Thais nieuws 1-15 augustus

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2015 klik hier, 2014 klik hier, 2013 klik hier, 2012 klik hier, 2011 klik hier, 2010 klik hier.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.

Veel voorkomende afkortingen
Amlo: Anti-Money Laundering Office
AoT: Airports of Thailand (beheerder van zes vliegvelden, ofstaat.a. Suvarnabhumi en Don Mueang)
BAAC: Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives
CAAT: Civil Aviation Authority of Thailand
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CDC: Constitution Drafting Committee (commissie die de nieuwe grondwet schrijft)
CIB: Central Investigation Bureau
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die begin 2014 gold)
CSD: Crime Suppression Division (recherche)
DNP: Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (vergelijkbaar met ons Staatsbosbeheer)
DSI: Department of Special Investigation (vergelijkbaar met de FBI)
FDA: Food and Drug Administration
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
Isoc: Internal Security Operations Command (opperbevel verantwoordelijk voor de veiligheid in het Zuiden)
NACC: National Anti-Corruption Commission
NCPO: National Council for Peace and Order (militair gezag)
NESDB: National Economic and Social Development Board
NHRC: National Human Rights Commission
NLA: National Legislative Assembly (noodparlement)
NRC: National Reform Council (inmiddels opgeheven orgaan dat hervormingsvoorstellen moest formuleren)
NRSA: National Reform Steering Assembly (opvolger van NRC)
NSC: National Security Council
Obec: Office of the Basic Education Commission
Ohec: Office of the Higher Education Commission
Ovec: Office of the Vocational Education Commission
PACC: Public Sector Anti-Corruption Commission
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (protestbeweging tegen de regering Yingluck)
RID: Royal Irrigation Department
TAT: Tourism Authority of Thailand
TDRI: Thailand Development Research Institute
UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)

Voor het nieuws van 16-31 juli, klik hier.

Mededeling van de redactie (update)
Van 14 juni tot 13 augustus is Nieuws uit Thailand wegens vakantie in afgeslankte vorm verschenen. Minder compleet, minder regelmatig, 5 uur later en niet altijd accuraat want websiteberichten willen nog wel eens afwijken van de krantenberichten over hetzelfde onderwerp. Mijn columns uit Thailand op Facebook zijn ook tijdelijk gestopt. Ter vervanging schreef ik een Bericht uit Holland. Voor Bericht uit Holland, klik hier. Voor alle Columns uit Thailand, klik hier. Vanaf 15 augustus verschijnt Nieuws uit Thailand weer zoals voorheen. Ook wordt Columns uit Thailand dan hervat.

 

Onderzoek naar aanslag in Surat Thani

Bomaanslagen: Protest of uitbreiding van zuidelijk verzet?

15 augustus – Bangkok Post opent vandaag met een groot artikel  over de bomaanslagen in het Zuiden. Volgens de NCPO (junta) waren ze een reactie op het referendum van zondag (7 augustus), maar uit forensisch onderzoek blijkt dat de gebruikte bommen en brandstichtingen overeenkomen met de gebruikelijk werkwijze van het zuidelijk verzet.

Adjunct politiecommissaris Pongsapat zei gisteren dat de bomaanslagen niets te maken hadden met het zuidelijk verzet, maar zijn assistent weersprak dat. ‘De bommen die zijn gebruikt in Phuket, Phangnga en Surat Thani zijn dezelfde en komen overeen met de degene, gevonden bij aanvallen in het diepe Zuiden.’ Maar hij houdt wel een slag om de arm. ‘Het is nog te vroeg om conclusies te trekken.’

Volgens een bron hebben de daders eind juli vergaderd in Nakhon Si Thammarat. Die bijeenkomst zou gearrangeerd zijn door een politicus.  De daders opereerden in twee groepen: één was verantwoordelijk voor de explosieven, de ander voor de brandstichtingen. Het persbureau Malaysian Bernama meldt dat Thailand bij zijn onderzoek de medewerking heeft ingeroepen van Maleisië.

Premier Prayut brengt vandaag een bezoek aan zijn Maleisische counterpart Najib Razak. Hij zou oorspronkelijk twee dagen naar Maleisië gaan om te overleggen over de veiligheidsproblemen aan de grens, dubbele nationaliteit van grensbewoners en de vredesgesprekken met het zuidelijk verzet, maar het bezoek werd vanwege de bomaanslagen ingekort tot één dag.

Functionarissen, die onderzoek doen naar veldcommando’s van Barisan Revolusi National [BRN, een van de gesprekspartners bij de stagnerende vredesgesprekken] zeggen zeker te weten dat de recente aanvallen een ‘show of force and network expansion’ zijn. Omdat Thailand in het diepe Zuiden militair sterk aanwezig is, zouden de opstandelingen hun werkterrein verleggen.

Deze bronnen zeggen dat BRN op 1 augustus heeft vergaderd over de aanslagen in gebieden met genoeg supporters. Ze zouden zich ook verzetten tegen een nieuwe grondwet totdat het parlement de Maleisische moslim identiteit erkent.

De bronnen spreken de gedachte tegen dat de aanslagen de regering ertoe brengen enthousiaster aan het vredesproces met de Mara Patani groep [een paraplugroep van zuidelijke verzetsgroepen] te werken. Eerder is het tegenovergestelde het geval. ‘Mara vertegenwoordigt niet de militante vleugels. Waarom zou de regering ernaar luisteren, want het is duidelijk dat ze geen gezag heeft over de militanten.’

Het Police Region 7 Bureau heeft een beloning van 200.000 baht toegezegd voor aanwijzingen over de aanslagen in Hua Hin. Het UDD (roodhemden) veroordeelde de regering gisteren, omdat ze beweert dat het geweld ‘politiek gemotiveerd’ is.

Zie verder het bericht van van 12 augustus: Talrijke bomaanslagen in Zuiden na aanslag Hua Hin, met een verwijzing naar een timeline en een fotoalbum.

‘Bomaanslagen kosten 33 miljard baht’

15 augustus – Het toerisme en investeringen zijn het kind van de rekening van de golf van bomaanslagen en brandstichtingen van vorige week. Volgens deken Anusorn van de faculteit economie van de Rangsit universiteit, zullen de inkomsten uit het toerisme in het resterende derde kwartaal met 33,4 miljard baht teruglopen. Het aantal hotelboekingen is al met de helft afgenomen.

Anusorn verwacht verder dat investeerders zenuwachtig zullen worden omdat het consumentenvertrouwen een deuk heeft gekregen. Buitenlandse investeerders kunnen hun aandelen in de hotel-, toerismesector, detailhandel en andere bedrijven in het Zuiden van de hand doen.

Maar Anusorn blijft vol vertrouwen dat de basis van de economie stevig blijft. Thailand moet in staat zijn dit jaar een economische groei te te realiseren van 3,2 à 3,5 procent wanneer de situatie zich normaliseert en de toerismesector zich herstelt, nadat de eerste schrik is geluwd.

Thanawat Polwichai, directeur van het Centre for Economic and Business Forecasting van de UTCC, is wat optimistischer over de schade. De kamers van koophandel in de zeven getroffen provincies beschouwen de aanvallen niet als ‘extreem gewelddadige sabotage’. De schade kan beperkt blijven omdat het thans laagseizoen is. ‘De kamers maken zich niet al te veel zorgen’, want een geleidelijk herstel wordt verwacht in het vierde kwartaal, dat hoogseizoen is.

President Krisada van de zuidelijke afdeling van de Thai Hotels Association ziet nog geen afname van het consumentenvertrouwen. Hotelannuleringen door buitenlandse toeristen zijn nog niet gemeld. Alleen enkele Thaise toeristen hebben hun boeking geannuleerd.

Kort nieuws maandag 15 augustus

– Een helikopter van het 3rd Army wordt sinds gisteren vermist. Een half uur nadat het toestel met vijf officieren aan boord in het district Pang Ma Pha (Ma Hong Son) was opgestegen, werd het radiocontact verbroken. Het bevond zich toen boven nationaal park Doi Inthanon. Soldaten zijn in het gebied op zoek naar de helikopter. Die was zaterdag vanuit Phitsanulok naar Pang Ma Pha vertrokken om er te assisteren bij hulpoperaties vanwege de overstromingen.

– De grondwetcommissie (CDC) gaat zich beraden over de rol van de Senaat bij de keuze van een kandidaat voor de verkiezing van een nieuwe premier. De Senaat krijgt al een zegje bij de benoeming door het Huis van Afgevaardigden, hetgeen in het referendum in een extra vraag het fiat van de kiezers kreeg.

Nu is de vraag: krijgt de Senaat een zegje bij de keuze van de kandidaten uit de voordrachten die de politieke partijen gaan doen. Dat zou geregeld kunnen worden in een van de organieke wetten die voor de verkiezingen nog gemaakt moeten worden.

De CDC gaat de NLA (parlement) en de NRSA (hervormingsraad) om advies vragen over deze netelige kwestie. CDC-woordvoerder Chatchai vindt dat de (benoemde) Senaat niet zou mogen meebeslissen over de keuze van de kandidaat-premier. ‘Dat zou niet netjes zijn.’ (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2)

– Twee buitenlandse toeristen zijn voor de kust van Koh Chang verdronken. Gisteren kwam een 19-jarige Brit om het leven, een dag eerder een 55-jarige Duitser. Zij werden meegesleurd door de hoge golven. Voor de Duitser was dat extra wrang omdat hij de zee was ingegaan om zijn twee zonen terug te halen, die volgens zijn Thaise vrouw te ver de zee waren ingegaan. Die overleefden de ruwe zee, de Duitser overleed ’s middags in het ziekenhuis.

– Zou de in 2014 toegezegde verhoging met (nog eens) 5 procent van de taxitarieven er dan eindelijk komen? In dat jaar gingen ze met 8 procent omhoog, maar de extra verhoging werd afhankelijk gesteld van verbetering van de dienstverlening door chauffeurs [die soms passagiers weigeren of de taximeter niet willen aanzetten]. Het ministerie van Transport hakt dit jaar de knoop door, zegt staatssecretaris Ormsin. Indien het aantal klachten blijft afnemen, gaat de verhoging door. Zo niet, dan gaat het feest niet door.

–  In het overheidsziekenhuis van Phuket is een arts door een patiënt tegen zijn hoofd geschopt. De Medical Council of Thailand keurde gisteren de aanval af, die bekend is geworden door een filmpje op internet. De MCT schrijft op zijn website en Facebookpagina: ‘Uit naam van alle artsen in het land beschouwt de MCT dit incident als een bedreiging en belediging van de medische professie. Er is voor niemand een excuus om geweld tegen artsen of een ander medisch beroep te gebruiken.’

De desbetreffende arts heeft tegen de man (66), een voormalige burgemeester van Mae Chai, aangifte gedaan. De man, die klaagde over pijn op zijn borst, schopte de arts toen die hem onderzocht volgens eigen zeggen omdat zijn been omhoog schoot omdat de arts hem pijn deed. Op diens verzoek hebben zijn kinderen hem naar het Phayao ziekenhuis gebracht.


 

Nicht dood geslagen rekruut vraagt om schorsing legerofficier

Naritsarawan Kaewnopparat12 augustus – De nicht van een rekruut die tijdens zijn militaire training in 2011 door tien officieren is dood geslagen, heeft premier Prayut gevraagd de officier, tegen wie tot nu toe geen strafmaatregelen zijn genomen, te schorsen.

Het gaat om majoor Phuri die vorige maand tegen haar aangifte wegens smaad heeft gedaan, omdat ze foto’s van het toegetakelde lichaam van haar oom op internet had gezet, zonder overigens de naam Phuri te noemen.

De overige negen officieren zijn al geschorst in afwachting van een onderzoek door de Public Sector Anti-Corruption Commission. Na de smaadaangifte is de nicht aangehouden, maar ze is inmiddels op borgtocht vrijgelaten.

Zie verder het bericht van 31 juli: Naritsarawan strijdlustig na aanhouding en Rekruut dood geslagen; beulen lopen vrij rond

Bomaanslag Phuket

Talrijke bomaanslagen in Zuiden na aanslag Hua Hin

12 augustus – Premier Prayut zegt al te weten wat het motief was achter de bomaanslagen donderdagavond in Hua Hin (1 dode en 20 gewonden), en vrijdag in Phuket (1 gewonde; foto), Phangnga (geen gewonden), Trang (1 dode, 6 gewonden), Chumphon en Nakhon Si Thammarat (geen gewonden) op de verjaardag van de koningin. Er woedden ook verschillende branden. In Hua Hin ontploften vrijdagochtend weer bommen. Daarbij werden vijf personen gewond.

Prayut: ‘Ze hadden toe doel chaos en verwarring te stichten. Waarom bommen nu ons land op weg is naar stabiliteit, een betere economie en toerisme? Wie deed het? Dat moeten we uitzoeken.’

Voor een timeline van alle bomaanslagen, klik hier. Voor een fotoalbum klik hier.

De volgende berichten ontbreken op de website vanwege mijn vakantie. Vanaf 15 augustus verschijnt Nieuws uit Thailand weer, zoals u gewend bent.
• Ambassades waarschuwen voor onrust tijdens referendum
• Grondwet: Meechai waarschuwt voor chaos
• Abhisit zegt Nee tegen ontwerp-grondwet
• Chiang Mai: Duizenden anti-grondwet brieven onderschept
• Prayut beschuldigt Thai PBS van partijdigheid
• Bewoners krijgen inspraak in rivierpromenade plan
• Echtgenote Schotse journalist aangehouden
• Gevluchte (jet-set) monnik aangehouden in de VS
• Spoorwegen herzien tarief pachtovereenkomsten
• Paraplugroep vraagt ‘open gesprekken’ over ontwerp-grondwet
• Marine organiseert kampen voor vechtersbazen
• Ondeugende meisjes scheuren lijst van bord
• En weer ligt gouverneur Bangkok onder vuur
• Ratchanok vrijgesproken van doping
• Tien agenten lieten tenlastelegging Vorayudh verlopen
• Phu Thap Boek: Laatste waarschuwing voor illegale vakantieparken
• Krokodillenkwekerij Pattaya: Vergunning geschorst
• CDC hekelt ‘zeven redenen om nee te stemmen’
• Peace TV 30 dagen geschorst
• Zaak abt Dhammachayo maand uitgesteld
• Inval politie bij Pratachai op zoek naar ‘Vote No’
• Boerenland grootgrondbezitters moet eraan geloven
• Brieven met valse info over grondwet gevonden
• Ratchanok (badminton) is clean, zegt BAT. Of toch niet?
• Fans steunen bezorgde Ratchanok
• Verdachten moord op broodbezorger ontkennen
• Pantip Plaza heropend na renovatie van 2 jaar


 

Prayut distantieert zich van nieuwe partij (i.o.)

11 augustus – Natuurlijk vertrouwen de roodhemden het niet. Ondanks dat hij zich distantieert van het plan van een pro-junta politicus om een nieuwe politieke partij op te richten met Prayut als kandidaat-premier, ziet UDD-voorzitter Jatuporn hierin een poging van de junta om haar machtspositie te continueren.

Het idee voor een nieuwe politieke partij, die ook al een naam heeft: People’s Reform Party, werd dinsdag gelanceerd door Paiboon Nittawan, voormalig lid van de opgeheven National Reform Council, de voorloper van de huidige National Reform Steering Assembly, een orgaan dat hervormingsvoorstellen moet doen.

Prayut noemde het plan gisteren ‘just political talk’. ‘Ik ben nog geen politicus, dus hoef niet te antwoorden. Ik zeg niets, ik heb het niet gehoord.’ Prayut zei dat Paiboon’s plan niets met hem te maken heeft. Hij wil niet dat iemand zijn mening geeft, want ‘Het is nu niet de tijd om de kwestie aan de orde te stellen. Wanneer de aankondiging wordt gedaan om politieke partijen te registreren, kan iedereen die dat wil een nieuwe partij registreren.’

Verslaafd aan Pokemom Go

NBTC dreigt met ban op Pokemon Go

11 augustus – Indien Niantic Inc, de ontwikkelaar van Pokemon Go, geen medewerking verleent bij het verwijderen van ‘gevoelige’ locaties, wordt het inmiddels ook in Thailand waanzinnig populaire spel in de ban gedaan. De telefoonwaakhond wil dat Pokemon niet opduikt bij overheidseigendommen, tempels, privé en gevaarlijke locaties, wegen, waterwegen en spoorwegen. Niantic krijgt tot 17 augustus de tijd om aan dit verzoek te voldoen. De NBTC verwacht een positieve reactie want ook in andere landen wordt Pokemon geweerd van bepaalde plaatsen.

Big Brother SIM kaart voor toeristen

11 augustus – Buitenlandse toeristen die in Thailand hun SIM-kaart verwisselen, krijgen voortaan een speciale kaart waardoor ze door de autoriteiten gevolgd kunnen worden. Dit is telefoonwaakhond NBTC dinsdag in principe overeengekomen. Takorn Tantasith, secretaris van de NBTC, zegt dat de maatregel wordt genomen in het belang van de nationale veiligheid. De NBTC overlegt nog met de telefoonmaatschappijen, de douane en gerelateerde diensten. De maatregel geldt alleen voor toeristen, niet voor expats.

Om zorgen over schending van de privacy weg te nemen, zegt Takorn in een nadere toelichting dat de telefoongegevens alleen geraadpleegd mogen worden na toestemming van de rechtbank. Het duurt zeker nog een half jaar voor de maatregel van kracht wordt, want eerst moet nog het nodige overleg worden gevoerd. Bovendien worden nog openbare hoorzittingen gehouden.


 

Bouwplaats Wat Phra Dhammakaya bij Khao National Park

Wat Phra Dhammakaya ontruimt gekraakt land

10 augustus – Het World Peace Valley Meditation Centre bij nationaal park Khao Yai, een onderdeel van de omstreden tempel Wat Phra Dhammakaya, heeft erin toegestemd 140 van de 500 rai van zijn terrein te ontruimen. Gebleken is dat het centrum niet over de vereiste documenten beschikt, anders gezegd: het land illegaal in gebruik heeft genomen.

De 140 rai zijn zogeheten Sor Por Kor land, bestemd voor landloze boeren. Vijf onderkomens van monniken moeten het veld ruimen; of er verder nog gesloopt gaat worden, vermeldt het bericht niet. De monniken gaan verhoord worden omdat ze mogelijk betrokken zijn bij de verduisteringszaak, waarin de tempel is verwikkeld.

De abt van de tempel wordt verdacht van heling en het witwassen van geld omdat hij een gift heeft ontvangen van de Klongchan Credit Union Cooperative. Dat geld was ontvreemd uit de kas. Hij heeft ettelijk malen geweigerd zich te melden bij de DSI, zogenaamd [?] omdat hij te ziek was om te reizen. Honderden volgelingen verhinderden in juni zijn arrestatie door een menselijk schild te vormen op het tempelterrein.

Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya

NHRC wil Mahakan buurtje redden

10 augustus – De National Human Rights Commission heeft zich aangesloten bij het koor van tegenstanders van sloop van het historische buurtje bij het Mahakan Fort. De gemeente Bangkok wil de buurt met de grond gelijk maken om er een stadspark aan te leggen. Academici,  cultuurbeschermers en bewoners verzetten zich, maar de gemeente wijkt niet.

NHRC-commissaris Tuenjai Deetes, voorzitter van het NHRC sub-panel voor community rechten, riep de gemeente gisteren op het al van 1992 daterende sloopbesluit te herzien. Ze vindt dat woongemeenschappen en erfgoed heel goed kunnen samengaan.

De gemeente zegt het besluit niet te kunnen intrekken omdat dit in strijd zou zijn met een besluit van de Raad van State, die de verhuizing van de bewoners heeft gesteund. Ook het kabinet heeft het sloopbesluit goedgekeurd. Tuenjai stelt een afkoelingsperiode van drie maanden voor waarin uitgevogeld kan worden hoe de juridische beletselen te wijzigen.

Op 3 september begint de gemeente met de sloop van de eerste twaalf huizen van bewoners die akkoord gaan met hun verhuizing. De overige bewoners zijn gewaarschuwd dat ze snel moeten vertrekken. De gemeente wil eind dit jaar met de aanleg van het park beginnen. (Zie verder de pagina Mahakan Fort)


 

Isaan wijst grondwet af

9 augustus – De VS en EU hebben het militaire regime opgeroepen snel algemene verkiezingen te houden en een eind te maken aan de beperkingen op de vrijheid van meningsuiting. Verder leverden beide geen commentaar op het referendum van zondag, waarbij een overgrote meerderheid van de kiezers een Yes-stem uitbracht op de ontwerp-grondwet en een kleinere meerderheid op de toegevoegde vraag over de rol van de (benoemde) Senaat bij de benoeming van een premier.

Verder valt nog over het referendum te melden dat in de Isaan, het noordoosten van Thailand, in 14 van de 17 provincies een meerderheid de grondwet afwees. Voor wie de politieke ontwikkelingen in Thailand op de voet volgt, kan dat geen verrassing zijn want de Isaan is een machtsbasis van voormalig regeringspartij Pheu Thai en oud-premier Thaksin is er nog steeds immens populair.

Wat de stemverhouding in het Noorden van Thailand was (Thaksin komt uit Chiang Mai) kan ik even niet vinden op de website. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2)


 

Pokémon Go rage

Thailand sinds zaterdag in de ban van Pokémon Go

8 augustus – Sinds zaterdag zijn ook Thaise jongeren verslaafd aan Pokémon Go, een rage die al een maand in Nederland woedt. Telefoonmaatschappij True heeft de exclusieve rechten verworven om Pokémon items te verkopen en een eigen versie van de Pokémon video games te ontwikkelen. Sinds zaterdag is het internetverkeer aanzienlijk toegenomen.

Telefoonwaakhond NBTC heeft voor dinsdag een vergadering uitgeschreven met alle telecom operators. Daarop worden maatregelen besproken om het gebruik te reguleren, zoals het vaststellen van spelzones, zodat spelers niet in de problemen komen en de rechten van niet-spelers worden gewaarborgd. Lees verder: NBTC to set safety regs for Pokémon Go


 

Referendum

Ruime meerderheid bevolking steunt grondwet

7 augustus – De junta kan in haar handjes knijpen. De bevolking heeft in grote meerderheid haar steun uitgesproken voor de ontwerp-grondwet. De kritiek van voormalig regeringspartij Pheu Thai en het UDD (roodhemden) heeft niet mogen baten. Nadat 94 procent van de stemmen was geteld, liet de uitslag niets aan duidelijkheid te wensen over (zie illustratie). Maandagochtend worden de overige stemmen geteld.

Volgens Prinya Thaewanarumitkul, vice-rector van van de Thammasat universiteit, is de uitslag een indicatie dat de mensen een corruptie-vrije politiek willen. Hij veronderstelt ook dat Prayut’s stemverklaring voorafgaand aan het referendum, een rol heeft gespeeld.

De opkomst bedroeg 58 procent, aanzienlijk minder dan de target van de Kiesraad van 80 procent. Kiesraad-commissaris Somchai erkent dat de opkomst lager was dan verwacht, hetgeen hij toeschreef aan ‘verschillende factoren’. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2)


 

Oud-premier Yingluck bij aankomst bij het hooggerechtshof

Hypotheeksysteem: Yingluck bijt van zich af

6 augustus – Oud-premier Yingluck heeft andermaal het controversiële hypotheeksysteem voor rijst verdedigd omdat het ten goede van de boeren kwam, die onder schulden gebukt gingen, en de nationale economie. Dat betoogde ze vrijdag voor de afdeling Holders of Political Positions van het hooggerechtshof. Yingluck staat er terecht voor plichtsverzuim omdat ze als voorzitter van het National Rice Policy Committee waarschuwingen over corruptie genegeerd zou hebben en niet is opgetreden tegen de oplopende kosten.

Vrijdag was de eerste dag van het proces, waarbij de getuigen à decharge aan het woord komen. Naar verwachting duurt het getuigenverhoor tot februari volgend jaar. Via het hypotheeksysteem dat van 2012 tot 2014 van kracht was, kocht de regering alle paddy (ongepelde rijst) op voor een prijs die 40 procent boven de marktprijs lag. Als gevolg daarvan was Thaise rijst te duur op de wereldmarkt en verloor Thailand zijn positie als grootste rijstexporteur ter wereld aan Vietnam en India.

Yingluck betoogde dat het hypotheeksysteem een non-profit programma was om de economie te steunen. De boeren die ervan profiteerden, zagen hun schulden slinken en de banken meldden minder non-performing leningen. Yingluck ontkende dat het systeem het marktmechanisme had verstoord. Handelaren konden zoals gebruikelijk rijst van andere boeren blijven kopen. Van de door de regering 13,3 miljoen opgekochte rijst werd minder dan 1 miljoen ton geëxporteerd.

Premier Prayut zei deze week dat het verlies op het hypotheeksysteem groter is dan het eerder berekende verlies van 286,6 miljard baht. Zie het bericht van 4 augustus: Prayut: Verlies op hypotheeksysteem voor rijst neemt toe. Zie voor alle voorgaande berichten over het hypotheeksysteem de pagina Rijst 3.

Prikkeldraad om Wat Phra Dhammakaya

Nieuwe aanklacht tegen abt van Wat Dhammakaya

6 augustus – De politie draait de abt van de rijke tempel Wat Dhammakaya de duimschroeven verder aan. Nadat het vorige maand niet was gelukt de abt te arresteren omdat honderden gelovigen dat verhinderen, gaat de abt nu vervolgd worden omdat om het tempelterrein prikkeldraad was gespannen, dat beschouwd wordt als militaire hardware. Tevens zijn arrestatiebevelen verkregen voor de aanhouding van negentien personen die bij de mislukte arrestatiepoging DSI-personeel tegenhielden.

Het prikkeldraad werd eind mei aangebracht en midden juni weer verwijderd. De tempel wilde daarmee de toegang tot het tempelterrein bemoeilijken voor de DSI. Eerder had de abt oproepen van de DSI genegeerd om gehoord te worden over de beschuldiging tegen hem. De abt wordt verdacht van heling en het witwassen van geld omdat hij een gift heeft geaccepteerd van de Klongchan Credit Union Cooperative, geld dat was verduisterd uit de kas.

Onder de negentien personen zijn de twee aannemers die het prikkeldraad hebben aangebracht. Zij hebben zich al bij de politie gemeld. Bij het menselijk schild bedekten veel gelovigen hun gezicht om identificatie te voorkomen. Dat is in strijd met de wetgeving over demonstraties.

Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya


 

Campagne op de Royal Plaza

Thaksin schiet ontwerp-grondwet af

5 augustus – Voormalig premier Thaksin heeft donderdag zware kritiek geuit op de ontwerp-grondwet. In een verklaring, per email naar Reuters gestuurd, noemt hij het ontwerp ‘dwaas’ en een ‘nachtmerrie van tegenstellingen en verwarring’.

Thaksin, ondanks zijn zelfgekozen ballingschap in 2008 nog steeds een belangrijke machtsfactor in Thailand, meent dat het de macht van de junta continueert en toekomstige gekozen regeringen onmogelijk maakt het land te besturen.

De ontwerp-grondwet stuit ook op kritiek van voormalig regeringspartij Pheu Thai en oppositieleider Abhisit (Democraten), die op persoonlijke titel sprak, alsmede van het UDD (roodhemden). Alleen Suthep Thaugsuban, leider van de protesten tegen de regering Yingluck in 2013/2014, stelt zich achter de grondwet.

De Kiesraad verwacht een opkomst van 80 procent. De junta zet alle zeilen bij om een ‘Yes’ in de wacht te slepen. De provinciale gouverneurs en legerofficieren hebben de opdracht gekregen ervoor te zorgen dat minstens 70 procent van de stemgerechtigden zondag de ontwerp-grondwet steunt.

Zo’n 700.000 personen zijn al twee maanden bezig bewoners te bewerken. Volgens een bron zijn kamnans en dorpshoofden gewaarschuwd dat ze vervangen worden wanneer de opkomst in hun gebied tegenvalt. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2)

Foto: Opkomstbevordering op de Royal Plaza.


 

Oud-premier Yingluck bij aankomst bij het hooggerechtshof

Prayut: Verlies op hypotheeksysteem voor rijst neemt toe

4 augustus – Het verlies op het controversiële hypotheeksysteem voor rijst is groter dan het eerder berekende bedrag van 286,6 miljard baht, aldus premier Prayut. Veel rijst is vanwege de teruggelopen kwaliteit onverkoopbaar, zei hij woensdag.

Van de door de regering Yingluck opgekochte rijst is nog 9,1 miljoen ton in voorraad. Daarvan nemen de opslagkosten toe. Bovendien wordt voor volgend jaar een lagere rijstconsumptie verwacht en nemen de voorraden in veel landen toe.

Zoals bekend staat oud-premier Yingluck momenteel terecht voor de afdeling Holders of Political Positions van het Hooggerechtshof. Ze zou als voorzitter van het National Rice Policy Committee nagelaten hebben op te treden tegen de vermeende corruptie in het systeem en de oplopende kosten. De regering kocht destijds de rijst op van de boeren voor een prijs die circa 40 procent boven de marktprijs lag. (Zie verder de pagina Rijst 3)

NLA-lid Wallop Tangkana-nurak op bezoek in Mahakan buuurtje

NLA wil Mahakanbuurt redden

4 augustus – Parlementslid Wallop Tangkana-nurak, voorzitter van de buitengewone NLA-commissie voor huisvesting, denkt dat de historische buurt bij het Mahakan Fort gered kan worden van de slopershamer. Woensdag brachten hij en zijn commissie een bezoek aan de buurt, die plaats moet maken voor een stadspark. De gemeente Bangkok heeft de bewoners gelast uiterlijk 12 augustus te vertrekken. Academici en cultuurbeschermers pleiten al tijden voor behoud. (Zie verder de pagina Mahakan Fort)

Plan: Khlong Dan deels bruikbaar

4 augustus – De nooit afgebouwde Khlong Dan afvalwaterzuiveringsinstallatie Khlong Dan in Samut Prakan kan deels in gebruik worden genomen, maar alleen voor de verwerking van huishoudelijk rioolwater, dus geen industrieel afvalwater waarvoor Khlong Dan was bestemd. Dit ideetje is gelanceerd door de Wastewater Management Auhority (WMA) om de installatie er niet tot in lengte van dagen ongebruikt te laten bij liggen.

Khlong Dan heropendDe WMA heeft berekend dat zo 4 procent van de capaciteit gebruikt kan worden, oftewel 20.000 kubieke meter van de oorspronkelijke 500.000 kubieke meter. Volgens de WMA is slechts 15 procent van de gebouwen inclusief de betonnen vijvers nog bruikbaar. Alle pijpleidingen kunnen niet meer gebruikt worden omdat ze al tien jaar niet onderhouden zijn.

De bouw van Khlong Dan (kosten 24 miljard baht) werd in 2003 stilgelegd toen grootscheepse corruptie bij de aanleg en grondaankopen aan het licht kwam. Het Pollution Control Department is met het bouwconsortium in een juridische strijd verwikkeld over compensatiebetalingen voor contractbreuk. Omwonenden hebben voorgesteld het gebied van 1.900 rai te ontwikkelen als een eco-leercentrum, zoetwaterviskwekerij en bestemming voor eco-toerisme.

Meer weten? Raadpleeg Khlong Dan: Een smerige zaak rond afvalwater


 

Prayut blijft aan de macht wanneer grondwet sneuvelt

3 augustus – Premier Prayut treedt niet af wanneer de ontwerp-grondwet op 7 augustus in het referendum wordt verworpen. ‘Het referendum is slechts deel van het proces dat naar democratie leidt. […] De kiezers moeten beslissen tussen een onduidelijke toekomst en vroegere mislukkingen.‘

In het Noorden zijn tien personen, na zeven dagen vastgehouden te zijn door het leger, overgedragen aan de politie. Ze worden ervan beschuldigd brieven te hebben verspreid met vertekende informatie over de ontwerp-grondwet. Onder de verdachten zijn het hoofd en vice-voorzitter van de Chiang Mai Provincial Organisation (Provinciale Staten), een voormalig Pheu Thai parlementslid en een burgemeester.

Negentien leden van het UDD (roodhemden) zijn ruim twee uur verhoord door de CSD. Zij worden beschuldigd van overtreding van het samenscholingsverbod en het veroorzaken van politieke onrust, omdat ze begin juni een bijeenkomst hielden waarop het startsein werd gegeven voor provinciale centra, die in de gaten zouden moeten houden of er bij het referendum wordt gefraudeerd. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2)


 

New Year Lightshow Bangkok

Gouverneur Bangkok klaagt hoofd Rekenkamer aan

2 augustus – Gouverneur Sukhumbhand Paribatra van Bangkok heeft het hoofd van de Rekenkamer wegens smaad aangeklaagd omdat hij beweerd heeft dat zich bij de aanleg van de Nieuwjaars lichtshow onregelmatigheden hebben voorgedaan. Volgens Pisit Leelavachiropas zou er te veel betaald zijn voor de lichtshow. Sukhumbhand zegt dat Pisit buiten zijn boekje is gegaan, omdat eventuele prijsopdrijving bij aanbestedingsprocedures een zaak van de National Anti-Corruption Commission is. Bovendien zou Pisit nagelaten hebben de zaak te onderzoeken. (Zie ook de pagina Corruptie 2)


 

Ariya Jutangarn

Ariya wint British Open

1 augustus – Ariya Jutanugarn heeft zondag geschiedenis geschreven door als eerste Thai, zowel man als vrouw, de titel te winnen van de Women’s British Open. Zij eindigde met 272 punten, 16 onder par. De overwinning bevestigt haar als duidelijke favoriet voor de gouden medaille bij de vierdaagse golfwedstrijd tijdens de Olympische Spelen in Rio, die op 17 augustus beginnen. Op de gedeelde tweede plaats eindigden de Zuid-Koreaanse Lee Mirim en de Amerikaanse Mo Martin, de kampioene in 2014. Ariya won in mei drie wedstrijden op rij in de LPGA Tour.

Olifanten promoten referendum

1 augustus – De Kiesraad heeft olifanten ingezet om de opkomst op 7 augustus, wanneer het referendum wordt gehouden over de veel bediscussieerde en bekritiseerde ontwerp-grondwet te bevorderen. Klik hier voor een filmpje.

Countdown naar referendum: Nog zes dagen

1 augustus – De Kiesraad heeft een lijst met do’s and don’ts gepubliceerd. Opiniepeilingen mogen gehouden gehouden worden, maar de resultaten mogen niet voor 7 augustus gepubliceerd worden. Oude peilingen hoeven niet van websites verwijderd te worden, maar ze mogen niet opnieuw worden geplaatst. Zie verder bijgaand kader ountdown begins

Reacties niet mogelijk