Thais nieuws 1-15 juni

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2015 klik hier, 2014 klik hier, 2013 klik hier, 2012 klik hier, 2011 klik hier, 2010 klik hier.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.

Veel voorkomende afkortingen
Amlo: Anti-Money Laundering Office
AoT: Airports of Thailand (beheerder van zes vliegvelden, ofstaat.a. Suvarnabhumi en Don Mueang)
BAAC: Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives
CAAT: Civil Aviation Authority of Thailand
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CDC: Constitution Drafting Committee (commissie die de nieuwe grondwet schrijft)
CIB: Central Investigation Bureau
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die begin 2014 gold)
CSD: Crime Suppression Division (recherche)
DNP: Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (vergelijkbaar met ons Staatsbosbeheer)
DSI: Department of Special Investigation (vergelijkbaar met de FBI)
FDA: Food and Drug Administration
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
Isoc: Internal Security Operations Command (opperbevel verantwoordelijk voor de veiligheid in het Zuiden)
NACC: National Anti-Corruption Commission
NCPO: National Council for Peace and Order (militair gezag)
NESDB: National Economic and Social Development Board
NHRC: National Human Rights Commission
NLA: National Legislative Assembly (noodparlement)
NRC: National Reform Council (inmiddels opgeheven orgaan dat hervormingsvoorstellen moest formuleren)
NRSA: National Reform Steering Assembly (opvolger van NRC)
NSC: National Security Council
Obec:  Office of the Basic Education Commission
Ohec: Office of the Higher Education Commission
Ovec: Office of the Vocational Education Commission
PACC: Public Sector Anti-Corruption Commission
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (protestbeweging tegen de regering Yingluck)
RID: Royal Irrigation Department
TAT: Tourism Authority of Thailand
TDRI: Thailand Development Research  Institute
UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)

Voor het nieuws van 16-31 mei, klik hier.

Mededeling van de redactie
Van 14 juni tot 13 augustus verschijnt Nieuws uit Thailand in afgeslankte vorm wegens vakantie. Minder compleet, minder regelmatig, 5 uur later en niet altijd accuraat want websiteberichten willen nog wel eens afwijken van de krantenberichten over hetzelfde onderwerp. Mijn columns uit Thailand op Facebook zijn vervangen door Berichten uit Holland.

 

Spoorwegen perceel Klong Toey

Grondverkoop moet Spoorwegen redden

15 juni – De State Railway of Thailand (SRT), die zwaar onder de schulden gebukt gaat, wil proberen ze weg te werken door een deel van haar grondbezit van de hand te doen. Het gaat om drie percelen: 277,5 rai (44,4 hectare) bij station Mae Nam in Khlong Toey (foto); 270,57 rai in Chatuchak en 218 rai bij station Bang Sue.

De meest gewilde locatie is de grond bij Mae Nam aan de oever van de Chao Phraya, tegenover een groot groen gebied in Bang Kachao (Samut Prakan). Van grote binnenlandse en buitenlandse investeerders is bekend dat ze geïnteresseerd zijn in deze prime locatie, ter ontwikkeling tot een zakencentrum en villawijk.

SRT-gouverneur Wutthichart noemt de locatie een van de mooiste stukken land die de SRT bezit. Ze heeft een lengte van 1,16 km langs een bocht in de rivier en kost 13,32 miljard baht. Het gebied was eerder in gebruik voor onder andere de opslag van vracht en brandstof. Maar de opslagruimtes zijn later weggehaald omdat het transport van olie door tankwagens is overgenomen door pijpleidingen.

Spoorwegen 3 plannen Chatuchak, Klong Toey, Bang SueDe regering had daarop aangedrongen om de verkeerscongestie te verminderen alsmede een eind te maken aan ongelukken met tankwagens. Thans is de locatie nog nauwelijks in gebruik en brengt geen geld meer op. In de maak is een ontwikkelingsplan, waarbij het gebied in vijf zones wordt verdeeld met onder andere kantoren, parken, woningen, hotels, een markt en een jachthaven.

Het perceel in Chatuchak is 22,3 miljard baht waard. Hier moet een nieuw stadsdeel komen omdat het vlakbij station Bang Sue ligt, een station dat in de toekomst een belangrijk openbaar-vervoersknooppunt wordt. Voor de verbinding tussen station en stadsdeel wordt gedacht aan een monorail. Naar verluidt zou de BRT (exploitant bovengrondse metro) belangstelling hebben voor beide locaties onder andere voor behuizing van de BRT-staf.

De 218 rai bij Bang Sue (op het kaartje rechts van Bang Sue) krijgt een commerciële bestemming. Hier zijn onder andere kantoren, hotels, food courts en winkels gepland. Wutthichart verwacht dat deze locatie als eerste wordt ontwikkeld. Midden volgend jaar gaat de SRT op zoek naar investeerders voor de drie locaties. Het bericht vermeldt niet hoe hoog de schuld van de SRT is. (Bron: website Bangkok Post, 13 juni) (Zie ook de pagina Spoorwegen)

Hi-So Hill Chang Mai

Chiang Mai: Gesjoemel met grondaktes

15 juni – Het Royal Forest Department (RFD) is een onderzoek begonnen naar de opdrachtgever voor de aanleg van een weg door Nationaal Park Suhtep-Pui (Chiang Mai). De RFD weet niet of de weg is aangelegd door een overheidsdienst of door een particulier bedrijf. RFD-hoofd Chonlatid kan ook niet zeggen of de weg dient ter ontsluiting van de dertig vakantieoorden en condominiums op de zogeheten Hi-So Hill, een gewilde locatie voor rijke Thai en vastgoedbedrijven (foto).

Naar de Hi-So Hill wordt momenteel onderzoek gedaan door de RFD, politie, leger en agenten van de DSI (Thaise FBI). Vermoed wordt dat 5 van de 30 vakantieoorden illegaal zijn en niet beschikken over een zogeheten Sor Kor 1 document [dat gebruikt wordt bij de aanvraag van een grondakte]. Sommige vakantieoorden hebben wel grondaktes, maar die dekken niet geheel het gebied dat de eigenaren claimen.

Verder wordt onderzoek gedaan in bosreservaat Mae Thang Chang, waar vermoedelijk tien percelen illegaal zijn verkregen. De eigenaren hebben 90 dagen de tijd om eigendomspapieren te overleggen. Als ze dat niet kunnen, wordt de rechter ingeschakeld.

In totaal bedraagt het aantal van gevallen van vermoedelijke encroachment 80 in de noordelijke provincies en in het hele land 930, de meeste in en rond de Central Plains. De Phayak Phrai, een bosbewakings eenheid van de RFD doet onderzoek. Het gaat onder meer om de provincies Kanchanaburi, Phetchaburi, Nakhon Nayok en Phetchabun.

De Phayak Phrai ontdekte maandag dat de grondaktes voor de vijf vakantieoorden tussen 2006 en 2009 zijn verstrekt en zich deels bevinden in een gebied dat in 1967 is bestemd als bosreservaat. (Bron: website Bangkok Post, 14 juni) (Zie ook de pagina Krakers op overheidsland)

Onderhandelingen tussen DSI en hoofdmonnik gestaakt

15 juni – Het kat-en-muisspel tussen de controversiële tempel Wat Phra Dhammakaya en de DSI (Thaise FBI) die het maar niet lukt de abt zich te laten melden, gaat onverminderd door.

Phra Theprattanasuthi en DSI deputy chief Somboon Sarasit.De onderhandelingen tussen de DSI en bemiddelaar Phra Theprattanasuthi, hoofdmonnik van Pathum Thani (rechts op de foto), zijn gestaakt. De monnik heeft zich teruggetrokken omdat ‘de zaak niets meer te maken heeft met de clerus’ nu de DSI die heeft overgedragen aan het OM. Zijn juridisch adviseur geeft als verklaring dat het onderhandelingsteam het OM niet in de wielen wil rijden.

Het verzoek van de tempel om de hoofd-onderzoeker van de DSI van de zaak af te halen, want die zou partijdig zijn, is door de DSI van tafel geveegd. DSI-hoofd Paisit beschouwt het verzoek als een vertragingstactiek. De tempel zou daarmee willen bereiken dat het onderzoeksrapport van de DSI wordt gewijzigd [om dit bericht begrijpelijk te houden, laat ik de details onvermeld].

Het kantoor van de procureur-generaal heeft de DSI gevraagd de abt naar de rechtbank te brengen, wanneer het OM de tenlastelegging klaar heeft (heling en het witwassen van geld, omdat hij geld heeft ontvangen dat was verduisterd uit de kas van de Klongchan Credit Union Cooperative). DSI adjunct-hoofd Somboon (links op de foto) zegt dat de DSI zal doorgaan het arrestatiebevel (vorige maand door de rechtbank verleend) uit te voeren.

Van nu af aan dient de abt contact op te nemen met het OM om zich over te geven aan de rechtbank. Als hij gearresteerd wordt, krijgt hij geen borgtocht, aldus Somboon [wat hij eerder wel had gekregen, wanneer hij zich vrijwillig bij de DSI had gemeld. De abt heeft al viermaal een dagvaarding van de DSI genegeerd. Hij zou te ziek zijn om te reizen.]

Klongchan Credit Union Cooperative
In de zaak tegen de Klongchan Credit Union Cooperative (KCUC) heeft de DSI het OM gevraagd vijf personen in staat van beschuldiging te stellen, waaronder de voormalige voorzitter die al een gevangenisstraf van 16 jaar heeft gekregen wegens verduistering. Eén zou naar het buitenland zijn gevlucht.

De DSI wil hen laten vervolgen voor samenzwering, het witwassen van geld en heling voor 27 cheques van 1,4 miljard baht. [In totaal is uit de kas 12 miljard verdwenen].  (Bron: website Bangkok Post, 15 juni)

Persoonlijke noot: De zaak begint zo langzamerhand knap ingewikkeld te worden, maar is in de kern simpel. Uit de kas van de KCUC is 12 miljard baht verduisterd, waarvan 1,2 miljard naar de tempel en de abt is gegaan, die zich daardoor schuldig kan hebben gemaakt aan heling en het witwassen van geld. Tot nu toe houdt de abt zich verborgen in de tempel. Hij zou te ziek zijn om zijn ziekbed te verlaten. De zaak gaat een nieuwe fase in nu die is overgedragen aan het OM.

Lees alles over de machtsstrijd tussen de DSI en de abt op de pagina Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya.

Spandoek in Lampang over fraudecentrum UDD

Roodhemd fraudecentrum Lampang in de kiem gesmoord

15 juni – Met het eerste fraudecentrum van het UDD (roodhemden) in Lampang is al korte metten gemaakt. Soldaten deden dinsdag een inval in een winkel en haalden er het spandoek weg met de tekst ‘Referendum must not be derailed. No fraud. UDD’s centre for fighting fraud in the Aug 7 referendum’.

Het bericht maakt geen melding van arrestaties en meldt slechts dat de eigenaresse van de winkel zich niet verzette. Zoals bekend heeft het UDD aangekondigd in het hele land centra te willen opzetten die tot taak krijgen te controleren of er tijdens het referendum en in de aanloop ernaar toe wordt gefraudeerd.

Een week geleden dreigde premier Prayut met juridische actie tegen het UDD-initiatief, alhoewel hij ook zei [wat daarmee in tegenspraak lijkt]: ‘Laat ze het openen, maar ik accepteer het niet als legale entiteit. Het heeft geen legale status. Het centrum mag niet de referendumwet overtreden, anders worden alle betrokkenen gearresteerd.’

De Kiesraad en de groep* die een controversieel campagnelied heeft gemaakt, zijn dinsdag overeen gekomen de tekst te herzien omdat die de ergernis heeft gewekt van sommige kiezers. De tekst van het lied dat gemaakt is in opdracht van de Kiesraad, zou beledigend zijn voor kiezers in het Noorden en Noordoosten, de politieke machtsbases van voormalig regeringspartij Pheu Thai.

Thanis Sriprathes, adjunct secretaris-generaal van de Kiesraad, zegt dat de makers van het lied bereid zijn de tekst aan te passen, alhoewel de Kiesraad eerder weigerde voor de kritiek te buigen. Er zou niets mis zijn met de tekst. De Kiesraad zal de oude tekst blijven gebruiken naast de nieuwe versie. De raad gaat ook linguïsten uitnodigen om over de controversiële tekst te discussiëren en na te gaan of die veranderd moet worden. (Bron: website Bangkok Post, 15 juni) (Eerdere berichten op de pagina Grondwetwijziging 2)

* Ik vermoed dat met deze groep wordt gedoeld op de makers van een ander lied met grove taal dat op internet is verspreid, maar over dat andere lied rept het bericht verder niet.

Bordeelhouders Nataree op de vlucht

15 juni – De eigenaar en manager van massagesalon Nataree [lees bordeel] zijn op de vlucht geslagen. Ze worden gezocht voor veertien vergrijpen, waaronder commerciële seksuele exploitatie van minderjarigen, gelegenheid geven tot prostitutie en onderdak bieden aan illegale migranten. De rechtbank gaf dinsdag toestemming voor hun arrestatie.

Chayut Marayat, adjunct-hoofd van de gemeentepolitie Bangkok, zegt dat de eigenaar gebruik maakte van een stroman om buiten schot te blijven. De bedrijfsvergunning, verleend op grond van de Entertainment Venue Control Act, staat op naam de manager.

De ‘massagesalon’, gevestigd aan de Ratchadaphisek Road in Bangkok, werd op 7 juni overvallen door personeel van het  Department of Provincial Administration (dat was getipt over het bordeel], politie en soldaten. Ze arresteerden 121 sekswerksters, waaronder 77 buitenlanders en enkelen jonger dan 18 jaar. Maar de meest pikante vondst waren drie boekjes waarin de betalingen [lees steekpenningen] aan ambtenaren en agenten werden bijgehouden.

De buitenlandse masseuses waren in het bezit van briefjes met een plaatje van een Singha, een mytische leeuw en tempelbewaker. Een eerder bericht geeft als verklaring dat het een soort vrijbrieven waren om bij aanhouding met rust te worden gelaten. Na de inval zijn vijf werknemers aangehouden op verdenking van mensenhandel en onderdak bieden aan illegale migranten. (Bron: website Bangkok Post, 15 juni)

Eerdere berichten:
10 juni: Bordeel betaalde 300.000 baht per maand aan steekpenningen
9 juni:  Massagesalon Nataree ontmaskerd als bordeel
8 juni: Kort nieuws

Ambassadeur VS geroerd door condoleance koning

15 juni – De Amerikaanse ambassadeur Glyn T Davies heeft zijn welgemeende waardering uitgesproken voor de condoleancebrief die hij van het koninklijk paar heeft ontvangen. Hij noemt de brief waarin de koning schrijft dat ze [hij en de koningin] ‘deeply distressed’ zijn door de massaslachting in Orlando, ‘very touchting’. ‘Ik had dit niet verwacht. Het is een heel mooi en oprecht gebaar.’

Davies spreekt ook zijn waardering uit voor het initiatief van Thaise en buitenlandse LGBT-ers, die maandag voor de Amerikaanse ambassade kaarsen ontstoken voor de slachtoffers. Davies: ‘Beide gebaren betekenen veel voor de Amerikaanse bevolking. Ik moest mijn tranen bedwingen.’

Davies zegt dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken over het motief van de schietpartij, waarbij 49 personen werden gedood en tientallen gewond. Volgens verklaringen van overlevenden zou de dader niet gedreven zijn door haat tegen homo’s en probeerde hij zwarten te sparen.

Davies: ‘Alhoewel de Amerikanen voortdurend vorderingen maken met LGBT rechten, is het incident een zeer triest en tragisch hoofdstuk in de Amerikaanse strijd voor mensenrechten.’ (Bron: website Bangkok Post, 15 juni)

Voor de tekst van de brief, klik hier. LGBT: Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender

Wat Dhammakaya graafmachines terug

Hekken Wat Dhammakaya weer geblokkeerd

15 juni – De hoofdingang van Wat Phra Dhammakaya, de tempel die is verwikkeld in een machtsstrijd met de DSI (Thaise FBI), is woensdag weer geblokkeerd door twee graafmachines. Achter het hek zijn stellingen aangebracht ter versterking. Ook een rij motorfietsen moet voorkomen dat agenten het tempelterrein betreden om de abt te arresteren. Het terrein is gesloten voor buitenstaanders.

De blokkade is een reactie op anonieme bronnen die in enkele media dinsdag zeiden dat een inval aanstaande is, nu de onderhandelingen met de hoofdmonnik van Pathum Thani zijn gestaakt. Volgens deze bronnen zouden zeshonderd agenten klaar staan om het tempelterrein donderdag te omsingelen en vrijdag binnen te vallen.

Wat Dhammakaya rij motorfietsenDe graafmachines stonden eerder voor het hek, maar waren op 1 juni weggehaald nadat premier Prayut zijn zorgen had geuit over de toenemende confrontatie tussen volgelingen van abt Dhammachayo en de DSI.

De abt wordt verdacht van heling en het witwassen van geld omdat hij geld heeft aangenomen dat verduisterd was uit de kas van de Klongchan Credit Union Cooperative. Hij heeft al vier dagvaardingen van de DSI genegeerd. De rechtbank heeft toestemming verleend voor zijn arrestatie.

Minister Paiboon (Justitie) zei woensdag niet op de hoogte te zijn van plannen om de tempel binnen te vallen, maar autoriteiten geven hun pogingen niet op om de abt in hechtenis te nemen. De minister waarschuwt dat degenen die de arrestatie proberen te voorkomen, aan de hand van foto’s later gearresteerd worden. ‘Als ze thuis zijn, worden ze daar aangehouden. Als ze op straat worden gezien, worden ze daar gearresteerd.’ (Bron: website Bangkok Post, 15 juni)

Lees alles over de machtsstrijd tussen de DSI en de abt op de pagina Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya.

Meer nieuws later vandaag.


 

Creatieve olifant in Ayutthaya

Ambitieus plan voor Ayutthaya; meer toeristen, meer pecunia

12 juni – De particuliere sector heeft de regering voorgesteld toerisme, handel en community development (buurtwerk) te gebruiken om de economie in he kader van het Pracha Rat (People’s State) programma te stimuleren. En nu wilt u natuurlijk weten wat Pracha Rat inhoudt, maar daar moet ik het antwoord op schuldig blijven. Voor zover ik het begrijp is het een vaag concept, een beleidsvoornemen dat tot doel heeft de overheid, het bedrijfsleven en de bevolking te laten samenwerken.

Tos Chirathivat, hoofd van de stuurgroep die onder het Pracha Rat programma inkomens en bestedingen moet stimuleren, zegt dat zijn team als missie heeft om het inkomen per hoofd van de bevolking de komende tien jaar van $ 5.900 vorig jaar naar $ 12.000 te brengen door investeringen in toerisme, landbouw en handel, die samen goed zijn voor 40 procent van het bruto binnenlands project.

Ayutthaya is gekozen als proefproject voor investeringen op het gebied van toerisme en Mae Sot voor handelsinvesteringen. In Ayutthaya ligt de nadruk op cultuur en geschiedenis, zoals Japan heeft gedaan met zijn voormalige keizerlijke hoofdstad.

De stuurgroep vraagt de regering 6 tot 9 miljard baht uit te trekken om van Ayutthaya een van ’s werelds toptien toeristische bestemmingen te maken, vergelijkbaar met Kyoto. De gelden zijn bestemd voor het verbeteren van twaalf gebieden in de oude hoofdstad [van Siam] om het inkomen van de bewoners te verhogen. De proef kan ook fungeren als model voor de toeristische ontwikkeling van andere steden en het cultureel image van het land verbeteren.

Verbeteringen worden aangebracht aan twintig historische plaatsen. Ze hebben betrekking op het landschap, voetpaden, toegangen, tarieven voor toeristen en betere verlichting zodat ze ’s avonds een unieke ervaring bieden. Er worden bomen geplant, en openbare parken, fietspaden en parkeerterreinen worden verbeterd. Dat moet een aantrekkende werking hebben op de vestiging van  hostels en guesthouses. Verder wordt gedacht aan het organiseren van internationale evenementen en verbetering van de veiligheid.

Voor dat alles heeft de stuurgroep 3 tot 5 jaar uitgetrokken, mits de regering met geld over de brug komt. Geschat wordt dat het aantal toeristen kan toenemen van 6,7 miljoen vorig jaar naar 18 miljoen in 2025 [wel ja, waarom niet?]. Het inkomen per hoofd van de bevolking wordt verdrievoudigd naar 450.000 baht per jaar.

De bestedingen van toeristen in Ayutthaya en de verblijfsduur zijn nu minder dan in Chon Buri, Phuket en Chiang Mai, alhoewel Ayutthaya toch belangrijk historisch erfgoed heeft, waaronder tempels, monumenten en parken. Ayutthaya heeft de werelderfgoedstatus van Unesco.

Als het Ayutthaya-project succes heeft, komen andere steden aan de beurt, zoals Chiang Rai, Chiang Mai, Sukothai, Kamphaeng Phet, Pattaya en Hat Yai, zegt Tos. (Bron: Bangkok Post, 11 juni)

Op de foto een creatieve olifant in Wang Chang Ayutthaya Lae Paniad.

Geen seks met jongens, maar met 20-plussers

12 juni – De leraar die op Twitter video’s en foto’s heeft geplaatst, waarop hij de herenliefde bedrijft, ontkent dat zijn partners minderjarig waren; hij heeft alleen seks gehad met mannen van 20 jaar en ouder. Zaterdag liet de politie hem opdraven op een persbriefing in de hoop dat de zaak aks afschrikking kan dienen voor de verspreiding van obsceen materiaal.
Sarot Meephai Geen seks met minderjarige jongens

Sarot Meephai (33), leraar biologie aan een bekende middelbare jongensschool in Bangkok, gaat op basis van de Computer Crime Act vervolgd worden voor het plaatsen van onzedelijke content, hetgeen bestraft kan worden met maximaal vijf jaar gevangenis en/of een boete van 100.000 baht. Afhankelijk van verder onderzoek kan de aanklacht uitgebreid worden.

Sarot ontkent dat hij met leerlingen van zijn school heeft liggen rommelen. Volgens hem is de content deels gecreëerd [gefilmd, geplaatst?] door anderen omdat hij de gewoonte had mobieltjes met zijn partners uit te wisselen.

De rechtbank heeft op advies van de politie geen toestemming verleend voor borgtocht uit vrees dat hij zou knoeien met bewijsmateriaal of getuigen die minderjarig zijn, zou intimideren. De school had de man al overgeplaatst naar het kantoor van de gemeentelijke onderwijsdienst. Ook is een panel gevormd om de zaak te onderzoeken.

De leeftijdsgrens voor seks is 15 jaar mits partners er vrijwillig in toestemmen. Seks met kinderen jonger dan 13 jaar is goed voor een gevangenisstraf van 7 tot 20 jaar, een forse boete of levenslang. (Bron: website Bangkok Post, 11 juni)

Update krant: Bangkok Post opent vandaag met het verweer van de leraar en dat valt me tegen van de serieuze krant, die vergelijkbaar is met de Nederlandse NRC. De krant noemt de school waarop Sarot werkte ‘een van de meest prestigieuze jongensscholen’ van het land. Acht voormalige premiers en vier opperbevelhebbers van de strijdkrachten zaten er op school, waaronder Pridi Phanomyong (voorvechter democratie en stichter van de Thammasat universiteit) en Prem Tinsulanonda (de huidige voorzitter van de Privy Council).

Sarot zegt zijn partners via internet te hebben gevonden. De video’s en foto’s op Twitter zijn niet door hem geplaatst, maar door anderen aan wie hij zijn mobieltje wel eens uitleende. Ze kregen ook zijn gebruikersnaam en wachtwoord op Twitter. [Dom, dom, dom]

De politie heeft enkele video’s op zijn mobieltje gevonden. Ze arresteerde hem vrijdag in het Secondary Educational Service Area Office 1, de onderwijsdienst die in het websitebericht wordt genoemd.

De ethische commissie van de Teacher’s Council of Thailand gaat Sarot’s zaak onderzoeken. Als hij de regels heeft overtreden, kan zijn onderwijsvergunning worden ingetrokken.

Het artikel gaat vergezeld van een foto waarop twee vrouwen een tas voor hun gezicht houden. Ze werken in de Copacabana Massage Parlour aan Ratchadaphisek soi 17 die vrijdag bezoek kreeg van de politie. Maar in tegenstelling tot Nataree (ook een massagesalon, maar feitelijk een bordeel) werden er geen minderjarigen of illegalen aangetroffen.

Vakantiebungalow Koh Chang 2

Vakantiebungalows Koh Chang: Slopen die handel

12 juni – De Council of Engineers (CoE) heeft vakantiepark Siam Beach Koh Chang geadviseerd de resterende vijf bungalows te slopen, want die zijn net zo ondeugdelijk als de bungalow die vorige week instortte en een Thaise toerist de dood injoeg. Dat is gebleken bij een inspectie door een team bouwkundig ingenieurs.

De experts hebben vastgesteld dat de bungalows tegen een heuvel [PB schrijft nu een rots] zijn gebouwd op een ondiepe fundering zonder palen. Zo’n constructie houdt geen stand wanneer grond wegspoelt. Onder de ingestorte bungalow was dat gebeurd. De hotelier heeft het advies gekregen zijn handel te slopen omdat er al scheuren zitten in de muren van de overige bungalows. Ook die lopen het risico in te storten, zegt Amorn Pimanmas, secretaris-generaal van de CoE.

De bouwtekeningen van Siam Beach Koh Chang zijn in 2003 goedgekeurd en de bouw is gecontroleerd door bouwkundigen [ik neem aan van de gemeente]. (Bron: website Bangkok Post, 11 juni)

Elf onderwijzers verongelukt; vlag halfstok op school

12 juni – De Koom Klao Scholar school in Min Buri (Bangkok) is in diepe rouw gedompeld, nadat vrijdagavond/nacht elf onderwijzers en ander personeel om het leven kwamen bij een gruwelijk verkeersongeluk (zie de homepagina). Onder de doden bevindt zich de eigenaar van de school; de directeur die achter het stuur zat van het busje, is een van de vier gewonden.

Het busje met 15 personen was op de terugweg van een seminar in Rayong naar Bangkok. In Chon Buri kreeg het een klapband, kantelde en vloog in brand. Het busje reed op NGV (aardgas).

De zoon van de eigenaar zegt de droom van zijn vader te zullen voortzetten. Dit jaar schreven honderd leerlingen zich in aan de particuliere school.

NRSA-lid Nikorn zegt dat de commissie verkeer van de hervormingsraad het parlement voorstellen gaat doen om de verkeersveiligheid te vergroten, beter gezegd de onveiligheid te verminderen want Thailand telt van alle landen ter wereld het op één na hoogste aantal verkeersslachtoffers. Volgens sommige commissieleden zijn minibusjes ongeschikt voor personenvervoer omdat ze slechts één deur hebben. Wanneer zo’n busje kantelt, zitten de passagiers als ratten in de val.

???

12 juni – Guru, het vrijdagmagazine van Bangkok Post, heeft Thailand uitgeroepen tot de ‘avant garde hoofdstad’. Daarvoor voert het tien redenen aan. Ik licht er twee uit, want eerlijk gezegd kan ik ze niet allemaal volgen, maar ik ben dan ook geen modedeskundige.

Avant garde hoofdstad reden 1Reden 1: ‘We hebben bewezen dat je high fashion kunt zijn ongeacht je budget.’ Ten bewijze daarvan wijst Guru op de ‘remarkable imagination’ van een ‘simple girl’ uit Ratchaburi die een japon heeft gemaakt van garnalencrackers.

Rechts haar japon, die enige gelijkenis vertoont met de creatie links, gezien op het filmfestival van Cannes. Enige gelijkenis qua ontwerp, maar uiteraard niet qua prijs.

Reden 2 gaat vergezeld van het meest merkwaardige ‘kledingstuk’ dat ik ooit heb gezien. Guru noemt het ‘broke-Vogue’. Het wordt gedragen door Madaew, een knaap uit Khon Kaen, die sinds zijn 15e de meest complexe coutures heeft ontworpen, gemaakt van alledaagse materialen.

Avant garde hoofdstad reden 2Maar in het raadselachtig bijschrift, althans voor mij, is ook sprake van internetsensatie Cha van ‘Lowcostcosplay’, wiens eigenzinnige pix [?] de aandacht heeft getrokken van de internationale media, zoals de Daily Mail.

Madaew of Cha dus, maar wie van de twee weet ik niet, hetgeen eens te meer bewijst dat ik de ballen verstand heb van (Thaise)  mode, dus stop ik nu maar.

Meer weten en zien? Klik hier: Thailand the avant garde capital. (Bron: Guru, Bangkok Post, 10 juni)

 

Onesqa zet mes in onderwijsbeoordelingen

11 juni – Aan het tijdrovende [en gehate en deels overbodige?] papierwerk dat Onesqa* al 15 jaar eist van onderwijzers en docenten ter beoordeling van hun prestaties, komt een einde. Het systeem gaat op de helling.

Instellingen die bij vorige beoordelingen als heel goed werden beoordeeld, hoeven nog slechts online een zelf-evaluatie in te leveren. Instellingen die in de vorige twee rondes goed en redelijk scoorden, krijgen twee tot drie dagen bezoek van Onesqa beoordelaars. Slechte scholen worden aan de hand van nieuwe criteria, gebaseerd op de schoolgeschiedenis, beoordeeld.

‘Documenten hoeven niet meer te worden opgesteld’, zegt Onesqa-directeur Komsorn, plaatsvervanger sinds Prayut de vorige directeur aan de kant heeft geschoven. ‘Ons evaluatieteam gaat willekeurig scholen en onderwijsinstellingen bezoeken, directeuren ondervragen en binnen- en buitenschoolse activiteiten observeren.’

In de eerste fase komen vanaf volgende maand tweehonderd lagere en middelbare scholen aan de beurt en 30 beroepsopleidingen. Universiteten en hogescholen komen later aan de beurt, want Onesqa moet eerst met de Council of University Presidents of Thailand en Ohec het eens zien te worden over de criteria die volgens het hoger onderwijs niet allemaal relevant zijn. (Zie ook de pagina Onderwijs)

* Office for National Education Standards and Quality Assessment.

SRT belooft treinen met een ‘wow’ factor

12 juni – Koeler, frisser, veiliger, sneller en op tijd op de plaats van bestemming. Treinreizigers in Thailand gaan gouden tijden tegemoet met de negen Chinese treinen die door de Spoorwegen (SRT) zijn gekocht – althans volgens SRT-gouverneur Wunthichart, die het over een ‘wow- factor heeft. ‘Passagiers zullen onder de indruk zijn van de compleet andere service.’

Nieuwe Chinese treinEind deze maand arriveren de eerste in de haven van Laem Chabang. De treinen met in totaal 115 rijtuigen worden vanaf 11 augustus als eerste ingezet op de lijn Bangkok-Chiang Mai (bijgenaamd de Rose of the North). Daarna volgen andere populaire routes zoals naar Ubon Ratchathani, Nong Khai en Hat Yai.

Het is allemaal niet mis wat de passagiers kunnen verwachten: donkerrode stoelen met een roze hoofdsteun, lichtgroene stoelen in de restauratie, ovens geen keukens meer om het voedsel te bereiden, beveiligingscamera’s en soortgelijke toiletten als in een vliegtuig. In elke stoel zit een schermpje waarop voedsel kan worden besteld.

De SRT kocht voor het laatst in 1995 treinen van Zuid-Korea. Het Chinese bedrijf dat de treinen maakt, maakt ook de nieuwe BTS-metrotreinen. In 2010 kreeg de SRT al van het kabinet toestemming voor de koop, maar pas in oktober vorig jaar werd het contract getekend. Waarom het zo lang geduurd heeft, vermeldt het artikel niet.

Over het huidige spoorwegnet kan ik kort zijn: zwaar verouderd, slecht onderhouden en regelmatig geteisterd door ontsporingen. Maar daar komt volgens Wunthichart nu een einde aan. (Zie ook de pagina Spoorwegen)

Werelderfgoedstatus Khao Yai in gevaar

11 juni – De werelderfgoedstatus van boscomplex Dong Phayayen-Khao Yai Forest loopt gevaar, concludeert het Office of Natural Resources and Environmental Policy and Planning op basis van het laatste Unesco-rapport dat stelt: Thailand laat het afweten de illegale kap van het beschermde phayung (palissander) effectief te beëindigen. Volgende maand neemt het World Heritage Centre op basis van het rapport een besluit.

Secretaris-generaal Rawiwan zegt dat de autoriteiten die toezicht op het complex houden, zijn geïnformeerd over het rapport zodat ze inspecties kunnen houden en een Thaise ‘positie’ op de vergadering van het World Heritage bestuur kunnen voorbereiden. Dat vergadert tussen 10 en 20 juli in Istanboel.

‘We laten ons niet downgraden naar de lijst van erfgoed sites die in gevaar zijn’, zegt Prasoet Sontathaponkhun van de DNP strijdlustig. ‘We controleren het aantal bomen en bekijken wat er aan preventie is gedaan.’

Tegen de illegale houthakkers wordt een verwoede strijd gevoerd, waarbij het geboefte er niet voor terugdeinst vuurwapens te gebruiken. Het hout is zeer gewild en brengt veel geld op omdat het goed bestand is tegen insecten en een mooie nervatuur heeft.

Jimmy was 10 jaar fruitverkoper

11 juni – Vraag in het O-Net examen Engels voor Mathayom 3: Welke zin betekent hetzelfde als Jimmy was a fruit seller for 10 years? 1 Jimmy is now a fruit seller, 2 Jimmy has been selling fruit for 10 years, 3 Jimmy started selling fruit 10 years ago, 4 Jimmy is not a fruit seller any more. Volgens de Australische Brunch-columnist, tutor en tv-persoonlijkheid Andrew Biggs is 4 het goede antwoord, maar volgens de antwoord-sleutel 3.

[Ik zou zelf 2 hebben gekozen, maar evenals 3 laat die de mogelijkheid open dat Jimmy nog steeds fruit verkoopt. Antwoord 4 is correct, maar niet compleet want de 10 jaar ontbreekt. Misschien dat de samenstellers daarom de voorkeur aan 3 geven.]

Biggs zegt dat er in de vijftig vragen van het examen vier fouten zitten oftewel 8 procent. ‘Dat is te veel.’ Hij vindt dat Thailand’s testsysteem op de helling moet om betrouwbaarder en kwalitatief beter te worden, daar het land ‘behoefte heeft aan goed geschoold personeel dat kan concurreren met regionale concurrenten.’

Onlangs kwam het eindexamen sociale studies onder vuur van een bekende tutor, die zei dat het vijf fouten bevatte. Minister Dapong (Onderwijs) heeft de samenstellers van het eindexamen opdracht gegeven de vragen en antwoorden nauwkeurig te controleren. (Zie verder de pagina Onderwijs)

Overigens weet ik uit eigen ervaring dat het maken van een mc-examen met valide antwoorden geen gemakkelijke taak is. Dit is geen probleem want bij de analyse van de resultaten rollen de onbetrouwbare vragen eruit en kunnen ze geschrapt worden alvorens de uitslag wordt bekend gemaakt.

Kiesraad houdt zijn poot stijf

11 juni – Ten slotte het laatste bericht dat ik in Thailand tik, want morgen ga ik voor vakantie naar Nederland. Nieuws uit Thailand blijft weliswaar verschijnen, maar in afgeslankte vorm omdat ik afhankelijk ben van de website.

De Kiesraad is niet van plan de referendumwet te wijzigen, die in artikel 61 strenge straffen bevat voor critici van de ontwerp-grondwet. Kiesraadcommissaris Somchai zegt dat het artikel nodig is om de openbare orde te handhaven. Hij waarschuwt de anti-coup Resistant Citizen groep geen campagne te voeren en niet het lied te zingen dat grove en provocerende taal gebruikt tegen de grondwet. [Volgens mij is dit lied te beluisteren op internet]

Somchai zegt dat, nu het referendum steeds dichterbij komt, geprobeerd wordt onjuiste informatie te verspreiden. Dit vormt een extra stimulans om artikel 61 te handhaven. Het Constitutionele Hof is door de Ombudsman gevraagd er een uitspraak over te doen. De Kiesraad zal het Hof uitleggen hoe noodzakelijk het artikel is.

Gisteren hield de Kiesraad in Nakhon Si Thammarat een forum voor vertegenwoordigers van politieke partijen en burgergroepen. Vorige maand werd in de Army Club in Bangkok al een soortgelijke bijeenkomst belegd met als belangrijkste doel voorlichting te geven. Ik geloof niet dat kritiek erg welkom is. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2)


 

Speedboten voor Pattaya

Hoteliers: Ongelukken met speedboten schaden toerisme

11 juni – De Thai Hotels Association dringt aan op harde actie om de veiligheid van toeristen te garanderen, met name op speedboten. De afgelopen twee weken kwamen bij drie ongelukken zes toeristen om het leven en raakten zestig anderen gewond. De vereniging vraagt de regering c.q. het ministerie van Toerisme de veiligheidsproblemen snel op te lossen en de concurrentiepositie van de toerismesector te beschermen.

Voorzitter Supawan zegt: ‘We verliezen klanten aan onze rivalen als de regering toelaat dat deze ongelukken keer op keer weer gebeuren. We willen dat concrete normen worden gesteld.’

Minister Kobkarn (Toerisme) zei donderdag dat het ministerie samen met andere diensten aan het probleem werkt, maar dat zal tijd in beslag nemen. Ze schrijft de ongelukken toe aan bedrijfsvoerders zonder vergunning, overbelasting en roekeloze roergangers.

Op 26 mei kapseisde in ruwe zee een speedboot voor de kust van Koh Samui. Vier passagiers kwamen om het leven. Op 5 juni raakte een speedboot bij Koh Samet een containerschip met als gevolg dertig gewonden. En op 8 juni kwamen twee speedboten met elkaar in aanvaring, die op weg waren van Phuket naar Phangnga en Krabi. Twee Chinese toeristen kwamen om het leven en 34 anderen werden gewond. (Bron: website Bangkok Post, 10 juni)

Consumentenvertrouwen duikelt naar dieptepunt

11 juni – Voor de vijfde achtereenvolgende maand is het consumentenvertrouwen vorige maand gedaald, weliswaar maar met een tiende puntje, maar de 72,6 punten van mei is wel de laagste score van de afgelopen acht maanden, zo blijkt uit de maandelijkse peiling van de University of the Thai Chamber of Commerce (UTCC).

Wat Thai pessimistisch maakt, mag zo langzamerhand als bekend worden verondersteld: traag herstel van de economie, stagnerende inkomens door lage prijzen voor landbouwgewassen, de droogte en de export die maar niet wil aantrekken, hoewel februari en maart dankzij incidentele meevallers (goud en militair materieel) een kleine opleving te zien gaven.

De exporteurs waarschuwden onlangs dat deze maand cruciaal is voor de exportcijfers. Als er zich deze maand geen verbeteringen voordoen, wordt 2016 het vierde achtereenvolgende jaar met een krimpende export. Ook dat mag zo langzamerhand als bekend worden verondersteld: de achteruitgang is te wijten aan de economische treurnis van grote economieën, zoals China, Japan en de EU.

UTCC vice-president research Thanavath verwacht dat het consumentenvertrouwen aan het eind van het derde kwartaal zal aantrekken, wanneer de wereld en Thaise economie beginnen te herstellen en de investeingen van de regering in de grote infrastructurele projecten vrucht beginnen te dragen. (Bron: Bangkok Post, 10 juni)

Bang fai festival Yasothon

Strenge veiligheidsmaatregelen voor bang fai en lampionnen

11 juni – ’t Is een populair tijdverdrijf, maar niet geheel zonder risico voor het luchtverkeer of toeschouwers wanneer het fout gaat: de Bun Bang Fai festivals, waarbij megagrote vuurpijlen de lucht worden ingeschoten. En dat geldt ook voor de lampionnen die met Loy Krathong het luchtruim worden ingestuurd.

Premier Prayut in zijn hoedanigheid als voorzitter van de NCPO heeft strenge veiligheidsmaatregelen aangekondigd, gebruik makend van artikel 44 van de interim-grondwet, een artikel dat hem absolute macht geeft. Voortaan dienen de vuurpijlmannen en –vrouwen  toestemming te vragen aan het districtskantoor in hun gebied. Alle provincies hebben de opdracht gekregen  specifieke lanceerplaatsen aan te wijzen en maatregelen tegen gokken te nemen.

Prayut’ s order komt op het juiste moment, want het seizoen voor het afschieten van de vuurpijlen staat voor de deur. Het bekendste bang fai festival in Yasothon heeft weliswaar vorige maand al plaatsgevonden, maar in andere provincies worden ze deze maand gehouden zoals zaterdag een in Muang (Nong Bua Lam Phu) en van 18 tot 20 juni in Phanom Phrai (Roi Et).

De order heeft ook betrekking op de grote zwevende lampionnen, bekend van Loy Krathong in november. Dit gebruik vindt zijn oorsprong in het Noorden van Thailand, maar is in het land wijd verspreid. Vorig jaar moesten 74 vluchten van en naar de luchthaven van Chiang Mai worden geannuleerd om ongelukken te voorkomen. Nog eens  41 vluchten werden aangepast. (Bron: website Bangkok Post, 10 juni)

Bun Bang Fai verworden tot gokspel
Oorspronkelijk was het festival bedoeld om aan het eind van het droge seizoen Phaya Taen, de animistische god van de regen, te eren en hem te vragen om een regenrijke moesson met een goede oogst. Maar inmiddels worden de festivals het hele jaar door gehouden en dienen ze vooral om aan de goklust van Thai tegemoet te komen. Tijdens het festival, Bun Bang Fai geheten, worden gigantische vuurpijlen de lucht in geschoten. Ze bestaan uit een omhulsel van bamboe of PVC gevuld met explosief materiaal.

De bezoekers gokken op dingen als hoe lang de raket in de lucht blijft, of hij de grond bereikt of in de lucht ontploft, de afgelegde afstand en welke raket het hoogst komt. Per lancering worden bedragen variërend van 100 tot 1 miljoen baht ingezet. Elke lancering is goed voor zo’n 1 miljoen baht aan inzetten. Een festival duurt twee tot drie dagen. De vuurpijlen worden 30 tot 50 keer afgestoken.

Er zijn momenteel vijf groepen die de festivals organiseren in het zuiden van de Isan: Yasothon, Si Sa Ket, Ubon Ratchatani, Roi Et. Ze spreken onderling af waar het festival plaatsvindt, zodat ze niet dezelfde klantengroep bedienen. De kleine festivals trekken duizenden bezoekers, de grote tienduizenden. Alhoewel gokken verboden is, kan de politie niet ingrijpen omdat het festival als een culturele activiteit wordt beschouwd. Lokale autoriteiten zouden zich ook daartegen verzetten. (Bron: Archief Dick’s blog; geen bronaanduiding of datum)

Vervolging van abt Dhammachayo gaat door

11 juni – De DSI (Thaise FBI) zegt dat dat Phra Dhammachayo van de controversiële Wat Phra Dhammakaya in Pathum Thani in staat van beschuldiging kan worden gesteld. De DSI hoeft niet te wacht totdat de abt gearresteerd is, want dat kan [zeg ik] wel eens tot sint-juttemis duren. Zoals bekend onttrekt de ‘zieke’ abt zich aan dagvaardingen van de DSI en de dienst durft niet de abt in de boeien te slaan uit angst [zeg ik] voor aanvaringen met volgelingen.

De abt (72) wordt beschuldigd van heling en het witwassen van geld, dat is verduisterd uit de kas van de Klongchan Credit Union Cooperative (KCUC). Tussen de DSI en de abt woedt al weken een kat-en-muisspel. De rechtbank heeft toestemming voor zijn arrestatie gegeven.

Intussen gaat het onderzoek door naar de legerarts van het legerziekenhuis Fort Panurangsi, die een medisch rapport over de gezondheidstoestand van de abt heeft verstrekt.,Daaruit zou blijken dat de abt te ziek is om te reizen en zich bij de DSI te melden. De arts onderzocht de abt in de tempel en gaf een rapport uit namens het ziekenhuis en dat mag niet. Dat mag alleen bij patiënten in het ziekenhuis.

De DSI praat vrijdag in de gevangenis met de voormalige voorzitter van de KCUC, hoofdverdachte in de verduisteringszaak. Er is nieuw bewijs opgedoken over de betaling van 200 miljoen baht, waardoor het totaal verduisterde bedrag hoger uitkomt. Ik noem de bedragen niet, want ze kloppen niet met eerder gemelde bedragen. [BP doe je huiswerk nou eens!]

Lees alles over de machtsstrijd tussen de DSI en de abt op de pagina Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya.

Vijf medewerkers bordeel beschuldigd van mensenhandel

11 juni – Vijf medewerkers van massagesalon Nataree [lees: bordeel], waar dinsdag een inval is gedaan, gaan vervolgd worden voor mensenhandel en onderdak bieden aan illegale migranten.

De dames van Nataree. Voorarrest verlengd, geen borgtochtVan de 121 aangehouden vrouwen, worden 57 vervolgd omdat ze geen werkvergunning hebben, de rest heeft wel een werkvergunning maar die komt niet overeen met het werk dat ze deden.

Twintig buitenlandse vrouwen hebben een boete gekregen van  4500 baht en zijn vrijgelaten. Eveneens vrijgelaten en beboet zijn 23 Thaise vrouwen. 15 vrouwen zijn minderjarig: twee Thais en dertien vrouwen uit Myanmar.

De aangehouden medewerkers en vrouwen worden niet vrijgelaten op borgtocht. De politie had daar bezwaar tegen gemaakt omdat ze geen permanent woonadres hebben, waar ze kunnen worden opgespoord. De rechtbank honoreerde het advies.

Een anti-mensenhandel organisatie [ik neem aan dezelfde die het Department of Provincial Administration, een afdeling van Binnenlandse Zaken, heeft getipt dat er slachtoffers van mensenhandel werkten] heeft de politie van Huai Khwang geluidsopnames gegeven van interviews met enkele vrouwen die zeggen te zijn verleid in de salon te werken.

Hoofdcommissaris Chakthip van de landelijke politie heeft de gemeentepolitie opgedragen tempo te maken met het onderzoek en uit te zoeken wie allemaal geprofiteerd hebben van de betaalde steekpenningen. (Zie ook de pagina Corruptie 2)

Eerdere berichten:
8 juni: Kort nieuws
9 juni: Massagesalon Nataree ontmaskerd als bordeel
10 juni: Bordeel betaalde 300.000 baht per maand aan steekpenningen

Computeranimatie van tunnels omder het Dong Phayayen-Khao Yai Forest Complex, dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat.

Explosies niet schadelijk voor werelderfgoedbos

11 juni – De dieren worden erdoor gespaard, maar kunnen de bomen er wel tegen? Het Highways Department denkt van wel. Het zegt dat de ondergrondse explosies, nodig voor de aanleg van een tunnel,  niet schadelijk voor het milieu zijn. Het bos boven de tunnel gaat fungeren als ‘oversteekplaarts’ voor dieren, zodat ze niet meer de weg hoeven over te steken.

De tunnel  is onderdeel van de uitbreiding van een weg die door het Dong Phayayen-Khao Yai Forest Complex loopt, een boscomplex dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Tussen maandag en het eind het jaar wordt eraan gewerkt.

Tijdens de werkzaamheden worden de toegangen van de tunnel afgedekt met rubber vellen en autobanden. Daardoor wordt zo min mogelijk aarde verspreid en zijn herrie en trillingen miniem.

De weg, die nationaal park Khao Yai verbindt met nationaal park Thap Lan, wordt van twee naar vier rijstroken verbreed omdat die het groeiende verkeer niet meer aan kan.

Op de foto een computeranimatie van de tunnel.

Een beetje dom
Een beetje dom, de historische uitspraak van toen nog verloofde Maximá, lijkt me van toepaasing op mijzelf. Ik heb drie berichten op de voorpagina over het hoofd gezien. Een bericht over een gokgelegenheid in Ramkhamhaeng waar op de wedstrijden van de UEFA kon worden gegokt . Een bericht over de luchtvaartperikelen waarin Prayut druk op de ketel zet. En een  bericht over de aanhouding van een leraar die videoclips en foto’s op internet heeft geplaatst, waarop te zien is hoe hij seks met jongens heeft.

Kort nieuws zaterdag 11 juni

– In een rubberplantage in Khao Chamao (Rayong) is gisterochtend een vrouw dood getrapt door een wilde olifant. Hij brak naar nek en linkerbeen. De echtgenoot heeft verklaard dat hij, zijn vrouw en andere werkers latex aan het tappen waren toen de jumbo ineens opdook. Zodra hij het dier in de gaten kreeg, waarschuwde hij de anderen te vluchten, maar blijkbaar kon zijn vrouw zich niet snel genoeg uit de voeten maken. De olifant schopte haar tegen de grond, verwondde haar met zijn slurf en vertrapte haar. Hoe vreselijk moet het voor de man zijn geweest om zijn vrouw voor zijn ogen op deze gruwelijke wijze te zien omkomen.

– De DSI heeft drie zaken aangemerkt als ‘special case’, hetgeen inhoudt dat ze met voorrang behandeld worden. Het gaat om een geval van encroachment (kraken van land) op Koh Naka Noi in Phuket, illegaal boren naar olie tussen 2010 en 2015 door een bedrijf in Phetchabun en oplichting bij de hadj, de pelgrimstocht naar Mekka, waarvan vijfhonderd moslims het slachtoffer waren. De Naka Noi zaak is gecompliceerd, zegt DSI-hoofd Paisit, omdat specialistische kennis vereist is van de uitgifte van grondaktes, en omdat het gaat om ’s lands natuurlijke rijkdommen.

– Vice-premier Somkid, bijgenaamd de economische tsaar van het kabinet, heeft de Spoorwegen onder druk gezet snel een haalbaarheidsstudie te doen naar de gezamenlijke financiering met het particulier bedrijfsleven van de hogesnelheidslijnen Bangkok-Rayong en Bangkok-Hua Hin.

Het tracé Bangkok-Rayong maakt deel uit van het ontwikkelingsplan voor de zogeheten Eastern Economic Corridor (EEC), op te stellen door het Office of Transport and Traffic Policy and Planning (OTP). Dat plan voorziet ook in een verbinding met de haven Laem Chabang.

Het OTP moet ook een plan maken voor de ontwikkeling van gronden langs de lijn. Somkid zegt dat Japan, China en Zuid-Korea belangstelling hebben voor het project. De EEC wordt gezien als een belangrijke poort naar de andere Asean-landen, die sinds begin jaar zijn verenigd in de Asean Economic Community. (Zie ook de pagina Spoorwegen)

– Gemak dient de mens, dus kunnen verkeersboetes voortaan via elektronisch bankieren of met een creditcard in kruidenierswinkels en banken worden betaald. Het parlement heeft daarvoor donderdag het groene licht gegeven. Het wachten is nog wel op aanpassing van gerelateerde regels [?] door de Royal Thai Police. Nuttig besluit lijkt me dat het vragen om steekpenningen door het in en in corrupte politiekorps bemoeilijkt, tenzij natuurlijk de overtreder een dealtje sluit met de  verbaliserende agent. (Zie ook de pagina Corruptie 2)

Roodhemdleiders Nattawut (links) en Jatuporn (in rood shirt)– Ik vind het eigenlijk niet de moeite waard om te vermelden, want het lag voor de hand en veel nieuws bevat het bericht niet. Het UDD (roodhemden) beschuldigt de regering ervan de centra tegen te werken die het wil opzetten om in de gaten te houden of er bij het referendum wordt gefraudeerd. Het UDD heeft daarover nu een klacht ingediend.

UDD-voorzitter Jatuporn (in rood shirt) zegt dat Prayut zijn ondergeschikten moet opdragen de (toekomstige) medewerkers van die centra niet te intimideren. Legerofficieren zouden daar in het land mee bezig zijn. Het UDD houdt vol dat de centra, die op 19 juni van start gaan, niet in strijd zijn met de Referendumwet.

– Nog meer Jatuporn. Het Hof van Beroep heeft het vonnis van de lagere rechtbank overgenomen, waarbij hij is veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf wegens smaad, Jatuporn maakte tijdens de roodhemdprotesten in 2009 smadelijke opmerkingen over de toenmalige regering Abhisit (Democraten). Hij zei dat Abhisit de opdracht had gegeven roodhemd demonstranten dood te schieten. Abhisit zou ook een petitie hebben tegengehouden met het verzoek om amnestie voor oud-premier Thaksin. Jatuporn’s advocaat zegt in beroep te zullen gaan.

Jatuporn is vrij op een een borgtocht van 200.000 baht. Eerder dit jaar kreeg hij van het hooggerechtshof een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden voor smaad bij een andere gelegenheid. In totaal heeft Abhisit vier aangiftes gedaan tegen Jatuporn.

– De vrijspraak voor twee Pheu Thai leden, die voormalig minister van Financiën Korn (kabinet Abhisit) ervan hebben beschuldigd een upgrade bij Thai Airways International voor hem en zijn gezin te hebben geregeld, blijft gehandhaafd. Het Hof van Beroep besloot gisteren de smaadaangifte van Korn af te wijzen. Het Hof redeneerde hoge bomen vangen veel wind, Korn moet als openbaar figuur maar tegen kritiek kunnen. [Dat advies zou Prayut zich ook eens mogen aantrekken.]


 

Little Osaka

Little Osaka: Japanse enclave in Thailand

10 juni – Japanse karakters op elke hoek, rode lampionnen die voor winkels hangen en gebouwen die uit het Edo tijdperk lijken te stammen: zijn we in Japan? Nee, dit is winkelcomplex J Park Si Ratcha Nihon Muha in Si Ratcha (Chon Buri) dat bij Japanners bekend staat als Little Osaka. Het is een Japanse enclave met in de stad naar schatting tienduizend Japanners die in de buurt in Japanse bedrijven werken.

kaartje met Si RatchaEen heel verschil met honderd jaar geleden want toen was Si Ratcha een vissersdorpje te midden van uitgestrekte bossen. De vestiging van een houtzagerij in 1900 maakte van het dorp een belangrijke stad in het Oosten. De houtindustrie bloeide want er was een grote vraag naar houten bielzen voor de aanleg van spoorlijnen. Olifanten sleepten het hout uit de bossen. Het werd verzameld op Koh Loy, een eilandje dat nu een tempel en park is, en vandaar vervoerd naar Bangkok.

De houtindustrie verdween en Si Ratcha ontwikkelde zich, evenals Bang Saen en Pattaya, tot badplaats. Maar wat de stad nu kenmerkt is de Japanse invloed.

Wie het hele verhaal wil lezen en nog meer foto’s wil zien, klik hier: A trip through ‘Little Osaka’ (Bron: Bangkok Post, 9 juni)

Winkelcomplex J Park Si Ratcha Nihon Mura

IMF voorspelt bescheiden herstel van economie

10 juni – Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) voorspelt voor Thailand een bescheiden economische groei: dit jaar 3 procent en volgend jaar 3,2 procent. Dat zijn geen percentages om trots op te zijn want de meeste andere Aziatische economieën presteren beter en ze liggen onder Thailand’s record groeipercentages.

Tegenwind valt te verwachten van een verdere verzwakking van de wereldeconomie, politieke onzekerheid en structurele knelpunten, die het bruto binnenlands product beïnvloeden. Het IMF moedigt daarom de Thaise autoriteiten aan te streven naar een ‘strong and lasting recovery’  door een mix van expansie, stappen om financiële stabiliteit te handhaven en structurele hervormingen om de groeipotentie te vergroten.

Volgens het IMF kan Thailand wel een stootje velen. De staatsschuld is bescheiden, de investeerdersbasis is breed, de banken zijn financieel gezond en sterke beleidsmakende organen [?] vormen een extra beschermingslaag. Bovendien kan de ruimte die het monetaire beleid biedt, gebruikt worden om bij risico’s bij te sturen.

Het IMF looft het hoge niveau van transparantie dat Thailand’s monetaire beleid kenmerkt. Het adviseert te streven naar een gemiddelde inflatie, want dat vergroot de effectiviteit van het monetair beleid. [En nu maar hopen dat ik al die cryptische formuleringen juist interpreteer] (Bron: Bangkok Post, 9 juni)

PPP/fast track constructie voor hogesnelheidslijnen

10 juni – De aanleg van twee hogesnelheidslijnen wordt middels een PPP-constructie (public private partnership) gefinancierd; ze komen tevens in aanmerking voor een fast track procedure, een nogal omstreden methode die het mogelijk maakt vooruitlopend op milieu- en gezondheidseffectrapportages (EIA) met de aanbesteding te beginnen. Het gaat om de aanleg van de lijnen Bangkok-Rayong (193,5 km, kosten 153 miljard baht) en Bangkok-Hua Hin (211 km, kosten 94,7 miljard baht).

Deze of volgende maand besluit de PPP-commissie over de financiering. Indien de commissie akkoord gaat, zijn ze het zesde en zevende project dat op deze wijze wordt gefinancierd. De voorgaande, die in november het groene licht kregen en samen 334 miljard baht kosten, zijn drie metrolijnen (Pink, Yellow en Blue) en twee provinciale snelwegen: Bang Pa-in (Ayutthaya)-Nakhon Ratchasima en Bang Yai (Nonthaburi)-Kanchanaburi.

Voor de lijn Bangkok-Hua Hin is de EIA afgerond, de EIA voor Bangkok-Rayong is bezig. De regering wil dit jaar 20 megaprojecten met een totale waarde van 1,6 biljoen baht in uitvoering nemen om de economie te stimuleren. Elf projecten ter waarde van 460 miljard baht zijn al goedgekeurd. Van de investeringskosten wordt 25 procent particulier gefinancierd. Negen projecten zijn in aanleg.

Voorzitter Keeree van de BTS Group (skytrain, bovengrondse metro) dringt er bij de regering op aan genereuzer te zijn bij het aantrekken van particuliere investeerders. De infrastructuur projecten vereisen grote investeringen die pas na lange tijd rendement opleveren. (Bron: Bangkok Post, 9 juni) (Zie verder de pagina Spoorwegen)

Meer informatie over de uitbreiding van het metronetwerk op de pagina Dossiers.

Deel van de grond bij Makkasan dat ontwikkeld wordt

Makkasan project vergt 200-300 mld baht

10 juni – Het ontwikkelingsplan voor de 497 rai bij het Makkasan station gaat naar schatting 200 tot 300 miljard baht kosten wat het tot een van de grootste projecten van het land maakt. Het Treasury Department, dat de grond van de Spoorwegen least voor 61 miljard baht, heeft een groen concept voor het gebied ontwikkeld. Het gebied gaat bestaan uit een commercieel deel en een openbaar park. Met de 61 miljard baht kan de Spoorwegen een deel van haar gigantische schuldenlast wegwerken.

Het project wordt middels een PPP-constructie gefinancierd (public private partnership) waarin een Thaise bedrijf een aandeel van tenminste 51 procent heeft. De grond wordt in fases overgedragen: 105 rai zodra een Memorandum of Understanding is getekend, binnen een jaar 30 rai en de rest binnen twee jaar. Een school die 40 rai in beslag neemt, wordt niet verhuisd. (Bron: Bangkok Post, 9 juni) (Zie verder de pagina Spoorwegen)

Boeren bezorgd over TPP

10 juni – Boeren hoeven niet bang te zijn voor de import van GMO’s wanneer Thailand zich aansluit bij het Trans-Pacific Partnership (TPP). Staatssecretaris Winchai geeft die garantie. Het TPP voorziet alleen in het uitwisselen van informatie en samenwerking bij zaken die te maken hebben met producten van moderne biotechnologie. Bovendien verbiedt de Thaise Plant Quarantine Act de import van GMO’s (genetically modified organisms).

De afgelopen maanden heeft het ministerie vijftien bijeenkomsten gehouden over de voor- en nadelen van het TPP met boeren en burgergroepen. Onlangs hield het ministerie van Handel in samenwerking met de diensten Trade Negotiations en Agriculture in Chiang Mai een bijeenkomst, bijgewoond door driehonderd boeren uit acht noordelijke provincies.

Winchai zegt dat de boeren zich nog steeds zorgen maken over de gevolgen van het TPP-hoofdstuk over intellectuele eigendomsrechten. Dit belet dat ze zaden van gepatenteerd plantenmateriaal sparen en gebruiken. Dat mag alleen bij niet-commercieel gebruik. De boeren zijn ook bang dat zaden duurder worden, omdat het TPP particuliere bedrijven het recht op plantaardige producten voor vele jaren toekent. Boeren zouden onopzettelijk criminelen worden wanneer ze gepatenteerde zaden uit volwassen planten halen. (Bron: Bangkok Post, 9 juni)

Alle voorgaande berichten zijn te vinden op de pagina Trans-Pacific Partnership.

Nieuwe passagiersterminal Phuket (gebouw met het blauwe dak)

Opening nieuwe terminal Phuket uitgesteld

10 juni – De opening van de nieuwe internationale passagiersterminal van Phuket International Airport is uitgesteld tot september omdat meer tijd nodig is om alle systemen te testen. De 28 jaar oude luchthaven is momenteel zwaar overbelast; vorig jaar arriveerden 12,85 miljoen passagiers terwijl de capaciteit slechts 6,5 miljoen passagiers per jaar bedraagt.

De uitbreiding (op de foto het gebouw met het blauwe dak) brengt die op 12,5 miljoen, wat niet eens genoeg is voor het toenemend aantal passagiers. Binnen een jaar verwacht de luchthaven 13 miljoen passagiers. Fase 3 van het uitbreidingsplan komt in 2022 gereed. Phuket kan dan 18 miljoen passagiers aan. (Bron: Bangkok Post, 9 juni)

‘Maak meer milieuvriendelijke producten’

10 juni – De regering vraagt investeerders in verschillende industriesectoren meer milieuvriendelijke producten te produceren om voordeel te behalen uit ’s werelds groene trend, zegt vice-premier Prajin. Hij vindt de productie belangrijk om te voldoen aan de wereldvraag.

De regering zegt steun toe bij het verbeteren van de industriesector en de samenleving. Wanneer de particuliere sector groene producten produceert, verwacht de regering dat de emissie van broeikasgas tegen 2020 met 6 tot 20 procent is verminderd.

Volgens minister Atchaka (Industrie) is de vraag naar eco-producten in veel landen sterk gestegen. Veel landen voorkomen met maatregelen dat niet eco-producten hun land binnenkomen, zegt hij.

Woensdag lanceerde Thailand in Bangkok de Eco-Products International Fair 2016. De beurs die vier dagen duurt, telt tweehonderd stands van 28 Japanse bedrijven en andere organisaties en 70 Thaise bedrijven.

Voorzitter Chen van de Federation of Thai Industries denkt dat business matching een investeringswaarde van 300 miljoen baht kan opleveren, voornamelijk voor eco-vriendelijke producten.  Over zes maanden wordt geëvalueerd hoe het ermee staat. (Bron: Bangkok Post, 9 juni)

Tijgertempel Phra Wisutthi Sarathera

Pinokkio verdedigt abt Tijgertempel

10 juni – Niet de abt van de tijgertempel heeft gisteren, zoals beloofd, een toelichting gegeven op de gruwelijke vondsten die in zijn tempel zijn gedaan, maar zijn advocaat en een voormalige politicus spraken bij het hek met de pers. De abt werd wel even gezien toen hij in een buggy passeerde. Volgens de twee woordvoerders heeft de abt een hartaandoening* en kon hij daarom niet opdraven.

Over hun verklaring kan ik kort zijn: de abt wist van niks, de tempelstaf is verantwoordelijk voor de gevonden karkassen van tijgerwelpen, amuletten gemaakt van tijgerbotjes, organen op sterk water en tijgerhuiden. Handel in wilde dieren? Geen sprake van. ‘De recente kwesties en slechte publiciteit zijn een complot tegen de abt’, aldus de twee Pinokkio’s.

Alle berichten over de tijgertempel zijn gebundeld op de pagina Tijgertempel. Voor een chronologisch overzicht van de affaire klik hier. (Bron: website Bangkok Post, 9 juni)

* Hoe toevallig, want ook de abt van Wat Dhammakaya verschuilt zich achter zijn ziekte; hij zou te ziek zijn om zich bij de DSI te melden. De elite doet het anders. Die vlucht naar het buitenland totdat de zaak is verjaard.

Update krant: De krant vertelt in grote lijnen hetzelfde verhaal, maar gaat wat uitgebreider in op de rol van de dierenarts van de tempel. Die zou sinds 2001 de verantwoordelijke man zijn geweest voor de zorg over de tijgers. In dat jaar ontfermde de tempel zich over de eerste zeven tijgers. Hij zou als enige in staat zijn de tijgerwelpen in potten te conserveren.

De dierenarts die zich inmiddels heeft gedistantieerd van de tempel, deed onlangs aangifte van de verdwijning van drie tijgers. Hij zou van iemand drie microchips hebben gekregen uit het lijf van de tijgers, hetgeen erop wijst dat de tijgers dood waren toen ze verwijderd werden.

Volgens een van de woordvoerders, oud-parlementslid Siri, heeft de tempel altijd goed voor de tijgers gezorgd. De verhuizing heeft geleid tot de sluiting van een van de belangrijkste toeristische attracties van Kanchanaburi. Werknemers die voor de dieren zorgden, hebben nu hun baan verloren.

‘Wat met de tempel is gebeurd, was een samenzwering van de dierenarts en de DNP om de tempel te vernietigen. De actie werd ook gesteund door een internationale organisatie met een verborgen agenda de tijgers te verhuizen om een nieuwe toeristische attractie te creëren.’

Siri vraagt zich af of de DNP wel bevoegd was zonder behoorlijk rechtbankbevel de tempel te doorzoeken en de tijgers in beslag te nemen. Hij wijst erop dat de DNP de tempel destijds gevraagd heeft voor de tijgers te zorgen omdat ze zelf geen opvang voor hen had.

Over de amuletten die in het verblijf van de abt zijn gevonden, zegt Siri dat werknemers ze er verborgen hadden omdat ze dachten dat daar niet gezocht zou worden. Drie monniken en twee werknemers zijn gearresteerd toen ze probeerden met een pickup truck, geladen met amuletten, er vandoor te gaan.

Thailand eert de koning; 70 jaar op de troon

10 juni – Zijne Majesteit de koning is gisteren in het hele land op verschillende manieren geëerd vanwege zijn troonsbestijging 70 jaar geleden, wat hem de langst zittende monarch ter wereld maakt. Op de Mahacha Road bij het Grand Palace offerden premier Prayut, kabinetsleden, leiders van de strijdkrachten en topambtenaren giften aan monniken. 770 mannen werden er ingewijd als noviet. Daarna gingen ze naar de tempel van de Emerald Buddha voor gebeden en meditatie.

Soldaten vormen het cijfer 70De Supreme Sangha Council heeft een speciaal gebed voorgeschreven dat monniken na hun avondritueel moeten opzeggen. Een speciaal gebed voor de koningin, die op 12 augustus 84 jaar wordt, is in voorbereiding. De gebeden moeten het hele jaar worden gereciteerd.

In het Siriraj ziekenhuis, waar de koning wordt verpleegd, gaf de medische staf aalmoezen aan 99 monniken. Elders vormden vierhonderd soldaten van de King’s Guard met kaarten het embleem van de koning, maar volgens het fotobijschrift het cijfer 70, en ze legden een eed van trouw af.

In Phitsanulok liet luchtmachtpersoneel 200.000 vissen los in een rivier en in Phuket beloofden functionarissen en bewoners natuurlijke hulpbronnen te beschermen. De provincie wil het Surin strand ontwikkelen als voorbeeld van duurzaam toerisme.

Kiesraad wil ‘eerlijk’ debat over grondwet

10 juni – De Kiesraad wil de touwtje wat laten vieren, want ze belooft critici en supporters van de ontwerp-grondwet een gelijke kans te bieden hun mening te geven in de aanloop naar het referendum, mits die meningen ‘in goed vertrouwen’ worden gegeven.

Maar het voorstel is al weer afgeschoten door de NCPO, omdat ze vreest dat tegenstanders forums zullen misbruiken om weerstand op te roepen. Niettemin heeft de Kiesraad nog niet de hoop opgegeven om een manier te vinden voor- en tegenstanders tegemoet te komen, aldus Kiesraadcommissaris Somchai gisteren op een seminar.

Siripan Noksuan Swasdee, docent politicologie aan de Chulalongkorn universiteit, vindt dat de bevolking in alle vrijheid moet kunnen discussiëren over de voor- en nadelen van de grondwet. Maar, zoals het er nu voor staat, heerst een ‘angstaanjagende stilte’.

Docent recht aan de Thammasat universiteit Prinya vindt dat de bevolking er recht op heeft te horen wat er gebeurt als de grondwet in het referendum wordt goedgekeurd dan wel afgewezen. ‘Het referendum mag niet misbruikt worden om het te legitimeren.’ (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2)

Massagesalon Nataree

Bordeel betaalde 300.000 baht per maand aan steekpenningen

10 juni – De boekhouding met door Nataree betaalde steekpenningen aan politie en ambtenaren houdt geen stand in de rechtbank als wettig bewijs, want de namen zijn afgekort. Daarom is het beter als de betrokken diensten eigen onderzoek doen om uit te zoeken wie geld heeft ontvangen en tegen hen disciplinaire maatregelen nemen, zegt het hoofd van de Public Sector Anti-Corruption Commission. Dat is gemakkelijker en heeft meer kans op succes.

Tijdens de inval dinsdagavond/nacht in de massagesalon [lees bordeel] aan de Ratchadaphisek Road in Bangkok stuitten functionarissen van het Department of Provincial Administration op drie boekjes waarin de betalingen, variërend van per persoon 5.000 tot 80.000 baht per maand, nauwkeurig werden bijgehouden. Maandelijks betaalde het bordeel 300.000 baht om met rust te worden gelaten. Een schijntje want Nataree waar ruim vierhonderd prostituees in wisseldienst werkten, maakte per maand een omzet van 19 miljoen baht.

Zie verder het bericht van 9 juni: Massagesalon Nataree ontmaskerd als bordeel. (Zie ook de pagina Corruptie 2)

Marteling in het Zuiden; leger slaat terug met smaadaangifte

10 juni – Het leger heeft tegen drie voorvechters van mensenrechten aangifte wegens smaad gedaan. De 4th Army Region in Yala zegt dat haar image en integriteit in het geding zijn. Volgens woordvoerder Pramote hebben ze ‘slechte bedoelingen’ en stellen het leger in een kwaad daglicht. ‘NGO-werkers zijn geen geprivilegieerde mensen die boven de wet staan’.’

De aangifte is een reactie op een rapport van de Cross Cultural Foundation, de Hearty Support Group en het Patani Human Rights Network van februari. Daarin worden 54 gevallen van marteling en mishandeling van etnische Malay-moslims gedocumenteerd, die tussen 2004 en 2015 gepleegd zijn door veiligheidspersoneel.

Het leger heeft om hun namen gevraagd, maar de drie hebben geweigerd die te geven. Een legerteam heeft 18 slachtoffers kunnen identificeren. ‘Je kunt niet zeggen dat ze gemarteld  zijn, ze kunnen schrammen of kneuzingen hebben opgelopen toen ze probeerden arrestatie te ontlopen of tijdens invallen.’

Human Rights Watch zegt dat de aangifte op het leger kan terugslaan, omdat het klokkenluiders intimideert. Ze noemt de aangifte in strijd met Prayut’s belofte om te voldoen aan Thailand’s internationale verplichtingen jegens marteling. Een woordvoerder van de Academy of Patani Raya for Peace and Development vraagt zich af waarom niet aangifte is gedaan tegen internationale NGO’s, die hetzelfde zeggen. ‘Wordt er met twee maten gemeten?’

Kort nieuws vrijdag 10 juni

– Marktkooplui in Chatuchak, die aangepaste zeecontainers als verkoopruimte gebruiken, hebben de opdracht gekregen ze 15 meter te verplaatsen om het trottoir vrij te maken. Ze staan ook te dicht bij de rijbaan en hinderen het verkeer. De twintig containers  met kleding, cafés en restaurants vormen een marktje, genaamd Box Space, bij de Phahonyothin kruising. De kooplui dienen een vergunning aan te vragen, omdat de containers worden beschouwd als gebouwen, zegt Chaowalit Songnawarat, districtshoofd van Chatuchak.

Ook bij Victory Monument is opgetreden tegen straatverkopers. Tien agenten werden naar Victory Plaza gestuurd waar een groep mannen een marktje had geblokkeerd om de verkopers tegen te houden hun handel op te bouwen. De verkopers hadden geweigerd te vertrekken alhoewel hun huurcontract was verlopen.

– Het Department of Disease Control (DDC) heeft een verkeersveiligheidscampagne gelanceerd in zeven steden met een hoog aantal verkeersslachtoffers. De campagne, die de naam City Road Traffic Injury draagt, wordt in samenwerking met lokale autoriteiten gevoerd.

Woensdag hebben de steden en het DDC een Memorandum of Understanding afgesloten. De campagne behelst onder andere het opzetten van een situation room die verkeersongelukken gaat volgen en het aanwijzen van veiligheidszones waar automobilisten worden aangemoedigd zich aan de verkeersregels te houden. Dus: helm dragen, veiligheidsgordel om, niet de maximumsnelheid overtreden, niet onder invloed rijden en het mobieltje uitlaten.Speciale aandacht wordt geschonken aan kinderen en fietsers.

De zeven gevaarlijke steden zijn Pattaya, Nakhon Ratchasima, Udon Thani, Nakon Si Thammarat, Khao Rup Chang (Songkhla), Chiang Mai en Khon Kaen. Thailand heeft ’s werelds tweede grootste aantal verkeersdoden. Jaarlijks komen 23.000 à 24.000 personen in het verkeer om en raken 1 miljoen gewond.

– Twee jongens van 12 en 15 jaar zijn gisteren in Phan (Chiang Rai) aangehouden met 200.000 methamphetamine en ya ice pillen in hun bezit. Ze liepen tegen de lamp bij een politiecontrole tussen Chiang Rai en Phayao. De knapen gedroegen zich verdacht, toen de politie de bus waarin ze zaten, controleerde. De jongens hebben verklaard dat ze voor hun werk elk 150.000 baht zouden krijgen, waarvan 4.000 baht als voorschot is betaald. In Mor Chit moesten ze de pillen afgeven aan een dealer.

– Ovec heeft een Memorandum of Understanding (MoU) afgesloten met het Chinese Provincial Department of Education in Hubei over de uitwisseling van studenten en staf en samenwerking nu beide landen een hogesnelheidlslijn gaan aanleggen en Thailand behoefte heeft aan geschoold personeel.

De Thaise studenten gaan naar drie hogescholen in Hubei die gespecialiseerd zijn in spoorwegtechnologie. Ze gaan ook stage lopen bij Chinese bedrijven. Acht studenten zijn al in China.

Enkele maanden geleden heeft Ovec ook al een MoU getekend met vijf beroepsopleidingen in Japan.Volgens de International High Speed Rail Association van Japan werken momenteel 14.500 Japanse spoorwegtechnici in Thailand. Geschat wordt dat er nog eens 15.000 nodig zijn. (Zie verder de pagina Spoorwegen)


 

Engels leren

Engels taalonderwijs hopeloos verouderd

9 juni – Het begint op Groundhog Day te lijken, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van woensdag. In 2010 stelde de toenmalige onderwijs voor van Engels een officiële taal te maken. Het lot was voorspelbaar. In 2013 hekelde de minister van Onderwijs onderwijzers omdat ze faalden hun beheersing van de Engelse taal te verbeteren. Ze werden niet beter, zoals in november uit een vergelijkend onderzoek bleek.

Thailand bleef zwaar achter bij landen waar Engels nauwelijks wordt gesproken, waaronder Vietnam, Zuid-Korea, Japan, Indonesië en China. Thaise leerlingen scoorden slechts een fractie beter dan de twee hekkensluiters in Azië, Cambodja en Mongolië.

En nu proberen de onderwijsautoriteiten het weer. De afgelopen week zijn twee maatregelen bekend gemaakt. Het aantal uren Engels in de klassen 1 tot 3 wordt van 1 op 5 uur per week gebracht en alle leraren, zowel Thai als buitenlanders, worden getest op hun beheersing van de Engelse taal en onderwijsbevoegdheid.

De lessen in de eerste drie leerjaren van de lagere school worden gegeven aan de hand van apps en websites, maar hoe de autoriteiten zich dat voorstellen, is niet gezegd. De staatssecretaris heeft zelfs een slogan: vijf nieuwe woorden per dag.

Dat zou betekenen dat een leerling na Prathom 3 een woordenschat van 3.000 woorden heeft. Een wereldprestatie, maar onrealistisch. De radiouitzendingen van de Voice of America in ‘speciaal Engels’ gebruiken 1.500 woorden. Woordjes reproduceren is niet hetzelfde als het vermogen een behoorlijk gesprek te voeren of een tekst te produceren, bijvoorbeeld in een email of op Facebook.

Het hoofdredactioneel commentaar wijt de problemen aan de top-down benadering en het onuitroeibaar geloof in het 18e eeuwse rote-learning (van buiten leren). Elk succesvol onderwijssysteem heeft dit verouderde en feitelijke schadelijke leermiddel aan de kant gezet, maar Thailand blijft erin geloven, getuige de opmerking over vijf woorden per dag.

[Ik voeg er nog één verklaring aan toe. Het heil komt niet alleen van verbetering van de didactiek. Leerlingen op het platteland missen de intrinsieke motivatie om Engels te leren. Want wat moet een eenvoudige boerenjongen en –meisje met Engels? Hebben ze helemaal niet nodig.]

Niemand twijfelt eraan dat de staatssecretaris en zijn superieuren hunkeren naar betere prestaties van Thaise leerlingen. Maar vijfmaal zo veel doen als dezelfde oude benadering, brengt geen verbetering, besluit de krant. Alleen een totale shake-up en hervormingen van het gehele onderwijssysteem kunnen dat doen. (Bron: Bangkok Post, 8 juni) (Zie ook pagina Onderwijs)

Hij komt, hij komt

9 juni – Eindelijk is de kogel door de kerk of is de hete aardappel inmiddels zo ver afgekoeld dat hij gegeten kan worden. Dinsdag heeft het kabinet de nieuwe Land and building tax goedgekeurd, laten we zeggen de Thaise OZB. Daar is lang over gedelibereerd en aan geknutseld, want de regering wilde de kosten van levensonderhoud niet onnodig opjagen.

Naar verwachting levert de belasting, wanneer ze volgend jaar van kracht wordt, een bijdrage van 64 miljard baht aan de staatskas en dat geld kan Thailand goed gebruiken met alle projecten die op stapel staan. Daarnaast beoogt de belasting het gebruik van land te bevorderen en de economische ongelijkheid te verminderen. De belasting komt in de plaats van de lokale house and land belasting en development belasting.

Volgens minister Apisak (Financiën) zijn de eigenaren van 99,96 procent van alle woningen vrijgesteld van de belasting. Wie moet dokken, heeft een huis met een taxatiewaarde van meer dan 50 miljoen baht en dat geldt voor 8.556 woningen.

Voorzitter Atip van de Housing Business Association verwacht dat sommige grootgrondbezitters met grond op A-locaties waar de grondprijzen hoog zijn, hun braakliggend land zullen gaan ontwikkelen of het verkopen om de hoge belasting te ontlopen.

De nieuwe tariefstructuur zal naar verwachting op weinig tegenstand stuiten. De directeur van vastgoedconsultant Colliers International Thailand zegt dat de paniek bij een grenswaarde van 10 miljoen baht veel groter zou zijn, omdat het segment van 10 miljoen baht en meer 30 procent van de woningvoorraad  vormt. Atip schat de 50 miljoen plussers op minder dan 10 procent.

In bijgaand kader een overzicht van de tariefstructuur.

Taxaties
Inmiddels zijn 13,4 miljoen percelen getaxeerd. Dit jaar komen nog eens 5 miljoen aan de beurt en volgende jaar worden de resterende 12 miljoen percelen getaxeerd. Het Treasury Department heeft de taxatiemethode gewijzigd. Niet meer wordt ven hele blokken de waarde vastgesteld, maar van elk perceel afzonderlijk hetgeen de inning van de belasting vergemakkelijkt. Onderhoud is geen beoordelingscriterium. (Bron: Bangkok Post, 8 juni)

FrieslandCampina kiest voor Thailand als exportbasis

9 juni – Leuk om te lezen als Nederlander en het is nog waar ook wat Bangkok Post boven een bericht over FrieslandCampina zet: ‘Duch giant [backs Thailand]’. Directeur Roelof Joosten heeft bekend gemaakt dat het bedrijf, een van de grootste producenten van zuivelproducten ter wereld, Thailand heeft gekozen als uitvalsbasis voor de export naar andere Aseanlanden. Thailand is gekozen omdat het een open economie heeft en een grote zuivelmarkt.

Roelof Joosten FrieslandCampina‘We hebben al 60 jaar een relatie met Thailand en het land is gunstig gelegen in het centrum van Asean’, zegt Joosten. ‘De Asean Economic Community heeft een positief effect op de zuivelindustrie en de export van zuivelproducten naar andere Asean landen neemt constant toe.’

Joosten zegt dat Campina blijft investeren in Thailand en kennis uit Nederland overdragen over productie, logistiek, verwerking en innovatie. Thaise veeboeren worden ook gecoacht door hun Nederlandse collega’s.

FrieslandCampina (Thailand) exporteerde vorig jaar voor 2,3 miljard baht aan melk en zuivelproducten naar Cambodja, Myanmar, Laos, de Filipijnen, Vietnam en enkele niet-Asean landen. De export vertegenwoordigde eenderde van de totale zuivelexport dat jaar. In Thailand is het bedrijf bekend dankzij het merk Foremost. Het bedrijf produceert 1,8 miljard pakjes UHT melk per jaar en koopt dagelijks 360 ton verse melk van 5.000 Thaise boeren. Dus met recht een giant. (Bron: Bangkok Post, 8 juni)

Bangkok Air keert terug naar China

9 juni – Bangkok Air gaat na zeven jaar afwezigheid weer op China vliegen. Niet vanaf Suvarnabhumi, maar vanaf Koh Samui. Midden volgende maand wordt begonnen met een vlucht viermaal per week op Shengdu. Verder is China toestemming gevraagd voor vluchten op Chongqing en Guangzhou. Naar verwachting worden ze eind dit jaar operationeel.

Voor Koh Samui in plaats van Bangkok is gekozen om de concurrentie vanaf de hoofdstad te vermijden. Samui begint volgens directeur Puttipong belangstelling te trekken van Chinese toeristen als alternatief voor populaire bestemmingen als Bangkok, Phuket, Chiang Mai en Krabi. ‘We hopen nieuw verkeer aan te trekken uit de westelijke Chinese regio’s die ver van de zee liggen.’

Uit het zuiden van China vliegen twee Chinese maatschappijen dagelijks op Samui. De Thaise maatschappij New Gen vliegt op Surat Thani van waaruit Chinese toeristen per bus en veerboot naar Samui reizen. Puttipong: ‘We bieden een alternatief voor de Chinese chartermaatschappijen en genereren nieuwe vraag.’ (Bron: Bangkok Post, 8 juni)

Pop-up restaurant aanwinst voor lekkerbekken

9 juni – Pop-up restaurants geven een nieuwe stimulans aan de winkelcentra in het zakenkwartier van Bangkok en Bangkok’s randgemeenten, zegt vastgoedconsultant JLL.

928923Pop-up restaurants zijn tijdelijke eetgelegenheden die op elke locatie kunnen opereren mits die schoon, veilig en toegankelijk is. De bekendste pop-up gelegenheden zijn de bierterrassen die tijdens het winterseizoen open gaan. Pop-up keukens en minibusjes zijn ook al geruime tijd een vertrouwd gezicht.

De Mall Group heeft onlangs pop-up keukens geïntroduceerd bij supermarkten. Er is vers voedsel te koop dat ter plaatse bereid kan worden en op een beperkt aantal zitplaatsen geconsumeerd kan worden. Lange rijen klanten zijn geen uitzondering.

Het minibusje met keuken is inmiddels ook een vertrouwd gezicht. Bekende namen zijn Summer Street (gegrilde vis) en Daniel Thaiger (hamburgers). Via de social media weten klanten wanneer ze waar staan. [Uw redacteur heeft ze gezien in Nana en Soi Thanya, een zijstraat van de Silom Rd.] JLL zegt: ‘Pop-up restaurants kunnen variëren van simpel tot ultra-high end, maar ze hebben allemaal het element van exclusiviteit gemeen.’ (Bron: Bangkok Post, 8 juni)

Onderzoek: Arbeid in China is duurder dan in Asean

9 juni – De basislonen in Thailand en opkomende economieën in Asean zijn aanzienlijk lager dan in China, dat zijn concurrentiepositie op het gebied van arbeidskosten verliest, zegt Willis Towers Watson, een leidend bedrijf voor adviezen, bemiddeling en oplossingen.

China’s basislonen zijn op elk niveau 47 tot 65 procent hoger dan in Thailand en zelfs tussen 5 en 44 procent hoger dan in Indonesië, dat de duurste arbeidsmarkt van opkomende Aseanlanden heeft (Thailand, de Filipijnen, Vietnam en Maleisië, de landen die Willis heeft onderzocht). Singapore wordt beschouwd als een ontwikkelde economie.

Van de opkomende Asean economieën zijn Thailand en Maleisië de laagste betalers op het topmanagement en seniormanagement niveau. Topmanagers in China krijgen 1,6 keer zo veel als in Thailand en seniormanagers 1,9 zoveel als in Maleisië. Witte-boordenwerkers in China krijgen als aanvangssalaris gemiddeld US$ 20.680 per jaar, 47 procent meer dan hun collega’s in Thailand die $ 14.087 verdienen.

Het rapport toont duidelijk aan dat arbeidskosten niet langer een sterk selling point zijn voor China, alhoewel het land doorgaat buitenlandse investeringen aan te trekken. ‘Alle Aseanlanden zijn goedkoper, waardoor ze attractiever voor investeerders zijn’, zegt directeur Pichpajee van Willis Towers Watson Thailand.

Een collega van hem merkt op dat China zich concentreert op R&D en value-added productie dat hoger geschoold personeel vereist. Alhoewel China duurder is, zal de ontwikkelde infrastructuur en de geschoolde beroepsbevolking waarschijnlijk bedrijven blijven aantrekken, met name vergeleken met Asean. (Bron: Bangkok Post, 8 juni)

Massagesalon Nataree

Massagesalon Nataree ontmaskerd als bordeel

9 juni – De krant noemde het gisteren nog eufemistisch een massagesalon, een term die ik heb overgenomen, maar vandaag windt Bangkok Post er geen doekjes om met het woord bordeel in de kop. Vier agenten van het bureau Huai Khwang, waaronder het hoofd van het bureau, zijn overgeplaatst naar een inactieve post. Ze worden ervan verdacht elke maand tienduizenden baht aan steekpenningen te hebben ontvangen van massagesalon Nataree aan de Ratchadaphisek Rd om de zaak ongemoeid te laten.

De eigenaar was daar wel bij gebaat, want gebleken is dat enkele van de 121 ‘masseuses’ minderjarig waren, één Thaise en acht dames uit Myanmar ‘duidelijk’ het slachtoffer waren van mensenhandel en twaalf anderen ‘mogelijk’’, aldus minister Adul (Sociale Zaken).

Nataree is woensdag binnengevallen door functionarissen van het Department of Provincial Administration, een afdeling van Binnenlandse Zaken. De dienst was getipt door een NGO dat er slachtoffers van mensenhandel werkten.

Alle meiden gaan vervolgd worden; de minderjarigen worden naar het Kredtrakarn Protection and Occuptional Development Centre gestuurd. De politie onderzoekt wie allemaal betrokken waren bij de vrouwenhandel. De eigenaar gaat voor vier vergrijpen vervolgd worden. Het ministerie beslist nog of de zaak gesloten wordt. (Zie ook de pagina Corruptie 2)

Referendumlied bevat valse noot

9 juni – Het in opdracht van de grondwetcommissie (CDC) gemaakte liedje over het referendum is in het Noorden en Noordoosten slecht gevallen. De tekst zou beledigend zijn voor de bewoners, veelal supporters van voormalig regeringspartij Pheu Thai, omdat ze worden aangespoord ‘not to be fooled and manipulated by anyone’.

Ze moeten hun geweten gebruiken om de inhoud van de ontwerp-grondwet te beoordelen en zich niet voor de gek laten houden. Mensen uit het Zuiden, voornamelijk supporters van voormalig oppositiepartij Democraten zouden, aldus de tekst, van vrijheid en democratie houden. Vorige maand riep het lied al de nodige kritiek op omdat het niet zou ingaan op de kwesties die in de grondwet aan de orde worden gesteld.

Voormalig PT-parlementslid Somkid heeft geen goed woord over voor het lied. Op de mensen in het Noorden en Noordoosten wordt neergekeken omdat ze ‘dom’ zijn zich door anderen te laten leiden bij het bepalen van hun stem. Het lied zorgt ook voor verdeeldheid tussen verschillende regio’s. Somkid roept de Kiesraad op om de tekst te herzien. Roodhemdleider Nattawut Saikuar maakt vandaag een door hem geschreven en gezongen lied bekend.

Kiesraadcommissaris Somchai zegt dat de Kiesraad de kritiek nog niet heeft besproken, maar persoonlijk vindt hij de tekst niet beledigend en dat geldt ook voor de schrijver van het liedje. Somchai zegt: ‘De mensen zijn soms te gevoelig en houden zich met triviale zaken bezig.’

Een ander lied dat op Facebook is geplaatst, valt slecht bij de Kiesraad. De tekst is grof en beïnvloedt mensen hoe te stemmen [wat volgens de referendumwet verboden is]. Een werkgroep doet onderzoek. Somchai waarschuwt de clip niet te delen, want dat is eveneens in strijd met de referendumwet.

Somchai reageerde gisteren ook op het initiatief van het UDD (roodhemden) om een centrum te vormen dat in de gaten gaat houden of er gefraudeerd wordt bij het referendum. Hij zegt dat er geen regeling is die controle door de publieke sector toestaat. Dit in afwijking van gewone verkiezingen, waarbij de Kiesraad publieke participatie volledig steunt. Somchai waarschuwt de UDD-waarnemers de stemlokalen niet binnen te gaan en het werk van het stembureaupersoneel niet te hinderen. Ze mogen ook niet het stemgedrag beïnvloeden. (Zie ook de pagina Grondwetwijziging 2)

HIV-overdracht moeder op kind naar 1,91 pct gezakt

9 juni – Thailand is na Cuba het tweede land ter wereld, waar de HIV-overdracht van moeder op kind is teruggebracht naar minder dan 2 procent en wordt daarom door wereldgezondheidsorganisatie WHO ‘transmissievrij’ genoemd. In 2003 bedroeg het percentage nog 10,3 procent, in 2015 is het gezakt naar 1,91 procent, aldus het ministerie van Volksgezondheid.

De beoordeling van de WHO, gebaseerd op de periode december 2014 tot april 2016, krijgt de steun van Unicef, UNAids en de Amerikaanse centra voor Disease Control and Prevention. Ze bevestigen dat het Thailand is gelukt zowel de overdracht van HIV als van syfilis binnen de internationaal gehanteerde targets te brengen.

De Unicef-vertegenwoordiger voor Thailand spreekt over een ‘remarkable achievement die Thailand’s buitengewone inzet en leiderschap in de bestrijding van de mondiale pandemie bewijst’. ‘Thailand heeft een voorbeeld gesteld die veel andere Aziatische landen zal inspireren bij hun streven naar een Aids- en syfilisvrije generatie.’

Gezondheidsexpert Manopchai zegt dat ondanks de min 2 procent meer gedaan moet worden. Verlaging van het percentage kan bereikt worden door zwangere migranten en teenagers een betere toegang tot de gezondheidszorg te geven, door meer aandacht te besteden aan tienerzwangerschappen en het stigma van Aids te bestrijden. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

Meer actie nodig ter bescherming van Rohingya

9 juni – Maak een einde aan de arbitraire detentie van vluchtelingen en slachtoffers van transnationale mensenhandel. En maak een einde aan ‘zachte’ en gedwongen deportaties uit detentiecentra van Immigration en andere opvangcentra naar gebieden langs de grens van Myanmar en Thailand.

Deze twee eisen werden gesteld tijdens een seminar van de Coalition for the Rights of Refugees and Stateless Persons. Niettemin kreeg Thailand enige lof toegezwaaid omdat de Thaise autoriteiten slachtoffers helpen, met name vrouwen en kinderen.

Het lot van Rohingya blijft echter zorgelijk, zegt NHRC-lid Angkhana. In Myanmar hebben ze geen recht op staatsburgerschap en ze worden gedwongen het land te verlaten. Als gevolg daarvan belanden ze in de klauwen van mensenhandelbendes in Bangladesh, Maleisië en Thailand.

Angkhana roept Asean op praktische beleidsmaatregelen te nemen om minderheidskwesties aan te pakken, waarbij rekening wordt gehouden met de menselijke waardigheid.

Sisawong Sukthawee van de Migrant Working Group vindt dat Thailand beleid moet ontwikkelen om de Rohingya te beschermen want mensenhandelsyndicaten zijn behoorlijk actief in Thailand. Hij zegt dat naar verluidt 80.000 Rohingya vorig jaar naar Thailand zijn gevlucht, maar slechts 25.000 zijn in het eerste kwartaal van dat jaar geregistreerd en 2.000 opgesloten. ‘Waar is de rest gebleven?’  Sisawong vraagt ook om een onderzoek naar de rol van Isoc Region 4 (legercommando). Mogelijk zijn hoge officieren betrokken bij de mensenhandel.

Thans zitten 400 Rohingya gevangen in IDC’s (Immigration Detention Centre) en op andere plaatsen, maar het aantal fluctueert voortdurend omdat met gedetineerden geschoven wordt. Sinds oktober zijn 40 vluchtelingen ontsnapt uit detentie. Enkelen zijn aangehouden, de rest kan Maleisië hebben bereikt of is weer het slachtoffer van mensenhandelaren.

นิทรรศการในหลวงที่สภา

Kort nieuws donderdag 9 juni

– President Obama en minister Kerry (Buitenlandse Zaken) hebben de koning geluk gewenst  met de herdenking van zijn troonsbestijging 70 jaar jaar geleden. ‘Ik wil mijn bewondering uitspreken voor het leiderschap van Zijne Majesteit en zijn vele bijdragen aan het verdiepen van de duurzame banden tussen onze volken.’

Obama bezocht Thailand in 2012 voor het eerst en constateerde, schrijft hij, dat zijn leiderschap heeft geholpen vrede en voorspoed in de regio Aië-Pacific te bevorderen. ‘Zijne Majesteit was de afgelopen zeventig jaar een bron van kracht en inspiratie voor velen in onze twee landen.’

Kerry sluit zich in zijn gelukwens aan bij Obama. Ook hij heeft bewondering voor de onvermoeibare inzet van de koning, die in de VS werd geboren.

Op de foto de fototentoonstelling in het parlementsgebouw met een overzicht van 70 jaar Bhumibol. Meer foto’s in het fotoalbum.

– Thailand neemt de waarschuwing van de EU ter harte dat het land volgende maand ‘concrete en robuuste maatregelen’ moet laten zien (zie het bericht van gisteren Visserij: EU zet Thailand verder onder druk).

Directeur-generaal Adisorn van het Fisheries Department zegt dat gestage voortgang is geboekt bij de bestrijding van IUU-visserij. ‘We zullen de EU in juli solide voortgang laten zien. Het is in het belang van het land om voor echte hervormingen in de visserij-industrie te zorgen, maar dat neemt tijd in beslag en vereist voortdurende pogingen om regels te laten voldoen aan internationale eisen.’  (Zie verder de pagina De vis wordt duur betaald)

– Gisteren verweerde het National Institute of Education Service (Niets) zich en vandaag reageert Obec op de mening van een vermaarde tutor dat het eindexamen social studies van Mathayom 6 minstens vijf fouten bevatte. Assistent secretaris-generaal Bunrak van Obec zegt dat alle studieboeken van Obec gecontroleerd worden door experts, dus die zijn ‘100 procent correct’. De tutor zegt echter dat de goede antwoorden in het multiple choice examen niet overeen komen met wat in de studieboeken staat.

Twee voorbeelden. Vraag 63: Wat was de eerste commerciele overeenkomst die Thailand sloot met een buitenlandse mogendheid? De antwoordsleutel zegt het Bowring Treaty, het geschiedenis boek zegt Burney Treaty. Vraag 72: Wat kan geen tsunami veroorzaken? Antwoordsleutel: test met een kernbom in de oceaan, het aardrijkskundeboek zegt dat dit wel kan.

Bunrak ontkent dat Niets de verkeerde antwoorden gaf. Hij vraagt zich af hoe de tutor in het bezit is gekomen van het eindexamen en de antwoordsleutel, want die worden niet openbaar gemaakt. Niets heeft toegegeven dat het examen 1 fout bevatte, de scores zijn aangepast. (Zie ook de pagina Onderwijs)

Slachtoffers aanvaring speedboten– Wat is er toch met speedboten aan de hand, want om de haverklap komen ze met elkaar in aanvaring. Gisteren knalden twee boten met buitenlandse toeristen voor de kust van Phuket tegen elkaar. Een Chinese man en vrouw kwamen om het leven, 45 anderen raakten gewond. De boten waren met voornamelijk Chinezen en Zuid-Koreanen op weg van Phuket naar de Mu Koh Phi Phi eilanden.

– De Medical Council of Thailand (MCT) ziet af van een gezondheidscontrole van abt Dhammachayo nu de tempel de afspraak heeft geannuleerd. Volgens Somsak is een medisch rapport niet nodig daar het onderzoek van de DSI (Thaise FBI) naar de beschuldiging van het witwassen van geld of bevestiging ervan (door de abt) gewoon kan doorgaan. De MTC is opgelucht dat de controle vervallen is vanwege alle gedoe over de ‘ziekte’ van de abt. “Ongeacht de resultaten van de controle, zou de MTC kritiek krijgen.’

Lees alles over de machtsstrijd tussen de DSI en de abt op de pagina Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya.

– Trairong Intarathat, beter bekend als Seh Ice, is gisteren in het Phra Mongkutklao ziekenhuis op 66-jarige leeftijd overleden aan bloedvergiftiging. Seh Ice was adviseur van voormalig premier Thaksin. Hij stond op de zwarte lijst van ‘invloedrijke’ figuren, waar de regering jacht op maakt, volgens hemzelf ten onrechte. Trairong bekleedde tal van belangrijke posities in het leger.


 

Reclame voor snelle leningen (tegen woekerrentes)

Hernieuwde strijd tegen loan sharks

8 juni – De strijd tegen loan sharks, die er niet voor terugdeinzen rentes van 20 procent per dag [een vorig bericht zegt per maand] te vragen, krijgt een nieuwe stimulans. Het ministerie van Financiën stelt voor het draconische artikel 44 van de interim-grondwet in zetten [geen details] en het vraagt de Belastingdienst na te gaan of de geldwoekeraars inkomstenbelasting betalen.

De hernieuwde strijd is een reactie op het falen van recente maatregelen zoals het microkrediet, te verlenen door niet-financiële instellingen. Hoeveel instellingen inmiddels goedkeuring hebben gekregen microkredieten te verstrekken, vermeldt dit bericht niet. Een bericht van 15 mei 2015 noemt vijf bedrijven.

Behalve nanofinanciering bestaat er ook de regeling picofinanciering. In het eerste geval dient het geleende bedrag te worden gebruikt voor zakelijke doeleinden, bij picofinanciering hoeft dat niet. Het maximaal te lenen bedrag bedraagt respectievelijk 100.000 en 50.000 baht, de rente bedraagt bij beide regelingen maximaal 36 procent per jaar.

Andere maatregelen, die al eerder in de krant zijn genoemd: De Government Savings Bank en Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives is gevraagd speciale eenheden op te zetten om de problemen op te lossen [ook nu weer geen details] en het overhevelen van de controle op spaarcoöperaties, credit unions enzovoort van het ministerie van Landbouw naar Financiën, zodat de Bank of Thailand er toezicht op kan houden.

Het Fiscal Policy Office schat dat 600.000 huishoudens bij geldwoekeraars lenen en 1,34 miljoen van het totaal aantal Thaise huishoudens van 20 miljoen niet in aanmerking komen voor een banklening. Behalve bij geldwoekeraars wordt er natuurlijk ook bij familie, misschien werkgever en anderen geld geleend. De Civil and Commercial Code verbiedt rentes van meer dan 15 procent per jaar, maar geldwoekeraars hebben vrij spel omdat controle ontbreekt. De genoemde 20 procent rente per dag lijkt me erg sterk.

Volgens het ministerie van Landbouw telt Thailand 8.270 coöperaties waarvan 6.851 actief. Het aantal leden bedraagt 11,5 miljoen. Vorig jaar hadden de coöperaties samen 2,23 biljoen baht in kas. Een bekende coöperatie die veel in het nieuws is (geweest) is de Klongchan Credit Union Cooperative, waar 12 miljard uit de kas is verduisterd.

Eerdere berichten:
20 april 2016: Geldwoekeraar wordt gelegaliseerd
15 mei 2015: Nanofinanciers vragen versoepeling regels

THAI gaat weer op Moskou vliegen

8 juni – Thai Airways International (THAI) gaat vanaf oktober weer non-stop op Moskou vliegen na de route vorig jaar te hebben geschrapt om kosten te sparen. THAI verwacht dat het ingezakte toerisme uit Rusland weer aantrekt ondanks de economische problemen in het land. De andere stopgezette lange-afstandsroutes naar Madrid, Johannesburg en Los Angeles (sinds oktober) gaan niet hervat worden. Los Angeles is zelfs onmogelijk door de restricties van de US Federal Aviation Administration (FAA).

Maar ook als die zijn opgeheven, wordt hervatting niet overwogen. Er opereren te veel concurrenten op de route, de bestemming is te ver en kost te veel brandstof, zegt THAI-president Charamporn, die vorige week in Dublin de jaarvergadering van de IATA bijwoonde. Andere plaatsen zoals Seattle en Vancouver komen wel in aanmerking. THAI heeft geen specifieke plannen voor nieuwe routes. Wel wil ze meer vluchten aanbieden naar Milaan en Jakarta.

De downgrade van de FAA in december vorig jaar was een uitvloeisel van de rode kaart die in juni vorig jaar werd getrokken door de ICAO omdat Thailand niet voldeed aan alle internationale veiligheidsmaatregelen voor het luchtverkeer. (Bron: Bangkok Post, 7 juni)

Spectre opname Mexico

Thailand aast op buitenlandse filmproducties

8 juni – Thailand gaat proberen buitenlandse filmmaatschappijen te verleiden om hier hun films te schieten. Een belastingaftrek van 20 procent moet hen over de streep trekken. Het ministerie van Toerisme en Sport gaat het kabinet een budget van 150 miljoen baht vragen, waaruit het douceurtje kan worden gefinancierd.

Enige haast is geboden want de studio’s plannen hun opnames begin volgend jaar. Sommige bedrijven zouden in Cannes tijdens het jaarlijkse filmfestival al belangstelling hebben getoond. Alhoewel andere landen hogere lokkertjes bieden, zoals Maleisië 30 procent, denkt minister Kobkarn dat Thailand toch in het voordeel is omdat het land acteurs en actrices in de aanbieding heeft en camera- en montageploegen. ‘Dat bij elkaar maakt van Thailand een uitstekende en aantrekkelijke bestemming voor filmproductie in Asean’, zegt Kobkarn, niet gehinderd door enige bescheidenheid.

De minister wil ook toeristische bestemmingen bij de de maatschappijen aanbevelen, met name in het Noordoosten. Daar worden enkele belangrijke festivals gehouden die een prima decor zouden vormen, zoals het Ghost Festival, Buddhist Lent candle parade en Songkran. Ze trekt een vergelijking met de James Bond film Spectre die is opgenomen tijdens het Day of the Dead Festival in Mexico (foto). [Om daar zelf aan toe voegen het carnaval in Rio en opnames in New Orleans.] (Bron: Bangkok Post, 7 juni)

Land gekraakt door tempel; DSI doet onderzoek

8 juni – De controversiële tempel Wat Phra Dhammakaya in Pathum Thani heeft in het hele land ‘steunpunten’, die vermoedelijk gevestigd zijn op gekraakt land in beschermde gebieden. Volgens een bron bij de DSI (Thaise FBI) gaat het om gronden in onder andere de nationale parken Khao Yai (Nakhon Ratchasima), Koh Yao Noi (Phangnga) en grond in Kanchanaburi.

KrimiHet land zou gekocht zijn met (het verduisterd) geld van de Klongchan Credit Union Cooperative. Volgelingen preken daar de boeddhistische leerstellingen (Dhamma) of wat er voor door moet gaan, want de tempel heeft een nogal eigenzinnige visie op het boeddhisme. De DSI gaat landmetingen doen en met behulp van luchtfoto’s bepalen of het vermoeden van kraken juist is.

Bangkok Post opent vandaag met deze nieuwe ontwikkeling in de krimi Wat Phra Dhammakaya, door een trouwe lezer van Nieuws uit Thailand ‘satelliettempel’ genoemd naar de vorm van het grote centrale gebouw.

Het artikel bevat verder weinig nieuwe informatie. Nog steeds heeft de abt niet laten weten of hij zich bij de DSI meldt om te worden geïnformeerd over de beschuldigingen tegen hem van heling en het witwassen van geld. De gesprekken met de hoofdmonnik van Pathum Thani en het NOB worden dinsdag voortgezet. De abt wordt nog steeds verpleegd in de tempel [hij heeft vier artsen tot zijn beschikking]. Enkele oudere monniken hebben hem opgezocht om hem een hart onder de riem te steken.

Volgens het adjunct-hoofd van de afdeling communicatie van de tempel heeft de abt nog niet toegestemd in een medisch onderzoek door het Phramongkutklao ziekenhuis en dat is weer in strijd met vorige berichten, die meldden dat de tempel een team van dit ziekenhuis zou willen inschakelen als bewijs dat de abt niet kan reizen. Hij heeft de media gevraagd de abt voortaan aan te duiden met Luang Por of Phra, de titulatuur voor een abt.

Lees alles over de machtsstrijd tussen de DSI en de abt op de pagina Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya.

30 dierentuinen met tijgers onder de loep

8 juni – Behalve de tijgertempel in Kanchanaburi, die door de DNP is ontruimd, telt het land nog dertig andere dierentuinen met tijgers en andere wilde dieren. De politie houdt er rekening mee dat die eveneens betrokken zijn bij de illegale handel in wilde dieren. Ze gaat ze onder de loep nemen.

In de stad Kanchanaburi heeft de politie gisteren vier tijgers en een slachthuis gevonden, dat mogelijk banden heeft met de tijgertempel. De tijgers zaten in kooien op een stuk land van negen rai. In het slachthuis zijn een grote koelkast, voedselvoorraden, messen en ander gereedschap voor de slacht aangetroffen.

Het bericht herhaalt  verder het eerder gemelde nieuws over het document dat opgedoken is en het bewijs vormt dat de tempel in contact stond met handelaren in Laos. Het document is getekend door de abt van de tijgertempel. DNA-onderzoek van de tijgers en dode welpen moet uitwijzen of die banden met Laos bestaan. Morgen geeft de abt, die een week geleden aan zijn kuierlatten trok, een toelichting op alle beschuldigingen. De tempel wordt voorts verdacht van encroachment op duizend rai bosgebied.

Alle berichten over de tijgertempel zijn gebundeld op de pagina Tijgertempel. Voor een chronologisch overzicht van de affaire klik hier.

Visserij: EU zet Thailand verder onder druk

8 juni – De Europese Unie heeft Thailand gewaarschuwd om binnen een maand ‘snelle en effectieve actie’ te ondernemen ter verbetering van de visserij en de arbeidsomstandigheden. Laat Thailand het afweten, dan dreigt een importverbod op Thaise visproducten.

Dit blijkt uit een brief, waarop persbureau AP de hand heeft weten te leggen. Het hoofd van het EU-blok visserij en sociale zaken schrijft aan vice-premier Prawit dat de gesprekken die in juli worden gevoerd ‘cruciaal’ zijn. Thailand moet dan ‘concrete en robuuste maatregelen’ laten zien.

Ondanks maanden van overleg is de EU niet tevreden over de vorderingen die Thailand boekt bij de bestrijding van de IUU-visserij (Illegal, Unreported and Unregulated Fishing) en illegale arbeidspraktijken die soms neerkomen op slavenarbeid. Zonder een doorbraak volgende maand en ‘tastbare vorderingen’ tegen het eind van het jaar, is het afgelopen met de Thais visexport naar de EU, die een geschatte waarde heeft van 575 à 730 miljoen euro.

Thailand kreeg in april vorig jaar een gele kaart van de EU en het consigne om te voldoen aan de IUU-regeling van de EU. De EU erkent dat Thailand de wetgeving heeft aangepast, maar controle op de naleving ontbreekt. De abominabele arbeidsomstandigheden aan boord van vissersschepen kwamen door berichtgeving van AP aan het licht.

Volgens dit bericht [maar een bron ontbreekt] zijn tweeduizend ‘slaven’ bevrijd, vis en vaartuigen ter waarde van miljoenen dollars in beslag genomen en tientallen mensenhandelaren gearresteerd. Tot nu toe zijn slechts acht veroordeeld. Van die inbeslagnames is mij niets bekend. Volgens eerdere berichtgeving zijn alle illegale trawlers juist gelegaliseerd. (Bron: website Bangkok Post/AP, 7 juni)

(Zie verder de pagina De vis wordt duur betaald en Migranten)

Roodhemden in Udon Thani houden zich koest

8 juni – De pro-Thaksin roodhemden in Udon Thani houden zich gedeisd in tegenstelling tot het landelijk UDD dat een centrum heeft opgezet ter controle van het referendum. Maar in de noordoostelijke provincie is het rustig en lokale radiostations worden streng gecontroleerd of zijn uit de lucht gehaald.

Gouverneur Chayawut zegt niet te weten waar Kwanchai Praipana is, destijds een actief baasje bij het mobiliseren van dorpelingen voor roodhemd rally’s. Hij wordt gezocht wegens mishandeling van supporters van de PAD (geelhemden) in 2008, maar zal wel op de vlucht zijn voor zijn arrestatie.

Een andere fervente roodhemdsupporter, hoofd van de Udon Thani PAO (provinciale staten) laat niets van zich horen. Assistent districtshoofd Thanasak van Nam Som vermoedt  dat hij bang is zijn baantje te verliezen.

Nam Som telt veel roodhemden die van hun dorp een roodhemddorp hebben gemaakt [geen details]. Udon Thani wordt daarom de ‘hoofdstad van de roodhemden’ genoemd. Thanasak zegt dat Nam Som nu ‘politiek in slaap’ is. De bewoners lijken soepeler en bereid naar andere politieke standpunten te luisteren.

Verzet tegen de ontwerp-grondwet wordt niet verwacht. Daarvoor ontbreekt het geld. Functionarissen die door Binnenlandse Zaken het land zijn ingestuurd om voorlichting te geven over de ontwerp-grondwet, kunnen ongestoord hun werk doen, zegt Thanasak. Ook in buurprovincie Khon Kaen is de roodhemdbeweging niet actief.

Gestolen schildpadden

Kort nieuws woensdag 8 juni

– Het hoofd van het wildlife breeding centrum Bang Phra in Si Ratcha (Chonburi) is vervangen door een topambtenaar van het DNP [of RFD?] nadat 78 met uitsterven bedreigde Madagaskar schildpadden uit het centrum zijn verdwenen. Het gaat om zes exemplaren van de astrochelys yniphora en 72 astrochelys radiata. Dit zijn in de Cites-convention beschermde soorten. Ze waren in beslag genomen toen ze gesmokkeld werden.

Uit een voorlopig onderzoek is gebleken dat ze ’s nachts op 12 mei zijn verdwenen. Camerabeelden tonen opengebroken kooien. De kooien stonden in een donkere hoek van het centrum om te voorkomen dat ze zouden worden aangevallen door bijen, aldus DNP adjunct directeur Adisorn. Het bericht zegt niets over de daders. Ik neem aan dat ze door het duister niet geïdentificeerd kunnen worden.

– Morgen wordt in het Grand Palace een ceremonie gehouden ter herdenking van de troonsbestijging van de koning, 70 jaar geleden. 770 mannen worden er als monnik ingewijd. De regering heeft de bevolking gevraagd geel en blauw te dragen, de kleuren van de koning en de koningin, alsmede hun huis met vlaggen te tooien waarop het logo van de ceremonie staat. Morgen komt Bangkok Post met de speciale bijlage The World’s Development King.

Het Royal Household Bureau maakt bekend dat de koning (onverdoofd) is behandeld aan vernauwing van de hartkransslagader. Het resultaat wordt bevredigend genoemd.

– Thailand steunt de pogingen van Japan om een grotere rol te spelen bij het bevorderen van vrede en stabiliteit in de regio. Minister Prawit (Defensie) heeft dit gisteren bekend gemaakt na een gesprek met zijn Japanse collega, die op bezoek is in Thailand. De twee bewindslieden spraken over samenwerking op defensiegebied.

De juridische basis voor Japans rol vormt de in maart bekrachtigde Legislation for Peace and Security [geen toelichting]. Belangrijkste strijdpunt zijn de claims die China legt op gebieden in de Zuid-Chinese zee. Tokio is bang dat die Japan’s nationale belangen bedreigen.

– Na jaren tegenstand van bewoners heeft Obec weer het plan afgestoft om kleine scholen de nek om te draaien, netter geformuleerd: te laten fuseren. Volgens secretaris-generaal Karoon heeft het uitstel niet geleid tot betere prestaties van leerlingen op het platteland. Hij zegt dat leerlingen beter af zijn op grote scholen.

Van de 30.816 Obec scholen tellen 15.577 minder dan 120 leerlingen en 10.971 minder dan zestig leerlingen, sommige zelfs 5 tot 7 leerlingen. 207 scholen hebben nul leerlingen, maar die kosten Obec wel geld aan onderhoud.

Obec wil dat de 10.971 scholen plus scholen die vlakbij grote scholen staan, opgaan in grotere eenheden. 336 kleine scholen, waarvan 300 op eilanden en in het diepe Zuiden, mogen blijven bestaan. Obec gaat in overleg met bewoners om hun instemming te verkrijgen met de fusies. Bewoners verzetten zich omdat hun kids dan kilometers moeten reizen om naar school te gaan. (Zie ook de pagina Onderwijs)

– Het National Institute of Education Service [Niets, hoe symbolisch kan een naam zijn] bestrijdt de visie van een vermaarde tutor die zegt dat het eindexamen social studies van Mathayom 6 minstens vijf fouten bevatte. Vijf multiple-choice vragen hebben volgens hem incorrecte antwoorden, enkele andere zijn twijfelgevallen of hebben twee goede antwoorden. Niets geeft slechts 1 fout toe. Volgens Obec zijn 240.000 leerlingen gedupeerd door die ene fout, wat 1 punt scheelt, maar hun scores zijn al aangepast.

De minister van Onderwijs dringt er bij Niets op aan het examen te verbeteren, want het is niet de eerste keer dat er gedoe is over de correctie. ‘Ik wil dit soort problemen niet meer zien’, zegt hij streng. (Zie ook de pagina Onderwijs)

ยิงบ้านผู้สื่อข่าว นาย– Mogelijk een vergeldingsactie voor zijn berichtgeving over de reshuffle bij de politie, die dit jaar veel kritiek heeft opgeroepen. Dat kan volgens de politie het motief zijn voor de beschieting van de auto van een verslaggever van de krant Phimthai, die een boekje heeft opengedaan over de overplaatsings- en promotieronde. De verslaggever was eerder directeur van een tv-station met politienieuws. In de auto zijn zes kogelgaten gevonden. Een buurman zegt ’s nachts schoten te hebben gehoord. Voor info over de reshuffle, lees het bericht van 6 juni: Politie: Reshuffle vertraagd, vertrouwenscrisis in korps.

– De Public Sector Anti-Corruption Commission gaat een nieuw centrum opzetten waarbij potentiële buitenlandse investeerders kunnen klagen over corrupte praktijken. Secretaris-generaal Prayong hoopt dat het een factor wordt bij hun investeringsbeslissingen. De adjunct secretaris-generaal van de Board of Investment denkt dat het centrum het buitenlands vertrouwen in Thailand kan vergroten. En dat geldt ook voor het nieuwe Centre for National-Corruption (niet te verwarren met de NACC) onder voorzitterschap van premier Prayut. (Zie ook de pagina Corruptie 2)

– Minister Arkhom (Transport) heeft een vergadering met Japanse autoriteiten bijeen geroepen om de kosten van de hogesnelheidslijn Bangkok-Chiang Mai te bespreken. Japan begroot die op 530 miljard baht, Thailand op 440 miljard baht wanneer een deel van de lijn samenvalt met de hogesnelheidslijn Bangkok-Nakhon Ratchasima, een gezamenlijk project van Thailand en China. De aanleg hoeft dan niet te beginnen in Bangkok maar in Ban Phachi (Ayutthaya).

Ook wordt gepraat over delen van het tracé, die in de knel komen met bestaande spoorlijnen. Met name in het gebied tussen Bang Sue, Don Muang en Rangsit wordt het dringen. Het voorstel van Thailand lijkt kansloos, want de Japanse Shinkansen technologie biedt niet de mogelijkheid in andere technologieën te worden ingepast. (Zie verder de pagina Spoorwegen)

– En laat ik die massagesalon nu kennen, niet als klant maar omdat ik hem vaak passeer op weg naar MRT-station Huai Khwang. Functionarissen van het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben een inval gedaan in Nataree Massage aan de Ratchadaphisek Rd en 115 Thaise en buitenlandse masseuses aangehouden. Sommige bleken jonger dan 18 jaar te zijn. De krant besteedt er een fotobericht aan [fotoberichten staan niet op de website] met de dames die allemaal hun hoofd afwenden. Blijkbaar toch geen beroep om trots op te zijn.

– Het centrum dat de roodhemden willen optuigen om te controleren of er gefraudeerd wordt bij het referendum is in strijd met orders van de NCPO, vindt minister Anupong (Binnenlandse Zaken). Hij redeneert dat het nooit neutraal kan functioneren omdat de roodhemden al gezegd hebben tegen de ontwerp-grondwet te stemmen.

De NCPO overweegt tegen het centrum op te treden, maar Anupong wil daarover verder niets zeggen. De NSC gaat het centrum in de gaten houden om te zien of het in strijd met de referendumwet handelt. Ook andere politieke groepen zullen verwachting actief worden, maar zolang ze niet in strijd zijn met de wet, worden ze met rust gelaten, zegt NSC secretaris-generaal Thawip. (Zie ook de pagina Grondwetwijziging 2)

– Het was al vermoed en het is nu bevestigd door het Engineering Institute of Thailand: de bungalow op het vakantieverblijf Siam Beach Resort op Koh Chang is zaterdag ingestort door erosie en een slechte constructie. EIT secretaris-generaal Chaichana zegt dat zware regens de grond hadden weggespoeld en de fundering niet sterk genoeg was.

Alhoewel de bouwtekeningen bij de gemeente verloren zijn geraakt bij de overstromingen van zeven jaar geleden, heeft de EIT wel al kunnen constateren dat drainagegoten ontbraken. De instorting werd verergerd doordat achter de bungalow een betonnen muur was gebouwd, die voorkwam dat het water van de heuvel erachter door de bodem werd geabsorbeerd. Gemeente-inspecteurs hebben vastgesteld dat de bungalow op een moeras was gebouwd.

Toestemming voor de bouw van de zes bungalows is in 2003 verleend. Het Building Control Bureau keurde het ontwerp goed en hield toezicht bij de bouw. Het vakantieverblijf is voor onbepaalde tijd gesloten. De eigenaar heeft toegezegd onveilige bungalows te slopen.

– De verboden motortaxi- en taxidienst Uber vraagt het ministerie van Transport de openbaar-vervoerregelingen te wijzigen, zodat ze legaal kan opereren. Het Department of Land Transport (DLT) maakte enkele weken geleden een eind aan de motortaxidienst evenals GrabBike.

Een panel is met Uber opgezet om oplossingen te zoeken, ongeacht of de wet wordt gewijzigd. Aandachtspunten zijn de veiligheid van de passagiers en concurrentie met de bestuurders die bij de DLT zijn geregistreerd en te herkennen zijn aan hun gele hesjes. Voorlopig mag UberMoto niet de straat op en worden overtreders beboet. Bij Uber en Grab bestellen klanten een taxi of voorheen dus een motorfiets via een app, die voor zover ik weet wachttijd en prijs aangeeft.

All Thai Taxi Service, een andere taxidienst die met een app werkt, gaat tot begin volgend jaar haar wagenpark uitbreiden van 549 naar 1.000. Het bedrijf maakt thans een omzet van 400 miljoen baht per jaar.

– Dweilen met de kraan open als ik om me heen kijk. De politie heeft een nationaal centrum gevormd dat de strijd aanbindt tegen gokken op de voetbalwedstrijden van het UEFA Europese Kampioenschap, dat vrijdag begint. Dat moet lukken, want de afgelopen jaren heeft de politie een groot aantal arrestaties kunnen verrichten, zegt adjunct politiecommissaris Chalermkiat [geen details].

Gokken op voetbal op welke wijze dan ook (bookmakers, telefonische en online gokdiensten) is in Thailand verboden. De politie roept de bevolking op om illegale gokactiviteiten te melden via de Stop Gambling Hotline. Agenten die erbij betrokken zijn, kunnen een disciplinair onderzoek en strafrechtelijke actie tegemoet zien.

Bookmakers zijn vooral actief in Chiang Mai, Udon Thani en Ubon Ratchathani. Het gokgedrag is de afgelopen jaren verschoven. Het aantal jonge gokkers is ‘alarmerend’ toegenomen en online gokken verdrijft telefonisch gokken. De politie heeft daarom de hulp van het ministerie van ICT ingeroepen.


 

Erawan Shrine 2

Terrorisme alom, maar niet in Thailand

7 juni – Het nieuwe Amerikaanse rapport over terrorisme in de wereld bevat enkele positieve gegevens over Thailand en dat mag ook wel eens na alle kritiek die Washington over Thailand heeft uitgestort [vrij vertaald], schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van maandag.

Maar het Country Reports on Terrorism 2015 legt wel de vinger op enkele zwakke plekken in de veiligheid, die de regering zou moeten aanpakken. Deze hebben betrekking op het opsporen en vervolgen van potentiële terroristen. De regering en gespecialiseerde eenheden kunnen meer doen. Niettemin looft het rapport Thailand voor zijn voortdurende steun aan de strijd tegen internationaal terrorisme

Enkele onderzoeken naar terrorisme [geen details] nemen Thailand’s onrustige Zuiden op in hun statistische gegevens. Eén onderzoek zet Thailand op de achtste plaats van meest gevaarlijke landen qua terrorisme. De krant acht dit een grove misvatting. De low-level oorlog die al tientallen jaren woedt, blijft beperkt tot drie zuidelijke provincies en een deel van een vierde. De recente aanvallen tonen in toenemende mate het keurmerk van terrorisme. Maar afgezien van enkele uitzonderingen zijn de bomaanslagen niet willekeurig en ze zijn ook niet bedoeld om het ruimere Zuiden te terroriseren.

Het Amerikaanse rapport erkent dat. Het stelt dat het geweld in Thailand dichtbijgelegen is, maar volledig immuun voor het internationaal terrorisme. De zuidelijke separatisten is nooit hulp aangeboden door andere terroristische bewegingen. Onlangs zeiden ze nee tegen zowel al-Qaeda als de Islamic State. Dit ondanks het feit dat IS groepen actief zijn in de naaste buren Maleisië en Indonesië.

De regering mag blij zijn dat terroristen Thailand negeren, want dat bevordert het vertrouwen van toeristen. Maar uiterst waakzaamheid blijft geboden omdat er altijd het risico bestaat van uitbreiding van het gevaar. De waarheid is evenwel, zoals het rapport stelt, dat ‘er geen bevestigd bewijs is van Thaise burgers die zich hebben aangesloten bij de IS’. (Bron: Bangkok Post, 6 juni)

Foto: De Erawan Shrine, vorig jaar augustus doelwit van een aanslag: geen terrorisme maar een vergeldingsactie voor de jacht op Uighur mensenhandelaren, zegt de regering, want terrorisme toegeven zou het toerisme kunnen schaden. Zie de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

Tempeljongen doodt oudere partner

7 juni – Hij was bazig, wilde dat we samen aten, wilde dat ik naast hem liep als we gingen winkelen, en de druppel die de emmer deed overlopen: hij wilde dat ik met hem naar een party ging. Dat wilde ik niet. Ze kregen ruzie, waarbij hij de 58-jarige oude man tegen zijn nek stompte.

KrimiAldus de verklaring van een 19-jarige tempeljongen die een kleine maand een relatie had met de man. De jongen is aangehouden, want de man had de stomp niet overleefd. Nog erger: de verdachte had het lijk in een reistas meegezeuld naar de tempel waar hij voorheen het hulpje van een monnik was en had het verbrand op een verlaten vuilstortplaats bij de tempel. Daarna keerde hij terug naar zijn oude stek.

De tempeljongen en de oude man hadden elkaar ontmoet toen ze beiden drie weken geleden in het Suan Luang Rama IX park (Bangkok) oefenden. Daarna was de knaap bij de oude man ingetrokken. Hij had een iPhone-6 van zijn ‘sugar daddy’ (suikeroom) gekregen en was een toelage van 30.000 baht per maand beloofd.

De monnik heeft verklaard dat de jongen een verre kleinzoon van hem was. [Volgens de krant was hij een neef] Hij had slechts drie jaar lagere school en is analfabeet. (Bron: website Bangkok Post, 6 juni)

Abt vs DSI: Wie trekt aan het langste eind?

7 juni – Het getouwtrek tussen abt Dhammachayo en de DSI (Thaise FBI) gaat onverminderd door. Nu heeft de abt gevraagd een lid van het DSI-onderzoeksteam te vervangen omdat hij eerder enkele zaken tegen Wat Phra Dhammakaya  en hem heeft behandeld.

De DSI maakt zich intussen zorgen over repercussies omdat het arrestatiebevel van 17 mei nog steeds niet is uitgevoerd. Iemand zou daarover een klacht kunnen indienen wat op de dienst zou terugslaan. Maar directeur-generaal Paisit heeft zijn verdediging al klaar. De DSI onderneemt op twee fronten actie: strafrechtelijk en middels overleg met de hoofdmonnik van Pathum Thani, die het toezicht heeft over de tempel. De DSI heeft hem gevraagd Dhammachayo te bewegen om zich over te geven. Verder hebben DSI-agenten in burger het tempelterrein verkend. Paisit verwacht de zaak binnen een week te kunnen overdragen aan het OM.

Met de hoofdmonnik is twee keer gesproken maar overeenstemming over de overgave is nog niet bereikt. De volgende vergadering is gepland op 14 juni.

Abt Dhammachayo heeft drie voorwaarden gesteld voor zijn overgave. Hij wil onmiddellijk op borgtocht worden vrijgelaten nadat de DSI hem heeft geïnformeerd over de beschuldiging wegens heling en het witwassen van geld [ontvreemd uit de kas van de Klongchan Credit Union Cooperative]. Hij wil dat artsen van het Phramongkutklao ziekenhuis een second opinion geven over zijn gezondheid en de hoofdmonnik van Pathum Thani dient aanwezig te zijn als hij met de DSI spreekt. De DSI heeft al toegezegd zich niet te zullen verzetten tegen borgtocht wanneer de rechtbank daarover beslist. (Bron: website Bangkok Post, 6 juni)

Lees alles over de machtsstrijd tussen de DSI en de abt op de pagina Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya.

Update krant: De krant meldt als belangrijkste nieuws dat de DSI, het NOB en de hoofdmonnik het gisteren niet eens zijn geworden, maar volgens de adviseur van de hoofdmonnik is men het eens geworden over twee condities van de tempel. Welke, wilde hij niet zeggen. Bij het gesprek waren geen vertegenwoordigers van de tempel aanwezig. De in het website bericht genoemde zorg over repercussies wordt niet eens genoemd.

De krant veronderstelt dat de eis het medisch onderzoek te laten doen door het Phramongkutklao ziekenhuis (een legerziekenhuis) onacceptabel is voor de DSI omdat de Medical Council of Thailand (MCT) al heeft toegezegd bereid te zijn de abt te onderzoeken. De tempel had aanvankelijk de MCT gevraagd het onderzoek te doen. Vanwaar de switch wordt niet duidelijk uit het bericht.

Tijgertempel abt blokkeert in april wagen DNP

Tijgertempel: Abt doet zijn mond open

7 juni – De abt van de tijgertempel die vorige week spoorloos verdween toen de DNP begon de tijgers naar twee wildlife breeding centra te verhuizen, houdt donderdag een persconferentie om zijn kant van het verhaal te vertellen. Nu de verhuizing voltooid is, heeft de politie de zaak overgenomen van de DNP.

Tijgertempel hertenNog tweeduizend dieren bivakkeren op het tempelterrein, waaronder beren, paarden, verschillende soorten herten, vee en een depressieve mannetjes leeuw die niet wil eten. De tempel kampt met voedseltekorten, want de geldstroom van bezoekende toeristen is opgedroogd. Van een belangrijke toeristische attractie in Kanchanaburi lijkt de tempel nu weer op een boeddhistische tempel met vijftien monniken en een noviet.

Personeel van het lokale arbeidsbureau is gisteren naar de tempel gegaan om gegevens te noteren van de 72 werknemers van Tiger Temple Co die hun baan hebben verloren omdat er geen tijgers meer zijn om te verzorgen. [En de overige dieren dan?]

Tijdens de verhuizing van de 137 tijgers van 30 mei tot 4 juni heeft de DNP 70 karkassen van tijgerwelpen gevonden, organen op sterk water, amuletten gemaakt van tijgerbotten en bewerkt beschermd hout. De tempel wordt verdacht van illegale handel in en smokkel van wilde dieren. De politie gaat op zoek naar banden met illegale bendes. (Bron: website Bangkok Post, 6 juni)

Op de foto abt Phra Wisutthi Sarathera in april vorig jaar toen hij de autoriteiten wilde tegenhouden om Aziatische beren uit zijn tempel weg te halen. [Wat een boeventronie heeft die man]

Alle berichten over de tijgertempel zijn gebundeld op de pagina Tijgertempel. Voor een chronologisch overzicht van de affaire klik hier. Op bijgaande foto de ingang van de dierentuin die in aanleg is en waartegen dierenliefhebbers zich verzetten.

Update krant: De DNP is in het bezit gekomen van een document dat de tempel in verband brengt met de zwarte markt in de handel van wilde dieren. DNP adjunct-hoofd Adisorn zegt dat het document is ondertekend door de abt en mensen in Laos, maar hij weigert meer details te verstrekken. De politie maakte eerder al bekend onderzoek te willen doen naar banden tussen de tempel en de illegale dierenhandel.

De DNP kreeg in december 2014 argwaan toen drie tijgers bleken te ontbreken. Die argwaan werd nog eens bevestigd toen later bleek dat dertien tijgers geen microchip hadden. De politie heeft toegezegd te onderzoeken of er een verband bestaat met de huidige verdenkingen.

De tempel kreeg gisteren bezoek van de adjunct-hoofdcommissaris van politie en de directeur van het provinciaal kantoor van de NOB. Hij trof er tien monniken aan. Volgens een DNP-medewerker hoeven de achtergebleven dieren, zo’n duizend stuks (geen tijgers), niet van de honger om te komen want enkele liefdadigheidsorganisaties hebben voedsel verstrekt.

UDD plannetje voor waakhond valt verkeerd

7 juni – Dat het leger geen vriendje is van het UDD (roodhemden) wordt weer eens bevestigd door het dreigement van premier Prayut juridische actie te ondernemen omdat het zondag besloten heeft een centrum op te tuigen dat in de gaten gaat houden of er (niet) gefraudeerd wordt bij en in de aanloop naar het referendum over de ontwerp-grondwet op 7 augustus.

Prayut zei gisteren: ‘Laat ze het openen, maar ik accepteer het niet als legale entiteit. Het heeft geen legale status. Het centrum mag niet de referendumwet overtreden, anders worden alle betrokkenen gearresteerd. Dring niet binnen in de stembureaus. En zegt nooit iets wat het referendum kan ontwrichten.’

Prayut vroeg zich af waarom het UDD zo’n centrum niet had opgezet om destijds corruptie in het hypotheeksysteem van rijst (een initiatief van de regering Yingluck) te controleren. Maar daarop had het UDD wel een passend antwoord. Nisit Sinthuprai, voormalig Pheu Thai parlementslid en roodhemdleider in het Noordoosten, wees erop dat de regering toen werd gecontroleerd door het (gekozen) parlement en onafhankelijke organen.

Een bron bij de NCPO vindt het roodhemdcentrum overbodig, want de Kiesraad houdt toezicht op het referendum. Het juridisch team van de NCPO bekijkt of het initiatief in strijd is met de order van de NCPO, die handelt over mensen die ervan verdacht worden politieke en sociale onrust te willen stoken. Ook wordt nagegaan of de initiatiefnemers, die na de coup zijn aangehouden en vrijgelaten op borgtocht, de voorwaarden voor hun borgtocht hebben overtreden.

Nisit benadrukt dat het centrum niet in strijd met de wet is. Het heeft tot doel de opkomst te bevorderen en te helpen bij de controle van schendingen van de referendumwet. Het UDD wil bij elk stembureau tien vrijwilligers en een advocaat neerzetten. ‘Het is goed om mensen te vragen een oogje in het zeil te houden. De regering moet niet zo wantrouwend zijn.’ (Zie ook de pagina Grondwetwijziging 2 en de homepagina)

Khon dance

Kort nieuws dinsdag 7 juni

– ‘Lakhon Khol behoort sinds de oudheid tot de Khmer mensen. Lakhon Khol behoort niet tot Thailand. Als je ervan houdt en het wilt steunen, deel deze post zodat de wereld weet dat Lakhon Khol zijn wortels in Cambodja heeft.’

Dit schrijft de Cambodjaanse filmster en tv-presentator Chorn Chanlakhena op Facebook, aldus een bericht in de Khmer Times. Hij reageert op het voornemen van de Thaise regering om de gemaskerde dans Thai Khon, die ervan afgeleid is, bij Unesco voor te dragen voor plaatsing op de Intangible Cultural Heritage lijst.

Minister Vira (Cultuur) zegt dat het lidstaten niet verboden is soortgelijke uitingen te registreren. De woordvoerder van het Cambodjaanse ministerie van Cultuur zegt dat de twee dansen ondanks hun overeenkomsten van elkaar verschillen. Overigens kan Thailand de dans niet eens registreren want ze is nog geen lid van de Unesco Convention for the Safeguarding of Intangible Cultutal Heritage. Wanneer dat staat te gebeuren, vermeldt het bericht niet.

– Stoere taal van premier Prayut gisteren tijdens een ceremonie in het Government House ter gelegenheid van de Stop Human Trafficking Day. Hij zegde toe het onderzoek naar mensenhandel waarbij corrupte ambtenaren zijn betrokken, te versnellen.

Volgens de premier bestaan in verband met de smokkel van Rohingya vluchtelingen verdenkingen tegen 150 functionarissen. Van hen zijn 89 gearresteerd, waaronder ambtenaren, agenten, militanten, lokale politici en ‘invloedrijke figuren’. 34 ambtenaren zijn geschorst en worden disciplinair gestraft.

De bijeenkomst werd bijgewoond door ambassadeurs, buitenlandse diplomaten en internationale organisaties. Vertegenwoordigers van de VN, burgergroepen en de regering zetten hun handtekening onder een Memorandum of Understanding voor een betere samenwerking.

Volgens de coördinator van de Coalition for the Rights of Refugees and Stateless People is de toestroom van Rohingya naar Thailand verminderd van 25.000 tussen januari en maart vorig jaar naar een voorspelde 6.000 de komende drie maanden. Maar mensenhandel is nog niet uitgebannen, zegt ze.De helft van de verdachten loopt nog op vrije voeten.

[Ik voeg hier nog aan toe dat de politieman die destijds het onderzoek leidde, uit vrees voor zijn leven naar Australië is gevlucht. Zie het bericht van 1 januari Paween keert niet terug; hij is niet gek. Het wordt tijd dat de krant hem opzoekt.]

– De Britse eigenaar van een Thais restaurant op Bali is in Bangkok gearresteerd met 500 gram cocaïne in zijn bezit. De politie vermoedt dat hij drugskoerier is en lid van een bende die drugs smokkelt via de maag van de koeriers. De man had de drugs evenwel in zijn rugzak. Hij werd in Sukhumvit in een bus aangehouden.

Hij heeft verklaard zijn restaurant ‘voor renovaties’ te hebben gesloten en arriveerde donderdag in Thailand, de dag dat het restaurant weer zou open gaan. De drugs had hij gekregen van een zwarte man en had hij aan een andere zwarte man moeten afgeven. Daarmee zou hij 60.000 baht verdienen. (Bron: website Bangkok Post, 6 juni)

– Follow-up op het bericht van 5 juni Schoolmelk te koop in Cambodja. De Milk Board die verantwoordelijk is voor het schoolmelkprogramma, gaat producenten die melk naar Cambodja hebben geëxporteerd, bestraffen door hun quotum terug te brengen, aldus minister Chatchai (Landbouw) gisteren. Een panel is gevormd om de zaak te onderzoeken.

De zaak is aan het licht gekomen door een bericht op de Facebookpagina van Chumchon Khon Thongthin (Local People Community). Een Thai had de melk in een supermarkt in Cambodja gezien, waar ze te koop werd aangeboden voor 18 baht per kartonnetje, alhoewel er ‘not for sale’ op staat.

De Wang Nam Yen coöperatie heeft erkend dat de melk van haar afkomstig was. De coöperatie besloot 1,1 miljoen kartonnetje te verkopen. Die waren overtollig omdat haar quotum was gehalveerd. Alhoewel het bericht het in de eerste zin heeft over producenten (meervoud) noemt het bericht alleen deze ene coöperatie. (Zie ook de pagina Onderwijs)

ICT minister Uttama Savanayana– Follow-up op het bericht van 6 juni Wijziging Computerwet ‘bedreigt de privacy’. En hoe voorspelbaar is de reactie van ICT-minister Uttama (foto). Niks van waar, zegt hij, simpel samengevat. Ean daar laat ik het bij. Meer weten? Klik hier: Govt defends data access law change.

– Japan heeft belangstelling voor investeringen langs de Red Line, de metroverbinding tussen Bang Sue en Rangsit. De Japanners azen vooral op het gebied rond het toekomstige transport knooppunt Phahon Yothin en ze zijn niet de enige. Een van de projecten is het zogeheten Phahonyothin Centre met een warenhuis, hotel en recreatieve gebieden.

Directeur Chaiwat van het Office of Transport and Traffic Policy and Planning (OTTPP) maakte dit gisteren bekend na de tweede openbare hoorzitting over de aanleg van het centrum. De commerciële vastgoed projecten gaan middels een PPP-constructie gefinancierd worden (public-private-partnership). Grondeigenaar in het gebied is de Spoorwegen. Het OTTPP gaat een plan maken voor grondgebruik en verkeersverbindingen. Het centrum wordt verdeeld in vier sectoren [geen toelichting]. De snelbusdienst Bus Rapid Transit gaat het openbaar vervoer verzorgen.

– Follw-up op het bericht van 3 juni Geen vergunning voor afgestudeerde onderwijs administrateurs. Ohec is een onderzoek begonnen naar de verstrekking van master’s graden Educational Administration door de Bangkokthonburi universiteit (BTU). Volgens de Teachers’ Council of Thailand zijn er veel te veel verstrekt, want de universiteit heeft in 2014 2.500 studenten tot de opleiding toegelaten alhoewel ze toestemming had voor 500. Ook andere universiteiten hebben te veel studenten aangenomen [om de kas te spekken].

Ohec gaat ook controleren of de opleiding beschikt over 300 docenten, zoals de BTU beweert. En omdat ze toch bezig is, worden ook de PhD programma’s onder de loep genomen, want over de kwaliteit daarvan is geklaagd. Als de programma’s onder de maat zijn, mag de BTU er geen studenten meer voor inschrijven.

Ohec waarschuwt universiteiten programma’s niet te commercialiseren om studenten aan te trekken, die geen belangstelling hebben kennis te verwerven maar alleen voor de graad gaan. (Zie ook de pagina Onderwijs)


 

Siam Beach Resort

Vakantieverblijf gesloten na ingestorte bungalow

6 juni – Siam Beach Resort op het eiland Koh Chang is voor onbepaalde tijd gesloten totdat de bungalows die identiek zijn aan de bungalow die zaterdag instortte, zijn geïnspecteerd. De autoriteiten zijn blijkbaar geschrokken want alle hotels en vakantieparken op het eiland krijgen bezoek. Als ze onveilig zijn, worden ze ook gesloten.

Het incident van eergisteren kostte het leven aan één toerist; vijf anderen werden gewond, maar het duurde vier uur voordat reddingswerkers hen konden bereiken omdat eerst betonnen pilaren weggehaald moesten worden. Daarvoor moest een graafmachine aanrukken.

Vermoedelijk oorzaak is erosie van de ondergrond omdat de bungalow (2 verdiepingen, 4 kamers) aan de voet van een heuvel gebouwd was op een waterweg of moeras. Ook vijf andere staan aan de voet van de heuvel. Het hotel heeft toegezegd alle medische kosten te vergoeden. (Bron: Bangkok Post, 5 juni)

Internationale toeristen blijven komen

6 juni – Met het internationaal toerisme gaat het goed, maar het binnenlands toerisme kampt met stagnatie. De eerste vijf maanden van dit jaar arriveerden 14,2 miljoen buitenlanders in Thailand (plus 12,5 pct op jaarbasis) wat 709 miljard baht (plus 17,3 pct) in het laatje bracht, zegt het ministerie van Toerisme en Sport.

Het binnenlands toerisme was het eerste kwartaal goed voor een omzet van 216 miljard baht oftewel 24 procent van de jaartarget van 900 miljard baht. Minister Kobkarn verwacht dat het de rest van het jaar zal groeien, met name in juli omdat er dan veel vakantiedagen zijn.

Gisteren werd het startschot gegeven voor een campagne waarin zeventien toeristische routes worden gepromoot, gericht op traditionele Thaise sporten. De campagne bij het Government House duurt tot 24 juni en omvat ook de verkoop van Otop producten (One Tambon One Product). Het ministerie heeft als beleid het binnenlands toerisme meer te spreiden. Het Department of Tourism heeft als opdracht gekregen informatie te verzamelen over zestig bestemmingen. (Bron: website Bangkok Post, 5 juni)

Hua Hin Britten bewusteloos geslagen

Twee jaar cel voor mishandeling Britten in Hua Hin

6 juni – De vier jongemannen die met Songkran in Hua Hin een Brits echtpaar en hun zoon zwaar mishandelden, zijn gisteren tot 2  jaar gevangenisstraf veroordeeld. In eerste instantie kregen ze 4 jaar, maar de rechtbank halveerde de straf omdat ze schuld hadden bekend.

De zaak kwam aan het licht dankzij beelden van een bewakingscamera waarop de mishandeling is te volgen. Aanvankelijk leek het erop dat de politie het incident wilde afdoen als een ‘gewone’ vechtpartij. De Thai stompten en sloegen de drie Britten, nadat de zoon per abuis tegen een van hen was gebotst. En toen sloegen de stoppen los van de Thai, die hebben verklaard dat ze dronken waren.

Het echtpaar dat een vaste jaarlijkse gast in Hua Hin was, heeft laten weten Thailand voortaan te mijden. (Bron: website Bangkok Post, 5 juni)

Sluiting dreigt voor tijgertempel

6 juni – Wat Pa Luang Ta Maha Bua in Kanchanaburi, beter bekend als de tijgertempel, blijkt illegaal 931 rai bosgebied in bezit te hebben genomen. Dat is gisteren ontdekt tijdens een inspectie van drie overheidsdiensten en de politie. Ook een perceel van 391 rai waarop de tijgers werden gehouden, blijkt ‘gekraakt’ te zijn. Dat perceel zou gebruikt kunnen zijn bij de illegale wildhandel, waarvan de tempel wordt verdacht.

DNP adjunct-hoofd Adisorn zegt dat Alro (Agricultural Land Reform Office) het Office of National Buddhism (ONB) zal vragen het gebruiksrecht in te trekken; het Royal Forestry Department gaat aangifte doen wegens encroachment (land kraken). ONB adjunct-hoofd Chayapong zegt een onderzoek toe. Als de claims juist zijn, kan de tempel gesloten worden of moet ze verhuizen.

Bangkok Post opent vandaag met de tijgertempel, maar het artikel bevat bitter weinig nieuwe feiten. De politie heeft de abt, die zondag de benen nam, nog niet gedagvaard. Zijn verblijfplaats is onbekend. In de tempel bevinden zich nog enkele dieren die verhuisd moeten worden, zoals een paard, beer, buffels, antiloop en barking deer of muntjak (een klein hert). Op de tijgers en karkassen worden DNA-testen gedaan; de dode tijgerwelpen krijgen een autopsie om de doodsoorzaak vast te stellen. De resultaten zijn over twee weken bekend. De DNP zou de vergunning kunnen intrekken, die de tempel heeft voor het aanleggen van een dierentuin.

Alle voorgaande berichten zijn te vinden op de pagina Tijgertempel.

’t Is zeker: borgtocht voor abt Dhammachayo

Phra Dhammachayo6 juni – Het Department of Special Investigation (DSI, Thaise FBI) heeft beloofd [of eigenlijk herhaald] dat abt Dhammachayo borgtocht krijgt wanneer hij zich meldt bij de DSI om te worden geïnformeerd over de beschuldiging van heling en het witwassen van geld. DSI-hoofd Paisit zegt dat de DSI zich niet zal verzetten tegen borgtocht, wanneer de rechtbank daarover besluit.

De abt hoeft niet eens naar het DSI-kantoor te komen, maar de DSI komt naar de tempel, indien een medisch team vaststelt dat hij te ziek is om te reizen. Over de betrouwbaarheid van twee eerdere medische rapporten over de gezondheidstoestand van de abt heeft de DSI twijfels.

Vrijdag sprak de DSI met de hoofdmonnik van Pathum Thani, de provincie waarin Wat Phra Dhammakaya staat, de tempel waarover Dhammachayo de scepter zwaait, en met het Office of National Buddhism. De tempelvertegenwoordigers vroegen er om borgtocht en een medisch onderzoek door het Phramongkutklao ziekenhuis en niet door de Medical Council of Thailand, waar de tempel eerder om had gevraagd. [De krant herhaalt nu niet de fout van gisteren dat de MCT door de DSI zou zijn benaderd] De DSI heeft nog niet besloten of ze akkoord gaat.

Lees alles over de machtsstrijd tussen de DSI en de abt op de pagina Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya.

Politie: Reshuffle vertraagd, vertrouwenscrisis in korps

6 juni – De reshuffle (overplaatsings- en promotieronde) bij de politie die na acht maanden eindelijk rond is, heeft bij het korps een vertrouwenscrisis geschapen, zegt een bron. Pas vorige week werd het geschuif met 7.000 agenten bekend gemaakt, wat in oktober had moeten gebeuren.

Geschokt vertrouwen dus, ook in de verantwoordelijke man, hoofdcommissaris Chakthip. Volgens de bron is bij sommige overplaatsingen en promoties niet gekeken naar prestaties. Enkele adjunct-hoofden van de CSD (recherche) met een prima staat van dienst zijn naar minder actieve posten overgeplaatst. De lijst bevatte in eerste instantie ook pijnlijke fouten (zie Kort nieuws van donderdag). Als gevolg van de vertraging kwamen agenten in de problemen bij het opgeven van hun kinderen voor een school, omdat ze niet wisten waar ze geplaatst zouden worden.

Chakthip ontkent dat de vertraging het gevolg is van lobbyen. ‘Ik ben niet honderd procent tevreden over de reshuffle, maar hij voldoet tenminste aan geschiktheid. Ikzelf ben een keer in een hondenbrigade geplaatst. Ik had er een hekel aan, maar legde me er bij neer.’

Woordvoerder Amnuay van de NRSA-commissie wet en recht noemt de reshuffle meer dan ‘embarrasing’. Een andere politiebron heeft het over een loterij, die veel agenten in spanning hield. Een anonieme politieofficier zegt dat de reshuffle heeft geleid tot chaos in het korps en het vermoeden dat sommige overplaatsingen niet gebaseerd zijn op verdienste.

Een voormalige medewerker van Privy Council president Prem zei eerder dat voor sommige posities binnen het korps betaald moet worden. Ook de voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden zegt dat. Beide heren zijn door de politie bedreigd met juridische actie.

Wijziging Computerwet ‘bedreigt de privacy’

6 juni – De beoogde wijziging van de Computer Crime Act stuit op grote bezwaren van het Thai Netizen Network. Het amendement is in eerste lezing al goedgekeurd door het parlement en wordt thans beoordeeld door een parlementscommissie.

Het ministerie van ICT heeft de commissie voorgesteld het amendement aan te passen zodat ook versleutelde berichten door het ministerie ontcijferd (zouden) kunnen worden. Het netwerk vindt dat een ernstige schending van de privacy van internetgebruikers. Sinds het netwerk het ICT-voorstel bekend heeft gemaakt, hebben individuen en bedrijven hun zorgen geuit.

Coördinator Arthit zegt: ‘We gaan terug in de tijd’, want in de beginjaren van internet waren de mogelijkheden van versleutelen beperkt. Sindsdien hebben internet providers en platforms hun veiligheidsniveau aanzienlijk verbeterd. Het voorstel van ICT maakt daar een einde aan.

Sinds haar aantreden heeft de NCPO (junta) geprobeerd het internetverkeer onder controle te krijgen. Wikileaks onthulde vorig jaar dat software was gekocht van een Italiaans bedrijf voor het verzamelen van privé gegevens. Arthit wijst erop dat de orders van de NCPO tijdelijk zijn, maar ‘wetten die zijn goedgekeurd door het parlement, blijven, zelfs na de verkiezingen.’

Sommige juridische experts vinden dat het netwerk te veel zoekt achter het ICT-voorstel. ‘Het voorstel autoriseert de regering niet toegang te verkrijgen tot versleutelde informatie door service providers te dwingen die ter beschikking te stellen’, zegt Dhirapol Suwanprateep van Baker & McKenzie Ltd. De in de wet voorgestelde commissie mag alleen met toestemming van de rechtbank illegale content verwijderen.

Maar de oprichter van een leidende provider steunt daarentegen weer de interpretatie van het netwerk. De commissie zou niet de bevoegdheid mogen krijgen straffen uit te delen, want daarmee gaat ze op de stoel van de rechter zitten, stelt hij.

Kort nieuws maandag 6 juni

– Dertig personen zijn zaterdagnacht gewond geraakt bij een aanvaring tussen een speedboot en een vaartuig dat een kilometer voor de kust van Koh Samet voor anker lag. De speedboot vervoerde een groep toeristen vanaf Koh Samet, maar de bestemming wordt niet genoemd. Ik vermoed het vasteland. De gewonden zijn naar drie ziekenhuizen gebracht in Rayong. Het vaartuig vervoerde voorraden en apparatuur voor het ‘Samet in Love’ concert. (Bron: website Bangkok Post, 5 juni)

– Honderdtwintig spirituele leiders van moslimgemeenschappen in de zuidelijke grensprovincies dringen er bij alle Thaise moslims op aan van de Ramadan, die dinsdag begint, een waarlijk heilige en geweldvrije periode te maken. Verwerp geweld en stop degenen die geweld gebruiken, te steunen, schrijven ze in een verklaring. Moslims die geweld gebruiken, moeten er onmiddellijk mee stoppen, daar het duidelijk tegen religieuze principes is.

Engels leren– Zou het helpen met (Thaise) leraren, die zelf amper Engels kunnen spreken? Vanaf november krijgen leerlingen van Prathom 1 tot 3 (lagere school) 5 uur per week Engels (200 uur per semester) in plaats van 1 uur (40 uur per semester). Gebruik wordt gemaakt van online cursussen en taal apps om de leerlingen beter te onderwijzen in de vier aspecten van taalonderwijs: luisteren, spreken, lezen en schrijven. Het ministerie wil ook gepensioneerde autochtone leraren Engels vragen om weer les te gaan geven, vooral in kleine scholen op het platteland.

De 350 Thaise leraren die in maart een cursus hebben gevolgd van de Britisch Council, gaan andere leraren coachen. De staatssecretaris van Onderwijs gelooft dat ze in staat zijn de kwaliteit en het niveau van het Engelse taalonderwijs in Thailand te verbeteren. Doel is om op de lange termijn studenten te kweken die een sterke beheersing hebben van de Engelse taal, zodat zij en het land een betere concurrentiepositie op de wereldmarkt verwerven.

Het huidige semester wordt in enkele scholen met de nieuwe aanpak een proefproject gehouden. Als het succes heeft, komen alle andere scholen van Obec in november aan de beurt. (Meer op de pagina Onderwijs)

– Twee vrouwen zijn aangehouden op verdenking van vrouwenhandel en lidmaatschap van een bende die Thaise vrouwen misleidt door ze in Bahrein als prostituee te laten werken. De arrestatie is een uitvloeisel van de ontdekking van zes vrouwen in Bahrein, die vorige maand zijn bevrijd uit de klauwen van de bende. Vorige maand keerden ze terug naar Thailand.

Een van de verdachten, aangehouden op Suvarnabhumi, beweert dat ze voedselverkoopster is. De geredde vrouwen zouden in een massagesalon hebben gewerkt. De andere verdachte, aangehouden in haar woonplaats, zou een arm familielid van haar zijn die nooit eerder in Bahrein had gewerkt. ’t Is altijd hetzelfde liedje: verdachten zeggen zo onschuldig te zijn als een lammetje. Het bericht zegt niets over mogelijke medeverdachten.

– De knapste leerling van Thailand is Chayanan Khamhom van de Triam Udom Suksa school in Bangkok. Hij scoorde 91,8 procent op het centrale universitaire toelatingsexamen. Daarmee heeft hij een plek verworven op de faculteit journalistiek en massacommunicatie aan de Thammasat universiteit. Knappe kop nummer 2 is een leerling uit Chiang Mai. Hij/zij scoorde 89,3 procent en gaat rechten studeren aan de Chulalongkorn universiteit. De overige topscoorders laat ik onvermeld. In totaal deden 105.046 leerlingen toelatingsexamen voor 88 universiteiten en hogescholen. Een groot aantal plaatsen is nog onbezet. (Meer op de pagina Onderwijs)


 

KCUC The money trail

Verduistering KCUC: Achterhaal het geld

5 juni – Dank je wel, D McMahon voor je ingezonden brief in Bangkok Post waarin je mij attent maakt op een artikel in Bangkok Post dat ik over het hoofd heb gezien. Tot nu toe schreef ik steeds dat abt Dhammachaoyo en de tempel Wat Phra Dhammakaya 1,2 miljard baht hebben ontvangen – dat schrijft de krant ook telkens – maar dat is slechts een deel van het geld dat in de zakken van het geboefte is verdwenen.

In bijgaand kader wordt het geldspoor in beeld gebracht. De ingezonden brief noemt de volgende geldstromen:
• 754 miljoen baht ging naar vier monniken, waaronder de abt
• 350 miljoen baht ging naar de tempel
• 2,56 miljard werd via de Ratpracha Credit Union naar de tempel gesluisd in contant geld en land
• 50 volgelingen van de tempel zijn geïdentificeerd als kanaal waarlangs 75 miljoen baht aan donaties naar de tempel is gegaan
• De voormalige voorzitter van de KCUC, hoofdverdachte en bestraft met 16 jaar gevangenisstraf, heeft een nieuwe credit union gefinancierd, Mongkol Setthi, die 230 miljoen baht heeft geleend aan de tempel.

KCUC Leden en staf zijn geschokt over de verduisteringMcMahon schrijft: ‘God mag weten hoeveel lichtgelovige tempel volgelingen geld hebben geleend van deze credit unions om aan de wensen van sommigen tegemoet te komen. Ik heb niet de behoefte om de zaken op te blazen, maar heeft dit op de een of andere manier iets te maken met het boeddhisme?

Als dat niet het geval is, willen Thai dan alsjeblieft wakker worden uit hun verdoving en de pogingen van de regering steunen om al het geld terug te krijgen?’ (Bron: Bangkok Post, 4 juni)

Lees alles over de machtsstrijd tussen de DSI en de abt op de pagina Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya.

Fietspadenplan BKK ondoordacht

5 juni – De aanleg van het ‘dronken’ fietspad* bij het Chitralada paleis roept de vraag op of het beleid van de gemeente Bangkok om fietspaden aan te leggen, niet eens herzien moet worden, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van zaterdag.

De hoofdstad heeft 48 routes aangelegd met een totale lengte van 229 kilometer. Maar wat blijkt? Sommige fietspaden worden nooit gebruikt, op sommige fietspaden staan auto’s geparkeerd, andere zijn op voetpaden aangelegd. [Kwam er te laat achter dat ik 29 km had getypt. Inmiddels gecorrigeerd.]

Thongchai Panswad, oprichter van een van de eerste fietsclubs in het land, slaat de spijker op de kop. Het aanleggen van een duurzaam fietspad vereist dat geluisterd wordt naar wat de buurt wil, niet wat de autoriteiten willen doen. Zo niet, dan faalt het pad.

* Zie het bericht van 2 juni: Aanleg ‘dronken’ fietspad gestaakt.

TMB: Toch maar niet, die 0 procent rente

Savings interest rates5 juni – De TMB Bank is ijlings op haar besluit teruggekomen om de rente op algemene spaarrekeningen terug te brengen naar 0 procent. Klanten pikten dat niet en straften de bank door geen speciale spaarproducten meer te kopen, die de bank biedt. Dus krijgen spaarders weer zoals voorheen 0,125 procent rente. [Ook geen vetpot]

Als enige keert spaarrekening TMB All Free geen rente uit, maar daar staat tegenover dat spaarders gratis geld kunnen opnemen en overschrijven. Volgens TMB chief executive Boontuck rekenen andere banken 20 tot 30 baht per transactie.

De totale inleg bij de bank bedroeg eind maart 638 miljard baht, iets minder dan eind vorig jaar. No Fixed en ME, twee deposit producten, groeiden in dezelfde periode met 26,3 miljard baht (11,3 procent). TMB All Free bleef groeien: met 5,8 miljard baht of 37,1 procent. Van het totaal aan deposito’s is 70,2 procent afkomstig van de detailhandel, 3 procent meer dan eind vorig jaar.

TMB is qua vermogen Thailand’s zevende grootste bank. En mocht u zich afvragen wat TMB betekent, dat staat voor Thai Military Bank, maar of het leger nog een vinger in de financiële pap heeft, weet ik niet. (Bron: Bangkok Post, 4 juni)

IATA: Suvarnabhumi stelt teleur

5 juni – Vijf luchthavens in de wereld kampen met een kritieke congestie en het zal niemand verbazen dat luchthaven Suvarnabhumi er één van is. Tijdens de jaarlijkse top van de International Air Transport Asssociation (IATA) in Dublin zei directeur-generaal Tony Tyler dat de vijf niet voldoen aan de verwachtingen van de industrie.

‘Sommige regeringen begrijpen dat de luchtvaart infrastructuur een motor is van het nationaal concurrentievermogen, maar te veel vergeten dat. Dat zien we bij knelpunten in steden als New York, Londen, Sao Paulo, Frankfort en Bangkok. In sommige gevallen hebben we de paradoxale situatie van wereldklasse luchthavens op de grond en verstoppingen in de lucht.’

Tyler signaleert dat China probeert de frustrerende situatie te verbeteren en hij vindt het ook belangrijk dat luchthavens in de Golf, zoals Abu Dhabi, Dubai en Doha worden verbeterd.

Suvarnabhumi kampt met een jaarlijkse toename van het luchtverkeer met 10 procent. Vorig jaar passeerden 52,9 miljoen passagiers de luchthaven, 14 procent meer dan in 2014. De luchthaven is ontworpen op een capaciteit van 45 miljoen passagiers per jaar. In voorbereiding is een uitbreiding, die na een vertraging van 10 jaar eindelijk op gang komt. (Bron: Bangkok Post, 4 juni)

Scala interieur

Scala Theater; slopen is gemakkelijk, redden moeilijk

5 juni – Oppervlakkigheid mikt op het Scala theater kopt de wekelijkse column van Kong Rithdee in Bangkok Post. Voor de toekomst van het 47 jaar oude theater, een fraai voorbeeld van art deco architectuur, moet gevreesd worden wanneer het huurcontract met grondeigenaar Chulalongkorn universiteit in 2020 afloopt.

Gevreesd ja, want Thailand is nimmer onderscheiden voor het behoud van oude gebouwen en historische structuren.  En wat te denken van een vice-president van de universiteit die liever op die plaats een winkelmall ziet en zegt: ‘We moeten nagaan of de Scala werkelijk zo historisch is. Misschien alleen voor een groep mensen. Het is mooie architectuur, maar het is geen Wat Phra Kaeo.’

‘Mic drop. Curtains fall. Wat Phra Kaeo’, sneert Kong in zijn als altijd eloquent geformuleerde column. ‘De Scala is niet perfect, maar het is meer dan een overblijfsel van architectuur romantiek. Zonder dat dit de bedoeling was, is het een verzetsdaad geworden tegen de oprukkende oppervlakkigheid er omheen [Siam Square].’

Mingalar Cinema YangonKong stelt Myanmar ten voorbeeld. Mingalar Cinemas, de grootste theaterketen van het land, heeft iets opmerkelijks gedaan: ze heeft elf antieke bioscopen gekocht en gerenoveerd, het interieur hersteld en de oude gevels gehandhaafd. Negen zijn inmiddels in bedrijf.

‘Deze gevoelvolle benadering van lang gevestigde structuren kan de reserves aan cultureel kapitaal van een stad vergroten’, citeert Kong cultureel researcher Philip Jablon.

Kong: ‘Dat is het tegenovergestelde van wat in Thailand gebeurt. Thaise bioscopen geven de voorkeur aan plastic kunstmatigheid boven een moeilijker en culturele vorm van theaterbouw. Voor een rijke huisbaas als de Chulalongkorn universiteit gaat destructie vaak vooraf aan constructie. Slopen is gemakkelijk, redden is moeilijk. We hebben alleen Wat Phra Kaeo, maar de Thaise geschiedenis is veel uitgebreider dan die ene tempel.’ (Bron: Bangkok Post, 4 juni)

Ik heb de column opgeslagen als pdf, zodat u hem in zijn geheel kunt lezen, want mijn samenvatting is maar een armzalig aftreksel van zijn J’accuse. Klik hier.

Dhammachayo stelt drie eisen aan overgave

5 juni – Abt Dhammachayo stelt drie eisen aan zijn overgave. Hij wil onmiddellijk op borgtocht worden vrijgelaten nadat de DSI hem heeft geïnformeerd over de beschuldiging wegens heling en het witwassen van geld. Hij wil dat artsen van het Phramongkutklao ziekenhuis een second opinon geven over zijn gezondheid en niet artsen van de Medical Council of Thailand* en de hoofdmonnik van Pathum Thani dient aanwezig te zijn als hij met de DSI spreekt.

De drie voorwaarden zijn vrijdag besproken tijdens een gesprek van de DSI, vertegenwoordigers van de tempel en andere geestelijken, waaronder de hoofdmonnik van Pathum Thani, de provincie waarin de tempel staat. Besluiten zijn niet genomen.

Nog even waar het om draait. Uit de kas van de Klongchan Credit Union Cooperative is 12 miljard baht ontvreemd, waarvan 1,2 miljard baht aan de tempel en de abt is gedoneerd. De abt heeft vier dagvaardingen van de DSI genegeerd. De rechtbank heeft toestemming verleend voor zijn arrestatie.

* Volgens dit bericht weigerde de monnik eerder te worden onderzocht door artsen van het Police General Hospital uit angst voor partijdigheid. De DSI zou vervolgens de MCT benaderd hebben, maar  volgens een eerder bericht zou de tempel erom hebben gevraagd. Waarom de abt niet door de MCT onderzocht wil worden, heeft hij niet gezegd. (Bron: website Bangkok Post, 4 juni)

Lees alles over de machtsstrijd tussen de DSI en de abt op de pagina Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya.

Geheime tunnel onder controversiële tempel

5 juni  (update krant) –  De berichtgeving over de controversiële tempel en de al even controversiële abt wordt steeds bizarder. Een voormalige topmonnik zegt dat onder het tempelterrein een geheime ondergrondse tunnel is aangelegd. De tunnel, die bedoeld zou zijn als ‘exercise passage’ voor de abt, loopt van een gebouw aan de noordkant van het tempelterrein naar een huis in een ommuurde woonwijk naast het tempelterrein. Niemand weet, zegt klokkenluider Mano Laohavanich, in welk huis de geheime deur van de tunnel zich bevindt. Alleen abt Dhammachayo heeft er toegang tot.

[Ik neem aan dat de tunnel niet is aangelegd door kaboutertjes, dus tallozen moeten weet hebben van deze onderaardse vluchtgang.]

In een analyse schrijft de krant dat circa tienduizend monniken en supporters van plan zijn de arrestatie van de abt te voorkomen. Geruchten doen de ronde dat de abt naar de VS wil vluchten, waar de Dhammakaya sekte negentien tempels heeft. Volgens Mano is slechts een kleine ploeg nodig om de abt te arresteren mits de DSI weet waar te zoeken. Mano zegt de exacte verblijfplaats van de abt te kennen. Volgens hem valt een inval door de DSI snel te verwachten.

Mano zegt: ‘Misschien denken de mensen dat het onmogelijk is een inval in de tempel te doen omdat die zo groot is en de DSI kan worden tegengehouden door een leger van aanbidders. Maar ik zal je dit vertellen: Phra Dhammachayo is niet in het hoofdtempelgebied. Op het terrein staan 150 gebouwen, waarvan een aantal alleen toegankelijk is voor een handjevol topmonniken. Daar verbergt hij zich.’

Tegenhanger van Vaticaan of Mekka
De luxueuze residentie van de abt bevindt zich op een terrein dat grenst aan het tempelterrein. Die is zwaar versterkt met hoge muren, waarop doorgaans vijfhonderd monniken gezeten zijn [?]. De slaapkamer van de abt op de eerste verdieping is overdadig gemeubileerd, er ligt duur tapijt en er zijn grote tv-schermen. Als de abt de gordijnen (elektrisch bestuurd) opent, heeft hij uitzicht op een kunstmatig meer met een fontein en pauwen.

Op hetzelfde terrein staat een wit gebouw, waarvan de vijftiende verdieping een ‘cyber command centre’ herbergt. Daar voeren zeshonderd toegewijde discipelen een onlinestrijd tegen negatieve commentaren over de tempel of de abt. Ze gebruiken VPN om hun locatie te verbergen.

Niet ver er vandaan staat een gebouw met dikke muren zonder ramen. Het bevat de schatten die Dhammachayo heeft verworven: geld, goud en belangrijke documenten zoals grondaktes. Volgens Mano heeft de abt als ambitie om van de tempel de boeddhistische tegenhanger van het Vaticaan of Mekka te maken.

Mano, zelf arts, bevestigt dat de abt diepveneuze trombose heeft vanwege zijn diabetes. Maar het advies van diens artsen om niet te lopen, vindt hij onzin. Dat wordt door de tempel als reden aangevoerd waarom de abt zich niet bij de DSI kan melden.

Bijgaand een plattegrond van het tempelterrein.

Persoonlijke noot: Als dit allemaal waar is, is de Sangha (monnikenorde) nog rotter dan ik tot nu toe dacht. De abt lijkt aan grootheidswaanzin te lijden en zijn volgelingen zijn domme schapen.

Tijgertempel De laatste tijgers zijn verhuisd

Tijgertempel ontruimd; missie volbracht

5 juni – Sai Fah 2 was zaterdag de laatste van de 137 tijgers die verdoofd werd en overgebracht naar het wildlife breeding centrum Khao Son in de provincie Ratchaburi, een van de twee centra waar de tijgers nu genieten van hun vrijheid. De verhuizing maakte een einde aan een operatie van een week, die gruwelijke vondsten opleverde.

Een opsomming (ik laat de vertaling achterwege): 40 tiger cub carcasses, six hornbills, 27 sheets of processed wood, including teak, two tiger pelts and hundreds of ta krut talismans made from tiger parts, among others. The stunning discoveries continued on Saturday when authorities found a stuffed tiger buffalo, a stuffed Asian golden cat and a stuffed leopard. The skeletons of a dead Asian golden cat and a dead leopard were also seized in the compound.

Sommige vondsten werden gedaan bij het onderkomen van abt Phra Sutthi Sarathera. De monnik vertrok vorige week zondag naar Bangkok, maar zijn verblijfplaats is onbekend.

Nu de missie is volbracht, gaat de volgende fase in: een politieonderzoek in samenwerking met de DNP naar mogelijke banden tussen de tempel en de illegale handel in en smokkel van wilde dieren.

Voor een album met foto’s van de ontruiming klik hier. (Bron: website Bangkok Post, 4 juni)

Alle voorgaande berichten op de pagina Tijgertempel.

Schoolmelk te koop in Cambodja

5 juni – Wat doet schoolmelk op de schappen van een supermarkt in Siem Reap (Cambodja)? Dat mag de Wang Nam Yen Dairy Cooperative in Sa Kaeo uitleggen want die is de leverancier van de aangetroffen pakjes UHT melk. De vondst wordt gemeld door Daily News online.

Schoolmelk van de Wang Nam Yen Dairy CooperativePermanent secretaris Teeraphat Prayoonsit van het ministerie van Landbouw wijst erop dat de gratis schoolmelk exclusief bestemd is voor leerlingen en niet geëxporteerd mag worden. Dat is contractbreuk. Welke straf daarop staat, zegt hij niet of heeft de maker van het bericht hem ook niet gevraagd.

Het is niet de eerste keer dat er gesjoemeld wordt met het schoolmelkprogramma. De afgelopen jaren doken zo nu en dan berichten op over corruptie en bedorven melk. De Milk Board van het ministerie voert het programma uit. Het beschikt over een budget van 15 miljard baht. 7,6 miljoen lagere-school- en kindergartenleerlingen in 40.000 openbare scholen krijgen dagelijks een kartonnetje.

De voorzitter van de coöperatie erkent dat de melk van haar afkomstig is. De melk wordt er voor 50 US cent per pakje verkocht om geld te genereren voor de coöpleden. De coöperatie had een contract voor 90.000 pakjes, maar zocht naar manieren om het restant kwijt te raken nadat het quotum was verlaagd naar 40.000.

‘De coöperatie heeft het surplus voor 7 baht per pakje aan Cambodja verkocht. Al het geld gaat terug naar de boeren. Dat was beter dan de melk te laten bederven.’ Volgens hem heeft zijn club geen enkele regel gebroken. ‘We hebben al het bewijs om dat aan te tonen.’ (Bron: website Bangkok Post, 3 juni) (Zie ook pagina Onderwijs)

Analfabeten krijgen het moeilijk op 7 augustus

5 juni – Thai die niet kunnen lezen (volgens Unesco-cijfers uit 2015 1,8 miljoen personen) hebben op 7 augustus een probleem als ze een stem willen uitbrengen in het referendum over de ontwerp-grondwet. Het stembiljet is ingewikkelder dan bij voorgaande referenda want het bevat twee vragen. Bovendien telt de tweede vraag 266 letters. De Kiesraad is zich bewust van het probleem dat vrijdag werd opgeworpen tijdens een forum over de ontwerp-grondwet.

Kiesraadcommissaris Somchai zegt dat de Kiesraad een campagne gaat voeren om analfabete kiezers te helpen om de vragen te begrijpen en ze te beantwoorden. Hij wijst erop dat verschillende kleuren worden gebruikt om de vragen te onderscheiden; de linkerkolom is voor ‘Yes’ en de rechter voor ‘No’. Gewapend met deze kennis moet het lukken een stem uit te brengen, zegt hij. Voor gehandicapten, ouderen en slecht-zienden zijn al voorzieningen getroffen. Ouderen mogen geholpen worden door iemand die ze vertrouwen, voor blinden is een braille transcriptie beschikbaar.

De eerste vraag vraagt of de kiezer akkoord gaat met de grondwet; de tweede of hij het eens is met een voorstel de (benoemde) Senaat een vinger in de pap te geven bij de verkiezing van een premier.  (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2)

Verdachten van drugssmokkel in geïmporteerde handtassen

Kort nieuws zondag 5 juni

– Het maakt op mij altijd de indruk van een openbare terechtstelling (ophanging, guillotine, wurgpaal, steniging, middeleeuwse schandpaal): de gebruikelijke persconferentie waarop de politie verdachten toont, zittend achter een tafel met hun buit. Deze twee, een Nigeriaanse man en een Thaise vrouw, smokkelden 8,5 kilo crystal methamphetamine of ice in de voering van nieuwe uit China geïmporteerde handtassen. Ze zijn gescheiden van elkaar aangehouden in Samut Prakan en Bangkok. Het Narcotics Suppression Bureau was getipt door de Chinese autoriteiten. De twee zijn vermoedelijk lid van een Nigeriaanse bende die in China opereert. Het bericht zegt niets over de straatwaarde.

Bangkok Post pakt vandaag groot uit over het overlijden van Muhammed Ali (1942-2016). Op de voorpagina een foto van 22 bij 21 cm plus een 4-koloms verhaal (bron: AFP). Het sportkatern besteedt drie pagina’s (bronnen: Reuters en AFP) aan de legendarische bokser. Bij mij geen foto en geen verhaal.

– Premier Prayut dringt er bij de landen van Asean op aan om zich meer te verenigen en in de regio Azië-Pacific een nieuwe balans te zoeken vanwege de manoeuvres van de supermachten. Hij signaleert dat de veiligheid en de potentie van de regio grote landen stimuleert om hun politieke, economische en sociale invloed uit te breiden. Prayut zei dit op de 15e Shangri-La Dialogue, Asia Security Summit in Singapore, waar hij de keynote speech mocht houden.

Volgens Prayut is de VS bezig een nieuw evenwicht te zoeken door het Trans-Pacific Partnership, waar Thailand belangstelling voor heeft, te pushen. Middels studies en openbare hoorzittingen proberen de Amerikanen de aantrekkingskracht van het TPP te bevorderen.

China daarentegen heeft zijn ‘One Belt, One Road’ beleid en probeert zakelijke kansen te vergroten door de Free Trade Area of the Asia-Pacific (FTAAP) en het Regional Comprehensive Economic Partnership, de tegenhanger van het TPP. Rusland voert een beleid dat is gericht op Azië en de EU, en India heeft zijn ‘Act East policy’.

Prayut: ‘De VS, China en Japan blijven de belangrijkste spelers in de regio; ondertussen worden India, Rusland, Australië en Zuid-Koreau steeds belangrijker. ‘

Wie het allemaal wil lezen, klik hier: Prayut urges new Asean ‘equilibrium’

– Voormalig Kiesraadvoorzitter Wassana en -lid Parinya waren de eerste nacht in de gevangenis gespannen, maar dat is normaal voor mensen die voor het eerst achter de tralies slapen, zegt Korbkiat Kasiwiwat, waarnemend hoofd van het Corrections Department.

De krant vindt het de moeite waard dit in een bericht te melden, want over de nachtrust van ‘gewone’ gedetineerden schrijft de krant nooit. Maar het zijn dan ook niet de eersten de beste die achter de tralies zijn beland.

De twee zijn ondergebracht in de ‘inductee’ afdeling van de gevangenis. Bij de toewijzing van hun cel wordt gekeken of ze er veilig zijn, want Korbkiat is een voormalig politieagent die arrestaties heeft verricht. Ook bij Parinya wordt gekeken of hij het risico van wraak loopt. De heren zijn veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf wegens verkiezingsfraude in 2006.

– Het hoofd van het politiebureau Sutthisan, alhoewel pas onlangs aangesteld, heeft een onderzoek aan zijn broek hangen omdat in zijn werkgebied een illegale gokgelegenheid is aangetroffen. Daarin deden rond middernacht op vrijdag 25 soldaten een inval. Arrestaties zijn niet verricht want iedereen had al de benen genomen; wel werd het nodige in beslag genomen. (Zie ook pagina Casinoschandaal)

– Schrik bij de busconducteurs van het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA). Als het beoogde e-ticket systeem in 2018 is ingevoerd, vervallen drie- tot vierduizend banen, niet alleen van conducteur maar ook van kantoorpersoneel. Het personeel moest in de krant lezen dat hun banen op de tocht staan.

De voorzitter van de BMTA-vakbond vraagt de raad van bestuur en leiding betrokken te worden bij het beslisproces. Ze pleit voor een vrijwillige afvloeiingsregeling met een financiële tegemoetkoming. De BMTA overweegt herscholing tot bestuurder, want daaraan bestaat nog steeds een tekort, en een vervroegde uittredingsregeling.


 

Tijgertempel Aangekomen in Ratchaburi blijft deze tijger liever in zijn kooi

Tijgertempel: Geen monniken maar hebzuchtige schurken

4 juni – Laat ik eens beginnen met de reactie van ene Pepper onder het artikel op de website van Bangkok Post.

‘It is just like an iceberg isn’t it? The problem is, do the authorities have the conviction to get the biggest part that is hidden? And surely there is no need to be worried about karma from these saffron clad individuals, surely they cannot be considered monks. They are “sheep dressed up in wolves’ clothing”. No need for charms or visits to temples to get protection for the authorities, these are not monks, they are just greedy thugs.’

Nou, daar is geen woord Spaans bij. Het artikel meldt dat de politie op zoek gaat naar mogelijke banden tussen de tijgertempel en de illegale handel in en smokkel van wilde dieren. Met een variant op Follow the money, bekend uit de Watergate affaire, is het motto: Volg het spoor. En dat spoor begint bij de in de tempel gevonden karkassen. Ik zal daar verder niet over uitweiden want de details vindt u in het bericht van gisteren.

Inmiddels is de verhuizing van de 137 tijgers nog in volle gang. Op de foto een tijger die het wel naar zijn zin lijkt te hebben in zijn verhuiskooi en er in het Khao Son wildlife breeding centrum in Ratchaburi niet uit wil komen.

Verder meldt het bericht dat het volstrekte gebrek aan medewerking van de tempelautoriteiten een probleem voor de autoriteiten vormt om licht te brengen in de vondsten, inclusief de inbeslagname van huiden en ta krut (kokervormige amuletten).

De tempel doet of haar neus brandt. Op haar Facebookpagina schrijft ze: ‘We are disgusted at this discovery and we don’t condone this. We are looking forward to the authorities bringing the culprits to justice.’ Maar die boeven zijn ze toch zelf of ben ik nou gek? (Bron: website Bangkok Post, 3 juni)

Zie verder Nog eens 30 dode tijgerwelpen gevonden (3 juni) en alle voorgaande berichten.

ขนเสือหลวงตาบัว เมืองก

Update krant: De politie verwacht dat het onderzoek naar banden tussen de tempel en de illegale handel in wilde dieren, niet al te gecompliceerd is omdat de routes bekend zijn. Hoofdcommissaris Chakthip denkt snel verdachten te kunnen achterhalen. Van vijf personen is al bekend dat ze vervolgd gaan worden: drie monniken en twee leken. Ze probeerden er donderdag in een pickup truck met twee tijgerhuiden en duizend ta krut vandoor te gaan. De abt, in wiens kamer delen van tijgerkarkassen zijn gevonden, vertrok zondag naar Bangkok, maar onbekend is waar hij precies verblijft.

Gisteren zijn nog eens twee (levende) tijgers gevonden waarmee het totaal aantal tijgers dat verhuisd moet worden 139 is. Inmiddels zijn 119 tijgers ondergebracht in twee wildlife breeding centra in Ratchaburi. Tuanjai Noochdamrong van het Wildlife Conservation Office zegt dat de DNP de regering om een aanvullend budget gaat vragen om de dieren te voederen. De kosten bedragen 600.000 tot 800.000 baht per maand.

De in april door de DNP verstrekte vergunning voor een dierentuin wordt niet door de DNP ingetrokken. De vergunning staat op naam van een bedrijf, Tiger Temple Co, dat niet betrokken is bij de gruwelijke vondsten. ‘De vergunning is legaal verkregen’, zegt DNP-hoofd Thanya. ‘Die kunnen we niet intrekken.’ Het bedrijf wordt scherp in de gaten gehouden en nagegaan wordt of voor alle dieren een vergunning is verstrekt.

Edwin Wiek, directeur van de Wildlife Friends Foundation, wijst er echter op dat het bedrijf nauwe banden heeft met de foute tempel. Leden van de tempelcommissie zijn lid van het bedrijfsbestuur.

Het UN Environment Programma en het UN Office on Drugs and Crime noemen de vondsten in een verklaring een ‘schok voor velen in de wereld’. Ze wijzen erop dat de illegale handel tot het uitsterven van de tijgerpopulatie kan leiden. Thans leven nog vierduizend tijgers in het wild. ‘Tenzij de illegale handel wordt gestopt, zullen we meer van dit soort situaties aantreffen’, zegt de verklaring.

En het goede nieuws is…

4 juni – Het komt niet veel voor dat Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar lovend is over ontwikkelingen in dit land en met name over de militaire regering. Maar Thailand’s stijging met twee plaatsen op de World Competitive Index van het International Institute of Management Development is voor de krant aanleiding de junta te complimenteren.

Want wat is gebeurd? Sinds het begin van het jaar heeft de regering samen met de particuliere sector gewerkt aan het stroomlijnen van het incorporation process (opnameprocedure) van drie stappen naar één. Het vereist aantal documenten is teruggebracht van 24 naar 1. Tevens hebben overheidsdiensten onnodige bureaucratie geschrapt om zakendoen in Thailand te vergemakkelijken.

Ook de douane heeft een steentje bijgedragen, want het aantal dagen voor het inklaren van goederen is teruggebracht van vier naar drie dagen en nog korter is het doel. Verder heeft de regering wetgeving tot stand gebracht die het gemakkelijker maakt nieuwe wetten uit te voeren. [Geen toelichting]

Spoorwegnet zwaar verouderd
So far so good, maar er moet nog veel gedaan worden om het land verder te verbeteren, schrijft de krant. Hard nodig is de verbetering van het zwaar verouderde en jarenlang verwaarloosde spoorwegnet [dat trouwens bijna dagelijks te maken heeft met ontsporingen, die niet altijd de nieuwskolommen halen].

In het IMD-rapport zakte Thailand dan ook van plaats 46 naar 49 op het punt van infrastructuur, wat een behoorlijk lage ranking is. Om Thailand’s concurrentiepositie te verbeteren, is het nodig infrastructurele investeringen te versnellen. De regering is zich daarvan bewust en probeert zo snel mogelijk met de aanleg te beginnen.

Thailand heeft zijn zinnen gezet op mega-projecten in samenwerking met China en Japan. Of de krant dit een verstandige keuze vindt, wordt mij niet duidelijk uit het commentaar. De krant meldt slechts de stand van zaken. Met Japan zijn de voorbereidingen op schema, met China is lang onderhandeld over Chinese leningen, waar uiteindelijk van af is gezien omdat de gevraagde rente te hoog was.

Als ik minister van Transport was, zou ik kiezen voor een ingrijpende renovatie van het bestaande net en materieel in plaats van dure prestigeobjecten als de hogesnelheidslijnen. Die zijn een brug te ver voor een land in ontwikkeling. Maar ja, wie luistert er naar mij?

Een nog grotere uitdaging die niet alleen deze maar ook volgende regeringen het hoofd moet bieden, is software waarmee de krant bedoelt politieke, sociale en onderwijs hervormingen. Elke verdere verbetering van de hardware heeft beperkingen voor de concurrentiekracht van de software, met name in het onderwijs. Een nogal cryptische formulering die volgens mij betekent: de aanleg van wegen, spoorwegen, havens, luchthavens is gemakkelijk maar je hebt er niets aan als niet gelijk de genoemde hervormingen worden gerealiseerd. Zoiets? (Bron: Bangkok Post, 3 juni)

Dorpelingen wordt recht gedaan

4 juni – Al even lovend als de hoofdredactie is Wasant Techawongtham in zijn rubriek Plain Talk. Hij schrijft dat 2016 de geschiedenis zal ingaan als het jaar waarin dorpelingen die bij goudmijnen wonen, recht wordt gedaan.

Wasant refereert aan de veroordeling van twee militairen die twee jaar geleden bij de goudmijn van Tungkum Ltd in Loei een knokploeg leidden. Ze mishandelden bewoners die er een barrière hadden opgeworpen om te voorkomen dat gouderts afgevoerd zou worden. Ze kregen een gevangenisstraf van drie en twee jaar [volgens een eerder bericht teruggebracht naar één jaar], wat volgens mij betrekkelijk lichte straffen zijn. Bovendien zijn ze vrijgelaten op borgtocht.

Maar Wasant beschouwt het vonnis als een ‘significant landmark in Thailand’s legal landscape’, omdat legerpersoneel en met name de hogere rangen vaak de dans ontsprongen. Nog een lichtpunt: Het Hof van Beroep wees de eis van de mijn af om twee lokale gezagsdragers te veroordelen voor plichtsverzuim. Ze hadden namelijk nagelaten protestborden te laten verwijderen.

Het was niet de eerste keer dat de mijn naar de rechter stapte, want eerder waren dorpelingen al voor de rechter gesleept, waarbij de mijn kapitalen aan schadevergoeding eiste. De mijn deed in verschillende rechtsgebieden aangifte waardoor arme dorpelingen gedwongen waren lange reizen te maken. Hoe gemeen kan een bedrijf zijn.

Vroegere rechtszaken sleepten zich vaak jaren voort, compensatiebetalingen waren laag en dorpelingen waren afhankelijk van een handjevol advocaten die bereid waren pro bono te werken. Gebrek aan financiën bemoeilijkte de verdediging.

Maar een nieuwe dag gloort want vorige week spanden honderden dorpelingen een civielrechtelijke procedure aan tegen de Chatree goudmijn in Pichit en Phetchabun. En voor het eerst gebeurt dat in een zogeheten class action, waarbij een enkele dorpeling namens de anderen kan procederen. In het verleden moesten ze dat allemaal doen, waardoor procedures soms gestopt moesten worden wegens geldgebrek. De nieuwe aanpak spaart tijd en geld, stelt Wasant tevreden vast. Bovendien hebben de advocaten recht op een vergoeding als ze winnen.

Niettemin wijst advocaat Surachai, gespecialiseerd in milieuzaken, dat het nog geen gelopen race is. Grote bedrijven hebben ruime financiële middelen en hun advocaten zijn bedreven in vertragingstactieken en procedurele bezwaren. Maar Surachai erkent dat de class action een verbetering is. Wasant hoopt dat ze ertoe zal leiden dat bedrijven in de toekomst zorgvuldiger te werk gaan. (Bron: Bangkok Post, 3 juni)

Thailand's 10 richest, 2016

De Dagobert Duck’s van Thailand

4 juni – Of ze net als de illustere Dagobert Dick in hun geld zwemmen – dat wil zeggen letterlijk – weet ik niet, maar figuurlijk gesproken doen ze dat zeker: de 25 rijkste Thai volgens Forbes (Thailand). Evenals vorig jaar staat Dhanin Chearavanont op de eerste plaats of eigenlijk gaat het om vier broers Dhanin, Jaran, Montri en Sumet. Ze zijn eigenaar van de Charoen Pokphand groep en bezitten 18,5 miljard dollar. Dat  fortuin is vergaard in binnen- en buitenland met als core business agrobusiness, voedsel en telecom.

Ik zal ze niet allemaal noemen, want dan gaat u groen zien van jaloezie. Nog eentje dan: de grootste klimmer. Dat is Vichai Srivaddhanaprabha, die we eerder in het nieuws tegenkwamen als eigenaar van Leicester City, de club die voor het eerst in haar bestaan de Engelse Premier League won, en een heldenontvangst in Thailand kreeg. Of dat te danken is aan de amuletten die aan het begin van het seizoen door een monnik zijn gegeven? Wie zal het zeggen. (Bron: Bangkok Post, 3 juni)

Autotestcentrum in 2017 van de grond

4 juni – Het lang vertraagde autotestcentrum opent in 2017 in Chachoengsao zijn deuren met een testbaan voor autobanden. In 2020 moet het centrum, dat in acht fases gebouwd wordt, volledig operationeel zijn. Het centrum heeft tot doel de concurrentiepositie van de ruim 1.600 fabrikanten van auto-onderdelen te verbeteren en autofabrikanten te stimuleren om in hun eigen R&D-eenheden, testcentra en internationale hoofdkantoren te investeren

Banden komen als eerste aan de beurt omdat de regering de rubberindustrie wil steunen en de binnenlandse bandenfabrikanten wil bewegen het nieuwe testcentrum te gebruiken voor hun research en ontwikkelingseenheid (R&D).

Het centrum (kosten 4,54 miljard baht) wordt geheel door de overheid gefinancierd. Weliswaar geeft de regering de voorkeur aan een PPP-financiering (public private partnership), maar het zal moeilijk zijn particuliere bedrijven te vinden die willen mede-financieren omdat sommige autofabrikanten hun eigen R&D-eenheid en testcentrum hebben, zegt president Vichai van het Thailand Automotive Institute (TAI). Het TAI gaat technische steun aan het centrum verlenen, terwijl het beheer in handen komt van het Thai Industrial Standards Instittute.

Toyota, Isuzu, Nissan en Mitsubishi hebben hun eigen R&D-eenheid en testcentrum in Thailand, de R&D-eenheid van Honda is in aanbouw. Bandenfabrikanten als Yokohama en Bridgestone hebben ook eigen testbanen.

Vice-voorzitter Thavorn van de Federation of Thai Industries hoopt dat het centrum niet alleen als nationaal en regionaal middelpunt gaat fungeren, maar ook als kweekplaats van innovatie en technologie om voor het land en werknemers toegevoegde waarde te creëren. Thavorn is al 13 jaar een pleitbezorger van het nieuwe testcentrum. (Bron: Bangkok Post, 3 juni)

Referendum kan niet worden uitgesteld

4 juni – Uitstel van het referendum is niet mogelijk ongeacht wat het Constitutionele Hof beslist in de zaak die is aangespannen door de Ombudsman. Kiesraadcommissaris Somchai zegt dat voor uitstel de interim-grondwet zou moeten worden gewijzigd omdat daarin het tijdpad is vastgelegd.

De Ombudsman heeft het Hof gevraagd of artikel 61 van de referendumwet in strijd is met de interim-grondwet. Als dat zo is, bestaat de vrees dat het referendum moet worden uitgesteld.

Wanneer artikel 61 ongeldig wordt verklaard, omdat het in strijd is met de vrijheid van meningsuiting, zoals vastgelegd in de interim-grondwet, is er volgens Somchai nog geen man overboord, want er zijn genoeg andere wetten om degenen die het referendum ‘verstoren’, aan te pakken.

CDC-voorzitter Meechai zei gisteren dat ‘anti-grondwet elementen’ nog steeds bezig blijven de inhoud van de grondwet te vertekenen. Hij vreest dat die lieden afwijzing van artikel 61 door het Hof zullen aangrijpen om onrust te stoken in de aanloop naar het referendum. De CDC heeft de Kiesraad gevraagd passende maatregelen te nemen om dat te voorkomen. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2)

MCT hoopt vrijdag abt Dhammachayo te onderzoeken

4 juni – De Medical Council of Thailand (MCT) verwacht vrijdag een medisch team naar Phra Dhammachayo te kunnen sturen om hem te onderzoeken.

Om het onderzoek is gevraagd door de tempel, want de DSI zet vraagtekens achter de twee door de tempel verstrekte medische rapporten over de gezondheidstoestand van de ouwe baas. De tempel heeft nog niet laten weten of de MCT vrijdag welkom is; ze wacht op een brief van de raad. De MCT pakt het onderzoek grondig aan want ze wil zeven specialisten sturen op het gebied van longen, hart, radiologie, hematologie, bloedvaten en ademhaling.

De DSI zegt een eigen artsenteam te willen sturen, maar daarover wordt beslist in overleg met de hoofdmonnik van Pathum Thani, die het toezicht op de omstreden tempel Wat Phra Dhammakaya heeft, en het National Office of Buddhism. De drie partijen hebben gisteren gesproken over een compromis voor onderhandelingen met de abt om hem te overtuigen de tenlastelegging van de DSI wegens heling en het witwassen van geld te bevestigen.

Het bericht herhaalt het nog maar eens een keer: de abt en de tempel hebben een donatie van 1,2 miljard baht ontvangen, geld dat was ontvreemd uit de kas van de Klongchan Credit Union Cooperative. De abt heeft al viermaal een dagvaarding van de DSI genegeerd. Hij zou te ziek zijn om te reizen. De rechtbank heeft toestemming verleend voor zijn arrestatie.

DSI-hoofd Paisit ontkent berichten dat een voormalige assistent van de abt, inmiddels een fervent criticus van hem, deel zou uitmaken van het DSI-team dat onderzoek doet naar het geldspoor van de abt.

Lees alles over de machtsstrijd tussen de DSI en de abt op de pagina Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya.

Beschuldigd van nalatigheid wegens brand SCB die acht levens vergde

Kort nieuws zaterdag 4 juni

– Acht personen en twee bedrijven zijn in staat van beschuldiging gesteld wegens de brand in de kelder van de Siam Commercial Bank, die het leven kostte aan acht personen en zeven verwondde. Ze worden beschuldigd van grove nalatigheid bij werkzaamheden aan het brandbeveiligingssysteem van de bank. Allen zijn vrijgelaten op een borgtocht van 500.000 baht per persoon.

Het drama voltrok zich op 13 maart toen de ruimte waarin werd gewerkt zich vulde met een dodelijk gas dat zuurstof aan de lucht onttrok. De slachtoffers waren bezig het brandvertragende gas te vervangen door stikstof wat een betere bescherming tegen brand zou bieden.

Op de foto twee leidinggevenden van Mega Planet Co.

Eerdere berichten:
19 maart: SCB-drama: Tegenstrijdige info over veiligheidstraining
17 maart: SCB-drama: Politie verwacht meer arrestaties
16 maart: SCB drama: De eerste arrestaties
15 maart: Drama in SCB-hoofdkantoor: Acht doden en zeven gewonden

– De voormalige voorzitter en een ex-lid van de Kiesraad zijn gisteren door het hooggerechtshof veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf. Ze hebben al een enkele reis Bangkok Remand Prison gemaakt. De heren worden met alle egards behandeld, want ze kregen bezoek van functionarissen om over de condities achter de tralies te overleggen.

Het tweetal heeft zijn detentie te danken aan Suthep Thaugsuban, voormalig secretaris-generaal van de Democratische partij, die aangifte wegens plichtsverzuim had gedaan omdat ze in 2006 nalieten een onderzoek in te stellen tegen Thai Rak Thai, de succesvolle partij van oud-premier Thaksin.

Thai Rak Thai werd er destijds van verdacht tegen betaling enkele politieke partijen te hebben gehuurd om bij de verkiezingen in dat jaar in sommige kiesdistricten personen te kandideren zodat de TRT kandidaten gemakkelijk op het pluche zouden belanden [de details laat ik achterwege].

– Het Fine Arts Department (FAD), zeg maar de Thaise Monumentenzorg, heeft de sloop van het laatste gebouw van het oude complex met het hooggerechtshof verboden omdat het een geregistreerd monument is.

Delen van het gebouw zijn donderdag al aan de sloophamer ten prooi gevallen. Het Office of Architecture van de FAD constateerde dat gisteren bij een inspectie van het uit 1939 daterende gebouw. Functionarissen van het hooggerechtshof hebben van het kantoor de opdracht gekregen een plan te overleggen voor de sloop c.q. renovatie van het gebouw.

– De ouders van twee gedetineerden die in voorlopige hechtenis zijn genomen wegens majesteitsschennis, vragen de koning tussenbeide te komen zodat ze vrijgelaten worden op borgtocht. Eerder deed hun advocaat een beroep op de VN. Hij zegt dat ze geen vluchtrisico vormen en bereid zijn hun zaak in de rechtbank te bepleiten.

De twee maken deel van de zogeheten Facebook eight die zijn aangehouden wegens kritiek op de junta. Zes zijn vrijgelaten op borgtocht, maar deze twee niet. Verdachten van majesteitsschennis wordt altijd borgtocht geweigerd.

De vrouwelijke verdachte voelt zich niet op haar gemak in de vrouwengevangenis. ‘Er zijn hier veel vrouwen vanwege drugsvergrijpen die zijn gepleegd door hun man of vriend.’ Nattika zegt redelijk goed behandeld te worden. Als ze vrij is kan ze haar zaak beter voorbereiden, zegt ze. (Zie pagina Majesteitsschennis)

– Het parlement heeft toestemming verleend voor de vorming van een nieuw ministerie. Het Digital Ministry krijgt tot taak plannen te maken voor de digitale samenleving en economie, die te bevorderen en activiteiten op dat gebied te ontwikkelen. Het ministerie krijgt het toezicht over het National Statistical Office, het Thai Meteorological Department en een nieuw orgaan, de Digital Commission for Social Affairs and the Economy.

– Het Office of the Narcotics Control Board (ONCB) vraagt de NCPO artikel 44 in te zetten tegen zeventien overheidsfunctionarissen en politici die worden verdacht van betrokkenheid bij drugshandel. Artikel 44 geeft aan premier Prayut speciale bevoegdheden.

Naar de drugshandel is onderzoek gedaan door drie commissies, gevormd in opdracht van de minister van Justitie. De overheidsdienaren zouden steekpenningen hebben aangenomen van drugsdealers in hun werkgebied of ze zouden ondergeschikten de hand boven het hoofd hebben gehouden.  Volgens ONCB secretaris-generaal Narong loopt het drugsgebruik op scholen en universiteiten de spuigaten uit.

– De DSI doet onderzoek naar encroachment (kraken van land) in een beschermd mangrovebos bij Kuku (Phuket). Dorpelingen hebben geklaagd dat een investeerder stukken bos heeft laten kappen. Het 800 rai grote bos maakt deel uit van het nationaal bosreservaat Bangchilab-Khlong Thacheen, dat in 1958 is gevormd.

Omwonenden van het bos beschermen het gebied en hebben er bomen geplant. De investeerder zegt een grondakte te hebben voor het door hem gekapte deel en hij heeft een aanvraag gedaan voor een aangrenzend stuk bos. [Een bedragje onder de tafel doet wonderen in Thailand]

Anucha Harn-ard van een groep die zich inzet voor bescherming van het Ban Kuku mangrovebos, vreest dat het gebied in handen gaat vallen van investeerders die er vakantieparken en pieren willen aanleggen. De locatie leent zich uitstekend als uitvalsbasis voor een tochtje naar een van de eilanden.

Tussen 29 en 31 mei heeft het Department of Marine and Coastal Resources al invallen gedaan en verschillende mangrove gebieden ter grootte van 669 rai herwonnen. 22 personen zijn gearresteerd. (Zie ook de pagina Krakers op overheidsland)

– De overplaatsing van dertien hoge ambtenaren van het Highways Department is goedgekeurd door het nieuwe hoofd van het HD. Naar verluidt zou hij close aids [medewerkers, vriendjes?] op belangrijke posten hebben benoemd, maar daarvoor moet de permanent secretaris van het ministerie van Transport nog wel goedkeuring verlenen.

De post van HD-hoofd was zeven maanden vacant. Er waren twee kandidaten van wie de gelukkige gesteund zou zijn door bouwbedrijven en een medewerker van een NCPO-lid. De afgevallen kandidaat blijft adjunct-hoofd. De overplaatsingen hebben kritiek opgeroepen omdat toegewijde functionarissen niet bevorderd zijn en dat zint hen niet.

Hoe het precies zit, kan ik geen wijs uit worden. Laten we het er maar op houden dat de zaken zo geregeld zijn in Thailand. Bij benoemingen gaat het erom wie je kent, niet hoe deskundig en ervaren je bent.


 

Tijgertempel Oogst van donderdag

Nog eens 30 dode tijgerwelpen gevonden

3 juni – De tijgertempel in Kanchanaburi begint alle kenmerken van een horrorverhaal te vertonen, want gisteren zijn door DNP-medewerkers nog eens 30 karkassen van tijgerwelpen gevonden, twee tijgerhuiden en een groot aantal amuletten, gemaakt van botjes. Ze lagen in een tijdig onderschepte pickup truck die het terrein wilde verlaten en in de kamer van de tempelabt en -medewerkers.

Twintig tijgerwelpen tussen 1 en 2 jaar, waarvan bekend is dat er toeristen mee werden getrokken, zijn verdwenen. De DNP blijft er naar op zoek gaan. Volgens een bron zijn ook in het kantoor van een dierenarts, die voor de tempel werkte, 40 karkassen in glazen potten gevonden.

HorrorDe gruwelijke vondsten, woensdag begonnen met de vondst van 40 karkassen in een diepvrieskist, bevestigen wat dierenrechtengroepen en natuurbeschermers al lang zeiden, namelijk dat de tempel heimelijk een fokkerij was en grote winsten maakte met de verkoop van dieren en organen op de zwarte markt. Het karkas van een tijger die 1 tot 2 jaar oud is, is in sommige landen 100.000 baht waard. Het wordt verwerkt tot talisman of in Chinese traditionele medicijnen gebruikt.

De beschuldigingen tegen de tempel hebben voorgaande regeringen er nooit toe kunnen brengen de tijgers weg te halen, terughoudend als ze waren om tussenbeide te komen in zaken van de clerus, maar het huidige (militaire) bewind lijkt daar minder moeite mee te hebben. Het Wildlife Conservation Office van de DNP heeft bekend gemaakt de tempel te laten vervolgen wegens het bezit van karkassen van beschermde wilde dieren.

Inmiddels zijn 64 van de 137 tijgers overgebracht naar twee wildlife breeding centra in Ratchaburi. Naar verwachting worden de laatste morgen verhuisd.

In bijgaand kader een chronologisch overzicht van de gebeurtenissen sinds de tempel is begonnen met de opvang van tijgers.

Voorgaande berichten:
2 juni: Dode tijgerwelpen gevonden in vrieskist tijgertempel
1 juni: Kort nieuws
31 mei: Ondanks tegenwerking de eerste tijgers op transport
30 mei: Alle 137 tijgers worden weggehaald uit tijgertempel
22 mei: Kort nieuws
27 april: DNP:  Vergunning voor dierentuin tijgertempel in orde
26 april: Oproep: Trek vergunning dierentuin tijgertempel in
22 februari: Kort nieuws
30 januari: Kort nieuws

Blue Flag beurs

Prijzen stijgen, maar inflatie blijft binnen de perken

3 juni –De stijging in mei van de consumentenprijzen komt voor de Bank of Thailand niet als verrassing omdat de prijs van benzine en voedsel is gestegen. In april gingen ze na zeventien maanden voor het eerst omhoog. Als target voor de inflatie hanteert de bank voor dit jaar 2,5 procent plus of min het gemiddelde van 1,5 procent, hetzelfde niveau als in 2015. De bank verwacht dat de inflatie de ondergrens van de target bereikt, die ze hanteert.

De zogeheten headline inflation, gebaseerd op 450 producten en diensten, steeg in mei met 0,46 procent op jaarbasis tegen 0,07 procent in april. De core inflation, gebaseerd op dezelfde lijst met uitzondering van de olie- en voedselprijzen, bedroeg evenals in april 0,78 procent op jaarbasis.

Als gevolg van de droogte nam het aanbod van groente en fruit af, waardoor de prijzen met respectievelijk 27,16 en 5,71 procent stegen. Vlees en zeebanket werden 2,37 procent duurder en de prijs van sigaretten en alcohol ging met 13,2 procent omhoog vanwege verhoging van de accijns.

De centrale bank verwacht dat de headline en core inflatie dit jaar op respectievelijk 0,8 en 0,9 procent uitkomen. Gouverneur Veerathai zegt dat het monetaire beleid van de bank gericht is op een flexibele inflatie. Nadruk op de economische groei kan van belang zijn bij beleidsbeslissingen wanneer de inflatoire druk groot is, maar de bank wil daarbij risico’s voor de economische stabiliteit op de lange termijn vermijden.

Het toerisme blijft een belangrijke groeimotor, maar die kan het teruglopen van de export niet compenseren, omdat het toerisme slechts goed is voor 10 procent van het bruto binnenlands product. Of FDI’s (foreign direct investment) de redding brengen, valt niet met zekerheid te zeggen, alhoewel bij de Board of Investment een groot aantal aanvragen ligt.

Veerachai verwacht wel dat het recente kabinetsbesluit de aftrekpost voor particuliere investeringen te verdubbelen, in alle bedrijfstakken tot investeringen zal leiden. En wanneer de infrastructurele projecten van de regering goed op gang komen, zal dat ook een gunstig effect hebben op de particuliere investeringen. Daar de rentetarieven momenteel laag zijn en er voldoende financiële liquiditeit is, zouden bedrijven nu moeten investeren om hun concurrentiepositie en productiviteit te verbeteren, vindt hij.

De permanent secretaris van het ministerie van Financiën verwacht dat de investeringen in het vierde kwartaal aantrekken. Het niveau blijft laag omdat investeerders nog steeds vertrouwen missen [vanwege de onzekere politieke situatie]. (Bron: Bangkok Post, 2 juni)

Op de foto staan klanten in de rij op een Blue Flag beurs. Blue Flag is een programma waarbij de belangrijkste producten voor dagelijks gebruik tegen gereduceerde prijs te koop zijn. Voor zover ik weet zijn er ook Blue Flag winkels en Blue Flag hoekjes in supermarkten.

Aanrijding in tunnel; Camerabeelden liegen niet

3 juni – Da’s nou pech hebben. Somsong Wanthamat (37) dacht de schuld van een dodelijke aanrijding in de schoenen van het slachtoffer te kunnen schuiven, maar een bewakingscamera had het ongeluk feilloos vastgelegd. En daaruit bleek dat de pickup bestuurder de schuldige was, dus gaat hij vervolgd worden voor roekeloos rijden en doodslag.

Het ongeluk gebeurde woensdagochtend in de Ta Phra tunnel in  Bangkok. Het had geregend en was glad. Somsong zei dat de verongelukte motorfietser voor hem reed en de macht over het stuur verloor. Hij had geremd, maar slipte.

De camerabeelden tonen de werkelijke gang van zaken. Somsong kwam van de andere kant, zijn wagen maakte een draai van 180 graden en belandde op de rijstrook van het tegemoetkomend verkeer. Wat ook tegen hem pleitte, was zijn alcoholpromillage: 147 mg, ruim over het toegestane maximum van 50 mg. Dus komt er ook nog eens een vervolging wegens rijden onder invloed bij.

De video trekt veel aandacht op internet. Internetgebruikers vragen zich af wat al die motorrijders in de tunnel deden, want daar mogen ze helemaal niet rijden. Ik weet de verklaring wel: TIT (This is Thailand), populair vertaald als: schijt aan alle regels. Bovendien: Boeddha beschermt, alhoewel hij het deze keer liet afweten. Het slachtoffer (28) overleed aan zijn verwondingen. (Bron: website Bangkok Post, 2 juni)

Voor het filmpje, klik hier.

BangkokThonburuniversiteit Te veel masters graden verleend

Geen vergunning voor afgestudeerde onderwijs administrateurs

3 juni – 2500 masters afgestudeerden van het programma Educational Administration van de Bangkokthonburi universiteit in 2014, krijgen geen vergunning. De Teacher’s Council of Thailand (TCT) heeft dit besloten omdat de universiteit, evenals tien andere universiteiten, te veel studenten heeft aangenomen. De huidige studenten hoeven zich daarentegen geen zorgen te maken.

De TCT dook in de zaak nadat een groot aantal afgestudeerden een aanvraag had gedaan voor een vergunning. Daarbij bleek dat de universiteit 2.500 studenten had ingeschreven in plaats van de toegestane 500.

Secretaris-generaal Chaiyot zegt dat Thailand ook afstevent op een overschot aan leraren omdat universiteiten en hogescholen geen rekening houden met vraag en aanbod. Ze gebruiken de opleiding als melkkoetje en nemen doelbewust te veel studenten aan om de kas te spekken.

Volgens een berekening van de Thailand Education Deans Council hebben de afgelopen 5 jaar tachtig universiteiten 230.000 studenten tot hun onderwijsopleiding toegelaten, terwijl de komende vijf jaar slechts 100.000 leraren nodig zijn.

Het bericht maakt op mij een onevenwichtige indruk, want het gaat eerst over de opleiding tot administrateur en switcht daarna naar de lerarenopleiding. Wat de functie van educational administrator precies inhoudt, weet ik niet en het bericht maakt me ook niet wijzer.

MCT bereid zieke abt te onderzoeken

3 juni – De Medical Council of Thailand (MCT) is bereid een medisch team naar Wat Phra Dhammakaya te sturen om de controversiële abt te onderzoeken. De tempel zegt dat de abt te ziek is om te reizen en daarom vier dagvaardingen van de DSI heeft ontlopen. Omdat de DSI daaraan twijfelt had ze besloten de MCT in te schakelen. De MCT wacht op toestemming van de abt alvorens het team te sturen. Het bestaat uit specialisten op diverse vakgebieden.

Wat Phra Dhammakaya plaatsing metalen platenDe adjunct-directeur van het legerziekenhuis Fort Phanurangsi is schuldig bevonden aan wangedrag omdat hij een  medisch certicaat heeft ondertekend nadat een arts van het ziekenhuis de abt in de tempel had onderzocht. De tempel heeft dat certificaat plus een medisch rapport van de kliniek die op het tempelterrein is gevestigd, gebruikt als bewijs van de immobiliteit van de abt. Medische certificaten mogen alleen namens het ziekenhuis worden verleend, als de patiënt er verpleegd wordt. De foute adjunct-directeur is geschorst.

Lees alles over de machtsstrijd tussen de DSI en de abt op de pagina Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya.

Foto: De omstreden tempel in Pathum Thani gaat steeds meer op een vesting lijken.

Uitstel referendum; Constitutionele Hof beslist

3 juni – Premier Prayut legt zich neer bij de uitspraak van het Constitutionele Hof wanneer het besluit dat het referendum in strijd is met de interim-grondwet en uitgesteld dient te worden. Prayut zal in dat geval geen gebruik maken van zijn bevoegdheden conform artikel 44 van de interim-grondwet (het zogeheten dictatuur artikel) dat hem absolute macht verleent.

Prayut zegt: ‘Neem het mij niet kwalijk als het referendum moet worden uitgesteld. Vraag het aan het Hof.’

Het Constitutionele Hof is door de Ombudsman om een uitspraak gevraagd over artikel 61 van de referendumwet. Dit artikel, gepopulariseerd in de do’s en don’ts lijst van de Kiesraad, zou in strijd kunnen zijn met de vrijheid van meningsuiting, zoals vastgelegd in de interim-grondwet. De tekst zou ook te vaag geformuleerd zijn. De Ombudsman kwam in actie na een klacht van iLaw (Internet Dialogue on Law Reform) en academici.

Artikel 61 verbiedt teksten, plaatjes en en geluiden die ‘inconsistent [zijn] with the truth or are violent, aggresive, rude, inciting or threatening and aimed at preventing a voter from casting a ballot or vote in any direction shall be considered as disrupting the referendum’. Het verbod heeft betrekking op commentaren die via de media, online kanalen en op andere wijze worden verspreid. Op overtreding staat een maximum gevangenisstraf van 10 jaar en een boete van 200.000 baht.

Voorzitter Meechai van de grondwetcommissie [de commissie die de nieuwe grondwet heeft geschreven waarover op 7 augustus het referendum wordt gehouden] denkt niet dat de zaak spaak loopt, want de interim-grondwet schrijft ook het tijdpad voor en dat laat geen ruimte voor uitstel. Dat zou dan aangepast moeten worden. Meechai speculeert dat het Hof pas na het referendum een uitspraak doet. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2)

Neergestort vliegtuigje in Nakhon Phanom

Kort nieuws vrijdag 3 juni

– Een vierzitter DA42 toestel van het International Aviation College Nakhon Phanom is gisterochtend kort na vertrek neergestort in Nakhon Phanom. De drie inzittenden kwamen allen om het leven. De piloot had de verkeerstoren gemeld dat hij een noodlanding wilde maken omdat een motor in brand was gevlogen. Maar daarna werd het radiocontact verbroken. Het toestel was op weg naar Bangkok waar een van de passagiers een spoedvergadering moest bijwonen. Het ministerie van Transport heeft een onderzoeksteam naar de rampplek gestuurd.

– Hij had banden met roodhemdleider Nattawut Saikuar, tevens staatssecretaris in de regering Yingluck, en dat pleitte tegen hem, toen de NLA zijn benoeming tot ombudsman moest bevestigen. De stemmen staakten, waardoor het feest voor Rewat Visarutvej, voormalig adviseur van het kantoor van de Ombudsman, niet doorging. Een selectiecommissie van het kantoor had hem voorgedragen.

– Sombere vooruitzichten voor de hogesnelheidslijn Bangkok-Chiang Mai, een gezamenlijk project van Thailand en Japan. Japan zegt dat de lijn weliswaar sociaal levensvatbaar is maar financieel verliesgevend, zo is uit een studie gebleken.

Om de financiële zorgen weg te nemen, dient Thailand de gronden langs de 635 kilometer lange lijn te gebruiken om extra inkomsten te genereren, aldus minister Arkhom (Transport) gisteren na een ontmoeting met het adjunct-hoofd van de Japanse spoorwegen. Japan had dit al eerder voorgesteld.

Het Office of Transport and Traffic Policy and Planning werkt aan een masterplan voor de ontwikkeling van de grond, een aansluitend transportnetwerk en toeristische mogelijkheden langs de lijn. Het kantoor mag er een jaar over doen. Een knelpunt is de onteigening van grond, aldus een eerder bericht. Juridisch is dit niet mogelijk, tenzij de wet wordt gewijzigd.

Over de kosten van de aanleg van de lijn verschillen Japan en Thailand van mening. [Dat hebben we eerder gehoord over een ander spoorproject van Thailand en China] Thailand heeft 440 miljard baht begroot, 90 miljard minder dan Japan’s calculatie. Het verschil is terug te voeren op het tracé Bang Sue (Bangkok)-Ban Phachi (Ayutthaya). Volgens Thailand kan van hetzelfde spoor als andere spoorprojecten gebruik worden gemaakt; Japan vindt van niet. Op 20 juni praten beide landen verder over het project. (Zie verder de pagina Spoorwegen)

– De bekende actievoerder Andy Hall, verwikkeld in een langdurige strijd met Natural Fruit Co Ltd, producent van ananas in blik, heeft zich gisteren verweerd tegen de beschuldiging van smaad omdat hij heeft onthuld dat het bedrijf minderjarigen in dienst heeft en werknemers onderbetaalt. Sommigen zijn illegaal in Thailand, geplaatst via een tussenpersoon, en ze hebben geen werkvergunning of ID-kaart. Overwerk wordt niet betaald, vakantiedagen hebben ze niet.

British rights activist Andy Hall arrives at a court to surrender himself into custody in BangkokHall deed in 2012 in opdracht van Finnwatch onderzoek bij het bedrijf plus twee andere Thaise exporteurs [dat laatste las ik niet eerder]. Hij vertelde de rechtbank een tiental gastarbeiders te hebben geïnterviewd in een safe house in Prachuap Khiri Khan, waar het bedrijf is gevestigd, waarna Finnwatch de resultaten publiceerde.

Het bedrijf zegt dat Hall valse informatie verspreidt en het bedrijf schade berokkent. Natural Fruit is een van ’s werelds tien grootste exporteurs van ananas in blik en vruchtensap. Het bedrijf heeft in 2013 twee strafrechtelijk en twee civielrechtelijke procedures tegen hem aangespannen en eist 300 miljoen baht schadevergoeding. (Zie pagina Migranten)

– De deconfiture van de ooit zo populaire tv-presentator Sorayuth Suthassanachinda [de krant spelt de naam nu als Sorrayuth] is nu wel compleet, want zijn productiebedrijf en twee anderen wordt drie aanvullende vergrijpen ten laste gelegd bovenop de verduistering waarvoor hij in februari is bestraft. Hij mag zich nu ook verantwoorden voor het vervalsen, gebruik en beschadigen van documenten, die een andere partij financiële schade hebben berokkend.

Ik houd het kort: Sorayut wordt ervan verdacht in 2005 en 2006 reclame-inkomsten te hebben weggemoffeld, die hij had moeten afdragen aan zendgemachtigde Mcot. Na zijn veroordeling werd hij vrijgelaten op borgtocht, bleef nog een tijdje werken maar zwichtte uiteindelijk voor de druk van het beroepsveld.

De huidige exploitant van kanaal 3 liep ook averij op, omdat ze hem niet van de buis haalde. Als gevolg daarvan is ze verwijderd van de lijst van Thaipat, een instituut dat bedrijven beoordeelt op hun milieu, sociale en bestuurlijke maatregelen. (Zie ook de pagina Corruptie 2)

– 10,8 miljoen kinderen tussen 5 en 17 jaar gaan niet school maar werken, van wie 85.806 in gevaarlijke omstandigheden. 692.819 werken in een veilige omgeving, maar wel langer dan 48 uur per week. Dat blijkt uit een onderzoek van het National Statistical Office in 2015, bekend gemaakt door het ministerie van Werkgelegenheid.

Eén groep kinderen wordt beschouwd als ‘grijs gebied’, omdat ze de school verlaten om broodwinner voor het gezin te worden. Zo stuitten de onderzoekers op een 11-jarig meisje dat guirlandes verkocht om haar twee jongere broertjes te onderhouden en ze werkte in het huishouden.

Sommige kinderen moeten om 3 uur ’s nachts opstaan om de ouders te helpen kippen te slachten, waarbij ze gevaarlijke messen gebruikten. Sommige ouders zijn een voorstander van kinderarbeid want dat leert hen geduld en zelf-discipline. De regering heeft als target uiterlijk in 2020 een eind te hebben gemaakt aan kinderarbeid.

– De uitbetaling van de in 2013 ingestelde toelage pay-for-performance (P4P) stagneert, omdat ziekenhuizen in financiële nood verkeren. Slechts één van de 90 ziekenhuizen, die zijn onderzocht door de Federation of Doctors from Regional and General Hospitals, kan zich veroorloven de toelage uit te betalen.

Als ik het goed begrijp, is de P4P een soort van prestatietoeslag, want het medisch personeel dient zijn dagelijks bezigheden nauwkeurig vast te leggen. Vorig jaar trok het ministerie van Volksgezondheid 3 miljard baht uit als ondersteuning, maar dat is met 800 ziekenhuizen een druppel op een gloeiende plaat. De minister heeft er bij de ziekenhuizen op aangedrongen de toelage uit te keren. [Nou, dat zal helpen.] (Zie ook de pagina Gezondheidszorg)

– Het lijkt wel een pingpong spel. De rechtbank veroordeelt UDD-voorzitter Jatuporn (roodhemden) tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden, het Hof van Beroep spreekt hem vrij, en nu handhaaft het hooggerechtshof het vonnis uit eerste aanleg.

Jatuporn was aangeklaagd door Abhisit omdat hij in 2009, toen Abhisit premier was, smadelijke opmerkingen had gemaakt over diens gedrag tijdens een audiëntie bij de koning. Abhisit zat er op gelijke hoogte met de monarch, naar ik begrepen heb op uitnodiging van de koning.


 

Oversteekplaats bij de Aduban Uttaradit school

Gemengde reacties op zwevende zebra

2 juni – Leuk voorbeeld van gezichtsbedrog waar 3D schilderingen zo goed in zijn. Deze ‘zwevende’ zebra ligt bij de Anuban Uttaradit school, een kindergarten in Uttaradit. De school denkt dat de zebra effectiever is dan een gewone oversteekplaats. Sommige mensen vinden het een prima idee, schrijven ze op Facebook, en complimenteren de bedenkers. Maar anderen denken dat automobilisten in verwarring raken en misschien zullen proberen de zebra te omzeilen, waardoor andere weggebruikers gevaar lopen.

De 3D-zebra ligt overigens niet op de openbare weg, maar op een weg op het schoolterrein. Internetter Pema, zelf onderwijzer, brengt daar tegenin dat veiligheidsmaatregelen in het verkeer overal gelijk dienen te zijn.

Vier zwevende zebra’s zitten nog in de pijplijn, maar waar die gepland zijn, vermeldt het artikel niet. (Bron: Thai Pulse, What’s hot in Thai newspapers and social media, Bangkok Post, 1 juni)

Aanleg ‘dronken’ fietspad gestaakt

2 juni – De aanleg van wat ik een ‘dronken’ fietspad noem bij het Chitralada paleis in Bangkok is gestaakt. De gemeente Bangkok heeft het licht gezien nu een vooraanstaand architect heeft gezegd dat de bomen erdoor beschadigd worden en dat voorbijgangers gevaar lopen.

Het fietspad zigzagt langs een bestaand voetpad tussen tamarinde regenbomen en mahoniebomen door. Bij de aanleg moesten wortels worden weggehaald, waardoor sommige steunwortels het loodje legden. De architect zegt ook dat het betonnen pad de toegang van lucht en water tot de grond blokkeert.

De architect roept de autoriteiten op hun hersens te gebruiken [mijn woordkeus]. Er zijn genoeg botanisten, landschapsarchitecten en boomdokters op wier ervaring ze bij projecten kunnen vertrouwen. Hij vreest dat de aangerichte schade onherstelbaar is. (Bron: Thai Pulse, What’s hot in Thai newspapers and social media, Bangkok Post, 1 juni)

Tijgertempel Authorities discover 40 tiger cub carcasses hidden at the Tiger Temple in Kanchanaburi along with other protected species as they continue to remove big cats from the infamous zoo.

Dode tijgerwelpen gevonden in vrieskist tijgertempel

2 juni – Schokkende ontdekking gisteren in de tijgertempel: de karkassen van 40 tijgerwelpen, verborgen in een vrieskist in de keuken van Wat Pa Luangta Maha Bua in Kanchanaburi, zoals de naam van de tempel luidt. Ze lijken onlangs gedood te zijn. Edwin Wiek (Wildlife Friends Foundation of Thailand) meldt dat de autoriteiten ook een tiental beschermde neushoornvogels in beslag hebben genomen.

De DNP is deze week bezig de 137 tijgers te verhuizen naar twee wildlife breeding centra in Ratchaburi. De tempel wordt verdacht van illegale wildhandel en dierenmisbruik. DNP adjunct directeur-generaal Adisorn zegt: ‘Het bewaren van de karkassen moet voor de tempel van belang zijn geweest, maar wat dat is, ontgaat me.’ Behalve de dode welpen zijn ook een Binturong gevonden, een beschermde diersoort die beter bekend staat als bearcat, en enkele organen. De tempel was niet onmiddellijk beschikbaar voor commentaar.

Verder meldt het bericht dat lichaamsdelen van tijgers gebruikt worden in traditionele Chinese medicijnen. Sinds 2001 probeert de DNP de tijgers, die tijdelijk waren ondergebracht in de tempel omdat ze zelf geen opvang had, terug te krijgen. [Weer een treffend voorbeeld van het gebrek aan doortastendheid van Thaise overheidsdiensten]

Het World Wildlife Fund loofde woensdag de DNP voor haar acties. Dinsdag zei de groep People for the Ethical Treatment of Animals dat de tempel ‘een hel voor de dieren’ was. Ze riep toeristen op er weg te blijven. De tempel is inmiddels gesloten. (Bron: website Bangkok Post, 1 juni)

Persoonlijke noot: Ik denk dat zonder militair regime het probleem was blijven etteren. Soms komen goede dingen uit verkeerde situaties voort.

Update krant: Niet alleen 40 karkassen zijn gevonden, maar ook een leeuw, zes neushoornvogels, het karkas van een Binturong (bear cat), een eekhoorn, vijf geweien, en dierenorganen in potten. De DNP was door een tempelmedewerker getipt over de vrieskist.

Van de dode welpen is DNA afgenomen om na te gaan of het om jonkies gaat van de 137 tijgers. De tempel gaat vervolgd worden wegens het illegaal bezit van wilde dieren en dierlijke karkassen.

Volgens een overeenkomst tussen de DSI en de tempel dienen nieuw geboren tijgers en overleden dieren te worden gemeld, maar dit is niet gebeurd, zegt de directeur van het Wildlife Conservation Office van de DNP. Tijgerorganen zijn een interessante inkomstenbron, een levende welp is ettelijke honderdduizend baht waard, een volwassen dier kan gemakkelijk 1 miljoen baht opbrengen.

Voorgaande berichten:
1 juni: Kort nieuws
31 mei: Ondanks tegenwerking de eerste tijgers op transport
30 mei: Alle 137 tijgers worden weggehaald uit tijgertempel
22 mei: Kort nieuws
27 april: DNP:  Vergunning voor dierentuin tijgertempel in orde
26 april: Oproep: Trek vergunning dierentuin tijgertempel in
22 februari: Kort nieuws
30 januari: Kort nieuws

De verborgen kosten van het TPP

2 juni – In een uitgebreid artikel op de opiniepagina van Bangkok Post vraagt Pritish Kumar Sahu, lector aan de Maleisische Multimedia universiteit, aandacht voor de verborgen kosten van het TPP, waar Thailand zich vrijwel zeker bij aansluit. En dat is dan ook het enige wat ik snap van zijn betoog, want verder is het een cijferbrij waar ik geen wijs uit kan worden.

Een nieuwe term die ik niet eerder tegenkwam, is yarn forward rule of origin. Die regel verplicht kledingfabrikanten die kleding exporteren, gebruik te maken van draden en stoffen uit TPP landen om in aanmerking te komen voor een lager tarief.

Het is al eens eerder betoogd. Het TPP is geen vrijhandelsovereenkomst maar een wurgovereenkomst. Wie het artikel wil lezen, klik hier, maar u bent gewaarschuwd. (Bron: Bangkok Post, 1 juni)

Alle voorgaande berichten zijn te vinden op de pagina Trans-Pacific Partnership.

Kale bergen in Nan

Is herbebossing wel dé oplossing?

2 juni – Modieus activisme van stedelingen of een nuttige poging gebieden te herbebossen die zijn kaalgeslagen voor de verbouw van marktgewassen? Vergeeld en verdord: zo liggen veel bergen in het Noorden van Thailand er bij. Ze hebben een debat ontketend over milieubehoud en encroachment, zoals dat lekker compact in het Engels heet – wij zouden zeggen het kraken van land naar analogie van het kraken van woningen.

Stedelingen willen de handen uit de mouwen steken, maar is het niet beter de natuur zelf het werk te laten doen? Die vraag wordt opgeworpen in een paginagroot artikel in het Life-katern van Bangkok Post. Het artikel verzuipt in de details, wat wel vaker gebeurt in BP, omdat de auteurs alles willen vertellen in plaats van zich te beperken tot de kernpunten.

Kern van het probleem is in dit geval niet het platslaan van bossen, maar het levensonderhoud van bewoners die geen ander optie hebben dan bosgrond in bezit te nemen en er akkers aan te leggen. ‘Herbebossing is geen duurzame oplossing voor het probleem’, zegt actievoerder Sombat. ‘We moeten de structurele armoede van plattelands dorpelingen aanpakken. Dat voorkomt encroachment en schadelijke landbouwgebruiken. De beste manier om een bos tot leven te wekken is de natuur zichzelf te laten herstellen.’

Thailand heeft nog 102 miljoen rai aan bossen. Als de ontbossing in hetzelfde tempo doorgaat, 1 miljoen rai per jaar, zijn de Thaise bossen over een eeuw verdwenen. Intussen gaat het debat door of het planten van bomen en talloze CSR-programma’s (corporate social responsibility) kunnen bijdragen aan duurzame herbebossing.

Een bekend probleem in Thailand is ook de tekort schietende wetshandhaving. De prijsgarantie programma’s voor graangewassen van voorgaande regeringen moedigen boeren bovendien aan door te gaan met hun verboden praktijken omdat ze in staat zijn hun gewassen tegen een goede prijs te verkopen.

En daar wil ik het maar bij laten, want het probleem is hiermede in grote lijnen wel geschetst. Ik heb het artikel opgeslagen als pdf, klik hier: Root-and-branch activism. Op de foto kale bergen in de provincie Nan. (Bron: Bangkok Post, 1 juni)

Exporteurs waarschuwen voor verdere krimp

2 juni – Wanneer de export deze maand zich niet herstelt, is het pleit beslecht. Dan verwachten de Thaise exporteurs dat dit jaar voor het vierde achtereenvolgende jaar de export krimpt. Maar de Thai National Shippers’ Council (TNSC) blijft vasthouden aan zijn target van 2 procent groei.

In de eerste vier maanden van het jaar nam de export af met 1,4 procent, in het tweede kwartaal kan de export teruglopen met 2 procent, maar voor de rest van het jaar verwacht de TNSC aanzienlijke verbeteringen, met name in de VS, wanneer de Fed besluit de rente in juni te verhogen.

De prijs van brandstof en verbruiksartikelen stijgt, wat in sommige sectoren de economie kan stimuleren, zegt voorzitter Nopporn. Maar de veranderlijke baht blijft het hele jaar voor de exporteurs een zorg. Ze hopen dat die zich blijft bewegen tussen 34 en 36,5 baht tegen de dollar.

Vice-voorzitter Wallop maakt zich zorgen over de afnemende export van landbouwproducten, hoewel de rijstexport in april is toegenomen. Tapioca producten worden weinig geëxporteerd en de export van suiker is gestabiliseerd.

Tonijn export in de lift
De Thai Tuna Industry Association verwacht dat de exportwaarde van tonijn dit jaar met 15 procent stijgt naar 85 à 90 miljard baht. Dat is te danken aan de groeiende vraag uit het Midden-Oosten, Zuid-Afrika en Latijns Amerika. Naar verwachting neemt ook het volume na vijf jaar krimp toe, en wel met 2 procent. Vorig jaar werd 650.000 ton geëxporteerd.

Thailand is ’s wereld grootste exporteur van tonijn in blik, alhoewel alle tonijn wordt geïmporteerd. De groeiende exportmarkten in het Midden-Oosten, Zuid-Afrika en Latijns Amerika nemen 50 procent van de export voor hun rekening, gevolgd door de VS en Europa (25 pct) en Canada, Japan en Australië (25 pct). (Bron: Bangkok Post, 1 juni)

วัดพระธรรมกาย

Graafmachines voor tempelhek weggehaald

2 juni – De graafmachines die een week lang een hek van Wat Phra Dhammakaya blokkeerden om te voorkomen dat de DSI zou binnenvallen om de abt te arresteren, zijn weggehaald. Volgelingen van de controversiële abt putten hoop uit de woorden van premier Prayut woensdag dat de plannen van de DSI op een laag pitje staan om eventuele confrontaties te voorkomen.

Maar de tempel in Pathum Thani wordt nog steeds bewaakt. Bezoekers en voertuigen  worden bij binnenkomst door bewakers gecontroleerd. Er zijn extra bewakingscamera’s geïnstalleerd. Het bericht meldt niet of de metalen barrières waarvan in een vorig bericht sprake was, er nog steeds zijn. Volgens dit bericht zouden alle toegangen geblokkeerd zijn.

Hoe het nu verder gaat, zullen we vandaag wel in de krant lezen. Minister Paiboon (Justitie) zei eerder dat het recht zijn loop moet hebben. En dat is: Uit de kas van de Klongchan Credit Union Cooperative is 12 miljard baht verduisterd, waarvan 1,2 miljard naar de tempel en de abt is gegaan. Die wordt derhalve verdacht van heling en het witwassen van geld. Maar de tempel zegt dat de abt niet wist dat het geld besmet was.

De abt is al viermaal gedaagvaard door de DSI [als ik goed geteld heb], maar alle keren bleef hij weg. Hij zou te ziek zijn om te reizen, hetgeen wordt bevestigd door twee medische rapporten. Over de betrouwbaarheid heeft de DSI twijfels. De rechtbank heeft toestemming verleend de abt te arresteren. (Bron: website Bangkok Post, 1 juni)

Lees alles over de machtsstrijd tussen de DSI en de abt op de pagina Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya.

Foto: Weerspiegeling van de tempel in een modderige vijver. Hoe symbolisch.

Abt Dhammachayo: Ik ben een supermens

2 juni – Nog meer nieuws over abt Dhammachayo, maar dat heeft niets te maken met het voorgaande bericht. De voormalige voorzitter van de commissie religieuze zaken van de NRC (voormalige hervormingsraad) en een voormalige topmonnik van Wat Dhammakaya hebben een klacht ingediend over de bewering van de abt dat hij een ‘supermens’ is, want dat is in strijd met de boeddhistische doctrine.

De abt beweert in de hemel de geest van een man te hebben ontmoet die hem zei dat diens kinderen ‘should make merit and leave donations for him’. Later bleek de man nog in leven te zijn. De abt zegt ook Steve Jobs in de hemel te hebben ontmoet.

De klacht is ingediend bij een provinciale en regionale geestelijk gouverneur. De klagers vragen hen het resultaat van hun onderzoek op te sturen naar de Sangha Supreme Council en te vragen hem de monnikspij te ontnemen.

Een tempelwoordvoerder meldt dat de abt nog steeds behandeld wordt in de tempel. Hij ontkent dat de tempel iets te maken heeft met politiek. Hij zegt dit naar aanleiding van foto’s op internet waarop roodhemd bewakers tussen de gelovigen zijn te zien.

De DSI heeft dinsdag gesproken met de hoofdmonnik van Pathum Thani, de provincie waarin de tempel staat. Gesproken is over het sturen van artsen om te controleren of de abt werkelijk zo ziek is als de tempel beweert. Indien de abt ernstig ziek is, zal de DSI hem in de tempel laten weten waarvan hij verdacht wordt: heling en het witwassen van geld.

Prayut dreigt met aanblijven

2 juni – ‘Zolang het land geen vrede bereikt, ga ik nergens naar toe. Het maakt niet uit hoeveel ik gehaat word, maar ik blijf om de problemen op te lossen.’ Tijdens een bijeenkomst van de G77, een groep ontwikkelingslanden inmiddels uitgedijd tot 134, in Bangkok, liet Prayut er geen twijfel over bestaan dat de roadmap to democracy niet heilig voor hem is.

‘Thailand moet vooruit gaan. Zonder soldaten kan Thailand nergens heen.  Vandaag de dag gebruiken we soldaten om het land te sturen. Onze troepen zijn niet bedoeld om tegen wie dan ook te vechten of politici te vervolgen.’

Over de door Thailand gekozen benadering gebruikte hij de uitdrukking ‘one-size-fits-all-shirt’, een beeldspraak die hij al in maart vorig jaar tijdens het Wharton Global Forum gebruikte om de kritiek van het Westen op de militaire coup te parereren: ‘Het one-size-fits-all beleid van de VS past niet iedereen. De VS dienen begrip te hebben voor de verschillende situatie in andere landen.’ Hij voegde er gisteren aan toe: ‘G77 ledenlanden hebben het recht te kiezen welk shirt het best past bij hun bevolking.’

Volgens Prayut zijn de krijgswet en artikel 44 van de interim-grondwet, dat hem absolute macht verleent, nodig om de vrede en openbare orde te handhaven en ervoor te zorgen dat het verkiezingsproces volgens planning verloopt. ‘De situatie van het land is niet genormaliseerd dus is het nodig om speciale wetten te hebben. Die worden gebruikt om de nationale ontwikkeling te versnellen en niet ten bate van mezelf.’

En zo reutelde Prayut nog enige tijd door, maar hiermee heeft de premier al meer dan genoeg aandacht gekregen van Nieuws uit Thailand. Aan het artikel wordt nog nieuws geknoopt over de attitude adjustment nieuwe stijl.

Voorzitter Srisuwan van de Stop Global Warming Association is de eerste die niet meer wordt ‘bewerkt’ in een legerkazerne; hij moet zich melden in het districtskantoor van Laksi. De locatie werd later veranderd in een nabijgelegen winkel omdat enkele personen bij het districtskantoor waren gearriveerd om hem te steunen. Srisuwan denkt op het matje te zijn geroepen vanwege opmerkingen van hem over het Ban Mankhong housing project [geen toelichting].

In een kader kopt de krant Media darling PM ‘boosts news sales’. De premier denkt dat hij door zijn optredens, bijvoorbeeld badminton spelen met de wereldkampioen, in een tijd dat de oplages dalen de verkoop van kranten stimuleert. De term ‘media darling’ zal wel ironisch bedoeld zijn, want Prayut staat bekend om zijn vele tirades tegen de pers, die volgens hem te kritisch is.

Uighur in hongerstaking, uitwijzing naar China dreigt

2 juni – Zeventig Uighur vluchtelingen die in Thailand gevangen worden gehouden, zijn in hongerstaking gegaan, aldus Radio Free Asia. Ze zeggen liever in Thailand dood te gaan dan naar China te worden teruggestuurd. Volgens een brief in het bezit van het radiostation hebben ze kritiek op hun behandeling, die ze ‘minder dan menselijk’ noemen.

De autoriteiten houden vast aan het beleid om Uighur die in China van een misdrijf worden beschuldigd, te deporteren. De Immigration Act stelt dat verplicht. Wanneer China er onvoldoende bewijs voor levert, overweegt Thailand de UNHCR om hulp te vragen bij de verhuizing naar een derde land.

Volgens NSC-hoofd Thawip lopen de naar China gedeporteerde c.q. te deporteren Uighur geen gevaar. ‘Ze worden volgens de Chinese wet berecht.’ Een bewering die haaks staat op informatie uit andere bronnen.

Hij zegt dat 55 vluchtelingen op verificatie wachten. Twintig anderen worden volgens een bron bij Immigration naar Turkije gestuurd. ‘Op dit moment hoeft niemand naar China te worden gestuurd.’

Human Rights Watch kan niet bevestigen of de vluchtelingen in de detentiecentra slecht behandeld worden. Een groot aantal zit al ruim 2 jaar gevangen. Phil Robertson, adjunct-directeur van het Azië-kantoor van HRW, zegt: ‘Onder geen enkele omstandigheden dienen ze te worden teruggestuurd naar China, dat – zo zeggen ze – ontvlucht zijn om te ontkomen aan vervolging. De regering blijft hun rechten in Xianjang [hun woongebied] systematisch schenden.’

Het bericht refereert niet aan de zwaar bekritiseerde deportatie van 92 Uighur vorig jaar juli naar China. De VN Hoge Commissaris voor de Vluchtingen noemde destijds het terugsturen ‘een flagrante schending van het internationaal recht’. En een boze menigte in Istanboel bestormde het Thaise consulaat, sloeg de ruiten in en vernielde de inventaris.

8.45 น. จนท.นำตัวนายธานัท ธ

Kort nieuws donderdag 2 juni

– Countryzanger en roodhemd Tom Dundee, die maandag bekende zich schuldig te hebben gemaakt aan majesteitsschennis, heeft gisteren een gevangenisstraf gekregen van zeven jaar en zes maanden. Tegen hem was 15 jaar geëist, maar dankzij zijn bekentenis halveerde de rechtbank de straf. Zowel hijzelf als zijn advocaat zijn verbaasd over de extreem strenge straf. Dundee is veroordeeld wegens speeches die hij in november 2013 tijdens roodhemdrally’s in Laksi en Pathum Thani hield. Zie verder Kort nieuws van dinsdag.

– De jaarlijkse reshuffle-lijst van de politie, die dinsdag is bekend gemaakt, bevat enkele pijnlijke fouten. Commissaris Chakthip van de Royal Thai Police (RTP) moet het met schaamrood op zijn wangen toegeven. Hij belooft te laten uitzoeken hoe dat kan.

Op de lijst [van promoties en overplaatsingen] staat de naam van een voormalig hoofd van het politiebureau Mai Riang (Nakhon Si Thammarat) die in 2013 is overleden. Van anderen wordt de huidige rang verkeerd aangegeven.

Chakthip zegt dat 6 procent van de vermeldingen fouten bevat. Hij wijt ze aan de nieuwe manier waarop de lijst tot stand is gekomen. Niet meer op basis van voordrachten door elk politiebureau, maar nu is op aanwijzing van de NCPO de centrale administratie van de RTP verantwoordelijk voor samenstelling van de lijst. De lijst moest binnen een maand en vijf dagen door een klein aantal personen opgesteld worden.

De gecorrigeerde lijst met 7.849 benoemingen is gisteren openbaar gemaakt. Voor de fouten zal niemand verantwoordelijk worden gehouden; ze vormen een aansporing om bij een volgende lijst niet in herhaling te vervallen.

– De Khurusapha Teachers Council krijgt de schone taak Thaise en autochtone leraren Engels te certificeren zodat leerlingen leraren hebben met een ‘echte’ beheersing van de Engelse taal. Het besluit is gisteren bekend gemaakt door de adjunct permanent secretaris van het ministerie van Onderwijs.

De certificering is voorgesteld door een werkgroep die zich heeft gebogen over de vraag hoe de beheersing van de Engelse taal van Thaise leerlingen kan worden verbeterd. De British Council, die Engelse cursussen en tests levert, gaat om advies gevraagd worden over de beste testmethode en didactische bekwaamheid.

Native speakers en Thaise leraren moeten een onderwijsdiploma hebben om te mogen lesgeven op lagere en middelbare scholen. Degenen met een graad mogen tijdelijk lesgeven, maar zijn wel verplicht een onderwijsbevoegdheid te halen. Aan leraren Engels bestaat een groot tekort. (Zie ook de pagina Onderwijs)

– De Ombudsman vraagt het Constitutionele Hof na te gaan of artikel 61 van de referendumwet in strijd is met de vrijheid van meningsuiting, zoals vastgelegd in de interim-grondwet. De Ombudsman reageert op een klacht van iLaw (Internet Dialogue on Law Reform) en academici over het artikel dat gepopulariseerd is in de lijst van do’s en don’ts, die is gepubliceerd door de Kiesraad. Behalve in strijd met de vrijheid van meningsuiting vinden de klagers de woordkeus te vaag, dus te ruim. Het referendum staat gepland voor 7 augustus.

NLA-lid Wallop waarschuwt de Ombudsman geen ‘verborgen agenda’ te hebben. Sommige groepen verdenken de Ombudsman ervan dat hij het referendum wil laten schrappen. (Zie ook de pagina Grondwetwijziging)

– Zijn vlucht naar Uttaradit mocht niet baten. De buurman van een assistent-verpleegster wier lichaam dinsdag met dertien steekwonden is gevonden, is gisteren aangehouden en teruggebracht naar Lamphun.

De man doodde de verpleegster in haar kamer in een verpleegstersflat, waar hij een kamer naast die van haar had gehuurd. Hij stal ook haar halsketting en twee mobiele telefoons. De verdachte had schulden en stond onder druk die af te lossen. Aanvankelijk had hij haar willen verkrachten, maar hij zag er vanwege al het bloed vanaf.

– Bij een vuurgevecht tussen militanten en rangers, politie en defensievrijwilligers, gisteren in Chanae (Narathiwat) zijn vier militanten en een agent om het leven gekomen. Mogelijk zijn ook militanten gewond geraakt, te zien aan bloedsporen.

De taakeenheid stuitte op de militanten bij een zoektocht naar de daders van de bezetting van het Cho Airong ziekenhuis in maart. Twee van de dode militanten waren daarbij betrokken; van de anderen wordt het nog nagegaan. Vier vuurwapens zijn in beslag genomen. De politie trof in het gebied achttien schuilplaatsen aan.


 

ม.รังสิตตรวจเข้มผู้เข้

Een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen en daarom worden kandidaten bij het toelatingsexamen van de School of Medicine (Rangsit universiteit) streng gecontroleerd. Sieraden, horloges, oorbellen en eigen pennen zijn verboden. De universiteit zorgt voor schrijfgerei. Het is de tweede keer dat het examen wordt gehouden. Het eerste is ongeldig verklaard nadat enkele studenten hadden gefraudeerd met high-tech brillen en smart horloges. (Foto Wichan Charoenkiatpakul)


 

Overheid laat het geld rollen

1 juni – Het blijft een preoccupatie van het regime: de economie uit het slop trekken, maar of de gekozen maatregelen wel de meest effectieve zijn, is twijfelachtig*. Maar ze zal redeneren: Niet geschoten is altijd mis.

Het Fiscal Policy Office heeft bekend gemaakt dat dit jaar naar verwachting 300 miljard van de 2,28 biljoen baht, die is uitgetrokken voor overheidsinvesteringen in infrastructuur en stimuleringsmaatregelen voor de provinciale economie, wordt uitgegeven. Nou, dat moet de economische groei toch een flinke stimulans geven.

Van de 2,28 biljoen baht is 86,4 miljard baht gereserveerd voor provincies, de rest is voor openbare investeringen. Eind april was al 26,6 miljard van de 86,4 miljard baht opgenomen, aldus directeur-generaal Krisada. Dat geld is gegaan naar tambons. Elk van de 74.000 dorpen in het land heeft verder recht op 200.000 baht om (goedgekeurde) projecten uit te voeren, maar nog geen enkel dorp heeft het geld ontvangen. Krisada geeft geen verklaring.

Wel uitgegeven is 113 miljard van de 2,19 biljoen baht bestemd voor korte termijn wegenaanleg, watermanagement projecten en grote infrastructurele projecten. Aan de grote projecten is per eind april al 6,89 miljard baht besteed.

De regering is er alles aan gelegen de begrotingsgelden zo snel mogelijk uit te geven en de bestedingen te stimuleren. Dit ter compensatie van de inzakkende export als gevolg van China’s matige economie en onzekerheden over de grote Westerse economieën.

De Bank of Thailand houdt een stevige greep op de baht in overeenstemming met de overige regionale valuta, die een zakkende trend vertonen. De bank slaagt erin instabiliteit van de munt te voorkomen als gevolg van Thailand’s economisch herstel.

De Amerikaanse dollar is versterkt omdat de marken verwachten dat de Federal Reserve haar rentebeleid verder gaat normaliseren, waardoor de regionale valuta verzwakken. Het besluit van de FED is van groter belang voor de waarde van de baht dan de economische vooruitzichten, zegt gouverneur Veerathai van de centrale bank. (Bron: Bangkok Post, 31 mei)

* Vergelijk de mening van Nipong Paopongsakorn, fellow aan het Thailand Development Research Institute, in het bericht van 24 mei: Twee jaar economisch beleid: ’t kan beter. Hij legt de nadruk op het ontwikkelen van human resources (menselijk kapitaal) en het wegnemen van bureaucratische regelingen die niet bevorderlijk zijn voor het vormen van bedrijven.’

Werkloosheid flink gestegen

1 juni – De werkloosheid is het eerste kwartaal gestegen van 0,94 procent in hetzelfde kwartaal vorig jaar naar 0,97 procent [van de totale beroepsbevolking]. De hardste klappen vielen in de agrarische sector vanwege de droogte. De totale beroepsbevolking telde in het eerste kwartaal 38,3 miljoen werkers, evenveel als in dezelfde periode vorig jaar maar iets minder dan de 38,7 miljoen in het voorafgaande kwartaal.

De werkgelegenheid in de landbouw is gezakt met 2,7 procent; de niet-agrarische sector boekte een stijging van 1,5 procent als gevolg van een recente economische opleving, vooral in de industrie, bouw, het transport en toerisme. De lonen, exlusief overwerk en andere toeslagen, stegen met 1,4 c.q. 1,64 procent [beide percentages worden genoemd].

NESDB secretaris-generaal Porametee vindt dat de ernstige droogte voor de regering aanleiding moet zijn meer steun te verlenen. Zorgelijk is ook de export met name van arbeidsintensieve producten zoals cassave, rubber en textiel. Verder dreigen handelsbarrières vanwege de IUU-visserij en illegale arbeid in de visserij en visverwerkende industrie. Maar er heeft nog geen personeel hoeven af te vloeien, zegt hij. Porametee roept alle betrokkenen op beide problemen effectiever te lijf te gaan.

Verder vraagt hij regeringsdiensten om te controleren of de lonen van twintig beroepsgroepen in vijf industrieën zijn verhoogd, zoals onlangs besloten door het kabinet. Betrokken diensten dienen ook werknemers te helpen bij vakbekwaamheidstesten, zodat ze gemotiveerd worden een beroeps upgrade te verwerven, waardoor de productiviteit landelijk toeneemt. Aan de testen moet meer bekendheid worden gegeven. (Bron: Bangkok Post, 31 mei)

Somkid in Japan: Thailand bereid TPP te omarmen

1 juni – Thais ‘ready to be part of TPP’ kopt Bangkok Post vandaag boven haar openingsartikel. Maar dat kan nauwelijks een verrassing zijn, want gezagsdragers hebben al herhaaldelijk gesuggereerd voorstander te zijn van aansluiting bij het controversiële handelspact. Gesouffleerd door de industrie, met name de auto-industrie, zeg ik er stilletjes bij.

Vice-premier Somkid zei gisteren tijdens een bijeenkomst van captains of industry in Japan dat Thailand bereid is zich aan te sluiten en steun van ledenlanden, waaronder Japan, zal zoeken. Het land, vertelde hij, gaat een jaar lang hoorzittingen houden om feedback van alle betrokkenen te verzamelen. Deze benadering helpt conflicten te voorkomen, zegt de ‘economische tsaar van het kabinet’, zoals hij [spottend?] wordt genoemd.

Een commissie onder voorzitterschap van minister Apiradi (Handel) werkt aan de voorbereidingen voor aansluiting. De commissie moet de voor- en nadelen in beeld brengen en gaat ook kijken welke maatregelen de andere ledenlanden hebben genomen om gedupeerde partijen tegemoet te komen.

Somkid zegt: ‘We kunnen ons niet veroorloven zelfingenomen te zijn. Van andere landen kunnen we lessen leren. Op dit moment zijn we bereid ons aan te sluiten. Het hangt er vanaf wanneer ze ons willen accepteren. Thailand is ook bereid zich aan te sluiten bij het Regional Comprehensive Economic Partnership.’ [Het RCEP is de Aziatische tegenhanger van het sterk door de VS gedomineerde Trans-Pacific Partnership.]

Aansluiting bij het TPP doet meer goed dan kwaad, meent de Thaise regering, aldus Somkid. Hij verwacht dat toekomstige regeringen er net zo over denken, omdat de zaak op de lange termijn belangrijke gevolgen voor het land heeft.

Minister Apiradi zegt dat zijn panel gesproken heeft met vertegenwoordigers van enkele maatschappelijke groeperingen, die bepaald niet staan te juichen over aansluiting. Ze maken zich zorgen over intellectuele eigendomsrechten, medicijn patenten, bescherming van medische testinformatie, bescherming van nieuwe plantensoorten en de mogelijkheid voor investeerders tegen de staat te procederen. Zalvende woorden van Apiradi: ‘We zijn bereid naar hun zorgen te luisteren en manieren te vinden om de gevolgen te verzachten.’

De twijfelaars, of moet ik schrijven tegenstanders, vragen de ministeries van Handel en Volksgezondheid feiten en cijfers van TPP bekend te maken, zodat de bevolking en academici ze kunnen beoordelen. Het artikel vermeldt niet, zoals een eerder bericht deed dat de agrarische sector gedreigd heeft de barricaden op te gaan als Thailand zich aansluit (zie het bericht van 8 mei: D-day nakende voor Trans-Pacific Partnership).

Apiradi wijst erop dat het TPP onvermijdelijk Thailand’s economisch groei zal beïnvloeden, met name in de exportsector, gezien de grootte en het handelsvolume van het pact.

Alle voorgaande berichten zijn te vinden op de pagina Trans-Pacific Partnership.

Wat Phra Dhammakaya prikkeldraad

Wat Phra Dhammakaya lijkt wel op een vesting

– Nou, de foto vandaag van Wat Phra Dhammakaya, waarvan de abt door de DSI wordt gezocht, laat er geen twijfel over bestaan. Toegangshekken zijn al gebarricadeerd met graafmachines, bewakingscamera’s geïnstalleerd en dit prikkeldraad  liegt er ook niet om. De boodschap is: De DSI (Thaise FBI) moet met zijn vingers afblijven van de vereerde abt, want hij is onschuldig – althans volgens zijn trouwe volgelingen.

De geestelijk hoofdmonnik van Pathum Thani, die toezicht houdt op de tempel, heeft inmiddels zijn medewerking toegezegd. De DSI had hem benaderd met het verzoek te bemiddelen en de abt te bewegen zich over te geven. Phra Theprattanasuthi belooft de abt duidelijk te maken dat hij zich aan de wet moet houden en wel zo snel mogelijk.

Tot nu toe onttrok de abt zich aan dagvaardingen van de DSI, die hem verdenkt van heling en het witwassen van geld, verduisterd uit de kas van de Klonchan Credit Union Cooperative. De abt en tempel ontvingen 1,2 miljard baht van de 12 miljard baht die door de voormalige voorzitter, tevens penningmeester van de tempel, met medewerking van anderen uit de kas is ontvreemd. Hij mag nu 16 jaar achter de tralies zijn zonden overdenken.

Minister Paiboon (Justitie) dringt er bij de volgelingen op aan onderscheid te maken tussen hun geloof in de abt en de plicht van de DSI om de wet toe te passen. Hij vraagt hen ook begrip te hebben voor de spaarders van de KCUC die hun gespaarde centjes kwijt zijn en die al tien jaar vechten voor gerechtigheid. ‘Als de abt meent dat hij niet betrokken is bij het schandaal moet hij naar voren komen en voor zijn recht vechten.’

Premier Prayut zegt dat de pogingen van de DSI om abt Dhammachyo te arresteren op een laag pitje staan uit angst voor confrontaties. De assistent directeur van de afdeling communicatie van de tempel [de tempel wordt gerund als een professioneel bedrijf] zegt dat de tempel Prayut per brief heeft gevraagd onderzoek te laten doen naar schendingen van de rechten van de abt door de DSI. Bewijs? De DSI heeft nagelaten om een arts naar de tempel te sturen om na te gaan of hij werkelijk zo ziek is als de tempel beweert en wat ondersteund wordt door twee medische rapporten.

De monnik bevestigt dat prikkeldraad is aangebracht en camera’s zijn geïnstalleerd, maar dit zou gedaan zijn om ‘indringers’ die hij een ‘derde element’ noemt, te weren. [Wat kunnen Thai toch goed liegen, alhoewel niet erg overtuigend in dit geval] Behalve met de genoemde graafmachines zijn ook twee ingangen beveiligd met stalen barrières. [Als ik dit geen oorlog mag noemen, dan weet ik het niet meer]

Lees alles over de machtsstrijd tussen de DSI en de abt op de pagina Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya. Zie ook de homepagina vandaag.

Attitude adjustment  krijgt vriendelijker gezicht

1 juni – Attitude adjustments verhuizen van militaire kazernes naar overheidsgebouwen, zoals Provinciehuizen en politiebureaus. Met dit besluit hoopt het regime in de aanloop naar het referendum het politiek klimaat te verbeteren.

Vrijdag besloot de NCPO al het reisverbod voor 155 dissidenten te schrappen, dat kort na de coup van kracht werd. Met attitude adjustment wordt gedoeld op ‘gesprekken’ met betrokkenen om hen op andere gedachten te brengen. In een aantal gevallen zitten ze ook enkele dagen gevangen.

Vice-premier Prawit zegt dat de gesprekken wel gevoerd blijven voeren om de stabiliteit te waarborgen. De opgeroepen personen worden volgens hem netjes behandeld. Desgevraagd ontkent hij dat het opheffen van het reisverbod een reactie is op internationale druk na de Universal Periodic Review van de UN Human Rights Council in Genève, waar Thailand flink op zijn donder kreeg.

Het verbod op politieke bijeenkomsten blijft gehandhaafd conform de Public Assembly Act van 2015. NCPO woordvoerder Sirichan zegt dat de politie verantwoordelijk is voor handhaving van de wet . Bij demonstraties komt ze in actie om de vrede en openbare orde te bewaren.

Schrik over ongelukken met schoolbusjes

1 juni – Enkele recente ongelukken met schoolbusjes zijn voor het ministerie van Volksgezondheid aanleiding de touwtjes aan te trekken. Volgens permanent secretaris Suwanchai van het ministerie eisen ongelukken met de busjes jaarlijks ‘veel’ levens en moeten talloze kinderen aan hun verwondingen worden geholpen.

Donderdag viel in Chiang Rai een meisje van 5 uit een rijdend busje en maandag in Mae Sot (Tak) een leerling van een kindergarten school omdat de chauffeur een bocht met hoge snelheid had genomen. Het meisje dat bijna werd overreden door een auto, kon tijdig door omstanders worden gered.

De aan te trekken touwtjes hebben betrekking op de ombouw van voertuigen tot schoolbusje, de bestuurders en het aantal plaatsen. Suwanchai zegt dat een veilige route ook van belang is. Op de lange termijn heeft het minsterie zijn hoop gevestigd op beter openbaar vervoer en GPS voor schoolbussen.

Dit jaar zijn volgens cijfers van de Road Safety Group Thailand vier leerlingen om het leven gekomen en 90 gewond geraakt. Schoolbussen moeten voldoen aan de Land Transport Act van 1979. Volgens die wet zijn veiligheidsgordels vereist, een brandblusapparaat en een begeleider. Een papieren tijger als je het mij vraagt. (Zie ook pagina Onderwijs)

Schermutseling mei 2015 bij goudmijn

Mishandelingen bij protest tegen goudmijn licht bestraft

1 juni – De provinciale rechtbank van Loei heeft een vader en zoon, vader gepensioneerd en zoon nog in actieve legerdienst, veroordeeld tot respectievelijk twee (vanwege zijn bekentenis teruggebracht naar één jaar) en drie jaar gevangenisstraf omdat ze  ’s avonds [’s nachts?] bewoners van Khon Rak Ban Kerd te lijf waren gegaan. De rechtbank kende ook een schadevergoeding toe.

Zo’n honderd man vernielden op 15 mei 2014 barricades die bewoners hadden opgeworpen als protest tegen de goudmijn van Tungkum Ltd in Loei en ze gaven de bewoners een pak slaag. Daarbij werden 24 bewoners gewond, een aantal dorpelingen werd zelfs gevangen gehouden en bedreigd. Ze deden later aangifte van de mishandeling.

De advocaat vraagt zich af waarom slechts twee personen zijn gearresteerd. De dorpelingen vinden de straf die de zoon heeft gekregen, te laag. ‘Hij is legerofficier en handelde schandelijk in strijd met de wet. Een zwaardere straf zou als waarschuwing voor anderen kunnen dienen.’ De twee mannen zijn vrijgelaten op borgtocht.

Het mijnbedrijf zit intussen niet stil. Het heeft een gemeenteraadsvoorzitter en dorpshoofd aangeklaagd wegens plichtsverzuim omdat ze anti-mijn borden niet hebben laten weghalen. Maar de rechtbank (een andere) heeft hen in het ongelijk gesteld. Het bedrijf eist ook van televisiezender Thai PBS en vier anderen, waaronder een verslaggever, 50 miljoen baht wegens ‘onjuiste’ berichtgeving over de mijn. De tv-zender dient ook vijf jaar verboden te worden.

Gerelateerde berichten:
28 mei: Bewoners eisen 500 mln baht van goudmijn Akara
27 mei: NACC: Onderzoek naar corruptie goudmijnbouw niet gestaakt
21 mei: ‘We gebruiken geen arseen of mangaan’
14 mei: Loei: Raadsvergadering over goudmijn verstoord
14 mei: Goudmijn Akara is op oorlogspad
12 mei: Goudmijnen dicht, actievoerders blij maar op hun hoede
11 mei: ’t Is afgelopen met goudmijnen
11 mei: Goudmijn dreigt met massaontslag

Kort nieuws woensdag 1 juni

– Update op het fotobericht bovenaan de pagina. Twee kandidaten hebben met vervalste of veranderde documenten geprobeerd toegelaten te worden tot een universiteit.

Volgens het Consortium of Thai Medical Schools, dat medische scholen gewaarschuwd heeft voor fraude, hebben ze hun scores op de Ordinary National Education Test en CU-TEP scores (een test ontwikkeld door de Chulalongkorn universiteit om te bepalen of de studenten de Engelse taal voldoende beheersen) verhoogd. Dat is gebleken uit een vergelijking van de documenten van een van van hen met een database. Nummer 2 kwam daarna in beeld. Beide studenten zijn op een zwarte lijst geplaatst, waardoor ze op geen enkele medische opleiding meer worden toegelaten.

De directeur van het testcentrum van Chula zegt dat het National Institute of Education Testing Service ook klachten heeft ontvangen over vervalste documenten. Het bericht kauwt verder de voorgeschiedenis met de slimme brillen en horloges na. Maar ze waren niet slim genoeg om ontdekking en eventueel berechting te voorkomen. (Zie ook de pagina Onderwijs)

– De tijgertempel in Kanchanaburi gaat dicht nu de DNP bezig is de 137 tijgers naar twee wildlife breeding centra in Ratchaburi te verhuizen. Na twee dagen zijn 40 tijgers verhuisd. De eerste dag stuitte de DNP, bijgestaan door de politie, in totaal 300 man, op dichte deuren, maar die gingen open nadat de rechtbank een huiszoekingsbevel had verstrekt. Enkele toeristen en personeelsleden van de tempel protesteerden gisteren tegen de verhuizing. Zoals bekend wordt de tempel verdacht van illegale handel in wilde dieren. Zie verder het bericht van 31 mei: Ondanks tegenwerking de eerste tijgers op transport.

– Het lichaam van het 13-jarige schoolmeisje dat was gekidnapt door een 55-jarige man is gisteren in een kanaal in Muang (Trat) gevonden. De politie nam er een kijkje nadat een bewoner een roze fiets onder een brug had gezien. Nong Mint (niet haar echte naam) droeg nog haar schooluniform, maar ondergoed ontbrak. Haar nek was doorgesneden.

Het meisje was vrijdag ontvoerd bij de Anuban Wat Nong Bua school, wat is vastgelegd door bewakingscamera’s. Met het meisje reed de man naar een rubberplantage, 10 kilometer vanaf het kanaal. Zijn lichaam werd zaterdagochtend gevonden. Hij had zich aan een boom opgehangen.

De politie betwijfelt of hij alleen te werk ging. Eerder verhoorde ze een vriend van hem. Zijn verhoor bracht de politie aan het twijfelen. Beiden hebben gevangen gezeten wegens een 20 jaar geleden gepleegde moord.

– Premier Prayut wijkt niet: geen kanaal dwars door het Zuiden want dat vormt een bedreiging van de nationale soevereiniteit. Prayut is bang dat de zuidelijke verzetsgroepen de kans grijpen om de drie zuidelijke provincies van Thailand af te scheiden.

De premier reageert op het voorstel van enkele leden van de NRSA (hervormingsraad) om bestaande kanalen in de drie zuidelijke provincies aan elkaar te knopen, zodat een vaarroute ontstaat tussen de Andaman zee en de Golf van Thailand, wat tijd en geld spaart voor schepen die nu de gevaarlijke Straat van Malakka moeten gebruiken.

Het idee is minder verstrekkend dan een oud plan om een nieuw kanaal, het zogeheten Kra Isthmus kanaal,  te graven, voor het eerst voorgesteld in 1677. In het nieuwste voorstel wordt de term Kra kanaal zorgvuldig vermeden, het heet 9A route, maar feitelijk komt het op hetzelfde neer. De kanalen zouden verbreed moeten worden naar 350 tot 400 en een diepte krijgen van 30 meter.

– Gemengde gevoelens bij de invrijheidstelling op borgtocht van een vrouw die in mei vorig jaar in Chiang Mai drie fietsers doodreed en één verwondde. De vrouw had de avond tevoren te veel gedronken, dus zal niet al te helder zijn geweest.

Ze kreeg gisteren een gevangenisstraf van 2 jaar. De advocaat zegt dat beroep wordt aangetekend. De rechtbank beval verder betalingen van smartegeld aan twee families. Een derde familie had al een uitkering gekregen van haar verzekeraar.

De rechtbank hield geen rekening met een civielrechtelijke zaak, aangespannen door nabestaanden. Zij eisen pensioenbetalingen van 4 tot 5 miljoen baht. Maar volgens de rechtbank behoort het pensioenrecht aan de overleden slachtoffers, dus geldt het niet meer.

De dochter van een van de slachtoffers is teleurgesteld over de lage straf. Ze zegt dat de vrouw niet eens de families van de slachtoffers heeft bezocht of spijt betuigd. De dochter is vastbesloten tot het eind voor recht te strijden.

– De gemeente Bangkok is de kwaaiste niet want de straatverkopers op de Silom Road hebben uitstel gekregen om het voetpad vrij te maken, maar begin augustus moeten ze toch weg zijn. In eerste instantie had de gemeente 1 juni als deadline gesteld. De verkopers hadden daarop gereageerd met een petitie aan premier Prayut en die actie heeft blijkbaar indruk gemaakt op City Hall.

De eerste pogingen om de straatverkoop te reguleren dateren uit 2014 toen 611 verkopers toestemming kregen van 19 tot 2 uur handel te drijven. Maar de klachten verstomden niet over verkopers die te veel ruimte in beslag namen, afval achterlieten en nagemaakte goederen verkochten.

De gemeente heeft twee alternatieve locaties aangeboden: Patpong Road, goed voor 90 plaatsen, en Soi Ratchaprapop 23 met ruimte voor 1.000 kramen. Ze moeten daar wel voor elektriciteit en water betalen. Maar de verkopers blijven dwars liggen uit angst voor omzetverlies. Een vertegenwoordiger zegt dat ze blijven en hun kramen na 21 uur opbouwen om voetgangers zo min mogelijk te hinderen.

Reacties niet mogelijk