Thais nieuws 1-15 maart

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2015 klik hier, 2014 klik hier, 2013 klik hier, 2012 klik hier, 2011 klik hier, 2010 klik hier.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.

Veel voorkomende afkortingen
Amlo: Anti-Money Laundering Office
AoT: Airports of Thailand (beheerder van zes vliegvelden, o.a. Suvarnabhumi en Don Mueang)
BAAC: Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives
CAAT: Civil Aviation Authority of Thailand
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CDC: Constitution Drafting Committee (commissie die de nieuwe grondwet schrijft)
CIB: Central Investigation Bureau
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die begin 2014 gold)
CSD: Crime Suppression Division (recherche)
DNP: Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (vergelijkbaar met ons Staatsbosbeheer)
DSI: Department of Special Investigation (vergelijkbaar met de FBI)
FDA: Food and Drug Administration
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
Isoc: Internal Security Operations Command (opperbevel verantwoordelijk voor de veiligheid in het Zuiden)
NACC: National Anti-Corruption Commission
NCPO: National Council for Peace and Order (militair gezag)
NESDB: National Economic and Social Development Board
NLA: National Legislative Assembly (noodparlement)
NRC: National Reform Council (inmiddels opgeheven orgaan dat hervormingsvoorstellen moest formuleren)
NRSA: National Reform Steering Assembly (opvolger van NRC)
NSC: National Security Council
Obec:  Office of the Basic Education Commission
Ohec: Office of the Higher Education Commission
Ovec: Office of the Vocational Education Commission
PACC: Public Sector Anti-Corruption Commission
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (protestbeweging tegen de regering Yingluck)
RID: Royal Irrigation Department
TAT: Tourism Authority of Thailand
TDRI: Thailand Development Research  Institute
UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)

Voor het nieuws van 16-29 februari, klik hier.

 

Nabestaanden slachtoffer SCB gaslek

Drama in SCB-hoofdkantoor: Acht doden en zeven gewonden

15 maart – Drie vragen:  Waardoor werd het brandblussysteem in werking gesteld zonder brand? Waarom konden de slachtoffers de kelder niet uit? En waarom vielen er doden, alhoewel de producent op zijn website claims dat het gas niet giftig is en zuurstof niet verdrijft?

Dat vraagt de Association of Siamese Architects under Royal Patronage zich af naar aanleiding van het drama dat zich zondagvond voltrok in het hoofdkantoor van de Siam Commercial Bank aan de Ratchadaphisek Road in Bangkok. Zeven bankmedewerkers en een bewaker kwamen door verstikking om het leven en zeven werden gewond toen het systeem tijdens werkzaamheden spontaan begon pyrogeengas te verspreiden.

De bank vermoedt nalatigheid van de aannemer, die aan verbetering van het systeem werkt, waarbij pyrogeen wordt vervangen door stikstof. Ook de politie acht dat mogelijk, vooral omdat de aannemer het werk had uitbesteed en de onderaannemer misschien de vereiste vakbekwaamheid miste.

Acht personen, de onderaannemer, architecten en bewakingspersoneel zijn voor verhoor opgeroepen. De politie sprak al met drie SCB werknemers, die zondagavond in het gebouw waren, en zeven nabestaanden. Als het forensisch onderzoek wijst op een menselijke fout wordt vervolging ingesteld wegens nalatigheid met doden tot gevolg. De politie denkt een week nodig te hebben voor haar onderzoek.

In bijgaande graphic een beeld van wat verkeerd ging. De slachtoffers zaten als ratten in de val omdat de deur van de archiefruimte waarin het drama zich afspeelde, op slot zat. De brandweer had een half uur nodig om de deur open te breken. Volgens de politie geeft het systeem normaal een signaal als het in werking treedt. Experts denken dat bij boorwerkzaamheden stofdeeltjes zijn vrijgekomen, die het systeem hebben geactiveerd.

Het grote voordeel van brandbestrijding met gas is dat het vuur wordt verstikt en eigendommen niet beschadigd raken, zoals bij een sprinklerinstallatie die met water werkt.

Lange weg te gaan voor vredesgesprekken Zuiden

15 maart – Eén ding is wel duidelijk na de aanval van verzetsstrijders zondag op een ziekenhuis in Narathiwat: de vredesgesprekken die drie jaar geleden begonnen, hebben nog een lange weg te gaan.

‘De incidenten van de afgelopen paar maanden wekken twijfel of de vredesgesprekken wel voortgang maken’, zegt Tuwaedaniya Tumaewae-ngae, directeur van de Academy of Patani Raya for Peace and Development. ‘De recente aanvallen wijzen erop dat de opstandelingen nog steeds kiezen voor een conventionele tactiek: geweld, geen vrede.’

Zondag was het 59 jaar geleden dat de Barisan Revolusi Nasional (BRN) werd opgericht, wat de aanleiding moet zijn geweest voor de verzetsgroep om op drie plaatsen in Narathiwat toe te slaan (zie Kort Nieuws van gisteren). Bij de aanval op het Cho Airong ziekenhuis stormen dertig gewapende en gemaskerde mannen het gebouw binnen en namen een (zwangere) verpleegster korte tijd in gijzeling. Ze dwongen haar collega’s een patiëntenbestand te wissen en openden het vuur op rangers die bij het ziekenhuis de wacht hielden.

Twee weken geleden, toen hoog werd opgegeven over de vorderingen die in het vredesproces zijn gemaakt, werd de stad Pattani opgeschrikt door de ontploffing van een grote autobom van 100 kilo bij een grenspatrouillepost. Daarbij werden zeven agenten en vijf omstanders gewond.

‘De militanten kunnen toeslaan waar ze ook maar willen’, zegt Abu Hafez, een leider van de Barisan Islam Pembebasan Patani, een van de verzetsgroepen die de paraplugroep Mara Patani vormen, waarmee Thailand overlegt. ‘Zolang er geen overeenkomst aan de onderhandelingstafel is gesloten, is het business as usual.

De aanval op het ziekenhuis heeft het zuidelijk verzet een slechte naam bezorgd; zelfs lokale burgergroepen die normaal onenigheid hebben met de autoriteiten, sloten zich aan bij de veroordeling van de opstandelingen door de overheid. De National Human Rights Commission noemde de aanval gisteren een ‘inhumane en onwettige daad’. De commissie dankte het leger dat het niet heeft terug gevuurd op de mannen in het ziekenhuis.

Een veiligheidsanalist vindt dat het leger niet moet terugslaan maar de aanval moet gebruiken om sympathie en medewerking van de mensen te verwerven. ‘Dit is een strijd die gaat om legitimiteit. De opstandelingen moeten uitleggen waarom ze het ziekenhuis als schild gebruikten.’

Een researcher van het Peace Resources Collaborative dringt aan op herziening van de aanwezigheid van soldaten in scholen, tempels en ziekenhuizen, want dat ze maakt ze doelwit van aanvallen. ‘De mensen voelen zich weliswaar beschermd, maar aan de andere kant vergroot de aanwezigheid van het leger de risico’s en maakt hen kwetsbaar als menselijk schild.’

Update: In een tweede bericht over de aanval wordt die toegeschreven aan de harde kern van de BRN, die zich verzet tegen de vredesgesprekken. De BRN geeft toe, aldus  de secretaris van het Thaise onderhandelingsteam, dat ze niet alle facties in de hand heeft. De Thaise autoriteiten snijden de kwestie volgende week aan bij gesprekken met de BRN in Maleisië.

Telefooncel

Telefooncel verdwijnt uit straatbeeld

15 maart – Geen ongewoon gezicht in Bangkok: een telefooncel bedekt met advertenties voor banen, snel geld en verpleeghuizen en onleesbare graffity. Er slapen honden in, afval hoopt zich erin op, verkopers gebruiken ze als magazijn en als regent kun je er schuilen. Maar telefoneren? Veel toestellen doen het niet en als ze het wel doen, moet je schreeuwen om je verstaanbaar te maken, ontdekte Bangkok Post bij een test.

Begin deze maand maakte de gemeente Bangkok bekend er 4.000 te willen verwijderen. Goed idee toch? Maar niet voor telefoonmaatschappij TOT die slechts toestemming wil geven voor de verwijdering van een aantal [niet genoemd]. TOT heeft 120.000 telefooncellen in het hele land, waarvan 30.000 in Bangkok en omstreken. Vorig jaar brachten ze 200 miljoen baht in het laatje, aanzienlijk minder dan de 600 miljoen baht drie jaar geleden maar blijkbaar nog steeds de moeite waard.

TOT wil de telefoons die het nog steeds doen, handhaven. Uitbreiding van het aantal is niet aan de orde. Wel ombouw tot Wi-Fi hotspots om het internetverkeer te verbeteren. Enkele zijn al aangepast.

In andere delen van de wereld varieert het gebruik van betaaltelefoons. Enkele Europese landen hebben ze de afgelopen jaren weggehaald. New York zet ze om in Wi-Fi hotspots.  Alleen Japan, waar veel natuurrampen plaatsvinden, blijven ze in bedrijf zodat ze in noodgevallen gebruikt kunnen worden.

Telefooncellen hebben ook een culturele en nostalgische waarde, tenminste voor fans van Superman en Doctor Who. En kent die niet de klassieke rode telefooncel in Engeland, een icoon waar alle toeristen vertrouwd mee zijn? Maar in Bangkok is de telefooncel een vervallen gedenkteken van een voorbije levensstijl. Zoals het boeddhisme ons leert: Niets is permanent. En dat geldt blijkbaar ook voor telefooncellen. (Bron: Bangkok Post, 14 maart)

Belastingen: 2-in-1 strategie moet de pijn verzachten

15 maart – Met de ene hand geven en de andere hand nemen: met die strategie wil het ministerie van Financiën de zorgen van de bevolking over de belastingdruk wegnemen. De 2-in-1 strategie, zoals de krant haar noemt, bestaat uit lagere inkomstenbelasting (geven) en de nieuwe grond- en gebouwenbelasting (nemen), die tot nu toe op bezwaren stuitte vanwege de lastenverhoging voor huizenbezitters en grondeigenaren. Het kabinet krijgt beide wetsvoorstellen tegelijk op zijn bordje, maar wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend.

Belastingbetalers (2,3 miljoen van de 67 miljoen Thais betalen belasting) krijgen een hogere toeslag voor uitgaven en hogere aftrekposten. Er komen bredere belastingschijven en de ondergrens gaat omhoog van 20.000 naar 30.000 baht per maand. Het tarief in de hoogste belastingschijf blijft gehandhaafd op 35 procent, want het ministerie wil kritiek voorkomen dat alleen de hoogste inkomens profiteren van verlaging.

Vorig jaar incasseerde de Belastingdienst 302 miljard baht aan inkomstenbelasting, 17,5 procent van alle belastinginkomsten van 1,73 biljoen baht. Fervente rekenaars vinden alle cijfertjes in het artikel 2-1 strategy in bid to ease new tax pain. (Bron: Bangkok Post, 14 maart)

‘Onderwijs moet op de helling’

15 maart – Supachai Chearavanont, co-voorzitter van de Pracha Rat stuurgroep onderwijs en leiderschapsontwikkeling, beschouwt de geest van kinderen als een blanco schildersdoek dat gemakkelijk gevuld kan worden met goede of slechte invloeden. En dat is geen originele gedachte want Aristoteles gebruikte al het begrip tabula rasa, in de middeleeuwen overgenomen door filosoof en theoloog Thomas van Aquino en de Engelse filosoof John Locke. Volgens deze theorie wordt de mensen geboren als onbeschreven blad en uitsluitend gevormd door zijn of haar omgeving. Genetische eigenschappen spelen geen rol.

Supachai doet in het artikel uit de doeken wat zijn commissie bedacht heeft voor het onderwijs. En da’s niet mis, want het moet op elk niveau worden geherstructureerd. Maar vraag me niet de ideeën samen te vatten want het is een grabbelton van ditjes en datjes, clichés en dure woorden.

Om een voorbeeld te geven: Het ‘schildersdoek’ moet gevuld worden met compassie, ethiek, moraliteit en sociale verantwoordelijkheid, waarbij het lager onderwijs een vitale rol speelt kinderen te leren om ‘kwaliteitsmensen in de samenleving’ te worden. ‘Scholen dienen ook discussiesessies te houden over sociale kwesties als corruptie en tienerzwangerschappen.’

Pracha Rat (People’s State) is een door de overheid gehanteerd concept dat beoogt de economie te versterken door samenwerking van burgers, overheid en particuliere sector. Daartoe is een uitvoerend comité gevormd alsmede twaalf stuurgroepen.

Ik laat het maar hierbij en verwijs de geïnteresseerde lezer [Zijn die er?] naar het gehele artikel, maar u bent gewaarschuwd: Call for the community to participate in crucial reform(Bron: Bangkok Post, 14 maart) (Zie ook de pagina Onderwijs)

Kindergarten HIV-test ergert actievoerders

15 maart – Een HIV-test als toelatingseis heeft de ergernis gewekt van het Thai Network of People Living with HIV/Aids. Het vraag het ministerie van Volksgezondheid in een petitie actie te ondernemen tegen wat het discriminatie noemt.

Aanleiding is de eis die een kindergarten in Nakhon Phanom verbond aan de toelating van een  4-jarige omdat de moeder HIV besmet is. Het hoofd van de kindergarten had een ziekenhuis geschreven aan zijn verzoek voor een test te voldoen, alhoewel het kind als zuigeling al was onderzocht en HIV-negatief was bevonden. Vorig jaar werd het kind de toegang geweigerd tot een kinderdagverblijf.

Volgens de Aids Access Foundation (AAF) komen elk jaar drie tot vier van zulke gevallen voor, van kindergarten tot universitair niveau. Maar HIV/Aids activist Apiwat zegt dat het er veel meer moeten zijn. Veel gevallen worden niet gemeld uit vrees voor stigmatisering van leerlingen en ouders.

Hij noemt de eis ‘regelrechte discriminatie tegen mensen die verdacht worden van HIV. Niet alleen schaamteloos, maar ook in strijd met wetten en mensenrechten’. De school zegt hij, heeft er niets te maken of iemand geïnfecteerd is, maar moet onderwijs bieden. De gezondheid van een kind is de zaak van de ouders. De actie van de school staat ook op gespannen voet met de geheimhoudingsplicht van een arts.

Naar verluidt zou de moeder onder druk zijn gezet akkoord te gaan met een bloedtest voor haar dochter en bewoners waarschuwden de vrouw haar mond te houden of het gezin zou het in ‘in toenemende mate’ moeilijk krijgen om er te blijven wonen.

De activisten hebben het ministerie van Volksgezondheid gevraagd moeder en dochter compensatie te geven voor hetgeen haar is overkomen. Ze hebben tevens aan het ministerie van Onderwijs en Volksgezondheid gevraagd regels op te stellen ter voorkoming van toekomstige gevallen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken is gevraagd meer begrip te kweken voor HIV/Aids.

Overigens zegt de permanent secretaris van het ministerie van Onderwijs dat de zaak anders in elkaar steekt. De school heeft niet om een test gevraagd, maar de moeder, activist in haar woongemeenschap, heeft de school gevraagd een bloedtest te laten doen zodat haar dochter een normaal leven kan leiden. Maar volgens de AAF klopt dit verhaal niet.

Obec heeft scholen een circulaire gestuurd om hen eraan te herinneren dat kinderen niet geweigerd mogen worden. Alleen bij besmettelijke ziektes zoals tbc geldt de eis dat ze eerst behandeld moeten zijn. Volgens de secretaris-generaal is het kind toegelaten tot de kindergarten.

Landbouwsector heeft oppepper nodig

15 maart – Vice-premier Somkid gaat er alles aan doen om het One Village, One Farming SME beleid door te zetten, want dat is de enige manier om de landbouwsector te versterken en de binnenlandse bestedingen te stimuleren. Zonder hervormingen op landbouwgebied kan het land niet overleven met de wereldeconomie in zwaar weer.

Somkid wijst erop dat de economische situatie de komende twee jaar niet zal verbeteren omdat China zijn groeitarget voor het GDP (bruto binnenlands product) op 6,5 procent handhaaft en geen kapitaal in de economie gaat pompen. Japan en Europese landen voeren een soortgelijk beleid. Boeren, zegt hij, moeten zichzelf transformeren van planters naar bedrijfsmatige ondernemers, want de overheid gaat niet oogsten subsidiëren, zoals vorige regeringen hebben gedaan.

‘We hebben alleen de bladeren water gegegeven en niet de wortels’, zei Somkid op een seminar over landbouwontwikkelingen. ‘Daarom is de landbouwsector zo zwak. Wat we moeten doen is de landbouw versterken, zodat ze net als de import en industriële en dienstensector een pijler is van ’s lands ontwikkeling.’

Het One Village, One Farming SME beleid voorziet in financiering van 50.000 dorpsprojecten. Daarmee is een bedrag gemoeid van 30,5 miljard baht. Ook wordt 50 miljard baht onttrokken aan een fonds voor lokale bestuursorganen. Det geld wordt besteed aan bevordering van het agro-toerisme.

Monniken in Wat Klang (Pathum Thani) aan de maaltijd. Ze nemen het er goed van.

Kort nieuws dinsdag 15 maart

– 48 procent van de monniken lijdt aan overgewicht, 42 procent heeft een hoog cholesterol gehalte, 23 procent heeft een hoge bloeddruk en 10,4 procent lijdt aan diabetes, aldus een onderzoek van een academica, gespecialiseerd in voeding en diëten, van de Chulalongkorn universiteit. ‘De obesitas van onze monniken is een tikkende tijdbom’, zegt ze.

De medische kosten voor behandeling wegens obesitas en chronische ziektes in overheidsziekenhuizen bedroegen in 2012 ruim 300 miljoen baht. De universiteit en haar netwerken zijn een campagne begonnen om monniken gezond te laten eten en meer te laten bewegen. Ze krijgen ook het advies om een pra kod  te dragen, een nauwsluitend kledingstuk om hun middel als herinnering aan de noodzaak hun gewicht te beheersen.

De campagne richt zich ook op gelovigen die de monniken tijdens hun ochtendrondes voorzien van voedsel dat rijk is aan vet en suiker. De Mahachulalongkornrajavidyala universiteit, waar driehonderd monniken religieuze programma’s volgen, biedt een voedingsprogramma voor koks en functionarissen.

– Follow-up op het bericht over het Sleep Box Hotel in Kort nieuws van gisteren. De Miracle Group, die het vandaag geopende hotel op Don Mueang exploiteert, onderhandelt met Airports of Thailand over een vestiging op Suvarnabhumi. Het hotel richt zich met name op passagiers die wachten op een aansluitende vlucht en een dutje willen doen.

Directeur Aswin noemt het nog te vroeg om te voorspellen of het hotel aanslaat. Vergeleken met de Japanse capsule hotels, die duurder zijn, krijgen de klanten op Don Mueang waar voor hun geld, zegt hij. De komende maanden opent het bedrijf op Don Mueang (derde verdieping, terminal 2) een Co Working Space, een kantoorruimte waarin een ruimte kan worden gehuurd die voorzien is van alle moderne kantoorbenodigdheden.

– Een monnik die met een kar, getrokken door drie honden, door het hele land zijn ochtendrondes maakte, is aangehouden op beschuldiging van dierenmishandeling. Toen de politie hem in zijn kladden wilde grijpen, probeerde hij tevergeefs te vluchten. Hij werd met een van zijn honden aangehouden voor Wat Sothon Wararam in Chachoengsao.

De monnik zegt het idee te hebben gekregen toen hij zwerfhonden zag en hen wilde redden. Volgens hem zorgt de hondenkar ervoor dat zijn ochtendrondes meer opbrengen omdat de gelovigen medelijden met de honden hebben. Maar sommigen die hebben gezien hoe hij de honden behandelde, hebben bij de politie geklaagd.

Een vrouw zegt dat de honden opgesloten zaten in zijn busje, waarmee hij door het land trok. Eén hond kan nauwelijks kan lopen, een tweede helemaal niet en een derde lijdt aan slecht zicht. Ze heeft zich ontfermd over de dieren. De monnik heeft beloofd te stoppen met zijn trips en terug te keren naar zijn tempel in Udon Thani.

– Buitenlandse toeristen die met eigen vervoer naar en in Thailand willen reizen, moeten voortaan minstens 10 dagen voor hun trip een verzoek indienen bij een Thaise reisagent. Het Land Transport Department neemt daarover een besluit. Alleen voertuigen met maximaal negen stoelen en pickup trucks met een maximum gewicht van 3.500 kilo worden toegelaten. Ze mogen maximaal tweemaal 30 dagen blijven. Extra eisen gelden voor het te bereizen gebied en tijdstip.

De maatregel heeft tot doel een eind te maken aan de vele ongelukken, met name in het Noorden, en ecologische schade. De maatregel geldt niet voor voertuigen uit Laos, Maleisië en Singapore, want met die landen heeft Thailand een overeenkomst over internationaal vervoer.

– Budgetmaatschappij Nok Air schrapt tot het eind van de maand zestig vluchten per dag wegens een tekort aan piloten. De maatregel is nodig omdat het de maatschappij niet lukt meer piloten te rekruteren. Sommige van de vluchten hadden al nul boekingen, passagiers die al geboekt hadden worden overgeboekt op andere vluchten van Nok Air of op vluchten van andere maatschappijen.

– Onvermijdelijk en ‘slecht’ nieuws voor fervente Songkran feestvierders. De gemeente Bangkok gaat paal en perk stellen aan het smijten met water. Het mag alleen op 12, 13 en 14 april [vaak begint het al eerder] en niet later dan 21 uur. De Songkran vakantie duurt dit jaar van 13 tot en met 17 april. De felste watergevechten vinden in de hoofdstad altijd plaats op de Silom en Khao San Road. Normaal duren die tot laat in de avond.

Het bedrijfsleven heeft begrip voor de maatregel en verleent medewerking bij het besparen van water. Bedrijven op Silom Road en in winkelcentrum CentralWorld stellen geen water ter beschikking, zoals in voorgaande jaren. Op Khao San Road gaat het districtskantoor van Phra Nakhon buitenlanders informeren over de noodzaak het gebruik van water terug te brengen.

Bericht aan lezers die over de grondwet willen lezen.
Vandaag 1 artikel plus een kader over de grondwet. Ik geef de titel plus link zodat u het zelf kunt opzoeken op de website:
• CDC makes about-turn on charter motion. De grondwetcommissie geeft toch geen commentaar op het senaatsvoorstel, gezamenlijk gedaan door de leden van de ‘five rivers’, de vijf machtigste organen van het land. CDC-voorzitter Meechai kondigde ’s ochtends aan dat hij commentaar zou geven na de vergadering van de CDC, maar enkele uren later zei de CDC-woordvoerder dat het feest niet doorging. De regering gaat zelf een persconferentie beleggen over het voorstel de Senaat in haar geheel te benoemen voor 5 jaar na de verkiezingen. Zie verder de pagina  Grondwetwijziging 2

 


 

Verkrachtingsscène

Romantiek, verkrachting en kijkcijfers

14 maart – ’t Is niet echt, het wordt gespeeld, maar is het laten zien van een verkrachting, zelfs in een soap op de televisie, in de haak? ‘Absoluut niet’, zegt Panjit Kaewsawang, coördinator van het Women’s Rights Programme van de Foundation for Women. ‘Het beïnvloedt de houding van de toeschouwers over seksueel geweld.’

In de soap Dao Prasook (Venus) wordt de heldin gedwongen seks te hebben met de hoofdrolspeler voordat ze verliefd op elkaar raken. Vaak worden rivalen van heldinnen verkracht met als rechtvaardiging poetic justice. Enkele jaren geleden werd geprotesteerd tegen een trailer van de serie Dao Peuan Din (Dirt-stained Star) waarin de vrouwelijke slechterik het slachtoffer was van een groepsverkrachting. De producent zwichtte uiteindelijk voor het protest en verving de scène door shots van een groep mannen die een slaapkamer binnendrongen en het geluid van geschreeuw. Alhoewel de aanstootgevende scène was geschrapt, was er weinig voor nodig om te bedenken wat er met de vrouw gebeurde.

Panjit: ’Zelfs zonder de eigenlijke scène was de boodschap vernedering van het verkrachtingsslachtoffer. […] De herhaling van zo’n scène kan de perceptie van de toeschouwers beïnvloeden, met name van degenen die zonder een analytisch oog kijken.’

De schuld leggen bij het slachtoffer zoals de opvatting dat een vrouw verkrachting oproept door haar kledingkeuze, kan de slachtoffers van een verkrachting in de echte wereld weerhouden recht te zoeken. Sommigen zijn bang dat ze als immoreel worden beschouwd. ‘Wanneer de slachtoffers aangifte doen’, zegt Panjit, ‘wordt hen vaak gevraagd wat ze droegen of waarom ze uitgingen met hun belager. Sommigen besluiten dan hun aangifte in te trekken omdat ze de vernedering willen ontlopen.’

Groepsverkrachting en moord in Phatthalung
Een moord en groepsverkrachting vorige maand in Phatthalung richtte de aandacht op de manier waarop soaps seksuele inhoud afbeelden. De politie zei dat sprake was van voorbedachte rade. De verdachten doodden de echtgenoot en verkrachtten de echtgenote om het slachtoffer te vernederen vanwege een persoonlijke twist. Enkele verdachten waren teenagers.

Tien verkrachtingsscènesIn reactie op de zaak begon internetgebruikster Nattaya Ratomkul een campagne tegen seksueel geweld in tv drama’s. De veel gedeelde post toonde seksscènes uit tien populaire soaps waarin de hoofdpersoon de vrouw dwingt seks met hem te hebben.

Change.org pikte de campagne op en dringt er bij producenten op aan een eind te maken aan verspreiding van het idee dat verkrachting normaal is. De oproep scoorde 60.000 handtekeningen.

Maar tv-tekstschrijver Thanavadee brengt er tegenin dat de soaps niet alleen verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor seksueel geweld. ‘Het is een combinatie van factoren, namelijk de morele normen van de daders en hun opvoeding. Elke keer als dit gebeurt, moeten soaps zich verdedigen tegen de samenleving. Soaps bevatten ook goede boodschappen. Normaal heeft een soap duizend scènes. Een verkrachtingsscène is er slechts één van. Ik heb nooit een script geschreven waarin de hoofdpersoon iemand verkracht. Het is onmogelijk om van zo iemand een gentleman te maken.’

Thanavee zegt dat soaps vaak personen laten zien die elkaars bloed kunnen drinken voordat ze uit elkaar gaan. ‘Dat gebeurt om spanning op te bouwen en de kijkers te boeien. Als de plot zonder actie doorgaat, haken de kijkers af. Dan vinden ze de soap niet leuk.’ Maar ze geeft toe dat de grens tussen deze scènes en seksueel geweld dun is, want veel hebben een seksueel getinte inhoud.

De meeste soapseries met gedwongen seks zijn gebaseerd op populaire romannetje uit de jaren vijftig en zestig, een periode waarin mannen domineerden.’Huisvrouwen waren de belangrijkste lezers van deze melodrama’s’, vertelt Nuntawan Rungwongpanich, tekstschrijver van de populaire serie Pavivarada op kanaal 3 (Beloved, Loyal Spouse). De vrouwelijke hoofdrolspelers toonden geen seksueel verlangen, want de ‘ideale vrouw’ was preuts en onschuldig. De hoofdrolspeler verkracht de vrouw om de plot naar een gelukkig eind te brengen.

‘Fictie met erotische scènes zorgen voor een escape voor sommige lezers. Veel populaire drama’s zijn op romannetjes gebaseerd, die toen werden geschreven. Sommige producenten maken graag een remake omdat de dramakijkers graag iets zien waar ze vertrouwd mee zijn.’

De tijden veranderen
Maar de tijden veranderen. De wet is veranderd. Mannen mogen hun vrouw niet dwingen tegen haar wil seks met hen te hebben. Het idee van een sugar daddy, ooit geaccepteerd in de samenleving en soaps, heeft een negatieve bijklank. De kijkcijfers dwingen de producenten ook om behoedzaam te zijn. Liever een algemene rating dan een beperkte die het uitzendtijdstip beknot. Nuntawan schrapte om die reden een scène van de serie Thang Phan Kammathep (Cupid’s Path) zodat de serie op prime time kon worden uitgezonden.

Moderne kijkers bevalt het niet dat vrouwen altijd als slachtoffer of onderdanig worden afgebeeld. De soap Rak Rae (Wandering Love) was succesvol, alhoewel de heldin niet voldeed aan het cliché. De hoofdrolspeelster was een alleenstaande moeder, een sterke vrouw, opgegroeid in een kindertehuis. Ze raakt zwanger van een diplomaat, weigert een abortus die hij wil en voorziet in haar eigen levensonderhoud. Thanavadee: ‘Ze weigert op te geven. De kijkers houden van de serie omdat die het inspirerende verhaal van een alleenstaande moeder laat zien.’ Dus zo kan het ook. (Bron: Spectrum, Bangkok Post, 13 maart)

Limerick van de dag
Een visje in de Andaman zee
Had gelezen over Piggelmee
Maar toveren kon hij niet
Dat deed hem veel verdriet
Uit wanhoop verdronk hij zich in zee

Thais helpen buitenlandse bedrijven de wet te omzeilen

14 maart – Een van de paradepaardjes van het militair bewind, de special economic zone, wordt al weer geteisterd door een schandaal. Buitenlandse bedrijven kopen er land – met hulp van Thaise stromannen om de wet op het buitenlands eigendom te omzeilen.

In Sadao (Songkhla) is een onderzoek begonnen naar vijf bedrijven. Het gaat om vastgoedbedrijven, hotels en vakantieparken en andere diensten die hoge investeringen vereisen. Het onderzoek is aanleiding om in de negen overige SEZ’s attent te zijn op misbruik: Tak, Sa Kaeo, Trat, Mukdahan, Chiang Rai, Kachanaburi, Narathiwat, Nakhon Phanom en Nong Khai. (Zie bijgaande provinciekaart)

Directeur-generaal Pongpan van het Thai Business Development Department (ministerie van Handel) zegt: ‘We hebben uit dit onderzoek geleerd dat veel buitenlandse investeerders hun aandacht richten op de SEZ’s in grensprovincies na eerder samen met Thaise stromannen soortgelijke bedrijven te hebben gevormd met name in toeristische provincies.’

In Sadao zijn behalve het Business Development Department (BDD) ook de Belastingdienst, het Department of Special Investigation (de Thaise FBI) en soldaten van het Vijfde Infanterie Regiment betrokken bij het onderzoek. De boekhouding van de bedrijven wordt onder de loep genomen om te zien of er gesjoemeld is. Ze gaan vervolgd worden wanneer ze geen goede verklaring kunnen geven voor verdachte bezigheden. Ook in de andere provincies bestaan verdenkingen, waar het BDD onderzoek naar doet. Het ministerie van Handel gaat gouverneurs en lokale bestuursorganen vragen medewerking te verlenen bij de onderzoeken.

Pongpan waarschuwt Thais buitenlanders niet te helpen om de wet te overtreden, want dat eindigt met een gang naar de gevangenis. De maximum straf bedraagt drie jaar gevangenis en/of een boete van 1 miljoen baht plus een dagelijkse boete tot 50.000 baht.

Adjunct directeur-generaal Songsak van de DSI zegt dat de dienst overstroomd wordt met klachten over het gebruik van Thaise nominees of proxies (zoals de Engelse termen luiden; in het Nederlands gevolmachtigde). De klachten komen vooral uit toeristische provincies, zoals Phuket, Phangnga en Krabi, maar ook uit SEZ provincies.

In enkele al onderzochte gevallen hebben buitenlanders de wet omzeild door met Thais te trouwen en de aandelen op hun naam te zetten. Volgens Songsak kan het inzetten van Thaise nominees, indien niet bestreden, negatieve gevolgen hebben voor de nationale veiligheid en de nationale hulpbronnen.

Secretaris-generaal Kitti van de Northern Tourism Federation zegt dat Chinese investeerders in de noordelijke provincies oprukken. Ze richten zich op de landbouw en dienstensector. Ook zij trouwen met Thais. Volgens een bron in de toerisme industrie wordt in Chiang Rai veel  gebruik gemaakt van nominees bij opslagloodsen, rederijen en bedrijven in de medische sector.

Voor vestiging in de SEZ in de provincie Sa Kaeo hebben zes bedrijven belangstelling. Het Treasury Department heeft land in Aranyaprathet met een totale oppervlakte van 600 rai verhuurd aan de Industrial Authority of Thailand. De grondprijzen in de buurt rijzen de pan uit. Sommige kosten 3 tot 4 miljoen baht per rai tegen 60.000 tot 100.000 baht per rai gebruikelijk.

Meer informatie over SEZ’s op de pagina Archief: Mukdahan verzet zich tegen industrieel plan, Plannen voor SEZ’s boezemen vrees in en Songkhla rolt de rode loper uit voor SEZ.

Mahakan Fort community

Bewoners Mahakan Fort vechten tegen ontruiming

14 maart – Bewoners van de buurt rond het Mahakan Fort blijven zich verzetten tegen ontruiming, nu de gemeente Bangkok een oud plan uit de kast heeft gehaald om er een park aan te leggen. Ze blijven vechten voor hun rechten en voor behoud van de oude houten huizen, die ze nauwgezet onderhouden. Sommige van de huizen zijn typische voorbeelden van de architectuurstijl uit de Rattanakosin-periode.

Volgens buurtleider Thawatchai heeft gouverneur Sukhumbhand beloofd dat de huizen ongemoeid blijven tot het eind van zijn tweede termijn, begin volgend jaar. ‘Ik wil weten of de gouverneur zich aan zijn woord houdt.’ Thawatchai daagt de gouverneur uit aan een debat over het wijkje deel te nemen. De gemeente wil het plan uit 1992 uitvoeren, maar onduidelijk is wat er met de oude houten huizen gaat gebeuren.

Het Mahakan Fort was een van de forten die gebouwd zijn tijdens het bewind van Rama I (1737-1809). Rama III gaf de grond langs de muren uit aan zijn bedienden, een gebruik dat door latere koningen werd voortgezet. Omdat de grond een koninklijke gift was, beschikken de bewoners niet over grondaktes, waardoor de overheid hen als krakers beschouwt.

In de oude gemeenschap ontstond een eeuw geleden de likay, een vorm van volkstheater met extravagante kostuums en vage verhaallijnen. De Silpakorm universiteit heeft onderzoek gedaan, waaruit het advies rolde het gebied als ‘levend’ openluchtmuseum te ontwikkelen en de bewoners er te laten wonen. Maar de studie werd afgewezen door de gemeente. Een gemeentelijke commissie vergadert woensdag over het afgestofte plan.

Kipburger in fast-food restaurants is oké

14 maart – De kipburger in fast-food restaurants is veilig en niet verontreinigd met antibiotica, zegt het Department of Livestock Development . Adjunct-directeur Sorawit geeft de garantie dat de kippenboerderijen, die het vlees leveren, en de slachthuizen die de beestjes een kopje kleiner maken, geen antibiotica gebruiken. De bedrijven zijn geïnspecteerd en gecertificeerd en de hygiëne voldoet er aan internationale eisen.

Sorawit reageert op de oproep van consumentenrechten netwerken aan fast-food ketens om het gebruik van vlees dat verontreinigd is met anti-biotica te beëindigen. Donderdag protesteerden ze voor de McDonald’s in Centre One Shopping Plaza in Bangkok. De oproep loopt vooruit op de World Consumer Rights Day die dinsdag wordt gehouden. Over rundvlees zegt het bericht niets, dus of dit ook geldt voor de hamburger weet ik niet.

Politieke partijen: CDC, houd je poot stijf

14 maart – Over het voorstel voor een volledig benoemde Senaat, die 5 jaar na de verkiezingen in functie blijft, zal nog wel een flink robbertje gevochten worden. De twee grootste politieke partijen Democraten en Pheu Thai dringen er bij de grondwetcommissie (CDC) op aan het voorstel dat uit de regeringskoker komt, niet over te nemen. Ze vinden dat de CDC niet moet buigen voor de druk van de junta.

Volgens de regering vormt een benoemde Senaat de beste garantie voor de hervormingen die nu voorgekookt worden, maar critici zien zo’n Kamer als een poging de greep op de macht van de NCPO (junta) te verlengen. Vermoedelijk schuiven huidige NCPO-leden en parlementsleden, eveneens militairen, op naar de Senaat. Die zou de bevoegdheid krijgen een gekozen regering naar huis te sturen.

Tweede partijleider Nipit van de Democraten waarschuwt de CDC dat sterke tegenstand van de bevolking valt te verwachten, wanneer ze te veel naar de pijpen van de junta danst. En dat belooft weinig goeds voor het in juli geplande referendum over de ontwerp-grondwet. CDC-voorzitter Meechai vroeg de regering vorige week het voorstel schriftelijk in te dienen, want nu kent hij het alleen uit de media. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2)

Moeder van Oraphan en verdachte van moord

Kort nieuws maandag 14 maart

– Doortrapt mannetje: Thanaphong Kulrakasa vermoordt zijn vriendin Oraphan (28), dumpt haar lichaam aan de kant van de weg in Saraburi, doet samen met haar moeder aangifte van vermissing, en logt in op haar Facebook-pagina, waarop hij, veinzend dat hij zij is, schrijft dat ze er een tijdje vandoor is met een nieuwe vriend.

Bangkok Post besteedt ruime aandacht aan de crime passionel . Motief zoals altijd jaloezie. Thanapong had ontdekt dat zijn vriendin met een ander omging, die op zijn beurt zijn vriendin bedroog. Toen hij haar daarover aan de tand voelde, bekende ze al lang met hem te zijn omgegaan. Tja, dan slaan de stoppen natuurlijk door, wanneer je al zes jaar een gelukkige relatie denkt te hebben.

Zaterdag werd het lichaam gevonden en toen bevestigd was dat het om Oraphan ging, stortte haar moeder in (foto).

– Bij drie aanvallen in Cho Airong (Narathiwat) zijn gistermiddag zeven veiligheidsvrijwilligers en een soldaat gewond geraakt. Ze werden beschoten in zogeheten drive-by attacks door de duopassagiers van motorrijders.

De eerste aanval vond plaats bij het station. Politie en leger zetten de achtervolging op twee motorfietsers in. De aanvallers vluchtten nadat ze waren ingehaald waarbij ze een granaat afvuurden, maar niemand raakte gewond.

De acht gewonden vielen tijdens een vuurgevecht bij een legerpost. Tien personen vuurden er granaten op af. Ook in dit geval wisten de verdachten te ontsnappen. Bij de derde aanval ontplofte een gasflesbom van 20 kilo en werden rangers beschoten. Er vielen geen gewonden.

De autoriteiten denken dat de drie aanvallen uitgevoerd werden ter gelegenheid van het 56-jarig bestaan van de verzetsgroep Barisan Revolusi Nasional.

– De Port Authority of Thailand (PAT) zoekt naar nieuwe inkomstenbronnen om de teruglopende inkomsten te compenseren als gevolg van een minder gebruik van haar containerservice. Door de gekrompen export is de vraag teruggelopen van 130.000 containers per maand naar 120.000. Overwogen wordt ruimte voor commercieel gebruik te ontwikkelen.

Op 20 maart praat de PAT met exporteurs, importeurs en havenautoriteiten over verbetering van haar service, zoals elektronische betaling waardoor klanten niet meer naar de haven hoeven om te betalen.

– Chavalit Yongchaiyudh, van november 1996 tot november 1997 premier, wil een Derde Macht van ‘miljoenen mensen’ vormen om de problemen van het land op te lossen, een eind aan colour-coded conflicten te maken [tussen geel- en roodhemden] en de perceptie van de bevolking over het leger als vijand te veranderen.  Hij zei dit gisteren op een persconferentie in zijn woning.

Chavalit zegt dat zijn terugkeer in de politiek niets te maken heeft met zijn relatie met oud-premier Thaksin. Alhoewel hij lid is [geweest?] van regeringspartij Pheu Thai, opereert hij zelfstandig en hij heeft ook nog nooit geld ontvangen om politieke bewegingen te organiseren. Vorige maand schreef Chavalit een open brief waarin hij de junta ervan beschuldigde meer politieke conflicten en economische ellende te veroorzaken.

– Minister Arkhom (Transport) ziet zeker de bui al hangen want hij heeft investeerders in de twintig geplande infrastructurele projecten de verzekering gegeven dat ze doorgaan. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de fast-track werkwijze waardoor tijdrovende procedures worden voorkomen, zoals milieu- en gezondheidseffect rapportages en hoorzittingen. De projecten behelzen alle vormen van transport, zoals de aanleg van spoor- en metrolijnen, de uitbreiding van Suvarnabhumi, enzovoort.

De Democratische partij doet een beroep op de regering geen gebruik te maken van de snelle route. Partijleider Abhisit zegt dat die conflicten oproept tussen overheid en bevolking. ‘Ik zie niet in hoe ze voordelen voor de bevolking oplevert. Integendeel, ze veroorzaakt alleen maar scepticisme bij de bevolking. Sommige projecten zijn controversieel. Wanneer de bevolking er niet bij wordt betrokken, escaleren conflicten.’

– De jacht op ‘invloedrijke criminele figuren’ of ‘duistere invloeden’, onlangs bekend geworden, heeft de goedkeuring van 74,6 procent van de 1.249 respondenten in een peiling van Suan Dusit. Maar 71,7 procent denkt dat het moeilijk zal zijn de duistere krachten te elimineren; de problemen zullen slechts deels worden opgelost. Gevraagd of ze denken dat overheidsfunctionarissen erbij betrokken zijn antwoordde 85,4 procent bevestigend. Volgens 42,4 procent kan de jacht alleen succes hebben als alle betrokken partijen meewerken. Zie verder Mafia blitz wins poll support.

Eerdere berichten:
13 maart: ‘Boevenjacht’ komt op gang in Hat Yai
12 maart: Hoge politieofficieren op lijst met zware jongens
10 maart: Boevenjacht op 6.000 personen wordt versterkt
9 maart: Regering gaat op boevenjacht; 6.000 zware jongens

– Nieuws van het metrofront.  De Purple Line (Bang Yai in Nonthaburi-Bang Sue) wordt officieel op moederdag in gebruik gesteld. Vanaf mei tot die datum zijn de ritten gratis. De verlenging van de Purple Line tussen Tao Pun en Rat Burana vordert.

Voor de Red Line, momenteel in aanbouw, wordt een contract getekend met een consortium van particuliere bedrijven, die het elektrisch en mechanisch systeem en rijtuigen gaan leveren. De lijn die Bang Sue met Rangsit in Pathum Thani verbindt, komt over vier jaar in bedrijf.

Op de kosten van de Orange Line (Thailand Cultural Centre-Min Buri) kan 1,62 miljard baht bespaard worden doordat wegenaanleg op het westelijk deel is vertraagd.

– Twee vrouwen (23 en 27 jaar) zijn zaterdagavond ernstig gewond geraakt toen een man het vuur opende op een tent waar toeschouwers zaten van een autorace op de Bangkok Drag Avenue, aka Khlong Ha racebaan. Ze zijn opgenomen in het Thammasat Chalerm Phra Kiat ziekenhuis in Rangsit. Veel auto’s en een vrachtwagen werden ook door de kogels geraakt. De man die schoot, had zijn gezicht bedekt met een shirt. Hij ging er in een auto vandoor.

– Drie bars in Pattaya moeten de deuren sluiten: van een is de vergunning verlopen, in de andere twee konden klanten baraku roken, een verboden tabaksproduct. Functionarissen van het district Bang Lamung namen er tien baraku-branders in beslag, hookah pijpen en tabak met een fruitgeur. Een van de twee was al eens eerder betrapt. Tevens werd alcohol geconfisqueerd, vermoedelijk bedoeld om aan agenten cadeau te doen.

– Verder maakt de website melding van acht doden en zeven gewonden zondagavond bij de Siam Commercial Bank als gevolg van zuurstofgebrek. Volgens een ’s avonds uitgegeven verklaring gingen de gas pyrogens open, waardoor fire retardant werd verspreid. [Ik neem aan een gas waardoor een eventuele brand wordt verstikt]. De bank schrijft dat het ongeluk te wijten was aan nalatigheid van het bedrijf dat was gehuurd om de brandbescherming van het gebouw te verbeteren. De slachtoffers zaten als ratten in de val want alle deuren waren afgesloten door de beveiliging. De bank geeft vanochtend een toelichting.


 

Bangkok City Library

Goed nieuws voor boekenwurmen in Bangkok

13 maart – In 2013 was Bangkok World Book Capital, een initiatief van Unesco om het lezen van boeken te bevorderen. Of het zoden aan de dijk heeft gezet, weet ik niet en ook de krant laat die vraag onbeantwoord in de wekelijkse rubriek City Life, die zaterdag was gewijd aan de plannen voor Bangkok City Library. Een gemeentebibliotheek, te vestigen in een pand van het Crown Property Bureau, gebouwd in 1932 wat nog te zien is aan de Art Deco motieven die erin verwerkt zijn.

In juni 2017 moet de bibliotheek open gaan. Het wordt geen stoffige opslagplaats van boeken, maar een moderne mediatheek met elementen ontleend aan bibliotheken in Zuid-Korea en Singapore. Bij het ontwerp is veel aandacht besteed aan de verlichting, want overal in het gebouw zorgt daglicht voor een efficiënt energiegebruik – en, ook niet verkeerd, besparing op de exploitatiekosten.

De bibliotheek meet 4.880 vierkante meter over drie bouwlagen:
• Op de begane grond de leen- en inleverbalie, tentoonstellingszalen, een hoekje met kranten en tijdschriften, informatiebalie voor toeristen en een verzameling audio- en braillematerialen voor respectievelijk slechthorenden en blinden.

• Op het entresol een verzameling boeken en ‘spannende’ materialen voor kinderen.

• Op de eerste verdieping internationale literatuur, naslagwerken en algemene boeken, en verder een multi-functionele ruimte met beeldschermen.

• De tweede verdieping biedt materiaal over de Asean-landen, zowel in het Thais als in het Engels, en de meest populaire boeken, alsmede Thaise en wereldliteratuur. Op deze verdieping Bangkok governors Hall of Fame met biografieën van gouverneurs, hoogtepunten uit hun loopbaan en prestaties. De krant noemt het ‘one of the most striking features of the library’ met informatie over Bangkok’s ‘kleurrijke’ geschiedenis, cultuur, kunst en literatuur. Verder biografieën van Thaise schrijvers en dichters.

• Op elke verdieping zijn studiehoekjes en er gaan zo nu en dan tentoonstellingen en evenementen georganiseerd worden.

De huidige gouverneur Sukhumbhand Patribatra is een warm voorstander van de mediatheek. Hij wil dat mensen en met name jongeren meer gaan lezen, want nu leest slechts 1,6 procent van de jonge Thais regelmatig een boek, zegt Pranee Satayaprakob, hoofd van het Department of Culture, Sports and Tourism. Velen anderen lezen liever iets op hun elektronisch speeltje.

In studie is het opzetten van self-service kiosken voor het terugbrengen van boeken verspreid over de stad, bijvoorbeeld in warenhuizen, bij stations en andere trekpleisters in de stad. Daar moet ook de catalogus geraadpleegd kunnen worden en de beschikbaarheid van boeken en andere materialen.

Voorzitter Charun van de Publishers and Booksellers Association is laaiend enthousiast. Hij adviseert de bibliotheekcommissie boeken te kiezen die tegemoet komen aan de belangstelling van lezers en nieuwe ‘spannende activiteiten’ te bieden met mogelijkheden voor interactief leren voor kinderen, want dat is een methode om kinderen aan het lezen te krijgen.

‘Een bibliotheek is meer dan alleen maar een plaats waar boeken staan. Het moet een schatkamer van leerkansen zijn.’ (Bron: Bangkok Post, 12 maart)

Prem: We zijn nog steeds een corrupte natie

13 maart – Als Prem Tinsulanonda het zegt, moet het wel waar zijn. Want de eminence grise is een invloedrijk en machtig man; de roodhemden verdenken hem er zelfs van de aanstichter van de coup tegen premier Thaksin te zijn geweest. Prem zegt, wat hij in eerdere toespraken al talloze malen heeft gezegd, dat Thailand een corrupt land is, en deze keer voegt hij eraan toe: Nog steeds.

Prem Tinsulanonda wordt begroet door Prayut tijdens een banket in januariHij betoogde dat gisteren in zijn openingstoespraak van een seminar, georganiseerd door het parlement, over de rol van de religie bij de bestrijding van corruptie. Prem zei de sterke overtuiging te hebben dat de corruptie niet is verminderd ondanks betere scores in internationale corruptieonderzoeken.

‘De statistiek laat zien dat de onderdrukking van de corruptie in ons land erg traag vordert. Als dat zo blijft, zal de natie ten onder gaan.  Fraude staat gelijk aan het beroven van de natie. We worden nu door onze eigen mensen beroofd. Dat is vreemd en uitermate gevaarlijk.’

Prem, voorzitter van de Privy Council, het particulier adviesorgaan van de koning, meent dat religie – hoewel geen wondermedicijn tegen corruptie – ‘een belangrijk middel’ kan zijn om corruptie te helpen beteugelen.

’Ik zie religie als een middel moraliteit te bevorderen en om de mensen te leren dat bedrog een van de ergste zondes is. Het is belangrijk om kinderen te leren dat bedrog iets is waarover de mensen zich moeten schamen en dat ze moeten vermijden.’

Maar Prem’s toespraak was niet allemaal kommer en kwel. Hij zei blij te zijn dat het parlement bezig is corruptie effectiever te bestrijden en dat het medewerking krijgt van verschillende partijen. ‘Dat schept hoop voor de toekomst.’ (Zie verder de pagina Corruptie 2)

‘Boevenjacht’ komt op gang in Hat Yai

13 maart – De strijd tegen ‘invloedrijke criminele figuren’ begint effect te sorteren. In Hat Yai zijn twee hoge politieofficieren overgeplaatst, maar wat ze op hun kerfstok hebben, is niet bekend gemaakt. Het overplaatsingsbevel zegt slechts dat de overplaatsing tot doel heeft het operationeel centrum van Police Region 9 efficiënter te laten verlopen. [Police Region 9 heeft het toezicht op de politie in de zuidelijke provincies Songkhla, Satun, Phatthalung en Trang.]

Een bron bij Region 9 erkent de relatie met de regeringscampagne, alhoewel dit niet betekent dat de agenten ‘invloedrijke figuren’ zijn. De bron verwacht dat nog eens negentien agenten overgeplaatst gaan worden. Erg zeker van zijn uitleg is de bron niet, want hij zegt ook dat de overplaatsing verband kan houden met twee invallen in januari in casino’s.

Maar dit wordt weer ontkend door de commandant in Songkhla. De overplaatsing van een van de twee, het hoofd van de verkeersdienst, was volgens hem wel deel van de strijd tegen ‘duistere invloeden’. De man zelf zegt zich nooit te hebben beziggehouden met illegale activiteiten. ‘Er moet een fout zijn gemaakt. […] ik ben bereid mezelf te verdedigen.’

Eerdere berichten:
12 maart: Hoge politieofficieren op lijst met zware jongens
10 maart: Boevenjacht op 6.000 personen wordt versterkt
9 maart: Regering gaat op boevenjacht; 6.000 zware jongens

Bierlollies baren autoriteiten zorgen

13 maart – Een barretje dat op de nachtmarkt Neon Fest Bkk op Lumpini Square (Bangkok) bierlollies verkoopt, handelt in strijd met de Alcohol Beverage Act. Vijftien andere barretjes verkopen er alcohol aan personen jonger dan 18 jaar en dat mag ook niet. Dit is gebleken uit een inspectie door het kantoor van het Alcohol Control Committee.

De bierlollies zijn illegaal omdat niet vastgesteld kan worden of het gebruikte bier legaal is verkregen. De desbetreffende bar kon ook geen vergunning tonen voor de verkoop van alcohol. Daarop staat een maximum gevangenisstraf van 1 jaar en een boete tot 500.000 baht.

De vijftien andere, die alcohol aan minderjarigen verkochten en evenmin een vergunning konden laten zien, riskeren een straf van maximaal zes jaar en een boete van 10.000 baht.

Het ACC-kantoor heeft de politie gevraagd vervolging tegen de overtreders in te stellen. De zaak ligt ietwat ingewikkeld, want de zestien uitbaters verkregen geen vergunning direct van de Belastingdienst maar via een derde partij op voorwaarde dat ze slechts één biermerk zouden verkopen. Deze partij, vermoedelijk verbonden aan de leverancier van het bier, wordt mogelijk ook aangepakt.

Manager Kamron van de Friends of the Youths for Development stichting zegt dat de verkoop van bierlollies, duidelijk gericht op jongeren, moeilijk valt te reguleren. Jongeren worden erdoor aangetrokken omdat het iets nieuws is en dat willen ze graag proberen. Kamron pleit voor betere wettelijke regels op het gebied van marketing, reclame en verkoop van alcoholische dranken in andere vorm. Hij heeft ook kritiek op de ruime uitgifte van tijdelijke vergunningen voor alcoholverkoop.

Iraanse minister waarschuwt voor verspreiding terrorisme

13 maart – Extremisme en onveiligheid kunnen niet in één land of continent worden beheerst, omdat de globalisering ervoor zorgt dat niets beperkt blijft tot een bepaalde locatie. Ieder land dient te erkennen dat in de wereld vandaag, in tegenstelling tot de Koude Oorlog, niemand ten koste van anderen voordeel kan behalen of veilig zijn als anderen onveilig zijn en het nieuws en emoties snel een breed publiek kunnen bereiken.

Aldus de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken in een toespraak met een erg lange naam op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij noemde als bewijs de aanval op de Twin Towers in 2001. Zelfs de grootste militaire macht ter wereld kan niet in veiligheid leven wanneer anderen vinden dat de logica van de macht niet tegemoet komt aan hun doeleinden. ‘Dus keerden ze die logica om teneinde terreur te creëren.’

Sommige landen menen dat ze geweld kunnen beperken tot het Midden Oosten, maar het gevolg van zulk beleid is dat terreur wijdverspreider wordt, aldus Mohammad Javad Zarif. Over Iran’s nucleaire programma zei hij dat de VS onder Bush de kwestie had benaderd op een zero-sum manier, waardoor Iran reageerde met ‘Dat is ons recht. We hebben het recht nucleaire technologie voor vreedzame doeleinden te ontwikkelen. Zo slaagden we erin elkaar te kwetsen.’

Onderhandelingen leidden uiteindelijk tot de oplossing van het probleem en opheffing van de handelssancties tegen het land. Iran begon het probleem te herdefiniëren op een manier die iedereen als winst kon beschouwen. Conclusie: ‘Zero-sum spelletjes bestaat niet in deze geglobaliseerde wereld. We eindigen dan allemaal als verliezers’, aldus de minister.

Ang Thong Boer pompt water naar akker met zonnebloemen

Snelle procedure (fast-track) voor waterwerken

13 maart – De term is al vaker gevallen en zal wel vaker gebruikt worden: fast-track.Dus knoop die alvast in uw oren. Met de term wordt gedoeld op een verkorte procedure bij projecten, dus geen tijrovende milieu- en gezondheidseffect rapportages met hoorzittingen. De procedure is mogelijk op basis van artikel 44 van de interim-grondwet, die premier Prayut absolute macht verleent.

Het ministerie van Landbouw meent dat de fast-track procedure perfect geschikt is voor de plannen van het RID voor waterwerken ter bestrijding van de droogte. ‘Op dit moment kunnen we niet aangeven welke projecten van dit speciale kanaal kunnen profiteren’, zegt woordvoerder Surapong van het ministerie. ‘Maar ik meen dat de fast-track de vlotte ontwikkeling kan helpen van aan irrigatie gerelateerde projecten die erg belangrijk zijn voor het land.’

Definitieve besluiten zijn nog niet genomen, maar het Thai-Water Partnership heeft al wel het vermoeden dat de procedure wordt toegepast op de bouw van de controversiële Mae Wong dam in Nakhon Sawan, en nog onbesliste projecten waaronder de aanleg van zestien reservoirs, de meeste in ongerepte bossen. ‘Ik heb herhaalde malen gehoord’, zegt voorzitter Hannarong, ‘dat de aanleg van reservoirs onder dit regime moet beginnen, anders komt het er nooit van.’ (Zie verder de pagina Mae Wong dam)

Kort Nieuws zondag 13 maart

– Thai Airways International wil de levering van twaalf 350 Airbus jets en en Boeing 787 uitstellen omdat de maatschappij al moeite heeft alle stoelen op de huidige vluchten te vullen. De cabinebezetting bedraagt 73 procent; die moet op 80 procent komen te liggen. THAI houdt daarom 38 vliegtuigen aan de grond.

THAI staat voor de zware taak de rode cijfers om te zetten in zwart. De nieuwe toestellen zijn niet nodig. ‘Hoe meer capaciteit we hebben, in des te meer problemen we zullen raken, dus hoe langer we de levering kunnen uitstellen, hoe beter’, zegt president Charamporn. Maar als het niet lukt het met de twee fabrikanten eens te worden over uitstel, zit er niets anders op dan de toestellen te accepteren en mocht de ticketverkoop meevallen, is uitstel niet nodig.

Vorig jaar nam THAI acht nieuwe toestellen in gebruik en schreef er vijftien af, waardoor de vloot eind van het jaar 95 toestellen telde tegen 102 een jaar eerder. In 2015 leed THAI een netto verlies van 13,04 miljard baht bij een omzet van 192,6 miljard baht. Dit jaar blijft de maatschappij zich concentreren op kostenbesparingen en vergroting van het passagiersaanbod. Voor vervroegde uittreding is dit jaar twee miljard baht uitgetrokken.

– Nog meert luchtvaartnieuws. Morgen wordt op luchthaven Don Mueang het Sleep Box Hotel geopend, een hotel met aan het eind van de maand 25 kleine kamertjes inclusief badkamer. De eerste zes zijn morgen beschikbaar.

Doelgroep zijn passagiers die kort willen rusten, zowel overdag als ’s nachts. Dat kost 1.000 baht voor de eerste drie uur en daarna 200 baht per uur. Een verblijf van 21 tot 6 uur kost 1.800 baht.

De boxen zijn ideaal voor passagiers op vroege vluchten die al ’s nachts om 3 uur beginnen. Het concept is afgekeken van Japan (daar heten ze capsulehotels) en uniek in Asean.

Drive-by attack Narathiwat– Zo gaat dat in zijn werk, een beschieting waarvoor het Engels het woord drive-by attack heeft. De foto getrokken uit camerabeelden, toont een beschieting van een politiepost vrijdagmiddag in Rangae (Narathiwat). Eén agent werd gewond.

De post werd achtmaal beschoten door de duopassagiers op twee motorfietsen. De politie schoot niet terug uit angst omstanders te raken. Technici werken aan de helderheid van de CCTV-beelden om identificatie mogelijk te maken. De ernstige gewonde agent is buiten levensgevaar.

– Het RID in Nakhon Ratchasima (Korat) heeft vijf districten gewaarschuwd het gebruik van water tijdens Songkran te beperken. Volgens het RID moet de waterleverantie uit het Lam Takong stuwmeer beperkt worden vanwege de lage waterstand van 24 procent. Normaal wordt tijdens Songkran meer water geleverd, maar dat zit er dit jaar niet in.

De waterleverantie wordt niet gestopt, zoals geruchten suggereren, zegt Lam Takong directeur Suthiroj. Het enige wat er voor de feestvierders opzit, is water wijs te gebruiken, aldus Suthiroj. [Dus geen supersoakers, maar waterpistooltjes, zou ik zeggen]

– Vanwege de verhoging van de dieselprijs wordt het kaartje op de veerdienst van de Chao Phraya Express Boat Co 1 baht duurder. De tarieven voor boten zonder vlag tussen Nonthaburi en de Wat Ratchasingkorn pieren gaan afhankelijk van de afstand naar 8, 10 en 12 baht. De tarieven op de boten met gekleurde vlag (oranje,  geel, groen) op andere routes variëren van 14 tot 31 baht. In januari werden alle tarieven verlaagd toen diesel onder de 21 baht per liter dook.

– Drie politieofficieren in Nakhon Ratchasima zijn overgeplaatst naar een inactieve post omdat ze nagelaten hebben op te treden tegen een illegale gokgelegenheid. Die heeft vrijdagavond bezoek gehad van soldaten, waarbij 26 verdachten zijn aangehouden. Tevens werden 150.000 baht aan contant geld, 22 pakjes speelkaarten, een tafel en dertig stoelen in beslag genomen. De gokhal was al een jaar in bedrijf. Volgens de politie ging er dagelijks 500.000 baht in om van de dertig tot veertig pokerspelers.

De 51 politiebureaus in de provincie hebben de opdracht gekregen strenger op te treden tegen illegale activiteiten. [Het is een publiek geheim dat de politie illegale gokhallen gedoogt tegen betaling van een bepaald bedragje.]

– Nog meer foute politie, nu een politieman verbonden aan het bureau Bang Khunthian (Bangkok). Hij wordt verdacht van het witwassen van geld en drugsbezit. Vrijdag werd hij in een restaurant aanhouden. Uit onderzoek van zijn bankrekening is gebleken dat er jaarlijks drie tot vier miljoen baht in omging, geld vermoedelijk gestort door drugshandelaren. Het vermogen van de agent wordt geschat op 10 miljoen baht. Op zijn huis in Bang Bon, twee auto’s en vijf bankrekeningen is beslag gelegd voor nader onderzoek.


 

House and Condo Show

Pridiyathorn waarschuwt voor stijgende huishoudschulden

12 maart – De huishoudschulden kunnen verder groeien als gevolg van bevordering van het eigen woningbezit of toegenomen creditcard uitgaven, waarschuwt Pridiyathorn, voormalig gouverneur van de Bank of Thailand. Maar zijn waarschuwing komt als mosterd na de maaltijd want vorig jaar is de huizenmarkt in Greater Bangkok gestegen met 13 procent (niet eerder vertoond in 18 jaar) en de verkoop van goedkope woningen met 17 procent.

Ook op de vierdaagse House and Condo Show, die donderdag is begonnen, gaan de huizen als warme broodje over de toonbank. De adjunct-directeur van projectontwikkelaar N.C. Housing Plc verwacht op de beurs voor 150 miljoen baht om te zetten tegen 100 miljoen tijdens voorgaande beurzen.

En dat is allemaal te danken aan de stimuleringsmaatregelen van de regering. En daar waarschuwt Pridiyathorn voor. Ze dienen ‘wijs en passend’ gebruikt te worden om negatieve gevolgen te voorkomen. Directe kasinjecties voor boeren die gedupeerd worden door de lage prijzen die ze krijgen voor hun producten, zijn oké, maar voorzichtigheid is geboden bij het stimuleren van de particuliere bestedingen.

Thailand, zegt Pridiyathorn, is opgezadeld met hoge huishoudschulden, die het vermogen van mensen om krediet op te nemen en meer te consumeren beperken. Economische onzekerheid en een lage inkomensgroei zorgen er anderzijds voor dat mensen moeite hebben hun schulden te beheersen.

In het derde kwartaal van vorig jaar steeg de totale schuldenlast naar 10,8 biljoen baht (81,1 procent van het bruto binnenlands product), 0,1 biljoen baht meer dan in het tweede kwartaal (80,6 procent).

Daags nadat het nieuwe economisch team in het kabinet was aangetreden, lanceerde het een pakket aan maatregelen om de vicieuze economische cirkel te doorbreken en voor een vliegende start van het economisch herstel te zorgen te midden van toenemende risico’s wegens de teruglopende economie in China en ongelijke groei van de grote economieën. De maatregelen hebben tot doel geld te pompen in de plattelandseconomie, het midden- en kleinbedrijf een betere toegang te verlenen tot financiële bronnen en de verkoop van huizen te stimuleren.

Pridiyathorn dringt er bij de particuliere sector op aan zich aan te passen, hun voorraden beperkt te houden en af te zien van het maken van schulden. Het artikel somt verder andere maatregelen op, zoals de vorming van industriële clusters, maar dat is allemaal oud nieuws.

De huidige gouverneur van de Bank of Thailand betoogde donderdag op een forum dat Thailand niet zal kunnen groeien op een duurzame manier, zolang ongelijkheid, inefficiënte toewijzing van benefits [voordelen, baten?]  en uitbuiting voortduren. Het oppeppen van Thailand’s concurrentiekracht is een grote uitdaging, zei hij, om aan de de middeninkomen val te ontkomen.  (Bron: Bangkok Post. 11 maart)

Op de foto verlekkert een bezoeker van de House and Condoshow zich aan het model van een villa. Zal hij die zich kunnen veroorloven zonder aan de bedelstaf te geraken?

Korting op aanschaf goedkope woning

12 maart – De particuliere sector geeft een korting van 2 procent op de prijs van goedkope woningen, die in het kader van een speciaal overheidsprogramma gebouwd gaan worden. De deelnemende bedrijven stellen ook voor de overdrachtskosten en hypotheektarieven het eerste jaar te schrappen.

Het programma heeft tot doel het eigen woningbezit van de minima te bevorderen. De huizen die de particuliere sector bouwt, kosten maximaal 1,5 miljoen baht; de huizen die onder de directie van het Treasury Department (TD) worden gebouwd 700.000 baht. Met een hypotheeklooptijd van 30 jaar moet dat op te brengen te zijn door de doelgroep. Een inkomenseis wordt niet gesteld; de enige eis is dat het om de eerste woning gaat. Het TD verwacht dat 60.000 huizen worden gekocht of geleasd.

In bijgaand kader wordt het programma in beeld gebracht. (Bron: Bangkok Post. 11 maart)

17 bedrijven hebben belangstelling voor ‘Rubber city’

12 maart – Zeventien bedrijven, waaronder Chinese bandenfabrikanten, hebben belangstelling voor vestiging in een aan te leggen rubber city in de zuidelijke provincie Songkhla. De ‘stad’, een initiatief van de Industrial Estate Authority of Thailand, heeft tot doel het gebruik van rubber te stimuleren om zo de prijs op te krikken, die op een absoluut dieptepunt ligt.

De problemen in de rubbersector zijn bekend: China, de belangrijkste afnemer van rubber, importeert minder want de economie vertraagt er en de dalende olieprijzen trekken de rubberprijs ook omlaag. Vraag en aanbod zijn daardoor niet in balans.

De IEAT heeft donderdag een contract getekend met Boonchai Panich voor de aanleg die 1,45 miljard baht kost en in 2018 klaar komt. De ‘stad’, die een oppervlakte krijgt van 755 rai, biedt ruimte aan zeventig fabrieken met een gecombineerde investeringswaarde van 8 miljard baht. In de eerste fase van 300 rai zijn 25 tot 30 fabrieken gepland. Die fase komt volgend jaar klaar. Fabrieken worden gelokt met allerlei rentevoordeeltjes en kortingen op grondaankoop. (Bron: Bangkok Post, 11 maart)

Japan aast op halal sector

12 maart – Japanse investeerders willen hun positie versterken in Thailand’s halal voedsel industrie. Ze zien volgens het National Food Institute (NFI) veel mogelijkheden in de halal markt, die aanzienlijk groeit omdat de moslimbevolking toeneemt. Naar verwachting stijgt het aantal moslims in de wereld van 2 naar 3 miljard en ‘dat is een heel grote markt om op in te spelen’, zegt NFI-president Yongvut.

Het NFI heeft een memorandum of understanding afgesloten met de Japanse regeringsdienst Japan Halal Development and Promotion. Het NFI gaat Japanse investeerders helpen door het verstrekken van informatie, onder andere over de eisen voor een officieel halalmerk waarvoor de Central Islamic Council of Thailand toestemming moet verlenen.

Japan is een van Thailand’s grootste handelspartners; het land investeert al enkele jaren in Thailand’s voedselindustrie vanwege de ruime beschikbaarheid van grondstoffen. Thailand staat op de negende plaats van halal voedsel exporterende landen.

Volgens Yongvut zijn de Japanners niet vertrouwd met halal voedsel, maar met hulp van het NFI moet het mogelijk zijn voor enkele bekende Japanse voedselproducten zoals noedels en zeewier een certificering te krijgen voor verkoop in moslimlanden.

De Japanners zijn geïnteresseerd in diverse exportmarkten zoals het Midden-Oosten, Indonesië, Maleisië en Pakistan. Maleisië is een grote markt. Het land exporteert weliswaar halal voedsel, maar het kan niet tegen Thailand op omdat het een beperkte hoeveelheid grondstoffen heeft.

Het NFI verwacht dat de waarde van Thailand’s voedselexport dit jaar met 5,8 procent stijgt. In 2015 werd voor 897 miljard baht geëxporteerd, waaronder 300 miljard aan halal voedsel. (Bron: Bangkok Post, 11 maart)

Monks collect morning alms from elephants and mahouts during a religious ceremony at an elephant village in Ayutthaya to mark the National Elephant Day.on March 13.

Sommige olifanten hebben toch maar een goed leven; er is zelfs op 13 maart een National Thai Elephant Day, waarop ze in de watten worden gelegd. Op de foto offeren olifanten van een olifantendorp in Ayutthaya en hun mahouts voedsel aan monniken tijdens hun ochtendronde. Maar Jumbo lijkt het liever zelf in zijn bek te steken. De mahout houdt hem tegen . (Foto Krit Promsaka Na Sakolnakorn)

Hoge politieofficieren op lijst met zware jongens

12 maart – De jacht op ‘duistere invloeden’, zoals een NCPO-woordvoerder de jacht noemt of zoals in eerdere berichten aangeduid als ‘invloedrijke criminele figuren’ krijgt wat meer profiel. Het gaat om zesduizend figuren, geïdentificeerd door legercommandanten, politie en Binnenlandse Zaken. Onder hen tweehonderd politieagenten van wie enkelen met de rang van generaal.

Politiecommissaris Chakthip heeft dat gisteren toegegeven, nadat vice-premier en minister van Defensie Prawit, eveneens gisteren, had onthuld dat op de opgestelde zwarte lijst namen van actieve en gepensioneerde leger- en politieofficieren staan alsmede lokale bestuursambtenaren.

Ze zouden zich schuldig hebben gemaakt aan zestien illegale activiteiten, zoals encroachment van bossen (kraken van overheidsland), vernieling van natuurlijke hulpbronnen, drugshandel in gevangenissen, belastingsontduiking, loan sharking (geld uitlenen tegen woekerrentes) en oplichting van toeristen.

Maar honderd procent zeker zijn de autoriteiten niet want in gevallen waar het bewijs onvoldoende is om hen te vervolgen, wordt een verklaring vereist waarin ze beloven hun snode activiteiten te beëindigen. Chakthip zegt al met de generaals te hebben gesproken. Disciplinaire en juridische actie zit in de pijplijn en Amlo is ingeschakeld om onderzoek te doen naar hun vermogen en dat eventueel in beslag te nemen. De generaals ontkennen betrokkenheid bij illegale activiteiten, maar ze houden verder hun kaken stijf op elkaar uit angst dat dit toekomstige onderzoeken kan beïnvloeden.

De politie in Sa Kaeo heeft gisteren op twaalf plaatsen invallen gedaan op zoek naar de mysterieuze invloedrijke figuren, maar de krant schrijft niet wat het resultaat was.

Op Koh Larn (Pattaya) deden tweehonderd agenten, soldaten en ambtenaren op negen locaties invallen op zoek naar drugs, illegale gastarbeiders en bestuurders van ongeregistreerde motortaxi’s, songtaew (pickups met passagiersverblijf) en gehuurde voertuigen. De invallen maakten deel uit van een campagne die tot doel heeft de veiligheid van toeristen te waarborgen. Ook hier geen informatie over de resultaten.

Eerdere berichten:
10 maart: Boevenjacht op 6.000 personen wordt versterkt
9 maart: Regering gaat op boevenjacht; 6.000 zware jongens

VN: Schiet op met actie tegen gedwongen verdwijningen

12 maart – Twaalf jaar geleden verdween mensenrechten advocaat Somchai spoorloos. Gezien is hoe hij door agenten in een auto werd geduwd. Bestraft? Nee. Nog een verdwijning die veel in het nieuws is geweest: die van Porlajee ‘Billy’ Rakchongcharoen, voor het laatst gezien door het toenmalig hoofd van nationaal park Kaeng Krachan. Billy hielp de Karen-bewoners wier hutten door de boswachterij in brand waren gestoken (foto). Veroordelingen? Niente.

hut karen in brandGisteren was het op de kop af twaalf jaar geleden dat Somchai verdween en dat werd herdacht met een forum. Schrik niet: 82 verdwijningen zijn in nevelen gehuld. Ze moeten nog uitgezocht worden of het onderzoek is stopgezet, aldus een rapport van de UN Working Group on Enforced or Involuntary Disappearances uit augustus 2015. Van de 82 hebben 30 betrekking op de Black May massaslachting in 1992. Al deze zaken zijn ter attentie gebracht van de UN Human Rights Council en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Tijdens het forum deden de VN en andere internationale organisaties en binnenlandse mensenrechten groepen andermaal een beroep op de regering haar belofte waar te maken gedwongen verdwijningen als misdrijf te beschouwen. Simpel: Door de International Convention for the Protection of All Persons from Enforced Disappearance, die in 2012 is getekend, te ratificeren alsmede eigen wetgeving aan te passen.

Die biedt thans slechts de mogelijkheid voor ontvoering te vervolgen, indien bewezen, maar met de verdwijning zelf kan de rechtbank niets, want is er geen bewijs dat de ontvoerde vermoord kan zijn. Bij het kabinet ligt een wetsvoorstel mt een duidelijk onderscheid tussen marteling en gedwongen verdwijning, waardoor strenger bestraft kan worden. Ook leidinggevenden gaan dan niet meer vrijuit.

De weduwe van Somchai drong er tijdens het forum bij de DSI op aan het onderzoek naar de verdwijning van haar man met kracht ter hand te nemen. In 2005 nam de DSI de zaak al in onderzoek.

Sam Sarifi, regionaal directeur voor Azië en de Pacific van de International Commission of Jurists, vindt dat Thailand snel actie moet ondernemen om zijn belofte waar te maken ‘gedaan voor de wereld door alle partijen van het politiek spectrum’ het convenant te zullen onderschrijven. Het gebrek aan een wettelijk framework heeft het image van Thailand aangepast, zegt Sarifi. Hij hoopt dat het onderzoek naar de verdwijning van Somchai wordt heropend.

‘Stop eindeloze detentie van Rohingya vluchtelingen’

12 maart – Een jaar nadat de wereld werd opgeschrikt door de ontdekking van massagraven en (verlaten) opvangkampen van gesmokkelde Rohingya vluchtelingen aan de grens met Maleisië, is geen blijvende oplossing gevonden om aan hun ellende een eind te maken.

Alleen al in Thailand zitten 400 Rohingya gevangen in immigration detention centres (IDC) en regeringsopvangcentra. In het IDC Sonkhla worden veertig Rohingya, waaronder tientallen jongens jonger dan 18 jaar, onder erbarmelijke omstandigheden vastgehouden.

De NGO Fortify Rights en de Burmese Rohingya Organisation UK hebben gisteren de regeringen van Thailand, Maleisië en Indonesië opgeroepen aan de eindeloze detentie van de vluchtelingen een eind te maken. Amy Smith, directeur Fortify Rights, zegt dat ze vaak in overvolle cellen worden vastgehouden, weinig toegang tot gezondheidszorg hebben en zich niet vrij mogen bewegen. Dat is gebleken uit gesprekken met regeringsfunctionarissen, VN-vertegenwoordigers, mensenrechten advocaten en bezoeken aan enkele detentiecentra.

Matthew Smith van dezelfde organisatie noemt de omstandigheden ‘inhumaan en onwaardig ‘ en in het geval van kinderen ‘schaamteloos’. Aan deze behandeling dient onmiddellijk een eind te komen want ze is in strijd met het internationaal recht dat arbitraire, onwettige of detentie van onbepaalde tijd verbiedt.

Smith wijst erop dat de IDC’s niet bedoeld zijn om mensen een lange tijd vast te houden. Het zijn geen gevangenissen voor lang-gestraften maar opvangcentra voor mensen die snel gedeporteerd worden, en ze missen behoorlijke voorzieningen. Voorts is de asielprocedure gecompliceerd en tijdrovend, en de hervestiging verloopt traag, gegeven de huidige mondiale vluchtelingencrisis met als gevolg dat de detentie onbeperkt blijft.

Smith vindt dat de Rohingya tijdelijke bescherming moeten krijgen, vrijheid van beweging en toegang tot werk, levensonderhoud, onderwijs en vertegenwoordigers van Fortify Rights.

Lilianne Fan, internationaal directeur van de Geutanyoe stichting, laakt Asean omdat het geen regelingen heeft voor vluchtelingen en humanitaire reddingsoperaties. Voor natuurrampen bestaan die wel.

Prayut en de Iraanse minister van BuZa

Kort nieuws zaterdag 12 maart

– Thailand lonkt naar Iran als belangrijkste exportmarkt in het Midden-Oosten, sinds vorig jaar de meeste internationale sancties tegen het land zijn opgeheven. Er is zelfs een actieplan voor economische en handels samenwerking sinds 16 januari van kracht. Regeringswoordvoerder Werachon maakte dit gisteren bekend na een beleefdheidsbezoek van de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken aan premier Prayut.

De keuze voor Iran ligt voor de hand want het land heeft een bevolking van 80 miljoen mensen. Omgekeerd wil Prayut dat Thailand gaat fungeren als distributiecentrum in Asean voor Iraanse exporten.

In januari woonde minister Don van Buitenlandse Zaken in Teheran de negende vergadering bij van [houd u vast] de Joint Commission on Economic, Commercial, Industrial, Agricultural en Scientific Cooperation. Vorige maand bezocht vice-premier Somkid, de economische tsaar van het kabinet, het land.

Het bezoek van de Iraanse minister had tot doel de samenwerking op het gebied van handel, energie, wetenschap, technologie, toerisme, landbouw en visserij te versterken. Iran wil een grote hoeveelheid rijst kopen van Thailand, waarmee Prayut in zijn nopjes is. Thailand, zegt Prayut, kan ook agrarrische en bewerkte voedselproducten leveren. Op toeristisch gebied wordt uitbreiding van non-stop vluchten tussen beide landen overwogen en er komen toeristische pakketten om meer Iraniërs naar Thailand te lokken.

– Visum laten verlopen (in het Engels overstay), dan gaat de slagboom aan de grens niet open. Bij een overstay van meer dan 90 dagen is Thailand één jaar verboden toegang, bij meer dan 1 jaar is het land van de Glimlach drie jaar ontoegankelijk, bij meer dan 3 jaar geldt het verbod voor vijf jaar en bij meer dan 5 jaar wordt het zelfs tien jaar. Buitenlanders die zijn aangehouden wegens criminele zaken en een verlopen visum hebben worden vijf jaar geweerd. De strengere maatregelen worden op 20 maart van kracht. Ze zijn met name gericht op overstayers die zijn betrokken bij grensoverschrijdende misdaad. Volgens hoofd Nathathorn van het Immigration Bureau hebben talrijke overstayers de bui al zien hangen en zich gemeld bij de autoriteiten.

– Premier Prayut waarschuwt: taxibestuurders die passagiers weigeren of hebben geknoeid met hun taximeter worden gestraft. Hij zei dat gisteren tijdens een vergadering van het National Energy Policy Committee. De foute chauffeurs kunnen een rijverbod van 15 tot 30 dagen krijgen. In de meest ernstige gevallen wordt het rijbewijs ingetrokken.

Zoals eerder gemeld zijn  klachten over het gespuis dat achter het stuur zit, aanleiding de verhoging van de taxitarieven weer uit te stellen. Vorig jaar gingen ze met 8 procent omhoog, een tweede beloofde verhoging van 5 procent is afhankelijk van de dienstverlening van de taxibestuurders.

– GrabBike, een onderdeel van het GrabTaxi netwerk, heeft een tijdelijk verbod gekregen van het Land Transport Department (LTD) omdat de motortaxidienst gebruik maakt van motorfietsen, die zijn geregistreerd voor privé gebruik en niet voldaan wordt aan de LTD-regels ten aanzien van tarieven en betaalwijze.

De registratie voor privé gebruik betekent dat de LTD niet heeft kunnen controleren of de bestuurders een strafblad hebben. Bovendien zijn de passagiers niet verzekerd. Een vertegenwoordiger van GrabTaxi Thailand zegt dat alle bestuurders een veiligheidstraining krijgen en dat hun antecedenten worden onderzocht.

GrabBike werd in augustus vorig jaar gelanceerd. Passagiers reserveren de motortaxi via een app. Concurrent Uber Technologies begon vorige maand een soortgelijke dienst, maar die is nog niet op het matje geroepen door de LTD.

– De ontwikkeling van het braakliggend stuk grond (497 rai) bij station Makkasan loopt vertraging op omdat de Spoorwegen (SRT), eigenaar van de grond haar onderhoudsdepot nog moet verplaatsen. Gestudeerd wordt op nieuwe onderhoudscentra op vier plaatsen: Bang Sue (Bangkok) en drie in Chon Buri, Uttaradit en Nakhon Si Thammarat. De SRT draagt de grond aan het ministerie van Financiën over, dat in ruil daarvoor de 110 miljard baht aan schulden van de SRT overneemt. Dat geld wordt terugverdiend met de commerciële ontwikkeling van het gebied. (Zie ook de pagina Spoorwegen)

– Paniekvoetbal of verstandige voorzorgsmaatregel. Minister Prawit (Defensie) heeft opdracht gegeven de beveiliging van het ministerie te versterken en hij heeft de collega’s in het kabinet geadviseerd hetzelfde te doen. Prawit maakt zich zorgen over bomaanslagen, want in andere landen hebben die op belangrijke locaties plaatsgevonden. Bij Defensie is de toegang via de vooringang beperkt tot de minister, staatssecretaris, permanent secretaris en gasten. Ieder ander moet gebruik maken van de achteringang. Die schijnt gemakkelijker te beveiligen zijn.

– Vette vangst door het Anti-Money Laundering Office. In de provincie Loei is vermogen ter waarde van 300 miljoen baht in beslag genomen van een voormalig senator en personen die betrokken waren bij een geval van oplichting met de Staatsloterij. De verdachten zagen kans drie spaarcoöperaties over te halen om loten van een door hen geleid bedrijf te kopen, alhoewel het bedrijf niet in aanmerking kwam voor het kopen van quota’s loten van het Government Lottery Office. Na betaling bleef de beloofde levering van loten uit. Ook particulieren werd door het bedrijf op deze wijze geld afhandig gemaakt.

Een tweede inbeslagname van Amlo betreft 146 items [?] ter waarde van 600.000 baht van een netwerk dat een piramideconstructie gebruikte om (zogenaamd) boeren te helpen. Het bericht noemt geen locatie. De BAAC had aan de bel getrokken. Deelnemers aan de piramideconstructie moesten lidmaatschapsgeld betalen en een rekening bij de BAAC openen. Hen werd een hoog rendement voorgespiegeld als ze daarop maandelijks geld stortten. Bij een maandelijks storting van 1.000 baht zouden ze recht hebben op een lening tot 1 miljoen baht.

Bericht aan lezers die over de grondwet willen lezen.
Vandaag 1 artikel plus een kader over de grondwet. Ik geef de titels plus links zodat u ze zelf kunt opzoeken op de website:
Vice-premier en minister van Defensie Prawit Wongsuwon• NCPO told to officially submit Senate proposal en Prawit shrugs off Thaksin’s criticism.

Het voorstel van vice-premier Prawit voor een volledig benoemde Senaat die 5 jaar na de verkiezingen in functie blijft, kan pas door de grondwetcommissie (CDC) in overweging worden genomen nadat het schritelijk is ingediend. Thans kent de CDC het alleen uit de mediaberichtgeving. Zie verder de pagina  Grondwetwijziging 2.

 


 

Misdaadbestrijder is zelf corrupt

11 maart – Hij is een van de weinige, misschien wel de enige topambtenaar, die de machtswisseling van Democraten naar Pheu Thai in 2011 hebben overleefd. Een man van ‘Zoals de wind waait, waait mijn rokje’, maar de militaire junta heeft geen consideratie met hem.

Tarit PengdithVoormalig DSI-hoofd Tarit Pengdith (tijdens de regering Abhisit tegen roodhemden, tijdens de regering Yingluck pro-roodhemden) wordt aangepakt door de National Anti-Corruption Commission. Waarom? Hij bezit een vermogen van 346,65 miljoen baht en dat is een bedrag dat je zelfs als topambtenaar niet op eerlijke wijze hebt kunnen vergaren. Daar gaat de NACC beslag op laten leggen. Pech voor Tarit die niet meer van zijn weelde kan genieten.

Tarit was een beetje dom, zoals een bekende uitdrukking luidt, door in nationaal park Khao Yai (Nakhon Ratchasima) een huis te bouwen – op grond van de overheid dus. In het Engels heet dat encroachment, een term die ik vertaal met ‘kraken’, alhoewel in Nederland alleen huizen gekraakt worden/zijn en geen grond. Door de bouw van dat huis werkte hij zich in de kijker. Tarit maakte bovendien de fout door het huis, dat op naam van zijn vrouw staat, niet aan te geven zoals hij wettelijk verplicht was.

De NACC dook in de zaak en ontdekte dat Tarit opzettelijk eigendommen verborgen heeft gehouden, onder andere door ze op naam van zijn neef, zijn vrouw en een bedrijf te zetten, geleid door de neef en zijn schoonzus. Dat leidde tot een eerste inbeslagname van eigendommen ter waarde van 90 miljoen baht.

Natuurlijk speelt Tarit weer de vermoorde onschuld. Hij zegt dat het vermogen uit zakelijke bronnen en aandelenhandel komt. De NACC heeft daar geen rekening mee gehouden. ‘Ik ben bereid om de zaak in de rechtbank aan te vechten’, zegt hij strijdlustig. (Zie ook de pagina Corruptie 2)

Voorstel voor verplichte oogstverzekering

11 maart – Lijkt me op het eerste gezicht een goed idee, een verplichte oogstverzekering om boeren te beschermen tegen natuurrampen en hun inkomen veilig te stellen. Is de regering van het gezeur af en dreigementen als ze hen niet helpt.

De verplichte verzekering is een voorstel van de stuurgroep economie, waarin de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives (BAAC), het Fiscal Policy Office en het Office of the Insurance Commission (OIC) zijn vertegenwoordigd. De stuurgroep gaat agrarische verzekeringen in andere landen bestuderen, die veel mechanismen hebben zoals rijstverzekeringsmaatschappijen en landbouw mutual insurance fondsen.

Thans is oogstverzekering vrijwillig en alleen mogelijk in de beginfase. De dekking is beperkt tot producten die typisch vatbaar zijn voor natuurrampen zoals rijst. De BAAC wil dit jaar het areaal waarvoor een verzekering is afgesloten, uitbreiden van 1,5 miljoen naar drie miljoen rai.

De bank verwacht dat boeren door de droogte geprikkeld worden om hun oogst te verzekeren. Voor dit jaar wordt gerekend op 200.000 verzekerden tegen 92.000 vorig jaar. De verzekering dekt de schade bij overstromingen, droogte, stormen, vorst, branden, plagen en ziektes. Om de verzekering te promoten gaat de BAAC samen met de OIC boeren, bankklanten en landbouworganisaties voorlichten over de voordelen.

De premie is gerelateerd aan het gebied waarvoor de verzekering wordt afgesloten. In streken met een laag risico betalen de boeren 60 baht per rai, waar de regering 64 baht bijlegt. In streken met een hoog risico respectievelijk 100 en 383 baht. In gebieden die zijn uitgeroepen tot natural disaster zone hebben de boeren recht op een vergoeding van de regering van 1.113 baht per rai. Het OIC werkt aan een voorstel voor een vergoeding voor streken buiten die zones. (Bron: Bangkok Post, 10 maart) (Zie ook pagina Rijst 3)

Studenten Silpakorn universiteit met elektrische fiets

Pleidooi voor R&D samenwerking

11 maart – De stuurgroep Pracha Rat (People’s State) stelt voor dat de overheid en de particuliere sector een public-private partnership opzetten dat zich bezighoudt met research and development (R&D). Geen overbodige oproep want Thailand besteedt in vergelijking met andere landen maar bitter weinig geld aan R&D.

Tweede voorzitter Kan van de stuurgroep zegt dat het partnerschap de R&D-centra van alle overheidsdiensten, universiteiten en bedrijven moet gaan bundelen. De partners kunnen financiële steun en mankracht delen om de productiviteit van industrieën in het land te vergroten. Na de beginfase met basistechnologie of innovaties kan het consortium zich verder bezighouden met meer geavanceerde producten en diensten.

Kan noemt als voorbeeld het Singapore Aerospace Consortium, een samenwerking van lucht- en ruimtevaartbedrijven zoals Airbus, Boeing, Bombardier, Honeywell, enzovoort. Die werken samen bij pre-competitive research, waarvan de leden kunnen profiteren.

Pracha Rat, in september gelanceerd door premier Prayut,  is een concept dat beoogt overheid, particuliere sector en de bevolking te laten samenwerken met als doel de duurzame ontwikkeling van het land op de lange termijn. Er zijn twaalf stuurgroepen gevormd en een uitvoerend comité. Dat gaat de regering voorstellen steun te verlenen aan de samenwerking tussen overheid, particuliere sector en universiteiten. De regering gaat een lijst samenstellen van vierduizend researchers zodat de particuliere sector van hun expertise gebruik kan maken. (Bron: Bangkok Post, 10 maart)

Op de foto tonen studenten van de Silpakorn universiteit  de elektrische fiets die ze hebben ontwikkeld. Bij het Government House wordt tot 27 maart de Innovation Fair gehouden.

Benoemde Senaat kan regering omverwerpen

11 maart – Een volledig benoemde Senaat, die 5 jaar na de verkiezingen in functie blijft, vormt een risico voor de gekozen regering en kan bij nationale hervormingen als excuus worden gebruikt om de regering omver te werpen.

Dit zegt een prominent lid van de National Legislative Assembly (NLA), het parlement dat trouwens ook benoemd is en niet gekozen. De man [telt het parlement eigenlijk wel vrouwen?] is niet de enige die kritiek heeft op het voorstel dat is gedaan door vice-premier Prawit, tevens minister van Defensie, en omarmd is door premier Prayut. Want, redeneert Prayut: Een Kamer van benoemde senatoren is de beste garantie voor de continuïteit en het succes van de hervormingsvoorstellen van het huidige regime [waarover overigens nog maar weinig bekend is].

Maar critici zien het voorstel als een verholen poging van de junta om aan de touwtjes te kunnen blijven trekken omdat kabinets- en NCPO-leden ook benoemd kunnen worden. De Senaat fungeert dan als tegenwicht tegen het (gekozen) Huis van Afgevaardigden. Het voorstel zou tevens inhouden dat de Senaat meer macht krijgt, zoals wetgeving voorstellen, bekleders van politieke functies naar huis sturen en over een motie van wantrouwen stemmen, die een regering gemakkelijk ten val kan brengen als ze niet doorgaat de door de junta voorgestelde hervormingen door te voeren.

Of het voorstel wordt opgenomen in de ontwerp-grondwet, waarvan een eerste versie klaar is, is niet bekend. Zelfs een speculatie ontbreekt deze keer in de krant. De NLA-bron verwacht dat vijf leden van de NCPO (junta) in de tweehonderd zetels tellende Senaat benoemd worden; de rest bestaat uit leden van de NLA die nu al honderd soldaten telt. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2)

Protest tegen antibiotica in vlees

Protest tegen antibiotica in vlees

11 maart – Demonstranten hebben gisteren voor de McDonald’s in Centre One Shopping Plaza in Bangkok geëist dat fast-food ketens stoppen vlees te gebruiken dat is verontreinigd met antibiotica. De oproep loopt vooruit op de World Consumer Rights Day die dinsdag wordt gehouden.

De Foundation for Consumers zegt dat sommige fast-food ketens in de VS en Canada al gestopt zijn het vlees te gebruiken. Maar in andere landen gebeurt dat (nog) niet. Secretaris-generaal Saree wijst erop dat de ketens een sterke onderhandelingspositie hebben bij onderhandelingen met vleesproducenten. [Dus? Maar dat lees ik niet]

Directeur Niyada van het Drug System Monitoring and Development Centre zegt dat consumenten, die hun tanden in het vlees zetten, resistentie ontwikkelen tegen sommige bacteriën en dat kan ernstige gevolgen hebben. Maar liefst 38.000 Thai overlijden volgens haar jaarlijks aan resistentie.

Ze zegt dat het probleem eenvoudig verholpen kan worden als de bevolking, NGO’s en overheidsdiensten, zoals de FDA en het ministerie van Volksgezondheid, de krachten bundelen om de zaak te reguleren. Naar verwachting stijgt het gebruik van antibiotica [in Thailand] de komende jaren sterk. In 2010 werd 63.200 ton gebruikt, voor 2030 wordt 105.600 voorspeld, aldus Niyada.

De consumentennetwerken hebben een driepunten verzoek gedaan aan McDonald’s, Subway, KFC, Chester’s Grill [Eenmaal gegeten, wat is dat voer smerig, maar de serveersters zijn sexy] en Sizzler. Ze vragen de ketens de herkomst van het vlees te controleren, het gebruik van verontreinigd vlees af te bouwen en onafhankelijke experts toe te staan hen te volgen en de bevolking elke drie maanden te informeren over de vorderingen.

Beurscommissie laat haar tanden zien

11 maart – De beurscommissie (SEC) maakt later deze maand bekend welke straffen ze in petto heeft voor personeelsleden van beursgenoteerde bedrijven die zich schuldig maken aan oneerlijke aandelenhandel. Een bron bij de SEC zegt dat er waarschijnlijk een zwarte lijst komt met de namen van de witte-boordencriminelen [zo mag ik ze toch wel noemen?].

De maatregelen zijn een reactie op de aandelenhandel met voorkennis van vier topmannen van CP All Plc, de exploitant van 7-Eleven. Zij hebben forse boetes gekregen van de SEC, maar zijn nog steeds in functie want het bedrijf weigert tegen hen sancties te nemen. Dit tot ongenoegen van veel aandeelhouders. Ze kochten aandelen van cash-and-carry gigant Makro toen CP onderhandelde over overname.

De SEC beraadt zich nog over de vraag wat de passende civiele straf dient te zijn voor oneerlijke handelspraktijken. Volgens de huidige wet wordt de straf gehalveerd als de overtreders schuld bekennen. Maar soms zitten ze daar niet mee, want de winst van de aandelentransactie is hoger dan de boete, als die gehalveerd wordt. Populair gezegd: Misdaad loont in dit geval.

De SEC is ook bezig een institutionele investeerderscode op te stellen met richtlijnen in gevallen van bewezen insider handel of overtreding van de SEC-regels. De institutionele investeerders moeten dan contact opnemen met het desbetreffende bedrijf om oplossingen te vinden die in het belang zijn van de aandeelhouders of fondsleden.

Zie voor alle voorgaande berichten de pagina CP All Plc – Aandelenhandel met voorkennis.

Makaken in Wat Kai (Ayutthaya)

Kort nieuws vrijdag 11 maart

– Een kaart met alle wateropvanggebieden in het land moet een steuntje in de rug gaan vormen voor de bestrijding van de ernstige droogte waaraan grote delen van Thailand lijden. RID-hoofd Suthep zegt van de premier de opdracht te hebben gekregen onderzoek te doen naar beschikbare waterbronnen en  een database met gegevens over locatie en volume aan te leggen. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met het Water Resources Department. Suthep zegt ook dat distributiesystemen worden aangelegd in opvanggebieden waar de bewoners geen toegang tot water hebben.

Het RID gaat geen water voor off-season rijst leveren, want daar is onvoldoende water voor. Niettemin en ondanks waarschuwingen van de regering is op drie miljoen rai in het stroomgebied van de Chao Phraya rijst geplant. Daarvan moet de rijst op twee miljoen rai nog geoogst worden, op 400.000 rai kan de oogst als verloren worden beschouwd.

Het ministerie van Toerisme gaat samen met Landbouw en Milieu een campagne voeren om Songkran-vierders te bewegen water ‘verstandig’ te gebruiken. Dus niet mee gooien, maar sprenkelen. ‘Het is onmogelijk het gooien met water helemaal te stoppen’, zegt TAT-gouverneur Yuthasak.

N.B. Suthep is de man die beweert dat er genoeg leidingwater is tot juli, wanneer volgens hem het regenseizoen begint. Daarover schreef Sirinya Wattanasukchai gisteren een scherpe column (zie het bericht Waterschaarste; tijd om in paniek te raken). |

Op de foto makaken van de Wat Kai tempel in Ayutthaya. Ook zij hebben last van de droogte. Speciaal voor de 400 dieren is een vijver gegraven.

– Het Chiang Mai Provincial Land Transport Office wordt overstroomd met Chinese toeristen die een internationaal rijbewijs aanvragen omdat het eigen rijbewijs niet geldig is in Thailand. De Chinese en Thaise overheid moeten daarover nog overeenstemming bereiken. Het rijbewijs wordt verstrekt nadat de aanvragers een trainingsprogramma hebben gevolgd en geslaagd zijn voor een rijexamen.

Sinds de opening van de R3A, die China met Laos en Thailand verbindt, is de reis naar Thailand een stuk gemakkelijker geworden. Sommige Chinezen vliegen naar Thailand en proberen in de provincie een motorfiets te huren [waarvoor ook een rijbewijs is vereist].

De Chinezen vragen niet in eigen land een internationaal rijbewijs aan omdat die procedure een half jaar duurt. In Chiang Mai krijgen ze het rijbewijs direct na training en test. De leges zijn goedkoop: 205 baht, in China betalen ze 15.000 baht.

– Veel Prayut vandaag in de krant. Kan die man niet eens een vrije dag nemen of ligt het aan de krant die de premier maar al te graag een veer in een bepaald lichaamsdeel steekt? Ik noem de titels voorzien van een link, maar ik waarschuw: veel mooie woorden waar je niet veel wijzer van wordt. Dit zijn ze:
1 Prayut pushes region growth model in talks
2 PM orders water map to combat drought
3 Prayut assures NCPO ‘will not interfere’ with next government
4 Merits of Section 44 as ‘cure-all’ take flak [over het gebruik van het draconische artikel 44 van de interim-grondwet dat Prayut absolute macht verleent]. Over de waterkaart schreef ik in het eerste bericht van Kort Nieuws.

– Niet de eerste de beste: Phajun Tamprateep, lid van de National Reform Steering Assembly [het orgaan dat hervormingsvoorstellen moet formuleren], voormalig medewerker van Privy Council president Prem Tinsulanonda [een machtig man] en voormalig hoofd van het kantoor van de Stateman’s Foundation.

Phajun is door de politie gedagvaard omdat hij de Computer Crime Act zou hebben overtreden. Gisteren ging hij wel naar de politie: niet om de dagvaarding in ontvangst te nemen maar voor een chat. Hij zegt het recht te hebben zijn mening te geven over vermeende corruptie in het politiekorps. Phajun had een berichtje doorgestuurd over de rol van een legergeneraal bij het kopen van posities in het politiekorps.

Maar hij zegt het bericht alleen aan vrienden te hebben voorgelegd met de vraag of ze er iets over wisten. ‘Door de manier waarop de politie de zaak behandelt, lijk ik nu een verdachte van een overtreding en dat is geen eerlijke behandeling’, schrijft hij in een verklaring. Phajun laat het er niet bij zitten. Hij heeft de Nationale Ombudsman ingeschakeld om de politie terug te fluiten.

– Het chronisch tekort aan vakleerkrachten wil het ministerie van Onderwijs oplossen door niet-bevoegde universitair afgestudeerden banen aan te bieden om op openbare scholen de exacte vakken te doceren, die bekend staan als STEM onderwijs. Het ministerie wil STEM onderwijs bevorderen naar aanleiding van het beleid van premier Prayut [heb je hem weer] ‘Preparing the 21st century workforce’. Doel is de productiviteit te vergroten en de concurrentiepositie van het land in de wereld te verbeteren. De dispensatie geldt voor maximaal 2 jaar. In die periode moeten de leraren hun onderwijsbevoegdheid halen. Lukt het hen dat niet, dan bekijkt de Teachers Council op basis van hun ervaring en kennis of ze mogen aanblijven. (Zie ook de pagina Onderwijs)


 

Songkran watergevecht op Koh Samui

Waterschaarste; tijd om in paniek te raken

10 maart – Het is in sommige situaties goed om in paniek te raken, vooral nu we geconfronteerd worden met de ernstigste droogte in 20 jaar, schrijft Sirinya Wattanasukchai in haar wekelijkse rubriek op de opiniepagina van Bangkok Post.

Ze wijst op een merkwaardige contradictie. In de afgelopen maanden zijn we gebombardeerd met berichten over de droogte in grote delen van het land, geïllustreerd met foto’s van verdroogde rijstvelden en opgedroogde waterreservoirs. Sinds vorig jaar vraagt de regering de boeren geen rijst te verbouwen of over te stappen op andere gewassen. Er zijn zelfs berichten dat de regering op sommige plaatsen het water zal moeten rantsoeneren.

[Het is in dit verband aardig om te weten dat Thailand een van de tien grootste waterverbruikers ter wereld is. Op het platteland bedraagt het verbruik 50 liter per dag, in de hoofdstad viermaal zo veel.]

En dan is er ineens een topambtenaar van het Royal Irrigation Department die doodleuk verklaart dat er voldoende water is tot juli – wanneer het regenseizoen begint.

‘Van deze verklaring, gericht op de bewoners van de grote steden, word ik behoorlijk ongemakkelijk’, schrijft Sirinya. ‘Dit bericht stuurt ongetwijfeld de verkeerde boodschap naar watergebruikers, met name naar de stedelingen die tot nu toe nauwelijks hinder hebben ondervonden van de waterschaarste.’

Sirinya begrijpt niet waarom de man de belofte deed, want niets is zo onvoorspelbaar als het weer. Ze herinnert eraan dat het vorig jaar pas in september begon te regenen. En wie weet: misschien blijft de regen wel helemaal uit.

De verklaring, zegt Sirinya, is ook in strijd met wat andere diensten zeggen. Op dezelfde dag dat de RID-ambtenaar zijn optimisme ventileerde, instrueerde minister Anupong (Binnenlandse Zaken) alle overheidsdiensten zich voor te bereiden op een nog ernstiger droogte en mogelijk watertekort in dorpen. De minister drong er andermaal bij de boeren en de bevolking op aan geen water te verspillen.

Eind vorige maand vroeg de National Disaster Warning Council de regering eerlijk te zijn, met name tegen de bewoners van Bangkok die deze en volgende maand te maken krijgen met watertekorten. Want de zoutgrens in de Chao Phraya rivier rukt op, waardoor geen water kan worden ingenomen.

En verder is er de vraag: wat te doen met Songkran? Ongetwijfeld is waterschaarste een groot probleem voor een land dat met Songkran uit zijn bol gaat. Dat is ook een tijd waarin vooral kleine en middelgrote bedrijfjes de kassa zien rinkelen. ‘Maar met het dreigende watertekort hebben we geen keus. Laten we in paniek raken en beginnen verstandig met water om te springen.’ (Bron: Bangkok Post, 9 maart)

‘Clash tussen leger en Sangha is een politiek conflict’

10 maart – Het leger en de Sangha (monniksorde) hebben meer gemeen dat ze beseffen. Beide beschouwen zich als beschermer van de nationale ideologie, die op drie pijlers rust: natie, religie en monarchie. Beide zijn top-down organisaties, extreem autoritair en feodaal. Daarom moeten boeddhisten nog steeds bij monniken met een hoge rang een liggende houding aannemen en speciale taal gebruiken alsof het vorsten zijn. In de derde plaats zijn beide patriarchaal en seksistisch. Alhoewel vrouwen de belangrijkste supporters van de clerus zijn, kunnen ze niet ingewijd worden en ze mogen monniken niet aanraken. Giften moeten op een stuk stof worden aangeboden.

Phra Methithammajarn (staande plaat)Sanitsuda Ekachai schrijft dit in haar wekelijkse rubriek Question Marks. Aanleiding is de aanhouding van Phra Methithammajarn, secretaris-generaal van het conservatieve Buddhism Protection Centre of Thailand (BPCT) voor een attitude adjustment. Niet eerder is dit vertoond bij een monnik en dat moet hem toch aan het denken hebben gezet. De secretaris-generaal werd aangehouden toen hij een persconferentie zou houden over de conclusie van de Nationale Ombudsman dat de voordracht van Somdet Chuang als nieuwe Supreme Patriarch door de Sangha Supreme Council in strijd met de Sangha wet is.

Het was niet de eerste keer dat leger en monniken botsten want vorige maand vonden schermutselingen plaats tussen soldaten en monniken, die in het Putthamonthon Buddhist park, dat een boeddhistisch centrum van vrede geacht wordt te zijn, bijeen waren gekomen om aan te dringen op een snelle benoeming van Somdet Chuang.

De clash tussen leger en clerus is geen ideologisch conflict maar een politiek, legt Sanitsuda uit. Somdet Chuang is een fervent supporter van Wat Dhammakaya, een pro-Thaksin tempel, en daarom is hij onacceptabel voor de anti-Thaksin regering. [Mocht u het vergeten zijn: Thaksin heeft het land ontvlucht om een gevangenisstraf van 2 jaar te ontlopen, die hij heeft gekregen wegens machtsmisbruik.] Dat besef moet toch zo langzamerhand zijn doorgedrongen tot de clerus, oppert Sanitsuda.

Hoe lang moet Somdet Chuang, die nu 90 is, wachten? Als het aan het regime ligt, nog vijf jaar. Die tijd heeft het regime [lees de NCPO, die dus niet wordt opgeheven] nodig om na de verkiezingen te zorgen voor politieke stabiliteit.

Phra Methithammajarn heeft aangekondigd dat zijn netwerk 20.000 namen gaat verzamelen ter ondersteuning van de eis de Ombudsman uit zijn functie te ontzetten.

Sanitsuda vraagt zich af wat de volgende stap van de regering wordt: ‘Wie buigt als eerste?’ Maar, schrijft ze : ‘Zelfs als de clerus haar zin krijgt, kunnen we niet verwachten dat ze de stem van de minder-bedeelden zijn of zich sterk maken voor gerechtigheid. De clerus trekt zich terug in haar comfortabele cocon. Wie de strijd om de Supreme Patriarch ook wint, de gewone mensen en met name vrouwen zijn de uiteindelijke verliezers te midden van diep geworteld militarisme en patriarchaat.’ (Bron: Bangkok Post, 9 maart)

Zie de pagina Benoeming nieuwe Supreme Patriarch voor alle voorgaande berichten. Wie het hele verhaal wil lezen, klik hier: Military, Sangha share many similarities.

Verlies hypotheeksysteem voor rijst toegenomen

10 maart – Het geschatte verlies van het hypotheeksysteem voor rijst, dat tijdens de regering Yingluck van kracht was, is opgelopen, maar naar welk bedrag wil de hoogste ambtenaar van het ministerie van Financiën niet zeggen. Dus moeten we het doen met het bedrag van 536 miljard baht dat in september werd berekend. Het hogere verlies is het gevolg van afschrijvingen op de rijstvoorraad, die thans 11 miljoen ton bedraagt.

Het nieuwe bedrag betekent dat Yingluck voor een hoger bedrag aansprakelijk gaat worden gesteld, maar die procedure is nog niet begonnen. Yingluck wordt wel sinds vorige week berecht door het hooggerechtshof op beschuldiging van plichtsverzuim. Ze zou nagelaten hebben als voorzitter van het National Rice Policy Committee op te treden tegen de corruptie in het systeem, waarvoor ze was gewaarschuwd, en de oplopende kosten omdat de regering elke rijstkorrel van de boeren kocht tegen een 40 procent hoger bedrag dan de marktprijs.

Het hypotheeksysteem functioneerde van 2011 tot 2014. Toen de junta het beëindigde, bedroeg de regeringsvoorraad 18,7 miljoen ton. Een deel daarvan is verrot. Het ministerie van Handel wil meer rijst veilen voordat het nieuwe oogstseizoen begint om mogelijke gevolgen voor de prijs van de nieuwe oogst te voorkomen. (Bron: Bangkok Post, 9 maart) (Zie verder pagina Rijst 3)

Centrale Bank somber over groei

10 maart – Eind deze maand maakt de Bank of Thailand (BoT) haar nieuwe prognose bekend voor de economische groei dit jaar. Verwacht wordt dat de 3,5 procent groei die in december werd voorspeld, verder naar beneden zal worden bijgesteld omdat de risico’s toenemen, zoals een ernstiger dan verwachte droogte en toenemende zorgen over de buitenlandse economische situatie.

Looming threatsIn december verlaagde de BoT haar prognose van 3,7 naar 3,5 procent met als verklaring de stagnatie van de Chinese economie en andere Aziatische economieën, de grotere verschillen in monetair beleid van de grote economieën, lagere prijzen voor agrarische producten  en de aanhoudende droogte. De bank gaat er vanuit dat de export een nulgroei kent.

Op 23 maart vergadert het Monetary Policy Committee over eventuele aanpassing van het monetair beleid, maar monetaire maatregelen zijn niet geschikt om korte termijn schokken op te vangen, zegt gouverneur Veerathai. Ze nemen ook enige tijd in beslag voordat ze effect sorteren.

Het begrotingsbeleid is beter geschikt om de schokken te dempen, zoals de lagere dan verwachte publieke investeringen en de ernstiger dan verwachte droogte. Niettemin is de centrale bank bereid verdere monetaire versoepeling toe passen als de economische situatie zich niet ontwikkelt zoals verwacht, aldus de gouverneur.

De bank heeft waardering voor de poging van de regering om de minima te helpen middels nieuwe stimuleringsmaatregelen. Daaruit blijkt dat de regering niet werkeloos toekijkt te midden van de toenemende risico’s als gevolg van de droogte en externe economische condities, zegt Veerathai.
‘De rol van het begrotingsbeleid is thans een belangrijk middel en dient gelijktijdig te worden ingezet met het proces van economische structurele hervormingen.’ De regering maakt over twee weken bekend welke extra maatregelen ze denkt te nemen. (Bron: Bangkok Post, 9 maart)

Taxi's

Taxitarief nog niet omhoog; strengere boetes

10 maart – De in 2014 beloofde verhoging van de taxitarieven met nog eens 5 procent is opnieuw uitgesteld, want de klachten over chauffeurs die de meter niet willen aanzetten of passagiers botweg weigeren, blijven aanhouden. Het ministerie van Transport gaat het nu over een andere boeg gooien: de boetes voor overtreding van de regels gaan omhoog van 1.000 baht naar 10.000 baht.

De boetes gelden ook voor de bedrijven die taxi’s leasen. Zij kunnen tot  50.000 baht beboet worden, als de bestuurders in de fout gaan. Het ministerie wil verder een eind maken aan ongeregistreerde taxi’s met een zwarte kentekenplaat. De bestuurders riskeren een boete en een gevangenisstraf van twee jaar. Voorts moet een eind komen aan de groene en gele taxi’s, taxi’s die op naam van de bestuurder staan en niet een bedrijf of coöperatie (in Nederland eigen rijders genoemd).

De wijzigingen zijn al beoordeeld door de Raad van State en worden nu voorgelegd aan kabinet en parlement. Het bericht geeft niet aan wanneer de tweede verhoging verwacht kan worden. De eerste verhoging van 8 procent ging vorig jaar in.

Over de verhoging van de luchthaventoeslag van 50 naar 100 baht is het laatste woord nog niet gesproken. Het ministerie vindt de verhoging in combinatie met de 5 procent een te grote belasting van passagiers. Over een kleinere verhoging vindt nog overleg plaats.

Oproep: Schrap snelle route bij megaprojecten

10 maart – In strijd met de elementaire mensenrechten op het gebied van de bescherming en het behoud van het milieu. Zo noemen 46 burgergroepen order nummer 9/2559 van premier Prayut die een snelle route regelt bij megaprojecten. De snelle route dreigt een eind te maken aan de garanties voor milieu en gezondheid die de huidige milieu-effect en gezondheidsrapportages bieden.  In een verklaring eisen ze dat Prayut de order intrekt.

De tegenstanders wijzen op de strijdigheid met de United Nations Sustainable Development Goals en het twaalfde National Economic and Social Development Plan, die een balans nastreven tussen samenleving, economie en milieu. De order kan conflicten in woongemeenschappen oproepen, stelt de verklaring.

De order maakt het mogelijk dat begonnen wordt met overheidsprojecten op het gebied van onder andere transport, irrigatie, woningbouw, rampenbestrijding en ziekenhuizen terwijl de resultaten van de milieu-effectrapportage nog niet bekend zijn.

De minister van Transport juicht de order toe want enkele projecten die nu stagneren als gevolg van die verplichte milieu-effectrapportage kunnen eindelijk tot uitvoering komen.

De coördinator van de EnLaw Foundation zegt dat de order mensen het recht ontzegt hun natuurlijke hulpbronnen zelf te beheren. Milieu-effectrapportages zijn voor bewoners een kanaal om projecten van de overheid en investeerders im Frage te stellen om zichzelf tegen schadelijke gevolgen te beschermen.

De Stop Global Warming Association dreigt de bestuursrechter en het Constitutionele Hof in te schakelen als de NCPO weigert de order in te trekken.

Boevenjacht op 6.000 personen wordt versterkt

10 maart – De klopjacht op ‘invloedrijke criminele figuren’ gaat de komende zes maanden intensief gevoerd worden. Provinciale gouverneurs, politie en lokale ambtenaren hebben de opdracht gekregen hun steentje bij te dragen. Ze hebben de zwarte lijst ontvangen met zesduizend namen van personen die verdacht worden van misdrijven in zestien categorieën waaronder oplichting van toeristen, drugshandel in gevangenissen, belastingontduiking en vernieling van natuurlijke hulpbronnen. Secretaris-generaal Theerachai van de NCPO maakte dit gisteren bekend.

Vice-premier Prawit, voorzitter van de commissie die verantwoordelijk is voor de strijd tegen de criminelen, benadrukt dat de regering misdadigers aanpakt en niet onschuldige mensen. Hij zei dit in reactie op zorgen die zijn geuit over schending van mensenrechten.

Commissaris Angkhana van de National Human Rights Commission heeft de overheid opgeroepen uiterste voorzichtigheid te betrachten en zich aan de wet te houden. Ze vraagt de regering te verduidelijken wat bedoeld wordt met ‘invloedrijke figuren’.

Angkhana: ‘Arrestaties mogen pas verricht worden als een rechtbank een arrestatiebevel heeft uitgevaardigd. De verdachten dienen recht te hebben op borgtocht en bezoek van familie als ze gevangen zitten. Ze moeten toegang tot een advocaat hebben en een eerlijk proces krijgen.’

Mensenrechtenadvocaat Vasant hoopt dat de autoriteiten over voldoende bewijs beschikken tegen de personen op de zwarte lijst. Vasant maakt een vergelijking met de ‘war on drugs’ ten tijde van de regering Thaksin. Daarbij hebben tal van onschuldige mensen hun leven en bezittingen verloren. Verder maakt hij zich zorgen over de acties tegen forest encroachment (kraken van overheidsland), want vaak zijn arme mensen daarvan de dupe.

Zie verder het bericht van gisteren: Regering gaat op boevenjacht; 6.000 zware jongens.

rivierpromenade

Kort nieuws donderdag 10 maart

– Friends of the River, een groep mensen die zich verzetten tegen de aanleg van een promenade langs de Chao Phraya rivier, heeft gisteren een petitie ingediend bij de National Human Rights Commission. De Vrienden vragen de commissie onderzoek te doen naar de schending van rechten van mensen die door het project worden getroffen.

Volgens mede-oprichter Yossapon ontbeert het project publieke participatie. De groep is in gesprek met 25 gemeenschappen langs de rivier over de volgende stap in haar protest. Dat wordt een brief aan premier Prayut met het verzoek het project te schrappen.

De promenade komt te liggen tussen de Pin Klao en Rama VII brug over een afstand van 7 kilometer aan beide zijden van de rivier. De vrienden zeggen dat de rivier 15 tot 20 procent wordt versmald, waardoor de getijdestromen toenemen en erosie van de rivieroever dreigt. Afval kan zich er ophopen en de waterkwaliteit neemt af.

Het King Mongkut’s Institute of Technology Ladkrabang doet momenteel een haalbaarheidsonderzoek naar het project, waartegen ook door onder andere de Thai Urban Designers Association is geprotesteerd.

– Somdet Chuang wordt woensdag door de DSI ondervraagd over de antieke Mercedes Benz, waarop bij de invoer gesjoemeld is met invoerrechten. De DSI praat in zijn tempel ’s ochtends om negen uur met de 90-jarige abt in de hoop dat het tijdstip demonstranten afschrikt. Maandag heeft de tempel de Mercedes aan de DSI overgedragen. De  wagen is een van de luxe auto’s waarnaar de DSI onderzoek doet. Ze zouden in onderdelen geïmporteerd zijn, waardoor minder invoerrechten hoefde te worden betaald.

Voormalig regeringspartij Pheu Thai vindt dat de regering een scheve schaats rijdt bij de aanpak van activiteiten van monniken. Ze doelt op de schermutseling tussen soldaten en monniken in het Putthamonthon Buddhist Park en de aanhouding van Phra Methithammajarn voor een korte attitude adjustment.

Zie verder de pagina Benoeming nieuwe Supreme Patriarch.

– Premier Prayut heeft gisteren tijdens de openingsceremonie van het High-level Panel of Eminent Personalities on South-South Cooperation een beroep gedaan op de ontwikkelingslanden in de groep van 77 om de krachten te bundelen bij de bevordering van duurzame ontwikkeling en hulp van ontwikkelde landen te verminderen. De G-77 leden hebben de potentie om ontwikkeling in een nieuwe richting te sturen, waardoor de ontwikkelingskloof tussen de leden vermindert, meent Prayut. Thailand, dit jaar voorzitter van de G-77, is bereid zijn ervaringen met andere landen te delen.

– Eind deze maand overlegt de regering een update van de vorderingen die zijn gemaakt bij de strijd tegen mensenhandel. De regering hoopt dat de VS op basis daarvan de status van Thailand in het Trafficking in Persons rapport verhoogt. In 2014 degradeerde het Amerikaanse State Department Thailand naar de Tier 3 lijst van landen die het laten afweten.

Vice-premier Prawit zegt dat de regering de vervolging van alle verdachten gaat versnellen, zodat die voor het eind van het jaar is afgerond. Maandag vergadert de commissie mensenhandel nog eenmaal over de update. Premier Prayut zegt resultaten te willen zien voordat de update naar de VS gaat. Zie ook de pagina De vis wordt duur betaald.

– Wie heeft de video op de social media gezet waarop twee leerlingen op de lessenaar van een schoollokaal seks met elkaar hebben? De ouders vermoeden dat vrienden hen die poets hebben gebakken, de politie is op zoek naar de deugnieten die zullen worden aangeklaagd op basis van de strenge Computer Crime Act. Nou, maak dan je borst maar nat want er staat een maximum gevangenisstraf van 5 jaar en een boete van 100.000 baht op.

Het filmpje duurt 20 seconden. Volgens de secretaris-generaal van Obec gaat het om een school in Thoen (Lampang) en zijn de twee tortelduifjes vierdeklassers middelbare school. De school heeft al met de ouders gesproken die hebben gevraagd het tweetal niet van school te sturen.

– Voor het eerst heeft het Wage Committee het minimumloon voor geschoolde arbeiders in vijf industriesectoren vastgesteld. De tarieven hebben betrekking op twintig banen, met elk twee functies.  In de elektriciteits en elektronica sector bedraagt het laagste tarief 300 baht; voor werkers die elektrische appararaten assembleren geldt een minimum van 430 baht. Het hoogste minimum bedraagt 550 baht voor arbeiders in de edelstenen industrie. (Zie ook de pagina Minimumdagloon in discussie)

– Een Estlands-Amerikaanse toerist (38) heeft zichzelf gistermiddag op de schietbaan naar het Patong strand in Phuket dood geschoten. Op zijn lichaam zijn twee brieven gevonden: een aan zijn Thaise vrouw en een aan zijn oudere zuster. Hij schrijft dat ze bij zijn vrouw kan informeren naar het motief voor zijn suïcide. Volgens de politie was hij geagiteerd en rookte hij de ene na de andere sigaret, toen hij de schietbaan opging.

– Dat moet toch het bewijs vormen dat de NCPO een stevige vinger in de pap wil houden na de verkiezingen. Vice-premier Prawit zegt dat NCPO-leden benoemd kunnen worden tot lid van de Senaat. Prawit heeft het voorstel gedaan voor een Senaat met uitsluitend benoemde senatoren die 5 jaar in functie blijven. Ze moeten een tegenwicht bieden tegen de gekozen volksvertegenwoordigers in het Huis van Afgevaardigden.

Prawit doet alsof zijn neus bloedt: ‘Waarom niet? Wat is er verkeerd aan? De NCPO-leden begrijpen alle kwesties die nationaal van belang zijn. Ik zie er niets verkeerds in dat ze als benoemde senator dienen.’ Maar als de grondwetcommissie er anders over denkt, legt hij zich er bij neer.

Voor het volledige artikel klik hier: NCPO should ‘not be banned from Senate’. Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2.

– Ten slotte nog drie kortjes. 1 Het hoofd van Amlo is niet ontslagen, zoals geruchten suggereerden, maar aan zijn termijn was een eind gekomen. Hij blijft als adviseur verbonden aan Amlo. 2 Er komt een boek waarin de autoriteiten uitleggen wat ze tegen het zuidelijk geweld doen. Volgens een adviseur van de premier begrijpt de bevolking niet goed wat ze doen. 3 De gemeente Bangkok gaat een veerdienst op het Pasicharoen kanaal beginnen. De bedrijfstak van de gemeente bouwt de veertien boten. Een is al klaar; die maakt nu proefvaarten. De veerdienst gaat in juni van start.


 

Nieuwe Airbus van Thai AirAsia X

Low-cost carriers domineren luchtvaartmarkt

9 maart – Geen verrassend nieuws, maar wel opvallend: De budget luchtvaartmaatschappijen (LCC’s)  domineerden vorig jaar 40 procent van de Thaise luchtvaartmarkt met 45 miljoen passagiers. Naar verwachting stopt het niet daarbij maar komt er elk jaar 5 à 10 procentpunt bij.

Directeur Tossapon Bijleveld van Thailand’s grootste budgetmaatschappij Thai AirAsia verwacht dit jaar op 50 procent uit te komen; de binnenlandse markt heeft dat percentage al bereikt. ‘Het is niet ondenkbaar dat de budgetsector over vijf jaar of zo op 75 procent zit.’

Ook wereldwijd hebben in meer ontwikkelde landen de LCC’s een marktaandeel van 50 tot 60 procent. Lage prijzen, gemakkelijke wijze van boeken, een uitgebreid en groeiend netwerk van bestemmingen, toenemende frequenties en nieuwe klantvriendelijke features zorgen ervoor dat de LCC’s marktaandeel van de lijndiensten afsnoepen. Vooral voor vluchten korter dan vier uur geven reizigers de voorkeur aan de LCC’s, voor langere vluchten zijn ze niet erg in trek.

Op de foto wordt een feestje gevierd bij de ingebruikname van de zesde Airbus 330-300 door Thai AirAsia X. (Bron: Bangkok Post, 8 maart)

Herstel van democratie pas over 5 jaar

9 maart – Eerst hadden we een roadmap to democracy en nu hebben we een new roadmap. Kunt u het nog volgen? Columnist Lom Plien Thit van de krant Thai Rath, die grossiert in misdaad- en ongeluksberichten, legt het uit. Na de verkiezingen blijft de NCPO (junta) nog 5 jaar bestaan om toe te zien dat haar strategieplan voor 20 jaar (dat nog in de maak is) wordt uitgevoerd.

De junta wil ook voorkomen dat de politici weer aan de macht komen, die er voorafgaand aan de coup een rotzooitje van hebben gemaakt. Vandaar een Senaat met benoemde senatoren, waarin alle kabinetsministers en NCPO-leden worden benoemd, denkt de columnist, om tegenwicht te bieden tegen de gekozen volksvertegenwoordigers. Bovendien verwacht hij een zwakke coalitieregering met een outsider als premier omdat het kiesstelsel zodanig wordt gewijzigd dat een één-partij regering niet meer mogelijk is.

Conclusie: Thais moeten nog vijf jaar wachten op de terugkeer van een ‘full scale’ democratie. In de tussentijd moeten ze het met een halfbakken democratie doen. (Bron: Rubriek Thai Pulse in Bangkok Post, 8 maart) (Zie ook de pagina Grondwetwijziging 2)

Dief van 3 kokosnoten aangehouden

9  maart – Eerst lag de sympathie van internetgebruikers bij Naruebet die drie kokosnoten had gestolen voor zijn vijf maanden zwangere vrouw, en werd de eigenaresse van de boomgaard beticht van harteloosheid omdat ze aangifte had gedaan en 50.000 baht aan schadevergoeding had geëist.

Een Sanook.com lezer schreef: ‘De armen gaan in de fout omdat ze lucht inademen. Je hebt een plantage vol met kokosnoten en en je wil hem straffen omdat hij er een paar heeft gestolen. Rijke mensen willen niet eens uit hun ooghoeken naar de armen kijken.’

Maar de sympathie verschoof toen bekend werd dat de man een strafblad heeft van drugsvergrijpen en diefstallen. De eigenaresse zegt dat hij al jaren vruchten steelt uit haar boomgaard. Ze heeft hem gewaarschuwd, maar hij trok er zich niets van aan. Met de eis van 50.000 baht wil ze hem ‘een lesje leren’. De politie heeft de man aangehouden en gedetineerd. (Bron: Rubriek Thai Pulse in Bangkok Post, 8 maart)

Water uit voedselfabrieken naar landbouw

9 maart – Leuk voorbeeld van hergebruik: water uit voedselfabrieken gebruiken om landbouwgronden in de buurt te irrigeren. Dat plannetje is bedacht door het ministerie van Industrie in de strijd tegen de droogte. Alleen voedselfabrieken komen er voor in aanmerking want het water dat zij gebruikt hebben, is niet verontreinigd met chemicaliën.

Thailand telt 6.000 fabrieken die aan de criteria voldoen, maar alleen 2.300 zijn geschikt. Ze kunnen 500.000 kubieke meter per dag leveren, vanaf maart tot juni wanneer het droge seizoen eindigt. Die sloot water is voldoende voor 50.000 rai boerenland.

Het ministerie heeft ook onderzoek gedaan naar de gevolgen van de droogte voor bedrijven buiten industrieterreinen, die een goede infrastructuur ontberen. Geen enkele fabriek heeft moeten sluiten als gevolg van de droogte. Maar bedrijven die landbouwproducten verwerken, kunnen wel gedupeerd gaan worden omdat de oogst en kwaliteit van landbouwproducten naar verwachting teruglopen.

Industrieën op industrieterreinen hoeven niet te vrezen voor watertekorten, want er is voldoende water in voorraad voor de 43 grootste industrieterreinen in het land, aldus gouverneur Veerapong van de Industrial Estate Authority of Thailand. (Bron: Bangkok Post, 8 maart)

Elektrisch aangedreven bus A1

Thailand wil de auto van de toekomst produceren

9 maart – Je kunt niet ambitieus genoeg zijn, lijkt het motto van de regering. Want het wil dat Thailand een productieknooppunt van de auto van de toekomst wordt. Maandag sprak premier Prayut met ’s lands vier grootste autofabrikanten Toyota, Isuzu, Nissan en Honda over de plannen voor de productie van hybride, elektrische en waterstof auto’s.

Prayut zei dat de regering doorgaat de ontwikkeling van eco-wagens te steunen. Hij vroeg de fabrikanten de technologie op een hoger niveau te brengen en gebruik te maken van alternatieve brandstoffen zoals biodiesel en ethanol. Ook vroeg hij hen in een fabriek van accu’s te investeren.

De Japanners bevestigden te blijven investeren in Thailand en zich toe te willen leggen op investeringen in de auto van de toekomst mits de regering een duidelijk steunbeleid voert. Ze vroegen ook om steun voor de export door het afsluiten van FTA’s (Free Trade Agreement). (Bron: Bangkok Post, 8 maart)

Foto: De bus van de toekomst, elektrisch aangedreven. Met de eerste bus wordt tot 25 mei proef gereden tussen luchthaven Don Mueang en BTS-station Mor Chit. Het gemeentelijk openbaarvervoerbedrijf van Bangkok wil er 489 aanschaffen. De vernieuwing van het wagenpark van de BMTA is een initiatief van de regering Abhisit, maar er lijkt maar geen schot in te komen. (Zie Kort nieuws van 4 maart)

KCUC-voorzitter Supachai krijgt 16 jaar cel

9 maart – Het werd tijd want mijn eerste bericht over de verduistering van 22,1 miljoen baht uit de kas van de Klongchan Credit Union Cooperative (KCUC) dateert al van een jaar geleden en de verduistering zelf vond plaats in 2013. Het eerste bericht noemt overigens ‘tussen 2008 en 2011’ en een bedrag van 12 miljard baht.

Hoofdverdachte Supachai Srisupa-akorn (58), voormalig bestuursvoorzitter, kreeg gisteren 16 jaar gevangenisstraf van de rechtbank, die de eis van 32 jaar halveerde vanwege zijn bekentenis, alhoewel hij tijdens politieverhoren nog had volgehouden onschuldig te zijn. Het verduisterde geld maakte hij over aan zichzelf en anderen. Ook de protserige en kapitalistische tempel Wat Dhammakaya, de abt en monniken profiteerden van de verduistering.

Voor Supachai geen borgtocht na zijn voorlopige hechtenis en dat zal de gedupeerde leden van de spaarcoöperatie, die hun geld kwijt zijn – vaak spaargeld voor de oude dag – genoegen doen. Boontje komt om zijn loontje, niet waar? Een schrale troost voor hen is dat het Anti-Money Laundering Office besloten heeft het in beslag genomen vermogen ad 3,9 miljoen baht te gebruiken voor terugbetalingen.

In totaal staan zeven zaken op de rol: drie over de verduistering, drie over het witwassen van geld en één over openbare fraude. De KCUC zag kans spaarders te lokken door vervalste jaarcijfers over het rendement te publiceren, maar in werkelijkheid maakte de KCUC van 2009 tot 2012 verlies.

Zie verder de pagina Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya.

Regering gaat op boevenjacht; 6.000 zware jongens

9 maart – Bangkok Post opent vandaag met een groot artikel over de strijd tegen de misdaad. De regering heeft een zwarte lijst opgesteld van zesduizend ‘invloedrijke criminele figuren’. De lijst wordt in het hele land verspreid onder de autoriteiten [?].

Minister Prawit (Defensie) benadrukt dat tegen deze lieden actie moet worden ondernomen, ongeacht wie ze zijn en tot welke partij ze behoren. Ook met ambtenaren, agenten en legerofficieren moet worden afgerekend, zegt hij.

Prawit ontkent dat het regime haar pijlen richt op tegenstanders van de junta. De namen zijn verzameld door inlichtingeneenheden en ingeleverd bij een regeringscommissie onder voorzitterschap van Prawit, die verantwoordelijk is voor de strijd tegen de invloedrijke criminele personen.

Ook premier Prayut ontkende gisteren dat de jacht politiek gemotiveerd is. Doelwit zijn personen die de wet overtreden, en die moeten gestraft worden, zegt hij. ‘In de toekomst kunnen deze figuren politici steunen. Ze mogen niet toegestaan worden de wet te overtreden en wapens tegen de mensen te gebruiken. Vandaag moeten we helpen de puinhoop op te ruimen om het land veilig te maken.’

Het ministerie van Justitie heeft een eigen lijst van drieduizend personen opgesteld, die betrokken zijn bij het kraken van staatsgrond in bossen, vernieling van natuurlijke grondstoffen, drugshandel in gevangenissen, belastingontduiking, leningen verlenen met woekerrentes en het oplichten van buitenlandse toeristen. Ze komen vooral uit Pathum Thani en Uthai Thani.

Politicoloog Sripan van de Chulalongkorn universiteit maakt zich zorgen over beide lijsten. ‘De regering moet garanderen dat de aanpak niet in strijd is met mensenrechten of misbruikt wordt om politieke tegenstanders te elimineren. De regering dient de term “invoedrijke figuren” nauwkeurig te definiëren, want die zou kunnen duiden op personen die de gedachten van mensen beïnvloeden.’

In het kader van de actie verrichtte de politie van Nakhon Pathom gisteren invallen op acht locaties. Daarbij werden een grote hoeveelheid vuurwapens, munitie en 2 miljoen baht aan contant geld in beslag genomen.

Hoe blijf je stiekem aan de macht?

9 maart – ’t Is dé manier om aan de touwtjes te kunnen blijven trekken: de Senaat benoemen en niet te laten kiezen door het volk. En dat staat te gebeuren. Premier Prayut, gepokt en gemazeld in de kadaverdiscipline van het leger,  is er een warm voorstander van. Hij verdedigt het als een garantie ter bescherming van de nieuwe grondwet, good governance en uitvoering van het strategieplan met hervormingen.

Een benoemde Senaat zorgt ervoor dat politici na de verkiezingen niet rommelen met de grondwet en de gekozen regering niet domineren, zoals gevreesd wordt, doceert Prayut. Maar critici beschouwen het voorstel als een achterdeurtje voor het militaire regime om een stevige greep op de macht te houden.

De nieuwe senatoren worden gerekruteerd uit verschillende beroepsvelden, zoals het bedrijfsleven, veiligheidsdiensten en landbouw, zegt Prayut. ‘Als ze het eens zijn met de constitutionele veranderingen, des te beter; als ze het niet eens zijn, wordt een gezamenlijke vergadering gehouden van Senaat en Huis van Afgevaardigden en gestemd. Wanneer we geen benoemde Senaat hebben om de grondwet te beschermen, dreigen de politieke conflicten terug te komen.’

Het voorstel voor een benoemde Senaat is gedaan door vice-premier Prawit. Hij wil dat de senatoren 5 jaar na de verkiezingen in functie blijven om ervoor te zorgen dat de beoogde nationale hervormingen worden doorgevoerd.

Verder gaat het bericht in op de bevoegdheden van het Constitutionele Hof – het zou een te grote macht krijgen –, het hooggerechtshof en de hulp die de Kiesraad krijgt van de Raad van State bij het opstellen van de referendumwet. Voer voor fijnproevers. Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2.

Premier Prayut oefent zijn Engels met nieuwe app

Kort nieuws woensdag 9 maart

– Het ministerie van Onderwijs heeft een gratis app ontwikkeld voor Thais die beter Engels willen leren spreken, geholpen door native speakers. De app, Echo English geheten, heeft de vorm van een game en bevat talloze multiple-choice vragen. Er zijn vier versies; de eerste voor het algemeen publiek met veertig lessen (later uitgebreid naar 200) werd gisteren gepresenteerd door premier Prayut. De drie andere versies voor studenten, docenten, beroepsgroepen en regeringsfunctionarissen zijn in ontwikkeling.

– De regering maakt over twee weken een nieuw pakket aan stimuleringsmaatregelen bekend, gericht op het bevolkingsdeel dat met moeite de touwtjes aan elkaar kan knopen, zoals de boeren die te lijden hebben van de extreme droogte.

Tot nu toe heeft de regering 35 miljard baht uitgetrokken voor dorpsfondsen, 20 miljard baht voor IT en telecommunicatieprojecten, 36 miljard baht voor ‘rural development’ [details ontbreken] en het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat 50 tot 60 miljard baht gebruiken van begrotingsoverschotten van voorgaande jaren, eveneens voor plattelandsontwikkeling. Volgens vice-premier Somkid staat de Thaise economie er niet slechter voor dan in vergelijkbare landen. De exportkrimp van 8,9 procent in januari was minder dan die van andere exportlanden. (Bron: Bangkok Post, 8 maart)

– De inkomensgrens voor kopers van goedkope woningen, die in het kader van een overheidsprogramma gebouwd gaan worden door de particuliere sector, vervalt. Het programma heeft tot doel het eigen woningbezit van de minima te bevorderen.

Daarentegen komt er een limiet van 1,5 miljoen baht per eenheid en komen alleen kopers van een eerste woning in aanmerking voor het programma. Met de goedkope hypotheken (looptijd 30 jaar) waarin het programma voorziet, kunnen kopers die 14.000 tot 15.000 baht per maand verdienen, zich gemakkelijk een woning veroorloven. Het ministerie steunt het programma met 70 miljard baht aan pre- en postfinancierings leningen via drie staatsbanken. Het eerste jaar betalen de kopers geen rente. (Bron: Bangkok Post, 8 maart)

– De regering heeft goedkeuring verleend aan de oprichting van een kantoor dat belast wordt met het toezicht op en bevordering van investeringen in de zogeheten special economic zones (SEZ), gebieden in tien grensstreken waarvoor speciale regelingen gelden, bedoeld om industrie en handel aan te trekken.

Verder wordt een ad-hoc commissie gevormd, die zich gaat bezighouden met het aantrekken van investeringen in zes zogeheten super clusters, investeringscentra voor high-tech industrieën. Het gaat om de volgende sectoren: voedselverwerking, automobielen, milieuvriendelijke petrochemie en chemicaliën, medische zorg, digitale en elektronische industrie, elektrische apparaten en telecommunicatie. In september wees het kabinet negen provincies aan voor de vorming van die clusters. Meer over SEZ’s op de pagina Archief. (Bron: Bangkok Post, 8 maart)

– De opening van terminal 2 van luchthaven Don Mueang is goed voor een omzetvergroting van 1 miljard baht per jaar, zegt voorzitter Prasong van beheerder Airports of Thailand (AoT). De extra inkomsten komen uit de winkels die zich in de gisteren officieel in gebruik genomen terminal vestigen. Het totale winkelgebied, nu 6.000 vierkante meter (in terminal 1) dijt uit naar 16.000 vierkante meter die wordt toegewezen aan 267 winkels. Prasong verwacht dat het aantal passagiers dit jaar stijgt met 16 à 18 procent.

De rest van het bericht bestaat uit bladvulling met oud nieuws over de derde uitbreidingsfase van Don Mueang en plannen voor de andere vijf luchthavens die AoT beheert. Terminal 1, in gebruik voor internationale vluchten, gaat tijdelijk dicht voor onderhoudswerkzaamheden.

Antieke Mercedes-Benz uit tempelmuseum– Eigenaar Wicharn Rattapana van de Wicharn garage die de antieke Mercedes Benz van de Wat Pak Nam Charoen tempel zou hebben geassembleerd, voelt zich bedreigd door de assistent abt van de tempel. De assistent heeft hem ervan beschuldigd de illegaal geïmporteerde wagen aan de tempel te hebben verkocht.

Wicharn, die eerder heeft gezegd dat hij de wagen had geassembleerd, zegt nu de wagen alleen te hebben gerepareerd. Hij ontkent betrokken te zijn geweest bij het vervalsen van documenten, waardoor invoerrechten konden worden ontdoken. Hij heeft het ministerie van Justitie gevraagd een advocaat voor hem te benoemen en getuigenbescherming voor hem te regelen.

Zie de pagina Benoeming nieuwe Supreme Patriarch voor alle voorgaande berichten.

– Een paar nieuwsfeitjes over het onderzoek naar de overval met BB guns op een vuurwapenwinkel in Bangkok. Het meesterbrein, zaterdag aangehouden in de trein naar Chiang Mai, heeft de politie gewezen op de winkels die BB guns verkopen en het verhuurbedrijf waar de overvallers hun motorfietsen hadden gehuurd. De politie vermoedt dat de overval verband houdt met de (illegale) vuurwapenhandel.

Gisteren vond een tweede reconstructie plaats met een van verdachten die verpleegd is geweest. De politie had hem en zijn maten onder vuur genomen toen ze na de overval vluchtten. Daarbij werd één overvaller gedood.

Zie verder het bericht van 7 maart: Krimi: De overval met BB guns en Kort nieuws van dinsdag.

– De fotojournalist uit Hong Kong die vorig jaar augustus op Suvarnabhumi is aangehouden omdat hij een kogelvrij vest bij zich had en een helm, gaat vrijuit. De regering heeft besloten de aanklacht tegen hem in te trekken. Het is niet duidelijk waardoor de regering op andere gedachtes is gekomen, want beide worden beschouwd als wapens in de Arms Control Act. Misschien toch ontdekt dat het dragen van vest en helm vrij gebruikelijk is voor journalisten in gevaarlijke situaties. De fotojournalist was in Thailand voor verslaggeving over de bomaanslag bij de Erawan Shrine en de naweeën.

– Lof van het hoofd van het districtskantoor Ratchathewi voor de straatverkopers in Pratunam die het bevel hadden gekregen hun kraampjes uiterlijk maandag weg te halen. En dat hebben ze gedaan; 172 verkopers zijn naar een nieuwe locatie verhuisd. Maandag vergadert een commissie, belast met de regels voor straatverkopers, over de verhuizing van de 617 verkopers die tijdelijk dispensatie hebben gekregen.

Het districtshoofd stelt 18 april als deadline, maar de commissie besluit daarover. De schoonmaak in Pratunam maakt deel uit van de operatie van de gemeente Bangkok om ‘het trottoir terug te geven aan de voetganger’.

– Thailand en de VS gaan nauwer samenwerken bij het ontwikkelen van duurzame energie, heeft de permanent secretaris van het ministerie van Wetenschap bekend gemaakt. De twee landen gaan researchers en wetenschappers uitwisselen om nieuwe ontwikkelingen in kaart te brengen. De VS hebben belangstelling voor in Thailand opgewekte hydropower, Thailand wil meer research doen op het gebied van biomassa en de ontwikkeling van accu’s voor de transportsector.

Het bericht noemt ook de eerste Thai-US Joint meeting [geen details] in het kader van de Agreement Related to Scientific and Technical Cooperation, getekend in 2013. De overeenkomst heeft betrekking op gezondheid, STEM onderwijs (science, technology, engineering en mathematics), watermanagement, biodiversiteit en energie.

– De Foundation for Consumers (FFC) heeft gisteren de resultaten bekend gemaakt van haar onderzoek naar khanom chin, een populaire gefermenteerde rijstnoedel. Onderzocht zijn twaalf monsters, verzameld op markten in Bangkok. Alle monsters bevatten te veel conserveringsmiddelen, twee overschreden zelfs de veiligheidslimiet van het ministerie van Volksgezondheid.

De Food and Drug Administration vereist geen etiket of uiterste verkoopdatum. De FFC vraagt het ministerie en de FDA die verplicht te stellen en vaker te controleren. ‘Consumenten hebben recht op informatie over de conserveringsmiddelen in hun voedsel’, zegt FFC secretaris-generaal Saree. De meeste gefermenteerde rijstnoedels komen van fabrieken in Chachoengsao, Nakhon Nayok en Saraburi.

– Voor de bouw van een testcentrum voor auto’s in Sanam Chai Khet (Chachoengsao) bestaat weinig belangstelling bij particuliere investeerders en daarom stelt het ministerie van Industrie voor om het project dat 4,5 miljard baht kost, niet als public-private project te financieren, maar als state-only project. Premier Prayut veegde het voorstel dinsdag van tafel. Niet wenselijk want daardoor wordt de bouw vertraagd, aldus de premier.

De geringe belangstelling van de particuliere sector houdt verband met een grondkwestie. Een deel van het centrum overlapt bossen. Prayut heeft het ministerie opgedragen een betere locatie te zoeken. Hij wil dat het project niet later dan volgend jaar van de grond komt.

– Er mag dit jaar evenals andere jaren met water gesmeten worden tijdens Songkran, het Thaise nieuwjaar. Van een verbod is geen sprake, zegt het ministerie van Toerisme en Sport. Maar helemaal van tafel lijkt een mogelijk verbod of beperking niet, want de ministeries van Toerisme, Landbouw en Binnenlandse Zaken wachten nog op informatie over de watersituatie van het RID. Aan de hand daarvan wordt een besluit genomen over het gebruik van water tijdens de drie feestdagen.

Het ministerie van Toerisme gaat buitenlandse toeristen die Songkran komen meevieren, informeren over de ernstige droogte. Premier Prayut vraagt de bevolking zuinig te zijn met water en hij adviseert  ouders dat ze hun kinderen moeten zeggen minder water te gebruiken. Maar hij kan niemand verbieden om met water te smijten. Kortom: het zal wel bij verzoeken blijven die in de wind worden geslagen.

– Zuid-Korea hoeft niet bang te zijn voor strengere visumregels voor Zuid-Koreanen die naar Thailand gaan. Het Immigration Bureau heeft die verzekering gegeven aan een Zuid-Koreaanse delegatie. Zuid-Korea heeft zorgen geuit over mogelijke Thaise tegenmaatregelen nadat het land vorig jaar 28.750 Thais het land heeft uitgezet. 8.656 hadden hun visum laten verlopen, de overigen werden uitgezet of de toegang geweigerd wegens redenen die niet bekend zijn gemaakt.

Het Immigration Bureau, dat gisteren vergaderde met de delegatie, heeft gevraagd heldere informatie te verschaffen over het Zuid-Koreaanse beleid, zodat Thais weten wat ze kunnen verwachten. De delegatie speelt het verzoek door aan het ministerie van Justitie en informeert de Thaise autoriteiten zodra een conclusie is bereikt.


 

Lege schappen in hypermarkt

Prijsmaatregel voor drinkwater

8 maart – De regering heeft een prijsmaatregel genomen voor drinkwater om consumenten met het oog op de droogte te beschermen. Het Internal Trade Department (ITD) vergadert op 9 maart met elf bedrijven die gebotteld drinkwater produceren, over de mogelijke gevolgen van een watertekort. De prijs en het aanbod van drinkwater worden door het ITD dagelijks in de gaten gehouden.

‘Consumenten kunnen er zeker van zijn dat de droogte geen gevolgen heeft voor de aanvoer van drinkwater’, zegt directeur-generaal Wiboonlasana. In juli toen de eerste alarmerende berichten in de pers verschenen, begonnen consumenten te hamsteren, wat leidde tot lege schappen in hypermarkten (zie foto).

De Singha Corporation zegt bij monde van vice-president Chatchai deze zomer geen tekort aan drinkwater te verwachten. ‘We kunnen gemakkelijk de droogte te lijf. Het is een verwacht natuurlijk probleem dat herhaaldelijk in de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden.’ In noodgevallen neemt het bedrijf dezelfde maatregelen als vorig jaar [geen details].

Het gemeentelijk waterleidingbedrijf van Bangkok (MWA) heeft de bewoners in Bangkok, Nonthaburi en Samut Prakan geadviseerd 60 liter water in voorraad op te slaan tot het eind van het droge seizoen in mei. Het grootste risico vormt het oprukken van de zoutgrens in de Chao Phraya, daar het watervolume dat de grote stuwmeren leveren, waarschijnlijk zal afnemen. Dit kan problemen opleveren voor de productie van leidingwater. Maar de MWA verwacht dat het zover niet komt en in staat zal blijven de 12 miljoen particulieren, bedrijven en overheidsorganisaties in de drie provincies van water te voorzien.

Wat betreft de prijsmaatregel: die geldt voor 41 producten en diensten. Dat zijn producten die dagelijks gebruikt worden zoals voedsel en consumentenproducten, producten die in de landbouw worden gebruikt, zoals kunstmest, en bouwmaterialen, papier, olie en medicijnen. Daarnaast houdt het ministerie de prijsontwikkeling van 225 producten in de gaten. (Bron: Bangkok Post, 7 maart)

Nok Air biedt excuses aan voor geannuleerde vluchten

8 maart – Drie weken nadat tien piloten in staking gingen en drieduizend passagiers op zeventien vluchten niet konden vertrekken, heeft Nok Air formeel haar excuses aangeboden. Vrijdag ontvingen de klanten een email van vijf alinea’s waarin directeur Patee een toelichting geeft op de problemen waarmee de budgetluchtvaartmaatschappij kampt.

De piloten gingen in staking, legt hij uit, omdat ze niet akkoord gingen met de veranderingen die het bedrijf had ingevoerd om te voldoen aan de eisen van het European Aviation Safety Agency. De veranderingen zijn nodig omdat Nok Air in de toekomst wil gaan samenwerken met Europese maatschappijen. De staking werd gevolgd door het vertrek van 20 piloten, waardoor een tekort aan piloten ontstond en 20 procent van de vluchten moest worden geannuleerd [nu tijdig aangekondigd]. Passagiers die al geboekt hebben, worden bij andere maatschappijen ondergebracht.

Waarnemers vinden het excuus van Nok Air rijkelijk laat komen. Het heeft blijkbaar tot doel het vertrouwen in de maatschappij te herstellen in reactie op het afgenomen aantal boekingen. De top van het bedrijf is zelfs opgeschud [geen details].

‘De naam van Nok Air is duidelijk aangetast. Het zal tijd kosten om het vertrouwen van passagiers te herwinnen’, zegt een waarnemer. ‘Veel hangt af van de vraag hoe concreet de herstelmaatregelen zijn, hoe goed ze worden toegepast en of geen extra tegenslagen volgen.’

Een nu nog sluimerend obstakel zijn de werk- en rusttijden van de piloten. De CAAT neemt die over de afgelopen drie weken onder de loep. Ongeacht de uitkomst roept het onderzoek alleen al vragen op over de veiligheid, een kwestie die ook voor de gehele luchtvaartindustrie geldt sinds de rode kaart van de ICAO. Indien Nok Air en de piloten de regels hebben overtreden, kunnen ze beboet worden en de Air Operating Licences kunnen worden ingetrokken, wat tot nog meer annuleringen zal leiden. (Bron: Bangkok Post, 7 maart)

Eerder berichten over Nok Air:
5, 2 maart, 29 februari: Kort nieuws
27 februari: Meer buitenlandse piloten voor Nok Air
26 februari: Nok Air langer afhankelijk van chartervluchten
25 februari: Volgens een bron: 17 piloten verlaten Nok Air
24 februari: ‘Geen uittocht van piloten bij Nok Air’
23 februari: Verbod dreigt voor vier luchtvaartmaatschappijen
21 februari: Nok Air schrapt 20 vluchten, passagiers boos
19 februari: Kort nieuws
18 februari: ‘Nok Air vliegt met gekwalificeerde piloten’
17 februari: Staking piloten: Captain veegt zijn straatje schoon
16 februari: Staking Nok Air; waarschuwing voor luchtvaartmaatschappijen
15 februari: Piloten Nok Air in staking; 8 vluchten geannuleerd

Zie voor alle berichten over de luchtvaartperikelen de pagina Luchtvaartdienst onder vuur.

Antieke Mercedes-Benz uit tempelmuseum

Topmonnik aangehouden; Mercedes weggehaald

8 maart – Niet eerder vertoond: een monnik die wordt aangehouden voor ‘attitude adjustment’, een methode die de junta toepast om dissidenten het zwijgen op te leggen. Phra Methithammajarn, secretaris-generaal van het conservatieve Buddhism Protection Centre of Thailand (BPCT), maakte er gisteren een half uur kennis mee, toen politie en leger een stokje staken voor een persconferentie.

Zijn vervanger, Phra Kru Palad Kaweewat, nam zijn honneurs waar om de Nationale Ombudsman de les te lezen. De Ombudsman heeft het besluit van de Sangha Supreme Council (SSC) om Somdet Chuang voor te dragen als de nieuwe Supreme Patriarch, in strijd met de Sangha wet genoemd. Waar bemoeit de Ombudsman zich mee, was – populair gezegd – de kritiek van Palad: de Ombudsman is niet bevoegd het SSC-besluit te beoordelen, want de SSC is geen overheidsorganisatie.

De BPCT gaat 20.000 handtekeningen verzamelen ter ondersteuning van een verzoek aan het parlement de Ombudsman uit zijn functie te ontzetten. Maar veel kans maakt dat verzoek niet, want de regering heeft al verklaard dat het oordeel van de Ombudsman correct is.

Phra Methithammajarn (staande plaat)‘De ombudsman dient als  organisatie, gebaseerd op de grondwet, gerespecteerd en gehonoreerd te worden’, zegt vice-premier Wissanu. ‘Zijn meningen hebben meer gewicht dan de mening van mensen.’

De regering beraadt zich nog over haar reactie. Ze bevindt zich in een lastig parket met aan de ene kant voorstanders van de benoeming van Somdet Chuang tot Patriarch en tegenstanders. Zie het bericht van 7 maart: Machtsstrijd woedt over benoeming Supreme Patriarch. [In dat bericht wordt de naam Methithammajarn, gespeld als Methee Dhammacharn]

Somdet Chuang ligt bij de tegenstanders niet lekker vanwege zijn nauwe banden met de protserige tempel Wat Dhammakaya, die zich gedraagt als een kapitalistisch bedrijf, en het bezit van een antieke Mercedes Benz. Met de invoer en registratie van die wagen, een gift van een gelovige, is gefraudeerd om minder invoerrechten hoeven te betalen.

De DSI die onderzoek doet naar de zaak, heeft op verzoek van de secretaris van Chuang de wagen uit de tempel gehaald. Houd hem maar, zegt Phra Maha Sasanamunee, die zelf door de DSI wordt verdacht betrokken te zijn geweest bij het gesjoemel. Maar hij speelt de zwartepiet naar de garage waar de wagen is geassembleerd. Hij zegt niet te hebben geweten dat er gefraudeerd was.

Het onderzoek naar de Mercedes maakt overigens deel uit van een groter onderzoek naar ontduiking van invoerrechten op luxe wagens. Die werden aangegeven als geïmporteerd in onderdelen hoewel ze compleet waren ingevoerd, zodat een lagere importtarief gold.

En zo sleept de crisis zich maar voort. De regering kijkt de kat uit de boom totdat alle feiten bekend zijn. Zie de pagina Benoeming nieuwe Supreme Patriarch voor alle voorgaande berichten.

Voorstel: Nieuwe aanpak in de strijd tegen smog

8 maart – Zet u schrap, want er volgt nu een heel lange naam van een driedaagse bijeenkomst van hoge ambtenaren over de smogproblematiek in de Asean-landen. De bijeenkomst, die gisteren is begonnen, heet First Taskforce Meeting to Draft the Roadmap on Asean Cooperation Towards Transboundary Haze Pollution Control with Means of Implementation. Puf, zo dat is eruit. Bent u er nog?

Thailand heeft voorgesteld dat elk land eigen maatregelen en normen vaststelt. Die ‘actieve’ maatregelen kunnen vervolgens worden opgenomen in de Asean Haze-Free Roadmap, die eind dit jaar ter sprake komt op de Aseantop.

De CMLV-landen (Cambodja, Myanmar, Laos en Vietnam) hebben al met Thailand een overeenkomst bereikt over beperking van het aantal hotspots [branden] tot minder dan 50.000 per jaar en dat is vorig jaar gelukt. Hoofd Wijarn van het Department of Pollution Control (DPC) hoopt dat Indonesië, Maleisië, Singapore, Filipijnen en Brunei het Thaise voorstel steunen en toepassen.

Maleisië en Singapore hanteren als limiet voor fijn stof 150 microgram per kubieke meter, Thailand en Indonesië 120. Volgens Wijarn wordt het probleem van grensoverschrijdende smog beperkt als elk land zich houdt aan de eigen normen.

De smog in de noordelijke provincies bereikt volgens het DPC deze maand een hoogtepunt. In Chiang Mai bedraagt de concentratie fijn stof 119 microgram per kubieke meter met een neiging toe te nemen in Chiang Mai en Lampang.

Veerboot op Saen Saep kanaal

Kort nieuws dinsdag 8 maart

– Inderdaad een gaslek, zelfs vier, in de gasleiding van de veerboot op het Saen Saep kanaal waarop zaterdag het zaakje ontplofte en 67 passagiers gewond raakten. Een eerste onderzoek had die conclusie al getrokken. De politie gaat de installateur vervolgen. Wanneer hij voor nalatigheid wordt veroordeeld, draait hij maximaal drie jaar de bak in.

Nader onderzoek wordt gedaan naar de vraag hoe het gelekte gas de ontploffing heeft kunnen veroorzaken.  Er moet behoorlijk veel gas gelekt zijn en terecht zijn gekomen op de motor waardoor als gevolg van de hitte het gas is ontstoken. De installateur zegt dat hij niets te maken heeft met de vonk bij het starten van de motor.

De ontploffing vond plaats toen de boot afmeerde bij de Wat Thep Leela pier. Het vaartuig heeft een hybride motor (diesel en LNG), evenals 25 andere van de vloot van 72 boten. De maatschappij liet direct al weten de gasinstallaties te zullen verwijderen, het Marine Department heeft het systeem verboden, de installateur zegt ze al verwijderd te hebben. Als gevolg van het incident sluit hij zijn bedrijf.

Staatssecretaris Ormsin (Transport) stapte gisteren voor het eerst in zijn leven aan boord. Hij voer van de Phan Fa brug naar de Asok pier. ‘De boten lijken sterk, maar ze moeten langzamer varen’, zei hij.

– Goed nieuws voor mensen die niet van hun werk houden: mei en juli krijgen extra vrije dagen om het toerisme te bevorderen. Vrijdag 6 mei en maandag 18 juli hoeft er niet gewerkt te worden. De mei-dag volgt op Coronation Day die op 5 mei wordt gehouden. Asarnha Bucha Day valt dit jaar op 19 juli en Buddhist lent Day op 20 juli. Even optellen: dat zijn vijf vrije dagen.

– De Chinese man die zaterdag in Phuket is aangehouden in verband met de brutale roofoverval op een vuurwapenwinkel in Bangkok was niet betrokken bij de bende die de overigens mislukte overval pleegde. Hij heeft alleen een SIM-kaart verstrekt aan een van de verdachten en wist niet van de geplande overval.

Su Su runt een reisbureautje, hij kocht voor vier Chinese tourbedrijven SIM kaarten, die ze onder Chinese toeristen distribueerden. De aankoop van zoveel SIM-kaarten leidde tot verdenkingen van de politie.

In het vorige bericht zegt de politie de gelijktijdige aankoop van veel SIM kaarten zonder registratie van de gebruiker als een bedreiging van de nationale veiligheid te zien. Volgens dit bericht zegt het hoofd van het Immigration Police Bureau dat de verkoop van de kaarten moeilijk valt te reguleren. Het visum van Su is ingetrokken. Zie verder het bericht van 7 maart: Krimi: De overval met BB guns.

– Een fraai staaltje van (on)logica. ‘Hij is ziek, heeft verschillende kwalen, dus hoe kan hij “een ínvloedrijk figuur” zijn?’ Dit zegt een voormalige medewerker van oud-legeradviseur Trairong, die in een uitgelekt document van de 1st Division King’s Guard wordt aangeduid als ‘influential criminal figure’.

Zelf zegt Trairong zich sinds zijn pensionering zeven jaar geleden te hebben beziggehouden met sociaal werk. Hij noemt de beschuldiging ‘belachelijk’.  ‘Om iemand een invloedrijke misdadiger te noemen moet hij verdacht worden van drugshandel, samenspanning bij aanbestedingen, mensenhandel of gokken. Ik houd me met geen enkel bezig.’

Trairong, die naar verluidt nauwe banden met Thaksin heeft, is een van de vier personen die in het document worden genoemd. De legereenheid zou informatie over hun activiteiten verzamelen ter voorbereiding van een vergadering vandaag. De commandant van de 1st Division zegt dat de informatie uit een inlichtingenrapport komt. Er zijn geen plannen om Trairong aan te houden.

– Het ministerie organiseert een trainingskamp van vijf weken voor Thaise leraren Engels. Aan het eerste kamp nemen 350 onderwijzers deel; ze worden getraind door dertig specialisten van de British Council. De training heeft tot doel hun actieve beheersing van de Engelse taal en didactische kwaliteiten te verbeteren. De nadruk ligt op de gesproken taal, want velen zijn [evenals leerlingen] wel goed in grammatica, maar ze durven hun mond niet open te doen.

Uit een onderzoek van het ministerie is gebleken dat slechts zes van de 43.000 leraren Engels de taal enigszins vloeiend spreken (niveau C2 van het Common European Framework of Reference for Languages). De leraren die worden bijgeschoold, komen niet verder dan B2. De 50 beste gaan de volgende groep trainen. De overige 300 worden door het ministerie gevolgd om te zien of ze iets opgestoken hebben van de bijscholing. (Zie pagina Onderwijs)

– Een Thais echtpaar is vrijdag aangehouden op luchthaven Noi Bai in Vietnam nadat in hun handbagage een klein vuurwapen en kogels waren gevonden. De Thaise ambassade heeft  juridische steun voor het tweetal geregeld. Tot nu toe is het echtpaar nog niet in staat van beschuldiging gesteld. Het arriveerde in Vietnam op een vlucht van Quatar Airways van Doha naar Bangkok, waar het een aansluitende vlucht naar Hanoi nam.

– Nog meer Vietnam. De Vietnamese staatssecretaris van Defensie heeft Thailand gevraagd naar de stoffelijk overschotten te zoeken van Vietnamezen die zijn omgekomen in de Cambodjaans-Vietnamese oorlog eind jaren zeventig toen Vietnam Cambodja binnenviel om een eind te maken aan het uiterst wrede Khmer Rouge bewind. Veel Khmer Rouge soldaten vluchtten toen naar kampen aan de Cambodjaans-Thaise grens bij Prachin Buri. Ook daar werden ze aangevallen zodat ze over de grens trokken. Verschillende keren is fel gevochten tussen de twee groepen. De staatssecretaris heeft gevraagd de stoffelijke overschotten terug naar Vietnam te sturen. Vice-premier Prawit zegt dat Thailand zijn best zal doen.

– Thailand gaat tijdens de Asian Cooperation Dialogue (ACD) Senior’s Official Meeting en ACD Ministerial Meeting op donderdag en vrijdag in Bangkok een pleidooi houden voor medisch toerisme, waarvan patiënten kunnen profiteren die in in eigen land niet geholpen kunnen worden of zich dat niet kunnen veroorloven.

‘Thailand heeft een goede naam op het gebied van medische zorg’, zegt woordvoerder Sek van het ministerie van Buitenlands Zaken. ‘Ons potentieel aan medische en gezondheidszorg kan de ACD groep economisch verder versterken.’

De afgelopen vijf jaar is het aantal buitenlandse patiënten gemiddeld met 8 procent per jaar gestegen. Thaise massage en kruidenbehandelingen nemen in populariteit toe.

Op de bijeenkomst wordt verder gesproken over regionale handel, initiatieven op het gebied van voedselveiligheid, gezondheidszorg en energie, de mondiale economische crisis, rampenbestrijding, grensoverschrijdende misdaad en nog veel meer. De ACD was een intiatief van Thailand, opgericht in 2002. Er zijn 33 Aziatische landen lid van. Nummer 34, Nepal, schuift dit jaar voor het eerst aan. (Zie ook de pagina Gezondheidszorg)

– DJ Keng heeft een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden gekregen omdat hij op 8 januari met zijn pickup truck opzettelijk een andere wagen had geramd. Meneer was kwaad geworden vanwege een inhaalmanoeuvre. De zaak kwam aan het licht dankzij een filmpje op internet, waarop Keng het tegendeel beweerde van wat gebeurd was. De rechtbank heeft Keng’s rijbewijs en zijn wagen in beslag genomen. Keng, vrijgelaten op borgtocht, overweegt in beroep te gaan. De werkgever van de DJ, 89,5 Sweet FM, heeft hem ontslagen.

– Eigenaren van een productiemaatschappij dient verboden te worden hun eigen programma’s te presenteren, stelt televisiewaakhond NBTC voor naar aanleiding van de affaire met televisiepresentator Sorrayuth. Wanneer ze dat doen, kunnen ze sluikreclame maken voor hun adverteerders en dat is in strijd met de media-ethiek.

Sorrayuth, eigenaar van productiebedrijf Rai Som, is tot 13 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens gesjoemel met 138 miljoen aan reclamegelden. Hij negeerde de oproep van twee media-organisaties om te vertrekken, en verdween pas van de beeldbuis nadat adverteerders hun reclames terugtrokken. Kanaal 3, dat Rai Som’s programma’s uitzendt, wilde hem aanvankelijk ook niet vragen zijn biezen te pakken. Zie verder het bericht van 4 maart: Tv-presentator Sorrayuth verdwijnt van de beeldbuis.

– Eén miljoen Thais lijdt aan een depressie en daarvan zijn tweederde vrouwen, de meesten ouder dan 50 jaar. ‘Vrouwen staan veel meer bloot aan stress dan mannen’, geeft directeur Thornin van een psychiatrisch ziekenhuis als verklaring. Dat heeft een genetische oorzaak (iets met neuro transmitters) en hun omgeving en levensstijl. Het kan ook het gevolg zijn van het verlies van echtgenoot en kinderen.

Het Department of Mental Health dringt er bij vrouwen op aan depressieve verschijnselen, zoals slapeloosheid en een gebrek aan eetlust, niet te negeren en behandeling te zoeken. Slechts 44,5 procent van alle lijders heeft toegang tot behandeling. Thailand telt zeven psychiatrische ziekenhuizen en 700 psychiaters. Jaarlijks studeren er 50 à 60 af. (Zie ook de pagina Gezondheidszorg)

Bericht aan lezers die over de grondwet willen lezen.
Vandaag 1 artikel plus een kader over de grondwet. Ik geef de titels plus links zodat u ze zelf kunt opzoeken op de website:
• CDC can veto post-election Senate plan. Gedoe over de Senaat die niet meer rechtstreeks gekozen gaat worden. Aanleiding voor CDC-voorzitter Meechai een bijeenkomst van de ‘five rivers’ niet bij te wonen. [Kabinet, NCPO, NLA, CDC en NRSA] . Voer voor fijnproevers.  Zie verder de pagina  Grondwetwijziging

 


 

Schermutseling Phutthamonthon Buddhist Park

Machtsstrijd woedt over benoeming Supreme Patriarch

7 maart – In Spectrum, de zondagbijlage van Bangkok Post, gisteren een dubbelinterview met twee abts: een opponent en een supporter van de benoeming van Somdet Chuang tot nieuwe Supreme Patriarch. De interviews hebben de zogeheten Q&A-vorm wat het voor mij gemakkelijk maakt, de kernvragen eruit te pikken. Eerst Phra Buddha Isara, de opponent; daarna Phra Methee Dhammacharn, de supporter.

De opponent
Phra Buddha Isara 2Isara (bekend van de protesten tegen de regering Yingluck) verzet zich tegen de benoeming omdat Chuang nauwe banden heeft met de protserige tempel Wat Dhammakaya.

Spectrum vraagt hem: Hoe is Chuang met die tempel verbonden en waarom heeft dit een negatief effect op zijn benoeming?

Antwoord: ‘Chuang was Phra Dhammachayo’s preceptor. [Phra Dhammachayo is de abt van Wat Dhammakaya] Dat zou niet verkeerd zijn wanneer Dhammachayo volgens de boeddhistische discipline handelt. Maar dat is niet het geval. Onlangs introduceerde de tempel weer een andere ‘sculpture of heaven’’ – de hamers verkopen ze voor 100.000 tot 200.000 baht.

Heeft Somdet Chuang als voorzitter van de Sangha Supreme Council ooit gezegd dat hij degenen zou straffen die de boeddhistische discipline overtreden? Nee. Dat is te vergelijken met de benoeming van een bendeleider tot leider van de monniken. Hoe kunnen we dat accepteren?’

Verder noemt Isara nog de betrokkenheid van de tempel en de abt bij de verduistering van gelden uit de kas van de Klongchan Credit Union Cooperative, een zaak die in onderzoek is bij de DSI. Maar dat kunt u allemaal lezen op de pagina KCUC-Wat Dhammakaya.

De supporter
Phra Methee Dhammacharn 2
Eerst maar eens voorstellen. Phra Methee Dhammacharn is secretaris-generaal van het Buddhism Protection Centre of Thailand.

Hij leidde vorige maand een bijeenkomst van 1.200 monniken in het Phutthamonthon Buddhist Park, die ontsierd werd door een schermutseling met soldaten (foto). Ze waren daar bijeen gekomen om een snelle benoeming van Somdet Chuang te eisen.

Spectrum: Velen zien Wat Dhammakaya als een cultus die de leer van Boeddha verdraait om haar weelde te vergroten. Dat moet toch een negatieve invloed hebben op Chuang’s rol als Supreme Patriarch.

Antwoord: ‘Mensen kijken naar de uitbreiding van de tempel en leggen een verband met de politiek in plaats van strijdigheid met de boeddhistische discipline. Veel mensen zijn bang dat de tempel zowel de staat als de religie overheerst. […] Somdet Chuang heeft nooit de tempel beschermd. De ethische kwestie wordt gebruikt als rechtvaardiging om de benoeming van de Supreme Patriarch tegen te houden.’ [Is dit een antwoord op de vraag? Ik dacht het niet.]

Spectrum probeert de abt ook nog een uitspraak te ontlokken over de banden tussen Wat Dhammakaya en Thaksin en de steun van de roodhemden voor Chuang.

Antwoord: ‘Ik weet niet zeker of de roodhemden hem steunen. Het enige wat we zien is dat de meerderheid van de bevolking geen stem heeft gehad in deze kwestie. […] Wat betreft Wat Dhammakaya en Thaksin: Op wat voor manier zijn ze nauw verbonden? Er zijn vele vooraanstaande geelhemd figuren die nauwe banden hebben met de grote donors van de tempel, maar de media noemen dat niet.’

Enzovoort, enzovoort… Mocht het u gaan duizelen na deze woordenbrij, dan bevindt u zich in goed gezelschap, namelijk het mijne. Ten slotte een ondeugende opmerking [moet kunnen]. Ik vind Dhammacharn lijken op de Zware Jongens in de Donald Duck. (Bron: Spectrum, Bangkok Post, 6 maart)

Zie de pagina Benoeming nieuwe Supreme Patriarch voor alle voorgaande berichten.

Keuze kandidaat-premier is heet hangijzer

7 maart – Het is een heet hangijzer: moet de beoogde premier lid zijn van een politieke partij? De ontwerp-grondwet opent de mogelijkheid dat een buitenstaander die functie gaat bekleden en dat stuit op grote bezwaren. Da’s niet democratisch, zeggen de tegenstanders.

De grondwetcommissie lijkt zich de kritiek aan te trekken en overweegt de controversiële regel te schrappen, zegt woordvoerder Chartchai van de grondwetcommissie (CDC). De CDC heeft voorgesteld dat elke partij drie kandidaat-premiers aanwijst en de Kiesraad informeert voordat de registratie van kandidaat-parlementsleden sluit. Na de verkiezingen kan het parlement daaruit een keuze maken. Maar het voorstel stelt niet als eis dat de kandidaten gekozen volksvertegenwoordigers moeten zijn.

Bangkok Post vindt de de kwestie belangrijk, want opent er vandaag mee. In het artikel wordt verder een onderzoek van Bangkok Poll aangehaald, waaruit blijkt dat 88 procent van de respondenten niets begrijpt van de ontwerp-grondwet. [Zalig zijn de armen van geest, want hunner is het Koninkrijk der hemelen. Mattheüs 5:3.]

Chartchai zegt dat de commissie harder moet gaan werken om de bevolking voor te lichten voordat het ontwerp in definitieve vorm op 29 maart klaar is. Volgens hem hebben de mensen geen tijd om de informatie over het ontwerp tot zich te nemen, want ze hebben hun handen vol met de touwtjes aan elkaar te knopen.

De rest van het artikel laat ik onvermeld. Lees het zelf maar en klik hier. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging)

Drukte in Wat Sa Ket (m.i. onjuist)

Uranus zorgt voor verkeerschaos

7 maart – Duizenden( bi)jgelovigen trokken gisteren naar de City Pillar Shrine en tempels in Bangkok om te bidden voor geluk en bescherming tegen tegenspoed. Ze gaven gehoor aan de oproep van astrologen to make merit bij de City Pillar Shrine, want die wordt beschouwd als ‘triomfzuil’.

De astrologen baseerden zich op het verschijnsel dat de planeet Uranus gisteren voor het eerst in 84 jaar het sterrenbeeld stier was ingekomen en dat kan alleen maar betekenen dat het land ‘onverwachte veranderingen’ te wachten staat [de website zegt dat Uranus het land ongeluk gaat brengen].

De grote toeloop naar de City Pillar op Sanam Luang bij het Grand Palace zorgde voor zware verkeersopstoppingen op de Ratchadamnoen Avenue en verbindingswegen. Ook andere tempels in Bangkok werden overstroomd met massa’s mensen. In Wat Trai Mit Witthayaram werd ’s avonds een gebedsdienst gehouden, geleid door bekende monniken uit het land.

De foto toont daarvan volgens mij een beeld en laat niet Wat Sa Ket bij de Golden Mount zien, zoals het bijschrift op de website suggereert. In de krant staat wel de correcte foto, maar die is niet beschikbaar.

Krimi: De overval met BB guns

7 maart – De brutale roofoverval vrijdag op een vuurwapenwinkel in Bangkok, waarbij één overvaller door de politie is dood geschoten, blijft goed voor een plaatsje op de voorpagina. De zesde verdachte die zaterdagavond in Phuket werd aangehouden, wordt het land uitgebonjourd. Su Su kocht de communicatieapparatuur die bij de (mislukte) overval is gebruikt. Het Immigration Bureau gaat het visum van de Chinees dat in augustus verloopt, intrekken.

KrimiDe overval trok vooral de aandacht omdat de verdachten BB guns gebruikten, een nepvuurwapen dat in simulaties van veldslagen wordt gebruikt. BB wijst op de maat van de kogeltjes: 6 mm. De politie nam de verdachten onder vuur toen ze er op motorfietsen vandoor gingen. Ze dacht dat de verdachten echte wapens op haar richtten. Drie overvallers werden gewond.

Su Su ontkent betrokken te zijn geweest bij de overval en de politie heeft daarvoor ook nog geen bewijs. De man zegt in opdracht van reisbureaus SIM kaarten te hebben gekocht voor Chinese toeristen. De politie beschouwt de gelijktijdige aankoop van veel SIM kaarten zonder registratie van de gebruiker als een bedreiging van de nationale veiligheid.

Su Su kwam in mei 2013 Thailand binnen en heeft een visum aangevraagd om een bedrijf te mogen voeren. In China werkte hij voor een reisbureau. Hij kwam naar Thailand om te werken als tolk Thai-Chinees Mandarijn. Daarna werkte hij voor een vastgoedbedrijf in Phuket.

Het brein van de overval, die in de trein naar Chiang Mai is aangehouden, is gisteren naar vier plaatsen bij de winkel meegenomen voor een reconstructie.

Din Daeng bewoners maken zich zorgen

7 maart – Ze zijn ermee akkoord gegaan, maar ze zijn er niet gelukkig mee: de bewoners van de vervallen flats in Din Daeng die moeten verhuizen naar nieuwbouw waarin de kamers 33 vierkante meter meten. ‘Da’s erg krap’, zegt de 61-jarige Nid Sawangnaul (foto), die nu in een kamer van 36 vierkante meter woont met haar man (ook op de foto) en tante van 80. ‘Maar we moeten het accepteren. We willen hier blijven wonen. Dat is beter dan ver weg wonen.’

Nid Sawangnaul en echtgenoot WeadIn een Special Report besteedt Bangkok Post vandaag aandacht aan de sloop van de flats, die al vaak de nieuwskolommen van de krant heeft gehaald. De 50 jaar oude flats worden vervangen door nieuwe flats met 20.000 kamers, waarvan 6.000 bestemd zijn voor de huidige bewoners. De eerste flat wordt aan de Vibhavadi Rangsit Road, vlakbij bij het kantoor van de National Housing Authority, de huidige huisbaas, opgetrokken. De flat van 25 verdiepingen krijgt 334 kamers.

Een zorg vormen ook de kosten. Weliswaar is de huur bescheiden met 600 baht per maand, maar Nid’s echtgenoot Wead zegt begrepen te hebben dat andere kosten omhoog gaan, zoals voor huisvuil en voorzieningen. Veel huurders zijn overigens onderhuurders. Zo betaalt een 50-jarige bewoonster 3.500 baht per maand aan huur. Met elektriciteit en water komen haar maandlasten op 5.000 baht. De vrouw hoopt dat ze in de nieuwbouw direct van de NHA kan huren.

Voorgaande berichten:
9 februari: Bewoners sloopflats Din Daeng buigen deemoedig ’t hoofd
6 februari: Kort nieuws
27 november 2015: Kort nieuws
10 november 2015: Kort nieuws

Brandoefening Chiang Mai ‘doorslaand succes’

7 maart – Een doorslaand succes: zo noemt groepsleider Seksun de brandoefening in nationaal park Suthep-Pui (Chiang Mai), waaraan door verschillende diensten deelgenomen werd, en waarbij geavanceerde technologie is gebruikt zoals een infrarood systeem in een verkenningsvliegtuig. Zo kon de brandhaard worden gelokaliseerd waarna een ander vliegtuig er 4.000 liter water dumpte. Een war room zorgde voor de coördinatie.

Tijdens de oefening legden brandweerlieden van het Royal Forest Department (RFD) en vrijwilligers een preventieve brandgang aan, waardoor uitbreiding van de brand werd voorkomen. [Dat systeem wordt ook op de Veluwe toegepast.]

RFD-hoofd Chonlatis zegt dat de oefening een belangrijke stap was in de bestrijding van bosbranden, die naar verwachting deze en volgende maand zullen oplaaien. Elke eenheid weet wat te doen. De regering heeft 50.000 baht ter beschikking gesteld om vrijwilligers van lokale bestuursorganen te trainen. In de negen noordelijke provincies zijn 532 organen die betrokken zijn bij de bestrijding van de branden. [De 50.000 baht zal wel niet het totaalbedrag zijn.]

Het RFD zegt dat oktober tot februari 1.134 hot spots telden, waarvan 40 procent in nationale bosreservaten, 30 procent in nationale parken en 30 procent in agrarische zones. In totaal werd 4.312 rai in de as gelegd. Uit mijn geheugen: De branden ontstaan doordat bewoners stukken bos plat branden om er gewassen te gaan verbouwen.

Zorgen over schoon water

7 maart – De lage waterstand in waterreservoirs is niet alleen zorgelijk voor de waterleverantie maar het zal ook moeite kosten ze schoon te houden en het indringen van zeewater te voorkomen. Directeur Royol van het Hydro and Agro Informatics Institute, die deze waarschuwing uit, zegt dat het voor de overheid moeilijk zal zijn zich te houden aan haar watermanagementplannen, zoals beperking van watergebruik op het platteland en een voorlichtingscampagne ter besparing van water.

Wanneer afval- en zeewater kanalen vervuilen waaruit water wordt gehaald voor leverantie aan huishoudens, is de enige oplossing om goed water te gebruiken om het kanaalwater te verdunnen, zegt hij. De vervuiling kan veroorzaakt worden door boeren die vis in drijvende manden kweken. En zeewater dat de Chao Phraya rivier binnendringt, verergert het probleem.

Het meest zorgelijk is de situatie in de Bang Kapong rivier die in Chachoengsao in de Golf van Thailand stroomt. Zeewater is al doorgedrongen tot het Kabin Buri district in Prachin Buri. Ook het Ubonrat stuwmeer in Khon Kaen baart zorgen door het extreem lage waterpeil. Op andere plaatsen in het Noordoosten en Oosten is er een tekort aan leidingwater. Delen van de Boribun vliet in Nakhon Ratchasima zijn al droog gevallen. Chai Nat, een van de grote rijstprovincies, voelt ook de druk. Een 10 kilometer lang irrigatiekanaal staat er droog.

Controle van de motor van een veerboot op het Saen Saep kanaal

Kort nieuws maandag 7 maart

– De Family Transport Co is door het Marine Department verboden veerboten boten met een hybride motor (LNG en diesel) in de vaart te houden. De boten gaan vaker geïnspecteerd worden en de aanlegplaatsen worden verbeterd voor de veiligheid van passagiers. De dienst heeft ook een vaartuig ontworpen dat beter geschikt is voor de veerdienst op het Saen Saep kanaal. De enclosed boats [?] zijn binnen twee jaar beschikbaar.

Adjunct-directeur Nat Chubchai van het Marine Department maakte dit gisteren bekend naar aanleiding van de ontploffing van een motor op zaterdag, waarbij 67 passagiers werden gewond. De maatschappij zelf heeft al gezegd de motoren te zullen vervangen. Vandaag vergaderen de autoriteiten over verdere veiligheidsmaatregelen.

De technische dienst van het Marine Department heeft alle 45 door diesel aangedreven boten gecontroleerd. Ze zijn in ‘redelijke’ staat. De 25 diesel/gasboten hoefden niet gecontroleerd want het bedrijf gebruikt ze niet meer sinds zaterdag. Het gas is er al uitgepompt. Als uit onderzoek blijkt dat de ontploffing te wijten was aan nalatigheid van de kapitein van de rampboot, kan hij vervolgd worden voor het veroorzaken van ernstig letsel.

Van de gewonden liggen vier in kritieke toestand in het ziekenhuis.

– Met de export van gouden ornamenten en sieraden is vorig jaar 370 miljard baht verdiend, waardoor ze tot Thailand’s top-drie exportproducten behoren. Maar nog is het ministerie van Financiën niet tevreden, want het wil de import- en uitvoerrechten schrappen om buitenlandse kopers te trekken.

Dat zei minister Apisak (Financiën) gisteren op een seminar over het beleid van de belastingdienst voor goudwinkels. Alhoewel op de grondstoffen geen invoerrechten worden betaald, worden de producten wel aangeslagen. Op zilveren accessoires  wordt bijvoorbeeld 20 procent geheven.

Het ministerie heeft met de producenten gesproken over de wens om van Thailand een vrijhandelsmarkt te maken, maar kleine bedrijfjes ondersteunen het plan niet uit angst voor concurrentie.

– De regering zegt dat ze 66 procent van het afval kwijt kan op stortplaatsen. In totaal produceert het land 30 miljoen ton [per?]. Ook 9 miljoen ton uit zes provincies met een hoge hoeveelheid aan opgehoopt afval is naar stortplaatsen gestuurd. Sommig afval wordt gebruikt voor de opwekking van energie en elektriciteit. Dit is bekend gemaakt door regeringswoordvoerder Sansern, maar naar aanleiding waarvan hij dit zei, wordt niet duidelijk uit het bericht. Evenmin wat er met de resterende 40 procent gebeurt. Het bericht somt verder nog de plannen van de regering voor afvalverwerking op. Een vrij overbodig bericht, lijkt me.

– Het ministerie van Transport gaat het goederenvervoer in de Greater Mekong Subregion (GMS)  stroomlijnen en voor meer routes zorgen tussen de GMS-landen. Betere transportmogelijkheden tussen Thailand, Myanmar, Laos, Vietnam, Cambodja en de Chinese zuidelijke provincies van Yunnan zullen resulteren in toegenomen im- en exporten en de East-West Economic Corridor bevorderen, zegt minister Arkhom (Transport).

Een van de plannen is vermindering van de dubbele controles in Mukdahan en Savannakhet in Laos. Transporteurs moeten nu hun lading tweemaal laten controleren. Besloten is dit voortaan op één controlepost te doen, wat mogelijk is als ambtenaren uit beide landen op elke controlepost werken.

Een ander plan is het gebruik van een netwerk van elektronische informatie, waarbij informatie over ladingen tevoren naar controleposten wordt gestuurd, zodat niet elk voertuig hoeft te worden gecontroleerd maar volstaan kan worden met steekproeven. Naar verwachting begint de samenwerking tussen Thailand en Laos in april of mei. ‘Dit is een model voor andere GMS-landen’, zegt de minister. Het bericht gaat verder in op de routes, maar daarvoor is enige geografische kennis vereist om het te kunnen volgen.

– De eerste studiebeurzen voor jonge Thaise studenten met belangstelling voor ruimteonderzoek worden midden dit jaar geïntroduceerd. De manager van het Discovery Thailand Astronaut Project noemt de beurs een belangrijke stap in de ontwikkeling van kansen voor Thai die willen meewerken aan Mars ruimteonderzoek. De beurs wordt gesteund door het US Space & Rocket Centre en de Amerikaanse ambassade in Thailand.


 

Schade ontploffing op veerboot

Ontploffing op veerboot: 67 gewonden

6 maart – Een gaslek in de leiding tussen gastank en motor is vermoedelijk de oorzaak van een ontploffing aan boord van een veerboot, gisteren op het Saen Saep kanaal. 67 passagiers werden gewond, de meesten liepen lichte verwondingen op en enkelen raakten te water. Gisteravond werden nog 15 passagiers in het ziekenhuis verpleegd.

Het Marine Department gaat in opdracht van staatssecretaris Ormsin onderzoek doen. Het denkt daarvoor twee weken nodig te hebben. De maatschappij zegt te stoppen met het gebruik van LNG; de motoren die zowel met diesel als LNG (liquefied natural gas) worden aangedreven, gaan vervangen worden. Op 25 van de 70 veerboten heeft de Family Transport Co acht jaar geleden het gassysteem geïnstalleerd, toen de brandstofprijzen record hoogtes bereikten. De gemeente Bangkok wil dat de veerdienst tijdelijk wordt geschorst.

Het zaakje ontplofte toen de boot met 80 passagiers ’s ochtends om 6.12 uur bij de Wat Thep Leela pier aanlegde. Passagiers zeggen dat de motor voor de ontploffing enkele malen sputterde. Ze voelden koele lucht en zagen een grote rookwolk. De machineruimte en het dak werden beschadigd. De maatschappij zegt de medische kosten van de gewonden te zullen vergoeden, het is daarvoor verzekerd. Maar het is geen vetpot, want de verzekering keert 15.000 baht voor medische kosten uit en 100.000 baht aan passagiers die gehandicapt raken.

Adjunct-directeur Nat van het Marine Department stelt de passagiers van de veerboten op de Chao Phraya rivier gerust: die zijn uitgerust met dieselmotoren. Volgens de krant die met veel passagiers heeft gesproken, vormt de ontploffing geen aanleiding voor hen, de veerdienst voortaan te mijden want het alternatief, vastzitten in het verkeer, is niet erg aantrekkelijk. Een studente van de Ramkhamhaeng universiteit die met de boot naar college reist, zegt ‘te bidden voor niet meer ongelukken’. Wie weet, misschien helpt het. Ik denk dat vervanging van de resterende dual-fuel motoren effectiever is.

Wekelijks maken 40.000 personen gebruik van de veerboot en in het weekend 20.000. De veerdienst is populair bij veel studenten van de Ramkhamhaeng en de Srinakharinwirot universiteit (campus Prasanmit), waardoor de boten vaak mudjevol zijn. Maar liever dat dan de bus te nemen, want de veerdienst is snel, gemakkelijk en vaart op tijd, waardoor de reistijd beter geschat kan worden dan bij busvervoer. Een van de drukste aanlegplaatsen is in Pratunam, een druk winkelgebied. Studenten  van de Chulalongkorn universiteit stappen er over op de bus, die hen na enkele haltes op de plaats van bestemming brengt.

Ministerie aast op ongebruikte gelden van lokale besturen

6 maart – De regering wil begrotingsoverschotten en nog niet toegewezen gelden van lokale overheden gebruiken om de economie te stimuleren. Krisada Chinavicharana, directeur-generaal van het Fiscal Policy Office, zegt dat bij hen ruim 307 miljard baht aan gelden (nog) niets ligt te doen. Van dit bedrag heeft 230 miljard baht al een bestemming. Krisada verwacht dat een deel voor het einde van het begrotingsjaar (30 september) wordt uitgegeven.

Het ministerie van Binnenlande Zaken wil 30 procent van de 307 miljard afromen oftewel 90 miljard baht. Dat geld wordt geïnjecteerd in de plattelands economie. Relevante diensten moeten daarvoor projecten in hun werkgebied voorstellen.

De regering doet alle mogelijk moeite om begrotingsuitgaven te versnellen ter compensatie van de inzakkende export, hoofdzakelijk naar China. Andere ‘motoren’ zoals de binnenlandse bestedingen en particuliere investeringen, blijven zwak.

Voor het huidige begrotingsjaar heeft de regering een tekort begroot van 390 miljard baht en goedkeuring verleend aan een extra uitgave van 56 miljard baht voor investeringen en uitgaven met als doel het economisch momentum te handhaven.

Over de stimuleringsmaatregelen van de regering zegt Krisada dat de extra 35 miljard baht aan leningen voor de 79.556 dorpfondsen binnen twee weken beschikbaar komt. Dat geld is bestemd voor investeringen en bestedingen in het kader van het Prach Rat (People’s State) programma, een nogal vaag concept dat betrekking heeft op de samenwerking van burgerij, overheid en particuliere sector bij het reanimeren van de economie.

Elk dorpsfonds wordt gespekt met een lening van 500.000 baht, die de eerste twee jar rentevrij is. De volgende drie tot zeven jaar worden 1 procent en financieringskosten in rekening gebracht. Een budget van 36,2 miljard baht is al toegewezen voor bouw- en wegenprojecten in 7.255 tambons. (Bron: Bangkok Post, 5 maart)

Onderzoek naar energieverbruik industrie

6 maart – De Federation of Thai Industries (FTI) gaat onderzoek doen naar het energieverbruik van fabrieken. Van 95 fabrieken in de industriële sector in 19 provincies wordt het verbruik vastgelegd met als doel uit te zoeken hoe bezuinigd kan worden op het verbruik en de kosten kunnen worden gereduceerd.

Het onderzoek maakt deel uit van het Energy Efficiency Plan dat als doelstelling heeft het energieverbruik voor 2036 met 22 procent te verminderen. Thans verbruikt de industriële sector 37 à 38 procent van het totale verbruik van 27.000 MW per jaar.

Nadat het onderzoek is afgerond, kiest de FTI enkele fabrieken uit die bereid zijn hun energie efficiëntie te verbeteren en financiële steun te verlenen. De fabrieken nemen 70 procent voor hun rekening van de kosten van verbeteringen, de FTI 30 procent. De steun richt zich op kleine en middelgrote bedrijven, die wel enige hulp kunnen gebruiken.’Enkele fabrieken gaan als case study fungeren’, zegt Narong Bunditkamol van het Institute of Industrial Energy.

Het onderzoek dat 100 miljoen baht kost, wordt gefinancierd door het Energy and Planning Office van het ministerie van Energie. De Provincial Electricity Authority levert experts en apparatuur. (Bron: Bangkok Post, 5 maart)

Franse bedrijven lonken naar investeringen

Somkid begroet de Franse ambassadeur6 maart – Franse bedrijven hebben grote belangstelling voor investeringen in Thailand’s infrastructuur en de high-tech sector, die beide door de regering worden gestimuleerd. De Franse ambassadeur Gilles Garachon heeft dat vrijdag gezegd tegen vice-premier Somkid, de leider van het economisch kabinetsteam.

De Franse ambassade gaat een lijst met geïnteresseerde bedrijven aan Somkid geven en ze belegt binnenkort een bijeenkomst tussen Thaise autoriteiten en Franse bedrijven.

De ambassadeur drong er verder bij Somkid op aan de onderhandelingen over de Thai-EU Free Trade Agreement zo snel mogelijk te hervatten. Die zijn formeel in maart 2013 begonnen en na de coup geschorst. In juni liet de EU weten ondertekening uit te stellen totdat de democratie in Thailand is hersteld.

In november vorig jaar besloot het kabinet investeringen in tien industriële clusters aan te trekken en in december keurde het een actieplan goed voor twintig grote infrastructurele projecten. De regering hoopt er volgend jaar mee te kunnen beginnen. (Bron: Bangkok Post, 5 maart)

Op de foto wordt de Franse ambassadeur (links) begroet door Somkid, die wel eens zijn linkerhand uit zijn zak had mogen halen.

Schijnhuwelijk leidt tot suïcide en moord

6 maart – Bangkok Post besteedt vandaag uitgebreid aandacht aan de tragische dood van een Thaise vader (42) en dochter (13) in de VS. De vader, die als kok in een restaurant werkte, pleegde door ophanging suïcide en bracht zijn dochter om het leven. Hun lichamen werden op 21 februari door vrienden in hun huis in Florida gevonden.

De echtgenote die in Chon Buri woont, is voor de begrafenis met speciale compensatie naar de VS gereisd. Ze denkt dat haar man tot die afschuwelijke daad is gekomen omdat het hem niet was gelukt de familie te herenigen.

Vader, moeder en dochter BoonkeianHet Special Report reconstrueert de gebeurtenissen vanaf 2005 toen de man een green card verwierf om in de VS te mogen werken. Hij zou 5 jaar moeten wachten voordat hij in aanmerking kwam voor een visum voor zijn vrouw. Om de procedure te versnellen trouwde de echtgenote met een  Amerikaanse man, van wie ze aldus een Amerikaanse advocaat (honorarium US$ 6.000) snel zou kunnen scheiden.

Het schijnhuwelijk deed haar in 2012 de das om bij de aanvraag van een immigrant visa, nadat haar man de Amerikaanse nationaliteit had verworven. In oktober van dat jaar werd ze het land uitgezet.

Hoe het verder is verlopen, laat ik onvermeld. Het is allemaal te lezen in Cheating the system takes a tragic toll.

Brein overval op vuurwapenwinkel aangehouden

6 maart – Eerst maar eens uitleggen wat een BB gun is. Het wapen, een replica van een bestaand wapen, wordt gebruikt in simulatiespelen van veldslagen (Airsoft). De kogeltjes, ook BB’s geheten, meten 6 mm, ze zijn niet dodelijk. Klik hier voor een uitgebreide toelichting, ook over de regelgeving in Nederland.

BB guns werden vrijdag gebruikt bij een mislukte overval op een vuurwapenwinkel in Phra Nakhong (Bangkok). Vijf mannen uit Mongolië (China) met bivakmutsen op en helmen wilden in de winkel wapens stelen. Ze vielen de eigenaar en zijn assistent aan die licht gewond raakten. Toen ze op motorfietsen er vandoor gingen, werden ze door de politie onder vuur genomen. Eén overvaller overleed en drie werden gewond. Ze hebben verklaard dat ze de wapens wilden gebruiken bij bankovervallen in Pattaya en Phuket.

Het vermeende brein achter de overval werd gisterochtend [vrijdagnacht?] op het station Nakhon Sawan door de spoorwegpolitie aangehouden in de trein naar Chiang Mai. De politie vermoedt dat hij het land wilde ontvluchten. Hij kon worden aangehouden omdat hij op een foto stond en de politie was getipt dat hij was gesignaleerd op station Hua Lamphong. De overige overvallers waren al aangehouden, van wie één gisteren in Phuket.

Het artikel wordt geïllustreerd met een vierkoloms foto [van de zes kolommen], dus BP vindt het blijkbaar een nogal belangrijke zaak. Ik denk: Wat een stelletje amateurs.

Somdet Chuang, controversiële kandidaat Supreme Patriarch

Kort nieuws zondag 6 maart

– Ik heb de neiging bij dit nieuwsitem te zeggen: Spuit Elf geeft ook modder, alhoewel deze Spuit Elf geen onbeduidend persoon is. Maar vermoeiend is het wel en overbodig, want we weten al uit eerdere krantenberichten wat het standpunt van Pheu Thai is over de benoeming van de nieuwe Supreme Patriarch.

De Nationale Ombudsman stelde vorige week dat de voordracht van de Sangha Supreme Council (SC) om Somdet Chuang (de man van de antieke Mercedes) te benoemen tot nieuwe Supreme Patriarch in strijd met de wet is.

Voormalig regeringspartij Pheu Thai vindt dat de regering de voordracht ter harte moet nemen en niet haar oren moet laten hangen naar Paiboon Nititawan, voormalig voorzitter van de commissie religieuze zaken van de (opgeheven) NRC, die de Ombudsman had gevraagd de voordracht te beoordelen.

PT secretaris-generaal Chavalit wijst erop dat het SSC besluit unaniem was. De SSC bestaat uit vertegenwoordigers van twee sectes; de unanimiteit is een goed voorbeeld voor boeddhisten om te volgen, zegt hij.

Zie verder het bericht van 5 maart: Ombudsman: Keuze Sangha voor Somdet Chuang is illegaal, en de de pagina Benoeming nieuwe Supreme Patriarch voor alle voorgaande berichten.

– Weer een zelfmoord van een politieagent. Een agent van de verkeerspolitie heeft zich in zijn appartement in Bang Khen (Bangkok) opgehangen aan de ketting van zijn politiefluitje. Het lichaam werd gisterochtend  gevonden; vermoedelijk had hij zich drie dagen eerder van het leven beroofd. Het bericht bevat verder geen details.

– Het Social Security Office (SSO) wil huishoudelijk personeel dat nu niet verzekerd is, tegemoet komen. Het reageert op een petitie van het Domestic Workers Network met het verzoek de werkers ook toegang te verlenen tot de welzijnsvoorzieningen die de Social Security Act biedt. Die voorzien in een vergoeding van medische kosten, een zwangerschaps uitkering, vergoeding van begrafeniskosten en gehandicaptenuitkering.

SSO secretaris-generaal Kowit zegt dat het personeel thans uitgesloten is van hulp omdat ze geen bedrijfsmatig werk verrichten en in privé behuizingen werken en niet in werkplaatsen. Daardoor is het moeilijk om van hun werkgevers premie te incasseren.

Het SSO heeft een instituut gehuurd om onderzoek te doen naar de situatie van het personeel. Dat onderzoek duurt een jaar. Aan de hand van de resultaten beoordeelt  het SSO hoe de wet kan worden gewijzigd.

– De ministers van Buitenlandse Zaken van de Asean-landen hebben een verklaring uitgegeven waarin ze het overlijden van Thanat Khoman, een van de founding fathers van Asean, betreuren. Ze prijzen hem voor zijn ‘onmetelijke bijdrage’ aan de oprichting in 1967. Die heeft een ‘solide basis’ gelegd voor de Asean-gemeenschap.

Gisteren begon een royally sponsored bathing rite in Thanat’s woning, die tot vrijdag duurt. Daarna worden funeral prayers gehouden. Partijleider Abhisit en kernleden van de Democratische partij bewezen gisteren de laatste eer aan Thanat, die de derde partijleider van de Democraten was.

– De Red Line, een nieuwe metroverbinding tussen Bang Sue en Rangsit, gaat beheerd worden door de Spoorwegen (SRT) [dus niet door de MRTA, de exploitant van de huidige ondergrondse metro tussen Bang Sue en Hua Lamphong]. Minister Arkhom steunt het plan van de SRT; het ministerie heeft het ter goedkeuring voorgelegd aan het State Enterprises Policy Office (bijgenaamd superboard).

Aanvankelijk wilde de superboard dat de particuliere sector een kans zou moeten maken voor het beheer, maar het ministerie heeft er vertrouwen in dat de SRT de klus aan kan na bestudering van haar businessplan. De aanleg van de Red Line kost 42,8 miljard baht, deels te financieren met een Japanse lening. Waarom de MRTA de lijn niet gaat exploiteren, ontgaat me.

Bericht aan lezers die over de grondwet willen lezen.
Vandaag 1 artikel plus een kader over de grondwet. Ik geef de titels plus links zodat u ze zelf kunt opzoeken op de website:
NLA to consider charter change proposals plus een kader met als titel Group fears constitution will hurt consumer rights. Het parlement vergadert donderdag over de voorstellen die het kabinet en de NCPO hebben gedaan voor wijziging van de ontwerp-grondwet. Zie verder de pagina Grondwetwijziging

 


 

Microfinanciering gaat niet van een leien dakje

5 maart – Zijn de regels te streng of hebben bedrijven geen zin in gedoe met schuldenaren? Hoe het ook zij; dat het initiatief geen doorslaand succes is, blijkt uit het besluit van het ministerie van Financiën om het vereiste gestorte kapitaal van 50 miljoen naar 10 miljoen baht te verlagen.

Doel is meer bedrijven te bewegen om kleine leningen te verstrekken aan mensen met een laag inkomen die door banken worden geweigerd, waardoor ze vaak hun toevlucht zoeken tot loan sharks en dat wil de overheid juist voorkomen. Deze vorm van geld (uit)lenen heet nanofinancing (microfinanciering). Het maximum te lenen bedrag bedraagt 100.000 baht, de rente 3 procent per maand.

Behalve dat bedrijven blijkbaar niet staan te trappelen vormt ook een probleem de eis dat het geld gebruikt moet worden voor een doel verband houdend met het beroep van de lener. Het ministerie overweegt die eis te versoepelen.

Thans verlenen 29 bedrijven microfinancieringen. Het ministerie verwacht dat dit aantal naar 100 gaat nu de kapitaaleis wordt aangepast.

De overheid opereert verder op nog twee fronten om het euvel van geld lenen in het informele circuit met dagrentes tot wel 20 procent de kop in te drukken. Ze heeft een schuldsaneringsprogramma voor de ernstigste gevallen. Nadat 100.000 personen zich ervoor hadden opgegeven, is dit aantal gezakt tot 30.000. Zij hebben een gezamenlijke schuld van 3,3 miljard baht. De rest heeft blijkbaar kans gezien zelf uit de problemen te komen.

In de tweede plaats heeft de minister twee staatsbanken opgedragen een eigen eenheid op te zetten om het probleem op te lossen, maar details daarover ontbreken in dit bericht. (Bron: Bangkok Post, 4 maart)

Mae Wong dam en kabelbaan steken weer de kop op

5 maart – Sommige mensen in de regering hebben het idee dat artikel 44 het panacee is dat alle kwalen in Thailand geneest. Maar in hun ijver om hun favoriete projecten te bevorderen, missen ze de waarheid dat het ongebreideld gebruik van macht vaak een krachtige en onverwachte reactie tegen de gebruiker zelf teweeg brengt.

Dit schrijft voormalig nieuwsredacteur Wasant in zijn wekelijkse rubriek Plain talk in Bangkok Post naar aanleiding van twee plannen die al dertig jaar oud zijn, maar zo en dan opduiken en daarna weer snel in een la verdwijnen omdat alle voor- en nadelen genoegzaam bekend zijn. Hij doelt op het aanleggen van een kabelbaan naar de top van de Phu Kradueng in het gelijknamige nationaal park en de bouw van een dam in nationaal park Mae Wong dat zich uitstrekt over de provincies Nakhon Sawan en Kemphaeng Phet.

Wasant signaleert dat de plannen deze keer een onbedoeld sociaal neveneffect hebben opgeroepen tussen twee kampen: voorstanders van democratie en milieuactievoerders. De ‘democraten’ verwijten de milieumensen voorstander te zijn van de huidige militaire regering en de actievoerders verwijten de ‘democraten’ dat ze geobsedeerd zijn door politiek activisme ten koste van alle andere sociale kwesties, met name de negatieve gevolgen van door de regering gesteunde projecten voor de gewone mensen.

Deze strijd, wanneer niet getemperd, heeft de potentie zich te ontwikkelen tot een polarisatie vergelijkbaar met de kloof tussen de rode en gele partijen in de politiek. Wasant vindt dat geen verkeerde ontwikkeling, want beide worden beschouwd als onvriendelijk  dan wel volledig vijandig jegens het militaire bewind.

Je kunt Prayut ervan beschuldigen dat hij arrogant is, maar hij is geen dwaas. Hij voelt kennelijk aan dat de twee projecten de regering in moeilijkheden kunnen brengen op een moment dat ze al haar handen vol heeft aan andere problemen. Dus lost hij de kwestie op een manier van een wijze politicus op door de verantwoordelijke diensten de opdracht te geven de voor- en nadelen nauwkeurig te bestuderen en de resultaten later te melden. Voor het moment kan de controverse daardoor afkoelen.

Maar, schrijft Wasant, op een ander gebied dreigt het vuur op te laaien. De ‘democraten’ hekelen de milieuactievoerders op de social media totdat ze bekennen de coup ten onrechte te steunen. De bureaucraten die aan de projecten werken, vinden het wel best dat de milieuactievoerders worden afgeleid. Misschien hopen ze zelfs dat de kloof groter wordt.

Alhoewel het onwaarschijnlijk lijkt, ziet Wasant een positieve kant aan de twist. De scheidslijnen tussen de gematigden in beide kampen zijn onherkenbaar. En die kunnen een temperende invloed hebben. Dan ontstaat een beschaafd debat, waardoor ze een alliantie kunnen vormen. Die zou potentieel een problematische doorn kunnen vormen voor de regering met name voor degenen die een snelle ontwikkeling voorstaan ongeacht de kosten. (Bron: Bangkok Post, 4 maart)

Ter toelichting: Artikel 44 in de interim-grondwet verleent premier Prayut de bevoegdheid om alle bestaande regelingen en wetten, die een bescherming vormen voor milieu en bewoners, terzijde te schuiven. Populair gezegd: Prayut’s wil is wet. (Zie de pagina Mae Wong dam)

Sorrayuth

Nog meer druk op productiemaatschappij van Sorrayuth

5 maart – De veroordeling van tv-presentator Sorrayuth tot 13 jaar gevangenisstraf krijgt nog een lang staartje, want Amlo, de speurders naar het witwassen van geld, gaat onderzoek doen naar de bedrijfsvoering sinds 2003. MCOT, de zendgemachtigde van kanaal 9, waarop Sorrayuth’s productiemaatschappij Rai Som zijn actualiteitenprogrammma’s destijds uitzond, gaat een civielrechtelijk procedure beginnen, nadat enkele bedrijven hun tv-spotjes hebben teruggetrokken.

Amlo komt in actie op verzoek van het Nation Associate Anti-Corruption Network (NACN), een organisatie van verschillende netwerken die de bestrijding van corruptie steunen. Ik ben die club nog nooit tegengekomen.

Het NACN wil in de eerste plaats weten of Rai Som het volledige bedrag aan verduisterde reclamegelden heeft terugbetaald aan zendgemachtigde MCOT [daar is Sorrayuth, zijn maatschappij en een werkneemster van MCOT voor veroordeeld] en vraagt in de tweede plaats een onderzoek naar eventuele onregelmatigheden in de afgelopen jaren. Dat onderzoek kan lang duren en het vereist de medewerking van andere particuliere partijen. De NACC is door het NACN gevraagd onderzoek te doen of andere bedrijven die zaken doen met Rai Som betrokken waren bij de verduistering.

De Anti-Corruption Organisation of Thailand, een bundeling van bedrijven, neemt verder geen actie nu aan haar eis van Sorrayuth’s vertrek is voldaan. Hij verdween donderdag van de beeldbuis.

Somphob Ratanawalee, directeur nieuws van Workpoint TV, vroeg zich gisteren op een seminar over media-ethiek af of dezelfde benadering wordt toegepast op andere media persoonlijkheden. BP-redacteur Nopporn refereerde donderdag in de krant aan de veroordeling van Sondhi Limthongkul, geelhemdleider en oprichter van de Manager Media group, in 2012. Hij kreeg in eerste aanleg 20 jaar gevangenisstraf wegens vervalsing en fraude, maar bleef rustig doorwerken. Sondhi wacht nu op een uitspraak van het hooggerechtshof, nadat het Hof van Beroep in 2014 het vonnis had bevestigd. Wordt er met twee maten gemeten, vroeg Somphob zich retorisch af.

In bijgaand kader een overzicht van de omzet en winst van Sorrayuth’s twee productiemaatschappijen in de jaren 2010 tot 2014.

Eerdere berichten:
4 maart: Tv-presentator Sorrayuth verdwijnt van de beeldbuis
3 maart: Druk op tv-presentator neemt toe, Saha trekt reclames terug
2 maart: Veroordeelde tv-presentator gaat vrolijk door
1 maart: Oproep: Sorayuth, trek aan je kuierlatten

Suikerexport dit jaar veelbelovend

5 maart – De bewering van Brazilië dat de suikerprijs op de wereldmarkt naar beneden wordt getrokken omdat Thailand suikerproducenten subsidieert, heeft geen nadelige gevolgen voor de Thaise export. Integendeel, want de Thai Sugar Millers Corporation (TSMC) verwacht dat dit jaar de prijzen stijgen omdat de vraag groter is dan het aanbod.

Voorzitter Sirivuth van de TSMC zegt dat de meeste functionarissen in de industrie erop vertrouwen dat de regering wereldhandelsorganisatie WTO, waar Brazilië een klacht heeft gedeponeerd, kan uitleggen dat het Thaise systeem geen subsidies kent. Het is een systeem overgenomen van Australië en zelfs Brazilië, doelend op de winstverdeling van 70:30 tussen suikerpletterijen en suikerriet verbouwers. Geldelijke steun wordt, indien nodig, verleend door het Cane en Sugar Fund dat door de eigen sector wordt gefinancierd. De overheid komt er niet aan te pas.

Sirivuth verwacht dat de zaak lang kan duren om de WTO daarvan te overtuigen. Maar intussen kan er ongestoord worden gehandeld met dit jaar het prettige vooruitzicht dat de prijzen aantrekken. Die zijn de afgelopen jaren sterk gedaald van 36 US cent per pond in 2012 naar 11 cent eind vorig jaar. Sinds begin dit jaar doet de suiker 12 à 14 cent per pond.

De International Sugar Organisation in Londen verwacht voor 2015 en 2016 een tekort van 5 miljoen ton door een verminderde aanvoer uit India, Thailand, Brazilië en de EU, voornamelijk als gevolg van ongunstige weersomstandigheden. Ook in Thailand neemt het aanbod af: van 111 miljoen ton vorig jaar naar 100 miljoen ton. De export wordt geschat op 7 miljoen ton dit jaar. Thailand is ’s werelds tweede grootste suikerexporteur na Brazilië. Zie verder het bericht van gisteren Thaise suikersubsidies; Brazilië stapt naar WTO. (Bron: Bangkok Post, 4 maart)

Ombudsman: Keuze Sangha voor Somdet Chuang is illegaal

5 maart – De voordracht door de Sangha Supreme Council (SSC) van Somdet Chuang als nieuwe Supreme Patriarch is in strijd met de wet, zegt de Nationale Ombudsman. Volgens de Sangha wet dient de minister-president het initiatief te nemen voor de benoeming van een Supreme Patriarch, die zijn keuze vervolgens voorlegt aan de SSC.

De Ombudsman reageert op het verzoek van de voormalige voorzitter van de commissie religieuze zaken van de NRC. Die vroeg zich af of de SSC bevoegd was op 5 januar in een geheime vergadering Chuang te nomineren. Niet dus, bevestigt de Ombudsman nu. De Ombudsman is niet over eén nacht ijs gegaan, want hij heeft diverse experts geraadpleegd.

Maar de adjunct-directeur Chayapol van het National Office of Bhuddism, het secretariaat van de SSC, zegt dat de SSC conform de wet heeft gehandeld en de voordracht heeft voorgelegd aan het PM’s Office. Gezien de conflicterende standpunten zal de premier de knoop moeten doorhakken.

Vice-premier Wissanu zegt dat de regering altijd de besluiten van de SSC heeft gerespecteerd. Voormalig NRC-lid Mano vraagt Somdet Chuang terug te treden als waarnemende Supreme Patriarch en abt van zijn tempel. Mano noemt het niet in de haak dat Chuang in functie blijft, nu de DSI onderzoek doet naar de ontduiking van invoerrechten, onder andere bij de invoer van de antieke Mercedes Benz die in het tempelmuseum staat te pronken.

De advocaat van de tempel zei woensdag dat de abt onschuldig is en geen weet had van de fraude. Zijn handtekening zou vervalst zijn op een registratieformulier.

Zie verder de pagina Benoeming nieuwe Supreme Patriarch voor alle voorgaande berichten.

Ondertekening Bangkok Declaration

Kort nieuws zaterdag 5 maart

– Veel lof voor de donderdag overleden Thanat Khoman, de derde leider van de 70 jaar oude Democratische partij en een van de founding fathers van de Association of Southeast Asian Nations 50 jaar geleden.

Huidig partijleider Abhisit noemt de oprichting van Asean ‘de blijvende erfenis van deze staatsman’. Minister Don (Buitenlandse Zaken) prijst zijn werk als minister van Buitenlandse Zaken in de Koude Oorlogsjaren 1959 tot 1971 die gekenmerkt werden door grote politiek ideologische verschillen. De keuze van Bangkok voor de oprichting van Asean was een uiting van haar respect voor zijn actieve rol bij de vorming.

De Amerikaanse ambassadeur zegt dat Thanat als ambassadeur in de VS en later minister van Buitenlandse Zaken veel heeft gedaan om de banden tussen beide landen aan te halen. ‘Een realistische patriot en staatsman die de belangen van Thailand energiek en met gratie verdedigde. We treuren om zijn verscheiden.’

Op de foto een illustratie van de ondertekening van de oprichtingsakte van Asean, de later genoemde Bangkok Declaration, op 8 augustus 1967. In het midden Thanat.

– De dijkweg langs het droog gevallen Bang Kung kanaal in het gelijknamige district (Ayutthaya) is over een afstand van 100 meter verzakt. Doorgaand verkeer is niet meer mogelijk. In de buurt is een controlestation in aanbouw om droogte te voorkomen.

– Het Wiang Kao ziekenhuis in Khon Kaen kampt met een ernstig tekort aan water. Het ziekenhuis is een van de vier ziekenhuizen in het land die een accuut tekort aan water hebben voor het steriliseren van medische uitrusting. Thans moet het ziekenhuis dat in andere ziekenhuizen laten doen.

Van de zeven artesische bronnen in het district Wiang Kao kunnen slechts twee water voor consumptie leveren. Twee bronnen staan helemaal droog. Het districtshoofd van Wiang Kao zegt dat regeringsdiensten is gevraagd watertrucks naar het ziekenhuis te sturen.

Panda's van papier-maché op Sanam Luang– De WWF-campagne 1600 Pandas + World Tour is gisteren in Bangkok van start gegaan met 1.600 panda’s van papier-maché op Sanam Luang. Het World Wildlife Fund wil met de campagne aandacht vragen voor met uitsterven bedreigde dieren, behalve panda’s waarvan er nog zoveel zijn in de wereld, ook Bengaalse tijgers, waarvan de in het wild levende populatie aan het afnemen is, en olifanten.

Volgens het laatste onderzoek van WWF is het aantal wilde tijgers gezakt van 250 in 2012 naar 200. Het aantal wilde olifanten blijft constant op 3.000 [Dus niet aan het afnemen?]. Het Thai Elephant Conservation Centre schat het aantal tussen de twee- en drieduizend.

Thailand beschikt over twee panda’s die geleend zijn van China, en in de dierentuin van Chiang Mai verblijven. De panda is het logo van het WWF sinds de oprichting in 1961. De panda’s die nu Sanam Luang bevolken, gaan via Central World en andere locaties naar Central Embassy, waar van 24 maart tot 10 april een expositie over de campagne wordt gehouden.

– Twee getuigen à charge hebben gisteren voor het hooggerechtshof een verklaring afgelegd tegen premier Yingluck, die er terecht staat wegens vermeend plichtsverzuim in het hypotheeksysteem voor rijst.

Voormalig Democratisch parlementslid Warong gaf informatie over de zogenaamde G-to-G rijstdeals (government to government). Voormalig NACC-lid Vichai zei dat de NACC besloot een onderzoek in te stellen toen de regering signalen over corruptie negeerde.

Het Hof heeft de advocaat, die enkele media ervan heeft beschuldigd met hun berichtgeving de zaak te beïnvloeden, gevraagd een formele petitie te overleggen. De klacht van de advocaat was gebaseerd op de instructie van het Hof aan OM en verdediging om voorzichtig te zijn wanneer ze in het openbaar commentaar over de zaak leveren.

De zaak neemt nog geruime tijd in beslag, want het laatste verhoor van getuigen is gepland op 3 februari volgend jaar. (Zie de pagina’s Corruptie 2 en Rijst 3)

– Nok Air heeft 61 vluchten geannuleerd, maar volgens directeur Patee hebben die niets te maken met de pilotenstaking van vorige maand. De vluchten waren al eerder geschrapt. Niettemin bestaat bezorgdheid over het tekort aan piloten waarmee de budgetmaatschappij kampt [bron ontbreekt]. Een bron bij luchthaven Don Muang, de thuisbasis van Nok Air, noemt de annuleringen ‘normaal’. Eerder annuleerde Nok Air ook al vluchten, maar die trokken nooit de aandacht.

Op 14 februari gingen tien piloten in staking als reactie op strengere toepassing van de internationale veiligheidsregels. Drieduizend passagiers op zeventien vluchten kwamen niet verder dan de vertrekhal. De autoriteiten vermoeden dat piloten door Nok Air zijn gedwongen langer te werken dan is toegestaan. De CAAT doet momenteel onderzoek naar de werk- en rusttijden.

Eerdere berichten:
2 maart: Kort nieuws
29 februari: Kort nieuws
27 februari: Meer buitenlandse piloten voor Nok Air
26 februari: Nok Air langer afhankelijk van chartervluchten
25 februari: Volgens een bron: 17 piloten verlaten Nok Air
24 februari: ‘Geen uittocht van piloten bij Nok Air’
23 februari: Verbod dreigt voor vier luchtvaartmaatschappijen
21 februari: Nok Air schrapt 20 vluchten, passagiers boos
19 februari: Kort nieuws
18 februari: ‘Nok Air vliegt met gekwalificeerde piloten’
17 februari: Staking piloten: Captain veegt zijn straatje schoon
16 februari: Staking Nok Air; waarschuwing voor luchtvaartmaatschappijen
15 februari: Piloten Nok Air in staking; 8 vluchten geannuleerd

Vivat Yodprasit, the popcorn gunman– Een man uit Mongolië is gisteren door de politie dood geschoten bij een mislukte roofoverval op de vuurwapenwinkel Inter Arms in Phra Nakhon (Bangkok), een wijk met veel van deze winkels. Zijn drie companen, ook Mongolen, zijn later aangehouden. De mannen kwamen bewapend met BB wapens en messen de winkel binnen, hun gezicht onherkenbaar doordat ze bivakmutsen en helmen droegen. De winkeleigenaar verzette zich en raakte licht gewond in een schermutseling. Zijn assistent werd gestoken, maar zijn verwondingen vallen mee.

De politie was in de buurt toen de mannen wilden toeslaan. Ze gingen er op twee motorfietsen van door. De politie, bedreigd met nepwapens, opende het vuur waarbij drie verdachten gewond raakten. Eén overleed later in het ziekenhuis. Eén zag kans te ontsnappen, maar hij werd later in een huis aangehouden nadat de politie het een uur had omsingeld.

Volgens hoofdcommissaris Chakthip waren vijf mannen betrokken bij de overval. De vijfde verdachte, vermoedelijk het brein, is voortvluchtig. De vier verdachten zijn vorige maand op een toeristenvisum Thailand binnen gekomen. Ze hadden geen strafblad.

Chakthip meldt verder dat jacht wordt gemaakt op zesduizend invloedrijke figuren en personen tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd. Ze maken zich schuldig aan drugshandel en corruptie bij aanbestedingen en het gaat om loan sharks (geldwoekeraars).

– Een ziekenhuis in Bangkok wordt beboet omdat het nagelaten heeft advertenties voor de omstreden Face Off  facelift pakketten tegen te houden. Een sub-panel van het Department of Health Service Support heeft dat gisteren besloten. In de advertenties worden overdreven verwachtingen gewekt en dat is in strijd met de wet op medische instellingen en regels van Public Health. Een ander panel beslist volgende week over de hoogte van de boete.

Eerdere berichten:
4 maart: Kort nieuws
24 februari: Dr Xeping bijt van zich af
17 februari: Kort nieuws

– De PACC gaat onderzoek doen tegen drie hoge politiefunctionarissen die 2,4 miljoen baht aan steekpenningen zouden hebben gevraagd aan een man, die ervan verdacht wordt een Boeddha amulet te hebben gestolen uit een tempel in Bang Phlat (Bangkok) in juni vorig jaar. De voorzitter van een burgergroep die slachtoffers van misdrijven helpt, had om een onderzoek gevraagd. Hij zegt dat de agenten geprobeerd hebben de man voor de diefstal te laten opdraaien. In ruil voor zijn vrijlating vroegen ze de steekpenningen. Gedurende het onderzoek zijn de agenten overgeplaatst naar het hoofdbureau. Behalve de PACC doet ook een panel van de gemeentepolitie onderzoek naar de zaak. (Zie de pagina Corruptie 2)

– Voormalig staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Chatt Kuliloke is vrijgesproken van smaad tegen voormalig politiecommissaris Somyot. Chatt was door Somyot aangeklaagd wegens een  interview in de Thaistalige krant Khom Chad Luek in januari 2013. Daarin had Chatt hem ervan beschudligd misbruik te hebben gemaakt van zijn autoriteit en dat zou zijn reputatie hebben geschaad. [Ik laat de details achterwege] De rechtbank beoordeelde het interview evenwel als eerlijk en fair en niet als smadelijk.

– Verder nog wat klein grut. Ik veeg de berichtjes op één hoop.
• De Stop Global Warming Association heeft 17.000 handtekeningen verzameld tegen de constructie van een kabelbaan naar de top van de Pu Kradueng in Loei.
• Voormalig rechter Chalemporn van het Constitutionele Hof is op 71-jarige leeftijd overleden.
• De NLA (noodparlement) heeft een wet goedgekeurd waarin het onderscheid wordt aangegeven tussen bedelaars en straatartiesten. Degenen die profiteren van straatbedelaars, kunnen beter worden aangepakt.
• Bij een botsing tussen twee pickup trucks, donderdagnacht in Nong Khai, zijn acht personen om het leven gekomen.
• Met een vlootschouw van 105 boten heeft de National Defense Volunteer Force gisteren in Leam Promthep haar 62-jarig bestaan herdacht. Het korps werd in 1954 opgericht om hulp te bieden bij het handhaven van de nationele vrede en veiligheid en bij natuurrampen te helpen.


 

Bomaanslag Krong Pinang Yala

Commentaar: Vredespogingen zijn vruchteloos

4 maart – Het land gaat nu zijn vierde jaar in van vredesgesprekken over het beëindigen van het dodelijk conflict in het Zuiden, maar dat wil niet zeggen dat vredesgesprekken echt zijn begonnen. Er zijn incidentele contacten geweest en bijeenkomsten tussen de regering en mannen die beweren dat ze het verzet vertegenwoordigen. Maar niets van belang is gebeurd, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van gisteren.

De krant vat het aldus samen: er is geen echte vooruitgang in beëindiging van het geweld dat 12 jaar geleden oplaaide en 56 jaar nadat de zogeheten ‘revolutionaire beweging’ begon. Die wil de geschiedenis terugdraaien en zich afscheiden van Thailand – voor aansluiting bij Maleisië of onafhankelijkheid. Beide zijn een fantasie. Maleisië weigert onder alle omstandigheden hereniging en zelfstandig kan de regio niet overleven.

Inmiddels moet wel duidelijk zijn dat de separatisten hun hoop hebben verloren hun doel te bereiken. Even duidelijk is dat het leger nooit de guerrilla tactiek van de opstandelingen kan verslaan. Het heeft geen zin formele gesprekken te houden zolang er geen eind komt aan het doden, geweld en intimidatie.

Als alternatief ziet de krant uitbreiding van de contacten met de bevolking. Willen gesprekken succes hebben, dan moeten meer politieke bevoegdheden worden verleend aan provincies, districten en dorpen. Directe gesprekken met lokale leiders over uitbreiding van lokaal bestuur maken een eind aan het ressentiment en stimuleren het respect voor de centrale regering die macht afstaat.

Een verstandig commentaar, maar ik vrees dat de krant een roepende in de woestijn is. (Bron: Bangkok Post, 3 maart)

Foto: Bomaanslag Krong Pinang (Yala), oktober 2013.

Thaise suikersubsidies; Brazilië stapt naar WTO

4 maart – Brazilië gaat Thailand bij de wereldhandelsorganisatie WTO aanklagen omdat het suikerproducenten steunt, waardoor de prijs op de wereldmarkt is gezakt. De Thaise overheid handelt in strijd met de WTO-regels. Gevolg: Brazilië heeft marktaandeel aan Thailand verloren, aldus een verklaring van het Braziliaanse ministerie van Handel.

Het is niet de eerste keer dat het Zuid-Amerikaanse land bezwaar maakt; al eerder zijn er in diverse WTO-commissies vragen over gesteld, maar tot tot nu toe heeft dat geen resultaat gehad. Brazilië zegt dat de ‘subsidies’ van Thailand en ook van India het land een omzetverlies opleveren van 1,2 miljard US$ per jaar. De afgelopen vier jaar is de export van Thailand toegenomen van 12,1 naar 15,8 procent [van de wereldmarkt] en die van Brazilië gedaald van 50 naar 44,7 procent.

Thailand ontkent dat van subsidies sprake is. De geldelijke steun die Thaise suikerproducenten krijgen, komt uit het Cane and Sugar Fund, dat het geld zelf verzamelt. Als het fonds niet voldoende geld heeft, wordt geld geleend bij de BAAC, maar de regering speelt daarin geen rol, zegt de adjunct secretaris-generaal van het Cane and Sugar Industry Policy Bureau.

Brazilië en Thailand zijn de twee grootste suikerproducenten in de wereld. Brazilië won in 2004, ook over suiker, een zaak tegen de EU. Van de VS werd gewonnen in een zaak over katoen. Een geduchte tegenstander dus. (Bron: Bangkok Post, 3 maart)

Twee banken gaan de strijd aan tegen loan sharks

4 maart – De Government Savings Bank en de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives gaan een aparte eenheid opzetten die tot taak heeft loan sharks (geldwoekeraars) de wind uit de zeilen te nemen, maar het bericht is niet erg specifiek hoe ze dat denken te doen.

Het ministerie van Justitie zegt per jaar 200 klachten te ontvangen over de leningen die verstrekt worden tegen woekerrentes van wel 20 procent per dag. Per jaar wordt voor 1 miljard baht in het informele circuit geleend. Voor de ernstigste gevallen stellen de twee overheidsbanken leningen ter beschikking [geen details].

Het economische team van de regering heeft eerder maatregelen genomen om de minima meer toegang te geven tot formele financiële bronnen en te ontmoedigen in het informele circuit geld te lenen. Zo’n 100.000 personen die geld verschuldigd zijn, hebben zich bij de regering geregistreerd om in aanmerking te komen voor een schuldsaneringsprogramma. Inmiddels is dat aantal gezakt naar 30.000 met een schuld van 3,3 miljard baht. De meesten hebben blijkbaar kans gezien hun schuld te regelen met de haaien. (Bron: Bangkok Post, 3 maart)

TAT wil rijke Chinese toeristen trekken

4 maart – De Tourism Authority of Thailand (TAT) is niet tevreden met de scherpe stijging van het aantal Chinese toeristen – in januari alleen al 45 procent meer op jaarbasis –, want het wil zich meer richten op het Chinese topsegment en minder op massatoerisme. ‘We hebben nog ruimte om in deze markt te groeien, maar we moeten voorzichtig te werk gaan en onze rivalen niet onderschatten’, zegt TAT adjunct-gouverneur voor internationale marketing (Azië en de Zuid-Pacific) Srisuda.

Sinds 2012 vormt China de grootste markt. Vorig jaar kwamen 7,9 miljoen Chinezen naar Thailand oftewel 27 procent van het totaal van 29,8 miljoen internationale toeristen. Dit jaar worden 8,8 miljoen Chinezen verwacht ondanks de tragere economie.

Chinezen op vakantie in Thailand geven gemiddeld per persoon 6.400 baht per dag uit, meer dan het gemiddelde van 5.690 baht. Vorig jaar verdiende 5 procent van het totaal aantal Chinese bezoekers gemiddeld US$ 60.000 per jaar. De TAT wil het topsegment uitbreiden naar 30 procent.

Maar er zijn kapers op de kust, zoals Maleisië dat dit jaar van maart tot december visumvrije toegang verleent aan Chinese reizigers mits ze niet langer blijven dan 15 dagen. Thailand dient ook Japan in de gaten te houden, dat een agressieve marketingstrategie heeft en aantrekkelijke toeristische producten. In 2015 trok het land 107 procent meer Chinese toeristen. Verder zijn Vietnam en de Filipijnen populair bij Zuid-Koreaanse toeristen.

De TAT wil zich meer concentreren op de Asean markt, die volgens haar een grote groeipotentie heeft. Naar verwachting stijgt het aantal toeristen uit de Asean-landen van 6,7 miljoen vorig jaar naar 8,3 miljoen dit jaar. (Bron: Bangkok Post, 3 maart)

Sorayuth is Sorrayuth
Sommigen zullen het mierenneuken vinden, maar voor mij is het het zoveelste bewijs dat de berichtgeving van Bangkok Post vaak slordig is. De naam van televisiepresentator Sorrayuth werd de eerste twee dagen na zijn veroordeling wegens gesjoemel met reclamegelden gespeld met één r. Pas gisteren corrigeerde de krant dat. Als de krant haar huiswerk goed had gemaakt, was dat niet nodig geweest, want de instagram account van hem heeft als adres @sorrayuth9111. Bangkost Post bewijst eens te meer haar slogan The newspaper you can trust niet waar te maken.
Dick van der Lugt

Tv-presentator Sorrayuth verdwijnt van de beeldbuis

4 maart – De maandag tot 13 jaar gevangenisstraf veroordeelde populaire tv-presentator Sorrayuth is gezwicht voor de druk van zijn vakgenoten, internetgebruikers, de particuliere Anti-Corruption Organisation of Thailand en adverteerders om zich terug te trekken. Gisterochtend presenteerde hij zijn actualiteitenprogramma nog, ’s avonds werd hij door een ander vervangen.

Op zijn instagram account neemt hij afscheid met de woorden: ‘Ik vertrek om gevolgen voor kanaal 3 te voorkomen en om iedereen gelukkig te maken. Dank aan de kanaal 3-familie. Dank aan de fans. Dank voor de steun. Till we meet again.’

Sorrayuth vertrektVolgens de krant hebben ‘several’ bedrijven hun reclames teruggetrokken uit de programma’s, die door Sorrrayuth’s productiemaatschappij worden geproduceerd. Gisteren noemde de krant de Saha Group, ’s lands grootste conglomeraat van consumentenproducten.

Vandaag noemt een bron de PR-afdeling van Total Access Communication Plc en projectontwikkelaar Noble Development. De Government Savings Bank liet weten haar contract niet te verlengen.

Dit moet voor hem de doorslag hebben gegeven want de oproep van twee mediaorganisaties op dinsdag om te vertrekken, had hij genegeerd met als argument: zolang het hoger beroep loopt, ben ik onschuldig.

Voormalig NRC-lid Prasarn ziet Sorrayuth’s besluit als een bewijs dat sociale druk een belangrijke rol speelt bij het handhaven van ethische normen.

Woordvoerder Porntip van de NRSA benadrukte gisteren de noodzaak voor de media om aan de samenleving verantwoording af te leggen. Sociale sancties tegen corruptie dienen, zegt ze, gehandhaafd en versterkt te worden.

Televisiewaakhond NBTC vergadert donderdag met 26 tv-bedrijven over ethische normen. Het is de eerste keer dat de NBTC zo’n initiatief neemt. Commissaris Supinya hoopt dat richtlijnen worden opgesteld om in de toekomst soortgelijke gevallen te voorkomen. ‘De sociale druk op de media is nog nooit zo sterk geweest.’ Ze vreest dat een deel van de samenleving op overheidsingrijpen zal aandringen, wanneer media-organisaties zichzelf niet reguleren.

De programma’s die de news anchor altijd met veel bombarie en druk gesticulerend presenteerde, waren Rueng Lao Chao Nee (ochtendnieuws), Rueng Den Yen Nee (praatshow ’s avonds) en in het weekend de nieuws talkshow Rueng Lao Sao Arthit (The Top Story This Evening).

Eerdere berichten:
3 maart: Druk op tv-presentator neemt toe, Saha trekt reclames terug
2 maart: Veroordeelde tv-presentator gaat vrolijk door
1 maart: Oproep: Sorayuth, trek aan je kuierlatten

Sussende woorden en zorgen over waterleverantie

4 maart – De autoriteiten lijken zich in alle bochten te wringen om de bevolking gerust te stellen over de waterleverantie. Premier Prayut zegt dat er voldoende water is voor de bewoners van Bangkok en randgemeenten om het tot juli uit te zingen. De Metropolitan Waterworks Authority, het gemeentelijk waterleidingbedrijf, heeft hem dat verzekerd.

Niettemin roept de premier de bevolking op zuinig met water om te springen, want de watervoorraden in de grote stuwmeren zijn beperkt. Voor het geval de voorraden onvoldoende blijken, heeft de regering maatregelen genomen [geen details].

Thailand beschikt over 147 miljoen rai aan landbouwgronden, waarvan slechts 37 procent wordt geïrrigeerd. Er zijn grote en kleine regenopvangreservoirs aangelegd en artesische bronnen aangeboord voor zowel agrarisch als huishoudelijk gebruik. De premier denkt dat de belangrijkste stuwmeren tijdens het regenseizoen grote hoeveelheden water kunnen opslaan.

Over de maatregelen tegen de droogte zegt hij dat aan de hand van een database van waterbronnen wordt bepaald, hoeveel ze elk jaar teruglopen, zodat passende maatregelen kunnen worden genomen.

De minister van Landbouw heeft bekend gemaakt dat in vijf districten van Phetchabun, Nakhon Ratchasima, Chon Buri, Suphan Buri en Ratchaburi de waterdruk wordt verminderd. In districten in vier andere provincies wordt de waterleverantie dagelijks aangepast. Twee districten in Nakhon Ratchasima en Trang kampen met een ernstig watertekort. Het leger distribueert daar water.

Thanat Khoman

Kort nieuws vrijdag 4 maart

– De laatste founding father van de Association of Southeast Asian Nations (Asean) in 1967, Thanat Khoman, is op 102-jarige leeftijd overleden (derde van links op de foto). Zijn lichaam wordt honderd dagen in zijn huis opgebaard en pas daarna gecremeerd. Vanaf morgen wordt een gebedsceremonie gehouden. Thanat was een leider van de Democratische partij en hij diende als vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken.

– De Kiesraad gaat 234 personen zowel strafrechtelijk als civielrechtelijk aanpakken die verantwoordelijk worden gehouden voor het mislukken van de verkiezingen op 2 februari 2014. De anti-Yingluck beweging PDRC belemmerde toen onder andere de registratie van kandidaten en verzending van stembiljetten. De Kiesraad eist een schadevergoeding van 2,4 miljard baht.

Ook tegen toenmalig premier Yingluck wordt aangifte gedaan omdat ze verzuimd heeft de verkiezingen uit te stellen ondanks duidelijke signalen van haar tegenstanders dat ze de verkiezingen zouden ontregelen. Zij moet eveneens 2,4 miljard baht dokken, vindt de Kiesraad. De verkiezingen werden later door het Constitutionele Hof ongeldig verklaard.

De PDRC en voormalig regeringspartij Pheu Thai verzetten zich tegen het besluit van de Kiesraad, maar wat ze concreet van plan zijn, meldt het bericht niet.

Vivat Yodprasit, the popcorn gunman– Leuke bijnaam: popcorn gunman. Die heeft Vivat Yodprasit (25) te danken aan het feit dat hij zijn geweer had verborgen in een popcorn zak. Hij werd gisteren door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 37 jaar.

Vivat stond terecht op beschuldiging van moord en illegaal bezit van een vuurwapen omdat hij in februari 2014 vier omstanders verwondde, van wie één zeven maanden later overleed, tijdens een treffen tussen supporters en tegenstanders van de regering Yingluck in Laksi (Bangkok). Vivat was lid van het anti-verkiezings kamp, geleid door Phra Buddha Isara, dat functionarissen tegenhield om in het districtskantoor voorbereidingen voor de verkiezingen te treffen.

Volgens Vivat’s advocaat heeft de politie hem gedwongen te bekennen. In het arrestantenbusje werd hij geblinddoekt, vastgebonden en geslagen, maar de politie ontkent dat dit is gebeurd. Vivat gaat in beroep tegen zijn veroordeling.

– Het gemeentelijk openbaarvervoerbedrijf (BMTA) ziet af van de voorgenomen aanschaf van 2.694 bussen in aansluiting op de 489 waarover nog steeds wordt gekissebist. De BMTA gaat nu 1171 oude bussen oplappen. Ze kunnen daarna nog 15 jaar mee. De eerste is al gerepareerd en uitgerust met bewakingscamera’s, een omroepinstallatie en een GPS systeem.

Het bericht gaat niet in op de 489 bussen. Uit mijn geheugen: Bekeken wordt of ze elektrisch aangedreven kunnen worden in plaats van, zoals aanvankelijk de bedoeling was, op aardgas. Twintig elektrisch aangedreven bussen gaan gehuurd worden voor een proef. De vernieuwing van het wagenpark van de BMTA is een intiatief van de regering Abhisit, maar er lijkt maar geen schot in te komen.

– In de zuidelijke provincie Yala zijn de afgelopen twee dagen drie personen dood geschoten. Van een rubberrapper werd het lichaam daarna in brand gestoken. Hij werd aangevallen toen hij op zijn motorfiets bij zijn plantage arriveerde. In Muang was een vrijwilllige ranger (26) het slachtoffer. Hij werd 500 meter vanaf zijn huis vermoord. Verder werd een tweede rubbertapper dood geschoten, terwijl hij met zijn vrouw aan het werk was. Hij was een voormalige veiligheidsvrijwilliger.

Surachai Sombatcharoen voor en na– De Medical Council of Thailand gaat een disciplinair onderzoek doen naar de arts die countryzanger Surachai een facelift heeft gegeven en de directeur van het ziekenhuis waar de omstreden ingreep is verricht.

De ingreep is in het nieuws gekomen door het Face-off Project by Dr Xeping, zoals die in een campagne wordt genoemd. Xeping, overigens geen arts, claimt mensen er dertig jaar jonger te kunnen laten uitzien. De Facial Plastic Surgery Association of Thailand heeft tegen haar aangifte gedaan. Xeping overweegt de vereniging aan te klagen.

Maar die procedure is volgens de secretaris-generaal van de Medical Council niet gebruikt. De zanger kreeg een facelift met Botox en filler injections. Over zes maanden krijgt hij nog meer injecties. Het Department of Health Service Support vindt dat de arts en directeur advertenties over de ingreep hadden moeten tegenhouden, want die bevatten overdreven claims. De Medical Council beoordeelt of ze de ethische en professionele richtlijnen hebben overtreden. De raad kan hun vergunning intrekken.

De countryzanger gaf gisteren, vergezeld door Xeping, een persconferentie waarbij hij een foto van zichzelf liet zien voor de operatie. Hij zegt tevreden te zijn met het resultaat.

– Panthongtae Shinawatra, de zoon van oud-premier Thaksin, heeft bij de DSI een verklaring afgelegd over zijn betrokkenheid bij het KTB-schandaal. Panthongtae is een van de getuigen die de DSI wil horen over de omstreden leningen die door de Krungthai bank tijdens de regeringsperiode van Thaksin zijn verstrekt aan een insolvabel vastgoedbedrijf. Vermoedelijk gaat het om het witwassen van geld. De DSI zegt dat Panthongtae 10 miljoen baht heeft ontvangen. Zie verder de pagina Corruptie 2 (bericht van 23 september).

– Twee Chinezen zijn aangehouden en 900.000 nagemaakte merkzonnebrillen zijn in beslag genomen op zeven locaties in Yaowarat (China Town). Ze vertegenwoordigen een waarde van 130 miljoen baht. De DSI kwam hen op het spoor naar aanleiding van een klacht [geen details].

– Follow-up op het bericht over de aanhouding van het vooraanstaande Pheu Thai lid Watana Muangsook. Pheu Thai heeft bij het UN Office of the High Commissioner for Human Rights in Bangkok een klacht gedeponeerd over de aanhouding die ze ‘een extreme inbreuk in mensenrechten’ noemt.

Watana is door het leger aangehouden voor een zogeheten attitude adjustment vanwege zijn kritiek op de intimidatie van premier Yingluck door soldaten die haar volgen en foto’s van haar maken, en de grondwet op Facebook. Watana is gisteren op borgtocht vrijgelaten. Hij zegt beleefd behandeld te zijn, maar hij gaat door gebruik te maken van zijn recht op vrije meningsuiting. Op 14 maart moet hij zich weer bij de rechtbank melden.

– De Public Sector Development Commission heeft een budget van 28 miljard baht uitgetrokken voor provinciale ontwikkelingsprojecten. Het geld wordt gebruikt om de export van Otop-producten naar buurlanden te stimuleren en het productieproces te verbeteren. Elke provincie dient een ontwikkelingsplan voor de periode 2017-2021 te maken. Otop (One Tambon One Product) is een programma waarbij dorpen zich specialiseren op één product. Ze worden verkocht in Otopwinkels en op beurzen.

Bericht aan lezers die over de grondwet willen lezen.
Vandaag 1 artikel over de grondwet. Ik geef de titel zodat u het zelf kunt opzoeken op de website:
PM backs appointed Senate proposal. Premier Prayut steunt het voorstel voor een Senaat van benoemde senatoren voor de eerste vijf jaar na de verkiezingen. Die vormen een garantie voor hervormingen, zegt hij. Zie verder de pagina Grondwetwijziging

 


 

Toeristenpaar verkoopt foto's als ansicht

Hoe ze heten en uit welk land ze komen, vermeldt het fotobericht niet. Alleen dat het om een toeristenpaar gaat dat bij Siam Square foto’s van hun reizen als ansichtkaart verkoopt. De koper mag de prijs bepalen. De opbrengst gebruiken ze om hun reiskosten te betalen. (Foto Weerawong Wongpreedee)


 

Oproep aan bedrijfsleven: Wees zuinig met water

3 maart – Het bedrijfsleven is door het JSCCIB* opgeroepen water te besparen om de negatieve gevolgen van de droogte te helpen verminderen. Voorzitter Supant verwacht dat het lukt om tot eind juni 20 tot 30 procent minder water te gebruiken. De besparing zal voornamelijk moeten komen van de grote bedrijven die veel water gebruiken. Eind juni zou het droge seizoen moeten eindigen, maar zeker is dat niet want El Niño gooit nog steeds roet in het eten.

Over de verdeling van het water uit ’s lands grote stuwmeren is een afspraak gemaakt door de betrokken particuliere en overheidsdiensten, grote waterconsumenten, het RID en het ministerie van Landbouw. Aan de agrarische sector is 66 procent toegewezen, de industrie krijgt 7,3 procent, 10,2 procent is bestemd voor persoonlijke consumptie, 15,4 procent dient om het indringen van zout water tegen te gaan en 0,43 procent is voor de toerismesector.

Supant zegt dat de industrie al voorzorgsmaatregelen heeft genomen door voldoende water in voorraad op te slaan. Vermoedelijk wordt de agrarische sector het hardst getroffen door het watertekort en dat kan gevolgen hebben voor de gehele Thaise economie, aldus Supant.

‘De lage omzet in de agrarische sector zorgt voor een verminderde vraag naar producten, die door de industriële sector worden geproduceerd. Daarom moeten we elkaar helpen.’

* De JSCCIB is het Joint Standing Committee on Commerce, Industry and Banking. Het bestaat uit vertegenwoordigers van de desbetreffende belangenverenigingen. (Bron: Bangkok Post, 2 maart)

Consumentenprijzen weer in de min

3 maart – Voor de veertiende achtereenvolgende maand zijn de consumentenprijzen gedaald, maar er zijn aanwijzingen dat aan die trend een eind komt door de stimuleringsmaatregelen van de regering. De daling is het gevolg van de lagere detailhandelsprijs van olie, lagere bustarieven, goedkoper butagas en de lagere elektriciteitsrekening.

In februari daalde het prijsniveau, berekend over 450 producten en diensten, met 0,5 procent op jaarbasis tegen 0,53 procent in januari en 0,97 procent in december. Op maandbasis ging de inflatie met 0,15 procent omhoog en dat is de eerste keer sinds november 2015.

De stimuleringsmaatregelen van de regering beginnen vrucht te dragen hetgeen blijkt uit meer uitgaven aan construction [bouwsector?] en meer algemene bestedingen. De prijzen van sommige vruchten en groentes stegen ook, en de prijs van sigaretten ging omhoog met 18,5 procent als gevolg van verhoging van de accijns.

De zogeheten core inflation (prijzen zonder die van voedsel en energie) steeg met 0,68 procent op jaarbasis en 0,18 procent op maandbasis.

Wat de rest van het jaar gaat brengen is afhankelijk van de droogte en de ontwikkeling van de olieprijzen, maar duidelijk is dat de inflatie verbetert door de economische maatregelen van de regering, zegt adjunct-directeur Pimchanok van het Trade and Strategy Bureau. Voor het hele jaar voorspelt het ministerie van Handel een inflatie van 0 tot 1 procent tegen 1 tot 2 procent eerder. Daarbij gaat het ministerie ervan uit dat de economie met 2,8 tot 3,8 procent groeit, de prijs van ruwe olie 30 tot 40 dollar per vat bedraagt en de dollar/baht koers schommelt tussen 36 en 38 baht.

Volgens voorzitter Somchai van de Thai retailers and Wholesalers Association is de hogere maandinflatie voornamelijk het gevolg van de verhoging van de prijs van sigaretten en speculatie dat ook de accijns op sterke drank omhoog gaat. Rokers en drinkers zijn daardoor gaan hamsteren. (Bron: Bangkok Post, 2 maart)

Huishoudschulden in 2015 verminderd

3 maart – De huishoudschulden zijn vorig jaar afgenomen van 85,9 procent van het bruto binnenlands product naar 81 procent. Volgens regeringswoordvoerder Sansern is dat te danken aan de stimuleringsmataregelen van de regering. Het ministerie van Financiën noemt de schulden ‘beheersbaar’ en verwacht dat ze dit jaar verder zullen afnemen.

In 2007 stonden huishoudens voor 45,6 procent van het bbp in het krijt. In dat jaar bouwden Thais veel schulden op met de kosten van herstelwerkzaamheden aan hun woningen die onder water waren gelopen. Daarna stegen de schulden snel: naar 70,6 procent in 2011, 77,3 procent in 2012 en 82,3 procent in 2013, voornamelijk als gevolg van het beleid van de regering Yingluck om de aankoop van een eerste auto en huis te subsidiëren. De autoverkoop schoot toen omhoog.

Of de huishoudschulden uitgedrukt in een bedrag vorig jaar zijn afgenomen, vermeldt het bericht niet, dus misschien geeft het percentage een vertekend beeld. (Bron: Bangkok Post, 2 maart)

Sorayuth bij aankomst in rechtbank

Druk op tv-presentator neemt toe, Saha trekt reclames terug

3 maart – De druk op televisiepresentator Sorayuth [vandaag gespeld als Sorrayuth] om zich terug te trekken, na maandag te zijn veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf wegens gesjoemel met reclamegelden, neemt toe. De Saha Group, ’s lands grootste conglomoraat van consumentenproducten, is begonnen met het terugtrekken van reclames in zijn tv-actualiteitenprogramma’s.

De Saha group volgt de richtlijnen van de particuliere Anti-Corruption Organisation of Thailand (ACT), een bundeling van bedrijven en werkgeversorganisaties. De ACT riep na de uitspraak van de rechtbank haar leden op te stoppen met steun aan Sorayuth’s productiemaatschappij. ‘We hebben niet de bedoeling om zout in de wonden van iemand te strooien’, zegt een bron. ‘Niet alleen de Saha Group trekt reclames terug, maar andere bedrijven die lid zijn van de ACT, moeten ook volgen.’

In een gisteren uitgegeven verklaring roept de ACT Sorayuth op om te stoppen totdat de rechtsgang [in hoger beroep] is voltooid. Voor Sorayuth is dat juist een reden om zich niet terug te trekken. Ook tv-kanaal 3 waarop zijn programma’s worden uitgezonden, heeft niet op zijn vertrek aangedrongen.

‘We willen dat bedrijven hun zakelijke belangen ondergeschikt maken aan het nationaal belang’, zegt ACT secretaris-generaal Mana. ‘Wanneer Sorayuth doorgaat, vormt dat een slecht voorbeeld voor de Thaise samenleving.’

De ACT heeft kijkers opgeroepen zijn programma’s te mijden. ‘Thais klagen over corruptie van politici en ambtenaren. Ze dienen ook de particuliere sector en de burgerlijke samenleving in de gaten te houden. Als bedrijven zich schuldig maken aan fraude of de andere kant opkijken wanneer een van hen daarbij betrokken is, wordt het nooit wat met sociale verandering.’

Minister Paiboon (Justitie) heeft ambtenaren gewaarschuwd hun discretie te gebruiken wanneer hen gevraagd wordt in Sorayuth’s programma op te draven. ‘Het besluit om al dan niet te komen is gebaseerd op hun eigen beoordeling van ethiek en moraal en begrip van corruptiekwesties.’

De directeur-generaal  van de Belastingdienst was dinsdag te gast in het avondprogramma van Sorayuth, maar dit interview was al eerder opgenomen, zegt regeringswoordvoerder Sansern. ‘De regering respecteert de uitspraak van de rechtbank en komt tegemoet aan de wens van de samenleving om good governance en ethiek in dit land te bevorderen.’

NRSA woordvoerder Porntip hekelt de tv-leiding die de presentator toestaat door te gaan. ‘Dit duidt op moreel verval in de sociale cultuur.’ Zij zal  in ieder geval niet meer ingaan op uitnodigen in een van zijn programma’s te verschijnen.

In een notendop de affaire: Sorayut en zijn productiemaatschappij droegen in 2005 en 2006 138 miljoen baht aan reclame-inkomsten niet af aan MCOT (destijds kanaal 9) door een MCOT-medewerkster om te kopen om te knoeien met de administratie van de reclamezendtijden.

Eerdere berichten:
2 maart: Veroordeelde tv-presentator gaat vrolijk door
1 maart: Oproep: Sorayuth, trek aan je kuierlatten

‘Onderwijs moet dringend op de helling’

3 maart – Een voormalig leidinggevende van wereldhandelsorganisatie WTO maakt zich ernstig zorgen over de staat van het onderwijs in Thailand. De bezem moet er onmiddellijk door. De uitgaven aan onderwijs zijn ongeëvenaard in de wereld met 4 procent van het bruto binnenlands product  en 20 procent van de begrotingsuitgaven, maar Thailand profiteert niet van zijn investeringen.

Supachai Panitchpakdi zei dit gisteren op het seminar  A University for the 21st Century aan de Mahidol universiteit. Hij citeerde een recent rapport van het TDRI waaruit blijkt dat het onderwijsbeleid in Thailand een fiasco is. Scholen en universiteiten slagen er niet in hun budget behoorlijk te beheren. Er zijn ook discrepanties tussen leerlingen in de grote steden en op het platteland. Leerlingen in steden hebben een grote kans door te stromen naar de universiteit. De kloof lijkt zich elk jaar te verbreden.

De Thaise regering besteedt slechts 0,25 procent van het bbp aan R&D (research and development) tegen 1 tot 2 procent in buurlanden. De regering is voornemens meer geld uit te trekken voor R&D naar onderwijs, maar de research moet voldoen aan de behoeftes van de particuliere sector. Supachai drong er bij universiteiten op aan meer te investeren in R&D en menselijk kapitaal om tegemoet te komen aan de uitdagingen van de 21ste eeuw.

Supachai zei nog meer, maar dat mag u zelf lezen in Ex-WTO chief decries Thai education op de website van de krant. Genoeg open deuren gelezen. (Zie ook de pagina Onderwijs)

Thailand zit vast in midden inkomen val
Een tweede onderwijsbericht gaat over STEM, een onderwijsvorm waarin natuurwetenschap, technologie, werktuigbouw en wiskunde worden geïntegreerd. Bevordering ervan kan helpen Thailand uit de middle-income trap te laten ontsnappen en zijn concurrentiepositie op de wereldmarkt te verbeteren. Dit zei voorzitter Sumontha van het Thai-US Education Committee, tijdens de zevende Thai-US Education Roundtable, onlangs georganiseerd door de Amerikaanse ambassade.

Thailand dreigt vast te blijven in de midden inkomen val omdat het bruto binnenlandse product in enkele sectoren lager is dat wat het zou behoren te zijn als gevolg van de lage productiviteit en het gebrek aan creativiteit en innovatie. STEM-onderwijs zou die trend kunnen keren, want die helpt studenten (nieuwe) oplossingen te vinden voor praktische problemen in het alledaagse leven. Ook andere vakken dan de genoemde kunnen erin geïntegreerd worden, zoals beeldende kunst, Thais, Engels en gymnastiek.

Volgens Sumontha is STEM de afgelopen zes jaar op 15.000 kindergarten scholen geïntroduceerd. Maar de methode is nog nauwelijks in het lager en middelbaar onderwijs toegepast. Nu ik er nog eens over nadenk lijkt me STEM hetzelfde als wat we in Nederland projectonderwijs noemen.

De Thai-US Education Roundtable is in 2011 opgericht met als doel informatie over onderwijs uit te wisselen. Leden zijn nationale onderwijs beleidsmakers, universiteits presidenten en academici uit beide landen.

Chao Phraya dam 2

Kort nieuws donderdag 3 maart

– Het ministerie van Landbouw heeft zijn waterdistributieplan aangepast daar het waterpeil in de tien grote stuwmeren van het land inmiddels een kritiek laag niveau heeft bereikt. Voor elk stuwmeer is de wateruitstroom herzien.

Het Mae Ngat Somboon Chon stuwmeer in Chiang Mai gaat bijvoorbeeld 1,2 miljoen kubieke meter water per week leveren. In samenwerking met lokale besturen en de Provincial Waterworks Authority gaat het stuwmeerpersoneel het leidingnetwerk naar door droogte getroffen gebieden uitbreiden. De minister zegt dat er voldoende water is voor huishoudelijk en agrarisch gebruik.

In twaalf provincies zijn 47 districten uitgeroepen tot drought disaster area. In deze provincies moeten artesische bronnen de waterleverantie aanvullen. Dinsdag is ook begonnen met het kunstmatig opwekken van regen. Het Department of Royal Rainmaking and Agricultural Aviation beschikt over 41 vliegtuigen en 54 piloten. Er zijn 16 vacatures.

Op de foto de Chao Phraya dam in Chai Nat. Sinds januari staat het water er op een kritiek laag niveau. De Chao Phraya dam is een zogeheten zogeheten run-off dam, wat betekent dat hij geen water kan opslaan. De dam zorgt ervoor dat het waterniveau stijgt wanneer dat nodig is, of hij vertraagt de stroom. Als de stroomsnelheid minder dan 2.800 kubieke meter water per seconde bedraagt, wordt het water naar beide zijden van de rivier omgeleid waar een systeem van kanalen het water reguleert. Boven die snelheid stroomt het via spillways (overlaten) verder.

– Nog meer nieuws over artesische bronnen. Premier Prayut heeft opdracht gegeven voor een onderzoek naar vermeende corruptie bij boorprojecten naar deze bronnen van het Department of Groundwater Resources.

De Rekenkamer heeft daarover aan de bel getrokken. Ze zegt veel klachten te hebben ontvangen over boorprojecten in dorpen en bij scholen in afgelegen streken. Van het budget zou 10 tot 30 procent zijn weggevloeid aan steekpenningen. Documenten en rapportages zijn vervalst en geld is verduisterd. De regels zijn vele jaren overtreden, waardoor bronnen van slechte kwaliteit zijn. De Rekenkamer schat de schade op 100 miljoen baht.

De permanent secretaris van het ministerie van Milieu zegt dat veel klachten anoniem zijn waardoor het lastig is na te gaan om welke projecten het precies gaat. Maar het ministerie heeft wel bij enkele projecten ‘onregelmatigheden’ geconstateerd. Gewerkt wordt aan nieuwe regelgeving voor de aanbesteding. (Zie ook de pagina Corruptie 2)

– Laat onmiddellijk voormalig Pheu Thai parlementslid Watana Muangsook vrij, eist de voormalige regeringspartij van de regering. Watana werd gisteren in zijn huis aangehouden en meegenomen naar een legerbasis. Hij had scherpe kritiek geuit op de versterking van de beveiliging van premier Yingluck door soldaten, waardoor ze zich ongemakkelijk voelt. Volgens Watana wordt haar privacy geschonden. Maar de junta houdt niet van kritiek, dus gaat ze eens een hartig woordje met hem spreken.

De partij noemt de aanhouding in strijd met de wet en mensenrechten. Watana heeft alleen een mening gegeven zonder het oogmerk onrust te stoken. Wanneer hij in overtreding was, had de normale rechtsgang gevolgd moeten worden, stelt PT in een gisteren uitgegeven verklaring.

Volgens NCPO-woordvoerder Winthai hebben enkele opmerkingen van Watana het image van de junta bezoedeld. Zo beweerde Watana in een Facebook post dat de junta aan de macht wil blijven en hij had kritiek op de ontwerp-grondwet. Winthai zegt dat hij de daarvoor bestemde kanalen had moeten gebruiken.

– Twee zaken die betrekking hebben op vermeende fraude met G-to-G rijst deals (government to governement) tijdens de regering Yingluck worden door het hooggerechtshof in elkaar geschoven. In één zaak gaat het om de voormalig minister van Handel en twintig personen en bedrijven die deals met twee Chinese bedrijven als G-to-G maskeerden. Het OM heeft een boete van 35,27 miljard baht geëist voor de schade die ze hebben aangericht. De andere zaak betreft zeven personen die de gedaagden in deze zaak hebben geholpen. (Zie pagina Rijst 3)

– De politie is op zoek naar een man uit Min Buri die ervan verdacht wordt zijn dochter van 7 te hebben gemolesteerd. Nadat het misbruik was ontdekt, heeft hij de benen genomen.

De moeder heeft tegen hem aangifte gedaan. Ze zegt dat haar man de dochter enkele malen seksueel heeft misbruikt. Dat ontdekte ze omdat de dochter zich de afgelopen weken vreemd begon te gedragen. Uiteindelijk kwam de aap uit de mouw. In het ziekenhuis is de dochter onderzocht op sporen van de verkrachting. Het meisje wil niet langer de naam van haar vader dragen. De man wordt ook beschuldigd van misbruik van zijn schoonzuster. Daar wordt nog onderzoek naar gedaan.

– Het bestuur van Airports of Thailand buigt zich over drie weken over een masterplan voor luchthaven Don Mueang. Het plan voorziet in het opknappen van de oude terminal en de bouw van een nieuwe terminal die verbonden wordt met de Red Line, een metroverbinding tussen Bang Sue en Rangsit (in aanleg), een uitbreiding van de Airport Rail Link naar Phaya Thai en de bouw van een parkeergarage. De totale kosten bedragen 10 miljard baht. De zogeheten derde fase moet in 2021 klaar zijn. Dan heeft de luchthaven een capaciteit van 40 miljoen passagiers per jaar tegen 28 miljoen nu.

Dinsdag gaat de gerenoveerde terminal 2 officieel open. Enkele delen van terminal 1 gaan tijdelijk dicht voor modernisering van de apparatuur. Terminal 2 bedient binnenlandse vluchten, terminal 1 internationale.

Bericht aan lezers die over de grondwet willen lezen.
Vandaag 1 artikel over de grondwet. Ik geef de titel zodat u het zelf kunt opzoeken op de website:
Fix charter loopholes or ‘chaos returns’. Een vooraanstaand academicus waarschuwt dat het door de grondwetcommissie voorgestelde kiesstelsel rammelt en coalitieregeringen vatbaar maakt voor militaire interventie. Als het niet veranderd wordt, kan binnen 10 jaar weer een coup plaatsvinden. Zie verder de pagina Grondwetwijziging

 


 

Phu Kradueng cable car

Commentaar: Schrap de kabelbaan

2 maart – Er is geen verklaring waarom het militair bewind juist nu het Phu Kradueng kabelbaanproject nieuw leven wil inblazen. De regering heeft wel wat beters te doen. Dit oude voorstel om de berg in Loei te ontsieren met een kabelbaan is al vele malen verworpen en daar waren goede redenen voor.

Bangkok Post  laat er geen twijfel over bestaan wat haar standpunt is: Schrap de kabelbaan. Hij is niet nodig, het is een verspilling en hij is schadelijk voor het milieu. De krant heeft ook zware kritiek op het regeringsorgaan Designated Areas for Sustainable Tourism Administration (Dasta), dat het project in een studie ondersteunt met enkele twijfelachtige argumenten, zoals: de meeste bewoners zijn er een voorstander van.

Dasta negeert ook de hoeveelheid afval dat door massa-toerisme wordt geproduceerd. De meeste banen die het project creëert bestaan uit het verzamelen en sorteren van afval en het zoeken naar plaatsen waar het begraven kan worden.

Het afgelopen jaar werd de bergtop (1.326 meter boven de zeespiegel) door 62.000 toeristen bezocht, voornamelijk tijdens het koele seizoen dat nu geëindigd is. Dat zijn al erg veel mensen. Iedereen die de berg heeft bezocht, kan de problemen bevestigen: massa’s bezoekers, verkeersopstoppingen en afval. Dasta wil alle drie vergroten, aldus het hoofdredactioneel commentaar. (Bron: Bangkok Post, 1 maart)

Eerdere berichten:
29 februari: Kort nieuws
27 februari: Kort nieuws
24 februari: Regering stoft plan voor kabelbaan af

Belastingvrije winkels lijden onder monopolie King Power

2 maart – De Thai Duty-Free Shop Trade Association (TDFA) dreigt het ministerie van Financiën aan te klagen voor plichtsverzuim en discriminatie als het blijft nalaten andere spelers [dan King Power] toe te staan in centraal Bangkok.

Weliswaar verzet de wet zich niet tegen belastingvrije winkels, maar in de praktijk is dat onmogelijk omdat de douane eist dat de bedrijven hun eigen ophaalcentrum [voor de in de stad gekochte goederen] op luchthavens moeten hebben. Op Suvarnabhumi en Don Mueang kan dat niet want Airports of Thailand (AoT), de beheerder van beide luchthavens, is contractueel gebonden aan King Power en dat contract loopt pas over vier jaar af.

De TDFA gaat nog met de minister van Financiën praten, maar wanneer dat gesprek geen resultaat heeft, stapt ze naar de bestuurs- en strafrechter. De vereniging zegt dat het ministerie als grootste aandeelhouder van AoT geen exclusieve concessie dient te verlenen. Het enige wat de vereniging vraagt is 300 vierkante meter op Suvarnabhumi.

Volgens de TDFA voorziet het contract van AoT met King Power in de mogelijkheid commerciële ruimte vrij te maken voor de ophaalcentra van andere exploitanten. Zoals eerder gemeld hebben de Central Group, de Mall Group en Zuid-Koreaanse investeerders belangstelling voor de belastingvrije handel. De krant schrijft, maar er staat geen bron bij, dat de inkomsten van AoT met 30 procent kunnen toenemen als andere spelers worden toegelaten. AoT ontvangt 3 procent van de productprijzen. (Bron: Bangkok Post, 1 maart)

Zie verder Kort nieuws van 19 februari en het bericht Nieuwe spelers in de rij voor duty-free handel (22 januari).

Regering trekt 40 mld baht uit voor Yellow en Pink metrolijn

2 maart – De regering investeert maximaal 20 miljard baht in de aanleg van zowel de Yellow als de Pink metrolijn. De overige kosten zullen moeten worden opgehoest door particuliere investeerders. De PPP commissie (public-private partnership) heeft maandag de aanleg van beide lijnen [lees nu voor het eerst dat het om monorail lijnen gaat] goedgekeurd.

De Pink Line vormt een verbinding tussen Khae Rai en Min Buri, Lengte: 34,5 kilometer, kosten: 56,7 miljard baht. De Yellow Line knoopt Lat Phrao aan Sanromg. Lengte: 30 kilometer, kosten: 54,6 miljard baht. De regering neemt de grondonteigeningskosten voor haar rekening en veel van de civiele werken. De overige kosten zijn voor rekening van de particuliere sector. Naar verwachting rijden de treinen in 2020.

Op de Purple Line (Bang Yai in Nonthaburi-Bang Sue) vinden sinds eind vorig jaar testritten plaats. Naar verwachting komt de lijn in augustus in bedrijf. (Bron: Bangkok Post, 1 maart)

Ter oriëntatie bijgaand kaartje.

Ook Vietnam snijdt in rubberexport

2 maart – Ook Vietnam snijdt in zijn rubberexport. Vorige week besloot het land zich aan te sluiten bij de drie andere rubber exporterende Asean-landen die eerder afspraken elk 15 procent van de export af te schaven. Thailand, Indonesië en Maleisië besloten tevens het binnenlands gebruik van rubber te stimuleren, zoals bij de aanleg van wegen en spoorwegen. Dat alles met als doel de ingezakte rubberprijs op de wereldmarkt op te krikken, die op het laagste niveau sinds 2009 staat door overproductie en een zwakke vraag uit China.

De vier landen zijn goed voor 70 procent van wereldproductie aan rubber. Thailand exporteerde vorig jaar 3,8 miljoen ton, Indonesië 3,7 miljoen ton, Vietnam 1 miljoen ton en Maleisië 400.000 ton. De wereldproductie bedraagt 12,5 miljoen ton.

Het aanbod neemt altijd af in de maanden maart tot juni, wanneer de rubberbommen hun blad verliezen en gestopt wordt met latex tappen. Vietnam moet nog toestemming krijgen van de overheid voor de 15 procent.

Naar verwachting neemt de rubberproductie in Thailand dit jaar met 5 procent af. Het land heeft zich voorgenomen de productie te verminderen door het kappen van rubberbomen op 200.000 tot 300.000 rai. India heeft belangstelling voor het rubberhout. (Bron: Bangkok Post, 1 maart)

Sorayuth gaat door

Veroordeelde tv-presentator gaat vrolijk door

2 maart – Alsof er niets was gebeurd, presenteerde Sorayuth Suthasanajinda gisteren net als elke ochtend op kanaal 3 zijn actualiteitenprogramma. Hij negeerde de oproep van twee mediaverenigingen om zich terug te trekken nadat de rechtbank hem tot 13 jaar gevangenisstraf had veroordeeld wegens gesjoemel met reclamegelden.

De particuliere Anti-Corruption Organisation of Thailand ((ACT) zint het niet: ze gaat de bij haar aangesloten bedrijven vragen te stoppen met het sponsoren van tv-kanaal 3 en Sorayuth’s productiemaatschappij Rai Som en ze overweegt op te roepen tot een kijkersboycot.

Bangkok Post vindt de zaak blijkbaar gewichtig genoeg, want het grootste deel van de voorpagina gaat op de kwestie in, die draait om in 2005 en 2006 niet afgedragen reclamegelden door Sorayuth’s productiemaatschappij aan  de exploitant van kanaal 3. De news anchor kreeg daarbij hulp van een werkneemster van MCOT, die de reclamezendtijd in de boekhouding wist te verhullen. Een flesje correctievloeistof volstond.

ACT-voorzitter Pramon zegt: ‘Als Sorayuth in dienst van de overheid was geweest, was hij al geschorst. De overheid kent disciplinaire maatregelen voor ambtenaren die schuldig zijn bevonden aan fraude of een ambtsmisdrijf. Maar de particuliere sector houdt alleen rekening met de opinies en verwachtingen van het publiek.’

Een voormalig NACC-lid doet er nog een schepje bovenop: ‘Beschuldigingen van corruptie worden als ernstig wangedrag en plichtsverzuim beschouwd. Hij dient als straf uit de ether te worden gehaald.’ Maar BEC World Plc, die kanaal 3 runt, besloot gisteren de populaire presentator (die tegen de uitspraak in beroep gaat) te handhaven met als argument dat de fraude plaats vond voordat Sorayuth voor kanaal 3 begon te werken. De maatschappij kent hem als 12 jaar goed; ze heeft wel verklaard de publieke opinie over de kwestie te peilen.

Gisteren vergaderde een sub-commissie van televisiewaakhond NBTC over de zaak, maar conclusies werden er niet getrokken. De commissie vraagt kanaal 3 begin maart een toelichting te geven. Meer kan ze niet doen, want ze is niet bevoegd Sorayuth te vragen om te stoppen met zijn programma.

Enkele bedrijven die in zijn programma reclame maken, hebben besloten die terug te trekken. Andere kijken de kat uit de boom en wachten af wat kanaal 3 gaat doen. Als de zender hem met een ban treft, dan wordt het merendeel van de reclames teruggetrokken, aldus voorzitter Wannee van de Media Agency Association of Thailand.

Zie verder het bericht van gisteren Oproep: Sorayuth, trek aan je kuierlatten. In bijgaand kader een toelichting op de commerciële relatie tussen kanaal 3, Rai Som en een tweede productiebedrijf van Sorayuth. In de berichtgeving worden zowel MCOT als BEC World Plc genoemd als zendgemachtigde. Hoe dat zit, weet ik niet.

Leger ingezet voor veiligheid toeristen

2 maart – Legercommandant Teerachai heeft zijn manschappen in toeristische provincies opdracht gegeven nauw samen te werken met de lokale politie en ambtenaren om de veiligheid van toeristen te waarborgen. Het bevel is een reactie op de verkrachting van twee Franse vrouwen en mishandeling van twee mannen door vijf Cambodjaanse vissers  zaterdagavond op het eiland Koh Kut.

De commandant wil ook dat de wet strikt wordt toegepast om de veiligheid van toeristen te verzekeren daar dit eveneens zal helpen om het toerisme te bevorderen, aldus woordvoerder Sirichan van de NCPO. [De logica ontgaat me] Teerachai maakt zich verder zorgen over illegale arbeid, de maffia, gokgelegenheden en contrabande. Legereenheden in het land moeten effectieve maatregelen nemen tegen misdrijven waarvan toeristen het slachtoffer zijn en tegen ongelukken.

De legereenheden in de kustprovincies dienen nauw samen te werken met de marine en lokale politie bij inspecties van werkplaatsen, die ervan verdacht worden illegaal personeel in dienst te hebben en hen onderdak te bieden.

De Cambodjaanse ambassadeur is gisteren met Thaise functionarissen naar Koh Kut gegaan om de zaak te onderzoeken ‘om er zeker van te zijn dat het gebeurd is of dat het een [echte]  bewering is’, aldus de nieuwswebsite van Phnom Penh Post. Het Cambodjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt voor de verdachten een advocaat te regelen als ze vervolgd gaan worden. Volgens het bericht van gisteren gaan ze inderdaad vervolgd worden en zouden ze al bekend hebben. De verdachten zijn door de slachtoffers geïdentificeerd.

Eerdere berichten:
1 maart:  Franse toeristen; scherper toezicht op gastarbeiders
29 februari: Twee Franse vrouwen verkracht op Koh Kut

Verstrekking tijdelijke werkvergunning wordt verscherpt

2 maart – Adjunct-politiecommissaris Srivara wil dat het doopceel van gastarbeiders wordt gelicht wanneer ze een tijdelijke werkvergunning aanvragen. Hij heeft dat gisteren gezegd tijdens een bijeenkomst met de hoofden van de immigratiekantoren in het Zuiden. De maatregel dient ter bestrijding van de mensenhandel en vergroting van de veiligheid in de regio.

Volgens Srivara zijn er mazen in de procedure bij het verlenen van een tijdelijke werkvergunning, oftwel pink card. Personen die door de Thaise autoriteiten op de zwarte lijst zijn geplaatst, kunnen op deze manier het land binnen glippen. De oplossing ligt volgens Srivara in het koppelen van de veiligheidsdatabase met de procedure voor het verlenen van de roze kaart.

Srivara noemt het voorbeeld van een man uit Myanmar die op verdenking van mensenhandel was gedeporteerd, maar later weer opdook in Phangnga alhoewel in zijn paspoort een rode stempel staat, die aangeeft dat hij een gevaar voor het land vormt. Hij maakte via zijn werkgever gebruik van de roze-kaart procedure. De politie gaat de werkgever aan de tand voelen.

Thammasak Wicharaya, assistent van de politiecommissaris, heeft opdracht gegeven na te gaan of ambtenaren in strijd met de regels roze kaarten hebben verleend of buitenlanders hebben geholpen het land illegaal binnen te komen. (Zie ook de pagina Migranten)

Ergste droogte in jaren; Pang Sida waterval valt droog

2 maart – De Pang Sida waterval, een bekende toeristische trekpleister in de provincie Sa Keao, is drooggevallen. De provincie kampt met de ernstigste droogte van de afgelopen jaren. Als gevolg van het droogvallen is het aantal bezoekers aan nationaal park Pang Sida teruggelopen.

Niet alleen de waterval en de kreken waar de waterval door wordt gevoed, zijn de dupe van de droogte maar de dieren in het park moeten nu op zoek gaan naar alternatieve waterbronnen in de buurt van dorpen. Het adjunct-parkhoofd heeft de bewoners gevraagd de dieren met rust te laten.

In nationaal park Khao Yai is volgens het parkhoofd voldoende water voor de wilde dieren. In Khon Kaen staat het water in het Ubolratana stuwmeer zo laag dat de leverantie van drinkwater na mei in gevaar komt, indien het niet tijdig gaat regenen.

Op de Phasi Soong versmarkt in Chai Nat zijn de groentes 5 tot 10 baht in prijs verhoogd. Sommige boeren zijn vanwege de droogte gestopt met het verbouwen van groentes zodat het aanbod is afgenomen.

Gisteren is begonnen met het kunstmatig opwekken van regen met als doel de watervoorraad in de belangrijkste stuwmeren van het Noordoosten aan te vullen. Ook na 1 april wordt er doorgevlogen om het watertekort in landbouwgebieden te helpen verlichten.

Nok Scoot

Kort nieuws woensdag 2 maart

– Meer gedoe rond budgetmaatschappij Nok Air. Voormalige leidinggevenden van Thai Airways International (THAI) hebben de NACC gevraagd onderzoek te doen naar de gang van zaken bij de vorming in 2013 van NokScoot, een joint venture van Nok Air en Scoot, een dochter van Singapore Airlines. Ze hebben hun pijlen gericht op de toenmalige THAI-president Chokchai en raad van bestuur die ze beschuldigen van een ambtsmisdrijf.

THAI heeft een aandeel van 39,2 procent in Nok Air. Chokchai, die THAI vertegenwoordigde in de raad, steunde destijds de deal alhoewel aandeelhouders die een belangenconflict hebben, niet mogen stemmen. De klagers wijzen erop dat NokScoot op dezelfde routes mag vliegen als THAI. De RvB gaf ook toestemming voor het verlengen van een lening, waar ze ook bezwaar tegen maken. [Ingewikkeld, dus laat ik lopen]

– Nok Air heeft de werktijden van haar piloten niet conform de regels van de CAAT ingeleverd. De minister van Transport heeft CAAT opgedragen de opgave te laten corrigeren. Binnen een maand wil hij weten hoe het ermee zit. Dertien andere luchtvaartmaatschappijen worden ook gecontroleerd of ze zich houden aan de voorgeschreven werk- en rusttijden. De resultaten daarvan zijn binnen drie maanden bekend.

Volgens de minister zouden sommige piloten van Nok Air de afgelopen twaalf maanden te veel vlieguren gemaakt kunnen hebben zonder de verplichte rusttijden in acht te nemen. Daarom is een tweede inspectie nodig. De minister kan op dit moment niet zeggen of Nok Air de CAAT-regels heeft overtreden.

Eerdere berichten:
29 februari: Kort nieuws
27 februari: Meer buitenlandse piloten voor Nok Air
26 februari: Nok Air langer afhankelijk van chartervluchten
25 februari: Volgens een bron: 17 piloten verlaten Nok Air
24 februari: ‘Geen uittocht van piloten bij Nok Air’
23 februari: Verbod dreigt voor vier luchtvaartmaatschappijen
21 februari: Nok Air schrapt 20 vluchten, passagiers boos
19 februari: Kort nieuws
18 februari: ‘Nok Air vliegt met gekwalificeerde piloten’
17 februari: Staking piloten: Captain veegt zijn straatje schoon
16 februari: Staking Nok Air; waarschuwing voor luchtvaartmaatschappijen
15 februari: Piloten Nok Air in staking; 8 vluchten geannuleerd

– Thailand komt 17.000 tandartsen tekort met name buiten de grote steden, aldus de nieuw gekozen voorzitter van de Dental Council of Thailand. Idealiter zou het land 1 tandarts per 3.000 personen moeten tellen, maar in Thailand is de verhouding 1 op 5.000.

Het tekort is niet het gevolg van studenten die weigeren in staatsziekenhuizen te werken om hun studielening terug te betalen, zegt de secretaris-generaal. Sommigen denken dat vanwege de affaire Dolrudee. Het probleem is dat de meesten in Bangkok werken of andere grote steden. ‘We hebben nauwelijks tandartsen in kleine steden.’

De SG hoopt dat de overheid jongeren op het platteland stimuleert tandarts te worden en na afstuderen in hun thuisprovincie te gaan werken. De vorming van de Asean Economic Community, sinds begin dit jaar van kracht, speelt ook een rol. De AEC biedt Thaise tandartsen de gelegenheid in het buitenland te gaan werken, maar daar staat tegenover dat buitenlandse tandartsen naar Thailand kunnen komen.

– Follow-up over de baby die in Khon Kaen door de moeder veertien maal is gestoken en levend begraven. De politie vermoedt dat de vrouw dit deed om te verhullen dat ze vreemd was gegaan. Ze gaat DNA-testen doen om vast te stellen of de echtgenoot al dan niet de biologische verwekker is. Volgens de vrouw heeft ze haar zwangerschap verborgen gehouden omdat haar man niet meer kinderen wilde.

De baby wordt verpleegd in het Khon Kaen ziekenhuis. Hij heeft moeilijkheden met ademhalen en een longinfectie. Voor het kind is een fundraiser [?] opgezet. Inmiddels is 100.000 baht ingezameld. Zie verder het bericht van 28 februari Moord op levend begraven baby opgelost.

– Ovec stelt premier Prayut voor artikel 44 van de interim-grondwet in te zetten tegen de vechtpartijen tussen studenten van rivaliserende beroepsopleidingen. Het artikel biedt de mogelijkheid snel en adequaat de uitwassen de kop in te drukken.

Niet alleen de betrokken studenten maar ook hun ouders en de opleidingen kunnen dan bestraft worden. Ook alumni, uitvallers en oud-leraren die betrokken zijn bij het geweld, dienen eveneens gestraft te worden, want zij zijn volgens Ovec de oorzaak van veel problemen.

Ovec heeft zes werkgroepen gevormd die in zes gebieden rond Bangkok de vinger aan de pols houden. Ze wisselen informatie uit en plaatsen studenten en alumni die in de fout gaan, op een zwarte lijst. De studenten en ouders krijgen daarna bezoek van politie en leraren.

– Dat lees ik toch niet vaak: bewoners die voor de bouw van een dam zijn, maar een groep bewoners uit Nakhon Sawan dringt er bij de regering op aan de Mae Wong dam te bouwen, want die voorkomt overstromingen en droogteproblemen. Gisteren overhandigden vertegenwoordigers een brief aan de minister van Landbouw. Premier Prayut bracht vrijdag een bezoek aan het gebied. Hij heeft zijn ambtenaren aan het werk gezet om de voor- en nadelen in kaart te brengen.

Voorstanders zeggen dat de dam de waterleverantie aan 300.000 rai kan garanderen, tegenstanders zeggen dat 10.000 rai aan bos verloren gaat. Zie voor de voorgeschiedenis de pagina Mae Wong dam.

– Weer een gevalletje van corruptie [is dat nog nieuws in Thailand?]. De NACC gaat de rechtbank vragen 598 miljoen aan vermogen in beslag te nemen van een voormalige werknemer van de Belastingdienst.

Volgens de NACC hebben hij, zijn echtgenote, zoon en andere familieleden van 26 exportbedrijven steekpenningen ontvangen in ruil voor diens medewerking bij de teruggave van BTW. Het vermogen bestaat uit gelden geparkeerd op acht bankrekeningen, een voertuig, acht percelen land en investeringskapitaal in vijf beveiligingsbedrijven.

Het onderzoek naar dit heerschap maakt deel uit van een groter onderzoek naar frauduleuze BTW teruggaves in 2012 en 2013 ten bedrage van 4,3 miljard baht. Enkele topambtenaren zijn al geschorst of ontslagen. Zie onder andere Kort nieuws van 9 augustus 2015 en de pagina Corruptie 2.

Bericht aan lezers die over de grondwet willen lezen.
Vandaag 1 artikel over de grondwet. Ik geef de titel zodat u het zelf kunt opzoeken op de website:
• Govt backs voter turnout rule. Het kabinet en de NCPO hebben een besluit genomen over de definitie van meerderheid van stemmen in het referendum over de ontwerp-grondwet.  De vraag was: dient het ontwerp gesteund te worden door een meerderheid van alle stemgerechtigde kiezers of alleen de kiezers die een stem uitbrachten. Gekozen is voor de laatste optie. Zie verder de homepagina en de pagina Grondwetwijziging

 


 

Sorayuth bij het verlaten van het rechtsgebouw

Oproep: Sorayuth, trek aan je kuierlatten

1 maart – De bekende tv-presentator Sorayuth Suthasanajinda die elke ochtend op kanaal 3 met veel bombarie een actualiteitenprogramma presenteert, heeft van vakgenoten het advies gekregen terug te treden. De news anchor werd gisteren veroordeeld tot een gevangenisstraf van 13 jaar omdat zijn productiebedrijf in 2005 en 2006 138 miljoen baht reclame-inkomsten niet heeft afgedragen aan MCOT, de exploitant van kanaal 3.

Voorzitter Thepchai van de Thai Broadcast Journalists Association is het meest uitgesproken. Sorayuth moet vertrekken om te laten zien dat hij de rechtbankuitspraak respecteert. ‘Deze zaak dient als een les voor leden van de media om transparant te werken. Als de media willen dat ambtenaren en politici hoge normen volgen, moeten de media dat zelf ook doen.’

De Thai Journalists Association is iets minder uitgesproken. Sorayuh moet ‘zijn rol herzien’. Vice-voorzitter Manop: ‘De professionele rol van de media is om wat fout is te bestrijden en onrecht ongedaan te maken.’ De deken van de faculteit communicatie van de University of the Tthai Chamber of Commerce deelt het standpunt van Thepchai.

Gisteravond verviel het avondprogramma Rueng Den Yee Nee (The Top Story This Evening). De andere programma’s van het productiebedrijf blijven uitgezonden worden, maar nog niet bekend is of Sorayuth die mag blijven presenteren. Sorayuth huppelt voorlopig nog vrij rond; hij is op een borgtocht van 2 miljoen baht vrij man, maar moet zich wel elke 30 dagen bij justitie melden.

Behalve Sorayuth werden ook drie anderen veroordeeld, waaronder bij verstek een werkneemster van MCOT. Zij verhulde op papier reclamezendtijd met correctievloeistof, waarvoor ze door het productiebedrijf was beloond met 658.996 baht. De vrouw mag 20 jaar brommen.

Ergste droogte sinds jaren treft nationaal park Khao Yai

1 maart – Het is niet de enige plaats in Thailand waar de droogte in alle hevigheid toeslaat, maar de situatie wordt er wel verergerd door de onttrekking van grondwater.

Voorzitter Krit van het Khao Yai Lover Network zegt dat veel waterbronnen in Nationaal Park Khao Yai aan het opdrogen zijn. Voor het eerst moeten vrijwilligers op zoek gaan naar alternatieve waterbronnen voor de dieren die in het park leven. ‘Dat hebben we nooit eerder hoeven doen. Dit is hoogst ongebruikelijk. We maken de ergste droogste in 50 jaar mee.’

Parkhoofd Kanchit zegt dat de staf gaat inventariseren welke natuurlijke waterbronnen opdrogen, maar volgens hem is er voldoende water voor de wilde dieren, hoewel minder dan vorig jaar.

Milieuactivisten maken zich zorgen over het grondwater dat door toeristische accommodaties wordt gebruikt. In het park zijn 21 waterbronnen die de rivier Lam Takong in Nakhon Ratchasima van water voorzien. Sommige staan droog, waardoor het waterpeil in de rivier gevaar loopt.

Het netwerk gaat de lokale besturen vragen met de toerismesector te praten over de mogelijkheid het gebruik van grondwater te reguleren om te voorkomen dat de ecologie schade oploopt. In een academisch rapport wordt gewaarschuwd voor grondverzakkingen in woonkernen bij het park als gevolg van het bovenmatig gebruik van grondwater.

Het waterverbruik in Khao Yai is de laatste jaren aanzienlijk toegenomen door de bouw van nieuw vastgoed en nieuwe bedrijven. Onlangs ging een waterpark open, het grootste in het Noordoosten.

Franse toeristen; scherper toezicht op gastarbeiders

1 maart – Het klinkt goed, maar of het iets voorstelt, betwijfel ik. De autoriteiten gaan gastarbeiders scherper in de gaten houden naar aanleiding van de verkrachting van twee Franse vrouwen en mishandeling van twee mannen zaterdagavond door vijf Cambodjaanse vissers. Dit zegt adjunct politiecommissaris Pongsapat. Nagegaan wordt of gastarbeiders een strafblad hebben, waardoor het zoeken naar verdachten bij een misdrijf wordt vergemakkelijkt.

De verdachten hebben inmiddels bekend en zeggen dat ze onder invloed waren. Gisteren vond op het eiland Koh Kut een reconstructie plaats. Een dorpeling die was komen kijken, brak door de afzetting en stompte een verdachte in diens gezicht.

Een officier van de toeristenpolitie op Koh Kut is overgeplaatst, daar hij nagelaten heeft het incident snel aan zijn superieuren te melden. Nagegaan wordt of agenten op het eiland er de kantjes van af lopen, waardoor de aanvallen hebben kunnen gebeuren. Misschien wordt het aantal agenten uitgebreid. Indien de verdachten schuldig worden bevonden aan poging tot moord en groepsverkrachting, kunnen ze een levenslange gevangenisstraf krijgen. Zie verder het bericht van gisteren Twee Franse vrouwen verkracht op Koh Kut. (Zie pagina Migranten)

Telefooncellen

Kort nieuws dinsdag 1 maart

– De campagne van de gemeente Bangkok om het trottoir ‘terug te geven aan de voetgangers’ door straatverkopers weg te sturen, krijgt een vervolg met het verwijderen van telefooncellen, die over het algemeen in erbarmelijke staat zijn. Vaak doen de telefoons het niet eens.

Bangkok telt 4.417 telefooncellen, waarvan duizend illegaal zijn geplaatst en niet worden onderhouden, aldus een woordvoerder van de gemeente. De illegaal geplaatste worden als eerste verwijderd.

Volgende week steken vertegenwoordigers van de Telephone Organisation of Thailand (TOT), telefoniewaakhond NBTC en districtskantoren de koppen bij elkaar.

– Thai Airways International (THAI) heeft een bedrag van 2 miljard baht uitgetrokken voor vervroegde uittreding van personeel. Afslanking van het personeelsbestand is een van de maatregelen waarmee de maatschappij haar schuldenlast hoopt weg te werken.

Vorig jaar boekte THAI een nettoverlies van 13,04 miljard baht, minder dan in 2014 toen het bedrijf een verlies van 15,6 miljard baht leed. De ‘winst’ zat hem in lagere brandstofkosten, bezuinigingen en winst op wisselkoersvoordelen.

De inkomsten bedroegen vorig jaar 1,2 procent lager dan een jaar eerder door een vermindering van het aantal passagiers en hoeveelheid vracht. De cabinebezetting kwam uit op 72,9 procent. Voor dit jaar is de target 80 procent, daar THAI nieuwe routes gaat openen naar Rusland, China en Zuidoost-Azië.

Vorig jaar gaven 1.401 personeelsleden zich op voor de VUT-regeling, die het bedrijf 3,38 miljard baht kost. De luchtvloot is inmiddels teruggebracht van 102 in 2014 naar 95 toestellen. Vijftien toestellen zijn met pensioen gestuurd en acht nieuwe in gebruik genomen.

– In Bangkok is gisteren een bijeenkomst begonnen van de G77, een coalitie van VN-landen die tot doel heeft hun economische belangen te bevorderen en een sterke vuist in de VN te kunnen maken. Thailand is dit jaar voorzitter en daarom mocht premier Prayut de conferentie openen. Hij deed dat met een pleidooi voor het sufficiency economy model (de economie van het genoeg), zoals geïnitieerd door de koning. Dat model kan volgens Prayut borg staan voor de duurzame ontwikkelingsdoelen die in september in New York zijn geformuleerd tijdens de Sustainable Development Summit van de VN.

Een dag eerder brachten vertegenwoordigers van de landen een bezoek aan een project in Chachoengsao, dat op de filosofie van de koning is gebaseerd. Hoe lang de conferentie duurt, vermeldt het bericht niet.

– Het is bekend: Thailand is zeer vatbaar voor cyberaanvallen. De Defence Council bindt de strijd ertegen aan. Gisteren keurde de raad een strategisch plan goed, dat bestaat uit drie maatregelen: 1 de vorming van een national security centre en het zoeken van samenwerking met buitenlandse bondgenoten, 2 een threat monitoring centre en 3 gezamenlijke pogingen om bedreigingen te bestrijden.

In oktober ontregelden hackers enkele overheidswebsites, waaronder die van het ministerie van Defensie, en in januari gingen driehonderd sites plat als gevolg van een aanval door een groep die zich Anonymous noemt. Dat was een wraakactie voor de veroordeling van twee Myanmarezen tot de doodstraf wegens de moord op twee Britse toeristen, vorig jaar op Koh Tao.

– Oud-premier Yingluck wordt niet door soldaten gevolgd om haar te intimideren, maar om haar te beschermen, zegt vice-premier Prawit. Hij verdedigt het recente besluit van de NCPO haar beveiliging op te schroeven.

Het besluit heeft te maken met Yingluck’s toegenomen activiteiten de afgelopen weken nu de rechtszaak is begonnen waarin ze wordt beschuldigd van plichtsverzuim in het hypotheeksysteem voor rijst. Vorige maand sprak ze met vertegenwoordigers van buitenlands media.

‘Het is geen intimidatie. Ik kan verzekeren dat de NCPO geen kwade bedoelingen heeft. We zijn er om haar veiligheid te waarborgen. Maar als ze zich ongemakkelijk voelt, kunnen we vragen haar niet in uniform te volgen.’

Prawit’s commentaar is een reactie op uitspraken van Pheu Thai-lid Worachai. Die heeft gezegd dat Yingluck van streek is omdat ze door mannen in uniform wordt gevolgd die ook nog eens foto’s van haar maken. Hij noemt het een schending van haar privacy. (Zie ook pagina Rijst 3 en Corruptie 2)

– Het zijn geen vriendjes en dat zullen ze nooit worden: roodhemdvoorzitter Jatuporn en de monnik Buddha Isara, bekend van de anti-regering Yingluck protesten in 2013 en 2014.Hij verzet zich ook tegen de benoeming van Somdet Chuang als nieuwe Supreme Patriarch.

Isara heeft gevraagd om intrekking van Jatuporn’s borgtocht, omdat hij de voorwaarden volgens hem heeft overtreden door te zeggen dat hij onwaardig is monnik te zijn. Die opmerking ondermijnt zijn reputatie als boeddhistische monnik en kan leiden tot onrust, zegt Isara. Jutaporn wordt vervolgd wegens politiek geweld in 2010.

– De bomaanslag zaterdag in Pattani waarbij twaalf personen werden gewond, was niet het werk van IS-terroristen of van de aan IS-gerelateerde groep Black Swan, zegt vice-premier Prawit. De gebruikte bom, een gasfles gevuld met explosieven die was geplaatst in een elders gestolen wagen, is typisch voor de aanslagen die zuidelijke verzetsgroepen plegen.

Het bestaan van Black Swan werd vorige week ‘onthuld’ door voormalig premier Chavalit, maar de diensten in het Zuiden zeggen dat zo’n groep niet bestaat. Ook IS zelf is er niet actief. Defensiewoordvoerder Koncheep heeft de media gevraagd voorzichtiger te zijn bij de berichtgeving over terroristische activiteiten. Voortaan eerst bevestiging aan ons vragen, zegt hij.

Volgens Isoc Regio 4 was het de bedoeling de bomauto in het economisch centrum van de stad te plaatsen, maar controleposten, in der haast opgezet na de diefstal van de wagen, moeten de booswichten hebben afgeschrikt waardoor ze een minder populaire plaats kozen. Volgens politiecommissaris Chakthip was de aanslag een wraakactie voor een recente operatie tegen opstandelingen in Nong Chik.

– Gastarbeiders vormen een belangrijke factor bij de ontwikkeling van de regio Azië-Pacific door hun bijdrage aan de economie van het gast- en thuisland, zegt een rapport van de VN. Het denkbeeld dat ze ‘banen stelen’ en dat de lonen van autochtonen door hun aanwezigheid dalen is ‘een mythe’, zei Hongjoo Hahm, adjunct-secretaris van Unescap, gisteren na de lancering van het rapport, samengesteld door veertien VN-organisaties. Gastarbeiders werken doorgaans in laag betaalde banen, waar de eigen bevolking geen zin in heeft.

In Thailand dragen gastarbeiders 1,1 procent bij aan het bruto binnenlands product. Wanneer ze het land zouden worden uitgezet, zakt het bbp met 0,75 procent. De negatieve gevolgen zouden gevoeld worden door de landbouw, industrie en servicesector.

De Thaise arbeidsbevolking bestaat uit 39,4 miljoen werkers van wie minstens 2 miljoen uit buurlanden. Regionaal directeur Nenette van de International Organisation for Migration vindt dat ze met hetzelfde respect moeten worden behandeld als wanneer ze bewoners van het land zouden zijn. (Zie ook pagina Migranten)

– Uitstel maar geen afstel voor de verhuizing van de bekende bloemenmarkt Pak Khlong Talat. De verkopers hebben nog tien dagen de tijd om hun biezen te pakken en niet tot eind mei, wat geruchten zeggen. De gemeente, die eerder drie locaties aanbood, onderhandelt nu met de eigenaar van een (vierde) locatie in Taling Chan. Tegen het eind van de week valt daarover een besluit.

Eerdere berichten:
29 februari: Kort nieuws
14 februari: Tegenvallende Valentijnsdag op Pak Khlong Talat
10 februari: Bekende bloemenmarkt moet verdwijnen

– De marine gaat een tweede offshore patrouillevaartuig bouwen. Deze wordt uitgerust met geleide projectielen. De kosten worden geschat op 5,5 miljard baht. Het eerste vaartuig, de HTMS Krabi, is ontwikkeld uit een ontwerp van BAE Systems Ships Co in Engeland. Nummer twee wordt gebouwd op de Mahidol Naval Dockyard [geen plaatsnaam].

– Cosmetische producten waarin talkpoeder is verwerkt, dienen een label te krijgen met een waarschuwing voor mogelijke gezondheidsrisico’s. De Foundation for Consumers vraagt dat aan de FDA naar aanleiding van een zaak tegen Johnson & Johnson. Vorige week veroordeelde een jury in Missouri het bedrijf US$ 72 miljoen te betalen aan de nabestaanden van een vrouw die was overleden aan eierstokkanker door regelmatig gebruik van babypoeder, dat talk bevatte, in haar genitaliën. De American Cancer Society heeft al in 1999 gewaarschuwd tegen talkpoeder.

Het bedrijf overweegt juridische actie. Het vonnis gaat volgens een woordvoerder in tegen ‘tientallen jaren van degelijk wetenschappelijk onderzoek die bewijzen dat talk een veilig cosmetisch product is’.

Eierstokkanker is het zesde meest voorkomende type kanker bij Thaise vrouwen. De FFC doet onderzoek naar alternatieven zonder talkpoeder. Ze dringt er bij de regering ook op aan tempo te maken met het wetsontwerp onveilige producten.

Reacties niet mogelijk