Thais nieuws 16-31 oktober

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2015 klik hier, 2014 klik hier, 2013 klik hier, 2012 klik hier, 2011 klik hier, 2010 klik hier.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.

Veel voorkomende afkortingen
Amlo: Anti-Money Laundering Office
AoT: Airports of Thailand (beheerder van zes vliegvelden, o.a. Suvarnabhumi en Don Mueang)
BAAC: Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives
CAAT: Civil Aviation Authority of Thailand
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CDC: Constitution Drafting Committee (commissie die de nieuwe grondwet schrijft)
CIB: Central Investigation Bureau
CSD: Crime Suppression Division (recherche)
DNP: Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation
DSI: Department of Special Investigation (vergelijkbaar met de FBI)
FDA: Food and Drug Administration
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
Isoc: Internal Security Operations Command (opperbevel verantwoordelijk voor de veiligheid in het Zuiden)
NACC: National Anti-Corruption Commission
NCPO: National Council for Peace and Order (militair gezag)
NESDB: National Economic and Social Development Board
NHRC: National Human Rights Commission
NLA: National Legislative Assembly (noodparlement)
NRC: National Reform Council (inmiddels opgeheven orgaan dat hervormingsvoorstellen moest formuleren)
NRSA: National Reform Steering Assembly (opvolger van NRC)
NSC: National Security Council
Obec: Office of the Basic Education Commission
Ohec: Office of the Higher Education Commission
Ovec: Office of the Vocational Education Commission
ONCB: Office of the Narcotics Control Board
PACC: Public Sector Anti-Corruption Commission
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (protestbeweging tegen de regering Yingluck)
RFD: Royal Forest Department (Staatsbosbeheer)
RID: Royal Irrigation Department
TAT: Tourism Authority of Thailand
TDRI: Thailand Development Research Institute
UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)
UTCC: University of the Thai Chamber of Commerce

Voor het nieuws van 1-15 oktober, klik hier.

 

Prinses Sirindhorn rouwt samen met bezoekers

Overlijdensnieuws 31 oktober

– Dat lijkt me heel bijzonder: prinses Maha Chakri Sirindhorn die ‘gewone’ mensen toelaat bij een koninklijke merit-making ceremonie in de Dusit Maha Prasat Throne Hall. Maar het verbaast me ook weer niet. De sympathieke prinses is verreweg het meest geliefd en was de oogappel van de koning getuige de vele malen dat ze hem op zijn dienstreizen vergezelde. Dus rouwde de prinses zaterdag samen met haar onderdanen, op de eerste dag dat de troonhal, waarin de urn met het lichaam van de koning staat, werd open gesteld voor bezoekers.

– Het nummertjessysteem is weliswaar van de baan (zie verderop: Sanam Luang: ’s nachts verboden toegang), maar nu wordt een online systeem overwogen, zegt adjunct commandant Thammanoon van het Eerste Legerkorps. Een andere adjunct-commandant zegt dat het paleis van 4 tot 21 uur is geopend, aanzienlijk langer dan eerder voorzien, maar de belangstelling is dan ook gigantisch.

– Het Royal Household Bureau heeft bekend gemaakt dat de kroonprins toestemming heeft verleend aan nakomelingen van het koninklijk huis, leden van de Privy Council, het kabinet, overheidsdiensten en de particuliere sector om in de troonhal een chanting rite te houden, na afloop van de royal merit-making ceremonie op de 50ste dag na het overlijden van de koning.

– De Chulalongkorn universiteit, Thailand’s oudste universiteit, heeft een fototentoonstelling ingericht over de relatie tussen de koning en de universiteit. Een bezoek is alleszins de moeite waard want er hangen foto’s die nooit eerder zijn vertoond.

Expats weten dat diploma-uitreikingen door leden van het koninklijk huis worden verricht (die daarvoor betaald worden), want ze worden altijd vertoond in tv-journaals. Ook koning Bhumibol heeft diploma’s uitgereikt op Chula, het koosnaampje van de uni. Die uitreikingen worden beschouwd als een plechtige, heilige dag, meer wetenschappelijk dan sociaal, en meer ceremonieel dan feestelijk, zegt de voormalige deken van de rechtsfaculteit.

De traditie is ingesteld door koning Prajadhipok in 1930 en zijn opvolgers gingen ermee door. Bhumibol stopte er op doktersadvies in 1998 mee. De deken zegt dat hij 190.000 graden heeft uitgedeeld aan Chula graduates en veel meer aan graduates van andere universiteiten in het land. Geen gemakkelijke taak, want het duurt enkele uren voordat iedereen zijn diploma heeft.

Leuke anekdote: Bhumibol’s jongste dochter heet Chulabhorn omdat hij op haar geboortedag op Chula diploma’s uitreikte.

Kadet redt kind voor auto– Een kadet van de luchtmacht heeft op Sanam Luang een kindje gered dat door een auto dreigde te worden overreden. Hij greep het kind en beschermde het met zijn lichaam tegen de auto.

Omdat hij viel en tegen de auto aan kwam, raakte hij gewond aan zijn gezicht. In de Volunteers for Dad tent is hij behandeld aan zijn verwondingen.

– Winkeliers hebben erin toegestemd zwarte kleding tegen redelijke prijzen te verkopen, zegt directeur-generaal Nuntawan van het Department of Internal Trade, maar waar en wanneer dat besloten is, vermeldt het bericht niet. [Misschien in haar duim]

Een polo T-shirt mag maximaal 200 à 250 baht kosten, kindermaatjes doen 55 baht in winkelcentra. Volgens Nuntawan is er nu voldoende aanbod.

Gisteren inspecteerde ze een winkelcentrum in Rangsit om zich ervan te vergewissen dat de rouwkleding niet te duur werd verkocht, zoals eerder gebeurd is toen een tekort dreigde. Een klant zegt dat polo shirts vorige week 350 baht kostten, maar gisteren was de prijs gedaald naar 180 à 250 baht.

– Alle voorgaande berichten zijn gebundeld op de pagina Koning Bhumibol.

Rijstboeren zijn wanhopig

31 oktober – Emotioneel moment gisteren in Pichit, toen de 63-jarige boerin Sanit geknield op de grond de benen van permanent secretaris van het ministerie van Handel Wiboonlasana vastpakte en smeekte de boeren te helpen die nog maar 5.000 baht per ton paddy krijgen, de laagste prijs in tien jaar.

Deze week oogst ze haar Hom Mali rijst, dus de tijd dringt. Evenals veel andere boeren moet ze haar rijst direct verkopen aan molenaars, want ze heeft geen rijstschuur om de rijst op te slaan en gebruik te maken van het speciale hypotheeksysteem voor boeren met een eigen opslag.

Vandaag vergadert het National Rice Policy Commitee over een nieuw systeem dat voorziet in een prijs van 10.000 baht per ton Hom Mali paddy, maar of dit ook geldt voor boeren zonder rijstschuur is me niet duidelijk. Morgen beslist het kabinet.

Mana Wuthiyakorn, hoofd van een boerennetwerk in Bang Mun Nak (Pichit), vindt dat de regering de rijst rechtstreeks van de boeren moet kopen voor 10.000 baht. Hij hekelt de prijsmanipulaties van molenaars en tussenhandelaren. Wanneer niets wordt gedaan, gaan de boeren een weg bezetten.

Mingkwan Pook-eiam van een onofficiële rijstclub zegt dat het onmogelijk is molenaars te dwingen 10.000 baht te betalen, want de exporteurs kopen de rijst voor lagere prijzen op. De regering moet met de exporteurs gaan praten om een oplossing te zoeken.

Wiboonlasana schuift de zwartepiet door naar de wereldmarkt. De prijzen dalen en veel landen duiken onder de prijs van Thaise rijst. De regering gaat een campagne voeren om de binnenlandse vraag te stimuleren door het houden van boerenmarkten en gaat op zoek naar meer buitenlandse markten.

Voor exporteurs heeft ze ook wat in petto, maar dat snap ik niet goed: iets met een quotum van 50.000 ton per land ad 21.000 baht per ton. (Zie verder de pagina Rijst 3)

Eerdere berichten:
30 oktober: Boeren wanhopig, rijstprijs gekelderd
29 oktober: Hom Mali sterk in prijs gedaald

Irin heeft weer een gitaar

1 november – Irin Prechanvinit (23) heeft weer een klassieke gitaar dankzij een 70-jarige Australiër. De door de krant als virtuoos omschreven klassieke gitariste (maar ze moet nog wel het finalejaar aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag volgen) had haar Kazuo Sato Prestige 2011 verkocht om de dure kankerbehandeling van haar moeder te kunnen betalen.

Irin PrechanvinitDe Australiër Ray Ingram aarzelde geen seconde. Hij had als jonge knaap van zijn moeder een Spaanse gitaar gekregen, een Admira Paloma, waarop hij niet meer kon spelen omdat hij zijn rechter vingers niet meer goed kan gebruiken. Na 40 jaar het instrument bespeeld te hebben, moest hij noodgedwongen stoppen. ‘Ik kon de gitaar niet bespelen zoals ik wilde dus ik raakte gefrustreerd.’

Nadat hij over de dood van Irin’s moeder en de verkochte gitaar in Bangkok Post Sunday had gelezen, stapte hij in de auto en reed van Hua Hin naar Nonthaburi om het instrument persoonlijk af te leveren. ‘Ik wilde het niet per post sturen. Het zou beschadigd kunnen raken.’ Hij ontmoette Irin en haar vader, ze hadden gedrieën ontbijt en de gitaar verwisselde van eigenaar.

Aanvankelijk weigerde Irin. ‘Ik kon niet geloven dat iemand zoiets waardevols aan een vreemdeling zou geven. Ik vertelde hem dat ik het niet kon aannemen, speciaal vanwege het verhaal achter het instrument.’ Maar Ingram was ervan overtuigd dat het instrument bij haar in goede handen is.

De snaren moeten nog wel verwisseld worden, want elke gitarist heeft zijn eigen favoriete merk. Van Irin kreeg Ingram haar debuutalbum Forest Paintings. Op de terugweg luisterde hij ernaar. ‘Ze is een heel getalenteerde vrouw.’ Irin denkt dat de gitaar zeker 100 jaar oud is, dat kan ze zien aan de hals. ‘Zo maken ze een gitaar tegenwoordig niet meer.’ (Bron: Bangkok Post Sunday, 30 oktober)

Sanam Luang: ’s nachts verboden toegang

31 oktober – Van 21 tot 4 uur gaat Sanam Luang voortaan dicht, zodat vuilnismannen het terrein kunnen schoonmaken. De maatregel heeft tevens tot doel daklozen te weren die er willen overnachten.

Het regerings monitoring centre heeft verder besloten het nummertjes-systeem te laten varen. Dagelijks zouden 10.000 nummertjes worden uitgegeven, maar wanneer de wachtenden netjes in groepen worden verdeeld, moet het mogelijk zijn dagelijks 30.000 personen toe te laten in de Dusit Maha Prasart Throne Hall waar de urn met het lichaam van de koning staat. Voor ouderen en gehandicapten wordt een speciale rij gevormd.

Minister Suwaphan (PM’s Office), voorzitter van de commissie, zegt dat ook gesproken is over de situatie vanaf 1 november, want dan is het paleis ter bezichtiging weer open voor toeristen. Het ministerie van Toerisme gaat de tourbedrijven en –gidsen informeren over transport en andere zaken.

Bezoekers die uit het land naar BKK komen, wordt geadviseerd te overnachten in een van de centra die de gemeente Bangkok daarvoor heeft geopend.

Motortaxibestuurders die bezoekers gratis naar het Grand Palace willen brengen, dienen zich te registreren bij het Volunteers for Dad centrum. Tot nu toe hebben duizend zich opgegeven, aldus Pongsapat Phanjit, adjunct commandant van het Eerste Legerkorps. (Bron: website Bangkok Post, 30 oktober)

Vorayudh

Het zwarte schaap van de miljardairs familie Yoovidhaya

31 oktober – In 1956 richtte Chaleo Yoovidhaya de TC Pharmaceutical Industries Company Ltd op. De naam schept verwarring want het bedrijf heeft nog nooit één pil geproduceerd. Het begon met een klein bruin flesje, voorzien van een etiket met daarop twee helder-rode gaurs, een Aziatische rundersoort, die elkaar bekampen. In het flesje Krating Daeng, een drankje dat wij kennen als Red Bull, en de familie Yoovidhaya geen windeieren heeft gelegd, want die telt nu elf miljardairs, aldus de vorige week verschenen Bloomberg Billionaires Index.

Bangkok Post omschrijft de familie in haar ironische zondagrubriek The Big Issue met een knipoog naar de naam van het bedrijf als ’10 cures and a disease’. Die ene is het zwarte schaap van de familie, kleinzoon Vorayudh (29), die vier jaar geleden met zijn Ferrari op de Sukhumvit Road een motoragent doodreed en agent plus motor tweehonderd meter meesleurde.

Meneer stopte niet en houdt zich sindsdien verscholen voor justitie. De bevolking weet niet waar hij is. De politie zegt niet te weten waar hij is, alhoewel niemand de politie gelooft. Zelfs de naïeve National Anti-Corruption Commission weet het niet.

Vorayudh YoovidhayaOok gelooft niemand dat de NACC werkelijk onderzoek doet; evenmin gelooft niemand dat de politie abusievelijk fouten heeft gemaakt tijdens haar onderzoek [door de verjaringstermijn wegens overtreding van de maximum snelheid te laten verlopen].

Voor Vorayudh gaat het niet om de vraag ‘Wat gebeurt er met me in de rechtbank?’, schrijft Bangkok Post, maar om: ‘Waar kan ik mij verborgen houden zodat die verdomde kranten mij niet kunnen vinden?’ En voor de bevolking is de belangrijkste vraag ‘Hoeveel?’.

Met tien miljardairs in de familie (vader, ooms enz) weet Vorayudh dat hij over voldoende back-up beschikt, wanneer zijn kapitaal van 35 miljard baht opraakt, terwijl hij op de vlucht is. Voor de familie is nog iets anders van belang. Sinds grootvader Chaleo (†) het bedrijf vormde, was discretie zijn beleid. Chaleo gaf tijdens zijn leven geen enkel interview. En dat geldt ook voor Vorayudh.

Dat is misschien de unieke Achilles hiel die in het spel is. Het zal de familie ongetwijfeld ergeren om Vorayudh op een  voorpagina te zien. Misschien als hij daar vaker op stond, oppert BP, zouden zijn mede-miljardairs en hun echtgenotes en verwanten geneigd zijn hem ervan te overtuigen om recht te zoeken in plaats van zich aan arrogant egoïsme over te geven. (Bron: Bangkok Post, 30 oktober) (Meer over klassejustitie in Thailand op de pagina De zaak Vorayudh)

Spoor en metro: werk aan de winkel

31 oktober – Zo langzamerhand begint er schot te komen in de uitbreiding van het spoorwegnet; aan uitbreiding van het metronetwerk wordt al op enkele plaatsen gewerkt. Dinsdag beslist het kabinet over de aanleg van drie dubbelspoorlijnen ad 55 miljard baht: Lop Buri-Pak Nam Pho (148 km), Nakhon Pathom-Hua Hin (165 km) en Hua Hin-Prachuap Khiri Khan (90 km).

Deze drie vormen de eerste van zeven dubbelspoorlijnen die op het verlanglijstje van de Spoorwegen (SRT) staan. Ze worden versneld uitgevoerd, want premier Prayut gebruikt daarvoor artikel 44 van de interim-grondwet, dat hem deze bevoegdheid geeft. De procedure staat bekend als Fast Track en betekent dat met de aanbestedingsprocedures kan worden begonnen nog voordat de resultaten van de verplichte milieu-effectrapportages bekend zijn.

Het ministerie van Transport stelt Prayut tevens voor om gebruikmakend van dit artikel 111 concessies voor buslijnen in Bangkok te annuleren, maar dit meldde ik al eerder. Tevens vraagt het ministerie toestemming voor de aanschaf van 200 elektrische bussen voor het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok. Oud nieuws net als de volgende alinea.

De MRTA, exploitant van de ondergrondse metro (MRT), vraagt toestemming voor de uitbreiding van de Purple Line (23,6 km), een mix van ondergrondse en verhoogde lijn, die ten zuiden van de hoofdstad Rat Burana met Tao Pun verbindt. (Bron: website Bangkok Post, 30 oktober) (Zie verder de pagina Spoorwegen)

AoT zet vaart achter uitbreidingsplan

31 oktober – Airports of Thailand (AoT), de beheerder van Suvarnabhumi, zet er vaart achter: de derde fase van het uitbreidingsplan voor de zwaar overbelaste luchthaven, die bestaat uit een nieuwe terminal en start/landingsbaan. Volgend jaar wordt de inschrijving geopend.

Voorbereidingen worden getroffen voor de verplichte milieu- en gezondheidseffectrapportage en het opstellen van het programma van eisen. Zodra dat klaar is, begint de inschrijving, vermoedelijk in het vierde kwartaal van volgend jaar.

Door de nieuwe terminal wordt de capaciteit van de luchthaven vergroot naar 90 miljoen passagiers per jaar. De huidige capaciteit van 45 miljoen passagiers wordt al overschreden. De nieuw terminal kost 34,6 miljard baht, de runway 20 miljard baht.

Thans is AoT druk met fase 2, die 50,3 miljard baht kost. De oostkant van de terminal en de parkeergarage worden uitgebreid en er wordt een luchtbrug geconstrueerd naar het zuidelijk deel van de luchthaven. Voorts staat een automatic people mover op het programma [geen details].

Kort nieuws maandag 31 oktober (korter kan niet)

Bangkok Post ziet kans het bericht uit te rekken tot een 1 kolommer over de halve pagina, maar ik houd het kort. Een sleutelfiguur van de verzetsgroep Runda Kumpulan Kecil (RKK) is gisteren in Rueso (Narathiwat) in een vuurgevecht met rangers doodgeschoten. De man had zich met anderen verscholen op de eerste verdieping van een huis in het dorp Bantamang. Drie mannen zijn aangehouden. De man werd gezocht door de politie van Narathiwat en Yala. Zijn groep zou bestaan uit vier tot zes mannen die van plan waren een aanval uit te voeren in Rueso.


 

Dusit Maha Prasat Throne Hall op de eerste openingsdag

Overlijdensnieuws in vogelvlucht 30 oktober

– Drie uur eerder dan aangekondigd ging het paleis gisteren open om bezoekers in gelegenheid te stellen de laatste eer aan hun geliefde monarch te bewijzen. Niet meer voor het portret van de koning, maar voor de urn met zijn lichaam. De regering heeft ook besloten het nummertjessysteem te laten varen. Per keer worden 70 bezoekers toegelaten tot de Dusit Maha Prasat Throne Hall. De opkomst gisteren werd geschat op 20.000, van wie velen de nacht hadden doorgebracht op Sanam Luang. Het Royal Household Bureau deelt foto’s van de koning uit; bij verlaten van de troonhal krijgen de bezoekers balsem.

– Het Royal Household Bureau bekijkt of de openingstijden verlengd kunnen worden. Regeringswoordvoerder Sansern zegt dat niemand zich hoeft te haasten, want de troonhal blijft een lange periode open. Tot wanneer is nog niet bepaald.

– Adjunct-gouverneur Amnuay van Bangkok waarschuwde gisteren de wachtenden voor het paleis om zich netjes te gedragen. Sommige mensen zijn onbehoorlijk gekleed, ze nemen selfies met het Grand Palace als achtergrond en plaatsen die op de social media. ‘Dit is een sombere gebeurtenis. Mensen komen de koning hun laatste eer bewijzen, ze bezoeken geen party om foto’s nemen en ze te laten zien.’

– Het ministerie van Binnenlandse Zaken assisteert rouwenden elders in het land. Elke dag worden uit vijf provincies mensen naar BKK gebracht, uit elke provincie 750 personen per keer. De eerste groep die gisteren arriveerde, kwam uit Kamphaeng Phet. Een van hen was een 12-jarig etnisch Yao meisje in traditionele dracht. Ze vertelde dat de koning had gezorgd voor verschillende projecten in haar dorp, waardoor de mensen waren geholpen.

Uit Thong Pha Phum (Kanchanaburi) vertrokken vrijdag drie mannen te voet. Ze verwachten drie dagen nodig te hebben voor de 200 km naar het paleis. Onderweg kregen ze morele steun van voorbijgangers die hen geld gaven. In Sai Yok sloten tien personen zich bij het drietal aan.

– De Thai Journalists Association in Bangkok hield gisteren een herdenkingsbijeenkomst. Voorzitter Wanchai en mediavertegenwoordigers zongen het volkslied als eerbewijs aan de koning. Er ligt een condoleanceregister ter ondertekening.

Buitengewone VN vergadering– De VN heeft tijdens een buitengewone vergadering enkele minuten stilte in acht genomen. Secretaris-generaal Ban Ki-moon zei zich de koning te herinneren als een visionair en humanitair persoon die zorgde voor stabiliteit in tijden van politieke onrust en spanningen.

Hij prees diens inzet voor duurzame ontwikkeling en vestigde de aandacht op de toekenning van de eerste UN Human Development Lifetime Achievement onderscheiding in 2006 aan de koning. Verder voerden sprekers uit Niger, Koeweit, Georgië, Chili en Engeland het woord.

De Amerikaanse ambasadeur bij de VN zei dat de koning nog steeds herinnerd wordt in zijn geboorteplaats Cambridge (Massachusetts), waar een plein naar hem is vernoemd. Voorzitter Thomson van de Algemene Vergadering zei dat de koning in de hele wereld wordt geëerd vanwege zijn gratie, waardigheid en nederigheid. De Thaise ambassadeur bij de VN sloot de bijeenkomst af.

Scherpe veroordeling van moord op onderwijzeres

30 oktober – Lijkt me nogal overbodig commentaar: Isoc officieren en de NHRC hebben twee opstandelingen veroordeeld omdat ze vrijdag in Mayo (Pattani) een onderwijzeres doodschoten en een andere vrouw verwondden. De vrouwen werden beschoten toen ze op weg waren naar een bijeenkomst waarop kleren zwart werden geverfd.

‘Een ernstige schending van mensenrechten’, noemen woordvoerder Pramote van Isoc Region 4 Forward Command en NHRC-voorzitter What in een verklaring de beschieting.’Ik vraag alle sectoren, met name civiele netwerken, om gezamenlijk deze daad af te wijzen en alle vormen van geweld te veroordelen’, zegt Pramote.

Vermoedelijk worden de verdachten snel aangehouden want er zijn duidelijke camerabeelden van het tweetal op de motorfiets en getuigen hebben gezien hoe ze de vrouwen in hun wagen op de hielen zaten.

Het Vierde Legerkorps en Isoc laten weten de jacht op opstandelingen te intensiveren. Volgens Pramote is samenwerking tussen leger en wetshandhavers de beste strategie om de problemen in het Zuiden op te lossen.

De NHRC verwacht meer gewelddadige aanvallen in het Zuiden en maakt zich zorgen over de veiligheid van mensen in Pattani, Yala en Narathiwat, waar regelmatig aanvallen plaatsvinden. Vooral onderwijzers zijn het doelwit, omdat zij gezien worden als vertegenwoordigers van het (gehate) regime in Bangkok. Sinds 2004 zijn 200 onderwijzers gedood.

Isoc officieren hebben onlangs in Nong Chik (Pattani) een hoeveelheid spullen en wapens in beslag genomen die vermoedelijk door opstandelingen gebruikt zouden worden, zoals circuit boards, gasflessen, M-16 geweren en munitie. Van één geweer is al vastgesteld dat het bij aanvallen is gebruikt.

Bitterzoet afscheid van Sakulthai

30 oktober – Maandag verschijn nummer 3237 van het ‘legendarische’ Sakulthai Weekly Magazine. Een nummer 3238 komt er niet want het tijdschrift houdt op te bestaan ongeveer gelijktijdig met het overlijden van de koning en vanzelfsprekend wordt daar in het laatste nummer veel aandacht aan besteed.

De eerste Sakulthai in 1954Sinds 1954 was Sakulthai een trouwe huisvriend van Thai die van romans houden, want die vormden de ruggengraat van het blad. Het tijdschrift bevatte ooit 18 feuilletons per aflevering, de laatste tijd dertien. Na 62 jaar is het afgelopen: de advertentie-inkomsten liepen terug, net zoals bij veel andere tijdschriften, tegen internet is geen kruid gewassen.

Voor veel auteurs was het blad een springplank. Opvallende publicaties waren Mia Noi door Tomyantee en Mia Luang door Krisna Asoksin  – beide auteurs zijn uitgeroepen tot National Artist. In 1963 staken vier auteurs de koppen bij elkaar om samen de roman Darunee te schrijven, een werkmethode die tegenwoordig populair is in de uitgeverswereld. [Mij niets van bekend]

Lezers kregen de gelegenheid gedichten in te sturen. Ze werden geplaatst in Smosorn Smarn Mitr, een uitgave van 1 pagina die 3 baht kostte en sinds de introductie een steunpilaar van het blad vormde.

Lezers hebben voorgesteld de prijs van het blad te verhogen van 55 naar 100 baht, maar dat wil de huidige hoofdredactrice Nareephob Sawasdirak niet, die de fakkel in 2005 van haar moeder overnam.

Sakulthai hoofdredactrice Nareephob Sawasdirak‘We zijn dankbaar voor hun aanmoediging en steun, maar we willen de last niet op de schouders van onze lezers leggen om in het digitale tijdperk te overleven.

Digitaal publiceren zou doorgaan mogelijk maken, maar de meerheid is ouder dan 30 jaar en die geeft de voorkeur aan de gedrukte versie omdat die meer plezier verschaft. Want hoe lang kun je op een beeldscherm lezen? Hooguit een half uur. Maar een tijdschrift of boek kun je langer lezen. De fysieke factor maakt een verschil.’

En daar kan ik het als oud papieren krantenman alleen maar eens zijn. (Bron: Muse, Bangkok Post, 29 oktober 2016; Muse is de zaterdagbijlage van Bangkok Post. De illustratie links toont de cover van het eerste nummer)

NPL’s nog steeds in de lift

30 oktober – De non-performing loans (NPL’s) van commerciële banken zijn voor het derde achtereenvolgende kwartaal in het derde kwartaal gestegen naar 2,89 procent. In het tweede kwartaal bedroegen ze 2,72 procent. De uitstaande waarde van de benarde leningen steeg van 374 miljard baht naar 394 miljard baht. Eind vorig jaar had 2,55 procent een betalingsachterstand.

De enige NPL’s die niet stegen waren de autofinancieringen, zegt Don Nakornthab, directeur financiële instituten strategie van de centrale bank. Hij wijst erop dat de kwaliteit van leningen wordt beïnvloed door het economisch herstel dat niet over de gehele breedte plaatsvindt.

‘Maar de stabiliteit van commerciële banken is geen bron voor zorgen ondanks de lagere kwaliteit van leningen en de noodzaak winst te maken. De capital adequacy ratio en voorzieningen voor verliezen op leningen blijven stabiel of zijn gestegen.’

Naris Sathapholdeja, vice-president TMB Analytics, verwacht niet dat er een spoedig einde komt aan de stijging van de NPL’s. ‘Ze hebben de neiging om te blijven toenemen.’ (Bron: Bangkok Post, 29 oktober)

Inspectie uitbreiding netwerk op Sanam Luang

Netwerkcapaciteit op Sanam Luang uitgebreid

30 oktober – De netwerkbeheerders hebben de capaciteit van hun netwerken op Sanam Luang en rond het Grand Palace aanzienlijk uitgebreid. DTAC heeft vier voertuigen en veertig kleine cel antennes geplaatst en 44 WiFi hotspots geïnstalleerd. AIS klanten hebben toegang tot AIS Super Wifi, de maatschappij heeft haar capaciteit met signaalwagens vervijfvoudigd. TrueMove heeft vier busjes geplaatst.

DTAC directeur Norling (foto) zegt dat het telefoonverkeer in oktober met 300 procent is toegenomen. De piekuren liggen tussen 12 en 14 uur. Het bedrijf heeft een werkploeg standby staan. (Bron: Bangkok Post, 29 oktober)

Tiener groef een kuil voor een ander, maar…

30 oktober – Een tiener (16) dacht de stiefmoeder van zijn vriendin een loer te kunnen draaien door een Facebook pagina op haar naam aan te maken met lèse majesté inhoud, maar hoe toepasselijk is het gezegde: wie een kuil graaft voor een ander valt er zelf in. Niet de stiefmoeder verdween achter de tralies, maar de knaap, een leerling van een beroepsopleiding in Surat Thani, is aangehouden.

De politie heeft de vrouw en haar nieuwe echtgenoot gehoord. Ze zeiden dat de pagina nep was, mogelijk op initiatief van het meisje, dochter uit het eerste huwelijk van de echtgenoot, om te voorkomen dat de vrouw met haar vader zou trouwen. Het meisje heeft toegegeven problemen met haar stiefmoeder te hebben. Ze had haar vriend gevraagd de FB pagina aan te maken.

De behulpzame vriend wordt vervolgd wegens overtreding van de Computer Crime Act. Of het meisje ook de pineut is, moet nog worden uitgezocht. (Bron: website Bangkok Post, 29 oktober)

Demonstratie in Pichit tegen lage rijstprijs

Boeren wanhopig, rijstprijs gekelderd

30 oktober – De prijs die boeren voor hun paddy (ongepelde rijst) krijgen, is gezakt naar een historisch dieptepunt van de afgelopen tien jaar. Ze krijgen nog maar 5.000 baht voor een ton terwijl ze aan productiekosten iets van 8.000 à 9.000 baht kwijt zijn.

In Pichit trokken boeren zaterdag naar het Provinciehuis om een klacht in te dienen en om hulp te vragen (foto boven) en in Chai Nat hebben boeren hun akker te koop gezet (foto rechts). Boeren in Buri Ram vragen de regering  de prijs op het break-even punt van 10 baht per kilo te brengen,

Rijstvelden te koop uit protest tegen ingezakte prijsDe prijs van 5.000 baht per ton is volgens de molenaars het gevolg van de hoge vochtigheid en onzuiverheid. De boeren kunnen niets anders doen dan akkoord gaan, want ze moeten schulden afbetalen en geld hebben voor de dagelijkse uitgaven, huur van landbouwwerktuigen en schooluitgaven voor hun kinderen. Maar met een dergelijke prijs is dat zo goed als onmogelijk.

Regeringswoordvoerder Sansern zegt dat de regering snel maatregelen gaat nemen. Maandag vergadert het Rice Policy Committee. Over de rijstvelden die in Chai Nat te koop staan, zegt hij dat de akkers eigendom zijn van grondbezitters die hun land niet langer willen verhuren of geen arbeidskrachten kunnen vinden. Premier Prayut adviseert boeren andermaal op andere gewassen over te stappen en ditmaal voegt hij er het advies aan toe coöperaties te vormen.

Wereldwijd zijn de rijstprijzen gedaald omdat voor het seizoen 2016-2017 een recordopbrengst wordt voorspeld, aldus de FAO in haar laatste Rice Price Update. [Dat verbaast me na alle berichten over de droogte te hebben gelezen, niet alleen in Thailand maar ook in andere rijstlanden.]

De International Grains Council stelde in augustus al vast dat de exportprijzen van Thaise rijst scherp gezakt waren. Dit komt door de matige internationale vraag en de toegenomen tweede oogst. Pogingen van de regering om van haar rijstvoorraad af te komen helpen ook al niet, een erfenis van de regering Yingluck vanwege haar vermaledijde hypotheeksysteem voor rijst. (Zie verder de pagina Rijst 3)

De zaak Chuwong: Beslag op gestolen aandelen

30 oktober – Nieuwe ontwikkeling in de zaak Chuwong, de miljardair-aannemer die bij een in scène gezet verkeersongeluk om het leven zou zijn gekomen, maar al eerder vermoord was. De rechtbank heeft beslag gelegd op een aandelenrekening van 65 miljoen baht en vastgoed, eigendom van een caddie, een van de twee verdachten die aandelen van hem hadden weten te bemachtigen.

KrimiEven recapituleren: Chuwong kwam in juni vorig jaar om het leven in de auto van voormalig minister van Handel Banyin, die tegen een boom was gebotst. Banyin, die de auto bestuurde, werd wonder boven wonder slechts licht gewond. Twee aandelentransacties kort voor Chuwong’s overlijden wekten argwaan bij de familie.

Eind van het liedje: Banyin en drie vrouwen (één aandelentransactie verliep via de moeder van een verdachte) zijn aangeklaagd wegens diefstal van Chuwong’s aandelen, en Banyin mag terecht staan voor de moord op Chuwong. In totaal stalen de vrouwen aandelen ter waarde van 228 miljoen baht. Die moeten ze terugbetalen met een rente van 7,5 procent per jaar. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Krimi Chuwong, de aannemer)

Nationale Parken krijgen het druk

30 oktober – De accomodaties in de populaire nationale parken zijn gedurende de vakanties in december en januari al bijna geheel volgeboekt. Het Department of National Parks, Wilidlife and Plant Conservation (DNP) overlegt met betrokken bedrijven hoe de toestroom op te vangen.

Het gaat om een tiental parken, die keurig genoemd worden in het bericht, zoals het bekende Doi Inthanon, Phu Kradueng en Khao Yai [althans bekend voor de vaste lezers van deze nieuwsrubriek].

De DNP verzamelt gegevens over de capaciteit van elk park. Alle parken hebben opdracht gekregen hun toiletten op te knappen. In ontwikkeling is een e-ticket en boekingssysteem voor de toegang tot parken. Dat moet begin volgend jaar in bedrijf zijn. De website die gebruikt kan worden voor het boeken van een accommodatie, ligt plat wegens overbelasting.


 

Overlijdensnieuws 29 oktober

– En nog steeds staat het overlijden van koning Bhumibol centraal op de voorpagina van Bangkok Post. Een kritische opmerking daarover zal wel als majesteitsschennis worden beschouwd, dus laat ik maar achterwege. De strafmaat bij dat vergrijp liegt er niet om en om jaren in Bangkok Hilton te vertoeven trekt me niet.

– Alle openbaarvervoerdiensten zijn opgetrommeld om de tienduizenden Thai naar Bangkok te vervoeren, die de laatste eer aan de koning willen bewijzen: vanaf vandaag in de Dusit Maha Prasat Throne Hall waar de urn met het lichaam van de koning staat.

Telkens worden 70 personen toegelaten [eerder schreef de krant 150]; ze moeten tevoren een nummertje halen. Van de 10.000 die dagelijks naar binnen mogen, komen 3.000 uit het land. Daarvoor zorgt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Personeel van verschillende overheidsdiensten hebben overwerk gemaakt om alles tot in de puntjes te regelen. Op en rond Sanam Luang zijn 3.000 agenten gestationeerd. Het aantal daklozen, die in het gebied hun toevlucht hebben genomen, is opgelopen naar ruim 100. Hen is gevraagd te vertrekken. Straatverkopers is gevraagd zich behoorlijk te gedragen.

– Voor vervoer over water zijn veerboten, passagiersboten en grote privé boten geregeld met een capaciteit van 200 tot 400 personen, in totaal 100.000 personen. Het vervoer is dit weekend gratis. Acht patrouilleboten zorgen voor de veiligheid. Het Marine Department controleert of de boten niet te veel passagiers toelaten, wat eerder in Ayutthaya heeft geleid tot een tragische ramp.

– Voor vervoer over de weg zijn duizend bussen en shuttle bussen ingezet, waaronder 100 bussen eigendom van particuliere exploitanten. Nog eens 100 bussen worden achter de hand gehouden. Ze kunnen bij elkaar 100.000 personen vervoeren.

De Spoorwegen doen een duit in het zakje met extra treinen vanaf Surin, Khon Kaen, Phitsanulok, Chachoengsao, Nakhon Pathom en Thon Buri.

De interprovinciale busvervoerder Transport Co heeft het aantal diensten uitgebreid met 25 procent waardoor nu 300.000 passagiers per dag kunnen worden vervoerd.

– Ook de autoriteiten elders in het land zitten niet stil. In Phuket worden mensen die naar BKK willen komen, geregistreerd. Er zijn vier reisdagen waarvan in totaal 3.000 mensen gebruik kunnen maken.

Vanuit Kalasin vertrokken gisteren zeventien bussen. Vandaag vertrekken zeven bussen uit Khon Kaen. In totaal willen 4.000 personen naar BKK komen.

– De afgelopen veertien dagen hebben 475.000 Thai in het Sahathai Samakom paviljoen de laatste eer bewezen aan de koning, waar een portret van de koning hing en ze een condoleanceregister konden tekenen.

– De Utokapat stichting, die onder patronage van ZM de Koning staat, dringt er bij de bevolking op aan de adviezen van de koning op het gebied van zelfvoorziening te volgen. De koning heeft tijdens zijn actieve leven in tal van dorpen projecten geëntameerd, waarvan het succes is toe te schrijven aan samenwerking van de lokale bevolking, zegt voorzitter Sumet. Elk project is in een bepaald dorp begonnen en daarna uitgebreid naar andere.

Als voorbeeld noemt Sumet een watermanagement project in 603 gemeenschappen bij rivieren. De bewoners hebben er wateropslagplaatsen aangelegd, zodat ze droogte en overstromingen kunnen overleven.

‘Thai moeten de adviezen van de koning volgen, zodat ze op zichzelf kunnen vertrouwen en de regering niet meer tot last zijn’, aldus Sumet tijdens de ondertekening van een Memorandum of Understanding over de uitbreiding van netwerken op het gebied van het beheer van grond, water en bossen in koninklijke projecten. Doel is een betere samenwerking tussen de betrokken diensten.

Vijfdeurs taxi op Suvarnabhumi

Toerisme en taxi’s; wat is een redelijk tarief?

29 oktober – Stel je voor: je komt voor het eerst in Thailand. Na een lange vermoeiende vlucht neem je op Suvarnabhumi een taxi, een vijfdeurs taxi want jullie zijn met zijn vieren en hebben zeven stuks bagage bij je. Een kribbige chauffeur – want hij wacht al drie uur – laadt de bagage in en zegt bij vertrek: Ik ga de meter niet gebruiken, want elke passagier mag maar één stuk bagage bij zich hebben. Omdat je bang bent de taxi uitgezet te worden, ga je akkoord of komt met een tegenbod.

Het komt voor, ik heb het nog nooit meegemaakt, want ik neem de ARL (maar heb dan ook slechts twee stuks bagage). Het komt voor, net zoals het voorkomt dat taxi’s passagiers weigeren op te pikken, wat eveneens verboden is en wat ik vaker meemaak.

Natuurlijk is het verhaal van de chauffeur over één stuk bagage per passagier flauwekul, maar die komt wel voort uit het feit dat vierdeurs en vijfdeurs taxi’s hetzelfde tarief rekenen en dezelfde toeslag van 50 baht. Dat is niet eerlijk want de zwaardere en grotere taxi’s kosten meer aan onderhoud en brandstof.

logo Nopporn Wong-AnanDus waarom komt het Land Transport Department en Airports of Thailand hen niet tegemoet, vraagt BP-redacteur Nopporn Wong-Anan zich af op de opiniepagina van Bangkok Post. Het enige wat het ministerie tot nu toe voor taxichauffeurs heeft gedaan is een tariefsverhoging van 8 procent in 2014 met de belofte van een extra 5 procent indien de klachten over taxi’s afnemen. Nog steeds denkt het ministerie na over die tweede verhoging.

Nopporn vindt dat de Grab taxi’s het beter doen, die rekenen een toeslag van 150 baht, wat een win-win situatie oplevert. De bestuurder krijgt een behoorlijke prijs, de passagiers worden niet voor een verrassing gesteld. Maar het ministerie wil niet verder gaan dan een toeslag van 60 baht (gewone taxi’s) en 90 baht (grote taxi’s). ’t Is een beginnetje, maar of de chauffeurs nu wel tevreden zijn, zal nog moeten blijken. (Bron: Bangkok Post, 28 oktober)

Hom Mali sterk in prijs gedaald

29 oktober – Boeren die Hom Mali verbouwen en eigen rijstschuren hebben, dringen er bij de regering op aan het zogeheten rice barn pledging scheme snel in werking te stellen. Het hypotheeksysteem stelt hen in staat de verkoop van Hom Mali uit te stellen om een verdere scherpe prijsdaling te voorkomen.

De hypotheek wordt afgesloten bij de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives, die daarvoor 9,98 miljard baht heeft uitgetrokken. De bank betaalt 11.700 baht per ton Hom Mali en kleefrijst plus een tarief voor opslag van 1.500 baht per ton.

Donderdag zakte de prijs van Hom Mali, het paradepaardje van de Thaise rijst, naar 9.500 baht per ton, het laagste niveau in 10 jaar. De lage prijs was deels het gevolg van de relatieve lage prijs die rijstexporteurs boden: 15.800 à 16.600 per ton gepelde rijst tegen normaal minimaal 20.000 baht.

De president van de Thai Rice Exporters Association schrijft de lage prijs toe aan de matige kwaliteit van de rijst die nu beschikbaar is. Het vochtigheidsgehalte bedraagt 30 procent.

De rijstexporteurs hebben gehoor gegeven aan het verzoek van de regering om de prijs te beheersen door 200.000 ton Hom Mali te kopen en die in november en december op te slaan. Dan begint de nieuwe oogst op de markt te komen. De exporteurs hebben de regering om financiële steun gevraagd voor de rentebetalingen en opslagkosten.

Eerder besloot de regering de verkoop van rijst uit eigen voorraad (opgebouwd tijdens het controversiële hypotheeksysteem voor rijst van de regering Yingluck) op te schorten om de binnenlandse prijzen niet te verstoren. (Bron: Bangkok Post, 28 oktober) (Zie verder de pagina Rijst 3)

Cyberwetgeving gaat de ‘inspraak’ in

29 oktober – De eerste openbare hoorzitting over de controversiële cybersecurity en data privacy wetsontwerpen wordt in december gehouden na een vertraging van bijna zes maanden. Het gehele proces van hoorzittingen neemt naar verwachting een jaar in beslag. De twee wetsontwerpen worden in 2017 van kracht.

Maar daar zal nog wel een fiks robbertje over gevochten worden, want critici maken zich zorgen over de privacy en bescherming van data. Minister Prajin, die tijdelijk de leiding heeft over het nieuwe ministerie van Digital Economy and Society, erkent dat de wetsvoorstellen nauwgezet gevolgd worden door critici.

Ze maken zich zorgen over de voordelen van het gebruik van de digitale service, e-business en overheidsmaatregelen voor de bescherming van data.’De regering zal haar best doen’, belooft Prajin, ‘om het openbaar belang te dienen.’

In totaal zijn er acht wetsvoorstellen met betrekking tot de digitale economie. Slechts één is van kracht en dat heeft betrekking op de instelling van het nieuwe ministerie. Het wetsvoorstel ter promotie van de digitale economie gaat deze maand naar het parlement en wordt naar verwachting tegen het eind van het jaar van kracht. Het voorziet in de vorming van een National Economy and Society Development commissie en dito fonds.

Het nieuwe wetsvoorstel voor telecomwaakhond NBTC wordt momenteel herzien door een parlementscommissie en wordt daarna in stemming gebracht.

Over de gewijzigde (en gevreesde) Computer Crime Act (CCA) heeft een eerste hoorzitting plaatsgevonden, de tweede wordt volgende maand gehouden. Critici vinden de definitie van het begrip ‘overtredingen’ te vaag en te ruim, wat kan leiden tot misbruik.

Dat is overigens nu al het geval want de wet wordt misbruikt om verdedigers van mensenrechten de mond te snoeren en de vrijheid van meningsuiting aan banden te leggen. In het huidige voorstel is dit probleem niet opgelost ondanks herhaalde oproepen van Amnesty International en het Thai Netizen Network. (Bron: Bangkok Post, 28 oktober)

Illustrator geeft tekeningen weg

‘Samen zijn we sterker’

29 oktober – Het is hartverwarmend om te zien dat het overlijden van ZM Koning Bhumibol het beste in zijn volk heeft los gemaakt, schrijft Guru, het vrijdagmagazine van Bangkok Post. Het doorgaans tegendraadse zusje van de krant, maar deze keer dus niet, vroeg zes mensen wat hen bewogen heeft hun diensten aan te bieden.

Ze maken gratis zwarte linten, delen gratis zwarte T-shirts uit, maken gratis foto’s, maken tekeningen en geven die weg (foto) en helpen bij het schoonmaken van de omgeving van het Grand Palace.

Een opvallende verschijning is een jonge knaap, verkleed als Batman, die met een groep vrienden normaal in kindertehuizen voedsel uitdeelt, en nu kinderen op Sanam Luang een hart onder de riem steekt.

‘Onze aanwezigheid moet mensen een ogenblik helpen hun verdriet te vergeten en te lachen. Er zijn veel kinderen die hier met hun ouders komen. Ze begrijpen misschien niet helemaal waarom hun ouders zo triest zijn. Ik hoop dat we hen een klein beetje verlichting kunnen bieden.’

Een foto van de jongen en een verklede groepsgenoot staat wel in Guru, maar ontbreekt op de website. Dat zal wel een reden hebben. (Bron: Guru, Bangkok Post, 28 oktober)

DMS gaat jodiumtekort bij kinderen te lijf

29 oktober – Het tekort aan jodium bij Thaise kinderen blijft een belangrijk gezondheidsprobleem, zegt directeur-generaal Sukhum van het Department of Medical Sciences (DMS). Dit is gebleken uit onderzoek van pasgeboren baby’s. Het DMS heeft een lange-termijnplan gemaakt voor de periode 2016-2021, dat voorziet in controles, preventie, research en tests op voedsel en urine.

Het DMS is al bezig met enkele activiteiten die tot doel hebben het probleem aan te pakken, want het tekort schaadt de intelligentie van kinderen.  Zo worden zwangere vrouwen in de gaten gehouden en het hormoon niveau van pasgeboren baby’s wordt gemeten, wat een indicatie is van het jodiumniveau.

Het DMS richt zich met name op kinderen in Udon Thani en Nong Khai. Geprobeerd wordt het gebruik van jodium bij de voedselproductie te bevorderen. De boeren worden gestimuleerd groentes te telen die rijk aan jodium zijn, en meer eieren te produceren. Ze sproeien een oplossing van potassium iodate over hun planten en voegen het toe aan kippenvoer en gefermenteerde vis (pla ra), dat het belangrijkste ingrediënt van veel gerechten in het Noordoosten is. (Zie verder pagina Gezondheidszorg)

Politiehervormingen alleen bij forensisch onderzoek

29 oktober – De hoognodige hervormingen van het politiekorps, de meest corrupte overheidsdienst, blijft beperkt tot hervormingen bij forensische onderzoeken teneinde de vervolging van criminelen te verbeteren. Gisteren overlegden vertegenwoordigers van het ministerie van Justitie en de Royal Thai Police over de gewenste veranderingen.

De hervormingen sluiten aan bij artikel 258 van de nieuwe grondwet, dat hervormingen op het gebied van de rechtspraak, politiek, nationaal beleid, onderwijs en economie vereist.

Permanent secretaris Charnchao van Justitie zegt dat de hervormingen tot doel hebben het vertrouwen van de bevolking in de opsporing te vergroten. De nieuwe grondwet vereist ook de vorming van een hervormingscommissie bij de politie.

Artikel 258 benadrukt het belang van forensisch onderzoek als onderdeel van het politiewerk, zegt directeur Wallop van het Office of Justice Affairs. Daarom is het voor de politie noodzakelijk om de omvang van haar werk in termen van forensische procedures te bepalen.

Forensisch onderzoek beperkt zich niet tot het gebruik van vingerafdrukken, maar bestrijkt een breed terrein van bewijs in strafzaken en financiële en bijzondere misdrijven. Hervormingen zijn te verwachten op het gebied van procedures, personeel, uitrusting en budgetten. Eind volgende maand wordt doorgepraat over de hervormingen.

Botsing Watthana Nakhon (Sa Kaeo)

Kort nieuws zaterdag 29 oktober

– Bij een aanrijding in Watthana Nakhon (Sa Kaeo) tussen een busje en een pickup truck zijn donderdag vijf ouderen om het leven gekomen en vijftien personen gewond geraakt. De voertuigen botsten op een kruising tegen elkaar. Volgens ooggetuigen botste de pickup truck waarvan de laadbak vol met personen uit Buri Ram zat, tegen het busje bij een inhaalmanoeuvre. De pickup truck was voor een begrafenis op weg naar een tempel, 20 km vanaf de plaats waar het ongeluk gebeurde.

– Vrachtvervoerders dringen er bij het ministerie van Transport op aan een eind te maken aan de verkeerscongestie in het containerdepot van Lat Krabang, want daardoor nemen de vervoerskosten toe.

Het hoofd van de Land Transport Federation of Thailand, Thongyu Khongkant, heeft dat verzoek gisteren overgebracht aan staatssecretaris Ormsin. Ze zijn het eens geworden over een gezamenlijke commissie om de problemen aan te pakken. Binnen een maand moet die met voorstellen komen.

Volgende week praat Ormsin met de SRT, eigenaar van het depot, het Department of Highways en Land Transport Department over de problemen, waarna een onderzoek in het gebied volgt.

Thongyu zegt dat het probleem al 10 jaar bestaat. Vrachtwagens met containers hebben 6 tot 10 uur nodig om het depot in te komen en weer te verlaten. Veel vracht wordt daardoor per spoor aangevoerd naar de haven van Laem Chabang. De meerkosten schat Thongyu op 300 à 400 miljoen baht per jaar voor brandstof en 4 à 5 miljard baht aan gemiste kansen. De Federatie heeft enkele voorstellen ter verbetering gedaan, maar dat geloof ik wel.

– Het ministerie van Transport nodigt investeerders uit voor de aanleg van elf commerciële zones langs twee snelwegen die in aanleg zijn: Bang Yai-Kanchanaburi (98 km) en Bang Pa-in-Nakhon Ratchasima (196 km). Die zones bestaan uit parkeerterreinen, restaurants, benzinestations en openbare parken. Wanneer de aanbestedingsprocedures zijn afgerond, duurt het nog twee jaar voordat ze in bedrijf komen.

Gisteren is een openbare hoorzitting over de projecten gehouden. Het Highways Department hoopt dat de verwachte revenuen van de zones bedrijven zal lokken om te investeren, zodat de staatskas wordt ontzien. Volgens een adviseur van de PPP-commissie (public-private partnership) is de particuliere sector beter geschikt dan de overheid voor het beheer.

Het Highways Department denkt respectievelijk 260 miljoen baht en 460 miljoen baht te kunnen verdienen aan de zones. Aan een winstdeling met de geselecteerde bedrijven wordt gewerkt.

Drive-by shooting Pattani– Bij een drive-by shooting, zoals dat zo lekker compact in het Engels heet [beschieting door duo-passagier van een motorfietser), in Mayo (Pattani) is een onderwijzeres om het leven gekomen en een andere vrouw gewond. Ze werden 50 meter voor het Mayo Informal Education kantoor beschoten. Beiden waren op weg om te helpen bij het zwart verven van kleding. Van de booswichten zijn duidelijke camerabeelden beschikbaar. In de buurt van de plaats delict werd een vel papier gevonden met de tekst ‘For you who killed Melayu people’.

– Uiterlijk maandag moeten de twaalf illegale verkopers van zeebanket op de drukke Bali Hai pier in Pattaya hun biezen hebben gepakt. Gisteren inspecteerden soldaten het gebied. Niemand verzette zich tegen de verhuizing. De NCPO (junta) gaat ook grote schoonmaak houden langs de voetpaden en in openbare gebieden. Eerder is al bekend gemaakt dat speedboten en trailers moeten verhuizen (zie de homepagina).

– In een gezamenlijke operatie van 250 politieagenten, ambtenaren van het Northern Border Narcotics Suppression Centre, grenspolitie en soldaten zijn in Chiang Mai 57 locaties doorzocht op drugs en illegale voorwerpen. Zo’n twee miljard baht aan bezittingen, naar verluidt eigendom van het netwerk van drugsbaron Lao Ta Saenlee, is in beslag genomen. De buit bestond uit honderd grondaktes, 25 voertuigen en een koffieplantage. De ‘baron’ werd eerder deze maand aangehouden wegens banden met buitenlandse drugssyndicaten; ook werden veertien medewerkers van hem aangehouden.

– Het parlement (officieel National Legislative Assemby geheten; het is immers niet gekozen maar benoemd) begint een impeachment procedure tegen een voormalig parlementslid van Pheu Thai die in 2013 tijdens een zitting van het toenmalige parlement stemkaarten van afwezige collega’s gebruikte en dat is in strijd met het reglement van orde. Een videoclip dient als bewijs. Personeel van het Huis van Afgevaardigden beweert daarentegen dat de man slechts één stemkaart had gekregen.

De NACC moet nog uitzoeken van wie de besmette kaarten waren. Ze heeft al wel de zaak aanhangig gemaakt bij het OM met het verzoek de man te laten vervolgen door de afdeling Political Office-Holders van het hooggerechtshof. Indien het hof hem schuldig acht kan hij een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar krijgen. De smoezen van de parlementariër laat ik maar onvermeld.

– De Kiesraad wil civiele netwerken en publieke organisaties toestaan te helpen bij zijn werk, met name bij de controle van de verkiezingen ter voorkoming van verkiezingsfraude. Volgens de huidige regels heeft alleen de Kiesraad het toezicht op de verkiezingen.

De Kiesraad werkt ook aan een regeling om de activiteiten van plaatselijke centra te stimuleren, die opgezet zijn om de democratie in 7.428 tambons te bevorderen. De leden van die centra krijgen een training in verkiezings administratie en gaan in stembureaus als manager aan het werk.

Voorts heeft de Kiesraad een plan gemaakt om de bevolking voor te lichten over en aan te moedigen een bijdrage te leveren aan een democratische samenleving. De bestaande netwerken van padvinders, universiteits studenten en vrijwilligers worden versterkt. Die krijgen ook een taak bij het toezicht op de verkiezingen. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)


 

Mrigadayavan Palace
Thailand heeft veel moois te bieden. Een paleis om niet vergeten is het Mrigadayavan paleis in Phetchabun ten zuiden van Cha-Am. Het is 399 meter lang en bestaat uit zestien gebouwen, die met loopbruggen en 23 trappen met elkaar verbonden zijn.
Koning Rama VI (1910-1925) gaf opdracht voor de bouw van dit zomerpaleis. De vorst was reumatisch en de frisse zeewind werd goed voor zijn gezondheid geacht. Maar erg lang heeft hij er niet gewoond: drie maanden in 1924 en twee maanden in 1925.
Klik hier voor het artikel A palace to remember.


 

Overlijdensnieuws in vogelvlucht 28 oktober

– Het regerings vredescommandocentrum [?] heeft besloten vanaf morgen elke dag 10.000 bezoekers toe te laten tot de Dusit Maha Prasat Throne Hall, aldus adjunct-gouverneur Amnuay van Bangkok. De troonzaal, waar de urn met het lichaam van de koning staat, is weer beschikbaar nu de royal merit-making ceremonies van 15 dagen zijn afgelopen.

Bezoekers dienen een nummertje te halen in Wat Maha That Yuwarat Rangsarit bij het paleis. Ze worden in groepjes van 150 toegelaten. De autoriteiten bekijken nog of het aantal vergroot kan worden.

De wachtenden dienen zich te verzamelen in tenten die buiten de tempel staan en ruimte bieden aan 20.000 personen.

– De bewaking rond Sanam Luang is versterkt met agenten bovenop gebouwen in de buurt. Vanaf morgen zorgen 3.000 agenten voor de veiligheid van de rouwenden en een vlotte gang van zaken. Hoofdcommissaris Chakthip zegt dat 1.300 CCTV camera’s volledig werkzaam zijn. Hij stelt voor dat mensen hun nummertje via internet kunnen aanvragen.

– Legercommandant Chalermchai heeft alle legerkampen bevolen rustplaatsen in te richten voor mensen die naar Bangkok reizen. Ze werken daarbij samen met functionarissen van lokale besturen. Op alle rustplaatsen is parkeerruimte en passanten krijgen er voedsel en water. Er zijn toiletten en er kan medische hulp worden verleend. In en buiten Bangkok fungeren Impact Arena Muang Thong Thani (een beurscomplex) en Buddha Monthon in Nakhon Pathom als verzamelplaats. Vandaar rijden shuttle bussen.

– Laat ik het maar een ordedienst noemen. Vanaf morgen houden 200 defensiestudenten, kadetten en student-verplegers en studenten medicijnen van de strijdmachten de rouwenden in de gaten. Ze moeten ervoor zorgen dat ze zich passend gedragen.

Bezoek Bhumibol aan VN in 1967– De VN houdt vrijdagavond (Thaise tijd) een buitengewone vergadering van 15 minuten ter nagedachtenis aan koning Bhumibol. Als laatste voert Virachai Plasai, de Thaise ambassadeur bij de VN, het woord. De overige sprekers zijn nog niet bekend. De vergadering wordt live uitgezonden op de webcast van de VN. (Bron: website)

Inmiddels zijn de sprekers bekend. Als eerste spreekt de voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN. Daarna volgen de voorzitters van de vijf regio’s en de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, aldus de krant vanochtend. Op de foto Bhumibol bij zijn bezoek aan de VN in 1967.

– Alle voorgaande berichten zijn gebundeld op de pagina Koning Bhumibol.

Akara wil een maandje extra goud delven

28 oktober – Akara Resources Plc wil een maand extra goud delven in de controversiële Chatree goudmijn in Phichit, de mijn die eind dit jaar dicht moet op last van de regering. Akara zegt dat er meer goud te halen is en heeft blijkbaar aan een maand genoeg.

Het besluit van de regering is ingegeven door protesten* van omwonenden die klagen dat hun gezondheid wordt geschaad door de mijn en dat de mijn het milieu verontreinigt, een claim die wordt bestreden door het bedrijf.

De zaak ligt gecompliceerd want Akara heeft zeven concessies, die pas in 2028 aflopen. In mei kreeg het bedrijf te horen dat het afgelopen was met de goudmijnbouw in Thailand, maar het mocht wel doorgaan met de verwerking van al gedolven erts. Voor de verlenging is toestemming gevraagd aan het Primary Industries and Mines Department.

Vorig jaar maakte het bedrijf een verlies van 2 miljard baht, dit jaar wordt een hoger verlies verwacht. Het verlies bij sluiting van de mijn is begroot op 39 miljard baht. Crediteuren maken zich zorgen daar gebouwen, land en ander vermogen als onderpand zijn ingebracht.

Akara is eigendom van het Australische bedrijf Kingsgate, onlangs in het nieuws omdat een bedrijf in Singapore 50,1 procent van de aandelen wil overnemen tegen betaling van 4,2 Australische cent per aandeel bij een koers van 41 cent toen de handel werd stilgelegd. (Bron: Bangkok Post, 27 oktober)

* Of dat de werkelijk reden is, betwijfel ik. De Thaise overheid walst in het algemeen over de belangen van gewone mensen heen. Aannemelijker lijkt me dat het land nauwelijks of niet profiteert van de mijn.

Erawan Shrine 2

Commentaar: Berechting Uighur neigt naar smerig spel

28 oktober – Op het eerste gezicht lijkt er smerig spel gespeeld te worden in de berechting van de twee Uighur-Chinezen die worden verdacht van de bomaanslag* bij de Erawan Shrine, vorig jaar augustus. Dinsdag kregen ze in de militaire rechtbank van Bangkok te horen dat het niet gelukt was een tolk te vinden. Het was de tweede keer dat de rechtszaak werd uitgesteld want de vorige keer in september konden de verdachten de tolk niet verstaan omdat ze Uzbek sprak.

In het hoofdredactioneel commentaar van donderdag verwondert Bangkok Post zich – om het mild te zeggen – over de gang van zaken. De zaak ligt gevoelig want de overheid wil geen verband leggen tussen de bomaanslag en de deportatie van 92 Uighur vluchtelingen in juli vorig jaar naar China. Navrant want ze hadden China ontvlucht omdat ze daar onderdrukt worden.

Critici leggen dat verband wel, maar de regering houdt stug vol dat de aanslag een wraakactie was van een bende paspoortvervalsers waarvan de leden kwaad waren dat de politie hen op de hielen zat. Die verklaring wordt ingegeven door de angst dat het toerisme geschaad zou worden wanneer de regering het woord terrorisme in de mond neemt. Een uiteraard onterechte angst gezien de bomaanslagen in Europese steden.

Beide verdachten hebben onschuldig gepleit. Eén zegt tijdens zijn verhoor mishandeld te zijn, een beschuldiging waar de regering geen onderzoek naar heeft laten doen. Mensrechtengroepen hebben ook tevergeefs aangedrongen op behandeling van de zaak door een civiele rechtbank.

En dan is er de vertaalkwestie. Er zijn berichten dat de rechtbank geweigerd heeft een tolk te rekruteren uit het World Uighur Congress, een in München gevestigde groep die streeft naar onafhankelijkheid voor het gebied in China waar de Uighur wonen (Xinjiang).

In plaats daarvan zouden de autoriteiten de instructie hebben gekregen contact op te nemen met de Chinese ambassade voor een tolk Uighur-Engels of Mandarijn-Thai, omdat beiden een Chinees paspoort hebben.

Bangkok Post schrijft: De regering moet zorgvuldig nadenken als ze China een rol wil geven in de zaak. Met Chinese vertegenwoordiging wordt de zaak ingewikkelder gemaakt, in aanmerking genomen de bestaande etnische conflicten tussen Beijing en de etnische moslim minderheid.

De krant dringt aan op een eerlijk en transparant proces. De beste optie is om hulp te vragen aan internationale organisaties die een garantie vormen voor onpartijdigheid. De verdachten verdienen een eerlijk proces met een transparante voortgang die voorkomt dat de zaak wordt gepolitiseerd. (Bron: Bangkok Post, 27 oktober) (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Bomaanslag Ratchaprasong)

* Bij de aanslag kwamen 20 personen, voornamelijk Chinezen, om het leven en raakten 130 personen gewond. Ze vond plaats op een maandag, wanneer de verkopers van guirlandes er niet staan en er weinig Thaise bezoekers zijn. Dit wijst erop dat de aanslag doelbewust was gericht op Chinezen, hetgeen de verklaring van een wraakactie wegens de deportatie des te aannemelijker maakt.

Export: Misschien kan de vlag uit

28 oktober – Misschien dat de export dit jaar toch niet in de min eindigt, want evenals in augustus nam de export vorige maand toe. Het ministerie van Handel maakte woensdag bekend dat de export in september met 3,4 procent op jaarbasis is gestegen naar US$ 19,5 miljard (683 miljard baht), het hoogste percentage in 2 jaar. De krimp over de eerste negen maanden van het jaar bedraagt nu nog maar 0,65 procent op jaarbasis en dat gaat de goede kant op.

Naar alle exportmarkten nam de export toe, met uitzondering van het Midden-Oosten dat 18,9 procent minder importeerde. De export naar de ‘volwassen’ markten (VS, EU, Japan) steeg met 7 procent, de export naar de dynamische markten (Asean, China, Zuid-Afrika, Hong Kong, Zuid-Korea en Taiwan) ging 3,7 procent omhoog.

Voor het eerst in zeven maanden nam de export van landbouwproducten en producten van agrobedrijven toe dankzij de grotere export van rijst, fruit en diepvries garnalen. De export van industriële producten steeg voor de tweede achtereenvolgende maand, voornamelijk dankzij semi-geleiders , diodes, auto’s, auto-onderdelen en chemicaliën.

De import lag in september 5,6 procent boven die van september 2015, maar bleef wel in de rode cijfers met een teruggang van 7,3 procent op jaarbasis. Het handelsoverschot kwam uit op $ 17,93 miljard.

Volgens adjunct-directeur Pimchanok van het Trade Policy and Strategy Bureau zal de export ook in het vierde kwartaal toenemen zodat de door vele partijen voorspelde krimp van 2 procent wordt gelogenstraft.  Hij hoopt uit te komen op een groei van 0,3 procent. (Bron: Bangkok Post, 27 oktober)

SME Bank krabbelt omhoog

28 oktober – De Small and Medium Enterprise Development Bank of Thailand (SME Bank) hoopt dit jaar verlost te zijn van de curatele door de State Enterprises Policy Commission en net als de andere staatsbanken onder de supervisie te komen van het ministerie van Financiën.

De bank maakte dit jaar tot eind september een record nettowinst van 1,4 miljard baht terwijl de NPL’s (non-performing loans) 18 miljard baht bedragen. De bank voldoet daarmee aan de eisen die de commissie heeft gesteld en kan geschrapt worden op de lijst van noodlijdende staatsbedrijven.

De SME Bank is een van de zeven staatsbedrijven die van de commissie de opdracht hebben gekregen hun balans in orde te brengen. En dat lijkt te gebeuren bij de SME Bank die in 2012 een gigantisch nettoverlies van 4,03 miljard baht maakte. Maar sinds 2013 gaat het beter. Waarom vermeldt het bericht niet, maar van voorgaande berichten meen ik mij te herinneren dat het mes is gezet in het veel te hoge aantal NPL’s.

Andere bedrijven die door de commissie worden gevolgd zijn onder andere Thai Airways International, de State Railways of Thailand, de Bangkok Mass Transit Authority (openbaarvervoerbedrijf van Bangkok) en de Islamic Bank of Thailand. Ik heb er op deze plaats vaak over geschreven.

THAI heeft onder andere routes geschrapt en de vliegtuigvloot gesaneerd; de Spoorwegen hopen middels grondverkopen uit de rode cijfers te komen en de BMTA vernieuwt haar wagenpark met elektrisch aangedreven bussen. (Bron: Bangkok Post, 27 oktober)

Zieke, door de koning geplante boom bij Siriraj

Redding voor zieke, door koning geplante boom

28 oktober – Het RFD heeft een team arboristen naar het Siriraj ziekenhuis gestuurd om een boom te redden die in 2011 door de koning is geplant en staat te verpieteren. Bhumibol plantte toen twee sri trang bomen (Jacaranda mimosifolia), waarvan de andere nog gezond is. De bomen staan bij het 100th Anniversary Pavilion van het ziekenhuis. De sukkelende boom begon op 8 september bladeren te verliezen.

RFD adjunct-hoofd Pralong heeft bij een inspectie van de boom geconstateerd dat de stam nog groen is, waaruit hij de hoop put dat de boom nog leeft. ‘Zijn systeem voor het vervoer van voedsel en water werkt nog. We gaan ons best doen om de boom de komende 15 tot 30 dagen te genezen.’

De arboristen hebben de grond rond de boom vervangen door nieuwe grond, gemengd met zand en organisch materiaal om vocht te absorberen. Later wordt kunstmest toegevoegd met vitamine B1. De dode takken worden verwijderd en de boom wordt met een schimmelbestrijder bewerkt. In de stam is supplementair voedsel geïnjecteerd, zodat het onmiddellijk kan worden opgenomen. Een groot plastic vel dient ter bescherming tegen het zonlicht. Verder is een systeem geïnstalleerd om water aan de boom te onttrekken.

Ministerie van Transport zet BMTA buiten spel

28 oktober – Het ministerie van Transport wil dat 111 concessies van particuliere busvervoerders worden geschrapt. Het stelt voor dat premier Prayut daarvoor gebruik maakt van zijn speciale bevoegdheid conform artikel 44 van de interim-grondwet.

Het verlenen van concessies, nu in handen van het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA), wordt overgenomen door het Land Transport Department (LTD). De BMTA krijgt de status van een particuliere vervoerder, zodat het zijn monopoliepositie verliest [als ik het goed begrijp]. De concessiehouders met een concessie die over drie tot vijf jaar afloopt, mogen tot eind 2018 hun bedrijf voortzetten.

Wanneer een en ander staat te gebeuren is nog niet bekend. In ieder geval moeten de minister en premier Prayut nog hun goedkeuring verlenen aan het voorstel.

Adjunct permanent secretaris van het ministerie Darun zegt dat het annuleren van de concessies de mogelijkheid van eerlijker concurrentie schept tussen de potentiële exploitanten die moeten strijden voor een nieuwe concessie. Het ministerie denkt naleving van regels strikter te kunnen afdwingen, met name op het gebied van tarieven en punctualiteit.

Het ministerie wil beginnen met een proef op de buslijnen 113 en 115, waarvan de concessies al zijn verlopen.

Kort nieuws vrijdag 28 oktober

– Het is een bekende misvatting, ook in Nederland, dat kleine scholen slechter onderwijs bieden dan grote scholen omdat die over meer materialen beschikken. Maar in Thailand geloven ze er nog in, behalve dan prinses Sirindhorn die zich zorgen maakt over de voorgenomen fusie van 10.000 scholen. Verstandig mens, mijn favoriete prinses.

Volgens minister Dapong (Onderwijs) zijn de meeste lokale besturen, die toestemming moeten verlenen voor het samenvoegen van scholen, voorstander van de operatie, waarover al jaren gesproken wordt. De schoolhoofden van de kleine scholen die overbodig worden, komen als eersten in aanmerking bij vacatures en behouden hun salaris en toelagen. Dapong zegt dat in het tweede semester van het schooljaar wordt begonnen met 286 scholen.

Het bericht vermeldt het niet, maar de sluiting van kleine scholen betekent dat leerlingen te maken krijgen met een langere reisafstand. Hoe dat opgelost wordt, lees ik ook niet. (Zie verder de pagina Onderwijs)

Meechai met ontwerp-grondwet– De grondwetcommissie (CDC) gaat in de preambule van de grondwet een stippellijntje plaatsen op de plaats waar normaal de naam van de koning staat. Dat zal wel moeten want Thailand heeft momenteel geen koning omdat de kroonprins zijn benoeming in beraad houdt. Hij zegt tijd nodig te hebben om te rouwen. [Maar reken maar dat dit niet de echte reden is.]

Wanneer de nieuwe koning de troon bestijgt, is het de taak van het Prime Minister’s Office om de stippeltjes te vervangen door zijn naam.

De regering heeft tot 9 november de tijd om de ontwerp-grondwet voor koninklijke goedkeuring te overleggen, wat in dit geval door regent pro tempore Prem Tinsulanonda kan gebeuren, die de koninklijke taken waarneemt. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2 en Verkiezingsnieuws 2)

Op de foto CDC-voorzitter Meechai met zijn kindje, dat nu weer onder het mes moet.

– Thailand en Cambodja gaan samen beschermde gebieden en de biodiversiteit in bossen langs de grens van 817 kilometer beheren. Beide landen hebben dat afgesproken in een Memorandum of Understanding.

Volgens DNP directeur-generaal Thanya maken beide landen zich zorgen over ontbossing en de handel in dieren, die in het wild leven. Door de ontbossing zijn veel dieren vertrokken waardoor boeren langs de grens gedupeerd worden [hoezo?].

De samenwerking richt zich op drie clusters. Cambodja heeft voor een ander bos en een reservaat een model ontworpen om dieren te beschermen en er te patrouilleren. Cambodja is geïnteresseerd in Thailand’s benadering van beschermde gebieden. Het land beschikt over slechts 1.200 boswachters en wil weten hoe boswachters te rekruteren en hen te trainen. Het DNP gaat in februari in Cambodja een kijkje nemen.

– De studie van de Thaise taal door jonge Koreanen heeft bijgedragen aan versterking van de culturele en economische banden tussen Thailand en Zuid-Korea. Dit zei de Thaise ambassadeur Sarun in Seoul tijdens een internationale conferentie ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Department of Thai aan de Hankook University of Foreign Studies. Taal heeft als brug tussen de twee volken gefungeerd, met name omdat de sociale en economische banden tussen de naties toenemen.

Twaalf Thaise universiteiten hebben banden met drie universiteiten in Zuid-Korea, behalve Hankook ook de HKFS Global Campus Yongin (sinds 1983) en de Busan University (1982). De Prince of Songkhla University was de eerste Thaise universiteit met Koreaans als hoofdvak en de Burapha University had als eerste een Koreaans studiecentrum.

– De stuwmeren Pasak Chonlasit en Kwai Noi Bamrung in de Central Plains zijn vol, zegt het RID. Ze hebben hun maximum capaciteit bereikt en bevatten voldoende water om de provincies in het stroomgebied van de Chao Phraya volgend jaar in het droge seizoen van water te voorzien. De grotere stuwmeren Bhumibol en Sirikit staan respectievelijk voor 50 en 80 procent vol.

De Chao Phraya dam in Chai Nat heeft een instroom van 1.582 kubieke meter per seconde en een uitstroom van 1.165. Het waterpeil benedenstrooms keert in enkele districten in Chai Nat, Sin Buri en Ang Thong terug naar normaal.

Het RID gaat meer water uit de Tha Chin rivier naar zee afvoeren om de overstromingen in twee districten in Ang Thong en Ayutthaya te verlichten. Ook wordt meer water afgevoerd uit het Chai Nat-Pasak kanaal , waardoor meer water naar de oostelijke regio stroomt en het waterpeil in de provincies langs de Chao Phraya zakt.

– Het Marine Department opent volgende maand de intekening op de aanleg van vier havens in Trat, Prachuap Khiri Khan, Ayutthaya en Nakhon Phanom. Het verwacht dat het vrachtvervoer over water daardoor in 2021 met 15 procent in waarde is toegenomen. De winnende bedrijven mogen de havens maximaal 10 jaar beheren. Vergeleken met commerciële havens betalen ze een lagere bijdrage aan de regering. In de afgelopen jaren zijn enkele havens door particuliere exploitanten noodgedwongen gesloten door de hoge kosten.

– Het onlangs gevormde speciale regeringsteam dat onder leiding van staatssecretaris Udomdej (Defensie) het geweld in het Zuiden wil beteugelen, heeft gisteren met overheidsdiensten overlegd over een operationeel plan dat het aantal aanvallen en gewonden moet terugdringen.

Het team wil zich richten op openbare veiligheid, rechtspraak, rehabilitatie van slachtoffers, bevordering van onderwijs en culturele diversiteit, ontwikkeling van vakmanschap en verbetering van de levenskwaliteit.

Volgens een woordvoerder van Defensie is de situatie in het Zuiden verbeterd, omdat het aantal geweldsdelicten en slachtoffers is afgenomen. De wet wordt efficiënter toegepast, waardoor sommige supporters van het verzet zich ervan hebben afgekeerd. Ook zijn enkele arrestaties verricht voor drugshandel en de smokkel van olie en contrabande.

– Op weg naar zijn werk in Muang (Narathiwat) is een man, werkzaam bij een irrigatieproject, gisterochtend doodgeschoten door een man op een motorfiets. En al eerder gemeld: maandagavond kwam een 60-jarige vrouw om het leven toen een bom voor een noodleshop ontplofte. Daarbij raakten 21 personen gewond. Dinsdag was het 12 jaar geleden dat in Tak Bai 85 moslims om het leven kwamen, van wie 75 stikten toen ze in legertrucks naar een legerkamp werden gebracht.

– De Food and Drug Administration (FDA) vindt dat krathom voor medisch gebruik moet worden toegelaten. Artsen en researchers dringen er al langer op aan.

De plant kan dienen als pijnstiller, een gebruik dat vaak over het hoofd wordt gezien. Thans is krathom een drug en derhalve verboden, maar de Narcotic Drugs Act van 1979 kent een uitzonderingsbepaling wanneer de minister toestemming verleent. Vooral in het Zuiden is de plant populair, soms als deel van een cocktail. De FDA blijft gekant tegen het recreatief gebruik van de plant.

– Het Thaise onderwijs mag van een uiterst laag niveau zijn, het ziet ook kans bollebozen te produceren. Op de Wizard at Mathematics International Competition 2016 in India sleepten leerlingen 37 medailles in de wacht, waarvan 27 gouden. Aan de competitie namen 148 leerlingen uit twaalf landen deel. De Thaise bollebozen zouden gisteravond terugkeren. Volgende maand wordt in Indonesië de International Mathematics and Science Olympiad gehouden. (Zie verder de pagina Onderwijs)


 

Vajiralongkorn leidt een kathin ceremonie in Wat Arun

Overlijdensnieuws in vogelvlucht 27 oktober

– Kroonprins Vajiralongkorn heeft gisteren in Wat Arun een koninklijke kathin ceremonie geleid, waarbij monniken nieuwe pijen krijgen. De kroonprins bewees ook eer aan het standbeeld van koning Rama II.

– Niemand hoeft zich te haasten voor een bezoek aan de Dusit Maha Prasat Throne Hall, waar de urn met het lichaam van de koning staat. Eerder werd 20 januari als einddatum genoemd, maar minister Supawhan (PM’s Office) zegt dat die nog moet worden vastgesteld. Zaterdag is de eerste dag waarop de troonzaal open gaat voor het publiek om de koning de laatste eer te bewijzen. Dat kan dagelijks tussen 8 en 21 uur.

– Nog meer wegen rond het Grand Palace worden afgesloten voor het autoverkeer. Er rijden shuttlebussen naar Sanam Luang. Een grote boot met een passagierscapaciteit van 400 personen vaart van de Sathon steiger naar de Tha Chang steiger, op kleine loopafstand van het paleis. Voor gecharterde bussen zijn acht parkeerterreinen beschikbaar.

– Rond Sanam Luang zijn vijftien eerstehulp posten ingericht. Voor onderdak zijn het Thai-Japanese Din Daeng Stadium open, verpleeghuis Ban Ounirak en de paardenracebaan Nang Loeng.

– Vanaf 1 november hebben toeristen tussen 8 en 16 uur via de Wiset Chaisri poort toegang tot het paleis. Touringcars parkeren bij het Royal Rattanakosin Hotel en het Government Lottery office aan de Rachadamnoen Avenue. Andere bezoekers betreden het paleis via de Manee Nopparat poort (na 16 uur de Wiset Chaisri poort) en verlaten het via de Tevapirom poort.

– De bewaking op de routes naar het paleis is versterkt. Er zijn acht controleposten. Verder wordt het gebied in de gaten gehouden met 1.400 CCTV camera’s. Een ander artikel zegt negen controleposten. Dinsdag zijn 200 scherpe voorwerpen in beslag genomen: messen, scharen en zelfs boksbeugels.

– Gisteren is een grote ballon boven Sanam Luang opgelaten; recht eronder is een meeting point. Vermissingen, ziektegevallen en andere zaken kunnen gemeld worden via hotline 1899.

– Motortaxibestuurders die vrijwillig bezoekers willen vervoeren, dienen zich te registreren. Er zijn al bestuurders gepakt die passagiers geld vragen.

– Soldaten gaan de gemeente helpen bij het opruimen van het terrein en de omgeving van het paleis. Het afval wordt afgevoerd met 200 vuilniswagens.

– Het ministerie van Binnenlandse Zaken helpt bij het vervoer van rouwenden naar BKK. Dagelijks mogen bewoners uit vijf provincies komen, 750 per provincie. Bij het Grand Palace worden voor de wachtenden 2.000 stoelen geplaatst.

– Adjunct-gouverneur Amnuay van Bangkok heeft gevraagd geen voedsel meer na 20 uur uit te delen om te voorkomen dat bezoekers op Sanam Luang blijven slapen.

– Het schijnt nodig te zijn; minister Suwaphan (PM’s Office) vraagt namens de regering rouwenden zich netjes te gedragen, op een wijze die passend is bij de gebeurtenis. Mensen die zich misdragen, krijgen een standje.

Suwaphan waarschuwde gisteren ook voor nep-vrijwilligers die misbruik maken van de situatie. Sommigen, zei hij, komen alleen voor de gratis maaltijden. Enkele straatverkopers, die gratis voedsel hadden gekregen, zijn betrapt omdat ze het door verkochten.

– De videoclips die al op de social media circuleren met beelden van de massazang op zaterdag zijn niet door Chatrichalerm gemaakt, zegt zijn dochter. De film waarvoor hij heeft gefilmd, wordt volgende week overhandigd aan het Public Relations Department, dat beslist hoe hem uit te zenden. Er rust geen copyright op, dus iedereen kan de beelden kopiëren.

Hoeveel clips worden verspreid, moet nog worden vastgesteld. Eén video gaat over de werkzaamheden back stage. De dochter heeft haar excuses aangeboden aan mensen die kwaad zijn omdat de filmploeg op Sanam Luang ruimte innam. ‘De crew wilde alleen maar zijn best doen voor de koning.’

Household debt

Huishoudschulden vormen geen gevaar voor stabiliteit

27 oktober – De huishoudschulden zullen volgend jaar waarschijnlijk niet afnemen, maar het is onwaarschijnlijk dat ze de economische stabiliteit schaden, zegt Roong Mallikamas, directeur macro-economie en monetair beleid van de centrale bank.

Het totaal aan schulden blijft vermoedelijk gelijk, maar als percentage van het bruto binnenlands product zal het wel zakken, vermoedt ze. Wanneer de economie groeit, hebben de mensen een hoger inkomen en verbetert hun vermogen om hun schulden af te lossen.

Roong zegt: ‘Het huidige hoge niveau zal vermoedelijk weinig invloed hebben op de Thaise economie omdat de mensen hun geld behoedzaam uitgeven en financiële instellingen heel voorzichtig zijn bij het verstrekken van nieuwe leningen.’

Volgens gegevens van de centrale bank bedroegen de huishoudschulden eind juni 11,2 biljoen baht, 4,33 procent meer op jaarbasis en 0.97 procent meer op kwartaalbasis vergeleken met 10,8 biljoen baht over dezelfde periode vorig jaar en 11,1 biljoen baht over de afgelopen drie maanden. Het schuldpercentage ten opzichte van het bbp zakte daarentegen van 81,5 in het eerste kwartaal naar 81,3 procent in het tweede kwartaal.

Na de overstromingen in 2011 schoten de schulden omhoog omdat veel geld werd geleend voor het repareren en opknappen van huizen. Het op bestedingen gerichte beleid van de vorige regering, met name de teruggave van motorrijtuigenbelasting bij de aanschaf van een eerste auto, deed er een forse schep bovenop. Velen staken zich toen in de schulden om een bolide of pickup truck aan te schaffen.

Roong is optimistisch over de economische vooruitzichten voor volgend jaar, maar ze meent dat de vraag naar leningen van grote bedrijven achter zal blijven omdat ze liever vanwege de lage rente fondsen werven uit obligaties om hoge kosten te vermijden met het oog op de verwachte renteverhoging van de Amerikaanse FED.

Maar andere types leningen zullen toenemen, zegt Roong, omdat de agrarische inkomsten stevig blijven, de regering investeringen stimuleert en de toerismesector blijft bloeien. Dit jaar deed het bbp het tot juni beter dan verwacht met een groei van 3,5 procent op jaarbasis. (Bron: Bangkok Post, 26 oktober)

Clinton of Trump, TPP haalt ’t niet

27 oktober – De kans dat het Trans-Pacific Partnership (TPP) door de VS wordt geratificeerd, is uiterst miniem. Dat zou goed nieuws voor Thailand zijn, die zich bij een (overigens onwaarschijnlijke) overwinning van Trump kan richten op Azië en bij Clinton de kans krijgt aan de onderhandelingstafel aan te schuiven.

De kans dat het TPP het groene licht krijgt, voordat een van de twee het Oval Office betrekt, is al even miniem. De voorzitters van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat hebben al laten weten het TPP niet te agenderen omdat er geen meerderheid voor is.

Die meerderheid lijkt er na de verkiezingen ook niet te komen, want het Huis van Afgevaardigden blijft weliswaar vermoedelijk in meerderheid Republikeins, maar de Democraten, tegenstander van het TPP, rukken in de Senaat op. En zonder de medewerking van het Congres kan de president niet veel, zoals Obama meermalen heeft ervaren.

Twee researchers van het TDRI schrijven op de opiniepagina van Bangkok Post: ‘Met Triump als president geeft ons dat de zielerust dat Asean naties als Brunei, Vietnam, Singapore en Maleisië (die zich bij het TPP hebben aangesloten) terug bij af zijn. Wij moeten ons daarna allemaal richten op China voor leiderschap en een nieuwe multilaterale handelsovereenkomst.’

‘Met Clinton als president biedt het ons een kans aan de onderhandelingstafel plaats te nemen, want ze mag in het algemeen een voorstander van vrijhandel zijn, ze heeft zich tegen het TPP uitgesproken.’

Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Trans-Pacific Partnership.

Suikerriet 3

Suikeraanbod daalt, wereldmarktprijzen stijgen

27 oktober – De droogte eist zijn tol bij de verbouw van suikerriet. De productie neemt dit jaar met een geschatte 3 miljoen ton af naar 91,1 miljoen ton. Dat komt zeer ongelegen want de suikerprijzen op de wereldmarkt stijgen, aldus de Thai Sugar Millers Corporation Ltd (TSMC). Thailand is ’s werelds tweede grootste suikerexporteur na Brazilië.

TSMC-voorzitter Sitivuth hoopt dat door samenwerking van de suikerfabrieken en boeren het kan lukken de productiviteit te verhogen en de verwerking efficiënter te maken waardoor de opbrengst toeneemt. Dat kan de verminderde productie compenseren, meent hij.

De voorspelling van TSMC komt overeen met die van de Cane and Sugar Board, die belast is met het toezicht op de suikerindustrie. Sirivut zegt dat de verbouw sinds het begin van het jaar wordt gedupeerd door de droogte.

TSMC en andere industrievertegenwoordigers hebben hun hoop gevestigd op zware regens in gebieden waar suikerriet wordt verbouwd. Ook dat moet ter compensatie helpen. Behalve het volume vormt ook het suikergehalte een bron van zorg. De droogte heeft daar een negatieve invloed op.

TSMC houdt begin volgende maand een workshop voor een update van de situatie en zoekt methodes om de productiviteit tijdens het verwerkingsproces te vergroten. Normaal duurt dat van november tot april. De meeste boeren houden vanwege de droogte hun suikerriet nu langer in de grond, waardoor het begin van de oogst en verwerking worden vertraagd. Dit jaar is de start op 1 december vastgesteld. In het seizoen 2015/2016 produceerde Thailand 9,7 miljoen ton suiker uit 94 ton ton suikerriet.

De afgelopen jaren is de suikerprijs op de wereldmarkt aanzienlijk gedaald van een hoogtepunt in 2012 met 36 dollarcent per pond (lb) naar 11 cent vorig jaar, toen de zwakke wereldeconomie zorgde voor een kleinere vraag. In 2015 steeg de prijs van 15 naar 23,2 cent. Stijgende prijzen zullen naar verwachting leiden tot smokkel, waardoor het binnenlandse aanbod afneemt, wat ongewenst is nu de productie al afneemt. (Bron: Bangkok Post, 26 oktober)

Dorpsfondsen gespekt met 17,5 mld baht

27 oktober – Het kabinet heeft een extra budget van 17,5 miljard baht uitgetrokken voor 74.655 dorpsfondsen; ze krijgen elk 250.000 baht voor lokale ontwikkelingsprojecten. Tot nu toe heeft de regering 180 miljard baht in de dorpsfondsen gepompt. [Het bericht noemt ook 200 miljard baht.]

De nieuwe geldinjectie dient besteed te worden aan projecten waardoor dorpen versterkt worden, zoals reparaties aan wegen, renovatie van scholen, bouw van silo’s voor de opslag van landbouwproducten enzovoort.

In elk district beoordeelt een commissie de projectvoorstellen alvorens ze door te sturen naar vice-premier Somkid en premier Prayut voor een laatste oké. Het geld mag niet gebruikt worden om apparatuur te kopen en de voorgestelde projecten mogen geen duplicaat zijn van voorgaande projecten.

De regering hoopt dat investeringen op het platteland het economisch groei-momentum dit jaar versterken. De beleidsmakers zijn bang dat het momentum verzwakt, want in sommige sectoren nemen de activiteiten af als gevolg van de rouwperiode voor de koning. Ze vrezen dat het dit jaar niet zal lukken de target van 3,3 procent te halen, die is gesteld door de NESDB en het ministerie van Financiën. (Bron: Bangkok Post, 26 oktober)

Aardappels

Phetchabun: Aardappelteelt zwaar vervuilend

27 oktober – Nou, die aardappels kun je wel weggooien, ik denk dat zelfs varkens er hun neus voor ophalen. De aardappels zijn het resultaat van intensieve commerciële aardappelteelt, vermoedelijk in de provincie Tak*. Ook op de Phu Thap Boek berg in Phetchabun telen boeren aardappels. Ze hebben een contract afgesloten met een fabrikant van chips, maar de teelt van de geïmporteerde aardappel vereist een groot gebruik van insecticides.

Adjunct-gouverneur Kraisorn Kongchalard waarschuwt op zijn Facebook pagina voor de contractlandbouw. ‘Het leek goed, maar toen ik me in de details verdiepte blijkt het problematisch.’ Kraisorn vergelijkt het met een zelfde praktijk met maïs die door boeren in opdracht van een groot conglomeraat wordt verbouwd, waarbij ze gedwongen worden zaad, kunstmest en insecticides van het bedrijf af te nemen. [De lusten voor het bedrijf, de lasten voor de boeren.]

Phetchabun heeft als beleid het gebruik van chemicaliën in de landbouw te reduceren. De aardappelteelt is daarmee in strijd. Bovendien waait het veel rond de berg waardoor wanneer gespoten wordt, de insecticide zich verspreidt over de vallei en grond, voedsel, water en planten van boeren die organisch werken, verontreinigt.

Kraisorn schrijft dat de provincie geen wettelijke middelen heeft de verbouw te verbieden dus doet hij een beroep op de boeren zich tegen de verbouw van wat hij noemt junk food te verzetten. Maar dat zal niet gemakkelijk zijn voor boeren die al een contract met het bedrijf [niet bij naam genoemd] hebben afgesloten.

Kraisorn: ‘Ik wil consumenten bewustzijn creëren zodat de particuliere sector zich meer verantwoordelijk voelt voor de samenleving. Dorpelingen kijken misschien alleen naar de opbrengst maar ze beseffen niet wat de echte kosten op de lange termijn zijn.’

‘Phu Thap Boek is een toeristische attractie met de natuur en het weer als selling point. Wanneer met  chemicaliën wordt gespoten en het milieu vervuild raakt, zal niemand nog een bezoek willen brengen of de verontreinigde landbouwproducten willen kopen.’

Kraisorn wijst ten slotte op een incident in de provincie Tak. Veel boeren in drie tambons hadden 5.000 rai met aardappelen beplant, maar de oogst mislukte omdat de planten waren gaan rotten. De eis van compensatie leidde tot een maandenlang juridisch gevecht. Uiteindelijk bleek het bedrijf bereid 16,8 miljoen baht aan schadevergoeding uit te keren om van de zaak af te zijn. (Bron: website Bangkok Post, 25 oktober)

* Het fotobijschrift vermeldt alleen Photo from Pepsi-Cola (Thailand), maar niet waar deze aardappels zijn geteeld.

Nieuwe trein vanaf 11 nov in bedrijf op 2 lijnen

Nieuw materieel voor Spoorwegen

27 oktober – Het werd tijd: vervanging van het tientallen jaren zwaar verwaarloosde materieel van de Spoorwegen (SRT). De eerste nieuwe Chinese treinen gaan vanaf 11 november op de routes Bangkok-Chiang Mai en Bangkok-Ubon Ratchathani rijden. Een maand later komen Bangkok-Nong Khai en Bangkok-Nakhon Ratchasima aan de beurt. Kaartjes kunnen vanaf zaterdag gereserveerd worden.

nieuwe trein met personeel in nieuw uniformVoor het eerst in 20 jaar vernieuwt de SRT haar materieel. Ze heeft 115 rijtuigen gekocht in China: negen treinstellen met twaalf eerste klas coupés, 88 tweede klas slaapwagens, negen met voorzieningen voor gehandicapten en negen restauratiewagens. Eind september zijn ze geleverd.

De eerste klas coupés hebben een eigen tv-scherm, de tweede klas rijtuigen vier tv-schermen. Verder heeft het personeel een nieuw uniform gekregen.

De SRT verwacht een reizigersaanbod van 1 miljoen per jaar, goed voor extra inkomsten van 500 miljoen baht oftewel 15 procent van de huidige omzet van 3,3 miljard baht. (Bron: website Bangkok Post, 26 oktober) (Zie verder de pagina Spoorwegen)

Bar girls op Soi Cowboy hebben ‘t moeilijk

27 oktober – Soi Cowboy is soi Cowboy niet meer. Gedoofde neonlichten, muziek uit, geen kleurrijke bikini’s en meest opvallend: weinig klanten. Vier dagen waren de bars gesloten na het overlijden van de koning; de week later mochten ze onder strikte voorwaarden weer open.

Dus zijn de prostituees, eufemistisch bar girls geheten [in Nederland heten ze gastvrouwen], in het zwart gekleed, maar ze hebben hun kokette laarsjes en ondeugende bunny hoofdbanden niet thuis gelaten.

De bars gaan om 12 uur dicht, een uur eerder dan normaal. En omdat veel klanten pas om 11 uur komen, betekent dit dat de dames van plezier [nog zo’n eufenisme] een uur hebben om geld te verdienen, tenzij ze met een klant kunnen meegaan voor enig horizontaal vertier. [Waarbij ik aanteken dat prostitutie wettelijk verboden is in Thailand.]

‘Het is een stressvolle situatie’, zegt een bar girl. ‘Maar we moeten ons aanpassen, er zit niets anders op.’ Ze vertelt een flink aantal zwarte kleren te hebben gekocht, net als veel andere Thai. Toen ze hoorde over het overlijden van de koning, voelde ze zich erg triest. ‘Ik heb mijn hele leven maar één koning gekend.’

De rouwperiode en de strikte voorwaarden hebben de druk op haar vergroot. ‘Het nieuws heeft mijn hart gebroken. Maar ik kan niet thuis blijven en huilen. Ik moet mijn werk doen. Net als iedereen in het land. Ik moet een inkomen verdienen.’ En dat valt onder de huidige omstandigheden niet mee. (Bron: website Bangkok Post, 27 oktober)

Kort nieuws donderdag 27 oktober

– De politie blijft het proberen: dissidenten die naar het buitenland zijn gevlucht omdat ze beschuldigd zijn van majesteitsschennis, uitgewezen krijgen. Eerder vroeg de minister van Justitie de medewerking van zeven buitenlandse ambassades, nu doet de politie een beroep op Interpol. Meer wil hoofdcommissaris Chakthip er niet over zeggen. Het gaat om negentien personen.

‘Ik heb geen idee wat deze lieden denken. Tegen degenen die in Thailand zijn en hier niet willen wonen omdat ze ontevreden zijn over de monarchie, zeg ik: je kunt het land verlaten. Als je niet genoeg geld hebt voor een vliegtuigticket, ben ik bereid het te betalen.’

Minister Paiboon (Justitie) ontkent dat de ambassades positief hebben gereageerd. Ze hebben daarentegen al wel laten weten dat de uitwijzing in strijd kan zijn met het internationaal recht [alsof de minister dat niet weet]. Niettemin blijft Paiboon het proberen. ‘Ze begrijpen Thailand’s situatie en problemen van het land.’ Om welke landen het gaat, wil hij niet zeggen.

Premier Prayut heeft opdracht gegeven uit te zoeken met welke landen Thailand een uitleveringsverdrag heeft en welke landen in het verleden medewerking hebben verleend bij een verzoek om uitlevering. (Zie verder de pagina Majesteitsschennis)

– Een politieagent heeft in Yala tijdens een afscheidsfeest voor een collega dinsdagavond twee agenten dood geschoten en veertien personen gewond. De meeste gewonden zijn ook agenten. De man opende met een M-16 geweer het vuur op de gasten en sloeg daarna op de vlucht. Hij heeft tegen zijn vrienden in het korps verteld familieproblemen te hebben, zijn vrouw zou met een andere man omgaan.

Volgens commandant Ronnasilp van het Southern Border Provinces Police Operation Centre kampen meer agenten van het desbetreffende bureau met stress, met name degenen die uit een ander gebied komen.

Ease of doing business 2017– Thailand is sterk opgeschoven op de ranglijst van de Wereldbank met 190 landen die gerangschikt zijn naar hun wettelijke executieprocedure bij faillissementen: van plaats 49 naar plaats 23 en daar zijn ze bij het Legal Execution Department best wel trots op. Thailand laat Singapore (29) en Maleisië (46) achter zich en moet In Azië alleen Japan (2) en Zuid-Korea (4) voor laten gaan. Het hoofd van de afdeling schrijft de promotie met name toe aan verbetering van de Bankruptcy Act. Bij zakendoen staat Thailand op de 46ste plaats.

– De grondwetcommissie (CDC) mag de preambule van de ontwerp-grondwet wijzigen, heeft het Constitutionele Hof bepaald. In de preambule wordt de naam van koning Bhumibol genoemd en mocht u het nog niet weten: die is op 13 oktober overleden. Hoe de nieuwe tekst luidt, vermeldt het bericht niet. Daar ben ik wel benieuwd naar want Thailand heeft momenteel geen koning. Kroonprins Vajiralongkorn wil de tijd nemen om te rouwen, alvorens de troon te bestijgen.

De CDC heeft de bijgewerkte ontwerp-grondwet naar het kabinet gestuurd dat hem vervolgens aan de regent pro tempore, Prem Tinsulanonda, ter ondertekening zal voorleggen. Voor de CDC zit het werk er nog niet op want ze moet nog de organieke wetten schrijven die vereist zijn voor de verkiezingen van volgend jaar. Thans wordt gewerkt aan de organieke wet betreffende politieke partijen.  (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2 en Verkiezingsnieuws 2)

– Sommige verdachten van overtreding van de Internal Security Act in het Zuiden krijgen wellicht toestemming om een beroepstraining van zes maanden te volgen in plaats van vervolging. Dat zegt een regeringsbron. Het voorstel zou gisteren besproken worden door de stuurgroep beleid en strategie.

De desbetreffende verdachten, die zichzelf hebben aangegeven,  worden beschouwd als ‘personen die van mening zijn veranderd’ of ‘personen die misleid zijn waardoor ze de wet hebben overtreden’. Volgens staatssecretaris Udomdej (Defensie) zijn er vierduizend ‘misleide’ mensen.

– Het Department of Livestock Development heeft de import van 60 ton veevoer uit Vietnam verboden. Uit laboratoriumtesten is gebleken dat het verontreinigd was met cyanuric acid, een bestanddeel van melamine, een van de negen schadelijke chemicaliën die verboden zijn in veevoer. De autoriteiten gaan de import uit Vietnam strenger controleren.


 

Koninklijke strijdwagen Phra Maha Phichai Ratchrot

Overlijdensnieuws in vogelvlucht

– De kroonprins heeft zijn personeel opdracht gegeven elke dag voedsel te verstrekken op Sanam Luang. Hij wordt voorzitter van een commissie, die voorbereidingen gaat treffen voor de crematie van de koning.

– De urn met het lichaam van de koning wordt op de dag van de crematie, vermoedelijk over een jaar, op de royal chariot Phra Maha Phichai Ratchrot naar de crematieplaats vervoerd, een royaal versierde strijdwagen die nu nog in het Nationaal Museum staat.

– Vandaag vergadert het regerings situation monitoring command centre om alle actieplannen van overheidsdiensten voor de hulpverlening aan rouwenden te integreren.

– Vanaf zaterdag, het is al eerder gemeld, worden elke dag 10.000 bezoekers toegelaten in de Dusit Maha Prasat Throne Hall om de koning de laatste eer te bewijzen. Daar staat de urn met het stoffelijk overschot van de vorst.

– Elders in het land zijn de nodige activiteiten. In Narathiwat kunnen mensen een condoleanceregister tekenen in het speciaal voor dit doel opengestelde Thaksin Rachaniwet paleis, een in 1973 gebouwd paleis waar de koning verbleef wanneer hij het Zuiden bezocht.

In Chiang Mai houden dertig organisaties activiteiten, waaronder van zaterdag tot maandag bij de Tha Phae Gate een kaarslicht wake.

– De Indonesische president Joko Widodo nam gisteren afscheid van de koning in de Dusit Maha Prasat Throne Hall en hij tekende een condoleanceregister.

– Vanaf zaterdag opent het ministerie van Onderwijs in schoolgebouwen drie servicecentra, waar bezoekers gratis eten en drinken krijgen, kleren kunnen verven en een plasje doen. Het ministerie wil het huidige servicecentrum op Sanam Luang verplaatsen om de gemeente te helpen bij het verzamelen van het afval. Het centrum kan 4.000 personen per dag bedienen, met de nieuwe centra erbij worden dat er 5.000. Over de stank van de ververij is geklaagd.

– De gemeente Bangkok vraagt bezoekers eigen lunchdozen mee te nemen om de hoeveelheid afval die elke dag moet worden opgeruimd, te beperken. Petflessen kunnen ter plaatse worden bijgevuld. De gemeente gokt op een vermindering met 20 procent.

De gemeente dringt er ook op aan het afval te scheiden en in de juiste tonnen te doen. Voorts vraagt ze de hoeveelheid overgebleven voedsel te verminderen. Thans wordt 40 procent van het uitgedeelde eten verspild.

Gemiddeld haalt de gemeente per dag 77 ton afval op, waaronder 5 ton aan styrofoam bakjes, die niet gerecyceld kunnen worden. Vrijwilligers van de Thammasat unversiteit helpen bij het scheiden van het afval. De grote voedseldonoren gebruiken geen styrofoam meer maar biologisch afbreekbare bakjes.

– Hollywood acteur en regisseur Steven Seagal heeft gisteren in het Government House een bezoek gebracht aan premier Prayut. Hij zei na afloop bedroefd te zijn over het overlijden van de koning, die zich zo lang heeft ingezet voor zijn volk. Seagal is een frequent bezoeker aan Thailand.

Zijn nieuwe film Attrition Siam wordt in Thailand opgenomen. Daarin werkt de hoofdpersoon samen met de Thaise autoriteiten bij de strijd tegen een mensenhandelbende. Seagal zegt op het idee te zijn gekomen doordat Thailand op de Tier 3 lijst stond van het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport en dit jaar een plaatsje is opgeschoven naar Tier 2.

– De provincie Khon Kaen gaat de Thanon 5 Phruetsachika (Nov 5 Road) opknappen. Op die (nieuw aangelegde) weg reisde het koningspaar bij hun eerste bezoek in 1955 aan de provincie. In het Provinciehuis is een permanente expositie ingericht met foto’s van het bezoek. Over de opknapbeurt meldt de krant alleen dat oude straatnaamborden worden vervangen door grotere.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft voor elke provincie een quotum vastgesteld van 2400 personen, die in vier trips naar BKK mogen komen. De gouverneur zegt dat het aantal belangstellenden het quotum overtreft. De provincie gaat haar best doen ze allemaal van dienst te zijn.

– Alle voorgaande berichten zijn gebundeld op de pagina Koning Bhumibol.

Run op herinneringen aan de koning

26 oktober – Munten, bankbiljetten, amuletten, boeken, portretten, postzegels ter herinnering aan koning Bhumibol: ze gaan sinds het overlijden als warme broodjes over de toonbank (als ik het wat oneerbiedig mag formuleren) en sommige gedenkwaardigheden zijn al bijna uitverkocht, plus dat de prijzen omhoog schieten.

Een kleine Bhamahachanaka munt kost nu 13.000 baht tegen voorheen 4.500 à 5.000 baht. Een grote kost 26.000 baht en die was eerder te koop voor 8.000 à 12.000 baht, aldus directeur Sarawut van de Thai Medal Association.

Zelfs munten die ruim voorhanden zijn op markten zijn in prijs gestegen, zoals de 1-baht munt uit 1962 die nu 25 baht kost en voor de 20-baht munt verkrijgbaar bij het Bureau of the Royal Thai Mint moet 100 baht worden neergeteld.

De duurste munt die tijdens het bewind van de koning is geslagen, is een gouden munt uit 1987. Schrik niet: 800.000 baht tegen eerder 200.000 baht.

‘De prijsstijgingen betekenen niet dat er aanbod is, want veel verzamelaars willen hun munten niet verkopen en willen geen afstand doen van hun verzameling’, zegt Sarawut.

Behalve munten zijn ook bankbiljetten in prijs gestegen. De laatste versie van het 10 baht biljet  kost 5.000 à 5.500 per 100 uitgaven [?].

Het wordt eentonig maar ook amuletten met de beeltenis van de koning kosten meer, gemiddeld vijfmaal zoveel als begin oktober. Daarentegen zakt de prijs van andere amuletten omdat de verkoop stagneert. Vooral de amuletten ter herinnering aan de verjaardagen van de koning zijn in trek. De prijs van Boeddha amuletten, gegoten ter herinnering aan ceremonies waarbij de koning aanwezig was, zijn merkwaardig genoeg in prijs gelijk gebleven.

Veel belangstelling voor boeken ter herinnering aan de koningOver boeken kan ik kort zijn. Er zijn talrijke boeken over de koning. De krant noemt de populaire titels, maar die zullen mijn lezers niets zeggen, dus laat ik onvermeld. Voor een klassieker, See Pan Din (Four Reigns) van Kukrit Pramoj, neemt de belangstelling weer toe. Het boek bestrijkt de periode van koning Rama V tot VIII, en is ook in het Engels beschikbaar. Een absolute must  voor expats.

Ten slotte postzegels met de beeltenis van de koning. De 1.300 postkantoren van Thailand Post hebben er niet veel meer. Sinds 1947 heeft tante Pos 2 miljard zegels uitgegeven, bestaand uit 70 series met 349 verschillende afbeeldingen.

Elke dag staan er lange rijen in de postkantoren, zegt president Samorn. De meest populaire zegels zijn die uit de begintijd van het koningschap en zegels gewijd aan de verjaardagen van de koning, de troonsbestijging en het werk van de koning.

In januari komt een nieuwe gratis zegel  beschikbaar. Er worden er 9,9 miljoen van gedrukt. (Bron: Bangkok Post, 25 oktober)

Commentaar: Rookgordijn rond bomdreiging

26 oktober – ‘De inwoners van Bangkok hebben geen idee of de bomdreiging over is – of dat hij zelfs echt was.’

In het hoofdredactioneel commentaar van dinsdag reconstrueert Bangkok Post de gebeurtenissen sinds adjunct-hoofdcommissaris Srivara bekend maakte dat er een plot bestond om in of om Bangkok aanslagen met autobommen te plegen. Maar de verwarring sloeg al snel toe toen andere bobo’s iets anders zeiden. Minister Prawit (Defensie) had het over pijpbommen, die gebruikt zouden worden in Bangkok en omliggende provincies.

Over de aanhoudingen zei Srivara dat 14 personen waren aangehouden in Ramkhamhaeng (Bangkok), van wie negen waren vrijgelaten en vijf voor nader verhoor waren gedetineerd in de 11th Military Circle in Bangkok. Dat was een regelrechte leugen. Niet 14 personen zijn aangehouden tijdens zes nachtelijke raids maar 44. En die vijf waren linea recta afgevoerd naar het Ingkayut Borihan Military Camp in Pattani, een legerbasis die berucht is vanwege de ondervragingstechniek. [Wat daarmee bedoeld wordt, laat zich raden]

Dat kamp wordt in de Zuiden gevreesd en staat om een andere reden bekend. Soldaten van het kamp waren verantwoordelijk voor de dood van 85 moslims op 25 oktober 2004 in Tak Bai (zie het bericht van 25 oktober: Bomaanslag in Pattani als wraak voor Tak Bai).

De nachtelijke arrestaties en de detentie in dit kamp zullen vandaag [25 oktober] niet goed vallen bij de burgers van het diepe Zuiden, de twaalfde verjaardag van de doden waarvoor nog steeds niemand is bestraft, constateert de krant.

‘De ongevoeligheid en zuinigheid met de waarheid over de invallen in Bangkok illustreren helaas precies de houding die tot de Tak Bai doden leidden. Meer dan twee weken nadat Srivara de eerste autobomdreiging bekend maakte, hebben de autoriteiten nog steeds geen bewijs van echt gevaar geleverd.’  En zo zijn we weer terug bij de openingszin van mijn samenvatting. (Bron: Bangkok Post, 25 oktober)

Majesteitsschennis: Regering werkt samen met Google

26 oktober – De afgelopen vier dagen heeft de regering in samenwerking met Google ruim honderd webadressen op YouTube geblokkeerd omdat ze smadelijk werden geacht voor de monarchie. Nog eens 380 URL’s, die beheerd worden door een dochter van Google, staan op de nominatie geblokkeerd te worden, zegt een regeringsbron.

Over de samenwerking met Google is vrijdag overeenstemming bereikt. Google heeft het voor de regering gemakkelijker gemaakt om te klagen. De klachten worden beoordeeld door Google personeel in de VS. Om de URL’s te blokkleren, is toestemming van de rechtbank vereist.

Vice-premier Prajin zegt dat de regering honderd personen in de gaten houdt en zoekt die online ‘onbehoorlijke’ berichten plaatsen. De regering heeft ook een war room opgezet die in samenwerking met de twee Cyber Security Operation Centres webadressen 24 uur per etmaal controleert.

Premier Prayut vroeg de bevolking gisteren geen eigen rechter te spelen en ruzie te maken [lees: geen geweld te gebruiken], maar de autoriteiten hun werk te laten doen tegen majesteitsschennis.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat op grond van artikel 112 van de strafwet (het artikel tegen majesteitsschennis) landen waar dissidenten naar toe zijn gevlucht, vragen hen uit te wijzen. (Zie verder de pagina Majesteitsschennis)

Noodle shop Pattani na bomaanslag

Kort nieuws woensdag 26 oktober

– Het leger beschikt over camerabeelden van de verdachten die maandagavond een bom tot ontploffing brachten bij een noodle eethuisje in Pattani. Het gaat om dezelfde lieden die eerder een aanval uitvoerden op de Pattani Central Mosque.

Bij de aanslag werd een vrouw van 60 jaar gedood en 21 personen raakten gewond. Van een meisje dat er werkte, is in het ziekenhuis een been geamputeerd en ze heeft een oog verloren. Een 7-jarige jongen is geopereerd; hij ligt op de IC. Negen anderen worden nog behandeld, de overigen zijn uit het ziekenhuis ontslagen. Door de ontploffing zijn ook andere winkels beschadigd.

De eigenaar vertelt dat de aanslag de tweede was sinds hij 30 jaar geleden zijn zaak opende. De eerste keer was in 2007, maar deze aanslag leverde meer schade op (foto). ‘Alhoewel ik bang ben, geef ik niet op. Ik ga niet weg.’

De gouverneur van Pattani en andere functionarissen brachten gisteren een bezoek aan de slachtoffers in het ziekenhuis. De gewonden krijgen financiële ondersteuning.

De Women’s Agenda for Peace en 23 civiele organisaties hebben aangedrongen op snelle hervatting van de vredesgesprekken en het instellen van veiligheidszones.

De aanslag werd gepleegd op de dag voor de datum van het Tak Bai incident, 12 jaar geleden, toen 85 moslims om het leven kwamen, van wie 75 stikten tijdens vervoer naar een legerbasis.

– De Kiesraad en Grondwetcommissie (CDC) zijn het niet eens over de oprichting van nieuwe politieke partijen. De CDC vindt dat dit gemakkelijker moet worden gemaakt, de Kiesraad moeilijker. De CDC werkt aan de organieke wet over politieke partijen, waarin dat geregeld wordt.

CDC-voorzitter Meechai maakte gisteren enkele details bekend. Hij wil dat partijleden via vertegenwoordigers op provinciaal of regionaal niveau kandidaten voor het Huis van Afgevaardigden en bestuursleden moeten kunnen kiezen, dat partijen een voorlopige begroting voor hun plannen moeten maken en dat partijen worden gestraft die ‘andere personen’ toestaan invloed uit te oefenen.

Voor de oprichting van een politieke partij zijn in het CDC-voorstel 15 personen vereist en 500 supporters. De supporters betalen een bijdrage die gebruikt kan worden voor partij activiteiten. De Kiesraad beslist over het minimum bedrag, maar de partij mag ook een hoger bedrag vragen. Meechai: ‘Dat is een manier om te laten zien dat ze de partij echt bezitten.’

De wet op politieke partijen is een van de vier organieke wetten die nodig zijn voor de verkiezingen. De organieke wet op de Senaat is al klaar. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2 en Verkiezingsnieuws 2)

Prawit Wongsuwon ontkent– Vice-premier en minister van Defensie Prawit ontkent betrokken te zijn bij de oprichting van een nieuwe politieke partij, Athippatai Puangchon Chao Thai (Thai’s people’s sovereignty) geheten. Actievoerders in Nakhon Ratchasima zeggen dat de partij een initiatief is van Tharakrit Thapthongsit, adjunct-hoofd van het militair commando Isoc Region 2, die namens Prawit zou handelen.

Prawit zegt dat de oprichting nieuw voor hem is. ‘Ik weet er niets van. Ik heb geen behoefte aan de oprichting van welke partij dan ook.’ Hij vraagt af hoe de actievoerders op de hoogte zijn van de vermeende oprichting door Tharakrit.

– Vrij overbodig nieuws: Premier Prayut verdedigt het besluit van de regering om oud-premier Yingluck via bestuursdwang aansprakelijk te stellen voor de verliezen in het hypotheeksysteem voor rijst. Yingluck is aangeslagen voor 35,7 miljard baht, 20 procent van de verliezen geleden in de oogstjaren 2012-2014. Prayut zegt juridisch advies te hebben ingewonnen, waaruit blijkt dat het besluit niet in strijd is met de Tort Liability Act van 1996.

Prayut reageert op opmerkingen van de secretaris-generaal van Yingluck’s partij Pheu Thai. Die heeft gezegd dat de bestuursdwang onrechtvaardig is, de democratie ondermijnt en alleen tot doel heeft de zaak te versnellen. Zie het bericht van 25 oktober: Pheu Thai hekelt regime over compensatie-eis voor Yingluck.

Volgende maand gaat Yingluck bij de bestuursrechter in beroep tegen de maatregel. Als het beroep wordt verworpen, kan ze daarna om een lager bedrag vragen. (Zie verder de pagina Rijst 3)

– De berechting van de twee verdachten van de bomaanslag in augustus vorig jaar bij de Erawan Shrine in Bangkok, waarbij 20 personen werden gedood, meest Chinezen, is opnieuw uitgesteld omdat de rechtbank geen tolk heeft kunnen vinden voor de twee Uighur Chinezen. In september werd de zaak ook al uitgesteld omdat de tolk die destijds aanwezig was, alleen maar Uzbek sprak, en dat konden de verdachten niet verstaan. In augustus wees de krijgsraad de beschuldiging van hen af dat ze tijdens hun detentie gemarteld waren.

– Vijf agenten van het politiebureau Khok Khram (Bangkok) zijn voor onbepaalde tijd naar een inactieve post overgeplaatst [lees: geschorst] nadat soldaten maandag een inval hadden gedaan in een illegaal casino in hun werkgebied. Ze pakten 36 mannen en 83 vrouwen op en namen 138.500 baht in beslag.

– Gisteren vond dan eindelijk de lang verwachte verhuizing plaats van de vierduizend interlokale minibusjes van Victory Monument en BTS-station Chatuchak naar de busterminals Mor Chit 2, Ekamai en Sai Tai Mai, waar ze in tegenstelling tot op de oude vertrekplaatsen geen verkeersoverlast veroorzaken. De operatie kreeg de volledige steun van de exploitanten en bestuurders, zegt staatssecretaris Ormsin (Transport).

Volgens Ormsin en premier Prayut heeft de verhuizing geen negatieve gevolgen voor forenzen en reizigers. Tussen de oude en nieuwe locaties rijden shuttlebussen van het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) in een frequentie die aan het aanbod wordt aangepast.

Ormsin zegt dat sommige reizigers in verwarring zijn over de haltes en welke bussen naar welke busterminal rijden. De gemeente heeft borden neergezet en passagiers krijgen hulp van buspersoneel.

Het ministerie, leger en politie hebben op het hoofdkantoor van de BMTA een war room opgezet om de operatie te volgen en eventuele problemen aan de minister te melden. Naar de tarieven wordt drie maanden onderzoek gedaan, want die zullen wel wijzigen nu de lengte van routes is veranderd.

– De vrijwillige repatriëring van vluchtelingen uit  Myanmar die langs de grens in kampen wonen, is gisteren met 68 vluchtelingen begonnen. De UNHCR noemt de verhuizing een ‘mijlpaal’ en benadrukt dat die niet zal leiden tot een exodus. [Ik neem aan dat bedoeld wordt een verplichte exodus.]

Sinds een burgerregering in Myanmar aan de macht is gekomen, bestaat de hoop dat meer vluchtelingen zullen willen terugkeren. De eerste groep heeft van Myanmar identificatiepapieren gekregen.

In de negen kampen leven nog circa 103.000 vluchtelingen. Sommigen verblijven er al dertig jaar. Tachtig procent bestaat uit etnische Karen uit het Oosten van Myanmar. Zij zijn destijds gevucht voor het geweld; vaak werden ze ook vervolgd door het leger van Myanmar. De afgelopen weken braken  overigens weer gevechten uit in de deelstaat Rakhine, waar voornamelijk moslims wonen.


 

Noam Chomsky maakt TTIP* in amper 2 minuutjes met de grond gelijk

In een interview met Channel4 heeft Noam Chomsky precies 2 minuutjes en 5 seconden nodig om TTIP met de grond gelijk te maken. ‘De zogezegde vrijhandelsakkoorden zijn geen vrijhandelsakkoorden, het zijn zelfs amper handelsakkoorden. Het zijn vooral akkoorden om de rechten van investeerders te vrijwaren.’

FLORIS VAN CAUWELAERT . 21 OKTOBER 2016

Over welke rechten gaat het dan zoal? Het recht om overheden juridisch aan te vallen en regulering te bekampen. ‘Iets wat u en ik niet kunnen doen’, stelt Chomsky. ‘Toch opvallend dat het woord “klimaatverandering” in de 280 pagina’s van het akkoord die Greenpeace openbaar wist te maken, niet voorkomt. Dat illustreert goed de hele structuur van het initiatief.’ Het interview dateert al van 14 mei 2016 maar het Waalse verzet tegen CETA maakt het weer actueel. Want hun verzet gaat precies over de speciale handelsrechtbanken en hoe die ingericht worden.

(Bron: MO* Mondiaal Nieuws)

* Het Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP) is een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS). Het kan vergeleken worden met het TPP. Zie de pagina Trans-Pacific Partnership. Thailand overweegt zich daarbij aan te sluiten.


 

Voedselbereiding op Sanam Lung

Eerbetoon aan de koning verhuist m.i.v. zaterdag

25 oktober – Vrijdag is de laatste dag waarop Thai in het Sahathai Samakhom Pavillion knielen voor het portret van de koning; vanaf zaterdag worden ze toegelaten tot de Dusit Maha Prasat Throne Hall waar de urn met het lichaam van de koning staat. Dagelijks mogen 10.000 personen naar binnen, tenzij er een koninklijke ceremonie wordt gehouden.

Eigenlijk is dit allemaal oud nieuws, maar omdat BP ermee opent, meld ik het voor alle volledigheid toch maar even. Het Royal Household Bureau adviseert rouwenden geheel in het zwart gekleed te gaan: vrouwen lange zwarte jurken of rokken tot onder de knie, plus kousen. Mannen dienen af te zien van denim broeken en T-shirts. Een zwarte stropdas heeft de voorkeur.

Pongsawat Pannajit, adjunct-commandant van het 1st army, maakte maandag de data bekend. Hij zei verder dat er dit weekend veel verkeer was bij het Grand Palace en Sanam Luang en prees de samenwerking van het publiek om de opstoppingen te verzachten. Ook bedankte hij medische vrijwilligers voor hun hulp aan mensen die waren flauw gevallen.

Ouders kregen het advies een naamkaartje om de nek van hun kinderen te hangen met adres, telefoonnummer en eventueel medische gegevens. Voorts vroeg hij om vuilniszakken en gedroogd voedsel, waaraan grote behoefte is.

Het overige ‘nieuws’ puntsgewijs:
– De tweede bailey brug over de Khlong Lord is in gebruik genomen, waardoor de toegang tot Sanam Luang is uitgebreid. Ik zag op de tv soldaten met de zware brugdelen sjouwen. Nou, daar moet je wel spierballen voor hebben.

– Legerwoordvoerder Winthai zegt dat overwogen wordt een centraal distributiepunt voor voedsel en dranken in te richten zodat de voorraden beter beheerd worden.

– Minister Suwaphan (PM’s office) heeft de gemeente gevraagd meer shuttlebussen in te zetten.

– Het Marine Department, de Marine Police en de Royal Thai Navy is gevraagd om meer boten.

– Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil Thai helpen die geen geld hebben voor de reis naar Bangkok en het maakt plannen voor hun onderdak.

– De gemeentepolitie heeft enkele bezoekersaantallen bekend gemaakt: 980.000 in het paleis en op Sanam Luang van 14 tot 23 oktober; 120.000 op Sanam Luang toen het stoffelijk overschot van de vorst werd overgebracht van het Siriraj ziekenhuis naar het paleis; 200.000 op Sanam Luang toen daar zaterdag het volkslied werd gezongen voor een documentaire die later op de tv en in de bioscoop wordt vertoond.

– Op andere dagen varieerde het aantal aanwezigen op Sanam Luang van 40.000 tot 60.000 en 18.000 tot 44.000 brachten elke dag een bezoek aan het paleis. Maandag werden nummertjes uitgereikt.

Tassencontrole Sanam Luang– Voor de Wat Maha That werden de tassen van bezoekers gecontroleerd alvorens ze naar binnen mochten.

– Vice-rector Prinya van de Thammasat universiteit en directeur van het Volunteers for Dad centrum op Sanam Luang, vraagt de goede gevers van voedsel af te zien van styrofoam bakjes, daar de grond bezaaid ligt met die dingen en ze moeilijk kwijt te raken zijn. Hij adviseert bio-afbreekbare bagasse bakjes (bagasse is een materiaal bestaand uit geperste schillen, doppen of pitten). Petflessen met water vormen ook een probleem. Pinya zegt: Neem 1 fles mee en vul die bij als je meer wil.

– Dagelijks haalt de gemeente 66 ton afval op; zaterdag was een topdag met 175 ton. 200 ton afval moet nog gesorteerd worden. De gemeente krijgt daarbij hulp van vrijwilligers van de Thammasat universiteit.

Alle voorgaande berichten zijn gebundeld op de pagina Koning Bhumibol.

Ander overlijdensnieuws

– Het Indiase 5-daagse festival Diwali, dat samenvalt met het hindoe nieuwjaar, wordt dit jaar niet gevierd. De Indiase gemeenschap in Thailand heeft besloten het te schrappen uit piëteit met het overlijden van de koning.

– Uit een onderzoek van het Internal Trade Department (ITD) is gebleken dat 100 kledingverkopers in Bangkok de prijs van zwarte kleding hebben verhoogd, zegt directeur-generaal Nuntawan. Ze verkochten T-shirts, die normaal 200 baht kosten, voor 500 baht. Ook ontbraken prijskaartjes wat eveneens in strijd met de wet is. De dames en heren zijn gewaarschuwd. Als ze stout blijven, worden ze voor de rechter gesleept. Het ITD heeft meer staf ingezet om elders in het land te controleren.

Permanent secretaris Wiboonlasana van het ministerie van Handel heeft het ITD gevraagd steekproeven te nemen op de Chatuchak weekendmarkt. Bij een inspectie van 1.900 winkels zijn 19 verkopers beboet omdat prijskaartjes ontbraken.

Wiboonlasana zegt dat de particuliere sector nog niet voldoende zwarte kleding kan produceren om aan de vraag te voldoen. In samenwerking met Tesco Lotus worden in het hele land 55.000 zwarte T-shirts uitgedeeld. Daarmee is al in negen filialen in Bangkok begonnen. Later komen de 100 andere filialen aan de beurt.

– Tot eind januari zijn alle musea, archeologische (vind)plaatsen en historische parken gratis toegankelijk voor zowel Thai als buitenlanders. En dat valt weer mee want normaal betalen buitenlanders een hogere entreeprijs dan Thai. Directeur-generaal Anant vraagt de bevolking die plaatsen te bezoeken als teken van respect voor de koning, omdat de vorst zich bekommerde om de promotie en conservering van Thaise kunst en cultuur.

Absurde aanklacht tegen mensenrechten advocaat

25 oktober – Absurd! Laat ik dit bericht maar eens met een eigen commentaar beginnen op de beschuldiging van opruiing tegen een mensenrechten advocaat, die bij een politiecontrole weigerde de mobieltjes van haar cliënten af te geven omdat de agenten geen huiszoekingsbevel konden tonen.

De International Commission of Jurists (ICJ), een NGO gevestigd in Genève, en Thai Lawyers for Human Rights hebben fel geprotesteerd tegen de aanklacht en eisen dat die wordt ingetrokken.

Het is voor het eerst sinds het leger in mei 2014 naar de macht greep dat een advocaat van opruiing wordt beschuldigd. Sam Zarifi, regionaal directeur van ICJ, zegt: ‘Ze wordt gepakt omdat ze haar cliënten verdedigt. De junta gebruikt haar als voorbeeld om andere advocaten en actievoerders bang te maken.’

Sirikan Charoensiri verdedigt veertien studenten van New Democracy Movement (NDM), die vorig jaar juni bij een protest tegen de junta werden gearresteerd. In februari werd ze in haar auto door de politie gestopt toen ze op weg was naar het politiebureau van Chana Songhkram om te horen waarvan ze beschuldigd werd: weigering politiebevelen op te volgen en het doen van een valse aangifte.

De agenten wilden haar auto doorzoeken, maar ze weigerde dat omdat de agenten geen rechtbankbevel hadden. Toen ze dat later konden tonen, namen ze eigendommen van de actievoerders inclusief mobieltjes in beslag. Sirikan deed vervolgens aangifte tegen de politie die ze beschuldigde van een ambtsmisdrijf. (Zie Kort nieuws van 10 februari) (Bron: website Bangkok Post, 24 oktober)

Rattanakosin Island getekend door Karoon Jeamviriyasatean

Illustrator tekent Rattanakosin Island

25 oktober – Toen ik bovenstaande illustratie zag, was mijn eerste gedachte: Ah, een eeuwenoude kaart, want hij deed me denken aan de bekende kaart van Ayutthaya door Johannes Vingboons (ca 1665). Maar deze kaart van Rattanakosin Island, het oudste stadsgedeelte van Bangkok, is van recente datum en getekend door freelance illustrator Karoon Jeamviriyasatean.

Karoon JeamviriyasateanIn een interview in Bangkok Post vertelt hij er drie maanden aan gewerkt te hebben. Hij verkende het gebied op zoek naar details om zijn kaart te verfijnen, maakte foto’s en raadpleegde Google Maps.

Bij het tekenen van sommige details zoals bij chedis en pinnacles (torentjes) op tempels gebruikt hij een vergrootglas, maar dat doet hij niet vaak omdat zijn ogen dan pijn gaan doen.

De techniek van het vogelvlucht perspectief maakte hij zichzelf eigen, want tijdens zijn opleiding aan de faculteit Decorative Arts van de Silpakorn universiteit leerde hij dat niet.

Een van de moeilijkste dingen, vertelt hij, is de papiermaat. Scanners kunnen maximaal A0 aan, dus moet hij op afzonderlijke vellen tekenen en die later samenvoegen om er een digitale file van te maken. Aanvankelijk was het A2 en A3, nu A1 en een 1 meter lang papier.

Rattanakosin Island Detail van Karoon's kaart.Nu Rattanakosin Island klaar is, is hij begonnen aan Thonburi, aan de overzijde van de Chao Phraya. Verder heeft hij plannen voor Ayutthaya (zowel een moderne als een historische kaart) en andere provincies. Maar eerst moet er een klus gedaan worden voor een museum in Udon Thani. (Bron: Bangkok Post, 24 oktober)

 

Bomaanslag in Pattani als wraak voor Tak Bai

25 oktober – Op 25 oktober 2004 kwamen in Tak Bai (Narathiwat) 85 moslims om het leven, van wie 75 stikten terwijl ze opgestapeld in militaire voertuigen werden vervoerd. Nooit iemand voor veroordeeld of berispt.

Dat zijn ze in het onrustige Zuiden van Thailand niet vergeten en om dat onder de neus van de autoriteiten te wrijven ontplofte maandagavond voor een noodlezaak een bom. Heel symbolisch in de stad Pattani, iets ten zuiden van Tak Bai in buurprovincie Narathiwat, waar moslims destijds protesteerden tegen het legergeweld.

Bij de ‘herdenking’ kwam één vrouw om het leven en raakten achttien personen gewond, van wie enkelen levensgevaarlijk. Van de noodleshop bleef een verwrongen ruïne over. (Bron: website Bangkok Post, 25 oktober)

Zes geldwoekeraars aangehouden in Chon Buri

24 oktober – Loan sharks heten ze in het Engels, wat ik een indringender term vind dan ons geldwoekeraar. In Chon Buri hebben politie en leger er zes opgepakt. Ze zouden een bende vormen, die in 21 provincies opereerde en een maandomzet van 30 miljoen baht maakte. De politie was getipt.

Arrestatie loan sharksDe haaien werden aangehouden in een huis in tambon Takian Tia. Het team vond er tientallen leencontracten en een ordner met tientallen namen van leners in 45 districten van 21 provincies in het hele land. Ook werden 13 gram samengeperste cannabis en vermogen ter waarde van 2 miljoen baht in beslag genomen, bestaand uit een minibusje, mobiele telefoons, 44.000 baht aan contant geld, amuletten en gouden en edelsteen ringen.

Wanneer leners in gebreke bleven bij het betalen van de maandelijks verschuldigde rente, kregen ze bezoek van haaien die dreigden hen te doden. De politie onderzoekt of nog meer personen betrokken waren bij de bende. (Bron: website Bangkok Post, 24 oktober)

Pheu Thai hekelt regime over compensatie-eis voor Yingluck

25 oktober – Voor de hand liggend commentaar van Yingluck’s politieke partij. Pheu Thai hekelt het regime omdat ze het rechtssysteem ondermijnt door middels bestuursdwang de oud-premier te dwingen 35,7 miljard baht te betalen als compensatie voor de verliezen, die in het hypotheeksysteem voor rijst zijn geleden. De dwangmaatregel betekent dat ze alleen bij de bestuursrechter in beroep kan gaan en verdere beroepsmogelijkheden zijn afgesneden.

Volgens secretaris-generaal Phumtham is het onduidelijk of Yingluck aansprakelijk kan worden gesteld op grond van de Civil Liability Law. Die beschermt overheidsdienaren tegen aansprakelijkheid, tenzij ze met opzet de wet hebben overtreden of zich aan grove nalatigheid hebben schuldig gemaakt.Dat laatste wordt Yingluck verweten omdat ze waarschuwingen over corruptie in het hypotheeksysteem zou hebben genegeerd.

PACC secretaris-generaal Prayong maakte gisteren bekend dat het aantal corruptiezaken die verband houden met het hypotheeksysteem, is opgelopen van 853 naar 986. Naar 125 zaken wordt door de PACC onderzoek gedaan. Dat gaat zes maanden duren. De regering wil graag meer personen aansprakelijk stellen voor de geleden verliezen. (Zie verder de pagina Rijst 3)

Kort nieuws dinsdag 25 oktober

– Negen blinde Thai zijn getraind om met behulp van echolocatie hun weg te vinden. De 11-daagse cursus werd verzorgd door World Acces for the Blind. De negen coaches gaan nu andere blinden trainen.

Echolocatie is een methode waarbij een blinde geluiden maakt, zoals geklik, en aan de hand van de teruggekaatste geluiden omvang en locatie van voorwerpen vaststelt.

Het trainingsprogramma is een gezamenlijk initiatief van het King Prajadhipok’s  Institute, de Foundation for the Blind in Thailand en de vrijwilligersgroep Good Intentions. Twee coaches van World Acces for the Blind trainden de nieuwe coaches. Doel is 500.000 blinden te bereiken. De training komt tegemoet aan een advies van de koning, die heeft gezegd dat blinden helpen zelf vrij te navigeren belangrijk is om hun zelfstandigheid te vergroten.

– Het voorstel van lokale bestuursorganen om hen te machtigen nieuwe historische plaatsen te registreren en beheren vindt geen genade bij de National Culture Commisson. De commissie vindt dat dit moet blijven gebeuren door het Fine Arts Department (FAD). Vice-premier Tanasak vreest voor verschillen in beoordeling. Maar het plaatselijk bestuur mag wel onderzoek te doen naar de plaatsen en informatie verzamelen voor een registratieaanvraag bij het FAD.

De commissie heeft ook het voorstel afgewezen om lokale bestuursorganen toegangsgelden te laten heffen voor bezoeken aan historische plaatsen in hun gebied. Dat geld is bestemd voor het Archeological Fund, dat speciaal voor dit doel is gevormd.

– Velen zijn al teruggekeerd maar twintig Thaise bemanningsleden van trawlers die illegaal in Indonesische wateren visten, schromen terug te keren. Ze zijn bang dat ze dan weer onder de schulden gebukt gaan vanwege de reiskosten, aldus de Labour Rights Promotion Network Foundation. De mannen vragen de regering de reiskosten te betalen.

Volgens het netwerk gaat het om twintig mannen op het eiland Tuan, die niet over papieren beschikken. Drie wachten sinds augustus op controle van hun monsterboekje. De mannen hebben het moeilijk want ze zijn illegaal in het land en daarom trekken ze van plaats naar plaats en nemen elk baantje aan dat ze kunnen vinden.

– Volgend jaar wordt een begin gemaakt met de uitbreiding van drie metrolijnen in Bangkok: de Purple Line van Tao Pun naar Rat Burana in het zuiden van Bangkok (23,6 km); de Blue Line van Bang Khae naar Phutthamonthon Sai 4 (8 km) en de Orange Line van Thailand Cultural Centre naar Taling Chan in het oosten van BKK (17,5 km).

Op de Pink Line (Khae Rai-Min Buri) en Yellow Line (Lat Phrao-Samrong) kan volgende maand worden ingeschreven. Over de missing link, een ontbrekend stukje tussen Bang Sue en Tao Pun wordt nog driftig onderhandeld tussen de MRTA (exploitant ondergrondse metro) en de BEM (Bangkok Expressway en Metro Public Co).


 

Grand Palace bewaking bij de poort door het 1st Army

Bewaking op Sanam Luang opgeschroefd

24 oktober – Het is druk op Sanam Luang met afgelopen vrijdag naar schatting 648.000 personen en vanaf aanstaande vrijdag wordt het nog drukker, want vanaf die dag mag de bevolking een laatste groet aan de koning brengen in de Dusit Maha Prasat Throne Hall. Daar ligt de koning volgens dit bericht opgebaard [mijn woordenboek vertaalt to lie in state als op een praalbed liggen) maar volgens een eerder bericht staat de urn met het lichaam van de koning er.

De beveiliging op Sanam Luang is versterkt naar aanleiding van (eerdere) berichten dat rond deze tijd bomaanslagen zijn gepland in Bangkok en omgeving, naar verluidt door zuidelijke opstandelingen. Bij de acht ingangen van Sanam Luang worden bezoekers gescreend door soldaten, agenten en vrijwilligers; de poort naar het Grand Palace wordt bewaakt (foto) door soldaten van het 1st Army.

Vice-premier Prawit heeft het leger opdracht gegeven nog een baileybrug over de Khlong Lord achter het ministerie van Defensie te construeren voor vergroting van de toegang tot Sanam Luang. Vanochtend zou de brug in gebruik worden genomen. De eerste brug voor het Royal Hotel verricht sinds zaterdag al goede diensten.

En zoals altijd zijn er weer lieden die misbruik maken van de situatie. Eerder meldde de krant al over zakkenrollers op Sanam Luang, vandaag waarschuwt de NCPO voor zogenaamd gouden bankbiljetten die voor duizenden baht worden verkocht. Ze zijn gemaakt van papier, waarop een laagje nepgoud is aangebracht.

De biljetten die op een biljet van 1.000 baht lijken, zijn gemaakt in China. [Zou er Made in China op staan?] Ze worden voornamelijk in Chiang Mai verkocht. Een twitter gebruiker heeft er ook al voor gewaarschuwd.

Alle voorgaande berichten zijn gebundeld op de pagina Koning Bhumibol.

Ander overlijdensnieuws

– Pagina 2 opent met de herinneringen van abt Somdet Phra Wannarat (79) van de Wat Bowonniwet Vihara waar de koning in 1956 tot monnik werd gewijd. Bhumibol, toen 30 jaar, verbleef er dertig dagen. De abt vertelt dat de koning nauwgezet zijn verplichtingen vervulde, zoals elke ochtend blootsvoets een bedelronde maken. Als hij niet was ingeroosterd voor een ronde langs het koninklijk paleis en overheidskantoren, vergezelde hij de andere monniken bij hun ronde in nabijgelegen woonwijken.

Koning Bhumibol als monnik in 1956De abt vertelt door Bhumibol gecomplimenteerd te zijn voor zijn preken, maar ‘hij was er niet zeker van of de mensen begrepen wat ik onderwees. Hij gaf het advies een allegorie te gebruiken waardoor mensen het gemakkelijker zouden begrijpen.’

Tijdens een bezoek aan het Klai Klangwon paleis in Hua Hin, waar de koning toen verbleef, toonde hij Bhumibol’s advies ter harte te hebben genomen want hij vertelde het verhaal van koning Salomo (in zijn versie een rechter) en de twee vrouwen die claimen dat een kind van hen is. ‘De koning vertelde me dat het een goede preek was.’ De abt vertelde het verhaal omdat Rama VII in 1932 tijdens de Siamese revolutie ter wille van het volk het koningschap had opgegeven.

– Bezoekers van Sanam Luang en het Grand Palace is gevraagd – om een ANWB-reclameslogan uit 1926 te citeren: ‘Laat niet, als dank, Voor ‘t aangenaam verpoozen, Den eigenaar van ’t Bosch, De schillen en de doozen’ oftewel: ruim zelf je rommel op. Die oproep deed vice-premier Prawit, die gisteren Sanam Luang inspecteerde.

Volgens het gemeentelijk Environment Department (ED) wordt dagelijks 190 ton afval opgehaald. Zaterdag schoot het omhoog naar 365 ton toen honderdduizenden zich verzamelden voor het zingen van het volkslied. De krant schrijft dat sommigen hun afval netjes in afvaltonnen doen, maar anderen gooien het op de grond.

Prawit herhaalde het verzoek om kaarsen niet te dicht bij de witte paleismuren te plaatsen daar dit roetplekken achterlaat en het gazon beschadigt. Sindsdien schakelen velen over op het plaatsen van bloemen tegen de muur.

Het ED heeft vijf vuilniswagens ingezet, het aantal vuilnismannen is verhoogd en het aantal mobiele toiletten is vergroot van 30 naar 49. De geplaatste bloemen worden zesmaal per dag opgehaald en op andere plaatsen gelegd.

– MinisterApiradi (Handel) heeft zijn ministeriediensten opdracht gegeven gedoneerde zwarte en donkere kleding te verzamelen en de kleding weg te geven aan mensen die zich niet kunnen veroorloven nieuwe kleding te kopen. In het hele land worden inzamelingsacties gehouden. Kleding die een andere kleur heeft, wordt geverfd.

Het ministerie heeft zich aangesloten bij een initiatief van kledingfabrikanten die een rouwevenement hebben georganiseerd waarop goedkope zwarte kleding te koop was. Vandaag is de laatste dag op het Department of International Trade Promotion. Bezoekers konden er ook kleding gratis laten verven. Er was zoveel belangstelling voor dat nummertjes moesten worden uitgedeeld. Soortgelijke evenementen worden gehouden in Central, The Mall en Tesco Lotus.

Dit weekend trokken veel mensen naar de grensmarkt Rong Kluea in Aranyaprathet (Sa Kaeo) om zwarte kleding te kopen.

– Het is oppassen geblazen met het eten dat op Sanam Luang wordt verstrekt, want in de hitte bederft het snel waardoor mensen voedselvergiftiging en diarree kunnen oplopen. Het Department Of Disease Control heeft een lijst met tien adviezen opgesteld. Sommige gerechten worden afgeraden. De gemeente Bangkok zamelt op twee plaatsen gedoneerd voedsel in: een waar voedsel wordt bereid, de andere alleen voor bestellingen.

Rouwperiode: Centrale bank zit op het vinkentouw

24 oktober – De Bank of Thailand (BoT) houdt de vinger aan de pols in de verwachting dat sommige bedrijfsactiviteiten zullen vertragen tijdens de rouwperiode voor de koning. Gouverneur Veerathai verwacht dit voor sommige sectoren van de economie, maar zorgen maakt hij zich niet want het fundament van de Thaise economie is solide en stabiel.

De kapitaal, financiële en valuta markten zijn inmiddels weer terug op hun normale niveau na de paniek verkopen van vorige week. De SET index is hersteld van haar vrije val, hetgeen erop wijst dat zowel binnenlandse als buitenlandse investeerders vertrouwen hebben.

Op 12 oktober kelderde de SET 100 punten oftewel 6,9 procent, maar bij het sluiten van de beurs was slechts 2,5 procent ingeleverd. De omzet scoorde een record van 130 miljard baht. Op 13 oktober zette die ontwikkeling zich door met een dieptepunt van 1,356 punten, maar ook die dag bleek de schade aan het eind van de handel beperkt want de index sloot 0,5 procent hoger.

Staatssecretaris Suvit (Handel) zegt dat de exportwaarde over september op 27 oktober bekend wordt gemaakt. Hij licht al een tipje van de sluier op: voor de tweede achtereenvolgende maand steeg de export. ‘Thailand doet het beter dan enkele andere landen.’ Voor het hele jaar voorspelt hij een groei van 0 tot 1 procent.

Suvit vindt dat Thailand niet te veel moet steunen op de export, want die vertoont een neerwaartse trend in overeenstemming met de wereldeconomie. Het land dient te vertrouwen op FDI’s (foreign direct investment) vanwege de veelbelovende vooruitzichten voor de toekomst.

De zwakke export kan gecompenseerd worden door de overheidsinvesteringen en het toerisme, zegt Roong Mallikamas, directeur van de afdeling macro-economie en monetair beleid van de centrale bank. Verder heeft de regering stimuleringsmaatregelen genomen op enkele terreinen die problemen opleveren. (Bron: website Bangkok Post, 22 oktober)

Chao Phraya dam 4

Overstromingen: Nog even doorbijten

24 oktober – De wateruitstroom van de Chao Phraya dam, verantwoordelijk voor overstromingen in de centrale provincies van Thailand, is verder teruggebracht. Voor het eerst deze maand bedraagt die nu 1.473 kubieke meter per seconde, tegen 1.705 kubieke meter eerder. Daardoor steeg het waterpeil in de Chao Phraya en trad de rivier buiten haar oevers.

Sinds zaterdag zakt het waterpeil in de laaggelegen gebieden van de provincies Ayutthaya, Chai Nat, Sing Buri en Ang Thong met 30 tot 50 centimeter.

De wateroverlast in het stroomgebied van de Chao Phraya neemt in alle negen provincies af, meldde het Disaster Prevention and Mitigation Department begin deze week. Tegen het eind van de maand moet alles weer normaal zijn.De vijf andere provincies zijn Nakhon Sawan, Pathum Thani, Suphan Buri, Saraburi en Phichit. (Bron: website Bangkok Post, 23 oktober)

Hypotheeksysteem: Regering op zoek naar compensatie

24 oktober – Het Engelse woord clawback klinkt onheilspellender dan het Nederlandse terugvordering, maar het gaat om hetzelfde: de autoriteiten willen de tekorten, geleden op het hypotheeksysteem voor rijst, verhalen op degenen die daarvoor verantwoordelijk waren. Oud-premier Yingluck en voormalig minister van Handel Boonsong zijn al aansprakelijk gesteld, maar er resteert nog een aanzienlijk bedrag.

Deze week komen de autoriteiten bijeen om te bezien wie nog meer een poot kan worden uitgedraaid. Het ministerie van Handel zoekt momenteel uit hoe de tekorten zijn ontstaan en of de voorgeschreven procedures zijn gevolgd.

’Bij het hypotheeksysteem waren veel partijen betrokken. We moeten zorgvuldig opereren als we compensatie willen zoeken. De premier heeft benadrukt dat iedereen eerlijk behandeld moet worden’, zegt directeur-generaal Duangporn van het Foreign Trade Department.

Een ander verhaal zijn de frauduleuze G-to-G rijstdeals. Zes personen waaronder Boonsong zijn aangeslagen voor 20 miljard baht. Ze kunnen tegen de bestuursdwang bij de Administrative Court in beroep gaan. Boonsong moet 1,77 miljard baht dokken, zijn toenmalige staatssecretaris 2,3 miljard baht en de vier anderen 4 miljard baht elk.

De advocaten van Yingluck hebben al laten weten dat ze in beroep gaan. Juridisch expert Ruangkrai van Yingluck’s partij, Pheu Thai, vraagt zich af hoe het ministerie van Financiën het geëiste bedrag heeft bepaald. Eerst werd gesproken over 500 miljard baht, later 280 miljard baht om uit te komen op 35,7 miljard baht: 20 procent van de verliezen op de rijstoogsten van 2012-2014.

Yingluck werd destijds gewaarschuwd voor corruptie en de oplopende kosten, maar zou nagelaten hebben actie te ondernemen. Hiervoor staat ze ook terecht bij het hooggerechtshof. Ruangkrai vraagt zich verder af wie voor de resterende 80 procent moet bloeden. (Zie verder de pagina Rijst 3)


 


Zoals al gemeld op de homepagina zongen tienduizenden zaterdag het volkslied op Sanam Luang. In dit filmpje van ruim een half uur een verslag met een commentaar in het Thais. Wie direct de zang wil horen, moet doorspoelen naar tellerstand 16.01, maar erg mooi klinkt het niet op mijn laptop.


 

‘Google helpt bij strijd tegen majesteitsschennis’

23 oktober – Google en YouTube hebben toegestemd in de vorming van een team dat zich gaat buigen over content die beledigend wordt geacht voor de monarchie, aldus vice-premier Prajin die vrijdag heeft gesproken met directeur Ann Lavin, directeur publiek beleid en regeringszaken van Google Asia-Pacific.

Volgens Prajin erkent ze de zorgen van de regering en is ze bereid ‘additionele stappen’ te zetten. Prajin zegt dat een speciaal team wordt gevormd, inclusief Thai, die rond de klok klachten over gevoelige berichten en videoclips onderzoekt. Het team zou gisteren aan het werk zijn gegaan.

‘Als we de URL’s of clips en tijden hebben, kunnen we direct in actie komen, maar we moeten de rechtbankorders later voorleggen.’ [Geen idee wat hij daarmee bedoelt]

Wanneer de regering toegang wil hebben tot informatie over privé gebruikersaccounts, dient een andere weg gevolgd te worden, zegt Prajin. Naar verwachting gaat het ministerie van Buitenlandse Zaken daarover in overleg met de Amerikaanse regering.

Afgelopen woensdag en donderdag zijn 120 berichten ontdekt [door wie?], de meeste van Thai, die als majesteitsschennis kunnen worden beschouwd. De regering gaat haar best doen, zegt Prajin, om die zaken aan te pakken.

Prajin heeft een ander team, bestaande uit technici en juridische experts, opgedragen Line te raadplegen, een populaire chat applicatie, en Facebook. Tot nu toe zijn vijf personen aangehouden op beschuldiging van majesteitsschennis.

NB Zelden zo’n onduidelijk bericht gelezen. Ik heb geprobeerd het zo goed mogelijk weer te geven. (Zie verder de pagina Majesteitsschennis)

Sanam Luang Duizenden zingen het volkslied

Honderdduizenden nemen zingend afscheid

23 oktober – Nog steeds domineert het overlijdensnieuws in Bangkok Post, maar zowaar telt de krant vandaag één pagina met ander nieuws. Op de voorpagina een paginabrede foto van het grootste koor ter wereld, zoals ik het noem.

De krant kopt A tearful final song for His Majaesty. Ook in andere koppen worden alle registers open getrokken, zoals We’ve lost our ray of sunshine en Strength of the land. Als nuchtere Nederlander kan ik maar moeilijk wennen aan dit soort rouwbeklag.

Honderdvijftigduizend Thai (schatting politie) plus een zelfde aantal in zijstraten waren naar Sanam Luang gekomen, waar 25 camera’s, 25 microfoons, twee drones en drie kranen de massazang vastlegden. Behalve tussen 13 en 14 uur werd er ook om 22 uur gezongen met aansluitend een candlelight vigil (wake). De politie was aanwezig met 4.400 man. Ook aanwezig: zakkenrollers. Zestien bewakingscamera’s waren geïnstalleerd om hen in de gaten te houden.

Zie verder de homepagina en de pagina Koning Bhumibol.

Ander overlijdensnieuws

– Het medisch team op Sanam Luang is met het oog op de almaar toenemende stroom rouwenden uitgebreid met 200 vrijwilligers uit twintig particuliere ziekenhuizen. Ze gaan te voet de menigte in om mensen te helpen. Het ministerie van Werkgelegenheid heeft extra tenten voor hen geplaatst. Ook zijn nog eens 1.700 politieagenten opgetrommeld om de orde te handhaven.

Het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok heeft honderd extra bussen ingezet om de rouwenden naar hun bestemming te brengen. Transport Co heeft het aantal intercity ritten met 25 procent uitgebreid, voldoende voor 300.000 passagiers. De Spoorwegen zetten 150 speciale treinen in. Bij aankomst in Bangkok staan shuttlebussen klaar voor vervoer naar Sanam Luang.

Vanaf vrijdag wordt het publiek toegelaten tot de Dusit Maha Prasat Throne Hall waar de urn met het stoffelijk overschot van de koning staat. Wie voedsel wil doneren, wordt geadviseerd gedroogd of instant voedsel uit te delen en niet gekookt voedsel omdat daarvan genoeg is.

– Het Mental Health Department van het ministerie van Volksgezondheid heeft een oproep gedaan aan zijn 1,04 miljoen village help volunteers  om in hun dorp op zoek te gaan naar mensen die in geestelijke nood verkeren na het overlijden van de koning. Het advies luidt: neem deel aan de rouwplechtigheden. Wanneer de depressieve symptomen niet verdwijnen, worden ze naar een ziekenhuis begeleid. Het MHD maakt al langer gebruik van de vrijwilligers. Ze hebben een training van 33 uur achter de rug en elk is verantwoordelijk voor tien huishoudens.

Bij het Grand Palace heeft het MHD vijf posten ingericht voor wie hulp nodig heeft. In het hele land zijn er duizend. De 24-uurs hotline krijgt momenteel tweemaal zoveel telefoontjes als normaal. Gemiddeld bellen 200 mensen per dag. De derde dag na het overlijden was het moeilijkst, de afgelopen week is het aantal telefoontjes afgenomen. Normaal duurt een rouwproces een tot twee weken, soms uitlopend tot zes weken. Assistent hoogleraar Pichai van de Mahidol universiteit denkt dat de rouwperiode nog wel langer zal duren.

– Thailand Post deelt gratis herdenkings postkaarten uit met een postzegel waarop de koning staat, gekleed in het ceremonieel tenue van luchtmachtcommandant. De postzegel van 1 baht is gestempeld op 13 oktober, de dag van het overlijden. In totaal worden 9.999.999 van deze postzegels gedrukt. De kaart kan online worden aangevraagd of op het postkantoor. Postzegels met het beeld van de koning kunnen ook gekocht worden.

– Een tatoeage studio in Thong Lor (Bangkok) doet goede zaken. Veel mensen laten voor het eerst (en voor het laatst) een tatoeage plaatsen ter herinnering aan de koning. De meesten kiezen voor het cijfer 9 of de tekst ‘I was born under the reign of King Rama IX’ in het Engels of Thai, of met een kleine landkaart. De meeste klanten zijn dertigers, ouder dan de gebruikelijke clientèle, zegt eigenaar Bongkod. Het portret van de koning en het koninklijke cijfer zijn taboe, maar die plaatste hij al niet voordat het verboden werd.

In Pattaya tekenden zes tatoeëerders in drie dagen gratis 268 tatoeages. Op de social media plaatsen mensen foto’s van zichzelf met hun tatoeage, waaronder ook tatoeages met spelfouten.

– Hoofdcommissaris Chakthip van de Royal Thai Police heeft opdracht gegeven de beveiliging op Sanam Luang te vergroten nadat een vrouw geprobeerd zou hebben kinderen te kidnappen. De gemeentepolitie heeft de opdracht gekregen een centrum voor vermiste personen op te zetten. Dat komt in de tent van het Police General Hospital. De politie adviseert ouders hun kroost een naamkaartje met telefoonnummer te laten dragen.

De vermeende kidnapping is op Facebook door een moeder gemeld, die schrijft dat de vrouw, die in het gezelschap van een man was, een van haar kinderen op de wang tikte, alsof ze het kind goed kende. Toen ze begon te roepen om hulp, maakten beiden zich uit de voeten. De Mirror Foundation kreeg daarover donderdag een klacht.

Commentaar:  Nieuwe gouverneur Bangkok wacht zware taak

23 oktober – De nieuwe gouverneur van Bangkok, Aswin Kwanmuang, heeft geen te benijden taak. Als opvolger van Sukhumbhand Paribatra, met vier adjunct-gouverneurs pootje gelicht wegens beschuldigingen van verspilling van staatsfondsen, mag hij orde op zaken gaan stellen. Dat vereist besluitvaardigheid en een behoedzame benadering, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van zaterdag.

Aswin’s benoeming geldt tot nieuwe gouverneursverkiezingen plaatsvinden of totdat premier Prayut van gedachten verandert. Prayut ontsloeg de vijf mannen op grond van artikel 44 van de interim-grondwet, een artikel dat hem absolute macht verleent. Hij heeft Aswin opgedragen rechtstreeks aan hem te rapporteren, dus erg zeker is die niet van zijn nieuwe baan.

Toen hij aantrad zei Aswin dat zijn eerste prioriteit bij de begrafenis rites voor de koning ligt en bij  de honderdduizenden Thai die uit het hele land naar Bangkok komen om hun geliefde vorst de laatste eer te bewijzen.

Maar daarna wachten enkele urgente taken, die aandacht vereisen, zoals de noodzaak de openbare orde te handhaven, de stad schoon te houden, de verkeersproblemen op te lossen en de preventie en hulpverlening bij openbare rampen [waarmee wel de overstromingen bedoeld zullen zijn]. Verder, en nog belangrijker, de noodzaak om projecten te onderzoeken om te zien of er corruptie in het spel is geweest. Prayut zegt dat die problemen snel moeten worden opgelost omdat ze het vertrouwen in het openbaar bestuur schaden.

BP schrijft: ‘De nieuwe gouverneur zal met een zorgvuldig uitgekiende strategie moeten komen, die bestaat uit meerdere benaderingen. Aswin mag op autoritaire wijze zijn baan hebben gekregen, maar met een ijzeren vuist kan de klus niet effectief geklaard worden.’

‘De nieuwe gouverneur zal als eerste het vertrouwen in de gemeente moeten herstellen, dat geleden heeft onder beschuldigingen van corruptie en ineffectiviteit onder Sukhumbhand. Zonder dit vertrouwen kan de lange lijst van taken nooit tot een goede einde worden gebracht.’ (Bron: Bangkok Post, 22 oktober)

Betaalautomaten 2

Winst banken stijgt met 16 pct

23 oktober – Hoe zouden Thai die al vier jaar sappelen voor een minimumdagloon van 300 baht en per 1 januari een armzalige loonsverhoging krijgen van 5, 8 of 10 baht (zie het bericht van 20 oktober Minieme verhoging minimumdagloon) reageren op het bericht dat de elf beursgenoteerde banken in de afgelopen drie maanden een netto winst hebben gemaakt van 54 miljard baht, 16 procent meer op jaarbasis?

Ik zou uit mijn vel springen. Het gaat banken überhaupt voor de wind want vorig jaar werd in dezelfde periode een netto winst geboekt van 46,6 miljard baht.

In het derde kwartaal hebben de banken een bedrag van 39,1 miljard baht gereserveerd, aanzienlijk minder dan de 50,3 miljard baht van vorig jaar [gereserveerd voor wat?].

De Kiatnakin Bank was de best presterende bank gerekend in percentage. De geconsolideerde netto winst van de kleine bank bedroeg in het derde kwartaal 1,69 miljard baht, 83 procent meer dan vorig jaar. De bank profiteerde van hogere netto rentes, tarieven en diensten, waardoor hogere impairment charges (bijzondere waardeverminderingen) werden gecompenseerd.

De Krungthai Bank, ’s lands op een na grootste geldschieter qua vermogen, volgde met een winststijging van 61 procent. De winst was grotendeels te danken aan een scherpe vermindering van de impairment kosten. De centrale bank heeft KTB bevolen voorzieningen te treffen voor leningen van Sahaviriya Steel Industries Plc en haar dochter SSI UK, die onder schulden gebukt gaan.

Aan de andere kant van het spectrum was de TMB Bank de slechtste presteerder. De netto winst zakte met 34 procent op jaarbasis naar 1,85 miljard baht daar de voorzieningen voor verliezen op leningen een flinke hap uit de winst namen. Bangkok Bank noteerde een netto winstverlies van 11 procent op jaarbasis. (Bron: Bangkok Post, 22 oktober)

Weer een dakloze vermoord

23 oktober – In Bangkok is weer een dakloze vermoord, maar deze keer niet door de man uit Myanmar die eerder werd aangehouden voor de moord op vier daklozen, want die zit in voorlopige hechtenis.

Het bebloede lichaam van het slachtoffer werd op 17 oktober gevonden voor een verlaten shophouse in Bung Kum (Bangkok). Hij had diepe wonden in zijn hoofd en er zat bloed rond zijn mond en neus. Dankzij camerabeelden had de politie snel de dader te pakken. Hij werd 5 kilometer van de plaats delict gevonden, terwijl hij lag te slapen onder een expressway. Alhoewel geregistreerd in een tehuis in Klong Sam Wa was hij dakloos, aldus de politie.

Tijdens zijn verhoor vertelde hij dat de man naakt was, toen hij hem opmerkte. Ze kregen ruzie waarna de verdachte de man, die waarschijnlijk geestelijk gestoord was, met een knuppel op zijn hoofd en gezicht sloeg. Op het lichaam van de verdachte zijn blauwe plekken gevonden en op zijn kleren zaten bloedsporen.

In de afgelopen maand zijn vijf daklozen vermoord in Bangkok en Pathum Thani: vier door de man uit Myanmar, het vijfde slachtoffer waarschijnlijk ook. De politie zegt dat de laatste moord geen verband houdt met de voorgaande vijf. (Bron: website Bangkok Post, 22 oktober)

Eerdere berichten:
14 oktober: Moord op daklozen; en toen waren er vijf
13 oktober: Kort nieuws
11 oktober: Kort nieuws
10 oktober: Weer een dakloze vermoord
9 oktober: Moord op drie daklozen: Verdachte aangehouden
8 oktober: Kort nieuws
7 oktober: Drie daklozen gedood in Pathum Thani

Bhumibol portret op gebouw

Hoe beelden verwarring kunnen scheppen

23 oktober – Een dag na het overlijden van de koning wordt een groot portret van ZM van een gebouw gehaald. Internetgebruikers meldden dit vol verontwaardiging, ze vonden het voorbarig om zo snel al het portret weg te halen. Later bleek dat het was weggehaald om te decoreren met witte en zwarte doeken, keurig gedrapeerd in boogjes met rozetten er tussenin. Toen dat klaar was, werd het portret weer op zijn oude plaats terug gehangen.

De uitdrukking luidt: Een foto zegt meer dan duizend woorden, maar soms (ik meen eigenlijk altijd) hebben foto’s woorden nodig om situaties zoals deze te voorkomen. Natuurlijk bleef de ‘affaire’ nog een tijd rondzingen op het net, wat voor de regering weer aanleiding was alle overheidsdiensten te verbieden staatsieportretten weg te halen.

Uitzondering: wanneer de tekst luidt Long Live the King of de Pali versie (Teeka Yuko Hotu Maha Racha) moet die natuurlijk wel aangepast worden.

Wanneer, zoals in het voorbeeld een portret tijdelijk wordt weggehaald, dient dat snel te gebeuren zodat geen misverstanden ontstaan, zegt regeringswoordvoerder Sansern. (Bron: website Bangkok Post, 22 oktober)

Eigenrichting: bekritiseerd en geprezen
In Phuket viel een menigte van een paar honderd mensen een roti-verkoper aan omdat hij majesteitsschennis zou hebben gepleegd. Deze man had een tijdje geleden in reactie op de toestand van de koning op zijn Facebook-pagina een boeddhistische formule, die annicca (vergankelijkheid) weergeeft, geplaatst. Die formule เกิด แก่ เจ็บ ตาย (kèut kàe: chèp taaiwat) laat zich vertalen als ‘geboorte, ouderdom, ziekte en dood.’ Dat laatste woordje maakte dat een hysterische menigte hem aanviel. De politie arresteerde de man en de menigte ging vrijuit.

Het Thais heeft wel 14 woorden voor ‘dood gaan’, voor elke rang en stand een andere.  Voor gewone stervelingen als u en ik is dat ‘taai’.  Alleen en uitsluitend voor de koning (en koningin, kroonprins en des koning’s moeder) wordt het volgende woord gebruikt:  เสด็จ สวรรคต   ‘sàdèet sàwǎnkhót’ wat letterlijk ‘opstijgen ten hemel’ betekent. Het woord ‘taai’ voor de koning gebruiken klinkt zeer onfatsoenlijk. (Bron: Tino Kuis, Facebook)

Op de social media werden de zelf benoemde rechters geprezen voor hun actie. De menigte verspreidde zich na bemiddeling van een oud-burgemeester die beloofde aangifte te doen.

Eerdere berichten:
21 oktober: Commentaar: Paiboon slaat de plank mis
21 oktober: Majesteitsschennis: Vijf arrestaties
19 oktober: NCPO keurt eigenrichting (vigilantisme) af
17 oktober: Tik op de vingers voor ‘ongepaste berichten’
17 oktober: Koh Samui: Protest tegen majesteitsschennis
16 oktober: Boze menigte vraagt om actie tegen majesteitsschennis

 

Bhumibol Hun Sen bewijst de laatste eer

Najib, Hun Sen en Li Yuanchao op condoleancebezoek

23 oktober – Drie regeringsleiders hebben zaterdag de laatste eer bewezen aan koning Bhumibol. Als eerste arriveerden de Maleisische premier Najib Razak en zijn echtgenote Rosmah Mansor.  Ze legden een krans in de Dusit Maha Prasat Throne Hall en tekenden in de Red Room van het Royal Household Bureau een condoleanceregister. Daarna volgden de Cambodjaanse premier Hun Sen (foto) en de Chinese vice-president Li Yuanchao. (Bron: website Bangkok Post, 22 oktober)

Kort nieuws zondag 23 oktober

– De grondwetcommissie (CDC) ontkent de opdracht gekregen te hebben om het lidmaatschap van politieke partijen te herzien, een vrees die door politici is geuit. Woordvoerder Udom zegt dat de politieke partijen niet bang hoeven te zijn voor een resetting van het partijlidmaatschap.

Volgens voormalig parlementslid Watchara (Democraten) die de zaak aan het rollen heeft gebracht,  zou de junta de grote politieke partijen willen verkleinen. Leden zouden zich opnieuw moeten opgeven als lid. Watchara heeft geen vertrouwen in de hoorzittingen van de CDC. ‘Die zijn procedureel om het werk van de CDC goed te keuren.’

Het lidmaatschap van politieke partijen wordt geregeld in een van de organieke wetten waaraan de CDC momenteel werkt. Een van de voorstellen is om het switchen van partij gemakkelijker te maken. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2 en Verkiezingsnieuws 2)

– De Immigratie politie van Sa Kaeo heeft een Cambodjaan gearresteerd die ervan verdacht wordt valse paspoortstempels te hebben verstrekt aan Cambodjanen op de Rong Kluea grensmarkt. De politie was getipt. De man werd in een undercover operatie met de hulp van een Cambodjaanse vrouw in de val gelokt. De verdachte heeft bekend van een vriend in Poipet voor 50.000 baht twee rubber stempels te hebben gekocht met het stempel van Immigration Samut Prakan en Sa Keao. Hij ontving 8.000 baht voor een stempel.

– Begin volgend jaar wordt een website geopend met informatie over de wetten en belastingregelingen van de Asean-landen. Doel van de site van het Asean Legal Information Centre is investeringen in de regio te bevorderen.

– Thai Airways International, Bangkok Airways en Thai AirAsia zijn de eerste drie Thaise luchtvaartmaatschappijen die vanaf januari of februari weer beschikken over een Air Operator Certificate. Daarna worden hun toestellen gecontroleerd. De gehele procedure neemt vijf maanden in beslag, verwacht directeur Chula van de CAAT.

In maart komen de volgende vijf aan de beurt. De CAAT gaat ervan uit dat de her-inspecties van de 25 resterende maatschappijen in september volgend jaar zijn afgerond. Dan zou Thailand verlost moeten zijn van de rode kaart van de ICAO. Het personeelsgebrek bij de inspecties blijft een probleem, zegt Chula.

Zie voor alle berichten over de luchtvaartperikelen de pagina Luchtvaartdienst onder vuur.


 

Guru: Eerbetoon in beeld

Bhumibol 48 pieces of music22 oktober – In Guru, het vrijdagmagazine van Bangkok Post, geen ellenlange necrologieën over de koning maar het creatieve zusje van de dagkrant eert de koning met illustraties: tekeningen van Mika Apichatsakol en cartoons en tekeningen, geplukt van internet met een korte toelichting van de makers.

Mika belicht Nine noble memories, zoals de troonsbestijging op 18-jarige leeftijd, het Royal Rainmaking Project, zijn beheersing van zes talen, de sporten die hij beoefende en de koning als componist en tekstschrijver van 48 muziekstukken (illustratie rechts).

De hommage online levert al even interessant materiaal op, zoals van art director Yurawat Surattanasathitkul die de koning in een miniem aantal lijnen weet te vereeuwigen (illustratie links). Yurawat schrijft:

Bhumibol getekend door YurawatThis was inspired by the outpour of love everyone had shown to the King. I believe every Thai already has their own image of the King to remember him by. With this tribute, I chose to focus on his glasses and combined them with the Thai number nine (as he was the ninth king of the Chakri Dynasty). I wished to create something that reminds all Thais of him.

Ik wil nog wel eens afgeven op Thailand, met name in mijn columns op Facebook, maar het moet gezegd: Thailand heeft talent. Meer zien, klik hier: Nine Noble Memories; Thailand’s Largest Online Homage.


 

Grote drukte op Sanam Luang

22 oktober – Crowds mass at Sanam Luang kopt de krant vandaag boven haar openingsartikel dat bijna de gehele voorpagina beslaat. En met deze zin zou ik kunnen volstaan want nieuwe informatie bevat het niet. Dat de premier van Singapore en diens echtgenote vandaag zouden komen om de koning de laatste eer te bewijzen, was al gemeld en dat geldt ook voor de massale koorzang (zie de homepagina) op Sanam Luang, de verwachte drukte en de beveiligingsmaatregelen. Gisteravond arriveerden al de eersten voor de zang.

Verder bevat het artikel quotes van aanwezigen, die hun liefde voor de koning verwoorden, zoals een 74-jarige vrouw die aan de rand van Bangkok woont. Ze is al driemaal naar Sanam Luang gegaan, de ‘vreselijke’ verkeersopstoppingen voor lief nemend. De hitte deert haar niet. ‘De koning had ook geen paraplu nodig als hij het land bezocht, dus waarom ik wel?’

Een khanom krok verkoopster uit Chon Buri vertelt familie en vrienden te hebben opgetrommeld zodra ze over het overlijden hoorde. Ze bereiden chicken noodles en zoetigheden; de 300 kilo noedels per dag zijn niet eens voldoende om alle hongerigen te bedienen.

De adjunct-commandant van de 1st Army Region adviseert uit veiligheidsoverwegingen tegen overnachten op Sanam Luang; beter is in een van de door de gemeente Bangkok geopende accommodaties te slapen.

Premier Prayut zei gisteren: ‘De koning heeft ons niet verlaten. Hij is nog steeds bij ons: op de grond, in het water, in de lucht en in alles waaraan hij voor ons heeft gewerkt.’ Hij riep het ambtenarenapparaat op de voetstappen van de koning te volgen door duurzame ontwikkeling na te streven, een pleidooi waarvoor  de koning wereldwijd werd bewonderd. ‘Thailand staat op een kruispunt. Het is tijd voor het land om te kiezen tussen falen en bloeien.’

Alle voorgaande berichten zijn gebundeld op de pagina Koning Bhumibol.

Elektrische auto bij oplaadpunt

Elektrische auto niet in trek bij consument en fabrikant

22 oktober – Het lijkt erop dat de regering voor de muziek uitloopt met haar beleid om de productie van elektrisch aangedreven auto’s (EV’s) te bevorderen, want de Board of Investment (BoI) heeft nog geen enkele aanvraag ontvangen voor stimulansen. Volgens de minister van Industrie willen twee fabrikanten investeren in de productie van auto’s en accu’s, maar ze moeten hun aanvraag nog op de post doen.

Alleen de Japanse FOMM Corporation lijkt bereid een assemblagefabriek te openen, nadat ze joint ventures heeft gevormd met twee Thaise bedrijven. FOMM maakte in augustus bekend twee partners te hebben gevonden.

De geringe belangstelling kan geen verbazing wekken, want de vraag naar EV’s is gering en de noodzakelijke infrastructuur (lees: oplaadpunten) ontbreekt grotendeels. Dat moest minister Atchaka erkennen op een seminar over EV’s, georganiseerd door het Alternative Energy Foundation Institute of Thailand.

Ze vertelde dat de BoI een studie heeft afgerond naar investeringspakketten voor de productie van auto’s, accu’s, motoren en infrastructuur. Autofabrikanten, die EV’s importeren, krijgen een korting op de importheffing, maar ze zijn wel verplicht een aanvraag te doen voor een van de pakketten om te garanderen dat ze in de toekomst in de EV productie willen investeren.

De regering streeft naar 1,2 miljoen EV’s in 2036 en 690 oplaadpunten. Atchaka: ‘Er is een lange weg te gaan om dat doel te bereiken, maar Thailand dient door te gaan om de concurrentiepositie van de auto-industrie in de toekomst te verzekeren. Technologie voor voertuigen verandert elke dag.’

Vice-president Thibodee van de Society of Automotive Engineers Thailand meent dat het regeringsbeleid alleen niet voldoende is om het aantal EV’s in de toekomst te laten toenemen. Bovendien zijn accu’s voor EV’s niet geschikt voor lange afstanden vanwege het hete weer en omdat bestuurders de airco aanzetten. Verder zal de regering met een duidelijk plan moeten komen voor de verwerking van oude accu’s, zegt hij. (Bron: Bangkok Post, 21 oktober)

Distributiecentra: steuntje in de rug voor MKB

22 oktober – De regering vraagt de particuliere sector op strategische plaatsen in het hele land in distributiecentra te investeren om zo de grenshandel te stimuleren. De vestiging van distributiecentra zal met name het Thais midden- en kleinbedrijf (MKB) ten goede komen, dat over meer distributiekanalen de beschikking krijgt, en de logistieke kosten gaan omlaag.

Het Foreign Trade Department (FTD) verleent al steun aan een partij [geen details] die een distributiecentrum in Pathum Thani wil bouwen, op een plaats niet ver van luchthaven Don Mueang. Het terrein heeft een oppervlakte van 150 rai, de bouwkosten bedragen 5 miljard baht. Naar verwachting komt het in het eerste kwartaal van 2018 in bedrijf en dan heeft het MKB een betere toegang tot Cambodja, Laos, Myanmar en Vietnam.

Aan de grens met Myanmar wordt ook een centrum gevestigd. De investeerder is thans bezig te inventariseren welke producten geschikt zijn om via dit centrum naar het buurland te worden geëxporteerd.

Het Foreign Trade Department (FTD) wil investeerders ook interesseren voor het vestigen van opslagloodsen en distributiecentra in buurlanden en die zullen eveneens ten goede komen aan het MKB.

Volgens het FTD bedroeg de grenshandel in de eerste acht maanden van dit jaar 940 miljard baht, 2,7 procent meer op jaarbasis. Het voorspelt een groei met 4,9 procent naar 1,47 biljoen baht. De particuliere sector is optimistischer: de Thais Chamber of Commerce noemde onlangs een bedrag van 1,7 biljoen baht, oftewel 15 procent meer dan vorig jaar.

De verwachting is dat de grenshandel een stevige injectie krijgt wanneer de special economic zones van start gaan. De ontwikkeling van die zones heeft eveneens tot doel de grenshandel te stimuleren. Gepland zijn SEZ’s in tien grensprovincies die zich specialiseren op het gebied van landbouw, industrie, logistiek en toerisme. (Bron: Bangkok Post, 21 oktober)

Lees meer over die SEZ’s op de pagina Archief: Mukdahan verzet zich tegen industrieel planPlannen voor SEZ’s boezemen vrees in en Songkhla rolt de rode loper uit voor SEZ. Overigens bestaat de angst dat de SEZ’s ten koste gaan van kleine bedrijven.

Bhumibol Huilende vrouwen

Opinie: Waarom Thaise mensen om hun koning huilen

22 oktober – Waarom huilen Thai om hun koning? Thitinan Pongsudhirak geeft op de opiniepagina van Bangkok Post het antwoord.

Logo Thitinan PongsudhirakCynici en critici en degenen die niet ingewijd zijn, mogen beweren dat de Thais overdrijven alsof ze gehypnotiseerd zijn. Ze zeggen dat de cultus georkestreerd is voor macht en prestige, dat het een grote hersenspoeling is, op school en op straat begonnen met indoctrinatie en socialisatie, met de wet die dat versterkt.

Maar Thais zijn niet dom, schrijft Thitinan. Als de man niet zo goed was geweest in zijn functie, als hij zich niet zo lang en zo veel bekommerd had [om zijn volk], als hij niet het land door moeilijke tijden had geloodst en economisch ontwikkelingen had bevorderd, zou geen enkele hoeveelheid propaganda gewerkt hebben. Dat is waarom Thais vandaag om hun koning huilen. (Bron: Bangkok Post, 21 oktober)

Ik beperk me met deze samenvatting tot de eindconclusie. Wie meer wil weten over de tomeloze inzet van de koning, leze het artikel Why the Thai people cry for His Majesty. (Alle voorgaande berichten zijn gebundeld op de pagina Koning Bhumibol)

NB Het artikel van Thitinan heeft alle kenmerken van een hagiografie. Het moet maar, want elke kritiek op de vorst wordt beschouwd als majesteitsschennis en leidt tot een enkele reis Bangkok Hilton, de bijnaam van de gevangenis.

Plan voor grenssteden dupeert MKB

22 oktober – Een hoge ambtenaar van het ministerie van Financiën waarschuwt voor de negatieve gevolgen van het regeringsplan om in grenssteden lagere  belastingen te heffen, waardoor de grenshandel althans in de visie van de regering wordt bevorderd. Maar deze man, die anoniem wil blijven, zegt dat het midden- en kleinbedrijf en Otop-winkels de dupe kunnen worden van de maatregel.

Sommige mensen, redeneert hij, zouden in de verleiding kunnen komen buitenlandse premieproducten te kopen in plaats van goedkope binnenlandse producten, of om producten te kopen en die elders voor een hogere prijs door te verkopen. De maatregel zou ook tot smokkel kunnen leiden. Laat ik maar aannemen dat de man er verstand van heeft, want op mij maakt het de indruk van spijkers op laag water zoeken.

De lagere belastingen hebben betrekking op de inkomstenbelasting, BTW en douanetarieven. Betalingen dienen elektronisch plaats te vinden ter bestrijding van smokkel van producten uit die grenssteden naar andere steden.

Het Fiscal Policy Office van het ministerie van Financiën doet momenteel onderzoek naar de beste manieren om smokkel tegen te gaan. Mogelijk wordt een maximum gezet op de hoeveelheden die gekocht mogen worden, de waarde per persoon of het aantal bezoeken per maand aan grenssteden, zegt de bron. Er wordt ook gestudeerd op belastingvrijstelling. (Bron: Bangkok Post, 21 oktober)

Yingluck bij aankomst op 7 oktober 2016 bij het hooggerechtshof

Compensatie eis: Yingluck vecht terug

22 oktober – Oud-premier Yingluck laat zich niet als een mak lam naar de slachtbank leiden. 35,7 miljard baht betalen als compensatie voor de in het hypotheeksysteem voor rijst geleden verliezen? Nooit niet! De charmante oud-premier vindt de bestuursdwang die haar is opgelegd ‘niet eerlijk’. ‘Ik zal al mijn rechten gebruiken via elk beschikbaar juridisch kanaal om de beschuldigingen en de oneerlijke order te bevechten.’

Moet ik verder nog schrijven waarover het gaat? Dat weten we toch zo langzamerhand wel en wie het niet weet, verwijs ik naar de pagina Rijst 3. Zoals gebruikelijk in BP wordt in dit bericht weer de hele voorgeschiedenis nagekauwd, een in Nederland ongebruikelijke journalistieke gewoonte maar BP is er gek op. Maar dat doe ik niet, ik ben geen Thaise journalist. (Zie verder de pagina Rijst 3)

Toespraak koning inspireert Kiesraad

22 oktober – De Kiesraad grijpt terug op een toespraak van koning Bhumibol, in 1969 gehouden op de National Scout Jamboree in Chon Buri. De koning riep daarin op slechte mensen hun macht te ontnemen en dat is ook wat de Kiesraad beoogt bij de volgende verkiezingen. ‘Dat kan de Kiesraad voor onze geliefde koning doen’, zegt Kiesraadcommissaris Somchao Srisutthiyakorn.

De Kiesraad wil eind volgend jaar wanneer de verkiezingen worden gehouden, met civiele netwerken, waaronder scouts, samenwerken om de verkiezingen nauwkeurig te volgen. Tenminste 75 procent van de 100.000 stemlokalen krijgt extra surveillance. Kiezers, zo is het plan verder, krijgen ook via de wise-election app, informatie over de kandidaten zodat ze in staat zijn goede mensen te kiezen.

Tenminste één dorp per district wordt een vote-buying free village, dat in de campagne een lichtend voorbeeld vormt voor andere dorpen. Tegen mensen die verkiezingsfraude plegen, wordt juridische actie ondernomen. Honderden mensen worden door de Kiesraad getraind in het doen van aangifte en indienen van petities bij de rechtbank. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2, nu nog maagdelijk leeg)

Verwarrende info over Thai-Chinese spoorlijn

22 oktober – Nou dacht ik toch dat Thailand al had besloten geen gebruik te maken van Chinese leningen voor de aanleg van de hogesnelheidslijn Bangkok-Nakhon Ratchasima, meldt de krant vandaag dat China volgende week laat weten of het akkoord gaat met de rente van 2 procent, waarop Thailand al een jaar lang heeft aangedrongen. China hield al die tijd vast aan 3 procent.

Maar blijkbaar was Thailand’s afwijzing niet definitief want de permanent secretaris van het ministerie Transport zegt dat naar binnenlandse geldbronnen gezocht gaat worden als China zijn poot stijf houdt. Van woensdag tot vrijdag praat Thailand met China in Bangkok over de financiering en de precieze route.

De spoorlijn van 252,5 km is een uitgeklede versie van de oorspronkelijk Thai-Chinese dubbelspoorlijn tussen Rayong, Bangkok, Nakhon Ratchasima en Nong Khai, in totaal 873 km. Die lijn zou een verbinding moeten vormen met Laos en Zuid-China.

Behalve over de rente moet Thailand het ook nog zien eens te worden over een lening van 53,8 miljard baht voor de aanschaf van treinen en een signaleringssysteem, een project dat in totaal 179 miljard baht kost. [Het zou me niet verbazen als de krant twee leningen door elkaar haalt: die voor de aanleg en die voor treinen en signalering.]

Verder wordt nog geruzied over een stukje van 3,5 km tussen Klang Dong en station Pang Asok (zie het bericht van 26 september: Trein naar Nergens). Dat is ontworpen door China maar voldoet niet aan Thaise eisen. China komt met een aangepast ontwerp. Als geen overeenstemming kan worden bereikt over rente en ontwerp, wordt het project weer vertraagd. Maar dat is bijna de normale procedure in Thailand. (Zie verder de pagina Spoorwegen)

Kort nieuws zaterdag 22 oktober

– Laatste waarschuwing voor bestuurders van minibusjes. Passagiers mogen vanaf dinsdag alleen nog maar worden opgepikt op de busterminals Mor Chit 2, Ekamai en Sai Tai Mai. De exploitanten mogen ook geen kaartjes verkopen buiten de terminals.

Veel busjes staan op plaatsen waar ze het verkeer hinderen, zoals op Victory Monument. Tussen Victory en de drie busterminals rijden shuttlebussen. Wie de regels aan zijn laars lapt, krijgt te maken met ‘snelle’ juridische actie, maar wie gelooft dat in dit land?

– Eindelijk duidelijkheid over de bron van de vervuiling van de Mae Klong rivier, waardoor 45 roggen het loodje hebben gelegd. Het Pollution Control Department doet volgende week aangifte tegen Rajburi Ethanol Co dat afvalwater met melasse (suikerstroop) in de rivier heeft laten lekken. Laboratoriumtesten hebben dat uitgewezen.

De fabriek gaf eerder toe dat een leiding met afvalwater had gelekt. De provincie Samut Songkhram gaat de schade berekenen. Behalve roggen zijn ook scheermes schelpen bezweken.

Uit een simulatie is gebleken dat de concentratie ammoniak in het water achttien maal te hoog was. Een dierenarts van de Chulalongkorn universiteit heeft in de roggen ook cyanide gevonden.

– Het district Nong Chik in Pattani wordt de derde poot aan het driehoeks economisch model van de regering dat zich richt op industriële en infrastructurele investeringen om het geweld in het diepe Zuiden te beteugelen. Nong Chik is gekozen omdat het een verbinding vormt met Hat Yai in Songkhla naar Yala en Narathiwat, de twee andere poten van de driehoek.

Volgende maand brengt de nieuwe speciale regeringsdelegatie een bezoek aan Pattani. De onlangs opgerichte ‘delegatie’ is omstreden; critici verwachten een competentiestrijd met de bestaande organen die in het Zuiden werken. De delegatie gaat zich buigen over de economische routekaarten van de drie provincies.

In Nong Chik komt de nadruk te liggen op veestapels en de bewerking van landbouwproducten zoals palmolie, rijst en fruit. Naar het plan om militair vliegveld Bo Thong te ontwikkelen tot een burgervliegveld wordt onderzoek gedaan. Probleem is dat achter de luchthaven een begraafplaats ligt.

Behalve staatssecretaris Surachet (Onderwijs), voorzitter van de delegatie, bracht legercommandant Chalermchai een bezoek aan Pattani. Hij presenteerde een framework met zeven punten, dat indien in uitvoering een eind maakt aan het geweld. Nou, dat is te mooi om waar te zijn.

Somyot Pruekskasemsuk– Een onverholen inbreuk op Thailand’s verplichtingen op grond van internationale wetgeving. Zo noemt de Observatory for the Protection of Human Rights Defenders [nooit van gehoord] de detentie wegens majesteitsschennis van Somyot Prueksakasemsuk, mediaredacteur van de roodhemden. Het dringt aan op onmiddellijke vrijlating.

Somyot is in afwachting van een uitspraak van het hooggerechtshof. Hij zit inmiddels tweeduizend dagen gevangen van de 10 jaar gevangenisstraf die hij heeft gekregen plus nog een jaar voor smaad in een andere zaak. Somyot heeft zestien maal tevergeefs om vrijlating op borgtocht gevraagd en hij wacht al 700 dagen op behandeling door het hooggerechtshof van zijn zaak. In augustus 2012 protesteerde de UN Working Group on Arbitrary Detention tegen zijn detentie. (Zie verder de pagina Majesteitsschennis)

– Het Centre for National Anti-Corruption (CNAC, niet te verwarren met de NACC en PACC) gaat om toepassing van artikel 44 van de interim-grondwet vragen voor de publicatie binnen 30 dagen van de namen van corrupte ambtenaren. Dat is gisteren besloten tijdens een vergadering van het CNAC. De namen moeten geleverd worden door de NACC, PACC en de Rekenkamer. Het gaat met name om corruptie bij gokken en mensenhandel. Premier Prayut beschouwt de CNAC als het belangrijkste anti-corruptie orgaan. (Zie verder de pagina Corruptie 2)

– De National Legislative Assembly (parlement) hervat volgende week haar vergaderingen. Op de agenda staat onder andere de impeachtment van twee voormalige Pheu Thai parlementariërs voor een akkefietje in 2013. Ze verwisselden toen stiekem twee amendementen met betrekking tot de grondwet en stemden namens collega-parlementsleden. Als de twee PT-ers schuldig worden bevonden, mogen ze 5 jaar met hun politieke duimen gaan draaien. Verder wordt gedebatteerd over een wetsvoorstel ter bestrijding van terrorisme en verspreiding van wapens.


 

Mrigadayavan Palace
Mooi optrekje, niet? Hoewel dat wat oneerbiedig klinkt voor het Mrigadayavan Palace, dat koning Rama VI als zijn zomerpaleis liet bouwen aan de rand van het strand in Cha-Am. Het staat op een terrein van 35 vierkante kilometer, begrensd door twee bergen.
De beheerder, de Mrigadayavan Palace stichting, gaat er een strandbos en botanische tuin aanleggen. De stichting wil van het paleis en omgeving een cultureel wonderland maken, waar bezoekers kunnen leren over Thaise cultuur, tradities en normen middels Thaise klassieke muziek, traditionele kleding, literatuur en voedsel.
Meer weten, klik hier: A Palace of Art and Nature.


 

Kun je zingen, zing dan mee*

21 oktober – Bangkok Post staat vandaag weer grotendeels in het teken van het overlijden van koning Bhumibol met zegge en schrijven drie berichten die ander nieuws bevatten. Opvallend initiatief, bedacht door nationaal kunstenaar en bekende cineast Chatrichalerm Yukol: een massale uitvoering van een nieuwe versie van het volkslied, gewijd aan de nagedachtenis van de koning.

Dat staat morgen te gebeuren op Sanam Luang onder muzikale begeleiding van het Siam Philharmonic Orchestra en een koor van honderd zangers. De uitvoering wordt gefilmd en later op de televisie en in de bioscoop vertoond. Wie mee wil zingen, dient om 10 uur aanwezig te zijn voor een repetitie; de opnames vinden om 1 uur plaats.

Verder meldt het openingsverhaal van de krant vandaag dat elke dag zo’n 30.000 tot 35.000 Thai het paleis bezoeken om de laatste eer aan de koning de bewijzen en een condoleancebericht te schrijven. Om alles in goede banen te leiden zijn 40.000 soldaten ingezet. Het leger heeft op vijftien locaties gezorgd voor (ik neem aan) tenten waar mensen uit het land kunnen verblijven. De Spoorwegen heeft nog meer extra treinen geregeld; ze rijden vanaf Khon Kaen, Surin en Phitsanulok. Op elf plaatsen rond Sanam Luang wordt eerste hulp verleend. Veel mensen vallen flauw als gevolg van een laag bloedsuiker niveau.

Adjunct-gemeentesecretaris Wantanee is bezorgd over het voedsel dat wordt uitgedeeld, want in de hitte zal het snel bederven. Wie voedsel ter beschikking wil stellen, dient contact op te nemen met een centrum dat de uitgifte coördineert. Het Pollution Control Department zorgt samen met de gemeente en studenten van de Thammasat universiteit voor het ophalen van afval.

* Kun je zingen, zing dan mee is de titel van een bekende liedbundel uit 1906. Voor een lijst van liedjes, klik hier.

Kort ander overlijdensnieuws

– In een kader bij het openingsverhaal komt personeel van het Siriraj ziekenhuis aan het woord, waar de koning meer dan 20 jaar is behandeld en sinds vorig jaar permanent verbleef. Het hoofd van het artsenteam dat voor de koning zorgde, vertelt dat de koning ook toen hij ziek was, hard werkte. ‘De monarch had een opvallend mentale kracht en geduld wanneer hij chirurgie kreeg. ZM de koning volgde altijd het advies van de artsen strikt op om snel te herstellen en weer aan het werk te kunnen.’

– De koning van Brunei, de koning en koningin van Maleisië en leiders van enkele andere landen komen naar Thailand om de koning de laatste eer te bewijzen. De koning en koningin van Bhutan waren de eersten die zich niet beperkten tot het sturen van een condoleance of op de Thaise ambassade in eigen land een condoleanceregister tekenden, maar naar Thailand kwamen. Bezoek wordt verder nog verwacht van leiders of hun vertegenwoordigers uit Singapore, Laos, Cambodja, Quatar, Saoedi-Arabië, Filipijnen, Zambia, VS, Zuid-Korea, Marshall Islands, Maldiven, Gambia en Japan.

– Het ministerie van Cultuur heeft toestemming verleend voor het downloaden van foto’s uit de collectie van het National Archives. Er is een ruime keuze: het archief heeft 30.000 foto’s met beelden van de koning, waaronder zeldzame foto’s uit zijn kindertijd en foto’s van werkbezoeken. De foto’s komen ook beschikbaar op cd om uit te geven aan media in binnen- en buitenland. Bij gebruik voor commerciële doeleinden is toestemming vereist.

De National Library heeft de leden van haar netwerk in 62 landen gevraagd materiaal dat in hun bezit is, te sturen. Ze beschouwt de publicaties en foto’s als ‘belangrijke historische documenten’.

– Sinds vrijdag, een dag na het overlijden van de koning, hebben 2.154 personen in de Thaise ambassade in Seoel (Zuid-Korea) het condoleanceregister getekend. De Thaise echtgenote van een Amerikaans soldaat, die 19 jaar was gestationeerd in Korea, schreef: ‘May I be your humble subject, dust under your feet, in the next life. With al the love and respect.’

– Alle voorgaande berichten zijn gebundeld op de pagina Koning Bhumibol.

Commentaar: Paiboon slaat de plank mis

21 oktober – Duidelijke taal over minister Paiboon (Justitie) in het hoofdredactioneel commentaar van Bangkok Post van donderdag: Paiboon gets it all wrong, kopt de krant. ‘Door de acties van een boze menigte tegen een man uit Phuket te bestempelen als “sociale sancties”, geeft de minister het verkeerde signaal af dat hij gebruik van geweld tegen verdachten in zulke hoogst gevoelige zaken goedkeurt.’

‘Of de minister zich er nu bewust van is of niet, zijn verklaring is hoogst gevaarlijk gegeven het feit dat een groot aantal ultra-royalisten, die diep bedroefd zijn over het verlies van hun geliefde monarch, er niet voor terug deinzen kangaroo courts (volkstribunalen) op te zetten en de zaken in eigen hand te nemen.’

Paiboon KoomchayaIn het geval van Phuket verzamelden honderden mensen zich voor het huis van een man, die ze ervan beschuldigden een bericht op Facebook te hebben geplaatst, dat aanstootgevend zou zijn voor de monarchie. Dankzij de bemiddeling van een oud-burgemeester liep de zaak niet uit de hand. Hij beloofde aangifte te doen, waarna de menigte zich verspreidde.

Soortgelijke incidenten deden zich voor in Surat Thani, Phangnga, Bangkok en Chon Buri. In Bangkok ging het om een vrouw die aan een psychische aandoening leed, in Chon Buri werd het slachtoffer meermalen tegen zijn hoofd getrapt (zie het bericht van gisteren: Prayut: Stop het geweld). Op de social media worden de acties van de zelfbenoemde rechters zelfs geprezen.

De opmerkingen van Paiboon, die hij inmiddels heeft geprobeerd te relativeren, zijn in tegenspraak met wat Prayut over het geweld heeft gezegd: Geen eigenrichting. Het geweld vergroot de onenigheid in het land en schaadt de monarchie. De premier heeft erop aangedrongen geen overhaaste conclusies te trekken wanneer mensen geen zwart dragen, bijvoorbeeld omdat hun baan het dragen van een uniform vereist. Prayut zegt dat mensen aangifte moeten doen wanneer ze op iets aanstootgevend stuiten, zodat de autoriteiten juridische actie kunnen ondernemen.

BP tot besluit: Paiboon’s schaamteloze verklaring is in tegenspraak met wat Prayut heeft gezegd. De minister dient onmiddellijk zijn woorden in te trekken. Hij mag niet vergeten dat gerechtigheid niet verkregen kan worden door volksgerichten. (Bron: Bangkok Post, 20 oktober)

Majesteitsschennis: Vijf arrestaties

21 oktober – Sinds het overlijden van de koning zijn vijf personen aangehouden op beschuldiging van majesteitschennis, zegt adjunct-hoofdcommissaris Srivara van de Royal Thai Police. [Zou hij de waarheid spreken?] De meesten hadden berichten online gezet, die niet door de beugel konden. Verdere details over de arrestaties zijn niet bekend gemaakt.

Voorzitter What van de National Human Rights Commission waarschuwt royalisten die voor eigen rechter spelen en mensen belagen, die volgens hen kritiek hebben op de monarchie. Het laatste incident vond plaats op een bus in Bangkok, waar een geestelijk gestoorde vrouw van 55 jaar in haar gezicht werd geslagen. En in Chon Buri werd een jongen van 19 jaar in zijn gezicht getrapt door een groep mannen. Beiden werden gedwongen voor een portret van de koning te knielen.

Regeringswoordvoerder Sansern dringt er bij de bevolking op aan tijdens de rouwtijd de vrede te bewaren. ‘Veel mensen rouwen nog over het verlies van ZM de koning; het land heeft eenheid en begrip nodig in deze moeilijke tijden. De premier begrijpt de gevoelens van de mensen, die loyaal aan de monarchie zijn.  Maar iedereen dient te beseffen dat de monarchie niet in conflicten mag worden betrokken. Laat de autoriteiten die de wet handhaven, hun werk doen.’ (Zie verder de pagina Majesteitsschennis)

Vertrouwen op bestedingen is riskant

21 oktober – Verfrissend tegendraads geluid: De binnenlandse bestedingen mogen geen al te grote rol spelen als economische groeimotor, zegt Supachai Panitchpakdi, voormalig directeur-generaal van wereldhandelsorganisatie WTO.

Concentreren op bevordering van de binnenlandse vraag leidt op de lange termijn tot tekorten op zowel macro- als micro-economisch niveau, zegt hij. De export is nog steeds een cruciaal middel om de economie in balans te brengen en te stimuleren.

Supachai betoogde dat woensdag op het AEC Business Forum in Bangkok. Hij zei dat de op bestedingen gerichte economie Thailand’s huishoudschulden heeft opgestuwd naar een riskant niveau van 80 procent van het bruto binnenlands product. In 2012 bedroeg het slechts 71,5 procent. Thailand is overigens niet het enige land dat hoop put uit de binnenlandse bestedingen, bijna alle landen passen het model toe om zich te beschermen tegen de gevolgen van de mondiale economische onzekerheden.

Supachai vindt die nadruk verkeerd en hij vindt ook dat het land niet moet proberen het inkomen van de midden-inkomens te verhogen, maar het moet de productiviteit vergroten om op de lange termijn op duurzame wijze de economie in balans te brengen en te laten groeien.

Volgens Supachai vormen opkomende markten als Cambodja, Laos, Myanmar en Vietnam veelbelovende bestemmingen voor de Thaise export, daar hun economieën de afgelopen paar jaar met 6,5 tot 8,5 procent zijn gegroeid. De vraag naar Thaise producten in deze markten blijft sterk, zegt hij.

Nadat de regering een aantal korte termijn stimuleringsmaatregelen heeft genomen om de groei te stimuleren, dient ze zich nu te concentreren op infrastructurele investeringen om economische groei op de lange termijn te behouden. Bovendien moet Thailand zich duidelijk positioneren in sectoren, waarin ze concurrerend is, zoals landbouw, voedsel en bewerkt voedsel, medische zorg en gastvrijheid alsmede automobielen.

Samenwerking in Asean acht Supachai belangrijk om de regio te beschermen tegen risicofactoren. Dat is beter dan alleen opereren. Verder vindt hij dat Asean zich moet aansluiten bij het Trans-Pacific Partnership en samengevoegd moet worden met het Regional Comprehensive Economic Partnership, de Aziatische tegenhanger van het TPP. (Bron: Bangkok Post, 20 oktober)

TPP protest in 2012

RCEP is al even slecht als TPP

20 oktober – De kritiek op het Trans-Pacific Partnership (TPP) is bekend: het is geen vrijhandelsovereenkomst maar een wurgcontract dat ernstige gevolgen heeft voor de beschikbaarheid van generieke medicijnen en de boeren een speelbal maakt van de agro-industrie.

Maar wat schetst mijn verbazing dat deze kritiek ook geldt voor de Aziatische tegenhanger Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), een vrijhandelsovereenkomst van Asean en zes andere handelspartners in de regio.

FTA Watch waarschuwt: Duurzame ontwikkeling en gemakkelijke toegang tot betaalbare medicijnen komen in gevaar als het RCEP van kracht wordt.

Het RCEP bevat strengere regels op het gebied van intellectuele eigendomsrechten dan de WTO, zegt Chalermsak Kittitrakul van de AIDS Access Foundation. Ze stellen de farmaceutische industrie in staat hun patenten jaren te verlengen, waardoor generieke medicijnen worden tegengehouden.

Chalermsak: ‘Alles wat meer is dan de regels van de WTO zijn schadelijk voor Thailand’s volksgezondheid stelsel.’ FTA Watch heeft daarom onlangs de Thaise onderhandelaars gevraagd de strengere RCEP regels af te wijzen.

Een zelfde verhaal kan gehouden worden voor zaden. Bepaalde landen van de RCEP willen aansluiting bij de Union for the Protection of New Plants varieties. Als dat doorgaat, is het voor boeren illegaal om zaden te bewaren en gepatenteerde zaden te hergebruiken. De enige die ervan profiteren zijn de grote bedrijven.

Verder dringt FTA Watch erop aan om de inhoud van de onderhandelingen bekend te maken, want het meeste wordt bedisseld achter gesloten deuren. Chalermsak wijst erop dat de grondwet van 2007 nog een artikel kende dat de overheid verplicht deze zaken met researchers en het maatschappelijk middenveld te bespreken, maar dit artikel is in de nieuwe grondwet gesneuveld. Dus dat belooft weinig goeds. (Bron: Bangkok Post, 20 oktober)

Op de foto protest tegen het TPP in 2012. Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Trans-Pacific Partnership.

Volgende maand fiat voor drie spoorlijnen

21 oktober – Volgende maand beslist het kabinet over de aanleg van drie dubbelspoorlijnen, waarmee een bedrag van 55 miljard baht is gemoeid. In november krijgt het kabinet het druk want er staat nog meer op de agenda aan infrastructurele projecten.

De drie spoorlijnen die als eerste aan de beurt komen, zijn de tracés Nakhon Pathom-Hua Hin (I65 km), Hua Hin-Prachuap Khiri Khan (90 km) en Lop Buri-Pak Nam Po (148 km). Daarna volgende drie metrolijnen in Bangkok die nog goedgekeurd moeten worden door het ministerie van Transport of op het punt staan aanbesteed te worden.

In totaal wil de regering zeven dubbelspoorlijnen aanleggen. Premier Prayut heeft daarvoor artikel 44 van de interim-grondwet ingezet, zodat ze versneld in uitvoering kunnen komen, een controversiële procedure die bekend staat als Fast Track.

De MRTA, exploitant van de ondergrondse metro, vraagt volgende maand toestemming aan het kabinet voor uitbreiding van de Purple Line met 23,6 km van Tao Pun naar Rat Burana in het zuiden van de hoofdstad. Die lijn wordt deels ondergrond en deels verhoogd aangelegd. Drie andere lijnen (Orange, Pink en Yellow) staan ook hoog op het verlanglijstje van de regering. De aanbestedingsprocedures beginnen volgende maand. (Zie verder de pagina Spoorwegen)

Twee moordzaken

21 oktober – De politie heeft een man aangehouden, die verdacht wordt van de moord op en verkrachting van een 7-jarig meisje, maandag in Phrasaeng (Surat Thani). Het op het lichaam van het meisje gevonden DNA komt overeen met dat van de verdachte. De man vergreep zich aan het meisje in haar woning. Op 1 september was hij uit de gevangenis vrijgelaten, waar hij een straf uitzat wegens indringing, diefstal en poging tot verkrachting in 2010.

KrimiDe kinder- en familierechtbank van Phatthalung heeft twee 17-jarigen 25 jaar naar de gevangenis gestuurd wegens de moord op een man en de verkrachting en mishandeling van diens drie maanden zwangere vriendin (beiden 19) eerder dit jaar.

Eind januari werd het lichaam van de man opgegraven dat ze in een bos hadden begraven. Behalve de twee tieners veroordeelde de rechtbank ook een minderjarig meisje; vier volwassenen werden in een afzonderlijk proces veroordeeld. Zij zouden de man en vriendin in de val hebben gelokt.

De volwassenen waren onder invloed van kratom bladeren. Een van hen gijzelde de vrouw drie dagen. Ze werd later naar een plaats aan de grens van Phatthalung en Trang gebracht, waar ze werd geslagen met een knuppel en gestoken. Denkend dat ze dood was, dumpten ze haar in een ravijn, maar de vrouw overleefde de mishandeling.

Oproep: Stop willekeurige aanhouding moslim jongeren

21 oktober – De overheid moet stoppen met de willekeurige arrestaties van moslim studenten en jongeren, zegt het Thai Academic Network for Civil Rights (TANC) in reactie op de aanhouding van 44 studenten en jongeren uit het Zuiden, een week geleden in Ramkhamhaeng (Bangkok).

De meesten zijn inmiddels al weer vrijgelaten zonder enige aanklacht. Ze hebben zelfs niet te horen gekregen waarvan ze verdacht werden en hun families zijn niet geïnformeerd of mochten hen niet bezoeken.

Verder wordt onderzoek gedaan naar moslim studentenclubs. Studenten beginnen zich zorgen te maken omdat ze niet meer welkom zijn bij kamerverhuurders.

Het TANC beschuldigt de autoriteiten van machtsmisbruik. Het dringt er ook op aan geen misbruik te maken van de situatie nu het land in rouw is. De overheid dient de diversiteit van etnische groepen en religies in de zuidelijke grensprovincies te respecteren, aldus het TANC.

Volgens de politie hielden de arrestaties verband met de dreiging van bomaanslagen eind deze maand in Bangkok en omstreken. Enkele verdachten waren mogelijk betrokken bij de dodelijke aanslagen op 12 en 13 augustus in Hua Hin en zes zuidelijke provincies.


 

Premier Prayut: Stop het geweld

20 oktober – Premier Prayut waarschuwt voor ‘ongevoelige’ opmerkingen en acties die sterke reacties kunnen oproepen, leidend tot fysieke aanvallen. Maar hij waarschuwt ook voor vigilantisme, eigen rechter spelen, zoals al enkele keren is gebeurd. Het is de taak van de overheid om juridische actie te ondernemen tegen degenen die de wet overtreden, zegt hij.

‘Probeer op dit moment geen conflicten uit te lokken en betrek de monarchie niet in conflicten. Het is nu de tijd voor ons allemaal om ons te verenigen’, aldus regeringswoordvoerder Sansern die de woorden van de premier overbracht.

geslagen door ultra-royalisten in ChonburiDe waarschuwing van Prayut is een reactie op enkele incidenten in Phuket, Surat Thani, Phangnga, Bangkok en Chon Buri waarbij Thai werden belaagd omdat ze ofwel of Facebook beledigende opmerkingen over de koning hadden gemaakt of onbehoorlijk over hem spraken.

In Bangkok ging het om een vrouw, die zo bleek later aan een psychische aandoening leed, en in Chon Buri om een jonge knaap, die op mij een zwakbegaafde indruk maakt. Beiden werden gedwongen voor een portret van de koning te knielen en hun excuses te maken. De jongen werd meermalen hard in zijn gezicht geschopt toen hij op de grond lag (foto). Juridische actie? Nada!

Verzoek om uitwijzing kansloos
De minister van Justitie heeft de ambassades van zeven landen waar verdachten van majesteitsschennis naartoe zijn gevlucht, gevraagd hen uit te wijzen, een verzoek waarvan hij nu al weet dat het kansloos is. De minister heeft ook een toelichting gegeven op zijn eerdere opmerking over het gebruik van ‘sociale sancties’. Hij riep daarmee niet op tot eigenrichting, zegt hij. Volksgericht is tegen de wet, maar sociale sancties zijn dat niet. Maar waaruit die sancties bestaan, lees ik niet of hij zei het niet.

De overheid houdt honderd personen in de gaten die verdacht worden van het plaatsen van beledigende opmerkingen op video-sites en sociale netwerken. Het nieuwe ministerie van Digital Economy and Society [voorheen ICT] waarschuwt voor toepassing van het strenge wetsartikel tegen majesteitsschennis en de al even strenge Computer Crime Act. Zeshonderd webpagina’s zijn volgens minister Prajin ongepast, 200 zijn al geblokkeerd.

De regering heeft gisteren een war room opgezet die op jacht gaat. Het betreft een samenwerking van de Cyber Security Operation Centres van het ministerie met dertig stafleden en het Centre of the Technology Crime Suppression Division met zestig man. Volgens Prajin duurt het twee weken om een website te blokkeren omdat ze vaak versleuteld zijn. Bovendien moet eerst toestemming van de rechter worden verkregen.

Merkwaardig initiatief want eerder maakte telecomwaakhond NBTC bekend een soortgelijk centrum op te zetten (zie het bericht van 19 oktober: NBTC opent centrum tegen ‘ongepaste’ informatie)

Zie verder de pagina’s Koning Bhumibol en Majesteitsschennis.

BTS metrolijn

Seminar: Hotelsector heeft het moeilijk

20 oktober – Investeren in de hotelsector is momenteel niet aantrekkelijk vanwege het grote aanbod aan kamers en de trage wereldeconomie, kregen deelnemers aan een seminar over investeringen in hotels dinsdag te horen. Maar dat kan voor de aanwezigen nauwelijks een verrassing zijn geweest, want die zullen wel allemaal in de sector werkzaam zijn.

Investeren in grote hotels is riskant, maar kleine boutique hotels bereiken het snelst hun break even point, zei directeur Chamnong Buakai van vastgoed consultant Agency for Real Estate Affairs. Sommige van die hotels maken een hogere omzet per kamer in een maand dan veel vijfsterren hotels op A-locaties.

Kunawat Damrongmanee, directeur van de Residence Hotel Group met twee hotels in Silom en Sathon, wees erop dat het hotelbedrijf hoge vaste lasten heeft, waardoor het succes afhangt van volledige bezetting. Hij pleitte voor het gebruik van zoveel mogelijk marketing kanalen, zoals offline en online reisbureaus, websites, websites van derde partijen enzovoort.

Verder wees hij op de sterke concurrentie. Voor hotels langs een metrolijn is de concurrent niet de buurman maar zijn dat alle hotels langs de lijn. Chamnong zegt dat historische wijken of aantrekkelijke locaties in de nabijheid van openbaar vervoer de beste plaatsen zijn voor een hotel. Investeerders zouden kunnen overwegen oude huizen of shophouses te kopen en die te verbouwen tot kleine hotels.

Locaties in de randgemeentes zoals Min Buri, Ning Jok of Lam Luk Ka, zijn niet aantrekkelijk, betoogde Sopon Pornchokchai, president van Agency for Real Estate Affairs. Een belangrijke factor voor het succes van kleine hotels is eenvoud en elegantie met een bijzonder design. Goede of onverwachte service, zoals bijvoorbeeld gratis wassen van kleding, kan gasten bewegen terug te komen en zorgen voor mondreclame.

Homestay bedrijven in niet-toeristische gebieden zijn weinig succesvol. [Bij homestay logeren gasten bij bewoners thuis, vergelijk het vroegere Nederlandse pension] Ook resorts en grote hotelbedrijven die zich richten op conferenties en seminars op die plaatsen, hebben het moeilijk vanwege de grote afstand tot hun klanten, zoals regeringsdiensten. (Bron: Bangkok Post, 19 oktober)

Kort economisch nieuws donderdag 20 oktober

– Staatsolie- en gasbedrijf PTT Plc heeft zijn staf en werknemers gevraagd af te zien van handel in aandelen PTT en dochterbedrijven daar dit gezien kan worden als insider handel nu de beurscommissie werkt aan wijziging van de regels en PTT op het punt staat zijn resultaten over het derde kwartaal bekend te maken. Personeel dat perse in PTT wil investeren, kan dit het beste doen via investeringsfondsen.

– Het kabinet heeft de gewijzigde Agricultural Land Reform Act goedgekeurd. Erfgenamen die de landbouwrechten op de grond niet willen voortzetten en boeren die met hun bedrijf willen stoppen, kunnen de grond aan het Agricultural Land Reform Office verkopen. Ze worden betaald uit het Agricultural Land Reform Fund, waarin momenteel 1 miljard baht zit.

De gewijzigde wet stelt het kantoor ook in staat gronden te kopen, waarvoor de wet niet geldt, van mensen die hun land ter beschikking willen stellen aan arme boeren.

Thans is 34 miljoen rai in gebruik bij 8 miljoen boeren oftewel 2,1 miljoen families. Dat is 25 procent van ’s lands landbouwareaal.

– Veertien hotels op Khao San Road hebben hun kamertarieven verlaagd voor Thais die naar de hoofdstad komen om de laatste eer te bewijzen aan de koning. Een grote toestroom wordt met name verwacht in het lange weekend van 22 tot 24 oktober, wanneer de Chulalongkorn Memorial Day wordt gevierd.

De gemeente Bangkok heeft twee gratis overnachtingsplaatsen geopend: het Bangkok Youth Centre in Din Daeng en het Baan Imjai shelter bij de Mansri kruising. De Khao San Business Association gaat andere hotels en restaurants vragen om ook een duit in het zakje te doen.

Het 92 kamers tellende Hotel De Moc was een van de eerste hotels die tot eind november korting aanbiedt. Elke dag zijn 20 kamers beschikbaar voor 1.100 baht per nacht inclusief ontbijt tegen normaal 1.800 baht. Het hotel heeft ook gezorgd voor een gratis shuttlebus naar Sanam Luang, die driemaal per dag rijdt.

Khaosan Park Resort (47 kamers) biedt tot eind oktober een korting van 60 procent en rekent 490 baht voor een overnachting.

– Bij de bestuursdwang voor voormalig minister van Handel Boonsong was er gedoe over de vraag wie het bevel moest tekenen, maar bij voormalig premier Yingluck gaat het van een leien dakje. Staatsecretaris Wisudhi (Financiën) en permanent secretaris Somchai hebben het bevel getekend dat van Yingluck een compensatie van 35,7 miljard baht eist wegens in het hypotheeksysteem voor rijst geleden verliezen. Beroep tegen het bevel is mogelijk.

Voor de seizoenen 2011-2012 hoeft Yingluck niet te bloeden, wel voor de twee oogsten in 2012-2014 omdat ze toen gewaarschuwd was voor corruptie en de waarschuwingen genegeerd zou hebben. De 35,7 miljard baht komt neer op 20 procent, voor de overige 80 procent worden anderen aansprakelijk gesteld, maar die zijn nog niet bekend. In totaal hebben 15 subsidieprogramma’s een tekort opgeleverd van 700 miljard baht, waarvan 537 miljard door het hypotheeksysteem. (Zie verder de pagina Rijst 3)

– Eind dit jaar komt een einde aan de periode van 5 jaar waarin kopers, die gebruik hebben gemaakt van de belastingteruggave bij de aanschaf van een eerste auto, de wagen niet mochten verkochten. Het autoplan was destijds een van de populistische maatregelen van de regering Yingluck, aangekondigd tijdens haar verkiezingscampagne.

De Krungsri Research eenheid van de Bank of Ayudhya verwacht dat de particuliere bestedingen met 3 procent kunnen stijgen omdat de kopers verlost zijn van hun maandelijkse aflossing van 8.000 tot 12.000 baht. Eerder werd 2,8 procent voorspeld. Sinds 2015 zitten de binnenlandse bestedingen weer in de lift. In 2014 stegen ze met 0,6 procent. (Zie verder de pagina Autoplan)

– De regering gaat de prijs van tapioca ondersteunen. Er komt een minimum exportprijs voor tapioca producten.  In november begint het oogstseizoen 2016-2017. Verwacht wordt een aanbod van 31 miljoen ton cassavewortels, waarvan 21 miljoen ton tussen januari en april volgend jaar.

De minimum exportprijs betekent dat de boeren 1,9 baht per kilo krijgen waarmee hun productiekosten zijn gedekt. Het ministerie van Handel gaat ook producenten van ethanol vragen 1,9 baht te betalen voor wortels met een vochtigheidsgraad van 25 procent. Nu betalen ze 1,4 à 1,7 baht tegen 2,3 baht een jaar geleden. Voorts wordt de boeren verzocht hun oogst uit te stellen.

Legerofficier verliest rang na dodelijke mishandeling rekruut

20 oktober – De rang van sub-luitenant is een man in Yala ontnomen, die in april twee rekruten in een legerkamp in Yala dermate zwaar heeft mishandeld dat een is overleden en de ander zwaar gewond raakte. De man was al in september ontslagen uit het leger.

Uit een intern legeronderzoek is gebleken dat de man plus vijf andere onderofficieren de rekruten, beiden 23 jaar, op 1 april de hele dag tot diep in de nacht hebben geslagen en gemarteld.  De rekruten hadden een officier beschuldigd van de diefstal van hun geld.

Een van de rekruten kreeg een hersenbloeding en overleed een dag later in het ziekenhuis. Zijn lichaam was bedekt met wonden en kneuzingen. Zijn gezicht en ogen waren opgezwollen, en zijn genitaliën waren bewerkt met brandende kaarsen. De ander werd opgenomen in de IC van het ziekenhuis.

Na het incident werd de sub-luitenant 30 dagen opgesloten en de vijf anderen 45. De familie van de rekruten gaan hen strafrechtelijk laten vervolgen. (Bron: website Bangkok Post, 19 oktober)

Meer over geweld tegen rekruten in: Rekruut dood geslagen; beulen lopen vrij rond

Demonstratie verhoging minimumdagloon

Minieme verhoging minimumdagloon

20 oktober – Dat moet tegenvallen: in oktober 2015 demonstreerden werknemers voor verhoging van het minimumdagloon van 300 naar 360 baht (foto), maar meer dan 5 à 10 baht zit er niet in en acht provincies vallen buiten de boot.

Woensdag maakte de centrale looncommissie de verhoging bekend. De acht provincies, waarin het minimumloon gelijk blijft, zijn Sing Buri, Chumphon, Nakhon Si Thammarat, Trang, Ranong, Narathiwat, Pattani en Yala.

De verhoging is gebaseerd op tien factoren, zoals de kosten van levensonderhoud, inflatie, productiekosten, prijzen van producten, productiviteit enzovoort. Wanneer het kabinet akkoord gaat, gaat de verhoging op 1 januari in. De laatste keer dat het miniumloon werd verhoogd, was drie jaar geleden.

De werknemers vertegenwoordiger in de commissie had liever gezien dat de verhoging voor alle 77 provincies had gegolden, maar hij vindt de huidige verhoging acceptabel. (Bron: website Bangkok Post, 19 oktober) (Zie verder de pagina Minimumdagloon in discussie)

Update krant:  Het gaat om verhogingen van 5, 8 en 10 baht. In zeven provincies krijgen de werknemers er 10 baht bij, in dertien 8 baht en in 49 provincies 5 baht. Provinciale looncommissies van dertien provincies stelden eerder verhogingen voor van 4 tot 60 baht.

De voorzitter van de Employers Council of Thailand denkt dat het MKB de verhogingen wel kan dragen. Hij roept de regering op de prijzen van consumentenproducten in de hand te houden. Werknemers vertegenwoordiger Sombat zegt: ‘Sommige mensen zullen wel ontevreden zijn over de nieuwe bedragen, maar we moeten ook rekening houden met de algemene economische condities.’

Schatkist goed gevuld dit jaar

20 oktober – Onder andere dankzij de veiling van de frequenties voor mobiele telefonie zijn de inkomsten in het begrotingsjaar 2016 (1 oktober 2015-30 september 2016) met 8,1 procent gestegen vergeleken met vorig jaar. Er vloeide 2,29 biljoen baht in ’s rijks schatkist oftewel 0,3 procent meer dan de uitgaven.

Behalve de veiling van de spectra 900 MHz en 1800 Mh zorgden ook andere inkomstenbronnen voor de extra pecunia, zoals de bijdragen van staatsbedrijven, inkomstenbelasting op benzine [?], accijns op benzine en inkomstenbelasting.

Woordvoerder Krisda van het ministerie van Financiën noemt verder het doorgaand economische herstel en de inzet van het ministerie om belastingen te incasseren. Dat alles levert een solide basis op voor de economische expansie volgend jaar. (Bron: website Bangkok Post, 19 oktober)

Kort nieuws donderdag 20 oktober

– Het is niet te hopen dat de drukpersen al draaien, want de regering heeft de producenten van jaarkalenders en agenda’s 2017 gevraagd nog even te wachten omdat nationale feestdagen veranderen vanwege het overlijden van de koning. Volgens vice-premier Wissanu moeten drie of vier dagen gewijzigd worden. Daarover moet het kabinet nog een besluit nemen en dat kan enige tijd duren. Het gaat onder andere om Coronation Day en de verjaardag van de koning op 5 december.

Tanin Kraivixien– Omdat de functies van voorzitter van de Privy Council en regent pro tempore onverenigbaar zijn, heeft de Privy Council een nieuwe voorzitter gekozen. Prem Tinsulanonda, die regent is geworden nu de troon vacant is, wordt opgevolgd door Privy Council lid Tanin Kraivixien (foto). Zodra Prem regent af is, krijgt hij de voorzittershamer terug.

Tanin is voormalig hoofdrechter van het hooggerechtshof en hij diende als premier van oktober 1976 tot oktober 1977. Nadat een coup een eind had gemaakt aan zijn regering, werd hij lid van de Privy Council.

– Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat buitenlandse diplomaten informeren over de troonsopvolging. Ook de buitenlandse pers bericht daarover niet altijd even accuraat. Voor de gang van zaken, zie het bericht van gisteren: Over twee weken heeft Thailand een nieuwe koning [?].

Het Constitutionele Hof is gevraagd zich te buigen over de preambule van de nieuwe grondwet, waarin nog sprake is van de overleden koning. Die zal gewijzigd moeten worden. Het Hof neemt woensdag een beslissing.

– De nieuwe gouverneur van Bangkok, Aswin Kwanmuang, heeft geen binding met een politieke partij. Hij zegt dat eer betonen aan de koning zijn topprioriteit op dit moment is. Verder neemt hij zich voor het verkeer in goede banen te leiden en onderdak aan mensen te verschaffen, die naar Bangkok komen om de koning de laatste eer te bewijzen.

Gisteren vergaderde Aswin met premier Prayut, vice-premier Wissanu en minister Prawit over de te nemen maatregelen voor de grote menigtes die bij het Grand Palace worden verwacht. De premier maakt zich zorgen over verkeersproblemen en de lange rijen wachtenden voor het paleis. De gemeente gaat tenten neerzetten om de wachtenden te beschermen tegen de hitte en regen.

De naar huis gestuurde Sukhumbhand Paribatra heeft op zijn Facebook pagina de kiezers, die hem twee keer kozen, gemeenteambtenaren en de inwoners van Bangkok bedankt voor hun steun. ‘Ik zal jullie vriendelijkheid mijn hele leven blijven herinneren.’ [Zeker vergeten dat hij vervloekt is, toen de straten overstroomden] (Zie verder het bericht van 19 oktober: Exit gouverneur Sukhumbhand Paribatra)

– Nog steeds hebben Thai hulp nodig, die door verdriet worden overmand. [Zeker niets gewend] Het ministerie van Volksgezondheid heeft op Sanam Luang posten staan, waar mensen hulp kunnen krijgen. In de eerste 72 uur na het overlijden behandelden mobiele teams in de stad 115.000 mensen. Ze kregen eerste hulp en werden met respirators behandeld.

De vrijdag dat het stoffelijk overschot van de koning werd overgebracht naar het paleis, was een topdag met 43.000 consulten. Eerder deze week zochten 500 tot 600 mensen dagelijks hulp. Hoeveel het er nu zijn, is niet bekend gemaakt.

De directeur van het Galya Rajanagarindra Institute adviseert mensen met problemen snel een psychiater te raadplegen. Kinderen die familieleden zien huilen of flauwvallen, kunnen angstig worden, waarschuwt hij. Het Mental Health Department, dat een war room heeft opgezet, zegt dat de huidige situatie normaal is.

– Nog meer condoleances uit het buitenland. De Amerikaanse ambassadeur bezocht gisteren het parlement en tekende een condoleanceregister. Hij overhandigde ook een bericht van president Obama. In Nieuw-Zeeland en Australië toonden de parlementen, premiers en oppositieleiders hun medeleven. De premier van Singapore komt naar Thailand, ook functionarissen uit Oost-Timor zouden willen komen, aldus een bron. Dinsdag tekende prins Andrew een condoleanceregister in de Thaise ambassade in Londen. Andrew heeft de Thaise koninklijke familie talloze malen bezocht. Koning Rama V was trouwens al een anglofiel.

– Aan de kust van Krabi zijn meer exemplaren aangespoeld van de potentieel dodelijke Portuguese man-of-war kwal. Ze zijn gevonden op het strand van Maya Bay, Phi Phi Le Island, Po Da Island en Phai Island. De autoriteiten hebben zwemmen verboden; ook op andere eilanden is een verbod uitgevaardigd. Wie gestoken wordt, kan het best de wond spoelen met zeewater en als de wiedeweerga een dokter raadplegen.

– Het Siriraj ziekenhuis gaat de kamer waar koning Bhumibol de laatste jaren werd verpleegd, inrichten als museum. Dat wil zeggen als het Royal Household Bureau daarvoor toestemming verleent. Tevens wil het ziekenhuis een standbeeld van de koning oprichten.

De koning verbleef op de vijftiende verdieping van het Chalerm Phrakiat gebouw van Siriraj van september 2009 tot augustus 2013 en kwam in oktober 2014 weer terug uit het Klai Klangwon paleis in Hua Hin. In mei 2015 verbleef hij daar weer korte tijd. (Zie verder de pagina Koning Bhumibol)

– De expressway die de Rama III weg, Dao Kanong en de westelijke rondweg gaat verbinden, is de eerste weg die wordt gefinancierd uit het Thailand Future Fund. Dit fonds kreeg in december het groene licht van het kabinet. Het heeft tot doel fondsen te verwerven voor infrastructurele projecten om ’s rijks financiën te ontzien. Het fonds wil 100 miljard baht genereren voor greenfield en brownfield [?] infrastructurele projecten. De nieuwe verbindingsweg kost 30 miljard baht.


 

Muurschildering door studenten van de Silpakorn universiteit

Over twee weken heeft Thailand een nieuwe koning [?]

19 oktober – Het lijkt erop dat Thailand over twee weken al een nieuwe koning heeft in de persoon van de huidige kroonprins Vajiralongkorn, maar de kroning vindt pas plaats nadat ZM Bhumibol is gecremeerd, wat naar verwachting over een jaar gebeurt. Premier Prayut zei gisteren na het kabinetsberaad dat het land 15 dagen rouw in acht neemt voordat de opvolging plaatsvindt. ‘Burgers in Thailand en in het buitenland hoeven niet bezorgd te zijn.’

Wanneer de twee weken voorbij zijn, wordt artikel 23 van de grondwet toegepast, hetgeen wil zeggen dat het kabinet het parlement informeert over de opvolger, waarna het parlement de opvolger vraagt de troon te bestijgen. Thailand heeft dan een nieuwe koning, Rama X, die bijvoorbeeld ook de nieuwe grondwet tekent.

Bovenstaand scenario gaat ervan uit dat de kroonprins de uitnodiging van het parlement accepteert. Maar volgens het bericht van 18 oktober Prayut en Prem op bezoek bij kroonprins heeft de kroonprins gezegd een jaar te willen wachten alvorens de uitnodiging te accepteren om zijn vader op te volgen. Nogal verwarrend allemaal, hetgeen erop zou kunnen wijzen dat er meer aan de hand is than meets the eye.

Roadmap to democracy blijft van kracht
Prayut zegt dat de roadmap [naar democratie] ongewijzigd van kracht blijft. Eind 2017 vinden nieuwe verkiezingen plaats. Op dit moment wordt de grondwet volgens traditie gekalligrafeerd, wat begin november klaar is. Daarna heeft de regering tot 9 november de tijd om de grondwet ter ondertekening aan de koning voor te leggen. De koning heeft daar 90 dagen de tijd voor.

Naar verwachting heeft Thailand dan vanaf eind december of begin januari een nieuwe grondwet, die aan al het gebikker van de afgelopen jaren een eind moet maken en waarin de strijd wordt aangebonden tegen corruptie. De daarop volgende maanden wordt gewerkt aan organieke wetten, maar sommige teksten zijn al klaar dus vertragingen zijn niet te verwachten, aldus vice-premier Wissanu. (Bron: website Bangkok Post, 18 oktober)

Op de foto muurschilderingen, gemaakt door studenten van de Silpakorn universiteit. Zie voor alle voorgaande berichten rond het overlijden de pagina Koning Bhumibol.

Update krant: De krant opent vandaag met dit bericht en volgt grotendeels de tekst van de website. Ze formuleert het proces iets voorzichtiger: The government will consider [overwegen] initiating the royal succesion proces some time after the first 15 days of mourning for His Majesty King Bhumibol Adulyadej have been observed. Als datum noemt de krant 27 oktober.

Prayut zei vorige week dat de kroonprins herhaalde zich bij Thais te willen aansluiten bij het rouwen over het overlijden van zijn vader alvorens hij de uitnodiging aanneemt om de nieuwe koning te worden. Dat zou betekenen dat Thailand pas over een jaar weet of Vajiralongkorn Rama X wordt. Ik  heb daarom een vraagteken aan de kop toegevoegd.

Wereldleiders sturen condoleances

19 oktober – Condoleances van wereldleiders blijven binnen stromen. In navolging van de koning van Bhutan bezoekt de Indonesische president Joko Widodo het land om de vorst de laatste eer te bewijzen. De Indonesische vice-president deed dat eerder in de Thaise ambassade in Jakarta. Volgens hem was de koning de beste vriend van Indonesië sinds het bewind van Soekarno. De diplomatieke relaties tussen beide landen dateren uit de tijd van koning Rama V.

De president van Laos, ministers en topambtenaren bewezen gisteren de laatste eer voor een porttret van de koning in de Thaise ambassade in Vientiane en ze tekenden een condoleanceregister. In Cambodja gingen koning Norodom Sihamoni en zijn moeder naar de ambassade in Phnom Penh. Premier Hun Sen stuurde maandag condoleances.

De Filipijnse bisschop Ruperto Santos heeft de bevolking opgeroepen het voorbeeld van zelf-opoffering te volgen dat Bhumibol heeft gesteld. De Vietnamese president Tran Dai Quang noemt het overlijden een groot verlies voor de gehele Asean gemeenschap.

Verder noemt het bericht de koning van Marokko en de Russische ambassade. De ambassade van Sri Lanka houdt vanavond een gebedsdienst in Wat Arun. Een Russische pianist die in Phuket woont, vertolkte het volkslied voor een portret van de koning.

Prinses Ubolratana omhelst haar jongere broer, de kroonprins

Prinses Ubolratana: Wij zijn een familie

19 oktober – Prinses* Ubolratana, de oudste dochter van de koning, heeft maandagavond in een videoclip, geplaatst op de Facebook-pagina We Love Chakri Dynasty, gezegd ‘Wij zijn een familie’ en ze moedigde de bevolking aan elkaar morele steun te verlenen.

De prinses zei dit terwijl ze buiten het paleis met wachtende Thai sprak. ‘Zijn Majesteit is onze vader. Hij is de vader van iedereen. We moeten elkaar steunen en elkaar helpen voorwaarts te gaan.’ De prinses had voedsel meegebracht. Toen ze vertrok, riepen velen Lang leve de prinses.

De foto van de kroonprins die omhelsd wordt door Ubolratana is verspreid door het Royal Household Bureau [dat gevoel voor public relations heeft, mag ik wel zeggen].

De bevolking kan vanaf 28 oktober de laatste eer bewijzen aan de urn van de koning. Thans kunnen ze alleen terecht in het Sala Sahathai Samakhom paviljoen waar een portret van de koning hangt en condoleanceregisters liggen.

* Ubolratana wordt altijd als prinses aangeduid, maar formeel is ze dat niet meer, want die status werd haar afgenomen toen ze in 1972 een Amerikaan trouwde. Ze waren tot 1998 getrouwd, waarna ze terugkeerde in Thailand. Hun zoon Poom verdronk in de tsunami.

Meer stimuleringsmaatregelen op komst

19 oktober – Het ministerie van Financiën werkt aan nieuwe stimuleringsmaatregelen om de teruggang in economische activiteiten gedurende de rouwperiode en benedenwaartse risico’s in het vierde kwartaal af te weren. De maatregelen zullen rekening houden met de gevoelens van het Thaise volk, zegt permanent secretaris Somchai van het ministerie van Financiën.

Aan welke maatregelen het ministerie denkt, vermeldt het bericht niet, dus stap ik maar over op het volgende bericht dat iets concreter is. Premier Prayut heeft het ministerie van Handel opdracht gegeven strenger toe te zien op de prijzen van goederen, zorg te dragen voor de kosten van levensonderhoud en de export te herstructureren.

Vice-premier Somkid, bijgenaamd de economische tsaar van het kabinet, zei na een vergadering van topambtenaren van het ministerie dat de premier het ministerie een speciaal mandaat heeft gegeven om op proactieve wijze kwesties op het gebied van de kosten van levensonderhoud aan te pakken, met name gedurende tijden van rouw en natuurrampen.

Somkid zegt: ‘Om oneerlijke handelspraktijken te voorkomen, belooft de regering juridische actie te ondernemen tegen handelaren, of ze nu klein of groot zijn, die misbruik maken van de ellende van mensen.’

Het ministerie heeft Mini MoC (Ministry of Commerce) gecreëerd, een nieuw mechanisme dat verantwoordelijkheden op zeven verschillende terreinen onderscheidt, zoals de prijzen van landbouwproducten, prijswijzigingen, kosten van levensonderhoud voor de lokale bevolking, grenshandel en lokale economische ontwikkelingen. De provinciale gouverneurs dienen daarop toe te zien.

Functionarissen van het ministerie in het land hebben opdracht gekregen consumentengoederen te inspecteren en de prijzen van voedsel op markten streng te controleren. Ze moeten wekelijks aan het ministerie in Bangkok rapporteren.

De herstructurering van de export bestaat uit verandering van de managementstructuur van het Internal Trade Department door de exportmarkten naar regio te verdelen, zoals  Asean, Midden-Oosten, Verre Oosten, Europa en Afrika. Topambtenaren worden benoemd, die voor elke regio tot taak hebben de export te stimuleren en toezicht te houden op passende exportstrategieën.

In de huidige structuur is het toezicht verdeeld over de traditionele topmarkten zoals de VS, Europa en Japan; dynamische markten zoals Asean, China en Zuid-Azië, en secondaire markten zoals Australië, het Midden-Oosten, Afrika en de Commonwealth of Independent States.

Het Business Development Department heeft de opdracht gekregen nauw met het ministerie van Science and Technology samen te werken bij het opwaarderen en stimuleren van startups (nieuwe bedrijven) en kleine lokale en gemeenschappelijke entrepeneurs om meer elektronische handel te bevorderen. (Bron: Bangkok Post, 18 oktober)

UDD The magnificent seventeen

Magnificent seventeen op het matje bij CSD

19 oktober – Over het lot van de magnificent seventeen wordt op 16 december door het OM beslist. Dan bepalen de militaire aanklagers of ze vervolgd gaan worden voor overtreding van het samenscholingsverbod omdat ze op 19 juni in Imperial Lat Phrao een persconferentie hielden. Ze maakten toen hun plan bekend om fraudecentra  te vormen ter controle van het referendum en de aanloop ernaar toe.

Spandoek in Lampang over fraudecentrum UDDNiks geworden dat initiatief want de paar centra die geopend werden, kregen al snel bezoek van het leger en werden gesloten nog voordat ze iets hadden kunnen doen behalve dan een spandoek ophangen, zoals op de foto in Lampang.

Maandag meldden 17 van de 19 aangeklaagde leiders van het UDD (roodhemden) zich bij de Crime Suppression Division (CSD) om te horen wat besloten was. Maar het OM zei meer tijd nodig te hebben om het bewijs te bestuderen, waaronder verklaringen van acht juridische experts, opgetrommeld door de verdediging.

Veerakarn Musikhapong en Jatuporn Prompan ontbraken maandag. Veerakarn had uitstel tot dinsdag gevraagd en UDD-voorzitter Jatuporn zit gevangen.

Mocht u zich afvragen: waarom the magnificent seventeen. Simpel: in de bioscoop draait momenteel de remake van de Magnificent Seven. Ik sjoemel een beetje met het aantal, want alle negentien zitten in de beklaagdenbank. (Bron: website Bangkok Post, 17 oktober)

Onderwater kabelproject komt boven drijven

19 oktober – De regering blijft gebrand op de aanleg van een nationale onderwater kabel, een voorwaarde wil Thailand zijn doelstelling kunnen realiseren om het land te promoten als een digitale Asean gateway. Verwacht wordt dat de IP transmissiekosten zakken zodat de kosten voor internetdiensten in het hele land omlaag kunnen en de digital divide nauwer wordt.

CAT Telecom Plc heeft opdracht gekregen voor een haalbaarheidsstudie. Eerder zou ze verantwoordelijk worden gemaakt voor de onderwater kabel, maar dat project leed schipbreuk, daar CAT nog gereorganiseerd moet worden.

CAT evenals elf andere overheidsbedrijven komen onder het toezicht van een houdstermaatschappij, zodra de State-owned Enterprises Improving Governance wet zes maanden van kracht is. Het kabinet keurde die in augustus goed; naar verwachting geeft het parlement eind dit jaar of begin volgende jaar het groene licht. De wet eist van elke onderneming een 5-jaren strategisch ontwikkelingsplan.

De aanlegkosten van de kabel bedragen 5 miljard baht, het nieuwe ministerie van Digital Economy and Society heeft hiervoor al een bedrag van 3 miljard baht gereserveerd in de begroting 2017. In maart heeft de regering een bedrag van 20 miljard uitgetrokken voor infrastructuur in het kader van  haar digitale economie beleid. Hiervan wordt 15 miljard baht gebruikt voor broadband internet netwerken in 39.000 dorpen. De resterende 5 miljard is voor de kabel. Er is ook sprake van dat een deel wordt gefinancierd door het infrastructuur fonds [?].

Uitbreiding van de capaciteit via onderwater kabels is essentieel om het toenemend internetverkeer te kunnen bedienen. Thans heeft CAT zes onderwater kabels en TOT plc twee. (Bron: website Bangkok Post, 18 oktober)

NBTC op zoek naar beledigende sites

NBTC opent centrum tegen ‘ongepaste’ informatie

19 oktober – Telecom waakhond NBTC laat haar tanden zien. Ze heeft een centrum geopend dat radio- en televisie-uitzendingen en internetverkeer scherp in de gaten gaat houden op ‘ongepaste’ inhoud. Facebook, YouTube en Twitter hebben een ‘urgente’ brief van de NBTC gekregen met het verzoek websites te blokkeren waarop de monarchie wordt beledigd.

Secretaris-generaal Takorn zegt dat het om 120 webpagina’s gaat, die niet door beugel kunnen. Gevraagd is ze onmiddellijk op zwart te zetten. De BTC wil ook dat de usernames worden geblokkeerd die gebruikt worden op de instant communication app en online social networking service. [?]

Het is niet de eerste keer dat de NBTC op deze manier de vrijheid van meningsuiting aan banden probeert te leggen, maar die verzoeken zijn nooit gehonoreerd. Takorn vindt niet dat de NBTC mensen hun vrijheid van meningsuiting ontzegt. Hij wijst erop dat de desbetreffende commentaren in strijd met de wet zijn omdat ze onjuiste informatie bevatten en slechte bedoelingen hebben, waardoor het prestige van ZM de koning wordt geschaad.

Woensdag worden de namen van de 120 webpagina’s of URL’s naar Facebook en YouTube gestuurd. Mensen die stuiten op stuitende commentaren kunnen contact opnemen met het callcentre van de NBTC of op de website van de NBTC een klacht indienen. In het nieuwe centrum jagen rond de klok tien werknemers in een drieploegendienst op de boosdoeners. (Bron: website Bangkok Post, 18 oktober) (Zie verder de pagina Majesteitsschennis)

KTB banklening schandaal komt ten einde

19 oktober – Aan een groot schandaal uit de tijd van premier Thaksin is een eind gekomen, alhoewel het nog één open eindje kent: de berechting van Thaksin, maar die is onbereikbaar voor justitie omdat hij in 2008 het land is ontvlucht en sindsdien in Dubai woont.

Gisteren verwierp het hooggerechtshof een beroep van voormalig vice-president Viroj Nualkhair van de Krungthai Bank (KTB) tegen zijn veroordeling tot 12 jaar gevangenisstraf door de afdeling voor Political Office-Holders van het hooggerechtshof wegens de toekenning van leningen in 2003 en 2004.

Een projectontwikkelaar, die samen met twee andere verdachten 10 miljard baht aan de bank moest terugbetalen, kreeg eveneens nul op het rekest. Het besluit werd genomen in een plenaire vergadering van 170 hooggerechtshof rechters. Zij waren van mening dat de appellanten geen nieuwe informatie hadden overlegd.

Leningen aan de projectontwikkelaar en dochterbedrijven werden destijds verlengd alhoewel het bedrijf daarvoor niet in aanmerking kwam in het kader van een schuldsaneringsregeling. De bankier en projectontwikkelaar en vijfentwintig anderen en particuliere firma’s zijn veroordeeld wegens een ambtsmisdrijf. Negentien verdachten kregen gevangenisstraffen variërend van 12 tot 18 jaar. (Bron: website Bangkok Post, 18 oktober)

Exit gouverneur Sukhumbhand Paribatra

19 oktober – Het is definitief afgelopen met de loopbaan van voormalig gouverneur Sukhumbhand Paribatra van Bangkok. Gebruik makend van artikel 44 van de interim-grondwet heeft premier Prayut hem uit zijn functie ontzet. De gouverneur was al geschorst, eveneens op basis van artikel 44, dat Prayut absolute macht verleent.

Assawin KhwannmuangAdjunct-gouverneur Assawin Khwannmuang (foto) volgt Sukhumbhand op die aan zijn tweede termijn als gouverneur bezig was en nog een jaar te gaan had. De overige adjunct-gouverneurs moeten ook het veld ruimen. Assawin mag vier nieuwe benoemen. Hij blijft in functie tot de volgende gouverneursverkiezing.

Sukhumbhand is de laan uitgestuurd vanwege onregelmatigheden bij de aanleg van een lichtshow bij het gemeentehuis in januari, waar de Rekenkamer onderzoek naar heeft gedaan. De gouverneur lag verder onder vuur vanwege de renovatie van zijn kantoor, de aanschaf van muziekinstrumenten voor de gemeentelijke lagere scholen en zijn populariteit was tanende vanwege de overstroomde straten na zware regenbuien, die tot grote verkeersopstoppingen leidden. (Bron: website Bangkok Post, 18 oktober)

Update krant: Twee nieuwe feitjes voegt de krant toe. Prayut dringt er bij de bevolking op aan geen overhaaste conclusies te trekken over zijn schuld want het onderzoek is nog gaande. Adviseur Wasant Meewong van Sukhumbhand zegt dat het bevel hem overrompeld heeft omdat de NACC hem nog nergens formeel van beschuldigd heeft. En om het bericht compleet maken: Sukhumbhand is op 25 augustus geschorst zonder behoud van salaris. (Zie verder de pagina Corruptie 2)

NCPO keurt eigenrichting (vigilantisme) af

19 oktober – De NCPO heeft de bevolking gezegd geen geweld te gebruiken tegen mensen die de monarchie zouden hebben beledigd. Laat de autoriteiten hun werk doen op basis van de vereiste passende rechtsgang, zei NCPO-woordvoerder Piyapong gisteren, wijzend op artikel 112 van de Strafwet die majesteitsschennis strafbaar stelt.

De NCPO is bang dat de situatie uit de hand loopt. Bij enkele recente incidenten was weliswaar nog geen sprake van geweld, maar het scheelde niet veel. Het laatste incident vond maandag plaats in Bangkok. Een videoclip toont een vrouw die in een bus door een medepassagier wordt geslagen vanwege opmerkingen die ze maakte. De politie haalde haar van de bus. Artsen en familie hebben bevestigd dat de vrouw aan een psychische aandoening leed. Bij een incident in Chon Buri werd een man meermalen in zijn gezicht getrapt en gedwongen voor een portret van de koning te knielen.

Premier Prayut vroeg de bevolking gisteren af te zien van het plaatsen van onbehoorlijke berichten en foto’s, daar ze conflicten en verwarring kunnen uitlokken. Over mensen die geen zwart dragen, zei hij: ‘Denk niet dat ze niet van de koning houden. Dat maakt van de kleurenkwestie het zoveelste conflict.’

Minister Paiboon (Justitie) heeft de ambassades van enkele landen gevraagd, waarnaar verdachten van majesteitsschennis zijn gevlucht, deze lieden uit te wijzen. Hij heeft de DSI gevraagd een lijst met hun namen op te stellen. De minister erkent dat het voor de buitenlandse autoriteiten lastig is om aan Thailand’s verzoek te voldoen. (Zie verder de pagina Majesteitsschennis)

Ban van Fifa voor oud-voorzitter voetbalbond

19 oktober – Nog een smadelijke aftocht: De ethische commissie van de Fifa heeft Worawi Makudi, voormalig voorzitter van de Football Association of Thailand (FAT), een ban opgelegd van 5 jaar wegens vervalsing en zijn weigering medewerking te verlenen aan een onderzoek. Hij heeft ook een boete gekregen van 10.000 Zwitserse franc (350.000 baht).

Worawi MakudiWorawi is in 2015 door de commissie schuldig bevonden aan vervalsing omdat hij in 2013 tijdens zijn campagne voor herverkiezing als hoofd van de FAT de statuten van de FAT had veranderd. De Southern Bangkok Criminal Court veroordeelde hem al eerder voor vervalsing. Worawi was 18 jaar lid van het uitvoerend comité van de Fifa tot hij in april 2015 werd weggestemd. (Bron: website Bangkok Post, 18 oktober)

Kort nieuws woensdag 19 oktober

– Het Pollution Control Department (PCD) heeft opdracht gegeven voor een meer gedetailleerde  watertest om de doodsoorzaak te vinden van de 45 roggen die in de Mae Klong het loodje hebben gelegd. Op het wad waar dode scheermes schelpen zijn gevonden, wordt gekeken naar de concentratie kalium. De vraag is of die ook verantwoordelijk is voor de dode roggen. Bij een eerdere watertest zijn op vijf plaatsen giftige stoffen gevonden maar in een dermate lage concentratie dat ze niet de doodsoorzaak kunnen zijn geweest.

– In verschillende provincies raakt de zwarte verf op om kleding te verven alsmede zwarte linten. Scholen organiseren in aansluiting op demonstraties van het ministerie van Onderwijs lessen in het verven van kleding en maken van linten.

In Nan hebben vrijwilligers in vijftien districten klassen opgezet. In Surat Thani zijn de eerste verfdag in het provinciaal kantoor van Non-Formal Education 200 stuks kleding geverfd. In Songkhla staan de bewoners in de rij om verven te leren. Verder drukte in Bangkok en Phayao. Verkopers komen zwarte kleding tekort en sommigen zouden veel te hoge prijzen rekenen.

– De vroeger populaire komiek Sithao is maandag op 84-jarige leeftijd overleden aan een longinfectie. Hij zette zijn eerste stappen in de entertainment industrie door het inspreken van films. Later werd hij acteur. Hij speelde zijn eerste filmrol in 1956 in de film Fa Thammathibet. Verder bevat het bericht geen gegevens over zijn loopbaan. Minpuntje.

– Alhoewel enkele grote Loy Krathong festivals zijn geannuleerd, betekent dit niet dat mensen geen krathong  aan het water mogen toevertrouwen. Dat mag nog steeds, zegt de gouverneur van Sukothai. Sukothai is de provincie waar het feest 700 jaar geleden is ontstaan en is een van de populairste bestemmingen om Loy Krathong te vieren.

In de provincie Tak, bekend om haar Loy Krathong Sai festival, zijn enkele programmaonderdelen geschrapt. De bewoners In Muang Tak gaan 999 krathongs in de Ping rivier te water laten.

Het Yi Peng festival in Chiang Mai en Loy Krathong gaan door, maar op sobere wijze, dus geen vuurwerk, muziekuitvoeringen en schoonheidswedstrijden. Krathongs moeten gemaakt zijn van wit of grijs papier.

– Het bewijs tegen de vijf verdachten die zijn aangehouden op verdenking van het plannen van aanslagen met pijpbommen in Bangkok en voorsteden eind deze maand, is ijzersterk, zegt vice-premier Prawit. De vijf zijn overgebleven van een groep van 14 die tijdens verschillende invallen zijn aangehouden. De verdachten komen allen uit het Zuiden.

Maandag is een man in Bang Sao Thong (Bangkok) aangehouden op verdenking van het plannen van drie aanslagen met autobommen. Vice-premier Prawit vraagt de bevolking niet in paniek te raken. ‘De veiligheids- en inlichtingendiensten doen hun plicht.’


 

Prinses Sirindhorn bij de FAO

Dubbelrol voor prinses Sirindhorn

18 oktober – Prinses Maha Chakri Sirindhorn domineert vandaag tweemaal de voorpagina van Bangkok Post. Ze is door de FAO benoemd tot Special Ambassador for Zero Hunger en de kroonprins heeft haar gevraagd de eindbeslissing te nemen over de Phra Meru die voor de crematie van de koning wordt gebouwd.

Dat laatste is geen geringe taak, want er worden voor de crematie op Sanam Luang verschillende bouwwerken geconstrueerd: behalve de Phra Meru, koninklijke paviljoens en paviljoens voor monniken en rouwenden. Ze worden ontworpen door het Fine Arts Department, waarbij dus de prinses het laatste woord heeft.

De Phra Meru is een pyre, in het Nederlands vertaald als brandstapel, maar crematorium dekt de lading beter. Het wordt ongetwijfeld een ingewikkelde constructie met allerlei symbolische onderdelen, waaraan lang gebouwd zal worden en over de kosten zullen we het maar niet hebben, want die zullen aanzienlijk zijn.

De prinses verscheen gisteren voor het eerst in het openbaar sinds het overlijden van haar vader, met wie ze een speciale band had. Op tal van werkbezoeken vergezelde ze hem en nog steeds maakt ze tijdens haar werkbezoeken notities in een notitieboek en heeft ze (net als haar vader) een fotocamera in de aanslag.

De benoeming tot speciaal ambassadeur werd gisteren bekend gemaakt op World Food Day. In het regionaal kantoor van de FAO in Bangkok nam de prinses een gedenkrol in ontvangst, getekend door de directeur-generaal van de FAO. De benoeming is een erkenning van haar inzet op het gebied van voeding, de bestrijding van honger en duurzame ontwikkeling, niet alleen in Thailand maar ook in landen in de regio.

Vijf modelboeren uit Fiji, Mongolië, Pakistan, Thailand en Vietnam ontvingen gisteren uit haar handen een outstanding farmer award. De man uit Fiji vanwege zijn contour ploegen en combinatieteelt en de man uit Thailand vanwege de toepassing van technologie en kennis bij de verbouw van suikerriet. Hij verbrandt de oogstresten niet want dat schaadt het milieu.

Zie voor alle voorgaande berichten rond het overlijden de pagina Koning Bhumibol.

Prayut en Prem op bezoek bij kroonprins

18 oktober – Premier Prayut en regent pro tempore Prem Tinsulanonda zijn zaterdagavond in audiëntie door de kroonprins ontvangen, zoals de officiële formulering luidt voor een visite. Klinkt heel gewichtig en dat was het bezoek ook. De kroonprins heeft andermaal bevestigd een jaar te willen rouwen alvorens de uitnodiging te accepteren om zijn vader op te volgen.

Prayut vertelde vrijdagavond na de audiëntie in een uitzending van de Television Pool of Thailand (op alle kanalen uitgezonden) dat de kroonprins zich zorgen maakt over de Thaise bevolking omdat ze nog steeds lijdt onder de overstromingen [hij vergeet de veel grotere droogte eerder] en nu overweldigd wordt door smart over het overlijden van ZM koning Bhumibol.

De kroonprins wil niet, zegt Prayut, dat de mensen in verwarring zijn of zich zorgen maken over de troonsopvolging, want de opvolging wordt duidelijk geregeld in de grondwet, de Palace Law en tradities. De kroonprins herhaalde dat hij samen met het Thaise volk wil rouwen. Hij wil dat de mensen de tijd nemen om de fijne herinneringen van de afgelopen 70 jaar te koesteren. De kroning vindt enige tijd na de crematie plaats. [N.B. De vorige koning, Bhumibol’s oudere broer, werd vier jaar na zijn overlijden gecremeerd]

Vanaf 28 oktober kan in het paleis de laatste eer worden bewezen aan de koninklijke urn. In de urn kan het lichaam mummificeren. (Bron: website Bangkok Post, 17 oktober)

Bangkok bereidt zich voor op toestroom rouwenden

18 oktober – Vandaag buigt het kabinet zich over maatregelen voor de crematie, Vaderdag (5 december, de geboortedag van de koning) en richtlijnen voor het vervoer en onderdak van de rouwenden, die de komende dagen uit het hele land in Bangkok worden verwacht om in het  paleis de laatste eer aan de koning te bewijzen.

Voor onderdak zijn drie locaties beschikbaar: Sanam Luang, het Keelavet 1 gebouw in het Thai-Japanese stadion in Din Daeng, dat ruimte kan bieden aan 500 personen, en het Baan Imjai welfare shelter in Pomprap Sattruphai (120 personen), met als reservelocaties de Royal Turf Club, Navy Club en tempels op Rattanakosin Island.

De verkeerspolitie heeft acht wegen rond het Grand Palace afgesloten en omleidingsroutes aangegeven. Vanaf het Suphachalasai National Stadium, Victory Monument, Wong Wian en de Old Southern Bus Terminal rijden tot 24 oktober tussen 8 en 15 uur eenmaal per uur gratis bussen naar het paleis. Zie bijgaand kaartje Roads to the palace.

Het Treasury Department van het ministerie van Financiën gaat herdenkingsmunten laten slaan, maar het zal nog geruime tijd duren voordat die te koop zijn, want de productie behoeft koninklijke goedkeuring en de datum van de crematie is nog niet bekend, in ieder geval na de rouwperiode van een jaar.

Op de achterkant van de munt komt een afbeelding van het koninklijk crematorium, dat ontworpen wordt door het Fine Arts Department. Er komen vier soorten munten: 99 procent puur goud, zilver en brons (groot en klein). De munt gaat minimaal 100 baht kosten.

Sanam Luang vrijdagmiddag

Ministerie hekelt verslaggeving buitenlandse media

18 oktober – Als door een wesp gestoken, zo reageert het ministerie van Buitenlandse Zaken op de berichtgeving in buitenlandse media over het overlijden van de koning. In een maandag uitgegeven verklaring zegt het ministerie dat veel meer dan ‘duizenden Thai’ vrijdag getuige waren van de rouwstoet met het stoffelijk overschot van de koning, dat van het ziekenhuis naar het paleis werd gebracht.

Het waren er geen duizenden, schrijft het ministerie; honderdduizenden stonden langs de kant van weg en bij het paleis, miljoenen verzamelden zich in het hele land en de rest van de natie volgde ‘solemnly’ de tv-uitzending. Velen waren ‘s nachts al gekomen om een goed plekje langs de route te bemachtigen, waar ze – ik citeer – ‘een laatste groet konden brengen aan de geliefde koning, die een bindmiddel en spirituele peiler van het Thaise volk was, het Hart en de Ziel van de Natie die onvermoeibaar voor de mensen en het land had  gewerkt’.

Het ministerie blaast nogal hoog van de toren: ze noemt de berichtgeving in de buitenlandse media ‘niet alleen onethisch maar ook onprofessioneel, ongevoelig voor de gevoelens van het Thaise volk en beledigend jegens de Thaise culturele tradities’. Het ministerie zegt dat de berichtgeving de vooroordelen bevestigt van de auteurs en persbureaus. Het vraagt er voortaan van af te zien. Wat een woordje als ‘duizenden’ niet al teweeg kan brengen. (Bron: website Bangkok Post, 17 oktober)

De foto toont de drukte op Sanam Luang op vrijdagmiddag, waar ‘duizenden’ Thai wachtten op de rouwstoet.

Verzoek: Plaats kaarsje niet te dicht bij paleismuur

18 oktober – Het Royal Household Bureau heeft de politie gevraagd mensen te waarschuwen geen kaarsjes vlakbij de muur van het Grand Palace te plaatsen. De brandende kaarsen zorgen voor roet op de (witte) muur en laten brandplekken achter op het gazon. Het Bureau adviseert een minimum afstand van 50 centimeter tot een meter vanaf de muur.

Wie zijn kaarsje te dicht bij de muur zet, loopt kans gearresteerd te worden en vervolgd voor het beschadigen van openbaar bezit. Verder dringt het Bureau aan op ‘beleefde’ gesprekken; ruwe woorden dienen vermeden te worden. (Bron: website Bangkok Post, 17 oktober)

Demonstratie kleren zwart verven

Gratis zwarte shirts voor 8 miljoen minima

18 oktober – De staatsbanken gaan gratis zwarte shirts uitdelen aan 8 miljoen geregistreerde mensen met een laag inkomen, zodat ze gedurende de rouwperiode van een jaar in het zwart gekleed kunnen gaan. Verder wil het ministerie van Onderwijs, eveneens voor mensen die zich geen nieuwe (zwarte) kleding kunnen veroorloven, 20 miljoen zwarte strikken gaan uitdelen.

De banken hebben 400 miljoen baht uitgetrokken voor de productie van de shirts. Permanent secretaris Somchai van het ministerie van Financiën: ‘Alhoewel de regering gezegd heeft dat het niet nodig is zwart te dragen, meent het ministerie dat het goed is wanneer de minima zwart kunnen dragen.’

Vice-premier Somkid heeft de producenten gevraagd de productie op te voeren. Dit weekend raakten de voorraden zwarte kleding in winkels en kramen op, maar vanaf deze week is  er weer voldoende zwarte kleding. De fabrikanten en detailhandel bevestigen dat het aantal zwarte shirts in voorraad vijfmaal zo hoog is als normaal. Ze gaan die versneld distribueren. Tussen 21 en 23 oktober worden door de regering in supermarkten en winkels goedkope zwarte shirts verkocht.

Het Office of the Non-formal and Informal Education geeft demonstraties kleren verven (foto) en heeft een oproep gedaan voor vrijwilligers om te helpen bij het maken van strikken. Op YouTube wordt een video geplaatst met instructies hoe kleren te verven.

In Hat Yai deelt een winkelier gratis witte en donkerblauwe T-shirts uit. Ze heeft er drieduizend klaar liggen. (Bron: website Bangkok Post, 17 oktober)

Column: De man, zijn kaarten en zijn volk

18 oktober – ‘Ik herinner me hem als de monarch die een kaart in zijn handen hield, camera bungelend aan zijn nek, terwij hij over ruig terrein liep om plattelands dorpen te bezoeken, waar arme mensen wachtten op zijn hulp. Iemand zei: een camera, walkie-talkie en een kaart waren de regalia van deze monarch.’

Anchalee KongrutDe column van Anchalee Kongrut op de opiniepagina van Bangkok Post is een aangename necrologie omdat hij niet bol staat van de retoriek die andere berichten kenmerkt, waarin de koning als een God wordt afgeschilderd. Hoe zou de koning zijn als gewone burger, vraagt Anchalee zich af.

Anchalee wijst op Bhumibol’s inzet voor waterbeheer. Aanvankelijk een voorstander van grote dammen werd hij later een pleitbezorger van de aanleg van kaem ling (apenwangen), kleine wateropvanggebieden, en van het gebruik van natuurlijke kanaalsystemen om water om te leiden, overstromingen te voorkomen en water op te slaan voor het droge seizoen.

De koning mixte wetenschap en lokale wijsheid om milieuproblemen op te lossen. Adviseerde het gebruik van ijzerhout bomen, die bestand zijn tegen zout, om zout water uit de grond te absorberen. Hij verwierf in 1993 een patent op de Chaipattana aerator, die zuurstof aan afvalwater toevoegt, waardoor het gerecyceld wordt.

Ik zou willen dat Thailand meer van zijn karakter had, verzucht Anchalee. Ons land heeft veel beleidsmakers die vast geplakt zitten aan het pluche en over projecten besluiten waar ze nooit een voet hebben gezet. Koning Bhumibol moet een voorbeeld voor hen zijn. Hij hield van wandelen (hij liep nogal snel) en vaak zat hij zelf achter het stuur omdat hij dan, zoals hij zei, een plaats beter kon ‘voelen’ en het land en terrein beter kon begrijpen. Onderweg strekte hij zijn hand uit naar arme mensen en luisterde naar hun lot. Hierdoor voelden de mensen zich met hem verbonden. (Bron: Bangkok Post, 17 oktober)

Bedrijfsleven verwacht geen terugslag

18 oktober – Het bedrijfsleven en de buitenlandse kamers van koophandel zijn vol vertrouwen dat de economie geen nadelige gevolgen zal ondervinden van het overlijden van de koning daar investeringen en economische activiteiten doorgaan.

Stanley Kang, voorzitter van de Joint Foreign Chambers of Commerce, zegt: ‘ZM de koning heeft veel bijgedragen aan het land en de economie, vooral aan de ontwikkeling van de agrarische sector. Thailand heeft een lange weg afgelegd en is gedurende de 70 jaar van het bewind van de koning een van de leidende landen in de regio geworden. […] Buitenlandse investeerders blijven vertrouwen houden in het land en de sterke economie. Het tragische nieuws zal geen terugslag hebben op de economie.’

Van de reacties van de overige kamers noem ik alleen die van de European Association for Business and Commerce. ‘Koning Bhumibol zal in Europa vooral herinnerd worden om zijn buitengewone inzet voor de bevordering van duurzame ontwikkeling’, zegt de vereniging in een verklaring. President Rolf-Dieter Daniel verwacht geen belangrijk gevolgen voor de Thaise economie. ‘Ik vind dat de regering de situatie heel goed aanpakt.’ (Bron: Bangkok Post, 17 oktober)

Samut Prakan politie op zoek naar bomcomponenten

Verdachte van geplande autobommen aangehouden

18 oktober – De politie heeft in een kamer in Bang Sao Thong (Samut Prakan) een man gearresteerd, die ervan verdacht wordt dat hij eind deze maand in Greater Bangkok drie autobommen tot ontploffing wilde brengen. Naar verluidt wilde de man de bommen plaatsen in een winkelcentrum, op een parkeerterrein en een toeristische locatie.

De politie nam mobieltjes, draden en vier dozen in beslag die bomcomponenten zouden bevatten. Winkeliers is geadviseerd geen vuilnisvaten voor hun winkel te plaatsen en vooral te letten op auto’s die opvallend lang geparkeerd staan.

Volgens bronnen zou de kamer zijn gehuurd door twee mannen uit de zuidelijke provincie Narathiwat, maar ze hadden de kamer met rugzakken woensdag verlaten.

De politie kwam de verdachte en zijn verblijfplaats op het spoor doordat een andere verdachte, vorige week in Ramkhamhaeng (Bangkok) aangehouden, had verteld dat de twee andere mannen plastic pijpen en ontstekingen hadden verborgen boven het plafond van de kamer in Ban SaoThong. Maar die lagen er niet. De autoriteiten vermoeden dat ze vernietigd zijn of weggehaald. (Bron: website Bangkok Post, 17 oktober)

Update krant: De krant noemt deze aanhouding niet, maar heeft het over veertien personen die vorige week door het leger zijn opgeroepen om inlichtingen te verschaffen over de bomdreiging. Negen zijn inmiddels vrijgelaten. De resterende vijf worden verder aan de tand gevoeld. De politie meent dat ze informatie kunnen geven die nuttig is voor veiligheidsoperaties in het Zuiden. Sommigen vertonen, aldus NCPO-woordvoerder Winthai ‘verdacht gedrag’.

Kort nieuws dinsdag 18 oktober

– Drie mannen uit Nong Phra (Pichit) zijn maandag om het leven gekomen toen ze vast kwamen te zitten in een jaren geleden gesloten goudmijn in Pichit doordat een mijnschacht instortte. Vermoedelijk zijn ze gestorven door het inademen van giftig gas. Eén man overleefde de ramp, een tweede zat maandagavond nog bekneld. Reddingswerkers hebben moeite hem te bereiken omdat hij op grote diepte gevangen zit. (Bron: website Bangkok Post, 17 oktober)

– Tegen het eind van de maand komt een einde aan de wateroverlast in het stroomgebied van de Chao Phraya, verwacht het RID. Het waterpeil zakt en de dammen hoeven minder water te lozen.

De uitstroom van de Chao Phraya dam in Chai Nat is verlaagd van 2.297 naar 2.027 kubieke meter water per seconde. Daardoor zullen de overstromingen in Chai Nat, Sing Buri, Ang Thong en Ayutthaya afnemen. Ook de Pasak Chonlasit dam in Lop Buri loost minder water en daar zullen de mensen in Tha Rue en Bang Ban (Ayutthaya) blij mee zijn.

De vier grote stuwmeren in het stroomgebied van de Chao Phraya bevatten meer dan het dubbele aan water als vorig jaar in dezelfde periode. Er is genoeg water om 6,8 miljoen rai te bevloeien voor de tweede rijstoogst van dit seizoen.

Over de tropische storm Sarika maakt het RID zich geen zorgen. Tegen de tijd dat die in Thailand arriveert, is ze gekrompen tot een tropische depressie. Bescheiden regenval wordt verwacht in het Oosten, Zuiden en de Central Plains.

– Slechts een klein aantal groepen probeert onrust te veroorzaken door het verspreiden van verdraaide informatie, zegt opperbevelhebber der strijdkrachten Surapong, maar details noemt hij niet. Hij zegt alleen dat legereenheden zijn ingezet om de vrede in het land te bewaren.

Minister Suwaphan (PM’s Office) zegt dat een aantal individuen in het buitenland ‘ongepaste’ berichten en beelden hebben verspreid. Het zijn dezelfden die eerder online anti-regerings teksten verspreidden. Maar ze kunnen niet berecht worden omdat ze in het buitenland wonen. Suwaphan waarschuwt de bevolking voor geldinzamelingsacties die zogenaamd ter ere van de koning worden gehouden.

– Arthitaya Khunalapat heeft tijdens de Miss Intercontinental schoonheidswedstrijd in Sri Lanka zondag de eerste prijs in de wacht gesleept in de categorie nationale dracht. Ik kan helaas de foto niet tonen, maar het is inderdaad een fraai kledingstuk; bovendien mag zij er ook zijn.


 

Bangkok's International Festival of Dance and Music
Het achttiende Bangkok’s International Festival of Dance and Music eindigt morgen en overmorgen met een uitvoering door de Paul Taylor Dance Company uit New York. Het festival dat op 8 september begon, bood een gevarieerd aanbod aan dans en muziek door groepen uit twaalf landen, in totaal 16 uitvoeringen (21 maal uitgevoerd). Nederland ontbrak deze maal.

Commentaar: Eindelijk aandacht voor rijles

17 oktober – Zonder veel ophef kondigde het ministerie van Transport begin deze maand een nationaal verkeersveiligheidsplan aan vol redelijke ideeën, maar dat volledig de plank mis sloeg. Het plan voorziet in verbetering van verkeersmanagement, bewegwijzering, vangrails, veiligheidssystemen voor voertuigen en nooddiensten. Maximum snelheden worden misschien veranderd, interprovinciale busjes worden uitgerust met camera’s, snelheidsbegrenzers en anti-afleidings systemen.

Dat is allemaal redelijk zinnig en komt bovenop opvallender plannen om passagiers of familieleden mede-aansprakelijk te stellen voor de daden van dronken bestuurders. Maar het plan heeft een opvallend zwakke plek: het ziet de meest evidente reden over het hoofd waarom Thailand het op een na hoogste aantal verkeersdoden ter wereld heeft: de bestuurders.

Bangkok Post legt in haar hoofdredactioneel commentaar van zondag de vinger op de zere plek. Wetten en maatregelen betekenen niks zonder dat ze gehandhaafd worden en handhaving ontbreekt pijnlijk bij een politiekorps dat een reputatie heeft zijn eigen belangen voor die van het publiek te laten gaan.

De echte problemen, zegt de krant, worden gevormd door het gedrag van bestuurders, voor wie rode verkeerslichten en rijstroken niets betekenen. En zelfs de verkeersrichting is geen belemmering voor degenen die ergens willen komen zonder acht te slaan op de gevolgen. Motorbestuurders zijn berucht; ze rijden overal, vaak met een familie van vier, vijf op de motor zonder helmen.

Gelukkig probeert het Department of Land Tranport er wat aan te doen: vanaf begin volgend jaar wordt het moeilijker een rijbewijs te halen. Het schriftelijk examen krijgt meer vragen, sommige categorieën vereisen nul fouten, dus gaan bestuurders niet meer de weg op zonder de verkeersregels te kennen of zoals in een andere publicatie een man vertelt de antwoorden toegespeeld krijgen van een personeelslid.

Andere veranderingen liggen ook in het verschiet. Langere lestijden en uitbesteding aan particuliere rijscholen, wier klanten hoge slaagpercentages scoren. Het aantal rijscholen is recent aanzienlijk toegenomen naar 87 met 34 die op een vergunning wachten. Vele kunnen een rijbewijs uitgeven, waarbij de test elektronisch wordt afgenomen en camera’s het praktisch examen vastleggen. De werkdruk op overheidsdiensten zal daardoor afnemen, leerling-bestuurders krijgen een betere opleiding en zijn competenter en hebben meer vertrouwen wanneer ze achter het stuur plaatsnemen.

Natuurlijk is er het risico dat rijschoolhouders hoge lesgelden vragen en resultaten uitblijven, maar dat is nu al het geval. Maar het gaat erom dat de situatie verbetert in plaats van verslechtert. (Bron: Bangkok Post, 16 oktober)

Wat Ratchabopit Sathit Maha Simaram

Foto’s liegen niet (of toch wel?)

17 oktober – Bangkok Post besteedt vandaag uitgebreid aandacht aan de rouwende natie; ander nieuws ontbreekt in de krant. Natie? Bekijk bovenstaande foto eens, genomen in de Wat Ratchabophit Sathit Maha Simaram in Bangkok. Op één man na uitsluitend vrouwen.

Hetzelfde was me eerder opgevallen bij foto’s van well-wishers bij het Siriraj ziekenhuis. Ook hier voornamelijk vrouwen en voornamelijk oudere vrouwen. Je vraagt je af: waar zijn de mannen? Waar zijn de jongeren?

Een tweede ding wat me opvalt, is het beeld dat in de tv-uitzendingen wordt geschetst van Thailand, materiaal dat [deels?] wordt geleverd door de TV Pool. Het lijkt erop alsof Thailand een landbouwnatie is. Maar slechts 10 procent van het bruto binnenlands product komt uit de landbouw.  De meeste verdiensten komen uit de industrie (40 pct) en de dienstensector (24 pct). Slechts 30 procent van de werkende bevolking werkt in de landbouw; hun gemiddelde leeftijd bedraagt ruim 50 jaar. Een verklaring moet ik om voor de hand liggende redenen achterwege laten.

Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Koning Bhumibol.

Koh Samui: Protest tegen majesteitsschennis

17 oktober – Merkwaardig toeval: Vorige week stroomden op Phuket zo’n duizend mensen samen en eisten van de politie dat ze zou optreden tegen een man die koning Bhumibol op Facebook beledigd zou hebben en zondag gebeurde iets soortgelijks op Koh Samui. Op het eiland ging het om een vrouw, die op vrijdag, een dag na het overlijden van de vorst, geringschattende opmerkingen over de koning zou hebben gemaakt, eveneens op Facebook.

De politie van het district Bophut bevestigt dat de vrouw is aangehouden omdat ze het beruchte artikel 112 van de strafwet had overtreden. Maar de post ging niet over de koning, die ging over de troonopvolger en de regent, aldus de politie.

De arrestatie was een directe reactie op de samenscholing van een boze menigte, zondag bij het politiebureau. De menigte schreeuwde beledigingen naar de vrouw, de vrouw werd gedwongen voor een portret van de koning te knielen.

In Phuket dreigde het protest uit de hand te lopen, maar in tegenstelling tot Koh Samui had de politie er de man vrijgelaten. Wat er verder gebeurde op Samui vermeldt het bericht niet. (Bron: website Bangkok Post, 16 oktober) (Zie verder het bericht van 16 oktober: Boze menigte vraagt om actie tegen majesteitsschennis en de pagina Majesteitsschennis)

Vrouw legt bloemen bij Grand Palace

Regering: Roadmap en verkiezingen gaan door

17 oktober – De regering houdt vast aan de ‘roadmap to democracy’ en verkiezingen volgend jaar. Het overlijden van de koning en het uitstel van de troonsopvolging met zeker een jaar vormen geen belemmering.

Regeringswoordvoerder Sansern heeft dat gisteren verklaard na een vergadering van overheidsdiensten op het gebied van economie, beveiliging en buitenlandse zaken. Onder voorzitterschap van minister Suwaphan (PM’s Office) werd gepraat over de huidige situatie van het land en de maatregelen die zijn genomen om eerbetoon aan de koning te vergemakkelijken. Morgen vergadert het kabinet, zoals gebruikelijk.

Sansern zegt dat het landsbestuur, handel en investeringen ononderbroken doorgaan, alhoewel het land in rouw is. ‘De premier heeft aan de vergadering de boodschap overgebracht dat alle regeringsdiensten niet moeten vergeten hun taak te verrichten. We kunnen bedroefd zijn, maar we kunnen het ons niet veroorloven de liefde voor ons land te verliezen’, aldus Sansern.

Over het dragen van rouwkleding zei hij dat een zwart lintje of eenvoudige kleding ook is toegestaan indien mensen geen geld hebben om zwarte kleding te kopen. (Bron: website Bangkok Post, 16 oktober)

Update krant:  De krant constateert een toenemende wrevel over mensen die geen zwart dragen. Dit blijkt uit berichten op de social media. Dat zou de achtergrond zijn van Prayut’s opmerkingen dat ‘alle Thai eerbied hebben voor de wijlen de koning en loyaal aan hem zijn en zwart of wit willen dragen om te rouwen over zijn overlijden’.

Maar hij begrijpt ook, aldus Sansern, dat er een grote vraag is naar die kleding en dat er tekorten zijn. Bovendien kunnen sommige mensen zich niet veroorloven om nieuwe kleren te kopen.

Sansern: ‘De premier wil dat de mensen elkaar begrijpen en begrip hebben voor de beperkingen van sommigen. Dit moet een tijd zijn om liefde en eenheid te tonen en de samenleving vreedzaam te houden.’

Verder schrijft de krant over een klacht dat de autoriteiten portretten van de koning van openbare plaatsen weghalen. Somkiat Otopsapa vraagt op Facebook de autoriteiten dit niet te doen alhoewel aan het bewind van de koning een eind is gekomen. Maar volgens Sansern kunnen de portretten zijn weggehaald om ruimte te maken voor decoraties.

‘Verlies is moeilijk aan buitenlanders uit te leggen’

17 oktober – Ook Thai in het buitenland rouwen. Eerder meldde de krant over candle-light bijeenkomsten in de VS, onder andere in Cambridge (Massachusetts), waar de koning is geboren, en Southern California. Vandaag besteedt ze aandacht aan het Verenigd Koninkrijk. Verschillende Thaise organisaties belegden er rouwbijeenkomsten, waarop aldus de krant de aanwezigen elkaar emotionele steun verleenden.

Vrijdagavond kwamen grote groepen Thaise studenten, gekleed in het zwart, bijeen in Edinburgh en Nottingham. Ze betreurden dat ze niet bij hun familie waren om samen te rouwen.

Voorzitter Pakaporn van de Edinburgh Thai Society zegt: ‘Ik ben te jong om getuige te zijn geweest van de inzet van de koning voor sociale ontwikkeling, maar ik voel wel de indruk die hij heeft gemaakt op degenen die zich dat herinneren. […] Het diepe gevoel van verlies dat in al onze harten heerst, is heel moeilijk aan buitenlanders uit te leggen. Je moet een “Thais leven” geleefd hebben om niet alleen ZM’s vriendelijkheid, compassie en toewijding voor zijn bevolking te begrijpen, maar ook te voelen.’

Zondag Sanam Luang Studenten delen maaltijden uit aan wachtenden voor het Grand Palace

Tik op de vingers voor ‘ongepaste berichten’

17 oktober – De regering roept de bevolking op om zich respectvol te gedragen en ‘ongepaste berichten’ online achterwege te laten. De oproep, die gisteren werd gedaan door minister Suwaphan (PM’s Office), is een reactie op drie incidenten, waarbij menigten zich verzamelden om individuen te beschuldigen van majesteitsschennis vanwege berichten die ze hadden geplaatst.

Het bericht refereert aan het protest in Phuket (zie het bericht van 16 oktober: Boze menigte vraagt om actie tegen majesteitsschennis), waarin sprake was van een wegblokkade, maar die wordt in dit bericht toegeschreven aan een protest in Phangnga, zaterdagavond, waarbij de zoon van een rotishop het moest ontgelden. Die knaap is als recruut verbonden aan het Third Navel Area Command in Phangnga. Het adjunct-hoofd van Isoc zegde toe juridische actie tegen de man te zullen nemen.

Op Koh Samui verzamelden honderden zich voor het politiebureau van Bo Put (zie het bericht hierboven: Koh Samui: Protest tegen majesteitsschennis).

Het ministerie van Buitenlandse Zaken reageert op berichtgeving in het buitenland. Buitenlandse media hebben het over duizenden Thai die bijeen zijn gekomen om te rouwen, maar volgens BuZa zijn het er veel meer. Het ministerie schat het aantal op miljoenen in het land, honderdduizenden langs de route toen het stoffelijk overschot van de vorst van het ziekenhuis naar het paleis werd gebracht, en de rest van de natie gekluisterd aan de televisie.

Op de foto studenten, die zondag op Sanam Luang maaltijden uitdeelden aan wachtenden voor het paleis. Van de regen trokken ze zich niets aan.


 

Dusit Maha Prasart Throne Hall

Kroonprins wil een jaar wachten op kroning

16 oktober – De kroonprins wil minstens een jaar wachten tot zijn kroning. ‘Ik wil dat alles hetzelfde blijft als toen ZM de koning nog leefde, tenminste voor nu’, heeft hij tegen premier Prayut gezegd, aldus vice-premier Wissanu.

Ik ga  nu even in het Engels verder, want ik weet niet goed hoe de volgende quote van Wissanu te vertalen en al helemaal niet hoe die te interpreteren. ‘He suggested not to let it be felt that the country is being left in a void (leegte). Don’t let everything fade into the past too fast.’*

De koninklijke rouw rites gaan nog een jaar door, dus even lang als de door de regering aangekondigde rouwperiode. Na dat jaar komen andere zaken aan de orde, zoals de crematie en de kroning. Voor de kroning krijgt de prins de titel Somdet Phrachao Yu Hua en tijdens de kroning Phrabat Somdet Phrachao Yu Hua.

Prem Tinsulanonda, voorzitter van de Privy Council, fungeert het komend jaar als regent. Hij hoeft niet benoemd te worden, want de grondwet stipuleert dat de voorzitter automatisch regent pro tempore wordt. De Privy Council kiest een nieuwe voorzitter en Prem herneemt het voorzitterschap wanneer hij regent af is.

Over Bhumibol’s opvolging hoeft geen discussie te ontstaan, zegt Wissanu, want de koning heeft kroonprins Vajiralongkorn op 28 december 1972 als opvolger aangewezen.

* Een goede vriend vertaalde het als volgt: ‘Hij opperde dat het niet gezien moet worden alsof hij het land in de steek laat. Laat het verleden niet te snel verbleken.’ Wat de achtergrond van deze opmerking is, kan ik om voor de hand liggende redenen niet toelichten.

Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Koning Bhumibol.

Royal Guard vrijdag op weg naar een religieuze ceremonie voor de koning

Toerisme overleeft rouwperiode wel (of niet?)

16 oktober – Bangkok Post meent nu al te weten dat de rouwperiode met alle annuleringen van concerten en festivals en sluiting van uitgaansgelegenheden geen ernstige gevolgen voor het toerisme zal hebben, maar enige onderbouwing van die voorspelling ontbreekt.

Voor het eerst zijn nu ook de red-light districten in het centrum van Bangkok gesloten (de bekendste zijn Patpong, Soi Cowboy en Nana) en dat is bijzonder want onder vorige militaire coups bleven ze open. Nana Plaza liet weten ‘tijdelijk’ dicht te gaan, maar hoe tijdelijk tijdelijk is, vermeldt het bericht niet. Soi Cowboy ging vrijdagavond om 10 uur dicht toen soldaten de stekker eruit trokken overeenkomstig het bevel van de regering feestelijkheden te matigen omdat de natie rouwt.

Alhoewel het regime geen totaal verbod op alcohol heeft uitgevaardigd [aanvankelijk meende ik van wel], wat normaal is op boeddhistische feestdagen, zijn veel winkels in de stad gestopt met de verkoop van alcohol en bars nemen speciale maatregelen om de feestvreugde in te perken. Op Khaosan Road wordt bier in kartonnen bekertjes geserveerd. De doorgaans oorverdovende muziek klinkt ineens een stuk aangenamer.

Een kennis van me meldde dat in Soi Twilight alle bars en (jongens) gogo clubs vrijdagavond open waren. De karaoke barretjes bij mij om de hoek waren vrijdagavond dicht; ik ben benieuwd voor hoe lang. Bioscopen blijven gewoon open, maar er worden geen nieuwe films geprogrammeerd.

Geen enkele buitenlandse regering heeft een negatief reisadvies afgegeven, maar enkele hebben wel tips gegeven op het gebied van gedrag en kleding. De bekende reisblogger Richard Barrow schrijft in een tweet dat veel toeristen vragen of ze hun vakantie niet beter kunnen annuleren. Zijn advies luidt: niet doen.

Premier Prayut heeft een rouwperiode van een jaar afgekondigd  en de mensen gevraagd dertig dagen geen entertainment activiteiten te organiseren. Maar hij zei ook dat het leven moet doorgaan en drong er bij bedrijven op aan ervoor te zorgen dat het land niet zijn ‘geloofwaardigheid’ verliest.

De Tourism Authoriy of Thailand bevestigde vrijdag dat de toeristisch attracties open blijven met uitzondering van het Grand Palace, waar de koninklijke rouw rites plaatsvinden. Thailand trekt jaarlijks 30 miljoen toeristen, de meeste Chinezen. Het toerisme is een belangrijke inkomstenbron en momenteel een van de weinige sectoren met groei.

Voor het eerst dit jaar vervalt Loy Krathong, het jaarlijkse feest waarbij Thai zogeheten krathongs te water laten (zie kader). Voorts zijn tal van festivals en concerten vervallen, zoals de bekende Full Moon Party op Koh Phangan (17 oktober) en een al uitverkocht concert van de Britse zanger Morrisey.

Verstandig advies van Khaosod English als u wil weten wat wel en niet doorgaat of wat wel en niet open is: Eerst even bellen. Uw redacteur neemt een dezer dagen een kijkje op Patpong en Soi Cowboy om te zien of de dames en heren zich aan de regels houden, want ‘Ik ken mijn pappenheimers’. Hij draagt een wit T-shirt, dat mag ook, alhoewel zwart de voorkeur heeft. (Bron: website Bangkok Post, 15 oktober)

Op de foto de Royal Guard op weg naar een ceremonie in het Grand Palace.

Loy Krathong
Loy Krathong
Jaarlijks in november wordt het Loy Krathong festival gehouden. Letterlijk betekent die naam ‘to float a krathong’. Het festival is een eerbetoon aan Phra Mae Khongkha, de godin van het water, om haar te bedanken en om vergeving te vragen voor het gebruik van haar domein. Een krathong te water laten zou geluk brengen en is een symbolisch gebaar om de slechte dingen in het leven kwijt te raken en met een schone lei te beginnen.

Volgens de overlevering gaat het festival terug tot het Sukhothai tijdperk. Een van de vrouwen van de koning, genaamd Nang Noppamas, zou het festival bedacht hebben.

Traditioneel wordt een krathong gemaakt van een plak van een bananenboom die wordt versierd met bloemen, gevouwen bladeren van de boom, een kaars en wierookstokjes. Om de slechte dingen in het leven kwijt te raken worden stukjes nagel, haar en muntjes toegevoegd.

Moderne krathongs worden gemaakt van styrofoam – de gemeente Bangkok verzamelde er in 2010 118.757. Maar omdat het meer dan 50 jaar duurt, voordat zo’n krathong tot ontbinding overgaat, wordt het gebruik van milieuvriendelijke en composteerbare krathongs bevorderd. De afgelopen jaren werden krathongs geïntroduceerd, gemaakt van brood, waterhyacint en kokosnootschil.

In 2010 werd 9,7 miljard baht aan het feest uitgegeven; in 2009 gemiddeld 1.272 baht per persoon. In 2006 en 2007 werden in Bangkok meer dan 1 miljoen krathongs te water gelaten, in 2010 946.000. Volgens een onderzoek onder 2.411 personen denkt 44,3 procent dat teenagers tijdens het feest geslachtsgemeenschap hebben. (Bron: Guru, Bangkok Post, 4-10 november 2011)

 

King Jigme Khesar Namgyel Wangchuck lights candles at a temple in Bhutan following news of His Majesty King Bhumibol Adulyadej's passing on Thursday. (King Jigme Khesar Namgyel Wangchuck Facebook)

Bhutanees koningspaar in Thailand

16 oktober – Het koningspaar van Bhutan is zaterdag in Bangkok gearriveerd om koning Bhumibol de laatste eer te bewijzen. Eerder, toen de verslechterende gezondheidstoestand van de koning bekend werd, beval de koning dat in alle tempels voor Bhumibol moest worden gebeden. Vrijdag, de dag na het overlijden, riep hij uit tot nationale vrije dag.

De 36 jaar oude monarch, de koninklijke familie, een groep geestelijken en de Thaise gemeenschap trokken die dag naar de Tashichho Dzong om er duizend boterlampen te offeren en te bidden voor de koning.

Beide koningshuizen hebben een warme relatie, met name nadat de koning, toen nog prins, de festiviteiten in Bangkok bijwoonde ter gelegenheid van de troonsbestijging van de koning  in 1946. Die werden bijgewoond door koninklijke huizen van 25 landen. Nederland was vertegenwoordigd door toen nog prins Willem Alexander en prinses Máxima.

Boterlampen zijn een opvallend kenmerk van Tibetaanse boeddhistische tempels en kloosters in de gehele Himalaya. De lampen branden van oudsher geklaarde yakboter, maar nu wordt  vaak plantaardige olie of vanaspati ghee gebruikt. (Bron: website Bangkok Post, 15 oktober; Wikipedia)

Guru: Eet smakelijk

Menu Yingluck16 oktober – In de laatste maanden van het jaar worden meestal talrijke etentjes en bijeenkomsten met vrienden en collega’s belegd. ‘Dat wil zeggen als je niet vastzit op kantoor om al het werk af te maken dat zich heeft opgehoopt en dat niet als bij toverslag verdwijnt’, schrijft Guru, het dappere en creatieve vrijdagzusje van Bangkok Post.

Het tijdschrift heeft daarom voor enkele bekende politici een fine dining menu samengesteld met gerechten die ze wellicht graag eten (afgezien van hun eigen woorden en kaviaar op een privé chartervlucht naar Hawaii).

Menu Chuwit KamolvisitYingluck krijgt rijst op drie manieren: gekookt, gestoomd en gebakken. ‘Dit prachtige ensemble is ontworpen om de kwaliteit van lokaal verworven onverkochte rijst in zijn meest ware vorm te etaleren. Simpel doch elegant, smaakt het naar iets tussen een flinke boete en nalatigheid.’

Chuwit Kamolvisit krijgt Down the Hatch (door het doorgeefluik). Hij zit namelijk gevangen omdat hij op zekere nacht tientallen kramen heeft laten slopen. Het menu bestaat uit cognac on the rocks, met speciale ijsklontjes gemaakt van badwater uit enkele van zijn talrijke massagesalons die hij voorheen bezat. (Bron: Guru, Bangkok Post, 14 oktober)

Lees verder: A political roast

Kledingverkopers gewaarschuwd voor prijsopdrijving

16 oktober – En weer een kop boven een bericht, waarvoor ik mijn papieren woordenboek moet gebruiken. En inderdaad to gouge is Amerikaans-Engels voor afzetten, bedriegen. En dat zouden aldus de kop kledingverkopers doen nu de vraag naar zwarte shirts en jurken omhoog schiet.

Het ministerie van Handel vermoedt dat de verkopers er een slaatje uit willen slaan en heeft ze gewaarschuwd. Als ze onredelijk hoge prijzen vragen, hamsteren of de kleding niet duidelijk van een prijskaartje voorzien, lopen ze het risico van een gevangenisstraf van maximaal zeven jaar en/of een boete tot 140.000 baht.

De provinciale kantoren van het ministerie hebben de opdracht gekregen prijzen te controleren, niet alleen van kleding, maar ook van stoffen waarmee gebouwen worden gedecoreerd. Het ministerie vraagt de fabrikanten om voor voldoende voorraad te zorgen.

In Bangkok is een levendige handel op de groothandelsmarkten Pratunam en Bo Bae. De verkopers ontkennen de prijs op te drijven. Een verkoopster met een kraam buiten de Bo Bae markt zegt vrijdag 400 shirts te hebben verkocht  en zaterdagochtend 200. Ze koopt ze in voor 90 baht en verkoopt ze voor 120 à 130 baht. (Bron: website Bangkok Post, 15 oktober)

Pratunam, zwarte shirts uitverkochtUpdate krant: De krant nam een kijkje op Pratunam, een van Thailands grootste groothandelsmarkten. In sommige winkels waren de zwarte shirts al uitverkocht (foto). Het bericht noemt prijzen variërend van 150 baht voor een T-shirt, 250-990 baht voor een blouse tot 1.000 baht voor een chiffon blouse.

De krant citeert iemand die heeft gezien dat in een kledingwinkel bij de Kasetsart universiteit ’s ochtends de polo shirts 100 baht kostten en ’s middags 250 tot 300 baht. De kleuren zwart, wit en grijs waren uitverkocht. De verkoper zei hem maandag terug te komen en vroeg of hij een shirt wilde reserveren.

Mannen mogen behalve zwart ook wit dragen, vrouwen dienen helemaal in het zwart gekleed te gaan. Sommige bedrijven hebben hun werknemers gevraagd rouwkleding te dragen.

Boze menigte vraagt om actie tegen majesteitsschennis

16 oktober – De politie van Phuket dringt op kalmte aan nadat zo’n duizend mensen de zoon van de eigenaar van een winkel in sojamelk hadden beschuldigd van smaad jegens de koning op zijn Facebook. Ze stroomden donderdagochtend samen en eisten van de politie dat die de man zou aanklagen. De zaak leek te escaleren toen ze een wegblokkade opwierpen. De demonstranten zetten vraagtekens achter de manier waarop de politie de zaak had aangepakt door eerder de zoon aan te houden en die na ondervraging vrij te laten.

Het hoofd van de politie legde uit dat ze hem niet kon detineren omdat de tekst geen smaad was. Maar dat overtuigde de demonstranten niet. De rust keerde pas weer nadat een voormalige burgemeester van Ratsada was tussenbeide gekomen. Hij gaat namens de demonstranten een klacht indienen bij de gemeentepolitie van Phuket. Volgens hem heeft de zoon zich schuldig gemaakt aan majesteitsschennis. De politieman zegde een spoedig onderzoek toe. Hij vroeg de demonstranten de wet boven emoties te laten gaan. (Zie verder de pagina Majesteitsschennis)

Lange rij voor de Wiset Chaisri poort van het Grand Palace

Koninklijke urn over twee weken te bezichtigen

16 oktober – Rouwende Thai kunnen over twee weken terecht in de Phiman Rattaya Throne Hall van het Grand Palace om de laatste eer te bewijzen aan de urn met het lichaam van de vorst. Dat kan daarna nog 85 dagen.

Zaterdag stond een lange rij voor de Wiset Chaisri poort aan de Na Phra That Road om in het Sala Sahathai Samakhom Pavilion afscheid te nemen van de vorst (foto). Maar daar moeten de rouwenden het met een portret van de vorst doen. In het paviljoen dat tot donderdag dagelijks is geopend van 8 tot 16 uur, liggen ook condoleanceregisters. De bezoekers mogen geen korte broek dragen, T-shirt of hemd, maar dat geldt normaal ook al voor een bezoek aan Wat Phrae Kaeo.

Prinses Sirindhorn leidde gisteravond in het paleis een ceremonie voor de koning en ze gaf voedsel aan monniken van twee tempels. Dagelijks, zeven maal per dag, zullen monniken van verschillende tempels teksten reciteren. Woensdag begint een 7-daagse ceremonie die Sattamawan heet en gevolgd wordt door ceremonies na 50 en 100 dagen.

Het Public Relations Department heeft mensen in 12 provincies met staatstelevisiestation NBT gevraagd hun gemeentehuis om 10 uur te bezoeken voor rouw activiteiten. Die worden opgenomen en uitgezonden. Andere provincies komen later aan de beurt, zegt regeringswoordvoerder, tevens hoofd van de afdeling Sansern.

De permanent secretaris van Binnenlandse Zaken heeft alle gouverneurs opgedragen gebedsdiensten en activiteiten voor alle godsdiensten te organiseren. Ze moeten altaartafels met het portret van de koning plaatsen en activiteiten en tentoonstellingen organiseren die aandacht schenken aan de koninklijke projecten van Bhumibol.

Het Chularachamontri Office heeft Thaise moslims opgeroepen islamitische rouw activiteiten te organiseren. (Bron: website Bangkok Post, 15 oktober, aangevuld met informatie uit de krant)

Pubat: Thais houden nog steeds van boeken

16 oktober – Boekenwurmen komen nog een week volop aan hun trekken op de Book Expo Thailand, waarop 406 uitgevers in 934 stands boeken tegen speciale prijzen aanbieden. Organisator Pubat zegt dat het fysieke boek, ondanks al het leesmateriaal dat op internet beschikbaar is, nog steeds populair is.

President Charun denkt dat internet eerder de leeshonger aanwakkert en auteurs krijgen de gelegenheid om de publicatie van boeken te beïnvloeden. Hij verwacht dat de verkoop nog zal stijgen omdat ‘ieder boek zijn eigen karakteristiek’ heeft.

Charun meent dat de regering niet genoeg doet om het lezen door kinderen en jongeren te bevorderen. Ze vraagt overheidsdiensten en particuliere exploitanten samen te werken bij het bevorderen van leesgedrag en kennis in Thailand. ‘Wanneer de regering serieus het lezen door de jongere generatie bevordert, worden ze uitgerust met de kennis die nodig is om het land voorwaarts te helpen.’

De beukenbeurs wordt gehouden in het Queen Sirikit National Convention Centre. Pubat verwachtte eerder 2 miljoen bezoekers en een omzet van 500 miljoen baht, maar nu het land in rouw is, doet ze er 20 procent van af. De beurs gaat door, maar mascottes lopen niet rond en festiviteiten zijn geschrapt. Vorig jaar werd voor 500 miljoen baht verkocht. (Bron: website Bangkok Post, 15 oktober)

Happy Plamet Index

Thailand: negende gelukkigste land ter wereld

16 oktober – Thailand is het negende gelukkigste land ter wereld, aldus de Happy Planet Index, een ranglijst van 140 landen. Opvallende uitkomst: Scandinavische en andere Europese landen die doorgaans in peilingen hoog scoren, komen in de toptien van deze meting niet voor.

De rangorde is bepaald aan de hand van de volgende formule: welzijn maal levensduur maal hoe gelijk beide zijn verdeeld, gedeeld door de ecologische voetafdruk. Oftewel: de meest succesvolle landen zijn de landen waar de mensen lang en gelukkig leven met zo min mogelijk kosten voor het milieu.

Voor de derde keer staat Costa Rica op nummer 1. De levensverwachting is er 78,5 jaar, hoger dan de VS, 99 procent van ’s lands elektriciteit komt van duurzame bronnen en de regering heeft beloofd het land in 2021 CO2-neutraal te maken. Andere factoren zijn robuuste investeringen in sociale programma’s zoals gezondheid en onderwijs. De overheid zit ruim in de slappe was, want het leger is in 1949 afgeschaft. Misschien een ideetje voor Thailand? (Bron: World Economic Forum, 29 juli 2016)

Levend begraven baby geadopteerd

16 oktober – De baby die in februari levend begraven met 14 steekwonden in een bos in Khon Kaen is gevonden, is geadopteerd door een Zweeds echtpaar. De adoptie is goedgekeurd door de autoriteiten. Het echtpaar haalt het kind in december op uit het Khaeng Thong Children’s Home in Khon Kaen. Het heeft niet specifiek om de inmiddels 7 maanden oude Ai-Din (air of the earth) gevraagd en is ook niet op de hoogte van zijn voorgeschiedenis.

Levend begraven baby in Khon KaenAi-Din is in het bos ter wereld gebracht door een 42-jarige moeder, die heeft verklaard dat ze niet voor het kind kon zorgen. Ze verwondde het kind met een tak en meende dat het overleden was, toen ze het in een ondiepe kuil begroef en met bladeren bedekte.

Zo’n vier tot vijf uur later werd het kind door een herder ontdekt, die het hoorde huilen. De vrouw wordt vervolgd voor poging tot moord.

Het kind is een maand behandeld geweest in het ziekenhuis. Het heeft geen blijvende verwondingen opgelopen, hooguit enkele littekens die in de loop der tijd wegtrekken. Het heeft zijn leven te danken aan het feit dat de bladeren het bloeden stelpten. Het kindertehuis heeft zijn naam veranderd in Atom om het stigma kwijt te raken dat aan de andere naam kleeft.

Kort nieuws zondag 16 oktober

– De Thaise onderwijsdienst OnDemand Education opent volgend jaar in Cambodja een dependance om de kinderen van middenklasse ouders voor te bereiden op toelating tot een universiteit met een goede naam. De groeiende middenklasse in Cambodja is via de televisie vertrouwd met de Thaise taal en cultuur en heeft nu voldoende geld om hun kinderen in het buitenland, inclusief Thailand, te laten studeren.

Internationale scholen en tutoring instituten zoals OnDemand mogen zich sinds enige tijd in Cambodja vestigen. OnDemand is op zoek naar partners om samen een bedrijf op te zetten. OnDemand is ook bezig met een haalbaarheidsonderzoek in Myanmar.

Directeur Sathorn zegt dat de concurrentie tussen de bijlesscholen in Thailand toeneemt omdat de markt krimpt met een afnemend geboortecijfer. Ze zijn bezig hun curriculum te verbeteren. Er bestaat meer belangstelling voor het internationale curriculum gericht op toelating tot de universiteit.

Het gaat OnDemand voor de wind. De eerste acht maanden van dit jaar nam de omzet toe met 20 procent vergeleken met dezelfe periode vorig jaar. Er staan 600.000 leerlingen ingeschreven.

– De aardbeving vrijdagavond [nacht?] in Pak Chong (Nakhon Ratchasima), die een kracht had van 3 op de schaal van Richter, wijst erop dat een breuklijn voor het eerst in honderdduizend jaar weer actief is geworden, zegt het Bureau of Environmental Geology van het Department of Mineral Resources.

Directeur Somboon zegt dat nog niet is vastgesteld waar het epicentrum lag, maar het leek te liggen tussen de Phetchabun breuklijn en de Nakhon Nayok breuklijn, vermoedelijk dichter bij de eerste dan de tweede. De breuklijn Nakhon Nayok, die dichter bij de hoofdstad ligt, wordt als inactief beschouwd.

De aardbeving in Pak Chong had niet veel om het lijf. Hij vond plaats op een diepte van zeven kilometer en richtte geen schade aan en dat geldt ook voor de Lamtakong dam in Si Khieu, een 47 jaar oude dam, gemaakt van klei.

– Het Marine Department vindt de verhoogde tarieven voor de veerdiensten op de Chao Phraya en het Saen Saeb kanaal redelijk voor zowel de exploitanten als de passagiers. De tarieven zijn afhankelijk van de route met 50 satang of 1 baht verhoogd, ze worden met ingang van vandaag van kracht. Directeur-generaal Sorasak zegt dat ze gebaseerd zijn op de brandstofprijzen, operationele kosten, ’s lands economische conditie en andere factoren. Voorheen speelden alleen de dieselprijs en de operationele kosten een rol bij het bepalen van de prijs.

– Het grote aantal arrestaties van jonge moslims vorige week in Bangkok baart mensenrechten actievoerder Hakim Japantikor uit Saba Yoi (Songkhla) zorgen. De arrestaties werden verricht in Bang Kapi en Hua Mak. In totaal zijn 20 personen aangehouden, van wie er twaalf zijn vrijgelaten, maar dat weet ik niet zeker want de tekst is niet erg duidelijk.

De president van de Patani Students’ Federation zegt dat sprake is van mensenrechtenschendingen. Hij is bang dat de mensen van Pattani als zondebok worden gebruikt en pionnen in een politieke strijd. Hij roept de internationale gemeenschap op aandacht te schenken aan de kwestie.

De secretaris-generaal zegt dat de Malayu moslims door de arrestaties een negatieve reputatie hebben gekregen. Als er nu sabotage daden in Bangkok worden gepleegd, zullen zij als hoofdverdachte worden beschouwd.

De arrestaties waren een reactie op berichten dat eind deze maand bomaanslagen zijn gepland in Bangkok. Op 25 oktober 2004 kwamen in Tak Bai (Narathiwat) 85 moslims om het leven, van wie 75 stikten terwijl ze opgestapeld in militaire voertuigen werden vervoerd. Nooit iemand voor veroordeeld of berispt.

Reacties niet mogelijk