Mishandeling Brits gezin

Mishandeling Britten: 16 dagen in de doofpot
4 mei 2016 – Waarom heeft het ruim twee weken geduurd voordat de mishandeling van het Britse gezin in Hua Hin bekend werd? Want ze werden in de nacht van 12 op 13 april bewusteloos geslagen en pas op 29 april las ik het eerste bericht. Wie heeft het uit de media willen houden en waarom?

We hebben het aan een lek te danken dat de mishandeling bekend is geworden. Die zette de achtergehouden beelden van een beveiligingscamera op internet, waarna het balletje ging rollen.

Over het waarom hoef ik niet lang na te denken. Angst voor schade aan het image van de beschaafde badplaats Hua Hin, een veel gekozen bestemming van pensionado’s die hun levensavond in Thailand willen doorbrengen. Angst ook voor schade aan het toerisme, alhoewel dat altijd blijkt mee te vallen want het collectieve geheugen heeft een korte levensduur.

Voor zover uit de mediaberichtgeving valt op te maken, beschouwde de politie de mishandeling in eerste instantie als een ordinair vechtpartijtje, maar ik denk dat die verklaring ernaast zit. De politie heeft doelbewust de mishandeling in de doofpot willen stoppen, is mijn analyse.

Misschien ook wel uit angst dat er koppen zouden gaan rollen omdat de politie van Hua Hin in de nacht van het drama verstek heeft laten gaan. Bang voor gezichtsverlies dus, wat voor veel daden in Thailand de enige verklaring is. Dixi (latijn voor: ik heb gezegd).

 

Hua Hin Britten bewusteloos geslagen

Mishandeling Hua Hin: Echtpaar Owen legt verklaring af
3 mei – Ik schreef gisteren dat het mishandelde Britse echtpaar maandag oog in oog zou komen te staan met de vier verdachten, die de Owen’s (vader, moeder en zoon) vorige maand in Hua Hin bewusteloos sloegen, maar of de verdachten ook in de rechtszaal waren waar het echtpaar een verklaring aflegde, weet ik niet.

Over de rechtbankzitting zijn geen gegevens bekend gemaakt, aldus de website van Bangkok Post. Voorafgaand aan de zitting kreeg het echtpaar bezoek van minister Panada van het PM’s Office. Hij maakte zijn excuses en overhandigde een phuang malai (guirlande).

Orasa Awutkhom, hoofd van het toerismekantoor van Prachuap Khiri Khan, zegt dat het paar haar heeft gezegd dat de verdachten gestraft dienen te worden. Ze hopen dat wat met hen is gebeurd, het laatste incident is waarvan toeristen het slachtoffer zijn.

Thailand heeft een aantal gewelddadige misdrijven tegen buitenlandse toeristen te zien gegeven, die internationaal de aandacht hebben getrokken, zoals de moord in september 2014 op twee Britse toeristen op het vakantie-eiland Koh Tao en de verkrachting onder bedreiging van een mes van twee Franse vrouwen in februari op Koh Kut. Mishandelingen van toeristen zijn niet ongebruikelijk in Pattaya, hetzij door individuen of groepen Thais. De website zegt dat dit minstens eenmaal per maand gebeurt. (Bron: website Bangkok Post, 2 mei)

Update krant
De krant voegt vandaag weinig belangwekkends toe aan het websitebericht. Het echtpaar vertrekt vanmiddag naar Engeland, ze komen al twintig jaar elk jaar in Hua Hin rond deze tijd om een verjaardag te vieren, maar dat is nu afgelopen.

De vrouw vertelt nog nachtmerries te hebben. Ze is drie dagen in het ziekenhuis verpleegd, haar man en zoon twee dagen. ‘Ik ga niet meer terug naar Thailand, maar ik houd nog steeds van Thaise mensen. Waar ik niet van houd, zijn de bad guys.’

Een gewaarschuwd mens telt voor twee
2 mei – Toen ik met mijn vorige vriendin in een appartementengebouw in Rangsit woonde, verbood de nachtwaker mij om ’s avonds na 9 uur alleen de straat op te gaan. Hij maakte daarbij een nek doorsnijdend gebaar. Ze kunnen aan jouw neus niet zien, dat je geen geld bij je hebt, zei hij. Ik was hem dankbaar voor het advies alhoewel ik moet toegeven me er niet altijd aan gehouden te hebben.

Ik moest hieraan denken bij het bericht over de brute mishandeling van de drie Britten in Hua Hin. Die vond plaats om half twee ’s nachts. Let wel: ik beweer niet dat de Owens de mishandeling aan zichzelf te wijten hebben. Uiteraard niet: ze waren het slachtoffer van een stel bezopen hooligans. Ze liepen ook niet in een lege straat, want het was er druk zoals op de beelden van de bewakingscamera is te zien. Maar het advies van de nachtwaker heeft ook betrekking op hen.

Ik heb zelf met hulp van bloggers een lijst van do’s en don’ts  in Thailand opgesteld. Sommigen vinden de lijst overdreven. Ik niet. Ik zeg: Beter voorkomen dan genezen, en soms valt er zelfs niets te genezen, zoals bij de moord op de twee Britse toeristen op het vakantie-eiland Koh Tao.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee en dat geldt zeker in Thailand. Vermijd risico’s dan kunt u van een ongestoorde vakantie genieten.

Brits echtpaar getuigt vandaag in rechtbank
2 mei – Het Britse echtpaar dat vorige maand in Hua Hin bewusteloos werd geslagen, staat vandaag oog in oog met zijn beulen. Vanmiddag begeleidt de politie de Owen’s naar de rechtbank waar ze een verklaring zullen afleggen over het gebeurde.

Wanneer de vier mannen, door mij eerder ‘lafbekken’ genoemd, door de rechtbank worden veroordeeld wegens zware mishandeling krijgen ze een gevangenisstraf van zes maanden tot tien jaar. Gezien de publieke verontwaardiging, ook van Thais, verwacht ik de zwaarste straf. Maar misschien laat de rechtbank zich vermurwen door hun schuldbekentenis en hun excuus dat ze onder invloed waren toen ze het echtpaar plus hun zoon tegen hun hoofd stompten en trapten.

Het echtpaar heeft vage herinneringen aan de mishandeling. Pas toen ze later de beelden van de bewakingscamera zagen, drong tot hen door wat er was gebeurd. De zoon is al teruggekeerd naar Singapore waar hij werkt.

De politie is intussen op zoek naar degene die de beelden gelekt heeft, het gezegde Don’t shoot the messenger negerend. Wie het filmpje op de social media deelt, is ook in overtreding, aldus de politie van Hua Hin.

De gouverneur van Prachuap Khiri Khan heeft een commissie gevormd die de veiligheid voor Thaise en buitenlandse toeristen moet bevorderen. Hij zegt dat de bewaking in Hua Hin en Pak Nam Pran in het district Pranburi wordt versterkt. Het is de standaardreactie van Thaise autoriteiten: een commissie vormen en beterschap beloven.

Homepagina
Degene die de camerabeelden met de mishandeling van de drie Britten heeft laten lekken, verdient wat mij betreft een lintje, maar de politie in Hua Hin denkt daar anders over. Indien het lek wordt opgespoord, gaat de persoon vervolgd worden omdat ‘het toerisme geschaad wordt’. En let op: ook degenen die de beelden op internet delen, kunnen vervolgd worden, want ‘ze schaden de rechten van de slachtoffers’, aldus de politiecommandant van Hua Hin. Beste lezers, lieve lezeressen, na dit gelezen te hebben in Bangkok Post, moest ik geruime tijd naar adem happen. Lees verder: Mishandeling Hua Hin: Shoot the messenger

Mishandeling Hua Hin: Shoot the messenger
1 mei – Degene die de camerabeelden met de mishandeling van de drie Britten heeft laten lekken, verdient wat mij betreft een lintje, maar de politie in Hua Hin denkt daar anders over. Indien de lekker wordt opgespoord, gaat die vervolgd worden omdat ‘het toerisme geschaad wordt’. En let op: ook degenen die de beelden op internet delen, kunnen vervolgd worden, want ‘ze schaden de rechten van de slachtoffers’, aldus de politiecommandant van Hua Hin.

Beste lezers, lieve lezeressen, na dit gelezen te hebben in Bangkok Post van vandaag, moest ik geruime tijd naar adem happen. Dit is, wat in het Duits heet, Umwerting aller Werte (herwaardering van alle waarden), want ik durf wel te stellen: wanneer de beelden niet openbaar waren gemaakt, zou de politie de zaak hebben afgedaan als een ordinair vechtpartijtje en zou nooit een vervolging zijn ingesteld wegens het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, een vergrijp waarop een gevangenisstraf staat van zes maanden tot tien jaar.

Volgens eerdere mediaberichten zijn de beelden openbaar gemaakt om de verdachten op te sporen, maar de politie ontkent dit. De verdachten waren al geïdentificeerd. Na het incident op 13 april zijn drie verdachten aangehouden [geen datum] en op 17 april is een arrestatiebevel tegen nummer vier uitgevaardigd. De onderzoekers denken nu dat de beelden zijn gelekt om ‘op te scheppen’ over de beeldkwaliteit van de bewakingscamera’s, waarvan er 64 zijn in Hua Hin. [De gedachtes van Thai zijn soms onnavolgbaar]

Een laffe aanval die het toerisme schaadt
Hua Hin ondervraging lafbek ChaiyaBangkok Post
noemt in haar hoofdredactioneel commentaar van vandaag de mishandeling een ‘cowardly attack’, die het toerisme schaadt, maar ze gaat niet zo ver om net als de politie de messenger te veroordelen.

Wel signaleert de krant dat de politiecommandant het incident leek af te doen als niets meer dan een straatgevecht tussen twee groepen dronken mensen. ‘Ze hebben gezegd dat ze dronken waren en hebben hun excuses aan de familie aangeboden’, aldus politiecommissaris Chaiyakorn.

Wat de aanval zo verontrustend maakt, is dat het een niet uitgelokte, arbitraire daad van straatgeweld was in een toeristengebied dat niet de onverkwikkelijke reputatie heeft van andere plaatsen, zoals Pattaya, schrijft de krant. De familie deed weinig om zich te verweren tegen een groep mannen wier handen jeukten om een robbertje te vechten.

Geweldscultuur neemt toe
De verontwaardiging en afschuw blijft niet beperkt tot de internationale gemeenschap, vervolgt de krant. Ook Thais zijn woedend, geschokt en zelfs bang dat dergelijk in koelen bloede verricht kwaad zich op straat uitbreidt. Waar waren de politie en bewakers? Voor Songkran maakten de autoriteiten bekend dat 90.000 agenten zouden worden ingezet om de veiligheid van het publiek te waarborgen. Wat is er gebeurd?

Volgens de krant neemt de geweldscultuur toe. Ze geeft daarvan enkele voorbeelden, zoals een tiener die in december door zes jongeren werd dood geknuppeld en een buitenlander die in april in Pattaya gestompt en geschopt werd toen hij op de grond lag.

De Tourism Authority of Thailand (TAT) heeft de familie haar ‘diepste medeleven’ betuigd en heeft internationale reizigers de verzekering gegeven dat dit ‘een geïsoleerd incident’ was. We vragen ons af, schrijft de krant, of de TAT heeft aangeboden alle medische kosten te betalen en of iemand hogerop in de regering excuses wordt gemaakt. Dat zou kunnen helpen de wonden te helen, zowel de echte als de wonden door reputatieschade.

Mishandeling Hua Hin; lafbekken zeggen ‘sorry’
30 april – Wat een stelletje lafbekken: de vier Thais die een ouder Brits echtpaar en hun zoon op 13 april in Hua Hin bewusteloos sloegen. Denken er zeker vanaf te komen met goedkope woorden van excuus en veel wai’s. En de politie reageert zoals gebruikelijk: We hebben te weinig personeel en wegaan voorstellen meer personeel in te zetten.

De man en vrouw herstellen momenteel in hun hotel, de zoon is al teruggekeerd. Hij vertelt in de Daily Mirror dat ze pas beseften wat er precies gebeurd was, toen ze enkele dagen later de beelden van de bewakingscamera zagen. Het zal geen verbazing wekken dat hij zei: ‘I am not going back to Thailand again. Mum and dad won’t be either. Never, ever again.’ (Bron: Bangkok Post, 29 april)

Misschien moet de Britse overheid maar eens een negatief reisadvies voor Thailand uitbrengen, niet alleen vanwege dit incident, maar ik roep ook nog even de moord op het vakantie-eiland Koh Tao in de herinnering. En er zijn ook andere twijfelachtige overlijdens geweest, maar die heb ik niet paraat. Thailand, het land van de glimlach? Laat me niet lachen.

Drie Britten bewusteloos geslagen tijdens Songkran
29 april – Thailand, het land van de glimlach? Niet voor drie Britten die op 13 april in Hua Hin tijdens Songkran door vier dronken feestvierders bewusteloos werden geslagen, zoals te zien is op beelden van een bewakingscamera.

De drie Britten zijn een man van 68, zijn echtgenote (65) en hun zoon (43). Vader en zoon werden aan hun hoofd verwond; hun wonden moesten gehecht worden. De zoon is teruggekeerd naar Singapore waar hij werkt. De moeder is in het ziekenhuis behandeld aan de opbouw van vloeistof in haar hersens. Het echtpaar gaat op 3 mei terug.

De mishandeling begon toen de zoon om half twee ’s nachts tegen een man (32) aanliep die onder invloed was [lees: ladderzat]. Hij duwde de zoon tegen de grond, waarna de ouders probeerden te voorkomen dat hij hun zoon sloeg. De man en zijn drie vrienden stompten echtpaar en zoon in hun gezicht, wat ongeveer twee minuten doorging totdat alle drie bewusteloos op de grond lagen. De daders verdwenen daarna in de menigte en omstanders ontfermden zich over het drietal. De vier verdachten (20 en 32 jaar) zijn aangehouden.

De eigenaar van een verhuurbedrijf van motorfietsen, die getuige was van de mishandeling, zegt dat zijn bedrijf sindsdien door buitenlanders wordt gemeden.

En wat mij betreft zou dat ook mogen gelden voor Thailand. Ik verafschuw Songkran, zoals het in de grote steden ‘gevierd’ wordt. Bij mij in de buurt heb ik bezopen hooligans bezig gezien. Ze hielden elke motorfietser aan en bewerkten die met talkpoeder en water. Jongens, jongens, wat een lol! Ik ben er dit jaar gelukkig ongeschonden doorgekomen door op mijn kamer te blijven. Als u wil weten, hoe het ook kan, lees mijn artikel Het dubbele gezicht van Songkran.

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties