Thais nieuws 1-15 september

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2015 klik hier, 2014 klik hier, 2013 klik hier, 2012 klik hier, 2011 klik hier, 2010 klik hier.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.

Veel voorkomende afkortingen
Amlo: Anti-Money Laundering Office
BAAC: Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CDC: Constitution Drafting Committee (commissie die de nieuwe grondwet schrijft)
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die beging 2014 gold)
CSD: Crime Suppression Division (recherche)
DNP: Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (vergelijkbaar met ons Staatsbosbeheer)
DSI: Department of Special Investigation (vergelijkbaar met de FBI)
FDA: Food and Drug Administration
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
Isoc: Internal Security Operations Command (opperbevel verantwoordelijk voor de veiligheid in het Zuiden)
NACC: National Anti-Corruption Commission
NCPO: National Council for Peace and Order (militair gezag)
NLA: National Legislative Assembly (noodparlement)
NRC: National Reform Council (orgaan dat hervormingsvoorstellen moet formuleren)
Obec:  Office of the Basic Education Commission
Ohec: Office of the Higher Education Commission
PACC: Public Sector Anti-Corruption Commission
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (verzette zich tegen de regering Yingluck)
RID: Royal Irrigation Department
UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)


 

Branson op bezoek bij Virgin radiostudio

Virgin Group lonkt naar Thais luchtruim

15 september – Sir Richard Branson, oprichter van de Britse multinational Virgin Group, bekijkt de mogelijkheden om in de nabije toekomst in de Thaise luchtvaart te investeren. In Thailand bezit hij al twee radiostations en drie fitness centra.

‘Binnenkort vlieg ik met mijn luchtvaartmaatschappij naar Thailand’, zegt hij. Meer details geeft hij niet. Wel zegt hij dingen in het groot te willen doen, daar hij ervan houdt een industrie op te schudden als hij mogelijkheden ziet.

De luchtvaart is geen onbekend terrein voor Virgin, want 15 jaar geleden richtte hij met één toestel Virgin Australia Airlines op, voorheen Virgin Blue, om Quantas uit te dagen. Thans heeft de maatschappij een marktaandeel van 35 procent in de Australische luchtvaart.

Gisteren bracht Branson een bezoek aan de studio van Virgin radio in Bangkok. In 2002 ging Virgin Hits de lucht in, later gevolgd door Virgin Star. De twee stations bieden werk aan 150 personeelsleden.

Branson vertelde de staf dat radio een ijzersterk medium blijft. Mensen luisteren in de auto of thuis naar de radio, op hun mobieltje en via Facebook. ‘Wat radio onderscheidt van de social media is dat het leuk is en interactie biedt tussen DJ’s en luisteraars’, zei hij.

Over zijn fitness centra zei hij dat volgend jaar vier nieuwe vestigingen van Virgin Active Thailand worden geopend. De huidige drie bevinden zich in Empire Tower, EmQuartier en CentralPlaza Westgate in Bangkok. (Bron: Bangkok Post, 14 september)

Policy rate: Centrale bank wacht af

15 september – Woensdag vergadert het Monetary Policy Commitee (MPC) over de policy rate, het tarief waarop de commerciële banken (doorgaans) hun rentetarieven baseren. Ditmaal geen voorspellingen die elkaar tegenspreken.

Verwacht wordt dat het MPC het tarief op 1,5 procent houdt omdat het wil zien wat het effect gaat worden van de stimuleringsmaatregelen van het vernieuwde kabinet en wat de US Federal Reserve later deze week gaat doen. Vermoedelijk wordt het monetaire beleid verder versoepeld als die maatregelen er niet in slagen de economie op stoom te brengen en de terugval in de economie doorgaat.

Econoom Sarun van de Bank of Ayudhya denkt dat de policy rate ook de komende drie maanden ongewijzigd blijft. Bovendien heeft de MPC niet veel speelruimte. Het tarief is slechts een kwart procentpunt hoger dan het record dieptepunt van 1,25 procent tijdens de wereldcrisis in 2009.

Ook in de eerste helft van het volgend jaar zal de bank haar ‘dovish’ monetair beleid trouw blijven om het herstelmomentum te helpen en als barrière tegen verminderd vertrouwen in alle sectoren, zegt Sarun.

Econoom Nalin van de HSBC wijst erop dat de depreciatie van de baht gunstig is voor de winstgevendheid en liquiditeit van exporteurs. In de tweede plaats zullen de stimuleringsmaatregelen, zoals goedkope leningen en belastingvermindering voor het MKB, de monetaire condities verzachten.

In tegenstelling tot Sarun acht hij het mogelijk dat er in het vierde kwartaal nog een kwart procentpuntje van de policy rate afgaat, daar de economie in het derde kwartaal een zwakke start heeft gemaakt, zoals de export en activiteiten gerelateerd aan investeringen hebben laten zien. Hij voorziet ook risico’s wanneer Aziatische economieën vertragen en de bomaanslag bij de Erawan Shrine het toerisme schaadt. (Bron: Bangkok Post, 14 september)

Mukdahan

Mukdahan verzet zich tegen industrieel plan

15 september – Waarom zou de noordoostelijke provincie Mukdahan, van Laos gescheiden door de Mekong en verbonden met de 2nd Thai-Lao Friendschip brug een speciale economische zone (SEZ) moeten krijgen? Omdat de grond ervoor, in tegenstelling tot de andere geplande zones, gemakkelijk beschikbaar is? Want de 1000 benodigde rai is al in handen van de overheid.

Omdat het bedrijfsleven van Mukdahan een showroom wil maken voor Asean? Omdat de brug een mooie verbinding vormt met Laos en Vietnam en nog verder met dertig andere landen en via snelweg R9 met zuidelijk China? Omdat Mukdahan een perfect distributiecentrum is, zoals vice-president Tanachot Chotbunyasak van de Mukdahan Chamber of Commerce zegt?

Dient daarom de infrastructuur verbeterd te worden en dient daarom geïnvesteerd te worden in magazijnen en logistiek. Is de SEZ daar goed voor?

Geen behoefte aan een SEZ
De bewoners van Mukdahan, in 1982 afgescheiden van de provincie Nakhon Phanom, zeggen geen behoefte te hebben aan een SEZ. En voorlopig worden ze daarin gesteund door investeerders, die nog geen enkele belangstelling hebben getoond, omdat er alleen maar een voornemen is. Er staat nog niets concreet op papier.

De Mukdahan Chamber of Commerce is blijkbaar verdeeld, want de president zegt: ‘De regering heeft ons nooit gevraagd of we de industriële zone willen. Als het gevraagd zou worden, zouden de meeste mensen nee zeggen.’ Phamorn Chaosirikul vindt dan ook dat het SEZ-model niet op het hele land geplakt kan worden.

De meesten van de 400.000 bewoners zijn boeren die rijst, rubber, tapioca en suikerriet verbouwen. Dus komen de inkomsten grotendeels uit de landbouw, de verwerking van landbouwproducten en de detailhandel. ‘Dat maakt de provincie geschikt voor kleine en middelgrote ondernemers die agrarische producten verwerken’, zegt Phamorn. ‘Niet voor de zware industrie die de regering wil bevorderen.’

Bovendien: waar zijn de werknemers? Niet in de provincie. Phamorn noemt de verhuizing van Samsung van Nakhon Ratchasima naar Vietnam ‘een klassiek geval’. ‘Dat bewijst dat Thailand niet langer op goedkope arbeid kan drijven.’

‘We kunnen niet concurreren’
Mukdahan 2nd Thai-Lao Friendship bridge
Er is nog een reden waarom een SEZ in Mukdahan onaantrekkelijk is. Aan de andere kant van de grens ligt sinds 2003 Savan-Zeno, een goed beheerd gebied van 6.000 rai met van elkaar gescheiden zware industrie , een export zone, een logistieke zone en een belastingvrije zone. Investeerders krijgen ruime privileges van de regering van Laos. Dat zijn bedrijven uit China, Maleisië, Japan, Australië, Nederland en Thailand.

Phamorn: ‘Op dit moment kunnen we niet concurreren met de Savan-Seno SEZ, want de bedrijven kunnen gebruik maken van het nultarief bij de export naar de Europese markt, een tarief dat voor Thailand niet meer geldt.’

Verder biedt Laos gedurende 15 jaar belastingvrije voordelen tegen Thaise SEZ’s 8 jaar. Alhoewel nog niet definitief bekend zullen de grondleasing tarieven in de Thaise SEZ in de orde van grootte van 20.000 tot 24.000 per rai liggen. Savan-Seno rekent 300 baht.

De productiekosten zijn daardoor 10 procent lager dan in Thailand. De vraag waarom Mukdahan een SEZ moet krijgen, lijkt daarmee afdoende beantwoord. (Bron: Bangkok Post, 14 september)

Limerick van de dag – tweeluik
Het leger greep in mei de macht
En maakt op menig tegenstander jacht
Een paar dagen cel
Dan weten ze ‘t wel
Van hen wordt daarna adhesie verwacht

Pas op met kritiek op het gezag
Want er is bitter weinig wat mag
Er komen soldaten
Die gaan met je praten
Die repareren je gedrag

Bomaanslag: Krant en website leggen andere accenten

15 september – Zo langzamerhand kan Thailand niet meer ontkennen dat de bomaanslag bij de Erawan Shrine een vergeldingsactie is geweest voor de deportatie van 109 Uighur vluchtelingen naar China. Maar politiecommissaris Somyot wil er niet aan; hij blijft volhouden dat de aanslag het werk was van mensensmokkelaars nadat de smokkelaars een slag was toegebracht [geen details].

Vandaag schrijft de krant geen woord over de deportatie, maar de website trekt uit de vlucht van hoofdverdachte Ishan naar Turkije de conclusie dat Uighur (Oeigoeren in de Nederlandse media) uit de regio Xinjiang die banden met Turkije hebben, de aanslag hebben beraamd. Verschillende van de twaalf verdachten tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd, zijn Turken. De Uighur minderheid, die in China zwaar wordt onderdrukt, streeft naar onafhankelijkheid. Veel Uighur proberen naar Turkije te vluchten.

De meeste aandacht besteedt de krant aan de arrestatie van drie mannen door de Maleisische politie. Zij hebben niets te maken met de bomaanslag, maar hebben verdachten geholpen Thailand te ontvluchten. Volgens een bron hebben ze banden met een netwerk dat mensen via Sungai Kolok (Narathiwat) naar Maleisië smokkelt. Verder schrijft de krant dat de ‘man in het gele shirt’, die de bom heeft geplaatst, naar Pakistan is gevlucht, gebruik makend van een Turks paspoort.

Van de 27-jarige Abudureheman Abudusataer, kortweg Ishan, is de reisroute nu definitief vastgesteld. Hij vluchtte via Dhaka (Bangladesh), New Delhi (India) en Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten) naar Istanboel (Turkije). De politie heeft de medewerking van de Turkse collega’s ingeroepen om hem op te sporen. Premier Prayut betwijfelt of hij het meesterbrein is, omdat het geldspoor niet bij hem eindigt.

[Ishan kwam in beeld omdat Mieraili, die bij de grens met Cambodja is aangehouden, hem heeft aangewezen als coördinator. Hij zou de taken hebben verdeeld.]

De andere verdachte, die in Nong Chok werd aangehouden, heeft volgens zijn advocaat de Turkse nationaliteit. Hij heeft toegegeven Thailand illegaal te zijn binnengekomen. Hierbij kreeg hij de hulp van Ishan. Die bracht hem onder in een kamer in Nong Chok. Volgens de advocaat heeft hij niets te maken met de in de kamer gevonden bommaterialen, maar was zijn reisdoel Maleisië waar hij een baan als chauffeur hoopte te vinden.

Twee weken voor zijn pensionering heeft politiecommissaris Somyot het Immigratiebureau scherp aangevallen. [Waarom nu pas?] Hij kan er met enig gezag over oordelen want hij heeft er zelf gewerkt. Volgens hem verdienen agenten van Immigration een aardig centje bij met steekpenningen van mensensmokkelaars en extra geld dat ze aanvragers van een visa on entry rekenen. Ze zouden de hand boven het hoofd worden gehouden door hun superieuren. De politie is volgens hem bereid corrupte agenten te verwijderen. (Zie de column van Veera Prateepchaikul Somyot passes the buck, complains later.)

Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

Prayut gaat tekeer tegen critici

15 september – Premier Prayut heeft een kort lontje en is niet gediend van kritiek op zijn heilzame werk. De premier heeft andermaal critici van het regime gewaarschuwd, want ze verstoren de pogingen om vrede in de Thaise politiek te stichten.

De laatste dissident die van de heksenjacht het slachtoffer is geworden, is een verslaggever van de andere Engelstalige krant The Nation [die ik zelden als bron gebruik]. Hij is zondag aangehouden voor ‘attitude adjustment’ en dat is de tweede keer want vorig jaar werd hij al een keer een week opgesloten.

De krant eist zijn vrijlating en zegt dat Prayut de vrijheid van meningsuiting met voeten treedt. Volgens hoofdredacteur Thepchai hebben de autoriteiten geen duidelijke reden voor de aanhouding gegeven. De Thai Journalists Association zegt dat het normaal is voor journalisten om de regering te kritiseren. Ook de Foreign Correspondents’ Club of Thailand staat achter de krant.

Bangkok Post verwacht dat secretaris-generaal Phumthan van voormalig regeringspartij Pheu Thai als volgende op het matje moet komen omdat hij de NCPO heeft opgeroepen te stoppen met het aanhouden van critici.

Prayut snapt het allemaal niet. ‘Ik begrijp niet wat hen beweegt zo te praten, terwijl het land zich voorwaarts beweegt. […] Politici en media hebben het recht de regering de maat te nemen, maar daarvoor is het nu niet de juiste tijd. […] Sommige politici hechten er meer aan hun politieke standpunten te verkondigen dan een diep verdeelde samenleving te genezen.’

Verkeerschaos Phahon Yothin Road 2Verkeerschaos op de Phahon Yothin weg na de afsluiting van het Kasetsart University intersection viaduct gisteren. Dat wordt gesloopt om ruimte te maken voor de Green Line Bang Sue-Rangsit.

Om de drukte vermijden, kozen veel automobilisten een andere route waardoor de Vibhavadi-Rangsit weg en Ram Intra weg verstopt raakten.

De sloop van het viaduct duurt 60 dagen; daarna komt in beide richting een extra rijstrook beschikbaar. (Foto Apichit Jinakul)

 

Kort nieuws dinsdag 15 september

– De vuurbal die op 7 september een lichtspoor door de lucht trok, was volgens Nasa een een heldere meteoor die de explosieve kracht had van een kwart van de atoombom op Hiroshima. De meteoor woog 66 ton en had een diameter van 3,5 meter. Hij kwam met een snelheid van 75.600 kilometer per uur de atmosfeer binnen. De luchtmacht en Narit (National Astronomical Institute of Thailand) zoeken in nationaal park Sai Yok in Kanchanaburi of hij is neergestort, maar de vuurbal kan ook zijn opgebrand voordat hij de grond raakte.

– Altijd bevredigend voor een regering om een succes te melden, dus maakte premier Prayut bekend dat zijn oproep in juli aan de overheidsdiensten om zuinig met water te zijn uit solidariteit met de boeren die hun rijst zien verpieteren, een aanzienlijke besparing heeft opgeleverd. In bijna de helft van de 4.853 overheidsgebouwen is minder water gebruikt (48,1 pct). Daarentegen meldde 40 procent een hoger gebruik en 11,7 procent een zelfde gebruik. Zo konden ziekenhuizen moeilijk op water besparen.

Ook het gemeentelijk waterleidingbedrijf (MWA) deed een oproep om water te besparen. Daar hebben 250.000 klanten gehoor aan gegeven: 235.000 huishoudens en 15.000 regeringsdiensten en bedrijven. De MWA levert leidingwater aan 2,2 miljoen gebruikers in Bangkok, Nonthaburi en Samat Prakan. De klanten was gevraagd 10 procent minder water te gebruiken. Wie dat gelukt is, krijgt korting op de waterrekening. De campagne eindigt deze maand.

– De vier grote stuwmeren Bhumibol, Sirikit, Khwae Noi Bamroong en Pasak Chonsalit bevatten 2,17 miljard kubieke meter water, maakt het RID bekend. Ze voorzien 22 provincies langs de Chao Phraya rivier van water. Aan het eind van het regenseizoen bevatten de grote vier minstens 3,5 miljard kubieke meter water, maar dat is niet genoeg voor de landbouw. Het water is alleen bestemd voor consumptie en ter bescherming van het ecologisch systeem.

– Heeft Wat Kalayanamit wel het recht om de 57 huizen bij de tempel te slopen, waarmee woensdag is begonnen? Van de rechter mag het, maar nu zegt een achterkleinkind van de oorsponkelijke eigenaar van grond dat zijn familie land aan de tempel ter beschikking heeft gesteld onder voorwaarde dat de huurders mochten blijven en de huur aan de tempel overmaakten. De advocaat van de familie bereidt een rechtszaak voor, dus dat kan nog interessant worden. Enige haast is wel geboden, want de tempel is de huisuitzettingen aan het versnellen. Zie verder Kort nieuws van zaterdag.

– Nou dacht ik toch dat aan visa runs (op één dag heen en weer over de grens voor 15 of 30 extra verblijfsdagen) een eind was gemaakt, maar blijkbaar mocht daarvan worden afgeweken. Maar dat is nu afgelopen gezien de huidige veiligheidssituatie na de bomaanslag bij de Erawan Shrine. Aldus een bron bij het Immigration Bureau.

Maar de zaak wordt niet helemaal dicht getimmerd. Wie terug wil keren in Thailand dient informatie te verschaffen over accommodatie, tourbedrijf of andere gegevens om aan te tonen dat ze als toerist Thailand bezoeken. Degenen die Thailand via Cambodja willen binnenkomen, moeten nu een visum op de Thaise ambassade in Phnom Penh aanvragen. Zie verder de laatste alinea van het bericht over de bomaanslag, waarin politiecommissaris Somyot wordt geciteerd over wantoestanden bij Immigration.

– Het Hof van Beroep heeft de doodstraf gehandhaafd voor de spoorwegmedewerker (23) die in juli vorig jaar in de trein een 13-jarig meisje verkrachtte en vermoordde en haar lichaam uit de trein gooide, terwijl ze nog leefde.

De man had de rechtbank, die hem in september 2014 veroordeelde, om clementie gevraagd omdat hij als daad van berouw een bekentenis had afgelegd. Maar daar geloofde de rechtbank niets van. Hij had alleen maar bekend omdat het bewijs tegen hem spijkerhard was, niet omdat hij spijt had. Doorgaans leidt een bekentenis tot halvering van de straf; in zijn geval zou de doodstraf zijn omgezet in levenslang.

De spoorwegen hebben de nabestaanden van het meisje een smartegeld van 8,5 miljoen baht uitgekeerd plus een vergoeding voor de uitvaartkosten.

– Hoe nu verder met de grondwet? Premier Prayut selecteert zelf de 200 leden van de National Reform Steering Assembly die in de plaats komt van de opgeheven Nationale Hervormingsraad [die de ontwerp-grondwet afwees]. De NCPO (junta) stelt het nieuwe 21 leden tellende Constitution Drafting Committee (CDC) samen.

Prayut waarschuwde gisteren dat hij gelobby voor een zetel niet accepteert. Wie dat doet, kan naar een zetel fluiten. Hij zei dat op een seminar van de National Economic and Social Development Board, gewijd aan het twaalfde National Plan (2017-2021). (Zie Prayut warns against panel seat lobbying). Door de afwijzing van de ontwerp-grondwet zijn de verkiezingen met 20 maanden uitgesteld naar midden 2017. (Zie pagina Grondwetwijziging)

– De familie van de vrouw uit Chiang Mai die in 1978 toen ze in Macau werkte, door Noord-Korea zou zijn ontvoerd, doet opnieuw een beroep op de VN en de regeringen van Thailand, Japan en Zuid-Korea om haar of haar stoffelijke resten terug naar huis te brengen. De vrouw was destijd 23 en zou nu 60 zijn als ze nog leeft.

De familie heeft altijd gehoopt op haar terugkeer, vooral nadat een Amerikaanse overloper naar Noord-Korea in zijn boek had onthuld dat hij haar in Pyongyang had gekend. De familie heeft al talloze malen gepleit voor haar terugkeer.

Volgende week maandag herhaalt een neef het pleidooi voor de UNHCR in Geneve. De familie zegt ontmoedigd te zijn door de houding van vorige regeringen. ‘Ze hebben ons gevraagd ermee te leven en ons rustig te houden’, zegt de neef.

Pyongyang ontkent de vrouw te hebben ontvoerd, maar heeft wel toegegeven in de jaren zeventig en tachtig dertien Japanners te hebben ontvoerd. Vijf mochten in 2001 terugkeren; de overigen zouden overleden zijn.

– Tweehonderd ouderen in Nakhon Phanom, die al drie maanden hun pensioen en hun arbeidsongeschiktheidsuitkering niet hebben ontvangen, hebben gisteren een rally gehouden omdat ze voor hun klacht geen gehoor hebben gevonden bij het klachtencentrum van de regering en de NACC. Ze eisten bij het gemeentehuis van Namkung onmiddellijke betaling. Volgens de gemeente heeft ze te weinig geld van de centrale overheid ontvangen. De Thaise AOW bedraagt 700 baht per maand. De burgemeester zegt dat de senioren nog 800.000 baht tegoed hebben. De gemeente wacht op aanvullende gelden van het ministerie van Sociale Zaken.

– In oktober begint het National Health Security Office met een palliatief programma voor ouderen. Het programma heeft tot doel welzijnssteun te verlenen aan ouderen nu het land aan het vergrijzen is. Voor het programma wordt 600 miljoen baht uitgetrokken, maar dat is slechts voldoende voor 10 procent van de doelgroep. Het geld gaat naar lokale klinieken en gemeentes voor gezondheidstests, huisbezoeken en voorlichting. (Zie pagina Gezondheidszorg)

– Afgestudeerden in de menswetenschappen zullen de komende twee jaar steeds moeilijker een baan kunnen vinden, omdat buitenlandse bedrijven hun productie naar lage-lonenlanden verplaatsen, zegt president Dhukarij van de Pundit University Varakorn Samakoses. De vraag gaat verschuiven naar mensen met technische en beroeps knowhow en daarvan worden Thaise universitair afgestudeerden de dupe.

Thans is de verhouding tussen het aantal studenten menswetenschappen en techniek 70:30, dus dat belooft weinig goeds. ‘We produceren te veel graduates op het gebied van algemene en sociale wetenschap. Degenen die een beroepsopleiding hebben gevolgd, zijn veel gewilder’, aldus Dhukarij, gisteren op een seminar aan de Thammasat universiteit.

Universiteiten leveren jaarlijks 300.000 tot 400.000 afgestudeerden af, beroepsopleidingen slechts 20.000. Een ander probleem is dat de arbeidsmarkt vooral behoefte heeft aan laaggeschoolden, meestal buitenlandse werknemers. [Volgens mij is dit niet juist, maar is er behoefte aan geschoold personeel.]

Dhukarij pleit voor verbetering van het beroepsonderwijs en een systeem waarin een academische en beroepsopleiding gelijkwaardig zijn.

Krimi– De nabestaanden van miljardair-aannemer Chuwong, die bij een eenzijdig verkeersongeluk om het leven kwam, hebben nieuw bewijsmateriaal overhandigd aan de CSD, die onlangs het onderzoek van de gemeentepolitie van Bangkok heeft overgenomen. Het bestaat uit documenten, foto’s en kleding van de overledene. Die zijn tot nu toe niet onderzocht.

In de zaak zijn de bestuurder van de auto, waarin Chuwong om het leven kwam, en drie vrouwen beschuldigd van vervalsing van documenten en oplichting. Voor alle berichten in de Krimi Chuwong, de aannemer, klik hier.

– Thaise vrouwen, pas op voor mannen, meest Afrikanen, die je verleiden met hen te te trouwen om vervolgens te horen dat je drugs moet smokkelen. Tussen 2012 en 2014 zijn 190 vrouwen daarvan het slachtoffer geworden en in het buitenland gearresteerd.

Uit een studie van het Office of the Narcotics Control Board (ONCB) blijkt dat een toenemend aantal Thaise vrouwen betrokken is bij drugssmokkel, zowel vrijwillig als onder lichte dwang. De vier toplanden waar ze tegen de lamp lopen, zijn Brazilië, Japan, Maleisië en Cambodja. De gegevens werden gisteren bekend gemaakt door de ONCB adjunct-secretaris-generaal tijdens een seminar, gewijd aan drugsactiviteiten van Thaise vrouwen.

– De twee Thaise moslims die na de ramp in Mekka werden vermist, zijn terecht en blijken te zijn opgenomen in het ziekenhuis, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zaterdag werden ook al twee Thais met verwondingen in het ziekenhuis opgenomen. De vrouw die om het leven kwam toen een kraan neerstortte op de Masjid al-Haram moskee, wordt op verzoek van de familie in Mekka begraven.


 

Bomaanslag Ratchaprasong aanhouding verdachte in Sa Keao
Voor de politie een methode om zich een beeld te vormen van het misdrijf; volgens critici in strijd met de onschuldpresumptie. Re-enactments zijn omstreden, maar niet bij de bevolking.

Geen zwart balkje, geen initialen

14 september – In Thailand geniet een verdachte geen enkele bescherming. Hij/zij wordt getoond op een persconferentie, op weg naar de rechtbank en gevangenis gevolgd door cameralieden, belust op mooie shots, en het misdrijf wordt ter plekke gereconstrueerd, gadegeslagen door ramptoeristen.

Volgens de politie helpt deze zogeheten re-enactment onderzoekers zich een visueel beeld te vormen van wat gebeurd is, maar juridische experts noemen de praktijk in strijd met de rechten van de verdachte. Afschaffen, zeggen ze.

‘Ze gaan in tegen de universele regel dat een verdacht onschuldig is totdat zijn schuld is bewezen’, zegt Pimpatsorn Natiphodi, jurist aan het Thailand Institute of Justice. In de ogen van het publiek bewijst het toneelstukje dat de verdachte schuldig is. ‘Ze dient voornamelijk als PR voor de politie. Om te laten zien dat ze haar werk heeft gedaan en een misdrijf heeft opgelost.’

Verkeerd en bizar
De National Human Rights Commission is tegenstander van het gebruik. Maar omdat er geen protestbeweging is, adviseert ze de politie om de reconstructie zonder pers en toeschouwers uit te voeren en de rechten van zowel verdachte als slachtoffer te respecteren.

Soms vraagt de politie de slachtoffers zelf mee te spelen, soms worden acteurs ingehuurd, wat de indruk alleen maar versterkt dat het om een schouwspel gaat. De politie treedt op als regisseur. Wijst waar de verdachte moet staan en wat hij moet doen. Bij een verkrachting speelt een vrouw het slachtoffer. ‘Dat is verkeerd en bizar’, zegt Pimpatsorn.

Scènes zoals deze werden vorig jaar gespeeld bij de reconstructie van de dubbele moord op Koh Tao, waarvoor twee gastarbeiders uit Myanmar terecht staan. Ze kregen op de plaats delict het moordwapen in de handen geduwd waarmee de twee Britse toeristen vermoord zou zijn. Nieuw DNA-onderzoek heeft onlangs aangetoond dat hun DNA helemaal niet voorkomt op de schoffel, alhoewel de politie het tegendeel beweerde.

Maar dat hoeft niemand te verwonderen, want de politie staat bekend om haar corruptie en het afdwingen van bekentenissen. Politiecommissaris Somyot, die eind deze maand met pensioen gaat, zei onlangs dat een van de verdachten betrokken bij de bomaanslag bij de Erawan Shrine enkele keren met een vals paspoort de grens was overgestoken dankzij het schuiven van steekpenningen.

Lachende verdachte
Is een reconstructie nuttig? Ja, zegt politiewoordvoerder Prawut. ‘We begrijpen daardoor meer dan uit de ondervraging. De verdachte kan uitleggen wat hij deed.’

In de Erawanzaak heeft de politie twee verdachten aangehouden. Ook de bomaanslag is nagespeeld. De verdachte Mieraili droeg een kogelvrij vest, want zegt woordvoerder Prawut: ‘We waren bang dat er op hem geschoten zou worden. Gewoon een voorzorgsmaatregel.’ De politie nam hem mee naar twee appartementen waar bommaterialen zijn gevonden en naar station Hua Lamphong, waar hij de rugzak met de bom aan de ‘man in het gele shirt’ zou hebben overhandigd.

Een foto van een lachende verdachte kreeg veel aandacht op de social media. Velen vragen zich dan ook af wat er zo grappig was. Prawut (Ik heb een master en doctoraal graad in psychologie) noemt het ‘een psychologische tactiek’: de verdachte zich op zijn gemak laten voelen, zodat hij meer loslaat. Dat kan nooit veel succes hebben gehad, want tot op heden blijft de bomaanslag een mysterie. (Bron: Bangkok Post, 13 september)

Limerick van de dag
Er was eens een man in Uithuizen
Die had last van wantsen en luizen
Ze bleven komen
In grote stromen
Ten einde raad ging hij verhuizen

TPP: Thailand kijkt de kat uit de boom

14 september – Is toetreding tot het Trans-Pacific Partnership (TPP), een vrijhandelsovereenkomst die sterk wordt gepropageerd door de VS, gunstig voor Thailand? De nieuwe vice-premier, belast met economische zaken, zegt dat Thailand geïnteresseerd is, maar ‘de voorwaarden en condities moeten eerst bestudeerd worden’. Premier Prayut hield zich in augustus na een bijeenkomst met een Amerikaanse lobbygroep ook al op de vlakte, dus eigenlijk weten we nog niets.

De tegenstanders vrezen dat aansluiting onder andere leidt tot kostenverhoging van geneesmiddelen (heeft te maken met patenten) en GMO-zaden, en gedoe over intellectuele eigendomsrechten. De Biothai Foundation zegt dat er achter de schermen flink gelobbyd wordt.

Volgens de US-Asean Business Council zullen de Amerikaanse investeringen in Thailand toenemen, wanneer Thailand toetreedt en Thaise bedrijven krijgen toegang tot nieuwe markten. Dit zou gunstig zijn voor de automobielindustrie, elektronica, landbouw, gezondheidszorg en het toerisme. Een leidinggevende in de Thaise auto-onderdelen industrie vreest dat de rules-of-origin Japanse investeringen kunnen duperen als Thailand niet meedoet. Thaise leveranciers zullen van aansluiting profiteren, zegt hij.

Minister Apiradi (Handel) ziet ook voordelen in aansluiting. Dat zei hij vorige maand tegen verslaggevers, maar Thailand dient wel te wachten tot het handelsblok door de kernleden stevig is gefundeerd. In juli onderhandelden de twaalf landen in Hawaii, maar ze konden het niet eens worden. Een nieuwe vergaderdatum is nog niet vastgesteld.

Bomaanslag: Politie houdt drie vrouwen aan

14 september – De politie heeft gisteren in een vrouwenstudentenhuis in Din Daeng drie vrouwen aangehouden om aan de tand te worden gevoeld in verband met de bomaanslagen bij de Erawan Shrine en de Sathon pier.

Bomaanslag Oud dormitory Din DaengIn de kamer waar de vrouwen, twee studentes en een gast, verbleven, zijn DNA-monsters en vingerafdrukken genomen, nadat de politie getipt was dat drie (niet nader omschreven) mannen er spullen hadden achtergelaten die met de aanslag te maken hebben. De politie heeft de spullen meegenomen.

De moeder van een van hen zou een paar maanden geleden een vrouw van middelbare leeftijd in de kamer hebben ondergebracht, die de man in het blauwe shirt kende en voor hem een taxi had besteld om hem naar de Sathon pier te brengen.

[De man in het blauwe shirt gooide op 17 augustus bij de Sathon pier een bom in het water, waarschijnlijk omdat hij in tijdnood was gekomen en niet tijdig Asiatique the Waterfront kon bereiken, aldus de veronderstelling van een veiligheidsexpert. De bom ontplofte een dag later.]

Van de drie mannen, die vermoedelijk het land al zijn ontvlucht, worden compositietekeningen gemaakt aan de hand van aanwijzingen van de drie vrouwen.

De politie kwam de kamer in Din Daeng op het spoor na een inval in een appartement tussen Soi On Nut 44 en 46 in Suan Luang, waar ze de drie mannen hoopten aan te treffen. Maar niets van belang werd gevonden. Een van hen heeft geld overgemaakt aan de echtgenoot van de Thaise vrouw die de kamer in Min Buri had gehuurd, vermoedelijk om bommaterialen te kopen.

Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

Bungalow bij de Nang Rong waterval

Getouwtrek om waterval Nang Rong

14 september – Twee overheidsdiensten liggen met elkaar in de clinch over het eigendom van een terrein van 12 rai bij de bekende Nang Rong waterval in Nakhon Nayok.

Soldaten van Isoc en personeel van de DNP namen vorige week bezit van het terrein dat beheerd wordt door Provinciale Staten van Nakhon Nayok. Volgens de DNP is de provincie niet de rechtmatige eigenaar omdat het gebied in nationaal park Khao Yai ligt. Op het terrein staan de residentie van veldmaarschalk Plaek Pibulsongkram (gebouwd in 1955), het provinciaal toeristencentrum, vakantiebungalows en andere gebouwen.

De provincie bereidt een aanklacht bij de bestuursrechter voor, want ze bestrijdt de claim van de DNP. Ze zegt dat de eerste bebouwing dateert van 1955, toen het nationaal park nog niet bestond. Bovendien heeft ze 10 jaar geleden van de Tourism Authority of Thailand 25 miljoen baht ontvangen om het toeristencentrum te ontwikkelen. De waterval trekt jaarlijks 100.000 bezoekers, goed voor een inkomstenbron van 4 miljoen baht. Op het terrein verkopen dertig gezinnen voedsel en souvenirs.

Volgens Pongpetch Ketsupha, hoofd ontbossing bestrijding van Isoc, willen lokale politici en ‘invloedrijke figuren’ het beheer in eigen handen houden omdat er goed geld mee valt te verdienen. In een van de huizen zou illegaal gegokt worden. De DNP wijst erop dat de waterval al in 1953 tot beschermd gebied was verklaard. (Zie ook pagina Krakers op overheidsland)

Kort nieuws maandag 14 september

– Het bezit en verspreiden van kinderporno en porno met minderjarigen gaat strenger bestraft worden. Het desbetreffende artikel in de strafwet is gewijzigd en voorziet nu in een gevangenisstraf van vijf jaar en/of een boete van 100.000 baht voor bezit en zeven jaar en/of een boete van 140.000 baht voor verspreiding. Nog strengere straffen staan op bezit, verspreiding en import met een commercieel doel. Het gewijzigde artikel wordt in december van kracht. De wijziging is een voortvloeisel van Thailand’s toetreding tot de International Convention of Children’s Rights.

– De donderdag op de Bangkok Gems & Jewelry Fair gestolen zes karaat diamant ter waarde van 10 miljoen baht is terug. Artsen in het Police General Hospital hebben de steen met een tang kunnen redden uit een Chinese vrouw, die de steen had ingeslikt. Ze besloten tot deze methode omdat toediening van een laxeermiddel niet het gewenste resultaat had. De vrouw plus een man hadden de diamant verwisseld voor een stuk glas (of zoiets). Maar op Suvarnabhumi kon het tweetal worden ingerekend.

– In Phuket zijn vijf bemanningsleden van een speedboot [dat moet dan wel een heel grote zijn geweest] gewond geraakt toen de boot gisteren vlam vatte. Een werknemer van de Royal Phuket Marina zegt geprobeerd te hebben de boot weg te slepen uit vrees dat het vuur op andere boten zou overslaan, maar dat hoefde al niet meer, want door de sterke wind kapseisde de boot.

– In Khlong O Peng (Sai Mai, Bangkok) is het levenloze lichaam van een 13-jarig Thais-Brits meisje gevonden. De politie gaat ervan uit dat ze verdronken is, want het lichaam vertoonde geen sporen van mishandeling of aanranding. Familie van het meisje betwijfelt de verklaring van de politie omdat ze kon zwemmen. In het Police General Hospital wordt een autopsie verricht.

– De smokkelaar ontsnapte te voet, maar zijn buit, phayung hout (palissander) ter waarde van 200.000 baht kon in beslag worden genomen. De ontknoping vond plaats na een achtervolging over 10 kilometer van de wagen van de man in Bung Khong Long (Bung Kan). (Zie pagina Illegale houtkap)

– Gaat niet door, zegt de Raad van State, want het is in strijd met de grondwet. De gemeentepolitie van Bangkok had verkeersovertreders die hun boete niet betalen, willen beletten hun jaarlijkse registratie te vernieuwen.

Het Land Transport Department had het ideetje al eerder tweemaal afgeschoten, maar legde de zaak voor alle zekerheid toch even aan de Raad van State voor. Die adviseerde bij wanbetaling de verkeersboete te verhogen. En dat gaat gebeuren, mits het parlement akkoord gaat.

– Bij de instorting van een kraan op de Masjid al-Haram moskee in Mekka is een Thaise vrouw (48) om het leven gekomen, is inmiddels bekend geworden. Twee andere Thaise pelgrims worden vermist en twee zijn gewond geraakt. Bij de ramp kwamen 107 personen om het leven en raakten 200 gewond. De kraan begaf het tijdens een felle regenbui en viel op een menigte.

– Het Central Investigation Bureau heeft 150 agenten van de CSD en 50 agenten van andere diensten terug naar de schoolbanken gestuurd. In een hotel in Pattaya zijn ze vijf dagen bijgespijkerd in nieuwe onderzoeksmethodes bij high-profile zaken. Aanleiding is de bomaanslag bij de Erawan Shrine. Gebleken is dat de agenten beter dienen voorbereid te zijn op potentiële terroristische dreigingen, want dat leren ze niet op de politieschool.

– Om het toerisme in het Zuiden te stimuleren en het goederenvervoer te vergemakkelijken wordt de aanleg van een spoorverbinding tussen Trang en Satun en Phuket overwogen. Het Office of Transport and Traffic Policy and Planning gaat een haalbaarheidsstudie doen.

Een afzonderlijke studie wordt gedaan naar een ‘romantische route’ over de weg tussen Ranong, Phangnga, Phuket, Krabi en Trang, gericht op populaire bestemmingen voor paartjes.

Eerder bestudeerde het ministerie van Transport een oost-west verbinding tussen Surat Thani aan de Golf van Thailand en Phangnga aan de Andaman kust. De verbinding zou de toerisme industrie op beide kusten concurrerender maken. [Verder geen details.]

Verder wordt gedacht aan een light-rail verbinding van Tha Noon (Phangnga) naar Tha Chalong (Phuket) via de luchthaven van Phuket. Die zou verhoogd boven de middenberm van wegen in Phuket kunnen worden aangelegd, waardoor het onteigenen van land niet nodig is. Deze week neemt het Office of Transport and Traffic Policy and Planning een besluit over het project. Qua financiering is een public-private partnership mogelijk. (Zie ook pagina Spoorwegen)

– Tussen 2008 en 2013 overleden ruim veertig gastarbeiders op mysterieuze wijze in Israël. Het Asian Research Centre for Migration van de Chulalongkorn universiteit wil dat het afgebroken onderzoek naar de sterfgevallen wordt hervat.

Een team, gevormd door de toenmalige minister van Werkgelegenheid, vergaderde er slechts tweemaal over en besprak de sterfgevallen met een bezoekend Israëlisch team, maar toen de minister werd vervangen, werd het team opgeheven.

Het team vermoedde dat de slechte woon- en werkomstandigheden verantwoordelijk waren voor de sterfgevallen. Medische specialisten noemen dat het Sudden Unexpected Nocturnal Death Syndrome (Sunds). Sunds wordt toegeschreven aan slechte voeding, overwerk en slaapgebrek. Ook het gebruik van chemicaliën in de Israëlische landbouw kan een rol hebben gespeeld.

De Asia Divison van Human Rights Watch heeft in samenwerking met een Israëlische mensenrechten organisatie onderzoek gedaan. Gebleken is dat de werkers onheus werden behandeld, weinig loon kregen voor lange werktijden en in primitieve hutten woonden zonder behoorlijke voorzieningen, soms ook met te veel personen in dezelfde ruimte.


 

Kratom

Kratom: Zegen of vloek?

13 september – Het recept voor een kratom cocktail is simpel. Alles wat er je er voor nodig hebt zijn kratom bladeren, hoestsiroop, Coca-Cola en ijs.

De cocktail staat bekend als 4×100 en is bij jongeren in het Zuiden populair als drug. Voorstanders zeggen dat kratom niet sterk genoeg is om als drug te worden beschouwd, critici waarschuwen daarentegen voor agressief gedrag en psychotische aanvallen. Wie verslaafd is, verliest gewicht en krijgt een donkerder gelaatskleur. Bijwerkingen zijn stemmingswisselingen en tremoren.

Kratom is familie van de koffieplant. De bladen werden van oudsher door boeren en arbeiders gekauwd wanneer ze een oppepper nodig hadden of als pijnstiller. De boom is inheems in Thailand [en Maleisië], maar is al sinds de Kratom Act van 1943 verboden. Dat verbod werd overigens ingesteld omdat de overheid haar inkomsten uit opium wilde veilig stellen, zodat opiumgebruikers niet op de goedkopere kratom konden overstappen.

Maar de overheid doet er weinig aan. Volgens cijfers van het Office of the Narcotics Control Board gebruikten in 2011 1,23 miljoen personen kratom. Het gebruik neemt toe want drie jaar eerder waren dat er nog 1,08 miljoen. De meeste gebruikers wonen in het Zuiden. In 2008 werd 13 ton kratom in beslag genomen, in 2012 33 ton en in 2013 14 ton.

Kratom wordt door het United Nations Office on Drug and Crime niet beschouwd als drug, maar als een ‘nieuwe psychotrope stof’ op plantaardige basis. De VS noemt de plant ‘een zorgelijke drug’.  In Thailand is kratom in de Narcotic Drug Law van 1979 geklasseerd als categorie 5 stof.

Het Transnational Institute (TI) adviseerde in 2011 kratom te legaliseren. De organisatie zegt dat kratom een integraal deel van de zuidelijke Thaise cultuur is. Criminaliseren is niet nodig en contraproductief gezien de tientallen jaren van probleemloos gebruik, aldus het TI. 

De discussie over het medicinaal gebruik van kratom ontbeerde tot nu toe wetenschappelijk bewijs, maar daarin komt verandering omdat de Prince of Songkhla University in Hat Yai de potentieel gunstige eigenschappen bestudeert. ‘De research moet een eind maken aan het debat over het medicinaal gebruik’, zegt universitair docent Ekkasit.

Na 2,5 jaar onderzoek hebben hij en een collega een eerste rapport geschreven. Gekeken is of kratom bruikbaar is als anti-depressivum voor patiënten die herstellen van een alcoholverslaving. Conclusie: in tegenstelling tot andere antidepressiva heeft kratom geen bijwerkingen, zoals slaapstoornissen. Verder onderzoek wordt gedaan naar het gebruik bij morfine en opium verslaafden. (Bron: Spectrum, Bangkok Post, 6 september 2015)


 

Lemon Green Square

Bangchak: Nieuw concept bij benzinestations

13 september – President Chaiwat van oliemaatschappij Bangchak is zo te zien in zijn nopjes met de Lemon Green Square bij zijn benzinestation in Cha-Am (Phetchaburi). Het ‘plein’ bestaat uit een Big C Mini supermarkt, een Inthanin Garden premium coffeeshop en een Homali of Lemon restaurant. Ook in Chon Buri is een zelfde gebouw verrezen en binnenkort gaat er een open bij het Bangchak benzinestation aan de Ratchapruek Road in Bangkok.

Bangchak heeft in het hele land 1.040 benzinestations; daarvan worden er tot 2020 400 uitgebreid met een ‘plein’, afhankelijk van de ruimte bestaand uit drie of minder anchors, zoals Chaiwat ze noemt.

Net als andere oliemaatschappijen zoekt Bangchak buiten de olieverkoop naar andere verdienmodellen. Chaiwat verwacht dat de omzet van het bedrijf de komende jaren dankzij het nieuwe concept met 10 procent stijgt. (Bron: Bangkok Post, 12 september)

Limerick van de dag – tweeluik
Er was een man in ‘s Gravenhage
Die kon de kou maar slecht verdragen
Hij nam zich dus voor
Ik ga er vandoor
Dat was hij van plan alle dagen

Er was eens een dikke mevrouw
Die hield niet zo van de kou
Dus op naar de Thaise zon
Waar een nieuwe plaag begon
Ze transpireerde veel te gauw

Bomaanslag: Nog weinig hard nieuws

13 september – Niet overtuigd, misschien, vermeend, gelooft, denkt….  Het openingsartikel van Bangkok Post vandaag op de Dag des Heren staat bol van de veronderstellingen over de bomaanslag bij de Erawan Shrine.

Abudureheman AbudusataerSchrap alle humbug en je houdt niet veel aan hard nieuws over. Of het zou moeten zijn dat de politie nu twijfelt of de man die bekend staat als Ishan werkelijk het brein achter de aanslag is.

Hij verliet een dag voor de aanslag Thailand, verbleef veertien dagen in Banggladesh, is niet naar Turkije gegaan (zoals eerder gemeld) en ook niet naar China (zoals gisteren gemeld), maar zijn verblijfplaats is onbekend (wat misschien later ook weer gecorrigeerd moet worden  – zo krijg je de krant natuurlijk wel vol ).

Vrijdagavond laat ging de politie in een appartementengebouw tussen Soi On Nut 44 en 46 in Suan Luang (Bangkok) op zoek naar drie verdachten, maar niemand werd gevonden. Daar zou een Pakistani hebben verbleven, die tweemaal geld heeft overgemaakt naar de echtgenoot van Wanna Suansan, de vrouw die de kamer in Min Buri heeft gehuurd (waar Turkse paspoorten en bommaterialen zijn gevonden). Dat geld zou besteed zijn aan de aankoop van chemicaliën en andere bomcomponenten.

Wanna, kom niet terug
De familie van Wanna, die in Turkije is, ontraadt haar terug te keren naar Thailand. Ze zijn bang dat de politie haar als zondebok gebruikt. ‘De politie kan van een witte geit een zwarte geit maken’, zegt haar oudere broer. ‘Het is onmogelijk dat mijn zuster deel uitmaakt van zo’n operatie. Ik weet hoe ze is; dat zou ze nooit doen.’

De broer zegt kort met zijn zus te hebben gechat, nadat tegen haar een arrestatiebevel was uitgevaardigd, maar ze heeft haar Line-account opgeheven en sindsdien heeft de familie geen contact meer met haar. De zus zou alleen maar als referentie hebben gediend toen een vriend van haar echtgenoot (die ook verdacht wordt) de kamer huurde.

‘Ik vertrouw mijn zuster, maar niet helemaal haar echtgenoot. Wanna ken ik al heel mijn leven, maar ik weet niets over haar man. Misschien gaat hij met de verkeerde vrienden om of zoiets. […] We weten niet veel over hem, want hij spreekt alleen Engels. […] Ik wil graag dat ze thuiskomt [in Phangnga], maar ik vertrouw de Thaise politie niet. Ze kan beter daar blijven. [Het echtpaar vertrok in juni naar Turkije.] Ik maak me zorgen over haar veiligheid.’

Geen informatie over arrestaties in Maleisië
Het bericht van vandaag vermeldt niet wie in Maleisië zijn gearresteerd, zoals gisteren gemeld door de krant. In ieder geval niet de ‘man in het gele shirt’ (die de bom plaatste), zegt het hoofd van het Central Investigation Bureau, de zoveelste woordvoerder in een zaak waarin iedereen het woord voert of informatie lekt.

Minister Suwaphan (PM’s Office) bagatelliseert een Chinese staatspublicatie waarin de bomaanslag wordt toegeschreven aan de East Turkestan Islamic Movement.

In bijgaand kader een fraai overzicht van de zaak. Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

Bangkok Gems and Jewely Fair 56

De gestolen diamant is terecht

13 september – Bij de aanhouding op Suvarnabhumi werd de gestolen diamant niet gevonden (zie Kort nieuws van gisteren), maar dat is niet zo verwonderlijk want een van de twee Chinese verdachten had de steen ingeslikt. Dat is gebleken uit een röntgenfoto. De vrouw is gisteren naar het Police General Hospital gebracht na gedwongen te zijn een laxerend middel in te nemen, wat nog niet het gewenste effect heeft gehad.

De verdachten zagen kans op de eerste dag van de Bangkok Gems & Jewelry Fair een diamant van zes karaat ter waarde van 10 miljoen baht te vervangen door een nep-exemplaar. Aan de hand van CCTV-beelden konden ze worden geïdentificeerd en op de luchthaven aangehouden.

Het hoofd van het Central Investigation Bureau zegt dat de autoriteiten alerter moeten zijn op Chinese juwelendieven. De meesten komen uit de provincie Hunan. Ze komen enkele dagen voordat een beurs begint het land binnen, slaan hun slag en vertrekken zo snel mogelijk.

De organisator van de beurs heeft het aantal camera’s uitgebreid. Tevens patrouilleren agenten in burger. Bij de ingang moeten bezoekers zich identificeren. De deelnemers aan een beurs krijgen voortaan een elektronische kaart die bij aankomst en vertrek uit het land wordt gescand. Vandaag is de laatste dag.

Spoorlijn vertraagd; kosten plus 30 pct

13 september – Het gaat niet van een leien dakje: de voorbereidingen van de aanleg van een 873 kilometer lang dubbelspoor tussen Nong Khai en Map Ta Phut. Voor twee tracés rekent China 30 procent meer dan aanvankelijk begroot. Dus dat wordt weer onderhandelen, waardoor de start van de aanleg opnieuw moet worden uitgesteld, ditmaal tot december. De totale vertraging beloopt daardoor negen maanden.

De verbinding bestaat uit vier tracés: Bangkok-Kaeng Khoi, Kaeng Khoi-Map Ta Phut, Kaeng Khoi- Nakhon Ratchasima en Nakhon Ratchasima- Nong Khai. Voor elk tracé wordt een apart contract afgesloten. De tracés Kaeng Koi-Map Ta Phut en Nakhon Ratchasima-Nong Khai zijn het lastigst, omdat die door bergachtig terrein lopen.De uitdaging is de spoorbaan zo recht mogelijk te houden, maar de aanleg van tunnels en bruggen is daardoor vereist, wat de kostenverhoging verklaart.

Minister Arkhom (Transport) is niet erg optimistisch over de voortgang. ‘De twee partijen zijn het over veel zaken niet eens’, zegt hij. Desondanks verwacht hij dat het werk in december kan beginnen. De regering huurt een consultancybureau in om de Chinese begroting na te rekenen. Over een maand presenteert China het ontwerp in detail.

Op de verdeling van de kosten over beide landen studeert een team. Over twee tot drie weken is het daarmee klaar. Arkhom zegt dat China heeft beloofd de beste deal te bieden voor een lening ter financiering van het project. De twee regeringen praten ook over de mankracht die het werk gaat uitvoeren. Personeel wordt naar China gestuurd voor technische training. (Zie pagina Spoorwegen)

Kort nieuws zondag 13 september

– Bij een brand in een fabriek van auto-onderdelen gisterochtend in Chom Thong (Bangkok) is een 35-jarige werkneemster om het leven gekomen en zijn zestien anderen gewond geraakt. Vermoedelijk is de brand ontstaan doordat vonken van een lasbrander terecht kwamen op een brandstofslang. Het zaakje ontplofte vervolgens en vloog in brand. De brandweer had het vuur snel onder controle.

– De minister van Landbouw gaat het kabinet dinsdag voorstellen de tweede rijstoogst dit jaar op 15 miljoen rai te verbieden als gevolg van een acuut watertekort. Tevens stelt hij voor een nationale commissie te vormen om de situatie te bestieren. Het verbod betekent dat de boeren voor het grootste deel van het seizoen 2015 geen rijst kunnen verbouwen en wat dat voor gevolgen heeft, is al meermalen gemeld in deze rubriek. (Zie pagina Rijst 3)

– Ze moeten eerst maar eens de politieke context bestuderen alvorens met eisen te zwaaien, zegt de regering over de veroordeling door Human Rights Watch van de detentie van voormalig minister van Energie Pichai Naripthaphan. [Trouwens ook door Bangkok Post, zie het laatste bericht in Kort nieuws van gisteren.]

Regeringswoordvoerder Weerachon zegt dat Pichai plus een ander zijn aangehouden omdat ze kritiek hebben op de regering en junta en dat is in strijd met eerder gemaakte afspraken. Hun mening bedreigt de pogingen van de regering om vrede en orde te herstellen, aldus His Master’s Voice.

Pichai is voor de zevende maal op het matje geroepen. De twee heren worden onderworpen aan een zogeheten ‘attitude adjustment’: een goed gesprek of misschien nog wat meer.

– Twee Thaise moslims zijn in Mekka gewond geraakt bij de dramatische val vrijdagavond van een kraan op de Masjid al-Haram moskee. Daarbij kwamen 107 personen om het leven en raakten 218 gewond [volgens de minister van Cultuur 238]. Een van de twee, een vrouw uit Pattani, is er ernstig aan toe, maar ze is nog wel bij bewustzijn. Nog niet alle doden zijn geïdentificeerd. Een medisch team is naar Mekka gestuurd. Volgende week begint de hadj.

– In februari wordt het single ticket system [zeg maar: onze OV-kaart] op BTS (bovengrondse metro), MRT (ondergronds) en ARL (Bangkok-Suvarnabhumi) getest, waarna het in augustus gelanceerd kan worden. Reizigers op de bus en veerboten op de Chao Phraya in Bangkok kunnen er pas twee jaar later gebruik van maken.

Juthamas Siriwan en Sorayuth Suthassanachinda– Ze is al door het kantoor van de procureur-generaal in staat van beschuldiging gesteld voor het aannemen van steekpenningen, maar nu gaat de NACC ook onderzoek doen naar haar vermogen. Van mevrouw Juthamas (links op de foto) dus, oud-gouverneur van de Tourism of Authority of Thailand, die zich tussen 2003 en 2006 liet omkopen door een Amerikaans echtpaar in ruil voor de organisatie van het Bangkok International Film Festival. Het echtpaar heeft daarvoor in de VS al een straf uitgezeten. (Zie pagina Corruptie 2)

– Vijf agenten van de verkeersdienst [ik neem aan Bangkok, maar dat staat er niet] zijn de laan uitgevlogen omdat ze verkeersboetes achterover hebben gedrukt. Sinds oktober vorig jaar stalen ze honderd kwitantieboeken. Uit een eerste onderzoek van 25 is gebleken dat de geïncasseerde boetes niet overeen kwamen met de uitgeschreven bon, waarop datum, overtreding en handtekening van de agenten ontbraken. Een disciplinaire commissie is gevormd om de zaak verder te onderzoeken. (Zie pagina Corruptie 2)

– Het ministerie van Onderwijs gaat schoon schip maken in het Student Loan Fund, waaruit studieleningen worden verleend. 62.000 personen moeten die nog terugbetalen, van wie 20.000 een achterstand hebben. Het ministerie gaat hen bewerken om akkoord te gaan met een automatische incasso elke maand, maar daar worden ze niet toe gedwongen. Betalingen worden vrijwillig gedaan en wie meedoet, krijgt geen speciale privileges.

Vorig jaar bedroegen de achterstallige betalingen 38 miljard baht, oftewel 53 procent van de 72 miljard baht die sinds 1996 aan studenten is geleend.

– Het Torture and Enforced Disappearance Prevention and Suppression wetsontwerp is na de nodige vertragingen naar het kabinet gestuurd. Angkhana Neelapajit, wiens echtgenoot in 2004 werd ontvoerd en sindsdien spoorloos is, vindt de wet – hoewel niet ideaal op details – hoognodig want de huidige wetgeving is ontoereikend. De politie beschouwt een verdwijning niet als een misdrijf omdat een lichaam ontbreekt. Wanneer een dader wordt gepakt, wordt hij alleen maar vervolgd voor ontvoering en niet voor moord.

Volgens de United Nations Working Group on Enforced or Involuntary Disappearances zijn sinds 1980 in Thailand 81 personen spoorloos verdwenen, waaronder Angkhana’s echtgenoot die mensenrechten advocaat was, en Karen activist Porlajee Rakchongcharoen, een verdwijning die al vaak in het nieuws is geweest. Angkhana is een van de vier personen, door het parlement geselecteerd om zitting te nemen in de National Human Rights Commission, waarvan de huidige leden reglementair aftreden.


 

King Prajadhipok Museum

Vijf musea op één dag

Tip voor een regenachtige dag: doe de museumroute op de Ratchadamnoen Avenue. Daar bevinden zich vijf musea op loopafstand van elkaar. Wel je paraplu meenemen. Deze maand rijdt er ook elk weekend om de 20 minuten een gratis shuttlebus vanaf het gemeentehuis van Bangkok naar de musea.

Begin in het fraaie neoklassieke King Prajadhipok Museum, dat het leven van koning Prajadhipok (Rama VII) en koningin Rambhai Barni belicht. Hij was de laatste absolute monarch van Thailand, want in 1932 maakte een revolutie een eind aan de absolute monarchie en kreeg Thailand zijn eerste grondwet.

Museum RouteVia de begane grond kom je in het aangrenzende Rambhai gebouw met de Parliament Permanent Exhibition en via de eerste verdieping in het Thai Cabinet Museum. De tweede verdieping biedt toegang tot het Royal Thai Orders and Decorations Museum.

Vijfhonderd meter verder bevindt zich het Nitas Rattanakosin Museum, door een smal steegje gescheiden van het Ratchadamnoen Contemporary Art Centre.

Met een beetje goeie planning moet het mogelijk zijn ze alle vijf op één dag te bezoeken. (Bron: Bangkok Post, 10 september)

King Prajadhipok Museum interieur


 

Opinie: Frustratie broeit, ’t volk heeft het zwaar

12 september – De afwijzing van de ontwerp grondwet heeft een kakafonie van reacties opgeleverd van politieke betweters, academici en journalisten, maar voor de gewone mensen buiten de hoofdstad is het niet meer dan een nieuwe aflevering van een lakhon nam nao (hersenloze soap), schrijft voormalig BP-redacteur Wasant Techawongtham op de opiniepagina van Bangkok Post.

De mensen in het land hebben wel andere zorgen aan hun hoofd dan hoeveel leden het Huis van Afgevaardigden moet tellen en hoe de Senaat wordt samengesteld. Ze maken zich zorgen omdat er niets groeit op hun uitgedroogde grond. Omdat iemand een grondakte tevoorschijn tovert die een claim op hun land legt.

Protest tegen kolencentrale in KrabiOmdat ze ervan beschuldigd worden staatsgrond wederrechtelijk in bezit te hebben genomen, terwijl ze er al generaties lang op werken. Omdat mijnbouw, olie-exploratie en  -winning hun land, leven en het milieu in gevaar brengen. Omdat de prijs die ze voor hun producten krijgen, nog nooit zo laag is geweest terwijl de prijzen van andere levensbehoeftes stijgen.

En zo gaat Wasant nog een tijdje dood. De gewone mensen worden niet gehoord, ze zijn een alien in eigen land, schrijft hij. De regering geeft de industrie alle ruimte ten koste van kwetsbare bossen, en de omwonenden worstelen met gezondheidsproblemen, waarvoor de overheid weinig oog heeft. Plannen voor industrieterreinen, speciale economische zones, energiecentrales, diepzeehavens boezemen de mensen in de betrokken gebieden vrees in.

Chainarong Sretthachau, docent community development aan de Mahasarakham universiteit, is niet optimistisch over de richting van het beleid. Vooral de mensen in het land zijn hard getroffen door de junta. Hij denkt dat het industrieel-bureaucratisch complex ervoor zal zorgen dat schadelijke projecten, die in het verleden nog zijn tegengehouden door bewoners, met hulp van het leger doorgedrukt zullen worden.

Een langer militair bewind belooft weinig goeds voor de stabiliteit van het land. De frustratie broeit. Op termijn zullen de mensen de moed hebben om in opstand te komen, een ontwikkeling die het verleden ook laat zien. ‘De geschiedenis leert ons dat geweld uitbreekt voordat het leger terugtreedt’, voorspelt Chainarong. ‘Niemand wil dat dat gebeurt. Maar als het leger niets leert van vorige coups, is geweld onvermijdelijk.’ (Bron: Bangkok Post, 11 september)

Thailandkenner Tino Kuis, tevens gastschrijver op Dick’s blog, stuitte op bijgaande economische analyse in de New York Times. Hij zegt: Uitstekende economische analyse.  Mijn ‘samenvatting’: de economische maatregelen van de junta (of het gebrek eraan) waren meer gericht op het handhaven van de privileges van de rijkere bovenlaag (voornamelijk in Bangkok) en minder op het armere deel van de bevolking (voornamelijk in de provincies). Zie ook het bericht verderop: Somkid: stimulans voor groene industrieën.

Tesco Lotus blijft vertrouwen houden in Thailand

12 september – De Britse levensmiddelen gigant Tesco Lotus blijft Thailand trouw. Het bedrijf heeft een ijzersterke marktpositie en blijft uitbreiden. Dit jaar worden vijftig nieuwe Tesco Lotus Express winkels geopend en vijf hypermarkten.

De gedachte dat Tesco Lotus wellicht Thailand zou verlaten is gebaseerd op de verkoop van Homeplus in Zuid-Korea. De verkoop is de eerste divestering, bedoeld om de schuldenlast terug te brengen en te herstellen van een boekhoudschandaal alsmede van marktverlies aan Aldi en Lidl.

In Thailand is Tesco Lotus een van de grote drie levensmiddelenbedrijven samen met 7-Eleven en Central. ‘Ik denk niet dat de Thaise tak wordt verkocht’, zegt een industriebron, ‘want het is gezond en winstgevend met veel marktpotentie en uitbreidingsmogelijkheden.’ Zijn woorden worden bevestigd in een verklaring van het bedrijf, dat het vertrouwen heeft in Thailand’s groeimogelijkheden en de bedrijfsvoering hier blijft uitbreiden.

Eind deze maand neemt het bedrijf een tweede distributiecentrum in Surat Thani in gebruik, dat de clientèle in het Zuiden gaat bedienen. (Bron: Bangkok Post, 11 september)

IBank is op zoek naar partner

12 september – De Islamic Bank (IBank), die onder zware schulden en NPL’s gebukt gaat, wordt bij haar reddingspoging belemmerd door de voorwaarde van de Thaise regering dat ze een meerderheidsaandeel in de bank wil behouden.

Investeerders in Azië en het Midden-Oosten hebben belangstelling voor deelname in de bank, maar ze willen minstens 50 procent aan aandelen en sommige zelfs 80 procent. De potentiële kopers zijn ook islamitische financiële dienstverleners, die volgens sharia principes zaken doen.

De IBank is een van de zeven staatsbedrijven die rode cijfers schrijven en de opdracht hebben gekregen met een herstelplan te komen. Het ministerie van Financiën bezit 48,54 procent van de aandelen, twee staatsbanken 39,81 en 9.83 procent, waarmee de overheid dus meerderheidsaandeelhouder is.

Voorzitter Chaiwat verwacht in november de regering te kunnen informeren over het partnerplan van de bank. De bank wil haar schuld van 20 miljard baht en 40 miljard baht aan NPL’s overdoen aan een vermogens managementbedrijf.

Het totaal aan NPL’s bedraagt 48,3 miljard baht, wat neerkomt op het extreem hoge percentage van 47 procent van alle leningen, een minieme verbetering ten opzichte van de 50 procent van vorig jaar. (Bron: Bangkok Post, 11 september)

Regering wil limiet in PPP verhogen

12 september – De regering hoopt de staatsschuld te kunnen terugbrengen door de particuliere sector te verleiden tot public-private partnerships (PPP) bij infrastructurele werken en telecommunicatieprojecten. Het ministerie van Transport en het State Enterprise Policy Office hebben de opdracht gekregen te bezien of de limiet van 500 miljard per project voor particuliere bedrijven kan worden verhoogd.

PPP’s kunnen gevormd worden bij projecten van de Spoorwegen (SRT), waarbij de bedrijven het rollend materieel kopen en de SRT de dienstregeling verzorgt. Ook de Red Line, een metroverbinding tussen Bang Sue en Rangsit komt in aanmerking voor een PPP.

Staatsschuld
Het kabinet wil dat het Public Debt Management Office haar voorspelling van de verhouding staatsschuld-bruto binnenlands product herziet, want de huidige schattingen zijn gebaseerd op het worst case scenario. Het PDMO verwacht dat de staatsschuld in 2019 piekt met 53 procent van het bbp en in 2020 zakt naar 52 procent. Als limiet hanteert het ministerie van Financiën 60 procent. Eind juli bedroeg Thailand´s staatsschuld 5,72 biljoen baht oftewel 42,9 procent van het bbp. (Bron: Bangkok Post, 11 september)

Limerick van de dag
Scholen die elkaar niet verdragen
Hebben leerlingen die zich misdragen
‘t Loopt soms uit de hand
Dan staat het in de krant
Als een dode wordt weggedragen

De limerick heeft betrekking op gevechten tussen leerlingen van rivaliserende beroepsopleidingen. In november vorig jaar werden 81 vechtersbazen van drie beroepsopleidingen op kamp gestuurd om te leren dat ze elkaar niet de hersens moeten inslaan of beschieten. De training werd gegeven in de marineschool voor onderofficieren in Sattahip. De leerlingen moesten om half zes opstaan en gingen om 22 uur naar bed. Mobieltjes mochten alleen in de pauzes tussen de trainingssessies worden gebruikt.

Bomaanslag: Politie Maleisië arresteert twee verdachten

12 september – Nieuwe ontwikkelingen in het onderzoek naar de bomaanslag bij de Erawan Shrine (17 augustus) en de Sathorn pier (18 augustus). De politie in Maleisië heeft twee verdachten gearresteerd, Amlo heeft ontdekt dat een verdachte 700.000 baht heeft ontvangen om bommaterialen te kopen en China is gevraagd het vermeende brein achter de aanslag te arresteren.

Volgens een eerder bericht zou hij naar Turkije zijn gevlucht, maar volgens dit bericht is hij vanuit Bangladesh naar China gegaan. Het gaat om Abdudureheman Abudusataer, kortweg Ishan. Een dag voor de aanslag was hij vanuit Thailand in Dhaka gearriveerd en eind augustus verliet hij het land. Volgens de ambassadeur van Bangladesh was hij naar India vertrokken, maar ze wist niet zijn eindbestemming.

Amlo geeft toelichting op de geldstromenAmlo, het bureau dat onderzoek doet naar de geldstromen in de zaak, heeft ontdekt dat een van de verdachten in februari, maart, april en augustus uit het buitenland geld heeft ontvangen. Het betreft de echtgenote van de vrouw, die de kamer in Min Buri heeft gehuurd, waar Turkse paspoorten en bommaterialen zijn gevonden.

Een politieteam onder leiding van inspecteur-generaal Suchart dat naar Maleisië was afgereisd om te proberen de ‘man in het gele shirt’ (die de bom heeft geplaatst) op te sporen, is teruggekeerd in Thailand. Suchart wacht in Yala op bericht van Maleisië of het land de twee aangehouden verdachten [geen details] gaat uitleveren. Adjunct-politiecommissaris Chakthip, die de leiding heeft van het bomonderzoek, is naar een onbekend buitenland vertrokken.

Politiewoordvoerder Prawut zegt dat de aanslag vermoedelijk een wraakactie was van een netwerk dat mensen smokkelt, nadat bij een recente operatie geld van het netwerk in beslag was genomen. Dat zou ‘goed’ nieuws zijn voor de Thaise overheid, die dan niet wordt herinnerd aan de schandelijke deportatie van 109 Uighur vluchtelingen naar China, een internationaal zwaar bekritiseerd besluit. De aanslag zou dan geen vergeldingsactie zijn geweest voor de deportatie.

In bijgaand kader een fraai overzicht van de zaak. Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

Op de foto geeft de secretaris-generaal van Amlo een toelichting op de geldstromen. (Foto Somchai Poomlard)

Somkid: Stimulans voor groene industrieën

12 september – In een ‘exclusief’ interview maakt vice-premier Somkid bekend groene industrieën in Laem Chabang te willen stimuleren. De ‘economische tsaar’ die de kwakkelende Thaise economie uit het slop moet trekken, wil tevens het vertrouwen van Thaise en buitenlandse investeerders herwinnen door bureaucratische obstakels weg te nemen.

Somkid aast met name op Japanse bedrijven op het gebied van IT, voedsel en gezondheid. Biopolis in Singapore, een internationaal biomedisch R&D centrum, is zijn grote voorbeeld. Het ministerie van Wetenschap en Technologie werkt aan een Food Innopolis, een innovatie en ontwikkelingscentrum dat de waarde van ’s lands grondstoffen, zoals rijst en rubber, moet vergroten.

Het beleid van Somkid is erop gericht de bestedingen op het platteland te stimuleren, goedkope leningen te verstrekken voor het midden- en kleinbedrijf en belastingvoordelen te bieden aan starters. [Voor de details klik hier.] De minister wil dat binnenlandse investeerders, zowel individuen als bedrijven, in infrastructurele projecten van de overheid investeren, zodat ze niet in het buitenland hoeven te lenen en valutarisico’s vermijden. ‘Ik heb de minister van Transport gezegd binnenlands en niet internationaal geld te lenen.’

Verder vindt Somkid dat de begrotingssystematiek aangepast dient te worden; ze dient agenda-based te zijn, zodat ministeries, die nu slecht samenwerken, samenwerken en de agenda van de regering uitvoeren.

Volgens Somkid verbeteren de economieën van de VS, EU en Japan en kan Thailand daarvan profiteren, maar Credit Suisse denkt er blijkbaar anders over want deze bank verlaagde haar groeiprognose voor Thailand begin september van 2,5 naar 2 procent (dit jaar) en 3,4 naar 3 procent (volgend jaar) als gevolg van de tragere Chinese economie en de bomaanslag bij de Erawan Shrine. Ook de National Economic and Social Development Board  verlaagde in augustus zijn prognose: van 3,4 naar 2,7 à 3,2 procent.

Koh Tao moorden: DNA op moordwapen niet van verdachten

12 september – Lichtpuntje voor de twee gastarbeiders uit Myanmar die beschuldigd worden van de moord op twee Britse toeristen, vorig jaar september op Koh Tao, en voor al degenen die niet geloven in hun schuld en denken dat ze als zondebok worden gebruikt om de echte daders te beschermen.

Uit nieuw DNA-onderzoek, uitgevoerd op verzoek van de verdediging door het Central Institute of Forensic Science (CIFS), is gebleken dat het DNA op het vermeende moordwapen, een schoffel, niet overeenkomt met dat van de verdachten en van hun vriend. Het behoort aan twee andere ongeïdentificeerde personen hetgeen in tegenspraak is met wat een forensische eenheid van de politie altijd heeft beweerd, namelijk dat het DNA van de verdachten was.

Directeur Porntip Rojanasunan van het CIFS maakte de opmerkelijke vondst gisteren bekend in de provinciale rechtbank van Samui. Porntip had ook kritiek op het onderzoek [daar zal de politie niet blij mee zijn]. De politie had de hulp van artsen moeten inroepen bij het onderzoek op de plaats delict om bewijs te verzamelen.

Voorts zei ze dat een forensisch proces niet ‘verstoord’ mag worden door welke partij dan ook. De krant koppelt deze uitspraak aan een mededeling van de verdediging die in juli de rechtbank liet weten van de Britse autoriteiten forensische en autopsie gegevens te hebben ontvangen die ‘niet consistent’ waren met wat Thaise functionarissen zeggen gevonden te hebben.

Inspectie van een jetski in Pattaya

Kort nieuws zaterdag 12 september

– Na jaren de oplichtingspraktijken van jetski verhuurders te hebben genegeerd [er misschien wel aan te hebben meegewerkt] heeft een gezamenlijke macht van tweehonderd agenten van de CSD en de gemeentepolitie van Pattaya en ambtenaren van het Marine Department hun spierballen laten zien. Op zeven plaatsen inspecteerden ze 127 jetski’s van 58 verhuurders. De operatie leverde één arrestatie op, er werden acht illegale migranten aangetroffen en drie stuurlieden bleken geen vergunning te hebben. [Als je het mij vraagt een magere oogst.]

De verhuurders, zo is algemeen bekend, rekenen te hoge huren en lichten de toeristen op wanneer ze hun jetski terugbrengen, door te beweren dat die beschadigd is. Die worden vervolgens onder bedreiging van ‘agenten’ gedwongen te dokken. Vorige maand heeft de Indiase ambassade daarover geklaagd bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens de politie zijn twee jetski maffiagroepen actief in Pattaya.

CSD-hoofd Akkaradech zegt dat door de autoriteiten en politie strenge maatregelen genomen gaan worden om aan deze plaag een eind te maken. ‘De reputatie van Pattaya wordt erdoor bezoedeld.’ Na Pattaya komen andere toeristische bestemmingen aan de beurt, waar toeristen worden opgelicht.

– De aanleg van een dubbelspoor verbinding tussen Nong Khai en Map Tha Put loopt een vertraging van zeker negen maanden op omdat China en Thailand het nog niet eens zijn over de route en financiën. De aanleg van het 873 kilometer lange spoor had op 23 oktober moeten beginnen. Volgens een bron op het ministerie van Transport moet ook nog gepraat worden over grondonteigeningen, die mogelijk leiden tot de aanleg van meer tunnels en wijziging van de route. (Zie pagina Spoorwegen)

– De NACC beschuldigt voormalig minister van Defensie Sukhumpol in het kabinet Yingluck van machtsmisbruik bij de benoeming van de permanent secretaris van het ministerie, de hoogste ambtelijke functie. Ook premier Yingluck zou daarbij betrokken zijn geweest.

Volgens een sub-commissie van de NACC heeft Sukhumpol de regels overtreden door zich op ontoelaatbare wijze te bemoeien met de reshuffle in september 2012 (jaarlijkse ronde met promoties en overplaatsingen van legerofficieren), waarbij hij een bepaalde hoge militair naar voren heeft geschoven. De commissie beraadt zich nog of ook Yingluck aangepakt wordt.

– In een vlaag van jaloezie heeft een verpleegster in Ang Thong haar zes jaar oude stiefzoon gewurgd. De vrouw (37) heeft verklaard dat haar nieuwe echtgenoot meer aandacht aan het joch besteedde dan aan haar en dat kon ze niet verkroppen. Toen ze met hem trouwde, wist ze niet dat hij een kind had uit een vorige relatie. De jongen lijdt aan epileptische aanvallen. De echtgenoot zegt geschokt te zijn, maar hij is niet boos op haar, omdat hij nog steeds van haar houdt, aldus de nieuwswebsite Khaosod Online.

– Follow-up op het bericht over de sloop van woningen bij Wat Kalayanamit. De bewoners vragen de Sangha Council om de abt, met wie ze in de clinch liggen, over te plaatsen. De problemen zijn ontstaan toen de bewoners het Fine Arts Department (FAD) inseinden dat de abt historische gebouwen op het tempelterrein liet slopen en vervangen door nieuwbouw. De abt sloeg terug door hen de huur op te zeggen. Woensdag ging de sloophamer in een eerste woning. Het FAD heeft al drie nieuwe gebouwen laten slopen en wil de oude reconstrueren. Zie verder Kort Nieuws van donderdag en vrijdag.

– Een selfie op Facebook heeft de moordenaar van een man op een markt in Talat Phlu (Bangkok) de das omgedaan. Na dertien jaar tevergeefs naar hem gezocht te hebben, kon de politie dankzij de foto hem gisteren in de boeien slaan.

– Het Central Institute of Forensic Science heeft toegestemd in een autopsie op het lichaam van een voormalig werknemer (58) van een goudmijn in Pichit om de doodsoorzaak vast te stellen. De man, die dertien jaar in de mijn heeft gewerkt, overleed donderdag in het ziekenhuis van Pichit. Zijn arts heeft niets gezegd over de doodsoorzaak, aldus de nicht van de overledene.

De familie wijt zijn dood aan de blootstelling aan giftige stoffen, maar de mijndirectie verzet zich tegen die verklaring. Volgens de directie hebben periodieke onderzoeken op zware metalen nooit iets verdachts aangetoond. De familie heeft van het bedrijf een financiële vergoeding van 453.014 baht ontvangen voor medische kosten en een maandtoelage van 7.000 baht.

Een netwerk van academische en burgergroepen, die pleiten voor duurzaam beheer van minerale stoffen, vraagt in een open brief aan premier Prayut het plan van de regering te schrappen om mijnconcessies te verlenen, waaronder driehonderd voor goudmijnen. Het Department of Primary Industries and Mines maakte eerder bekend in twaalf provincies hoorzittingen te beleggen over goudconcessies, maar de eerste twee in Pichit en Lop Buri zijn geschrapt uit angst dat een groot aantal tegenstanders zou komen opdraven.

Chinezen verdacht van diefstal diamant– Ze zijn niet ver gekomen met hun buit, want de twee Chinezen die op de eerste dag van de Bangkok Gems & Jewelry Fair een zes karaat diamant van 10 miljoen baht voor een nep diamant hadden verwisseld, zijn donderdagavond op Suvarnabhumi aangehouden.

De diefjes konden aan de hand van CCTV-beelden worden geïdentificeerd en aangehouden. Bij hun aanhouding hadden ze de buit niet bij zich. Ze ontkenden de diamant te hebben gestolen.

– De hoeveelste commissie zou dat zijn? De krant vermeldt het niet, die zal ook wel de tel kwijt zijn. Premier Prayut heeft gebruikmakend van artikel 44 van de interim-grondwet (die hem absolute macht geeft) een commandocentrum in het leven geroepen dat de problemen in de burgerluchtvaart moet oplossen.

De nieuwe minister van Transport denkt dat deze club, onder leiding van het hoofd van de luchtmacht, de problemen bij het Thai Civil Aviation Department (TCAD) snel kan oplossen. Het TCAD heeft van de International Civil Aviation Organisation (ICAO) van de VN een rode kaart gekregen, omdat het niet volledig voldoet aan alle internationale eisen op het gebied van de veiligheid.

Zie voor alle berichten over de luchtvaartperikelen de pagina Luchtvaartdienst onder vuur.

– Het Land Transport Department (LTD) waarschuwt reizigers die via een app een taxi bestellen bij Uber, Grab Taxi en Easy Taxi. De meeste wagens zijn niet geregistreerd en worden dus ook niet gecontroleerd door het LTD. In het geval van een ongeluk of misdrijf kan de dienst niet eenvoudig nagaan wie achter het stuur zat.

Het LTD weet niet of de bestuurders een strafblad hebben. Ze hebben ook niet het speciale rijexamen gedaan en hun wagen wordt niet tweemaal per jaar gecontroleerd. De taximeters die ze gebruiken zijn niet door het LTD geijkt.

LTD-hoofd Teerapong dringt er bij de mensen op aan geen gebruik te maken van deze diensten. Hij vraagt de bestuurders een aanvraag te doen voor een geel kenteken, dat voor taxi’s verplicht is. Op overtreding staat een boete van 2.000 baht.

– De rechtbank achtte het bewijsmateriaal onvoldoende, het Hof van Beroep achtte haar schuldig en gisteren had ze in het hooggerechtshof moeten komen om het eindoordeel te horen. Maar ze was er niet en daarom is een arrestatiebevel tegen haar uitgevaardigd. De vrouw, Noppawan Tang-udomsuk, wordt beschuldigd van majesteitsschennis wegens teksten van haar die in oktober 2008 op de nieuwswebsite Prachatai stonden. (Zie pagina Majesteitsschennis)

– Twee prominente leden van voormalig regeringspartij Pheu Thai zijn donderdag aangehouden voor een goed gesprek oftewel ‘attitude adjustment’. Eén had op Facebook het werk van premier Prayut bekritiseerd en sterke politieke opvattingen neergepend. De ander, voormalig minister van Energie, had kritiek op het economisch beleid van de (vorige) regering. De premier zegt hun opvattingen meermalen te hebben getolereerd, maar deze keer was de maat vol.

Bangkok Post wijdt haar hoofdredactioneel commentaar aan de aanhouding van minister Pichai. ‘Dit arbitrair machtsgebruik met als doel de vrijheid van meningsuiting te beperken is een autoritaire praktijk die nauwelijks gerechtvaardigd kan worden in een moderne samenleving. De regering en de NCPO hebben niets te winnen als ze met dit hard-line beleid doorgaan om mensen op te roepen en vast te houden, die het oneens zijn met hun ideologie of handelswijze.’


 

Kwaliteitscontrole rijst in Klong Sam Wa (Bangkok)

Nieuwe inspectieronde van rijstvoorraad

11 september – Hoeveel van de 13,5 miljoen ton rijst die in 1.800 magazijnen ligt opgeslagen, is bedorven, hoeveel van lage kwaliteit en hoeveel nog goed? Het National Rice Policy Commitee wil dat wel eens precies weten, zodat de verkoopprijs van elke categorie kan worden vastgesteld. Het heeft de autoriteiten in 51 provincies opgedragen de rijst te inspecteren. Vooralsnog wordt ervan uitgegaan dat 1,3 miljoen ton bedorven is en 4,6 miljoen ton sub-standaard.

Zoals bekend is de voorraad tijdens de vorige regering tussen 2011 en 2014 opgebouwd in het kader van het hypotheeksysteem voor rijst. Daarbij kregen boeren voor hun paddy een prijs die 40 procent boven de marktprijs lag. Als gevolg daarvan prijsde Thailand zich uit de markt en verloor het land zijn positie als ’s werelds grootste rijstexporteur aan Vietnam en India.

Van de voorraad afkomen, is niet gemakkelijk tenzij genoegen wordt genomen met een lage prijs. Tijdens de laatste veiling kon slechts 33 procent van de geveilde rijst verkocht worden; de overige rijst kwam niet boven de bodemprijs uit. De veertien kopers betaalden 9.460 baht per ton, oftewel 10 baht per kilo, voor rijst die 24 baht per kilo aan productiekosten had gekost, exclusief opslag en onderhoud, aldus Chookiat, ere-voorzitter van de Thai Rice Exporters Association.

Alhoewel Thaise rijst weinig concurrerend is op de wereldmarkt, krijgt de export een steuntje in de rug door de zwakke baht. In de eerste acht maanden van dit jaar kon zelfs 6 miljoen ton worden geëxporteerd, waardoor de target van 9 miljoen ton in zicht komt en wellicht wordt gehaald. (Bron: Bangkok Post, 10 september. Foto Pattanapong Hirunard.) (Zie pagina Rijst 3)

Ministerie op zoek naar prijsverlagingen

11 september – De prijs van diesel is in augustus met 25 procent op jaarbasis gedaald, waardoor de transportkosten met 9,5 procent afnamen, maar producten blijven nog steeds even duur. Het ministerie van Handel gaat een in-depth analyse houden om erachter te komen waarom de prijzen niet evenredig zakken, zegt minister Apiradi (Handel).

De analyse is een reactie op kritiek vanuit de bevolking dat het de regering niet lukt de prijzen te laten zakken, nadat de olieprijs de afgelopen maanden sterk is gedaald. Zo kostte een liter diesel in januari nog 26,39 baht; nu bedraagt de literprijs 22,89 baht.

Het ministerie neemt de prijzen van 205 producten onder de loep: voedsel, dagelijkse levensbehoeften, agrarische producten en bouwmaterialen en gaat daarvan na hoe de prijs is opgebouwd. Van die 205 geldt voor 41 een prijsmaatregel. Producenten die de prijs zonder duidelijke reden verhogen, krijgen een boete. Uitzondering op de niet gedaalde prijzen, moet de minister toegeven, vormen cement, staal, kunstmest, plastic pellets en plantaardige olie.

De gewenste prijsverlaging is een van de drie maatregelen, de Three Big Boom geheten, die het ministerie wil nemen om de kosten van levensonderhoud naar beneden te brengen en de economie op te peppen. De andere twee zijn versterking van de productie en stimulering van de export.

Om de kosten van levensonderhoud te reduceren, gaat het ministerie het aantal mobiele Blue Flag eenheden (waar laag geprijsde consumentenproducten worden verkocht) uitbreiden en er komen meer Nu Nid eetpunten waar een maaltijd 25 tot 35 baht kost. Daarvan zijn er nu 3.245 in het hele land.

Om de boeren te helpen gaat het ministerie in samenwerking met de BAAC op 257 punten in 35 provincies goedkope agrarische producten verkopen; 24 punten in 18 provincies bieden kopers de gelegenheid direct van de boer te kopen. (Bron: Bangkok Post, 10 september)

THAI op weg naar winst

11 september – Thai Airways International (THAI) verwacht in 2015 uit de rode cijfers te komen. ‘Als er geen andere negatieve factoren zijn, kan onze reeks van jaarlijkse verliezen stoppen dankzij de lagere olieprijs en meer passagiers’, zegt president Charamporn.

Charamporn JotikasthiraIn het eerste halfjaar werd een netto-verlies geleden van 8,21 miljard baht, minder dan een jaar eerder toen in dezelfde periode 11 miljard baht verlies werd geboekt.

Het eerste kwartaal leverde een netto-winst van 4,54 miljard baht op, maar het tweede kwartaal  was verliesgevend door uitgaven voor vervroegde pensionering van 1.401 werknemers, een verlies van 3,67 miljard baht op valutakoersen en een afschrijving van 426 miljoen baht op eigendommen en vliegtuigen.
[Terzijde: Zouden die 1.401 allemaal overbodig zijn geweest? Dat pleit niet voor de bedrijfsvoering.]

Sinds vorig jaar werkt THAI aan een herstelplan. Doel is de operationele kosten met 20 procent terug te brengen door het afstoten van personeel, verkoop van afgeschreven toestellen en verbetering van verkoop en marketing. De directeur verwacht volgend jaar 60 procent van het plan gerealiseerd te hebben en 100 procent in 2017.

Dit jaar heeft de maatschappij toestellen verkocht, vluchten aangepast op routes met een lage vraag en veertien van de achttien oudere toestellen uit de dienstregeling gehaald. In december en februari volgen de resterende vier. (Bron: Bangkok Post, 10 september)

BAAC helpt boeren met financiële problemen

11 september – Het percentage slechte leningen is bij de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives (BAAC) opgelopen van 3,4 naar 4 procent. Aan NPL’s (non-performing loans) noteert de bank nu 50 miljard baht; voor verliezen op leningen staat 200 miljard baht op de balans.

Vice-president Somsak Kangteerawat haast zich zorgen over de 4 procent weg te wuiven, want in de afgelopen tien jaar kwam een recordhoogte van 7 procent voor. Maar de toename is wel een indicatie van de tol die de droogte en de haperende economie eist op het inkomen van de boeren.

Boeren zijn getroffen door de sterke daling van de landbouwprijzen en de toegenomen huishoudschulden; de droogte doet daar nog eens een schepje bovenop.

De BAAC probeert de boeren die in de financiële problemen zitten, te helpen door hun schuld te herstructureren zodat het verschuldigde bedrag past bij het afgenomen inkomen. 818.000 boeren hebben een gezamenlijke schuld van 116 miljard baht. De BAAC scheldt de schuld kwijt of herziet de betaling. Van 300.000 boeren is de schuld geherstructureerd; de overigen kunnen hun eigen problemen zelf oplossen. (Bron: Bangkok Post, 10 september)

Limerick van de dag
‘t Is een gigantische verspilling
Voor het milieu behoorlijk killing
Al die plastic zakjes
Vele polystyreen bakjes
Leidt dat niet eens tot bezinning?

Tien procent van Thailand’s afvalberg bestaat uit plastic en styrofoam oftewel 2,7 miljoen ton. In augustus is een campagne begonnen om consumenten te bewegen een eigen boodschappentas mee te nemen als ze boodschappen doen bij de kruidenier. De campagne die maandelijks op de vijftiende wordt gehouden, heeft tot tot doel de eerste drie maanden het gebruik van plastic met 10 procent terug te brengen. Daarna moet het gewoon zijn om plastic te weigeren c.q. zelf een tas mee te nemen. Klanten met een klantenkaart van enkele supermarkten en de winkels van de Central Group en The Mall Group, krijgen extra punten als ze een boodschappentas meenemen.

Bomaanslag: Politie richt de blik naar ‘t Zuiden

11 september – Bangkok Post schept er een genoegen in het politieonderzoek naar de daders van de bomaanslagen op 17 (Erawan Shrine) en 18 augustus (Sathon pier) op de voet te volgen. Soms lijkt de krant meer op een personeelsblad van de politie en opnieuw steunt de berichtgeving grotendeels op anonieme bronnen.

De politie heeft drie dagen geleden een team naar Maleisië gestuurd omdat vermoed wordt dat ‘de man in het gele shirt’, die de bom heeft geplaatst, via de grenspost in Sungai Kolok (Narathiwat) naar Thailand’s zuiderburen is gevlucht. Resultaten zijn nog niet bekend.

Het vermeende meesterbrein Abdudureheman Abudusataer, kortweg Ishan, die naar Bangladesh zou zijn gevlucht, zou inmiddels dat land al weer verlaten hebben en zich nu in Turkije bevinden. In tegenstelling tot de berichtgeving gisteren was hij niet aanwezig toen verdachte Mieraili (op 1 september aangehouden bij de Cambodjaanse grens) bij de Bangkok Bank aan Soi Ramkhamhaeng 22 een financiële transactie [geen details] verrichtte.

Volgens Amlo, die de financiële geldstromen van de verdachten onderzoekt, is maar weinig geld naar Mieraili overgemaakt en dat was niet eens afkomstig van het meesterbrein. De verdachten (Mieraili en Adem Karadag, op 29 augustus aangehouden in een kamer in Nong Chok) zeggen dat een Thaise vrouw als coördinator van de groep optrad, maar ze hebben haar nooit ontmoet, alleen haar stem gehoord. De politie vermoedt dat dit de vrouw is die de kamers in Min Buri huurde, waar ureum en andere bomcomponenten zijn gevonden.

In bijgaand kader een fraai overzicht van de zaak. Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

Krijgsraad
– Premier Prayut zegt dat de verdachten van de bomaanslag berecht zullen worden in een burgerlijke rechtbank en niet door de krijgsraad, zoals de politie van plan is. ‘De zaak is ernstig en de rechtsgang moet algemeen geaccepteerd kunnen worden [door de internationale gemeenschap].’

Het Thai Lawyers for Human Rights Centre sluit zich bij de woorden van Prayut aan en vindt bovendien dat alle burgers, ongeacht waarvoor ze terechtstaan, in de rechtbank dienen te worden berecht. Dat gebeurt momenteel niet, want zaken betreffende de nationale veiligheid worden behandeld door de krijgsraad, besloot de junta al snel na de machtsovername vorig jaar.

Volgens iLaw [?] zijn sinds de coup op 22 mei vorig jaar zevenhonderd verdachten berecht door de krijgsraad, waaronder 144 politieke zaken. Die hebben betrekking op majesteitsschennis, opruiing en overtreding van het verbod op politieke bijeenkomsten en dito speeches.

Prayut dreigt met hel en verdoemenis

11 september – Volgende week wordt de commissie gevormd, die een nieuwe poging moet doen een grondwet te schrijven, nadat de Nationale Hervormingsraad de ontwerp-grondwet van de oude commissie zondag had afgewezen. Als voorzitter is de ‘prominente’ juridisch expert Meechai Ruchupan aangezocht.

De nieuwe commissie krijgt 21 leden en heeft zes maanden de tijd om met een acceptabele tekst te komen. Meechai was eerder voorzitter van de Senaat en hij is voorzitter van de NLA, het benoemde noodparlement. Een aantal leden van de oude grondwetcommissie zou ook een kans maken benoemd te worden in de nieuwe commissie.

Premier Prayut zegt de selectie te willen afronden voordat hij naar de VS vertrekt voor een vergadering van de VN op 23 september. Hij dreigde gisteren politici met hel en verdoemenis wanneer ze de regering blijven kritiseren. Thailandkenner Tino Kuis, gastschrijver op Dick’s blog, zegt, toen hij las wat Prayut had gezegd: ‘Ik krijg hier koude rillingen van. Het is een gevaarlijke man. Hij is tot alles in staat. Dat is wat ik lees.’ Lees hier wat Tino las. (Zie pagina Grondwetwijziging)

‘Nog steeds worden vissers misbruikt’

11 september – Eind deze maand wordt de teerling geworpen: Trekt de EU haar rode kaart in, getrokken wegens wantoestanden in de visserij (verboden netten, mensenhandel, slavernij), of vindt de EU de genomen maatregelen om te voldoen aan de IUU-regeling (Illegal, Unreported and Unregulated Fishing) onvoldoende? In het laatste geval dreigt een importverbod op Thaise visproducten.

Volgens de Labour Rights Promotion Network Foundation zijn de door de regering genomen maatregelen een stap in de goede richting, maar ze falen bij het beschermen van de vissers. Hun leven op zee en in de handen van werkgevers loopt gevaar, aldus Pantima Tungpuchayakol. Ze zegt dat inspecteurs niet alleen naar documenten moeten kijken, maar ook de boten moeten inspecteren op veilige werkomstandigheden en regelmatig follow-up inspecties moeten uitvoeren.

Veel vertrouwen heeft ze niet in de huidige inspecties. “Ze vragen niet waar de vissers vandaan komen en of ze er vrijwillig zijn. Sommige inspecteurs blijven maar een paar minuten aan boord om de vergunning te controleren en de VMS-uitrusting (vessel monitoring system) – niets meer. Ze hebben geen idee van de omstandigheden op zee.’

Voor alle berichten over de perikelen in de visserij zie de pagina De vis wordt duur betaald.

Kort nieuws vrijdag 11 september

– Actrice Sinjai ‘Nok’ Plengpanich, die een hoofdrol speelt in de dramaserie Patiharn Rak Maimee Wantai (Miracle of Love Immortalised), heeft aangifte gedaan tegen een internetter die haar op Facebook provocerende uitspraken over roodhemden en mensen in het Noordoosten in de mond legt. Een zo’n bericht luidt: ‘The drama series I starred in is suitable for well-educated people, not the proletariat, particularly the Isan [northeast] people or red-shirt followers.’ In de serie speelt Nok de vrouw van een adjunct-chef staf die tijdens de roodhemd ongeregeldheden in april 2010 om het leven kwam.

– Premier Prayut waarschuwt voor al te veel optimisme over hervatting van de vredesgesprekken met het zuidelijk verzet. Hij zei dit na een bijeenkomst waarop hij werd bijgepraat over het informele gesprek dat de autoriteiten in Maleisië hebben gevoerd met Mara Patani, een nieuwe paraplugroep van zes verzetsgroepen.

Prayut denkt dat hervatting niet snel valt te verwachten omdat het een ‘multi-partijen zaak’ is. Sommige groepen zijn groter dan andere en die moeten binnen de eigen gelederen nog een consensus opbouwen over de eisen die ze aan de gesprekken willen stellen, aldus Prayut. Tot nu toe heeft Mara Patani drie voorwaarden gesteld: plaatsing van de gesprekken op de nationale agenda, immuniteit voor de onderhandelaars en erkenning van Mara Patani als counterpart in de gesprekken.

– Het laatste bericht dateert van woensdag 26 augustus; vandaag weer een flintertje nieuws over de coöperatie (KCUC) waar 12 miljard baht is ontvreemd. Van de dertien verdachten die daarbij betrokken waren, gaan zeven extra vervolgd worden voor het vervalsen van de jaarverslagen 2009 tot 2012.

Het gaat om ex-werknemers van de afdelingen financiën en leningen van de KCUC, coöperatiemanagers en een secretaris van de voorzitter. De indruk werd gewekt dat de coöperatie winstgevend genoeg was om 10 procent dividend uit te keren, terwijl ze zich in werkelijkheid diep in de rode cijfers bevond vanwege de verduistering. De zeven hebben om compassie gevraagd omdat ze in opdracht van de voormalige bestuursvoorzitter handelden, de hoofdverdachte in de zaak.

De DSI, die naar de zaak onderzoek doet, verwacht eind deze maand de zaak te kunnen overdragen aan het OM. Een tweede onderzoek wordt gedaan naar ambtenaren van het Cooperative Promotion Department die hebben nagelaten de KCUC behoorlijk te controleren. Dat wordt een zaak voor de NACC. (Zie Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya)

– Geef ons meer tijd om te verhuizen, zeggen de 57 gezinnen van wie hun huis bij Wat Kalayanamit in Thon Buri gesloopt gaan worden. Daar is woensdag een begin mee gemaakt (zie het eerste bericht van Kort nieuws van gisteren). De bewoners hopen dat ze er tot het eind van het schooljaar mogen blijven wonen, zodat de kinderen niet ver hoeven te reizen nadat ze verhuisd zijn. Of hen het uitstel wordt gegund, is nog niet bekend.

– Aan decentralisatie van het onderwijs moet harder gewerkt worden, zegt de assistent-secretaris van de minister van Onderwijs en Education Reform Commission. Elke regio dient een op het eigen gebied toegesneden curriculum te hebben in overeenstemming met de eisen van de lokale markt. Daardoor zal de schooluitval verminderen.

‘Scholen en bedrijven dienen samen besluiten te nemen over curricula om vraag en aanbod in de regio op elkaar af te stemmen’, aldus Amornwich Nakornthap, die dit gisteren bepleitte tijdens de 3rd International Conference on Lifelong Learning for All 2015.

Zeventig procent van de schooluitval vindt plaats tijdens de middelbare school of eerder. De meeste dropouts zijn niet voorbereid op de arbeidsmarkt. Verder zien landelijk 150.000 graduates geen kans werk te vinden, wat Amornwich toeschrijft aan gebrek aan commerciële inbreng in het onderwijs. (Zie pagina Onderwijs)


 

Ontgroening aan Chula

Ontgroening: Elk jaar zijn er weer schandalen

10 september – Ritueel misbruik of onschuldig vertier?, kopte Bangkok Post gisteren op de voorpagina van de Life-bijlage. De vraag heeft betrekking op de ontgroeningspraktijken op universiteiten die vaak meer lijken op een strafexpeditie dan op een introductie op de academische toekomst van de eerstejaars.

Elk jaar zijn er weer schandalen. Dit jaar werd een docente geschiedenis van de Mahasarakham universiteit bedreigd met de dood en verkrachting omdat ze het gewaagd had oneens te zijn met de ontgroeningsrituelen op het College of Music van haar universiteit.

Vorige week riep een video op de social media felle kritiek op. Te zien was hoe studenten van de Suan Sunandha Rajabhat universiteit een soort van paringsdans uitvoerden. Vorige maand raakte een student aan zijn hand gewond toen hij vuurwerk klaar maakte dat later gebruikt had moeten worden tijdens de ontgroening, maar te vroeg ontplofte. En nog eerder, in april in Chiang Mai, kwam een eerstejaars na een ontgroening van twee dagen thuis met kneuzingen over haar hele lichaam.

Wanneer stopt het?, schrijft de geschiedenisdocente op haar Facebook pagina. Want ontgroening dient er volgens haar toe om de foeten te vernederen. Ze worden gedwongen zich kaal te scheren, T-shirts te dragen met mystieke symbolen, stukken beschilderd karton om hun nek te dragen, zodat ze er als een harmonium uitzien, op straat te zingen en het hoofd deemoedig te buigen als ze een ouderejaars tegenkomen. En dat drie maanden lang.

Wat de docente zag, is uiteraard niet nieuw. Waarschijnlijk ontstond het gebruik van ontgroenen in de jaren veertig, meegebracht door studenten die op de Filipijnen en in de VS hadden gestudeerd. In het Thais heet het rab nong (initiating the freshmen) of het wordt aangeduid met het acroniem SOTUS, wat staat voor Seniority, Order, Tradition, Unity en Spirit. Het is niet verplicht eraan deel te nemen, maar wie zich eraan onttrekt, wordt uitgestoten. De groepsdruk is groot.

Een studente van een openbare universiteit in Bangkok, die halverweg wegliep, zegt: ‘De senioren vertelden me dat het doel was ons voor te bereiden op de echte wereld. Maar dat is belachelijk. Degenen die het doen, willen gewoon lol hebben. Ze zijn onzeker en willen zich goed voelen door anderen te commanderen.’

Yukti Mukdawijit, docent aan de faculteit sociologie en antropologie van de Thammasat universiteit, ziet de ontgroening in een wijder perspectief. Ze is een reflectie van de cultuur van het land. ‘De hele Thaise samenleving leeft onder SOTUS. SOTUS bestaat niet alleen in universiteiten en hogescholen.De gehele maatschappij heeft te maken met senioriteit en autoritarisme.

Waarom worden deze systemen getolereerd? Omdat ze de mensen niet de gelegenheid geven na te denken. We moeten meer doen dan alleen maar SOTUS uit de school te krijgen. We moeten ons afvragen hoe we SOTUS uit de Thaise maatschappij kunnen krijgen.’ (Bron: Bangkok Post, 9 september) (Zie ook pagina Onderwijs)

Foto: Eerstejaars worden op de CU First Day van de Chulalongkorn universiteit begroet door ouderejaars. (Foto Narupon Hinshiranan)

Rijstverkoop lukt niet erg

10 september – Nog 13,5 miljoen ton rijst en als die verkocht is, is de regering verlost van de erfenis van de regering Yingluck: een gigantische voorraad rijst, opgebouwd onder het hypotheeksysteem voor rijst. Mondjesmaat wordt de rijst verkocht: aan binnenlandse kopers en aan het buitenland.

Op de zesde veiling van dit jaar lukte het dinsdag slechts 33 procent van de te veilen 732.806 ton rijst van de hand te doen aan veertien kopers. Het overige deel kwam niet boven de bodemprijs uit. De belangstelling voor de veiling mag redelijk worden genoemd met 33 geïnteresseerden.

Sinds de regering Prayut aan de macht is gekomen, zijn tien veilingen gehouden waarop 4,55 miljoen ton is verkocht voor 49,6 miljard baht. Volgens directeur-generaal Duangporn van het Foreign Trade Department waren het kleine volume en de lage prijs van de laatste veiling te wijten aan de lage wereldmarktprijs vanwege het oogstseizoen dat volgende maand begint.

Van de 13,5 miljoen ton is 5,9 miljoen ton van lage kwaliteit of verrot en niet geschikt voor menselijke consumptie. Intussen loopt de nog resterende voorraad in kwaliteit terug, reden waarom het FTD het National Rice Policy Committee om advies heeft gevraagd hoe sneller van de voorraad af te geraken.

Dungporn denkt dat het moeilijk zal zijn de rijst tegen een redelijke prijs te verkopen. De ere-voorzitter van de Thai Rice Exporters Association denkt dat het het ministerie vanaf nu niet zal lukken grote hoeveelheden rijst te verkopen. ‘De wereldprijs lijkt niet omhoog te gaan; de grote voorraad in Thailand is een factor die dit veroorzaakt.’ Hij adviseert de kwaliteitsrijst in kleine volumes van 200.000 ton te verkopen voordat het oogstseizoen begint. In oktober en november wanneer er geoogst wordt, zal verkoop niet mogelijk zijn. (Bron: Bangkok Post, 9 september) (Zie pagina Rijst 3)

India waarschuwt voor oplichting met jetski’s

10 september – Het is al jaren aan de gang, telkens wordt beterschap beloofd, maar er verandert niets. Toeristen die in Pattaya en op andere stranden een jetski huren, worden bij terugkeer afgeperst. De jetski zou beschadigd zijn. Of ze maar even een paar duizend baht willen dokken. Wie tegensputtert wordt bedreigd. Daar zorgen agenten (nep of echt) wel voor.

jet skiDe Indiase ambassade heeft er meer dan genoeg van. Ze heeft haar burgers  gewaarschuwd voor de oplichtingspraktijk met name in Pattaya. De ambassade heeft talloze klachten ontvangen en vorige maand bij het ministerie van Buitenlandse Zaken aan de bel getrokken.

Medio augustus vond een spoedbijeenkomst in Pattaya plaats. De Pattaya Business and Tourism Association waarschuwde daarop voor een boycot door Indiase toeristen. De Tourist Police Division meldde dat het aantal klachten sinds februari sterk is gestegen. En de jetski verhuurders speelden de vermoorde onschuld.

De gemeente belooft opnieuw beterschap. Gemeenteambtenaren gaan wekelijks inspecties houden en technici inspecteren de jetski wanneer vermeende schade moet worden geregeld. (Bron: website Bangkok Post, 9 september)

Limerick van de dag
Men zegt: de Thai belijdt ‘t boeddhisme
Maar ’t is toch veel meer animisme
Geesten goed en slecht
Maar bestaan ze echt?
Die vraag getuigt van nihilisme

Politie zoekt brein achter bomaanslag

10 september – De politie heeft de hulp van Interpol ingeroepen om het meesterbrein achter de bomaanslag bij de Erawan Shrine te zoeken. Abudureheman Abudusataer (foto), kortweg bekend als Ishan, zou naar Bangladesh zijn gevlucht. In het buitenland zou zich nog een andere verdachte bevinden, die de operatie heeft gefinancierd en voor de overige verdachten tickets naar Turkije heeft geboekt.

Abudureheman AbudusataerEn daarmee is het nieuws van de bomaanslag wel samengevat, alhoewel Bangkok Post bijna de gehele voorpagina besteedt aan de bomaanslag.

In detail wordt verteld hoe de re-enactment (reconstructie) gisteren verliep met Yusufu Mieraili, de man die bij de grens met Cambodja is aangehouden [of in Cambodja], maar de vermelde gegevens zijn al eens eerder genoemd in de krant [en in Nieuws uit Thailand] dus die kan ik met een gerust hart overslaan.

Nieuw is dat het meesterbrein en Mieraili op 5 augustus naar de Bangkok Bank aan Soi Ramkhamhaeng 22 zijn geweest om geldzaken te regelen, maar details ontbreken. Een vraag die verder nog aan de orde komt: in welke rechtbank moeten de verdachten worden berecht: in de krijgsraad of een strafrechtbank.

In bijgaand kader een fraai overzicht van de zaak. Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

Sloop 54 huizen bij Wat Kalayanamit

Kort nieuws donderdag 10 september

– Als eerste ging gisteren de sloophamer in de houten woning van de actieleider. En daarna worden nog 53 woningen bij Wat Kalayanamit op last van de rechtbank gesloopt. De bewoners mochten er van de vorige abt wonen, maar de huidige abt zegde de huurcontracten in 2006 op.

Dat is dezelfde abt die in de clinch ligt met het Fine Arts Department over de sloop van historische gebouwen op het tempelterrein die op de monumentenlijst staan.

Over de ontruiming is sinds 2008 een juridische procedure gevoerd. De sloop ging met veel machtsvertoon gepaard: dertig agenten, soldaten en ambtenaren waren naar de tempel getrokken. De actieleider was niet thuis toen zijn huis eraan ging. Hij was bang bedreigd te worden.

– De vrijlating op borgtocht van de eigenaar van de varkens- en kippenboerderij waarop dertien werkers uit Laos als slaven werden behandeld, is ingetrokken. De man was in eerste instantie na zijn aanhouding op 22 augustus vrijgelaten, maar op verzoek van de politie heeft de rechtbank hem [en zijn echtgenote] terug gestuurd naar de cel, omdat hij zich schuldig heeft gemaakt aan een ernstig misdrijf, namelijk mensenhandel. Een derde verdachte is eveneens gevangen gezet. Drie verdachten, betrokken bij de mensenhandel, zijn nog op vrije voeten. De Laotianen moesten 3.500 tot 5.000 baht betalen voor de smokkel naar Thailand.

– Tegen een voormalige politieagent uit Sa Kaeo is een arrestatiebevel uitgevaardigd omdat hij gisteren niet kwam opdagen in het Hooggerechtshof. De man, beschuldigd van het afvuren van een rocket-propelled granaat naar het ministerie van Defensie tijdens de UDD-protesten in 2010 tegen de regering Abhisit (Democraten), was eerder door het Hof van Beroep op borgtocht vrijgelaten. Naar de gestorte borgsom van 1 miljoen baht kan hij nu fluiten. Een medeplichtige is ook voortvluchtig.

– Omdat de politie de zaak liet versloffen, heeft de advocaat van de Ethiopische dienstmeid, die mishandeld zou zijn door haar werkgever, de zaak zelf voor de rechtbank gebracht. De eerste zitting is in november.

Werkgever is de WHO-vertegenwoordiger in Thailand, wiens vrouw de meid zou hebben geslagen. Ze zou ook de twee jaar die ze voor hen heeft gewerkt, alleen maar rijst als maaltijd hebben gekregen. Volgens getuigen en blijkens afspraken met de tandarts en telefoongegevens heeft de meid de beschuldiging gefabriceerd. De vrouw zegt nog 873.793 baht aan achterstallige betalingen te goed te hebben.

– De geschorste president van de Supreme Administrative Court beschuldigt de commissie die onderzoek doet naar zijn vermeende inmenging in een promotie bij de politie, ervan de zaak te traineren. De president werd in maart geschorst door de juridische commissie van de bestuursrechtbank.

Gisteren vertelde hij tijdens een persconferentie dat de commissie nog geen enkele keer heeft vergaderd over zijn zaak. Volgens hem is uit onderzoek gebleken dat hem niets te verwijten valt, maar nu wordt geprobeerd hem nieuwe zaken aan te wrijven. ‘Sommige mensen willen me weg hebben.’

– Het National Institute of Educational Testing Service gaat open vragen toevoegen aan de Ordinary National Education Test (Onet) om het begrip van leerlingen van een onderwerp te testen. Thans bestaat de test uitsluitend uit multiple-choice vragen. Volgend schooljaar wordt een proef gedaan bij de taaltest Thai in Prathom 6 (zesde klas lagere school). Daarna kunnen ook bij andere vakken in andere leeftijdsgroepen open vragen worden geïntroduceerd.

De Onet-test wordt jaarlijks afgenomen in klas 6 van de lagere en de klassen 3 en 6 van de middelbare school. Ze bestaat nog uit acht vakken, maar die worden volgend jaar teruggebracht tot vijf. Een probleem bij de open vragen is de beoordeling en bij de eindexamenklas de krappe periode beschikbaar voor de correctie. (Zie pagina Onderwijs)

Slak Gems of the Forest– Researchers van de Chulalongkorn universiteit hebben twee nieuwe soorten slakken ontdekt, die alleen in Thailand voorkomen. De Latijnse naam van een van de slakken, amphidromus principalis, is een eerbetoon aan prinses Sirindhorn, die op haar beurt de slak de naam ‘Gems of the Forest’ heeft gegeven. De prinses is beschermvrouwe van het Plant Genetic Conservation Royal Project. De Gems of the Forest is gevonden in de bossen van Koh Kra. Er zouden zo’n duizend stuks zijn. De andere werd aangetroffen in Mae Sot aan de grens met Myanmar.

– Vissers in Samut Sakhon willen dat de dagen waarop ze niet mogen vissen, gebaseerd worden op de maankalender. Dat verzoek hebben ze vorige week woensdag gedaan tijdens een vergadering met de autoriteiten. Het vangstverbod, dat op 1 september is ingegaan, heeft tot doel overbevissing te voorkomen, hetgeen hard nodig is want de vangsten lopen al jaren dramatisch terug. Waarom de door de vissers gesuggereerde dagen beter zijn, vermeldt het bericht niet. Bijgeloof?

Voor alle berichten over de perikelen in de visserij zie de pagina De vis wordt duur betaald.

– Rijstboeren in Ayutthaya vragen om hulp omdat ze geen rijst kunnen planten vanwege het tekort aan water. Het Royal Irrigation Department (RID) heeft onlangs de boeren in het stroomgebied van de Chao Phraya voor de derde keer dit jaar gewaarschuwd dat de vier grote stuwmeren te weinig water bevatten voor irrigatiedoeleinden. Aan het begin van het jaar vroeg de RID af te zien van de tweede oogst en midden dit jaar van de off-season oogst.

‘De boeren weten niet hoe ze hun schulden moeten afbetalen als ze geen rijst kunnen verbouwen’, zegt Rattana Khongsomkaew, woordvoerster van een groep boeren uit Nakhong Luang. ‘Alternatieve banen, gepromoot door de regering, bieden geen soelaas.’ Ze dringt er op aan het beschikbare water eerlijk te verdelen tussen landbouw, industrie en huishoudens. ‘Anders komen er conflicten over water.’

Het Meteorological Department voorspelt voor deze maand 10 tot 15 procent minder regen dan in voorgaande jaren. Daardoor worden de stuwmeren niet voldoende aangevuld. In het komende droge seizoen zal er vermoedelijk te weinig water zijn om de agrarische sector te bedienen. (Zie pagina Rijst 3)

– Het waterpeil in de Chao Phraya rivier zakt 10 cm per dag als gevolg waarvan rivieroevers over een lengte van 1 kilometer in Chai Nat zijn ingezakt. Een 60-jarige bewoonster zag haar huis deels in de rivier zakken. ‘In 15 jaar heeft het water nog niet zo laag gestaan.’ Bewoners die in Nakhon Sawan, Uthai Thani en Chai Nat langs de rivier wonen, zijn gewaarschuwd voor verzakkingen.

– Vijftig fietsers zijn gisteren op de Royal Plaza aan een fietstocht van zevenduizend kilometer door 58 provincies begonnen ter ere van de verjaardag van de koning op 5 december. Ze denken er 88 dagen over te doen. Onderweg wordt geld ingezameld voor achtergestelde kinderen.

– Dat is natuurlijk wel leuk, al die ambitieuze plannen van de regering op het gebied van infrastructuur, maar de grote vraag is natuurlijk: Wie zal dat betalen, want zoete lieve Gerritje bestaat niet.

Vice-premier Somkid, leider van het economisch team, vraagt het ministerie van Transport te proberen meer geld los te peuteren bij het particulier bedrijfsleven zodat de schuldenlast van de regering wordt verminderd. De regering heeft besloten het plafond van de staatsschuld op 50 procent van het bbp te stellen.

Voor Somkid, de nieuwe ‘economische tsaar’, zijn investeringen prioriteit Numero Uno alsmede versnelling van de infrastructurele werken. Hij heeft zijn hoop gevestigd op public-private partnerships (PPP). Ook premier Prayut heeft een beroep gedaan op Transport om zich sterk te maken voor de projecten.


 

Sarran en Kerdkaew

Elle Fashion Week: Twee nieuwe modemerken

9 september – De witte tent voor CentralWorld zal inmiddels wel weer zijn afgebroken. Van donderdag tot zondag vond er de Elle Fashion Week plaats, voor de zeventiende maal, en dit keer met elf modeshows. De twee winnaars van de competitie Ultimate Showcase Thai Touch by the Department of Industrial Promotion [hoe bedenk je zo’n naam] mochten zich ook presenteren op Thailand’s belangrijkste mode evenement.

De competitie met de lange naam was een project van Elle en het Department of Industrial Promotion om nieuw talent te ontdekken en aan het werk te zetten onder leiding van topontwerpers zoals Polpat Asavaprapha van het merk Asava. Dertig nieuwe gezichten werkten zes maanden en twee nieuwe merken zagen het licht: Sarran en Kerdkaew. Hun eerste collecties werden vrijdag in de witte tent getoond. Volgens de krant trok de show veel belangstelling, zowel landelijk als internationaal.

Links de mannequins van Sarran die halssnoeren showen. De modellen droegen witte kleding om ze beter te laten uitkomen. Rechts Kerdkaew die speelt met verschillende stoffen en volumes. (Bron: Bangkok Post, 8 september)

Grondwet: Bedrijfsleven haalt de schouders op

9 september – Het bedrijfsleven maakt zich geen zorgen over het afwijzen van de ontwerp-grondwet. ‘De directies van de buitenlandse kamers van koophandel die ik heb gesproken, begrijpen dat meningsverschillen kunnen ontstaan tijdens het ontwerproces’, zegt Vichai Assarasakorn, vice-voorzitter van de Thai Chamber of Commerce. ‘We zouden ons alleen zorgen maken wanneer het besluit leidt tot geweld, maar we maken ons geen zorgen over de politiek. Bedrijven maken zich meer zorgen over de zwakke wereldeconomie en de Chinese markt.’

Voorzitter Supant van de Federation of Thai Industries verwacht niet dat de vertraging invloed heeft op de economie. ‘De politieke spanningen zijn geluwd en de regering is er nog steeds om het probleem op te lossen. […] Het nieuwe economische beleid zal de binnenlandse economie helpen stimuleren.’

Darren Buckley, president van de American Chamber of Commerce in Thailand, zegt dat Amerikaanse investeerders vertrouwen blijven houden in de lange termijn fundamenten van de Thaise economie. ‘Amerikaanse bedrijven begrijpen dat dit een korte termijn kwestie is. We zijn nog steeds optimistisch over de situatie.’

Sompop Manarungsan, president van het Panyapiwat Institute of Technology, vindt het geen probleem als de regering een jaar of twee langer aan de macht blijft. ‘Dat is een goede gelegenheid voor het nieuwe economisch team om zichzelf te bewijzen en een masterplan te maken voor het stimuleren van de economie om het vertrouwen van buitenlandse investeerders terug te winnen.’

Zondag stemde de Nationale Hervormingsraad de ontwerp-grondwet met 135 tegen 105 stemmen af. Een nieuwe commissie gaat een nieuwe poging doen een voor alle partijen acceptabele grondwet te schrijven. Als gevolg van de afwijzing verschuiven de verkiezingen naar midden 2017. (Bron: Bangkok Post, 8 september) (Zie pagina Grondwetwijziging)

Reddingsboei voor MKB

Stimulus measures to help smes

De berichtgeving over steun voor het midden- en kleinbedrijf blonk de afgelopen dagen niet uit in helderheid, maar nu staan de maatregelen eens keurig op een rijtje. Gisteren zou het kabinet er een besluit over nemen.

Apisak is minister van Financiën, Atchaka van Handel en Somkid is vice-premier, belast met het economisch beleid. GSB is de Government Savings Bank, KTB de Krung Thai Bank en SME Bank is de Small and Medium Enterprises Bank. SME is de Engelse term voor ons MKB. NPL staat voor non-performing loan en TCG is de Thai Credit Guarantee Corporation, een staatsinstelling die borg staat voor leningen.

Organisator van bomaanslag bekend bij politie

9 september – Eén bron is geen bron, zeggen we in de journalistiek. Wil een degelijke krant een onthulling publiceren, dan zal die altijd door meer bronnen, die onafhankelijk van elkaar zijn, bevestigd moeten worden. Maar Bangkok Post hanteert die regel niet, want het openingsartikel is geheel gebaseerd op de informatie van één bron. Dus is de vraag: hoe betrouwbaar is het allemaal wat de krant schrijft? Ik geef het door onder voorbehoud.

Abudureheman AbudusataerDe politie heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de 27-jarige Abudureheman Abudusataer (foto) uit de Chinese provincie Xinjiang, het leefgebied van de moslim Uighur.

Volgens een bekentenis van Yusufu Mieraili (aangehouden aan de grens met Cambodja) heeft die de taken verdeeld onder degenen die betrokken waren bij de bomaanslag. Hij zou een dag voor de aanslag per vliegtuig het land hebben verlaten.

Mieraili, die in Min Buri verbleef, zegt op 17 augustus in Nong Chok een zwarte rugzak te hebben opgehaald en die bij station Hua Lamphong aan de man in het gele shirt te hebben overhandigd. Hij wist niet dat de rugzak een bom bevatte. [?] Die zou hij ook niet gedetoneerd hebben. Hij kent de man in het blauwe shirt die op de Sathorn pier een bom in het water gooide. Met beiden verbleef hij  na de pierbom in Min Buri.

De enige informatie toegeschreven aan een niet-anonieme bron komt uit de mond van politiecommissaris Somyot. Hij kan niet bevestigen of de twee hoofdverdachten naar Maleisië zijn gevlucht. Wel bevestigt hij dat een taxichauffeur een aantal buitenlanders naar een bus heeft gebracht die het Zuiden als bestemming had. Somyot zegt dat niet alle betrokken verdachten, vermoedelijk twaalf in totaal, elkaar kenden. Ze hielden contact via de social media. De politie probeert de communicatie te traceren.

Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

Bomaanslag: 1,33 miljoen toeristen blijven weg

9 september – De bomaanslagen kosten naar verwachting 64,3 miljard baht aan gemiste inkomsten en 1,33 miljoen toeristen mijden Thailand. Maar volgens het ministerie van Toerisme en Sport, dat deze prognose heeft bekend gemaakt, herstelt het toerisme zich in het vierde kwartaal.

In augustus en september annuleerden inwoners in Singapore, Japan, Zuid-Korea, China, Hong Kong en Vietnam hun voorgenomen pakketreis en vlucht, meldt de Tourism Authority of Thailand (TAT). Ongeveer de helft van alle reserveringen van tickets voor geplande trips tussen 18 augustus en 30 november is ingetrokken.

Binnenlandse toeristen blijven zoals gebruikelijk naar bestemmingen in Bangkok reizen, maar ze mijden de omgeving van de Erawan Shrine waar op 17 augustus een bom ontplofte. [Hoezo? Denken ze dat daar weer een bomaanslag zal worden gepleegd?] De TAT verwacht dat de target van 800 miljard baht uit het binnenlands toerisme dit jaar waarschijnlijk niet gehaald wordt; niet vanwege de bomaanslag, maar vanwege de economische problemen.

Om de toeristenindustrie te stimuleren informeert de TAT potentiële buitenlandse toeristen via de media. De boodschap is: Thailand is veilig, alhoewel Hong Kong, Taiwan en Slowakije daar anders over denken want die hebben hun burgers geadviseerd af te zien van reizen naar Thailand, tenzij absoluut noodzakelijk. Verder hebben 35 landen hun inwoners op het hart gedrukt voorzichtig te zijn. (Bron: website Bangkok Post, 8 september)

Limerick van de dag
Karaoke zang is zeer geliefd
Ook als men anderen ontrieft
Men kweelt met verve een lied
Of men zingen kan of niet
Ik vraag u Thais: stop ’t alstublieft

 

Thai Karen om traditionele kleding

Onderwijs in de moedertaal bevordert alfabetisme

9 september – Officieel is de alfabetiseringsgraad in Thailand 94 procent. Maar internationale onderwijsvergelijkingen tonen aan dat het onderwijs buitengewoon onrechtvaardig is. En het landenrapport dit jaar van de Wereldbank stelt dat een derde van de teenagers functioneel analfabeet is, dat wil zeggen niet in staat is documenten volledig te begrijpen.

Het probleem is enorm. Alfabetisme is het laagst in het moslim Zuiden, gevolgd door etnische minderheden (waarvan er 62 zijn in Thailand) en het Noordoosten (met uitzondering van Chinezen die zich particuliere scholen kunnen veroorloven). Van de minderheden vormen de Thaise Lao de grootste groep (14 miljoen). De lokale taal mag onderwezen worden, maar de regering geeft geen enkele steun en goedgekeurde lesboeken Thai-Lao zijn er niet.

In het Zuiden is een oplossing gevonden met het ‘Mahidol model’, ontwikkeld door de Mahidol universiteit in samenwerking met Unesco en Unicef. Naast Thai en andere talen, zoals Engels, Maleis en Arabisch, wordt Pattani Maleis onderwezen, de moedertaal van de bevolking. Onderwijs in de moedertaal heeft twee voordelen: het bevordert de taalvaardigheid en de verworven vaardigheden zijn overdraagbaar. Ten tweede beleven de leerlingen meer plezier aan het onderwijs, waardoor de presentie toeneemt. Maar het model blijft beperkt tot twintig scholen en een paar honderd kinderen.

De Royal Society of Thailand heeft ook een remedie. Haar National Language Policy is goedgekeurd door zowel de regering Abhisit als Yingluck. Ook dit beleid gaat ervan uit dat onderwijs in de moedertaal het taalonderwijs ten goede komt.

Maar het leger ligt dwars. Dat noemt onderwijs in de Thaise taal een essentieel onderdeel van ‘Thainess’, een nogal vaag begrip doorspekt van nationalistische sentimenten. Leger en veiligheidsdiensten denken dat onderwijs in de moedertaal ten koste gaat van Thainess, de nationale veiligheid ondermijnt en tot afscheiding leidt. Thailand kan maar één officiële taal hebben en dat is Thais. Maar de staat kan niet beweren dat kiezers op het platteland politiek naïef zijn als ze niet de middelen verstrekt om de alfabetiseringsgraad te verhogen, aldus de auteurs van bovenstaand artikel. (Bron: Bangkok Post, 8 september) (Zie ook pagina Onderwijs)

Foto: Een groep etnische Thai-Karen kinderen, die gekleed in traditionele kleding een festival bezoeken. (Foto Pattarapong Chatpattarasill)

Het doek valt voor eerste-autoprogramma

9 september – Aan het leuke speeltje van voormalig regeringspartij Pheu Thai (en stemmentrekker) komt uiterlijk 30 september een einde. Kopers die een aanvraag hebben gedaan in aanmerking te komen voor belastingsteruggave  op de aankoop van een eerste auto, moeten dan in het bezit zijn van hun heilig koetje. Zo niet, dan vervalt de restitutie.

AutobabesVan de 1,3 miljoen kopers die van het subsidieprogramma hebben gebruikt gemaakt, hebben nog steeds 111.465 aanvragers geen aanvullende informatie opgestuurd. Mogelijk hebben ze zich bedacht, kwamen erachter dat ze zich de aankoop toch niet konden veroorloven of hebben ze de wagen nog steeds niet opgehaald.

Het eerste-autoprogramma dat van september 2011 tot december 2012 liep, leidde tot een hausse aan autoverkopen, maar een jaar later zakte verkoop weer in. Kopers krijgen de betaalde belasting tot een maximum van 100.000 baht na een jaar terug onder voorwaarde dat de wagen niet binnen 5 jaar wordt verkocht. De Federation of Thais Industries heeft er onlangs voor gepleit deze termijn naar drie jaar te brengen. Daarover moet het kabinet nog een besluit nemen. (Zie pagina Autoplan)

Phahon Yothin Road

Kort nieuws woensdag 9 september

– Dit is de Phanon Yothin Road, waarvan nog twee inbound rijstroken beschikbaar zijn vanwege de aanleg van de Green Line (Mor Chit-Khu Khot in Pathum Thani). Zaterdag wordt begonnen met de sloop van het viaduct bij de Kasetsart University kruising. De kruising wordt vrijdagavond gesloten. In totaal wordt in verband met de sloop de weg op acht plaatsen gesloten. (Foto Krit Phromsakla Na Sakolnakorn)

– Het Highways Department wil een snelweg van 185 kilometer aanleggen tussen Chiang Mai en Chiang Rai. Momenteel vindt een haalbaarheidsstudie plaats naar kosten, constructie en milieuaspecten. Een ander snelwegproject is de snelweg Chon Buri (Laem Chabang)-Nakhon Ratchasima-Nong Khai die 600 kilometer meet, eveneens onderwerp van een haalbaarheidsstudie.

Volgend jaar staan op het programma Nakhon Pathom-Cha-am (118 km) en Bang Pa-in-Nakhon Sawan (206 km), maar volgens een bron bij het Highways Department zijn drie andere routes urgenter: Pattaya-Map Ta Phut (32 km), Bang Pa-in-Nakhon Ratchasima (196 km) en Kanchanaburi-Bang Yai (96 km).

– De 86ste verdachte in de Ufun Store-zaak, het direct-sales bedrijf dat middels een piramide constructie 120.000 personen 20 miljard baht lichter heeft gemaakt, heeft zich gemeld bij de politie. Volgens de politie is hij een belangrijk Ufun-lid, die 56 personen heeft overgehaald voor circa 22 miljoen baht Ufun-aandelen te kopen. Om uit de handen van de politie te blijven had hij zijn naam veranderd. De man ontkent [wie niet in dit schandaal?]. Hij zegt een rijstpellerij in Nakhon Sawan te bezitten en had op uitnodiging van een vriend in het bedrijf geïnvesteerd, omdat het grote winsten maakte. (Zie pagina Corruptie 2)

– De reden wordt niet vermeld, maar het is wel opvallend dat de overplaatsing van enkele topambtenaren bij Onderwijs door de krant in verband wordt gebracht met de plannen om het aantal contacturen op openbare scholen met 2 uur per dag terug te brengen. [Dwarsliggers?] In november begint daarmee een proef op 3500 scholen. De vrijgevallen uren dienen besteed te worden aan buitenschoolse activiteiten. Sommige ouders maken zich zorgen over de maatregel.

Het National Institute of Education Testings Service heeft van de minister van Onderwijs de opdracht gekregen zijn beoordelingssysteem aan de nieuwe situatie aan te passen. (Zie pagina Onderwijs)

– Thailand heeft meer gespecialiseerde rechtbanken nodig om het aantal beroepsprocedures bij het hooggerechtshof terug te dringen, zegt Jaran Pukditanakul, rechter aan het Constitutionele Hof. Hij betoogde dat gisteren op een seminar. Als voorbeeld noemde hij milieuzaken die thans door de bestuursrechter en districtsrechtbanken worden behandeld, maar dat zijn geen gespecialiseerde rechtbanken. Gezien de Asean Economic Community, die eind dit jaar van kracht wordt, lijkt het Jaran verstandig een handelsrechtbank en handelswetten op het gebied van internationale handel te ontwikkelen. Hij pleitte ook voor een toezichthoudend justitieel orgaan.

Een researcher van het Thailand Development Research Institute vindt dat te veel strafzaken naar het hooggerechtshof gaan. Die zouden moeten worden afgehandeld door de hoven van Beroep. Alleen zaken die gevaarlijk zijn voor de samenleving horen bij het hoogste rechtscollege thuis, betoogde hij. Verder pleitte hij voor mediatie bij kleine vergrijpen.

– Het kabinet heeft 28 nieuwe (provinciale) gouverneurs benoemd en 25 gouverneurs, vier inspecteurs-generaal en een directeur-generaal bij Binnenlandse Zaken overgeplaatst. De operatie wordt gezien [door wie?] als een poging van de junta haar greep op de macht te versterken. Van de nieuwe gouverneurs zijn tien graduates van de faculteit Politicologie van de Chulalongkorn universiteit, die bekend staat als Singh Dum (zwarte leeuw). Ook bij voorgaande wijzigingen bij BiZa kwamen daar de nieuwelingen vandaan.

– Slachtoffers van het politieke geweld in 2013 en 2014 krijgen smartegeld: nabestaanden van doden 400.000 baht, slachtoffers bedragen variërend van 20.000 tot 200.000 baht. Het kabinet besloot dinsdag hiervoor 120 miljoen baht uit te trekken. Het gaat om 28 doden en 834 gewonden. Kinderen van slachtoffers krijgen maandtoelages en beurzen.

Slachtoffers uit de periode 2005-2010 moeten nog even geduld hebben; het wachten is op afronding van zaken door de NACC. De regering Yingluck besloot destijds hen voor een totaal bedrag van 577 miljoen baht te compenseren, een besluit waartegen de Democraten in beroep zijn gegaan omdat het geld voornamelijk naar roodhemden ging/zou gaan. [Mij is niet duidelijk of er al betaald is.]

– Na een wandeltocht van duizend kilometer die op 5 augustus in Pattani begon, zijn twee bewoners gisterochtend gearriveerd in Bangkok om premier Prayut een petitie aan te bieden waarin gevraagd wordt het zuidelijk geweld te stoppen. Sinds het geweld in 2004 oplaaide, zijn in het Zuiden 6.300 personen om het leven gekomen. Slachtoffers zijn voornamelijk soldaten, onderwijzers en monniken.

De petitie is op het Government House in ontvangst genomen door een adviseur van Prayut, die beloofde het verzoekschrift aan de premier te geven. Directe aanleiding voor de wandeltocht was een bomaanslag in juli in Sai Buri, waarbij een soldaat en twee monniken om het leven kwamen.

Ook gisteren ging het geweld weer door. In Pattani werd een gemeenteambtenaar (51) dood geschoten. De aanvallers gingen flink te keer want er werden veertig patronen uit M16 en AK102 geweren gevonden op de plaats delict.

– Driehonderd leden van een uitvaartvereniging in Khon Kaen beschuldigen het bestuur van verduistering. Het bestuur zou geld voor uitvaartrites hebben geïncasseerd voor personen die geen lid van de vereniging zijn en dat geld is niet op de rekening van de vereniging terecht gekomen. Als gevolg daarvan moeten leden elk 20 baht betalen wanneer een verenigingslid sterft – ongeveer 130.000 baht in totaal. De verontruste leden hebben gisteren een klacht ingediend bij het districtskantoor van Khao Suan Kwang.

– De subcommissie gemeenschapsrechten van de National Human Rights Commission heeft bezoek gekregen van dorpelingen uit Chumphon, Satun en Songkhla, die zich verzetten tegen de plannen van de regering in hun woongebied diepzeehavens aan te leggen. Ze zeggen dat die projecten transparantie ontberen [o, heerlijke stoplap] en niet aan de bevolking zijn voorgelegd, zodat ze kunnen meebeslissen.

De subcommissie maakt zich aldus de voorzitter zorgen over de havens omdat ze negatieve gevolgen hebben voor banen en voedselbronnen. De commissie is in de zaak gedoken na klachten die ze de afgelopen maanden heeft ontvangen. Het Marine Department gaat intussen onverstoord door met de voorbereidingen voor de aanleg van de Pak Bara diepzeehaven in Satun, de Songkhla 2 haven en nog een die niet bij naam wordt genoemd.

– U.M. Food Product Co Litd heeft inderdaad bedorven melk geleverd aan een school in de provincie Nan.  Dat is gebleken uit een onderzoek door het ministerie van Landbouw. Het bedrijf blijkt ook geen lid te zijn van de club van kwaliteitsleveranciers en het ging al eerder in Mae Hong Son in de fout.

Maandag  meldden onderwijzers van de school dat de melk bedorven was alhoewel op de kartonnetjes als uiterste houdbaarheidsdatum 21 februari volgend jaar werd vermeld. Het ministerie heeft het bedrijf bevolen binnen drie dagen met een verklaring te komen. Gebeurt dat niet, dan wordt de zaak voorgelegd aan de Milk Board voor strafmaatregelen.

Jonge leerlingen in het hele land krijgen gratis schoolmelk. Die wordt geleverd door twintig bedrijven. Bedorven melk dient onmiddellijk vervangen te worden.

– De Land Transport Federation of Thailand vraagt premier Prayut gebruik te maken van artikel 44 van de interim-grondwet (die hem absolute macht geeft) om een eind te maken aan de corruptie en het online betalen van steekpenningen in de transport en logistiek sector. Al eerder heeft de federatie daarover aan de bel getrokken bij de ministeries van Transport en Justitie en de NACC. Naar verluidt zouden corrupte lieden ambtenaren omkopen om bij controlepunten een oogje dicht te knijpen wanneer contrabande naar andere landen wordt vervoerd. (Zie pagina Corruptie 2)

– VN-consultant Ellis die op Suvarnabhumi is aangehouden omdat hij op een zwarte lijst staat, vraagt het National Innovation Agency tegen zijn voormalige directeur, die zijn dissertatie heeft overgeschreven, strafrechtelijke stappen te nemen. Die directeur heeft ervoor gezorgd dat de consultant als persona non grata wordt beschouwd, nadat Ellis diens plagiaat had onthuld.

De consultant is maandagavond vrijgelaten. Ellis zegt niet te zijn opgesloten, maar hij wilde na aankomst uit Oslo vrijwillig in het immigratie detentiecentrum blijven om zijn naam te zuiveren. Niettemin meldt de krant dat Ellis is vrijgelaten na tussenkomst van de Britse ambassade.


 

TK Park in CentralWorld digitale bibliotheek

Thailand’s eerste online bibliotheek geopend

8 september – Met zevenduizend e-boeken van vijf grote uitgevers en zevenhonderd e-tijdschriften is dinsdag Thailand’s eerste online bibiliotheek geopend. De papierloze ruimte is het geesteskind van Thailand Knowledge Park en gevestigd in winkelcentrum CentralWorld.

Volgens directeur Araya Ma-Inn van TK Park kunnen traditionele bilbiotheken alleen overleven in het digitale tijdperk wanneer ze ook digitaal gaan. Hij voorspelt dat papieren bibliotheken te maken krijgen met bezuinigingen en in de toekomst overbodig zijn.

Sirikorn Maneerin, voormalig staatssecretaris van Onderwijs en een van de oprichters van TK Park, noemt als belangrijkste probleem uitgevers ervan te overtuigen om op de trein te springen. ‘Uitgevers en schrijvers hebben altijd vijandig tegenover digitale boeken gestaan omdat ze bang zijn dat die leiden tot schendingen van het auteursrecht en piraterij. Dus moeten we ervoor zorgen dat de content goed beschermd is en het online platform de verkoop van boeken stimuleert’, zegt ze. ‘De online bibliotheek is een uitkomst voor lezers die in afgelegen streken wonen. Zij kunnen nu dezelfde boeken lezen als lezers in de grote stad.’

Het downloaden van de tekst is niet toegestaan. Elk online boek wordt op dezelfde manier behandeld als in een papieren bibliotheek. Wanneer het in gebruik is, kan een volgende het niet lezen, maar moet wachten totdat het wordt ‘teruggebracht’.

Behalve uit de e-boeken en e-tijdschriften bestaat de collectie uit tweehonderd streamed video´s en driehonderd audioboeken. (Bron: Bangkok Post, 7 september)

Olieprijzen zakken; waarom de prijzen niet?

8 september – Het ministerie van Handel gaat deze week met producenten en de detailhandel  om de tafel zitten om de mogelijkheid te bespreken productprijzen te verlagen nu de olieprijs blijft dalen.

‘We zullen zien hoe ver ze kunnen gaan bij het snijden in de prijzen, met name van producten die geprofiteerd hebben van de val van de olieprijzen en lagere grondstofprijzen’, zegt Boonyarit Kalayanamit, directeur-generaal van het Internal Trade Department. ‘Voor zover we kunnen zien, blijven de prijzen in het hele land gelijk ondanks de voortdurende prijsverlaging van olie.’

Een uitzondering vormen producten, gebaseerd op olie, zoals smeerolie, plastic pellets, dakpannen, stalen platen, stalen stangen, cement en chemische kunstmest. Maar de prijs van consumentenproducten, zo is uit inspecties gebleken, is gelijk gebleven.

Het ministerie gaat het aantal verkooppunten van goedkoop voedsel dit jaar uitbreiden naar 3.000 naar 5.000 en volgend jaar naar 10.000. (Bron: Bangkok Post, 7 september)

MKB wanhopig op zoek naar nieuwe leningen

8 september – Drama in de kop op pagina 2 van de Business bijlage van Bangkok Post: SME’s desperate for new loans. Hat water staat het midden- en kleinbedrijf tot aan de lippen, zo zeer zelfs dat ze hun eigen bank ontvluchten en nieuwe leningen proberen los te peuteren bij andere banken.

De ontwikkeling is een teken dat het steeds lastiger wordt een lening te verkrijgen omdat banken de touwtjes hebben aangetrokken. Ze zijn bang dat het aantal NPL’s (non-performing loans), dat toch al stijgende is, nog verder stijgt.

Vipon Vorasowharid, vice-president van de Siam Commercial Bank (SCB), zegt dat de meeste SME’s die een nieuwe lening aanvragen en herfinanciering daarvoor niet in aanmerking komen. ‘SME’s met een liquiditeitsprobleem zoeken aanvullende kredietlijnen ongeacht of ze daarvoor een hogere rente moeten betalen.’ Dat is tegen de gangbare praktijk, want bij herfinanciering hebben leners juist lagere rentes nodig.

SME’s (de Engelse term voor MKB) maken zware tijden door als gevolg van de zwakke koopkracht, veroorzaakt door de economische malaise en groeiende huishoudschulden. De SME Bank liet onlangs weten dat duizenden SME’s een aanvraag hebben ingediend voor een zogeheten beleidslening, waarvoor in juli de inschrijving is begonnen. Dit regeringsprogramma van 15 miljard baht biedt leningen aan SME’s met een rente van 4 procent.

Drie groepen SME’s komen ervoor in aanmerking: SME’s die het moeilijk hebben, innovatieve SME’s met een groeipotentie en SME’s die zich op het buitenland richten.

SCB zegt financiële hulp ten bedrage van 10 miljard baht te hebben verleend aan klanten om te voorkomen dat ze slechte leners worden. Klanten die hun bedrijf drijvend willen houden en de juiste doelen voor de lening hebben, krijgen voorrang. Klanten die geld willen lenen om geldwoekeraars af te betalen, krijgen geen lening. (Bron: Bangkok Post, 7 september)

Urgente maatregelen vereist tegen vergrijzende samenleving

8 september – Er is vaker voor gewaarschuwd en het zal ook niet de laatste keer zijn: Thailand is een vergrijzende samenleving, die op problemen afstevent op het gebied van begrotingsuitgaven, een tekort aan arbeidskrachten en problematische ontwikkelingen op de kapitaalmarkt. Urgente maatregelen zijn nodig om deze uitdagingen het hoofd te bieden, zegt Piyachart Phiromswad, adjunct-hoofd van het PhD programma van het Sasin Graduate Institute of Business Administration van de Chulalongkorn universiteit (op de foto links).

Piyachart Phiromswad (links)Daar Thailand’s economische ontwikkeling is gebaseerd op arbeidsintensieve industrieën, zal een tekort aan arbeidskrachten en vakkundig personeel zijn tol eisen op de groei van het bruto binnenlands product. De kapitaalmarkt verandert omdat oudere investeerders minder investeren in aandelen [hoezo?], wat van invloed is op de marktontwikkeling en het handelsvolume.

In 2002 werd Thailand volgens de definitie van de VN een ageing society; in 2022 is Thailand een aged society om in 2031 de status van super-aged society te bereiken. De classificering is gebaseerd op het aantal personen ouder dan 65 jaar, respectievelijk 7, 14 en 20 procent. De vergrijzing gaat zo snel dat het voor het land moeilijk zal zijn zich tijdig aan de demografische veranderingen aan te passen.

Maatregelen die de gevolgen voor de samenleving kunnen verzachten zijn verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd, voorbereidingen treffen voor spaarprogramma’s die op jonge leeftijd beginnen en financiële training door particuliere organisaties.

Omdat de belastinginkomsten afnemen, adviseert Piyachart de regering haar begrotingsuitgaven op duurzame wijze in te zetten, onnodige uitgaven te schrappen en corruptie uit te bannen. Het onlangs gevormde National Savings Fund is een goed begin voor besparingen, maar er zouden meer fondsen moeten zijn, want alleen het NSF is niet toereikend. (Bron: Bangkok Post, 7 september)

Limerick van de dag
Er was eens een feest bij volle maan
Waar duizenden dance fans naartoe gaan
Op een eiland strand
Springt men uit de band
Men komt er als herboren vandaan

Regime blijft nog 20 maanden aan de macht

8 september- Eén ding is zeker: De junta en de huidige regering blijven nog 20 maanden aan de macht. En verder denkt iedereen zo het zijne over de situatie die is ontstaan door de afwijzing van de ontwerp-grondwet, zondag door de Nationale Hervormingsraad (NRC).

Bangkok Post opent vandaag met een artikel vol meningen en voorspellingen. Politieke bronnen [wie zijn dat toch?], vice-premier Wissanu, de waarnemend secretaris-generaal van voormalig regeringspartij Pheu Thai, prominent oud-senator Rosana, roodhemdleider Nattawut: ze mogen allemaal hun zegje doen, maar niemand staat te juichen.

Laat ik mij beperken tot Rosana Tositrakul. Ze denkt dat het niet mogelijk zal zijn een compromis te bereiken over een grondwet die voor alle partijen acceptabel is. ‘Hoe kun je een middenweg vinden voor partijen die zo gepolariseerd zijn?’ Als voorbeeld noemt ze het gekissebis over de samenstelling van de Senaat: De ene groep wil een volledig gekozen Senaat, de andere groep een benoemde en een mix van beide, zoals de laatste Senaat is gevormd, is ook geen oplossing gebleken.

Rosana verwacht dat de nieuwe grondwet, die nu geschreven moet gaan worden, net zoveel verdeeldheid zal zaaien als de vorige. Zelfs wanneer die geaccepteerd wordt en aan de bevolking wordt voorgelegd in een referendum, zullen politieke conflicten alleen maar toenemen.

Rosana waarschuwt dat de mensen in opstand kunnen komen tegen het militair regime. ‘Beseffen ze niet dat het centraliseren van de macht en doen wat hen belieft, reacties van gelijke kracht zullen oproepen?’

In bijgaand kader een overzicht van de oude en nieuwe routekaart naar democratie, zoals dat zo fraai wordt genoemd. (Zie verder pagina Grondwetwijziging)

Yusufu Mieraili

Bomaanslag: Twee nieuwe verdachten, Bullebak boos

8 september – Als ik eindredacteur was van Bangkok Post zou ik tegen de collega’s die het tweede artikel op de voorpagina vandaag hebben geschreven, gezegd hebben: Da’s oud nieuws. De kop zegt: Suspect confesses to delivering bag to shrine bomber, cops say.

Jawel, oud nieuws, want wat meldde ik gisteren: De verdachte die is aangehouden aan de grens met Cambodja [of in Cambodja volgens andere berichten] heeft bekend de bom te hebben gefabriceerd, die bij de Erawan Shrine is gebruikt, maar hij heeft de bom niet geplaatst, want dat deed de man, die nog steeds wordt aangeduid als de ‘man in het gele shirt’.

De verdachte Yusufu Mieraili zou volgens een bron besloten hebben een bekentenis af te leggen uit angst dat hij wordt teruggestuurd naar China. Hij wil liever in Thailand terecht staan. Mieraili heeft ook gezegd dat tien tot twaalf personen betrokken waren bij de bomaanslag. Gisteren werd hij door het leger overgedragen aan de gemeentepolitie van Bangkok, die hem verder aan de tand gaat voelen.

Compositietekening van Abdullah Abdulrahman en onbekende manDe politie heeft gisteren twee nieuwe verdachten toegevoegd aan de lijst van verdachten, tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd: een zeker Abdullah Abdulrahman en een ongeïdentificeerde man.

Beiden waren huurder van de kamers 412 en 414 in het Pool Anant appartementencomplex in Nong Chok, waar bomcomponenten en valse paspoorten zijn gevonden. Van de eerste is een compositietekening verspreid.

Twee Indiërs, die eveneens in het complex wonen, zijn voor ondervraging opgeroepen. Uit camerabeelden blijkt dat ze vaak gesproken hebben met Mieraili.

Politiecommissaris Somyot heeft gisteren vergaderd met de hoofden van de 54 controlepunten van de immigratiepolitie. Een bron die de vergadering bijwoonde, zegt dat Bullebak kwaad was omdat ze bomverdachten tot Thailand hebben toegelaten. Hij beschuldigde sommige agenten ervan te profiteren van gerommel met visa. Zo verlenen ze tegen betaling van 12.000 à 15.000 baht visa voor docentschappen aan nepscholen en ze accepteren steekpenningen van buitenlanders die illegaal het land willen binnen komen. Aldus een bron dus.

Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

Seminar: Ontgroening is tirannie

8 september – De ontgroeningspraktijken op universiteiten zijn tirannie, zegt een student van de Anti-Sotus groep. De eerstejaars worden gedwongen te exerceren, alcohol te gebruiken, aan activiteiten deel te nemen die grenzen aan seksuele intimidatie en ouderejaars blindelings te gehoorzamen. Wie weigert, wordt bedreigd. Veel studenten nemen eraan deel omdat ze bang zijn uitgestoten te worden.

Gisteren vond aan de Thammasat universiteit een seminar plaats, gewijd aan de (weliswaar vrijwillige) ontgroening, die soms tot excessen leidt. Maar het tij begint heel voorzichtig te keren getuige de oprichting van de Anti-Sotus groep (Sotus staat voor Seniority, Order, Tradition, Unity and Spirit).

De beschaving lijkt aan fervente voorstanders te zijn voorbij gegaan. Een hoogleraar geschiedenis aan de Mahasarakham universiteit, die zich op haar Facebook-pagina tegen de praktijken had uitgesproken, ontving doods- en verkrachtingsdreigementen op de social media. Haar collega’s en superieuren hielden zich afzijdig. [Stelletje lafaards.] Nog erger: de waarnemend rector verdedigde de studenten en noemde de affaire een persoonlijke kwestie. [Wat doet zo’n man aan een academische instelling?]

Voor universitair docent Yukti Mukdawijitra, verbonden aan de faculteit sociologie en antropologie van de Thammasat universiteit, wijzen de rituelen op een autoritaire cultuur. Het zijn de-humaniserende praktijken, bedoeld om individuen te degraderen tot een dierlijke toestand. Zulke ‘tradities’ worden vaak gevonden in samenlevingen die gebaseerd zijn op een cultureel systeem van geweld en onvrijheid. Alarmerend vindt hij dat de rituelen plaatsvinden in universiteiten. (Zie pagina Onderwijs)

Kort nieuws dinsdag 8 september

– Het ministerie van Onderwijs gaat de hulp van de universiteit van Cambridge inroepen voor het samenstellen van een intensief taalprogramma met de nadruk op mondelinge communicatie. De minister wil ook dat een gestandaardiseerde test wordt ontwikkeld voor leraren en studenten en hij wil dat buitenlandse docenten Thaise leraren gaan coachen bij het onderwijs in de Engelse taal. De testscores komen te staan op het diploma, zodat toekomstige werkgevers weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Uit het bericht wordt niet duidelijk voor welk onderwijsniveau het taalprogramma gewenst is. (Zie pagina Onderwijs)

– Nog meer onderwijs. De minister heeft Obec de opdracht gegeven harder te werken aan de voorbereidingen voor de buitenschoolse activiteiten die scholen in de toekomst moeten aanbieden na afloop van de lessen, die eerder gaan eindigen. De autoriteiten [?] hebben de minister verteld dat ouders bezorgd zijn over het plan om het aantal contacturen terug te brengen en leerlingen aan keuzevakken te laten deelnemen.

Het plan wordt gesteund door premier Prayut die wil dat kritisch denken en teamwork worden bevorderd. De minister zegt de scholen niet onder druk te willen zetten om zich bij het project aan te sluiten. ‘We dringen er bij scholen die denken dat ze er klaar voor zijn, op aan om deel te nemen, want dat komt ten goede van de leerlingen.’  (Zie pagina Onderwijs)

– De fotojournalist uit Hong Kong, die op 23 augustus op Suvarnabhumi is aangehouden omdat hij een kogelvrij vest en een helm bij zich had, mag tijdelijk terugkeren. Hij was na twee dagen voorarrest op borgtocht vrijgelaten, maar mocht het land niet verlaten. De provinciale rechtbank van Samut Prakan gaf hem gisteren toestemming voor de terugkeer, mits hij zich op 17 september weer meldt. Volgens de Arms Control Act van 1987 worden kogelvrije vesten [en helmen?] beschouwd als militaire uitrusting. De maximum straf voor overtreding is vijf jaar.

BTS-station Ratchathewi vrouw valt op spoor– De metrodienst op de Sukhumvitlijn is gisteren korte tijd onderbroken nadat op station Ratchathewi een vrouw was flauw gevallen en op het spoor terecht was gekomen. Hoe lang de onderbreking heeft geduurd, vermeldt het bericht niet. De vrouw is opgenomen in het ziekenhuis.

Op sommige BTS-stations zijn aan de rand van het perron panelen geplaatst om valpartijen te voorkomen, maar Ratchathewi heeft die nog niet.

– Hij had het beloofd en wilde het gisteren doen, maar het secretariaat van het Huis van Afgevaardigden weigerde het geld in ontvangst te nemen omdat er geen regel bestond die dit toelaat. Voormalig NRC-lid Sira Jenjakha moest dus onverrichter zake terugkeren met de 1,7 miljoen baht die hij de afgelopen elf maanden als lid van de NRC had ontvangen.

Sira had beloofd het geld te retourneren wanneer de ontwerp-grondwet zou worden afgekeurd [hetgeen ook gebeurd is]. Om verantwoordelijkheid te tonen omdat de NRC de opdracht had zich sterk te maken voor een nieuwe grondwet, aldus Sira. Hij gaat het geld nu aan een niet-politieke organisatie of liefdadige instelling doneren, en heeft andere NRC-leden opgeroepen zijn voorbeeld te volgen.

– Een lange heldere vuurbal die gisteren boven Bangkok andere provincies een streep door de lucht trok, was vermoedelijk een meteoor, die aan het opbranden was. Het zou ook het restant van een oude satelliet kunnen zijn geweest. Opwindend om te zien, maar geen reden tot paniek, aldus de adjunct-directeur van het National Astronomical Research Institute of Thailand. De kans dat zo’n vuurbal op aarde landt, is uiterst gering. Elke dag dringen meteoren de atmosfeer van de aarde binnen en verbranden. Ze staan ook bekend als vallende sterren.

– Zou het effect hebben? De ambassade in Moskou houdt dit weekend het 2nd Thai Festival om het vertrouwen van Russische toeristen te herwinnen na de bomaanslag bij de Erawan Shrine. Het festival besteedt aandacht aan Thaise tradities en producten, inclusief de bij Russen populaire spa’s. Russen vormen de achtste grootste groep van buitenlandse toeristen. In het eerste halfjaar kwamen 446.000 naar Thailand. Na de devaluatie van de roebel is het aantal Russische toeristen sterk teruggelopen.

– Het Power Development Plan 2015 (PDP) overdrijft de toekomstige behoefte aan energie, stelt ten onrechte een limiet van 20 procent aan duurzame energie en pleit voor de bouw van kolencentrales en stuwdammen. Bewoners en vertegenwoordigers van achttien netwerken leverden gisteren bij het ministerie van Energie een klachtenbrief over het PDP in.

‘Energiezekerheid moet het welzijn en kwaliteit van leven van de mensen verbeteren en tegelijkertijd de natuurlijke hulpbronnen beschermen’, zegt de vice-burgemeester van Thepha, waar een kolencentrale van 2.200 MW is gepland. ‘Het PDP schiet op die punten tekort. Het richt zich op het bouwen van grote energiecentrales, uitgaande van onredelijke voorspellingen van de toekomstige toenemende energiebehoefte.’

In het PDP zijn kolen en waterkracht de belangrijkste energiebronnen: ze gaan respectievelijk van 10 naar 25 procent en 7 naar 20 procent van het totale energieaanbod. De geplande kolencentrales in Krabi en Songkhla zijn momenteel hot items in het nieuws. Controversiële dammen zijn de Xayaburi dam in Laos (in aanbouw) en de Don Sahong dam, beide in de Mekong, en de Hutgyi dam in de Salween rivier in Myanmar.

– Het Internal Security Operations Command maakt bekend dat 143 websites door het ministerie van ICT zijn geblokkeerd omdat ze content bevatten die als majesteitsschennis wordt beschouwd. Hoeveel daarvan in Thailand zijn gevestigd, wil de Isoc-woordvoerder niet zeggen. Het bericht vermeldt niet op welke periode de blokkeringen betrekking hebben. (Zie pagina Majesteitsschennis)

– De kroonprins heeft een door hem ontworpen fiets voor gehandicapten cadeau gedaan aan een jochie van 11 jaar dat geen armen heeft en op 16 augustus deelnam aan de fietstocht Bike for Mom. De fiets is gefabriceerd door de Healthy Persons Bike Shop in het Sukothai paleis. Donderdag is de fiets bij de jongen in Phitsanulok afgeleverd. Nong Time zegt de fiets te gaan gebruiken om naar school te fietsen.

– De VN-consultant Wyn Ellis zit sinds donderdag in een smerige cel op Suvarnabhumi omdat hij als ‘een gevaar voor de Thaise samenleving’ wordt beschouwd. Ellis ontmaskerde in 2008 de dissertatie van de toenmalige directeur van het National Innovation Agency als plagiaat. De man liet vervolgens Ellis op de zwarte lijst plaatsen. De Chulalongkorn universiteit ontnam pas vier jaar later de man dienst doctorstitel.

Het NIA heeft het Immigratiebureau gevraagd Ellis’ naam van de zwarte lijst te verwijderen. De voormalige NIA-directeur lijdt aan miraculeus geheugenverlies en kan zich niet herinneren Immigratie te hebben gevraagd Ellis op de zwarte lijst te plaatsen. Omdat Ellis niet in beroep wil gaan, resteert niets anders dan hem terug te sturen naar Noorwegen, zegt het hoofd van Immigration Division 2.


 

Bomaanslag 200 nagemaakte paspoorten gevonde in Nong ChokDit zijn ze dan: de 200 Turkse valse paspoorten, die een week geleden zijn gevonden in kamer 414 van het appartementencomplex Pool Anant in Non Chok, een landelijk buurtje aan de oostkant van Bangkok, 50 kilometer vanaf het centrum.

Volgens een expert zijn ze gemakkelijk als namaak te herkennen (‘Knip-en-plakwerk’) en stukken minder professioneel dan de paspoorten, nagemaakt door twee enkele jaren geleden aangehouden Pakistani. Die circuleren waarschijnlijk nog, zo moeilijk zijn ze te onderscheiden van echte paspoorten.


 

Gisteren was anti-corruptie dag

7 september – Gisteren, geloof het of niet, was National Anti-Corruption Day in Thailand. En dat is nog niet alles. Om deze bijzondere dag te markeren wordt een National Museum of Political Corruption opgetuigd. ‘Ik bedenk dit niet’, schrijft oud-redacteur Roger Crutchley (zeg maar Crutch) in zijn zondagrubriek Postscript. Het museum is het eerste in zijn soort in de wereld en vermoedelijk ook het laatste, denkt hij.

Pramon Suthiwong, voorzitter van de particuliere Anti-Corruption Organisation [Heeft die het initiatief genomen?], zegt dat het museum tien van de meeste prominente corruptiezaken van de afgelopen jaren zal belichten, zoals het hypotheeksysteem voor rijst, het Bangkok Film Festival, de te dure futsalvelden en een schandaal met longan.

‘Corruptieschandalen zijn niets nieuws’, schrijft Crutch. Toen hij voor het eerst in Thailand was, speelde het Black Matpe Bean schandaal. ‘Ik kende die boon niet en nu ik erover nadenk nog steeds niet.’ Bijna dagelijks maakt de Bangkok Post melding van ‘misappropriation of funds’, zoals dat eufemistisch wordt genoemd. Niets is heilig: scanapparaten op luchthavens, schoolmelk, brandweerwagens, bossen, kindergarten speelgoed, illegale uien, digitale klokken in het parlement en zelfs afvalverwerking. ‘Het lijkt op een nationale sport.’

Transparantie
Een van de eerste dingen die een nieuwe Thaise regering bekend maakt is dat ze de corruptie te lijf gaat. Gepleit wordt voor ‘transparency’, een trendy woord dat het altijd goed doet, maar niets betekent. Dergelijk nieuws wordt op zijn best begroet met gegaap. Zelfs wanneer een zaak wordt vervolgd, eindigt het waarschijnlijk in een lange rij op het Ministry For Sweeping Things Under The Carpet. Dankzij collectief geheugenverlies worden booswichten zelden op een dieet van brood met spelden getracteerd. In het ergste geval eindigen ze op een inactieve post.

Een van de meest intrigerende corruptiezaken speelde zich zes jaar geleden af. Op de rechtbank werd een lunchdoos afgeleverd, bedoeld voor een rechter die een belangrijke zaak behandelde. Een rechtbankmedewerker inspecteerde de doos en trof miljoenen baht aan. Dat was een cadeautje van een invloedrijke figuur die terecht stond. Volgens de medewerker van de advocaat die de doos had afgeleverd, had hij twee dozen verwisseld.

‘Een redelijke verklaring, maar de vraag blijft natuurlijk waarom een van de dozen volgepropt was met miljoenen baht. Misschien ging hij winkelen – malls worden tegenwoordig een beetje duur.’ De rechtbank liet zich niet overtuigen door deze doorzichtig smoes en veroordeelde de man plus twee andere leden van het juridisch team tot zes maanden gevangenisstraf. (Bron: Bangkok Post, 6 september) (Zie pagina Corruptie 2)

Bomaanslag: Veel onbeantwoorde vragen

7 september – De bomaanslag op 17 augustus bij de Erawan Shrine blijft nog omgeven met talloze onbeantwoorde vragen. Wat was het motief, wie zijn de verdachten? Was het een vergeldingsactie voor de deportatie van 109 Uighur mannen naar China of wilde een mensenhandelbende wraak nemen voor aanhoudingen?

Spectrum, het zondagmagazine van Bangkok Post, legde de vraag voor aan een expert in internationale misdaadsyndicaten en terrorisme. Die vindt persoonlijke wraak van mensenhandelaren een te gemakkelijke verklaring. Internationale netwerken die Thailand als doorvoerland gebruiken, blijven liever low-profile. Ze zijn ook anders georganiseerd. Personen die elkaar niet kennen, krijgen specifieke taken en ze kennen niet de details van hun opdracht.

Maar de verdachten in de Erawan-zaak kennen elkaar blijkens vingerafdrukken en telefoongesprekken. De opslag van alle materialen op één locatie die niet moeilijk te vinden is, wijst evenmin op een professionele organisatie. En de nagemaakte paspoorten zijn gemakkelijk te herkennen (zie foto en fotobijschrift boven).

In een artikel in het dagblad Matichon wijst gepensioneerd politiegeneraal Vasit erop dat de kamers in Nong Chok al in januari 2014 zijn gehuurd, lang voor de deportatie van Uighur naar China. Dat zet de suggestie van veiligheidsanalist Anthony Davis weer op losse schroeven dat de dader van de bomaanslag bij de Erawan Shrine gezocht moet worden in kringen van de Turkse Grijze Wolven (zie het bericht van 26 augustus: Expert: Grijze Wolven pleegden bomaanslag). Of toch niet? Er zal nog heel wat water door de Chao Phraya stromen, voordat we dat met zekerheid weten. (Bron: Spectrum, 6 september)

Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

Limerick van de dag – Tweeluik
Er was eens in Bangkok een expat
Die lag de hele dag ’t liefst in bed
Nooit naar Muang Boran
’t Kwam er niet van
Zijn enig verzetje was ’t toilet

Er was eens een Rotterdammer
Die werd elke dag wat strammer
Hij kwam alleen uit bed
Voor een bezoek aan het toilet
Zeg nou zelf: is dat niet jammer?

National Reform Council groepsfoto

NRC wijst ontwerp-grondwet af; verkiezingen verder uitgesteld

7 september – De Thaise bevolking gaat niet eerder dan in april 2017 naar de stembus. Dat is het gevolg van de afwijzing van de ontwerp-grondwet, gisteren door de Nationale Hervormingsraad (NRC). Die stemde het voorstel met 135 tegen 105 stemmen en zeven onthoudingen af.

Vandaag geen bomaanslag op de voorpagina van Bangkok Post, maar grondwet. In een analyse schrijft redacteur Nattaya Chetchotiros dat het ontwerp is afgeschoten omdat sommige leden van de NRC azen op een zetel in de te vormen National Reform Steering Assembly, die in plaats van de NRC komt.

Het orgaan bestaat uit 200 leden, te benoemen door premier Prayut. Honderd leden komen uit de NRC. Volgens Nattaya betekent dit dat de regering een stevige vinger in de pap krijgt bij het sturen van de hervormingen. Ook de commissie (CDC), die het ontwerp heeft opgesteld, wordt vervangen door een nieuwe commissie van 21 leden.

NRC-leden, die de grondwet steunden, zeggen dat hun collega’s niet hebben tegen gestemd omdat de grondwet ondemocratisch zou zijn. De afgelopen twee weken heeft Prayut trouwens het controversiële crisis panel (politburo, zeggen critici) verdedigd. Een (nu) voormalig NRC-lid: ‘De afwijzing van het ontwerp was een kwestie van handjeklap. Ze hopen dat de premier hen benoemt in de steering assembly.

De voorstanders zijn teleurgesteld dat premier Prayut niet meer heeft gedaan om de lobby tegen de grondwet te stoppen. Maar de premier heeft altijd benadrukt dat hij niet tussenbeide wilde komen en dat alle NRC-leden vrij waren om hun eigen keuze te bepalen.

CDC-lid Paiboon (dus voorstander), tevens lid van de NRC, accepteert de afwijzing. Hij zegt dat de meerderheid van de NRC niet wil dat het land verstrikt raakt in een nieuwe conflictronde over de ontwerp-grondwet. Wanneer de NRC het ontwerp zou hebben goedgekeurd, zou waarschijnlijk politieke onrust de kop hebben opgestoken, waardoor de regering gehinderd zou worden de economie aan te pakken. Goedkeuring zou ook de populariteit van de regering hebben benadeeld.

Of het controversiële crisis panel terugkomt in het nieuwe ontwerp weet hij niet. Maar de nieuwe commissie zal wel met maatregelen moeten komen om de stabiliteit van toekomstige regeringen te waarborgen, aldus Paiboon.

CDC-voorzitter Borwornsak  betreurt het dat de grondwet, die volgens hem tot doel had de invloed van het volk te versterken, in de kiem is gesmoord. Hij neemt het de media kwalijk dat ze te veel aandacht hebben besteed aan de mening van politici.

Het UDD (roodhemden) zegt dat de hele gang van zaken vanaf de vorming van de grondwetcommissie geen legitimiteit had en niet in overeenstemming was met democratische principes. Het dient niet weer te gebeuren, en daarom roept het op de grondwet van 1997 in ere te herstellen.

In bijgaand kader de verdere gang van zaken. (Zie ook de pagina Grondwetwijziging)

Boven de laatste groepsfoto van de NRC. Links voorzitter Thienchay Kiranandana. De NRC-leden schrijven hun naam en positie op een papiertje voor de fotograaf. (Foto Pattarapong Chatpattarasill)

N.B. Thailand heeft tot nu toe negentien grondwetten versleten.

Opening terminal 2 Don Mueang uitgesteld

7 september – De oplevering van terminal 2 van de oude luchthaven Don Mueang is weer vertraagd en wordt nu pas in december verwacht. Reizigers zullen dus tijdens het hoogseizoen (oktober-december) rekening moeten houden met lange rijen.

De terminal had deze maand in bedrijf moeten komen [wat al het gevolg was van vertragingen], maar onderhoudswerkzaamheden hebben roet in het eten gegooid, aldus president Prasong van luchthavenbeheerder Airports of Thailand (AoT). Thans wordt gewerkt aan reparatie van ticketsysteem, bagageband, air-conditioning en toiletten. Prasong [hij moet toch wat zeggen] heeft opdracht gegeven het onderhoudswerk zo snel mogelijk af te ronden.

Wanneer terminal 2 klaar is, heeft Don Mueang een capaciteit van 30 miljoen passagiers per jaar. De afgelopen jaren is de luchthaven sterk gegroeid, sinds budgetmaatschappijen zijn verhuisd van Suvarnabhumi naar de oude Dame. Tussen januari en september dit jaar verwerkte de luchthaven 26 miljoen passagiers, alhoewel terminal 1 18,5 miljoen passagiers per jaar aan kan.

Voor het vliegverkeer heeft het uitstel geen consequenties. Directeur Woraneto van THAI Smile Airways zegt dat alle vluchten doorgaan, maar de drukte op het vliegveld zal wel het nodige ongemak voor passagiers opleveren, alhoewel hij gelooft dat AoT de problemen in het hoogseizoen aan kan, zoals eerder is gebleken. Maar Woraneto heeft er blijkbaar toch geen vertrouwen in, want vluchten tijdens het hoogseizoen worden verplaatst naar Suvarnabhumi.

Bomaanslag: Verdachte doet z’n mond open

7 september – De verdachte die is aangehouden aan de grens met Cambodja [of in Cambodja volgens andere berichten] heeft bekend de bom te hebben gefabriceerd, die bij de Erawan Shrine is gebruikt, maar hij heeft de bom niet geplaatst, want dat deed de man, die nog steeds wordt aangeduid als de ‘man in het gele shirt’.

Bomaanslag Ratchaprasong aanhouding verdachte in Sa KeaoVolgens een bron bij de politie heeft Mieraili verklaard de materialen voor de bom ‘in opdracht van zijn baas’ te hebben gekocht in winkels in Min Buri. In zijn kamer in Nong Chok knutselde hij het explosief in elkaar. Wie die ‘baas’ is, wil hij niet zeggen.

Nadat de bom klaar was, ging hij naar station Hua Lamphong, waar hij hem aan de man in het gele shirt overhandigde. Mieraili zegt de man nooit eerder te hebben ontmoet. De bekentenis komt overeen met camerabeelden uit Min Buri.

Volgens de politie was hij ook in de buurt van de Erawan Shrine, toen daar de bom op 17 augustus ontplofte. De politie denkt dat hij de bom heeft gedetoneerd en er daarna in taxi vandoor is gegaan, maar de bron zegt niet waarop deze veronderstelling is gebaseerd. Mieraili had een Chinees paspoort bij zich toen hij werd aangehouden; onduidelijk is of het authentiek is. Hij zou in Xinjiang zijn geboren, de regio waar de moslim Uighur wonen.

Een gecombineerde eenheid van zestig agenten en soldaten heeft gisteren in enkele appartementsgebouwen en huurhuizen in Nimit Mai (Min Buri), waar buitenlanders wonen, invallen gedaan. Ze zochten naar verdachten en bepaalde spullen, maar er werd niets gevonden.

Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

Prayut: We doen meer tegen corruptie dan voorgaande regeringen

7 september – Premier Prayut is terughoudend bij het inzetten van artikel 44 van de interim-grondwet in de strijd tegen corruptie van ambtenaren. De regering, zei hij gisteren in een toespraak ter gelegenheid van National Anti-Corruption Day, lanceert geen ‘massale jacht op wie dan ook’. Prayut zegt nooit artikel 44 te hebben gebruikt als overlap van de rechtsgang, ondanks dat het artikel hem wel die bevoegdheid geeft.

Met zijn opmerkingen refereerde hij klaarblijkelijk aan de lijst van 116 ambtenaren die op zijn bureau ligt en binnen het komende jaar voor overplaatsing en onderzoek zijn voorgedragen door de desbetreffende ministeries.

Prayut heeft tot nu toe via het Centre for National Anti-Corruption [niet te verwarren met de NACC] twee lijsten ontvangen met de namen van 252 functionarissen die in de fout zijn gegaan. Naar enkele hooggeplaatsten, waaronder permanent secretarissen, wordt op last van Prayut onderzoek gedaan. Daarvoor heeft hij artikel 44 gebruikt. [De lijst van 116 is volgens mij de tweede; de eerste heeft al tot overplaatsingen geleid.]

Volgens Prayut strijdt de junta harder tegen corruptie dan voorgaande regeringen hebben gedaan. Dat is te danken aan de inzet van de NACC en PACC. ‘Maar de particuliere sector en de bevolking moeten zich aansluiten bij de strijd. Publieke steun is cruciaal voor de kracht van het gevecht, want dat kan niet alleen op basis van de wet gewonnen worden.’ (Zie pagina Corruptie 2)

Brug Mae Sot - Myawaddi

Kort nieuws maandag 7 september

– Bewoners in de provincie Tak die moeten verhuizen omdat ze staatsgrond in gebruik hebben, bestemd voor de special economic zone die er gepland is, verzetten zich tegen verhuizing. De bewoners zeggen al generaties lang de grond in gebruik te hebben. De autoriteiten zeggen daarentegen dat 2.131 rai aan staatsgrond wederrechtelijk in gebruik is genomen voor de verbouw van landbouwgewassen, voornamelijk maïs en cassave.

Tot nu toe hebben de autoriteiten enkele malen overlegd met de 97 bewoners. Enkelen zijn wel bereid vrijwillig te vertrekken als ze schadeloos worden gesteld. Volgens een van hem zouden ze een compensatie van 200.000 baht per rai eisen.

Maar een bewoonster met een boerderij van 44 rai wil niet weg. ‘We willen geen compensatie. We willen homes waar we kunnen wonen. We willen ons land om er gewassen op te verbouwen voor ons levensonderhoud.’

De SEZ krijgt een oppervlakte van 886.875 rai in drie districten, waarop zich nu veertien tambons bevinden. Vorige week bezocht premier Prayut het district Mae Sot om de voortgang te inspecteren. Hij drong er bij de autoriteiten op aan begrip bij de bevolking te kweken voor de plannen. Gepland zijn wegen, openbaar vervoer depots en andere voorzieningen.

Op de foto de brug tussen Mae Sot (Tak) en Myawaddi (Myanmar). (Foto Patipat Janthong)

– Midden- en kleinbedrijven die hun boekhouding op orde brengen, krijgen een verlaging van 10 tot 15 procent van de bedrijfsbelasting als beloning. Morgen neemt het kabinet een besluit over dit voorstel van het ministerie van Financiën.

SME’s (small and medium enterprises) zijn bedrijven met een gestort kapitaal van minder dan 5 miljoen baht en een jaaromzet van minder dan 30 miljoen baht. Thailand telt 2,7 miljoen SME’s; 80 procent heeft nog nooit bedrijfsbelasting betaald. Vaak hebben ze een dubbele boekhouding.

Alleen de bedrijven die een enkele boekhouding hebben, komen voor de verlaging in aanmerking. Permanent secretaris van het ministerie van Financiën Rungson zegt: ‘Dit is een goede gelegenheid om de SME’s te helpen die het hardst getroffen worden in de huidige economische situatie en tezelfdertijd hen te stimuleren belasting te gaan afdragen.’

Het ministerie verwacht dat de maatregel jaarlijks 5 miljard baht kost. Het ministerie wil geen belastingvrijstelling verlenen, zoals voorgesteld door het bedrijfsleven.

– Een Thaise delegatie overlegt met de Indonesische regering over vrijlating van de Thaise vissers, die zijn aangehouden omdat ze illegaal in Indonesische wateren visten. Vorig jaar werden ze aangehouden nadat het land alle concessies voor buitenlandse visboten had ingetrokken. Inmiddels zijn circa 1.400 vissers naar Thailand teruggekeerd, maar nog steeds zitten Thais achter de tralies. Hoeveel is niet bekend.

Vorige maand bezochten de ambassadeur en de directeur-generaal van het Consulair Affairs Department vijf gevangenen in de staatsgevangenis van Indonesië. Ze zitten daar al negen maanden. Eén is veroordeeld tot 4,5 jaar cel. Een Thais team bezocht ook zestien vissers in een immigratie detentiecentrum. Een zegt: ‘Life is killing me here. I am not happy at all.’

Tijdens het bezoek liet Indonesië 39 vissers vrij en later nog eens 19, het totaal aantal gerepatrieerden op 1.435 brengend. Veel gedetineerde vissers zijn slachtoffer van mensenhandel, zegt de directeur-generaal.


 

Kijkcijfers omhoog op 17 augustus

Bomaanslag: TV-nieuwsstations trekken meer kijkers

6 september – De zes grote tv-nieuwsstations spinnen goed garen bij de Erawan bomaanslag. Op de dag van de aanslag, 17 augustus, schoten de kijkcijfers omhoog en zaten kijkers vanaf 7 uur tot middernacht aan de beeldbuis gekluisterd.

De ratings van Nation TV en Thairath TV verviervoudigden vergeleken met een week eerder. Ook TNN 24 Channel, Spring News Channel, Thai PBS en Amarin TV noteerden hogere cijfers.

De digitale kanalen zagen daarentegen hun kijkcijfers teruglopen. Kanaal 3 en 7 merkten geen verschil; die stations zenden veel soaps uit en bomaanslag of niet, die wil je als soapverslaafde natuurlijk niet missen.

Televisiewaakhond NBTC adviseert de digitale kanalen hun programmering aan te passen want anders prijzen ze zichzelf uit de markt. Kijkers zijn tegenwoordig zappers, blijkbaar niet alleen in Nederland, maar ook in Thailand. Ze beperken zich niet tot één of twee kanalen, maar verhuizen naar andere kanalen wanneer die aantrekkelijker zijn.

De bomaanslag heeft er verder toe geleid dat het nieuws de laatste weken vaker wordt gevolgd. Kijkers zijn benieuwd naar updates, de verdachten en het politieonderzoek.

Volgens Nielsen Co (Thailand) zijn kanaal 7 en 3 de best bekeken tv-zenders (in die volgorde). Daarna volgen Workpoint TV, Channel 8, Mono TV, One Channel en Channel 9. (Bron: Bangkok Post, 5 september)

Twee pijpleidingen in de pijplijn

6 september – Lijkt me het ei van Columbus om het duurdere wegtransport te vervangen: pijpleidingen. Tien jaar geleden zijn al eens twee leidingen voorgesteld en nu stellen olietransportbedrijven voor om voor een bedrag van 20 miljard baht deze twee aan te leggen: een van 703 kilometer langs de Asian Highway van Bang Pa-in (Ayutthaya) naar Lamphun in het Noorden, en de ander van 336 kilometer van Saraburi langs de Mittraphap Highway naar Khon Kaen.

Het Energy Business Department gaat de plannen dit jaar bestuderen en zal ze vervolgens voorleggen aan het ministerie van Energie, dat ze moet fiatteren. De plannen zijn destijds vertraagd omdat de regering prioriteit gaf aan versterking van staatsoliebedrijf PTT Plc en Thai Petroleum Pipeline Co. Die hadden weinig zin er geld in te steken omdat het rendement te laag was.

De National Energy Policy Council besloot op 13 augustus particuliere bedrijven toestemming te geven voor de aanleg. De directeur-generaal van het EBD zegt dat ze investeringsprivileges krijgen bij het verwerven van grond en aantrekkelijke leasing tarieven. (Bron: Bangkok Post, 5 september)

Centrale bank voorzichtig akkoord met goudbeurs

6 september – De Bank of Thailand (BoT) gaat in principe akkoord met de oprichting van een goudbeurs, waarop goud  fysiek verhandeld wordt. Maar de bank waarschuwt dat het langer dan verwacht kan duren, voordat de beurs gaat functioneren, want het plan dient nauwkeurig bestudeerd te worden.

De Stock Exchange of Thailand (SET) en de Securities and Exchange Commission werken momenteel aan  de regulering en supervisie op de beurs. ‘Als we het daarover eens kunnen worden , volgt een tijdsplanning’, zegt Pongpen Ruengvirayudh, BoT adjunct-gouverneur belast met toezicht op de monetaire stabiliteit.

Het idee voor een spot gold exchange is enkele jaren geleden geopperd door de SET. Op de markt moet het goud verhandeld kunnen worden in de belangrijkste valuta, zoals de Amerikaanse dollar. De goudbeurs wordt als cruciaal gezien voor het voornemen van de SET de belangrijkste beurs in Zuidoost-Azië te worden.

Alhoewel de beurs van de SET niet tot doel heeft de Shanghai Gold Exchange en de beurzen in Londen en New York te bevechten, helpt die de SET om een compleet pakket aan producten te leveren en met andere beurzen in Asean te concurreren.

Ook wordt verwacht dat het handelsvolume voor binnenlandse dealers toeneemt. Dat is verminderd als gevolg van de lagere goudprijs. Sommige binnenlandse goudinvesteerders zijn daarom uitgeweken naar de Singapore Exchange. (Bron: Bangkok Post, 5 september)

Limerick van de dag
Een tuindersvrouw uit Wateringen
Kan heel welluidend fruit bezingen
Tomaat en meloen
Banaan en citroen
Ze kan zo haar zorgen verdringen

Bomaanslag: Politie zoekt nieuwe verdachte

6 september – Ook vandaag opent Bangkok Post  met de bomaanval en opnieuw bevat het openingsartikel bitter weinig nieuws. De politie is nu op zoek naar een nieuwe verdachte die de kamer deelde met de man die in Nong Chok werd gearresteerd (de zwijgzame verdachte). Binnenkort wordt van hem een compositietekening verspreid, gebaseerd op informatie van de Zwijger.

De Zwijger, laat ik hem zo maar blijven noemen, want in het artikel worden twee namen op hem geplakt, heeft volgens een bron toegegeven enkele verdachten te kennen, die gezocht worden. Maar hij ontkent de man in het gele shirt te kennen, die de bom geplaatst heeft.

De enige andere, die tot nu toe is gearresteerd, is Yusufu Mierali (25), volgens de officiële lezing aangehouden aan de grens met Cambodja, maar volgens meerdere bronnen in Cambodja en overgedragen aan Thailand. Hij heeft toegegeven in Ratchaprasong te zijn geweest, toen de bom ontplofte.

Via camerabeelden is de politie erachter gekomen dat hij in juli en augustus chemicaliën heeft gekocht in winkels in Min Buri en online materialen die gebruikt kunnen worden voor het maken van bommen. De politiewoordvoerder maakte gisteren bekend dat hij een graduate chemicaliën is aan een bekende universiteit in China. De politie denkt, aldus een bron, dat hij de bom tot ontploffing heeft gebracht en er daarna in een taxi vandoor is gegaan.

Verder blijkt uit camerabeelden dat enkele verdachten op 14 augustus de plaats delict hebben verkend, maar die beelden zijn nog niet openbaar gemaakt.

De zondagbijlage Spectrum schetst een beeld van de wijk Nong Chock en laat een expert in internationale misdaadsyndicaten en terrorisme aan het woord. Hij zegt dat internationale netwerken in mensenhandel, die Thailand als doorvoerland gebruiken, het liefst low-profile blijven en dus niet met een bomaanslag de aandacht op zichzelf richten. Misschien later meer nieuws uit dit artikel. Eerst het andere nieuws uit de krant.

Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

Ja of nee, het leger wint altijd

6 september – Vandaag wordt de teerling geworpen: krijgt de ontwerp-grondwet het groene licht van de Nationale Hervormingsraad of belandt die in de prullenbak? In een analyse schrijft Nattaya Chetchotiros dat in beide gevallen het leger de lachende derde is, want dat behoudt zijn machtspositie.

Nadat de krant talloze malen had voorspeld dat het ontwerp zou worden aangenomen, verwacht de krant nu dat het de andere kant opgaat. De afgelopen week heeft flink wat lobbywerk plaatsgevonden om NRC-leden te bewegen tegen te stemmen.

Hét grote pijnpunt is de vorming van een commissie, populair aangeduid als ‘crisis panel’, dat de bevoegdheid krijgt in tijden van de crises de macht over te nemen. Deze commissie komt te bestaan uit 23 personen; een tweederde meerheid is nodig voor zo’n ingreep, die door de tegenstanders een legale coup wordt genoemd.

Als het ontwerp wordt afgewezen, wordt een nieuwe grondwetcommissie gevormd die zes maanden de tijd krijgt met iets beters te komen. De voor januari geplande verkiezingen verschuiven dan naar september en de junta blijft langer aan de macht. Een lid van de huidige grondwetcommissie zegt dat de clausule over het crisis panel waarschijnlijk gehandhaafd blijft omdat dit een wens van de junta is.

UDD-voorzitter Jatuporn vermoedt dat de junta zelf aanstuurt op afwijzing, omdat ze verwacht dat de bevolking in het voorgenomen referendum het ontwerp afstemt.

Chaturon Chaisaeng, voormalig minister van Onderwijs in het kabinet Yingluck, wijst op andere pijnpunten: de verkiezing van de Senaat, waarin de gekozen senatoren een minderheid vormen, de benoeming van een niet gekozen premier en de vorming van een National Reform Steering Committee, waardoor de NCPO haar machtspositie behoudt.

UDD wil persconferentie houden
Het UDD (roodhemden) wil vandaag een persconferentie houden en heeft daarvoor toestemming gevraagd van de NCPO. Gisteren werd een eerste verzoek afgewezen, maar vandaag vraagt het UDD het opnieuw. Het verzoek gaat vergezeld van gegevens over onderwerpen en sprekers. De persconferentie heeft tot doel de mensen ‘well-rounded’ informatie te verschaffen over de grondwet als tegenwicht tegen de eenzijdige voorlichting van de grondwetcommissie en haar supporters, aldus UDD-woordvoerder Thanawut. (Zie ook pagina Grondwetwijziging)

Breaking News: Ontwerp-grondwet afgewezen
In een hoofdelijke stemming heeft de Nationale Hervormingsraad de ontwerp-grondwet vandaag met 135 tegen 105 stemmen afgewezen. Zeven leden onthielden zich van stemming.

Kort nieuws zondag 6 september

thaksin (2)– Oud-premier Thaksin is nu officieel zijn rang van luitenant-kolonel kwijt. Premier Prayut heeft gebruik gemaakt van artikel 44 van de interim-grondwet dat hem absolute macht verleent. De demotie is gepubliceerd op de website van de Royal Gazette, de Staatscourant van Thailand.

Gebruikelijk zou zijn de koning om toestemming te vragen, maar Prayut wilde blijkbaar de vorst niet betrekken in het besluit. Ook worden zo eventuele rechtszaken over de demotie vermeden. Thaksin wordt gestraft omdat hij in 2008 de benen heeft genomen, toen hij tot twee jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens machtsmisbruik bij een grondtransactie waarvan zijn toenmalige echtgenote profiteerde.

– Vanaf 2020, dus dat duurt nog even, kunnen studenten gemakkelijker switchen naar een universiteit of college in een van de Aseanlanden, omdat ze hun in eigen land gescoorde studiepunten mogen meenemen. Deze blijde boodschapwerd vorige week tijdens een seminar in Manila bekend gemaakt door Channarong Pornrungroj, president van het Asean Quality Assurance Network. Voor de nieuwe regeling komen zo’n 18 tot 20 miljoen studenten in aanmerking.

– De in december van kracht geworden wet dierenmishandeling wordt binnenkort uitgebreid met richtlijnen over het inzetten van dieren bij werk, entertainment en transport. Zonder die richtlijnen kan de wet niet worden toegepast, zegt Roger Lohanan, lid van de commissie die de richtlijnen heeft opgesteld. Voordat ze ter goedkeuring aan het ministerie van Landbouw worden voorgelegd, wordt een openbare hoorzitting gehouden.

De richtlijnen verbieden onder andere de consumptie van hondenvlees, het verwijderen van tanden of klauwen en wanneer dieren in commercials of films een rol vervullen, dient het Livestock Development Department daarvoor toestemming te verlenen. Lohanan wijst er overigens op dat het moeilijk zal zijn de richtlijnen af te dwingen wegens een gebrek aan gekwalificeerde personen, te benoemen in een commissie die in juni gevormd had moeten worden.

– Suchada Taweesit, voorzitter van de Sexuality Studies Association van het Institute for Population and Social Research, vindt dat de nieuwe wet op het draagmoederschap discriminerend is jegens gay echtparen. Ze zei dat gisteren op een bijeenkomst gewijd aan de wet die in juli van kracht werd. De nieuwe wet schendt ook de rechten van de draagmoeder en haar baby, omdat het voogdijschap automatisch overgaat naar de sperma- en eidonor.

Aanleiding is het recent bekend geworden getouwtrek tussen de draagmoeder en een gay echtpaar. De draagmoeder weigert baby Carmen over te dragen vanwege de seksuele geaardheid van de adoptieouders.

De wet heeft tot doel een eind te maken aan commercieel draagmoederschap en mensenhandel. Alleen heteroseksuele echtparen mogen nog een draagmoeder aan het werk zetten. Suchada vreest dat meer mensen met een babywens via internet hun toevlucht zullen nemen tot het illegale circuit.

– Het district Aranyaprathet in de provincie Sa Kaeo krijgt twee nieuwe grensposten om de toenemende handel met Cambodja te kunnen verwerken en de drukte bij de grenspost in Ban Khlong Luek te verminderen. De grensposten lopen vooruit op de vorming van een special economic zone in Sa Kaeo.

De regering is voornemens tien van zulke zones te vormen; de eerste zes zitten in de eerste fase van hun ontwikkeling: Tak, Sa Kaeo, Trat, Mukdahan, Songkhla en Nong Khai. In de tweede fase komen Chiang Rai, Nakhon Phanom, Kanchanaburi en Narathiwat aan de beurt.

Binnen drie maanden moet een gedetailleerd plan voor Sa Kaeo klaar zijn, zegt minister Arkhom van Transport. De spoorwegen gaan een spoorlijn met 6 kilometer verlengen om Ban Khlong Luek aan Poi Pet in Cambodja te knopen. Volgende maand begint de aanleg die zes of zeven maanden duurt.

– Vissers in Satun raken op zee de weg kwijt omdat mist, veroorzaakt door bosbranden op Sumatra, hen het zicht ontnemen op eilanden en herkenningspunten. En daardoor verliezen ze inkomsten, elk jaar weer, maar dit jaar is de situatie ernstiger alhoewel de Indonesische regering het tegendeel beweert. Grote trawlers hebben geen last van de mist want die hebben radar en andere technologie aan boord.

Deze maand is het seizoen voor makreel. Sommige boten kunnen 200 kilo in één nacht vangen, maar andere keren leeg terug, omdat ze bang zijn net als de Vliegende Hollander eeuwig op zee te moeten rondzwerven.

Volgens een woordvoerder van het Regional Environmental Office neemt de overlast in de meest zuidelijke provincies geleidelijk af. Het vliegverkeer op Hat Yai heeft geen last van de mist.

In 2002 hebben negen landen de Asean Agreement on Transboundary Haze Pollution getekend. Indonesië heeft die pas vorig jaar september geratificeerd.


 

condominium in aanbouw

Economie lijdt onder lage productiviteit

5 september – Wat was de afgelopen tien jaar de belangrijkste oorzaak van Thailand’s economische teruggang? Zakenlui noemden gisteren op een forum over de middle-income trap de afnemende productiviteit. ‘Deels het gevolg van onverstandige investeringen, omdat de regering grote budgetten heeft besteed aan sommige projecten die weinig opleverden’, aldus Banyong Pongpanich, directeur van de Kiatnakin Bank.

De cijfers geven hem gelijk. Tot 1997, het jaar van de financiële crisis, groeide de economie met gemiddeld 5 procent, erna met 2 tot 3 procent. Sommige grote staatsbedrijven behalen gemiddeld minder dan 3 procent rendement op investeringen. Het gecombineerde vermogen van alle staatsbedrijven steeg de afgelopen tien jaar van 470 miljoen baht naar 1,2 biljoen baht, wat laat zien dat de regering veel investeerde maar een gering rendement behaalde.

Volgens Banyong komt dit omdat die bedrijven gecorrumpeerd worden door politici, die ze doorgaans als politiek middel gebruikten om stemmen te werven. Sommige bedrijven zijn verliezen blijven maken en lijden onder enorme schulden, hetgeen aantoont dat het geen efficiënte bedrijven zijn. ‘Vergelijk het met iemand die aan obesitas lijdt en een gevaarlijk niveau aan vet en suiker in zijn bloed heeft. Die wordt op zekere dag ernstig ziek.’

Volgens Tevin Vongvanich, directeur PTT Exploration and Production Plc, is Thailand’s concurrentiepositie elk jaar gedaald door gebrek aan innovatie. Ook is weinig geïnvesteerd in kwaliteitsverbetering van het personeelsbestand. ‘We zijn vastgelopen als middle-income land zonder verbetering om exporteur te worden van duurdere producten.’

Als Thailand wil ontsnappen aan de middle-income trap en een ontwikkeld land wil worden, dient het inkomen per hoofd van de bevolking meer dan te verdubbelen:  van $ 5000 per jaar naar $ 12.500.

Andere sprekers noemden als oorzaak van de lage productiviteit en zwakke concurrentiepositie geringe uitgaven aan R&D (research and development), dit jaar slechts 1 procent van het bbp, en verouderde wetten en regelingen die bedrijven hinderen. (Bron: Bangkok Post, 4 september)

Reddingsboei voor midden- en kleinbedrijf

5 september – De regering gaat het midden- en kleinbedrijf met drie fondsen helpen om de kaspositie van de bedrijven te verbeteren. En dat is hard nodig want het aantal NPL’s (non-performing loans) van MKB’s stijgt sterker dan dat van grote bedrijven.

Volgende week dinsdag buigt het kabinet zich over de plannen. Eerder deze week maakte de regering al maatregelen ter waarde van 136 miljard baht bekend, gericht op boeren en de laagste inkomens.

Een eerste fonds van 1 miljard baht, beheerd door het ministerie van Industrie, is bestemd voor bedrijven die zich in een kritieke situatie bevinden. Fonds nummer 2 met 1,5 miljard baht heeft tot doel bedrijven te helpen om in nieuwe markten binnen te komen ter verbetering van de verkoop en export. Het geld komt van de drie staatsbanken: Government Savings Bank, SME Bank en Krungthai Bank. Uit het derde fonds van 100 miljard baht worden zachte leningen gefinancierd voor bedrijven die willen uitbreiden of meer investeren. De regering denkt dat de drie fondsen 10.000 bedrijven kunnen helpen om te overleven.

Maar dat is nog niet alles, want ook op fiscaal gebied worden maatregelen overwogen, maar die zijn nog niet bekend gemaakt. Het Joint Standing Committee on Commerce, Industry and Banking stelde onlangs voor belastingvrijstelling te verlenen, zodat ook zorgen over achterstallige afdrachten tot het verleden behoren. Dat zou voor die bedrijven een stimulans zijn om zich houden aan het belastingsysteem, waardoor de regering meer inkomsten krijgt. De Federation of Thai Industries, die in de commissie is vertegenwoordigd, heeft een gedetailleerd voorstel gedaan voor verlaging van de bedrijfsbelasting.

Premier Prayut riep gisteren het MKB op om zich niet te onttrekken aan belastingheffing ‘ter wille van de ontwikkeling van het land’. ‘De meeste hoge inkomens betalen nu minder belasting, maar er zijn kleine entrepeneurs is die hun boekhouding vervalsen om de belasting te ontduiken.’ Hij gaf de desbetreffende diensten opdracht ze nauwkeurig te controleren. (Bron: Bangkok Post, 4 september)

Consumentenvertrouwen blijft dalen

5 september – Het consumentenvertrouwen heeft voor de achtste achtereenvolgende maand in augustus een duikvlucht genomen naar het diepste punt sinds vijftien maanden. Donderdag maakte de University of the Thai Chamber of Commerce (UTCC) de resultaten van haar maandpeiling bekend. De index zakte van 73,4 naar 72,3 punten. Als oorzaken noemt Thanavath, vice-president research van de UTCC, de bomaanslag bij de Erawan Shrine, de zwakke economie en de hoge huishoudschulden.

‘De mensen zijn bezorgd over het vooruitzicht van herstel van de werdeldeconomie, de krimpende export, lage prijs voor agrarische producten, zwakke baht en met name de bomaanslag. Die vormt een psychologische klap voor de toerismesector. Ze maken zich ook nog zorgen over de hoge kosten van levensonderhoud en productprijzen.’

Thanavath denkt  niet dat de Thaise economie zich in het vierde kwartaal zal herstellen met een toename van de uitgaves en stijging van het consumentenvertrouwen. ‘We verwachten niet veel, want de economie wordt nog steeds gekweld door een stroom van negatieve factoren.’ (Bron: Bangkok Post, 4 september)

Thailand kwetsbaar voor cyberaanvallen

5 september – Thailand heeft een hoog risico voor cyberaanvallen. Op een lijst van twintig landen staat het op de negende plaats waarmee het een gewild doelwit van hackers is, zegt Kaspersky Lab, een leverancier van veiligheidssoftware in Moskou. Uit een onderzoek van het bedrijf, van juni tot augustus uitgevoerd, blijkt 30 procent van de internetgebruikers in Thailand geconfronteerd te zijn geweest met malware aanvallen.

‘Opkomende landen zoals Thailand, Vietnam, China en Rusland zijn de belangrijkste doelwitten van hackers’, zegt researcher Yury Namestnikov. Dit komt hoofdzakelijk omdat gebruikers zich niet bewust zijn van internetveiligheid, software niet updaten of gestolen of namaak software gebruiken. Een andere factor is het ontbreken van wetten en regelingen in landen.

Wil Thailand zich ontwikkelen als digitale economie, zegt Namestnikov, dan vereist dit een nationale veiligheidsstrategie en framework. (Bron: Bangkok Post, 4 september)

Analyse: De toeristen zullen terugkomen

5 september – TMB Analytics, de economische analyse-eenheid van de TMB Bank, verwacht dat de bomaanslag bij de Erawan Shrine zal leiden tot een verlies van 550.000 toeristen of 25 miljard baht aan inkomsten, wat 0,2 procent is van het bruto binnenlands product.

40 procent van de 25 miljard baht komt van Chinese toeristen, die in 2010 7 procent van de buitenlandse toeristen vormden en nu de grootste groep van buitenlandse toeristen is (27,3 pct). De 40 procent terugval illustreert niet alleen de omvang van de Chinese markt, maar ook de grote gevoeligheid van Chinese bezoekers voor schadelijke gebeurtenissen. In het geval van de Erawan bomaanslag werden Chinezen gedood tijdens hun bezoek aan Bangkok, een stad die populair is bij Chinezen.

Het afnemend bezoek van Russische en Europese toeristen zorgt voor een inkomstenderving van 11 procent oftewel 3 miljard baht, evenveel als uit de Aseanlanden met uitzondering van Maleisië: ongeveer 40.000 toeristen. Het verschil zit hem in de verblijfsduur.Gemiddeld brengen deze bezoekers 16 dagen door in Thailand tegen Asean-bezoekers zes dagen. In andere woorden: 1 Europese bezoeker minder staat gelijk aan 2,5 Asean toeristen.

In haar analyse geeft TMB toe dat het niet gemakkelijk is de impact van de Erawan aanslag te bepalen. De rekenaars baseren zich op gegevens over voorgaande incidenten, zoals de tsunami (2004), Sars (203), vogelpest (2005), H5N1 influenza (2009), overstromingen (2011) en de politieke onrust eind 2013, begin 2014, maar elk had een uniek karakter. Sommige hadden meer gevolgen, sommige duurden langer.

Voor het herstel van het vertrouwen van toeristen is het van belang hoe de regering reageert. Hoe langer de poging tot oplossing zich voortsleept, des te meer gevolgen zal de toerisme-industrie ondervinden.

Maar ondanks alle verschillen in voorgaande incidenten, is er één overeenkomst: de veerkracht van de Thaise toerismesector. Elke keer wanneer de zaak tot rust komt, komen de toeristen terug. De bomaanslag in Ratchaprasong is niet verschillend. (Bron: Bangkok Post, 4 september)

Limerick van de dag
Er was eens een deerne uit De Punt
Die vond female-only clubs een stunt
Gigolo’s te huur
Met een mooi figuur
En garantie op een hoogtepunt

Meer weten over female-only clubs? Lees: Inhaalslag van vrouwen: eigen ‘Patpong’ en six-pack party’s.

Bomaanslag: Onderzoek naar geldstromen

5 september – ‘Amlo tracks cash trail in city blasts’ kopt Bangkok Post vandaag in haar openingsartikel. Zo, denk ik dan: Ben benieuwd. Maar het kantoor dat verdachten kaal plukt, laat niets los over wat het ontdekt heeft over de geldstromen van de verdachten in de Erawan-zaak. Dus dat valt tegen. We komen alleen te weten dat het resultaat van het onderzoek naar de politie is gestuurd.

Opnieuw besteedt de krant ruime aandacht aan de bomaanslagen. Veel oud nieuws en veronderstellingen, zoals van adjunct-hoofd Chaktip van de politie, die het onderzoek leidt, en zegt te geloven dat de man die is aangehouden aan de grens met Cambodja [officiële lezing, zie voorgaande berichtgeving] een sleutelfiguur is. ‘Ik ga hem zelf ondervragen. Yusufu Mieraili is de sleutel. ‘

Diens vingerafdrukken komen overeen met vingerafdrukken, gevonden in het appartement in Nong Chok, waar de eerste verdachte werd aangehouden en 200 nep paspoorten werden gevonden. Volgens zijn paspoort komt Mieraili uit Xinjiang, de regio waar de moslim Uighur minderheid woont. De man ontkent de bom te hebben geplaatst, wat wordt bevestigd door DNA-onderzoek. De politiewoordvoerder zegt dat zijn vingerafdrukken ook zijn gevonden op een vat met explosief materiaal, gevonden in het appartement in Min Buri.

Dit betekent, aldus de krant [en daar lijkt me geen spel tussen te krijgen], dat de man die de bom geplaatst heeft nog steeds op vrije voeten is. De krant noemt nu een aantal van zeven verdachten tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd [eerder negen en verderop in het bericht weer negen] en de politie zegt nu dat de Turkse vrouw, die eerder als huurster werd genoemd, de kamer in Min Buri niet heeft gehuurd.

Soldaten en politieagenten deden gisteren een inval een inval in een bedrijf in Soi Sukhumvit 21, dat volgens een eerder bericht Uighur vluchtelingen aan een werkvergunning zou helpen, maar vandaag verdacht wordt omdat de naam van het bedrijf voorkomt op in Min Buri gevonden vaten met een chemische vloeistof. Het bedrijf produceert [of verhandelt alleen?] printerinkt en importeert de vaten uit verschillende landen. De inval leverde niets verdachts op.

De NCPO-woordvoerder zei gisteren dat de verdachte vloeistof een precursor is, gebruikt bij de productie van drugs. Hetgeen andermaal illustreert dat Thailand geen kaas heeft gegeten van crisismanagement, want iedereen zegt maar wat.

De in Nong Chok aangehouden verdachte is gisteren door het leger overgedragen aan de gemeentepolitie. Conclusie na het lezen van ruim een halve voorpagina: Grotendeels bladvulling en enkele correcties tegengekomen, die misschien later weer gecorrigeerd worden.

In bijgaand kader wordt de hele zaak in tekst en beeld samengevat. Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

Oud-minister in tranen bij vrijspraak

5 september – Tranen van opluchting bij voormalig minister van Buitenlandse Zaken Noppadon Pattama, toen het hooggerechtshof hem gisteren vrijsprak van een ambtsmisdrijf in 2008. Maar unaniem was het Hof niet met een stemverhouding van 6-3 voor vrijspraak.

Noppadon PattamaNoppadon was aangeklaagd door de NACC omdat hij een gezamenlijk communiqué met Cambodja had getekend over Cambodja’s aanvraag bij Unesco om de Hindoetempel Preah Vihear als werelderfgoed te erkennen.

Volgens de NACC was het communiqué een ‘verdrag’ en had het derhalve parlementaire goedkeuring moeten krijgen. Maar het Hof was het daar niet mee eens. Het Hof noemde ook de beschuldiging dat Noppadon met opzet had geprobeerd Thailand’s reputatie te schaden, ongegrond.

Noppadon toonde zich een sportief man want na de uitspraak zei hij de NACC niet te zullen aanklagen en ook niet degenen die hem hadden beschuldigd van landverraad.

Mocht u zich afvragen vanwaar alle commotie over een ruïne? Omdat Thailand, en met name bepaalde groepen in het land, het maar moeilijk c.q. niet kunnen accepteren dat de tempel in juni 1962 door het Internationale Hof van Justitie in Den Haag is toegewezen aan Cambodja. Wie zich in de zaak wil verdiepen, verwijs ik naar mijn pagina Preah Vihear, maar u moet er wel een uurtje voor uittrekken om alle informatie tot u te nemen.

Kort nieuws zaterdag 5 september

– Het Engineering Institute of Thailand (EIT) denkt vier maanden nodig te hebben om de bouwkundige staat van de 32 flats van de National Housing Authority in Din Daeng (Bangkok) vast te stellen. Het EIT is ingeschakeld nadat bewoners hadden geprotesteerd tegen sloop. De NHA wil er een flat van 25 verdiepingen met 334 eenheden bouwen. De huidige bewoners zijn bang voor hogere huren en ze vrezen dat de kamers aan nieuwe huurders worden uitgegeven.

EIT-president Suchatvee Suwansawat bezocht gisteren samen met de NHA-gouverneur het 50 jaar oude complex. Wat hij zag, leek hem veilig, maar een onderzoek naar de sterkte en de weerstand tegen aardbevingen moet uitwijzen of renovatie mogelijk is. Op sommige plaatsen zijn kamers toegevoegd en delen van gebouwen leken gerepareerd, maar ze hadden alleen maar een lik verf gekregen.

– 53 eerstejaars van de Suan Sunandha Rajabhat universiteit worden voor straf drie dagen naar een legerbasis in Nakohn Nayok gestuurd. Hun  erotische dans tijdens de ontgroening, waarbij het leek alsof ze seks hadden, heeft de toorn gewekt van de leiding van de universiteit. ‘We hopen dat de training zal helpen hun houding te veranderen’, zegt universiteitspresident Luedech.

De president denkt dat het idee afkomstig is van transgender studenten, van wie er zich velen dit jaar hebben ingeschreven. De dansers waren allemaal ladyboys. De dans werd woensdag bekend door een videoclip op de social media. Die kreeg veel kritiek.

– Vanaf begin 2017 mogen buitenlandse werknemers niet meer hun familieleden meenemen naar Thailand. Dat heeft premier Prayut gisteren bekend gemaakt op een conferentie over bevordering van de samenwerking op het gebied van werkgelegenheid in de CLMTV-regio (Cambodja, Laos, Myanmar, Thailland, Vietnam). De premier zei ook dat het verificatieproces ter bepaling van de nationaliteit, dat nu in Thailand gebeurt, voortaan in het land van herkomst dient plaats te vinden. Als dat niet gebeurt, is arbeidsmigratie niet mogelijk, aldus Prayut. Wat de premier verder zei, laat ik onvermeld. De krant citeert het braaf, maar het zijn de bekende over riedels mensenhandel, uitbuiting en corrupte ambtenaren.

Na afloop van de conferentie zei minister Sirichai (Werkgelegenheid) over de weigering van famileleden dat ‘passende maatregelen’ moeten worden genomen om paniek te voorkomen bij degenen die al lang in Thailand verblijven. [Nou, daar word ik ook al niet veel wijzer van.] (Zie pagina migranten)

Overstroming voor luchthaven Don Mueang– Na zware regens donderdag waarbij in het district Muang de Vibhavadi Rangsit weg onder water liep (foto), heeft de gemeente direct waterpompen ingezet om het overtollige water via kanalen naar het pompstation Laksi af te voeren. Het werk was vrijdagnacht om 2 uur geklaard.

Volgens de gemeentesecretaris zou de overstroming niet tot gisterochtend hebben geduurd, maar foto’s geven hem ongelijk. Hij zegt dat de wateroverlast deels het gevolg was van werkzaamheden.

Om te voorkomen dat de weg voor luchthaven Don Mueang weer onder water loopt, heeft de gemeente de medewerking ingeroepen van het Department of Rural Roads, dat verantwoordelijk is voor dit weggedeelte.

– In de provincie Nan zijn de bewoners van 659 woonkernen gewaarschuwd voor mogelijke overstromingen en grondverschuivingen. Ze dienen het waterpeil in nabijgelegen rivieren goed in de gaten te houden.

Donderdagochtend werden drie dorpen in tambon Phaya Kaeo (district Chiang Klang) door overstromingen en grondverschuivingen getroffen, maar ’s avonds was het ergste leed al weer geleden. Soldaten, rangers en reddingspersoneel zijn begonnen de rommel op te ruimen. Ook gisteren regende het fors, waardoor opnieuw overstromingen verwacht worden.

Het districts volksgezondheidskantoor heeft een mobiele medische eenheid naar het gebied gestuurd. Bewoners zijn vooral vatbaar voor leptospirose.

– Thailand kan het beste in het geheim vredesgesprekken voeren met invloedrijke groepen in het Zuiden van Thailand, maar het zal niet eenvoudig zijn die aan de tafel te krijgen, zegt Wan Kadir Cheman, voormalig hoofd van de verzetsgroep Bersatu. In het onlangs begonnen verkennend gesprek met Mara Patani, een paraplugroep van zes verzetsbewegingen, ziet hij weinig heil. Ze vertegenwoordigen niet de groepen die actief zijn. Tot nu toe hebben vredesgesprekken ook nooit geleid tot beëindiging van het zuidelijk geweld. ‘Ze hebben het erger gemaakt’, zegt hij.

Wan Kadir gelooft evenmin dat Maleisië, die de gesprekken faciliteert, een rol van betekenis kan spelen. Het land wordt als ‘outsider’ gezien. ‘Kent Maleisië onze problemen beter dan wij doen?’ Thailand, vindt hij, kan beter een ervaren Thai als onderhandelaar aanwijzen [of wordt bedoeld de rol van Maleisië over te nemen?].

Wan Kadir zegt verder dat hij gewaarschuwd is door degenen die actief zijn in het zuidelijk geweld. ‘Ik mag niet te veel zeggen. Ik heb het strijdperk al verlaten en ik dien te beseffen wat de straf daarvoor zal zijn.’

– 56 procent van de kruiden en sauzen die onderzocht zijn door het Department of Medical Sciences (DMS) en de Food and Drug Administration bevatten te weinig of te veel jodium, en beide leidt tot gezondheidsproblemen, zegt Apichai Mongkol, directeur van het DMS. Tussen 2012 en dit jaar zijn 400 monsters van 136 fabrikanten in 26 provincies onderzocht.

– Slechte personeelsbeoordeling waardoor je je salarisverhoging misloopt? Nou, dat schiet je toch je baas dood. Dat deed een agent van de Crime Suppression Division in Roi Et. De afrekening vond plaats toen de chef en andere agenten zaten te eten. De ontevreden agent vluchtte in eerste instantie weg, maar meldde zich toch later op een politiebureau.

Nog een afrekening. Ditmaal met als aanleiding een fiets die de eigenaar, een defensievrijwilliger in het districtskantoor stalde. Dat beviel het assistent districtshoofd niet. De vrijwilliger schoot hem vervolgens dood.

– De regering is vastbesloten oud-premier Yingluck, voormalig minister van Handel Bonyong en particuliere bedrijven aansprakelijk te stellen voor het miljardenverlies dat het hypotheeksysteem voor rijst heeft opgeleverd.

Volgens vice-premier Wissanu zijn drie juridische routes mogelijk: een civielrechtelijke procedure, een strafrechtelijke en een procedure via de Tortious Liability of Officials Act, waarbij panels de zaak beoordelen. Vermoedelijk geeft Yingluck aan die laatste optie de voorkeur, denkt Wissanu.

Die wet is ingezet tegen een voormalige gouverneur van Bank of Thailand, die in 1996 en 1997 besloot buitenlandse reserves te gebruiken om de baht op te krikken. De wet is ook gebruikt tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor de aankoop van brandweerwagens en –boten door de gemeente Bangkok. [Ze zijn nog nooit gebruikt.]

De strafrechtelijke weg is gevolgd in de zaak van de Krungthai Bank, die leningen verstrekte aan een onsolvabel bedrijf. De verantwoordelijken kregen onlangs straffen variërend van 12 tot 18 jaar. (Zie pagina Corruptie 2 en Rijst 3)

– Vier mannen zijn gisteren veroordeeld tot levenslang wegens hun granaataanval op een protest in februari vorig jaar gericht tegen de regering Yingluck , waardoor drie personen om het leven kwamen. De rechtbank veroordeelde hen ook tot het betalen van 534.700 baht smartegeld.

De granaat ontplofte voor Big C aan de Ratchadamri weg, maar was bedoeld voor de  protestlocatie van de PDRC, een stukje verder op de Ratchaprasong kruising. Daarbij werden ook 21 personen gewond, waaronder negen ernstig. De heren werden in juli aangehouden. Drie andere verdachten zijn voortvluchtig.


 

Mager nieuws over bomaanslagen

4 september – De politie denkt dat de bomaanslagen bij de Erawan Shrine en de Sathon pier zijn gepleegd door of in opdracht van bendes die Uighur uit China via Thailand naar Turkije smokkelen. Maar zeker weten, doet ze het niet. En daarmee is het nieuws van vandaag eigenlijk wel samengevat, alhoewel Bangkok Post bijna de gehele voorpagina aan de aanslagen besteedt.

Zoals eerder gemeld heeft de politie twee verdachten aangehouden: een in Nong Chok en een aan de grens met Cambodja. Nog steeds is niet duidelijk of die de man in het gele shirt is die de bom bij de Erawan Shrine heeft geplaatst. Tegen negen anderen zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd. En opnieuw zegt politiecommissaris Somyot dat er geen aanwijzingen zijn voor internationaal terrorisme. [De autoriteiten vermijden dat woord omdat het schadelijk voor het toerisme zou zijn.]

Volgens bronnen bij de Crime Suppression Division zijn er twee routes om Uighur te smokkelen: per vliegtuig op een toeristenvisum naar Lat Krabang of Nong Chok, waar ze wachten op een vals paspoort. En over de weg naar Myanmar en verder per boot naar Ranong en Maleisië. In rubberplantages wachten ze op hun paspoort.

In een ‘related development’, zoals de krant altijd nieuws meldt dat met het voorgaande niets te maken heeft, hebben politie en soldaten in Sungai Kolok (Narathiwat) een man aangehouden. Een aantal paspoorten en grensdocumenten zijn in beslag genomen. Bronnen zeggen getipt te zijn dat de man een belangrijk lid van een mensenhandelbende in Sungai Kolok is, die Rohingya en Uighur uit Myanmar naar Thailand smokkelt. De man heeft eerder vastgezeten wegens hetzelfde vergrijp.

In een huis in Min Buri, gehuurd door de Turkse vrouw die we al eerder tegenkwamen, is zeven gallon aan een verdachte vloeistof gevonden.

Sluitstuk van het weinige nieuws is een herhaling van de mededeling dat de Turkse ambassade verduidelijking heeft gevraagd over berichten dat de verdachten Turks zijn. De ambassade zegt niets te hebben gehoord van de Thaise autoriteiten over de arrestaties. De autoriteiten zeggen dat het onderzoek gaande is en dat nog bevestiging moet worden gevraagd.

Opvallend in de berichtgeving van vandaag is dat met geen woord wordt gerept over de controversiële deportatie van de 109 Uighur naar China en de scheiding van mannen, vrouwen en kinderen. Die laatsten mochten erder naar Turkije afreizen.

Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

Op bijgaand kaartje de smokkelroutes met nadere toelichting.

Somkid en Apiradi Tantraporn

Somkid (Economie) waarschuwt profiteurs

4 september – Nieuwe bezems vegen schoon, maar de nieuwe economie tsaar, vice-premier Somkid, lijkt met een Nilfisk de economische malaise te lijf te willen gaan. Hij wil de consumenten- en voedselprijzen onder controle krijgen, de lage prijzen voor agrarische producten aanpakken, de export stimuleren en gemeenschapsondernemingen stimuleren.

Het is een waslijst van goede voornemens en instructies, die de krant in de business-bijlage opsomt. Zo dienen de autoriteiten in samenwerking met de particuliere sector vaker de marktpijzen van de eerste levensbehoeften te controleren om misbruik door handelaren en verkopers te voorkomen. Somkid dringt er bij de autoriteiten [wie zijn dat toch?] op aan de wet strikter te handhaven.

Gisteren vergaderde de leider van het economisch team [dat wordt gevormd door de ministers met een portefeuille die economisch van betekenis is] met de ambtelijke top van het ministerie van Handel en vertegenwoordigers van de particuliere sector om zijn beleid op het gebied van economie en handel te ontvouwen.

Wat daar allemaal is besproken, mag u zelf lezen  op de website van de krant onder de titel Somkid to squeeze profiteers. Nou, als we dat eens zouden mogen meemaken in Thailand.

De nieuw benoemde minister van Handel heeft beloofd binnen de door Somkid geëiste periode van drie maanden met resultaten te komen.

Voorzitter Isara van de Thai Chamber of Commerce prijst het pakket van 136 miljard baht aan stimuleringsmaatregelen, met name de geldinjectie in dorpsfondsen. Die zou de productiecapaciteit van gemeenschappen vergroten.

Uitnodiging voor meer schulden
Ontwikkelingseconoom Sawai Boonma noemt het stimuleringsplan daarentegen ‘een uitnodiging voor meer schulden’. Hij schreef dat woensdag op de opiniepagina van de krant. Sinds de fondsen zijn opgezet, is er geld ingepompt ondanks enkele abjecte mislukkingen omdat ze als politiek middel zijn gebruikt door degenen die verbonden waren met de politieke partij die de verkiezingen van 2001 won [lees: de partij van Thaksin].

Van dorpelingen wordt verwacht dat ze de producten die gemaakt zijn met behulp van investeringen gefinancierd door de fondsen, in de markt zetten. Slechts een klein aantal van de ondernemingen die hebben deelgenomen, hebben kunnen overleven. Dat waren geen nieuwe ondernemingen, maar ondernemingen die al goed draaiden en zo nieuwe markten voor hun producten gevonden hebben.

Grote campagnes met veel fanfare en aanzienlijke uitgaven worden verwacht onder de vlag van het One Tambon, One Product (Otop) project. De regering heeft veel geld besteed aan de organisatie van Otop-beurzen en het inrichten van Otop-winkels. Maar de winkels functioneren nauwelijks en de beurzen hebben Thais alleen maar een extra plaats geboden om plezier te hebben – iets waarvan ze nooit genoeg hebben, aldus Sawai. (Bron: Bangkok Post, 3 september)

Op de foto begeleidt minister Apiradi (Handel, rechts) economie tsaar Somkid tijdens een bezoek woensdag aan het ministerie. (Foto Tawatchai Kemgumnerd)

BMW doet niet kinderachtig

4 september – Alsof er geen kwakkelende wereldeconomie bestaat, steekt BMW dit jaar 1,1 miljard baht in uitbreiding van de productie van personenwagens en motorfietsen. Het bedrijf wil zijn vleugels uitslaan in de markten van Asean en Azië. Dit jaar wordt al begonnen de BMW Motorrad naar China te exporteren; sinds 2006 wordt die al geëxporteerd naar Maleisië.

BMW RayongDe BMW-fabriek in Rayong maakt momenteel per jaar 10.000 voertuigen (BMW, acht modellen, en de Mini) en 1.000 motorfietsen (BMW Motorrad, acht modellen); volgend jaar moeten dat er respectievelijk 20.000 en 10.000 worden. Naar uitbreiding van de export in Asean wordt een haalbaarheidsstudie gedaan.

In de eerste helft van het jaar werden 3.689 eenheden verkocht, 10,2 procent meer [dan?]. Vorig jaar scoorde het bedrijf een recordverkoop van 8.386 BMW’s en Mini’s, 2,93 procent meer dan in 2013. De BMW deed het wat minder, de Mini beter (plus 51 procent). De verkoop van de motorfiets nam met 75 procent toe. Na China is Thailand de snelst groeiende markt, hetgeen me niet verbaast als ik de opmars van de motorfiets (ook Kawasaki en Honda) in mijn buurtje zie. (Bron: Bangkok Post, 3 september)

Limerick van de dag
Er was in de Seven een jongen
Die nooit de tafels heeft bedwongen
Elke bewerking
Toont zijn beperking
Waarvan hij niet eens is doordrongen

N.B. Met Seven wordt gedoeld op de 7-Eleven, Thailands grootste keten van kruidenierswinkels. De ‘tafels’ zijn de tafels van vermenigvuldiging van 1 tot en met 10. Van hoofdrekenen lijken Thaise scholen nog nooit gehoord te hebben.

Kort nieuws vrijdag 4 september

– Het heeft lang geduurd en de verliezen drukten zwaar op de balans van Nok Air, maar eindelijk kan NokScoot zijn vleugels verder uitslaan. Vanaf 25 oktober vliegt de joint venture van Nok Air en Singapore Airlines viermaal per week naar Taipei.

NokScoot wilde aanvankelijk op Japan en Zuid-Korea gaan vliegen, maar de onvoldoende voor het Thai Civil Aviation Department gooide roet in het eten. Die landen verboden uitbreiding van vluchten vanaf Thailand. (Zie de pagina Luchtvaartdienst onder vuur)

De vloot van de budgetmaatschappij bestaat uit drie Boeings 777-200 wide-body, elk met 415 stoelen. De maatschappij vliegt verder alleen nog naar Nanjing met een frequentie van viermaal per week en vanaf 26 oktober zesmaal. In de afgelopen maanden heeft NokScoot chartervluchten uitgevoerd en Chinese toeristen vervoerd van Chengdu naar Krabi en Phuket.

– Het is aftellen naar zondag, de dag waarop de Nationale Hervormingsraad (NRC) stemt over de veel besproken ontwerp-grondwet. Het openingsartikel op pagina 3 van de krant meldt dat voorstanders een laatste poging doen steun te verwerven. Dat zou nodig zijn omdat naar verluidt een aantal NRC-leden, die het lokaal bestuur vertegenwoordigen en de wetenschappelijke wereld, van voor- in tegenstander zijn veranderd. Hun aantal wordt geschat op 50, waardoor het totaal aantal tegenstanders uitkomt op 80 à 100.

Interessant voor Thaise lezers en de enkele Thailandlover die de zaak volgt, maar ik laat het hierbij. De kop van het artikel luidt: Pro-draft lobby regroups for last push. (Zie pagina Grondwetwijziging)

– Voor premier Yingluck en zes voormalige ambtenaren van het ministerie van Handel krijgt de affaire hypotheeksysteem nog een civielrechtelijk staartje. Vice-premier Wissanu zegt dat ze eind dit jaar of begin volgende jaar worden aangeklaagd, waarbij een schadevergoeding wordt geëist voor de schade die de overheid heeft geleden. En dat geldt ook voor niet-ambtenaren, die bij het systeem betrokken waren c.q. ervan hebben geprofiteerd. De verliezen voor de overheid bedragen naar schatting 530 miljard baht, dus mochten ze moeten dokken, dan zou ik zeggen: begin nu alvast te sparen. Het zevental wordt momenteel strafrechtelijk vervolgd. (Zie pagina Corruptie 2 en Rijst 3)

– Twee Thaise mannen van 22 en 19 konden hun seksuele driften niet bedwingen en hebben maandagavond twee Chinese toeristen verkracht. Die hadden ze met hun speedboot voor een uitstapje naar Koh Lan (Pattaya) gebracht. Op de terugweg legden ze hun boot stil, bedreigden de vrouwen met een schroevendraaier en vergrepen zich aan hen.

De slachtoffers deden woensdagavond met hulp van de Chinese ambassade aangifte. Schaamte weerhield hen direct aangifte te doen. Ze riepen de hulp van de ambassade in toen ze ontdekten dat hun paspoort en geld waren gestolen, maar onduidelijk is of die geile mannetjes dat ook op hun geweten hebben. Gisteren zijn ze gearresteerd.

– De kogel is door de kerk: het wordt een tunnel en daarmee komt een eind aan het gekissebis tussen de gemeente Bangkok en de MRTA over sloop van het Ratchayothin viaduct ten behoeve van de aanleg van de Green Line (Mor Chit- Khu Khot in Patum Thani).

Voor automobilisten betekent de sloop van het viaduct dat ze op de Phahon Yothin Road moeten rekening houden met verkeersopstoppingen en vertragingen. De aanleg van de tunnel duurt zes maanden; daarna komt er weer wat lucht alhoewel de aanleg van de metrolijn ook betekent dat rijbanen vervallen.

Eerder had de MRTA als compromis voorgesteld de Green Line ter plaatse twee meter te verhogen zodat het viaduct had kunnen blijven. Maar voor die optie zou een nieuwe milieu-effectrapportage nodig zijn wat tot een schadeclaim van de aannemer had geleid.

De sloop van het viaduct begint binnen twee maanden, nadat een ander viaduct bij de Kasetsart universiteit gesloopt is. Daaraan wordt momenteel gewerkt. De aanleg van de Green Line duurt nog drie jaar.

– Honderd taxichauffeurs gaan later deze maand met de SME bank om de tafel zitten om een minnelijke schikking te treffen in een zaak die verband houdt met het Ua-arthon taxiproject, een initiatief van de toenmalige regering Thaksin. De bestuursrechter hoorde gisteren de twee partijen.

Volgens de bestuurders is de bank in gebreke gebleven door de contractueel afgesproken taxi’s niet te leveren. De bestuurders eisten in eerste instantie een schadevergoeding van in totaal 194,4 miljoen baht plus rente, maar gisteren kwamen ze met een voorstel, dat de advocaat van de bank gaat voorleggen aan de bank. Iets met een huurkoopcontract, overdracht van het eigendom van de wagens en kwijtschelding van resterende schulden.

Het Ua-arthon project, in 2003 gelanceerd, had tot doel taxichauffeurs eigenaar van hun wagen te maken zodat ze niet elke dag een wagen hoeven te huren. De bank had Toyota Altis wagens moeten leveren, die zowel op benzine als aardgas rijden, maar leverde Izusu vans [ik denk vijfdeurs wagens] die op diesel rijden en meer brandstof gebruiken.


 

Verse groentes duurder in augustus

Consumenten aarzelen met geld uitgeven

3 september – Consumenten houden hun hand op de knip. Neem Pui (30), ambtenaar met één kind. Ze is voorzichtig met haar dagelijkse uitgaven. De olieprijzen mogen dan wel naar beneden gaan, maar ze heeft het gevoel dat producten nog steeds duur zijn. ‘Vergeet luxe dingen’, zegt ze. ‘Ik maal niet langer om merken. Ik koop elk merk dat korting biedt.’

Zoals Pui moeten er velen zijn, want uit de laatste cijfers blijkt dat de binnenlandse bestedingen zwak blijven. Consumenten besteden minder omdat ze geen vertrouwen hebben in de economische omstandigheden, ondanks de cijfers die op een deflatie wijzen.

In augustus zakten de consumentenprijzen, gebaseerd op 450 producten en diensten, voor de achtste achtereenvolgende maand, voornamelijk als gevolg van achterblijvende bestedingen.

De prijzen zakten met 1,9 procent op jaarbasis en 0,23 procent op maandbasis, voornamelijk als gevolg van lagere prijzen van non-food en dranken. Verse groentes, vis, eieren en melkproducten werden daarentegen duurder: plus 0,09 procent en dat merkt de consument wanneer op de markt of in de supermarkt boodschappen worden gedaan direct in zijn/haar portemonnee.

De eerste acht maanden van het jaar bedroeg de teruggang 0,89 procent, maar de prijzen van voedsel en niet-alcoholische dranken stegen met 1,1 procent, voornamelijk fruit, groentes, kruiden en bereid voedsel. (Bron: Bangkok Post, 2 september)

Anti-verkoop eerste auto: Blijft ’t 5 jaar of wordt ’t 3 jaar?

3 september – De Belastingdienst heeft het ministerie van Financiën op de hoogte gebracht van de voor- en nadelen van wijziging van de anti-verkoop clausule in de subsidieregeling voor de aankoop van een eerste auto.

De auto-industrie vindt dat kopers die gebruik maken van de regeling (belastingteruggave bij aankoop van een eerste auto) hun auto na drie jaar zouden moeten kunnen verkopen in plaats van de voorgeschreven vijf jaar. Dat zou bevorderlijk zijn voor de automarkt, die lijdt onder de economische malaise, en de economie. Ze kunnen het geld dan gebruiken voor de aankoop van een nieuwe auto of aan andere dingen besteden.

De subsidieregeling was een van de stemmentrekkers van Pheu Thai, de partij van Yingluck, en leidde ertoe dat de autoverkopen in 2012 en 2013 omhoog schoten. Zo’n 1,24 miljoen personen hebben inmiddels geprofiteerd van de belastingteruggave; maar nog steeds hebben 112.000 kopers geen gebruik gemaakt van de restitutieregeling. Het ministerie wil overigens aan die regeling een eind maken.

Het mooie plannetje van Pheu Thai, dat zal hebben bijgedragen tot de gigantische verkiezingswinst die de partij boekte, heeft maar weinig zoden aan de dijk gezet voor de automarkt, want na 2013 zakte de verkoop als een plumpudding in. Bovendien staken veel kopers zich in de schulden, die dan ook sterk zijn gestegen.

Een bron bij het ministerie van Financiën schat dat voor 600.000 tot 700.000 voertuigen geen verkoopverbod meer geldt wanneer de termijn van 5 naar 3 jaar wordt teruggebracht. Tien procent van de eigenaren verkoopt waarschijnlijk de auto om een nieuwe te kopen. Fijn voor de autofabrikanten, maar niet voor de handel in tweedehands auto’s, want het aanbod zou daardoor aanzienlijk toenemen waardoor de prijzen van tweedehands auto’s nog verder zakken, waarschuwt de bron. (Bron: Bangkok Post, 2 september) (Zie ook pagina Autoplan)

Limerick van de dag –  dubbelluik
Er was eens een man in Molenschot
Die schold zijn zoon elke dag verrot
Op zekere dag
Hoewel ’t niet mag
Vloog zoonlief zijn kwelgeest naar diens strot

Er was eens een knaap in Molenschot
Hij bracht zijn jeugd door in het cachot
De knaap had geen spijt
Hij was zijn vader kwijt
En nooit schold iemand hem nog verrot

Erawan-zaak: ’t Is ingewikkeld en veel

3 september – De gehele voorpagina van Bangkok Post is vandaag gewijd aan de bomaanslag bij de Erawan Shrine (17 augustus), de aanslag bij de Sathorn pier (mogelijk een afgebroken operatie), de arrestatie van twee verdachten en de arrrestatiebevelen voor acht verdachten.

Om niet de draad kwijt te raken, puntsgewijs de belangrijkste nieuwsitems.
1 De nieuwste verdachte is de echtgenoot van de de vrouw die de kamer in Min Buri heeft gehuurd, waar kunstmest op basis van ureum en andere componenten zijn gevonden, die gebruikt kunnen worden voor het maken van bommen. De politie gelooft niet in haar onschuld, ondanks uitspraken daarover van familieleden. Beiden zijn vermoedelijk in Turkije.

2 Een arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen de man die de kamers in Nong Chok heeft gehuurd: vijf in totaal. Bij een inval op 29 augustus werd daar een man aangehouden die nogal zwijgzaam is en alleen de politie op het spoor heeft gebracht van het appartementengebouw in Min Buri.

3 De vingerafdrukken van de man die bij de grens in Cambodja is aangehouden, komen overeen met vingrafdrukken, gevonden in Nong Chok. Volgens een bron heeft hij toegegeven dat hij bij de Ratchaprasong kruising was, toen de bom ontplofte, maar hij ontkent elke betrokkenheid. Het bericht van vandaag zwijgt over de onthulling van gisteren [in Bangkok Post en Phnom Penh Post] dat Cambodja de man heeft aangehouden en overgedragen aan Thailand.

4 Politie en soldaten hebben volgens een bron bij de gemeentepolitie gisteren een inval gedaan bij een bedrijf aan de Silom Road. Het bedrijf zou betrokken zijn bij het verstrekken van werkvergunningen [?] aan hoofdzakelijk Turken die naar Thailand willen komen om te studeren.  [Ik denk dat bedoeld wordt: arbeidscontracten op basis waarvan een werkvergunning kan worden aangevraagd] De Turkse echtgenoot uit punt 1 zou verschillende landgenoten daarbij geholpen hebben. In Narathiwat is een Thai aangehouden  die banden met de echtgenoot heeft .

5 De Turkse ambassade heeft gisteren een verklaring uitgegeven waarin gewezen wordt op de ‘speculatieve berichtgeving’ over de nationaliteit van de gearresteerde en gezochte verdachten. De ambassade heeft de Thaise autoriteiten om een toelichting gevraagd.

In bijgaand kader wordt de hele zaak in tekst en beeld samengevat.

Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

Uighur in Thailand
In een kader op de voorpagina schrijft de krant dat de Crime Suppression Division (CSD) de opdracht heeft gekregen de Uighur die in Thailand wonen, in de gaten te houden. Nou, dan zijn ze wel even bezig, want hun aantal wordt geschat op drieduizend. Ze hebben een Turks of Chinees paspoort. De CSD moet uitzoeken of Uighur zich schuldig maken aan het vervalsen van paspoorten en mensenhandel. Het adjunct-hoofd van de landelijke politie heeft de CSD gevraagd ‘zo snel mogelijk’ te rapporteren.

In het kader wordt de deportatie van de 109 Uighur vluchtelingen naar China en de plundering van het Thaise consulaat in Istanboel nog eens opgerakeld. Een veiligheidsexpert van IHS Jane’s denkt dat de bomaanslag een wraakactie kan zijn geweest van de Turkse Grijze Wolven; de politie zoekt de daders in de kringen van Uighur militanten. Maar de secretaris-generaal van de National Security Council acht de veronderstelling van de politie prematuur. ‘Het is beter de analyse over te laten aan de NCPO [junta].’

Human Rights Watch Thailand heeft om verduidelijking gevraagd [aan wie?] van een bericht van Isra News Agency dat de zwijgzame verdachte [uit Nong Chok] de National Human Rights Commission heeft benaderd. Volgens Isra wordt de man ervan verdacht Uighur te hebben geholpen Thailand binnen te komen om vandaar naar andere landen te gaan waar ze asiel kunnen aanvragen, maar volgens mij is de man nog niets ten laste gelegd.

Boeddha beeld dat vloek zou hebben uitgesproken

Kort nieuws donderdag 3 september

– Heerlijk, bijgeloof in Thailand. Internetgebruikers geloven dat de politieke problemen van Thailand te wijten zijn aan een vloek, uitgesproken door de gebroken torso van een Boeddhabeeld in een verlaten tempel in Ayutthaya. Het beeld van de reclining Buddha, dat vermoedelijk uit de 14de eeuw stamt, ligt er in stukken bij en dieven hebben een groot gat in de romp geboord om waardevolle objecten die erin verborgen waren, te stelen.

Het Fine Arts Department ontkent de geruchten. Het zegt het beeld en het tempelgebied te willen restaureren, wat respectievelijk 700.000 en vier tot vijf miljoen baht kost. Monniken en gelovigen gaan helpen dat bedrag bij elkaar te harken.

– Zijn politici in Thailand gek op: aangiftes wegens smaad. Soms worden die gehonoreerd door de rechter, soms niet. Drie roodhemdleiders zijn schuldig bevonden aan smadelijke opmerkingen over een parlementslid van de Democraten, maar ze hoeven niet te brommen. De rechtbank gaf hen gisteren een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar met een proeftijd van twee jaar en elk een boete van 50.000 baht.

De drie zijn de recalcitrante roodhemdvoorzitter Jatuporn Prompan en twee UDD-leiders Nattawut Saikuar (staatssecretaris in het kabinet Yingluck) en Veerakan Musikapong. De uitspraken van hen in een tv-show in november 2009 leidden ertoe dat roodhemden naar het hoofdkantoor van de Democraten gingen om de Democraat te bedreigen.

– Een 46-jarig Brits staflid van een bouwbedrijf is dinsdag in Pathum Thani in een rioolput gevallen en beklemd geraakt. Reddingswerkers van het Pathum Thani ziekenhuis hebben hem uit zijn hachelijke positie bevrijd. Bij de val liep hij schaafwonden op. De man heeft een klacht ingediend bij de politie. Die gaat een zaak voorbereiden tegen de verantwoordelijke dienst, omdat bij de openstaande put een waarschuwing ontbrak.

– Premier Prayut en zes ministers hebben gisteren een bezoek gebracht aan de provincie Tak en een bijeenkomst bijgewoond over de ontwikkeling van een zogeheten special economic zone in drie districten aan de grens.

De premier heeft de autoriteiten gevraagd bij de bevolking begrip te kweken voor de plannen, die onder andere bestaan uit de aanleg van wegen en de bouw van een nieuw spoorwegstation en busstations. Wanneer bewoners niet behoorlijk worden geïnformeerd, zouden ze kunnen gaan protesteren, aldus Prayut. Volgens hem worden de bewoners beter van de SEZ’s. Bedrijven die zich in een SEZ vestigen, genieten bepaalde voordelen. [Geen details]

Prayut en zijn gevolg bezochten ook een immigratiekantoor, waar hij de ambtenaren waarschuwde niet te helpen bij het smokkelen van buitenlanders, want dan worden ze overgeplaatst en bestraft.

Thailand heeft plannen voor SEZ’s in tien provincies. De zes die als eerste aan de beurt komen, zijn gepland in Tak, Sa Kaeo, Trat, Mukdahan, Songkhla en Nong Khai.

– Thailand was eens een regionale leider, maar de vele problemen die het land plagen hebben verdere ontwikkeling belemmerd. Dit betoogde Privy Council president Prem Tinsulanonda gisteren op een bijeenkomst ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de Graduate School of Public Administration, verbonden aan het National Institute of Development Administration.

Als belangrijkste problemen noemde hij populistisch beleid, waardoor mensen worden ontmoedigd zichzelf te helpen, en corruptie, die Thailand te schande maken. ‘Thais moeten de handen ineen slaan om die te bestrijden.’

– In de juridische strijd om de baby Carmen (zie Kort Nieuws van 29 augustus) krijgt het gay echtpaar dat in de clinch ligt met de draagmoeder, steun van de ei-donor. Volgens een bericht van het tweetal op hun Facebook-pagina vindt ze dat de 7-jarige Carmen het best verzorgd kan worden door het echtpaar dat ‘haar zo graag wil’.

De strijd wordt bemoeilijkt doordat de wetgeving na de geboorte is veranderd. Volgens de oude wet berust het voogdijschap bij de draagmoeder, volgens de nieuwe wet bij de donor van sperma en eicel. Advocaat Surapong denkt dat het echtpaar wel een kans maakt ondanks de juridische problemen.

Vorige week verzochten honderd actievoerders, die het echtpaar steunen, het ministerie van Sociale Zaken de kwestie op te pikken en onderhandelingen tussen de draagmoeder en het Amerikaans-Spaanse echtpaar [dat in Bangkok woont] te versnellen. De weigering van de draagmoeder zou te maken hebben met de seksuele oriëntatie van het echtpaar, reden waarom LGBT-netwerken en andere groepen, actief op het gebied van seksediversiteit, het echtpaar steunen.

– Een dikke mist lag gisteren over delen van Yala en Pattani. In Yala bedroeg de concentratie fijn stof 80 microgram per kubieke meter (ug/cu m), weliswaar nog onder het maximum van 120,  maar als het niet gaat regenen, zal de concentratie over de veiligheidslimiet heen schieten, verwacht het provinciaal kantoor van het ministerie van Volksgezondheid. Bewoners zijn gewaarschuwd geen regenwater te gebruiken voor consumptie. Mensen met allergieën kunnen het best binnen blijven.

– Bestuurders, wier rijbewijs is ingetrokken, moeten voortaan drie jaar wachten alvorens een nieuw aan te vragen. Ze moeten dan opnieuw rijexamen doen. Het bericht zegt niets over de oude termijn. De nieuwe maatregel is dinsdag ingegaan en heeft tot doel – maar dat kunt u zelf wel bedenken.

– Chaiwat Limlikitaksorn, voormalig hoofd van nationaal park Keang Krachan, is ook door het hooggerechtshof vrijgesproken in een zaak over de verdwijning van Karen-actievoerder Porlajee ‘Billy’ Rakchaongcharoen. Twee lagere rechtbanken wezen de aanklacht van Billy’s weduwe eveneens af.

Volgens haar waren het parkhoofd en zijn ongeschikten betrokken bij zijn verdwijning in april 2014 en houden ze hem nog steeds vast. Dat zouden ze doen uit wraak voor Billy’s hulp aan de Karen, die door het parkhoofd verjaagd zijn en van wie hutten in brand zijn gestoken. Volgens de drie rechterlijke instanties is het bewijsmateriaal onvoldoende om die claim te rechtvaardigen. Het Hof overwoog ook dat de nieuwe getuigen die zijn ingebracht, hun informatie van horen zeggen hebben en dat de informatie is gebaseerd op circumstantial evidence.

– Zelfregulering door de dagbladpers is beter dan een extern orgaan dat de kranten beperkingen kan opleggen, vindt Thepchai Yong, voorzitter van de Thai Broadcast Journalist Association. Dat zei hij gisteren op een forum, gewijd aan de ontwerp-mediawet die is opgesteld door de Nationale Hervormingsraad (NRC) en dinsdag aan het kabinet is overhandigd. Thepchai vindt de vrijheid van kranten cruciaal voor handhaving van de vrijheid van meningsuiting.

De voormalige voorzitter van de National Press Council of Thailand vindt dat de nieuwe wet verbeteringen van de media ethiek en bestaande mediaraden had moeten ondersteunen, zodat de sector zichzelf kan reguleren.

De directeur en redacteur van Focus News, een krant in Songkhla, vindt dat de wet voornamelijk ten goede komt aan de mensen in Bangkok. [?] De wet dient, zo betoogde hij, een onderscheid te maken tussen regeringsmedia en andere media.

Het Thai Media Law & Policy Centre, dat het forum had georganiseerd, heeft een eigen wetsontwerp opgesteld. Daarin wordt voorzien in de oprichting binnen drie jaar van een nieuw media-orgaan. In tegenstelling tot het NRC-voorstel hoeven media-organisaties zich niet formeel te registreren.

– Vice-premier Prawit, legercommandant Udomdej en de huidige en toekomstige secretaris-generaal van de NSC zijn gisteren afgereisd naar China voor gesprekken over economische en veiligheidskwesties. Prawit ontkende voor hun vertrek dat gesproken gaat worden over de aankoop van Chinese onderzeeërs of de controversiële deportatie van Uighur vluchtelingen naar China. Wel wordt onder andere gepraat over rijstdeals. China koopt 2 miljoen ton rijst van Thailand. De delegtie blijft tot zaterdag in China.


 

Bomaanslag Ratchaprasong foto-collage

Links de man die is aangehouden (maandag of dinsdag; in Thailand of Cambodja) en verder met de klok mee: premier Prayut (Laten we geen overhaaste conclusies trekken), de man in het gele shirt (bewakingscamera bij de Erawan Shrine) en de compositietekening die de politie heeft verspreid.

Verwarrende info over aanhouding bomverdachte

2 september – Wat beweegt de Thaise autoriteiten om te liegen over de aanhouding van de man, die mogelijk de bom bij de Erawan Shrine heeft geplaatst? Want uit de bronnen die Bangkok Post en de Phnom Penh Post opvoeren, mag gerust de conclusie worden getrokken dat de man maandag in Cambodja is aangehouden en dinsdag aan Thailand overgedragen.

Wil Thailand een succesje kunnen claimen? Of moet de arrestatie in en overdracht door Cambodja worden geheim gehouden omdat de verdachte door China wordt gezocht? Of had Thailand formeel om uitlevering moeten vragen onder overlegging van bewijsmateriaal? Alle drie verklaringen lijken nogal naïef want er wordt bij het leven gelekt door bronnen binnen het politiekorps.

Zo heeft een lid van het Thaise onderzoeksteam tegen Bangkok Post gezegd dat de man is aangehouden op de internationale luchthaven Pochenthong in Cambodja, toen hij op het punt stond een vlucht naar Turkije te nemen. Hij was op 21 augustus (4 dagen na de bomaanslag) de grens overgestoken.
De Phnom Penh Post citeert een hoge Cambodjaanse politiefunctionaris, die zegt dat de man is gearresteerd nadat Thailand had gezegd dat de man naar Cambodja was gevlucht en had gevraagd hem op te sporen. ‘Ze hebben onze medewerking gevraagd om hem te arresteren.’

De commandant van de tweede infanteriedivisie en hoofd van de Burapha taakeenheid, verantwoordelijk voor de grensbewaking, verdedigt de aanhouding op Thais grondgebied (zie het Breaking News item hieronder). Ook premier Prayut zegt dit en wonderbaarlijk genoeg een Cambodjaanse woordvoerder.
Het openingsartikel van Bangkok Post bevat verder weinig nieuws. De rechtbank van Min Buri heeft toestemming verleend voor arrestiebevelen voor drie verdachten, van wie twee de Turkse nationaliteit hebben. Maar details over deze drie ontbreken.

Volgens de krant zijn eerder arrestatiebevelen uitgevaardigd voor vier buitenlanders [geen details] en de vrouw die de kamer in Min Buri (waar bomcomponenten zijn gevonden) heeft gehuurd. Maar eerdere berichten noemen alleen de vrouw en een onbekende man die de kamer deelde.

Conclusie: veel vraagtekens. Het enige positieve puntje is dat de berichtgeving in de krant en Breaking News elkaar niet tegenspreken en dat maak ik wel eens anders mee bij mijn trouwe huisvriend, die ook vanochtend weer keurig op tijd (5:30 uur) werd bezorgd.

Omkoping
De beloning van 3 miljoen baht voor informatie die kan leiden tot de aanhouding van de bomverdachte, zelf opstrijken komt neer op ‘omkoping’. Dat zegt Srisuwan Janya, secretaris-generaal van de Association of Organisations for Protecting the Thai Constitution. Nou, dat kan politiecommissaris Somyot in zijn zak steken, want die nam het controversiële besluit.

Volgens Srisuwan is de beloning die nu naar de politie gaat, in strijd met de wet [voor de liefhebbers: de Organic Act on Counter-Corruption van 1999, herzien in 2011]. Somyot besloot zijn dienders te belonen omdat ze zo hard hebben gewerkt. 1 miljoen gaat naar het Central Investigation Bureau, 1 miljoen naar de gemeentepolitie en wie het derde miljoen opstrijkt is nog niet bekend.

Ook Mongkolkit Suksintharanon, secretaris-generaal van het National Anti-Corruption Network, heeft geen goed woord over voor Somyout’s besluit. ‘Politieagenten krijgen hun geld van de belastingbetalers. Dus is het hun plicht de daders te vinden wanneer een misdrijf is gepleegd, met name als het gaat om een zaak die onze nationale veiligheid bedreigt. Het geld kan beter aan de slachtoffers van de aanslag worden gegeven.’

Familie verdedigt kamerhuurster Min Buri
‘Ze is een vrome moslima, die viermaal per dag bidt. ‘ De familie van Wanna Suansan, huurster van de kamer in Min Buri, en buren in Khura Buri (Phangnga) zijn ervan overtuigd dat Wanna onschuldig is. ‘We willen gerechtigheid voor onze zuster. Trek alsjeblieft geen overhaaste conclusies en wacht op haar terugkeer zodat ze haar onschuld kan bewijzen.’

Wanna is momenteel in Turkije. Ze is een van de zeven verdachten tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd. In de door haar gehuurde kamer vond de politie zaterdag bomcomponenten. Het Franse persbureau AFP heeft een Thaise vrouw telefonisch geïnterviewd, naar verluidt Wanna. Ze zegt al bijna een jaar niet in de kamer te zijn geweest en de laatste drie maanden, samen met haar echtgenoot, in Turkije te wonen. ‘Ik heb de kamer gehuurd, waarna een vriend van mijn man er in trok. Ik weet niet hoeveel mensen er verbleven hebben.’

Breaking News: Aangehouden buitenlander kan de dader zijn

Een buitenlander die sterke gelijkenis vertoont met de man in het gele shirt, die de bom bij de Erawan Shrine heeft geplaatst, is aangehouden. Volgens de officiële lezing aan de grens met Cambodja, maar volgens een bron in het onderzoeksteam van de politie is hij maandag in Cambodja aangehouden en vandaag overgedragen aan Thailand.

Politiewoordvoerder Prawut zegt dat de man vanochtend werd opgemerkt door soldaten die langs de grens patrouilleerden, toen hij door de bosjes in Ban Dong Ngu richting Cambodja liep. Hij zou een Chinees paspoort hebben op naam van Yusufu Mieraili (25) uit de Chinese provincie Xinjiang, het gebied waar de moslim Uighur wonen. Dat valt tenminste te concluderen uit een foto die vandaag door de media is gepubliceerd. Maar Prawut zegt daarvan niet op de hoogte te zijn.

De verdachte is nog niets ten laste gelegd. Hij wordt in het Engels ondervraagd. Gepland zijn een DNA test en andere forensische testen om na te gaan of hij de bom heeft geplaatst. Getuigen worden opgeroepen om te zien of ze de man herkennen. (Bron: website Bangkok Post, 1 september)

Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

Stimulering oké, maar pas op voor populisme.

2 september – Het bedrijfsleven en economen verwelkomen de stimuleringsmaatregelen van het nieuwe economisch regeringsteam, maar ze waarschuwen wel voor populistisch beleid. Maandag maakte vice-premier Somkid het pakket bekend, dat vooral gericht is op het platteland.

Daar gaat 59 miljard baht naartoe via de zogeheten dorpfondsen en 35 miljard baht is beschikbaar voor constructie- en reparatiewerkzaamheden in tambons. Sluitstuk van het pakket is een bedrag van 16 miljard baht voor kleine projectenvan minder dan 1 miljoen baht. (Zie bijgaand overzicht)

Voorzitter Supant van de Federation of Thai Industries (FTI) verwacht dat de maatregelen de koopkracht van boeren en de laagste inkomens zal vergroten. Maar hij voegt eraan toe: ‘Dit is klaarblijkelijk een populistisch beleid daar het tot doel heeft direct contant geld in het economisch systeem te injecteren. Dat is goed op de korte termijn, maar we zijn er sterk op tegen wanneer dit te veel gebeurt.’

Supant meent dat de schade aan de economie te wijten is aan het beleid van de vorige regering. ‘Als het beleid de vorm aanneemt van het hypotheeksysteem voor rijst, zullen we ons er sterk tegen verzetten. Niemand kan die gigantische schade beheersen.’

Volgens de FTI-voorzitter zijn Thais verslaafd aan populistische beleid waarbij snel geld wordt verstrekt, zonder zich zorgen te maken over de gevolgen. ‘Het is niet gemakkelijk daar onmiddellijk een eind aan te maken, maar op de lange termijn zal de regering een beleid moeten vinden waardoor mensen wordt aangemoedigd te leren hoe ze zichzelf op duurzame wijze kunnen ontwikkelen.’ Eén zo’n lange-termijn maatregel moet volgens hem zonering in de landbouw zijn. [Gewassen daar verbouwen waar de omstandigheden het meest gunstig zijn.] Daardoor wordt verspilling door onnodige maatregelen verminderd.

In het artikel, eigenlijk een analyse, komen nog meer woordvoerders aan het woord, maar het belangrijkste is met bovenstaande wel gezegd. Het hele artikel is te vinden op de website van de krant onder de titel Backing for rural boost. (Bron: Bangkok Post, 1 september)

Exporteurs pessimistisch over de rest van het jaar

2 september – De Thai National Shippers’ Council (TNSC) heeft weinig hoop dat het dit jaar nog goed komt met de export. Eerder voorspelde ze voor het hele jaar een krimp van 4,2 procent, nu verwacht ze 4,5 à 5 procent. Al zeven maanden loopt de export terug als gevolg van de wispelturige wisselkoers en de zwakke vooruitzichten van de wereldeconomie.

Het ministerie van Handel meldde donderdag dat de export in juli op jaarbasis is gezakt met 3,56 procent naar US$ 18,2 miljard. Wel iets beter dan een maand eerder want toen zakte de export op jaarbasis met 7,87 procent, de grootste val sinds december 2011 (min 8,15 pct). Het ministerie noemt als oorzaken de zwakke wereldeconomie en lagere exportprijzen, hoofdzakelijk van producten waarvan de prijs wordt beïnvloed door de olieprijzen, en landbouwproducten. De export naar de belangrijkste markten bleef rode cijfers schrijven, met name Japan, de EU, Asean, het Midden-Oosten, Afrika en China.

Maar er zijn ook lichtpuntjes. De export van auto’s en auto-onderdelen herstelde zich licht, en de export van edelstenen en sieraden, elektrische circuits, stalen producten, air-conditioners en onderdelen, en rubber vertoonde een sterke groei.
In totaal kromp de export de eerste zeven maanden van het jaar met 4,66 procent op jaarbasis naar $ 125 miljard. (Bron: Bangkok Post, 1 september)

497 rai bij Makkasan wordt geleasd door Financiën

Financiën neemt schuld van spoorwegen over

2 september – De spoorwegen (SRT) kunnen een zucht van verlichting slaken, want het ministerie van Financiën neemt 61,8 miljard baht over van de totale schuldenlast (inclusief die van de ARL) van 100 miljard baht. In ruil daarvoor gaat het 497 rai bij station Makkasan leasen, een gebied dat ontwikkeld wordt voor woningbouw, commercieel vastgoed en een park en museum krijgt.

De SRT is een van de zeven overheidsbedrijven die in financiële moeilijkheden verkeren en de opdracht hebben gekregen een herstelplan te maken. In totaal wil Financiën 720 miljard baht aan schulden overhevelen van hun balans naar die van de regering.

Het ministerie bereidt een wet voor om de schulden die de bedrijven onder vorige regeringen hebben opgebouwd, te fiscaliseren en de opbrengst van de verkoop van aandelen in staatsbedrijven te gebruiken om de schulden af te betalen. De pay-off periode wordt verlengd naar 20 jaar ter wille van de flexibiliteit. (Bron: Bangkok Post, 1 september) (Zie pagina Spoorwegen)

Kort nieuws woensdag 2 september

Baan Luang Rajamaitri– De 150 jaar oude, voormalige residentie van een aristocraat in Chanthaburi is bekroond met een Award of Merit van Unesco. De onderscheiding voor Baan Luang Rajamaitri is een erkenning voor de restauratie, waarin 500 aandeelhouders hebben geïnvesteerd. Het Sino-Portugese gebouw is thans in gebruik als museum.

In totaal kende Unesco in het kader van de Unesco Asia-Pacific Awards for Cultural Heritage Conservation twaalf onderscheidingen in vijf landen toe. In 2013 en 2014 viel Thailand ook al een keer in de prijzen.

– Het verbod om de komende drie maanden vijf of negen dagen per maand niet te vissen, stuit op bezwaren van de Songkhla Fishery Association en groepen elders in het land. De maatregel is bedoeld om overbevissing te voorkomen en een wit voetje te halen bij de EU, die Thailand onder druk heeft gezet een eind te maken aan de wantoestanden in de visserij, onder andere het gebruik van foute netten waarmee de zee wordt leeg gevist.

De SFA zegt dat er niet voldoende aanlegplaatsen zijn voor de trawlers die niet mogen uitvaren en het vangstverbod zal tot een tekort aan vis leiden. Fabriekjes die ijs maken, hebben al tijdelijk de deuren moeten sluiten vanwege een afnemende vraag.

De SFA heeft een petitie gedeponeerd bij het 2nd Naval Area Commmand en in Pattani trokken driehonderd vissers naar het Provinciehuis voor het overhandigen van een bezwaarschrift. In Prachuap Khiri Khan stelde de voorzitter van de Pran Buri Fishery Association voor de negen dagen (die voor de Golf van Thailand geldt) te vervangen door vijf dagen. Hij zegt dat de reders gigantische financiële verliezen lijden.

Voor alle berichten over de perikelen in de visserij zie de pagina De vis wordt duur betaald.

– Drie gewapende mannen hebben gisteren in Thai Mai (Chanthaburi) kans gezien in beslag genomen payung (palissander) ter waarde van een half miljoen baht te stelen. Ze vielen een boswachterij aan, sloegen drie boswachters met hun geweren, bonden hen vast en gingen er ook met de vuurwapens van de boswachters vandoor. De politie bevrijdden hen uit een toilet waarin ze waren opgesloten. Palissander is een beschermde houtsoort, vooral gewild in China. (Zie pagina Illegale houtkap)

– De twee journalisten van de nieuwswebsite Phuketwan gaan vrijuit. De provinciale rechtbank van Phuket sprak hen gisteren vrij van smaad vanwege een bericht in juli 2013 over de betrokkenheid van de marine bij de smokkel van Rohingya. Het tweetal stond ook terecht voor overtreding van de Computer Crimes Act en had zeven jaar achter de tralies kunnen belanden.

In zijn vonnis overwoog de rechter dat de twee Reuters hadden geciteerd (Een betrouwbaar persbureau dat bekend staat om zijn nauwkeurigheid) en dat ze geschreven hadden ‘Thai naval forces’, waarmee niet de marine bedoeld hoeft te zijn.

Amnesty International noemt het vonnis ‘een kleine stap in de goede richting’. AI vindt dat ze nooit vervolgd hadden mogen worden. Human Rights Watch zegt dat het vonnis het misbruik van de Computer Crimes Act onderstreept. Ze vindt dat Thailand de wet moet aanpassen en in overeenstemming moet brengen met het International Convenant on Civil and Political Rights. HRW zou het onverstandig vinden als de marine in beroep gaat. Die was trouwens afwezig bij de uitspraak, evenals de openbare aanklagers. Maar die geloofden er toch al niet in, getuige hun afwezigheid tijdens een eerdere zitting.

– De ontwerp-grondwet, waarover de Nationale Hervormingsraad (NRC) zondag stemt, heeft de instemming van voormalig protestleider Suthep Thaugsuban, sinds zijn afscheid van de monnikspij die hij een jaar droeg, voorzitter van een stichting die als voortzetting van protestbeweging PDRC wordt gezien. Gisteren hield de stichting een persconferentie om haar visie te geven op de grondwet. Critici noemen die ‘ondemocratisch’.

Maar Suthep vindt het juist wel goed dat de grondwet een voorziening heeft voor een ‘crisis panel’ dat in tijden van crises de macht kan overnemen.’Het panel vormt een garantie dat hervomingen niet door politieke onrust worden verstoord. […] Als we proberen Westerse kleren aan te trekken, waarin we er niet goed uitzien, is het beter een garderobe te vinden die op ons is toegesneden.’ Ja, die Suthep zit nooit om woorden verlegen, dat bleek al tijdens de protesten tegen de regering Yingluck.

Wanneer de NRC het groene licht geeft – en dat is wel aannemelijk – wordt in januari of februari een landelijk referendum gehouden. Roodhemdvoorzitter Jatuporn roept de bevolking op om de grondwet af te wijzen. Nu Suthep zijn politieke visie heeft mogen ontvouwen, gaat hij de NCPO om toestemming vragen voor hetzelfde door het UDD (roodhemden).  (Zie pagina Grondwetwijziging)

– De vereniging van gepensioneerde politie-officieren heeft de bestuursrechter een uitspraak gevraagd over de regeling van de politie die het mogelijk maakt ex-officieren hun rang te ontnemen. Dat gaat gebeuren met oud-premier Thaksin als premier Prayut de aanbeveling van de politie tekent en naar de koning stuurt om Thaksin zijn rang van luitenant-kolonel af te nemen. De vereniging vindt dat de regel niet mag gelden voor degenen die het korps hebben verlaten. Wat nu met Thaksin gebeurt, kent geen precedent, zegt de voorzitter.

– Het kantoor van de Basic Education Commission (Obec) heeft richtlijnen bekend gemaakt voor de buitenschoolse activiteiten, die aangeboden moeten worden, wanneer de schooldag 2 uur eerder eindigt. Aanleiding om het aantal contacturen terug te brengen is een onderzoek waaruit blijkt dat de Thaise schooldag langer is dan in Westerse landen en zelfs in Aziatische ontwikkelde landen zoals Singapore en Japan.

Met de buitenschoolse activiteiten gaat een proef gedaan worden in 3.500 lagere scholen en in de eerste drie leerjaren van de middelbare school. De optionele activiteiten kunnen bestaan uit studieprojecten, tekenen, toneelspelen, vrijwilligerswerk bij sportclubs, beroepstraining en bijles voor zwakke broeders, aldus Obec. (Zie pagina Onderwijs)


 

Bomaanslag: Verband met Uighur is zonneklaar

1 september – Weet u nog? Op 8 juli deporteerde Thailand 109 moslim Uighur vluchtelingen naar China. De VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen noemde het terugsturen ‘een flagrante schending van het internationaal recht’. En een boze menigte in Istanbul bestormde het Thaise consulaat, sloeg de ruiten in en vernielde de inventaris.

Thailand reageerde als door een wesp gestoken en speelde de vermoorde onschuld. Aan alle procedurele eisen voor de uitzetting zou voldaan zijn. Dat de mannen waren gescheiden van hun vrouwen en kinderen, die eerder naar Turkije mochten, zag het land maar gemakshalve over het hoofd.

Het was al eerder gesuggereerd, maar nu moet zelfs premier Prayut toegeven dat de bomaanslag bij de Erawan Shrine, die twintig levens eiste, en de aanslag bij de Sathorn pier, een dag later, alles te maken hebben met de Uighur-problematiek. Hij legt een relatie met de smokkel  van Uighur uit China. [Dus nog niet met de bekritiseerde deportatie, want daarover lees ik niets in de berichtgeving van vandaag]

Puntsgewijs het laatste nieuws:
1 De man in het gele shirt die de bom bij de Erawan Shrine heeft geplaatst en de man in het blauwe shirt die de bom bij de Sathorn pier heeft geplaatst, zijn via de grensovergang Aranyaprathet naar Cambodja gevlucht. De politie heeft de Cambodjaanse autoriteiten gevraagd hen op te sporen.

2 De huurster van de kamer [het gaat om twee kamers] in het appartementengebouw in Min Buri waar componenten zijn gevonden voor het maken van bommen, is op 1 juli naar Dubai vertrokken en zou nu in Turkije zijn, aldus een familielid. Ze zou bereid zijn terug te keren naar Thailand.

3 Behalve deze vrouw zoekt de politie nog een ongeïdentificeerde man die de kamer met haar deelde.

4 De politie denkt dat beiden nog in Thailand zijn omdat ze tussen 10 en 20 augustus bij het appartement zijn gesignaleerd. De vrouw heeft een Turkse echtgenoot.

5 De zwijgzame in Non Chok aangehouden verdachte, die de bom op station Hua Lamphong aan de man in het gele shirt heeft gegeven, is volgens een legerbron de 47-jarige Turk Bilan Muhammed. De politie gaat via de Turkse ambassade na of hij de Turkse nationaliteit heeft.

6 Premier Prayut denkt dat de gearresteerde man banden heeft met bendes die Uighur uit China smokkelen. De 200 in Nong Chok gevonden nagemaakte Turkse paspoorten zouden daarop wijzen.

7 Hij vindt het ook belangrijk dat de leveranciers van de bomcomponenten worden gevonden. ‘Onze prioriteit is te voorkomen dat misdadigers in dit land componenten voor het maken van bommen kunnen kopen.’ [Naïeve opmerking, want met ureum (kunstmest) kun je al een mooie bom maken.]

8 De beloning van 3 miljoen baht voor informatie leidend tot de aanhouding van verdachten, heeft de politie aan zichzelf toegekend. Het geld gaat naar het onderzoeksteam. Omdat het zo hard gewerkt heeft, aldus politiecommissaris Somyot.

9 Anthony Davis, veiligheidsanalist bij IHS Jane’s, denkt dat de aanslag bij de Sathorn pier een afgebroken operatie was, omdat de man in tijdnood was gekomen. De bom moet bedoeld zijn geweest voor Asiatique, een complex restaurants en winkels langs de rivier, populair bij Oost-Aziatische toeristen. Lees zijn messcherpe analyse hier.

Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

Thaksin’s zoon ‘brak de anti-corruptiewet niet’

1 september – De zoon van oud-premier Thaksin, Panthongtae, en drie anderen zijn niet in staat van beschuldiging gesteld in verband met de omstreden lening, verstrekt door de Krungthai Bank (KTB), omdat ze de anti-corruptiewet niet hebben overtreden. Die verklaring gaven de secretaris-generaal van de OAG (kantoor van de procureur-generaal) en een woordvoerder gisteren op een persconferentie.

Ze reageerden op kritiek dat Panthongae, de enige zoon van Thaksin, de secretaris van Thaksin’s ex-vrouw en twee anderen die geprofiteerd hebben van de lening, buiten schot zijn gebleven. In de zaak, verstrekking van een lening van 9,9 miljard baht in 2003 en 2004 aan dochterbedrijven van een insolvabel vastgoedbedrijf, heeft het OM 27 verdachten vervolgd. De toenmalige top van KTB kreeg 12 jaar gevangenisstraf, de anderen straffen variërend van 12 tot 18 jaar of boetes van 26.000 baht.

De DSI heeft zich nu vastgebeten in de groep van vier, die vrijuit gaan. Ze kunnen vervolgd gaan worden voor heling en het witwassen van geld. De verjaringstermijn voor heling bedraagt 10 jaar en voor het witwassen van geld 15 jaar, dus voor heling ontspringen ze de dans.

Het hooggerechtshof besloot woensdag Thaksin pas te vonnissen wanneer hij naar Thailand terugkeert. Onduidelijkheid bestaat over de verjaringstermijn die voor hem geldt. Thaksin zou de toenmalige banktop onder druk hebben gezet de lening [eigenlijk leningen] te verstrekken.

Zie verder het bericht Voormalige bank-top draait 18 jaar de bak in van donderdag op de pagina Thais nieuws 16-31 augustus. (Zie ook pagina Corruptie 2)

Vogel ziet vliegtuig voor vogel aan

Nok Air neusVan onze speciale verslaggever
1 september – Een vliegtuig van Nok Air heeft zondag een noodlanding moeten maken in Udon Thani, na een aanvaring met een grote vogel. Bij inspectie is gebleken dat het om een zeer grote vogel ging, gezien de restanten op de neus van het vliegtuig.

Waarschijnlijk heeft de vogel het toestel van Nok Air aangezien als een indringer en heeft de aanval geopend, hetgeen hem duur kwam te staan. De luchtvaartinspectie heeft Nok Air geadviseerd de beschildering van zijn vloot aan te passen om herhaling te voorkomen. Nok is het Thaise woord voor vogel.

Kort nieuws dinsdag 1 september

– De landen aan de benedenstroom van de Mekong, waaronder Thailand, hebben sinds gisteren toegang tot informatie van Nasa, die hen in staat stelt de risico’s van natuurrampen beter te beheersen. Het project wordt gefinancierd door Nasa en de US Agency for International  Development (USAID). Het Asian Disaster Preparedness Centre implementeert het programma, SERVIR-Mekong geheten.

Volgens de directeur van USAID vormt de klimaatverandering een van de grootste uitdagingen voor de Mekonglanden. SERVIR-Mekong leidinggevende Peeranan zegt dat de regio geconfronteerd blijft worden met diverse utidagingen, zoals onnauwkeurig weersvoorspellingen, gebrek aan standaardinformatie voor agrarische planning en ineffectieve systemen om droogtes te volgen.

– De provincie Lampang heet voortaan Nakhon Lampang, indien de naamswijziging de steun krijgt van de dertien districtshoofden die daarover volgende week dinsdag stemmen. Het idee is geopperd door een groep ambtenaren van het Provincial Cultural Department en wordt ondersteund door de gouverneur. Veel bewoners en internetgebruikers zijn minder enthousiast; ze zijn bang voor verwarring.

De naam Nakhon Lampang komt voor in deel 43 van de Royal Gazette, waarin wetten worden gepubliceerd. De provincie was een van de favorieten van koning Rama VI, aldus de gouverneur. Hij gebruikte ook de naam Nakhon Lampang (The Province of Happiness).  Volgens de gouverneur  wijst de originele naam op een ‘glorieus en kostbaar verleden’. De stad Nakhon Lampang is 1.335 jaar oud; het is de oudste stad in het Noorden.

– De leraar in Nakhon Ratchasima die in het bijzijn van andere leerlingen een leerling zijn broek liet uittrekken en een klap voor zijn hoofd gaf, wordt overgeplaatst naar een andere school. De straf werd bekend dankzij een filmpje op de social media. De leraar verzette zich aanvankelijk tegen overplaatsing, maar heeft zich uit ‘fatsoensoverwegingen’ bij het besluit neergelegd. Maar daarmee is de kous nog niet af, want de autoriteiten overwegen verdere disciplinaire maatregelen wegens zijn ‘gebrek aan ethiek’ en onbeleefd gedrag jegens leerlingen.

– De luchtmacht dreigt met gerechtelijke stappen tegen netizens (internetzombies) die valse geruchten over een trip van officieren naar de VS verspreiden. Het was geen vakantie, zoals ze beweren, maar ze namen van 6 tot 23 augustus deel aan het trainingsprogramma Red Flag Alaska. Het bezoek werd bekend omdat een officier dinsdag was beschoten en gewond geraakt bij een beroving in San Francisco. Na de training waren de 45 officieren naar San Fransisco gevlogen, waar de C-130 twee dagen een ‘rest stop’ maakte. Sommige officieren maakten van de gelegenheid gebruik de stad te bezoeken. Vandaag komt de groep terug.

– De dief met het streepjes shirt: zo stond hij bekend, maar die kan hij nu verruilen voor de saaie gevangeniskleding, want na honderd inbraken, voornamelijk in Khlong Tan (Bangkok), en omgeving is de man (43) aangehouden. Hij arriveerde gisteren in het politiebureau van Khlong Tan in een rolstoel met beide onderbenen in het gips. Die brak hij toen hij werd betrapt en van een balkon afsprong. Hoe hij ontkwam, is nog steeds een raadsel.

Zaterdag werd hij in zijn appartement in Bang Na aangehouden. De politie nam een motorfiets, vijftig mobieltjes en tweehonderd andere gestolen voorwerpen in beslag. De gevangenis is geen terra incognita voor hem, want hij zat eerder in de bak wegens drugsverkoop en diefstal.

– Zeven personen zijn gisteren in Roi Et om het leven gekomen toen de pickup truck waarin ze zaten frontaal in botsing kwam met een vrachtwagen. De chauffeur van de vrachtwagen nam nu eens niet de benen, zoals soms/vaak gebeurt bij een aanrijding, en wachtte totdat de politie kwam. Bij nadering van een brug was de wagen in de slip geraakt en op de andere weghelft terecht gekomen. De bestuurder gaat vervolgd worden voor roekeloos rijgedrag.

– Premier Yingluck heeft gisteren voor het hooggerechtshof bakzeil gehaald met haar verzoek extra bewijsmateriaal en getuigen van het OM niet toe te laten. Yingluck staat er terecht wegens haar rol als voorzitter van het Rice Policy Committee. Ze zou nagelaten hebben paal en perk te stellen aan de corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst en de uit de hand lopende kosten.

Naar haar rol is onderzoek gedaan door de NACC. Op basis daarvan verzocht het OM om 13 getuigen, maar het heeft er onlangs 23 bijgedaan en het dossier uitgebreid met 60.000 pagina’s. De advocaat van Yingluck heeft nog acht weken de tijd om zich daar doorheen te worstelen. Hij zegt al 100.000 baht te hebben uitgegeven aan kopieerkosten en zelfs de kopieerapparaten van de rechtbank zijn niet in staat zoveel kopieën binnen dat tijdsbestek te maken.

Yingluck wil dat 72 getuigen à decharge worden gehoord. Het Hof begin op 29 oktober aan de selectie van de getuigen. Dat gebeurt telkens op een woensdag.

Yingluck had ook gevraagd de zaak te verplaatsen naar de bestuursrechter, maar ook hiervoor kreeg ze niet de handen op elkaar van het Hof. Ik ben benieuwd hoe lang deze zaak zich gaat voortslepen.  (Zie pagina Rijst 3 en Corruptie 2)

– De gemeente Bangkok zegt over de aankoop van bewakingscamera’s in 2010: ‘Ons ben zuunig’ en ‘maar geen cent te veel hoor’, om eens een bekende reclameslogan van het margarinemerk Zeeuws Meisje te citeren. De adjunct-gouverneur wijst erop dat het contract destijds is beoordeeld door de Rekenkamer, de NACC en de DSI.

Volgens hem verwarren de social-mediagebruikers die de bedragen openbaar hebben gemaakt (naar aanleiding van de slechte kwaliteit van camerabeelden gebruikt in de Erawan-zaak) twee aanbestedingen: een heeft betrekking op de aankoop van camera’s en een op het onderhoud.

De internetters hebben ook kritiek op de kosten van de aangeschafte hard disks. De door Bangkok aangeschafte hard disks zijn echter een SAN (storage area network) en die zijn niet vergelijkbaar met een huis-tuin-en-keuken HD.

– Een Franse toerist is om het leven gekomen bij een val in een waterval  in Na Muang (Koh Samui). Een ander is zwaar gewond geraakt. Het paar viel van een steil pad dat berucht staat vanwege de ongelukken, die er gebeuren. Reddingswerkers hadden twee uur nodig om het lichaam van de overleden Fransman te bergen.

– Een leerling van het Samut Prakan Technical College is zijn vinger kwijt geraakt bij een aanval door vermoedelijk leerlingen van een rivaliserende opleiding. Toen hij op de motorfiets op weg was naar school, werd hij door twee jongeren belaagd met een lange machete en een sikkel. Met één hand probeerde hij zichzelf daartegen te beschermen. Dat was zijn redding, want de aanvaller had het gemunt op zijn nek, maar het kostte hem wel een vinger. (Zie pagina Onderwijs)

– Een fabriek in Chachoengsao waar plastic wordt gerecyceld, is zondagnacht grotendeels in vlammen opgegaan.  De brandweer rukte uit met twintig wagens. Omdat het hek op slot was, kon ze het terrein niet op en was gedwongen te wachten, terwijl het vuur zijn verwoestende werking deed. [Met een brandweerwagen kun je toch makkelijk een hek omver rijden?]

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties