Thais nieuws 16-30 november

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2015 klik hier, 2014 klik hier, 2013 klik hier, 2012 klik hier, 2011 klik hier, 2010 klik hier.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.

Veel voorkomende afkortingen
Amlo: Anti-Money Laundering Office
AoT: Airports of Thailand (beheerder van zes vliegvelden, o.a. Suvarnabhumi en Don Mueang)
BAAC: Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives
CAAT: Civil Aviation Authority of Thailand
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CDC: Constitution Drafting Committee (commissie die de nieuwe grondwet schrijft)
CIB: Central Investigation Bureau
CSD: Crime Suppression Division (recherche)
DNP: Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation
DSI: Department of Special Investigation (vergelijkbaar met de FBI)
FDA: Food and Drug Administration
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
Isoc: Internal Security Operations Command (opperbevel verantwoordelijk voor de veiligheid in het Zuiden)
NACC: National Anti-Corruption Commission
NCPO: National Council for Peace and Order (militair gezag)
NESDB: National Economic and Social Development Board
NHRC: National Human Rights Commission
NLA: National Legislative Assembly (noodparlement)
NRC: National Reform Council (inmiddels opgeheven orgaan dat hervormingsvoorstellen moest formuleren)
NRSA: National Reform Steering Assembly (opvolger van NRC)
NSC: National Security Council
Obec: Office of the Basic Education Commission
Ohec: Office of the Higher Education Commission
Ovec: Office of the Vocational Education Commission
ONCB: Office of the Narcotics Control Board
PACC: Public Sector Anti-Corruption Commission
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (protestbeweging tegen de regering Yingluck)
RFD: Royal Forest Department (Staatsbosbeheer)
RID: Royal Irrigation Department
TAT: Tourism Authority of Thailand
TDRI: Thailand Development Research Institute
UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)
UTCC: University of the Thai Chamber of Commerce

Voor het nieuws van 1-15 november, klik hier.

 

Vajiralongkorn

Thailand heeft een nieuwe koning: Rama X

30 november – Zoals gisteren al gemeld op de homepagina van Dick’s blog heeft Thailand een nieuwe koning: Rama X. Kroonprins Vajiralongkorn, door Bhumibol in 1972 aangewezen als opvolger, bestijgt op 1 december de troon en wordt volgend jaar na de crematie van zijn vader gekroond.

Wie is Vajiralongkorn? Op die vraag zijn twee antwoorden mogelijk, waarvan één onherroepelijk tot een arrestatie wegens majesteitsschennis leidt. Dus beperk ik me tot enkele neutrale gegevens.

Vajiralongkorn was het tweede kind van Bhumibol en Sirikit en hun enige zoon. Hij werd geboren op 28 juli 1952 en volgde na zijn schoolopleiding een militaire opleiding in Australië. De prins trouwde driemaal. Hij heeft vijf zonen en twee dochters. Het laatste kind is prins Dipangkorn (11).

Over zijn persoonlijk leven en hobby’s geeft het paleis nauwelijks informatie. Hij heeft een villa in zuid-Duitsland, houdt van fietsen en is een kundig vliegtuigpiloot. De meeste analisten zijn het erover eens dat hij in termen van charisma en invloed niet kan tippen aan zijn vader die door de Thais als een half-god en de ‘Ziel van de Natie’ wordt vereerd. (Bron: Khaosod English, 29 november)

Parlement roept Long Live the King

Parlement: Lang leve de koning!

30 november – Vanzelfsprekend opent Bangkok Post vandaag de krant met de troonsopvolging van kroonprins Vajiralongkorn. In een paginagroot verhaal wordt de procedure uitgelegd. Voorlopig sluitstuk daarvan is wanneer de voorzitter van het parlement de kroonprins vraagt de troon te bestijgen.

Gisteren vond een speciale vergadering van het parlement plaats waarin het parlement de benoeming door Bhumibol bevestigde. Daarna verrezen de parlementariërs uit hun zetel en riepen ‘Lang leve de koning’ (foto). De voorzitter wacht nu op een uitnodiging van het Royal Household Bureau voor een audiëntie met de kroonprins. Zoals bekend liet Vajiralongkorn na het overlijden van zijn vader weten eerst met de bevolking te willen rouwen. Een regent nam in het interregnum de koninklijke taken waar.

Premier Prayut zei gisteren: ‘Wanneer de koning de troon bestijgt, zal dat vreugde brengen voor de bevolking.’ Vice-premier Wissanu zei dat het nieuws van de troonsbestijging onmiddellijk bekend wordt gemaakt nadat de kroonprins de uitnodiging van het parlement om de troon te bestijgen heeft aangenomen. Vajiralongkorn krijgt de titel Somdet Phrachao Yu Hua en na de kroning Phrabat Somdet Prachao Yu Hua.

De kroonprins wordt volgend jaar gekroond na de crematie van Bhumibol. In januari begint op Sanam Luang, het grasveld ten noorden van het Grand Palace, de bouw van de royal pyre, een rijkversierd crematorium (zie voor het ontwerp de homepagina).

Vice-premier Wissanu zegt dat het kabinet overweegt om het ambtenarenapparaat en de bevolking te vragen een jaar lang in het zwart gekleed te gaan. (Zie verder de pagina Koning Bhumibol)

Grote kortingsactie van Tesco Lotus

30 november – De aftrekpost voor aankopen die volgende maand tijdens een nader te bepalen periode worden gedaan, komt slechts ten goede aan 6 procent van de bevolking, schrijft een trouwe lezer van Nieuws uit Thailand me. Want de meeste Thai betalen geen inkomstenbelasting en dragen alleen via de BTW op hun dagelijkse boodschappen bij aan de staatsinkomsten.

Kortingen bij Tesco LotusGewone Thai hebben dus geen baat bij het met veel bombarie gepresenteerde plan voor het belastingvoordeel, maar wel bij de actie van Tesco Lotus en veertien leveranciers die kortingen bieden op consumentenproducten. Tesco Lotus voert de campagne met als slogan United Hearts: Ruamjai Helping Thai Save. Sinds gisteren tot 4 januari geldt voor 700 producten van 27 merken een korting van 20 procent.

Sompong Rungnirattisai, commercieel directeur van Tesco Lotus, zegt dat zijn keten en de leveranciers samen meer dan 200 miljoen baht in de campagne investeren om consumenten te laten besparen op de aankoop van dagelijkse levensbehoeften variërend van vers voedsel en wasmiddelen tot huidverzorgingsproducten. Tesco Lotus claimt het eerste detailhandelsbedrijf te zijn dat consumenten helpt om te bezuinigen op hun dagelijkse uitgaven.

De hypermarktketen is optimistisch dat de campagne een stimulans krijgt van het belastingprogramma van de regering dat binnenkort van kracht wordt. Zoals al gemeld heeft de regering de aftrek bepaald op 30.000 baht, tweemaal zoveel als vorig jaar, en vermoedelijk geldt de regeling voor de hele maand december tegen een week vorig jaar.

Het ministerie van Handel hoopt dat meer detaillisten zich aansluiten bij de campagne van Tesco Lotus. Dit jaar heeft het bedrijf 11 hypermarkten geopend en 50 vestigingen van Express. (Bron: Bangkok Post, 29 november)

Eerdere berichten:
29 november: Belastingaftrek op aankopen verdubbeld
28 november: Vakantie belastingaftrek in voorbereiding
26 november: Kort nieuws

SME Bank richt zich op kwaliteitsleningen

30 november – Een kwart van de klanten van de Small and Medium Enterprises Development Bank of Thailand (SME Bank) heeft dit jaar om aanpassing van haar lening gevraagd. Van deze groep lost 19 procent zo en dan haar schuld af en 2 procent van de leningen wordt beschouwd als non-performing loan (NPL).

Nadat de bank de groep heeft toegestaan haar maandelijkse betalingen te verminderen, blijft er altijd nog 5 procent over van klanten die niet in staat zijn hun schuld op tijd af te lossen, de zogeheten special mention debtors.

Voor president Mongkol tonen de cijfers aan dat de economie ondanks tekenen van herstel behoorlijk zwak blijft. Wanneer het bruto binnenlands product 3 tot 4 procent blijft stijgen, zal het aantal klanten met betalingsachterstanden niet afnemen, zegt hij.

Dit jaar verwacht de bank 35 miljard baht uit te lenen, 8 procent meer dan vorig jaar. Voor 2017 heeft de bank als target 30 miljard baht, minder dan de target van dit jaar. De bank vindt kwaliteit belangrijker dan kwantiteit, met name in deze tijd van economische tegenspoed.

Mongkol zegt: ‘We erkennen dat kwantiteit waarschijnlijk bijdraagt aan onze problemen, dus moeten we aanvragen strenger beoordelen. De focus op kwaliteit betekent op de lange termijn een gezonde balans.’

Naar verwachting nemen de NPL’s dit jaar toe naar 18 miljard baht oftewel 18 procent van het totaal aan uitstaande leningen van 98 miljard baht.

Voor 2017 heeft de bank als target 16,6 miljard baht. ‘We hopen dat onze nieuwe leners volgend jaar niet meer dan 5 procent van de NPL’s vormen nadat we hun kredietwaardigheid streng hebben beoordeeld alvorens de lening goed te keuren.’ (Bron: Bangkok Post, 29 november)

Regering optimistisch over de export

30 november – De regering laat zich niet uit het veld slaan door de ingezakte export in oktober met 4,2 procent op jaarbasis, want de twee voorgaande maanden leverden groeicijfers op van 3,4 (september) en 6,5 procent (augustus). Het ministerie van Handel denkt dat het moet lukken dit jaar op een nulgroei uit te komen of een lichte toename.

Adjunct directeur-generaal Pimchanok van het Policies and Trade Strategies Bureau wijt de teruggang van vorige maand aan de afgenomen vraag uit ‘s lands grote markten en de zwakkere export van goud en olieproducten. De teruggang werd bovendien vergroot door de hoge basis van vorig jaar.

De export van agrarische en agro-industriële producten verminderde na winst in september vorige maand met 8,1 procent vergeleken met oktober 2015. Suiker, rijst, tapioca producten en rubber waren de voornaamste ‘boosdoeners’. De export van industriële producten daalde voor het eerst in drie maanden met 2,7 procent. De teruggang vond plaats bij bewerkte olie, computers, goud, auto’s, staal en tv-sets.

Pimchanok zegt dat de export in oktober naar de grote markten VS, EU en Japan met 2,1 procent afnam en de export naar de dynamische markten (Asean, China, Zuid-Azië, Hong Kong, Zuid-Korea en Taiwan) nam licht toe met 0,3 procent.

De eerste tien maanden van het jaar bedroeg de export $ 178,25 miljard, 1 procent minder op jaarbasis en de import kromp met 5,9 procent naar $ 160,07. Pimchanok verwacht dat de export de laatste twee maanden van het jaar weer aantrekt dankzij agrarische producten en de olieprijs. (Bron: Bangkok Post, 29 november)

Campagne tegen jeugdige motorfietsers

30 november – Veel gezien op het platteland maar ook bij mij in de buurt: jochies, nauwelijks de luiers ontgroeid, die een motorfiets besturen. [Ik overdrijf] Het Child Safety Promotion and Injury Prevention Research Centre is het een doorn in het oog en heeft daarom de campagne Don’t Ride if you are under 15 gelanceerd om het dodental naar beneden te brengen.

Volgens de Land Traffic Act van 1979 mogen kinderen jonger dan 15 jaar geen motorfiets besturen. Maar hun ouders en leraren houden hen niet tegen, zegt directeur Adisak. Tijdens de start van de campagne op het kantoor van mede-organisator Thai Health Promotion Foundation zei hij dat 48 procent van de 12-jarigen in staat is een motorfiets te besturen. Dat leren ze van hun ouders en familieleden wanneer ze 10 à 11 jaar zijn. Velen beginnen zelfs op 7-jarige leeftijd, aldus een studie van het centrum onder 2.822 leerlingen van Prathom 6 in negen provincies.

De meest voorkomende doodsoorzaak van kinderen in de leeftijd van 10 tot 14 jaar zijn verkeersongelukken. Adisak vindt dat tieners geen motorfiets dienen te besturen omdat ze kennis van de verkeersveiligheid missen. Op die leeftijd staan ze bloot aan risico’s, waaronder drinken en rijden. Ze dragen ook geen helm. Kinderen zijn niet bezonken genoeg: ze kunnen niet kordaat handelen als een ongeluk dreigt.

Wanneer ouders, leraren en agenten een eind maken aan hun verkeersdeelname, neemt het aantal 11 tot 14 jarige doden met 40 procent af. Volgens het Accident Prevention Network komen jaarlijks 2.000 kinderen in het verkeer om, worden 20.000 ernstig gewond en raken 9.000 gehandicapt.

Aan de campagne nemen 80 scholen in 25 provincies deel. Als de campagne succes heeft, wordt ze uitgerold naar andere scholen. Vraagje van uw redacteur: Krijgen leerlingen verkeersles op school en bestaat er ook een verkeersexamen zoals in Nederland? (Zie verder de pagina Onderwijs)

Druk op abt van ‘vliegende schotel tempel’ neemt toe

30 november – De politie draait de abt van Wat Phra Dhammakaya verder de duimschroeven aan, maar erg veel succes had ze gisteren niet. Commandant Worapong van de Natural Resources and Environment Division die een dagvaarding wilde afleveren, werd bij het PR-kantoor van de tempel bij Gate 7 teruggestuurd. Dus plakte hij hem maar op het kantoor [of zoiets].

De dagvaarding heeft betrekking op de encroachment (wederrechtelijk in gebruik nemen) van bosland door een meditatiecentrum van de tempel in Nakhon Ratchasima. Vanwege deze overtreding heeft de provinciale rechtbank een arrestatiebevel tegen de abt goedgekeurd. Ook in de provincie Loei heeft een meditatiecentrum overheidsgrond gepikt en is een arrestatiebevel van kracht.

De DSI heeft gisteren een brief aan het National Office of Buddhism gestuurd en de hoofden van de twee kloosterpanels met het verzoek de abt aan de autoriteiten over te dragen. Dit verzoek heeft betrekking op de beschuldiging van heling en het witwassen van verduisterd geld in de KCUC-affaire. Ook hiervoor is een arrestatiebevel verleend, waaraan de abt zich onttrekt. Indien de twee geestelijk leiders in gebreke blijven, gaat de politie tot arrestatie over en dienen ze het arrestatieteam te vergezellen.

Vandaag verloopt de door de politie gestelde deadline. Adjunct-hoofdcommissaris Srivara zegt dat de politie de rechtbank om een huiszoekingsbevel zal verzoeken, wanneer de abt zich niet meldt. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya)

Mekong: Noodklok over plan eilandjes op te blazen

30 november – Laos wil enkele eilandjes in de Mekong opblazen om ruimte te maken voor het vervoer van grotere vrachtschepen. Het Hong Hien Mekong River Network vreest dat het plan ernstige schade aan het milieu toebrengt. Het heeft vrijdag een brief bij het Marine Department ingeleverd met het verzoek onderzoek te doen.

Het netwerk vraagt ook na te gaan hoe Thailand wordt getroffen door het plan en het wil dat de Mekong River Commission, een intergouvernementeel overlegorgaan van de vier Mekonglanden tussenbeide komt, een overigens tandenloos orgaan zonder bevoegdheden.

Milieuactievoerders in Laos zeggen volgens coördinator Chirasak dat China heeft aangedrongen op de maatregel. China heeft drie vaartuigen gestuurd om Laos te helpen bij een onderzoek naar welke eilandjes moeten verdwijnen. De eilandjes liggen ongeveer 100 km stroomopwaarts van Wing Kaen in Chiang Rai. Chirasak wijst erop dat de eilandjes broedplaatsen voor vissen zijn, zoals de zeldzame giant catfish.

In 2003 vernielde China al alle eilandje in het riviergedeelte op zijn grondgebied. Als daar nu ook de eilandjes in Laos bijkomen, lopen het ecosysteem en de voedselveiligheid van bewoners langs de rivier gevaar, zegt Chirasak. De bestaanszekerheid van de bevolking wordt toch al bedreigd door de aanleg van dammen door Laos, zoals de Xayaburi dam en Don Sahong dam.

Chirasak vreest dat China Thailand onder druk zal zetten om Khon Phi Long te verwijderen, het grootste eilandje in Chiang Khong (Chiang Rai). (Zie verder het artikel Mekong: Laos gaat door met de bouw van dammen op de pagina Mekong: Brood uit het water)

Kraan valt om in Huai Khwang - vijf arbeiders gedood, een gewond

Kort nieuws woensdag 30 november

– Chaos op een bouwplaats in Huai Khwang (Bangkok) nadat gistermiddag een bouwkraan was omgevallen. Vijf arbeiders kwamen om het leven en één werd gewond. De politie heeft de bouwplaats afgegrendeld voor onderzoek. Op de bouwplaats is een nieuwe internationale school in aanbouw, waarmee in september is begonnen. Het schoolgebouw moet in juni 2018 klaar zijn.

– Actievoerders [?] vinden dat de regering tijdelijk moet stoppen met het uitzetten van bewoners van overheidsland totdat negen overheidsdiensten hun documentatie hebben bijgewerkt aan de hand van een landkaart met dezelfde schaal.

Volgens secretaris Phudhiphong van de sub-commissie Mapping of Delineation of Boundaries (One Map) neemt het kabinet volgende maand een besluit over de gemeenschappelijke kaart die een eind moet maken aan ruzies over grenzen omdat de diensten kaarten met een verschillende schaal gebruiken.

Thailand heeft een oppervlakte van 320 miljoen rai, maar een optelsom van de oppervlakte op de huidige kaarten komt uit op 450 miljoen rai als gevolg van overlappende gebieden.

Sumitchai Huttasan, Northern Community Land coordinator en advocaat, vindt het spijtig dat de nadruk nu meer op de grenzen en bossen ligt dan mensen helpen die in de betrokken gebieden leven. (Zie verder de pagina Krakers op overheidsland)

– Het ministerie van Cultuur gaat in samenwerking met het Fine Arts Department een boek uitgeven met vocabulaire dat betrekking heeft op de koninklijke begrafenisrites, zodat de mensen de gang van zaken beter begrijpen. Ook wordt aandacht besteed aan historische rites. Het ministerie hoopt dat de media en de bevolking de correcte terminologie gaan gebruiken. Het Thaise Hoe hoort het eigenlijk (een voorheen bekend etiquêtteboek in Nederland) komt ook als e-book uit.

– Beetje laat zou ik zeggen want gisteren is de sloop van de flyover over de Ratchayothin kruising begonnen, maar beter laat dan nooit. De politie studeert op mogelijkheden om de verkeersdrukte op de Ratchadaphisek en Phahon Yothin weg te lijf te gaan, de twee wegen waarop het verkeer last heeft van de sloop. Op beide wegen zijn twee rijstroken vervallen.

Op 49 punten wordt het verkeer geteld. Aan de hand van de tellingen denkt de politie sneller op de problemen te kunnen reageren. Verkeersdeskundigen van het King Mongkut’s Institute of Technology Ladkrabang is gevraagd de situatie te observeren en te adviseren. De flyover wordt gesloopt om ruimte te maken voor de aanleg van de Green metrolijn.

– De Canadese politie heeft de DSI gewaarschuwd dat valse Amerikaanse schatkistpapieren ter waarde van US$ 1,2 miljard in Thailand circuleren. De Canadezen vragen de DSI een groep buitenlanders in de gaten te houden. De buitenlanders, maar ook Thais, gebruiken de papieren als lokmiddel om anderen te misleiden in nepprojecten te investeren. De valse papieren zien eruit alsof ze in 1930 zijn gedrukt, maar sommige woorden zijn foutief gespeld en de vermelde Amerikaanse overheidsdiensten bestaan niet.

– Transport Co, de overheids exploitant van interliners, heeft 145 miljoen baht gereserveerd voor de bouw van een station om de toenemende passagiersstroom van minibusjes op te kunnen vangen. Het station met airconditioning wordt gebouwd onder de expressway tegenover de Mor Chit 2 busterminal. Thans moeten passagiers in de open lucht wachten.

Het aantal interprovinciale minibusjes op de Mor Chit 2 terminal is opgelopen, nadat de minibusjes op last van de regering geen gebruik meer mogen maken van Victory Monument en Chatuchak.


 

Vliegende schotel tempel met abt Dhammachayo

Abt Dhammachayo: Vang me dan als je kan

29 november – Na vier maal de beslissing te hebben uitgesteld, heeft het kantoor van de procureur-generaal (OAG) uiteindelijk besloten de abt van Wat Phra Dhammakaya (naar het hoofdgebouw de ‘Vliegende Schotel’ tempel genoemd) in staat van beschuldiging te stellen. Maar betekent dit dat hij nu wordt aangehouden?

Nee, zegt Veera Prateepchaikul in zijn wekelijkse column op de opiniepagina van Bangkok Post. Want het OAG wijst erop dat de DSI 15 jaar de tijd heeft om abt Dhammachayo aan te houden, gerekend vanaf januari 2009, toen de klok van de verjaringstermijn begon te lopen. Is dit de manier waarop de wet werkt in dit land?, vraagt Veera zich retorisch af.

Ja, voor bepaalde groepen mensen; degenen die superrijk en machtig zijn, de elite. Voor Jan met de pet, voor u en ik, zouden het OAG of de openbare aanklagers niet zo genereus zijn om de politie te vertellen dat ze zich niet hoeft te haasten om een arrestatie te verrichten.

Blijkbaar is de DSI (de Thaise FBI) nog niet hersteld van haar poging in juni om de abt te arresteren toen duizenden in het wit geklede volgelingen dat verhinderden. Het is zelfs niet onmogelijk dat dit weer kan gebeuren, want tempelwoordvoerder Ong-art heeft de DSI gewaarschuwd geen ‘paniek’ bij de volgelingen te veroorzaken als ze probeert de abt te arresteren. Dat is volgens Veera een duidelijke verwijzing naar juni.

Voor het ogenblik en in de nabije toekomst geldt dus de beroemde leus ‘Vang me dan als je kan’ uit de song Black Superman van Johnny Wakelin.

Voor degenen die de affaire niet hebben gevolgd een korte toelichting. De abt heeft geld aangenomen dat was verduisterd uit de kas van de Klonchan Credit Union Cooperative (KCUC). Daarmee heeft hij zich schuldig gemaakt aan heling en het witwassen van geld. De abt heeft verschillende malen geen gehoor gegeven aan oproepen van de politie om zich te melden. Hij zou te ziek zijn om te reizen. (Bron: Bangkok Post, 28 november)

Zie voor alle voorgaande berichten over de KCUC-affaire de pagina Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya. In bijgaand kader een overzicht van deze gecompliceerde zaak.

Aanhouding abt; politie spreekt stoere taal

29 november – De politie spreekt stoere taal over aanhouding van abt Dhammachayo. ‘We hebben stappen voorbereid voor het geval de abt zich niet voor de deadline [van 1 december] meldt’, zegt hoofdcommissaris Chakthip. ‘Het moet niet moeilijk zijn wanneer de stappen worden gevolgd en de operatie voldoet aan de wet.’

Wat die ‘stappen’ zijn, zegt Chakthip niet; wel zegt hij dat de politie de tempel niet wil binnenvallen om de abt te arresteren. In ieder geval verblijft de monnik nog steeds in de tempel en is hij niet naar het buitenland gevlucht, zoals sommige geruchten luiden. De politie maakt zich geen zorgen over mogelijk chaos wanneer de autoriteiten de tempel ingaan. ‘We hebben maatregelen om met tegenwerking om te gaan.’

DSI directeur-generaal Paisit zegt dat de DSI nog steeds wacht op een reactie van de abt op de deadline die de politie heeft gesteld. Wanneer de monk zich niet meldt, worden voorbereidingen getroffen voor een ‘verdere stap’. ‘Elke discipel van de tempel die de autoriteiten tegenwerkt wordt gearresteerd.’

Mahakan buurt: Gemeente houdt vast aan sloop

29 november – Nog zo’n heet hangijzer dat zich maar voorsleept: het buurtje bij het Mahakan Fort, dat de gemeente Bangkok wil slopen, maar waar bewoners – en zij niet alleen – zich tegen verzetten.

Op 1 februari wil de gemeente beginnen de 37 resterende huizen plus vijf herbouwde huizen te slopen om plaats te maken voor een stadspark. Voor de ingang van de buurt is een groot bord neergezet, waarop de bewoners wordt gevraagd te vertrekken. De operatie moet voor Songkran zijn afgerond.

Gisteren kregen de bewoners bezoek van de adviseur van de gouverneur van Bangkok en het hoofd Gemeentewerken, die het sloopplan bekend maakten. Degenen die hulp nodig hebben bij hun verhuizing, kunnen de gemeente om assistentie vragen. De gemeente weet zich gesteund door het steering and state administration reform committee van de regering, dat vorige week het groene licht gaf voor de sloop.

Tegen de sloop is al vaak geprotesteerd: de laatste keer vorige maand in een petitie aan de premier, ingediend door stadsbeschermers en burgergroepen, die bestaan uit academici en bewoners. Zij benadrukken de historische waarde van de buurt en willen er een openlucht museum van maken met de bewoners als beheerder. Het door hen gevraagde multilaterale panel om dat plan uit te werken is door de hervormingscommissie afgewezen.

Volgens de adviseur wil de gemeente het gebied ontwikkelen tot een historisch park met informatie over de cultuur en het leven tijdens de Rattanakosin periode. De bewoners zouden de gemeente helpen bij het toezicht op het park en informatie aan bezoekers geven. [Lijkt me in tegenspraak met de plannen die tot nu toe bekend zijn] (Zie verder de pagina Mahakan Fort)

Geen sandelhout maar kalamet hout

29 november – De bomen uit nationaal park Kui Buri in Prachuap Khiri Kan, die zijn uitgezocht voor de crematie van de koning, zijn geen sandelhoutbomen, maar kalamet bomen, blijkt uit een achtergrondverhaal over het gebruik van deze houtsoort bij de crematies van koningen.

Ontwerpen voor eerdere koninklijke urnenZucht! Kan Bangkok Post nou nooit eens feiten controleren zodat ze niet een verkeerde term gebruikt, wat ze tot nu toe deed en misschien wel blijft doen, want ik ken mijn journalistieke pappenheimers, nooit te beroerd om fouten van elkaar over te schrijven.

Wat zijn de feiten? De kalamet boom (mai chom hom) is nauw verwant aan de sandelhoutboom, die tot de familie van de mai chan hom India behoort. Het kalamet hout wordt gebruikt bij de Phra Merumat, het crematorium dat wordt gebouwd op Sanam Luang, een grasveld ten noorden van het Grand Palace. De bouw duurt van februari tot september.

Het is de vierde keer dat kalamet bomen uit Kui Buri worden gebruikt voor de urn en de pyre (letterlijk brandstapel, maar feitelijk een rijk versierd crematorium). Uit historische gegevens blijkt dat kalamet voor het eerst werd gebruikt voor de crematie van koning Naresuan in de 17de eeuw. (Bron: Bangkok Post, 28 november) (Zie verder de pagina Koning Bhumibol)

Op de foto ontwerpen voor een eerdere urn en versieringen, die geëxposeerd worden in het kantoor van Tradional Arts in Nakhon Pathom.

NB Om een indruk te geven van de verregaande slordigheid van Bangkok Post: in het bijschrift van een foto bij het achtergrondverhaal wordt weer de foutieve term sandelhout gebruikt, evenals in de vier voorafgaande berichten.

Eerdere berichten:
19 november: Kort Nieuws
15 november: Kort Nieuws
12 november: Ceremonie voorafgaand aan kap sandelhoutbomen
5 november: Kort overlijdensnieuws

Belastingaftrek op aankopen verdubbeld

29 november – De belastingaftrek voor aankopen gedaan aan het einde van het jaar is vastgesteld op 30.000 baht, tweemaal zoveel als vorig jaar. Dit heeft een topambtenaar van het ministerie van Financiën bekend gemaakt. Maar de periode waarvoor de regeling geldt, moet nog worden bepaald. Gedacht wordt aan de hele maand december. Vorig jaar gold de regeling voor de laatste zeven dagen van het jaar.

De regeling is ingegeven door het zwakke economisch herstel. De bestedingen blijven achter waardoor de BTW-inkomsten tegenvallen. In het eerste kwartaal van dit jaar steeg de BTW-opbrengst slechts met 0,1 procent op jaarbasis, het tweede kwartaal deed het beter met 3,7 procent, maar in het derde kwartaal zakte de opbrengst weer in naar 1,2 procent.

De bron zegt dat het de moeite waard is om de bestedingen van de midden en hoge inkomens te stimuleren, met als effect dat de productie toeneemt en de koopkracht van de werkende klasse in het hele land stijgt. Vorig jaar kostte de regeling de overheid 4 miljard baht, maar daar stond een hogere BTW-opbrengst tegenover.

Aan het het einde jaar van het jaar worden nog meer stimuleringsmaatregelen genomen, maar die zullen geleidelijk worden bekend gemaakt, zegt minister Apisak (Financiën). ‘Ik kan de details pas bekend maken als de tijd er rijp voor is.’

Permanent secretaris Somchai van het ministerie zei eerder dat maatregelen worden bestudeerd om de particuliere investeringen te stimuleren, zodat volgend jaar een economische groei kan worden bereikt van 4 procent.  De economische groei in de eerste drie kwartalen van dit jaar bedroeg 3,3 procent. (Bron: Bangkok Post, 28 november)

Vingerafdruk vereist voor mobiel bankieren

Scanapparaat voor vingerafdrukken29 november – Van kopers van een nieuwe prepaid of postpaid SIM-kaart wordt vanaf februari volgend jaar een vingerafdruk geëist. De telefoonmaatschappijen hebben de opdracht gekregen een online systeem te introduceren dat tot doel heeft de veiligheid van elektronisch bankieren te vergroten. De huidige gebruikers die mobiel bankieren, zijn niet verplicht hun vingerafdruk af te staan, maar telefoonwaakhond NBTC adviseert hen sterk dat wel te doen.

Thailand telt 103 miljoen abonnees met een mobieltje, waarvan 14 miljoen het mobieltje voor geldzaken gebruikt. De vingerafdrukken die ze afgeven, worden vastgelegd in een database van de NBTC. De maatschappijen gaan een applicatie ontwikkelen om de vingerafdrukken van hun klanten te verifiëren. Mobiel bankieren stelt gebruikers in staat financiële transacties te verrichten zonder dat een bankrekening is vereist. (Bron: Bangkok Post, 28 november)

Verkiezingen: Regering acht uitstel mogelijk

29 november – Voor Bangkok Post is het opening krant, voor mij (en mijn lezers) is het een gewoon bericht: de erkenning van vice-premier Prawit over het tijdstip van de verkiezingen. Hij kan niet met zekerheid zeggen dat de verkiezingen, zoals gepland in de roadmap to democracy, volgend jaar plaatsvinden. Maar de regering doet haar best en tot nu toe lijkt de planning te worden gehaald.

Zoals mijn lezers inmiddels wel zullen weten, is de nieuwe ontwerp-grondwet klaar; thans wordt gewerkt aan de organieke wetten die vereist zijn voor de verkiezingen. Zolang dat werk aan de gang is, mogen politieke partijen niet vergaderen of activiteiten ontplooien. Desgevraagd zegt Prawit dat de koninklijke opvolging geen invloed heeft op de roadmap. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

De autoriteiten bereiden zich voor op de massa mensen die van 3 tot 5 december bij het Grand Palace worden verwacht. 5 december, de geboortedag van de koning, is een vrije dag. Donderdag en vrijdag is de Dusit Maha Prasat Throne Hall, waar de urn staat met het stoffelijk overschot van de koning, gesloten voor het publiek. Dan worden ceremonies gehouden omdat de koning 50 dagen geleden is overleden. Die vinden ook nog een keer plaats op de 100ste dag.

De gemeente Bangkok gebruikt die twee dagen om een grote schoonmaak te houden op Sanam Luang en omgeving. Naar verwachting steken 3.000 vrijwilligers en soldaten de handen uit de mouwen.

Gisteren maakte het Fine Arts Department het ontwerp voor de royal pyre bekend (zie de homepagina). Het gebied met het crematorium wordt gedecoreerd met afbeeldingen van godheden, mythische figuren en muurschilderingen van door de koning geïnitieerde projecten. De koninklijke strijdwagen waarop de urn wordt vervoerd, krijgt een onderhoudsbeurt. (Zie verder de pagina Koning Bhumibol)

Cyberveiligheid; centrale rol voor leger en politie

29 november – Het panel mediahervormingen van de nationale hervormingsraad (NRSA) stelt voor het leger en de politie een centrale rol te geven bij de handhaving van de cyberveiligheid. Het voorstel is opgenomen in een studie naar de veiligheid op cybergebied waarvoor een wet in voorbereiding is.

Adjunct-hoofd Phisit van het panel vindt dat de wet nog niet uitgebreid genoeg is. Hij pleit voor een centrale dienst die zorg draagt voor veiligheidssituaties in normale en noodgevallen. Het leger en politie dienen samen zorg te dragen voor de uitvoering van het beleid en grondoperaties. Wanneer de nieuwe grondwet van kracht is, kan de premier een nationale commissie vormen die tot de nieuwe cyberwet van kracht is, verantwoordelijk is voor de cyberveiligheid.

NRSA-lid Kamnoon maakt zich zorgen over de bevoedgheid van functionarissen om de cyberveiligheid aan te pakken. ‘Is het wel voor functionarissen nodig in het hele proces de particuliere sector te reguleren?’

Mocht u hiervan niets snappen, dan bevindt u zich in goed gezelschap, want ik begrijp ook niets van het bericht. Ik weet alleen dat de cyberwet volgens critici tot doel heeft de bevolking op Line, Facebook, Instagram en Twitter te bespioneren. Maar officieel gaat het om het voorkomen van cyberaanvallen, waarmee overheidsdiensten al te maken hebben gehad.

Alcoholverbod bij onderwijsinstellingen functioneert slecht

29 november – Tussen 2009 en 2014 is het aantal verkooppunten van alcoholische dranken in de omgeving van onderwijsinstellingen in Bangkok sterk toegenomen, blijkt uit een studie van de faculteit Management Science van de Suan Sunandha Rajabhat universiteit. Lector Pattaraporn maakte dit vorige week bekend tijdens de negende National Alcohol Conference in Bangkok.

Veel van die verkooppunten zouden nu in strijd zijn met de regels die vorig jaar van kracht zijn geworden. Binnen 300 meter van universiteiten, hogescholen en scholen mag geen alcohol meer worden verkocht. De NCPO heeft strenge straffen gesteld op overtreding, ook wanneer pubs en nachtclubs personen jonger dan 20 jaar toelaten na de wettelijke sluitingstijd van middernacht.

Actievoerders hebben herhaaldelijk gepleit voor het alcoholverbod bij onderwijsinstellingen. Volgens hen is dat de sleutel voor vermindering van alcoholgebruik door jongeren. Volgens het Youth Network Against New Drinkers gebruiken nu meer jongeren alcohol ondanks het 300-meter verbod.

In het verleden is streng opgetreden tegen overtredingen, maar de laatste tijd is daar de klad in gekomen. Uit een onderzoek begin dit jaar bij vier universiteiten gaven bijna alle ondervraagde studenten toe regelmatig te drinken.

Rijkeluis zoontje Janepob ontkent zes beschuldigingen

29 november – Lange tijd geleden dat de Mercedes Benz bestuurder Janepob die twee studenten in Ayutthaya dood reed, in het nieuws was. Gisteren ontkende de advocaat namens hem in de provinciale rechtbank van Ayutthaya zes van de zeven aanklachten waarvoor hij terecht staat.

Janepob erkent roekeloos te hebben gereden en verantwoordelijk te zijn voor de dood van de studenten, maar ontkent overtreding van de maximumsnelheid, rijden onder invloed van alcohol of drugs en verkeersdeelname terwijl hij ongeschikt was om een auto te besturen [ik meen als gevolg van medicijngebruik]. Janepob ontkent ook een alcohol- en drugstest te hebben geweigerd.

Het rijkeluis zoontje reed in maart met hoge snelheid achterop de wagen van de studenten die bekneld raakten en in de vlammen omkwamen. De moeder van een van de studenten heeft een compensatie van 100 miljoen baht geëist. Janepob heeft sinds het ongeluk niets van zich laten horen.

Janepob kwam niet naar de rechtbank. De advocaat zegt dat hij in het ziekenhuis medische behandeling krijgt. Hij zou vanwege zijn psychische ziekte niet in staat zijn een verklaring af te leggen, aldus zijn advocaat. (Zie verder de pagina De zaak Vorayudh e.a.)

Kort nieuws dinsdag 29 november

Prayath Nantasin– De Thaise geoloog Prayath Nantasin van de Kasetsart universiteit is geselecteerd voor de Japanese Arctic Research Expedition 58 van het Japans National Institute of Polar Research. Het researchteam vertrekt vandaag naar Antarctica om onderzoek te doen (op de website van Hmong American Experience lees ik 17 december als vertrekdatum). In zijn bagage bevindt zich een vlag die door prinses Sirindhorn cadeau is gedaan.

De prinses  is zeer begaan met het gebied. In 1993 bestudeerde ze op de Scot Base van Nieuw-Zeeland de geografie en fauna van de zuidpool. Na haar terugkeer richtte ze het Polar Research Team of Thailand op dat met andere centra in de wereld samenwerkt.

Prayath krijgt tot taak de high grade metamorphic rotsen te bestuderen, rotsen die bij extreme temperaturen zijn gevormd onder een druk van 10 tot 15 kilobar.

– Drie particuliere universiteiten wijten de problemen met collegegeld en onderwijskwaliteit aan de tussenpersonen waarvan Chinese studenten gebruik hebben gemaakt. De studenten hebben geklaagd dat het door hen betaalde bedrag niet overeenkomt met het bedrag op de kwitantie van de universiteit. Andere klachten hebben betrekking op de kwaliteit van de cursussen die ze volgen, de ontoereikende kwalificaties van docenten en twijfels over kosten.

De universiteiten wijzen elke verantwoordelijkheid af en beschuldigen de tussenpersonen. Minister Dapong (Onderwijs) vindt dat tussenpersonen geweerd moeten worden in het onderwijs. Hij heeft Ohec opgedragen de zaak te onderzoeken. Pas daarna besluit het ministerie of het maatregelen neemt. Over de onderwijskwaliteit zegt het bericht verder niets.

Sinds de regering van Thailand een onderwijs hub in Zuidoost-Azië wil maken, is het aantal Chinese studenten gestegen naar 50.000: 20.000 in universiteiten en 30.000 op middelbare scholen.


 

Paddy met organische rijst in Chai Nat

Opinie: Organische rijst is de redding

28 november – Organische rijst is de redding voor boeren die het moeilijk hebben, kopt Sanitsuda Ekachai op de opiniepagina van Bangkok Post boven haar opinieverhaal over de problemen in de rijstverbouw. Maar overstappen is minder gemakkelijk dan het lijkt, want in de beginjaren zakt de opbrengst in. Pas wanneer de grond zich hersteld heeft, een juiste rijstsoort is gekozen en beginnende boeren worden geholpen bij de marketing, neemt de opbrengst toe.

Boonsong Martthong en honderden organische boeren in Yasothon kon het niet schelen toen de regering Yingluck destijds in het kader van het hypotheeksysteem voor rijst 13.000 baht voor een ton paddy betaalde tegen de molenaars 7.000 baht. Waarom zouden ze? Ze kregen 20.000 baht voor een ton organische rijst en hun geslepen organische rijst was goed voor 45.000 baht.

De boeren die organische rijst verbouwen, profiteren van toenemende gezondheidszorgen van consumenten over bespoten rijst. Ze zijn bereid voor onbespoten rijst meer te betalen. Waarom twijfelen dan boeren over de overstap? Omdat ze zwaar gebukt gaan onder de schulden en ook hun gezin moeten onderhouden tijdens de overstapperiode. Degenen die geen steun krijgen bij de overstap, geven dan ook snel op. Maar, zegt Boonsong, dat wordt gecompenseerd doordat minder geld wordt uitgegeven aan pesticiden en herbiciden.

De ellende begon allemaal in de jaren zestig, legt Sanitsuda uit. Thailand had de Green Revolution omarmd, die boeren aanmoedigde nieuwe rijstsoorten met een hogere opbrengst te verbouwen. Inheemse rijstsoorten verdwenen, ziektes staken de kop op door de grootschalige monocultuur.

Gevolg: het gebruik van chemicaliën steeg, waardoor Thailand nu de vijfde grootste gebruiker van chemicaliën ter wereld is. En nog erger: 70 procent van de chemische pesticiden die in Thailand worden gebruikt, zijn uitermate gevaarlijk en in het Westen niet toegestaan. Gevolg (2): veel rivieren en reservoirs zijn ernstig verontreinigd met stoffen die in de voedselketen terecht komen.

De boeren zijn de grootste slachtoffers; ze krijgen vaker kanker dan andere beroepen, en moeders krijgen vaker kinderen met ziektes en afwijkingen – niet alleen in Thailand maar in de hele wereld.

Niettemin blijft de regering volhouden dat het gebruik van chemicaliën goed is. En als de boeren klagen over de lage paddyprijzen, zegt ze dat ze maar op andere gewassen moeten overstappen.

Maar zelfs wanneer de regering het licht ziet en de boeren zou overhalen organisch te gaan zonder de noodzakelijk steun te verlenen, is het beleid gedoemd te mislukken. Te veel boeren zijn al bankroet gegaan door regeringsadviezen te volgen zonder know-how en marketingsteun.

Tot zover de als altijd heldere bijdrage van Sanitsuda. Ik heb het hele artikel als pdf opgeslagen. Lezen! (Bron: Bangkok Post, 26 november) (Zie verder de pagina Rijst 3)

Vakantie belastingaftrek in voorbereiding

28 november – Geld moet rollen: hoe toepasselijk is die uitdrukking voor de koopwoede die de regering aan het eind van het jaar wil genereren door een belastingaftrek tot 15.000 baht te bieden. De maatregel om de consumptie te stimuleren is vergelijkbaar met die van vorig jaar, zij het dat de periode dit jaar mogelijk langer dan een week is, zoals vorig jaar. Een bron op het ministerie van Financiën noemt twee weken tot een maand.

Vorig jaar leverde de maatregel een geschatte extra omzet op van 150 miljard baht. Twee miljoen personen maakten gebruik van de regeling, wat de overheid 4 miljard baht kostte. Let wel: slechts een klein deel van de bevolking profiteert van het belastingvoordeel, want de meeste Thai betalen geen belasting.

Het afgelopen jaar heeft de regering het midden- en kleinbedrijf en de agrarische sector gesteund, maar de bestedingen stagneerden omdat de koopkracht niet is toegenomen. Vandaar dat de regering weer voor een zelfde regeling als vorig jaar opteert.

Behalve dat de regeling de overheid geld kost, levert ze ook geld op, want bij de aanvraag om belastingaftrek dienen BTW-bonnen te worden ingeleverd. De regering hoopt dan ook dat ze als neveneffect heeft dat meer ondernemers BTW gaan afdragen.

Vorig jaar zorgden de aankopen voor een groei van het bruto binnenlands product met 0,2 procent. Het ministerie van Financiën verwachtte eerder voor dit jaar een stijging van het bbp met 3,4 procent en rekent met de eindejaars aankopen erbij op 3,6 procent. (Bron: Bangkok Post, 25 november)

Kunstnijverheid gemaakt in het Bang Sai Royal Folk Arts and Craft Centre

Export van kunstnijverheid bloeit

28 november – Het sombere beeld van de Thaise export kent dit jaar één uitzondering: de export van kunstnijverheids producten. Het Supports Arts and Crafts International Center of Thailand (SACICT) verwacht een groei van 1,5 à 1,6 procent van 59,4 miljard baht in 2015. En dat is goed nieuws want de totale export groeit dit jaar naar verwachting niet en eerder werd zelfs een krimp van 1,9 procent voorspeld.

In de eerste negen maanden van dit jaar exporteerde Thailand voor 45,6 miljard baht aan kunstnijverheids producten: 1,7 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, met name dankzij een sterke vraag uit China, de VS en Zwitserland. De export van gouden en zilveren producten steeg met 2,6 procent, de export van keramiek met 0,8 procent. Vooral de import door China van gouden en zilveren producten, stoffen en kunstnijverheidsproducten schoot omhoog.

Het SACICT overlegt met Thaise meesters en kunstenaars over het opzetten van ambachtelijke netwerken met Chinese counterparts in grote Chinese steden, zoals eerder is gedaan in Huai en Nanjing. De SMG Group in Nanjing, een conglomeraat van banken, vastgoed, hotels, vakantieparken en warenhuizen, heeft aangekondigd cultureel toerisme te gaan promoten.

De SACICT toont momenteel tot 14 mei kunstnijverheids producten in winkelcentrum Central Embassy. Op de foto kunstnijverheid gemaakt in het Bang Sai Royal Folk Arts and Craft Centre. (Bron: Bangkok Post, 25 november)

Economie: Duwtje in de rug voor regio’s

28 november – Het seminar van de Thaise kamer van koophandel, waarop voorzitter Isara een pleidooi hield voor e-commerce (zie het bericht van 27 november: KvK pleit voor meer e-commerce), levert vandaag de opening van Bangkok Post op en weer staat de Thaise economie centraal.

Vice-premier Somkid, de ‘economische tsaar’ van het kabinet, maakte in Ayutthaya bekend dat de regering zich heeft voorgenomen het budget voor achttien provinciale clusters te verdubbelen naar 40 miljard baht. Hij zei dat lokale gebieden de belangrijkste motoren van de economie moeten worden, vergelijkbaar met het beleid in China. Thailand waarvan de export 70 procent van het bruto binnenlands product oplevert, kan niet langer vertrouwen op de buitenlandse economie, wat een zwak punt is van de Thaise economie, aldus Somkid.

De ontwikkeling van de clusters wordt gezien als een stap naar Thailand 4.0, een economisch ontwikkelingsmodel gericht op digitale economie en hightech. Maar Somkid waarschuwde dat de staatsschuld, die nu 42 procent van het bruto binnenlands product bedraagt, niet boven de 45 procent mag uitkomen.

In de begroting van 2017 was al een bedrag van 20 miljard baht uitgetrokken voor de ontwikkeling van de clusters. Het wordt aangevuld met budgetten die in 2016 niet zijn gebruikt om kleine projecten in provinciale clusters te financieren en de rest van het geld moet uit de begroting 2018 komen. Provinciale gouverneurs krijgen één tot twee maanden de tijd voor overleg met het lokale bedrijfsleven en universiteiten om plannen uit te werken.

Wat wordt bedoeld wordt met ‘clusters’ vermeldt het bericht niet, maar ik meen dat gedoeld wordt op gebieden met soortgelijke industrieën.

Protest tegen moord op zwangere vrouw

Woede over moord op zwangere vrouw

28 november – De moord op een acht maanden zwangere vrouw, zaterdagavond in Pattani, is sterk veroordeeld door Isoc en de NHRC.  De woordvoerder van Isoc spreekt over ‘een beestachtige daad’ en NHRC-lid Angkhana noemt de beschieting een ‘ernstige schending van de mensenrechten en moraliteit van elke religie’.

De 26-jarige vrouw werd  in een zogeheten drive-by beschieting gedood terwijl zij en een andere vrouw op de motorfiets van een markt kwamen. De andere vrouw werd gewond en wordt nu behandeld in het ziekenhuis van Pattani. Artsen hebben tevergeefs geprobeerd het leven van het ongeboren kind te redden. De vrouw was voor eind deze maand uitgerekend.

Tweehonderd demonstranten kwamen gisteren bijeen op de plaats waar het gebeuren zich afspeelde. Op spandoeken toonden ze hun afkeuring. De Cross Cultural Foundation heeft zich aangesloten bij de veroordeling door Isoc en de NHRC; het Buddhist Network for Peace dringt aan op psychologische hulp aan de nabestaanden van de twee vrouwen.

Grap van Amerikaan valt verkeerd

28 november – Een videoclip op YouTube, waarin een Amerikaan vragen stelt aan Thaise studenten om hun kennis van de Engelse taal te testen wat tot een komisch effect leidt, is op de social media slecht gevallen. De ondervraagden zeggen dat de draak met hen werd gestoken en dat hun antwoorden gemanipuleerd zijn.

Nate Bartling stelde de vragen voor een beroemde cram school, een school waar leerlingen (tegen betaling) in hun vrije tijd worden bijgespijkerd. De voormalige Amerikaanse missionaris die Thai spreekt, staat bekend als zijn alter-ego My Mate Nate, hij heeft 1,4 miljoen volgers op zijn YouTube kanaal.

Sommige studenten zeggen zich vernederd te voelen, ze gaan zijn programma niet meer volgen. Maar anderen zeggen dat de slechte beheersing van het Engels een feit is en dat het onderwijs verbeterd dient te worden.

Een voorbeeldje uit de (730.000 keer bekeken) video: Bartling vraagt: ‘Ik ben ongesteld. Heb je een maandverband voor me? Ben jij ongesteld?’ De mannelijke student zegt ja. Later groet Bartling studenten met ‘Je ziet er vreselijk uit vandaag’, waarop gerageerd wordt met ‘Dank je wel’ en ‘Ik weet het niet’.

Bartling zegt aan het begin van de video dat hij het falende onderwijs in de Engelse taal wilde aantonen, dat de nadruk legt op grammatica in plaats van spreek- en luistervaardigheid.

In de EF English Proficiency Index staat Thailand bij de 16 Aziatische landen op de 14de plaats en bij alle 70 landen op de 62ste plaats.

Grondwetcommissie zet de puntjes op de i

28 november – De grondwetcommissie (CDC) zet deze week de laatste puntjes op de i van de organieke wet op politieke partijen. Daarna mag het parlement zijn tanden erin zetten. Ook de organieke wet over de Kiesraad is binnenkort gereed. Wanneer het parlement de twee wetten goedkeurt, kunnen de politieke partijen en de Kiesraad beginnen aan de voorbereidingen voor de verkiezingen, gepland voor volgend jaar.

Een lid van het juridisch team van voormalig regeringspartij Pheu Thai heeft kritiek op een artikel dat gaat over het lidmaatschap van politieke partijen. Hij zegt dat het oneerlijk is jegens grote partijen en een poging is ze te bemoeilijken. Het artikel bevoordeelt volgens hem kleine partijen en het vergemakkelijkt de oprichting van nieuwe partijen.

Adjunct partijleider Ong-art (Democraten) is het niet eens met het voorstel om boeddhistische monniken toe te staan lid van een politieke partij te worden. Monniken staan in hoog aanzien; wanneer ze betrokken raken bij de politiek, verliezen ze het respect van de bevolking voor hen. Het voorstel is gedaan door een sub-commissie van de CDC. Minister Paiboon (Justitie) vindt dat de sub-commissie het voorstel beter niet kan indienen bij de CDC.

De adjunct-deken van het College of Social Innovation van de Rangsit University vindt dat politieke partijen moeten worden overgedragen aan de bevolking. ‘Een politieke partij mag geen familie van erfgenamen zijn, die het bezit is van politici.’ (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2 en de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Vermageringssupplement

Kort nieuws maandag 28 november

– De Foundation for Consumers (FFC) vraagt de Thai Food and Drug Administration (FDA) strengere maatregelen te nemen tegen de verkoop van supplementen die gewichtsverlies beloven. Volgens Sataphorn Arakawatana van de stichting bevatten ze verboden stoffen. Ze roept ook overheidsdiensten op om producenten en verkopers van die supplementen aan te pakken.

Het pleidooi is een reactie op de dood van een apotheker van een ziekenhuis in Khon Kaen die aan hartstilstand overleed nadat ze een beroerte kreeg en flauwviel. Haar dood wordt toegeschreven aan het gebruik van Mangluk Power Slim (foto), maar officieel is die doodsoorzaak nog niet bevestigd. Niettemin zijn social media gebruikers in paniek geraakt.

Mangluk, dat niet is goedgekeurd door de FDA, is overal in Khon Kaen verkrijgbaar en het wordt zelfs verkocht door medisch personeel. Sataphorn zegt dat het de in Thailand verboden stof sibutramine bevat. Ze roept de FDA op een lijst met voor de gezondheid gevaarlijke producten op te stellen.

De FFC vraagt de Technology Crime Divison juridische actie te nemen tegen websites, waarop illegale producten worden verkocht. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

– Nog meer gezondheidszorg. Het parlement werkt aan verbetering van het management van de volksverzekering Universal Healthcare Coverage, dat bekend staat als 30-baht gold card. Parlementslid Jet, lid van de parlementscommissie gezondheidszorg, heeft dit bekend gemaakt na een bezoek van de commissie aan het National Health Security Office aan de Chaeng Watthana Road.

De verzekering is in 2002 ingesteld voor mensen die niet op andere wijze voor ziektekosten zijn verzekerd. Volgens Jet is het slechte management te wijten aan onvoldoende overheidsinvesteringen. Hij dringt aan op verhoging van het budget.

De commissieleden erkennen dat dit een uphill taak is, vooral omdat het aantal patiënten elk jaar toeneemt waardoor de kosten stijgen. In 2014 kreeg het ministerie van Volksgezondheid slechts 154,2 miljard baht van de aangevraagde 189,7 miljard baht. Sommigen [?] vinden dat de eigen bijdrage omhoog moet om de verzekering in stand te houden. Mensen dienen niet uitsluitend op de regering te vertrouwen.

– En nog meer gezondheidszorg. Het aantal syphilis patiënten is tussen 2005 en 2014 verdubbeld naar 30.000, aldus het Department of Disease Control. Ook het aantal gevallen van gonorroe is toegenomen, maar sinds 2010 neemt de toename af. Vooral personen tussen 15 en 24 lopen een SOA op. Thailand telt 426.999 HIV/Aids patiënten, van wie 6.304 dit jaar werden geïnfecteerd.

Donderdag 1 december is World Aids Day. De DDC en de Thai Medical Society for the Study of Sexually Transmitted Diseases werken samen aan een 5-jarenplan. Doel is het aantal syphilis patiënten in 2012 naar maximaal 3,5 per 100.000 en gonorroe naar maximaal 8 te brengen. Het bericht vermeldt geen doelstelling voor HIV.

– Het loopt nog steeds storm bij het Grand Palace met Thai die de koning in de Dusit Maha Throne Hall de laatste eer willen bewijzen. Zaterdag was een topdag met 45.259 bezoekers. Gisteren kwamen 144.073 Thai naar Sanam Luang; de autoriteiten en vrijwilligers deden er alles aan om de bezoekersstroom in goede banen te leiden.

Commandant Thammanoon van het 1st Region Army adviseert bezoekers op weekdagen te komen, vooral ’s middags dan zijn de wachttijden korter.  Op 20 januari, 100 dagen na het overlijden van de koning, wordt weer een ceremonie gehouden. Daarna gaat het aantal chanting rites terug van vier naar twee keer per dag. (Zie verder de pagina Koning Bhumibol)

– Een 66-jarige man is zaterdagnacht in Phitsanulok het slachtoffer geworden van een hit-and-run aanrijding. Hij werd geraakt door een voertuig dat daarna doorreed. De politie vond zijn lichaam, liggend op de rug met zijn armen en benen gebroken.


 

Fidel Castro

Dood Castro verdrijft Thais nieuws uit de krant

27 november – Bangkok Post trekt de gehele voorpagina en het grootste deel van een tweede pagina vandaag uit voor de dood van Fidel Castro. Daardoor blijft er weinig ruimte over voor Thais nieuws, zoals ook uit de kleine omvang van Nieuws uit Thailand blijkt.

De meeste aandacht krijgen het seminar van de Thaise kamer van kooophandel over e-commerce en de wereldconferentie over LGBTI die morgen in Bangkok begint. De zevenhonderd deelnemers discussiëren tot 2 december over de problemen van deze vaak gediscrimineerde groep. LGBTI betekent lesbian, gay, bi-sexual, transsexual/transgender en intersex.

Op de foto Fidel Castro en zijn soldaten op 7 januari 1959. Een dag later zouden ze het regime van dictator Batista ten val brengen.

Klimaatakkoord van Parijs; ‘Thailand moet meer doen’

27 november – Thailand zal meer moeten doen om de uitstoot aan broeikasgas in 2030 met 25 procent te verminderen, een doelstelling die het zich eerder heeft voorgenomen. Directeur Bantoon van het Good Governance for Social Development and the Environment Institute zegt dat het klimaatakkoord van Parijs (dat het Kyoto Protocol vervangt) aanzienlijk meer inspanningen van de ondertekenaars vereist om hun doel te bereiken.

Premier Prayut heeft in Parijs gezegd dat Thailand zijn uitstoot in 2030 met 20 procent wil hebben teruggebracht en wanneer het land steun krijgt van internationale organisaties zelfs met 25 procent. ‘Ik denk’, zei Prayut, ‘dat strengere en meer agressieve acties gevoerd moeten zijn wanneer het IPCC  rapport  in 2018 wordt gepubliceerd (Intergovernmental Panel on Climate Change).’

Volkgens Bantoon is klimaatverandering niet alleen van belang voor het milieu, maar ook voor de veiligheid, diplomatieke relaties en handel. Ze kan beschouwd worden als een manier om nieuwe handel en investeringen tot stand te brengen.

Wijarn Simachaya, hoofd van het Pollution Control Department, zegt dat de energie- en transportindustrie het belangrijkste doelwit zijn voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgas. Uitbreiding van bossen is ook nuttig omdat ze het gas absorberen. De regering heeft als doelstelling om de komende 20 jaar het bosareaal te vergroten van 32 naar 40 procent.

Afval van bedrijven en industrieën dient verminderd te worden met 5 procent, alhoewel afval voor slechts 4 procent bijdraagt aan broeikasgas. Afval gestort op vuilnisbelten stoot methaan uit, een gas dat 21 keer erger is dan kooldioxide. Het is daarom nodig, zegt hij, om afval om te zetten in energie.

Donald Trump heeft tijdens zijn verkiezingscampagne gezegd dat de VS zich terugtrekt uit het klimaatakkoord. Hij noemt klimaatverandering ‘bedrog’ en hij heeft beloofd olie, gas en kolen te bevorderen om de Amerikaanse economie nieuw leven in te blazen.

Het klimaatakkoord is tot nu tot nu toe geratificeerd door 100 partijen; het heeft als doelstelling de gemiddelde opwarming van de aarde tot 2 graden celsius te beperken boven de pre-Industriële Revolutie niveaus, door de emissie van broeikasgas als gevolg van het verbranden van fossiele brandstoffen te reduceren. Elk land moet om de 5 jaar zijn vorderingen melden aan een commissie, te beginnen in 2023. (Bron: Bangkok Post, 26 november)

Phuket: Beslag gelegd op deel van Freedom Beach

27 november – De autoriteiten in Phuket hebben beslag gelegd op 65 rai aan particulier land op Freedom Beach. Volgens het Forest Resources Management Bureau in Krabi hebben de eigenaren illegaal grond in bezit genomen dat in een bosreservaat op de Nakkoet berg ligt.

Tijdens de operatie met steun van politie en marine zeiden de beheerders, die toegangsgeld incasseren, dat hun bazen naar de rechter stappen. Ook het bureau neemt juridische actie tegen de eigenaren. Het gaat alle activiteiten in het gebied schorsen. Volgens het bureau zijn de grondaktes voor het in beslag genomen deel illegaal verstrekt. (Bron: Bangkok Post, 26 november) (Zie verder de pagina Krakers op overheidsland)

KvK pleit voor meer e-commerce

27 november – Goede raad van de Thai Chamber of Commerce aan de particulier sector: gebruik het internet als verkoopkanaal want de Thaise bevolking is het digitale tijdperk binnen getreden met 70 procent die smartphones gebruikt en 53 procent die dagelijks toegang heeft tot internet.

Op het jaarlijks seminar van de Thai Chamber of Commerce in Ayutthaya hield voorzitter Isara gisteren een warm pleidooi voor de doelen van Thailand 4.0, een economisch ontwikkelingsmodel gebaseerd op digitale technologie en internethandel.

Isara zei: ‘De digitale technologie heeft nieuwe kanalen gegenereerd die producenten kunnen gebruiken om consumenten direct te bereiken, wat tot een aanzienlijke kosten- en tijdsbesparing leidt.’

De nationale e-commerce markt is thans goed voor 2,5 biljoen baht en groeit jaarlijks met 10 procent. Verkopers die in staat zijn via het internet zaken te doen, hoeven niet meer bang te zijn door grootwinkelbedrijven te worden overgenomen.

Eerder lijkt het tegendeel waarschijnlijk. In de VS is het aantal personen dat fysiek boodschappen doet met 50 procent afgenomen. Naar verwachting zal in de nabije toekomst een op de zes Amerikaanse winkelcentra de deuren moeten sluiten. Gezien dit scenario is het verstandig wanneer Thailand digitale economie gebruikt om een meer creatieve en op waarde gebaseerde economie te ontwikkelen, aldus Isara.

Isara zegt: ‘Thailand’s 4.0 beleid helpt ons concurrentievoordeel in handel en investeringen te vergroten, R&D (research and development ) op het gebied van innovatie en technologie te stimuleren en de vakbekwaamheid van werkers te verbeteren.’

Het seminar werd bijgewoond door achthonderd vertegenwoordigers van provinciale kamers van kamers van koophandel en andere gerelateerde groepen. De aanwezigen bevestigden hun steun aan de Pracha Rat strategie, niet alleen om de economische ontwikkeling te bevorderen, maar ook om de inkomensongelijkheid te verkleinen. Pracha Rat (People’s State) is een strategie om overheid, particuliere sector en bevolking te laten samenwerken.

Volgens Isara zorgt deze benadering ervoor dat de waarde van handel en diensten per jaar met 40 tot 200 miljard baht toeneemt oftewel een economische groei genereert van 0,4 tot 0,7 procent. Volgend jaar wordt een economische groei van 4 procent verwacht.

Trawler in Phetchaburi

Illegale visserij: EU tevreden en niet tevreden

27 november – De uitdrukking ‘Geen woorden maar daden’ lijkt vaak in Thaise vertaling te luiden ‘Geen daden maar woorden’. Maar of de EU onder de indruk is van de verzekering dat Thailand een belangrijke poging heeft gedaan om de problemen in de visserij op te lossen en te voldoen aan de IUU-regeling van de EU zal nog moeten blijken.

Het Command Centre for Combating Illegal Fishing spreekt weer zalvende woorden en hoopt een rode kaart te voorkomen die kan leiden tot een importverbod van de EU. Thailand kreeg in april vorig jaar een gele kaart vanwege Illegal, Unreported and Unregulated Fishing (IUU-regeling) alsmede wantoestanden in de visserij zoals mensenhandel en slechte arbeidsomstandigheden.

Volgens adjunct-hoofd Wannapol van het centrum hebben vertegenwoordigers van de EU eerder deze maand na een bezoek aan het Fisheries Department aangegeven dat ze tevreden waren met wat ze gezien hebben. Maar ze zeiden ook nog meer concrete acties te willen zien ter bestrijding van illegale arbeid.

Wannapol zei dit op een seminar over de problemen van de visserij-industrie, georganiseerd door het Thailand Information Centre for Civil Rights and Investigative Journalism. Om het probleem van mensenhandel aan te pakken, zijn machines geïnstalleerd om aan de hand van vingerafdrukken en gezichtsherkenning werkers te identificeren. Een proefproject is aan de gang in Samut Sakhon.

De EU-vertegenwoordigers hebben voorgesteld een vakbond te vormen zodat gastarbeiders direct met werkgevers kunnen onderhandelen. Maar het centrum met de lange naam verzet zich, omdat de regelgeving hen alleen toestaat lid te zijn van bestaande verenigingen.

De EU heeft ook gevraagd geen juridische actie te ondernemen tegen werkers in illegale fabrieken, maar alleen de eigenaren aan te pakken. En daar is het centrum het wel mee eens.

Naar verwachting komt de EU volgend jaar met haar eindoordeel. (Zie verder de pagina De vis wordt duur betaald)

Kort nieuws zondag 27 november

– De vrouw die bij het Grand Palace voorpiepte door net te doen alsof ze een ver familielid van de koninklijke familie was, is vrijgelaten op borgtocht. En dat niet alleen, ze zag ook kans zeventien personen geld uit de zak te kloppen door hen wijs te maken dat ze hen kon meenemen naar een plaats bij een ceremonie, die niet toegankelijk is voor ‘gewone’ burgers. Met dat verhaaltje incasseerde ze in totaal 100.000 baht. De vrouw werd donderdag gearresteerd. De politie verzette zich niet tegen borgtocht. Tien getuigen moeten nog gehoord worden. (Zie verder de pagina Koning Bhumibol)

– Niet eerder was Thailand gastheer van de wereldconferentie over LGBTI en da’s een hele eer want de laatste die in Azië werd gehouden, was in 2003 in de Filipijnen en trok slechts 70 deelnemers. Maar in Bangkok worden 700 deelnemers verwacht  om na te gaan hoe het begrip van beleidsmakers en de bevolking voor deze vaak gediscrimineerde groep kan worden verbeterd.

Tijdens de conferentie worden de resultaten bekend gemaakt van een onderzoek door LGBTI World, organisator van de conferentie. Aan het onderzoek hebben 96.000 mensen in 65 landen meegedaan. Keynote spreker is Vitit Muntarbhorn, onafhankelijk expert van de VN voor seksuele oriëntatie en sekse-indentiteit. LGBTI betekent lesbian, gay, bi-sexual, transsexual/transgender en intersex.

– Bangkok heeft over drie jaar een gespecialiseerd ziekenhuis voor ouderen in het kustdistrict Bang Khunthian. De gemeente zet haast achter de bouw, zegt adjunct-gouverneur Chakkapan. Het Bang Khunthian Geriatric ziekenhuis richt zich op het verlenen van medische zorg aan ouderen in vijf districten en twee buurprovincies.

De eerste fase met een polikliniek, SEH en tandkliniek ging al in december 2012 open. Het ziekenhuis (bouwkosten 2,9 miljard baht) komt te bestaan uit zes gebouwen die door loopbruggen worden verbonden. Het krijgt 300 bedden. Voor de bouw hebben twee grondbezitters in 2009 34 rai gedoneerd. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)


 

Protest voor de ambassade van Myanmar

Bangkok: Protest tegen genocide in Myanmar

26 november – Honderden Rohingya hebben vrijdagmiddag voor de ambassade van Myanmar in Bangkok geprotesteerd tegen het geweld, waarvan Rohingya in de deelstaat Rakhine het slachtoffer zijn.

In een petitie roepen ze de autoriteiten op onmiddellijk een eind te maken aan de vervolging van hun moslimbroeders, die al honderden levens heeft gekost en waardoor 30.000 mensen zijn gevlucht. De demonstranten dringen er bij hun regering op aan internationale organisaties, zoals Unicef en het World Food Programme, toe te laten tot het gebied, zodat ze hulp kunnen verlenen.

De afgelopen zes weken hebben mensenrechtengroepen hun ernstige zorgen geuit over de gebeurtenissen in Rakhine, zoals moorden, verkrachtingen, arbitraire arrestaties en andere mensenrechtenschendingen waaraan het leger zich schuldig maakt. Sinds 9 oktober zijn al 1.250 huizen vernield en verschillende politiebureaus in de deelstaat aangevallen. Het gebied is door het leger afgegrendeld, waardoor mensenrechtengroepen en internationale organisaties geen toegang hebben.

Volgens protestleider Meta Mekarat zijn duizenden Rohingya naar buurlanden gevlucht. Velen vluchtten per boot naar Bangladesh, zijn gestorven omdat hun boot omsloeg en de overlevenden werden teruggestuurd naar Myanmar.

Behalve in Bangkok werd gisteren ook gedemonstreerd in Indonesië en Maleisië. De jeugdafdeling van de Maleisische regeringspartij roept het land op zich uit protest terug te trekken uit de AFF Suzuki Cup. Maleisië speelt vandaag tegen Myanmar.

Verkiezingen: Vice-premiers zaaien twijfel

26 november – Na vice-premier Wissanu heeft nu ook vice-premier Prawit twijfel gezaaid of de verkiezingen volgend jaar, zoals voorzien in de roadmap to democracy, doorgaan. Beiden noemen ‘onvoorziene factoren’ die dat kunnen verhinderen.

Prawit over verkiezingenMaar Prawit (foto) leek donderdag met twee tongen te spreken, want hij zei: ‘Als het noodzakelijk is om verkiezingen te houden, dan moet ’t maar. Maar wanneer verkiezingen niet kunnen worden gehouden, waarom zou je ze dan organiseren als ze alleen maar schade veroorzaken? Niettemin heeft de regering nooit overwogen de roadmap te veranderen.’

Wissanu zei eerder deze week dat de roadmap ‘een aanname’ was, gebaseerd op ‘verschillende scenario’s’, dus die zou vertraagd kunnen worden door de organieke wetten waaraan de grondwetcommissie werkt en die behandeld worden door het parlement. Volgens de roadmap worden de verkiezingen 150 dagen nadat de vier organieke verkiezingswetten klaar zijn, gehouden.

Voormalig oppositieleider Abhisit (Democraten) meent dat de roadmap naar de verkiezingen standhoudt. Wanneer de nieuwe grondwet van kracht is, zal het tijdpad naar de verkiezingen des te duidelijker zijn. ‘Er is niets om ons veel zorgen over te maken.’

Abhisit vraagt het regime politieke partijen toestemming te verlenen om hun activiteiten te hervatten, zodat ze zich kunnen bezighouden met de problemen van de mensen.

De organieke wet over politieke partijen wordt binnen enkele dagen bekend gemaakt, aldus CDC-voorzitter Meechai. Hij is benieuwd wat de partijen zeggen over een (nieuw) artikel dat partijen verplicht hun lidmaatschapssysteem te verbeteren. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2 en de pagina Verkiezingsnieuws 2) (Bron: Bangkok Post, 25 november)

Update krant: Premier Prayut doet ook een duit in het zakje. Hij zegt dat de regering vastbesloten is de roadmap te volgen. De regering gaat de tijd die resteert tot een nieuwe regering aantreedt, gebruiken om een basis te leggen voor de toekomst van het land, zoals omschreven in het 20-jarenplan. Prayut zei ook dat het land binnenkort een nieuwe koning heeft.

Dinsdag is een buitengewone vergadering van het parlement uitgeschreven, maar de media is verboden te speculeren over de agenda. Gezien de opmerkingen van Prayut is het niet moeilijk te raden wat er besproken gaat worden.

Veteranen willen de koning eren

26 november – Voormalige opstandelingen in het Zuiden hebben belangstelling getoond voor de Pha Khon Klab Ban (bringing people home) campagne, een programma dat erop gericht is hen te reïntegreren in de samenleving.

Volgens mediaberichten zouden tweehonderd naar Maleisië gevluchte personen via dit programma terug willen keren zodat ze de laatste eer aan de koning kunnen bewijzen. Secretaris-generaal Panu  van de recent gevormde speciale regeringsdelegatie, die de vrede in het Zuiden moet bevorderen, zegt niet te weten om hoeveel personen het gaat. Hij weet wel dat sinds het programma is gelanceerd al meer dan vijfduizend personen zijn teruggekeerd.

De speciale delegatie vergaderde donderdag om haar werk te evalueren. Ze vindt dat de veiligheid in het Zuiden versterkt moet worden waarbij een van de prioriteiten de strijd tegen de drugshandel is. De delegatie pleitte ook voor de aankoop van medisch apparatuur voor forensisch onderzoek, waaronder de aanschaf van een CT scanner (computed tomography). Verder is gesproken over mensenrechten en maatregelen om functionarissen op operationeel niveau ervan te doordringen deze te respecteren. Panu ontkent dat vermeende opstandelingen gemarteld worden. (Bron: Bangkok Post, 25 november) (Zie verder de pagina Koning Bhumibol)

Thai-moslim groep ontkent IS te steunen

26 november – Het Sheikhul Islam Office (SIO), dat ook bekend staat als het kantoor van de Chularatchamontri, ontkent activiteiten van de Islamic State in Syrië financieel te steunen. Het SIO reageert op berichten dat de Royal Thai Police door Australië is geïnformeerd over IS activiteiten. Volgens de Australiërs zouden sommige groepen Thais, voornamelijk uit het diepe Zuiden, financiële steun aan IS verlenen.

Adjunct-hoofdcommissaris Srivara verklaarde eerder dat Thaise veiligheidsdiensten geen IS-gerelateerde activiteiten in Thailand hebben geconstateerd. Ook is er geen bewijs van financiële steun.

De financiële steun die wordt gegeven, gaat naar asielzoekers en hulpverleners, aldus directeur Zakee van de Council for Humanitarian Networking van het SIO. Hij zegt dat de raad de Thaise veiligheidsdiensten altijd informeert over geldzaken die betrekking hebben op moslims in Syrië. Om er zeker van te zijn dat fondsen, voedsel, kleding, medicijnen en andere noodzakelijke levensbehoeften niet in de verkeerde handen terechtkomen, werkt de raad samen met Artsen zonder grenzen en regeringsdiensten in Turkije.

Zakee zegt: ‘Thaise moslims werken nauw samen met anti-IS organisaties. Hoe zouden we IS kunnen financieren?’

Een vertegenwoordiger van de raad in Pattani zegt: ‘Er gaat geen geld naar terroristische groepen; geweld wordt niet beschouwd als een islamitische weg. Alle geldinzamelingsacties en liefdadigheidsevenementen worden gehouden om de moslim broederschap in de wereld te versterken.’

Srawut Aree, verbonden aan het Muslim Studies Centre van de Chulalongkorn universiteit, wijst erop dat zelfs de opstandelingen in het diepe Zuiden het extremisme van IS afwijzen. De Thais die heen en weer naar Syrië reizen, doen dat volgens hem om humanitaire steun te verlenen. (Bron: Bangkok Post, 25 november)

Zero-dollar tours zuivering gaat door

26 november – De jacht op de Chinese zero-dollar tours gaat door, maar er worden wel pogingen gedaan om de gevolgen voor de toerisme-industrie te verzachten. Dit zei premier Prayut gisteren tijdens een bezoek aan het ministerie van Toerisme, toen hem gevraagd werd wat de regering denkt te doen aan de sterk verminderde toeristenstroom uit China.

Prayut erkende dat de strijd tegen de goedkope reispakketten een hard gelag is voor het toerisme en de sectoren die daarvan afhankelijk zijn, maar de regering kijkt niet werkeloos toe. Hij riep de betrokken partijen op om de koppen bij elkaar te steken en een oplossing te zoeken. ‘De overheid kan niet alleen de problemen oplossen.’ De media kregen het verzoek geen kwesties aan te snijden die toeristen kunnen wegjagen.

General manager Phet van luchthaven Don Mueang heeft bekend gemaakt dat in oktober het aantal buitenlandse passagiers is afgenomen van 90.000-100.000 per dag naar 80.000. Het aantal Chinese toeristen is volgens hem gehalveerd. Ook zijn chartervluchten geannuleerd. Maar eind oktober/begin november nam het aantal Chinezen en chartervluchten al weer toe. Phet verwacht dat het hoogseizoen en de jaarwisseling even goed zullen zijn als vorig jaar.

Luchtvaartmaatschappij Nok Air maakte deze maand bekend haar uitbreidingsplannen voor vluchten naar China uit te stellen.

Geweld tegen vrouwen; overheid faalt bij bestrijding

26 november –  De overheid faalt bij de bestrijding van fysiek geweld tegen vrouwen. Directeur Waraporn van het Women’s Well-being Gender and Sexual Justice Programme geeft als verklaring dat de gegevens out-of-date en inaccuraat zijn.

De meest recente gegevens dateren van 2001. Daaruit bleek dat 44 procent van de Thaise vrouwen en meisjes tijdens hun leven te maken heeft met herhaald seksueel misbruik door partner of vrienden. Sindsdien zijn geen serieuze onderzoeken gedaan naar geweld tegen vrouwen in de thuissituatie, op scholen en universiteiten. ‘Geweld tegen vrouwen thuis wordt nog steeds beschouwd als een gezinszaak.’

Waraporn zei dit tijdens een paneldiscussie op de Thammasat universiteit, georganiseerd ter gelegenheid van de door de VN uitgeroepen International Day for the Elimination of Violence against Women, die gisteren werd gehouden.

Waraporn zegt: ‘Thaise vrouwen lopen nog steeds overal waar ze gaan risico, zelfs op plaatsen waar ze denken veilig te zijn’, daarbij refererend aan een recente poging tot molest van een studente bij haar universiteitscampus in Pathum Thani.

Verder zei ze dat verkrachting volgens de wet nog steeds wordt beschouwd als een samengesteld [?] vergrijp, waarbij de wetsdienaren in veel gevallen niet partij kiezen voor de slachtoffers. In tegendeel: de slachtoffers wordt de aanranding tijdens het verhoor kwalijk genomen. Zo vraagt de politie waarom ze nog zo laat uit waren of waarom ze ‘onbehoorlijk’ waren gekleed.

NHRC-commissaris Angkana [ik meen zelf ook slachtoffer van verkrachting] zegt: ‘Elke keer als een fataal incident gebeurt, schreeuwt iedereen moord en brand, maar er wordt nooit gepraat over preventieve maatregelen.’ Ze zegt dat slechts 2 procent van de ondervragers bij de politie uit vrouwen bestaat, wat tot onzekerheid bij slachtoffers leidt. Maar zelfs vrouwelijke ondervragers missen begrip bij de behandeling van zaken op het gebied van seksuele intimidatie en verkrachting.

Advocaat waarschuwt leger: Back off

26 november – Advocaat Nadthasiri van de drie mensenrechten actievoerders, die een rapport hebben geschreven over martelingen in het diepe Zuiden door het leger, waarschuwt dat meer rapporten over wreedheden bekend worden gemaakt indien het leger de smaadzaak tegen hen doorzet. Ze dreigt meer getuigen te laten oproepen en documenten aan de rechtbank te overhandigen als bewijs van meer mishandelingen.

Nadthasiri zei gisteren tijdens een briefing op de Canadese ambassade met buitenlandse diplomaten en de media dat de politie onder druk staat om bewijs tegen het drietal te zoeken. ‘We hebben de politie aanvullend bewijs en een getuigenlijst gegeven, zodat ze het OM adviseert niet tot vervolging over te gaan.’

Morgen moeten ze op het politiebureau van Muang Pattani komen om de beschuldiging tegen hen te horen. Somchai Homla-or, een van de drie, verwacht dat de zaak volgende maand doodbloedt. Veel internationale organisaties hebben bij regeringsdiensten gepleit de zaak te laten varen, maar het leger lijkt vastbesloten de zaak door te zetten.

Kort nieuws zaterdag 26 november

– Evenals vorig jaar biedt de regering dit jaar een belastingaftrek van 15.000 baht aan voor inkopen gedaan tijdens het eindejaarsseizoen. Negen grootwinkelbedrijven sluiten zich daarbij aan door van 15 december tot 4 januari kortingen te bieden. De actie wordt gevoerd onder de slogan Ruam chai chuai Thai rap pi mai (jointly helping Thailand to welcome New Year).

Het Internal Trade Department (ITD) verwacht dat meer dan 80 miljard baht uitgegeven gaat worden, wat goed is voor de binnenlandse economie en de kosten van levensonderhoud voor de minima vermindert.

De producten die door de bedrijven worden aangeboden, zijn geen oude spullen en worden ook niet verkocht om de voorraad op te ruimen, zegt directeur-generaal Nuntawan van het ITD. Ze zijn allemaal, of het nu om voedsel, dagelijkse levensbehoeften en luxueuze artikelen gaat, van goede kwaliteit.

– De aanbestedingsprocedure voor de aanleg van vijf spoorlijnen ter waarde van 101,5 miljard baht wordt volgende maand geopend, zegt het ministerie van Transport. De SRT (Spoorwegen) is thans bezig feedback te verzamelen op de biedcondities voor de dubbelspoor projecten. Naar verwachting worden de contracten voor de 702 km in maart getekend. Het gaat om de lijnen Prachuap Khiri Khan-Chumphon, Lop Buri-Pak Nam Pho, Nakhon Pathom-Hua Hin en Hua Hin-Prachuap Khiri Khan. (Zie verder de pagina Spoorwegen)

Airports of Thailand (AoT), de beheerder van Suvarnabhumi, staat in de startblokken voor de aanbesteding van drie projecten, bedoeld om de toename van het aantal passagiers en vluchten te kunnen opvangen. Gepland zijn de uitbreiding van de oostzijde van de terminal, een parkeergarage, kantoor voor AoT, lopende band voor bagage, metaal detectoren, satelliet gebouw, luchtbrug en Automatic People Mover tussen de oude en nieuwe terminal.

– Nog meer luchtvaart. AoT heeft het contract beëindigd met het bedrijf dat goederen vervoerde op de belastingvrije zone van de luchthaven. Het bedrijf, Universal Aviation Services (UAS), zou het contract hebben geschonden, maar het laat het er niet bij zitten en bereidt een gang naar de rechter voor. UAS zegt nog 146 miljoen baht tegoed te hebben van AoT. De betalingen stagneerden vanwege de contractbreuk.

AoT zegt dat het logistieke werk niet in gevaar komt door de annulering, die gisteren van kracht werd. Wat de klachten van AoT over het bedrijf zijn, laat ik onvermeld, want dat zijn er vele. AoT neemt het werk met honderd eigen stafleden van UAS over. UAS-personeel dat op straat staat, mag solliciteren naar hun oude baan.

– Agenten die betrokken waren bij de gewapende overval op een geldtransportwagen, maandag in Suphan Buri, krijgen geen hulp, zegt hoofdcommissaris Chakthip van de Royal Thai Police. Hun superieuren kunnen juridisch actie verwachten. Gisteren werd een agent van het bureau Ban Bung in zijn huis gearresteerd.

De overval vond plaats op 21 november bij een benzinestation. Een gemaskerde man overviel in het volle daglicht een geldtransportwagen van de Krungthai Bank, die op weg was geld af te leveren, en loste daarbij enkele schoten. Hij ontsnapte op zijn motorfiets met 5 miljoen baht. Of de verdachte is aangehouden, is me niet duidelijk. Een popcorn verkoper op het benzinestation zou hem getipt hebben wanneer de wagen zou arriveren.

Bangkok Post noemt ze in de kop ‘crooks’ en dat zijn ze ook, en niet zo’n beetje: de voormalige voorzitter van de Klongchan Credit Union Cooperative en drie voormalige leidinggevenden die tussen 2009 en 2012 geld hebben verduisterd uit de kas. Geld dat door gewone mensen was ingelegd als appeltje voor de dorst voor hun oude dag.

De Civil Court heeft nu bepaald dat ze 3,8 miljard baht als compensatie moeten betalen aan de coöperatie. Twaalf personen die geld hebben ontvangen van de voormalige leiding hebben ook het bevel gekregen geld terug te betalen. Of de gedupeerde spaarders er veel mee opschieten, meldt het bericht niet, maar ik vermoed dat ze grotendeels naar hun spaarcentjes kunnen fluiten.

Zie voor alle voorgaande berichten over de KCUC-affaire de pagina Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya. In bijgaand kader een overzicht van deze gecompliceerde zaak.

– Follow-up op het bericht van gisteren Nog zes dagen respijt voor omstreden abt. Minister Suwaphan (PM’s Office) gaat met senior monniken praten om hen te bewegen de abt te vragen zich voor de deadline van 1 december vrijwillig over te geven aan de politie. Tegen de abt lopen drie arrestatiebevelen, maar dat heb ik gisteren al uitgebreid gemeld.

Suwaphan denkt dat de senior monniken al met de abt hebben gesproken over de beschuldigingen tegen hem. Functionarissen hebben al gesproken met de kerkelijke gouverneur van Pathum Thani, de provincie waarin de tempel staat. Gevraagd of hij niet bang is voor chaos, wanneer de politie probeert de abt in de tempel te arresteren, zegt hij: ‘Laat me eerst maar met de clerus praten.’

– Het regerings steering and state administration reform panel heeft de gemeente Bangkok toestemming verleend voor de sloop van het buurtje rond het Mahakan Fort. Met de sloop wordt in januari een aanvang gemaakt. De buurt moet wijken voor een stadspark, een zaak die al maanden in het nieuws is. Zie hiervoor de pagina Mahakan Fort.

– De gemeente Bangkok gaat van 30 november tot 2 december grote schoonmaak houden op Sanam Luang en vraagt de bevolking een handje mee te helpen. Begonnen wordt met het gebied rond het Grand Palace en de Ratchadamnoen Klang Avenue. Daarna komen de Kok Wua kruising aan de beurt, de Royal Plaza en de Ratchadamnoen Nok Avenue. Volgens adjunct-gouverneur Amnuay hebben al veel mensen laten weten te zullen helpen.

Op 1 en 2 december is het Grand Palace gesloten voor een merit-making ceremonie omdat 50 dagen zijn verlopen sinds het overlijden van de koning. Op de 100ste dag vindt weer zo’n ceremonie plaats. (Zie verder de pagina Koning Bhumibol)


 

Auto-industrie still fragile

Auto-industrie vertoon bloedarmoede

25 november – De automobielindustrie blijft dit jaar zwak. Na twee maanden met een grotere binnenlandse verkoop zakte de verkoop in oktober in. Ook de export die in september een opleving had, liep terug. Volgens een woordvoerder van de autosectie van de Federation of Thai Industries vormen de zwakke economische vooruitzichten, voornamelijk in Azië en het Midden-Oosten, een belangrijk risico voor de industrie. Voor volgend jaar wordt herstel verwacht van de binnenlandse verkoop.

In de eerste tien maanden van dit jaar liep de autoverkoop met 0,7 procent licht terug naar 617.159 voertuigen, de export verminderde met 1,3 procent naar 1 miljoen voertuigen en de productie steeg met 2,6 procent naar 1,64 miljoen voertuigen. De woordvoerder verwacht dat de Thailand International Motor Expo, die van 1 tot 12 december wordt gehouden, voor een oppepper zorgt.

Thailand’s jaarlijkse autoverkopen zijn sinds mei 2013 zwak toen het effect van het subsidieprogramma voor de aankoop van een eerste auto afliep. In 2012 zorgde het programma voor een toename van de verkoop met 81 procent.

Voor dit jaar wordt niet verwacht dat de target van 2 miljoen voertuigen wordt gehaald, maar in 2017 moet een groei van 2 procent mogelijk zijn. De export zal dit jaar vermoedelijk niet groeien en blijft steken op 1,2 miljoen voertuigen. (Bron: Bangkok Post, 24 november)

Verhoging minimumloon; productiekosten nemen miniem toe

25 november – Wie meent een slaatje te kunnen slaan uit de verhoging van het minimumloon door de eigen prijzen te verhogen, komt van een koude kermis thuis. Ambtenaren van het ministerie van Handel nemen onmiddellijk actie als dat wordt geconstateerd. Op misbruik staat een maximum gevangenisstraf van zeven jaar en/of een boete van 140.000 baht.

Volgens het ministerie nemen de productiekosten door de verhoging slechts met 0,01 tot 1,02 procent toe, wat geen excuus is voor prijsverhogingen. De productiekosten van voedsel en drank stijgen naar verwachting met 0,02 tot 0,3 procent en de productiekosten van dagelijkse levensbehoeften met 0,05 tot 0,44 procent.

Na vier jaar stilstand gaat het minimumdagloon in 69 provincies per 1 januari met 5, 8 of 10 baht omhoog. In zeven provincies komt er 10 baht bij (van 300 naar 310 baht), in dertien provincies 8 baht en in 49 provincies 5 baht. In 8 provincies blijft het gelijk. In deze provincies zijn veel fabrieken en die hebben niet gevraagd om een verhoging. [Vermoedelijk omdat er hogere lonen worden betaald]

Voorzitter Isara van de Thai Chamber of Commerce is enthousiast over de verhoging. Die zal helpen de kosten van levensonderhoud te verlagen, waardoor de minima meer koopkracht krijgen, zegt hij. (Bron: Bangkok Post, 24 november) (Zie verder de pagina Minimumdagloon in discussie)

Nog zes dagen respijt voor omstreden abt

25 november – De abt van Wat Phra Dhammakaya krijgt tot het eind van de maand de tijd om zich te melden bij de DSI. Als hij niet komt opdagen, arresteert de DSI hem in de tempel. De abt is door het kantoor van de procureur-generaal (OAG) in staat van beschuldiging gesteld wegens het witwassen van geld en heling.

Volgens geruchten zou hij naar Australië zijn gevlucht, maar een vertegenwoordiger van de tempel  ontkent dat. De abt krijgt in de tempel medische behandeling; bovendien heeft hij geen paspoort en ‘met alle surveillance denk ik niet dat hij er doorheen kan glippen’, aldus Ong-art Thamnita.

Adjunct politiecommissaris Srivara zegt dat de autoriteiten moeten vaststellen waar de monnik is om een huiszoekingsbevel te kunnen aanvragen. De politie is ook bereid hem in de tempel de tenlastelegging te overhandigen, mits hij de gang van zaken niet probeert te frustreren. Vrijlating op borgtocht is waarschijnlijk als er geen aanwijzingen zijn dat hij met bewijs probeert te knoeien.

Ong wil niet zeggen of de discipelen net als de vorige keer in juni weer een menselijk schild zullen vormen om arrestatie te voorkomen. Als er een schild is, zegt hij, moet het als een ‘moreel schild’ worden beschouwd.

Srivara dringt er bij de discipelen op aan de autoriteiten niet tegen te werken. Als ze dat wel doen kunnen ze juridische actie verwachten. ‘Als ze tijdens de arrestatie naar de tempel komen om te mediteren, dienen ze te mediteren en de politie niet te hinderen.’

Tegen de abt lopen drie arrestatiebevelen. Het belangrijkste betreft het aannemen van geld dat was ontvreemd uit de kas van de Klongchan Credit Union Cooperative. De twee andere hebben betrekking op illegaal grondgebruik door meditatiecentra van de tempel in Nakhon Ratchasima en Loei.

Zie voor alle voorgaande berichten over de KCUC-affaire de pagina Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya. In bijgaand kader een overzicht van deze gecompliceerde zaak.

Geen mediawet, zelfregulering volstaat

25 november – De media kunnen gerust zijn: een strengere mediawet is niet nodig, de nieuwe grondwet beschermt de rechten van de media. Voorzitter Meechai van de grondwetcommissie (CDC) zegt dat de regering zich niet wil bemoeien met mediazaken, beter is wanneer de media zichzelf hervormen.

Meechai over de mediaMeechai zei dit gisteren op een seminar over mediahervormingen aan de faculteit journalistiek en massacommunicatie van de Thammasat universiteit. Volgens Meechai is het lastig wetten te maken ter regulering van de media omdat die in strijd zouden kunnen zijn met het recht op vrije meningsuiting.

De nieuwe grondwet kent drie secties over de media, onder andere een sectie om de media te beschermen tegen politieke beïnvloeding. De sluiting van mediabedrijven wordt verboden, politici mogen geen eigenaar of aandeelhouder zijn van een mediabedrijf.

Meechai zei dat politici, die begrip hebben voor de media, in het verleden hebben geprobeerd de media te manipuleren, de eigenaren stonden dat toe zodat ze meer winst konden maken. Sommige journalisten die bekend waren met politici, berichtten ten gunste van hen.

De nationale hervormingsraad (zowel de voorgaande als de huidige) hebben voorgesteld een professionele mediaorganisatie te vormen en een wet op te stellen om de media te reguleren. Volgens dat voorstel zouden journalisten een vergunning moeten hebben. Maar gezien de uitspraken van Meechai lijkt dit voorstel kansloos.

Rechter steekt geen stokje voor Mae Wong dam

25 november – Een poging van de Stop Global Warming Association (SGWA) om de bouw van de Mae Wong dam in het gelijknamige nationaal park in Nakhon Sawan tegen te houden, is mislukt.

De Central Administrative Court wees haar eis af het principebesluit voor de bouw, in 2012 genomen door het kabinet Yingluck, ongeldig te verklaren. De eis van de SGWA van een referendum sneuvelde ook, de regering dient alleen de wettelijke voorgeschreven milieu- en gezondheidseffectrapportages (EHIA) te houden.

Volgens de vereniging is het besluit van het toenmalige kabinet voor de bouw van de dam (kosten 13,2 mijard baht; bouwtijd acht jaar) in strijd met de wet. Maar de rechter oordeelde dat formeel niet gesproken kon worden van een principe-bouwbesluit; het kabinet gaf het ministerie van Landbouw slechts toestemming de details uit werken en voor te leggen aan het National Water and Flood Management Policy Committee. Bovendien zou het werk pas beginnen als de EHIA was goedgekeurd.

De eis van een referendum werd afgewezen omdat een referendum een specifieke wet vereist en die is er niet; volstaan kan worden met een openbare hoorzitting. (Zie verder de pagina Mae Wong dam)

English, please

Kort nieuws vrijdag 25 november

– De Council of University Presidents of Thailand heeft om een Engelse versie van nationale testen gevraagd, zodat leerlingen die een English Programme (EP) volgen, meer kansen hebben om toegelaten te worden tot het tertiair onderwijs. Het pleidooi is een reactie op klachten van scholen met een EP: leerlingen die deze programma’s volgen, hebben moeite met de vragen omdat ze in het Thais worden gesteld. De testen waar het om gaat, zijn de Ordinary National Education Test, het nationaal examen in negen kernvakken, de General Aptitude Test en de Professional Aptitude Test.

De afgelopen zes jaar zijn in veel openbare en particuliere scholen EP’s opgezet in reactie op het beleid van het ministerie Onderwijs voorbereidingen te treffen voor de Asean Economic Community. (Zie verder de pagina Onderwijs)

– Narisarawan Kaewnopparat heeft een klacht ingediend tegen acht politieagenten die haar bij haar arrestatie in juli mishandelden. Narisawan is de nicht van een rekruut die in 2011 in Narathiwat tijdens zijn training werd dood geslagen. Ze plaatste vorig jaar foto’s van het zwaar toegetakelde lichaam van haar oom op internet, waar het leger op reageerde met een aanklacht wegens smaad.

Narisarawan zegt op kantoor te zijn aangehouden, waardoor haar reputatie is geschaad. Volgens haar heeft ze nooit een oproep gekregen van de politie en ontbrak een arrestatiebevel. Voorts verbaast ze zich erover dat de politie de zaak ongebruikelijk snel heeft doorgeschoven naar het OM. (Zie voor deze zaak Rekruut dood geslagen; beulen lopen vrij rond. Meer over martelingen in het leger op de pagina Martelingen in de kazerne.

– Ze had zeker geen zin lang te wachten tot ze het Grand Palace in mocht om de koning de laatste eer te bewijzen, want een vrouw piepte voor door net te doen of ze een ver familielid van de koning was. De vrouw (27) is gisteren in haar woning aangehouden, nadat het echte familielid, Mannaruemas Yukol, een klacht had ingediend. De vrouw, vergezeld van twaalf personen, had de valse naam in het registratieboek geschreven. Inmiddels is gebleken dat meer mensen proberen op deze wijze snel binnen te komen.

– Aanvaring tussen een Bryde’s walvis en vermoedelijk een vaartuig. Dat concludeert het Marine and Coastal Resources & Development Institute na een onderzoek van het karkas van het dier dat gevonden is in de haven van Laem Chabang. Het dier (lengte 13,8 m, gewicht 18 ton) stierf een week geleden. Het had gebroken ribben, een wond en de huid was rood. Tevens werden sporen van een infectie gevonden. Het onderzoeksteam vermoedt dat het dier al ziek was en geraakt is door een vaartuig. Op de social media zijn foto’s van het dier geplaatst. De politie is op zoek naar de boosdoener.

– De politie heeft in Bang Kapi (Bangkok) twee Nigerianen en drie Thaise vrouwen aangehouden, die een Thaise vrouw hebben opgelicht voor 500.000 baht. Toen de politie het huis binnenviel, waar ze zich schuilhielden, probeerden ze bankboekjes en een lijst van slachtoffers te verdonkeremanen. De Nigerianen waren in 2014 op een toeristenvisum binnen gekomen, dat sindsdien niet was vernieuwd.

De vrouw bezit een rubberplantage in Khon Kaen. Ze heeft zes maanden in contact gestaan met de verdachten. Die wisten haar over te halen geld te sturen door haar wijs te maken dat ze waren aangehouden door Immigration en belasting moesten betalen over geld dat ze te veel bij zich hadden.

Volgens de politie richtten de Nigerianen zich op vrouwen in het Noordoosten die met een buitenlander willen trouwen. De afgelopen weken hebben twee andere slachtoffers aangifte gedaan. Wat de rol van de drie aangehouden vrouwen was, vermeldt het bericht niet.

Omdat het al laat is, schuif ik drie minder belangrijke berichten door naar morgen.


 

Feed the world

Analyse: Betere gegevens nodig om boeren te helpen

24 november – Interessante invalshoek op de problemen in de landbouw en de voedselindustrie. Ik beveel het artikel graag ter lezing aan en volsta hier met een korte, maar niet volledige samenvatting. De twee auteurs stellen dat twee factoren voor Thailand van belang zijn, wil het land een handelsland in de voedselindustrie kunnen worden.

1 De bedrijven in de voedselketen dienen samenwerkingsvormen te versterken. Dat is nodig omdat de industrie moet voldoen aan tal van eisen op het gebied van traceerbaarheid van geëxporteerde producten (from farm to fork) en het toenemend belang van non-SPS (Sanitary and Phytosanitary) eisen zoals die ten aanzien van mensenrechten en milieu. Zonder behoorlijke samenwerking zal het moeilijk zijn hieraan te voldoen.

2 Als de Thaise voedselsector haar vleugels wereldwijd wil uitslaan, moeten lokale leveranciers hun binding met de wereldmarkt ontwikkelen en hun vermogen om zich aan de wereldmarkt aan te passen.

Volgens de schrijvers zijn de belangrijkste hordes daarbij het gebrek aan accurate gegevens en obstructie in de informatiestroom tussen entrepeneurs in de keten. Ze wijzen erop dat in de agrarische sector de meeste boerderijen uitermate klein zijn; de gemiddelde grootte van een rijstveld in de Central Plains bedraagt 16 rai per huishouden.

Er zijn 3.600 coöperaties maar de helft is te klein om de gewenste informatie over prijs en markt te verzamelen en te verstrekken. De meeste houden zich voornamelijk bezig met kredietverlening. Ook kleine bedrijven beschikken niet over gegevens ten aanzien van vraag en aanbod trends in buitenlandse markten, waardoor ze goed-geïnformeerde besluiten kunnen nemen.

Kortom een interessant artikel en nog eens wat anders dan pleidooien voor organische landbouw, kwaliteitsverbetering, minder gebruik van chemicaliën, overstappen op andere gewassen enzovoort, die we (te) vaak horen. Ik had het liefst het artikel in zijn geheel vertaald, maar volsta met een verwijzing naar bijgaande pdf. Mijn lezers kunnen toch wel Engels lezen? (Bron: Bangkok Post, 23 november) (Zie verder de pagina Rijst 3)

Goed nieuws: Het TPP sneuvelt

24 november – Donald Trump maakte dinsdag bekend dat hij het Trans-Pacific Partnership op de eerste dag dat hij in functie is (20 januari) annuleert. Daardoor wordt voor alle twaalf landen de genadeslag aan het TPP toegebracht, iets langer dan een jaar nadat ze akkoord gingen met het geesteskind van Obama. Want de premier van Japan heeft gezegd dat het TPP zonder de VS zinloos is. Maar het TPP met de VS was ook al zinloos, schrijft Gwynne Dyer op de opiniepagina van Bangkok Post.

Dyer legt uit dat de VS en Japan de enige twee grote handelspartners in het TPP waren. De bevolking van de tien andere landen is nauwelijks groter dan die van de VS. Het TPP was slechts een poging om een handelsblok te vormen dat China buiten de deur hield en zo te behouden wat nog over was van de traditionele dominantie van de VS en Japan in de regionale handel. Om die reden hadden Indonesië, de Filipijnen en Zuid-Korea geen trek om zich aan te sluiten. Ze spelen de reuzen liever tegen elkaar uit.

Dyer schrijft dat de invloed van China en handel in Zuidoost-Azië slechts bescheiden zullen groeien door het annuleren van het TPP. Het TPP voorzag niet in grote tariefsverlagingen omdat de belastingen in de internationale handel al laag waren. De echte focus was op het verwijderen van de zogeheten non-tariff barriers.

Het klassieke voorbeeld van een non-tariff barrier was Japan’s poging in de jaren tachtig om de import van in het buitenland gemaakte ski’s te verbieden omdat Japanse sneeuw ‘uniek’ was. Veel van het gedetailleerde gemarchandeer tijdens de TPP gesprekken ging over het opheffen van duizenden soortgelijke barrières.

Dyer ontkracht nog een andere vrees, namelijk dat het TPP zou leiden tot verlies van arbeidsplaatsen in de VS of andere landen. [Dat argument gebruikte Trump in zijn verkiezingscampagne] Donald Trump vocht tegen windmolens. De meeste banen die van ontwikkelde naar zich ontwikkelende landen gingen, verdwenen lang geleden en in de VS gingen de afgelopen jaren acht banen aan automatisering verloren voor elke baan die naar het buitenland ging.

Zo, weten we dat ook weer. En Thailand? De patiëntenverenigingen en de boeren kunnen nu gerust ademhalen. De farmaceutische industrie en agrobusiness krijgen niet de monopoliepositie die ze dankzij het TPP verworven zouden hebben. Maar daar kan toch niemand rouwig om zijn. En de regering die een voorstander leek van aansluiting, is van een probleem verlost.

Dyer schrijft ook nog over het Amerikaans-EU equivalent van het TPP, het Transatlantic Trade and Investment Partnership. Kort samengevat: Niet de Amerikaanse werkende klasse maakte er een einde aan, maar vooral de Europese consument die geen trek heeft in Amerikaans vlees dat vol met hormonen zit, in Amerika verbouwd GM-voedsel en Amerikaanse kippen die met chlorine zijn bewerkt. Ook bestond het vermoeden dat de VS wilde voorkomen dat de Europese regeringen strenge eisen zouden gaan stellen op het gebied van gezondheid en milieu. (Bron: Bangkok Post, 23 november) (Zie ook de pagina Trans-Pacific Partnership)

Ik heb het hele artikel opgeslagen als pdf. Geïnteresseerd? Klik hier.

Hoofdingang Wat Phra Dhammakaya

Nieuw plan om omstreden abt te arresteren

24 november – De kogel is door de kerk: de abt van Wat Dhammakaya is door het kantoor van de procureur-generaal (OAG) in staat van beschuldiging gesteld. Dinsdag viel het besluit dat al vijfmaal was uitgesteld. Het Department of Special Investigation (DSI), dat in juni bakzeil haalde toen geprobeerd werd de abt te arresteren, zal nu zijn tanden moeten laten zien want het is wettelijk verplicht de abt aan te houden en over te dragen aan het OM.

Behalve de abt zijn nog vier anderen in staat van beschuldiging gesteld. Eén is de voormalige voorzitter van de Klongchan Credit Union, die al is veroordeeld en gevangen gezet voor verduistering in 2013 van geld uit de KCUC-kas. Twee zijn al eerder aangehouden en vrij op borgtocht en een is voortvluchting.

De abt wordt beschuldigd van het witwassen van geld en aannemen van verduisterd geld. Hij heeft enkele keren geweigerd zich vrijwillig te melden bij de DSI, want zou te ziek zijn. De arrestatiepoging van de DSI mislukte omdat honderden volgelingen een menselijk schild vormden.  DSI directeur-generaal Paisit zegt dat de dienst ‘een duidelijk plan’ heeft voor de nieuwe poging, waarbij meerdere diensten zijn betrokken. Een datum heeft hij niet genoemd.

Paisit zegt er zeker van te zijn dat de abt nog in de tempel is, maar adjunct-politiecommissaris Srivara is daar niet ‘honderd procent’ zeker van.

Adjunct-hoofd Chatipong van de OAG-afdeling Speciale Zaken erkent dat de OAG traag is geweest, maar hij verklaart dat uit het groot aantal slachtoffers van de verduistering en het gigantische bedrag aan verliezen. Het OM wilde er absoluut zeker van zijn een waterdichte zaak te hebben, zodat de rechtbank de opdracht kan geven het verduisterde geld terug te geven aan de slachtoffers.

Zie voor alle voorgaande berichten over de KCUC-affaire de pagina Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya. In bijgaand kader een overzicht van deze gecompliceerde zaak.

Idee: Hogesnelheidslijn Bangkok-Kuala Lumpur

24 november – Thailand gaat met Maleisië overleggen over de aanleg van een hogesnelheidslijn tussen Bangkok en Kuala Lumpur. Het idee is eerder geopperd door de Maleisische minister van Transport en in goede aarde gevallen bij Thailand.

Thaise transportfunctionarissen denken dat de lijn een goed alternatief is voor vliegtuigen, gezien de route en het te verwachten aantal passagiers. De Spoorwegen (SRT) heeft de opdracht gekregen initiële gesprekken te beginnen met haar counterparts ter voorbereiding van een topontmoeting van de ministers van Transport van beide landen.

Thailand is verliefd op hogesnelheidslijnen. In voorbereiding is een lijn Bangkok-Hua Hin (165 km). Bekeken wordt of de lijn wordt doorgetrokken naar Kuala Lumpur of een nieuwe rechtstreekse lijn van 1.400 km wordt aangelegd. Na de eerste gesprekken worden experts ingehuurd voor een haalbaarheidsstudie. Japan en China hebben daarvoor belangstelling. De reistijd tussen BKK en KL wordt geschat op 5 tot 6 uur.

Het project maakt ook deel uit van het plan van Maleisië om een hogesnelheidslijn tussen Kuala Lumpur en Singapore aan te leggen. Als BKK-KL in bedrijf is, worden drie landen aan elkaar geknoopt met in de toekomst mogelijk een verbinding met Laos en China. (Zie verder de pagina Spoorwegen)

Kort nieuws donderdag 24 november

– Het Golden Cliff House Hotel in Pattaya dat 21 jaar geleden een illegaal zwembad in zee heeft aangelegd, gaat morgen dicht, zegt de exploitant. De beslissing volgt op een klacht die het Marine Department heeft ingediend bij de politie omdat het zwembad in strijd is met de Navigation in Thai Waters Act.

Golden Cliff Hotel met illegaal zwembadOp 16 november kreeg het hotel bezoek van functionarissen. Ze constateerden diverse overtredingen, waaronder de aanleg van het zwembad. Het hotel had ook geen vergunning.

Hotelexploitant Wanthanan (64) zegt dat het hotel oorspronkelijk een huis was. In 1995 werd het verbouwd tot appartementengebouw en in 2007 omgezet in een hotel met 47 kamers. De eigenaar vroeg een vergunning aan, maar die werd geweigerd omdat het gebouw niet aan de vereisten voor een hotel voldeed. De huidige exploitant verscheen in 2015 op het toneel.

Het zwembad gaat gesloopt worden, wat 1 miljoen baht kost. De exploitant weet niet of de eigenaar opnieuw een vergunning gaat aanvragen en het hotel heropent.

– Vice-premier Wissanu waarschuwt dat de roadmap to democracy vertraging kan oplopen, wat zou betekenen dat Thailand volgend jaar nog geen nieuwe regering heeft. Wissanu zei tijdens een speciale lezing [?] dat het land volgend jaar grote verandering tegemoet gaat, zoals de nieuwe grondwet, maar hij durft niet te voorspellen wanneer het Huis van Afgevaardigden bijeen komt om een premier te kiezen. De roadmap van de regering is voorlopig opgesteld op basis van ‘verschillende scenario’s’, dus kan beïnvloed worden door ‘bepaalde factoren’. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Vandaag maakt de grondwetcommissie (CDC) het voorstel voor de organieke wet op politieke partijen bekend. De wet bestaat uit 124 artikelen, inclusief stappen om het lidmaatschap van politieke partijen te herzien. Het voorstel wordt gepubliceerd op de website van de CDC. Suggesties voor veranderingen worden door de CDC beoordeeld alvorens het voorstel aan het parlement voor te leggen. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2)

– Follow-up op het bericht van gisteren: Enkele Thai hebben banden met IS. Adjunct politiecommissaris Srivara zegt dat er tot nu toe geen bewijs is voor financiële steun van Thai aan de Islamic State groep. Ook zijn geen aanwijzingen gevonden van IS-activiteiten in het land. Naar de informatie die door Australië is verstrekt, wordt verder onderzoek gedaan.

Srivara zei gisteren dat de politie de informatie over 100.000 Thai die het afgelopen jaar websites van en over IS raadpleegden, gaat natrekken. Onderzocht wordt of het om Thai of buitenlanders gaat en of IS banden heeft met verzetsgroepen in het Zuiden.

Het CIB verifieert samen met Immigration de informatie over Thai die in Syrië studeren. Na terugkeer worden ze in de gaten gehouden. Srivara tekent daarbij aan dat niet iedere Syrië-ganger of bezoeker aan een Midden-Oostenland verdacht wordt.

– Nog een follow-up. Het ministerie van Transport heeft naar aanleiding van het busongeluk in Uttaradit (zie het bericht van 24 november: Bus stort in ravijn: 18 doden, 20 gewonden) bekend gemaakt voor intercity bussen veiligheidsmaatregelen te gaan nemen zoals die in de luchtvaart van kracht zijn.

Busbestuurders moeten een reisplan maken, vergelijkbaar met het vluchtplan van piloten, met gegevens over routes, stops en bestemmingen. Als tweede wil het ministerie het aantal werkuren beperken, waardoor ze voldoende rust krijgen. Thans hebben chauffeurs bij Transport Co Ltd, die het interprovinciaal busvervoer verzorgt, per vier uur een pauze van 30 minuten. Bekeken wordt of dat voldoende is.

De chauffeur (48) van de rampbus werkte al 20 jaar bij het bedrijf en is nooit eerder betrokken geweest bij een ongeluk. Uit een voorlopig onderzoek is gebleken dat hij 100 tot 200 meter voor de rampplek op de rem is gaan staan om te proberen te bus te stoppen. De man ligt in het ziekenhuis en wordt later gehoord.

– Het nieuwe wetsvoorstel voor de Computer Crime Act heeft gisteren op een openbare parlementaire hoorzitting veel kritiek gekregen. Het wetsvoorstel heeft tot doel spam te bestrijden en valse informatie op het internet tegen te gaan; het voorziet in boetes en introduceert een lawsuit screening commissie. Critici willen een duidelijke verzekering dat burgers niet wordt toegestaan anderen aan te geven voor smaad en een garantie dat de ‘goede bedoelingen’van de wet correct worden geïnterpreteerd.

Adjunct-commandant van de Technology Crime Supression Division vindt dat de wet duidelijk moet aangeven dat ze niet bedoeld is voor smaadzaken. ‘Dat legt een grote druk op de mensen om naar de divisie te komen en niet alleen naar gewone politiebureaus wanneer ze een klacht op grond van deze wet willen indienen.’

Vertegenwoordigers van Human Rights Watch, het International Committee of Jurists en Amnesty zeiden op de hoorzitting dat de voorgestelde wijzigingen nog steeds de fundamentele mensenrechten beperken en de vreedzame activiteiten van een breed veld aan burgers, instituten en bedrijven.

– Zeven verdachten die terecht staan voor betrokkenheid bij de zero-dollar tours hebben gisteren bij de Criminal Court onschuldig gepleit. Behalve deze lieden worden ook nog zes bedrijven vervolgd: OA Transport Co (verhuurder van touringcars), Royal Gems International Co, Thai Herb Co, Bangkok Handicraft Co, Royal Paradise Co en Baan Kanom Thongthip Co, waar de Chinese toeristen werden geprest (te duur geprijsde) artikelen te kopen. Ook wordt Fuan Travel genoemd, een reisagentschap.

Allen worden beschuldigd van het bieden van tourgidsdiensten zonder geld te rekenen, schade aan het toerisme, misbruik maken van toeristen, het verlenen van ongeautoriseerde diensten en het witwassen van geld. Op 27 augustus werd bij de bedrijven een inval gedaan. Bij OA Transport werden 2.500 touringcars in beslag genomen. Het proces tegen de ‘oplichters’ begint op 30 januari.

– De politie is op zoek naar een man die vorige week geprobeerd heeft een studente van de Thammasat universiteit seksueel te molesteren. Het bericht over de molest krijgt op de social media veel aandacht. Voor het Kotara restaurant, waar ze zou gaan eten, vroeg de man haar de weg. Hij veinsde de aanwijzingen van de studente niet te begrijpen en dwong haar in zijn wagen. Nadat ze geweigerd had op zijn avances in te gaan, zette hij haar af bij haar studentenhuis. Volgens de Thammasat University Student Council zijn soortgelijke incidenten de laatste maanden vaker voorgevallen.

– Het Highways Department gaat grote schoonmaak houden op de snelwegen. Alle kramen van verkopers en illegale bouwsels langs de weg dienen te verdwijnen. De verkopers hebben drie maanden de tijd om hun biezen te pakken. Het HD helpt bij het zoeken naar een nieuwe plaats.

Adjunct-directeur Sarawut van het bureau wegenonderhoud wijst erop dat de kramen illegaal zijn. Ze hinderen voetgangers en het verkeer. Bovendien lopen de verkopers het risico van een ongeluk. ‘Dit probleem is te lang doorgegaan en heeft zich naar veel plaatsen uitgebreid.’ Sarawut schat dat de gehele schoonmaakoperatie 1 tot 2 jaar in beslag neemt.

– In het centrum van Bangkok is een 49-jarige man uit Laos aangehouden die uit zijn land valse dollarbiljetten had gesmokkeld om die aan klanten in Bangkok te verkopen. Hij werd aangehouden in de lobby van een hotel met 1.500 bankbiletten van 100 dollar in zijn bezit. De politie was getipt dat hij in het hotel zijn waar zou afleveren. De verdachte heeft verklaard 50.000 baht voor zijn werk te hebben ontvangen van een man in Savannaketh (Laos). Hij zou niet geweten hebben dat de dollars vals waren.

Een maand geleden hield de politie vier Thaise mannen met valse dollars aan in Sai Mai (Bangkok). Waarde $ 210,000. Ook die kwamen uit Laos.


 

In beslag genomen drugs in Chiang Mai

Commentaar: Minister, betrek de bevolking erbij

23 november – Een probleem erkennen is niet altijd hetzelfde als een oplossing bereiken, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van dinsdag over de pogingen van minister Paiboon (Justitie) om soft drugs en krathom van de lijst met gevaarlijke drugs te halen.

De minister is op het goede pad want de drugswetten zijn te streng. Ze zijn slecht uitgedacht en aangenomen in een sfeer van bijna-hysterie. Het is herhaaldelijk bewezen dat veel verboden niet effectief kunnen worden afgedwongen.

Meer dan de helft van de gevangenen in de overvolle gevangenissen is gevangen gezet vanwege het gebruik van kleine hoeveelheden drugs. We kunnen gerust stellen dat de arbitraire arrestaties en veroordelingen voor methamphetamine, marihuana en krathom een groot aantal levens heeft geruïneerd, schrijft BP.

Maar Paiboon’s goed bedoelde poging om de drugswetten en vervolging up to date te brengen, heeft weinig vorderingen gemaakt. Ze mist een programma dat de veranderingen die hij nastreeft, rechtvaardigt en het project voor publiek onderzoek voorlegt. Het is onwaarschijnlijk dat hij succes heeft tenzij hij de bevolking bij zijn programma betrekt.

Krathom bladPaiboon’s eerste pleidooi om methamphetamine van de lijst af te halen kreeg niet veel steun. Jaren van meth misbruik en grootscheepse handel door criminele bendes hebben de bevolking afkerig gemaakt van meth. Vorige week sprak hij voor het eerst over marihuana en krathom (foto), een drug en een plant die bewezen hebben medicinale eigenschappen te hebben zoals pijnbestrijding.

Maar Paiboon was weer uiterst zuinig met details hoe hij semi-legalisering van deze stoffen denkt te bereiken. Hij zal ongetwijfeld te maken krijgen met conservatieve krachten die niet alleen tegen versoepeling van de drugswetten zijn maar pleiten voor strengere straffen.

Opnieuw laat de minister na de bevolking bij de kwestie te betrekken. Er zijn enorme aantallen Thais die de problemen erkennen. Honderden families herinneren zich Thaksin’s war on drugs in 2003 die 2.500 levens heeft gekost, waaronder vele onschuldigen. Duizenden hebben het onrecht gezien van de drugs- en detentiewetten. De corruptie bij de drugshandel is alleen al een reden om voor hervormingen te pleiten.

Samenlevingen evolueren en wetten en vervolging moeten daarmee gelijk opgaan, stelt BP tot besluit. Na tientallen jaren menen veel Thais dat sterke politieactie en onwelgevallige rechters het antwoord vormen op het probleem. Maar een groeiend aantal gelooft dat de oorlog tegen drugs niet gewonnen kan worden. Zij zijn, net als Paiboon, tot het besef gekomen dat de moderne tijd om een uitgebreid publiek debat vraagt, gevolgd door realistische hervormingen. (Bron: Bangkok Post, 22 november) (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

Meer weten over krathom, raadpleeg de pagina Archief.

Economische groei licht vertraagd

23 november – De economische groei is in het derde kwartaal iets verminderd, wat de NESDB ertoe brengt de groeiprognose voor dit jaar aan te passen: van 3,3 naar 3,2 procent. Van juli tot september liepen de consumptie en bestedingen terug van 3,5 naar 3,2 procent op jaarbasis.

Ook van het vierde kwartaal heeft de regeringsdenktank geen hoge verwachtingen vanwege een zwak sentiment en inkrimping van de entertainmentsector door het overlijden van de koning.

Gemiddeld steeg de economie de eerste negen maanden van het jaar met 3,3 procent. De belangrijkste groeimotor in het derde kwartaal was de uitbreiding van de niet-agrarische productie, vooral dankzij de servicesectoren zoals het toerisme. De agrarische sector begint te herstellen na zeven achtereenvolgende kwartalen met teruggang. De publieke investeringen en huishouduitgaven vertraagden en de particuliere investeringen liepen terug. De jacht op de Chinese zero-dollar tours heeft een flinke klap toegebracht aan het aantal toeristen uit China, Thailand’s grootste toeristenmarkt.

Voor 2017 voorspelt de NESDB een groei van het bruto binnenlands product met 3 tot 4 procent en van de export met 2,4 procent. De belangrijkste factoren zijn een herstel van de export waarvan de industrie profiteert, toenemende particuliere investeringen, herstel van de landbouw, sterk groeiende overheidsinvesteringen en het toerisme dat maar blijft toenemen. (Bron: Bangkok Post, 22 november)

Chinese toeriste

Zero-dollar tours: Toerismesector vraagt om hulp

23 november – Thaise en Chinese bedrijven in de toerismesector gaan de regering vragen de sector te helpen nu het aantal Chinese toeristen sinds september drastisch is gedaald door de jacht op de zero-dollar tours. Vertegenwoordigers van de Thai Hotels Association en de Thai-Chinese Business Association komen deze week bij elkaar om de problemen te bespreken. Ze zijn van plan premier Prayut in een brief om hulp te vragen.

Volgens een bron is het aantal Chinese toeristen met 60 procent verminderd, wat bedrijven als hotels, touragenten, tourgidsen en souvenirwinkels 19 miljard baht aan omzet zou hebben gescheeld. Volgens deze bron bewijst de vermindering dat de benadering van de regering niet juist is, want die schrikt veel Chinese toeristen af om Thailand te bezoeken. Hij zegt dat de toeristen uitwijken naar Maleisië, Vietnam en Indonesië. Die landen verwelkomen meer Chinese toeristen.

De Chinese toeristenmarkt heeft veel potentieel met 100 miljoen Chinezen die elk jaar naar het buitenland reizen. Veel landen proberen hen te lokken. Voor Thailand is de Chinese markt belangrijk want 30 procent van de toeristen die het land bezoeken, zijn Chinezen. Vorig jaar kwamen 30 miljoen buitenlandse toeristen naar Thailand. Dit jaar worden er 33,8 miljoen verwacht.

Minister Kobkarn (Toerisme) zegt dat de reiswereld begrip heeft voor de onderdrukking van de zero-dollar tours. Ze begrijpt dat die essentieel is voor verbetering van Thailand’s toeristisch image.

De Association of Thai Travel Agents vertrouwt erop dat het aantal Chinese toeristen volgend jaar weer aantrekt, nu de regering de touragenten heeft gezegd legale reispakketten aan te bieden. Voorzitter Charoen maakt zich geen zorgen; hij verwacht dat het effect van de harde aanpak van de regering van korte duur is. Bovendien is de jacht op de tours niet de enige reden waarom het aantal Chinese toeristen is geslonken. Ook de zwakke Chinese economie en de rouw in Thailand spelen volgens hem een rol. Daardoor zijn veel festivals minder levendig. (Bron: Bangkok Post, 22 november)

Persoonlijke noot: Het is vaak hetzelfde liedje in Thailand. Als er een probleem is, mag de overheid dat oplossen. De toerismesector had zelf schoon schip moeten maken, want de goedkope reizen kwamen neer op oplichting. Maar dat merkten de deelnemers pas als ze in Thailand waren en gesteld werden voor extra uitgaven. Of ze ook in de gaten hadden dat de winkels waar ze naartoe werden gesleept, hun prijzen hadden verhoogd, weet ik niet. (Bron: Bangkok Post, 22 november)

Enkele Thai hebben banden met IS

23 november – De politie heeft voor het eerst toegegeven dat ‘enkele Thais’ in het Zuiden banden hebben met en steun verlenen aan de Islamic State groep (IS). Ze reizen regelmatig heen en weer tussen Thailand en Syrië en 100.000 Thaise Facebook-gebruikers hebben de afgelopen jaren IS-related berichten geraadpleegd. Dat meldt Bangkok Post vandaag in haar openingsartikel, maar meer dan dit komen we niet te weten.

De informatie is gebaseerd op een melding van de Australische politie die onderzoek doet naar de radicale islamitische groep. De Thais om wie het gaat, wonen in een gebied dat zeven zuidelijke provincies omvat.

Het Central Investigation Bureau en de Special Branch politie hebben opdracht gekregen nader onderzoek te doen en de regering te informeren. De politie heeft de gebruikersnamen van de Facebook gebruikers geanalyseerd, maar meer dan dat sommigen IS-sympathisanten kunnen zijn, wil adjunct-hoofdcommissaris Srivara niet zeggen.

Premier Prayut zei gisteren dat de autoriteiten bezig zijn de verdachten te identificeren, bereid zijn preventieve maatregelen te nemen en personen te arresteren die bij IS betrokken zijn. ‘De hele wereld heeft te maken met de IS dreiging. Ieder land kampt met dit probleem.’

Minister Prawit (Defensie) zegt dat Special Branch en Immigration de opdracht hebben gekregen voorzorgsmaatregelen te nemen, waarbij hij aantekent dat de Asean-landen al een samenwerkingsovereenkomst hebben om terrorisme te bestrijden. ‘Deze Thais [doelend op de Facebook gebruikers] willen misschien alleen maar IS informatie volgen zonder de groep financieel te steunen.’

Verder meldt het bericht dat commandant Apichart van de divisie buitenlandse zaken van de Royal Thai Police de Algemene Vergadering van de VN heeft toegesproken over een ontwerp-resolutie betreffende samenwerking tussen de VN en Interpol. Hij zei: Grensoverschrijdende misdaad en terrorisme breiden zich snel uit in een wereld die steeds meer verbonden is. Bestrijding van deze dreigingen dient niet te beperkt te blijven tot de politie en veiligheidspersoneel. Het is belangrijk om samenwerking te verkrijgen van de civiele en particuliere sector. De 193 ledenlanden van de VN stemden later unaniem voor de ontwerp-resolutie.

Eedaflegging op Sanam Luang

Eed van trouw ‘tot het eind van ons leven’

23 november – ‘We take an oath of loyalty to all kings until the end of our lives.’ Met die woorden leidde premier Prayut gisterochtend om 8 uur voor het Government House een eedaflegging in door drieduizend ambtenaren, kabinetsleden en functionarissen van het PM’s Office. Ook elders in het land vonden soortgelijke ceremonies plaats.

Prayut zei dat de mensen zorg moeten dragen voor het land door hun plicht te doen, de wet na te leven en de natuurlijke hulpbronnen op een duurzame wijze te gebruiken. ‘We gaan ons land samen hervormen. We zullen de regering steunen die onder een democratisch systeem met de monarch als staatshoofd het land regeert, in het belang van alle Thaise mensen.’

De Ruam Palang Haeng Khwam Pakdi (Unite to show allegiance to the King) was de eerste van een serie bijeenkomsten die in het hele land gehouden gaan worden tot de crematie van de koning. Intussen blijft het Grand Palace overstroomd worden met mensen die de koning de laatste eer willen bewijzen. Besloten is het aantal overheidsfunctionarissen in elke bezoekersgroep te beperken van 100 tot 50 en vanaf 3 december hebben ze geen voorrang meer, zegt permanent secretaris van het PM’s Office Chirachai. Over die voorkeurspositie was geklaagd, want anderen moeten soms uren wachten tot ze aan de beurt zijn.

Voorts heeft het kabinet besloten dat 5 december, de verjaardag van de koning, een vrije dag blijft. Ook 2 en 3 januari zijn vrije dagen, waardoor het nieuwjaarsweekend vier dagen telt: van zaterdag 31 december tot dinsdag 3 januari.  (Zie verder de pagina Koning Bhumibol)

Op de foto de eedaflegging op Sanam Luang.

Politie zoekt lèse majesté verdachten in Laos

23 november –  Een aantal vermeende verdachten van lèse majesté (majesteitsschennis) die naar Laos zijn gevlucht, gaan in samenwerking met het OM en Interpol door de politie opgespoord worden. Hoofdcommissaris Chaktip zegt dat de kwestie is besproken door de regeringen van beide landen; de politie wacht nu op het groene licht om in actie te komen. Chaktip zegt dat de politie niet werkeloos toekijkt, maar meer moeite gaat doen hen uitgewezen te krijgen. Het OM zal daarvoor moeten samenwerken met Buitenlandse Zaken.

Vice-premier Prawit bedankt LaosVice-premier Prawit zei maandag dat de autoriteiten van Laos de desbetreffende verdachten tegenhouden om activiteiten te organiseren en berichten uit te zenden waarin de monarchie wordt aangevallen. Ze hebben ook al lokale radioporgramma’s geschorst. Volgens berichten zouden de verdachten de social media en radioprogramma’s in buurlanden gebruiken om hun boodschap te verspreiden.

Prawit vroeg Laos vorige week om medewerking tijdens de Asean Defence Ministers Meeting in Vientiane. Minister Don (Buitenlandse Zaken) hoopt dat andere landen waar verdachten zich schuilhouden, het voorbeeld van Laos zullen volgen. De minister zegt dat de westerse media het concept van eerbied voor de monarchie vaak verdraaien met een beroep op de vrijheid van meningsuiting, waarbij ze geen rekening houden met de Thaise wet. Hij denkt dat de wereld na het overlijden van de koning meer te weten is gekomen over het werk van de koning.

In Khon Kaen zijn drie personen aangehouden die flyers hebben verspreid met opruiende tekst. Die werden via postbussen verspreid. Ze worden door het leger vastgehouden en ondervraagd. Het drietal kan vervolgd worden wegens opruiing. (Zie verder de pagina Majesteitsschennis)

Ruzie over babymelkpoeder laait op

23 november – De Breastfeed Centre Foundation steunt het wetsvoorstel om advertenties voor babymelkpoeder te verbieden. Ze meent dat borstvoeding gezonder is dan flessenvoeding. De Pediatric Nutrition Manufacturers Association is het daar niet mee eens. Ze stelt dat er niets mis is met hun producten, hetgeen gebleken zou zijn uit wetenschappelijk onderzoek. De vereniging vroeg onlangs het parlement het wetsvoorstel te veranderen, daar ze het te streng vindt.

De fabrikanten hebben het parlement voorgesteld de leeftijdsgrens voor het verbod niet op 3 jaar, maar op 12 maanden te stellen, maar ook daar verzetten de voorstanders van borstvoeding zich tegen. De stichting vindt de gezondheidsclaims van de fabrikanten overdreven. Het wetsvoorstel verbiedt niet de verkoop van de melkpoeder, alleen reclame ervoor.

De stichting bestaat uit artsen, verpleegsters, voedingsdeskundigen en juridische experts. In principe dienen baby’s alleen de eerste zes maanden borstvoeding te krijgen, maar dat betekent niet dat moedermelk daarna minder belangrijk wordt, zegt voorzitter Siriphon. Kinderen dienen samen met ander voedsel tot ze twee zijn of nog ouder als supplement moedermelk te krijgen. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

Busongeluk Uttaradit

Bus stort in ravijn: 18 doden, 20 gewonden

23 november – Achttien gepensioneerde werknemers van CAT Telecom Plc zijn gisterochtend om het leven gekomen en 20 anderen gewond geraakt toen de bus waarmee ze onderweg waren van Phrae naar Bangkok in Uttaradit van de weg afraakte en in een ravijn van 70 meter diepte stortte. De bus die was gehuurd voor een vakantiereis in het Noorden, slipte van de bochtige weg bij de afdaling van de Khao Pueng berg.

Tweehonderd reddingswerkers zijn ingezet om de doden te bergen en de gewonden af te voeren. Naar verluidt zou de bestuurder van de bus zijn gesprongen voordat die neerstortte, maar hij raakte wel gewond.

Gouverneur Pipat van Uttaradit zegt dat de reddingswerkers hun uiterste best hebben gedaan, maar de operatie verliep moeizaam door de grote diepte. Volgens hem had de bus slechts één portier. Het leger heeft twee kranen laten aanrukken om ervoor te zorgen dat de bus niet kantelt.

Kort nieuws woensdag 23 november

– Thailand loopt het risico van lichte aardbevingen, met name rondom Bangkok. Dit zegt hoogleraar Passakorn van het Earth Sciences Department van de Kasetsart universiteit, die bij het Thailand Research Fund onderzoek doet naar seismische risicovermindering in Thailand.

De Thaise bevingen kunnen het gevolg zijn van de aardbeving in Japan gisterochtend die een kracht van 7,4 op de schaal van Richter had. Bovendien werd Nieuw-Zeeland vorige week getroffen door een beving van 7,8, die een tsunami van 1 meter veroorzaakte.

Volgens Passakorn kunnen beide bevingen een kettingreactie veroorzaken, die Thailand treft alhoewel ze ver weg plaatsvonden. Thailand kan een beving verwachten vergelijkbaar met de beving van 6,2 op de schaal van Richter twee jaar geleden in Chiang Mai. Die leidde tot grote schade.

– Het kabinet heeft gisteren het besluit van het Central Wage Committee goedgekeurd om met ingang van 1 januari het minimumloon met 5, 8 of 10 baht in 69 provincies te verhogen. De particuliere sector heeft er geen moeite mee, de verhogingen hebben slechts een beperkte invloed op de productiekosten.

Volgens de Thai Chamber of Commerce vormen de loonkosten minder dan 10 procent van de productiekosten. Voorzitter Isara wijst er verder op dat sommige industrieën, die technische kennis vereisen, meer betalen dan het wettelijk minimumdagloon van 300 baht. ‘Sommige betalen wel 500 baht.’ Isara denkt ook niet dat de verhoging leidt tot een hogere inflatie en duurdere productprijzen.

Het wettelijk minimumdagloon is al vier jaar ongewijzigd. Door de verhogingen gaan de lonen gemiddeld met 1,7 procent omhoog. (Zie verder de pagina Minimumdagloon in discussie)

– Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat voor 130 miljoen baht wapens voor defensievrijwilligers kopen. Op het boodschappenlijstje staan 1.100 geweren, 190.000 kogels en kogelvrije vesten. De kogels en geweren zijn bestemd voor schietoefeningen, onder andere in het Zuiden. De belangrijkste taak van de vrijwilligers in het Zuiden is de bescherming van onderwijzers en leerlingen.

In augustus keurde het Department of Provincial Administration al een budget goed voor de aanschaf van 263 pistolen en geweren voor dorpsleiders, die een 2016 leadership excellence award wonnen. Tevens keurde de dienst een budget goed voor de aanschaf van kleren en andere accessoires, eveneens voor dorpshoofden.

– Prinses Sirindhorn heeft maandag in New Delhi de 1st World Sanskrit Award voor 2015 van de Indian Council For Cultural Relations in ontvangst genomen [fotobijschrift, geen verdere details].

– Hoofdcommissaris Chaktip vindt dat de hoofdstad minstens 60.000 CCTV camera’s dient te hebben om de misdaad effectief te kunnen bestrijden. Hij zegt dit naar aanleiding van een vergadering maandag, waarop besloten is het hele land vol te hangen met camera’s. Onderzocht is al of de bestaande camera’s nog werken en wel op de goede plaats hangen.

Tijdens de vergadering heeft Chaktip vice-premier Prawit gevraagd de politie bij de plaatsing van camera’s te betrekken omdat die als geen ander weet welke plaatsen vatbaar zijn voor misdaad. Bangkok telt 53.000 camera’s, alle dummy camera’s zijn verwijderd. Of ze allemaal werken, vermeldt het bericht niet.


 

Wat Phra Dhammakaya DSI kan er niet door

Opinie: Wordt de ongrijpbare abt nog gearresteerd?

22 november – Veera Prateepchaikul stelt in de kop van zijn wekelijkse rubriek Think Pragmatic op de opiniepagina van Bangkok Post dezelfde vraag die ik in zijn plaats zou hebben gesteld: Wordt de ongrijpbare abt ooit nog gearresteerd? Want de abt van de protserige Wat Phra Dhammakaya, tegen wie een arrestatiebevel loopt, is nog steeds op vrije voeten.

Nadat agenten van de DSI in juni een poging hadden gedaan hem in de tempel te arresteren, maar werden tegengehouden door honderden gelovigen die een menselijk schild vormden (foto), lijkt de zaak in een impasse te verkeren. Het kantoor van de procureur-generaal (OAG) heeft al viermaal de beslissing uitgesteld om hem in staat van beschuldiging te stellen. Nu zou die beslissing op 30 november vallen.

Zoals ik langzamerhand als bekend mag veronderstellen, wordt de abt verdacht van het witwassen van geld en heling, omdat hij geld heeft geaccepteerd dat verduisterd was uit de kas van de Klongchan Credit Union Cooperative (KCUC). Voor alle duidelijkheid: geld van gewone mensen die hun spaarcentjes voor hun oude dag in rook hebben zien opgaan. De voormalige voorzitter van de KCUC is daarvoor tot 12 jaar gevangenisstraf veroordeeld. [Latere berichten noemen 16 jaar]

Veera PrateepchaikulVolgens de openbare aanklagers is het bewijs dat de DSI heeft verzameld nog niet waterdicht. Maar de opponenten van de abt en de DSI hebben een ander idee. Ze vermoeden dat het OAG de zaak rekt, misschien totdat er een democratisch gekozen regering is die sympathieker tegenover de abt staat, oppert Veera.

Minister Paiboon van Justitie lijkt gefrustreerd maar durft het OAG niet direct te kritiseren. Vorige week vroeg hij aan verslaggevers: Wie vertraagt de zaak: de DSI of de OAG? De minister zei van het DSI-hoofd gehoord te hebben dat wat de DSI betreft de zaak rond is.

Er is echter in deze zaak één groot gat en dat is de verblijfplaats van de abt. Verbergt hij zich nog steeds in het binnenste heiligdom van de tempel, beschermd door zijn loyale monniken en volgelingen? De juridische praktijk is dat de politie of de DSI een verdachte laten opdraven wanneer ze hun zaak aan het OM voorleggen. Idem dienen de verdachten te verschijnen wanneer een zaak naar de rechter gaat.

Tot nu toe zijn door verschillende rechtbanken drie arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen de abt. De twee andere betreffen illegaal grondgebruik door meditatiecentra van de tempel in Nakhon Ratchasima en Loei.

En wat zegt de politie over de arrestatie van de monnik? Adjunct-hoofdcommissaris Srivara: Het gaat niet om moord of mishandeling, wat de politie zou nopen geweld te gebruiken bij een arrestatie. De verjaringstermijn bedraagt 15 jaar, dus er is tijd zat. ‘Maar we zullen hem moeten arresteren. Absoluut.’

Commentaar van Veera: Klinkt dat geruststellend uit de mond van een toppolitieman? Om te besluiten met: ‘Komt er een vijfde uitstel door de OAG? En wat is deze maal het excuus? Let’s just wait and see.’ (Bron: Bangkok Post, 21 november)

Naschrift:
’t Is een mooie complete samenvatting die Veera geeft van de affaire, maar over de werkelijke reden van het getraineer, kom ik weinig te weten. Het enige wat hij daarover schrijft is: Het OAG maakte de afgelopen jaren geen indruk, deels als gevolg van politieke bemoeienis. Veera verwijst naar een zaak uit 2013, die ik ter wille van de duidelijkheid onvermeld laat. ‘Met een nieuwe man aan het roer, zou het OAG veranderd zijn. Maar is het dat werkelijk?’

Zie voor alle voorgaande berichten over de KCUC-affaire de pagina Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya. In bijgaand kader een overzicht van deze gecompliceerde zaak. Meer over het kraken van land, ook al zo’n plaag in Thailand, op de pagina Krakers op overheidsland.

Update:
In de krant van vandaag zegt adjunct-hoofdcommissaris Srivara dat de politie op zoek is naar de abt. De politie denkt dat hij nog in het land is. Het Immigration Bureau heeft geen gegevens over een eventueel vertrek. Naar verluidt zou hij in zijn tempel medisch behandeld worden, maar de politie twijfelt of hij nog in de tempel is, omdat hij ontbrak bij enkele recente religieuze bijeenkomsten.

Srivara ontkent dat de politie de zaak rekt. Ze wil er alleen zeker van zijn de abt te kunnen arresteren voordat ze tot actie overgaat. Rond de tempel zijn controleposten opgesteld; ze worden door de volgelingen van de tempel met rust gelaten.

Minister Paiboon (Justitie) acht het onwaarschijnlijk dat de DSI de tempel binnenvalt, zolang het OM de abt niet in staat van beschuldiging heeft gesteld.

De minister heeft de DSI gevraagd wie nog meer betrokken was bij de KCUC-zaak behalve de twee DSI-agenten, een echtpaar, die 40 miljoen baht aan steekpenningen hebben ontvangen. Paiboon kan zich niet voorstellen dat ze alleen handelden. (Zie de pagina Corruptie 2)

CDC buigt voor kritiek; Geen doodstraf maar levenslang

22 november – Het wordt levenslang, niet de doodstraf als maximum straf voor het kopen en verkopen van politieke posities. De grondwetcommissie (CDC) is teruggekomen van haar voorstel dat veel kritiek heeft opgeroepen. De strafmaat wordt genoemd in de organieke wet op politieke partijen, een van de organieke wetten die nodig zijn voor de verkiezingen volgend jaar.

CDC-voorzitter Meechai vindt niettemin dat de doodstraf beter is dan levenslang. Hij wijst op andere wetten die ook de doodstraf kennen, zoals wetgeving over narcotica, verkrachting en mensenhandel. Ook lagere ambtenaren die zich schuldig maken aan corruptie, riskeren de doodstraf. ‘Ik denk dat het beter is de doodstraf te handhaven.’

Een van de meest felle critici was voormalig oppositieleider Abhisit (Democraten). Hij heeft gezegd geen bezwaar te hebben tegen strengere straffen voor corruptie, maar de doodstraf gaat hem te ver. Ook de vice-voorzitter van het parlement noemde de doodstraf te streng.

Meechai zegt zich niet te verzetten tegen wijzigingen van de organieke wetten, die momenteel in behandeling zijn bij het parlement, mits ze niet in strijd zijn met de in het referendum goedgekeurde grondwet. Wanneer de CDC en het parlement hierover van mening verschillen, wordt een gezamenlijk panel gevormd om de plooien glad te strijken. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2 en de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Apec gaat voor vrijhandel in de regio

22 november – De 21 Apec-landen die zondag hun jaarlijkse top in Lima (Peru) beëindigden, zeggen in hun eindverklaring zich te verzetten tegen protectionisme en scepsis over vrijhandel. Ze beloven aan een grondige nieuwe vrijhandelsovereenkomst van alle 21 landen te werken als een pad naar ‘duurzame, gebalanceerde en inclusieve groei’.

Vice-minister Prajin heeft de top verteld dat Thailand een voorstander is van vrijhandelsovereenkomsten in de regio Azië-Pacific. Maar de ledenlanden moeten beoordelen of die overeenkomsten werkelijk aan hun verlangens tegemoet komen. Thailand, zei hij, is bereid met elk economisch blok samen te werken om duurzame welvaart te bereiken. (Zie ook de pagina Trans-Pacific Partnership)

Ariya Jutanugarn

Ariya LPGA Speler van het jaar

22 november – De Thaise Ariya Jutanugarn is de onbetwistbare kampioene van de LPGA Tour 2016. Ze is bekroond tot Speler van het jaar en is Race to CME Globe kampioen, een titel die haar US$ 1 miljoen oplevert. Zondag eindigde het seizoens CME Group Tour kampioenschap in Napels. Ariya heeft al tal van overwinningen op haar naam staan. Dit jaar won ze vijf LPGA golftoernooien.

Thaise mannen zijn rokkenjagers

22 november – 70 procent van de Thaise mannen heeft meerdere geheime seksuele relaties en 45 procent maakt zich schuldig aan geweld tegen hun echtgenote. Dit blijkt uit een onderzoek onder 1.617 mannen (20-35 jaar) in Bangkok en enkele provincies, uitgevoerd door de Women and Men Progressive Movement Foundation en de Thai Health Promotion Foundation (ThaiHealth).

Nog enkele prikkelende uitkomsten:
– 42 procent zegt hun partner tot seks te dwingen als ze dronken zijn. Velen (geen percentage) menen dat uitsluitend de vrouwen verantwoordelijk zijn om zwangerschap te voorkomen.
– Eén op de vier mannen meent dat “echte” mannen flirten en drinken.
– 14 procent zegt gewelddadig te worden als ze jaloers zijn.
– Sommigen menen dat het kinderachtig zou zijn om geen seksuele avances te maken als ze een kans krijgen.
– 13 procent kijkt de andere kant op als ze getuige zijn van huiselijk geweld. De overigen maken een video en gaan naar de politie of komen tussenbeide.
– Een derde van de respondenten meent dat getrouwde vrouwen ‘eigendom’ zijn van de echtgenoot en verantwoordelijk zijn voor het huishouden en de zorg voor het gezin.

De uitkomt wijst er volgens Usama Kettahak, die zich bezighoudt met seksegelijkheid, op dat mannen een verkeerde houding tegenover vrouwen hebben, die gecorrigeerd dient te worden. Het ministerie van Onderwijs zou kwesties als huiselijk geweld en seksegelijkheid in curricula moeten opnemen, vindt ze, en de overheid dient campagnes gericht op mannen te voeren.

Vrijdag is International Day for the Elimination of Violence against Women. Het thema dit jaar is: ‘Man Can Do Stop Violence.’

Sloop in het verschiet t.b.v. aanleg rivierpromenade

Promenade gaat door, bewoners moeten verkassen

22 november – De gemeente Bangkok (BMA) houdt haar poot stijf: The New Landmark of Thailand, een promenade van 7 km tussen de Pin Klao en Rama VII brug langs de Chao Phraya rivier gaat er komen. En dat betekent dat tal van illegaal gebouwde optrekjes afgebroken worden.

Gisteren spraken vertegenwoordigers van de gemeente met de gedupeerde bewoners. Ze legden uit welke maatregelen de gemeente heeft genomen voor financiële hulp bij hun verhuizing. Maar wettelijk hoeft dat niet, want ze zijn in overtreding, zei Sakchai Boonma van Gemeentewerken.

Niettemin gaat de gemeente de regering een budget vragen, maar grote bedragen hoeven de bewoners niet te verwachten, aldus Sakchai. Volgens een bron bij de BMA worden 309 families getroffen. Hij zegt dat het kabinet al een budget van 495 miljoen baht heeft uitgetrokken voor de verhuizingen.

Inmiddels heeft het ingehuurde King Mongkut’s Institute of Technology Ladkrabang (KMITL) zijn haalbaarheidsstudie en ontwerp bij de gemeente ingeleverd. De BMA overlegt nu met andere diensten, zoals het Marine Department, over aanpassingen van het ontwerp, zodat het scheepvaartverkeer niet wordt gehinderd. Volgende maand wordt het project ter goedkeuring aan het kabinet voorgelegd.

Opponenten verzamelen handtekeningen voor een petitie tegen het KMITL. Ze zeggen dat het de Architects Act overtreedt. Alleen personen en bedrijven met een vergunning van de Architects Council of Thailand (ACT) mogen gebouwen en kunstwerken ontwerpen, maar het KMITL heeft die niet. De ACT heeft daarover maanden geleden al geklaagd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. De Raad van State buigt zich over de kwestie, maar het kan lang duren voordat die een uitspraak doet, zegt de ACT-voorzitter.

Protest met doodskist tegen politiegeweld

22 november – Macaber protest. De familie van een gokker die door de politie is mishandeld en overleden, droeg zijn doodskist gisteren naar het politiebureau van Sutthisan, waar de zeven agenten met de losse handjes werken.

Ze menen dat de autopsie door het Institute of Forensic Medicine (IFM) van het politiehospitaal niet grondig genoeg is gedaan omdat slechts enkele lichaamsdelen zijn onderzocht, zegt Sira Chanchakha, voormalig lid van de opgeheven NRC en een vriend van de familie.

Protest met doodskistHet Thammasat ziekenhuis heeft op verzoek van de familie een tweede autopsie verricht. Volgens het IFM is de man overleden aan bloedcirculatie en ademhalings falen, het Thammasat constateerde dat zijn schedel was gebroken en dat hij kneuzingen had als gevolg van klappen met een hard voorwerp.

De politie heeft eerder verklaard dat het slachtoffer aan een ziekte van de kransslagader leed, maar de familie bestrijdt dit. Ze zegt dat hij geen chronische ziekte had.

Of het slachtoffer in de kist lag, is niet bekend. Later sleepte de familie hem naar het Government House. De agenten zijn overgeplaatst naar een inactieve post. Ze zijn beschuldigd van doodslag. Of ze geschorst worden, is nog niet bepaald. (Zie Kort Nieuws van zondag over wat er precies is gebeurd)


 

Bang Krachao

Op zoek naar Bangkok’s groene plekken (3, slot)

21 november – ‘Dus er is een groot deel grenzend aan onze stad dat bedekt is met weelderige groene jungle en het is niet eens een geheim’, schrijft Guru in haar omslagartikel over Bangkok’s groene plekken. ‘Maar hoeveel van ons gaan er naartoe? Het ligt niet te ver van Sukhumvit, dus er is geen excuus om niet te gaan.’

Bang Krachao, ook wel de Groene Long genoemd, ligt aan de andere kant van de rivier. Stap op de Wat Klong Toey steiger op de veerboot naar Phra Pradaeng, betaal 7 baht, huur een fiets voor 308 baht per uur, inclusief kaart en een fles water, en peddel door de jungle. Je denkt dat je in nationaal park Khao Yai bent, maar je bent in Bangkok, de miljoenenstad met het op één na vreselijkste verkeer in de wereld.

Guru adviseert om als eerste de Siamese Fighting Fish Gallery te bezoeken, waar je je kunt verlustigen aan de prachtige Thaise tuin. En daarna op naar het Bang Krachao park om je in te verliezen, maar niet te verdwalen. (Bron: Guru, Bangkok Post, 18 november)

TPP-leiders willen doorgaan; tegenaanval van Xi en Poetin

21 november – De leiders van de 12 ledenlanden van het Trans-Pacific Partnership zijn zaterdag overeengekomen dat ze doorgaan de controversiële vrijhandelsovereenkomst in te voeren. De binnenlandse procedures voor ratificering door de parlementen van de ledenstaten worden voortgezet, zodat het TPP van kracht kan worden, zegt een Japanse functionaris.

De leiders kwamen in een afzonderlijke vergadering bijeen tijdens de Apec top in Lima (Peru). Over de mogelijkheid dat het TPP doorgaat zonder de VS is niet gesproken. Zoals bekend heeft Donald Trump zich tijdens zijn verkiezingscampagne sterk verzet tegen het TPP. Hij noemde het TPP, het geesteskind van Obama, een ‘terrible deal’ en ‘rape’, waardoor Amerikaanse banen naar lagelonenlanden verdwijnen.

Het is niet bekend of Trump afstand zal nemen van zijn uitspraken. ‘Hoe je campagne voert is niet altijd hetzelfde als hoe je regeert’, zegt Obama. De Mexicaanse minister van Economie acht een TPP zonder de VS mogelijk, maar de Nieuw-Zeelandse premier vindt het essentieel dat de VS aan boord blijft. Hij denkt dat Trump kan worden overgehaald het TPP te accepteren als de andere partijen ‘een klein beetje creatief’ zijn.

Protectionistische stemming in VS
Bovenstaande informatie van persbureau Kyodo News ontleen ik aan de website van de krant, maar de krant zelf kiest een andere invalshoek, namelijk dat volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken China en Rusland zich sterk gaan maken voor vrijhandel in de regio Azië-Pacific. Dat hebben de Russische president Poetin en de Chinese president Xi Linping afgesproken. Of daarmee het Regional Comprehensive Economic Partnership van tien Aseanlanden en zes handelspartners wordt bedoeld, is mij niet duidelijk. [China is daarvan lid, Rusland niet. China is geen lid van het TPP]

De oproep voor vrijhandel in de regio is een duidelijke reactie op de protectionistische stemming in de VS na de verkiezingsoverwinning van Trump. De leider van de Amerikaanse Senaat heeft gezegd dat het TPP niet in stemming wordt gebracht voor het vertrek van Obama. Elke beslissing over het TPP en andere vrijhandelsovereenkomsten wordt door Trump genomen. (Bronnen: Bangkok Post, 21 november en de website van 20 november) (Zie verder de pagina Trans-Pacific Partnership)

Nog een berichtje uit Lima
Vice-premier Prajin heeft een groep Amerikaanse zakenlui verzekerd dat het Thailand 4.0 beleid en hervormingen het land klaarstomen voor de komende economische uitdagingen. Hij zei ook dat het land doorgaat op de weg naar democratie. De groep bestaat uit leidinggevenden van twintig grote Amerikaanse bedrijven.

Prajin zei dat Thailand voor zakenkansen zorgt, die wederzijds voordeel opleveren voor de publieke en particuliere sector. Het Thailand 4.0 beleid heeft tot doel het land uit de middle-income trap te leiden door verbeteringen op het gebied van fysieke infrastructuur (voor weg-, water-, spoor- en luchtvaarttransport) en digitale infrastructuur.

CAAT zet drie luchtvaartmaatschappijen onder druk

21 november – Drie Thaise luchtvaartmaatschappijen zijn door de Civil Aviation Authority of Thailand (CAAT) onder druk gezet om deze maand met financiële plannen te komen, nu het aantal Chinese toeristen scherp is gedaald. Wanneer ze de deadline niet halen, riskeren ze strenge maatregelen zoals opschorting van hun diensten.

De maatschappijen hebben liquiditeitsproblemen waardoor ze in gebreke blijven hun schulden te betalen, waaronder brandstofkosten en andere uitgaven op buitenlandse luchthavens. Boosdoener, als je daarvan mag spreken, is de jacht van Thailand op Chinese zero-dollar tours, spotgoedkope reispakketten, waarbij de deelnemers in Thailand voor extra kosten worden gesteld en naar winkels worden gesleept om te duur geprijsde artikelen te kopen.

Chula SukmanopCAAT-directeur Chula (foto) wil niet zeggen om welke maatschappijen het gaat, behalve dat het om maatschappijen gaat die voornamelijk afhankelijk zijn van de Chinese markt. De beslissing om ze eventueel te schorsen, is aan premier Prayut. De CAAT heeft hen nog niet verboden door te gaan met de ticketverkoop, daar de financiële problemen alleen veroorzaakt worden door de Chinese routes.

Volgens general manager Sirote van Suvarnabhumi  is het aantal Chinese toeristen dat Thailand binnenkomt, gedaald van 13.000 per dag in augustus naar 4.000.

Tourbedrijven zeggen dat 70 procent van de tourgroepen uit China is geannuleerd. De minister van Toerisme overlegt deze week met de reisagenten over hun problemen. Ze rekent erop dat het aantal Chinese toeristen dit jaar op 9,2 miljoen uitkomt tegen 7,9 miljoen vorig jaar.

In het kader van de jacht op de zero-dollar tours zijn in september bij een bedrijf dat er grof geld aan verdiende, 2.150 touringcars in beslag genomen en werd 4,7 miljard baht in beslag genomen bij het bedrijf en andere betrokken bedrijven. Ook zijn enkele arrestaties verricht.

Journalisten eren de koning

21 november – Journalisten, waaronder tal van gepensioneerden, en dertig mediaorganisaties hebben de koning herdacht op een bijeenkomst, belegd door de Thai Journalists Assocation of Thailand.

Voorzitter Manich van de Media Development Foundation of Thailand prees de koning voor zijn begrip van het werk van de media. De koning riep nooit verslaggevers of fotografen tot de orde wanneer ze in zijn nabijheid hun werk deden. De koning begreep dat de media hun best deden om een goed verhaal en foto’s te krijgen voor lezers en kijkers.

Manich noemde de toespraken van de koning een ‘moreel kompas’ voor journalisten omdat hij benadrukte dat de mediavrijheid een zware verantwoordelijkheid bij de media legt om de rechten en vrijheid van anderen niet te hinderen.

De media hebben veel te danken aan de koning. Enkele organisaties zijn gevestigd op land van het Crown Property Bureau; hun kantoren zijn door de koning zelf geopend. Manich wijst er ook op dat Bhumibol in 1992 geweigerd heeft gewijzigde wetten te tekenen met strengere straffen wegens smaad. Volgens critici waren die erop gericht de media tot zelf-censuur te dwingen. (De bijeenkomst waarop Manich dit zei, vond plaats op 13 november) (Zie verder de pagina Koning Bhumibol)

Tardmok waterval in nationaal park Doi-Suthep-Pui

Geen toestemming voor zip-line in Doi Suthep-Pui

– Egle Track Co in Chiang Mai krijgt geen toestemming voor de aanleg van een zip-line in nationaal park Doi Suthep-Pui en bosreservaat Mae Rim. De DNP heeft de aanvraag afgewezen vanwege de potentiële gevaren van een zip-line en de juridische vraag of het bos voor dat doel mag worden gebruikt.

Zip-lijnen zijn recent populair geworden bij Thai en buitenlandse toeristen die van een kick houden. Maar ze zijn niet altijd veilig; er zijn ook al ongelukken mee gebeurd, zegt DNP directeur-generaal Thanya. Daarom heeft de DNP nationaal parken en reservaten opgedragen ze niet toe te staan.

Vorig jaar kwam in Chiang Mai een Chinese toerist om het leven bij een val. Volgens Thanya weigeren de exploitanten van zip-lijnen verantwoording te dragen voor ongelukken en verwondingen.

Het gebied waar Egle Track had willen beginnen, heeft geen recreatieve bestemming. Maar wie kicks zoekt, hoeft niet te treuren, want er zijn voldoende alternatieven in Chiang Mai, Phuket en Krabi.

Pleidooi: Breng Anocha terug uit Noord-Korea

21 november – Thailand dient meer moeite te doen om de terugkeer van een Thaise vrouw te eisen, die meer dan 30 jaar geleden door Noord-Koreaanse agenten werd ontvoerd. Deze oproep deed de Azië divisie van Human Rights Watch op een internationaal forum. Adjunct-directeur Robertson vindt dat de regering de kwestie vaker moet aansnijden wanneer ze haar Noord-Koreaanse counterparts ontmoet.

Anocha Panchoi uit Chiang Mai (toen 23) werd in 1978 gekidnapt in Macau, waar ze werkte als massagetherapist. Noord-Korea heeft haar ontvoering altijd ontkend, evenals de ontvoeringen van duizenden andere buitenlanders. Haar familie heeft zich er lange tijd bij neergelegd dat ze vermoedelijk dood was, totdat ze in 2005 in een televisieuitzending haar foto zag. Die werd getoond door een Amerikaanse overloper. Naar aanleiding daarvan vroeg de familie de overheid in actie te komen, maar sindsdien is niets gebeurd.

Donderdag kwamen de familie en families van Japanse en Zuid-Koreaanse ontvoerde personen naar Bangkok om hun pleidooi aan de regering en internationale organisaties te hernieuwen. Het Foreign Affairs Department van Buitenlandse Zaken zegt dat functionarissen via diplomatieke kanalen alles in het werk stellen om duidelijkheid te krijgen over de ontvoering en op haar terugkeer aandringen. Naar verluidt zouden 80.000 ontvoerde buitenlanders in Noord-Korea wonen.

Kippen aan de maaltijd

Thailand sluit zich aan bij strijd tegen superbug

21 november – Thailand sluit zich aan bij de wereldwijde strijd tegen ‘superbugs’ (microben). Het wil het aantal infecties tegen 2021 met de helft terugdringen. Die doelstelling staat in een nationaal plan 2017-2021.

De regering gaat de AMR (antimicrobial resistance) situatie in kaart brengen, de distributie van anti-biotica reguleren, AMR in ziekenhuizen en medische vestigingen voorkomen en controleren. Ook de landbouw en veeteelt hebben te maken met AMR; de regering wil betrokkenen ervan bewust maken en samenwerking tussen diensten bevorderen.

In 2021 moet niet alleen het aantal infecties zijn gehalveerd maar ook het gebruik van antibiotica bij mensen en dieren respectievelijk verminderd zijn met 20 en 30 procent. Permanent secretaris Sophon van het ministerie van Volksgezondheid zei dat naar aanleiding van World Antibiotic Awareness Week die vandaag eindigde.

AMR verwijst naar micro-organismen – bacteriën, schimmels, virussen en parasieten – die resistentie hebben opgebouwd tegen antibiotica. De zogeheten superbugs, veroorzaakt door verkeerd gebruik van antibiotica, kunnen een bedreiging vormen voor de volksgezondheid en economie. Elk jaar ontwikkelen in Thailand 88.000 patiënten AMR infecties en 38.000 personen overlijden. Dat levert een economische schade van 42 miljard baht op.

De FAO prijst Thailand voor het AMR actieplan. Het beleid toont aan dat de publieke en particuliere sector samen kunnen werken om de schadelijke effecten te verminderen, aldus de FAO. ‘Het is tijd om te begrijpen dat misbruik verwoestend kan zijn en dat het probleem op een duurzame wijze moet worden aangepakt.’

Charoen Pokphand Foods Plc, het grootste kippenverwerkingsbedrijf van Thailand, zegt dat het bedrijf probeert de immuniteit en gezondheid van de kippen te verbeteren door ze alternatief voer voor te zetten als prebiotics, probiotics en kruiden. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

Kort nieuws maandag 21 november

– Een groep artsen die zich ‘Power of Doctor’ noemt, verzet zich tegen het voorstel van het Thai Medical Error Network om de helft van de Medical Council of Thailand (MCT) te bestemmen voor burgers. Yongyudh Vajaradul, leider van de groep, vindt dat de meeste leden uit de medische professie moeten komen, alhoewel hun expertise kan afwijken van de taken van de raad. Het is goed om enkele outsiders, zoals advocaten, in de raad te hebben maar niet de helft, zegt hij. Hij vindt dat experts nodig zijn wanneer patiënten besluiten artsen aan te klagen [voor fouten].

De Thai Association and Academy of Cosmetic Surgery and Medicine is op change.org een campagne begonnen tegen het voorstel van het netwerk. Het voorstel is onlangs in een petitie met 15.000 handtekeningen aan het parlement voorgelegd. Het netwerk vraagt de Medical Profession Act van 1982 te wijzigen. Het aantal leden van de MCT dient teruggebracht te worden van het huidige aantal van 56 en de helft dient te bestaan uit niet-medici. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

– Een man die een ambulance gebruikte om drugs te vervoeren, is gisterochtend aangehouden op het parkeerterrein van een flatgebouw in Klong Chan (Bangkok). De 26-jarige verdachte was bezig drugs af te leveren bij een zakenman. In de wagen vond de politie 120.000 methamphetamine pillen en 3 kilo crystal meth. Het voertuig staat op naam van een reddingsstichting. Een vriend die bij de stichting werkt, had de wagen voor hem geregeld. De man bleek ook te worden gezocht voor een afpersingszaak in Pathum Thani [geen details].

– Niet met sinterklaas of kerstmis geven Thai elkaar cadeautjes (althans degenen die het kunnen betalen) maar met de jaarwisseling. De regering geeft dit jaar als nieuwjaarsgeschenk aan de minima een vergoeding voor water en elektriciteit. Of het cadeautje beperkt blijft tot Bangkok of voor het hele land geldt, moet nog worden bepaald. Doelgroep zijn mensen die minder van 100.000 baht per jaar verdienen. Om ervoor in aanmerking te komen, dienen ze zich te registreren. Tot nu toe hebben 8 miljoen mensen zich opgegeven.


 

The Gardens of Dinsor Palace

Op zoek naar Bangkok’s groene plekken (2)

20 november – Eerst maar eens opgezocht: Wang Dinsor (Dinsor Palace), want dat zei me niets. Koning Rama V stelde het land in 1904 ter beschikking en in 1930 werd het Dinsor Paleis gebouwd als residentie voor  een prinses. Het is een gebouw van twee verdiepingen met parketvloeren, teakhouten deuren en vensters en antieke olieverf kaarten op canvas aan de muur.

Iets van de oude elegantie is bewaard gebleven in dit restaurant, dat de naam draagt The Gardens of Dinsor Palace en midden in de betonjungle van Bangkok staat: weelderige tropische tuinen met konijnen, witte pauwen en zwanen. Je kunt er al fresco (in de open lucht) dineren te midden van een overvloed aan natuurlijke kleuren, terwijl een zacht briesje voor verkoeling zorgt.

Ik bedenk dit niet zelf, maar neem de woordkeus over uit Guru, het vrijdagmagazine van Bangkok Post, dat in het nummer van vorige week aandacht besteedt aan onbekende groene plekken in Bangkok. Elke keer als Guru er gaat eten, bestellen ze gerookte zalm Benedict, omdat de hollandaise saus eenvoudigweg subliem is. (Dit is deel 2 in een driedelige miniserie. Bron: Guru, Bangkok Post, 18 november)

Nieuwe treinen, dus duurder kaartje

Nieuwe trein vanaf 11 nov in bedrijf op 2 lijnen20 november – De prijs van het treinkaartje op vier routes naar het Noorden, Noordoosten en Zuiden wordt met ingang van maart volgend jaar met circa 200 baht verhoogd. Op die routes gaan de nieuwe in China gekochte treinen rijden. Ze worden geleidelijk ingezet in de nachtdienstregeling. De eerste proefritten zijn al gemaakt op de lijn Bangkok-Chiang Mai en Bangkok-Ubon Ratchathani.

De SRT heeft 116 treinen gekocht, een hoognodige vernieuwing want het materieel is zwaar verouderd.  Aan boord van de nieuwe treinen worden de passagiers vergast op entertainment in de vorm van films en muziek. [Of uit hun slaap gehouden?] De SRT is bezig nieuwe software te kopen en de rechten te regelen. Met de Major Cineplex Group en ’s lands grote muziekbedrijven wordt gepraat over het leveren van de content. (Bron: Bangkok Post, 19 november) (Zie verder de pagina Spoorwegen)

Weer uitstel voor grond- en onroerendgoedbelasting

20 november – De wet is al bijna 10 jaar vertraagd dus dat ene jaar kan er nog wel bij. Minister Apisak (Financiën) reageert vrij lakoniek op het uitstel met een jaar van de invoering van de grond- en onroerendgoedbelasting. Ditmaal zorgt de Raad van State voor vertraging, want die heeft bezwaar gemaakt tegen de categorisering.

De raad vindt dat braak liggend land geen aparte categorie dient te zijn en adviseert een toeslag te heffen, gebaseerd op het tarief van de andere drie categorieën: landbouw, woningen en bedrijven. Maar het ministerie eist dat braakliggende en onontwikkelde grond een aparte categorie blijft zodat een hoog tarief kan worden geheven dat de ontwikkeling van dat land en investeringen stimuleert. Ondanks dit meningsverschil zijn beide het erover eens dat de voorgestelde wet noodzakelijk is om het grondgebruik landelijk te verbeteren.

Ere-voorzitter Issara van de Housing Business Association zegt dat het uitstel geen grote gevolgen heeft voor de vastgoedsector. ‘Er is nog steeds een onroerend-goedbelasting (OGB) van kracht. Het uitstel heeft als voordeel dat huiseigenaren en grondbezitters een extra jaar hebben om zich voor te bereiden op het nieuwe belastingstelsel.’ Thans wordt de OGB lokaal geheven, maar die kent veel uitzonderingsgronden.

Het Treasury Department verwacht voor het eind van het jaar klaar te zijn met het taxeren van gronden. 18,6 miljoen van de 32 miljoen te taxeren percelen zijn al gedaan. Het heeft particuliere bedrijven ingehuurd om het proces te versnellen.

De nieuwe wet heeft tot doel de belastingheffinrg efficiënter te maken door de groep van belastingbetalers die wordt aangeslagen, te vergroten en duidelijke en precieze tarieven in te voeren op alle vormen van eigendom. Het TD houdt workshops voor zijn personeel om hen voor te lichten over de nieuwe belasting en de rol van de lokale bestuursorganen.

Op meer belastinginkomsten is door een vorige minister van Financiën sterk aangedrongen, want de overheid heeft geld nodig vooor al haar ambitieuze plannen op het gebied van infrastructuur.

Strand Koh Samet

Maffia op eilanden wordt hard aangepakt

20 november – Niet alleen Koh Samet (zie het bericht van 18 november: Koh Samet broeinest van corruptie) maar ook andere populaire eilanden worden geteisterd door maffiabendes. De regering gaat de jacht openen op deze elementen die grof geld verdienen aan ongereguleerde bedrijven.

Koh Samet spant de kroon, zegt DNP directeur-generaal Thanya. Invloedrijke dieven verdienen er geld aan afval- en rioolmanagement, een inkomstenbron die in het vorige bericht niet werd genoemd. Andere eilanden en nationale parken, die te maken hebben met bendes, zijn Lipe archipelago, Tarutao National Marine Park en Koh Chang. Ook daar wordt juridische actie ondernomen.

De regering wil van Koh Samet een hoog kwalitatieve toeristische bestemming maken door de natuur te herstellen, die door het toerisme is vernield, zegt Thanya. De provinciale overheidsdiensten van Rayong, politie en leger verlenen medewerking aan de reeds begonnen jacht van de DNP op bendes.

Het voormalig hoofd van het Khao Laem Ya-Mu Koh Samet National Park is geschorst en wordt aan de tand gevoeld omdat gebleken is dat vijf van de zeven pieren op het eiland geëxploiteerd worden door maffia bendes. Ze incasseren er geld van toeristen, waarvan 60 procent naar corrupte parkmedewerkers gaat. ‘De chronische problemen op Koh Samet zijn veel te lang doorgegaan’, zegt Thanya.

Directeur Natthapol van de afdeling nationale parken van de DNP zegt dat bedrijven op het eiland nu klagen dat de harde aanpak van de regering hun bedrijf dupeert. Daarom heeft hij zijn personeel geïnstrueerd ervoor te zorgen dat degenen die eerlijk handelen, niet worden geschaad. Onder degenen die geklaagd hebben, zijn gepensioneerde ambtenaren die leningen hebben afgesloten en veel geld geïnvesteerd hebben, voornamelijk in verhuurbedrijven van paragliders en waterscooters. Die bedrijven dienen gereguleerd te worden, zegt Natthapol.

Verder pleit hij voor een verbod op blazing drum dances [?] en het ontmantelen van alle pieren behalve de pier die wordt beheerd door de provincie. De DNP gaat een nieuwe pier aanleggen voor al het verkeer. De voorzitter van de vereniging van bedrijven is bang voor congestie omdat alle boten tegelijk aankomen. (Zie verder de pagina Corruptie 2)

Abhisit verzet zich tegen doodstraf

20 november – Voormalig oppositieleider Abhisit (Democraten) verzet zich tegen het voorstel om als maximale strafmaat de doodstraf te stellen op het verkopen en kopen van politieke posities. Het voorstel is gedaan door de grondwetcommissie en opgenomen in de organieke wet op politieke partijen [dus niet in de nieuwe grondwet, zoals ik eerder schreef]. Abhisit heeft geen bezwaar tegen strengere straffen voor corruptie, maar de doodstraf gaat hem te ver.

Abhisit vindt het meer van belang om na te gaan waarom corruptie blijft doorwoekeren. Hij wijst erop dat de wetshandhaving problematisch is en de bewijsvoering in de genoemde gevallen ‘een uitdaging’. Het is beter om de wetshandhaving te verbeteren. ‘Hoe rotte eieren te vangen is belangrijker.’

De adjunct-voorzitter van het parlement verzette zich eerder deze week tegen het voorstel. CDC-voorzitter Meechai verdedigt het voorstel. ‘Het heeft tot doel corrupte lieden af te schrikken om bij de politiek betrokken te raken.’ Hij denkt dat het kopen van ministeriële posities daardoor wordt ontmoedigd. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2 en de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Golden Cliff Hotel met illegaal zwembad

Kort nieuws zondag 20 november

– Gasten van het Golden Cliff Hotel in Pattaya hebben 21 jaar kunnen zwemmen in een  zwembad dat illegaal in de zee was aangelegd. Maar nu is het afgelopen, want woensdag kwamen de autoriteiten achter het bestaan van het zwembad van 26 bij 30 meter. De locatie is een overtreding van de Navigation in Thai Waters Act.

Het hotel zelf beschikt over alle wettelijk vereiste documenten, maar voor het zwembad heeft het nagelaten toestemming te vragen van het Marine Department. Mogelijk zijn plaatselijke bestuursdiensten betrokken bij de zaak, daar ook andere overtredingen zijn geconstateerd, die te maken hebben met milieu-eisen en bouwvoorschriften. De exploitant is op een borgtochtsom van 40.000 baht vrijgelaten. Hij least het hotel met 47 kamers sinds januari vorig jaar van de eigenaar. De eigenaar zegt het probleem te gaan oplossen, maar hij heeft niet gezegd hoe.

– Een Zuid-Koreaan die naar Thailand was gekomen om de begrafenis van zijn zoon te regelen, is bij aankomst op Suvarnabhumi donderdagavond aangehouden. Tegen hem liep een arrestatiebevel wegens de moord op een kameraad in 2008 tijdens een ruzie over een schuld in een hotel in Pathumwan (Bangkok). Na de moord was de verdachte gevlucht.

De man was naar Thailand gekomen omdat zijn zoon woensdag van een gebouw aan de Rama III Road was gevallen en om het leven kwam [geen details]. De Zuid-Koreaan ontkent de moord.

– Vijf senior politieagenten van het bureau Lat Krabang zijn overgeplaatst nadat een gecombineerde eenheid van agenten en soldaten vrijdagavond een gokgelegenheid in hun werkgebied had opgerold.

Honderd gokkers speelden er het spelletje high-low dice, waarbij voorspeld moet worden of degene die aan de beurt is, meer of minder gooit dan zijn voorganger. Alle aanwezigen op vier na, die kans zagen te vluchten, zijn aangehouden en een panel is gevormd dat onderzoek gaat doen naar de agenten.

De loods waarin gegokt werd, bestond uit zeven snookerzalen, een bar, twee grote zalen voor het dobbelspel en een voor gokken op voetbalwedstrijden. De verdachten willen niet zeggen wie de eigenaar is van de gokhal. Twee andere gokhallen in de buurt zijn eveneens doorzocht, maar daar was niemand aanwezig. (Zie verder de pagina Corruptie 2)

– Nog meer politieongein. Zeven agenten van het bureau Sutthisan worden ervan beschuldigd een gokker te hebben dood geslagen gedurende een inval eerder deze maand in een illegale gokgelegenheid in Huai Khwang, waar ook het dobbelspel werd gespeeld. Bij de autopsie is vastgesteld dat de man overleed aan een onderbreking van de bloedcirculatie. Verder bleek hij een hartvaatziekte te hebben.

De man die op de vlucht was geslagen, werd tijdens zijn vlucht mishandeld. Op de social media zijn videobeelden te zien van delen van de inval en achtervolging. Die ontketenden een storm van kritiek op het excessieve geweld van de agenten.

Het adjunct-hoofd van de Metropolitan Police Division 2 zegt dat de man niet zou zijn overleden als hij geen gezondsheidsproblemen had gehad. Maar omdat het gedrag van de agenten heeft bijgedragen aan zijn dood gaan ze vervolgd worden voor mishandeling met de dood als gevolg. Daarop staat een straf van 3 tot 15 jaar. (Voorgaande berichten in Kort nieuws van 4 en 6 november)

– Tegen een public speaker die in een speech twijfel had uitgesproken of de mensen in het Noordoosten werkelijk van de koning houden, is bij de politie van Nonthaburi aangifte wegens smaad gedaan door een advocaat. Orapim ‘Best’ Raksapol (26) deed haar controversiële uitspraken in januari tijdens haar speech Nai Luang Khon Phan Din (The King of Thailand) op een onderwijsinstelling in Maha Sarakham.

Alhoewel een videoclip van de speech al sinds 23 januari op de social media staat, is die pas onlangs uitgebreid gedeeld en gekritiseerd door mensen in het Noordoosten, wat een bolwerk van de roodhemdbeweging is.

De advocaat zegt dat haar opmerkingen smadelijk waren voor de mensen in Isaan. Ze had zich meer bewust moeten zijn van de inhoud van haar speech, daar ze een bekende spreekster is die vaak toespraken houdt.

Orapim was eerder in het nieuws omdat ze geen visum voor de VS had gekregen. Op haar Facebookpagina vroeg ze zich af wat daarvan de reden was alhoewel ze door Thais in de VS was uitgenodigd voor een speech over de koning. Die FB-post riep ook de nodige kritiek op.

– De krant noemt ze couch potatoes [wie bedenkt een beter vertaling dan luiaards?]: Thaise kinderen die een onvoldoende voor lichaamsbeweging hebben gekregen in de nieuwe Active Healthy Kids Report Card. Ze scoorden een D tegen kinderen in Slovenië een A, Nieuw-Zeeland een B en zelfs Zimbabwe een C. De Active Healthy Alliance nam 38 landen onder de loep op een schaal van A tot F.

‘Kids moeten loskomen van hun computer en videogames, naar buiten gaan en meer spelen’, zei voorzitter Mark Trembley op het zesde International Congress on Physical Activity and Public Health in Bangkok. Het congres in het Queen Sirikit National Convention Centre werd bijgewoond door achthonderd experts en beleidsmakers. Gisteren was de laatste dag.

Voor het rapport werden 16.788 Thaise kinderen van 6 tot 17 jaar in 336 scholen in Bangkok en 26 andere provincies ondervraagd.


 

Neilson Hays Library tuin

Op zoek naar Bangkok’s groene plekken (1)

19 november – Groen Bangkok: dat lijkt een contradictio in terminis, maar het vrijdagmagazine Guru van Bangkok Post bewijst dat de hoofdstad meer groen heeft dan u denkt. En dan hebben we het niet over het bekende Lumphini Park want dat noemt mijn favoriete magazine niet eens. In het omslagartikel beschrijft Guru acht minder bekende groene plaatsen in de hoofdstad. Net als vorige week over juweeltjes in Chiang Mai maak ik er weer een mini-serie in drie afleveringen van.

Neilson Hays LibraryIk  begin bij de Neilson Hays Library aan de Surawong Road – mooi klassiek gebouw trouwens –, maar de bibliotheek slaan we over. Niet omdat ik geen lid ben, maar omdat het reisdoel de tuin aan de achterkant is.

Vandaag geen boeken, maar genieten van de serene rust en van de majestueuze bomen die prachtig gesnoeid worden en onderhouden door BIG Trees, een NGO die de laatste zes jaar een belangrijke rol speelt bij het behoud van bomen, ondanks voortdurende druk van ontwikkelaars die het liefst BKK willen vol plempen met nieuwe winkelcentra.

In de bibliotheektuin is een café, een ideale plek om na te denken over de boeken die je nog allemaal wilt lezen. (Bron: Bangkok Post, 18 november)

THAI slaat haar vleugels uit

19 november – De lancering van vluchten op Moskou, een nieuwe dienst op Frankfurt via Phuket en de inzet van de nieuwe Airbus 350 XWB op bestemmingen in Italië zijn de hoogtepunten van het winterprogramma van Thai Airways International (THAI). Het vluchtplan van zes maanden voorziet ook in een toename van de frequentie van vluchten, voornamelijk op Europese routes.

Bangkok-Moskou begint op 15 december met vier vluchten per week. Op deze route wordt de Boeing 777-200ER ingezet. Bangkok-Phuket-Frankfurt is donderdag met drie vluchten per week begonnen met hetzelfde toestel.

De routes waarop de frequentie wordt c.q. is verhoogd zijn BKK-Kopenhagen-Phuket-BKK (tweemaal per week), BKK-Stockholm- Phuket-BKK (idem), Bangkok-Londen (van 12 naar 14 vluchten per week), BKK-Oslo (van 5 naar 7), BKK-Brussel (van 3 naar 4), BKK-Manila (van 10 naar 14) en BKK-Dhaka (van 7 naar 11).

Verder meldt het bericht dat de A350 XWB wordt ingezet op de route naar Rome en Milaan en vanaf 16 januari op de nieuwe route naar Osaka. (Bron: Bangkok Post, 18 november)

Verzekeraars kien op verzekeren ambtenaren

19 november – De grote verzekeringsmaatschappijen hebben belangstelling voor het aanbod van de regering om de ziektekostenverzekering voor 5 miljoen ambtenaren en hun gezin over te nemen. Ze gaan akkoord met de drie voorwaarden die de regering heeft gesteld, zegt voorzitter Anon van de Thai General Insurance Association, maar hij wil niet zeggen om welke maatschappijen het gaat.

De drie voorwaarden zijn niet moeilijk te bedenken. De particuliere verzekering moet dezelfde voorwaarden hebben als de huidige ambtenarenverzekering, de kwaliteit van de dienstverlening mag niet achteruit gaan en de totale premies mogen niet hoger zijn dan wat de regering nu kwijt is.

Thans kost de verzekering de overheid 68 miljard baht per jaar en de kosten nemen gemiddeld met 2 miljard baht toe. De stijging is het gevolg van hogere ziektekosten en de toename van het aantal ambtenaren. De regering wil aan de stijging een eind maken.

De verzekeraars verwachten in oktober 2017 de handel te kunnen overnemen. De eerste 1 tot 2 jaar blijven de voorzieningen gelijk, daarna willen de verzekeraars nieuwe opties bieden, zoals de mogelijkheid voor behandeling in een particulier ziekenhuis. Anon zegt dat de verzekeraars die belangstelling hebben, er niet op uit zijn om winst te maken, maar ze hebben ook niet het geld om dure medische behandelingen te vergoeden. (Bron: Bangkok Post, 18 november) (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

Nieuw arrestatiebevel tegen controversiële abt

19 november – Bangkok Post noemt hem in elk bericht de ‘omstreden’ abt Phra Dhammachao van Wat Phra Dhammakaya en dat is hij ook. Althans voor de autoriteiten maar niet voor zijn duizenden volgelingen.

Phra Dhammachayo (portret)Tegen de abt loopt een arrestatiebevel wegens betrokkenheid bij de KCUC-zaak en nu is er een tweede arrestatiebevel bijgekomen, goedgekeurd door de Sikhiu Provincial Court in Nakhon Ratchasima. Een meditatiecentrum, eigendom van de tempel, staat In Khao Yai in het district Pak Chong op zogeheten Sor Por Kor land dat in 1967 bestemd is voor arme en landloze boeren om er een bedrijfje op te beginnen c.q. voor boeren die de dupe waren van de aanleg van de Lam Takong dam.

Met de uitvoering van het arrestatiebevel wordt geen haast gemaakt. De zaak is delicaat en heeft een verjaringstermijn van 15 jaar, zegt adjunct-politiecommissaris Srivara. Ook het eerste arrestatiebevel is nog steeds niet uitgevoerd. Een poging van de DSI om de abt in juni te arresteren liep spaak, doordat de volgelingen van de abt een menselijk schild vormden.

Het OM heeft al vijfmaal het besluit uitgesteld om hem in staat van beschuldiging te stellen. De abt wordt beschuldigd van heling omdat hij verduisterd geld uit de kas van de Klongchan Credit Union Cooperative heeft aangenomen.

Volgens onderzoek heeft het World Peace Valley Meditation Centre in Pak Chong 187 rai illegaal in gebruik genomen, het kan alleen bewijzen dat 293 rai legaal eigendom is. De details laat ik onvermeld om het bericht enigszins begrijpelijk te houden.

Overigens is er nog een arrestatiebevel, in augustus goedgekeurd door de Loei Provincial Court. Ook dat betreft illegaal grondgebruik door een meditatiecentrum van de tempel. De 45 rai grond ligt in een bosreservaat. Ook dit arrestatiebevel is nooit uitgevoerd.

Zie voor alle voorgaande berichten over de KCUC-affaire de pagina Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya. In bijgaand kader een overzicht van deze gecompliceerde zaak. Meer over het kraken van land, ook al zo’n plaag in Thailand, op de pagina Krakers op overheidsland.

Prayut verdedigt hulp aan rijstboeren; Yingluck weer naar Hof

19 november – Twee berichten vandaag over rijst: premier Prayut gaat in de verdediging tegen de kritiek op het hypotheeksysteem voor boeren met eigen rijstschuren en oud-premier Yingluck moest weer opdraven bij het hooggerechtshof, waar ze terecht staat wegens plichtsverzuim.

Prayut zegt dat de hulp aan boeren die Hom Mali verbouwen, meer is dan een korte-termijn cadeautje; de regering is niet van plan elke rijstkorrel te subsidiëren. Die opmerking was een verwijzing naar het hypotheeksysteem voor rijst van de regering Yingluck, waarbij de regering ‘elke rijstkorrel’ kocht en waardoor de overheid met een gigantische voorraad kwam te zitten.

Het hypotheeksysteem van de huidige regering heeft slechts tot doel de verkoop van de rijst uit te stellen, totdat de boeren er een betere prijs voor krijgen. Twee systemen zijn in werking: een voor Hom Mali en een tweede voor witte rijst en Pathum Thani jasmijnrijst. Voor de Hom Mali steun is 20 miljard baht uitgetrokken, te fourneren door de BAAC, voor de andere steun 18 miljard baht.

De grote hoeveelheid geld betekent niet, zegt Prayut, dat de regering goed in de slappe was zit. In tegendeel want de belastinginkomsten zijn krap. De premier deed een beroep op de boeren hun bedrijf aan te passen en niet te vertrouwen op overheidssteun. ‘Als ze op de oude manier blijven denken, kan geen enkele regering hen door de problemen helpen.’

Prayut pleitte onder andere voor de oprichting van coöperaties, zodat een sterke vuist kan worden gemaakt tegen landeigenaren die hun grond verhuren, en voor verbetering van de waterhuishouding. Hij beloofde dat de regering zorgvuldig met water zal omspringen. Nieuwe waterreservoirs en een beter irrigatiesysteem zijn vereist en boeren dienen na te denken of het slim is om rijst te verbouwen op plaatsen die kwetsbaar voor overstromingen zijn, aldus Prayut.

Yingluck
Over Yingluck’s bezoek aan het hooggerechtshof valt weinig nieuws te melden. De premier volgde er het zevende verhoor van getuigen à decharge. Ook nu werd ze bij het gerechtsgebouw weer begroet door een grote schare fans en dat waren niet de minsten. De krant somt hen netjes op: twee voormalige vice-premiers, een voormalige minister van Handel en de waarnemend partijleider en secretaris-generaal van haar partij Pheu Thai. In de getuigenbank stonden gisteren een voormalige kabinets secretaris-generaal en een voormalige staatssecretaris van Financiën in haar regering.

Behalve deze procedure heeft Yingluck ook nog te maken met een bestuursmaatregel om een deel van het verlies dat op haar hypotheeksysteem is geleden, op haar te verhalen. Yingluck is aangeslagen voor 35,7 miljard baht, een aanslag die ze onbillijk noemt en via alle mogelijke juridische kanalen zal bestrijden.  (Zie verder de pagina Rijst 3)

Kale koppen als protest tegen kolencentrale Krabi

19 november – Tien leden van het Network of Saving Andaman Sea from Coal uit Krabi hebben hun hoofd kaal laten scheren uit protest tegen de geplande bouw van een kolencentrale in Krabi. Ze gingen voor het Government House in Bangkok onder het mes. Het landelijk elektriciteitsbedrijf Egat heeft bekend gemaakt dat de bouw van de centrale en bijbehorende haven voor de aanvoer van kolen is gegund aan de Power Construction Corporation of China en Italian-Thai Development Plc.

Volgens het netwerk is de gunning in strijd met afspraken die in augustus vorig jaar zijn gemaakt door bewoners, het netwerk en de regering. Het netwerk eiste toen dat de milieu- en gezondeffectrapportages zouden worden opgeschort en de provincie met steun van de regering drie jaar de kans zou krijgen 100 procent duurzame energie te produceren. Een driepartijen panel zou die afspraak verder uitwerken.

Volgens dit panel is de provincie in staat 1.700 MW aan duurzame energie op te wekken, tienmaal zoveel als het huidige elektriciteitsverbruik. Maar met deze berekening is nooit iets gedaan.

Eerbetoon aan de koning door 189 olifanten in Surin

Kort nieuws zaterdag 19 november

– De halve voorpagina van Bangkok Post bestaat vandaag uit een foto van het eerbetoon dat 189 olifanten in Surin de koning brachten. Ze stonden in de vorm van een hartje of het cijfer 9 (Bhumibol was de negende vorst van de Chakri dynastie). Maar om dat te kunnen zien, moet je wel de hoogte in. De krantenfoto geeft daarom een beter beeld dan de websitefoto, die hierboven staat. Niettemin een indrukwekkend gezicht dat veel belangstelling trok. (Zie verder de pagina Koning Bhumibol)

– De politie in Ayutthaya heeft een man aangehouden die zijn 3 jaar oude stiefzoon een pak ransel heeft gegeven en gedood, waarna hij het lichaam aan de kant van de weg dumpte. Ook zijn echtgenote is gearresteerd. Volgens de politie werd de man kwaad omdat de jongen huilde en in zijn broek plaste. Hij sloeg hem met een kleerhanger totdat hij het bewustzijn verloor, sleepte de jongen naar de badkamer, spoot water in zijn neus en bracht hem naar bed. De moeder was getuige van de mishandeling. Gisteren vond op de plaats waar het lichaam was gedumpt, een reconstructie plaats.

– De regering houdt dinsdag een ceremonie ter nagedachtenis aan de koning en ze roept de bevolking op haar voorbeeld te volgen. Regeringswoordvoerder Sansern zei gisteren dat de bijeenkomst ook bedoeld is om repect en bewondering te tonen voor alle koningen van de Chakri dynastie.

Om 8 uur zingen voor het Thai Khu Fah gebouw op het terrein van het Governement House ambtenaren het volkslied. Daarna leidt Prayut een eedaflegging van trouw voor een portret van de koning, gevolgd door het zingen van de koninklijke hymne Sansoen Phra Barami.

De regering heeft overheidsdiensten gevraagd op hun compounds een soortgelijke ceremonie te houden, die door de bevolking kan worden bijgewoond. De regeringsceremonie wordt live op de tv uitgezonden. Thai in het buitenland is gevraagd morgen een bijeenkomst te beleggen.

Sansern heeft de bevolking opgeroepen dinsdag maatschappelijke diensten te verlenen, zoals het schoonmaken van openbaar gebied, patiënten bezoeken en voorleessessies voor blinden te houden. (Zie verder de pagina Koning Bhumibol)

FAD-hoofd Anant bekijkt ontwerpen voor eerdere urnen– Honderdvijftig ervaren ambachtslieden van het Office of Traditional Arts (OTA) staan in de startblokken om de koninklijke urn te maken. Het ontwerp is al klaar. De urn wordt gemaakt van sandelhout dat wordt gekapt in nationaal park Kui Buri in Prachuap Khiri Khan. Thai die bedreven zijn in traditionele Thaise kunst en ambacht, mogen het team versterken, heeft het Fine Arts Department (FAD) bekend gemaakt.

Samrueng Dangnawnoi (78), de meeste ervaren ambachtsman van OTA, heeft al meegewerkt aan vier urnen voor leden van de koninklijke familie. Hij hoopt dat de urn voor Bhumibol zijn beste en mooiste werk wordt. Directeur-generaal Anant van het FAD bezocht gisteren de werkplaats in Nakhon Pathom waar de urn wordt gemaakt. Op de foto bekijkt hij ontwerpen voor eerdere urnen. (Zie verder de pagina Koning Bhumibol)

– Minister Paiboon (Justitie) houdt vast aan zijn doel om het gebruik van krathong en marihuana voor medicinale doeleinden te legaliseren door ze van de narcotica drugslijst af te halen. Noodzakelijk, aldus de minister, omdat de regering er niet in geslaagd is het gebruik terug te dringen.

Paiboon herhaalde zijn standpunt gisteren tijdens een bijeenkomst met ambtenaren en burgergroepen uit veertien provincies in Songkhla. De bijeenkomst was belegd omdat door de jacht op krathom gebruikers nu de illegale plant in Maleisië kopen.

Paiboon zegt: ‘De wet moet een legale manier bieden om krathom en marihuana kruiden te gebruiken, want de planten uitbannen maakt geen eind aan de drugsproblemen.’ Vorige maand kreeg de minister steun van de Food and Drug Administration met het advies krathom te legaliseren omdat gebleken is dat de plant medicinale eigenschappen heeft, bijvoorbeeld als pijnstiller.

– Thailand en Maleisië zouden een gezamenlijk panel moeten vormen om langs delen van hun gemeenschappelijke grens van 640 km de constructie van muren en hekken uit te breiden om zo de grensoverschrijdende misdaad te bestrijden, zegt vice-premier en minister van Defensie Prawit.

Prawit zei dit na een bijeenkomst over nationale veiligheid op het Government House. Het is volgens hem niet nodig de gehele grens te beveiligen, maar alleen op plaatsen die moeilijk toegankelijk zijn voor de autoriteiten. Over de grens worden drugs, wapens en illegale olie gesmokkeld alsmede slachtoffers van mensenhandel.

Het idee van een muur of hek is al begin september besproken door premier Prayut en zijn Maleisische counterpart Najib Razak tijdens de zesde Malaysia-Thailand Annuel Cooperration gesprekken op het Government House.

– CDC-voorzitter Meechai heeft een nadere toelichting gegeven op de strengere eisen die de nieuwe grondwet stelt aan bestuurders van publiekrechtelijke organen en andere onafhankelijke instellingen. Daardoor dreigen twee commissarissen van de Kiesraad hun functie te verliezen. Meechai zegt dat panels belast met de selectie van bestuurders beslissen of de huidige bestuurders voldoende gekwalificeerd zijn.

De selectiecommissie die de panels benoemt, bestaat uit vertegenwoordigers van de Kiesraad, het Constitutionele Hof, NACC, Rekenkamer, Ombudsman en NHRC. [Als ik het goed begrijp] Een zelfde structuur geldt voor alle andere onafhankelijke organen. Dubbelfuncties zijn niet toegestaan. Het selectiepanel voor de Kiesraad wordt als eerste gevormd. Volgens Meechai zijn de meeste huidige bestuurders gekwalificeerd. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2 en de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Het Hof van Beroep heeft het vier jaar geleden genomen besluit van voormalig minister van Defensie Sukumpol teruggedraaid om voormalig premier Abhisit te ontslaan uit het reserveleger. Het Hof distantieert zich met deze uitspraak van een eerder vonnis van de Civil Court.
Nogal ingewikkelde zaak die te maken heeft met de beschuldiging dat Abhisit de militaire dienstplicht had ontlopen, toen hij in het buitenland studeerde. Hij zou ook valse documenten hebben gebruikt bij een sollicitatie aan de Chulachomklao Royal Military Academy.


 

Ontwerp Pak Beng dam

Mekong: Laos gaat door met de bouw van dammen

18 november – Dat de bouw van dammen in de Mekong ten koste gaat van ecosystemen en het levensonderhoud van miljoenen bewoners bedreigt die van de rivier afhankelijk zijn, hoef ik niet te herhalen, want dat weten we nu zo langzamerhand wel.

Mekong geplande dammenMaar Laos trekt zich van al die protesten niets aan, ook niet van protesten van de andere Mekonglanden. De Xayaburi en Don Sahong dam zijn al in aanbouw; nu heeft het land bekend gemaakt de Pak Beng dam te willen ontwikkelen en er zijn aanwijzingen dat Laos daarna aan de Xanakham dam begint.

Twee weken geleden diende Laos de Pak Beng dam voor ‘Prior Consultation’ in bij de de Mekong River Commission, een intergouvernementeel overlegorgaan van de vier Mekonglanden, een procedure die geen enkele sanctie kent. Laos heeft ook niet de goedkeuring van de andere Mekonglanden nodig. Van Thailand valt trouwens weinig tegenstand te verwachten want het landelijke elektriciteitsbedrijf Egat is de belangrijkste afnemer van de stroom.

Het enige lichtpuntje in dit dreigende milieudrama is de verwachting dat de rivier te weinig water levert om de dammen rendabel te maken. Zo verminderde de hydropower capaciteit tussen 2013 en 2015 van 38 naar 22 gigawatt.

Meer weten? Lees Laos dam projects put entire region at risk (Bangkok Post, 17 november; opgeslagen als pdf). Alle andere publicaties zijn gebundeld op de pagina Mekong: brood uit het water.

Schrappen TPP kan goed voor Thailand zijn

18 november – Een fraai staaltje krompraat en een voorbeeld van geheugenverlies, noem ik het. Vice-premier Somkid, bijgenaamd de economische tsaar van het kabinet, zegt dat het schrappen van het Trans-Pacific Partnership (TPP) meer voor- dan nadelen oplevert voor Thailand. De nieuwe Amerikaanse president Donald Trump zou een eind willen maken aan het paradepaardje van zijn voorganger [dat nog niet eens is geratificeerd door het parlement].

De uitspraak van Somkid is opvallend want eerder was hij een warm pleitbezorger van aansluiting door Thailand bij de controversiële vrijhandelsovereenkomst. Maar nu erkent ook hij dat het TPP uiterst schadelijk zou zijn voor de agrarische en farmaceutische sector, voor de minima en voor bedrijven. Veelzeggend is dat vooral de Japanse autofabrikanten in Thailand een sterke lobby hebben gevoerd voor aansluiting.

Toch houdt Somkid de deur op een kier, want hij zegt dat Thailand zich nog steeds wil aansluiten bij het TPP als de nieuwe Amerikaanse regering ermee door zou gaan. Als ik klompen zou dragen, zouden die nu breken.

Zonder TPP biedt het Regional Comprehensive Economic Partnership van tien Aseanlanden en zes handelspartners, waaronder China, de beste kansen voor Thailand, zegt Somkid en dat hebben vele critici van het TPP al herhaaldelijk voor hem gezegd. (Zie verder de pagina Trans-Pacific Partnership)

Nok Air: Uitbreiding vertraagd door jacht op zero-dollar tours

18 november – Nok Air heeft de lancering van twee nieuwe routes naar de Chinese steden Kunming en Guangzhou, gepland voor volgende maand, uitgesteld. Een reden daarvoor is niet genoemd, maar aangenomen mag worden dat door de jacht op de zogeheten zero-dollar tours het aantal Chinese toeristen is afgenomen – volgens tourism-related operators [?] in Thailand de afgelopen paar maanden zelfs met 40 procent. De startdatum wordt nu in februari bekend gemaakt.

Gouverneur Yuthasak van de Tourism Authority of Thailand is sceptisch over de klachten van de operators. Hun claims dienen statistisch te worden onderbouwd alvorens die conclusie te trekken, zegt hij. Maar Nok Air heeft het gevolg wel degelijk gemerkt op haar chartervluchten tussen Thailand en China. Daarvan is de frequentie deze en volgende maand teruggebracht.

In het derde kwartaal vloog Nok Air op vijf routes: Phuket-Chengdu (zeven vluchten per week), Don Mueang-Yingchuan, idem-Macau-Palau (elk met één vlucht per week) en Phuket-Nantong (driemaal per week). Het bericht noemt geen aantallen van de gereduceerde vluchten.

Nok Air gaat samen met haar dochter NokScoot en het ministerie van Toerisme en Sport een campagne met een beurs voeren in de noordelijke havenstad Qingdao. Doelgroep zijn ‘kwaliteitstoeristen’. Aanwezig op de beurs zijn hoge ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor toerisme en reizen en weer die operators [wie zijn dat toch?] uit steden waarop NokScoot vliegt zoals Nanjing en Hangzhou. De beurs zou oorspronkelijk deze maand worden gehouden, maar is ook uitgesteld om alle zero-dollar kwesties op te lossen.

Nok Air, 39 procent eigendom van Thai Airways International, beschouwt China als belangrijkste bestemming voor toekomstige groei daar het huidige binnenlandse netwerk verzadigd is. Nok Air vliegt al op Myanmar (Yangon) en Vietnam (Hanoi en Ho Chi Minh City). (Bron: Bangkok Post, 17 november)

Update krant van 18 november: De manager van luchthaven Suvarnabhumi zegt dat het aantal Chinese toeristen dat op de luchthaven aankomt, is gedaald van 13.000 personen per dag naar 4.000. En daarvoor kan geen andere reden zijn dan de jacht op de zero-dollar tours, spotgoedkope reispakketten waarbij de deelnemers in Thailand extra kosten moeten maken en naar winkels worden gesleept om (te duur geprijsde) artikelen te kopen. De manager verwacht dat het aantal Russische toeristen toeneemt indien het aantal vluchten, zoals gepland, wordt uitgebreid.

Eetzaken groeien dankzij jonge ondernemers

18 november – De markt voor restaurants, coffeeshops, broodjeszaken en ijssalons groeit volgend jaar met 7 procent, voorspelt Asia Horeca Co, een eenheid van de TCC Group van miljardair Charoen Sirivadhanakhabdi. De voortdurende groei van deze ondernemingen wordt gesteund door sterke belangstelling van jonge ondernemers. Ook de groei van het toerisme stimuleert de consumptie in restaurants, coffeeshops en broodjeszaken.

Directeur Ladda zegt: ‘De afgelopen drie jaar waren restaurants en coffeeshops de bedrijven die de generatie Y entrepeneurs het meest begonnen. Wij geloven dat die trend zich volgend jaar voortzet.’ Volgens Ladda heeft de restaurantsector een waarde van 375 tot 385 miljard baht en bedraagt de groei dit jaar 4 tot 6,8 procent. Er zijn 2.663 franchise restaurants met een marktwaarde van 108 tot 110 miljard baht, oftewel 28,5 procent van de industrie. De markt aan niet-franchise restaurants heeft een waarde van 267 tot 275 miljard baht (71,5 procent).

In het algemeen vertoont het franchise segment, waaronder coffeeshops, de hoogste groei. Vooral bij benzinestations in het land is er een grote vraag om nieuwe te openen. Thai drinken gemiddeld 200 kopjes koffie per jaar.

De kans dat generatie Y entrepeneurs slagen in de voedselsector is slechts 50 procent. Voormalig directeur Parinya van Brand Studies and Reserach Centre van de UTCC zegt dat entrepeneurs hun bedrijfssector goed moeten kennen, willen ze succes hebben. De bedrijven moeten kwaliteitsproducten leveren, creatieve service verlenen, op een nette locatie zijn gevestigd met het juiste decor voor het positioneren van het product, inzicht hebben in consumenten en een USP bieden. (Bron: Bangkok Post, 17 november)

Voorstel: Doodstraf voor ‘t kopen van politieke post

18 november – Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, zal de grondwetcommissie (CDC) gedacht hebben die in de organieke wet op politieke partijen de doodstraf als maximumstraf stelt op het verkopen en kopen van politieke posities. Vice-voorzitter Peerasak van de NLA (parlement) gaat dat te ver. In veel landen is de doodstraf afgeschaft; bovendien wijst hij erop dat een straf in verhouding tot de ernst van de overtreding dient te staan.

Het voorstel kwam woensdag ter sprake op een forum, georganiseerd door de CDC, over de organieke wet op politieke partijen, een van de organieke wetten die thans worden beoordeeld door het parlement. CDC-voorzitter Meechai legde er uit dat het tot doel heeft corrupte lieden af te schrikken om de politiek in te gaan. Hij zei dat de doodstraf ook wordt geïntroduceerd in de organieke wet op anti-corruptie, die de huidige anti-corruptie wetgeving vervangt.

Meechai reageerde sarcastisch op het bezwaar van Peerasak. ‘Als de NLA vindt dat de doodstraf te streng is, wat denkt ze van een boete van 5 of 10 baht? Het hang er vanaf hoe ze de zaak beoordeelt.’ Hij benadrukte dat de CDC de zaak ernstig neemt. De CDC zou ook levenslang op het vergrijp kunnen zetten..

Politicoloog Rong Boonsuaykwan van de Walailak universiteit in Nakhon Si Thammarat steunt het voorstel. Het land is in crisis, de corruptieplaag kan niet op de oude manier worden bestreden. Met overtreders dient definitief te worden afgerekend. ‘Vergeet niet dat corruptie en het kopen van stemmen in veel landen de bron van onrust zijn. Als de wet op politieke partijen van kracht is en strikt wordt toegepast, zal die corruptie afschrikken.’

Een voorstel dat niet op tegenstand van Peerasak stuit (gedaan door de hervormingsraad NRSA) betreft het toekennen van een geldelijke beloning aan personen die informatie over kiesfraude verstrekken. Hij denkt dat dit kan helpen het kopen ven stemmen uit te bannen.

Overigens kent de Thaise strafwet al de doodstraf. Artikel 148 stelt als maximum de doodstraf voor overheidsdienaren die misbruik maken van hun bevoegdheid om anderen te dwingen of over te halen hen geld of andere voordelen te geven.  (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2 en Verkiezingsnieuws 2)

Update ander bericht: Kiesraadcommissaris Somchai noemt het forum een ceremonie zonder de bedoeling de bevolking te informeren. Veelzeggend vindt hij dat de politieke partijen niet aanwezig waren (dus niet uitgenodigd waren door de grondwetcommissie). Wat Somchai dwars zit, heb ik gisteren al gemeld. Zie Kort nieuws van die dag.

Koh Samet broeinest van corruptie

18 november – Het niet misselijke aantal van 79 ambtenaren en het hoofd van nationaal park Khao Laem Ya-Moo op Koh Samet is (overigens al in september) overgeplaatst wegens vermoedens van grootscheepse corruptie.

Koh SametHet Department of National Parks, Wildife and Plant Conservation (DNP) gaat er nu hard tegenaan. Het heeft de jacht ingezet op maffiagroepen die bedrijven beheersen. Uit een eerste onderzoek is gebleken dat ze 100 miljoen baht per maand incasseren en banden hebben met ambtenaren. Tegen hen wordt juridische actie ondernomen. De minister van Milieu drong al eerder aan op herstel van de openbare orde op het eiland.

De meeste bedrijven zijn verhuurbedrijven van motorfietsen, fietsen, jetski’s, speedboten en bananenboten alsmede massagediensten op het strand. Het bericht noemt ook aantallen. Het gaat om 660 motorfietsen, 100 speedboten, 10 jetski’s en bananenboten, 51 venters, 179 masseuses, 60 taxi’s, 50 body painters en 10 Cambodjaanse vuurvreters. Van de speedboten is slechts één geregistreerd. De huur van een jetski en bananenboot bedraagt 300 baht per trip; daarvan gaat 100 baht naar ‘invloedrijke figuren, aldus directeur Natthapon van het Marine National Park Management.

Natthapon zegt dat alle bedrijven gereguleerd gaan worden. De verhuur van jetski’s, speedboten en bananenboten wordt beëindigd daar ze een gevaar voor de veiligheid van toeristen vormen. De DNP beval eerder de verwijdering van strandstoelen en parasols van het strand.

De DNP heeft met de provinciale gouverneur gesproken over sluiting van vijf van de zeven pieren nadat gebleken is dat ze worden geëxploiteerd door maffiagroepen. Ze incasseerden geld van toeristen: 60 procent ging naar corrupte medewerkers van het nationaal park, de rest naar de bendes. Enkele medewerkers ontvingen 200.000 baht per maand.

Sinds de overplaatsingen zijn de inkomsten van het nationaal park gestegen van 1,2 miljoen baht naar 4,8 miljoen baht. (Zie verder de pagina Corruptie 2)

Yingluck voert actie voor Thaise rijstgerechten

18 november – Oud-premier Yingluck springt weer in de bres voor de rijstboeren die te weinig krijgen voor hun paddy (ongepelde rijst). Eerder kocht ze rijst van boeren in het Noordoosten en verkocht die in Bangkok.

Nu voert ze de actie ‘Help farmers, create Thai value-added rice and boost rice consumption’. Tijdens de lancering van de actie toonde ze in haar huis 50 rijstgerechten, rijstpizza en pudding. Yingluck hoopt dat haar campagne kan helpen om de binnenlandse omzet te reduceren en de prijzen kan opstuwen.

Yingluck staat voor haar eerste actie onder kritiek van voormalig parlementslid Warong (Democraten). Hij vraagt zich af hoe het haar in zo’n korte tijd is gelukt 10 ton te kopen, te laten pellen en te laten verpakken. Hij vindt ook dat de boeren voor hun paddy te weinig betaald kregen (20 baht per kilo). Warong zegt dat een voormalig Democratisch parlementslid  een halve maand nodig had om 12 ton te verwerken, voordat die naar Bangkok kon worden gebracht.

Het National Institute of Thai Traditional Medicine pleitte gisteren op een seminar voor verbetering van de rijstkwaliteit. Volgens directeur Kwanchai is tweederde van slechte kwaliteit en kan niet geëxporteerd worden.

Een lid van het Thai Consumer Network zei dat de regering strenge maatregelen moet nemen om het gebruik van chemicaliën terug te dringen. Ze pleitte voor de vorming van coöperaties, waardoor de productiekosten omlaag kunnen.

Boeren in Chai Nat haasten zich om de rijst te oogsten en te verkopen aan pelmolens, nadat de prijzen de afgelopen week iets zijn gestegen. (Zie verder de pagina Rijst 3)

Vrijgesproken maar niet vrij

Kort nieuws vrijdag 18 november

– Een vrouwelijke roodhemdsupporter is door de Criminal Court vrijgesproken van schuld aan een explosie in een appartement in Nonthaburi in oktober 2010. Daarbij kwamen vier personen om het leven en werden negen gewond. De rechtbank vond het bewijs van het OM niet overtuigend. De vrouw heeft altijd haar onschuld bepleit.

De explosie vond plaats kort nadat de toenmalige regering Abhisit had bekend gemaakt dat de noodtoestand voor Bangkok en drie buurprovincies van kracht zou blijven. Eerder dat jaar begon het UDD (roodhemden) met acties tegen de regering.

Overigens is de vrouw niet vrijgelaten, want ze wordt ook verdacht van betrokkenheid bij een explosie in Min Buri in maart 2014. Twee mannen kwamen daarbij om het leven door een bom die in hun motorfiets was verborgen. Haar verzoek om borgtocht is afgewezen. Op de foto is de vrouw op weg naar de Min Buri Remand Prison.

– Een 69-jarige Australiër die wegens ontvoering en afpersing werd gezocht door Interpol en de Australische politie, is gisteren in een hotel aan de Sukhumvit Road aangehouden. De politie was getipt dat hij vanuit Cambodja het land was binnengekomen. De man beweerde niet te weten dat hij gezocht werd, omdat hij al een straf had uitgezeten.

Guido Eglitis ontvoerde in mei 2009 een Australiër en hield hem gevangen om geld van hem af te persen. Het slachtoffer zag later kans te vluchten en ging naar de politie. Nadat Eglitis was vrijgelaten op borgtocht, vluchtte hij naar Cambodja. Daar perste hij weer mensen af, wat hem een gevangenisstraf van een jaar opleverde.

Volgens de politie heeft hij een strafblad van 30 jaar. De man, wiens strapatsen staan beschreven in het boek Scams and Swindlers, uitgekomen in 1998, zal worden uitgewezen.

– Het ministerie van Cultuur gaat zeventien boeken die door de koning zijn geschreven of vertaald opnieuw uitgeven. Van de eerste druk van elk boek worden 100.000 exemplaren gedrukt. De boeken komen ook als e-book uit; ze kunnen gratis gedownload worden.

Het ministerie heeft 29 juli uitgeroepen tot National Thai Language Day omdat op die dag in 1962 de koning aan de Chulalongkorn universiteit met Thaise taalexperts discussieerde over de taal. De koning drong toen aan op correct gebruik van de taal. Vijftig jaar later is dat advies nog steeds relevant daar veel jongeren de taal niet goed beheersen, zegt minister Veera (Cultuur).

Voorts gaat het ministerie volgende maand een boek uitgeven met 500 condoleance gedichten, geschreven door national artists en ze organiseert een fototentoonstelling. (Zie ook de pagina Koning Bhumibol)

Mishandeling door stiefvader– De politie heeft een man opgeroepen die bij een school in Phitsanulok zijn stiefzoon (5) heeft geslagen en zijn voeten op hem zette nadat de knaap was gevallen. De moeder heeft aangifte gedaan nadat ze de videoclip van de mishandeling had gezien. De jongen wordt altijd door de moeder naar school gebracht en ’s middags door de stiefvader opgehaald. Omstanders maakten een eind aan de mishandeling waarna de man naar Bangkok vluchtte. De jongen werd gewond aan zijn knie en hoofd.

– Follow-up op het bericht van gisteren DSI geschokt door corruptieschandaal. De DSI gaat strenge disciplinaire maatregelen nemen tegen het echtpaar, beiden werkzaam bij de DSI, dat 40 miljoen baht aan steekpenningen heeft ontvangen in de KCUC-affaire. DSI directeur-generaal Paisit heeft dat gisteren verklaard; hij zegt dat het onderzoek tegen hen een maand in beslag neemt. Hij geeft toe dat de zaak de reputatie van de DSI schaadt. Maar het onderzoek bewijst dat de DSI de zaak niet in de doofpot stopt.

Zie voor alle voorgaande berichten over de KCUC-affaire de pagina Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya. In bijgaand kader een overzicht van deze gecompliceerde zaak. Zie ook de pagina Corruptie 2.

– De Stop Global Warming Association heeft bij de Administrative Court een klacht ingediend tegen de minister van Energie en vier overheidsdiensten. Ze zouden het Power Development Plan 2015-2036 slecht uitvoeren. Volgens het netwerk komt het percentage energie dat bestemd is als reserve, niet overeen met de voorspellingen, die uitgaan van een lagere energiebehoefte.

Het netwerk ziet dit als een poging om de bouw van kolen- en gascentrales door te drukken. Het vindt dat het plan geannuleerd moet worden of op zijn minst dienen de aangeklaagde partijen de beslissing over energievoorraden uit te stellen.

Volgens het netwerk neemt de overheidsschuld met 349,6 miljard baht toe door de bouw van wat het ‘onnodige’ energiecentrales noemt, nog afgezien van de schadelijke gevolgen voor milieu en gezondheid van omwonenden.

– Het Child and Youth Media Institute waarschuwt tegen het plaatsen van foto’s en video’s met kinderen op de social media. Degenen die dat doen, riskeren vervolging op basis van de Child Protection Act omdat de basisrechten van de kinderen worden geschaad. Het maakt niet uit of het om eigen of andermans kinderen gaat. Manager Khemporn zei dat op een seminar over kinderrechten in Bangkok.

Volgens Khemporn is het aantal foto’s en clips recent sterk toegenomen. Ze verwijt degenen die ze plaatsen, niet na te denken over de eventuele gevolgen. Blijkbaar weten mensen niet dat ze kinderrechten overtreden.

Adjunct directeur-generaal Panpimol van het Mental Health Department wijst erop dat het foto- en filmmateriaal de veiligheid van de kinderen in gevaar kan brengen, bijvoorbeeld doordat het kind gekidnapt wordt. Ze zegt dat in sommige landen het fotograferen van kinderen zonder ouderlijke toestemming een vergrijp is.

Het Children and Youth Department werkt aan bewustwordings strategieën voor een juist gebruik van de sociale media ten aanzien van kinderrechten.

– Het Centre for National Anti-Corruption bereidt volgens een bron een lijst voor met namen van vermeende corrupte ambtenaren, tegen wie een onderzoek loopt van de NACC en Amlo. De lijst zal worden voorgelegd aan premier Prayut, zodat hij op basis van artikel 44 van de interim-grondwet actie kan ondernemen.

Een van de ambtenaren is de al overgeplaatste nicht van voormalig premier Thaksin Shinawatra. Vice-premier Wissanu ontkent dat haar overplaatsing iets te maken heeft met de door het regime gehate familie Shinawatra. De nicht en twee collega’s zijn overgeplaatst naar het PM’s Office.

Wat ze hebben misdaan, is niet bekend gemaakt. Prayut heeft 50 nieuwe posten gecreëerd op het PM’s Office om overgeplaatste ambtenaren op onder te brengen. Tegen overplaatsingen kan niet in beroep worden gegaan.

De actie tegen vermeende corrupte ambtenaren is vorig jaar begonnen. Begin dit jaar is een vierde lijst door anti-corruptiediensten onder de loep genomen.


 

Windturbinepark in Laem Chabang

Groene stroom is weer in opmars

17 november – De ontwikkeling van projecten op het gebied van groene stroom zit na twee jaar vertraging weer volop in de lift, maar een probleem blijft dat het land onvoldoende hoogspanningsleidingen heeft om de duurzame energie van particulieren naar de consument te brengen.

De ontwikkeling van duurzame energie gaat sinds 2013 op en neer. In dat jaar maakte de regering bekend de onervaren sector te zullen steunen. Het Power Development Plan werd vernieuwd en stelde als target 13.927 MW in 2036, bijna het dubbele van wat in 2014 zou worden geproduceerd.

De sector werd nog attractiever toen de target werd verhoogd naar 19.000 MW, wat neerkomt op 30 procent van de energiebehoefte. Veel investeerders kregen een vergunning van de regering. Maar enkele regelingen in de City Planning Act en Industrial Works Act gooiden roet in het eten.

De constructie van energiecentrales in bepaalde gebieden was verboden, waardoor de ontwikkeling van duurzame energie twee jaar werd vertraagd. Maar in 2015 wijzigde de militaire regering enkele regelingen, waardoor vertraagde projecten hervat konden worden.

Het landelijk elektriciteitsbedrijf Egat gaat tussen 2015 en 2019 hoogspanningsleidingen upgraden, in totaal 780 kilometer. De nieuwe leidingen zullen zakenkansen scheppen voor kleine bedrijven die groene stroom opwekken. De Energy Regulatory Commission verwacht nieuwe vergunningen te verlenen voor meer dan 1.000 MW aan particuliere bedrijven. Daarvan is 519 MW voor zonne-energie, 400 MW voor biomassa en 140 MW voor afvalcentrales. [Ik mis windenergie] De totale investeringen in deze ronde bedragen 65 miljard baht.

Een interessante ontwikkeling is dat ook bedrijven in andere sectoren zich op de duurzame energie storten. Het artikel noemt als voorbeeld Super Block Plc, een producent van bouwmaterialen. Het bedrijf heeft een nieuwe bedrijfstak opgezet, de Super Block Energy Group, die via acquisities en fusies met bestaande bedrijven die sinds 2010 een vergunning kregen, maar wier verdere ontwikkeling stagneerde, de sector is binnen getreden.

Super is nu een van Thailand’s snelst groeiende bedrijven in deze sector met in het eerste jaar van haar bestaan een capaciteit van 30 MW. Eind dit jaar hoopt het bedrijf te groeien naar 1.000 MW en volgend jaar 2.000 MW. (Bron: Bangkok Post, 16 november)

Topman RKK geeft zich over

17 november – Een topman van de verzetsgroep Runda Kumpulan Kecil (RKK) heeft zich dinsdag overgegeven aan de politie van Yala. Sakareeya Waekaji (33) meldde zich in het gezelschap van zijn ouders, andere familieleden en de kamnan van tambon Bala.

Tegen de verzetsstrijder liepen twee arrestatiebevelen uit 2007 en 2009 wegens brandstichting in overheidsgebouwen en illegaal bezit van wapens en munitie. De politie heeft bij hem DNA afgenomen om te zien of hij ook betrokken is geweest bij andere misdrijven.

Sakareeya zegt zich aangegeven te hebben omdat hij niet meer tegen de stress kon om zich voortdurend bij vrienden verborgen te houden voor de autoriteiten.

Pattani
Twee adjunct dorpshoofden in Pattani zijn maandagochtend licht gewond geraakt bij een bomaanslag toen agenten een gestolen pickup truck onderzochten. De bom was 100 meter vanaf de truck geplaatst. De truck was zondag gestolen in Songkhla. Kort nadat de agenten waren gearriveerd, ontplofte de bom. Gebleken is dat het voertuig eigendom was van een 51-jarige man die zondag bij de diefstal was dood geschoten.

Vice-premier Prawit heeft de lokale autoriteiten gevraagd de beveiliging te versterken omdat het leger op 1 oktober is begonnen troepen terug te trekken. (Bron: Bangkok Post, 16 november)

Kort overstaand nieuws van gisteren

– Het kabinet gaat akkoord met uitbreiding van de vluchten Rusland-Thailand met als doel meer toeristen uit Ruland te trekken. Thans is het aantal vluchten beperkt tot 70 vluchten per week naar Bangkok en 28 naar Phuket. Dat worden er respectievelijk 105 en 56.

Het kabinetsbesluit lijkt enigszins prematuur want de huidige maxima worden niet eens gehaald. Moskou-Bangkok telt 32 vluchten, Phuket-Sint Petersburg 13, aldus minister Arkhom (Transport). Op de korte termijn worden meer Russische toeristen verwacht, een trend die de Russen ook verwachten.

– Een rechter (45) die bekend stond om haar woedeaanvallen in het openbaar, is dood in haar woning in Bang Khen gevonden. Naast het lichaam vond de politie een doos met diabetes medicijnen. De familie denkt niet aan een gewelddadige dood, maar een autopsie moet dat nog bevestigen.

De rechter stormde begin dit jaar het kantoor van het Land Transport Department binnen en schold het personeel uit omdat er een parkeerbon op haar auto zat. In 2013 smeet ze met voedsel naar een politiewagen omdat ze ontevreden was over de manier waarop de politie werkte.

Stimulansen voor verbouw maïs en hennep

17 november –  Het kabinet is dinsdag akkoord gegaan met een krediet van 8 miljard baht voor zachte leningen met een rente van 4 procent aan boeren die in 36 provincies in de Central Plains willen overstappen op de verbouw van maïs. Het programma richt zich op een gebied van 2 miljoen rai. De leningen worden in stappen verleend, de eerste stap van vijf maanden bijvoorbeeld bestaat uit een lening van 1.800 baht per rai voor het klaarmaken van het land en het kopen van zaad en kunstmest. Het programma duurt tot juni volgend jaar.

Hennep
Het kabinet heeft ook een bedrag van 383 miljoen baht uitgetrokken voor hulp aan boeren in 19 provincies in de Central Plains die brown hemp (hennep) of sunn hemp verbouwen. De plant wordt verbouwd als grondstof voor groene mest, veevoer en verhoute vezel van zijn stengel. Sunn hemp wordt beschouwd als een mogelijke biobrandstof. Maar de plant kan een plaag zijn vanwege de snelle verspreiding. Het programma duurt tot volgend jaar mei. De regering belooft 6.000 ton te kopen; boeren krijgen 20 baht per kilo. (Bron: Bangkok Post, 16 november)

Hoop op hogere prijs voor Hom Mali

17 november – De regering hoopt dat de prijs van Hom Mali aantrekt nu de afgelopen week enkele maatregelen ter ondersteuning zijn genomen. Bovendien is de kwaliteit van de rijst toegenomen omdat de vochtigheidsgraad dankzij lagere regenval is gestegen van gemiddeld 16-28 procent naar 30 procent. Hom Mali paddy (ongepelde rijst) met een vochtigheidsgraad van 15 procent brengt nu 9.000-10.000 baht per ton op tegen 9.000-9.500 baht vorige maand.

Permanent secretaris van het ministerie van Handel Wiboonlasana verwacht dat nu khao dark mali 105, een premiesoort, op de markt komt, de vraag naar premierijst in de markt toeneemt en de prijs opdrijft.

Dinsdag keurde het kabinet een nieuw subsidieprogramma goed voor boeren die witte rijst en Pathum Thani jasmijnrijst verbouwen en het gedurende bepaalde tijd in schuren opslaan om de verkoop uit te stellen. Deze twee rijstsoorten worden voornamelijk in de Central Plains verbouwd. In tegenstelling tot boeren in het Noordoosten hebben boeren in de Central Plains geen rijstschuur omdat ze hun rijst normaal direct verkopen. Zij hebben het advies gekregen hun rijst bij coöperaties op te slaan.

Een zelfde programma bestaat al voor boeren in het Noorden en Noordoosten die Hom Mali verbouwen. (Bron: Bangkok Post, 16 november) (Zie verder de pagina Rijst 3)

Strand van Pattaya sterk gekrompen

Erosie bedreigt stranden

17 november – Thailand dreigt zijn meest aantrekkelijke stranden te verliezen aan de zee als geen drastische maatregelen worden genomen. In Pattaya zijn stranden van 35 meter de afgelopen jaren al door erosie ingekrompen naar twee tot drie meter. ‘Als we niets doen, blijven er geen aantrekkelijke stranden over’, luidt staatssecretaris Ormsin (Transport) de noodklok.

Het Marine Department van het ministerie gaat als eerste delen van het strand aanvullen met 300.000 kubieke meter zand. Het strand moet als model gaan fungeren hoe elders in het land stranden te redden.

De autorirteiten in Pattaya hebben al een bedrijf gehuurd voor zandsupppletie over een afstand van 2,8 km van noord naar zuid-Pattaya. Dat project moet in 2017 klaar zijn. Het zand wordt per boot aangevoerd en in de zee gedumpt die het naar het strand brengt.

Ook het zwaar geërodeerde Chalatat strand in Songkhla wordt aangepakt. Voor de strijd tegen erosie heeft het ministerie 300 miljoen baht uitgetrokken. De werken die uit dit bedrag worden gefinancierd, zijn naar verwachting in 2018 klaar.

Volgens het Marine Department wordt 670 km van de kustlijn (2.000 km aan de Golf van Thailand, 1.000 km aan de Andaman zee) bedreigd. En dat gebeurt in hoog tempo: 5 meter per jaar. Suphot Charulakkhana van het Aquatic Resources Research Institute van de Chulalongkorn universiteit noemt zandsuppletie een voor toeristen aantrekkelijker oplossing dan golfbrekers. Het aan te brengen zand wordt zorgvuldig geselecteerd zodat het aansluit bij het aanwezige zand.

DSI geschokt door corruptieschandaal

17 november – Twee topagenten van het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) zijn geschorst omdat ze 40 miljoen aan steekpenningen hebben aangenomen van de voormalige voorzitter van de Klongchan Credit Union Cooperative, die veroordeeld is wegens verduistering van gelden uit de kas van de coöperatie.

De twee boefjes, een echtpaar, behoren tot de verdachten die in een deelonderzoek naar het KCUC-schandaal zijn betrokken bij de verkoop van land van de KCUC in Nakhon Ratchasima aan het bedrijf Phitsanulok Ethanol Co. Deze grond, 1.822 rai groot, is door de voorzitter gekocht met geld van de KCUC en later door de DSI geconfisqueerd. In 2013 kreeg de voorzitter opdracht van een commissie de grond te verkopen, maar van de opbrengst retourneerde hij slechts een deel. Bij die transactie kreeg het DSI-echtpaar de steekpenningen. De DSI heeft een commissie gevormd voor een disciplinair onderzoek.

Nog meer nieuws over de KCUC-zaak: De advocaat die veertig gedupeerde leden van de coöperatie verdedigt, dringt er bij de DSI op aan het onderzoek naar de abt van Wat Phra Dhammakaya, die verduisterd geld heeft ontvangen, te versnellen. Het OM heeft al vijf keer het besluit uitgesteld om de abt wegens heling in staat van beschuldiging te stellen en telkens de DSI gevraagd nader onderzoek te doen. Volgens het hoofd van de DSI-afdeling financiën en banken heeft de DSI elke keer aan dat verzoek voldaan.

Zie voor alle voorgaande berichten over de KCUC-affaire de pagina Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya. In bijgaand kader een overzicht van deze gecompliceerde zaak.  Zie ook de pagina Corruptie 2.

Bangkok stelt tentoonstelling samen over koning

17 november – De gemeente Bangkok (BMA) heeft van het Royal Household Bureau de opdracht gekregen op Sanam Luang, het plein bij het Grand Palace, een tentoonstelling in te richten ter ere van de koning. De tenten staan er al, over de details van de tentoonstelling wordt later beslist.

Op 10 januari plaatst het Fine Arts Department een hek om 48 rai van Sanam Luang voor de bouw van de koninklijke pyre (letterlijk brandstapel, lees crematorium). Het werk daaraan begint naar verwachting op 1 februari. Aanvankelijk had het FAD al midden volgende maand het hek willen plaatsen, maar de gemeente heeft om een maand uitstel gevraagd omdat het nog steeds storm loopt met mensen die de laatste eer aan de koning willen bewijzen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken bereid een special event volgende week dinsdag voor. De gemeente stelt daarvoor ruimte op Sanam Luang beschikbaar. Het evenement, dat Ruam Phalang Haeng Khwam Phakdi (united power of loyalty) heet, bestaat uit een landelijke eedaflegging van trouw en het gezamenlijk zingen van de koninklijke hymne, die wel eens wordt verward met het volkslied. Het Public Relations Department maakt tv-opnamen bedoeld om de loyaliteit van het volk aan de koning te onderstrepen.  Bij het Government House leidt premier Prayut om 8 uur de ceremonie.

Gisteren bezochten de echtgenotes van negen ambassadeurs het Grand Palace om de koning de laatste eer te bewijzen. Verder meldt het bericht dat de secretaris-generaal van de Chaipattana stichting (opgericht op initiatief van de koning) op een forum aan de Chulalongkorn universiteit lovende woorden sprak over de inzet van de koning voor de bescherming en het beheer van natuurlijke grondstoffen. ‘Zijn Majesteit probeerde manieren te vinden om te herstellen wat vernield was – water en bossen.’ (Zie verder de pagina Koning Bhumibol)

In beslag genomen drugs in Chiang Mai

Kort nieuws donderdag 17 november

– In de voorlichting heet het een photo-op, een gelegenheid om de media een foto te laten maken en free publicity te genereren. De politie is er gek op. Deze foto toont 114 methamphetamine pillen en heroïne, die bij een inval in een dorp in Chiang Mai in beslag zijn genomen, en drugs die bij andere zaken zijn geconfisqueerd, onder andere in Chiang Rai. In dat dorp zou de vorige maand aangehouden drugsbaron Lao Ta Seanlee gewoond hebben. Zie voor details over die andere zaken Kort nieuws van 29 oktober.

– Voor Bangkok Post is het vandaag opening krant, voor mij slechts een kort-nieuwsbericht, want je kon er vergif op innemen dat er geprotesteerd zou worden tegen de strengere eisen die in de nieuwe grondwet aan bestuurders van publiekrechtelijke organen gesteld worden. Daardoor dreigen sommigen hun (lucratieve) (bij)baan te verliezen.

Dat geldt bijvoorbeeld voor Kiesraadcommissaris Somchai Srisutthiyakorn, die van BP alle ruimte krijgt om zijn gram te spuien. Somchai zegt al 35 jaar voor onafhankelijke organen te werken, zoals het People’s Network for Elections in Thailand, een onafhankelijk waakhond van de verkiezingen. Dit maakt hem geschikt voor de functie, vindt hij.

Ik laat het hierbij, want heb er al de nodige aandacht aan besteed. Zie de pagina Grondwetwijziging 2 en de pagina Verkiezingsnieuws 2.

– De prestigieuze Prince Mahidol Award (PMA) wordt dit jaar toegekend aan een Britse biochemicus en een klinisch neuroloog uit Canada. De PMA-commissie koos hen uit een voordracht van 59 personen uit 24 landen. Ik zal hun verdiensten niet opsommen want dat voert te ver; bovendien gaan die van de Brit boven mijn pet. De Canadees is mede-oprichter van de eerste succesvolle eenheid bij acute beroertes. De behandeling die er wordt gegeven, is door het veld overgenomen als standaardbehandeling.

De winnaars ontvangen een bedrag van US$ 100.000, een medaille en een certificaat. Prinses Sirindhorn deelt de onderscheidingen op 31 januari uit in de Chakri Maha Prasat Throne Hall in het Grand Palace. De afgelopen 25 jaar zijn 72 personen onderscheiden; vier van hen ontvingen een Nobelprijs.  (Zie verder pagina Gezondheidszorg)

– Nog meer gezondheidszorg of moet ik schrijven bemoeizucht? Het ministerie van Werkgelegenheid wil het aantal kinderen van gastarbeiders beperken door hen te verbieden hun kinderen mee te nemen als ze in Thailand komen werken. Migranten die hier al werken en wier contract verloopt, dienen samen met hun kinderen naar hun vaderland terug te gaan.

Het ministerie gaat verder een campagne voeren ter bevordering van geboortebeperking en het wil voorkomen dat migranten en hun kinderen het land illegaal binnenkomen.

Het PM’s Office heeft bekend gemaakt welke banen toegestaan zijn voor migranten uit bepaalde landen. De bekendmaking is dinsdag in de Royal Gazette gepubliceerd. De regels gelden niet voor arbeiders uit Laos, Myanmar, Cambodja en andere landen die in de wet worden genoemd.

Sinds 2004 mogen 118.000 kinderen van illegale migranten tijdelijk in het land blijven, nadat hun ouders bezwaar hadden gemaakt tegen deportatie [of zoiets]. Van hen gaan 70.000 kinderen naar Thaise scholen. (Zie verder de pagina Migranten)

– ThaiPBS, de enige onafhankelijke tv-zender, en vier leidinggevenden kunnen een zucht van verlichting slaken want ze hoeven van de Criminal Court geen 50 miljoen baht te betalen wegens een uitzending over een goudmijn in de provincie Loei. Volgens het bedrijf, Tungkum Ltd, was de uitzending in strijd met de Computer Crime Act, omdat ze valse beschuldigingen over milieuschade bevatte. Niet dus, vond de rechtbank.

In de uitzending werd aandacht besteed aan een jeugdkamp, gewijd aan het milieu. Een van de leerlingen, een 15-jarig meisje, ook aangeklaagd door het bedrijf, vertelde dat zes dorpen en omgeving zwaar verontreinigd waren door de mijnwerkzaamheden. Het bedrijf heeft ook dorpelingen aangeklaagd die borden met protestteksten bij de mijn hadden geplaatst.

– De onlangs opgerichte speciale regeringsdelegatie, die de problemen in het Zuiden moet helpen oplossen, stelt 500 miljoen baht ter beschikking aan een project om het district Sungai Kolok in Narathiwat te ontwikkelen tot het zogeheten triangle economy city model. Dat bestaat uit drie elementen: veiligheid, welvaart en duurzaamheid.

Het geld wordt besteed aan de bouw van een station voor vrachttransport, de ontwikkeling van een transportnetwerk, waaronder de bouw van een flyover over de Sungai Kolok rivier, en de aanleg van randwegen en drie stadswerven.

Behalve Sungai Kolok worden ook Betong (Yala) en Nong Chik (Pattani) ontwikkeld tot modellen van economische ontwikkeling. Sungai Kolok is gekozen als centrum voor grenshandel, Betong als model voor een duurzame en onafhankelijke stad en Nong Chik moet een modelstad worden voor de agrarische industrie. De regering hoopt dat door deze maatregelen investeringen worden aangetrokken waardoor de levenskwaliteit van de bewoners kan toenemen.

– Bij een hinderlaag dinsdag in Yala is een agent van een forensisch team dood geschoten. De vermoedelijk twee aanvallers hadden de agent enige tijd gevolgd voordat ze toesloegen. Op de plaats delict zijn patronen van een M16 en geweer gevonden.

Volgens minister Prawit (Defensie) is het geweld in het Zuiden ‘aanzienlijk’ afgenomen. Hij wijst erop dat de meeste recente aanvallen ver van steden plaatsvonden. De minister deed een oproep aan alle betrokkenen om de krachten te bundelen.

– De ministers van Defensie van de Asean-landen hebben gisteren in Vientiane (Laos) vergaderd over – hoe kan het ook anders – samenwerking op defensiegebied en de bedreigingen op regionaal en internationaal niveau waarmee ze te maken hebben.

De minister van Laos zei dat die bedreigingen om eenheid vragen. ‘De bijeenkomst vandaag is een belangrijke gelegenheid voor ons om meningen uit te wisselen over defensie- en veiligheidskwesties en maatregelen te overwegen om ze effectief te bestrijden.’

– Tot slot nog een babbel van premier Prayut. Hij belooft de komende vijf jaar de bestaanszekerheid van boeren te verbeteren. Prayut bracht gisteren een bezoek aan het ministerie van Landbouw om te controleren wat er aan de inzakkende rijstprijzen wordt gedaan.

Minister Chatchai is nog optimistischer: binnen 20 jaar gaat het inkomen van boeren omhoog naar 390.000 baht per jaar. Twee fraaie staaltjes van luchtfietserij, dus ik doe er verder het zwijgen toe.


 

Candle-lit ceremonie voor stadion

Voetbal: Thailand houdt stand tegen Aussies

16 november – Het Thaise voetbalteam heeft zich gisteren kranig verweerd tegen het Australische team in de kwalificatieronde van de World Cup 2018. De eindstand 2-2 was een van Thailand’s beste resultaten in jaren en leverde een eerste punt op in groep B van de derde Aziatische kwalificatieronde. De kans dat Australië de finale haalt, is door het gelijkspel gering.

Thailand’s coach Kiatisak had voor de wedstrijd resultaat beloofd voor de koning, en het team loste die belofte in. Voorafgaand aan de wedstrijd hielden fans buiten het Rajamangala stadion een candle-lit ceremonie; de spelers van beide teams droegen een zwarte armband.

Bhumibol krijgt de titel ‘The Great’

16 november  – De regering wil de koning eren met de titel ‘The Great’, maar daarvoor moeten eerst de begrafenisrites zijn afgerond. De titel behoeft nog de goedkeuring van het kabinet en het Royal Household Bureau, maar dat lijkt me een formaliteit. De regering speelt al langer met de gedachte de koning op deze wijze te eren, zei premier Prayut gisteren.

Verder maakte de premier bekend dat enkele data veranderen wanneer de nieuwe koning de troon bestijgt. Hierover beslist het Royal Household Bureau. Het gaat om Coronation Day op 5 mei en de verjaardag van Bhumibol op 5 december. Het wachten is op een mededeling over de opvolging van kroonprins Varijalongkorn die na het overlijden van zijn vader zei eerst samen met de Thaise bevolking te willen rouwen [maar ik vermoed een andere reden].

Na de jaarwisseling wordt Sanam Luang afgesloten zodat het Fine Arts Department kan beginnen met de constructie van de koninklijke pyre (letterlijk brandstapel, maar crematorium lijkt me een betere term).

Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft op haar Facebook een videoclip geplaatst waarin de bijdragen van de koning aan de volksgezondheid worden belicht. ‘Zijne Majesteit was landelijk en mondiaal een belangrijk rolmodel bij het aanpakken van de meest urgente volksgezondheidskwesties van zijn tijd’, aldus de WHO.

Het kantoor van de Education Council heeft een commissie gevormd die alle speeches van de koning en opmerkingen over onderwijs gaat verzamelen. Naar schatting waren dat er drieduizend. De commissie kiest er 89 uit voor een publicatie in boekvorm en CD.

Een voormalige gedetineerde in het Zuiden die driemaal gratie heeft gekregen van de koning, de laatste keer in 2014, is begonnen aan een wandeltocht vanaf zijn huis in Patthalung naar het Grand Palace in BKK om zijn dankbaarheid jegens de koning te tonen.

De regering organiseert dinsdag Ruam Palang Haeng Khwam Pakdi (Unite to show allegiance to the King) activiteiten in het hele land nu een maand van nationale rouw voorbij is. Ook in het buitenland worden herdenkingen gehouden, zegt een regeringswoordvoerder. De activiteiten behelzen de schoonmaak van openbare plaatsen, bezoeken aan patiënten in ziekenhuizen en voorleessessies voor gehandicapte kinderen. (Zie verder de pagina Koning Bhumibol)

Vrijwilligers willen ban op styrofoam

16 november – De vrijwilligersgroep Volunteers for Dad die op Sanam Luang hand- en spandiensten verricht, heeft de bezoekers aan het Grand Palace opgeroepen geen styrofoam meer te gebruiken. Streefdatum is 5 december, de verjaardag van de koning. Er wordt dagelijks zoveel afval opgehaald, dat het ondoenlijk is het te scheiden voor recycling, zegt vice-rector Prinya van de Thammasat universiteit die de leiding heeft van de groep.

De gemeente Bangkok en het ministerie van Milieu hebben zich bij de oproep aangesloten. Ze streven ernaar styrofoam etensbakjes te vervangen door bakjes gemaakt van afbreekbaar materiaal.

Staatsoliebedrijf PTT Plc heeft 1 miljoen bio-afbreekbare bakjes gedoneerd, SCG Packaging 200.000. Een ander bedrijf, Gracz, heeft tot nu toe 80.000 milieuvriendelijke bakjes cadeau gedaan. Wanneer de vrijwilligers door hun voorraad heen zijn, rekenen ze voor hun producten een gereduceerde prijs.

Sinds het begin van de rouwperiode wordt op Sanam Luang dagelijks 76 ton afval opgehaald. De gemeente besteedt 2 baht per kilo aan de verwerking. De hoeveelheid styrofoam is al  teruggelopen sinds een vergadering twee weken geleden van gemeente en vrijwilligers: van 20 naar 5 procent. Op het plein zijn tien plaatsen waar het afval wordt gesorteerd. Na styrofoam komen PET-flessen aan de beurt om uit te bannen.

NCPO belooft steun aan rijstboeren

16 november – De NCPO wil boeren helpen hun rijst tegen betere prijzen te verkopen door de tussenhandel uit te schakelen. Dit heeft NCPO-woordvoerder Sirichan gisteren bekend gemaakt, maar meer dan een opsomming van de huidige initiatieven lees ik niet in het artikel.

Legereenheden hebben de afgelopen week rijst gekocht, de molenaars van vijf legercoöperaties hebben rijst gepeld voor boeren in het Noordoosten, soldaten helpen met de oogst en markten zijn georganiseerd, waarop de boeren direct aan de consument rijst kunnen verkopen.

Legercommandant Chalermchai zegt wel iets over de plannen, maar ook die blijven in het vage: Leningen voor getroffen boeren zodat ze de verkoop van hun rijst kunnen uitstellen, subsidiëring van oogstkosten en productiekosten in het seizoen 2016-2017 en verbetering van de kwaliteit van rijst. De NCPO, zegt hij, onderzoekt manieren om het probleem van lage rijstprijzen en die van andere producten op een meer duurzame wijze te lossen. Hij noemt het belangrijk dat de kwantiteit van de productie in balans is met veranderende marktkrachten en distributiekanalen.

Verder meldt het bericht dat oud-premier Yingluck op haar Facebook-pagina haar actie verdedigt om in het Noordoosten rijst te kopen van boeren en dat in Bangkok te verkopen. Maar dat weten we al. Democraat Warong verwijt haar te weinig hebben betaald voor de rijst en de boeren te hebben gedupeerd. Yingluck kocht de rijst voor 20 baht per kilo en verkocht die voor hetzelfde bedrag. ‘Als ik een winst had willen maken of de last bij de kopers had willen leggen, had ik 25 baht moeten rekenen.’

Rijst: 6.000 personen verdacht van ambtsmisdrijf

16 november – Nog meer rijst in een tweede bericht over het verlies van het hypotheeksysteem voor rijst dat tijdens de regering Yingluck van kracht was. Zoals bekend wil de regering het bedrag verhalen op degenen die daarvoor verantwoordelijk zijn.

Oud-premier Yingluck is al aangeslagen voor 35,7 miljard baht; het ministerie van Justitie heeft nu een lijst met 6.000 namen ontvangen, samengesteld door het PM’s Office en drie ministeries, van anderen die verantwoordelijk worden geacht. Daaronder voormalige ministers, leden van commissies op uitvoerend niveau en functionarissen op operationeel niveau.

Werk aan de winkel voor de autoriteiten want van elk moet worden vastgesteld of ze verantwoordelijk kunnen worden gesteld en hoeveel ze moeten betalen. Aan een lijst met bedrijven wordt nog gewerkt.

De vierduizend plus bedrijven zouden verantwoordelijk zijn voor een verlies van 142 miljard baht uit het verlies gemaakt op de oogsten in 2012-2014. De twee eerdere oogstseizoen blijven buiten beschouwing omdat Yingluck toen nog niet was gewaarschuwd voor de corruptie en oplopende kosten van het systeem, waarbij boeren voor hun paddy een prijs kregen die 40 procent boven de marktprijs lag. (Zie verder de pagina Rijst 3)

Acht trawlers op weg naar de zeebodem

Acht trawlers krijgen zeemansgraf

16 november – Acht afgeschreven vissersboten zijn gisteren in de Golf van Thailand naar de bodem gestuurd om een kunstmatig rif te vormen voor koralen en ander vormen van maritiem leven. Ze werden twaalf nautische mijl voor de kust van Phetchaburi afgezonken.

In oktober waren al 32 boten naar de zeebodem verhuisd. De acht maken deel uit van een tweede vloot van zestien schepen die op de zeebodem aan een nieuw bestaan beginnen. De in totaal 48 boten zijn door de regering gekocht van vissers die gestopt zijn. Sahapon Praserttheeraphong van het Command Centre for Combating Illegal Fishing zegt dat de regering vooral vissersboten wil kopen die zijn uitgerust met (verboden) duwnetten, een hoogst schadelijke vorm van visserij.

Voor de operatie is een budget van 139 miljoen baht uitgetrokken en 5,7 miljoen baht voor het ontmantelen van de boten en afzinken. De regering wil de plaatsen waar de boten [lees kunstmatige riffen]  liggen promoten als toeristische attractie. Hopelijk vinden de duikers er een levendig zeemilieu.

Ying Kai ontkent mensenhandel

16 november –  Merkwaardige zaak. Drie huishoudsters beweren vier jaar door een vrouw te zijn uitgebuit, maar de werkgeefster zegt dat slechts één van 2006 tot 2010 in haar appartement in Chatuchak (Bangkok) heeft gewerkt. De vrouw staat terecht voor mensenhandel en ontkende maandag in de rechtbank alle beschuldigingen.

De huishoudsters zeggen dat ze werkdagen van 17 uur moesten maken, niet betaald werden en geen vrije dagen kregen. De werkgeefster, Monta Yokrattanakan (59), beter bekend als Ying Kai, zegt daarentegen slechts een van de drie te hebben gehuurd en haar loon te hebben betaald. Ze beweert één vrouw niet te kennen; de derde zou de vriendin van haar huishoudster zijn.

Nobele bedoelingen had ze ook want ze had de huishoudster (19) in dienst genomen om haar behoorlijk onderwijs te laten volgen. Als dat door de rechtbank als een daad van mensenhandel wordt beschouwd, zei ze op de zitting, dan ‘moet ik er maar mee leven’.

Monta wil de huishoudster en haar chauffeur laten oproepen als getuige. De openbare aanklager en advocaat van de drie vrouwen laten zeven getuigen opdraven, waaronder ambtenaren van het ministerie van Sociale Zaken en het adjunct districtshoofd van Mae Sariang (Mae Hong Son). Volgend jaar mei worden de getuigen gehoord. (Bron: Bangkok Post, 15 november)

Tekort aan fruitplukkers wordt opgevangen met migranten

16 november – Omdat er in Sa Kaeo een tekort is aan fruitplukkers, mogen handelaren in Chanthaburi tijdelijk migranten die ze in dienst hebben, naar de buurprovincie sturen, waar momenteel de pluk van longan in volle gang is. De maatregel ging maandag in en duurt tot eind januari.

Volgens de wet is de transfer van gastarbeiders naar een andere werkgever verboden, maar de autoriteiten [?] besloten zondag tijdens een bijeenkomst over het tekort aan arbeidskrachten een uitzondering te maken. De bijeenkomst was belegd naar aanleiding van de arrestatie van illegale Cambodjanen die in Sa Keao longan plukten. De fruitkwekers verzochten vervolgens de gouverneur tussenbeide te komen. Ze vrezen dat de oogst verrot wanneer er niet voldoende plukkers zijn.

Aan de transfer zijn nog enkele voorwaarden verbonden, maar die laat ik maar onvermeld. In het district Pong Nam Ron is een centrum gevormd om een oplossing te zoeken voor het tekort aan plukkers. (Bron: Bangkok Post, 15 november) (Zie verder de pagina Migranten)

Krimi muurman: Nog geen spoor van vermiste vriendin

16 november – De CSD heeft niets kunnen vinden in een huis waarin Shimon Biton, verdacht van de moord op een Israëli, eerder met zijn Thaise vriendin had gewoond. Er zijn geen menselijke botten gevonden. De vriendin wordt al een jaar vermist.

De politie vermoedt dat ze dood is. Ze heeft het Institute of Forensic Medicine van het politieziekenhuis en ziekenhuizen in Nonthaburi gevraagd of er personen zijn overleden, wier lichaam niet is opgehaald.

Nieuw feit, niet eerder gemeld: De vriendin is gearresteerd geweest voor drugsvergrijpen. Ze had vier echtgenotes en vier kinderen, van wie een de zoon van Biton, die verdacht wordt van medeplichtigheid aan de moord. De eerdere echtgenotes en kinderen gaan nog ondervraagd worden door de politie.

Biton heeft de moord bekend, hij had het in stukken verdeeld lichaam van het slachtoffer, ook een Israëli, in een muur verborgen.

Eerdere berichten:
15 november: Krimi muurman: Vriendin verdachte al een jaar vermist
14 november: Krimi ‘muurman’: Arrestatiebevel voor zoon verdachte
13 november: Krimi: Lichaamsdelen gevonden in muur

Opruimoperatie krathongs in BKK

Kort nieuws woensdag 16 november

– De gemeente Bangkok heeft zes ton aan krathongs uit het water gevist, waarvan de meeste van natuurlijke materialen waren gemaakt zoals brood. En dat bevalt de stadsbestuurders zeer. Tot gisteren waren 661.935 krathongs verzameld, waarvan 93,7 procent niet gemaakt van styrofoam, een materiaal dat niet vergaat. De natuurlijke krathongs worden vermalen tot mest, de styrofoam krathongs worden gerecyceld. Op bijgaand overzicht de aantallen sinds 2009, verdeeld naar styrofoam en natuurlijke materialen.

Het aantal krathongs dat landelijk werd verzameld, was aanzienlijk minder dan vorig jaar. Blijkbaar gaven velen de voorkeur aan een rustige viering in het dorp, waarbij de krathongs in dorps- en boerderijvijvers te water werden gelaten.

– Zes jaar heeft hij kans gezien uit de handen van Justitie te blijven, maar daaraan is met de arrestatie van Pitak Thonglong op een bouwplaats in Nakhon Sawan een eind gekomen. Pitak en twee anderen, destijds teenagers, bewerkten in maart 2010 in Prasat (Surin) een Australische man met een machete omdat die hen gesneden zou hebben. De Australiër, die zijn zwangere vrouw probeerde te beschermen, overleefde de aanval niet en stierf later in het ziekenhuis. De twee andere jongeren gaven zich op aanraden van hun familie aan, maar Pitak nam de benen.

De vader van het slachtoffer die de politie de afgelopen zes jaar heeft geholpen bij de zoektocht naar de voortvluchtige Pitak roemt het werk van de politie. De commandant van de Provincial Police Region 3 vreest dat het incident het toeristisch image van het land geen goed doet. ‘Dit is niet goed. Er wonen hier veel buitenlanders en velen bezoeken Thailand elk jaar.’ Hij bedankt de vader voor diens inzet.

– In een afvalbak in Phetchaburi is een in de steek gelaten baby gevonden en in Nakhon Ratchasima werd gisteren in een kartonnen doos een pasgeboren baby gevonden. De baby in Phetchaburi was ontdekt door de eigenaar van een sportwinkel. Hij had het kind horen huilen en had het verzorgd in afwachting van de politie. De navelstreng zat nog aan de baby. De politie probeert de moeder aan de hand van camerabeelden en inlichtingen van ziekenhuizen te traceren.

De politie in Nakhon Ratchasima werd door een huiseigenaar op de baby attent gemaakt. Hulp kwam te laat, het kind was overleden. Bij het kind lag een brief met het verzoek aan de vinder voor hem te zorgen of naar een kindertehuis te brengen.

– De berechting van de twee verdachten van de bomaanslag in augustus vorig jaar bij de Erawan Shrine is na maanden van vertraging begonnen, waarin de rechtbank naar een tolk voor de Chinese Uighur mannen zocht. De militaire rechtbank van Bangkok heeft de tolk gisteren benoemd ondanks protesten van de verdachten. Ze vertrouwen hem niet omdat hij is voorgedragen door de Chinese ambassade, maar de rechtbank veegde hun bezwaren van tafel. Bij de aanslag kwamen 20 personen om het leven, meest Chinese toeristen, en 120 personen werden gewond. Naar verwachting duurt het proces tot eind 2017 of begin 2018. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Bomaanslag Ratchaprasong)

Reacties niet mogelijk