Thais nieuws 16-29 februari

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2015 klik hier, 2014 klik hier, 2013 klik hier, 2012 klik hier, 2011 klik hier, 2010 klik hier.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.

Veel voorkomende afkortingen
Amlo: Anti-Money Laundering Office
AoT: Airports of Thailand (beheerder van zes vliegvelden, o.a. Suvarnabhumi en Don Mueang)
BAAC: Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives
CAAT: Civil Aviation Authority of Thailand
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CDC: Constitution Drafting Committee (commissie die de nieuwe grondwet schrijft)
CIB: Central Investigation Bureau
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die begin 2014 gold)
CSD: Crime Suppression Division (recherche)
DNP: Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (vergelijkbaar met ons Staatsbosbeheer)
DSI: Department of Special Investigation (vergelijkbaar met de FBI)
FDA: Food and Drug Administration
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
Isoc: Internal Security Operations Command (opperbevel verantwoordelijk voor de veiligheid in het Zuiden)
NACC: National Anti-Corruption Commission
NCPO: National Council for Peace and Order (militair gezag)
NESDB: National Economic and Social Development Board
NLA: National Legislative Assembly (noodparlement)
NRC: National Reform Council (inmiddels opgeheven orgaan dat hervormingsvoorstellen moest formuleren)
NRSA: National Reform Steering Assembly (opvolger van NRC)
NSC: National Security Council
Obec:  Office of the Basic Education Commission
Ohec: Office of the Higher Education Commission
Ovec: Office of the Vocational Education Commission
PACC: Public Sector Anti-Corruption Commission
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (protestbeweging tegen de regering Yingluck)
RID: Royal Irrigation Department
TAT: Tourism Authority of Thailand
TDRI: Thailand Development Research  Institute
UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)

Voor het nieuws van 1-15 februari, klik hier.

 

Chao Phraya Princess dinner-cruise pier

Bomaanslag was wraakactie voor deportatie Uighur

29 februari – Prima werk van persbureau Reuters over de bomaanslag bij de Erawan Shrine in augustus vorig jaar. Oorspronkelijk was het doelwit de Chao Phraya Princess dinner-cruise pier, een plaats die altijd bomvol met Chinese toeristen is.

En dat bewijst eens te meer dat de bomaanslag een wraakactie was voor de deportatie van 109 Uighur vluchtelingen een maand eerder naar China, iets wat de regering altijd hardnekkig heeft ontkend uit angst de belangrijkste toeristenmarkt van Thailand te schaden.

De bom op Ratchaprasong doodde twintig personen, maar zou de bom op de pier zijn ontploft dan was een veelvoud aan Chinezen om het leven gekomen. Aangenomen mag worden dat de daders nog meer van plan waren, want ze beschikten in twee appartementen in Bangkok over voldoende chemicaliën, zoals triacetone triperoxide (TATP), om tien even krachtige bommen te maken.

TATP heeft geen commerciële of militaire toepassing, maar is populair bij militanten. Het is ook in november in Parijs gebruikt, in 2005 in Londen en in 2001 zat het in de schoen van Richard Reid, die een vliegtuig wilde opblazen. (Bron: website Bangkok Post, 26 februari)

Ik zal niet het gehele artikel samenvatten, maar volsta met een verwijzing naar bijgaande pdf. Ik trof het Reuters-artikel aan op de website van Bangkok Post, maar ben het niet tegengekomen in de krant of ik moet het over het hoofd hebben gezien.

Op de pagina Bomaanslag Ratchaprasong vindt u alle voorgaande berichten.

Alarm over Chinese toeristen in Noorden

29 februari – Het Noorden van Thailand wordt overstroomd met Chinese toeristen, die het met de verkeers- en gedragsregels niet zo nauw nemen. Dat is andermaal gebleken tijdens het Chinese Nieuwjaar toen ze in personenauto’s en campers via de R3A (zie kaartje) naar Thailand kwamen.

Tourist HazardsDe social media maken melding van verscheidene ongelukken. Eén foto toont een Chinese wagen die aan de verkeerde kant van de weg rijdt. Andere foto’s laten Chinese gezinnen zien die voor hun camper aan het koken zijn op een tempelterrein. In Bangkok stonden enkele campers geparkeerd op verboden plaatsen.

In een special report vraagt Bangkok Post vandaag aandacht voor de negatieve bij-effecten van het overheidsbeleid om het toerisme te stimuleren. Het Land Transport Department (LTD) heeft al een ontwerp-regeling opgesteld om de verkeersstroom te reguleren.

Toegelaten tot het land worden personenauto’s met maximaal negen stoelen, pickup trucks die minder dan 3,5 ton wegen en motorfietsen. Elk voertuig dient vooraf te worden geregistreerd via lokale reisagentschappen. De toeristen krijgen een visum voor 30 dagen met een tarief van 500 baht per auto en 200 baht per motorfiets. Automobilisten die geen internationaal rijbewijs hebben, moeten een kort rijexamen doen en een verkeersles volgen op het lokale LTD-kantoor.

Bewoners maken zich in toenemende mate zorgen over het verkeersgedrag van de Chinezen en hun onbeschofte gedrag. Het bedrijfsleven klaagt dat ze niets aan hen verdienen want ze eten in restaurants en logeren in hotels, die eigendom zijn van Chinezen.

Volgens de Chiang Khong Customs is het aantal voertuigen dat Thailand binnen is gekomen, toegenomen van 3.117 in 2013 naar 12.103 in 2014. Tijdens het hoogseizoen (1-22 februari) arriveerden 24.057 Chinese toeristen en 4.421 voertuigen.

In het artikel wordt gewezen op de discrepantie tussen de Thaise en Chinese regels bij toelating van voertuigen. Thailand eist alleen eigendomspapieren, rijbewijs en andere documenten; de Chinese procedure is aanzienlijk gecompliceerder. Zo moet onder andere een reisprogramma worden overlegd en drie maanden tevoren dient toestemming te worden gevraagd om met een voertuig te worden toegelaten. Bij de grens moet een borgsom worden gestort.

De vice-voorzitter van de Chamber of Commerce in Phayao ziet geen voordelen in het openstellen van de wegen voor Chinezen. Het Immigration Bureau brengt 1.000 baht in rekening voor een visum van 15 dagen en enkele verzekeringsmaatschappijen verkopen verzekeringen ad 400 baht per voertuig. Geen vetpot dus.

Twee Franse vrouwen verkracht op Koh Kut

29 februari – Zijn toeristen hun leven nog zeker in Thailand? Je zou het je bijna gaan afvragen. Vorig jaar werden twee Britse toeristen op gruwelijke wijze vermoord en zaterdagavond werden op het eiland Koh Kut (Trat) twee Franse vrouwen verkracht en twee mannen verwond door vijf Cambodjaanse vissers. Na eerste hulp op het eiland zijn de slachtoffers opgenomen in het ziekenhuis van Muang (Trat).

De vissers, die gedronken hadden, waren vanaf hun boot, die 300 meter vanaf de kust voor anker lag, naar de kust gezwommen. Ze wilden er nog meer drank kopen. De slachtoffers waren op weg naar hun avondmaaltijd toen ze werden aangesproken door de vissers. Die vergrepen zich aan de twee vrouwen (28 en 57). De twee mannen die probeerden de aanvallers te verdrijven, werden aangevallen met messen en stokken. Eén raakte daarbij zwaar gewond.

Drie verdachten konden op het eiland worden aangehouden, twee later bij de grenspost Hat Lek. De schipper en de bemanning van de vissersboot gaan ondervraagd worden. Het schip ligt nu afgemeerd aan een pier in Laem Ngop. Het ziekenhuis geeft vandaag een update over de toestand van de slachtoffers.

Pak Khlong Talat verkoop vanuit de pickup

Kort nieuws maandag 29 februari

– De bekende bloemenmarkt Pak Khlong Talat blijft vermoedelijk langer open dan eerder aangekondigd als gevolg van ‘poor management’ van de gemeente, zegt een bron bij de gemeente (BMA). De 1.163 straatverkopers hadden vandaag hun biezen moeten pakken in het kader van de gemeentelijke actie de trottoirs in de stad ‘terug te geven aan de voetgangers’.

De verkopers zijn er niet gerust op dat het markttarief op de aangeboden nieuwe locaties redelijk is. Ze hebben geen trek in extra kosten. Er is ook het probleem van onvoldoende ruimte voor laden en lossen en de aangeboden kramen zijn te klein. De meeste verkopers verzetten zich verhuizing, waardoor ook de boeren die de bloemen leveren, worden gedupeerd.

De verkopers hebben drie locaties aangeboden gekregen: een markt, eigendom van Binnenlandse Zaken, de Talat Songsoem Kasettakon Thai (Thaise boerenpromotie markt) en de particuliere Yodpiman markt.

De bron verwacht dat de gemeente zich niet aan haar belofte zal houden dat ze niet meer gaan betalen aan markthuur. Minister Anupong van Binnenlandse Zaken is nu ook tussenbeide gekomen, zegt de bron. Hij vindt dat eerst een nieuwe regeling moet worden getroffen.

Op 16 februari is overeenstemming bereikt over zelf-regulering, die tot vandaag heeft gefunctioneerd. Een minderheid heeft zich er echter niet aan gehouden. De BMA beslist vermoedelijk vandaag of de verkopers mogen blijven en voor hoe lang nog.

Foto: Sommige verkopers verkopen hun bloemen nu vanuit hun pick-up.

– De regering heeft nog geen besluit genomen over de aanleg van een kabelbaan naar de top van de Phu Kradueng, maar slechts kennis genomen van de haalbaarheidsstudie van de Designated Areas for Sustainable Tourism Administration (Dasta), zegt regeringswoordvoerder Sansern in reactie op de kritiek van milieuactievoerders.

Sansern zegt dat een milieu-effectrapportage vereist is, die zo verwacht hij zes maanden in beslag neemt, maar dan heeft hij zijn huiswerk toch slecht gemaakt want de directeur van Dasta zegt dat die al gedaan is. Volgende maand gaat het rapport ter beoordeling naar het Office of Natural Resources and Environmental Policy and Planning. Volgens de directeur blijkt uit het kabinetsbesluit dat de regering het project wil laten doorgaan.

Zie verder Kort Nieuws van 27 februari en het bericht van 24 februari Regering stoft plan voor kabelbaan af.

– Parlementslid Phajun, een voormalig medewerker van Privy Council president Tinsulanonda [dus niet de eerste beste], is door de Cyber Crime Division van de politie opgeroepen om een toelichting te geven op een chatbericht dat hij aan vrienden heeft doorgestuurd. Daarin wordt een legergeneraal, die in kabinetskringen verkeert, ervan beschuldigd dat hij posities in het politiekorps kan kopen.

Vice-premier en minister van Defensie Prawit verdedigt de politieactie, want het bericht stelt het korps in een kwaad daglicht. Volgens hem hebben zich zulke gevallen niet voorgedaan toen hij verantwoordelijk was. Degenen die dat beweren, liegen om geld te krijgen.

Phajun, voorzitter van de NLA-commissie politiehervormingen, noemt de politieoproep onbelangrijk. Hij zegt dat het Line bericht alleen verwijst naar de politie reshuffle, de jaarlijkse overplaatsings- en promotieronde. Niemand wordt bij name genoemd. Hij heeft het bericht alleen doorgestuurd met de vraag of iemand het kan verifiëren. Verder verbaast hij zich over de timing van de oproep, want het bericht stuurde hij weken geleden door.

– 22 burgergroepen die de derde Peace Assembly op de Songkhla universiteit bijwoonden, hebben de oproep ondersteund om de vredesgesprekken met het zuidelijk verzet te hervatten. Die oproep, vervat in een videoclip, werd gedaan door de Maleisische facilitator van de vredesgesprekken en de voorzitter van Mara Patani, een paraplugroep van verzetsgroepen, waarmee Thailand nu nog informeel overlegt.

De facilitator roept NGO’s, academici en andere betrokken op hun standpunt over de dialoog bekend te maken en aan te geven hoe die verder moet. De weg naar vrede kent nog vele hobbels omdat de partijen elkaar niet vertrouwen. ‘Het idee van de regering over vrede is dat de BRN (een van de verzetsgroepen) moet stoppen met geweld alvorens ze aan hun eisen tegemoet wil komen. Maar de BRN eist dat de regering dat eerst doet.’ Hij wijst er ook op dat in elke verzetsgroep personen zijn die tegen het vredesproces zijn en het willen saboteren.

De Mara Patini-voorzitter vindt dat het vredesproces niet beperkt dient te worden tot de onderhandelingstafel. Alle lokale groepen met belangen in het Zuiden moeten hun mening geven en suggesties voor hun behoeftes doen. Hij is het niet eens met het besluit de districten Bacho en Cho-Airong (Narathiwat) tot veiligheidszone uit te roepen, want dat is een eenzijdig besluit. ‘Het moet door ons allemaal bevestigd worden.’

– Een legerbron verwacht dat Thailand van Rusland meer oorlogstuig gaat kopen, met name tanks. Hij baseert zijn verwachting op het recente bezoek van de minister van Defensie en vice-premier Somkid aan Moskou. Concrete afspraken over aankoop zijn er evenwel niet gemaakt. Wel is afgesproken de militaire technische samenwerking te versterken.

Het Royal Thai Army heeft een commissie gevormd, die tanks uit Rusland, China en de Oekraïne vergelijkt. Het leger wil ook meer MI-17 helikopters kopen als aansluiting op de aankoop van vier toestellen, die waren gekocht ter vervanging van de UH-1H helikopers die al 30 tot 40 jaar in gebruik waren. Zie verder Regering zoekt steun bij Rusland (27 februari) en Kort Nieuws, eerste bericht (22 februari).

– Nok Air hervat zijn normale bedrijfsvoering pas in april en niet in maart zoals eerder aangekondigd, zegt directeur Patee. De budgetmaatschappij heeft meer tijd nodig de interne problemen op te lossen. Tot april komen vervallen vluchten weer geleidelijk op gang. Passagiers die geboekt hebben op vervallen vluchten, worden indien nodig naar andere maatschappijen overgeboekt. Volgens de directeur van luchthaven Don Mueang, de thuisbasis van Nok Air, gaat het om zestien vluchten van twee chartermaatschappijen. Nok Air kampt met een tekort aan piloten. Volgende maand gaat een aantal nieuwe aan het werk.

Eerdere berichten:
27 februari: Meer buitenlandse piloten voor Nok Air
26 februari: Nok Air langer afhankelijk van chartervluchten
25 februari: Volgens een bron: 17 piloten verlaten Nok Air
24 februari: ‘Geen uittocht van piloten bij Nok Air’
23 februari: Verbod dreigt voor vier luchtvaartmaatschappijen
21 februari: Nok Air schrapt 20 vluchten, passagiers boos
19 februari: Kort nieuws
18 februari: ‘Nok Air vliegt met gekwalificeerde piloten’
17 februari: Staking piloten: Captain veegt zijn straatje schoon
16 februari: Staking Nok Air; waarschuwing voor luchtvaartmaatschappijen
15 februari: Piloten Nok Air in staking; 8 vluchten geannuleerd

– Het ministerie van Transport gaat het kabinet toestemming vragen voor de aanleg van een light-railverbinding tussen luchthaven Phuket International en Chalong om de toenemende stroom toeristen te kunnen bedienen. De lijn krijgt een lengte van 60 kilometer en 23 stations, waaronder de luchthaven. De kosten bedragen 25 miljard baht, die via een public-private partnership gefinancierd gaan worden. Tot nu toe hebben bedrijven uit China, Korea en Europa belangstelling getoond voor investeringen in het project.

Het Office of Transport and Traffic Policy and Planning wacht op de resultaten van een haalbaarheidsstudie. Uit de eerste resultaten blijkt dat de verkeerscongestie in de provincie vermindert, het toerisme wordt gestimuleerd, de reistijd tussen Phuket en de luchthaven aanzienlijk wordt verkort en het aantal verkeersongelukken zal afnemen alsmede de luchtverontreiniging.

Een probleem vormen nog de kruisingen met wegen en U-turns. Bekeken wordt of verkeerslichten volstaan of dat viaducten dan wel tunnels nodig zijn. Voor de verbinding tussen station en luchthaven zorgt een skywalk van 150 meter. Naar verwachting komt de lijn in 2021 in bedrijf.

– Uitstel van de benoeming van de nieuwe Supreme Patriarch krijgt de instemming van een meerderheid van de respondenten in een peiling van het National Institute of Development Administration, oftewel 45,8 procent. Ze vinden dat beter gewacht kan worden tot alle conflicten in de monniksorde zijn opgelost.

Zoals bekend bestaat weerstand tegen de benoeming van Somdet Chuang wegens het bezit van een antieke Mercedes Benz, waarbij vermoedelijk is gefraudeerd met invoerrechten. De abt is al voorgedragen door de Sangha Supreme Council. De voordracht ligt nu bij de regering.

– In de Sungai Kolok rivier aan de grens met Maleisië is het lichaam gevonden van een Maleisische man (38). De politie en reddingswerkers zeggen dat de man met een hard voorwerp tegen de zijkant van zijn hoofd is geslagen. Hij heeft er een diepe wond. Te oordelen aan zijn kleding was de man naar een party in cowboy stijl geweest. Mogelijk is hij aangevallen toen hij de grens wilde passeren en is daarna het lichaam in de rivier gedumpt.

Bericht aan lezers die over de grondwet willen lezen.
Vandaag 1 artikel over de grondwet. Ik geef de titel zodat u het zelf kunt opzoeken op de website:
• Prawit insists NCPO will go after 2017 poll. Vice-premier Prawit heeft een misverstandje weggewerkt over een uitspraak van premier Prayut. Hij bedoelde niet dat hij nog 5 jaar als premier aan de macht blijft, maar dat het vijf jaar kan duren om alle hervormingsplannen uit te voeren. Weten we dat ook weer. Zie verder de pagina Grondwetwijziging

 


 

Rajabhakti Park

BP pleit voor volledig onderzoek naar Rajabhakti park

28 februari – De Rekenkamer mag dan de amulettenhandelaar hebben vrijgepleit, minister Paiboon (Justitie) is niet tevreden met de conclusie dat de man, verdacht van het vragen van steekpenningen aan de gieterijen van de bronzen beelden in het Rajabhakti park, niets valt te verwijten.

Sommigen menen dat de minister gedreven wordt door oud zeer omdat hij twee jaar geleden is gepasseerd bij de benoeming van een nieuwe legercommandant. De huidige staatssecretaris van Defensie Udomdej werd toen benoemd en laat dat nou de man zijn die het initiatief voor het park nam.

De hoofdredactie van Bangkok Post gelooft dat niet zo, want de conclusie van de Rekenkamer overtuigt (nog) niet. Ze steunt op de verklaring van de amulettenhandelaar en onderzoek van de boekhouding van hem en van de gieterijen.

Volgens zijn verklaring zou hij 20 miljoen baht hebben ontvangen als management fee, niet als steekpenningen. Later besloot hij het terug te betalen, maar de gieterijen weigerden. Hij stortte toen het bedrag op de rekening van de parkstichting.

De reserve van de minister snijdt hout, schrijft BP, want de Rekenkamer heeft niet naar details geïnformeerd, zoals: Hoe kwam de amulettenhandelaar in het project? Werd zijn rol erkend door het leger? Wat zeggen de gieterijen over die zogenaamde management fee? Zijn ze op de een of andere manier gedwongen te betalen?

Totdat details over de rol van de man bekend zijn, is het onmogelijk het park clean te verklaren, concludeert de krant. Een conclusie die wordt gedeeld door de minister. Want die zegt als hoofd van het Centre for National Anti-Corruption dat het centrum de bevolking pas formeel zal informeren als de onderste steen boven is gekomen. (Bron: Bangkok Post, 27 februari)

Meer over de Rajabhakti-zaak op de pagina Majesteitsschennis.

Pessimisme over vooruitzichten exportgroei

28 februari – Voor de derde keer sinds de exportcijfers over januari bekend zijn gemaakt, besteedt Bangkok Post er aandacht aan. Da’s niet zo vreemd, want de export kromp voor de dertiende achtereenvolgende maand; dit keer met 8,91 procent. Alle drie artikelen hebben trouwens een andere invalshoek, dus mijn zegen heeft de krant deze keer.

Januari leverde dus een flinke domper op na alle optimistische verwachtingen voor dit jaar. Directeur Kulaya van het  Macroeconomic Policy Bureau van het Fiscal Policy Office (FPO) zegt dat het land alleen voor het vierde achtereenvolgende jaar rode cijfers kan vermijden, wanneer de rest van het jaar record groeicijfers worden geboekt.

Erg waarschijnlijk acht ze dat niet want de zwakke staat van de wereldeconomie blijft de export bedreigen. Alle economieën die afhankelijk zijn van de handel, hebben ermee te maken en verleggen hun aandacht naar de binnenlandse economie en het verminderen van de import.

Voor dit jaar verwacht het FPO een groei van het bruto binnenlands product met 3,7 procent en een groei van 0,1 procent van de export. Daarbij is al rekening gehouden met de droogte en de stimuleringsmaatregelen van de regering. In het ergste geval, wanneer de droogte ernstiger is dan voorspeld, gaan er 0,15 procentpunten van het bbp af, zegt Kulaya. (Bron: Bangkok Post, 27 februari)

In bijgaand kader een overzicht van de ingezakte export. Veel rode cijfers.

Oproep: Gebruik minder water met Songkran

28 februari – Zou het enig effect hebben: de oproep van de regering om tijdens Songkran zuinig met water om te springen? De noodzaak is er, maar veel meer dan een beroep op de bevolking doen, kan de regering niet.

Premier Prayut is ‘ernstig bezorgd’ over de huidige droogte, zegt regeringswoordvoerder Sansern. Hij hoopt dat de mensen naar de autoriteiten luisteren en alles wat mogelijk is, zullen doen om ervoor te zorgen dat het kraanwater kan blijven lopen.

De regering bereidt een campagne voor waarin de bevolking wordt gevraagd zich te beperken tot rod nam dam hua, het sprenkelen van een klein beetje water over anderen, en af te zien van het gooien van emmers met water naar elkaar. Traditioneel sprenkelen mensen als zegening alleen een beetje water over de handen van een ander. [Ik dacht alleen de ouderen.]

Prayut heeft het ministerie van Toerisme en Sport gevraagd buitenlandse toeristen voor te lichten over de droogte. Ze hoeven hun vakantie naar Thailand niet te schrappen uit angst dat de watertoevoer wordt afgesneden. Het water raakt niet op in het land, er zijn alleen zorgen over een tekort.

De verzekering van de woordvoerder is een reactie op berichten dat er onvoldoende water is voordat het volgende regenseizoen begint. Sansern zegt dat dit alleen voor de landbouw geldt, niet voor de consumptie alsmede bescherming van het ecosysteem. ‘Wat de landbouw betreft. De meeste boeren zijn zich bewust van de kleine aanvoer. Degenen die toch rijst verbouwen, doen dat op eigen risico.’

Inmiddels zijn 46 districten in twaalf provincies uitgeroepen tot drought-striken area. Die status biedt gouverneurs de mogelijkheid fondsen voor hulpverlening uit te trekken, waaronder het distribueren van water door watertrucks.

Op 1 maart wordt in negen provincies begonnen met het kunstmatig opwekken van regen. [Op de pagina Archief een artikel over hoe dit in zijn werk gaat: Kunstmatig regen opwekken: Agiteren, vetmesten, aanvallen] Verder worden in het stroomgebied van de Chao Phraya 2.200 artesische bronnen aangeboord. Die moeten het leed van 225.000 huishoudens helpen verlichten.

Hotel- en restauranteigenaren maken zich zorgen over de negatieve gevolgen van de droogte op hun bedrijven wanneer de ernst toeneemt [hetgeen al is voorspeld]. TAT-gouverneur Yutthasak verwacht dat Songkran niet wordt getroffen omdat die maar drie dagen duurt. De hotelsector wil het waterverbruik met 30 procent terugbrengen.

Autobom in Pattani

Autobom in Pattani verwondt twaalf personen

28 februari – Een zware autobom heeft gisteren in Pattani rond het middaguur zeven agenten en vijf burgers verwond. De auto was bij een restaurant geparkeerd, vlak naast een post van de grenspolitie. De wagen raakte in brand, waarbij dikke zwarte rook opsteeg. Na de ontploffing werd het gebied snel afgegrendeld.

De bom woog ongeveer honderd kilo. De ruiten van het restaurant en winkels gingen aan gruzelementen en enkele auto’s werden beschadigd. De bomauto werd gereduceerd tot een stuk schroot.

Het tijdstip van de aanslag wordt door de autoriteiten in verband gebracht met een gepland forum vandaag ter gelegenheid van het begin van de vredesgesprekken drie jaar geleden [die trouwens al snel werden afgebroken]. De Maleisische facilitator geeft er informatie over de voortgang die wordt geboekt bij hervatting.

Onderzocht wordt of de aanslag verband houdt met een schietpartij in de garage waar een wagen (niet de bomauto) was gestolen.’s Ochtends werd de eigenaar ernstig gewond toen hij door enkele mannen werd beschoten. De autoriteiten proberen de route te traceren die de mannen daarna namen. Zoals gebruikelijk reageren de autoriteiten weer met een versterking van de beveiliging. Alle voertuigen in het gebied worden grondig doorzocht.

Moord op levend begraven baby opgelost

28 februari – Je hebt al drie kinderen en je echtgenoot vindt het wel mooi zo. Wat doe je dan als een vierde wordt geboren?  Een vrouw (42) in Khon Kaen wilde hem dood maken, maar het eind van het liedje is dat ze is aangehouden en vervolgd gaat worden voor poging tot moord.

Reconstructie moord op baby Khon KaenDe vrouw werd vrijdagavond aangehouden en gisteren vond een reconstructie plaats in de eucalyptus plantage, waar de baby dinsdag was gevonden. Hij was er levend begraven en had veertien steekwonden.

Het kind ligt nu in het ziekenhuis van Khon Kaen en bevindt zich volgens dit bericht in kritieke toestand, vechtend voor zijn leven. Een arts zegt dat hij zijn leven te danken heeft aan de grond waarin hij lag, want de aarde fungeerde als een soort pleister, waardoor het bloeden werd gestelpt.

De vrouw heeft verklaard dat ze het kind tijdens haar werk heeft gebaard. Ze heeft de navelstreng doorgesneden en geprobeerd het te wurgen met een plastic zak om zijn nek. Toen dit niet lukte, stak ze hem met een scherp stuk hout, bedekte hem met een rood T-shirt en begroef hem. Volgens de vrouw is haar man niet op de hoogte, maar de politie gaat dat nog verifiëren.

Eerdere berichten in Kort nieuws van 25 en 26 februari.

TTM krijgt op z’n kop voor nieuwe goedkope sigaret

28 februari – Een goedkopere sigaret om te voorkomen dat rokers voortaan een shaggie rollen of illegaal geïmporteerde sigaretten roken, waarover geen accijns is betaald. Die oplossing heeft de Thailand Tobacco Monopoly (TTM) bedacht nu de prijs van sigaretten fors is gestegen als gevolg van de verhoging van de accijns.

Zoals te verwachten viel, hebben anti-rook actievoerders het plan van TTM scherp veroordeeld. Een week geleden juichten ze nog over de prijsverhoging, die ze een ‘nuttig afschrikmiddel’ noemden.

TTM-directeur Daonoi zegt dat het nieuwe merk iets minder dik is dan een normale sigaret en 40 baht per pakje gaat kosten. Het goedkoopste merk dat thans op de markt is, kost 48 baht. [Ik betaal voor een pakje Marlboro 120 baht] De nieuwe sigaret is vanaf 1 april verkrijgbaar.

‘We maken ons zorgen dat rokers alternatieven kiezen die slecht zijn voor hun lichaam, zoals shag die een lage kwaliteit heeft. Die tabak bevat meer nicotine en teer dan gewone sigaretten’, verklaart Daonoi [enigszins hypocriet, alsof hij echt bezorgd is over de schadelijke gevolgen van roken]. Volgens hem telt Thailand 10,5 tot 11 miljoen rokers. De accijnsverhoging leidde tot een omzetvermindering met 3 procent en de markt kromp met ruim 2 procent.

De TTM heeft een tegenstrijdige relatie met de overheid. Aan de ene kant moet ze het overheidsbeleid uitvoeren om het roken te ontmoedigen, aan de andere kant handelt het als particulier bedrijf dat zijn klanten wil behouden.

Ridicuul idee
De secretaris van de Action on Smoking and Health stichting vindt dat de regering beter accijns per sigaret kan heffen dan zoals nu per gram tabak. Dan heeft het geen zin een goedkopere sigaret te produceren om de hogere accijns te vermijden.

Directeur Ulysses van de Southeast Asia Tobacco Control Alliance vindt het idee om een goedkopere sigaret te produceren ‘ridicuul’. ‘Alle tabaksproducten zijn schadelijk voor de gezondheid. Het is een farce om te geloven dat de tabaksbedrijven geïnteresseerd zijn in de bescherming van de gezondheid van rokers door de promotie van goedkope sigaretten. Uiteindelijk gaat het om de winst van de tabaksindustrie.’

Shake-up in beroepsonderwijs in de maak

28 februari – Het aantal studenten dat in het particulier beroepsonderwijs instroomt, neemt af en daar wil Ovec wat aan doen. Het wil het aantal studenten dat tot openbare opleidingen wordt toegelaten, beperken waardoor degenen die uit de boot vallen, zich zullen moeten inschrijven op een particuliere opleiding (die duurder is). Het Ocev-plan wil ook enkele particuliere opleidingen veranderen, zodat ze voor studenten aantrekkelijker worden.

De afgelopen jaren is het aantal aanmeldingen van sommige particuliere opleidingen teruggelopen van duizenden naar honderden, omdat ze zich toegelegd hebben op gespecialiseerde vakken, zoals marketing en accounting, zegt secretaris-generaal Chaipreuk. Daardoor kunnen ze moeilijk overleven.

Volgens hem telt 59 procent van de particuliere beroepsopleidingen een aanmelding van minder dan 500 studenten, waarvan de helft minder dan 200. Dit staat haaks op het overheidsbeleid het aantal studenten te stimuleren om aan de vraag in de industriële sector te voldoen. In totaal schrijven jaarlijks 287.000 studenten zich in bij een particuliere opleiding. Openbare opleidingen tellen 670.000 aanmeldingen.

Het Bureau of Vocational Education Research and Development heeft van Ovec de opdracht gekregen een studie te maken van de opleidingen. Ovec wil weten hoeveel studenten nodig zijn voor hun bestaan en het wil proberen personeel en uitrusting uit te wisselen tussen particuliere en openbare opleidingen. Minister Dapong (Onderwijs) zei eerder dat zijn doel is de 464 particuliere opleidingen op hetzelfde niveau te brengen als de openbare.

Kort nieuws zondag 28 februari

Jatuporn en Nattawut– UDD-voorzitter Jatuporn  (roodhemden, links op de foto)) eist het vertrek van vice-premier Wissanu omdat hij het Department of Corrections (DC) om een gunst zou hebben gevraagd. Dat zou blijken uit een handgeschreven brief, waarvan een kopie op de sociale media circuleerrt. Maar Wissanu zegt de familie van een gedetineerde, die wil dat de man vervroegd wordt vrijgelaten, in zijn brief te hebben verwezen naar de dienst.

Jatuporn beschouwt de brief evenwel als een poging het DC te beïnvloeden. Hij vergelijkt de brief met een andere zaak waarin de president van de Supreme Administrative Court moest vertrekken omdat hij een brief had geschreven waarin hij de promotie van een politiebeambte zou hebben aanbevolen.

Minister Paiboon (Justitie) vindt dat een kromme vergelijking. Wissanu heeft alleen gevraagd na te gaan of de man in aanmerking komt voor de reguliere regeling voor vervroegde vrijlating. Als je het mij vraagt: een storm in een glas water.

– Het cruiseschip Ocean Dream is voor de kust van Koh Nok gekapseisd. Uit het schip lekt olie. Het schip dat eigendom is van de JC Marine [?] en niet meer in gebruik is, lag er sinds maart 2014 voor anker. Door metaalmoeheid is een gat ontstaan, waardoor het vorige week begon te kantelen. [Verder geen details]

– De recente dood van een Schotse toerist die op Koh Samui een tocht op een olifant maakte, is voor het ministerie van Toerisme aanleiding bij de olifantenkampen aan te dringen op verbetering van de veiligheidsvoorzieningen. Het ministerie zegt dat in 2013 slechts 10 van de 150 kampen een goedkeuringsstempel van het Tourism Department (TD) kregen. Sinds olifantenkampen populair bij toeristen werden, zijn eisen vastgesteld.

De nieuwe directeur-generaal van het TD geeft toe dat de zaak jarenlang is verwaarloosd. Er is ook een procedureel probleem: niet duidelijk is tot welke bedrijfscategorie de kampen behoren wanneer ze geregistreerd worden. De algemeen manager van het kamp Wang Chang Ayutthaya vreest dat het moeilijk zal zijn alle kampen aan de eisen van het CD te laten voldoen.


 

Casino Macau

Studie: Legale casino’s goed voor 100 miljard baht

27 februari – Ruim 100 miljard baht vloeit in de staatskas als Thailand casino’s legaliseert. En dat bedrag is exclusief inkomsten uit het toerisme en conferenties. Dit blijkt uit een studie van het College of Social Innovation van de Rangsit universiteit, uitgevoerd onder leiding van deken Sungsidh. Hij zegt dat Singapore er drie jaar over deed om op 100 miljard baht uit te komen, maar Thailand zou niet zo lang nodig hebben omdat het veel toeristische attracties heeft.

Het idee voor legale casino’s is niet nieuw. In 2004 tijdens de regering Thaksin en in 2008 (Samak Sundaravej) en 2011 (Yingluck) dook het idee al op, maar ze zagen er vanaf vanwege sterke kritiek vanuit de bevolking. Vorig jaar probeerde voormalig politiecommissaris Somyot het weer, maar het voorstel werd door premier Prayut afgeschoten.

Sungsidh denkt dat een legaal casino alleen een kans maakt als het door de bevolking wordt gesteund, een eerlijke regering erachter staat en zakenmensen belangstelling hebben voor de exploitatie. Volgens hem neemt de steun in de middenklasse toe.

Om de negatieve gevolgen van een legaal casino te verlichten kan Thailand een voorbeeld nemen aan de casinowetgeving van Singapore. Alleen personen ouder dan 21 jaar hebben toegang. Wie een gokprobleem heeft, kan de toegang worden geweigerd.

Sungsidh heeft berekend op basis van de modellen in Singapore en Macau (foto) dat het aantal buitenlandse toeristen met 40 à 50 procent kan toenemen. Legalisering vermindert het aantal strafzaken. Dat blijkt in de provincie Sa Kaeo, die grenst aan Cambodja met casino’s in Poipet zo’n beetje op loopafstand. De casino’s in Cambodja hebben geleid tot het creëren van banen en toename van inkomens.

In Asean zijn Thailand en Brunei de enige twee landen zonder legale casino’s. De buurlanden tellen er 120, de meeste in Cambodja en Laos.

Voor de studie ondervroegen de onderzoekers 2.500 personen. De meesten steunen het idee van een complex met een legaal casino: goed voor de werkgelegenheid en de omzet van de toerismesector. Bovendien zouden lokale gokkers niet meer naar het buitenland hoeven gaan om te gokken.

De studie stuitte ook op zorgen: de casinocultuur bevordert de misdaad en is in strijd met religieuze principes en ethiek. Indien de regering zou besluiten casino’s te legaliseren, dient ze de opbrengst te gebruiken om de samenleving te helpen, vindt Sungsidh. (Bron: Bangkok Post, 26 februari)

Abt Wat Dhammakaya opgeroepen voor verhoor

27 februari – De abt van de protserige Wat Dhammakaya is door de DSI opgeroepen voor verhoor over de cheques ter waarde van 1,2 miljard baht die hij, de tempel en monniken hebben ontvangen van de Klongchan Credit Union Cooperative (KCUC). Dat geld, het is al vele malen op deze plaats gemeld, was ontvreemd uit de kas van de spaarcoöperatie.

Hoofdverdachte in de verduisteringszaak is de voormalige bestuursvoorzitter. Hij zette zijn handtekening onder de in totaal 878 cheques ter waarde van 11 miljard baht. Volgende week gaat de DSI beginnen met het verhoren van verdachten; de ex-voorzitter bijt het spits af. Zie verder de pagina KCUC – Wat Dhammakaya.

Onderzoek naar ontduiking invoerrechten
Zoals al gemeld op de homepagina is een andere abt in beeld gekomen in verband met het DSI-onderzoek naar de import van luxe wagens. Het gaat om zesduizend auto’s die volgens de aangifte bij de douane in onderdelen waren geïmporteerd, maar vermoed wordt dat ze in werkelijkheid compleet het land waren binnengekomen. De valse aangifte leverde een leuk voordeeltje aan invoerrechten op. De DSI zegt ze niet allemaal te gaan inspecteren, maar alleen de importen waar een luchtje aan zit.

De desbetreffende abt, Luang Phi Namfon, heeft een klassieke Engelse Panther, die hij cadeau heeft gekregen van een volgeling met een Thais restaurant in de VS. In oktober 2013 is de wagen op verzoek van de abt door de DSI gecontroleerd. Volgens de abt heeft de DSI daarbij geen onregelmatigheden geconstateerd. Hij verbaast zich daarom hogelijk dat hij door de DSI is gevraagd de wagen voor inspectie in te leveren. ‘Dat begrijp ik niet want de wagen is al geïnspecteerd en in orde bevonden.’

De abt heeft de wagen nooit voor persoonlijke doeleinden gebruikt; hij wordt alleen op belangrijke tempelevenementen ten toon gesteld. Verder komt hij niet, want de wagen verkeert in slechte staat. De advocaat van de abt gaat de DSI daarom vragen de wagen in de tempel te inspecteren.

Een andere wagen [van de zesduizend] waar de DSI haar pijlen op heeft gericht, is de antieke Mercedes Benz, die in het tempelmuseum van de beoogde Supreme Patriarch staat. Zie hiervoor de pagina Benoeming nieuwe Supreme Patriarch. Wat hebben abts toch met klassieke automobielen?

Prawiten Somkid  in Rusland

Regering zoekt steun bij Rusland

27 februari – Het is simpel: als zo’n beetje de hele wereld tegen je is, ga je toch steun zoeken bij wie dat niet is. En dat is in dit geval Rusland, waar de vice-premiers Prawit (veiligheidszaken) en Somkid (economische aangelegenheden) drie dagen op bezoek zijn geweest.

De Thaise delegatie zegt, aldus een analyse vandaag in de krant, dat in Moskou de bilaterale banden zijn aangehaald op het gebied van handel, toerisme, treinen, tanks en andere technologie. Concreet: Rusland gaat samen met Thailand een fabriek opzetten voor de productie van militair materieel en het gaat in spoorwegen investeren.

Analisten menen dat Thailand met de steun van Rusland meer diplomatieke invloed krijgt bij het Westen en bij de VS dat haar invloed in Zuidoost-Azië probeert uit te breiden. Thailand hoopt de geopolitieke power play tussen de grote naties in balans te brengen.

‘Het bezoek aan Rusland laat het belang van de militaire regering zien om Thailands buitenlandse politiek van het Westen naar Rusland en China te verschuiven, die beide een moeizame relatie met de VS hebben’, zegt Anthony Davis van IHS-Jane’s, een consultancybedrijf voor veiligheidszaken. ‘Dit is een situatie die Moskou en Beijing de gelegenheid biedt om een belangrijke strategische relatie in Zuidoost-Azië uit te breiden.’

Analisten redeneren dat de landen van Zuidoost-Azië China tegemoet moeten komen, want de regio is China’s achterland, maar ze hebben ook problemen met Beijing. Door tegen Rusland aan te schurken, vermindert Thailand zijn afhankelijkheid van China.

Op de foto worden beide ministers begroet door de Russische premier Medvedev.

Visserij: Nieuwe wet VS baart geen (wel?)  zorgen

27 februari – Thailand maakt zich zorgen over een nieuwe Amerikaanse wet over een importverbod van goederen die door kinderen zijn gemaakt of waarbij sprake is van slavenarbeid. Voor Thailand betekent dit extra druk op het land om de wantoestanden in de visserij en visverwerkende industrie rigoreus te blijven bestrijden.

Alhoewel niet specifiek gericht op visproducten, is de wet ook van belang vanwege de relatie met de Europese Unie, die het land vorig jaar een gele kaart heeft gegeven omdat het niet voldoet aan de IUU-regeling (Illegal, Unreported and Undocumented Fishing).

Woordvoerder Chumpol van het Command Centre to Combat Illegal Fishing meent dat de Amerikaanse wet weinig gevolgen zal hebben voor Thaise visproducten, maar de krant schrijft ‘Thailand is viewed as being likely to be hard hit by the law’, zonder een bron te vermelden.

De woordvoerder van Buitenlandse Zaken meent zelfs dat de wet gunstig is voor bonafide Thaise exporteurs, die indirect een goedkeuringsstempel krijgen. ‘Dan kan de vraag in de Amerikaanse markt toenemen. Dit is goed voor het image van de producten.’

Een bron bij de marine zegt dat de EU het Fisheries Department heeft gezegd het aantal inspecteurs te verhogen naar 200. De visserijdienst heeft grote moeite mensen te rekruteren ondanks de hoge dagvergoeding van 4.000 baht. [De reden is niet zo moeilijk te bedenken] De afgelopen week is op een aantal vissersboten bij terugkeer beslag gelegd omdat ze illegaal gevist hadden in de Indische Oceaan.

In het artikel wordt opgesomd wat het land allemaal aan maatregelen heeft genomen, maar die ga ik niet herhalen. U kunt ze lezen op de pagina De vis wordt duur betaald.

Rawai strand met boten van zeezigeuners

NHRC onderzoekt aanval op zeezigeuners

27 februari – De National Human Rights Commission (NHRC; in nieuwe samenstelling) vraagt de lokale politie van Rawai onderzoek te doen naar de aanval van een groep mannen, die gewapend waren met houten stokken, op de zeezigeuners eind vorige maand. Gisteren hield een sub-commissie van de NHRC over het incident een hoorzitting, die werd bijgewoond door ambtenaren van de provincie, lokale agenten, vertegenwoordigers van de DSI en de zigeuners.

Commissielid Jamnong veronderstelt dat de aanval gepland was, hetgeen mij een voor de hand liggen conclusie lijkt, omdat een investeerder probeert de zigeuners van een stuk land te verdrijven, waarop hij villa’s wil bouwen. Bij de aanval door bijna honderd mannen raakten veertig zigeuners gewond. Een aantal liep ernstige verwondingen aan het hoofd op.

Het was vorige maand niet de eerste keer dat de zeezigeuners werden bedreigd. Vorig jaar probeerden gewapende mannen families te dwingen om steekpenningen aan te nemen in ruil voor vertrek. Jamnong vindt dat de politie moet uitzoeken of het deze keer om dezelfde groep ging, of ze betaald zijn en door wie. ‘De zeezigeuners leven nu in angst en durven ’s avonds niet meer naar buiten.’

Eerdere berichten:
9 februari: Kort nieuws
3 februari: Kort nieuws
31 januari: Phuket: DSI steunt de zeezigeuners tegen bedrijf
30 januari: DSI: De zeezigeuners hebben de oudste rechten
29 januari: Kort nieuws
28 januari: Kort nieuws

Meer buitenlandse piloten voor Nok Air

27 februari – Nok Air, de budgetmaatschappij die in de problemen is geraakt door een tekort aan piloten, mag meer buitenlandse piloten aannemen dan het toegestane maximum van 40 procent, indien daarmee eind komt aan het annuleren van vluchten. Dit heeft minister Arkhom (Transport) gisteren toegezegd. De ‘soepele benadering’ geldt ook voor andere maatschappijen die krap zitten met cockpitbemanningen.

Nok Air moet thans passagiers die bij haar geboekt hebben, bij andere chartermaatschappijen onderbrengen. Als ze van het aanbod gebruik wil maken, dient ze een aanvraag in te dienen bij de Civil Aviation Authority of Thailand (CAAT).  Maar daarbij dient wel te aangegeven hoe ze de op de lange termijn het aantal Thaise piloten denkt te verhogen. [Eigen volk eerst, tenslotte] Vanwege het toenemend luchtverkeer bevechten veel luchtvaartmaatschappijen elkaar thans bij de rekrutering van piloten.

Verhoging van het quotum van 40 procent roept gemengde reacties op, maar die lees ik niet in dit bericht, behalve dat Nok Air directeur Patee niet van plan is een onbeperkt aantal buitenlanders aan te nemen. Wel wordt weer oud nieuws herkauwd, hetgeen ik gewend ben van de krant. Minister Arkhom heeft de CAAT gevraagd een ‘groeiplan’ voor het aantal piloten te maken en samen met particuliere universiteiten een curriculum samen te stellen [geen details].

Eerdere berichten:
26 februari: Nok Air langer afhankelijk van chartervluchten
25 februari: Volgens een bron: 17 piloten verlaten Nok Air
24 februari: ‘Geen uittocht van piloten bij Nok Air’
23 februari: Verbod dreigt voor vier luchtvaartmaatschappijen
21 februari: Nok Air schrapt 20 vluchten, passagiers boos
19 februari: Kort nieuws
18 februari: ‘Nok Air vliegt met gekwalificeerde piloten’
17 februari: Staking piloten: Captain veegt zijn straatje schoon
16 februari: Staking Nok Air; waarschuwing voor luchtvaartmaatschappijen
15 februari: Piloten Nok Air in staking; 8 vluchten geannuleerd

Kort nieuws zaterdag 27 februari

– Follow-up op het bericht van gisteren Regering stoft plan voor kabelbaan af. Zoals te verwachten was, beginnen de critici zich (weer) te roeren tegen het 30 jaar oude plan de bergtop Phu Kradueng, nu alleen te voet bereikbaar, te ontsluiten met een kabelbaan. De Stop Global Warming Association vraagt de regering in een open brief het project te schrappen.

Wanneer de regering zich doof houdt, gaat de vereniging in samenwerking met de lokale bevolking en milieu-actievoerders die zich tegen de aanleg verzetten, de bestuursrechter inschakelen. Volgens een studie steunen de meeste omwonenden de aanleg.

Voorzitter Srisuwan noemt de aanleg ‘een vorm van ontbossing’. Ze zal gevolgen hebben voor plaatsen in het bos die tal van dieren en zeldzame planten herbergen. Sinds 1982 toen het idee werd gelanceerd door het Phu Kradueng National Park is het de milieubeweging gelukt de aanleg tegen te houden.

Mae Wong nationaal park kaartje– Premier Prayut heeft opdracht gegeven de voor- en nadelen van de bouw van een dam in de Mae Wong (provincie Nakhon Sawan) te bestuderen. Hij meent dat de dam goed zou zijn voor 300.000 rai aan landbouwgronden, die dan geïrrigeerd kunnen worden.

Prayut, op bezoek in Lan Sak (Uthai Thani) om zich op de hoogte stellen van de droogteproblemen, zei evenwel dat een conclusie nog niet is getrokken. Details over zijn opdracht gaf hij niet. NGO’s die zich verzetten tegen de dam, vroeg hij samen met de regering naar mogelijke oplossingen te zoeken. ‘Het is onmogelijk wanneer mensen blijven protesteren, maar ze willen ook een beter leven. Stop daarom met het veroorzaken van conflicten.’

Voor alle berichten over de dam, zie de pagina Mae Wong dam.

– Dertien Thaise oogartsen en verpleegsters hebben in Nepal geholpen bij oogoperaties aan staar. Zij assisteerden tussen woensdag en gisteren in het Royal Thai Monastery in Lumbini oogartsen van een Nepalees ziekenhuis bij operaties aan zevenhonderd patiënten. In het klooster was alle vereiste apparatuur aanwezig.

Het project dat al vijf jaar loopt, vormt een eerbetoon aan de koning, koningin en prinses Sirindhorn. De Thaise ambassadeur in Nepal zegt dat het sterk wordt gesteund door de Nepalese bevolking. Enkele vrijwliigers hadden geholpen bij de screening van patiënten. Vorig jaar gingen honderd patiënten onder het mes.

– Het is weer helemaal koek en ei tussen Thailand en Cambodja, wat wel eens anders is geweest met grensschermutselingen tijdens het bewind van de Democraten. In december vergaderden de kabinetten van beide landen tezamen in Thailand. De afspraken die toen gemaakt, worden met kracht voortgezet, zei minister Don (Buitenlandse Zaken) gisteren. Ter gelegenheid waarvan, lees ik niet in het bericht.

Prioriteit hebben hebben twee memorandums of understanding over samenwerking op het gebied van werkgelegenheid, gezien het grote aantal Cambodjaanse gastarbeiders in Thailand.

Cambodja steunt Thailand’s aanvraag voor een zetel als niet-permanent lid van de Veiligheidssraad in 2017 en 2018 en Thailand steunt Cambodja voor het lidmaatschap van de Economic and Social Council van de VN in dezelfde periode. Meer weten? Lees: Cambodia ties ‘strongest ever’

– Gevangenneming wegens majesteitsschennis is een patroon geworden, in strijd met rechten, het recht op een eerlijk proces en vrijheid van meningsuiting. Dat stellen de International Federation for Human Rights (FIDH) en de Union for Civil Liberties (UCL) in een rapport dat ze gisteren bekend hebben gemaakt.

FIDH-president Karim vindt dat de internationale gemeenschap tijdens de Universal Periodic Review of Thailand [?] moet aandringen op wijziging van artikel 112 van de strafwet, dat majesteitsschennis strafbaar stelt en in de praktijk wordt gebruikt om tegenstanders de mond te snoeren. Wanneer het artikel niet wordt gewijzigd, vreest UCL-voorzitter Jaturong dat het aantal arrestaties zal blijven toenemen.

Sinds 22 mei 2014, de dag van de coup, hebben 36 [35?] personen lange gevangenisstraffen gekregen; 18 zijn nog in afwachting van een veroordeling. (Zie verder de pagina Majesteitsschennis)

– Geen verkiezingen dit jaar, zoals oorspronkelijk de bedoeling was. De NCPO legt de oproep van oud-premier Chavalit om zich aan deze eerdere belofte te houden, naast zich neer. Chavalit bepleit dit in een open brief aan de regering. Hij schrijft dat het regime meer conflicten en economische ontberingen veroorzaakt. Maar de NCPO houdt voor de verkiezingen vast aan volgend jaar.

NCPO-woordvoerder Piyapong: ‘Het land bevindt zich nu midden in hervormingen. Alle Thai moeten samen door deze moeilijke tijden gaan. Het duurt niet lang meer voordat het doel is bereikt.’ Nog meer Piyapong: ‘De wereldeconomie vertraagt en dat heeft voor alle landen gevolgen, ook voor Thailand. De betrokkenen partijen doen hun best het probleem op te lossen, zodat het land voorwaarts kan gaan.’ Chavalit heeft blijkbaar een streepje voor want hij wordt niet opgeroepen voor een ‘attitude adjustment’.

– Miroslav Jenca, UN Assistant Secretary-General for Political Affairs, heeft tijdens een tweedaags bezoek aan Thailand gezegd dat de VN vrije, eerlijke, democratische en geloofwaardige verkiezingen wil zien die een afspiegeling vormen van de wil van het Thaise volk. Hij pleit voor een ‘inclusief en transparant’ proces bij de voorbereiding en het aannemen van een nieuwe grondwet, dat voldoet aan internationale criteria. Geen verrassende woorden voor een diplomaat.

– De autoriteiten willen een Facebook-pagina sluiten die onjuiste informatie zou verspreiden over twee hoge legerofficieren die verdacht worden van majesteitsschennis. De politie zegt dat haar onderzoek erdoor wordt gehinderd. De Technology Crime Suppression Division van het CIB gaat het ministerie van ICT vragen de pagina te sluiten.

De webpagina is een van de omstreden pagina’s waarop vijftig personen informatie verstrekken over de verblijfplaats van verdachten in veel strafzaken. De vijftig worden door de politie als een bedreiging gezien. ‘We laten ze niet vrij rond lopen’, dreigt CIB-hoofd Thitirat. Zie verder Kort Nieuws van vrijdag en de pagina’s  Corruptie 2 en Majesteitsschennis.

– Twee Koreanen zijn aangehouden op verdenking van beroving en verwonding van landgenoten die op vakantie in Thailand waren. De toeristenpolitie zegt in december en vorige maand viermaal een klacht van bezoekers uit Zuid-Korea te hebben ontvangen over deze boefjes. Ze konden dankzij camerabeelden worden aangehouden.

De twee deden zich voor als tourgids en bedreigden de bezoekers tijdens de tour met messen. De slachtoffers werden geboeid onderweg uit een auto gegooid. Volgens de politie hebben ze 100.000 baht verdiend. Vorig jaar november waren ze op een toeristenvisum naar Thailand gekomen.

– De aanleg van de verbindingsweg tussen de diepzeehaven van Dawei in Myanmar en Kanchanaburi (Thailand) is vertraagd omdat Japan de helling van 15 graden op zeven plaatsen te steil vindt voor vrachtwagens. De aanleg van de 138 kilometer weg had in maart moeten beginnen, maar het is nu: terug naar de tekentafel. Twintig procent van de weg gaat door bergachtig gebied. Als oplossing wordt gedacht aan zeven tunnels, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. In Dawei komt een gigantisch groot industrietterein. Het is een gezamenlijk project van Myanmar en Thailand.


 

Haven van Bangkok in Klong Toey

‘TPP gunstig voor economische ontwikkeling’

26 februari – Wiens brood men eet, diens woord men spreekt. Hoe waar is die uitdrukking als het gaat om het Trans-Pacific Partnership, de zogenaamde vrijhandelsovereenkomst van twaalf landen, geleid door de VS. Dus is het altijd interessant om te kijken wie wat zegt.

In het business katern van Bangkok Post hield Daisuke Hiratsuka, president Hiratsuka van het Bangkok Research Center van het Institute of Developing Economies under Japan External Trade Organisation, gisteren een pleidooi voor aansluiting. Thailand is niet in staat Maleisië en Vietnam bij te benen, wanneer het van het TPP afziet.

‘Het TPP is de beste high-level liberalisation overeenkomst in de wereld en zorgt voor een beter systeem voor economische ontwikkeling, zoals arbeidsvoorwaarden, zei Hitatsuka op het symposium TPP and the Creation of a New  World Trading System, georganiseerd door het TDRI. Hij wees erop dat een economie die steunt op arbeid, tot een einde komt. ‘Investeerders moeten nu aandacht besteden aan de inkrimpende beroepsbevolking.’

Hiratsuka denkt dat Japanse investeerders in de auto-industrie, elektronica, textiel en chemische industrie naar Maleisië en Vietnam zullen verhuizen, wanneer Thailand een tekort aan arbeidskrachten heeft.

Deuden Nikomborirak, TDRI directeur research voor economisch bestuur, zegt: ‘Daar Thailand nog steeds steunt op handel als deel van een aanvoerketen, kan het strengere beschermingsmaatregelen verwachten van TPP landen. En nog belangrijker, het TPP kent veel strengere criteria dan die van de wereldhandelsorganisatie WHO.’

Het TPP behelst niet alleen tariefreducties op handelsgebied, maar elimineert ook barrières op het gebied van investeringen en diensten. De overeenkomst dekt milieu en arbeids criteria die doorslaggevend zijn voor ’s lands duurzame ontwikkeling, aldus Deunden.

Een late toetreding door Thailand heeft voor- en nadelen, oreert hij. Het stelt het land in staat het effect van alle TPP-voorzieningen te beoordelen, maar heeft als nadeel dat alle ledenlanden toestemming moeten verlenen, en dat vereist wel enige inspanning van Thailand. Naar verwachting wordt het TPP over twee jaar van kracht. (Bron: Bangkok Post, 25 februari)

Zie verder de pagina Trans-Pacific Partnership.

Het mes gaat in de rijstverbouw

25 februari – De regering maakt ernst met de herstructurering van de rijstteelt. Een managementplan moet ervoor zorgen dat de overproductie afneemt, dat de prijzen worden gestabiliseerd en dat de kwaliteit toeneemt. Het is volgens de permanent secretaris van het ministerie van Handel de eerste keer dat regering, particuliere sector en boeren zich gezamenlijk vinden in een managementplan.

Het National Rice Policy Committee (NRPC) gaf woensdag het groene licht voor het plan en keurde een krediet van 10 miljard baht goed voor het seizoen 2016. Dat geld wordt onder andere besteed om boeren ervan te overtuigen dat ze hun productie moeten terugbrengen, dat ze kwaliteitsrijst moeten verbouwen en andere gewassen in plaats van witte rijst.

Het is de bedoeling de jaarproductie terug te brengen van 30 miljoen naar 27 miljoen ton paddy. Het ministerie van Landbouw verwacht dat 60.000 huishoudens andere gewassen gaan verbouwen, zodat het areaal aan rijstakkers afneemt met 300.000 rai.

Het plan voorziet ook in de bevordering van de verbouw van Thai Hom Mali (jasmijnrijst) in twintig provincies en in 22 provincies de verbouw van gewassen waardoor de kwaliteit van de grond toeneemt, een programma waarvan 25.000 boerengezinnen kunnen profiteren.

Verder worden zogeheten mega-farm projecten gesubsidieerd. Zo’n project bestaat uit een groep boeren die gebruik maken van moderne landbouwwerktuigen. Elke groep kan maximaal 5 miljoen baht lenen tegen een rente van 0,1 procent.

Ten slotte heeft de NRPC het ministerie van Landbouw opdracht gegeven de consumptie van rijst te promoten. De afgelopen 10 jaar is die per hoofd van de bevolking afgenomen van 190 naar 106 kilo per jaar. (Bron: Bangkok Post, 25 februari) (Zie ook de pagina Rijst 3)

Export blijft krimpen

26 februari – De export is in januari met 8,9 procent gekrompen, vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Het was de dertien achtereenvolgende maand met een teruggang, wat een indicatie is dat de wereldvraag nog steeds aan de magere kant blijft en China’s economie nog steeds vertraagt.

‘Het is duidelijk dat de wereldeconomie er erger aan toe is dan verwacht en dat zal gevolgen hebben voor het economisch herstel van Thailand’, zegt econoom Charnon van Tisco Securities. Hij denkt dat de export na drie jaren van krimp ook in 2016 terugloopt, waardoor de Bank of Thailand zich genoodzaakt zou kunnen zien volgende maand de policy rate (rentetarief) te verlagen.

Maar econoom Tim Leelahaphan van de Maybank Kim Eng denkt dat dit niet gebeuren. ‘Er is geen reden vooor haast want de binnenlandse vraag neemt toe. Als we ons haasten, gooien we het kind met het badwater weg. De twee renteverlagingen van vorig jaar waren bedoeld om de export te steunen, maar die is niet verbeterd.’

Sinds april 2014 bedraagt de policy rate (het rentetarief waarvan de banken doorgaans hun tarieven afleiden) onveranderd 1,5 procent nadat het tarief tweemaal met een kwart procentpunt was verlaagd. (Bron: website Bangkok Post, 25 februari)

BP: We zijn onafhankelijk, altijd
26 februari – ‘We zijn onafhankelijk’, schrijft de redactie van Bangkok Post ter toelichting op de advertentiebijlage van vier pagina’s waarin de krant gisteren gevouwen was. ‘De advertentie geeft niet de redactionele positie van de krant weer. Wij hechten aan onze lange traditie van niet-partijdige objectiviteit. Advertenties hebben geen invloed op waarover we verslag doen of schrijven.’

In de full-colour glossy bijlage geeft de overheid met graphics en schema’s een overzicht van haar beleidsdoelstellingen. Het is een bijna hilarisch rommelig overzicht met grote woorden als stabiliteit, voorspoed, duurzaamheid, kracht van binnenuit, state of the people mechanisme en nog meer van dat fraais. (Bron: Bangkok Post, 25 februari)

Experts waarschuwen voor smog en watertekort

26 februari – Twee waarschuwingen van experts vandaag naast elkaar op pagina 2 van Bangkok Post. Directeur Seree van het Centre of Climate Change and Disaster van de Rangsit universiteit, dringt er bij stadsbewoners en de industrie op aan meer water te besparen. En directeur Siri van het Forest and Fire Prevention and Suppression Office waarschuwt dat de smog overlast in het Noorden de ergste in 20 jaar kan zijn.

Uiterst zorgelijk
Eerst het water. Het is bekend en Seree wijst er ook op: de watersituatie is extreem zorgelijk. Voor het stroomgebied van de Chao Phraya omdat het waterpeil in de grote stuwmeren die het gebied inclusief Bangkok van water voorzien, op minder dan de helft van hun capacititeit staat.

Seree zegt dat dit voldoende is om Bangkok en randgemeenten tot juli te bedienen, maar langer niet. Het water is alleen voldoende voor consumptie en behoud van het ecosysteem, maar er is niet voldoende water voor irrigatie. De boeren is dan ook herhaaldelijk geadviseerd over te stappen op gewassen die minder water vereisen.

Seree roept de regering op de boeren te bewegen geen water naar hun akkers te pompen, daar dit gevolgen kan hebben voor de waterleverantie in Bangkok. En dat is ongewenst, daar Bangkok de ruggengraat van ’s lands economie is. Wanneer de hoofdstad water tekort komt, worden het bestuur en landbouwverkopen gedupeerd.

Het regenseizoen begint dit jaar later dan wat de kalender voorschrijft, verwacht Seree. Normaal duurt het regenseizoen van mei tot november; dit jaar begint het vermoedelijk pas in augustus te regenen.

Het lijkt wel of Thailand alleen uit Bangkok bestaat, want het bericht rept met geen woord over de situatie elders in het land.

Ergste smog sinds 1998
Het Noorden krijgt dit jaar meer last van smog, te oordelen aan de situatie in Indonesië waar grote bosbranden zijn uitgebroken als gevolg van El Niño. Vorig jaar was dit grillige weerpatroon verantwoordelijk voor 30 miljoen rai bos die in vlammen opging.

In 1998 verloor het land 20 miljoen rai en in Thailand ging 700.000 rai verloren. ‘Het patroon moet een waarschuwing zijn voor de mogelijkheid van ernstige nevel dit jaar’, zegt Siri. In 1998 sloegen op veel plaatsen branden toe, waaronder enkele nationale parken en reservaten.

Een factor die de ernst van de smog en de duur ervan bepaalt, is ook de lage atmosferische druk. Bij een lage druk, kan smog zich niet gemakkelijk verspreiden en blijft die langer dan normaal in de lucht, waardoor de concentratie aan kleine stofdeeltjes toeneemt.

Uit de laatste  gegevens van het Department of Pollution Control blijkt dat de smogoverlast dit jaar veel vaker de  veiligheidslimiet heeft overschreden dan vorig jaar. Het ging toen om 7 dagen tussen 1 januari en 24 februari; dit jaar bedroeg het aantal dagen in dezelfde periode al 24.

Regering stoft plan voor kabelbaan af

24 februari – Het controversiële plan voor de aanleg van een kabelbaan naar de top van de Phu Kradueng in de provincie Loei is 30 jaar nadat het idee voor het eerst opdook, door de regering uit de kast gehaald.

Het kabinet nam dinsdag kennis van een studie door de Designated Areas for Sustainable Tourism Administration (Dasta), waaruit bijkt dat de aanleg weinig schadelijke milieugevolgen heeft en door bewoners sterk wordt gesteund, zeggen regeringsbronnen. Het kabinet wacht op het groene licht van de National Environmental Board die de uitgevoerde milieu-effectrapportage beoordeelt.

Phu Kradueng cable carDe kabelbaan krijgt een lengte van 4,4 kilometer met zeven masten en twee stations. Doel is de populaire berg, die nu alleen per voet bereikbaar is, gemakkelijk toegankelijk te maken en tegelijkertijd het aantal bezoekers te beperken. De mogelijkheid van trekking blijft gehandhaafd.

Het project werd voor het eerst in 1982 door het Phu Kradueng National Park voorgesteld, maar kwam nooit in uitvoering vanwege oppositie van milieu-actievoerders. Problematisch is de bouw van een station in een watershed gebied, die ernstige milieugevolgen kan hebben aldus de DNP. Maar de studie zegt dat slechts 0,22 rai voor de bouw van de masten en 3 rai nodig is voor de twee stations, waardoor de gevolgen minimaal zijn. Het kabinet heeft Dasta om een nadere toelichting gevraagd.

Vice-premier Tanasak heeft vertrouwen in het project. Een nieuwe constructiemethode voorkomt dat grote bomen gekapt moeten worden en beperkt het gebied dat vrijgemaakt moet worden. De masten worden door helikopters op de bestemde plaats gezet.

Tanasak zegt dat het park slechts 1 rai aan bos verliest wat ‘niets is vergeleken met de voordelen’. Het project zorgt voor banen, het kan bezoekers uit andere provincies en landen trekken en in het geval van ongelukken kunnen slachtoffers snel worden afgevoerd. Ook wordt het gemakkelijker het gebied te inspecteren.

De Seub Nakhasathien stichting herhaalde gisteren haar bezwaar. Het project is in strijd met de spirit  van trekking en het roept zorgen op over een grote toeloop van toeristen. De secretaris-generaal noemt het ironisch dat het park het project heeft geïnitieerd daar het al 50 jaar het beleid van het park is om bergbeklimmers de gelegenheid te geven het gebied te voet te verkennen en ervan te genieten.

Nok Air langer afhankelijk van chartervluchten

Nok Air neus26 februari – Nok Air blijft tot 10 maart gebruik maken van vluchten van chartermaatschappijen omdat de luchtvogel [letterlijke vertaling van Nok Air] kampt met een tekort aan piloten.  Minister Arkhom (Transport) zei gisteren dat het om 20 vluchten per dag gaat. Eerder dacht de maatschappij tot eind deze maand passagiers te moeten overboeken.

Directeur Patee heeft volgens de minister inmiddels toegegeven dat 17 piloten aan hun kuierlatten hebben getrokken, maar sommigen zouden al weer willen terugkeren. De maatschappij gaat 15 nieuwe piloten  aannemen [In een eerder bericht las ik: Vanaf 1 maart vliegt de budgetmaatschappij met dertig nieuwe piloten.] Tien zijn piloten en trainers uit de VS.

Eerdere berichten:
25 februari: Volgens een bron: 17 piloten verlaten Nok Air
24 februari: ‘Geen uittocht van piloten bij Nok Air’
23 februari: Verbod dreigt voor vier luchtvaartmaatschappijen
21 februari: Nok Air schrapt 20 vluchten, passagiers boos
19 februari: Kort nieuws
18 februari: ‘Nok Air vliegt met gekwalificeerde piloten’
17 februari: Staking piloten: Captain veegt zijn straatje schoon
16 februari: Staking Nok Air; waarschuwing voor luchtvaartmaatschappijen
15 februari: Piloten Nok Air in staking; 8 vluchten geannuleerd

Kort nieuws vrijdag 26 februari

– Eerder was de overlevingskans 50 procent, maar nu zegt directeur Charnchai van het Khon Kaen ziekenhuis dat de baby een kans van 100 procent heeft als er zich geen infecties voordoen. De algemene lichamelijke conditie van de enkele maanden oude baby is heel goed; hartslag , bloeddruk en het zuurstofgehalte in het bloed zijn sterk.

Volgens de directeur heeft de baby, die veertien maal is gestoken en levend werd begraven, zijn leven deels te danken aan de grond waarin hij lag. Die vormde als het ware pleisters op de wonden, waardoor bloedverlies werd voorkomen. De wonden zijn schoongemaakt, waarbij geen tekens van infectie zijn gevonden. De baby krijgt breed-spectrum antibiotica.

– Een foto op Facebook van twee voormalige legerofficieren, die worden gezocht wegens majesteitsschennis en afpersing, volgens de tekst genomen in Nieuw-Zeeland, vormt geen bewijs dat ze daar nu zijn. Het is volgens het CIB-hoofd een oude foto.

De twee mannen, voorheen assistent van toenmalig legercommandant Udomdej (de huidige staatssecretaris van Defensie), zouden in augustus sponsors van de fietstocht Bike for Dad hebben geprest steekpenningen te betalen, schermend met het koningshuis. [In dit bericht staat het anders geformuleerd: Ze zouden geld uit het budget bestemd voor de productie van T-shirts hebben ontvreemd.]

Eén wordt ook gezocht vanwege vermeende corruptie bij de aanleg van het Rajabhakti park. Eerder werd gemeld dat hij naar Myanmar zou zijn gevlucht, maar nu zegt een bron dat hij naar Nieuw-Zeeland is gegaan, waar zijn dochter studeert. (Zie de pagina Corruptie 2 en Majesteitsschennis)

– De moeder van de secretaresse van Thaksin’s ex-echtgenote heeft bij de DSI toegegeven dat op haar bankrekening 26 miljoen baht is gestort, die vermoedelijk afkomstig was van bij de Krungthai Bank afgesloten leningen ad 9,9 miljard baht door dochterbedrijven van een vastgoedbedrijf. De leningen hadden niet verleend mogen worden, want het bedrijf was insolvabel. Vermoed wordt dat het om het witwassen van geld ging.

De zoon van Thaksin is aandeelhouder en lid van de raad van bestuur van de twee bedrijven. Hij zou 10 miljoen baht hebben ontvangen en moet evenals de secretaresse nog gehoord worden. De DSI heeft al tweehonderd getuigen gehoord in de zaak, die speelde tijdens de regeringsperiode van papa Thaksin. (Zie de pagina Corruptie 2)

– Nog eens zeven personen en bedrijven moeten voor het hooggerechtshof terecht staan wegens hun vermeende betrokkenheid bij zogenaamde G-to-G rijstdeals met China (government to government). Ze zouden de toenmalige minister van Handel in het kabinet Yingluck en twintig personen en bedrijven, die al eerder in staat van beschuldiging zijn gesteld, hebben geholpen bij de verkoop van rijst, door de regering opgekocht in het kader van het hypotheeksysteem voor rijst.

De minister en de twintig anderen gaan ook financieel aansprakelijk gesteld voor de geleden verliezen. In de zaak wordt oud-premier Yingluck vervolgd wegens plichtsverzuim. Ook zij zou moeten dokken. (Zie verder de pagina Rijst 3 en Corruptie 2)

– Follow-up op het bericht van de demonstratie tegen de zogeheten fast-track procedure (zie het bericht van 25 februari: Protest tegen fast-track procedure). De krant meldt nu ook dat de demonstranten op woensdag protesteerden voor het gebouw van de VN in Bangkok en daar verwijderd werden. Daarna verkasten ze naar het Government House. Ze hebben gezegd er te blijven totdat de regering iets van zich laat horen.

De politie beschouwt de demonstratie als een overtreding van het samenscholingsverbod en verzet tegen de junta. Ze hadden vooraf toestemming moeten vragen aan de NCPO. Volgens manager Supaporn van de ENLaw stichting hebben ze op grond van de Public Assembly Act toestemming gevraagd, maar is die geweigerd.

Coördinator Prasitchai van het People’s Network for Sustainable Development, zegt dat de demonstranten geen politieke agenda hebben. Ze willen alleen dat de order wordt ingetrokken, waardoor het mogelijk is bestaande regelingen buiten werking te stellen, die garanties bieden voor milieu en gezondheid bij de aanleg van energiecentrales en grootschalige industriële projecten.

– In het boek The Language of News Media, een door mij gekoesterd studieboek, staat de treffende uitspraak dat veel nieuws bestaat uit talk about talk. En dat geldt ook voor dit bericht. Voormalig premier Chavalit zegt: Er is een cel van de Islamic State actief in het diepe Zuiden van Thailand met de naam Black Swan. Hij dringt op aan op een onderzoek en verbetering van het inlichtingenwerk.

Commandant Wiwat van het Vierde Legerkorps zegt nog nooit van een groep met die naam te hebben gehoord. Volgens hem is Thailand tot nu toe vrij van IS-activiteiten. Ook de woordvoerder van Isoc is niet op de hoogte van zo’n groep.

Volgens een bron zouden het National Intelligence Agency en het Immigration Bureau onlangs gemeld hebben dat twee Syriërs, lid van IS, op een toeristenvisum naar Thailand zijn gekomen. Naar die twee zou gezocht zijn. Maar het CIB-hoofd en het hoofd van de politie van Yala weten van niets.

Voormalig Democratisch parlementslid Jeh-aming voor Narathiwat vindt dat Chavalit geen geruchten moet verspreiden om de mensen bang te maken, zonder bewijs te leveren. Zijn opmerkingen lijken een poging om de boodschap over te brengen dat Thailand’s veiligheid onvoldoende is. Ook Jeh-aming, die al lange tijd in het Zuiden meeloopt, zegt nooit over enige aanwezigheid van IS te hebben gehoord.

– Adjunct-directeur Nakrob van Isoc verwacht volgend jaar een vredesakkoord te kunnen afsluiten met het zuidelijk verzet. Maar er moet nog wel het nodige gebeuren want er is pas gesproken over drie stappen van het tienstappenplan. Doorslaggevend voor het succes is de rol van de burgermaatschappij en de ‘gewone’ mensen, zei hij woensdagavond bij de Foreign Correspondents’ Club. Als het lukt volgend jaar een overeenkomst af te sluiten zou dat een ‘wereldrecord zijn voor de kortste onderhandelingen over een conflict’.

Technische teams [van Thailand en het verzet] hebben onlangs in Penang 95 procent het programma van eisen voor de officiële vredesgesprekken afgerond, met uitzondering van enkele kwesties zoals het instellen van een veiligheidszone.Verzetsgroep Mara Patani legde eerder drie eisen op tafel, maar de Thaise delegatie heeft nog niet besloten de paraplugroep als enige vertegenwoordiger te erkennen, omdat ze nog steeds geen kans ziet de aanvallen te stoppen.

– Twee jaar zag hij kans uit handen van justitie te blijven, maar woensdag werd hij aangehouden in de bus van Bangkok naar Trang, zijn thuisprovincie. Tegen de man (40) liepen vier arrestatiebevelen wegens verkrachtingen en moord. De man kent de gevangenis al van binnen, want hij heeft 19 jaar gebromd voor samenzwering bij moord [geen details].

– China’s aanbod om zijn investeringen in de spoorlijn Nong Khai-Map Ta Phut met een aftakking naar Bangkok te verhogen in ruil voor grond aan beide zijden van de 845 lange lijn is door het ministerie van Transport afgewezen. China zou daardoor een voorkeurspositie krijgen bij de bouw van panden voor commerciële doeleinden en dat lijkt het ministerie geen goed idee. Over de aanleg en financiering van de lijn wordt nog steeds overlegd. Eind deze maand komen de onderhandelaars voor de tiende keer bijeen in Beijing. Naar verwachting wordt dit jaar met de aanleg begonnen. (Zie ook de pagina Spoorwegen)

Bericht aan lezers die over de grondwet willen lezen.
Vandaag 1 artikel over de grondwet. Ik geef de titel zodat u het zelf kunt opzoeken op de website:
• CDC warns next govt ‘must heed reforms’
Zie verder de pagina Grondwetwijziging

 


 

Chaos op de BTRS

Storing BTS leidt tot chaos

25 februari – Het was een zootje gisteren op de BTS (bovengrondse metro). Treinen arriveerden onregelmatig en passagiers stonden in lange rijen tot buiten metrostations. Ook uw redacteur en twee vrienden, op weg naar station Saphan Thaksin, waren rond het middaguur op station Asok en tussenliggende stations het slachtoffer van een technische storing tussen de stations Chit Lom en Siam, die gevolgen had voor het gehele netwerk.

Hoe lang de chaos heeft geduurd, vermeldt het bericht niet. Wel lees ik dat dat de problemen dinsdagavond waren begonnen. Technici lukte het niet de technische fout, omschreven als rail switching, te herstellen. Gisteren konden ze er blijkbaar niet aan werken, want tijdens de dienstregeling werd het werk stilgelegd.

Gevolg: treinen arriveerden tussen vijf tot zes minuten tegen twee tot drie minuten normaal en (toen wij reisden) treinen stonden lang stil op stations. De storing had geen gevolgen voor de Silom Line tussen National Stadium en Bang Wa, alhoewel de treinen op dat tracé ook bomvol zaten (maar niet meer toen wij erin zaten).

De enigen die geprofiteerd hebben van de ontregeling, waren motortaxibestuurders, maar die probeerden er zelfs een slaatje uit te slaan door passagiers te veel in rekening te brengen. Bestuurders die zich eraan schuldig maakten, krijgen een boete van 500 baht en moeten een training van drie uur bijwonen. Als ze er weer op betrapt worden, wordt hun vergunnning geschorst of ingetrokken.

De BTS heeft naar excuses aangeboden ‘for the inconvenience’. Een minpuntje was dat de aankondigingen alleen in het Thais werden gedaan en niet in het Engels herhaald. Op Twitter plaatste de BTS ’s ochtends twee updates. Vandaag zouden de treinen weer als normaal moeten rijden.

Regering zet grondwetcommissie onder druk

25 februari – De regering heeft de grondwetcommissie (CDC) onder druk gezet om haar voorstel voor de periode tussen de verkiezingen en het aantreden van een nieuw kabinet niet af te wijzen. Doet ze dat wel, dan houdt de regering haar verantwoordelijk voor de eventuele politieke crises die ontstaan. De militaire regering wil in dat ‘interbellum’ verantwoordelijk blijven voor de veiligheid.

Die waarschuwing is gisteren geuit door vice-premier Wissanu. Het kabinet heeft het voorstel gedaan om een herhaling van de politieke crisis te voorkomen, die leidde tot de coup van mei 2014. Voorafgaand aan de coup had het land te maken met straatprotesten, ontbinding van het Huis van Afgevaardigden en mislukte algemene verkiezingen. Wissanu zegt dat de CDC het voorstel mag afwijzen, indien ze meent dat de nieuwe grondwet voldoende waarborgen biedt om een crisis het hoofd te bieden.

In totaal heeft de regering zestien wijzingsvoorstellen gedaan voor de ontwerp-grondwet. Wissanu overlegde gisteren met CDC-voorzitter Meechai. Die zei dat de NCPO geen bevoegdheden krijgt over de nieuw gekozen regering. ‘We willen geen halfbakken democratie.’ De instelling van een speciaal orgaan dat na de verkiezingen een eventuele politieke patstelling oplost, acht hij ‘onwaarschijnlijk’.

Critici hekelen het controversiële voorstel als een poging van de militaire regering om een nieuwe regering te kunnen controleren en langer aan de macht te blijven. Prayut schijnt ook voorgesteld te hebben dat de NCPO vijf jaar verantwoordelijk blijft voor de veiligheid, maar dat heb ik niet eerder gelezen. Wissanu meent dat een tijdelijke maatregel gedurende de overgangsperiode nodig is, maar die hoeft niet zo lang te duren.

Het artikel bevat verder de (voor de hand liggende) reacties van twee roodhemdleiders en voormalig oppositieleider Abhisit. Abhsit ziet het regeringsvoorstel als een gebrek aan vertrouwen. Het toont aan dat zelfs de regering niet zeker weet of wat ze gedaan heeft, de problemen van het land kan oplossen. Voor het gehele artikel zie Drafters risk crisis blame after poll. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging)

Protest tegen fast-track procedure

Protest tegen fast-track procedure

25 februari – Milieu-actievoerders en lokale gemeenschappen, die te maken hebben/krijgen met grootschalige ontwikkelingen en energiecentrales, hebben opnieuw een beroep gedaan op premier Prayut om zijn bevel deze projecten versneld uit te voeren, in te trekken.

Dinsdag kwamen zo’n honderd demonstranten bijeen voor het kantoor van de Public Sector Development Commission, tegenover het Government House, om hun stem te laten horen. Onder hen actievoerders en bewoners uit Krabi (waar een kolencentrale is gepland), Chachoengsao en Pathum Thani. Eerder deze maand stuurden ze een petitie naar de premier, maar die heeft er nog niet op gereageerd.

De pijn zit in de zogeheten fast-track procedure die bestaande regelingen buiten werking kan stellen. Denk onder andere aan een deugdelijke milieu-effectrapportage, openbare hoorzittingen en stedelijke bestemmingsplannen die garanties bieden voor gezondheid en milieu. Premier Prayut kan die procedure bevelen op grond van artikel 44 van de interim-grondwet (die hem absolute macht verleent).

Coördinator Prasitchai van de Save Andaman from Coal groep zegt: ‘Industrieterreinen en energiecentrales kunnen nu praktisch overal aangelegd respectievelijk gebouwd worden.’ Dat geldt bijvoorbeeld voor de tien provincies die een zogeheten special economic zone krijgen. Ook de bouw van kolencentrales en energiecentrales die gestookt worden op biomassa of afval heeft met weinig beperkingen nog te maken. Prasitchai verwacht dat dit overal in het land tot conflicten zal leiden tussen de lokale bevolking en investeerders.

Een boerin met een organisch bedrijf in Chachoengsao vraagt zich af: ‘Wie neemt de verantwoordelijkheid wanneer onze oogsten worden geschaad door industriële projecten?’ Ze wijst erop dat bewoners in de afgelopen tien jaar hun best hebben gedaan organische landbouw te ontwikkelen en daarvoor certificering hebben aangevraagd van buitenlandse organisaties. Die loopt gevaar als hun producten aangetast worden.

In de provincie is het tevens gelukt met bestemmingsplannen in de hand een kolencentrale in Khao Hinsorn tegen te houden omdat het gebied als bestemming landbouw en bos heeft. Maar wanneer bestemmingsplannen geen rol meer spelen, dreigt de bouw toch door te gaan.

Manager Supaporn van de ENLaw stichting noemt publieke participatie cruciaal, ‘want planning heeft voor ieder van ons gevolgen’.

De demonstranten gaan deze week door met hun sit-in protest totdat de regering antwoordt. (Bron: Bangkok Post, 24 februari)

HSS: Pleidooi voor strikte toepassing draagmoederwet

25 februari – Directeur-generraal  Boonruang van het Department of Health Service Support (HSS) heeft de medische sector opgeroepen om zich strikt aan de eind december van kracht geworden wet op het draagmoederschap (plus de vijftien gerelateerde organieke wetten) te houden. Hij zei dat dinsdag tijdens een bijeenkomst met vertegenwoordigers uit de sector, waarop een toelichting op de nieuwe wet werd gegeven.

Zoals bekend heeft de wet tot doel een eind te maken aan commercieel draagmoederschap. Alleen echtparen, van wie het huwelijk in Thailand is geregistreerd, mogen een draagmoeder inschakelen. Die moet familie zijn van een van de ouders en al geboortes achter de rug hebben. Ze mag maximaal tweemaal hulp bieden. De wet verbiedt commercieel draagmoederschap, de verkoop van eitjes, sperma en embryo’s. Sekse selectie mag ook niet.

Buitenlandse ouders kunnen geen beroep op de wet doen. Ze kunnen wel andere in Thailand beschikbare opties laten toepassen zoals gamete intrafallopian transfer, zygote gamete intrafallopian en intra-uterine insemination.

Klinieken die toestemming hebben voor het verrichten van een draagmoederschap, dienen dagelijks te rapporteren over de diensten die ze verlenen en gegevens te verstrekken over de gezondheid van de draagmoeder en binnen 45 dagen na de geboorte van de baby. Ook dient een jaarverslag te worden overlegd. Documenten moeten 20 jaar bewaard blijven.

Om nog even het geheugen op de frissen: commercieel draagmoederschap kwam in 2014 in het nieuws naar aanleiding van de de Japanner Mitsutoki Shigeta, die negen draagmoeders voor zich aan het werk had gezet. Een andere affaire betreft de strijd om het voogdijschap tussen de draagmoeder en een gay echtpaar. Voor zover ik weet is die strijd nog steeds onbeslist. (Bron: Bangkok Post, 24 februari)

Kan Air

Kan Air sleept luchtvaartautoriteit voor de rechter

25 februari – Kan Air vindt het onbehoorlijk van de Civil Aviation Authority of Thailand (CAAT) dat ze haar financiële problemen openbaar heeft gemaakt. Ze gaat aangifte wegens smaad doen. Directeur Somphong noemt de publicatie ‘onethisch’ en ‘schadelijk voor de geloofwaardigheid van het bedrijf’.

Kan Air, dat met twee ‘werkpaarden’, een ATR 75-500 turboprop met 66 plaatsen en eenmotorige Cessna Grand Caravan 208B voornamelijk binnenlandse vluchten op secondaire routes verzorgt, is een van de vier chartermaatschappijen die door de CAAT mogelijk worden stilgelegd. Hun schuldenpositie zou een risico vormen voor de veiligheidseisen, waarmee ze zouden kunnen sjoemelen.

Somphong zegt dat de openstaande rekeningen bij Aeronautical Radio of Thailand en Airports of Thailand inmiddels zijn voldaan. ‘Schuld is een deel van zaken doen. Maar mijn vraag is: was het bedrag dat we verschuldigd waren, beoordeeld naar industrienormen, zo enorm groot om een financiële ramp te suggereren?’

Kan Air zou er geen aanstoot aan genomen hebben indien de CAAT van alle in Thailand geregistreerde maatschappijen de cijfers bekend had gemaakt, maar nu wel omdat er sprake is van discriminatie. De andere drie die op de vingers zijn getikt, zijn City Airways, Asian Air en Jet Asia Airways.

In een kader meldt de krant dat Thaise reisagenten ‘not confident’ zijn om chartervluchten te gebruiken voor toeristen, nu de vier maatschappijen hun vergunning dreigen te verliezen. Voorzitter Suparerk van de Thai Travel Agents Association of Thailand (TTAA) zegt dat de meeste agenten nu uitwijken naar lijndienstmaatschappijen. ‘Om onze klanten te beschermen tegen soortgelijke problemen gebruiken de meeste agenten reguliere vluchten’, doelend op de annulering van vluchten door Nok Air.

Maar hij benadrukt dat het schuldenprobleem van de vier geen invloed heeft op het aantal boekingen. Reisagenten maken van chartervluchten gebruik om een fors aantal stoelen tegen een lage prijs te kunnen inkopen. Charters vliegen doorgaans naar steden waar de lijnmaatschappijen niet komen. De financiële problemen hebben hun image en het vertrouwen van toeristen geschaad, aldus de TTAA.

Directeur Krichanat van Sun Smile Holidays & Travel Co zegt slechte ervaringen met Business Air te hebben, nadat haar vergunning was ingetrokken en klanten in Zuid-Korea strandden. Sun Smile verloor daardoor behoorlijk veel geld en haar image liep schade op. (Bron: Bangkok Post, 24 februari)

Zie voor alle berichten over de luchtvaartperikelen de pagina Luchtvaartdienst onder vuur.

Gerelateerde berichten:
24 februari: ‘Geen uittocht van piloten bij Nok Air’
23 februari: Verbod dreigt voor vier luchtvaartmaatschappijen
21 februari: Nok Air schrapt 20 vluchten, passagiers boos
19 februari: Kort nieuws
18 februari: ‘Nok Air vliegt met gekwalificeerde piloten’
17 februari: Staking piloten: Captain veegt zijn straatje schoon
16 februari: Staking Nok Air; waarschuwing voor luchtvaartmaatschappijen
15 februari: Piloten Nok Air in staking; 8 vluchten geannuleerd

Volgens een bron: 17 piloten verlaten Nok Air

25 februari – Nog meer luchtvaart, nu Nok Air. Dinsdag ontkende directeur Patee dat piloten ontslag hebben genomen uit reactie op de annulering van vluchten, gisteren moest hij toegeven dat een aantal de maatschappij de rug toekeert.

Patee noemt het normaal dat collega’s vertrekken uit solidariteit met de drie piloten die ontslagen zijn vanwege de staking door tien piloten op 14 februari. Een bron bij Nok Air zegt dat het om zeventien piloten gaat en dat meer zullen volgen.

Vanaf dinsdag vliegt Nok Air weer de normale dienstregeling. Er worden dertig nieuwe piloten aangenomen. Vandaag vervallen vier vluchten tussen Bangkok en Chiang Mai. Ze worden overgenomen door Nok Scoot. Round-trips naar Trang, Surat Thani en Khon Kaen zijn tot maandag geschorst.

Nog even de achtergrond van de staking. Nok Air heeft haar regels in overeenstemming gebracht met de regelgeving van de ICAO. Als gevolg daarvan zouden sommige piloten niet volledig bevoegd zijn. Uit onvrede besloten ze het bijltje erbij neer te gooien, tot verrassing van passagiers die van niets wisten. Het fijne word ik niet gewaar uit de berichtgeving. Ik kan alleen maar gissen dat overwerk niet meer mag, want dan krijgen de piloten te weinig rust. Dus een simpele centenkwestie.

Amnesty hekelt opnieuw junta

25 februari – Het aantal personen dat [in Thailand] geïntimideerd wordt, vervolgd en gevangen gezet alleen omdat ze op vreedzame wijze gebruik maken van hun rechten, is scherp toegenomen, constateert Amnesty International in haar jaarlijks mensenrechten rapport.

AI schrijft dat de militaire autoriteiten het afgelopen jaar hun bevoegdheid hebben uitgebreid, rechten excessief hebben beperkt en meningsverschillen vanwege de veiligheid onderdrukt. Ze roept de autoriteiten op om de vrijheid van meningsuiting en vergadering te herstellen en aanklachten tegen verdedigers van mensenrechten en actievoerders die deelnemen aan vreedzame campagnes, in te trekken.

Voorzitter Chamnan van AI Thailand roept de autoriteiten ook op enkele zaken van gedwongen verdwijning te blijven onderzoeken, waaronder die van Karen activist Porlajee Rakchongcharoen en mensenrechtenadvocaat Somchai Neelapaijit.

AI maakt zich verder zorgen over de geheimzinnigheid van de rechtsgang in majesteitsschenniszaken. Zo krijgen verdachten geen borgtocht en de krijgsraad straft strenger dan de burgerlijke rechter. Chamnan vindt dat niet iedereen een klacht moet kunnen indienen tegen een ‘verdachte’, want in strafrechtelijke zaken kan dat niet. Daarvoor zou een speciale commissie gevormd moeten worden.

Voorts hekelt AI de zogeheten attitude adjustments, die al meer dan honderd personen hebben ondergaan, van wie sommigen enkele malen.

Regeringswoordvoerder Sansern doet het rapport af als ‘niet anders dan voorgaande rapporten’. Het rapport is gisteren aan de premier overhandigd. (Zie ook de pagina Majesteitsschennis)

Arada Wongdeelert en grootmoeder

Kort nieuws donderdag 25 februari

– Het ministerie van Volksgezondheid wil medisch en para-medisch personeel beter beschermen tegen verwondingen en infecties die tijdens het werk worden opgelopen. Het overweegt de criteria voor financiële steun uit te breiden. Vorig jaar ging het om 420 personeelsleden: 206 verpleegsters, 102 assistenten, 28 artsen en 84 andere professionals.

Aanleiding is het door de media bekend geworden lot van een 18-jarige vrouw, wier vader overleed aan een bloedvergiftiging die hij opliep tijdens het reanimeren van een patiënt. De arts droeg geen mondkapje en kwam in contact met diens braaksel. Hij gebruikte ook geen medicijnen tegen de infectie en overleed op 30-jarige leeftijd toen de dochter 5 jaar oud was. Sindsdien woont de dochter bij haar grootmoeder.

Oma verkoopt snoepjes en verdient amper genoeg om de huur en de onderwijskosten van haar kleinkind te betalen, als gevolg waarvan ze na Mathayom 3 van school ging. Ze lijdt ook aan epilepsie.

Op de foto arriveren oma en kleindochter (rechts) bij het Prasat Neurological Institute in Nonthaburi voor behandeling aan haar epilepsie.

– Het gemeentelijk waterleidingbedrijf van Bangkok (MWA) doet vannacht een proef met een maatregel die bij een ernstige droogte kan worden genomen. Het vermindert de wateropname uit de Chao Phraya met 10 procent en vermeerdert de inname van water uit de Mae Klong via kanalen ten westen van Bangkok. Als gevolg daarvan kan de waterdruk in het oostelijk deel van de binnenstad, Thon Buri en enkele delen van Suk Sawat afnemen.

Voor zover ik weet, verlaagt de MWA de waterdruk ’s nachts al enigszins om de rivier niet te zwaar te belasten met als risico dat de zoutgrens oprukt en natuurlijk omdat de grote stuwmeren bovenstrooms de uitstroom hebben verminderd.

– Ze hebben er lang op moeten wachten: de tweede verhoging van de taxitarieven, maar die lijkt er nu toch eindelijk aan te komen. De centrale commissie land transport control gaat akkoord met een verhoging van 5 procent en een verhoging van de toeslag met 25 tot 45 baht voor taxi’s op Suvarnabhum, die thans 50 baht bedraagt. [Ik dacht dat de verhoging alleen zou gelden voor vijfdeurs taxi’s] Eind van de maand valt de finale beslissing. Bij goedkeuring [door het kabinet?] wordt de verhoging onmiddellijk van kracht.

Vorig jaar ging het ministerie van Transport akkoord met een verhoging van 13 procent in twee fases. De tweede fase zou afhankelijk zijn van verbeterde dienstverlening, maar daarover lees ik niets in dit bericht.

– De Quality Learning Foundation (QLF) wil In samenwerking met Unesco, Unicef en het ministerie van Onderwijs de 300.000 schoolverlaters uit de lagere school weer terug in de schoolbanken krijgen. Ze gaat de kinderen opsporen, hun namen in een database opnemen en vervolgens financiering zoeken om hun onderwijskosten te betalen. Doorgaans gaat het om kinderen uit arme gezinnen, die nooit naar school zijn geweest of eerder gestopt zijn, om geld voor het gezin te verdienen.

De nobele doelstelling is gisteren bekend gemaakt op de Asia Education Summit on Flexibel Learning Strategies for Out-of-School Children, georganiseerd door Unesco. Aan de top die vandaag eindigt, is door vijfhonderd vertegenwoordigers van regeringen, de particuliere sector en experts uit 22 landen deelgenomen.

Directeur Supakorn van de QLF waarschuwt dat het bruto binnenlands product gevaar loopt als het aantal kinderen zonder een behoorlijke schoolopleiding niet verbetert want dat beïnvloedt de concurrentiepositie van het land. (Zie pagina Onderwijs)

– Op verdenking van oplichting met stalen staven ter waarde van 100 miljoen baht zijn twee leidinggevenden van Mana M & G Co en een bankemployee aangehouden. Het bedrijf in Samut Sakhon had een klacht ingediend bij de CSD over valse bankgaranties als onderpand voor de aankoop van de staven. Volgens de CSD heeft de gearresteerde directeur zich eerder schuldig gemaakt aan soortgelijke misdrijven. De andere verdachte ontkent; ze zegt dat haar naam als bevoegd directeur is misbruikt door de aangehouden directeur, maar die smoes gaat er bij de CSD niet in.

– Minister Paiboon (Justitie) heeft de DSI opdracht gegeven de beoogde Supreme Patriarch abt Somdet Chuang op te roepen voor verhoor over zijn vermeende betrokkenheid bij de ontduiking van invoerrechten op een antieke Mercedes, die in zijn tempelmuseum staat. Zijn handtekening staat op een illegaal registratieformulier voor de wagen.

De minister dringt erop aan dat de zaak volgens de geëigende juridische regels verloopt; onderzoekers mogen niet onder druk staan de zaak snel af te ronden en voorkomen moet worden dat er bij het onderzoek sprake is van discriminatie. De DSI dient de abt met respect te behandelen, zegt de minister.

De benoeming van Somdet Chuang is intussen nog niet aan de orde, zegt minister Suwaphan van het PM’s Office omdat het National Office of Buddhism nog bezig is meningen te verzamelen van verschillende partijen. Pas daarna wordt de kwestie voorgelegd aan de premier.

Zie voor alle voorgaande berichten over de controverse rond Somdet Chuang de pagina Benoeming nieuwe Supreme Patriarch. Zie ook de pagina Corruptie 2.

– Het bericht over de strategiewet laat ik lopen. Die wet regelt de instelling van een commissie van 25 leden die als taak krijgt plannen voor hervormingen in de komende 20 jaar op te stellen. Het bericht zegt dat zorgen over de wet prematuur zijn omdat kabinet en het parlement zich er nog over moeten buigen. De wet is een voorstel van de NRSA. Meer weten: klik hier.

– In Khon Kaen is door een boerin die in een eucalyptus plantage haar koeien aan het verzorgen was, een baby gevonden die ernstige steekwonden had en levend begraven was. Ze had het kind horen huilen. In het ziekenhuis van Khon Kaen wordt gevochten om zijn leven. De overlevingskans is 50 procent. De baby had veertien steekwonden, waarvan enkele zijn longen hadden doorboord. Om zijn nek zat een plastic tas. De politie is op zoeken naar de moeder. Op de plaats waar het kindje was begraven, zijn bandsporen van een motorfiets gevonden.

– Campagnes tegen gezondheidsrisico’s moeten anders, zegt het Society and Health Institute. De meeste campagnes proberen op basis van wetenschappelijke feiten mensen te beïnvloeden, maar feiten overtuigen zelden, zoals de campagnes tegen alcohol, tabak, drugsverslaving en verkeersongelukken aantonen. Beter is in de campagnes aandacht te besteden aan de culturele factoren. De campagnes zouden ook niet gericht moeten zijn op specifieke groepen, maar tot doel moeten hebben iedereen voor te lichten.

In veel campagnes wordt gepleit voor een verbod, maar het is onmogelijk om mensen te bewegen alle risico’s te vermijden, zegt SHI-directeur Komatra. Als oplossing pleit hij voor ‘cultural harm reduction’ en ‘cultural epidemiology’. Hij stelt Nederland ten voorbeeld waar consumenten geen glazen flessen met alcohol buiten mogen dragen om te voorkomen dat ze als wapen worden gebruikt.

– In het gebouw van de Criminal Court [aan de Ratchadaphisek Rd in Bangkok] is het eerste e-Justice Conference Centre open gegaan, dat in strafrechtzaken een videoverbinding kan leggen met getuigen in het land. Ze hoeven daarvoor alleen naar de lokale rechtbank te gaan en niet meer naar Bangkok te reizen. De president van het hooggerechtshof verrichtte de opening, die werd bijgewoond door vertegenwoordigers van ambassades van Asean en andere landen. Het centrum beschikt over vertalers in het Engels en zeventien andere talen, alsmede experts in doventaal en noordelijke dialecten.


 

Traditionele visserij in Ban Kao Tao (Hua Hin)

Certificering voor visvangsten in de steigers

24 februari – Met een systeem van vangstcertificering wil de overheid greep krijgen op de hele keten van tafel tot zee. Vissersboten moeten zowel bij vertrek als aankomst in de haven gegevens overleggen over bemanning en lading. Doel is ervoor te zorgen dat alle vis legaal wordt gevangen en de kwaliteit goed genoeg is om aan de visverwerkende industrie te worden geleverd.

De certificering vormt onderdeel van Thailand’s pogingen om de Thaise visindustrie te standaardiseren en overtreding van de IUU-regeling van de EU te voorkomen (Illegal, Unerported and Unregulated Fishing). Het systeem geldt niet alleen voor Thaise boten, maar ook voor buitenlandse boten en vaartuigen die geïmporteerde vis vervoeren.

‘Het systeem stelt ons in staat alle boten te traceren en vast te stellen of ze betrokken zijn bij mensenhandel of misbruik van arbeiders [zoals dwang- en kinderarbeid]’, zegt secretaris publieke zaken Benjamaporn van het Command Center to Combat Illegal Fishing.

Binnenkort wordt het besluit van de EU verwacht of de gele kaart die ze heeft uitgedeeld, vervalt, gehandhaafd blijft of vervangen wordt door een rode kaart. In dat laatste geval dreigt een importverbod. Het certificeringssysteem is in augustus volledig operationeel. (Bron: Bangkok Post, 23 februari)

Hoe dit systeem zich verhoudt tot de port-in/port-out controle, in eerdere berichten beschreven, is mij niet duidelijk of het zou een verfijning ervan moeten zijn. Meer over de misstanden in de visserij en visverwerkende industrie op de pagina  De vis wordt duur betaald.

Op de foto een beeld van de traditionele visserij in Ban Kao Tao (Hua Hin).

Landbouwsector krijgt steun van 93 mld baht

24 februari – De regering heeft een bedrag van 93 miljard baht uitgetrokken voor steun aan de landbouwsector om de gevolgen van de droogte te bestrijden en de stagnerende economie los te trekken. Dinsdag is daarover in het kabinet overeenstemming bereikt.

Waterreservoir Pho ThongHet grootste deel van het bedrag, 72 miljard baht, gaat naar een programma met lage-renteleningen voor het programma One Tambon One Agricultural SME. Elk midden- en kleinbedrijf kan een beroep doen op een lening van maximaal 20 miljoen baht met 4 procent rente. Na het achtste jaar gaat de rente naar de marktrente.

Eerder hielp de regering het MKB in de industriële en handelssector. ‘Nu is het tijd om degenen in de agrarische sector te helpen’, zegt minister Apisak (Financiën). Hij verwacht dat 7.200 MKB’s van de maatregel zullen profiteren en dat die 30 banen per bedrijf creëert.

Verder gaat 6 miljard naar een leningenprogramma voor boeren die lid zijn van de BAAC. Hier is het maximum 12.000 baht per boer; de rente bedraagt de eerste zes maanden nul procent en daarna 4 procent. De maatregel is erop gericht om te voorkomen dat boeren geld lenen bij loan sharks (geldwoekeraars), die torenhoge rentes rekenen. ‘Boeren kunnen het geld gebruiken om de voorbereidingen voor de volgende verbouw van gewassen te financieren’, zegt Apisak.

De derde reddingsboei van 15 miljard baht is voor boeren die bereid zijn mee te helpen aan het herstructureren van de sector, zoals overstappen op gewassen die minder water vereisen. Van de steun in de vorm van zachte leningen zullen 100.000 boeren in 26 provincies profiteren, die in het stroomgebied van de Chao Phraya en Mae Klong liggen. De maximum lening bedraagt 3 miljoen baht, de rente 0,01 procent, de looptijd 12 maanden.

Apisak: ‘We zien de droogte als een kans om de sector te veranderen, zodat de boeren meer geld kunnen verdienen door andere producten te verbouwen.’

De regering doet nog meer, maar dit zijn wel de belangrijkste steunmaatregelen. In totaal zijn 1.893 dorpen in 12 provincies uitgeroepen tot door de droogte getroffen gebied. Verwacht wordt dat vanaf volgende maand de droogte verergert, waarvoor nog steeds El Niño verantwoordelijk wordt geacht.

Op de foto het grotendeels droog gevallen waterreservoir van het Land Development Department in Pho Thong (Angthong).

Dr Xeping bijt van zich af

24 februari  – Ze geeft toe geen echte arts te zijn, maar Dr Xeping ontkent dat ze in reclame-uitingen overdreven verwachtingen wekt bij klanten van haar ‘Face Off Project’, een vorm van plastische chirurgie tegen veroudering. Ze ontkent ook de namen van gerenommeerde plastisch chirurgen en van het ziekenhuis dat countryzanger Surachai een facelift gaf, te hebben misbruikt.

Tegen de vrouw is bij de politie een klacht ingediend door de Facial Plastic Surgery Association of Thailand op basis van haar campagne waarin ze beweert dat ze met haar plastische techniek mensen van 60 er als 30-jarige kan laten uitzien. Zondag ging een petitie naar de Consumer Protection Board.

Gisteren verweerde Dr Xeping, vergezeld van een advocaat, zich op een persconferentie. Ze zei slechts een consultant van plastische chirurgie te zijn en geen echte dokter, maar details van haar project zijn online gezet en die hadden haar reputatie geschaad.

Xeping haalde ook uit naar de voorzitter van de vereniging, voor wie ze een jaar zou hebben gewerkt. Hij zou jaloers zijn omdat ze later andere chirurgen aanbeval bij klanten. Voorts zei ze te hopen dat Thailand op het gebied van plastische chirurgie leidend in Azië wordt. Hoe die Face Off behandeling in zijn werk gaat, vermeldt het bericht niet.

Zie verder het voorgaande bericht in Kort Nieuws van 17 februari.

‘Geen uittocht van piloten bij Nok Air’

24 februari – Nok Air hervat volgende maand de uitvoering van al zijn vluchten. Directeur Patee ontkent een gerucht dat de recente annuleringen van vluchten het gevolg waren van het vertrek van piloten.

Tot het eind van de maand vervallen (nog eens) 20 vluchten. Die worden veroorzaakt door ‘onzekere vliegtijden’ van piloten, die Nok Air heeft aangepast aan de regels van de CAAT. Ze hebben volgens Patee niets te maken met een vermeend tekort aan piloten. Nok Air heeft thans 192 piloten in dienst. Vanaf 1 maart vliegt de budgetmaatschappij met dertig nieuwe piloten.

Intussen gaat het onderzoek naar de abrupte pilotenstaking van 14 februari door. Nog eens twee piloten zijn ontslagen. Een was al ontslagen, twee zijn geschorst en tegen de anderen is het onderzoek nog gaande. Volgens dit bericht had de staking gevolgen voor 17 vluchten; in eerdere berichten werd gemeld dat acht c.q. negen vluchten geannuleerd moesten worden.

De CAAT doet onderzoek naar de werktijden van piloten. Het vermoeden bestaat dat de vereiste rusttijden niet in acht zijn genomen. Als dat het geval was, worden de piloten en de maatschappij juridisch aangepakt, zegt minister Arkhom (Transport).

Voorgaande berichten:
21 februari: Nok Air schrapt 20 vluchten, passagiers boos
19 februari: Kort nieuws
18 februari: ‘Nok Air vliegt met gekwalificeerde piloten’
17 februari: Staking piloten: Captain veegt zijn straatje schoon
16 februari: Staking Nok Air; waarschuwing voor luchtvaartmaatschappijen
15 februari: Piloten Nok Air in staking; 8 vluchten geannuleerd

Pasak rivier met fabrieken en loodsen van de kolenindustrie.

Kort nieuws woensdag 24 februari

– Bewoners van Nakhon Laung (Ayutthaya) leven onder een deken van smog, veroorzaakt door de kolenindustrie en dat kan nooit erg bevordelijk zijn voor de gezondheid. Ze hebben de Central Administrative Court gevraagd de vergunning van 51 kolen- en kunstmestbedrijven en vergunningen voor 26 pieren in de Pasak rivier (foto) in te trekken.

Gisteren deponeerden 81 bewoners, geholpen door de Stop Global Warming Association, een klacht tegen veertien overheidsdiensten. Ze beschuldigen hen ervan dat ze de wet niet toepassen, die voorziet in bescherming van hun gezondheid en het milieu.

In het gebied liggen grote bergen kolen, die niet zijn afgedekt, waardoor kolenstof in de lucht wordt verspreid. Als gevolg van de langdurige blootstelling aan het stof kampen bewoners met ademhalingsmoeilijkheden en huidirritaties. Vooral op winderige dagen is de situatie penibel. Verder leidt het zware kolentransport per vrachtwagen tot verzakkingen, waardoor sommige bewoners hun huizen hebben moeten verplaatsen.

– De moeder van de secretaresse van Thaksin’s ex-echtgenote Potjaman na Pombejra en haar echtgenoot zijn door de DSI (Thaise FBI) opgeroepen om te worden ondervraagd over hun betrokkenheid bij het Krungthai Bank (KTB) schandaal, een affaire met de zoon van Thaksin als hoofdrolspeler.

Dit schandaal, dat zich afspeelde tijdens het bewind van Thaksin, is destijds onthuld door het Assets Scrutiny Committee dat na de coup tegen Thaksin is ingesteld om onderzoek te doen naar corrupte praktijken van Thaksin c.s. Het gaat om leningen die door de KTB zijn verleend aan een bedrijf dat insolvabel was. Het echtpaar heeft naar verluidt een cheque van 26 miljoen ontvangen.

De DSI moet nog de zoon, de secretaresse en de vader van een voormalig Pheu Thai parlementslid horen. Zij hebben om uitstel gevraagd om meer documenten te verzamelen, waaruit hun onschuld zou blijken. Volgens de DSI verleende de KTB een lening van 9,9 miljard baht. Wordt ongetwijfeld vervolgd. (Zie pagina Corruptie 2)

– De haalbaarheidsstudie naar de aanleg van een tunnel, waardoor water uit de Mekong naar het Noordoosten wordt geleid dat zwaar te lijden heeft van de droogte, is naar verwachting tegen het eind van het jaar klaar. Dan moet duidelijk worden of de omleiding naar de rivieren Chi en Moon economisch haalbaar is. Het project is al door vorige regeringen voorgesteld en er zijn ook al haalbaarheidsstudies gedaan, zoals in 2008 en 2012.

Lokale actievoerders zeggen dat het project de uitgave van 100 miljard baht niet waard is. Ze zijn bang dat zout water in de regio wordt verspreid. In plaats daarvan stellen ze voor natuurlijke waterbronnen te herstellen en meer waterreservoirs aan te leggen.

Het RID stelt daar tegenover dat de tunnel het landbouwgebied in 17 noordelijke provincies met 30,64 miljoen rai aan bruikbare landbouwgronden uitbreidt. En daarvan profiteren weer 1,72 miljoen huishoudens wier inkomen omhoog gaat van 67.982 naar 199.000 baht per jaar.

In de haalbaarheidsstudie wordt ook gekeken of bij de waterstroom gebruik kan worden gemaakt van de zwaartekracht. Dat is het belangrijkste technische probleem.

– Minister Don (Buitenlandse Zaken) vindt het maar niks: al die buitenlandse media die ‘misleidende’ berichten over Thailand verspreiden. Het wordt daarom tijd om minder soepel te worden bij het verstrekken van visa aan buitenlandse journalisten. ‘We zijn te soepel geweest, alhoewel we waarschuwingen hebben uitgedeeld’, zei hij gisteren in het Government House. Volgens Don zijn velen geen echte journalisten.

In het land werken 500 buitenlandse journalisten; 50 zijn volgens Don problematisch. Alleen als ze duidelijk kunnen aangeven voor welk medium ze werken, neemt BuZa hun aanvraag voor een M-visum in overweging.

Bericht aan lezers die over de grondwet willen lezen.
Vandaag 2 artikelen over de grondwet. Ik geef de titels zodat u ze zelf kunt opzoeken op de website:
• CDC tipped to veto ‘hold onto power’ proposal. Een analyse waarin de auteurs op gezag van politieke waarnemers schrijven dat het voorstel van de regering om haar tussen de verkiezingen en de vorming van nieuw kabinet verantwoordelijk te laten blijven voor de veiligheid, geen steun krijgt in de grondwetcommissie.
• PM rejects talks with Thaksin. Eigenijk oud nieuws, want dat was al gemeld. Thaksin sprak gisteren met Al Jazeera en herhaalde zijn kritiek op de ontwerp-grondwet.
Zie verder de pagina Grondwetwijziging

 


 

Vier luchtvaartmaatschappijen

Verbod dreigt voor vier luchtvaartmaatschappijen

23 februari – Ze hebben exorbitant hoge schulden opgebouwd en dat gaat vier kleine luchtvaartmaatschappijen mogelijk de das om doen. De Civil Aviation Authority of Thailand (CAAT) overweegt hun AOL (Air Operating Licence) in te trekken. De criteria voor het verlenen van een AOL en AOC (Air Operator Certificate) worden aangepast.

Het slechtst eraan toe is City Airways met aanzienlijke korte-termijnschulden. De maatschappij heeft bovendien een liquiditeitsprobleem. Rekeningen staan open bij Aeronautical Radio of Thailand (25,08 miljoen baht), het Hong Kong Civil Aviation Department (6,73 miljoen) en verhuurbedrijven.

De situatie bij Kan Airlines is al niet veel beter: een schuld van 27 miljoen baht en openstaande rekeningen ad 10,21 miljoen baht bij Aerothai en 1,11 miljoen baht bij Airports of Thailand, de beheerder van Suvarnabhumi en Don Mueang.

Asian Air staat voor 22,07 miljoen baht in het krijt bij de Narita Airport in Japan. De Central Bankruptcy Court legde vorige maand beslag op haar vermogen en de maatschappij staakte haar vluchten op 4 februari.

Ten slotte Jet Asia Airways met een geaccumuleerd verlies van 525,18 miljoen baht, meer dan haar gestort kapitaal. Het bedrijf heeft een verlies gemaakt van 250 miljoen baht [periode niet vermeld]. Aearothai en de Narita Airport krijgen nog geld, respectievelijk 49,46 en 16,23 miljoen baht.

Bij de beoordeling van de bedrijven houdt de CAAT rekening met hun vermogen om de exploitatie voort te zetten. In het verleden keek de luchtvaartautoriteit niet naar hun financiële status, maar op aandringen van minister Arkhom (Transport) gebeurt dat nu wel. Behalve schulden en liquiditeit beoordeelt de CAAT ook de debt-to-asset verhouding. De bedrijven met schulden groter dan hun kapitaal worden scherp gecontroleerd.

Voor het eind van de maand dienen de alle luchtvaartmaatschappijen een financiële verantwoording in te leveren. Twee maatschappijen, Asian Air en Business Air, lopen het risico van juridische actie en beslaglegging.

De strenge aanpak is nodig omdat maatschappijen met financiële problemen een loopje zouden kunnen nemen met de veiligheidseisen en dat kan Thailand zich niet veroorloven gezien de rode kaart van de ICAO.

Het artikel gaat ook in op de juridisch problemen voor de CAAT en verhuurbedrijven bij openstaande rekeningen, maar dat is voer voor fijnproevers. Het komt erop neer dat het lastig is de veiligheid van de gehuurde toestellen te verzekeren.

Zie voor alle berichten over de luchtvaartperikelen de pagina Luchtvaartdienst onder vuur.

Thaksin en Yingluck spannen buitenlandse media voor hun karretje

23 februari – Verder vandaag op de voorpagina van Bangkok Post een analyse over de rol van oud-premier Thaksin en zijn zuster Yingluck, die aan het hoofd stond van de vorige regering. Nattaya Chetchotiros schrijft dat ze de buitenlandse media gebruiken om druk van de internationale gemeenschap op de junta op te voeren. Dat zegt een bron bij Pheu Thai.

Yingluck en Thaksin in ParijsDe voormalige regeringspartij wil van Yingluck een ‘democratie heldin’ maken, een Thaise Aung San Suu Kyi, die in Myanmar deze rol vervult. Bewijs? Yingluck sprak op 12 februari in haar woning met vertegenwoordigers van de buitenlandse pers. De krant noemt het een persconferentie, Yingluck zelf een eenvoudig get-together zonder agenda.

Ze vertelde hen hoe ze haar dagen doorbrengt en maakte van de gelegenheid gebruik te vertellen hoe ze zich voorbereidt op de rechtszaak over het hypotheeksysteem voor rijst, waarin ze is verwikkeld. Verder klaagde ze dat ze vanwege haar impeachment door het parlement niet aan de verkiezingen kan deelnemen. Analisten [?] noemen de garden party een groot succes, daar ze behoorlijk veel aandacht kreeg van de media-organen.

De publiciteit die het ‘tuinfeest’ opleverde, was voor premier Prayut aanleiding om in zijn wekelijkse tv-praatje te waarschuwen voor het verspreiden van onjuiste informatie en de buitenlandse media te gebruiken om misverstanden te veroorzaken. Op wie hij doelde, zei hij niet, maar hij refereerde zij het in bedekte termen aan het tuinfeest, zeggen politieke waarnemers [?]. Yingluck mag dan een harde dobber hebben aan de rechtszaak, op het politieke front heeft ze de upper hand over de militaire regering.

De PT-bron zegt: ‘We brengen onder de aandacht dat de militaire junta ondemocratisch is. De internationale gemeenschap zal het ermee eens dat Yingluck in een hoek wordt gedreven, op dezelfde manier als Aung San Suu Kyi ooit was.’

De bron wijst erop dat vorige regeringen ook corrupt waren, maar nu is alleen Pheu Thai de gebeten hond. ‘Zelfs sommige soldaten zijn betrokken bij corruptie, maar tegen hen wordt niets gedaan.’

Zie verder het  bericht van gisteren Thaksin: Verkiezingen zijn poppenkast. 

Regering weigert uitgestoken hand van Thaksin

23 februari – De regering weigert het olijftakje dat Thaksin heeft aangeboden – of anders geformuleerd voor de minder religieus onderlegde lezers – de uitgestoken hand van oud-premier Thaksin voor een dialoog. Of nog anders geformuleerd: gooit de deur dicht.

Topambtenaren noemen Thaksin’s veroordeling tot 2 jaar gevangenisstraf wegens machtsmisbruik (die hij ontliep door te vluchten) als belangrijkste reden voor de weigering. Thaksin heeft de wet overtreden en is derhalve niet in de positie om met degenen die de wet maken, te overleggen.

Vice-premier Tanasak zei gisteren dat de regering zich ongemakkelijk voelt en niet bereid is met hem te praten, alhoewel hij geen voorwaarden vooraf stelt, zoals hij in twee interviews in buitenlandse media zegt. Vermoed wordt dat hij een aantal voorstellen in zijn achterzak heeft omdat de onlangs gepresenteerde ontwerp-grondwet tot controverse in de Thaise samenleving leidt. ‘Maar het is moeilijk om met iemand te praten die gezocht wordt voor criminele zaken.’

Thaksin, die zijn stilzwijgen van een maand verbrak, zei dat de ontwerp-grondwet schadelijk is voor de fragiele economie van het land; de wet lijkt tot doel te hebben het militaire regime langer te laten voortduren.

Maar CDC-woordvoerder Amorn tilt niet zwaar aan Thaksin’s mening. ‘Het is slechts één mening. Hij heeft niet genoeg invloed om de ontwerp-grondwet af te schieten. Het lot ervan wordt door het volk beslist in een referendum.’ Amorn wijst erop – het is eerder gezegd – dat de wet geschreven is om een eind te maken aan de corruptie, dus ‘kan niet toegestaan worden dat ze [Thaksin en de regering] er gezamenlijk gesprekken over houden’.

Politicoloog Chaiyan, verbonden aan de Chulalongkorn universiteit, meent dat het conflict tussen Thaksin en de regering politieke gevolgen heeft, die gunstig kunnen zijn voor de regering. Thaksin mag dan hopen dat hij met zijn opmerkingen steun consolideert, maar zijn tussenkomst kan leiden tot verlenging van het het NCPO-bewind. ‘De NCPO kan dit gebruiken als bewijs dat de Thaise politieke situatie onbeslist is en rivaliserende groepen nog steeds een groot conflict hebben.’

Pheu Thai ‘zwaargewicht’ Noppadon ziet het anders. ‘Thaksin sprak uit oprechtheid en liefde voor Thailand.’  (Zie ook de pagina Grondwetwijziging)

Vijf ziekenhuizen komen water tekort

23 februari – Vijf ziekenhuizen in het Noordoosten en Noorden dreigen met een ernstig watertekort te maken krijgen met gevolgen voor de te verlenen zorg.

Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat de afdeling tandheelkunde in twee ziekenhuizen in Chiang Rai gevaar loopt evenals de waterconsumptie. In het water van het Phra Thong Kham ziekenhuis is een hoog niveau aan mineraal sediment aangetroffen. Het Wiang Kao en San Pa tong ziekenhuis kampen met een gebrek aan water voor consumptiedoeleinden. [Dat zijn er drie en niet twee.] Het ministerie heeft de autoriteiten gevraagd aanvullende waterbronnen te leveren en de waterkwaliteit te verbeteren.

Volgens het ministerie zijn sinds januari 2.216 personen ziek geworden als volg van het watertekort. Het gaat om voedselvergiftiging, diarree en tyfus. Het nogal voor de hand liggende advies luidt: Gebruik schoon water en schoon voedsel.

De Provincial Waterworks Authority meldt dat zeventien lokale waterproducerende stations in veertien provincies, voornamelijk in het Noorden en Noordoosten, water tekort komen. Drie stations in Chachoengsao hebben te maken met het opdringen van de zoutgrens in hun bronnen.

De vier grote stuwmeren die de Chao Phraya van water voorzien, bevatten 3,1 miljard kubieke meter water waarvan 538 miljoen kuub beschikbaar is voor bescherming van het ecologisch systeem. De zoutgrens in de rivier levert nog geen problemen op. Wanneer die oprukt, wordt gestopt het water te gebruiken. In het meetstation bij het Siriraj ziekenhuis in Bangkok bedraagt de zoutconcentratie iets hoger dan de veiligheidslimiet voor de landbouw.

Kort nieuws dinsdag 23 februari

– Het lichaam van de Thaise zakenman die in Cambodja is vermoord, is gisteren teruggebracht naar zijn thuisprovincie Chon Buri. Het lichaam was 5 kilometer vanaf het casino waar hij werkte, begraven. Vier dagen eerder moet hij dood geschoten zijn, vermoedelijk bij een ruzie over een schuld van 32 miljoen baht die zijn zakenpartner hem niet wilde terugbetalen.

– De Spoorwegen (SRT) vragen aan het kabinet een krediet van 13 miljard baht voor de aanschaf van forenzentreinen. De SRT wil in Japan en Zuid-Korea 186 multiple dieselunits kopen. Ze gaan ingezet worden op de routes Bangkok-Nakhon Sawan, Bangkok-Nakhon Ratchasima en Bangkok-Chumphon. (Zie pagina Spoorwegen)

– Als gevolg van de ruwe zee voor de kust van Phuket is zondag een kano met vier personen omgeslagen. Ze waren op weg naar een jacht dat voor anker lag en bewaakt moest worden. Eén man is gered, maar stierf later. Een 9-jarige jongen bleef ongedeerd, de andere twee mannen zijn nog niet gevonden.

– De criteria van Ohec voor studieprogramma’s in het hoger onderwijs zijn te gedetailleerd, waardoor ze onderwijsinstellingen afschrikken om nieuwe studieprogramma’s te ontwikkelen, waaraan het land juist zo’n behoefte heeft.

Zo wordt aan alle docenten als voorwaarde gesteld dat ze een TOEFL score hebben van minstens 500 punten. Ze moeten ook in die [nieuwe?] vakken een gerelateerde graad hebben. Voorts is het goedkeuringsproces nogal tijdrovend, aldus de Council of University Presidents of Thailand (CUPT) die Ohec heeft gevraagd de criteria aan te passen.

Wanneer Ohec de criteria wijzigt, dient er wel op gelet te worden dat cursussen waarvan de kwaliteit onder de maat is, geen goedkeuring krijgen. Volgens de CUPT voorzitter is onlangs de toestemming voor honderd van de drie- tot vierhonderd cursussen ingetrokken omdat ze niet aan de huidige criteria voldoen.

Bericht aan lezers die over de grondwet willen lezen.
Vandaag 2 artikelen over de grondwet. Ik geef de titels zodat u ze zelf kunt opzoeken op de website:
• Ovec demands charter tweak. Het Office of the Vocational Education Commission vraag de grondwetcommissie een artikel te wijzigen dat uitgelegd kan worden als een middel om leerlingen van beroepsopleidingen lesgeld te laten betalen.
• CDC unveils new rights protections. De grondwetcommissie gaat de artikelen herzien die individuele en gemeenschapsrechten alsmede het recht op een gezonde omgeving regelen.  Academici en actievoerders hebben daarop aangedrongen.
Zie verder de pagina Grondwetwijziging.

 


 

THAI maakt eindelijk winst

22 februari – Het zwaar onder de schulden gebukt gaande Thai Airways International (THAI) heeft het vierde kwartaal met een netto winst van 4 miljard baht afgesloten. Dat is te danken aan aanzienlijke kostenreducties en een grotere efficiëntie. Maar de rest van het jaar leverde evenals in de twee voorafgaande jaren nog een verlies op van 14 miljard baht.

Eind deze maand maakt de nationale luchtvaartmaatschappij de precieze cijfers over 2015 bekend alsmede de targets voor volgend jaar. Volgens een bron is de maatschappij op de goede weg in het wegwerken van de geaccumuleerde verliezen.

De ASK is gezakt met 6,2 procent en het aantal toestellen in bedrijf is afgenomen met 15 procent. [ASK staat voor Available Seat-Kilometre, een getal dat de passagierscapaciteit van een luchtvaartmaatschappij aangeeft.] Vorig jaar steeg het aantal passagiers met 3,7 procent naar 18,42 miljoen en de bezettingsgraad met 4 procent naar 73 procent.

Voor dit jaar verwacht de bron een winst van 2 miljard baht op een 6,5 procent hogere omzet (vergeleken met vorig jaar) van 194 miljard baht. Geprobeerd wordt de kosten met 5 miljard baht terug te dringen, onder andere door lagere onderhoudskosten. Afdelingen met overlappende werkzaamheden worden samengevoegd. De inkomstenkant wordt opgekrikt door onder andere meer allianties bij de ticketverkoop, meer boekingen via de website, meer vrachtvervoer en de verkoop van toestellen.

Vice-premier Somkid, leider van het economisch team van het kabinet, meent dat THAI los is van de grond en aan opstijgen begint, om in luchtvaarttermen te blijven. Hij heeft opdracht gegeven voor een investeringsplan voor de komende vijf tot tien jaar. De grootste aandeelhouder, het ministerie van Financiën, is bereid daarbij te helpen.

NCPO op zijn hoede voor ‘rally’ van monniken

22 februari – Wijs geworden door de schermutselingen tussen soldaten en monniken (zie het bericht van 16 februari Schermutselingen tussen soldaten en monniken) gaat de NCPO vandaag boeddhistische monniken scherp in de gaten houden tijdens bijeenkomsten op Sanam Luang, het grote plein bij Wat Phra Kaew, en het Phuttamonthon Buddhist park in Nakhon Pathom ter gelegenheid van Makha Bucha dag.

Soldaten worden zoals gebruikelijk ingezet om de monniken te helpen bij hun religieuze taken, maar security forces zijn niet in paraatheid gebracht, hoewel berichtjes op netwerken van monniken zijn uitgewisseld met een oproep om naar het Government House te komen en daar te protesteren tegen de inmenging van de regering in religieuze zaken [lees de benoeming van een nieuwe Supreme Patriarch].

Een NCPO-woordvoerder denkt niet dat er geweld valt te verwachten. Maar een gecombineerd team van politie, soldaten en vrijwilligers onderzoekt wel of sommige groepen wellicht onrust willen stoken.

De directeur van het National Buddhist Office ontkent dat de monniken in het park een rally willen houden. Een groep monniken is er sinds vrijdag bijeen gekomen om te bidden voor de koning, maar ‘dat was een geplande bijeenkomst zonder politieke bijbedoelingen’.

Thaksin: Verkiezingen zijn poppenkast

22 februari – Voormalig premier Thaksin noemt de geplande verkiezingen een charade (schijnvertoning, poppenkast) om de wereld te laten zien dat Thailand naar democratie terugkeert. Dit zegt hij in interviews in de Financial Times en The Wall Street Journal uit Singapore, die gisteren op hun websites zijn geplaatst. Thaksin roept op tot gesprekken, waaraan hij genegen is een bijdrage te leveren. ‘Ik ben bereid en stel vooraf geen voorwaarden.’

Volgens een bron bij de NCPO zijn Thaksin en zijn zuster Yingluck, premier in het vorige kabinet, bezig hun afkalvende invloed tegen te gaan. Yingluck sprak negen dagen geleden in haar woning met buitenlandse media, maar dat was volgens haar meer een gezelligheidsbijeenkomst.

Volgens de bron heeft premier Prayut geen belangstelling voor de door Thaksin voorgestelde gesprekken. Thaksin moet terugkeren, vindt hij, om zijn straf van twee jaar uit te zitten die hij is onvlucht door de wijk te nemen naar Dubai. De bron zegt dat er wel informeel is gesproken met Thaksin om hem te bewegen de routekaart van de NCPO naar democratie te steunen, maar dat heeft hij niet gedaan.

Boeren in Muang (Phrae)

Droogte vanaf volgende maand nog erger

22 februari – Vanaf volgende maand slaat de droogte in Thailand in alle hevigheid toe. Elf provincies zijn al uitgeroepen tot rampgebied omdat het water er schaars is. Het ministerie werkt aan een actieplan, zei minister Chatchai (Landbouw) gisteren na een bezoek aan het stroomgebied van de Chao Phraya, dat bekend staat als Thailand’s rijstschuur. [Geen details]

Het waterpeil in de rivier is nog steeds kritiek, voornamelijk omdat de uitstroom van de grote stuwmeren bovenstrooms is verminderd. De Bhumibol, Kwae Noi Bamrung Dan en Pasak worden niet aangevuld met regenwater. Het Sirikit stuwmeer in de Nan rivier, die in de Chao Phraya uitkomt, heeft daarentegen een iets beter instroom dan verwacht. Maar met 11 procent staat het water op het laagste peil in 47 jaar. Delen van de Nan zijn al droog gevallen.

De situatie in de vier meren tezamen is een grote zorg daar de regenval dit jaar de helft bedraagt van die van vorig jaar, zegt adjunct-hoofd Narong van het RID.

In Pathum Thani dat afhankelijk is van water uit de Chao Phraya, wordt gestopt water naar kanalen in drie districten te leiden omdat sommige boeren tegen de adviezen in het water gebruiken voor hun off-season rijst. Bovendien is meer water nodig om de oprukkende zoutgrens in de Chao Phraya tegen te gaan.

Elders in het land is de situatie niet veel beter. In Muang (Yasothon) kampen boeren met grote problemen daar het waterpeil in de rivier Chi snel zakt. En in het Noorden maken boeren in Muang (Phrae) zich zorgen. De oogst op 15.000 rai loopt gevaar wanneer het watertekort nog twee weken voortduurt.

Op de foto boeren in Muang (Phrae) waar uitgebreide maïsvelden zijn. Ze vragen de autoriteiten om uit de rivier Mae Lai water te pompen, wat ze al twee maanden niet kunnen doen wegens gebrek aan brandstof.

Kort nieuws maandag 22 februari

– De vice-premiers Prawit en Somkid brengen deze week een bezoek aan Rusland en wit-Rusland. Ze gaan er praten over veiligheids en economische kwesties. Vandaag vertrekken ze met een toestel van de luchtmacht.

In Rusland wordt ook gepraat over meer samenwerking op het gebied van handel en investeringen. Die gesprekken zijn een vervolg op het bezoek van de Russische premier aan Thailand in april, toen enkele overeenkomsten zijn getekend. Ook worden voorbereidingen getroffen voor het bezoek van premier Prayut in mei, wanneer hij de Asean-Russia Summit bijwoont. Samenwerking op defensiegebied komt ter sprake in het overleg tussen Prawit en zijn Russische counterpart.

De woorvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het bezoek ook tot doel heeft het vertrouwen van Russische zakenmensen op te bouwen, die menen dat Thailand een groot potentieel heeft. Uit cijfers van het Tourism Department blijkt dat het aantal Russische toeristen vorig jaar met 44 procent is gezakt, wat toe te schrijven aan de verzwakkende Russische economie.

– Zes personen zijn zaterdagavond bij een aanrijding in Muang (Pathum Thani) om het leven gekomen en twee werden gewond. Er waren drie wagens bij betrokken, waarvan er één over de kop sloeg. De aanrijding werd veroorzaakt door een SUV die plotseling over de middenstreep van de weg schoot. Hij raakte eerst een pickup en daarna een personenauto. De bestuurder van de SUV kwam om het leven, evenals vier inzittenden van de pickup. De pickup bestuurder overleed in het ziekenhuis.

– De afgelopen zestien maanden zijn  3.896 bedelaars en slachtoffers van mensenhandel geholpen, van wie 2.487 Thai en de overigen buitenlanders. [Hoe en door wie vermeldt het bericht niet.] Ook minderjarigen, de meesten uit buurlanden, zijn ‘gered’. Zij werden door bendes de straat opgestuurd om te bedelen. De bedelaars zijn naar opvangcentra voor daklozen gestuurd waar ze een beroepstraining krijgen. De buitenlanders zijn naar hun herkomstland teruggestuurd. De regering is tevreden met de geboekte resultaten, zegt regeringswoordvoerder Sansern.

– Morgen worden nog eens vijf tijgers uit de tijgertempel in Kanchanaburi overgeplaatst naar wildbeheercentra in Ratchaburi. De verhuizing is te danken aan de verbeterde verstandhouding van de tempel en de DNP, die gisteren vergaderden. Van spanningen zoals in het verleden, was deze keer geen sprake.

In januari verhuisden de eerste vijf van de 147 tijgers, volgende maand worden de derde vijf overgeplaatst en vervolgens vijf per maand. De tempel ging eerder akkoord met de verhuizing van 70 tijgers mits ze er 77 mocht houden voor een geplande dierentuin op een gebied van 25 rai. Het heeft daarvoor 120 miljoen baht gereserveerd. De aanleg duurt drie maanden.

Volgens de DNP begon de tempel 15 jaar geleden met zeven tijgers. Toen het aantal toenam, nam ook het aantal bezoekers aan de tempel toe. Vorig jaar verdwenen drie tijgers spoorloos.

Pailin Flamingo Casino– De Cambodjaanse autoriteiten hebben het lichaam gevonden van een Thaise werknemer [?] van een casino (51) die sinds 14 februari werd vermist. Het was 5 kilometer begraven vanaf het Pailin Flamingo Casino in de provincie Pailin. Vermoedelijk is hij vanwege een ruzie over een schuld gedood.

De eigenaar zegt dat een vriend van het slachtoffer 32 miljoen baht van hem had geleend, maar niet had terugbetaald. Het slachtoffer en de vriend waren co-partners in een brokerage bedrijf dat klanten voor het casino wierf.

De man is het laatst gezien toen hij op 13 februari alleen op zijn motorfiets het casino verliet om in een nabijgelegen restaurant te gaan eten. De vriend zou hem hebben uitgenodigd. In het restaurant ontmoette hij twee vrouwen die hem meenamen in een saloon, wat volgens de politie duidt op een ontvoering.

– Het National Health Security Office werkt samen met het Golden Gate ziekenhuis in Nakhon Ratchasima aan een plan om ruimte uit trekken voor gedetineerden die speciale gezondheidszorg nodig hebben. Ze worden ondergebracht in een gesloten afdeling met CCTV camera’s en bewakers. Zwangere vrouwen met complicaties gaan ook bevallen in het ziekenhuis. Het plan is een uitvloeisel van de pogingen van prinses Bajarakitiyabha om het leven van vrouwelijke gedetineerden te verbeteren. [Zie op de pagina Archief de twee artikelen over yogaklassen.]

Bericht aan lezers die over de grondwet willen lezen.
Vandaag 1 artikel over de grondwet en 1 over de strategiewet. Ik geef de titels zodat u ze zelf kunt opzoeken op de website:
• Flak for military hand-over call. De Democratische partij verzet zich tegen het voorstel om de militaire regering tussen de verkiezingen en het aantreden van een nieuw kabinet verantwoordelijk te laten blijven voor de veiligheid. Dat voorstel is gedaan door de regering met het doel politieke conflicten in die periode te voorkomen.
• Pheu Thai joins strategy bill critics. De omstreden wet, een voorstel van de NRSA, regelt een framework voor het overheidsbeleid in de komende 20 jaar. Laat het in de handen van een nieuwe, jongere generatie, zegt PT.
Zie verder de pagina Grondwetwijziging.

 


 

Orange Line route

Orange Line: Bewoners verzetten zich

20 februari – City Life, de wekelijkse rubriek op zaterdag over Bangkok, besteedde gisteren aandacht aan de aanleg van de Orange Line, een metrolijn van van 38,8 kilometer die Taling Chan verbindt met Min Buri. Natuurlijk zijn er weer protesten, want ook in Thailand regeert NIMBY en in dit geval verzetten bewoners van Pracha Songkroh zich tegen hun gedwongen verhuizing  die in het verschiet ligt.

De lijn bestaat uit twee tracés: een westelijk en een oostelijk deel. Het kabinet heeft al goedkeuring verleend aan het westelijk deel van Thailand Cultural Centre naar Min Buri. Blijkbaar levert die route geen problemen op; althans het bericht rept er niet over.

Bewoners Mae Neaw stellen voor Orange Line drie alternatieven voorHet oostelijk deel daarentegen wel, want daarvoor moeten woningen in de Mae Neaw wijk van Pracha Songkhro wijken. Sommige bewoners willen dat wel mits ze een behoorlijke vergoeding krijgen op basis van de marktwaarde van grond en huizen. Maar één groep ligt dwars: die wil dat het tracé verlegd wordt.

Ze hebben drie opties voorgesteld, die door MAA Consultant ‘moeilijk te realiseren’ worden genoemd. Het consultancy bedrijf komt volgende maand met een rapport over de gevolgen van het project. De bewoners eisen dat ze een exemplaar krijgen.

Hoe de onteigening en de waardebepaling in hun werk gaan, laat ik maar buiten beschouwing want de tekst is erg gedetailleerd en niet altijd even duidelijk. De bewoners die een ander tracé eisen, dreigen naar de bestuursrechter te stappen als ze hun zin niet krijgen en ze overwegen de Mass Rapid Transit Authority, die de directie over het project voert, aansprakelijk te stellen voor alle schade.

Het zal in hun nieuwe omgeving nog wennen worden voor de bewoners die wel bereid zijn te verhuizen. De 73-jarige bewoonster Tassanee, die er meer dan 50 jaar woont, verwoordt het aldus: ‘Het is niet gemakkelijk om in het centrum een goede plaats te vinden tegen een redelijke prijs. We moeten ons ook leren aanpassen aan een nieuwe omgeving. We zijn gehecht aan deze plaats. It’s our home.’ (Bron: Bangkok Post, 20 februari)

Op de foto bewonersoverleg over de drie alternatieven die ze hebben voorgesteld.

Beleggingsfondsen mijden aandeel CP All

21 februari – De suggestie om een buitengewone aandeelhoudersvergadering uit te schrijven kom ik niet meer tegen in de berichtgeving over de aandelenhandel met voorkennis, waarvoor vier topmannen van CP All Plc, de exploitant van 7-Eleven, zijn beboet door de beurscommissie.

De Association of Investment Management Companies (AIMC) zegt nu dat haar leden en andere binnenlandse investeerders zullen afzien van vergroting van hun aandelenpakket in het bedrijf totdat het zijn corporate governance (CG) verbetert.

Tijdens de algemene vergadering van CP All in april zullen de mutual fund bedrijven en institutionele investeerders gebruik maken van hun aandeelhoudersrecht om de raad van bestuur te vragen waarom ze de vier topmannen heeft gehandhaafd. Een naar mijn mening overbodige vraag want daarover heeft het bedrijf al verklaard dat de vier ‘onvoorzichtig hebben gehandeld en een beperkt begrip van de beursregels hadden maar niet de bedoeling hadden gehad ze te overtreden’.

‘We hopen dat CP All het besluit [voor bevriezing] van de AIMC begrijpt en haar CG verbetert’, zegt voorzitter Voravan. ‘We hebben niet de bedoeling jacht te maken op het bedrijf, maar we moeten onze plicht als investeerders vervullen om onze belangen te beschermen en te laten zien dat we professionals zijn.’

De AIMC bestaat uit 21 mutual fund bedrijven (beleggingsfondsen) met een totaal geïnvesteerd vermogen van meer dan 1 biljoen baht. Hoeveel daarvan in aandelen CP All is belegd, wil Voravan niet zeggen. Elk AIMC-lid beslist zelfstandig of het wil divesteren in CP All aandelen. Sinds de boetes in december bekend zijn gemaakt is de koers van het aandeel met 13 procent gekelderd naar 40,75 baht donderdag.

Een bron bij de Thai Investors Association zegt dat de groep gevraagd heeft om een gesprek met de CP All bestuurders, maar ze kreeg nul op het rekest. ‘We willen niet dat deze zaak een precedent schept dat bestuurders die sommige regels overtreden er vanaf komen met het betalem van een boete’, zegt een bron. ‘Hoe kunnen investeerders erop vertrouwen dat zij die niet ten eigen voordeel benutten?’

Verder bevat het bericht nog informatie over het herfinancieren van maturing debentures maar het fijne daarvan begrijp ik niet. (Bron: Bangkok Post, 19 februari)

Zie voor alle voorgaande berichten de pagina CP All Plc – Aandelenhandel met voorkennis.

Suvarnabhumi gaat asfalt door beton vervangen

21 februari – Het voortdurend opnieuw asfalteren om zwakke plekken te versterken levert een ‘onacceptabele lappendeken’ op. Wat is nodig, is een ‘concrete action’, zegt IATA directeur-generaal Tony Tyler. Hij klaagt dat vliegtuigen regelmatig op Suvarnabhumi vast raken in het zachte oppervlak dat het gevolg is van ondeugdelijk materiaal. [Het Engelse ‘concrete’ is een woordspeling, want het betekent zowel concreet als beton.]

Airports of Thailand, de beheerder van de luchthaven, is zich bewust van het probleem en heeft plannen gemaakt voor de korte en lange termijn. Op de korte termijn zijn vijf van de zeven problematische plaatsen opnieuw geasfalteerd; de resterende twee worden binnenkort aangepakt.

Voor de lange termijn wordt op 700.000 vierkante meter het asfalt vervangen door beton. Die oppervlakte vormt 35 procent van het totale oppervlakte dat door vliegtuigen wordt gebruikt. Plaatsen ter grootte van 1 miljoen vierkante meter, meest platforms, zijn al van beton. Naar verwachting begint de aanleg van beton aan het eind van het jaar. Het werk neemt 960 dagen in beslag. (Bron: Bangkok Post, 20 februari)

Waarom geen accijns op chocolade?

21 februari – Over vijf jaar moet er 800 miljard baht aan accijnzen in de staatskas vloeien. Om die target te bereiken gaat de Dienst der accijnzen haar belastingbasis verbreden. De dienst heeft de opdracht gekregen met een plan te komen dat voorziet in het belasten van meer producten.

De permanent secretaris van het ministerie van Financiën denkt aan het heffen van accijns op daden of gedrag die schadelijk zijn voor mens en milieu. Zo zou accijns kunnen worden geheven op producten met een hoog suikergehalte, die schadelijk voor de gezondheid zijn.

Zo vindt hij het merkwaardig dat chocolade is vrijgesteld van accijns alhoewel het toch een hoog suikergehalte heeft. De dienst wil al langer vruchten- en groentedrankjes, groene thee en koffie belasten. Producenten hebben dat tot nu toe weten te voorkomen. Ze zeggen dat ze natuurlijke ingrediënten gebruiken die goed voor de gezondheid zijn en ze steunen boeren.

In het begrotingsjaar 2015 (1 oktober 2014-30 september 2015) bedroeg de belastingopbrengst aan accijnzen 500 miljard baht, 14,7 procent meer dan in 2014. De eerste drie maanden van het huidige begrotingsjaar stegen de inkomsten met 2,5 procent naar 127 miljard baht. Benzine, auto’s, bier, tabaksproducten en sterke drank zijn de belangrijkste inkomstenbronnen. Voor het hele jaar hoopt de dienst op 525 miljard baht uit te komen. (Bron: Bangkok Post, 20 februari)

Staking piloten Nok Air

Nok Air schrapt 20 vluchten, passagiers boos

21 februari – Nok Air maakt er wel een potje van. Vorige week annuleerde de budgetmaatschappij op het laatste moment negen vluchten omdat piloten in staking waren gegaan (foto). Dinsdag schrapt de maatschappij twintig vluchten, volgens directeur Patee om ervoor te zorgen dat de dienstroosters van de piloten niet te krap zijn.

Gedupeerde passagiers – Nok Air wil niet zeggen hoeveel – uiten hun frustratie op de social media. Enkele reacties;
• ‘De afgelopen drie maanden heb ik al vier keer te maken gehad met een annulering.’
• ‘Ik ben bang om nu van hun diensten gebruik te maken.’
• ‘Hoe kunnen jullie dit doen?’

Volgens de krant reageert Nok Air snel op commentaren van passagiers; binnen één à twee uur beantwoordt ze specifieke vragen. Wie nog niets heeft gehoord, wordt geadviseerd de hotline van het bedrijf te bellen.

Degenen die dinsdag willen vliegen, hebben drie opties: overgeboekt worden naar vluchten van onder andere Thai Lion Air, Thai Smile Airways en Thai Airways International; hun vlucht uitstellen, waar geen extra kosten aan verbonden zijn of hun geld terug vragen, maar daar moeten ze wel tussen de vier en zes weken op wachten.

Luchtvaartbronnen zeggen dat Nok Air zich in alle mogelijke bochten wringt om te voorkomen dat haar vergunning wordt geschorst. Met de maatregel van dinsdag hoopt de maatschappij ingrijpen van de Civil Aviation Authority of Thailand (CAAT) te voorkomen. Wanneer Nok Air niets had gedaan en pas op dinsdag vluchten had geannuleerd, zou de vergunning zeker zijn geschorst, aldus deze mysterieuze bronnen.

Naar aanleiding van de annuleringen van zondag heeft vice-premier Somkid het ministerie van Transport opgedragen een onderzoek in te stellen. Nok Air kreeg tevens de waarschuwing dat bij een herhaling de vergunning zou worden geschorst en bij een derde keer ingetrokken.

De CAAT laat weten dat ze geïnformeerd is over de annuleringen van dinsdag. CAAT-directeur Chula zegt dat Nok Air in haar volle recht staat vluchten te schrappen. De CAAT houdt wel in de gaten hoe gedupeerde passagiers worden geholpen.

Voorgaande berichten:
19 februari: Kort nieuws
18 februari: ‘Nok Air vliegt met gekwalificeerde piloten’
17 februari: Staking piloten: Captain veegt zijn straatje schoon
16 februari: Staking Nok Air; waarschuwing voor luchtvaartmaatschappijen
15 februari: Piloten Nok Air in staking; 8 vluchten geannuleerd

Pheu Thai opent frontale aanval op grondwet

21 februari – In de continuing story over de ontwerp-grondwet verwijs ik, sinds de tekst bekend is, doorgaans naar de website van Bangkok Post, maar laat ik daar vandaag maar eens een uitzondering op maken. Pheu Thai heeft een harde aanval geopend op de grondwetcommissie (CDC).

De voormalige regeringspartij met Yingluck als premier beschuldigt de samenstellers ervan tegen haar samen te zweren. De commissie heeft een een document gebrouwen dat haar blokkeert van de macht, schrijft PT in een gisteren uitgegeven verklaring.

Daartoe heeft de CDC een ‘four-step ladder’ bedacht met artikelen die PT aan banden leggen met als uiteindelijk doel dat PT geen meerderheid verwerft in het Huis van Afgevaardigden (eerste trede van de ladder). Indien het PT wel lukt een meerderheid te verwerven, kunnen artikelen worden gebruikt om PT te verzwakken en haar te dwingen een niet-gekozen outsider als premier te benoemen.

De derde stap om de partij te neutraliseren bestaat uit de bevoegdheid van het Constitutionele Hof om  een eind aan het bestuur te maken zonder de noodzaak van een militaire coup. Ten slotte kritiseert de partij de bevoegdheid van het Hof om verkiezingscampagnes te controleren en personen met een politieke functie te verwijderen.

‘De ontwerp-grondwet moet gestopt worden ter voorkoming van beschadiging van land en bevolking’, zegt de verklaring.

Over de strijd tegen corruptie die volgens de makers centraal in de wet staat, zegt PT dat die eenzijdig gericht is op politieke partijen en politici. Dat zouden de corrupte herrieschoppers zijn. PT wijst erop dat ook andere organisaties corrupt zijn, zoals het leger en dat onafhankelijke organen worden geplaagd door vooroordeel en meten met twee maten. De CDC dient ook hiervoor anti-corruptie maatregelen in de wet op te nemen.

Vooraanstaand PT-lid Chaturon hekelde gisteren het voorstel om de door de militairen geleide regering tijdens de overgangsperiode naar burgerlijk bestuur verantwoordelijk te laten blijven voor de veiligheid. Chaturon noemt dat een poging van de junta om haar greep op de macht te verlengen. Hij vindt dat daarover in het referendum een vraag moet worden gesteld. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging)

Kort nieuws zondag 21 februari

– Follow-up op het bericht van gisteren over  vermeende dreiging van van IS terreur. Op openbare plaatsen , toeristische bestemmingen en grensposten zijn de veiligheidsmaatregelen opgeschroefd.

Controle met honden op SuvarnabhumiGisteren vergaderde adjunct-politiehoofd Srivara met het Immigration Bureau, Special Branch en andere betrokken diensten over de waarschuwing van de VS en de mogelijkheid van aanvallen, daar IS haar invloed in Zuidoost-Azië uitbreidt. Die waarschuwing is trouwens gericht op de gehele regio en niet specifiek op Thailand. De diensten opereren aan de hand van een gids met zestien preventieve maatregelen.

Ook in dit bericht lees ik weer de oproep aan de bevolking niet in paniek te raken, een oproep die naar mijn mening het tegengestelde tot gevolg heeft. ‘Onze inlichtingen eenheden’, zegt NSC secretaris-generaal Thawip, ‘werken hard aan deze en sinds vorig jaar soortgelijke waarschuwingen. We negeren niets.’

De BTS heeft 394 bewakers ingezet op de 34 skytrains stations. Met twee honden wordt op de stations gepatrouilleerd. De foto toont honden in actie op Suvarnabhumi. In Sa Kaeo aan de grens met Cambodja zijn controleposten opgezet, gezamenlijk bemand door politiepersoneel en lokale paramilitaire rangers. Ze letten vooral op moslims uit Cambodja en Vietnam die op weg zijn naar Maleisië. Kortom de Thaise bevolking kan rustig gaan slapen. De overheid waakt.

Zie verder het bericht van gisteren Sussende woorden over jihadi terreurdreiging.

– In Kort nieuws van vrijdag vertaalde ik Ror Dor territorial defence students als reserveofficieren, maar die vertaling is strikt genomen niet juist. Ror Dor is een militair trainingsprogramma voor middelbare-schoolleerlingen. Wanneer ze het volgen, zijn ze vrijgesteld van de dienstplicht.

De leerlingen worden op vrijwillige basis voor en tijdens het referendum het land ingestuurd, volgens de regering om begrip voor het referendum te kweken en kiezers te helpen bij het uitbrengen van hun stem, maar volgens critici om de uitslag te beïnvloeden.

‘De regering heeft geen bijbedoelingen’, zegt regeringswoordvoerder Sansern. ‘In oorlog verdedigen soldaten het land, in vredestijd leveren ze hun bijdrage aan de ontwikkeling van het land.’ De leerlingen krijgen thans voorlichting over de kernpunten van de ontwerp-grondwet. Het referendum wordt naar verwachting in juli gehouden. (Zie ook de pagina Grondwetwijziging)

– Follow-up op het bericht in Kort nieuws van gisteren over voormalig politiewoordvoerder Prawut, die informatie achterhield over de illegale verplaatsing van een zendmast tijdens de fietstocht Bike for Dad. ’t Is een vaker toegepaste taktiek om vervolging te voorkomen: vlucht naar het buitenland. En dat heeft hij volgens een politiebron gedaan. Maar hij is daarmee niet van de zaak af, want die kent een verjaringstermijn van 15 jaar, hetgeen betekent al die tijd wegblijven.

Prawut nam vorig jaar ontslag toen hij in verband werd gebracht met de majesteitsschenniszaak tegen drie verdachten. Een van hen was een bekende waarzegger, die in gevangenschap overleed aan bloedvergiftiging. Een tweede man hing zichzelf in zijn cel op. Het drietal werd ervan verdacht sponsors van de fietstocht te hebben afgeperst, waarbij met het koninklijk huis geschermd zou zijn. (Zie de pagina Majesteitsschennis)

– In Nakhon Si Thammarat heeft de politie twee vermeende drugsdealers aangehouden. Een werd in een hotel aangehouden, waarbij 377 methamphetamine pillen zijn onderschept en 9,96 gram crystal meth. De man verkocht illegale drugs en deed ze in ruil voor seks aan vrouwen cadeau. Hij liep in een undercover operatie tegen de lamp. De andere verdachte werd bij een school in zijn kladden gegrepen. Hij had vier pillen bij zich.

– Ook in Phuket arrestaties tijdens invallen gisteren op negen plaatsen door een gezamenlijk team van Central Investigation Bureau, Crime Suppression Division en Tourist Police. In totaal arresteerde de politie acht personen, van wie vijf zich bevonden in een huis in Muang, eigendom van een voormalige burgemeester, een ‘invloedrijk’ persoon in de provincie. Daarbij zijn wapens en drugs in beslag genomen en voetbalgok rekeningoverzichten.

De oud-burgemeester heeft een grondtransportbedrijf, geholpen door zijn zwager die na 10 jaar gevangenisstraf wegens poging tot moord in 1992 was vrijgekomen. De oud-burgemeester is door de politie opgeroepen zich te melden. De overige drie verdachten werden aangehouden in Krathu. Een wordt verdacht van verkrachting, een tweede van diefstal.

– De Thai Red Cross Society (TRC) vraagt de regering de financiering van stamcel programma’s te verruimen. De maatschappij zegt dat het aantal mensen, bereid om stamcellen af te staan, dient te worden vergroot om het leven van mensen met een bloedziekte te helpen redden. De test voor elke donor kost circa 2.000 baht.

De oproep volgt op een succesvolle campagne om een donor te vinden voor een Thai-Italiaanse-Chinese  studente die aan leukemie lijdt. De campagne leverde over de hele wereld 20.000 nieuwe donoren op. Slechts 3 procent van de donoren heeft een gemengde afkomst.

Sinds 2002 heeft de TRC 200.000 donoren ingeschreven. 194 ontvangers hadden een match met een donor en kregen een succesvolle transplantatie. Bij familieden is er een kans van 25 procent op succes, bij niet-familieleden 1 op tien- tot twintigduizend. De transplantatiekosten bedragen maximaal 1,2 miljoen baht. De volledige kosten worden niet gedekt door de overheids ziektekostenverzekeringen. (Zie ook de pagina Gezondheidszorg)

– De waterleverantie aan bewoners van vijf districten in de provincie Nakhon Ratchasima loopt gevaar door de voortdurend droogte. Met het hete seizoen in aantocht dreigt het belangrijkste waterreservoir in de provincie droog te vallen.

Het Lamtakong reservoir bevat thans 27 procent van zijn capaciteit, wat volgens experts ‘gevaarlijk laag’ is. De directeur zegt de diensten die er water aan onttrekken, al gewaarschuwd te hebben voor de ernst van de situatie. Als regen langer dan gebruikelijk uitblijft, komt de bodem in zicht. De diensten en bevolking is gevraagd spaarzaam water te gebruiken.

Het waterpeil in de vier overige stuwmeren in de provincie zakt snel naar 28, 29, 50 en 60 procent. In de hele provincie is 64 gigaliter water minder beschikbaar dan vorig jaar. Tien van de 32 districten zijn uitgeroepen tot drought disaster zone met 57.000 gedupeerde huishoudens.

Een zelfde probleem doet zich in de provincie Kanchanaburi voor. De uitstroom van het Srinagarind en Vajiralongkorn stuwmeer overtreft de instroom. Srinagarind staat voor 71 procent vol, maar slechts 13 procent daarvan is beschikbaar voor drinkwater en landbouw, daar water in voorraad moet worden gehouden voor de opwekking van elektriciteit. Het andere meer heeft 19 procent beschikbaar. De assistent-directeur van Srinagarind adviseert boeren over te stappen op minder dorstige gewassen.

– De Thai Urban Designers Association roept in een open brief de regering op het controversiële promenadeplan voor de Chao Phraya, The New Landmark of Thailand geheten, te schrappen. De 14 miljard baht nodig  voor de aanleg, kan beter besteed worden aan projecten waarvan meer bewoners van Bangkok gebruik kunnen maken.

De promenade is een idee van premier Prayut in het kader van het regeringsplan Returning Happiness to the People. Het ligt onder vuur vanwege de inbreuk op de omgeving en mogelijk schadelijke gevolgen voor het milieu. De promenade inclusief een dijk tegen overstromingen is gepland tussen de Pin Klao en Rama VII bruggen aan beide zijde van de rivier over een lengte van 7 kilometer.

– Slecht nieuws voor de bewoners van het Noorden die lijden onder de smog. Volgende maand verslechtert de luchtkwaliteit verder, waarschuwt de regering. Een war room is opgezet om een aanvalsplan te maken. De regering trok onlangs 93 miljoen baht uit voor bestrijding van de smog in de negen betrokken provincies.

Bewoners en boeren worden benaderd door soldaten en ambtenaren van het DNP, Royal Forest Department en het ministerie van Binnenlandse Zaken om te stoppen met het verbranden van oogstresten en het platbranden van stukken bos om er gewassen op te verbouwen.

Vorig jaar zijn 78 personen gearresteerd die in de periode, waarin beperkingen golden, de regels overtraden. Ook dit jaar gelden weer beperkingen. Het ministerie heeft helikopters in gereedheid gebracht om branden te bestrijden. Het leger staat stand-by.


 

Somdet Chuang wil af van omstreden antieke Mercedes

20 februari – De eerste ontkenningen volgen al weer op de bekendmaking van de resultaten van het DSI-onderzoek naar de antieke Mercedes Benz (300B serie, 1953) die eigendom is van Somdet Chuang, de beoogde nieuwe Supreme Patriarch. De abt laat intussen weten dat hij af wil van de wagen.

Ontkenning 1
De eigenaar van de NP Garage zegt dat haar handtekening is vervalst op de registratieaanvraag en de accijnsaangifte. Ze vraagt de DSI een onderzoek in te stellen naar wie dat heeft gedaan. De garage, zegt ze, houdt zich alleen bezig met het spuiten van auto’s en heeft geen assemblage-vergunning. Ze vertelt dat een zekere Chalat Nitithiwong, een voertuigregistratie ‘broker’ (bemiddelaar) haar heeft gevraagd een assemblage vergunning aan te vragen. Pas later ontdekte ze dat de garage op de vervalste documenten was genoemd.

Ontkenning 2
De eigenaar van de Wicharn Garage zegt dat zijn bedrijf de wagen, waarvan de motor en de carosserie waren geïmporteerd, heeft geassembleerd, maar hij ontkent iets te maken te hebben met de vervalste documenten. Het bedrijf nam de opdracht aan omdat het ervaring heeft met het assembleren van vintage wagens.

Ontkenning  3
De juridisch adviseur van de tempel ontkent dat de secretaris van de abt betrokken was bij de illegale import en registratie. Wel huurde hij vaak de garage voor het repareren van wagens, eigendom van de tempel.

Het hoofd van de DSI zegt begrepen te hebben dat Somdet Chuang zijn medewerkers heeft verteld af te willen van de wagen. In dat geval vervalt vervolging wegens het ontduiken van invoerrechten. Maar het onderzoek naar het vervalsen van documenten en het gebruik ervan kan doorgaan. Als de abt de wagen afstoot, gaat die naar de douane die hem veilt. De waarde van de wagen wordt geschat op 10 tot 20 miljoen baht.

Mocht het u beginnen te duizelen, herlees het bericht van gisteren [met de fraaie graphic] De feiten over de Mercedes Benz van Somdet Chuang.

Sussende woorden over jihadi terreurdreiging

20 februari –  Bangkok Post opent vandaag met een verhaal met een hoog His Master’s Voice-gehalte [als u begrijpt wat ik bedoel] en voornamelijk bestaat uit sussende woorden over mogelijke jihadi terreur in Thailand. De bevolking hoeft zich geen zorgen te maken, want er zijn geen concrete aanwijzingen voor IS acties in Thailand, luidt de boodschap.

Het bericht is gebaseerd op een waarschuwing van de VS die al van vorige maand dateert. Vervolgens beschrijft het de gang van zaken van de waarschuwing door de Thaise bureaucratie. Die waarschuwing geldt de hele regio en is niet specifiek gericht op Thailand, aldus de regeringswoordvoerder.

Adjunct-hoofd van het Immigration Bureau (IB) meent dat aanvallen mogelijk zijn op openbare plaatsen, in winkelcentra, toeristische bestemmingen, uitgaansgelegenheden en de metro. Die noemt hij in een notification letter van 15 februari aan de commissaris van het IB. Hij schrijft dat IS haar invloed in Zuidoost-Azië uitbreidt, met name in Maleisië en Indonesië. ‘IS kan dichter bij Thailand komen.’ In de brief dringt hij erop aan dat particuliere ondernemers in risicogebieden hun veiligheidsmaatregelen uitbreiden.

Heel leuk zo’n openingsverhaal [of eigenlijk niet leuk], maar veel wijzer word je er niet van.

City Airways blijft aan de grond

20 februari – De Civil Aviation Authority of Thailand (CAAT) houdt haar poot stijf. City Airways krijgt pas weer toestemming het luchtruim te kiezen als de  gigantische schuld van naar schatting 230 miljoen baht is weggewerkt.

Sinds gisteren zijn de vluchten Bangkok-Hong Kong en Phuket-Hong Kong verboden. De strenge maatregel komt voort uit de vrees dat de maatschappij met de veiligheidseisen een loopje neemt als ze in bedrijf blijft, aldus CAAT-hoofd Chula.

Ook de luchtvaartautoriteiten van Hong Kong hebben hun twijfels over de luchtveiligheid van de maatschappij. De co-piloten zijn overwerkt; ze krijgen onvoldoende rusttijd. De maatschappij zou ook ongetraind cabinepersoneel inzetten.

Volgens Chula heeft de maatschappij eerder beloofd haar schuld af te betalen, maar dat is niet gebeurd. De maatschappij geeft als reden dat eerdere schorsingen van vluchten geleid hebben tot de financiële moeilijkheden, waarin ze is beland.

Het in 2011 opgerichte bedrijf kampt al sinds 2013 met liquiditeits moeilijkheden, die haar noopten korte-termijnleningen af te sluiten. Onderzoek van de CAAT heeft tevens uitgewezen dat de status van haar revolving credit niet erg sterk is. Chula noemt het riskant om een bedrijf op basis van leningen te runnen, omdat de omzet naar de crediteuren gaat. Hij pleit voor een urgente bijeenkomst van maatschappij en crediteuren, die feitelijk de toekomst van het bedrijf in handen hebben. ‘Wanneer de maatschappij haar liquiditeit kan verbeteren, helpt dit haar te herstellen.’

Voorgaande berichten:
16 februari: Vleugellam City Airways stapt naar de rechter
14 februari:  City Airways vleugellam; En toen waren er drie

Toestel Thai AirAsia X

Thai Smile 2

Kort nieuws zaterdag 20 februari

– De succesvolle en winstgevende budgetmaatschappij Thai AirAsia praat volgende week met Thai Airways International (THAI) over de mogelijkheid dat de nationale luchtvaartmaatschappij een aandeel van 20 procent in Thai AirAsia neemt. Dat idee is gelanceerd door vice-premier Somkid, de ‘economische tsaar’ van het kabinet.

Volgens Somkid kan de transactie leiden tot ‘synergie’ van Thai AirAsia en Thai Smile, de budgetdochter van THAI. Ze kunnen daardoor hun routes uitbreiden naar Cambodja, Laos en Myanmar, waardoor Thailand een regionaal toeristisch knooppunt wordt.

THAI-directeur Charamporn heeft de opdracht gekregen binnen twee maanden met een haalbaarheidsstudie te komen, waarna het ministerie van Financiën de deal kan financieren.

– De Foreign Correspondents’ Club of Thailand (FCCT) maakt zich zorgen over nieuwe richtlijnen voor de verstrekking van visa voor de media, het zogeheten M-visum. De FCCT noemt het ‘ontmoedigend’ dat het visum bij enkele journalisten en met name fotografen, die al jaren in Thailand werken, geweigerd is.

Volgens de woordvoerder van het ministerie van Financiën hoeven fulltime journalisten die in Bangkok gestationeerd zijn en hier langer dan drie maanden verblijven, zich geen zorgen te maken. De maatregel heeft alleen gevolgen voor bloggers, die zich als journalist voordoen. Hij zegt dat het aantal aanvragen voor een M-visum snel is toegenomen. Vorig maand bedroeg het 500. Daarvan komt 5 procent niet in aanmerking voor een M-visum.

– Drie tambons in het stroomgebied van de Mae Tao en Mae Ku (Tak), die vervuild zijn met cadmium, worden gerehabiliteerd en beschermd. De cadmium, die afkomstig is van de zinkmijn Padaeng Industry, schaadt al veertig jaar het milieu en de gezondheid van bewoners.

De National Environment Board heeft gisteren een herstelplan en regelingen goedgekeurd, waarmee voldaan wordt aan een vonnis van de Phitsanulok Administrative Court. De rechtbank gaf het ministerie van Milieu in augustus 2013 opdracht voor een Environmental Protected Area regeling en een herstelplan, nadat milieuactievoerders en dorpelingen in 2009 naar de rechter waren gestapt.

Uit testen in 2004 is al gebleken dat de helft van de 7.679 omwonenden in hun urine een onveilig cadmiumniveau had, maar de testen konden de oorzaak niet vaststellen.

Wanneer een en ander zijn beslag krijgt, vermeldt het bericht niet. De permanent secretaris van het ministerie van Milieu zegt dat eerst de tekst van delen van het plan veranderd moeten worden. Daarna neemt het kabinet een besluit.

– Weer een suïcide van een politieagent en weer vermoedelijk vanwege ‘extreme stress’. Gisterochtend werd het lichaam van een politie-inspecteur van het bureau Ban Thi voor zijn huis gevonden. Naast zijn lichaam lag een .38 pistool. De politie onderzoekt of de suïcide het gevolg is van stress, zoals zijn weduwe zegt, of een andere oorzaak heeft.

De vrouw zegt dat haar man vaak klaagde over stress, maar als ze naar details vroeg, gaf hij geen antwoord. De man lijdt aan diabetes en hoge bloeddruk. De vrouw was de eerste die het lichaam zag. Ze werd gealarmeerd door een schot, toen ze in de keuken was.

– Voice TV, een digitaal tv-kanaal dat eigendom is van Panthongtae, de zoon van Thaksin, ontslaat 50 werknemers. Het gaat om tijdelijk personeel. Er circuleerden eerder op Twitter al geruchten over het ontslag bij het politiek georiënteerde kanaal.

Volgens Manager Online kampen de digitale tv-zenders met lage kijkcijfers en woedt er tussen hen een felle concurrentiestrijd. Spring News moest al eerder het personeelsbestand inkrimpen. Voice TV had vorige maand in de nieuwscategorie de laagste score, aldus The Nielsen Company.

– Welke wegen in Bangkok zijn het meest ‘voetganger-vriendelijk’? Dat heeft de Chulalongkorn universiteit uitgezocht. De top-vijf zijn Ratchawong Road, Chakrabongse Road, Rama I Road, Silom Road en Phra Athit Road. Ze hebben adequate verlichting, een goed plaveisel en ze zijn veilig, levendig en doelmatig.

De studie werd uitgevoerd door het Urban Design and Development Centre van de universiteit. Donderdag werden de eerste resultaten bekend gemaakt. Van alle onderzochte wegen kregen 134 een goedkeuringsstempel, dat wil zeggen: ze hebben de potentie ideale voetgangersroutes te worden wanneer ze behoorlijk worden ontwikkeld.

Kraampjes vormen een bekend obstakel. Verder kun je er niet in de schaduw lopen, voetgangers kunnen er niet schuilen tegen de regen, de verlichting laat te wensen over en het plaveisel is vuil en bezaaid met putten. Het onderzoeksteam wil in de laatste fase van het onderzoek enkele plaatsen kiezen voor een pilot om er ideale wandelpaden te ontwikkelen. Daarna gaan de resultaten naar het gemeentehuis.

– Het was drie jaar en het wordt twee jaar besloot het Hof van Beroep gisteren: de gevangenisstraf voor het voormalig hoofd van een politiebureau in Nakhom Pathom, die negen jaar geleden geprobeerd heeft een rechter van het Constitutionele Hof om te kopen.

De man bood destijds de rechter, een jaargenoot van hem op de universiteit, een bedrag van 15 miljoen baht met aftrek van 5 procent commissie voor hemzelf. Hij maakte er een week later 30 miljoen baht van. De politieman heeft de rechtbank proberen wijs te maken dat het een grap was, maar dat verweer overtuigde niet.

Het land werd destijds geregeerd door de regering Thaksin. De politieman wilde dat de rechter de Thai Rak Thai partij van Thaksin zou ontzien in een zaak die betrekking had op verkiezingsfraude. Uiteindelijk leidde die tot een verbod van TRT. De politieman heeft beroep aangetekend. (Zie ook de pagina Corruptie 2)

– Weer een politieman, nu een woordvoerder. Hij gaat voor plichtsverzuim vervolgd worden in verband met de illegale verplaatsing van een zendmast naar de Bayoke Tower voor gebruik tijdens de fietstocht Bike for Dad. De man nam vorig jaar ontslag. De Criminal Court heeft goedkeuring verleend voor een arrestatiebevel.

Prawut Thavornsiri wordt ervan verdacht niets te hebben gedaan met informatie over de verplaatsing, die door een particulier bedrijf dat daarvoor geen toestemming had, is uitgevoerd. Naar verluidt zou het bevel tot overplaatsing zijn gegeven door een politieman die in oktober dood werd aangetroffen in zijn cel. Zie voor meer informatie de pagina Majesteitsschennis.

– De kwaliteit van lesgeven in het beroepsonderwijs moet beter, vindt minister Dapong (Onderwijs). Hij heeft Ovec en de Association of Private Technological and Vocational Educational Colleges of Thailand [ze zijn in Thailand gek op lange namen van instituten en verenigingen] opdracht gegeven een zogeheten SWOT analyse uit te voeren, in het Nederlands een sterkte-zwakte analyse. De resultaten moeten tot verbeteringen leiden op de 889 beroepsopleidingen die het land telt. De minister zegt dat zijn eerste doel is om de programma’s van de 464 particuliere opleidingen op hetzelfde niveau te brengen als de 425 openbare scholen. De minister hoopt ook dat leraren in de nabije toekomst worden uitgewisseld tussen beide.

Bericht aan lezers die over de grondwet willen lezen.
Vandaag 1 artikel over de grondwet. Ik geef de titel zodat u het verhaal zelf kunt opzoeken op de website:
• Wissanu defends proposal to maintain order after poll. De regering wil tussen de verkiezingen en de vorming van een nieuw kabinet aan de macht blijven om politieke conflicten te voorkomen.
Zie verder de pagina Grondwetwijziging.

 


 

Benz Saga Stripped Bara

De feiten over de Mercedes Benz van Somdet Chuang

19 februari – Vergeet alle voorgaande berichten over de klassieke Mercedes Benz (300B serie, 1953) die in het tempelmuseum van Wat Pak Nam Phasi Charoen staat en eigendom is van Somdet Chuang, de beoogde nieuwe Supreme Patriarch. De DSI (Thaise FBI) heeft gisteren de resultaten bekend gemaakt van haar onderzoek, dat zo fraai is weergegeven in bijgaand kader. Samengevat: Vervalste documenten, gesmokkelde onderdelen, illegale assemblage, vervalste accijns documenten en vervalste handtekeningen.

Ik beperk me tot enkele aanvullende gegevens. Volgens de registratie-aanvraag zou de wagen gekocht zijn door de abt, zijn handtekening staat op een vervalste kwitantie. Maar het juridisch team van de tempel heeft eerder tegen de DSI verklaard dat het een donatie was. De DSI gaat de abt oproepen om na te gaan of de handtekening echt is.

Van de 300B-serie zijn in Duitsland slechts 100 exemplaren gemaakt. De waarde wordt geschat op een bedrag tussen de 10 en 20 miljoen baht.

Mercedes Benz in tempelmuseumWat een tempel beweegt een museum met klassieke wagens in te richten – de Mercedes is niet de enige – ontgaat me. Reed de Boeddha soms al in een auto? Is soberheid niet een van de kernwaarden van het boeddhisme?

In het hoofdredactioneel commentaar van BP duikt de abt opnieuw op, maar nu niet in verband met de Mercedes, maar de strijd tussen voor- en tegenstanders over zijn benoeming, waar de Mercedes slechts zijdelings mee te maken heeft. BP pleit voor de hoognodige reparatie van de Sangha wet. Die wet voorziet in een gesloten orde, geleid door de Sangha Supreme Council, zonder publieke verantwoordingsplicht.

‘Het is een archaïsche wet die de ijzeren greep van de hoogste monniken op de macht versterkt. Om met gratie te kunnen besturen, dient de clerus het publieke vertrouwen te herstellen door een transparant systeem.’

Zie voor alle voorgaande berichten over de controversie rond Somdet Chuang de pagina Benoeming nieuwe Supreme Patriarch.

Veel nieuws vandaag, wat sla ik over?

19 februari – Vandaag kende een moeizame start voor uw redacteur, want de krantenbezorger had een vrije dag genomen en de motortaxibestuurder die de krant voor me opdook, ving ook in de buurt bot, dus moest een eind rijden om me gelukkig te maken. Heb hem 100 baht gegeven.

De krant bevat veel nieuws, te veel voor deze arme jongen, dus de volgende artikelen die minder relevant zijn voor Nederlandse en Belgische lezers, sla ik over:
1 Openingsverhaal: NCPO asks drafters to extend rule. De militaire regering wil na de verkiezingen aan de macht blijven totdat een nieuw kabinet is aangetreden met als doel te voorkomen dat het land verwikkeld raakt in een nieuwe politieke crisis.

2 Pagina 3: EC drafts bill for smooth charter vote. De Kiesraad heeft de laatste hand gelegd aan een wet die een soepel verloop van het referendum [over de ontwerp-grondwet] moet garanderen. Verspreiding van berichten en beelden die het referendum in een kwaad daglicht stellen, zijn verboden.

3 Pagina 4: NLA to spend spectrum auction funds. Het parlement voegt 56 miljard baht toe aan de begrotingsuitgaven. Dat geld komt uit de veiling voor het 900 en 1800 MHz spectrum, die dit bedrag heeft opgeleverd.

4 Pagina 3: Appeal court rules for Prayut. Het Hof van Beroep bevestigt het vonnis van de rechtbank in eerste aanleg, die een aanklacht wegens verraad tegen Prayut en vier anderen afwees. Aangifte was gedaan door de Resistant Citizen Group wegens de coup in mei 2014. De groep stapt nu naar het hooggerechtshof.

Commentaar: Hervormingen bij politie lopen spaak

19 februari – Misschien vraagt u zich af [ik heb dat ook gedaan]: vanwaar de commotie over het besluit van premier Prayut om de functie van inquiry officer bij de politie te schrappen? In het hoofdredactioneel commentaar van gisteren geeft Bangkok Post het antwoord.

De opheffing die als een complete verrassing kwam, lijkt in flagrante tegenspraak met alle pogingen om het National Police Office te hervormen. Voorgesteld is om het recherchewerk [want daar vergelijk ik het mee]  los te koppelen van de overige politiewerkzaamheden en onder te brengen in een aparte eenheid van het PM’s Office (het kantoor van de premier) of een onafhankelijke organisatie.

Critici wijzen erop dat agenten die arrestaties verrichten en verdachten en getuigen verhoren, vatbaar zijn voor machtsmisbruik. Ik lees dit als: Invloedrijke figuren en leidinggevenden in het korps kunnen invloed uitoefenen over het verloop van een zaak. Oftewel: This is Thailand. Als je maar geld hebt of een belangrijke positie valt alles te regelen.

BP schrijft: ‘Het is een publiek geheim dat corruptie wijdverspreid en diep geworteld is in het politiekorps. Een van de redenen van het probleem is dat de politie te veel macht heeft: de macht om arrestaties te verrichten, de macht om verdachten en getuigen te ondervragen terwijl ze een zaak voorbereidt – hetzij om aan het OM over te dragen of te stoppen.’

Het National Police Office heeft zich altijd verzet tegen hervormingen, inclusief het afkoppelen van het onderzoekswerk, want dat tast zijn machtspositie aan. ‘Dit ondanks het feit dat zo’n hervorming het publiek in het algemeen ten goede zou komen en het beter zou beschermen tegen politiemisbruik’, aldus BP. ‘Nu de functie wordt geschrapt is het twijfelachtig hoe de politie wordt hervormd. Elke hervorming, zonder dat de onderzoeks verantwoordelijkheid wordt gescheiden van het politiekorps, is zinloos.’ (Bron: Bangkok Post, 18 februari)

Voor informatie over de directe aanleiding, de suïcide van een inquiry officer, zie de volgende berichten:
13 februari: Agent pleegt suïcide, maar was het dat wel?
14 februari: Na suïcide, nu vertrek politieman en excuses
14 februari: Geen bewijs van ‘smerig spel’ bij dood agent
15 februari: Suïcide inquiry officer: ‘Jan Chaisawasdi werd bedreigd’

Bevriezing subsidieverstrekking ThaiHealth versoepeld

19 februari – De bevriezing van de subsidie-uitbetalingen door de Thai Health Promotion stichting (ThaiHealth) is verder versoepeld, heeft vice-premier Narong bekend gemaakt. De vrieskoude was erover gegaan nadat een financieel onderzoek had uitgewezen dat sommige subsidies niet voldeden aan de doelstelling van de stichting, hetgeen ThaiHealth overigens bestrijdt.

Naar aanleiding daarvan zette premier Prayut, gebruik makend van zijn bevoegdheid conform artikel 44 van de interim-grondwet (die hem absolute macht verleent) zeven bestuursleden aan de kant wegens belangenverstrengeling. Hun opengevallen plaatsen worden vandaag opgevuld.

De bevriezing heeft ook al een slachtoffer geëist. Woensdag pleegde een vrijwilliger in Roi Et suïcide. Hij liet een bericht achter waarin hij zijn familie vraagt recht te zoeken bij ThaiHealth omdat het hem niet was gelukt het noodzakelijke budget voor enkele projecten te verwerven.

Zijn weduwe zegt dat hij 300.000 baht had geleend om een project gedurende de bevriezing te kunnen voortzetten. Hij zou de hand aan zichzelf hebben geslagen omdat hij niet in staat was de lening af te betalen. Ze heeft de autoriteiten gevraagd een onderzoek in te stellen. De man had het geld in handen van een andere vrijwilliger gegeven, die naliet hem terug te betalen en inmiddels verdwenen is [en dat geeft te denken].

Als gevolg van het onderzoek behoeven nu ook alle projecten van meer dan 5 miljoen de goedkeuring van de MACFE (Auditing Committee on Fiscal Expenditure). Door de bevriezing zijn tal van organisaties in de problemen geraakt. Volgens sommigen vindt de regering de stichting maar lastig omdat ook instellingen worden gesubsidieerd die kritisch ten opzichte van de junta staan.

Voor alle voorgaande berichten zie de pagina Gezondheidszorg.

Reserveofficieren krijgen uitleg over ontwerp-grondwet, links Thirachai

Kort nieuws vrijdag 19 februari

– Reserveofficieren worden niet het land ingestuurd om propaganda te maken voor de nieuwe grondwet, zegt legercommandant Thirachai (links op de foto) in reactie op kritiek [van?] dat de regering zo de referendumuitslag wil beïnvloeden. Ze mogen wel vrijwillig uitleg geven over het referendum en de ontwerp-grondwet. Hun taak is om mensen te stimuleren een stem uit te brengen, met name leeftijdsgenoten en social-media gebruikers.

Tijdens het referendum helpen ze – ook al weer vrijwillig – in de stembureaus, maar het stemhokje is verboden terrein. Op de foto krijgen reserveofficieren in Kanchanaburi uitleg over de ontwerp-grondwet.

– De regering begint een nieuw offensief tegen mensenhandel door informanten te belonen die bruikbare informatie kunnen verschaffen, leidend tot de arrestatie van verdachten. Ook ambtenaren, agenten en onderzoekers krijgen een douceurtje als ze met tips komen. Het bedrag moet nog worden vastgesteld.

Gisteren vergaderde de anti-corruptie commissie van de regering, niet te verwarren met de NACC en PACC. Leidinggevenden van overheidsdiensten dienen hun ondergeschikten scherp in de gaten houden om ervoor te zorgen dat ze zich niet schuldig maken aan illegale activiteiten, aldus de vergadering. De strafmaat voor autoriteiten die in de fout gaan, wordt verdubbeld [geen details].

Tussen 2013 en 2015 waren volgens vice-premier Narong, die de commissie voorzit, van de 1.685 verdachten van mensenhandel 35 ambtenaar. De grootste vangst betrof de smokkel van Rohingya. In die zaak zijn 155 verdachten en 21 ambtenaren aangehouden.

– UDD-voorzitter Jatuporn Prompan, een nogal lastig heerschap, moest gisteren bij de NCPO op het matje komen om, naar verluidt, een toelichting te geven op zijn commentaar over de benoeming van de nieuwe Supreme Patriarch, die volgens hem door de regering wordt vertraagd.

Het is de tweede keer deze maand dat hij aan de tand wordt gevoeld, de vorige keer omdat hij het leger ‘gangsters’ had genoemd en beloofd had zijn supporters op te roepen om tegen de ontwerp-grondwet te stemmen. Zelf zegt Jatuporn geen idee te hebben waarom hij is opgeroepen, want hij had op Peace TV verschillende kwesties aangesneden.

– Omdat het polio virus is opgedoken in Laos, heeft Thailand extra voorzorgsmaatregelen genomen. Vooral bewoners van de grensprovincies met Laos lopen risico’s. Ze worden tegen polio gevaccineerd. Ook in Myanmar is het virus de afgelopen maanden actief.

Het gaat om zogeheten VDPV’s (vaccine-derived polioviruses), stammen van het virus die gemuteerd zijn. Laos eist dat bewoners die de grens over willen, een maand tevoren gevaccineerd zijn. Het bericht bevat ook nog enkele voor mij onbegrijpelijke gegevens over OPV (oral polio vaccine). Thailand is op dit moment poliovrij. (Zie ook de pagina Gezondheidszorg)

– De CSD heeft gisteren met 500 agenten invallen gedaan in Chon Buri en Phuket. In Phuket bedroeg de oogst negen geweren en 72 kogels. Een man, die vier jaar illegale drugs aan teenagers verkocht, werd enige tijd vastgehouden. Een andere man, die zijn geld verdiende als loan shark (geldwoekeraar), is ook een van 58 verdachten die in totaal in Phuket werden aangehouden. Ze hebben zich onder andere schuldig gemaakt aan het bezit van marihuana, illegaal tourwerk, illegaal verblijf in het land en zaken die de verhuur van jet-ski’s betreffen [oplichting en afpersing van klanten of het ontbreken van een vergunning?]

In Ban Lamung (Chon Buri) trof de CSD in een gehuurde accommodatie twaalf illegale migranten aan.

– Weer eens een seminar, zijn ze in Thailand gek op. NHRC commissaris Sanphasit pleitte tijdens een seminar gisteren voor duidelijke eisen op het gebied van kleurenblindheid. Universiteiten moeten, vindt hij, het minimum niveau vaststellen voor toelating tot studierichtingen als medicijnen, tandheelkunde, pharmacie enzovoort. Volgens een recente studie van de NHRC zijn 32.000 studenten kleurenblind, oftwel acht op elke honderd studenten.

Volgens Sanphasit weigeren veel universiteiten studenten die aan CVD (colour vision deficiency) lijden zonder de ernst vast te stellen. Hij vindt dat kinderen in het lager en middelbaar onderwijs ook op CVD moeten worden onderzocht. ‘Wanneer studenten tijdig op de hoogte zijn, kunnen ze hun toekomst beter plannen en universitaire cursussen kiezen, waar het geen rol speelt.’ Het Department of Medical Services stelde onlangs voor vanaf de eerste klas de ogen van kinderen te controleren en dat elke drie jaar te herhalen.

– De Civil Aviation Authority of Thailand (CAAT) krijgt van minister Arkhom (Transport) een maand de tijd om onderzoek te doen naar de staking van tien piloten zondag, die Nok Air noopten negen vluchten te annuleren. Volgens Nok Air werden drieduizend passagiers op zeventien vluchten gedupeerd. Nok Air heeft al een eerste rapport overlegd over de werkweigering.

Wanneer de piloten ten onrechte het werk neerlegden, kunnen ze civiel- en strafrechtelijke maatregelen verwachten, waaronder een boete van 50.000 baht. Wanneer de maatschappij hen heeft gedwongen de toegestane werktijden te overschrijden, is Nok Air het haasje.

De minister heeft de CAAT ook opdracht gegeven naar de capaciteit van particuliere vliegscholen te kijken en hem te laten weten of het land werkelijk, zoals beweerd wordt, een gebrek aan piloten heeft vanwege de uitbreiding van het luchtverkeer.

Voorgaande berichten:
18 februari: ‘Nok Air vliegt met gekwalificeerde piloten’
17 februari: Staking piloten: Captain veegt zijn straatje schoon
16 februari: Staking Nok Air; waarschuwing voor luchtvaartmaatschappijen
15 februari: Piloten Nok Air in staking; 8 vluchten geannuleerd

– Een Duitser (47) en een Chinees zijn gisteren tijdens het zwemmen voor de kust van Koh Phangan verdronken. De Duitser werd door de politie op het strand gevonden, nadat bewoners en personeel van een vakantiepark hem uit zee hadden gehaald. Eerste hulp mocht niet baten. De Chinees had ook eerste hulp gekregen en stierf op weg naar of in het ziekenhuis van Koh Phangan.

– Binnen vier tot zes jaar is het afgelopen met de monopoliepositie van King Power, die als enige de belastingvrije ophaalbalies op Suvarnabhumi en Don Mueang beheert, zegt Airports of Thailand. In 2022 loopt het contract voor beide luchthavens af. Tot die tijd mag AoT andere bedrijven niet toelaten want dat zou contractbreuk zijn.

Bij de pickup counters kunnen toeristen hun in de stad belastingvrij gekochte artikelen ophalen. De Thai Duty-Free Shop Trade Association vroeg eerder AoT andere bedrijven toe te staan zo’n balie te openen. Daarvoor hebben de Central Group, The Mall Group en Lotte Group uit Zuid-Korea belangstelling. King Power beheert behalve op de twee genoemde luchthavens ook balies op de luchthavens van Phuket, Chiang Mai en Hat Yai en exploiteert vier stand-alone complexen [?].

–  In Chiang Mai zijn twee Karen aangehouden omdat ze een stuk grond in het bos wilden plat branden om er gewassen te verbouwen. In Mae Wang ging het om een man (54) die dit van plan was terwijl honderd man in helikopers onderweg naar Ban Huay Yuak waren om er een bosbrand die zich verspreidde, te bestrijden. Het andere geval betrof een man van 79.

Ik heb het vermoeden dat het niet om encroachment (bezit nemen van staatsgronden) ging, maar om toepassing van het rotatiesysteem van de Karen. Meer daarvoor in het artikel Bosbewoners Thung Yai: Zo kan ’t ook, dat binnenkort op Dick’s blog staat. (Zie de pagina Krakers op overheidsland)

– ’t Is een doorn in het oog van boeren, wier land door olifanten wordt geplunderd omdat hun habitat niet voldoende voedsel oplevert. De DNP stelt voor land van boeren te kopen en het te ontwikkelen tot ‘voedselparadijs’. Voor een proef komt het oostelijk boscomplex in aanmerking. Het toegenomen aantal jumbo’s dwingt hen elders te foerageren. Dat heeft al tot dodelijke slachtoffers geleid, zowel mensen als olifanten.

De DNP heeft een oogje op 1.300 rai, die Khao Ang Rue Nai wildreservaat en Khao Chamao-Khao Wong nationaal park verbindt. De East Water Group, die water aan industrieterreinen verkoopt, en andere grote bedrijven gaan gevraagd worden deel te nemen aan een fonds, waaruit de aankopen gefinancierd kunnen worden. De DNP verwacht dat het ‘voedselparadijs’ een toeristische attractie kan worden, wat weer inkomsten voor bewoners oplevert.

– Laatste bericht: De gemeente Bangkok bindt de strijd aan tegen tienerzwangerschappen met behulp van consultaties en het verstrekken van anticonceptiemiddelen, waaronder het spiraaltje. Woensdag ging in het Taksin ziekenhuis een campagne van start.

Alhoewel programma’s tegen tienerzwangerschappen al jaren worden toegepast, lukt het niet het aantal ongewenste zwangerschappen terug te dringen. Cultureel conservatisme belemmert dat, zegt adjunct-gouverneur Pussadee. Adolescenten zijn moeilijk te bewegen tot veilige seks; volgens Pussadee omdat ze zich niet bewust zijn van de gevolgen van een ongewenste zwangerschap. [Zou het?]

Volgens cijfers van ThaiHealth telde Thailand vorig jaar 130.000 jonge moeders en 115.000 tussen 10 en 19 jaar in 2014.


 

Phutthamonthon Buddhist Park 15 februari

Prayut: debat over benoeming nieuwe Supreme Patriarch

18 februari – Met een debat tussen voor- en tegenstanders van de benoeming van Somdet Chuang tot Supreme Patriarch hoopt premier Prayut de spanningen tussen beide kampen weg te nemen. Na het debat kan de bevolking dan bepalen welke partij ze wil geloven. Dit laat de premier vanuit de VS weten, waar hij de US-Asean Summit bijwoont.

‘Als boeddhist wil ik niet dat de religie bezoedeld wordt. Maar soms kan overdreven druk leiden tot een nieuw probleem. Dit is een zaak van het geloof van het volk’, zei Prayut, zoals vaak onnavolgbaar wat hij nou precies bedoelt. Hij riep de strijdende partijen op voorlopig pas op de plaats te maken. Over de reacties van de bevolking op het debat zei hij niet meer dat ze ‘in overweging worden genomen’ wanneer verdere besluiten worden genomen.

‘Alle betrokken partijen – de SSC, de regering en de groepen die verwikkeld zijn in het conflict – moeten de problemen samen oplossen. Wanneer de gedragsregels van de monniksorde onvoldoende zijn om de zaak op te lossen, zal dat waarschijnlijk met wettelijke middelen moeten gebeuren.’

Nog even in een notendop de achtergronden. De Sangha Supreme Council (SSC) heeft Somdet Chuang voorgedragen als nieuw hoofd van de boeddhistische clerus. Formeel dient premier Prayut de voordracht ter bekrachtiging aan de koning voor te leggen. Maar, zegt hij: ‘Ik heb al eerder gezegd dat ik het eerst moet oplossen als iets het koningshuis betreft.’

Maandag kwamen 1.200 monniken en supporters bijeen in het Phutthamonthon Buddhist Park, waar ze een pleidooi hielden voor benoeming van Somdet Chuang. Daarbij kwam tot een treffen tussen hen en soldaten (foto). Politiewoordvoerder Krisana zegt dat een aanklacht in voorbereiding is tegen de organisator wegens overtreding van het samenscholingsverbod.

Tegen de abt bestaan bezwaren vanwege diens relatie met de omstreden abt van Wat Dhammakaya en mogelijke betrokkenheid bij het ontduiken van invoerrechten op een antieke Mercedes, die nu in diens tempelmuseum staat te pronken.

In bijgaand kader een samenvatting van de beschuldigingen tegen Somdet Chuang. Het laatste bezwaar in dit kader is volgens mij foutief. Het besmette geld ging niet naar Wat Pak Nam Phasi Charoen maar naar Wat Dhammakaya. De verspreiding van vertekende boeddhistisch leerstellingen wordt ook aan de verkeerde abt toegeschreven.

Alle voorgaande berichten op de pagina Benoeming nieuwe Supreme Patriarch: http://www.dickvanderlugt.nl/?p=57512

US-Asean top: Obama kapittelt Thailand

18 februari – President Obama heeft in vriendelijke, maar niet mis te verstane woorden Thailand op de vingers getikt door zijn oproep voor een burgerlijke bewind te herhalen. Hij beloofde ook samen te zullen werken met Asean.

Gisteren eindigde de tweedaagse US-Asean top in Californië, die tot doel had de banden tussen beide te versterken. Veel mooie woorden natuurlijk, zoals: ‘De VS blijf doorgaan Aseanlanden te steunen, die aan good governance, instituten die verantwoording afleggen, en mensenrechten werken.’

Over Thailand en Myanmar zei Obama: ‘De VS steunt Thailand bij het herstel van de democratie met een burgerlijke bestuur en geeft morele steun aan de bevolking van Myanmar bij de cruciale periode waarin een nieuwe president wordt gekozen en gestreefd wordt naar verzoening.’

Meer weten? Lees: Obama repeats hiss call for civilian rule in Thailand, en Obama calls for sea action [onvindbaar op de website].

Yingluck dag 2 getuigenverhoor

Hypotheeksysteem voor rijst is ‘tikkende bom’

18 februari – Het door de regering Yingluck toegepaste hypotheeksysteem voor rijst is ‘een tikkende bom’. Dit betoogde oud-voorzitter Supha van een commissie die de boekhouding deed van het hypotheeksysteem, tijdens de tweede dag van de zitting van het hooggerechtshof over het vermeende plichtsverzuim van Yingluck.

Supha en andere getuigen wezen op de toenemende kosten van het programma omdat de rijst die te lang in voorraad ligt, in waarde is gedaald. Tevens is rijst verdwenen. De depreciatie heeft geleid tot een verhoging van de kosten met 34 miljard baht. Wat het systeem de overheid uiteindelijk zal kosten, valt nog niet te zeggen.

Yingluck wordt ervan beschuldigd als voorzitter van het National Rice Policy Committee waarschuwingen over corruptie te hebben genegeerd. Ze zou ook niet hebben opgetreden tegen de oplopende kosten.

Supha zegt dat ze als permanent secretaris van het ministerie van Financiën herhaaldelijk heeft gewaarschuwd over te verwachten schade. Ze benadrukte dat ze nimmer bevooroordeeld jegens Yingluck was. ‘Als ambtenaar werkte ik altijd graag in overeenstemming met het beleid van de regering.’ (Zie verder de pagina Rijst 3)

Foto: Yingluck krijg een enthousiast onthaal van supporters bij het gerechtsgebouw.

‘Nok Air vliegt met gekwalificeerde piloten’

18 februari – Directeur Patee van Nok Air bestrijdt dat de maatschappij trainers onder druk zet om ongekwalificeerde piloten aan de stuurknuppel te laten plaatsnemen. Hij zegt dit in reactie op de bewering van een captain, die naar aanleiding van de pilotenstaking van zondag is ontslagen.

Nok Air 2De veiligheidsnormen zijn volgens hem vergelijkbaar met die van andere maatschappijen en ze worden gecontroleerd door de Thaise luchtvaartautoriteiten en de ICAO. ‘Onze piloten voldoen aan de ICAO-eisen en hebben een Air Operator Certificate. Bovendien hebben we een businessplan met onze allianties in Europa. Het is voor ons onmogelijk om ongekwalificeerde piloten te gebruiken.’

Het European Aviation Safety Agency houdt eind maart een audit bij Nok Air. Als de maatschappij een voldoende krijgt, kan doorgegaan worden met het businessplan.

Patee zegt dat zondag drieduizend passagiers van 17 vluchten zijn gedupeerd door de staking [Volgens de laatste berichten werden negen vluchten geannuleerd; de rest zal wel vertraagd zijn.] De helft van de gestrande passagiers bleef op Don Mueang wachten op een vervangende vlucht. Geprobeerd wordt hen op charters van andere maatschappijen onder te brengen. 40 procent heeft compensatie ontvangen, de rest is in behandeling. Vanaf volgende week maandag is de situatie weer normaal.

De ICAO is International Civil Aviation Organisation van de VN.

Voorgaande berichten:
17 februari: Staking piloten: Captain veegt zijn straatje schoon
16 februari: Staking Nok Air; waarschuwing voor luchtvaartmaatschappijen
15 februari: Piloten Nok Air in staking; 8 vluchten geannuleerd

Islamitische school in Kabang (Yala)

Kort nieuws donderdag 18 februari

– Vrolijke gezichten tijdens het bezoek van staatssecretaris Surachet (Onderwijs) aan een islamitische school in Kabang (Yala). Surachet vertelde bij dit bezoek dat een sportcampagne van de overheid in het Zuiden er in slaagt kinderen te weerhouden om drugs te gebruiken en zich aan te sluiten bij een verzetsgroep. Sommigen hebben ook al verzetsgroepen verlaten.

Tijdens de schoolvakantie in maart worden in het kader van de campagne sportactiviteiten georganiseerd. Voetbalcoach Kiatisak houdt een lezing.

De staatssecretaris maakte verder bekend dat in Muang (Yala) een trainingscentrum voor onderwijzers wordt opgezet [geen details]. Onderwijzers krijgen steun bij het onderhoud van hun accommodatie.

De subsidies aan scholen die besteed zijn aan de verkeerde doelen [?], worden teruggevraagd. In 2013 ging het om een bedrag van 43 miljoen baht van 252 scholen. Over het afgelopen jaar moet nog  83 miljoen van 227 scholen in de staatskas terug vloeien.

– Voormalig premier Abhisit en vice-premier Suthep hebben zich in 2010 niet schuldig gemaakt aan moord bij het onderdrukken van de roodhemd ongeregeldheden. Het Hof van Beroep sprak hen gisteren vrij van de beschuldiging. Beiden handelden uit hoofd van hun functie en niet als individu.

De zaak kwam al eerder aan de orde in de Criminal Court, maar die achtte zich niet bevoegd en verwees de zaak naar de afdeling voor Political-Office Holders van het hooggerechtshof. Het Hof van beroep is het met deze zienswijze eens en vindt bovendien dat de DSI niet bevoegd was de zaak te onderzoeken. De NACC, die in zo’n geval onderzoek doet, heeft beiden eerder vrijgepleit.

Abhisit weet niet of de zaak hiermede tot een einde komt, want het OM kan nog naar het hooggerechtshof stappen. Bij de roodhemd rellen kwamen 90 personen om het leven en werden 2.000 gewond.

– Uiteraard komen mijn vakbroeders in verweer tegen het ‘idiote’ [mijn woordkeus ] plan om het aantal vragen van journalisten op de persbriefings van premier Prayut te beperken tot vier per persoon. Volgens het bericht van gisteren was het een voorstel van het woordvoerdersteam, volgens het huidige bericht een order van Prayut. De krant meldt nu ook dat gevraagd kan worden de vragen tevoren te overleggen.

Vice-voorzitter Manop van de Thai Journalists Association noemt de maatregel een beperking van de mediavrijheid en vrijheid van meningsuiting. Hij roept premier Prayut op om het voorstel te herzien. De TJA verwacht overigens dat de maatregel geen lang leven beschoren is. In het verleden heeft de regering ook al zonder cucces geprobeerd de media aan banden te leggen.

– Ik dacht dat z’n beetje alles wel gezegd was in de zaak van de tandarts die haar studielening van de Mahidol universiteit niet heeft afbetaald, waardoor haar borgstellers moeten dokken. Maar nu mengt de Amerikaanse echtgenoot van Dolrudee zich in de zaak met een email, die door een van de borgstellers openbaar is gemaakt. De man schrijft dat zijn vrouw financieel niet in staat is de schuld te voldoen (10 miljoen baht plus een boete van 20 miljoen).

Een andere borgsteller noemt die bewering in strijd met het feit dat het echtpaar in een huis van 40 miljoen baht woont. ‘Dit bewijst dat Dolrudee haar schuld wilde ontlopen.’ De vier borgstellers hebben in de VS twee advocaten in de arm genomen om de zaak voor de rechter te brengen.

Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Tandarts Dolrudee.

– Verrassende ontwikkeling in de zaak van het Rajabhaktipark, waarover telkens werd geschreven dat een amulettenhandelaar de bronsgieterijen had afgeperst om steekpenningen te betalen. Maar de handelaar ontkent en uit de bankrekeningen van de gieterijen en hem blijkt het evenmin, heeft de Rekenkamer vastgesteld, die de man daarom vrijpleit.

De man geeft wel toe 20 miljoen baht te hebben ontvangen voor zijn advieswerk, coördinatie, toezicht en als probleemoplosser. Geen steekpenningen volgens het hoofd van de Rekenkamer, maar een ‘management fee’. Later besloot hij het geld terug te geven omdat hij de parkaanleg liever als vrijwilliger wilde steunen. Maar de gieterijen weigerden het geld, waarna hij het aan het park doneerde.

Ik zal de voorgeschiedenis niet herkauwen – er is ook nog een legerkolonel bij betrokken – , zie hiervoor de pagina Majesteitsschennis. Alhoewel de Rekenkamer nu zijn onderzoek heeft afgerond, wacht de regering nog op de resultaten van het onderzoek door de PACC. Als ik het zo bekijk, gaat deze zaak als een nachtkaars uit.

– Dove studenten die een technische opleiding volgen, krijgen de beschikking over een woordenboek in gebarentaal. Het Ratchasuda College van de Mahidol universiteit gaat het woordenboek samenstellen. Dat betekent woorden die in de industrie en en techniek gebruikt worden, omzetten in gebaren. Meer dan duizend studenten krijgen het woordenboek plus video en een studiegids. De productie van het woordenboek is een reactie op een oproep van prinses Sirindhorn de leerprestaties van dove en hardhorende studenten in het beroepsonderwijs te verbeteren.

– De registratie van een nieuw vaccin van het Franse Sanofi Pasteur Ltd tegen vier types dengue fever, dat Thaise wetenschappers hebben helpen onwikkelen, is in volle gang. De  FDA buigt zich over de aanvraag, waarbij gekeken wordt naar kwaliteit, veiligheid en klinische proeven. Volgens de directeur van het National Vaccine Institute is het vaccin voor 60 procent effectief. Als het niet beschermt, kan het wel bij 80 procent van de patiënten de symptomen afzwakken.

Vanaf zondag tot 13 april voert het ministerie van Volksgezondheid een anti-muggen campagne met als adviezen: Bedek watertonnen, ververs het water elke week, houd woningen en kantoren schoon en vermijd stilstaand water.

Bericht aan lezers die over de grondwet willen lezen.
Vandaag 3 artikelen over de grondwet. Ik geef de titels zodat u ze zelf kunt opzoeken op de website:
• EC will make draft available to public
• Environmentalists slam draft charter
• Abhisit urges strategy bill caution
Zie verder de pagina Grondwetwijziging.

 


 

Kamala strand Phuket

Projectontwikkelaar drukt zijn stempel op Phuket

17 februari – Proud Real Estate Co gaat aan het Kamala strand in Phuket een vijfsterrenhotel bouwen. Het hotel is onderdeel van MontAzure, een zogenaamd mixed-use project met villa’s, condo’s, strandclubs, winkelcentrum, spa, een dorp voor zelfstandig wonende en hulpbehoevende ouderen, hiking paden en beschermd bosgebied. Het gemengd-gebruik concept is al eerder met succes toegepast in Bangkok en Hua Hin, reden voor Proud om het concept nu ook in Phuket uit te rollen.

Het nieuwe hotel krijgt twee- tot driehonderd kamers en gaat naar verwachting in 2019 open. Directeur Pasu zegt dat Proud zich concentreert op het creëren van bestemmingen en omgevingen door middel van ‘visionaire’ vastgoed projecten. Volgens hem heeft Phuket de potentie van een toeristische bestemming van wereldklasse, hetgeen het bedrijf heeft doen besluiten geld uit te trekken voor een luxueus resort.

Marktonderzoek wijst uit dat sinds 2010 de internationale passagiersstroom en het aantal vluchten gestaag toenemen met een jaarlijks gemiddelde van respectievelijk 16 en en 13 procent. De eerste helft van 2015 streken 1,73 miljoen internationale passagiers neer in Phuket en arriveerden 11.020 internationale vluchten, een stijging van beide op jaarbasis met 6 procent. Phuket beschikt over 47.475 hotelkamers; tot 2018 komen er 4.400 kamers bij. (Bron: Bangkok Post, 16 februari)

Economische groei trager dan verwacht

17 februari – De economisch groei is vorig jaar 0,1 procent onder de prognose van 2,9 procent gebleven, maar was met 2,8 procent [ja, ik kan nog rekenen zonder zakjapannertje] stukken beter dan in 2014 dat een magere groei van 0,8 procent scoorde.

Logo NESDBVoor dit jaar verwacht de National Economic and Social Development Board (NESDB) een economische groei van 2,8 à 3,8 procent en een exportgroei van 1,2 procent [de export kromp vorig jaar met 5,6 procent]. Beide voorspellingen zijn lager dan de groeipercentages die vorig jaar door de NESDB werden genoemd. De oorzaken zijn zo langzamerhand wel bekend: dalende olieprijs, slappe export en zwakke wereldeconomie.

NESDB secretaris-generaal Porametee zegt dat de risico’s wereldwijd zijn toegenomen; olieproducerende landen als Venezuela en Mexico hebben er nu ook last van. Thailand’s economische groei moet vooral van de stimuleringsmaatregelen van de regering komen, versnelling van de uitgaven en publieke investeringen, de waardevermindering van de baht en uitbreiding van het toerisme.

Porametee: ‘De overheidsuitgaven aan nieuwe investeringen en infrastructurele projecten zijn naar verwachting voldoende om de economische groei dit jaar te steunen. De regering hoeft waarschijnlijk geen nieuwe stimuleringsmaatregelen te nemen.’

De prognose van de NESDB voor dit jaar is overeenstemming met de opvattingen van het Monetary Policy Committee dat maandelijks de policy rate vaststelt. De MPC verwacht dat het economisch herstel zich voortzet, deels dankzij de publieke uitgaven.

Maar, zegt Roong Mallikamas, directeur macro-economie en monetair beleid van de Bank of Thailand: ‘De vooruitzichten voor uitgaven door de particuliere sector moeten verder in de gaten worden gehouden, omdat de export in de gevarenzone blijft door externe factoren zoals de economische vertraging van China en andere Aziatische economieën en de wisselvalligheid van de financiële wereldmarkten.’

De gouverneur van de centrale bank verwacht een ongelijkmatige groei, daar sommige ondernemers die van de export afhankelijk zijn, structurele problemen hebben wegens verschuiving van de vraag naar technologische producten, een stijging van het minimumloon en een tekort aan vakbekwaam personeel. De lage grondstofprijzen en de droogte hebben ook in de landbouwsector het economisch momentum verzwakt.

Anderzijds verwacht hij een multiplier effect door de infrastructuur projecten van de overheid; die zullen de economie stimuleren en de ontwikkeling van het platteland en nutsvoorzieningen bevorderen. (Bron: Bangkok Post, 16 februari)

In bijgaand kader de voorspellingen van de NESDB voor 2016, uitgesplitst naar bron.

De liefdevolle vriend en de behulpzame steward

17 februari – Er is veel geboefte in Thailand, maar er zijn gelukkig ook Thai met het hart op de goede plaats. In de rubriek Thai Pulse (What’s hot in Thai newspapers and social media) van Bangkok Post worden twee voorbeelden gegeven.

Een man schrijft op Pantip webboard dat hij zijn gehandicapte vriendin op Valentijnsdag mee wil uitnemen naar de film Deadpool, omdat ze van superhelden houdt. Hij vraagt of zijn vriendin die in een rolstoel zit, wordt toegelaten tot bioscopen en hij wil weten of een rolstoel in de metro en skytrain mag.

Het bericht kreeg een overweldigend aantal positieve reacties, zoals: Je bent een goede man, je vriendin mag blij zijn je te hebben. Maar dat relativeert hij: ‘Ik gok en drink, maar mijn vriendin accepteert me zoals ik ben.’ Hij schrijft dat het in de liefde gaat om het accepteren van andermans inperfecties. ‘Veel mensen zeggen dat ze geluk heeft, maar ik denk dat ik de gelukkige ben.’

Het antwoord op zijn twee vragen leverden lezers. De bioscoopketens Major Cineplex en SF hebben geen problemen met rolstoelgebruikers. De stations van de metro en skytrain hebben vaak liften en hellingbanen, maar niet allemaal, schrijven ze.

Het tweede bericht gaat over een steward op een vlucht van Bangkok naar Kuala Lumpur die een oudere passagier helpt met het eten. Een medepassagier maakte van hem een foto staand naast de stoel van de passagier met het etensbakje en een vork in zijn handen en plaatste die op Facebook. Ook hier veel lof op het internet, onder andere van lezers op kapook.com. ‘Dit is hoe Thai zouden moeten zijn’ en ‘Er zijn maar heel weinig goede mensen zoals hij. Applaus en lof voor zijn vriendelijkheid.’  (Bron: Bangkok Post, 16 februari)

Idioot idee: vier vragen max per Kuifje

17 februari – Weer zo’n idioot idee: het woordvoerdersteam van premier Prayut stelt voor het aantal vragen op Prayut’s dagelijkse persbriefings te beperken tot vier per verslaggever. Zo wordt voorkomen dat Prayut uit zijn vel springt en gênante grappen, die altijd gretig door buitenlandse media worden geciteerd, achterwege blijven. De voorlichters hebben het idee aan de premier voorgelegd, maar ze zeggen niet of hun baas het een goed idee vond.

Prayut wijzend met zijn vingerPrayut vindt de mediamensen een lastig volkje. Ze blijven bijvoorbeeld maar vragen wanneer de verkiezingen zijn en die vraag ergert hem, aldus Ativa Achakulwisut in haar wekelijkse column in Bangkok Post. Ze vraagt zich af waarom die op het eerste oog onschuldige vraag tot spontane ‘zelf-ontbranding’ leidt. Minderwaardigheidscomplex omdat hij geen gekozen leider is? Minachting voor democratie? Omdat de vraag preludeert op het einde van zijn bewind?  Of verlangt hij misschien toch eigenlijk naar verkiezingen?

Voor de columniste is het een aanwijzing voor de toenemende wanhoop van het regime. Met de economische uitdagingen die zwaar op het land drukken, worden de mensen niet meer zo gemakkelijk in slaap gesust, denkt ze. ‘De regering mag beweren dat ze hard gewerkt heeft, maar concrete successen zijn schaars en niet duidelijk.’

Tot zover de column; terug naar de woordvoerders. Volgens woordvoerder Taksada van het PM’s Office is de nieuwe regel niet bedoeld om het werk van de media te belemmeren, maar om een variatie aan vragen te genereren en ervoor te zorgen dat alle persmensen de kans krijgen Prayut te bevragen. Hij vindt dat ze voorafgaand aan de briefings de koppen bij elkaar moeten steken en afspreken welke kwesties aan de orde dienen te komen.

Evenals op buitenlandse persconferenties dienen verslaggevers hun vraag in te leiden met hun naam en medium, heeft het team besloten. En dat is het enige zinnige voorstel van deze [His] Master’s Voices. (Bron: Bangkok Post en website, 16 februari)

Mercedes Benz in tempelmuseum

Supreme Patriarch: Antieke Mercedes bemoeilijkt benoeming

17 februari – De antieke Mercedes Benz die in het tempelmuseum van Wat Pak Nam Phasi Charoen staat te pronken, zou Somdet Chuang wel eens de das om kunnen doen. De DSI heeft in een onderzoek vastgesteld dat bij de import uit Engeland gefraudeerd is, waardoor de eigenaar minder invoerrechten hoefde te betalen. De vraag is nu: was abt Somdet Chuang, de belangrijkste kandidaat voor opvolging van de in 2013 overleden en vorig jaar gecremeerde Supreme Patriarch, daarvan op de hoogte?

De vintage wagen werd aangegeven als geïmporteerd in onderdelen om in Thailand geassembleerd te worden. Daardoor gold een lagere importheffing. Een bron bij de DSI zegt dat bij elke stap is gerommeld: toestemming voor de assemblage ontbreekt en bij de registratie is een valse handtekening gezet van iemand die geen weet had van het bestaan van de auto.

Als eerste en enige eigenaar na de zogenaamde assemblage is Somdet Chuang geregistreerd, dus de abt dient te bewijzen of hij iets wist van de belastingontduiking. De bron zegt dat de secretaris van de abt de wagen namens hem heeft gekocht, alhoewel diens naam nergens is aangetroffen. [Volgens eerdere berichten was de wagen een cadeau van een volgeling.] De resultaten van het onderzoek worden morgen door de DSI bekend gemaakt.

De regering bevindt zich in een lastig parket. De Sangha Supreme Council heeft de abt voorgedragen als nieuwe Supreme Patriarch, maar zolang hij niet is vrijgepleit van de vermeende belastingontduiking zal de regering de voordracht niet ter bekrachtiging aan de koning voorleggen. De regering staat van twee kanten onder druk.

De voorstanders manifesteerden zich maandag met een seminar in het Putthamonton Buddhist park in Nakhon Pathom (zie het bericht van gisteren: Schermutselingen tussen soldaten en monniken), de tegenstanders zijn te vinden in het anti-Thaksin kamp met als boegbeeld de bekende actievoerder-monnik Phra Buddha Isara, en een voormalig lid van de Nationale Hervormingsraad (zie het commentaar van gisteren: Tempelcontroverse is politieke strijd).

Vice-premier Prawit zei gisteren dat de regering voorzichtig moet zijn. ‘Er is nog steeds controverse. Niemand, ook de uitvoerende macht, heeft de durf haast te maken, want fouten kunnen niet gecorrigeerd worden.’ Het wachten is nu op de terugkeer van Prayut uit de VS , waar hij de US-Asean Summit bijwoont.

Zie verder de pagina’s Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya en Corruptie 2.

Eerdere berichten:
16 februari: Schermutselingen tussen soldaten en monniken
16 februari: Commentaar: Tempelcontroverse is politieke strijd
23 januari Over een oude Mercedes en een verkiezing
20 januari: Een abt, een tempel en een ‘vintage’ Mercedes Benz
19 januari: Kort nieuws
18 januari: Somdet Chuang wil geen vervolging van critici
14 januari: SSC kiest omstreden abt als nieuwe Supreme Patriarch

Staking piloten: Captain veegt zijn straatje schoon

17 februari – Het klinkt weinig overtuigend: het verweer van een Nok Air captain dat de staking van zondag nodig was om de veiligheid van de passagiers te waarborgen. Maar ja, je moet toch wat zeggen om je eigen huid te redden, want de captain is ontslagen.

Hij is ook niet wars van overdrijving. ‘Het is beter om passagiers op de grond te laten wachten dan ze de dood in te jagen’, zei hij gisteren in een televisieprogramma op kanaal 3. Maar waarom vliegen onveilig was, vertelde hij er niet bij en de interviewer vroeg ook niet door.

Volgens Nok Air gingen de tien piloten in staking nadat de maatschappij de veiligheidseisen had aangepast aan die van het European Aviation Safety Agency en de International Air Transport Association. De piloten die er niet aan voldeden, waren daarover ontstemd. Nok Air moest negen vluchten annuleren, waardoor honderden passagiers strandden.

Minister Arkhom (Transport) zegt dat veel luchtvaartmaatschappijen piloten langer laten werken dan is toegestaan. Hij heeft ze opgedragen vluchtrapporten te overleggen ter controle door de Civil Aviation Authority of Thailand. Nok Air directeur Patee geeft toe dat enkele piloten te lang werkten, maar toen dit werd ontdekt, is er onmiddellijk een einde aan gemaakt.

De maatschappij, zegt hij, kampt met een tekort aan piloten, wat haar al noopte het aantal vluchten te reduceren. De regering heeft Nok Air gewaarschuwd dat ze haar vergunning kan verliezen als passagiers de dupe worden van de problemen.

Eerdere berichten:
16 februari: Staking Nok Air; waarschuwing voor luchtvaartmaatschappijen
15 februari: Piloten Nok Air in staking; 8 vluchten geannuleerd

Khlong Dan waste water treatment project aka Klong Dan

Klong Dan schandaal sleept zich voort

17 februari – ’t Is een van de grootste corruptieschandalen in Thailand, de nooit afgebouwde afvalwaterzuiveringsinstallatie Klong Dan (soms gespeld als Khlong Dan) in Samut Prakan. En nog steeds sleept de zaak zich voort.

Het ministerie van Milieu heeft nu acht politici en topambtenaren opgeroepen voor onderzoek of ze financieel aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de 9,8 miljard baht compensatie die de overheid aan het bouwconsortium moet betalen. De compensatie is vorig jaar door de Supreme Administrative Court bevolen en heeft betrekking op verbreking van het bouwcontract in 2003 wegens malversaties. Inmiddels heeft een eerste betaling plaatsgevonden.

Zie voor alle voorgaande berichten en een interview met een actievoerder die zich van meet af aan tegen de AWZI verzetten, het artikel Khlong Dan: Een smerige zaak rond afvalwater.

Smog in het Noorden overschrijdt veiligheidsniveau

17 februari – De smog in de noordelijke provincies Chiang Mai, Lampang, Lamphun en Prae heeft een niveau bereikt dat schadelijk kan zijn voor de gezondheid, zegt het Disaster Prevention and Mitigation Department (DPMD).  De concentratie fijn stof is er gestegen boven het veiligheidsniveau van 120 microgram per kubieke meter (ug/cu m)

De concentratie fijn stof in alle negen noordelijke provincies ligt tussen de 68 en 160 ug/cu m) met de vier genoemde provincies in de gevarenzone. De DPMD werkt samen met de provinciale autoriteiten bij het toezicht op de luchtkwaliteit.

Watertrucks worden ingezet om water te sproeien teneinde het aantal de stofdeeltjes te reduceren. Apparatuur voor de bestrijding van bosbranden en de rook is in gereedheid gebracht en de bevolking wordt in voorlichtingscampagnes gewaarschuwd voor de gezondheidsgevolgen. De smog wordt veroorzaak door boeren die oogstafval verbranden en door bewoners die afval in brand steken. Hen is gevraagd hiermee te stoppen. In de provincie Phrae zijn patrouilles op pad gestuurd die moeten voorkomen dat mensen het verzoek negeren.

Alle zeilen worden bijgezet want vandaag komt prinses Sirindhorn naar de universiteit van Phayao voor het uitreiken van graduate-diploma’s. [Een expat vertelde me dat de leden van het Koninklijk Huis hiervoor 5.000 baht per uitgereikt diploma krijgen. Geen onaardige inkomstenbron, dunkt me.]

Onderwijs heeft weer eens een lumineus idee

17 februari – Het ministerie van Onderwijs, kampioen ideeënspuier, heeft het idee gelanceerd om de inzet van studenten bij buurt- en vrijwilligerswerk als criterium te gebruiken voor toelating tot sommige faculteiten in plaats van de scores op de O-Net test [die ook dit jaar bar slecht is gemaakt].

De permanent secretaris van het ministerie vindt spirit in sommige gevallen een belangrijker criterium dan kennis. Niet voor studierichtingen als geneeskunde en werktuigbouw, wel voor onderwijs en sociale wetenschappen. Het criterium kan volgens hem ook een eind maken aan de ongelijkheid in scores tussen studenten die bijles krijgen en zij die de kosten daarvan niet kunnen opbrengen. Het ministerie kan de universiteiten niet dwingen het criterium te gebruiken; het kan hooguit proberen hen te overtuigen van de voordelen, zegt hij.

Volgens de voormalige voorzitter van de Council of University Presidents of Thailand hebben alle universiteiten een speciaal quotum voor getalenteerde studenten, inclusief degenen die buurtwerk doen. Maar spirit zegt hij is een persoonlijke kwaliteit die lastig te beoordelen is. Hij denkt dat universiteiten niet warm zijn te krijgen voor het jongste gedachtespinsel van Onderwijs. (Zie ook de pagina Onderwijs)

Kort nieuws woensdag 17 februari

– Ik vraag me wel eens af wie de clichés bedenkt die premier Prayut uitbraakt: zijn voorlichters of hijzelf? Ik vermoed zijn voorlichters. Gisteren gaven ze er weer blijk van door premier op de US-Asean Summit in Calfornië het belang van regionale stabiliteit in de regio Azië te laten benadrukken. Hij zei de internationale gemeenschap voluit te steunen bij het zoeken naar een vreedzame oplossing voor regionale conflicten, zoals de ruzie over een door China geclaimde eilandengroep in de Zuid-Chinese zee en de spanningen op het Koreaanse schiereiland.

Prayut mocht ook samen met president Obama op de foto, maar wat Say Cheese betekent, zal hij wel niet begrepen hebben, want wat kijkt die man ernstig op de foto (zie foto 5 in Bangkok Post Photo). Ik heb hem trouwens nog nooit lachend op een foto gezien; ook niet wanneer hij vrijdagavond in het voorlichtingsprogramma Returning Happiness to the People de plannen van de regering bekend maakt. Die peptalks hebben meer weg van een grafrede. Maar ik dwaal af. Meer weten? Klik hier: Prayut stresses unity at US-Asean summit.

– Er is weer nieuws over de gezondheid van de koning of beter gezegd het ontbreken ervan. De koning heeft nog steeds koorts en is vermoeid, aldus communiqué 20 van het Royal Household Bureau, dat werkelijk elk detail van ’s koning conditie de revue laat passeren.

De koning ademt snel en heeft zo nu en dan een versnelde hartslag. De ontsteking in de rechterknie  is verminderd, maar nu zijn ontstekingen in andere gewrichten gevonden. De bloeddruk in zijn longen is hoger dan normaal. De monarch krijgt intraveneus anti-biotica toegediend, hij wordt beademd, krijgt fysio-therapie en slijm en speeksel worden weggezogen.

– De rechtsgang in Thailand kan vele jaren duren en dat blijkt ook nu weer uit de finale van de zaak tegen een columnist en een redacteur van Naew Na, de uitgever en twee medewerkers. In 2004 veroordeelde de rechtbank de columnist en redacteur tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 jaar en een boete van 7.000 baht wegens minachting van de rechtbank. De andere beklaagden werden vrijgesproken. In 2009 kwam de zaak voor het Hof van Beroep en gisteren bevestigde het hooggerechtshof de voorwaardelijke gevangenisstraf, gegeven naar aanleiding van een kritisch artikel over de vrijspraak voor Thaksin in 2001, die toen terecht stond wegens het verbergen van vermogen.

– De National Reform Steering Assembly (NRSA) heeft met 164 tegen 4 stemmen goedkeuring verleend aan de nationale strategiewet. Die wet regelt de instelling van een strategiecommisssie die de komende 20 jaar politici en autoriteiten in de gaten houdt of ze zich aan de geformuleerde strategie houden. De voorstanders verdedigen de commissie omdat die geen directe macht heeft, maar alleen overheidsdiensten kan vragen actie te ondernemen tegen personen die in de fout gaan en bij politici de Senaat. De NACC onderzoekt vervolgens de misdragingen.

De strategie is nodig om nog niet gerealiseerde hervormingsplannen van de NRSA en andere organen te volgen. Sommige NRSA-leden vrezen dat de commissie een andere versie is van het crisispanel, dat door de eerste grondwetcommissie (CDC) is voorgesteld en op veel kritiek stuitte. Dat panel zou de vrijbrief zijn voor een legale coup. Het zou in tijden van crises de macht kunnen overnemen. De huidige CDC heeft het niet overgenomen. Zie verder de pagina Grondwetwijziging en het artikel zelf: NRSA plays down strategy bill worries; Advocates deny reviving ‘crisis panel’. (Klik hier)

อาเดม คาราดัก และเมียไ– Over Karadag (midden op de foto) had de advocaat het al gezegd, maar ook de andere verdachte van de bomaanslag bij de Erawan Shrine in augustus vorig jaar heeft onschuldig gepleit. Gisteren stonden ze voor het eerst terecht voor de krijgsraad. Die buigt zich van 20 tot 22 april over het bewijsmateriaal.

Karadag zegt tijdens zijn verhoor door de politie gemarteld te zijn, zijn advocaat heeft daarover vorige maand al bij de krijgsraad een klacht ingediend. Politiecommissaris Chakthip ontkent de martelingen. De andere verdachte (rechts op de foto), die de bom onder een bankje bij het heiligdom achterliet, klaagt dat de zes maanden voorlopige hechtenis voor zijn onschuld te lang was. (Zie de pagina Bomaanslag Ratchaprasong)

– Slachtoffers van politiek geweld in 2013 en 2014 worden door het ministerie van Sociale Zaken opgeroepen zich voor herstelbetalingen tussen vandaag en 17 maart te vervoegen bij het ministerie. Het gaat om gewelddadige incidenten, zoals het protest tegen de amnestiewet in oktober 2013 en de demonstraties van het PDRC, geleid door Suthep Thaugsuban, tegen de regering Yingluck, UDD-demonstraties en ander politiek geweld, voorafgaand aan de militaire coup. In totaal kwamen daarbij 28 personen om het leven en werden 840 personen gewond.

De regering heeft voor de betalingen een bedrag van 120 miljoen baht uitgetrokken. In april wordt begonnen met de uitbetalingen die variëren van 20.000 tot 400.000 baht. Kinderen van slachtoffers krijgen een maandtoelage van 1.000 tot 2.500 baht.

– Lof voor de straatverkopers bij Wat Rakhang Khositaram en andere locaties die zonder te morren verhuisd zijn, waardoor voetgangers nu onbelemmerd doorgang hebben. Het schouderklopje is gegeven door adviseur Wanlop, die belast is met de operatie ‘Geef het trottoir terug aan de voetganger’ van de gemeente Bangkok.

Gisteren inspecteerde hij in gezelschap van soldaten, agenten en gemeenteambtenaren het gebied bij de tempel, dat de straatverkopers uiterlijk maandag moesten verlaten. Het districtskantoor Bangkok Noi heeft de verkopers ruimte aangeboden op de Bangkhunsri markt en bij winkelcentrum Pata Pin Klao. De operatie had ook tot doel een eind te maken aan de afpersing van automobilisten die hun wagen in het gebied parkeerden.

– Tegen een vrouw die zich voordoet als plastisch chirurg, bijgenaamd Dr Xeping, is door de Facial Plastic Surgery Association of Thailand aangifte gedaan. Xeping beweert mensen van 60 er als 30-jarige te kunnen laten uitzien door op het gezicht tien plaatsen te bewerken. Dat zegt ze in een campagne die Face Off Project by Dr Xeping heet.

De vrouw zou countryzanger Surachai Sombatchareon vorige week behandeld hebben met haar face-off techniek. Maar volgens voorzitter Cholatis is de term face off misleidend want Surachai kreeg alleen een face-lift en een haartransplantatie. De vereniging zegt zelf niets tegen haar praktijken te kunnen doen, omdat ze geen echte arts is. Volgens de advocaat van de vereniging wordt Cholatis’ naam misbruikt in Xeping’s campagne door voorbeelden van zijn werk op de social media te tonen.


 

Wat Dhammakaya

Commentaar: Tempelcontroverse is politieke strijd

16 februari – Ik kijk altijd met spanning uit naar de wekelijkse column van voormalig BP-redacteur Veera Prateepchaikul, want die belicht vaak de achtergrond van zaken, die mij als niet-Thai ontgaan en die misschien ook wel delen van de Thaise bevolking ontgaan.

Gisteren boog hij zich over de stormen die woeden rond abt Dhammachayo van Wat Dhammakaya in Pathum Thani. De abt wordt niet defrocked heeft de Sangha Supreme Council (SSC) onlangs herbevestigd; die zaak is civiel en strafrechtelijk afgerond.

Defrocking oftewel verwijdering uit de monniksorde was in 1999 aanbevolen door de toenmalige Supreme Patriarch. De abt had de gedragsregels van de Sangha, de monniksorde, overtreden door tempelland en ander vermogen op zijn naam te laten zetten. Hij nam ook een loopje met het boeddhisme. Maar de abt heeft het land  onder druk van het OM teruggegeven aan de tempel, dus: Einde verhaal.

Veera signaleert dat het UDD zich tot onlangs niet over de zaak heeft uitgelaten. Maar nu komt de roodhemdbeweging in het verweer ter verdediging van de SSC. UDD-kernlid Weng eiste zaterdag dat de tegenstanders van de abt de laatste uitspraak van de SSC respecteren. Die tegenstanders zijn te vinden in het anti-Thaksin kamp met als boegbeeld de bekende actievoerder-monnik Phra Buddha Isara, en een voormalig lid van de Nationale Hervormingsraad.

Overigens is het niet geheel juist dat het UDD pas nu van zich laat horen, want Weng schreef in februari 2014 al op zijn Facebook-pagina dat de omstreden tempel een belangrijke politieke supporter was van het UDD en Thaksin.

Weng vindt dat degenen die zich tegen de abt verzetten ook hun pijlen dienen te richten op de Santi Asoke sekte, waarvan de leider door de SSC is defrocked. De sekte is een ascetische en quasi-religieuze groep, die zich zo nu dan op politiek gebied manifesteert.

Veera vindt dat Weng appels met peren vergelijkt: de Santi Asoke sekte en Wat Dhammakaya. Santi Asoke preekt over de principes van boonniyom: nederigheid, eenvoud, duurzame economie en niet op winst gerichte handel, en brengt die in praktijk. De sekte was een sterke supporter van de protesten tegen de regering Yingluck in 2013 en 2014 en verstrekte eten aan de demonstranten.

Wat Dhammakaya richt zich op grandeur, praal en materialisme, zoals blijkt uit de massa inwijdingen, het reusachtig grote tempelgebouw in de vorm van een vliegende schotel, grote ceremoniën en massa pelgrimages door honderden monniken die over een rood tapijt van bloemblaadjes lopen door drukke straten en kilometers lange files veroorzaken.

De handelwijze van beide abts mag ook niet vergeleken worden, vindt Veera: abt Dhammachayo wordt beschuldigd van verduistering van land ter waarde van 900 miljoen baht. De andere abt heeft zich slechts verzet tegen de SSC en hij zou de kloosterregels hebben overtreden.

De DSI doet momenteel onderzoek naar de gelden die Wat Dhammakaya, de abt en monniken van de KCUC hebben ontvangen, geld dat uit de kas van de coöperatie is ontvreemd. Zie hiervoor de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya. Let op: Het onderzoek heeft dus niet betrekking op de genoemde 900 miljoen baht, want het tempelland is destijds gefinancierd met donaties.

Al deze zaken in ogenschouw nemend, kan de situatie gezien worden in de context van een permanente politieke strijd tussen twee politieke partijen. Dat is de reden, luidt Veera’s pessimistische conclusie, dat de nationale verzoening, die we zo graag willen, een verre droom blijft. (Bron: Bangkok Post, 15 februari)

Suvarnabhumi express check-in

Toerisme: Concurrentie neemt toe in Asean

16 februari – Om een topbestemming in Asean te blijven is het noodzakelijk dat de toerismesector snel het tekort aan arbeidskrachten oplost en dat de taalvaardigheid van het personeel verbetert. Die waarschuwing uit Chanin Donavanik, hoofd van de adviesraad van Pracha Rat, een vaag initiatief dat samenwerking beoogt tussen overheid, particuliere sector en burgerij.

Chanin wijst erop dat veel landen serieus werk maken van promotie van hun toerismesector. Japan biedt bijvoorbeeld bezoekers uit veel landen gratis visa aan en Indonesië heeft de belasting op luxe goederen geschrapt. Nu de concurrentie scherper wordt, moet Thailand harder werken en problemen die in de sector al lang bestaan, aanpakken.

Pracha Rat heeft gisteren elf aanbevelingen bekend gemaakt, zoals bevordering van de MICE sector (meetings, incentives, conferences en exhibitions), promotie van Thais voedsel en fruit gericht op buitenlandse toeristen, Thailand upgraden als winkelparadijs, verlenging van de visa voor gepensioneerden uit Japan en enkele Europese landen en lancering van een one-stop website met toeristische informatie.

Opvallende suggestie: wetten en regelingen versoepelen zodat illegale hotels zich legaal kunnen registreren. Tevens: vermindering van de afhankelijkheid van Chinese toeristen, steun aan luchtvaartmaatschappijen die naar secondaire bestemmingen in Asean vliegen en verbetering van de veiligheid voor toeristen.

Naar verwachting bezoeken 32 miljoen toeristen dit jaar Thailand, voor het binnenlands toerisme wordt gerekend op 140 miljoen trips. Het aantal toeristen op de zes internationale vliegvelden wordt geschat op 120 à 130 miljoen.

Op de luchthavens gaat Thais fruit en voedsel worden verkocht. Chanin vindt dat de perceptie van fruit moet veranderen: fruit moet beschouwd worden als kwaliteitsproduct. ‘We willen dat toeristen op dezelfde wijze fruit kopen als ze in Japan sweets kopen.’ Over de inhoud van de one-stop website zei hij ook nog verstandige dingen, maar die laat ik voor wat ze zijn.

Het artikel zegt bitter weinig, eigenlijk niets, over de twee problemen die aan het begin worden genoemd: het tekort aan arbeidskrachten en de slechte beheersing van buitenlandse talen. Een voor de hand liggende vraag aan Chanin lijkt me: En hoe gaan we dat aanpakken? Maar autoriteiten kritisch bevragen is geen usance in de Thaise journalistiek. (Bron: Bangkok Post, 15 februari)

Foto: Buitenlandse bezoekers gebruiken een express check-in op Suvarnabhumi. [Heb ik nog nooit gezien]

Schermutseling Phutthamonthon tussen monniken en soldaten

Schermutselingen tussen soldaten en monniken

16 februari – Benoem Somdet Chuang tot Supreme Patriarch, verklaar in de nieuwe grondwet het boeddhisme tot staatsgodsdienst en verbied staatsdiensten zich te bemoeien met zaken van de monniksgemeenschap. Die drie eisen stelde de Sangha and Buddhists Alliance of Thailand (SBAT) gisteren op het seminar Block the plot to overthrow the Sangha’s administration in het Putthamonton Buddhist park in Nakhon Pathom.

Wie gedacht mocht hebben dat monniken de meest nederige en vredelievende vertegenwoordigers van het boeddhisme zijn, zag gisteren dat idee sneuvelen, want tussen soldaten die de toegang tot het park blokkeerden en monniken braken ’s middags schermutselingen uit. De monniken probeerden ook de legervoertuigen weg te duwen, maar of dat gelukt is, meldt het bericht niet. Aan het gedoe kwam ‘s avonds een eind dankzij bemiddeling van vice-premier Prawit, die met de secretaris-generaal van het Buddhism Protection Centre of Thailand sprak.

De bijeenkomst, bijgewoond door 1200 monniken en supporters, was een steunbetuiging aan Somdet Phra Mahamangalacharn, kortweg Somdet Chuang genaamd, de belangrijkste kandidaat voor de opvolging van de in 2013 overleden en in 2014 gecremeerde vorige Supreme Patriarch. De Sangha Supreme Council (SSC) besloot hem vorige maand voor te dragen, het wachten is nu op een besluit van de premier, die de benoeming ter bekrachtiging moet voorleggen aan de koning.

Tegen de belangrijkste kanshebber bestaan bezwaren vanwege diens relatie met de omstreden abt van Wat Dhammakaya (zie het bericht Commentaar: Tempelcontroverse is politieke strijd) en mogelijke betrokkenheid bij het ontduiken van invoerrechten op een antieke Mercedes, die nu in diens tempelmuseum staat te pronken.

In bijgaand kader een samenvatting van de beschuldigingen tegen Somdet Chuang. Het laatste bezwaar in dit kader is volgens mij foutief. Het besmette geld ging niet naar Wat Pak Nam Phasi Charoen maar naar Wat Dhammakaya. De verspreiding van vertekende boeddhistisch leerstellingen wordt ook aan de verkeerde abt toegeschreven. Zie de pagina Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya. Zie ook de pagina Corruptie 2.

Eerdere berichten:
23 januari Over een oude Mercedes en een verkiezing
20 januari: Een abt, een tempel en een ‘vintage’ Mercedes Benz
19 januari: Kort nieuws
18 januari: Somdet Chuang wil geen vervolging van critici
14 januari: SSC kiest omstreden abt als nieuwe Supreme Patriarch

Limerick van de dag
Er was eens een potloodfabrikant
Die had zijn lusten niet in de hand
Hij hield van HB
Maar ben je met z’n twee
Dan is het nummer H meer courant

Staking Nok Air; waarschuwing voor luchtvaartmaatschappijen

16 februari – Wat het één met het ander te maken heeft, begrijp ik niet, maar misschien was het een demonstratie van: Kijk eens hoe doortastend we zijn. Of een waarschuwing aan andere piloten, die het in hun hoofd mochten halen in staking te gaan.

Dit ter inleiding van de berichtgeving over de nasleep van de staking van tien piloten van Nok Air zondag, waardoor negen vluchten [het bericht van gisteren zegt acht] moesten worden geannuleerd, honderden passagiers strandden, en gisteren twee vluchten wegens ‘personeelstekort en een defecte bagageband’ moesten worden verzet.

De staking was voor de autoriteiten aanleiding een bijeenkomst met veertien luchtvaartmaatschappijen te beleggen over maatregelen bij noodsituaties en abrupte annulering van vluchten. Nok Air ontbrak met als verklaring een interne bijeenkomst over de problemen. Hoofddirecteur Patee praat pas weer met de pers als er een plan is om de interne problemen op te lossen.

Staatssecretaris Omsin (Transport) maakte na afloop bekend dat ze een contingency plan moeten opstellen en een manager on duty aanstellen. Gestrande passagiers dienen te worden voorzien van eten en drinken, de beschikking te krijgen over communicatiemiddelen, accommodatie en een vergoeding van 1.200 baht. Op nalatigheid staan strenge straffen.

Over de manier waarop Nok Air reageerde, was hij niet te spreken: de maatschappij heeft nagelaten stafleden met beslissingsbevoegdheid naar de gestrande passagiers te sturen. Dat mag niet weer gebeuren, zei Omsin, want dat veroorzaakt spanningen.

Het Department of Airports heeft bekend gemaakt een onderzoek te zullen instellen en Nok Air te beboeten. Het kabinet wordt vandaag geïnformeerd. De tien piloten worden gestraft: één is ontslagen, twee zijn zeven dagen geschorst en de zeven overigen hebben een onderzoek aan hun broek hangen.

Het bericht knoopt er ook nog een tweede bericht aan vast over het bezoek van vice-premier Somkid aan Thai Airways International. Hij besprak er de financiële problemen. Volgens Somkid hebben de bezuinigingen bij THAI effect. In de eerste negen maanden van 2015 leed het bedrijf een verlies van 18,1 miljard baht. Later deze maand worden de resultaten over het gehele jaar bekend gemaakt.

Vleugellam City Airways stapt naar de rechter

16 februari – Op pagina 2 twee luchtvaartberichten. Een dubbelinterview met de directeur van de Civil Aviation Authority of Thailand (CAAT) en de commandant van de luchtmacht, hoofd van het Command Centre for Resolving Civil Aviation Issues, tussen wie het niet erg boterde. Maar de heren hebben vrede gesloten. Interessant voor ‘waarnemers’ [lees: mierenneukers] maar niet voor mij.

Verder een bericht over City Airways dat van de CAAT aanvankelijk een totaal vliegverbod kreeg, later versoepeld vanaf vrijdag, en nu naar de bestuursrechter is gestapt om het verbod ongeldig te laten verklaren.

Zaterdag verbood de CAAT een vlucht naar Hong Kong, waardoor 160 Chinese passagiers strandden. De maatschappij eist compensatie voor de verstrekte maaltijden, accommodatie, de vergoeding aan passagiers en het verlies dat geleden kan gaan worden op de ticketverkoop aan toekomstige passagiers.

Volgens de CAAT is City Airways niet veilig genoeg. De luchtvaartautoriteiten in Hong Kong denken er net zo over; ze hebben de noodklok geluid over de luchtwaardigheid op zeven gebieden. City Airways bestrijdt dat en vraagt om coulantie.

Het bedrijf leed in 2013 een verlies van 145 miljoen baht en had een schuld van 310 miljoen baht. De schuld is in augustus vorig jaar teruggebracht naar 40 miljoen maar nu weer opgelopen naar 230 miljoen baht als gevolg van regulatory issues. Bij een verhuurbedrijf staan rekeningen ad 36 miljoen baht open.

Zie voor alle berichten over de luchtvaartperikelen de pagina Luchtvaartdienst onder vuur.

เครือข่ายปชช.ภาคใต้ปกป

Kort nieuws dinsdag 16 februari

– Demonstranten tegen de geplande kolencentrale in Songkhla hebben de grondwetcommissie gevraagd in de nieuwe grondwet de rechten van lokale gemeenschappen en hun natuurlijke hulpbronnen te beschermen. Ze zeggen in het referendum tegen de ontwerp-grondwet te zullen stemmen, wanneer dat niet gebeurt. Op de foto demonstreren ze voor het parlementsgebouw, waar ze een brief met hun eisen overhandigden. (Foto Thanarak Khunton) [Het wanneer ontbreekt in het fotobericht]

– Nooit verkeerd om goede voornemens te maken. De National Anti-Corruption Commission, waarvan het bestuur is vernieuwd, neemt zich voor dit jaar tweemaal zoveel zaken af te ronden als vorig jaar. De target is 500 corruptiezaken. De commissie reageert met dat voornemen op kritiek over de trage voortgang in onderzoeken. Vorig jaar behandelde de commissie 230 zaken.

De NACC kampt met een enorme achterstand van 12.000 zaken. Daarvan zijn 9.839 in de eerste onderzoeksfase. ‘Ik moet toegeven dat ik me zorgen maakt’, zegt de nieuw benoemde voorzitter Watcharapol. Om de werkdruk te verlichten worden kleinere zaken doorgeschoven naar de provinciale NACC-kantoren. De centrale commissie krijgt daardoor meer lucht om de grote vissen aan te pakken.

De grondwetcommissie (CDC) is door de NACC gevraagd in de ontwerp-grondwet geen tijdslimiet te stellen op haar werk. Dat kan wel in een organieke wet, voorzien van een uitstelregeling. De CDC heeft een limiet van 1 jaar en 8 maanden voorgesteld, volgens de NACC niet voldoende bij grote zaken die de medewerking vereisen van vele betrokkenen. Het besluit van de CDC om de NACC en trouwens ook de Kiesraad en de Rekenkamer de bevoegdheid te geven de regering te waarschuwen bij beleid dat corruptiegevoelig is, valt in goede aarde bij de corruptie bestrijders. (Zie de pagina’s Corruptie 2 en Grondwetwijziging)

– Het Department of Employment (DE) vraagt het kabinet toestemming te verlenen de geldigheid van de werkvergunning voor buitenlanders te verlengen van 1 jaar naar 2 jaar. Tevens vraagt het de deadline voor verificatie van de nationaliteit van werkers die een legale status aanvragen, te verschuiven. De maximale verblijfsduur blijft op acht jaar. Alleen werkers die zich bij de autoriteiten hebben gemeld, komen in aanmerking voor de versoepeling.

Eind maart loopt de huidige regeling voor verificatie af, maar er is een wachtlijst van 1,4 miljoen arbeiders uit Myanmar, Cambodja en Laos. Hun werkvergunning dreigt te verlopen. Als hun nationaliteit niet is gecontroleerd, komen ze bij de terugkeer naar hun vaderland in de problemen. Hen zou de toegang kunnen worden geweigerd, waardoor ze in de illegaliteit in Thailand belanden.

De commissie van het DE die zich met gastarbeid bezig houdt, gaat ook het kabinet vragen illegale gastarbeiders de kans te bieden zich te laten legaliseren. Naar schatting gaat het om 1,5 miljoen illegalen. (Zie de pagina Migranten)

– Hij zal zeker gedacht hebben de dans te ontspringen door zich als monnik te laten inwijden, maar daarin vergiste Pipat Kanthima (14) zich. De politie arresteerde hem in een klooster in San Sai (Chiang Mai) op verdenking van moord op en verminking van het lichaam van zijn vriendin.

De man had zijn vriendin tien dagen geleden in haar huis dood gestoken, nadat hij een Line berichtje had gelezen van een man die romantically involved met haar zou zijn. De twee raakten in gevecht waarbij de vrouw een mes trok dat hij haar wist ontfutselen. Daarbij verwondde hij zijn hand.

Hij stak haar dood en dismembered [geen details] haar lichaam, een techniek die hij in een film had gezien. Later zou hij de lichaamsdelen in een rivier dumpen, maar vanwege zijn gewonde hand was het er nog niet van gekomen.

– De War Veterans Organisation (WVO) heeft een panel gevormd dat zich gaat bezighouden met vermeende corruptie bij het baggeren van waterwegen en de aanleg van waterreservoirs, projecten die door de WVO worden beheerd. Een civiel netwerk en voormalig regeringspartij Pheu Thai hadden bij de regering aan de bel getrokken over mogelijke onregelmatigheden. Individuen zeggen dat vice-premier Prawit de aannemers om steekpenningen heeft gevraagd en de VWO-staf idem de projectdirecties.

WVO directeur-generaal Ronnachai maakte gisteren op een personferentie de instelling van het panel bekend. Hij verwelkomt onderzoeken door alle partijen, inclusief de Rekenkamer en de media, want: ‘In de VWO ontvangt niemand steekpenningen. Ik heb vertrouwen in mijn ondergeschikten.’ De beschuldiging tegen Prawit noemde hij unfair. Prawit is voorzitter van de WVO-raad, belast met beleid niet met uitvoeringszaken. De WVO zorgt met een beperkt budget voor ruim drie miljoen veteranen. (Zie de pagina Corruptie 2)

Bilal Mohammed aka Adem Karadag, verdacht van de Erawan bomaanslag– Adam Karadag aka Bilal Mohammed (foto), een van de twee verdachten van de bomaanslag bij de Erawan Shrine in augustus vorig jaar, ontkent schuldig te zijn, zegt zijn advocaat.

Volgens de politie zouden beiden bekend hebben. Vandaag moeten ze voor de eerste keer voor de krijgsraad verschijnen. Of de ander onschuldig zal pleiten, is niet bekend. Bij de aanslag kwamen 20 personen om het leven en werden en 130 gewond, meest Chinese toeristen.

Karadag heeft, aldus de advocaat, alleen bekend illegaal het land te zijn binnengekomen en er illegaal te hebben verbleven. Volgens de advocaat maken de stukken van het OM ook geen melding van een schuldbekentenis tijdens het politieverhoor. Derhalve is geen sprake van intrekking van een eerdere bekentenis.

Nog steeds heeft geen enkele groep de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag. De regering houdt het op een wraakactie van mensensmokkelaars; het zou niet om een terroristische aanslag gaan. Sommige veiligheidsexperts menen dat het om een vergeldingsactie ging wegens de uitzetting van 120 Uighur vluchtelingen naar China, waar hun leven gevaar loopt. Na de uitzetting werd het Thaise consulaat in Istanboel aangevallen.

Zie voor alle berichten over de bomaanslag de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

– Luang Pu Buddha Isara, de bekende monnik die in 2013 en 2014 actie voerde tegen de regering Yingluck alsmede vier leden van de protestbeweging PDRC moeten 1,4 miljoen baht op tafel leggen wegens schade die ze hebben toegebracht aan het DSI-kantoor aan de Chaeng Wattana Road. Daardoor kon DSI-personeel het gebouw niet in. Tijdens de bezetting sloten de actievoerders de elektriciteit af, waardoor het computersysteem en CCTV-camera’s werden beschadigd. De bezetters moeten ook opdraaien voor de kosten besteed aan eten en drank voor de agenten die het bezit bewaakten.

– Lof voor verhoging van de tabaksaccijns [een pakje Marlboro kost nu 120 baht tegen 95 eerder] van de Southeast Asia Tobacco Control Alliance. Maar ze betwijfelt of het aantal rokers zal afnemen. Tussen 1991 en 2013 is de prevalence of smoking [aantal rokers?] teruggelopen van 32 naar 19,9 procent.  [Bron wordt niet genoemd]

– King Mongkut’s Institute of Technology Ladkrabang gaat in opdracht van de gemeente Bangkok een haalbaarheidsonderzoek doen naar de aanleg van de controversiële promenade langs de Chao Phraya, de zogeheten New Landmark of Thailand. De promenade krijgt een lengte van 7 kimometer aan beide zijden van de rivier tussen de Pin Klao brug en de Rama VII brug. Het KMITL heeft zeven maanden nodig voor de studie, die wordt uitgevoerd in samenwerking met de universiteit van Khon Kaen. Ze gaan ook openbare hoorzittingen houden en een MER uitvoeren. Experts zeggen dat het project slecht is voorbereid. Eerder is de Chulalongkorn universiteit benaderd voor de studie, maar die had er geen trek in.

– Nog steeds wemelen radio en televisie van misleidende reclames over gezondheidsproducten. Dat is gebleken uit een onderzoek van de Foundation for Consumers. De FFC stuitte daarbij op 206 leugenachtige spotjes voor voedselsupplementen (49 pct), medicijnen (29 pct), cosmetica (21 pct) en andere producten (2 pct). De FFC heeft ook ontdekt dat sommige verboden reclames nog steeds uitgezonden worden. Ze veronderstelt dat de omroepen niet op de hoogte zijn van het verbod.

De FFC dringt er bij de Food and Drug Administration op aan efficiëntere maatregelen te nemen. Mediawaakhond NBTC zou de omroepen moeten aanmoedigen zelf-regulerende maatregelen te nemen.

– Laatste bericht van vandaag. Het ministerie van Volksgezondheid gaat een campagne beginnen tegen chronische nierziektes, waaraan 8 miljoen Thai oftewel 12 procent van de bevolking lijden. Adviseur Chatree maakte dit gisteren bekend op een seminar ter gelegenheid van World Kidney Day. Het streven is om de inname van zout en natrium terug te dringen, want Thais krijgen dagelijks tweemaal zoveel zout en natrium binnen als het door de WHO aanbevolen maximum.

70.000 patiënten waaronder 200 tot 300 kinderen onder de 15 jaar hebben nierdialyse nodig en 500 een niertransplantatie. Het aantal kinderen met een nierziekte neemt toe. Diabetes en hoge bloeddruk zijn verantwoordelijk voor de helft van alle nierziektes in Thailand. Risicofactoren zijn ongezond eten (fast food) en een overconsumptie van voedsel met een hoog zoutgehalte. De campagne richt zich voornamelijk op kinderen en patiënten met chronische ziektes. (Zie pagina Volksgezondheid)

Bericht aan lezers die over de grondwet willen lezen.
Vandaag 1 artikel over de grondwet. Ik geef de titel zodat u het verhaal zelf kunt opzoeken op de website:
• Khunying Sudarat slams draft charter; Watchdogs could vie to bring down govt
Zie verder de pagina Grondwetwijziging.

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties