David Bernat, vermoord en in stukken gezaagd

Ramptoeristen in Pakkret
Kort nieuws maandag 1 februari
– Op verschillende plaatsen in Nonthaburi en in Bang Phlat (Bangkok) zijn dit weekeinde aangespoelde lichaamsdelen gevonden langs de Chao Phraya rivier. Ze zijn voor identificatie en DNA-onderzoek naar het Institute of Forensic Medicine van het politieziekenhuis gebracht. Of ze van dezelfde persoon afkomstig zijn, is nog niet bekend.
De politie zoekt in de lijst van vermiste personen naar aanwijzingen. Ze roept de bevolking op contact met haar op te nemen als ze informatie kan verschaffen. Op de foto ramptoeristen bij Wat Photongbon in Pakkret waar een romp werd gevonden.

Kort nieuws woensdag 3 februari
– Nog eens twee lichaamsdelen zijn in de Chao Phraya gevonden: een onderbeen en een rechterbeen. Het afgelopen weekend werden al vier lichaamsdelen gevonden: een romp, hoofd, arm en deel van een been. Forensische experts moeten nog vaststellen of ze van één persoon zijn. Het Institute of Forensic Medicine van het politieziekenhuis doet onderzoek.
De politie vraagt de bevolking de autoriteiten te informeren indien ze van een vermissing weten. Een 29-jarige vrouw is door de politie naar een pier onder de Rama V brug meegenomen om te zien of het aldaar gevonden been van haar man was, die op 22 januari uit een hotel in Rayong verdween. Maar dat was volgens haar niet het geval.

Kort nieuws donderdag 4 februari
– De lichaamsdelen, die dit weekend zijn gevonden aan de oever van de Chao Phraya, behoren tot dezelfde persoon, vermoedelijk een Aziaat van rond de 40 jaar, aldus de gemeentepolitie van Bangkok. Gisteren is nog een onderbeen gevonden in het Pathum Thani deel van de rivier. De politie gaat ervan uit dat de man is gedood [scherpe observatie], in stukken verdeeld en in de rivier gedumpt.

Lichaamsdelen zijn van vermiste Spanjaard
5 februari – Ik sta altijd weer verbaasd hoe snel de politie sommige misdrijven weet op te lossen, hetzij dankzij CCTV-beelden, tips of in dit geval aangifte van een vermissing. Want de vorige week gevonden lichaamsdelen aan de oever van de Chao Phraya behoren aan de 40-jarige Spanjaard David Bernat die vorige maand uit zijn appartement in Khlong Toey verdween. Forensisch onderzoek heeft dit bevestigd aan de hand van vingerafdrukken.
Bernat werkte als adviseur van een buitenlands bedrijf. Hij reisde regelmatig naar Thailand, de laatste keer op 19 januari vanuit Teheran. In de avond van de twintigste is hij voor het laatst gesignaleerd op zijn motorfiets. Familie in Spanje gaven hem als vermist op omdat ze geen contact met hem kregen. Na de vondst van de lichaamsdelen namen zijn collega’s contact op met de politie.
Uit de autopsie is gebleken dat hij door verstikking om het leven is gekomen. Zijn lichaam werd in stukken gezaagd en tussen 25 en 27 januari in de rivier gedumpt. Omdat zijn maag leeg was, vermoedt de politie dat hij een paar dagen niet gegeten had voordat hij werd vermoord.
In de deur van zijn appartement stak een keycard toen de politie er op onderzoek uitging. Gegevens zijn gevonden over geldoverboekingen naar personen in Thailand, Spanje en Singapore. De politie denkt dat verschillende verdachten bij de moord waren betrokken en zich in het land schuil houden. Ze noemt de zaak ‘ongehoord’ omdat de lichaamsdelen afzonderlijk gedumpt zijn. Binnen 48 uur hoopt de politie de verdachten te pakken te hebben.

Eerste verdachte voor moord op Spanjaard in beeld
6 februari – De politie heeft gisteren een foto verspreid van een Spaanse man, die verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op landgenoot David Bernat, wiens lichaamsdelen in de Chao Phraya zijn gevonden.  De verdachte kwam in beeld doordat vanuit Singapore in totaal 37 miljoen baht van Bernat’s bankrekening naar zijn rekening was overgemaakt. Donderdag had hij ettelijke miljoenen bij de bank en ATM’s opgenomen.
De politie denkt dat hij en zijn Thaise vrouw naar het Oosten zijn gevlucht om van daaruit  de grens over te steken. Als motief wordt gedacht aan geldzucht, want Bernat had een goed betaalde baan. Bernat kan ontvoerd zijn en afgeperst, maar uiteindelijk gedood omdat hij niet tijdig genoeg geld kon vinden voor zijn ontvoerders.

Moord Spanjaard: Politie jaagt, maar de vogel is gevlogen
7 februari – De politie heeft de vriendin van de hoofdverdachte van de moord op de Spanjaard David Bernat, wiens lichaam in stukken werd gezaagd en in de Chao Phraya gedumpt, verhoord en in voorlopige hechtenis genomen. Ze wordt niet verdacht van enige betrokkenheid. Zelfs zegt ze niets te weten over de activiteiten van haar vriend .
Beiden waren, nadat de politie een foto van de verdachte had verspreid, op de motorfiets naar Surin in het Noordoosten van Thailand gereden. De motorfiets is bij de Cambodjaanse grens gevonden, maar de politie denkt dat de man nog steeds in Thailand is. De vrouw zegt dat hij het land is ontvlucht.
De politie heeft op de social media een foto van de man geplaatst en openbaar vervoerbedrijven een foto gegeven. De bedrijven, verhuurders van motorfietsen, bestuurders van minibusjes, taxi’s en tuk-tuks is gevraagd hun ogen open te houden.
Volgens korpshoofd Sanit van de gemeentepolitie Bangkok gebruikt 80 procent van de criminelen na een misdaad het openbaar vervoer. Arrestatiebevelen voor medeplichtigen zijn nog niet uitgevaardigd; de politie verzamelt bewijsmateriaal. Er is nog niet voldoende bewijs om de verdachte wegens moord te vervolgen, maar hij kan wel worden aangehouden omdat zijn visum op 10 december afliep.

Zoektocht naar Spanjaard in volle gang
8 februari – De (voorlopig) hoofdverdachte voor de moord op David Bernat (40), wiens lichaamsdelen in de Chao Phraya zijn gevonden, is nog steeds voortvluchtig en mogelijk gevlucht naar Cambodja. De Thaise politie heeft de collega’s van het buurland gevraagd hem op te sporen.
Maar de politie weet niet zeker of hij de grens is overgestoken: in ieder geval niet via een grenspost en waarschijnlijk ook niet illegaal, want hij kent de grensstreek niet. In een bos niet ver van de grenspost Chong Chom is de motorfiets van de man gevonden, waarvan het kenteken was verwijderd. Mogelijk heeft hij een natuurpad gebruikt om de oversteek te maken, maar ‘dat is niet gemakkelijk’, zegt het hoofd van het Thai Immigration Bureau, Nathathorn Prousoontorn (links op de foto). ‘Hij zou daarvoor de hulp van de lokale bevolking nodig hebben.’
Verder zijn nog weinig vorderingen geboekt in het onderzoek. De politie betwijft of de vriendin van de man, die is verhoord, de waarheid spreekt. Ze zegt dat haar vriend haar op 19 januari vroeg tijdelijk elders te verblijven omdat zijn vriend hem zou bezoeken. Maar uit camerabeelden blijkt dat de twee hun condo in Rama 9 samen verlieten, mogelijk nadat Bernat was vermoord.
Een vriend van haar is eveneens verhoord en in voorlopige hechtenis genomen. Hij bestuurde de pickup truck waarmee de hoofdverdachte naar een ATM reed om geld op te nemen, dat afkomstig was van Bernat.
Update: De hoofdverdachte is zondagavond in Sihanoukville in Cambodja aangehouden in een restaurant. Hij had er enkele dagen eerder in een guesthouse zijn intrek genomen. De man zal worden overgedragen aan Thailand.

Verdachte voor moord op Spanjaard aangehouden
9 februari – Zoals gisteren al vermeld in een update van het bericht Zoektocht naar Spanjaard in volle gang is een verdachte aangehouden voor de moord en verminking van landgenoot Bernat. Hij werd zondagavond door de politie van Cambodja in een restaurant in Sihanoukville aangetroffen. De man is gisteren uitgewezen naar Thailand. Hij ontkent elke schuld.
Politiecommissaris Chakthip maakte gisteren op een persconferentie bekend dat hij de afgelopen jaren enkele keren tussen Cambodja en Thailand had gereisd. Hij spreekt redelijk Thais. De politie is hem op het spoor gekomen omdat hij geld had opgenomen van Bernat’s bankrekening.
Zijn flatje aan de Rama IX weg en een huurhuis in Ramkhamhaeng zijn doorzocht. De politie denkt dat de moord en het in stukken zagen [snijden?] van Bernat’s lichaam daar plaatsvonden. Camerabeelden tonen hem en het slachtoffer achterop, rijdend op de dag van de moord op een motorfiets. Tevens zijn er beelden van de verdachte die een grote tas draagt en een freezer.

Keihard bewijs in Spaanse moordzaak
10 februari – De Krimi ‘Het lijk dat in stukken werd gezaagd’ lijkt maar uit weinig afleveringen te gaan bestaan, want de politie beschikt nu al over voldoende bewijsmateriaal om de in Cambodja aangehouden verdachte (37) te gaan vervolgen.
In zijn flat aan Soi Ramkhamhaeng 174 zijn bloedsporen en onder andere een freezer cover gevonden, en hij blijkt in een warenhuis in Rama IX zaagbladen te hebben gekocht. De vriendin heeft verklaard dat ze een schoenendoos met zaagbladen en messen in een afvalbak heeft gegooid, toen ze zijn flat op 31 januari verliet. Er wordt nog met metaaldetectoren gezocht in de Khlong Saen Saep.
Het motief voor de moord en het verdonkeremanen van het lijk door het, in stukken gezaagd, in de Chao Phraya te dumpen, is – wat zou het anders kunnen zijn? – afpersing. Het slachtoffer maakte in twee transacties in totaal 37 miljoen baht van zijn bankrekening in Singapore over naar de verdachte. En die nam vorige week enkele miljoenen op van zijn bankrekening.
Wat de relatie tussen slachtoffer en verdachte is, meldt het bericht niet. Evenmin bevat het informatie over de vriendin en haar vriend, die beiden in voorlopige hechtenis zijn genomen. Misschien in de volgende aflevering van de bloedstollende Krimi?

Kort nieuws donderdag 11 februari
– De Spanjaard die wordt verdacht van de moord op en verminking van landgenoot David Bernat wordt in eenzame opsluiting vastgehouden in de Bangkok Remand Prison. Zijn cel is uitgerust met een CCTV camera, zodat hij in de gaten kan worden gehouden. Psychiaters gaan met hem praten.
De verdachte ontkent nog steeds Bernat gekend te hebben. Over de zaagbladen die hij kocht en nodig had om het lijk in stukken te zagen, wil hij niets zeggen. De politie gaat nog twintig getuigen horen en wacht op het resultaat van vingerafdrukken die zijn genomen.

Kort nieuws vrijdag 12 februari
– De bloedvlekken op het zadel van de motorfiets van de Spanjaard, die verdacht wordt van de moord op en verminking van landgenoot David Bernat, zijn niet van het slachtoffer afkomstig, zegt het hoofd van de Central Scientific Crime Detection Division. Voor alle zekerheid wordt het bloed opnieuw onderzocht en vergeleken met het DNA van de verdachte.
Met de motorfiets reed de verdachte naar Surin, nadat zijn foto in de media was verschenen. Van daaruit stak hij de grens over, zijn motorfiets achterlatend bij de Sombat grensmarkt. Zoals eerder gemeld werd hij in Cambodja gearresteerd.
De politie van Bang Chan (Bangkok) doorzocht gisteren het gebied rond de Khlong Lo Lae. Ze vond een doos die messen bevatte, die vermoedelijk door de verdachte zijn gebruikt bij zijn gruwelijke daad. In zijn kamer is een boek gevonden over het opdelen van lijken, maar de verdachte zegt dat het over de genocide in Cambodja gaat.

Moord op Spanjaard: Verdachte is er gloeiend bij
13 februari – De Spanjaard David Bernat is in de condo van de aangehouden verdachte vermoord en in stukken verdeeld. Dit blijkt uit DNA-monsters getrokken uit bloedvlekken. Volgens hoofdonderzoeker Panya beschikt de politie over voldoende bewijs om de verdachte, een landgenoot van Bernat, voor de rechter te brengen.
De politie gaat nog de puntjes op de i zetten door onderzoek op de locaties waar de lichaamsdelen zijn gevonden, onderzoek naar gebruikt gereedschap en naar de aan de grens met Cambodja achtergelaten motorfiets van de verdachte.
In een ander huis van de verdachte is DNA gevonden van twee niet-geïdenticeerde personen. De politie gaat ervan uit dat de verdachte alleen handelde, maar anderen kunnen hem geholpen hebben het lichaam in stukken te verdelen en ze in de Chao Phraya te dumpen.

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties