Thais nieuws 1-15 februari

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2015 klik hier, 2014 klik hier, 2013 klik hier, 2012 klik hier, 2011 klik hier, 2010 klik hier.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.

Veel voorkomende afkortingen
Amlo: Anti-Money Laundering Office
AoT: Airports of Thailand (beheerder van zes vliegvelden, o.a. Suvarnabhumi en Don Mueang)
BAAC: Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives
CAAT: Civil Aviation Authority of Thailand
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CDC: Constitution Drafting Committee (commissie die de nieuwe grondwet schrijft)
CIB: Central Investigation Bureau
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die begin 2014 gold)
CSD: Crime Suppression Division (recherche)
DNP: Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (vergelijkbaar met ons Staatsbosbeheer)
DSI: Department of Special Investigation (vergelijkbaar met de FBI)
FDA: Food and Drug Administration
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
Isoc: Internal Security Operations Command (opperbevel verantwoordelijk voor de veiligheid in het Zuiden)
NACC: National Anti-Corruption Commission
NCPO: National Council for Peace and Order (militair gezag)
NESDB: National Economic and Social Development Board
NLA: National Legislative Assembly (noodparlement)
NRC: National Reform Council (inmiddels opgeheven orgaan dat hervormingsvoorstellen moest formuleren)
NRSA: National Reform Steering Assembly (opvolger van NRC)
NSC: National Security Council
Obec:  Office of the Basic Education Commission
Ohec: Office of the Higher Education Commission
Ovec: Office of the Vocational Education Commission
PACC: Public Sector Anti-Corruption Commission
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (protestbeweging tegen de regering Yingluck)
RID: Royal Irrigation Department
TAT: Tourism Authority of Thailand
TDRI: Thailand Development Research  Institute
UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)

Voor het nieuws van 16-31 januari, klik hier.

 

Fotomontage Ban Boon Ruang Moo 2

Wie het bos beschermt, verdwaalt er nooit

15 februari – Het bos is hun natuurwinkel. Ze plukken er planten, vruchten en kruiden die op tafel belanden of als medicijnen worden gebruikt. De bewoners van Ban Boon Ruang Moo 2 in Chiang Rai leven al generaties van het bos.

Hun voorouders hebben de regels gesteld: de verkoop van brandhout en bamboe(spruiten) is verboden. Alleen wat ze zelf nodig hebben mag, binnen bepaalde grenzen, gebruikt worden. Wie een boom wil omhakken, heeft toestemming van de dorpsraad nodig. Vissers hebben een gentleman’agreement gesloten om af te zien van destructieve vismethoden. Vissen in de paaigebieden is verboden. Als er één woord van toepassing voor is, is het wel duurzaamheid.

De levenswijze van de dorpelingen voldoet aan het regeringsbeleid om bosbewoners verantwoordelijk te maken voor bosbeheer. Ze mogen er foerageren in ruil voor onderhoud.

Het bos van Ban Boon Muang Moo 2 meet 3.000 rai: wetland dat periodiek tussen augustus en november wordt overstroomd door water uit de Ing, een zijrivier van de Mekong, die een natuurlijke grens vormt. Het dorp heeft een geschiedenis die 350 jaar teruggaat, toen de eerste tempel er werd gebouwd. De eerste kolonisten troffen in het gebied een uitbundige flora aan en nog steeds verzamelen de bewoners 102 plantensoorten waaronder eetbare, en kruiden.

Voedselveiligheid in gevaar
Maar de toekomst belooft weinig goeds, samen te vatten met drie letters: SEZ. Die letters staan voor special economic zone, een gebied in grensstreken waarvoor speciale regelingen gelden, bedoeld om industrie en handel aan te trekken.

In Chiang Rai zijn drie districten aangewezen voor de ontwikkeling tot SEZ: Chiang Khong, Chiang Sean en Mae Sai, een gebied van 570.000 rai. De vrees bestaat dat het bos moet wijken voor de ontwikkeling van een industrieterrein en dan is het afgelopen met de voedselveiligheid van de dorpelingen.

‘De regering beweert dat het bos degraded (aangetast) is’, zegt bewoner Prichayessapong (37). ‘Maar dat is helemaal niet waar. Het bos wordt al generaties lang door lokale dorpelingen gekoesterd. Hoe kan iemand dan op het idee komen om de bomen om te hakken?’

Weelderig bos
De gemeenschappen rond Ban Boon Ruang zagen vorig jaar de bui al hangen en deden in het bos onderzoek om te bewijzen dat het een rijke biodiversiteit heeft. Ze zeggen sporen van zeldzame en beschermde diersoorten te hebben gezien, zoals de grote Indian civet, mustilidae en indo-Chinese cobra. Volgens hen is het bos ook de habitat van negentig vogelsoorten. Er groeien 271 plantensoorten en er leven wilde dieren en vissen.

Jonge bewoners, opgeleid in bosbeheer, maten de dichtheid van het bos op en concludeerden dat het lush (weelderig) is, een kwalificatie die in schril contrast staat met het degraded van de overheid. Nu streven de bewoners ernaar om geholpen door wetenschappers het gebied te laten registreren als ‘belangrijk wetland’.

‘We hebben een volksverhaal. Het vertelt dat iemand die het bos beschermt er nooit verdwaalt. Wie het vernielt, zal het nooit ontglippen’, zegt een oudere dorpeling. Hij wijst naar een speciaal bosje bamboe. ‘Sommige dorpsouderen hebben me verteld dat degenen die voor het bos zorgen en de weg kwijtraken, altijd hier naartoe worden geleid. Ik hoop dat dit verhaal verteld blijft worden door toekomstige generaties als middel om het bos te beschermen.’

Meer lezen over SEZ’s? Klik hier. (Bron: Bangkok Post, 13 februari; foto’s Thai Society of Environmental Journalists)

Koers CP All aandelen

Druk neemt toe op passief CP All

15 februari – De Anti-Corruption Organization (ACT, niet te verwarren met de NACC) heeft zich aangesloten bij het koor van critici, die CP All Plc, de exploitant van 7-Eleven, hekelen omdat het bedrijf de vier topmannen, beboet wegens aandelenhandel met voorkennis, de hand boven het hoofd blijft houden.

In een verklaring schrijft de ACT, een particuliere organisatie met vertegenwoordigers van bedrijven en koepelorganisaties: ‘The case reflects the weaknesses and flaws in business operations which result in a dishonest, unethical and immoral image outlined under 1992 the Securities and Exchange Act. [Ik ga door in het Nederlands] De zaak ondermijnt ook anti-corruptiepogingen om het gebrek aan corporate governance en corruptie te bestrijden. Ze kan ook het vertrouwen in alle Thaise beursgenoteerde bedrijven eroderen en op de ontwikkeling van het land drukken.’

Nou, daar is geen woord Spaans bij. Verder herkauwt het bericht de voorgeschiedenis, maar dat kunt u allemaal lezen op de pagina CP All Plc – Aandelenhandel met voorkennis. Een enkel pikant detail: Vice-voorzitter Korsak van het bedrijf, destijds chief executive, en het zwaarst beboet door de beurscommissie, beweert dat hij geen weet had van het verbod op handel met voorkennis. [Ja, je gelooft je ogen toch niet] Als bewijs voert hij aan dat hij de aandelen [van Makro, dat op het punt stond overgenomen te worden] als privé persoon kocht.

Toen zowel CP All Plc als moederbedrijf en voedselgigant Charoen Pokphand van miljardair Dhanin Chearavanont, weigerden maatregelen tegen het viertal te nemen, brak de hel los. Zie hiervoor ook de genoemde pagina.

De Association of Investment Management Companies (AIMC), een industriegroep van mutual fund companies, vergadert volgende week over potentiële maatregelen, waaronder het bijeenroepen van een buitengewone aandeelhoudersvergadering.

Sommige beursanalisten verwachten dat Korsak op de vergadering van de raad van bestuur op 23 februari aftreedt. De beurscommissie kan aangifte tegen hem doen, zodat hij strafrechtelijk vervolgd wordt met als risico een gevangenisstraf van 2 jaar.

Op de statistiek het koersverloop van het aandeel CP All Plc over de afgelopen twaalf maanden. De affaire werd in december bekend. (Bron: website Bangkok Post, 14 februari)

Piloten Nok Air in staking; 8 vluchten geannuleerd

Staking piloten Nok Air15 februari – Nok Air heeft zondagavond acht binnenlandse vluchten moeten annuleren omdat de piloten in staking waren gegaan. Ruim duizend passagiers kwamen op luchthaven Don Mueang niet verder dan de vertrekhal.

Aanvankelijk gaf de maatschappij ‘technische problemen’ als verklaring voor de annuleringen, maar later gaf hoofddirecteur Patee toe dat tien piloten werk weigerden, nadat de maatschappij haar eisen aan het flight operations department [?] in overeenstemming had gebracht met die van het European Aviation Safety Agency. Enkele piloten voldeden niet aan de criteria en waren daar zo pissig over dat ze weigerden te vliegen.

De vluchten die vervielen, hadden als bestemming Chiang Mai, Khon Khaen, Hat Yai, Nakhon Si Thammarat, Surat Thani, Phitsanulok, Phuket en Ubon Ratchathani. Nok Air heeft nog geprobeerd de passagiers bij andere maatschappijen, die op dezelfde routes vliegen, onder te brengen maar die waren allemaal volgeboekt. Patee verwacht dat er maandag weer volgens dienstregeling gevlogen wordt. Het management beraadt zich dan ook over maatregelen.

De directeur van Don Mueang omschreef de situatie om 21 uur als ‘nog steeds chaotisch’. Veel passagiers uitten hun frustatie op de Facebook-pagina van Nok Air. Sommigen schreven helemaal niet geïnformeerd te zijn. (Bron: website Bangkok Post, 14 februari)

Update: De krant voegt hier nog aan toe dat de negen vluchten slechts een fractie zijn van alle vluchten, want Nok Air voert dagelijks 240 vluchten uit. De bijgestelde eisen hebben tevens tot doel om code-share overeenkomsten met andere maatschappijen te kunnen afsluiten, en ze helpen het vertrouwen van klanten en controlerende instanties te vergroten.

Patee zegt dat de werkweigering de merknaam van de maatschappij heeft geschaad en noemt de actie ‘onacceptabel’. Ontslag van de desbetreffende piloten wordt niet uitgesloten.

Eigenaar Soi Cowboy bar valt van 38e verdieping

15 februari – Dat een expat van een balkon valt en om het leven komt, komt vaker voor – soms onder verdachte omstandigheden -, maar de val van Darel Davenport (54), de Amerikaanse eigenaar van The Dollhouse, een van de oudste go-go bars in Bangkok, was duidelijk een ongeluk.

De man viel vorige week maandag van de 38e verdieping van zijn flat, toen hij via een aangrenzend balkon naar zijn balkon wilde klimmen, omdat hij de sleutel van zijn appartement was vergeten. De politie heeft vingerafdrukken van hem tussen de twee balkons gevonden, dus twijfelt er niet aan dat het om een noodlottig ongeval gaat.

Mensen die hem kenden, schrijven op Facebook niet verrast te zijn dat hij zo zijn flat wilde binnenkomen, want hij was hij een ervaren skydiver en base jumper. Mogelijk speelde een ernstige enkelblessure hem parten, die was gaan ontsteken.

The DollhouseHet ging sinds oudejaarsavond slecht met Davenport. Hij werd door personeel belaagd na een tirade van hem, die een vervolg kreeg op zijn openbare Facebookpagina. In de weken die erop volgden stuurde hij go-go danseressen de laan uit, ontsloeg zijn manager die al lang voor hem werkte en zette de rest van het personeel op straat, waarna de bar niet meer open ging. Een kennis zag hem twee dagen voor zijn val slapen op een bankje in Soi Cowboy. Vrienden, familieleden en werknemers zeggen dat hij soms problemen had met zijn cocaïneverslaving. (Bron: website Bangkok Post, 9 februari. Kwam dit bericht toevallig op de website tegen en neem het alsnog op omdat ik er niet eerder over schreef.)

Luchtvaart: De laatste loodjes tegen de rode vlag

15 februari – Er is een plan, er is een tijdsplanning en er is [uiteraard] een doel: in september 2017 moet Thailand verlost zijn van de rode vlag van de International Civil Aviation Organisation van de VN (ICAO), die het land vorig jaar kreeg vanwege ‘significante veiligheidszorgen’. Thailand is een van dertien landen die in juni een rode vlag kregen, omdat het niet volledig voldeed aan alle internationale luchtvaartveiligheidseisen.

Volgende week levert de Civil Aviation Authority of Thailand (CAAT) het plan in bij het kabinet. Een van de problemen die opgelost moet gaat worden, is een gebrek aan gekwalificeerd personeel voor het verstrekken van Air Operator’s Certificates (AOC) aan de 41 in Thailand geregistreerde luchtvaartmaatschappijen. De huidige zijn niet goed genoeg.

Eind dit jaar vraagt de CAAT aan de ICAO om een audit, die bekend staat als ICVM [ja, het wemelt van de afkortingen in het luchtvaartlandje]: ICAO Coordinated Validation Mission. Die duurt van december tot maart. CAAT-directeur Chula verwacht dat de rode vlag in maart kan worden gestreken, zodra de audit is uitgevoerd. [In het kader is de einddatum september]

Een Engels consultancy bedrijf wordt ingehuurd om het Thaise personeel van CAAT te trainen. De taak van de CAAT-inspecteurs is om nieuwe vergunningen te verlenen aan de 28 maatschappijen, die op internationale routes vliegen, en 13 die binnen de landsgrenzen blijven.

De inspecteurs beoordelen vijf criteria, waaronder het bezit van een Air Transport Pilot vergunning en een Medical Certificate Class 1. De piloten moeten minmaal 5.000 uur als piloot hebben gevlogen. Thans voldoen slechts 17 van de 52 kandidaten aan alle vijf eisen.

Luchtmachtcommandant Treetod, voorzitter van het Command Centre to Solve Aviation Safety Concerns, zegt: ‘We hebben plannen gemaakt en kwalificaties vastgesteld voor de mensen die de problemen moeten oplossen. Dat is een goede start.’

Het wachten is nu op de volgende inspectieronde van de ICAO met de lange naam Universal Security Audit Programme Continuous Monitoring Approach (USAP CMA). Daarbij worden acht zaken bekeken, waaronder de luchtvaartwetten en personeelstraining. Alle 41 maatschappijen worden geïnspecteerd, de 28 die internationaal vliegen als eerste.

In bijgaand kader staat het allemaal op rijtje. Voor de lijst met rode-vlaglanden klik hier. Zie voor alle berichten over de luchtvaartperikelen de pagina Luchtvaartdienst onder vuur.

Suïcide inquiry officer: ‘Jan Chaisawasdi werd bedreigd’

15 februari – Politieman Jan Chaisawasdi, die vorige week een eind aan zijn leven maakte, werd bedreigd door de autoriteiten nadat hij een petitie naar de premier had gestuurd met het verzoek de functie van police inquiry officer [een agent die verhoren afneemt] niet op te heffen. Dat blijkt uit drie Line-berichtjes die voormalig Democratisch parlementslid Watchara twee dagen na de petitie van hem heeft ontvangen.

Gisteren toonde hij de berichten aan de pers op een persconferentie. Eén luidde: ‘De commissaris houdt niet van inquiry officers. We worden door soldaten aangevallen.’ Met ‘commissaris’ wordt volgens Watchara politiecommissaris Chapthip bedoeld, die de afkeurende reacties van agenten tegen afschaffing heeft gehekeld.

Watchara zegt dat verschillende kwesties in de zaak [?] wijzen op ‘smerig spel’, alhoewel hij de doodsoorzaak niet bestrijdt. De autopsie laat daarover geen twijfel bestaan. De oud-parlementariër heeft premier Prayut en de minister van Justitie gevraagd het onderzoek naar de doodsoorzaak over te hevelen naar de DSI (de Thaise FBI), zodat een contra-autopsie kan worden gehouden.

Voorzitter Wutthichai van de Association of Police Inquiry Officers zegt dat de vereniging zich niet verzet tegen de opheffing. ‘We zijn ambtenaren en moeten ons aan de wet houden. Daarom moeten we ons neerleggen bij de order van de regering of we het er nu wel of niet mee eens zijn.’ De vereniging gaat nog praten over de vraag hoe de gevolgen zoveel mogelijk beperkt kunnen worden. De secretaris-generaal van de vereniging heeft zijn functie ter beschikking gesteld. Hij lag onder vuur vanwege uitspraken van hem in een interview.

Eerdere berichten:
14 februari: Na suïcide, nu vertrek politieman en excuses
14 februari: Geen bewijs van ‘smerig spel’ bij dood agent
13 februari: Agent pleegt suïcide, maar was het dat wel?

Stemadvies referendum nieuwe grondwet

Kort nieuws maandag 15 februari

– Vandaag 1 artikel over de grondwet. Ik geef de titel zodat u het verhaal zelf kunt opzoeken op de website: Set eight-year term limit for all politicians, charter drafters told. Zie verder de pagina Grondwetwijziging.

Op de foto stemadvies voor het referendum over de nieuwe grondwet. De foto werd gemaakt bij het Victory Monument (Bangkok) waar een campagnegroep [geen details] stickers toonde met Vote No. Ben benieuwd of premier Prayut nog reageert.

– Het plan van de Transport Co voor één nieuwe locatie met haar (interlokale) bussen ter vervanging van de bekende busterminal Mor Chit staat op losse schroeven. De maatschappij overweegt nu sommige busdiensten over kleinere terminals te verdelen, zoals het huidige Ekamai (dat t.z.t. naar het oosten van Bangkok verhuist) en de Sai Tai Mai terminal. Over andere locaties (Chatuchak en Bang Na) wordt nog onderhandeld. Van Mor Chit blijft 16,3 rai in gebruik.

Het staatsbedrijf wil kosten besparen door een kleiner stuk grond voor de hoofd-terminal te leasen. King Mongkut’s University of Technology Thonburi gaat er onderzoek naar doen. Daar is haast bij geboden want het contract over gebruik van de huidige locatie, eigendom van de Spoorwegen, loopt over enige tijd af. Het onderzoek neemt twee maanden in beslag.

De Spoorwegen willen de huidige locatie ontwikkelen tot een knooppunt van light-railverbindingen.

– Was het opzet dat Suchart Pheupradit (50) zijn geliefde (44) op Valentijnsdag dood schoot, waarna hij zijn .38 revolver tegen zijn hoofd zette en zich van het leven beroofde? Dat gebeurde in het volle daglicht in het overvolle winkelcentrum Central Plaza Rattanathibet in Nonthaburi, waarbij een verdwaalde kogel een 9-jarig meisje in haar nek raakte, en [uiteraard]  paniek uitbrak onder het winkelend publiek. Het slachtoffer werkte er als verkoopster.

Een getuige zegt haar gezien te hebben, terwijl ze over een roltrap naar boven rende met de man achter haar aan. Daarna opende hij het vuur op haar. Of het opzet was, de keuze van de dag, zullen we wel nooit te weten komen. Over het motief weet de politie alleen te melden dat het vermoedelijk om een liefdeskwestie ging.

– Twee vissersboten, die zaterdagavond terugkeerden van de Indische Oceaan, zijn in Phuket aan de ketting gelegd omdat ze illegaal op tonijn hadden gevist in de Thaise exclusive economic zone [Nooit van gehoord]. Ze hadden al geen vergunning meer. Meer over de misstanden in de visserij en visverwerkende industrie op de pagina  De vis wordt duur betaald.

– De VS speelt voor sinterklaas want heeft Thaise studenten aangemoedigd financiële steun van Amerikaanse universiteiten te vragen. ‘Er zijn veel beurzen beschikbaar’, zei W Patrick Murphy, adjunct-hoofd van de Mission to Thailand, op de Education USA Fairs 2016 [geen details]. ‘Studenten moeten gewoon agressief en creatief zijn om de beurzen te vinden.’

Volgens Murphy zijn ettelijke miljarden dollars beschikbaar voor buitenlandse studenten. Het geld komt meestal van scholen, stichtingen en weldoeners. Jaarlijks studeren zevenduizend Thaise studenten in de VS, zowel op graduate als undergraduate niveau.

Hij zal er wel naar gevraagd zijn, want de krant meldt dat Murphy niets wilde zeggen over de Dolrudee-zaak. ‘Die zaak is uniek en gebeurde onder andere omstandigheden.’ Verder zei hij zich te ergeren aan berichten als zou het nu moeilijker zijn een visum te krijgen. ‘Feitelijk is er een heel redelijke procedure voor studenten die zijn toegelaten tot Amerikaanse universiteiten.’

– Op pagina 3 een analyse van de US-Asean Summit die vandaag en morgen in het Californische Rancho Mirage wordt gehouden. Doel van de top is om de banden tussen beide aan te halen. Prayut is erbij. Meer weten? Zie de website: US-Asean summit promises to boost relations.


 

Voetbalwedstrijd Thammasat- Chulalongkorn 2016 Mond gesnoerd

Spotternijen zijn niet besteed aan de junta

14 februari – Dat de junta en met name premier Prayut lange tenen hebben, weten we wel en dat werd gisteren weer eens bevestigd tijdens de jaarlijkse voetbalwedtrijd tussen studenten van Thailand’s twee topuniversiteiten, Chulalongkorn en Thammasat. Traditioneel begon de wedstrijd met een optocht, waarin deze maal de spot werd gedreven met de grondwetcommissie (CDC).

Behalve de CDC was natuurlijk ook de junta de gebeten hond met studenten die in kooien zaten ‘opgesloten’, geketende studenten en ‘gewonden’. Dat de vrijheid van meningsuiting aan banden is gelegd, demonstreren de studenten op de foto.

Voetbalwedstrijd Thammasat-Chulaongkorn 2016 met de CDC-voorzitter popEén float (letterlijk: platte wagen; praalwagen?), die bestond uit een spookachtig figuur hangend aan het eind van een geweer en een pop die CDC-voorzitter Meechai voorstelde, kon niet door de beugel.

Agenten lieten de wagen pas toe tot het National Stadium, nadat delen van het geweer waren verwijderd. ‘Het symboliseert dat een grondwet die van het leger komt, de rechten van de mensen te gronde richt’, zei een van de makers.

De politie was in groten getale aanwezig en droeg voor de gelegenheid voetbalshirtjes van de Thammasat universiteit. Ze arresteerde Sirawith ‘Je New’ Seritiwat, leider van de New Democracy Movement, tegen wie een arrestatiebevel was uitgevaardigd. Het is de tweede keer dat hij gearresteerd werd vanwege het protest tegen vermeende corruptie bij de aanleg van het Rajabhakti park en deze keer ook omdat hij geen gehoor had gegeven aan een dagvaarding van de politie.

Verder maakten soldaten en agenten een eind aan het forum ‘The voice of Isan on the draft charter’, georganiseerd door een vrouwenrechtengroep, eerst in een school en daarna in een hotel in Amnat Charoen, nadat de deelnemers waren verhuisd. De coördinator was geschokt.

‘De grondwetcommissie vraagt reacties van mensen uit alle lagen van de bevolking. We proberen vrouwengroepen in het hele land te informeren over de ontwerp-grondwet. Wat we doen, is niet tegen de wet.’

De voetbalwedstrijd eindigde in een 5-1 overwinning voor Thammasat. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging)

Bangkok Post is weer eens slordig

14 februari – Lees eerst het bericht in Kort Nieuws van vrijdag over de stroomstoring op luchthaven Krabi. Denkt u dat zo gegaan is? Nee, zo is het niet gegaan, blijkt uit het hoofdredactioneel commentaar van Bangkok Post van zaterdag, waarin – dit terzijde – de luchthaven genadeloos de les wordt gelezen.

Maar daar wil ik het niet over hebben, ik wil het hebben over de feiten die ontbraken in het Kort Nieuws-bericht. Dit zijn ze: het provinciale elektriciteitsbedrijf (PEA) heeft de luchthaven twee dagen tevoren geïnformeerd dat de stroomvoorziening zou worden onderbroken voor onderhoudswerkzaamheden.

Op de dag zelf schakelde de luchthaven de back-up generatoren in, maar die bleken niet te werken. Daarna vroeg de luchthaven aan het PEA of het sterkere generatoren kon uitlenen. Het antwoord was: nee. Daarom was de luchthaven van 9.30 tot 15.30 uur [het andere bericht noemt acht uur] verstoken van elektriciteit totdat de PEA klaar was met het onderhoud.

De conclusies in het commentaar liggen voor de hand: De luchthaven had het noodsysteem tevoren moeten testen. ‘Het is onprofessioneel om je op de laatste minuut te laten verrassen, wanneer herstel niet meer mogelijk is.’ Ten tweede stelt BP vast dat de luchthaven geen rampenplan heeft, dat in werking kan treden zodat de dienstverlening ononderbroken kan doorgaan.

Het verbaast me allemaal niet. Thailand faalt op het gebied van anticiperen. Dat blijkt telkens weer. (Bron: Bangkok Post, 13 februari)

De bridge soap krijgt nog een staartje

14 februari – Nog een aardig feitje, niet eerder gelezen in BP: In tegenstelling tot wat gezegd is, zet de politie de vervolging van de bridgespelers in Pattaya voort. Ze gaan vervolgd worden op grond van de Playing Card Act en de rechtbank gaat gevraagd worden of het drinken van enkele glazen gin en tonic in een privé omgeving tussen 2 en 5 uur ’s middags een overtreding is. Dit schrijft de Amerikaanse Ima Lyer uit Utopia, een van de spelers, in een ingezonden brief in Bangkok Post.

Volgens haar dateert de wet van 1935, maar volgens de krant is de wet in 1943 gemaakt door de toenmalige Japan toegewijde regering om inkomsten te genereren.  Ima schrijft ook dat ze naar het politiebureau zijn gesleept, maar een andere speler schreef eerder dat ze vastgehouden werden in een zaaltje van het gebouw waar ze speelden.

Misschien een gevalletje van geheugenverlies? Of een trauma, opgelopen door de politie-inval die van Thailand weer eens het internationale sufferdje heeft gemaakt. (Bron: Bangkok Post, 13 februari)

Visserij: Sector verwacht groen licht

14 februari – Als je maar vaak genoeg zegt dat iets goed komt, komt het misschien wel goed. Dus lees ik voor de zoveelste keer in de krant dat de EU Thailand vrij gaat pleiten van overtreding van de IUU-regeling (Illegal, Unreported and Unregulated fishing). Ditmaal verwacht de particuliere sector het groene licht, want het land is verwikkeld in een uiterste poging de wet strikt toe te passen bij de bestrijding van zulke praktijken.

Naar verwachting laat de EU volgende maand weten wat het wordt: voortzetting van de gele kaart, intrekking van de gele kaart of een rode kaart die tot een importverbod leidt. Functionarissen van de EU zijn sinds oktober naar Thailand gekomen om zich op de hoogte te stellen van de vorderingen. [Het bericht zegt niet hoe vaak en wanneer]

Volgens dit bericht zijn 30.000 vissersboten gedwongen om te stoppen met vissen. Het ministerie van Industrie zegt dat twaalf visverwerkende bedrijven zijn gesloten.

Een andere uitslag die met spanning tegemoet wordt gezien is Thailand’s status in het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport. Ere-adviseur Paiboon van de Thai Frozen Foods Association denkt dat die verhoogd wordt. Hij verwacht veel van de ontmoeting van premier Prayut met de Amerikaanse president Obama volgende week maandag en dinsdag. Prayut zal Obama uitleggen welke maatregelen zijn genomen.

In juni 2014 werd Thailand gedegradeerd van de Tier 2 naar de Tier 3 lijst van landen die onvoldoende optreden tegen mensenhandel. Voortzetting van de status kan tot een handelsboycot leiden. (Bron: Bangkok Post, 13 februari)

Meer over de misstanden in de visserij en visverwerkende industrie op de pagina  De vis wordt duur betaald.

Gestrande passagiers op Don Mueang nadat een vlucht van City Airways was geannuleerd

City Airways vleugellam; En toen waren er drie

14 februari – Na Asian Air en Business Air is nu ook City Airways het haasje. De Civil Aviation Authority of Thailand (CAAT) verbood gisteren een vlucht naar Hong Kong, waardoor 160 Chinese passagiers op Don Mueang strandden. Ook de lijndienst van Phuket naar Hong Kong werd stilgelegd.

De CAAT heeft ernstige twijfels over de veiligheidsvoorzieningen van de in 2011 opgerichte maatschappij die was bevolen ze uiterlijk vrijdag te verbeteren. Bovendien staan nog rekeningen open bij Aeronautical Radio of Thailand en verhuurbedrijven van vliegtuigen, volgens een bron voor een bedrag van 36 miljoen baht. Ook lopen de salarisbetalingen achter en er zijn twijfels over het onderhoud.

Het management van City Airways heeft CAAT om soepelheid gevraagd omdat ze boekingen van 2.000 passagiers in portefeuille heeft, maar de CAAT gaat niet door de knieën.

Ook de luchtvaartautoriteiten in Hong Kong hebben de rode vlag gehesen over de luchtwaardigheid van City Airways. Zo neemt een co-piloot niet de vereiste rusttijden in acht en is niet al het cabinepersoneel getraind.

Zie voor alle berichten over de luchtvaartperikelen de pagina Luchtvaartdienst onder vuur.

200 mln baht voor strijd tegen cyberaanvallen

14 februari – Dat Thailand een aantrekkelijk land is voor cyberterrorisme is bekend en ondanks de vorming van een nood responsteam, ThaiCert geheten, neemt het aantal aanvallen toe. Het besef dat actie dringend gewenst is, dringt nu ook door tot de overheid.

Dit jaar trekt het Electronic Transactions Development Agency (ETDA) 200 miljoen baht uit voor de controle van het IP verkeer op de nationale telecommunicatie backbone (letterlijk: ruggengraat, hier: netwerk?) en bescherming van overheidssites tegen cyberaanvallen.

Thailand telt 250 websites van 80 overheidsdiensten. ThaiCert beschermt de websites van 40 diensten, dit jaar komen er 80 bij. Vorig jaar telde 4.300 incidenten , 30 procent meer dan in 2014. 35 procent bestond uit kwaadaardige malware, 26 procent uit fraude en 23 procent uit inbraak in en schending van websites.

ETDA-hoofd Surangkana zegt dat Thailand behoort tot de top-25 landen voor malware aanvallen. 82 procent van de webaanvallen in de afgelopen twee jaar waren gericht op overheidsdiensten en academische instituten.Hackers gebruiken Thailand als basis om malware te verspreiden.

Het land staat ook in de top-10 voor het gebruik van phishing technieken om persoonlijke gegevens te achterhalen. De ETDA adviseert particuliere bedrijven om hun domeinnaam te registreren met de extensie .co.th in plaats van .com of .net om het risico van aanvallen te verminderen. (Bron: Bangkok Post, 13 februari)

Pak Khlong Talat

Tegenvallende Valentijnsdag op Pak Khlong Talat

14 februari – Het beleid van de gemeente Bangkok om straatverkopers te weren van voetpaden omdat ze de doorgang belemmeren, valt doorgaans in goede aarde bij Bangkok Post, met als kanttekening ‘Het zou aardig zijn als de kwaliteit van het plaveisel werd verbeterd’. Maar over de sluiting van de Pak Khlong bloemenmarkt, waardoor 1.400 verkopers van rozen, goudsbloem, jasmijn en tulpen uit Europa [uit Amsterdam?] moeten verhuizen, is de krant niet te spreken.

In het hoofdredactioneel commentaar schrijft BP dat de markt een belangrijke toeristische trekpleister is en al tientallen jaren naar behoren functioneert. Tweede bezwaar: De ontruiming komt op een moment dat de economie meer dan ooit inkomsten nodig heeft. Het meest zorgwekkend vindt de krant dat de schoonmaakoperatie een patroon van het regeringsbeleid blootlegt om kleine doelen aan te vallen en de veel grotere problemen ongemoeid te laten, zoals verkeersongelukken, verkeerscongestie, infrastructuur, onderwijs en economie.

De aankondiging dat de markt zou sluiten, heeft haar schaduw al vooruit geworpen, want de week voor Valentijnsdag was het armoe troef op de markt, alhoewel de prijs van rozen was verlaagd van 50 naar 30 baht. Veel potentiële kopers verkeren blijkbaar in de veronderstelling dat de markt al gesloten is.

De verkopers hebben het aanbod gekregen naar de Yodpiman markt te verhuizen en twee versmarkten in de buurt. Maar ze zeggen dat er niet voldoende ruimte is op de particuliere Yodpiman markt. Bovendien is de huur torenhoog met 100.000 baht per jaar plus het gebruikelijk tea money [lees: steekpenningen]. Ze zeggen dat de problemen eenvoudig kunnen worden opgelost door de kramen op de huidige locatie te reorganiseren.

Zie verder het voorgaande bericht van 10 februari: Bekende bloemenmarkt moet verdwijnen.

Na suïcide, nu vertrek politieman en excuses

14 februari – Hij zal wel bang voor zijn hachie zijn, een andere reden kan ik niet bedenken voor zijn abrupte vertrek als secretaris-generaal van de Confederation of Police Inquiry Officers. Zaterdag maakte Pornpat Petchpayaban bekend terug te treden en bood zijn excuses aan superieuren en collega’s aan (foto). ‘Het was niet mijn bedoeling om de reputatie van de Royal Thai Police te schaden.’

Pornpat’s knieval heeft te maken met het besluit van de NCPO om met ingang van 20 februari een eind te maken aan de positie van de inquiry officer. Volgens Thai Post zei hij daar vorige week over dat het besluit de politie ’20 jaar terugzet’. ‘Ik heb het gevoel dat de premier niet naar alle betrokkenen heeft geluisterd, maar alleen naar degenen die dichtbij hem staan. Er zijn veel phu yai (invloedrijke figuren) die niets moeten hebben van politie-ondervragers.’

Pornpat PetchpayabanNaar aanleiding van zijn uitspraken vormde de politie van Samut Prakan, waar hij werkt als ondervrager, een disciplinair panel, maar de voorzitter daarvan heeft al gezegd dat Pornpat niet wordt gestraft omdat hij ‘verkeerd is geciteerd’.

De zaak was eerder in het nieuws door de suïcide van ondervrager Jan Chaisawasdi, die zich middels een petitie aan de premier eveneens had verzet tegen het opheffingsbesluit. Volgens hem lopen 2.900 ondervragers daardoor hun kans op promotie mis en verliezen 700 een toelage van 28.000 baht.

Jan beroofde zich van het leven enkele dagen voordat hij gepromoveerd zou worden. Hij kwam door verstikking om het leven is bij de autopsie vastgesteld. Er zijn geen aanwijzingen dat hij aangevallen is. De familie zet volgens hoofdcommissaris Sanit van de gemeentepolitie van Bangkok geen vraagtekens achter de dood. Zie verder het bericht  van 13 februari: Agent pleegt suïcide, maar was het dat wel? (Bron: website Bangkok Post, 13 februari)

Geen bewijs van ‘smerig spel’ bij dood agent

14 februari – De berichtgeving over de suïcide van een inquiry officer, die geprotesteerd had tegen de opheffing van deze functie, pruttelt vandaag na en nog steeds lees ik niet wat de ratio is achter de opheffing. Ik gis: de elite heeft last van deze politieagenten, die onderzoek doen naar kwalijke zaken.

Uit de autopsie is gebleken dat de doodsoorzaak verstikking was, waarmee het gerucht dat er sprake is van ‘smerig spel’ ontkracht zou zijn. Dat gerucht wordt gevoed door foto’s van de man met gebroken tanden en verwondingen aan gezicht en nek. De commandant van de MPB Division 9 veronderstelt echter dat de foto gemanipuleerd is, want met de tanden van de man was niets mis, aldus de autopsie.

Commissaris Sanit van de gemeentepolitie Bangkok (MPB) zegt dat er geen tekenen zijn gevonden van een handgemeen of schade aan de interne organen. Zijn conclusie luidt klip en klaar: suïcide.

Het bericht kauwt verder het al eerder gemelde nieuws na, voorzien van de correctie dat de agent donderdag niet op zijn werk is verschenen. Hij beantwoordde ook geen telefoontjes.

Voor de politie is de zaak nog niet afgesloten; het onderzoek wordt voortgezet om meer bewijs te verzamelen voor bevestiging van de doodsoorzaak. Gekeken wordt nog naar gevoerde telefoongesprekken, chats op Line en de man’s motorfiets.

Voormalig politiecommissaris Seripisut zet vraagtekens; hij vindt de omstandigheden ‘ongewoon’ en heeft premier Prayut om een onderzoek gevraagd door de DSI. Zie verder het bericht hierboven.

Nieuwe passagiersterminal Phuket (gebouw met het blauwe dak)

Kort nieuws zondag 14 februari

– Eerst een stichtelijk woord: Op de zevende dag bracht God het werk dat Hij verricht had tot voltooiing. Hij rustte op de zevende dag van al zijn werk dat Hij verricht had. God zegende de zevende dag en maakte hem heilig, want op die dag rustte God van al het werk dat Hij scheppend tot stand had gebracht.

– De lange tijd vertraagde uitbreiding van luchthaven Phuket, Thailand’s derde drukste luchthaven, bereikt vandaag een mijlpaal, want dan gaat proefgedraaid worden met de nieuwe terminal (op de foto het gebouw met het blauwe dak). [Hoe toepasselijk op Valentijnsdag]

Aan vlucht TG 609 van Thai Airways International, komend uit Hong Kong, de eer om als eerste gebruik te maken van de uitbreiding. Alle systemen worden tot mei getest; de luchthaven komt op 1 juni volledig in bedrijf.

De uitbreiding moet een eind te maken aan de overbelasting van de luchthaven, die tweemaal zoveel passagiers verwerkt als waarvoor ze ontworpen was. Vorig jaar passeerden 12,9 miljoen passagiers de luchthaven, 12,8 procent meer dan in 2014. De nieuwe terminal kan minimaal 5 miljoen passagiers per jaar aan, waarmee de totale capaciteit op 18 miljoen per jaar komt (thans 6,5 miljoen). [5+6,5 is volgens BP dus 18] De oude terminal gaat nog gerenoveerd worden.

– Voormalig regeringspartij Pheu Thai verdedigt het recht van haar voorvrouwe, oud-premier Yingluck, om met de pers te praten. De partij reageert daarmee op uitlatingen van premier Prayut die in zijn wekelijks tv-praatje op vrijdagavond Thai heeft aangevallen die de buitenlandse pers met ‘vertekende informatie’ voeden. Politieke waarnemers menen dat hij op Yingluck doelde.

Yingluck hield vrijdag een persconferentie in haar woning in Lat Phrao, waarvoor ze buitenlandse correspondenten en een select groepje Thaise journalisten had uitgenodigd. Het was de eerste keer sinds de coup dat ze met de pers sprak.

Volgens haar ging het om simpel get-together zonder agenda. Ze vertelde haar dagen door te brengen in de tuin, met bezoeken aan tempels en vrienden. Yingluck heeft een tuin met organische groentes.

De Pheu Thai-woordvoerder zegt dat de premier haar woorden op een goudschaaltje had gelegd; ze zou niets doen wat het land ondermijnt. Hij verdedigt Yingluck’s recht om haar mening te geven en waarschuwt dat de houding van de junta nieuwe conflicten kan oproepen.

– Een bende valsemunters is in het Noordoosten in beeld gekomen, nadat een vrouw (50) vrijdag in Chachoengsao was gearresteerd die Amerikaanse bankbiljetten van 100 dollar wisselde. De vrouw was gehuurd door de echtgenote van een provinciaal Statenlid, die wordt aangeduid met ‘Madam Pla’.

Ze wisselde driemaal per dag telkens tien bankbiljetten voor circa 35.000 baht, waarvoor ze een commissie kreeg van 10 procent. Eerder had ze haar slag geslagen in onder andere de provincies Maha Sarakham, Roi Et en Kalasin, alle drie in het Noordoosten. Tegen de vrouw liepen vijf arrestatiebevelen.

De politie heeft ontdekt dat de bende ook van plan was valse bankbiljetten in casino’s in een buurland te wisselen. Gezocht wordt naar andere bendeleden. Het bericht geeft geen details over de bende en de herkomst van de dollars.

– Een serie ontploffingen en een poging tot brandstichting vrijdagavond in Narathiwat en Pattani waren volgens de autoriteiten symbolische aanvallen om te herdenken dat drie jaar geleden een lokale militantenleider om het leven kwam bij een mislukte aanval op een marinebasis. De bommen in Narathiwat waren bij elektriciteitspalen geplaatst en veroorzaakten nauwelijks schade. Ook werd niemand gewond.

In Pattani werden een benzinestation in brand gestoken en een controlepost van de politie en het leger aangevallen. Ook hierbij vielen geen gewonden.

– In de krant van vandaag staat ook nog een verhaal over de verwerking van huisvuil, maar dat bewaar ik om er een feature aan te wijden. Per dag produceert Thailand 40.000 ton afval, waarvan slechts 36 procent efficiënt kan worden verwerkt. Aan het probleem werd vorige week een seminar gewijd.


 

Bang Rak districtskantoor

Valentijnsdag: In the mood for Love

13 februari – Morgen is Valentijnsdag, oorspronkelijk een dag om iemand die je nooit je liefde hebt durven verklaren, anoniem te laten weten dat je haar/hem bemint. Maar dat is al lang niet meer het geval.

In Thailand is het een dag voor verloofden om zich in de echt te verbinden of, zoals de uitdrukking luidt ‘to tie the knot’. Het districtskantoor van Bang Rak in Bangkok is favoriet, want de naam betekent love quarters dus een huwelijk daar geregistreerd moet wel garant staan voor een lang en gelukkig leven, alhoewel de combinatie met divorce te denken geeft..

Guru, het speelse vrijdagmagazine van Bangkok Post, speelde gisteren voor wedding planner [kennen we die al in Nederland?] en geeft negen suggesties voor een afwijkende bruiloft, gebaseerd op afgesloten huwelijken. Om er enkele te noemen: de Artsy approach, eco-friendly approach, het huwelijk met creative invitations en het modern pagan huwelijk. Bij die laatste werden de geliefden niet, zoals gebruikelijk bij een traditioneel huwelijk, met een heilig draadje aan elkaar ‘geknoopt’, maar ze sloegen hun handen in elkaar, omwikkeld door een lint.

N.B. In het districtskantoor wordt feitelijk niet getrouwd, maar wordt de verbintenis geregistreerd. Het huwelijk zelf is een traditioneel gebeuren, dat ik meermalen heb bijgewoond en elke keer weer anders was. De elite gaat daarvoor naar een hotel, bij het gewone-mensenhuwelijk gaat de bruidegom naar het huis van de bruid. Voor het artikel in Guru klik hier, voor het artikel over Bang Rak klik hier. (Bron: Bangkok Post en Guru, 21 februari).

Update: De krant maakt melding van een peiling onder 1.203 jongeren van 13 tot 22 jaar uit de randgemeenten van Bangkok. 53 procent, meest jongens, vindt het hebben van seks geen big deal. Vrijen is normaal zolang maatregelen worden genomen tegen ongewenste zwangerschap en SOA’s.

47 procent, meest meisjes, vindt seks in hun tienerjaren ‘ongepast’. Gevraagd naar activiteiten op en cadeaus voor Valentijnsdag zegt 47,5 procent uit te gaan met vriend of vriendin en 34 procent verwacht rozen te krijgen van hun bewonderaars. 31 procent neemt genoegen met een ‘I love you’ van hun ouders. Slechts 3,7 procent verwacht seks te hebben. [Enkele jaren geleden wees een peiling uit dat jongeren menen dat seks een verplichting is op Valentijnsdag.]

Van de respondenten heeft 41 procent een partner, 27 procent heeft geen vriend of vriendin maar zegt wel een crush te hebben.

Column – Onderwijshervormingen: doe het snel

13 februari – Straatverkopers verjagen van trottoirs, de prijs van de staatsloten op 80 baht stellen brengt Thailand geen succes, maar de toekomst van het land hangt af van wat de jongste generatie leert. In zijn wekelijkse column schrijft Umesh Pandey dat de junta bitter weinig heeft waargemaakt van haar beloftes toen ze aantrad om verzoening en hervormingen tot stand te brengen.

De junta lijkt alleen belang te hechten aan politieke hervormingen, maar laat het er verder bij zitten. Nationale verzoening? De samenleving is nog net zo gefragmenteerd als toen de politieke conflicten begonnen, ‘en dat is een grote teleurstelling’.

Een andere teleurstelling zijn hervormingen op onderwijsgebied. Het ministerie beurt jaarlijks de grootste hap uit de begroting, besteedt 7.761 baht per hoofd van de bevolking oftewel 38,9 duizend baht per leerlingen/student. Waar gaat al dat geld naar toe, vraagt Umesh zich (bijna wanhopig) af, verwijzend naar de resultaten van de Nationale Mathayom-6 test met alle scores op het vak Thai na gemiddeld lager dan 50 van de 100 punten.

Prayut beloofde dat onderwijs een van de voornaamste doelen van hervormingen zou zijn, maar zoals ook bij zijn andere beloftes, ‘blijven we teleurgesteld achter’. Umesh: ‘Het ware te wensen dat de premier zijn grote macht had gebruikt om de hoognodige onderwijshervormingen tot stand te brengen. Falen op dit gebied zal op de lange termijn alleen maar het land schaden, dat hij probeert te redden.’

‘De scholen, de onderwijzers, het leerplan en gelijkheid in leren tussen kinderen op het platteland en in de grote stad spelen allemaal een grote rol in hoe ons land er over een jaar of twintig bij ligt. Ik vraag daarom de regering alles te doen wat mogelijk is van onderwijshervorming werkelijkheid te maken. En doe het snel, voordat het te laat is.’ (Bron: Bangkok Post, 12 februari)

Voor meer informatie over de Mathayom-6 test, zie het bericht van 10 februari: Nationale test Mathayom 6: Gemiddeld een 5,6. [Overigens een foutieve kop. Moet zijn: gemiddeld onvoldoende. De 5,6 geldt alleen voor het vak Thai.] (Zie ook de pagina Onderwijs)

SCB behoedzaam met nieuwe leningen aan MKB

13 februari – De Siam Commercial Bank (SCB) strooit niet met nieuwe leningen aan het midden- en kleinbedrijf, want de bank wil haar NPL-verhouding dit jaar ongewijzigd houden. Die bedroeg in 2015 4,6 procent van alle uitstaande MKB-leningen, evenveel als in 2014. Vice-president Vipon noemt het quite a challenge om binnen de beoogde marge te blijven gezien de huidige staat van de economie.

‘Oude NPL’s zijn significant verbeterd’, zegt Vipon, ‘maar een aantal klanten heeft nog financiële steun nodig. Dus we moeten onze strenge criteria bij het goedkeuren van nieuwe leningen blijven handhaven om onze vermogenspositie te behouden.’ Voor dit jaar verwacht de bank, qua vermogen de derde grootste commerciële geldschieter, een groei van 4,6 procent in MKB-leningen tegen 4,8 procent vorig jaar.

Bij de verlenging of toekenning van leningen is de SCB selectief: de huidige klanten in vijf bedrijfstakken hebben een streepje voor: voedsel en dranken, bouw en constructie, energie, logistiek en handel. Deze sectoren hebben volgens de bank een stevige basis en de meeste ondernemingen verkeren in goede vorm ondanks de sombere economie.

Bij de energiesector richt de bank zich op de detailhandel, die ondanks de daling van de olieprijs nog steeds groeipotentieel heeft. Verlenging van leningen aan de auto-industrie is de afgelopen jaren beperkt vanwege een zwakke vraag op de binnenlandse markt. De bank volgt de ontwikkelingen in de sector op de voet nadat de binnenlandse verkoop in het vierde kwartaal van vorig jaar is aangetrokken.

De krant voegt er nog een berichtje aan toe over een nieuwe MKB-lening van de Kiatnakin Bank: KK SME Car 3x. Leners kunnen hun voertuig als onderpand inbrengen tot driemaal de waarde met een maximum van 5 miljoen baht. De lening komt tegemoet aan de behoeften van het MKB, daar de meesten ondernemers alleen een wagen voor bedrijfsgebruik hebben.

De rente bedraagt 14 tot 16 procent met een looptijd van 24 tot 60 maanden. De Thai Credit Guarantee Corporation biedt een gratis garantie. De nieuwe lening is nu alleen nog maar beschikbaar in Greater Bangkok, maar wordt in de tweede helft van 2016 uitgebreid naar het hele land. (Bron: Bangkok Post, 12 februari)

Agent pleegt suïcide, maar was het dat wel?

13 februari – Ondenkbaar dat NRC Handelsblad (want daar vergelijk ik Bangkok Post mee) zou openen met een verhaal over de suïcide van een politieagent. Maar BP besteedt er een vierkoloms opening aan, wat misschien een indicatie is dat de door velen bepleite hervorming van het politiekorps meer dan noodzakelijk is. [Vergelijk ook de column van Umesh hierboven]

Het lichaam van Jan Chaisawadi werd vrijdagochtend door zijn dochter gevonden toen ze naar haar werk zou gaan. Haar vader had zich achter het huis opgehangen, vier dagen nadat hij een petitie naar de premier had gestuurd waarin hij vroeg de functie van inquiry officer niet op te heffen.

Jan werkte in die functie op het politiebureau van Thian Thalae (Bangkok). Woensdagmiddag was hij nog naar het bureau geweest voor een werkbespreking met zijn baas, donderdag had hij volgens collega’s nog normaal gewerkt. Donderdagavond had zijn gezin hem niet gezien, wat niet ongebruikelijk was omdat hij wel vaker laat thuiskwam.

Hoofdcommissaris Sanit van de gemeentepolitie houdt met alle mogelijkheden rekening. Tegen de agent waren geen disciplinaire maatregelen genomen naar aanleiding van de petitie. Zijn vrouw vertelde dat haar man enthousiast was geslaagd te zijn voor het examen voor senior officer, waardoor hij gepromoveerd zou worden. Volgens haar leed hij niet aan stress. Zijn directe baas zegt dat hij normaal opgewekt was en bezig was een party te plannen vanwege zijn promotie.

De baas is secretaris-generaal van de Confederation of Police Inquiry Officers (ondervragers), die maandag een klacht heeft ingediend bij de premier tegen afschaffing van de functie per 20 februari. Volgens Jan zouden daardoor 2.900 ondervragers geen promotie meer kunnen maken en 700 zouden een toelage van 20.800 baht verliezen. [Lekker duidelijk ben je BP: Zijn er dan twee petities?] Jan slaagde vorig jaar voor zijn examen en zou maandag gepromoveerd worden, waardoor hij zou gaan profiteren van de toelage.

De petitie van Jan werd mede ondertekend door een voormalig Democratisch parlementslid. Kort na Jan’s dood stuurde hij een brief naar de premier waarin hij betwijfelt of het om een suïcide gaat. Hij dringt erop aan dat de DSI de zaak overneemt van de politie. Hij denkt dat Jan onder grote druk van zijn superieuren verkeerde.

Op de social media circuleert een filmpje waarop Jan een lied zingt, waarin hij politieagenten met een hoge rang bekritiseert. Wanneer ze op bezoek komen, moet de gastheer voedsel bereiden, geld in hun zakken laten glijden en voor vrouwen zorgen. ‘When the bosses order anything, we must say “Yes, Sir! Right away, Sir!”.’

KCUC-schandaal: Het net sluit zich om Wat Dhammakaya

13 februari – Zo langzamerhand bekend bij vaste lezers van Nieuws uit Thailand: het Klongchan Credit Union Cooperative (KCUC) schandaal. De DSI (de Thaise FBI) doet nu onderzoek naar de ontvangers van 878 cheques ter waarde van 1,1 miljard baht. Dat geld is door de voormalige bestuursvoorzitter, die zijn zonden achter de tralies mag overdenken [of is hij vrij op borgtocht?], met hulp van stafleden verduisterd uit de kas van de KCUC .

Een van de ontvangers is de controversiële Wat Dhammakaya, waarvan de abt onder vuur ligt. Uit een eerste onderzoek is gebleken dat de tempel, abt en monniken 1,2 miljard baht hebben ontvangen. Dit deel van het onderzoek is bijna afgerond, zegt directeur Pakorn van het Bureau of Financial and Banking Crime. De onderzoekers vergaderen dinsdag over de vraag of er sprake is van het witwassen van geld en de diefstal van gestolen bezit [Geen details]. Eind deze maand moet alles op een rijtje staan.

De DSI concentreert zich thans op de vraag waarom degenen die geld hebben ontvangen, dat hebben hebben gekregen en of ze wisten dat het verduisterd was. Bij het onderzoek krijgt de DSI assistentie van de Rekenkamer. Inmiddels zijn drie zaken overgedragen aan het OM. Het bericht zegt niets over de stand van zaken met de terugbetaling van de ingelegde gelden en de maatregelen die het nieuwe bestuur heeft genomen.

Zie verder de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya.

Moord op Spanjaard: Verdachte is er gloeiend bij

13 februari – De Spanjaard David Bernat is in de condo van de aangehouden verdachte vermoord en in stukken verdeeld. Dit blijkt uit DNA-monsters getrokken uit bloedvlekken. Volgens hoofdonderzoeker Panya beschikt de politie over voldoende bewijs om de verdachte, een landgenoot van Bernat, voor de rechter te brengen.

De politie gaat nog de puntjes op de i zetten door onderzoek op de locaties waar de lichaamsdelen zijn gevonden, onderzoek naar gebruikt gereedschap en naar de aan de grens met Cambodja achtergelaten motorfiets van de verdachte.

In een ander huis van de verdachte is DNA gevonden van twee niet-geïdenticeerde personen. De politie gaat ervan uit dat de verdachte alleen handelde, maar anderen kunnen hem geholpen hebben het lichaam in stukken te verdelen en ze in de Chao Phraya te dumpen.

Voorgaande berichten op de pagina David Bernat, vermoord en in stukken gezaagd.

Watertunnel in aanleg

Kort nieuws zaterdag 13 februari

– Er wordt hard gewerkt aan een nieuwe tunnel in Bangkok die ervoor moet zorgen dat regenwater sneller wordt afgevoerd. De 6,4 kilometer lange tunnel die een diameter van 5 meter heeft en 30 meter onder de grond ligt, verbindt het Lat Phrao kanaal met de Chao Phraya. Aan het eind bij de rivier in Kiakkai wordt een pompstation gebouwd.

Begin volgend jaar is de tunnel (aanlegkosten 2,4 miljard baht) klaar en dan krijgen de bewoners van zes risicogebieden met een oppervlakte van 56 vierkante kilometer geen natte voeten meer, belooft gouverneur Sukhumbhand.

In de tussentijd moet het riool het werk doen. De gouverneur zegt dat het uitgemest gaat worden en dat waterpompen worden geïnstalleerd om te voorkomen dat bij zware regenbuien de straten in kolkende rivieren veranderen, zoals vorig jaar weer eens is gebeurd. Op de lange termijn heeft Bangkok volgens hem een uitgebreider rioolstelsel nodig; het huidige is verouderd. Lees meer over de watertunnels van Bangkok op de pagina Dossiers.

– De nieuw gekozen voorzitter van de Football Association of Thailand, voormalig politiecommissaris Somyot, zegt de opzet van de competitie ongemoeid te laten, maar hij gaat wel de bezem halen door het Thaise voetbal.

‘Ik ben er om hervormingen uit te voeren’, zei hij gisteren in een tv-interview, ‘maar ik wil de goede dingen behouden. Zowel de FAT als het nationaal voetbal worden geherstructureerd. Wie zich niet wil aanpassen, moet zijn plaats aan anderen afstaan.’ Somyot werd met een overweldigende meerderheid van stemmen gekozen. Zijn verkiezing moet nog wel bevestigd worden door het Fifa-bestuur en de Sports Authority of Thailand. Zie verder het bericht van gisteren: Nieuwe FAT-voorzitter weet weinig van voetbal.

– Na Asian Air, een kleine full service [?]  luchtvaartmaatschappij, is nu ook Business Air het haasje. De Civil Aviation Authority of Thailand (CAAT) heeft de registratie van het enige toestel van het bedrijf ingetrokken. Business Air gaat onder grote schulden gebukt. De CAAT doet nu onderzoek naar de balans. Wanneer die onvoldoende is, wordt de air operator licence ingetrokken. Van Asian Air is op last van de Central Bankruptcy Court het vermogen bevroren wegens onbetaalde rekeningen.

– Ook al zo’n continuing story waarvan Thailand er vele kent: de goudmijn in de provincie Loei. De organisatie Fortify Rights [FR], een in Zwitserland en de VS geregistreerde organisatie, roept het bedrijf op zijn aangifte wegens smaad tegen onder anderen een 15-jarig meisje in te trekken. Zij heeft op de televisiezender Thai PBS gezegd dat het bedrijf schade berokkent aan de lokale gemeenschap.

Als de maatschappij weigert de aangifte in te trekken, gooit het zijn eigen glazen in, zegt FR. Volgende maand houdt de Bangkok Criminal Court een eerste zitting over de aangifte, behalve tegen het meisje ook tegen Thai PBS en vier huidige en voormalige werknemers.

Het bedrijf heeft ook een civielrechtelijke zaak aangespannen tegen zes dorpelingen die borden hebben geplaatst met een protest tegen de mijn. Die zaak is gisteren in de Loei Provincial Court begonnen. Het bedrijf eist intrekking van de vergunning van Thai PBS voor 5 jaar en een vergoeding van 50 miljoen baht wegens reputatieschade.

De directeur van FR Southeast Asia zegt: ‘Deze zaken zijn typerend voor het flagrante misbruik van smaad in Thailand om critici en verdedigers van mensenrechten de mond te snoeren.’

– De serie aanvallen in Pattani en Yala gisteren en donderdag waren vermoedelijk een wraakactie voor een inval op een schuilplaats van opstandelingen, zegt vice-premier Prawit. Bij de aanvallen kwamen een soldaat om het leven en werden drie gewond. De inval leverde één arrestatie op, niet een aantal om over naar huis te schrijven, dunkt me.

Over voortzetting van de vredesbesprekingen, nu met de paraplu organisatie Mara Patani, is nog geen overeenstemming bereikt. De vice-premier ontkent vorige week tijdens zijn bezoek aan de Maleisische defensieminister over de vredespogingen te hebben gesproken. Maleisië faciliteert de gesprekken [het mag geen bemiddeling worden genoemd, want Thailand beschouwt de gesprekken die al sinds 2013 stil liggen als een interne zaak].

In Nong Chik (Pattani) is donderdagnacht een school in brand gestoken. De politie heeft resten van verbrande autobanden gevonden. De bibliotheek ging in vlammen op. De school bleef gisteren open. De brand brak uit, kort na een ontploffing in Muang [geen details].

In Krong Pinang (Yala) is een soldaat om het leven gekomen en een ander gewond geraakt, toen bij een rubberplantage een roadside bom ontplofte, terwijl een patrouille van zeven soldaten passeerde.

Grondwerk voor de Red Line– De Spoorwegen (SRT) stoppen tijdelijk met de constructie van een afscheiding langs de MRT Red Line in Rangsit nadat omwonenden hadden geklaagd dat die de toegang tot hun huizen blokkeert. De SRT-gouverneur heeft gisteren tijdens een bijeenkomst beloofd voor eind maart een oplossing te zoeken. De gouverneur ging akkoord met de eis van de bewoners om langs de lijn een 6 tot 8 meter brede weg aan te leggen, het rioolstelsel te verbeteren en een brug te construeren met toegang tot het station Lak Hok.

De bewoners uitten vorig jaar al hun zorgen over de geplande security barrier van 2 kilometer tussen de stations Lak Hok en Khlong Rangsit Prayurasakdi. Daardoor zouden driehonderd gezinnen hun huis niet kunnen bereiken. De gouverneur erkent het probleem, maar zegt dat de afscheiding uit veiligheidsoverwegingen noodzakelijk is.

In januari is de aannemer begonnen met het grondwerk voor de afscheiding (foto). Later kregen de bewoners te horen dat ze hun auto’s moesten weghalen. Een van de bewoners, nationaal kunstenaar Suchart, hekelt de SRT voor haar slechte planning. ‘De SRT heeft ons niet geraadpleegd.’ (Zie ook de pagina Spoorwegen)

– Het leger heeft meer wapens nodig om potentiële vijandelijke aanvallen te kunnen afslaan, zegt staatssecretaris Udomdej (Defensie). ‘We hebben wapens die gebruikt kunnen worden ter verdediging van ons land, maar geen wapens om andere landen te intimideren of aan te vallen.’  [Deze quote is in strijd met de eerste zin]

Udomdej zei dit gisteren bij de ingebruikneming in Lop Buri van een multiple-rocket launcher, door het Defense Technology Institute ontwikkeld in samenwerking met het Chinese ministerie van Defensie.

Vorig jaar is in China een proef gedaan. De projectielen, die een bereik van 180 km hebben, overbrugden een afstand van 150 km. Drie lanceerinstallaties zijn in bestelling en nog eens twee staan op het verlanglijstje. Als ik het goed begrijp, maar ik ben een militaire leek, gaat het om de aanpassing van de raketten naar DTI-1 geleide projectielen.

– Follow-up op het bericht van 11 februari: Hypotheeksysteem voor rijst: geen schade, wel plichtsverzuim. Naar aanleiding daarvan zet voormalig regeringspartij Pheu Thai opnieuw vraagtekens achter de eis van financiële compensatie, op te hoesten door oud-premier Yingluck, de minister van Handel in haar kabinet en anderen, voor de geleden verliezen in het hypotheeksysteem voor rijst .

Pheu Thai wijst erop dat de in bericht genoemde commissie geen bewijs heeft gevonden voor het ontbreken van 390.000 ton rijst. De commisie heeft ook lof voor het systeem, omdat het de boeren ten goede kwam. De permanent secretaris van het ministerie van Handel veronderstelt dat de verloren rijst is toe te schrijven aan administratieve fouten.

De commissie acht Yingluck wel verantwoordelijk voor drie zaken: 1 Verstoring van de markt, omdat de regering de paddy voor bovenmarktprijzen van de boeren kocht. Daardoor gingen ze meer rijst verbouwen en veroorzaakten ze watertekorten. 2 Nep G-to-G rijstdeals (government to government). En 3 het in de wind slaan van waarschuwingen van de NACC over corruptie. (Zie ook de pagina Rijst 3)

Bericht aan lezers die over de grondwet willen lezen.
Vandaag 1 artikel over de grondwet. Ik geef de titel zodat u het verhaal zelf kunt opzoeken op de website:
• NLA takes aim at provisions, puts together report for CDC to mull
Zie verder de pagina Grondwetwijziging.

 


 

Bewoners repareren zelf wegen

12 februari – Zo doe je dat: als de overheid het niet doet, doe je het toch zelf. Bewoners in de provincie Uttaradit en op het eiland Koh Samui waren het zo zat dat gaten in wegen niet gerepareerd werden, dat ze geld bij elkaar legden, materialen kochten en aan het werk sloegen.

In Uttaradit gaat het om een weg die al 10 jaar niet onderhouden werd. Zo’n duizend bewoners, de meesten fruittelers, sprokkelden 300.000 baht bij elkaar en schaften zand, cement en andere materialen aan om de 22 kilometer lange weg te herstellen, die in 2006 zwaar beschadigd werd door een grondverschuiving.

De weg is hun levensader want dient om hun hooggeprijsde doerian en lonkong naar de markt te brengen. De weg heeft al ettelijke slachtoffers gemaakt en voertuigen beschadigd die in een kuil reden met als onplezierig gevolg dat de vruchten werden gekneusd waardoor ze minder opbrachten. Het is de bedoeling dat de weg er uiterlijk in mei weer picobello bij ligt, want dan begint het oogstseizoen.

Volgens het tambonbestuur had het 1,5 miljoen baht voor reparatiewerkzaamheden uitgetrokken, maar het kreeg geen toestemming van het district en de bosdienst omdat de weg door een gebied loopt waar constructiewerk niet is toegestaan.

Op Koh Samui heeft een grote groep verkopers 400 baht per persoon betaald om asfalt te kopen en een groot gat te dichten in een weg die naar het Chaweng strand loopt. Volgens een bericht op Sanook.com ging het om een diep en breed gat. Bestuurders hadden moeite het te ontwijken en sommige motorrijders reden er nietsvermoedend in.

‘Nadat we de weg hebben gerepareerd’, zegt een van de verkopers, ‘zijn de ongelukkken gestopt. We voelen ons daardoor beter. We willen dat toeristen onder de indruk zijn van hun verblijf in ons land. Zonder de toeristen zouden we financiële problemen hebben.’ (Bron: Bangkok Post, rubriek Thai Pulse, 11 februari)

Harvard snoert critici de mond; Facebook ontoegankelijk

12 februari – De Facebook pagina van de Amerikaanse Harvard universiteit is vanuit Thailand onbereikbaar. Een bericht zegt: ‘Sorry, this content isn’t available right now.’ De reden is niet zo moelijk te bedenken want de pagina werd gebombardeerd met kritiek omdat Harvard afzijdig blijft in de zaak van de Thaise tandarts, die haar studieschuld bij de Mahidol universiteit niet heeft voldaan en de vier borgstellers ervoor liet opdraaien. Alleen whizzkids die een proxy server gebruiken, lukt het nog op de pagina te komen. (Bron: Bangkok Post, rubriek Thai Pulse, 11 februari)

Tandarts Dolrudee is niet de enige

12 februari – Tandarts Dolrudee, die een studielening van de Mahidol universiteit niet heeft afgelost en de vier borgstellers ervoor liet opdraaien, is niet de enige die dit heeft gedaan.

Aangifte tegen SSU docenteGisteren deden de adjunct-directeur van het Joint Civil Affairs Directorate en twee docenten bij de DSI aangifte tegen een voormalig staflid van de Suan Sunandha universiteit (SSU) voor hetzelfde vergrijp. Zij moeten [moesten?] 4 miljoen baht ophoesten. Evenals Dolrudee woont de vrouw nu in de VS. Ze kreeg in 1996 een studielening om voor haar PhD in Florida te studeren.

De vrouw werkte na haar promotie in 2003 een maand bij de SSU en nam daarna ontslag. Van de studielening van 10 miljoen baht heeft ze 6 miljoen terugbetaald, waardoor 4 miljoen baht overbleef die op de borgstellers is verhaald. Ze is inmiddels bankroet verklaard, maar na drie jaar verloopt de verjaringstermijn, zodat er niets meer bij haar valt te halen.

De Dentristy Council is een ethisch onderzoek begonnen naar Dolrudee, die aan Harvard haar Doctor’s graad en PhD haalde en er nu werkt als researcher. Ze heeft de Amerikaanse nationaliteit verworven, waardoor ze ongrijpbaar is voor de Thaise wet. Zij liet een schuld van 30 miljoen achter (10 miljoen lening plus boete). De ethiekcommissie gaat Dolrudee en de vier borgstellers voor een gesprek uitnodigen. Als ze niet komt opdagen, hetgeen wel voor de hand ligt, wordt een disciplinaire straf overwogen.

(Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Tandarts Dolrudee)

Betalingsachterstand op leningen neemt toe

12 februari – Het aantal non-performing loans (NPL) in de segmenten creditcards en persoonlijke leningen blijft maar toenemen, meldt de Bank of Thailand. Ook in het vierde kwartaal liepen de betalingsachterstanden van meer dan 90 dagen op, wat het criterium is om een lening non-performing te noemen.

Bij de creditcards stegen de NPL’s van 10,2 miljard baht in het derde kwartaal naar 10,5 miljard baht in het vierde kwartaal. Een jaar eerder in het vierde kwartaal stonden ze op 8,3 miljard baht en dat scheelt toch een slok op een borrel. De bruto creditcard leningen bedroegen in totaal in het vierde kwartaal 337 miljard baht, tegen 229 miljard in het derde kwartaal en 318 miljard in het vierde kwartaal van 2014.

Bij de persoonlijke leningen was de stijging gerekend naar kwartaal beduidend minder: van 16,7 miljard baht (Q3) naar 16,8 miljard baht (Q4). Maar een jaar eerder bedroegen ze in het vierde kwartaal 14,2 miljard baht, dus ook hier in één jaar een flinke stijging. Het totaal aan persoonlijke leningen bedroeg 325 miljard baht (Q4) tegen 321 miljard baht (Q3) en een jaar eerder 313 miljard baht (Q4).

De centrale bank zegt dat financiële instellingen behoedzaam blijven met het verstrekken van leningen, met name van hypotheken. (Bron: Bangkok Post, 11 februari)

IoD bepleit sancties tegen foute bazen

12 februari – Directieleden en leidinggevenden van beursgenoteerde bedrijven, die het principe van corporate governance overtreden, zouden geen positie in hun bedrijf mogen bekleden. De beurs en beurscommissie dienen hen te dwingen het veld te ruimen en hun naam moet op een zwarte lijst worden opgenomen. De bedrijven zouden ook in hun jaarverslag informatie moeten geven over directies, die zich misdragen, om investeerders te waarschuwen voor hun gedrag en ethiek.

Dit stelt het Thai Institute of Directors (IoD) voor naar aanleiding van het schandaal met de vier topmannen van CP All Plc, de exploitant van 7-Eleven, die door de beurscommissie zijn beboet wegens aandelenhandel met voorkennis.

Maar het bedrijf weigert hen te straffen. Ze zouden, aldus een vorige week uitgegeven verklaring van de raad van bestuur, ‘onvoorzichtig’ hebben gehandeld en ‘met beperkt begrip van de regels van de beurscommissie’, maar niet de intentie hebben gehad de regels te overtreden. De enige concessie die het bedrijf heeft gedaan is een commissie vormen, die tot taak heeft toezicht te houden op het corporate governance beleid (CG).

IoD-president Bandid Nijathaworn zegt dat het bedrijf de praktijk van CG negeert, alhoewel het een vooraanstaand bedrijf is. Hij vindt dat alle marktdeelnemers in de toekomst een actievere rol moeten spelen bij het bevorderen van CG praktijken in de Thaise kapitaalmarkt. Directeuren van beursgenoteerde bedrijven dienen open kaart te spelen, zegt hij.

De Securities and Exchange Commissie verwacht dit jaar de touwtjes te kunnen aantrekken. De beurscommissie wil leidinggeven en directies die zich schuldig maken aan overtredingen, kunnen diskwalificeren. Maar, zegt secretaris-generaal Rapee: ‘De wet is niet voor elke zaak het antwoord. Bewustwording is belangrijker.’

De voorzitter van de Association of Investment Management Companies wil dat de bedrijven beseffen dat ze tegen aandeelhouders en het publiek eerlijk moeten zijn omdat ze van hen fondsen verwerven. ‘Als we willen dat de Thaise kapitaalmarkt op de lange termijn duurzaam is, is CG cruciaal bij de groei van de markt.’

De AIMC praat op 18 februari met haar leden en andere investeerders over de zaak. Gedacht wordt aan het bijeenroepen van een buitengewone aandeelhoudersvergadering, waarop de vier CP-mannen uit de raad van bestuur van CP All kunnen worden gezet. (Bron: Bangkok Post, 11 februari)

(Zie verder de pagina CP All Plc – Aandelenhandel met voorkennis)

Somyot Poompunmuang nieuwe voorzitter FAT

Nieuwe FAT-voorzitter weet weinig van voetbal

12 februari – Lijkt me geen aanbeveling voor een voorzitter van een voetbalorganisatie, maar de nieuw gekozen voorzitter van de Football Association of Thailand, voormalig politiecommissaris Somyot Poompunmuang, maakte er geen geheim van: ‘Ik weet niet veel van voetbal.’ Maar hij vond het geen probleem, want: ‘Ik heb een team van achttien mensen die Thaise clubs uit het hele land vertegenwoordigen’.

The final whistleSomyot werd gisteren met een overweldigende stemmenmeerderheid gekozen tot opvolger van Worawi Makudi aan wiens blazoen een paar smetjes kleven (zie kader The final whistle). De uitslag werd al direct bestreden. FAT advocaat Narinpong, door de krant omschreven als een van Worawi’s close aides, stuurde een vertegenwoordiger naar de SAT-gouverneur met het verzoek de uitslag ongeldig te verklaren. De SAT (Sports Authority of Thailand) dient de verkiezing van Somyot nog goed te keuren om zijn voorzitterschap formeel te bevestigen.

Het bericht doet uitgebreid uit de doeken waarom de uitslag niet in de haak is, maar dat mag u zelf lezen. Mij interesseert het niet. Zie: Somyot elected FAT president. Op de sportpagina van de krant wordt ook op de verkiezing ingegaan onder de titel New hope for all fans.

RIP: Meer buitenlandse toeristen

12 februari – 83 buitenlandse toeristen zijn vorig jaar in Thailand om het leven gekomen en dat baart het ministerie van Toerisme zorgen; het peinst over maatregelen. Het aantal van 83 is een toename van 54 procent vergeleken met een jaar eerder. Het aantal gewonden is daarentegen verminderd: 166 toeristen raakten gewond, 160 procent minder dan in 2014. De cijfers zijn bekend gemaakt door het Bureau of Prevention and Assistance in Tourist Fraud.

Van de 83 doden waren 34 het gevolg van verkeersongelukken, 9 bij ongelukken tijdens het zwemmen en boating, 6 door aangeboren ziektes, 4 door suïcide en 30 door andere oorzaken. Volgens een rapport van het bureau zijn de gevaarlijkste gebieden voor scuba duiken Tawan Beach (Koh Larn, Pattaya), Chaweng Beach (Koh Samui), Mu Koh Similan (Phangnga) en Koh Hae (Phuket). Het rapport somt ook de gevaarlijkste wegen op: Chiang Mai-Pai, Chiang Mai-Chiang Rai, twee snelwegen in Phetchabun en een snelweg naar de Karon berg in Phuket.

Op de Travel & Tourism Competitiveness Index 2015 van het World Economic Forum staat Thailand bij veiligheid en zekerheid op de 132e plaats van een lijst met 141 landen, de laagste plaats van alle Asean-landen.

De kwestie van veiligheid voor toeristen kwam vrijdag in het nieuws omdat premier Prayut zijn zorgen erover uitte naar aanleiding van een ongeluk met een speedboat bij Koh Phi Phi. Dinsdag vergaderde het ministerie van Toerisme met andere ministeries, de TAT, AoT en Tourist Police Division over de kwestie. Maar meer dan mooie voornemens leverde de vergadering niet op.

‘Van nu af aan gaan we ons met de kwestie bezighouden en er serieus aan werken’, zegt de permanent secretaris van het ministerie van Toerisme. Onderzoekcommissies onder voorzitterschap van de gouverneurs gaan zich verdiepen in de waterongelukken in Krabi en verkeersongelukken in Chiang Mai. Binnen drie maanden worden de resultaten verwacht. (Bron: Bangkok Post, 11 februari)

Klong Ong Ang

Kort nieuws vrijdag 12 februari

– Wat krijgen we nou? Is de Khlong (kanaal, gracht) Ong Ang in haar oude luister hersteld door alle bouwsels te slopen die in de loop der jaren langs en boven het kanaal zijn opgetrokken, en werd er dit weekend op de kade een avondmarkt gehouden. Op de social media circuleren foto’s van de markt, voorzien van afkeurende commentaren.

Directeur Manas van het districtskantoor zegt dat het om eenmalig iets gaat op verzoek van de omwonenden. Volgende verzoeken stuurt hij door naar de gemeente Bangkok (BMA). Manas reageert op een dreigement van de adviseur van de gouverneur dat autoriteiten worden gestraft, die zich niet houden aan het gemeentelijk beleid om het trottoir terug te geven aan de voetganger, zoals het beleid wordt genoemd om straatverkopers weg te sturen. Met dat beleid wordt alweer door districtskantoren de hand gelicht. [Tja, This is Thailand.]

Gisteren sprak hij op het gemeentehuis met vijftig directeuren. Hij ontkende dat de BMA verkopers weer wil toestaan langs de khlong Ong Ang en op de Saphan Lek markt. Aan de aantrekkelijke bloemenmarkt Pak Khlong Talat komt eind deze maand een eind. Verder zijn schoonmaakoperaties gepland in Banglamphu, Pratunam, op Siam Square en in gebieden onder de Rama VII brug. Inmiddels hebben 14.000 verkopers in 39 openbare gebieden van 21 districten al hun biezen gepakt.

Op de foto de opgeknapte khlong Ong Ang.

– Niet alleen de DSI (zie het bericht van 5 februari: DSI wil actie tegen abt van Wat Dhammakaya), maar ook ex-voorzitter Paiboon van de commissie religieuze zaken van de (opgeheven) Nationale Hervormingsraad, zit de controversiële abt van Wat Dhammakaya op zijn nek. En weer gaat het om de vraag waarom de Sangha Supreme Council en het National Office of Buddhism de abt niet hebben defrocked (uit de monniksorde gezet), zoals een advies van de toenmalige Supreme Patriarch in 1999 luidde.

Volgende week gaat Paiboon de DSI vragen te onderzoeken of de twee organen zich schuldig hebben gemaakt aan plichtsverzuim. De DSI heeft tot nu toe alleen nog maar om een toelichting gevraagd op het woensdag herbevestigde besluit de abt ongemoeid te laten. [De kop van 5 februari is dus niet geheel correct.] Paiboon wijst erop dat de SSC op grond van twee regels monniken kan straffen, wanneer ze de gedragsregels voor monniken overtreden.

Zie verder de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya.

– De stroomstoring woensdag op de luchthaven van Krabi heeft geen gevolgen voor de beoordeling door de ICAO van Thailand’s luchtvaartveiligheid. CAAT directeur Chula zegt dat de stroomuitval een technisch probleem was en niets te maken heeft met de veiligheidsregels op de luchthaven.

Niettemin geeft hij toe dat er problemen waren bij het inchecken van passagiers en de controle van paspoorten door het Immigration Bureau. Die werden bij kaarslicht handmatig gedaan. De X-ray scanning apparatuur had geen last van de storing, want een noodvoorziening zorgde voor de benodigde stroom.

Tijdens de storing die van 10 tot 16 uur duurde, arriveerden 2.000 passagiers met elf vluchten. Het bericht zegt niet over vertraagde vluchten. De Thaise autoriteiten willen de ICAO vragen volgend jaar een audit uit te voeren. Vorig jaar kreeg Thailand een rode kaart omdat het niet voldeed aan alle internationale regels op het gebied van luchtvaartveiligheid.

Zie voor alle berichten over de luchtvaartperikelen de pagina Luchtvaartdienst onder vuur.

– Thailand en Rusland gaan de krachten bundelen in de strijd tegen grensoverschrijdende misdaad en terrorisme. Dat zijn vice-premier Prawit (Veiligheidzaken) en het hoofd van de Russian National Security Council gisteren tijdens een gesprek op het ministerie van Defensie overeengekomen. Ze gaan ook verder praten over handelskwesties, met name tijdens het bezoek dat premier Prayut in mei aan Rusland brengt voor de Asean-Russia Commerative Summit.

Prawit hecht er belang aan omdat veel Russen in Thailand wonen [die zich niet altijd aan de wet houden]. De Rus sprak ’s middags met Prayut, die de samenwerking met Moskou ‘volledig’ steunt. Hij noemde, aldus een regeringswoordvoerder, mensenhandel, drugs en cyber misdaad.

Rusland neemt later dit jaar deel aan een rampenoefening van Asean. Prawit en vice-premier Somkid, leider van het economisch team van het kabinet, brengen eind deze maand een bezoek aan Rusland om over veiligheid en handel te praten.

– Het ministerie van Handel heeft nog tot het eind van de maand de tijd om civiele en strafrechtelijke zaken aanhangig te maken tegen vijftien particuliere partijen wegens verliezen, geleden bij G-to-G rijstdeals (government to government) toen het hypotheeksysteem voor rijst onder de regering Yingluck van kracht was. Eind februari verloopt de verjaringstermijn van een jaar.

Bij dezelfde deals zijn ook politici en ambtenaren betrokken, maar in hun civiele zaken heeft het ministerie nog de tijd tot februari volgend jaar. Het gaat om de oud-minister van Handel in het kabinet Yingluck en twintig andere personen en bedrijven. Ze staan al terecht bij het hooggerechtshof. Naar hun betrokkenheid is onderzoek gedaan door de NACC. (Zie de pagina Rijst 3)

Krimi– De bloedvlekken op het zadel van de motorfiets van de Spanjaard, die verdacht wordt van de moord op en verminking van landgenoot David Bernat, zijn niet van het slachtoffer afkomstig, zegt het hoofd van de Central Scientific Crime Detection Division. Voor alle zekerheid wordt het bloed opnieuw onderzocht en vergeleken met het DNA van de verdachte.

Met de motorfiets reed de verdachte naar Surin, nadat zijn foto in de media was verschenen. Van daaruit stak hij de grens over, zijn motorfiets achterlatend bij de Sombat grensmarkt. Zoals eerder gemeld werd hij in Cambodja gearresteerd.

De politie van Bang Chan (Bangkok) doorzocht gisteren het gebied rond de Khlong Lo Lae. Ze vond een doos die messen bevatte, die vermoedelijk door de verdachte zijn gebruikt bij zijn gruwelijke daad. In zijn kamer is een boek gevonden over het opdelen van lijken, maar de verdachte zegt dat het over de genocide in Cambodja gaat.

Voorgaande berichten op de pagina David Bernat, vermoord en in stukken gezaagd.

Aanhouding studenten Ban Pong– De krijgsraad heeft tegen vijf leden van de New Democracy Movement (NDM) een arrestatiebevel uitgevaardigd, omdat ze niet kwamen opdagen op het spoorwegpolitiebureau van Thon Buri, dat hen en vijf anderen had opgeroepen hun tenlastelegging in ontvangst te nemen. De tien studenten van de Thammasat universiteit worden vervolgd voor overtreding van het samenscholingsverbod omdat ze vorig jaar naar het Rajabhakti park togen om daar te protesteren tegen vermeende corruptie bij de aanleg. Ze werden toen onderweg door de spoorwegpolitie aangehouden (foto). Volgens mensenrechten advocaat Arnon is het waarschijnlijk dat de vijf na hun arrestatie twaalf dagen in voorarrest worden genomen.

Een andere anti-coup verdachte is vrijgesproken vanwege een ‘technicality’ verband houdend met de bevoegdheden van de politie. Hij was de eerste die een dag na de coup is gearresteerd tijdens een protest van vijfhonderd mensen voor het Bangkok Art and Culturele Centre omdat hij een stuk papier omhoog hield met de tekst ‘We don’t recognise the coup’. De agenten die hem arresteerden, verzuimden hem op zijn rechten te wijzen en de reden van aanhouding.

– Het ministerie van Sociale Zaken is een campagne begonnen om een eind te maken aan het euvel van kinderen die in de steek worden gelaten. De belangrijkste doelgroep zijn vrouwen die ongewenst zwanger zijn. In de campagne wordt de nadruk erop gelegd dat baby’s het recht hebben om te leven, dat het verbannen van kinderen in strijd met de wet is en dat hulpinstanties beschikbaar zijn, zoals het One Stop Crisis Centre, bereikbaar via de hotline 1300.

Volgens directeur-generaal Napha van het Department of Children and Youth zijn tussen 2012 en 2015 662 kinderen in de steek gelaten, maar dat zijn alleen baby’s en kinderen die gevonden zijn. De meeste baby’s worden achtergelaten in een ziekenhuis, openbare toiletten en op trottoirs, en soms bij gastouders die voor hen zorgen. In Sattahip (Chonburi) is gisteren op een huisvuilstortplaats een dode foetus gevonden die gewikkeld was in een handdoek.

Ouders die hun kind in de steek, lopen het risico van een gevangenisstraf van maximaal drie jaar en/of een boete van 6.000 baht.

– Het Anti-Money Laundering Office (Amlo) heeft het er maar druk mee: het confisqueren van nagemaakte producten en geld dat is verdiend met illegaal gokken. In totaal heeft Amlo beslag weten te leggen voor een bedrag van 112 miljoen baht [De periode wordt niet vermeld in het bericht].

Premier Prayut heeft gisteren opgeroepen schendingen van intellectueel eigendomsrecht efficiënter te bestrijden. Hij zei dit tijdens een vergadering met het National Intellectual Property Policy Committee op het Government House. Volgens hem kampen politiekorpsen met een gebrek aan personeel en ontbreekt het aan coördinatie tussen diensten. Bovendien begrijpen agenten, zegt hij, niet goed wat hun taak is bij het in beslag nemen van counterfeit.

Het probleem moet snel worden aangepakt want in april woont Thailand enkele internationale bijeenkomsten bij [Geen details]. De premier maakt zich verder zorgen over de vertraging bij de intellectual property rights certificering van tienduizenden artikelen.

De laatste keer dat nagemaakte artikelen in beslag zijn genomen, was op de grensmarkt Rong Kluea, waarbij agenten gewond raakten toen ze belaagd werden door boze verkopers.

Bericht aan lezers die over de grondwet willen lezen.
Pagina 3 is vandaag geheel gewijd aan de grondwet. Ik geef de titels zodat u de verhalen zelf kunt opzoeken op de website:
• Poll on for next year, even if charter fails
• Scholars call for changes to DCD draft
• Chartchai says NCPO ‘must retain’ Section 44 powers
Zie verder de pagina Grondwetwijziging

 


 

Hut van Karen in brand gestoken, 2011

Bosbewoners: arm en machteloos, en dat blijven ze

11 februari – Prima artikel weer van Sanitsuda Ekachai over de schandelijke behandeling van forest dwellers, bewoners van bossen die er lang woonden voordat ze tot beschermd bosgebied werden uitgeroepen. En omdat ze geen grondaktes hebben, van hun land worden verdreven.

Soms gebeurt dat met harde en grove hand, zoals met de twintig Karen gezinnen, wier hutten en rijstschuren in nationaal park Kaeng Krachan in 2011 door de DNP in brand werden gestoken. En dat niet alleen: degene die hen bijstond verdween in 2014 spoorloos. Het parkhoofd dat hem als laatste zag en had aangehouden omdat hij wilde honing bij zich had, aangeklaagd wegens moord, ging vrijuit wegens gebrek aan bewijs.

Een van de twintig, No-ae Mimee (nu 55), stapte als enige naar de rechter. De anderen waren bang, zegt hij. ‘Ik ook.’ Maar hij vond dat hij iets moest doen om de voorouderlijke rechten van de Karen bosbewoners te beschermen. Zijn neef, de spoorloos verdwenen Billy Rakchongcharoen, hielp hem bij de rechtszaak.

Dinsdag bepaalde de Central Administrative Court dat de DNP in haar recht stond om de hut van hem in brand te steken.  (Zie het bericht van 9 februari: ‘DNP mocht Karen hut in brand steken’). Weliswaar erkende de rechter hem als inheems bosbewoner, maar niet zijn recht op landbouwgrond. [Men dient hierbij te bedenken dat de Karen een rotatiesysteem toepassen – een systeem dat ecologisch geen schade veroorzaakt] De akker van de Karenman, ver van zijn hut en pas bewerkt, vormde voor de rechtbank het bewijs dat hij beschermd land illegaal in gebruik had genomen.

De rechtbank wees No-ae een armzalige tegemoetkoming van 10.000 baht toe voor de verloren gegane inventaris, aanzienlijk minder dan de door hem geëiste 2,6 miljoen baht. Want behalve de hut, graanschuur, landbouwwerktuigen en keukenuitrusting gingen ook enkele onvervangbare voorouderlijke erfstukken verloren zoals een traditioneel Karen zwaard, zilveren halsketting en oorringen en drie sets handgeweven Karencostuums die zijn moeder voor hem had gemaakt, alsmede 20.000 baht verdiend met de verkoop van kruiden aan stedelingen. De rechtbank wees de eis af omdat er geen bewijs voor was. No-ae is nu dak- en landloos en voor zijn levensonderhoud afhankelijk van familie.

Het juridisch team zegt in beroep te zullen gaan, maar Sanitsuda voorziet nog een onmogelijk juridisch gevecht opdoemen. Bosbewoners hebben niet alleen te maken met draconische boswetten, maar ook met stereotypering als vernielers van bossen en een gebrek aan begrip voor het door hen toegepaste rotatiesysteem.

Sanitsuda verwacht weinig van de nieuwe grondwet. De grondwetcommissie gelooft dat de bosbewoners beter beschermd kunnen worden door de overheid te verplichten hun menselijke waardigheid, gemeenschap en traditionele rechten te behoeden.

‘Word wakker’, roept Sanitsuda. ‘Wanneer de overheid  de belangrijkste verantwoordelijke is voor schendingen van mensenrechten, verergert versterking van de overheid alleen maar het probleem.’

Ze eindigt haar J’accuse met: ‘Terwijl de hoogdravende debatten over de ontwerp-grondwet doorgaan, blijft het leven voor de armen en machtelozen net zo goedkoop als altijd. Vraag het maar aan No-ae.’ (Bron: Bangkok Post, 10 februari)

Chinese handelaren passeren tussenhandel

11 februari – Steeds meer Chinese handelaren kopen fruit rechtstreeks van de telers en exporteren het zelf, waardoor de tussenhandel het nakijken heeft.  De vrees bestaat dat ze uiteindelijk de markt zullen domineren, waardoor de prijzen omlaag gaan.

Vooral in de provincies Chumphon, Chanthaburi, Rayong en Trat doen de Chinezen rechtstreeks zaken met boeren, zegt Vuttikrai Leewirphan, adviseur van de minister van Handel. Op de korte termijn vindt hij dat geen verkeerde zaak, want het bevordert de concurrentie in de tussenhandel. ‘Maar we zijn bang dat op de lange termijn deze praktijk Thaise boeren en kleine handelaren kan duperen, wanneer die zich uitbreidt en tot marktdominantie leidt.’

Het ministerie gaat de Chinese handelaren verplichten zich te registreren en het gaat standaard koopcontracten opstellen. Het ministerie stelt ook voor om tarwe, longan, mangosteen en doerian toe te voegen aan de lijst van producten waarvoor een prijsmaatregel geldt, van de Central Commission of Prices of Goods and Services.

Volgens directeur Aat Pisanwanich van het Center for International Trade Studies van de UTCC is deze praktijk al jaren aan de gang, meestal via futures contracten, als gevolg van de groeiende vraag van Chinese consumenten. ‘Maar we hebben gehoord dat sommige Chinese handelaren van contracten afwijken door longan voor minder dan de afgesproken prijs te kopen wanneer de kwaliteit naar beneden gaat.’

Aat stelt voor dat de regering de contracten in de gaten houdt, zodat de boeren een eerlijke behandeling krijgen; de regering zou ook een database moeten aanleggen van fruithandelaren in elke provincie, met gegevens over het type fruit en de nationaliteit van de handelaren. ‘De fruit marketing is gericht op een enkel land, China. Dat is heel gevaarlijk wanneer China weigert te kopen.’

In 2014 exporteerde Thailand fruit ter waarde van 12,6 miljard baht naar China tegen slechts 4,42 miljard in 2007. Doerian is het meest gewilde fruit; de export bestaat voor 41 procent uit deze vrucht. Volgens een bron in de fruithandel beheersen Thaise handelaren al de meeste fruitexporten naar China. Circa duizend Chinese handelaren doen hier zaken.  (Bron: Bangkok Post, 10 februari)

TPP: Japanse bedrijven dringen aan op aansluiting

10 februari – De voor- en tegenstanders van aansluiting bij het Trans-Pacific Partnership (TPP) blijven elkaar in de haren vliegen. Bangkok Post liet in haar hoofdredactioneel commentaar van dinsdag een duidelijk Nee horen (Zie het bericht van 10 februari: Vergeet dat hele Trans-Pacific Partnership), en de krant is niet de enige (Op de foto een protest tegen aansluiting in november vorig jaar). Voorstanders zijn te vinden bij het bedrijfsleven, dat de kassa al ziet rinkelen.

Protest tegen TPPEen leidinggevende van een bedrijf in auto-onderdelen, die de krant om anonimiteit heeft gevraagd [Waarom eigenlijk?], zegt dat buitenlandse investeerders, en met name Japanse bedrijven, zich zorgen maken dat hun bedrijven gedupeerd worden als Thailand zich niet aansluit bij het TPP. Het pleidooi is niet nieuw, dus ik vraag me af waarom BP er überhaupt aandacht aan besteed.

Anonymus: ‘Japanse bedrijven, vooral degene in de automobielsector, hebben het Thaise bedrijfsleven het signaal afgegeven dat ze zich zorgen maken over de concurrentiepositie van het land in veel industrieën, vooral de auto- en auto-onderdelen sector, daar Thailand hun belangrijkste productiebasis is.’

De man laat er ook een dreigement op volgen: ‘Ze hebben duidelijk aangegeven dat ze hun productie naar landen, die van het TPP profiteren, kunnen verplaatsen, als de Thaise regering zich niet aansluit. Vietnam en Maleisië kunnen daarvan profiteren omdat ze heel aantrekkelijk zijn in de ogen van buitenlanders.’

Duidelijke taal dunkt me, alhoewel voorzien van zijn kanttekening dat het verplaatsen van een hele productielijn niet goedkoop en gemakkelijk is. Als je het mij vraagt: bluf.

Het Thaise bedrijfsleven is nog onzeker over aansluiting, blijkt uit een peiling van het Joint Standing Committee on Commerce, Industry and Banking. Een derde van de 38 ondervraagde industrieën is voor, vijf zijn tegen en de rest weet het nog niet.

Voorstanders zijn de fabrikanten van cosmetica, staal, ijzer, plastic, duurzame energie en elektrische goederen. Ze kunnen hun buitenlandse markt uitbreiden.

Tegenstanders zijn industrieën op het gebied van tonijn, voedsel, chemicaliën en medicijnen. Ze vinden dat het land de tijd moet nemen om de details van de overeenkomst [en dat zijn er heel veel] grondig te bestuderen alvorens een besluit te nemen.

Volgens de voorzitter van de Thai Chamber of Commerce kan het bruto binnenlands product met 0,7 procent stijgen wanneer Thailand zich aansluit en met 1,06 procent wanneer ook de Filipijnen en Indonesië aanschuiven. De twaalf landen van het TPP zijn jaarlijks goed voor 40 procent van Thailand’s totale handel en 45 procent van de FDI’s (foreign direct investments). (Bron: Bangkok Post, 10 februari) (Zie verder de pagina Trans-Pacific Partnership)

Sigaretten duurder

11 februari – Op dinsdag om middernacht ging de prijs van een pakje sigaretten met 5 tot 10 baht omhoog vanwege verhoging van de accijns. De 10 baht geldt voor sigaretten die uit China zijn geïmporteerd. Het bericht noemt geen merken, in ieder geval gaat het niet om Marlboro en L&M want die komen uit de Filipijnen.

De accijnsverhoging levert de staat een extra inkomstenbron van 12 miljard baht op in het huidige begrotingsjaar (dat tot 30 september loopt) en daarna jaarlijks 15 miljard baht. Aangenomen tenminste dat er evenveel gerookt blijft worden, wat wel aannemelijk is want beprijzing heeft maar weinig invloed op het gedrag van consumenten. (Bron: Bangkok Post, 10 februari)

Abt Dhammachayo behoudt steun

11 februari – De Sangha Supreme Council blijft de controversiële abt Dhammachayo van Wat Phra Dhammakaya de hand boven het hoofd houden. De abt wordt niet uit de monniksorde gezet [in het Engels defrocking]. Het hoogste gezagsorgaan van de boeddhistische clerus besloot dit woensdag in reactie op het verzoek van de DSI de brief in acht te nemen waarin de toenmalige Supreme Patriarch defrocking adviseerde. Volgens de DSI is die brief juridisch bindend.

Phra DhammachayoDe Supreme Patriarch schrijft in de brief van 1999 dat de abt de gedragsregels van de Sangha heeft overtreden doordat hij vermogen van 900 miljoen baht, waaronder 1.500 rai tempelland, op zijn naam had laten zetten. Hij adviseerde de Supreme Council de abt weg te sturen. Pas nadat het OM tussenbeide was gekomen, gaf de abt het land terug, waarna de Supreme Council redeneerde: zand erover. En dat standpunt huldigt de raad nog steeds.

De woordvoerder van de DSI vindt dat de Supreme Council zijn besluit beter moet motiveren, omdat de kwestie extra aandacht van de samenleving trekt. ‘Er moet een duidelijk antwoord zijn of er enige actie is ondernomen.’ (Bron: website Bangkok Post, 10 februari)

De krant voegt hier nog aan toe dat de DSI niet wil weten of Phra Dhammachayo de gedragscode heeft overtreden, maar of de SSC en het National Office of Buddhism de Sangha wet hebben gevolgd, de boeddhistische discipline en de SSC regels.

Zie verder de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya.

Abhisit maakt van zijn hart geen moordkuil

11 februari – De ontwerp-grondwet is een stap achteruit, zegt voormalig premier en oppositieleider Abhisit. In een uitgebreid openingsverhaal vandaag krijgt Abhisit alle gelegenheid om zijn bezwaren te uiten. Geen enkel woord van lof komt uit zijn mond. Zijn voornaamste bezwaar geldt het voorlopige artikel 257.

Volgens dit artikel blijft de junta na de algemene verkiezingen aan de macht totdat een nieuw kabinet is gevormd. Dat betekent dat premier Prayut ook gebruik kan maken van het draconische artikel 44 van de interim-grondwet, dat hem absolute macht verleent. Abhisit oppert: ‘Stel je voor dat hij de eerste vergadering van het parlement een jaar uitstelt. Is dat mogelijk?’

Abhisit meent dat de rechten en vrijheden in het ontwerp de vergelijking met de grondwet van 2007 niet kunnen doorstaan. Daarin werden gemeenschapsrechten beschermd door een verplichte milieu- en gezondheidseffectrapportage bij projecten met mogelijke schadelijke gevolgen voor milieu, natuurlijke hulpbronnen en de gezondheid van mensen. De grondwet garandeerde ook volledige bescherming van de media en het recht van vergadering.

Andere kritiekpunten van Abhisit hebben betrekking op de verkiezing van de Senaat, waarvan de helft niet meer rechtstreeks wordt gekozen, maar via een voorgekookte kandidatenlijst, de mogelijkheid die de wet biedt voor een niet-parlementslid als premier alsmede het in elkaar schuiven van de landelijke en districts kieslijst voor het Huis van Afgevaardigden.

In bijgaand kader Abhisit’s voorstellen voor verandering. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging)

‘Stomme’ vragen op O-Net examen

11 februari – Following in Thai tradition, how should boyfriends or girlfriends express their love to each other? Dit is een van de tien vragen in de Ordinary National Educational Test (O-Net) die op de social media ‘stupid’ worden genoemd met geen van de multiple-choice antwoorden die correct zijn. Het ministerie van Onderwijs heeft de samenstellers van de test gevraagd het examen te herzien.

Staatssecretaris Theerakiat (Onderwijs) zegt dat de bevolking twee testen verwart [ik trouwens ook in eerste instantie]: het O-Net examen en het examen dat gisteren in het nieuws was. Zie het bericht: Nationale test Mathayom 6: gemiddeld een 5,6. Ik zie nu dat ik het nieuws verkeerd heb weergegeven: het gemiddelde lag lager dan 50, de score van 56,65 punten is het gemiddelde van het vak Thai, dat als enige boven de 50 (van de 100) punten uitkwam.

Het O-Net examen wordt gemaakt door de leerlingen van drie leerjaren: zesde klas lagere school en derde en zesde klas middelbare school (Mathayom). Welk van de twee examens bepalend is voor toelating tot de universiteit staat niet in het bericht en weet ik niet. In welk O-Net examen de ‘stomme’ vragen stonden, lees ik ook niet.

Beide examens worden samengesteld door het National Institute of Educational Testing Service (Niets). Behalve op herziening van het O-Net examen heeft het ministerie ook aangedrongen op vergemakkelijking van de National Test, die als te moeilijk is beoordeeld. Het is niet de eerste keer dat ‘stomme’ vragen op het O-Net examen kritiek hebben opgeleverd.

En voor ik het vergeet, hierbij de antwoorden van de vraag waarmee ik begon. a) Put one’s arm around the other’s shoulder while shopping; b) Ask their boyfriends or girlfriends out for dinner and a movie; c) Sleep on a girl’s lap in public; d) Go to the sea and spend the night together; or e) Feed each other in a restaurant. (Zie ook de pagina Onderwijs)

Hypotheeksysteem voor rijst: geen schade, wel plichtsverzuim

11 februari – Het hypotheeksysteem voor rijst heeft geen schade aan de staat berokkend, maar oud-premier Yingluck heeft zich wel schuldig gemaakt aan plichtsverzuim*.

Dat is de conclusie van een commissie die onderzocht heeft of de oud-premier aansprakelijk kan worden gesteld voor (een deel van ) het verlies van 518 miljard baht. [Je zou ook kunnen zeggen: voor de kosten; een kwestie van perspectief]

De commissie heeft zich beziggehouden met twee kwesties: 1 De rol van Yingluck als voorzitter van het National Rice Policy Committee, en 2 Het verlies, zoals berekend door een sub-commissie van het ministerie van Financiën.

De commissie vindt dat het hypotheeksysteem niet schadelijk was voor het land omdat het ten goede kwam aan de boeren [door de bovenmarktprijs voor de paddy] en omdat de ambtenaren hun plicht deden en het regeringsbeleid uitvoerden. De commissie is het niet eens met de sub-commissie die het verlies heeft berekend en daarbij ook de rente heeft meegerekend.

Voorzitter Jirachai wil niet zeggen of de commissie een bedrag gaat voorstellen dat Yingluck moet ophoesten. (Zie verder de pagina Rijst 3)

Yingluck zou nagelaten hebben op te treden tegen de vermeende corruptie in het hypotheeksysteem en de oplopende kosten. Ik meen ooit gelezen te hebben dat ze zelden tot nooit de vergaderingen van het NRPC bijwoonde, maar de vice-voorzitter de vergaderingen liet voorzitten.

Pizza leidt tot aanhouding paspoortvervalser

11 februari – Of het een quatro stagione of marguerita was, vermeldt het bericht niet; wel dat een pizza paspoortvervalser Hamid Reza Jafary de das om deed.  De man die in vele landen wordt gezocht, gaf zich bloot doordat hij telefonisch een pizza bestelde.

Eerdere pogingen om hem via telefoongesprekken met zijn klanten op te sporen, waren mislukt omdat hij telkens van nummer wisselde. Een probleem vormde ook zijn identiteit want hij had vijf paspoorten: drie Braziliaanse, een Portugees en een Nieuw-Zeelands.

In Chachoengsao waar hij woonde en een winkel runde in tweedehands computers viel hij niet op. Die winkel was de dekmantel voor zijn handel op de eerste verdieping waar alle apparatuur stond om paspoorten te vervalsen. Met vrienden maakt hij altijd een afspraak elders.

De doorbraak in het politieonderzoek kwam toen een klant die was aangehouden, vertelde Jafary te hebben gezien en de politie een beschrijving gaf. In zijn mobieltje stond een telefoonnummer dat van Jafary was en zo kwam de politie bij de besteldienst van een pizzawinkel terecht, waardoor zijn verblijfplaats bekend werd.

Aldus een Exclusive vandaag in Bangkok Post naar aanleiding van de aanhouding van de Iraniër en vijf Pakistani. Zie het bericht van 10 februari: Bende vervalsers opgerold.

Kort nieuws donderdag 11 februari

– Een spinneweb van routes vanuit Bangkok in elke richting naar bestemmingen onder de 100 kilometer. Zo omschreef minister Arkhom (Transport) gisteren het plan voor een groot netwerk van railverbindingen. De hoofdstad krijgt verbindingen met Chachoengsao (in het oosten), Nakhon Pathom (westen), Samut Prakan (zuiden) en Pathum Thani en Ayutthaya (noorden).

Het Office of Transport and Traffic Policy and Planning gaat uit de begroting van 2017 een bedrag van 30 miljoen baht vrijmaken voor een studie, uit te voeren door een consultancy bedrijf. Het onderzoek neemt naar verwachting twaalf maanden in beslag. Uitvoering van het plan gaat 10 tot 20 jaar duren.

Arkhom verwacht dat het netwerk de overbevolking in Bangkok en de verkeerscongestie kan helpen verlichten. Hij wil de mensen stimuleren om hun auto te laten staan en het openbaar vervoer te nemen.

– De Spanjaard die wordt verdacht van de moord op en verminking van landgenoot David Bernat wordt in eenzame opsluiting vastgehouden in de Bangkok Remand Prison. Zijn cel is uitgerust met een CCTV camera, zodat hij in de gaten kan worden gehouden. Psychiaters gaan met hem praten. De verdachte ontkent nog steeds Bernat gekend te hebben. Over de zaagbladen die hij kocht en nodig had om het lijk in stukken te zagen, wil hij niets zeggen. De politie gaat nog twintig getuigen horen en wacht op het resultaat van vingerafdrukken die zijn genomen.
Voorgaande berichten:
10 februari: Keihard bewijs in Spaanse moordzaak
9 februari: Verdachte voor moord op Spanjaard aangehouden
8 februari: Zoektocht naar Spanjaard in volle gang
7 februari: Moord Spanjaard: Politie jaagt, maar de vogel is gevlogen
6 februari: Eerste verdachte voor moord op Spanjaard in beeld
5 februari: Lichaamsdelen zijn van vermiste Spanjaard
4 februari: Kort nieuws
3 februari: Kort nieuws
1 februari: Kort nieuws

– Het National Fishery Policy Committee doet een nieuwe poging een eind te maken aan de wantoestanden in de visserij. Ze heeft besloten de visvangst aan een maximum te binden, zodat overbevissing wordt voorkomen. Overbevissing is een van de problemen door de EU ter verbetering aangegeven.

De vangst in de Golf van Thailand van zeebodemvissen wordt beperkt tot maximaal 230.803 ton en in de Andaman Zee tot 216.467 ton. De vangst van ansjovis wordt eveneens beperkt.

Volgens het Department of Fisheries bedraagt de overbevissing in de Golf van Thailand 31 procent: voor zeebodemdieren (marine benthos) 36 procent en voor ansjovis een klein percentage. Voor de Andaman Zee zijn de percentages respectievelijk 15 en 4 procent.

De commissie bekijkt nog de mogelijk juridische consequenties van het intrekken van de beperking van het visgebied voor kleine vissers tot 5,5 km vanuit de kust. Die regel is in de nieuwe Visserijwet opgenomen, maar stuit op grote bezwaren van de vissers die zeggen zich niet schuldig te maken aan het leeg vissen van de zee [zoals de grote trawlers]. Hun inkomen loopt er ook gevaar door.

Meer over de misstanden in de visserij en visverwerkende industrie op de pagina  De vis wordt duur betaald.

– Het is eerder gemeld en nu zegt ook premier Prayut er een vooorstander van te zijn: de samenvoeging van het Internal Security Operations Command (Isoc) en het Southern Border Provinces Administrative Centre (SBPAC). Volgens Prayut leidt dit tot een grotere efficiëntie.

Isoc is verantwoordelijk voor de veiligheid in het Zuiden, het SBPAC is een geïntegreerde organisatie van leger en politie verantwoordelijk voor projecten die de levenskwaliteit van bewoners verbeteren. Het telt 199 stafleden en heeft een budget van 3,7 miljard baht.

‘De geruchten wekken de indruk dat het leger alles wil bepalen. Maar dat is niet waar. Niemand wil over wie dan ook heersen, maar deze twee organisaties moeten samenkomen’, zei de premier gisteren op een bijeenkomst op het Governement House, waarin Isoc verslag deed van haar activiteiten het afgelopen jaar en plannen bekend maakte voor dit jaar.

Prayut is al een voorstander van samenvoeging sinds zijn tijd als legercommandant. Hij was gefrustreerd dat Isoc geen bevelen kon geven aan het SBPAC. Hij ergerde zich ook aan het feit dat het SBPAC de neiging had zich te concentreren op politieke kwesties. Aanvankelijk was het plan om het SBPAC op te heffen en de SBPAC secretaris-generaal te benoemen tot adviseur van Isoc. Maar dit idee is verlaten uit angst voor het oplaaien van geweld. De SBPAC secretaris-generaal heeft geen bezwaar tegen de samenvoeging.

– Overheidsdiensten verantwoordelijk voor de aanleg van snelwegen en andere wegen zijn het meest laks voortgangsrapporten in te leveren in overeenstemming met de eisen die worden gesteld aan milieu-effectrapportages. Dit zei een milieudeskundige van het Office of Natural Resources and Environmental Policy and Planning gisteren op een seminar, gewijd aan de milieugevolgen van overheidsprojecten, inclusief projecten die samen met de particuliere sector worden uitgevoerd. In slechts 60 procent van transportprojecten heeft de vereiste rapportage over de maatregelen tegen milieugevolgen plaatsgevonden.

De diensten zijn verplicht elke zes maanden een voortgangsrapport in te dienen. Een andere milieudeskundige pleit voor straffen wanneer dat niet gebeurt.

– De Cross-Cultural Foundation (CCF) heeft gisteren een rapport gepresenteerd over de marteling en slechte behandeling van verdachten in het diepe Zuiden. Het rapport, samengesteld in samenwerking met de Duay Jai Foundation en de Patani Human Rights Organisation, is gebaseerd op gesprekken met 54 voormalige gevangenen.

Het rapport zegt dat sinds 2004 54 gevangenen zijn gemarteld. In december kwam in het legerkamp Inkayut nog een moslim man om het leven. Het Muslim Attorney Centre claimt in een rapport dat in 2015 75 mensen zijn gemarteld. En dat aantal zou nog het topje van de ijsberg kunnen zijn, vreest CCF directeur Pornpen.

De martelmethodes bestaan uit langdurige ondervragingen, gedwongen slaaptekort, zintuiglijke onthouding, fysiek geweld, seksuele mishandeling zoals ontkleding, water boarding en verstikking. Pornpen: ‘De behandeling van gedetineerden is gewelddadig, ontluisterend en een schending van hun menselijke waardigheid.’ Volgens haar hebben sinds de coup mensenrechten organisaties nauwelijks nog toegang tot gevangenen. Bovendien hanteert de overheid nu een ruimere interpretatie van ‘security offences’.

– De Safe Mekong Joint Operation, een samenwerking van zes Mekonglanden in de strijd tegen drugs, gaat haar derde fase in. Dit jaar zijn Cambodja en Vietnam aangeschoven. De vier andere, die sinds 2013 samenwerken, zijn Thailand, China, Myanmar en Laos.

In de derde fase ligt de nadruk op het onderscheppen van precursoren en chemicaliën die bij de productie van drugs worden gebruikt. Op enkele plaatsen langs de grens wordt het aantal controleposten uitgebreid. Er komen ook meer gezamenlijke patrouilles op de rivier en invallen op transitpunten. De ledenlanden gaan ook gezamenlijk op zoek naar drugsbaronnen om hun geldroutes te traceren en ze wisselen informatie uit over het witwassen van geld. Verder worden alternatieve ontwikkelingsprojecten opgezet om het levensonderhoud van bewoners in grensdorpen, die gebukt gaan onder drugsproblemen, te verbeteren.

– De tijdelijke rector van de Assumption University (Abac), voorheen president van de Bangkok universiteit, beëindigt haar werk omdat ze de dood van de moeder wil verwerken. Ze leidde Abac omdat er al maanden een strijd woedt om het rectorschap tussen twee rivalen. De rector was vorige maand benoemd door het panel dat de universiteit in opdracht van de minister van Onderwijs leidt. Het panel gaat nu overleggen met de vergunninghouder van Abac, de St Gabriel’s Foundation, over de aanstelling van een nieuwe rector.


 

CP All houdt poot stijf; staatsfondsen trekken aandelen terug

9 februari – CP All Plc, de exploitant van 7-Eleven, houdt zijn poot stijf. De vier topmannen die door de beurscommissie zijn beboet wegens aandelenhandel met voorkennis, worden niet gestraft.

De raad van bestuur heeft vrijdag in een brief aan de beurscommissie toegegeven dat ze ‘onvoorzichtig en met een beperkt begrip van de regels van de commissie hebben gehandeld’. Maar: ‘Ze hadden niet de intentie de regels te overtreden’.  De enige concessie die de RvB doet, is een nieuwe commissie vormen die toezicht gaat houden op het corporate governance beleid van het bedrijf.

Maar daarmee is de zaak niet van de baan. Het Government Pension Funds (GPF) zegt alle CP-aandelen van de hand te hebben gedaan sinds het schandaal vorig jaar december uitbrak. Het GPF voert al vijf jaar als beleid om investeringen te vermijden in aandelen van bedrijven van de CP-groep. De reden is de ‘managementstijl’ van Charoen Pokphand Plc, het moederbedrijf van CP All, aldus een bron bij het GPF zonder dit nader toe te lichten. ‘We hebben onze aandelen geleidelijk verkocht omdat we de potentiële gevolgen voor kleine investeerders op een snelle koersval willen verlichten.’

Het Social Security Office had minder dan 1 procent aan aandelen in CP All voordat het schandaal uitbrak en het gaat ook verder geen aandelen in het bedrijf kopen.

Op 18 februari vergadert de Association of Investment Mangement Companies over actie tegen de RvB van CP All. Ook buitenlandse investeerders en kleine lokale aandeelhouders hebben daarop aangedrongen. Gedacht wordt aan een buitengewone aandeelhoudersvergadering waarop de vier topmannen gewipt kunnen worden.

De president van het Thai Institute of Directors is teleurgesteld dat CP haar poot stijf houdt. ‘Dit is een indicatie dat de praktijk die voldoet aan het principe van good governance, een uitdaging blijft en dat zelfs grote beursgenoteerde bedrijven niet vertrouwd kunnen worden.’ (Bron: Bangkok Post, 9 februari)

NB Het bericht gebruikt de meervoudsvorm staatsfondsen, maar noemt alleen het GPF; het SSO hoeft niets terug te trekken. Slordig.

Overname Big C: Droom miljardair Charoen komt uit

10 februari – Vooor Charoen Sirivadhanabhakdi, de puissant rijke eigenaar van de TCC Group, is een droom uitgekomen: het bezit van de grootste detailhandelsketen in Thailand. Eerdere pogingen om Carrefour en Makro over te nemen waren mislukt, maar deze keer versloeg hij de Central Group door 2 à 3 procent meer voor het meerderheidsaandeel van 58,56 procent van de Franse Casino groep in Big C Supercenter Plc te bieden dan concurrent Central Group.

Nadat het nieuws van de deal maandag was bevestigd, schoot de koers van het Big C aandeel met 9,69 procent omhoog naar 249 baht. Verwacht wordt dat de Central Group een deel van haar aandeel van 25 procent gaat verkopen.

Big C heeft 125 grote winkels (Big C Supercenter, Extra en Jumbo), 55 Big C Markets, 394 Mini Big C’s en 146 Pure Drugstores. Volgens een bron in de industrie verwacht de TCC Group dat de productiebedrijven van haar groep zullen profiteren van het landelijk winkelnetwerk van Big C. Met het netwerk kan de TCC Group verschillende consumentengroepen bereiken, via de hypermarkten, supermarkten, kruidenierswinkels en gezondheids- en schoonheidswinkels.

Wanneer de Britse eigenaar van Tesco Lotus zou besluiten zich uit Thailand terug te trekken, kan een felle strijd losbarsten tussen TCC en CP, die als derde eindigde in de jacht op Big C. De bron zegt: ‘Ik maak me geen zorgen over TCC, maar over de CP Group. Wanneer die Tesco Lotus wint, domineert CP de detailhandel, want het is nu al eigenaar van de cash-and-carry winkels van Makro en de winkels van 7-Eleven.’

Maybank Kim Eng Securities (Thailand) schreef gisteren in een research note dat de verwerving van Big C voor TCC het pad effent om waarde toe te voegen aan haar bedrijfstak van consumentenproducten. Berli Jucker Plc en de Oishi group Plc, beide eigendom van Charoen, kunnen hun positie versterken bij onderhandelingen met leveranciers en hun winstgevendheid vergroten. De deal kan ook gunstig zijn voor de groei van Big C door een meer agressieve uitbreiding.

Dit jaar opent Big C zes hypermarkten, drie Big C Markets en 75 Mini Big C winkels. In bijgaand kader een overzicht van het TCC imperium. (Bron: Bangkok Post, 9 februari)

TPP

Vergeet dat hele Trans-Pacific Partnership

10 februari – Het Trans-Pacific Partnership is geen vrijhandelsovereenkomst. De term ‘vrijhandel’ is misleidend en het is zelfs de vraag of de term ‘handel’ gebruikt kan worden. Het TPP bestaat bijna geheel uit regels over de internationale handel die grote bedrijven bevoordelen. Daarom: Forget about joining TPP, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van dinsdag.

Er zijn een paar redenen voor aansluiting, maar er zijn veel meer redenen om dat niet te doen. Ondanks ‘wooing’ (letterlijk vrijage) door Japan, is tot nu toe de belangrijkste reden van de regering om lidmaatschap te overwegen ‘omdat iedereen het doet’. Maar natuurlijk doet niet iedereen het. Tot nu toe heeft de Amerikaanse president Obama pas elf landen weten te overtuigen om te tekenen: een aanzienlijke minderheid van de Azië-Pacific landen. Het grootste deel van Asean heeft zich niet aangesloten, en China komt niet eens in aanmerking.

Maar Thailand lijkt op aansluiting af te stevenen. Officieel discussieert de regering, maar in werkelijkheid praat de regering over het hoe en wanneer. Daar kunnen we vrij zeker van zijn, schrijft BP, vanwege de eerlijkheid van de staatssecretaris van Handel, die vorige week zijn woorden niet op een weegschaaltje legde. ‘Thailand moet zich aansluiten bij het TPP.’

BP waarschuwt dat de regering dezelfde vijandschap kan verwachten als in Nieuw-Zeeland. Daar was de premier niet welkom op de ceremonie ter gelegenheid van de onafhankelijkheid. De Maori hadden hem gevraagd op Waitangi Day niet op te scheppen over het TPP. Gênant voor hem en voor Nieuw-Zeeland, dat als eerste de ‘afgrijselijke’ overeenkomst ratificeerde. (Bron: Bangkok Post, 9 februari) (Zie verder de pagina Trans-Pacific Partnership)

Wetsontwerp moet speculatie tegengaan

10 februari – Er is weer een nieuwe versie van het wetsontwerp dat de grond- en onroerend goed belasting regelt. Deze keer wordt gepoogd speculatie te voorkomen. Het gewijzigde voorstel wordt binnenkort voorgelegd aan minister Apisak (Financiën).

De bedoeling is om speculanten van vastgoed ertoe te brengen om hun land sneller te gebruiken, zodat de kas van lokale bestuursorganen wordt gespekt. Het mes snijdt aan twee kanten want de staatskas wordt ontlast omdat de subsidie aan gemeenten en provincies verlaagd kan worden, aldus de permanent secretaris van het ministerie, die verder geen details bekend maakte.

Al eerder is het wetsontwerp gewijzigd omdat het in eerste instantie op tegenstand stuitte vanwege de extra financiële last voor grond- en huizeneigenaren. Het artikel geeft verder gedetailleerde informatie over de tarieven, maar dat geloof ik wel.

Het ministerie hoopt dat de belastingheffing de revenue ratio on assets van de regering verhoogt. Die bedraagt nu een armzalige 1 procent. Belastingen op consumptie en inkomen moeten de rest doen [?].  (Bron: Bangkok Post, 9 februari)

Om het geheugen op te frissen, volgt hier het laatste bericht over de belasting.

OZB gaat de koelkast in
10 oktober – De land and buildings tax (grondbelasting en OZB) heeft geen hoge prioriteit voor de regering. Liever neemt ze maatregelen om de kwakkelende economie weer op de been te helpen. Bovendien heeft het Fiscal Policy Office nog niet zijn onderzoek naar de tariefstructuur afgerond.
De totstandkoming van de wet heeft heel wat voeten in de aarde (gehad). Toen de eerste plannen bekend werden, regende het protesten.  De nieuwe belasting zou de toch al stijgende kosten van levensonderhoud verder onder druk zetten.
De vorige minister van Financiën was een groot voorstander van de wet om de begrotingslast van de regering te verlichten en de uitkering aan lokale bestuursorganen te kunnen verminderen. Thans heffen die een lokale belasting, maar die is gebaseerd op verouderde taxaties en kent ook veel vrijstellingsgronden.
Geschrokken van de protesten trok premier Prayut in maart aan de rem. Hij vroeg Financiën met een nieuw tarievenlijstje te komen en de laagste inkomensverdieners te ontzien, alhoewel het ministerie de tarieven al naar beneden had bijgesteld. In augustus zei de minister bij zijn aantreden dat details van de wet aan het eind van dit jaar bekend zouden zijn. Dat hoeft dus niet meer. (Bron: Bangkok Post, 9 oktober 2015)

 

Leerlingen die examen doen

Nationale test Mathayom 6: gemiddeld een 5,6

10 februari – Met uitzondering van Mathematics zijn de scores op de nationale test voor leerlingen van Mathayom 6 (eindexamenjaar middelbare school) dit jaar gezakt. Gemiddeld scoorden de leerlingen 56,65 punten uit een totaal van 100, alleen Thai kwam boven de 50 punten uit. Aan de test werd door 179.968 leerlingen deelgenomen.

Twee onderwijsexperts relativeren de uitslag. Docent Sompong van de faculteit Onderwijs van de Chulalongkorn universiteit denkt dat het examen te moeilijk is voor leerlingen die geen bijles krijgen. Hij vindt dat de mensen geen voorbarige conclusies moeten trekken over de competentie van alle Thaise leerlingen, want geen enkele leerling scoorde een nul en sommigen haalden hoge scores.

‘We moeten niet te veel belang hechten aan de gemiddelde scores, daar ze niet de echte prestaties van Thaise leerlingen weergeven. We moeten ons het meest zorgen maken over de ongelijkheid en discrepanties in het Thaise onderwijs, zoals de grote kloof tussen de leerlingen uit grote steden en het platteland laat zien.’

Volgens gegevens van de World Bank zijn leerlingen op het platteland drie jaar achter op leerlingen in steden. Dit komt door het gebrek aan gekwalificeerde leraren en omdat leerlingen geen geld hebben voor bijles. Leraren moeten minimaal twee jaar op een school werken. Velen vragen na die tijd overplaatsing aan.

Sompong: ‘Onder deze omstandigheden is het voor leerlingen moeilijk om te presteren. De vraag is: hoe kunnen we de kloof verkleinen, niet hoe kunnen we de gemiddelde scores verbeteren. Want wanneer de kloof groter wordt, worden de gemiddelde scores nooit beter.’

Amornvit Nakornthap, voormalig woordvoerder van het ministerie van Onderwijs, vindt het bekendmaken van alleen de gemiddelde scores ‘quite useless’. Hij wil dat ze uitgesplitst worden naar gebied en grootte van de school. De slechte scores, denkt hij, komen voornamelijk van kleine scholen op het platteland. Thailand telt 150.000 scholen met minder dan 120 leerlingen.

’De ongelijkheid in het onderwijs is het grootste probleem. Wanneer we weten in welke specifieke gebieden leerlingen problemen hebben, kan de regering daar geld inzetten.’

Minister Dapong (Onderwijs) heeft zijn staatssecretaris opgedragen na te gaan of de test te moeilijk is. ‘De test mag niet te moeilijk zijn omdat leerlingen op het platteland niet vertrouwd zijn met dit soort examen.’

Universiteiten gebruiken de testresultaten bij de toelating van nieuwe studenten. In bijgaand kader de onderwijsuitgaven en scores op zeven van de negen vakken (mathematics 2 en general sciences zijn dit jaar toegevoegd). (Zie ook de pagina Onderwijs)

Bende vervalsers opgerold

10 februari – Het Immigration Bureau heeft een Iraniër en vijf Pakistani aangehouden die valse paspoorten produceerden en die leverden aan een netwerk. Het netwerk verkocht de paspoorten aan klanten, voornamelijk in het Midden-Oosten, die ze gebruikten voor reizen naar Europa en Australië. De Iraniër, bijgenaamd ‘De Dokter’, werd door verschillende landen gezocht.

WatermerkblokkenHet hoofd van het Immigration Bureau noemt de bende de grootste groep vervalsers die de afgelopen jaren is opgerold. In het huis van de Dokter in Chachoengsao heeft de politie, als ik het zo lees, behoorlijk professionele apparatuur en materialen gevonden om de paspoorten te maken, waaronder watermerkblokken, visa stickers en een stempel voor toelating tot Thailand, zoals gebruikt door het immigratiekantoor in Nong Khai. Verder zijn 173 paspoorten gevonden, klaar om naar klanten gestuurd te worden.

Volgens de Iraniër komen de spullen uit China. Voor de paspoorten werd een bedrag van 50.000 tot 80.000 baht in rekening gebracht. De Iraniër woont al 25 jaar in Thailand. Hij kwam binnen met een vals Braziliaans paspoort. Op de foto de watermerkblokken.

Keihard bewijs in Spaanse moordzaak

10 februari – De Krimi ‘Het lijk dat in stukken werd gezaagd’ lijkt maar uit weinig afleveringen te gaan bestaan, want de politie beschikt nu al over voldoende bewijsmateriaal om de in Cambodja aangehouden verdachte (37) te gaan vervolgen.

KrimiIn zijn flat aan Soi Ramkhamhaeng 174 zijn bloedsporen en onder andere een freezer cover gevonden, en hij blijkt in een warenhuis in Rama IX zaagbladen te hebben gekocht. De vriendin heeft verklaard dat ze een schoenendoos met zaagbladen en messen in een afvalbak heeft gegooid, toen ze zijn flat op 31 januari verliet. Er wordt nog met metaaldetectoren gezocht in de Khlong Saen Saep.

Het motief voor de moord en het verdonkeremanen van het lijk door het, in stukken gezaagd, in de Chao Phraya te dumpen, is – wat zou het anders kunnen zijn? – afpersing. Het slachtoffer maakte in twee transacties in totaal 37 miljoen baht van zijn bankrekening in Singapore over naar de verdachte. En die nam vorige week enkele miljoenen op van zijn bankrekening.

Wat de relatie tussen slachtoffer en verdachte is, meldt het bericht niet. Evenmin bevat het informatie over de vriendin en haar vriend, die beiden in voorlopige hechtenis zijn genomen. Misschien in de volgende aflevering van de bloedstollende Krimi?

Voorgaande berichten:
9 februari: Verdachte voor moord op Spanjaard aangehouden
8 februari: Zoektocht naar Spanjaard in volle gang
7 februari: Moord Spanjaard: Politie jaagt, maar de vogel is gevlogen
6 februari: Eerste verdachte voor moord op Spanjaard in beeld
5 februari: Lichaamsdelen zijn van vermiste Spanjaard
4 februari: Kort nieuws
3 februari: Kort nieuws
1 februari: Kort nieuws

Pak Khlong bloemenmarkt

Bekende bloemenmarkt moet verdwijnen

10 februari – ’t Is een bekende toeristische trekpleister in Bangkok, de bloemenmarkt Pak Khlong, en dat moet die blijven, vinden de bloemenverkopers, nu de gemeente het trottoir wil vrij maken voor voetgangers.

De identiteit en het erfgoed van de markt gaan verloren, als de gemeente doorzet, vreest verkoopster Sujitra, die gisteren met collega’s een bijeenkomst op het gemeentehuis bijwoonde. De verkopers reageerden er volgens de krant ‘agressief’ op de plannen.

De gemeente wil dat de 1.400 verkopers uiterlijk eind deze maand vertrekken naar de gerenoveerde Yodpiman bloemenmarkt en twee versmarkten in de buurt, die speciaal voor dit doel zijn ingericht. Zo’n duizend verkopers weigeren te vertrekken, zegt Sujitra, omdat de aangeboden ruimte te klein is iedereen onder te brengen.

Een andere verkoper zegt dat de Pak Khlong Talat al meer dan een eeuw bestaat. Het is een belangrijke agrarische en bloemenmarkt in het land en zoals gezegd een bekende toeristische attractie. Niet alleen wordt de charme van de markt de nek omgedraaid, maar boeren verliezen ook een belangrijke afzetmarkt voor hun producten.

Volgens adviseur Wallop van de gouverneur hebben slechts 359 verkopers van de 1.400 op de markt toestemming om er bloemen op het trottoir te verkopen. Ze moeten allemaal hun biezen pakken. Ook elders in de stad heeft de gemeente het trottoir al ‘teruggegeven aan de voetganger’, zoals de operatie wordt genoemd, en dat gaat niet altijd van een leien dakje.

Kort nieuws woensdag 10 februari

– De autoriteiten gaan hun jacht op nagemaakte producten, die op de grensmarkt Rong Kluea aan de grens met Cambodja worden verkocht, intensiveren. Het besluit is een reactie op het handgemeen een week geleden tussen Cambodjaanse marktkooplui en DSI-ers die spullen in beslag namen. Daarbij werden twaalf agenten gewond. Gisteren vergaderde de DSI directeur-generaal in het Provinciehuis van Sa Kaeo met honderd functionarissen over maatregelen.

De gouverneur heeft bekend gemaakt dat op korte termijn een commissie wordt gevormd, bestaande uit vertegenwoordigers van politie, leger en ambtenaren. Die moet binnen twee maanden het probleem te lijf gaan. Marktkooplui die namaak verkopen, worden van de markt verwijderd.

Op de lange termijn wil de gouverneur begrip kweken bij de marktkooplui, zodat ze stoppen namaak te verkopen. Doen ze dat niet, dan wacht een gang naar de rechter. Hij vraagt ook om tips over ‘invloedrijke figuren’ die steekpenningen van de kooplui incasseren. De politie gaat eveneens op zoek naar deze schimmige figuren.

De markt is ’s lands grootste distributiecentrum voor namaak artikelen en ook een bekende plaats om een vals paspoort aan te schaffen.

– Beetje slordig van de smokkelaars. Ze lieten twee trolley koffers [tassen?] met 400.000 methamphetamine pillen met een straatwaarde van 72 miljoen baht achter op de Bangkok-Sungai Kolok trein. Treinpersoneel wist de politie te tippen dat ze van twee mannen waren, die in Surat Thani waren uitgestapt. Na een zoektocht in alle treinen richting Zuiden, trof de politie de twee smokkelaars aan in een stilstaande trein in Thung Song. Ze zeiden de koffers uit vrees voor arrestatie te hebben achtergelaten.

– Volgende week wordt in Rancho Mirage, een plaats in de Amerikaanse staat Californië, de eerste [en als ik het goed begrijp enige] US-Asean Summit gehouden. De regeringsleiders gaan er richtlijnen opstellen voor hun samenwerking. Die worden onder de naam Sunnylands Principles vastgelegd.

De top volgt op een uitnodiging van president Obama in november vorig jaar, nadat Asean de verhouding met de VS had opgewaardeerd van dialoog partner naar strategische partner. Ter sprake komen kwesties op het gebied van economie, veiligheid, terrorisme en grensoverschrijdende uitdagingen.

Regeringswoordvoerder Werachon zegt dat ook gesproken gaat worden over het TPP. Thailand zal er laten weten de ‘vrijhandelsovereenkomst’ nog te bestuderen evenals het RCEP, de Aziatische tegenhanger van het TPP. Premier Prayut vertrekt zondag naar de VS en keert op donderdag terug. (Zie ook het bericht Vergeet dat hele Trans-Pacific Partnership hierboven en de pagina Trans-Pacific Partnership)

– Of de minister akkoord gaat en of de bevolking het wel zo’n goed idee vindt, is de vraag, maar het Agricultural Land Reform Office (Alro) peinst over een voorstel om voorheen encroached land (wederrechtelijk in gebruik genomen) in Wang Nam Khieo (Nakhon Ratchasima) uit geven aan toerismebedrijven, want het land, oorspronkelijk bestemd voor agrarisch gebruik, is verziekt en niet meer bruikbaar voor de landbouw.

Alro denkt aan op landbouw gebaseerd toerisme met accommodaties voor bezoekers. Het voorstel komt uit de koker van de Suranaree University of Technology (SUT), dat door Alro was ingehuurd om onderzoek te doen naar een beter gebruik van in beslag genomen land waarop illegaal vakantiehuizen zijn gebouwd.

In totaal gaat het om honderd vakantieparken, die ontmanteld moeten worden c.q. al gesloopt zijn. [Ik gis want het staat er niet erg duidelijk.] Enkele zaken zijn nog onder de rechter. Van het Alro-land is 65 procent legaal in handen van boeren.

Over het voorstel zijn al openbare hoorzittingen gehouden. De resultaten daarvan worden opgenomen in een masterplan waaraan de SUT werkt. De krant schrijft dat het om een gevoelige kwestie gaat omdat het voorstel nieuwe gevallen van land kraken zou kunnen uitlokken. (Zie ook de pagina Krakers op overheidsland)

Opening Cobra Gold 2016– De 35e militaire oefening Cobra Gold is gisteren in Sattahip met de nodige ceremoniën begonnen. Het is het tweede jaar waarin de VS met een kleiner contingent deelneemt uit protest tegen de militaire coup; evenals vorig jaar 3.300 Amerikaanse soldaten, aanzienlijk minder dan de 6.000 à 8.000 in de hoogtijdagen.

Verslaggeefster militaire zaken Wassana Nanuam, bijgestaan door een collega, signaleert in een analyse dat de in Zuidoost-Azië grootste multilaterale oefening met 27 landen plaatsvindt tegen de achtergrond van toenemende regionale zorgen over de veiligheid vanwege de raketlancering door Noord-Korea, ruzies over de Zuid-Chinese Zee en de toenemende invloed van de Islamic State.

‘Cobra Gold is nu crucialer dan ooit in de regio. Met de belangrijkste regionale spelers als deelnemer, heeft het de potentie een coöperatief veiligheids framework te vormen om de toenemende spanningen te reduceren’, zegt een politicoloog van de Chulalongkorn universiteit. ‘Washinton heeft het meer voor geo-strategie nodig, maar Thailand meer voor internationale legitimiteit.’ Meer lezen? Klik hier.

– Mensenrechten advocaat Sirikan die de studenten van de New Democracy Movement (NDM) verdedigt, zegt dat de politie haar dwarszit. Gisteren toog ze naar het politiebureau van Chana Songhkram om te horen waarvan ze beschuldigd wordt: weigering politiebevelen op te volgen en het doen van een valse aangifte.

De beschuldiging heeft betrekking op een incident in juni, toen veertien studenten van de NDM werden aangehouden omdat ze het samenscholingsverbod van de junta overtraden. Sirikan werd in haar auto door de politie gestopt. De agenten wilden haar auto doorzoeken, maar ze weigerde dat omdat de agenten geen rechtbankbevel hadden. Toen ze dat later konden tonen, namen ze eigendommen van de actievoerders inclusief mobieltjes in beslag. Sirikan deed vervolgens aangifte tegen de politie die ze beschuldigde van een ambtsmisdrijf.

Sirikan zegt: ‘De rol van mensenrechten advocaten is om de rechten van verdachten te beschermen en verdedigen. Als ik ervan beschuldigd wordt dat ik mijn plicht doe, is dit een voorbeeld dat er een probleem is met ons rechtsstelsel dat mensenrechten schendt.’

– Het Hof van Beroep heeft evenals de lagere rechter het Bangkok ziekenhuis en de behandelend arts opgedragen een Japanse vrouw (44) een smartegeld van 10 miljoen baht uit te keren. De vrouw liep in 2012 tijdens de geboorte van haar kind derdegraads brandwonden van 15 bij 30 cm op doordat ze in contact kwam met een elektrische tourniquet machine [?]. Volgens de arts was het force majeure, maar de rechtbank beoordeelde het als nalatigheid. De leverancier van de machine ging vrijuit omdat de machine niet defect was. De vrouw is tevreden, alhoewel de strafrechtelijke zaak weinig vorderingen maakt.

– De gouverneurs van 22 kustprovincies zijn tot visserij-ambtenaar benoemd. Ze worden voorzitter van de provinciale visserijcommissies, wier taak het is voorstellen voor duurzame visserij te verzamelen. De commissies mogen conform de nieuwe visserijwet het type visuitrusting voorschrijven, de vismethode, grenzen van het te bevissen gebied en de grootte van de vissersboten.

Het bericht gaat ook in op het protest van kleine vissers die alleen nog maar binnen 5,5 km van de kust mogen vissen. Ze wijzen erop dat hun boten niet groot genoeg zijn om de visstand te schaden en willen ook verderop kunnen vissen. Woordvoerder Chumpol van het Centre for Combatting Illegal Fishing zegt dat het controversiële artikel in de nieuwe visserijwet beoordeeld moet worden in het kader van twee andere artikelen. [Dat noemen we nou: iemand met een kluitje in het riet sturen].

Meer over de misstanden in de visserij en visverwerkende industrie op de pagina  De vis wordt duur betaald .

Bericht aan lezers die over de grondwet willen lezen.
Ik geef de titel zodat u het verhaal zelf kunt opzoeken op de website:
• Foreign diplomats question how draft charter will prevent strife
Zie verder de pagina Grondwetwijziging

 


 

Big C

Vaerwel Big C, verwacht een and’ren heer

9 februari – Big C Supercenter heeft een nieuwe eigenaar. De TCC group, eigendom van de puissant rijke Charoen Sirivadhanabhakdi, heeft van de Franse Casinogroep haar meerderheidsaandeel overgenomen voor een bedrag van $ 3,4 miljard (121 miljard baht).

TCC bood 11 procent meer voor de aandelen dan de Central Group die ook op het bedrijf aasde. De Central Group richtte het bedrijf in 1993 op en verkocht het in 1999 aan Casino. Het is niet duidelijk of de groep van haar 25 procents aandeel in Big C af wil.

Casino heeft Big C afgestoten omdat het bezig is de kosten terug te brengen. Daarom is ze ook uit Vietnam vertrokken. Het plan om de Thaise tak af te stoten werd bekend nadat in december short-seller Muddy Walters bekend had gemaakt dat Casino ‘dangerously leveraged’ was, waardoor de Casino koers het grootste verlies in zeven jaar leed.

Big C is Thailand’s tweede grootste hypermarktketen na Tesco Lotus met een beurswaarde van 163,25 miljard baht. (Bron: Bangkok Post, 8 februari)

[De kop is een variant op de bekende regel ‘Vaerwel mijn Amstelstad, verwacht een and’ren heer …!’ uit de Gijsbrecht van Aemstel van Joost van den Vondel (in 1638 in première gegaan).]

Verkoop je ziel niet, als je garant staat

9 februari – Dat is wel erg rigoureus: Als je niet bereid bent voor iemand te sterven, sta dan niet garant voor die persoon wanneer hij een lening afsluit, waarschuwt voorzitter Chuchart van de Credit Card and Personal Finance Debt Club in The Nation Weekly. Hij zegt dat naar aanleiding van de affaire met de tandarts Dolrudee die haar studielening bij de Mahidol universiteit niet afloste en vier borgstellers met de gebakken peren liet zitten.

Chuchart: ‘Ik heb me vaak afgevraagd waarom je garant zou moeten staan. Mijn advies is: tenzij je van iemand houdt, doe het niet. Het is beter om een kennis te verliezen dan je toekomst.’

De NCPO [dit las ik niet eerder] heeft vorig jaar de garantieregels gewijzigd. Er is nu een maximum bedrag waarvoor iemand garant mag staan, de borgsteller hoeft niet langer op te draaien voor het volledige bedrag en nog een wijziging die ik eerlijk gezegd niet snap.

De tandarts,over wie al het nodige is geschreven, werkt als docente aan de Harvard universiteit. Mahidol wil haar failliet laten verklaren. ‘Dat betekent veel voor mensen die in buitenlandse universiteiten werken’, zegt Chuchart. ‘Het schaadt hun geloofwaardigheid en kredietwaardigheid.’ Hij vindt dat Mahidol ook aangifte moet doen tegen de tandarts omdat ze ‘gefraudeerd’ heeft. (Bron: Bangkok Post, 8 februari, rubriek Thai Pulse)

Eerdere berichten:
6 februari: Vendetta tegen tandarts Dolrudee
5 februari: Familie Dolrudee: Verwijt ons haar gedrag niet
4 februari: Ohec: Tandarts Dolrudee is de enige
3 februari: Mahidol gaat voor faillissement oud-studente
2 februari: Voorstel: Nieuwe regels voor borgstelling studielening
1 februari: Studieschuld Mahidol; borgstellers zijn het haasje

‘Regeren is moeilijker dan de macht overnemen’

9 februari – Na twee jaar aan de macht te zijn, moet premier Prayut inmiddels wel tot het inzicht zijn gekomen dat een land regeren minder gemakkelijk is dan de macht overnemen. Siam Rath Weekly geeft Prayut dan ook de raad vroege verkiezingen te houden: dat is de veiligste en meest waardige manier om de Thaise verdeelde politiek achter zich te laten.

Prayut is erachter gekomen, stelt de bijlage van het dagblad, dat de ‘roadmap to democracy’ die voorziet in nieuwe verkiezingen volgend jaar, een kronkelig pad is en moeilijker dan hij heeft gedacht, met name nadat de nieuwe grondwet in haar eerste versie door polici is afgeschoten en versie twee hetzelfde lot lijkt te zijn beschoren. Voormalig regeringspartij Pheu Thai slijpt haar messen, het wachten is op de Democratische partij of die zich ook aansluit bij de boycot van de wet, waarover de bevolking in een referendum gaat stemmen.

‘De tegenstand tegen de nieuwe ontwerp-grondwet is zo sterk dat het de vraag is of nieuwe verkiezingen volgens de planning kunnen worden gehouden zonder dat het land in een nieuwe ronde politieke conflicten verwikkeld raakt’, stelt het tijdschriftartikel.

De politiek wijst het ontwerp af, omdat de politieke partijen en de regering worden verzwakt.  Bovendien worden de NCPO-leden niet tegengehouden om aan de verkiezingen deel te nemen; dat verbod geldt alleen voor leden van de grondwetcommissie. Het ontwerp staat de NCPO ook toe om tot de verkiezingen aan de touwtjes te blijven trekken. En de NRSA, het orgaan dat werkt aan hervormingen, blijft een jaar na inwerkingtreding van de grondwet bestaan.

SRW: ‘Deze kwesties voeden de beschuldiging dat het militaire regime langer aan de macht wil blijven. Het wantrouwen werd nog eens vergroot toen de CDC bekend maakte wellicht drie maanden extra nodig te hebben om de vereiste organieke wetten te maken.’

Maar de premier heeft onlangs nog eens bevestigd vast te houden aan de routekaart waarin de verkiezingen zijn gepland voor juli 2017, want hij beseft dat zijn positie steeds lastiger zal worden wanneer hij langer aan de macht blijft.

‘Prayut en zijn economisch team moeten uitgeput zijn door alle problemen te behandelen die op hun pad komen. En alhoewel vice-premier Somkid diverse maatregelen heeft genomen om de economie te stimuleren, lijken ze weinig vrucht te dragen. Deel van het probleem is het gebrek aan enthousiasme van bureaucraten die het zichzelf niet lastig willen maken door projecten uit te voeren van een regering die niet lang meer aan de macht is.’

Het blad heeft daarom wel begrip voor Prayut’s uitvallen naar de pers, want kritiek op de grondwet beschouwt hij als kritiek op hem. (Bron: Bangkok Post, 8 februari) (Zie ook de pagina Grondwetwijziging)

Thailand is [weer eens] ’t lachertje van de wereld

9 februari – Het is moeilijk om de absurditeit van de situatie uit te drukken, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar over de flater die is geslagen door de inval bij de bridgeclub in Pattaya. Het bericht is de hele wereld overgegaan. Thailand is [weer eens] het lachertje van de wereld.

32 oudere buitenlanders werden gearresteerd, urenlang in het politiebureau vastgehouden, beschuldigd van het bezit van speelkaarten waarop geen belasting was betaald en vrijgelaten na het betalen van een borgsom van 5.000 baht [dus niet een boete, zoals eerdere berichten luidden]. Omdat de politie niet kon hard maken dat er gegokt werd, haalde ze een oude wet uit 1943 uit de kast, die door de pro-Japan regering destijds was gemaakt om inkomsten te generen. De boete bedroeg 500 baht, een gigantisch bedrag in een tijd waarin een lunch 1 baht kostte.

In plaats van de zaak af te blazen, zet het korpshoofd van de politie Pattaya zijn hakken in het zand. Hij redeneert ‘De wet is de wet’ en gaat door met zijn controversiële vendetta tegen de bridgespelers. Om het anders te zeggen, schrijft de krant: Commissaris Bullebak [mijn woordkeus] blijft doorgaan Thailand belachelijk te (laten) maken, zodat hij niet hoeft te erkennen dat hij een blunder heeft begaan.

En dat in Pattaya, een stad met een smerige reputatie, waar de misdaad ongestraft welig tiert. ‘Sin City’ heeft een aantrekkingskracht op criminelen, maar die worden doorgaans geen lid van de Jomtien and Pattaya Bridge Club, aldus het cynische commentaar van BP. (Bron: Bangkok Post, 8 februari)

Eerdere berichten:  Inval op bridge-avond: Thailand maakt zich belachelijk (7 februari), Politie Pattaya verdedigt ‘inval’ bij oudjes (6 februari) en Kort nieuws (5 februari).

NB In een ingezonden brief (9 februari) schrijft Barry Kenyon dat de groep niet in het politiebureau werd vastgehouden, maar in een zaal op de bovenste verdieping van het gebouw waar ze bridge speelden. De borgtocht van 5.000 baht wordt teruggegeven, maar dit kan tot het eind van de maand duren. Paspoorten en rijbewijzen worden al teruggegeven. De inval was geen initiatief van de politie, maar werd verricht door het Department of Public Administration samen met het leger. De pers werd toegelaten, zodat de operatie adequate media-aandacht zou krijgen. ‘They certainly got that.’

Economisch team

Bureaucratie frustreert stimuleringsmaatregelen

9 februari – In een uitgebreide analyse van de stimuleringsmaatregelen die de regering heeft genomen om de economie te reanimeren, constateert Wichit Chantanusornsiri dat bureaucratie een snelle verdeling van de gelden in de weg staat. Geen verrassende conclusie voor wie het nieuws uit Thailand volgt.

Eind augustus werd het economisch team van het kabinet Prayut vervangen (op de foto een klein deel van het team). Vice-premier Somkid, de leider van het team van ministers, liet er geen gras over groeien. Hij maakte de ene na de andere maatregel bekend: in totaal voor een bedrag van 400 miljard baht.

Zelfs de eerste maatregel van september, de distributie van gelden aan 7.255 tambons, verloopt nog steeds met een slakkengang. De trage uitbetaling heeft de regering genoopt de deadline van het project uit te stellen van december naar maart dit jaar.

Al even traag vordert de subsidieverlening voor kleine projecten. Eind januari was 27,5 miljard baht van het budget van 40 miljard baht toegewezen. De regering wil dat het budget uiterlijk deze maand volledig is verspreid.

En zo gaat de analyse maar door; de meeste projecten zijn vertraagd (zie bijgaand kader). Het schijnt de regering niet te deren, want vorige maand is nog eens een extra krediet uitgetrokken voor de steun aan dorpen, waarvan de boeren lijden onder de lage prijzen voor hun producten en de droogte.

De enige efficiënte maatregel, constateert de auteur, zijn de zachte leningen aan het midden- en kleinbedrijf. Een paar maanden nadat de regering met de reddingsboei was gekomen, was het budget van 100 miljard baht al opgesoupeerd. De vraag was zo groot dat het budget is aangevuld met 50 miljard, waarvan 40 miljard baht in één maand werd opgenomen. Ook de regeling voor lage-rente hypotheken en een garantieregeling voor kredieten doen het goed.

Gebrek aan efficiëntie
De regering maakt zich zorgen over de trage voortgang. De directeur-generaal van het Budget Bureau heeft al gedreigd de voor de deadlines niet gebruikte gelden over de hevelen naar de centrale begroting. De trage uitbetaling, zegt hij, vormt een afspiegeling van het gebrek aan efficiëntie van sommige overheidsdiensten. Vooral op lokaal niveau, reden waarom ambtenaren van het bureau het land zijn ingestuurd om te helpen.

De grote vraag is natuurlijk: zet dit allemaal zoden aan de dijk? Volgens een bron studeert het ministerie van Financiën op een nieuw pakket maatregelen om de neerwaartse risico’s voor groei af te weren. En de directeur van het Center for International Trade Studies van de University of the Thai Chamber of Commerce vindt het essentieel dat de regering nieuwe maatregelen neemt als de economische indicatoren in het eerste kwartaal zwak blijven.

Vooral de economische malaise in China speelt Thailand parten, want China is Thailand’s grootste exportmarkt. Wanneer er in China één procentpuntje van de groei van het bruto binnenlands product afgaat, kost dit drie procent van Thailand’s export.

Subsidies verdubbelen belastinginkomsten
In een kader bij bovenstaand artikel zegt de permanent secretaris van het ministerie van Financiën dat de kosten van de subsidies worden terugverdiend doordat de belastingopbrengst verdubbelt. Dit is te danken aan hogere bestedingen van de bevolking en economische groei.

Gevolgen voor de begroting hebben de maatregelen niet omdat ze voornamelijk bestaan uit rentesubsidies op leningen: 1,2 miljard baht per jaar voor rentevrije leningen aan dorpsfondsen, 4,2 miljard baht voor het MKB en 16 miljard aan verlaging van overdrachtskosten en hypotheektarieven bij de transfer van huizen.

De staatskas wordt verder gespekt door MKB’s met een enkele financiële boekhouding die bedrijfsbelasting gaan betalen in ruil voor steun. Het enige waar het ministerie zich zorgen over maakt , zijn de BTW-inkomsten. Mogelijk wordt de target niet gehaald omdat de olieprijzen dalen. Extra inkomsten zijn daarentegen te verwachten van de veiling van de vierde generatie broadband. Voor dit jaar verwacht de regering 2,33 biljoen baht aan belastinginkomsten. (Bron: Bangkok Post, 8 februari)

‘DNP mocht Karen hut in brand steken’

9 februari – Dat zou een teleurstelling zijn geweest voor de in 2011 vermiste Karen-activist Porlajee ‘Billy’ Rakchongcharoen: de Central Administrative Court heeft bepaald dat de DNP in haar recht stond om de hut van Karen dorpeling Nor Aee (40) in nationaal parl Kaeng Krachan in datzelfde jaar in brand te steken. Wel moet de DNP 10.000 baht betalen voor de inventaris, die ook in vlammen opging.

hut karen in brandNor was in 2012 naar de bestuursrechter gestapt en eiste 1 miljoen baht als compensatie. Maar de bestuursrechter wilde hem niet compenseren voor de hut omdat die illegaal was opgetrokken in het nationaal park. In 1996 had Nor trouwens elders land toegewezen gekregen om er een huis op te trekken.

Porlajee hielp destijds de Karen bij een rechtszaak over het in brand steken van de hutten van twintig families in 2011 op last van het parkhoofd, maar over de negentien andere hutten rept het bericht niet.

Porlajee verdween in april 2011 en is sindsdien spoorloos. Het parkhoofd was de laatste die hem zag; hij had Porlajee aangehouden omdat hij wilde honing had gestolen. Volgens hem liet hij zijn tegenstander daarna vrij, maar sommigen bestrijden dat.

Toenmalig parkhoofd Chaiwat is blij met de uitspraak van de bestuursrechter. Hij zegt dat de DNP misschien in beroep gaat tegen betaling van de inventaris, daar Nor schuldig is bevonden aan encroaching (inbreuk op overheidsland).

De PACC stelt volgende maand een commissie in om de rol van het parkhoofd te onderzoeken. Tegen het parkhoofd is bij de commissie een klacht ingediend door de 104 jaar oude spirituele Karen-leider Ko-ee Mimee, de vader van Nor.

Verdachte voor moord op Spanjaard aangehouden

9 februari – Zoals gisteren al vermeld in een update van het bericht Zoektocht naar Spanjaard in volle gang is een verdachte aangehouden voor de moord en verminking van landgenoot Bernat. Hij werd zondagavond door de politie van Cambodja in een restaurant in Sihanoukville aangetroffen. De man is gisteren uitgewezen naar Thailand. Hij ontkent elke schuld.

KrimiPolitiecommissaris Chakthip maakte gisteren op een persconferentie bekend dat hij de afgelopen jaren enkele keren tussen Cambodja en Thailand had gereisd. Hij spreekt redelijk Thais. De politie is hem op het spoor gekomen omdat hij geld had opgenomen van Bernat’s bankrekening.

Zijn flatje aan de Rama IX weg en een huurhuis in Ramkhamhaeng zijn doorzocht. De politie denkt dat de moord en het in stukken zagen [snijden?] van Bernat’s lichaam daar plaatsvonden. Camerabeelden tonen hem en het slachtoffer achterop, rijdend op de dag van de moord op een motorfiets. Tevens zijn er beelden van de verdachte die een grote tas draagt en een freezer.

Voorgaande berichten:
8 februari: Zoektocht naar Spanjaard in volle gang
7 februari: Moord Spanjaard: Politie jaagt, maar de vogel is gevlogen
6 februari: Eerste verdachte voor moord op Spanjaard in beeld
5 februari: Lichaamsdelen zijn van vermiste Spanjaard
4 februari: Kort nieuws
3 februari: Kort nieuws
1 februari: Kort nieuws

Bewoners sloopflats Din Daeng buigen deemoedig ‘t hoofd

9 februari – De uitleg van een autoriteit doet in Thailand vaak wonderen. Tegenstand verdwijnt als sneeuw voor de zon. Is het respect voor hoger geplaatsten, angst wellicht? Ik weet het niet, maar het valt me in de zaak van de te slopen flats in Din Daeng (Bangkok) weer op hoe gemakkelijk bewoners hun eisen inslikken c.q. zich met een kluitje in het riet laten sturen.

Ze hadden in de nieuw te bouwen flats een kamergrootte van 42 vierkante meter geëist, maar gingen in een gesprek met minister Adul van Social Zaken gisteren toch maar akkoord met de aangeboden maximum oppervlakte van 33 vierkante meter. ‘De huurders begrijpen de bedoelingen van de regering’, verklaarde de minister na afloop.

De sloop en nieuwbouw maakt deel uit van het regeringsbeleid om huisvesting voor de minima te bouwen. In Din Daeng worden de 60 jaar oude flats met lage huurtjes vervangen door elf flats van 25 tot 35 verdiepingen voor de huidige bewoners en 25 flats voor nieuwkomers.

Het Engineering Institute of Thailand is bezig met een bouwonderzoek van de huidige flats, die niet bestand zijn tegen een aardbeving. Zolang het onderzoek duurt, worden de flats niet gesloopt. Naar verwachting wordt eind dit jaar met de eerste nieuwbouwflat begonnen. Het hele project neemt 9 jaar in beslag.

De minister gaat akkoord met het voorstel van de bewoners om de huren te handhaven tussen de 300 en 3000 baht, afhankelijk van het soort huurcontract. [Hopelijk hebben ze goed geluisterd en is het geen wishfull thinking]

Voorgaande berichten:
6 februari: Kort nieuws
27 november 2015: Kort nieuws
10 november 2015: Kort nieuws

Gestrand containerschip voor Chumphon

Kort nieuws dinsdag 9 februari

– Voor de kust van Chumphon is gisteren een containerschip gestrand. De tien bemanningsleden zijn gered. Het schip kwam in problemen tijdens de zware storm boven de Golf van Thailand.

De storm woedde vanaf Prachuap Khiri Khan tot Narathiwat. Strandhuizen en wegen werden door de beukende golven van vier meter beschadigd en bewoners zijn geëvacueerd. Een Chinese toerist (64) is zondag verdronken toen de speedboat waarin hij [zij?] zat, voor de kust van Krabi zonk. De Mae Had pier (Surat Thani) is deels ingestort. De veerdienst tussen Koh Samui is opgeschort en de Racha Ferry paste haar vaartijden aan. In tambon Phlaiwas zijn driehonderd huizen vernield en tien deels.

– Asian Air is uit de lucht. Een week nadat een toestel op luchthaven U-tapao aan de grond is gehouden heeft de Civil Aviation Authority of Thailand het hele bedrijf stilgelegd. Het vermogen van de in 2011 opgerichte luchtvaartmaatschappij is door de Central Bankruptcy Court ‘bevroren’ na aangifte van onderhoudsbedrijf Cargo Aicraft Management dat rekeningen niet werden betaald. Het toestel had passagiers in Macau moeten ophalen om hen naar het eiland Palau te brengen.

Volgens mede-eigenaar David Srichai-udeom heeft de maatschappij nog een schuld van 10 miljoen baht, nadat 90 miljoen aan schulden is weggewerkt. Hij verwacht dat het juridisch gevecht over vier tot zes maanden eindigt.

In 2013 leed Asian Air een verlies van 8,3 miljoen baht en vorig jaar 150,4 miljoen baht. In april strandde al een keer een chartervlucht naar Sapporo omdat het Japan Civil Aviation Bureau geen toestemming gaf voor vluchten op Japan.

– De flat aan soi Narathiwat 18 (Bangkok) die vrijdag in vlammen opging, staat niet op het punt van instorten. Het EIT heeft vastgesteld dat de structuur nog stevig is. Het EIT heeft de flat samen met het King Mongkut’s Institute of Technology Ladkrabang onderzocht. Na reparatie is het gebouw nog steeds bewoonbaar, zegt EIT secretaris-generaal Sitiwat. Bij de brand kwam de echtgenote van de eigenaar om het leven en werden zes personen gewond.

Zondagnacht brak brand uit in drie gebouwen in het district Pomprap Sattruphai. Twee personen, die vast zaten op de derde verdieping, konden gered worden.

– Tambon Thakham in de provincie Trang werd gisterochtend opgeschrikt door een familiedrama. Een vader doodde ’s nachts zijn vier kinderen (van 3, 5, 12 en 14 jaar) en sloeg ’s ochtends de hand aan zichzelf nadat het politie niet was gelukt hem te overreden om zich over te geven. De man schoot zichzelf dood na zich negen uur in zijn woning verschanst te hebben. De politie neemt aan dat de kinderen in hun slaap zijn gedood.

Volgens de kamnan van het dorp maakte de man vaak ruzie met zijn vrouw, die elders in het district woont. Hij zou kwaad geworden zijn toen hij hoorde dat ze van plan was met een andere man te trouwen, en had tevergeefs om haar terugkeer gevraagd.

– De procureur-generaal is door één van de vier borgstellers van een studielening aan tandarts Dolrudee gevraagd strafrechtelijk tegen haar op te treden. De borgstellers hebben haar studieschuld moeten betalen omdat ze die niet heeft afgelost of ter vervanging gedoceerd heeft aan de Mahidol universiteit. De vrouw, die inmiddels getrouwd is met een Amerikaan en de Amerikaanse nationaliteit heeft, werkt thans aan de School of Dental Medicine van Harvard.

De PG beraadt zich over het verzoek. De PG heeft de Central Bankruptcy Court al in november gevraagd haar failliet te verklaren. Die zaak komt in maart voor. Eerdere berichten noemden telkens een schuld van 30 miljoen baht; dit bericht maakt er 36 miljoen baht van.

De desbetreffende borgsteller neemt het de universiteit kwalijk dat ze geen actie ondernam toen Dolrudee ontslag als docent nam bij Mahidol en naar de VS vertrok. De schuld voor de vier borgstellers is teruggebracht tot 7,6 miljoen baht, te voldoen in maandelijks termijnen van 16.000 baht.

Eerdere berichten:
6 februari: Vendetta tegen tandarts Dolrudee
5 februari: Familie Dolrudee: Verwijt ons haar gedrag niet
4 februari: Ohec: Tandarts Dolrudee is de enige
3 februari: Mahidol gaat voor faillissement oud-studente
2 februari: Voorstel: Nieuwe regels voor borgstelling studielening
1 februari: Studieschuld Mahidol; borgstellers zijn het haasje

– De overheid dient rekening te houden met historisch en cultureel bewijs in het conflict over grondrechten in Rawai (Phuket), waar een bedrijf zeezigeuners van hun land wil verdrijven om er villa’s te bouwen. Permsak Makarabirom van het Research Centre for Peace Building van de Mahidol universiteit bepleitte dit gisteren op een seminar over het conflict.

‘Het conflict toont aan dat justitie alleen rekening houdt met door de overheid verstrekt bewijs. Zonder aandacht te besteden aan historisch en cultureel bewijs zullen lokale gemeenschappen altijd verliezen.’

Eerdere berichten:
3 februari: Kort nieuws
31 januari: Phuket: DSI steunt de zeezigeuners tegen bedrijf
30 januari: DSI: De zeezigeuners hebben de oudste rechten
29 januari: Kort nieuws
28 januari: Kort nieuws

Werknemer TMB met valse ATM-kaarten– Een werknemer van de Thai Military Bank(TMB) is aangehouden op verdenking van de diefstal van 40 miljoen baht met behulp van valse ATM pasjes. Gisteren werd de verdachte, zoals gebruikelijk in Thailand, op een persconferentie, laat ik het maar noemen ‘tentoongesteld’ achter een tafel met in beslag genomen pasjes. Een integraalhelm onttrok het zicht op zijn gezicht.

Behalve de pasjes heeft de politie ook 20.000 baht aan contant geld, een lijst met wachtwoorden en een motorfiets geconfisqueerd. De TMB had vorig jaar een klacht ingediend bij de politie, toen klanten klaagden over transacties die ze nooit hadden verricht.

De man werkte al tien jaar bij de bank. Hij heeft verklaard zich vooral te concentreren op buitenlanders, omdat velen grote bedragen uitgeven en hun rekening nauwelijks controleren op onregelmatigheden. Van de alternatieve inkomstenbron genoot hij de afgelopen vier jaar tot hij zaterdag op heterdaad werd betrapt bij een ATM van de Siam Commercial Bank in Soi Lat Phla Kao 76.

– Het leger gaat nieuwe tanks kopen, volgens sommige niet bevestigde berichten Russische T-90 tanks. Legerwoordvoerder Winthai zegt dat een te vormen aanbestedingscommissie alle opties gaat bekijken alvorens een besluit te nemen, gebaseerd op kostenefffectiviteit en en transparantie. Minister Prawit (Defensie) bezoekt later deze maand in het gezelschap van zijn staatssecretaris Rusland.

Prawit ontkende eerder dat het leger van plan is tanks te kopen, maar hij gaf wel toe een uitnodiging te hebben gekregen om het Russisch model te bewonderen. Maar dat zou normaal zijn tijdens een bezoek en nog geen verplichting vormen de tank aan te schaffen.

In Rusland praten Prawit en zijn gezelschap over samenwerking op het gebied van veiligheid en economie. Premier Prayut gaat in mei die kant op voor de Russian- Asean Commemorative Summit ter gelegenheid van de 20e verjaardag van de relatie als dialoogpartners.

Twee jaar geleden besloot het leger vijftig T-84 Oplot tanks van de Oekraïne te kopen, maar daarvan zijn er pas tien geleverd als gevolg van de interne politieke onrust. Eind januari bekeek legercommandant Thirachai in China modellen van Chinese makelij. Hij heeft er wel belangstelling voor.

Nog een bezoek: De secretaris van de National Security Council of Russia brengt vanaf morgen tot vrijdag een bezoek aan Thailand.

– De media hekelen de ‘extravagante’ decoraties die het ministerie van Toerisme en Sport liet aanbrengen voor een bezoek afgelopen vrijdag van premier Prayut. Ze zouden alleen tot doel hebben gehad Prayut gunstig te stemmen. De Rekenkamer en de PACC gaan nu onderzoek doen naar de besteding van de 1,8 miljoen baht, die de versieringen hebben gekost.

Het hoofd  van de Rekenkamer zegt; ‘Dit was geen bruiloft maar een bijeenkomst van de overheid die enkele uren duurde. Het geld had verstandiger besteed moeten worden.’

Er doen al weer geruchten de ronde dat iemand van de opdracht voor het decoratiewerk heeft geprofiteerd, daarbij geholpen door ambtenaren.

De permanent secretaris van het ministerie zegt dat de bijeenkomst een dubbel doel had: een vergadering van sectiehoofden en een gelegenheid om het toerisme te promoten. ‘Ik benadruk dat elke baht uitgegeven onder mijn toezicht het waard is, schoon, helder en verklaarbaar.’ (Zie ook de pagina Corruptie 2)

Bericht aan lezers die over de grondwet willen lezen.
Ik geef de titel zodat u het verhaal zelf kunt opzoeken op de website:
• NRSA takes aim at new poll rules (opening krant)
Zie verder de pagina Grondwetwijziging

 


 

บรรยากาศวันตรุษจีนเยา

Jaar van de Aap vandaag begonnen

8 februari – Vandaag begint het Chinese Nieuwjaar met het jaar van de Aap, een jaar met nieuwe ideeën, innovaties en nieuwe trends in levensstijlen, maar ook natuurrampen en aanslagen, aldus de website Catharina Web Chinese Astrologie (zie het bericht van 6 februari:  Een jaar met nieuwe ideeën). De festiviteiten strekken zich over enkele dagen uit. Bijgaand fotoalbum biedt een aardig overzicht.
N.B. Het geld dat verbrand wordt, is geen echt geld, maar blijkbaar zien de voorouders, voor wie het bestemd is, het verschil niet tussen echt en kopie.

Azië-Pacific: HIV rukt op bij risicogroepen

8 februari – Alhoewel wereldwijd grote vorderingen zijn geboekt in de strijd tegen HIV, stijgen de infectiecijfers bij MSM (mannen die seks met mannen hebben) en transgenders, met name in samenlevingen met strenge seksuele normen. Potentiële slachtoffers mijden er een HIV-test omdat HIV als een schande wordt gezien. Dit schrijft Tanyatorn Tongwaranan in een uitgebreide analyse in Bangkok Post met als titel ‘The Hidden Epidemic’.

Dit zijn de cijfers: 4,8 miljoen mensen in de regio Azië-Pacific zijn seropositief, jaarlijks komen er 350.000 gevallen bij, 250.000 sterfgevallen zijn toe te schrijven aan een HIV-infectie en 33 procent gebruikt anti-retrovirale medicijnen. India telt het hoogst aantal doden, Thailand staat op de vierde plaats.

MSM hebben een negentien keer zo grote kans om HIV op te lopen als de rest van de bevolking. In 19 van de 48 landen in de regio Azië-Pacific is seks tussen mannen verboden. In grote steden als Bangkok, Hanoi, Jakarta en Manila is tussen de 15 en 31 procent van de MSM-groep besmet. Het Thai National Aids Committee meldde dat in 2012 en 2013 41 procent van de nieuwe infecties plaatsvond bij MSM, mannelijke sekswerkers en transgenders. Deze groepen, hoewel prioriteit voor preventiewerk, krijgen weinig aandacht.

Weliswaar heeft de Thaise regering in de jaren negentig van de vorige eeuw veel geïnvesteerd in de anti-HIV strijd onder sekswerksters, maar een soortgelijke inspanning ontbreekt nog bij MSM, transgenders en drugsgebruikers, aldus de Asia-Pacific Coalition on Male Sexual Health. De neiging tot risicovol gedrag wordt met name vergemakkelijkt door dating applications, waarop contacten kunnen worden gelegd.

‘Het probleem van onze samenleving is dat we HIV nog steeds als stigma zien in plaats van een ziekte die behandeld kan worden. De mensen schamen zich om een diagnose te laten stellen en seks is nog steeds een taboe onderwerp’, zegt Kulkanya Chokephaibulkit, hoofd infectieziektes aan de faculteit Medicijnen van de Mahidol universiteit.

‘Condooms moeten beschouwd worden als bescherming en niet als voorwerp van stigmatisering. Meisjes zouden bijvoorbeeld in de beslotenheid van toiletten een condoom moeten kunnen trekken uit een apparaat. De samenleving dient te begrijpen dat iedereen die geslachtsgemeenschap heeft, een risico loopt. Ook iemand die monogaam is, want zijn of haar partner is dat misschien niet. Iemand die geïnfecteerd is, kan acht tot tien jaar geen symptomen vertonen. Aangenomen dat die persoon zich niet laat testen, kun je je voorstellen hoeveel seksuele partners hij of zij kan besmetten.’

Als enige oplossing ziet Kulkanya het normaliseren en de-stigmatiseren van HIV met de mogelijkheid van anonimiteit. ‘Iedereen die seksueel actief is, dient zich op HIV te laten testen en de geïnfecteerde persoon moet zo snel mogelijk medicijnen krijgen om de kans van verdere verspreiding te stoppen.’

(Bron: Asia Focus, Bangkok Post. Ik zal later de links toevoegen naar de twee artikel plus kader: The Hidden Epidemic en Price of prevention).

Nathathorn Prousintorn, Artur Segarra Princep en Thais vriendin

Zoektocht naar Spanjaard in volle gang

8 februari – De (voorlopig) hoofdverdachte voor de moord op David Bernat (40), wiens lichaamsdelen in de Chao Phraya zijn gevonden, is nog steeds voortvluchtig en mogelijk gevlucht naar Cambodja. De Thaise politie heeft de collega’s van het buurland gevraagd hem op te sporen.

Maar de politie weet niet zeker of hij de grens is overgestoken: in ieder geval niet via een grenspost en waarschijnlijk ook niet illegaal, want hij kent de grensstreek niet. In een bos niet ver van de grenspost Chong Chom is de motorfiets van de man gevonden, waarvan het kenteken was verwijderd.

Mogelijk heeft hij een natuurpad gebruikt om de oversteek te maken, maar ‘dat is niet gemakkelijk’, zegt het hoofd van het Thai Immigration Bureau, Nathathorn Prousoontorn (links op de foto). ‘Hij zou daarvoor de hulp van de lokale bevolking nodig hebben.’

KrimiVerder zijn nog weinig vorderingen geboekt in het onderzoek. De politie betwijft of de vriendin van de man, die is verhoord, de waarheid spreekt. Ze zegt dat haar vriend haar op 19 januari vroeg tijdelijk elders te verblijven omdat zijn vriend hem zou bezoeken. Maar uit camerabeelden blijkt dat de twee hun condo in Rama 9 samen verlieten, mogelijk nadat Bernat was vermoord.

Een vriend van haar is eveneens verhoord en in voorlopige hechtenis genomen. Hij bestuurde de pickup truck waarmee de hoofdverdachte naar een ATM reed om geld op te nemen, dat afkomstig was van Bernat.

Voorgaande berichten:
7 februari: Moord Spanjaard: Politie jaagt, maar de vogel is gevlogen
6 februari: Eerste verdachte voor moord op Spanjaard in beeld
5 februari: Lichaamsdelen zijn van vermiste Spanjaard
4 februari: Kort nieuws
3 februari: Kort nieuws
1 februari: Kort nieuws

Update: De hoofdverdachte is zondagavond in Sihanoukville in Cambodja aangehouden in een restaurant. Hij had er enkele dagen eerder in een guesthouse zijn intrek genomen. De man zal worden overgedragen aan Thailand.

Onderzoek naar brand in flat duurt een week

8 februari – Het Engineering Institute of Thailand heeft een week nodig om de omvang van de schade vast te stellen aan de flat in Soi Narathiwat 18, die de brand van vrijdag heeft veroorzaakt. Duidelijk is al wel dat de brand is ontstaan op de tweede verdieping en zich snel naar boven verspreidde langs de trappen, gevoed door de brandende parketvloeren en teakhouten decoraties.

Uit een eerste visuele inspectie blijkt dat de begane grond en eerste verdieping niet zijn aangetast, tussen de tweede en vijfde verdieping zijn barsten in de betonnen muren gevonden. De zesde verdieping heeft de meeste schade: het plafond is zwaar beschadigd. Vanaf die verdieping tot aan het dak zullen de verdiepingen gesloopt moeten worden. Ze zijn onbruikbaar en onveilig.

Volgens president Suchatvee van de EIT zijn de pilaren en structuur van het gebouw veilig, maar de pilaren die de bovenste verdiepingen ondersteunen moeten nog wel nader onderzocht worden met een zogeheten ‘Schimdt hammer’ om de schade aan de bewapening vast te stellen.

De suggestie in de media dat brandende wierookstokjes of kortsluiting de brand hebben veroorzaakt, is weinig aannemelijk: de gebedsruimte op de tweede verdieping is niet zwaar beschadigd en de stoppenkast is in redelijke conditie. Suchatvee acht het aannemelijker dat de brand in het keukengebied is ontstaan. Brandladders, rookdetectoren en brandblussers heeft hij niet gezien. Een sprinklerinstallatie werd pas in 1992 verplicht gesteld, een jaar na de bouw.

De EIT-president schat dat er in Bangkok tweehonderd oude gebouwen staan zonder zo’n installatie. ‘Om dit probleem op te lossen, hebben we medewerking van de eigenaren nodig. Die moeten hun brandblusvoorzieningen controleren.’ De gemeente Bangkok laat weten die gebouwen steekproefsgewijs te gaan controleren. Zie verder Bangkok: 1 dode en 6 gewonden bij brand in flatgebouw (6 februari) en Kort nieuws van gisteren.

Lange rijen bij Immigration op Don Mueang

8 februari – Luchthaven Suvarnabhumi had er vorig jaar last van en nu kampt Don Mueang met hetzelfde probleem: lange rijen bij de balies van Immigration. Vooral tussen 5 en 7 uur en 15 en 17 uur, wanneer soms 20 vluchten tegelijk arriveren, is het dringen geblazen voor de toeristen. Ze houden zich ook niet altijd aan de aanwijzingen, die verwijzen naar de aparte balies voor buitenlanders en Thais.

Immigration heeft het probleem al enkele malen met Airports of Thailand besproken, die tot nu toe geen oplossing kon bieden omdat de ruimte beperkt was. Nu terminal 2 in gebruik is genomen voor binnenlandse vluchten en er winkels naar toe verhuizen, kan de ruimte voor Immigration worden uitgebreid. Verder wijst personeel wachtenden erop dat ze hun reisdocumenten gereed moeten houden.

Voor vertrekkers zijn er dertig balies; vier voor Thai, een voor bemanningen, een voor kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en diplomaten en de rest voor buitenlanders. Thais kunnen gebruik maken van een geautomatiseerde passages.

Kort nieuws maandag 8 februari

– Voorverpakte sla, geïmporteerd uit Australië, is verontreinig met bacteriën en door het bedrijf teruggeroepen. De bacterie, salmonella anatum, kan tot voedselvergiftiging leiden wanneer de sla niet behoorlijk wordt gewassen. Consumenten is geadviseerd de sla weg te gooien of terug te geven. De import is stopgezet. Het ministerie was door Ifosan, een samenwerking van de FAO en WHO, zaterdag geïnformeerd dat het bedrijf 25 types producten bestemd voor de export, heeft teruggeroepen. Jaarlijks lopen 100.000 Thais een voedselvergiftiging op. Per 1 februari zijn dit jaar 9.444 gevallen gediagnosticeerd.

– Autistische kinderen in Narathiwat in het Zuiden van Thailand krijgen ‘paardentherapie’. In alle dertien districten van de provincie wordt een programma opgezet dat bekend staat als ‘hippotherapy’. Districtshoofd Sungkom van Cho Airong heeft dit bekend gemaakt.

Bij de therapie wordt de ontwikkeling van de kinderen gestimuleerd door de bewegingen van het paard. De kinderen leren ook een band op te bouwen met het dier en verbeteren hun balans en houding. De provincie telt 565 autistische kinderen.

In Cho Airong functioneert al een centrum, opgezet door een bewoner en zijn echtgenote die als psychiatrisch verpleegster werkt. Het is het eerste centrum in de provincie. Het centrum heeft vier paarden. Volgens de verpleegster zijn na zes maanden therapie verbeteringen op emotioneel en gedragsgebied merkbaar.

– 78 procent van de ambtenaren, die geregistreerd zijn bij de medisch en welzijnsfondsen voor overheidspersoneel, hebben een hoog inkomen. Van hen is 58,7 procent rijk. De rest verdient een gemiddeld of laag inkomen.

Dit is gebleken uit een onderzoek van de faculteit Pharmaceutical Science van de universiteit van Khon Kaen, die de drie ziektekosten verzekeringen (voor ambtenaren, werknemers en burgers) heeft vergeleken. Het onderzoek wordt elke twee jaar herhaald om de prestaties en kwaliteit van de drie fondsen te evalueren.

Van de deelnemers aan het Universal Healthcare Coverage Scheme (UC, het Thaise ziekenfonds) heeft 37,5 procent een laag inkomen of is arm, 23 procent heeft een midden-inkomen en 14,3 procent een hoog inkomen.

Het UC dat in 2002 werd gevormd, is thans in discussie vanwege de kosten. Sommigen bepleiten de introductie van een eigen bijdrage om de verzekering betaalbaar te houden. Van het UC wordt gebruikt gemaakt door Thai die niet worden gedekt door de twee andere verzekeringen voor ambtenaren en werknemers in het particuliere bedrijfsleven.

De resultaten van het onderzoek gaan naar het National Health Security Office, dat het UC beheert. Wat er verder mee gebeurt, vermeldt het bericht niet. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

Bericht aan lezers die over de grondwet willen lezen.
Ik geef de titels zodat u de verhalen zelf kunt opzoeken op de website:
• Appointed Senate plan stirs new ire (opening krant)
• ‘No plan’ for cadets to sell draft charter
Zie verder de pagina Grondwetwijziging

 


 

Proef met mini-container

Proef met mini-containers

7 februari – Maandag begint een proef van een week met het vervoer van 3,6 meter containers, die gemakkelijker zijn te verplaatsen en de transportkosten naar buurlanden terugdringen. De mini vrachtcontainer wordt getest op twee spoorlijnen: Bang Sue (Bangkok)-Lamphun dat als distributiecentrum fungeert, en Bang Sue-Kut Chik (Nakhon Ratchasima)-Tha Phra (Khon Kaen) met die laatste twee plaatsen ook als distributiepunt.

De test is een gezamenlijk project van Thailand en Japan. Midden dit jaar moet een evaluatie klaar zijn. Wanneer daaruit blijkt dat het project de investering waard is, wordt een joint venture opgericht die treinen en locomotieven aanschaft. Enkele Thaise bedrijven, waaronder de Siam Cement Group en de Mitr Phol Group (suiker) hebben al belangstelling getoond voor de mini-vracht transportdienst op beide routes.

Efficiënt management, met name de ‘just in time’ dienstverlening moeten andere bedrijven verleiden de dienst in de toekomst te gebruiken, zegt minister Arkhom (Transport), die vrijdag de start van het project bijwoonde. De mini-container is niet eerder in Thailand gebruikt. (Bron: Bangkok Post, 6 februari)

Commentaar op de website [Lijkt me een kenner]: Why don´t they use 10 ft containers? They exist worldwide already and can be shipped by ship too when fixed in pairs. A standard container truck can carry one 40 ft (FEU), two 20 ft (TEU) or four 10 ft containers without wasting space. A smaller truck for TEU can handle even one 12 ft container and a lot of air.

Zika virus: Geen paniek

7 februari – Reden tot zorg maar niet tot paniek, want de wetenschap en geschiedenis staan aan onze kant, schrijft freelance journalist Gwynne Dyer op de opiniepagina van Bangkok Post over Zika, de nieuwe virusziekte die ook in Thailand is opgedoken.

Mug die Zika virus verspreidtEerst maar eens wat slordige informatie van BP wegwerken: Zika werd voor het eerst in 1947 in apen ontdekt en in 1954 in mensen in Nigeria. Daarna verspreidde het virus zich over Azië, stak de Pacific over en was tegen de tijd dat het vorig jaar in Brazilië arriveerde, gemuteerd in een vorm die microcephaly veroorzaakt in sommige baby’s van met Zika geïnfecteerde moeders.

Terug naar de eerste zin. Researchers werken aan een vaccin dat te zijner tijd bijna zeker beschikbaar komt. Een andere methode is genetisch gemodificeerde steriele muggen uitzetten om de muggenbevolking te decimeren. In het geval van Zika twee muggensoorten die alleen overdag actief zijn in tegenstelling tot malariamuggen, die ’s nachts toeslaan. Dyer wijst erop dat de wetenschap al de nodige successen heeft geboekt: pokken is uitgeroeid, polio is op de rand van uitsterven, Afrika is volledig pokkenvrij.

Wat betreft de geschiedenis. Nieuwe ziektes hebben in het verleden veel harder toegeslagen. Hij noemt de Antonine plaag (2e eeuw), Justinian plaag (4e eeuw), Zwarte Dood of pest epidemie (14e eeuw) die tussen een kwart en de helft van bevolkingsgroepen dodelijk trof. En in de vorige eeuw de Spaanse griep die 3 tot 5 procent van de wereldbevolking uitroeide.

Dyer: Ernstig maar niet vergelijkbaar met de oudere plagen. En de langzaam voortschrijdende Aids-epidemie heeft sinds 1980 aan slechts minder dan een half procent van de wereldbevolking het leven gekost.

Conclusie: We hebben niet te maken met een wereldwijde dreiging. Het glas is niet half leeg, maar half vol. (Bron: Bangkok Post, 6 februari) (Zie ook de pagina Gezondheidszorg)

Gerelateerd bericht: Radioactieve muggen tegen dengue en Zika

7 februari – Het Thailand Institute of Nuclear Technology (Tint) zegt in staat te zijn mannetjes muggen te steriliseren door ze radioactief te maken. Wanneer ze vervolgens paren, kunnen de vrouwtjes geen eitjes leggen. Het Tint heeft eerder met deze techniek succes geboekt bij de strijd tegen fruitvliegjes die lange tijd een hinderlijk probleem in de landbouw vormden.

De Mahidol universiteit die met Tint bij dit project samenwerkt, bepaalt waar en wanneer de muggen worden uitgezet. Het voornemen is om duizend muggen op pad te sturen in de strijd tegen dengue fever en Zika. De technologie om muggen radioactief te maken, wordt al toegepast in de VS en Frankrijk. (Zie ook de pagina Gezondheidszorg)

Goed en slecht nieuws op de voorpagina

7 februari – Veel buitenland op de voorpagina van Bangkok Post vandaag: een aardbeving in Taiwan en een kroonprins geboren in Bhutan, het sympathieke landje in de Himalaya dat rekent met bruto nationaal geluk in plaats van bruto binnenlands product.

Maandag is een vrije dag, de minister-president zegt dat de geboorte vraagt om een ‘groot feest door heel het land’, maar de koning heeft opgeroepen de festiviteiten bescheiden te houden.

De aardbeving in het zuiden van Taiwan heeft de meeste slachtoffers gemaakt in Tainan, waar een flatgebouw van zeventien verdiepingen als een accordeon in elkaar gevouwen werd. Dertien personen kwamen om het leven, honderden raakten gewond, honderd worden nog vermist en 340 personen zijn gered. Tweeduizend brandweerlieden en soldaten doorzoeken de ruïne.

Vooralsnog zijn er geen Thaise slachtoffers gemeld door netwerken van Thaise studenten en arbeiders. Het Thaise kantoor voor Handel en Economie in de hoofdstad Tapei staat met hen in contact. In Taiwan verblijven 65.785 Thai, in Tainan werken 5.080 Thai.

Rest nog te melden dat uw redacteur zijn (dunne) T-shirt heeft vervangen door een (minder dunne) polo omdat het frisjes is. De temperatuur is gezakt en volgens een bron, om een door BP veelgebruikte formulering over te nemen, gaat het nog kouder worden en dat zou dan de tweede keer binnen korte tijd zijn.

Buiten blijkt de polo niet bestand te zijn tegen de ijzige noordpoolwind, dus dat wordt de volgende keer hemd en jack toevoegen. De hotelstaf sjouwt met goudkleurige dienbladen waarop een copieuze maaltijd voor de geest van het hotel, of eigenlijk drie geesten want bij elk pand staat een heiligdom. Dat wordt smullen.

Ook de monnik die elke ochtend op zijn bedelronde langskomt, wordt extra verwend zie ik bij enkele buren. De tafels staan er volgeladen met offerandes. Zal wel met het Chinese Nieuwjaar te maken hebben, dat morgen begint met het Jaar van de Aap. Bijgeloof is krachtiger dan geloof.

Moord Spanjaard: Politie jaagt, maar de vogel is gevlogen

7 februari – De politie heeft de vriendin van de hoofdverdachte van de moord op de Spanjaard David Bernat, wiens lichaam in stukken werd gezaagd en in de Chao Phraya gedumpt, verhoord en in voorlopige hechtenis genomen. Ze wordt niet verdacht van enige betrokkenheid. Zelfs zegt ze niets te weten over de activiteiten van haar vriend .

Beiden waren, nadat de politie een foto van de verdachte had verspreid, op de motorfiets naar Surin in het Noordoosten van Thailand gereden. De motorfiets is bij de Cambodjaanse grens gevonden, maar de politie denkt dat de man nog steeds in Thailand is. De vrouw zegt dat hij het land is ontvlucht.

De politie heeft op de social media een foto van de man geplaatst en openbaar vervoerbedrijven een foto gegeven. De bedrijven, verhuurders van motorfietsen, bestuurders van minibusjes, taxi’s en tuk-tuks is gevraagd hun ogen open te houden.

Volgens korpshoofd Sanit van de gemeentepolitie Bangkok gebruikt 80 procent van de criminelen na een misdaad het openbaar vervoer. Arrestatiebevelen voor medeplichtigen zijn nog niet uitgevaardigd; de politie verzamelt bewijsmateriaal. Er is nog niet voldoende bewijs om de verdachte wegens moord te vervolgen, maar hij kan wel worden aangehouden omdat zijn visum op 10 december afliep.

Voorgaande berichten:
6 februari: Eerste verdachte voor moord op Spanjaard in beeld
5 februari: Lichaamsdelen zijn van vermiste Spanjaard
4 februari: Kort nieuws
3 februari: Kort nieuws
1 februari: Kort nieuws

Prinses Bajrakitiyabha opent Chann winkel

Prinses opent Chann winkel op Suvarnabhumi

7 februari –  Hare Koninklijke Hoogheid prinses Bajrakitiyabha heeft gisteren de opening verricht van de Chann winkel op luchthaven Suvarnabhumi. In de winkel worden (high quality, schrijft de krant) gezondheids- en schoonheidsproducten verkocht die door gevangenen zijn gemaakt.

De prinses die zelf hoge ogen zou gooien in een schoonheidswedstrijd, is beschermvrouwe van de Nabha stichting die de winkel exploiteert. De stichting is op haar initiatief in 2014 opgericht met als doel gevangenen voordat ze de poort achter zich dicht slaan, werktraining te geven. Ook als ze eenmaal vrij zijn en geen baan kunnen vinden, worden ze door de stichting ondersteund.

Volgens directeur Trai van de stichting zijn de gevangenen ecstatic dat hun producten nu op de luchthaven te koop worden aangeboden. ‘Onze filosifie is gebaseerd op het geloof dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om te leven zoals hij wil. [Behalve in de misdaad neem ik aan] Mensen in nood verdienen een kans om zichzelf te bewijzen zonder gehinderd te worden door vooroordelen. We geloven in een tweede kans en willen dat de samenleving zich daarvan ook bewust is.’ Eind van dit jaar gaat een Chann filiaal open in Siam Paragon.

Inval op bridge-avond: Thailand maakt zich belachelijk

7 februari – Thailand heeft zich internationaal weer eens belachelijk gemaakt met de inval op een clubavond van een bridgeclub in Pattaya. En dat niet alleen: bridgespelers dreigen hun vakantieplannen te wijzigen. Ze hebben de voorzitter van de Asia Pacific Bridge Federation al gevraagd of het wel veilig is om naar Thailand te reizen. Een groep uit Noorwegen met driehonderd leden overweegt Jomtien, waar de inval plaatsvond, te mijden.

Voorzitter Chodchoy van de Asia Pacific Bridge Federation‘Dit is heel slecht voor ons image’, zegt voorzitter Chodchoy (foto). ‘In de eerste plaats stelt de hele wereld ons in een kwaad daglicht en denken ze dat we niet eens weten wat bridge is. In de tweede plaats wordt het toerisme geschaad.’

Volgens Chodchoy arriveren jaarlijks tienduizend reizigers met ‘bridge tours’ in Thailand met Pattaya en Phuket als meest populaire bestemming. ‘Zee, zon en zand is wat ze willen, met name degenen die het koude weer in eigen land ontvluchten. Ze komen naar Thailand, bakken overdag in de zon en spelen van 4 tot 8 uur bridge. Daarna hebben ze een laat diner, winkelen wat, gaan naar bed waarna het de volgende dag overnieuw begint.’

De 32 spelers die woensdag betrapt werden, hebben hun paspoort moeten inleveren. Ze zouden het paspoort pas terugkrijgen als het politieonderzoek is afgerond. Dat kan drie weken in beslag nemen, maar inmiddels heeft het hoofd van de politie Pattaya de hand over zijn hart gestreken: hij neemt genoegen met een fotokopie. De eigenaar van de ruimte die de bridgeclub in gebruik heeft, moet een boete betalen omdat de autoriteiten niet zijn geïnformeerd over de bridge-avond.

Volgens de beheerder van het gecomputeriseerd score-systeem dacht de politie dat het systeem gekoppeld was aan een internationaal goknetwerk. [Ja, het kan nog gekker] Nadat de spelers naar het politiebureau waren gebracht, moesten ze een document tekenen waarin ze toegaven illegaal te gokken. Ze werden beboet met 5.000 baht om op borgtocht te worden vrijgelaten. Slechts één vrouw, een Duitse van 60 jaar die jaarlijks twee maanden in Pattaya neerstrijkt, weigerde te tekenen en de boete te betalen. ‘Ik heb niets verkeerds gedaan.’ De systeembeheerde betaalde de boete voor haar.

Voor hem had de operatie ook een staartje: hij kreeg als hoofd van het misdaadsyndicaat [die term bedenk ik zelf] een boete van 10.000 baht en 140.000 baht wegens het bezit van 150 pakjes met speelkaarten waarop geen belasting was betaald.

‘De politie zei me dat ik binnen 20 minuten 150.000 baht moest betalen om uit de gevangenis te blijven. Toen ik zei dat ik zoveel geld niet had, maakte ze er 50.000 baht van.’ Uiteindelijk werd hij pas ’s nachts om 5 uur vrijgelaten na inlevering van paspoort en rijbewijs.

Eerdere berichten:  Politie Pattaya verdedigt ‘inval’ bij oudjes (6 februari) en Kort nieuws (5 februari).

Hou je d’r buiten, Prayut

7 februari – Premier Prayut is door actievoerders gewaarschuwd zich niet te bemoeien met de financiële problemen van het National Health Security Office, het orgaan dat tienduizenden miljarden baht beheert voor het Universal Health Care Scheme [het Thaise ziekenfonds]. Ze zeggen vernomen te hebben dat de premier het draconische artikel 44 van de interim-grondwet zou willen gebruiken om in te grijpen.

De waarschuwing die doet denken aan de gevleugelde uitspraak van Cor van der Laak, een rol van Kees van Kooten, ‘Hou je d’r buiten Cock’, werd geuit geuit op een seminar van de Thai Journalists Association, gewijd aan de recente interpretatie van de National Health Security Act door de Raad van State.

De RvS stelt dat het geld alleen gebruikt mag worden voor strikt medische kosten en niet voor de overheadkosten van ziekenhuizen, zoals elektra, water, bewaking en schoonmaakkosten, alsmede andere uitgaven als bijvoorbeeld voorlichtingscampagnes.

De actievoerders menen dat de interpretatie de doodsteek betekent voor de internationaal veel geprezen ziektekostenverzekering, waarvan 48 miljoen Thai gebruik maken. De verzekering kost de overheid jaarlijks 140 miljard baht, een uitgavepost die de regering wil terugbrengen, zoals eerdere berichten meldden. De actievoerders vinden dat de problemen het pakkie-an zijn van de betrokkenen professionals en niet van de premier. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

Onveilig. Inspectie flat Soi Narathiwat 18

Kort nieuws zondag 7 februari

– Follow-up op het bericht over de brand vrijdag in een flatgebouw aan de Soi Narathiwat 18 in Yannawa (Bangkok), waarbij de echtgenote van de eigenaar om het leven kwam. De politie gaat na Chinees Nieuwjaar maandag getuigen en bewoners horen over de brand die ontstaan zou staan op de tweede verdieping. Het vuur kon zich snel naar hoger gelegen etages uitbreiden door de parketvloeren en teakhouten decoraties.

Gisteren inspecteerden politie, forensisch personeel en staf van de Association of Siamese Architects het gebouw. Over de oorzaak tast de politie nog in het duister; gedacht wordt aan brandende wierookstokjes of kortsluiting.

De brandweer zegt binnen zes minuten na de melding te zijn gearriveerd, maar ze werd gehinderd door geparkeerd staande auto’s in de smalle straat. Het Yannawa districtskantoor heeft een verbod van 45 dagen uitgevaardigd op het betreden van het onveilig geachte gebouw.

Vrijdagavond brak op slechts een paar honderd meter afstand een andere brand uit. Vier huizen liepen daarbij schade op. Er waren geen gewonden.

– Tussen vandaag en vrijdag dringt zout water de Chao Phraya binnen als gevolg van een sterke storm op zee. Het Royal Irrigation Department (RID) heeft de boeren daarom geadviseerd geen water uit de rivier en nabijgelegen kanalen te pompen, want daarmee beschadigen ze hun gewassen. Het kantoor in Pathum Thani heeft gisteren 63 stuwdeuren al gesloten.

Het zoutgehalte in de Chao Phraya en de Tha Chin rivier is al enige tijd aan de hoge kant wat de productie van leidingwater bemoeilijkt; de storm doet er nog een schepje bovenop. Het RID zegt voldoende water in voorraad te hebben zodat de productie van leidingwater niet in gevaar komt.

– In de noordelijke provincie Phrae is een weg in Rong Kwang onder water gelopen als gevolg van overvloedige regenval. De weg is de afgelopen jaren al enkele malen overstroomd, waardoor grondverzakkingen plaatsvinden. Op snelweg 101 is een kloof gevallen van 1,5 meter breed en 3 meter diep.

– De politie heeft een verdachte van de aanval woensdag op DSI-personeel op de grensmarkt Rong Klue in Aranyaprathet aangehouden. De Cambodjaanse marktkoopman heeft bekend met een tas te hebben gegooid om zo een vrouwelijke collega te helpen die op een voertuig werd vastgehouden. Die zag kans te ontsnappen.

Zie verder Kort nieuws van vrijdag en zaterdag, en het bericht Twaalf gewonden bij handgemeen op grensmarkt (donderdag)

Bericht aan lezers die over de grondwet willen lezen.
Ik geef de titel zodat u het verhaal zelf kunt opzoeken op de website:
• Rights ‘intact’ in draft charter
Zie verder de pagina Grondwetwijziging

 


 

Een jaar met nieuwe ideeën

Red Hot

Op maandag begint het Chinese Nieuwjaar. We kunnen dan genieten van het Jaar van de Aap. Dit is wat de website Catharina Web Chinese Astrologie erover zegt:

Het jaar van de Aap stimuleert nieuwe ideeën en binnen bepaalde bedrijfstakken kunnen we veel innovaties verwachten. Met name binnen de wetenschap en de technologie zullen nieuwe zaken zich snel ontwikkelen. In het vorige jaar van de Aap, 12 jaar geleden, werd Facebook gelanceerd waarmee het verschijnsel ‘sociale media’ ontstond. Ook in de ruimte kunnen we ongekende ontwikkelingen verwachten, er wordt veel nieuwe kennis over het heelal vergaard.

In een Aap-jaar worden vaak ook trends gezet, dus ook qua fashion en levensstijlen zijn er switches te verwachten. De grillige aap-energie zal helaas ook tot uiting komen in nieuwe natuurrampen waardoor er meer aandacht zal komen voor de klimaatverandering. Ook op politiek vlak kunnen er rampen ontstaan, mensen willen gehoord worden en sommige groeperingen laten hun ideeën gepaard gaan met aanslagen.

Op het persoonlijke vlak biedt het jaar van de Aap vooral heel veel kansen en ondernemingszin. Het raakt ons potentieel en zorgt bij velen ook voor spirituele groei. Wat je aandacht geeft groeit, dus benut je talenten en draag bij aan een mooiere wereld!

De aap is het negende dier in de twaalfjaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem

Zalora collectie
Op de foto een jurk uit de Zalora collectie, verkrijgbaar bij alle winkels van H&M. Rood is de kleur die je moet dragen. De Chinese nieuwjaarscollectie bestaat uit honderd kledingstukken, geprijsd vanaf 699 baht. Te zien op www.zalora.co.th/cny-collection.

Voorkennishandel: Laatste kans voor CP All

6 februari – Nog steeds hangt een buitengewone aandeelhoudersvergadering als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de vier topmannen van CP All Plc, de exploitant van 7-Eleven, die door de beurscommissie zijn beboet wegens aandelenhandel met voorkennis.

De Association of Investment Management Companies, die de buitenlandse institutionele aandeelhouders vertegenwoordigt, geeft de raad van bestuur nog een laatste kans om maatregelen tegen het viertal te nemen. Tot nu toe hebben zowel CP All als moederbedrijf Charoen Pokphand dat geweigerd.

De RvB vergadert op 23 februari. Als er dan nog niets gebeurt, valt het zwaard van Damocles – althans is de verwachting. (Bron: Bangkok Post, 5 februari)

Eerdere berichtgeving:
24 december: Voorkennishandel; Als de misdaad loont
23 december: Inside trading: CP All houdt zijn poot stijf
22 december: Ook druk op CP van buitenlandse investeerders
18 december: Aandeelhouders zetten CP All onder druk
10 december: CP blijft foute leiding steunen
6 december: Oproep: CP All, doe iets!
5 december: Applaus voor de SEC; topman ‘wist van niets’

Brand flat Soi Narathiwat Ratchanakarin

Bangkok: 1 dode en 6 gewonden bij brand in flatgebouw

6 februari – Bij een brand in een flatgebouw aan de Soi Narathiwat Ratchanakarin in Yannawa (Bangkok) is één persoon om het leven gekomen en zijn  zes anderen gewond geraakt. De brand brak vrijdag omstreeks half elf uit op de zevende verdieping en verspreidde zich snel naar hoger gelegen verdiepingen. Om 1 uur kon de brandweer het sein brandmeester geven. Een nabijgelegen kindergarten is geëvacueerd.

Het gebouw is eigendom van voormalig Democratische parlementslid Vikrom, eigenaar van Phuket Air. Hij woont er met zijn gezin en familieleden. Het bericht noemt geen schadebedrag, maar die zal aanzienlijk zijn, want het beton vertoont barsten, en de waterschade is niet gering. Wegens instortingsgevaar is het gebouw tot gevarenzone uitgeroepen. (Foto Pawat Laupaisarntaksin) (Bron: website Bangkok Post, 5 februari)

Update krant: De dode is de echtgenote van de eigenaar; haar lichaam werd op een balkon op de zesde verdieping gevonden. Ze heeft nog om hulp geroepen, maar het vuur verspreidde zich te snel. Een gewonde sprong van de tweede verdieping en brak daarbij zijn benen.

De brandweer had moeite het gebouw te bereiken in de smalle soi 18 van de Narathiwat Ratchanakarin weg. Er was slechts ruimte voor één brandweerwagen. Later benaderde de brandweer het vuur ook vanuit soi Chan 11. Een politiehelikopter ondersteunde de brandweer door mensen in het gebouw te helpen. [Geen details] In de kindergarten, die zich aan het eind van soi 18 bevindt, waren 350 kinderen. Niemand raakte gewond.

De gouverneur van Bangkok nam gisteren poolshoogte. Hij zegt dat de oorzaak nog niet bekend is, maar er is een bericht dat iemand op de tweede verdieping een wai chao uitvoerde, een ritueel om de goden te eren vanwege het Chinese Nieuwjaar.

Over de aanwezigheid van nooduitgangen spreken de berichten elkaar tegen. Volgens sommige zouden alleen de begane grond en eerste verdieping een nooduitgang hebben. Maar volgens de gemeente Bangkok voldoet het gebouw aan alle bouwvoorschriften. In 2006 kreeg de eigenaar toestemming voor de bouw en in 2012 vroeg hij een vergunning aan voor interne verbouwingen. Het gebouw wordt elk jaar door de gemeente geïnspecteerd.

Limerick van de dag
Prayut, de premier en generaal
Gaat steeds meer lijken op Louis van Gaal
Je moet het niet wagen
Te komen met moeilijke vragen
Want dan gaat ook hij aan de haal
(Ingezonden)

Deze limerick is gebaseerd op de tirade die premier Prayut dinsdag tegen de media hield (Zie Nieuws uit Thailand van 5 februari)

Trade Competition Act wordt herzien

6 februari – Drie vragen en drie antwoorden. Waar gaat het om? Wijziging van de Trade Competition Act. Wat is het doel? Het voorkomen van oneerlijke handelspraktijken, bevordering van eerlijke concurrentie en het aantrekken van meer investeringen naar Thailand. Wat is de gang van zaken? Het kabinet ging dinsdag akkoord, nu gaan de amendementen naar de Raad van State, vervolgens terug naar het kabinet en daarna naar parlement met als sluitstuk publicatie in de Royal Gazette. Dat proces neemt zes maanden in beslag.

De wet kent gedifferentieerde straffen: hoe ernstiger de overtreding, hoe zwaarder de straf. De Thai Trade Competition Commission, ondersteund door een kantoor, krijgt meer bevoegdheden om aangifte te doen en boetes uit te delen voor overtredingen. De commissie kan ook juridische actie ondernemen tegen lieden die een valse verklaring afleggen en een valse klacht indienen.

De commissie bestaat uit zeven leden, die een zittingsduur hebben van zes jaar. Ze vertegenwoordigen vier ministeries, de NESDB, de Federation of Thai Industries en de Thai Chamber of Commerce.

Om monopolievorming te voorkomen, is de definitie van ‘business’ uitgebreid: ook staatsdiensten die concurreren met de particuliere sector worden eronder begrepen. De wet bevat ook regels voor fusies en overnames, die toegestaan gaan worden zonder voorafgaande toestemming van het ministerie van Handel. Betrokken bedrijven hoeven slechts de commissie te informeren als het proces is afgerond.

Ten slotte definieert de wet het begrip ‘markt dominantie’. Criteria zijn marktstructuur, aantal spelers, positionering, concentratie en obstakels op het gebied van productiebases, distributiekanalen, grondstoffen, infrastructuur, investeringen en netwerken.

Sinds de wet in 1999 van kracht werd, zijn 85 zaken behandeld, maar geen enkele heeft tot een vonnis geleid. Eén zaak sneuvelde bij het OM. (Bron: Bangkok Post, 5 februari)

Eerste verdachte voor moord op Spanjaard in beeld

Krimi6 februari – De politie heeft gisteren een foto verspreid van een Spaanse man, die verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op landgenoot David Bernat, wiens lichaamsdelen in de Chao Phraya zijn gevonden.

De verdachte kwam in beeld doordat vanuit Singapore in totaal 37 miljoen baht van Bernat’s bankrekening naar zijn rekening was overgemaakt. Donderdag had hij ettelijke miljoenen bij de bank en ATM’s opgenomen.

De politie denkt dat hij en zijn Thaise vrouw naar het Oosten zijn gevlucht om van daaruit  de grens over te steken. Als motief wordt gedacht aan geldzucht, want Bernat had een goed betaalde baan. Bernat kan ontvoerd zijn en afgeperst, maar uiteindelijk gedood omdat hij niet tijdig genoeg geld kon vinden voor zijn ontvoerders.

Voorgaande berichten:
5 februari: Lichaamsdelen zijn van vermiste Spanjaard
4 februari: Kort nieuws
3 februari: Kort nieuws
1 februari: Kort nieuws

Lampionnen op festival in Samut Prakan

Toerismesector lonkt naar buurlanden

6 februari – De Thaise toerismesector wordt door minister Kobkarn (Toerisme en Sport) opgeroepen om garen te spinnen bij het groeiend toerisme in Myanmar en Cambodja. Ze zegt dat beide landen grote behoefte hebben aan investeringen en kennis om hun toeristische bestemmingen te verbeteren.

Kobkarn’s Cambodjaanse collega heeft onlangs het ministerie gevraagd Thaise ontwikkelaars van hotels naar zijn land te brengen om te investeren in luxe hotels in Siem Raep. Chinese investeerders hebben daar grote hotels gebouwd, voornamelijk ten behoeve van Chinese toeristen. De Cambodjaanse regering wil het hotelsegment uitbreiden om kwaliteitsmarkten als Japan te bedienen.

De minister ziet persoonlijk een groot potentieel in Myanmar, met name in de deelstaat Kachin, waar het sneeuwt. Deze maand gaat ze naar de westerburen voor overleg met haar collega en zakenmensen uit Myanmar.  Ze wordt vergezeld van enkele touroperators en een vertegenwoordiger van Bangkok Airways. Op het programma staat ook een bezoek aan Myeik in het zuiden waar eilanden, maagdelijke stranden en het maritieme leven een aantrekkelijke toeristisch bestemming vormen.

Iets heel anders [doet de krant wel vaker]. Het ministerie, de DSI, politie en Belastingdienst onderzoeken vierhonderd verdachte bedrijven in Phuket die worden geleid door Thaise stromannen, maar feitelijk eigendom zijn van buitenlanders. Phuket telt 7.000 touroperators.

De minister erkent dat de afgelopen tien jaar weinig vorderingen zijn geboekt een eind te maken aan deze praktijk door een gebrek aan samenwerking [van?].  Ze zegt dat 90 procent van de Thaise touroperators die buitenlanders vertegenwoordigen, correct zijn geregistreerd.

Om een vinger te krijgen achter de kwestie wordt een panel gevormd, waarin ook de Phuket Chamber of Commerce en de lokale particuliere sector zijn vertegenwoordigd. Wanneer deze aanpak succes heeft, komt Chiang Mai als volgende aan de beurt. Daar zijn Chinese operators actief.

Op de foto een beeld van het lampionnenfestival in Samut Prakan dat ter gelegenheid van het Chinese Nieuwjaar wordt gehouden.

Vendetta tegen tandarts Dolrudee

6 februari – Harvard heeft het zelf niet bevestigd, maar een een van de borgstellers van de studielening van tandarts Dolrudee zegt dat de Ombudsman van Harvard zich met de zaak bezighoudt. Dat heeft hij gehoord van ‘een bron’. Volgens eerdere berichtgeving beschouwt de universiteit de zaak van de niet terugbetaalde studielening, waarvoor de borgstellers aansprakelijk zijn gesteld, als een privé aangelegenheid en bemoeit ze zich er niet mee.

Op mij maakt de verbetenheid waarmee Padet Poolwithayakit, tandarts in Saraburi en een van de borgstellers, zich met de zaak bezighoudt, de indruk van een afrekening. Misschien begrijpelijk, maar weinig kies. Triomfantelijk meldt hij op Facebook: ‘Dolrudee is nu in trouble. Haar naam kan van de leiderschapslijst van Harvard worden geschrapt. ’

Wat internetgebruikers beweegt om zich er tegenaan te bemoeien, begrijp ik niet. Ze bombarderen de Facebookpagina van Harvard met berichten waarin ze de universiteit vragen ‘accountibility’ te tonen. Een moderne vorm van volksgericht? Padet heeft hen opgeroepen een petitie naar Harvard te sturen en de universiteit ‘de waarheid te vertellen’.

In een volgend FB-bericht is Padet nog wraakzuchtiger: ‘Ik denk dat deze ontwikkeling haar carrière op Harvard kan schaden, want de Ombudsman is een invloedrijk kantoor op Harvard. Dus van nu af aan zal ze er alles aan doen de sociale druk op haar te verlichten, anders wordt het moeilijk voor haar om er te werken.’

Dolrudee werd eerder in de krant aangeduid als researcher aan de Harvard School of Medicine; in dit bericht wordt ze omschreven als een ‘instructor development biology’.

Eerdere berichten:
5 februari: Familie Dolrudee: Verwijt ons haar gedrag niet
4 februari: Ohec: Tandarts Dolrudee is de enige
3 februari: Mahidol gaat voor faillissement oud-studente
2 februari: Voorstel: Nieuwe regels voor borgstelling studielening
1 februari: Studieschuld Mahidol; borgstellers zijn het haasje

Politie Pattaya verdedigt ‘inval’ bij oudjes

6 februari – De politie van Pattaya verdedigt de ‘inval’ woensdagavond op de clubavond van de Jomtien and Pattaya Bridge Club, waar 32 ouderen een onschuldig spelletje bridge speelden. Ze werden uren vastgehouden en kregen een boete van 5.000 baht omdat de kaarten niet waren ‘produced’ [?] door de Belastingdienst, hetgeen volgens de Playing Cards Act van 1943 verplicht is. Aan de inval, die plaatsvond op verzoek van het districtskantoor van Bang Lamung, namen ook soldaten deel.

De politie zegt alleen maar haar plicht te hebben gedaan [Deed ze dat altijd maar]. Ze beschouwt de scoreboekjes en prijzen voor de winnaars als een vorm van gokken. Volgende week gaan de resultaten van het politieonderzoek naar het OM.

De voorzitter van de Contract Bridge League of Thailand is gisteren naar Pattaya gereisd om de politie voor te lichten over de spelregels van bridge.

Het korpshoofd van de politie Pattaya is niet gecharmeerd van de spottende commentaren op internet. Hij wijst erop dat de club geen officiële vereniging is en daarom alleen al kan worden onderzocht.

Voetbalwedstrijd in 2015 met pop van premier Prayut

Kort nieuws zaterdag 6 februari

– Het is een lange traditie. Voorafgaand aan de jaarlijkse voetbalwedstrijd tussen de Thammasat en Chulalongkorn universiteit wordt in een optocht de spot gedreven met politieke toestanden, zoals ook wel in Nederland in carnavalsoptochten politici te kakken worden gezet. Maar dit is Thailand met een militair bewind dat niet van kritiek houdt.

De NCPO zegt echter satire niet te verbieden, want de organisatoren hebben laten weten dat de spot ‘binnen de grenzen’ blijft, zodat politieke spanningen en wanorde worden voorkomen, aldus de NCPO-woordvoerder. Maar er zal wel lichte druk op hen zijn uitgeoefend want volgens Matichon Online kregen de organisatoren woensdag bezoek van soldaten.

Vorig jaar ging het hek van het stadion enige tijd dicht vanwege spandoeken die als ‘politiek gevoelig’ werden beschouwd. Wat de studenten dit jaar in petto hebben, weten we pas vrijdag.

– Tegen een legerkolonel en zijn vriendin is een klacht ingediend door een van de vijftien slachtoffers, die hen voor 72,5 miljoen baht zouden hebben opgelicht in een groothandels investeringsprogramma met mobieltjes. De politie van Khon Kaen heeft dinsdag met drie slachtoffers gesproken.

Volgens hen beloofde de vriendin dat hun investering van 1 miljoen baht na 1 dag goed zijn voor 1,05 miljoen en na twee weken voor 1,12 miljoen baht.

Tot 2015 was er geen vuiltje aan de lucht, maar daarna waren de betalingen ‘inconsistent’. Bemiddeling van de kolonel had geen effect. Behalve bij de politie heeft het slachtoffer ook een klacht ingediend bij het kantoor van de Army Secretary. De politie duikt verder in de zaak.

– Waarom heeft de DSI de lokale politie niet geïnformeerd dat ze een inval zou doen op de grensmarkt Rong Kluea? Simpel: Voorgaande operaties waren uitgelekt. Een DSI-bron reageert daarmee op de kritiek van de lokale lokaliteiten dat ze niet op de hoogte waren.

Bij de inval gingen Cambodjaanse marktkooplui DSI-ers te lijf en beschadigden ze hun bestelbusje. Twee kooplui hebben al drie maanden gevangenisstraf gekregen voor hun actie, de politie zoekt uit wie nog meer bij het geweld waren betrokken.

De markt is berucht vanwege alle namaak artikelen die er verkocht worden. Je kunt er ook valse paspoorten laten maken. Volgens DSI-onderzoekers betalen de marktkooplui steekpenningen aan medewerkers van een lokale politieman, die een deel van de penningen opstrijkt en de ambtenaren die toezicht houden op de markt, omkoopt.

Zie verder Kort nieuws van vrijdag en het bericht Twaalf gewonden bij handgemeen op grensmarkt (donderdag).

– Dezelfde huur als ze nu betalen en een kamer van 42 vierkante meter: dat is wat bewoners van flats in Ding Daeng willen wanneer ze na de sloop nieuwe flats betrekken. Maar in de nieuwbouw, die wordt opgetrokken in het kader van het huisvestingsbeleid voor de minima, krijgen de kamers een oppervlakte van 33 vierkante meter zodat er meer in passen. De kamers in de huidige flats meten 31 tot 39,8 vierkante meter.

De plannen voor Din Daeng voorzien in de bouw van 11 flats voor de huidige bewoners en 25 voor nieuwe. De autoriteiten zeggen dat sloop van de 50 jaar oude panden noodzakelijk is omdat ze onveilig zijn.

– Een EOD-team heeft gisteren in Bacho (Narathiwat) met succes een pijpbom gedetoneerd, die kort na middernacht naar een huis was gelanceerd. De op een raket lijkende bom had een diameter van 10 cm. Het explosief kon veilig naar een voetbalveld worden vervoerd waar het tot ontploffing werd gebracht. Het had dezelfde kracht als een bom van 10 kilo. In de buurt werd een mortier gevonden. Volgens een EOD-er hadden opstandelingen het ding getest.

In Muang (Yala) hebben de politie en rangers de verdachte van een reeks gewelddadige aanvallen gearresteerd. De politie was getipt over zijn verblijfplaats, een huurwoning in Sateng. Tegen hem liepen drie arrestatiebevelen uit 2014 en 2015

Bericht aan lezers die over de grondwet willen lezen.
Ik geef de titel zodat u het verhaal zelf kunt opzoeken op de website:
• Rights ‘intact’ in draft charter
Zie verder de pagina Grondwetwijziging


 

Premier gaat tekeer tegen media

5 februari – Premier Prayut, die toch al niet bekend staat veel sympathie te hebben voor de media, moet dinsdag met zijn verkeerde been uit bed zijn gestapt, want de hele dag raasde hij bij verschillende gelegenheden tegen het journaille. Hoogtepunt: Herhaalde klappen op een podium waardoor een glas water dat hij erop had gezet, omviel.

Prayuth wijst met zijn vingerHet staat allemaal uitgebreid beschreven in de rubriek Thai Pulse (What’s hot in Thai newspapers and social media) van Bangkok Post. De uitvallen van Prayut kregen woensdag veel aandacht op de social media, zowel in tekst als in beeld.

Het getier begon ’s ochtends vroeg toen Prayut de presentatie van een weersvoorspellings app door de Prince of Songkhla University in Phuket bijwoonde. Hij richtte zich tot verslaggevers en zei dat een deel van het watertekort in de landbouw wordt veroorzaakt door het graven van vijvers in gebieden die ze niet nodig hebben.

Prayut: ‘Weten jullie wie die overbodige vijvers hebben gegraven?’
Een verslaggever: ‘Soldaten.’

Nou, toen had je de poppen aan het dansen.

Prayut: ‘Willen jullie dat ik je sla? Je hebt geen idee door het leger te beschuldigen. Wie deed het? Wie leidt het land? Iedere fout die door voorgaande regeringen is gemaakt, moet door deze gecorrigeerd worden’, aldus een bericht in de Thaistalige krant Daily News.

Vanaf dat moment tot ’s middags kwam het niet meer goed en bleef hij maar doorgaan. Hij gooide een keer met een tbc-testkit naar een groepje verslaggevers en antwoordde op de vraag waarom hij zo geërgerd was: ‘Domoor. Ga zelf het antwoord zoeken. Je bent toch zo slim, niet?’

Thai Army chief General Prayuth arrives before a meeting with high ranking officials at the Army Club in Bangkok’s Middags tijdens een persbriefing na de kabinetsvergadering leek Prayut gekalmeerd te zijn, aldus Matichon Online, maar dat was slechts schijn. Toen het ging over de grondwet, mopperde hij dat de media hem nooit verdedigen.

‘Buitenlanders zeggen dat de media aan banden liggen. Hoe? Waar? Heb ik ooit een krant verboden? Waarom helpt niemand me als ik word aangevallen? Ik heb ook mijn rechten.’

Toen de premier met nog meer vragen over de grondwet werd bestookt, sloeg hij met zijn hand enkele keren op een podium waardoor een glas met water omviel. Hij pakte ten slotte een stuk papier van het podium, gooide het neer en liep de perszaal uit, ‘nutteloos’ mompelend. Uitsmijter: ‘Ik ben degene die nutteloos is’. (Bron: Bangkok Post, 4 februari)

LPG-prijs verlaagd met 2 baht per kilo

5 februari – De butagasfles, een onmisbaar onderdeel van de Thaise keuken, is sinds donderdag 30 baht goedkoper dankzij een verlaging van de LPG-prijs met 2 baht per kilo. Tevens wordt de subsidie voor logistieke kosten die het nationale olie- en gasconglomeraat PTT Plc krijgt, geschrapt om te helpen de binnenlandse LPG-markt te liberaliseren.

Het Energy Policy Administration Committee besloot tot de prijsverlaging omdat de prijs van propaangas is gezakt van $ 363 vorige maand naar $ 297 per ton. In Bangkok kost een kilo LPG nu 20,29 baht, in het Oosten 22,29 baht.

Het Energy Policy and Planning Office zegt dat de winkelprijs in afgelegen gebieden met slechts 1 baht is gezakt of zelfs gelijk is gebleven, daar de stijgende transportkosten de dalende gasprijzen hebben ingehaald.

De subsidie van 70 satang tot 2 baht per kilo aan PTT vervalt, zodat andere LPG-handelaren en investeerders beter op gelijke voet met PTT kunnen concurreren. ‘We zijn nu dichtbij een compleet vrije zwevende LPG-markt’, zegt de directeur-generaal. De afgelopen zeven jaar hebben de meeste LPG-importeurs en handelaren de handdoek in de ring gegooid toen de stijgende olieprijs de regering dwong PTT te steunen, waardoor de binnenlandse prijzen werden verstoord.

De regering is ook van plan het monopolie van PTT op de import te beëindigen. Grote LPG bedrijven, zoals PAP Gas and Oil Co, Siam Gas Co en Picnic Gas Co, juichen de veranderingen toe. Ze hebben niet alleen belangstelling voor de binnenlandse markt, maar kijken ook naar de buurlanden, waarvan de economie snel stijgt. (Bron: Bangkok Post, 4 februari)

Terminal 21 Korat

Ook een Terminal 21 in Korat en Pattaya

5 februari – Terminal 21 op de hoek van de Sukhumvit Road en Asok-Montri Road in Bangkok krijgt twee zusjes: in Pattaya en Nakhon Ratchasima (ook wel Korat genoemd).

De bouw van Terminal 21 Korat is voor 90 procent klaar. Net als in Bangkok wordt het Market Street concept toegepast, dus elke verdieping staat in het teken van een buitenlandse grote stad. Het winkelcentrum is driemaal zo groot als in Asok. Van de winkelruimte is al 75 procent gereserveerd.

Het winkelcentrum gaat eind dit jaar open. ‘We zijn ervan overtuigddat Terminal 21 Korat de talk of the town wordt net als Terminal 21 Asok dat de afgelopen jaren was’, zegt Prasert Sriuranpong, president van Siam Retail Development Co.

Over het complex in Pattaya meldt het bericht niet veel, behalve dat Pattaya in de prijzen valt omdat de stad een van de drie hoofdbestemmingen in Thailand is voor buitenlandse toeristen. De andere twee zijn Chiang Mai en Phuket. Prasert verwacht dat het aantal buitenlandse toeristen de komende jaren blijft stijgen. De bouw van Terminal 21 Pattaya neemt twee jaar in beslag. (Bron: Bangkok Post, 4 februari)

Op de foto de artist’s impression van Terminal 21 Korat.

Groene licht voor AFCTA

5 februari – Het parlement heeft goedkeuring verleend aan de upgrade van de Asean-China Free Trade Agreement (AFCTA) , die voor Thailand het prettige gevolg heeft dat de export van 3.000 producten naar China kan toenemen. Wanneer ook het kabinet de overeenkomst en het protocol ratificeert, kan ze op 1 mei in werking treden of binnen 60 dagen na het kabinetsbesluit.

AFCTA heeft tot doel de economische samenwerking te stroomlijnen en uit te breiden. Ze heeft betrekking op de handel in goederen, diensten, investeringen en economische en technische samenwerking. China heeft verbeteringen beloofd op het gebied van zijn bouwsector, effectenhandel, reisbureaus en touroperators, Asean belooft haar dienstensector verder toegankelijk te maken voor China, waaronder handel, telecommunicatie, bouwsector, onderwijs, milieu, financiën, toerisme en transport. Beide partijen zijn overeen gekomen de regionale beperkingen op het stichten van firma’s en joint-ventures te reduceren.

De minister van Handel verwacht voor Thailand een toenemende export van chemicaliën, leerwaren, hout, houten producten, speciale stoffen, kleding, staal en stalen producten.

Asean bestaat uit tien Zuidoost-Aziatische landen. Het principebesluit voor AFCTA werd in november 2002 in Phnom Penh getekend. De overeenkomst werd in 2010 van kracht. Gerekend naar bevolking is de AFCTA de derde grootste vrijhandelsovereenkomst achter de European Economic Area en de North American Free Trade Area. De overeenkomst voorzag in een nultarief voor 7.881 producten oftewel 90 procent van de geïmporteerde goederen. (Bron: Bangkok Post, 4 februari)

Suzuki rekent zich rijk met eco-wagens

5 februari – Suzuki Motor (Thailand) is optimistisch over de vooruitzichten voor de verkoop dit jaar want vorig jaar steeg de verkoop met 5,5 procent terwijl de totale autoverkoop met 9,33 procent verminderde. Dus boekt het bedrijf voor dit jaar een stijging met 12,8 procent in, goed voor een marktaandeel van 3 procent, waarvoor de drie eco-modellen gaan zorgen.

Directeur verkoop en marketing Wallop Treeekngam gelooft in de potentiële groei op de lange termijn van het eco-segment, alhoewel het totale Thaise eco-segment vorig jaar met 9,9 procent kromp. Maar het aandeel eco-wagens in verhouding tot alle autoverkopen steeg vorig jaar van 32 naar 35 procent. Tijdens het subsidieprogramma voor de aanschaf van een eerste auto in 2012 en 2013 waren de eco-verkopen goed voor respectievelijk 24 en 28 procent.

De nieuw benoemde president zegt dat het bedrijf naar een marktaandeel van 5 procent in 2020 hoopt te groeien. (Bron: Bangkok Post, 4 februari)

Wat Dhammakaya met inzet

DSI wil actie tegen abt van Wat Dhammakaya

5 februari – Sommige molens draaien wel erg langzaam in Thailand, want de DSI (Thaise FBI) dringt er bij het National Office of Buddhism (NOB) pas nu op aan maatregelen te nemen tegen de abt van de protserige tempel Wat Dhammakaya naar aanleiding van een brief uit 1999. Doet het NOB niets, dan dreigt de DSI het NOB te laten vervolgen wegens plichtsverzuim. Het NOB zegt de DSI deze maand te antwoorden.

De bewuste brief d.d. 26 april 1999 is geschreven door de voormalige Supreme Patriarch, het hoofd van de boeddhistische clerus. Daarin beveelt hij de defrocking van de abt aan omdat die de gedragsregels van de boeddhistische monniken had overtreden door vermogen, waaronder 1.500 rai tempelland, op zijn naam te zetten.

De brief was gericht aan de Sangha Supreme Council  (SSC), maar die nam geen actie en beval slechts betrokkenen de abt te bewegen om het land terug te geven. Dat gebeurde pas in 2006 nadat het OM tussenbeide was gekomen.

In februari vorig jaar sprak de SSC de abt vrij van alle blaam, omdat het land was teruggegeven. De SSC redeneerde dat de abt niet de intentie had gehad de tempel land en vermogen afhandig te maken. Ergo: hij had de gedragsregels niet overtreden.

De DSI wil nu weten of het NOB vorderingen heeft gemaakt actie tegen de abt te nemen, zoals geadviseerd door de Supreme Patriarch. Volgens de DSI is die brief juridisch bindend.

Wat Dhammakaya1,2 miljard baht naar tempel en monniken
In een ‘related development’, zoals de krant het altijd noemt, maakte de DSI dinsdag de stand van zaken bekend in haar onderzoek naar de verduistering van gelden van de Klongchan Credit Union Cooperative (KCUC) en de banden tussen de coöperatie en de tempel. De DSI heeft besloten de voormalige voorzitter van de KCUC te laten vervolgen wegens het witwassen van geld.

Het gaat om 11,3 miljard baht uit de coöperatiekas, die is betaald aan rechtspersonen, individuen en – let op! – Wat Dhammakaya, de tempel met de controversiële abt Phra Dhammachayo. Volgens de DSI hebben de tempel en monniken tussen 2009 en 2011 1,2 miljard baht ontvangen, inclusief Phra Dhammachayo.

Toevallig was de Sangha, de Thaise monniksorde, gisteren het onderwerp van mijn dagelijkse column op Facebook. Voor de tekst klik hier. Zie verder de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya.

Lichaamsdelen zijn van vermiste Spanjaard

5 februari – Ik sta altijd weer verbaasd hoe snel de politie sommige misdrijven weet op te lossen, hetzij dankzij CCTV-beelden, tips of in dit geval aangifte van een vermissing. Want de vorige week gevonden lichaamsdelen aan de oever van de Chao Phraya behoren aan de 40-jarige Spanjaard David Bernat die vorige maand uit zijn appartement in Khlong Toey verdween. Forensisch onderzoek heeft dit bevestigd aan de hand van vingerafdrukken.

Bernat werkte als adviseur van een buitenlands bedrijf. Hij reisde regelmatig naar Thailand, de laatste keer op 19 januari vanuit Teheran. In de avond van de twintigste is hij voor het laatst gesignaleerd op zijn motorfiets. Familie in Spanje gaven hem als vermist op omdat ze geen contact met hem kregen. Na de vondst van de lichaamsdelen namen zijn collega’s contact op met de politie.

Uit de autopsie is gebleken dat hij door verstikking om het leven is gekomen. Zijn lichaam werd in stukken gezaagd en tussen 25 en 27 januari in de rivier gedumpt. Omdat zijn maag leeg was, vermoedt de politie dat hij een paar dagen niet gegeten had voordat hij werd vermoord.

In de deur van zijn appartement stak een keycard toen de politie er op onderzoek uitging. Gegevens zijn gevonden over geldoverboekingen naar personen in Thailand, Spanje en Singapore. De politie denkt dat verschillende verdachten bij de moord waren betrokken en zich in het land schuil houden. Ze noemt de zaak ‘ongehoord’ omdat de lichaamsdelen afzonderlijk gedumpt zijn. Binnen 48 uur hoopt de politie de verdachten te pakken te hebben.

Protest kleine vissers tegen beperkt visgebied

Vissers demonstreren; burgerlijke groepen in verzet

5 februari – Hoe waar is de beteuterde uitspraak van het kuikentje Calimero ‘Zij zijn groot en ik is klein, en da’s niet eerlijk, o nee’. Want de kleine vissers mogen alleen nog binnen 5,5 kilometer vanaf de kust vissen, maar de grote trawlers hebben vrij spel. Dit artikel in de nieuwe Visserijwet heeft [uiteraard] de gram gewekt van de Calimero’s, die hun belangrijkste bestaansmiddel in gevaar zien komen.

Dertig vissers demonstreerden gisteren voor het ministerie van Landbouw tegen het gewraakte artikel (foto). Ze willen dat het wordt ingetrokken en wijzen erop dat ze in tegenstelling tot de trawlers de visstand niet schaden en ook niet de IUU-regel van de EU overtreden.

Er was gisteren nog meer beweging aan het actiefront, want gezondheid- en milieugroepen willen dat twee orders van de NCPO van tafel gaan. Die geven premier Prayut de bevoegdheid bij de ontwikkeling van kolen- en afvalcentrales en de special economic zones alle wetten en regelingen die nog enige bescherming bieden, te omzeilen. Ze dreigen met een rally voor het Government House wanneer ze uiterlijk 23 februari geen reactie ontvangen op hun petitie die door 109 organisaties is ondertekend.

Meer over de misstanden in de visserij en visverwerkende industrie op de pagina  De vis wordt duur betaald

Familie Dolrudee: Verwijt ons haar gedrag niet

5 februari – Weer een follow-up over de tandarts die haar studielening van de Mahidol universiteit niet heeft terugbetaald, inmiddels getrouwd is met een Amerikaan. de Amerikaanse nationaliteit heeft en aan Harvard werkt waar ze met een studielening van Mahidol studeerde voor haar PhD.

Bangkok Post trekt op pagina 2 een 5-koloms openingsartikel uit voor een naar mijn mening volkomen overbodig en enigszins warrig verhaal, waarin een ver familielid de bevolking vraagt de familie niet het gedrag van Dolrudee Jumlongras te verwijten ‘alleen maar omdat we dezelfde naam delen’.

Sommige lieden beweren volgens hem dat mensen met dezelfde naam als Dolrudee hebben samengespannen ‘to cheat and managed to leave me shouldering the smallest burden of the debts’, zegt Prasit Jumlongras die op last van de bestuursrechter Mahidol 232.975 baht heeft moeten betalen. Alhoewel hij Dolrudee nooit had ontmoet, had haar vader hem gevraagd garant te staan daar hij bij de overheid werkte. Kunt u het volgen? Ik niet.

Ploegend door allerlei details kom ik nog wel iets tegen wat de moeite van het vermelden waard is. Dolrudee heeft Mahidol om uitstel van betaling gevraagd, maar de universiteit zou dat geweigerd hebben. De universiteit zegt het verzoek niet te kennen. President Udom wijst erop dat de universiteit talloze malen heeft geprobeerd met haar in contact te komen, maar ze reageerde niet.

Eerdere berichten:
4 februari: Ohec: Tandarts Dolrudee is de enige
3 februari: Mahidol gaat voor faillissement oud-studente
2 februari: Voorstel: Nieuwe regels voor borgstelling studielening
1 februari: Studieschuld Mahidol; borgstellers zijn het haasje

Drie rubbernaties snijden in de export

5 febriuari – Thailand, Maleisië en Indonesië zijn gisteren overeengekomen tussen maart en augustus 615.000 ton rubber aan de markt te onttrekken om de rubberprijzen te stimuleren die op het laagste peil sinds zes jaar staan. Ze gaan ook het binnenlands gebruik, onder andere bij de aanleg van wegen en spoorwegen, stimuleren. Vorige maand daalde de prijs op de futures markt naar het laagste punt in zeven jaar, omdat de vraag van China, de grootste afnemer, is teruggelopen.

De drie grootste rubber producerende landen zijn goed voor 60 procent van de wereldproductie. Thailand is de grootste exporteur met een marktaandeel van 40 procent.  Het besluit is goed gevallen in de financiële wereld, want de rubberprijs ging op de futures markt in Tokio omhoog evenals de aandelenprijzen van de grote rubberbedrijven in Thailand en Maleisië.

Lukchai Kittipol (Thai Hua Rubber) hoopt dat de landen zich aan hun afspraak houden.’Dit keer zouden we een sterker effect moeten zien daar de prijzen gezakt zijn onder de productiekosten en boeren in alle drie landen zijn getroffen. Dat moet ervoor zorgen dat de regeringen de exportmaatregelen serieus nemen.’

De ingangsdatum van de vermindering valt samen met het begin van het droge seizoen. Rubberbomen verliezen hun blad en produceren van eind februari tot april geen latex. Dat halveert automatisch het aanbod, waardoor de prijzen omhoog gaan, zeggen rubberhandelaren.

Kleine rubberboeren betwijfelen of de maatregel voor hen zoden aan de dijk zet. Rubberhandelaren zouden een lagere prijs kunnen bieden omdat de vraag van exporteurs is verminderd. In het bevorderen van binnenlands gebruik zien ze meer heil.

Nieuwe Thai PBS directeur ligt onder vuur

5 febriari – Werknemers van de onafhankelijke televisiezender Thai PBS en media-experts zetten vraagtekens achter de benoeming van Krissada Ruang-areerat tot directeur. Krissada, een tandarts en ex-manager van de Thai Health Promotion stichting, ontbeert journalistieke en media ervaring. Zijn benoeming is daarom volgens hen in strijd met de Thai PBS Act van 2008.

De eisen die de wet stelt, kwamen gisteren ter sprake op een panel over de rol van Thai PBS als publiek televisiekanaal.  De wet vereist kennis, expertise of ervaring in media-organisaties, aldus academicus en voormalig bestuurslid van de zender Uajit.

Het huidige besluit opent volgens haar de weg voor de aanstelling van managers en wat dat betekent weten we in Nederland maar al te goed: managers zijn het zand in de machine, zoals de titel van een boekje van een oud-collega van me aan de School voor Journalistiek luidt.

Het bestuur zegt dat in een veranderend medialandschap professionele achtergrondkennis niet langer noodzakelijk is om het station te leiden. Maar dat overtuigt het personeel niet. Vorige directeuren namen deel aan de redactievergaderingen en stimuleerden het personeel, dat vaak onder moeilijke omstandigheden moet werken.

Een Thai PBS verslaggeefster zegt: ‘Thai PBS als een publiek dienstverlenend kanaal wordt betaald door belastingbetalers en heeft te maken met hoge verwachtingen van de samenleving. We hebben iemand nodig met een visie die Thai PBS kan helpen geloofwaardigheid en vertrouwen te verwerven.’

Uajit benadrukt dat het conflict niet op de persoon is gericht. ‘Het kanaal mag blij zijn dat hij benoemd is.’ [Het had nog erger kunnen zijn?]

Krissada zei na zijn benoeming een maand geleden dat hij het kanaal wil gebruiken voor sociale veranderingen.

Kort nieuws vrijdag 5 februari

– De spoorlijn Nong Khai-Map Ta Phut, een gezamenlijk project van China en Thailand, wordt niet geschrapt, zegt minister Arkhom (Transport) in reactie op geruchten.

Sino-Thai dual-track rail planOver de financiering kunnen beide landen het maar niet eens worden. Thailand heeft nu besloten op het tracé Nakhon Ratchasima-Nong Khai enkelspoor aan te leggen en de aanleg van het tracé Kaeng Khoi-Map Tha Put uit te stellen.

De kosten, oorspronkelijk begroot op 500 miljard baht, kunnen daardoor met 160 miljard worden teruggebracht. Voor zover mogelijk worden materialen in Thailand gekocht, eveneens om kosten te besparen. Het bericht noemt deze keer geen startdatum voor de aanleg. Zie verder de pagina Spoorwegen voor de voorgaande berichten.

– ‘Veel ouders zeggen tegen hun kinderen dat ze moeten bidden en amuletten moeten dragen om hen te beschermen. Maar ze mogen geen condooms bij zich hebben.’ Dit zegt directeur Kriangkrai van Hormones, een vooral bij jongeren populaire serie, waarin man en paard wordt genoemd over waar jongeren zich zoal mee bezighouden. Hij vindt dat condooms gewoon moeten zijn, want ze kunnen hen bescherming tegen onaangename gevolgen. Kriangkrai hield dit pleidooi tijdens een persbriefing over veilige seks van het Department of Disease Control (DCC).

Het DCC werkt in het kader van de National Condom Strategy 2015-2019 samen met het UN Population Fund en ThaiHealth aan bevordering van public-private partnerships om regelmatig condoomgebruik te promoten en het gebruik maatschappelijk aanvaardbaar te maken.

Vorig jaar verspreidde het DCC gratis twintig miljoen condooms en stimuleerde de producenten om de verpakking en de verkrijgbaarheid te verbeteren. Het aantal SOA’s is de afgelopen 10 jaar verdubbeld en in de leeftijdsgroep 10-19 vervijfvoudigd. Uit een onderzoek vorig jaar is gebleken dat jongeren condooms niet durven te kopen. (Zie ook pagina Gezondheidszorg)

– Follow-up op het bericht over de schermutseling op de grensmarkt Rong Kluea, toen DSI-ers nagemaakte producten in beslag namen. De DSI vermoedt dat ‘invloedrijke figuren’ de Cambodjanen hebben opgestookt omdat ze handel kwijtraken nu de DSI regelmatig counterfeit in beslag neemt. De DSI gaat op zoek naar deze booswichten, ook om na te gaan of ze betrokken zijn bij het witwassen van geld.

De actie van woensdag vond plaats op drie locaties. De DSI zegt dat de vijftig DSI-ers in burger, die vergezeld waren van vertegenwoordigers van parfumbedrijven en de Franse ambassade, zich bekend maakten alvorens 20.000 parfumflessen in beslag te nemen. Ze arresteerden ook de handelaren die ze verkochten. De verkopers vielen daarna het personeel aan, haalden spullen terug en bevrijdden hun collega’s. Twee handelaren hebben gisteren een gevangenisstraf van drie maanden gekregen.

– 32 buitenlanders, meest oudere Europeanen, zijn gisteren bij een inval tijdens de clubavond van de Jomtien & Pattaya Bridge Club in Pattaya gearresteerd. Ze werden tot 3 uur ’s nachts vastgehouden. De politie ging er aanvankelijk van uit dat ze gokten, maar kon dat niet hard maken. Toen toverden ze de Playing Cards Act van 1943 maar uit hun hoge hoed [eigenlijk pet] en kregen de bridgespelers, waaronder één Nederlander, een boete van 5.000 baht. De wet stipuleert dat de kaarten geproduceerd [?] moeten worden door het Excise Department.

– De schipper van de speedboot die woensdag twee Russische duikers in de Maya Bay van Koh Phi Phi ernstig verwondde, gaat vervolgd worden voor onvoorzichtig manoeuvreren resulterend in lichamelijk letsel. Wanneer hij en de boot geen vergunning blijken te hebben, komt er nog een schepje bovenop.

– De Mirror Foundation die gratis maaltijden, eerste hulp en begeleiding aan daklozen vertrekt, ontkent dat ze weigert naar een nieuwe locatie te vertrekken na de toegenomen klachten van omwonenden. Food for Friends, zoals het programma heet, is bereid op verzoek van de gemeente te verkassen, maar die heeft dat volgens de coördinator nog niet gevraagd.

Iedere maandag van 20 tot 22 uur staan vrijwilligers bij Wat Suthat Thepphawararam en op Lan Khon Muang van de gemeente. Na afloop maken ze zelf de terreinen schoon. De locaties zijn ideaal omdat de daklozen er gemakkelijk bereikt kunnen worden.

De BMA zegt veel klachten te hebben ontvangen van omwonenden die bang zijn voor hun veiligheid. Ze heeft de stichting per brief een nieuwe locatie aangeboden.

– Drie onderwijzers c.q. scholen in het Zuiden hebben een exemplary award ontvangen van Non-violence International Southeast Asia, met steun van het Canada Fund for Local Initiatives, voor hun bijdrage aan vredesopbouw door vredesonderwijs op school. Woensdag kreeg de directeur van de Ban Batu Mitraphap de onderscheiding uit handen van de Canadese ambassadeur.

Een school in Bannag Sata (Yala) werd onderscheiden voor het project ‘My School, My Heaven’ waarin islam en vredesonderwijs worden geïntegreerd in de schoolactiviteiten. Op de derde school, de Sri Taksin school in Rue So (Narathiwat), ging de prijs naar een onderwijzer.

Bericht aan lezers die over de grondwet willen lezen.
Ik geef de titel zodat u het verhaal zelf kunt opzoeken op de website:
• CDC agrees to rejig draft constitution
Zie verder de pagina Grondwetwijziging

 


 

Haven van Bangkok in Klong Toey

Exporteurs pessimistisch over export dit jaar

4 februari – Exporteurs zijn aanzienlijk pessimistischer over de vooruitzichten voor de export dit jaar dan regeringswaarzeggers met een glazen bol of een kopje met theeblaadjes. Ze verwachten een krimp van 0,2 procent, tenzij de regering met extra stimuleringsmaatregelen over de brug komt. Een enkeling heeft een sprankje hoop met 0 procent krimp en dat is een heel ander geluid dan uit het Government House komt, want het economisch team van het kabinet voorspelt 5 procent groei.

Volgens voorzitter Nopporn van de Thai National Shippers’ Council zou nog een jaar in het rood weinig goeds inhouden voor de concurrentiepositie van Thailand. Die situatie kan verergeren wanneer het Trans-Pacific Partnership van kracht wordt. Thailand’s klanten zouden voortaan zaken kunnen gaan doen met de buurlanden die lid zijn van het het nieuwe handelsblok.

Of Thailand zich aansluit is nog niet bekend, maar de lobby voor aansluiting is erg sterk. Wanneer het TPP van kracht wordt, is evenmin bekend, want elk deelnemend land moet het ratificeren.

Nopporn vreest dat de regering niet veel dingen meer zal kunnen doen, omdat ze nog maar een jaar aan de macht blijft. Ondanks geluiden dat de verkiezingen mogelijk pas in 2018 plaatsvinden, blijft Prayut hameren op midden volgend jaar, zelfs wanneer de ontwerp-grondwet in het referendum wordt afgeschoten. De regering is vastbesloten zich aan haar routekaart naar democratie te houden, aldus de premier.

In 2015 kromp de export met 5,78 procent, de grootste teruggang sinds de Amerikaanse schuldcrisis van 2009 toen de export 14,3 procent moest inleveren. Boosdoeners zijn het trage herstel van de wereldeconomie en de dalende olieprijzen. 2015 was het derde achtereenvolgende jaar waarin de export terugliep. Tot 2012 steeg de export elk jaar, daarna zette de teruggang zich in met 0,3 procent in 2013 en 0,4 procent in 2014.

De optimistische voorspelling van de regering is gebaseerd op de aanname dat de wereldeconomie zich herstelt, de stimuleringsmaatregelen die ze heeft genomen en de ontwikkeling van de special economic zones. (Bron: Bangkok Post, 3 februari)

Concurrentieregels gewijzigd

4 februari – Maatregelen tegen staatsbedrijven die concurreren met het particuliere bedrijfsleven en de vorming van een onafhankelijk orgaan om de concurrentie in de handel te controleren zijn de belangrijkste wijzingen van de Trade Competition Act, waartoe het kabinet dinsdag heeft besloten.

Dit betekent dat tien grote staatsbedrijven, zoals olie- en gasbedrijf PTT Plc, het grootste beursgenoteerde bedrijf, niet meer misbruik kunnen maken van hun voordeelpositie [als ik het tenminste goed begrijp]. Andere bedrijven waarvoor de wetswijziging van belang is, zijn onder andere Thai Airways International, de Telephone Organisation of Thailand (beter bekend als TOT) en CAT Telecom Plc.

Om monopolievorming in de particuliere sector te voorkomen, hebben fusies de toestemming nodig van het nieuwe orgaan. Minister Apiradi (Handel) zei eerder dat rekening wordt gehouden met marktstructuur, zoals aantal spelers op de markt, positionering, concentratie, distributiekanalen, grondstoffen, infrastructuur, investering en netwerken.

Sinds de wet in 1999 van kracht werd, heeft de Trade Competition Board 85 zaken behandeld. Geen enkele heeft de afgelopen zeventien jaar geresulteerd in een vonnis. Een is ter attentie gebracht van het OM, maar dat vond het bewijsmateriaal onvoldoende. De wijzigingen zijn het afgelopen jaar tijdens het hoorzittingen besproken, en kunnen op instemming van het particulier bedrijfsleven rekenen. (Bron: Bangkok Post, 3 februari)

TU verwerft 51 pct aandeel in Duits visbedrijf

4 februari – De beursgenoteerde Thai Union Group (TU) heeft een aandeel van 51 procent genomen in het Duitse Rügen Fisch Ag, producent van blikvoedsel. De deal heeft tot doel TU, ’s werelds grootste exporteur van tonijn, een bruggenhoofd in Europa te geven.

RügenfischRügen Fisch levert ambient [verse vis?] en gekoelde vis, zoals haring, makreel en zalm aan retailers in Duitsland onder de merknamen Rügen Fisch, Hawesta, Ostsee Fisch en Lysell.

De acquisitie betekent dat € 140 miljoen wordt toegevoegd aan de jaaromzet en het personeelsbestand groeit met 850 man in vier fabrieken in Duitsland en Litouwen.

Eerder probeerde TU het Amerikaanse Bumble Bee Seafood in handen te krijgen, maar die poging leed schipbreuk vanwege de vrees dat TU de tonijnmarkt zou domineren, waarop het het merk Chicken of the Sea bezit. In Europa verwierf TU al drie grote visbedrijven: MerAlliance, King Oscar en Orion Seafood. TU heeft een omzet van 120 miljard baht en biedt over de hele wereld werk aan 46.000 personen. (Bron: Bangkok Post, 3 februari)

Regime pakt buitenlandse journalisten aan

4 februari – Bezorgd over het internationaal image van het land, heeft de junta geweigerd enkele buitenlandse journalisten een werkvergunning te verschaffen. Dinsdag wilde de junta de werkvergunning van een buitenlandse cartoonist niet verlengen, die al 16 jaar freelance voor The Nation werkt.

Jonathan Head, voorzitter van de Foreign Correspondents Club of Thailand (FCCT) en BBC correspondent, zegt dat het buitenlandse journalisten sinds de coup van mei 2014 steeds moeilijker wordt gemaakt om hun accreditatie te verlengen. Freelancers zijn kwetsbaarder dan vast personeel.

Veel journalisten die voor de eerste keer een werkvergunning aanvragen, noemen de procedure ‘onplezierig’ en ‘vijandig’. Bij de aanvraag informeren ambtenaren van Buitenlandse Zaken naar hun mening over de junta en de monarchie. Aan de vereiste documentatie worden hogere eisen gesteld.

Vijf journalisten hebben sinds 2014 geen mediumvisum gekregen. De weigering werd meestal niet toegelicht, zegt Head, maar die is niet moeilijk te raden: de nieuwsverslaggeving over Thailand wordt als te negatief beschouwd. De FCCT vindt het zorgelijk dat de inhoud daarvan een criterium is bij het toekennen van een visum.

Head zegt dat het ministerie volgende week de voorwaarden bekend maakt voor het verkrijgen van een werkvergunning. Hem is verteld dat ze in eerste instantie niets te maken hebben met politiek, maar met ‘gebalanceerde verslaggeving’. ‘We zijn blij dat het ministerie nu de zaak met ons bespreekt en we hopen dat de criteria niet te restrictief zijn.’ De woordvoerder van het ministerie zegt dat het ‘kennis heeft genomen van de zorgen van de buitenlandse journalisten’.

Regering herziet PR-beleid

4 februari – Websites van regeringsdiensten moeten beter, teams van woordvoerders moeten hun werk verbeteren en er moet sneller gereageerd worden op negatieve berichtgeving [wat in de communicatiemanagement ‘pro-actief beleid’ wordt genoemd]. Met deze maatregelen hopen regering en leger de wind uit de zeilen te kunnen nemen van politieke tegenstanders.

Een bron klapt uit de boot over enkele personele wisselingen, zoals de uitbreiding van het woordvoerdersteam van de NCPO met het adjunct-hoofd van de 11th Military Circle, die volgens deze Deep Throat goed is in public relations en het woord voeren in het openbaar.

Premier Prayut heeft het regeringsteam al met twee woordvoerders uitgebreid. Hij gaat ‘persoonlijk’ de verrichtingen van elk ministerie op PR-gebied beoordelen, aldus de bron.

Minister Panadda (PM’s Office) informeerde dinsdag zijn kantoor en het Public Relations Department dat alle regeringsdiensten en staatsbedrijven een nieuw PR-plan dienen te volgen dat uit tien punten staat, zoals verbetering van websites en Facebook pagina’s om ‘public relations in het digitale tijdperk bij te benen’.  Ze moeten ook effectiever reageren op negatief nieuws.

De TV Pool is gisteren begonnen met een serie uitzendingen over de nieuwe grondwet, die tot doel hebben de bevolking over de vrijdag gepresenteerde eerste versie voor te lichten. [De TV Pool verzorgt programma’s die op alle kanalen te zien zijn, zoals het wekelijke tv-praatje van de premier op vrijdagavond.] Het programma wordt tweemaal per dag uitgezonden.

Om het geheel in perspectief te zetten, mijn waarde lezers, adviseer ik u het scherpzinnig commentaar van Kong Rithdee op het digitale fotoalbum van de junta te lezen. Zie mijn bericht O, wat kan ik genieten van columnist Kong Rithdee (31 januari).

DSI-agenten aangevallen op Rong Kluea markt

Twaalf gewonden bij handgemeen op grensmarkt

 4 februari – De aanval op rechercheurs van de DSI, woensdagochtend op de grensmarkt Rong Kluea in Aranyaprathet, krijg nog een staartje, want de DSI heeft aangifte gedaan tegen de vierhonderd Cambodjaanse marktkooplui die het personeel belaagden. Acht DSI-ers en vier lokale agenten raakten gewond nadat ze nagemaakte producten, waaronder horloges, riemen en parfum, in beslag hadden genomen.

De operatie werd uitgevoerd door de afdeling Intellectual Property Crime van de DSI en personeel van de Franse ambassade. Ze troffen de counterfeit aan in een magazijn en laadden die over in een vrachtwagen. De woedende marktkooplui belaagden de wagen en een bestelbusje van de DSI, probeerden hun spullen terug te krijgen, gooiden stenen en flessen naar de DSI-ers en beukten met stokken op de wagen. Enkele DSI-ers trokken hun pistool om hen te waarschuwen. Toen de politie arriveerde, kwam een eind aan het handgemeen. De twaalf gewonde DSI-ers en agenten zijn naar het ziekenhuis van Klong Luek en Aranyaprathet gebracht.

De commandant van de 19th Military Circle, die verantwoordelijk is voor de veiligheid in het gebied, vindt dat de DSI de lokale autoriteiten tevoren had moeten inlichten. De operatie liep volgens hem uit de hand omdat de rechercheurs wapens droegen. Het incident, zegt hij, kan de verhouding met Cambodja schaden.

Volgens het hoofd van het politiebureau Klong Luek zeggen de Cambodjanen dat ze vaak door ambtenaren worden afgeperst. Ze vertrouwden het zaakje niet omdat de DSI-ers in burger waren. De DSI doet regelmatig invallen op de markt, die berucht is vanwege alle namaak die er te koop is. Bij eerdere invallen werden DSI-ers ook al belaagd.

Twee duikers overvaren door speedboot

4 februari – Twee Russische toeristen, die bij het eiland Phi Phi (Krabi) aan het duiken waren, zijn gisterochtend ernstig gewond geraakt toen ze overvaren werden door een speedboot. Ze werden geraakt door de schroef van de boot.

Hevig bloedend zijn de mannen naar het PP ziekenhuis op het eiland gebracht. Na een eerste behandeling werden ze daarna naar het beter uitgeruste Krabi ziekenhuis op de vaste wal gebracht. Van één moest het onderbeen worden geamputeerd.

De schipper van de speedboot zegt dat het ongeluk gebeurde toen de boot met dertig passagiers aan boord op weg was naar een pier in de Maya Bay. Hij had gevoeld dat de boot iets geraakt had en een afgemeerde boot, gevraagd de mannen op te pikken voor vervoer naar het ziekenhuis.

De commandant van de toeristenpolitie vindt dat de schipper voorzichtiger had moeten manoeuvreren toen hij naar de pier voer. Hij praat vandaag met de lokale autoriteiten over maatregelen zoals het plaatsen van boeien om het duikgebied te markeren. Ze komen ook bij stranden van andere toeristische bestemmingen, zoals Samui en Pattaya, en dat past weer mooi in het beleid van premier Prayut die opdracht heeft gegeven toeristen beter te beschermen.

Ohec: Tandarts Dolrudee is de enige

4 februari – Het nieuws over tandarts Dolrudee pruttelt nog wat na. Volgens de secretaris-generaal van Ohec is ze de enige van vijfduizend studenten die een studielening hebben ontvangen, niet terugbetaald en hun borgstellers met de gebakken peren hebben laten zitten. Tussen 1992 en 2005 zijn 23 na hun buitenlandse studie niet teruggekeerd. Ze vonden goed betaalde banen en betaalden de lening, vermeerderd met een boete, terug.

Ohec, zo blijkt nu, heeft al in september een faillissementsaanvraag tegen de vrouw ingediend, die aan Harvard studeerde en er nu werkt. Het OM heeft de aanvraag in behandeling. Maar de zaak heeft voor haar geen consequenties omdat ze getrouwd is met een Amerikaan en de Amerikaanse nationaliteit heeft. Ze heeft ook geen bezittingen in Thailand. Bovendien verjaart een bankroetzaak na drie jaar, zodat ze dan weer ongestoord naar Thailand kan reizen.

Een van de borgstellers heeft op zijn Facebook pagina een bericht geplaatst van Dolrudee. Ze belooft hem en de drie anderen te compenseren voor de op hen verhaalde studieschuld. Maar de man zegt dat ze dit verhaal al enkele malen heeft opgehangen. Hij is van plan in de VS aangifte te doen. Enkele Thais hebben toegezegd een advocaat te betalen.

Hij heeft ook de Lawyers Council of Thailand gevraagd te onderzoeken of de Mahidol universiteit wel genoeg gedaan heeft de schuld op Dolrudee te verhalen. ‘Als Mahidol 10 jaar geleden haar best had gedaan, zou de zaak anders verlopen zijn.’

Eerdere berichten:
3 februari: Mahidol gaat voor faillissement oud-studente
2 februari: Voorstel: Nieuwe regels voor borgstelling studielening
1 februari: Studieschuld Mahidol; borgstellers zijn het haasje

Kort nieuws donderdag 4 februari

– Ideetje van een analist werkzaam bij het National Institute of Development Administration: Richt een nationale verzekeringscorporatie voor de gezondheidszorg op, waardoor degenen die gedekt worden door het UC-programma (het Thaise ziekenfonds) extra medische zorg kunnen krijgen, zoals medische zorg van ziekenhuizen die niet aan het UC meedoen, en medicijnen die niet vergoed worden.

Dat is volgens hem haalbaar wanneer de deelnemers 10 baht per dag betalen. De deelnemers krijgen dan dezelfde zorg als bij een particuliere verzekeraar. Arnond Sakworawich lanceerde dit plannetje op een seminar [geen details].

Een docent van de faculteit medicijnen van de Chulalongkorn universiteit, pleitte er voor verbeteringen van het UC-programma. Kankerpatiënten zouden ‘targeted therapy’ moeten krijgen, die effectiever is dan wat de UC nu biedt. Hij is het niet eens met burgergroepen die vinden dat gezondheidszorg gratis moet zijn. Een econoom van Chula denkt dat de co-payment benadering (oftewel een hogere eigen bijdrage) een betere benadering is om meer zorg toegankelijk te maken. (Zie ook de pagina Gezondheidszorg)

– Het ministerie van Milieu denkt na over de verhuizing van tijgers uit het Huai Kha Kaeng Wildlife Sanctuary in Udon Thani naar het Dong Phayayen-Khao Forest Complex in het Noordoosten. Daar zijn al jaren geen tijgers waargenomen. ‘We bestuderen de mogelijkheden’, zegt de minister. ‘Het is voor het behoud goed om de balans in de natuur te handhaven.’

– De lichaamsdelen, die dit weekend zijn gevonden aan de oever van de Chao Phraya, behoren tot dezelfde persoon, vermoedelijk een Aziaat van rond de 40 jaar, aldus de gemeentepolitie van Bangkok. Gisteren is nog een onderbeen gevonden in het Pathum Thani deel van de rivier. De politie gaat ervan uit dat de man is gedood [scherpe observatie], in stukken verdeeld en in de rivier gedumpt.

– Het ministerie van Werkgelegenheid gaat werkgevers die hun buitenlandse werknemers nog niet hebben geregistreerd, achter de vodden zitten om hen te registreren. Het ministerie concentreert zich op gebieden waar veel illegalen zouden werken, te beginnen met grote industriële zones. Vorige maand hebben ambtenaren al naar illegalen gespeurd; de resultaten zijn volgende maand bekend.

Het hoofd van het Department of Employment denkt dat de nieuwe benadering van het ministerie helpt Thailand’s image op het gebied van behandeling van gastarbeiders te verbeteren en kan leiden tot een betere score in het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport, waarin Thailand nu op de Tier 3 lijst staat, van landen die onvoldoende doen tegen mensenhandel.

Een werkgever die een illegaal in dienst heeft, riskeert een boete van 100.000 baht per werknemer; in de visindustrie zelfs 400.000 baht. De fabriek kan ook worden gesloten.

Gisteren heeft de minister de SeaWeb Seafood Summit in Malta geïnformeerd over de maatregelen die Thailand heeft genomen tegen de problemen in de visserij. Samengevat: De regering doet haar best.

Meer over de misstanden in de visserij en visverwerkende industrie op de pagina De vis wordt duur betaald. Zie ook de pagina Migranten.

– De politie heeft 22 van de 204 in Laksi (Bangkok) in november in beslag genomen auto’s teruggegeven aan de eigenaren, die de wagens  hadden geleasd. Het eigendom van de 182 andere wordt door drie partijen geclaimd: leasebedrijven, degenen die ze geleasd hebben en de garage die fungeerde als – populair gezegd – Ome Jan. De zaak kwam in de publiciteit naar aanleiding van de zelfmoord van een agent, die aan de zaak had gewerkt en door zijn baas onder druk was gezet. Zie het bericht van 2 februari in Kort nieuws.

– Nieuwe bezems vegen schoon en dat geldt ook voor de nieuwe manager van de Thai Health Promotion Foundation (ThaiHealth), die de afgelopen weken veel in het nieuws was vanwege de schorsing van bestuursleden met dubbele petten. Maatregelen tegen belangenverstrengeling zijn in de maak, zegt hij, en de bevolking gaat beter geïnformeerd over de subsidies en projecten.

De bevriezing van toegezegde subsidies aan 500 projecten is inmiddels deels verleden tijd. Het Monitoring and Auditing Committee on Fiscal Expenditure heeft het groene licht voor 50 projecten gegeven, de andere zijn nog in onderzoek. De bestuurszetels van de geschorste leden zijn nog niet opgevuld. (Zie verder de pagina Gezondheidzorg)

Bericht aan lezers die over de grondwet willen lezen.
Ik geef de titels zodat u de twee verhalen zelf kunt opzoeken op de website:
• CDC blasted with charter queries (opening krant)
• Draft seeks to erode checks and balances (analyse)
Zie verder de pagina Grondwetwijziging

 


 

Rotterdam, mijn geboortestad, in 1940. Commentaar overbodig.


 

Commentaar: Geen woorden maar daden

3 februari – Hoop is geen plan, kopt Bangkok Post boven haar hoofdredactioneel commentaar van gisteren. De vrolijke geluiden van het Royal Irrigation Department over de watersituatie in het komende hete seizoen zijn gebaseerd op drijfzand, schrijft de krant naar aanleiding van uitlatingen van adjunct-hoofd Suthep. Die zei vorige week dat er genoeg water is tot mei wanneer het regenseizoen begint, want er staat voldoende water in de stuwmeren die het stroomgebied van de Chao Phraya bedienen.

Dat is geen nieuws om vrolijk van te worden want de ondeugd El Niño zorgde er vorig jaar voor dat het pas in september begon te regenen en dat moet Suthep weten. Dit jaar is El Niño erg sterk met weinig regenval in Zuidoost-Azië en veel regen in het westelijk deel van Amerika. Het fenomeen gaat altijd weg, maar weermannen voorspellen dat ze nog wel enkele maanden actief blijft.

De RID en andere diensten lijken geen oog te hebben voor de zorgen van de mensen en in sommige gevallen vrees. Dit in tegenstelling tot de regering, tot premier Prayut aan toe, die zich zorgen maakt.

Vorig jaar zeiden de RID en het Meteorological Department in mei dat het regenseizoen was vertraagd. De volgende twee maanden herhaalden ze hun boodschap tot het in september begon te regenen, maar niet eens genoeg om het water in de grote stuwmeren op peil te brengen. Er waren geen overstromingen, dat weer wel.

Thai gebruiken veel water: op het platteland 50 liter per dag, in de grote stad 250 liter oftewel gemiddeld 2.131 kubieke meter water per persoon per jaar en daarmee plaatst het land zich tussen de tien grootste watergebruikers ter wereld.

Wat de berichten van Suthep angstaanjagend maakt is het optimisme dat op het moment wanneer er geen water meer uit de kraan komt, de hemel zich opent, stuwmeren worden gevuld, rivieren weer stromen en zelfs overstromen, en opvanggebieden in elke provincie tot de rand toe vol komen te staan. Het is mogelijk, maar onwaarschijnlijk, voorspelt BP.

Rampenmanagement vereist planning, doceert de krant. Suthep, de RID en andere diensten moeten realistisch zijn. Er is een grote kans dat El Niño dit jaar ernstiger problemen veroorzaakt dan vorig jaar. Het land dient te horen wat er voor de periode na mei gepland is, vooral als het regenseizoen weer later komt. (Bron: Bangkok Post, 2 februari)

De droogte kost de landbouwsector 62 mld baht

3 februari – De landbouwsector kan een schade van in totaal 62 miljard baht oplopen wanneer de droogte tot juni duurt, zegt econoom Witsanu (Kasetsart universiteit). Boeren die in mei rijst planten voor dit oogstjaar, kunnen hun oogst verliezen wanneer de regen onvoldoende is voor de zaailingen.

Een boer in Suphan Buri pompt water uit het Makham Thao-U-thong kanaalWitsanu heeft berekend dat de klimaatverandering tussen 2005 en 2045 een schade van  600 miljard tot 2,5 biljoen baht kan veroorzaken. Boeren die buiten irrigatiezones wonen, lopen de meeste schade op. Volgens het ministerie van Landbouw geldt dat voor 70 procent van de rijstvelden. ’s Lands irrigatiestelsel dekt slechts 29,6 miljoen rai.

Witsanu vreest dat de overheidscampagne om water te besparen weinig zoden aan de dijk zet; beter is een prijsmechanisme in werking te stellen voor alle sectoren, inclusief de landbouw die het meeste water gebruikt. ‘Geld maakt de boeren bewust van de kosten van watergebruik als ze een prijs moeten betalen.’

RID adjunct-hoofd Suthep (zie het voorgaande bericht) blijft volhouden dat de boeren in het stroomgebied van de Chao Phraya niets te vrezen hebben, mits [!] ze meewerken en stoppen water aan rivieren en kanalen te onttrekken. Hij denkt dat het regenseizoen in mei begint, want volgens hem neemt de kracht van El Niño af [Het commentaar zegt iets anders].

Het RID is van plan gedurende het regenseizoen de watervoorraad in de grote stuwmeren op peil te brengen door geen water te leveren. Sinds 2014 staat het water in de stuwmeren Bhumibol, Sirikit en Ubolratana al drie jaar op een laag peil.

Suthep waarschuwt de boeren in Chiang Mai voor een ernstige droogte want het water in het Mea Ngat stuwmeer staat op het laagste peil sinds de aanleg. Er is slechts 50 miljoen kubieke meter water beschikbaar voor consumptie. (Lees ook het bericht van 2 februari: Boeren gewaarschuwd voor inbeslagname waterpompen)

Foto: Een boer in Suphan Buri pompt water uit het Makham Thao-U-thong kanaal.

Chakrabongse Villas

Nieuw festival biedt creativiteit en vertier

3 februari – Leuk initiatief: Bangkok Edge, een ideeënfestival met op 13 en 14 februari een programma met muziek, werkgroepen, performances, demonstraties, discussies, voedsel, literatuur – dat alles in het pittoreske buurtje Tha Tian en alles gratis.

Initiatiefneemster Narisa Chakrabongsa, directeur van River Books, kwam op het idee omdat ze graag festivals in het buitenland bezoekt, zoals Womex in Engeland (World Music Expo), het Jaipur Literature Festival en het Ubud Writers Festival.

De festival activiteiten zijn verdeeld over drie locaties: Museum Siam, Chakrabongse Villas en de Rajini School. Raadpleeg voor het programma www.bangkokedge.com. (Bron: Bangkok Post, 2 februari)

Foto: Chakrabongse Villas.

Huisvestingsprogramma minima vordert

3 februari – Het project om goedkope koopwoningen voor de minima te bouwen is weer een een stapje verder. Het Treasury Department heeft zes percelen geselecteerd waarop 3.400 eenheden kunnen worden gebouwd: twee in Bangkok, de andere in Chiang Mai, Chiang Rai en Phetchaburi. Het gaat om zowel flats als vrijstaande huizen.

Het project heeft tot doel het eigen woningbezit van de minima te stimuleren. Een condominium gaat 500.000 baht kosten, een woning 700.000 baht. Ze worden door particuliere projectontwikkelaars gebouwd op grond van het Treasury Department, dat een betrekkelijk lage huur rekent, waardoor ze voor die prijzen gebouwd kunnen worden. Kopers nemen een hypotheek met een looptijd van 30 jaar.

Nog niet bekend is hoeveel iemand moet verdienen en hoeveel eigen vermogen vereist is om voor een eenheid in aanmerking te komen. Het Treasury Department heeft van de minister van Financiën de opdracht gekregen om na te gaan hoe dat in Hong Kong is geregeld. Daar geldt dat degenen wier inkomen en vermogen boven een bepaalde grens komen, hun bezit moeten verlaten.

Over de vraag wie beschouwd moet worden als een low-income earner verschillen het Fiscal Policy Office en de National Housing Authority plus de GH Bank van mening. De FPO hanteert een bovengrens van 15.000 baht per maand, de andere twee 22.000 en 24.000 baht. (Bron: Bangkok Post, 2 februari)

Zie verder het bericht van 2 december 2015: Goedkope wooneenheden voor de minima.

Limerick van de dag
Een man op een prachtig Thais strand
Liep zonder slippers op het zand
Hij wist niet wat ie deed
Het was bijzonder heet
En heeft toen lelijk zijn voeten verbrand
(Ingezonden)

Prognose: R&D uitgaven worden in 2 jaar verdubbeld

3 februari – Het is alleen nog maar een verwachting, maar nu al een reden voor minister Pichet van Wetenschap en Technologie om breed lachend bekend te maken dat Thailand’s minieme uitgaven aan R&D (research and development) dit en volgend jaar aanzienlijk omhoog gaan.

Pichet DurongkaverojDat zou te danken zijn aan de belastingvoordelen en privileges van de Board of Investment die particuliere bedrijven wordt geboden. De regering verwacht dat met name grote bedrijven bereid zullen zijn een groter budget uit te trekken voor R&D.

Thans besteedt Thailand 0,5 procent van het bruto binnenlands product, dat 13,5 biljoen baht bedraagt, aan R&D. De regering wil er 1 procent (130 miljard baht) van maken, waarvan de particuliere sector 70 procent bijdraagt.

De regering heeft 170 researchers bereid gevonden R&D en innovatie te steunen bij kleine en middelgrote bedrijven (MKB in het Nederlands, SME in het Engels). Vorig jaar keurde het kabinet een plan goed om investeringen in tien bedrijfstakken, zogeheten clusters,  aan te trekken. Aanleiding was de continue vermindering van particuliere investeringen in de afgelopen tien jaar. Daarvoor is een fonds van 10 miljard baht gevormd.

Het ministerie heeft 500 miljoen baht beschikbaar voor innovatiecoupons. Ze zijn bestemd voor MKB’s die belangstelling hebben voor het ontwikkelen van producten en hun concurrentiepositie willen versterken. Veel SME’s hebben moeite om toegang te krijgen tot financiële bronnen, die nodig zijn voor investeringen. De coupons voorzien in steun voor 75 procent van de projectwaarde tot een maximum van 1,5 miljoen baht. De MKB’s moeten de rest bijpassen. (Bron: Bangkok Post, 2 februari)

Inflatie daalt weer in januari

3 februari – Voor de dertiende achtereenvolgende maand zijn de consumentenprijzen gedaald. In januari noteerde het ministerie van Handel een teruglopende inflatie van 0,53 procent op jaarbasis, minder dan in december (0,85 pct) en november (0,97 pct).

Naar verwachting zet de trend zich de komende twee maanden voort omdat de olieprijzen aanzienlijk zijn gedaald. Pas in het tweede kwartaal beginnen de consumentenprijzen weer op niveau te komen, wanneer de olieprijs zich herstelt. De inflatie wordt berekend aan de hand van de prijzen van 450 producten en diensten.

De olieprijzen worden beschouwd als de belangrijkste factor die de richting van de inflatie bepaalt, zegt Somkiat Triatpan, directeur van het Office of Trade Policy and Strategy van het ministerie. De droogte heeft vooral invloed op de prijzen van voedsel.

Het ministerie verwacht dat de inflatie dit jaar naar 1 tot 2 procent groeit, parallel aan het economisch herstel. Die verwachting is gebaseerd op een economische groei van 3 à 4 procent, de prijs van een vat ruwe Dubai olie van 45 tot 54 US$ en de dollar-baht koers van 35 à 36 baht.

De voortdurende daling van de headline inflation (alle 450 producten en diensten) duidt op deflatie, maar het is een technische deflatie omdat de core inflation (prijzen minus voedsel en olie) nog steeds positief is, dankzij de prijzen van producten die blijven stijgen en de koopkracht die op niveau blijft.

Verwacht wordt dat het Monetary Policy Committee (MPC) van de centrale bank, dat vandaag vergadert, de policy rate van 1,5 procent ongemoeid laat. De MPC heeft weinig speelruimte, zeker nadat Japan onverwacht tot een negatief tarief besloot. Vorig jaar verlaagde de MPC het tarief tweemaal met een kwart procentpunt.

De centrale bank is tevreden met de huidige monetaire setting, zegt een econoom van HSBC. De gouverneur van de bank geeft de voorkeur aan handhaving van het tarief, want hij beschouwt het begrotingsbeleid als het belangrijkste middel om de economie te stimuleren, niet het monetair beleid. (Bron: Bangkok Post, 2 februari)

Mahidol gaat voor faillissement oud-studente

3 februari – De Mahidol universiteit gaat het faillissement aanvragen van tandarts Dolrudee, die een studieschuld van 30 miljoen baht (inclusief boete) weigert terug te betalen. Dit heeft vice-president Banchong van de universiteit gisteren op een persconferentie bekend gemaakt. Tevens vertelde hij dat haar vier borgstellers, die aansprakelijk zijn gesteld, 10 miljoen baht hebben terugbetaald. De boete is hen kwijt gescholden.

De tijd dringt want de verjaringstermijn voor de faillissementsaanvraag eindigt op 14 februari. Gevraagd waarom de faculteit tandheelkunde in 2004, toen ze ontslag nam als docent, niets heeft gedaan, zegt Banchong dat volgens de Civil Service Act de faculteit het vertrek van een docent die contractbreuk pleegt, niet kan tegenhouden. De faculteit stuurde haar daarna  talloze brieven met het verzoek haar schuld te voldoen, maar ze antwoordde daarvoor geen geld te hebben.

Na haar ontslag vertrok Dolrudee naar de VS waar ze aan Harvard haar PhD haalde en een baan als researcher kreeg. Ze inmiddels getrouwd en heeft de Amerikaanse nationaliteit, waardoor ze buiten het bereik van de Thaise wet is. De Amerikaanse topuniversiteit liet op brieven van Mahidol weten de zaak als een privé zaak te beschouwen en houdt zich afzijdig. Mahidol blijft haar aansprakelijk stellen voor 30 miljoen baht, ze is er niet vanaf door 10 miljoen te betalen.

Volgens de voorwaarden van een studielening voor een buitenlandse studie heeft een student na beëindiging van zijn studie de keuze uit twee opties: terugbetaling van de lening of een docentschap tweemaal zo lang als de studie in het buitenland heeft geduurd. Wie in gebreke blijft, moet driemaal het bedrag van de lening ophoesten.

De zaak is in het nieuws gekomen doordat een van de borgstellers op Facebook had geschreven dat hij en drie anderen aansprakelijk waren gesteld voor de studieschuld inclusief boete.

Zie verder Studieschuld Mahidol; borgstellers zijn het haasje (1 februari) en Voorstel: Nieuwe regels voor borgstelling studielening (2 februari).

Geen dubbelspoor maar enkelspoor. Hoezo?

Sino-Thai dual-track rail plan3 februari – Het mes is gezet in de plannen voor de aanleg van de zogeheten Sino-Thai spoorlijn, een dubbelspoor verbinding tussen Nong Khai en Map Ta Phut via Nakhon Ratchasima met een aftakking vanaf Kaeng Khoi naar Bangkok.

•  Het tracé Nakhon Ratchasima-Nong Khai wordt enkelspoor omdat het vrachtvolume op dat deel minimaal is.

• De tracés Bangkok-Kaeng Khoi en Kaeng Khoi-Nakhon Ratchasima worden ‘gecombineerd’ [Wat dat concreet betekent, begrijp ik niet.]

De veranderingen zijn vorige week overeen gekomen toen de ministers van Transport en Financiën in China waren voor overleg over de spoorlijn die door beide landen gezamenlijk wordt aangelegd.

[Even een persoonlijke noot: Over  de financiering van de lijn wordt al een jaar lang gebakkeleid. Eerst over de rente die China vroeg voor leningen, maar dat vuiltje schijnt te zijn weggewerkt, en ook over de totale kosten omdat China met een hogere begroting kwam dan aanvankelijk voorzien. Dus ik denk dat er gewoon bezuinigd moet worden om het paradepaardje van de regering veilig te stellen.]

De aanleg gebeurt in twee fases. Eerst Bangkok-Nakhon Ratchasima-Nong Khai en daarna Kaeng Khoi-Map Ta Phut. De constructiematerialen zullen zoveel mogelijk uit Thailand moeten komen, ‘om op de kosten te besparen’, aldus minister Arkhom (Transport).

Hij bevestigt dat beide landen het nog niet eens zijn over de kostenverdeling. Thailand heeft in Beijing voorgesteld dat China een aandeel van van 60 procent neemt in een nog op te richten special purpose vehicle, dat verantwoordelijk is voor het project. De Chinese gesprekspartners leggen het voorstel aan hun superieuren voor.

Arkhom verwacht dat beide landen later deze maand de zaak kunnen afronden, wanneer de Chinezen akkoord gaan met het voorstel. Ben benieuwd. (Zie verder de pagina Spoorwegen)

Zeezigeuners bij Provinciehuis van Phuket

Kort nieuws woensdag 3 februari

– Het overleg tussen de zeezigeuners in Rawai (Phuket) en projectontwikkelaar Baron World Trade Co heeft niet tot overeenstemming geleid. Het bedrijf claimt een stuk land waarop de zigeuners wonen en hun voorouders begraven liggen. Vorige week vond een schermutseling plaats tussen de zigeuners en een door het bedrijf ingezette ‘knokploeg’. Het bedrijf wil op de grond villa’s bouwen, de zigeuners wonen er al generaties.

Het bedrijf heeft aangeboden een heiligdom naar de grens van het omstreden gebied te brengen en tweehonderd vierkante meter af te staan, maar de zigeuners hebben het aanbod afgewezen. Provinciale autoriteiten gaan het grensgebied inspecteren om te bezien of het dienst kan doen als voetpad naar het heiligdom.  Ze hebben het bedrijf gevraagd het heiligdom ongemoeid te laten totdat de problemen zijn opgelost.

Het bedrijf zegt over eigendomsbewijzen te beschikken voor het land, maar de DSI heeft aanwijzingen gevonden dat ermee geknoeid is. De DSI heeft ook botten gevonden die de claim van de zigeuners ondersteunen.

Op de foto zeezigeuners bij het Provinciehuis van Phuket waar het overleg plaatsvond.

Eerdere berichten:
31 januari: Phuket: DSI steunt de zeezigeuners tegen bedrijf
30 januari: DSI: De zeezigeuners hebben de oudste rechten
29 januari: Kort nieuws
28 januari: Kort nieuws

– Het Southern Border Provinces Administration Centre (SBPAC) wordt onderdeel van het Internal Security Operation Command (Isoc), dat toezicht houdt op militaire missies. Isoc-woordvoerder Banpot ontkent dat het SBPAC, verantwoordelijk voor sociale, politieke en economische ontwikkeling, wordt opgeheven. Doel is ‘betere verbindingen en eenheid’ van het werk, aldus de woordvoerder.

De SBPAC is in 1981 opgericht, in 2002 ontmantelde de regering Thaksin het centrum en in 2006, twee jaar nadat het verzet in het Zuiden weer was opgelaaid, besloot de regering Surayud het terug te brengen. Het centrum is actief in Pattani, Yala, Narathiwat en delen van Songkhla.

Het is het belangrijkste kanaal dat zuiderlingen kunnen gebruiken om grieven aan de overheid kenbaar te maken. Volgens een peiling van de Yala Rajabhat universiteit wordt het door de meeste bewoners in het Zuiden gewaardeerd. In de peiling onder 6.135 dorpelingen zei 98,8 procent van de respondenten dat het kan helpen hun problemen te verzachten.

– Het Zika virus, onlangs opgedoken in Sumatra, heeft nu ook Thailand bereikt. Het Bhumibol Adulyadej ziekenhuis heeft bekend gemaakt een patiënt te hebben behandeld. De patiënt werd op 24 januari opgenomen met de symptomen van Zika: koorts, huiduitslag, rode ogen en gewrichts- en spierpijn. Hij zegt niet in risicogebieden in het buitenland te zijn geweest.

Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft een waarschuwing voor de volksgezondheid gegeven. Alle partijen dienen maatregelen te nemen en verspreiding voorkomen.

Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat het virus niet nieuw is [?] want sinds 2012 toen het voor het eerst werd ontdekt in Oeganda, zijn elk jaar vijf niet-ernstige gevallen per jaar gediagnosticeerd. Het ministerie werkt aan een betere screening van zwangere vrouwen die symptomen van Zika vertonen. Hun baby’s kunnen geboren worden met microcephaly, een verkleinde schedel en een onvolledige hersenontwikkeling.

De symptomen van Zika lijken op die van dengue fever. Alleen een bloedtest kan het onderscheid maken. Het wordt overgebracht door dezelfde mug. Overwogen wordt reizigers uit Zika-landen strenger te screenen. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

– De luchtvaart in Thailand blijft dit jaar de rode kaart behouden van de International Civil Aviation Organisation van de VN (ICAO), verwacht de CAAT. De CAAT zegt de organisatie in december uit te nodigen voor een audit in de hoop dan rode-kaartvrij te zijn. CAAT-directeur Chula zegt: ‘Het is onwaarschijnlijk dat ze de rode kaart [die vorig jaar juni werd getrokken] dit jaar intrekken.’

Het European Aviation Safety Agency (EASA) komt in mei weer op bezoek, zes maanden na de vorige inspectie, maar dat controleert alleen maatschappijen die op Europa vliegen en dat zijn er twee.

Chula verwacht dat het land met vlag en wimpel slaagt nu het voormalige Thai Civil Aviation Department is gesplitst in de CAAT en het Department of Airports. Met de inspectie van in Thailand geregistreerde luchtvaartmaatschappijen is begonnen. De CAAT gaat het kabinet een plan voorleggen voor human resources development [Bijscholing, recruteren van personeel? ] en training in de industrie.

Zie voor alle berichten over de luchtvaartperikelen de pagina Luchtvaartdienst onder vuur.

– Het ministerie van Transport heeft de publieke en particuliere interlokale busdiensten de opdracht gegeven het kaartje 1 satang per kilometer goedkoper te maken en niet 3 satang, zoals gisteren gemeld. De nieuwe tarieven worden op 15 februari van kracht. Het ministerie vindt 3 satang te veel, want dat zou de bedrijfsvoering van de busdiensten kunnen duperen.

– Bewoners in Nakhon Ratchasima hebben premier Prayut gevraagd het plan voor de aanleg van een snelweg van Bang Pa-in (Ayutthaya) naar het Noordoosten te herzien. Ze zijn bang dat het milieu en hun levensonderhoud worden geschaad. Concreet vragen ze de snelweg niet door het district Pak Chong aan te leggen. Volgens hen hebben hoorzittingen en een milieueffectrapportage geen duidelijke resultaten opgeleverd.

– Nog eens twee lichaamsdelen zijn in de Chao Phraya gevonden: een onderbeen en een rechterbeen. Het afgelopen weekend werden al vier lichaamsdelen gevonden: een romp, hoofd, arm en deel van een been. Forensische experts moeten nog vaststellen of ze van één persoon zijn. Het Institute of Forensic Medicine van het politieziekenhuis doet onderzoek.

De politie vraagt de bevolking de autoriteiten te informeren indien ze van een vermissing weten. Een 29-jarige vrouw is door de politie naar een pier onder de Rama V brug meegenomen om te zien of het aldaar gevonden been van haar man was, die op 22 januari uit een hotel in Rayong verdween. Maar dat was volgens haar niet het geval.

Bericht aan lezers die over de grondwet willen lezen.
Ik geef de titels zodat u de drie verhalen zelf kunt opzoeken op de website:
• Elections ‘must stick to roadmap’
• Activists call for community rights amendments in charter
• PM lashes oud over charter reporting

 


 

Corruptie 2

Grondwet: Drie commentaren, drie visies

2 februari – Drie commentaren en analyses in de krant van gisteren over de ontwerp-grondwet, die vrijdag is gepresenteerd. En alle drie leggen ze verschillende accenten.

Veera Prateepchaikul is bang dat weinig mensen de grondwet begrijpen, zelfs degenen met enige juridische kennis, want die staat vol met juridisch jargon en kruisverwijzingen. Je krijgt er hoofdpijn van. Dus komt het erop neer dat mensen het stemadvies van hun politieke partij zullen volgen. Veera pleit voor een populaire versie waarin aandacht wordt besteed aan de kernpunten van de grondwet.

De Thaise kwaliteitskrant Matichon schrijft dat CDC-voorzitter Meechai een grondwet aflevert, ‘die we niet kunnen weigeren’. Twee redenen:
1 De nieuwe grondwet heeft tot doel corruptie in te tomen. Politieke fraude in het bijzonder wordt streng bestraft. De begrotingsuitgaven van de regering moeten voldoen aan in de wet aangegeven regels. Wanneer een minister de regels overtreedt, valt het gehele kabinet. Het kopen van stemmen leidt tot een levenslange politieke ban en niet zoals thans 5 jaar. Het idee om de grondwet te ‘verkopen’ als anti-corruptie is slim, aldus Matichon.

2 Meechai slaat twee vliegen in één klap, want de opponenten kunnen ervan beschuldigd worden corrupte praktijken niet te willen aanpakken. In de woorden van Meechai in een interview: ‘Wanneer de mensen de ontwerp-grondwet afwijzen, hebben ze geen grondwet om te gebruiken en eindigen ze met de huidige (beperkte) interim-grondwet.’

Er ontstaat dan een situatie waarin premier Prayut gebruik zou kunnen maken van de absolute macht die artikel 44 hem verleent. ‘Dat is geen goed nieuws voor degenen die willen dat een volledige democratie terugkeert.’

Het commentaar van Bangkok Post vind ik het minste van de drie. De krant is pessimistisch over de uitslag van het referendum en hamert vooral op het ontbreken van publieke inbreng. Alsof dat een garantie is voor een tekst die de toets der kritiek kan doorstaan. (Bron: Bangkok Post, 1 februari) (Zie verder de pagina Grondwetwijziging)

Rijken houden vermogen uit handen fiscus

2 februari – Leidinggevenden en grote aandeelhouders van 160 beursgenoteerde bedrijven hebben tussen juli 2014 en gisteren aandelen ter waarde van 80 miljard overgeschreven op naam van familieleden en holdings.

Dankzij deze (legale) truc hoeven hun erfgenamen na hun overlijden geen erfbelasting te betalen, een nieuwe belasting die maandag van kracht is geworden. Opvallend is dat hiermee al twee jaar geleden is begonnen.

Prasert Prasarttong-Osoth, oprichter van Bangkok Dusit Medical Services Plc (BDMS) en Bangkok Airways, voert met een aandelenwaarde van meer dan 10 miljard baht de lijst van rijken aan die op deze wijze hun fortuin uit handen van de fiscus houden. Ook twee anderen van BDMS hebben hun melkkoetje veilig gesteld. In bijgaand kader de belangrijkste geldwolven. (Bron: Bangkok Post, 1 februari)

Don Mueang terminal 2

Luchthavens scoren weer record

2 februari  – Thailand’s zes grote luchthavens hebben vorig jaar een kleine 110 miljoen passagiers verwerkt (aankomst en vertrek), een stijging met 21,3 procent.  Don Mueang maakte de sterkste groei door met een stijging van 40,7 procent. Het vrachtvervoer daarentegen bleef nagenoeg constant. De cijfers tonen volgens de krant aan dat het goed gaat met de Thaise toeristenindustrie.

Naar verwachting zet de stijging zich volgend jaar door. Airports of Thailand, de beheerder van de luchthavens, verwacht een groei met 11 procent. Die groei wordt mede mogelijk gemaakt doordat terminal 2 van Don Mueang volgende maand volledig in gebruik komt en de vertraagde uitbreiding van Phuket, eveneens volgende maand, klaar is. De capaciteit van Don Mueang stijgt van 18,5 miljoen passagiers naar 30 miljoen van Phuket van 6,5 miljoen naar 12,5 miljoen.

De zes luchthavens zijn Suvarnabhumi, Don Mueang, Phuket, Chiang Mai, Chiang Rai en Hat Yai. (Bron: Bangkok Post, 1 februari)

Steun aan minima; de minister denkt na

2 februari – Minister Apisak (Financiën) denkt na over nog een pakket aan maatregelen om de bestedingen van de minima te te stimuleren. [Geen details] Sinds zijn benoeming probeert de minister al de grass-roots economie te prikkelen.

‘Als we de binnenlandse koopkracht willen verbeteren moeten we ons richten op middelen om de koopkracht van het overgrote deel van de bevolking te versterken’, zegt hij. ‘De mensen met de laagste inkomens zijn de meest kwetsbare sector van de samenleving. Ze verdienen de meeste regeringssteun.’

Vorig jaar lanceerde de minister enkele maatregelen gericht op deze bevolkingsgroep: in totaal 136 miljard baht, waarvan 60 miljard baht bestemd voor de dorpsfondsen, 36,2 miljard baht voor bouw- of reparatieprojecten en 40 miljard baht voor kleinschalige projecten.

Apisak zegt dat de export hard getroffen is door de China’s afkoelende economie met gevolgen voor andere sectoren in de aanvoerketen. Behalve met genoemde injecties probeert de regering ook megaprojecten te versnellen.

Staatssecretaris Wisut (Financiën) wijst op plannen voor een hulpprogramma voor boeren en kleine bedrijven die gedupeerd zijn door de tragere economie en de droogte. [Geen details] ‘Boeren langs de Chao Phraya rivier hebben moeten afzien van planten alhoewel het oogstseizoen was. [?] Dus moeten we maatregelen hebben om hen te helpen bij de onmiddellijke crisis.’

Het Fiscal Policy Office noemt nog  het plan om de 3 procent rente voor leners bij de BAAC te subsidiëren. Het kabinet moet er nog toestemming voor verlenen.  (Bron: Bangkok Post, 1 februari)

Limerick van de dag
Een man uit het mooie dorpje Soest
Had zo’n verschrikkelijke last van zijn hoest
Zijn luchtpijp was ontstoken
Dat kwam door kettingroken
Want door die ketting was zijn luchtpijp verroest
(Ingezonden)

Misstanden in de visserij: Politie zit niet stil

2 februari – In de acht maanden sinds het Command Centre for Combating Illegal Fishing is gevormd om misstanden in de visserij te bestrijden, heeft de politie 36 zaken onderzocht, 102 verdachten aangehouden en 130 veronderstelde slachtoffers van mensenhandel bevrijd. Alle verdachten zijn vervolgd; twee derde is naar de gevangenis gestuurd.

Adjunct-politiehoofd Thammasak maakte deze gegevens maandag op een persconferentie bekend. Tevens vertelde commandant Kornchao van de anti-human trafficking politie dat dertig personen uit Myanmar zijn gered die gedwongen zouden worden op vissersboten te werken. Ze zijn bevrijd uit een kamer op Phuket. De operatie vond plaats op verzoek van de autoriteiten uit Myanmar die door vier van een vissersboot ontsnapte landgenoten waren geïnformeerd. (Bron: website Bangkok Post, 1 februari)

Update: De krant maakt er 29 migranten van. Ze werden ontdekt in een afgesloten kamer op het eilandje Si-re. Een vrouw die het huis bewaakte, is aangehouden, evenals de man die het vervoer naar Thailand had geregeld. Een derde verdachte is nog voortvluchtig.

Meer over de misstanden in de visserij en visverwerkende industrie op de pagina De vis wordt duur betaald.

Big Brother Thailand probeert het weer

2 februari – Moeilijk te vertalen uitdrukking: carrot and stick. Misschien lokmiddel? Een vooraanstaande lid van de National Reform Steering Assembly (NRSA) stelt voor om cyber reuzen een gunstig belastingtarief op reclame-inkomsten te bieden [dat is de carrot] in ruil voor het verwijderen van content die als ongewenst wordt beschouwd, zoals kritiek op het koningshuis. [De stick wordt niet genoemd in het bericht, maar zal wel bestaan uit een hoger tarief.]

Het voorstel is duidelijk een reactie op de weigering van Google, waarmee de NRSA-commissie online media reform vorige maand heeft gesproken, om onwelvallige berichten en foto’s op verzoek te verwijderen. Thans kan dit alleen op last van de rechter. Met Line en Facebook gaat nog gepraat worden.

Tijdens het overleg heeft Google ook laten weten ongelukkig te zijn met artikel 15 van de Computer Crime Act. Volgens dit artikel is een internet platform medeverantwoordelijk wanneer een gebruiker de wet overtreedt. De commissie gaat de regering nog vragen een oplossing te vinden voor de wensen van het bedrijf.

Commissievoorzitter Pisit vertelde eerder in een radio-interview dat de commissie een manier zoekt ‘to engage’ in de communicatie tussen Line-gebruikers. Line is erg populair in Thailand met 33 miljoen gebruikers, de helft van de totale bevolking. Na Japan is Thailand de grootste Line-markt. Wat verstaan moet worden onder ‘to engage’ blijft in het vage; ik denk ingrijpen. Line is op de hoogte van de wens. Het bedrijf zegt een ‘passende oplossing ‘ te overwegen die niet in strijd is met het wereldwijde bedrijfsbeleid. ‘De privacy van Line gebruikers is onze topprioriteit.’

Internet Law Reform Dialogue vindt de recente ontwikkeling zorgelijker dan vorige pogingen van de regering om het internetverkeer te censureren.

‘Het is het goed recht van de regering een vrijhandelsbeleid te bieden om buitenlandse investeerders te lokken, maar de privacy is in gevaar wanneer dit voorstel doorgaat. Als bedrijven erop ingaan, moeten ze dit duidelijk aan hun klanten laten weten zodat ze desgewenst van service provider kunnen veranderen.’

Voorstel: Nieuwe regels voor borgstelling studielening

2 februari – Als er een scheet wordt gelaten in Thailand, komt de overheid, academische wereld of het actiewezen met een voorstel, in dit geval om scheten te verbieden. Of er wordt een seminar aan gewijd. Dit ter inleiding op het pleidooi de regels bij het verlenen van een studielening te herzien, waar de krant een vrij uitgebreid openingsartikel aan wijdt.

Aanleiding: Een afgestudeerde tandarts aan de Mahidol universiteit, inmiddels werkzaam in de VS, wil haar lening niet terugbetalen en nu zitten de borgstellers met de gebakken peren. Die mogen 30 miljoen baht ophoesten: 10 miljoen voor de lening en 20 miljoen boete. Het staat allemaal haarfijn beschreven in het artikel van gisteren: Studieschuld Mahidol; borgstellers zijn het haasje.

Een docent van de Chulalongkorn universiteit [Heeft die man niets beters te doen?] stelt voor de criteria voor borgstelling te veranderen. Alleen ouders of familieleden zouden borg mogen staan; familieloyaliteit zou de garantie zijn dat zich geen herhaling voordoet van contractbreuk. Volgens de docent zouden ‘sommige individuen’ onverantwoordelijk gebruik maken van de mogelijkheid hun carrière na te streven ten koste van anderen. Hij denkt ook dat slecht voorbeeld doet slecht volgen.

De docent beschuldigt de Civil Service Commission ervan laks te zijn wanneer studieleningen niet worden terugbetaald. Hij vindt ook dat de huidige werkgever van de vrouw, Harvard, zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Als ze de tandarts willen houden, moeten ze haar maar van de Thaise regering ‘kopen’. [Hoe bedenk je het?]

Volgens de rector van de Surana University of Technology zijn studenten al in de problemen gekomen bij het zoeken van borgstellers, tenzij ze uit een rijke familie komen. Enkele door hen benaderde docenten hebben geweigerd garant te staan. Maar ook van de voorgestelde regel profiteren ze niet, want de financiële status van hun familie staat borgstelling in de weg.

Phrae Aanleg dijkje in Yom rivier

Boeren gewaarschuwd voor inbeslagname waterpompen

2 februari – Boeren in Chai Nat en Suphan Buri zijn door het leger gewaarschuwd te stoppen met het pompen van water uit het kanaal Makham Thao op straffe van inbeslagname van hun waterpompen. De boeren brengen de leverantie van leidingwater in gevaar. Het water is hard nodig gezien de voorspelde droogte, die na april wordt verwacht omdat het waterpeil in de grote stuwmeren op een laag niveau staat.

In het district Hankha van de aangrenzende provincie Suphan Buri kampen de bewoners al met een gebrek aan leidingwater. De boeren mogen er pas water voor hun boerderij gebruiken nadat het pompstation Don Chedi van het provinciaal waterleidingbedrijf een dag lang water voor huishoudelijk gebruik heeft geleverd.

Het RID in Chai Nat heeft water uit het irrigatiestelsel  naar het Makham Thao kanaal gepompt, zodat het voor leidingwater kan worden gebruikt. Na vijf dagen is het water pas 60 km in het kanaal gevorderd. Volgens de autoriteiten pompen veel boeren water uit het kanaal voor de verbouw van groentes en hun vee. Soldaten hebben gevraagd ermee te stoppen, maar de boeren willen niet luisteren.

Op de foto leggen bewoners in Song (provincie Phrae) een dijk van zandzakken aan in de Yom rivier. Het water in de rivier zal daardoor stijgen waarna ze het kunnen gebruiken voor hun boerderij.

Sterke aanwijzing voor moord op Chuwong

2 februari – Dat miljardair-aannemer Chuwong, vorig jaar juni door een botsing om het leven is gekomen, wordt al lang betwijfeld, maar nu lijkt de Medical Council of Thailand (MCT) dat te bevestigen. In zijn nek zijn twee gebroken botten gevonden, veroorzaakt door de klap van een hard voorwerp.

KrimiDat is gebleken uit bestudering van het autopsierapport van het Institute of Forensic Medicine van het politieziekenhuis. De familie van Chuwong had daar om gevraagd omdat ze het autopsierapport onvolledig vond. Verdacht vond ze dat Chuwong’s ogen gebloed hadden en een wond aan zijn kin.

Het rapport is op verzoek van de MCT onderzocht door het Royal College of Pathologists of Thailand en forensische experts. Gebleken is dat de zesde en zevende nekwervel waren gebroken, terwijl normaal bij een botsing vaak de tweede en derde breken. De resultaten gaan de komende dagen naar de DSI, die onderzoek doet en nog geen conclusies heeft getrokken over de doodsoorzaak.

Voorgaande berichten op de pagina Krimi Chuwong, de aannemer.

Kort nieuws dinsdag 2 februari

– De politieagent die eind januari een eind aan zijn leven maakte, stond onder grote druk van het hoofd van zijn bureau, zegt een openbare aanklager die de agenten van het bureau Thung Song Hong goed kent omdat hij al 20 jaar met hen werkt.

De agent en zijn baas verschilden van mening over diens aanpak bij de inbeslagname van 240 auto’s in Laksi (Bangkok) in november. De auto’s stonden in een garage van tweedehands auto’s die als lommerd fungeerde. De twee eigenaren van de garage zijn nog steeds voortvluchtig.

Een commissie die de administratie van het bureau onderzoekt, heeft de overplaatsing van het hoofd geadviseerd en tweehonderd agenten en bewoners hebben een petitie ondertekend, waarin dat eveneens wordt gevraagd. Waar het conflict tussen de agent en het bureauhoofd precies over ging, is nogal ingewikkeld; bovendien snap ik het niet helemaal.

Volgens de agent die de hand aan zichzelf sloeg, had zijn chef hem van het onderzoek afgehaald. Hij zou ook in het bijzijn van andere agenten berispt zijn. De bureauchef wast zijn handen in onschuld. Leasing bedrijven die 182 van de wagens hebben geleased, eisen in een civiele procedure tegen de agent en zijn chef teruggave.

– Een 7-jarig meisje is in Pathum Thani in de lift van een appartementengebouw tussen de derde en vierde verdieping bekneld geraakt en overleden. De vader parkeerde op dat moment zijn motorfiets en had zijn dochter gezegd alleen naar hun appartement op de begane grond te gaan.

– Premier Prayut heeft bevestigd dat hij de US-Asean top die van 14 tot 16 februari in de VS wordt gehouden, zal bijwonen. De afspraak voor de top is in november gemaakt toen Asean en de VS hun samenwerkingsniveau omhoog waardeerden van dialoog partner naar strategische partner. Gesproken gaat worden over politiek, economie en veiligheid, waaronder volgens een bron de problemen in de South China Sea en de Islamic State.

– De Don’t Drive Drunk stichting stelt de regering voor om een panel te vormen dat een campagne gaat voeren tegen rijden onder invloed. De secretaris heeft het voorstel gisteren besproken met vice-premier Narong. Elk jaar komen 10.000 personen om het leven in ongelukken die het gevolg zijn van alcohol. De stichting wil dat de politie doorgaat auto’s in beslag te nemen waarvan de bestuurder dronken is. Die maatregel werd tijdens de nieuwjaarsvakantie toegepast. Auto’s zouden ook verplicht een dashboard camera moeten hebben.

– Het ministerie van Transport heeft de exploitanten van interlokale overheids en particuliere busdiensten bevolen de bustarieven met 3 satang per kilometer te verminderen omdat de diesel in prijs omlaag is gegaan. Het besluit is vorige maand door het Central Land Transportation Committee genomen en zou op 15 februari moeten ingaan. De staatssecretaris van Transport heeft de commissie gevraagd nog eens naar haar besluit te kijken, omdat de exploitanten geklaagd hebben dat voorgaande prijsverlagingen hun bedrijf hebben geschaad.

– Gisteren waren het 30 werknemers, vandaag 385 die de dupe zijn van de inbeslagname van het vermogen van Thai Mart Corp [gisteren: Thamart Store Corporation] door de Central Bankruptcy Court. Zoals gisteren wel correct gemeld, krijgen ze hulp van de regering.

Het bedrijf, opgericht door groothandelsbedrijf Thai Mart Store Ltd en TOA Corp (met dochter TOA Paint, Thailand’s grootste verffabrikant),  bestaat pas 2 jaar. De werknemers hebben nog recht op hun januari salaris. Dat wordt naar verwachting in juni of juli uitbetaald. Ze hebben ook recht op compensatie omdat ze zonder opzegtermijn zijn ontslagen.Tijdens hun werkloosheid krijgen ze steun van het Employee Welfare Fund en Social Security Fund.

– Het ministerie van Transport verwacht voor september contracten voor twintig grote infrastructurele projecten te kunnen ondertekenen. Op 30 september eindigt het huidige begrotingsjaar. De totale projectkosten bedragen 1,79 biljoen baht, maar dit bedrag hoeft niet in één keer opgehoest te worden omdat de projecten in fases zijn verdeeld. De projecten hebben betrekking op alle types transportsystemen, inclusief spoorwegen en maritiem en luchttransport, zoals de uitbreiding van luchthaven Suvarnabhumi, een dubbelspoorlijn van 873 kilometer aan te leggen door Thailand en China en een snelweg tussen Pattaya en industrieterrein Map Ta Phut.

– De nieuwe grondwet, die vrijdag is gepresenteerd, heeft gisteren tijdens een bijeenkomst van NGO’s een duimpje omlaag gekregen omdat ‘rechten en vrijheden van vorige grondwetten’ worden teruggedraaid.

‘Wanneer de CDC geen notie neemt van de stem van de bevolking, stemmen we “nee” in het referendum’, zegt coördinator Ronnachai van het Reinforcement Institute for Communal Resources Management. Maar dat gaat de meeste NGO’s te ver. Nee stemmen, is ieders individuele keuze. Ze zeggen alleen de zwakke punten te willen blootleggen. Er werd nog veel meer gezegd en dat kunt u allemaal lezen in Civil society not happy with CDC draft charter. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging)

– Japanse bedrijven dringen bij de regering aan op aansluiting bij het Trans-Pacific Partnership, een vrijhandelsovereenkomst van tien landen, sterk gepusht door de VS. Aansluiting is goed voor de economische en handelsbanden tussen Thailand en Japan, aldus de Japan Chamber of Commerce and Industry, die gisteren premier Prayut bezocht in het Government House.

De premier zei later dat het bezoek geholpen heeft het vertrouwen van investeerders in Thailand te vergroten. Wie wil weten wat er verder allemaal gezegd is, klik op het artikel Japan business group lobbies Thailand to join TPP. Dit is de website-versie, niet de tekst die in de krant staat. (Zie verder de pagina Trans-Pacific Partnership)

– Niet 315 miljoen baht maar 30 miljoen baht is genoeg voor onderzoek naar de toekomst van afvalwaterzuiveringsinstallatie Klong Dan [ook gespeld als Khlong Dan] in Samut Prakan. Minister Surasak (Milieu) heeft het besluit van zijn voorganger teruggedraaid, want er zijn al talloze studies geweest naar de gebruiksmogelijkheid voor de installatie. Het onderzoek wordt gedaan door de Wastewater Management Authority. De aanleg van Klong Dan is een van grootste corruptieschandalen van Thailand.

Lees het allemaal op de pagina Khlong Dan: Een smerige zaak rond afvalwater


 

Een boodschap voor de junta

Voor de tekst klik hier.


 

NHRC stelde en stelt nog steeds teleur

1 februari – Soms bevat het hoofdredactioneel commentaar van Bangkok Post nieuws dat ik niet eerder in de krant ben tegengekomen, hetgeen eens temeer bewijst dat BP niet de krant is die je kunt vertrouwen, zoals het motto luidt.

Zondag las ik dat de National Human Rights Commission (NHRC) door het International Coordinating Committee on National Human Rights Institutions (ICC) is gedegradeerd van de A naar de B status, hetgeen betekent dat de NHRC alleen nog kan optreden als waarnemer en geen bijdrage kan leveren aan internationale werkgroepen en bijeenkomsten. Lidmaatschap van ICC sub-commissies is uitgesloten, stemmen mag niet. De degradatie kwam niet onverwacht want de NRHC is herhaalde malen gewaarschuwd.

De kritiek spitst zich toe op het stilzwijgen van de commissie over overtredingen van mensenrechten, waaronder de geheime attitude adjustments van de junta en misbruik van het wetsartikel tegen majesteitsschennis sinds de coup van 2014. Een mensenrechtenadvocaat gebruikt het volgende beeld: ‘De commissie zit in de kast terwijl het militaire regime steeds grover en barbaarser wordt.’ Hij zegt: ‘Intimidatie en bedreigingen zijn aan de orde van de dag, niet alleen tegen actievoerders, die alleen maar de regering willen controleren, maar ook tegen hun families en vrienden op het platteland, en in universiteiten door het hele land.’

De ICC heeft haar besluit niet gemotiveerd, maar bekend is dat de selectieprocedure voor het onlangs vernieuwde bestuur niet door de beugel kon. De nieuwe bestuursleden vormen geen representatieve afspiegeling van de gemeenschap. Human Rights Watch (HRW) zegt dat de meesten ‘onervaren en niet-gekwalificeerd’ zijn. Het was klaarblijkelijk de bedoeling, zegt HRW, om van de commissie een ‘zwak en tandenloos instituut’ te maken.

De NHRC is in 1997 opgericht toen een nieuwe grondwet van kracht werd, die bekend staat als the people’s charter vanwege de steun die ze in een referendum kreeg. Sinds de coup van 2006 waarbij Thaksin werd gewipt, ligt ze constant onder vuur vanwege – weer – bevooroordeelde en onvakkundige commissarissen, die een obstakel vormen voor behoorlijk onderzoek naar schendingen van mensenrechten, zoals de militaire beëindiging van het roodhemdprotest in 2010.

De nieuwe NHRC-voorzitter pareert de kritiek met de opmerking dat het nieuwe bestuur pas in zijn peuterjaren is en nog weinig tijd heeft gekregen te bewijzen wat ze waard is. De in de maak zijnde grondwet schrijft voor dat het selectiepanel voor de NHRC vertegenwoordigers van NGO’s dient te bevatten.

Het hoofdredactioneel commentaar eindigt met de waarschuwing dat er nóg een downgrade mogelijk is: naar de C-status. Dan is het afgelopen met Thailand’s lidmaatschap van het ICC. (Bron: Bangkok Post, 31 januari)

Mug die Zika virus verspreidt

Zika virus duikt op in Indonesië

1 februari – Gaat Thailand de noodklok luiden? Waarschijnlijk wel, want de autoriteiten willen graag benadrukken dat ze niet slapen. Dus zal er binnenkort wel gewaarschuwd worden voor het Zika virus, dat in grote delen van Zuid-Amerika huishoudt met alleen al in Brazilië anderhalf miljoen ziektegevallen sinds april vorig jaar.

Het is nu ook opgedoken op het eiland Sumatra, waar een man van 27 drager van het virus is. Hoe hij het heeft opgelopen, is niet bekend, want de man heeft nooit naar het buitenland gereisd. Vermoed wordt dat het virus al enige tijd in Indonesië rondwaart.

Het virus veroorzaakt ernstige hersenschade bij pasgeborenen, van wie de moeder besmet is. De kinderen hebben een abnormaal kleine schedel en kleine hersens.

Het virus wordt overgebracht door dezelfde muskiet die dengue fever verspreidt. De symptomen zijn lichte koorts, hoofdpijn, gewrichtspijn en huiduitslag. Het virus werd voor het eerst ontdekt in een bos bij Entebbe (Oeganda). (Bron: website Bangkok Post, 31 januari) (Zie ook de pagina Gezondheidszorg)

Interpol waarschuwt voor Nederlandse pedofiel

1 februari – Een 60-jarige Nederlandse man, die in België bij verstek is veroordeeld tot negentien jaar gevangenisstraf wegens pedofilie en het produceren van pornografisch materiaal met jonge Cambodjaanse kinderen, inclusief zijn eigen geadopteerde dochters, wordt door de Belgische justitie gezocht. Interpol heeft hem op de lijst van gezochte criminelen geplaatst. De man  is vermoedelijk naar Cambodja gevlucht en verblijft in Siem Raep.

Volgens het Belgische Nieuwsblad heeft de politie in 2002 bijna 400.000 pornografische foto’s en video’s gevonden op zijn computer. Op sommige misbruikt en slaat hij baby’s. Moeders op de Filipijnen instrueert hij hetzelfde met hun kinderen te doen. Toen de autoriteiten hem wilden arresteren, was hij nergens te bekennen.

Lim Chheangleng. assistent-hoofd van Interpol Cambodja, is op  de hoogte van de Red Notice van Interpol, maar hij heeft de lokale autoriteiten nog niet geïnformeerd. ‘Dat doe ik maandag’, zei hij vorige week. ‘We kunnen hem aanhouden wanneer we hem zien. (Bron: The Cambodia Daily, 30 januari)

N.B. Als co-auteur van Basisboek Journalistiek en professioneel journalist houd ik mij aan de stelregel dat verdachten en veroordeelde personen niet met naam en toenaam worden geïdentificeerd en de persoon ook niet in beeld wordt gebracht. Dat geldt ook voor de slachtoffers van misdrijven, tenzij ze zelf de publiciteit zoeken. Een uitzondering kan worden gemaakt voor personen die algemeen bekend zijn, zoals gezagsdragers, artiesten enzovoort, voor wie geldt: Hoge bomen vangen veel wind. In Thailand trekken de media zich niets van de stelregel aan.

Analyse grondwet: Tegenstanders houden hun kruit nog droog

1 februari – Geen opening krant, maar wel ruim bemeten: een analyse van de te verwachten politieke situatie, nu de ontwerp-grondwet vrijdag is gepresenteerd. De messen worden geslepen, maar het steekspel is nog niet begonnen. Wel hebben voormalig regeringspartij Pheu Thai en het UDD (roodhemden) al eerder laten weten het ontwerp [dat ze nog niet eens volledig kenden] ‘ondemocratisch’ en ‘een heksenjacht op politici’ te vinden.

Meechai Ruchupan toont de ontwerp-grondwetVeel politici hebben al gezegd de forums over de ontwerp-grondwet te zullen mijden, want dat zou uitgelegd kunnen worden als steun aan de junta. Politicoloog Wanwichit (Rangsit universiteit) denkt dat de rivaliserende politieke partijen in hun verzet tegen de grondwet hun krachten kunnen bundelen waardoor ‘politieke onderstromen voor de NCPO worden versterkt’.

Ze kunnen de bevolking bewerken door te zeggen dat hun favoriete parlementslid ‘gepest’ wordt door de strengere regels die de grondwet stelt aan de besteding van gelden. Ze zouden daardoor minder voor de eigen regio kunnen doen.

De grondwetcommissie onder leiding van voorzitter Meechai (foto) heeft de antwoorden al klaar, maar of het haar lukt enkele gecompliceerde wettelijke onderwerpen uit te leggen, is de vraag. En wanneer het haar niet lukt, kan het publieke ongenoegen toenemen en dat betekent weinig goeds voor het referendum.

Wat er gaat gebeuren als de bevolking nee stemt, is nog niet bekend. De opties zijn: een derde poging om een acceptabele grondwet te schrijven [waardoor de junta nog langer aan de macht kan blijven], de huidige beknopte interim-grondwet aanvullen of oude grondwetten uit de kast halen. ‘Het is een gecompliceerd politiek spel’, zegt Wanwichit. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging)

Studieschuld Mahidol; borgstellers zijn het haasje

1 februari – Slimme tante, maar uiteraard niet in de haak. Een vrouw, die in tandheelkunde een Master’s graad aan de Mahidol universiteit en een PhD aan de Amerikaanse Harvard universiteit behaalde, is buiten het bereik van de Thaise wet, want ze is getrouwd en heeft de Amerikaanse nationaliteit verworven.

Gevolg: degenen die garant stonden voor haar studielening van de universiteit, moeten 30 milljoen baht betalen: 10 miljoen voor de lening plus een boete omdat ze niet, zoals verplicht na beëindiging van haar studie in de VS is teruggekeerd en de lening heeft afbetaald of aan Mahidol is gaan doceren. Dr D, zoals ze wordt aangeduid, werkt nu als researcher op de Harvard School of Medicine.

Op de social media krijgen de vrouw en Harvard ervan langs. Een topman van staatsoliebedrijf PTT Plc die aan Harvard studeerde, schrijft op de Facebook-pagina van Harvard te hopen dat Harvard de zaak onderzoekt. ‘Dit is een crisis voor Harvard’s image.’ Hij heeft in zijn FB-profiel zijn Amerikaanse studiegegevens geschrapt. Maar Harvard beschouwt de kwestie als een privé zaak. Dat schrijft de advocaat van Harvard in een brief aan de borgstellers.

De universiteit heeft de rechtbank toestemming gevraagd de 30 miljoen terug te brengen tot 10 miljoen zodat ieder van de vier borgstellers, oud-collega’s van Dr D, 2,5 miljoen baht moeten ophoesten. Mahidol zegt er alles aan gedaan te hebben de schuld op haar te verhalen.

Aanpak van illegale Thaise werknemers in buitenland

1 februari – Het Thaise arbeidsbureau gaat het groeiend probleem van Thais die op een toeristenvisum naar het buitenland reizen om er te werken, aanpakken. Vooral Zuid-Korea is een gewilde bestemming, want daar is goed geld te verdienen, en volgens een bron ook vanwege de populariteit van Zuid-Koreaanse popmuziek. Andere populaire bestemmingen zijn Bahrain, Soedan, Indonesië, Rusland, de Verenigde Arabische Emiraten, Papoea Nieuw Guinea en Japan.

There's the doorVoor de banen wordt op internet reclame gemaakt door mensen die zeggen met toestemming van het arbeidsbureau een uitzendbureau te runnen, maar dat is niet waar, aldus directeur-generaal Arak. Wanneer ze aankomen, worden ze in de steek gelaten, ze duiken de illegaliteit in en worden later gearresteerd en uitgezet.

Om een werkvergunning voor Zuid-Korea te verwerven, moet een werkzoekende een taaltest afleggen. Slechts 20 procent slaagt. Als gevolg daarvan heeft Zuid-Korea het quotum voor Thailand verminderd van 5.700 werkers in 2013 naar 5.400 in 2014.

De gezakten zeggen dat de Koreaanse taalscholen hen slecht voorbereiden op het examen. Het ministerie van Arbeid gaat ze inspecteren en Zuid-Korea heeft leraren gestuurd om er op vrijwillige basis les te geven.

Vorig jaar heeft Zuid-Korea 28.750 Thais het land uitgezet: 8.656 omdat hun visum was verlopen; de rest is uitgezet of om onbekende redenen de toegang geweigerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil graag weten wat die redenen waren, zodat het toekomstige reizigers kan waarschuwen. Thaise toeristen mogen sinds eind 2013 90 dagen visumvrij in het land verblijven.

Ramptoeristen in Pakkret

Kort nieuws maandag 1 februari

– Op verschillende plaatsen in Nonthaburi en in Bang Phlat (Bangkok) zijn dit weekeinde aangespoelde lichaamsdelen gevonden langs de Chao Phraya rivier. Ze zijn voor identificatie en DNA-onderzoek naar het Institute of Forensic Medicine van het politieziekenhuis gebracht. Of ze van dezelfde persoon afkomstig zijn, is nog niet bekend.

De politie zoekt in de lijst van vermiste personen naar aanwijzingen. Ze roept de bevolking op contact met haar op te nemen als ze informatie kan verschaffen. Op de foto ramptoeristen bij Wat Photongbon in Pakkret waar een romp werd gevonden.

– Divide et impera (verdeel en heers) is de simpele oplossing voor het verminderen van de verkeerscongestie op de Asoke-Montri Road (Bangkok). In het midden van de weg zijn betonnen blokken met paaltjes geplaatst die U-turns onmogelijk maken. Alleen op drie plaatsen mogen auto’s nog rechtsomkeer maken. U-turns zorgen altijd voor veel opstoppingen.

– Follow-up op het bericht over de voedselvergiftiging die klanten van een Japans restaurant opliepen door het eten van rauwe vis (zie Kort Nieuws van zondag). De geïmporteerde zalm, die op de markt verkrijgbaar is, is veilig, zegt het Food Quality and Safety Office van het ministerie van Volksgezondheid.

Uit een onderzoek van monsters is gebleken dat het niveau aan kwik, lood en cadmium ruim onder de veiligheidslimiet ligt. Het kantoor zegt de afgelopen vier jaar 78 zalmmonsters te hebben getest en allemaal waren ze oké. Een ander verhaal zijn de sushi die in straatkarretjes worden verkocht, want in sommige gevallen waren ze niet oké. Wees voorzichtig, luidt het advies aan consumenten.

– De China Investment Corporation (CIC) wil wel investeren in het nieuwe Thailand Future Fund (TFF) in oprichting. De CIC is een zelfstandig fonds dat delen van China’s buitenlandse reserves beheert, dezelfde doelstelling als het TFF. De CIC vertelde dit weekend een delegatie van het ministerie van Financiën in Beijing dat TFF eveneens investeert in kwaliteits en veilige vermogens met op de lange termijn veelbelovende opbrengsten.

Het TFF wil 100 miljard baht mobiliseren voor infrastructurele projecten en wordt beursgenoteerd. Het ministerie en een ander fonds verschaffen een beginkapitaal van 10 miljard baht om het vertrouwen van investeerders te winnen.

– Het kan geen toeval zijn dat vorige week een advertorial (advertentie in de vorm van redactionele tekst) verscheen, terwijl tegelijkertijd internationale gezondheidsexperts bijeen kwamen op de Prince Mahidol Award Conference, die als thema heeft Priority Setting. De conferentie eindigt op 3 februari.

De advertorial had als kop: Academics fear collapse of the gold card system, propose co-payments to ensure sustainability of the healthcare system. Het is onduidelijk wie de advertentie heeft geplaatst, in ieder geval niet het ministerie van Volksgezondheid. Voor het Thaise ziekenfonds, zoals ik het noem, bestaat internationaal en bij de VN veel waardering omdat het de bevolking toegang verleent tot de gezondheidszorg.

Gold card heeft betrekking op het Universal Coverage Scheme, een volksverzekering tegen ziektekosten die voor het grootste deel van de Thaise bevolking geldt. De verzekering kost de overheid veel geld, ziekenhuizen verkeren in financiële moeilijkheden, reden waarom stemmen zijn opgegaan voor verhoging van de eigen bijdrage. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

– Het was een succes in een dorpje in Nakhon Ratchasima en daarom wil het Royal Forest Department (RFD) het brandbestrijdingsmodel naar 240 dorpen in het Noorden uitrollen.

Vorig jaar vormde het dorp met steun van het RFD een netwerk van 136 leden in negen dorpen die dichtbij bossen liggen. Ze zijn getraind in de bestrijding van bosbranden. Dat resulteerde in een grote verandering, zegt Niyom Tunakl, hoofd van het netwerk.

‘We hebben vroeger duizend rai verloren aan bosbranden omdat we niet wisten hoe ze precies te bestrijden. Vorig jaar konden we het aantal branden tot honderd beperken. Da’s  beter voor de bossen en voor ons levensonderhoud [want het bos levert groentes, bamboe, paddestoelen en klein wild].’

De bosgemeenschap die 7.186 rai beslaat, werd in 2009 erkend; bewoners mogen er wonen en ze beschermen het bos. Vorig jaar stelde het RFD 100.000 baht ter beschikking voor de brandbestrijding. In het droge seizoen zijn vooral de noordelijke provincies het meest kwetsbaar voor bosbranden.

– Een technisch team is vorige week naar Kuala Lumpur gereisd om een framework op te stellen voor de vredesgesprekken tussen de Thaise regering en het zuidelijk verzet. Het framework regelt details voor de gesprekken, die dit jaar officieel hervat worden. Gepraat wordt met Mara Patani, een paraplugroep van verzetsgroepen. Maleisië faciliteert de gesprekken.

De leider van het Thaise team hoopt dat met een schone lei kan worden begonnen en dat dingen die gebeurd zijn, verleden tijd zijn. Het huidige overleg heeft tot doel wederzijds vertrouwen te winnen.

 

Reacties niet mogelijk