmatic op de opiniepagina van Bangkok Post uitgebreid aandacht aan wat de afgelopen dagen op het rijstfront is gebeurd. Dat sla ik allemaal over om direct naar zijn conclusie te springen: De boeren hebben altijd aan het verkeerde eind van de rijsthandel gezeten. Daarom zijn ze arm terwijl de meeste molenaars en exporteurs rijker en rijker worden. Jazeker, er zijn ook enkele rijke boeren, maar dat zijn grootgrondbezitters, die hun akkers aan landloze boeren verhuren.

Veera veegt de huidige maatregelen van de regering, het hypotheeksysteem voor rijst van de regering Yingluck en het prijsgarantie programma van de regering Abhisit op één hoop: het zijn of waren allemaal korte-termijn oplossingen, zoals een pijnstiller die pijn verzacht maar de ziekte niet geneest.

Veera: ‘Ze kunnen jaar na jaar doorgaan, maar de meeste boeren blijven arm. Ze moeten out of the box denken; één van de oplossingen is gemengd bedrijf of een bedrijf gebaseerd op duurzaamheid. Zoals een wijze man eens zei: geef geen vis aan een arme, want hij zal om meer vragen. Maar geef een hengel en leer hem hoe die te gebruiken zodat hij zelf kan vissen en niet meer bedelt.’ (Bron: Bangkok Post, 7 november)

Khlong Dan waste water treatment project aka Klong Dan

Commentaar: Plan voor uitlevering een farce

8 november – De ministers van Justitie en Buitenlandse Zaken zouden graag negentien verdachten van majesteitsschennis die naar het buitenland zijn gevlucht, uitgeleverd krijgen. Ze zouden zich sterk moeten maken voor de uitwijzing van echte boeven, kapittelt Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van maandag de regering.

Wie die negentien zijn en welke landen benaderd zijn met het verzoek om uitlevering, willen de ministers niet zeggen, maar velen zijn bekend bij de bevolking en BP weet zelfs de negen landen op te noemen. Geen van deze landen zal een verdachte van majesteitsschennis uitleveren. Daarvoor zijn twee redenen: Tot uitlevering wordt altijd besloten door de rechter en de misdrijven en straffen moeten in beide landen gelijk zijn.

Maar belangrijker vindt BP dat de regering alleen praat over verdachten van majesteitsschennis en niet over de vele Thais die naar het buitenland zijn gevlucht om hun straf te ontlopen. Uitlevering kan een tijdrovend proces zijn, maar is de moeite waard. De uitlevering van Rakesh Saxena, de voormalige adviseur van de corrupte Bangkok Bank of Commerce, uit Canada nam 13 jaar in beslag.

De krant noemt enkele voorbeelden van lieden die een verblijf in het buitenland prefereren boven een verblijf in Bangkok Hilton, de bijnaam van de gevangenis. De meest recente en bekendste is natuuurlijk Vorayudh Yoovidhaya, die met zijn Ferrari vier jaar geleden een motoragent dood reed. De autoriteiten lijken niet eens te proberen hem op te sporen.

Een ander is oud-minister Vatana Asavahame (afvalwaterzuiveringsinstallatie Klong Dan, foto); de Thaise pers heeft hem zelfs mogen interviewen in Laos en China.

Nog eentje: Wirapol Sukphol, de jetset monnik met zijn privé vliegtuig, verdacht van vele misdrijven waaronder pedofilie. Hij woont in Californië en beweert nog steeds monnik te zijn.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, schrijft BP tot besluit. ‘Er zijn er nog veel meer die naar het buitenland zijn gevlucht. In tegenstelling tot de verdachten van majesteitsschennis, zouden de meesten middels uitlevering teruggebracht kunnen worden om hier terecht te staan.’ (Bron: Bangkok Post, 7 november) (Zie verder de pagina Majesteitsschennis en Corruptie 2)

Videoclip met Nott

Nott dwingt motorrijder voor zijn auto te knielen

8 november – Een videofilmpje op internet met beelden van tv-presentator Akanat ‘Nott’ Ariyaritwikul, die een motorfietser slaat en hem dwingt voor zijn auto te knielen, heeft een gigantisch aantal Likes en ironische commentaren uitgelokt. Te zien is hoe Nott de man aan zijn jack meetrekt en driemaal in zijn gezicht slaat. En alleen maar omdat zijn auto, een Mini Countryman, enkele krassen had opgelopen omdat de motorfietser er tegenaan was gereden.

Maandag was #graabmycar op Twitter de meest gebruikte hashtag. Mini Thailand liet zondag op Facebook weten dat haar auto’s geen heilige objecten zijn. ‘Niemand hoeft er voor te knielen’, aldus de post die 50.000 Likes en reacties kreeg en meer dan 17.000 keer werd gedeeld. ‘Maak je geen zorgen over verlies aan klanten’, luidde een reactie. ‘Degenen die zoveel geld hebben, besteden er geen aandacht aan.’  [Een geïmporteerde Mini kost 1,9 miljoen baht, driemaal het jaarsalaris van een kolonel of de prijs van een condo van 30 vierkante meter in de stad.]

Volgens BP liep het incident met een sisser af en deden beiden geen aangifte. Khaosod English meldt dat de politie de tv-man wil vervolgen wegens mishandeling. Nott’s werkgever, GMM TV, heeft hem ontslagen. Hij presenteerde daar de ochtendshow Wake Club en het programma School Bus. (Bron: website Bangkok Post, 7 november; Khaosod English, 7 november)

Update krant: Nott is ook acteur. Hij dwong de man een kraab rot ku te maken (knielen en wai voor mijn auto). GMM TV gaf gisteren een verklaring uit waarin ze zegt het gedrag van Akanat te betreuren. Als tv-presentator en acteur dient hij jonge mensen het goede voorbeeld te geven.

Evenals GMM TV beëindigde ThaiPBS zijn contract; ze zal de tv-programma’s waarin hij voorkomt, niet meer uitzenden. Bij deze zender presenteerde hij Thailand Science Challenge en hij trad op in een soapserie.

De Broadcaster and Journalist Assembly of Thailand maakte gisteren bekend dat Akanat de onderscheiding moet inleveren die hij in september kreeg omdat hij een rolmodel was.

De motorrijder heeft tegenover de politie verklaard dat hij een duwtje had gekregen van een taxi, waardoor hij uit balans raakte en Akanat’s wagen schampte. Hij had nog geprobeerd de taxi te vinden, maar keerde daarna terug naar de plaats van het incident. De familie van het slachtoffer deed zondag aangifte wegens lichamelijk geweld. Volgens de moeder had hij een gebroken neus. Akanat heeft zijn excuses aangeboden. Hij zegt bereid te zijn de verantwoording te nemen voor wat gebeurd is.

Andy Hall vertrekt uit vrees voor zijn veiligheid

8 november – De Britse researcher en mensenrechten actievoerder Andy Hall heeft maandag uit vrees voor zijn veiligheid Thailand verlaten. Wanneer hij terugkeert, is niet bekend. Hall zegt zich niet veilig te voelen: ‘Er zijn mensen die me kapot willen maken. Ik heb met  veel bedrijven in Thailand gewerkt; het is zeldzaam dat een bedrijf zo irrationeel en zo wraakzuchtig is.’

Hall’s problemen begonnen nadat hij voor de Finse NGO Finnwatch onderzoek had gedaan bij Natural Fruit in Prachuap Khiri Khan, ’s lands grootste producent van ananas in blik en ananassap. Hij interviewde er buitenlandse werknemers over hun werkomstandigheden en salariëring. De publicatie door Finnwatch in 2013 van Cheap has a high price en een interview op Al Jazeera schoten in het verkeerde keelgat van het bedrijf. Het maakte vier smaadzaken tegen Hall aanhangig en eist een schadevergoeding.

Vorige week werd Hall in één zaak vrijgesproken door het hooggerechtshof, maar in september kreeg hij in een andere zaak een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 jaar en een boete van 150.000 baht. Mensenrechtengroepen hekelen het vonnis als een gevaarlijk precedent in het gevecht tegen de uitbuiting van migranten.

Thailand is een van de grootste voedselexporteurs in de wereld. Naar schatting werken drie miljoen gastarbeiders, voornamelijk uit Myanmar, in de voedselindustrie. Velen hebben te maken met schendingen van het arbeidsrecht. Ze moeten lange uren werken, worden niet betaald voor overwerk, hun paspoort is ingenomen en ze hebben beperkte bewegingsvrijheid. (Bron: Bangkok Post/Thomson Reuters Foundation, 7 november) (Zie verder de pagina Migranten)

Gestrande passagiers op MRT-station Thailand Cultural Centre

Kort nieuws dinsdag 8 november

– Ongelukkig tijdstip voor een technische storing: ’s ochtends om 7.30 uur op de MRT-lijn Hua Lamphong-Bang Sue. Pas om 10.15 uur was de storing verholpen. De stations Hua Lamphong en Sam Yan waren tijdens de reparatie gesloten.

‘Het probleem was onverwacht’, verontschuldigt minister Arkhom (Transport) zich, wat me een vrij overbodige mededeling lijkt. Hij zegt dat personeel elke dag routinecontroles uitvoert, hun werk voldoet aan strenge eisen, maar het probleem bleek gecompliceerder dan ze hadden verwacht.

Als noodmaatregel werd de lijn in tweeën gedeeld: van station Bang Sue naar station Rama IX en van Rama IX naar station Silom. Maar het aantal treinen was wel minder en waar dat toe leidde, laat bovenstaande foto zien.

Gisteren werd ook een test gehouden om de remproblemen te onderzoeken. die een volle trein tussen station Huai Khwang en Thailand Cultural Centre had ondervonden.

– Vanaf 1 december kunnen Thai die de koning de laatste eer willen bewijzen online een volgnummer reserveren voor de wachtrij. Het gaat nog om een proef van het ministerie van Digital Economy and Society. Het systeem moet helpen de lange wachttijden te verkorten.

Vanochtend brengen tien olifanten uit Ayutthaya onder begeleiding van tweehonderd mahouts een groet aan de koning. De olifanten zetten negen stappen voor het ministerie van Defensie, draaien zich om naar het Grand Palace en gaan door de knieën. (Zie verder de pagina Koning Bhumibol)

– De politie gaat de eigenaar van een pickup truck en passagier dagvaarden omdat de passagier zondag een bewaker bij de tolpoorten van de Srirat Expressway aanviel. De aanval is vastgelegd op een videoclip die op de social media veel is gedeeld en kritiek heeft opgeroepen van netizens.

De bewaker heeft aangifte gedaan. Hij zegt dat de wagen probeerde een poort te gebruiken die bestemd is voor houders van een Easy Pass kaart. Omdat de kaart niet werkte, adviseerde de bewaker de bestuurder om een betaalpoort te gebruiken, maar die weigerde dat en probeerde een tweede poort voor Easy Pass houders. Ook daar weigerde de kaart dienst.

Een van de passagiers stapte uit de wagen, kafferde hem uit omdat zijn toon hem niet aanstond en stompte de bewaker enkele keren in zijn gezicht waardoor hij viel.

– Voor de vijfde keer heeft het kantoor van de procureur-generaal de beslissing uitgesteld of het de abt van Wat Phra Dhammakaya gaat dagvaarden in de zaak van de verduistering van gelden uit de kas van de Klongchan Credit Union Cooperative. Minister Paiboon (Justitie) vindt het zoveelste uitstel zorgelijk. Hij zegt dat de bevolking zich afvraagt waarom de zaak al zo lang vertraagd is.

Van betrokkenheid bij de verduistering worden vijf personen verdacht, de voormalige voorzitter is al veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf. [Foutje, moet zijn 12 jaar] De abt wordt verdacht van heling omdat de tempel van dat geld 1,2 miljard baht heeft ontvangen.

De PG ontving in juni het onderzoeksrapport van de DSI. Telkens is de DSI gevraagd nader onderzoek te doen. De minister weet niet wat nu de reden van uitstel is. Hij heeft met de directeur-generaal van de DSI gesproken die hem verteld heeft dat het onderzoek is afgerond. Tegen de abt loopt een arrestatiebevel, maar dat is ook nog steeds niet uitgevoerd.  (Zie verder de pagina Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya

– De Kiesraad dient zijn bevoegdheid te houden om de verkiezingen te organiseren, maar het is wel nodig een mechanisme te hebben dat lokale kiesraden tegen politieke beïnvloeding beschermt, aldus deelnemers aan een forum in Chon Buri, georganiseerd door de grondwetcommissie. Dit zou voorkomen kunnen worden door eigen staf van de Kiesraad in provinciale kiesraadkantoren te stationeren.

Volgens Wiszanu Boonmarat, door de krant omschreven als een lokale academicus, zijn lokale functionarissen die volgens de huidige richtlijnen de verkiezingen organiseren, kwetsbaar voor bemoeienis van machtige lokale politici en maffia types. ‘Een van de meest ernstige problemen is bemoeizucht op provinciaal niveau.’

Wiszanu vindt het geen goed idee om de organisatie van de verkiezingen over te hevelen naar het ministerie van Binnenlandse Zaken omdat lokale politieke ambtsdragers, van gouverneur tot dorpshoofd, politieke banden hebben. [Ik weet niet wat de stand van zaken met dit idee is. Geen zin ook om in mijn archief te duiken.]

Het forum in Chon Buri was een van de vier forums die door de grondwetcommissie zijn georganiseerd om meningen te verzamelen voor de organieke wetten die nu op stapel staan ten behoeve van de verkiezingen. De volgende forums worden gehouden in Surat Thani, Chiang Rai en Ubon Ratchathani. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Een modderstroom heeft heeft gisteren een weg op Koh Libong (Krabi) geblokkeerd waardoor tweehonderd dorpelingen geen kant meer uit konden. Leerlingen konden hun school niet bereiken en mensen hun werkplaats.

Elektriciteitmasten waren niet bestand tegen de modder en tot overmaat van ramp had de TAO van het eiland geen zwaar materieel om de masten weer rechtop te zetten. Het wachten is op groot materieel aangevoerd van het vasteland.

Ook gisteren werd het eiland geteisterd door zware regens, die mogelijk voor overstromingen zorgen. Het eiland werd op 19 september al een keer getroffen door soortgelijke modderstromen en overstromingen.

Het Hydro and Agro Informatics Institute heeft gisteren de bewoners in delen van Phetchaburi, Ratchaburi en Prachuap Khiri Khan gewaarschuwd voor nieuwe overstromingen, veroorzaakt door een lagedrukgebied dat onderweg is van Vietnam en de Andaman zee.

Het Meteorological Department heeft gewaarschuwd voor onweersbuien in het Noorden van Thailand als gevolg van een hogedrukgebied dat ten zuiden van China actief is.


 

Demonstratie yoga houdingen

Wanneer Thaise mensen samenkomen (3, slot)

7 november – De afgelopen twee afleveringen besteedde ik aandacht aan massabijeenkomsten rond een gezamenlijke liefde. Omdat driemaal scheepsrecht is (waarom eigenlijk?) nog eenmaal een selectie uit de zes door Guru beschreven liefdes: de liefde voor wellness, een woord dat mijn online woordenboek vertaalt als wellness. Mijn papieren woordenboek kent het niet eens.

Guru, het vrijdagmagazine van Bangkok Post, schrijft: ‘Ondanks onze gebruikelijke gektes kan onze liefde voor vrede en sereniteit ook spectaculaire massa’s trekken. Dit jaar kwamen op 26 juni op het terrein van de Chulalongkorn universiteit zesduizend yoga liefhebbers bij elkaar voor een synchrone demonstratie van yoga en meditatieve houdingen.’ Indrukwekkend gezicht. (Bron: Guru, Bangkok Post, 4 november)

Rijst: Regering breidt hypotheeksysteem uit

7 november – De regering lijkt aardig zenuwachtig te worden over de problemen met de rijstoogsten. Eerder besloot ze de boeren die Hom Mali verbouwen en een eigen rijstopslag hebben, met een hypotheeksysteem te helpen, later verhoogde ze het hypotheekbedrag en nu komen kleefrijst en Pathum Thani jasmijnrijst aan de beurt.

De komende maanden komt 25 miljoen ton rijst op de markt, bestaand uit 10,7 miljoen ton Hom Mali en de rest kleefrijst en andere soorten, hetgeen tot een verdere prijsdaling zou kunnen leiden. Het National Rice Policy Committee (NRPC) beraadt zich vandaag over een subsidieprogramma. Sinds juni is de prijs van witte paddy (ongepelde rijst) gedaald van 9.400 baht per ton naar 7.200 à 7.500 baht. Zonder nieuwe maatregelen zou die verder kunnen dalen. Ook daarbij wordt gedacht aan een hypotheeksysteem, dat als doel heeft de verkoop van de rijst uit te stellen.

Het NRPC heeft de BAAC gevraagd de richtprijzen voor kleefrijst en Pathum Thani vast te stellen. Vermoedelijk zullen ze op 90 procent van de marktprijs liggen. De boeren om wie het gaat, verbouwen de rijst in de Central Plains en het Noorden. Meer dan de helft van de hoofdoogst van het seizoen 2016/2017 wordt in november en december geoogst. Boeren willen die snel verkopen om geld te hebben voor de nieuwjaarsfestiviteiten.

BoerenmarktVoormalig parlementslid Warong (Democraten) hekelt Yingluck voor haar publiciteitsstunt. Yingluck kocht 10 ton rijst van boeren in het Noordoosten en verkocht die zondag in Bangkok. Warong had in het verleden zware kritiek op het hypotheeksysteem voor rijst van de regering Yingluck. Over haar actie zegt hij dat ze het regime wil ondermijnen ten koste van de markt. De actie werd gevoerd voor politiek gewin en niet om de boeren te helpen, die 20 baht per kilo gepelde rijst kregen. ‘Dat zet de prijs van gepelde Hom Mali op koelbloedige wijze onder druk, wanneer normaal 30 tot 35 baht wordt geboden.’

Verder valt van het rijstfront nog te melden dat op verschillende plaatsen in het land boerenmarkten zijn opgezet, waar consumenten direct van de boer rijst kunnen kopen (foto). Het mes snijdt daarbij aan drie kanten: de tussenhandel wordt uitgeschakeld, de boeren krijgen een betere prijs en de klanten betalen minder dan in de winkel. (Zie verder de pagina Rijst 3)

Voorstel: salarisverhoging voor politieke ambtsdragers

7 november – De National Reform Steering Assembly (NRSA, hervormingsraad, een orgaan dat hervormingsvoorstellen moet bedenken, maar tot nu toe nog niet veel heeft gepresteerd) wil een salarisverhoging voor de toekomstige premier, ministers, parlementsleden en senatoren om corruptie te voorkomen. De vergoedingen zouden moeten overeenkomen met het salaris van functionarissen van publieke organisaties.

Die verdienen 200.000 à 300.000 baht per maand tegen de premier thans 75.590 baht plus een toelage van 50.000 baht. Parlementsleden ontvangen 63.000 plus 41.000 baht, ministers 73.240 plus 42.500 baht. NRSA-lid Sompong zegt dat het land behoefte heeft aan capabele politici, die het belastinggeld waard zijn.

In de nieuwe grondwet is geregeld dat politieke ambtsdragers scherp worden gecontroleerd en geen bijbanen mogen hebben. Hun vermogen, schulden en financiële overzichten worden ook scherp gecontroleerd. Gezien deze strakke beperkingen kunnen ze geen bijbaan nemen, maar zouden wel geneigd kunnen zijn tot corruptie om hun levensstandaard op hetzelfde niveau te houden. De afgelopen jaren is het salaris van parlementsleden met slechts 1 tot 2 procent verhoogd.

Ter vergelijking: het minimumdagloon bedraagt al 5 jaar 300 baht. Volgend jaar wordt het minimaal verhoogd. Sompong verwacht dan ook dat de salarisverhoging op tegenstand van de bevolking zal stuiten.

Bedrijven verliezen miljoenen door oplichting met emails

7 november – Er wordt vaak genoeg tegen gewaarschuwd: emails bedoeld om bedrijven en particulieren geld uit de zak te kloppen, maar nog steeds trappen ontvangers in de val. Volgens de DSI zijn 10 miljoen bedrijven de eerst negen maanden van dit jaar het slachtoffer geworden van email oplichters. Het aantal zaken is toegenomen naar 123 met een schade van in totaal 136 miljoen baht. De DSI jaagt al 2 jaar op het geteisem, maar dat heeft nog niet veel zoden aan de dijk gezet.

De zorgen worden gedeeld door grote import- en exportbedrijven. In recente interviews met Bangkok Post hebben ze aangegeven op zoek te zijn naar zowel nieuwe methoden voor geldtransacties als het gebruik van traditionele.

De hackers gebruiken betrekkelijk eenvoudige methodes: ze hacken email servers met een aantal bedrijfsadressen of breken in emails van bedrijven in en stelen gebruikersnamen en wachtwoorden. Daarna maken ze klanten wijs dat de bankrekening van het bedrijf is gewijzigd.

Politie-inspecteur Patompong van de Technology Crime Suppression Division zegt dat de truc te onrealistisch lijkt om te werken, maar hij heeft nog steeds succes. De fraudeurs zijn kalm en geduldig en wachten het juiste moment af om toe slaan.

De Thai-Chinese Chamber of Commerce is bekend met de trucs, maar heeft nog geen klachten van leden ontvangen. Voorzitter Jitti Tangsithpakdi denkt dat de meeste slachtoffers onervaren zakenmensen zijn. De kamer werkt aan een nieuwe geldtransfermethode genaamd TCC Pay, die als tussenschakel fungeert bij transacties tussen Thaise en Chinese bedrijven.

De Thai AEO Importer and Exporter Association hanteert een ouderwetse maar even effectieve methode tegen hackers. Gewoon naar de bank gaan en daar het geld storten. De bank kan de identeit van de handelsbedrijven controleren. Deze methode lijkt het meest geschikt voor het midden- en kleinbedrijf, dat volgens de vereniging het meest kwetsbaar is.

Herexamen voor leraren wis- en natuurkunde

7 november – Twintigduizend leraren wis- en natuurkunde die les geven in de klassen 1-3 van het middelbaar onderwijs (Matthayom) moeten in april volgend jaar examen doen om hun bekwaamheid in deze vakken te testen. Wanneer ze zakken, moeten ze een bijscholingscursus volgen. Daarna worden ze opnieuw getest. Zakken ze weer, dan moeten ze andere vakken doceren die beter bij hen passen. Leraren die slagen, worden beloond bij de jaarlijkse Key Performance Indicator evaluatie.

De desbetreffende vakken staan bekend als STEM: Science, Technology, Engineering en Maths. Het ministerie van Onderwijs vermoedt dat niet alle leraren over voldoende kennis te beschikken om hun leerlingen behoorlijk te onderwijzen. Het examen wordt georganiseerd door het Office of the Basic Education Commission (Obec).

Uit de laatste test van 15-jarigen door de Organisation for Economic Cooperation and Development blijkt dat Thaise leerlingen bij wis- en natuurkunde slechter presteren dan leerlingen in andere Asean-landen. Op een ranglijst van 76 landen staat Thailand op plaats 47 en Vietnam op plaats 12. Singapore presteert het best in de wereld. De slechte Thaise score wordt bevestigd door de Ordinary National Education Test van 2015, waarin vijf kernvakken worden getest waaronder wis- en natuurkunde.

Obec secretaris-generaal Boonraak zegt dat de slechte prestaties zijn terug te voeren op de vaardigheden van de leraren. ‘Een gebrek aan kwaliteits leraren verklaart waarschijnlijk waarom leermiddelen die ter beschikking zijn gesteld aan scholen zo weinig effectief zijn.’

Een ervaren wiskundelerares in Bangkok zegt dat veel leraren tegenwoordig geen conceptueel begrip van wiskunde hebben. Ze leren hun leerlingen regeltjes en formules, maar dat is geen garantie voor begrip.

Om het tekort aan STEM-leraren te verkleinen, heeft het ministerie van Onderwijs onlangs het plan gelanceerd afgestudeerde studenten in die vakken voor de klas te zetten. Ze mogen twee jaar onbevoegd lesgeven, maar moeten wel een cursus didactiek volgen om een permanente onderwijsbevoegdheid te krijgen. (Zie verder de pagina Onderwijs)

Minibusjes

Kort nieuws maandag 7 november

– De tarieven van het personenvervoer per minibusje tussen Bangkok en het land gaan op 1 april met 10 procent omlaag. Dat is hetzelfde percentage bespaard door de verhuizing van Victory Monument naar de drie busstations in de hoofdstad. Het gaat om 114 routes tot 300 km die bediend worden door 4.125 busjes. De exploitanten zijn minder geld kwijt aan brandstof en zijn ook verlost van de huur die ze rond Victory Monument moesten betalen.

Of de exploitanten blij zijn met de tariefsverlaging valt nog te bezien, want sinds de verhuizing is het aantal passagiers afgenomen. De permanent secretaris van het ministerie van Transport erkent dit. Hij meent dat meer voorlichtingscampagnes nodig zijn om de passagiers te informeren dat tussen Victory en de drie busstations shuttlebussen rijden.

Behalve op de precieze verlagingen studeert het regeringsteam dat zich bezighoudt met regelingen voor de minibusjes, op de routes. Het team beschouwt de tariefsverlaging als een nieuwjaars- of Songkrangeschenk.

– Somyot Prueksakasemsuk, die al meer dan 5 jaar gevangen zit wegens majesteitsschennis, is de eerste niet-Koreaan die de Jeon Tae II Labour Price krijgt. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn inzet voor arbeidsrechten en ‘s lands democratisering. Evenals andere internationale organisaties pleit de Korean Confederation of Trade Unions voor zijn vrijlating.

Somyot begon in april 2011 een campagne om handtekeningen te verzamelen voor herziening van artikel 112, het majesteitsschennis artikel, en werd vijf dagen later aangehouden.

Jeon Tae II stak zich in november 1970 in brand omdat de politie en autoriteiten de rechten van sweatshop werkers niet wilden erkennen. (Zie verder de pagina Majesteitsschennis)

– Twee jaar voeren cyber war centra van de strijdkrachten al strijd tegen cyberaanvallen; volgens bronnen bij het Royal Thai Armed Forces Headquarters zijn ze volledig in staat binnenlandse en buitenlandse aanvallen te pareren. De cyberdivisie beschikt over experts die in Thailand en het buitenland zijn getraind alsmede over de laatste technologie. Elk strijdmachtonderdeel heeft een eigen centrum, de cyberdivisie heeft de leiding. Alhoewel niet voor dat doel opgezet, assisteert het centrum ook bij de strijd van de overheid tegen majesteitsschennis.

Maar legercommandant Chalermchai benadrukt dat de centra zijn opgezet om de toenemende cyberdreigingen te bestrijden, zoals hacking en de verspreiding van misleidende informatie. De directeur van het leger cybercentrum zegt dat het primaire doel is aanvallen op legerwebsites en databases te voorkomen en om het computer en internet systeem van het leger te verbeteren. (Zie ook de pagina Majesteitsschennis)


 

‘Ingezakte rijstprijs gevolg van speculatie’

6 november – Speculatie van handelaren en exporteurs is de belangrijkste oorzaak van de dalende prijzen in dit oogstseizoen. Indien ze toegang zouden hebben tot betrouwbare gegevens over ’s lands rijstvoorraad en een accuratere voorspelling van de te verwachten oogst, zouden de prijzen nooit zo instabiel zijn geworden.

Dit schrijft distinguisted onderzoeker Nipon Poapongsakorn van het Thailand Development Research Institute in een researchartikel, getiteld ‘Why Hom Mali rice prices have fallen sharply? Who are the scapegoats?’

Sinds september is de prijs van ongepelde Hom Mali gezakt met 13 procent: van 12.090 baht per ton naar 10.500 baht eind oktober, een terugval die in negen jaar niet is voorgekomen. Tussen juni en september zakte de prijs met 2 procent.

Nipon knoopt er een rekensom aan vast die ik onvermeld laat omdat die te ver voert, en concludeert op basis daarvan: De meeste handelaren en exporteurs verwachtten dat de rijstaanvoer na de nieuwe oogst exponentieel zou stijgen bij een gelijkblijvende of zelfs mindere vraag, vergeleken met die van vorig jaar.

De belangrijkste factor voor de sterk toegenomen aanvoer zijn volgens hem de vele regens in het Noorden, waardoor de opbrengst per rai is toegenomen. Daarnaast ligt nog een groot volume uit voorgaande oogsten in de magazijnen van de grote molenaars, daar veel handelaren eerder dit jaar verwachtten dat de rijstprijs zou stijgen als gevolg van El Niño. (Zie verder de pagina Rijst 3)

Nieuwe rijstoogst op komst; Prayut bezorgd

6 november – Premier Prayut heeft voor morgen een spoedvergadering van het National Rice Policy Committee uitgeschreven om steunmaatregelen te nemen voordat de rijst uit de nieuwe oogst deze maand op de markt komt. Hij vreest dat die tot een verdere prijsdaling kan leiden.

De convocatie is volgens een bron bij het ministerie van Landbouw een reactie op de suïcide van een boer in Pichit die geen uitweg meer zag vanwege de ingezakte rijstprijs. De premier maakt zich zorgen over de rijstprijzen en hij pleit voor een totaal aanpak van de problemen.

Gepraat wordt over de prijs van witte rijst en het jaarlijkse oogstseizoen dat deze maand begint. Ook wordt gekeken hoe het hypotheeksysteem voor Hom Mali verloopt. Deelnemende boeren met een eigen rijstopslag krijgen een hypotheek van 13.000 baht per ton Hom Mali, ter beschikking te stellen door de BAAC.

Regeringswoordvoerder Sansern betuigde gisteren zijn medeleven met de familie van de boer, maar hij bagatelliseerde de relatie met de rijstprijs. Volgens hem verdiende de man zijn brood met het repareren van airconditioners en was de verbouw van rijst een secondaire inkomstenbron. De provinciale autoriteiten hebben de familie bezocht; ze zijn bereid hulp te verlenen.

Minister Chatchai (Landbouw) heeft de autoriteiten opgedragen de rijstproductie in 28 provincies te inspecteren en een schatting te maken van de te verwachten oogst.

Zoals aangekondigd zou oud-premier Yingluck in Bangkok de rijst verkopen die ze van boeren in het Noordoosten had gekocht. En dat deed ze met hulp van partijgenoten. In slechts een uur verkocht ze 10 ton voor 20 baht per kilo, hetzelfde bedrag waarvoor ze de rijst had gekocht. De actie van Yingluck is door Prayut een publiciteitsstunt genoemd.

Pablo - Love for famous food franchises

Wanneer Thaise mensen samenkomen (2)

6 november – Gisteren schreef ik er ook al over, maar dat hoeft geen reden te zijn er vandaag niet weer over te schrijven: de gelegenheden waarbij honderden, duizenden, zelfs honderdduizenden Thai samen komen om hun gedeelde liefde voor iets te belijden, zoals de liefde voor wellness, een woord dat niet eens in mijn woordenboek voorkomt, maar dat dateert dan ook uit mijn middelbare schooltijd (1959-1964). Toen bestond die lichaamsverering nog niet.

Of de liefde voor boeken, aldus Guru, waar ik als regelmatig metroreiziger een groot vraagteken achter zet.

Of de liefde voor beroemde voedselketens, wat ik wel wil geloven want eten is een nationale hobby. Daarover stelt het vrijdagmagazine van Bangkok Post vast: ‘We’re still going gaga over the openings of foreign food franchises‘, met als advies om Pablo te bezoeken voor een Japans vers gebakken kaastaartje. Ben er nooit geweest, zal er nooit komen, want ik verzet me tegen al het gerommel met kaas in fantasiegerechten. Kaas is kaas en daar moet je met je klauwen vanaf blijven, zeg ik als Rotterdammer. (Bron: Guru, Bangkok Post, 4 november)

Tv en radio na 22 januari weer normaal

6 november – Alle tv- en radiozenders mogen vanaf 22 januari weer hun normale programmering hervatten, dus niet vanaf 13 november, een maand na het overlijden van de koning, zoals eerder vermeld in Nieuws uit Thailand.

Tussen 14 november en 22 januari mogen de zenders een beperkt aanbod aan entertainment programma’s uitzenden. Dit heeft mediawaakhond NBTC vrijdag bekend gemaakt.

Voorzitter Natee Sukonrat van de NBTC omroepcommissie zegt dat de tv- en radiozenders in de maand tot 22 januari bij hun programmering rekening dienen te houden met het feit dat mensen nog in de rouw zijn.

De NBTC heeft ook voorschriften gegeven voor de periode 13 tot 18 november en 19 november tot 22 januari en voor leeftijdscategorieën. Verboden zijn vulgaire, gewelddadige en expliciet seksuele programma’s. Programma’s die niet geschikt zijn voor minderjarigen mogen alleen na 22 januari worden uitgezonden. Verder moeten alle tv-zenders programma’s van de TV Pool overnemen die betrekking hebben op de koninklijke uitvaart. (Bron: Bangkok Post, 5 november)

Tentoonstelling BACC

Autoriteiten trekken de touwtjes aan op Sanam Luang

6 november – Omdat Sanam Luang op een braderie begint te lijken, waar gratis diensten worden verleend door kappers, tekenaars en kledingververs, heeft de gemeente Bangkok hen gevraagd te vertrekken. Ze verpesten de plechtige sfeer. Alleen de voedseldistributie op gezette tijden mag blijven.

Dagelijks komen 160.000 mensen naar Sanam Luang: 130.000 staan de rij om in de Dusit Prasat Throne Hall de laatste eer te bewijzen aan de koning en 30.000 worden toegelaten. Velen hebben geklaagd over de activiteiten die er niet horen.

Volgens commandant Apiratch van het 1st Army hebben 12.000 personen zich schuldig gemaakt aan het hamsteren van voedsel, van wie sommigen met als doel het door te verkopen. De gemeente Bangkok en verwante diensten kijken hoe misbruik kan worden voorkomen. Degenen die herhaaldelijk voedsel ophalen zonder het op het terrein op te eten, worden in de kraag gevat en gewaarschuwd.

Adjunct-gouverneur Amnuay van Bangkok zegt dat sommige verkopers gedenkwaardigheden verkopen en rites tegen betaling uitvoeren. Ze richten zich met name op plattelanders. Sommige motortaxibestuurders rekenen geld alhoewel ze beweren gratis ritten te verzorgen. Die lieden worden van Sanam Luang verwijderd. Sommige vrijwilligers van Volunteers for Dad hebben bezoekers afgeperst, zegt assistent directeur Wikorn. De organisatie heeft nieuwe pasjes uitgegeven.

Het aantal daklozen is sterk afgenomen. Gisteren waren er 25, van wie drie wachtten tot ze naar binnen konden in het paleis. Ze zijn naar het opvangcentrum Mit Maitree gebracht.

Volgens de adjunct-commandant van het 1st Army zijn de beveiliging van en de openbare diensten voor de bezoekers in het algemeen goed georganiseerd. De strenge procedures hebben tot doel misdrijven te voorkomen zoals zakkenrollen. Bij de toegang tot Sanam Luang dienen bezoekers zich te legitimeren.

Sinds 14 oktober, een dag na het overlijden van Bhumibol hebben in het hele land in overheidsgebouwen 6,8 miljoen personen condoleanceregisters getekend, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. (Alle voorgaande berichten zijn gebundeld op de pagina Koning Bhumibol)

Foto: Tentoonstelling in het Bangkok Art and Culture Centre met een collage met foto’s van de koning.

Gerelateerd nieuws
Transgenders, homo’s en lesbiennes zijn blij met de mogelijkheid die hen geboden wordt de koning de laatste eer te bewijzen in ‘respectvolle’ kleding van hun keuze. Ze worden niet tegengehouden, alhoewel het Royal Household Burau geen specifieke kledingvoorschriften voor hen heeft bekend gemaakt.

Veel transgenders maakten zich er op de social media zorgen over omdat het bureau nogal conservatief is. Twee dagen voordat de troonhal open ging, maakte de Thai Transgender Alliance op Facebook de dress code voor transgenders bekend na overleg met het Public Relations Department. Het bericht ging als een lopend vuutje rond in de transgender gemeenschap.

Luchtvaart geeft toerisme een flinke impuls

6 november – Het ministerie van Toerisme en Sport verwacht dat Thailand aanzienlijk zal profiteren van de groei van het toerisme in de wereld met 4 tot 5 procent, een voorspelling van de UN World Tourism Organisation. Minister Kobkarn zegt dat het ministerie Thailand’s potentieel als luchtvaart knooppunt in Asean gaat benadrukken om meer bezoekers te trekken en omzet te genereren.

De recente start van vluchten tussen Ho Chi Minh City en Chiang Mai door Vietjet Airlines en het zich uitbreidende netwerk van AirAsia hebben volgens de minister al geleid tot een versterking van de Thaise toerisme-industrie.

Voor het vierde kwartaal verwacht ze dat de omzet uit het toerisme met 1,28 procent op jaarbasis toeneemt naar 610 miljard baht. Daarvan komt 390 miljard baht van buitenlandse toeristen en de rest van binnenlandse.

In het derde kwartaal arriveerden 8,2 miljoen buitenlandse toeristen, 13,1 procent meer op jaarbasis. Ze zorgden voor een omzet van 410 miljard baht (plus 14,8 pct). Het binnenlandse toerisme leverde 216 miljard baht op, plus 7,69 procent op jaarbasis.

Het ministerie verwacht dit jaar zijn target van 2,4 biljoen baht te halen dankzij de bevredigende groei in de eerste negen maanden. De target voor volgend jaar is 2,8 biljoen baht. (Bron: Bangkok Post, 5 november)

Tabakswet legt rokertje voor jongeren aan banden

6 november – De lang verwachte wet op tabaksproducten komt vrijdag in behandeling door het parlement. Het wetsvoorstel, dat al  dateert van 2010, kreeg op 25 oktober het groene licht van het kabinet. De anti-rook beweging looft de wet als een effectieve manier om nieuwe rokers tegen te houden. De wet is in overeenstemming met de Framework Convention on Tobacco Control  van de WHO, die in 2005 door Thailand is geratificeerd.

Prakit Vathesatogkit, secretaris van de Action on Smoking and Health Foundation of Thailand, hoopt dat het wetsvoorstel de goedkeuring krijgt van het parlement ‘om onze jonge generatie te redden’. Volgens hem heeft de wet nauwelijks gevolgen voor de tabaksindustrie, alhoewel bedrijven het tegendeel claimen. De wet heeft niet als doel bestaande rokers van het roken af te brengen, maar nieuwe aanwas te voorkomen door de toegang tot sigaretten en andere tabaksproducten voor jongeren te beperken. Boeren die tabak verbouwen worden niet gedupeerd, zegt hij.

De minimum leeftijd voor kopers gaat omhoog van 18 naar 20 jaar en winkels mogen geen losse sigaretten meer verkopen, gewild bij jongeren met weinig geld. Marketing met aantrekkelijke vrouwen is verboden en CSR activiteiten van tabaksbedrijven mogen niet gepubliceerd worden (corporate social responsibility). (Zie verder pagina Gezondheidszorg)

Waterduwers

Kort nieuws zondag 6 november

– De marine stuurt zestig ‘waterduwers’ naar de provincie Phetchaburi die al een week wordt geteisterd door zware overstromingen. De boten worden op drie plaatsen ingezet om de waterstroom van de Phetchaburi rivier te versnellen, zodat het water sneller wordt afgevoerd.

De boten kunnen 24 kubieke meter water per seconde verplaatsen. De marine beschikt over honderd boten. Het idee zou ontwikkeld zijn door de koning na de grote overstromingen in Bangkok van 1995.

De wateruitstroom uit de Phet dam is teruggebracht waardoor het waterpeil van de rivier zakt. Maar de afvoer uit overstroomde gebieden verloopt traag vanwege het opkomend tij, elke zes uur. Regeringswoordvoerder Sansern zei gisteren dat de situatie in drie districten verbetert. In de stad Phetchaburi zou het water 60 cm gezakt zijn. Hij verwacht dat de situatie binnen 48 uur normaal is, wat wordt bevestigd door de gouverneur. De tambons Bang Khrok en Ban Laem zijn het zwaarst getroffen.

Meer dan 7.000 leerlingen van beroepsopleidingen staan stand-by om te beginnen met een grote schoonmaakoperatie, nadat het water is verdwenen.

– De gokker die mogelijk om het leven is genomen als gevolg van mishandeling door agenten van het bureau Sutthisan, is overleden aan ademhalingsfalen, zegt het Institute of Forensic Medicine dat een autopsie heeft verricht. Maar of dat het gevolg van de mishandeling was, kan nog niet worden geconcludeerd; het wachten is op nader onderzoek. De ouders van de man (34) hebben een klacht ingediend tegen de zeven agenten, die woensdagnacht een eind maakten aan een illegaal dobbelspel in Huai Khwang. (Zie verder Kort nieuws van vrijdag)

– De International Society of Aesthetic Plastic Surgery (ISAPS) heeft de Thailand Medical Council (TMC) op de vingers getikt omdat ze korte cursussen wil toestaan voor sommige medische procedures waaronder cosmetische chirurgie. De organisatie die leden in 104 landen heeft, meent dat de veiligheid van patiënten in gevaar komt. Ze verwacht ook ernstige repercussies voor het medisch toerisme naar Thailand.

Alhoewel niet gespecialiseerde artsen non-invasive en minimal invasive ingrepen mogen verrichten (sommige types huidlaser en Botox injecties), dienen invasive ingrepen te gebeuren door specialisten met ervaring in chirurgie, zegt voorzitter Somsak van de TMC. Thans mogen ze alleen ingrepen in hun vakgebied verrichten, maar de TMC meent een korte cursus van een paar maanden in plaats van een opleiding van twee jaar voldoende is om hen te bekwamen in cosmetische chirurgische ingrepen. Dus zou een KNO-arts ook neuscorrecties moeten kunnen uitvoeren.

De ISAPS is daar volgens voorzitter Renato Saltz een fel tegenstander van. Ze vindt dat de TMC het plan moet laten varen. Ze noemt het ‘zeer onethisch’: ‘Zo’n rudimentaire certificering als voldoende medische training is onveilig, gevaarlijk en onverantwoordelijk’. (Zie verder pagina Gezondheidszorg)

– In een taxi die geparkeerd stond bij een LPG-station in Bung Kum (Bangkok) zijn de lichamen gevonden van een man (26) en twee vrouwen (beiden 33). De man zat achter het stuur, een vrouw zat naast hem en een tweede vrouw lag op de achterbank. Personeel heeft gezien hoe de auto ‘s nachts parkeerde op een geïsoleerde plaats, maar niemand verliet de wagen.

Toen de politie na uren de slachtoffers vond, liep de motor nog en de raampjes stonden een klein stukje open. Uit de mond van de drie slachtoffers kwamen slijmbelletjes. Er waren geen tekenen van een gevecht en persoonlijke eigendommen waren niet gestolen. De politie vermoedt dat de bestuurder en passagiers gestorven zijn door het inademen van giftige dampen uit de uitlaat, alhoewel de taxi geen LPG lekte. In het Police General Hospital wordt verder onderzoek gedaan.

– Amper bestaat het nieuwe ministerie van Digital Economy and Society of de permanent secretaris, de hoogste ambtenaar op het ministerie, is al overgeplaatst op last van premier Prayut. Naar verluidt zou de lange vertraging van het ambitieuze nationaal broadband project de reden zijn van haar overplaatsing naar het PM’s Office. Ze wordt vervangen door de directeur van het National Statistical Office. De leiding van het ministerie dat in de plaats is gekomen van het ministerie van ICT, is tijdelijk in handen van vice-premier Prajin.

Het vertraagde project voorziet in de ontwikkeling van een goedkope broadband infrastructuur in 40.432 dorpen. Het zou in 2017 afgerond moeten zijn. Het programma van eisen had in maart klaar moeten zijn, maar is nog steeds niet klaar. De door de secretaris ingevoerde managementstructuur zou volgens een bron hebben geleid tot disharmonie tussen ambtenaren.


 

Fans van K-Pop groep

Wanneer Thaise mensen samenkomen

5 november – Wanneer komen Thaise mensen samen, is de vraag die Guru, het vrijdagmagazine van Bangkok Post, deze keer beantwoordt in haar omslagartikel. Want ‘dit land mag een reputatie van onverschilligheid hebben, er zijn een paar momenten in het recente verleden die bewijzen dat we ook een bevolking kunnen zijn die niet bestaat uit koele kikkers.’

Guru geeft zes voorbeelden, zoals de duizenden fans van K-Pop groepen die probeerden een glimp op te vangen van hun favoriete Koreaanse jongensband en de bezetting van het stadscentrum van Bangkok door roodhemden. ‘Uit liefde voor de democratie of misschien iets anders’, oppert Guru. ‘Echter wat zeker is: mensen bivakkeren niet vrijwillig op straat en dragen hetzelfde rode shirt voor 69 dagen alleen uit kalverliefde.’

Uiteraard wordt ook de liefde voor de koning genoemd die Thai samenbrengt, zoals op 22 oktober toen een koor van duizenden Thai op Sanam Luang de koninklijke hymne zong, ook wel het tweede volkslied genoemd. (Bron: Guru, Bangkok Post, 4 november; alle voorbeelden zien? Klik hier)

Commentaar: Onzekere toekomst voor Uber en Grab

5 november – Zaken op hun beloop laten, durf ik wel een typische Thaise houding te noemen. De leeuw brult even, maar daarna gaat hij weer liggen dutten, het werk overlatend aan de wijfjes.

Neem de taxiwereld. Uber en Grab kwamen met een taxidienst, waarbij de klanten een taxi via een app bestellen. Praktisch en veilig want de wagens worden via GPS in de gaten gehouden. Nooit meer een bestuurder die weigert passagiers op te pikken of de taximeter uitlaat.

Uber slaat nu haar vleugels uit naar Chiang Mai, wat voor het ministerie een herinnering zou moeten zijn de juridische barrières op te ruimen, die de exploitanten van deze steeds populairder wordende dienstverlening frustreren.

Het Land Transport Department (LTD) besloot onmiddellijk in Chiang Mai in actie te komen. Het zou in een undercover operatie de chauffeurs achter de vodden zitten en beboeten. Die respons is nutteloos, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van donderdag. En ze zal zeker niet ten goede komen aan het publiek.

Maar de soep zal wel niet zo heet worden gegeten als ze wordt opgediend, vermoed ik, want in Bangkok worden de diensten al twee jaar gedoogd. Wel stak het LTD in mei een stokje voor de introductie van een motortaxidienst, maar die zal ook wel geen strobreed in de weg (meer) worden gelegd.

Volgens het LTD overtreden beide bedrijven de wet omdat gebruik wordt gemaakt van particuliere wagens zonder taxiregistratie en omdat de bestuurders geen rijbewijs voor het openbaar vervoer hebben. De passagiers zijn ook niet verzekerd.

Waarom het LTD wel de plannen van Uber in Chiang Mai wil tegenwerken en niets doet in Bangkok is onduidelijk. Chiang Mai zou trouwens meer nog dan Bangkok gebaat zijn bij de dienst, want de stad kent nauwelijks goede taxidiensten.

De krant pleit voor een eenvoudige oplossing: verander de regelingen. Stedelingen hebben behoefte aan goede openbaar vervoers opties. (Bron: Bangkok Post, 3 november)

Chiang Rai

Taxatie grond en onroerend goed klaar in 2017

5 november – Volgend jaar is de taxatie van 32 miljoen percelen afgerond, zodat de nieuwe grond en onroerend goed belasting kan worden ingevoerd. Slechts 18,6 miljoen percelen worden afzonderlijk getaxeerd, de overige gecombineerd tot blokken.

Om de taxatie te versnellen heeft het Treasury Department adviseurs ingehuurd; het is ook bezig om in het land gestationeerd personeel te trainen in het taxeren van grond conform de wet. Het wetsontwerp ligt thans ter advisering bij de Raad van State. Daarna wordt het ter goedkeuring voorgelegd aan het parlement.

De belasting wordt geheven op eerste huizen en grond gebruikt voor agrarische doeleinden met een taxatiewaarde die begint bij 50 miljoen baht. Voor tweede huizen wordt een tarief geheven van 0,03 tot 0,3 procent. Op landbouwgrond bedraagt het tariefplafond 0,2 procent, bij woningen 0,5 procent,  voor commercieel gebruik 2 procent en 5 procent voor braakliggende gronden, maar bij die gronden wordt de eerste jaren een lager tarief geheven, dat geleidelijk wordt verhoogd.

Het ministerie van Financiën verwacht dat de opbrengst jaarlijks 64 miljard baht bedraagt, waarvan 60 miljard baht voor commerciële gebouwen en land, en 4 miljard baht voor woningen. (Bron: Bangkok Post, 4 november)

Rijst: Prayut hekelt publiciteitsstunts van politici

5 november – De prijsval van Hom Mali (jasmijnrijst) heeft het eerste slachtoffer gemaakt. In Pichit hing een 43-jarige boer zich aan een boom op. De boer had volgens een familielid een schuld van bijna een miljoen baht en zag geen uitweg meer nu de rijstprijs naar een ongekend dieptepunt is gezakt.

Premier Prayut heeft politici gewaarschuwd geen slaatje te slaan uit de rijstproblemen door van boeren rijst te kopen en dat wereldkundig te maken. Prayut zegt dat politici rijst mogen kopen, maar ‘ze moeten echt de bedoeling hebben dat te doen, niet alleen om hun image te versterken’.

Zijn kritiek was een reactie op een actie van oud-premier Yingluck die donderdag tijdens haar bezoek aan de provincies Ubon Ratchathani en Surin in het Noordoosten rijst had gekocht van wanhopige boeren.

Op Facebook schrijft ze de rijst vandaag om 16 uur te verkopen voor de Fashion Island Shopping Mall aan de Rama Intra Road. Ze rekent 20 baht per kilo, dezelfde prijs waarvoor ze de rijst van de boeren in het Noordoosten heeft gekocht.

Prayut heeft ook gereageerd op het aftreden van dertig bestuursleden van de Thai Rice Millers Association, donderdag bekend gemaakt door voorzitter Manas. De premier acht het niet verstandig want het zal lang duren voordat nieuwe bestuursleden zijn benoemd. De molenaars traden af omdat ze er door Prayut van beschuldigd zijn de prijs te manipuleren. Hij betichtte politici ervan onder één hoedje te spelen met de molenaars.

Regeringswoordvoerder Sansern deed gisteren nog een schepje bovenop de woorden van Prayut over de actie van Yingluck. Hij zei: ‘De samenleving accepeert het alleen als ze bereid was de boeren te helpen zonder verborgen agenda.’ Sansern verwees naar het hypotheeksysteem dat onder haar bewind van kracht was: ‘Als ze probeert haar fouten te verdoezelen [waarvoor ze terecht staat] kan de bevolking zich ongemakkelijk voelen dat politici de zorgen van boeren misbruiken om er een politiek slaatje uit te slaan.’

In een reactie op het scepticisme zegt Yingluck dat ze de rijst als Thaise burger heeft gekocht, die medeleven met de boeren heeft. Ze benadrukt dat haar bezoeken niet politiek gemotiveerd waren. Reagerend op een oproep van vice-premier Prawit om alle rijst van de boeren te kopen als ze zo begaan is met hun lot, zei ze: ‘Als ik in functie was, zou ik dat doen. Maar ik ben nu een gewoon persoon, dus ik probeer te doen wat ik kan.’

Gisteren moest Yingluck weer opdraven bij het hooggerechtshof waar ze terecht staat wegens plichtsverzuim vanwege de verliezen in het hypotheeksysteem voor rijst tijdens haar bewind. Een procedure die zich nog maanden zal voortslepen vanwege het grote aantal getuigen dat gehoord moet worden. Een groep boeren uit Ubon Ratchathani reisde gisteren per touringcar naar BKK om Yingluck een hart onder de riem te steken. (Zie verder de pagina Rijst 3)

Kort overlijdensnieuws 5 november

– Het Royal Household Bureau heeft het hout uitgezocht dat gebruikt gaat worden bij de crematie van Bhumibol. In het gezelschap van een Brahmin astroloog bezochten vertegenwoordigers van het bureau nationaal park Kui Buri in Prachuap Khiri Khan, waar een grote variëteit aan sandelhoutbomen groeit. De delegatie koos vier bomen uit een totaal van 19 bomen die waren aangeboden.

– Hoe hij aan het aantal komt, is mij een raadsel [slag in de lucht?], maar commandant Apiratch van het 1st Army zegt dat zo’n 12.000 mensen op Sanam Luang gratis voedsel hamsteren met de bedoeling het te verkopen. Dat zou gebleken zijn uit onderzoek door de gemeente en betrokken diensten. Degenen die meermalen gratis maaltijden in ontvangst nemen, zijn naar de politie gestuurd en gewaarschuwd. Als ze het weer doen, zijn ze de pineut. Er zijn twee aparte tenten waar vrijwilligers eten uitdelen: een voor arme mensen en een voor anderen.

Apiratch vindt dat het voedsel op vaste tijden dient te worden uitgegeven. [Gisteren meldde de krant dat dit besluit al is genomen] Verder waarschuwt hij voor mensen met kwade bedoelingen die de gelegenheid aangrijpen om misdrijven te plegen. Vorige week nam de politie bij controleposten tweehonderd scherpe en gevaarlijke voorwerpen in beslag. De politie is bang dat sommige worden gebruikt door zakkenrollers. Maar over het geheel genomen is Apiratch tevreden over de sfeer; alle veiligheidsmaatregelen zijn van kracht om onverwachte dingen te voorkomen. Dit weekend worden 27 wegen bij Sanam Luang en het Grand Palace afgesloten. (Alle voorgaande berichten zijn gebundeld op de pagina Koning Bhumibol)

Werelderfgoedstatus Kaeng Krachan onzeker

5 november – Thailand moet een nieuw plan inleveren voor het Kaeng Krachan Forest Complex om het park geregistreerd te krijgen als werelderfgoed. Het Unesco World Heritage Commitee heeft die eis gesteld omdat het zich zorgen maakt over de etnische Karen die in het gebied wonen en grenskwesties.

Volgend jaar buigt de commissie zich over het nieuwe plan van Thailand. Thailand droeg in 2011 het park voor, maar Myanmar maakte bezwaar. Het buurland zegt dat 1.000 vierkante kilometer oftewel eenderde van het park Myanmarees grondgebied is.

Vorig jaar trokken Karen activisten bij Unesco aan de bel. Zij vrezen dat de registratie ten koste gaat van het levensonderhoud van de Karen bewoners. Ze zeggen dat de rechten van de Karen voortdurend worden genegeerd.

De Unesco commissie had de knoop in juli tijdens haar vergadering in Istanboel moeten doorhakken, maar de beraadslagingen werden onderbroken door de zogenaamde militaire coup. Deze week komt de kwestie in Parijs aan de orde.

Volgens de directeur van de Myanmar tak in de commissie heeft Thailand het besluit van de commissie voor een nieuw plan volledig geaccepteerd. Voorheen werd alleen gesproken over de grenskwestie, maar nu is de commissie ook bezorgd over het lot van de Karen. Thailand gaat met de Karen overleggen. Myanmar is bereid om in samenwerking met Thailand de grenskwestie op te lossen. DNP directeur-generaal Thanya bevestigd het grensoverleg.

Inspectie Doi Luang Chiang Dao

Kort nieuws zaterdag 5 november

– Ambtenaren van het Chiang Dao Wildlife Sanctuary, districtsambtenaren en soldaten gaan vandaag in Chiang Mai  homestay accomodaties op de Doi Luang Chiang Dao berg inspecteren om na te gaan of ze niet gevestigd zijn in nationaal bosland. Bewoners in het district Chiang Dao hebben geklaagd over de toegenomen bouw van vakantiehuisjes.

Een homestay is een accommodatie voor maximaal 10 personen die gerund wordt door de lokale bevolking. De inkomsten moeten gebruikt worden als aanvulling op het boerenbedrijf en mogen niet de hoofdbron zijn. De term wordt ook wel gebruikt  als bezoekers bij mensen thuis logeren.

Sommige homestays beginnen de omvang te krijgen van een vakantiepark, zeggen bewoners en sommige accomodaties zouden door outsiders worden gerund. Maar de eigenaren ontkennen dat. Werk aan de winkel dus voor het inspecteam want er zijn 70 accomodaties, geëxploiteerd door 16 of 19 exploitanten. [Beide aantallen worden genoemd] (Zie verder de pagina Krakers op overheidsland; op de foto een eerdere inspectie)

– Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) gaat deze maand samen met medewerkers van het kantoor van de procureur-generaal naar Bahrein om medewerking te vragen bij de redding van Thaise vrouwen die er gedwongen in de prostitutie werken, door de krant flesh trade genoemd. De Thaise delegatie praat er met Thaise ambassademedewerkers en lokale opsporingsdiensten over maatregelen tegen grensoverschrijdende mensenhandel.

Het bezoek is ook een follow-up op twee onderzoeken van de DSI naar mensenhandel. De slachtoffers (geen aantal, wel leeftijden: 21-34 jaar) zijn al gerepatrieerd en drie verdachten zitten in voorlopige hechtenis. Sommige vrouwen zouden uit vrije wil in Bahrein werken, maar de DSI beschouwt hen toch als slachtoffer omdat ze verplicht waren een enorme schuld af te betalen wat in strijd was met het afgesloten contract. De DSI hoopt de zaken binnen een maand aan het OM te kunnen overdragen.

Volgens het Anti-Human Trafficking Centre van de DSI werkt een toenemend aantal vrouwen in het buitenland in de prostitutie, met name in Zuid-Korea, Japan, Maleisië, Zuid-Afrika, de VS en Bahrein.

– Ook het tweede verzoek van UDD-voorzitter Jatuporn Prompan om vrijlating op borgtocht is door de rechtbank afgewezen. Het verzoek ging vergezeld van een brief van voormalig minister-president Chavalit, maar de rechtbank zag geen reden op haar eerder genomen besluit terug te komen.

Jatuporn is aangehouden omdat hij zijn borgtochtvoorwaarden had overtreden en smadelijke opmerkingen had gemaakt, informatie verdraaid zou hebben en onrust hebben gestookt op Peace TV, YouTube en andere kanalen. Hij staat terecht wegens de roodhemd protesten in 2010. De advocaat wacht op een gunstig tijdstip om een derde verzoek in te dienen.

– Het Land Transport Department (LTD) heeft in het begrotingsjaar 2016 58.662 klachten over het openbaar vervoer (bussen, minibusjes, tuktuks, motortaxi’s) ontvangen, waarvan 43.254 over taxi’s. De meest voorkomende klachten gaan over taxichauffeurs die weigeren passagiers op te pikken, onbeleefd zijn en te veel rekenen. Busbestuurders rijden roekeloos en slaan soms bushaltes over. In minibusjes zitten soms te veel passagiers. Het bericht zegt niet of deze cijfers aanleiding zijn de beloofde tariefsverhoging voor taxi’s opnieuw uit te stellen.

– In het district Hat Yai (Songkhla) zijn gisteren 400 agenten, soldaten en ambtenaren op controleposten langs wegen naar de stad gestationeerd. Ook zijn controleposten met lokale leiders en dorps veiligheidsteams ingericht aan de grens van het district, in het district en in het zakencentrum en wijken. Verder wordt in het district gepatrouilleerd met politiehonden en de bevolking wordt in pamfletten opgeroepen goed op te letten.

De versterkte beveiliging is een reactie op een serie bomaanslagen en brandstichtingen vorige week in Pattani, Songkhla en Narathiwat, waarbij een soldaat en twee bewakers om het leven kwamen en drie bugers werden gewond.

In Narathiwat zijn gisterochtend twee burgers dood geschoten. De politie vond één slachtoffer in een plas bloed voor zijn huis. De tweede man werd gedood terwijl hij lag te slapen in een rubberplantage.

Voormalig PT-parlementslid Udomdej Rattanasathien– Twee voormalige Pheu Thai parlementsleden mogen 5 jaar met hun politieke duimen gaan draaien. De NLA (noodparlement) heeft gisteren op voorstel van de NACC tot een impeachment procedure besloten. De ene MP gebruikte in 2013 bij een stemming over de Senaat stemkaarten van collega’s en de ander (foto) veranderde een amendement zonder het Huis van Afgevaardigden daarover in te lichten. De NACC heeft ook het OM gevraagd de sjoemelaar met stemkaarten te vervolgen. De twee parlementsleden voor wie hij had gestemd, gaan vrijuit. De NACC heeft niet voldoende bewijs tegen hen kunnen vinden.

– Het plan dateert van 1960: een spoorlijn van 323 km met 26 stations tussen Den Chai en Chiang Rai, maar pas nu lijkt het in uitvoering te komen. Volgend jaar wordt de inschrijving geopend als deel van het plan voor een special economic zone (SEZ) in Chiang Rai.

De Spoorwegen (SRT) hopen dat de lijn in 2020 in bedrijf komt. Vorige maand kreeg de Environment Impact Assessment (milieu-effect rapportage) het groene licht van de National Environment Board. Het projectplan gaat nu ter beoordeling naar het SRT-bestuur en de NESDB. Het kabinet heeft het laatste woord.

In Chiang Rai komt een van de tien geplande SEZ’s. Op de pagina Archief meer over SEZ’s. In Chiang Rai gaat de aanleg ten kosten van zeldzaam wetland. (Zie verder de pagina Spoorwegen)

– Enkele infrastructurele projecten hebben vertraging opgelopen, volgens premie Prayut als gevolg van de verplichte milieu-effectrapportages die nog niet klaar zijn. De Sino-Thai spoorlijn (252 km tussen Bangkok en Nakhon Ratchasima) gaat zeker door, zei hij gisteren tijdens zijn wekelijks tv-praatje Bringing happiness to the people. Die lijn is ook al zo’n gebed zonder end wegens problemen met de financiering. De premier deed een beroep op omwonenden om zich niet tegen de plannen te verzetten.

Prayut benadrukte het belang van logistieke verbeteringen om ’s lands economie te stimuleren en buiten- en binnenlandse investeerders te kunnen aantrekken. ‘Wanneer we de logistiek niet verbeteren, kunnen we niet uitbreiden en zullen de steden nog overvoller raken.’


 

BAAC heeft de zenuwen, minister sust

4 november – De Bank of Agriculture and Agricultural Cooperatives (BAAC) begint zenuwachtig te worden omdat ze vreest voor de verliezen in het hypotheeksysteem voor Hom Mali te moeten opdraaien. Het hypotheeksysteem wordt niet vergoed door de overheid, maar de BAAC moet het project zelf financieren, wat volgens de krant vragen heeft opgeroepen over de risico’s waaraan de bank wordt blootgesteld.

Apisak TantivorawongMinister Apisak (Financiën) haastte zich gisteren om de zorgen van de bank weg te nemen met een redenering waaraan ik geen touw kan vastknopen. Hij verwacht niet dat de prijs van Hom Mali verder zal zakken. Maar mocht dat wel gebeuren dan kan de BAAC de rijst laten pellen, verpakken en verkopen.

Zoals al gemeld krijgen de boeren met een eigen rijstopslag een hypotheek van 13.000 baht per ton, zodat ze de verkoop kunnen uitstellen. Wanneer de prijs vervolgens aantrekt, lossen ze de hypotheek af. Boeren zonder eigen rijstschuur krijgen een hypotheek van 1.500 baht minder. Wat er met hun rijst gebeurt, lees ik niet.

Het artikel gaat ook nog in op de vorige steunmaatregelen voor rijstboeren, met als bekendste het hypotheeksysteem van de regering Yingluck, maar dat is allemaal oude koek. Eind september bedroeg het tekort op de vijftien voorbije subsidieprogramma’s 699 miljard baht, waarvan 536 miljard baht tijdens de regeringsperiode van Pheu Thai.

In een tweede bericht wordt gemeld dat staatsoliebedrijf PTT Plc kleine boeren toestaat in de 1.400 benzinestations van het bedrijf hun rijst direct aan de consument te verkopen. Bangchak Petroleum, eveneens een overheidsbedrijf, doet hetzelfde in haar 100 benzinestations in Bangkok en omgeving. Daar wordt op 7 november mee begonnen. (Bron: Bangkok Post, 3 november) (Zie verder de pagina Rijst 3)

Bestuursleden molenaarsvereniging treden af

4 november – Veel rijstnieuws vandaag in de krant. De voorpagina opent met het bericht dat dertig bestuursleden van de Thai Rice Millers Association (TRMA) zijn afgetreden; de Business bijlage meldt dat in totaal 127 miljard baht is uitgetrokken voor diverse steunmaatregelen.

Om maar met dat laatste bericht te beginnen, er zijn drie steunmaatregelen: het hypotheeksysteem voor boeren die Hom Mali verbouwen en een eigen opslag hebben, een gift van 1.000 baht per rai met een limiet van 10 rai per boer en leningen voor pelmolens en exporteurs.

Maar het nieuws van de dag is dus het aftreden van de bestuursleden, dat gisteren bekend werd gemaakt door voorzitter Manas, die zelf ook is afgetreden. Manas ontkende andermaal dat de molenaars zich schuldig hebben gemaakt aan manipulaties, hetgeen door premier Prayut is beweerd. De prijs van Hom Mali (jasmijnrijst, het paradepaardje van de Thaise rijst) heeft een duikvlucht genomen vanwege de hoge vochtigheidsgraad en ontwikkelingen op de wereldmarkt, zegt hij. De prijzen hebben nog steeds een neerwaartse trend. De molenaars zijn bereid hun weegschalen te laten controleren om te bewijzen dat ze niet frauderen.

Manas zegt dat de molenaars altijd het regeringsbeleid hebben gevolgd en zich gehouden hebben aan het principe dat de boeren op de eerste plaats komen. Maar ze kunnen momenteel onmogelijk de rijst voor een prijs kopen, die boeren verwachten.

En daar wil ik het voor vandaag maar bij laten, want zo langzamerhand begint het me te duizelen met allerlei partijen die uitspraken doen, initiatieven die worden genomen om de boeren te helpen en prijzen die genoemd worden. Zo zegt de vice-voorzitter van de molenaarsvereniging dat het hypotheeksysteem er al toe heeft geleid dat de prijs voor Hom Mali is gestabiliseerd op 9.000 baht per ton. (Zie verder de pagina Rijst 3)

Kinderen hebben lol door de overstroming in Phetchaburi

Ideetje: overstromingsbelasting; zware regens in 2 provincies

4 november – Ideetje van het Thailand Development Research Institute (TDRI): een ‘overstromingsbelasting’ voor bewoners van zogeheten flood prevention zones om daarmee boeren te compenseren van wie het land als tijdelijke opslagplaats van water wordt gebruikt. Tijdens een bijeenkomst gisteren in Bangkok lanceerde adviseur Adis dit opmerkelijk idee, waarnaar de TDRI een studie heeft verricht.

De belasting dient door de centrale overheid te worden geheven, want soms zal geld van de ene naar de andere provincie moeten worden overgeheveld, wat momenteel wettelijk niet kan. De belasting hoeft niet elk jaar te worden geheven, maar alleen in de jaren met overstromingen. Een centraal orgaan zou belast moeten zijn met het aanwijzen van wateropvanggebieden.

Adis verwijst in dit verband naar de overstromingen in 2011. De gourverneur van BKK hield de hoofdstad droog ten nadele van buurprovincies zoals Pathum Thani dat geteisterd werd door zware overstromingen.

Regen teistert centrale provincies
De weergoden blijven de provincies Phetchaburi en Prachuap Khiri Khan teisteren met regens. Phetchaburi kampte voor de derde achtereenvolgende dag met overstromingen, in Prachuap Khiri Khan begon de ellende gisterochtend nadat het ’s nachts had gehoosd.

In twee dorpen  bereikte het water een hoogte van 50 tot 80 cm. De luchtmacht heeft 200 manschappen ingezet om hulp te verlenen en dijkjes van zandzakken langs wegen aan te leggen. Bij een tempel is voor de hulpverlening een grote tent neergezet.

De bewoners van Hua Hin zijn gewaarschuwd voor run-off van de bergen. Water van de Tenasserim bergketen is al de Pran Buri rivier ingestroomd, waardoor het waterpeil van het gelijknamige waterreservoir is gestegen. Het staat nu voor 30 procent vol. Positief is dat een eind is gekomen aan het watertekort in Hua Hin en Pran Buri.

In Phetchaburi blijven huizen en wegen onder water staan door water uit het overlopende Phetchaburi reservoir. De sterke waterstroom vernielde vloedmuren in twee tambons. Op sommige plaatsen staat het water 1 meter hoog. Sinds woensdag zitten vijfduizend huishoudens en winkels met de gebakken peren. Kindergartens zijn gesloten. De kinderen op de foto vinden het wel best.

Gemeentepolitie BKK schroeft beveiliging op

4 november – De gemeentepolitie van Bangkok heeft de beveiliging versterkt naar aanleiding van een waarschuwing over mogelijke bomaanslagen in Sathon (Bangkok). Die waarschuwing is vervat in een brief van het districtskantoor aan alle scholen.

De gemeentesecretaris zou door veiligheidsdiensten zijn gevraagd uit te kijken naar twee auto’s die als autobom worden gebruikt, maar minister Prawit zei woensdag over de brief dat de waarschuwing was gebaseerd op een oude dreiging van enkele weken geleden. De brief, gedateerd 28 okober, heeft alleen maar tot doel het belang van voortdurende oplettendheid te benadrukken, aldus Prawit. (Zie het bericht van gisteren: Minister bagatelliseert autobomdreiging)

Het hoofd van het Central Investigation Bureau (CIB) zegt dat de waarschuwing niets te maken heeft met een internationaal terroristen netwerk, maar verband houdt met het zuidelijk verzet. [De Thaise overheid is allergisch voor het woord ‘terrorisme’, want dat zou toeristen afschrikken.] Hij heeft de recherche (CSD) opgedragen de bewegingen van ‘verdacht uitziende’ personen te volgen. Van de Mossad heeft het CIB gehoord dat het geen informatie heeft over buitenlandse cellen van terroristen in Thailand. Hij vraagt de bevolking niet in paniek te raken [Dat hebben we vaker gehoord].

De patrouille en speciale operaties eenheid van de gemeentepolitie heeft de afgelopen dagen zoektochten uitgevoerd in de districten Ramkhamhaeng, Mini Buri en Nong Chik (Bangkok), waar veel moslims uit de zuidelijke provincies wonen.

De Satriwittaya school neemt het zekere voor het onzekere: ouders die hun kinderen ophalen, moeten zich legitimeren en tekenen. Hun auto’s worden geregistreerd. De politie van het bureau Chana Songkhram is gevraagd dagelijks te patrouilleren bij de school. De school is een van de drie servicecentra van het ministerie van Onderwijs waar rouwenden gratis eten en drinken krijgen, hun kleding zwart kunnen verven en kunnen overnachten. De andere twee scholen hebben soortgelijke maatregelen genomen.

Andy Hall slaat terug

4 november – Het is een continuing story: de juridische strijd tussen de Britse actievoerder en researcher Andy Hall en Natural Fruit Co in Prachuap Khiri Khan, Thailand’s grootste producent van ananas in blik en ananassap.

Hall heeft nu een aanklacht wegens smaad ingediend tegen het bedrijf, regering en politie nadat het hooggerechtshof hem gisteren vrijsprak van smaad wegens een interview dat hij in 2013 op Al Jazeera had gegeven over de slechte arbeidsomstandigheden en betaling van buitenlandse werknemers in het bedrijf.

Volgens Hall was de vervolging in strijd met de wet en hebben getuigen meineed gepleegd. Twee lagere rechtbanken spraken Hall ook al vrij. De zitting van gisteren werd bijgewoond door vertegenwoordigers van enkele Europese ambassades.

Zoals bekend deed Hall onderzoek voor de Finse NGO Finnwatch dat een rapport over zijn bevindingen publiceerde. Over dat rapport zijn ook al juridische procedures gevoerd en nog aan de gang. In september werd Hall daarvoor veroordeeld door de rechtbank van Bangkok. Hij zou een te klein aantal werknemers hebben geïnterviewd, de autoriteiten hadden geen misbruik geconstateerd en het bedrijf had niet voldoende gelegenheid gekregen commentaar te leveren. Het bedrijf heeft een schadevergoeding van 400 miljoen geëist. (Zie verder de pagina Migranten)

Containerdepot Lat Krabang

Aandacht voor verkeerschaos op containerdepot

4 november – De verkeersproblemen op het Lat Krabang Inland Container Depot, waar vrachtwagens uren kwijt zijn, hebben de aandacht van het ministerie van Transport. Volgens het ministerie zijn de problemen te wijten aan illegaal gebruik door outsiders, foutief parkeren, de slechte staat van wegen en tekort schietend toezicht bij een interchange brug [?] op het depot.

Staatssecretaris Ormsin, die gisteren het terrein inspecteerde, hekelt de politie voor het lakse toezicht, ook op personen die verkoopkraampjes op de voetpaden en parkeerplaatsen hebben neergezet. Ormsin stelt voor dat de Spoorwegen, eigenaar van het terrein, een particulier bedrijf huurt om toezicht te houden.

Ormsin sprak vorige week met de voorzitter van de Land Transport Federation of Thailand. Die zegt dat de verkeerschaos het bedrijfsleven veel geld kost aan wachttijd en extra brandstofuitgaven. De opleggers met containers zijn 6 tot 10 uur kwijt in het depot. Bij de brug moeten ze een scherpe draai maken, wat niet alleen gevaarlijk is, maar de problemen ook verergert.

Overigens is het depot niet berekend op de toegenomen stroom aan containers. Het depot biedt ruimte aan 400.000 tot 600.000 29-voets containers, maar er arriveren jaarlijks 1,4 miljoen. Op de lange termijn gokt het ministerie op overheveling van containervervoer naar het spoor. In aanleg zijn dubbelspoorlijnen, grenzend aan Lat Krabang. (Zie verder Kort nieuwe van 29 oktober)

Kort nieuws vrijdag 4 november

– Het Internal Security Operations Command (Isoc) heeft er een taak bijgekregen: begrip voor de monarchie en koninklijke projecten bevorderen. De taak is overgeheveld van het Enforcement Coordinating Centre nummer 6, dat is opgeheven, naar nummer 1. Ook taken op het gebied van verzoening en rampenbestrijding zijn naar nummer 1 gegaan. Er zijn nu vijf centra onder de Isoc paraplu.

Nummer 1 was eerder belast met drugsbestrijding, maar die taak is naar nummer 2 gegaan, dat zich ook bezighoudt met illegale migranten, illegale visserij en andere sociale zaken.

Nummer 1 concentreert zich op het creëren van begrip voor de monarchie en bevordering van liefde voor de monarchie en het land. Het werkt daarvoor samen met de cyber eenheden van het leger die ‘foute’ websites opsporen.

– Premier Prayut wil dat in 7.424 tambons voorlichtingscentra over de duurzaamheids filosofie van de koning worden geopend. 1.035 leraren zijn al getraind om de lokale bevolking te vertellen wat dat inhoudt. Naar verwachting zullen 200.000 mensen van hun wijze lessen profiteren.

– De meeste in het buitenland werk zoekende Thai zijn vorig maand naar Taiwan afgereisd. Aanvragen van 200 werkzoekenden zijn afgewezen omdat ze het niet zo nauw nemen met buitenlandse arbeidswetten, aldus het Department of Employment.

In totaal vertrokken 7.276 Thai naar het buitenland: 2.873 naar Taiwan, 1.207 naar Zuid-Korea en 759 naar Japan. Het werkloosheidspercentage blijft in Thailand stabiel: 200.000 personen zijn werkloos [althans volgens de statistieken].

Krittarot Thabthimpol– De geile Kritrada Thabthimpol (28) die dinsdagmiddag met haar BMW op de Ratchadaphisek Road negen auto’s aan gort reed en enkele personen verwondde, gaat vervolgd worden voor – u raadt het al – roekeloos rijden. De ‘sloop’ vond plaats bij MRT-station Thailand Cultural Centre, niet ver van het hotel waar uw redacteur woont. Wanneer uit een drugstest blijkt dat ze drugs heeft gebruikt, komt er nog een tweede aanklacht bij.

De politie heeft haar nog niet kunnen verhoren in het ziekenhuis van Ratchaburi, waar haar moeder haar naartoe heeft gebracht. Het ziekenhuis zegt dat ze tekens van psychologische problemen vertoont en niet in staat is de politie te woord te staan. Kritada is mede-eigenaresse van een succesvol bedrijf in schoonheidsproducten.

– De weduwe van de vermiste mensenrechten advocaat Somchai Neelapaijit, heeft de DSI gevraagd het besluit om het onderzoek naar de vermissing 11 jaar geleden te beëindigen, terug te draaien. De echtgenote is lid van de National Human Rights Commission of Thailand. Ze is in een brief gedateerd 5 oktober geïnformeerd over de stopzetting. De DSI heeft sinds 2005 aan de zaak gewerkt, maar geen verdachten kunnen vinden.

Angkhana wijst erop dat het parlement een wetsvoorstel in behandeling gaat nemen over de preventie van en vervolging bij gedwongen vermissingen. Somchai die destijds zuidelijke moslim gevangenen verdedigde, is volgens getuigen op de Ramkhamhaeng Road (Bangkok) door vijf agenten in een auto geduwd. Daarna is niets meer van hem vernomen.

– Tien olifanten, momenteel in training op de Ayutthaya Elephant Palace & Royal Kraal, gaan dinsdag in het Grand Palace de koning eer bewijzen. De gouverneur van Ayutthaya nam gisteren een kijkje bij de repetities van de stunts (woordkeus krant). De voorste olifant zal een portret van de koning dragen.

De olifanten zijn zorgvuldig gekozen uit de kudde. Alleen de mooiste mogen mee naar BKK. Zij worden beschouwd als auspicious (gunstig gezind, veelbelovend) dieren die de eigenaar en de mensen rond hem geluk brengen. De olifanten traden al eerder op voor de koning.

– Een gebied van 14,3 rai aan de noordkant van Sanam Luang wordt opnieuw bestraat, zodat ook daar rouwenden behoorlijk kunnen verblijven, terwijl ze wachten op toegang tot het paleis. Voor de werkzaamheden moeten 72 keukententen worden afgebroken. Sinds gisteren wordt op drie tijdstippen gratis eten uitgedeeld: 6-9, 11-14 en 16-20 uur.

De autoriteiten doen ook hun best de tweehonderd ziekelijke tamarinde bomen rond Sanam Luang op te lappen. Bezoekers pletteren bij de bomen overtollig voedsel en water neer, waardoor de bomen in ademnood komen.

– De politie doet onderzoek naar personeel van het bureau Sutthisan (Bangkok), dat ervan beschuldigd wordt een gokker te hebben mishandeld, waardoor hij is overleden. Dat gebeurde tijdens een overval op een illegaal dobbelspel in Huai Khwang, ook al bij mij in de buurt. Het slachtoffer werd gisteren voor een markt gevonden in de wijk waar de overval had plaatsgevonden.

Zes agenten hielden de deelnemers aan maar het slachtoffer nam de benen. De mishandeling zou tijdens zijn vlucht zijn gebeurd. Hij werd in zijn gezicht en op zijn lichaam gestompt, tegen een hek gegooid en hij raakte met zijn hoofd een motorfiets, aldus getuigen. Camerabeelden moeten het bewijs opleveren, want de heren zullen elkaar wel de hand boven het hoofd houden.

– De afgelopen twee dagen zijn de zuidelijk provincies Pattani, Narathiwat en Songkhla getroffen door een serie bomaanslagen en brandstichtingen, maar die hebben volgens Isoc niets te maken met het eerste bezoek van een delegatie van dertien personen, die een nieuw speciaal regeringsteam vormen om het geweld in het Zuiden te beteugelen. Bij de aanslagen kwamen een soldaat en twee bewakers om het leven en werden drie burgers gewond.

De delegatie vloog woensdag naar Pattani voor overleg met de publieke en particuliere sector. De autoriteiten hadden extra veiligheidsmaatregelen genomen, waardoor de aanvallen beperkt bleven tot andere gebieden.

Isoc gaat na of de aanvallen doelbewust op woensdag plaats vonden. Daarna gingen ze door tot gisteren. De autoriteiten denken dat de aanslagen een wraakactie waren voor de dood van enkele verzetsstrijders, waaronder een prominent lid van Runda Kumpulan Kecil. Hij werd op 30 oktober in Narathiwat dood geschoten.


 

Leger zet molenaars onder druk voor betere deal

3 november – Het leger gaat zich nu ook bemoeien met de problemen in de rijstsector. Soldaten gaan molenaars bezoeken en hen vragen ‘medewerking’ te verlenen om ‘redelijke’ prijzen te bieden voor de paddy van boeren. Geen dreigement, maar een vriendelijk verzoek, zegt NCPO-woordvoerder Sirichan die de actie bekend maakte.

Soldaten met kennis van zaken over rijst gaan verder informatie verzamelen over het prijsmechanisme dat geleid kan hebben tot de recente prijsval van Hom Mali (jasmijnrijst) Voorts koopt het leger rijst van coöperaties om de eigen manschappen te voeden en het door te verkopen, aldus Sirichan.

Through the floorZoals bekend worden molenaars ervan verdacht de prijs te manipuleren. Molenaars en handelaren zouden anticiperen op een verwachte prijsdaling omdat de regering nog over een grote rijstvoorraad beschikt, opgekocht tijdens het hypotheeksysteem voor rijst door de regering Yingluck. Ook anticiperen ze, aldus Suthikorn Kingkaew, docent aan het Department of International Business, Logistics and Transport van de Thammasat universiteit, op het gigantische aanbod op de wereldmarkt.

De beschuldiging van prijsmanipulaties is geuit door premier Prayut. Hij verdenkt politici ervan met molenaars onder één hoedje te spelen. Ook voorzitter Wichien van de Thai Agriculturist Association wijst met de beschuldigende vinger naar de molenaars, alsmede naar exporteurs, verpakkingsbedrijven en handelaren.

Maar voorzitter Manas van de Thai Rice Millers Association ontkent dat zijn leden een vies spelletje spelen. ‘Molenaars kopen de rijst op basis van het marktmechanisme en prijzen die exporteurs opgeven.’ Vandaag geeft de vereniging een toelichting voor de pers.

Op de campus van de Puey Ungphakorn School of Development Studies van de Thammasat universiteit is een tent opgezet waarin boeren direct aan klanten hun rijst kunnen verkopen. Het ministerie van Landbouw koopt van coöperaties paddy, laat ze pellen en  verkoopt ze via 24 distributiecentra en 120 sub-centra. Het Office of the Vocational Education Commission verleent boeren assistentie door gratis rijst te pellen, rijstverpakkingen te ontwerpen en kennis over marketing te verspreiden.

Zoals al gemeld heeft de regering een hypotheeksysteem voor Hom Mali in werking gesteld, waarbij de boeren met een eigen rijstopslag 13.000 baht per ton krijgen en boeren zonder eigen rijstschuur 11.500 baht. (Zie verder de pagina Rijst 3)

Agent regelt verkeer bij Bangkok Christian College

Minister bagatelliseert autobomdreiging

3 november – Het is het bekende mantra van de overheid: maakt u zich geen zorgen. En dat zegt nu ook weer de regering naar aanleiding van een brief van het districtskantoor van  Sathon (Bangkok) aan alle scholen  in het district over een dreigende bomaanslag.

Die waarschuwing is gebaseerd op een oude dreiging van enkele weken geleden, zegt minister Prawit (Defensie). De brief, gedateerd 28 okober, heeft alleen maar tot doel het belang van voortdurende oplettendheid te benadrukken.

De oude dreiging werd begin vorige maand bekend gemaakt door adjunct-politiecommissaris Srivara. De politie beschikte, zei hij, over informatie dat op drie locaties in Bangkok en omgeving tussen 25 en 30 oktober bomaanslagen zouden worden gepleegd.

Volgens de brief van het district, die op de social media bekend is gemaakt, is de gemeentesecretaris door de veiligheidsdiensten gevraagd de veiligheidsmaatregelen op te schroeven en uit te kijken naar twee voertuigen, waarvan merk en kenteken werden genoemd. De gemeentesecretaris zegt dat de waarschuwingsbrief deel uitmaakt van maatregelen die na de oude dreiging waren genomen.

Minister Dapong (Onderwijs) zegt dat het ministerie bereid is met alle inlichtingendiensten samen te werken teneinde een veilig milieu te scheppen voor onderwijzers en leerlingen van de 30.000 scholen in Thailand. ‘Maar nu wil ik niet dat scholen in paniek raken.’

De Saint Louis school in Sathon heeft onderwijzers en ouders geïnformeerd over de brief. De school besloot niet te sluiten nadat maandag een districtsfunctionaris langs was gekomen om de situatie uit te leggen. Ook hij zei dat er geen reden voor paniek is.

Lippendienst aan de sufficiency economy van de koning

Lippendienst aan het werk van de koning

3 november – Sanitsuda Ekachai doet op de opiniepagina van Bangkok Post nog eens dunnetjes over wat columnist Anchalee Kongrut al eerder overtuigend aantoonde: Thailand negeert de adviezen van de koning (1 november). Lees voor ‘dunnetjes’ uitgebreid, want het artikel heeft een nogal forse omvang en veel voorbeelden die ze geeft, kwam ik al bij Anchalee tegen.

Logo Sanitsuda EkachaiAlle regeringen gedurende de afgelopen zeven decennia (zo lang diende Bhumibol zijn volk) prezen de adviezen van de koning op het gebied van het milieu en gaven tonnen geld uit aan lofuitingen voor de koninklijke initiatieven – maar alleen voor de show.

Daarna was het business as usual door bedrijven toe te staan natuurlijke grondstoffen uit te putten voor winst op de korte termijn, schrijft Sanitsuda.

De resultaten: teloorgang van woongemeenschappen, boeren en hun gezinnen en het milieu in het hele land daar natuurlijke grondstoffen werden afgeroomd om industrieën en de groei van Bangkok te voeden. Hoe dacht de koning over de situatie van het land nadat 4.000 koninklijke projecten over het land waren uitgerold om het milieu te herstellen en de bestaanszekerheid van de mensen te verbeteren? Niet erg positief, te oordelen aan zijn koninklijke toespraak in 1993. [Ik neem de Engelse tekst over]

The situation of the country is still in a rather bad shape, in all areas. The standard of living, law and order, the livelihoods of the people, and even the security of the country are not as good as they should be. All this is a cause of worry.

Ook de huidige regering belooft de erfenis van de koning voort te zetten door zijn filosofie met betrekking tot de duurzame economie toe te passen die de nadruk legt op het welbevinden van de mensen en behoud van het milieu. Ja, dank je de koekoek om het in het mijn eigen woorden te zeggen. Want, schrijft Sanitsuda: ‘De regering zet wel haar plannen voor de bouw van kolencentrales in Krabi door die ernstige gevolgen zullen hebben voor de Andaman zee, de toerismemagneet van het land, en de bestaanszekerheid van miljoenen kleine vissers langs de kust.’

Sanitsuda noemt nog meer voorbeelden: het opofferen van uniek wetland en community bossen in Chiang Rai voor de aanleg van een special economic zone. Ze hekelt allianties tussen de agro-reuzen en de overheid en oppert de mogelijk dat de goudmijn Akara toch niet dicht gaat. De regering weigert de beruchte Pak Moon dam, volgens de Wereldbank een mislukt project, te openen alleen maar om de bewoners te laten zien wie de baas is.

Moet ik doorgaan, want er resteren nog twee kolommen? Maar laat ik hier maar stoppen voordat ik en mijn lezers een aanval van depressiviteit krijgen. Ik heb het artikel als pdf opgeslagen, zodat u het in alle rust nog eens kunt doorlezen met een flesje valium bij de hand. Klik hier. (Bron: Bangkok Post, 2 november). (Alle voorgaande berichten zijn gebundeld op de pagina Koning Bhumibol)

Update: Eén advies van de koning wordt in ieder geval wel opgevolgd en dat betreft de verkeerssituatie rond het Siriraj ziekenhuis, waar de vorst werd verpleegd. De gemeente Bangkok heeft besloten op voorstel van de vorst de Arun Amarin brug over het Bangkok Noi kanaal uit te breiden van vier naar zes rijstroken en een flyover van 1,3 km te bouwen over de drukke Siriraj kruising.

De werkzaamheden, die 885,7 miljoen baht kosten, beginnen in augustus volgend jaar en duren tot april 2018. Tijdens de bouw moeten automobilisten rekening houden met nog meer opstoppingen, maar er worden geen wegen voor afgesloten, zegt adjunct-gouverneur Chakkaphan. Dat is niet nodig omdat met geprefabriceerde componenten wordt gewerkt, wat ook nog eens tijdsbesparend is.

In de omgeving zijn drie projecten in uitvoering, die eveneens tot doel hebben de verkeerscongestie te verminderen.

Kingsgate wijst overnamebod af

3 november – Het Australische goud- en zilvermijnbedrijf Kingsgate Consolidated Ltd, moederbedrijf van de Chatree goudmijn in Pichit, heeft het overnamebod van Northern Gulf Petroleum International Ltd uit Singapore afgewezen. De raad van bestuur noemt het bod ‘opportunistisch, ontoereikend en ongewenst’. De raad adviseert de aandeelhouders het bod af te wijzen.

Goudmijnbouw All that glittersNorthern Gulf bood in september aan om 50,1 procent van de aandelen te kopen tegen een prijs van 4,2 Australische cent, ver onder de prijs van 41 cent toen de aandelenhandel werd geschorst. Een verklaring van dat lage bod heb ik nimmer gelezen en ook nu weigert Chatchai Yenbamroong, directeur van Northern Gulf, commentaar te leveren.

Kingsgate is de moedermaatschappij van Akara Resources Plc, de exploitant van de Chatree goudmijn in Pichit, die in mei van de Thaise regering het bevel heeft gekregen haar werkzaamheden eind dit jaar te beëindigen. De mijn moet sluiten onder druk van omwonenden en NGO’s die zeggen dat de gezondheid van de omwonenden wordt geschaad en dat het bedrijf het milieu vervuilt.

Volgens Akara levert sluiting het bedrijf een verliespost van 39 miljard baht op. De crediteuren van Akara maken zich zorgen over het sluitingsbevel omdat het bedrijf gebouwen, land en ander vermogen als onderpand voor leningen heeft ingebracht. (Bron: Bangkok Post, 2 november)

NB Klik op het kaartje om het te vergroten. Voor zover ik weet, wil de regering alle goudmijnbouw in Thailand beëindigen.

Voorgaande en gerelateerde berichten:
28 oktober: Akara wil een maandje extra goud delven
5 oktober: Kingsgate peinst over overname aanbod
23 september: Oliebedrijf doet bod op Kingsgate
1 juni: Mishandelingen bij protest tegen goudmijn licht bestraft
28 mei: Bewoners eisen 500 mln baht van goudmijn Akara
27 mei: NACC: Onderzoek naar corruptie goudmijnbouw niet gestaakt
21 mei: ‘We gebruiken geen arseen of mangaan’
14 mei: Loei: Raadsvergadering over goudmijn verstoord
14 mei: Goudmijn Akara is op oorlogspad
12 mei: Goudmijnen dicht, actievoerders blij maar op hun hoede
11 mei: ’t Is afgelopen met goudmijnen
11 mei: Goudmijn dreigt met massaontslag

Eastern Economic Corridor

Studie: Logistiek profiteert het meest van EEC-beleid

3 november – Het beleid van de regering om de Eastern Economic Corridor (EEC) te promoten zal naar verwachting helpen om de komende drie tot vijf jaar de investeringen in drie industrieën te versnellen, waardoor bedrijven in de regio na 2018 zullen groeien, voorspelt Krungsri Research, een onderdeel van de Bank of Ayudhya, in een studie.

De drie industrieën, waarop gemikt wordt, zijn de logistieke sector, de energie en biochemische sectoren en het toerisme. Andere sectoren die een graantje meepikken, zijn de detailhandel, vastgoed en bouw.

In bijgaand kader staan alle plannen opgesomd. Ik noem alleen de ontwikkeling van transportfaciliteiten ad 400 miljard baht, waardoor de logistieke kosten van 14 procent van het bruto binnenlands product zullen afnemen. Die 14 procent is hoger dan in de meeste andere Asean-landen.

Verder omvatten de plannen de aanleg van industrieterreinen en meer investeringsvoordelen van de Board of Investment. Naar verwachting zullen de grote investeringen in transport en logistieke faciliteiten in de regio grote sommen geld aantrekken, nieuwe generatie industrieën met geavanceerder technologie bevorderen en tot innovatie leiden.

Krungsri denkt dat de transportsector het meest zal profiteren van de EEC, met name derde-partij logistieke dienstverleners en bedrijven die moderne loodsen in het gebied exploiteren. Op de lange termijn profiteert de logistieke sector van de EEC wanneer een kortere verbinding tussen de Pacific en de Indische Oceaan is gerealiseerd, met name na de ontwikkeling van het Dawei project in Myanmar, een megagroot industrieterrein dat door Myanmar en Thailand gezamenlijk wordt ontwikkeld. (Bron: Bangkok Post, 2 november)

Crash veroorzaakt door Krittarot Thabthimpol

Kort nieuws donderdag 3 november

– Zakenvrouw en idool Krittarot Thabthimpol, mede-eigenaresse van een succesvol bedrijf in schoonheidsproducten, heeft dinsdag tijdens de avondspits met haar BMW op de Ratchadaphisek Road (Bangkok) negen auto’s geramd en enkele personen verwond.

Krittarot ThabthimpolDe politie zegt dat ze niet lijdt aan een psychische aandoening maar ze had wel anti-depressieve medicatie gekregen van een ziekenhuis. Mogelijk had ze enkele pillen ingenomen, die als bijwerking duizeligheid hebben. Vermoedelijk heeft de vrouw last van stress want haar vriendinnen hadden kort geleden hun aandelen in het bedrijf teruggetrokken.

De vrouw weigerde tijdens het verhoor op het politiebureau van Huai Khwang iets te zeggen. Ze bad constant tot een godheid. Een toiletbezoek duurde wel erg lang, waarna de politie haar buiten bewustzijn op het toilet vond. Daarna is naar een ziekenhuis gebracht voor onderzoek naar drugs of alcohol. Haar moeder haalde haar daar weg en bracht haar een ziekenhuis in Ratchaburi. De politie gaat haar daar verhoren.

– Tijdens zijn verhoor is Muhammed Muhi (20), een van de verdachten van de bomaanslagen en brandstichtingen op 12 en 13 augustus in zeven zuidelijke provincies, in tranen uitgebarsten. Hij bekende met drie anderen te hebben samengespannen om in Phuket drie bomaanslagen te plegen, maar alleen de aanslag op de Paradise markt werd uitgevoerd. Van de bomaanslagen en brandstichtingen worden elf personen verdacht, van wie twee zijn aangehouden, waaronder Muhi.

– De regering heeft in oktober 900 webadressen gesloten die ‘smadelijke’ informatie over de monarchie bevatten. Schadelijk tussen aanhalingstekens, want de minste of geringste kritische opmerking wordt al als majesteitsschennis beschouwd. Er staan nog 450 websites op de nominatie om gesloten te worden; het wachten is op een rechtbankbevel.

De regering gaat in Singapore met Facebook Zuidoost-Azië overleggen over het blokkeren van foute informatie op de social media. Daarover heeft vice-premier Prajin eerder gesproken met Ann Lavin, directeur openbaar beleid en regeringszaken bij Google Zuidoost-Azië en China. Volgens hem heeft ze haar medewerking toegezegd. Google heeft het al wel gemakkelijker gemaakt klachten in te dienen over YouTube posts.

– Koning Bhumibol en zijn grootvader Rama V zijn door de regering postuum onderscheiden als ‘vader van de Thaise rijst’ wegens hun inzet voor verbetering van de Thaise rijstverbouw. Rama V verbeterde de handel en het transport en selecteerde nieuwe rijstsoorten, waaronder buitenlandse soorten. Hij steunde ook de uitbreiding van rijstakkers en introduceerde een irrigatiesysteem.

Koning Bhumibol pleitte voor geïntegreerde landbouw, adviseerde wat te doen met verzuurde grond en stimuleerde de boeren vijvers aan te leggen als appeltje voor de dorst in het droge seizoen. (Zie verder de pagina Rijst 3)

– Volgende week woensdag om 9.09 uur leggen in het hele land 999.999 leerlingen van beroepsopleidingen een eed af waarbij ze beloven af te zien van geweld tussen rivaliserende scholen als teken van respect voor de koning.

Het Office of the Vocational Education Commission zal simultaan ceremonies organiseren zodat leerlingen zich kunnen verzoenen en rouwen over het overlijden van de koning. In Pathum Thani is een bijeenkomst met 6.000 leerlingen. Op 1 december wil Ovec ceremonies houden voor alle zeven miljoen leerlingen en 400.000 leraren, waarop het volkslied wordt gezongen. Sommige leerlingen gaan als eerbetoon aan de koning ingewijd worden als noviet-monnik.

Tot nu toe zijn alle pogingen om een eind te maken aan de vechtpartijen, die ook al dodelijke slachtoffers hebben gekost, mislukt. Sommige leerlingen zijn naar een trainingskamp van het leger gestuurd en rivaliserende scholen hebben gesprekken gearrangeerd. Die maatregelen hebben maar kort succes.

– De marine zoekt in de wateren bij Phuket naar een Russische toerist die maandagochtend door een sterke stroming werd meegesleurd toen hij bij een eilandje zwom. Hij en zijn vriend, schipper van de boot, waren met een jacht op weg naar de Similan eilanden. Onderweg hadden ze het anker uitgegooid en was de man gaan zwemmen, aldus de schipper die tevergeefs naar hem had gezocht. Op Koh Si waarschuwde hij de marine. Vissers- en toeristenboten hebben zich aangesloten bij de zoektocht.

– Een man uit Maleisië en drie Indonesiërs hebben weinig plezier beleefd aan de tas met 188.672 baht die ze uit een auto hadden gestolen. De eigenaar had het geld maandag opgenomen van een bank in Hua Hin (Prachuap Khiri Khan). Toen hij zijn wagen bij een tempel had geparkeerd, braken de verdachten de auto open. Zij hadden hem vanaf de bank gevolgd. Het viertal werd op dinsdag aangehouden.

– Hoe vaak de krant dat niet schrijft: rights activist zonder precies aan te geven wie daarmee bedoeld worden. De gewoonte is in strijd met het journalistiek principe dat informatie herleidbaar moet zijn naar een bron.

In dit bericht roepen ze artsen op gezinnen met een gehandicapt gezinslid niet meer te adviseren haar te laten steriliseren, want dat is in strijd met de mensenrechten. In Nakon Pathom zou dat verschillende malen gebeurd zijn, zegt activiste Nalutporn Krairiksh.

De artsen zeggen doorgaans dat de meisjes wanneer ze seksueel belaagd worden, zich niet kunnen verweren. Bovendien gaat het vaak om familieleden of buren. Nalutporn vindt dat artsen meer effectieve en respectvolle manieren moeten zoeken om hen te beschermen. Veel gehandicapte meisjes krijgen volgens haar geen seksuele voorlichting.

De Association of the Empowerment of the Potential of Women with Disabilities noemt de kwestie exemplarisch voor de armzalige sociale bescherming van deze groep. Ze dringt erop aan gehandicapten waardig te behandelen, want vaak zijn ze het voorwerp van spot.

Phetchaburi overstroomd

– Twee districten in Phetchaburi, het centrum van lokale overheidsdiensten en Ban Laem, zijn getroffen door in jaren niet voorgekomen overstromingen, waardoor de bewoners van 2.700 woningen zijn gedupeerd. Het water komt van de Phetchaburi rivier die buiten haar oevers is getreden vanwege zware regens op maandag en water uit drie overlopende reservoirs.

Veel auto’s kregen panne op het midden van wegen, scholen zijn gesloten en sommige bewoners hebben hun boeltje gepakt en zijn vertrokken naar droge plaatsen. Zelfs de apen bij het Phra Nakhon Khiri Historical Park zijn gevlucht naar een berg.

Driehonderd soldaten van een eveens overstroomde legerbasis zijn de bewoners te hulp geschoten. Het RID doet zijn best water af te voeren. Er zijn 15 waterpompen geïnstalleerd en 8 waterduwers aan het werk gezet om de waterafvoer te versnellen. Meer overstromingen en grondverschuiving worden in de zeven zuidelijke provincies verwacht.

– Twee adjunct directeuren-generaal van de DSI en een bureauhoofd zijn abrupt overgeplaatst naar het secretariaat van het PM’s Office. Eén adjunct hield zich onder meer bezig met onderzoek naar de jetset monnik Wirapol, de aanschaf van GT200 bomdetectoren en de prijsinterventies in de oogst van 2015.

De andere adjunct onderzocht de verduistering bij de Klongchan Credit Union Cooperative, een leningschandaal bij de Krungthai Bank en de aanschaf van een antieke Mercedes door Somdet Phra Maha Ratchamangalacharn. Het bureauhoofd hield zich bezig met de strijd tegen nagemaakte producten.

– De Spoorwegen (SRT) gaan volgend jaar de inschrijving openen voor de commerciële ontwikkeling van een perceel van 32 rai (zone A) ter waarde van 11 miljard baht bij Bang Sue Grand Station [ik meen nog in aanbouw]. Thans buigt de State Enterprise Policy Commission zich over het plan. Daarna gaat het naar de PPP-commissie (public-private partnership).

Zone A is een van de vier percelen bij Bang Sue die op de nominatie staan voor commerciële ontwikkeling, bedoeld om de enorme schuldenlast van de SRT te verminderen. In totaal gaat het om dertien projecten, waaronder de ontwikkeling van 359 rai (waarde 100 miljard baht) bij het ministerie van Energie aan de Phahon Yothin Road, maar daarvoor moeten wel 2.000 huishoudens wijken. De eerste paal wordt op zijn vroegst in 2021 geslagen. (Zie verder de pagina Spoorwegen)


 

Ook de bouw heeft behoefte aan geschoold personeel

Studie: Thailand komt geschoold personeel tekort

2 november – Onderzoeken bevestigen vaak wat iedereen al dacht of wat al lang bekend was. Neem de conclusie van een studie door de Singapore Management University en financiële dienstverlener JP Morgan: Thailand kampt in alle industrieën met een chronisch en indringend tekort aan technisch en geschoold personeel. Maar dames en heren onderzoekers, dat weten we al lang.

De studie schrijft het tekort toe aan de uitdagingen waar zowel het openbaar als particulier tertiair onderwijs voor staan om gelijke tred te houden met de vragen van de industrie, als ook aan culturele vooringenomenheid tegen een meer academisch onderwijs. [Hoezo academisch of wordt bedoeld technisch onderwijs?]

De twee instellingen verdiepten zich een jaar in de uitdagingen op het gebied van deskundigheid waar de Asean economieën van Singapore, Maleisië, Indonesië, Filipijnen en Thailand voor staan. Deze groep van landen heeft een jaarlijkse groei van het bruto binnenlands product van bijna 5 procent en geldt momenteel als een van de meest dynamische en veelbelovende regio’s in de wereld.

Het tekort aan geschoold personeel is vooral sterk in Thailand’s belangrijkste groei-industrieën zoals de autofabricage, ICT en in het toerisme. Dit tekort wegwerken is noodzakelijk, wil het land zijn productiviteit vergroten en zijn ambitie realiseren om in 2027 een high income economie te worden.

Thans volgt 35 procent van de Thaise leerlingen een beroepsopleiding, maar een groot deel van de graduates is niet industry-ready. De studie stelt vast dat de curricula van het tertiair onderwijs geen weerspiegeling zijn van de toenemende behoeften van de industrie, zoals research and development werk in de auto-industrie of de snel veranderende vaardigheden in de ICT.

Een uitdaging om effectief internationaal te kunnen concurreren vormt de slechte beheersing van buitenlandse talen door de Thaise beroepsbevolking, met name van Engels.

SMU-president Arnoud De Meyer zegt: ‘Thailand heeft bijna volledige werkgelegenheid, maar er is een urgentie voor het land om een meer technology-driven en minder labour-dependent groeistrategie aan te nemen om zijn doel te bereiken binnen 10 jaar een high-income economie te worden. Onderwijs en trainingsprogramma’s dienen versneld te worden om de beroepsbevolking met het benodigde vakmanschap en communicatieve vaardigheden uit te rusten, zoals kennis van de Engelse taal.’

In reactie op de studie hebben Morgan en het Education Development Center, een wereldwijde non-profit organisatie op het gebied van research en ontwikkeling, een programma gelanceerd dat tot doel heeft de kloof in vaardigheden te overbruggen. Het Accelerated Work Achievement and Readiness for Employment project is een innovatief programma dat jonge mensen in Thailand, Indonesië en de Filipijnen helpt technische en inzetbare vaardigheden te verwerven die door werkgevers worden vereist. In Thailand wordt het curriculum aangepast met de nadruk op de ontwikkeling van apps en sieradenontwerp. (Bron: Bangkok Post, 1 november)

Besparingen nemen langzamer toe

2 november – De besparingen nemen langzamer toe dan in voorgaande jaren, constateert de Government Savings Bank. Boosdoener, als je daarvan mag spreken, zijn de lagere loonsverhogingen dit jaar.

Maar president Chatchai maakt zich geen zorgen want de verhouding besparingen-bruto binnenlands product blijft met 33 procent hoger dan de verhouding investeringen-bbp. Thans nemen de besparingen toe met 11 procent per jaar tegen 16 procent in de jaren 2009 en 2010.

Spaarpot van de GSBHet Kasikorn Research Centre zegt dat de besparingen bij commerciële banken vorig jaar zijn gestegen met een magere 1,15 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar naar 11,2 biljoen baht. De financiële liquiditeit van banken was in september het meest krap sinds 2007.

Eind september beschikte de GSB over 2 biljoen baht aan deposito’s met 27 miljoen depositorekeningen en 20 miljoen klanten. Chatchai verwacht dat het totale bankdeposito eind van het jaar met 1,5 tot 2 procent is gestegen. Aan leningen stond eind september 1,85 biljoen baht uit.

De bank heeft een speciaal spaarcertificaat van 100 baht uitgegeven met een looptijd van 5 jaar. Ze leveren 5 baht per certificaat op. Maandag is de bank begonnen met het uitdelen van 550.000 spaarpotten aan spaarders die tenminste 200 baht inleggen. De piggy banks, zoals ze in het Engels heten, zijn gemaakt ter herinnering aan de troonsbestijging van de koning, 70 jaar geleden, en National Savings Day. (Bron: Bangkok Post, 1 november)

80 beelden van kluizenaars keren terug in Wat Pho

2 november – Koning Rama III liet er 180 jaar geleden 80 plaatsen, maar nu heeft Wat Phra Chetuphon Wimon Mangkhalaram in Bangkok, beter bekend als Wat Pho, er nog maar 24 als gevolg van diefstal en beschadigingen. Maar ze komen terug, de metalen beelden van kluizenaars in contorting houdingen (to contort betekent verwringen, verdraaien; een contortist is een slangenmens).

Twee metalem beelden van kluizenaars in Wat PhoIn maart moeten de beelden, gemaakt van zink-tin er weer in volle glorie staan als illustratie van de helende werking van Thaise massage.

Het Department for Development of Thai Traditional and Alternative Medicine (DTAM) maakte dinsdag bekend de 80 Ruesee Dat Ton in ere te herstellen, ze wil van Wat Pho ’s lands onderwijscentrum van Thailand’s traditionele geneeswijzen maken en heeft daar wel 8 miljoen baht voor over. Negen nieuwe zijn al geplaatst.

Jaarlijks bekwamen drie- tot vijfduizend Thai en buitenlanders zich in de tempel in massagetechnieken. Zo’n 30 tot 40 procent van de cursisten zijn buitenlanders. (Bron: website Bangkok Post, 1 november)

Regering verhoogt steun aan rijstboeren

2 november – Het kabinet, schrijft Bangkok Post vandaag in haar openingsartikel, wil blijkbaar protesten van boeren voorkomen, want het heeft gisteren de hypotheekprijs van Hom Mali opgetrokken van  11.525 naar 13.000 baht (voor boeren met een eigen rijstopslag). Boeren die geen eigen rijstschuur hebben, krijgen 11.500 baht.

Maar minister Apiradi (Handel) zegt dat het bedrag is opgetrokken nadat de betrokken functionarissen, onder andere van het ministerie van Binnenlandse Zaken, meer informatie hadden verzameld over de paddy prijzen.

Premier Prayut zegt dat de maatregel verschilt van het controversiële hypotheeksysteem voor rijst van de regering Yingluck, waarbij de regering de paddy (ongepelde rijst) opkocht voor een bedrag van 40 procent boven de marktprijzen en met een gigantische onverkoopbare rijstvoorraad kwam te zitten.

Het artikel legt niet uit wat het verschil is, maar als ik het goed begrijp dienen de boeren binnen vijf maanden hun hypotheek af te lossen. Wanneer ze dat niet doen, moeten ze rente gaan betalen.

Prayut wijst erop dat dat het programma geen duurzame oplossing is. Het is volgens hem nodig dat alle betrokkenen in de rijstindustrie veranderingen aanbrengen en zich aan de regels houden om elkaar te helpen.

Through the floorDe premier heeft volgens regeringswoordvoerder Sansern de autoriteiten opgedragen na te gaan of de prijs wordt gemanipuleerd. Aanwijzingen daarvoor zijn gevonden in Pichit, de provincie waar de boeren in opstand kwamen en voor het Provindiehuis protesteerden.

Minister Apiradi maakte gisteren bekend dat de maatregel, die direct inging, tot 28 februari van kracht is. Ze kost de regering 20 miljard baht. Verwacht wordt dat 2 miljoen boeren van het systeem gebruik maken. Van de 13.000 baht die ze ontvangen, is 9.500 baht bestemd voor opslagkosten, de rest is voor andere kosten zoals kwaliteitsonderhoud.

Legercommandant Chalermchai zegt dat troepen zijn gemobiliseerd om onderzoek te doen naar prijsmanipulatie voordat de paddy op de markt komt. Het leger overweegt rijst te kopen van boerencoöperaties om te helpen bij de distributie. Tevens gaan soldaten bij de oogst helpen. Naar verwachting komt 90 procent van de Hom Mali deze maand op de markt.

Democraat Wirat beweert dat de rijstprijs wordt gemanipuleerd door supporters van oud-premier Yingluck om informatie over het systeem te verdraaien. ‘Ze willen de bevolking misleiden zodat de mensen denken dat de regering de ogen sluit voor hun benarde situatie. Ze brengen de regering in diskrediet en stoken de boeren op.’ (Zie verder de pagina Rijst 3)

Update: Een ander bericht belicht het Na Plaeng Yai project (large-scale rice plantation) dat middels geavanceerde planttechnieken, verminderd gebruik van chemicaliën, gezamenlijk gebruik van machines en versterking van coöperaties de productiekosten met 12 procent kan verminderen. Het programma is zes maanden geleden gelanceerd door het ministerie van Landbouw.

Tevens wordt in het bericht gesproken over een financieel programma van het Department of Agricultural Extension met een rente van minder dan 1 procent. Doel is om kostenbesparende technieken te steunen waardoor de productiekosten omlaag gaan en geconcurreerd kan worden op de wereldmarkt. Als ik het goed begrijp, gaat het om twee verschillende dingen.

Waste-stopping point in Khlong Lat Prao

Gemeente Bangkok in tijdnood bij aanleg dam

2 november – Werk aan de winkel voor de gemeente Bangkok op een van de vijf zogeheten waste stopping punten in het Lat Phrao kanaal. Dat zijn punten waar graafmachines kunnen komen om het afval waaronder veel styrofoam bakjes, te verwijderen.

Maar daar gaat het bericht niet over. De gemeente wil premier Prayut vragen artikel 44 van de interim-grondwet in te zetten teneinde de vertraagde bouw van de Kor Sor Lor dam en stuwdeuren te versnellen zodat de deadline van juni 2019 wordt gehaald. De dam moet tijdens het regenseizoen water van vijf kanalen reguleren.

De werkzaamheden worden gehinderd doordat op sommige plaatsen huizen te dicht bij het kanaal staan. De wet schrijft een minimum afstand van zes meter voor. Het Community Organisations Development Instute zegt dat sommige bebouwing slechts 2 meter kan worden opgeschoven. Met sommige bewoners is al overeenstemming bereikt over sloop van hun eigendom. Het instituut is gevraagd verder te praten met bewoners.

Adjunct-gouverneur Chakkraphan van Bangkok schat dat de bouw pas voor 4,5 procent is gevorderd. De werkzaamheden beslaan een afstand van 45 km van de kanaaldijk, 8 km is al klaar want daar stonden geen huizen in de weg. Langs het kanaal liggen vijftig woonkernen.

Verhuizing busstation Mor Chit van de baan

2 november – Busstation Mor Cht verhuist toch niet naar Rangsit in Pathum Thani. De verhuizing zou 2 miljard baht kosten en dat kan bruin niet trekken, in dit geval de Spoorwegen (SRT). President Amnat van Transport Co Ltd, het overheidsbedrijf dat het interprovinciaal busvervoer verzorgt, heeft dat gisteren bekend gemaakt.

Als vanouds blijven de bussen dus vertrekken van Mor Chit. Maar het gebied dat de busmaatschappij in gebruik heeft, wordt door de SRT wel verkleind van 75 naar 50 rai. Het verhuisplan is door minister Ormsin (Transport) van tafel geveegd vanwege het gevolg voor passagiers en de potentiële kosten.

De Spoorwegen hebben grootse plannen voor Mor Chit. Daar moet het nieuwe centraal station van Bangkok komen voor haar nieuwe lijnen en het gebied gaat dienen als transport hub (knooppunt) voor Asean. Ook wordt een nieuwe terminal gebouwd voor inbound [?] interprovinciale bussen. Tegenover de Chatuchak markt komen nieuwe bushaltes voor minibusjes. De totale investeringskosten worden geschat op 2 miljard baht.

Kort nieuws woensdag 2 november

– Kleine toevoeging aan het eerste bericht in het Overlijdensnieuws van gisteren over de opheffing van het entertainment verbod per 14 november. De regering verwacht dat tv-producenten en uitbaters van uitgaansgelegenheden activiteiten vermijden die stof doen opwaaien of ‘wild’ zijn. Op de tv dient beleefde taal te worden gebruikt, maar ‘dit is een verzoek om medewerking, geen bevel’, zegt premier Prayut. Hij heeft een regeringsteam opgedragen de rouw in een fotoboek te documenteren.

Woordvoerder Thaksada van de assistent-gouverneur van Bangkok maakte gisteren bekend dat de vlaggen vanaf 14 november weer in top wapperen.

Toeristen en bezoekers mogen weer een bezoek brengen aan Wat Phra Kaeo, een van de bekendste toeristische attracties in Bangkok. Maar de eerste dag gisteren was het bezoek kleiner dan normaal. Veel bezoekers waren in het zwart gekleed. De tempel is van 8.30 tot 15 uur geopend voor bezichtiging.

– De BTW blijft 7 procent. Discussie daarover is niet mogelijk want premier Prayut heeft dit besloten op grond van artikel 44 van de interim-grondwet (die hem absolute macht geeft). Wanneer de premier niet had ingegrepen, zou de BTW naar 10 procent zijn gegaan, maar nu blijft ze in ieder geval tot september volgend jaar gelijk. Thailand kent sinds 1992 een BTW. De bedoeling was 10 procent te gaan heffen, maar dit plan werd al snel losgelaten onder druk van protesten.

BTS Mor Chit– Het gemeenschappelijk kaartje voor de metrolijnen in Bangkok komt er niet, zoals gepland, in januari, maar vermoedelijk pas midden volgend jaar, zegt minister Arkhom (Transport). De zogeheten maengmoom (spin) kaart is bedoeld voor de BTS skytrain, de MRT Blue Line (Hua Lamphong-Bang Sue) en Purple Line en de Airport Rail Link (Suvarnabhumi-Phaya Thai).

De vertraging is het gevolg van het feit dat een nieuwe wet moet worden geschreven voor het beheer van het nieuwe kaartsysteem. Daarvoor wordt een publiek-privaat partnerschap gevormd met de naam Common Ticketing Company.

Verder moet de BTS bepalen hoe haar Rabbit passen in het systeem geïntegreerd kunnen worden. Van die kaart maken 10 miljoen passagiers gebruik. Een bron zegt dat een elektronisch chip in elke kaart moet worden aangebracht.

In de toekomst wordt het systeem uitgebreid naar het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok, veerdiensten en nieuwe light rail verbindingen.

– Het leger heeft gisteren een Cyber Centre gelanceerd, een eenheid die tot doel heeft het leger en ministerie van Defensie tegen cyber aanvallen vanuit eigen land en het buitenland te beschermen. Het centrum gaat zich ook bezighouden met inlichtingen operaties.

Legercommandant Chalermchai zegt dat groepen met kwade bedoelingen vaak de social media gebruiken om verdraaide informatie te verspreiden. Hij roept de bevolking op om via chat applicaties geen informatie uit onbetrouwbare of twijfelachtige bron door te sturen. Dat kan in strijd zijn met de cyber wet en het land schade berokkenen.

Het Cyber Centre gaat ook het ministerie van Defensie helpen bij het zoeken naar content die smadelijk is voor de monarchie.

– Van 22 tot 25 november sluit de verkeerspolitie de flyover van de Ratchayothin kruising (Bangkok) bij wijze van proef af. De politie heeft verschillende maatregelen genomen om het verkeer in goede banen te leiden. Naar verwachting wordt deze maand een begin gemaakt met de sloop van de flyover die plaats moet maken voor de Green Line.

– De zeven landen die door Thailand zijn benaderd met de vraag gevluchte verdachten van majesteitsschennis uit te wijzen, hebben nog niets van zich laten horen. Minister Don (Buitenlandse Zaken) heeft er een fraaie verklaring voor: Ze hebben tijd nodig om te beslissen of aan het verzoek kan worden voldaan gezien de wettelijke bepalingen.

Volgens de Phnom Penh Post heeft Cambodja het verzoek om uitwijzing van drie personen bevestigd. Thailand en Cambodja hebben sinds 2001 een uitleveringsverdrag.

Thailand jaagt in totaal op 19 verdachten; volgens mij een vrij zinloze zaak omdat het buitenland zich niet voor het karretje van Thailand laat spannen, dat – laat ik het vriendelijk zeggen – een nogal ruime interpretatie van majesteitsschennis hanteert [lees: om politieke tegenstanders kalt te stellen].

– De taxidienst Uber, die met apps werkt, slaat haar vleugels uit naar Chiang Mai alhoewel de dienst in strijd is met de wet. Maandag gingen de eerste Uber-wagens rijden. Uber geeft klanten die haar dienst bij vrienden aanbeveelt, en de vriend een tegoed van 75 baht. Een round-trip van en naar het vliegveld wordt aangeboden voor 150 baht en van en naar Doi Suthep voor 250 baht. Andere voordeeltjes variëren van 50 tot 70 baht.

Het Department of Land Transport zegt de ‘illegale’ dienst hard aan te zullen pakken, ook middels undercover operaties. De chauffeurs worden onmiddellijk beboet als ze gepakt worden. Uber is illegaal omdat het gebruik maakt van particuliere wagens.


 

Rijst op de markt in Rangsit

Regering komt wanhopige boeren te hulp

1 november – Voor het eerste sinds het overlijden van de koning op 13 oktober opent Bangkok Post vandaag niet met overlijdensnieuws en daar is ook alle reden voor, want de rijstboeren verkeren in grote nood. Ze ontvangen voor hun paddy (vers geoogste rijst) nog maar 5.000 baht per ton terwijl hun productiekosten zo’n 8.000 à 9.000 baht bedragen.

Eerder introduceerde het National Rice Policy Committee (NRPC) al een hypotheeksysteem voor boeren die Hom Mali verbouwen en een eigen rijstschuur hebben, zodat ze de verkoop kunnen uitstellen totdat de prijs aantrekt. Gisteren besloot het NRPC ook boeren zonder schuur tegemoet te komen. Zij ontvangen 10.995 baht per ton. Die prijs bestaat uit 9.700 baht, wat de huidige marktprijs is, en 1.295 baht voor oogsten en kosten van kwaliteitsverbetering.

Het hypotheeksysteem geldt voor Hom Mali met een maximum vochtigheid van 15 procent. De boeren krijgen een hypotheek van de BAAC ad 8.730 baht, 90 procent van de marktprijs. Aan het eind van de looptijd [niet bepaald] dienen ze hun hypotheek af te lossen. Wanneer ze dat niet doen, moeten ze rente betalen, gebaseerd op de Minimum Retail Rate of Minimum Lending Rate, zegt minister Apiradi (Handel).

De totale steunverlening kost 27,2 miljard baht. De productie van Hom Mali bedraagt dit jaar 10 miljoen ton. Daarvan wordt 90 procent deze maand en de rest volgende maand geoogst.

Premier Prayut schrijft de ingezakte prijs toe aan twee factoren: onvolledige herstructurering van de agrarische sector en ‘politieke activiteiten’. Hij beweert dat politici en rijstmolenaars samenspannen om de prijzen te drukken en de regering onder druk te zetten.

In bijgaand kader alle maatregelen op een rijtje. Zie verder de pagina Rijst 3.

Gezeur over rijst en de nieuwe grondwet

1 november – Stop met het verspreiden van verwarrende informatie, zegt CDC-voorzitter Meechai tegen voormalig Pheu Thai parlementslid Chinnawat Haboonpat. Die beweert dat de nieuwe grondwet financiële steun aan rijstboeren niet toestaat.

Meechai, voorzitter van de grondwetcommissie, benadrukt dat er niets in de grondwet staat over prijsinterventies of dat de prijzen worden overgelaten aan de marktwerking. De nieuwe grondwet stipuleert daarentegen dat het de verantwoordelijkheid van de regering is om rijstboeren te ondersteunen bij investeringskosten, opbrengsten en concurrentie op de markt zonder uitsluitend te vertrouwen op marktmechanismen.

Meechai laat het er niet bij zitten. In de desbetreffende organieke wet gaat een regeling komen die misbruik van de grondwet door politici met kwade bedoelingen voorkomt.

Nog meer gekissebis over rijst, nu tussen een voormalig PT en Democratisch parlementslid. Wat kunnen Thaise politici toch enorm zeuren en daarom vertel ik niet waarover ze ruzie maken. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2 en de pagina Rijst 3)

Jonge boeren verkopen hun rijst via de social media

1 november – Nog meer rijstnieuws. De rijstprijs mag voor de meeste rijstboeren een groot  probleem zijn, maar niet voor jonge boeren die weten hoe ze gebruik kunnen maken van de social media.

Voor Pongpat Sukarbjai (29) is de sleutel bij de rijstverkoop gelegen in vermindering van het gebruik van pesticides en kunstmest. Pongpat beheert 100 rai aan rijstvelden in Nakhon Pathom. Aanvankelijk leverde hij zijn rijst in bij molenaars, maar nu verkoopt hij zijn rice berry (ongepelde paarse rijst) voor 100 baht per kilo via de social media. De lagere productiviteit wordt ruimschoots gecompenseerd doordat sommige klanten de voorkeur geven aan organische producten. Hij verkoopt zijn Hom Mali ook online voor een bedrag van 14.000 baht per ton, vergeleken met 8.000 baht op de markt.

Pongpat zegt: ‘Voor mij is de pelmolen nog steeds een belangrijke plaats om rijst te verkopen, maar het online kanaal biedt een alternatief verkooppunt. En ik kan zo ook andere producten verkopen.’ Pongpat heeft een geïntegreerd bedrijf [wat in Nederland gemengd bedrijf heet]. Hij teelt fruit, kweekt vissen en houdt kippen, zodat hij niet afhankelijk is van één product. Hierdoor kan hij het aanbod aan rijst beheersen, waardoor de prijs hoog blijft.

Nalinpaht Puttijarungvong (34) heeft 21 rai in Prasat (Surin). Ze heeft met 20 klanten een contract voor de levering van Hom Mali en rice berry. Haar succes berust op vertrouwen kweken bij de klanten en het beheersen van de prijs. Nalinpaht zegt dat het verminderd gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest leidt tot een kostenbesparing van meer dan de helft. De trend om rijst online te verkopen is van recente datum; vooral jonge boeren en boerinnen bereiken zo de markt en omzeilen tussenpersonen. (Zie verder de pagina Rijst 3)

Opinie: We negeren de adviezen van de koning

1 november – ‘Ik denk dat miljoenen Thai opgetogen waren om te luisteren naar het eerbetoon van de VN vorige week omdat onze liefde voor koning Bhumibol geen grenzen kent. Maar we staan ook voor een grote uitdaging om dat te bewijzen. Om de herinnering aan hem levend te houden, moeten we meer doen dan alleen zijn portret in ons huis ophangen. We dienen de filosofie van Bhumibol’s duurzame economie en de theorie van het genoeg in praktijk te brengen.’

Anchalee KongrutIn zijn wekelijkse rubriek op de opiniepagina van Bangkok Post schetst Anchalee Kongrut een triest en pessimistisch makend beeld van Thailand op het gebied van duurzaamheid. De laatste halve eeuw was gebaseerd op een extractie economie, vrij vertaald het uitputten van natuurlijke grondstoffen voor korte termijn gewin. De duurzaamheids economie van Bhumibol gaat in tegengestelde richting. Die houdt rekening met de consumptie op de lange termijn en methoden om natuurlijke grondstoffen aan te vullen.

Anchalee somt een somber rijtje voorbeelden van milieuverontreiniging op: tin in het Zuiden, goud in het Noordoosten, lood in het Westen (die grond en water verontreinigen en gezondheidsrisico’s vormen); kolencentrales zoals de beruchte Mae Moh in Lampang; industrieterreinen, met name die aan de Eastern Seaboard (die toerisme en visserij schaden); ontbossing zoals in de provincie Nan en schandalen met het hypotheeksysteem voor rijst.

De agrarische sector zou minder milieuschade lijden, minder verontreinigd worden door het excessief gebruik van giftige chemicaliën, boeren zouden minder schulden hebben, wanneer de theorie van de koning, die geïntegreerde landbouw bepleit, centraal stond in het landbouwbeleid van de overheid.

Wanneer de overheid de woorden van de koning serieus zou nemen, zou ze afzien van het plan om zeldzame wetland gebieden in Chiang Rai te bestemmen voor een special economic zone.

Een week na het overlijden lanceerde het ministerie van Landbouw het plan om 2 miljoen rai aan rijstvelden te bestemmen voor de verbouw van maïs als grondstof voor de productie van veevoer. Bedrijven hebben toegezegd de maïs tegen een vaste prijs op te kopen. Anchalee geeft toe: het beleid reduceert het watergebruik, maar hij wijst erop dat de verbouw van maïs grootscheeps gebruik van kunstmest vereist.

Conclusie: Het is gemakkelijk om liefde te verkondigen. Maar nadat de tranen zijn opgedroogd en alles gezegd is, dienen we allen onze woorden in daden om te zetten. (Bron: Bangkok Post, 31 oktober) (Alle voorgaande berichten zijn gebundeld op de pagina Koning Bhumibol)

Tabakswet gaat op de helling

1 november – Dankzij een lacune in de Tabakswet wordt de verkoop van elektronische sigaretten en baraku (waterpijpen) wellicht toegestaan, maar de dienst der accijnzen gaat er dan wel accijns op heffen.

Directeur-generaal Somchai zegt dat de Tobacco Act van 1966 tabaksproducten omschrijft als producten gemaakt van tabaksbladeren; derhalve is de wet niet van toepassing op elektronische sigaretten en baraku, die nu ook in elektronische vorm beschikbaar is.

De dienst gaat het kabinet vragen de import van beide producten toe te staan. Intussen gaat ze wel de definitie aanpassen, zodat alle vervangers van sigaretten er onder vallen. ‘Wanneer we deze goederen als belastbare artikelen definiëren, wordt het voor ons gemakkelijker om er later belasting op te heffen, wanneer we toestaan dat ze legaal geïmporteerd mogen worden.’

Volgens Somchai is de kwestie gecompliceerd omdat tabak hier een gevoelige kwestie is. ‘We moeten de voor- en nadelen van legale import grondig bestuderen.’

De gewijzigde accijnswet, waarvan de tabakswet deel uitmaakt, is thans in behandeling bij het parlement. Kabinet en Raad van State zijn al akoord met de wijzigingen. Accijns gaat niet meer geheven worden op de fabrieksprijs, maar op de door de regering aanbevolen detailhandelsprijs. Het voordeel van de rekenmethode is dat de inning van accijnzen wordt gestandaardiseerd. Volgens de directeur-generaal is de nieuwe methode eerlijker en transparanter. De verandering wordt naar verwachting midden 2017 van kracht.

In het huidige systeem rommelen importeurs met de waarde van kosten, verzekering en vracht zodat ze minder belasting hoeven te betalen. De nieuwe methode maakt dat volgens Somchai moeilijker. De lasten voor de importeurs gaan niet omhoog, want de tarieven worden aangepast.

Behalve de Tabakswet worden zes andere wetten in één wet samengevoegd, onder andere de Liquor Act van 1950 en de Playing Card Act van 1943. (Bron: Bangkok Post, 31 oktober)

Nakhon Pathom 89 seconden stilte en het volkslied

Overlijdensnieuws 1 november

– Lijkt me overbodig of de krant formuleert het verkeerd: Vandaag beslist het kabinet of het verbod op alle vormen van entertainment per 14 november wordt opgeheven, alhoewel dat verbod vorige maand voor dertig dagen is ingesteld. Dat betekent dat de gewelddadige soaps weer kunnen terugkeren op het tv-scherm en de gogo girls op Patpong weer met hun billen [of andere lichaamsdelen] kunnen zwaaien.

Het situation monitoring command centre boog zich gisteren over de kwestie hoe het verder moet met de lol in Thailand. Tevens besloot het centrum online een nummertjessysteem op te zetten voor bezoekers van de Dusit Maha Prasat Throne Hall, waar de urn met het lichaam van de koning staat.

Het (nieuwe) ministerie van Digital Economy and Society is belast met de bouw van het systeem. Nog wel bepaald moet worden hoeveel bezoekers met en zonder nummertje worden toegelaten. Zaterdag bewezen 30.000 bezoekers in de troonhal hun laatste eer aan de koning, zondag waren dat er 39.000. Regeringswoordvoerder Sansern zegt dat van het systeem wordt afgezien als het onpraktisch blijkt. [Dus regeren is niet vooruitzien?]

Eerbetoon aan de koning op Trafalgar Square– In Londen bewezen zondag op Trafalgar Square zo’n vijfduizend Thai de laatste eer aan de monarch. Ze zongen het volkslied en betrachtten 90 seconden stilte. De bijeenkomst was georganiseerd door de Thai Students’ Association in GB, samen met enkele andere groepen en personen. Lang voor het begin om 15.20 uur verzamelden zich ’s ochtends al veel Thais. Ze hadden portretten van de koning bij zich en sommige droegen de Thaise vlag. In Thaise tempels in Engeland baden Thais al eerder voor de koning en op de ambassade tekenden ze een condoleanceregister.

– In de gevangenis van Samut Prakan knielden 1.600 gedetineerden voor een portret van de koning. Ze zaten in rijen die het Thaise cijfer 9 vormden omdat Bhumibol de negende vorst van de Chakri dynastie was. Maar om dat te kunnen zien, moet je wel op grote hoogte staan.

– De politie heeft sinds het overlijden van de koning 15 personen aangehouden op beschuldiging van majesteitsschennis. Tien anderen komen nog aan de beurt. Verder zijn 48 klachten ingediend over diefstalletjes op Sanam Luang. Het gaat om zakkenrollen en verloren voorwerpen. 4.881 personen hebben medische verzorging gekregen van wie 37 zijn doorverwezen naar een ziekenhuis.

– Op de foto boven een bijeenkomst in Nakhon Pathom. De aanwezigen zongen driemaal het volkslied en betrachtten 89 seconden stilte. De locatie was versierd met 4,5 ton orchideeën, ter beschikking gesteld door de Orchid Growers Association.

– Alle voorgaande berichten zijn gebundeld op de pagina Koning Bhumibol.

Weergoden teisteren Surat Thani

1 november – Zware regens hebben in de zuidelijke provincie Surat Thani gisteren voor veel overlast gezorgd. Enkele districten kregen te maken met overstromingen. In het district Wipawadi werd een noodweg, aangelegd om de constructie van een brug mogelijk te maken, beschadigd en onberijdbaar.

In het district Muang liep de rondweg tussen Bang Yai en Bang Kung onder water. Het water bereikte een hoogte van 30 tot 60 cm, dus ook hier moesten automobilisten rechtsomkeer maken. ’s Ochtends zorgden twee ondergelopen wegen voor verkeersopstoppingen.

De bewoners van de aan de kust geleden districten zijn gewaarschuwd voor felle winden, hoge golven en overstromingen in de komende dagen. Kleine boten kunnen maar beter niet uitvaren. De veerdienst tussen Don Sak en Koh Phangan is een week geschorst.

In Prachuap Khiri Khan begonnen de plensregens al zondagavond/nacht. Een school moest gisteren sluiten. Volgens de directeur kunnen de leerlingen de school niet bereiken.

Visserij: EU komt donderdag snuffelen

1 november – Donderdag krijgt Thailand bezoek van een EU delegatie die gaat controleren of het land zich houdt aan de IUU-regeling (Illegal, Unreported and Unregulated Fishing) van de EU.

Ter voorbereiding bezocht een delegatie van bobo’s onder leiding van marine chef-staf Luechai zaterdag het Port In-Port Out Command Centre in Sakon Nakhon dat toezicht houdt op de vissersboten die de haven uitvaren en binnenkomen. Alle maatregelen op het gebied van de visserij worden gecoördineerd door het Command Centre for Combating Illegal Fishing. Ze hebben betrekking op scheepsdocumentatie, netten, werkvergunningen en bemanning.

Thailand kreeg vorig jaar april een gele kaart van de EU. Wanneer de wantoestanden voortduren, dreigt een rode kaart met het risico van een importverbod op Thaise visproducten. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina De vis wordt duur betaald)

Kort nieuws dinsdag 1 november

– De gemeente Bangkok is door de Supreme Administrative Court bevolen 5,7 miljoen baht uit te keren aan de nabestaanden van slachtoffers en gewonden van de brand in de Santika pub in 2008. Bij de brand tijdens de jaarwisseling kwamen 67 feestvierders om het leven en raakten 103 gewond.

De rechtbank oordeelde dat de gemeente nalatig is geweest de veiligheid van het etablissement te controleren op grond van de Building Control Act van 1979. De pub beschikte niet over een verplicht bouwplan; ook was de noodverlichting onvoldoende en waren er niet voldoende brandblusapparaten. De pub was gevestigd in een voormalig woon- en commercieel gebouw.

De brand ontstond door het afsteken van vuurwerk. De eigenaar van het vuurwerkbedrijf is nog verwikkeld in een juridische procedure. De uitbater gaat vrijuit, omdat hij niet de brand veroorzaakte. Het Hof van Beroep achte hem eerder ook niet verantwoordelijk voor het toelaten van meer dan 500 personen.

– Twee jongemannen (20 en 17 jaar) zijn zaterdagavond in de zuidelijke busterminal in Bangkok afzonderlijk aangehouden wegens drugsbezit c.q. -handel. De 20-jarige, een student politicologie, had 3 kilo crystal meth bij zich. Hij zou 20.000 baht krijgen om het pakje af te leveren in het busstation, maar kreeg slechts 1.500 baht. De 17-jarige had 60.000 methamphetamine pillen bij zich in een rolkoffer. Hem was 10.000 baht beloofd.

– De plannen voor de aanleg van vier hogesnelheidslijnen zijn tot volgend jaar uitgesteld, maar de tijdsplanning komt daardoor niet in gevaar, zegt minister Arkhom (Transport). De minister informeert het kabinet volgende week dat dit jaar geen vorderingen zijn geboekt.

Het gaat om de lijnen Bangkok-Nakhon Ratchasima (252,5 km; kosten 179 miljard baht), Bangkok-Phitsanulok (382 km, 224 miljard baht), Bangkok-Rayong (193 km, 152 miljard baht) en Bangkok-Hua Hin (165 km; 94,6 miljard baht). Over de financiering van de lijn Bangkok-Nakhon Ratchasima liggen Thailand en China in de clinch.

– Vanaf vandaag kunnen de Easy Pass elektronische betaalkaarten op de expressways van Bangkok en de M-Pass kaarten op snelwegen richting oosten op beide wegen gebruikt worden. Het systeem in Bangkok is sinds februari 2010 in gebruik. De M-Pass is geïntroduceerd op de snelweg Bang Pa-in-Bang Na en Bangkok-Chon Buri.

– De Teachers’ Council of Thailand (TCT) maakt bekend geen vergunningen te verlenen aan masters graduates van vier particuliere universiteiten die in 2014 het programma voor onderwijsadministrateur hebben gevolgd. Uit een onderzoek is gebleken dat ze veel te veel studenten hebben ingeschreven. Het onderzoek richtte zich op 12 openbare en particuliere universiteiten. Zeven hadden hun limiet slechts licht overschreden, naar één wordt nog onderzoek gedaan.

Reacties niet mogelijk