Thais nieuws 16-30 april

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2015 klik hier, 2014 klik hier, 2013 klik hier, 2012 klik hier, 2011 klik hier, 2010 klik hier.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.

Veel voorkomende afkortingen
Amlo: Anti-Money Laundering Office
AoT: Airports of Thailand (beheerder van zes vliegvelden, ofstaat.a. Suvarnabhumi en Don Mueang)
BAAC: Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives
CAAT: Civil Aviation Authority of Thailand
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CDC: Constitution Drafting Committee (commissie die de nieuwe grondwet schrijft)
CIB: Central Investigation Bureau
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die begin 2014 gold)
CSD: Crime Suppression Division (recherche)
DNP: Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (vergelijkbaar met ons Staatsbosbeheer)
DSI: Department of Special Investigation (vergelijkbaar met de FBI)
FDA: Food and Drug Administration
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
Isoc: Internal Security Operations Command (opperbevel verantwoordelijk voor de veiligheid in het Zuiden)
NACC: National Anti-Corruption Commission
NCPO: National Council for Peace and Order (militair gezag)
NESDB: National Economic and Social Development Board
NLA: National Legislative Assembly (noodparlement)
NRC: National Reform Council (inmiddels opgeheven orgaan dat hervormingsvoorstellen moest formuleren)
NRSA: National Reform Steering Assembly (opvolger van NRC)
NSC: National Security Council
Obec:  Office of the Basic Education Commission
Ohec: Office of the Higher Education Commission
Ovec: Office of the Vocational Education Commission
PACC: Public Sector Anti-Corruption Commission
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (protestbeweging tegen de regering Yingluck)
RID: Royal Irrigation Department
TAT: Tourism Authority of Thailand
TDRI: Thailand Development Research  Institute
UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)

Voor het nieuws van 1-15 april, klik hier.

 

Mishandeling Hua Hin; lafbekken zeggen ‘sorry’

30 april – Wat een stelletje lafbekken: de vier Thais die een ouder Brits echtpaar en hun zoon op 13 april in Hua Hin bewusteloos sloegen. Denken er zeker vanaf te komen met goedkope woorden van excuus en veel wai’s. En de politie reageert zoals gebruikelijk: We hebben te weinig personeel en we gaan voorstellen meer personeel in te zetten.

Hua Hin ondervraging lafbek ChaiyaDe man en vrouw herstellen momenteel in hun hotel, de zoon is al teruggekeerd. Hij vertelt in de Daily Mirror dat ze pas beseften wat er precies gebeurd was, toen ze enkele dagen later de beelden van de bewakingscamera zagen. Het zal geen verbazing wekken dat hij zei: ‘I am not going back to Thailand again. Mum and dad won’t be either. Never, ever again.’ (Bron: website Bangkok Post, 29 april)

Misschien moet de Britse overheid maar eens een negatief reisadvies voor Thailand uitbrengen, niet alleen vanwege dit incident, maar ik roep ook nog even de moord op het vakantie-eiland Koh Tao in de herinnering. En er zijn ook andere twijfelachtige overlijdens geweest, maar die heb ik niet paraat. Thailand, het land van de glimlach? Laat me niet lachen.

Zie verder het bericht van 29 april: Drie Britten bewusteloos geslagen tijdens Songkran. Op de foto wordt een van de lafbekken verhoord.

(Vlijmscherpe) column: Regime Prayut schaadt economie

30april – Zulke columnisten moesten er meer zijn. Iemand die zich niet in de luren laat leggen door cijfertjes, maar iets verder kijkt dan zijn neus lang is. Neem de positieve berichten over de export in februari (+ 10,3 procent) en maart (plus 1,3 procent).

De stijging in februari was voornamelijk te danken aan de grote export van goud, waarvan de prijs is gestegen. Als je die buiten beschouwing laat plus militaire uitrusting (ook een eenmalig iets) kromp de export weer, evenals in de voorafgaande veertien maanden (min 3,7 procent). Maart werd ook gered door goud met een 262,5 procent hogere prijs. Thailand produceert zelf niet veel goud. Zonder goud kromp de export met 1,1 procent.

Columnist Umesh Pandey rekent het haarfijn voor in zijn wekelijkse column op de opiniepagina van Bangkok Post.

Hij nam ook nog enkele andere cijfers onder de loep: de winstcijfers van de banken. De winst is gemiddeld gedaald met 10 procent op jaarbasis en de NPL’s (non-performing loans) stegen met 18,5 procent op jaarbasis en 5,6 procent op kwartaalbasis.

De stijging van NPL’s was geen verrassing: huishoudens gaan gebukt onder hoge schulden (zie ook het bericht van 29 april: Schuldenlast arbeiders stapelt zich op), maar verrassend is wel dat het bedrijfsleven ook in de NPL-val begint te raken.

Dat het MKB het moeilijk heeft, weten we, maar de NPL-val bij grote bedrijven komt als een schok. Die toont aan dat de kwakkelende economie elk segment van de economie begint te beïnvloeden, niet alleen de werkende klasse en MKB’s.

Ooit was Thailand een goede plaats om zaken te doen. Maar de regering Prayut heeft zijn prioriteiten verkeerd. Ze vindt het onderdrukken van dissidente geluiden belangrijker dan de economie. De media overal in de wereld concentreren zich op berichten over mensen, zowel politici als gewone mensen, die worden aangehouden omdat ze een bericht op Facebook hebben geschreven. De regering dient te beseffen dat dit op de lange termijn het vertrouwen van investeerders ondermijnt.

‘Het zijn de cijfers over de NPL-val die me doen vrezen voor de toekomst van ’s lands economie’, schrijft Umesh. ‘Dat is de reden waarom ik altijd heb gezegd dat we een leider nodig hebben die in staat is vertrouwen te wekken in de economie, niet een chagrijnige generaal die voortdurend zijn woede afreageert op critici. Om nog maar te zwijgen van ze zonder solide reden opsluit. De regering Prayut dient te beseffen dat haar huidige steun onder de elite zal vervliegen wanneer ze faalt de problemen op te lossen. (Bron: Bangkok Post, 29 april)

El Niño wordt opgevolgd door stormachtig La Niña

30 april – Midden dit jaar komt een eind aan El Niño, het weerfenomeen dat de machtige Mekong tot een onbeduidend stroompje heeft gereduceerd, rellen vanwege voedselproblemen in de Filipijnen heeft veroorzaakt en het continent sinds vorig jaar geselt met hoge temperaturen van rond de 40 graden C en ernstige droogtes. IHS Global Insight schat de schade in Zuidoost-Azië op US$ 10 miljard.

Met het terugtrekken van El Niño komt aan de ellende geen einde, want familielid La Niña ligt op de loer met zware stormen, die de agrarische schade van haar voorganger verergeren en oogsten vatbaar maakt voor ziektes en insecten. ‘De situatie zal nog erger worden wanneer El Niña aan het eind van het jaar toeslaat’, zegt Stephen O’Brien, VN onder-secretaris-generaal voor humanitaire zaken en hulpverlening. El Niño heeft al 60 miljoen mensen afhankelijk gemaakt van ‘urgente hulp’, met name in Afrika.

Wilhemina Pelegrina, een Greenpeace campagnevoerder, zegt dat La Niña ‘verwoestend’ voor Azië kan zijn met mogelijk overstromingen en grondverschuivingen die de voedselproductie benadelen.

Vietnam, een van ’s werelds grootste rijstexporteurs, is al getroffen door de ergste droogte in een eeuw. In de Mekong Delta, de belangrijkste rijstschuur van het land, is door het gezakte waterpeil van de rivier de helft van vruchtbaar land getroffen door het binnendringen van zout water met schade aan de oogst tot gevolg.

Meer dan een half miljoen mensen komen water tekort, en hotels, scholen en ziekenhuizen wringen zich in alle bochten om watervoorraden te handhaven. De buurlanden Thailand en Cambodja lijden eveneens, met grote delen van het land waar een tekort aan water is en de rijstoogst is gedecimeerd. Maleisië meldt opdrogende waterreservoirs, kurkdroge akkers en op sommige plaatsen rantsoenering van water en sluiting van scholen. Een visserman die vorig jaar 20 kilo vis per dag uit de Pahang rivier haalde, vangt nu met moeite 1 kilo.

In India kampen 330 miljoen mensen met een tekort aan water en schade aan oogsten. Talrijke mensen en veel vee zijn bezweken aan de hitte. Het eiland Palau zit binnenkort helemaal zonder water.

Volgens de FAO is er nog geen tekort aan voedsel omdat de voorraden toereikend zijn. Maar in het zuiden van de Filipijnen zijn al tussen politie en bewoners voedselrellen uitgebroken waarbij twee mensen om het leven kwamen.

Rajiv Biswas, Asia-Pacific Chief Economist bij IHS Global Insight, signaleert dat de regio nalaat zich voor te bereiden op de extreme weersveranderingen die verwacht worden als gevolg van klimaatverandering. ‘Regeringen praten op het moment zelf over een crisis, maar een jaar later zijn ze dat al weer vergeten en gaan door, waardoor de situatie verergert.’(Bron: website Bangkok Post, 29 april)

Storm Elektriciteitspaal en billboard bezwijken, Muang Lampang

TMD: Hittegolf eindigt volgende maand

30 april – De hittegolf die momenteel het land in een ijzeren greep houdt, eindigt medio mei wanneer het regenseizoen begint, zegt het Thai Meteorological Department (TMD). Het verwacht tevens dat er dit jaar 10 procent meer regen gaat vallen dan het jaargemiddelde van de afgelopen 30 jaar. Het regenseizoen duurt tot midden oktober.

Dit jaar zullen minstens twee stormen over Thailand trekken en dat zijn er twee meer dan vorig jaar. De zwaarste regenval wordt verwacht vanaf het midden van juli met de meeste regens in augustus en september. 40 procent van het regenwater zorgt voor aanvulling van de waterreservoirs, die nu op een historisch laag dieptepunt staan.

Het Royal Irrigation Department denkt vooruit. Opslag van water om volgend jaar genoeg te hebben, heeft prioriteit. Dus wordt de wateruitstroom uit de vier grote stuwmeren tussen augustus en oktober, die normaal 18 miljoen kubieke meter water per dag bedraagt, teruggeschroefd naar 10 miljoen.

Vanwege de droogte is het gebied beplant met de tweede rijstoogst gereduceerd van 9,7 naar 5,7 miljoen rai.

Intussen hebben donderstormen en hagelbuien huis gehouden in het Noorden en Noordoosten. In Nakhon Ratchasima stortte een billboard in, wat een enorme ravage gaf. Een public vehicle depot werd ernstig beschadigd. Het duurt een week voordat het weer toonbaar is.

Volgens de laatste berichten hebben de stormen 1.000 huishoudens getroffen, 800 huizen, 3 tempels, een staatsdienst, 60 rijstschuren en 50 veestallen, aldus het Disaster Prevention and Mitigation Department in de provincie. Ook vanuit de provincies Phayao en Surin wordt schade gemeld met een stroomstoring donderdagavond laat in drie districten van Surin.

Op de foto een ingestorte elektriciteitsmast en billboard in Muang (Lampang).

Abt Dhammachayo speelt de vermoorde onschuld

30 april – Het zal nog heel wat moeite kosten om abt Dhammachayo van de protserige tempel Wat Phra Dhammakaya in Pathum Thani voor het gerecht te krijgen, want elke kans wordt door de tempel aangegrepen om de DSI (Thaise FBI) dwars te zitten. Maar de DSI zegt over voldoende bewijsmateriaal te beschikken om de abt te vervolgen.

De abt, beschuldigd van heling en het witwassen van geld, liet eerder tweemaal verstek gaan bij een afspraak met de DSI. Zijn laatste [zou het?] truc betreft een cheque van 100 miljoen baht, uitgeschreven op zijn naam, waarvan hij zegt die niet geïncasseerd te hebben.

Een bron bij de DSI zegt dat de cheque namens hem is geïncasseerd door een vrouw uit het tempel netwerk. Tegen haar wordt binnenkort een arrestatiebevel aangevraagd.

Waar gaat het om? De abt, de tempel en een non hebben samen 1,2 miljard baht ontvangen van de Klongchan Credit Union Cooperative. Dat geld was ontvreemd uit de kas van de coöperatie. De abt zelf heeft 431 miljoen baht ontvangen, de tempel 642 miljoen baht en de non 142 miljoen baht.

Ik schreef het eerder: de Thaise monnikenorde is een maffiabende. Columniste Sanitsuda schreef over de omstreden tempel: ‘Wat Phra Dhammakaya onderwijst dat iemand zijn toegang tot de hemel kan kopen door donaties aan de tempel. Hoe meer donaties, hoe luxueuzer je vastgoed in de hemel’ (22 april).

Zie verder de pagina Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya.

Banharn brengt in 2014 zijn stem uit

Banharn †: Lof is ‘oppervlakkig en hypocriet’

30 april – Men zegt: Over de doden niets dan goeds. Het overlijden van Banharn Silpa-archa, oud-premier en adviseur van de Chartthaipattana partij, vormt geen uitzondering. Hij is overladen met lof, ook door de huidige regering, vanwege zijn prestaties en ogenschijnlijk gloedvolle nalatenschap, maar beide kwalificaties zijn ‘oppervlakkig en hypocriet’.

Thitinan Pongsudhirak roept op de opiniepagina van Bangkok Post de jaren 1995 en 1996 in herinnering toen Banharn premier was. Ze kenmerkten zich door de ergste overtredingen, corruptie en vriendjespolitiek, die Thailand ooit heeft meegemaakt. Dat is een periode waar Thailand afstand van wil nemen door een nieuwe koers uit te zetten op het gebied van good governance.

Als premier vertrouwde Banharn op patronage, factionalism [verdeel en heers?] en pork-barrel politiek [voor wat hoort wat?] met gekozen vertegenwoordigers die hun electoraat vergeten zijn op het moment dat ze verkozen zijn en daarna hun zakken beginnen te vullen met steekpenningen.

Een belangrijke les uit die jaren is de politisering van de Bank of Thailand (BoT), die naliet de inmiddels geruime tijd failliete Bangkok Bank of Commerce (BBC) behoorlijk te controleren. Tal van Banharn’s adepten hebben geprofiteerd van leningen van die bank met obscure percelen in het Noordoosten als onderpand.

De BBC ging onderuit, de financiële wereld maakte roerige tijden door, verergerd door speculatieve druk op de baht [die aan de dollar was gekoppeld], culminerend in de financiële crisis van 1997. De waardevermindering van de baht leidde tot talloze faillissementen. In Bangkok zijn nog nooit afgebouwde panden uit die tijd te zien.

De schade aan de reputatie en geloofwaardigheid van de BoT is inmiddels gerepareerd en de centrale bank is weer het anker van Thailand’s macro-economisch beleid. De financiële wereld is ook gezond en de baht is nu flexibel en consistent met de marktrichting. Maar de crisis van 1997 was een hoge prijs om daarvoor te betalen.

Thitinan schrijft dat de regering het symbool van Thailand’s corrupte verleden niet onverholen zou mogen complimenteren. Lof voor Banharn stuurt het verkeerde signaal aan hedendaagse politici die rekenen op patronage om macht te verwerven. Wat we nodig hebben, is een nieuwe generatie van politici die aanspreekbaar en verantwoordelijk zijn met meer integriteit dan hun voorgangers. (Bron: Bangkok Post, 29 april)

Referendum: Kiesraad waarschuwt voor ‘Likes’

30 april – Wat mag en wat mag niet in de aanloop naar het referendum over de ontwerp-grondwet op 7 augustus? De Kiesraad heeft een lijst van 6 do’s en 8 don’ts opgesteld over de grenzen die gesteld worden aan de vrijheid van meningsuiting. De raad waarschuwt op voorhand netizens (internet verslaafden) op Like te klikken onder berichten die in strijd zijn met de don’ts.

Secretaris-generaal Thanit van de Kiesraad  zegt dat iedereen vrij is informatie en foto’s op de social media te plaatsen. Steun voor of afwijzing van de ontwerp-grondwet mag, campagne voeren voor of tegen mag niet. Wie de fout in gaat, krijgt niet alleen te maken met de referendumwet, maar kan ook vervolgd worden op basis van de Computer Crimes Act, de Internal Security Act en het samenscholingsverbod van de NCPO. Volgens Thanit zijn deze wetten niet bedoeld om het vrije woord te onderdrukken maar ervoor te zorgen dat het referendum soepel verloopt.

Premier Prayut reageerde gisteren op de suggestie van UDD-voorzitter Jatuporn (roodhemden) om internationale organen, zoals de VN en EU, te vragen als waarnemer op te treden bij het referendum. Hij zegt: Het is niet verboden dat ze komen, maar hun controle moet informeel gebeuren. Ook waarnemers van politieke partijen, een suggestie van voormalig regeringspartij Pheu Thai, vindt hij niet nodig. Pheu Thai zei eerder bang te zijn voor bedrog en diefstal van stembussen. Ze mogen toekijken, aldus Prayut, maar alleen buiten het stembureau.

Over de strafmaat bij overtreding van de regels van de Kiesraad zegt het artikel niets. Klik hier voor de do’s en don’ts. Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2.

Jatuporn: Pak me dan als je kan

30 april – UDD-voorzitter Jatuporn Prompan schreeuwt moord en brand over het onderzoek van de politie naar mogelijke banden van hem met de zogeheten Facebook Eight, acht personen die zijn aangehouden wegens onwelgevallige berichten op Facebook. Jatuporn geeft toe dat twee werkten voor de websites Jatuporn Prompan en Peace TV, het tv-kanaal van de roodhemden, maar met die sites is niets mis.

Jatuporn zegt: ‘Sinds wanneer is het huren van mensen om een website te beheren tegen de wet? Is de inhoud van deze websites dan illegaal? De politie wekte op haar persconferentie [donderdag] de indruk dat ik een misdadiger ben, alhoewel daar niets op wijst.’

Donderdag maakte de politie bekend bewijs tegen Jatuporn en coupcriticus Sombat te verzamelen (zie het bericht van 29 april: Junta trekt de touwtjes aan; acht arrestaties). Jatuporn daagt het leger uit hem te arresteren, maar hij waarschuwt dat dit een sneeuwbal effect kan hebben [beetje rare uitdrukking bij een temperatuur van 40 graden] en gevolgen voor het referendum.

Een strijdvaardige Jatuporn: ‘Kom en houd me aan als je wil, maar vertel me op zijn minst wat ik verkeerd heb gedaan. Ik ben niet geïntimideerd. Ik heb al veel meegemaakt. En met deze beschuldiging begin ik mijn geduld te verliezen. Denk niet dat jullie me kunnen opsluiten en dat dan alles voorbij is.’

De advocaat van een van de verdachten noemt de beschuldiging tegen zijn cliënt onredelijk omdat de website We Love Gen Prayut, die hij beheert, satire is en geen dreiging vormt voor de nationale veiligheid.

Dochter vermiste vrouw geeft DNA af

Kort nieuws zaterdag 30 april

– Naar aanleiding van de vondst van menselijke botten in Udon Thani gaat de politie mogelijk een verdwijningszaak uit 2009 heropenen. In dat jaar verdween een 48-jarige vrouw spoorloos. De dochter en jongere broer van de vrouw hebben om heropening gevraagd. Beiden hebben DNA afgestaan. Zodra een match is gevonden, wordt het dossier uit het archief gehaald [of wat daar voor doorgaat].

De vrouw verdween in november 2009 uit een police welfare huis [?]. Op het bed en in haar wagen werden bloedsporen gevonden.  In 2010 arresteerde de politie een huisgenote. Die heeft verklaard dat ze voor 60.000 baht agenten had gehuurd om de vrouw te vermoorden. De executie was een wraakactie omdat de vrouw een affaire had met haar echtgenoot, een politieagent. Omdat een lijk ontbrak, gaf de rechtbank de opdrachtgeefster en twee agenten het voordeel van de twijfel.

Tot nu toe hebben twintig personen een vermissing gemeld, dus wie weet worden nog meer oude moordzaken heropend.

– Het homo echtpaar dat na een juridische strijd van een jaar het voogdijschap heeft gekregen van baby Carmen, verwacht niet dat de draagmoeder in beroep gaat. Maar of ze nu wel of niet in beroep gaat, we gaan naar huis, vertelde de biologische vader gisteren op een persbriefing. Het echtpaar woont in Spanje en verbleef het afgelopen jaar in Thailand.

Het enige wat nog resteert is de verstrekking van een paspoort voor Carmen. Daarvoor zijn enkele documenten vereist die nog door rechters getekend moeten worden. ‘Dat kan drie dagen of een week duren’, zei de vader hoopvol.

Op 23 mei moet het echtpaar terugkomen, want het echtpaar heeft de draagmoeder en haar advocaat aangeklaagd wegens smaad. Ze leggen dan voor de rechtbank een verklaring af over hun beschuldiging, gedaan in een tv-interview, dat de twee lid waren van een mensensmokkelnetwerk.

Campagne-directeur Warisara van change.org Thailand hoopt dat de zaak tot een beter begrip van homorechten leidt.

– Premier Prayut is gefrustreerd over de stagnerende vredesgesprekken met het zuidelijk verzet. ‘Mijn regering mag de problemen oplossen die de vorige regering heeft veroorzaakt’, zei hij gisteren naar aanleiding van een mislukt overleg op woensdag tussen Thailand en Mara Patani in Kuala Lumpur. [De vorige regering? De problemen bestaan al sinds de regering Thaksin.]

Volgens Mara Patani was het Thaise team niet bereid de Terms of Reference [voor het nog te beginnen officiële vredesoverleg] goed te keuren, maar Prayut speelt de bal terug. De andere partij zou langs dezelfde lijnen als Thailand moeten denken over manieren om het geweld te beëindigen. Alleen dan kunnen vorderingen worden geboekt.

Over de kritiek dat de regering niet echt het geweld via vredesgesprekken wil beëindigen, zegt Prayut dat de andere partij de wet overtreedt door aanvallen uit te voeren. ‘Thailand kan niet onderhandelen met wetsovertreders.’ Meer weten? Lees Prayut fed up with southern peace talks.

– De gemeente Bangkok heeft zich voorgenomen het vervuilde Saen Saep kanaal binnen twee jaar schoon te maken en de omgeving te verfraaien. Het smerige kanaal moet in 2018 aantrekkelijk zijn als transportroute  en toeristische attractie en dienst kunnen doen als opvang bij overstromingen.

Een nobel streven, maar lastig te realiseren, lijkt me, want de waterverontreiniging wordt veroorzaakt door 631 plaatsen waar rioolwater ongezuiverd op het kanaal wordt geloosd.

Langs het kanaal staan 1.300 fabrieken, waarvan 30 ongezuiverd water op het kanaal lozen. Ze hebben de opdracht gekregen er een eind aan te maken op straffe van sluiting. Verder staan langs het kanaal hotels, flatgebouwen en ziekenhuizen, maar het bericht zegt niet of dat ook van die smeerpoetsen zijn.

– Dankzij een tip hebben mariniers gisterochtend vroeg in Khlong Yai (Trat) 28 Cambodjanen kunnen aanhouden die Thailand waren binnen gesmokkeld. Ze onderschepten eerst acht Cambodjanen terwijl ze van een berg afdaalden. Die vertelden dat 20 hen waren voor gegaan. Zij werden in een huis aangehouden waar ze uitbliezen. De eigenaar van het huis, dat vaak wordt gebruikt als opvang in afwachting van werk, onder andere in de visserij-industrie, was er niet. Familieleden die in de buurt wonen, hebben verklaard dat hij er zelden is.

– Ruim eenderde van de grond in Wang Nam Khieo (Nakhon Ratchasima), die is uitgegeven aan arme boeren, is illegaal in de handen gevallen van zo’n honderd exploitanten van vakantiehuizen en –parken. Dit heeft het Agricultural Land Reform Office (Alro) ontdekt in een recent onderzoek naar grondeigendom in het district.

De boeren kregen het land in het kader van een project in 2011 onder voorwaarde dat ze het niet verkochten. Maar de boeren lapten die voorwaarde aan hun laars. Tien exploitanten zijn al door de rechter veroordeeld. Het is de bedoeling dat al het illegaal in gebruik genomen land terug gaat naar Alro.

De Suranaree universiteit heeft een masterplan ontwikkeld voor het gebied. Het heeft tot doel boeren te helpen die hun land niet hebben verpatst. Alro en Suranaree willen het gebied ontwikkelen tot een bestemming voor agrarisch toerisme. (Zie ook de pagina Krakers op overheidsland)

[Ik zou wel eens willen lezen wat boeren beweegt land te verkopen dat jarenlang borg kan staan voor een inkomen en te kiezen voor het snelle geld van de (eenmalige) verkoop. Of valt er geen droog brood te verdienen op die grond?]


 

Drie Britten bewusteloos geslagen tijdens Songkran

29 april – Thailand, het land van de glimlach? Niet voor drie Britten die op 13 april in Hua Hin tijdens Songkran door vier dronken feestvierders bewusteloos werden geslagen, zoals te zien is op beelden van een bewakingscamera.

Hua Hin, mishandelingDe drie Britten zijn een man van 68, zijn echtgenote (65) en hun zoon (43). Vader en zoon werden aan hun hoofd verwond; hun wonden moesten gehecht worden. De zoon is teruggekeerd naar Singapore, waar hij werkt. De moeder is in het ziekenhuis behandeld aan de opbouw van vloeistof in haar hersens. Het echtpaar gaat op 3 mei terug.

De mishandeling begon toen de zoon om half twee ’s nachts tegen een man (32) aanliep die onder invloed was [lees: ladderzat]. Hij duwde de zoon tegen de grond, waarna de ouders probeerden te voorkomen dat hij hun zoon sloeg. De man en zijn drie vrienden stompten echtpaar en zoon in hun gezicht, wat ongeveer twee minuten doorging totdat alle drie bewusteloos op de grond lagen. De daders verdwenen daarna in de menigte en omstanders ontfermden zich over het drietal. De vier verdachten (20 en 32 jaar) zijn aangehouden.

De eigenaar van een verhuurbedrijf van motorfietsen, die getuige was van de mishandeling, zegt dat zijn bedrijf sindsdien door buitenlanders wordt gemeden.

En wat mij betreft zou dat ook mogen gelden voor Thailand. Ik verafschuw Songkran, zoals het in de grote steden ‘gevierd’ wordt. Bij mij in de buurt heb ik bezopen hooligans bezig gezien. Ze hielden elke motorfietser aan en bewerkten die met talkpoeder en water. Jongens, jongens, wat een lol! Ik ben er dit jaar gelukkig ongeschonden doorgekomen door op mijn kamer te blijven. Als u wil weten, hoe het ook kan, lees mijn artikel Het dubbele gezicht van Songkran

Klik hier voor de camerabeelden.

Visserij 2

Visserij: Alles sal reg kom (of niet?)

29 april  – De dreiging van de EU de vorig jaar getrokken gele kaart te handhaven wegens wantoestanden in de visserij, heeft nog geen deuk geslagen in de hoop van de particuliere sector dat alles sal reg kom. Een nieuw systeem met een elektronisch marine catch purchasing document moet daar garant voor staan. Woensdag hebben de sector, bestaande uit acht organisaties, en zes overheidsdiensten hun handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst om dat systeem met ingang van zondag in te voeren.

Hoe het nieuwe systeem precies werkt, wordt niet duidelijk uit het artikel. Ik probeer het zo goed als mogelijk te vertalen: het  vormt een controle op de handel in aquatische producten en aquacultuur ontwikkeling inclusief sanering. Dit helpt de bronnen van Thailand’s aquatische soorten te traceren in overeenstemming met de Visserijwet. Snapt u het? Ik niet.

Voorzitter Poj van de Thai Fishery Producers Coalition en vice-voorzitter van de Board of Trade, zegt dat de problemen van de visserij en aanverwante industrieën over vele jaren zijn opgebouwd. De regering en de particuliere sector zijn nu vastbesloten de visserij kwesties aan te pakken, die ze als een nationaal agendapunt beschouwen.

Vorig jaar november werd een verordening uitgevaardigd die tot doel heeft illegale vismethodes te voorkomen. Ze bevat ook regels voor het welzijn van bemanningen en management van de visvangst teneinde die duurzaam te maken.

‘Van nu af aan is het de taak van de regering in een schriftelijke verklaring de EU uit te leggen wat Thailand’s intenties en pogingen zijn’, zegt Poj. ‘We erkennen dat het oplossen van de problemen, die zich hebben opgehoopt, en het wijzigen van bestaande wetten niet op de korte termijn kunnen worden bereikt. Maar als de EU haar gele kaart wil handhaven of zelfs een rode kaart wil uitdelen, dient ze een heel duidelijke uitleg in een schriftelijke verklaring te geven.’

Volgens Poj zal het besluit van de EU, wat het ook is, geen grote gevolgen hebben voor de totale export van visserijproducten [dat lijkt me toch erg sterk], maar het zal wel het image van het land schaden. Ondanks beëindiging van het Generalised System of Preferences met tariefprivileges in Europese landen en de druk van de IUU-regeling*, zal de export van Thailands diepvriesvis dit jaar groeien, verwacht Poj.

De export van tonijn gaat naar verwachting omhoog van 80 miljard baht vorig jaar naar 90 miljard, de export van garnalen van 58 naar 70 miljard daar de productie dit jaar zal toenemen van 230.000 naar 300.000 ton. (Bron: Bangkok Post, 28 april)

Op mij maakt het allemaal de indruk van wishful thinking. Mijn analyse: Pas wanneer Thailand overtreders opspoort en bestraft en pas wanneer ambtenaren niet meer omkoopbaar zijn, kan het wat worden, maar dat is voorlopig nog een fata morgana.

* IUU-regeling: Illegal, Unreported and Unregulated Fishing

Zie verder de pagina De vis wordt duur betaald.

Minister niet bedrukt door piraterij vermelding

29 april – Thailand’s plaatsing dit jaar op de priority list van landen die het niet zo nauw nemen met intellectueel eigendom zal nauwelijks invloed hebben op de handel, verwacht minister Apiradi (Handel). Voor de export en handelsactiviteiten is het business as usual, zegt ze.

Volgens het US Special 301 Report 2016 duperen de elf landen (plus 23 landen die een waarschuwing krijgen) Amerikaanse producenten van muziek en films en ander materiaal waarop copyright rust. De VS houdt de landen scherp in de gaten en schakelt desnoods de WTO in, waardoor ze door sancties kunnen worden getroffen.

De minister zegt dat de laatste hand wordt gelegd aan een roadmap voor de jaren 2018-20121 met een actieplan op de korte, middellange en lange termijn. Op de korte termijn gaan de autoriteiten piraterij te lijf in zogenaamde rode zones en op beruchte markten. Het doel is het aantal rode zones dat nu 29 bedraagt binnen een jaar te halveren. Tegen 2021 moeten overtredingen niet meer voorkomen.

Het gaat om MBK Center, Pantip Plaza, Khlong Thom, Baan Mor, Sukhumvit Road en Patpong in Bangkok, plus Chiang Mai, Phuket en de grensmarkt Rong Klua. In februari vond op die markt een handgemeen plaats tussen Cambodjaanse marktkooplui en DSI-personeel dat namaak artikelen in beslag nam. Acht DSI-ers en vier lokale agenten raakten daarbij gewond. (Bron: Bangkok Post, 28 april)

Droogte Ca Mau in Vietnam 18 april

Water: Hoe droog het is en hoe zorgelijk

29 april – De zorgen in Azië over water nemen toe. Het continent is al per hoofd van de bevolking het droogste ter wereld. Per persoon is jaarlijks 2,816 kubieke meter water beschikbaar tegen gemiddeld 6,079 kubieke meter elders in de wereld. Delen van Zuidoost en Zuid-Azië kampen met de ernstigste droogte in tientallen jaren.

Het zwaarst getroffen zijn de Mekong delta, een rijstschuur van Azië, en de centrale berglanden in Vietnam, 27 van Thailand’s 76 provincies, delen van Cambodja, Myanmar’s grootste steden Yangon en Mandalay en delen van India waar een kwart van de bevolking woont.

De problemen in de belangrijkste rijst producerende landen Thailand, Vietnam en India verstoren de al krappe wereldrijstmarkt. Amper 7 procent van de rijstproductie wordt internationaal verhandeld, de meest rijst wordt geconsumeerd waar die geproduceerd wordt: in Azië.

De rijstverliezen zijn met name significant in Thailand en Vietnam, die goed zijn voor de helft van alle rijstexporten. Zo’n 230.000 hectare is in Vietnam’s Mekong Delta vernield, waar het zoute water van de Chinese Zee binnendringt door de lage waterstand van de Mekong. Tien procent van de rijstakkers is potentieel onvruchtbaar.

De droogte mag zonder precedent zijn maar ze is niet abnormaal, schrijft hoogleraar strategische studies Brahma Chellaney op de opiniepagina van Bangkok Post. In tegendeel, milieu uitdagingen in Azië, zoals degradatie van het ecosysteem, het onttrekken van grondwater, de vervuiling van waterbronnen, het El Niño weerpatroon en de gevolgen van de opwarming van de aarde veroorzaken in toenemende frequentie droogtes – en in toenemende ernst.

Het tekort aan water wordt verder verergerd door de snelle economische ontwikkeling die leidt tot een grote toename van de vraag naar water en ernstige milieuschade. De uitdaging wordt ook nog eens gecompliceerd door veranderingen in eetgewoontes, met name een grotere consumptie van vlees, waarvan de productie notoir waterintensief is.

Azië ziet zich nu gesteld voor een dilemma: Het moet genoeg voedsel verbouwen om aan de stijgende vraag te voldoen, maar het moet ook de hoeveelheid water voor irrigatie reduceren. Zolang Azië dit probleem niet oplost, wordt de economische ontwikkeling in gevaar gebracht met grote gevolgen voor de wereldeconomie.

Het artikel gaat verder nog in op de invloed van dammen met als belangrijkste boosdoener China en de voorgenomen bouw van nog meer dammen. De auteur acht wateroorlogen niet onmogelijk. Hij roept de Aziatische landen op om samen te werken voor een efficiëntere waterconsumptie. (Bron: Bangkok Post, 28 april)

Ik heb het hele artikel opgeslagen als pdf. Klik hier: Water woes taking an increasingly hard toll on Asia.Op de pagina Mekong: Brood uit het water heb ik enkele artikelen gebundeld over de problemen die deze rivier plus de Mekonglanden bedreigen.

Schuldenlast arbeiders stapelt zich op

29 april – Thaise werkers gaan onder de hoogste schulden in acht jaar gebukt. De slechte economische omstandigheden en inkomen dat niet toereikend is voor de dagelijkse uitgaven nopen velen hun toevlucht te nemen tot loan sharks (geldwoekeraars, die een torenhoge rente vragen).

Uit een peiling van de University of the Thai Chamber of Commerce (UTCC) blijkt dat 95,9 procent van de 1.212 respondenten schulden heeft als gevolg van de dagelijkse uitgaven, voertuigen en de aankoop van een onderkomen. Het onderzoek richtte zich hoofdzakelijk op werkers die minder dan 15.000 baht per maand verdienen.

De gemiddelde schuld per huishouden bedraagt 119.062 baht, het hoogste bedrag in acht jaar. Vorig jaar stonden de huishoudens voor 117.840 baht in het krijt en in 2009 voor 87.399 baht. 60,6 procent bestaat uit informele leningen, 59,6 procent meer dan vorig jaar en 48,5 procent meer dan in 2009.

De gevolgen? Werkers worden geconfronteerd met een toenemende druk vanwege hun schulden en sommigen zien geen kans meer die af te betalen en hebben nieuwe leningen afgesloten om oude weg te werken.

Thanavath Phonvichai, vice-president research bij UTCC, vindt met name de toename van informele leningen zorgelijk. Hij vindt dat de regering snel met maatregelen moet komen en het inkomen van werkers moet verhogen. Het minimumdagloon, thans 300 baht, dient te worden opgetrokken naar 356 baht, een bedrag dat volgens de UTCC minimaal vereist is voor de werkers om hun hoofd boven water te houden.

Wat blijkt verder uit de peiling? De respondenten willen dat de regering de kosten van levensonderhoud verlaagt, het minimumdagloon verhoogt, de bijdrage aan het Social Security Fund verlaagt en economische groei stimuleert. Zorgen bestaan over eventuele werkloosheid.

Er zijn volgens Thanavath geen aanwijzingen voor massa ontslagen, maar bedrijven zijn wel begonnen paal en perk te stellen aan overwerk en het aannemen van nieuw personeel. Het zakenleven vreest dat het tweede kwartaal mogelijk slechter is dan het eerste kwartaal. Herstel zal zich pas eind dit jaar inzetten, maar dat hangt ook af van de investeringen van de regering, het herstel van de export en het einde van de droogte, die tot juni zal aanhouden, denkt de UTCC.

De directe en indirecte verliezen van de droogte schat de UTCC op 120 miljard baht, circa 0,85 procent van het bruto binnenlands product. Sinds 2011 bedraagt de jaarlijkse economisch groei minder dan 3 procent, de meeste inkomens zijn de afgelopen drie jaar niet verhoogd.

De Facebook acht

Junta trekt de touwtjes aan; acht arrestaties

29 april – De junta laat niet met zich spotten. Ze lijkt de touwtjes aan te trekken om kritiek te smoren. Acht personen (foto), verantwoordelijk voor ‘politiek provocerende’ online berichten zijn woensdag aangehouden en gaan berecht worden op grond van de (strenge) Computer Crimes Act en het al even strenge strafwetartikel tegen majesteitsschennis.

Intussen verzamelt de politie bewijsmateriaal om arrestatiebevelen aan te vragen tegen UDD-voorzitter Jatuporn Prompan en Sombat Boon-ngamanong, een fervent criticus van de junta. Gebleken is dat verdachte Natthika werkzaam was voor de websites van beiden en andere sites met kritiek op de regering en het militair gezag, zoals We Love Prayut, UDD Thailand, Red Intelligence en Red Democracy. Sinds maart 2014 ontving ze daarvoor maandelijks 110.000 baht van verdachte Harit, te verdelen onder vijf personen. Een maandbedrag van 20.000 baht kreeg ze voor haar werk voor de sites van Jatuporn en Peace TV, het televisiekanaal van de roodhemden.

Jatuporn Prompan en coupcriticus SombatVoorts zou ze tussen december 2013 en maart 2014 992.500 baht hebben ontvangen van Sombat (rechts op de foto) voor sites met kritiek op de PDRC, de voormalige protestbeweging tegen de regering Yingluck. De sites zijn sindsdien gesloten.

Verdachte Harit zou adviseur zijn van de sites We Love Prayut en UDD Thailand en daarvoor 28.000 baht per maand beuren. Zijn contactpersoon, die zich in het buitenland bevindt, zou instructies van een derde ongeïdentificeerde persoon krijgen.

De acht verdachten zijn voor verhoor naar de Crime Suppression Division gebracht, waar enige commotie ontstond omdat advocaten van het Thai Lawyers for Human Rights Centre niet werden toegelaten. De advocaten hebben een petitie bij de rechtbank ingediend met het verzoek hen vrij te laten. Ze kritiseren de gang van zaken omdat de verdachten niet zelf een advocaat mochten kiezen, die zijn door de politie toegewezen. Amnesty International heeft ook gepleit voor hun vrijlating. NCPO-woordvoerder Winthai zegt dat AI over onvoldoende informatie beschikt.

De acht plus twee die al snel werden vrijgelaten omdat ze nergens bij betrokken waren, zijn woensdag aangehouden. Jatuporn (links op de foto) trok gisteren met een groep UDD-ers naar de kazerne van de 11th Military Circle om de acht te ontmoeten, maar ze werden tegengehouden en kregen te horen dat de acht voor de krijgsraad worden gebracht.

Jatuporn zei dat de detentie van de acht de laatste dient te zijn, want die creëert een klimaat van vrees in de aanloop naar het referendum over de ontwerp-grondwet op 7 augustus. Hij herhaalde zijn oproep aan internationale organen om toe te zien op het referendum en waarschuwde de autoriteiten de mensen niet te intimideren, want het verzet zal daardoor toenemen.

Voormalig regeringspartij Pheu Thai heeft op wijziging van de referendumwet aangedrongen. Die zou moeten garanderen dat iedereen vrijelijk zijn mening kan geven.  (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2)

Update:
De grootmoeder (62) van een van de acht voelt zich te schande gemaakt en niet gerespecteerd door de junta. Ze was er getuige van hoe soldaten woensdag over het hek klommen en het beschadigden. ‘Ze waren erg geagiteerd. Ik vroeg of ik naar de wc mocht, maar dat mocht niet. Toen ze binnen waren, vertrapten ze alles met hun laarzen. Mijn neef [? Kleinzoon] mocht ook zijn tanden niet poetsen. Ze drongen het huis als dieven binnen. Het spijt me, want ik heb de autoriteiten altijd bewonderd.’

Campagnedirecteur Oost-Azië van AI zegt: ‘Als gewone mensen niet eens een commentaar op Facebook kunnen plaatsen zonder de dreiging 10 jaar achter de tralies te verdwijnen en een zware boete, wat voor hoop is er dan voor een open en eerlijk debat?’

Visserij: Nog geen bericht over uitstel overleg met EU

29 april – Het nieuw benoemde hoofd van het Fisheries Department is niet op de hoogte van de door de media gemelde mogelijkheid het overleg over de Thaise visserij, volgende maand in Brussel, uit te stellen. EU-vertegenwoordigers zouden dat gesuggereerd hebben.

Adisorn Promthep zegt dat er nog het nodige moet gebeuren op het gebied van wetshandhaving. De vorig jaar van kracht geworden verordening regelt Port in/Port out controles, de installatie van een Vessel Monitoring System (VMS), en controles aan boord op arbeidsomstandigheden en het overladen van vis.

Volgende week bespreekt de minister van Landbouw met functionarissen de vorderingen geboekt met VMS, traceerbaarheid, registratie en wetshandhaving. ‘Daarover maakt de EU zich nog zorgen. We werken hard om de problemen de baas te worden, maar ze zijn behoorlijk gecompliceerd.’

Voor de huidige kritiek van de EU, zie het bericht van 23 april Visserij: EU hekelt ‘propaganda campagne’. Zie verder de pagina De vis wordt duur betaald.

Seminar Confederation of Thai Labour

Kort Nieuws vrijdag 29 april

– De Confederation of Thai Labour (CTL) roept arbeiders op niet te roken, geen drugs te gebruiken en het drankgebruik te matigen. De deelnemers aan een seminar, dat vooruitliep op de Internationale Dag van de Arbeid zondag, beloofden dat gisteren alvast (foto).

De CTL dringt er bij de regering op aan van het probleem een nationaal agendapunt te maken, want genoemde ondeugden slaan een gat in het inkomen van werkers en ze kunnen gezondheidsproblemen opleveren, waardoor de kosten van gezondheidszorg toenemen. Behalve op de regering doet de CTL ook een beroep op werkgevers om hun personeel in toom te houden door bijvoorbeeld een verbod op roken en alcoholgebruik op de werkplek in te stellen.

Uit een onderzoek van de CTL is gebleken dat 30 procent van haar leden verslaafd is aan roken en alcohol. Minimumloners besteden 150 baht van het dagloon van 300 aan alcohol en tabak. (Zie ook de pagin Minimumdagloon in discussie)

– De toch al niet misselijke strafmaat in de Computer Crimes Act gaat verder omhoog. Het parlement heeft gisteren in eerste lezing goedkeuring verleend aan wijziging van artikel 19 dat de strafmaat regelt. De aanscherping is volgens het kabinet nodig omdat meer gecompliceerde misdrijven worden gepleegd.

Om twee wijzigingen eruit te lichten: Bestraft met een boete van maximaal 200.000 baht wordt het sturen van spam en irritante berichten zonder de ontvanger de mogelijkheid te bieden zich uit te schrijven of ze te weigeren. Een boete van 100.000 baht staat op het uploaden, verspreiden of doorsturen van valse informatie over een computernetwerk.

Deze boetes gelden wanneer de informatie schade toebrengt aan de interne, openbare en economische veiligheid van het land.; op een manier die angstaanjagend is of door pornografisch materiaal te verspreiden.

Het parlement was trouwens niet unaniem. Sommige leden vinden de definitie van ‘annoying’ in de wettekst te vaag, andere vinden de boete van 200.000 baht te hoog.

Rampenoefening 8 april tegen chemische lekkage– Singapore gaat een regionale anti-terrorisme oefening organiseren en Thailand een oefening in humanitaire hulpverlening en rampenbestrijding. De plannen zijn in Moskou bekend gemaakt, waar defensieministers van Asean en Rusland vergaderden.

De oefening van Singapore is gepland voor begin volgende maand. Er zijn nog veel meer afspraken gemaakt, onder andere tussen Thailand en Myanmar. Lees het allemaal in Terror, disaster aid drills eyed.

– Fast track: kent u die uitdrukking?, zou dominee Gremdaat zeggen. Het ministerie van Transport wil de methode toepassen bij het onteigenen van grond voor de aanleg van de spoorlijnen Kanchanaburi-Aranyaprathet en Bangkok-Chiang Mai, een gezamenlijk project van Thailand en Japan. De Raad van State buigt zich momenteel over wijziging van de wet. Voor de fast track-procedure wordt artikel 44 van de interim-grondwet uit de kast gehaald, die de overheid ‘sweeping powers’ (onbeperkte macht) geeft, wat volgens mij een kenmerk van dictatuur is.

Het besluit om de wet te wijzigen houdt verband met het verzoek van het Japan International Cooperation Agency, de belangrijkste financier, land langs de spoorlijn te mogen ontwikkelen voor commerciële doeleinden. De huidige onteigeningswet staat de overheid niet toe land voor commercieel gebruik te onteigenen. Wanneer de gewijzigde wet van kracht is, kunnen ook andere projecten ervan profiteren. (Zie de pagina Spoorwegen)

– De vraag naar hooggeschoolde werkers neemt de komende vijf jaar toe, waardoor de arbeidsmarkt onder druk komt te staan tenzij zij zich kunnen aanpassen. De veranderende vraag vloeit voort uit geavanceerde technologie. Dit betoogde Kraiyos Phattarawat, een expert die zich bezighoudt met de economie van het onderwijs, gisteren op het seminar ‘The 4th Industrial Revolution and Labour Markets Trends’, georganiseerd door de Quality Learning Foundation en het Department of Employment.

Behoefte is aan creatieve en kritische werkers die problemen kunnen oplossen, gecompliceerde taken aan kunnen, service-minded zijn en een hoog EQ (emotioneel quotiënt) hebben. Werkers met een hoog EQ kunnen beter in teams werken, zich aan veranderingen aanpassen en zijn flexibel, aldus Kraiyos. Hij riep het ministerie op trainingsprogramma’s aan te bieden.

De regering hecht aan verbetering van vakmanschap. Ze maakt zich zorgen over de grote uitstroom van graduates waaraan de arbeidsmarkt geen behoefte heeft. Behalve aan verbeterd vakmanschap heeft het land ook behoefte aan verhoging van de arbeidsproductiviteit, want die is lager dan in omringende landen.

– Dertig personen hebben bij het Anti-Money Laundering Office (Amlo) geklaagd over een bedrijf dat hen op de jaarlijkse vakantiebeurs in februari in Bangkok coupons voor hotelkamers heeft aangesmeerd, maar volgens een van de gedupeerden zouden inmiddels honderd personen hebben geklaagd en zouden 300 gedupeerd zijn. Op 1 maart kregen de klanten te horen dat het bedrijf was opgeheven en dat ze binnen 30 tot 45 dagen hun geld zouden terugkrijgen, maar het valt niet te verwachten dat dit ooit gebeurt. Het bedrijf lichtte vorig jaar ook al klanten op. Een van de toenmalige slachtoffers vraagt de TAT het bedrijf niet meer toe te laten tot de beurs.

– Het informele vredesgesprek tussen Thailand en het zuidelijk verzet is woensdag in Kuala Lumpur na 75 minuten geëindigd zonder enig resultaat. Volgens een vertegenwoordiger van de Patani groep was het Thaise team niet bereid de Terms of Reference  [TOR, voor de officiële gesprekken] goed te keuren. Eerder bestond daarover wel overeenstemming tijdens gesprekken van de technische teams tussen oktober en maart.

De krant suggereert een verband met de vervanging van de secretaris van het Thaise team, die de TOR had voorbereid. Maar premier Prayut zegt dat de vervanging de voortgang van de gesprekken niet frustreert. In reactie op het besluit van het Thaise team besloot het verzet geen aandacht te besteden aan Thailand’s voorstel voor veiligheidszones.

Mijn prognose: Het wordt nooit wat, dat vredesproces, want beide partijen zijn niet bereid compromissen te sluiten en Thailand vertrouwt op een militaire oplossing. Maar een guerrillaoorlog valt nu eenmaal niet te winnen, zoals is gebleken in Vietnam en Afghanistan.

Bericht aan lezers die over de grondwet willen lezen.
Vandaag 1 artikel over de grondwet. Ik geef de titel plus de link zodat u het zelf kunt opzoeken op de website:
Charter provisions ‘store up problems: Verslag van een seminar, georganiseerd door Bangkok Post over de ontwerp-grondwet. Veel ouwe koek.
Zie ook de pagina Grondwetwijziging 2


 

Traditioneel huis in Nakhon Ratchasima

Een zware storm heeft dinsdag in het district Sikhiu (Nakhon Ratchasima) danig huisgehouden. Tal van elektriciteitsmasten, billboards en grote bomen bleken niet bestand tegen het natuurgeweld, en huizen en auto’s werden beschadigd door hagelstenen. Op bijgaand filmpje is te zien hoe een traditioneel Thais houten huis op palen van 20 miljoen baht verandert in een stapel hout, alleen nog goed voor de open haard. Klik hier voor de video.


 

Persvrijheidsindex 2016 2

Thaise media blijven vechten

28 april – Bangkok Post heeft geen vertrouwen in de persvrijheid index van Verslaggevers zonder Grenzen (RSF, Reporters sans frontières). Ze noemt het beoordelingssysteem ‘opmerkelijk, zo niet uniek’ omdat het gebaseerd is op overheidsacties, maar de media zelf krijgen nauwelijks aandacht of kritiek.

De krant geeft als voorbeeld: Als de Australische pers geroutineerd cover-ups, rechtvaardigingen en gebral van de regering onthult, negeert en ertegen protesteert, maakt dit geen indruk op RSF. Over de meest vrije landen in de landen met Finland aan top: Dit is een farce. Niemand kan de vrijheid in Finland testen, simpel gezegd omdat de conflicten tussen regering en media uiterst zeldzaam zijn. Wat zou de Finse overheid willen censureren? Zonder twijfel vinden veel Finnen het wel zo aangenaam om te leven in een land zonder conflicten. De media zijn er niet zozeer vrij maar ontberen controversieel nieuws.

Vorig jaar zette RSF Thailand op plaats 134, dit jaar 2 plaatsen lager. RSF legt de reden niet uit. Zijn andere landen beter geworden of is Thailand slechter geworden? RSF zegt het niet.

BP verwijt RSF de situatie in Thailand ongenuanceerd te beoordelen. Ongetwijfeld is de junta de media niet erg gunstig gezind. De constante, negatieve en soms intimiderende aandacht van de junta is algemeen bekend. Maar het belangrijkste punt is hier: De daden van het regime zijn bekend omdat Bangkok Post en alle andere mediakanalen elk detail belichten.

RSF schetst een beeld van gekoeioneerde Thaise media, onder schot gehouden en tegengehouden om feiten te verslaan of zelfs maar de junta te kritiseren. Inderdaad zijn redacteuren en verslaggevers door de junta opgeroepen voor een stevig gesprek. Eén verslaggever en één cartoonist zijn één of meer nachten vastgehouden. Maar ondanks deze intimidatie heeft het regime nog niet de publicatie van een verhaal of analyse kunnen tegenhouden, inclusief uiterst kritische columns, die dagelijks verschijnen.

Een groep die ‘reporters’ in haar naam heeft, zou meer respect moeten hebben voor haar collega’s, eindigt het hoofdredactioneel commentaar van de krant. De Thaise media verdienen steun voor hun pogingen zich elke dag te verzetten tegen censuur. (Bron: Bangkok Post, 27 april)

Persoonlijke noot: Over zelfcensuur lees ik niets. Wat schrijft de krant niet, wat durft ze niet te schrijven? Lijken me geen onbelangrijke vragen bij het onderwerp persvrijheid.

Cementbedrijf in het beklaagdenbankje

28 april – Het Department of Primary Industries and Mines (DPIM) gaat een rechtszaak aanspannen tegen TPI Polene Plc, ’s lands derde grootste cementfabrikant. Het beschuldigt het bedrijf van werkzaamheden in verboden gebieden en niet te beschikken over een vergunning.

Het DPIM en de provincie Saraburi hebben ontdekt dat dit als sinds 2014 aan de gang is, toen het DPIM aangifte deed bij de politie, maar sindsdien gaan de werkzaamheden door. Vorig jaar deed het DPIM aangifte van nog meer zaken. De dienst gaat twee strafrechtelijke en drie civielrechtelijke rechtszaken voeren. Ze vraagt een schadevergoeding van 6 miljard baht.

Het DPIM zegt dat TPIPL kalksteen ontgint in gebieden die niet door haar vergunning worden gedekt, waaronder bufferzones  die aangehouden moeten worden ter bescherming van omwonenden. TPIPL zegt dat het om een ander bedrijf gaat, maar een functionaris van de juridische afdeling laat weten dat het bedrijf nog meer informatie moet verzamelen alvorens de zaak te kunnen bespreken met het DPIM. (Bron: Bangkok Post, 27 april)

Attitude adjustment voor tien personen

28 april – Commentaar onder het bericht op de website van Bangkok Post over de aanhouding van tien personen in Bangkok (8) en Khon Kaen (2, foto) wegens anti-regerings postings op internet:

‘Irrespective of what one thinks about the methods used by the Army, it’s pretty stupid to make political statements publicly against the draft Charter when you know that the punishment is very severe. Nobody will thank you for what you did and you will soon be forgotten by everyone, including the media.’

Khon Kaen 2 personen aangehoudenMet de methode wordt gedoeld op het feit dat de arrestaties vroeg in de ochtend [’s nachts?] werden verricht door groepen van twintig soldaten. Familieleden kregen niet te horen waarom ze werden aangehouden en waar ze naartoe zouden worden gebracht.  Het bericht noemt de kazerne van de 11th Army Circle in Bangkok en de 23rd Army Circle in Khon Kaen, vanwaar de twee naar Bangkok werden overgebracht. Daar kunnen de dissidenten genieten van een attitude adjustment  van een week. De Group of Volunteer Lawyers for Human Rights heeft hun onmiddellijke vrijlating geëist.

De arrestaties vonden plaats op basis van artikel 44 van de interim-grondwet. Nagegaan wordt of de berichten in strijd zijn met de referendumwet door een oproep om op een bepaalde manier te stemmen tijdens het referendum over de ontwerp-grondwet. De schrijvers riskeren vervolging op grond van de Computer Crimes Act; in dat geval worden ze berecht door de krijgsraad. (Bron: website Bangkok Post, 27 april) (Zie ook de pagina Grondwetwijziging 2)

Update krant
Gisteravond zijn bij het Victory Monument zestien studenten van de New Democracy Group en de Resistant Citizen Group aangehouden die er tegen de detentie van de tien protesteerden. [Verder geen details]

Premier Prayut steunt de detentie van de tien. ‘Hebben ze iets verkeerds gedaan? Als dat zo is, moeten ze allemaal gearresteerd worden. De politie en het ministerie van ICT doen onderzoek en de rechtbank besluit of ze schuldig zijn.’

Reagerend op zorgen over druk op het land wegens schending van mensenrechten, zei hij: ‘De mensen moeten mensenrechten niet verwarren met wetshandhaving. Als je de wet niet overtreedt, kan je niets gebeuren. ‘

NCPO woordvoerder Winthai zegt: ‘De tien gedetineerden vertonen hetzelfde gedrag in het overtreden van de wet. Niettemin, ze zijn nog niet in staat van beschuldiging gesteld daar verder onderzoek nodig is.’ Hij benadrukt dat de ondervragers zich aan de wet houden. ‘Alle verdachten zijn nog in militaire hechtenis en niemand is verdwenen. Er is niets om je zorgen over te maken.’

In Khon Kaen is een vrouw van 59 jaar aangehouden die dinsdag op Facebook ‘offending’ commentaren had geplaatst. De Kiesraad had daarvan aangifte gedaan, omdat ze in strijd met de referendumwet waren. Inmiddels zijn ze verwijderd.

CP All en BEC World afgevoerd van Thaipat lijst

28 april – CP All Plc, de exploitant van 7-Eleven, en BEC World Plc, de zendgemachtigde van televisiekanaal 3, zijn door het Thaipat Institute verwijderd van de lijst met top-honderd bedrijven, gerangschikt naar milieu, sociale en bestuurlijke maatregelen. Reden? De aangetaste reputatie van beide.

De verwijdering is het gevolg van het toevoegen van criteria op het gebied van handelspraktijken van leidinggevenden van beursgenoteerde bedrijven en rechtbankvonnissen naar aanleiding van corporate governance en financiële resultaten.

7-Eleven is het haasje vanwege de aandelenhandel met voorkennis door vier leidinggevenden, waaronder de huidige voorzitter van de raad van bestuur. Ze kregen van de beurscommissie een boete van in totaal 3,3 miljoen baht. Zowel CP All Plc als moederbedrijf Charoen Phokhand hebben de vier de hand boven het hoofd gehouden.

BEC World Plc is het haasje vanwege de affaire met tv-presentator Sorayuth, wiens productiebedrijf is veroordeeld wegens corruptie met reclamegelden. Pas dankzij druk van andere mediabedrijven en bedrijven die hun reclame terugtrokken, moest hij het veld ruimen.

Dit jaar zijn 46 beursgenoteerde bedrijven van de lijst van Thaipat verwijderd. (Bron: Bangkok Post, 27 april)

Zie voor alle voorgaande voorgaande berichten over CP All Plc de pagina CP All Plc – Aandelenhandel met voorkennis. Berichten over Sorayut zijn te vinden op de pagina Corruptie 2.

BMW's op weg naar China

BMW’s vinden hun weg naar China

28 april – Ondernemend bedrijf, BMW Manufacturing (Thailand). Dit en volgend jaar wil het 10.000 wagens van het model X3 en X5 naar China exporteren en de productie van motorfietsen is omhoog geschoten van 1.000 naar 10.000 per jaar. Die worden naar Maleisië en China geëxporteerd. BMW  exporteert als sinds 2006 naar Maleisië. Zaterdag werden de eerste wagens verscheept (foto).

Eerder dit jaar kwam de uitbreiding van de fabriek in Rayong klaar (investering 1,1 miljard baht) waardoor de productie van de BMW en Mini is verdubbeld naar 20.000 per jaar. In Rayong worden negentien verschillende modellen wagens en motorfietsen geproduceerd. Het personeelsbestand is verdubbeld naar negenhonderd.

In de tweede helft van dit jaar komt een productielijn in bedrijf voor PHEV’s (plug-in hybrid vehicles). De BMX X5 xDrive40e is het eerste model dat voor de binnenlandse markt wordt geproduceerd. Vorig jaar verkocht BMW 8.768 auto’s, 5 procent meer dan in 2014. BMW Motorrad, de tak die de motorfietsen fabriceert, verkocht 1.280 motorfietsen, houd u vast: 83 procent meer dan in 2014.

Milennium Auto, de grootste BMW dealer, verwacht dit jaar tweemaal zoveel hybride en PHEV modellen te verkopen: van 100 vorig jaar naar 200 tot 300. (Bron: Bangkok Post, 27 april)

Zonnige toekomst voor export edelstenen en sieraden

28 april – De export van edelstenen en sieraden gaat het dit jaar beter doen dan eerder verwacht vanwege overheidssteun, het economisch herstel in de VS, de toegenomen populariteit van online verkopen en gestegen toerisme.

Die verwachting is gebaseerd op de cijfers van het eerste kwartaal: de export steeg met 3,1 procent op jaarbasis en wanneer goud wordt meegerekend met 72,3 procent. Voorzitter Prida van Pranda Jewelry verwacht voor het gehele jaar een stijging van 10 procent.

In februari gaf het kabinet toestemming voor het schrappen van de BTW op de import van onbewerkte edelstenen en de inkomstenbelasting voor handelaren in die stenen. De import is essentieel want het binnenlands aanbod is niet voldoende voor de commerciële en industriële vraag. De regering wil edelstenen en sieraden als een van ’s lands sleutel export industrieën ontwikkelen.

Thailand telt 15.777 edelstenen en sieraden ondernemers, waarvan 90 procent kleine en middelgrote bedrijfjes. In de industrie werken 1,3 miljoen personen.

Prida zegt dat buitenlandse toeristen 10 procent van hun budget besteden aan edelstenen en sieraden. Om het image van de industrie te bevorderen organiseert het International Trade Department (ITD) in september de 58ste editie van de Bangkok Gems en Jewellery Fair. Eerder werd die tien jaar georganiseerd door de Thai Gem and Jewellery Traders Association.

Het ITD wil de kwaliteit van de beurs vergroten en het land als een productie- en handelscentrum voor de industrie neerzetten. De huur voor de exposanten, thans 50.000 baht per stand, wordt met 25 procent verlaagd. Thailand telt dertien particuliere organisaties die zich bezighouden met edelstenen en sieraden. Het ITD wil ze allemaal toestaan zich te presenteren.

Een bron in de industrie hoopt dat het ITD kans ziet nieuw leven in de beurs te blazen, want de afgelopen jaren is het aantal bezoekers aanzienlijk teruggelopen. De organisator weet dat aan de armzalige staat van de economie. (Bron: Bangkok Post, 27 april)

Stop piracy

VS hekelt Thailand voor piraterij

28 april – Thailand is een van de elf landen waarop de VS haar pijlen richt wegens intellectuele eigendomsfraude (piraterij, namaken van merkartikelen), waardoor Amerikaanse producenten van muziek, films en ander materiaal waarop copyright rust, worden benadeeld. De elf landen staan op een ‘priority list’ waardoor ze scherp in de gaten worden gehouden en het risico lopen van sancties, wanneer de VS de World Trade Organisation inschakelt.

De andere landen zijn China, Rusland, India, Algerije, Argentinië, Chili, Indonesië, Koeweit, Oekraïne en Venezuela. Ecuador en Pakistan zijn dit jaar van de lijst afgehaald omdat ze maatregelen hebben genomen: Ecuador deelt strenge straffen uit voor grootscheepse namaak, Pakistan heeft speciale rechtbankkamers opgezet, die zich bezighouden met intellectueel eigendom.

Voor het zogeheten Special 301 Report heeft de VS 73 handelspartners onder de loep genomen. Behalve de priority list kent het rapport ook een watch list. Daarop staan 23 landen die gewaarschuwd worden. Zwitserland, doorgaans streng bij intellectuele eigendoms kwesties, is een vrijhaven geworden voor websites die nagemaakte artikelen verkopen. (Bron: website Bangkok Post, 27 april)

Op de foto arbeiders die in het Khlong Luang Goods Transport Centre in Pathum Thani klaar staan om nagemaakte producten onder een stoomwals te schuiven. De foto werd op 31 maart gemaakt. Links een poster tegen piraterij. Thailand vernietigt zo nu en dan namaak artikelen, maar over berechting van verkopers heb ik nog nooit iets gelezen.

Abt Dhammachayo is in goede gezondheid (of toch niet?)

28 april – Abt Dhammachayo van de protserige tempel Wat Dhammakaya in Pathum Thani, die maandag verstek liet gaan bij de DSI vanwege zijn slechte gezondheid, is zo gezond als een visje. Dit zou blijken uit een filmpje dat een DSI-informant in de tempel heeft gemaakt. Daarop is te zien hoe de abt rondloopt en zijn discipelen groet.

Ja, beste lezers, de DSI laat zich niet voor de gek houden. Het was al de tweede keer dat de abt spijbelde, de eerste keer [zogenaamd?] vanwege drukke werkzaamheden. De abt moet op het matje komen bij de DSI omdat hij 435 miljoen baht heeft ontvangen van de Klonchan Credit Union Cooperative, die uit de kas was ontvreemd. En dat komt neer op heling en het witwassen van geld. De DSI had een arrestatiebevel voor hem aangevraagd, omdat ze twijfelde aan zijn ‘ziekte’, maar de rechtbank weigerde die dinsdag te verlenen met als argument dat de abt geen vluchtrisico vormt.

De videoclip staat in schril contrast met de foto, die dinsdag werd getoond (te zien in het bericht van 27 april: Geen arrestatiebevel voor abt Dhammachayo) met de gezwollen benen van de abt. Misschien een gevalletje van een wonderbaarlijke genezing?

Volgens een bron bij de DSI is het filmpje gemaakt op 22 april, vier dagen voor maandag. De DSI wilde daarmee aantonen dat het excuus van zijn slechte gezondheid gelogen was. Maar de directeur van het communication office van de tempel heeft al weer zijn verweer klaar: Toen de clip werd gemaakt, was de abt nog niet ziek. Dhammachayo’s gezwollen benen zouden het gevolg zijn van een ceremonie van drie uur. Artsen adviseerden hem daarna twee weken te rusten.

De DSI heeft inmiddels de abt op 16 mei gedagvaard. De tempel zou een aanklacht tegen de DSI willen indienen omdat de aanvraag van een arrestatiebevel in strijd met de wet zou zijn.

Zie verder de pagina Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya.

Gratis kindergarten krijgt lof

28 april – Het gratis maken van de kindergarten is bevorderlijk voor de sociaal-economische ontwikkeling van het land. De kosten om een kind in die periode groot te brengen vormen een zware last, met name voor de minima die moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen na het stichten van een gezin.

Dit zei Wanwichit Boonprong, docent politicologie aan de Rangsit universiteit, tijdens een forum georganiseerd door Bangkok Post. Hij meent zelfs dat de kosten verantwoordelijk zijn voor veel echtscheidingen, die doorgaans plaatsvinden wanneer de kinderen jong zijn. Door de drie jaar onderwijs voorafgaand aan Prathom 1 (groep 3 basisonderwijs) te subsidiëren kan het echtscheidingspercentage zakken en zal de ongelijkheid in het onderwijs verminderen, meent hij.

Dat gratis onderwijs in de laatste drie jaar van het middelbaar onderwijs daarvoor moet wijken, vindt hij niet bezwaarlijk. De leerlingen die na Mathayom 3 doorgaan, kiezen na beëindiging van hun studie voornamelijk voor het hoger onderwijs in plaats van een beroepsopleiding en dat leidt tot een stijgend werkloosheidspercentage van bachelors. Wanchit denkt dat die trend kan worden gekeerd door het nieuwe systeem. En dat is goed voor het land, want de arbeidsmarkt heeft behoefte aan vakmensen.

Gevraagd waarom gratis onderwijs niet wordt uitgebreid van 12 naar 15 jaar, zei hij dat dit een te zware last op de overheid zou leggen, met name op het student loan fund dat zachte leningen verstrekt aan studenten en kampt met veel terugbetalingsachterstanden.

Volgens Pattara Khampitak van de grondwetcommissie worden leerlingen in de laatste drie jaar van het middelbaar onderwijs niet helemaal financieel in de steek gelaten: voor leerlingen van Mathayom 4-6 van zowel het algemeen vormend als beroepsonderwijs zijn studieleningen beschikbaar. De verschuiving van de subsidiëring is een idee van de grondwetcommissie, vastgelegd in de ontwerp-grondwet. De belangrijkste overweging was dat de eerste zeven levensjaren essentieel zijn voor de ontwikkeling van een kind.

Poonthep Sirinupong, docent rechten aan de Thammasat universiteit, bederft de feestvreugde enigszins want gratis is niet gratis, zei hij. Er zijn tal van verborgen kosten die ouders moeten ophoesten.

‘Alhoewel onderwijs de verantwoordelijkheid van de staat is, brengt ze ook extra kosten met zich zoals bijlessen, aangeboden door particuliere instituten. Zolang de betrokken organisaties niet worden geherstructureerd, zullen de rechten van mensen nooit volledig beschermd worden, zoals vastgelegd in de grondwet.’ [Vermoedelijk bedoelt hij dat alleen mensen met geld zich de bijlessen kunnen veroorloven, waardoor nooit sprake zal zijn van gelijke onderwijskansen.] (Zie de pagina Onderwijs)

TPP: Boeren beloven actie bij aansluiting

28 april – Kleine en middelgrote boerderijen zijn het slachtoffer wanneer Thailand besluit zich aan te sluiten bij het Trans-Pacific Partnership (TPP), een controversiële vrijhandelsovereenkomst van twaalf landen, sterk gestimuleerd door de VS. De National Farmers Council (NFC) gaat een petitie aan het ministerie van Landbouw aanbieden met een protest tegen aansluiting en de bezorgdheid van boeren over het International Economic Policy Committee. Deze commissie onder voorzitterschap van premier Prayut lijkt een voorstander van aansluiting.

‘Als de regering de TPP niet mijdt, kunnen we een confrontatie eveneens niet vermijden. Alle boeren in het land zijn bereid in actie te komen om hun belangen te verdedigen’, zei voorzitter Prapat op een seminar van de NFC. Het TPP mag positieve gevolgen hebben voor sommige sectoren, maar het heeft gigantisch negatieve gevolgen voor de landbouwsector, biodiversiteit, voedselveiligheid en de onafhankelijkheid van de regering. De regering dient uiterst voorzichtig te zijn bij het nemen van een beslissing over aansluiting, waarschuwt Prapat.

De Beef Cattle Association of Thailand is bevreesd voor de toekomst van veeboeren. Met de in 2005 afgesloten FTA (Free Trade Agreement) met Australië is leergeld betaald want die leidde tot inkrimping van de veestapel in Thailand van 9 naar 5 miljoen stuks vee.

De directeur van Biothai schat dat het land 49 miljard baht per jaar op het gebied van biodiversiteit kan verliezen aan de biotech industrie. Het TPP steunt genetisch gemodificeerde gewassen en beperkt compensatie voor producenten van GM producten die gedupeerd worden door GM contaminatie in hun omgeving.

Het ministerie van Handel belegt nog enkele bijeenkomsten met boeren en maatschappelijke organisaties over de voor- en nadelen. Als eerste komen de veeboeren aan de beurt. Begin juni legt het ministerie de resultaten van de gesprekken voor aan het International Economic Policy Committee.

Alles over het TPP op de pagina Trans-Pacific Partnership.

Kort nieuws donderdag 28 april

– Belastingontduiking, valse claims voor teruggave en nep facturen overleggen, gaan voortaan beschouwd worden als misdrijven die neerkomen op het witwassen van geld, zegt Akarapol Thakaew van de Belastingdienst. Dinsdag heeft het kabinet toestemming verleend de belastingwet in die zin te wijzigen.

In de wijziging is ook vastgelegd vanaf welke bedragen de overtreding als witwassen wordt beschouwd. Bij de drie categorieën respectievelijk 10 miljoen, 1 miljoen en 15 miljoen baht. Het wijzigingsvoorstel geeft de directeur-generaal van de Belastingdienst de bevoegdheid vermogens voor een periode van maximaal 90 dagen te bevriezen om een onderzoek mogelijk te maken.

De wijziging voldoet aan aanbevelingen van de Financial Task Action Force, een intergouvernementeel orgaan dat normen stelt voor het witwassen van geld en internationale financiële dreigingen bestrijdt. Thailand wordt dit jaar opnieuw beoordeeld.

– De Royal Thai Police is niet betrokken bij de verkoolde menselijke botten die vorige week in Udon Thani zijn gevonden. Politiewoordvoerder Kritsana zei gisteren dat dit uit onderzoek is gebleken. Hij reageerde op beschuldigingen van bewoners die dit beweerden. De politie gaat er nog steeds vanuit dat de botten van vermoorde mensen zijn en verbrand zijn om de moorden te verhullen.

Tien families hebben tot nu toe een vermissing gemeld. Eén betreft de verdwijning acht jaar geleden van de oudere broer van de voormalige burgemeester van Muang in Maha Sarakham. De broer, lid van een anti-corruptienetwerk, wordt vermist nadat hij corruptie had ontdekt bij de bouw van een commercieel gebouw bij het spoorwegstation van Ban Phai. De oud-burgemeester vermoedt zelfs dat de DSI betrokken was bij zijn verdwijning omdat documenten over de zaak in 2009 uit het DSI-kantoor zijn gestolen.

– Premier Prayut heeft gisteren in Chiang Mai, een politiek bolwerk van voormalig regeringspartij Pheu Thai, de gouverneur en lokale bestuursambtenaren de les gelezen. Ze moeten ophouden politieke bewegingen van de vorige regering te steunen. Volgens een bron verbood hij de gouverneur loyaal te zijn aan ‘de oude baas’ [lees: Thaksin] en informatie te lekken. Prayut zei dit tijdens een vergadering van de commissie die toezicht houdt op koninklijke projecten.

‘Ik stop pas als mijn tijd het land te besturen voorbij is en ik neem de slechte mensen mee. Elke dag maak ik gebruik van artikel 44 [van de interim-grondwet] om ambtenaren over te plaatsen. Ik dreig niet, maar ik doe gewoon wat ik zeg.’

Later die dag verweet hij vorige regeringen problemen onopgelost te hebben gelaten. Daardoor was politieke onrust ontstaan, die het leger noopte in te grijpen. Hij zei dit tijdens een ceremonie waarop certificaten werden uitgereikt aan bewoners die toestemming hebben gekregen om in beschermde bossen te wonen. Dat programma heeft tot doel ongelijkheid in grondbezit uit te bannen.

Voorts drong hij er bij de bewoners op aan niet weer naar een politieke rally in Bangkok te gaan, want dat heeft aan velen het leven gekost. ‘Ze stierven omdat ze bereid waren zich te laten mobiliseren.’

– Het ministerie van Onderwijs heeft zich voorgenomen vier grote corruptiezaken binnen anderhalf jaar op te lossen, dus voordat de NCPO de macht overdraagt aan een burgerregering. Staatssecretaris Surachet, die toezicht houdt op een anti-corruptie werkgroep van het ministerie, zegt dat de werkgroep nog tweehonderd zaken op zijn bordje heeft, met sommige die teruggaan tot 2006. Sinds de werkgroep vorig jaar aan het werk toog, zijn ruim 300 corruptiezaken opgelost.

De vier grote zaken betreffen een investering van 2,5 miljard in een zonne-energie project, de aanleg van futsal velden, waarvoor te veel betaald is, de aankoop van 500.000 schooluniformen die een geschatte schadepost van 100 tot 150 miljoen baht opleverde en dertien spaarcoöperaties die onderwijzers verleidden in nepprojecten te investeren. (Zie pagina Corruptie 2)

– Voor de zoveelste keer wordt de verhoging van de taxitarieven met 5 procent uitgesteld. Ditmaal heeft premier Prayut er een stokje voor gestoken. Het ministerie van Transport moet eerst maar eens een eind maken aan bedrog van taxichauffeurs.

Prayut maakt zich zorgen over chauffeurs die passagiers te veel in rekening brengen, met name chauffeurs die vanaf Suvarnabhumi opereren. De truc is al eens beschreven: halverwege de rit naar de stad zetten ze de taximeter uit en vragen een absurd hoog bedrag.

Minister Arkhom (Transport) zegt dat de tariefsverhoging geschorst blijft zolang er geen eind komt aan de klachten van te veel rekenen voor een rit of het weigeren van passagiers, nog zo’n euvel dat onuitroeibaar lijkt. Het Department of Land Transport (DLT) blijft over dat laatste klachten ontvangen. De DLT directeur-generaal voegt aan dit lijstje nog het seksueel lastigvallen van passagiers toe.

In 2014 ging het ministerie akkoord met een tariefsverhoging van 13 procent in twee fases. De tweede fase van 5 procent werd afhankelijk gesteld van verbetering van de dienstverlening en had in maart moeten ingaan, maar werd toen ook al uitgesteld.

– Voor wie het begrijpt [ik niet]. Het ministerie van Volksgezondheid gaat vandaag 1,2 miljoen doses trivalent oral polio vaccines vernietigen. Ze worden vervangen door bivalent OPV’s. Die zijn werkzaam tegen het poliovirus 1, 2 en 3 in tegenstelling tot het andere vaccin dat alleen de types 1 en 3 aan kan. In september 2015 verklaarde de WHO dat poliovirus type 2 was uitgeroeid, maar inmiddels is in enkele landen een gemuteerde vorm van het type 2 opgedoken. (Zie pagina Gezondheidszorg)

– Het Department of Investigation gaat het kabinet vragen opdracht te geven voor het gebruik van gestandaardiseerde topografische kaarten zodat conflicten over grondeigendom niet meer verzanden in geruzie over de grenzen omdat kaarten met een verschillende schaal worden gebruikt. De minister van Justitie heeft dit gisteren bekend gemaakt naar aanleiding van een conflict in Nakhon Ratchasima tussen bewoners en zuivelbedrijf Chockchai, maar hij verwees er niet direct naar. De DSI gaat de problemen bespreken met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Milieu. Daarna spreekt het kabinet het verlossende woord.

BP lijdt weer eens aan geheugenverlies want op 20 januari berichtte de krant over het One Map project van het ministerie van Milieu. Dat project streeft naar een uniform gebruik van een schaal van 1:4.000 (1 cm is 4 kilometer). Nu gebruiken overheidsdiensten kaarten met een verschillende schaal, zelfs 1:50.000. [Toen ik nog bij de padvinderij zat, gebruikten we stafkaarten met een schaal van 1:25.000. Die waren heel geschikt voor hikes (trektochten).]  (Zie ook de pagina Krakers op overheidsland

– Een 55-jarige touroperator is aangehouden op beschuldiging van oplichting. Hij verkocht online tours naar Japan en Zuid-Korea en nam na betaling de benen. Maar al is de leugen nog zo snel, enzovoort, de man die vanaf Phitsanulok opereerde, werd in Nakhon Sawan aangehouden. Volgens de politie zijn 51 personen het slachtoffer; ze schoten er 1,3 miljoen baht bij in.

De verdachte zegt niet de bedoeling te hebben gehad hen op te lichten, maar hij was zelf opgelicht door iemand die hij niet kon identificeren. Hij had zijn bezittingen verkocht om de slachtoffers te kunnen compenseren en bood zijn excuses aan. Leuk geprobeerd.

– Thailand heeft Rusland gevraagd samen een onderhoudscentrum voor de luchtvaart op te zetten. Minister Prawit (Defensie) heeft dit voorstel voorgelegd aan zijn Russische counterpart, die positief heeft gereageerd. De twee spraken elkaar in de wandelgangen [zo heet dat toch] van de vergadering van de Association of Southeast Asian Nations (Asean)-Russia, die maandag in Moskou is begonnen en vandaag eindigt. Beide landen gaan over militaire samenwerking een Memorandum of Understanding tekenen.

– De marine heeft van het kabinet toestemming gekregen een speciaal regiment van ‘para-mariniers’ in Tak Bai (Narathiwat) te vormen met mannen en vrouwen die in het Zuiden worden gerekruteerd en belast met het bewaken van de veiligheid in de door geweld verscheurde regio. Als het regiment operationeel is, gaan alle huidige marinemensen terug naar de Trat-Chanthaburi Border Task Force, waar ze normaal gelegerd zijn. Voor de jaren 2016 en 2017 is een budget uitgetrokken van 200 miljoen baht.

– Veertien Rohingya vluchtelingen, door smokkelaars in de steek gelaten, zijn in een bos in Chumpon aangetroffen. Ze waren via Kanchanaburi het land binnen gesmokkeld, een veel noordelijker punt dan smokkelaars normaal gebruiken, maar die zoeken sinds de jacht op hen vorig jaar mei nieuwe routes. (Zie de pagina Dodenkamp)


 

Canadese agenten mediteren
Mindful mediteren helpt tegen stress

27 april – Foto’s met Canadese agenten, die mediteren, trokken onlangs de aandacht op internet. De agenten woonden in een tempel in Ontario een meditatiesessie bij en volgden een lezing over mindful meditatie en boeddhistische filosofie. De agenten beginnen de werkdag sindsdien met een meditatie.

‘Ze doen een job vol stress. Ik ben blij dat ik enkele inzichten kon delen en spirituele steun verlenen om ze te helpen hun dagelijkse dienst met een vreedzame geest te verrichten’, schrijft Patcharawalai Sanyanusin in Bangkok Post.

Ratchanok Intanon serviceDe methode om de geest tot rust te brengen is niet nieuw, maar agenten die mediteren is nu niet een alledaags gezicht. In Thailand schrijft badmintonspeelster Ratchanok Intanon haar recente successen toe aan meditatie. Ze won kort achter elkaar drie toernooien. Velen waren verbaasd dat ze het drie achtereenvolgende weken volhield. Meditatie is wat me kalm maakt en beter in staat om me tijdens de wedstrijden te concentreren, zegt ze.

Ratchanok’s Chinese coach zette haar op het meditatiepad. Hij leert ook andere spelers te mediteren. ‘Ik denk dat meditatie belangrijk is voor atleten. Daarom komen veel buitenlandse atleten naar Thailand om te leren mediteren. Het helpt stress te verminderen, verbetert de concentratie en vermindert de spanning die inherent is aan prestaties die onder hoge druk geleverd worden.’

Meditatie is een actieve training van de geest om bewustzijn te vergroten. Uit tal van studies blijkt dat meditatie voor een gemoedsrust zorgt die heilzaam is voor de emotionele en fysieke gezondheid. (Bron: Bangkok Post, 26 april)

Grondwet: Extra referendumvraag is dynamiet

27 april – Een geheel benoemde Senaat die mee mag beslissen over de selectie van een premier vormt een gevaarlijk precedent dat ‘buiten-grondwettelijke elementen’ de kans biedt om de macht te grijpen zonder een coup te plegen.

Dit zeiden academici op een forum, georganiseerd door Bangkok Post. Over de medebeslissing is een extra vraag toegevoegd aan het referendum. De academici zien de vraag als een poging van de junta om haar populariteit te testen en vast te stellen of ze aan de macht kan blijven. Als de vraag door veel kiezers positief wordt beantwoord, kan de junta concluderen: de bevolking wil dat we de veiligheid blijven verzekeren en na de verkiezingen politici in toom houden.

Het artikel gaat in detail in op de benoemingsprocedure van een nieuwe premier, maar dat vind ik wel best. In het artikel komen een jurist van de Thammasat universiteit, een politicoloog van de Rangsit universiteit en een lid van de grondwetcommissie aan het woord. De toegevoegde vraag is een initiatief van de Nationol Steering Assembly (hervormingsraad), goedgekeurd door het parlement. De ontwerp-grondwet moet worden aangepast indien de vraag het fiat van de kiezers krijgt.

Update
De opmerkingen van vice-premier Prawit over de verklaring van 105 academici, actievoerders en politici en vijf organisaties, die maandag tijdens een seminar is uitgegeven, zijn slecht gevallen bij voormalig Democratisch parlementslid Sathit, een van de ondertekenaars. Prawit waarschuwde dat de verklaring in strijd zou kunnen zijn met de referendumwet.

Sathit zegt dat de regering en NCPO onderscheid dienen te maken tussen ‘eerlijke meningen’ die het land ten goede komen en meningen die tot onrust leiden. ‘De NCPO schildert een beeld van alle politieke partijen alsof ze creativiteit missen en alleen bezig zijn met hun eigen belangen.’

Verwijzend naar artikel 7 van de referendumwet zegt secretaris-generaal Srisuwan van de Association for the Protection of the Constitution dat mensen hun mening mogen geven, mits ze niet anderen op oneerlijke wijze overhalen het met hun eens te zijn. Prawit hoeft zich geen zorgen te maken over de activiteiten van de groep want de groep voert geen campagne voor of tegen de ontwerp-grondwet. Het doel is slechts te strijden voor vrijheid van meningsuiting.

Prominent Pheu Thai-lid Chaturon zegt: ‘De beperkingen op het uiten van meningen die vanaf het begin zijn gesteld, maken de mensen alleen maar ongemakkelijk en leiden mogelijk tot nieuwe conflicten.’

De flyers die een docent van de Mahidol universiteit uitdeelde met een oproep nee te stemmen, zijn volgens een NCPO-woordvoerder mogelijk in strijd met de referendumwet. Maar het is aan de Kiesraad om actie tegen de docent te nemen. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2)

Foto van het gezwollen been van abt Dhammachayo, getoond door de directeur van de tempel

Geen arrestatiebevel voor abt Dhammachaoyo

27 april – Ik begin dit bericht met mijn commentaar. Niet alleen de Thaise elite meent boven de wet te staan, maar ook de abt van de tempel Wat Phra Dhammakaya, door een columniste van Bangkok Post omschreven als een kapitalistisch bedrijf.

Tweemaal heeft Dhammachayo [tegenwoordig door de krant gespeld als Dhammajayo]  een oproep genegeerd zich te melden bij de DSI. Hij wordt verdacht van het witwassen van geld en heling omdat hij geld heeft ontvangen dat is verduisterd uit de kas van de Klonchan Credit Union Cooperative.

De eerste keer zou hij het te druk hebben gehad met religieuze activiteiten en maandag produceerde de tempel een medische verklaring voor zijn afwezigheid. Maar hij verrichtte wel zijn klerikale taken, wat de indruk versterkt dat hij de zaak aan het traineren is, een tactiek die wel vaker wordt toegepast door lieden die zich een advocaat kunnen veroorloven. Je maakt mij niet wijs dat hij beide keren niet enkele uurtjes had kunnen vrijmaken.

De DSI, die ook twijfels had, kreeg echter geen steun van de Criminal Court voor haar verzoek voor een arrestatiebevel met als verklaring dat de abt geen vluchtrisico vormt. De rechtbank had wel twee uur nodig om tot die conclusie te komen. Maar de medische verklaring gaf de doorslag. Om die kracht bij te zetten zei de tempel dat de abt bereid was zich te laten onderzoeken door DSI-artsen. De DSI heeft de abt nu opgeroepen voor 16 mei. De tempel overweegt de DSI aan te klagen omdat de aanvraag voor een arrestatiebevel in strijd met de wet zou zijn.

Rechtbank bang voor repercussies?
De tempel kan zich dit soort spelletje allemaal gemakkelijk permitteren want ze heeft een grote achterban van (bijgelovige) boeddhisten die menen dat een plaats in de hemel is verzekerd als je maar genoeg doneert aan de tempel. Ik denk dat de rechtbank het niet aandurfde de zaak op de spits te drijven, want stel je voor dat zij in opstand komen. Gisteren trokken duizenden supporters al naar de tempel om de abt een hart onder de riem te steken.

De beschuldiging van witwassen en heling heeft betrekking op de verduistering van 12 miljard baht uit de kas van de coöperatie, een vergrijp waarvoor de vorige bestuursvoorzitter al is veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf. De abt heeft 435 miljoen baht ontvangen.

Wie zijn uiteindelijk de dupe van deze affaire? De kleine boertjes die hun spaargeld in rook hebben zien opgaan. En uit solidariteit met hen leek het me nuttig met mijn commentaar te beginnen in plaats van het gedraai van de tempel te melden. Als u dat wil lezen, klik hier: Criminal Court shoots down DSI bid to arrest abbot.

Op de foto toont de directeur van de tempel een foto van het gezwollen been van de abt, een van de aandoeningen, waaraan de abt lijdt. Ja, alles wordt uit de kast gehaald om dit heerschap te verdedigen.

Zie verder de pagina Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya.

Dierentuin tijgertempel aan in aanbouw

DNP:  Vergunning voor dierentuin tijgertempel in orde

27 april – Follow-up op het bericht van gisteren Oproep: Trek vergunning dierentuin tijgertempel in. De DNP die de controversiële tijgertempel in Kanchanaburi toestemming verleende voor de aanleg van een dierentuin zegt dat de vergunningverstrekking in de haak was.

De tempel heeft een bedrijf opgezet, Tiger Temple Co, dat in februari de aanvraag heeft gedaan. Volgens DNP adjunct-hoofd Adisorn is het bedrijf niet betrokken bij het illegaal bezit van wilde dieren en was er derhalve geen grond om de vergunning te weigeren.

Adisorn reageert op het verzoek van de Wildlife Friends Foundation Thailand aan de Administrative Court de vergunning in te trekken. Hij zegt dat de DNP de vergunning onmiddellijk zal intrekken als de tempel of het bedrijf zich schuldig maken aan illegale praktijken. De DNP is als vergunningverstrekker bevoegd het welzijn van de dieren te controleren. Overigens werd in het vorige bericht gemeld dat shows verboden zijn, maar in dit bericht staat dat de vergunning shows toestaat.

In de tempel verblijven thans 137 tijgers. De DNP heeft eerder tien tijgers overgenomen en wil er nog eens tien overnemen. De dienst is volgens Adisorn nog steeds van plan alle tijgers weg te halen. Als het bedrijf ze terug wil, kan het die van de DNP kopen, maar ook andere dierentuinen mogen een bod doen.

In 2001 hebben functionarissen ontdekt dat de tempel zeven illegale tijgers in haar bezit had, maar de tempel zei dat ze gedoneerd waren. Ze mochten blijven omdat de dienst toentertijd geen opvang voor hen had. Sinds dat jaar wordt de tempel beschuldigd van dierenmishandeling en illegale dierenhandel.

Watana: NCPO schendt mijn rechten

27 april – Watana Muangsook weet niet van ophouden. Hij blijft het militair bewind met kritiek overladen. Vorige week vrijgelaten na drie dagen attitude adjustment wegens zijn afwijzing van de ontwerp-grondwet, zegt hij nu dat de mensenrechten van hem en zijn gezin zijn geschonden.

Volgens Watana, voormalig minister in de regering Thaksin,werd zijn huis vorige week maandag toen hij werd aangehouden, geobserveerd door soldaten in burger. Watana heeft ook kritiek op zijn aanhouding, die was gebaseerd op de order van de junta waarbij legerofficieren boven de rang van tweede luitenant politietaken en vergaande bevoegdheden hebben gekregen.

Maar die order, redeneert Watana, heeft geen betrekking op aanhoudingen voor een attitude adjustment. Derhalve was de aanhouding een schending van zijn rechten, het recht op vrije meningsuiting, artikel 4 van de interim-grondwet en artikel 19 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

NCPO woordvoerder Winthai ontkent dat Watana’s rechten zijn geschonden. Hij is aangehouden op grond van zijn Facebook commentaar begin vorige maand waarin hij beweerde dat de junta haar macht niet zal afstaan en controle van haar machtsgebruik tegenwerkt. Daarmee heeft hij de Computer Crimes Act overtreden.

Met deze uitleg haalt de woordvoerder twee zaken door elkaar. De aanhouding voor een attitude adjustment was vorige week en pas afgelopen maandag stond hij voor de krijgsraad terecht voor overtreding van de Computer Crimes Act. De aanhouding zou ook niets te maken hebben gehad met Watana’s kritiek op de ontwerp-grondwet, maar schending van de afspraak gemaakt in mei 2014 dat hij zich zou onthouden van politieke activiteiten. Kunt u het allemaal nog een beetje volgen?

Winthai zei ook nog iets over de [niet eerder gepubliceerde] bewering van voormalig Pheu Thai parlementslid Worachai dat de junta folders in het Noorden en Zuiden heeft verspreid met het sterke advies voor de ontwerp-grondwet te stemmen. Dat is in strijd met de referendumwet. Nee, zegt Winthai, ze zijn alleen een oproep om te gaan stemmen.

Zie verder de pagina De zaak Watana Muangsook.

IJskoude douche voor dorpelingen Klity Creek

ศาลเลื่อนอ่านคำพิพากษ27 april – Een ijskoude douche voor de bewoners van Kliy Creek, die ernstig lijden onder de verontreiniging met lood van hun belangrijkste waterbron, dertien jaar geleden. Dinsdag zou de provinciale rechtbank van Kanchanaburi de einduitspraak van het hooggerechtshof bekend maken over de betaling van een compensatie aan de slachtoffers door Lead Concentrate (Thailand), het mijnbouwbedrijf verantwoordelijk voor de verontreiniging.

Maar tot teleurstelling van de bewoners kwam die uitspraak er niet omdat de [inmiddels overleden] eigenaar van het bedrijf nog rechtbankkosten moet betalen voor een beroep dat het bedrijf en hij hadden ingesteld tegen een vonnis uit 2012. Het Hof van Beroep oordeelde toen dat het bedrijf verantwoordelijk was voor de loodverontreiniging en beval hen 29,5 miljoen baht te betalen aan de slachtoffers, bovenop de 4,2 miljoen baht door een lagere rechtbank toegekend.

Het bedrijf werd in 2001 gesloten door het ministerie van Industrie. In 2013 gaf de Adminstrative Court het Pollution Control Department opdracht de kreek te reinigen. Daar zou deze maand mee begonnen moeten zijn (Zie Kort nieuws van 23 januari). (Bron: website Bangkok Post, 26 april)

Meer achtergronden in Klity villagers fight never-ending battle van Sanitsuda Ekachai.

The Last Station

Kort nieuws woensdag 27 april

– Het toneelstuk heet The Last Station, het is gebaseerd op een verhaal dat 80 jaar terug gaat, en het speelt zich af in een trein met drie klassen.

Vrijdag en zaterdag wordt het opgevoerd door studenten van het King Prajadhipok’s Institute, die studeren voor het Advance Certificate Promotion of a Peaceful Society, aangevuld met politici en actievoerders uit het rode en gele actiekamp en leden van de voormalige PDRC.

De trein, die vaak ontspoort en waarin conflicten uitbreken, staat symbool voor de samenleving, het laatste station voor vrede. Maar of de trein ooit dat station bereikt, mag het publiek zelf bedenken.

– Aan een juridische strijd tussen een homo echtpaar en een draagmoeder over de voogdij van baby Carmen, inmiddels 2 jaar, is gisteren een eind gekomen. De Juvenile and Family Court in Bangkok heeft de voogdij toegewezen aan het echtpaar en niet aan de moeder, die bezwaar maakte toen ze achter hun seksuele geaardheid kwam. Een van de partners die met gespreide armen en het V-teken makend de rechtbank uitkwam, zei: ‘De nachtmerrie eindigt spoedig.’

Het echtpaar moest noodgedwongen het afgelopen jaar in Thailand blijven vanwege de rechtsgang, maar zorgde al wel voor de baby. Als ik me goed herinner, wonen ze in Spanje. Op een crowdfunding site [?] is $ 36.000 ingezameld voor de gerechtelijke en verblijfskosten van het echtpaar.

– De DSI (Thaise FBI) heeft de directeur van Odd 89 Partnership Ltd aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het ontduiken van importheffingen in de zaak waarin abt Chuang, de mogelijk nieuwe Supreme Patriarch, is betrokken. In diens tempelmuseum staat een antieke Mercedes Benz, tijdelijk weggehaald door de DSI, die in onderdelen zou zijn geïmporteerd en niet compleet, waardoor een lager importtarief gold. Odd 89, dat auto-onderdelen importeert, is een van de twee bedrijven die de Mercedes zouden hebben geassembleerd.

Maar in het bericht vandaag wordt een totaal andere voorstelling van zaken gegeven. De DSI vermoedt dat met documenten is gefraudeerd om de indruk te wekken dat de onderdelen binnenlands zijn gekocht, terwijl ze in feite geïmporteerd waren. Beste lezers, ik ga gillen, want ik word gek van Bangkok Post. Vandaag schrijven ze zus, morgen zo.

Zie verder de pagina Benoeming nieuwe Supreme Patriarch.

– In de komende vijf jaar zullen afgestudeerden aan de Thaise pedagogische academie moeilijk aan een baan kunnen komen, zegt de Thailand Education Deans Council. Er worden meer afgestudeerden afgeleverd dan het onderwijsveld kan absorberen. Voorzitter Surawat, zelf deken van de faculteit onderwijs van de Maha Sarakham universiteit, vindt dat opleidingen een numerus clausus moeten invoeren.

De voorspelling is gebaseerd op het extrapoleren van de cijfers van de afgelopen vijf jaar. Tachtig instellingen hadden 230.000 studenten, maar voor slechts 100.000 was plaats. Dat herhaalt zich de komende vijf jaar, voorspelt Surawat. Hij wijt het overaanbod aan rekenfouten gemaakt bij het berekenen van vraag en aanbod en aan onderwijsinstellingen die de onderwijscursussen als melkkoetje gebruiken.

Het overaanbod geldt overigens niet voor alle vakken. Met name voor de beta-vakken kampt het onderwijs met tekorten.

– Sinds de vondst van verbrande menselijke botten in Udon Thani zijn negen klachten over vermiste personen ingediend. De politie vermoedt dat de botten afkomstig zijn van mensen die vermoord zijn. DNA-onderzoek moet uitkomst bieden, maar het hoofd van het Institute of Forensic Medicine van de Royal Thai Police zegt dat dit niet gemakkelijk zal zijn, daar het onderzoek veel tijd in beslag neemt en veel bewijsmateriaal is vernietigd. Hij wil niet zeggen hoeveel botten worden onderzocht. ‘We zetten haast achter ons werk. We doen onze best, want we weten dat dit een high-profile zaak is.’


 

Mededeling van de redactie
Ik heb een nieuwe pagina aangemaakt met berichten over de Mekong:
• Delta Studie: somber beeld voor m.n. Cambodja en Vietnam
• Vietnam waarschuwt voor dammen in de Mekong
• Chinese dammen verergeren droogte
• Verdrinking in grootmoedigheid
• Openstellen Jinghong dam ‘niets bijzonders’
• Kort nieuws, 20 en 22 maart
• Mekong dammen een ramp of niet?
• China, het verschrikkelijke watermonster

 

Bus met afbeeldingen van vermiste personen

Commentaar: Goed bedoeld, maar misplaatst

26 april – Een goed bedoelde maar niettemin verkeerde manier om de ontvoering en het misbruik van kinderen te bestrijden. Zo noemt Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van maandag de levensgrote foto’s van vermiste kinderen op stadsbussen in Bangkok.

Ze hebben tot doel de bevolking bewust te maken van het probleem. Maar zoals in bijna alle andere landen is het echte probleem van gekidnapte kinderen in Thailand niet publiek bewustzijn. Maar het is gebrek aan wetgeving, aandacht en gewone compassie van politie en veiligheidsautoriteiten.

De krant wijst erop dat voorheen de politie de eerste 72 uur na een melding van een vermissing niet in actie hoefde te komen, hoewel iedere expert weet dat de eerste drie uur na een ontvoering cruciaal zijn. Dan kan een kind nog levend gevonden in plaats van dood.

In 2013 kreeg de politie opdracht voortaan direct in actie te komen. Volgens de krant is de situatie iets verbeterd, maar die opmerking wordt niet onderbouwd. ‘Er is geen bewijs dat deze verandering de veiligheid van kinderen heeft vergroot of dat ontvoerde kinderen gered zijn.’

Gelukkig zijn buren altijd bereid te helpen als op hun deur wordt geklopt voor hulp bij een vermissing. Daar zijn geen busposters voor nodig. Maar die zoektochten behoeven leiding, ervaring en echte gegevens die alleen een centrale autoriteit als de politie kan geven.

De busposters herinneren eraan hoe weinig gedaan is om de respons op een melding van vermissing te verscherpen, stelt de krant vast. Dat begint al met de meeste basale feiten. Zo ontbreekt een centraal punt voor het verzamelen en analyseren van de simpelste gegevens.

De politie behandelt meldingen sceptisch. Die houding moeten ze kwijt raken. Het is waar dat de meeste gevallen zichzelf oplossen. Kinderen lopen weg, alleen of met vrienden, en keren meestal terug naar hun angstige ouders. Maar sommigen komen niet terug; de autoriteiten reageren nog steeds te traag op die gevallen. (Bron: Bangkok Post, 25 april)

Geen open sollicitatieprocedure bij benoeming Patipat

26 april – Dat ergert me. Ik schreef eerder over de benoeming van de neef van premier Prayut tot legerofficier belast met civiele zaken, maar pas in de rubriek Thai Pulse (What’s hot in Thai newspapers and sociale media) van maandag lees ik dat er helemaal geen open sollicitatieprocedure aan vooraf is gegaan. Patipat Chan-o-ocha werd direct door zijn vader, permanent secretaris van het ministerie van Defensie, benoemd. Waarom, o waarom, heb ik dat niet gelezen in Bangkok Post?

De furore over de controversiële benoeming is inmiddels in de media geluwd, maar gaat nog even door op de social media. Er wordt zelfs campagne gevoerd voor het ontslag van Patipat. Ook probeert vader Preecha erachter te komen wie het bericht over de benoeming heeft gelekt en hoe het terecht kwam op een anti-coup Facebook pagina. Heel snel zelfs, want Preecha tekende de benoeming kort voor de Songkran vakantie op 11 april en voordat de vakantie was afgelopen, stond het al online.

Preecha heeft alle bezwaren weggewuifd. Niks nepotisme: ‘Iedereen doet het’. (Bron: Bangkok Post, 25 april)

Export stijgt – exporteurs gokten mis

26 april – De regering had het bij het juiste eind, de Thai National Shippers’ Council zat ernaast en niet zo’n beetje ook. De TNSC voorspelde dat in maart de export zou krimpen met 5 procent, maar die steeg met 1,3 procent vergeleken met een jaar eerder. Daarvoor zorgden goud, auto’s en machinerie. De regering verwachtte een positieve trend, maar vice-premier Somkid noemde vorige week geen percentage.

In maart werd voor US$ 19,125 miljard geëxporteerd en voor $ 16,159 miljard geïmporteerd, wat leidde tot een handelsoverschot van $ 2,966 miljard. De export naar alle grote markten liep terug, inclusief een teruggang met 1,4 procent naar de VS en 5,4 procent naar China, maar de export naar Zuidoost-Aziatische landen compenseerde dat ruimschoots met een stijging van 4,5 procent en naar Australië met een stijging van 3,5 procent vergeleken met een jaar eerder.

Februari was de eerste maand na dertien maanden waarin de export weer omhoog klom. De stijging van 10,27 procent was echter te danken aan enkele ongebruikelijk producten: militaire helikopters en goud. Indien die niet worden meegerekend, kromp de export nog iets. (Bron: website Bangkok Post, 25 april)

Wat Dhammakaya met inzet

Abt laat weer verstek gaan bij DSI

26 april – Voor de tweede keer is abt Dhammachayo van de kapitalische tempel Wat Phra Dhammakaya niet komen opdagen bij de DSI (de Thaise FBI) om te worden gehoord over de 435 miljoen baht, die hij heeft ontvangen van de Klonchan Credit Union Cooperative. De eerste keer spijbelde hij omdat hij het druk zou hebben gehad met religieuze bezigheden, gisteren vormde zijn gezondheid het beletsel.

De DSI gelooft er weinig van, want de abt, die een vervolging wegens het witwassen van geld en ontvangst van gestolen eigendom boven het hoofd hangt – dat geld is immers verduisterd uit de kas van de spaarcoöperatie – verrichtte wel zijn normale religieuze bezigheden. De DSI gaat nu een arrestatiebevel voor hem aanvragen.

Volgens de medische verklaring van een kliniek lijdt de abt aan ernstige duizeligheid, rugpijn, ontstoken spieren, diabetes, allergieën, verstopte aderen in zijn linkerbeen en een ontstoken wond aan zijn voet. Gisteren hield de tempel een persconferentie waarop het certificaat werd getoond.

Citaat uit een column van Sanitsuda: Wat Phra Dhammakaya onderwijst dat iemand zijn toegang tot de hemel kan kopen door donaties aan de tempel. ‘Hoe meer donaties, hoe luxueuzer je vastgoed in de hemel’, sneert  ze (22 april).

Zie verder de pagina Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya.

Grondwet: Pleidooi voor ‘open debat’

26 april – 105 personen en 5 organisaties hebben hun handtekening gezet onder een petitie waarin ze het militaire regime oproepen de garantie te geven op het recht van vrije meningsuiting over de ontwerp-grondwet. De eis werd gisteren voorgelezen tijdens een seminar aan de Chulalongkorn universiteit.

De 105 personen laat ik onvermeld – de krant noemt de belangrijksten –, de organisaties zijn de People’s Health System Movement, het Committee of the Relatives of the May 1992 Heroes, de Cross Cultural Foundation, de Human Rights and Development Foundation en de Union for Civil Liberty.

In de verklaring pleiten de ondertekenaars voor een ‘open en inclusief debat’ waarin voor- en tegenstanders hun mening over de ontwerp-grondwet kunnen geven. Kiezers dienen toegang te krijgen tot ‘accurate, volledige en grondige informatie’ over het ontwerp en ze hebben een veilige en openbare ruimte nodig om hun  afkeuring kenbaar te maken. Het referendum op 7 augustus dient op een ‘vrije, transparante en eerlijke manier’ plaats te vinden en te voldoen aan internationale principes en normen, aldus de verklaring.

Beperking van het recht op meningsuiting door maatregelen als het aanhouden van mensen voor een attitude adjustment is niet alleen een schending van elementaire mensenrechten, maar ontneemt ook de legitimiteit aan het referendumproces. Voorts stelt de verklaring dat de regering moet aangeven wat de alternatieven zijn, wanneer de ontwerp-grondwet wordt afgewezen.

Vice-premier en minister van Defensie Prawit heeft gewaarschuwd dat de bekendmaking van de verklaring in strijd is met de referendumwet [Blijkbaar wist hij dat die eraan zat te komen]. De wet verbiedt campagnes om mensen over te halen voor of tegen te stemmen. Als mensen vrijelijk hun mening kunnen geven, dreigen ‘confrontaties en conflicten’.  ‘Als je wat wil zeggen, zeg het in eigen kring, maar publiciteit is niet toegestaan.’

De minister heeft zijn staf opdracht gegeven na te gaan of de persconferenties van Suthep Thaugsuban (voormalig protestleider tegen de regering Yingluck) en Jatuporn Prompan (voorzitter roodhemden) in strijd waren met de referendumwet. Zie het bericht van gisteren Grondwet: Oude vijanden slijpen de messen.

Tijdens het seminar dook een flyer op van de New Democracy Movement [van studenten] met ‘7 Reasons Not to Accept the Draft Charter’. De politie van Pathumnwan heeft een panellid gevraagd zich op het bureau te melden, maar dat heeft ze geweigerd. ‘Wat is de aanklacht?’ Een politieman in burger wilde weten waarom geen pro-grondwet informatie was verspreid. Hij vertrok met medeneming van haar visitekaartje en de flyer. (Zie verder ook de pagina Grondwetwijziging 2)

Grondwet: Kiesraad werkt aan referendumregels

26 april – De Kiesraad werkt aan regels die in de aanloop naar het referendum gelden voor meningsuiting en activiteiten. De raad staat onder druk nadat vice-premier Prawit gisteren alle partijen opriep geen standpunt in te nemen en het oordeel over te laten aan de kiezers. De Kiesraad zegt dat de do’s and don’ts waaraan ze werkt, gebaseerd zijn op de referendumwet en niet op de mening van de regering.

Kiesraadcommissaris Somchai verwacht dat ze vrijdag klaar zijn. Hij zegt dat ze afgeleid zijn van de principes van burgerlijke vrijheden. ‘Meningen kunnen gegeven worden in interviews, op de social media en in chatprogramma’s. Dat is niet tegen de wet. Iemand mag een bord voor zijn huis zetten als de kosten redelijk zijn, maar een duur billboard is niet redelijk. We zullen duidelijke voorbeelden geven.’

Onderwijsinstellingen, overheidsdiensten en mediabedrijven mogen openbare discussies beleggen over de ontwerp-grondwet. Andere groepen dienen dat in samenwerking met deze drie te doen. Somchai waarschuwt dat hun activiteiten niet in strijd mogen zijn met de regels van de junta. De Kiesraad overlegt met de zes tv-stations over zendtijd voor de raad zelf, de grondwetcommissie en het parlement.

Vijf media-organisaties dringen er bij de Kiesraad op aan er zorg voor te dragen dat de richtlijnen de persvrijheid niet benadelen. De voorzitter van de National Press Council zegt bereid te zijn ze met de Kiesraad te bespreken alvorens ze van kracht worden. (Zie verder ook de pagina Grondwetwijziging 2)

RID pleit voor uitstel rijstseizoen; er is te weinig water

26 april – Er is niet genoeg water om volgende maand al te beginnen met het planten van rijst, zegt het Royal Irrigation Department (RID), want de vier grote stuwmeren bevatten te weinig water. Maar wanneer het regenseizoen, verwacht  in juli, ‘in full swing’ is, kunnen de boeren gaan zaaien. Het Meteorological Department zal bekend maken wanneer dat is.

Volgens RID directeur-generaal Suthep is er tijdens het regenseizoen voldoende water voor gebieden, die geïrrigeerd worden. Of het ook voldoende is voor de tweede rijstoogst na het regenseizoen wordt later bepaald.

De grote stuwmeren zijn voor 96 procent uitgeput, wat 4 procent overlaat om het tot het begin van het regenseizoen uit te zingen. De eerste regens worden in de derde week van mei verwacht. Water wordt als eerste geleid naar akkers  met rijst van de vorige oogst.

Boeren in niet-geïrrigeerde gebieden is gevraagd het planten van rijst uit te stellen of over te stappen op andere gewassen, die bestand zijn tegen de droogte, zoals sunn hemp. De regering belooft die op te kopen, waardoor boeren bijna evenveel verdienen als met de rijstverbouw, zegt minister Chatchai (Landbouw).

Het ministerie dient binnenkort bij het kabinet een rehabilitatieplan voor de landbouwsector in, die zwaar is getroffen door de droogte. Het plan voorziet in een verlaging van de prijs voor kunstmest, een aanbod van kwaliteitszaden en lage-renteleningen voor boeren. (Zie ook de pagina Rijst 3)

Oproep: Trek vergunning dierentuin tijgertempel in

26 april – De Wildlife Friends Foundation Thailand (WFFT) en zusterorganisaties vragen de Central Administrative Court de dierentuinvergunning van de tijgertempel in Kanchanaburi (officieel Wat Pa Luang Ta Maha Bua) in te trekken. Ze verwijten het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP), dat toestemming heeft gegeven voor een dierentuin op 25 rai land, de beste praktijken op het gebied van wildbehoud te negeren.

Directeur en oprichter van WFFT Edwin Wiek zegt geschokt te zijn door de vergunningverlening omdat de tempel juridische actie staat te wachten vanwege vermeende dierenmishandeling en illegale dierenhandel. De tempel wordt er al sinds 2001 van beschuldigd. Wiek zegt verder dat de tempel tachtig zeldzame dieren huisvest zonder de vereist vergunningen.

De vice-voorzitter van de tempelstichting zegt dat de bouwplannen al zijn ingeleverd bij de DNP. De vergunning is verleend onder enkele strenge voorwaarden, onder andere een verbod op dierenshows, beperking van het aantal dieren en de medewerking van dierenartsen. Er komen de komende twee jaar 120 kooien en andere ruimtes (kosten 30 miljoen baht). Thans leven 137 tijgers in de tempel. De DNP haalde er eerder 10 weg en gaat er nog eens 10 weghalen. Als alle kooien klaar zijn, worden ze terug gevraagd.

Philip Morris directeur Alejandro Paschalides

Kort nieuws dinsdag 26 april

– Philip Morris (Thailand) Plc, door de Rekenkamer beschuldigd van het ontduiken van importheffingen in de jaren 2003 tot 2006, heeft gisteren voor de rechtbank onschuldig gepleit. Behalve het bedrijf staan ook zeven werknemers terecht. Indien ze schuldig worden bevonden, kost dit het bedrijf 80 miljard baht en kunnen de werknemers tien jaar de bak indraaien. Vier buitenlandse functionarissen van het bedrijf zijn niet meer in Thailand; die zagen de bui al hangen. De verjaringstermijn voor hen verloopt tussen 2018 en 2021 [vanwaar die marge?].

De belastingdienst en de tabaksgigant verschillen van mening over de waarde van de uit de Filipijnen geïmporteerde sigaretten Marlboro en L&M. Het is een behoorlijk gecompliceerde fiscale zaak, die zich niet laat navertellen dus dat doe ik dan ook niet. Voer voor fiscaal juristen. Het eerste getuigenverhoor vindt plaats op 10 oktober.

Foto: Philip Morris directeur Alejandro Paschalides verlaat de rechtbank.

– Motorrijders hebben de Central Administrative Court gevraagd het verbod van de politie om gebruik te maken van de belangrijkste bruggen en tunnels ongedaan te maken. De krant besteedt er een fotobericht aan, waarop de motorrijders zich laten fotograferen, maar verzuimt verdere details te geven.

Ik begin zo langzamerhand het idee te krijgen dat behalve eten en praten ook protesteren een nationaal tijdverdrijf is, want de overheid hoeft maar een scheet te laten of mensen staan op hun achterste benen. Zonnesteekje misschien?

– De vervanging van Nakrob Bunbuathong als adjunct-directeur van Isoc Unit 5, waardoor hij ook automatisch secretaris-generaal af is van het onderhandelingsteam met het zuidelijk verzet, is een routine overplaatsing en een gevolg van job rotation.

Minister Prawit (Defensie) ontkent berichten dat Nakrob is overgeplaatst omdat hij en legerspecialist Piyawat, een jongere broer van legercommandant Teerachai, niet door één deur kunnen. Als de media dat denken, zegt Prawit, kunnen ze het controleren bij Teerachai.

Volgens eerdere berichten zou het gehele onderhandelingsteam vervangen worden, maar Prawit zegt dat de voorzitter in functie blijft [en de rest van het team?]. Nakrob wordt opgevolgd door legerspecialist Narong, die al enkele jaren inlichtingenwerk in het Zuiden heeft gedaan.

Critici [?] hebben de regering gewaarschuwd dat ze niet te vaak sleutelfiguren in het team moeten vervangen, want dat schaadt de geloofwaardigheid en continuïteit van het vredesproces en kan toekomstige gesprekken frustreren.

– Twee rubberhandelaren zijn gisteren in Muang (Yala) gedood. Hun lichamen werden gevonden in een geparkeerde jeep bij het kantoor van de TAO Lam Mai [tambon administrative organisation, gemeentebestuur).

In Muang (Narathiwat) explodeerden gisteren twee bommen die verborgen waren in motorfietsen. Tien personen raakten gewond. [Hoezo vredesproces?]

– De dochter van de zaterdag overleden politicus Banharn Silpa-archa benadrukt dat zij en haar broer het werk van hun vader willen voortzetten. Broer Warawuth wordt getipt als nieuwe partijleider. De dochter wil niets zeggen over de toekomst van de Chartthaipattana partij, waarvan vader Banharn adviseur en de facto leider was, maar de partij gaat door, zegt ze.

Na Banharn’s crematie gaan de partijleiding en Banharn’s kinderen  [over wie eerder werd geschreven dat ze geen belangstelling voor politiek zouden hebben] overleggen over de toekomst van de partij. Zus en broer waren eerder minister, lees ik nu voor het eerst.

– Drie spoorprojecten hebben vertraging opgelopen; de contracten kunnen niet dit jaar worden getekend, zoals eerder aangekondigd. Het gaat om de Yellow (Lat Phrao-Samrong) en Pink (Khae Rai-Min Buri) metrolijnen en de dubbelspoorlijn Kanchanaburi-Aranyaprathet en Bangkok-Chiang Mai, beide een co-productie van Japan en Thailand. Voor dit project is de haalbaarheidsstudie nog niet afgerond.

De drie projecten maken deel uit van een ambitieus regeringsplan voor 20 projecten op het gebied van spoor-, water- en luchtvervoer. De contracten voor die werken worden dit jaar getekend, zegt staatssecretaris Peerapol (Transport). (Zie ook de pagina Spoorwegen)

– Lastpak Watana Muangsook laat zich niet de mond snoeren door het militair bewind. Hij gaat door zijn mening te geven over ‘kwesties die bediscussieerd dienen te worden’ maar hij onthoudt zich van ‘ongepaste kwesties’. Dat zei hij gisteren na het verlaten van de Southern Bangkok Criminal Court, waar hij terecht staat voor overtreding van de Computer Crimes Act wegens twee postings in maart op Facebook.

Watana heeft al enkele malen kennis gemaakt met de attitude adjustments van de junta, de laatste keer nadat hij had geschreven de ontwerp-grondwet af te wijzen. De huidige vervolging is gebaseerd op zijn beweringen dat het regime niet genegen is de macht af te staan en controle van haar machtsgebruik ontloopt. Het leger had aangifte tegen hem gedaan.

Zie verder de pagina De zaak Watana Muangsook.

– Het was te voorzien en er is destijds op gewezen toen twee jaar geleden het academisch jaar werd verschoven naar augustus tot mei. De temperaturen in april en mei zijn niet bevorderlijk voor het onderwijs. Het besluit was genomen om de studenten een betere aansluiting op buitenlandse universiteiten te geven.

Uit een onderzoek van de Assembly of Faculty Senate Chairs of Thailand is gebleken dat slechts 13,6 procent van de ondervraagde studenten en docenten de overstap een goede zaak vond; 86,3 was het er niet mee eens. [Uit de tekst wordt niet duidelijk of dit een recent of oud onderzoek is.] Derhalve heeft de AFCT besloten terug te keren naar het oude studiejaar van juni tot maart.

De 38 Rajabhat universiteiten en negen Rajamangala universiteiten hebben toestemming gekregen voor de verschuiving. Op 9 april meldde de krant al dat de Council of Rajabhat University Presidents er een voorstander van was. Zie Kort Nieuws van die dag. [Geen informatie over ingangsdatum en andere universiteiten.] (Zie ook de pagina Onderwijs)


 

Mededeling van de redactie
Alle berichten over Watana Muangsook, het lastige Pheu Thai-lid dat de junta blijft bestoken met kritiek, heb ik gebundeld op de pagina De zaak Watana Muangsook. Wordt ongetwijfeld vervolgd, want Watana laat zich niet de mond snoeren met attitude adjustments.

 

Mekong delta 2

Mekong Delta Studie: somber voor m.n. Cambodja en Vietnam

25 april – Een grote nieuwe studie waarschuwt dat de elf geplande waterkracht dammen in de Mekong ‘buitengewoon schadelijke gevolgen hebben voor enkele sleutelsectoren en het milieu in Cambodja en Vietnam’.

Nadat eerder via persbureau Agence France-Presse al delen van het rapport bekend waren geworden (zie mijn bericht van 6 april hieronder), heeft nu ook het ministerie van Natural Resources and Environment van Vietnam het rapport vrijgegeven.

De Study on the Impacts of Mainstream Hydropower on the Mekong River, kortweg Delta Studie genoemd, gebruikt modellen om verschillende scenario’s te simuleren. De resultaten laten de alarmbellen rinkelen voor de meer dan 60 miljoen personen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van de Mekong Delta. Alle Mekonglanden aan de benedenstroom, Cambodja, Laos, Thailand en Vietnam, zullen van de bouw ‘substantiële en veelomvattende milieu en sociaal-economische gevolgen’ ondervinden, maar de researchers maken zich het meest zorgen over Vietnam en Cambodja.

In Vietnam zijn de visserij en biodiversiteit het kind van de rekening en verzilting kan leiden tot een groot verlies aan oogsten, waardoor miljoenen boeren worden gedupeerd. De studie waarschuwt ook voor de gevolgen voor de visserij in Cambodja, die aanzienlijk wordt geschaad.

Ik heb hiermede de hoofdpunten wel aangegeven. Bijgaande pdf bevat het gehele artikel van The Mekong Eye, waaraan ik bovenstaande informatie ontleen.

Verder aanbevolen:
• Interactieve kaart Open Development Mekong’s StoryMap: the Lower Mekong River’s major dam projects met gegevens over elke dam, waaronder de in aanbouw zijnde Xayaburi dam.
• Regionaal nieuws en bronnen over de kosten en voordelen van hydropower op de Dams section van The Mekong Eye.
• Kaartje met de elf geplande dammen: klik hier.
• Kaartje met de dammen in het Chinese deel van de Mekong: klik hier.

Om het geheugen op te frissen, mijn artikel van 6 april.

Vietnam waarschuwt voor dammen in de Mekong
6 april – Geen verrassend nieuws, maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: de elf geplande dammen in de benedenstroom van de Mekong, een van ’s werelds grootste visgebieden landinwaarts, hebben ‘buitengewoon schadelijke’ gevolgen voor het milieu. De waarschuwing is het resultaat van een studie van tweeënhalf jaar  door Vietnam, die is aangeboden aan de Mekong River Commission (MRC), een intergouvernementeel overlegorgaan van de vier Mekonglanden.

De studie bevat 800 pagina’s met rapportages over de milieu-effecten, die worden betiteld als ‘ernstig tot zeer ernstig voor enkele cruciale sectoren en milieubronnen in Cambodja en Vietnam’. De MRC beschouwt de studie als een intern document; ze heeft haar nog niet bekend gemaakt. De commissie zegt dat de Vietnamese studie helpt bij haar eigen onderzoek dat ze volgend jaar hoopt af te ronden. Vietnam heeft de studie evenmin openbaar gemaakt. [Het bericht is van AFP, dus die zal het wel toegespeeld hebben gekregen]

De meeste dammen waar het rapport op doelt, moeten in het deel van de rivier komen dat door Laos stroomt. Laos, het minste ontwikkelde land in Azië, wil van de export van hydro-energie een hoofdpijler van haar economie maken. De elektriciteit op te wekken door de in aanbouw zijnde Xayaburi dam wordt bijvoorbeeld voor 95 procent door Thailand afgenomen.

Een groot deel van Zuidoost-Azië heeft momenteel ernstig te lijden van een droogte die wordt toegeschreven aan het weersverschijnsel El Niño. Functionarissen in Vietnam zeggen dat die verergerd wordt door de bestaande Chinese dammen in de bovenstroom van de Mekong. De rivier is van levensbelang voor de rijstverbouw in Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam, alsmede voor de visvangst. (Bron: website Bangkok Post, 5 april)

Gerelateerde berichten:
3 april: Chinese dammen verergeren droogte
28 maart: Verdrinking in grootmoedigheid
23 maart: Openstellen Jinghong dam ‘niets bijzonders’
22 maart: Kort nieuws
20 maart: Kort nieuws
18 oktober 2011: China, het verschrikkelijke watermonster (op de pagina Xayaburi dam)
Zie ook de pagina Don Sahong dam.

 

Yala Ruam Mit Road Aan het werk

Het centrum van Yala leeft weer!

25 april – De veel geciteerde uitspraak van Cruijff dat elk nadeel zijn voordeel heeft, is deze maand in Yala in de praktijk gebracht. Het stadscentrum, doelwit van tal van bomaanslagen, dat de afgelopen jaren door velen gemeden werd, schittert weer. Dat is te danken aan de inzet van ruim honderd vrijwilligers die de grijze betonnen barrières en palen beschilderd hebben met vrolijke beelden.

Gevolg? De klanten komen weer terug, de soldaten die het gebied bewaken, zijn meer ontspannen, er rijden weer fietsers, jongeren maken selfies en plaatsen die op Facebook en het belangrijkste, zegt de lokale fotograaf Winai Madaree: de mensen lachen veel meer.

De anti-bomaanslag muur die beschermt tegen bomscherven en beschadiging van de eigendommen erachter, begon bescheiden. Een gezin zette in 2011 een rij pijpen (hoogte 130 cm, diameter 40 centimeter) voor hun huis neer en vulde die met cement. Het Southern Border Province Administration Centre haakte aan en financierde de plaatsing van zo’n zevenhonderd palen langs de hele lengte van de Ruam Mit Road. Maar het gebied bleef vermeden worden en de aanwezigheid van zwaar bewapende soldaten hielp ook al niet.

Yala Ruam Mit Road 2De omslag kwam toen gouverneur Doldej een team aan het werk zette om de palen te gebruiken als schilderslinnen en de SBPAC 300.000 baht ter beschikking stelde voor de aankoop van materialen, verf en de catering van de vrijwilligers.

Ze namen het grijze beton van 21 maart tot 9 april onder handen, en werkten in toerbeurt hele dagen met een korte onderbreking ’s middags vanwege de hitte. Het werk was op tijd klaar voor de deadline van Songkran in de hoop dat het meer toeristen zou aantrekken.

Ratchapol Promthong, hoofd van het Department of Information and Communication Technology, zegt: ‘Nu ziet Yala town er niet langer uit als een oorlogszone. De mensen komen terug en genieten van hun tijd hier. Ik wil officieel aankondigen dat Yala town weer leeft.’ (Bron: Spectrum, Bangkok Post, 24 april)

Yala Ruam Mit Road cement palen

Yala Ruam Mit Road 7-Eleven

Grondwet: Oude vijanden slijpen de messen

25 april – Suthep Thaugsuban, leider van de straatprotesten in 2013 en 2014 tegen de regering Yingluck, en UDD-voorzitter Jatuporn Prompan staan lijnrecht tegenover elkaar over de ontwerp-grondwet. Suthep zegt met de door hem opgerichte Muan Maha Prachachon for Reform stichting zijn volle gewicht in de schaal te werpen achter de grondwet; Jatuporn wijst het wangedrocht af en roept de VN en EU op om toe te zien op het referendum.

Op 7 augustus gaat de Thaise bevolking naar de stembus om een ja of nee te laten horen over een tekst, waar zes maanden aan is gewerkt door de grondwetcommissie. Voormalig regeringspartij Pheu Thai wees het ontwerp als eerste af, voormalig oppositiepartij Democraten heeft ook bezwaren, maar nog niet gezegd het stemadvies Njet te geven. Hoe de andere partijen erover denken, heb ik nog nooit gelezen.

Suthep Thaugsuban en Jatuporn PrompanSuthep meent dat het ontwerp tegemoet komt aan de eisen van zijn stichting voor hervormingen. Suthep zegt ‘extremely pleased’ te zijn met het ontwerp omdat het ‘het politieke landschap en de crisis van het land erkent, en de noodzaak van mechanismen om eventuele crises het hoofd te bieden’.

Vooral de preambule bevalt hem want die weerspiegelt de steun van de bevolking voor de constitutionele monarchie. ‘Sommige landen vatten dat niet en krijgen de verkeerde informatie dat we niet van democratie houden.’  Tegen de volledig benoemde Senaat die 5 jaar in functie blijft, heeft onze ouwe straatvechter-demagoog geen bezwaar. De rest van zijn lofzang laat ik onvermeld.

Roodhemdleider Jatuporn, die op dezelfde dag als zijn rivaal een verklaring aflegde, roept de Kiesraad op duidelijk aan te geven wat toelaatbaar is in de aanloop naar het referendum.Critici moeten de verzekering krijgen dat ze gebruik kunnen maken van hun recht op vrijheid van meningsuiting. De referendumwet, die nog de goedkeuring van het parlement moet krijgen, mag daaraan geen beperkingen stellen want dat creëert een klimaat van angst.

Voormalig UDD-voorzitter Tida Thawornseth is benieuwd wat er gaat gebeuren als de ontwerp-grondwet wordt aangenomen, want die lijkt toegeschreven te zijn naar een coalitieregering, die voor de uitvoering van haar beleid afhankelijk is van de toestemming van het Constitutionele Hof en onafhankelijke organen.

De Kiesraad vergadert vandaag over de richtlijnen die gelden voor openbare discussies. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2)

Miniatuur Preah Vihear

Leger bouwt Preah Vihear op schaal na

25 april – Een maand geleden maakte Cambodja bekend de toegang tot de Hindu-tempel Preah Vihear na zeven jaar te zullen heropenen. Het is er nog niet van gekomen, dus heeft het leger op de Pha Mor E-Daeng klif in Si Sa Ket een replica geconstrueerd. Op steenworp afstand is een kopie op een schaal van 1:10 verrezen in de hoop dat die toeristen zal aantrekken. Vanaf de klif is de echte tempel zichtbaar.

Volgens Thanasak Mitraphanont, lid van de NRSA (hervormingsraad) en voormalig commandant van het 23rd Ranger Regiment, geeft Thailand met de replica aan dat het land bereid is gezamenlijk met buurland Cambodja het gebied rond de tempel te ontwikkelen, waar de economie en het toerisme van beide landen van kunnen profiteren. Hij hoopt dat Cambodja alsnog de toegang tot de tempel vanaf Thais grondgebied heropent, want dat is de gemakkelijkste route naar de tempel [gemakkelijker dan via Cambodja].

Thailand, zegt Thanasak, is bereid het vonnis van het Internationale Hof van Justitie (ICJ) te Den Haag uit te voeren. Het ICJ deed in november 2013 een uitspraak over het eigendom van de grond om de tempel. In 1962 wees het ICJ de tempel aan Cambodja toe en 2008 verwierf de tempel de werelderfgoedstatus van Unesco.

De replica laat de tempel zien voordat ze gedeeltelijk tot een ruïne verviel. Er is vijf maanden aan gewerkt. De kosten ad 5 miljoen zijn door Thanasak zelf betaald. Hij zegt zijn wedde van de regering te beschouwen als staatsfinanciën. ‘Dus ik heb mijn salaris terug gegeven.’ De miniatuur versie mag volgens hem niet gezien worden als een poging met de echte tempel te concurreren, want: ‘De echte tempel is onvergelijkbaar.’

Zie verder de pagina’s Preah Vihear en Cambodja-Thailand voor ICJ.

Illegale vleesimport bedreigt gezondheid consumenten

25 april – De gezondheid van consumenten loopt gevaar door de stijgende illegale import van vlees, dat onder slechte sanitaire omstandigheden is geslacht, waarschuwt het Department of Livestock Development (DLD).  Containers met vlees uit landen die geen importvergunning voor Thailand hebben, zijn al onderschept in koelruimtes van vissersboten.

Vlees uit illegaal abattoirOok illegale abattoirs in Thailand nemen het niet zo nauw met de hygiëne. Op de foto wijst een functionaris naar een vlees dat geslacht is in een illegaal abattoir in Sukothai. In totaal is tussen 2013 en vorig jaar 977.558 kilo vlees geconfisqueerd ter waarde van circa 94 miljoen baht.

Volgens het DLD consumeren Thais gemiddeld 2 kilo vlees per persoon per  jaar tegen Amerikanen 30 kilo. Ze zetten samen jaarlijks hun tanden in 150 miljoen kilo rundvlees en orgaanvlees. De helft is legaal geïmporteerd uit Australië, Nieuw-Zeeland, Argentinië en de VS; de rest komt uit eigen land. Importvergunningen worden alleen verstrekt aan landen die de veiligheid van het vlees garanderen. India, Afrika en Zuid-Amerikaanse landen hebben nog geen importvergunning gekregen.

De toenemende vraag naar goedkoper vlees is verantwoordelijk voor de toegenomen illegale vleesimporten via de de zuidelijke provincies. Het wordt soms in vriesruimtes van vissersboten vervoerd en over land in vrachtwagens. De douane verzamelt informatie van betrouwbare informanten en neemt steekproeven. Een probleem is dat de foute bedrijven vaak van naam wisselen. Het Thai Research Fund zegt dat 200.000 baht aan functionarissen is betaald om het illegale vlees op lokale markten te krijgen.

Voor een kaartje met alle routes, klik hier

Kort nieuws maandag 25 april

– Voor het leven van de stuurman van een longtail boot en een duiker moet gevreesd worden nu een zoektocht op het stuwmeer achter de Ratchaprapa dam in Ban Ta Khun (Surat Thani) sinds zaterdag hen niet heeft weten op te sporen.

De stuurman (69) was in het water gevallen toen zijn boot vrijdag in aanvaring kwam met een toeristenboot, de duiker (21) kwam niet naar het wateroppervlakte toen de touwen die de vier duikers met een boei verbonden, knapten. De overige drie kwamen te snel boven water en worden behandeld aan hun longen.

Uit Phuket zijn vier duikers met speciale duikapparatuur gearriveerd om te helpen. De reddingsoperatie wordt bemoeilijkt door de diepte van 60 meter. Tien redders stonden gisteren stand-by.

Het meer is een populaire toeristische bestemming. Speedboten brengen toeristen in het weekend naar drijvende vakantiehuizen.

– Provinciale gouverneurs en lokale bestuursorganen mogen geen geld van de particuliere sector en de bevolking aannemen  voor de hulpverlening aan de slachtoffers van de stormen die het Noorden en Noordoosten vorige week hebben geteisterd.

Permanent secretaris Kritsada van het ministerie van Binnenlandse Zaken waarschuwde hen gisteren dat dit problemen kan opleveren en in strijd met de wet kan zijn. Donaties dienen gedaan te worden via de lokale kantoren van het Thaise Rode Kruis. De goede gevers krijgen een kwitantie en de gevers van goederen een bedankbrief. Het ministerie heeft een voorlopige compensatie van 33.000 baht per huishouden toegezegd [of al verstrekt?].

Volgens het Thai Meteorological Department zijn tweehonderd huizen in acht noordoostelijke provincies beschadigd. Op sommige plaatsen is een tekort aan leidingwater en in  Nakhon Ratchasima zijn tempels en elektriciteitspalen beschadigd. Het TMD verwacht nog meer seizoensstormen en die kunnen heviger zijn dan vorig jaar.

– Slechts 12 procent van de Thaise baby’s krijgt de eerste zes maanden borstvoeding; de rest wordt gevoed met poedermelk en die slokt 25 procent van het gezinsinkomen op. Direct na de geboorte gaat 46 procent aan de borst, maar dat aantal slinkt al snel, blijkt uit de Lancet Breastfeeding Series 2016 door Sue Horton van de University of Waterloo.

Uit de studie blijkt verder dat 50 procent van de kinderen jonger dan 2 jaar vatbaar is voor diarree omdat ze geen borstvoeding hebben gehad. De studie laat er geen twijfel over bestaan dat borstvoeding beter is voor de gezondheid van het kind, maar de vermaledijde op winst beluste industrie weet moeders wijs te maken dat poedermelk goed is. Horton vindt dat de regering op werkplekken en in openbare ruimtes ‘moederzones’ moet inrichten, geschikt voor borstvoeding en borstkolven.

– Fotobericht [de foto is niet beschikbaar]: De manager van een overheids pandjeshuis toont gouden ornamenten en sieraden die ouders beleend hebben. Het is een jaarlijks terugkerend ritueel bij de start van het nieuwe schooljaar, wanneer schoolgeld moet worden opgehoest.

– Ik noem het propaganda, maar de krant besteedt er braaf aandacht aan met een fors openingsartikel op pagina 3. Commandant Wiwat van de 4th Army Region en secretaris-generaal van Isoc Region 4 zegt dat de veiligheidssituatie in het diepe Zuiden de afgelopen zes maanden is verbeterd. Hij schrijft dat toe aan ‘verschillende maatregelen van de autoriteiten, zoals streng optreden en vredebevorderende programma’s’.

Volgens Wiwat, sprekend over de periode oktober tot vorige maand, heeft 85,7 procent van de bewoners in het Zuiden meer vertrouwen in en een positiever houding over het beleid. [Geen details over de bron] In die periode zijn 126 personen aangehouden. Een grote hoeveelheid geweren, munitie en andere wapens zijn in beslag genomen, zeven bases van opstandeling zijn overvallen, 38 aanvallen zijn verijdeld en 11 bommen zijn onschadelijk gemaakt. Aan de cijferbrij komt in het artikel maar geen einde, maar ik vind het nu welletjes.

Meer weten? Klik op South woes on the mend, govt claims.

– Follow-up op het bericht over de menselijke botten die zijn gevonden in Ban Pheu (Udon Thani). Gisteren vond een taakeenheid van politie en leger nog eens zeven stapels verbrande botten. Vier families hebben een vermissing gemeld uit de jaren 2008, 2009 en 2011. Het totaal aantal vindplaatsen bedraagt nu 23.

– Voormalig Democratisch parlementslid Vilas dringt er bij premier Prayut op aan paal en perk te stellen aan buitenlandse reisjes van de regering en onafhankelijke organisaties. De Democraat wil zelfs dat Prayut het draconische artikel 44 van de interim-grondwet gebruikt dat hem dictatoriale bevoegdheden geeft.

Reisjes van onder andere gemeenteambtenaren van Bangkok en leden van de Kiesraad hebben recent kritiek opgeroepen. Ze werden georganiseerd ondanks Prayut’s beleid ambtenaren niet toe te staan op reis te gaan om geld besparen. Als ze het wel doen, dienen ze een rapport in te leveren waarin wordt uitgelegd hoe de reis het land ten goede komt.

De Democraat zegt gehoord te hebben dat 200 deelnemers aan een cursus van een onafhankelijke organisatie [Hij wil geen naam noemen] in juli tien dagen naar Noord-Ierland, Wales en Engeland gaan. Doel zou zijn een studie te maken van milieu en cultuur, maar volgens de Democraat heeft dat niets te maken met het werk van de organisatie. Ook zouden toeristische bestemmingen op het reisprogramma staan.

Vilas eist dat de organisatie met de billen bloot gaat. Gaat ze dat niet, dan wil hij via de Official Information Act [onze WOB] een overzicht opvragen van alle buitenlandse reizen in de afgelopen 2 jaar. Hij meent dat 15 landen zijn bezocht.

– Premier Prayut is in zijn nopjes met het succes van het sociale woningbouwproject ter bevordering van het eigen woningbezit van de lage inkomens. Maar hij waarschuwt belangstellenden zich niet diep in de schulden te steken, zegt regeringswoordvoerder Sansern. De vraag naar de goedkope hypotheken heeft inmiddels het beschikbare budget van 4 miljard baht overschreden. Tot 18 april hebben 33.050 personen een aanvraag gedaan; daarvan zijn er 1.628 goed gekeurd door de Government Housing Bank en de Government Savings Bank.

– De overwinning van badmintonspeelster Ratchanok Intanon was vorige week het belangrijkste nieuws dat ons gelukkig maakte, zegt 87 procent van de 1.286 respondenten in een peiling van de Suan Dusit Rajabhat universiteit. Op plaats 2 en 3: de aankondiging van de lange Songkranvakantie (71 pct) en nieuws over loonsverhogingen, belastinghervorming  en de aftrekpost voor vakantie-uitgaven (64 pct). Drie items die stress veroorzaakten, waren de politieke situatie, de droogte en de economische malaise.


 

De vis verdwijnt van tafel

24 april – Binnen onze levensduur staan vis en al het andere ‘brood uit het water’ (boektitel, Fenand van den Oever) niet meer op het menu tenzij de vernietigende activiteiten op zee worden gestopt en een netwerk van zeegebieden wordt ingesteld waarin vissen en andere schadelijke activiteiten zijn verboden. Thans is 3 procent van de oceanen beschermd, om de oceaan te laten herstellen is 40 procent vereist, zegt de wetenschap.

Wat op de verre, grote en diepe oceanen gebeurt is van belang voor ons allemaal, schrijft Zelda DT Soriano op de opiniepagina van Bangkok Post. Het is geen ver van m’n bed show. Ik heb het artikel gekopieerd en in een pdf gezet, zodat u het helemaal kunt lezen.

Kniertje 2Een voorproefje. De oceanen worden bedreigd door overbevissing, het gebruik van destructieve vismethodes, diepzee mijnbouw voor nieuwe bronnen van olie, gas, metalen en andere kostbare materialen, bioprospecting (zoektocht naar planten, dieren en micro-organismen waaruit componenten voor medicinaal en commercieel gebruik kunnen worden gehaald) en vervuiling, inclusief het dumpen van plastic, verzilting, opwarming van het water en het bleken van koralen. De gevolgen van klimaatverandering creëren ‘dode zones’ in de oceanen, hogere temperaturen en verzuring. (Bron: Bangkok Post, 23 april)

Zo, weet u dat alvast en nu het hele artikel lezen. Klik hier voor de pdf: What happens on the high and deep seas affects us all(Zie ook de pagina De vis wordt duur betaald)

Exportvooruitzichten: wie gokt goed?

24 april – De regering is optimistisch en verwacht dat de export in maart een positieve trend heeft dankzij het Chinese herstel en verbeteringen van economische indicatoren, maar de particuliere sector voorspelt daarentegen een krimp van 5 procent. Het ministerie van Handel maakt de cijfers maandag bekend.

Vice-premier Somkid, ‘de economische tsaar van het kabinet’, heeft zijn hoop gevestigd op herstel van de industriële sector, de maatregelen van de regering om de economie te stimuleren en de koopkracht van consumenten. Een aanwijzing voor het herstel vormt de verkoop van cement; de komende infrastructurele projecten zullen de economie aanzienlijk versterken, zegt hij.

Maar Nopporn Thepsithat, voorzitter van de Thai National Shippers’ Council (TNSC), vraagt zich af hoe de export kan groeien gezien de voorspelling van een contractie van 5 procent voor maart, wat de krimp in het eerste kwartaal op 4,5 tot 5 procent brengt. Nopporn ziet geen positieve tekens die op groei wijzen; de economieën van ’s lands belangrijkste handelspartners zijn nog steeds armzalig daar natuurrampen toenemen.

In februari steeg de export voor het eerst in veertien maanden, maar dat was geheel te danken aan enkele uitzonderlijke producten. In januari daarentegen kromp de export met 8,91 procent.

Staatssecretaris Suvit heeft toegegeven dat de toegenomen export in februari te danken was aan twee producten: goud en militaire hardware, waaronder helikopters en voertuigen voor legeroefeningen. Wanneer die producten buiten beschouwing worden gelaten, vertoonde februari een krimp van 2 procent, vergeleken met een jaar eerder, en 4 procent op jaarbasis.

Voor dit jaar handhaaft het ministerie van Handel een exportprognose van 5 procent, de TNSC houdt het op 0 tot 2 procent. (Bron: Bangkok Post, 23 april)

Overlijden Banharn Silpa-archa

Banharn overleden; Chartthaipattana in onzekerheid

24 april – Precies een week geleden schreef ik: In alle politieke berichtgeving kom ik nooit andere partijen tegen. Pheu Thai en de Democraten zijn weliswaar de grootste, maar bijvoorbeeld de toenmalige coalitiepartij van Pheu Thai, Chartthaipattana, lijkt niet te bestaan.

Vandaag word ik op mijn wenken bediend, want de krant trekt bijna de gehele voorpagina uit voor het overlijden van Banharn Silpa-archa (83), adviseur en de facto*  partijleider van Chartthaipattana. Tussen beide, mijn persoonlijke noot van 17 april en het overlijden, bestaat uiteraard geen oorzakelijk verband, maar curieus is het wel.

De krant noemt Banharn ‘een van de meest controversiële en kleurrijke figuren in de Thaise politiek’. Dat blijkt onder andere uit zijn vele bijnamen, zoals Deng Xiaoharn, vanwege zijn gelijkenis met de Chinese staatsman Deng Xiaoping, ‘the Dragon of Suphan’ [zijn thuisprovincie], Mr ATM, The Eel [omdat zijn partij gemakkelijk verschoof van de ene naar de andere kant van het politiek spectrum] en Mr 20% [een percentage dat hij aan het begin van zijn politieke loopbaan van regeringscontracten afroomde – iets wat hij altijd heeft ontkend].

Na zijn entree in 1974 in de politiek bekleedde hij tal van politieke functies: parlementslid, senator, minister, premier (1995-1996). Hij en leden van zijn partij zijn beschuldigd geweest van corruptie bij wapenaankopen,  de benoeming van incompetente kabinetsleden, ontslag van corruptiebestrijders, illegale houtkap enzovoort. Critici zeggen dat corruptie en wanbeheer tijdens zijn premierschap mede verantwoordelijk waren voor het ineen storten van de baht en de financiële crisis van 1997.

Drie kampen, maar de partij valt niet uiteen
Chartthaipattana is de opvolger van de Chart Thai Party, die in 2008 werd ontbonden wegens verkiezingsfraude. In het openingsartikel van de krant wordt uitgebreid gespeculeerd over de toekomst van de partij, maar dat is meer van belang voor Thaise lezers. Zijn zoon en dochter, die sleutelposities in de partij bekleden, hebben niet hun vaders ‘political clout’ (politieke macht) en zouden ook weinig belangstelling voor politiek hebben.

In de partij worden drie kampen onderscheiden, waarvan twee in onmin met elkaar zijn. Ze zouden naar andere partijen kunnen overlopen. Enkele oldtimers, die tot nu toe op de achtergrond bleven, zouden willen terugkeren in de politiek.

Volgens een bron heeft Banharn kort voor zijn dood gezegd de ontwerp-grondwet en de junta te steunen. Politieke waarnemers zien dat als een indicatie dat hij bereid was een nieuwe regering te steunen, die de macht van de junta voortzet. Partij-adviseur Nikorn zegt dat de partij doorgaat met Banharn’s ‘politieke ideologie’ [nooit iets van gemerkt dat Thaise partijen een ideologie hebben]. De partij valt niet uiteen, voorspelt hij.

De koning heeft president Prem van de Privy Council gevraagd het water voor de rituele wassing naar Wat Debsisirndrawas in Bangkok te brengen. De monarch heeft ook een houten urn en decoraties geschonken. De eerste zeven dagen van de uitvaart worden ‘royally sponsored’. Ik neem aan dat het lichaam daarna wordt gecremeerd, maar het artikel zegt er niets over.

* De term de facto heeft betrekking op de politieke ban van 5 jaar die Banharn in 2008 moet hebben gekregen. Blijkbaar is hij na het aflopen daarvan niet teruggekeerd als partijleider. Wie de huidige partijleider is, vermeldt het artikel niet.

Lobbywerk in opdracht van Thaksin

Kort nieuws zondag 24 april

– De junta blijft oud-premier Thaksin ervan beschuldigen de recente protesten tegen de ontwerp-grondwet te hebben ontketend. Hij zou lobby-bedrijven hebben ingehuurd om tegen het land campagne te voeren.

Maar publicatie van formulieren van enkele lobbybedrijven door het Office of the Clerk van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden werpt weinig licht op de aard van het lobbywerk, schrijft de krant. De lobby overeenkomsten zouden geen verband houden met politiek maar met Thaksin’s zakelijke bezigheden, zoals mijnbouw in Afrika.

Democraat Watchara Petchthong denkt daar anders over. De documenten tonen duidelijk aan dat er gelobbyd is. ‘Hoe kan hij dat ontkennen? Wie moeten de mensen geloven: het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden of Thaksin? Hij loog al toen hij werd vervolgd voor het verdoezelen van vermogen en hij vluchtte naar het buitenland. Hoe kunnen we geloven wat hij zegt?’

Een bron bij Pheu Thai zegt dat de junta met modder gooit. En dat is weinig behulpzaam in een tijd waarin het land behoefte heeft aan verzoening. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2)

– Marihuana (ganja) en kratom (Mitragyna speciosa) blijven op de narcoticalijst staan. Het ministerie van Jusitie ontkent dat het van plan zou zijn beide eraf te halen zodat wetenschappers stoffen van de marihuana plant kunnen synthetiseren en gebruiken voor behandeling van drugsverslaafden.

Permanent secretaris Chanchao van het ministerie wijst erop dat drugsverslaafden als patiënt dienen te worden behandeld, waarbij het gebruik van planten zoals marihuana als therapie niet kan worden toegestaan. ‘Marihuana van de lijst afhalen doet meer kwaad dan goed.’

Het schrappen van kratom was een idee van de vorige minister van Justitie. Maar het idee werd verlaten, onder andere vanwege wettelijke beperkingen. De twee planten worden wel op heel beperkte schaal voor medische doeleinden gebruikt. Meer weten over kratom?  Lees: Kratom: Zegen of vloek? op de pagina Archief.

– Airports of Thailand, de beheerder van zes vliegvelden, gaat drone detectoren installeren, die drones en andere vliegende objecten [ruimteschepen van marsmannetjes?] kunnen opsporen en onschadelijk maken of kunnen voorkomen dat ze op grote hoogte vliegen.

De noodzaak van de maatregel werd zondag onderstreept door de botsing van een drone met een Airbus A320 bij het aanvliegen van Heaththrow. Het vliegtuig landde overigens veilig. In de UK mogen drones niet bij gebouwen en over drukke gebieden vliegen. Drones zwaarder dan 7 kilo mogen niet hoger dan 122 meter vliegen.

Directeur-generaal Chula van het Department of Airports zegt dat het aantal drones in het land recent is toegenomen. Dit noopte de Civil Aviation Authority of Thailand regels op te stellen, zoals registratie bij het ministerie van Transport.

– Donderstormen die vrijdagnacht en gisteren het Noorden teisterden, hebben het leven gekost aan drie personen. De daken van veel huizen kozen het luchtruim. In Nan werden 50 huizen beschadigd, in Sakon Nakhon 200 huizen en scholen, in Kalasin 180 huizen en akkers, en in Nakhon Phanom 100 huizen. Twee personen kwamen in Sakon Nakhon om het leven omdat een boom op hun huis viel en in Nakhon Phanom werd een man op zijn rijstakker door de bliksem getroffen.

– In Udon Thani is een grootscheepse zoektocht van tweehonderd soldaten en agenten begonnen naar menselijke botten die begraven liggen in het district Ban Pheu, op dezelfde plaats waar in 2014 het verbrande lichaam van een vermeende geldwoekeraar is gevonden. De politie heeft zestien plaatsen geïdentificeerd waar botten zouden moeten liggen. De eerste botten zijn ontdekt nadat struikgewas dat ze aan het zicht onttrok, was verbrand.

De politie vermoedt dat het om botten van vermoorde personen gaat. Mogelijk leidt de vondst van meer botten tot het oplossen van enkele gevallen van vermissing. Een bewoner zegt dat de plaats al 10 jaar bekend staat als ‘graveyard of the living’. Veel mensen zouden er vermoord en gecremeerd zijn.

Duitse toerist mihandeld en beroofd in Pattaya door transgender– Een Duitse toerist is vrijdagavond op Jomtien Beach (Pattaya) mishandeld en beroofd door twee transgender vrouwen. Een sloeg met een steen tegen zijn hoofd toen hij hun uitnodiging om seks te hebben, afwees. Ze stalen 4.000 baht en vluchtten op een motorfiets. De twee ‘vrouwen’ zijn al aangehouden en hebben bekend.

De Duitser is niet de enige die last had van dit adderengebroed. Eerder vielen transgenders Chinese en Indiase toeristen lastig bij winkelcentrum Royal Garden. Een Chinees werd bestolen van een halsketting en diamanten ring.

– Juridisch gekissebis over de vraag of de NACC rechtszaken die in behandeling zijn bij het hooggerechtshof, mag terugtrekken. De NACC heeft zichzelf die bevoegdheid gegeven, maar vice-premier Wissanu acht dat onwaarschijnlijk. De NACC zou daarvoor toestemming nodig hebben van het hooggerechtshof.

Aanleiding voor de controverse is de berechting van voormalig premier Somchai, dito Chavalit en een derde bobo voor de verspreiding in 2008 van geelhemd demonstranten bij het parlement. Zij wisten te voorkomen dat Somchai zijn regeringsverklaring kon afleggen. Bij de operatie kwamen twee personen om het leven. De NACC heeft de zaak aanhangig gemaakt, dus waarom ze die nu zou willen terugtrekken, weet ik niet. Misschien uit sympathie met de geelhemden?

– Zuid-Korea heeft vorig jaar 29.740 Thais het land uitgezet, die er illegaal werk wilden zoeken. Het Employment Department (ED) heeft dit bekend gemaakt na de deportatie van 13 Thais die net deden alsof ze voetbalfans waren en een toernooi wilden bezoeken. Ze liepen tegen de lamp omdat ze eerder al eens waren betrapt op illegale binnenkomst. Veertig ‘voetbalfans’ ontsprongen de dans en zijn vermoedelijk meegenomen door werkverschaffers. Het uitstapje naar Zuid-Korea was georganiseerd door de voorzitter van Buriram United, dat woensdag speelde.

Het hoofd van het ED wijst erop dat tewerkstelling in Zuid-Korea alleen mogelijk is via een G-to-G overeenkomst (government to government). Werkzoekenden moeten de juiste kwalificaties hebben en ze worden getest op hun kennis van de taal. In het land werken 26.000 Thais legaal, voornamelijk in de bouw en landbouw. De taal blijkt het voornaamste struikelblok.

– Na drie maanden komt al weer een eind aan de wekelijkse vlucht van de nationale luchtvaartmaatschappij Air Koryo van Noord-Korea tussen Bangkok en Pyongyang via Shengyang in het noordoosten van China. De dienst, op 31 januari begonnen, wordt beëindigd omdat de Veiligheidsraad van de VN nieuwe sancties heeft genomen tegen Noord-Korea. Thailand en Noord-Korea hebben sinds 1975 diplomatieke banden, maar dat speelt blijkbaar geen rol bij het besluit. [Door wie het is genomen, vermeldt het bericht niet.]

– Het aantal Thaise studenten dat zich inschrijft aan een internationale universiteit met een dependance in Thailand zal de komende vijf jaar sterk stijgen, verwacht Laureate, een academische organisatie van tachtig universiteiten in 28 landen.

Directeur Gilles Mahe van Laureate Thailand zegt dat 60 procent van de studenten op tertiair niveau aan een buitenlandse universiteit wil studeren, maar slechts 3 procent wordt ingeschreven, zo is uit onderzoek gebleken. Thaise studenten zijn meer aandacht gaan besteden aan hun beheersing van de Engelse taal, want dat wordt beschouwd als een zwak punt nu de Asean Economic Community begin dit jaar van kracht is geworden. Ook buitenlandse studenten studeren graag in Thailand want de collegegelden zijn lager dan in Maleisië en Singapore.


 

Smog luchthaven van Mae Hong Son

Commentaar: Smogprobleem is oplosbaar

23 april – Al tien jaar wordt het Noorden elk jaar getroffen door een verstikkende smog. Meestal verdwijnt die na Songkran, wanneer een eind kom aan de kaalslag van stukken bos om er maïs op te gaan verbouwen en het verbranden van oogstresten door boeren.

Dit jaar heeft El Niño de situatie verergerd en verlengd. In grensstad Mae Sai (Chiang Rai) geldt de code rood en hetzelfde geldt voor Chiang Mai. De bevolking heeft er last van geïrriteerde ogen, neus en keel. Ze moeten een mondkapje dragen om zich te beschermen.

Tot nu toe reageerde de autoriteiten stoïcijns. De smog is een normaal verschijnsel dat overgaat. Maar dankzij een online campagne van Mae Sai bewoners (zie het bericht van 20 april: Bid voor Mae Sai) lijken de autoriteiten in actie te komen, hoewel hun actie niet erg effectief is. Ze zeggen: draag een mondkapje, doe buiten geen oefeningen, Mae Sai is een uitzondering, de situatie is al verbeterd. Ze geven ook de schuld aan de highland boeren en de regering van Myanmar die faalt om een eind te maken aan het ruimen van bossen.

In haar hoofdredactioneel commentaar van vrijdag wijst de Bangkok Post erop dat de regering vermijdt de agro-industrie verantwoordelijk te stellen, want die stimuleert de verbouw van maïs, een snelle manier van geld verdienen.

Maar de samenleving is niet zo tam en wijst de beschuldigende vinger naar CP. De online druk en dreiging van een consumentenboycot wereldwijd hebben effect. De voedselgigant heeft eindelijk beloofd alleen nog maïs af te nemen van boeren die duurzaam werken. BP: Nu de overige bedrijven nog. En de BAAC moet stoppen krediet te verlenen aan foute contractboeren.

De grootste schuldige is echter de regering, stelt de krant. De draconische boswetten hebben van bosbewoners die al generaties lang in bossen wonen, misdadigers gemaakt die uitgezet moeten worden. Ze worden beroofd van recht op land en raken aan de bedelstaf. Wie kan het ze kwalijk nemen als ze hun toevlucht nemen tot het verbouwen van maïs?

BP geeft de landbouwautoriteiten ook een veeg uit de pan, want zij helpen de agro-bedrijven met snelle kredietkanalen. Gevolg? Kaalslag van bos, giftige mist en verontreiniging van het water met chemicaliën, die uiteindelijk in de voedselketen terecht komen.

Tot besluit doet de krant een bijna wanhopig beroep op de overheid om de grote vissen te stoppen en te bestraffen. Ik denk dat de krant wel beter weet, want dat zal nooit gebeuren. (Bron: Bangkok Post, 22 april)

Visserij: EU hekelt ‘propaganda campagne’

23 april – Goed werk van Bangkok Post of er is uit EU-kringen gelekt. De krant heeft de hand weten te leggen op een gespreksverslag van overleg dinsdag tussen de adjunct-directeur van het Office of Agricultural Affairs en twee EU-vertegenwoordigers van DG Mare*.

DG Mare heeft scherpe kritiek op Thailand. Ze hekelt de ‘propaganda campagne’ van de regering over de ‘positieve kanten’ van haar pogingen om illegaal vissen te bestrijden en ze heeft het vertrouwen verloren in de uitvoerende diensten van het land, de wetshandhaving en uitvoering van het  Fishery Management Plan om een eind te maken aan de wantoestanden in de visserij [lees te voldoen aan de IUU-regeling van de EU]. Volgens DG Mare kunnen enkele maatregelen direct worden genomen: de vergunning intrekken van illegale vissersboten en visverwerkende bedrijven.

De regering beweert dat 99 procent van de problemen is opgelost, maar dat is in strijd met wat DG Mare aan informatie heeft ontvangen. De campagne van de regering over haar pogingen IUU-kwesties uit te bannen, hebben een tegengesteld effect op de EU-dienst. Bovendien zouden andere EU-landen kunnen denken dat de beoordeling van Thailand door DG Mare onbetrouwbaar is.

En zo gaat het maar door: Thailand heeft geen accurate gegevens over vissersboten en weet niet welke boten zijn uitgerust met het [geëiste] Vessel Monitoring System en welke niet. De dienst meent ook dat de regering toegeeft aan druk van de particuliere sector.

DG Mare zegt Thailand geen rode kaart te willen geven, maar dan zal de regering toch concrete stappen moeten laten zien om de problemen op te lossen. [Lees: praatjes vullen geen gaatjes]

Thailand heeft geen politieke wil overeenkomsten na te komen
In een tweede document waarover de krant beschikt, doemt hetzelfde beeld op. Thailand heeft geen ‘politieke wil’ om overeenkomsten na te leven. Dit heeft Cesar Deben, IUU-adviseur van DG Mare, gezegd in een telefoongesprek met de Thaise permanent vertegenwoordiger bij de VN. Alhoewel het land geprobeerd heeft de IUU-kwesties zo goed mogelijk op te lossen, heeft het nog steeds enkele problemen die ‘diepgaande oplossingen’ vereisen. DG Mare overweegt de geplande bijeenkomst in mei uit te stellen zodat Thailand meer tijd heeft te voldoen aan gemaakte afspraken.

Woordvoerder Jumpol van het Command Centre for Combating Illegal Fishing zegt: Van de 91 wetten die betrekking hebben op de visserij, zijn 49 in werking getreden, maar elke wet vereist ‘nauwkeurig onderzoek’ door de Raad van State en behandeling door het parlement.

* DG Mare: Directorate-General for Maritime Affairs and Fisheries van de Europese Commissie.
IUU-regeling: Illegal, Unreported and Unregulated Fishing

Zie verder de pagina De vis wordt duur betaald.

Earth Day Wat Dhammakaya

Geen uitstel meer voor witwassende abt

23 april – Abt Phra Dhammachayo van de protserige tempel Wat Dhammakaya (door een columniste van BP een kapitalistisch bedrijf genoemd) heeft tot uiterlijk maandag de tijd om zich te melden bij de DSI. De Thaise FBI verleent hem niet weer uitstel om gehoord te worden over het witwassen van geld, waarvan hij wordt verdacht.

En opnieuw zegt de tempel dat de abt het te druk heeft met religieuze bezigheden, maar dat maakt geen indruk (meer) bij de DSI. Wat de DSI doet als hij niet komt opdagen, heeft ze niet gezegd, wel ‘he will face the music’, zoals de krant het formuleert.

De zaak draait om geld dat de tempel heeft ontvangen van de Klongchan Credit Union Cooperative, waar het is verduisterd uit de kas.

Zie verder de pagina Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya.

Ten slotte: Thaise mensen mogen gemiddeld kleiner zijn dan westerlingen maar ze denken groot. Gisteren kwamen 100.000 (!) monniken naar de tempel voor een ceremonie ter gelegenheid van Earth Day. Hun bedelnappen zullen wel weer goed gevuld zijn door gelovigen, die menen daarmee hun karma te verbeteren.

Kort nieuws zaterdag 23 april

– Elf politieagenten en soldaten zijn donderdag gewond geraakt bij een drugsoperatie in Nan. Ze werden door drugshandelaren onder vuur genomen, die gevlucht waren in het bos. Toen de manschappen zich terugtrokken, openden enkele handelaren het vuur. Gisterochtend vroeg [’s nachts?] kwam daaraan een eind. Een grote hoeveelheid speed pillen, opium en wapens zijn in beslag genomen.

Gisterochtend legden vierhonderd agenten soldaten een cordon om het dorp waar het vuurgevecht had plaatsgevonden. Ze doorzochten alle huizen. In het huis van de hoofdverdachte vonden ze 2.000 speedpillen en opium. De toegang tot het dorp is afgesloten, zolang de zoektocht duurt. In het dorp wonen Yao (een bergstam), waaronder drugsverslaafden en dealers. Het onderzoek wordt uitgebreid naar andere Yao groepen in de provincie.

Premier Prayut heeft opdracht gegeven de jacht op de drugshandelaren te intensiveren. Minister Prawit en legercommandant Theerachai hebben erop aangedrongen de boeven zo snel mogelijk aan te houden.

– De goudmijnbouw levert weinig economische voordelen op en heeft een vernietigend gevolg voor milieu en de gezondheid van omwonenden, aldus sprekers gisteren op een seminar over de economische levensvatbaarheid van de industrie. De Board of Investment zegt sinds begin vorig jaar geen privileges meer te verlenen aan mijnbouwbedrijven vanwege de milieu- en gezondheidsproblemen en de geringe return on investment.

Maar de regering is ziende blind en horende doof. Ze is van plan toestemming te verlenen voor uitbreiding van mijnen op elf locaties in het Oosten, waaronder in Chanthaburi en Rayong zogeheten watersheds, gebieden die water absorberen. Het water, dat verontreinigd zal worden, brengt de verbouw van marktgewassen en fruit in gevaar. Ook dreigt de watervoorziening van het industrieterrein in de Eastern Seaboard te worden vervuild.

‘We gaan gezamenlijk vechten om goudmijnen tegen te houden. Ze schaden water, planten en natuurlijke hulpbronnen’, zegt Thiva Tang-on, vertegenwoordiger van een netwerk voor het behoud van bossen in het Oosten.

– Vier academici pleiten in een open brief aan het Committee on Conservation of Rattanakosin and Old Town voor behoud van de Fort Mahakan wijk. De commissie doet haar naam weinig eer aan want het wil de wijk al 20 jaar slopen. De bewoners is bevolen voor het eind van de maand te verkassen.

De academici vragen om uitstel, zodat een lange termijn oplossing kan worden gevonden voor het naast elkaar bestaan van het eeuwenoude fort en wijkje. De bewoners kunnen het gebied bewaken en opknappen, zodat het een toeristische trekpleister wordt. De gemeente Bangkok houdt haar poot stijf; op de plaats van het wijkje moet een stadspark komen.

Zie verder de pagina Mahakan Fort.

– De koppen blijven maar rollen. Eerder deze week van het hoofd van de Visserijdienst en gisteren maakte politiecommissaris Chakthip bekend dat de directeur van het Police General Hospital naar een inactieve post is overgeplaatst. Hij heeft nagelaten een gezamenlijk project met de particuliere Siam universiteit te stoppen. Een panel gaat het uitzoeken.

De samenwerking betreft de opleiding van artsen, waarbij het ziekenhuis onderwijs en training zou gaan bieden. De samenwerking dateert van 2013, maar zes maanden geleden trok het ziekenhuis de stekker eruit. Het is niet de taak van het ziekenhuis artsen te produceren en het mag de universiteit geen toestemming geven ziekenhuisruimtes te gebruiken voor onderwijs en training, aldus het besluit. De universiteit heeft inmiddels met een ander ziekenhuis afspraken gemaakt over stageplaatsen (zie Kort nieuws van donderdag).

Promenade Chao Phraya onderzoekers praten met omwonden– Het King Mongkut’s Institute of Technology Ladkrabang en de Khon Kaen universiteit, die een haalbaarheidsstudie doen naar de aanleg van een omstreden promenade langs de Chao Phraya, nemen de tijd voor hun onderzoek; ze zullen niet hun voorlopige ontwerpplannen deze maand presenteren.

Dat gebeurt pas in juni en met die toezegging spreekt ze mediaberichtgeving tegen dat de zaak wordt doorgedrukt. Gisteren werd de eerste openbare hoorzitting over het project gehouden.

De Friends of River Group vraag de gemeente het contract met beide universiteiten te annuleren. Volgens de vrienden worden gebruikelijke stappen bij een haalbaarheidsonderzoek overgeslagen. Het project zou in strijd zijn met de wet stadsplanning en nationale wetgeving op milieugebied. De promenade krijgt een lengte van 57 kilometer vanaf de Rama VII brug tot Bangkok’s buitenwijken. The New Landmark of Thailand (7 kilometer tussen de Rama VII en Pin Klao brug), al vaak in het nieuws, is er een onderdeel van.

Op de foto praten onderzoekers van de twee universiteiten met een omwonende.

– Wie spreekt de waarheid, wie liegt? Ik weet het niet. Watana Muangsook, de kampioen attitude adjustment (vier of vijf keer) zegt dat zijn dochter en haar moeder onder druk zijn gezet Thailand te verlaten, maar legercommandant Teerachai ontkent dat: Watana probeert de aandacht af te leiden van zijn detentie. ‘Besteed niet zoveel aandacht aan hem. Hij is iemand die de wet heeft overtreden.’

Watana zat van maandag tot donderdag gevangen vanwege zijn afwijzing van de ontwerp-grondwet. Hij ging korte tijd in hongerstaking. Zijn dochter vroeg de EU dinsdag te ijveren voor zijn vrijlating en onderzoek te doen naar andere omstreden detenties. (Zie ook de pagina Grondwetwijziging 2)

– Drie ontkenningen dat Thaksin lobbyisten zou hebben gehuurd en de recente acties tegen de ontwerp-grondwet van twee studentengroepen en Watana Muangsook heeft geregisseerd, wat premier Prayut heeft gesuggereerd. Niet waar, zeggen Thaksin (gisteren op zijn Facebook pagina), zuster Yingluck die weer bij het hooggerechtshof moest opdraven (plichtsverzuim bij het hypotheeksysteem voor rijst, zie pagina Rijst 3) en Thakin’s juridisch adviseur Noppadon.

Thaksin: ‘Ik heb geen behoefte het blazoen van de premier te besmeuren. De geschiedenis leert dat een dictator die zijn autoriteit misbruikt verantwoordelijk is voor zijn eigen neergang.’ (Zie ook de pagina Grondwetwijziging 2)

– Het aantal zwerfhonden in Thailand neemt dit jaar naar 1 miljoen toe, verwacht parlementslid Wallop Tangkananurak. Oorzaak: een stijging van het aantal in de steek gelaten huisdieren. Wallop was voorzitter van een commissie die het probleem onderzocht. Gemeentebesturen zijn volgens de commissie het best uitgerust om het probleem aan te pakken.

Thailand telt 8,5 miljoen honden, waarvan thans 730.000 zwerfhonden. Een aantal wordt verzorgd door particuliere dierenasielen. De eigenaren kampen met hoge kosten en omwonden klagen over stank en geluidsoverlast.

In een rijstveld in Muang (Phitsanulok) zijn gisteren twee honden gewond geraakt bij een beschieting. Eerder in het nieuws: Politieagent schiet zwerfhond dood, en straatverkoper doodt  zwerfhond.

– De VN Hoge Commissaris voor Mensenrechten maakt zich zorgen over de toenemende invloed van het leger in het bestuur van het land en over de strenge maatregelen tegen afwijkende meningen. Zeid Ra’ad Al Hyussein wijst op de omstreden detenties sinds de ontwerp-grondwet eind maart bekend is gemaakt.’Ik dring er bij de regering op aan dialoog over de ontwerp-grondwet aan te moedigen in plaats van te ontmoedigen’, aldus een gisteren uitgegeven verklaring. ‘Dat is een belangrijke stap om een stevig fundament te leggen voor een duurzame democratie in Thailand.’

– Hollywood ster Steven Seagal [Nooit van gehoord] gaat twee films in Thailand opnemen en een productiebedrijf beginnen. Gisteren bezocht hij het parlement en sprak met vice-voorzitter Alongkorn van de NRSA (hervormingsraad). Seagal zegt Thailand de afgelopen 30 jaar al regelmatig te hebben bezocht. Hij roemt het land voor zijn martial arts en cultuur.


 

Vrouwelijke monniken met bedelnap

Ontwerp-grondwet belooft weinig goeds voor bhikkhuni

22 april – De ontwerp-grondwet heeft weinig goeds in petto voor bhikkhuni, vrouwelijke monniken die het sowieso al moeilijk hebben in Thailand omdat de conservatieve monnikenorde zich verzet tegen inwijding van vrouwen. ‘Het ontwerp maakt praktisch een eind aan de vrijheid van godsdienst’, schrijft Sanitsuda Ekachai op de opiniepagina van Bangkok Post.

Ze refereert aan het artikel waarin ‘alle vormen van schendingen van het boeddhisme’ worden bestraft. ‘De grote vraag is: wie neemt besluiten en interpreteert wat “echt” boeddhisme is.’ Sanitsuda legt uit dat dit artikel voortvloeit uit de angst dat de kapitalistische tempel Dhammakaya de Sangha Council gaat domineren. Het artikel biedt een handvat om Dhammakaya te straffen, die onderwijst dat iemand zijn toegang tot de hemel kan kopen door donaties aan de tempel. ‘Hoe meer donaties, hoe luxueuzer je vastgoed in de hemel’, sneert Sanitsuda.

Het artikel kan zich echter ook tegen de bhikkhuni richten, die onlangs in het nieuws kwamen vanwege brandstichting in het International Women’s Meditation Centre in Rayong (lees het bericht van 17 april: Slaapzaal bhikkhunis in brand gestoken), dat sinds 2013 35 vrouwen heeft laten inwijden door monniken uit Sri Lanka waardoor ze niet onder de jurisdictie van de Thaise monnikenorde vallen. Feitelijk is het centrum trouwens een tempel, maar dit woord wordt vermeden om problemen met de clerus te voorkomen.

Sanitsuda eindigt met een hoopvol geluid. Ze schrijft: Indien de huidige ontwerp grondwet de vrouwelijke monniken niet kan beschermen, kunnen de mensen het wel. Gedesillusioneerd met het wijdverspreide wangedrag van monniken, zoeken mensen in toenemende mate spirituele leraren buiten de door mannen gedomineerde clerus. Het is nu niet langer voor spirituele leraren nodig om aan een klooster verbonden te zijn.

Zo lang de bhikkhuni hun spirituele pad bewandelen en vriendschappelijke relaties met lokale gemeenschappen onderhouden, kan het inwijden van vrouwen niet gestopt worden. (Bron: Bangkok Post, 20 april) (Zie ook pagina Grondwetwijziging 2)

Klimaatverandering: De crisis is al begonnen

22 april – Interessante column van Gwynne Dyer over klimaatverandering en de opwarming van de aarde op de opiniepagina van Bangkok Post. Gelijk maar enkele misverstanden wegwerken: El Niño beïnvloedde voor slechts 10 procent de temperatuurstijging in 2015. Als het effect van El Niño buiten beschouwing wordt gelaten, zou 2015 nog steeds warmer zijn geweest dan 2014.

Ten tweede. Het klimaat is een buitengewoon complex systeem en complexe systemen kunnen niet-lineair veranderen. Met andere woorden: Je kunt er niet op vertrouwen dat de gemiddelde temperatuur geleidelijk maar langzaam stijgt daar we meer en meer broeikasgas in de atmosfeer pompen. Dat kan gebeuren, maar de temperatuur kan ook plotseling omhoog schieten en dat gebeurt nu.

Vorig jaar steeg de gemiddelde temperatuur met 1 graad en dat is halverwege de grens van 2 graden, waarboven dingen gebeuren die onomkeerbaar zijn: het verlies van poolijs, het smelten van permafrost en de uitstoot van enorme hoeveelheden kooldioxide door de warmere oceanen. Na plus-twee zullen we niet langer in staat zijn de opwarming te stoppen door de emissies van broeikasgas terug te brengen.

‘We bevinden ons in een soort van klimaat noodsituatie’, zei onlangs een wetenschapper van het Potsdam Institute of Climate Impact Research. Dyer zegt tien jaar geleden al ’s werelds meest vooraanstaande klimaat wetenschappers te hebben geïnterviewd. Hij ontdekte dat alle berekeningen over klimaatverandering plotseling weggevaagd kunnen worden door een niet-lineaire gebeurtenis – en dit kan nu het geval zijn. (Bron: Bangkok Post, 21 april)

Ik heb het artikel opgeslagen als pdf. Lees het, maar u bent gewaarschuwd: het is geen vrolijke kost. Klik hier.

Opinie: OZB is symbolische belastinghervorming

22 april – Laat ik maar met de conclusie beginnen: de nieuwe land- en vastgoed belasting (zeg maar onze OZB) is niet meer dan een symbolische belastinghervorming en heeft heel weinig echt effect. Dat schrijft BP-verslaggever economie Wichit op de opiniepagina van Bangkok Post.

Hij betitelt de belasting als een ‘lippendienst’ aan fiscale hervormingen omdat alleen huizen met een taxatiewaarde van 50 miljoen baht en meer worden aangeslagen. ‘Dus eigenaren van eigendommen van 10 tot 40 miljoen baht zijn niet rijk genoeg om OZB te betalen?’

Wichit vergelijkt het huidige wetsvoorstel met het oorspronkelijke voorstel van de vorige minister van Financiën die de grens aanvankelijk op 1 tot 2 miljoen bath stelde maar er uiteindelijk voor koos al het vastgoed aan te slaan met een belastingaftrek voor de minima.

‘Ik steun volledig het vorige voorstel dat geen uitzonderingen kende behalve aftrekposten. Maar de regering Prayut dumpte het uit vrees voor de politieke gevolgen. Het nieuwe voorstel wil oppositie van de middenklasse voorkomen, die het nu moeilijk heeft door de economische malaise.’

Wichit acht het noodzakelijk dat het ministerie van Financiën de noodzaak van het eerste voorstel uitlegt, want dat helpt de financiële stabiliteit van de regering te verstevigen, die het land verschillende keren uit economische crises heeft geholpen.

Solide fiscale stabiliteit is nodig gegeven de stijgende uitgaven als resultaat van pogingen van voorgaande regeringen om het land om te bouwen tot een welzijnsstaat zonder de vereiste voorbereidingen te treffen. Om nog te zwijgen over de verschillende populistische projecten die de begrotingslast aanzienlijk hebben vergroot. Dinsdag neemt het kabinet een besluit over het voorstel. (Bron: Bangkok Post, 21 april)

Watana Muangsook vrijgelaten op borgtocht

Watana vrij op borgtocht; Prayut wijst naar Thaksin

22 april – Na vier dagen detentie is Watana Muangsook gisteren vrijgelaten op borgtocht. Maar een gewaarschuwd man telt voor twee: als hij doorgaat met zijn ‘politieke activiteiten’ riskeert hij gevangen te worden gezet.

De voormalige Pheu Thai-minister was opgepakt voor een zogeheten attitude adjustment, nadat hij op zijn Facebook pagina had geschreven de ontwerp-grondwet af te wijzen. Maar het regime noemt dat niet als reden; hij zou de in mei 2014 gemaakte afspraak hebben geschonden die hem verbiedt politieke activiteiten te ontplooien.

Tegen Watana’s detentie was geprotesteerd door zijn dochter, studenten en mensenrechtengroepen waaronder Human Rights Watch en Amnesty International (zie het bericht van gisteren: Druk op junta neemt toe: Laat Watana vrij.

In reactie daarop zegt vice-premier Prawit dat de NCPO alle middelen gebruikt om de orde te handhaven. ‘Het land kan niet vooruit gaan door mensen toe te staan de straat op te gaan. Dat is schadelijk voor het openbaar belang, niet voor de NCPO.’ Prayut heeft Buitenlandse Zaken opgedragen de detentie aan de internationale gemeenschap uit te leggen. Tevens gaat een brief naar alle ambassadeurs.

Prayut zegt over de huidige acties tegen het regime dat overtreders gevangen gezet gaan worden en berecht door de Krijgsraad. Onderzoek wordt gedaan naar hun financiële activiteiten. Hij beschuldigt oud-premier Thaksin ervan achter de protesten te zitten.

De website meldt de reactie van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Noppadon. Hij ontkent dat Thaksin lobbyisten heeft gehuurd om protestactiviteiten te organiseren. Thaksin is niet in staat, zei hij gisteren, internationale organisaties of regeringen te beïnvloeden. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging)

Eerdere berichten:
21 april: Druk op junta neemt toe: Laat Watana vrij
20 april: Dochter Watana: Laat mijn vader vrij
19 april: Kort nieuws
19 april: Foei! Watana heeft een mening
17 april: Commentaar: Watana heeft een punt
16 april: Kort nieuws
15 april: Watana was er niet; soldaten kwamen voor niets
14 april: Kort nieuws
1 april: Kort nieuws

Illegale visserij; EU onderstreept waarschuwing

22 april – Gisteren schreef ik: De junta begint ‘m te knijpen dat de EU de vorig jaar getrokken gele kaart voor wantoestanden in de visserij omzet in een rode kaart. En dan heb je de poppen aan het dansen, want dan sluit Europa zijn grenzen voor Thaise visproducten.

Vandaag wordt dat bevestigd want vice-premier Prawit heeft bekend gemaakt dat Thailand door de EU is gewaarschuwd voor de gevolgen wanneer het land geen eind maakt aan de illegale visserij. De EU heeft gezegd dat de benadering van Thailand faalt om targets te raken [?] of te voldoen aan haar aanbevelingen. Maar de EU erkent ook dat het land pogingen onderneemt de tekortkomingen te repareren. Prawit zegt dat de regering zal proberen wetten te versnellen die vertraagd zijn.

Het bericht bevat geen nieuws dat gisteren niet al is gemeld. Als ik er een persoonlijke nooit aan mag toevoegen. Met wetten alleen komt het land er niet. Papier is geduldig. Controles en veroordelingen en bestrijding van de corruptie zetten meer zoden aan de dijk.

Wanneer de EU met haar eindoordeel komt, is niet bekend. De grote vrees is dat de EU haar grenzen sluit voor Thais visproducten. Gisteren schreef ik ook: Van mij mag ‘t, want zachte heelmeesters maken stinkende wonden en dat geldt zeker voor Thailand, een land geteisterd door corruptie.

Zie verder de pagina De vis wordt duur betaald.

Vredesgesprekken gaan door, zegt Prayut

22 april – Bangkok Post opent vandaag met een nieuwsverhaal over de vredesgesprekken met het zuidelijk verzet. Premier Prayut zegt dat de regering met de gesprekken doorgaat; de vervanging van de secretaris van het Thaise onderhandelingsteam door een legerspecialist uit Bangkok, waartegen kritiek is gerezen [van wie?] speelt volgens hem geen rol.

De hoofdstedelijk man bezit daarvoor de juiste papieren, want hij heeft jaren inlichtingenwerk in het Zuiden gedaan, zegt Prayut. De leider van het Thaise onderhandelingsteam noemt de vervanging ‘een routine zaak’. Gesprekspartner Mara Patani kan het niet schelen.

Volgens een bron heeft legercommandant Teerachai opdracht gegeven Isoc’s unit 5 in haar geheel te vervangen, die toezicht moet houden op de onderhandelingen. De man die vervangen is, was adjunct-hoofd van die eenheid. Hij zou te nauwe banden hebben gehad met Mara Patani, de paraplugroep van zuidelijke verzetsgroepen, die aan de andere kant van de tafel zit.

Nakrob zou te veel bereid zijn geweest compromissen te sluiten met Mara Patani en daardoor zouden de gesprekken geen vorderingen hebben gemaakt. Nakrob zou ook te veel uit de boot hebben geklapt, terwijl de regering de gesprekken geheim wil houden.

[Ter toelichting: Er is tot nu toe alleen informeel gesproken, de formele onderhandelingen, die door de regering Yingluck zijn begonnen, maar sinds 2013 stil liggen, moeten nog steeds hervat worden. Het is bijna aandoenlijk het gestuntel van de Thaise autoriteiten te zien bij het oplossen van het zuidelijk geweld. Zolang Bangkok de zuidelijke provincies in de houdgreep houdt, verandert er m.i. niets.]

Bemoeizucht Immigration ergert reizigers en expats

22 april – Een formulier [van drie pagina’s] waarop persoonlijke gegevens worden gevraagd, inclusief gegevens over financiën, bezoeken aan restaurants, clubs, ziekenhuizen, winkels  en gebruik van de social media, heeft de ergernis gewekt van reizigers en expats, die het moeten invullen bij de aanvraag van een visum. Het Immigration Bureau wuift de bezwaren weg: niet alle vragen zijn verplicht.

Adjunct-hoofd Chatchawan zegt dat het formulier tot doel heeft de veiligheid van toeristen en degenen die in Thailand werken, te garanderen. De details blijven vertrouwelijk. Het bureau gebruikt de gegevens voor een veiligheidsanalyse. Een bron binnen Immigration zegt dat het om een probeersel gaat, eerder deze maand begonnen.

Tan Nguyen, correspondent van de Vietnamese krant Thanh Nien, verwoordt de bezwaren van de buitenlanders. ‘Ik ben niet bereid persoonlijke details te verschaffen. Als Immigration me dwingt, lieg ik over de informatie die het vraagt.’ Een Canadees die al 10 jaar in Thailand werkt, zegt geen enkel vertrouwen te hebben in het vermogen van de regering de informatie vertrouwelijk te houden.

Farm Chokchai

Kort nieuws vrijdag 22 april

– Zuivelbedrijf Farm Chokchai dook gisteren al op in een bericht over illegaal gebruik van overheidsland in Nakhon Ratchasima en vandaag komen er twee bij: Bonanza Resort en Kirimaya Golf Resort and Spa.

Volgens permanent secretaris van het ministerie van Justitie Dussadee hebben veel zakenlieden en politici zeventien percelen in nationaal Park Khao Yai in gebruik genomen. Land is ook gekraakt in de self-help settlement Lam Takhong (grond bestemd voor landloze boeren) en in een Sor Por Kor 4-01 gebied. Het ministerie heeft de PACC opdracht gegeven onderzoek te doen om na te gaan of de eigenaren hun grondakte legaal hebben verkregen.

Sinds de autoriteiten begin deze maand de beerput hebben geopend, is 80 tot 90 procent van de illegaal uitgegeven grondaktes ingetrokken. Er wordt nog gewerkt aan het intrekken van aktes voor 600 rai. Over het gisteren gemelde geval zegt Dussadee dat de eigendomspapieren van Farm Choikchai voor het grootste deel van de grond illegaal zijn verkregen. De DSI doet onderzoek. (Zie verder de pagina Krakers op overheidsland)

– Vijftig leden van de Klongchan Credit Union Cooperative hebben de regering gevraagd een krediet van 10 miljard baht ter beschikking te stellen voor een schuldsaneringsprogramma. Zij, alsmede 56.595 KCUC-leden en 300.000 leden van 74 andere coöperaties, die gedupeerd zijn door de verduistering van 12 miljard baht uit de kas van de KCUC, dreigen hun ingelegde spaargeld in rook te zien opgaan.

De Central Bankruptcy Court gaf drie maanden geleden opdracht voor een rehabilitatieprogramma, maar sindsdien heeft de regering niets gedaan. Bovendien houdt het Anti-Money Laundering Office 674 miljoen baht achter, geld dat supporters van de Dhammakaya tempel, die betrokken is bij het schandaal, hebben gedoneerd.

Zie verder de pagina Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya.

– Den Khamlea (66), campagnevoerder voor landrechten van arme mensen in  de provincie Chaiyaphum, is sinds zaterdag spoorloos, toen hij met zijn twee honden het bos in ging om bamboespruiten te zoeken. De honden kwam ’s avonds terug, haar man niet, vertelt zijn echtgenote. Zoektochten, zondag door buren, en maandag door boswachters hadden geen succes.

De verdwijning zou verband kunnen houden met een rechtbankbesluit van vorige maand, waarbij de bewoners van Kok Yao is bevolen binnen acht dagen te vertrekken omdat ze illegaal zouden wonen in reservaat Phu Sum Puk Nam. De bewoners onder leiding van Den verzetten zich ertegen, want zeggen ze: we woonden er al voordat het reservaat in 1973 werd gesticht. [Een tussentijdse verhuizing sla ik over ter wille van de duidelijkheid.] Den zat van 2011 tot 2013 gevangen op beschuldiging van encroachment.

– Het particuliere Northern College in Tak wordt door een Ohec panel onderzocht omdat het een programma aanbiedt met de belofte dat studenten binnen 1 jaar hun bachelor’s graad kunnen halen, waar normaal 4 jaar voor staat. Ohec komt in actie op verzoek van internetgebruikers die een foto hadden gezien van een billboard met die belofte. Het collegegeld voor het programma bedraagt 188.000 baht.

Vice-president Hasachai van het Northern College zegt dat het niets te maken heeft met de billboard [zeker door de kaboutertjes geplaatst]. Het college, legt hij uit, biedt een cursus politieke wetenschappen aan waarbij werkervaring van minimaal 3 jaar in studiepunten kunnen worden omgezet, zodat studenten ‘op zijn vroegst’ binnen 2 jaar kunnen afstuderen.

– Een 7-jarig meisje, dinsdag door een vrouw gekidnapt op het station van Yala, is weer veilig thuis. De vrouw is aangehouden. Het meisje werd in haar huis gevonden. De vrouw had de familie van het meisje aangesproken toen ze vanuit Bangkok in Yala arriveerden om een moslim ceremonie bij te wonen. De vrouw deed het voorkomen alsof ze elkaar eerder op Hua Lamphong hadden ontmoet. Ze mocht van de niets vermoedende moeder het meisje meenemen om iets te gaan eten. Dankzij camerabeelden kon de vrouw worden opgespoord in Pattani.

– In een bos in Ban Phue (Udon Thani) zijn menselijke beenderen gevonden, de meeste verbrand. Op die plaats, Koke Thao Khampa (The Old Khampa Mound), werd in juni 2014 al eens het geblakerde lichaam van een geldwoekeraar gevonden.

De politie vermoedt dat de nu gevonden botten afkomstig zijn van moordslachtoffers en dat foute agenten ze begraven hebben. Ze kwamen aan de oppervlakte nadat het struikgewas was verbrand. Er zijn ook banden, brandstof, gespen, knopen en sieraden gevonden. De politie was gealarmeerd door verslaggevers van Channel 9 die een programma maakten over de moord in 2014.

– In het Noorden van Thailand is de storm gaan liggen, maar nu trekt hij [of is een storm vrouwelijk?] naar Greater Bangkok, en tal van provincies in het Noordoosten, Oosten en het zuidelijk deel van de Central Plains, waarschuwt het Meteorological Department.

Woensdag en gisteren zijn tweehonderd huizen in acht noordwestelijke provincies beschadigd. Op sommige plaatsen in Buri Ram viel de stroom uit. Een werknemer van het Buri Ram ziekenhuis werd op zijn motorfiets getroffen door de bliksem. Hij is opgenomen op de IC van het ziekenhuis.

– Minister Prawit (Defensie) had gisteren de leiding bij een ceremonie op Sanam Luang (Bangkok) waarop beelden van Hanuman, de hindoe god in de vorm van een aap, werden gegoten ter bescherming van het land en de monarchie. De ceremonie diende tevens ter herdenking van de oprichting van de Bangkok City Pillar Shrine, 234 jaar geleden.

De beelden zijn een initiatief van de abt van Wat Trai Mit Witthayaram. Hij noemt Hanuman ‘een soldaat die de koning en het land beschermt’. Hanuman komt voor in de Ramayana legende. In totaal worden 1.309 beelden gegoten, 9 in goud, 300 in zilver en 1.000 in een legering.

– Het homo echtpaar dat verwikkeld is in een juridische strijd met de draagmoeder over de adoptie van baby Carmen heeft haar en haar juridisch adviseur aangeklaagd voor smaad. Zij beschuldigden de twee mannen in een tv-interview ervan lid te zijn van een mensenhandel netwerk. De zaak komt volgende maand voor.


 

Andaman zee Surin eilanden

TCT: Te veel toeristen schaden Andaman

21 april – De eilanden, stranden en het maritiem milieu van de Andaman Zee dreigen geschaad te worden door het gigantisch aantal toeristen dat er een bezoek brengt. Het strand Maya van het eiland Phi Phi zou als waarschuwing moeten gelden wat er gebeurt als een toeristische bestemming wordt overstroomd door toeristen en een systematisch management ontbreekt.

Koraalriffen raken beschadigd doordat boten er voor anker gaan en er afval wordt gedumpt. Alleen wanneer de autoriteiten en touroperators serieus aandacht besteden aan natuurbescherming, kan de situatie verbeteren, zegt president Ittirit van de Tourism Council of Thailand (TCT). De maritieme bestemmingen in de Andaman zee kunnen de problemen niet ontlopen gezien het toenemend aantal toeristen. Dat zijn Phangnga, Phuket, Krabi, Trang en Ranong.

Phuket kreeg in 2014 bezoek van 11,9 miljoen toeristen en Krabi van 4,7 miljoen. In 2015 nam het aantal op Phuket licht toe naar 12 miljoen en in Krabi naar meer dan 4,7 miljon. De Tourism Authoritty of Thailand (TAT) verwacht voor Krabi dit jaar een stijging naar 5,1 miljoen.

Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) dat de meeste maritieme bestemmingen beheert, besteedt echter meer aandacht aan het incasseren van toegangsgelden, zegt Ittirit, dan aan ontwikkeling van het servicepeil en management.

Koh Phi Phi brengt buitenlandse toeristen een toegangsgeld van 400 baht per persoon in rekening. Dat geld zou gebruikt moeten worden om de streek te verbeteren. De drukte, slordigheid en afval op het eiland roepen echter de vraag op hoe de autoriteiten deze inkomsten besteden.

Ittirit: ‘Het management van DNP is traag en inefficiënt, waardoor het niet in staat is het gebied te ontwikkelen.’ Van de zestien duiklocaties in Krabi hebben veertien geen vergunning van de DNP, maar ze worden illegaal gerund door touroperators en de lokale bevolking.

Directeur Aphichai van het TAT-kantoor Krabi wijst erop dat de tarieven, geheven door nationale parken erg variëren: van ettelijke miljoenen baht tot veel minder. De DNP zou rijke parken moeten aanmoedigen hun armere broertjes te helpen, vindt hij.

Het bericht eindigt met de nogal slappe vaststelling : zowel de TAT als de TCT hopen dat de autoriteiten hun werk integreren om duurzaam toerisme op de lange termijn te ontwikkelen, wat volgens mij gelezen kan worden als: Ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was. (Bron: Bangkok Post, 20 april)

Op de foto de Surin eilanden, een populaire plaats voor snorkelaars.

Oproep: Verhoog minimumloon

21 april – Call for rise in minimum wage kopt Bangkok Post boven haar openingsartikel van de Business bijlage, maar wie die oproep doet om het minimumloon met 5 tot 7 procent te verhogen, lees ik pas helemaal aan het eind van het artikel: de Thai Chamber of Commerce (TCC), die onderzoek heeft gedaan naar de inkomenspositie van Thai.

Demonstratie voor verhoging miniumloon in oktober 2015De TCC concludeert dat boeren en arbeiders met moeite de eindjes aan elkaar kunnen vastknopen, maar de meeste andere consumenten beschouwen de prijzen van consumptiegoederen als onveranderd en nog steeds als betaalbaar.

‘Boeren en arbeiders met een inkomen van minder dan 20.000 baht per maand hebben te maken met meer hogere kosten van levensonderhoud. Hun uitgaven zijn hoger dan wat ze verdienen’, zegt vice-president Thanavath Phonvichai. [ Dat bedrag begrijp ik niet, want 20.000 baht is een ruim maandinkomen. Ik schat dat de minima minder dan 10.000 baht verdienen.]

Het ministerie van Handel maakte eerder deze maand bekend dat de inflatie voor de vijftiende achtereenvolgende maand is gedaald. In maart zakten de prijzen met 0,46 procent op jaarbasis, iets minder dan in februari (min 0,5 pct) en januari (min 0,53 pct). De verlaging is te danken aan de lagere prijzen voor energie en butagas.

Thanavat schrijft de vertraging van de inflatie toe aan de slechte economie, zowel binnenlands als wereldwijd. Hij verwacht dat de Thaise economie ‘in the doldrums’ blijft [De doldrums is de streek der windstilten bij de evenaar; in dit verband ‘in de put’] als gevolg van de wijdverspreide droogte die naar verwachting tot juni duurt. Het verlies van de droogte wordt geschat op 120 miljard baht (0,85 procent van het bruto binnenlands product).

In 2015 bedroeg het gemiddelde inkomen van een huishouden 26.915 baht en de uitgaven bedroegen 21.157 baht. 75,2 procent van de huishoudens heeft schulden, gemiddeld 156.770 baht per huishouden per jaar. 44 procent wordt in het informele circuit geleend.

Sinds 2011 kent Thailand een matige economische groei van minder dan 3 procent per jaar. Het minimumloon van 300 baht per dag is de afgelopen drie jaar niet opgetrokken. Daarom pleit de TCC voor een verhoging met 5 tot 7 procent. De boerenbevolking wordt dubbel hard getroffen: niet alleen door de droogte maar ook door de lagere prijzen die ze voor haar producten krijgt. (Bron: Bangkok Post, 20 april)

Op de foto een beeld van de demonstratie in oktober vorig jaar voor verhoging van het minimumdagloon van 300 naar 360 baht. De demonstranten verzetten zich ook tegen de plannen het minimumloon (weer) te gaan differentiëren naar streek. (Zie ook de pagina Minimumdagloon in discussie)

Thailand vreest rode kaart van EU; Visserijhoofd overgeplaatst

21 april – Mijn verklaring: De junta begint ‘m te knijpen dat de EU de vorig jaar getrokken gele kaart voor wantoestanden in de visserij omzet in een rode kaart. En dan heb je de poppen aan het dansen, want dan sluit Europa zijn grenzen voor Thaise visproducten. Van mij mag ‘t, want zachte heelmeesters maken stinkende wonden en dat geldt zeker voor Thailand, een land geteisterd door corruptie.

Ik begin met dit persoonlijk commentaar bij het openingsartikel van Bangkok Post vandaag waarin gemeld wordt dat het hoofd van het Fisheries Department door het regime uit zijn functie is gezet omdat hij  een te trage voortgang heeft gemaakt bij de bestrijding van illegaal vissen.

Vorig jaar kreeg Thailand een gele kaart van de EU omdat het niet voldeed aan de IUU-regeling (Illegal, Unreported and Unregulated Fishing). Dit jaar maakt de EU de balans op, maar nog niet bekend is wanneer dit gebeurt. In januari maakte de EU al de tussenstand op.

Minister Chatchai (Landbouw) zei gisteren dat Wimol Jantrarotai, het Barbertje dat moet hangen, onvoldoende presteerde. Hij neigde naar een ‘academische benadering’. ‘Hij maakte traag voortgang en heeft enkele targets niet bereikt’, aldus de minister in een nogal vage verklaring. [Noem eens man en paard, man!]

De overplaatsing van Wimol naar het PM’s Office, waar hij als ‘special inspector-generaal’ komt te ‘werken’, is genomen op basis van artikel 44 van de interim-grondwet, een artikel dat premier Prayut absolute macht verleent, zeg maar dictatoriale macht. Wimol wordt opgevolgd door adjunct directeur-generaal Adisorn Promthep.

Chatchai heeft hoge verwachtingen van hem. De nieuwe directeur-generaal moet in staat zijn de campagne om alle IUU-activiteiten uit te bannen, tot een goed einde te brengen. Wanneer hij ook in gebreke blijft, vliegt hij onmiddellijk de laan uit, wat wil zeggen geen ontslag maar overplaatsing.

Een bron bij de regering zei gisteren dat de regering door een Thais onderhandelingsteam met de EU is geattendeerd op het mogelijke risico van een rode kaart. Het team staat onder leiding van Virachai Plasai, ambassadeur bij de VN. Een van de gesignaleerde problemen is de slechte samenwerking tussen marine en Visserijdienst. De marine die op zee controleert is streng, de Visserijdienst hanteert een – daar heb je ‘m weer – academische benadering. Ook het feit dat Thailand wordt geregeerd door een militaire junta speelt een rol.

Een bron bij de marine gelooft niet in de verklaring van de slechte samenwerking. Hij denkt aan een conflict tussen Wimol en zijn adjunct. ‘Ze leken niet erg goed met elkaar overweg te kunnen.’

De woordvoerder van het Command Centre to Combat Illegal Fishing zegt niet te weten waarom Wimol is overgeplaatst. De woordvoerder van de NCPO zegt dat 85 procent voortgang is geboekt bij het uitbannen van IUU-praktijken [schamper lachje van uw redacteur].

Zie verder de pagina De vis wordt duur betaald.

Watana in detentie

Druk op junta neemt toe: Laat Watana vrij

21 april – Zijn dochter heeft een beroep gedaan op de Europese Unie, bij het Victory Monument demonstreerden studenten en nu doen internationale mensenrechtengroepen, waaronder Human Rights Watch, een beroep op de NCPO om Watana Muangsook vrij te laten. Maar de junta houdt haar poot stijf; de laatste oproep noemt ze een gecoördineerde campagne om haar onder druk te zetten.

Maandag hielden soldaten de voormalige Pheu Thai minister aan bij zijn woning en namen hem mee naar de legerkazerne van de 11th Military Circle in Bangkok voor een attitude adjustment omdat hij het gewaagd heeft op zijn Facebookpagina te schrijven dat hij de ontwerp-grondwet afwijst. Thans zit hij opgesloten in legerkazerne Surasi in Kanchanaburi (foto). Een groep roodhemden zou hem daar willen opzoeken. Hij heeft tegen zijn dochter gezegd in hongerstaking te gaan, maar gisteren at hij op aandringen van zijn bewakers toch enkele kokosnootvellen.

Brad Adams, directeur HRW Azië, zegt: ‘Door een prominente criticus aan te houden, heeft de junta het klimaat van angst in de aanloop naar het referendum vergroot. De detentie van Watana is duidelijk een waarschuwing dat de junta bereid is intimidatie en arrestaties te gebruiken om haar zin te krijgen bij het referendum.’

Amnesty International noemt Watana een gewetensgevangene. Hij heeft geen toegang tot advocaten en zijn familie. AI vraagt de junta hem dat wel toe te staan. Ze vraagt de junta ook iedereen toe te staan zijn mening te geven en toestemming te verlenen voor vreedzame bijeenkomsten.

De NCPO vertrouwt het allemaal niet. Ze onderzoekt wie achter de schermen aan de touwtjes trekt. ‘Het lijkt op teamwerk. Te beginnen met zijn Facebook post en gevolgd door de petitie van zijn dochter en de demonstratie bij het Victory monument’, aldus woordvoerder Piyapong. Hij zegt dat Watana mogelijk berecht gaat worden door de krijgsraad; niet voor het geven van zijn mening maar omdat hij de afspraak heeft geschonden, gemaakt na zijn eerste aanhouding, dat hij zich zou onthouden van politieke activiteiten. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2)

Eerdere berichten:
20 april: Dochter Watana: Laat mijn vader vrij
19 april: Kort nieuws
19 april: Foei! Watana heeft een mening
17 april: Commentaar: Watana heeft een punt
16 april: Kort nieuws
15 april: Watana was er niet; soldaten kwamen voor niets
14 april: Kort nieuws
1 april: Kort nieuws

Bomaanslagen Songkhla protest tegen kolencentrale?

21 april – De recente bomaanslagen in de zuidelijke provincie Songkhla kunnen een protest zijn geweest tegen de controversiële bouw van een kolencentrale in het district Thepha. Volgens tegenstander en schooldirecteur Direk Hemnakorn denken veel bewoners dat. Opstandelingen zouden de komst van de energiecentrale vrezen omdat die hun Melayu-moslim identiteit vernietigt [in de Engelse tekst staat wipe out] .

Naar verwachting begint de bouw van de centrale volgend jaar. Het Office of Natural Resources and Environmental Policy buigt zich momenteel over de milieu-en gezondheids effectrapportage alsmede de vorig jaar gehouden hoorzitingen.

Na een rustpauze sinds 2011 laaide het geweld dat mogelijk een verband houdt met de centrale, in januari op met een bomaanslag in Thepha (1 dode, enkele gewonden)  en dinsdagavond met de ontploffing van een bom, verborgen in een motorfiets, bij een kruidenierswinkel in Pakbang, een sub-district van Thepha, waar de centrale gebouwd wordt.  Ook hier één dode en enkele gewonden, waaronder een jongen.

In buurdistrct Chana ontplofte op 11 april een motorfietsbom bij het spoorwegstation. Een agent kwam om het leven, een 4-jarige jongen en 15 anderen raakten gewond. Direk is bang dat meer aanslagen zullen volgen in andere nabijgelegen districten, zoals Saba Yoi (Songkhla) en Panare (Pattani).

Direk: ‘We hebben de autoriteiten gezegd dat ze snel een besluit moeten nemen en ons niet op een zijspoor moet zetten. Isoc en Maleisische diplomaten in Bangkok hebben we gezegd dat de kolencentrale het vredesproces in het diepe Zuiden schaadt.’

Maar een legerbron schrijft de recente bomaanslagen toe aan een fatwa die is uitgeroepen door de Barisan Revolusi Nasional (BRN) vanwege de recente sluiting van een moslimschool in Pattani. ‘BRN mensen zijn overal, ze zijn wendbaar en mobiel. Ze willen de regering laten zien dat ze niet gekleineerd kunnen worden.’

Balyan Waemanor, wiens vader hoofd van de gesloten moslimschool is en kernlid van de BRN, zegt dat hij sinds een geldinzamelingsactie op 19 maart voor de bouw van een nieuw centrum door de autoriteiten belachelijk is gemaakt. ‘Ze dagen ons uit en zeggen dat we het geld gaan gebruiken voor terroristische aanvallen. Ze brengen alles met alles in verband met elkaar. Hebben ons zelfs ondervraagd over de aanval op het ziekenhuis in Cho Airong. Onzin, ik wijs gewelddadige methodes af.’

Prayut en Ratchanok

Kort nieuws donderdag 21 april

– De overwinning van badmintonspeelster Ratchanok Intanon in Singapore en haar promotie naar de eerste plaats van de wereldranglijst, heeft voor haar coach, de Chinees Xie Zhuhua, een leuk staartje, want hij krijgt het door hem gewenste Thaise burgerschap. Dat zei premier Prayut gisteren bij het bezoek van Ratchanok aan het Government House.

Zhuhua coacht Ratchanok al sinds ze als 6-jarige met badminton begon in de Banthonyod club. Prayut gebruikte het bezoek voor een photo-op, zoals dat wordt genoemd in de voorlichting. Hij speelde een partijtje badminton met de superster en liet zich gewillig fotograferen en filmen. ‘Ik ben de nummer 1 speler in het Government House’, zei hij bescheiden.

– Singapore heeft Thailand voor drie Turken gewaarschuwd, die aanslagen zouden beramen op Chinese belangen in Thailand. Een van de drie, Ali Yalsin, is vorige maand in Thailand geweest. Bij zijn aankomst is hij ondervraagd, want Immigration houdt met name Turken scherp in de gaten. Maar Immigration had toen geen informatie over hem.

Yalsin was in het gezelschap van een landgenoot, die niet door Singapore is genoemd. Beide lieden zijn door het Immmigration Bureau op de zwarte lijst geplaatst. De politie gaat in Sukhumvit 16 en Phuket speuren want daar zijn ze gesignaleerd.

Immigration Bureau hoofd Nathathorn ontkent een verband met de twee Uighur mannen die eerder naar Thailand kwamen, naar verluidt om Chinezen een lesje te leren [vanwege de onderdrukking van Uighur in China]. Isoc heeft de situatie bestudeerd en noemt het veiligheidsrisico gering.

– Vier agenten van de verkeerspolitie van Bangkok hebben een onderzoek aan hun broek hangen omdat ze verdacht worden van het stelen van verkeersboetes. Volgens het adjunct-hoofd van de verkeerspolitie kreeg de politie in september argwaan; sindsdien heeft ze bewijsmateriaal verzameld. Gebleken is dat ruim dertig bonnenboekjes ontbreken, waardoor de politie honderdduizenden baht aan inkomsten is misgelopen. De foute agenten zijn ontheven van hun functie en overgeplaatst. (Zie de pagina Corruptie 2)

– De Royal Turf Club of Thailand (RTCT) vindt dat ze in verhouding tot andere sporten te veel belasting moet betalen. De club moet 23,5 procent van de verdiensten op haar paardenrennen afdragen tegen andere sporten, zoals boksen en voetbal, minder dan 10 procent.

‘Als de regering ons belastingtarief niet verlaagt, worden we geconfronteerd met een negatieve cash-flow’, zegt ere-secretaris en voorzitter van de race-commissie Boonlert. Door het hoge belastingtarief verdienen ook de paardeneigenaren, jockeys en trainers niet genoeg. Boonlert sluit het risico niet uit dat de club gesloten zal moeten worden. De RTCT trekt op trainingsdagen 2.000 bezoekers en op racedagen 6.000.

– Het zal zeker niet lukken, maar het kan misschien geen kwaad de ambities hoog te stellen. Het State Enterprise Policy Committee (SEPC) wil dat Thai Airways International dit jaar een winst maakt van 12 miljard, maar THAI verwacht een nettowinst van 2 miljard. Ook niet verkeerd, want vorig jaar maakte de luchtvaartmaatschappij een verlies van 13,06 miljard baht. Naar verwachting neemt de omzet dit jaar toe naar 194 miljard baht, 7 procent meer dan vorig jaar. THAI’s herstel is voornamelijk te danken aan de lage olieprijs.

Het SEPC heeft THAI ook opgedragen het management te veranderen en in overeenstemming te brengen met wat internationaal gebruikelijk is. THAI-president Charamporn verwacht dat zijn kluppie dit jaar tot de topvijf van luchtvaartmaatschappij behoort, zoals beoordeeld door de International Air Transport Association.

Het bericht gaat ook nog in op de laatste ontwikkelingen om af te geraken van de rode kaart van de ICAO, vorig jaar uitgedeeld omdat Thailand niet voldoet aan alle internationale regels op het gebied van de luchtverkeersveiligheid. Maar die informatie is erg detaillistisch: meer iets voor een luchtvaartmagazine dan een krant.

Wel meld ik dat zestien inspecteurs van de Civil Aviation Authority of Thailand een door de ICAO geëiste trainingscursus van de Singapore Aviation Academy hebben afgerond. Nu nog twee andere cursussen en oefenen in een simulator. In mei gaan ze beginnen met de audit van binnenlandse piloten en vluchten.

Zie voor alle berichten over de luchtvaartperikelen de pagina Luchtvaartdienst onder vuur.

– Follow-up op het bericht van gisteren Bid voor Mae Sai over de smogoverlast. Het district lijdt er al 24 achtereenvolgende dagen onder, zegt het Department of Pollution Control (DPC), en het kan alleen maar erger worden wanneer zaterdag in Chiang Rai het verbod op het verbranden van oogstafval afloopt. Negen andere provincies hebben een eigen verbod en in negen provincies in het Noorden is de situatie verbeterd.

De smog in Mae Sai wordt ook veroorzaakt door boeren in buurland Myanmar. Het DPC heeft het Asean Secretariat Office gevraagd de regering van Myanmar te waarschuwen over de grensoverschrijdende smog.

– Alumni (afgestudeerden) van het King Mongkut’s Institute of Technology Ladkrabang dreigen ‘onmiddellijk hun steun te staken’ wanneer de rector geen eind maakt aan de studie naar de controversiële rivierpromenade langs de Chao Phraya. 177 van hen hebben een petitie ondertekend waarin ze zeggen zich zorgen te maken over de haast waarmee het project wordt doorgezet en mogelijk belangenconflicten. Het KIMTL dient het onderzoek te stoppen om te voorkomen dat het image van het instituut wordt geschaad.

Voorgaande berichten onder andere in Kort nieuws van 30 maart, 10 maart, 21 februari en 16 februari.

– Het hogere aantal doden en gewonden tijdens de seven dangerous days heeft niets te maken met de lage olieprijs waardoor meer auto’s op de weg waren, zoals sommige pundits beweren, maar is uitsluitend te wijten aan hun verkeersgedrag, zegt de Don’t Drive Drink stichting.

Secretaris-generaal Tairjing zegt: ‘Thaise mensen zijn niet geïnteresseerd in ongelukken. Die schrijven ze doorgaans toe aan het noodlot of karma. Als de mensen zich wat meer zorgen zouden maken, hadden we betere kans het probleem onder de knie te krijgen.’

Tijdens de zeven dagen kwamen 442 verkeersdeelnemers om het leven en van 11 tot 19 april inclusief degenen die wat later terugkwamen van hun vakantie 504. 28.241 personen werden gewond, van wie circa 200 gehandicapt raakten. De medische kosten worden geschat op 1,4 miljard baht.

Tairjing vindt dat de overheid het gehele jaar een rij-veilig campagne moet voeren en niet alleen tijdens de Songkran vakantie. Het probleem moet anders worden aangepakt want er komt al tien jaar geen verandering in.

– De School of Medicine (Siam universiteit, SU) gaat samenwerken met het Phranangklao ziekenhuis in Nonthaburi bij de opleiding van artsen. Doel is jaarlijks 48 artsen af te leveren die hoognodig zijn nu de bevolking vergrijst. De studenten gaan in Nonthaburi stage lopen.

Volgens cijfers van de Medical Council of Thailand telt het land 1 arts per 2.000 inwoners. In Europa is de verhouding 1:800 en in Japan 1:600. Om te voldoen aan de toekomstige vraag dient Thailand op 1:1200 uit te komen. Dit betekent dat de 21 medische scholen 3.452 artsen per jaar moeten afleveren. Thans studeren 3.000 studenten af.

De kans om te worden toegelaten tot een medische studie is uitermate klein. Er is grote belangstelling voor, maar de vereisten zijn zwaar: hoge cijfers op de middelbare school, met name voor de exacte vakken, en een goede beheersing van de Engelse taal. Veel studenten wijken daarom uit naar China.

De SU School of Medicine is de tweede particuliere opleiding die in 2013 is toegelaten door de Medical Council of Thailand. De eerste is verbonden aan de Rangsit universiteit. President Pornchai van SU erkent dat afgestudeerden van particuliere opleidingen als tweederangs worden beschouwd, maar dat vindt hij onterecht. ‘We hebben toelatingseisen en ervaren docenten.’ (Zie ook de pagina Gezondheidszorg)

– Dorpelingen van Ban Hin Phloeng Moo 1 in Pak Chong (Nakhon Ratchasima) zeggen dat zuivelbedrijf Farm Chokchai illegaal land in gebruik heeft genomen en de toegang tot hun dorp blokkeert door de constructie van een hek. De DSI doet onderzoek.

De Farm Chokchai Group exploiteert een zuivelboerderij en heeft haar werkzaamheden de afgelopen jaren uitgebreid met het maken van veevoer en de exploitatie van restaurants en accommodaties voor toeristen die het landleven willen proeven. Het bedrijf kwam in de problemen toen de gouverneur een grondakte introk. (Zie ook de pagina Krakers op overheidsland)


 

Protest Resistant Citizen Group bij Victoary Monument

Dochter Watana: Laat mijn vader vrij

20 april – De dochter van het voor de vijfde keer aangehouden Pheu Thai-lid Watana Muangsook heeft gisteren de hulp van de Europese Unie ingeroepen om haar vader vrij te krijgen. Ze vraagt de EU-vertegenwoordiging in Bangkok haar vaders zaak en andere arbitraire detenties te onderzoeken. Weerada vindt dat een internationaal of extern orgaan na moet gaan of de junta de internationale rechtsregels overtreden.

Weerada MusngsookWatana, aangehouden omdat hij op zijn Facebook pagina heeft geschreven de ontwerp-grondwet af te wijzen, kreeg gisteren nog meer steun. Bij het Victory Monument demonstreerden vier activisten voor zijn vrijlating. Twee zijn ouwe bekenden: Anont Nampa van de Resisting Citizens Group en Sirawith ‘Ja New’ Seritiwat van de anti-coup New Democracy Movement.

Ze hadden hun achterban opgeroepen om 6 uur naar het monument te komen, gekleed in een wit shirt, om een moment van stilte te betrachten. Een politiemacht van 200 agenten wachtte hen op en namen hen gevangen, maar na drie uur werden ze al weer vrijgelaten zonder te zijn aangeklaagd.

De NCPO (junta) overweegt Watana te laten vervolgen met als risico dat hij twee jaar achter de tralies belandt. Maandag werd hij bij zijn woning aangehouden, waar soldaten hem sinds donderdag opwachtten. Volgens een NCPO-bron is hij niet aangehouden vanwege zijn kritiek op de ontwerp-grondwet maar omdat hij zijn afspraak met de junta heeft geschonden om af te zien van politieke activiteiten. Die afspraak, gemaakt bij zijn eerste aanhouding acht dagen na de coup in mei 2014, bekrachtigde hij met zijn handtekening.

Minister Don van Buitenlandse Zaken had gisteravond een afspraak met het hoofd van de EU-vertegenwoordiging. ‘Westerlingen zijn niet vertrouwd met de geschiedenis van Thailand. Daarom begrijpen ze huidige situatie van het land niet’, zei hij.

Mijn commentaar: Daar is weinig aan te begrijpen, het is gewoon pure dictatuur. Opzitten en pootjes geven, is het devies van de junta. (Voorgaande berichten op de pagina Grondwetwijziging 2)

Geldwoekeraar wordt gelegaliseerd

20 april – Net zoals de regering illegale vissers heeft gelegaliseerd in plaats van hen te verbaliseren, gaat ze nu ook geldwoekeraars (loan sharks) legaliseren. [Het lijkt de omgekeerde wereld.] Als dat gebeurd is, mogen ze een hoge rente rekenen, maar vice-premier Somkid wil niet zeggen hoe hoog die maximaal mag worden. De legalisering beoogt vooral degenen die zwaar in de (financiële) problemen zitten, een reddingsboei toe te werpen.

Flyers met aanbiedingen van geldwoekeraarsDe regeling wijkt af van het vorig jaar geïntroduceerde systeem van microfinanciering, want daarbij geldt als eis dat het geleende geld bestemd moet zijn voor een bedrijfsmatig doel. De rente bedraagt maximaal 3 procent en het krediet 100.000 baht.

Het integreren van geldwoekeraars in het formele financiële stelsel is een van de prioriteiten van de regering om het probleem aan te pakken van afzetters die 20 tot 30 procent per maand vragen [en niet te beroerd zijn bepaalde drukmiddelen te gebruiken bij wanbetaling , maar dat vermeldt het bericht niet].

De Government Savings Bank (GSB) gaat een speciale eenheid vormen om klanten van geldwoekeraars af te snoepen. In het algemeen schromen de minima een lening aan te vragen, alhoewel het People’s Bank programma van de bank een rente van 0,75 procent per maand vraagt en dat is aanzienlijk minder dan wat geldwoekeraars rekenen.

Het bericht besteedt ook nog aandacht aan de sociale (koop) woningbouw, waarbij de minima de kans krijgen een koopwoning aan te schaffen. Maar dat heeft met bovenstaande niets te maken en ik heb er vaak genoeg over geschreven. Van de 31.000 aanvragen voor een goedkope hypotheek zijn inmiddels 100.000 goed gekeurd. De hypotheek wordt verstrekt door de GSB en Government Housing Bank. Het laatste bericht over dit programma dateert van 8 april: Plannen voor goedkope koopwoningen vorderen. (Bron: Bangkok Post, 19 april)

Op de foto flyers met aanbiedingen van geldwoekeraars. Ze zijn op tal van plaatsen in Bangkok te vinden.

Nieuw belastingstelsel krijgt ’t groene licht

20 april – Het kabinet is gisteren akkoord gegaan met wijziging van de inkomstenbelasting. Doel is de portemonnee van belastingbetalers te spekken, de hoge-inkomens verdieners meer te laten betalen en de economie te stimuleren. De 30 en 35 procents schijven worden in nieuwe structuur uitgebreid en enkele toeslagen worden verhoogd. De wijzigingen worden in 2017 van kracht.

Volgens minister Apisak (Financiën) leveren ze de fiscus 32 miljard baht minder aan inkomsten op. Premier Prayut zegt dat de regering gaat proberen dat verlies te compenseren door meer mensen inkomstenbelasting te laten betalen. Thans betalen slechts 2,3 miljoen Thais van de 67 miljoen inkomstenbelasting.

Omdat de lezers van Nieuws uit Thailand voor het grootste deel in Nederland en België wonen, kan ik het onderwerp verder met een gerust hart overslaan. In bijgaand kader alle details.

Botsing tussen trein en vuilniswagen in Surat Thani

Aanrijding op twee spoorwegovergangen: 1 dode, 9 gewonden

20 april – Spoorwegovergangen in Thailand lijken een magische aantrekkingskracht op verkeersgebruikers te hebben om de regel TIT (This Is Thailand) in de praktijk te brengen, een regel die populair gezegd neerkomt op: schijt aan alle regels.

In Surat Thani, 300 meter vanaf het station Khao Hua Khwai, ramde gisterochtend een vuilniswagen de spoorbomen en botste tegen een trein die daardoor ontspoorde. De ravage was gigantisch, zoals op de foto te zien is. De bestuurder kwam om het leven en zeven passagiers op de trein raakten licht gewond, waaronder een kindje van 2 jaar. De machinist van de trein werd ernstig gewond; hij is opgenomen in het ziekenhuis. Het duurde vier uur voordat het baanvak vrijgemaakt was voor het overige treinverkeer.

In Surin werd de bestuurder van een pickup truck ermstig gewond bij een aanrijding met een trein. Door de kracht van de aanrijding werd hij uit zijn wagen geslingerd [Geen veiligheidsgordel om, neem ik aan]. Pech ook voor de kippen die met de truck werden vervoerd. Tientallen kunnen het niet navertellen. (Zie pagina Spoorwegen)

Aardbevingen: Thailand, let op u saeck

20 april – Een geografisch verband is er nauwelijks, niettemin belegde het Thailand Research Fund  een persconferentie naar aanleiding van de aardbevingen in Japan en Ecuador. Pennung Warnitchai van het Asia Institute of Technology zei dat Thailand attent moet zijn op de eigen tectonische activiteiten met name in kwetsbare gebieden in het Noorden en Zuiden.

Hij maakt zich zorgen dat Thailand rust op verborgen breuklijnen, daar tal van aardbevingen in het verleden gebeurd zijn in gebieden die geen relatie hebben met de bekende 14 breuklijnen, vastgesteld door het Department of Mineral Resources.

Maar over die verborgen breuklijnen maakt hij zich minder zorgen dan over de actieve breuklijnen in het Noorden, die een beving van 7,2 op de schaal van Richter kunnen veroorzaken en de breuklijnen in het Westen die goed zijn voor een ramp van 7,5. ‘De vraag is alleen: wanneer, maar dat weten we niet.’

Adjunct-directeur Burin van het Thai Meteorological Department vertelde op de persconferentie dat de Japanse aardbeving uiterst lichte schokken van minder dan 1 in Thailand heeft veroorzaakt. Die werden met name in het Noorden vastgesteld. De aardbeving in 2004 in Indonesië veroorzaakte schokken in het Zuiden van Thailand. Met name oude huizen lopen het grootste risico bij aardbevingen. Twee jaar geleden werden in Chiang Rai bij een beving van 6,3 negenduizend bouwsels, vooral oude huizen, beschadigd.

De Council of Engineers gaat voorstellen de bouwverordening aan te passen. Gebouwen lager dan drie verdiepingen dienen geconstrueerd te zijn volgens adviezen van de raad. De regering heeft 3,5 miljoen baht ter beschikking gesteld voor het herstel in Japan.

Bid voor Mae Sai

Pray for Mae Sai20 april – Bewoners van het noordelijk grensdistrict Mae Sai hebben hun buik vol van de smogoverlast, veroorzaakt door het verbranden van oogstafval en het platbranden van stukken bos om het in cultuur te kunnen brengen.

Op de social media eisen ze onder het motto Pray for Mae Sai van de autoriteiten dat die nu eens serieus een eind maakt aan de jaarlijkse overlast. Fotoalbum: klik hier. Video: Cure for northern haze. (Bron: website Bangkok Post, 19 april)

Kort nieuws woensdag 20 april

– Twee lijken: een van een verkrachte vrouw in Phetchaburi en in Nakhon Pathom van een man, vermoedelijk al een week oud, van wie de organen uit zijn buikholte waren verwijderd.

Het lichaam van de vrouw lag op een trap achter een tempel. Haar onderlichaam was ontkleed, beide handen waren met haar bh vastgebonden op haar rug en haar voeten met ondergoed. Bij het lichaam vond de politie sandalen, een fles water, een zak met cosmetica en twee treinkaartjes. De identiteit van de vrouw (25 à 30 jaar) is niet bekend.

Het lichaam van de man (22) werd gevonden in een suikerriet akker. Hij was in zijn hoofd geschoten. Zijn identiteit is wel bekend. Zijn moeder heeft verteld dat hij sinds 7 april was verdwenen. Volgens haar was hij betrokken bij drugshandel. De politie heeft al een verdachte in het vizier, voor wie ze een arrestatiebevel gaat aanvragen.

Min Buri– Het kabinet heeft gisteren goedkeuring verleend aan de aanleg van de Orange Line, een metroverbinding tussen MRT-station Thailand Cultural Centre [vaak gefrequenteerd door uw redacteur] en Min Buri in het oosten van Bangkok.

De lijn van 21,2 kilometer bestaat uit een ondergronds deel van 12,2 kilometer met 10 stations en een verhoogd deel  van 9 kilometer met 7 stations. De bouwkosten bedragen 82,9 miljard baht, met de kosten voor het onteigenen van grond erbij 92,53 miljard baht. De aanbestedingsprocedure wordt naar verwachting in juni afgerond.

Op bijgaand kaartje staat wel het station Thailand Cultural Centre, maar de lijn zelf is niet ingetekend en Min Buri ontbreekt. Daarom ter aanvulling de kaart met Min Buri.

– Een gevalletje van familiesolidariteit: in Thailand nog belangrijker dan in het Westen. Premier Prayut verdedigt de benoeming van zijn neef als legerofficier belast met civiele zaken. Volgens de premier was het ‘een gewone benoeming’. Een sollicitatiecommissie selecteerde neef Patipat en Prayut’s broer, die permanent secretaris van het ministerie van Defensie is, bekrachtigde de benoeming.

Niks handjeklap dus om het in mijn woorden te zeggen. Maar secretaris-generaal Srisuwan van de Association for the Protection of the Constitution denkt daar anders over. Hij heeft de NACC, de Ombudsman en de ethische commissie van het parlement gevraagd onderzoek te doen. Preecha Chan-o-cha is ook lid van het parlement, vandaar.

Prayut denkt dat de NACC het verzoek van Srisuwan afwijst. Gevraagd of zijn dochters een militaire baan ambiëren zei hij dat ze hun eigen bedrijf hebben: shirts ontwerpen voor fietsers en de verkoop van huishoudelijke apparaten. (Zie pagina Corruptie 2)

Aanrijding Janepob– De ouders van de twee studenten die vorige maand in Ayutthaya om het leven kwamen, toen de Mercedes Benz van Janepob Veeraporn zich in hun wagen boorde, willen dat de politie hem wegens moord met voorbedachten rade vervolgt. Geen onredelijk eis, dunkt me, want het elite mannetje Janepob, zoon van een importeur van luxe wagens, reed met een snelheid van 215 à 257 kilometer per uur.

Janepob wordt beschuldigd van zeven vergrijpen, maar niet van moord. De politiecommandant gaat met het OM overleggen over het verzoek. Dinsdag wordt de zaak door de politie aan het OM overgedragen. Sinds het ongeluk heeft Janepob geen contact gezocht met de nabestaanden.

Alles over ongelukken veroorzaakt door high-so lieden op de pagina De zaak Vorayudh e.a.

– Premier Prayut [weer Prayut, ik begin een hekel aan die man te krijgen] heeft het ministerie van Transport opdracht gegeven de eisen voor het verlenen van een rijbewijs te verzwaren. Het krijgt daarvoor drie maanden de tijd. Prayut reageert op het hoge aantal verkeersslachtoffers tijdens de Songkran vakantie, 21,4 procent meer dan vorig jaar.

Minister Arkhom (Transport) zegt dat voortaan bij het schriftelijk deel een 100 procent score wordt geëist in plaats van de huidige 90 procent. Bij de verlenging van een rijbewijs wordt mogelijk ook een (schriftelijke multiple choice) test geïntroduceerd.

Voordat bestuurders aan het examen mogen deelnemen, dienen ze een certificaat te hebben van een rijschool. Het praktisch examen stelt trouwens weinig voor want dat wordt afgenomen op een afgesloten terrein. Over rijlessen in het verkeer, zoals bij ons, heb ik nog nooit iets gelezen. Verder wordt gedacht aan strengere straffen. Wat in dit rijtje ontbreekt zijn m.i. naleving door de politie en bestrijding van de corruptie, want een geldbedragje doet wonderen bij de Hermandad.

– Het ministerie van Onderwijs gaat onderzoek doen naar de aankoop van 510.000 leerling uniformen ter waarde van 100 miljoen baht die sinds 2006 liggen opgeslagen in het Suksapan magazijn en de verdwijning van 530.000 studieboeken (150 miljoen baht) sinds 2014. Dat kan geen zuivere koffie zijn. Personeel van het Office of the Welfare Promotion Commission for Teachers and Educational Personel, dat het magazijn beheert, mogen het uitleggen.

Thanetpol Thanabunyawat, hoofd van de commissie die zijn tanden erin zet, acht het waarschijnlijk dat iemand steekpenningen heeft ontvangen. Gedurende het onderzoek worden alle functionarissen op non-actief gesteld. (Zie pagina Corruptie 2)


 

Sasithorn Homudom Geen rijst maar mung beans

Van rijst naar bonen: Een crisis is ook een kans

19 april – Boerin Sasithorn Homudon (46) uit Bang Len (Nakhon Pathom) heeft met acht boeren uit haar streek de boude stap genomen over te stappen van de verbouw van rijst naar die van mungbonen, een plant die weinig water nodig heeft. Andere boeren durven de stap nog niet aan; ze kijken de kat uit de boom.

De negen boeren hebben 1 miljoen baht van de BAAC geleend uit het budget van 15 miljard baht dat bestemd is voor boeren om van gewas te wisselen. De lening met een looptijd van 1 jaar heeft een rente van 0,01 procent. Als de verbouw van de bonen succesvol is, gaan ze meer bonen verbouwen of geven ze de verbouw van rijst misschien wel helemaal op.

Sasithorn schat de kosten per oogst, inclusief kunstmest, landhuur, lonen en zaden op 3.400 baht per rai. Ze verwacht 4.200 baht te kunnen verdienen, waardoor een winst overblijft van 800 baht per rai. Maar die bedraagt 1.500 baht als lonen en landhuur van de kosten worden afgetrokken daar het land (samen bezitten ze 479 rai) eigen grond is en ze al het werk zelf doen.

De schatting is gebaseerd op een prijs van 21 baht per kilo, die wordt gegarandeerd door Isa Farm Co en aangenomen dat per rai 200 kilo bonen kunnen worden geproduceerd. De 1.500 baht winst is hoger dan de 1.000 baht die met de verbouw van rijst kan worden verdiend, wat momenteel niet eens mogelijk is vanwege de droogte. De foto spreekt boekdelen. En rijstboeren maken zelfs een verlies van 400 baht per ton wanneer ze arbeiders moeten inhuren.

In de rest van het artikel wordt ingegaan op de structurele problemen van de rijstverbouw, maar dat is grotendeels ouwe koek. Eén opmerking: De kern van het probleem is dat de rijstboeren zich niet serieus verdiepen in de vraag hoe ze de kwaliteit van de rijst die ze verbouwen kunnen verbeteren en hoe ze de kosten kunnen terugbrengen. Veelzeggend is ook het gegeven dat de opbrengst per rai in Thailand lager is dan die in andere landen. (Bron: Bangkok Post, 18 april)

Meer weten? Raadpleeg de pagina Het rijsthypotheeksysteem in Q&A. (Zie ook de pagina Rijst 3 voor het actuele rijstnieuws)

Persoonlijke noot:
Mijn meelezer wijst me erop dat het effectiever is te kiezen voor wisselbouw omdat het jaren achtereen verbouwen van hetzelfde gewas tonnen kunstmest vereist. Zelf ken ik uit Afrika het systeem van mixed farming, waarbij gewassen door elkaar worden verbouwd. En in Nederland kenden we het gemengd bedrijf. Een Thaise variant daarvan is de kippenren gebouwd boven een visvijver, waarbij de kippenmest dient als voer voor de vissen..

Clusterplan wil maar niet vlotten

19 april – Het ambitieuze plan van de regering om tien industriële clusters te vormen van veelbelovende industriesectoren moet nu al worden teruggeschroefd. De particuliere sector heeft nauwelijks belangstelling, reden waarom het aantal van tien clusters wordt teruggebracht naar vijf.

Het ministerie van Financiën heeft opdracht gekregen te studeren op een nieuw, aantrekkelijker promotiepakket aan maatregelen, zoals belastingvrijstelling voor researchers, gemakkelijker werkvergunningen voor buitenlands personeel  en financiële en technische steun.

De vijf overgebleven clusters zijn biologisch voedsel en landbouw, gezondheid en wellness, high tech machinerie en robots, digitale economie en cultuur en diensten. Het plan voor de tien clusters kreeg in november het groene licht van het kabinet. Het is voorgesteld door Financiën als reactie op de teruggelopen particuliere investeringen in de afgelopen tien jaar.

Het kabinet ging in dezelfde maand akkoord met een voorstel van Financiën om een fonds van 10 miljard baht te vormen om investeringen in de tien clusters te steunen. Andere lokkers lagen in de fiscale sfeer. Maar investeerders laten zich niet zo gemakkelijk verleiden te investeren in een politiek instabiel land waarin zaken doen wordt bemoeilijkt door corruptie en moeizame bureaucratische procedures. Maar dat inzicht wil maar niet doordringen tot de machthebbers. Die spelen liever mooi weer. (Bron: Bangkok Post, 18 april)

Chip vervangt magneetstrip

19 april –Thans is de Bangkok Bank nog de enige bank die ATM- en debetkaarten (onze voormalige chipknip) met een chip uitgeeft, maar vanaf medio mei moeten de meeste banken zijn overgestapt op de veiliger chip en zal naar schatting 80 procent van de betaalautomaten een chipkaart herkennen.

Aan het eind van het jaar zouden alle ATM’s aangepast moeten zijn. De kaarten met een magneetstrip blijven overigens wel bruikbaar. Voordeel van de chipkaart is dat die minder vatbaar is voor skimming en andere vormen van fraude.

87 procent van de ATM’s van de Siam Commercial Bank zijn al geschikt voor transacties met de chipkaart. De magneetkaart wordt tot 2020 geleidelijk vervangen. De Kasikornbank maakt volgende maand bekend hoe ver ze is gevorderd met de aanpassing van haar ATM’s. (Bron: Bangkok Post, 18 april)

วัฒนาถูกคุมตัวเข้ามทบ.

Foei! Watana heeft een mening

19 april – Daden die beschouwd kunnen worden als schadelijk voor de samenleving, economie en nationale veiligheid zijn door de junta verboden. Wie zich daaraan schuldig maakt, wordt uitgenodigd voor een attitude adjustment (AA), een stevig gesprek om de persoon zijn zonden onder zijn neus te wrijven.

Pheu Thai lid Watana Mungsook heeft er al vier keer mee te maken gehad. Maandag keerde hij huiswaarts waar soldaten hem sinds donderdag hadden opgewacht. De voormalige minister in de regering Thaksin krijgt nu een uitgebreide AA omdat hij op zijn Facebook pagina geschreven heeft  de ontwerp-grondwet af te wijzen.

Bangkok Post, niet bepaald een fan van de voormalige regeringspartij, nam het zondag in haar hoofdredactioneel commentaar voor hem op. Wat is er op tegen om een mening te geven? Maar de junta houdt niet van afwijkende meningen; dat weten we nu zo langzamerhand wel. (Bron: website Bangkok Post, 17 april) (Zie ook de pagina Grondwetwijziging)

Op de foto is Watana onderweg naar zijn AA-verblijf in de legerkazerne van de 11th Military Circle in Bangkok. (Foto Thanarak Khunton)

Geuzenpenning voor (door douane) tegengewerkt MOAS

19 april – MOAS de organisatie die door tegenwerking van de douane haar hulpoperatie op de Andaman Zee heeft moeten afblazen (zie het bericht van 17 april Douane steekt stokje voor hulpoperatie), heeft vorige maand in Vlaardingen de Geuzenpenning gekregen. De penning wordt jaarlijks uitgereikt aan personen en organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten en/of zich verzetten tegen dictatuur, discriminatie en racisme.

Waarom meld ik dit nu pas? Omdat ik er door een ingezonden brief in Bangkok Post attent op werd gemaakt en omdat Vlaardingen mijn woonplaats in Nederland is. De penning wordt altijd uitgereikt in de Grote Kerk en bijgewoond door een lid van het Koninklijk Huis. Dit jaar was dat koningin Maxima. De penning is vernoemd naar de eerste verzetsgroep in de Tweede Wereldoorlog die in Maassluis en Vlaardingen werd gevormd.

MOAS staat voor Migrant Offshore Aid Station. Ze had op zee willen speuren naar bootvluchtelingen uit Bangladesh en Myanmar (Rohingya die vluchten voor de onderdrukking). Mensenhandelaren gebruiken het droge seizoen om hen te smokkelen. Omdat in mei het regenseizoen begint en de weersomstandigheden op zee te riskant zijn, ligt de smokkel in die periode stil.

De missie had op 3 maart moeten beginnen. Daarbij voeren drones verkenningsvluchten uit waarna aan de hand van live beelden de vluchtelingen kunnen worden opgepikt door moederschip Phoenix. De ministeries van Defensie en Transport, de marine en het PM’s Office hadden al toestemming verleend, maar de douane liet abrupt weten dat de drones niet gebruikt mogen worden.

Trouwe lezers van Nieuws uit Thailand zullen zich wellicht herinneren dat de smokkel vorig jaar uitgebreid in het nieuws was na de vondst van massagraven in doorgangskampen aan de grens met Maleisië. De vluchtelingen werden lange tijd op zee aan hun lot overgelaten. Uiteindelijk stelden Indonesië en Maleisië hun grenzen open. Alle berichten over deze zwarte bladzijde zijn te vinden op de pagina Dodenkamp.

Broer van premier beschuldigd van machtsmisbruik

19 april – Volkomen normaal, niets verkeerds mee, zegt minister van Defensie Prawit. Nee, zegt Srisuwan Janya, secretaris-generaal van de Association for the Protection of the Constitution, een ambtsmisdrijf en nepotisme. De jongste rel waarbij het leger betrokken is, is de benoeming van een neef van premier Prayut tot luitenant in het Derde Legerkorps, belast met civiele zaken. Bangkok Post opent er vandaag mee.

Preecha Chan-o-chaSrisuwan heeft een klacht ingediend bij de NACC, het kantoor van de Ombudsman en de ethische commissie van het parlement tegen Preecha Chan-o-cha (foto), een jongere broer van Prayut, niet alleen permanent secretaris van het ministerie van Defensie (de hoogste ambtelijke functie) maar ook lid van het parlement (NLA).

De ethische code van de NLA, stelt Srisuwan, verbiedt parlementsleden betrokken te raken bij belangenverstrengeling en misbruik te maken van hun positie voor persoonlijk gewin. Srisuwan roept de zoon op om zijn baan op te zeggen en diens vader om zijn excuses te maken.

Vader Preecha lijkt dat niet van plan te zijn. Hij zegt dat zijn zoon de juiste kwalificaties voor de baan heeft omdat hij als PR-medewerker bij staatsoliemaatschappij PTT heeft gewerkt. Hij is geselecteerd door een sollicitatiecommissie waarna Preecha de benoeming heeft goedgekeurd.

Preecha wijst erop dat veel andere kinderen van hoge legerofficieren het leger in gaan wanneer er een vacature is.’Het zal wel vanwege onze familienaam Chan-o-cha zijn dat deze benoeming publieke belangstelling heeft getrokken, maar ik wil niet zeggen dat de zaak “gepolitiseerd” is.’ (Zie ook de pagina Corruptie 2)

Update seven dangerous days

19 april – Behalve de op de homepagina genoemde analyse van de ongevallencijfers gaat ook onderzoek gedaan worden naar het toegestane alcoholpromillage. Thans bedraagt dat 50 mg per 100 ml; gedacht wordt aan verlaging naar 20 mg wat internationaal de limiet is.

Vice-premier en defensie-minister Prawit vindt dat de maatregel om auto’s van de weg af te halen en het rijbewijs in te trekken wanneer de bestuurder dronken is, een wettelijke basis moet krijgen. Tijdens de jaarwisseling en tijdens Songkran was die tijdelijk van kracht. Prawit gaat bij zijn collega van Transport en het kabinet peilen hoe zij erover denken.

Van 9 tot 17 april zijn 6.613 voertuigen (tijdelijk) in beslag genomen, waaronder 4.963 motorfietsen. NCPO-woordvoerder Sirichan zegt dat de NCPO gevraagd is [door wie?] de maatregel permanent te maken in een poging het aantal fatale ongelukken terug te dringen. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten want de controleposten kunnen ook helpen de misdaad te bemoeilijken, zoals drugs- en wapensmokkel, ontduiking van belastingbetaling op goederen en illegaal werkende buitenlandse werknemers.

Protest tegen vrijbrief voor energiecentrales

Protest tegen vrijbrief voor energiecentrales

19 april – In de krant staat een andere foto waarop deze groep frontaal is gefotografeerd. Ik tel vier mannen, verder zie ik alleen vrouwen. Verklaring? Die mag u zelf bedenken, maar ik denk dat Thaise mannen een stel lapzwansen zijn die in hun kinderjaren gruwelijk verwend zijn en als volwassene liever lanterfanten. Ik geef toe: erg ongenuanceerd, maar niet onwaarschijnlijk.

Uiteraard gaat het bijbehorende bericht niet over sekseverschillen in Thailand. De vrouwen protesteren tegen het buiten werking stellen van bestemmingsplannen bij de bouw van energiecentrales die op afval of kolen worden gestookt. De vrouwenplaneet is afkomstig uit Chachoengsao, Nakhon Si Thammarat, Pathum Thani, Krabi, Lamphun, Nakhon Sawan, Satun en Prachuap Khiri Khan. Het controversiële besluit van de junta, dat bekend staat als fast track, heeft tot doel projecten te versnellen die thans worden c.q. dreigen te worden vertraagd door inspraakprocedures en milieu-effectrapportages.

Surachai Trong-ngam van de Environmental Litigation and Advocacy for the Wants (Enlaw) zegt dat het besluit ook de bouw van centrales mogelijk maakt in ‘groene zones’, die gereserveerd zijn voor natuurbehoud en landbouw. ‘Het besluit creëert op de lange termijn negatieve gevolgen voor het milieu en de gezondheid van bewoners.’

De demonstranten vragen in een gisteren overhandigde petitie de Supreme Administrative Court het besluit van de junta in te trekken ‘om de rechten en vrijheid van de mensen te beschermen, vooral van degenen die erdoor getroffen worden’. In Chachoengsao gaat het om een kolencentrale, in Pathum Thani om een afvalverwerkingscentrale en in Sam Khok (Bangkok) om een centrale die vlakbij tempels, een ziekenhuis en de Thammasat universiteit gaat komen [of al staat?]. Het hoofdstedelijk waterleidingbedrijf is ook tegen omdat de centrale vlakbij een watervoorziening komt, die miljoenen mensen in Bangkok van water voorziet.

In februari hebben honderd organisaties en lokale gemeenschappen al in een brief de premier gevraagd het besluit in te trekken, maar Prayut heeft er nog niet op gereageerd.

Personeel Thai PBS zaagt de poten onder directiestoel weg

19 april – Lijkt me niet bevorderlijk voor het gezag van een directeur wanneer werknemers naar de rechter stappen met de vraag of zijn benoeming wettelijk in de haak is. De in januari nieuw benoemde directeur Krissada van Thai PBS, de maatschappelijk geëngageerde televisiezender, bevindt zich in die hachelijke positie.

De dissidente werknemers hebben niet alleen tegen de directeur een petitie ingediend bij de Adminstrative Court, maar ook tegen de voorzitter en leden van het panel die hem benoemd hebben.

Krissada was voorheen manager van de Thai Health Promotion Foundation, ook al zo’n club waar de junta een bloedhekel aan heeft omdat ze onder andere Thai PBS subsidieert. Krissada vertrok er ‘vrijwillig’ toen onderzoek werd gedaan naar belangenverstrengeling van bestuursleden. Die zijn door premier Prayut effectief kalt gesteld.

Tegen Krissada’s benoeming kwamen in januari al 23 werknemers in verzet. Ze schreven twee open brieven en argumenteerden dat Krissada geen media ervaring heeft. Het bestuur verschool zich achter het argument dat management ervaring belangrijker is dan media ervaring, maar dat verweer heeft de dissidenten niet weten te overtuigen.

In Nederland weten we ook alles van de managersziekte in onderwijs, gezondheidszorg en politie. Ze zijn het ‘zand in de machine’, zoals een collega van mij bij de School van Journalistiek destijds uiterst beeldend schreef.

Ratchanok Intanon terug in Thailand

Kort nieuws dinsdag 19 april

– Badmintonspeelster Ratchanok Intanon, die met haar overwinning in Singapore naar de eerste plaats van de wereldranglijst steeg, is maandag teruggekeerd. Op luchthaven Don Mueang werd ze begroet door honderden supporters en journalistentuig en naar in aanneem ook door haar ouders en vriend, met wie ze nu mag trouwen. Zie voor de verklaring het bericht van 18 april: Badmintonspeelster Ratchanok flikt het weer. Zoals in dat bericht al gemeld heeft Ratchanok haar zinnen nu gezet op goud tijdens de Olympische Spelen in augustus in Rio de Janeiro.

– Nog meer Thais die terugkeren naar hun vaderland:  Thais die op het Japanse eiland Kyushu waren toen daar donderdag en zaterdag aardbevingen dood en verderf zaaiden. Ze kwamen zondagavond aan op Suvarnabhumi.

De Thaise ambassadeur in Tokio zegt dat Buitenlandse Zaken 127 Thais heeft geholpen, waaronder 87 studenten. Die verblijven tijdelijk in Fukuoka in afwachting van hervatting van hun studie. Het ministerie heeft ook 68 toeristen geholpen met het vinden van accommodatie in Fukuoka. Een groep Thais die een trainingsprogramma volgen in een fabriek in Kumamoto, blijven er om het programma af te maken.

De aardbevingen kostten voor zover nu bekend het leven aan 41 personen en verwondden meer dan 400 personen, maar daaronder zijn geen Thais. Onder het puin moeten nog meer slachtoffers liggen. Vandaag, morgen en donderdag keren opnieuw Thaise toeristen terug.

– Immigration heeft India gevraagd een vrouw uit Bhutan uit te wijzen die lid is van een bende drugssmokkelaars uit Bhutan, India en Nepal. De bende kwam in beeld nadat eerder deze maand het lichaam van een drugskoerier in een kanaal in Bangkok was gevonden. Hij bezweek aan een open gebarst zakje methamphetamine in zijn maag.

De vrouw is bij aankomst in India in voorlopige hechtenis genomen, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken van Bhutan verzet zich tegen de uitwijzing omdat ze de beschuldiging van smokkel ontkent. De overige bendeleden zijn in Thailand al aangehouden. Het is de eerste keer dat drugssmokkelaars uit Bhutan en Nepal in Thailand zijn ontdekt.

– Het kabinet is verdeeld over de vraag of de kritiek van een groep academici op de ontwerp-grondwet (zie het bericht van 18 april: Academici wijzen ontwerp-grondwet af) in strijd met de wet is. Vice-premier Wissanu vindt van niet. Ze hebben een academische visie gegeven, ‘een redelijke mening zonder politieke agenda’.

Maar collega Prawit zegt dat de campagne van de academici in strijd met de wet is. ‘Ze moeten wat ze denken voor zichzelf houden’, kapittelt hij hen. De academici gaven zondag een persconferentie waarop ze hun bezwaren toelichtten. Die kunt u in het vorige bericht lezen.

Overigens lijkt het erop alsof met twee maten wordt gemeten want voormalig Pheu Thai parlementslid Watana is aangehouden voor het geven van zijn mening. Zie het desbetreffende bericht eerder in deze rubriek. Wissanu weigert echter commentaar te geven op de detentie.

De Kiesraad heeft definitief besloten dat het referendum op 7 augustus wordt gehouden. Wat er gebeurt wanneer de bevolking nee zegt, is onduidelijk. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2)

– Mag je de straatverkoper van khao man gai (gestoomde kip met rijst) die woensdag in Ramkhamhaeng een hond doodde, een ‘moordenaar’ noemen of moet je ‘molenaar’ zeggen. Hij is weliswaar geen bevriend staatshoofd, maar wel onschuldig totdat zijn schuld ‘wettig en overtuigend’ is bewezen.

En dat bepaalt op 18 mei de Northern Bangkok Municipal Court. De man wordt vervolgd wegens wreedheid tegen dieren. [P.S. Dan kan mijn hele schoonfamilie wel worden vervolgd, want zij doen niets anders.] De verdachte verdedigt zijn daad door erop te wijzen dat zijn zoon is gebeten door het monster. Hij kreeg daarvoor injecties tegen hondsdolheid. Zie verder Kort Nieuws van gisteren.

– De sinds vorig jaar verwachte en telkens uitgestelde verhoging van de taxitarieven met 5 procent gaat er in juni komen, voorspelt een bron bij het ministerie van Transport. Uit een peiling is gebleken dat 75 procent van de passagiers tevreden is over de dienstverlening, wat als voorwaarde is gesteld voor het ministerieel fiat. In 2004 gingen de tarieven met 8 procent omhoog. De toeslag van taxi’s die vanaf Suvarnabhumi opereren, gaat omhoog naar 60 en 90 (vijfdeurswagens) baht. Thans rekenen ze 50 baht.

– Het hoofd van de Royal Thai Police maakt zich geen zorgen over geruchten dat hij de laan wordt uitgestuurd omdat de politie reshuffle (overplaatsingsronde) van vorig jaar is vertraagd. Hij hoort die geruchten al sinds zijn benoeming en hij weet wie ze verspreiden.

Chapthip ontkent verder dat hij een conflict heeft met het waarnemend hoofd van de gemeentepolitie Bangkok. Ook zijn benoeming is vertraagd. De vertragingen zijn volgens Chakthip te wijten aan het feit dat enkele posities gedegen onderzoek vereisen.

– Ik eindig positief. Het lijkt erop alsof de muggen op apegapen liggen, want sinds de hitte heeft toegeslagen in Bangkok ben ik niet meer gestoken. Laat ik voor het verband tussen beide nu eens niet Cruijff citeren.


 

Mededeling van de redactie
Beste lezers van Dick’s blog. Wellicht vraagt u zich af: ben ik de enige lezer van Dick’s blog? Of: hoeveel mensen zouden geïnteresseerd zijn in het Thaise nieuws? Google Analytics biedt uitkomst. Ik zal u niet dood gooien met allerlei cijfertje (per dag, week, maand, pagina – en er valt nog veel meer te weten te komen als ik de moeite zou nemen dat uit te zoeken), maar beperk me tot de jaarcijfers.
Leuk om te weten, maar niet meer dan dat, want het grootste genoegen beleef ik aan het schrijven. Dat is mijn passie. Nieuws uit Thailand vergroot mijn kennis over het land, maar niet altijd mijn begrip. Klik hier voor de cijfertjes.

 

Bewegingstherapie voor ouderen

37 pct van de 60-plussers werkt nog

18 april – Alhoewel een meerderheid van de 60-plussers niet meer werkt, moet nog altijd 37 procent de handen uit de mouwen steken, wat voor 23 procent een maandinkomen oplevert van gemiddeld 23.752 baht, de overigen werken als dagloner, aldus een onderzoek van het National Institute of Development Administration (Nida Poll).

63 procent van de ouderen werkt niet meer, van wie slechts 19 procent omdat ze de pensioenleeftijd hebben bereikt. De overigen noemen als reden dat ze oud zijn, een zwakke gezondheid hebben, omdat de kinderen niet willen dat ze werken (15 pct) of omdat ze geen werk kunnen vinden.

Een kleine meerderheid (51 pct) zegt geen financiële verplichtingen meer te hebben, maar 48 procent moet nog steeds elk dubbeltje omdraaien. Deze groep heeft geïnvesteerd in bedrijven, verder noemen ze dagelijkse uitgaven, huisvestingskosten, afbetalingen op auto’s, motorfietsen, elektrische apparaten, onderwijskosten voor hun kinderen en 0,77 procent zegt voor hun ouders te zorgen.

Krijgen de oudjes wel eens geld van hun kinderen? Ja regelmatig, zegt 24,8 procent; nee, zegt 21,2 procent; heel af en toe bijvoorbeeld op een verjaardag of met Songkran en de jaarwisseling, zegt 17 procent en 10 procent heeft geen kinderen omdat ze ongetrouwd zijn of gescheiden.

Op wie/wat kun je bij financiële problemen een beroep doen? Op mijn kinderen (47 pct), financiële instellingen (9 pct), echtgenoot (7 pct), familieleden (7 pct), mezelf (3,92 pct); de rest weet het niet.

Het bericht zegt niet hoeveel mensen ondervraagd zijn. (Bron: website Bangkok Post, 17 april)

Op de foto bewegingstherapie, gegeven in een centrum voor verhoging van de levenskwaliteit en bevordering van werk in Kanchanaburi.

Academici wijzen ontwerp-grondwet af

18 april – Een netwerk van academici, geleid door drie lectoren van de Thammasat en Chulalongkorn universiteit, wijzen de ontwerp-grondwet af omdat ze de rechten van de bevolking beknot. Een grondwet behoort een vorm van een ‘sociaal contract’ te zijn dat de goedkeuring heeft van alle lagen van de bevolking en regels stelt aan politieke en sociale activiteiten. Maar de door de grondwetcommissie gebrouwen wet dient alleen de belangen van een bepaalde groep mensen, zeggen ze in een gisteren uitgegeven verklaring.

Veel artikelen verzwakken het parlementaire stelsel, zoals de benoeming van een ongekozen ‘outsider’ als premier, een Senaat die door de NCPO wordt benoemd en waarvan zes leden uit hoofde van hun functie lid zijn, een nieuw kiessysteem en de NCPO die een jaar na het referendum aan de macht blijft, d.w.z. verantwoordelijk is voor de veiligheid.

De ontwerp-grondwet is strijdig met het principe van scheiding der machten (trias politica). Juridische en onafhankelijke organisaties krijgen zeggenschap over het parlement en de regering, maar er zijn geen mechanismen om deze organisaties te controleren. En het leger en een groep personen buiten het bestuur beslissen over veiligheidszaken. Voorts maakt het ontwerp wijzigingen moeilijk of onmogelijk.

De academici gaan, aldus een bron, de NCPO vragen zo snel mogelijk verkiezingen uit te schrijven wanneer de ontwerp-grondwet wordt afgewezen in het referendum. Daarna kunnen parlement en de regering een nieuwe grondwet opstellen en hervormingen realiseren, die gebaseerd zijn op volwaardige democratie. (Bron: website Bangkok Post, 17 april) (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2)

Gerelateerd bericht (aanbevolen):
4 april: Koppige elites vechten tegen de bierkaai

Botsing trein pickup truck Phetchaburi

Pickup truck gehalveerd door trein

18 april – Mooie botsing zaterdagavond tussen een trein en een pickup truck op een spoorwegovergang in Phetchaburi, gelukkig zonder slachtoffers. De pickup truck was met zijn bladveren vast geraakt in de rails.

De bestuurder en passagier zagen geen kans de wagen in beweging te krijgen en maakten dat ze weg kwamen toen de trein Bangkok-Trang eraan kwam.

De klap was zo hard dat het voorste deel van de wagen van de rest gescheiden werd, die aan de locomotief bleef vastzitten. De trein raakte slechts licht beschadigd, de pickup truck is rijp voor de sloop. (Bron: Bangkok Post, 17 april)

Aardbevingen Japan: 127 Thais geëvacueerd

18 april – De Thaise ambassade in Japan heeft 127 Thais geëvacueerd van het eiland Kyushu, dat donderdag en zaterdag werd getroffen door een aardbeving. Ze zijn naar Fukuoka verhuisd, waar ze zouden worden ondergebracht in sports avenue Global Area [?]. Acht Thais konden niet bereikt worden. Nog steeds zijn geen Thaise doden of gewonden gemeld.

Verder maakt de krant melding van de aardbeving in Ecuador, die aan minstens 77 personen het leven kostte en 588 verwondde. Die beving had een kracht van 7,8 op de schaal van Richter, de zwaarste aardbeving sinds 1979. Of hierbij Thais zijn omgekomen c.q. gewond meldt het bericht niet, en dat valt weer tegen van Bangkok Post, de krant met als motto ‘The newspaper you can trust’.

Verkeersongeluk, plaats niet gemeld

Songkran 2016: Nog meer cijfers

17 april – In aansluiting op het bericht op de homepagina over de eerste zes van de seven dangerous days hierbij nog twee kaders, waarvan een met de cijfers van 2010 tot dit jaar. Voor de rekenaars onder u. Verder een foto van een ongeluk, maar waar de wagen verongelukte meldt het (website)bericht niet.

Kwik stijgt naar ongekende hoogte; drie doden

18 april – Drie personen zijn gisteren aan een hartaanval of uitputting overleden als gevolg van de temperatuur die in verschillende provincies boven de 40 graden steeg. De hoogste temperatuur van 43 graden werd gemeten in Mae Hong Son, Lampang, Sukhothai en Phetchabun.

In Bangkok steeg het kwik naar 38 graden, maar in de hotelkamer van uw redacteur lijkt het nog warmer. Het mag een wonder heten dat mijn vingers niet vastkleven aan het toetsenbord. De doden waren te betreuren in Samut Sakhon, Ang Thong en Bangkok. Het bericht meldt van elk de details maar die laat ik achterwege. Lijkt me bladvulling.

Ratchanok Intanon in actie

Badmintonspeelster Ratchanok flikt het weer

18 april – Eindelijk heeft Thailand weer iets om trots op te zijn, want verder wordt het land aan alle kanten belaagd vanwege de militaire coup, mensenhandel, slavenarbeid, onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting, overbevissing, misbruik van het wetsartikel tegen majesteitsschennis – moet ik nog even doorgaan?

Maar laat ik de feestvreugde niet bederven. Badmintonspeelster Ratchanok Intanon heeft de Spaanse Carolina Marin van de eerste plaats van de wereldranglijst verdreven door in de Singapore Open in drie sets de regerende kampioen Sun Yu uit China te verslaan. De feestvreugde was groot in de Banthongyord Badminton School in Bang Khae (Bangkok), waar supporters in juichen uitbarstten, en Bangkok Post deelt in de vreugde door meer dan de helft van de voorpagina uit te trekken voor dit positieve nieuws.

Alhoewel de wereldranglijst pas donderdag wordt bijgewerkt, is Ratchanok’s plaatsing gegarandeerd want ze won ook de twee vorige Superseries in India en Maleisië. In februari schreef ze in Bangkok al de Thailand Masters op haar naam. De overwinning in Singapore geeft de 21-jarige het vertrouwen dat ze goud moet kunnen behalen op de Olympische Spelen in augustus in Rio de Janeiro.

Sun Yu, nummer 14 op de wereldranglijst, won in Singapore de eerste set, maar ze werd nerveus, vertelde ze na afloop en begon in de tweede set fouten te maken. Ratchanok: ‘Ze probeerde me in lange rally’s bezig te houden, maar ik hield me aan mijn eigen spelplan.’

De overwinning leverde Ratchanok niet alleen een bedrag van US$ 26.250 op, maar waarschijnlijk ook haar vaders toestemming om met haar vriend te trouwen. Haar vader had voordat ze naar Singapore vertrok, dat als voorwaarde gesteld voor zijn fiat. Ratchanok krijgt nu even rust, maar moet eind deze maand in Wuhan (China) opdraven voor de Asian Championships. Volgende maand speelt ze in de Uber Cup finale en de Superseries Indonesia Open, waarin ze ook regerend kampioen is.

Premier Prayut loofde gisteren Ratchanok’s troonsbestijging, aldus regeringswoordvoerder Sansern. Hij wenste haar een krachtig lijf en dito geest voor toekomstige uitdagingen. De bevolking riep hij op om samen met hem haar in Rio aan te vuren, maar ‘aanvuren moet gepaard gaan met begrip’: ‘Zet haar niet onder druk of verwacht elke keer een overwinning. Iedereen heeft zowel uitstekende als mindere momenten.’

Stimulans voor plattelands economie

18 april – De regering gaat de plattelands economie stimuleren door de vorming van 76 sociale bedrijven, 1 per provincie, waarin de expertise van de particuliere sector, plaatselijke kennis en overheidsfinanciën gebundeld worden. Ze gaan zich bezighouden met de ontwikkeling van plattelands bedrijven en gemeenschappen met de nadruk op landbouw, de verwerking van landbouwproducten en toerisme. De bedrijven worden op een zakelijke leest geschoeid met een eigen bestuur, management en adviseurs, en ondergebracht in een holding met de naam Pracharath Ratsamakkee Company.

Het plan werd gisteren door het Community Development Department bekend gemaakt tijdens een vergadering van de Pratcharath commissie in Chiang Mai. [Pracharath is een concept dat de samenwerking beoogt van overheid, particuliere sector en de bevolking.] Doel van al dit fraais is het inkomen en de levensstandaard van de plattelandsbevolking te verhogen.

Als eerste komen Phuket, Chiang Mai, Phetchaburi, Udon Thani en Buri Ram aan de beurt. In september en aan het eind van het jaar volgen de overige provincies. In Phuket worden vijf producten gepromoot: ananas, kreeft, geitenmelk, organische groentes en batik stoffen.

Rest nog te vermelden dat het bestaande OTOP programma (One Tambon One Product) kan profiteren van dit jongste plan van de regering. Otop is een programma, geïntroduceerd door de regering Thaksin, dat tot doel heeft tambons zich te laten specialiseren op één product. De producten worden in eigen winkels en op beurzen verkocht.

In beslag genomen hout

Kort nieuws maandag 18 april

– Dit is phayung (Siamese rosewood, palissander, een beschermde boomsoort), en/of teak en/of ching chan hout. Erg gewild in China vanwege de hardheid en fraaie nervatuur, en daardoor een interessante inkomstenbron. Maar niet langer voor negen personen, die in vier provincies aangehouden zijn door een gecombineerde taakeenheid van politie, soldaten en lokale ambtenaren.

De arrestaties volgden op een inval op 11 april in een fabriek in Nakhon Pathom waar het hout werd verkocht. De twee eigenaren zijn aangehouden en hout ter waarde van 50 miljoen baht werd in beslag genomen. De overige invallen vonden plaats in Samut Prakan, Chanthaburi en Pathum Thani. Daarbij werd hout ter waarde van 57 miljoen baht geconfisqueerd. Ook kettingzagen, trucks en een geweer met twintig kogels zijn in beslag genomen.

De politie vermoedt dat het om een netwerk gaat dat het hout in het Noorden en Noordoosten kapte. (Zie verder de pagina Illegale houtkap)

– Bloemen, een muilkorf en een stokje met gegrilde kip liggen aan de kop van Ramkhamhaeng Soi 60/2 (Bangkok) waar vijf dagen geleden een voedselverkoper de hond Khao heeft dood geslagen en gestoken. Ik kan de foto niet laten zien, want die staat alleen in de krant. Heel aandoenlijk, zo’n stille getuige. Details ontbreken verder, want de krant heeft er slechts een fotobericht voor over van één zin.

– De regering heeft op 23 maart conventie 187 van de ILO geratificeerd die de fraaie naam draagt Promotional Framework for Occupational Safety and Health Convention 2006. De regering, zegt Puntri Smiti, permanent secretaris van het ministerie van Werkgelegenheid, heeft zich daarmee vastgelegd op verbetering van de veiligheid op werkplekken. Ze wil ook de veiligheidsregels voor huishoudelijk personeel aanscherpen. De geratificeerde conventie wordt over twaalf maanden van kracht. Waarom pas dan, meldt het bericht niet.

– Het Universal Health Coverage Scheme {zeg maar het Thaise ziekenfonds] wordt uitgebreid met extra voorzieningen voor ouderen, met name degenen die aan huis gekluisterd zijn. De regering heeft er 600 miljoen baht voor uitgetrokken. Het grootste deel gaat naar duizend gemeenten, die het geld gebruiken voor de medische kosten van ouderen. Per persoon is jaarlijks 5.000 baht beschikbaar.

De rest van het budget wordt verdeeld onder streekziekenhuizen in duizend districten en dat wordt onder meer besteed aan trainingsprogramma’s voor dorpsvrijwilligers.

Van de 10 miljoen 60-plussers zijn 870.000 of 1,3 miljoen ouderen [het bericht noemt beide aantallen] op zichzelf aangewezen. Hun aantal is de afgelopen 20 jaar verdubbeld. Sommige ouderen kunnen niet voor zichzelf zorgen of hun bed verlaten zonder de hulp van anderen. Ze lopen daardoor het risico van nog meer gezondheidsproblemen en financiële zorgen.

Volgens gegevens uit 2014 van het National Statistical Office telt Nakhon Ratchasima de meeste ouderen: 423.934, gevolgd door Khon Kaen (292.217) en Chiang Mai (274.331). (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)


 

Watana Muangsook met rode kom

Commentaar: Watana heeft een punt

17 april – Bangkok Post kan niet betrapt worden op veel sympathie voor voormalig regeringspartij Pheu Thai, maar deze keer kan de krant er niet omheen dat voormalig Pheu Thai parlementariër Watana Muangsook het gelijk aan zijn zijde heeft. De krant schrijft in haar hoofdredactioneel commentaar van zaterdag dat Watana de gelegenheid moet krijgen zijn mening te geven over de ontwerp-grondwet.

In een post op Facebook eerder deze week liet Watana weten dat hij de wet afwijst en hij betoogde dat hij en andere politici toegestaan moet worden hun mening voor of tegen te geven zonder bang te hoeven zijn voor vergelding. Een vrij onschuldige tekst waarin de krant geen reden ziet hem op te roepen voor een attitude adjustment. Het bericht is niet in strijd met de geest van een openbaar referendum.

De dagvaarding van Watana is geen goed voorteken voor de geloofwaardigheid van het referendum, zegt BP. De trend om meningen te onderdrukken is ‘uiterst zorgelijk’ omdat ze ook nog eens bovenop de intimidatiecampagne van premier Prayut komt tegen politici die hun afkeuring hebben bekend gemaakt.

Het is bekend: Prayut heeft een diepe minachting voor politici, want die hebben in zijn ogen het land aan de rand van de afgrond gebracht [mijn woordkeus]. Eerder reageerde hij kwaad op opmerkingen van ’s lands twee grootste partijen Pheu Thai en Democraten die zich tegen bepaalde elementen van de ontwerp-grondwet verzetten. Hij dreigde met arrestaties.

Bangkok Post wijst erop dat de geest van de wet helder is. Alleen degenen die verdraaide  informatie publiceren of hun toevlucht nemen tot daden van agressie of intimidatie om mensen te dwingen op een bepaalde manier te stemmen of niet te stemmen worden bestraft met een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar en een boete van 200.000 baht (artikel 62 van de referendumwet).

Het bericht van Watana mag enkele vernietigende opmerkingen over de NCPO en de regering bevatten, maar het kan nauwelijks gezien worden als een poging onrust te stoken, zoals beweerd door de autoriteiten, aldus BP.

In alle eerlijkheid, besluit de krant: De premier zou er goed aan doen een minder hoge toon aan te slaan en zich te houden aan de interim-grondwet die een garantie bevat voor mensenrechten, vrijdom en het streven naar vrijheid voor alle Thais. (Bron: Bangkok Post, 16 april)

Eerdere berichten:
16 april: Kort nieuws
15 april: Watana was er niet; soldaten kwamen voor niets
14 april: Kort nieuws
1 april: Kort nieuws

Persoonlijke noot:
In alle politieke berichtgeving kom ik nooit andere partijen tegen. Pheu Thai en de Democraten zijn weliswaar de grootste, maar bijvoorbeeld de toenmalige coalitiepartij van Pheu Thai, Chartthaipattana, lijkt niet te bestaan. En waarom lees ik niets over Chuvit Kamolvisit en zijn Thailand Rak partij?

Weinig nieuws in zondagkrant

17 april – De redactie van Bangkok Post had gisteren een makkie of ze is nog niet op volle sterkte na Songkran, want de krant van vandaag bevat vier (!) eigen actuele verhalen.

Op de voorpagina een groot verhaal van het Amerikaanse persbureau AP over de aardbeving in Japan, een kadertje met Thaise reacties, een artikel over een brand op 3 april die niet eerder gemeld is, en op pagina 3 twee eigen verhalen.

Pagina 2 is zoals altijd op zondag gewijd aan The Big Issue, een rubriek geschreven in een losse, ironische schrijfstijl over het belangrijkste nieuws van de afgelopen week. Verder een vooruitblik op de week die komen gaat en de rubriek Winners en Losers, die ook betrekking heeft op de afgelopen week.

Pagina 4 is de gebruikelijke fotopagina op zondag , getiteld 1000 Words. Dat is een verwijzing naar de uitdrukking Eén foto zegt meer dan duizend woorden.

Maar beste lezers en lieve lezeressen van Nieuws uit Thailand: om te voorkomen dat u zich vandaag verveelt, pluk ik van de website twee verhalen die niet in de krant staan. Fijn hè?

Ontwerp-grondwet: Tweederde ‘niet onder de indruk’

17 april – Tweederde van de (1.169) respondenten in de laatste peiling van Dusit Suan is ‘niet onder de indruk’ van de ontwerp-grondwet en drievierde zegt dat ze het misschien te druk hebben om te gaan stemmen op 7 augustus, wanneer het referendum wordt gehouden.

De politieke interesse is ook al niet om over naar huis te schrijven:
• 61,8 procent zegt niet in politieke geïnteresseerd te zijn en niets te begrijpen van de grondwet
• 57,76 procent zegt dat weinig is gedaan om het ontwerp bekend te maken
• 56,39 procent denkt dat het in de Thaise politiek om macht en gevestigde belangen draait. Ze vindt het referendum een verspilling van geld.

Niettemin beantwoorden de meeste respondenten (geen percentage) de vraag positief of het referendum belangrijk is en hen de gelegenheid biedt van hun rechten gebruik te maken. In de vorige peiling zei 85 procent het referendum belangrijk te vinden voor de toekomst van het land.

Maar 12,3 procent kan het niet schelen want zij hebben belangrijker zaken aan hun kop, zoals economische problemen. En 1,93 procent vindt het referendum volkomen onbelangrijk omdat het deel uitmaakt van het beleid van de junta (letterlijk: part of the charter drafting process prepared by the military regime).

Gevraagd naar manieren om mensen naar de stembus te krijgen, oordeelt 78 procent positief over het idee van een proactieve voorlichtingscampagne om kiezers bewust te maken.

Voorlopig wordt 7 augustus genoemd als datum voor het referendum; de Kiesraad neemt daarover morgen een definitief besluit. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2)

Ubolratana dam 2

Ubolratana stuwmeer staat (technisch) droog

17 april – Het Ubolratana stuwmeer in Khon Kaen is uitgeput. Het bevat nog 1 procent water van haar capaciteit. Noodgedwongen moet gebruik worden gemaakt van het bodemwater dat dient om de stabiliteit van de dam te garanderen.

‘Er is geen keuze’, zegt directeur Royol Jitdon van het Hydro and Agro Informatics Institute. Twintig miljoen kubieke meter is al gebruikt en tot juli (begin van het regenseizoen) wordt 180 miljoen kubieke meter water gebruikt. De autoriteiten durven het blijkbaar aan, want in 1993 is ook al eens 200 miljoen kubieke meter bodemwater gebruikt.

Hoe de situatie bij de andere dammen is, toont bijgaand kader. De watervoorraad van de reservoirs [geen details] is aangevuld met 51,5 miljoen kubieke meter dankzij het kunstmatig opwekken van regen. Hoe dat in zijn werk gaat, kunt u lezen in het artikel Kunstmatig regen opwekken: Agiteren, vetmesten, aanvallen op de pagina Archief.

Sinds medio februari zijn in 41 provincies vluchten uitgevoerd, waardoor regen is gecreëerd in 76,9 procent van de ‘aangevallen’ gebieden, aldus een regeringswoordvoerder zaterdag. Verwacht wordt dat de grote stuwmeren aan het begin van het regenseizoen (volgens de kalender mei-juni) 1,81 miljard kubieke meter water bevatten en dat is meer dan de eerdere prognose van 1,35 miljard.

Van de rivieren, die ook te kampen hebben van de droogte, noemt het bericht alleen de Sungai-Kolok in Narathiwat; enkele delen zijn droog gevallen waardoor het mogelijk is via het rivierbed Maleisië te bereiken. (Bron: website Bangkok Post, 16 april)

Aardbevingen Kyushu: Geen Thaise slachtoffers

17 april – Bangkok Post opent vandaag, evenals gisteren, met de twee aardbevingen op het Japanse eiland Kyushu. Het dodental, gisteren gesteld op negen, wordt nu geschat op 41. Reddingswerkers doen hun uiterste best overlevenden onder het puin weg te halen. Aan de ellende is nog geen einde gekomen want er wordt een storm voorspeld die meer grondverschuivingen kan veroorzaken.

De koning en koningin hebben een condoleancebericht gestuurd naar keizer Akihito. Premier Prayut stuurde een dito brief naar zijn Japanse counterpart Shinzo Abe. Hij biedt hulp aan indien Japan daaraan behoefte heeft.

Vooralsnog zijn geen Thais gemeld onder de doden en gewonden, aldus de Thaise ambassade in Tokyo. De ambassade heeft een coördinatiecentrum gevormd dat de situatie in de gaten houdt en hulp kan verlenen aan Thais in het getroffen gebied. De ambassadeur en ambassadepersoneel zijn gisteren naar Kyushu afgereisd om hulp te bieden, ondersteund door staf van het consulaat in Osaka en vrijwilligers.

Slaapzaal International Women's Meditation Centre in Rayong

Slaapzaal bhikkhunis in brand gestoken

17 april – Een slaapzaal van het International Women’s Meditation Centre in Rayong is zondagmiddag 3 april in brand gestoken, vermoedelijk door dezelfde groep mannen die een maand eerder in dronken toestand voor het hek stonden en dreigden de tempel plat te branden. Ze eisten dat de bhikkhunis, zoals vrouwelijke monniken heten, het dorp zouden verlaten.

‘We staan perplex’, zegt abdis (moeder overste) Phra Bhikkhuni Lee, een vrouwelijke monnik uit de VS. ‘Ik denk niet dat het dorpelingen waren, want alles verloopt al acht jaar gladjes, waarom nu ineens?’ Ze vertelt vorige maand ook via Line met de dood bedreigd te zijn. Daarvan is aangifte gedaan bij de politie, maar arrestaties zijn uitgebleven. De brand is nog niet eens onderzocht door de politie.

Er vielen geen slachtoffers want een dag eerder was een groep van vijftig vrouwen, waaronder bhikkhunis, afgereisd naar Taiwan voor de uitreiking van de Outstanding Women in Buddhism Awards als onderdeel van Internationale Vrouwendag. Sindsdien is het centrum meerdere keren belaagd door gewapende mannen die ’s nachts over het hek klommen, het dak op klauterden en bewakingscamera’s vernielden.

Lee: ‘De maffia hier tolereert geen bhikkhunis.’ Volgens haar komen onderdrukking van en geweld tegen vrouwelijke monniken in heel het land voor. Lee verwijt de bhikkhus (mannelijke monniken) dat ze in hun tempel zeggen dat bhikkhunis verkeerd zijn. ‘Dus deel van het probleem is dat ze het geweld bestendigen.’

Het International Women’s Meditation Centre onderwijst meditatie en dhamma, en wijdt vrouwen in als monnik, een controversieel gebruik dat door het mannelijk deel van de conservatieve boeddhistische monnikenorde niet wordt erkend. De in het wit geklede vrouwen in tempels zijn geen monniken maar nonnen.

Exodus van 370.000 feestvierders in omgekeerde richting

Songkran Road Toll 2016 17 april17 april – Busmaatschappij Transport Co Ltd heeft alle zeilen bijgezet om Thais die in hun geboortedorp Songkran hebben gevierd, terug te brengen naar Bangkok. Vandaag gaan 3.850 bussen de weg op en 1.000 worden nog eens achter de hand gehouden. In totaal keren 370.000 personen terug per trein, eigen vervoer (als ze tenminste niet verongelukken), vliegtuig en bus. Transport Co kan 170.000 passagiers per dag aan.

De Spoorwegen verwachten 100.000 passagiers, luchthaven Don Don Mueang meer dan 100.000. Vandaag landen er 693 vluchten. De Taxi Cooperative is gevraagd voor voldoende taxi’s te zorgen en Transport Co biedt uitkomst met bussen naar het centrum. Vier politieteams zijn op verschillende plaatsen op de luchthaven gestationeerd.

Het Department of Land Transport heeft in Bangkok een shuttledienst met tien bussen georganiseerd tussen Chatuchak via Victory Momument (waar volgens mij de minibusjes aankomen en vertrekken) en Mor Chit (waar de bussen uit het Noordoosten aankomen en het aanbod aan taxi’s wel zwaar ontoereikend zal zijn).

Over de seven dangerous days, waarvan er zes zijn verstreken (de gegevens over gisteren komen pas later beschikbaar) kan ik kort zijn. Zie de homepagina en bijgaand kader.

Douane steekt stokje voor hulpoperatie

17 april – Het was allemaal geregeld met de ministeries van Defensie en Transport, de marine en het PM’s Office, maar nu steekt de douane een stokje voor de hulpoperatie van MOAS in de Andaman Zee. MOAS, een organisatie opgezet door de Amerikaanse ondernemer Catrambone en zijn vrouw, krijgt geen toestemming voor het gebruik van drones.

De missie die tot doel heeft bootvluchtelingen uit Bangladesh en Myanmar te redden, is afgeblazen vanwege de start van het regenseizoen in mei, want dan belemmeren de weersomstandigheden de smokkel door mensenhandelaren. Alleen in het droge seizoen vervoeren ze de vluchtelingen in vaak gammele boten.

De missie had op 3 maart moeten beginnen. Daarbij voeren drones verkenningsvluchten uit waarna aan de hand van live beelden de vluchtelingen kunnen worden opgepikt door moederschip Phoenix. Eerder redde MOAS in de Middellandse Zee 13.000 bootvluchtelingen.

Catrambone zegt dat hun contactpersoon in Bangkok gevolgd wordt. Hij kreeg abrupt te horen van de douane dat de drones niet gebruikt mochten worden. ‘Het komt erop neer dat we gedumpt zijn. We weten niet of de douane onder druk is gezet.’

Catrambone is wel zo slim op zee te blijven, nadat de bemanning van de Phoenix in Phuket was lastig gevallen en de douane in Ranong geprobeerd heeft het schip de haven in te krijgen. ‘Ik heb het gevoel dat ze het aan de ketting wilden leggen’, zegt de weldoener. (Bron: website Bangkok Post, 16 april)


 

Wateroorlog

De echte wateroorlog moet nog beginnen

16 april – Met het kwik dat op sommige plaatsen de 44 graden nadert, is Songkran dit jaar niet alleen de heetste Songkran in tientallen jaren, maar ook de droogste. De situatie kan alleen maar erger worden wanneer het land Moeder Natuur als oud vuil blijft behandelen.

Het is waar dat de huidige droogte het gevolg is van El Niño en opwarming van de aarde, twee factoren die Thailand niet kan beïnvloeden. Maar het is evenzeer onmiskenbaar dat het langdurig misbruik van het milieu, politieke bijziendheid en wanbeheer van natuurlijke grondstoffen door een top-down beleid de situatie verergerd hebben.

Bangkok Post legt in haar hoofdredactioneel commentaar van vrijdag de vinger op de zere plek. Ze somt een aantal ontwikkelingen op milieugebied op die al vaak genoeg in de krant zijn belicht, zoals het ‘return the forest’ beleid, waarbij bewoners die er al generaties lang wonen, een duurzame vorm van landbouw bedrijven en het bos onderhouden, met harde hand worden uitgezet. ‘Dat is een tragedie’, schrijft de krant.

Agro giganten krijgen daarentegen alle gelegenheid bomen te kappen voor de aanleg van maïsvelden en de overheid legt ongecontroleerd wegen aan. Nog erger: de overheid geeft toestemming voor de aanleg van dammen en mijnen in beschermde bossen. Het recente besluit van de junta bestemmingsplannen buiten werking te stellen bij de bouw van kolencentrales en grote dammen spreekt boekdelen.

Ten slotte voorspelt de krant een wateroorlog, wanneer in juli de grote stuwmeren droogvallen en de regen later dan normaal inzet. Boeren, bewoners en industrie zullen dan vechten om de schaarse watervoorraden. Vergeleken daarmee is de ‘wateroorlog’ van Songkran kinderspel. (Bron: Bangkok Post, 15 april)

Is er water bespaard? BP weet ‘t niet

16 april – Na drie dagen Songkran en een bijna wanhopige oproep van de regering om water te besparen, is de hamvraag: Is dat gebeurd? Maar Bangkok Post geeft op die vraag vandaag geen antwoord. Ze trekt de achterpagina van het eerste katern uit voor foto’s, die ook te vinden zijn op het fotoalbum People celebrate Songkran in Central Thailand (klik hier), maar bijgaand tekst bevat geen (harde) cijfers.

Alleen quotes, zoals van een vader in Pak Kret (Nonthaburi) die het feest van dit jaar het rustigste ooit noemt. Hij vertelt zijn kinderen en neefjes gevraagd te hebben geen grote waterkanonnen te gebruiken en alleen tussen 16 en 19 uur aan de gang te gaan. Ze vonden het niet leuk, maar vader zag het als een kans hen te leren dat je soms met anderen rekening moet houden.

Aardige bladvulling allemaal, maar veel wijzer word je er niet van als fervent nieuwsjunkie.

Touroperators bezorgd over kritiek op Chinezen

16 april – Wat jammer nu. Ik had wel eens willen lezen of nog liever een foto willen zien van een Chinees die aan de kant van de weg zit te poepen of een Chinees gezin dat op een tempelterrein aan het picknicken is [Met mes en vork?]. Dat en andere beelden van Chinese toeristen die zich niet weten te gedragen, circuleren op de social media en worden er zwaar bekritiseerd.

Chinese toeristen in ganzenpas achter tourgids bij Grand PalaceEn mocht u nu denken dat de touroperators zich zorgen maken over het wangedrag, dan heeft u het mis: ze maken zich zorgen over de invloed die dit heeft op het toerisme, dus op hun pecunia. De Tourism Authority of Thailand (TAT), die het liefst juichende cijfers publiceert, heeft de Association of Thai Travel Agents (ATTA) gevraagd het probleem bij de horens aan te vatten en Chinezen voor te lichten over de do’s and don’ts in Thailand.

TAT-gouverneur Yuthasak is niet te spreken over al die negatieve commentaren op de social media. ‘Ze kunnen een groot probleem opleveren. China is de de grootste toeristenbron van Thailand en veel andere landen. Vorig jaar steeg het aantal buitenlandse trips er met 20 procent naar 139 miljoen.’

De afhankelijkheid van Thailand van de Chinese markt is des te nijpender omdat de economie zwak is. Wanneer Chinese toeristen wegblijven, verliest Thailand een belangrijke bron van inkomsten, zegt Supawan Tanomkleatpume, voorzitter van de Thai Hotels Association. Maar ze is vol vertrouwen dat het gedrag van Chinese toeristen aanzienlijk zal verbeteren. ‘Binnen vijf jaar zien we een verbetering’, meent ze te weten.

Sinds 2012 is China Thailand’s grootste markt met vorig jaar 7,9 miljoen toeristen, 27 procent van het totaal aantal buitenlandse toeristen. Chinese reizigers geven gemiddeld 6.400 baht per dag uit, meer dan de gemiddelde toerist die 5.690 baht spendeert. In de eerste twee maanden steeg het aantal aankomsten uit China met 33 procent naar 1,77 miljoen. Voor dit jaar heeft de regering een target van 10 miljoen Chinezen (plus 26,5 pct).

De Chinese regering is op de hoogte van het onbehoorlijk gedrag van haar burgers. Ze probeert er iets aan te doen, maar dat neemt tijd in beslag. Thai gaan overigens ook niet helemaal vrijuit. TAT adjunct-gouverneur Srisuda zegt dat ze bezoekers nog moeten leren begrijpen. Thailand mist volgens hem een goed toerisme management [en wat zou daar nu mee bedoeld worden?]. (Bron: website Bangkok Post, 15 april)

Songkran in Pattaya

16 april – ‘[…] Foreigners are roaming the streets and dominating the bars firing high-powered water guns into the faces of motorcyclists. There are pickups with barrels of water, high-powered water guns made out of blue plumbing pipe, and not a policeman or soldiers in sight. I am not a killjoy but Songkran has lost all sense and meaning in the name of revenue and tourism.’ (Bron: Ingezonden brief, Bangkok Post, 15 april)

Ratchadamnoen Avenue

Premier Prayut heeft een ideetje

16 april – Premier Prayut geeft niet alleen opdrachten aan de lopende band [of ze worden uitgevoerd, is een tweede – daarover lees ik zelden iets in de krant ] en hij is ook de man van de ideetjes.

Nu heeft hij het idee gelanceerd om ondergrondse parkeerplaatsen te creëren onder de Ratchadamnoen Avenue. Hij vindt al die geparkeerde auto’s langs de avenue maar een slordig gezicht en ze bemoeilijken ook een soepele doorstroming van het verkeer.

Prayut zei gisteren in zijn wekelijks tv-praatje Returning Happiness to the People: ‘De Ratchadamnoen Avenue wordt beschouwd als de mooiste straat van Bangkok. Er zijn veel mooie oudheden langs de straat die een magneet vormen voor buitenlanders en Thai. Maar het parkeren in het gebied heeft de verkeersproblemen verergerd.’

De premier heeft zijn voorstel al voorgelegd aan het kabinet en hij heeft de ministeries van Binnenlandse Zaken en Transport en de gemeente Bangkok opdracht gegeven de mogelijkheden te bestuderen.

Wanneer alle auto’s zijn verdwenen, kan de Avenue misschien een wandelgebied worden, oppert  Prayut. Hij denkt dat het plan wel haalbaar is, mogelijk te financieren middels een PPP-constructie (public private partnership).

Japan getroffen door zware aardbeving

16 april – Bangkok Post opent vandaag met de aardbeving donderdagavond op het Japanse eilland Kyushu. Bij de aardbeving, die een kracht van 6,5 op de schaal van Richter had, kwamen negen personen om het leven,  een aantal dat vermoedelijk niet verder zal stijgen. 881 personen raakten gewond, waaronder 52 ernstig.

Verder stortten talrijke huizen in, 24.900 huishoudens zitten zonder water, een overigens lege hogesnelheidstrein ontspoorde, de fabrieken van Honda, Bridgestone en Sony legden het werk stil en het dak van het waardevolle kasteel Kumamoto raakte beschadigd. De aardbeving werd gevolgd door 130 naschokken en een tweede beving van 6,4.

De Thaise ambassade in Tokyo zegt dat de negen doden allen Japanners zijn, Thaise gewonden zijn vooralsnog niet gemeld, maar de ambassade houdt de vinger aan de pols. Thais die hulp nodig hebben, kunnen contact opnemen met de lokale autoriteiten. De ambassade is behalve per telefoon ook via Line bereikbaar.

Japan is seismisch een van de meest actieve landen ter wereld. In maart 2011 werd het land getroffen door een aardbeving en tsunami. Die kostte het leven aan 18.500 personen en leidde tot een meltdown (kernsmelting) van de kernreactor Fukushima.

Ziekenhuizen hebben ‘t er maar druk mee

16 april – De uitdrukking ‘De een z’n dood is de ander z’n brood’ wordt weer eens in Lat Lum Kaeo (Pathum Thani) bevestigd, waar het personeel van een bedrijf in doodskisten overuren draait om aan de vraag te voldoen. Normaal produceert het bedrijf 100 kisten per maand, in april 400 en dat heeft alles te maken met de seven dangerous days die dit jaar meer verkeersdoden hebben geëist dan vorig jaar (zie het kadertje).

Songkran 2016 Road Toll 16 aprilZiekenhuizen hebben van 11 tot 15 april 18.360 personen behandeld aan verwondingen, opgelopen tijdens verkeersongelukken. 5.800 (32 procent) hadden te diep in het glaasje gekeken, 2.322 droegen geen helm en 456 geen veiligheidsgordel. 1.654 patiënten zijn ernstig gewond; zij hebben speciale zorg nodig.

Transport Co heeft extra bussen in gereedheid gebracht om alle feestvierders terug te brengen naar Bangkok. Vanaf vandaag tot maandag staan 8.400 bussen startklaar om 177.000 personen per dag te vervoeren. Het bedrijf heeft de Taxi Cooperative gevraagd meer taxi’s op de weg te brengen. Met name van belang voor busstation Mor Chit, waar de busreis eindigt.

Het Department of Land Transport heeft een transitdienst geopend op het eindpunt Chatuchak voor mensen die uit het Noorden en Noordoosten komen. [Geen details] De DLT heeft ook speciale teams geformeerd die op Mor Chit 2 en Don Mueang het verkeer regelen en passagiers helpen. Ze houden in de gaten of de vervoerders zich aan de regels houden, of maffiabendes proberen misbruik te maken van passagiers en taxibestuurders niet te veel rekenen.

Meechai tempert zorgen over dominantie Senaat

16 april – ’t Is een van de hete hangijzers in de Thaise politiek: de voorgenomen benoeming door de junta van de volledige Senaat, wat tegenstanders een ‘coup in vermomming’ noemen. Voorzitter Meechai van de grondwetcommissie (CDC) probeert de zorgen weg te nemen over dominantie van de Senaat.

Steen des aanstoots is de op voorstel van het parlement toegevoegde vraag aan het referendum. De bevolking krijgt de vraag voorgelegd of de Senaat met het (gekozen) Huis van Afgevaardigden mag meestemmen bij de keuze van de nieuwe premier. De vrees bestaat dat de Senaat onder één hoedje speelt met een partij in het Huis. Die combi zou kunnen leiden tot een absolute meerderheid die de oppositie en het machtsevenwicht verzwakt.

Meechai zegt, ik parafraseer: Het is normaal en noodzakelijk voor elke regering om voor haar stabiliteit een meerderheid te hebben. Niettemin geeft de grondwet de oppositie een rol doordat ze de regering mag adviseren en aanbevelingen mag doen voor de problemen van het land of crises. De regering, de Senaat en de oppositie moeten dan een gezamenlijke vergadering houden om over een oplossing ts discussiëren. Verder vereist wijziging van de grondwet de steun van regering, oppositie en Senaat.

‘Deze mechanismen zijn bedacht om machtsmisbruik en dominantie van de Senaat en de regering te voorkomen’, aldus Meechai. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2 of drink een kopje koffie en denk: Gooi maar in m’n pet)

Bewoners Mahakan Fort wijk

Mahakan Fort wijk: Sloophamer komt dichterbij

16 april – Het Uur U nadert voor de 283 bewoners van het pittoreske buurtje bij het Mahakan Fort. De gemeente Bangkok blijft vasthouden aan haar plan de bewoners eind deze maand uit te zetten, zodat ze er een [saai, denk ik] parkje kan aanleggen. Protesten van bewoners, internetgebruikers, mensen die oog hebben voor erfgoed en een handtekeningenactie op change.org hebben de gemeente tot nu toe niet op andere gedachten kunnen brengen.

Woensdag probeerden de bewoners een petitie te overhandigen aan het Office of Natural Resources and Environmental Policy and Planning (Otep), maar die poging mislukte. Volgende week gaan ze het weer proberen met als eis: we willen blijven.

De Mahakan Fort wijk is de laatste wijk bij de oude stadsmuur van Bangkok, die op het fort aansluit. ‘Mahakan Fort is uniek. Haar singulariteit dient behouden te worden’, zegt buurtleidster Orasi Silapi. ‘Als de gemeente de uitzetting doorzet, gaat niet alleen een historische wijk van Bangkok verloren, maar ook een traditionele Thaise levensstijl en oude ambachten verdwijnen.’ De wijk, vertelt ze, staat bekend om de productie van vogelkooitjes, vuurwerk en aardewerk sculpturen van een kluizenaar, die geëerd wordt door traditionele muzikanten en artiesten.

De gemeente beschouwt het wijkje evenwel niet als historisch van belang. De huidige ambachten zijn niet geërfd van de oorspronkelijke bewoners, zegt een woordvoerder, en de meeste bewoners hebben andere beroepen. De gemeente is ook bang voor precedentwerking. Wanneer de wijk wordt gehandhaafd, komen andere ‘illegale’ bewoners wellicht op het idee zich ook te verzetten.

Volgens dit bericht zouden veel bewoners ‘legal titles’ voor hun huizen hebben, maar volgens vorige berichten ontbreken die juist. Het fort werd gebouwd tijdens het bewind van koning Rama I, Koning Rama III en latere koningen schonken het land aan hovelingen. In 1992 stelde het Committee on Conservation of Rattanakosin and Old Towns voor de buurt af te breken en er een park aan te leggen.

Zie verder de pagina Mahakan Fort.

Kort nieuws zaterdag 16 april

– De man die een ‘onfatsoenlijke’ video online heeft geplaatst, is aangehouden. Hij heeft bevestigd, zoals gisteren al werd vermoed, dat de clip van vorig jaar dateert, maar dat maakt de sex act (een vrouw ontbloot haar borsten en vijf mannen proberen die aan te raken) niet minder onfatsoenlijk. De booswicht wordt vervolgd voor het verspreiden van ‘misleidende informatie’.

– Dorpelingen in Muang (Satun) hebben een burgerarrest verricht door een 35-jarige man in zijn kladden te grijpen die ze verdachten van de verkrachting van de 7-jarige dochter van een gastarbeider uit Myanmar. De man had snoepjes uitgedeeld aan kinderen die bij een scheepswerf speelden, waar hun ouders werkten, en twee meegenomen. De vader vond zijn dochter in de bosjes. Ze was gewond en riep om hulp. De politie heeft de hulp van het leger moeten inroepen om de man af te voeren, want inmiddels hadden zich zo’n driehonderd boze dorpelingen verzameld op de plaats waar de man was opgesloten.

– Voornamelijk oud nieuws in een groot verhaal over voormalig Pheu Thai parlementslid Watana Muangsook. Nieuw is dat soldaten sinds gisteren voor zijn huis zijn gestationeerd om hem op te wachten. Watana schrijft op Facebook dat zijn vrouw en kinderen daardoor het huis niet in kunnen. Hij houdt vol gemeld te hebben dat hij afwezig zou zijn tot maandag, maar de legercommandant die de operatie leidt, beweert dat Watana beloofd heeft zich donderdag te melden.

Watana schrijft verder de drie voorwaarden die de NCPO aan politici stelden toen ze de macht overnam, niet te hebben overtreden. Die drie zijn een verbod op buitenlandse reizen, afzien van politieke bewegingen en akkoord gaan met juridische actie of schorsing van financiële transacties bij overtreding.

Ik heb alleen maar mijn mening over de ontwerp-grondwet gegeven, wat de grote politieke partijen Pheu Thai en Democraten al eeder deden, zegt Watana. Maar de junta noemt zijn commentaar ‘niet constructief’ en bedoeld het gezag van de NCPO te ondermijnen. En daarom krijgt hij weer een attitude adjustment. Het begint op pesterij te lijken. Zie verder het bericht van 15 april: Watana was er niet; soldaten kwamen voor niets.

– Thailand is niet van plan om met andere landen te wedijveren in een wapenwedloop, maar nieuwe wapens zijn wel nodig voor de veiligheid van het land, zegt premier Prayut. [Lijkt me strijdig met elkaar. Bovendien: Door wie wordt ’s lands veiligheid eigenlijk bedreigd: door de marsmannetjes? ]

Prayut zei dat gisteravond in zijn wekelijkse tv-peptalk Returning Happiness to the People, die ditmaal mede gepresenteerd werd door regeringswoordvoerder Thaksada. Hij vertelde dat het niet nodig is het beste en duurste wapentuig te kopen, want daarvoor is het defensiebudget niet toereikend. We moeten de tering naar de nering zetten, om het in mijn woorden te vertalen.

– De autoriteiten maken eind deze maand bekend wanneer de boeren mogen beginnen met het planten van rijst nadat dit van november tot februari verboden was vanwege de droogte. Volgende week vergadert het ministerie van Landbouw met betrokken diensten over het tijdstip. Criteria zijn de hoeveelheid beschikbaar water en de weersverwachtingen.

Tijdens het regenseizoen wordt de verbouw van rijst niet beperkt, zegt permanent secretaris Theerapat van het ministerie. De regering blijft de boeren aanmoedigen om over te stappen op minder dorstige gewassen. Ze worden gelokt met zachte leningen en beroepstrainingen. (Zie ook de pagina Rijst 3)

– In een droog gevallen kreek in Phetchaburi, vijf kilometer vanaf nationaal park Kaeng Krachan, is een dode olifant gevonden, circa 4 tot 5 jaar oud. Veeartsen hebben geen verwondingen gevonden en vermoeden dat hij [ja, het is een mannetje] is overleden aan een ademhalingsstoornis.

Reacties niet mogelijk