Thais nieuws 1-15 juli

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2015 klik hier, 2014 klik hier, 2013 klik hier, 2012 klik hier, 2011 klik hier, 2010 klik hier.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.

Veel voorkomende afkortingen
Amlo: Anti-Money Laundering Office
AoT: Airports of Thailand (beheerder van zes vliegvelden, ofstaat.a. Suvarnabhumi en Don Mueang)
BAAC: Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives
CAAT: Civil Aviation Authority of Thailand
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CDC: Constitution Drafting Committee (commissie die de nieuwe grondwet schrijft)
CIB: Central Investigation Bureau
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die begin 2014 gold)
CSD: Crime Suppression Division (recherche)
DNP: Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (vergelijkbaar met ons Staatsbosbeheer)
DSI: Department of Special Investigation (vergelijkbaar met de FBI)
FDA: Food and Drug Administration
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
Isoc: Internal Security Operations Command (opperbevel verantwoordelijk voor de veiligheid in het Zuiden)
NACC: National Anti-Corruption Commission
NCPO: National Council for Peace and Order (militair gezag)
NESDB: National Economic and Social Development Board
NHRC: National Human Rights Commission
NLA: National Legislative Assembly (noodparlement)
NRC: National Reform Council (inmiddels opgeheven orgaan dat hervormingsvoorstellen moest formuleren)
NRSA: National Reform Steering Assembly (opvolger van NRC)
NSC: National Security Council
Obec: Office of the Basic Education Commission
Ohec: Office of the Higher Education Commission
Ovec: Office of the Vocational Education Commission
PACC: Public Sector Anti-Corruption Commission
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (protestbeweging tegen de regering Yingluck)
RID: Royal Irrigation Department
TAT: Tourism Authority of Thailand
TDRI: Thailand Development Research Institute
UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)

Voor het nieuws van 16-30 juni, klik hier.

Mededeling van de redactie
Van 14 juni tot 13 augustus verschijnt Nieuws uit Thailand in afgeslankte vorm wegens vakantie. Minder compleet, minder regelmatig, 5 uur later en niet altijd accuraat want websiteberichten willen nog wel eens afwijken van de krantenberichten over hetzelfde onderwerp. Mijn columns uit Thailand op Facebook zijn vervangen door Berichten uit Holland.

 

Grondwet: Ambassadeurs pleiten voor open gesprek

15 juli – De EU, VS en Canada hebben een beroep gedaan gedaan op Thailand om een ‘open dialoog’ mogelijk te maken over het referendum.

In de verklaring van de ambassadeurs wordt gepleit voor een open discussie over de verdiensten van de ontwerp-grondwet. Het verbod op het vreedzaam uiten van meningen bemoeilijkt het debat en vergroot spanningen.

‘Als vrienden en partners van Thailand willen we dat het koninkrijk vrij is, sterk en verenigd wanneer het tussen de uitdagingen en mogelijkheden van de 21ste eeuw navigeert. Daarom maken we ons zorgen over Thailand’s huidige politieke transitie.’

Volgens woordvoerder Sek Wannamethee van het ministerie van Buitenlandse Zaken is het ministerie niet eerder geïnformeerd over hun standpunt. Hij zegt dat het ministerie open staat voor meningen en diplomaten in Bangkok heeft geïnformeerd over de politieke ontwikkelingen in Thailand. Sek wijst erop dat de ontwerp-grondwet en het referendum deel uitmaken van de roadmap to democracy.

Voorwaarde is dat de openbare orde en sociale harmonie worden gehandhaafd. Daarom heeft de regering een aantal wetten uitgevaardigd die tot doel hebben deze te verzekeren. Deze wetten vormen geen inbreuk op de vrijheid van meningsuiting. De regering beschouwt de vrijheid van meningsuiting als een fundamenteel element van een democratische samenleving, zolang die niet de openbare orde en sociale harmonie verstoort.

De Kiesraad erkent dat opponenten weinig kans krijgen hun opinie op mediashows van de overheid te ventileren. Kiesraadcommissaris Somchai zegt dat ze binnenkort de gelegenheid krijgen in vier van de tien afleveringen hun zegje in die shows te doen. Somchai: ‘Thais dienen voldoende te worden voorgelicht voordat ze hun stem uitbrengen.’
Anusorn Unno, coördinator van het Thai Academic Network for Civil Rights, zegt dat 94 van de 113 arrestaties zijn verricht op basis van het samenscholingsverbod, alhoewel velen alleen maar enkele documenten bij zich hadden en ze niet verspreidden.

Somchai noemt de brochure Arguments and Summaries of Draft Constitution van de New Democracy Movement, een groep studenten van de Thammasat universiteit, niet in strijd met de referendumwet. Maar de brochure Seven Reasons Not To Accept the Constitution on 7 August kan niet door de beugel. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2)

In voorbereiding, 15 juli:
• CDC hekelt ‘zeven redenen om nee te stemmen’
• Peace TV 30 dagen geschorst
• Zaak abt Dhammachayo maand uitgesteld
• Inval politie bij Pratachai op zoek naar ‘Vote No’
• Boerenland grootgrondbezitters moet eraan geloven
• Brieven met valse info over grondwet gevonden
• Ratchanok (badminton) is clean, zegt BAT. Of toch niet?
• Fans steunen bezorgde Ratchanok
• Verdachten moord op broodbezorger ontkennen
• Pantip Plaza heropend na renovatie van 2 jaar
• Inschrijving begonnen op fonds voor de minima
• Werelderfgoedstatus Dong Phayayen niet in gevaar

Plus gemiste berichten uit de periode 4-9 juli die de moeite waard zijn om te lezen.
• Vijf bedrijven azen op bouw goedkope woningen
• Zes student-actievoerders vrijgelaten
• Aparte gevangenisafdeling voor LGBT
• Capsule hotels in opmars
• Laatste 2 van Facebook 8 vrij op borgtocht


 

ต้นไม้ที่ล้มทับสายไฟฟ้าล้มทับรถยนต์

Personeel van het gemeentelijk elektriciteitsbedrijf van Bangkok probeert in Phra Nakhon deze Gordiaanse knoop te ontwarren. In het district, vlakbij het ministerie van Binnenlandse Zaken, waren tijdens een zware storm vijf elektriciteitspalen omgevallen. Twee auto’s stonden er ongelukkigerwijs onder. Over stroomuitval rept het bericht niet. (Foto Apichart Jinakul)


 

Tijgertempel 80 pct grondgebied illegaal

Tijgertempel: 80 procent grondgebied is illegaal

14 juli – De (inmiddels) beruchte tijgertempel in Kanchanaburi verliest 80 procent van haar grondgebied. Gebleken is dat de tempel illegaal grond in gebruik heeft genomen die is bestemd voor landloze boeren. De 1.322 rai zogeheten agricultural reform land gaat verdeeld worden.

Volgens Wacharin Wakamanont, agricultural land reform hoofd van Kanchanaburi, heeft het Office of National Buddhism in 2003 391 rai agricultural reform land aan de tempel toegewezen onder de voorwaarde dat het uitsluitend gebruikt zou worden voor religieuze doeleinden. Daar de tempel misbruik heeft gemaakt van het land, wordt het teruggebracht tot 279 rai. De resterende 112 rai plus 931 rai die illegaal in gebruik is genomen, gaat naar 118 arme families om er in coöperatief verband het boerenbedrijf uit te oefenen.

De ooit belangrijkste toeristische trekker van Kanchanaburi ligt onder vuur omdat ze verdacht wordt van de handel in wilde dieren. Zo’n tien jaar geleden ontfermde de tempel zich over zeven tijgerwelpen die door bewoners gevonden zouden zijn. Sindsdien groeide de populatie naar 147 tijgers. Begin juni verhuisde de DNP 137 tijgers naar twee wildlife breeding centra in Ratchaburi, nadat eerder al tien tijgers waren weggehaald. Bij die operatie werden dode tijgerwelpen gevonden, en amuletten gemaakt van tijgerbotjes.

De gruwelijke vondsten bevestigden wat dierenrechtengroepen en natuurbeschermers al lang zeiden, namelijk dat de tempel heimelijk een fokkerij was en grote winsten maakte met de verkoop van dieren en organen op de zwarte markt.

De tempel beschikt nog over tweeduizend dieren, onder meer koeien, buffels, herten, barking deers en beren. Veel dieren zijn gekocht van of gered uit slachthuizen, wat een populaire vorm van merit-making is van boeddhisten. Een dierentuin was in aanleg, maar wat daarmee gaat gebeuren, heb ik nog niet gelezen.

Alle berichten over de tijgertempel zijn gebundeld op de pagina Tijgertempel. Voor een chronologisch overzicht van de affaire klik hier.

Universiteiten (na onderzoek) onder curatele

14 juli – Premier Prayut haalt maar weer eens het draconische artikel 44 van de interim-grondwet uit de kast (het zogeheten dictatuurartikel) om universiteiten onder curatele te kunnen stellen, die er – populair gezegd – een zootje van maken. De minister van Onderwijs krijgt de bevoegdheid een special commissie te vormen, die tijdelijk het bewind overneemt op een universiteit.

Surindra Rajabhat UniversityAanleiding voor de maatregel is de langdurige strijd die op universiteiten heeft gewoed [of nog steeds woedt?] om het rectorschap. Ook worden programma’s aangeboden, waarvoor ze geen toestemming hebben, c.q. worden te veel studenten voor bepaalde programma’s toegelaten.

De speciale commissie gaat onderzoek doen en mag alle activiteiten van een universiteitsbestuur schorsen. Ook kan een verbod worden opgelegd om nieuwe studenten aan te nemen. Tot nu toe was het ministerie van Onderwijs niet bevoegd in te grijpen omdat elke universiteit haar eigen University Act heeft, een uitvloeisel van het decentralisatiebeleid.

De Surin Rajabhat University (SRU) en de Chaiyaphum Rajabhat University (CRU) zijn de eerste twee universiteiten die op de pijnbank worden gelegd. Alhoewel het niet de enige zijn die met problemen kampen, spannen die twee de kroon.

Een bron zegt dat na deze twee de commissie zich gaat bezighouden met de Burapha University, Kasetsart University, Rajamangala University of Technology Tawan-ok en Bangkokthonburi University (BTU). Bij alle vier wordt gekeken naar benoeming van een nieuwe rector. De BTU heeft bovendien in 2014 te veel studenten ingeschreven op haar master’s programma Educational Administration. Volgens de Teacher’s Council of Thailand gaat het om 2.500 studenten, terwijl 500 was toegestaan.

Een affaire die uitgebreid in het nieuws is geweest is de strijd om het rectorschap van de Assumption University, waar twee kandidaten, beide gesteund door een eigen achterban, elkaar de tent uitvochten. Bij die universiteit heeft het ministerie gebruik gemaakt van de Private University Act om orde op zaken te stellen. (Zie verder de pagina Onderwijs)

In voorbereiding:
• CDC hekelt ‘zeven redenen om nee te stemmen’
• Peace TV 30 dagen geschorst
• Zaak abt Dhammachayo maand uitgesteld
• Inval politie bij Pratachai op zoek naar ‘Vote No’
• Boerenland grootgrondbezitters moet eraan geloven
• Brieven met valse info over grondwet gevonden
• Ratchanok (badminton) is clean, zegt BAT. Of toch niet?

Plus gemiste berichten uit de periode 4-9 juli die de moeite waard zijn om te lezen.
• Vijf bedrijven azen op bouw goedkope woningen
• Zes student-actievoerders vrijgelaten
• Aparte gevangenisafdeling voor LGBT
• Capsule hotels in opmars
• Laatste 2 van Facebook 8 vrij op borgtocht


 

Mini brandweerwagen Blaze of Controversy

13 juli, In voorbereiding:
CDC hekelt ‘zeven redenen om nee te stemmen’
Peace TV 30 dagen geschorst
Tijgertempel: 80 procent grondgebied is illegaal
Zaak abt Dhammachayo maand uitgesteld
Inval politie bij Pratachai op zoek naar ‘Vote No’
Boerenland grootgrondbezitters moet eraan geloven
Brieven met valse info over grondwet gevonden

Plus gemiste berichten uit de periode 4-9 juli die de moeite waard zijn om te lezen.
Vijf bedrijven azen op bouw goedkope woningen
Zes student-actievoerders vrijgelaten
Aparte gevangenisafdeling voor LGBT
Capsule hotels in opmars
Laatste 2 van Facebook 8 vrij op borgtocht

Kritiek op aanschaf 20 brandweerwagentjes voor 160 mln baht

13 juli – Bangkok en brandweerwagens: opnieuw ligt de aanschaf van materieel voor het plaatselijke brandweerkorps onder vuur. Ditmaal de roept de aanschaf van 20 mini-brandweerwagens met het stuur aan de ‘verkeerde’ kant kritiek op.

De zaak is in de openbaarheid gebracht door Wilas Chanpithak, een voormalig Democratisch parlementslid en nota bene partijgenoot van gouverneur Sukhumbhand, die een vendetta lijkt te voeren tegen het gemeentebestuur. Eerder hekelde hij de aanschaf van muziekinstrumenten voor de gemeentelijke lagere scholen en de lichtshow bij het gemeentehuis.

Wilas wijst erop dat de Rekenkamer de gemeente heeft gewaarschuwd voor de aankoop omdat die in strijd zou kunnen zijn met de Land Transport Act vanwege het stuur aan de linkerkant. Hij heeft ook kritiek op de aanbestedingsprocedure [de aankoop vond al in 2013 plaats], maar het voert te ver om dat hier te vermelden.

Maar de gemeente verdedigt haar aankoop ad 160 miljoen baht. Ze zegt dat de aanschaf van de wagens met het stuur aan de linkerkant niet in strijd is met de Thaise verkeerswetgeving, immers ze zijn geregistreerd bij het Department of Land Transport. Wasan Meewong, woordvoerder van de gouverneur, zegt ook dat de wagens het geld dubbel en dwars waard zijn gezien hun hoge prestaties. De wagens, betoogt hij, zijn uitermate geschikt voor de circa honderd smalle zijstraten.

Een bron bij de gemeente zegt dat de gemeente besloten heeft Wilas aan te klagen voor het beschadigen van het image van de gemeente.

Voor informatie over de aanschaf van de muziekinstrumenten en de nieuwjaars lichtshow, zie de pagina Corruptie 2. Een beknopte samenvatting van de corruptie bij de aanschaf van 315 brandweerwagens, 30 blusboten en ander materieel [voor zover ik weet nog steeds niet in gebruik genomen] zie het bericht van 26 januari 2015 Pyrrusoverwinning voor Bangkok, op dezelfde pagina.

Gouverneur Sukhumnhand in Bangkok Light of Happiness

Corruptie lichtshow: Sukhumbhand bijt van zich af

13 juli – Gouverneur Sukhumbhand dreigt gerechtelijke stappen te nemen tegen de Rekenkamer omdat die hem beschuldigt van betrokkenheid bij de onregelmatigheden, die geconstateerd zijn bij de aanbesteding en aanleg van de nieuwjaars lichtshow Light of Happiness.

Volgens de Rekenkamer is te veel betaald voor de lichtshow en is gerommeld met de financiering. De keuze van de installateur was ook geen zuivere koffie. De Rekenkamer heeft de regering geadviseerd de gouverneur te schorsen, maar voorlopig beperkt de regering zich tot een onderzoek door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Bij de controversiële aanschaf waren acht personen betrokken, waaronder de gouverneur.

Sukhumbhand laat het er niet bij zitten, maar zijn dreigement lijkt een loos gebaar want hij heeft al eerder met rechtszaken gedreigd, maar die nooit doorgezet. Sukhumbhand vindt dat de Rekenkamer zijn reputatie schaadt. Zie verder de pagina Corruptie 2.


 

Haagse school
Dan is er koffie, voor buitenlanders verklaard
Nieuwe boekbespreking: The Low Sky; Understanding the Dutch. Buitenlanders vinden Nederlanders maar een raar volkje. Zelfs je beste vriend trekt zijn agenda voor het maken van een eetafspraak. Onaangekondigd langskomen is er niet bij. En wanneer ze een cadeautje krijgen, maken ze het in het bijzijn van de gever open. Oei! In The Low Sky legt historicus Han van der Horst uit wat onze manieren zijn en hoe ze in de loop der eeuwen zijn ontstaan. Klik hier voor een recensie.

12 juli, In voorbereiding:
CDC hekelt ‘zeven redenen om nee te stemmen’
Peace TV 30 dagen geschorst
Kritiek op aanschaf 20 brandweerwagentjes voor 160 mln baht
Tijgertempel: 80 procent grondgebied is illegaal
Zaak abt Dhammachayo maand uitgesteld

Plus gemiste berichten uit de periode 4-9 juli die de moeite waard zijn om te lezen.
Vijf bedrijven azen op bouw goedkope woningen
Zes student-actievoerders vrijgelaten
Aparte gevangenisafdeling voor LGBT
Capsule hotels in opmars
Laatste 2 van Facebook 8 vrij op borgtocht

Verdachten moord op broodbezorger

Verdachten dood broodbezorger vervolgd voor moord

12 juli – Niet moord met voorbedachten rade wordt de zeven jongelui ten laste gelegd die in mei in Lat Phrao (Bangkok) een gehandicapte broodbezorger dood staken, maar tweedegraads moord. De wettelijke basis voor voorbedachten rade ontbreekt omdat dit bewijs vereist dat de moord vooraf was beraamd. Op tweedegraads moord staat de doodstraf, maar lichtere straffen zijn mogelijk, variërend van 15 jaar tot levenslang.

Het besluit van het OM maakt een eind aan alle speculaties dat de verdachten de hand boven het hoofd zou worden gehouden omdat vier van hen een politieman als vader hebben. De nabestaanden eisten eerder de zwaarste tenlastelegging; ze waren bang dat ze vervolgd zouden gaan worden voor zware mishandeling. De eis kreeg steun op de social media. Maar de politie zegt niet toe te geven aan de sociale druk, want dan zou ze in de problemen komen door een overdreven eis te stellen zonder dat daarvoor bewijs bestaat.

Eerdere berichten:
17 mei: Moord op broodbezorger: Geen ‘voorbedachten rade’, zegt politie
10 mei: Advocaat: Het was moord met voorbedachten rade
3, 4, 5, 9 en 24 mei: Kort nieuws

Prayut heeft geen haast met benoeming Supreme Patriarch

12 juli – De Raadvan State mag dan bepaald hebben dat de voordracht van Somdet Chuang als nieuwe Supreme Patriarch door de Sangha Supreme Council (SSC) niet in de strijd met de wet was, maar premier Prayut is niet van plan zich te haasten de voordracht aan de koning voor te leggen ter bekrachtiging.

Somdet Chuang 2Prayut zei maandag dat eerst alle controverse rond Chuang’s benoeming opgelost dient te worden om een sociaal conflict te voorkomen. Somdet Chuang neemt thans de functie van Supreme Patriarch waar, die sinds twee jaar vacant is na het overlijden van de vorige Supreme Patriarch.

De benoeming van Chuang is omstreden vanwege zijn banden met de controversiële Wat Phra Dhammakaya, waarvan de abt wordt verdacht van witwassen van verduisterd geld. Maar volgens zijn supporters komt hij in aanmerking voor de opvolging omdat hij de oudste monnik is in de SSC. Chuang werd in januari door de SSC voorgedragen. Op 26 augustus wordt hij 91 jaar.

Alle voorgaande berichten op de pagina Benoeming nieuwe Supreme Patriarch.

Studenten ontkennen distributie nep ontwerp-grondwet

12 juli – De New Democracy Movement, een groep studenten van de Thammasat universiteit, ontkent nep exemplaren van de ontwerp-grondwet te hebben verspreid, maar ze geeft wel toe een document te hebben gemaakt met hun (afwijkende) visie op de grondwet. Daarvan zijn 10.000 verspreid.

De drukkosten zijn opgebracht tijdens activiteiten, zoals een recent concert op de universiteit (opbrengst 270.000 baht), en donaties ad 500.000 baht sinds de groep is opgericht. NDM leider Pakorn Areekul maakte dat bekend naar aanleiding van het onderzoek dat het regime is begonnen naar de financiële bronnen van de groep. Volgens premier Prayut wordt de groep gefinancierd door enkele personen die de regering willen destabiliseren.

Een andere NDM-leider zegt dat het document geen inhoud bevat die beschouwd kan worden als smaad jegens personen en diensten, zoals beweerd door Kiesraad-commissaris Somchai.

Zaterdag maakte de NCPO bekend dat de CDC en de Kiesraad een onderzoek zijn begonnen naar de geldsporen van de NDM; het juridische team van de NCPO volgt de activiteiten van de groep op de voet.

Volgens een onderzoek van Bangkok Poll gaat 43,6 procent van de kiezers de ontwerp-grondwet goedkeuren, 36,8 procent heeft nog geen beslissing genomen en 6,6 procent wijst het ontwerp af.

Op 23 juni zijn in Samut Prakan zeven studenten aan gehouden die flyers uitdeelden met de zwakke punten van de grondwet, zoals een volledig benoemde Senaat en de mogelijkheid dat een niet-parlementslid wordt benoemd tot premier. Ze zijn woensdag door de krijgsraad vrijgelaten. [Volgens mij wordt gedoeld op de zeven zwakke punten, waarvan in een ander bericht sprake is.] (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2)


 

11 juli, In voorbereiding:
Prayut heeft geen haast met benoeming Supreme Patriarch
Studenten ontkennen distributie nep ontwerp-grondwet

Plus gemiste berichten uit de periode 4-9 juli die de moeite waard zijn om te lezen.
Vijf bedrijven azen op bouw goedkope woningen
Zes student-actievoerders vrijgelaten
Aparte gevangenisafdeling voor LGBT
Capsule hotels in opmars
Laatste 2 van Facebook 8 vrij op borgtocht

Analyse: referendum gaat door ondanks beperkingen

Het referendum over de ontwerp-grondwet op 7 augustus gaat door ondanks de beperkingen die gelden voor politieke activiteiten en meningsuitingen. In een analyse vergelijkt Bangkok Post de politieke sfeer in de aanloop naar het referendum met die in 2007, toen ook een referendum werd gehouden over de grondwet die door de militaire junta in 2014 buiten werking is gesteld.
Bron: Vote still set for Aug 7; Analysis: Subdued tone in lead-up to poll unlike the vote in 2007. Klik hier voor een vergelijking: Tale of two drafts(Zie ook de pagina Grondwetwijziging 2)

Studenten en verslaggevers vrij op borgtocht

Vier studenten die zondag in Bang Pong (Ratchaburi) actie voerden tegen de ontwerp-grondwet, en een verslaggever zijn maandag al weer vrijgelaten op een borgtocht van 140.000 baht per persoon.  Drie van de vijf waren lid van de New Democracy Movement, een groep studenten van de Thammasat Universiteit die zich tegen de coup verzet.

Een van hen is nogal hardleers, want hij werd op 23 juni in Samut Prakan al een keer aangehouden bij het uitdelen van flyers en op 6 juli vrijgelaten. De drie NDM-leden waren naar Ratchaburi  gekomen om 18 personen een hart onder de riem te steken die geprobeerd hadden een referendum fraudecentrum op te zetten, een initiatief van het UDD dat door de junta niet gewaardeerd werd. Later op zondag werd in zijn huis een andere student gearresteerd, die aanwezig was geweest bij de opening van het fraudecentrum.

Premier Prayut heeft de arrestatie van de verslaggever verdedigd. Hij zegt: ‘Als journalisten de wet overtreden, worden ze gearresteerd. De pers dringt vaak aan op hervormingen maar ze hervormt niet zichzelf.’

De verslaggever schrijft op zijn FB-pagina: ‘Aangehouden worden wegens campagnevoeren voor het referendum, maar hoe moeten we arrestaties noemen wegens verslaggeving over het referendum?’

Bron: Students, reporter released on bail. (Zie ook de pagina Grondwetwijziging 2)


 

Mahakan Fort 2

Commentaar: Uitzetting Mahakan bewoners schandelijk

10 juli – De gemeente Bangkok blijft vasthouden aan haar sloopplannen voor het wijkje bij het historische Fort Mahakan. Volgens adjunct-gouverneur Asawin Kwanmuang kan de gemeente niets anders, omdat ze zich schuldig zou maken aan plichtsverzuim en vervolging door onder andere de National Anti-Corruption Commission.

Asawin verdedigt het besluit met als argument dat het fort een geregistreerde historisch gebouw is dat toebehoort aan de bevolking en niet dient te worden bewoond door een groep mensen. Begin volgende maand worden de eerste huizen plat gewalst.

Het besluit om het wijkje met de grond gelijk te maken en er een buurtparkje aan te leggen dateert van 24 jaar geleden. Het maakte deel uit van een ontwikkelingsplan van het Committee for the Conservation of Rattanakosin and Old Towns. Talloze academici en cultuurbeschermers hebben het sindsdien veroordeeld. De commissie heeft onlangs gezegd de uitzettingsplannan voor buurten in oude stadswijken te herzien, maar om de een of andere reden geldt niet voor het Mahakanbuurtje.

Bangkok Post heeft er in haar hoofdredactioneel commentaar van donderdag maar één woord voor over:  a shame. De krant wijst erop dat de bewoners het beeld van illegale bewoning hebben weten om te zetten in een gemeenschap die kan bijdragen aan het behoud van het fort. De buurt met zijn oude houten huizen fungeert als een ‘levend museum’. Toeristen zijn er een vertrouwd gezicht.

Volgens een studie van de Silpakorn universiteit, nota bene gefinancierd door de gemeente, is het bestaan van de buurt geen beletsel voor de aanleg van een park. Beide kunnen naast elkaar bestaan met de gemeente als grondeigenaar en de bewoners die zorg dragen voor het onderhoud van het gebied. De onderzoekers zeggen dat de veiligheid van bezoekers gebaat is bij het voortbestaan van de buurt omdat de steile muren van het fort het gebied omsluiten waardoor het vatbaar is voor criminele activiteiten.

Het is betreurenswaardig, schrijft BP, dat de gemeente nooit iets gedaan heeft met deze informatie en vasthoudt aan de letter van de wet. De zaak laat zien dat de gemeente weinig  of geen kennis heeft van gemeenschapsleven en lokale geschiedenis. En dat geldt ook voor wat gedaan is met de Klong Ong Ang (alle bebouwing in het kanaal verwijderd) en de bloemenmarkt Pak Khlong Talat (alle verkopers van het trottoir verwijderd).

De buurtbewoners doen nog een laatste poging de buurt te behouden. Zij hebben de zaak aanhangig gemaakt bij de bestuursrechtbank en de Human Rights Commission. De HRC heeft de gemeente gevraagd een derde weg te zoeken en oog te hebben voor de sociale en rechten aspecten. Op zijn minst dient de gemeente te wachten op de uitspraak van de rechter. (Bron: website Bangkok Post, 7 juli)

Alle voorgaande berichten over de bedreigde buurt staan op de pagina Mahakan Fort.

Afvalwaterzuiveringsinstallatie Khlong Dan 13 jaar werkeloos

Aannemer Khlong Dan beschuldigd van witwassen

10 juli – Het consortium dat de afvalwaterzuiveringsinstallatie Khlong Dan in Samut Prakan heeft aangelegd, gaat vervolgd worden voor het witwassen van geld. Vrijdag bereikten de DSI en het OM op advies van het Anti-Money Laundering Office (Amlo) daarover overeenstemming.

Amlo bevroor eerder de compensatie betalingen aan het consortium. Ze verdenkt het consortium ervan gefraudeerd te hebben. De compensatie is in 2014 bevolen door de Supreme Administrative Court omdat het Pollution Control Department (PCD) in 2003 het contract met het consortium voortijdig beëindigde toen aan het licht kwam dat er fors gefraudeerd was bij de aanleg.

De compensatie, geëist door het consortium, zou in drie tranches uitbetaald worden.  De eerste betaling van 4 miljard baht die al gedaan is, is door Amlo in beslag genomen.

De AWZI is een van de grootste corruptieschandalen in Thailand. Toen het contract werd beëindigd, was de installatie voor 95 procent afgebouwd. Sindsdien is ze nooit gebruikt. Zie voor de voorgeschiedenis Khlong Dan: Een smerige zaak rond afvalwater.

In bewerking: Gemiste berichten uit de periode 4-9 juli die de moeite waard zijn om te lezen.
Vijf bedrijven azen op bouw goedkope woningen
Zes student-actievoerders vrijgelaten
Aparte gevangenisafdeling voor LGBT
Capsule hotels in opmars
Laatste 2 van Facebook 8 vrij op borgtocht
Nieuws van 10 juli
Studenten ontkennen distributie nep ontwerp-grondwet


 

Kantoor van de abt van de tijgertempel

8 juli – Foto: Het kantoor van de abt van Wat Pa Luang Ta Bowa Yannasampanno, beter bekend als de tijgertempel, in Kanchanaburi waaruit de DNP 174 tijgers heeft verhuisd naar twee wildlife breeding centra in Ratchaburi, en waar 40 karkassen zijn gevonden van dode tijgerwelpen. Het Agricultural Land Reform Office gaat illegaal in het land in gebruik genomen gronden opeisen, te beginnen met 193 rai die de tempel in Kanchanaburi heeft ingepikt.

Alle berichten over de tijgertempel zijn gebundeld op de pagina Tijgertempel. Voor een chronologisch overzicht van de affaire klik hier. (Foto Piyarach Chongcharoen)

Gemiste berichten uit de periode 4-8 juli die de moeite waard zijn om te lezen:
• Interview met de Nederlandse ambassadeur Karel Hartogh. Hij vertelt dat een team van water-risk reduction experts binnen enkele weken een bezoek aan Thailand brengt om te overleggen over watermanagement. Volgens de ambassadeur wordt watermanagement vooral gehinderd door het feit dat te veel diensten zich ermee bezighouden. Hartogh wijst erop dat het oprukken van de zoutgrens in de Chao Phraya rivier, de bescherming van havens, droogtes en overstromingen dingen zijn die allemaal verband met elkaar houden.  Lees het hele interview op http://www.bangkokpost.com/lifestyle/social-and-lifestyle/1030625/from-the-netherlands-with-love

• Goed nieuws voor de bewoners van Bangna en Samut Prakan. De verlenging van de BTS Green Line (12,8 km ) naar de provincie Samut Prakan komt volgend jaar klaar, twee jaar eerder dan gepland. Gouverneur Sukhumbhand van Bangkok heeft dit bekend gemaakt tijdens een inspectiebezoek aan de bouwplaats. Sukhumbhand inspecteerde de toiletten, liften, controlekamer en de voetgangersbrug tussen Bearing en Samrong, het eerste station op de verlengde lijn die negen stations telt. De Green Line wordt ook in noordelijke richting verlengd  (18,4 km, Mor Chit-Kukot), maar hoe het daarmee staat, meldt het bericht niet. Meer weten: klik hier: http://www.bangkokpost.com/news/general/1030301/green-line-work-fast-tracked

• Van de ontwerp-grondwet waarover de bevolking zich op 7 augustus in een referendum uitspreekt, circuleren valse exemplaren. De cover is identiek aan het ‘echte’ boekwerk, maar enkele artikelen zijn gewijzigd. Voorzitter Meechai van de grondwetcommissie (CDC) vermoedt dat een georganiseerde beweging de misleidende tekst heeft geproduceerd. Hij zegt de kopie eerder tijdens een forum in Chiang Mai te hebben gezien. CDC-woordvoerder Amorn zegt dat toen honderd exemplaren zijn ontdekt.

Volgens CDC-woordvoerder Chartchai aarzelen onderwijzers bewoners voor te lichten over de ontwerp-grondwet, omdat ze door opponenten onder druk zouden zijn gezet. Ze zijn bang de referendumwet te overtreden door het stemgedrag van kiezers te beïnvloeden. Chartchai zegt dat exemplaren van de echte grondwet slechts mondjesmaat worden verspreid. De CDC vraagt de NCPO en de Kiesraad de bron van de neptekst te  zoeken en de omvang van de verspreiding vast te stellen.

Bron: http://www.bangkokpost.com/news/politics/1029973/fake-copies-of-new-charter-being-distributed-says-cdc. Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2

• De lezers van het Amerikaanse reistijdschrift  Travel + Leisure hebben Chiang Mai en Bangkok een plaatsje gegeven in de vijftien beste steden ter wereld. Chiang Mai staat op de tweede plaats en Bangkok op de veertiende plaats. Vorig kwam Chiang Mai niet voor op de lijst. De beste stad ter wereld is Charleston in South Carolina, vorig jaar was dat Kyoto.

Chiang Mai wordt tevens beoordeeld als beste stad van Azië. Op die lijst staat Bangkok op de vierde plaats. Op de lijst met de vijftien beste eilanden ontbreekt Thailand, evenals vorig jaar.

De beoordelingen zijn gebaseerd op bezienswaardigheden, cultuur, keuken, vriendelijkheid, winkelen en een totaal indruk.

Banyin Tangpakorn 3

• Twee nieuwe ontwikkelingen in de Krimi Chuwong.
1 Voormalig staatssecretaris van Handel Banyin (foto), in wiens auto aannemer-miljardair vorig jaar onder verdachte omstandigheden om het leven kwam, heeft mogelijk in maart 1991 in Nakhon Sawan zijn toenmalige echtgenote op dezelfde wijze om zeep geholpen.

Het ongeluk 25 jaar geleden gebeurde toen Banyin en zijn vrouw op de terugweg waren van een diner. Een vrachtwagen sneed de wagen van Banyin, waardoor die van de weg afraakte en tegen een boom botste. De echtgenote overleed in het ziekenhuis. Banyin was destijds adjunct-inspecteur in de verkeersdienst van een politiebureau.

De CSD heeft het onderzoek naar het ongeluk heropend en gesproken met mensen die de echtgenote kenden. Die betwijfelen of de vrouw door het ongeluk om het leven kwam. Voor de botsing (ook tegen een boom) waarbij Chuwong om het leven kwam, wordt Banyin verdacht van moord met voorbedachten rade.

2 DNA-onderzoek heeft vastgesteld dat niet Chuwong de vader is van de baby van voormalig effectenhandelaar Uracha Vachirakulthol (27), maar Banyin. Het resultaat verbaast Chuwong’s zuster niet; ze bedankt de CSD dat nu een van de vragen is beantwoord die het ‘ongeluk’ heeft opgeroepen. Uracha is een van de twee vrouwen die kort voor Chuwong’s dood in het bezit is gekomen van aandelen van Chuwong’s bedrijf. Ze was ook in Banyin’s gezelschap toen hij werd gearresteerd op beschuldiging van de moord op Chuwong. Banyin ontkende toen dat hij met haar een relatie had.

Chuwong’s zuster Wanpen zegt dat ze extra oppast. Alhoewel ze geen namen noemt is wel duidelijk dat ze doelt op Banyin die op borgtocht is vrijgelaten. Banyin klaagde haar vorig jaar september wegen smaad aan, omdat ze had gezegd dat hij de Belastingdienst had gevraagd de boeken van haar bedrijf te onderzoeken. Wanpen is oprichter van het vastgoedbedrijf Wealth Developer Co.

Update: Het OM heeft besloten Banyin  en drie vrouwen (twee die hebben beweerd Chuwong’s maîtresse te zijn geweest en de moeder van één, die de aandelen namens haar dochter ontving) in staat van beschuldiging te stellen voor de diefstal van aandelen ter waarde van 263 miljoen baht.

(Zie verder de pagina Krimi Chuwong, de aannemer)

• De strijd om de opvolging van de twee jaar geleden overleden Supreme Patriarch, het hoofd van de monnikenorde, is weer opgelaaid nu de Raad van State heeft bepaald dat de voordracht van de Sangha Supreme Council (SSC) om de huidige plaatsvervanger te benoemen, niet in strijd is met de Sangha wet. Voor het Buddhism Protection Centre of Thailand (BPCT) is de uitspraak aanleiding in het land steun te zoeken voor de stagnerende benoeming.

Somdet Chuang kandidaat Supreme PatriarchDe BPCT heeft een brief gestuurd naar de 35.000 tempels in het land  waarin bezwaar wordt gemaakt tegen de uitspraak. Secretaris-generaal Phra Methithammajarn zegt dat de Raad van State de Sangha wet verkeerd interpreteert. Niet de Sangha Supreme Council is bevoegd om een kandidaat-opvolger voor te dragen, maar de premier.

In de brief beweert het BPCT dat pogingen worden gedaan de Sangha wet te veranderen, maar vice-premier Wissanu spreekt dat tegen.

Een rivaliserende groep, geleid door Phra Buddha Isara, bekend van de protesten tegen de regering Yingluck, heeft bij de politie een klacht tegen het BPCT ingediend, want het zou onrust veroorzaken.

De voordracht van Somdet Chuang (foto) door de SSC stuitte eerder op tegenstand vanwege diens banden met Wat Phra Dhammakaya en abt Dhammachayo, die verdacht wordt van heling en het witwassen van (verduisterd) geld, ontvangen van de Klongchan Credit Union Cooperative. Somdet Chuang is ook omstreden omdat in zijn tempelmuseum een antieke Mercedes staat, waarop importtarieven zijn ontdoken.

Alle voorgaande berichten op de pagina Benoeming nieuwe Supreme Patriarch.

Meer gemiste berichten en het actuele nieuws morgen.


 

Bloemenverkopers blokkeren met bloemen verkeer op de Saphan Phut brug

Nachtelijk protest van bloemenverkopers

3 juli – De bloemenverkopers van de bekende bloemenmarkt Pak Khlong Talat hebben vrijdagavond de Chakkraphet Road bedekt met een bloemenzee uit protest tegen hun gedwongen verhuizing. De brug naar Thonburi werd daardoor geblokkeerd voor het verkeer. Na onderhandelingen met de politie en vertegenwoordigers van de gemeente beëindigden ze hun actie om half twee. Maandag praat de gemeente met de boze verkopers.

De verkopers moesten van de gemeente het trottoir ontruimen omdat ze de vrije doorgang van voetgangers belemmeren. Ook elders in de hoofdstad hebben straatverkopers hun biezen moeten pakken in het kader van de actie om het trottoir ‘terug te geven’ aan voetgangers. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot, want de alternatieven die de gemeente aanbiedt, vallen niet altijd in goede aarde omdat de huurprijzen hoog zijn of de locatie ongunstig is.

De actie van de verkopers werd niet toevallig op vrijdag gehouden, want vanaf die dag moesten ze weg zijn nadat ze drie maanden uitstel hadden gekregen. Na gesprekken met de verkopers ging de gemeente ermee akkoord dat ze van 1 april tot 1 juli van half negen tot half vijf op hun ouwe stek bleven. Maar op 1 april was definitief over en uit.

Verkoper Charat Chomsukha (30) zegt: ‘We willen dat de gemeente ons helpt bloemen te verkopen net als eerder of nieuwe plaatsen vindt waar we de huur kunnen betalen. Daarover willen we persoonlijk praten met de gouverneur.’

Politiecommandant Thanakrit Chaijaruvut van het bureau Phra Ratchawang zegt dat de gemeente ettelijke malen met de verkopers heeft gepraat. Overeenstemming was bereikt over de deadline van vrijdag. ‘En nu willen ze meer gesprekken over uitstel.’ De politie heeft nog geen proces-verhaal opgemaakt voor de blokkade. Daar wacht ze mee totdat de twee partijen overlegd hebben.

Vutthichai Boonyasit, assistant directeur van het district Phra Nakhon, zegt dat de gemeente begrip heeft voor de problemen van de kleine verkopers. Hij adviseert hen de schade te berekenen die ze lopen, wanneer ze niet meer bloemen op straat kunnen verkopen en hun berekening maandag te overleggen. ‘Dat is de beste oplossing voor beide partijen.’ (Bron: website Bangkok Post,  2 juli)

Protest met ballonnen voor eerlijk referendum

3 juli – Vijf leden van het Four Regions Slum Network zijn zaterdag korte tijd aangehouden geweest omdat ze samen met vijftig anderen op de campus van de Ramkhamhaeng universiteit paarse ballonnen oplieten met de tekst ‘Campaign Not Wrong’, een oproep voor een eerlijk referendum over de ontwerp-grondwet op 7 augustus. Ze toonden ook een spandoek met de tekst ‘Free and Fair Referendum’.

Ballonnen met een oproep voor een eerlijk referendumDe politie tolereerde het oplaten van de ruim honderd ballonnen. Aanvankelijk wilde ze tegen de vijf proces-verbaal opmaken wegens overtreding van het samenscholingsverbod, maar na verhoor op het politiebureau liet de politie hen gaan.

Volgens Nutchanat Thaenthong, leider van het Network, was de actie niet in strijd met de wet. Hij las een verklaring voor, waarin wordt gepleit voor de vrijlating van de dertien studenten die op 23 juni in Samut Prakan zijn aangehouden, toen ze flyers uitdeelden met een oproep tegen de ontwerp-grondwet te stemmen. Door de krijgsraad zijn ze in staat van beschuldiging gesteld wegens overtreding van de referendumwet en het samenscholingsverbod.

Supat Asasri, student aan de universiteit, pleitte eveneens voor vrijlating en riep op tot vrijheid van meningsuiting zodat kiezers een weloverwogen stem kunnen uitbrengen.

De referendumwet verbiedt uitlatingen voor of tegen de ontwerp-grondwet. Tot nu toe is alleen opgetreden tegen acties die in het openbaar werden gehouden; oproepen op internet zijn nog ongemoeid gelaten. Dat geldt bijvoorbeeld voor Suthep Thaugsuban die op Facebook Live elke dag in een videoboodschap pleit voor steun aan de grondwet en voor zijn rivaal UDD-voorzitter Jatuporn die hem op Peace TV telkens van repliek dient. De junta heeft hen gewaarschuwd niet te ver te gaan. De poging van het UDD om anti-fraude centra op te zetten, is wel in kiem gesmoord. (Bron: website Bangkok Post, 2 juli) (Zie ook de pagina Grondwetwijziging 2)

De dames van Nataree. Voorarrest verlengd, geen borgtocht

Invallen in bordelen doen meer kwaad dan goed

3 juli – Sekswerksters zijn na de inval in massagesalon [lees: bordeel] Nataree in Bangkok bang geworden om medische hulp te vragen en seksvoorlichting van Swing te volgen uit vrees voor arrestatie, zegt de Service Workers in Group (Swing).

Door de inval waarbij minderjarigen en illegale buitenlanders werden aangetroffen, zijn ze van inkomsten verstoken en de meeste buitenlanders zijn voor ‘rehabilitatie’ opgesloten in overheidscentra terwijl hun zaak bij de rechtbank ligt, aldus directeur Surang Janyam.

Na de inval heeft Swing een centrum in Sanam Luang opgezet waar sekswerksters terecht kunnen voor medische consultatie. ‘Terwijl de vrouwen in de rij stonden om geholpen te worden, hebben agenten hen gearresteerd. Sindsdien is ons werk zo goed als onmogelijk geworden. De Thaise sekswerksters kunnen naar ons centrum in Soi Patpong, maar de buitenlanders komen er niet meer omdat ze te bang zijn in het openbaar te verschijnen.’

‘Deze buitenlandse sekswerksters hebben toegang tot de gezondheidszorg nodig. Ik weet dat velen van hen HIV hebben. Als ze geen medicijnen krijgen, worden hun symptomen erger en neemt de kans toe dat ze het virus overdragen.’

Volgens Surang doet een zelfde trend zich elders in het land voor, met name in de Isan. Lokale gezondheidsdiensten hebben er een afname van het aantal vrouwen gemeld. Surang dringt er bij de regering op aan serieus naar het probleem te kijken, met name de kwestie van [door de politie geïncasseerde] steekpenningen, om te voorkomen dat de problemen ernstiger worden.

Surang wil een openbaar forum over prostitutie in Thailand organiseren; niet in een zaaltje maar live op de televisie zodat de zaak meer aandacht krijgt. ’Het is tijd om over onze prostitutiewetten te praten, want die werden lang geleden gemaakt. Ze zijn niet langer relevant om het probleem op te lossen. Sekswerksters hebben ook hun rechten en verdienen het door de wet beschermd te worden.’ (Bron: website Bangkok Post, 3 juli)

Berichten over de inval in Nataree:
26 juni: Samut Sakhon, Songkhla, Bangkok: 23 koppen rollen
16 juni Massagesalon Nataree nog meer in de fout
15 juni: Bordeelhouders Nataree op de vlucht
10 juni: Bordeel betaalde 300.000 baht per maand aan steekpenningen
9 juni:  Massagesalon Nataree ontmaskerd als bordeel
8 juni: Kort nieuws

Mooie mannen op de bres voor zwerfhonden

Mooie mannen op de bres voor zwerfhonden

3 juli – Moderedacteur en fotograaf Surachai Saengsuwan van L’Officiel Thailand begint dinsdag een campagne op de social media en de website van de dierenopvang Pick-A-Pet4Home om aandacht te vragen voor zwerfhonden en te helpen voor de honden een opvang te vinden.

Dat doet hij door middel van foto’s van politieagenten, soldaten en kadetten, die voor hem hebben geposeerd – niet de eerste de besten, maar attractieve mannen. ‘Ik heb geprobeerd een effectieve manier te zoeken zodat mijn campagne door het publiek wordt opgepikt’, zo verklaart hij deze originele aanpak.

Een van Surachai’s projecten op Facebook heet Supper (@supperneverbethelast), waar hij het werk van kunstenaars laat zien, inclusief van hemzelf, die een passie voor mode, kunst en het mensenlijk lichaam hebben. De gefotografeerde mannen selecteerde hij van de Facebookpagina Noom Chai Lai, of All Cadet Fan Page, die door meer dan 400.000 mensen wordt gevolgd en waarop foto’s staan van knappe mannen in uniform.

Surachai: ‘De knappe mannen in uniform zullen indruk maken want ze hebben al hun eigen basis van fans. Maar ik denk dat hun foto’s veel meer zijn dan alleen maar een mooi gezicht, wanneer ze iets goeds doen voor de samenleving. Daarom heb ik de twee gecombineerd en voer campagne voor het adopteren van honden.’ (Bron: website Bangkok Post,3 juli)

Meer lezen over dit ongebruikelijk initiatief: Sexy pups throw shelter dogs a bone.


 

National Scout Day
1 juli was National Scout Day en dat werd gevierd met een parade in het Supachalasai stadion. Scouting werd in 1911 door koning Rama VI geïntroduceerd, die er tijdens zijn studie in Engeland kennis mee had gemaakt. Thaise leerlingen dragen hun uniform eenmaal per week naar school. (Foto Pawat Laopaisarntaksin)


 

Trafficking in Persons rapport 2016

Strijd tegen mensenhandel: Lof en kritiek van VS

2 juli – Persbureau Reuters had al uit de boot geklapt en donderdag kwam de officiële bevestiging: Thailand is een plaatsje naar boven opgeschoven in het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport. Het land staat niet meer op de Tier 3 lijst van landen die onvoldoende optreden tegen mensenhandel en slavenarbeid, maar op de Tier 2 lijst. Weliswaar geen dikke voldoende, maar wel aanleiding tot tevredenheid bij de Thaise autoriteiten.

Maar ondanks de lof zegt Washington dat meer gedaan moet worden. De nieuwe status ‘onderstreept dat het probleem van mensenhandel in Thailand groot blijft en additioneel, substantieel en effectief regerings leiderschap vereist’.

‘Wij dringen er bij Thailand op aan verdere en duurzame vooruitgang te boeken in de strijd tegen mensenhandel en de Thaise anti-mensenhandel wetten toe te passen.’

De huidige beoordeling heeft betrekking op de periode april vorig jaar tot maart dit jaar. Problemen die aangestipt worden zijn dwangarbeid in de visserijsector, mensenhandel en debt bondage (afhankelijkheid van schulden).

De regering en het bedrijfsleven zijn in hun nopjes met de upgrade. Vice-premier Prawit zei woensdag dat het land de strijd tegen mensenhandel niet opgeeft. (Bron: website Bangkok Post, 30 juni)

Voor een verklaring van de Amerikaanse ambassade, klik hier.

Tijgers uit tijgertempel kunnen moeilijk wennen

2 juli – De tijgers die uit de beruchte [woordkeus Bangkok Post] tijgertempel in Kanchanaburi naar twee wildlife breeding centra zijn verhuisd, kunnen maar moeilijk wennen in hun nieuwe omgeving. Voor één tijger was de verhuizing te veel: het 6-jarige dier is overleden. Ook de overgang van gekookt voer dat zij in de tempel kregen, naar rauw voedsel valt de dieren moeilijk.

Tijger proeft rauwe kipVrijdag brachten functionarissen en veeartsen van de DNP een bezoek aan Khaozon en Khao Prathap Chang in Ratchaburi. Het viel hen op dat veel tijgers geagiteerd waren en veel gromden. Eén tijger had problemen met ademhalen. De dierenverzorgers geven de tijgers vitaminen om hun spanning te verminderen.

Volgens Adisorn Noochdumrong, DNP adjunct directeur-generaal, passen de tijgers zich over het algemeen goed aan hun nieuwe omgeving, voer en verzorgers aan, maar sommige zijn gestrest, eten nauwelijks en moeten scherp in de gaten worden gehouden. De dieren die niet eten, krijgen tranquillizers, een zoutoplossing en voedselkorrels. Ze weigeren de rauwe kip die hen wordt voorgezet.

De DNP is niet van plan de tijgers weer te verplaatsen, maar particuliere dierentuinen kunnen wel inlichtingen over hen inwinnen, zegt Adisorn. De dieren kunnen niet in het wild worden losgelaten, omdat het geen inheemse dieren zijn. De DNP gaat verhoging van haar budget vragen om de zorg voor de tijgers te financieren. (Bron: website Bangkok Post, 1 juli)

Alle berichten over de tijgertempel zijn gebundeld op de pagina Tijgertempel. Voor een chronologisch overzicht van de affaire klik hier.

DNP gaat beter voor de tijgers zorgen

2 juli – Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) is zeker geschrokken van de berichtgeving gisteren over de uit de tijgertempel verwijderde tijgers (zie het bericht hierboven: Tijgers uit tijgertempel kunnen moeilijk wennen) want DSI-hoofd Adisorn Noochdamrong is er als de kippen bij om verbeteringen aan te kondigen.

Adisorn zegt dat de DNP wacht op een aanvullende budget van 5 miljoen baht, zodat ze de leefruimte van de dieren kan vergroten. Tevens wordt een dubbel hek van 5 kilometer geplaatst om de veiligheid van de bewoners die bij bij het Khaozon Wildlife Breeding Centre wonen, te waarborgen.

Dit centrum, waar 62 van de geconfisqueerde tijgers verblijven, is een van de twee centra waar de tijgers zijn ondergebracht; inmiddels 146 dieren want 1 is overleden. Om het rekensommetje af te maken: 137 tijgers zijn begin juni verhuisd, 10 waren al eerder weggehaald.

Volgens veearts Natanon Panpeth zijn de meeste tijgers in Khaozon gezond en hebben slechts enkele dieren problemen met de andere voeding. Winan Wirana, hoofd van het centrum, zegt dat elke tijger dagelijks 4 kilo rauwe kip eet. Het centrum heeft circa 300.000 baht per maand nodig om de dieren te voederen.

Saksan Eiamnoo, die al meer dan 10 jaar voor tijgers zorgt, zegt dat de dieren aanvankelijk behoedzaam waren, maar ze beginnen zich langzaam aan hun nieuwe omgeving aan te passen. (Bron: website Bangkok Post, 2 juli)

Kolencentrale (geen locatie)

Egat bouwt zes kolencentrales ondanks protesten

2 juli – Het landelijk elektriciteitsbedrijf Egat trekt zich niets aan van de protesten tegen kolencentrales, maar blijft vasthouden aan zijn plan om tot 2025 zes nieuwe centrales te bouwen, waardoor het zijn aandeel in de stroomvoorzieningen van 37 op 50 procent brengt.

De nieuwe Egat gouverneur Kornrasit Pakchotanon zei donderdag dat Egat de afgelopen zes jaar marktaandeel heeft verloren door het toegenomen aanbod van particuliere energiebedrijven en kleine producenten. Egat dient marktleider te zijn, zegt hij, en een marktaandeel van 50 procent kan helpen in de toekomstige energiebehoefte te voorzien omdat energiecontracten met de particuliere sector niet veranderen.

Thans levert Egat 15.548 MW aan stroom. De zes nieuwe centrales gaan 4.390 MW leveren. Twee komen in Krabi en Songkhla; naar verwachting komen ze tussen 2020 en 2022 in bedrijf. De huidige kolencentrales leveren thans 20 procent van Egat’s productie. Met de zes nieuwe wordt dat 30 tot 35 procent.

Volgens Kornrasit is schone technologie beschikbaar voor relatief goedkope energieopwekking met kolen. De centrales verminderen de afhankelijkheid van gas en helpen de energietarieven te beheersen. [Volgens mensen die er verstand van hebben is schone technologie een fabeltje]

Egat wil verder meer duurzame energie opwekken dan gepland: 1.500 tot 2.000 MW in plaats van 560 MW wat eerder de target was. De plannen voorzien in de opwekking van elektriciteit door windmolens en mini waterkracht centrales.

Het artikel zegt niets over de protesten tegen de centrales in Krabi en Songkhla. Minpuntje Bangkok Post. (Bron: website Bangkok Post, 30 juni)

Prayut wil snel onderzoek naar corruptie in hypotheeksysteem

2 juli – Premier Prayut dringt er bij de autoriteiten op aan hun onderzoek naar gevallen van corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst dit jaar af te ronden. De premier zei dit donderdag tijdens een vergadering van het Rice Policy and Management Committee. Na de vergadering herhaalde hij zijn pleidooi. De premier wil dat ze afgerond worden zodat ze voor de rechter gebracht kunnen worden.

Rijst Yingluck PrayutEen van die zaken betreft oud-premier Yingluck, destijds voorzitter van het National Rice Policy Committee (NRPC). De regering wil haar middels een administrative order (bestuursdwang) aansprakelijk stellen voor de verliezen die met het systeem zijn geleden.

Volgens de commissie die het bedrag heeft vastgesteld, is bestuursdwang nodig om te voorkomen dat de zaak verjaart in februari 2017. De bestuursdwang is gebaseerd op de Act on Liability for Wrongful Acts of Officials van 1996.

Op strafrechtelijk gebied wordt Yingluck aangepakt door de Criminal Division for Political Office-Holders van het hooggerechtshof. Daar staat ze terecht voor plichtsverzuim omdat ze als voorzitter van de NRPC nagelaten zou hebben op te treden tegen de corruptie in het hypotheeksysteem en de oplopende kosten.

Ook de National Anti-Corruption Commissie houdt zich met corruptie in het hypotheeksysteem bezig. Prayut dringt erop aan niet te luisteren naar ‘distorted issues’. ‘Wanneer zij [de zaken] voor de rechter komen, is er niets om bezorgd over te zijn. Wanneer de beschuldigden menen dat ze niets verkeerds hebben gedaan, kunnen ze zich verdedigen.’

De Public Sector Anti-Corruption Commission (PACC) van het ministerie van Justitie, een zusje van de NACC, heeft bekend gemaakt 551 klachten te hebben ontvangen over het hypotheeksysteem. De PACC heeft sub-panels gevormd om 47 zaken te onderzoeken. De rest wacht op behandeling.

PACC secretaris-generaal Prayong Priyajit zegt dat ze tijd in beslag nemen, maar niet erg lang want ze komen qua overtreding op hetzelfde neer. De meeste betreffen de opslag van de opgekochte rijst in magazijnen van de Public Warehouse Organisation (PWO) and the Marketing Organisation for Farmers (MOF). Prayong verwacht dat die zaken binnen drie maanden zijn afgerond. (Bron: website Bangkok Post, 1 juli) (Zie ook de pagina Corruptie 2 en Rijst 3)

Chinese onderzeeër Yuan klasse

Marine: plan voor aanschaf drie onderzeeërs

2 juli – De Royal Thai Navy heeft een financieringsplan van 36 miljard baht ingediend voor de aanschaf van drie Chinese Yuan-class onderzeeërs. Door de kosten over 11 jaar te spreiden hoopt de marine ditmaal het groene licht te krijgen van het kabinet, waardoor een jarenlange wens eindelijk wordt vervuld. Minister Prawit (Defensie) is een voorstander van de aankoop.

Wanneer de marine toestemming krijgt van de kabinet, wordt direct begonnen met de aankoop, zegt admiraal Na Areenij, hoofd van de marine. De eerste duikboot wordt naar verwachting tussen 2017 en 2021 gekocht. Het is de tweede keer dat het kabinet zich over de aanschaf buigt. De vorige keer stuurde het ministerie van Defensie het aankoopplan terug, omdat het een afschrijvingsperiode van 7 jaar tekort vond.

Naar aanleiding van protesten vanuit de bevolking kreeg de marine ook de opdracht een PR-campagne te beginnen om de mensen voor te lichten over de noodzaak van onderzeeërs voor defensiedoeleinden. Assistent marinehoofd Narongsak Nabangchang heeft daarom een ‘white paper’ gepubliceerd met achtergrondinformatie over de duikboten.

Afgaande op uitlatingen van Prawit en Prayut verwacht de marine volgens een bron dat het aankoopplan wordt gesteund. Ze erkennen de noodzaak om onderzeeërs te kopen. ‘Wanneer de marine gedurende deze regering ze niet kan kopen, is het nog maar de vraag of ze hen kan kopen wanneer de volgende regering aan de macht komt.’

Met de inwerkingtreding van de Asean Economic Community (sinds begin dit jaar), de Dawei diepzeehaven (in aanleg) en de special economic zones (in voorbereiding) worden de veiligheidstaken van de marine gecompliceerder, zegt de bron. Een nieuwe duikbootvloot is daarom nodig om haar missies te ondersteunen. (Bron: website Bangkok Post, 1 juli)

In bijgaand kader een overzicht van de duikbootvloten in Azië en Australië.

Bangkok makeover

Bangkok: Plan voor makeover van drie wijken

2 juli – Drie wijken in Bangkok krijgen een makeover naar een ontwerp van het Urban Design and Development Centre. Ze zijn gekozen omdat ze een historische en culturele waarde hebben en een unieke identiteit. Het plan maakt deel uit van het zogeheten Bangkok 250 project dat tot doel heeft de stad leefbaarder en spannender te maken ter viering van het 250 jarig bestaan in 2032.

De drie wijken zijn Tha Phra Chan-Tha Chang-Tha Tian; Yothi-Ratchawithi en Thong Lor-Ekamai. In de  eerste buurt staan veel tempels zoals Wat Pho, Wat Chana Songkhram, Wat Mahathat, Wat Kalayanamit en het Grand Palace; verder moeten verschillende oude buurtjes nodig geconserveerd worden.

Het gaat om vijf locaties. Verbeteringen zijn nodig aan het plaveisel (Tha Phra Chan), landschap verbeteringen (Ta Chang), infrastructurele verbeteringen en verbeteringen aan faciliteiten (rond de Navy Club en Ratcha Woradit Pier), openbaar gebied langs de rivier en het ontwikkelen van het al jaren verwaarloosde Children’s Centre Baan Pranee tot een leercentrum van de toekomst.

Volgens UDDC directeur Niramon Kulsrisombat heeft Rattanakosin een hoge potentie om een toeristische attractie te worden, mede door de lage bevolkingsdichtheid.

Over de twee andere wijken geeft het bericht geen informatie of ik snap het niet – dat zou ook kunnen. (Bron: website Bangkok Post, 2 juli)

Op de foto een schets van Tha Phra Chan na de makeover.

Zondag in Nieuws uit Thailand:
Nachtelijk protest van bloemenverkopers
Protest met ballonnen voor eerlijk referendum

Maandag en dinsdag geen Nieuws uit Thailand.


 

Opinie: Regeringen pakken problemen in landbouw niet aan

1 juli – De afgelopen 5 jaar heeft Thailand bijna 1 biljoen baht uitgegeven aan zachte leningen, hulpprogramma’s en financieringen voor boeren. Ook de regering Prayut heeft grote sommen geld in de plattelandseconomie geïnjecteerd, in totaal 143 miljard baht en recent nog 45 miljard om de boeren te helpen die lijden onder de droogte en ingezakte prijzen van agrarische producten.

‘Ontegenzeggelijk zullen deze financiële injecties op de korte termijn de rurale economie nieuw leven in blazen. Maar het is geen duurzame en lange termijn benadering om de wortel van de chronische problemen in de landbouw aan te pakken’, schrijft Wichit Chantanusornsiri in zijn wekelijkse rubriek Making sense.

Wat die problemen zijn, is algemeen bekend: hoge productiekosten, matige kwaliteit van de producten, lage productiviteit, droogte en ontoereikend management van overstromingen. Ter illustratie trekt Wichit een vergelijking tussen Thailand en Vietnam. In Vietnam bedraagt de opbrengst per rai van rijstboeren 853 kilo tegen 447 kilo in Thailand. De productiekosten bedragen gemiddeld 4.978 baht tegen 5.800 baht in Thailand.

Vietnam speelt dat klaar door maatregelen om de productie te vergroten, de kwaliteit te verbeteren, de winstgevendheid te vergroten, en door de input kosten en het gebruik van chemicaliën te verlagen.

Het beleid van de regering Prayut wijkt niet af van dat voorgaande regeringen. De Pheu Thai regering van Yingluck gaf ruwweg 600 à 700 miljard baht aan haar controversiële hypotheeksysteem voor rijst. Ze kocht de paddy op voor prijzen die zo’n 40 procent boven de marktprijzen lagen. Leuk voor de boeren die ervan profiteerden, maar het leidde tot een enorm verlies omdat Thaise rijst te duur was.

Wichit verzuimt de regering Abhisit te noemen. Ook die hielp de boeren met een geldinjectie in de vorm van prijsgarantie, zij het dat het systeem minder kostbaar was dan dat van de regering Yingluck.

Wichit noemt het twijfelachtig of de 1 biljoen baht die de afgelopen 5 jaar in de landbouw is gestoken, geleid heeft tot tastbare hervormingen in de landbouwsector. Of zijn het alleen maar korte termijn remedies, die de problemen niet bij de wortel aanpakken?

Wichit: ‘Van regering tot regering heeft Thailand herhaaldelijk dezelfde oplossing gekozen. De problemen zijn gebruikt om de politieke machtsbasis van verschillende regeringen te versterken.  Populistisch beleid met enorme financiële injecties vertaalt zich doorgaans in grotere steun van kiezers bij de volgende verkiezingen, maar lange-termijn en duurzame oplossingen worden uitgesteld.’ (Bron: website Bangkok Post, 30 juni) (Zie verder de pagina Rijst 3)

Uracha Wachirakulton opgeroepen voor verhoor

Nieuwe verdachte in de krimi Chuwong

1 juli – Na voormalig staatssecretaris Banyin komt nu ook Uracha Wachirakulton in beeld als mogelijke verdachte van of medeplichtige aan de moord op aannemer-miljardair Chuwong. De voormalige effectenmakelaar is opgeroepen voor verhoor om uit te leggen wat ze in het gezelschap van Banyin deed toen hij werd aangehouden, alhoewel zij en ook Banyin vorig jaar verklaarden elkaar niet te kennen.

Urachai beheerde de effectenportefeuille van Chuwong bij AEC Securities Plc. Kort voor Chuwong’s dood ontving [lees: stal] zij aandelen ter waarde van 40 miljoen baht. Een andere vrouw kwam in het bezit van aandelen ter waarde van 228 miljoen baht. Beide vrouwen hebben beweerd dat zij Chuwong’s maîtresse waren. De andere vrouw zei zwanger van hem te zijn.

KrimiChuwong kwam om het leven toen de wagen van Banyin tegen een boom botste. Banyin raakte slechts gewond, Chuwong die naast hem zat, overleed. Opvallend detail: Chuwong had tegen zijn gewoonte in geen veiligheidsgordel om toen hij gevonden werd.  De familie kreeg wantrouwen toen ze de aandelentransacties ontdekten.

Banyin vertelde verslaggevers woensdag dat hij en Uracha deel uitmaakten van een groep van tien personen die zouden gaan golfen in Khao Yai. Hij ontkent dat hij alleen met haar was toen hij werd aangehouden en zegt geen relatie met haar te hebben. Ze leerden elkaar pas kennen omdat ze beiden verdachten zijn in de Chuwong-zaak. (Bron: website Bangkok Post, 30 juni) (Zie verder de pagina Krimi Chuwong, de aannemer)

Op de foto Uracha in gezelschap van haar moeder, vorig jaar augustus toen ze bij de CSD op het matje moest komen voor de aandelentransactie.

De volgende berichten verhuizen naar 2 juli:
Strijd tegen mensenhandel: Lof en kritiek van VS
Egat bouwt zes kolencentrales ondanks protesten
Tijgers uit tijgertempel kunnen moeilijk wennen
Prayut: Schiet op met onderzoek naar corruptie in hypotheeksysteem
Marine: plan voor aanschaf drie onderzeeërs

Reacties niet mogelijk