Thais nieuws 16-31 juli

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2015 klik hier, 2014 klik hier, 2013 klik hier, 2012 klik hier, 2011 klik hier, 2010 klik hier.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.

Veel voorkomende afkortingen
Amlo: Anti-Money Laundering Office
AoT: Airports of Thailand (beheerder van zes vliegvelden, ofstaat.a. Suvarnabhumi en Don Mueang)
BAAC: Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives
CAAT: Civil Aviation Authority of Thailand
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CDC: Constitution Drafting Committee (commissie die de nieuwe grondwet schrijft)
CIB: Central Investigation Bureau
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die begin 2014 gold)
CSD: Crime Suppression Division (recherche)
DNP: Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (vergelijkbaar met ons Staatsbosbeheer)
DSI: Department of Special Investigation (vergelijkbaar met de FBI)
FDA: Food and Drug Administration
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
Isoc: Internal Security Operations Command (opperbevel verantwoordelijk voor de veiligheid in het Zuiden)
NACC: National Anti-Corruption Commission
NCPO: National Council for Peace and Order (militair gezag)
NESDB: National Economic and Social Development Board
NHRC: National Human Rights Commission
NLA: National Legislative Assembly (noodparlement)
NRC: National Reform Council (inmiddels opgeheven orgaan dat hervormingsvoorstellen moest formuleren)
NRSA: National Reform Steering Assembly (opvolger van NRC)
NSC: National Security Council
Obec: Office of the Basic Education Commission
Ohec: Office of the Higher Education Commission
Ovec: Office of the Vocational Education Commission
PACC: Public Sector Anti-Corruption Commission
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (protestbeweging tegen de regering Yingluck)
RID: Royal Irrigation Department
TAT: Tourism Authority of Thailand
TDRI: Thailand Development Research Institute
UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)

Voor het nieuws van 1-15 juli, klik hier.

Mededeling van de redactie
Van 14 juni tot 13 augustus verschijnt Nieuws uit Thailand in afgeslankte vorm wegens vakantie. Minder compleet, minder regelmatig, 5 uur later en niet altijd accuraat want websiteberichten willen nog wel eens afwijken van de krantenberichten over hetzelfde onderwerp. Mijn columns uit Thailand op Facebook zijn vervangen door Berichten uit Holland.

 

Door Amlo in beslag genomen auto's

Politie jaagt op drugshandelaren in Bangkok en Chiang Mai

31 juli – Behalve de invallen, gisteren genoemd in het bericht Politie zoekt meer bewijs in Chuwong-zaak, zijn nog meer invallen gedaan in huizen van lieden die verdacht worden van drugshandel en het witwassen van geld. Met het CIB als coördinator deed een team van tweehonderd agenten, soldaten en personeel van Amlo invallen op zestien plaatsen in Bangkok, Nonthaburi en Chiang Mai.

De operatie in Chiang Mai was gericht op een netwerk dat wordt geleid door de beruchte drugshandelaar Weera Mueanjada, een schoonzoon van de Wa Army leider, een militie die in Myanmar actief is en haar inkomsten verwerft uit de teelt van en handel in drugs. Weera wordt beschouwd als een van de toptien drugshandelaren in Thailand. Tegen hem loopt sinds 2007 een arrestatiebevel. Zijn netwerk bestaat uit honderd personen.

De eigenaren van Wiset 168, een pub en restaurant in [?], werden gearresteerd. Verder zijn bezittingen ter waarde van meer dan een miljard baht in beslag genomen, waaronder enkele luxe auto’s (foto).

In vijf andere zaken heeft Amlo vermogen ter waarde van 8,15 miljard baht in beslag genomen. Het betreft de afvalwaterzuiveringsinstallatie Khlong Dan, de Chuwong zaak, de Klongchan Credit Union Cooperative verduisteringszaak (alle drie al uitgebreid in het nieuws geweest), een drugsgeval in Nakhon Si Thammarat, waarbij in januari 156.000 speedpillen en 6 kilo crystal methamphetamine zijn onderschept, alsmede een zaak met een stroman in Phuket.

Naritsarawan strijdlustig na aanhouding

31 juli – Naritsarawan, de nicht van een rekruut die in 2011 door tien legerofficieren in Narathiwat is dood geslagen, is vorige week aangehouden nadat een van hen aangifte had gedaan wegens smaad. Ze is vrijgelaten op borgtocht en vol vertrouwen dat ze de zaak wint.

NaritsarawanVolgens de officier heeft ze het leger schade berokkend door op internet ‘onjuiste’ informatie te verspreiden over haar oom’s dood. Zo zou ze zijn naam hebben gebruikt, maar dat ontkent ze: ‘Ik heb nooit iemands naam gebruikt of foto’s gemanipuleerd.’

Naritsawaran wordt nu vervolgd op grond van de Computer Crimes Act. Ze werkt samen met een team advocaten en mensenrechtengroepen om haar verdediging voor te bereiden. Wanneer ze de zaak wint, gaat ze een tegen-aangifte doen.

Het leger betaalde twee jaar geleden aan de nabestaanden een compensatie van 7 miljoen baht en de Public Sector Anti-Corruption Commission heeft de zaak in de onderzoek. Negen officieren zijn lopende het onderzoek geschorst, degene die de leiding had, gaat vrijuit en is zelfs gepromoveerd.

Naritsarawan’s jongere broer heeft zijn zus toestemming gevraagd dienst te nemen in het leger. ‘Ik heb mijn broer gezegd dat hij dat moet doen. Ik ben trots op het leger. Er zijn veel goede legerofficieren.’

Meer informatie in het bericht Rekruut dood geslagen; beulen lopen vrij rond


 

Inval in woning in Bung Kum

Politie zoekt meer bewijs in Chuwong-zaak

30 juli – Met veel machtsvertoon [waarom eigenlijk?] hebben tweehonderd politiecommando’s, forensisch agenten en personeel van Amlo zaterdagochtend invallen gedaan in de huizen van de twee vrouwen en een moeder, die verdacht worden van diefstal van aandelen van miljardair-aannemer Chuwong, die vorig jaar in een verdacht verkeersongeluk om het leven kwam. Ze waren op zoek naar bewijsmateriaal om de zaak tegen de vrouwen, die hebben beweerd de maîtresse te zijn geweest van Chuwong, verder te onderbouwen.

Op de foto de inval, eerder zaterdag in Bung Kum (Bangkok), in het huis van een vrouw die verdacht wordt van witwaspraktijken en betrokkenheid bij drugshandel. De huisbewaarder opende pas de deur toen gedreigd werd die met een moker in te slaan. In de woning trof de politie zes gastarbeiders aan. De gezochte vrouw was afwezig. De politie nam twee BMW personenwagens, een Toyota Fortuner, Toyota pickup truck en documenten in beslag. Voor alle duidelijkheid: die twee zaken hebben niets met elkaar te maken.

Voor alle voorgaande berichten over de Chuwong-zaak, raadpleeg de pagina Krimi Chuwong, de aannemer.


 

ไฟไหม้ห้างสรรพสินค้าเ

Brand in Major Cineplex Pinklao

29 juli – In bioscoopcomplex Major Cineplex Pinklao heeft donderdagochtend een brand gewoed, waarbij twee personen licht gewond zijn geraakt door gebroken glas. De brandweer bestreed het vuur met veertig brandweerwagens en honderd brandweerlieden. Ze hadden twee uur nodig om het vuur onder controle te krijgen. Het gebouw beschikt over een brandblusinstallatie maar die kon niet voorkomen dat het vuur zich snel verspreidde. Vermoedelijk oorzaak kortsluiting. De schade beperkt zich grotendeels tot de tweede en derde verdieping en het dak. Zie verder Fire at Bangkok cinema complex put out


 

Phra Kru Palad Sitthiwat bij de klassieke Panther

Weer controverse over antieke auto

28 juli – En weer is er gedoe over een klassieke auto eigendom van een tempel, waarop invoerrechten zouden zijn ontdoken. Ditmaal gaat het om een Panther, waarvan volgens het Department of Special Investigation het chassis was aangegeven als een Panther en de motor als een Jaguar, terwijl de wagen feitelijk als Panther was geregistreerd in de VS en door een Thaise restaurateur in Los Angeles aan Wat Pailom was gedoneerd. De advocaat zegt echter dat de wagen legaal geïmporteerd is.

[Een wagen in onderdelen importeren is goedkoper dan compleet. Zie voor de andere affaire het bericht van 20 januari Een abt, een tempel en een ‘vintage’ Mercedes Benz op de pagina Benoeming nieuwe Supreme Patriarch.]


 

Burgemeester Premsak van Ban Phai

Burgemeester neemt wraak op verslaggever

27 juli – De burgemeester van Ban Phai (Khon Kaen), Premsak Piayura, heeft een verslaggever van Daily News gedwongen zijn kleren uit te trekken en hem vervolgens gefotografeerd. Hij deed dit om de man een lesje te leren omdat Daily News een foto van hem op de voorpagina had geplaatst van hem en een jong meisje met voor hen 400.000 baht uitgespreid. De foto wekte de indruk dat het om een huwelijksceremonie ging, maar de burgemeester ontkent dit. Het ging om een gift aan het gezin van het meisje.

De Thai Journalists Association noemt Premsak’s actie een bedreiging van de media. De verslaggever heeft aangifte tegen Premsak gedaan. Lees verder TJA condemns Premsak for stripping reporter

Update: De gouverneur heeft een onderzoekscommissie gevormd. Indien Premsak zijn ondergeschikten opdracht heeft gegeven de reporter zich te laten ontkleden en andere verslaggevers te hebben vastgehouden, wordt hij uit zijn functie ontzet, aldus de gouverneur.

Grondwet: Meechai waarschuwt voor chaos
Abhisit zegt Nee tegen ontwerp-grondwet


 

Teak Improvement Centre Lampang

Nieuw parlementsgebouw: Parlement wil teakhout

26 juli – Het parlement wil dat bij de bouw van het nieuwe parlementsgebouw (thans voor 20 procent gevorderd) teakhout wordt gebruikt, want dat vormt een illustratie van de unieke Thaise architectuur. De parlementariërs nemen met dit standpunt afstand van premier Prayut die vorige week een stokje stak voor het gebruik van tweeduizend teakbomen uit een plantage van de Forestry Industry Organisation in Chiang Mai, nadat omwonenden bezwaar hadden gemaakt tegen de voorgenomen kap. Lees verder: NLA stands form on using teak for House


 

Seminar Thammasat universiteit
Grondwet: Pleidooi voor inspraak bevolking

25 juli – De militaire junta moet aftreden en de bevolking betrekken bij het opstellen van een nieuwe grondwet, wanneer de ontwerp-grondwet op 7 augustus in het referendum wordt afgewezen. Dit bepleitten 43 burgergroepen, academici en studentengroepen gisteren tijdens een seminar op de Thammaast universiteit.  Zie verder Nitirat joins draft critics

Minder Chinezen met eigen vervoer naar Thailand

25 juli – Het aantal Chinese toeristen dat met eigen vervoer via Chiang Mai naar Thailand komt, is scherp gedaald sinds ze per 27 juni niet meer de provincie mogen verlaten. Thans passeren 10 voertuigen per dag de grens tegen 600 voordat het verbod inging. De Chiang Mai Tourism Business Association verwacht dat de komende drie maanden drie- à vijfduizend werkers in de toerismesector hun baan verliezen. De vereniging pleit voor herziening van het verbod. Zie verder Driving-in tourist numbers plummet after ban


24 juli
Chiang Mai: Duizenden anti-grondwet brieven onderschept


23 juli
Prayut beschuldigt Thai PBS van partijdigheid
Bewoners krijgen inspraak in rivierpromenade plan


22 juli
Echtgenote Schotse journalist aangehouden
Gevluchte (jet-set) monnik aangehouden in de VS


 

Parlementsgebouw in aanbouw protest tegen teak

Parlementsgebouw: Prayut steekt stokje voor gebruik teakhout

21 juli – Premier Prayut heeft een stokje gestoken voor de kap van tweeduizend teakbomen in Chiang Mai voor verwerking in het nieuwe, in aanbouw zijnde parlementsgebouw . Bewoners hadden bezwaar gemaakt tegen de kap. De aannemer gaat nu hout in het buitenland kopen of van de Forestry Industry Organisation (FIO).

De FIO had in 1985 een 30-jarige concessie verworven voor de aanplant van teakbomen in een bos dat deel uitmaakt van bosreservaat Khun Mae Kuang. Vorig jaar liep de concessie af; de FIO heeft een aanvraag gedaan voor verlenging van de concessie. Voor de verlenging is toestemming van de bewoners nodig.

Volgens het ministerie van Milieu was de voorgenomen aankoop van de bomen van de FIO standaardpraktijk. Het ministerie erkent de bezwaren van de bewoners en heeft de kap van de bomen verboden. De tussenkomst van Prayut is in goede aarde gevallen bij de Sueb Nakhasathien Foundation; ook voormalig regeringspartij Pheu Thai noemt Prayut’s beslissing gepast.

Het werk aan het parlementsgebouw is voor 20 procent gevorderd. De bouw is ernstig vertraagd door problemen met de overdracht van grond. Thans wonen er nog 98 gezinnen op land van de Textile Organisation. Alhoewel de bewoners al een verhuiskostenvergoeding hebben ontvangen en een nieuwe locatie is toegewezen, is nog niemand verhuisd.


 

Politiecommandant liet een steekje vallen

20 juli – De zaak van de twee ‘ondeugende’ meisjes die in Kamphaeng Phet een lijst met stemgerechtigde kiezers van een bord hebben getrokken en verscheurd (zie het bericht van gisteren: Ondeugende meisjes scheuren lijst van bord), heeft geleid tot de overplaatsing van het hoofd van het politiedistrict Khanu Woralaksaburi naar een inactieve post.

Khanu had verzuimd de autoriteiten tijdig te informeren toen hij had ontdekt dat niet opponenten van de ontwerp-grondwet de lijst hadden verwijderd maar twee meisjes van 8 jaar. Dat is blijkbaar een doodzonde want ze zetten de autoriteiten op het verkeerde been [en voor schut?]. Het hoofd van de provinciale politie van Khamphaeng Phet heeft de opdracht gekregen een onderzoek te doen naar het functioneren van de lokale politie.


 

Bord met namen van stemgerechtige kiezers

Ondeugende meisjes scheuren lijst van bord

19 juli – Twee meisjes van 8 jaar hebben in het regeringskamp enige paniek veroorzaakt doordat ze een lijst met de namen van stemgerechtigde kiezers van een bord in een school in Kamphaeng Phet hadden getrokken en verscheurd. De regering wees onmiddellijk naar de campagnevoerders van de ‘Vote No’-campagne, maar dat bleek dus voorbarig.

Politiehoofd Damrong Petchpong maakte dinsdag bekend dat het niet het werk was van de opponenten van de ontwerp-grondwet, die op 7 augustus in een referendum aan de bevolking wordt voorgelegd, maar van de twee kinderen. Alhoewel ze zich schuldig hebben gemaakt aan overtreding van de referendumwet, worden ze niet vervolgd want daar zijn ze te jong voor.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken instrueerde zaterdag [toen de booswichten nog niet bekend waren] alle provinciale kiescommissies bij de politie aangifte te doen als een soortgelijk incident zich in hun kiesdistrict zou voordoen. Kamnans en dorpshoofden kregen de opdracht ‘strangers or ill-intentioned people’ in de gaten te houden en een bewakers neer te zetten bij lijsten van kiezers.

NCPO-woordvoerder Piyapong Klinpan noemde het incident in Kamphaeng Phet maandag nog een ‘daad tegen de regering’.

Foto: Een soortgelijk bord met een lijst van stemgerechtigde kiezers in Bung Kum (Bangkok)


18 juli
• En weer ligt gouverneur Bangkok onder vuur
• Ratchanok vrijgesproken van doping
• Tien agenten lieten tenlastelegging Vorayudh verlopen


17 juli
In bewerking:
Phu Thap Boek: Laatste waarschuwing voor illegale vakantieparken
Krokodillenkwekerij Pattaya: Vergunning geschorst


Pattani central prison

Gevangenisoproer Pattani: Drie doden en vier gewonden

16 juli – Bij een oproer vrijdagmiddag en -avond in de gevangenis van Pattani zijn drie gedetineerden om het leven gekomen en  vier gevangenbewaarders gewond geraakt. Twee gevangenen, hulpjes van gevangenbewaarders, werden tijdens het oproer door medegevangenen gedood; de derde nadat aan het oproer een eind was gekomen.

Zo’n honderd gevangenen waren in opstand gekomen als protest tegen de strenge regels. Ze staken onder andere de kantine in brand en bekogelden de bewaarders met stenen en afvalhout. Volgens de lokale media belandden tijdens het strijdgevoel enkele gevangenen in het vuur. De vlam sloeg in de pan omdat de gevangenisdirectie na gesprekken een lijst met tien eisen van de gedetineerden had afgewezen.

Na zeven uur kwam met de arrestatie van de oproerkraaiers een eind aan het oproer, nadat een gecombineerd team van driehonderd agenten, soldaten en lokale functionarissen naar binnen was gegaan. Met tien brandweerwagens werd de brand bestreden. Nadat de rust was teruggekeerd zijn 300 gedetineerden overgeplaatst naar vier gevangenissen in buurprovincie Songkhla, alhoewel ze niet allemaal bij het oproer waren betrokken.

Werelderfgoedstatus Dong Phayayen niet in gevaar

16 juli – Het Dong Phayayen-Khao Yai woud behoudt zijn status als werelderfgoed, maar het risico van downgrading naar de lijst van endangered world heritage sites is nog niet van de baan.

Sihasak Phuangketkeow, de Thaise ambassadeur in Frankrijk en hoofd van de Thaise delegatie tijdens de 40ste vergadering van de Unesco-commissie in Istanboel, zegt dat de commissieleden zich zorgen blijven maken over encroachment (illegaal grondgebruik), de aanleg van illegale vakantieparken, de geplande aanleg van een dam, wegenuitbreiding en de kap van de beschermde phayung boom (palissander). In februari stelde Unesco dat Thailand er niet in was geslaagd de illegale houtkap te stoppen.

De delegatie heeft de commissie uitgelegd dat de regering de problemen aanpakt en dat met name strenge maatregelen worden genomen om illegaal in gebruik genomen land terug te krijgen.Thailand heeft ook met Cambodja overlegd over de illegale houtkap. Volgens het laatste onderzoek is het bos gezond. Plannen voor de bouw van een dam en wegenaanleg zijn van de baan.

Thailand kreeg tijdens de vergadering de steun van enkele landen, wat voor de commissie aanleiding was af te zien van plaatsing op de lijst van endangered world heritage sites. Niettemin kan Thailand zich niet veroorloven de zorg voor het bos te verwaarlozen, benadrukt Sihasak.

Het land heeft de International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) gevraagd onderzoek te doen om informatie te verzamelen voor de volgende Unesco-vergadering.

Het Dong Phayayen-Khao Yai bos strekt zich uit over een afstand van 230 kilometer, van nationaal park Khao Yai tot nationaal park Ta Phraya aan de grens met Cambodja. In 2005 kreeg het de werelderfgoedstatus. (Zie ook de pagina Krakers op overheidsland)

Reacties niet mogelijk