Thais nieuws 1-15 januari

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2015 klik hier, 2014 klik hier, 2013 klik hier, 2012 klik hier, 2011 klik hier, 2010 klik hier.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.

Veel voorkomende afkortingen
Amlo: Anti-Money Laundering Office
AoT: Airports of Thailand (beheerder van zes vliegvelden, o.a. Suvarnabhumi en Don Mueang)
BAAC: Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CDC: Constitution Drafting Committee (commissie die de nieuwe grondwet schrijft)
CIB: Central Investigation Bureau
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die begin 2014 gold)
CSD: Crime Suppression Division (recherche)
DNP: Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (vergelijkbaar met ons Staatsbosbeheer)
DSI: Department of Special Investigation (vergelijkbaar met de FBI)
FDA: Food and Drug Administration
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
Isoc: Internal Security Operations Command (opperbevel verantwoordelijk voor de veiligheid in het Zuiden)
NACC: National Anti-Corruption Commission
NCPO: National Council for Peace and Order (militair gezag)
NESDB: National Economic and Social Development Board
NLA: National Legislative Assembly (noodparlement)
NRC: National Reform Council (inmiddels opgeheven orgaan dat hervormingsvoorstellen moest formuleren)
NRSA: National Reform Steering Assembly (opvolger van NRC)
NSC: National Security Council
Obec:  Office of the Basic Education Commission
Ohec: Office of the Higher Education Commission
Ovec: Office of the Vocational Education Commission
PACC: Public Sector Anti-Corruption Commission
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (protestbeweging tegen de regering Yingluck)
RID: Royal Irrigation Department
TAT: Tourism Authority of Thailand
TDRI: Thailand Research Development Institute
UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)

Voor het nieuws van 16-31 december, klik hier.

 

Fabriek waarin garnalen worden verwerkt in Samut Sakdon

Rode Kaart is ‘blessing in disguise’

15 januari – Sinds Thailand 50 jaar geleden begon met de commerciële visvangst, zijn de Thaise wateren geplunderd door grote trawlers, het gebruik van netten met te kleine mazen en de nachtelijke visvangst met lampen. In 1961 was een uur vissen goed voor 298 kilo vis en andere zeedieren; in 2012 was die hoeveelheid geslonken tot 18 procent; bovendien is 34,5 procent van de vangst onvolwassen en niet in staat nageslacht voort te brengen en de visstand aan te vullen.

Anchalee Kongrut poneert op de opiniepagina van Bangkok Post de vermetele stelling dat een rode kaart van de EU een blessing in disguise (geluk bij een ongeluk) zou zijn. Wat nodig is, is een beleid dat duurzaamheid als prioriteit heeft en niet exportcijfers.

Milieu-activisten en kleine vissers vinden dat premier Prayut drastische acties moet nemen. Zoals de Indonesische president, die zich niets aantrekkend van protesten, destructieve netten heeft verboden en talloze illegale vissersboten, waaronder boten uit Thailand en China, een zeemansgraf heeft gegeven om de aangetaste visstand zich te laten herstellen.

Maar Thailand gaat zover niet. De herziene Fisheries Act staat nog steeds visnetten toe met een maasgrootte van 4 cm in plaats van 5 cm, zoals aanvankelijk de bedoeling was. En artikel 34 van de wet beperkt het visgebied van kleine boten, waardoor 80 procent van de Thaise visbevolking alleen binnen drie nautische mijlen van de kust mag vissen. De 20 procent aan commerciële visbedrijven hebben de rest van de zee tot hun beschikking. En dan te bedenken dat kleine vissers bekend staan duurzame vismethoden te gebruiken.

Maandag komen de vissers uit 20 kustprovincies bijeen  om te protesteren tegen het discriminerende artikel en de te kleine maasgrootte.

‘Thailand verdient geen importban’
De Business-bijlage opende gisteren met een hoera-verhaal over alle maatregelen die de Thaise overheid heeft genomen om een eind te maken aan de wantoestanden in de visserij en visverwerkende industrie. Aanleiding is de gele kaart die het land in april vorig jaar van de EU kreeg, omdat het niet voldeed aan de IUU-regeling (Illegal, Unregulated and Unreported Fishing). Een rode kaart plus import ban dreigt wanneer de EU dit nog steeds vindt.

Volgens een eerder bericht krijgt Thailand volgende week bezoek van een EU-delegatie, volgens het bericht van vandaag volgende maand. Weliswaar een miniem verschil, maar opnieuw een indicatie dat Bangkok Post niet de krant is die je kunt vertrouwen, zoals het motto belooft.

Ik sta elke keer weer verbaasd over de ontkenningen, het gedraai en het optimisme van Thaise autoriteiten. Wat er gisteren uitsprong: ‘Thailand kan garanderen dat met ingang van januari 2016 illegale arbeid niet voorkomt in de Thaise visserij-industrie. Het land verdient geen importban.’

Wie zei dat? Thiraphong Chansiri, president van de Thai Union Group Plc, ‘s werelds grootste tonijnexporteur. Zou hij het zelf geloven, gelooft de EU het, gelooft u het, geloof ik het? (Bron: Bangkok Post, 14 januari)

Meer over de misstanden in de visserij en visverwerkende industrie op de pagina’s  De vis wordt duur betaald en Migranten.

Update: De volgende cijfers kwam ik in de krant van vandaag tegen. Vorig jaar heeft de politie 311 zaken in behandeling genomen die betrekking hebben op illegale praktijken in de visserij tegen 276 in 2014. 720 slachtoffers [ik neem aan van mensenhandel] kregen hulp  en 1.000 verdachten zijn vervolgd [en ook bestraft?].

Uit andere bronnen komen de volgende gegevens: van de 115 visverwerkende bedrijven zijn 52 illegaal gebleken, illegale arbeid werd gevonden in 63 fabrieken. Daarvan zijn 5 tijdelijk gesloten en 1 definitief. Van de 30 loodsen waarin garnalen worden gepeld, zijn 11 gesloten. Ook hier: ze gaan vervolgd worden, maar geen woord over straffen. Het OM heeft acht zaken in behandeling, waarbij sprake was van dwangarbeid.

De autoriteiten hebben de vergunning ingetrokken van 8.024 vissersboten, omdat de eigenaren verzuimd hebben ze te laten registreren. 45.573 boten zijn al wel geregistreerd. 2.076 van de in totaal 2.216 trawlers, met een hoger bruto registertonnage dan 60 ton, zijn uitgerust met een Vessel Monitoring System.

Partnerschap gaat platteland revitaliseren

15 januari – Zijn het de voornemens die traditioneel bij de jaarwisseling worden bedacht en al heel snel sneuvelen of zijn het beleidsmaatregelen die ook werkelijk genomen gaan worden en het beoogde doel bereiken? Ik weet het niet; vice-premier Somkid weet het wel, de economische tsaar van het kabinet.

Somkid maakt partnerschap bekendHij maakte woensdag bekend dat 36 organisaties een overeenkomst hebben getekend om het platteland in de vaart der volkeren op te stuwen. Dat gebeurt in het kader van Pracha Rat (People’s Initiative), een nogal vaag concept, dat betrekking heeft op de samenwerking tussen overheid, burgers en bedrijfsleven. [Alsof dat gelijkwaardige partners zijn.]

Het partnerschap, zoals het wordt genoemd, heeft tot doel de economie te stimuleren en sociale en politieke problemen aan te pakken; het is in overeenstemming met het onlangs goedgekeurde pakket aan stimuleringsmaatregelen van 136 miljard baht.

De deelnemende bedrijven, waaronder grootwinkelbedrijven, beloven meer agrarische producten te gaan verkopen. De Mitr Phol Group, Thailand’s grootste suikerproducent, gaat samen met twee overheidsbanken boeren helpen om hun bedrijf te ontwikkelen.

Vice-premier Somkid looft het initiatief: Het is de eerste keer dat de bevolking, burgerlijke en particuliere sectoren de krachten bundelen om lokale gemeenschappen en de landbouwsector te helpen. ‘Dit wordt een keerpunt in de duurzame ontwikkeling van Thailand’s landbouwsector en verhoging van de bijdrage van de sector aan het bruto binnenlands product’, jubelt hij.

Ik laat het artikel verder onbesproken, want het bevat een waslijst aan mooie plannen. Wie ze wil lezen, klik hier.

Aftrekpost voor binnenlands toerisme komt terug

15 januari – De begin dit jaar afgelopen regeling voor een belastingaftrek van hotelkosten en binnenlandse reispakketten wordt verlengd en de aftrekpost, die thans 15.000 baht bedraagt, gaat waarschijnlijk omhoog. De maatregel, bekend gemaakt door het Fiscal Policy Office, heeft tot doel het binnenlands toerisme te stimuleren zodat de revenuen de te verwachten verminderde inkomsten uit de export naar China compenseren. Thans is China Thailands grootste exportmarkt met een bijdrage van 15 tot 16 procent aan de totale exportwaarde.

Het FPO vindt het bedrag van 15.000 baht te laag en overweegt een ‘passend’ bedrag, zegt directeur-generaal Krisada. Ook denkt het FPO na over de duur van de maatregel.

De aftrekregeling was van kracht van 15 december tot het einde van het jaar en richtte zich op de midden- en hogere inkomensgroepen [de meeste Thai betalen geen belasting].  De maatregel wordt gezien als een snelle remedie voor de economische malaise, want overheids en particuliere investeringen hebben pas effect op een langere termijn.

Het toerisme is thans goed voor 10 procent van het bruto binnenlands product. De Tourism Authority of Thailand verwacht dat de omzet dit jaar 2,41 biljoen baht bedraagt, tegen 2,3 biljoen eerder.

Het FPO heeft nog meer potjes op het vuur staan, zoals verhoging van de aftrekpost voor personeelstrainingen. Thans kunnen bedrijven de kosten tot 200 procent aftrekken.

Verder nog iets wat niets met het voorgaande te maken heeft. [Doet Bangkok Post wel vaker.] Op 1 februari wordt de nieuwe erfbelasting van kracht. Erfgenamen die een verzoek doen de belastingbetaling over meer dan 2 jaar uit te strijken, moeten 0,5 procent rente per maand gaan betalen. (Bron: Bangkok Post, 14 januari)

Limerick van de dag
De wet verbiedt het: prostitutie
Maar ’t is een swingende negotie
De wet is papier
Zo gaat dat hier
Op overtreding staat geen sanctie

Veel aandacht voor aanvallen in Jakarta

15 januari – ‘Leaders decry Jakarta attacks’ kopt Bangkok Post vandaag op de voorpagina. Tja, wat kunnnen leiders anders doen dan ‘decry’ (afkeuren)? En op pagina 5 vertelt Jeremy Douglas onder de kop ‘Chaos amid bombings and gunfire’ nog nooit in de 3,5 jaar dat hij in Pakistan werkte te hebben meegemaakt wat hij zag vanuit zijn VN-kantoor: politieagenten die vuur wisselden met militanten te midden van een serie ontploffingen op een belangrijke kruising van de Indonesische hoofdstad. Verder op pagina 6 ‘Day of terror in pictures’ en op pagina 10 ‘Pray for Jakarta’ met reacties op de social media.

Secretaris-generaal Thawip van Thailand’s National Security Council noemt de bomaanslagen een ‘grote bedreiging voor de nationale veiligheid’. De aanvallen onderstrepen het belang van verbetering van het inlichtingenwerk dat een centrale rol speelt bij het opsporen van kwaadwillenden. Naar verluidt zouden sommige IS-militanten kernen willen vormen in de landen van de regio.

Politiewoordvoerder Detnarong zegt dat de politie de opdracht heeft gekregen om de bewaking van ambassades, met name de Indonesische, in Bangkok te versterken alsmede grensposten.

Premier Prayut en minister Don (Buitenlandse Zaken) hebben hun medeleven betuigd met de Indonesische president en veroordelen in een verklaring de barbaarse daden van de aanvallers.

Woordvoerder Sek van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er geen Thaise slachtoffers zijn. De Thaise ambassade in Jakarta wordt door de Indonesische regering op de hoogte gehouden van de situatie. Thaise zakenmensen nemen meer veiligheidsmaatregelen.

De aanvallen gebeurden niet ver van de vestiging van Bangkok Bank in centraal Jakarta, maar klanten en staf ondervonden geen gevolgen. De vice-president zegt: ‘We moeten waakzaam blijven. We hebben nog steeds geen idee wat er gaat gebeuren.’

Chemieproducent Covestro (Thailand) opent volgend jaar een laboratorium op een locatie, 1 kilometer verwijderd van het slagveld. Daarin komt geen verandering.

Cyberaanvallen ‘bedreiging voor ’s lands veiligheid’

15 januari  – ’s Lands veiligheid staat op het spel, zegt minister Prawit (Defensie) naar aanleiding van de aanvallen van hackers op websites van politie, justitie en de regering. Het ministerie gaat ‘hoogtechnologische’ software aanschaffen om ze beter te beschermen. Naar de verschillende opties wordt momenteel onderzoek gedaan. Details over de maatregelen zijn niet bekend gemaakt.

Recent hebben hackers opererend onder de naam Anonymous tweemaal toegeslagen. In januari legden ze websites van de politie plat en dinsdag 297 justitiële en regeringswebsites. Beide acties waren een protest tegen de doodstraf die de twee Myanmarezen hebben gekregen voor de moord vorig jaar op twee Britse toeristen op het vakantie-eiland Koh Tao.

Gegevens over de moorden zijn niet verloren gegaan, zegt de woordvoerder van het Thai Court of Justice, want de rechtbank heeft een back-up van alle documenten. Bewijs wordt verzameld om de daders te kunnen vervolgen voor overtreding van de Computer Crimes Act. Gisteren functioneerden de websites zoals gebruikelijk.

ACIS Professional, een bedrijf dat trainingen verzorgt over cyberveiligheid, noemt de aanval niet normaal, omdat de sites niet alleen verminkt zijn, maar omdat de hackers ook vertrouwelijke informatie hebben kunnen downloaden. Het bedrijf noemt de cyberaanval een risico dat serieus moet worden genomen.

‘Juridische gegevens moeten niet online worden gezet en essentieel is een dienst die zorg draagt voor de cyberveiligheid. In plaats van te proberen de daders te vinden of zelfs een zondebok [steek onder water] is het beter een efficiënt management te hebben en een effectieve benadering om met aanvallen om te gaan’, zegt ACIS-oprichter Prinya en secretaris van de Thailand Information Security Association. Ook een cyber veiligheidswet is van belang. Prinya pleit voor de vorming van een nationale cyber veiligheidsdienst en een raad om verdere aanvallen te voorkomen en gegevens te beschermen.

In bijgaand kader een chronologisch overzicht van de aanvallen die de afgelopen maanden hebben plaatsgevonden.

Vissers bezweken aan vitaminegebrek

15 januari – Vitamine B1 gebrek was vermoedelijk de oorzaak van de dood van zes bemanningsleden van vissersboten, zegt het ministerie van Volksgezondheid. Nog eens 25 vissers zijn ziek geworden van wie vijf nog in het ziekenhuis van Ranong worden verpleegd vanwege hartproblemen. De overigen hebben het ziekenhuis mogen verlaten.

Het eerste dodelijke slachtoffer viel op 26 december. De zesde bezweek woensdag. Ze leden aan een gebrek aan energie, opgezwollen en gevoelloze armen en benen, pijn in de borst en kortademigheid. Daarmee kampten ze twee dagen tot een week voorafgaand aan hun dood. Sommigen lagen letterlijk naar adem te happen.

Volgens het Department of Disease Control spelen drie factoren een rol: het eten van voedsel met weinig vitamine B1, voedsel dat vitamine B1 vernietigt (rauwe vis, gefermenteerde vis, alcohol) en uitputting. De levensreddende vitamine zit in granen en groene groentes.

Een team bestaande uit experts van het DDC, Chulalongkorn Memorial Hospital en Rode Kruis doet onderzoek. Het heeft achttien monsters genomen op de twee boten waarop de zes slachtoffers werkten.

Kort nieuws vrijdag 15 januari

– Een taxichauffeur heeft levenslang gekregen en zijn echtgenote 20 jaar voor de gruwelijke moord op de Japanse ex-leraar Yoshinori Shimato (79) vorig jaar en de diefstal van kostbaarheden ter waarde van 41.500 baht alsmede plundering van zijn bankrekeningen wat 720.000 baht opleverde. De man werd met een mes dood gestoken, in stukken gesneden en in vier zakken in een kanaal in Samut Prakan gedumpt. Het slachtoffer was de partner van de vrouw.

– Thailand krijgt een aparte rechtbankkamer voor corruptiezaken. Dat mogen we wel aannemen nu het parlement het desbetreffende wetsvoorstel in eerste lezing heeft aangenomen. Een parlementscommissie bekijkt de details nog eens waarna het voorstel nog twee lezingen doorloopt.

De commissie kan wijzigingen voorstellen, wat ik een merkwaardig gebruik van het Thais parlementair stelsel vind. Immers: het voorstel is al goedgekeurd. In Nederland gaat de commissiebehandeling vooraf aan het parlementair debat en er wordt desgewenst in termijnen gedelibereerd.

Het voorstel komt uit de koker van de (opgeheven) National Reform Council. Aanleiding is de trage voortgang van corruptiezaken, die zich maar blijven opstapelen. De beroepsmogelijkheid bij het hooggerechtshof gaat vervallen. Het Hof van Beroep heeft het laatste woord. Zaken kennen geen verjaringstermijn. De rechters die de nieuwe kamers gaan bemannen, dienen minimaal 10 jaar ervaring te hebben. De corruptiekamer in Bangkok gaat in oktober beginnen, de regionale kamers volgen later. (Zie pagina Corruptie 2)

– Een metroritje op de nieuwe Purple Line, die in augustus officieel opent, gaat 14 tot 42 baht kosten. Tussen mei en 12 augustus (verjaardag koningin, tevens moederdag) zijn de ritten gtratis. De 26 km lange lijn loopt van Bang Sue, het huidige eindpunt van de metro, naar Bang Yai. De lijn telt 16 stations, waaronder het station Government Office complex.

– Als de de benoeming van een nieuwe Supreme Patriarch wordt uitgesteld omdat de keus van de Sangha Supreme Council (SSC) bij sommigen in het verkeerde keelgat is geschoten, zou dit niet de eerste keer zijn, want de benoeming van de achtste Supreme Patriarch is 37 jaar uitgesteld geweest. De voordracht van de SSC ligt nu bij minister Suwaphan (PM’s Office). Hij zegt dat de regering niet zal zwichten voor de oppositie, maar wanneer het conflict niet wordt opgelost, zal de regering iets moeten bedenken er een eind aan te maken.

De door de SSC gekozen opvolger, Somdet Phra Maha Ratchamangalacharn, is omstreden vanwege zijn banden met Wat Dhammakaya en diens abt. De minister kreeg gisteren een brief van een groep boeddhisten die zich verzetten tegen zijn benoeming. Een andere groep boeddhisten heeft de premier gevraagd de Sangha Act te wijzigen en de benoeming exclusief in de handen van de koning te geven. Die brief is door 1,7 miljoen mensen ondertekend.

Volgens Sulak Sivaraksa, door de krant omschreven als een prominent social critic, vertekent de abt van Wat Dhammakaya de boeddhistische leer door te preken dat doneren aan de tempel iemands merit vergroot.

In bijgaand kader een samenvatting van de beschuldigingen tegen Somdet Phra Maha Ratchamangalacharn.

Eerdere berichtgeving:
14 januari: SSC kiest omstreden abt als nieuwe Supreme Patriarch
13 januari: Kort Nieuws
11 januari: Kort nieuws, eerste bericht
9 januari: Schandaal rond opvolging Supreme Patriarch
7 januari: Kort Nieuws
5 januari: Kort Nieuws
3 januari: Controverse over benoeming 20e Supreme Patriarch

– Weer een groep die zich verzet tegen de beperkte interpretatie door de Raad van State (RvS) van de National Health Security wet. Ditmaal komt de Civil Independent Organisation for Consumer Protection in het geweer tegen de uitspraak van de RvS dat de gelden beschikbaar voor het Universal Coverage Healtcare scheme (UC), zeg maar het Thaise ziekenfonds, alleen gebruikt mogen worden voor ‘healthcare services’, dus niet voor overheadkosten, zoals water, elektriciteit, schoonmaak- en bewakingskosten.

Nakhon Nayok ziekenhuisDe gelden voor de UC-verzekering gaan naar overheidsziekenhuizen. Ze krijgen 3.028 baht per ingeschreven patiënt. De interpretatie van de RvS is een uitvloeisel van een onderzoek van het Monitoring and Auditing Committee on Fiscal Expenditure (MACFE) naar de besteding van de UC-gelden. Volgens de onderzoekers wordt het budget ‘improperly’ gebruikt, een claim die het kantoor dat de UC gelden beheert, ontkent. ‘Het MACFE begrijpt niets van gezondheidszorg management.’

De uitspraak van de Raad van State heeft ook nog consequenties voor medicijnen, omdat de medicijnen niet meer centraal mogen worden gekocht, waardoor bulkkortingen niet meer kunnen worden bedongen. (Zie verder pagina Gezondheidszorg)

– Een school in Yala in het Zuiden van Thailand heeft de deuren gesloten nadat de onderwijzers waren bedreigd. De school blijft in ieder geval twee dagen gesloten, maar misschien langer. Volgens de autoriteiten willen opstandelingen de school tussen 12 en 17 januari aanvallen. Ze zouden de school hebben gekozen omdat het schoolhoofd nieuw is en nog geen banden heeft kunnen aanknopen met de lokale bevolking. De autoriteiten menen dat nauwe banden met bewoners de opstandelingen afschrikken. De school telt twintig onderwijzers; slechts twee zijn boeddhist: het hoofd en een onderwijzer.

– Een panel met vertegenwoordigers van verschillende ministeries gaat de gevolgen bestuderen van het Trans-Pacific Partnership voor de gezondheidssector, mocht Thailand zich erbij aansluiten.

Patiëntenverenigingen vrezen dat sommige medicijnen onbetaalbaar worden, wat het gevolg is van de regels over patenten. FTA Watch, een club die zich aansluiting verzet, informeert maandag het panel over haar bezwaren. Zie verder de pagina Trans-Pacific Partnership.


 

Droogte 2

Wateronttrekking : Alles gaat volgens ‘t boekje

14 januari – Milieuactivisten hoeven zich geen zorgen te maken dat een milieu-effectrapportage (MER) achterwege blijft bij de projecten om water te onttrekken aan twee rivieren. Alle gaat volgens het boekje, verzekert minister Chatchai (Landbouw). ‘De projecten vereisen een zorgvuldig plan om er zeker van te zijn dat ze het land voordeel brengen met minimale gevolgen voor het milieu en bewoners.’

De milieubeweging vreest dat voor een snelle procedure zal worden gekozen door gebruik te maken van artikel 44 van de interim-grondwet, die premier Prayut absolute macht geeft. Dan zou geen rekening hoeven te worden gehouden met bezwaren van bewoners en milieurisico’s. Maar de minister zegt: ‘We volgen de regels. Als de projecten niet door de MER komen, gaan ze niet door. We moeten de wet volgen en naar de mensen luisteren.’ De minister verwacht niet dat de projecten snel zullen worden uitgevoerd.

Het plan kreeg maandag de goedkeuring van het National Water Resources Committee. Zie de twee enigszins tegenstrijdige berichten in Nieuws uit Thailand van gisteren: 59 procent van ’t land kampt met watertekorten en deze titel geeft ook gelijk aan wat het doel is: de droogte bestrijden die tot ernstige gevolgen voor de landbouw leidt.

Volgens dit bericht gaat het om water uit de Yuam rivier in Mae Hong Son [bestemming niet vermeld] en water uit de Nam Ngum rivier in Laos, dat wordt geleid naar het Huai Luang reservoir in Udon Thani en de Pao rivier in Kalasin. Met het water kan 300.000 rai boerenland bevloeid worden, voornamelijk in het Noordoosten.

Voor het water uit Laos moet betaald worden: 2 miljard baht per jaar. Het Thai-Water Partnerschip denkt dat dit project schipbreuk lijdt vanwege de hoge kosten. (Bron: Bangkok Post, 13 januari)

Thailand’s red tape: 1.500 vergunningen, 8.000 wetten

14 januari – Het is hoog tijd dat Thailand, net als Zuid-Korea en Vietnam, het mes zet in red tape en omslachtige administratieve procedures. Dat is minder kostbaar en effectiever om buitenlandse investeringen aan te trekken dan de conventionele belastingvoordelen, die het land elk jaar veel geld kosten.

Ministerie van HandelDeunden Nikomborirak, directeur economic governance van het Thailand Development Research Institute, analyseert op de opiniepagina van Bangkok Post de problemen bij het zakendoen in Thailand. In 2008 stond het land op plaats 13 (van 181 landen) en plaats 4 (van Azië) voor het gemak van zakendoen; in het meest recente rapport is Thailand gezakt naar plaats 49.

Het lijdt geen twijfel, schrijft ze, dat de regels en regelingen geen dienst bewijzen aan het zakenleven. Voorbeeld: Er is een enorme achterstand in het verlenen van een vergunning voor dakzonnepanelen.

In 2015 werd de Licensing Facilitation Act van kracht, die voorschrijft dat vergunning verlenende instanties bij een aanvraag een tijdpad moeten aangeven. Maar de wet pakt het probleem niet bij de wortel aan.

Naar schatting zijn er 1.500 vergunningen in Thailand, 8.000 wetten en tienduizenden ondergeschikte wetten zoals Royal Decrees, ministeriële regelingen, notification, orders enzovoort. Veel regelingen zijn onbekend totdat ze overtreden worden. Voorbeeld: Wie weet dat een buitenlander die het woord voert op een conferentie, een werkvergunning dient te hebben?

Sinds 1999 kent Thailand een Trade Competition Act, maar in de afgelopen 16 jaar heeft het Trade Competition Office niemand voor de rechter gebracht. En zo zijn er meer wetten, die zelden of nooit worden toegepast. ‘Waarom handhaven we ze dan?, vraagt Deunden zich retorisch af. ‘Het is toch raar dat we zoveel moeite doen buitenlandse investeerders aan te trekken, maar zodra ze komen bombarderen we ze met allerlei soorten administratieve lasten.’

Saneren die handel, is haar advies. Ze stelt Zuid-Korea ten voorbeeld dat in 1997 tijdens de financiële crisis de helft van de 11.000 regelingen schrapte en en een kwart vergemakkelijkte. Vietnam deed iets soortgelijks en schrapte 2.000 wetten. Nu Thailand nog. (Bron: Bangkok Post, 13 januari)

Op de foto het ministerie van Handel: kampioen red tape.

Dorp moet wijken voor kolencentrale

14 januari – Ik houd het kort, want over de mythe van ‘schone kolen’ en protesten van bewoners tegen de bouw van kolencentrales heb ik al vaak genoeg geschreven. Kwam in een column in de krant van gisteren twee voor mij onbekende feiten tegen en die wil ik toch even melden.

1 Vrijdag protesteerden driehonderd moslims in het dorp Khlong Pradu (Songkhla) tegen het feit dat ze moeten vertrekken om plaats te maken voor een kolencentrale, die dichtbij de dorpsbegraafplaats is gepland. Ze klagen dat ze dadelijk ver van de graven van hun voorouders moeten wonen. ‘De ontruiming breekt hun hart’, schrijft de columniste.

2 De geplande kolencentrale in Krabi wordt op een begraafplaats gebouwd.

Waarvan bij dezen akte. (Bron: Bangkok Post, 13 januari)

Limerick van de dag
Een roekeloze knaap uit Ubon
Vond dat ie goed motorrijden kon
Maar ja deze schelm
Reed altijd zonder helm
Dat kostte hem heel vaak een bon
(Ingezonden/bewerkt)

SSC kiest omstreden abt als nieuwe Supreme Patriarch

14 januari – Dus toch. Gisteren schreef de krant dat de Sangha Supreme Counil (SSC) nog geen voordracht had gedaan voor de vacante post van Supreme Patriarch, maar gisteren maakte het National Office of Buddhism (NOB) bekend dat in een ‘geheime’ vergadering op 5 januari een besluit is gevallen dat maandag op een reguliere vergadering is bevestigd.

De adjunct-directeur van het NOB weigerde de naam van de gelukkige te noemen; maar beperkte zich tot de mededeling dat ‘in principe de SSC de oudste van de abts met de titel somdet phra racha khana dient te nomineren’.

En dat zou betekeken dat de omstreden abt Phra Maha Ratchamangalacharn (90) aan het hoofd komt te staan van de 300.000 boeddhische monniken, die Thailand telt. Hij is omstreden vanwege zijn nauwe banden met de controversiële abt van de protserige Wat Dhammakaya, de tempel die is verwikkeld in een verduisteringszaak. Naar aanleiding van een waslijst van klachten van activist-abt Buddha Isara doet de DSI momenteel onderzoek naar de kandidaat-Supreme Patriarch.

De voordracht gaat nu naar minister Suwaphan (PM’s Office), vice-premier Wissanu en vervolgens premier Prayut met de koning als laatste die de benoeming moet bekrachtigen. Maar zover is het nog niet, want de regering dient te controleren of de benoemingsprocedure correct was; inhoudelijk mag ze geen oordeel geven. Wissanu zei gisteren dat het duidelijk is dat Somdet Chuang, zoals zijn bijnaam luidt, de oudste van de acht kandidaten met de titel somdet is.

Premier Prayut heeft eerder gewaarschuwd dat hij de voordracht niet aan de koning voorlegt, wanneer de controverse niet wordt opgelost. Volgens Wissanu had de premier ‘een onpartijdige visie’ op de zaak gegeven.

Wissanu: ‘Als het dispuut blijft aanhouden, kan de regering zich niet veroorloven de controversiële zaak naar het paleis te sturen. Het Office of His Majesty’s Principal Private Secretary kan de voordracht dan in ieder geval terugsturen naar de regering.’

In bijgaand kader een samenvatting van de beschuldigingen tegen de abt. Meer informatie over de verduisteringszaak op de pagina Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya. Zie verder het kader acht kandidaten voor de namen van de abts die in aanmerking komen voor de opvolging.

Eerdere berichtgeving:
13 januari: Kort Nieuws
11 januari: Kort nieuws, eerste bericht
9 januari: Schandaal rond opvolging Supreme Patriarch
7 januari: Kort Nieuws
5 januari: Kort Nieuws
3 januari: Controverse over benoeming 20e Supreme Patriarch

45 baht voor een kilo rubber en geen centje meer

14 januari – De regering wil vermoedelijk 45 baht betalen voor een kilo rubber, 15 baht minder dan een groep rubberboeren eist en 10 baht boven de huidige marktprijs. Met dit aanbod hoopt ze een eind te maken aan het sluimerend conflict, waarin gedreigd is met een hongerstaking en rally.

Dinsdag besloot de regering 100.000 ton (en mogelijk 200.000 ton) rechtstreeks van de boeren te kopen, zodat ze enige financiële armslag krijgen, want het water staat velen tot aan de lippen. De werkgroep die met vertegenwoordigers van de rubberboeren onderhandelt, hoopt op een positieve feedback op het aanbod.

Eind deze maand begint de regering de rubber op te kopen, zegt Kraiboon Suadsong, hoofd van de werkgroep. Maar eerst dient een steering committee (dat zich bezighoudt met hervormingen in de agrarische sector) het groene licht te geven. De officiële aankooppprijs wordt vandaag bekend gemaakt en zal naar verwachting tussen de 40 en 45 baht liggen.

Premier Prayut had gisteren kritiek op de verdeeldheid in het rubberkamp. ‘Er zou één rubberverenigings voorzitter moeten zijn, maar er zijn velen en ze kunnen het niet eens worden. Ze kijken niet naar de big picture en lijken meer op kleinere schaal bezig.’

Hackers leggen 297 websites plat

14 januari – Ze zijn weer op het oorlogspad, de hackers die zich Anonymous noemen en vermoedelijk dezelfden zijn die eerder websites van de politie hackten. Deze maal hadden ze het gemunt op websites van de Thaise rechtbanken en regering; in totaal werden er gisteren 297 plat gelegd. En het was weer een protest tegen de doodstraf die de twee Myanmarezen in december kregen voor de moord op twee Britse toeristen op Koh Tao.

Blink Hacker GroupDe Court of Justice (CoJ) zegt juridische actie te gaan ondernemen; het heeft van het Thailand Computer Emergency Response Team gehoord dat circa tien IP adressen betrokken waren bij de aanval, die beschouwd wordt als een overtreding van de Computer Crimes Act. De CoJ benadrukt dat de actie niet zal resulteren in herziening van het vonnis. [Lijkt me een vrij overbodige opmerking.]

Op Facebook is een oproep gedaan aan toeristen om Thailand te boycotten ‘totdat de manier is veranderd waarop de Thaise politie onderzoeken doet, die betrekking hebben op buitenlandse toeristen’. De oproep is ondertekend door de Blink Hacker Group, de groep die de politie aanviel. De aangevallen websites waren gisteravond nog onbereikbaar.

Hoofdcommissaris Chakthip van de Royal Thai Police heeft opdracht gegeven onderzoek te doen naar de uitspraken van Laura Witheridge over de rechtbank en de politie (zie het bericht van 13 januari: Witheridge’s zuster met de dood bedreigd door Thai). Hij wil dat nagegaan wordt of ze de wet heeft overtreden en vervolgd kan worden. Tja, ik schreef het eerder: de tenen zijn lang in Thailand, vooral als de autoriteiten worden aangevallen.

Voorgaande berichtgeving:
13 januari: Witheridge’s zuster met de dood bedreigd door Thai
10 januari: Grote vraagtekens achter DNA-bewijs Koh Tao-moorden
31 december: Koh Tao: Myanmar gaat in beroep tegen doodstraf
30 december: Koh Tao: Slecht politie-image werpt smet op vonnis
30 december: Pheu Thai ontkent rol bij protesten
29 december:  Politiechef: Protesten zijn geregisseerd, politie zoekt aanstichters
29 december: (Ook) vice-premier Prawit vermoedt Koh Tao complot
28 december: Koh Tao-protesten: Politie ruikt onraad
27 december: Koh Tao-moorden: BP blundert of ambassadeur schrikt
26 december: Ambassadeur Myanmar accepteert Ko Tao vonnis
26 december: Werden Zaw en Win gemarteld?
25 december: Doodstraf voor Zaw en Win

‘Wijkgroepen en NGO’s beter geschikt voor HIV-strijd’

14 januari – Wijkorganisaties en NGO’s dienen gestimuleerd te worden met HIV besmette personen te begeleiden en voor hen te zorgen, omdat ze dicht bij hen staan. Dit pleidooi hield directeur Praphan van het Thai Red Cross Aids Research Centre gisteren op het 18e Bangkok International Symposium on HIV Medicine.

Praphan leidde de afgelopen twee jaar een Test and Treat proefprogramma, waarbij werd samengewerkt met Service Workers in Groups en Rainbow Sky. Gebleken is dat ze beter in staat zijn personen in risicogroepen over te halen om zich te laten testen en behandelen. Het gaat dan om homoseksuele mannen, transgenders en sekswerkers, die een verhoogd risico lopen.

Praphan vindt dat de organisaties HIV-testen moeten kunnen uitvoeren en PrEp (pre-exposure prophylactics) moeten kunnen verstrekken, een preventief medicijn tegen besmetting. De uitdaging is geld voor dit werk te vinden, want de overheid mag ze niet subsidiëren. Praphan vraagt ook de regering gratis PrEP te verstrekken, maar dit ligt gevoelig omdat sommige mensen zouden kunnen denken dat risicovol gedrag wordt beloond. Een maandelijkse dosis kost tussen de 650 en 900 baht. In 2014 telde Thailand 445.642 personen die seropositief zijn, 7.902 nieuwe infecties en 19.390 Aids-doden. (Zie ook pagina Gezondheidszorg)

ThaiHealth protest tegen bevriezing subsidieverlening

Kort nieuws donderdag 14 januari

– Vrijwilligers, werkzaam in projecten gesubsidieerd door de Thai Health Promotion stichting, hebben gisteren bij het regeringsklachtencentrum gedemonstreerd tegen de bevriezing van uitbetaling. De maatregel, ingesteld na onderzoek van de besteding van de gelden, dupeert de ‘gewone mensen’ die normaal van de gesubsidieerde activiteiten profiteren, zeggen ze.

Ongeveer 1,64 miljard baht voor 515 projecten zit al drie maanden in de pijplijn. De coördinator van het Bangkok Network of Communities zegt dat 10.000 werknemers en werkers niet kunnen doorgaan met hun werk. Het gaat om achterbuurt en informele arbeid netwerken, bestaand uit straatverkopers, taxibestuurders en bouwvakkers, die een belangrijke rol spelen in de communicatie tussen grote organisaties en het werkveld.

De bevriezing duurt zeker nog een week, want het gekortwiekte bestuur heeft zijn geplande vergadering van morgen een week uitgesteld. Morgen zou het bestuur een nieuwe manager en de vervangers kiezen voor de zeven geschorste bestuursleden, maar er gaat nu eerst een lijst met namen van kandidaten naar het kabinet. Juridische experts betwijfelen of het bestuur nog bevoegd is te opereren, nu het slechts uit elf regeringsvertegenwoordigers bestaat en twee onafhankelijke bestuursleden.  (Zie verder voor alle voorgaande berichten de pagina Gezondheidszorg)

– De Organisation of Islamic Cooperation is bereid Thailand en de zuidelijke verzetsgroepen te helpen een politieke oplossing te vinden voor het geweld, zegt OIC secretaris-generaal Iyad Ameen Madani, die in Bangkok is voor een forum. Hij heeft verslaggevers verteld dat de OIC-delegatie de positieve ontwikkelingen onder leiding van het huidige regime ‘bemoedigend’ vindt. ‘Er is een echte houding voor het oplossen van het zuidelijk probleem’. Het Isoc heeft nog niet gereageerd op het aanbod.

Madani sneed ook de Rohingya vluchtelingenstroom uit Myanmar aan. ‘De steun van Thailand en Asean is nodig om die kwestie op te lossen.’ Zie verder OIC ready to assist on unrest in deep South op de BP-website.

– Het Engels kent vaak beknopte uitdrukkingen voor situaties, waar het Nederlands niet tegenop kan. Neem drive-by attack, een manier om mensen dood te schieten die bijna aan de orde van de dag is in het Zuiden. Daar heeft het Nederlands veel woorden voor nodig: Een motorfiets passeert, de duopassagier schiet en bestuurder en bijrijder gaan er vandoor. Snel en doeltreffend.

Gisterochtend vroeg sloeg zo’n tweetal toe in Bannang Sata (Yala) toe. Een huishoudster die ook werkt voor een lokale tambonraad kwam om het leven.

In Pattani werd een politierechercheur gedood en een agent raakte gewond bij een aanval dinsdagavond in het district Sai Buri. Ze waren op de terugweg naar hun bureau door vier mannen op twee motorfietsen onder vuur genomen.

– De ouders van een 18-jarige jongen, die tot 20 jaar gevangenisstraf is veroordeeld, hebben de minister van Justitie gevraagd de zaak te [laten] herzien. Ze zeggen dat Rattanachok onschuldig is. De jongen werd begin december veroordeeld wegens medeplichtigheid aan een moord in Lak Song (Bangkok). Hij werd het slachtoffer van een persoonsverwisseling na een treffen tussen twee jeugdbendes, waarbij één knaap om het leven kwam. [De details laat ik achterwege.]

British rights activist Andy Hall arrives at a court to surrender himself into custody in Bangkok– De rechtbank heeft het paspoort ingenomen van Andy Hall en hem verboden naar het buitenland te reizen. Hall, onvermoeibaar mensenrechtenstrijder, is verwikkeld in een juridisch gevecht met Natural Fruit Co, een bedrijf dat ananas inblikt en er door hem van is beschuldigd zijn buitenlandse werknemers uit te buiten. Hall moet op 18 januari opdraven in een strafrechtelijke zaak wegens smaad en overtreding van de Computer Crimes Act. De rechtbank liet hem gisteren vrij op borgtocht. Als hij veroordeeld wordt, draait hij maximaal zeven jaar de bak in.

– Nou, nou, amper is voorzitter Chavarong van de National Press Counil of Thailand uitgesproken met zijn kritiek of de grondwetcommissie (CDC) krabbelt al terug. Zie het bericht van gisteren: Persraad  hekelt censuurvoorstel van grondwetcommissie. De CDC heeft besloten het voorstel om de regering in tijden van politieke crises meer bevoegdheden te geven de media aan banden te leggen, ingetrokken.

Maar censuur is niet van de baan want de regering kan op basis van de noodverordening maatregelen nemen en de krijgswet biedt het leger die mogelijkheid. Een apart artikel over censuur is daarom overbodig, zegt de CDC-woordvoerder. De huidige regel over censuur in tijden van oorlog blijft gehandhaafd. Als je het mij vraagt: Een storm in een glas water. (Zie ook pagina Grondwetwijziging)

– Nog eens zeven personen en bedrijven zijn in staat van beschuldiging gesteld voor medeplichtigheid bij vermeende corrupte G-to-G rijstdeals (government to government). Ze maken deel uit van een groep van veertien, waarvan de NACC heeft vastgesteld dat ze ambtenaren hebben geholpen bij de onregelmatigheden. Volgende maand beslist het hooggerechtshof of het de zaak in behandeling neemt.

Over die 14 is overleg gevoerd door een panel van NACC en OM, dat het bewijs aanvankelijk onvoldoende vond. Het bewijs tegen de zeven anderen wordt nog steeds als onvoldoende beschouwd. Het gezamenlijk panel doet verder onderzoek. De nu aangeklaagde zeven schreven cheques uit voor rijst uit de regeringsvoorraad. De rijst ging evenwel niet naar het buitenland, maar bleef op de binnenlandse markt.

Voormalig minister van Handel Boonsong en twintig andere personen en bedrijven zijn al eerder in staat van beschuldiging gesteld wegens gerommel met de G-to-G rijstdeals. Premier Yingluck wordt vervolgd wegens plichtverzuim omdat ze nagelaten zou hebben paal en en perk te stellen aan de corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst en de oplopende kosten. (Zie pagina Corruptie 2 en Rijst 3)

– Het leger helpt bij het graven van 24 van de 30 geplande kaem ling (letterlijk: apenwangen), kleine waterreservoirs, in vijf provincies in het Noordoosten. Ze moeten water opvangen dat anders in de Mekong stroomt. Het werk moet voor maart af zijn.

De term kaem ling is bedacht door de koning als oplossing voor overstromingen. Apen houden bananen in hun wangen alvorens ze door te slikken.

Wanneer de wangetjes klaar zijn, kunnen ze 12,77 miljoen kubieke meter water opslaan, hetgeen genoeg is voor 6.000 families in een gebied van 14.000 rai, aldus NCPO-woordvoerder Sirichan. De droogte dit jaar is ernstig maar er is nog voldoende water voor huishoudelijk gebruik. In het Sirikit stuwmeer (Uttaradit) staat het water op 49 procent.

– Het voorzitterschap van de G77, een groep van 77 landen, is dinsdag in New York overgedragen aan Thailand. Minister Don van Buitenlandse Zaken zegt zich sterk te willen maken voor de sufficiency economy (zelfvoorzienende economie) wanneer de UN 2030 Agenda for Sustainable Development wordt toegepast. De minister hoopt dat Thailand’s inspanningen zullen leiden tot een meer positieve kijk op het land. De minister wil andere landen ervan overtuigen dat de zelfvoorzienende economie een ideale oplossing is voor de ontwikkeling van alle sectoren en op elk niveau.

In eigen land is een commissie voor duurzame ontwikkeling gevormd, die maandelijks moet rapporteren aan premier Prayut. Voor het G77 voorzitterschap en het ‘zendingswerk’ van Thailand heeft het kabinet een budget van 201,9 miljoen baht uitgetrokken voor de periode november 2014 tot januari 2017.

– Thaise onderwijzers besteedden vorig jaar 65 van de 200 schooldagen buiten de klas (32,5 procent). Dat is 19 dagen minder dan in 2014, aldus een recent onderzoek van de Quality Learning Foundation. De vermindering wordt toegejuicht door onderwijsexperts die menen dat dit de onderwijskwaliteit ten goede komt.

Voor het onderzoek zijn 319 onderwijzers ondervraagd over hun activiteiten buiten de klas. Die tijd gebruiken ze voor evaluaties, academische competities en trainingen door externe buraus. Beoordelingen van school, onderwijzers en leerlingen nemen de meeste tijd in beslag: 38 dagen, gevolgd door cursussen (8 dagen) en competities (van 29 naar 9 dagen).

De veranderingen worden door QLF-specialist Kraiyos toegeschreven aan het ‘return teachers to the classroom’ beleid van het ministerie van Onderwijs en de nadruk die nu bij accreditaties wordt gelegd op de ontwikkeling van kinderen in plaats van gewonnen onderscheidingen [denk aan de diverse Olympiades op het gebied van schoolvakken]. Een andere factor is het uitstel van de vierde ronde van de kwaliteitsbeoordelingen door het Office for National Education Standards and Quality Assessment.

De Organisation for Economic Development and Cooperation heeft als richtlijn 20 procent van de werktijd ofwel 40 dagen per jaar. (Zie ook pagina Onderwijs)

– Het ministerie van Justitie wil af van het image van gevangenissen als ‘twilight zone’: kweekplaats van nieuwe misdrijven. In gevangenissen vinden te vaak relletjes plaats en er wordt in drugs gehandeld met behulp van naar binnen gesmokkelde mobieltjes.

Het Corrections Department heeft het schone voornemen om gedetineerden naar een ordentelijke baan te leiden, maar om dit doel te bereiken zal het beter zijn best moeten doen, zegt de minister van Justitie.

Het  CD werkt aan een 20-jaren plan dat voorziet in beroepstrainingen voor gedetineerden die hun straf er bijna op hebben zitten. Die groep kan onder toezicht van het Probation Department voorwaardelijk worden vrijgelaten. De reclassering moet zich bezighouden met 300.000 tot 400.000 ex-gevangenen. 40.000 tot 50.000 onttrekken zich aan het toezicht.


 

Chinese toeristen bezoeken de Temple of the Emerald Buddha

Toerisme en binnenlandse bestedingen zijn de sleutel

13 januari – Van de export wordt het niet verwacht, dus moet het van het toerisme komen. Het Fiscal Policy Office (FPO), omschreven door de krant als de denktank van het ministerie van Financiën, buigt zich over de vraag hoe het toerisme te stimuleren, want dat is de belangrijkste aanjager van de economisch groei.

De denktank stelt voor bedrijven belastingvoordelen te bieden, wanneer ze het toerisme bevorderen en de kwaliteit van artikelen helpen verbeteren, die dorpelingen voor de verkoop aan toeristen produceren in het kader van het social business concept [?].

kastanje poppetjeDirecteur-generaal Krisada geeft als voorbeeld Japan. Bedrijven hebben er producten ontwikkeld gemaakt van kastanjes. De dorpen waar die producten worden geproduceerd, trekken er toeristen mee. [Moet ineens denken aan mijn kinderjaren toen we in de vakantie op de Veluwe van lucifers en kastanjes poppetjes fabriceerden.]

Het toerisme is nu goed voor een ‘magere’ [woordkeus krant] 10 procent van het bbp. Vorig jaar arriveerden bijna 30 miljoen buitenlandse toeristen in Thailand. Het toerisme was goed voor een omzet van 2,2 biljoen baht, waarvan 1,4 biljoen uit de portemonnee van buitenlanders kwam.

Het FPO verwacht dat dit jaar 32,5 miljoen buitenlanders Thailand als vakantiebestemming kiezen. De TAT verhoogde maandag haar prognose voor de omzet van 2,3 biljoen naar 2,41 biljoen baht.

Focus op het binnenland
De aandacht voor het toerisme is een uitvloeisel van het beleid van de regering om de Thaise economie, die tientallen jaren heeft gesteund op de export, naar een economie te leiden met een focus op het binnenland. Dit ter bescherming tegen de toenemende onzekerheid over het ongelijk herstel van de ontwikkelde economieën en de afzwakkende economische vooruitzichten voor China. ’s Werelds tweede economische grootmacht levert een bijdrage van 15 tot 16 procent aan de export en 70 procent van het bbp.

Wat is verder het plaatje? De overheidsinvesteringen in infrastructuur zullen pas in het tweede kwartaal vrucht beginnen te dragen voor de economie. Particuliere investeringen blijven uit omdat investeerders het politieke klimaat niet stabiel genoeg vinden en misschien ook omdat de loonkosten in buurlanden lager zijn.

Behalve van het toerisme verwacht de overheid veel van binnenlandse bestedingen, met name van mensen in de midden en hoogste klasse. Dat zijn snelle instrumenten om de krimpende export te compenseren. Onlangs maakte de douane bekend het importtarief van 30 procent op luxe goederen te willen verlagen.

Als het kabinet ermee akkoord gaat, krijgen bedrijven die sociale activiteiten verrichten, een belastingaftrek van 2 procent op hun nettowinst. De Belastingdienst hanteert de volgende definitie van social business: een investering die tot doel heeft sociale en milieu problemen in plattelandsstreken te helpen oplossen. Winstmaximalisatie mag niet het hoofddoel zijn. De winst wordt geherinvesteerd in sociale activiteiten en aandeelhouders krijgen geen dividend. (Bron: Bangkok Post, 12 januari)

Meer toeristen moeten exportkrimp compenseren

13 januari – Een tweede artikel op de voorpagina van het Business-katern kopt Rise in visitors ‘can offset export decline’. Het is geschreven door een andere journalist, hetgeen bij mij de vraag oproept: wordt er op de redactie niet overlegd, want beide artikelen overlappen elkaar deels. En waarom heeft de eindredactie er geen stokje voor gestoken?

Thailand verwacht dit jaar 2,41 biljoen baht aan het toerisme te verdienen, 4,7 procent meer dan de vorige target. De bijgestelde target is een poging om de inzakkende export te compenseren, wat een beetje raar geformuleerd is, want het gaat om een aanname. De hogere omzetprognose is geformuleerd door de TAT in een vergadering met vice-premier Somkid, de economisch tsaar van het kabinet, zoals hij wordt genoemd.

TAT-gouverneur Yuthasak en zijn team zijn vol vertrouwen dat het toerisme dit jaar 2,41 biljoen baht kan genereren. Cruciaal voor het succes is het binnenlands toerisme. De omzettarget daarvan is opgetrokken van 802 naar 850 miljard baht; de omzetprognose van het buitenlands toerisme is gehandhaafd op 1,56 biljoen baht.

Yuthasak: ‘Om het toerisme te stimuleren, dienen de investeringen in de sector toe te nemen om een lange-termijn groei te handhaven. De economische malaise kan een goede gelegenheid zijn om de industrie te ontwikkelen dankzij de volledige steun van de regering die zich richt op het binnenlands toerisme.’

De TAT heeft als huiswerk van tsaar Somkid de opdracht gekregen om samen met het ministerie van Toerisme en Sport en touroperators te brainstormen over initiatieven. De ‘Quick Win’-campagne heeft tot doel de reisfrequentie te laten toenemen middels een maandelijkse loterij met 1 miljoen baht aan prijzen voor Thaise toeristen die in eigen land reizen. Elk kwartaal wordt een superprijs uitgeloofd. Daar Thai gokverslaafd zijn, moet dat lukken, dunkt me. Verder overlegt de TAT met de hotelsector over speciale kortingen op overnachtingen.  Naar verwachting levert dit initiatief een extra omzet van 50 miljard op.

Tijdens de vergadering heeft Somkid ook enkele ideetjes gespuid, zoals bevordering van het avondtoerisme door tempels, historische locaties en straatmarkten te verlichten. Het toerisme kan ook fungeren als verkoopkanaal van landbouwproducten. Voorts wil de minister meer investeringen in het toerisme aantrekken door belastingvoordelen te bieden. De Board of Investment werkt aan een plan.

Het ministerie van Sport en Toerisme levert een bijdrage door de promotie van sport , evenementen op lokaal niveau en watertoerisme. Het gaat luchtvaartmaatschappijen vragen vaker op de buurlanden te vliegen. De minister overlegt met Airports of Thailand over verlaging van het landingstarief. (Bron: Bangkok Post, 12 januari)

bhumibol dam

59 procent van ’t land kampt met watertekorten

13 januari – De huidige droogte heeft toegeslagen in 59 procent van ’s lands 928 districten. In Phitsanulok zijn drie districten tot rampgebied uitgeroepen. Intussen werkt de regering aan een lange-termijnplan om water aan de Moei rivier en de Mekong te onttrekken. Maar dat vereist overleg met de buurlanden en de verplichte milieu-effectrapportage neemt zeker een jaar in beslag.

Het water uit de Moei, de grensrivier met Myanmar, kan omgeleid worden naar het Bhumibol stuwmeer in Tak (foto) en water uit de Mekong naar de grote stuwmeren in het Noordoosten. Het plan is maandag in een vergadering van de National Water Board in principe goedgekeurd.

Stuwdeuren om water uit de Mekong te reguleren zijn al geconstrueerd. Het pompen van water naar opvanggebieden in het stroomgebied van de Huai Luang rivier in Udon Thani en Nong Khai neemt een jaar in beslag. Het mes snijdt aan twee kanten want de deuren houden tijdens het regenseizoen overtollig water tegen. Naar verwachting profiteert 300.000 rai aan boerenland van de omleiding.

De actuele waterstanden
Het Department of Water Resources heeft de actuele waterstanden in de grote stuwmeren bekend gemaakt. De vier grote stuwmeren bevatten samen 3,7 miljard kubieke meter water. In het bericht wordt het waterpeil vermeld in kubieke meters, maar die geven geen indicatie hoe vol de stuwmeren zijn, dus die laat ik achterwege.

Verder maakt het bericht melding van ‘maatregelen om systematisch water uit stuwmeren en waterreservoirs te distribueren’, die in 548 districten are being unveiled [bekend zijn gemaakt, of wordt bedoeld van kracht zijn geworden?]. Om welke ‘maatregelen’ het gaat, vermeldt het bericht niet; wel dat er maandag mee is begonnen en dat ze tot mei duren. Er worden ook putten geslagen om huishoudens en boerenland van water te voorzien.

Bij de Chao Phraya dam, een zogeheten run-off dam [dam zonder stuwmeer], in Chai Nat staat het water onder het crisispunt, daar water geleverd blijft worden om het ecosysteem in stand te houden en voor leidingwater te zorgen. In de districten Sapphaya en Sankhaburi, ook Chai Nat, zijn de putten drooggevallen omdat boeren constant water hebben opgepompt om hun akkers te bevloeien. De Yom rivier is op verschillende plaatsen droog gevallen, maar volgens de gouverneur is er voldoende water voor consumptie. De agrarische sector kampt wel met watertekorten.

Nog meer omleidingen of dezelfde?
In het Business-katern van de krant kom ik nog een bericht tegen over de twee omleidingsprojecten, al weer een voorbeeld dat de coördinatie op de BP-redactie te wensen overlaat. Het gaat om een omleiding van water uit de Yuam rivier in Mae Hong Son naar het Bhumibol stuwmeer en water uit de Nam Ngum rivier in Laos naar het Huai Luang Reservoir in Udon Thani en de Pao rivier in Kalasin. Daarmee kan water aan 300.000 rai boerenland worden geleverd. [Volgens mij maakt BP er een potje van.]

Het National Water Resources Committee heeft in principe beide projecten (kosten 64 miljoen baht) goedgekeurd. Het RID, het ministerie van Binnenlandse Zaken en het landelijk elektriciteitsbedrijf hebben de opdracht gekregen een studie en een milieu-effectrapportage te verrichten. Voor de omleiding uit Laos moet het ministerie van Buitenlandse Zaken het Mekong River Committee raadplegen, een intergouvernementeel orgaan van de vier Mekonglanden.

In Thailand valt jaarlijks 730 miljard kubieke meter regenwater. De stuwmeren en waterreservoirs kunnen daarvan slechts 10,8 procent opvangen. De bouw van een nieuwe dam is voorlopig geen optie, zegt directeur-generaal Suphot van het Water Resources Department, de ambtelijke dienst van de commissie. Dus resteert niets anders dan water uit rivieren voor agrarisch gebruik om te leiden. (Bron: Bangkok Post, 12 januari)

Limerick van de dag
Een fervente wandelaar
Had op zijn grote teen een blaar
Hij verbeet zijn pijn
Wilde dapper zijn
Moraal: Wandelen is niet zonder gevaar.

Regering komt rubberboeren te hulp

13 januari – De regering heeft besloten rechtstreeks van de boeren 100.000 ton rubber en mogelijk 200.000 ton te kopen om de financiële druk op hen te verlichten. Over de prijs die betaald gaat worden,wilde premier Prayut gisteren na de kabinetsvergadering slechts zeggen dat die hoger is dan de huidige rubberprijs van 35 baht. Het benodigde budget van 12 miljard baht komt uit een noodfonds voor rubber en de eigen begroting van staatsdiensten.

Waarom de krant vandaag kopt dat de regering ‘zwicht’ voor de rubberboeren, ontgaat me want gisteren meldde ze al dat de regering aan deze steunmaatregel werkte. Beide berichten spreken elkaar ook tegen over de komende drie maanden. Gisteren las ik dat het nieuwe oogstseizoen over drie maanden begint, vandaag dat het oogstseizoen over drie maanden stopt.

Kraiboon Suadsong, hoofd van de werkgroep die met de boeren onderhandelt, zegt dat de werkgroep en vertegenwoordigers van boeren in het Zuiden overeenstemming hebben bereikt. De boeren eisten niet 60 baht. Binnen twee dagen overlegt de werkgroep met de betrokken diensten [?] om de subsidieprijs vast te stellen.

Het Southern Rubber Growers Network eist daarentegen 60 baht per kilo en stelt een ultimatum van een maand. Het wil ook dat de boeren een grotere rol krijgen bij het oplossen van de problemen. Het netwerk is tevreden met het kabinetsbesluit van gisteren om het nieuwe bestuur van de Rubber Authority of Thailand te benoemen met twee vertegenwoordigers van het netwerk.

Thailand produceert 4,7 miljoen ton rubber [per jaar neem ik aan]. De binnenlandse vraag bedraagt 1,4 miljoen ton. De premier wil dat de vraag 30 tot 50 procent stijgt. De door de regering opgekochte rubber wordt verkocht aan fabrieken die matrassen, handschoenen en banden produceren.  Het ministerie van Toerisme en Sport koopt 3.000 ton voor sportvelden, voetpaden op toeristische bestemmingen en polsbandjes.

Witheridge’s zuster met de dood bedreigd door Thai

13 januari – De zuster van Hannah Witheridge, de vrouw die in september op Koh Tao werd verkracht en vermoord, schrijft op Facebook dat ze van Thais doodsbedreigingen heeft ontvangen en foto’s van de plaats delict. Het politieonderzoek naar de dood van haar zuster en diens vriend, noemt ze bungled (geknoei). Ze ergert zich aan commentaren van mensen die zeggen dat Thailand ‘de mooiste plaats ter wereld’ is. Een gevaarlijke en valse bewering, vindt ze.

De doodsbedreigingen gingen vergezeld van foto’s van haar die beschadigd waren en opmerkingen dat de moordenaars half werk hadden geleverd. Ze zegt ook dat de familie geld is aangeboden om zich stil te houden over de moorden.

De politie krijgt het verwijt haar familie misleid te hebben met de belofte een update te geven van het onderzoek, maar ze kwamen terecht op een persconferentie met zo’n tweehonderd ‘hongerige’ journalisten die hen van zeer dichtbij fotografeerden. De beloofde update bleef uit.

Laura Witheridge schrijft dat ze zich verplicht voelde het bericht te schrijven nadat ze het nieuws had gezien over de dood van een andere Britse toerist op Koh Tao: de 27-jarige Luke Miller wiens lichaam vorige week in een hotelzwembad werd gevonden.

Update: In een tweede bericht in de krant kwam ik nog de volgende pikante opmerkingen tegen. Volgens Laura hebben rechters en rechtbankfunctionarissen tegen haar en haar familie gezegd: ‘Waarom ben je hier? Wat maakt het uit? Ga naar huis en maak een andere [dochter]. Ze komt over dertig dagen terug als iets anders en misschien heeft ze dan meer geluk.’

Een rechtbankwoordvoerder betwijfelt of dit gezegd is, want dan zou het al bekend zijn. Verder adviseert hij Laura via de Britse ambassade een klacht in te dienen.

Voorgaande berichtgeving:
10 januari: Grote vraagtekens achter DNA-bewijs Koh Tao-moorden
31 december: Koh Tao: Myanmar gaat in beroep tegen doodstraf
30 december: Koh Tao: Slecht politie-image werpt smet op vonnis
30 december: Pheu Thai ontkent rol bij protesten
29 december:  Politiechef: Protesten zijn geregisseerd, politie zoekt aanstichters
29 december: (Ook) vice-premier Prawit vermoedt Koh Tao complot
28 december: Koh Tao-protesten: Politie ruikt onraad
27 december: Koh Tao-moorden: BP blundert of ambassadeur schrikt
26 december: Ambassadeur Myanmar accepteert Ko Tao vonnis
26 december: Werden Zaw en Win gemarteld?
25 december: Doodstraf voor Zaw en Win

Persraad  hekelt censuurvoorstel van grondwetcommissie

13 januari – De National Press Council of Thailand (NPCT) hekelt het voorstel van de grondwetcommissie (CDC) om de regering meer bevoegdheden te geven de media te censureren. NPCT-voorzitter Chavarong zegt dat de commissie te ver gaat met het voorstel de overheid het recht te geven om in tijden van crises en andere ‘ongebruikelijke situaties’, zoals straatprotesten, het nieuws te blokkeren. In de grondwet van 2007 kan de regering alleen in tijden van oorlog ingrijpen.

Commissiewoordvoerder Udom verdedigt het voorstel. ‘Als het land geconfronteerd wordt met een abnormale situatie, dienen de media coöperatief te zijn. Anders kan het moeilijk zijn om regels te stellen en kan wanorde uitbreken. In normale tijden verdedigen we het werk van de media.’

Volgens Udom is het voorstel gedaan naar aanleiding van de politieke demonstraties in 2013 en 2014. Sommige CDC-leden menen dat de spanningen deels het gevolg waren van de berichtgeving in de media. Sommige nieuwskanalen hebben volgens hen demonstranten geprovoceerd zonder dat de media-organisaties ingrepen. Udom: ‘Het was geen oorlogstijd, maar het was chaos. We moeten op basis van onze eigen context denken. De CDC denkt over de samenleving als geheel.’

Maar Chavarong bestrijdt deze zienswijze. In een democratische samenleving worden sociale maatregelen genomen tegen media die de media-ethiek of gedragscode overtreden en als ze wetten overtreden, worden ze juridisch aangepakt.

Udom erkent dat misbruik van de censuurregel een potentieel risico vormt, reden waarom de CDC de criteria voor het instellen van de noodtoestand gaat herzien. (Zie ook pagina Grondwetwijziging)

Visserij inspectie EU: ’t Gaat erom spannen

13 januari – Volgende week krijgt Thailand bezoek van een delegatie van de EU, die beoordeelt of het land inmiddels voldoet aan de IUU-regeling (Illegal, Unreported and Unregulated Fishing). In april vorig jaar kreeg  Thailand een gele kaart vanwege alle wantoestanden in de visserij, zoals mensenhandel, slavenarbeid en het gebruik van verboden netten. Een rode kaart met een importverbod dreigt wanneer de EU de genomen maatregelen onvoldoende acht.

Vice-premier Prawit heeft voor morgen een vergadering geconvoceerd om de laatste hand te leggen aan een lijst van genomen maatregelen. ‘Ik ben er zeker van dat Thailand slaagt voor de inspectie’, zegt hij vol vertrouwen.

De maatregelen behelzen onder meer herziening van de Fisheries Act en 31 gerelateerde wetten, inspecties van vissersboten, die zowel in territoriale als internationale wateren vissen, inspecties van visverwerkende bedrijven, een E-licence systeem en de uitrusting van grote trawlers met een Vessel Monitoring System. Het OM heeft 41 mensenhandelzaken in behandeling, waarvan acht verband houden met de visserij.

Gisteren gaf het kabinet het groene licht aan een regeling die kinderen jonger dan 18 jaar verbiedt in visverwerkende bedrijven te werken. Tot nu toe gold dat verbod alleen voor werk in abattoirs, gokhallen en massagesalons.

Meer over de misstanden in de visserij en visverwerkende industrie op de pagina  De vis wordt duur betaald.

Treurende moeder en familie van doodgeschoten jongen

Kort nieuws woensdag 13 januari

– Een 15-jarige jongen uit Si Sa Ket is is maandagavond het slachtoffer geworden van een verdwaalde kogel toen hij in de pickup truck van zijn werkgever zat. De kogel doorboorde in Saphang Sung (Bangkok) de voorruit en trof hem in zijn voorhoofd. Hij was op slag dood. Aan de hand van camerabeelden probeert de politie de daders op het spoor te komen. De werkgever zegt twee of drie motorfietsers te hebben gezien die met hoge snelheid reden, en twee schoten te hebben gehoord. Op de foto de moeder (rechts) en andere familieleden in het Institute of Forensic Medicine, waar ze het lichaam ophaalden om in hun woonplaats te cremeren.

– Opnieuw een groot artikel over de Thai Health Promotion Organisation (ThaiHealth), waarvan zeven bestuursleden zijn geschorst, maar opnieuw veel oud nieuws. Minister Paiboon (Justitie) geeft de verzekering dat de stichting niet wordt opgeheven, maar het budget moet wel ‘revamped’ (aangepast) worden om efficiëntie en transparantie te verzekeren.

’Verschillende projecten zijn goed en de regering  moet ervoor zorgen dat ze het geld waard zijn. We praten over het beheer van het staatsbudget, niet over de offers die organisaties brengen. Als iets verbeterd moet worden, moet het verbeterd worden en dan moeten de veranderingen geaccepteerd worden.’ [Fraaie cirkelredenering]

Ik laat het hier maar bij, want het artikel werpt geen enkel nieuw licht op het conflict. Er staat wel een mooi kader bij met de portretten van de zeven bestuursleden, waarbij hun dubbele petten worden vermeld. De Rekenkamer beticht hen daarom van belangenverstrengeling. Klik hier voor het kader en hier voor het gehele artikel. Zie de pagina Gezondheidszorg voor alle voorgaande berichten.

– De secretaris-generaal van de Organisation of Islamic Cooperation (OIC) heeft zijn waardering uitgesproken voor de pogingen van de regering om een eind te maken aan de onrust in het Zuiden. Iyad Ameen Madani is in Thailand voor het symposium Interfaith Dialogue and Peaceful Coexistence in Multicultural Societies. Het compliment maakte hij gisteren in een gesprek met premier Prayut. Verder ontmoet hij [of heeft ontmoet] de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en de spirituele leider van de Thaise moslims.

De OIC delegatie steunt de rol van Mara Patani, een paraplu organisatie van verzetsgroepen, in het vredesoverleg. Met deze groep zijn al informele gesprekken gevoerd. Dit jaar zou het in 2013 afgebroken vredesoverleg officieel hervat worden.

De delegatie heeft Thailand nog eens herinnerd aan zijn belofte uit 2007 en 2012 om voor grotere erkenning van de moslims in de regio te zorgen en de militaire aanwezigheid terug te brengen. Gesproken is ook over het lot van de Rohingya vluchtelingen die de afgelopen jaren naar Thailand zijn gesmokkeld. [Geen details]

– Het onderwerp duikt zo nu en dan op in de media: het graven van een kanaal dwars door het Zuiden van Thailand zodat schepen een directe verbinding hebben tussen de Golf van Thailand en de Andaman zee, een soort Panamakanaal op z’n Thais dus. Voormalig premier Tanin, thans lid van de Privy Council, pleit in een open brief aan premier Prayut voor een haalbaarheidsstudie naar de aanleg, wijzend op de belangstelling van China en andere landen voor de verbinding, die de vaartijd verkort en de transportkosten verlaagt. Maar Prayut denkt er niet aan: ‘Ik heb nog een stapel urgent werk dat afmoet. Verschillende kwesties die het land plagen, moeten opgelost worden, zoals het geweld in het Zuiden.’

– De Sangha Supreme Council heeft nog geen voordracht gedaan voor de verkiezing van de nieuwe Supreme Patriarch, zegt minister Suwaphan (PM’s Office). Hij weerspreekt daarmee berichten dat de SSC op 5 januari een keuze zou hebben gemaakt. Maandag vergaderde de SSC weer, maar ook op die vergadering is niet gesproken over de opvolging, die behoorlijk gevoelig ligt. Wie wil weten waarom, raadplege de vorige berichten.

Eerdere berichtgeving:
12 januari: Strijd om benoeming Supreme Patriarch gaat door
11 januari: Kort nieuws, eerste bericht
9 januari: Schandaal rond opvolging Supreme Patriarch
7 januari: Kort Nieuws
5 januari: Kort Nieuws
3 januari: Controverse over benoeming 20e Supreme Patriarch

– Thailand moet noodgedwongen buitenlandse werknemers inzetten om de tekorten bij de tien belangrijkste beroepen op wetenschappelijk gebied op te vullen. Het gaat onder andere om medische chemici, olie geologen, voedingsdeskundigen en forensisch wetenschapppers. Het National Science Museum, dat de lijst bekend heeft gemaakt, luidt de noodklok.

Thaise studenten hebben nauwelijks belangstelling voor de desbetreffende studierichtingen, zegt museumdirecteur Sakorn. Degenen die een studie afronden op wetenschappelijk en wiskundig gebied, gaan meestal het onderwijs in.

Het museum heeft een expositie in voorbereiding, getiteld Enjoy Science Careers Exhibition, waarin aandacht wordt besteed aan de tien beroepen. De tentoonstelling is onderdeel van de wetenschapskaravaan die in mei het land intrekt.

– Bij een inval in een kantoor in Khlong Luang (Pathum Thani) heeft de DSI een man aangehouden die ervan verdacht wordt samen met drie anderen een Ponzi systeem (piramide constructie) te hebben gerund waarbij de deelnemers voor 2 miljard baht zijn opgelicht. Volgens de man was zijn bedrijf, 9 Top-up Co, in afwachting van een vergunning van het Office of the Consumer Protection Board. De drie anderen hebben laten weten dat zij zich zullen aangeven.

Het bedrijf werd twee jaar geleden opgericht en telde 40.000 investeerders. Vorig jaar oktober ging het dicht waarna de vier een nieuw bedrijf oprichtten, maar dat wordt [nog?] niet verdacht. De bezittingen van het bedrijf zijn in beslag genomen.

– Het Thailand Development Research Institute stelt voor om de inkomstenbelasting te verhogen om zo het Universal Coverage Health Care Scheme (UC), zeg maar het Thaise ziekenfonds, in stand te houden, want dat kampt met financiële problemen. Volgens het TDRI is dat gemakkelijker dan verhoging van de BTW, een suggestie van een commissie van het ministerie van Volksgezondheid. Het TDRI vindt dat minder gewenst omdat daarvan de minima de dupe worden. Het eigen voorstel stuit vermoedelijk op tegenstand van de midden- en hogere klassen, omdat ze geen extra belasting willen betalen en geen gebruik maken van het UC. (Zie pagina Gezondheidszorg)


 

Winkelend publiek in een supermarkt

Vraag om prijsverlagingen

12 januari – Het ministerie van Handel roept binnenkort een vergadering bijeen van producenten van consumentenproducten om hen te bewegen prijzen te verlagen nu de olie- en transportkosten dalen. Het Internal Trade Department (ITD) bestudeert de prijsstructuur nadat bedrijven in de transportsector begin dit jaar toezegden hun prijzen met 5 tot 10 procent te verlagen.

Vorig jaar lukte het het ITD bedrijven te bewegen de prijs van bouwmaterialen, kunstmest, pesticides, autobanden en staal te verlagen. Met name autobanden kunnen goedkoper worden, want de rubberprijs op de wereldmarkt is sterk gedaald en de prijs van synthetische rubber daalde vanwege de lagere olieprijs.

Bij haar berekeningen houdt het ITD rekening met de dieselprijs en wisselkoersen. Diesel kost nu 20,59 baht per liter tegen gemiddeld 29,99 baht vorig jaar. De baht is gezakt naar 36 tegenover de Amerikaanse dollar. Vorig jaar was dat 32 baht.

Adjunct-directeur Somsak van het ITD vindt dat de prijzen van consumentenproducten dit jaar ongewijzigd dienen te blijven gezien de relatief lage olieprijs. Gestudeerd moet nog wel worden op de prijs van bewerkte voedingsproducten want die blijven redelijk hoog ondanks de lagere prijzen van onder andere vlees en groentes. Een factor bij de prijsstelling is de hoge huur van verkooppunten.

Het ministerie heeft vorige week besloten de prijsmaatregel voor 41 producten te handhaven, maar het waarschuwt de lijst te herzien als de productiekosten ervan veranderen. Het ministerie houdt thans de prijsontwikkeling van 225 producten in de gaten, zoals verpakte rijst, bakolie, eieren, varkensvlees en poedermelk.

De prijsmaatregel geldt voor voedingsproducten die dagelijks gebruikt worden alsmede agrarische (kunstmest, pesticides, veevoeder, tractoren en rijstoogstmachines) en industriële producten (bouwmaterialen, papier, olie en medicijnen). De bedrijven die producten maken waarvoor de prijsmaatregel geldt, zijn verplicht wijzigingen in de productiekosten door te geven en om toestemming te vragen voor prijsverhogingen.

Om de last voor consumenten te verlichten wordt het pakket aan goedkope producten uitgebreid van 3.900 naar 10.000 artikelen. Het programma richt zich primair op locaties waar veel laag-betaalden wonen zoals wijken bij fabrieken. Ik meen me te herinneren dat de desbetreffende artikelen in een speciaal hoekje van winkels liggen of misschien wel in speciale winkels worden verkocht. Het bericht geeft verder geen details. (Bron: Bangkok Post, 11 januari)

Regime trapt in Thaksin’s kalenderval

12 januari – Het regime had geen keus: de kalender verbieden wat ze ook deed, of toestaan maar dan zou de schade op de lange termijn nog groter zijn geweest. Nu kon Thaksin de NCPO (junta) aan de schandpaal nagelen en de internationale gemeenschap vertellen dat de junta restrictiever is geworden.

Verboden kalenderIn de coverstory van Siam Rath Weekly wordt een vlijmscherpe analyse gemaakt van het initiatief van voormalig regeringspartij Pheu Thai (PT) om een kalender te produceren met de portretten van de oud-premiers Thaksin en Yingluck. Eerst verbood de gouverneur van Roi Et de verspreiding, later sloot premier Prayut er zich bij aan. En zo trapten ze in de val die PT voor hen had gezet.

‘Thaksin heeft niets te verliezen’, schrijft het blad. ‘Gegeven de huidige situatie zal hij alles doen om terug te vechten. De verspreiding van de nieuwjaarskalender was een gok. Toen de regering probeerde de kalender te verbieden, was hij terug in het nieuws. Indien de regering niets had gedaan, zou de kalender geholpen hebben hem in de minds van de mensen te laten blijven.’

De kalender was een duidelijke poging om het regime te provoceren, schrijft Siam Weekly. Het wijst er ook op dat Yingluck de afgelopen maanden de moed van de NCPO test door het land in te reizen to make merit in verschillende tempels. Vrijdag begint de rechtszaak waarin ze terecht staat voor plichtsverzuim als voorzitter van het Nationaal Rice Police Committee. Ze zou nagelaten hebben op te treden tegen de corruptie in en de oplopende kosten van het het hypotheeksysteem voor rijst.

Thaksin bevindt zich in een interessante positie, stelt het het blad vast. Aan de ene kant bevecht hij het regime [kritiek van leidende PT-figuren op de ontwerp-grondwet en de economische malaise] en aan de andere kant onderhandelt hij met het regime. Zo heeft PT-er Preecha een voorstel gedaan voor nationale verzoening, maar dat is vierkant afgewezen door  de junta.

Volgens zeggen zou Thaksin via zijn kanalen de suggestie hebben gedaan voor een regering van nationale eenheid, niet opgezet door de NCPO en met mensen die de Thaksin-kant kan erkennen. Dat voorstel lijkt een beetje op dat van CDC-voorzitter Meehai om een brede commissie te vormen die aan verzoening werkt. Overigens is dat idee direct al afgeschoten door PT, zie het bericht van 10 januari: Pheu Thai schiet plan voor verzoeningscommissie af. (Bron: Bangkok Post, 11 januari)

Meer leningen en besparingen in november

12 januari – Er is in november meer geleend maar ook meer gespaard, heeft de Bank of Thailand bekend gemaakt. De uitstaande leningen stegen van 13,2 biljoen baht in oktober naar 13,3 biljoen baht in november. Bedrijven staan voor 5,55 biljoen baht in het rood en het bedrag aan consumptieve leningen steeg van 4,63 biljoen baht naar 4,7 biljoen baht.

Directeur Don van de afdeling financial institutions strategy denkt dat het programma van de regering voor zachte leningen aan het MKB de novembergroei kan hebben veroorzaakt. Hij schat dat het hele jaar uitkomt op een toename van 5 procent.

De banktegoeden stegen van 12,2 biljoen baht in oktober naar 12,3 miljoen baht in november, waarvan 3,4 biljoen baht van bedrijven en 3,3 biljoen baht van de regering. Directeur Charl van het Kasikorn Research Centre verklaart de toename uit extra stortingen door depository institutions, wat dus geen indicatie is van de algemene situatie van de besparingen in 2015. (Bron: Bangkok Post, 11 januari)

Limerick van de dag
Er was eens een vrouw in Khorat
Die was van nature kordaat
Haar man bleek ontrouw
Zij dumpte hem gauw
Want dat was gewoonweg verraad
(Ingezonden)

Strijd om benoeming Supreme Patriarch gaat door

12 januari – Bangkok Post opent vandaag met een artikel over de strijd om de benoeming van een nieuwe Supreme Patriarch met een – wat we in de journalistiek noemen – bovenopje (bovenopening) in kader over de dood van David Bowie. Mocht u zich afvragen wat het verband is: dat is er niet.

Somdet Phra Maha RatchamangalacharnDe krant kopt Top monk battle heats up, iets wat trouwe lezers van Nieuws uit Thailand al weten, tenzij ze de berichten over de opvolging van het in 2013 overleden hoofd van de boeddhistische clerus hebben overgeslagen. Voor Thai een heet hangijzer, maar voor mijn lezers vermoedelijk nauwelijks van belang. Niettemin een enkel woord over de kwestie.

Voor- en tegenstanders van de benoeming van de daarvoor het meest in aanmerking komende abt, Somdet Phra Maha Ratchamangalacharn, abt van de Wat Pak Nam Phasi Charoen, oefenen druk uit op premier Prayut om het verlossende woord te spreken.

De tegenstanders betwijfelen of hij voor de functie geschikt is vanwege zijn nauwe banden met de controversiële abt van Wat Dhammakaya, een gigantisch grote tempel die verwikkeld is in de verduisteringszaak rond de Klongchan Credit Union Cooperative. Verder speelt nog een oud akkefietje een rol, daterend uit 1999, maar dat laat ik maar onvermeld. De kenners weten waar het om draait.

Activist-monnik Phra Buddha Isara [bekend van de protesten tegen de regering Yingluck] heeft gisteren een lijst met 300.000 handtekeningen ingeleverd van mensen die tegen de benoeming van de abt zijn. Prayut zegt dat hij de nominatie [van de Sangha Supreme Council] niet zal voorleggen aan de koning wanneer de onenigheid niet wordt opgelost.

Gisteren vergaderde de Supreme Sangha Council, maar over de opvolging werd niet gesproken. Op 5 januari vergaderde de SSC ook al en geruchten willen dat toen besloten is de omstreden abt voor te dragen. Het bericht bestaat verder, zoals we gewend zijn van Bangkok Post, uit oud nieuws.

In bijgaand kader een samenvatting van de beschuldigingen tegen de abt. Zie verder het kader acht kandidaten voor de namen van de abts die in aanmerking komen voor de opvolging.

Eerdere beruchtgeving:
11 januari: Kort nieuws, eerste bericht
9 januari: Schandaal rond opvolging Supreme Patriarch
7 januari: Kort Nieuws
5 januari: Kort Nieuws
3 januari: Controverse over benoeming 20e Supreme Patriarch

Waarschuwing voor dodelijke melioidosis

12 januari – Nooit van gehoord: melioidosis, een inderdaad weinig bekende bacteriële ziekte, die vorig jaar 89.000 levens in 79 landen kostte, en ook in Thailand voorkomt. Moeilijk te diagnosticeren, zodat het vermoeden bestaat dat de ziekte in veel meer landen dan de genoemde 79 voorkomt en een dodelijk risico vormt.

Het ministerie van Volksgezondheid wordt in een bericht op het online tijdschrift Nature Microbiology gevraagd de bevolking en gezondheidswerkers voor te lichten. Volgens hoofd Direk van de Mahidol Oxford Tropical Medicine Research Unit, die betrokken was bij een studie naar de ziekte, is uit research gebleken dat met name mensen die in het Noordoosten in de agrarische sector werken, de ziekte kunnen oplopen. Elk jaar worden tweeduizend Thai besmet en sterft de helft omdat de behandeling te laat begint en door medicijnresistentie. Het sterftecijfer is ongeveer even hoog als dat van tbc.

De symptomen van melioidosis komen overeen met bloed- en longinfecties. Artsen kunnen alleen een diagnose stellen aan de hand van een kweek in een laboratorium. Vaak zijn artsen zich niet voldoende bewust van de ziekte, zegt Direk. Besmetting vindt plaats via de huid, longen of door het drinken van besmet water. Risicogroepen zijn patiënten met diabetes, chronische nierziektes en alcoholici. (Zie pagina Gezondheidszorg)

’t Blijft rommelen rond ThaiHealth

12 januari – De schorsing van zeven bestuursleden van de Thai Health Promotion Foundation (ThaiHealth) blijft de gemoederen bezighouden. Gisteren vergaderde de Thai Health Movement (THM), een organisatie van 24 groeperingen, over de schorsing. Besloten is te protesteren tegen de schorsing, een besluit dat premier Prayut heeft genomen op basis van het draconische artikel 44 van de interim-grondwet, dat hem absolute macht verleent.

Manager van het Stop Drink Network Teera zei na afloop dat de regering de zeven opnieuw moet aanstellen, nadat het onderzoek naar hen is afgerond. Hij wijst erop dat het bestuur nu bestaat uit elf regeringsvertegenwoordigers en twee vertegenwoordigers van maatschappelijke groeperingen, hetgeen het vermoeden voedt dat de regering de macht in het bestuur wil overnemen zodat haar onwelgevallige organisaties geen subsidie meer krijgen.

Het bestuur vergadert vrijdag over de opvolging van de zeven en de aanstelling van een nieuwe manager. ‘Als het proces in strijd met de wet is en het probleem van de schorsing niet wordt opgelost, gaan we een grote landelijke beweging ontketenen’, zegt Teera.

De organisaties die thans geen geld meer krijgen omdat de subsidieverlening is bevroren, stappen naar de bestuursrechter, indien dit lang duurt. Door het besluit worden personeelsleden gedupeerd en stagneren projecten. Behalve het uitblijven van geld worden ze nu ook op de nek gezeten door de Belastingdienst, die een deel van de subsidies als inkomen beschouwt. Volgens de THM wil de Belastingdienst een aanslag opleggen over de afgelopen vijf jaar plus een boete, wat neerkomt op een bedrag van 800 miljoen baht. Ook voor deze kwestie overweegt THM naar de rechter te stappen.

Strategische fout
Prawase Wasi, door de krant omschreven als een senior doctor, noemt het schorsingsbesluit een ‘strategische fout die zal leiden tot veel ongenoegen’.  ‘De regering heeft de macht gegrepen in 2014 maar het land leiden is moeilijker dan een coup plegen’, sneert hij.

Prawase wijst er nog eens op dat het niet gaat om corruptie, maar om een interpretatieverschil van de begrippen gezondheid en gezondheidsvoorlichting. Volgens de commissie die onderzoek heeft gedaan naar de besteding van gelden, zijn die ook gegaan naar projecten van organisaties die niet voldoen aan de doelstelling van de stichting.

Niet opheffen
Minister Paiboon (Justitie) wijst de eis van Pheu Thai juridisch adviseur Ruangkrai af om de stichting op te heffen. ‘ThaiHealth heeft een bewezen staat van dienst van goede projecten. De regering wil alleen maar de stichting reorganiseren om twijfels die de bevolking kan hebben over haar, weg te nemen. Maar die reorganisatie heeft niets te maken met de schorsing. Daar kan bezwaar tegen gemaakt worden en mocht die onterecht zijn, dan wordt de schorsing ongedaan gemaakt.’

Zie verder de pagina Gezondheidszorg voor de eerdere berichtgeving en bijgaand kader voor een overzicht van de bekritiseerde subsidies.

Kort nieuws dinsdag 12 januari

– De enige enige concessie die premier Prayut wil doen, is rubber ietsje boven de marktprijs kopen, maar 60 baht per kilo betalen, is onaanvaardbaar. ‘Waar is het geld?’, vraagt hij retorisch aan Suthep Thaugsuban (voormalig leider van de acties tegen de regering Yingluck) en de Democratische partij die dit hebben voorgesteld. Ook het dreigement van een hongerstaking en rally brengen de premier niet op andere gedachtes.

Prayut zegt dat de regering aan een meer duurzame oplossing werkt, voordat het nieuwe oogstseizoen over drie maanden begint. De door de regering op te kopen rubber gaat naar kleine en middelgrote bedrijven die rubber producten maken, en wordt, zoals eerder gemeld, bij de aanleg van wegen gemengd met asfalt. Het ministerie van Transport verwacht dit jaar 19.301 ton te kunnen gebruiken. Zie verder het bericht van 11 januari: Rubberboeren voeren druk op regering op.

– Een kilometer voor de kust van Pattaya (Chon Buri) is gisteren het lichaam gevonden van een 50-jarige Ier. Het lichaam vertoonde volgens de politie geen verwondingen. Hij droeg een korte broek met zijn paspoort in een zak. Het lichaam is voor een autopsie naar het Institute of Forensic Medicine gebracht.

– In Bangkok is gisteren het symposium Interfaith Dialogue and Peaceful Coexistence in Multicultural Societies begonnen. Het symposium wordt bijgewoond door de secretaris-generaal van de Organisation of Islamic Cooperation (OIC), die tot ergernis van Isoc operation centre 5, het legercommando verantwoordelijk voor de ordehandhaving in het Zuiden, zondag een bezoek aan Maleisië bracht. Hij sprak er tijdens een lunch met Mara Patani, de paraplu organisatie van verzetsgoepen waarmee Thailand bij de vredesgesprekken overlegt.

‘We zijn teleurgesteld dat Maleisië [dat de vredesgesprekken faciliteert] de OIC in de gelegenheid heeft gesteld Mara Patani voor de Thaise regering te ontmoeten, want dit is een Thaise binnenlandse kwestie’, zegt Isoc. Ja, de tenen zijn lang als het over het zuidelijk verzet en de vredesgesprekken gaat. De secretaris-generaal ontmoet vandaag premier Prayut en de spirituele leider van de Thaise moslims.

– Follow-up op het bericht van 11 januari: Dood dakloze te wijten aan nalatigheid gemeente. Gouverneur Sukhumbhand van Bangkok heeft opdracht gegeven voor een inspectie van alle gemeentelijke bewakingscamera’s (50.000) en palen (10.000) om te zien of ze elektriciteit lekken. De inspectie wordt uitgevoerd in samenwerking met het plaatselijk elektriciteitsbedrijf en de installateur.

Zaterdag werd een dakloze man geëlektrocuteerd nadat hij in Chatuchak een paal met camera had aangeraakt. Volgens adjunct-gouverneur Amorn zijn de palen in april en september door de installateur geïnspecteerd en in orde bevonden. De gemeente heeft hem opgedragen de vermeende dodelijke paal gedurende 2 jaar elke 2 weken te controleren.

– De nieuwe grondwet krijgt geen artikel waarin staat dat het boeddhisme de nationale godsdienst is. Strenge boeddhisten hebben daarvoor gepleit. De grondwetcommissie is er niet van overtuigd dat zo’n artikel praktisch is, wanneer ook niet wordt aangegeven hoe het land daarvan profiteert, zegt CDC-woordvoerder Amorn. Zelfs wanneer de grondwet zo’n artikel bevat, gaan daden die grievend zijn voor het boeddhisme, door. (Zie pagina Grondwetwijziging)

– Oud-premier Thaksin krijgt de twee paspoorten van hem, die door het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn ingetrokken, niet terug. Thaksin’s verzoekschrift weer in het bezit te komen van zijn paspoorten, een diplomatiek en een gewoon, is door de bestuursrechter in een eerste zitting afgewezen. Volgens de rechter was er niets mis met de procedure. Aanleiding voor de intrekking was een interview dat Thaksin in mei 2015 in Seoul gaf, waarin hij Privy Council leden betichtte van steun aan de coup. Het wachten is nu op de einduitspraak van de rechter.

– Een moeder is gisterochtend door een olifant dood getrapt en haar 2-jarige zoon is ernstig gewond geraakt. De twee, rijdend op een motorfiets in Makham (Chanthaburi), werden op een onverhard weggetje in de buurt van nationaal park Khao Kitchakut aangevallen. De aanval gebeurde toen de vrouw en haar echtgenoot latex tapten. De vrouw had hoge nood en vertrok daarom op de motorfiets naar huis. De echtgenoot werd gealarmeerd door het getrompetter van de jumbo. Het personeel van het park denkt dat het om dezelfde olifant ging die twee jaar geleden de eigenaar van een boomgaard doodde.

– De politie in Phuket heeft 17 verdachten, meest jongeren en sommigen drugsverslaafd, aangehouden die ervan verdacht worden op 10 oktober bij het politiebureau van Talang een rel te hebben geschopt.

De ongeregeldheden, die de hele avond en nacht duurden, waren een protest tegen de dood van twee jongeren die tijdens een achtervolging door de politie om het leven kwamen. Volgens de politie was het een ongeluk, maar bewoners dachten daar toch anders over. Ze trokken in een stoet die uitgroeide tot enkele honderden naar het bureau, staken politievoertuigen in brand en gooiden brandbommen naar het bureau. In totaal zijn 86 arrestatiebevelen uitgevaardigd.

– De NRSA (het orgaan dat hervormingsvoorstellen moet formuleren) werkt aan regels over elektrische detentie, waarbij veroordeelden worden vrijgelaten en een enkelband krijgen, alsmede de tijdelijke vrijlating van personen, die een klein vergrijp hebben gepleegd en geen geld hebben voor borgtocht. Minister Paiboon (Justitie) maakte dit gisteren bekend op een seminar over voorwaardelijke straffen en borgtocht. De alternatieve straffen hebben tot doel een eind te maken aan de overbevolking van gevangenissen en zijn in overeenstemming met een initiatief van prinses Bajrakkitiyabha die zegt dat die straffen helpen bij de reïntegratie van gevangenen.

– Klein leed. De 8-jarige Nong Beta brak in tranen uit toen hij en zijn grootvader zaterdag tijdens Children’s Day te laat bij het Government House aankwamen waardoor hij de daar geëxposeerde dinosaurus niet kon zien. Het Department of Mineral Resources kreeg medelijden toen het een foto van de huilende jongen zag en heeft hem plus negen klasgenoten uitgenodigd voor een bezoek aan twee musea met dinosaurussen in Khon Kaen en Kalasin (Noordoosten). Dat gaat volgende maand gebeuren.


 

CCTV camera's

Dood dakloze te wijten aan nalatigheid gemeente

11 januari – Een dakloze man is vermoedelijk geëlektrocuteerd doordat hij een paal met een bewakingscamera op de Phahon Yothin Road had aangeraakt. Zijn lichaam werd zaterdagochtend gevonden door een man die zegt dat ook hij een schok kreeg toen hij de paal aanraakte.

Een motortaxibestuurder zegt dat hij en bewoners al een jaar weten dat de paal onder stroom staat. Destijds waarschuwden ze het districtskantoor, dat na een controle constateerde dat er geen probleem was. De gemeente, eigenaar van de camera, en het elektriciteitsbedrijf (MEA) gaan een ‘grondig’ onderzoek doen, nadat de resultaten van de officiële autopsie door het Institute of Forensic Medicine bekend zijn.

Uit de voorlopige autopsie is gebleken dat de man gestorven is door een hartstilstand als gevolg van elektrocutie. Zijn handen vertoonden brandwonden, aldus de directeur van het instituut.

Directeur Taweesak van het gemeentelijk Traffic and Transport Department heeft volgens de website Manager Online verklaard dat zijn afdeling de paal heeft gecontroleerd en geen lekkage van de draden heeft vastgesteld. De weerstand voldoet aan de criteria van de MEA.

Voormalig Democratisch parlementslid Watchara eist dat gouverneur Sukhumbhand de verantwoordelijkheid neemt voor de dood de van de man, van wie alleen de geschatte leeftijd van 35 à 40 jaar bekend is. Hij hekelt de gemeente voor haar nalatigheid onder verwijzing naar de waarschuwing van de bewoners. ‘De dood van het slachtoffer toont aan dat het probleem niet is verholpen.’ (Bron: Bangkok Post, 10 januari)

Limerick van de dag
KortjakjeKortjakje, Roodkapje en de Reus
Reisden samen naar Thailand, ’t is heus
Ze deden mee
aan Children’s Day
Sindsdien zijn ze ook hier fameus

Zaterdag was Children’s Day in Thailand. Op tal van plaatsen waren activiteiten georganiseerd. In het kader van de globalisering deed ook deze Nederlandse delegatie mee.

Rubberboeren voeren druk op regering op

11 januari – Met het dreigement van een hongerstaking en een grote rally voeren de rubberboeren in het Zuiden de druk op de regering op om de ingezakte prijs van rubber te ondersteunen. De enige reactie van de regering bestaat tot nu toe uit de opdracht van premier Prayut aan acht ministeries om uit hun eigen begroting rubber te kopen voor binnenlands gebruik.

Een boeren netwerk in de provincie Trang begint morgen een hongerstaking, het Southern Rubber Planters Network houdt morgen een forum, in Thung Thong (Nakhon Si Thammarat) demonstreerden gisteren honderd boeren bij het Provinciehuis waar een delegatie met de assistent van de minister van Landbouw overlegde, en in Surat Thani dreigt de Association of Rubber Growers in 16 Southern Provinces met een grote rally.

De boeren van het Southern Rubber Planters Network hebben vier eisen: bekendmaking van de details van een contract met een Chinees bedrijf, een snelle benoeming van twee van hun vertegenwoordigers in het bestuur van de Rubber Authority of Thailand, versnelling van de uitbetaling van 1.500 baht per rai (900 voor de plantage-eigenaar, 600 voor de rubbertappers) en ze eisen een ontmoeting met de premier of de minister in plaats van dat vertegenwoordigers worden gestuurd. Als de regering hun eisen negeert, wil  het netwerk de druk opvoeren.

Het overleg in Thung Thong heeft niet tot overeenstemming geleid. De assistent heeft alleen toegezegd dat de red tape bij de uitbetaling van de 1.500 baht wordt geschrapt.

De boeren in Surat Thani eisen een rubberprijs van 60 baht per kilo.

Regeringswoordvoerder Sansern zegt dat planters, kopers en regeringsvertegenwoordigers donderdag tijdens een overleg het eens zijn geworden over de prijs waarvoor de regeringsdiensten rubber kopen: niet lager dan de huidige prijs, die voor Grade 3 rubbervellen 34 baht per kilo bedraagt.

Verzoening. In het midden DJ Keng.

DJ Keng: Geen vervolging wegens moord

11 januari – De politie heeft besloten DJ Keng, de radio DJ die met zijn Toyota Hilux botsautootje speelde, niet te vervolgen voor moord. De bestuurder van de Yaris, de wagen waartegen hij twee keer in zijn achteruit botste, liep geen risico op; de airbags ontvouwden zich niet, hetgeen wijst op een betrekkelijk onschuldige botsing. De beschuldiging van roekeloos rijgedrag wordt uitgebreid met het toebrengen van schade. De bestuurder van de Yaris krijgt een boete van duizend baht wegens inhalen op een verboden plaats.

De politie hield gisteren een persconferentie, waarop beelden van het incident werden vertoond. Driftkikker Keng beloofde voortaan kalm te blijven wanneer hij de weg opgaat, de Yaris-bestuurder ontkende zijn middelvinger te hebben opgestoken. Hij heeft besloten geen aangifte te doen, volgens het bericht van gisteren omdat hij sympathie had voor de vrouw van Keng die sinds vorige maand moeder is, maar volgens het bericht van vandaag omdat de schade wordt vergoed door zijn verzekering. Beide mannen schudden elkaar de hand.

Zie het voorgaande bericht van 10 januari: Bangkok Post pakt uit over gevalletje van agressie.

Analyse: Mensenhandel bloeit nog volop

11 januari – De recente aanhouding van drie minibusjes met 26 Cambodjaanse immigranten in de provincie Sa Kaeo is een aanwijzing dat het strengere beleid tegen mensenhandel en de regulering van gastarbeid nog volop worden genegeerd, schrijft Bangkok Post vandaag in een analyse.

Midden 2014 vond een ware exodus plaats van gastarbeiders van illegale Cambodjanen toen de regering strenge maatregelen aankondigde, maar anderhalf jaar is het weer business as usual. Nog steeds steken Cambodjanen de grens over om in Bangkok en buurprovincies te gaan werken.

Volgens een bron gaat het om duizend personen per nacht [Lijkt me sterk overdreven]. De werkers moeten per trip 5.000 tot 8.000 baht betalen. De bestuurders van de minibusjes, die zijn onderschept, en een Cambodjaanse bemiddelaar zouden daarvan 500 tot 1.800 baht ontvangen. Op sommige ritjes moeten de Cambodjanen zich onder planken verbergen waarop manden met groentes staan om de politie voor de gek te houden.

Conclusie van de krant: De illegale handel in arbeid is nog steeds volop aan de gang en de regering Prayut heeft geen beleid om met harde hand een eind te maken aan de illegale arbeid.

Nieuwe klopjacht op mensenhandelaren
In een tweede artikel over mensenhandel kondigt de Anti-Human Trafficking Division (AHTD) van de politie een nieuwe klopjacht aan op mensenhandelaren. De divisie heeft een lijst met de namen en foto’s van de 100 meest gezochte verdachten opgesteld, die verspreid gaat worden onder regeringskantoren, politiebureaus, districtskantoren, grensposten en busterminals.

Het nieuw benoemde hoofd Kornchai zegt dat de strijd tegen mensenhandelbendes niet gemakkelijk is omdat ze verschillende vormen hebben, zoals dwangarbeid in de visserij en bazen die gastarbeiders rekruteren. De politie kan het niet alleen, zegt hij, we hebben de hulp van bewoners nodig. Tips van locals zijn belangrijk want die leiden tot de arrestatie en vervolging van verdachten. Hij doet een beroep op de bevolking om de politie te voeden met informatie.

De AHTD heeft een handboek samengesteld met aanwijzingen voor preventie en vervolging. Het moet ervoor zorgen dat alle autoriteiten op dezelfde lijn zitten. De divisie is ook een campagne begonnen tegen kinderprostitutie met meer voorlichting over de straffen, en de vorming van een netwerk voor anti-kinderprostitutie [?].

Persoonlijke noot: Als de analyse een waarheidsgetrouw beeld schetst, belooft dit weinig goeds voor Thailand’s status in het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport. Vergelijk het optimisme van minister Prawit in het bericht van 9 januari: Regering claimt succes in strijd tegen mensenhandel.

Somdej {hra Maha Ratchamangalacharn

Kort nieuws maandag 11 januari

– Leden van enkele netwerken ter bescherming van het boeddhisme zijn van plan vandaag naar Putthamonthon in Nakhon Pathom te marcheren om de Sangha Supreme Council (SSC) te vragen de voordracht voor de post van Supreme Patriarch uit te stellen. De post is vacant sinds het overlijden van de vorige patriarch in oktober 2013.

Vandaag vergadert de SSC over de opvolging. ‘Als de SSC een monnik voordraagt die niet geschikt is voor koninklijke goedkeuring, zal dat tot een grote protestbeweging van boeddhisten in het hele land leiden’, zegt Paiboon Nititawan, voormalig voorzitter van de opgeheven commissie religieuze zaken van de eveneens opgeheven NRC.

Zoals bekend maakt de oudste van de acht kandidaten de meeste kans, maar tegen hem heeft de DSI een onderzoek ingesteld naar aanleiding van diverse klachten (op de foto een photo cutout van de abt). Zo zou hij betrokken zijn bij het ontduiken van belasting op luxueuze auto’s. [Een vorig bericht schreef: De abt zou belasting hebben ontdoken op een luxueuze auto.]

UDD-leider Jatuporn Prompan [lange tijd niets gehoord van deze volksmenner] verdedigt de abt. Hij wijst erop dat de clericale wet voorschrijft dat de oudste monnik de post overneemt tenzij hij gezondheidsproblemen heeft. Jatuporn waarschuwt het Buddhism Protection Network dat onder leiding staat van actievoerder- monnik Phra Buddha Isara, dat de protesten tot onrust leiden in de SSC.

In bijgaand kader een samenvatting van de beschuldigingen tegen de abt. Zie verder het kader acht kandidaten voor de namen van de abts die in aanmerking komen voor de opvolging.

Eerdere beruchtgeving:
9 januari: Schandaal rond opvolging Supreme Patriarch
7 januari: Kort Nieuws
5 januari: Kort Nieuws
3 januari: Controverse over benoeming 20e Supreme Patriarch

– De koning is herstellende van een infectie in de onderste delen van zijn longen waardoor hij twee weken koorts had en meer speeksel en slijm produceerde. Ook het gewricht van zijn rechterknie was ontstoken. De monarch’s hartslag en bloeddruk zijn normaal, maar de koning ademt wel sneller dan normaal en het zuurstofgehalte in zijn bloed zakt van tijd tot tijd. Aldus het medisch communiqué van het Royal Household Bureau dat ook in detail de behandeling beschrijft.

– In Pathum Thani is Children’s Day een dag later gevierd. Ouders die zaterdag niet in de gelegenheid waren hun kids te tracteren op een dagje jolijt, konden dat gisteren doen op een feestterrein in Muang. De krant besteedt er een fotobericht aan (foto met uitgebreid bijschrift) waarop onder andere een luchtkasteel met een glijbaan is te zien. Je kon er over de hoofden lopen.

– Een rapport van drie NGO’s over de marteling en inhumane behandeling van moslims in het Zuiden heeft de irritatie gewekt van het leger. Het rapport komt op een gevoelig tijdstip want deze week bezoekt de secretaris-generaal van de Organisation of Islamic Conference Thailand.

Isoc-woordvoerder Pramote zegt dat het leger eerst geraadpleegd had moeten worden. ‘De timing is verdacht, gegeven het feit dat ze eerder op een internationaal forum onbewezen beschuldigingen hebben geuit’, doelend op beschuldigingen van marteling die twee jaar geleden in Genève werden geuit.

Het rapport is gebaseerd op interviews met 54 personen van 19 tot 38 jaar die tussen 2013 en 2015 zijn aangehouden. Het is vrijdag aangeboden aan de Thaise hoofdonderhandelaar bij de vredesgesprekken met het zuidelijk verzet met het verzoek de genoemde zaken te onderzoeken. Pramote zegt dat de beschuldigingen ‘oude verhalen’ zijn. ‘We hebben ons in de loop der jaren aangepast.’

– De Spoorwegen (SRT) verwachten in maart een haalbaarheidsstudie af te ronden naar de commerciële ontwikkeling van twee stukken grond. Het land is miljarden baht waard, geld dat de SRT hard nodig heeft om haar torenhoge schulden weg te werken. Het gaat om een stuk land van 260 rai bij station Mae Nam (Khlong Toey, Bangkok) en eentje van 359 rai bij het Energy Complex. Het land gaat voor een periode van 30 jaar geleasd worden aan particuliere bedrijven. In 2011 werd al eens een haalbaarheidsstudie gedaan, maar die is verouderd. (Zie pagina Spoorwegen)

– Jordanië en Libanon krijgen 7,26 miljoen baht van Thailand voor de opvang van vluchtelingen uit Syrië. In de twee landen hebben drie miljoen Syriërs een veilig heenkomen gevonden. Er is grote behoefte aan voedsel, water, medicijnen en tijdelijk onderdak.

Vorig jaar doneerde de regering via de VN $ 200.000 voor Palestijnen in de Gazastrook en $ 100.000 voor inwoners van Yemen, die het slachtoffer waren van politieke conflicten in hun land.

‘Het verlenen van humanitaire bijstand aan slachtoffers van conflicten en rampen over de hele wereld is een beleid dat de regering al lang voert’, zegt woordvoerder Sek van het ministerie van Buitenlandse Zaken, die deze gegevens verstrekte.


 

Children's Day Trat
Zaterdag was Children’s Day in Thailand, alhoewel het volgens mij elke dag kinderdag is, want in de metro staan volwassenen op voor kleine kinderen en met name jongetjes worden in de watten gelegd. In het hele land waren tal van activiteiten georganiseerd, onder andere op legerbases, in dierentuin Dusit (Bangkok) en in de vergaderzaal van het parlement. Voor een fotoreportage klik hier.
Twaalf kinderen en twee volwassenen raakten bij winkelcentrum Siam Paragon (Bangkok) gewond toen door een sterke windvlaag een tent omhoog vloog en de steunconstructie en houten zetstukken omvielen. In de tent werd een dansfeestje gehouden met als thema Pokemon. Een moeder en kind liepen een gebroken been op. De organisatie heeft toegezegd alle medische kosten te vergoeden.


 

Grote vraagtekens achter DNA-bewijs Koh Tao-moorden

10 januari – Het doorslaggevend bewijs tegen de twee gastarbeiders uit Myanmar, die de doodstraf hebben gekregen voor de moord op twee Britse toeristen in september vorig jaar op Koh Tao, bestaat uit niet meer dan een datatabel, geprint op een velletje papier, voorzien van handgeschreven aantekeningen en wijzigingen.

Koh Tao Zaw Lin en Wai Phyo achter de traliesJane Taupin, een van ’s werelds meest vooraanstaande DNA-experts, heeft ernstige bezwaren tegen het DNA-bewijs. ‘De tabel geeft de lezer geen indicatie hoe die te interpreteren. Bovendien zijn de aantekeningen en wijzigingen strijdig met de internationaal normen, die ik ken.’

Taupin was aanwezig bij de rechtbankzitting, maar ze is niet opgeroepen om te getuigen. De verdediging vertrouwde op de verklaring van Pornthip Rojanasunand, destijds hoofd van het Central Institute of Forensic Science, die het DNA-bewijs bestreed.

Spectrum, het zondagmagazine van Bangkok Post, besteedt een uitgebreid verhaal aan de controversiële vervolging van Zaw en Win, die door velen als zondebok worden beschouwd. Later op Dick’s blog, maar niet vandaag, meer over de zaak. Wie het verhaal alvast wil lezen, ga naar Unlocking the DNA of doubt op de website van BP.

Voorgaande berichtgeving:
31 december: Koh Tao: Myanmar gaat in beroep tegen doodstraf
30 december: Koh Tao: Slecht politie-image werpt smet op vonnis
30 december: Pheu Thai ontkent rol bij protesten
29 december:  Politiechef: Protesten zijn geregisseerd, politie zoekt aanstichters
29 december: (Ook) vice-premier Prawit vermoedt Koh Tao complot
28 december: Koh Tao-protesten: Politie ruikt onraad
27 december: Koh Tao-moorden: BP blundert of ambassadeur schrikt
26 december: Ambassadeur Myanmar accepteert Ko Tao vonnis
26 december: Werden Zaw en Win gemarteld?
25 december: Doodstraf voor Zaw en Win

Projectontwikkelaars vragen belastingvoordelen

10 januari – De particuliere sector vraagt om belastingvoordelen wanneer ze deelneemt aan het programma voor de bouw van goedkope koophuizen ten behoeve van de minima. De prijzen die het ministerie van Financiën heeft vastgesteld voor wooneenheden op particuliere grond zijn verliesgevend, zegt Thongma Vijitpongpun, voorzitter en directeur van Pruksa Real Estate.

Het programma voorziet in de verkoop van wooneenheden aan minima die zich een lease van 30 jaar kunnen veroorloven voor een stadswoning van 900.000 baht en een condominium van 600.000 baht op overheidsland en een stadswoning van 800.000 baht en een condo-eenheid van 1,2 miljoen baht op particuliere grond. [In een vorig bericht staat dat de maximale koopsom in het programma 500.000 baht bedraagt.] Thongma zegt dat een stadswoning normaal 1,5 miljoen kost. Iemand met een maandsalaris tussen de 12.000 en 13.000 baht kan zich zo’n woning veroorloven.

In de komende drie jaar wil de regering 100.000 eenheden bouwen; ze heeft daarvoor 100 miljard baht uitgetrokken. 76 percelen in het hele land met een totale oppervlakte van 5.000 rai zijn geschikt voor de bouw van de wooneenheden. Vier daarvan bevinden zich in Bangkok, acht of negen in Greater Bangkok. In Bangkok gaat het om land in Chutuchak waar ooit de Express Transportation Organization of Thailand was gevestigd.

De 76 percelen, door het Treasury Department gekozen uit een groslijst van 500, worden nu beoordeeld door het ministerie van Financiën en het Fiscal Policy Office. (Bron: Bangkok Post, 9 januari)

Limerick van de dag
De abt is 90 jaar oud
Wat gebeurde liet hem niet koud
Over zijn promotie
Ontstond veel commotie
Want misschien was hij heel erg fout
(Ingezonden/bewerkt)

Deze limerick verwijst naar de benoemingsprocedure van een nieuwe Supreme Patriarch. De abt die daarvoor in aanmerking komt, zou geen smetteloos blazoen hebben. Zie Nieuws uit Thailand van zaterdag.

Apisak: Geen reden om in paniek te raken

10 januari – De economische neergang van China vormt een ernstig bedreiging voor de Thaise export, maar minister Apisak (Financiën) ziet geen spoken. De pogingen van de regering om de particuliere investeringen en de binnenlandse bestedingen te stimuleren, beschermen het land tegen de grotere mondiale economische onzekerheid, zegt hij.

De regering houdt de externe factoren scherp in de gaten, zoals de afkoeling van de Chinese economie, de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten en de rente-ontwikkeling van de Amerikaanse Federal Reserve. Die kunnen de Thaise economie benadelen, maar ‘de regering verleent volledige steun aan de mensen die hard getroffen worden en aan de laagst-betaalden.’

Volgens Apisak voelt Thailand minder de effecten van de mondiale economische tegenwind omdat de binnenlandse fundamenten stevig zijn. Apisak: ‘Het is niet nodig om in paniek te raken.’

Vice-premier Somkid (economische zaken) wijst ook op de stevige binnenlandse fundamenten. ‘We hoeven ons geen zorgen te maken. De regering heeft al de nodige voorzorgsmaatregelen genomen, alleen praten we er niet over.’

China is de belangrijkste bestemming voor Thaise exporten, vorig jaar goed voor 15 tot 16 procent van het totaal. China is ook een grote handelspartner van Thailand’s handels counterparts in Asean. Vanwege de grotere krimp van de Chinese economie en die van andere Asean-landen heeft de Bank of Thailand recent haar groeiprognose voor dit jaar teruggebracht van 3,7 naar 3,5 procent. Groei van de export zit er niet in. (Bron: Bangkok Post, 9 januari)

Thailand lonkt naar toeristen uit Asean

10 januari – Als de ene markt problematisch is, kan een andere dat opvangen, zodat de gevolgen minimaal zijn. Je hoeft geen economie gestudeerd te hebben om dat te begrijpen. Minister Kobkarn (Sport en Toerisme) begrijpt het en zegt dit naar aanleiding van het risico van een recessie in China en de scherpe daling van de beurskoersen vorige week.

Kobkarn vindt dat Thailand meer aandacht moet besteden aan het toerisme uit de Asean-landen om een eventuele teruggang van het Chinese toerisme, Thailands grootste toeristenmarkt, op te vangen alhoewel ze niet verwacht dat het aantal Chinese toeristen sterk zal afnemen. Niettemin richt ze het oog nu op Asean, want ‘de Asean markt heeft een grote potentie om te groeien omdat de middenklasse er toeneemt’.

Behalve Asean verwacht de minister dat de Europese markt belangrijk groeit, met name Rusland, en nieuwe markten zoals Tjechië, Kazachstan en Oezbekistan. Volgens de minister blijft Thailand een attractieve toeristische bestemming omdat de reiskosten hier betaalbaar zijn. (Bron: Bangkok Post, 9 januari)

DJ Keng

Bangkok Post pakt uit over gevalletje van agressie

10 januari – In Nederland zou hooguit De Telegraaf er zoveel aandacht aan besteden, maar serieuze kranten als NRC Handelsblad en Trouw zeker niet. Bangkok Post, een krant die ik zou willen vergelijken met de NRC, besteedt er vandaag bijna de gehele voorpagina aan: een geval van agressie op de weg, waarbij de bekende radio DJ Pattarasak Thiemprasert, beter bekend als DJ Keng, betrokken was.

Een video van het incident, dat vrijdag plaatsvond, staat al weer op internet. De beelden laten zien hoe de DJ met zijn Toyota Hilux tweemaal achteruit reed tegen een Yaris, uit zijn wagen stapte en met een moersleutel de andere chauffeur te lijf wilde gaan, maar bestuurders van motortaxi’s hielden hem tegen.

DJ Keng met moersleutelWat vooral veel afkeurende reacties op de social media opriep, was het verhaal dat Keng direct na het incident tegen omstanders had opgehangen, namelijk dat het net andersom was. Gisteren was hij tijdens een persconferentie op het politiebureau van Din Daeng in tranen en erkende: ‘Ik ben schuldig. Dat accepteer ik. I am a man enough.’

Volgens hem was het allemaal begonnen toen de andere bestuurder zijn middelvinger opstak. Die zegt dat Keng hem had gesneden waardoor hij gedwongen was uit te wijken naar de rijstrook van het tegemoetkomende verkeer. De man wil geen aangifte doen. Hij voelt sympathie voor Keng’s echtgenote die vorige maand bevallen is.

De werkgever van Keng heeft hem ontslagen, de politie heeft zijn rijbewijs voor 60 dagen geschorst en gaat hem vervolgen voor roekeloos rijgedrag. Bovendien overweegt ze hem ook te vervolgen wegens poging tot moord, wat de krant pontificaal in de bovenkop meldt.

Keng doet een beroep op de politie hem recht te doen; de aanval kwam voort uit zijn karakter. Hij deed ook een beroep op op het publiek op te houden met hun snerende online commentaren op zijn gezin en school.

Voor de video klik hier.

Regering waarschuwt rubberboeren

10 januari – De regering probeert met alle macht te voorkomen dat rubberboeren de straat opgaan om te protesteren tegen de ingezakte rubberprijs. Regeringswoordvoerder Sansern zegt dat een rally of andere actievormen niet nodig zijn, want de regering is zich bewust van de problemen en doet haar best de boeren te helpen. ‘Maar alle oplossingen moeten wel gebaseerd zijn op de realiteit van de situatie.’

Premier Prayut waarschuwt de boeren niet naar Bangkok te komen. Hij wil ‘samenwerking in handhaving van de openbare orde’, aldus Sansern. Volgens berichten zou vice-partijleider Thaworn (Democraten) bezig zijn met de coördinatie van een rally, maar zelf ontkent hij dat.

De gouverneur van de zuidelijke provincie Trang heeft zijn personeel opdracht gegeven de boeren scherp in de gaten te houden. Vorig jaar was er een soortgelijke rally gepland, maar die werd afgeblazen. In 2013 raakten boeren in het Zuiden in gevecht met de politie en ze blokkeerden wegen.

Sansern wijst erop dat de regering geen invloed heef op sommige oorzaken van de ingezakte prijs, zoals de concurrentie van synthetische rubber die goedkoper is en de prijs van natuurrubber omlaag trekt. Maar de regering zit niet stil: de boeren hebben 1.500 baht per rai ontvangen en de regering stimuleert het gebruik van rubber bij de aanleg van wegen en vijvers en dringt er bij boeren op aan op andere gewassen over te stappen.

Voorzitter Thotsaphon van een rubber en palmolie boerennetwerk in zestien provincies is niet onder de indruk. De subsidieregeling is ‘ingewikkeld en kent veel regels’, waardoor het lang duurt voordat de boeren de beloofde poen zien. Bovendien is de Rubber Control Act van 1999, die tot doel heeft de rubbermarkt te versterken, niet toegepast. [?]

Vandaag houdt zijn groep een forum in het districtskantoor van Thung Son (Nakhon Si Thammarat) over de problemen. De boeren blijven er ‘totdat de problemen zijn opgelost’. Het forum wordt bijgewoond door de assistent van de minister van Landbouw. Thaworn (hij is er dus ook bij): ‘De regering moet goed naar de boeren luisteren.’

[Persoonlijke noot: Ik moet denken aan de beëindiging van de mijnbouw in Zuid-Limburg. Als een product geen toekomst heeft, moet je ermee stoppen en niet kunstmatig in stand houden met pappen en nat houden. In het geval van rubber is vooral het overaanbod het knelpunt; de ingezakte vraag heeft die alleen maar versterkt.]

Pheu Thai schiet plan voor verzoeningscommissie af

10 januari –  Het is ook nooit goed bij die kankerpitten van voormalig regeringspartij Pheu Thai. Stelt de voorzitter van de NLA (noodparlement) voor een speciale commissie met de rivaliserende politieke kampen te vormen voor nationale verzoening, zegt PT dat dit weer het zoveelste krachtenloze panel zal zijn, dat ‘tot niets leidt’.

‘Het is alleen maar een nieuwe maar nodeloze poging een goed gevoel bij de mensen teweeg te brengen’, aldus iezegrim Noppadon Patama, voormalig minister van Buitenlandse Zaken. Volgens hem zijn voorgaande pogingen om de pro- en anti-Thaksin groepen te verzoenen, allemaal mislukt.

Noppadon heeft een eigen oplossing: correcte voorwaarden en een omgeving voor verzoening scheppen, zoals democratische regels en een eerlijker rechtssysteem.

Voormalig PT-parlementslid Pracha noemt de voorgestelde commissie een ’puppet panel’, dat zich bezig houdt met het bouwen aan een goed image, maar geen macht heeft actie te nemen.

Maar NLA-lid Akkanit geeft de moed niet op. Het panel komt er; het voorstel wordt volgende week aan het parlement voorgelegd. De commissie gaat bestaan uit 24 leden: 14 van de NLA en 10 politieke kemphanen, academici en vertegenwoordigers van de particulier sector. Volgens hem heeft het voorstel alleen maar lof geoogst. ‘Voorgaande commissies zijn mislukt omdat ze nooit alle partijen om de tafel konden krijgen. Dat gebeurt deze keer niet.’ (Zie ook pagina Grondwetwijziging)

Elektrische bus voor BMTA

Kort nieuws zondag 10 januari

– Het gaat er dit jaar van komen, tien jaar nadat het besloten is. Het wagenpark van het openbaar vervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) gaat uitgebreid worden. De eerste 200 elektrisch aangedreven bussen gaan dit jaar rijden.

In totaal komen er 3.183 bij, waarvan 489 op aardgas rijden omdat de aanbestedingsprocedure daarvan al begonnen was, toen het besluit viel over te stappen op elektriciteit. De procedure is overigens gestokt omdat het programma van eisen in strijd met de wet bleek. Dat wordt nu herzien. Ze worden naar verwacht in april en mei geleverd.

De elektrische bussen worden gekocht of gehuurd. Huren is goedkoper want dan hoeft de BMTA niet zelf het onderhoud te doen. De bussen worden geproduceerd door Loxley Plc. Ze hebben een actieradius van 250 km en moeten elke 5 uur worden opgeladen. Een test vorig jaar bleek bevredigend.

– De politie heeft een man (31) aangehouden die ervan verdacht wordt in september vorig jaar in Nakhon Si Thammarat het vuur te hebben geopend op een groep studenten, waarbij één om het leven kwam en vier werden gewond. De politie kon de man in een huis in Navanakorn (Pathum Thani) dankzij een tip in de boeien slaan.

De man en een medeplichtige schoten op de acht leerlingen van een beroepsopleiding, die in een stilstaande pickup truck zaten. De verdachten zouden kwaad geweest zijn omdat de wagen te langzaam reed, waardoor ze met hun eigen wagen niet opschoten.

De arrestant wordt moord ten laste gelegd, zijn maatje is nog voortvluchtig. De man heeft in 2002 in een jeugdinrichting vastgezeten voor een moord. In 2006 leidde hij een protest van gedetineerden.

– Hoe was het ook al weer? In oktober werd in Ang Thong de 83-jarige Japanner Kazuo Yoshioka vermoord. Het OM heeft nu de Thaise weduwe (48) en twee mannen in staat van beschuldiging wegens moord gesteld. De eerste zitting is op 8 februari.

De weduwe, die vreemd ging met een andere man, had opdracht voor de moord gegeven. Op de dag van de moord ging de vrouw naar het huis van haar moeder, zodat de mannen hun werk konden doen. Ze staken hem met een mes en scharen in zijn buik en sneden zijn nek door, terwijl hij lag te slapen. Daarna gingen ze er met kostbaarheden vandoor. Een van hen was een zwager van de vrouw. Hij kreeg 40.000 baht als beloning.

– Twee verkeersongelukken. In Phaya Thai (Bangkok) raakten elf passagiers van een minibusje gewond toen het tegen de zijkant van een bus botste. De bestuurder zegt dat op de afrit van de verhoogde expressweg de remmen dienst weigerden. De politie laat het van nader onderzoek afhangen of hij wegens roekeloos rijgedrag vervolgd gaat worden.

Bij een mislukte inhaalmanoeuvre van een pickup truck vrijdagavond in Rattaphum (Songkhla) zijn drie personen om het leven gekomen en drie anderen gewond geraakt. Bij de inhaalpoging slipte de pickup en belandde na een botsing met een boom in een greppel. De bestuurder van de wagen die onder grote snelheid werd ingehaald, verloor de macht over het stuur toen hij snel probeerde te remmen.

– Drie trawlers die onder Maleisische vlag voeren, zijn voor de kust van Satun in beslag genomen en de bemanningen van twaalf Thaise vissers zijn aangehouden. Ze gaan vervolgd worden voor overtreding van de Fishing Rights Act van 1939, die vissen in Thaise wateren onder een andere vlag verbiedt. De boten werden donderdagavond gesignaleerd door een patrouillevaartuig van de marine. De trawlers beschikten over treknetten, die volgens mij verboden zijn, omdat ze te veel bijvangst meenemen.

– Het ministerie van Justitie is van plan voor kleine misdrijven geen gevangenisstraf meer te eisen, maar een taakstraf. Het gaat ook centra opzetten, waar ex-gedetineerden worden geholpen om een ordentelijke baan te vinden. [Dat is toch de taak van de reclassering?] De centra geven klachten door aan de autoriteiten en gaan toezicht houden op de genomen maatregelen [?].

Bewoners worden aangemoedigd community justice volunteer te worden, maar wat hun taak en bevoegdheden zijn, vermeldt het bericht niet. Het zegt alleen dat ‘bewoners worden aangemoedigd meer betrokken te zijn bij de rechtspleging’.

Verder wil het ministerie het oplossen van conflicten buiten de rechtszaal bevorderen, waarbij de civiele sector meer invloed krijgt. Voorts wordt gewerkt aan de wet die de compensatie regelt aan slachtoffers en personen die beschuldigd zijn van misdrijven die ze niet hebben gepleegd.

Het bericht noemt ook elektronische detentie met enkelbanden, maar dat is oud nieuws. Kortom een uitgebreid pakket aan plannen. We zullen zien wat ervan terecht komt.


 

Veewagen boort zich in trein Phetchaburi
Een veewagen, geladen met 21 stuks vee, heeft zich vrijdagochtend op een bewaakte spoorwegovergang in Phetchaburi in een trein geboord. De wagen ramde de spoorbomen en botste tegen het zevende voertuig van de trein, waardoor vijf rijtuigen kantelden. De vrachtwagenchauffeur en zijn passagier plus een monnik in de trein kwamen om het leven; 34 personen raakten gewond. Het treinverkeer op de Southern Line raakte gestremd, waardoor treinen naar en van Bangkok niet meer konden rijden. (Foto Chaiwat Satyeam)

Consumenten hebben er weer vertrouwen in

9 januari – Het consumentenvertrouwen is voor de derde achtereenvolgende maand gestegen en op het hoogste niveau in acht maanden beland. In december steeg het naar 76,1 punten tegen 74,6 in november en 73,4 in oktober, zo blijkt uit de maandelijkse peiling van de University of the Thai Chamber of Commerce (UTCC).

Volgens Thanavath Phonvichai, adjunct-president research, menen de meeste consumenten dat de economie opkrabbelt en op zich op de lange termijn herstelt dankzij de stimuleringsmaatregelen van de regering, waaronder de belastingaftrek voor aankopen gedaan in de laatste week van vorig jaar. Hij schat dat het douceurtje van 15.000 baht tot een omzet van 140 miljard baht heeft geleid en dat is meer dan de verwachte target van 125 miljard. Het ministerie van Financiën schat de bijdrage aan het bruto binnenlands product op 0,1 à 0,2 procent.

Thanavath verwacht dat het consumentenvertrouwen vanaf het eerste kwartaal stijgt en dat de stimuleringsmaatregelen van de regering midden tweede kwartaal vrucht beginnen te dragen.

De UTCC schat de economische groei dit jaar op 3,5 tot 4 procent, een aanzienlijk optimistischer voorspelling dan die van de Wereldbank (zie het bericht van gisteren: Wereldbank somber over Thaise economie). Groeimotoren zijn de regeringsuitgaven aan megaprojecten, de bijdrage van de stimuleringsmaatregelen, een geleidelijk herstel van de wereldeconomie en de inwerktreding van de Asean Economic Community begin dit jaar,

Maar Thanavath loopt niet met zijn hoofd in de wolken. Hij waarschuwt voor negatieve factoren, zoals de vertraagde Chinese economie, de zwakkere baht, internationale politieke conflicten en onzekerheid voor de Thaise en wereldeconomie.

Thanavath: ‘De Thaise economie wordt in het eerste kwartaal aangejaagd door het toerisme, en in het tweede kwartaal door het pakket aan stimuleringsmaatregelen, zoals de leningen aan de dorpsfondsen en de financiering van tambonprojecten, elk ter waarde van 5 miljoen baht. Het derde kwartaal wordt gedreven door de regeringsinvesteringen en het vierde kwartaal door het herstel van de Thaise en wereldeconomie.’

En wie ben ik om die voorspelling in twijfel te trekken? (Bron: Bangkok Post, 8 januari)

Omvangrijke steun voor midden- en kleinbedrijf

9 januari – Het midden- en kleinbedrijf wordt dit jaar gesteund met een bedrag van 1,98 miljard baht. Directeur Salinee van het Office of Small and Medium Enterprises Promotion (Osmep) maakte donderdag bekend dat het bedrag  in zes tranches wordt verdeeld en wel als volgt:
• 437 miljoen baht voor drie ministeries (Industrie, Handel en Wetenschap).

• 1 miljard baht voor de vorming van een SME recovery fund, met name voor de MKB’s die de dupe zijn van de economisch neergang en bedrijven in de agrarische sector die geen toegang hebben tot financieringsbronnen. Naar verwachtingen zullen 15.000 MKB’s een beroep doen op het fonds dat rentevrije leningen verstrekt.

• 200 miljoen baht voor starters. Daarbij werkt Osmep samen met de Rajamangala universiteit die in het hele land 35 incubator centra heeft. Doel is 30.000 tot 40.000 nieuwe entrepeneurs te vinden. Ze krijgen begeleiding van de Federation of Thai Industries en de Thai Chamber of Commerce.

• 200 miljoen baht ter versterking van bestaande MKB’s, waarbij Osmep samen met universiteiten en experts een analyse maakt van de bedrijven om hun productie, service en marketing te verbeteren. De Small and Medium Enterprise Development Bank of Thailand verstrekt extra financiering voor verbetering of uitbreiding van bedrijven. Hiervan zouden 10.000 bedrijven moeten profiteren.

• 40,5 miljoen baht is bestemd voor uitbreiding van het aantal SME one-stop service centra in het hele land van 11 naar 31.

• 100 miljoen baht gaat naar het Otop-programma (One Tambon, One Product) en ondernemingen van gemeenschappen.

En alsof het allemaal nog niet genoeg is, worden twaalf werkgroepen gevormd die tot doel hebben R&D, design en marketing te vertalen in toegevoegde waarde van MKB-producten.

Verwacht wordt dat het MKB dit jaar goed is voor een groei van van het bruto binnenlands product van 5 procent tegen 3,7 à 4,7 procent in 2015. Het aandeel van MKB’s aan het bbp stijgt de komende vijf jaar naar verwachting naar 45 procent tegen 39 procent vorig jaar, aldus Osmep. (Bron: Bangkok Post, 8 januari)

Limerick van de dag
Er was eens een gewone bouwvakker
Die was in zijn vrije tijd een kakker
Da’s nogal schizofreen
Waar gaat dat heen?
Hij eindigde als eenzame ouwe stakker

Schandaal rond opvolging Supreme Patriarch

9 januari – De benoeming van een opvolger voor de twee jaar geleden overleden en vorig jaar gecremeerde Supreme Patriarch, het hoofd van de boeddhistische clerus, gaat niet van een leien dakje en dat is nog vriendelijk uitgedrukt. Naar de oudste monnik van de acht, die ervoor in aanmerking komen, is de DSI een onderzoek begonnen.

Wat DhammakayaTegen hem zijn 17 klachten ingediend door Phra Buddha Isara, de abt die bekendheid verwierf tijdens de protesten tegen de regering Yingluck, eind 2013 begin 2014. De voormalige voorzitter van de commissie religieuze zaken van de NRC (het orgaan dat hervormingsvoorstellen moest doen, inmiddels opgeheven nadat het de eerste versie van de nieuwe grondwet had afgewezen) vraagt premier Prayut de benoemingsprocedure uit te stellen. De premier moet een voordracht voorleggen aan de Sangha Supreme Council.

Waar gaat het om? De abt van Wat Pak Nam Phasi Charoen zou belasting hebben ontdoken op een luxueuze auto, hij heeft de omstreden abt van de Wat Dhammakaya (foto) als monnik ingewijd, een protserige tempel die verwikkeld is in de verduisteringszaak van de Klongchan Credit Union Cooperative (KCUC), hij zou boeddhistische leerstellingen hebben verdraaid en die op het internet hebben verspreid en hij zou betrokken zijn bij onregelmatigheden in de toekenning van gelden aan zijn tempel en Wat Dhammakaya.

In bijgaand kader een samenvatting van de beschuldigingen tegen de abt. Meer informatie over de KCUC-zaak op de pagina Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya. Zie verder het kader acht kandidaten voor de namen van de abts die in aanmerking komen voor de opvolging.

Rally bij Governement House tegen bevriezing subsidiegelden

Subsidies stokken; acties tegen alcohol, gokken enz stagneren

9 januari – De ThaiHealth-affaire begint een continuing story te worden, want ook vandaag trekt Bangkok Post een fors deel van de voorpagina uit voor de stichting die onder vuur ligt vanwege de omstreden toekenning van subsidiegelden, die geleid heeft tot de schorsing van zeven bestuursleden.

Vijf jeugdgroepen hebben de regering gevraagd de bevriezing van de subsidieverlening ongedaan te maken, want die zorgt voor vertragingen bij de uitvoering van tweeduizend projecten. De stichting mag zelfstandig geen subsidies meer verlenen sinds de Auditing Commission on Fiscal Expenditure (MACFE) in de boeken van de stichting is gedoken.

Theerapat Khahawong, coördinator van het Youth Network against New Drinkers, zegt geen enkel bezwaar te hebben tegen het onderzoek, maar door de bevriezing die al drie maanden van kracht is, hebben de groepen die geld ontvangen van ThaiHealth, het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Elke aanvraag moet nu worden voorgelegd aan de MACFE [waar staat de M voor?].

Sommige groepen hebben geld moeten lenen en sommige stichtingen hebben staf moeten ontslaan of projecten geheel stopgezet omdat hun aanvragen nog niet zijn goedgekeurd. De projecten die stagneren hebben betrekking op alcoholgebruik, gokken en risicofactoren die de levenskwaliteit van kinderen en jongvolwassenen beïnvloeden.

Kamron Chudecha, coördinator van het Network of Alcohol Marketing Strategy, zegt dat tal van stafleden gedemoraliseerd zijn door de bevriezing van de MACFE en onderzoek van de Belastingdienst naar de afdracht van belastingen.

Hij zet ook vraagtekens achter de timing van de Belastingdienst, want ThaiHealth opereert al 10 jaar zonder ooit gecontroleerd te zijn door de Belastingdienst. De Rekenkamer heeft al die jaren de uitgaven gecontroleerd en nimmer aanmerkingen gemaakt.

Voorzitter Poldej van het Local Development Institute, verwacht dat de bevriezing snel wordt opgeheven. Het wachten is op ondertekening van de nieuwe subsidieregels door de MACFE. Ze worden daarna voorgelegd aan het ThaiHealth-bestuur en de premier, waarna de subdietoekenning weer op gang kan komen.

In het kader The Big Freeze  de details over de bevriezing. Zie verder de pagina Gezondheidszorg voor de eerdere berichtgeving en bijgaand kader voor een overzicht van de bekritiseerde subsidies: bedragen, projecten en wie de dubbele petten dragen.

Op de foto protesteren jongeren bij het Government House tegen de bevriezing. De rally wordt niet genoemd in het bericht.

Regering claimt succes in strijd tegen mensenhandel

9 januari – Misschien helpt het, de borstklopperij van de Thaise regering over de strijd tegen de mensenhandel. Over tien dagen levert ze een rapport in bij de VS met een overzicht van haar pogingen de mensenhandel en gerelateerde zaken aan te pakken. Dit heeft minister Prawit van Defensie gisteren bekend gemaakt na een vergadering van de regeringscommissie die zich met de mensenhandel bezighoudt.

Met het rapport hoopt de regering een plaatsje op te schuiven in het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport, waarin Thailand de afgelopen twee jaar op de Tier 3 lijst stond van landen die in gebreke blijven. Na dit eerste rapport volgt in maart een tweede.

Maandag wordt op een persconferentie uit de doeken gedaan wat het land al heeft bereikt in de strijd tegen illegaal vissen, mensenhandel, kinderarbeid en prostitutie. Prawit zegt dat het land zijn best heeft gedaan de mensenhandelsituatie te verbeteren en hij voegt er direct aan toe dat een vliegverbod op Europa is voorkomen na een audit van het European Aviation Safety Agency. [Niet zo moeilijk want alleen THAI vliegt op Europa.]

Prawit denkt dat er een eind is gekomen aan de mensenhandel als gevolg van voortdurende operaties. Op zee heeft de marine geen nieuwe activiteiten waargenomen. [Persoonlijke noot: Het bericht zegt niets over het onderzoek door de naar Australië gevluchte en bedreigde politieman Paween. Die schetst een ander beeld.]

Meer over de misstanden in de visserij en visverwerkende industrie op de pagina’s  De vis wordt duur betaald en Migranten. Het laatste nieuws over Paween in Kort nieuws van donderdag 7 januari.

Kort nieuws zaterdag 9 januari

rubberplantage– Thaworn Chaijinda, u bent gewaarschuwd want u overtreedt de wet, heeft de vice-partijleider van de Democratische partij te horen gekregen van politiecommissaris Chakthip. Thaworn sluit zich aan bij de aangekondigde demonstraties van rubberboeren vanwege de lage prijs van rubber. Ze eisen dat de regering de prijs ondersteunt. Donderdag zakte de prijs naar 26,65 baht per kilo latex en 31,5 baht per kilo rubbervel. De CvP wijst erop dat de Public Assembly Act nog steeds van kracht is; Thaworn zou dat als jurist moeten weten. Zie verder het rubberbericht in Kort Nieuws van gisteren.

– Vette vangst van de CSD: twaalf leden van een bende die zich bezighield met de productie van valse ID-kaarten. Ze gingen naar Thai alsmede naar buitenlanders die naar Thailand vluchtten omdat ze in eigen land gezocht werden. De bende fabriceerde minstens honderd kaarten tegen een ‘aanzienlijke’ winst, vertelde CIB-commissaris Thitirach gisteren tijdens een persconferentie waarop de verdachten werden getoond.

De politie kwam de bende op het spoor na de arrestatie van een man die een ID-kaart gebruikte op naam van een kind dat op 3-jarige leeftijd was overleden. Hij stond op de lijst van gezochte personen nadat hij in 2014 was ontsnapt uit de gevangenis in Rayong, waar hij een levenslange straf uitzat wegens moord.

De verdachten werden in Sanghkom (Nong Khai) in de boeien geslagen. Twee Chinese bendeleden zijn nog voortvluchtig en mogelijk zijn er nog andere betrokkenen.

Degenen die een ID-kaart nodig hadden, kregen de kaart van overleden Thais waarop de foto was verwisseld. De bende rekende 300.000 tot 500.000 baht voor een kaart. Familieleden van de overledene kregen 30.000 tot 50.000 baht voor hun medewerking.

– Minister Danapong (Onderwijs) geeft de universiteitsraad van de Assumption University (Abac) nog een week de tijd om het eens te worden over het rectorschap, waarover al maanden een strijd woedt tussen twee kandidaten met elk een eigen achterban. Gisteren vergaderde de minister met de twee kandidaten en hun achterbannen, maar er kwam geen witte rook uit de schoorsteen. Mocht dat na het uitstel nog zou zijn, dan benoemt de minister een panel dat de leiding tijdelijk overneemt.

Een van de raadsleden stelde gisteren voor dat de raad in zijn geheel aftreedt om ‘verantwoordelijkheid en professionele spirit’ te tonen, omdat alle raadsleden deel zijn van het probleem. De benoemingsprocedure gaat dan terug naar Montfort brothers van Saint Gabriel.

– De Yom rivier in Phitsanulok is over een afstand van 20 kilometer droog gevallen. Veel huishoudens die van het rivierwater afhankelijk zijn, slaan nu putten in het rivierbed. Ze hebben het water hard nodig voor huishoudelijk gebruik en op de boerderij.

De Yom, een zijrivier van de Chao Phraya, is dit jaar sneller droog gevallen dan andere jaren. De autoriteiten verwachten een ernstig tekort aan water in de benedenstroomse provincies.

Ook in drie districten in Sakon Nakhon hebben bewoners het heft in eigen handen genomen. Nadat water voor agrarisch gebruik niet meer werd geleverd uit het Nam Phung stuwmeer dat voor 42 procent vol staat, hebben de boeren met zandzakken een dijk aangelegd langs de Phung rivier om water vast te houden voor hun akkers.

In Muang (Buri Ram) is de verkoop van landbouwwerktuigen met de helft verminderd als gevolg van de droogte, want boeren kunnen momenteel niet op hun land werken. Ook hier hebben de autoriteiten de kraan voor irrigatie dicht gedraaid.

– De vader van een 18-jarige student die in Sa Kaeo door een klasgenoot zou zijn gedood, denkt dat meer mensen betrokken waren bij de moord. De vader die de verdachte goed kent, zegt dat hij de moord nooit alleen heeft kunnen uitvoeren. Volgens hem klopt zijn bekentenis ook niet met bewijsmateriaal gevonden op de plaats delict. Daar werden sigarettenpeuken van verschillende merken gevonden. Hij signaleert ook een tegenstrijdigheid tussen de bekentenis en de verwondingen. De klasgenoot heeft bekend op de knaap te hebben geschoten. Die was hem nog 500 baht verschuldigd voor een drugsdeal.

– Alleen kennis en informatie overdragen en geen politieke propaganda bedrijven: onder die voorwaarden mogen politieke partijen in de aanloop naar het referendum over de nieuwe grondwet campagne voeren. Dit heeft de Kiesraad gisteren bekend gemaakt.

Over de nieuwe grondwet, die eind deze maand in concept wordt gepresenteerd, wordt in juli een referendum gehouden. Onderwerpen die vermeden dienen te worden, zijn aldus Kiesraadcommissaris Somchai politieke amnestie, majesteitsschennis en kritiek op de regering. Als iedereen zich aan de regels houdt, zegt hij, zijn de campagnes niet in strijd met de orders van de NCPO (junta). Partijen en groepen die campagne willen voeren, kunnen zich in mei registreren bij de Kiesraad. Dat is niet verplicht, maar wel wenselijk ter zelfbescherming. De Kiesraad bepaalt hoeveel tijd iedere partij krijgt. (Zie pagina Grondwetwijziging)

– Vier rangers zijn aan de dood ontsnapt toen ze in een pickup truck op weg waren naar een school in Bannang en voor de auto een bom ontplofte. Alleen de voorkant van de wagen werd beschadigd door de bom, die een krater sloeg van 80 centimeter diep en een diameter van 3 meter. In de buurt werden een walkie-talkie en elektrische circuits gevonden.


 

GDP Forecasts Wereldbank

Wereldbank somber over Thaise economie

8 januari – De Wereldbank schat dat de economische groei van Thailand tot 2018 gemiddeld 2,4 procent bedraagt. Dit jaar zal de economie een bescheiden groei van 2 procent scoren als gevolg van de hoge huishoudschulden en de beperkte export, tegen 2,5 procent in 2015. De politieke onzekerheid blijft volgens de bank zwaar drukken op de particuliere investeringen.

De ‘gloomy’ vooruitzichten van de Wereldbank wijken af van die van de centrale bank, die voor dit jaar een groei van 3,5  procent verwacht na eerder 3,7 procent voorspeld te hebben. Verklaring van de verlaging: verhoogde risico’s zoals de voorspelde droogte, de situatie in China en de grotere divergentie van het monetair beleid van de belangrijkste economieën.

Een klein lichtpuntje ziet de bank voor 2015. De bank verhoogde het eerder genoemde groeipercentage van 2,7 naar 2,8 procent dankzij toegenomen publieke bestedingen en de particuliere consumptie.

Het grootste gevaar voor Thailand’s economische ontwikkeling komt uit China; de economie vertraagt er sneller dan verwacht. Daarnaast wijst de bank op de wispelturige financiële markten, beperkingen op kredietgebied, een sterke waardevermeerdering van de Amerikaanse dollar en een trager dan verwachte versnelling van de hoge-inkomens economieën.

De economische groei in Azië en de Pacific wordt door de bank geschat op 6,3 procent dit jaar, in Oost-Azië exclusief China op 4,8 procent en voor de gehele wereld op 2,9 procent. (Bron: Bangkok Post, 7 januari)

Persoonlijke noot: De voorspelling van de Wereldbank staat in schril contrast met de twee andere artikelen op de voorpagina van het Business-katern van de krant. Het openingsverhaal meldt onder de kop ‘Extra budget to avert risks to growth’ dat het Budget Bureau een extra stimuleringsbudget van 70 tot 100 miljard baht uittrekt voor kleine projecten die profiteren van snelle investeringen en minister Somkid, leider van het economisch team van het kabinet, maakt bekend dat de staatsbanken dit jaar boeren gaan helpen op andere winstgevender gewassen over te stappen.

In bijgaand kader de plannen voor dit jaar. Realistisch of luchtfietserij? Je hoeft geen rekenwonder te zijn om op basis van bovenstaand overzicht te concluderen dat Thailand qua economische groei helemaal onderaan bungelt.

Nieuwjaar: Minder voorwaardelijke straffen

8 januari – Het aantal verkeersongelukken, doden en slachtoffers mag dan het aantal van vorig jaar hebben overtroffen, er is toch nog goed nieuws te melden over de ‘seven dangerous days’: het aantal  voorwaardelijke gevangenisstraffen met proeftijd is 14,5 procent minder dan vorig jaar, meldt het Probation Department.

Verkeerscontrole Lak SiTussen 29 december en 4 januari behandelde het Probation Department 3.737 zaken tegen 4.059 een jaar geleden: 3.471 wegens rijden onder invloed, 266 voor gevaarlijk rijgedrag en drugsgebruik en 44 voor roekeloos rijden. Het Probation Centre in Nakhon Phanom had het grootst aantal gevallen van rijden onder invloed (221), gevolgd door Bangkok, Pathum Thani, Mahasarakham en Chon Buri.

Betrokkenen dienen zich bij de autoriteiten te melden en een training te volgen over de gevaren van alcohol in het verkeer. Ze moeten ook sociale diensten verlenen, bijvoorbeeld verkeersslachtoffers bijstaan.

Dit jaar werden voor het eerst voertuigen van de weg gehaald, waarvan de bestuurder  onder invloed was. De door het leger geïntroduceerde maatregel werd vanaf 25 december gedurende elf dagen toegepast en resulteerde in 4.672 in beslag genomen voertuigen: 3.413 motorfietsen en 1.259 auto’s. Na de Nieuwjaarsvakantie konden de eigenaren hun bezit ophalen.

De zeven gevaarlijke dagen telden 3.379 verkeersongelukken, 380 doden en 3.505 gewonden, voornamelijk motorfietsers. (Bron: website Bangkok Post, 7 januari)

Limerick van de dag
Een lelijke meid uit Sas van Gent
Gaf om haar lijf geen ene cent
Een krop onder haar kin
En nergens ergens zin in
Zat hele dagen op haar krent
(Ingezonden)

Wordt ThaiHealth de nek omgedraaid?

8 januari – Bangkok Post maakt het me vandaag erg moeilijk met haar openingsverhaal, gewijd aan de schorsing van zeven bestuursleden van de Thai Health Promotion Foundation (ThaiHealth). Het is een allegaartje van een enkel hard feit, veel veronderstellingen en interpretaties van bronnen (ook anonieme) en oud nieuws.

Ik kan er naast zitten, maar het nieuws zit verpakt in een enkel zinnetje, zoals de verwachting dat de nieuw te benoemen bestuursleden de subsidieregels gaan verruimen, zodat ook regeringsprojecten geld kunnen krijgen van de stichting, die gevoed wordt door opcenten op de accijns op alcohol en tabaksproducten en thans 5 miljard baht in kas heeft. De stichting begon 15 jaar geleden met 1,5 miljard baht.

De controverse is begonnen met een onderzoek naar de besteding van de gelden. Die zouden gegaan zijn naar projecten die weinig met gezondheid(svoorlichting) te maken hebben. Wat de zaak verdacht maakte was dat de (geschorste) bestuursleden dubbele petten op hebben: ze zijn ook lid van de besturen van de gesubsidieerde instellingen.

De stichting stelt daar tegenover dat dit niet verboden is en bij stemmingen het desbetreffende bestuurslid de vergadering verliet. Bovendien gaat het om subsidies aan liefdadigheidsorganisaties en organisaties die in het algemeen belang werken, en niet om subsidies aan particuliere bedrijven. ‘Het is geen corruptie, maar belangenverstrengeling’, zegt het hoofd van de Rekenkamer, die de zaak heeft aangezwengeld. ‘Het is niet verboden, maar het roept de vraag op of het betamelijk en ethisch is.’

Geschorst vice-voorzitter Vichai beschouwt de affaire als een poging de stichting de nek om te draaien. Hij verwijst naar een voorstel van de vorige grondwetcommissie (CDC) om de financieringswijze te veranderen: geen financiering meer via de opcenten, maar via de staatsbegroting zodat de besteding van de gelden gecontroleerd kan worden. Na felle kritiek van gezondheidsgroepen werd het voorstel ingetrokken.

Vichai beschuldigt ook de tabaks- en alcoholindustrie ervan destijds bij CDC-leden te hebben gelobbyed. En nu zouden de Rekenkamer en het Centre for National Anti-Corruption (een orgaan ingesteld door de junta) de aanval hebben voortgezet met de beschuldiging van belangenverstrengeling.

De ThaiHealth Promotion Movement [?] heeft gisteren een verklaring uitgegeven waarin ze de schorsing veroordeelt. Maandag komt ze bijeen om te bespreken wat ze gaat doen als de nieuwe bestuursleden en manager stromannen van de industrie zijn. [De manager nam ontslag toen het onderzoek op gang kwam.]

In een tweede artikel wordt nog ingegaan op de subsidiëring van het Isra Instute en de bevriezing van het toekennen van subsidiegelden, waardoor sommige organisaties in financiële moeilijkheden zijn geraakt. Het Isra Institute heeft de afgelopen acht jaar 96 miljoen baht ontvangen, geld dat is gegaan naar media-organisaties, zoals het persbureau Isra News Agency, de Thai Journalists Association en de National Press Council of Thailand.

En dat zijn, teken ik daarbij aan, nou niet bepaald organisaties die staan te juichen over de persbreidel van de junta.

In bijgaand kader een overzicht van de bekritiseerde subsidies: bedragen, projecten en wie de dubbele petten dragen. Zie verder het bericht van gisteren: Schorsing bestuursleden ThaiHealth lijkt geen zuivere koffie met het bijbehorende chronologisch overzicht van het conflict, alsmede de pagina Gezondheidszorg.

Reconstructie auto-ongeluk Chuwong

Onderzoek naar de dood van Chuwong vordert traag

8 januari – Het politieonderzoek naar de dood van [mogelijk moord op] miljardair-aannemer Chuwong in juni vorig jaar vordert traag. Volgens adjunct-hoofd Charn van het Central Investigation Bureau omdat bewijsmateriaal is beschadigd en het lichaam van Chuwong is gecremeerd. Maar een onderzoeksrapport van forensisch experts is nog wel bruikbaar.

KrimiWaaruit de ‘beschadigingen’ bestaan, vermeldt het artikel niet. En ook nu lees ik niets over de resultaten van de botsproef die is gedaan met een dummy, behangen met meetpunten.

De proef had tot doel na te gaan of de verwondingen die Chuwong opliep, het gevolg waren van de aanrijding, waarbij hij om het leven kwam, of van iets anders [lees: moord]. (Zie kort nieuws van 29 september)

Chuwong kwam destijds om het leven toen de auto, bestuurd door een voormalig staatssecretaris van Handel, in Prawet (Bangkok) tegen een boom botste. De bestuurder werd daarbij slechts licht gewond. De nabestaanden kregen argwaan toen bleek dat twee vrouwen kort voor zijn dood aandelen van hem hadden ontvangen ter waarde van 260 miljoen baht.

De dames beweerden zijn maîtresse te zijn geweest, één zei zwanger van hem te zijn. Over de geboorte heb ik evenmin ooit iets gelezen. De twee vrouwen, een moeder naar wier handelsrekening de aandelen van een van hen waren overgemaakt, en de bestuurder zijn alle vier vervalsing ten laste gelegd.

Charn heeft de autoriteiten [wie wordt daarmee bedoeld?] opdracht gegeven de getuigenverklaringen te onderzoeken, waaronder die van Chuwong’s effectenmakelaar en ambtenaren van het kandoor van de Securities and Exchange Commission.

Kort nieuws vrijdag 8 januari

– Een panel, gevormd op initiatief van de regering en wereldgezondheidsorganisatie WHO, stelt voor de accijns op sigaretten met 10 procent te verhogen. Volgens voorzitter Prakit leidt dit tot 4 procent minder rokers, met name in de bevolkingsgroep van de lager betaalden. Bijkomend voordeel: er komen extra gelden binnen voor het UC, het Thaise ziekenfonds, dat de overheid te veel kost. De accijns staat bekend als ‘sin tax’.

Het panel adviseert de regering verder om meer aandacht te besteden aan controle op ongezonde producten, met name alcohol en tabak. Die behoren tot de zes meest voorkomende oorzaken van gezondheidsproblemen. De controle komt tegemoet aan het principe van het UC dat voorkomen beter is dan genezen.

De ziektes die worden veroorzaakt door roken, kosten veel geld aan behandeling, zegt Prakit. Veel patiënten zijn langdurig onder behandeling, maar sterven toch uiteindelijk voortijdig. Jaarlijks sterven 50.000 personen aan chronische ziektes, die worden veroorzaakt door roken. Meer dan een miljoen is onder behandeling. (Zie pagina Gezondheidszorg)

– Om een eind te maken aan de impasse rond de leiding van de Assumption University (Abac) dreigt minister Danupong (Onderwijs) met het vormen van een speciaal panel dat tijdelijk het beheer overneemt. Over de opvolging van de vertrokken rector, die verdacht wordt van onregelmatigheden, woedt al maanden een verwoede strijd tussen twee kandidaten, elk met een eigen achterban. Ze claimen beiden recht te hebben op de rectorspositie. Het conflict heeft ook al een keer tot een treffen geleid met bewakers toen een van de groepen probeerde het hek van de Hua Mak campus open te breken.

Vandaag vergadert de minister met de twee partijen. Wanneer er geen overeenstemming kan worden bereikt, wordt het panel gevormd. De tijd dringt want maandag nemen de studenten weer plaats in de collegebanken, nu de nieuwjaarsvakantie voorbij is.

– Premier Prayut houdt zijn poot stijf: de regering gaat niet ingrijpen in de gedaalde rubberprijzen. Hij laat zich niet intimideren door het dreigement van de rubberboeren om dinsdag bij het regionaal kantoor van de Rubber Authority of Thailand in de provincie Trang te gaan demonstreren. Als ze dat doen, zegt hij, krijgen ze te maken met juridische gevolgen.

Volgens Prayut doet de regering al het nodige aan de rubberproblemen, zoals de bouw van een nieuwe fabriek voor het maken van rubbervellen om het gebruik van rubber bij de aanleg van wegen en waterreservoirs (zie het artikel Latex helpt tegen drugshandel op de pagina Archief) te stimuleren. ‘Maar dit kan niet van de ene op de andere dag.’ Verder heeft de regering een bedrag van 1.500 baht per rai uitgekeerd en boeren aangemoedigd naar een ander beroep uit te zien.

– Het wordt vandaag en morgen druk bij luchthaven Don Mueang. Passagiers is geadviseerd minimaal drie uur voor vertrek te komen. Morgen is het militaire deel het domein van kinderen ter gelegenheid van de jaarlijkse Children’s  Day en vandaag vinden op de luchthaven en in de omgeving de nodige voorbereidingen plaats, die tot verkeersopstoppingen kunnen leiden.

Als gevolg van de vijf geplande vliegshows door de luchtmacht zijn 37 vluchten geannuleerd en moeten passagiers rekening houden met vertragingen. Aeronautical Radio of Thailand werkt nauw samen met de luchtvaartmaatschappijen om het aantal vertragingen zoveel mogelijk te beperken. De bezoekers van de Children’s Day is gevraagd hun auto te parkeren op het terrein ten zuiden van de luchthaven. Vandaar brengt een shuttlebus hen naar het feestterrein.

– Reizigers naar Hong Kong kunnen maar beter hun stun gun [wat zijn dat nou weer?] thuislaten, want die worden er als wapen beschouwd, waarschuwt het ministerie van BuitenlandseZaken. Vorig jaar zijn zeven Thai aangehouden en deze maand één. De strafmaat is niet mals: een gevangenisstraf van maximaal 14 jaar cel en een boete van 100.000 Hong Kong dollars (468.000 baht). Stun guns zijn ook verboden in Thailand.

– De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten in Genève heeft er bij de regering op aangedrongen de onderzoeken naar de gedwongen verdwijning van 82 personen krachtiger aan te pakken. Zeid Ra’ad Al Hussein vraagt de regering gedwongen verdwijningen in de strafwet op te nemen in overeenstemming met internationale criteria en onmiddellijk de International Convention for the Protection of All Persons from Enforced Disappearance te ratificeren.

Zeid: ‘Het ontbreekt aan een adequaat en institutioneel framework voor de slachtoffers en hun familie om recht te zoeken in verdwijningszaken in Thailand. […] Een ernstig probleem blijven zaken waarbij overheidsdienaren zijn betrokken. ’ Dat is bijvoorbeeld het geval bij de vermiste mensenrechtenadvocaat Somchai (zie het artikel van 30 december: Hooggerechtshof spreekt ‘politie ontvoerders’ vrij) en de vermiste Karen actievoerder Porlajee Rakchongcharoen, wiens zaak op die van Somchai lijkt.

Woordvoerder Sek van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de regering zich de afgelopen 35 jaar al actief heeft beziggehouden met het probleem. Het onderzoek naar de verdwijning van Somchai en de vrijspraak voor vijf agenten waren in overeenstemming met de rechtsgang en voldeden aan internationale normen.

– Een man die vervolgd zou gaan worden voor de verkrachting van een 15-jarig meisje, is woensdag dood aangetroffen in zijn cel in de gevangenis van Nonthaburi. Om zijn teelballen zaten, strak aangetrokken, rubber banden. Hij had ook ernstige verwondingen aan zijn gezicht en lichaam, hetgeen er volgens de politie op wijst dat hij moet zijn dood geslagen. De man was op 2 januari gevangen gezet. Woensdag zijn dertig gedetineerden en cipiers ondervraagd; van de 24 celgenoten van de man is DNA afgenomen. Maar die ontkennen allemaal hem gedood te hebben.

– Een 18-jarige student in Parai (Sa Kaeo) is aangehouden op verdenking van doodslag. Hij zou een klasgenoot (eveneens 18) hebben gedood na een ruzie over 500 baht. In zijn huis is een 38-kaliber vuurwapen gevonden, waarmee hij de ruzie beslecht zou hebben. Tijdens de schermuteling zag hij kans het wapen uit de zak van de ander te ontfutselen.

Het lichaam van het slachtoffer werd dinsdagavond gevonden bij een weg in Banmainongsai. Drie meter verder vond de politie zijn motorfiets waarvan de motor nog draaide. De verdachte heeft bekend en verklaard dat de ander hem geld verschuldigd was na een drugsdeal.

– Vijf mannen die via Facebook legerwapens hebben gekocht, zijn in Lampang en Chiang Rai aangehouden. Ze waren in het bezit van honderd M79 handgranaten met lanceerders en verschillende vuurwapens.

De arrestatie is een uitvloeisel van de arrestatie van twee tieners in Buriram, die wapens op Facebook verkochten. Het onderzoek werd daarna uitgebreid, waarbij de vijf in beeld kwamen. De politie onderzoekt nog wat ze met hun aankoop van plan waren. Een zesde verdachte is nog op vrije voeten. De spullen werden in de post bij scans niet herkend omdat ze in aluminiumfolie waren verpakt.

– Een ‘invloedrijke’ politieagent en twee anderen zijn na een lange observatieoperatie in het noorden van Thailand aangehouden. De politie zegt dat ze belangrijke drugsdealers waren. Ze smokkelden drugs uit buurlanden en verkochten die in Chiang Rai en buurprovincies.

De verdachten werden in Muang aangehouden toen ze bij de Edison Department Store speedpillen aan klanten uit Bangkok zouden afleveren. Daarbij werden 180.000 methamphetamine pillen, twee auto’s, twee pistolen en drie mobieltjes in beslag genomen. De agent heeft eerder twee casino’s in een buurland geëxploiteerd, maar raakte diep in de schulden. Het geld uit de drugsdeals was bestemd als afbetaling.


 

Schorsing bestuursleden ThaiHealth lijkt geen zuivere koffie

7 januari – De schorsing van zeven bestuursleden van de Thai Health Promotion stichting (ThaiHealth) heeft volgens critici geen ander doel dan kritiek op de militaire regering te smoren. De zeven maken deel uit van een groep van 59 overheidsfunctionarissen die geschorst of overgeplaatst zijn omdat ze verdacht worden van onregelmatigheden of zelfs corruptie.

In het geval van ThaiHealth gaat het om subsidiëring van media en burgergroepen voor activiteiten die volgens de autoriteiten weinig met gezondheidsvoorlichting te maken hebben. Maar de stichting weerspreekt dit; de autoriteiten hanteren een te beperkte definitie van gezondheid(svoorlichting).

Premier Prayut die opdracht heeft gegeven voor de schorsingen en overplaatsingen, gebruikmakend van de absolute bevoegdheid die artikel 44 van de interim-grondwet hem geeft, zegt dat de stichting kan doorgaan met haar werk, maar ze dient het kader aan te geven waarbinnen ze opereert, omdat een groot aantal mensen ervan profiteren.

De stichting wordt bovendien beticht van belangenverstrengeling, zegt de premier, omdat de geschorste bestuursleden posities bekleden in de organisaties die subsidie ontvangen.

Prayut: ‘Ik wil alleen maar dat de mensen de stichting vertrouwen. Dat is alles. Ik zeg niet dat ze goed of fout zijn, want dat gaat onderzocht worden. Maar als ze op hun plaats blijven, is dat ongemakkelijk voor het onderzoek. […] Degenen die op de lijst staan [verwijzend naar de 59] kunnen zich nu voorbereiden op het onderzoek; documenten of bewijs verzamelen.’

Een van de ontvangers van ThaiHealth gelden is persbureau Isra News Agency, dat verschillende malen heeft gepubliceerd over uitgaven van de regering en miljoenen baht ontvangt van de stichting. Volgens een bron was de regering niet blij met de publicaties. ‘De regering gaat haar derde jaar in en wil ter wille van de stabiliteit haar greep op de media verstevigen’, zegt de bron.

Vice-premier Wissanu benadrukt dat de zeven niet verdacht worden van corruptie maar van malfeasance (ambtsmisdrijf). Ze hielden zich bezig met twijfelachtige praktijken, aldus Wissanu, verwijzend naar de belangenverstrengeling. ‘Alhoewel het geld goed besteed kan zijn, roept het ethische vragen op over goed bestuur.’

Bangkok Post vindt de schorsing dermate van belang dat de helft van de voorpagina vandaag wordt besteed aan de kwestie. Pikant detail: De geschorste bestuursleden, die omschreven worden als ‘specialists from various fields’ en burgergroepen vertegenwoordigen, gaan vervangen worden door personen die nauwe banden met de junta hebben, zo wordt gespeculeerd.

Vichai Chokevivat, de geschorste vice-voorzitter, verwacht dat de nieuwe bestuursleden binnen een maand benoemd worden. ‘We zullen zien of er gerommeld wordt met het selectieproces.’ Hij zegt dat de bestuursleden met twee petten al verbonden waren aan de gesubsidieerde organisaties voordat ze bij ThaiHealth kwamen. Volgens hem hebben tabaks- en alcoholbedrijven vorig jaar geprobeerd het ThaiHealth-bestuur pootje te lichten, omdat ze de stichting beschouwen als een bedreiging van hun zakelijke belangen.

Directeur Witoon van Biothai is geschokt over de schorsing. Hij wijst erop dat de geschorste bestuursleden door de Rekenkamer eerder zijn vrijgesproken van onregelmatigheden; enkelen hebben de ontvangende organisaties al verlaten. (Zie ook de pagina Gezondheidszorg)

In bijgaand kader een chronologisch overzicht van de zaak.

Winkelparadijs bij de Erawan Shrine

Lager importtarief; Thailand lonkt naar big-spenders

7 januari – De douane bespreekt deze maand met de particuliere sector haar plan om het importtarief van 30 procent op luxe goederen te verlagen. Doel van de maatregel is de bestedingen van toeristen te stimuleren, want daar moet herstel van de Thaise economie van komen nu de publieke en particuliere investeringen niet het gewenste momentum opleveren en de export blijft dalen. De maatregel is ook gericht op Thaise consumenten die een paar centen te makken hebben. In plaats van in het buitenland te winkelen, zouden ze gelokt worden hun inkopen in eigen land te doen.

Op verlaging van de tarieven is al vaker aangedrongen door de particuliere sector. Directeur-generaal Kulit stelt wel als voorwaarde dat Thaise bedrijven niet worden gedupeerd door de verlaging. Wanneer een en ander staat te gebeuren, is nog niet bekend. Na het overleg gaan de resultaten naar de permanent secretaris van het ministerie van Financiën ‘for deliberation’.

De regering is er veel aan gelegen de binnenlandse bestedingen en het toerisme te bevorderen. De laatste maatregel was een belastingaftrek van 15.000 baht voor inkopen gedaan tijdens de laatste week van december. Die maatregel zou goed zijn voor 0,1 tot 0,2 procent van het bruto binnenlands product oftwel 150 miljard baht, waardoor de totale groei van het bbp vorig jaar uitkomt op 3 procent in plaats van de eerder voorspelde 2,8 procent.

De overheid heeft met name hoge verwachtingen van de toerismesector. Voor dit jaar was gerekend op 28,8 miljoen toeristen, het worden er waarschijnlijk 30 miljoen ondanks het dipje waar de bomaanslag bij de Erawan Shrine voor zorgde. Om buitenlandse toeristen te gerieven overweegt de douane toestemming te verlenen voor uitbreiding van het aantal belastingvrije winkels en collection centres [?].  Het huidige aantal van tien wordt onvoldoende geacht voor zowel Thai als buitenlandse toeristen.

Yuthasak Supasorn, gouverneur van de Tourism Authority of Thailand (TAT), is blij met de voorgestelde tariefsverlaging. Die helpt het toerisme te bevorderen en maakt van het land een ‘winkelparadijs’ voor buitenlanders. De belangrijkste doelgroep zijn toeristen uit China, Hong Kong en Singapore die kort in Thailand verblijven. Europese toeristen zijn waarschijnlijk minder geïnteresseerd in het kopen van merkartikelen hier. De TAT verwacht dat de maatregel een toename van 15 tot 20 procent aan winkelaankopen oplevert.

De voorzitter van de Thai Retailers Association zegt dat buitenlandse toeristen gemiddeld 1.208 baht per dag uitgeven aan winkelen, de helft van wat ze in Singapore uitgeven en een kwart van de bestedingen in Hong Kong.

De directeur van de Mall Group adviseert de douane eerste een prijsvergelijking te maken met de winkelprijzen in Singapore en Hong Kong, zodat kan worden vastgesteld welke prijzen Thailand dient te rekenen om concurrerend te zijn. Als de prijzen overeen komen, is Thailand in het voordeel, zegt hij, omdat de kosten van levensonderhoud hier lager zijn en gastvrijheid en hotelfaciliteiten ‘superb’ zijn. (Bron: Bangkok Post, 6 januari)

Klong Toey 3

Exportgroei: 5 (overheid) of 2 procent (exporteurs)?

7 januari – De regering voorspelt voor volgend jaar een exportgroei van 5 procent, maar daar geloven de exporteurs, verenigd in de Thai National Shippers’ Council, niet in. Die voorspelt 2 procent groei.

Voorzitter Nopporn haalt de exportcijfers van vorig jaar erbij om zijn prognose te onderbouwen. Vorig jaar kromp de export, in 2013 nog goed voor een stijging met 5,5 procent, met 5,53 procent naar US$ 215 miljard.

De laatste drie maanden kampte de export met een vertraging van de Chinese economie en wisselvallige wisselkoersen na de devaluatie van de Chinese yuan. Ook daalden de prijzen van ruwe olie, gewassen en andere handelswaren voortdurend.

De prognose van 5 procent gaat uit van een herstel van de wereldeconomie, de stimuleringsmaatregelen van de regering en de ontwikkeling van de special economic zones (zie de pagina Archief voor een toelichting). Goede vooruitzichten bieden de automobiel en onderdelen industrie, edelstenen en sieraden, diepvries kip en bewerkt kippenvlees, elektronica, elektrische apparaten, bouwmaterialen, machinerie en onderdelen, cosmetica en geneesmiddelen, cadeaus en souvenirs en woninginrichting.

De overheid verwacht veel van exporten naar Cambodja, Laos, Myanmar, Vietnam, Australië, India, China, de VS en de EU. Lagere exporten worden verwacht naar Japan, het Midden-Oosten en Afrika. (Bron: Bangkok Post, 6 januari)

’t Is afgelopen met gevaarlijke dubbeldeks bussen

7 januari – Premier Prayut is blijkbaar geschrokken van de hogere aantallen verkeersslachtoffers tijdens de zogeheten ‘seven dangerous days’, want hij heeft een verbod uitgevaardigd op de registratie van nieuwe dubbeldeks tourbussen en strengere controles bevolen op de verkeerswaardigheid van transportvoertuigen.

Verkeersongeluk met dubbeldekker in Nakhon RatchasimaDe premier heeft het ministerie van Transport opgedragen geen vergunningen meer te verlenen voor dubbeldeks bussen, omdat ze bij te veel ongelukken betrokken zijn. Bekend is dat de bussen vaak instabiel zijn wat dramatische gevolgen kan hebben bij de afdaling in bergachtig terrein.

De 20.000 dubbel- en enkeldekkers die hoger zijn dan 3,6 meter en al in bedrijf zijn, dienen een tilt test te ondergaan op een helling van 30 graden. Bussen die omkukelen mogen niet meer de weg op.

Verder wil Prayut dat alle voertuigen in het openbaar vervoer worden uitgerust met GPS om een betere controle mogelijk te maken op roekeloos rijgedrag. Tuk-tuks en stadsminibusjes zijn van de verplichting uitgesloten. Van chauffeurs met een gevaarlijk rijgedrag wordt de vergunning geschorst of ze verliezen hem. Busexploitanten, die ondeugdelijk materieel inzetten, krijgen te maken met strengere straffen.

Het Land Transport Department (LTD) heeft bekend gemaakt dat alle bussen die vanaf 25 januari worden geregistreerd, GPS dienen te hebben. Bussen die al GPS hebben, moeten hun systeem voor het eind van het jaar aansluiten op dat van het LTD. (Bron: website Bangkok Post, 6 januari)

Limerick van de dag
Er was eens een vrouw uit Siddeburen
Die had als hobby naar buiten gluren
Zag de buurman met een vrouw
En die deden het al gauw
Dat zei ze tegen de andere buren
(Ingezonden)

Vakantieverkeer schiet omhoog

7 januari – Lijkt me goed voor een vermelding in het Guinness Book or Records: de 1,8 miljoen Thai die tussen 29 december en 4 januari met de bus en trein reisden naar en van hun geboortegrond waar ze de jaarwisseling vierden. Het waren er 350.000 meer dan vorig jaar, aldus het ministerie van Transport. ’t Is blijkbaar belangrijke informatie, want de minister himself maakte de cijfers bekend. Per bus reisden 1,14 miljoen mensen en per trein 710.000, 50.000 meer dan vorig jaar.

Volgens de minister was de toename te danken aan de goedkope tarieven, een verbeterde dienstverlening en nieuwe treinen en bussen die in bedrijf zijn gekomen. Hij zei dat het treinverkeer meer gemak [dan wat?], veiligheid, properheid en punctualiteit biedt. Dat willen reizigers, aldus minster Arkhom, die we deze ene keer maar zullen geloven.

143 blije gezichten want ze hebben nu de Thaise nationaliteit

Kort nieuws donderdag 7 januari

– 143 blije gezichten in Prachuap Khiri Khan want deze groep statenlozen hebben na jaren van strijd en frustratie de Thaise nationaliteit gekregen en zijn in het gelukkige bezit gekomen van een ID-kaart. De kaart plus bijbehorende documenten kregen ze gisteren van de adjunct-gouverneur van de provincie, die zei: Jullie zijn Thai, onderhouden de Thaise cultuur, spreken Thais en houden zich aan de Thaise manier van leven. Het enige probleem was dat ze woonden in Mergui, Dawei en Tanintharyi, in 1893 overgegaan van Thailand naar toenmalig Brits Birma. Sindsdien zijn de Thai die er leven statenloos want zowel Myanmar als Thailand weigerde hen te erkennen.

Geheel vlekkeloos is het verificatieproces niet verlopen. Volgens een adviseur van een netwerk voor displaced persons zijn sommige aanvragers gedwongen de Myanmarese nationaliteit aan te nemen. Verder hebben dorpshoofden steekpenningen gevraagd in ruil voor hun steun bij de aanvraag van de Thaise nationaliteit. Anderzijds zijn ook pogingen gedaan misbruik van de regeling te maken. Dat is geconstateerd in Ranong waar het aantal aanvragen aanvankelijk enkele duizenden bedroeg en omhoog schoot toen een formeel onderzoek begon.

– De Thaise ambassade in Yangon (Myanmar) blijft nog tot maandag gesloten ter wille van de veiligheid van personeel en bezoekers. Vorige maand werd bij de ambassade gedemonstreerd tegen de doodstraf voor twee landgenoten die terecht stonden voor de moord op twee Britse toeristen in september vorig jaar op het vakantie-eiland Koh Tao. De demonstranten menen dat de twee zondebok zijn. Tijdens de sluiting van de ambassade worden wel in noodgevallen visa verstrekt.

– De meeste Thaise jongeren zijn tevreden met hun leven en hebben vertrouwen in hun toekomst. Gemiddeld gaven ze hun leventje een 8,25 op een schaal van 10 in een peiling van de Healthy Public Policy Foundation, vorige maand gehouden in 20 provincies, onder 2.750 jongeren in de leeftijd van 15 tot 25.

De respondenten zijn het meest tevreden over de relatie die ze hebben met familieleden en vrienden. Het minst tevreden zijn ze over hun financiële situatie. Die krijgt gemiddeld een 7,29. De ondervraagden in het Noorden zijn meer tevreden dan degenen in Bangkok en zuidelijke provincies.

Volgens Decharut, lector economie aan de Kasetsart universiteit, blijkt uit de peiling dat financiën een doorslaggevende rol spelen bij het geluksgevoel. Rijkere jongeren gaven gemiddeld een 8,56, arme jongeren een 7,46.

De jongeren is ook gevraagd zich in een sociale groep te plaatsen. Zij hadden de keus uit onder meer atleten en muzikanten, nerds, identiteitsloos, populair en boefjes. De eerste groep kreeg de meeste stemmen. Decharut vindt de 15 procent die zich als identiteitsloos beschouwt, ‘enigszins zorgelijk’. ‘Meer onderzoek is nodig om uit te zoeken wat de behoeften van deze groep zijn.’

– Wie de hackers zijn, die enkele websites van de politie dinsdag plat legden, weet de politie niet maar de Technology Crime Suppression Division heeft al wel de groep overtreding van de Computer Crimes Act ten laste gelegd, een wet die strenge straffen kent. Politiewoordvoerder Kritsana zegt dat het motief onduidelijk is, alhoewel uit de door de hackers geplaatste zwarte pagina’s blijkt dat het een protest was tegen het Koh Tao-proces.

– De regering gaat een tentoonstelling inrichten, waarop ze laat zien wat ze doet aan de wantoestanden in de visserij en de veiligheid in de luchtvaart. Op beide gebieden ligt Thailand onder vuur: de EU eist dat Thailand voldoet aan de IUU-regeling (Illegal, Unreported, Unregulated fishing), de mensenhandel heeft consequenties voor Thailands status in het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport (thans Tier 3, de laagste positie) en de ICAO eist dat het land voldoet aan alle veiligheidsregels voor de luchtvaart.

Minister Prawit (Defensie) zegt dat het werk aan de IUU en mensenhandelproblemen goede vorderingen maakt. De campagnes in het buitenland voor een verbod op Thaise visimport zijn volgens hem verminderd.

Zie verder de pagina’s De vis wordt duur betaald en Luchtvaartdienst onder vuur.

Nabestaanden slachtoffers gevechten Khok Wua april 2010– Nabestaanden van de slachtoffers die in 2010 het leven lieten bij de roodhemdprotesten, liepen gisteren van de Wat Pathum Wanaram naar de Khok Wua kruising waar in april van dat jaar bij bloedige gevechten tussen roodhemden en het leger 26 personen om het leven kwamen en 800 gewond raakten. In de tempel kwamen in mei, toen het leger een eind maakte aan het protest, zes personen om het leven.

De wandeltocht was een protest tegen het besluit van NACC om geen verdere actie te ondernemen tegen toenmalig premier Abhisit, adjunct-premier Suthep en legercommandant Anupong. De nabestaanden droegen een zwarte shirt met de tekst Fight for Justice. Een van de nabestaanden noemde het besluit ‘wreed en stuitend’.

Destijds kreeg het leger toestemming om met scherp te schieten wanneer het werd aangevallen. Zie het bericht van 30 december: Abhisit, Suthep en Anupong vrijgepleit door NACC.

– Een niet bij naam genoemde groep boeddhisten vraagt de regering een stokje te steken voor de volgens hen op maandag geplande vergadering van de Sangha Supreme Council . Daar zou een begin worden gemaakt met de verkiezingsprocedure voor een nieuwe Supreme Patriarch. Volgens de groep gaat de raad buiten zijn boekje, want de procedure dient te beginnen met een voordracht door de premier, waaruit de raad een keus maakt. Meer over het gekissebis over de opvolging in Kort Nieuws van dinsdag en in het bericht van 3 januari Controverse over benoeming 20e Supreme Patriarch.

– De naar Australië gevluchte politieman Paween had er al voor gewaarschuwd: Wanneer getuigen niet adequaat worden beschermd, gaan verdachten van de mensensmokkel van Rohingya vluchtelingen vrijuit. Ook de mensenrechtenorganisaties Fortify Rights maakt zich er zorgen over. ‘Getuigen zijn in deze zaak de sleutel voor gerechtigheid. Hun veiligheid dient de uiterste zorg te zijn van de Thaise autoriteiten’, zegt directeur Amy Smith. Fortify Rights vreest ook dat de gehele rechtsgang wel twee jaar kan duren.

Twee getuigen zijn al uit angst voor hun leven ondergedoken, anderen denken er nog over na. Het ministerie heeft slechts 12 personen in een getuigenbeschermingsprogramma geplaatst. Een druppel op een gloeiende plaat, want de zaak telt 400 getuigen.

Op 24 en 25 december hebben de eerste getuigen een verklaring afgelegd in de rechtbank. Ze vertelden dat ze na betaling van bemiddelingskosten door tussenpersonen met boten naar Thailand en Maleisië werden gebracht. De pre-trials van deze getuigen beginnen op dinsdag en duren tot 15 januari. De overige getuigen komen aan de beurt tijdens de zittingen, die in maart beginnen.

Eerdere berichtgeving:
1 januari: Paween keert niet terug; hij is niet gek
27 december: Paween houdt vol: Ik ben met de dood bedreigd
20 december: ‘Geen dreigingen’ tegen Paween’s team
17 december: Mensenhandel; ‘Paween is niet bedreigd’
15 december: Kort nieuws, tweede bericht
14 december: Mensenhandel: De waarheid svp en niets dan de waarheid
12 december: Vuile was over mensensmokkel ergert politie
11 december: Strijder tegen mensensmokkel vraagt asiel aan in Australië

Blind meisje na beschieting– Een 19-jarige studente, die zondag blind raakte bij een beschieting in Kannayao (Bangkok), en haar familie krijgen financiële hulp van het ministerie van Justitie. Ze hebben recht op 120.000 baht. Het ministerie van Sociale Zaken en de gemeente Bangkok is door Justitie gevraagd verdere hulp te verlenen, zoals het vinden van een baan.

Het meisje werd door twee mannen op een motorfiets beschoten, die haar aanzagen voor een ander. Een van hen is minderjarig.

– Driehonderd werknemers van Sanko Gosei, fabrikant van auto-onderdelen in Rayong, zijn gisteren een rally begonnen bij het ministerie van Werkgelegenheid. Ze brachten tenten en proviand mee want zouden er blijven totdat het ministerie reageert.

De demonstranten protesteren tegen het besluit van de werkgever om hen op non-actief te stellen (geen ontslag, geen loon) en te laten vervangen door uitzendpersoneel. Toevallig [?] gaat het om werknemers die lid zijn van de vakbond. De werkgever zegt werkzaamheden te hebben stil gelegd vanwege financiële verliezen. Maar dat geloven ze niet, want hij heeft wel geld om de vervangers te betalen.

Voor Nieuwjaar hadden ze al een sit-in demonstratie bij het bedrijf gehouden, maar die werd verboden door de rechtbank. In september eiste de vakbond dat ze een eindejaars uitkering dienden te krijgen en een hoger loon, maar de twee partijen konden het niet eens worden.

– Een voormalige Britse monnik (64) is in Chiang Mai gearresteerd omdat hij in het bezit was van kinderpornografie. Dat werd gevonden bij een huiszoeking in zijn woning in Wiang. De gewijzigde wet op kinderpornografie is sinds 7 december van kracht en kent strengere straffen tot 5 jaar detentie en een boete van 100.000 baht.

De Brit kwam met de door hem gefotografeerde kinderen in contact omdat hij Engelse les gaf. Hij verliet de monniksorde om te trouwen met een Thaise vrouw, bij wie hij een kind heeft. De politie was getipt door de US Homeland Security, nadat het US National Centre for Missing and Exploited Children op internet foto’s had gevonden, verzonden vanaf het IP-adres van de man.


 

Gouverneur Sukhumnhand in Bangkok Light of Happiness

Gouverneur Bangkok mikpunt van spot

6 januari – Twee jaar geleden werd hij met 1,2 miljoen stemmen herkozen tot gouverneur van Bangkok, maar vandaag de dag is Sukhumbhand Paribatra aangeschoten wild. Wie het Thaise nieuws volgt, zal de volgende opmerkingen op zijn Facebook-pagina begrijpen [Ik licht ze zo direct toe]: ‘Don’t get carried away looking up to admire the lights as you might fall through a broken sewage cover.’ Een ander: ‘Shush! Don’t make too much fuss or the governor will tell you to go live on a hillside.’

De eerste opmerking refereert aan Bangkok Light of Happines voor het stadhuis, een lichtshow die 39 miljoen baht heeft gekost en door degenen die hem gezien hebben, betiteld wordt als ‘goedkoper en smakelozer dan het achterdoek van een likay troep’.

De gouverneur gooide vervolgens verder zijn eigen glazen in door 200.000 baht uit eigen zak uit te loven voor de mooiste foto’s van het lichtfeest. Hij werd er onmiddellijk aan herinnerd dat de gemeente geen cent over had voor de man die zijn been lelijk had bezeerd doordat hij op een kapotte riooldeksel was gestapt en viel.

Een districtsfunctionaris bezocht de man in het ziekenhuis, maar zei dat de gemeente niets kon doen. Het slachtoffer wil de gemeente aansprakelijk stellen en netizens hebben geld gegeven om hem te helpen de rechtsgang te betalen.

Overstroming BangkokDe tweede opmerking refereert aan de keer dat enkele straten na een wolkbreuk veranderden in kolkende stromen. De bevolking moest er maar mee leren leven, zei Sukhumbhand die ijlings uit de VS was teruggekeerd, want het riool kan die watermassa’s niet zo snel aan. De overlast is tijdelijk en wie het niet bevalt moet maar bovenop een heuvel gaan wonen. Persoonlijk vond ik de opmerking wel grappig, maar de inwoners van Bangkok hebben blijkbaar geen of een ander gevoel voor humor.

Atiya Achakuwisut beschrijft het allemaal fijntjes in haar wekelijkse column op de opiniepagina van Bangkok Post en concludeert: ‘Wat kan voor een politicus erger zijn dan uiterst denigrerende commentaren, geplaatst op je Facebook? Niet een paar, maar duizenden?’

En alsof dat allemaal niet genoeg is, vraagt partijgenoot en oud-parlementslid Wilas (Democraten) de NACC een onderzoek in te stellen naar de lichtshow, de installatie van bewakingscamera’s en de verlenging van een concessie voor de BTS.

Atiya: ‘Als zelfs een lid van je eigen partij aan je integriteit twijfelt, wat voor vertrouwen heeft de bevolking dan? […] Elke verstandige politicus zou aan serieus zelfonderzoek doen en met iets komen om zijn positie de rest van zijn termijn te versterken. Maar wat doet de gouverneur en zijn team? Zij plaatsen op de social media foto’s van Bangkok Light of Happiness en aansporingen die te bezoeken. Als je zo weinig voeling hebt met de publieke opinie wordt het vooruitzicht de komende twee jaar voor de stad uiterst somber.’ (Bron: Bangkok Post, 5 januari)

Zie verder het bericht van gisteren: Kritiek op lichtshow: Gouverneur dreigt met de rechter.

Update: De Rekenkamer die onderzoek doet naar Bangkok Light of Happiness, is  al enkele onregelmatigheden op het spoor gekomen. Zo heeft Curio and Travel Co de aanleg uitbesteed, met de aanleg is begonnen voordat het contract was getekend en vakmensen ontbraken toen stafleden de locatie bezochten. De aanwezige werkers zeiden vrienden van de onderaannemer te zijn en hadden geen arbeidscontract. Ook het kantoor de Ombudsman is in de zaak gedoken.

De lichtshow is nog tot 30 januari te bewonderen op het plein voor het gemeentehuis aan de Din So Road in Lan khon Muang.

Bangkok planetarium heropend op 5 jan - 2
Na een opknapbeurt van 5 maanden is het Bangkok Planetarium gisteren heropend. Bekijk alle foto’s op het fotoalbum. Klik hier.

Consumentenprijzen dalen weer

6 januari – De consumentenprijzen zijn vorige maand met 0,85 procent op jaarbasis gezakt tegen 0,97 procent in november. In het hele jaar gingen de prijzen met 0,9 procent omlaag en dat was de eerste keer in zes jaar sinds de subprime crisis van 2009. Toen kromp de inflatie met 0,9 procent.

De inflatie wordt berekend op basis van 450 artikelen en diensten. De zogeheten kerninflatie, zonder de wisselende voedsel- en energieprijzen, steeg in december met 0,68 procent op jaarbasis (november: 0,88 procent) en over het hele jaar met 1,05 procent.

Het Office of Trade Policy and Strategy van het ministerie van Handel verklaart de negatieve inflatie uit de lagere prijzen van ruwe olie, waardoor producten die daarvan afhankelijk zijn, ook in prijs daalden. De prijzen van fruit, groentes, varkensvlees en eieren daalden als gevolg van een hoger aanbod.

Voor dit jaar verwacht het ministerie een inflatie van 1 à 2 procent, mits de economie groeit met 3 tot 4 procent, de prijs van Dubai ruwe olie $ 45 tot 54 per vat bedraagt en de dollar-baht wisselkoers 35 tot 36 baht bedraagt.

Thanavat Phonvichai, vice-president research van de University of the Thai Chamber of Commerce, verwacht in het tweede kwartaal een duidelijk herstel wanneer de geplande infrastructurele projecten van de grond komen. Voor het hele jaar verwacht hij een inflatie van 1,4 procent en een economische groei van 3,5 tot 4 procent. (Bron: Bangkok Post, 5 januari)

Limerick van de dag
Er was eens een burgemeestersvrouw
Die volgde haar man altijd heel trouw
Ze poetste zijn keten
En toen die was versleten
Nam de regent een andere vrouw

Strijd tegen verkeersonveiligheid gaat door

6 januari – De strengere maatregelen mogen dan gefaald hebben het aantal verkeersslachtoffers in de ‘seven dangerous days’ terug te dringen, ze gaan nu ook het hele jaar toegepast worden. Dus worden motorfietsen en auto’s van bestuurders die onder invloed zijn, maximaal zeven dagen in beslag genomen, worden rijbewijzen maximaal dertig dagen geschorst, worden dronken bestuurders berecht en naar een gedragsprogramma gestuurd.

In beslag genomen motorfietsenDe toename van het aantal slachtoffers dit jaar ontmoedigt de regering niet, zei regeringswoordvoerder Sansern gisteren toen hij bekend maakte dat de campagne wordt voortgezet. Hij wees daarbij op het afnemend aantal auto-ongelukken sinds 2003: van 500 à 600 per jaar naar 300 bij een hoger aantal auto’s en meer verkeer. ‘Daarom kunnen we stellen dat onze maatregelen tot op zekere hoogte succes hebben.’

Wereldgezondheidsorganisatie WHO erkent de geleidelijke verbetering van de verkeersveiligheid in het land. Maar Thailand is nog altijd na Libië het tweede land met het hoogste aantal verkeersdoden, aldus het Global Status Report on Road Safety 2015.

Nima Asgari, WHO-vertegenwoordiger in Thailand, wijst erop dat weliswaar de motorhelm en veiligheidsgordels wettelijk verplicht zijn en rijden onder invloed verboden is, maar er is nog werk aan de winkel, zoals de veiligheidsgordel verplicht stellen voor de achterbank en het verlagen van de maximumsnelheid in de bebouwde kom van de huidige 80 naar 50 km.

Verder adviseert de WHO de maximum toegestane hoeveelheid alcohol in het bloed voor jonge en beginnende bestuurders te verlagen. Ook pleit de WHO voor strengere controles en verandering van de mindset van mensen. Asgari: ’Dat is lastiger maar blijvender en heeft op de lange termijn meer impact.’

Een opvallend kenmerk van Thailand’s verkeersongelukken is dat de meeste slachtoffers (73 procent) motorfietsers zijn en 17 procent autobestuurders en passagiers; het wereldgemiddelde bedraagt respectievelijk 23 en 51 procent.

Commentaar
In haar hoofdredactioneel commentaar wijst Bangkok Post erop dat strengere maatregelen, controles en berechting slechts een deel vormen van de noodzakelijke pogingen om het aantal slachtoffers terug te dringen. De krant pleit voor verbetering van rijlessen en het rijexamen, verkeersles op school, zoals gebruikelijk in andere landen, verbetering van de wegenaanleg zodat frontale botsingen onmogelijk zijn, en betere signalering.

Prayut’s temperament wordt op de proef gesteld

6 januari – Verdwenen zijn de uitvallen naar de pers en verdwenen zijn de ellenlange monologen als antwoord op simpele vragen. Premier Prayut heeft een metamorfose ondergaan. Hij beantwoordt nu vragen van verslaggevers precies, duidelijk en vriendelijk, constateert Bangkok Post vandaag in haar openingsartikel om daar gelijk de vraag aan te koppelen: Hoe lang nog?

Want de belangrijkste lakmoesproef dit jaar is de bestrijding van de corruptie, met name in gevallen waarbij legerpersoneel betrokken is. Verder: de benoeming van een nieuwe legercommandant en de nieuwe grondwet die tegemoet komt aan de wens voor hervormingen.

De onmiddellijke uitdaging voor de NCPO (junta) is het Rajabhakti-schandaal niet uit de hand te laten lopen. De manier waarop de junta het heeft aangepakt, heeft tot zorgen bij de bevolking geleid over de transparantie van de junta en heeft tot verstoorde relaties van sommige topfiguren geleid. De krant doelt op de onmin tussen staatssecretaris Udomdej (Defensie), initiatiefnemer van het park, en legercommandant, tevens secretaris-generaal van de NCPO Theerachai.

Met de minister van Defensie botert het ook al niet, want die heeft en publique verklaard dat er sprake was van corruptie bij de aanleg, wat Udomdej pareerde met: de minister kan zich beter onthouden van commentaren over Rajabhakti want die zijn misleidend voor de bevolking.

Dat alles ontleen ik aan de analyse, geschreven door Wassana Nanuam, de altijd goed geïnformeerde BP-verslaggeefster militaire zaken. Wassana gaat verder in op de benoeming van de nieuwe legercommandant (er zijn twee kanshebbers) en de in de maak zijnde nieuwe grondwet. De NCPO en de regering zullen de bevolking ervan moeten overtuigen dat die beter is dan voorgaande grondwetten en dat die tot nationale hervormingen leidt.

Wat zijn de knelpunten? Wassana noemt een nieuw kiesstelsel (andere zetelverdeling), een niet-parlementslid als premier en de samenstelling van de Senaat. Ze kunnen een politieke storm ontketenen, schrijft Wassana, en het plan torpederen voor een ‘mechanisme’ dat toekomstige crises en impasses moet voorkomen.

Voorgaande berichten over de Rajabhakti zaak op de pagina Majesteitsschennis en de grondwet op de pagina Grondwetwijziging.

Rekenkamer duikt in Rajabhakti-schandaal

6 januari – De Rekenkamer begin op volle stoom te komen bij haar onderzoek naar de aanleg van het Rajabhakti park. Ze borduurt voort op het onderzoek van een panel van het ministerie van Defensie, dat de boeken heeft onderzocht, niets onoorbaars heeft gevonden, maar niet de onderste steen heeft kunnen boven halen. Maandag besprak het Centre for National Anti-Corruption (CNAC, een orgaan ingesteld door de junta) de vorderingen bij het onderzoek.

Minister Paiboon (Justitie), voorzitter van het CNAC, zegt: ‘Het CNAC zal alle twijfels van de bevolking over het schandaal dienen te verhelderen. We houden ons aan de regels.’ Hij waarschuwde gisteren de mensen niet voorbarige conclusies te trekken en verwelkomde het aanbod van juridisch expert Ruangkrai van voormalig regeringspartij Pheu Thai om gedetailleerde gegevens over de aanleg te verzamelen en aan de Rekenkamer te overleggen. Paiboon houdt zich aanbevolen voor elk snippertje informatie en tips. Iedereen die betrokken was bij de aanleg, wordt opgeroepen voor verhoor.

Inmiddels heeft de Rajabhakti park stichting een nieuwe naam. Die heet nu Rajabhakti Park Foundation under the Royal Patronage of His Royal Highness Crown Prince Maha Vajiralongkorn. Minister Anupong van Binnenlandse Zaken weigert de naamsverandering toe te lichten [en ik kan alleen maar gissen naar de reden].

Nog even in een notendop. De bronsgieterijen van de beelden zijn door een amulettenhandelaar geprest om commissie [lees: steekpenningen] te betalen. Een legerkolonel heeft het geld terug gevraagd, waarna de bedrijven het ‘vrijwillig’ gedoneerd zouden hebben aan het leger. De amulettenhandelaar en de kolonel zouden beiden naar het buitenland zijn gevlucht, hetgeen niet wijst op een rein geweten.

Voorgaande berichten op de pagina Majesteitsschennis. Voor informatie over het park klik hier: Lofzang in brons voor zeven Thaise koningen

Politiewebsites gehackt

Kort nieuws woensdag 6 januari

– Ditmaal geen protest tegen het plan voor een single gateway voor al het internationaal internetverkeer, maar een protest tegen de doodstraf die twee gastarbeiders uit Myanmar hebben gekregen voor de moord op twee Britse toeristen in september op Koh Tao. Hackers die zich ‘Greetz Myanmar Black Hats’ en ‘Blink Hacker Group’ noemen, legden maandagavond enkele websites van de politie plat, nadat een eerste poging de website van de gemeentepolitie van Bangkok te hacken, zondag was mislukt.

Politiewoordvoerder Dechnarong zegt dat de boosdoeners een groep mensenrechtenactivisten zijn, die in het buitenland wonen. Schade hebben ze volgens hem niet veroorzaakt en informatie is ook niet gestolen.

– 59 overheidsfunctionarissen zijn door premier Prayut geschorst omdat ze verdacht worden van onregelmatigheden en plichtsverzuim. Onder hen zeven bestuurleden van de Thai Health Promotion Foundation (ThaiHealth) die vorig jaar onder vuur lag vanwege de ruime toekenning van subsidiegelden aan activiteiten die weinig te maken leken te hebben met het doel van de stichting. De 59 vormen de derde groep van ambtenaren, die nader aan de tand gevoeld gaan worden. De meesten zijn lokale bestuurders. (Zie pagina Corruptie 2)

– Een 52-jarige Franse toeriste is gistermiddag bij Koh Poda (Krabi) tijden het snorkelen door een speedboat overvaren en om het leven gekomen. De bestuurder van de boot die na de aanvaring doorvoer, en zijn Myanmarese assistent zijn later aangehouden in Phuket.

– De Thaise autoriteiten reageren behoedzaam op een mogelijke ontmoeting volgende week tussen de Organisation of Islamic Cooperation (OIC) en Mara Patani, een vorig jaar gevormde paraplugroep van verzetsgroepen waarvan vier eerder vredesgesprekken met Thailand voerden onder de regie van Maleisië. Thailand zegt geen bezwaar te hebben tegen de ontmoeting, zolang de rol van Maleisië als facilitator van de vredesgesprekken maar niet over het hoofd wordt gezien.

De twee groepen en andere betrokkenen, waaronder de voormalige secretaris-generaal van Asean en voormalige ministers van BuZa van Thailand en Maleisië, wonen maandag een symposium bij, georganiseerd door het International Organisations Department van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De titel van het symposium luit: Interfaith Dialogue on Peaceful Coexistence in Multicultural Societies.

– Ter voorbereiding van het regeringsplan voor 2016 dienen alle ministeries en overheidsdiensten een gedetailleerd werkplan voor dit jaar in te leveren. Dat moet vier categorieën omvatten: het dagelijks werk, kwesties die hervorming vereisen, urgente kwesties zoals illegaal vissen, en belangrijke activiteiten die naar voren moeten worden gehaald, zoals watermanagement. De ministeries en diensten moeten ook de premier op de hoogte houden van de vorderingen, specifieke doelen stellen, een tijdsplanning maken en een methode ontwikkelen om de behaalde resultaten te meten.

Verder heeft de premier opdracht gegeven voor een nieuw communicatieplan voor de regering. En ministeries dienen hun voorlichting te verbeteren. Elk ministerie moet een woordvoerder benoemen die speciaal tot taak heeft te vertellen wat er bereikt is. De centrale informatievoorziening vanuit het Government House wordt daardoor ontlast.

– De gouverneur van Roi Et en andere gouverneurs hebben de kalender van voormalig regeringspartij Pheu Thai met de portretten van de oud-premiers Thaksin en Yingluck verboden en dat verbod wordt nu ook gesteund door premier Prayut [gisteren meldde de krant nog dat de regering zich erbuiten hield]. Politieke waarnemers denken dat de regering zich zorgen maakt over de steun die de voormalige premiers via de kalender zouden kunnen verwerven, waardoor politieke conflicten kunnen oplaaien.

Pheu Thai verzet zich tegen het verbod. Het schendt de rechten van individuen; de kwestie zou niet aan de politiek moeten worden gekoppeld, zegt waarnemend partijleider Viroj. Zie verder het bericht van gisteren: Thaksin-Yingluck kalender mag niet in Roi Et.

– De roadshow van het ministerie van Handel in Iran, gepland voor eind  deze maand, wordt mogelijk uitgesteld vanwege de spanningen tussen Iran en Saoedi-Arabië. De roadshow in Iran is een van de zes geplande roadshows in de eerste helft van het jaar, die tot doel hebben buitenlandse investeringen aan te trekken en de handel te stimuleren.

Het Department of International Trade Promotion beschouwt Iran als een interessante nieuwe markt voor Thailand. Het land heeft in het verleden al duizenden tonnen rijst gekocht. Er zijn plannen in de maak voor twintig nieuwe steden en dat opent perspectieven voor Thaise bouwbedrijven.

– De lichamen van twee zussen (35 en 37), die sinds 31 december vermist werden, zijn maandag gevonden in een personenwagen die in een vijver bij het dorp Phong Thong (Surin) bij de grens met Cambodja onder water lag. De politie vermoedt dat de wagen te water is geraakt doordat te snel was gereden.De bestuurster zou de macht over het stuur hebben verloren waarna de wagen tegen een boom botste en in het water belandde. De auto sloeg over de kop, waardoor de vrouwen die vermoedelijk al buiten bewustzijn waren, in de wagen bekneld raakten.

– Door zich voor te doen als regeringsfunctionarissen, huiszoeking te doen en te zeggen methamphetmine pillen te hebben gevonden, hebben in Lamphun acht mannen een 21-jarige man opgelicht. Ze eisten 100.000 baht en later nog eens 20.000 om vervolging wegens drugsbezit te voorkomen en stalen twee bankboekjes en een mobieltje. Twee verdachten konden door de politie worden ingerekend, nadat het slachtoffer aangifte had gedaan. Volgens de politie heeft de bende eerder veel andere mensen opgelicht. [Verder geen details]

– De Rubbers Growers Federation of Thailand doet een beroep op premier Prayut [krijgt die man dan nooit rust?] om gebruikmakend van artikel 44 van de interim-grondwet 300.000 ton rubber die in voorraad ligt, snel vrij te geven voor de aanleg van wegen. De federatie hoopt dat daardoor ook de druk op de rubberprijzen afneemt, in de aanloop naar het begin van het nieuwe tapseizoen in april en mei. Volgens de federatie dient het rubber naar provinciale en lokale organen te gaan, want het Department of Highways schiet niet erg op met het mengen van rubber en asfalt bij wegenaanleg.

De rubberpijzen dalen momenteel scherp. Een kilo latex brengt 22 tot 25 baht op, rubber vellen 33 tot 35 baht per kilo. Vorig jaar rond deze tijd brachten ze respectievelijk 43 en 57 baht op. Veel boeren verkeren in grote financiële moeilijkheden. Sommigen zien zich genoodzaakt bomen te kappen en te verkopen om hun schulden te kunnen afbetalen.


 

Wrak Toyota Fortuner na botsing in Lat Krabang

340 verkeersdoden in zes dagen

5 januari – De krant noemt het een carnage (bloedblad, slachting): het aantal van 340 verkeersdoden in zes van de ‘seven dangerous days’. Meer dan vorig jaar toen 301 verkeersdeelnemers het leven lieten. De conclusie ligt voor de hand: de dit jaar voor het eerst geïntroduceerde maatregel om voertuigen van bestuurders die onder invloed zijn, (tijdelijk) in beslag te nemen, heeft geen afschrikkende werking gehad,

Politiewoordvoerder Detnarong zegt dat de lessen van het legerinitiatief bekeken gaan worden om te bezien of de strenge aanpak mogelijk ook tijdens de Songkran vakantie in april wordt toegepast. Die aanpak heeft de eerste zes dagen geresulteerd in 4.052 in beslag genomen voertuigen: 3.032 motorfietsen en de overige auto’s. Op zondag alleen al werden 555 motorfietsen van de weg gehaald.

Detnarong wijt het hogere aantal verkeersslachtoffers aan het hogere aantal reizigers dit jaar. Hij schat dat 3 miljoen personen de weg zijn opgegaan tegen 1 miljoen vorig jaar.

Premier Prayut erkent dat het aantal verkeersongelukken ondanks de strenge maatregelen hoog is gebleven. Hij wijt ze aan het rijgedrag van bestuurders en benadrukt de noodzaak om betere manieren te vinden voor het vergroten van het publiek bewustzijn en het belang van veilig rijden.

Politiecommissaris Chakthip is optimistisch; hij meent dat het in beslag nemen van voertuigen op den duur effect heeft. Ook secretaris-generaal Thaejing van de Don’t Drive Drunk stichting geeft een positieve draai aan de cijfers.

‘De maatregel had succes, want het publieke bewustzijn over de gevaren van dronken rijden is met 70 procent toegenomen. De regering moet niet opgeven en moet het hele jaar de maatregel toepassen, want ongelukken als gevolg van alcoholgebruik gebeuren altijd, niet alleen tijdens de vakanties.’ Volgens hem zijn jaarlijks 24.000 ongelukken het gevolg van alcoholgebruik.

Sommige experts noemen drie andere factoren: de slechte toestand van wegen en onduidelijke verkeerstekens, overtreding van verkeersregels en armzalige wetshandhaving. Een analyse van het Disaster Prevention and Mitigation Department noemt als de drie meeest voorkomende oorzaken rijden onder invloed, te snel rijden en tijdens lange ritten in slaap vallen achter het stuur.

In Nakhon Ratchasima, de provincie met de meeste ongelukken, is gisteren door het provinciaal kantoor vergaderd over de cijfers. De 15 doden en 76 gewonden waren het gevolg van rijden onder invloed, te hoge snelheid en verkeersovertredingen, maakte hoofd Suthep na afloop bekend.

Voor alle cijfers klik hier. Op de foto een Toyota Fortuner, die in Lat Krabang (Bangkok) in botsing was gekomen met een songtaew. Twaalf passagiers werden gewond.

Verdwijning Somchai: Hooggerechtshof beschermt overheid

5 januari – De zaak van de verdwijning van mensenrechtenadvocaat Somchai Neelapaijit in 2004 is een demonstratie geworden van het vermogen van de Thaise staat om zichzelf te beschermen. Twee feiten springen in het oog, schrijven John Draper en Peerasikit Kamnuansilpa op de opiniepagina van Bangkok Post. Maar laat ik eerst de voorgeschiedenis kort samenvatten.

Somchai en weduweDe advocaat werd in maart 2004 door vijf agenten in een auto geduwd op de Ramkamhaeng Road in Bangkok. Hij had vermoedelijk hun irritatie gewekt door moslim verdachten te verdedigen die zeiden door de politie te zijn gemarteld. Sinds die dag is hij spoorloos.

Onlangs bevestigde het hooggerechtshof de vrijspraak voor de agenten. Het verzoek van Somchai’s familie (op de foto Somchai’s weduwe) om te worden toegelaten als co-plaintiff kreeg geen gehoor. Het Hof weigerde de verdwijning als moordzaak te behandelen ‘omdat er geen bewijs was dat de advocaat dood is’. Tevens weigerde het Hof een overzicht van door de agenten op de dag van verdwijning gevoerde telefoongesprekken als bewijs. Het bestreed de authenticiteit van het document, hoewel dat is bevestigd door een expert en de telefoonmaatschappij.

Tot zover de voorgeschiedenis. Nu de twee feiten die in het oog springen.

1 Uit het telefoonoverzicht blijkt dat gebeld is met iemand in het PM’s Office en andere nummers die zwart zijn gemaakt. ‘We zullen nooit weten van wie die nummers zijn en hebben ook geen kans te onderzoeken met wie op het kantoor is gebeld en wat er is gezegd’, aldus de twee auteurs.

2 In januari 2006 verklaarde toenmalig premier Thaksin: ‘I know that Somchai is dead, and more than four officials were involved, but witnesses and evidence are still collected.’ Hij zei dat een dag nadat een van de agenten tot drie jaar gevangenisstraf was veroordeeld wegens dwang. De agent verdween later in wat volgens zijn familie een mijnbouw ongeluk was.

Zie hier het motief en bevestiging van de dood door de hoogste politicus van het land. Door te zeggen dat er geen bewijs is voor de dood van Somchai, gaat het hooggerechtshof voorbij aan Thaksin’s verklaring.

En dan nu de juridische invalshoek. Thailand heeft de International Convention for the Protection of All Persons from Enforced Disappearance weliswaar getekend, maar niet geratificeerd. Er is ook geen eigen wetgeving op het gebied van gedwongen verdwijningen. Tenminste 60 personen worden vermist, waaronder de bekende Karen-activist Porlajee ‘Billy’ Rakchongcharoen.

Opeenvolgende regeringen zijn zich, aldus de schrijvers, bewust van het probleem. Zowel binnen- als buitenlands wordt druk uitgeoefend om een Torture and Enforced Disappearance Prevention and Suppression Bill aan te nemen. Het wetsontwerp ligt bij het kabinet. Criminalisering van marteling is nodig om een van de redenen van verdwijningen te voorkomen, namelijk het gegeven dat verdwijningen gemakkelijker te bewijzen zijn dan marteling. (Bron: Bangkok Post, 4 januari)

Limerick van de dag – een tweeluik
Er was een man op zoek naar een soi
Waar hij ook kwam overal rotzooi
Maar net om de bocht
Zag hij wat hij zocht
Allemachtig, wat was ze mooi.
(Ingezonden)

Loop je in Bangkok door een soi
Overal stuit je op klerezooi
Het is evident:
Je raakt eraan gewend
En gekken zeggen: ik vind ’t mooi
(Ingezonden/bewerkt)

Varia: Zomaar wat losse feitjes

• Thailand telt 67.976.405 inwoners, waarvan 9,86 procent ouder dan 65 jaar en 46,69 procent in de leeftijd van 25 tot 54 jaar.

• In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is Thailand geen landbouwnatie. Slechts 10,5 procent van het bruto binnenlands product wordt geleverd door de landbouw. De dienstensector is goed voor 52,7 procent, de industrie voor 36,8 procent.

• Van de beroepsbevolking werkt 32,2 procent in de landbouw, 51,1 procent in de dienstensector en 16,7 procent in de industrie.

• De gemiddelde snelheid van auto’s in Bangkok is 16 km. Voor het verkeer zijn 36 diensten verantwoordelijk.

• Bij de gemeente Bangkok werken 97.000 ambtenaren, het dubbele van het totaal aan ambtenaren werkzaam in Seoul en Jakarta, die elk 1 miljoen inwoners meer tellen dan Bangkok.

• Op de Corruption Index van Transparency International staat Thailand op plaats 85 uit een totaal van 175 landen. Op de International Human Rights Rank Indicator op plaats 176 van 216 landen. Beheersing van de Engelse taal: plaats 62 van 70 landen. Persvrijheid: 134 van 180. Verkeersdoden: 36,2 per 100.000 inwoners (wereldgemiddelde 17,5).

(Bron: Year-End Review, een uitgave van Bangkok Post en The New York Times)

Verboden kalender

Thaksin-Yingluck kalender mag niet in Roi Et

5 januari – De gouverneur van Roi Et heeft de kalender 2016 van voormalig regeringspartij Pheu Thai met portretten van de oud-premiers Thaksin en zijn zuster Yingluck verboden. Hij is bang dat de kalender spanningen kan oproepen in zijn provincie. Volgens Pheu Thai is de kalender ook in andere provincies verboden.

Viroj Pao-in, waarnemend partijleider, vraagt in een brief aan premier Prayut het verbod ongedaan te maken, maar de regering brandt liever niet haar vingers aan de zaak. Regeringswoordvoerder Sansern zegt dat de regering en de NCPO niets te maken hebben met het verbod. Het is een eigen initiatief van de gouverneur en gouverneurs in de andere provincies.

De nieuwjaarskalender van PT is al vanaf midden december beschikbaar. De partij heeft er 300.000 laten drukken. Partijleden kunnen de kalender cadeau doen aan supporters of natuurlijk zelf thuis ophangen.

Voormalig premier Yingluk, op bezoek in Khon Kaen voor een religieuze ceremonie en ontmoeting met supporters, had er tien willen uitdelen, maar die zijn in beslag genomen. Yingluck werd door zo’n tweehonderd fans begroet toen ze arriveerde vanuit Phetchabun. Ze had een rondgang willen maken door de stad, maar dat plannetje werd getorpedeerd door de autoriteiten. Dus bleef haar bezoek beperkt tot enkele tempels. (Bron: website Bangkok Post, 4 januari)

Rajabhakti: Nieuw onderzoek naar vermeende corruptie

5 januari – De National Anti-Corruption Commission (NACC) en het Centre for National Anti-Corruption (een door de junta ingesteld orgaan) gaan onderzoek doen naar de aanleg van het Rajabhakti park. Dit hebben ze bekend gemaakt nu een panel van het ministerie van Defensie zijn onderzoek heeft afgerond. De twee anti-corruptie organen zullen zich concentreren op de commissies die de bronsgieterijen hebben moeten betalen.

Evenals de eerste legercommissie heeft de defensiecommissie niet het verlossende woord gesproken, want ze heeft alleen de boeken kunnen controleren. Die waren in orde. De overheid heeft 63 miljoen baht ter beschikking gesteld voor de aanleg, de particuliere donaties bedroegen 802 miljoen baht. De commissie werd gehinderd bij haar werk doordat sommige getuigen onbereikbaar waren of niet kwamen opdagen. Bovendien had de commissie niet de bevoegdheid om getuigen te dagvaarden.

Zoals al vele malen gemeld heeft een amulettenhandelaar een commissie geëist van de gieterijen die de beelden van de Siamese koningen hebben gegoten. Hij schermde daarbij met de naam van de monarch. Dat geld is teruggevraagd door een legerkolonel en zou door de bedrijven ‘vrijwillig’ zijn gedoneerd aan het leger. Zowel de amulettenhandelaar als de kolonel zouden naar het buitenland zijn gevlucht, hetgeen nou niet wijst op een schoon geweten.

Voorgaande berichten op de pagina Majesteitsschennis.

Gouverneur Sukhumnhand in Bangkok Light of Happiness

Kritiek op lichtshow: Gouverneur dreigt met de rechter

5 januari – Gouverneur Sukhumbhand Paribatra van Bangkok is er mee in zijn nopjes, te zien aan de foto: de lichtshow Bangkok Light of Happiness voor het stadhuis. Maar zijn plezier wordt vergald door critici die aanmerkingen hebben op de kosten van 39 miljoen baht.

Zoals oud-parlementariër Wilas (Democraten), die een klacht over het project plus twee andere aankopen van de gemeente heeft ingediend bij de Rekenkamer en de NACC. Sukhumbhand dreigt degenen [er zijn er blijkbaar meer] die informatie blijven verspreiden, waardoor de reputatie van de gemeente wordt geschaad, aan te klagen.

Adjunct-gouverneur Amorn heeft het juridisch team van de gemeente opgedragen zich voor te bereiden op een aanklacht. Hij herhaalt wat hij al eerder zei: de uitgaven waren transparant en voldeden aan de desbetreffende regels. Het project is gefinancierd uit de goedgekeurde begroting 2016.

De lichtshow was bedoeld als nieuwjaarsgeschenk om het image van de stad een oppepper te geven na de dodelijke bomaanslag in augustus bij de Erawan Shrine. De show, verwacht  Amorn, zal 400.000 bezoekers trekken, die elk 100 baht uitgeven. En dat helpt weer de lokale economie te stimuleren.

Amorn verdedigt ook de aanbestedingsprocedure. Negen bedrijven hadden belangstelling, waarvan twee een bod uitbrachten. Veel tijd had de winnaar niet, want die werd op 17 december bekend gemaakt, terwijl de show op 30 december klaar moest zijn.

De critici zeggen dat het winnend bedrijf, Curio Tour and Travel Co, een nieuwkomer was en geen ervaring had met lichtshows. Pas in september kreeg het van het ministerie van Handel toestemming zijn werkzaamheden uit te breiden tot lichtshows en muziekinstrumenten.

Maar Ammorn zegt: ‘Het is niet van belang of het bedrijf ervaring had. Als een bedrijf het project wil, moet het voldoen aan het contract . Doet het dat niet, dan wordt het beboet en krijgt nooit meer een opdracht. De gemeente kan niet kiezen wie een bod uitbrengt.’ (Zie pagina Corruptie 2)

NACC. nieuwe leden

Kort nieuws dinsdag 5 januari

– We hebben er zin an, om een bekende formulering van Pim Fortuyn te citeren. De vijf nieuw benoemde leden van de National Anti-Corruption Commission hebben gisteren gezegd corruptiezaken hard en professioneel aan te zullen pakken. Er komen geen ‘wittebroodsweken’; de commissie begint onmiddellijk met onderzoeken. Trefwoorden zijn, aldus voorzitter Watcharapol (tweede van rechts op de foto), transparantie, professionalisme en eerlijkheid.

De NACC bestaat uit negen leden, van wie vijf in november statutair aftraden. Watcharapol is voormalig hoofd van de politie. Hij zou zijn lidmaatschap te danken hebben aan de steun van de junta, maar dat ontkent hij.

– Dankzij camerabeelden en bewijsmateriaal dat op de plaats delict in Chiang Mai is gevonden, heeft de politie zeven mannen (17 tot 22 jaar) kunnen aanhouden die verdacht worden van de doodslag op een man uit Myanmar. Het slachtoffer, een 21-jarige etnische Tai Yai, was dood geslagen met stukken hout en beton. In zijn zakken zaten 130 methamphetamine pillen. De verdachten hebben verklaard dat ze ruzie hadden gekregen met het slachtoffer. Het bericht noemt verder geen details. De politie breidt haar onderzoek uit naar een narcotica syndicaat dat de pillen moet hebben geleverd.

– Op de social media is een strijd losgebarsten over de opvolging van de vorig jaar overleden en vorige maand gecremeerde Supreme Patriarch, het hoofd van de boeddhistische clerus. Ik schreef er op 3 januari al over (zie: Controverse over benoeming 20e Supreme Patriarch), maar nu liggen twee monniken met elkaar in de clinch: Phra Buddha Isara, die tijdens de anti-regerings acties bekendheid verwierf en sindsdien door de krant ‘activist monk’ wordt genoemd en Phra Methi Dhammachan, vice-rector van de Mahachulalongkorn Rajavidyalaya universiteit.

Methi heeft nauwe banden met het politieke netwerk van Thaksin en de protserige Dhammakaya tempel en Isara heeft op de abt van die tempel regelmatig kritiek. Volgens Methi dient de abt van Wat Pak Nam Phasi Charoen benoemd te worden tot de 20e Supreme Patriarch omdat hij de oudste van de acht kandidaten is. [In een eerder bericht werd de link met de tempel toegeschreven aan deze abt.] Methi waarschuwt voor grote onrust als de abt niet wordt benoemd.

En zo gaat het gehakketak op Facebook nog een tijdje door, maar dat lijkt me geen informatie voor een serieuze nieuwsrubriek als Nieuws uit Thailand. Oké?

– Ik schreef er gisteren al over. Ik citeer: Een uitspraak van de Raad van State (RvS) heeft onrust gewekt bij artsen in staatsziekenhuizen. De gelden uit het UC, zeg maar het Thaise ziekenfonds, mogen alleen gebruikt worden voor de financiering van de medische kosten van patiënten, zegt het eerbiedwaardige college. Maar dan hebben we geen geld voor overheadkosten, klagen de artsen.

Vandaag meldt de krant dat bestuursleden van het National Health Security Office de RvS vragen zijn interpretatie te herzien. Het ministerie van Volksgezondheid heeft een commissie opgetuigd, die de regelgeving ten aanzien van besteding van de UC gelden gaat herzien. En daar kan ik het bij laten, want in het bericht wordt verder het vorige bericht nagekauwd. (Zie ook de pagina Volksgezondheid)

– Tijd niets van gehoord: de lijsten met namen van vermeende corrupte ambtenaren. Premier Prayut heeft er al twee met 116 namen op zijn bureau gekregen en de derde ontvangt hij binnen twee dagen, zegt vice-premier Wissanu. Prayut beslist vervolgens of betrokkenen geschorst dan wel overgeplaatst worden voor de periode dat nader onderzoek wordt gedaan. Op die manier wordt voorkomen dat ze met bewijsmateriaal knoeien.

De meeste personen op de derde lijst zijn lokale functionarissen die verdacht worden van onregelmatigheden bij aanbestedingsprocedures en rekrutering van personeel. Degenen van de drie lijsten die niet meer in dienst van de overheid zijn, worden aan de tand gevoeld door de NACC. (Zie pagina Corruptie 2)

– Schrik niet donderdag van het militaire materieel dat richting Bangkok gaat. Er is geen sprake van een tegencoup, maar het spul is bedoeld voor Children’s Day op zaterdag. Kinderen mogen dan in tanks klimmen en ander militair materieel verkennen. In Bangkok kan dat op Sanam Pao. Ook in andere plaatsen is het leger paraat, maar welke noemt het bericht niet.

– Voorzitter Meechai van de grondwetcommissie heeft weer eens de irritatie gewekt van voormalig regeringspartij Pheu Thai, want die is ook nooit tevreden. Ditmaal stoort de partij van oud-premier Yingluck zich aan Meechai’s waarschuwing dat ‘degenen die de intentie en legaliteit van de [in voorbereiding zijnde] grondwet verstoren, daarvan de consequenties dragen’. Secretaris-generaal Phuntham noemt die opmerking ‘disparaging’ (denigrerend).

Meechai zei dit weekend dat er geen misverstanden mogen zijn over de ontwerp-grondwet. Politici en politieke partijen dienen de mensen niet te misleiden in de aanloop naar het referendum, dat later dit jaar wordt gehouden. Phuntham zegt dat Meechai’s opmerkingen beledigend zijn voor de kiezers, alsof ze niet zouden kunnen denken en voor zichzelf beslissen wat goed of slecht is.

De eerste versie van de ontwerp-grondwet wordt eind deze maand gepresenteerd. Zie verder het bericht van 3 januari: Nieuwe grondwet; waarschuwing voor politici. (Zie ook de pagina Grondwetwijziging)


 

Brunch visa

De grondwet van Brunch

4 januari – Brunch, het doorgaans serieuze zondagmagazine van Bangkok Post, lijkt deze keer op het ondeugende zusje van vrijdag, Guru, want schrijft een eigen grondwettekst. Met een vette knipoog. Ideetje voor de grondwetcommissie die deze maand de laatste hand legt aan de grondwet?

Het blad kent zijn klassieken; zo heeft Plato gezegd: Democracy is a charming form of government, full of variety and disorder, and dispensing a sort of equality to equals and unequals alike’, waarbij Brunch aantekent dat dit niet gold voor slaven en vrouwen.

Brunch CultureDe quotes van James Madison (1751-1836), de vierde president van de VS en een van de belangrijkste auteurs van de Amerikaanse grondwet en de daarop volgende Bill of Rights, zijn ook leerzaam.

• The truth is that all men having power must be mistrusted.
• Philosophy is common sense with big words.
• If men were angels, no government would be necessary.

De alternatieve grondwet van Brunch is vervat in illustraties met een korte ‘wettekst’. Ik haal er twee uit, die elke expat bekend zal voorkomen. Voor de overige, klik hier.

Illustratie boven: Every time the 90-day online reporting system fails, users are automatically entitled to another 90 days in the country. [Ik doe de aangifte in persoon; ben ik er ook nog eens uit.]

Illustratie rechts:  Food is for eating, not Instagramming. [Mijn stelregel is: Geen mobieltje aan tafel. Wie het toch probeert, dirigeer ik naar een andere tafel.]

Meer ongelukken, meer doden, meer slachtoffers

4 januari – This Is Thailand (TIT): kent u die uitdrukking? [Goh, ik lijk dominee Gremdaat wel] Ze is ooit bedacht door een columnist van Bangkok Post en betekent zoiets als: wanneer iets verboden is, betekent dit niet dat je het niet mag doen.

Hoe waar TIT is, blijkt uit de verkeersongevallencijfers van dit jaar die 11 procent hoger zijn dan vorig jaar. En dat moet een grote teleurstelling zijn voor de autoriteiten, die hoog hebben opgegeven van de strenge maatregelen: inbeslagname van voertuigen waarvan de bestuurder onder invloed is, behalve controleposten bemand door de politie ook posten met soldaten, en vervolging van bestuurders wegens verkeersovertredingen.

Dit zijn de cijfers na vijf van de zeven ‘gevaarlijke dagen’, zoals de nieuwjaarsvakantie wordt genoemd. Tussen haakjes de cijfers van vorig jaar.

• Aantal ongelukken: 2.753 (2.446)
• Aantal doden: 292 (260)
• Aantal gewonden: 2.855 (2.542)
• Aantal in beslag genomen voertuigen: 3.046, waarvan 2.477 motorfietsen en 560 auto’s

In bijgaand kader alle cijfers.

Limerick van de dag
Tijdens de zeven gevaarlijke dagen
Controleert de politie elke wagen
In een Mercedes of BMW
Kom je er gemakkelijk weg mee
Rijken krijgen geen moeilijke vragen
(Ingezonden)

Deze limerick is gebaseerd op de nieuwsberichten over de campagne van de overheid om het aantal verkeersdoden en –slachtoffers in de zogeheten seven dangerous days terug te dringen. Volgens de auteur wordt er selectief gecontroleerd op drankgebruik.

2016 wordt een spannend jaar

4 januari – Beslissend jaar in ‘t vooruitzicht, kopt Bangkok Post vandaag boven haar openingsartikel. In een analyse noemt de krant de economie, de ontwerp-grondwet en de zaak tegen Yingluck de belangrijkste  horden die de regering dit jaar moet nemen.

‘Bread and butter issues’ [het woordenboek geeft als enige vertaling boterham; zoiets als de alledaagse problemen?] blijven dit jaar essentieel voor het lot van de regering. De manier waarop de regering de economie aanpakt, zal waarschijnlijk van invloed zijn op het referendum over de ontwerp-grondwet en misschien zelfs haar belofte om midden 2017 de democratie te herstellen.

De krant verwacht dat de politieke druk toeneemt, waardoor economische kwesties een onmiddellijke oplossing vereisen en ze zullen ook direct gevolgen hebben voor de populariteit van de regering.

De krant trekt bijna de gehele voorpagina uit voor haar glazen bol, maar veel nieuwe feiten kom ik er niet in tegen. Dat er een nieuw economisch wonder is aangetreden in de vorm van vice-premier Somkid die stimuleringsmaatregelen heeft genomen, is ouwe koek. De maatregelen heb ik al vaak genoeg beschreven.

De aanloop naar het referendum wordt een andere lakmoesproef genoemd. Als de nieuwe grondwet de zegen van de bevolking krijgt, kan de NCPO gerust ademhalen, maar haar politieke goodwill begint met mensen die genoeg geld in hun zakken hebben. Conclusie: het economisch beleid bepaalt de uitslag van het referendum dat vermoedelijk in augustus wordt gehouden. Wordt de grondwet afgewezen, dan betekent dit ‘thumbs down’ voor de regering, een conclusie die eveneens weinig denkwerk vereist.

Het artikel gaat verder in op de Yingluck-zaak. De oud-premier, een zusje van Thaksin, staat in het hooggerechtshof terecht voor plichtsverzuim, omdat ze nagelaten zou hebben op te treden tegen de corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst en de oplopende kosten. Via een andere procedure wordt ze mogelijk aansprakelijk gesteld voor (een deel van) de kosten.

Maar de oud-premier laat zich niet naar de slachtbank leiden en vecht terug. Het hypotheeksysteem was beloofd aan de kiezers [die haar er ruimschoots voor beloonden] en kreeg de goedkeuring van het parlement, zegt ze. Wanneer beide procedures in het nadeel van Yingluck uitpakken, kan de regering in zwaar weer terechtkomen, denkt de krant. ‘Maar de ernst van mogelijke politieke onrust en de reactie van het leger vallen moeilijk te voorspellen.’

De laatste alinea’s met een commentaar van de secretaris-generaal van het King Prajadhipok Instute mag u zelf lezen, als u tenminste niet al halverwege bent afgehaakt. Kop: Decisive year ahead.

In bijgaand kader de politieke kalender van 2016.

Vissersboot slavernij

Mensenhandel en visserij; regering onder vuur

4 januari – In een special report op pagina 3 neemt de krant de stand van zaken onder de loep met betrekking tot de mensenhandel en visserij. Alhoewel de regering Prayut in het buitenland vorderingen heeft geboekt bij begrip kweken voor de coup, stelt de krant, ligt Thailand’s internationale reputatie bij de bestrijding van mensenhandel en wantoestanden in de visserij onder vuur. De toekomst van Thaise exporten hangt af van de vraag of Thailand’s pogingen de jarenlang verwaarloosde problemen de baas kan worden.

Het artikel geeft een overzicht van de gebeurtenissen sinds Thailand in 2014 naar de Tier 3 lijst zakte van het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport. Ik beperk me tot bijgaand kader, want het artikel zelf is een herhaling van zetten.

Meer over de misstanden in de visserij en visverwerkende industrie op de pagina’s  De vis wordt duur betaald en Migranten. Daar vindt u ook berichten over de mensenhandel.

Ziekenhuizen knijpen ‘m voor bezuinigingen

4 januari – Een uitspraak van de Raad van State (RvS) heeft onrust gewekt bij artsen in staatsziekenhuizen. De gelden uit het UC, zeg maar het Thaise ziekenfonds, mogen alleen gebruikt worden voor de financiering van de medische kosten van patiënten, zegt het eerbiedwaardige college. Maar dan hebben we geen geld voor overheadkosten, klagen de artsen.

Met zo’n beperkte interpretatie van de financiering, valt niet te (over)leven, betoogt directeur Supat van het Chana ziekenhuis in Songkhla. Het ziekenhuis met 10 artsen en 90 verpleegsters heeft 72 bedden en behandelt dagelijks poliklinisch 500 patiënten. Het grootste deel van de inkomsten komt uit de UC ruif. Een deel van het UC-budget gaat naar de kosten van water, elektriciteit, bewaking, schoonmakers enzovoort. ‘Functionerende elektriciteit, schoon wasgoed en eten zijn toch ook deel van de zorg voor patiënten?’, vraagt Supat zich retorisch af. Maar de RvS is streng: Het budget mag alleen gebruikt worden voor artsensalarissen, medische kosten en toeslagen voor kamers en voertuigen voor patiënten.

In Khon Kaen krijgt het Ban Phai districtsziekenhuis het moeilijk want een deel van het geld gaat naar preventiewerk in lokale gemeenschappen (salarissen tijdens die campagnes, kosten van vervoer, gebruik van medische apparatuur). De interpretatie van de RvS beïnvloedt de kwaliteit van de zorg die het ziekenhuis verleent, stelt directeur Prayoon.

Voormalig bestuurslid Nimit van het National Health Security Office (dat de UC-gelden toekent) wijst op nog een andere consequentie. Particuliere ziekenhuizen zouden ontmoedigd kunnen worden deel te nemen aan de UC-verzekering.

Vorige week luidde minister Piyasakol (Volksgezondheid) de noodklok over de UC. Hij deed de suggestie een eigen bijdrage te gaan vragen, een idee dat al eerder gelanceerd is en op grote tegenstand stuit. Premier Prayut lijkt daar ook wel oren naar te hebben. Hij zei dat de UC ’kostbaar is en nooit inkomsten voor de staat oplevert’.

Een commissie van het ministerie van Volksgezondheid deed eind vorig jaar de suggestie om geld uit verschillende belastingbronnen naar de UC te sluizen. De belastingbronnen die de commissie op het oog heeft, zijn de BTW, inkomstenbelasting en enkele andere speciale belastingen. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

UC=Universal Healthcare Coverage scheme

Tailing off

Zuidelijk geweld neemt af; hoop op vrede

4 januari – Bekijk eerst eens het kader. U hoeft geen rekenwonder te zijn om te concluderen: het geweld in het Zuiden is vorig jaar sterk afgenomen. Lokale leiders putten er de hoop uit dat een vredesovereenkomst met het zuidelijk verzet mogelijk is.

Maar dit is afhankelijk van de behandeling van verdachten, wanneer ze gedetineerd worden. Daarover bestaan de nodige zorgen. Arbitraire arrestaties en beschuldigingen van marteling en mishandeling hebben de overhand. En sommigen menen dat de rechtbanken falen omdat de verantwoordelijken daarvoor vrijuit gaan.

Sinds het geweld in 2004 is opgelaaid met de aanval op een militaire basis in Cho Airong (Narathiwat) en de diefstal van wapens, zijn de autoriteiten optimistisch over de geboekte vooruitgang in weerwil van de 6.500 levens die het geweld heeft gekost, de duizenden slachtoffers en de vele weeskinderen, die hun ouders verloren. Maar dat optimisme is alleen terecht voor het afgelopen jaar, dunkt mij, want de cijfers van voorgaande jaren tonen geen neerwaartse trend.

De nieuw gekozen voorzitter van de Southern Civil Society Council, Muhammed Ayub Pathan, kijkt liever naar de positieve dan naar de negatieve trends.

‘Geweld is nog steeds een werkelijkheid, maar een socio-politieke ruimte is geschapen sinds de vredesgesprekken drie jaar geleden op gang kwamen. Dat alleen al is opmerkelijk. […] Verwachtingen van de internationale gemeenschap en de lokale bevolking kunnen niet zomaar genegeerd worden. Wat sinds de vredesgesprekken vorm heeft gekregen, is onomkeerbaar. Ondanks verschillende, conflicterende of vage voorstellen die op forums zijn gedaan, is er bewustzijn.’

Directeur Anchana van de Duay Jai Group, een steungroep voor mensenrechten, wijst er evenwel op dat politie en leger nog steeds mensenrechtenschendingen plegen.

‘Op het beleidsniveau preken ze een aardige set procedures, maar de feitelijke operaties met patrouilles, aanhoudingen [onder anderen van mensen die op de lijst met verdachten van het leger staan zonder dat ze een strafblad hebben], zoektochten, arrestaties en het verzamelen van DNA-monsters zijn iets volkomen anders. Ze denken nog steeds in termen van conflict management in plaats van conflict oplossingen. De activisten denken in termen van “positieve vrede”, de autoriteiten kijken naar het aantal afgenomen aanvallen.’

Apparaten om valse creditcards te maken

Kort nieuws maandag 4 januari

– Interessante foto met de apparatuur die wordt gebruikt bij het maken van valse credit cards. Achter de tafel de vijf Chinese verdachten, vier mannen en een vrouw, die er 180 miljoen baht mee verdiend hebben, anders gezegd slachtoffers 180 miljoen baht hebben weten te ontfutselen. Ze werden vrijdag en zaterdag aangehouden in Sathon (Bangkok). De politie nam 182 kaarten in beslag, de apparatuur die op de foto staat, en elf paspoorten.

De politie was getipt door de Siam Commercial Bank over een betaling met een valse kaart bij een goudwinkel. Daar werd één verdachte gesignaleerd. Ze schaduwde hem naar zijn hotel waar de tweede verdachte op het punt stond in een (gehuurde) auto met een Chinees kenteken, weg te scheuren. Enzovoort.

De afgelopen acht maanden reisden de verdachten verschillende keren naar Thailand om hun slag te slaan. Meestal bleven ze 1 à 2 weken. Drie andere gedachten zijn nog voortvluchtig.

– ’t Is een vorm van merit making die ik niet eerder ben tegengekomen. In Wat Hua Lamphong in Sam Yan (Bangkok) plakken mensen papiertjes met hun naam op nog ongebruikte doodskisten. Ze doneerden geld aan de Riam Katanyu stichting om de kisten te kopen. Meer informatie geeft het fotobijschrift niet. Ik neem aan dat de kisten worden gebruikt voor mensen van wie de identiteit niet bekend is. De foto is niet beschikbaar op de website van de krant.

– De Public Sector Anti-Corruption Commission (PACC) gaat in samenwerking met het Comptroller-General’s Department (GGD) lokale bestuursorganen strenger controleren op gevallen van corruptie. Aanleiding zijn de vele klachten die de PACC over vermeende corruptie heeft ontvangen. De PACC wil dat alle overheidsdiensten worden aangesloten op een computernetwerk van de GGD, waarop ze details van alle projectuitgaven dienen te plaatsen. Het Department of Local Administration dat de overheidsgelden verdeelt onder de provincies en tambons, is nog niet aangesloten op de database van de GGD. (Zie pagina Corruptie 2)

– De Land Transport Federation of Thailand verwacht dat binnen enkele maanden tal van transportbedrijven het loodje zullen leggen; althans degenen die niet over voldoende reserves beschikken.

Thans staat 40 procent van alle (200.000) vrachtwagens die agrarische en andere producten vervoeren, werkeloos aan de kant. Oorzaak? Orders ontbreken vanwege de kwakkelende economie, de lage prijzen voor landbouwproducten en de stijging van de CNG-prijs (compressed natural gas). Ook de droogte eiste zijn tol. Daardoor hebben boeren geen producten om te verkopen en te laten vervoeren.En dat heeft weer tot gevolg dat boeren geen geld hebben om uit te geven, bijvoorbeeld om hun huis op te knappen, waardoor de bouwsector wordt geschaad.

De afgelopen maanden is het transportvolume met 40 procent afgenomen en dat is altijd al een periode met een laag aanbod. Meestal neemt dat bij het begin van de winter weer toe, maar dit jaar dus niet, zegt voorzitter Yoo. Hij dringt er bij de regering op aan de voorwaarden voor leningen aan transportbedrijven te versoepelen. De regering dient ook de CNG-prijs, die nu 13,5 tot 15 baht per liter bedraagt, te laten zakken.

Verder maakt Yoo zich zorgen over verdringing door bedrijven uit de Asean-landen, Europa en de VS omdat ze voor 70 procent aandeelhouder kunnen worden in Thaise transportbedrijven, sinds de AEC begin dit jaar van kracht is geworden. Voorheen mochten ze geen meerderheidsaandeel bezitten, een regel die soms (vaak?) met behulp van stromannen werd omzeild en met regels op het gebied van stemrecht.

– Vervelend vasthoudend baasje, voormalig Democratisch parlementslid Wilas en voormalig voorzitter van de anti-corruptiecommissie van het Huis van Afgevaardigden. Eerder zeurde hij over de aanschaf van muziekinstrumenten door de gemeente Bangkok voor haar gemeentescholen, nu richt hij zijn anti-corruptie pijlen op de lichtshow ‘Bangkok Light of Happiness’ ter gelegenheid van het nieuwe jaar (5 miljoen LED lampjes, kosten 39 miljoen baht), de installatie van beveiligingscamera’s in de stad en de verlenging van een concessie aan de BTS met nog eens 13 jaar voor de exploitatie van de Green Line. Allemaal niet in orde, meent Wilas en daarom dient hij een klacht in bij de NACC en de Rekenkamer. (Zie pagina Corruptie 2)

– De politie heeft gisteren een voormalige zakenman gearresteerd, die verdacht wordt van een serie diefstallen van keukengereedschap en apparaten uit supermarkten van Tesco Lotus. Hij vermomde zich als werknemer van de leverancier en nam de spullen met behulp van vervalste documenten mee, zogenaamd voor onderhoud. Zo kwam hij in het bezit van onder andere ovens en roestvrij stalen kasten, die hij vervolgens verkocht aan tweedehands winkels en via internet. De man bezat eerder een reparatiebedrijf voor air-conditioners, dus was goed op de hoogte van het vereiste papierwerk. Over zijn twee medeplichtigen geeft het bericht geen details.

– De Duitser Gunter Retch heeft zijn leven te danken aan een verpleegster die zaterdag in haar auto passeerde toen hij met een vriend aan het fietsen was in in Muang (Surat Thani). Ze stopte omdat de vriend met zijn hand om hulp voor de Duitser wuifde, die een hartaanval had gekregen. De verpleegster gaf de man CPR (cardiopulmonary resuscitation, reanimatie)  en redde zo zijn leven. Zij en haar familie annuleerden hun nieuwjaars vakantieplannen om de Duitser naar het ziekenhuis te begeleiden. Inmiddels gaat het beter met hem. De verpleegster krijgt veel lof toegezwaaid op de social media, waarop twee video’s van de CPR staan.


 

New Year Road Toll na 4 dagen

Meer doden en gewonden; verkeerscampagne faalt

3 januari – De krant trekt de conclusie niet, dus doe ik het maar. De nieuwe strenge maatregelen tegen rijden onder invloed hebben geen effect gehad. Het aantal verkeersongelukken, doden en slachtoffers overschrijdt  na vier van de ‘seven dangerous days’ die van vorig jaar. Nieuwjaarsdag spande de kroon met 75 doden.

Twee maatregelen werden dit jaar geïntroduceerd om de zeven gevaarlijke dagen minder gevaarlijk te maken: voertuigen waarvan de bestuurder een slok op heeft, worden (tijdelijk) in beslag genomen en de bestuurders gaan vervolgd worden met het risico van gevangenisstraf. Tevens kregen in het gehele land de gebruikelijke controleposten van de politie gezelschap van posten, bemand door het leger. Maar het heeft niet mogen baten. Dit zijn de cijfers (tussen haakjes de cijfers van vorig jaar):

• Aantal verkeersongelukken: 2.338 (2.104)
• Aantal doden: 253 (227)
• Aantal gewonden: 2.412 (2.163)

De provincies met het grootste aantal doden zijn Nakhon Ratchasima, Chiang Rai, Songkhla en Pathum Thani (elk negen), In Chiang Mai vielen de meeste gewonden: 91.

Kolencentrale Mae Moh (Lampang)

China keert zich af van vervuilende steenkolen

3 januari – Om de verstikkende smog in steden als Shanghai en Beijing een halt toe te roepen, gaat China het gebruik van steenkolen terugdringen. Dit jaar worden duizend mijnen gesloten, de komende drie jaar worden geen vergunningen verleend voor nieuwe mijnen. De maatregel vormt tegelijk een oplossing voor de overproductie, die nog groter is geworden vanwege de stagnerende economie.

De dikke smog in Beijing heeft al tot gevolg gehad dat de luchthaven 227 vluchten heeft moeten annuleren. Kinderen en ouderen hebben het advies gekregen binnen te blijven. Scholen en fabrieken moeten soms de deuren sluiten. Dat alles heeft geleid tot een toenemende druk op de autoriteiten om maatregelen te nemen.

En dat gaat gebeuren. Grootmacht China wil in 2030 20 procent van zijn energiebehoefte dekken uit duurzame energiebronnen. Het gebruik van wind en zonne-energie wordt vermeerderd met 21 procent. Dit jaar voegen wind 29 gigawatt en de zon 15 gigawatt toe aan de elektriciteitsleverantie.

Misschien een goed voorbeeld dat goed doet volgen, want Thailand wil het aandeel van kolen in de energieproductie juist vergroten. Volgens het controversiële Power Development Plan gaat het gebruik van kolen omhoog van 10 naar 25 procent. Mogelijk worden negen kolencentrales gebouwd; aan de ontwikkeling van twee wordt al gewerkt.

Op de foto de kolencentrale Mae Moh in Lampang.

Eerdere berichtgeving:
14 december: Klimaatovereenkomst: Thailand moet nog veel doen
9 december: Thailand gebruikt al meer kolen; Kort Nieuws
7 december: Commentaar: We moeten meer doen
6 december: Kolencentrales: doemscenario voor Thailand
31 oktober: De moeizame strijd tegen kolencentrales

Limerick van de dag
Er was eens een man in Rilland-Bath
Die hield onzettend veel van zijn stad
Hij heeft al jaren als wens
Ach ja, ‘t ook maar een mens
Rilland Bath de hoofdstad van ons land

Nieuwe grondwet; waarschuwing voor politici

3 januari – Bangkok Post opent vandaag met een artikel over de nieuwe grondwet die in voorbereiding is. Niet bepaald een onderwerp waar ik graag over schrijf en dat zo vermoed ik mijn lezers weinig zal interesseren. Maar het moet maar.

Meechai RuchupanDe voorzitter van de commissie (CDC) die de grondwet schrijft, Meechai Ruchupan, waarschuwt politici iets te zeggen dat de intentie en legaliteit van de nu nog ontwerp-grondwet kan verstoren voordat het in een referendum aan de bevolking wordt voorgelegd. Doen ze dat toch, dan zijn zij verantwoordelijk voor het ontwrichten van de regeringsplannen. Wanneer over het ontwerp gestemd wordt, mogen er geen misverstanden zijn, zegt Meechai. Politici en politieke partijen moeten duidelijkheid accepteren en mogen de mensen niet misleiden.

Op 29 januari wordt de ontwerp-grondwet gepresenteerd en eind maart is de definitieve versie klaar. Daarna volgt een referendum, waarvan de uitslag niet later dan in augustus bekend is. Midden volgend jaar gaat de bevolking naar de stembus en kan een burgerlijke regering worden gevormd.

Meechai zegt dat de grondwet de nadruk legt op participatie van de bevolking, beëindiging van de corruptie en electorale fraude alsmede het bevorderen van politieke ethiek. Polici die zich aan fraude schuldig maken, worden voor de rest van hun leven uitgesloten van een politieke functie (thans 5 jaar) en parlementariërs in commissies, die begrotingen beoordelen, en deze wijzigen zodat ze er zelf beter van worden, worden streng bestraft. Straatprotesten zijn weliswaar niet verboden, maar worden wel aan voorwaarden verbonden. Ten slotte zijn wijzigingen te verwachten op het gebied van onderwijs en wetshandhaving. Meechai noemt ze ‘essentieel’ voor nationale hervormingen.

Er komt geen ‘crisispanel’ met de bevoegdheid bij politieke crisissituaties de macht over te nemen (dat stelde de vorige CDC voor), maar wel een ‘mechanisme’ om een politieke impasse te doorbreken, mits algemeen geaccepteerd.

De CDC-voorzitter is vol vertrouwen dat de ontwerp-grondwet het groene licht krijgt van de bevolking. Als dat niet gebeurt, zijn degenen die informatie hebben verdraaid en ‘misverstanden’ hebben veroorzaakt, verantwoordelijk. Maachai roept de politici op het nationaal belang boven dat van hun eigen politieke agenda te stellen. ‘Ze moeten helpen het land voorwaarts te stuwen.’

Voormalig regeringspartij Pheu Thai lijkt zich nu al niets aan te trekken van Meechai’s waarschuwing. Voormalig PT-parlementslid Worachai zegt dat de Meechai’s versie ‘erger’ is dan de vorige versie. Hij doelt met name op de verkiezingsprocedure voor senatoren. In de vorige versie werd een deel gekozen, in Meechai’s versie worden de kandidaten bepaald door twintig beroepsgroepen. Worachai meent dat Meechai’s versie tot doel heeft de macht van toekomstige gekozen regeringen in te perken. (Zie verder pagina Grondwetwijziging)

Controverse over benoeming 20e Supreme Patriarch

3 januari – Over de opvolging van de vorig jaar overleden en vorige maand gecremeerde Supreme Patriarch, het hoofd van de boeddhistische clerus, gaat nog een flink robbertje gevochten worden. Er zijn acht kandidaten, van wie de kanshebber de pech heeft dat hij de mentor was van de omstreden abt van de protserige Wat Phra Dhammakaya [verwikkeld in de verduisteringszaak van de Klongchan Credit Union Cooperative], toen die ingewijd werd. Op de sociale media verzetten tegenstanders zich tegen zijn nominatie.

Voor 1932, toen de absolute monarchie plaatsmaakte voor de constitutionele monarchie, benoemde de koning de Supreme Monarch. De Sangha Act van 1992 schrijft dat nog steeds voor: ‘The king appoints the supreme patriarch when the position of the supreme patriarch is vacant.’ In de praktijk nomineert de Sangha Supreme Council een van de somdet phra racha khana (monniken met de titel van somdet). De nominatie gaat vervolgens via de premier naar de koning ter ratificering.

Sinds het begin van het Rattanokosin tijdperk, 233 jaar geleden, hebben 19 patriarchen aan het hoofd van de boeddhistische geloofsgemeenschap gestaan. De krant verwacht dat de 20ste, gezien de controverse, niet snel benoemd zal worden en dat een speciale commissie voorlopig de honneurs waarneemt.

Rajabhakti park-zaak sleept zich voort

3 januari – Rajabhakti park: wie nu nog roept ‘Wat is dat nou weer?’, adviseer ik eerst het artikel over de aanleg te lezen. En wie roept ‘Wat is ermee aan de hand?’ verwijs ik naar de pagina Majesteitsschennis met alle berichten over de voorgeschiedenis. In een notendop: vermeende corruptie. Wat anders in Thailand?

De commissie van het ministerie van Defensie die onderzoek heeft gedaan, levert haar eindrapport voor het eind van de maand in bij de Rekenkamer en de NACC. Die mogen uitzoeken, wat de commissie niet is gelukt: zijn de bronsgieterijen afgeperst door een amulettenhandelaar en welke rol speelde een legerkolonel daarbij? De commissie heeft alleen de boeken kunnen controleren en daarbij geen onregelmatigheden geconstateerd. Maar haar werk werd ook bemoeilijkt doordat getuigen niet kwamen opdagen en hen verplichten op het matje te komen, was niet mogelijk.

Dus moeten we het nog steeds doen met krantenberichten, soms gebaseerd op anonieme bronnen. De amulettenhandelaar, schermend met de naam van de koning, dwong de bronsgieterijen een commissie [lees: steekpenningen] te betalen. De kolonel zou het geld hebben teruggevraagd, waarna ze het ‘vrijwillig’ aan het leger zouden hebben gedoneerd. Beide heerschappen zouden naar het buitenland zijn gevlucht.

De kolonel is ook betrokken bij een andere corruptiezaak: de afpersing van sponsors van de fietstochten Bike for Mom en Bike for Dad,waarbij ook de naam van de monarch is misbruikt. Kortom: veel ‘zouden’, maar daar moet u het vandaag mee doen.

Chiang Khong markt is een spookstad

3 januari – Bezoekers uit Laos worden enthousiast welkom geheten op de borden bij de Chiang Khong markt in Chiang Rai, geopend na de ingebruikneming van de vierde Thai-Lao Friendschip brug over de Mekong. Maar er komen geen bezoekers, de rolluiken voor de winkelruimtes zijn dicht, slechts een enkele kledingverkoper probeert het nog.

De ‘nieuwe stad’, zoals de markt bij de opening eind 2013 werd genoemd, trok altijd honderden bezoekers, maar sinds de brug open is, is de klad erin gekomen. De nieuwe stad, 1 km vanaf de brug, staat nu bekend als spookstad.

Er is een kans, schrijft de krant, dat de markt weer gaat bloeien als de Special Economic Zone dit jaar van de grond komt. Die beslaat drie districten: Chiang Khong, Mae Sai en Chiang Saen. De grondprijzen zijn er al verdubbeld.

De SEZ zou onderdak moeten bieden aan bedrijven op het gebied van landbouw, visserij, kunstnijverheid, medische apparatuur en logistiek. De eerste 5 tot 10 jaar profiteren ze onder andere van belastingvoordelen en vrijstelling van importtarieven voor grondstoffen.

Sommige bewoners zijn sceptisch. De enige die profiteren van de SEZ, zullen grote Thaise en Chinese bedrijven zijn, die de stad en de brug gebruiken als verbinding naar China. ‘De plaatselijke bevolking heeft weinig toegang tot de handelsvoordelen. Ze kunnen niet concurreren met de grote investeerders’, zegt vice-voorzitter Sanguan van de Chiang Rai Chamber of Commerce.

Gouverneur Pongak van Chiang Rai zegt dat Chinese bedrijven geïnteresseerd zijn in de SEZ. Eén bedrijf wil er een industrieterrein  van 1.500 rai ontwikkelen, dat de helft van een waardevol wetland forest beslaat. Bewoners protesteren, want het gebied produceert voedsel en slaat bij overstromingen water op.

Lector Decharut van de faculteit Economie van de Kasetsart universiteit, noemt de SEZ een ‘pret-à-porter’ beleid dat geen rekening houdt met de lokale context. Chiang Rai heeft de potentie om een landbouwstad te worden, zegt hij. De regering zou er beter aan doen de bossen en watervoorraden te beschermen.

Meer over SEZ’s op de pagina Archief.

De feestvierders keren huiswaarts

3 januari – Ik overdrijf niet als ik het een Armada noem: de reizigersstroom die vandaag per auto, bus of vliegtuig terugkeert om morgen weer het gewone leven te hervatten. De Nieuwjaarsvakantie is voorbij, vaak doorgebracht in geboortedorp –of stad onder het genot van eten en drank en vaak karaoke.

Luchthaven Don Mueang is erop voorbereid en heeft duizend extra taxi’s opgeroepen om de verwachte passagiersstroom af te voeren. Directeur Petch zegt dat de extra taxi’s vandaag meer dan 100.000 passagiers kunnen vervoeren. Verder maken luchthavenbussen extra ritten naar busterminal Mor Chit en Victory Monument, een verzamelplaats van minibusjes.

Stadsbussen en spoorwegen verhogen tijdens de spits hun frequentie. De Spoorwegen zetten tien extra treinen in en elke trein krijgt een extra derdeklas rijtuig. Transport Co Ltd verwacht vandaag en morgen met duizend bussen 150.000 personen per bus naar Bangkok te vervoeren.

Shopping for the Nation ‘een succes’

3 januari – Natuurlijk noemt de regering het een succes. Dat doen regeringen altijd als ze over eigen initiatieven berichten, ditmaal de extra belastingaftrek van 15.000 baht bij aankopen, gedaan tussen 15 en 31 december.

Regeringswoordvoerder Sansern schat dat 1 miljoen belastingbetalers er gebruik van hebben gemaakt en dat zou een injectie van 15 miljard baht hebben opgeleverd voor de kwakkelende economie. Sansern [is hij uit op loonsverhoging?] prees gisteren het economisch team van de regering voor de stimuleringsmaatregel die de bijnaam ‘Shopping for the Nation’ heeft gekregen.

Mysterieuze witte streep

Kort nieuws zondag 3 januari

– Een mysterieuze witte streep in de lucht gisterochtend bestond vermoedelijk uit brokstukken van een Russische raket en niet een meteoor, zegt de adjunct-directeur van het National Astronomical Research Institute of Thailand. Hij denkt dat ze terecht zijn gekomen in de Stille Oceaan.

Toevallig zagen 15.000 toeristen het fenomeen, want die hadden de Phu Chi Fa berg beklommen om zich te vergapen aan de zonsopgang. Ook elders werd de streep waargenomen, getuige de vele foto’s en video’s op de social media.

– Grote palmolie bedrijven verliezen hun melkkoetje want het Royal Forest Department gaat plantageconcessies niet vernieuwen en gaat ook geen nieuwe concessies meer verlenen. Het land wordt toegewezen aan arme boeren; rijke investeerders hebben het nakijken.

Veel wijzer is de overheid niet geworden van de concessies; al 30 jaar betalen de concessiehouders slechts 30 baht per rai. Ruim 200.000 rai is uitgegeven aan bedrijven, de grootste beschikken over 20.000 rai. Zodra een concessie afloopt, bekijkt Forestry of het geschikt is voor rehabilitatie; in dit geval wordt het herbebost. Is het ongeschikt, dan gaat het land naar arme boeren. Adjunct directeur-generaal Somchai verwacht niet dat er een tekort aan palmolie zal ontstaan.

In Krabi lagen voormalige concessiehouders en bewoners vorig jaar in de clinch met elkaar. Verschillende groepen bezetten er illegaal plantages, terwijl de bedrijven probeerden hun concessie te verlengen. In november blokkeerde een groep boze boeren de toegangsweg naar de luchthaven, nadat ze van hun land waren verwijderd. Forestry gaat de zaak onderzoeken.

– Een passagier van een veerboot die gisteren op de Pasak rivier in aanvaring was gekomen met een olietanker, is opgenomen op de IC van het ziekenhuis in Ayutthaya. De man, evenals de drie andere passagiers en kapitein, waren door de klap overboord gevallen. Veerboten die in de buurt waren, hebben hen uit het water gered. De veerbootkapitein zegt geen waarschuwingssignaal te hebben gehoord toen de olietanker de aanlegplaats naderde; de kapitein van de olietanker zegt wel getoeterd te hebben, maar de veerbootkapitein negeerde het signaal en voer weg van de pier.


 

Gelukwens van de koning voor de bevolking

Nieuwjaarskaart koning 20162 januari – Je leven staat bloot aan zowel geluk als droefheid, voldoening en teleurstellingen. Wees je ervan bewust dat de goede dingen in het leven tijdelijk kunnen zijn. Bereid je erop voor daar dit zal helpen ongewenste situaties te overwinnen en je doel te bereiken. Aldus koning Bhumibol in zijn nieuwjaarswens.

Zoals gebruikelijk heeft de koning weer een nieuwjaarskaart laten maken. Daarop draagt hij een sportief jack met een afbeelding van zijn onlangs overleden hond Khun Thong Daeng. De rand van de kaart bestaat uit lachtende gezichten; de aap is een verwijzing naar het Chinese Jaar van de Aap dat op 8 februari begint.

Gratis parkeren op luchthaven Don Mueang

2 januari – Parkeren is tijdens de nieuwjaarsvakantie gratis op luchthaven Don Mueang. En da’s een leuke meevaller voor alle reizigers die met hun heilige koe naar de luchthaven zijn gekomen om naar hun geboortegrond te vliegen en daar de vakantie door te brengen. De luchthaven heeft extra parkeerruimte moeten openen, want de huidige garage barstte uit zijn voegen. Passagiers mogen nu ook parkeren in de garage tussen de loodsen 2 en 3. Vanaf dat gebouw rijdt een shuttlebus naar de terminal. Op 5 januari is het feest weer afgelopen.

Surin ‘ontkent’ te azen op leiderschap Democraten

2 januari – Surin Pitsuwan, voormalig secretaris-generaal van Asean, ontkent dat hij aast op het leiderschap van de Democratische partij als tussenstap naar de post van premier, zoals gemeld op Thai Rath Online.

Drie mogelijkheden: 1 Hij wil het wel, maar vindt het niet verstandig dat nu al te bevestigen, 2 Het is de wens van de verslaggever die met Surin sprak, 3 Surin zei het wel niet letterlijk, maar hij bedoelde het wel met als doel zijn kansen te peilen.

Abhisit, tot 2018 de huidige partijleider, voelt de bui blijkbaar al hangen, want hij vraagt Surin een nadere toelichting te geven op wat hij bedoelde.

Wat zei Surin? Ik vat het samen: Politieke partijen mogen momenteel niet vergaderen dus de procedure voor het kiezen van een partijleider is niet mogelijk. Het is prematuur over een partijleiderschap te praten zolang de nieuwe grondwet nog niet van kracht is. Zonder de partijleiding te raadplegen zou ik me nooit kandidaat stellen. Iedereen met aspiraties om partijleider te worden, moet bereid zijn zich kandidaat te stellen. Maar ik ben geen actief lid en speel zelden een rol in de partij.

Verkeersongeluk Pathum Thani

Seven dangerous days gevaarlijker geworden

2 januari – De ongevallencijfers van de ‘seven dangerous days’ beginnen na drie dagen die van vorig jaar te benaderen. Als deze trend zich voortzet, zou dit betekenen dat de strenge maatregelen dit jaar geen effect hebben. Voor het eerst worden voertuigen van bestuurders die onder invloed zijn, in beslag genomen en gaan overtreders ook vervolgd worden met het risico van gevangenisstraf.

Het aantal verkeersdoden bedraagt inmiddels 178, slechts 10 minder dan vorig jaar in dezelfde periode. Het aantal slachtoffers 1.755 (1.783) en het aantal ongelukken 1.691 (1.737). De provincie Ubon Ratchathani telde de meeste dodelijke slachtoffers, de provincie Chiang Mai weer het hoogste aantal ongelukken en gewonden.

Met het van de weg halen van voertuigen gaat het goed, alhoewel dat misschien wat raar geformuleerd is. Sinds er vrijdag mee is begonnen, zijn 1.304 voertuigen op non-actief gezet: 1.212 motorfietsen en 92 auto’s. Een bekeuring kregen 9.569 motorfietsers en 4.323 automobilisten en bestuurders van minibusjes. Wat ze op hun kerfstok hadden, vermeldt het bericht niet. Van 282 bestuurders van minibusjes is het rijbewijs ingenomen en tegen 2.104 bestuurders gaat vervolging worden ingesteld.

Overbodig om te zeggen dat drankgebruik de meest voorkomende oorzaak van de ongelukken was, gevolgd door te snel rijden. In bijgaand kader alle cijfers.

Op de foto het resultaat van een botsing in Pathum Thani. Een pickup truck boorde zich in de zijkant van een bus, die stil stond bij een bushalte. De drie mannen in de pickup overleefden de klap niet, één passagier raakte gewond.

Limerick van de dag
Een roekeloze Thai uit Lampang
Die was voor de duvel niet bang
Maar och kwel en kommer
Hij scheurde te hard op zijn brommer
Dus leefde dapper maar niet erg lang
(Ingezonden)

Thaise werknemers in AEC in ’t nadeel

2 januari – O Thailand, let op uw saeck, om een bekende zangregel uit Valerius’ Neder-landtsche gedenck-clanck (1626) te parafraseren. En dat slaat dan op de beheersing van de Engelse taal die ontbreekt of zich beperkt tot Tenglish waarin de ontkenning don’t is vervangen door no.

In een special report (achtergrondverhaal) waarmee de krant vandaag opent, schrijft Dumrongkiat Mala: De lancering van de Asean Economic Community donderdag en de integratie van de regionale economieën door de vrije beweging van geschoolde arbeid in een omgeving, waarin Engels wordt gebruikt, voedt de vrees van Thai dat hun beheersing van het Engels niet voldoende is om op de arbeidsmarkt te concurreren. Studenten, docenten en beleidsmakers maken zich zorgen, want de AEC belooft talrijke nieuwe baanperspectieven.

Volgens de EF English Proficiency Index 2015 van het Education First Language Institute is Thailand een ‘non-English speaking country’ met een ‘very low’ beheersing van het Engels. Op een ranglijst van 16 Aziatische landen staat Thailand op plaats 14 en wereldwijd op plaats 62 uit een totaal van 70.

Neem de 20-jarige Tothsaporn, tweedejaars aan het Eastern Technological College in Chon Buri. Hij maakt zich zorgen dat zijn Engels niet goed genoeg is voor zijn toekomstige loopbaan als accountant, een beroepsgroep die zich vrij mag bewegen in de AEC. ‘Ik ben goed in accounting maar ik ben er niet zeker van dat ik na graduation een baan kan vinden omdat mijn Engels niet goed is.’

Acht beroepsgroepen wordt geen strobreed in de weg gelegd (zie bijgaand kader). Werkers uit andere landen kunnen in Thailand komen werken. ‘De competitie wordt feller voor degenen die niet goed voorbereid zijn’, zegt de 16-jarige Kanjana, student aan het English Programme van de Hotel Management Course van het Chetupon Commercial College.

Maar er zijn ook andere geluiden. Een minderheid van studenten, die Engelse programma’s volgen, en goed Engels spreken, zijn optimistisch over de mogelijkheden die de AEC voor hen opent. Pairtiwa, ook een student hotelmanagement, wil graag in Singapore gaan werken waar de salarissen hoger zijn dan in Thailand. Als ze is afgestudeerd, gaat ze eerst naar Zwitserland om verder te studeren.

Amornrat, hoofd van het Engels programma van Chetupon, verwacht een toestroom van geschoolde werkers uit landen zoals de Filipijnen. Ze denk dat ze banen in Thailand gaan innemen, die Engels sprekende werknemers vereisen. ’Onze studenten moeten zich ervan bewust zijn dat werkers met een goede kennis van het Engels in het voordeel zijn.’

Gebedsdienst Sanam Luang

Adieu 2558, welkom 2559

2 januari – 18,27 miljoen Thai hebben aldus een schatting van het ministerie van Cultuur op 22.967 plaatsen deelgenomen aan een religieuze ceremonie om het oude jaar uit te luiden en het nieuwe jaar te begroeten. Vergeleken met vorig jaar namen 1,2 miljoen Thai meer deel aan de gebedsdiensten en daar is vice-premier Tanasak zeer blij mee. Hij prijst de jeugdverenigingen en degenen die locaties voor de gebeden ter beschikking stelden, alsmede de ambtelijke diensten die ze organiseerden. Ook Sikh en christenen verwelkomden met eigen rites het nieuwe jaar. Op de foto de massabijeenkomst op Sanam Luang bij Wat Phra Kaew in Bangkok.

Extreem kort nieuws zaterdag 2 januari

– ‘Moge 2016 een jaar zijn met een heldere toekomst, een jaar van samenwerking en beter begrip, een jaar waarin Thais sterker worden, een jaar van eenheid en een jaar van creativiteit en ontwikkeling om permanente kracht te verwerven.’ Wie anders dan premier Prayut kan dit zeggen en dat deed hij dan ook gisteren in zijn Nieuwjaarswens. En wat hij nog meer zei, moet u zelf maar lezen op de website van de krant. Zie: PM urges all Thais to pull together.

– 52 procent van de respondenten in een peiling van de Thai Researchers in Community Happiness Association onder 1.253 werknemers vindt dat Prayut langer dan 3 jaar premier mag blijven, 18,4 procent gaat akkoord met 2 tot 3 jaar, 23,7 procent met 1 tot 2 jaar en 5,8 procent vindt 1 jaar meer dan genoeg. De meeste respondenten prijzen de regering omdat ze vrede en orde heeft bereikt; ook haar pogingen om de kosten van levensonderhoud te beheersen en sociaal welzijn te bevorderen, oogsten waardering. Tenzij ze liegen, is dit toch een mooie opsteker voor de militaire regering.


 

Paween keert niet terug; hij is niet gek

1 januari – Natuurlijk keert hij niet terug naar Thailand. Hij zou wel gek zijn, want dan staat hij weer oog in oog met degenen die hem met de dood hebben bedreigd. Vice-premier Prawit mag zijn veiligheid dan wel hebben gegarandeerd, maar  hij vertrouwt niemand meer, vooral  de machthebbers niet.

Paween Pongsirin in MelbourneJa, hij mist Thailand. ‘Thailand is mijn vaderland, maar ik kan niet teruggaan. Het is niet gemakkelijk om in het buitenland te leven, maar ik moet me aanpassen om te overleven’, aldus Paween Pongsirin, de politieman die een onderzoek leidde naar de smokkel van Rohingya en andere vluchtelingen en naar Australië vluchtte om daar asiel aan te vragen.

Hoe raar kunnen zaken lopen, want van premier Prayut had hij nog een plaquette gekregen uit waardering voor zijn werk, dat resulteerde in 153 arrestatiebevelen en 91 aanhoudingen van onder anderen een legeradviseur, agenten en lokale zakenlui en politici.

En nu vraagt ook Prayut hem terug te keren om zijn beschuldiging van doodsbedreigingen hard te maken. Een commissie, ingesteld door politiecommissaris Chakthip, heeft daar geen bewijs voor gevonden en teamleden van Paween hebben verklaard nooit te zijn bedreigd.

Begin november nam Paween ontslag bij de politie toen hij dreigde te worden overgeplaatst naar het Zuiden waar hij veel vijanden had gemaakt. Vorige maand nam hij de wijk naar Australië en sprak met de media, alhoewel het Refugee and Immigration Legal Centre in Australië hem geadviseerd had geen interviews te geven. Die zouden zijn asielaanvraag kunnen bemoeilijken. Maar hij koos ervoor zich te verdedigen en een boekje open te doen over de mensenhandel.

‘Het is onmogelijk dat de autoriteiten niet weten wie daarbij betrokken zijn. […] Het mensenhandel probleem blijft een belangrijke zorg zolang geen einde wordt gemaakt aan het netwerk en zo lang er nog steeds geprobeerd wordt om degenen te helpen die bij de mensensmokkel betrokken zijn.’

Eerdere berichtgeving:
27 december: Paween houdt vol: Ik ben met de dood bedreigd
20 december: ‘Geen dreigingen’ tegen Paween’s team
17 december: Mensenhandel; ‘Paween is niet bedreigd’
15 december: Kort nieuws, tweede bericht
14 december: Mensenhandel: De waarheid svp en niets dan de waarheid
12 december: Vuile was over mensensmokkel ergert politie
11 december: Strijder tegen mensensmokkel vraagt asiel aan in Australië

Centrale bank ziet lichtpuntjes

1 januari – Ondanks de dalende export verbeterde Thailand’s economische situatie vorige maand licht dankzij hogere staatsuitgaven, particuliere bestedingen en het toerisme, aldus de Bank of Thailand. Voor de bank is dit aanleiding de economische groeiprognose voor dit jaar te verhogen van 2,7 naar 2,8 procent.

Roong Mallikamas, directeur van de afdeling macro-economisch en monetair beleid, wijst erop dat de staatsuitgaven in november op jaarbasis met 17 procent stegen tegen 10,8 procent in oktober. De meeste uitgaven uit zowel de gewone als de  kapitaalbegroting betroffen transport- en irrigatieprojecten. Ook de uitgaven van staatsbedrijven gingen omhoog, met name aan energiecentrales.

De bevolking deed eveneens een duit in het zakje: de particuliere bestedingen namen toe met 24 procent, met name doordat meer auto’s werden gekocht voordat volgend jaar de accijns omhoog gaat. In oktober krompen de bestedingen nog met 5,5 procent.

‘Ondanks de afgenomen agrarische inkomsten is de koopkracht deels ondersteund door de gestage groei van niet-agrarische inkomsten en de voortdurende verlaging van energieprijzen’, zegt Roong. ‘Ook het consumentenvertrouwen is toegenomen met als gevolg een kleine vergroting van uitgaven aan niet-duurzame basisbehoeften en diensten.’

Het toerisme herstelde zich licht vorige maand: in oktober steeg het met 1 procent, in november met 1,5 procent.

Voor volgend jaar heeft de centrale bank geen hoge verwachtingen. De bank heeft haar groeiprognose teruggebracht van 3,7 naar 3,5 procent. Het economisch herstel heeft te kampen met de matige export als gevolg van de vertraagde economieën van China en Asean gepaard aan de dalende olieprijzen. (Bron: Bangkok Post, 31 december)

Testrun Purple Line 2

Nieuwe metrolijn, meer verkeerschaos

1 januari – Het goede nieuws is dat de Purple Line tussen Bang Sue en Bang Yai (Nonthaburi) in augustus in bedrijf komt; het slechte nieuws dat de verkeerschaos dit jaar groter wordt doordat vier andere metrolijnen in aanleg zijn.

De Purple Line is klaar en wordt thans getest (foto). Wanneer de lijn open gaat, is het de vierde metrolijn in het land [Quizvraag: wat zijn de andere drie?] en de eerste die Bangkok met een buitenwijk verbindt.

Vier lijnen zijn in aanleg: de Blue Line (Hua Lamphong-Bang Khae en Bang Sue-Tha Phra), South Green Line (Soi Bearing-Samut Prakan), North Green Line (Mo Chit-Saphan Mai-Kukot) en de Red Line (Bang Sue-Rangsit). Mocht het u nu duizelen met al die namen, klik dan hier voor een kaartje.

Maar dat is nog niet alles. Van zes andere lijnen begint dit jaar de aanbestedingsprocedure; de aanleg van twee begint in juli en oktober: de sectie Bang Sue-Phaya Thai-Hua Mak van de Red Line en de sectie Bang Sue-Hua Lamphong van de Dark Red Line. De aanleg van de overige vier begint volgend jaar. Ik zal nu de namen maar achterwege laten, want anders begint dit bericht op een aardijkskundelesje te lijken [Ik zal u overigens niet overhoren].

Maar nog steeds is het niet alles, want volgend jaar begint de aanbestedingsprocedure voor vier secties, die in 2021 in bedrijf moeten komen.

Chartchai Thipsuwanee, permanent secretaris van het ministerie van Transport [de hoogste ambtelijke baas], zegt dat de projecten kunnen worden vertraagd door problemen bij het werven van bestuurders en de levering van locomotieven en rijtuigen nadat lijnen klaar zijn.

Als voorbeeld noemt hij de sectie Bang Sue-Taling Chan. Die was in 2012 klaar, maar is nog niet in gebruik genomen. Dat kan pas als het treinbestuurssysteem voor de hele lijn tot Rangsit klaar is.

Om het allemaal samen te vatten voor automobilisten: Tussen dit jaar en 2019 zijn tien metrolijnen in aanleg en waar gewerkt wordt, kunnen nu eenmaal geen auto’s rijden.

Een maatregel die in de pijplijn voor het openbaar vervoer zit, is een gezamenlijk kaartjessysteem, zoiets als onze OV-kaart. Het bericht zegt er evenwel niets over. Voor zover mij bekend is het ‘in studie’.

Ook het spoorwegnet wordt uitgebreid

1 januari – Niet alleen het metronetwerk wordt uitgebreid, maar ook het jarenlang verwaarloosde spoor wordt dit jaar aangepakt.

Thailand beschikt thans over 3.569 km enkelspoor, 357 km dubbelspoor en 107 km driedubbelspoor. Tussen dit jaar en 2018 komen twaalf dubbelspoorlijnen in aanleg c.q. worden verbeterd. Ik zal de tracés maar niet noemen, want ik heb u al dood gegooid met namen (zie vorige bericht). Heb er trouwens vaak genoeg over geschreven en u kunt het ook allemaal lezen op de themapagina Spoorwegen.

Wanneer alle plannen zijn gerealiseerd, beschikt Thailand over 3.994 km dubbelspoorlijnen. Nieuwe locomotieven staan ook op het verlanglijstje van de Spoorwegen (SRT). De SRT meent dat de toekomst minder storingen zal brengen, treinen die op tijd rijden en verbetering van het comfort voor passagiers.

Het bericht plakt er ook nog informatie aan vast over nieuwe snelwegen, maar ook die plannen zijn  al vaak langs gekomen in de krant.

Limerick van de dag
Er was eens een man uit Terhole
Die had jaren zijn ware aard verschole
Op het Patong strand
In zonnig Thailand
Heeft hij zich laten overhaule
(Ingezonden)

Dronken bestuurders; Prayut trekt de touwtjes aan

Verkeersongeluk Khon Kaen1 januari – Ook de tweede van de ‘seven dangerous days’ leverde dit jaar minder doden en verkeersslachtoffers op dan vorig jaar (zie kader). De dit jaar voor het eerst geïntroduceerde maatregel om voertuigen waarvan de bestuurder onder invloed is, van de weg te halen, wordt uitgebreid met het tijdelijk intrekken van het rijbewijs en gevangenneming.

Premier Prayut heeft dit besloten en dat mag hij doen op basis van artikel 44 van de interim-grondwet, die hem onbeperkte macht geeft. Woensdag is de maatregel, die onmiddellijk van kracht is geworden, gepubliceerd in de Royal Gazette. De maatregel zegt ook iets over straatraces met auto’s en motorfietsen, maar wat precies is me niet duidelijk.

Sinds vrijdag zijn 612 voertuigen van de weg gehaald, omdat de bestuurders onder invloed waren: 334 motorfietsen en de overige auto’s.

Op de foto een bus die in Khon Kaen van de weg is geslipt. Eén persoon kwam om het leven, 30 raakten gewond.

Vredesgesprekken officieel van start

1 januari – Wanneer de nieuwjaarsfestiviteiten voorbij zijn, worden de vredesgesprekken met het zuidelijk verzet officiel hervat. Het belangrijkste gespreksonderwerp is de instelling van een veiligheidszone. Het idee is vaker ter sprake geweest, maar alleen in informele gesprekken. Hoofd-onderhandelaar van het Thaise team Aksara weet het zeker: het voorstel komt nu officieel in discussie.

De vredesgesprekken, begonnen in 2013, kwamen later dat jaar stil te liggen. De hervatting bestaat uit drie fases: het opbouwen van vertrouwen, overeenkomsten sluiten en een routekaart vaststellen op basis van concensus. De eerste fase wordt als moeilijkste beschouwd.

Aan de andere kant van de tafel zit een nieuw gevormde paraplu organisatie genaamd Mara Patani. Ze heeft drie eisen: amnestie voor de groepen die ze vertegenwoordigt, plaatsing van de vredesgesprekken op de nationale agenda en erkenning als belangrijkste vertegenwoordiger van het zuidelijk verzet. [Als je het mij vraagt, wordt het weer niks.]

Prem heeft vertrouwen in Prayut

1 januari – Thailandkenners moeten de betekenis van dit nieuws maar duiden; ik beperk me tot de kale feiten. Premier Prayut krijgt de zegen van Prem Tinsulanonda, president van de Privy Council (een adviesorgaan van de koning) en algemeen beschouwd als een machtig man.

Tijdens een bijeenkomst met verslaggevers militaire zaken zei hij er vertrouwen in te hebben dat Prayut in staat zal zijn de routekaart naar hervormingen van het land af te maken, alhoewel nog slechts een jaar en enkele maanden resteren, want dan draagt het leger de macht over aan een burgerlijke regering.

Prem: ‘Ik geloof dat de minister-president dat lukt, ten eerste omdat hij een vastberaden persoon is en ten tweede omdat hij een schone achtergrond heeft. Iedereen met een schone achtergrond durft risico’s te nemen. In hoeverre hij succes zal hebben, hangt af van de medewerking van de bevolking.’

De media kregen ook nog adviesje van Prem: ‘Laat de mensen in het buitenland zien dat de pers hier onbevooroordeeld nieuws brengt zonder dat partij wordt gekozen.’

Reacties niet mogelijk