Thais nieuws 16-31 juli

Het nieuws van 1-15 juli staat op de pagina Thais nieuws 1-15 juli.

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2015 klik hier, 2014 klik hier, 2013 klik hier, 2012 klik hier, 2011 klik hier, 2010 klik hier.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.

Veel voorkomende afkortingen
Amlo: Anti-Money Laundering Office
BAAC: Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CDC: Constitution Drafting Committee (commissie die de nieuwe grondwet schrijft)
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die beging 2014 gold)
DNP: Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (vergelijkbaar met ons Staatsbosbeheer)
DSI: Department of Special Investigation (vergelijkbaar met de FBI)
FDA: Food and Drug Administration
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
NACC: National Anti-Corruption Commission
NCPO: National Council for Peace and Order (militair gezag)
NLA: National Legislative Assembly (noodparlement)
NRC: National Reform Council (orgaan dat hervormingsvoorstellen moet formuleren)
Obec:  Office of the Basic Education Commission
PACC: Public Sector Anti-Corruption Commission
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (verzette zich tegen de regering Yingluck)
RID: Royal Irrigation Department
UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)

 

Wat Bang Chak

Rondvaart naar Koh Kret

Elk weekend en op feestdagen tot eind september vertrekt tweemaal per dag een veerboot vanaf de Wat Yai Sawang Arom pier voor een gratis rondvaart van vijf uur langs Koh Kret, een eiland in de Chao Phraya rivier.

Onderweg wordt aangelegd bij tien tempels, zoals Wat Bang Chak (foto boven), in 1813 gebouwd door Mon Immigranten. Het Boeddhabeeld is het grootste van de provincie Nonthaburi. Veel bezoekers lopen door een tunnel onder de ubosot om ziekte, ongeluk en slechte dingen af te weren.

De foto onder toont Wat Poramaiyikawas, tijdens de Thonburi periode (1767-1782) gebouwd en door koning Rama V gerestaureerd ter ere van zijn oudtante, die hem opvoedde nadat zijn moeder was overleden.

Voor de tocht dient men zich een uur tevoren op te geven. Klik hier voor een kaartje met de namen en locatie van de tempels.

Wat Poramaiyikawas

Minister gokt op groei van 3,2 pct

31 juli – Minister Sommai (Financiën) denkt dat het mogelijk moet zijn dit jaar een economische groei van 3,2 procent te realiseren, maar met 3 procent zou hij ook al heel tevreden zijn. Om die tweetiende procent eraan toe te voegen, gaat hij de komende twee maanden 350 miljard baht in de economie pompen.

Het bericht is niet erg duidelijk hoe de minister dat denkt te doen. Het enige wat gemeld wordt, is een uitgave van 70 miljard baht, bestemd voor 249.000 ambtenaren die zich uit het Government Pension Fund terugtrekken. Wat daarvan de reden is, moet ik ook maar raden. Een tweede bedrag is 1,02 miljard baht dat aan pensioenen wordt uitgekeerd.

Zoals eerder gemeld worden de begrotingsgelden traag uitgegeven. Afgelopen vrijdag was van de lopende rekening 79,2 procent uitgegeven en van het investeringsbudget 52,6 procent. Op 30 september wordt de balans opgemaakt, want dan eindigt het Thaise begrotingsjaar. De target voor de lopende rekening is 96 procent.

Sommai is geen voorstander van renteverlagingen. Die helpen niet bij het revitaliseren van de economie, want de verslapping van de economie is grotendeels te wijten aan de wereldwijde economische recessie. De minister hoopt dat de door de droogte gezakte landbouwprijzen zich in de tweede helft van het jaar herstellen. (Bron: Bangkok Post, 30 juli)

B7 biodiesel slokt overtollige palmolie op

31 juli – Om het overschot aan ruwe palmolie weg te werken wordt de hoeveelheid biodiesel, die gemengd wordt met high-speed diesel, met een 1 procent verhoogd naar 7 procent, een dieselsoort die bekend staat als B7. Vanaf maandag is de nieuwe B7 aan de pomp verkrijgbaar.

Eind mei oversteeg het aanbod de vraag met 380.000 ton. De wereldprijs zakte toen als gevolg van de grote seizoensaanvoer uit Indonesië en Maleisië.

Het landelijk elektriciteitsbedrijf Egat koopt eenmaal 730 ton palmolie (750.000 liter) om te gebruiken als alternatieve brandstof bij de elektriciteitsopwekking. Het is de bedoeling uiteindelijk 15.000 ton te kopen, maar dat hangt af van de marktprijs.

Egat heeft vorig jaar in de centrale in Krabi een proef gedaan met een blend van 10 procent palmolie en 90 procent bunkerolie. De generatoren liepen daarbij geen schade op. Bij de energiecentrale is een opslageenheid van 1,5 miljoen liter gebouwd, die gevuld wordt als de wereldmarktprijs laag is. (Bron: Bangkok Post, 30 juli)

Limerick van de dag
Er was eens een man uit Wateringen
Die kon heel mooi aria’s zingen
Hij boekte een reis
Voor een schappelijke prijs
Die kon hij dankzij Verdi bedingen

 

Karen vluchtelingen Mae Surin vluchtelingenkamp

UNHCR: Plan voor repatriëring Karen vluchtelingen

31 juli – Leiders van de Karen vluchtelingenkampen in de provincie Tak reageren gereserveerd op het Operations Plan for Voluntary Repatriation van de VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen. Het rapport kregen ze dinsdag onder ogen tijdens de drie maandelijkse vergadering van de UNHCR met betrokkenen. Hun grootste zorg is dat er op verschillende plaatsen in Myanmar nog steeds wordt gevochten, waaronder de Karen deelstaat waar de meeste vluchtelingen vandaan komen.

Blooming Night Zan, gezamenlijk generaal-secretaris van het Karen Refugee Committee, is het meest uitgesproken. ‘De KRC is niet van plan de UNHCR met het plan te helpen. De KRC is er niet bij betrokken of neemt er niet deel aan. Het is niet ons plan.’

Maar de reactie van Bweh Say, eerste secretaris van de KRC, heeft een meer verzoenende toon. ‘We hebben wat zorgen omdat we eerst gepraat hebben over de strategic roadmap en nu gaan we richting operations plan. Maar we vertrouwen de UNHCR omdat ik denk dat het belangrijk te weten waar we naartoe gaan en wat onze toekomst is. […] Ons beleid is dat repatriëring alleen mag gebeuren als een nationaal staakt-het-vuren is getekend en als er “echte vrede” is.’

Thailand telt in de provincie Tak negen kampen langs de grens met Myanmar waarin 110.000 vluchtelingen verblijven. Repatriëring staat op de agenda sinds Myanmar een burgerregering heeft, [althans formeel, want het leger is nog steeds oppermachtig]. Het operations plan bevat details over onder andere transport en de hulp aan mensen met specifieke behoeftes (kinderen, ouderen, gehandicapten). Het gaat uit van vrijwilligheid.

Iain Hall, senior-coördinator van de UNHCR, zegt dat het plan (‘Het is nog maar een eerste aanzet’): ‘De UNHCR heeft heel duidelijk gemaakt dat we stoppen wanneer de vluchtelingen zich ongemakkelijk voelen over de planning. Hoewel er een ontwerp-plan is, betekent dit niet dat repatriëring aanstaande is. Dat kan nog wel zes jaar duren. Dat hangt niet af van onze plannen, dat hangt af van vrede en politiek. Als er vrede is en de politiek in orde is, moeten we klaar zijn wanneer de vluchtelingen besluiten om terug te keren.’

Marine verdedigt aanschaf duikboten

31 juli – Waarom heeft Thailand onderzeeërs nodig? De marine legt uit: Singapore en Vietnam hebben er elk al vier, Indonesië twee en Maleisië krijgt er twee in 2012. Singapore, Vietnam en Indonesië hebben bovendien nog meer duikboten in bestelling.

In een ‘position paper’ probeert de marine de bevolking warm te maken voor de (bekritiseerde) aanschaf van Chinese duikboten die, indien in het huidige begrotingsjaar besteld, over zeven tot tien jaar operationeel zijn. De aanschaf- en operationele kosten ad 36 miljard baht vormen slechts 0,006 procent van het vermogen van de marine, rekent de marine voor.

Voor het bedrag van 36 miljard baht kunnen drie Chinese S26T boten gekocht worden of twee van andere landen. De keuze voor Chinese boten is gebaseerd op de capaciteiten van de schepen, technologie, training, garantie en levertijd. De jaarlijkse onderhoudskosten bedragen 3 tot 5 miljard baht.

De marine bestrijdt de kritiek dat de Golf van Thailand met haar 50 meter te ondiep is voor duikboten. Op kernenergie aangedreven Amerikaanse duikboten nemen in de Golf regelmatig deel aan legeroefeningen samen met de Thaise marine. Verder wijst de marine erop dat Thailand van 1938 tot 1951 vier duikboten heeft gehad.

Bovenstaand informatie is gebaseerd op de website, de krant voegt daar vandaag nog een aardige quote van tweede marinecommandant Narongphon aan toe: ‘We willen dat andere landen bang voor ons zijn en ons potentieel erkennen om zorg te dragen voor de zee.’ In het paper wordt erop gewezen dat conflicten, ongeacht waar ze plaats vinden, onmiddellijk gevolgen hebben voor het zeetransport met jaarlijks 15.000 schepen die in de Golf van Thailand varen.

Bijgaand kader geeft een overzicht van de duikbootvloten van de andere Aziatische landen en Australië.

Suthep: Eerst hervormingen, daarna verkiezingen

31 juli – Devil in disguise of te goeder trouw? Dat is de vraag nu Suthep Thaugsuban, tijdens de ongeregeldheden in 2010 de aartsvijand van de roodhemden, terugkeert in het openbare leven. Hij staat nu aan het hoofd van de Muan Maha Prachachon (Great Mass of the People) for Reforms Foundation, een voortzetting van het People’s Democratic Reform Committee, dat actie voerde tegen de regering Yingluck en de trigger vormde voor de militaire staatsgreep van 22 mei.

Suthep Thaugsuban persconferentie PDRCFGisteren presenteerde hij de plannen. Suthep beloofde dat hij en zijn supporters niet meer de straat op gaan, want dat zou kunnen leiden tot nieuwe politieke conflicten en onrust.

Belangrijkste eis: Eerst hervormingen, daarna verkiezingen, een eis die het PDRC al in zijn vaandel voerde. Suthep: ‘Ongeacht hoe lang dat proces duurt.’

Suthep acht hervormingen belangrijk om te voorkomen dat ‘dezelfde oude politici’ na de verkiezingen terugkeren.

Suthep was tijdens de regering Abhisit vice-premier en verantwoordelijk voor het beteugelen van de roodhemdprotesten, die resulteerden in 91 doden en zo’n 2.000 gewonden. Hij leidde in 2013 en 2014 de protesten tegen de regering Yingluck en liet zich na de coup van 22 mei in zijn thuisprovincie Surat Thani inwijden tot monnik. Dinsdag legde hij na een jaar zijn monnikspij af.

Benjarong Suwankiri, hoofd TMB Analytics, de economische analyse-eenheid van de TMB Bank, zegt dat het politieke landschap wel zal veranderen nu Suthep monnik af. Het afgelopen jaar bracht de coup een periode van politieke stabiliteit, maar een nieuwe ronde politieke rally’s kan buitenlandse investeerders koude rillingen bezorgen.

‘We moeten afwachten wat de volgende stap van de stichting is. […] Maar zorgelijker is de continuïteit van het beleid van deze regering. Het heeft voor de komende 5 tot 10 jaar hervormingsplannen gemaakt, maar er is geen garantie dat die door de volgende regering worden uitgevoerd.’

Kort nieuws vrijdag 31 juli

– De Face Club in Pattaya is de eerste horecagelegenheid die te maken krijgt met de strengere straffen op overtreding van de sluitingstijden en het toelaten van minderjarigen. De club gaat 5 jaar op slot. Woensdagavond bleken er toch minderjarigen binnen te zijn. Leger, politie en lokale autoriteiten bezochten die avond verschillende uitgaansgelegenheden. Ze waren getipt op de website van de provincie Chonburi. Van de 120 bezoekers van de Face Club waren slechts acht oud genoeg, de overigen hadden hun ID-kaart niet bij zich en vijf klanten bleken 14 jaar te zijn.

Zie verder het bericht Straatraces, alcohol, nachtzaken aan banden van 24 juli.

– En weer is een groep vissers uit Indonesië naar Thailand teruggekeerd. De 69 vissers werkten op Thaise trawlers die in Indonesische wateren visten, en waren naar Ambon en andere eilanden gevlucht om te ontkomen aan de barre werkomstandigheden aan boord.

Volgens de Paveena Foundation for Children and Women, waarbij ze hadden aangeklopt, zijn 39 van hen zes maanden in Kalimantan gedetineerd geweest, zonder dat hun werkgevers zich om hen bekommerden. Maandag worden ze ondervraagd door de Anti-Human Trafficking Division en het ministerie van Werkgelegenheid. Een van hen zegt dat ze onder dwang moesten werken en nooit betaald zijn.

Nog eens 150 vissers wachten op terugkeer. Van hen moet eerst de identiteit worden vastgesteld.  Sinds oktober heeft de regering 1.244 vissers geholpen.

– We hebben goede en slimme mensen nodig die van lesgeven houden. Met die oproep hoopt premier Prayut 8.000 universitair afgestudeerden te bewegen om een onderwijsbevoegdheid te halen, zodat ze kunnen worden ingezet als hulpleraar. Het onderwijs zit er dringend om verlegen sinds het certificeren van universitaire programma’s didactiek is vertraagd. In oktober kunnen ze deelnemen aan het examen van het Office of the Basic Education Commission.

Prayut belooft examenfraude hard te zullen aanpakken. Fraude heeft het image van het onderwijs geen goed gedaan. Kandidaten mogen zich niet meer op verschillende plaatsen inschrijven voor het examen. Het is voorgekomen dat de kandidaat iemand betaalde om op de andere plaats aan het examen deel te nemen. De kandidaat gebruikte dan het beste resultaat bij zijn sollicitatie.

De Teacher’s Council of Thailand (Khurusapha) komt experts tekort om universitaire didactische programma’s te certificeren. Daardoor is het toekennen van onderwijsbevoegdheden aan afgestudeerden vertraagd. In oktober gaan veel ouderen van het kantoor van de secretaris-generaal van Khurusapha met pensioen, dus de situatie wordt alleen maar nijpender. (Zie pagina Onderwijs)

– In Pattaya heeft de politie gisteren een man aangehouden die betrokken was bij het ponzi scheme van het direct sales bedrijf Ufun, een piramideconstructie waarbij 120.000 mensen zijn opgelicht voor een totaalbedrag van 20 miljard baht. De man is de 44ste verdachte, die is aangehouden.

De man werd aangehouden toen hij bewoners probeerde te overtuigen dat Ufun een legale onderneming is en dat de politie niets van Ufun’s marketingstrategie begrijpt. Hij is sinds 2014 actief voor het bedrijf, nadat hij van vrienden en kennissen 200.000 baht had geleend om in het bedrijf te investeren. In een tv-uitzending heeft hij reclame gemaakt voor Ufun. (Zie verder de pagina Corruptie 2)

– Een mislukte liefde is vrijwel zeker de reden waarom Prachathip Musikapong, muzikant en zoon van een roodhemdleider, een eind aan zijn leven heeft gemaakt. Hij sprong woensdag van de achtste verdieping van een condominium in Thong Lor (Bangkok). Zijn lichaam werd op een balkon op de derde verdieping gevonden. De politie heeft een briefje gevonden waarin Prachathip over de problemen met zijn vriendin schrijft.

– Vandaag eindigt een vierdaagse conferentie in Bangkok over innovatie in het speciaal onderwijs. Vice-premier Yongyuth heeft daar betoogd dat nieuwe technologie en internationale samenwerking kinderen met leermoeilijkheden een betere toegang tot onderwijs kunnen geven. De regering heeft zich voorgenomen voor de vereiste technologie te zorgen. Hij zei dat visual display with spoken words dove kinderen kan helpen. [?]

De minister van Onderwijs zei dat gehandicapte leerlingen te lang verwaarloosd zijn geweest.

Een lerares van een school voor speciaal onderwijs in Chiang Mai vertelde dat gezonde leerlingen de minder begaafde kinderen soms plagen. ‘Ik kan het niet tegenhouden, maar ik kan ze wel vertellen dat mensen verschillen en dat daar niets verkeerd aan is. Ik leg altijd uit dat vrienden elkaar moeten helpen, ongeacht hun fysieke of geestelijke vermogens.’ (Zie pagina Onderwijs)

– Een gruwelijke dubbelmoord in Khao Chankan (Sa Kaeo). Daar zijn een moeder (50) en de helft van een 10-jarige tweeling zwaar mishandeld en gedood. De ander die hoewel zwaar gewond wist te ontsnappen, zegt dat een werknemer van zijn moeder de twee heeft gedood.

De vrouw werd in de keuken gevonden met een touw om haar nek en talloze verwondingen aan hoofd en lichaam. De jongen werd met soortgelijke verwondingen in de garage gevonden. Hij lag op zijn buik.

Tegen de verdachte is een arrestatiebevel uitgevaardigd. De politie is op zoek naar hem. Hij werkte in de boomgaard van de vrouw. Buren zeggen dat de twee vaak ruzie hadden. De vrouw was getrouwd met een rijke Australiër, de vader van de tweeling. Hij bezoekt zijn vrouw en kinderen eenmaal per maand.

– Zuid-Korea helpt Thailand zijn mode-industrie te upgraden. Koreaanse mode-experts geven trainingen aan hun Thaise collega’s en houden lezingen. Professionals zijn ook uitgenodigd om op universiteiten colleges te verzorgen voor ontwerpers, ontwikkelaars van merken, organisatoren, e-commerce specialisten en staf van kleine en middelgrote bedrijven.

Secretaris-generaal Kim Young Sun van het Asean-Korean Centre zegt dat de industrie, hoewel de kwaliteit van kleding die in Thailand wordt gemaakt goed is, nieuwe technieken moet leren om waarde aan het product toe te voegen en toegang te krijgen tot internationale markten.


 

Photo Bangkok 2015: Fotografie is ’n universele taal

Photo Bangkok 2015 Liang Ewe30 juli – Gisteren is in het Bangkok Art and Culture Centre, de Bangkok University Gallery en in negentien galerieën in de stad Photo Bangkok 2015 van start gegaan. Het is voor het eerst dat Bangkok een fototentoonstelling van deze omvang heeft; andere steden kennen al jaren fotofestivals; Cambodja heeft er twee per jaar.

Maar RMA Institute oprichter Piyatat Hemmetat (‘Prominent photographer’) vindt een vergelijking niet op zijn plaats. ‘Het is het begin van een lange reis. Photo Bangkok is ontstaan uit uit mijn werkervaring in deze industrie, met andere fotografen, kunstenaars, curatoren en galeries. Ik heb het geluk dat ik in een positie verkeer de potentie in deze mensen te zien. Ik denk dat we er als stad klaar voor zijn.’

De tentoonstelling is verspreid over 21 locaties, dus wie die allemaal wil bezoeken, zal zijn wandelschoenen moeten aantrekken (of eindeloos in de file willen staan). Haasten hoeft niet, want de tentoonsteling duurt tot eind oktober. De geëxposeerde foto’s zijn voor 60 procent door Thais gemaakt, maar bij de selectie heeft nationaliteit geen rol gespeeld, immers: ‘Fotografie is een universele taal.’

Lezingen en workshops vormen een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling (zie onderstaand kader), variërend van lezingen door verzamelaars en besprekingen van portfolio’s tot workshops fotobewerking.

Bijgaande foto is te zien in de Bangkok University Gallery, waar aandacht wordt besteed aan  Forgotten Thai Masters Of Photography. De foto is van Liang Ewe.

Photo Bangkok 2015 Highlights

Selected Works By Ralph Gibson, RMA InstituteTuesday to Oct 4
-   Just the mention of the iconic American photographer’s name is enough to make this exhibition one of the most anticipated in this year’s photo festival. This will be Gibson’s first solo exhibition in Thailand and we’ll see more than 30 of his photographs selected from different phases throughout his career, including some of the latest.

RGB Installation, Bangkok Art and Culture CentreTomorrow to Oct 4
-   With a built-in darkroom, RGB is a travelling installation, a room-sized camera obscura which allows viewers to literally walk inside a camera, capture images outside and print out a paper negative. Workshops are available at weekends on the following dates: July 29, Aug 1-2, Aug 8-9, Aug 15-16, Aug 22-23, Aug 29-30.

Rediscovering Forgotten Thai Masters Of Photography, Bangkok University Gallery, Sept 19-Oct 31
-   Starting with the question, ‘Are there no Thai masters in photography for us to study at all?’, Manit Sriwanichpoom initiated the project in 2011 to seek out Thai masters of photography. This exhibition features seven photographers whom may have been forgotten: Buddhadassa Bhikku, Mom Luang Toy Xoomsai, Liang Ewe, Saengjun Limlohakul, S.H. Lim, Rong Wong-savun and Pornsak Sakdaenprai.

Call Waiting: Bangkok Photo Booths, H Gallery, Aug 6-Sept 27
-   H Gallery presents ‘Frank Hallam Day’s’, the winner of the 2012 Leica Oscar Barnack Prize, as well as the Bader Prize in 2006. The series of photographs of Bangkok’s battered public phone booths, with job adverts, advertisement posts and entertainment listings, is a sociological documentary of the capital’s urban existence.

Pause, Bangkok Art and Culture Centre Tomorrow to Nov 1
-   Curated by Ark Fongsmut, ‘Pause’ is a photographic exhibition by artists from Southeast Asia comprising of contemporary works, which have been created with assorted themes and exhibited before, and were selected to be re-exhibited with a different context of place and time.

Check out schedules and details of talks and workshops at www.photobangkokfestival.com.

 

Royal Phuket Marina

Plannen in de maak voor jachthavens en cruiseschepen

30 juli – Hoeveel het gaat kosten en de precieze locaties zijn nog niet bekend, maar het ministerie van Transport heeft van het kabinet het groene licht gekregen havens en faciliteiten te ontwikkelen voor jachten en cruiseschepen.

Thailand heeft drie havens, die groot genoeg zijn voor cruiseschepen: Bangkok, Laem Chabang en Phuket, maar daar houdt het dan ook mee op. Afmeren kan, verdere faciliteiten voor toeristen ontbreken. Het kabinet heeft de betrokken ministeries opgedragen een investeringsplan te maken voor Bangkok en Laem Chabang; het ministerie van Financiën gaat met de exploitant van de haven van Phuket overleggen over een uitbreidingsplan. Dat zou via de constructie van een public-private partnership kunnen.

De havens van Phuket (op de foto de Royal Phuket Marina), Phanghga en Koh Samui gaan ontwikkeld worden voor grote jachten, en er moeten havens bijkomen voor kleinere jachten. Het ministerie van Transport bekijkt 33 potentiële locaties. Thans zijn zes havens beschikbaar aan de Andaman zee en vijf aan de Golf van Thailand, waar 2.000 jachten (kunnen) liggen.

De regering schat dat het cruise- en jachttoerisme goed is voor 3,6 miljard baht in 2016-2017. De secretaris-generaal van de NESDB zei onlangs dat de 500.000 jachten die Thailand tijdens het hoogseizoen aandoen, 1,8 miljard baht in het laatje brengen. Dat aantal zou in 2016-2017 kunnen stijgen naar 900.000. (Bron: Bangkok Post, 29 juli)

MKB zit in zak en as

30 juli – De mannen en vrouwen in het midden- en kleinbedrijf maken zich steeds meer zorgen over hun verdiensten en de economie van het land, en hun verwachtingen voor de komende drie maanden zijn al even pessimistisch.

De TMB-SME Sentiment Index geeft nu aan dat 60,2 procent van de respondenten de economische condities zorgelijk vindt en dat is het hoogste percentage sinds de index drie jaar geleden door TMB Analytics, de research-eenheid van de TMB Bank, werd geïntroduceerd. De verminderde koopkracht vergroot de zorgen van het MKB over de economie.

De index is gebaseerd op de antwoorden van 1.240 midden- en kleinbedrijven, verspreid over het hele land. Het vertrouwensniveau daalde van 43,7 punten in het eerste kwartaal naar 38,7 in het tweede kwartaal en het verwachtingsniveau van 59,3 naar 53,8 punten.

De teruggang is het sterkst in het Noorden, Noordoosten en Centrale Regio, waar de droogte genadeloos heeft toegeslagen. In die drie gebieden zal de rijstoogst met 4,3 miljoen ton afnemen naar 21,5 miljoen ton. Vergeleken met vorig jaar scheelt dat gezinnen in totaal 33 miljard baht aan inkomsten. (Bron: Bangkok Post, 29 juli)

Nieuwe rijstdeals met Afrikaanse landen

30 juli – Minister Chatchai (Handel) meldt dat tijdens een vijfdaags bezoek aan Zuid-Afrika Thaise exporteurs memorandums of understanding hebben kunnen afsluiten met Zuid-Afrika en andere Afrikaanse landen [geen namen, behalve Nigeria] voor de verkoop van 765.000 ton rijst ter waarde van US$ 313 miljoen.

Daarmee wordt maar een fractie afgesnoept van de gigantische rijstvoorraad van 15 miljoen ton, waar Thailand nog steeds mee in zijn maag zit. Dat is de erfenis van het rijsthypotheeksysteem van de (vorige) regering Yingluck, waarbij de boeren een prijs voor hun paddy kregen die 40 procent boven de marktprijs lag.

Er vanaf komen, lukt niet erg; een deel is trouwens ongeschikt voor consumptie, want is te lang onder slechte condities bewaard.  De verkoop wordt verder bemoeilijkt door het langzamer dan verwachte herstel van de wereldeconomie. Bovendien heeft India een voorraad van 28 miljoen ton.

Verwacht wordt dat de prijs omhoog gaat, want de belangrijkste rijst exporterende landen hebben allemaal last van droogte als gevolg van El Niño. De Thaise rijstproductie neemt dit jaar af met 15 tot 20 procent naar 35 miljoen ton paddy of 18 tot 19 miljoen ton gepelde rijst. (Bron: Bangkok Post, 29 juli) (Zie pagina Rijst 3)

Limerick van de dag
Er was eens een jongen uit Vietnam
Een knaap die zijn leven ernstig nam
Hij werkt als go-go
Maar hoewel zozo
Steunt hij aldus zijn arme mam

Luchthavens doen ‘t goed

30 juli – Het passagiersverkeer op de zes grote luchthavens van Thailand is het eerste half jaar met 25 procent toegenomen naar 54,3 miljoen passagiers. Parallel daaraan steeg het aantal vliegtuigbewegingen (vertrek en aankomst) met 16 procent naar 367.164. Dat zijn robuuste cijfers vergeleken met dezelfde periode vorig jaar toen de politieke onlusten roet in het eten gooiden.

De best presterende luchthavens waren Don Mueang (de oude luchthaven van Bangkok), Chiang Mai en Chiang Rai. Het passagiersvolume op Don Mueang schoot omhoog met 50,3 procent naar 14,4 miljoen dankzij de populariteit van budgetluchtvaartmaatschappijen. Don Mueang was ook in de regio Azië-Pacific qua groei nummer 1.

De twee runners-up Chiang Mai en Chiang Rai scoorden een stijging van respectievelijk 30,6 (4,04 miljoen passagiers) en 24,5 procent (829.911). Suvarnabhumi noteerde een groei van 18,5 procent (26,8 miljoen), Phuket 10,3 procent (6,43 miljoen) en Hat Yai 24,1 procent (1,81 miljoen).

Het vrachtvervoer viel tegen, hetgeen niet zo verwonderlijke is gezien de haperende economie en export. In tonnage werd een toename van 0,66 procent geboekt naar 663.928 ton. (Bron: Bangkok Post, 29 juli)

Toyota is niet gelukkig

30 juli – De slogan van Toyota ‘Mobility of happiness’ is momenteel niet erg van toepasssing, want  de verkoop in het eerste halfjaar daalde met 24,9 procent en het marktaandel van 37,1 naar 33,4 procent. ‘Zelfs als we in de tweede helft betere verkopen hebben, wordt dit jaar het moeilijkste voor Toyota sinds ik in 2009 in dienst ben gekomen’, zegt president Kyoichi Tanada.

De slechte resultaten zijn voor Toyota Motor Thailand aanleiding haar prognose voor dit jaar terug te brengen van 330.000 naar 280.000 voertuigen. De ingreep betekent dat voor het derde achtereenvolgende jaar de verkoop krimpt. De exportprognose blijft ongewijzigd op 390.000 voertuigen, 8,4 procent minder dan vorig jaar. Ook hier een contractie van drie jaar.

Aan personenauto’s werd het eerste halfjaar op jaarbasis 30,3 procent minder verkocht, aan bedrijfsvoertuigen 20,2 procent minder. De export ging met 29,2 procent omlaag.

Tanada dringt er bij de regering op aan begrotingsgelden sneller uit te geven teneinde de economie te stimuleren. ‘Dat is de enige aanjager van de automobielmarkt.’ (Bron: Bangkok Post, 29 juli)

Het politieke gekrakeel gaat weer beginnen

30 juli – Gaat het politieke gekrakeel weer beginnen? Daar lijkt het wel op nu Suthep Thaugsuban zijn monnikspij heeft afgelegd en voorzitter wordt van de People’s Democratic Reform Committee Foundation. Suthep zegt dat de stichting geen politieke activiteiten gaat ontplooien, maar oud-voorzitter Tida Tawornseth van het UDD gelooft dat niet.

Op haar Facebookpagina schrijft ze dat Suthep nog steeds politiek actief wil zijn en daarvoor de stichting gebruikt. Het UDD denkt dat de stichting een actieve rol gaat spelen bij het steunen van de junta, de PDRC-eis van ‘hervormingen voor verkiezingen’ nastreeft en wil voorkomen dat Thaksin en zijn maatjes weer aan de macht komen.

UDD-voorzitter Jatuporn Prompan vraagt de junta te accepteren dat alle bewegingen en activiteiten politiek van aard zijn. ‘Verbied die dingen niet omdat ze iets met politiek te maken hebben. We’d rather keep an open heart. Laat alle partijen hun zegje doen, zodat Thai temidden van verschillen kunnen leven, maar zonder tweedracht.’

Suthep heeft voor vandaag een persconferentie belegd, waarop hij de plannen van de stichting bekend maakt. Premier Prayut zei gisteren dat hij daarvoor toestemming nodig heeft van de junta om er zeker van te zijn dat de persconferentie niet in strijd is met het verbod op politieke activiteiten. ‘Het is oké als die over het werk van de stichting gaat. Als die over politiek gaat, niet.’

Volgens Akanat Pormphan, secretaris van de stichting, is die goedkeuring verleend, maar houdt de junta de zaak wel in de gaten. Hij zegt dat de stichting zich gaat bezighouden met de bestrijding en het voorkomen van corruptie, machtsverdeling, reorganisatie van de politie, het verminderen van sociale ongelijkheid en bureaucratische hervormingen.

Zie verder het desbetreffende bericht in Kort Nieuws van 27 en 29 juli.

Soldaten repareren gratis fietsen

Kort nieuws donderdag 30 juli

– Ik kondigde het al eerder aan: op 16 augustus vindt Bike for Mom 2015 plaats, een fietstocht van 43 kilometer ter gelegenheid van de 83ste verjaardag van de koningin. De meute fietsers wordt in Bangkok aangevoerd door de kroonprins. De kroonprins heeft in de hoofdstad onderhoudscentra voor fietsen laten opzetten, in de Health Person Bike shop van het Royal Sukhothai Palace is de service gratis.

Zondagochtend wordt een oefenrit gehouden onder leiding van premier Prayut en zijn kabinet. Op bijgaand kaartje de route met daarop aangegeven welke weggedeeltes zondag gesloten zijn. Er worden 20.000 soldaten, agenten en vrijwilligers langs de route gestationeerd. In het land hebben 270.000 personen zich voor de rit opgegeven; 40.000 mogen in Bangkok meedoen. Ook in het land wordt gefietst. Daar beginnen de tochten voor de Provinciehuizen.

– Vandaag wordt de wet op het draagmoederschap van kracht. Commercieel draagmoederschap, waarover vorig jaar zoveel te doen was, is verboden. Draagmoeders dienen familie te zijn van het echtpaar dat onvruchtbaar is. Alleen kinderloze heteroseksuele paren komen daarvoor in aanmerking en niet homoparen.

Dat is zuur voor een Amerikaans homopaar dat momenteel vecht voor zijn dochtertje Carmen. Ze kunnen Thailand niet verlaten omdat de draagmoeder weigert de afstandspapieren te tekenen. Volgens hen omdat ze gay zijn, maar de vrouw ontkent dat. Het Department of Health Service Support adviseert de Amerikanen naar de familie- en kinderrechter te stappen, omdat hun zaak zich voor de inwerkingtreding van de wet afspeelde.

Thailand telt 60 instituten die zich met IVF bezighouden. De nieuwe wet schrijft voor dat alleen gecertificeerde artsen de ingreep mogen verrichten. Ze moeten daarvoor van geval tot geval toestemming vragen aan het Bureau of Sanatorium and Healing Arts. Artsen die niet voldoen aan de vakbekwaamheidseisen van de Medical Council riskeren een gevangenisstraf van een jaar. Moeders die zich laten betalen een gevangenisstraf van maximaal tien jaar.

Het laatste bericht over de draagmoederperikelen dateert van 14 januari.

– Politiecommandant Sriwara weigert het hoofd van het onderzoeksteam naar de dood van aannemer Chuwong te vervangen. De familie heeft daar om gevraagd omdat de man bevriend is met voormalig staatssecretaris Banying, de man die de auto bestuurde waarin Chuwong om het leven kwam. De familie vertrouwt de zaak niet vanwege verdachte aandelentransacties kort voor Chuwong’s dood.

De politie heeft nog niet definitief vastgesteld of er sprake was van een noodlottig verkeersongeluk of moord. Banying heeft bij de Crime Suppression Division een nadere verklaring afgelegd over het ongeluk (hij botste met zijn auto tegen een boom). Hij ontkent verantwoordelijk te zijn voor Chuwong’s dood.

Zie verder de vele eerdere berichten over deze zaak, die op een spannende Krimi begint te lijken. Spelers: een rijke aannemer, een zakenpartner, twee maîtresses en een treurende familie. Openingsshot: auto botst tegen boom.

– Waterbronnen zijn publiek bezit en zijn niet het eigendom van de staat. Dat uitgangspunt van de Alliantie van burgernetwerken in 28 provincies, die in het stroomgebied van de Chao Phraya liggen, is door de Nationale Hervormingsraad (NRC) overgenomen.

En daarom steunt de alliantie het NRC-voorstel voor een watermanagementwet, die de mensen in staat stelt hun eigen waterbronnen te beheren. De regering is niet meer de enige beheerder van het water, maar dient naar de mensen te luisteren die in het stroomgebied wonen.

Aan het wetsvoorstel is acht maanden door de NRC gewerkt. Het voorstel gaat nu ter goedkeuring naar het kabinet en daarna naar het parlement.

Prachern Khondhet, voorzitter van de Thachin River Basin Foundation in Nakhon Pathom: ‘Watermanagement kan niet meer gemanipuleerd worden door politici die water als een belangrijke bron van politieke macht zien. Vertegenwoordigers uit het stroomgebied gaan een actievere rol spelen.’

Mekong patrouille op zoek naar drugshandelaren– Weer zo’bericht in Bangkok Post dat mij voor raadsels stelt omdat het onvolledig is. Eerder schreef ik over het Safe Mekong Coordination Centre (zie Kort Nieuws van 16 januari) en nu meldt de krant dat de vier Mekonglanden strenger vrachten gaan controleren die op de Mekong worden vervoerd naar Guan Lei (China), Muang Phong (Myanmar), Muang Mom (Laos) en Chiang Saen (Thailand). Maar over dat centrum geen woord. Doel is uiteraard om de drugshandel te bestrijden, want de smokkel van met name methamphetamine naar Thailand blijft een groot probleem.

– Het verschijnen van de editie 2015 van het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport, dat Thailand op de Tier-3 lijst houdt, blijft de gemoederen bezighouden. Premier Prayut ontkent dat Thailand straf heeft omdat het weigert zich aan te sluiten bij het Trans-Pacific Partnership, een door de Amerikanen gewenste vrijhandelsovereenkomst. Die suggestie wordt in commentaren gewekt.

Prayut: ‘Geef de politiek niet de schuld. We accepteren de ranking omdat het onze schuld is. Ze hebben regels en regelingen. Voorgaande regeringen hebben het probleem [van mensenhandel] niet opgelost. Als de VS besluit te straffen, dan moet dat maar.’ Prayut vindt het thans belangrijker om Washington ervan te overtuigen dat het land hard werkt aan de bestrijding van mensenhandel.

Over Thailand’s eventuele deelname aan TPP zei hij dat voorgaande regeringen bereid waren toe te te treden, maar zijn regering heeft besloten daarover nog geen besluit te nemen. Aansluiten zou het land meer kwaad dan goed doen, met name op het gebied van medicijnpatenten.

Verder heeft vice-premier Wissanu bekend gemaakt dat de Criminal Court op 10 augustus een speciale afdeling opent voor mensenhandel-, drugs- en corruptiezaken.

– Laatste bericht van vandaag. Anusorn Tamajai, deken van de faculteit Economie van de Rangsit universiteit, vindt dat het minimumdagloon in het land omhoog moet van 300 naar 320 baht en in Bangkok en andere grote steden naar 360 baht. Hij bepleitte dat gisteren op een seminar, gewijd aan het minimumloon. Het Thai Labour Solidarity Committee wil een minimumdagloon van 360 baht in het gehele land.

Van de provinciale looncommissies hebben zes om een verhoging gevraagd naar 302 à 335 baht. De zes zijn Parchin Buri, Samut Prakan, Phuket, Chachoengsao, Chon Buri en Saraburi. De overige hebben niet om een verhoging gevraagd. In oktober neemt de landelijke looncommissie een besluit. Een eventuele verhoging gaat op 1 januari in. (Zie pagina Minimumdagloon in discussie)


 

Juni rampmaand voor de export

29 juli – Zoals gisteren al gemeld en gevreesd werd, was juni een rampmaand voor de export. Die kromp met 7,87 procent op jaarbasis naar US$ 18,2 miljard, waarmee de contractie in het eerste halfjaar uitkwam op 4,84 procent. De juni-val was de ergste sinds december 2011, toen de export met 8,15 procent daalde.

De export naar Europa nam in een percentage uitgedrukt op jaarbasis het sterkst af met 7,1 procent, gevolgd door Japan (4,2 pct), China (0,8 pct) en de VS (0,1 pct). Wanneer we kijken naar de producten, deden auto’s en auto-onderdelen, bewerkte olie, chemicaliën, plastic pellets en goud het het slechtst, namelijk min 7,7 procent.

De directeur van het Office of Trade Policy and Strategy van het ministerie van Handel schrijft de contractie van de export toe aan het trager dan verwachte herstel van de wereldeconomie en aan de lage prijzen van ruwe olie. Maar Somkiat houdt de moed erin; hij ziet herstel in het verschiet voor de automobielsector en de landbouw. Een zwakkere baht is in de tweede helft van het jaar ook gunstig voor de export, wanneer de seizoensorders worden geplaatst.

Het ministerie handhaaft zijn prognose voor het hele jaar; het rekent op een groei van 1,2 procent. De Bank of Thailand verwacht 1,5 procent. Credit Suisse blijft neerwaartse risico’s zien en meent dat de geringe groei de centrale bank zal dwingen meer te doen om de baht te laten verzwakken en de export te steunen. Econoom Santitarn denkt dat de policy rate (het tarief waarop de banken doorgaans hun rentetarieven baseren) met nog eens een kwart procentpunt zal worden verlaagd door het Monetary Policy Committee van de centrale bank. (Bron: Bangkok Post, 28 juli)

Limerick van de dag
Er was eens een kerel uit Brielle
Die zat in Krungthep in de file
Hij zag een mooi wijf
Zijn jongeheer werd stijf
Wat zou meneer toch bezielen?

Drie sombere berichten

29 juli – Nog meer sombere berichten over de economie en – toeval? – op 1 pagina. De Thai Retailers Association heeft haar groeiprojectie voor dit jaar gehalveerd: van 6,3 naar 3,2 procent. De verkoop van de tweedehands-automarkt is minder levendig dan verwacht en Honda brengt de productie van haar fabriek in Samut Prakan met 2 tot 3 procent terug.

De detailhandel wijt de lagere groei aan een combinatie van factoren: stijgende huishoudschulden, de droogte en trage overheidsinvesteringen in megaprojecten. Deze factoren hebben een negatieve invloed op de koopkracht, vooral van boeren en de lage inkomensverdieners .Voorzitter Jatiya verwacht dat de trend zich de rest van het jaar voortzet.

Lichtpuntje is de groei van het toerisme met 2,8 procent in het eerste halfjaar. Er arriveerden 23 procent meer buitenlandse toeristen [dan?] en het aantal binnenlandse toeristen ging omhoog met 12 procent. De lage koopkracht vertaalde zich ook in de verkoop van duurzame, semi-duurzame en niet-duurzame goederen, want die namen toe met respectievelijk slechts 2,7; 3 en 2,8 procent.

Tweedehands auto’s
Het eerste halfjaar werden 963.313 tweedehands voertuigen geregistreerd, exclusief motorfietsen en driewielers. Dat is een stijging van 3 procent op jaarbasis. ’Alhoewel tweedehands auto’s goedkoper en aantrekkelijker zijn dan nieuwe wagens, wordt de sector onvermijdelijk getroffen door de lage koopkracht’, zegt de directeur van Master Certified Used Cars. ‘De markt beweegt nu op dezelfde wijze als van nieuwe auto’s.’

De Federation of Thai Industries verwacht dat dit jaar 850.000 [nieuwe] auto’s over de toonbank gaan wat erop zou neerkomen dat 2015 het derde achtereenvolgende jaar is, waarin de verkoop terugloopt. De Automotive Industry Club van de FTI denkt dat in het ergste geval 740.000 wagens worden verkocht. Maar een woordvoerder is optimistisch: het herstel in de tweede helft van het jaar dempt de teruggang.

Honda
AP Honda Co reageert op de lagere binnenlandse verkoop door de productie in te krimpen. Voor dit jaar wordt de verkoop geschat op 1,32 miljoen motorfietsen. In het eerste halfjaar verkocht Honda 744.423 motorfietsen, een stijging met 6,36 procent. In 2014 werden 1,36 miljoen motorfietsen verkocht en in 2013 1,49 miljoen.

Dochterbedrijf Thai Honda Manufactoring Co hoopt dit jaar 1,66 tot 1,68 miljoen motorfietsen te verkopen. Eerder werd 1,75 miljoen voorspeld. Ook de afgelopen twee jaar liep de verkoop terug.

Directeur Suchart van Thailand’s AP Honda Co verwacht dat de markt binnenkort verzadigd is. Niet alleen de sombere economische vooruitzichten en de lage agrarische prijzen spelen het bedrijf parten, maar ook de droogte. Koopprikkels zoals in 2011-2012 de verhoging van het minimumloon ontbreken. Het bedrijf heeft zijn hoop gevestigd op de verkoop van zware motorfietsen met een cilinderinhoud van meer dan 400 cc. (Bron: Bangkok Post, 28 juli)

Cybermisdaad verontrust banken

29 juli – Bankiers in de regio Azië-Pacific hebben het gevoel niet voorbereid te zijn op cyberaanvallen en dat is verontrustend want het aantal stijgt. Dit blijkt uit een onderzoek van Fair Isaac Corporation (Fico) in California. 36 procent  van de mensen in de financiële dienstverlening verwacht dit jaar slachtoffer te worden van een cybermisdaad.

Volgens een rapport van PwC (PricewaterhouseCoopers) is cybermisdaad het tweede meest voorkomende economische delict waarmee financiële instituten te maken hebben. Het onderzoek van Fico toont aan dat de technologie van de banken in Azië en de Pacific niet up-to-date is, alhoewel cyberveiligheid een topprioriteit is.

Slechts 41 procent van de banken heeft cyber-incident response capability [?], 34 procent heeft dat niet of overweegt nog het te installeren. 22 procent is daar momenteel mee bezig.

Het onderzoek werd eerder dit jaar gehouden tijdens het  Fico forum 2015 in Bangkok, waaraan 34 senior risk officers en leidinggevenden van 23 financiële instituten deelnamen. (Bron: Bangkok Post, 28 juli)

Bung Fai Festival Yasothon

Oefenvlucht verstoord door bung fai

29 juli – Een BT-67 transportvliegtuig van de Royal Thai Air Force (RTAF) heeft dinsdag een oefenvlucht moeten afbreken omdat dorpelingen in Kamphaeng bung fai (vuurpijlen) hadden afgeschoten. Toen ze van 30.000 naar 10.000 voet waren gezakt, merkten de piloten drie vuurpijlen op, zo’n 200 meter vanaf het toestel.

Squadronleider Apiwat rapporteerde het incident aan zijn basis in Phitsanulok en besloot de oefenvlucht af te blazen. De piloten werden door de vuurpijlen verrast omdat het bun bang fai festival vorige maand was geëindigd en geen toestemming was gevraagd voor nieuwe lanceringen.

De RTAF heeft de politie gevraagd de booswichten op te sporen en hen te waarschuwen dat ze levenslange gevangenisstraf of zelfs de doodstraf riskeren wanneer hun vuurpijlen een crash veroorzaken.

De directeur van het Directorate of Civil Affairs zegt dat drie dagen voor het afschieten toestemming dient te worden gevraagd. De vuurpijl mag niet hoger komen dan 5.000 voet en mag niet binnen een straal van acht kilometer van een vliegveld vliegen.

Bun Bang Fai verworden tot gokspel
Oorspronkelijk was het festival bedoeld om aan het eind van het droge seizoen Phaya Taen, de animistische god van de regen, te eren en hem te vragen om een regenrijke moesson met een goede oogst. Maar inmiddels worden de festivals het hele jaar door gehouden en dienen ze vooral om aan de goklust van Thai tegemoet te komen. Tijdens het festival, Bun Bang Fai geheten, worden gigantische vuurpijlen de lucht in geschoten. Ze bestaan uit een omhulsel van bamboe of PVC gevuld met explosief materiaal.

De bezoekers gokken op dingen als hoe lang de raket in de lucht blijft, of hij de grond bereikt of in de lucht ontploft, de afgelegde afstand en welke raket het hoogst komt. Per lancering worden bedragen variërend van 100 tot 1 miljoen baht ingezet. Elke lancering is goed voor zo’n 1 miljoen baht aan inzetten. Een festival duurt twee tot drie dagen. De vuurpijlen worden 30 tot 50 keer afgestoken.

Er zijn vijf groepen die de festivals organiseren in het zuiden van de Isan: Yasothon, Si Sa Ket, Ubon Ratchathani, Roi Et. Ze spreken onderling af waar het festival plaatsvindt, zodat ze niet dezelfde klantengroep bedienen. De kleine festivals trekken duizenden bezoekers, de grote tienduizenden. Alhoewel gokken verboden is, kan de politie niet ingrijpen omdat het festival als een culturele activiteit wordt beschouwd. Lokale autoriteiten zouden zich ook daartegen verzetten.

TIP-rapport ontsierd door ‘vriendjespolitiek’

29 juli – Vriendjespolitiek: zo noemt het republikeinse congreslid Chris Smith de upgrade van Maleisië en Cuba in het maandag vrijgegeven Trafficking in Persons rapport 2015. Beide landen verhuisden van de Tier 3 (zwaar onvoldoende) naar de Tier 2 (kan beter) lijst.

Chris Smith‘Als je het bewijs wil dat deze beslissing gepolitiseerd is, hoef je alleen maar naar de cijfers te kijken. China heeft 35 mensenhandelaren veroordeeld, Maleisië 3 en Thailand 151 – maar alleen Thailand staat op de Tier 3 lijst.’ [Dat Thailand 151 mensenhandelaren heeft veroordeeld, kan ik moeilijk geloven.]

Smith, schrijver van de Trafficking Victims Protection Act  van 2000, de wet waarop het TIP-rapport is gebaseerd, zegt dat president Obama de slachtoffers van de mensenhandel in Cuba en Maleisië een heel slechte dienst heeft bewezen door de rankings van beide landen te verhogen. [Voor de reden zie de berichtgeving van gisteren.] ‘De geloofwaardigheid van de VS is geschaad, het leiderschap ondermijnd en de slachtoffers worden hulpeloos en alleen achtergelaten.’

Verder pruttelt Bangkok Post in haar openingsartikel vandaag van nog wat na over het rapport met quotes van premier Prayut (volgend jaar upgrade, ‘De regering is op vele fronten bezig met de problemen’), minister Chatchai (Handel, ‘De Thaise regering wordt niet beloond voor haar inspanningen’) en minister Paiboon (Justitie, ‘Teleurgesteld’).

De Amerikaanse zaakgelastigde Patrick Murphy erkent dat Thailand in 2014 en 2015 de wetgeving heeft aangepast en dat overheidsdiensten beter samenwerken, maar: ‘Uiteindelijk voldoet Thailand niet aan de eisen voor een upgrade.’ Hij beoordeelt het rapport als ‘objectief’. ‘Het heeft niets met politiek in welk land dan ook te maken; het is gebaseerd op internationale maatstaven.’

De Amerikaanse president heeft 90 dagen de tijd om te bepalen of Tier-3 landen te maken krijgen met sancties. Deze kunnen bestaan uit een Amerikaanse aanbeveling aan het IMF en andere multilaterale banken om geen leningen te verstrekken, het blokkeren van niet-humanitaire, niet-handels gerelateerde buitenlandse hulp en bepaalde onderwijs en culturele programma’s. Vice-premier Don verwacht echter niet dat Thailand straf krijgt. De vice-voorzitter van de Thai Chamber of Commerce voorziet geen gevolgen voor de handel, want handelssancties worden niet genoemd.

Eerdere berichtgeving:
28 juli Mensenhandel: ’t Was Tier 3 en ’t blijft Tier 3
27 juli Twijfel aan betrouwbaarheid TIP-rapport
25 juli Washington Post: Deportatie Uighur is een ‘massive moral failure’
25 juli Rohingya: 72 verdachten in staat van beschuldiging

Voor een uittreksel van het TIP-rapport klik hier.

Kort Nieuws woensdag 29 juli

– Voormalig actieleider Suthep Thaugsuban moet op zijn tellen passen. De persconferentie die hij morgen geeft over de People’s Democratic Reform Committee Foundation, de voortzetting van de PDRC (die vorig jaar tegen de regering Yingluck te hoop liep) mag geen politiek karakter hebben. De NCPO (junta) waarschuwt hem dat hij beter eerst toestemming kan vragen.

Na zich een jaar als monnik te hebben teruggetrokken, gaat Suthep zich werpen op het voorzitterschap van de stichting. Suthep en negen anderen hebben al geprotesteerde tegen de verhuizing van het Police Region 8 Bureau van Pun Pin (Surat Thani, de thuisprovincie van Suthep) naar Thaland (Phuket). Daarvan zouden 200 agenten de dupe worden. De nieuwe locatie bestaat uit wooneenheden, een trainingscentrum, sportaccommodatie en een clubhuis, 20 km vanaf de stad en scholen. Suthep legde gisteren zijn monnikspij af. De ceremonie werd bijgewoond door honderd PDRC-leiders.

– Toeristen uit Thailand en Myanmar die per vliegtuig arriveren, mogen 14 dagen blijven en hebben geen visum meer nodig als ze het andere land bezoeken. Thailand en Myanmar hebben daarover gisteren tijdens de achtste vergadering van de Joint Commission for Bilateral Cooperation in Chiang Mai een overeenkomst getekend. Doel is het toerisme en de handel te stimuleren.

Myanmar opent vandaag een consulaat in Chiang Mai ten behoeve van de Myanmarezen die in het Noorden wonen of reizen. De opening wordt bijgewoond door de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen.

Andere kwesties die tijdens de vergadering aan de orde kwamen, waren de upgrade van grensposten, de strijd tegen drugs en mensenhandel, de grenshandel en investeringen.

– De familie van de vorige maand verongelukte aannemer Chuwong (de man met de twee maîtresses, die hij aandelen cadeau deed) wil dat de leider van het politieteam dat de zaak onderzoekt, vervangen wordt. De man blijkt een vriendje te zijn van voormalig staatssecretaris van Handel Banyin en laat dat nou de man zijn die achter het stuur zat, toen de auto met Chuwong tegen een boom knalde.

De teamleider heeft al geconcludeerd dat het om een gewoon verkeersongeluk gaat en dat er niets verdachts is aan de botsing. Maar een andere politiefunctionaris zegt dat nog geen definitieve conclusies zijn getrokken. Het wachten is op een analyse door auto-experts, dus beide opties zijn nog open: ongeluk of moord.

Commandant Somyot van de landelijke politie vindt vervanging van de teamleider niet nodig. Als de dood van Chuwong moord blijkt te zijn, zal niemand Banyin kunnen helpen, zegt hij.

Eerdere berichtgeving:
26 juli Kort Nieuws
25 juli Verongelukte aannemer had twee maîtresses
24 juli Kort nieuws
23 juli Veel moord en doodslag in Bangkok Post
20, 19 en 17  juli Kort Nieuws

– De Alcoholic Beverage Control Act van 2008 is dringend aan herziening toe, omdat die niet voorziet in nieuwe vormen van alcoholverkoop. Dat geldt bijvoorbeeld voor online verkopen en besteldiensten. Ook enkele traditionele alcoholische dranken ontbreken in de wet, zoals ya dong, een mix van gefermenteerde alcohol en kruiden die populair is bij teenagers. Zij mixen het met soft drinks. Het resultaat bevat driemaal zoveel alcohol als bier. Verder ontbreekt in de wet een leeftijdsgrens bij het kopen van medicinale alcohol.

Het Office of the Alcohol Control Committee van het Disease Control Department gaat er wat aan doen, daartoe aangespoord door de regering die overheidsdiensten heeft geïnstrueerd wetten te herzien met het doel ze beter te kunnen handhaven.

– Foei, dierenbeul en zo jong al. Een 21-jarige man, die ervan verdacht wordt twee zwerfhonden te hebben doodgeschoten en een derde verwond, heeft zich gemeld bij de politie van Phunphin (Surat Thani). Hij gaf als verklaring dat hij kwaad was omdat de honden kippen van hem hadden dood gebeten. De politie had de man opgeroepen, nadat een vrouw die zich over de honden had ontfermd, een klacht had ingediend. Dus toch niet 100 procent ‘zwerf’.

Wanneer het OM besluit hem te vervolgen, loopt hij het risico twee jaar gevangenisstraf te krijgen, niet alleen voor dierenmishandeling maar ook omdat hij geen vergunning had voor het vuurwapen.

– Niet alle monniken zijn lieverdjes en dat geldt zeker voor Phra Wichit Wisuttho (50), bijgenaamd Phra Darkie. Hij verkocht stenen, waarvan hij beweerde ze getransformeerd te hebben in lek lai, een heilig metalen amulet. Je reinste oplichting en daarom arresteerde de politie in Maha Sarakham hem gisteren voor het kloostercentrum Song Puai, waar hij de leiding over heeft.

– Het ministerie van Transport heeft bakzeil gehaald met voorstel het gratis bus- en treinvervoer af te schaffen en ouderen, gehandicapten, studenten en veteranen een korting te geven. De regeling die geldt voor bepaalde buslijnen in Bangkok en enkele treinroutes wordt met nog eens drie maanden verlengd, besloot het kabinet gisteren. Bangkok Post wijdde vorige week een cynisch commentaar aan de ‘bezuinigingsmaatregel’.

– Volgende maand gaat een Japans team ten behoeve van de aanleg van een hogesnelheidslijn samen met een Thais team de route Bangkok-Chiang Mai verkennen. Naar verwachting hebben de jongens en meisjes een jaar nodig en dat is niet zo verwonderlijk want het gaat om 672 kilometer. Over de aanleg is in mei door beide landen een Memorandum of Cooperation gesloten. Dat voorziet in nog meer spoorlijnen, maar laat ik het niet al te ingewikkeld maken.

Wanneer de verkenning is afgerond, wordt het kabinet om toestemming gevraagd , waarna de twee regeringen een Memorandum of Understanding over de aanleg tekenen. Het is de bedoeling dat die in 2018 begint. (Zie pagina Spoorwegen)

– Nog meer spoorwegen. De SRT houdt op 5 augustus een informatiebijeenkomst over de ontwikkeling van het station Bang Sue tot het nieuwe centraal station van Bangkok. In 2019 is het klassieke Hua Lamphong centraal station af. Bang Sue heeft als voordeel de grotere oppervlakte (218 rai) en het bevindt zich op een strategische locatie waar zeven spoordiensten samen komen, inclusief de ondergrondse metro (MRT). Het artikel noemt ook de bovengrondse metro (BTS) en de Airport Rail Link, maar dat zal wel toekomstmuziek zijn. Dus potentiële investeerders: op naar het Centara Grand & Bangkok Convention Centre waar de infobijeenkomst wordt gehouden. (Zie pagina Spoorwegen)

– Evenals Nederland ontkomt Thailand ook niet aan het heilig geloof in de voordelen van privatisering. De State Enterprises Policy Commission, bijgenaamd superboard, is er een voorstander van, want bespaart de overheid geld en voorkomt corruptie. 56 ondernemingen, die eigendom zijn van de overheid, komen ervoor in aanmerking.

De State Enterprise Workers Relations Confederation of Thailand (SERC) verzet zich tegen het principebesluit van de superboard dat twee weken geleden is genomen. De SERC is in principe niet tegen privatisering, maar wel als het enige doel geld verdienen is. Het voordeel van staatsbedrijven is dat ze geld verdienen voor het land, banen creëren, welvaart brengen in afgelegen gebieden en de sociale ongelijkheid daardoor verkleinen.

Volgens arbeidsdeskundige Narong is het idee ingegeven door de huidige economische problemen, waardoor de belastinginkomsten tegenvallen. ‘Sommigen geloven dat privatisering de gemakkelijkste manier is om dat probleem op te lossen.’

– De tegenstanders van de bouw van een kolencentrale in Thepha (Songkhla) hebben gisteren een eigen hoorzitting gehouden, nadat ze de tweedaagse hoorzitting van Egat maandag en gisteren hadden geboycot. [De krant schrijft in hetzelfde bericht dat hen de toegang werd ontzegd, omdat ze spandoeken bij zich hadden.]

De protestbijeenkomst trok 150 bewoners en werd buiten de Thepha school gehouden, 10 kilometer vanaf het districtskantoor waar de officiële hoorzitting werd gehouden. Die was de tweede dag gewijd aan de aanleg van een diepzeehaven voor de aanvoer van kolen. Een kleine zesduizend personen wilden er het woord voeren, 50 kregen die gelegenheid. De meesten steunen het project omdat het ten goede komt aan de gemeenschap en bestaansmiddelen. Ze vertrouwen erop dat Egat maatregelen neemt om de gevolgen te verzachten.

Eerdere berichten:
28 juli Egat: Die centrale en haven komen er
27 juli Kort Nieuws
26 juli Ook protest in Songkhla tegen kolencentrale

– De moesson heeft gisteren voor heel wat overlast gezorgd in de provincies Tak en Mae Hong Son in het Noorden. De zware regens en harde wind veroorzaakten grondverschuivingen en schuivende rotsen, waardoor wegen tijdelijk onbegaanbaar waren. Als gevolg van overstromingen raakten dorpen onbereikbaar. Huizen en gewassen liepen veel schade op.

De Mae Ngao rivier in het gelijknamige nationaal park trad buiten haar oevers. Op een weg bereikte het water een hoogte van 1,5 meter. Het 36th Ranger Regiment komt bewoners in Mae Hong Son te hulp met platbodems en troepen.

In de Mekong rivier staat het water nu acht meter hoog dankzij de regens. In Nakhon Phanom zijn bewoners die langs de rivier wonen, gewaarschuwd voor overstromingen. Ook bewoners bij bergen moeten goed opletten.


 

Hoorzitting Thepha

Inspraak op z’n Thais

De eerste van een tweedaagse hoorzitting over de bouw van een kolencentrale in Thepha (Songkhla) toonde maandag een grimmig beeld. Prikkeldraad om tegenstanders, die zich niet hadden opgegeven, buiten de deur te houden; 1.500 soldaten en politie rond het districtskantoor waar de hoorzitting werd gehouden en 500 defensievrijwilligers binnen het prikkeldraad. De krant daarentegen noemt een totaal aantal van 400. Lees verder het desbetreffende bericht in Kort Nieuws van maandag , Ook protest in Songkhla tegen kolencentrale (26 juli) en Egat: Die centrale en haven komen er (zie verder).

Exporteurs pessimistisch over export

28 juli – En weer zal de Thai National Shippers’ Council haar exportprognose voor dit jaar moeten bijstellen. De cijfers over juni zijn nog niet bekend, maar vooorzitter Nopporn houdt er al rekening mee dat de export vorige maand sterk is gekrompen.

Een bron op het ministerie van Handel verwacht een contractie van 7 procent op jaarbasis, hetgeen betekent dat het eerste halfjaar de export met 5 tot 6 procent is gekrompen.

De minister van Handel houdt rekening met een teruggang van 3,5 procent [over het hele jaar?] omdat de belangrijkste markten ook allemaal rode cijfers schrijven: Asean, Japan, Zuid-Korea, de EU, Afrika, India en het Gemenebest. ‘Als de juni-cijfers in contractie blijven, wordt de situatie in toenemende mate zorgelijk daar ze de weerslag zijn van een serie negatieve factoren, met name het langzamer dan verwachte herstel van de wereldeconomie.’

De campagne van de regering om de export in vijf industrietakken te stimuleren zal pas volgend jaar vrucht dragen en niet dit jaar, verwacht Nopporn. Die vijf zijn auto’s en auto-onderdelen, elektronica en elektrische apparaten, landbouw en voedsel, petrochemie en edelstenen en sieraden.

Nopporn vindt dat de regering moet afzien van de douane-tarieven op importen en exporten en zich meer moet concentreren op het upgraden van producten, niet alleen qua kwaliteit, maar ook qua milieuvriendelijkheid en voedselveiligheid. (Bron: Bangkok Post, 27 juli)

Limerick van de dag
Er was eens een mensenhandelaar
Die zat met zijn handen in het haar
De junta maakt jacht
Op zee zwerft de vracht
Zijn handel ligt stil tot volgend jaar

Mensenhandel: ’t Was Tier 3 en ’t blijft Tier 3

28 juli – Eerlijk is eerlijk. Thailand heeft een beetje pech met de prolongatie van de Tier-3 status in het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport over de staat van de mensenhandel in de wereld. Thailand bevindt zich op die lijst in het gezelschap van 22 andere landen, waaronder Noord-Korea.

Pech omdat de deadline van het rapport eind maart was, waardoor de vondst van de doorgangskampen voor Rohingya aan de grens met Myanmar en de arrestatie van een kleine honderd verdachten het rapport niet meer haalden. Dit verklaart ook waarom de reacties in Thailand vrij gematigd zijn.

Het enige wat premier Prayut er maandag, voordat het rapport was verschenen, over zei, was dat hij het Amerikaanse besluit zou respecteren. Hij erkent dat nog veel stappen tegen mensenhandel in het land moeten worden gezet, maar hij heeft wel het gevoel dat de afgelopen maanden ‘substantiële voortgang’ is geboekt.

Een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de Tier-3 prolongatie ‘de significante pogingen ondernomen door de regering, niet accuraat weergeeft’. ‘Thailand blijft zijn uiterste best doen om de resterende uitdagingen te overwinnen, terwijl het ook veiligheid blijft bevorderen en onze lange en erkende traditie van steun aan de menselijkheid in stand houdt.’ [Het ministerie laat wijselijk de recente deportatie van 109 Uighur naar China buiten beschouwing.]

Het overige nieuws kwam gisteren al aan de orde, zoals de bekritiseerde promotie van Maleisië van de Tier 3 naar de Tier 2 lijst. Ook Cuba, waarmee de VS na 50 jaar haar diplomatieke banden heeft hersteld, schoof een plaatsje op. In het openingsartikel in de krant van vandaag wordt ook nog ingegaan op de situatie in de visserij, maar dat is allemaal oud nieuws.

Bangkok Post constateert in haar hoofdredactioneel commentaar dat het militaire regime de eerste regering is die de kwestie zo serieus aanpakt. Donderdag is de United Nations World Day Against Trafficking in Persons. ‘Een herinnering’, schrijft de krant, ‘dat de regering haar strijd moet opvoeren. De mensenhandelaren zijn gepakt, ze zijn gevaarlijk, en ze zullen op alle mogelijke manieren zoals trucs, intimidatie en geweld reageren om te proberen uit de gevangenis te blijven. Sterkere en zelfs meer geconcentreerde pogingen zijn nodig om deze barbaarse handel eens en voor al op te breken.’

Eerdere berichtgeving:
27 juli Twijfel aan betrouwbaarheid TIP-rapport
25 juli Washington Post: Deportatie Uighur is een ‘massive moral failure’
25 juli Rohingya smokkel: 72 verdachten in staat van beschuldiging

Egat: Die centrale en haven komen er

28 juli – Zoals vaak wijkt de berichtgeving op de website af van die in de krant. Dat geldt ook voor de berichtgeving over de hoorzitting in Thepha (provincie Songkhla) (zie boven Inspraak op z’n Thais). Krant en website noemen verschillende aantallen soldaten, agenten en defensievrijwilligers en de (vijftig) demonstranten boycotten volgens de krant de hoorzitting. Dat besloten ze omdat ze geen toestemming kregen spandoeken mee te nemen. [Tja, Bangkok Post maakt het me doorgaans knap lastig met tegenstrijdige of onvolledige berichtgeving.]

De hoorzitting, die vandaag voortgezet wordt, is de derde en laatste van drie hoorzittingen over de 2.200 MW kolencentrale, die de grootste in haar soort van Thailand wordt. Vandaag wordt gesproken over de aanleg van een diepzeehaven, nodig voor de aanvoer van de kolen.

Hoorzitting Thepha Spandoeken verbodenDe hoorzitting wordt tegen de wens van de demonstranten voorgezeten door de gouverneur van Songkhla. Rare man, hij zei: ‘Sinds Egat [het landelijk elektriciteitsbedrijf, dat nog nooit van alternatieve energiebronnen lijkt te hebben gehoord] het project heeft voorgesteld, is Thepha nu landelijk bekend. Moeten we daar niet trots op zijn?’

De tegenstanders wijzen erop dat het kwetsbare milieu aanzienlijke schade oploopt door centrale en haven. Sommige omwoneden zitten er blijkbaar niet mee, want die hopen dat de centrale werkgelegenheid oplevert en dat de elektriciteitsprijs omlaag gaat. De directeur van de Project Environment Division van Egat laat er geen twijfel over bestaan. Die centrale komt er. ‘De meeste mensen in Thepha willen dat.’

Kort Nieuws dinsdag 28 juli

– Wijziging van de kabinetssamenstelling, waarover de afgelopen dagen druk is gespeculeerd, valt niet voor september te verwachten. Premier Prayut zegt dat het huidige kabinet, dat op 12 september werd ingezworen, minimaal een jaar aan het werk moet zijn geweest tot een eventuele reshuffle. Mocht die er komen, dan worden in ieder geval geen partijpolitici in het kabinet opgenomen. ‘Die politici zijn voorlopig niet welkom. Ben ik duidelijk?’

Gevraagd of hij de militairen in het kabinet wil vervangen door ‘professionals’, antwoordde Prayut: ‘Waarom? Denk je dat soldaten dwazen zijn? Dat zijn ze niet. Je hebt toch wel gezien wat er in dit land gebeurde onder het bewind van “professionele” mensen in het verleden.’

Wanneer het kabinet op de schop gaat, zal Prayut zich niet beperken tot de economische vierhoek (die het in de ogen van het bedrijfsleven slecht doet). ‘Dat zou oneerlijk zijn, want de mondiale economische situatie speelt een belangrijke rol [bij de haperende Thaise economie].’

– Het RID krabbelt terug of de krant heeft er weer eens een slag naar geslagen. Adjunct-hoofd Suthep zegt dat zijn dienst geen plannen heeft om de premier te vragen watermanagementprojecten te versnellen door gebruik te maken van zijn speciale bevoegdheden conform het draconische artikel 44 van de interim-grondwet. (Zie het commentaar van vice-premier Wissanu in Kort Nieuws van maandag en het desbetreffende bericht in Kort Nieuws van zaterdag)

De suggestie om artikel 44 in te zetten, werd eerder gedaan door het hoofd van de divisie planning van het RID. De bouw van de omstreden Mae Wong dam in Nakhon Sawan plus de omleiding van water uit de Mekong zouden dan sneller gerealiseerd kunnen worden. Tot nu toe stagneren die plannen, aldus het divisiehoofd. Maar Suthep benadrukt dat waterprojecten de gebruikelijke procedures dienen te volgen. ‘Die projecten zullen gevolgen hebben voor het milieu en bestaansmiddelen, hetgeen betekent dat een nauwkeurige studie vereist is. We denken niet dat ze in de nabije toekomst gerealiseerd worden.’ (Zie pagina Mae Wong dam)

Water stijgt
De hoeveelheid water in de grote stuwmeren stijgt als gevolg van de moesson die thans over de Isaan en het Noorden trekt. In bijgaand kader de situatie in het Bhumibol en Sirikit stuwmeer. Tot midden augustus loost het RID 5 miljoen kubieke meter water uit Bhumibol, wat voldoende moet zijn voor 1,1 miljoen rai aan rijstakkers in de Central Plains, de rijstschuur van Thailand. De boeren in het zuiden van de Central Plains krijgen water via Khlong Pasak en de Tha Chin rivier, die worden bevoorraad door de Chao Phraya dam in Chai Nat. Maar zuinig met water blijft geboden, aldus Suthep.

– Wie gelooft zoiets? Het pistool dat op de luchthaven van Tokio in de handbagage van oud-politiecommissaris Kamronwit werd gevonden, was niet van hem, beweert hij. Hij zegt drie vuurwapens te bezitten, maar niet dit pistool. Hoe dit kan, wilde het hoofd van de Provincial Police Region 1, waar de oud-commissaris is ondervraagd, niet zeggen, toen hij dit gisteren bekend maakte. Dus zullen kaboutertjes het wel in zijn bagage hebben gestopt. Kamronwit zat in Japan 20 dagen in voorarrest. Het Japanse OM besloot geen vervolging in te stellen, maar legde hem wel een reisverbod van 3 jaar naar Japan op.

– Verwarring over 300 meter. Het ministerie heeft nooit een afstand genoemd, zegt de minister van Justitie, dat heeft het National Committee for Alcohol Consumption Control gedaan. De autoriteiten zijn het erover eens dat het uitgevaardigde verbod geen afstand had mogen voorschrijven. Dat moet nog maar eens worden bekeken, vindt de minister.

De 300 meter heeft betrekking op de afstand tot onderwijsinstellingen waar binnen geen alcohol mag worden verkocht. Premier Prayut heeft daarvoor het draconische artikele 44 van de interim-grondwet uit de kast gehaald en daar hebben tachtig alcoholverkopers weer tegen geprotesteerd (‘Kost duizenden banen’).  De minister zegt: Ze begrijpen het niet, het gaat om handhaving van een oude regel, die door de autoriteiten is genegeerd. Zie verder het bericht Straatraces, alcohol, nachtzaken aan banden van 24 juli.

– Een tijd niets van gehoord, de laatste keer was op 17 mei: het direct-sales bedrijf Ufun Store Co dat via een zogeheten Ponzi-scheme (een piramide constructie) verdacht wordt van de oplichting ad 20 miljard baht van 120.000 personen in binnen- en buitenland. Gisteren werd een nieuwe verdachte aan de pers getoond. Hij zegt adjunct-wooordvoerder te zijn van de Chartthaipattana partij, maar de partij ontkent dat. De man was tot 2011 lid van de partij.

Hoe hij precies in de zaak is betrokken, gaat boven mijn pet, maar ik neem aan dat hij niet is aangehouden vanwege zijn mooie bruine ogen. De politie wil hem laten vervolgen voor het witwassen van geld. (Zie pagina Corruptie 2)

– Laos en Thailand staan in de startblokken om te beginnen met de aanleg van twee spoorlijnen die China, Laos en Thailand aan elkaar moeten knopen. Het gaat om een tracé van 520 km van Kunming in het zuiden van China naar Laos en een lijn van 417 km van de noordgrens van Laos naar Vientiane. Eerder bereikten China en Thailand al overeenstemming over een nieuwe spoorlijn tussen Nong Khai  en Map Ta Phut in Rayong met een aftakking naar Bangkok. Die moet aansluiten op de lijn naar Kunming. In 2020 moet het mogelijk zijn van Kunming naar Bangkok en Map Ta Phut te reizen. Via een nieuwe spoorbrug over de Mekong, want treinen kunnen niet zwemmen. (Zie pagina Spoorwegen)


 

TIP rapport 2

Twijfel aan betrouwbaarheid TIP-rapport

27 juli – Met spanning wordt uitgezien naar de publicatie vandaag van de nieuwe editie van het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport over de staat van de mensenhandel in de wereld. De regering is lijdzaam (Prayut: We doen ons best de zorgen van de VS weg te nemen), maar critici zaaien twijfel over de betrouwbaarheid van het rapport.

Een aanwijzing daarvoor zou de plaatsing van Maleisië zijn, dat volgens persbureau Reuters wordt opgewaardeerd van de Tier 3 naar de Tier 2 lijst, daarmee de weg effenend voor Maleisisch lidmaatschap van de Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst Trans Pacific Partnership.

Panitan Wattanayagorn, docent politicologie aan de Chulalongkorn universiteit, wijst erop dat de regering Prayut vorderingen heeft gemaakt in de strijd tegen mensenhandel. Verdachten zijn gearrresteerd en gaan vervolgd worden, ‘including high-ranking officers’. De man moet aan geheugenverlies lijden, want slechts één hoge legerofficier is aangehouden. Mensenrechten actievoerders betwijfelen of hij alleen geopereerd heeft.

Panitan zaait twijfel over de betrouwbaarheid van het rapport. Het zou door de VS misbruikt kunnen worden als diplomatiek en politiek middel om landen onder druk te zetten of misbruikt om de eigen machtspositie bij onderhandelingen over handelskwesties te versterken. Vermoedelijk doelend op de relatie met China noemt Panitan ook druk op Thailand vanwege ’s lands ‘nauwe banden met bepaalde landen’.

Siwawong Suktawee, coördinator van de Migrant Working Group, erkent ook de inspanningen van de regering om de mensenhandel problemen aan te pakken. Maar wanneer Thailand op de Tier 3 lijst blijft staan [vorig jaar degradeerde het land van de Tier 2 naar de Tier 3 lijst] is er nog geen man overboord, daar het de regering stimuleert het probleem te blijven aanpakken. ‘Feitelijk draait het om continuïteit en duurzaam management, niet alleen een doel bereiken en dan stoppen.’

Een mensenrechten expert wijst erop dat de regering pas eind maart actief is geworden, na de deadline van het nieuwe TIP-rapport. De vorderingen die daarna zijn gemaakt, zullen pas zichtbaar worden in het rapport van 2016.

‘Het rapport bevat niet alleen kritiek maar geeft ook aanbevelingen. We moeten accepteren dat we mensenhandel problemen hebben, we moeten ze aanpakken en voorkomen dat ze weer gebeuren.’

Het TIP-rapport is gebaseerd op de Trafficking Victims Protection Act. Regeringen die aan de criteria van de wet voldoen, staan op de Tier 1 lijst. De Tier 2 lijst is voor landen die zich onvoldoende inzetten en de Tier 3 lijst voor landen die helemaal niets doen.

Limerick van de dag
Een sombermans in Uttaradit
Had als levensmotto dit:
Het leven is kut
Neuken heeft geen nut
Dat kan geen Thai zijn die zo vit

Kort nieuws maandag 27 juli

– Een man in Songkhla die zijn zoon van 5 jaar ernstig heeft mishandeld, is door de politie aangehouden. Op een video [door wie gemaakt?] is te zien hoe hij de jongen in diens gezicht schopt, hem bij zijn nek grijpt en tegen de grond gooit. De vader, vermoedelijk onder invloed van drugs, was kwaad geworden omdat het knaapje het antwoord schuldig moest blijven op diens vragen over zijn rekenhuiswerk.

Naar verluidt zou de man het joch vaker mishandelen omdat hij vermoedde dat hij niet de verwekker was. De moeder, een Musur hooglander, durfde geen aangifte te doen omdat ze geen ID-kaart heeft. Welzijnswerkers zullen zich over moeder en haar kinderen ontfermen.

– De politie in Songkhla neemt geen enkel risico. Ze stuurt 400 man naar een openbare hoorzitting vandaag over de voorgenomen bouw van een kolencentrale in het district Thepha. De gouverneur van Songkhla heeft samenscholingen verboden.

Het hoofd van de politie in Songkhla hoopt dat de tegenstanders van de centrale zich zullen beperken tot het uiten van hun mening. Maar als ze ‘verwarring en wanorde’ veroorzaken, wordt ingegrepen. De politie krijgt daarbij versterking van het leger.

De tegenstanders hebben de gouverneur gevraagd zijn bevel in te trekken en niet de hoorzitting voor te zitten. Ze wilden gisteren een petitie tegen de hoorzitting aan de gouverneur aanbieden, maar die kwam niet opdagen in het Provinciehuis. Een ‘vertegenwoordiger’ van hem nam het verzoekschrift in ontvangst. Tijdens de hoorzitting, die twee dagen in beslag neemt, mogen de tegenstanders geen spandoeken en Powerpoint presentaties gebruiken.

Zie verder het bericht Ook protest in Songkhla tegen kolencentrale van 26 juli.

– ’s Lands hoogste moslimleider veroordeelt in scherpe bewoordingen de bomaanslag, zaterdag in Pattani waarbij een monnik en een agent [in het bericht van gisteren was het een soldaat] om het leven kwamen en zes personen werden gewond. Het kantoor van de Chularatchamontri zegt ‘diep bedroefd’ te zijn over het geweld tegen de monniken, die hun ochtendronde maakten, soldaten en onschuldige burgers. Het roept moslimleiders en gelovigen in het land op om morele steun te verlenen en de slachtoffers van geweld te helpen, ongeacht hun religieuze overtuiging.

Het Buddhists Network for Peace doet een beroep op de commandant van het Vierde Legerkorps om de veiligheidsmaatregelen voor boeddhisten en monniken tijdens hun ochtendronde te versterken.

De afgelopen 11 jaar zijn bij bomaanslagen in het Zuiden 11 monniken om het leven gekomen en 25 gewond. Het leger heeft nieuwe richtlijnen uitgegeven: de rondes dienen verkort te worden en een veilige route te volgen.

Suthep Thaugsuban 2 duimen omhoog– Op 15 juli werd hij ingewijd als monnik en morgen legt hij zijn monnikspij af. Suthep Thaugsuban, ex vice-premier in de regering Abhisit en actieleider van de protesten tegen de regering Yingluck, wordt voorzitter van de People’s Democratic Reform Committee Foundation, de wedergeboorte van de PDRC als non-profit organisatie met als doel hervormingen tot stand te brengen.

Als eerste activiteit gaat de stichting in Na Muang (Koh Samui) een technische school stichten, waar de leerlingen onderwezen worden in de boeddhistische levenswijze. Het ontwikkelen van dorpen voor senioren is een ander plan van de stichting.

– Geen goed idee, vindt vice-premier Wissanu het voorstel van het RID om de bouw van de (controversiële) Mae Wong dam in Nakhon Sawan te versnellen door het draconische artikel 44 van de interim-grondwet in te zetten. Dit artikel geeft premier Prayut de absolute macht om te doen wat hem belieft.

Wissanu zegt dat de regering de kwestie eerst dient te bestuderen en na moet gaan of het inzetten van het artikel een eind maakt aan de langdurige controverse over de dam, zodat het geen olie op het vuur gooit. ‘Artikel 44 is geen panacee’, aldus Wissanu. Het RID kan beter met de tegenstanders praten om begrip te kweken.

Sasin Chalermlarp, secetaris-generaal van de Seub Nakhasathien stichting, vindt dat de regering het voorstel van het RID moet afwijzen. ‘De regering moet eerst luisteren naar de bevolking.’ Ze dient prioriteit te geven aan de bestrijding van de droogtecrisis en met efficiëntere watermanagement plannen voor het komende droge seizoen te komen, aldus Sasin, die uit protest tegen het damplan in september 2013 van Nakhon Sawan naar Bangkok liep.

Voor achtergrondinformatie zie de pagina Mae Wong dam.

– Maandag wordt een informatiebijeenkomst gehouden over de voorgenomen aanleg van een promenade langs de Chao Phraya rivier. De wandelroute aan beide zijden van de rivier is gepland tussen de Pathum Thani brug in Pathum Thani en de monding van de rivier in Samut Prakan. Ze krijgt een lengte van 140 km.

De directeur van het Transport and Traffic System Development Bureau zegt dat hij samen wil werken met de lokale bevolking en naar hun wensen wil luisteren. ‘We geven een reactie en als ze het met ons eens zijn, gaat het plan door. Als ze het niet met ons eens zijn, schrappen we het plan.’ Naar de promenade wordt een haalbaarheidsstudie gedaan door drie consultants, maar die zijn er nog mee bezig.

Voor alle duidelijkheid: verwar dit plan niet met het plan van het Urban Design and Development Centre (UDCC) voor een promenade tussen de Taksin brug en Khlong Kluay, en het plan van de gemeente Bangkok voor de aanleg van de New Landmark of Thailand, zoals de promenade heet, tussen de Rama VII en Pin Klao brug.

– Het ministerie van Onderwijs laat het plan varen om kleine scholen te sluiten en die met andere scholen samen te voegen. Tegen dat voornemen zijn de afgelopen jaren veel bezwaren gerezen. Volgens het Thailand Development Research Institute zou het sluiten van kleine scholen de toegang tot het onderwijs beperken.

Het ministerie zet nu in op onderwijs op afstand (DLTV, distance-learning television programma). Het heeft nog niet besloten wat te doen met de 200 scholen die nul leerlingen tellen. Alleen als de desbetreffende scholen er om vragen, gaan ze dicht en mogen ze met scholen in de buurt fuseren.

Het ministerie lanceerde het fusieplan 2 jaar geleden. Zevenhonderd scholen met minder dan 50 leerlingen zouden de deuren moeten sluiten. [Elders in het bericht wordt het aantal van 14.000 genoemd.] Volgens het ministerie leveren ze te weinig kwaliteit. Op die scholen werken maximaal drie onderwijzers, dus worden combinatieklassen gevormd.

De directeur van een school in Kanchanaburi is niet enthousiast over DLTV. ‘Onbruikbaar als de regen komt of wanneer leerlingen de onderwijzer op afstand niet kunnen bijhouden’, vindt hij. (Zie pagina Onderwijs)


 

Uighur vrouwen en kinderen maart 2014

Washington Post: Deportatie Uighur is een ‘massive moral failure’

25 juli – ‘Na de militaire coup van mei 2014 nam Thailand afscheid van de vrijheid van meningsuiting en vrije verkiezingen. Nu zegt het ook vaarwel tegen zijn internationale verplichtingen. Er is geen sterker voorbeeld van Thailand’s juridisch en moreel falen dan het besluit om 109 Uighur vluchtelingen, een etnische Turkse moslim minderheid, terug naar China te sturen, waar ze bijna zeker vervolgd gaan worden en mogelijk gemarteld.’

De Washington Post geeft Thailand er ongenadig van langs in een bitter commentaar. De redactie wijst erop dat het land gebonden is aan de Convention Against Torture, maar in plaats daarvan een knieval heeft gemaakt voor China, Thailand’s tweede handelspartner. De repatriëring, zeg maar deportatie, vond plaats nadat China het land had gekapitteld omdat het 170 Uighur vrouwen en kinderen toestemming had verleend naar Turkije te reizen, waar ze in ieder geval veilig zijn.

Over het lot van de Uighur in China hoeft geen twijfel te bestaan. In het verleden zijn ze willekeurig gearresteerd en gevangen gezet, meestal gevolgd door een strafvervolging op basis van opgeblazen beschuldigingen. In dit geval beweert China dat sommige Uighur terroristen zijn, die zich willen aansluiten bij de jihad. Maar een flintertje bewijs daarvoor heeft het land niet geleverd.

Washington Post eindigt met de oproep aan Thailand om een onmiddellijk moratorium in te stellen, niet alleen op het deporteren van Uighur maar van ieder wiens vluchtelingenstatus nog moet worden vastgesteld. En China dient open kaart te spelen over het welzijn en de verblijfplaats van degenen die tegen hun wil zijn teruggekeerd. China dient ook te stoppen om zwakkere landen het mes op de keel te zetten om zijn vuile werk op te knappen.

[Met dank aan Tino Kuis, die me op het artikel attent maakte.]

CPF koopt Russisch pluimveebedrijf

26 juli – Charoen Pokphand Foods Plc, een agro-industrieel en voedsel conglomeraat in Thailand, breidt zijn vleugels uit naar Rusland. Het neemt het complete aandelenpakket over van een groot geïntegreerd pluimveebedrijf.

CPF Netherlands BV vormt voor dit doel een holding, die het bedrijf gevestigd in Severnaya en Woyskovitsy gaat beheren. Gebaseerd op de huidige roebel-baht koers heeft het bedrijf een waarde van 23,8 miljard baht. Het bedrijf heeft een martkaandeel van 5 procent en heeft met name in St. Petersburg en Moskou een sterke positie. De Russische pluimveemarkt is relatief gefragmenteerd zonder dominante spelers.

De twee vestigingen bestrijken de gehele keten van de pluimveehouderij: productie van kippenvoer, fokken van parent stock, broeden, boiler houses en primaire bewerking. Vorig jaar hadden ze een geconsolideerde omzet van omgerekend 10,2 miljard baht bij een netto winst van 3 miljard baht.

De overname door CPF is niet de eerste in Rusland. In 2013 werd een varkensbedrijf overgenomen. CPF beheert fabrieken van voer en varkensboerderijen. Deze kampen met een tekort aan varkens en kippen als gevolg van ’s lands importban op importen uit de VS en Europa. (Bron: Bangkok Post, 25 juli)

Minister Chakramon is niet bang voor zijn hachie

26 juli – Minister Chakramon (Industrie) gelooft niet dat hij op de schopstoel zit en vervangen wordt, wanneer premier Prayut besluit de kabinetssamenstelling te wijzigen. Maar mocht dit onverhoopt gebeuren, dan heeft hij er ook geen moeite mee. Wel vraagt hij zich of zijn opvolger het zoveel beter kan doen want de economische problemen zijn grotendeels te wijten aan de ‘onbeheersbare’ wereldeconomie. Als meest urgente taak voor een eventuele opvolger noemt hij het stimuleren van de binnenlandse bestedingen.

‘De regering meent dat de mensen nog steeds geld in hun zak hebben, maar het niet uitgeven uit angst voor hun toekomstige inkomen, omdat ze zoveel onheilspellende factoren zien. De regering dient effectieve maatregelen te nemen om het vertrouwen te stimuleren’, zegt Chakramon.

Begin vorige week klaagde de Federation of Thai Industries dat het economisch team van de regering te traag is bij het bestrijden van de economische malaise. Premier Prayut liet donderdag doorschemeren dat hij het mes zet in het kabinet, maar namen en rugnummers noemde hij niet. (Bron: Bangkok Post, 25 juli)

De export hapert, maar niet van organische producten

26 juli – Ondanks de sombere vooruitzichten voor de export, doen organische landbouwproducten het goed. Verwacht wordt dat de export ervan dit jaar met 10 tot 15 procent toeneemt. De afgelopen jaren neemt de belangstelling voor de producten toe omdat consumenten in binnen- en buitenland zich meer en meer bewust worden van de effecten ervan op gezondheid en milieu.

Organische productenVandaag eindigt in het Queen Sirikit National Convention Center de door het ministerie van Handel georganiseerde jaarlijkse Organic & Natural Expo. Ruim tweehonderd ondernemers hebben de afgelopen vier dagen hun producten getoond en contacten gelegd. Naar verwachting is er voor 30 miljoen baht verkocht.

Thailand heeft 213.000 rai aan landbouwgrond waar organisch geboerd wordt. De 92.000 boeren produceren jaarlijks 80.000 ton. 68 procent van de export van organische producten bestaat uit rijst, gevolgd door groente (12 pct) en fruit (8 pct). (Bron: Bangkok Post, 25 juli)

Limerick van de dag
Er was eens een expat uit Delden
Die hield erg veel van schelden
Hij schold op menig Thai
Dat vindt men hier niet fraai
Men gaat hem dat nog eens vergelden

Zes agenten gestraft voor oogje dicht

26 juli – Donderdag stonden de maatregelen aangekondigd in de Royal Gazette (de Staatscourant van Thailand) en gisteren maakten zes politieagenten in Pathum Thani al kennis met de afgekondigde strenge maatregelen tegen de verkoop van alcohol in de buurt van onderwijsinstellingen en overtreding van de sluitingstijd.

De zes agenten kregen een strafoverplaatsing omdat ze verzuimd hadden twee pubs bij de Rangsit universiteit tot de orde te roepen. Die bleken bij een massale operatie van honderd man vrijdagnacht om half één nog open; bovendien zaten er 35 meest studenten jonger dan 20 jaar.

Aan de operatie namen agenten van het Narcotics Suppression Bureau deel, de Crime Suppression Division, Consumer Protection Police Division en agenten uit Pathum Thani.

De twee uitbaters bleken een vergunning te hebben voor de verkoop van alcohol, maar geen cafévergunning. De politie streeft ernaar de verkoopvergunning te laten intrekken. Naar verluidt zouden de zaken ook permanent moeten sluiten.

Zie verder het bericht Straatraces, alcohol, nachtzaken aan banden van 24 juli.

Bruiloft Napat Jatusripitak

Reshuffle: Druk op premier Prayut neemt toe

26 juli – De druk op premier Prayut neemt toe om de bezem te halen door het kabinet en met name door de economische vierhoek. De vier ministers onder leiding van vice-premier Pridiyathorn hebben het afgelopen jaar geen kans gezien de kwakkelende economie los te trekken, zeggen critici. Ze hopen dat meer pro-actieve ministers worden benoemd. Vrijdag liet Prayut doorschemeren dat een reshuffle er aan zit te komen.

Puntsgewijs enkele commentaren uit het openingsartikel van Bangkok Post:

 • Partijleider Abhisit van de Democraten: Prayut dient zijn positie ten aanzien van de reshuffle snel te verduidelijken. Nog langer onzekerheid laten bestaan, bemoeilijkt het werk van de regering. De nadruk dient te liggen op stimulering van de koopkracht, met name van boeren die de dupe zijn van lagere prijzen voor hun producten en de droogte.
 • Yutthaporn Issarachai, vice-rector van de Sukothai Thammatirat Open University: De premier moet een reshuffle bezien als een normaal verschijnsel, omdat er altijd veranderende omstandigheden zijn.
 • Politieke waarnemers: De geamendeerde interim-grondwet opent de weg voor Somkid Jatusripitak, economisch adviseur van de NCPO, om Pridiyathorn te vervangen. Eerder kon dat niet omdat politici die een politieke ban hebben gehad, geen kabinetslid konden worden. Somkid was een van de 111 politici van de opgeheven Thai Rak Thai partij [van premier Thaksin] die in 2007 5 jaar van politieke activiteiten werden uitgesloten. Op de foto zoon Napat die op zijn trouwreceptie in het Mandarin Oriental Hotel hoog bezoek kreeg.
 • Warong Dechgitvigrom, voormalig Democratisch parlementslid: Een reshuffle is onvermijdelijk omdat het land wordt geconfronteerd met tal van problemen. Breng nieuwe gezichten in die door de bevolking worden geaccepteerd. Tegen een kabinet van nationale eenheid (van Pheu Thai-ers en Democraten) kan geen bezwaar bestaan.
 • Pornthep Chuphan, directeur van de afdeling investeringsstrategie van SCB Securities Co: Een reshuffle mag geen gevolgen hebben voor de aandelenmarkt. Het particuliere bedrijfsleven meent dat een verandering van ministers, belast met economische zaken, weinig invloed heeft omdat het economisch beleid van de regering en overheids investeringsprojecten gelijk blijven.
 • Wanchai Sornsiri, lid van de NRC: De bevolking wordt ongeduldig over de economische problemen, de kwestie kan het vertrouwen in de regering ondermijnen. Kabinetsleden dienen zich niet vast te klampen aan hun zetel. Wanneer ze vervangen worden, dient dit niet gezien te worden als een schande daar een verandering tot doel heeft dat ze ten goede komt aan het land.

In het artikel wordt verder gespeculeerd over kanshebbers en wordt nog eens verwezen naar de eerder vermelde peiling, waaruit blijkt dat een meerderheid van de respondenten een regering van nationale eenheid steunt.

Ook protest in Songkhla tegen kolencentrale

26 juli – Geïnspireerd door de protesten tegen de bouw van een kolencentrale in Krabi, hebben nu ook bewoners in Songkhla de barricaden beklommen tegen de bouw van zo’n centrale in Thepha. Dit district heeft de ‘best bewaarde natuur’ van alle zestien districten in de provincie, zeggen ze. Boeren en vissers volgen de islamitische halal regels door geen chemicaliën te gebruiken. Het gebied heeft dan ook een goede reputatie op het gebied van de organische landbouw.

Vertegenwoordigers van ruim honderd tambons hebben een verklaring getekend waarin ze zeggen een centrale van 2.200 MW niet toe te staan ‘bij ons witte zandstrand’. De tegenstanders maakten voor het eerst tijdens een forum gisteren bezwaar tegen de centrale; ze betwijfelen of die de lokale economie stimuleert, zoals de regering beweert. De centrale biedt werk aan driehonderd personen, meest geschoolde technici, dus heeft weinig invloed op de werkgelegenheid in Thepha.

In Songkhla staat al een centrale van 1.600 MW, gestookt op bunkerolie en aardgas. De opgewekte elektriciteit is meer dan de huidige vraag in de zeven zuidelijke provincies, dus een nieuwe centrale is niet nodig. Morgen begint een openbare hoorzitting van twee dagen over de centrale.

Behalve in Songkhla en Krabi wil de overheid kolencentrales bouwen in Trang en Nakhon Si Thammarat.
Voor de Krabi-berichtgeving, zie onder andere Kort Nieuws en het artikel Harde confrontatie in zwart-wit met slachtoffers kolencentrale van 25 juli.

Kort nieuws zondag 26 juli

– Een monnik en een begeleidende soldaat zijn tijdens de ochtendronde door een bomexplosie bij een riviermarkt in Taluban (Pattani) om het leven gekomen. Acht personen raakten gewond: twee soldaten, een tweede monnik en drie burgers. De aanslag kwam nogal onverwachts, want in het gebied leven mensen van verschillende religies vreedzaam samen, aldus de Isoc-woordvoerder. Hij heeft de bevolking opgeroepen het nieuws van de aanval niet te delen en foto’s van de slachtoffers achterwege te laten. Dat zou alleen maar koren op de molen zijn van de opstandelingen.

– Duizenden liefhebbers van het stalen ros c.q. fans van de kroonprins hebben zich gisteren opgegeven voor de ‘Bike for Mom’ fietstocht op 16 augustus ter gelegenheid van de verjaardag van koningin Sirikit. En omdat de colonne wordt aangevoerd door de kroonprins, hadden ze er wel een lange wachttijd voor over bij het Army Sports Stadium in Bangkok. De deelnemers kregen er een T-shirt en een speldje. In het kader van de campagne vinden in de rest van het jaar tal van promotionele activiteiten plaats.

– Hoe krijg je onderwijzers zo ‘gek’ om op het saaie [?] platteland te gaan lesgeven? Je stelt ze een bonus van 1.000 à 2.500 baht per maand in het vooruitzicht; dan willen ze wel. Dat denkt tenminste het Office of the Basic Education Commission van het ministerie van Onderwijs.

Het plan wordt voorgelegd aan de stafvergadering van het ministerie, waarna het na het groene licht van de ambtelijke top naar het kabinet gaat. De bonusregeling zou bij het begin van het nieuwe begrotingsjaar (1 oktober) moeten ingaan. De scholen die Obec op het oog heeft, bevinden zich op bergen en eilanden. (Zie pagina Onderwijs)

– De bestuurder van de auto, waarin aannemer Chuwong vorige maand om het leven kwam, weigert morgen bij de politie een verklaring af te leggen want hij is jarig. Hij vraagt om uitstel tot woensdag. Banyin, voormalig staatssecretaris van Handel, is opgeroepen als getuige. Chuwong overleed toen de auto tegen een boom reed, maar Banyin liep slechts verwondingen op.

De familie van Chuwong vertrouwt het allemaal niet. Ze ontdekte na zijn dood verdachte aandelentransacties. Daarvan profiteerden twee vrouwen, die zich inmiddels bij de politie hebben gemeld. Eén van hen is zeven maanden zwanger van Chuwong.

De politie probeert na te gaan of de handtekening van Chuwong op de transferdocumenten is vervalst. Op een van de documenten is Chuwong’s naam verkeerd gespeld. Ze bestuderen ook een geluidsopname waarop Chuwong instructies geeft over aandelentransfers.

Zie verder de eerdere berichtgeving over deze zaak.


 

Motorfietsen en uitlaten vorige maand in beslag genomen
’t Is een populair tijdverdrijf voor binken en meiden: straatraces. Maar de junta wil er korte metten mee maken, want ze veroorzaken veel overlast. Tot nu konden de straatracers alleen op heterdaad worden aangehouden, sinds donderdag kunnen auto’s en motorfietsen, waarvan vermoed wordt dat ze voor dit doel worden gebruikt, al in beslag worden genomen. Op de foto de oogst van vorige maand in de politieregio 7: 300 vaak opgevoerde motorfietsen en uitlaatpijpen. Dat waren dus nog heterdaadjes. Zie verder het bericht Straatraces, alcohol, nachtzaken aan banden.

 

House 10

Leuke hangplekken voor een avondje uit

25 juli – Guru, het vrijdagmagazine van Bangkok Post, vraagt deze week aandacht voor zes, wat het tijdschrift noemt ‘Hip haunts worth a night out’.  Ik zal ze niet allemaal beschrijven, ze zijn te vinden op de website van de krant. Scroll naar beneden en klik op Guru en daarna Tipple your fancy.

Laat ik er één uitlichten, want die vind ik qua inrichting nogal bijzonder: House 10 op de hoek van het Ei8ht gebouw in Thonglor (Sukhumvit Soi 55). Betonnen muren met graffiti en het ijzer hekwerk wekken de indruk van een verlaten fabriekshal.

Op de drankkaart alles vanaf sterke drank en wijn tot cocktails. Guru beveelt Sex in de Kitchen aan, een cocktail van gin, Grand Marnier, appelsap, Japanse komkommer en citroen. Er treedt soms een live band op met covers van Thaise en internationale songs.

House 10 is geopend van 10 tot 1 uur (middernacht). Dichtstbijzijnde BTS-station Thonglor.

1823 Tea Lounge
Nou, nog eentje dan, speciaal voor theeleuten, want 1823 Tea Lounge by Ronnefeldt heeft 88 soorten op de kaart staan. Dat wordt moeilijk kiezen, maar Guru wijst de weg en beveelt Gaysorn Blend aan, een Pai Mu Tan witte thee uit Fujian. Ronnefeldt is ’s werelds oudste en meest respectabele theebedrijf. De thee wordt vacuüm verpakt bewaard, zodat hij vers en geurig blijft. Twee warmwaterkranen leveren water van verschillende temperatuur.

De inwendige mens komt ook niets tekort met een keuze uit verschillende sets afternoon tea. Ik zal de bestanddelen niet noemen, want dan begint nu al het water je mond in te lopen. (Bron: Guru, 24 juli)

Gevestigd in 1/F, Gaysorn. Dichtstbijzijnde BTS-station is Chidlom. Geopend van 10 tot 20 uur.

1823 Tea Lounge by Ronnefeldt

40 mld baht voor dorpsfondsen

25 juli – De regering pompt een bedrag van 40 miljard baht in het Village and Urban Revolving Fund om de laagstbetaalden en boeren in landelijke gebieden te helpen, die het slachtoffer zijn van de droogte en de haperende economie.

Bij het fonds kunnen boeren en kleine luyden geld lenen tegen een rente van maximaal 5 procent. Dat geld moet besteed worden voor beroepsdoeleinden of om schulden bij geldwoekeraars af te betalen.

De 40 miljard wordt geleend bij de Government Savings Bank en de BAAC; elk fourneren 20 miljard. Sinds het fonds elf jaar geleden werd gevormd, hebben beide banken 27 miljard baht aan het fonds geleend.

Het land telt 79.000 dorpsfondsen, waarvan 75 procent zogeheten grade A en B fondsen zijn, die in aanmerking komen voor een lening. Transparantie bij het beheer van het fonds en boekhouding zijn de belangrijkste factoren die de grade bepalen. (Bron: Bangkok Post, 24 juli)

Kuen Nun, de twee hoofdrolspelers

Tanwarin zoekt de grenzen van de liefde op

25 juli – Haar film Insects in the Backyard  werd 5 jaar geleden verboden door de filmkeuring vanwege de indecente inhoud, maar haar laatste film Kuen Nun (Red Wine in the Dark Night) passeerde de censuur, ondanks de naakte homo’s die er in voorkomen (nou ja, met onderbroek aan), veel gekus en hete seksscènes (volgens Thaise begrippen dan).

Tanwarin Sukkhapisit, regisseur van Kuen NunHet thema sekse is een constante in al het werk van Tanwarin Sukkhapisit, ook in de commerciële films die ze maakt. Haar jongste productie omschrijft ze als een romantische homo thriller. Tanwarin regisseerde en produceerde de film en schreef het scenario.

De film belicht liefde en seks vanuit een donkerder en realististischer invalshoek dan andere homofilms. (Dit jaar komen tien homofilms uit) Tanwarin: ‘Wij hebben vampiers en er wordt bloed gedronken. Maar er zit een aspect van fantasie in. Sommige seks scènes zijn behoorlijk gewelddadig.’

De film richt zich op een kleine doelgroep van homo mannen, LGBT* mensen en mensen die graag boy’s love verhalen lezen. Het grote publiek, weet Tanwarin, stapt de bioscoop niet binnen en dan is er nog een groep die kritiek heeft zonder de film gezien te hebben. Maar dat ontmoedigt haar niet. ‘Ik respecteer ieders stem en opinie.’

In een filmrecensie omschrijft Melalin Mahavongtrakul als thema van de film: de donkere kant van de liefde. ‘Liefde doet soms pijn. Wanneer je zoveel van iemand houdt, hoe ver ga je dan om zijn behoeftes te bevredigen en hem aan je zijde te houden? Liefde kan leiden tot vernietiging. De film draait om bedrog en moreel dubieus gedrag. Alles in de naam van liefde.’  (Bron: Bangkok Post, 24 juli)

* LGBT staat voor lesbisch, gay, biseksueel en transgender.

Limerick van de dag
Er was een ijscoman uit Chonbour
Die zorgde voor heel veel rumoer
Had seks met een hond
Die dat niet leuk vond
Had hij geen baht-jes voor een hoer?

(Auteur: Gerrie Agterhuis)

De limerick verwijst naar het desbetreffende bericht in Kort Nieuws van gisteren.

Dark Side of the City

Harde confrontatie in zwart-wit met slachtoffers kolencentrale

25 juli – Na twee dagen gefotografeerd te hebben in Mae Moh had hij al last van zijn ademhaling en merkte hij dat zijn neusvleugels droger werden. De foto’s die Roengrit en zijn broer Roegnchai Kongmuang in februari van de dorpelingen maakten, zijn tot zondag te zien in het Bangkok Arts and Culture Centre.

De tentoonstelling heet veelbetekenend Dark Side of the City. Ze tonen de tol van opoffering doordat de dorpelingen bij een kolenmijn en onder de rook van een kolencentrale wonen. De 84 zwart-wit portretten vormen een harde confrontatie tussen bezoekers en Mae Moh-inwoners, allen en face gefotografeerd.

Roengrit merkte een gevoel van hopeloosheid op, toen hij de foto’s maakte. ‘Ik zei tegen hen: Ik wil het verhaal van jullie leven vertellen aan de consumenten in Bangkok, die profiteren van de elektriciteit die in je thuisstad wordt geproduceerd. Sommige dorpelingen lachten. Veel cameramensen en verslaggevers hebben al foto’s genomen en verhalen geschreven over onze gezondheidsproblemen, zeiden ze. Ik stond met mijn mond vol tanden. Het enige wat ik kon zeggen, was: ik doe mijn best.’

Schone kolencentrales zijn een mythe
Kolencentrales staan dezer dagen volop in de belangstelling vanwege een protest tegen de bouw van een centrale in Krabi. Bij het Government House protesteren honderd bewoners tegen de geplande bouw, waaronder twee hongerstakers. Het landelijk elektriciteitsbedrijf Egat beweert dat de centrale gebruik maakt van een ‘schone’ techniek, maar voor de tegenstanders staat ‘schoon’ gelijk aan ‘minder vervuilend dan het was’. [Wat door wetenschappelijk onderzoek wordt bevestigd.]

Coördinator Faikham Harnnarong van Thai Climate Justice, een NGO die schone en duurzame energie propageert, noemt ‘schone kolen’ een mythe. ‘Mijn punt is dat we alternatieve energie hebben, duurzame energie, die schoner is, minder kost en tegemoet komt aan de noodzaak wereldwijd te reageren op klimaatverandering door het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen.’

Voor de actuele ontwikkelingen rond de centrale in Krabi, zie het bericht Commissie duikt in kolencentrale Krabi in Nieuws uit Thailand van gisteren en Kort Nieuws van vandaag. (Bron: Bangkok Post, 24 juli)

Verongelukte aannemer had twee maîtresses

25 juli – Het verhaal begint steeds interessanter te worden. Nadat donderdag een voormalige caddie had bekend aandelen te hebben ontvangen van aannemer Chuwong, die vorige maand verongelukte, meldde zich vrijdag een tweede maîtresse. Zij ontving via de aandelenrekening van haar moeder aandelen ter waarde van bijna 40 miljoen baht.

นางสาว อุรชา วชิรกุลฑล (De vrouw, die als effectenmakelaar bij AEC Securities Plc werkt, heeft verklaard  dat ze de aannemer via haar bedrijf leerde kennen, maar ze beheerde niet zijn aandelenpakket. De aannemer zou de aandelen vrijwillig cadeau hebben gedaan.

Volgens de politie kenden de twee elkaar sinds maart. De vrouw kende ook Banyin, voormalig staatssecretaris van Handel, die de auto bestuurde waarin Chuwong om het  leven kwam. De politie zoekt nog uit wat zijn rol precies is geweest. [Eerder schreef de krant minister Banyin.]

De vrouw die zich donderdag meldde, is zeven maanden zwanger van de aannemer. Zij ontving aandelen ter waarde van 200 miljoen baht.

Chuwong kwam op 26 juni om het leven toen de Lexus sport, waarin hij naast de bestuurder zat, tegen een boom botste. Chuwong’s familie stapte naar de politie toen ze de volgens hen verdachte aandelentransacties ontdekte. De politie gaat vooralsnog niet uit van een misdrijf, maar van een ongeluk. Op de foto de vrouw en haar moeder.

Voorgaande berichten:
24 juli Kort nieuws
23 juli Veel moord en doodslag in Bangkok Post
20, 19 en 17  juli Kort Nieuws

Rohingya smokkel: 72 verdachten in staat van beschuldiging

25 juli – Het OM heeft 72 personen in staat van beschuldiging gesteld wegens betrokkenheid bij de smokkel van Rohingya vluchtelingen uit Myanmar en Bangladesh. Een van de verdachten is een hoge legerofficier (foto), maar mensenrechtengroepen achten het onwaarschijnlijk dat hij alleen heeft gehandeld.

Manas KongpanDe zaak kwam aan het rollen toen begin mei aan de grens met Myanmar doorgangskampen en graven werden ontdekt. Als gevolg van de klopjacht die toen werd ingezet, lieten mensenhandelaren de Rohingya op zee in de steek. De Rohingya ontvluchtten Myanmar omdat ze er onderdrukt worden, de Rohingya uit Bangladesh zijn economische vluchtelingen.

Behalve de 72 zitten nog 45 personen in het beklaagdenbankje. Tegen hen zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd. Het OM behandelt de zaak met voorrang, omdat die grote schade aan het land heeft toegebracht. Geen van de verdachten wordt vrijgelaten op borgtocht.

Volgens de politie is het mensenhandel netwerk nu ontmanteld, maar ook daar zetten mensenrechtengroepen vraagtekens achter. Ze wachten op het eind van de moesson om te zien of de smokkel wordt hervat, eventueel via nieuwe routes.

Voor Thailand staat er veel op het spel. Vorig jaar degradeerde het land van de Tier 2 naar de Tier 3 lijst in het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport, omdat het te weinig deed tegen mensenhandel. Maandag verschijnt de nieuwe editie van het rapport. Daar wordt met spanning naar uitgezien.

Het mes gaat in het kabinet

25 juli – Het lijkt nu wel zeker dat het mes in de kabinetssamenstelling gaat. Voor het eerst heeft premier Prayut een stukje van zijn achterste tong laten zien met zijn uitspraak dat hij dit ‘overweegt’. ‘ik wil zeker van de gevolgen zijn. Als er een reshuffle komt, dan moet dat maar. Er elke dag over praten maakt de dingen alleen maar erger en creëert conflicten.’

Bangkok Post trekt vandaag veel ruimte uit voor de stoelendans, want de krant gedraagt zich graag als een schaduwregering. Eerder meldde de krant dat met name de ministers van de economische vierhoek en vice-premier Pridiyathorn (Economische Zaken) onder vuur liggen.

De Federation of Thai Industries vindt dat ze zich meer moeten bekommeren om de boeren en het midden- en kleinbedrijf in plaats van zich te richten op het macro-economisch beleid. De publieke opinie, zo blijkt uit een recente peiling van het Research Institute of Bangkok University, staat ook een reshuffle voor. De bevolking, althans de meerderheid van de respondenten, verliest het vertrouwen in het huidige kabinet.

Behalve op de vierhoek richten de pijlen zich ook op vice-premier Prawit, die verantwoordelijk is voor nationale veiligheid. Maar hij wordt zeker niet vervangen, zegt Prayut. Prawit zelf is daar ook van overtuigd. “De premier en ik zijn net als broers. We blijven samenwerken tot het land verbeterd is.’ [Schattig toch zo’n vergelijking.] De berichten over Prawit’s wankele positie waren gebaseerd op zijn afwezigheid bij enkele kabinetsbijeenkomsten. Maar dat kwam omdat hij gevallen is, waarbij hij zijn arm en been heeft bezeerd. Artsen hebben hem geadviseerd het twee weken rustig aan te doen.

Een andere reshuffle waar altijd met spanning naar wordt uitgezien, is die van het leger in september. Enkele hoge officieren gaan dan met pensioen en nieuwe worden gepromoveerd. Prayut speelt niet met de gedachte legerleiders aan het kabinet toe te voegen, want dat bestaat al uit enkele legerbobo’s. Of de reshuffle consequenties heeft voor de samenstelling van de NCPO (junta), zal nog moeten blijken. Volgens Prayut is het niet nodig, maar een bron (‘close to the premier’) acht het wel waarschijnlijk.

Kort Nieuws zaterdag 25 juli

– Vanaf 1 november is het afgelopen met gratis vervoer op enkele buslijnen in Bangkok en treinroutes, een regeling die jaren geleden [een precies jaartal ontbreekt] is geïntroduceerd als tijdelijke maatregel en door achtereenvolgende regeringen telkens werd voortgezet. De regeling kost te veel geld (309 miljoen baht); ook passagiers die zich een kaartje kunnen veroorloven, maken er gebruik van. Ouderen en gehandicapten zouden aanvankelijk gratis mogen blijven reizen, maar besloten is hen half tarief te laten betalen. Schoolkinderen betalen een derde (tot Mathayom 3) of twee derde (tot graduate niveau) deel van het volle tarief. (Zie pagina Spoorwegen)

– De politie heeft in Bangkok twee mannen en een vrouw gearresteerd die minstens honderd Thaise vrouwen in de prostitutie in Maleisië hebben gelokt. De arrestatie volgt op een operatie van de Maleisische autoriteiten waarbij zestig vrouwen uit een bordeel in Kuala Lumpur werden gered. De vrouwen werden geronseld via twee schoonheidssalons in Bangkok en advertenties op Facebook. Als lokkertje werd een salaris van 100.000 baht per maand voorgespiegeld in een spa en karaoke bar in een 5-sterren hotel. Bij de arrestatie trof de politie een catalogus aan met foto’s en gegevens van honderd vrouwen. De politie neemt aan dat het handeltje al 5 jaar bestond.

– De oude zuidelijke busterminal in Pin Klao (Bangkok) krijgt als bestemming parkeerterrein voor touringcars en minibusjes die nu parkeren bij het Grand Palace en er in de weg staan. Tijdens het hoogseizoen gaat het om duizend bussen en busjes. Over het gebruik van het terrein is overeenstemming bereikt tussen de gemeente en eigenaar Transport Co Ltd. Thans parkeren er dagelijks al drie- tot vierhonderd voertuigen tegen een tarief van 100 baht per drie uur. Transport Co overweegt het parkeren gratis te maken. De regeling geldt voor drie jaar.

– Premier Prayut heeft het ministerie van Transport opdracht gegeven vaart te zetten achter de aanleg van de dubbelspoorverbinding Nong Khai-Map Tha Put met een aftakking van Kaeng Khoi naar Bangkok, in totaal 867 kilometer. Hij wil dat in oktober wordt begonnen met de aanleg. Het spoor is een gezamenlijke project van Thailand en China; de aanleg kost 400 miljard baht.

Prayut wil ook dat de sokken worden gezet in andere infrastructurele projecten, die vertraging oplopen door oppositie van bewoners. ‘Dat is omdat ze het niet begrijpen. De staat dient met hen in gesprek te gaan en uitleg te geven’, zegt de premier.

De minister van Transport geeft de garantie dat het project volgende maand in de startblokken staat. Volgende maand praten beide landen alleen nog over de financiering. Hij ontkent dat verschil van mening bestaat over de bouwtechniek en routes. Over de snelheid zijn ze het eens. China ging voor 250 km per uur, Thailand heeft die teruggebracht naar 180 km wat ook weer een kostenbesparing oplevert. De minister zegt dat andere infrastructurele projecten op schema liggen en enkele een paar maanden vertraagd zijn. (Zie pagina Spoorwegen)

– De aanbestedingsprocedure voor de bouw van de omstreden kolencentrale in Krabi gaat door, maar handtekeningen worden pas gezet wanneer de milieu-effectrapportage is afgerond of tot de onderhandelingen tussen het landelijk elektriciteitsbedrijf Egat, bewoners en regering voorbij zijn. Gisteren kwam een eind aan het protest bij het Government House met de ondertekening van een overeenkomst over de vorming van een tripartite commissie. De drie partijen spraken twee uur met elkaar (foto).

Overleg over vorming commissie kolencentrale KrabiPrasitchai Nunuan, leider van het Save Andaman from Coal Network en een van de twee hongerstakers, vindt dat Egat de aanbesteding helemaal moet stopzetten. De goedkeuringsprocedure voor de milieu-effectrapportage zou ook vertraagd moeten worden tot de commissie besluit of het project wordt geschrapt. ‘Gedurende de onderhandelingen mag er geen voortgang zijn. De commissie dient in een geest van vrede en billijkheid te kunnen werken.’ Of aan die eisen wordt voldaan, blijft in het artikel in het vage.

Premier Prayut zegt dat de regering nog niet heeft besloten het project te schrappen. ‘Er wordt een gezamenlijke inspanning verricht een oplossing te vinden.’ Gezien zijn eerdere uitspraken en uitspraken van de minister van Energie en de machtspositie van Egat kunnen we gevoeglijk aannemen dat die centrale er komt.

– De RID gaat premier Prayut vragen de bouw van de [uiterst omstreden] Mae Wong dam en een wateromleidingsproject mogelijk te maken door gebruik te maken van de speciale bevoegdheden die hij conform het draconische artikel 44 van de interim-grondwet heeft. De RID heeft de haalbaarheidsstudies afgerond. Het is de bedoeling water uit de Mekong rivier om te leiden naar de Chi en Mun rivier in het Noordoosten. Meer informatie over de dam op de pagina Mae Wong dam.

– Het Europese parlement dreigt Thailand een rode kaart te geven wegens de illegale visserij en slavernij op visboten. De EU heeft in april al een gele kaart getrokken en Thailand tot oktober de tijd gegeven te voldoen aan de IUU-regeling (Illegal, Unreported, Unregulated) . Een rode kaart zou kunnen betekenen dat vis en garnalen de EU niet meer binnenkomen.

De waarschuwing, geuit door een lid van de EU visserijcommissie, zint premier Prayut in het geheel niet. Hij zegt dat de regering bezig is schoon schip te maken. ‘We proberen de problemen serieus op te lossen. We doen ons best. […] Andere landen hebben dezelfde problemen, maar worden niet op dezelfde manier onder druk gezet. Waarom ontspringen zij de dans?’

Voor alle berichten over de perikelen in de visserij zie de pagina De vis wordt duur betaald.


 

Econ luidt de noodklok, maar over wat?

24 juli – De Employers’ Confederation of Thai Trade and Industry (Econ) verwacht dat de werkloosheid dit jaar toeneemt, omdat werkgevers de wijk nemen naar landen met lagere loonkosten. Een teken aan de wand noemt Econ het vertrek van de tv-afdelingen van LG en Samsung naar Vietnam.

Maar de sectie elektronica en telecommunicatie van de Federation of Thai Industries tilt niet zwaar aan de recente verhuizingen. [Zijn er nog meer?] Ze hebben geen invloed op de totale industrie. De sector heeft geen plannen om te verhuizen, maar kampt wel met een gebrek aan arbeidskrachten. En dat is toch merkwaardig want salarissen en werkomstandigheden zijn er beter dan in andere bedrijfstakken.

Uit een onderzoekje van Econ in elf bedrijfstakken is gebleken dat 400 bedrijven dit jaar hebben overwogen personeel af te stoten. En dat is dan ook tegelijk het enige ‘harde’ cijfer in het artikel. Hoeveel bedrijven zijn al vertrokken, hoeveel werknemers staan op straat? Ik kom het niet te weten en Econ weet het blijkbaar ook niet, want die heeft geen idee hoe het ministerie van Werkgelegenheid aan haar cijfers komt.

‘De overheid dient de feitelijke werkloosheidcijfers precies te verstrekken of vindt ze dat niet urgent? Voor het zakenleven zijn echte gegevens cruciaal zodat het rekening houdend met de prognoses businessplannen kan maken’, zegt Econ vice-voorzitter Tanit. (Bron: Bangkok Post, 23 juli)

Vietnam schuift aan bij rubberconsortium

24 juli – Vietnam overweegt zich aan te sluiten bij het International Rubber Consortium Ltd, een samenwerkingsverband van Thailand, Indonesië en Maleisië, opgericht in 2004. Minister Chatchai (Handel) is in zijn nopjes, want met Vietnam, ’s werelds derde grootste rubberproducent, erbij heeft het consortium een betere onderhandelingspositie, die leidt tot stabielere rubberprijzen.

Vorig jaar produceerden Thailand, Indonesië en Maleisië 8,14 miljoen ton rubber oftewel 67,5 procent van de wereldproductie. Vietnam produceerde 953.700 ton en heeft plannen om naar 1,1 à 1,2 miljoen ton te groeien.

Woensdag vergaderde het joint trade committee van Thailand en Vietnam in Bangkok. Beide landen spraken af de bilaterale handel uit te breiden naar $ 20 miljard in 2020. Thans bedraagt die $ 11,2 miljard, 13 procent meer dan een jaar eerder. Vietnam is Thailand’s vierde grootste handelspartner in Asean.

Thailand exporteert voornamelijk olie, plastic pellets, auto’s, auto-onderdelen, rubber en vers en bewerkt fruit. Het investeert in Vietnam in het toerisme plus gerelateerde industrieën, restaurants, bewerkte agrarische producten, plastic en auto-onderdelen. Wat in omgekeerde richting gaat, vermeldt het artikel niet. (Bron: Bangkok Post, 23 juli)

Limerick van de dag
Er was eens een rijke vent
Die was een enorme krent
Hij kreeg hulp bij ‘t parkeren
Dat heeft hij nooit kunnen leren
Hij gaf 5 baht aan de parkeerassistent

Taxi’s: ’t Blijft tobben

24 juli – Ondanks het risico van een boete en schorsing van het rijbewijs, blijven taxichauffeurs (te) vaak passagiers weigeren of willen ze de meter niet aanzetten. De redenen zijn bekend: bestemming te ver weg, verkeersopstoppingen, zware regenbuien, waardoor ze lang stilstaan en weinig verdienen.

Zijn de chauffeurs te hebberig of is het systeem voor hen oneerlijk, vraagt redacteur Nopporn Wong-Anan zich in een column in Bangkok Post af. Hij geeft gelijk maar het antwoord: de regelgeving biedt weinig opties voor passagiers en bestuurders, doordat er slechts één tariefstructuur is, ongeacht de grootte van de wagen, het aantal stoelen of de onderhoudstoestand van de wagen.

Nopporn denkt dat het in Singapore toegepaste systeem uitkomst biedt. Het tarief kent er toeslagen voor het spitsuur, het aantal passagiers (indien meer dan vier), tijdstip (middernacht) enzovoort. Hij pleit voor een gedifferentieerd tariefstelsel met een laag starttarief (Dat moet wel betaalbaar blijven) en een hoger tarief voor spitsuur en opstoppingen. Nopporn wijst ook op de nieuwe diensten Uber en Grab, die een betere service bieden en gemakkelijk te bestellen zijn via een app. De regering zou ze alle ruimte moeten geven, vindt hij. (Bron: Bangkok Post, 23 juli)

Straatraces, alcohol, nachtzaken aan banden

24 juli – Het moet afgelopen zijn met straatraces, de verkoop van alcohol bij scholen en illegale nachtzaken, en daarom heeft premier Prayut het draconische artikel 44 van de interim-grondwet (in de plaats gekomen van de staat van beleg) uit de kast gehaald.

Bars die personen onder de 20 jaar toelaten, verliezen hun vergunning of krijgen een verbod van 5 jaar; ouders van straatracers zijn strafbaar als ze hun kroost niet in toom houden; samenscholingen die tot doel hebben straatraces te houden, zijn verboden; toeschouwers kunnen worden aangehouden; de eigenaren van werkplaatsen waar motorfietsen worden opgevoerd, zijn strafbaar; de verkoop van alcohol bij scholen, universiteiten en studentenhuizen is verboden… en zo gaat het maar door. Klik hier voor een kader met alle maatregelen.

Uitbaters van bars en clubs hekelen de strenge maatregelen; ze gaan tienduizenden banen kosten, denken ze. Ruim tachtig eigenaren van verkooppunten van alcohol hebben een beroep op Prayut gedaan de maatregelen, die donderdag van kracht zijn geworden, te herzien. De overheid kan beter de bestaande wetgeving handhaven ten aanzien van leeftijd en openingstijden, zeggen ze.

De eigenaar van een drankenwinkel bij de University of the Thai Chamber of Commerce schetst de gevolgen : 100.000 werknemers in 2000 verkooppunten bij universiteiten verliezen hun baan, taxichauffeurs en straateethuisjes zijn de dupe, de overheid verliest 2 miljard baht aan accijnsinkomsten enzovoort.

De eigenaar van een verkooppunt bij de Rangsit University zegt dat de maatregelen ertoe zullen leiden dat 35 tot 40 procent van Bangkok drooggelegd wordt, met name Siam Square, Asok, Victory Monument en toeristische bestemmingen in andere provincies zoals Nimmanhemin Road in Chiang Mai.

Commissie duikt in kolencentrale Krabi

24 juli – Geen bemiddelaar, zoals eerder gemeld, maar een gezamenlijke commissie gaat proberen een eind te maken aan de patstelling rond de bouw van een kolencentrale in Krabi. Gisteren kropen de demonstranten, die tegen de centrale protesteren, dichter naar het Government House om hun eisen kracht bij te zetten. Sinds 10 juli houden twee van hen een hongerstaking.

De demonstranten, verenigd in het Save Andaman Coal Network, menen dat de energiebehoefte in Krabi gedekt kan worden door duurzame energie, zoals biomassa. Vandaag ontmoeten ze vertegenwoordigers van het landelijk elektriciteitsbedrijf (Egat) en het ministerie van Energie om een overeenkomst over deze eis te tekenen. De twee hongerstakers beëindigen hun actie als de handtekeningen zijn gezet. De ruim honderd medebewoners die hen gezelschap hielden, zijn begonnen huiswaarts te keren.

Adviseur Jirasak van de premier zegt dat het project vermoedelijk wordt uitgesteld, wanneer de premier akkoord gaat met de overeenkomst. Kurujit, permanent secretaris van het ministerie van Energie, verwacht dat er nieuwe openbare hoorzittingen gehouden gaan worden, alhoewel Egat er al zes hield in 2013.

Kurujit voorspelt de komende zeven jaar stroomuitval omdat de energieleverantie de vraag niet kan bijhouden. In december 2012 gebeurde dat al een keer op Koh Samui, waardoor 20.000 toeristen het eiland verlieten.

Het energieplan 2015-2036 voorziet in de bouw van negen kolencentrales. Het is de bedoeling dat het gebruik van kolen omhoog gaat van 20 naar 35 tot 40 procent en het gebruik van gas vermindert van 70 naar 40 tot 45 procent. Volgens Kurujit gebruikt de geplande centrale in Krabi een minder vervuilende techniek met stoom.

Standbeeld van koning Ramkhamhaeng the Great op weg naar Hua Hin

Kort nieuws vrijdag 24 juli

– Automobilisten opgelet: vermijd de komende dagen de wegen Rama II, Phetkasem en Cha-am-Pran Buri, want langs deze route worden zeven 13,9 meter lange standbeelden van Thaise koningen vervoerd naar een nieuw park in Prachuap Khiri Khan. Elke dag verhuist één beeld in een convooi van 100 tot 200 meter van een gieterij in Nakhon Pathom, Lop Buri, Ayutthaya, Pathum Thani en Bangkok naar het Ratchaphakdi Park in Hua Hin. Eerder besteedde ik aandacht aan de lofzang in brons op de Thaise monarchen. Zie http://www.dickvanderlugt.nl/?p=43413

– Het Hof van Beroep heeft de doodstraf voor twee van de zes agenten gehandhaafd, die waren betrokken bij de dood van een jongen uit Kalasin in 2004. De agenten doodden de knaap en verborgen zijn lijk tijdens de door Thaksin destijds bevolen ‘war on drugs’. Daarvan zijn tal van onschuldige burgers het slachtoffer geworden.

Eén politieofficier, eerder vrijgesproken, kreeg alsnog levenslang, en van de drie anderen werden de straffen verminderd. De man die zijn vrijspraak de mist zag ingaan, gaat in beroep.

Een tante van de jongen was het enige familielid dat de zitting bijwoonde. Ze hoopt dat de verdachten niet worden vrijgelaten, want het getuigenbeschermingsprogramma voor haar en andere sleutelgetuigen, is geëindigd. De borgsom voor de laatste drie verdachten is gesteld op 1 miljoen baht per persoon, maar het bericht zegt niet of ze inmiddels vrij rondlopen.

– Een energiecentrale in Wang Noi (Ayutthaya) is door de gemeente Khao Ngam gelast geen water meer te onttrekken uit een gemeentelijke vijver. De centrale deed dat omdat het Rapipat kanaal, waar ze normaal water voor de koeling uithaalt, was droog gevallen

In Saraburi hebben boeren, dorpelingen en ambtenaren de Ruen Rang overeenkomst getekend. Daarin is vastgelegd dat boeren tot midden augustus geen rijst verbouwen om de drinkwatervoorziening veilig te stellen. Alleen onder strikte voorwaarden mogen ze water naar hun akkers pompen. De overeenkomst is vernoemd naar een stuw in Ban Mo, die gisteren is geopend om het gebied van water te voorzien.

In de provincie Chachoengsao is de hoeveelheid water in het Siyat reservoir (Tha Takiab) gestegen van 31,7 naar 33,4 miljoen kubieke meter. Dankzij de regen, hoe anders? De toename is voldoende voor zeventien dagen aan waterleverantie.

Kanthana Siwathanapol, zwanger van Chuwong– Het lijkt een storm in een glas water te worden, de zogenaamd verdachte aandelentransactie van de bij een botsing verongelukte aannemer Chuwong. Een voormalige caddie (26) heeft toegegeven 228 miljoen baht aan aandelen van Chuwong te hebben ontvangen. De vrouw is zeven maanden zwanger van de aannemer. Met de aandelen heeft ze andere aandelen gekocht en daarbij een winst van 30 miljoen baht gemaakt. Dat geld ging naar de aankoop van een huis en haar ouders.

De zaak kwam aan het rollen doordat de familie van de aannemer argwaan kreeg over de aandelentransactie. De politie heeft geen aanwijzingen gevonden van een eventuele schermutseling in de auto, die bestuurd werd door een voormalig minister van Handel. Hij werd bij de botsing tegen een boom gewond.

– De veertien studenten van de New Democracy Movement (NDM), waarover zoveel te doen was, weigeren voor ondervraging op te draven bij de politie. Zij willen door de burgerlijke rechter berecht worden en niet door de krijgsraad. Voor het politieonderzoek heeft de weigering geen gevolgen, zegt hun advocaat. Het OM hoeft alleen maar te bewijzen dat hun protest tegen de militaire coup [waarvoor ze 12 dagen in voorarrest hebben gezeten] in strijd met de wet was. De advocaat hekelt de politie omdat de van de studenten in beslag genomen mobieltjes nog in haar bezit zijn. De NDM zegt door te gaan met haar campagne tegen de berechting van burgers door de krijgsraad.

– 58.000 kippen hebben bij een brand in een grote loods (120 bij 15 meter) van een kippenboerderij in Khon Kaen gistermiddag het loodje gelegd. De brandweer, uitgerukt met twaalf wagens, had twee uur nodig om het vuur onder controle te krijgen. Vermoedelijke oorzaak was kortsluiting. Volgens het bericht komt de levering van eieren niet in gevaar, maar op wiens gezag dat wordt beweerd, zegt het bericht niet.

– Een 55-jarige ijscoman in Chon Buri is gisteren aangehouden nadat hij seks met een drie jaar oude pitbull had gehad. Hij werd op heterdaad betrapt door de eigenaar van de hond. Hij en zijn vriend grepen de man bij zijn kladden en droegen hem aan de politie over.

– Een Pheu Thai politicus heeft bij de bestuursrechter een zaak aanhangig gemaakt tegen het reisverbod van de junta voor 155 personen. Dat verbod is volgens hem om politieke redenen ingesteld, het beperkt de mensenrechten en is in strijd met internationale verdragen en de interim-grondwet. Als gevolg van het verbod kunnen PT-ers niet naar Dubai afreizen om zondag Happy Birthday voor oud-premier Thaksin te zingen, die 66 jaar wordt.

Politiecommando op zoek naar 12 'invloedrijke' figuren– Een politiecommando van 200 man heeft woensdagnacht op twaalf plaatsen in Uthai Thani invallen gedaan, waaronder het huis van een voormalig parlementslid van Chartthaipatthana [coalitiepartij van Pheu Thai tijdens de regering Yingluck]. De politie was op zoek naar twee mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op een politieofficier in april 2011 in Kampphaeng Phet. In die zaak werd eerder deze maand de huurmoordenaar tot levenslang veroordeeld. De verdachten zijn niet gevonden, wel twintig vuurwapens, munitie, kogelvrije vesten en opgezette wilde dieren.

– De adjunct-secretaris-generaal van de National Security Council is overgeplaatst naar een inactieve post op het kantoor van de premier [lees: geschorst]. Volgens een bron is de overplaatsing deel van een campagne om de invloed van Thaksin uit te bannen. De arme man was twee jaar geleden benoemd door premier Yingluck. Het bericht bevat geen wederhoor van de regering over de reden van overplaatsing.

– Lijkt me een open deur van formaat. De onlangs vrijgelaten oud-Pulo leider Ismael Gaddafi zegt dat wapens niet het antwoord zijn op het geweld in het diepe Zuiden van Thailand. Wapens en dwang vormen geen oplossing voor het onophoudelijke zuidelijke geweld. De regering dient zich volgens hem te concentreren op sociale en econmische kwesties en banen te scheppen, want het Zuiden wordt geteisterd door armoede en werkloosheid.

Gaddafi, zijn echte naam is Sama-ae-Thanam, werd vrijdag vrijgelaten na 17 jaar van zijn gevangenisstraf te hebben uitgezeten. De voormalige leider van de Pattani United Liberation Organisation heeft toegezegd het vredesproces te willen bevorderen. De in 2013 begonnen vredesgesprekken tussen Thailand en het verzet liggen al twee jaar stil.

– Wijziging van de kabinetssamenstelling krijgt de steun van 79 procent van de 1.111 personen, ondervraagd door het Research Institute of Bangkok University. Een reshuffle kan helpen het kabinet beter te laten functioneren. 59,8 procent zegt vertrouwen te verliezen in het huidige kabinet. Maar 24,3 procent vindt dat het kabinet goed werk verricht. Het kabinet ligt onder vuur omdat het geen kans ziet de kwakkelende economie los te trekken.


 

U-tapao

Hoe heet U-tapao?

23 juli – U-tapao International Airport? Of: U-tapao-Pattaya International Airport? Of: U-tapao Rayong Pattaya International Airport? Dat is de vraag in Sattahip waar het achterste deel van de marineluchtmachtbasis U-tapao bestemd is voor de burgerluchtvaart en moet uitgroeien tot een luchthaven van formaat.

Een bord bij de ingang van de passagiersterminal zegt: Welcome to U-tapao International Airport. En die naam staat ook in koeieletters op het dak van de terminal. Maar in de terminal worden passagiers op een glazen wand verwelkomd met: Welcome to U-tapao-Pattaya International Airport. En wie een blik werpt op de visitekaartjes van het personeel, ziet dezelfde naam.  Een brochure maakt er daarentegen U-tapao Rayong Pattaya International Airport van.

Over de naamgeving kibbelen de ministers van Toerisme en Sport. Toerisme gaat voor U-tapao Pattaya International Airport. Die naam zou goed zijn voor het toerisme. Transport hecht aan de oude naam, omdat de luchthaven al 40 jaar zo heet en de naam herinnert aan de tijd toen Amerikaanse vliegtuigen er opstegen op weg naar Vietnam tot de val van Saigon, het tegenwoordige Ho Chi Minh City, in 1975.

AirAsia noemt de luchthaven simpel Pattaya International Airport. ‘Buitenlandse toeristen zullen geen idee hebben waar U-tapao Rayong International Airport is, maar Pattaya kennen ze’, aldus een staflid van AirAsia.

Een naam die niet meer gebruikt wordt, is U-tapao Airfield. Die naam had de basis toen die in 1964 werd aangelegd.

Veel moord en doodslag in Bangkok Post

23 juli – Opvallend veel moord en doodslag vandaag in Bangkok Post. Op de voorpagina de dood van Prayad, voormalig president van Thai Airways International. Zijn lichaam werd gisteren gevonden bij het crematorium van de Bang Khen tempel. Mogelijk heeft hij suïcide gepleegd, maar dat zal nog moeten blijken uit de autopsie. Een voormalige tempelwerker zegt om 4 uur ’s nachts een schot te hebben gehoord.

Op pagina 3 drie zaken.

 • De dood van aannemer Chuwong, die bij een verkeersongeluk om het leven kwam. De zaak is in onderzoek vanwege verdachte aandelentransacties kort voor zijn overlijden met twee vrouwen, van wie één zwanger zou zijn van hem. Ook verdacht omdat de airbags dienst weigerden. De familie, die 20 minuten na het ongeluk arriveerde, vindt het verdacht dat de bestuurder van de wagen, een voormalige minister van Handel, nog in de in de bestuurdersstoel zat met de veiligheidsgordel om. Politie en redidngswerkers waren niet gealarmeerd. De politie heeft geen tekenen gevonden die wijzen op een schermutseling voorafgaand aan de botsing tegen een boom. Zie verder de berichtgeving in Kort Nieuws van 20, 19 en 17 juli.
 • Verder de moord op een vastgoedzakenman. Een voormalige werknemer schoot hem dinsdagavond/nacht in zijn woning dood en pleegde daarna suïcide in de voorraadkamer van de woning. Tien personen zijn door de politie opgeroepen om een verklaring af te leggen, zowel famiieleden van beiden als getuigen. De politie heeft een brief gevonden waarin de werknemer zijn voormalige baas ervan beschuldigt hem opgelicht te hebben.
 • En ten slotte de veroordeling tot levenslang van de man die in februari  2013 in Loei een 4-jarig meisje wurgde en eerder was veroordeeld voor de verkrachting van en moord op een 6-jarig meisje in december van dat jaar bij BTS-station Bearing. Een derde zaak staat gepland voor oktober. Die gaat over sodomie met en moord op een 7-jarige jongen in november 2013 in Loei.

Economie in het slop; bedrijfsleven wil actie zien

23 juli – Het economisch team van de regering Prayut krijgt steeds meer kritiek omdat het te traag is de economie uit het slop te trekken. De Federation of Thai Industries (FTI) vreest dat de tweede helft van het jaar nog slechter zal zijn dan de eerste als het team niet de vaart erin zet.

Het bedrijfsleven meent, aldus voorzitter Supant, dat het economisch beleid zich richt op de verkeerde prioriteiten. De regering moet haar aandacht veel meer op de micro-economie richten dan op de macro-economie, zegt hij.

Als meest urgente taak beschouwt de FTI het opkrikken van de prijzen voor agrarische producten. De lage prijzen die de boeren voor hun producten krijgen, hollen de koopkracht uit. Substantiële maatregelen om te helpen, ontbreken. Een tweede zorgenkindje is het midden- en kleinbedrijf. Dat wordt het hardst getroffen en heeft dringend regeringssteun nodig.

‘We hebben de regering om zachte leningen gevraagd en het plafond voor garanties uit te breiden, maar dat duurde wel erg lang. Veel kleine bedrijven hebben heel hard liquiditeit nodig om hun bedrijf in stand te houden’, zegt Supant, waaraan hij toevoegt dat de zwakke wereldeconomie en de droogte er nog een schepje bovenop doen.

De economie is nauwelijks verbeterd; de particuliere sector wacht nu al een jaar op het economisch team voor het nemen van maatregelen. Gegeven de eurozone-crisis, China’s ingezakte groei en het traag herstel van de Amerikaanse economie zijn de vooruitzichten somber.  ‘Zonder een effectieve en sterke remedie wordt de binnenlandse markt in de tweede helft van het jaar erger dan in de eerste zes maanden’, verwacht Supant.

Premier Prayut weigerde dinsdag vragen te beantwoorden over wijziging van het economisch team. Dat bestaat uit de ministers van Financiën, Energie, Industrie en Landbouw onder leiding van vice-premier Pridiyathorn. [Ik mis het ministerie van Handel.] Prayut maakt zich evenals de FTI zorgen over het trage tempo van de economische ontwikkeling en besteding van begrotingsgelden, geldinjecties en infrastructurele projecten.

Volgens een kabinetsbron heeft hij onlangs de ambtelijke top bijeen geroepen en hen gevraagd de besteding van begrotingsgelden alsmede de uitvoering van infrastructurele projecten te versnellen. (Bron: Bangkok Post, 22 juli)

Nattanan protesteert tegen het vak Civic Duty

23 juli – ‘Het door de junta geïntroduceerde vak Civic Duty is niets meer dan een vorm van propaganda; een aantal ‘echte’ waarden wordt door de strot van leerlingen geduwd, het bevordert intolerantie jegens kritiek op de regering en het beschouwt vrijheid van meningsuiting als niet nodig.’

Dit schrijft Nattanan Warintarawet, zesdeklasser middelbare school, in een open brief aan premier Prayut, die ze ‘onrechtvaardig’ noemt en ‘de heilige bisschop van het land’. ‘Mijn boodschap van burgerlijke ongehoorzaamheid is kort en duidelijk: Ik accepteer niet de tirannieke dictator van de moraal.’

Nattanan leverde daarom voor het halfjaarlijkse tentamen Civic Duty een blanco antwoordvel in. Ze heeft er geen moeite mee een onvoldoende te krijgen. ‘Ik respecteer mijn docenten die open-minded zijn en bereid zijn meningen met me over tal van onderwerpen uit te wisselen. Deze daad van mij heeft niet als bedoeling haat en conflict te veroorzaken, maar dient om mijn afkeuring van het propaganda vak te uiten.’ (Zie pagina Onderwijs)

[Met dank aan Tino Kuis die me de Engelse vertaling van haar brief stuurde. In Bangkok Post komt de persoonlijke aanval op Prayut niet voor. Daar heet het een ‘dictatoriale regering’. ]

Om het geheugen op te frissen, hier de twaalf kernwaarden in het Thaise onderwijs, opgesteld door premier Prayut. Ze zouden elke ochtend bij de vlagceremonie opgezegd moeten worden, maar of dit ook werkelijk gebeurt, weet ik niet.

– Handhaven van de natie, de godsdiensten en de Monarchie, het voornaamste instituut.
– Eerlijk zijn, opofferend en geduldig, met een positieve houding voor het algemeen belang.
– Dankbaar zijn voor ouders, voogden en leraren.
– Kennis en vaardigheden verwerven, direct en indirect.
– De kostbare Thaise traditie koesteren.
– Handhaven van moraal, integriteit; anderen prijzen; geven en delen.
– Begrijpen en leren wat de ware kern is van democratische idealen met de Koning als Staatshoofd.
– Handhaven van discipline en de wet; ouders en senioren respecteren.
– Bij alle daden de uitspraken van Zijne Majesteit de Koning in gedachten houden.
– De filosofie van de ‘economie van het genoeg’ (‘Sufficiency Economy’) van Zijne Majesteit de Koning praktizeren. Geld opzij leggen voor moeilijke tijden. Gematigd omgaan met winsten en overschotten.
– Handhaven van een goede fysieke en psychische gezondheid; niet toegeven aan duistere krachten en begeerten; je schamen voor zonden en schuld overeenkomstig de religieuze beginselen.
– Het openbare belang en het landsbelang vóór het persoonlijk belang laten gaan.

Droogte snoept 15-20 pct van rijstoogst af

23 juli – Door de droogte zal naar verwachting Thailand’s rijstproductie 15 tot 20 procent minder bedragen dan normaal, maar de droogte heeft ook een voordeel. Er is een grotere kans op prijsverhogingen en ze biedt de regering de gelegenheid om van de, onder de vorige regering opgebouwde, rijstvoorraden af te komen.

Voorzitter Charoen van de Thai Rice Exporters Association verwacht dat de vraag zal stijgen door het lagere aanbod in Thailand en andere rijst exporterende landen die alle lijden onder het extreem droge weer veroorzaakt door El Niño.

Charoen denkt dat de prijs van paddy (ongepelde rijst) boven de 9.000 baht per ton kan uitkomen. Thans wordt 7.500 tot 8.000 baht betaald. Maar hoe groot de prijsverhoging precies zal zijn, durft hij niet te zeggen: dat hangt af van de productie van Thailand’s concurrenten, de omvang van de gevolgen van de droogte en de wereldeconomie. (Bron: Bangkok Bank, 22 juli) (Zie pagina Rijst 3)

Limerick van de dag – een tweeluik
Er was eens een onbekende Chinees
Die smeerde poep op muren van wc’s
Niet in eigen land
Maar in ’t buitenland
‘t is een poepchinees, deze mafkees

Een Chinese toerist in Chiang Mai
Gedroeg zich bepaaldelijk niet fraai
Hij poepte in ‘t openbaar
Dat vonden Thaise mensen raar
Maar ze gaven hem geen oplawaai

Winst grote banken onder druk van wanbetaling

23 juli – De netto winst van de elf beursgenoteerde banken is in het tweede kwartaal (april-juni) gedaald met 1,33 procent op jaarbasis, grotendeels het gevolg van hogere reserveringen voor NPL’s (non-performing loans).  De winst bedroeg 52,9 miljard baht tegen 53,6 miljard baht een jaar eerder.

De drie grootste banken qua vermogen, Bangkok Bank, Siam Commercial Bank en Kasikornbank, maakten lagere winstcijfers bekend, van vier kleintjes steeg de winst.

Krungthai Bank zag de kans de winst met 10,9 procent te laten stijgen ondanks dat de bank het hoogste bedrag reserveerde voor verliezen op leningen: 7,52 miljard baht tegen 3,6 miljard in de eerste drie maanden van het jaar en 6,59 miljard baht een jaar eerder.

In percentages gerekend presteerde de LH Financial Group het best met een winststijging van 37,1 procent.

Vier banken reserveerden in het tweede kwartaal minder voor NPL’s dan in het eerste kwartaal: Bangkok Bank (BBL), Bank of Ayudhya (BAY), TMB Bank en de Kiatnakin Bank (KKP). (Bron: Bangkok Bank, 22 juli)

Voor een precies overzicht, klik hier.

In beslag genomen palissander in Surin dat naar China zou worden gesmokkeld

Ranger-eenheid gevormd tegen illegale kap palissander

23 juli – Om de strijd aan te binden met de toenemende illegale kap van het zeldzame Siamese rosewood (‘bloodwood’, palissander) in het Eastern Forest Complex is een speciaal rapid response team van 25 rangers gevormd. Na een pittige training vorige maand staan ze in de startblokken om de vaak zwaar bewapende houthakkers te bestrijden. Het project is een gezamenlijk initiatief van het DNP en Freeland, een counter-trafficking organisatie.

Siamese rosewoodDirecteur Thanaroj van het Protected Area Regional Office in Prachin Buri, zegt dat de illegale palissanderkap een gevaarlijke bedreiging begint te worden. ‘Er nu een eind aan maken is prioriteit. Deze nieuwe eenheid is een tijdige en hardnodige oplossing voor dit probleem.’

Palissander (phayung in het Thais) is zeer gewild als eindproduct bij de fabricage van meubels. Doordat het hout steeds schaarser wordt, is de prijs gestegen wat de illegale houtkap alleen maar aantrekkelijker maakt [zolang je niet wordt aangehouden]. (Bron: Bangkok Post, 22 juli)

Op de foto 460 stammetjes die in Surin in beslag zijn genomen. Ze zouden naar China worden gesmokkeld. (Zie pagina Illegale houtkap)

Kort Nieuws donderdag 23 juli

Bangkok Post opent vandaag met artikel over mogelijke wijziging van de kabinetssamenstelling. Drie ministers zouden op de schopstoel zitten: vice-premier Pridiyathorn (economische zaken), minister Prawit (Defensie) en Sommai (Financiën). Het (nogal lange) artikel bevat de bekende double speak van  Prayut, roddel en geruchten, een krant die zichzelf ‘betrouwbaar’noemt, onwaardig. Heb geen zin het na te kauwen. Te raadplegen op de website onder de titel PM claims sole power on reshuffle.

Ook op de voorpagina een verhaal over de waterproblematiek, maar het meeste is oud nieuws. Overheidsdiensten dienen hun waterverbruik met 10 procent terug te brengen, heeft de nieuwe nationale commissie Water Resources Management gisteren besloten.

Het gemeentelijk waterleidingbedrijf van Bangkok en het RID hebben de opdracht gekregen een studie te doen naar het omleiden van water uit reservoirs en rivieren in de westelijke provincies naar Bangkok om er de drinkwaterproductie te ondersteunen. Het RID moet ook bekijken of ‘dead water’ uit de stuwmeren Bhumibol en Sirikit kan worden gebruikt. Dat water is nodig om de dammen in een goede conditie te houden.

Premier Prayut kondigt een haalbaarheidsstudie aan naar het omleiden van water uit grens en internationale rivieren [naar?] en hij wil binnen een maand resultaten zien van een studie naar waterbronnen voor het droge seizoen van volgend jaar. In ieder geval heeft de commissie niet met haar duimen zitten te draaien tijdens de eerste vergadering.

– Geen MERS, zoals gevreesd, maar influenza type A bij een man in Rayong. Dat heeft de minister van Volksgezondheid gisteren bekend gemaakt. De man blijft nog wel in quarantaine totdat een tweede labtest is verricht. Zie verder het desbetreffende bericht in Kort Nieuws van 22 juli. (Zie pagina Gezondheidszorg)

– De nationale hervormingsraad (NRC) adviseert een commissie te vormen, die zich gaat verdiepen in Bangkok’s inklinkende ondergrond. Zoals al gemeld op Dick’s blog (zie http://www.dickvanderlugt.nl/?p=43084) zakt de hoofdstad elk jaar met bijna 4 inches. Thans liggen de stad en omgeving 0,5 tot 2 meter boven zeeniveau. Binnen 20 jaar kan de stad onder water staan.De inklinking is deels te wijten aan het onttrekken van meer grondwater dan wordt toegevoegd. Andere factoren zijn de zware gebouwen (4.000 hebben 8 tot 20 verdiepingen, 700 meer dan 20) en de stijgende zeespiegel in de Golf van Thailand.

– Het Fine Arts Department gaat toezicht houden op de sloop van twee onlangs opgetrokken bouwsels op het terrein van de Kalayanamit tempel in Thon Buri. De sloopt volgt op een uitspraak van de Supreme Administrative Court, die vorige maand vonniste dat de tempel moet stoppen met het slopen van de historische bebouwing.

Het FAD en de tempel liggen al geruime tijd in de clinch over renovaties in de tempel, die gebouwd is gedurende het bewind van koning Rama III en geregistreerd is als een historisch monument. Voor de nieuwe bouwsels moesten tot ongenoegen van het FAD oude paviljoens wijken.  In de afgelopen 10 jaar heeft de tempel 26 historische constructies gesloopt, waaronder een stupa met de relikwieën van een vrouw van koning Rama V, en 15 nieuwe gebouwd.

Het FAD wil de tempel financieel aansprakelijk stellen voor de schade aan en het verlies van archeologisch materiaal en bebouwing. Met het geld kunnen dan de verloren gegane gebouwen gereconstrueerd worden. Het FAD beschikt over voldoende fotografische en documentair materiaal om dat verantwoord te doen.

– Voorbarig of ziet Airports of Thailand (AoT), de beheerder van zes grote luchthavens, de bui al hangen? Het heeft het TCAD (beheerder van 28 provinciale luchthavens) en de marine (U-tapao) gevraagd parkeerruimte te reserveren voor het geval Thaise luchtvaartmaatschappijen niet meer op sommige landen mogen vliegen.

AoT reageert daarmee op de recente negatieve beoordeling van de US Federal Aviation Administration en de oudere dito van het ICAO. Japan, China, Zuid-Korea en vorige maand ook Indonesië hebben al beperkende voorwaarden opgelegd. In het allerergste geval volgt een verbod van landen op vluchten van Thaise maatschappijen.

De kritiek van beide organisaties spitst zich onder andere toe op de certificering van luchtvaartmaatschappijen door het TCAD en het personeelstekort bij het TCAD. Aan een verbeterplan wordt gewerkt.

Zie voor alle berichten over de luchtvaartperikelen de pagina Luchtvaartdienst onder vuur.

– Aan premier en generaal Prayut is een cabaretier verloren gegaan. ‘Als we de centrale niet kunnen bouwen, laten we dan maar in de toekomst lantaarns gebruiken’, zei hij gisteren naar aanleiding van de protesten tegen de bouw van een kolencentrale in Krabi. Bangkok Post stelde het al eerder deze week in een commentaar vast: Prayut is geen politicus die naar mensen luistert. Hij vertelt wat de regering doet en vraagt de mensen geduld te hebben.

Protest bij Government House tegen kolencentrale in KrabiPrayut belooft een bemiddelaar te zoeken, zodat er een eind kan komen aan de hongerstaking van twee tegenstanders, op 10 juli begonnen voor het ministerie van Toerisme en het afgelopen weekend verkast naar het Government House.  Ze kregen toen ook gezelschap van zo’n honderd medebewoners. De premier daagt de tegenstanders uit met alternatieve energiebronnen te komen in plaats van een kolencentrale. Hij zei verder dat de regering de wet kan toepassen indien de demonstranten hun protest voortzetten.

De regering gaat door met het bouwen van kolencentrales in het Zuiden, was gisteren de boodschap van de minister van Energie. Ze zijn nodig om aan de groeiende vraag naar energie in de regio te voldoen. De piekvraag is nu al hoger dan de beschikbare capaciteit. Centrales elders moeten dan bijspringen. De minister ontkent dat alternatieve energie, zoals biomassa, voldoende zou zijn. De tegenstanders menen echter van wel. Volgens de Climate Justice Working Group kloppen de cijfers van de minister niet.

– Abt en actievoerder Phra Buddha Issara zet druk op de ketel. Hij heeft premier Prayut gevraagd haast te maken met het door de Ombudsman gevraagde onderzoek naar de abt van de stinkend rijke Wat Dhammakhaya. Hij hoopt dat de zaak voor de crematie van de Supreme Patriarch in december kan worden afgerond. De patriarch adviseerde in 1999 de procureur-generaal en de Supreme Sangha Council de abt uit de monniksorde te zetten. Zie verder de eerdere berichtgeving over deze zaak. Zie ook de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya.

– De voorzitter van de Football Association of Thailand en de toenmalige secretaris-generaal zijn veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 16 maanden. De Bangkok South Criminal Court achtte hen schuldig aan vervalsing waardoor Worawi in 2013 tot voorztter werd gekozen. Worawi gaat in beroep.


 

ถนนเลียบคันคลองระพีพัฒน์ทรุดดินสไลด์ยาวกว่า 300 เมตร

Tegengeluid: Verzakkingen te wijten aan corruptie

22 juli – De autoriteiten wijten de verzakkingen in wegen langs kanalen aan de lage waterstand, maar Plew See Ngern, columnist van Thai Post, en hij niet alleen geven corruptie de schuld. Want het gaat in veel gevallen om wegen die na de grote overstromingen van 2011 zijn gerepareerd. Het kan niet anders dan dat er ondeugdelijk materiaal is gebruikt.

NRC-lid Somchai schrijft op zijn Facebook-pagina eveneens dat corruptie bij de snelle reparaties de echte oorzaak is en niet de droogte; 40 procent van het budget vloeide volgens hem weg aan commissies.

Plew citeert een anonieme ingenieur die zegt dat de aannemer, die wegen repareerde, te horen had gekregen de specificaties te wijzigen door de lengte van de steunpilaren [?] van 19 naar 11 meter te verminderen. De ingenieur zegt dat mensen betrokken bij het project steekpenningen eisten, die naar  een ‘invloedrijke vrouw’ gingen.

Zondag zakte een deel van de Rangsit-Nakhon Nayok weg langs khlong 13 in. Een tractor verdween in het grote gat dat in de weg viel. (Bron: Bangkok Post, 21 juli) (Zie ook pagina Corruptie 2)

Op de foto een weg in Nong Khae (Saraburi), die zondag over een afstand van 300 meter verzakte. De kloof is 3 meter diep. Het aangrenzende kanaal was droog gevallen, maar of dit de werkelijke oorzaak was, wordt betwijfeld.

Thailand populair voor conferenties en exposities

22 juli – Het Thailand Convention and Exhibition Bureau (TCEB) heeft acht grote conferenties en tentoonstellingen in de periode 2016-2018 in de wacht gesleept. Ruim 5.000 ‘high-quality’ bezoekers worden daarbij verwacht. Een mooie opsteker voor de Mice-sector (meetings, incentives, conferences en exhibitions). Evenementen die al op het programma stonden, zijn het Photo Bangkok Festival, TBEX Asia 2015 en het UFI Open Seminar in Asia 2016.

‘De toekenning is niet alleen een bewijs van Thailand’s toppositie als Mice-knooppunt in Azië, maar vormt ook een mooie bijdrage aan ’s lands economie’, zegt TCEB-president Nopparat.

Vorig jaar was de Mice-sector goed voor 87 miljard baht; dit jaar wordt 106 miljard baht aan inkomsten verwacht. In de eerste helft van het begrotingsjaar 2015 (1 oktober 2014-maart 2015) verwelkomde Thailand 476.079 Mice-gangers, wat 41,7 miljard baht aan inkomsten genereerde.

In de tweede helft worden vier internationale conferenties gehouden, waaronder het FDI 2015 Annual Dental Congress met 10.000 tandartsen en tandheelkundige werkers.

Handtekeningen tegen kolencentrale

Prayut: Hongerstakers eten stiekem ‘s nachts

22 juli – ’t Is een voorbeeld van de drogreden ad hominem, oftewel op de man spelen en niet op de bal. En dat doet premier Prayut die dinsdag beweerde dat de twee hongerstakers die demonstreren tegen de bouw van een kolencentrale in Krabi, waarschijnlijk de kluit belazeren en stiekem ’s nachts eten.

Volgens Prayut hadden ze na drie dagen al het loodje moeten leggen ‘zonder voedsel of water’. [Prayut kletst weer eens uit zijn nek. Hongerstakers drinken wel water, maar gebruiken geen voedsel.] Eerder dreigde Prayut dat de elektriciteitsrekening omhoog gaat als Thailand geen kolencentrales bouwt.

De twee mannen van het Save Andaman from Coal Network streken op 10 juli neer voor het ministerie van Toerisme. Later kregen ze gezelschap van zo’n honderd medebewoners en maandag verkaste de groep naar het Government House. [De krant en de website van de krant spreken elkaar tegen over het tijdstip waarop de twee gezelschap van de medebewoners kregen.]

Eerdere berichten over de snode plannen om een kolencentrale in Krabi te bouwen in Kort Nieuws van 21, 20 en 17 juli. Op de foto tonen twee demonstranten een boekwerk met 27.027 handtekeningen tegen de centrale.

Limerick van de dag
We gaan besparen op het water
We doen dat nu of doen dat later
Geen koffie of thee
Een super idee
Die vent moet naar de psychiater

(Auteur Gerrie Agterhuis)

Gebaseerd op het volgende nieuwsitem van gisteren: Het Department of Water Resources (DWR) bespaart tienduizenden baht per maand door op vergaderingen geen thee, koffie of water meer te serveren. Andere diensten zouden dit voorbeeld kunnen volgen, zegt directeur-generaal Jatuporn van de DWR.

Water achter Chao Phraya dam stijgt

22 juli – Het water is weer gestegen achter de Chao Phraya dam in Chai Nat dankzij regens in Nakhon Sawan, Kamphaeng Phet en Uthai Thani. De waterstand bedraagt nu 14,09 meter boven zeeniveau. Sinds juni was de waterstand voortdurend gezakt tot die vrijdag het laagste punt van 13,11 meter bereikte.

Maar voor boeren benedenstrooms heeft het goede nieuws vooralsnog geen gevolgen. Damdirecteur Ekkasit zegt dat de prioriteit bij het reserveren van water voor consumptie ligt en om te voorkomen dat de zoutgrens in de monding van de Chao Phraya oprukt. Maar mocht de waterstand voor het weekend blijven stijgen, dan worden alle irrigatiekanalen weer van water voorzien. Ekkasit roept de boeren op voorlopig geen water naar hun rijstvelden te pompen en te wachten op nadere instructies van de regering.

Het Disaster Prevention and Mitigation Department maakt bekend dat zeven van de veertig door droogte getroffen provincies uitgeroepen zijn tot rampgebied: Chon Buri, Pathum Thani, Phetchabun, Phitsanulok, Phrae, Pichit en Sukothai.

De directeur van het RID-kantoor in Chiang Mai waarschuwt dat de situatie in de grote stuwmeren in het Noorden ernstig blijft. Het waterniveau blijft er dalen, met name in het Mae Kuang Udom Thara reservoir in Doi Saket, waar het water op 13 procent van de totale capaciteit staat. Wanneer regenval uitblijft, duurt de droogte op zijn minst tot eind augustus in Chiang Mai en andere noordelijke provincies, voorspelt hij.

Chao Phraya dam bovenaanzicht
De Chao Phraya dam is een zogeheten run-off dam, wat betekent dat hij geen water kan opslaan. De dam zorgt ervoor dat het waterniveau stijgt wanneer dat nodig is, of hij vertraagt de stroom. Als de stroomsnelheid minder dan 2.800 kubieke meter water per seconde bedraagt, wordt het water naar beide zijden van de rivier omgeleid waar een systeem van kanalen het water reguleert. Boven die snelheid stroomt het via spillways (overlaten) verder. (Bron: Bangkok Post, 23 oktober 2011)

Bangkok beloont kampioenen waterbesparing

22 juli – Het gemeentelijk waterbedrijf van Bangkok (MWA) stelt een prijs in het vooruitzicht uit voor huishoudens en bedrijven die de minste hoeveelheid water gebruiken. Wie het watergebruik met minstens 10 procent of meer dan 5 kubieke meter water weet terug te brengen, komt in aanmerking voor een prijs. De vijf huishoudens en vijf bedrijven die het meest besparen, worden beloond. Waaruit de prijs bestaat, is niet bekend gemaakt. [Wat mij een tactische fout lijkt.]

Het waterverbruik in in Bangkok bedraagt gemiddeld 200 liter water per persoon per dag, inclusief industrie en bedrijven. Vorig jaar leverde de MWA 1.377 miljoen kubieke meter water aan 2,17 miljoen gebruikers in de hoofdstad, Nonthaburi en Samut Prakan.

Kabinet maakt mooie plannen
Het kabinet heeft zich gisteren over allerlei mooie plannen op het gebied van waterbeheer gebogen. Voor een lange-termijnplan is 30 miljard baht uitgetrokken en 10 miljoen baht gaat naar elke provincie om banen te creëren voor boeren die de dupe van de droogte zijn. Verder spreekt het bericht over het graven van nieuwe kanalen, de aanleg van waterreservoirs en vergroting van bestaande. [Geen details] Momenteel worden al 6.000 reservoirs gegraven.

Volgens de minister van Landbouw hebben tal van boeren aan het verzoek van de regering gehoor gegeven om het pompen van water uit kanalen en rivieren naar hun akkers te beperken. Als gevolg daarvan zou het waterniveau in enkele stuwmeren zijn gestegen.

Vandaag is water beschikbaar voor de bevloeiing van 1,36 miljoen rai in het stroomgebied van de Chao Phraya. [Waar dat vandaan komt, vermeldt het bericht niet. Ik neem aan van de Chao Phraya dam, zie het bericht hierboven] Het kan even duren voor het de rijstvelden bereikt.

Protest bij het kantoor van de Nationale Ombudsman 2

Ombudsman buigt niet voor protest monniken en gelovigen

22 juli – Honderd monniken van de Wat Dhammakaya en talloze volgelingen hebben gisteren geprotesteerd bij het kantoor van de Nationale Ombudsman. Ze verzetten zich tegen het besluit van de Ombudsman om premier Prayut te vragen een commissie te vormen voor een advies over de abt.

De Ombudsman verdedigt zijn besluit door erop te wijzen dat instelling van zo’n commissie nog geen bewijs is van het vermeend wangedrag van de abt. Hij zegt aanvullende informatie te verwelkomen ter ondersteuning van het onderzoek. Het verzoek van de Ombudsman aan Prayut is het uitvloeisel van een verzoekschrift van de bekende actievoerder-abt Phra Buddha Issara. Wanneer de Ombudsman dat verzoek naast zich neer zou leggen, kan hij beschuldigd worden van plichtsverzuim, legt secretaris-generaal Ratsakecha uit.

Issara wil weten waarom de procureur-generaal destijds het advies van de Supreme Patriarch naast zich neer heeft gelegd om abt Dhammachayo [van Wat Dhammakaya dus, een tempel waarbij het Vaticaan in het niet valt en die zwemt in het geld] uit de orde te verwijderen. Volgens de Supreme Patriarch had de abt bij grondtransacties de gedragsregels van de monniksorde overtreden, maar de procureur-generaal besloot de abt niet te vervolgen. Ook de toenmalige Sangha Supreme Council hield de abt de hand boven het hoofd.

De Ombudsman vraagt de premier overigens nog een tweede commissie te vormen. Die zou zich moeten bezighouden met de rol van de procureur-generaal. Mogelijk heeft hij de strafwet overtreden door van vervolging van de abt af te zien.

Zie verder de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya.

Kort Nieuws woensdag 22 juli

– De gemeente Bangkok (BMA) gebruikt geen leidingwater om straten schoon te spuiten, maar gerecycled water van haar rioolwaterzuiveringsinstallaties. Ze laat dit weten in reactie op klachten van internetgebruikers over de vermeende verspilling van leidingwater. Een van de internetters schrijft dat de BMA beter moet communiceren. Als ze dit eerder had gemeld, zouden misverstanden zijn voorkomen. (Bron: Bangkok Post, 21 juli)

– Nok Air begint op 1 oktober viermaal per week te vliegen op Ho Chi Minh City (Vietnam) en vanaf 25 oktober dagelijks. Naar Yangon (China) wordt in september een derde dagelijks vlucht toegevoegd. De lancering van de HCMC-route is jaren uitgesteld omdat de maatschappij eerst haar binnenlandse netwerk wilde uitbreiden. Dat bestaat nu uit 24 steden. Nok Air vliegt vanaf Don Mueang. (Bron: Bangkok Post, 21 juli)

– Een 27-jarige werknemer van een petrochemische fabriek in Rayong is met vermoedelijk MERS opgenomen in het stadsziekenhuis van Rayong. De artsen wachten op de resultaten van testen. De man ontwikkelde twee dagen geleden symptomen van MERS. Na een tijdelijke quarantaine in een tent op het terrein van het ziekenhuis is hij overgebracht naar een kamer voor patiënten met aandoeningen van de luchtwegen.

Naar verluidt kan hij geïnfecteerd zijn bij een bezoek van drie vrienden die hadden gewerkt op een veeboerderij in Zuid-Korea. Een van de vrienden had soortgelijke symptomen als hij. De vriend stierf kort na terugkeer naar zijn woonplaats in Ubon Ratchathani. De doodsoorzaak moet nog worden vastgesteld.

Het eerste geval van MERS deed zich in juni voor bij een man van 75 uit Oman die samen met zijn familie op bezoek was in Thailand. Hij keerde begin deze maand na behandeling terug. (Zie pagina Gezondheidszorg)

– ’t Is nogal rigoureus, maar wel effectief. De chauffeur van een shuttlebus met werknemers van elektriciteitsbedrijf Egat, die vrijdag een passagier doodschoot, deed dat omdat de man het gewaagd had kritiek te hebben op zijn rijgedrag. Zo toeterde de bestuurder naar vrouwen die hij passeerde en hij bracht vrouw en kind met de bus naar haar werkplaats. De man, die na de afrekening de bus was ontvlucht, meldde zich gisteren bij de politie. Na bij een familielid te hebben verbleven, had hij een hotel genomen, maar zijn geld raakte op.

Porntip Rojanasunan– De sexy directeur van het Central Institute of Forensic Science Porntip blijkt twee jaar geleden door de Medical Council ‘on probation’ te zijn gesteld, nadat ze de dood van een parlementslid [in 1999] moord had genoemd en geen zelfmoord. Dat is nu pas bekend geworden omdat de broer van de parlementariër juridische actie tegen Porntip heeft genomen.

Deze broer werd destijds verdacht van de moord, maar de zaak werd geseponeerd. Hij diende een klacht in bij de Medical Council over Porntip omdat ze de aanvankelijke autopsie bestreed.

De zaak is momenteel in behandeling bij het hooggerechtshof, nadat de twee lagere rechtbanken tot een sepot hadden besloten. Porntip gaat de bestuursrechter vragen de Medical Council te gelasten het besluit tegen haar in te trekken.

– Omdat een hoge legerofficier geprobeerd zou hebben de aankoopcommissies te bewegen om deals af te sluiten met vier door hem genoemde bedrijven, heeft Obec gelast de aankoop van 5.000 CCTV camera’s op te schorten indien deze bewering op waarheid berust. De camera’s gaan geïnstalleerd worden op scholen in het Zuiden.

De secretaris van het People’s Network Against Corruption deed die bewering maandag. De officier zou ook gezegd hebben nauwe banden te hebben met de staatssecretaris van Onderwijs, wat een reactie van de staatssecretaris ontlokte dat hij de waarheid over deze man wil weten.

Obec heeft de hoofden van alle twaalf Educational Service Area Offices in Pattani, Yala en Narathiwat en vier districten in Songkhla [die met geweld van militanten kampen] opgedragen na te gaan of zich onregelmatigheden bij de aanbesteding hebben voorgedaan. Volgens de Obec secretaris-generaal zou slechts één bedrijf aan de technische criteria van de aankoopcommissies voldoen. (Zie pagina Corruptie 2)

– Nadat de polltie al had ontkend spyware te hebben gekocht van het Italiaanse Hacking Team bestrijdt nu ook het leger bij monde van premier Prayut de berichtgeving hierover in Bangkok Post Sunday, die was gebaseerd op HT emails en documenten van WikiLeaks. Prayut beweert dat WikiLeaks geen betrouwbare bron is. Zie verder de desbetreffende berichten in Kort Nieuws van zondag en gisteren.

– Zondag wordt oud-premier Thaksin 66 jaar, maar politici van voormalig regeringspartij Pheu Thai, die door het leger in de gaten worden gehouden, kunnen een bezoek wel op hun buik schrijven. ‘We geven geen toestemming als we denken dat hun trip onrust kan veroorzaken’, zegt legercommandant Udomdej. Degenen die naar het buitenland willen gaan, dienen uitleg te geven over bestemming en doel. Tot nu toe heeft geen enkele PT-er een verzoek ingediend.

Thaksin verblijft momenteel in Singapore. Daar is hij eerder deze maand bezocht door voormalige parlementsleden [die blijkbaar niet in de gaten worden gehouden]. Morgen reist hij naar Dubai, waar hij zondag de kaarsjes op zijn verjaardagstaart mag uitblazen.

– De VS hebben na de coup van 22 mei vorig jaar de militaire steun aan Thailand niet verminderd, zegt adjunct-legerstafchef Sermsak. Hij baseert dit op uitlatingen van de Amerikaanse legerdelegatie die sinds gisteren in Thailand is om te overleggen over de Amerikaans-Thaise militaire samenwerking en met name de gezamenlijke Cobra oefening volgend jaar. Het overleg duurt tot vrijdag.

– Vandaag wordt de rechtzaak tegen de twee verdachten van de Koh Tao-moorden voortgezet. Deze week buigt de rechtbank zich over de uitgevoerde re-enactment, CCTV-analyse en het politieonderzoek. De verdediging heeft gevraagd om een nieuw onderzoek naar het forensisch bewijs en DNA-monsters, maar ze weet niet hoeveel daarvan nog in bezit is van de autoriteiten en opnieuw onderzocht kan worden. De verdachten hebben om een andere tolk gevraagd. De man die eerder tolkte, was aanwezig bij het politieverhoor toen ze werden mishandeld.


 

Solar drip irrigation

Solar drip irrigation: hogere opbrengst, lagere kosten

21 juli – Er zijn al twee jaar proeven mee gedaan in Buri Ram en Nakhon Ratchasima. Bij de verbouw van rijst, cassave, groente en fruit is gebruik gemaakt van het solar drip irrigation system. De productiviteit is erdoor gestegen en de kosten van energie en water zijn gedaald.

Erg ingewikkeld is het allemaal niet. Zonnepanelen vangen het zonlicht op, een software programma rekent uit hoeveel water de planten nodig hebben en dat wordt langzaam naar de wortels gevoerd: op de grond of onder de grond via een netwerk van pijpen.

Het systeem is een verfijning van het al bestaande drip system, waarbij boeren met elektrisch aangedreven pompen watertanks vullen. Om het in kledingtermen te zeggen: dat is confectie, trickle irrigation, zoals het ook wel wordt genoemd, is maatwerk.

De regering wil het systeem landelijk promoten. Daartoe werken het ministerie van Energie en de BAAC samen: het ministerie verleent technische steun en geeft demonstraties aan boeren die het systeem willen toepassen, de BAAC verleent financiële steun. En nu maar hopen dat niet alle boeren aartsconservatief zijn en dat ze de stap durven zetten.

Als ik daar nog een persoonlijke noot aan mag toevoegen. Dit soort technische verbeteringen zouden wel eens de redding van de landbouw kunnen zijn, die kampt met een hoge gemiddelde leeftijd van boeren. Jongeren hebben geen trek in het zware boerenbestaan. Ik denk dat modernisering van de landbouw die trend kan keren. (Bron: Bangkok Post, 20 juli)

Van de ene naar de andere crisis

21 juli – De regering strompelt van de ene naar de andere crisis, schrijft Siam Rath Weekly. Nauwelijks zijn de veertien studenten na een voorarrest van twaalf dagen vrijgelaten [ze waren aangehouden omdat ze tegen de coup demonstreerden] of de regering stuitte op een spervuur van veroordelingen door de internationale gemeenschap over de deportatie van 109 Uighur vluchtelingen naar China.

‘De Uighur deportatie zal meer negatieve gevolgen hebben dan de manier waarop de regering de crisis met de Rohingya bootvluchtelingen heeft aangepakt. Het doet het image van Prayut geen goed dat het land het principe van nonrefoulement aan zijn laars heeft gelapt’, stelt het weekblad vast. ‘De wereld kijkt toe wanneer de premier in september de algemene vergadering van de VN bijwoont.’

Daarna kwam de droogtecrisis. De watersituatie is kritiek. Het kabinet besloot de wateruitstroom uit de vier grote stuwmeren in het stroomgebied van de Chao Phraya te beperken en irrigatiestations te sluiten, zodat er voldoende drinkwater overblijft en het binnendringen van zeewater wordt tegengehouden. De boeren zijn het kind van de rekening.

Wanneer het begin augustus niet regent, is het water op. ‘Als dat gebeurt, belanden we in het ergste nachtmerrie scenario. Tussen wanhopige boeren en stedelijke gebruikers kunnen wateroorlogen uitbreken. Er zijn al tekenen die erop wijzen dat consumenten water beginnen te hamsteren.’

De kwakkelende economie is gelijk een bom die elk moment kan ontploffen. Daar komt het probleem van de Uighur en de droogte bij. ‘Nu de regering onder vuur ligt, zijn anti-coup groepen begonnen zich meer te roeren.’ (Bron: Bangkok Post, 20 juli)

Zie ook het bericht verderop: Watergebruik in Bangkok aan banden.

Bekijk bijgaande video van The Guardian over het gesol met de Rohingya.

Een klein voorproefje van vrijheid

21 juli – Het zijn kleine lichtpuntjes, maar laten we niet te vroeg juichen. In het hoofdredactioneel commentaar van Bangkok Post van gisteren worden twee voorbeelden genoemd die illustreren dat het nog niet helemaal gedaan is met de vrijheid van meningsuiting in Thailand.

In Phuket bleven de openbare aanklagers twee van de drie dagen weg in de zaak tegen twee journalisten van de nieuwswebsite Phuketwan, die door de marine zijn beschuldigd van smaad wegens een publicatie over de smokkel van Rohingya en de betrokkenheid van de marine daarbij. Blijkbaar deelt het OM de afkeer van velen tegen deze rechtzaak.

In Bangkok gaf de bestuursrechter roodhemd tv-station Peace TV toestemming haar uitzendingen te hervatten. De rechter wil eerst wel eens nagaan of tv-waakhond NBTC, die het station stillegde, het recht heeft de inhoud van uitzendingen te censureren.

Overschat deze twee gebeurtenissen niet, schrijft de krant. Tegen een vrije pers bestaat nog steeds veel oppositie in Thailand. Het leger hamert er voortdurend op dat er grenzen aan de uitingsvrijheid zijn. De in discussie zijnde ontwerp-grondwet bevat de strengste sancties sinds de nadagen van de militaire dictatuur in 1973. Maar wat in de rechtbanken is gebeurd, laat een klimaat zien dat vrijheid van meningsuiting boven de restricties van het militair regime stelt, concludeert de krant optimistisch onder de kop A little taste of freedom. (Bron: Bangkok Post, 20 juli)

Limerick van de dag
Een motorsaiman in Soi Nathong
Woonde in een armzalige hohng
Op de vierde chan
Zijn vrouw heette Khan
Die had een heel scherpe tong

Rebelse taxidienst Uber wil legaal opereren

21 juli – Het is lang stil geweest rond het smartphone taxibedrijf Uber, dat in november werd verboden door het Land Transport Department (LTD), maar dat na de jaarwisseling bleef bestaan en waarbij  steeds meer chauffeurs zich aansloten. Sinds de lancering in april 2014 verzorgde het bedrijf 1,96 miljoen ritten.

In een Exclusive Interview in Bangkok Post zegt regiodirecteur Chan Park dat het bedrijf ernaar streeft legaal te opereren. Maar daarvoor moet de verouderde taxiwet wel worden aangepast om het nieuwe businessmodel mogelijk te maken. ‘We proberen een vierkante wig in een rond gat te slaan.’ Gevraagd of Uber legaal of illegaal is, antwoordt hij: ‘Geen van beide. Het is een nogal grijs gebied.’

Sinds het LTD-verbod is het bedrijf in gesprek gebleven met de LTD, reden waarom het wel oogluikend zal zijn toegestaan. Sinds Park de leiding heeft, zijn de gesprekken geïntensifieerd. Uber en LTD onderhandelen over een framework dat de dienst legaliseert. Voorwaarden zijn onder andere dat de taxi herkenbaar is als Uber-taxi, dat het aantal passagiers maximaal zeven bedraagt en dat de klanten een bon krijgen.

Uber is beschikbaar in Bangkok en Phuket. Klanten bestellen een Uber-taxi via een app, maar wat het verschil is met een soortgelijk bedrijf als Grab Taxi, dat legaal opereert, is me niet duidelijk. Een euvel dat het artikel niet duidelijk maakt en dat ik vaak constateer bij artikelen in BP. De meest voor de hand liggende informatie wordt niet gegeven. In dit geval zou een kadertje niet misstaan.

Over de bedrijfsvoering meldt het artikel dat Uber de persoonsgegevens van chauffeurs controleert, hen traint op het hoofdkantoor in Asok en de tevredenheid van chauffeurs en klanten meet. Wat wordt bedoeld met ‘it eschews meters for home-grown GPS-based software’ begrijp ik niet.

Het artikel gaat ook nog in op Uber in Vietnam, Indonesië, Maleisië en op de Filipijnen, maar dat vind ik wel best. (Bron: Bangkok Post, 20 juli)

Suphan Buri Is redding nog mogelijk

Watergebruik in Bangkok aan banden

21 juli – Ook Bangkok moet eraan geloven: beperkingen op het gebruik van water. Morgen vergadert het National Water Resources Committee over maatregelen. Overheidsdiensten komen als eerste aan de beurt; zij moeten het goede voorbeeld geven.

Het besluit om de stadsbevolking, die 51 procent van de hoofdstedelijke waterproductie gebruikt, bedrijven, overheidsdiensten en de industrie hun steentje te laten bijdragen, is een reactie op de kritiek dat tot nu toe alleen de boeren het kind van de rekening zijn.

De boeren in het stroomgebied van de Chao Phraya krijgen geen water om hun akkers te bevloeien. Ze mogen ook geen water uit kanalen en rivieren naar hun akkers pompen, maar vermoedelijk hebben ze zich daaraan niet gehouden. [De krant geeft er geen informatie meer over.] ‘En da’s niet eerlijk, o nee’, om Calimero te citeren.

Het Royal Irrigation Department (RID) heeft trouwens besloten de teugels iets te laten vieren. Boeren die op het punt staan te oogsten, mogen als eersten water naar hun akkers pompen. De versoepeling is mogelijk, aldus het RID, omdat dankzij regens meer water het Bhumibol (Tak) en en Sirikit stuwmeer (Uttaradit)  is ingestroomd. Maar de verminderde uitstroom uit de stuwmeren wordt niet vergroot.

Bij de maatregelen die worden overwogen, wordt onder andere gekeken hoe andere landen het watergebruik beperken. Taiwan rekent hoge tarieven voor overgebruik. In Thailand bespaart het Department of Water Resources (DWR) tienduizenden baht per maand door op vergaderingen geen thee, koffie of water meer te serveren. Andere diensten zouden dit voorbeeld kunnen volgen, zegt directeur-generaal Jatuporn van de DWR.

Op de foto een paddy in Suphanburi. De boer hoopt te kunnen profiteren van de versoepeling van het RID.

Kort nieuws dinsdag 21 juli

– Thaise fans van Bollywood films en Indiase tv-series – en dat zijn er steeds meer – worden op hun wenken bediend door Zee Entertainment Enterprises Limited (ZEEL), gevestigd te Mumbai. Het heeft het eerste Thaistalige tv-kanaal Zee Nung gelanceerd. Vertoond worden twee topseries: Ramayan, een adaptatie van het bekende Indiase epische gedicht, en Razia Sultan, een biografisch portret van de vrouwelijke heerser. ZEEL opereert ook in Maleisië en Indonesië. In Maleisië zijn Indiase sterren razend populair.

Het digitale tv-kanaal Workpoint TV zendt de serie The Life of Gautam Buddha uit, een co-productie van ZEEL en zijn Indiase investeerder B.K. Modi. De feedback is overweldigend, aldus Vichanee, hoofd marketing van Workpoint. De kijkcijfers zijn gestegen met een punt.

De Bollywood films lijken niet meer op de oude Indiase films, die vaak tussen de coupletten van een lied onrealistische locatiewisselingen bevatten en verandering van kleding. Moderne Bollywoodfilms zijn realistischer, waardoor ze meer kijkers trekken, zegt Vichanee. (Bron: Bangkok Post, 20 juli)

– Thailand staat op de negende plaats van de tien meest populaire vakantiebestemmingen van Chinezen, aldus de booking website Hotels.com. Australië, Japan en Frankrijk voeren de lijst aan. De toeristen beschouwen Thailand als een heel gastvrij land, want op dat criterium scoort Thailand een tweede plaats met Zuid-Korea als nummer 1.

In 2014 reisden 107 miljoen Chinezen naar het buitenland; dat aantal kan in vier jaar stijgen tot 174 miljoen. Chinese toeristen zijn jonger [dan?], onafhankelijker en tech-savvy (technologisch bij de pinken) plus ook nog eens gefortuneerder. Het onderzoek van de website is gebaseerd op de antwoorden van 3.000 Chinese reizigers en 1.500 hoteliers. (Bron: Bangkok Post, 20 juli)

– Voor wat het waard is: De National Security Council (NSC) meldt dat de uit Thailand gedeporteerde 109 Uighur een goede behandeling krijgen. NSC secretaris-generaal Anusit zei dit na een bliksembezoek van een delegatie aan de regio Xinjiang, waar de Uighur naartoe zijn gebracht, en gesprekken met Chinese autoriteiten. Dertien Uighur worden door de Chinese autoriteiten verdacht van betrokkenheid bij buitenlandse terroristische groepen.

Een van de verdachten zegt in de val te zijn gelokt om zich aan te sluiten bij een terroristische organisatie in een ander land. [Raar verhaal]  Hij ontkent berichten dat twintig Uighur door de Chinese autoriteiten zijn doodgeschoten. ‘China heeft  oprechtheid getoond en ons toegestaan de gedeporteerden te controleren. Dus we moeten anderen niet het land laten schaden.’

Volgens hem heeft Thailand bij de deportatie voldaan aan het internationaal recht, wat de VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen ontkent. De deportatie was in strijd met het principe van non-refoulement. Mensenrechtenorganaties zeggen dat de Uighur het etnisch geweld tegen hen ontvluchten; ze sluiten zich niet aan bij terroristische organisaties, zoals China beweert.

– De politie ontkent spyware te hebben gekocht van het Italiaanse bedrijf Hacking Team, zoals zondag gemeld door Bangkok Post Sunday. Hebben we helemaal niet nodig, we kunnen indien nodig de social media volgen, zegt de politiewoordvoerder. Maar helemaal naast kan de krant er niet gezeten hebben, want hij zegt ook dat de software wellicht gebruikt is als case study, maar ‘het is zeker niet gekocht’. En dat lijkt me een fraai voorbeeld van Orwelliaanse double speak. Ook het leger zou de spyware hebben aangeschaft. Zie verder Nieuws uit Thailand van zondag.

– Indonesië heeft zich aangesloten bij Japan, China en Zuid-Korea die al in maart uitbreiding van het luchtverkeer vanaf Suvarnabhumi hebben verboden vanwege de onvoldoende die de Thaise luchtvaartdienst (TCAD) heeft gekregen van de ICAO. Het verbod dateert van 29 mei en is op 16 juni medegedeeld aan het ministerie van Transport. [Wie heeft het sindsdien uit de krant gehouden?]

Voor Thai Airways International (THAI) heeft het verbod geen gevolgen, want er bestaan geen plannen voor uitbreiding. THAI vliegt op Bali en Jakarta. De Indonesische autoriteiten gaan die vluchten vaker controleren, maar ook dat levert volgens de minister van Transport geen problemen op. Japan doet dit ook. Charters naar Indonesië zijn er niet.

Zie voor alle berichten over de luchtvaartperikelen de pagina Luchtvaartdienst onder vuur.

Pattaya Dronken stuurman raakt de weg kwijt

– Lichte paniek zondagavond op het strand van Pattaya toen de stuurman van een gelukkig lege veerboot de weg kwijt raakte en zijn boot in volle vaart naar het strand stuurde. De man had te diep in het glaasje gekeken. Pas drie uur na de stranding, terwijl de scheepsmotor bleef loeien, arriveerden de politie en een reddingsteam, aldus een getuige. Het kostte de politie nog enige moeite de tegenstribbelende man van boord te krijgen. Volgens een dienstdoende agent is de man er met een mondelinge schrobbering vanaf gekomen.

– De elektriciteitsrekening kan binnen twee jaar omhoog gaan wanneer het land zijn energieproductie niet uitbreidt c.q. diesel en gas bij de productie niet vervangt door goedkopere kolen. Met dit dreigement probeert premier Prayut de protesten tegen de bouw van kolencentrales te ontkrachten.

Sinds 10 juli houden twee actievoerders voor het ministerie van Toerisme een hongerstaking als protest tegen de bouw van een kolencentrale in Krabi. Gisteren leidden ze honderd medebewoners naar het Government House om hun eisen kracht bij te zetten.

De voorbereidingen voor de bouw en de aanleg van een aanvoerhaven zijn in een vergevorderd stadium. Tussen 2012 en 2014 zijn drie openbare hoorzittingen gehouden; de milieu-effectrapportage wordt thans bekeken door het Office of National Resources and Environmental Policy.

Het landelijk elektriciteitsbedrijf wringt zich in alle bochten om aan te tonen dat het kolentransport geen schade toebrengt aan het milieu. Ook scuba duikers hebben er geen last van. De schepen volgen een route die 10 kilometer verwijderd is van de duikplaatsen. De route wordt thans gebruikt door schepen die olie aanvoeren voor de bestaande centrale. De kolen wordt op een lopende band in een gesloten systeem naar de centrale vervoerd. Rond de centrale worden meetsystemen geïnstalleerd om te controleren of de luchtverontreiniging binnen de vereiste limiet blijft.

Het Save Andaman from Coal Network vraagt de regering om een uitstel van drie jaar, zodat het kan bewijzen dat de energiebehoefte van de provincie voor ‘honderd procent’ gedekt kan worden door duurzame energiebronnen, zoals biomassa van palmpitten. Zie verder het desbetreffende bericht in Kort Nieuws van gisteren.

– Een 48-jarige Amerikaan, die werd gezocht door de politie van New York, is in Phuket aangehouden. Hij wordt beschuldigd van internetfraude, waarbij hij US$ 2 miljoen heeft weten te ontfutselen aan slachtoffers door zich voor te doen als ambtenaar van het New York Department of Taxation and Finance. De man kwam vorig jaar op een toeristenvisum naar Thailand en kreeg daarna een studentenvisum waardoor hij langer kon blijven.

– De route van de nieuwe snelweg Bang Pa-in – Nakhon Ratchasima wordt niet gewijzigd. Bewoners in Pak Chong, wier land wordt onteigend, krijgen niet hun zin. De minister van Transport zegt wel toe dat de regering naar manieren zoekt om hen te compenseren. [Kan het nog vager?] Dinsdag kreeg de snelweg het groene licht van het kabinet. De aanleg begint begin volgend jaar. In 2020 moet de weg er liggen.

– De bestuurder van een schoolbus is zondagavond doodgeschoten bij een aanval door een groep mannen op zijn huis in Ban Tibu (Yala). Zijn vrouw zag kans tijdig te vluchten en bleef ongedeerd.

– De eigenaar van het meditatiecentrum in Prachuap Khiri Khan, waar vorige week drie dode olifanten zijn gevonden, geeft de grond terug aan de overheid omdat gebleken is dat hij koninklijk land in bezit heeft genomen. Alle gebouwen worden gesloopt.

– Thailand en Vietnam zijn van plan de banden op handels en sociaal gebied aan te halen in de aanloop naar de Asean Economic Community die eind van het jaar van kracht wordt. Dit zegt de voorzitter van de Thailand-Vietnam Friendship Association. Donderdag brengt de premier van Vietnam een bezoek aan Thailand. Dan wordt gesproken over nauwere samenwerking. De vereniging houdt tijdens het bezoek een bedrijfsseminar, dat door zakenmensen uit beide landen wordt bijgewoond.

– Naar aanleiding van een klacht van Phra Buddha Issara, die vorig jaar tijdens de anti-regerings protesten bekendheid verwierf als actieleider, gaat de Nationale Ombudsman de premier vragen een commissie te vormen die een advies uitbrengt over de abt van Wat Phra Dhammakaya.

Issara wil weten waarom de toenmalige procureur-generaal in 1999 het advies van de toenmalige patriarch naast zich neer heeft gelegd om de abt uit de monniksorde te zetten. Volgens de patriarch had de abt de gedragsregels voor monniken overtreden bij grondtransacties. De Sangha Supreme Council, het hoogste orgaan van de monniksorde, besloot destijds ook de zaak te laten rusten. Ingewikkelde zaak, zie verder de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya.


 

Opname van Gossip Girl Thailand op de Berkeley International School

Thaise tv omarmt Amerikaanse series

20 juli – Nieuwe trend op de Thaise televisie, die grossiert in gewelddadige en spookachtige soaps: remakes van Amerikaanse series. De eerste was Ugly Betty Thailand in maart. Maar die kreeg een lauwe ontvangst alhoewel ze ’s werelds meest gereproduceerde serie is. De reden zal wel geweest zijn dat de serie werd uitgezonden op een nieuw digitaal kanaal en daarom wanhoopt producent Pirayat Kaljaruek van Kantana Evolution nog niet.

Donderdag ging Gossip Girl Thailand in première. ‘De mensen zijn blij. Eindelijk iets wat niet normaal is en meer is dan Thaise lakorn. Het pluspunt van deze farang series is dat je veel figuren ziet die je nog niet kent. Niemand is helemaal goed of slecht – dat is het aantrekkelijke.’

The O.C. Thailand, waaraan twee jaar is gewerkt, gaat binnenkort op kanaal One van start. [O.C. staat voor Orange Country.] Co-producent Sopitnapa Chumpani denkt niet dat het verhaal ooit verveelt, alhoewel de serie in de VS al zo’n 10 jaar geleden uitkwam en door tal van Thais op DVD moet zijn bekeken.

In de oorspronkelijke serie werd een teenager uit de achterbuurten door een rijk Californisch gezin geadopteerd; in de Thaise versie komt het boefje uit Pattaya en wordt hij in een hiso gezin in Bangkok opgenomen. De Thaise versie is ook onder druk van de filmkeuring enigszins gekuist, dus besteedt minder aandacht aan drugs en drank. Maar bij de love scenes en scènes over de roekeloosheid van jongeren zijn geen concessies gedaan.

Pirayat weet niet of Gossip Girl Thailand een succes wordt. ‘Ik wil eigenlijk de mensen in de industrie prikkelen om te laten zien wat de wereldstandaard is. We kunnen niet blijven vasthouden aan het oude format dat verkoopt. Ik beschouw dit als een stap naar het produceren van originele, premium content van HBO-niveau.

We moeten de kijkgewoontes van het publiek veranderen. De levensduur van lakorn is hier erg kort. Ze worden snel gemaakt zodat ze snel op de buis kunnen komen. Dat betekent doorgaans dat ze van slechte kwaliteit zijn en slechts eenmaal worden vertoond. Wij kunnen betere producties maken die keer op keer bekeken kunnen worden.’

Waar Gossip Girl Thailand over gaat, vermeldt het artikel niet, maar misschien zegt de titel het al. Laat ik eens gokken: roddel en achterklap. (Bron: Bangkok Post, 14 juli)

Limerick van de dag
Er was eens een tuk-tuk
Die raakte op een dag stuk
De noodreparatie
Was een wanprestatie
De bestuurder had geen geluk

Pulo duo cruciaal voor zuidelijke vredesgesprekken

20 juli – De grote vraag is: Hebben de twee voormalige Pulo-leiders nog enig gezag bij de jonge generatie militanten in het Zuiden, met name de Runda Kumpulan Kecil oftewel de ‘teenage extremists’? Maar hun aanbod om het vredesproces los te trekken zal op zijn minst helpen de spanning in het diepe Zuiden te verminderen.

Ismael Gaddafi (rechts)Die kanttekening plaatst Panitan Wattanayagorn, docent politicologie en veiligheidsexpert, bij het nieuws dat Ismael Gaddfi (op de foto rechts), die vrijdag na een gevangenisstraf van 14 jaar vervroegd werd vrijgelaten, en Haji Daoh die binnenkort vrijkomt, gaan proberen de zes belangrijkste verzetsgroepen voor vredesgesprekken aan de tafel te krijgen. [Eerder schreef de krant 17 jaar van de gevangenisstraf van 27 jaar.]

De vredesgesprekken, die in februari 2013 begonnen, liggen sinds het eind van dat jaar stil. Critici [?] hebben al veel suggesties voor de hervatting gedaan. De krant vat ze in drie opvattingen samen:

 1. Sommige verzetsgroepen accepteren niet dat de regering overlegt met de verzetsgroep BRN Co-ordinate, zoals in 2013, omdat de Maleisische regering die de gesprekken faciliteert [over bemiddelen mag niet worden gesproken] de vertegenwoordigers zou hebben geselecteerd. Bovendien zou hoofdonderhandelaar Hazan Toyib de BRN niet langer leiden.
 2. De verzetsgroepen willen niet dat Maleisië bij elk gesprek als tussenpersoon optreedt. Het buurland speelt die rol nu al twintig jaar en tot enige verbetering heeft dat niet geleid.
 3. De verzetsgroepen willen niet samenwerken met de Wadah groep, een lokale politieke groep die de situatie in het Zuiden voor eigen politiek gewin uitbuit. De groep wordt er ook van verdacht onder één hoedje te spelen met de Maleisische regering.

Pulo is de Pattani United Liberation Organisation. Sinds het geweld in 2004 in het Zuiden oplaaide, zijn zesduizend personen om he leven gekomen, duizenden gewond geraakt en hebben tal van kinderen hun ouders door bomaanslagen en beschietingen verloren. Met name het leger en onderwijzers zijn het doelwit van aanslagen, maar vaak worden ook willekeurig burgers doodgeschoten. De verzetsgroepen streven naar (een vorm van) onafhankelijkheid van het centrale gezag in Bangkok, een eis die op een onverbiddelijk nee van de overheid stuit.

Regen in Tak

Regering lanceert campagne voor water

20 juli – Ach ja, waarom niet? Baat het niet dan schaadt het niet, maar het plannetje van de regering om de bevolking te vragen water te doneren aan bewoners die met watertekorten kampen, maakt op mij de indruk van een put die wordt gedempt, nadat het kalf is verdronken.

Het kabinet bespreekt het idee morgen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat de leiding over de campagne heeft, gaat de Rajaprachanukroh scholen [?] in het land gebruiken voor de distributie van het water.

Premier Prayut, kampioen bevelen geven [maar controleert hij wel eens of ze worden opgevolgd?] heeft alle overheidsdiensten opdracht gegeven spaarzaam met water om te gaan. Tegen diensten die te veel water gebruiken, worden ‘maatregelen’ genomen.

Regeringswoordvoerder Sansern zegt dat de situatie ‘een crisispunt’ heeft bereikt. ‘Nu is niet de tijd om alleen aan jezelf te denken.’ Hij geeft de volgende voorbeelden:

Grootgebruikers zoals golfbanen, zwembaden en hotels dienen water uit eigen voorraden te halen; autobezitters moeten hun wagen minder vaak wassen en boeren is gevraagd te stoppen met het pompen van water naar hun akkers. Niettemin is de regering er alles aan gelegen om de bedreigde rijstvelden en boomgaarden te redden. Wanneer er niet snel een eind komt aan de watercrisis, zal de regering nadenken over het schadeloos stellen van gedupeerde boeren.

De minister van Landbouw heeft de autoriteiten in de 22 provincies van het stroomgebied van de Chao Phraya opgedragen dagelijks boeren te bezoeken, hun problemen te bestuderen en hulp te bieden. De minister noemt het ‘vitaal’ dat functionarissen boeren bewust maken van de noodzaak water te conserveren.

Foto: Zondag regende het in grote delen van het land, zoals in de noordelijke provincie Tak. Enkele straten in Mae Sot liepen onder water en wegen werden geblokkeerd door aardverschuivingen.

Kort Nieuws maandag 20 juli

– Voorvechters van gelijke rechten voor mannen en vrouwen overwegen naar de bestuursrechter te stappen naar aanleiding van het verbod van de Sangha Supreme Council (SSC) op het inwijden van vrouwen tot monnik. Het hoogste orgaan van de boeddhistische monniksorde nam dat besluit in december vorig jaar, overwegende dat het inwijden van vrouwen niet boven andere wetten gaat, zoals de grondwet en het beginsel van gelijkheid.

Het besluit van de SSC is gebaseerd op een SSC-besluit uit 1928. De SSC verbood toen inwijding van vrouwen tot bhikkhunis (vrouwelijke monnik), sikkhamanas (leerling-monnik) en samaneris (vrouwelijke novieten). Buitenlandse Sangha-ordes dienden toestemming te vragen alvorens ze inwijdingsceremonies in Thailand hielden. Eind november werden via deze omweg in Songkhla acht vrouwen tot bhikkuni en 47 tot samaneris ingewijd.

Volgens CDC-lid Paiboon is het verbod van de SSC niet alleen in strijd met de grondwet (gelijke rechren voor allen) maar ook met de opvattingen van de Boeddha. Paiboon steunt het initiatief om de rechter in te schakelen.

– Het onderzoek naar de bij een auto-ongeluk omgekomen aannemer Chuwong en verdachte aandelentransacties concentreert zich thans op een audio-document waarin Chuwong lijkt te praten met een werknemer van een effectenhandelsbureau.

De politie heeft ontdekt dat Chuwong aandelen aan een vrouwelijke effectenmakelaar heeft overgedragen, die een deel daarvan overhevelde naar een familielid, hetgeen verboden is. Deze vrouw kent de man, die aan het stuur zat van de verongelukte wagen, een voormalige minister van Handel.

De zaak is aan het rollen gebracht door familie van de aannemer, nadat ze verdachte aandelentransacties hadden ontdekt. Net een Krimi, begint interessant te worden.

– Vier dure medicijnen tegen borstkanker, leukemie en hepatitis C zijn toegevoegd aan de lijst van medicijnen die in het Universal Coverage Health Care Scheme [een ziekenfonds dat  voor de meeste Thais geldt] gratis worden verstrekt. De prijs van deze medicijnen vormt tot nu toe een drempel voor het kleine aantal patiënten dat er aan lijdt.

Een volledige behandeling met het kankermedicijn Trastuzumab komt op 2,4 miljoen baht. Het National Health Security Office heeft kans gezien bij de fabrikant een prijsverlaging van 40 procent te bedingen. [Ik kan het mis hebben over de gratis verstrekking. Misschien wordt de korting nu doorberekend.] (Zie pagina Gezondheidszorg)

– Tien dagen zitten ze al voor het ministerie van Toerisme in Bangkok en gisteren kregen ze gezelschap van medebewoners. Ze protesteren met een hongerstaking tegen de voorgenomen bouw van een kolencentrale plus de aanleg van een aanvoerhaven voor kolen in Krabi.

De twee mannen, Prasitchai en Akradej, leiders van het Save Andaman from Coal Network, zijn vastbesloten hun actie voort te zetten. Centrale en haven gaan ten koste van het milieu, het toerisme en het levensonderhoud van de bevolking, zeggen ze. ‘We zijn bereid ons leven op te offeren’, zegt Pratichai.

Veel oren heeft de overheid niet naar de negatieve gevolgen van centrale en haven. Niet alleen naar dit project maar ook naar andere controversiële projecten, zoals de aanleg van een diepzeehaven in Pak Bara (Satun), een tweede diepzeehaven in Songkhla en een in Chumphon.

Het landelijk elektriciteitsbedrijf Egat opent volgende maand de aanbestedingsprocedure voor de bouw van de kolencentrale, alhoewel  de milieu-effectrapportage nog moet worden goedgekeurd.

In het nieuwe energieontwikkelingsplan 2015-2036 wordt voorzien in de bouw van negen kolencentrales. Die zouden nodig zijn om te voldoen aan Thailand’s energiebehoefte.

– Thailand blijft een voorvechter van mensenrechten intimideren, schrijven 29 internationale NGO’s en vakbonden in een brief aan premier Prayut. Ze vragen zijn bemiddeling in de zaak tegen de Britse activist Andy Hall.

Hall wordt op zijn nek gezeten door Natural Fruit in Prachuap Khiri Khan, omdat hij een boekje heeft open gedaan over de slechte behandeling van gastarbeiders door het ananasbedrijf. De provinciale rechtbank van Phra Khanong  sprak hem eerder vrij van smaad, maar het OM is in beroep gegaan. De rechtbank beslist vandaag of de zaak in behandeling wordt genomen.

Sinds 2013 jaagt Natural Fruit al op Hall en zijn talloze strafrechtelijke en civielrechtelijke procedures tegen hem begonnen. De NGO’s en vakbonden wijzen erop dat de jacht op Hall in strijd is met een aanbeveling, gedaan in het jaarlijkse TIP-rapport (Trafficking in Persons). ‘Thailand moet stoppen met strafrechtelijke smaadzaken tegn journalisten en researchers die mensenhandel onthullen’, aldus het rapport waarin Thailand vorig jaar een onvoldoende kreeg.


 

Nationaal Savings Fund voor 30 mln Thai zonder pensioen

Historische datum: 18 augustus

19 juli – Op 18 augustus wordt de eerste deelnemer aan het Nationaal Spaarfonds ingeschreven. Zonder overdrijven mag dat een historische gebeurtenis worden genoemd, want het initiatief voor het fonds is nog genomen door de voor-vorige regering van Abhisit, maar getraineerd door de regering Yingluck.

Premier Prayut blies het nieuw leven in om de 30 miljoen Thai, die niet gebruik kunnen maken van het Government Pension Fund of een andere pensioenvoorziening een redelijk onbezorgde oude dag te bezorgen. Om dat te onderstrepen zal hij persoonlijk de eerste deelnemer inschrijven.

De deelnemers, meest kleine zelfstandigen, leggen maandelijks een bedrag in, dat door de overheid wordt aangevuld, en krijgen vanaf hun zestigste een pensioenuitkering. De bijdrage van de overheid is afhankelijk van hun instapleeftijd.

Personen van 15 tot 60 jaar kunnen zich inschrijven bij een van de 3.500 filialen van de Krunthai Bank, de Government Savings Bank en de BAAC. Hun ID volstaat. Wie vroeg begint met sparen en een substantieel bedrag inlegt, bijvoorbeeld 1.000 baht vanaf zijn 20ste, krijgt een pensioen van 7.000 baht per maand.

Commentaar: Schaamteloze daad van Thaise trollen

19 juli – Eerst de uitleg: Een trol (werkwoord: trollen) is een persoon die op internet, fora of chatkanalen berichten plaatst met het doel voorspelbare emotionele reacties (bijvoorbeeld woede, irritatie, verdriet, of scheldpartijen) van andere mensen uit te lokken, opzettelijk verkeerde informatie te geven of zichzelf expres anders voor te doen. (Wikipedia)

Dat deden Thaise trollen dinsdag op de YouTube-pagina in een live stream van Nasa over de ruimtevlucht langs Pluto en de eerste kiekjes. Er verschenen berichten in het Thais, zoals ‘I think Thaksin has already bought the Universe’ en ‘Election now’. Get out, Prayut’. Als gevolg daarvan moest een Nasa-medewerker het beantwoorden van chatvragen tijdelijk onderbreken.

In het hoofdredactioneel commentaar van zaterdag hekelt Bangkok Post de trollers. Ze hebben Thailand een modderfiguur laten slaan, hun daad is een illustratie van verslechterende waarden en begrip van de wereld bij sommige groepen van de bevolking. ‘Het is geen verrassing dat Thailand’s onderwijskwaliteit de laagste in SEA is’, luidde een reactie die door een troller werd gelezen als ‘in de zee’ [SEA betekent Southeast Asia], daarmee zijn eigen domheid illustrerend.

Nog erger is dat sommigen zich tijdens de discussie afvroegen wat er fout is aan ‘speels’ zijn. Degenen die de trollen kritiseren zijn ‘te serieus’. De krant noemt het ‘schokkend’ dat zij geen onderscheid kunnen maken tussen wat acceptabel is en niet. En het is even ontmoedigend dat sommige mensen altijd naar anderen wijzen, die in de fout gaan.

Hoewel Thai de eersten zijn om elektronische gadgets aan te schaffen laat het Nasa incident zien dat ze nog ver achter liggen bij een verstandig gebruik van technologie. Terecht luidt de kop van het commentaar dan ook: Light years of learning to do. (Bron: Bangkok Post, 18 juli)

Limerick van de dag
Een renner in de Tour de France
Die maakte eerst een goede kans
Maar hij kreeg diarree
Daar red je het niet mee
Want op de plee, daar zijn geen fans

(Bewerkte versie van de limerick van gisteren. Aanleiding is het afstappen van de Nederlandse renner Lars Boom.)

Target: da’s de heilige koe van de economie

19 juli – De belastingopbrengst is de eerste negen maanden van het begrotingsjaar 2015 (1 oktober-30 september) bijna 4 procent onder de target gebleven, hoofdzakelijk als gevolg van de trage economie. Ik lees vaker dit soort ‘nieuwsfeiten’ en vraag me dan af: so what? Misschien deugde de target niet, was die ontleend aan de dikke duim. Waarom niet geschreven:

De belastingopbrengst bedroeg  de eerste negen maanden van het begrotingsjaar 2015 (1 oktober-30 september) 5,3 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dus: hoezo, trage economie? Want er vloeide 1,63 biljoen baht in de staatskas en da’s toch een mooie prestatie in economisch zwakke tijden.

Maar het bericht blijft hameren op het missen van de target, alsof dat een heilige koe is. Bedrijfsbelasting min 14,7 procent, benzineaccijns min 7,3 procent, voertuigenbelasting min 22,3 procent – allemaal vergeleken met de target. Maar is een vergelijking met dezelfde periode vorig jaar niet veelzeggender?

Bijvoorbeeld: de verkoop van particuliere auto’s in de eerste vijf maanden van het jaar daalde met 16 procent op jaarbasis. Voor het hele jaar verwacht de Federation of Thai Industries een vermindering met 3,6 procent. Kijk, dat zijn harde cijfers. Geen appels met peren vergelijken, maar appels met appels.

De autoverkoop valt al een aantal jaar tegen, schrijft de krant, sinds het subsidieprogramma van de regering Yingluck voor de aanschaf van de eerste auto. Hoezo: valt tegen? Het lijkt me logisch als zo’n programma tot een hausse aan aankopen leidt, dat dit de jaren erna merkbaar is.

Opvallend in de economische berichtgeving vind ik altijd het heilige geloof in groei. Met percentages wordt dan ook driftig gegoocheld. Thailand probeert dit jaar uit alle macht op 3 procent uit te komen ondanks de matige export, de trage groei van de wereldeconomie, weinig particuliere investeringen, zwakke consumptieve bestedingen, hoge huishoudschulden en een lage inkomensgroei.

Het zou wat. Je hebt vette en magere jaren. De vette dienen ter compensatie van de magere. Het glas is half vol, niet half leeg. (Deze beschouwing is gebaseerd op een bericht in Bangkok Post van 18 juli)

Bagagecheck Don Mueang

Extra bagagecheck op Don Mueang

19 juli – Wat de aanleiding is, ligt voor de hand, maar erg logisch lijkt het niet – meer een geval van paniekvoetbal. Sinds vrijdag moet op luchthaven Don Mueang niet alleen de ruimbagage, maar ook de handbagage van passagiers door de scanner alvorens ze het check-in gebied betreden. Tot nu toe gold de eis alleen voor de ruimbagage, de handbagage wordt er net als op de andere luchthavens van Airports of Thailand (AoT) voor boarding doorgelicht.

AoT geeft geen verklaring, maar waarnemers vermoeden dat het akkefietje met voormalig commissaris Kamronwit van de gemeentepolitie Bangkok de aanleiding is. Hij had bij vertrek op Suvarnabhumi een mini-pistool in zijn handbagage, dat echter pas werd opgemerkt toen hij in Tokio in het vliegtuig huiswaarts wilde stappen.

AoT erkent dat de extra controle tot enige ongemak zal leiden. Ze geldt alleen voor Don Mueang. Op Suvarnabhumi gaat ze niet ingevoerd gezien de grote aantallen passagiers. AoT heef tot de extra controle besloten op advies van het Thai Civil Aviation Department, de luchtverkeersdienst die niet alleen van de ICAO maar inmiddels ook van de FAA een onvoldoende heeft gekregen (zie het bericht  Banvloek op vluchten naar VS dreigt in Nieuws uit Thailand van gisteren). (Bron: Bangkok Post, 18 juli)

1,4 mln rai met rijst in gevaar

19 juli – 1,4 miljoen rai in het stroomgebied van de rivier Chao Phraya, beplant met rijst, wordt bedreigd door de droogte, maar de situatie in de 22 betrokken provincies verschilt per gebied. Morgen begint een onderzoek naar het risiconiveau per plaats. Aan de hand daarvan bepaalt de overheid welke maatregelen nodig zijn om de boeren te helpen.

Alhoewel de berichtgeving van de afgelopen dagen anders suggereert, hebben boeren voldaan aan het verzoek van de regering om te stoppen met het pompen van water naar hun akkers, aldus de minister van Landbouw.  Als gevolg daarvan is de waterstand in de Chao Phraya met 12 cm toegenomen. Maar dat is nog niet voldoende om de levering van water aan de agrarische sector te hervatten of de mate van rantsoenering te bepalen.

De minister vraagt de boeren nog enkele dagen af te zien van het bevloeien van hun akkers, zodat de regering een nauwkeurige raming van het wateraanbod kan maken. De regering heeft de boeren om medewerking gevraagd om de drinkwatervoorziening veilig te stellen en het opdringen van zout zeewater in de Chao Phraya te voorkomen in afwachting van de seizoensregens volgende maand.

Het eerder genoemde plan om water uit de stuwmeren Srinakarin en Vajiralongkorn in het westen via de rivier Tha Jeen om te leiden naar de Chao Phraya in Bang Sai (Ayutthaya), is van de baan. Dat zou ten koste van die regio gaan.

De directeur van de Chao Phraya rivierdam, een zogeheten run-off dam, zegt dat de waterstand ten noorden van de dam iets is gestegen. Er passeert momenteel voldoende water om het zeewater tegen te houden, dat naar het pompstation Sam Lae in benedenstrooms Pathum Thani is opgerukt. Dit station levert water aan de provincies Lop Buri, Pathum en aan Bangkok.

De waterstand in het Bhumibol stuwmeer (Lop Buri) blijft op een kritiek laag niveau.Het bevat 29 procent van haar totale capaciteit en nadert de limiet van water dat het kan lozen. Wanneer het niet regent, wordt de uitstroom teruggebracht van de huidige 5 miljoen kubieke meter per dag naar 3 miljoen en dat heeft gevolgen voor de drinkwatervoorziening.

In Sai Noi (Nonthaburi) heeft het al twee weken niet geregend. Zo’n duizend huishoudens die rijst verbouwen, worstelen om hun 10.000 rai aan rijstvelden te redden. De gemeente gaat een grote pomp installeren om water uit het Khun Sri kanaal te pompen. Een boer, wiens rijstplantjes 50 dagen oud zijn, zegt spoedig te moeten gaan oogsten. Hij hoopt dat de pomp zijn oogst redt.

Kort Nieuws zondag 19 juli

Bangkok Post  maakt het me vandaag behoorlijk moeilijk met het openingsartikel over hacking door het Italiaanse bedrijf Hacking Team (HT), dat remote control systems verkoopt om het elektronisch en telefoonverkeer te onderscheppen. Want ik verdrink in de niet altijd duidelijke details en mis ook essentiële informatie. Dus het volgende meld ik onder voorbehoud.

De Royal Thai Army kocht in 2014 voor 360.000 euro en de Royal Thai Police in 2013 voor 286.482 euro systemen die bekend staan als Galileo en  Da Vinci. Maar wat ze zo te weten zijn gekomen, vermeldt het bericht niet. Ook andere Zuidoost-Aziatische landen, zoals Vietnam, Maleisië en Singapore hebben bij het bedrijf gewinkeld.

De Thaise partners van HT hebben in september 2012 productdemonstraties gegeven. In december van dat jaar toonde het Army Military Intelligence Command belangstelling voor Da Vinci ‘om onze operaties en missie te ondersteunen’. In januari 2013 werd Galileo gedemonstreerd en in januari 2013 gekocht.

Commissaris Niran van de National Human Rights Commission veroordeelt het gebruik van spyware. ‘Het is een schending van democratische beginselen. De staat heeft niet het recht de privacy van individuen te bedreigen. Het is machtsmisbruik. Spioneren voor redenen van nationale veiligheid is legaal, maar alleen met een rechtbankbevel.’ Niran wijst erop dat nieuwe wetgeving die op stapel staat, het voor de autoriteiten gemakkelijker maakt om spyware in te zetten.

De informatie over HT is, aldus het BP-artikel, gebaseerd op informatie van WikiLeaks en eigen nieuwsgaring.

– De voormalige Pulo-leider (Pattani United Liberation Organisation) Ismael Gaddafi, die na 17 jaar gevangenisstraf vervroegd is vrijgelaten, belooft de regering te zullen helpen om het geweld in het Zuiden te beteugelen. Maar niet alle waarnemers denken dat hij een beslissende rol kan spelen omdat hij geen voeling heeft met de huidige veiligheidssituatie en de omvang van het geweldsprobleem.

Een bron die betrokken is bij de vredesgesprekken met het zuidelijk verzet zegt dat Ismael gedurende zijn detentie in contact is geweest met vijfhonderd andere separatisten. Tijdens zijn gevangenschap overlegden de Thaise autoriteiten al met hem over de wijze waarop het geweld in de regio kan verminderen.

Ismael zegt bij andere militante groepen te zullen proberen begrip te kweken voor een overeenkomst tussen hen en regering. Hij heeft zich vast voorgenomen de kwaliteit van leven van de bewoners van Panare (Pattani), waar hij werd geboren, te verbeteren. De secretaris-generaal van het Southern Border Provinces Administrative Centre heeft hem gevraagd het toezicht op zich te nemen van een halal industrieterrein in tambon Nam Bor.

Volgens eerdere berichten zouden de vredesgesprekken eind dit jaar worden hervat, twee jaar nadat ze stokten.

– Parlementsleden, beschuldigd van een ambtsmisdrijf of een misdrijf waarop een gevangenisstraf van meer dan 10 jaar staat, kunnen geen beroep meer doen op hun immuniteit wanneer in functie. Dat voordeel vervalt in de nieuwe op stapel staande grondwet, zegt een lid van de CDC. Tot nu toe genoten ze bescherming, tenzij ze op heterdaad werden betrapt of wanneer het parlement de immuniteit ophief. (Zie pagina Grondwetwijziging)

– Thaise studenten in Turkije maken zich geen zorgen over hun veiligheid, sinds het Thaise consulaat in Istanboel is vernield uit protest tegen de deportatie van 109 Uighur naar China. Maar ze zijn wel bezorgd over de diplomatieke relatie tussen beide landen op de lange termijn. Die zou geschaad kunnen worden doordat Thailand de kwestie van de Uighur niet behoorlijk heeft behandeld.

Een student meldt telefonisch aan de krant dat het consulaat door een kleine groep rechtervleugel nationalisten ‘met emotionally-charged reactions’ is aangevallen. Ze vormen geen meerderheid in Turkije. Naar aanleiding van de aanval waarschuwde de Thaise regering Thais in het buitenland voorzichtig te zijn.

Mussana Wongsan: ‘Thais zijn geen doelwit. Nationalisten begrijpen dat het een beslissing was van de Thaise regering. […] Ik word vaak door docenten en medestudenten gevraagd waarom de Thaise regering de Uighur heeft gedeporteerd. De deportatie heeft het land een slecht image bezorgd. De regering moet de redenen uitleggen waarom ze hen naar China heeft gestuurd.’

– De centrale banken van Maleisië en Thailand zijn in onderhandeling over de mogelijkheid betalingen voor handelstransacties niet meer in Amerikaanse dollars te laten doen, maar in de eigen valuta. Als ze het eens worden, zijn ze de eerste Asean-landen die hierover een overeenkomst sluiten. Andere landen volgen, zegt BoT-gouverneur Prasarn, met Myanmar als eerste.

De Thaise en Maleisische banken stellen zelf de wisselkoers vast, wanneer het systeem in werking is getreden. Maleisië is Thailand’s vierde grootste handelspartner. Vorig jaar werd voor $ 25,5 miljard verhandeld.

– De vrouw, die van de bij een verkeersongeluk omgekomen aannemer aandelen ter waarde van 200 miljoen baht had ontvangen, blijkt een caddie te zijn, werkzaam op de Lakewood Country Club. Ze is tevens organisator van evenementen.

De vrouw opende twee weken voor het ongeluk een aandelenrekening. In 2010 en 1212 veranderde ze viermaal haar naam. Ze had zich gisteren moeten melden bij de Crime Suppression Division, maar kwam niet opdagen.  De politie is in de zaak gedoken op verzoek van de familie, die wantrouwen kreeg toen ze de aandelentransactie ontdekte.

De bestuurder van de auto waarin de aannemer zat, een voormalig staatsscretaris van Handel, en zakenpartner, heeft eerder verklaard onschuldig te zijn en geen belang te hebben bij diens dood. Behalve de caddie hebben ook een vrouwelijke effectenmakelaar en een andere vrouw aandelen ontvangen. De twee dames moeten volgende week tekst en uitleg geven, evenals de caddie.

– Scholen die een buitenlandse leraar Engels aannemen, hebben een informatienetwerk gevormd om pedofielen geen kans te geven een baan te vinden. Informatie wordt uitgewisseld over sollicitanten die hun diploma’s hebben vervalst en degenen die bij eerdere scholen de laan zijn uitgestuurd. Deze lieden komen op een zwarte lijst. Diploma’s kunnen gemakkelijk worden gekocht op Khao San Road.

Het ministerie van Onderwijs waarschuwde begin deze maand basis- en middelbare scholen bij het aannemen van buitenlands personeel attent te zijn op hun seksuele voorkeur. De waarschuwing was een reactie op een bericht van de Britse ambassade dat veroordeelde pedofielen naar Thailand zijn gekomen om er te solliciteren naar een baan als leraar Engels of een andere baan die hen in contact met kinderen brengt. (Zie pagina Onderwijs)


 

Vuilstortplaats Koh Lan

Bezoekersquotum voor Koh Lan

18 juli – De autoriteiten in Pattaya willen het aantal bezoekers aan het eiland Koh Lan beperken, daar de problemen met vuilnis en afvalwater nijpend beginnen te worden. De Pattaya Business & Tourism Association vreest dat het toeristisch image van Pattaya een gevoelige knauw krijgt als niet wordt ingegrepen.

Koh Lan is een populair eiland voor dagtripjes vanaf Pattaya. Het eiland meet 5,6 vierkante kilometer en heeft zes populaire stranden. Van de Russische en Chinese toeristen die Pattaya bezoeken, gaat 80 procent ook naar het eiland. Op weekdagen trekt het eiland 5.000 bezoekers en in het weekend 8.000. Op piekdagen is het Tawaen strand overvol. De bezoekers produceren per dag 30 ton afval, waarvan slechts 20 ton verwijderd kan worden. De rest stapelt zich op, stinkt en vervuilt het water.

De provinciale autoriteiten zijn eensgezind over het instellen van een quotum, maar het bericht noemt geen aantal en maatregelen om dit te realiseren. Ook bestaat behoefte aan een nieuwe fabriek voor de behandeling van afvalwater en een nieuwe, milieuvriendelijke vuilverbranding. (Bron: Bangkok Post, 17 juli)

Foto: De vuilstortplaats op het eiland kan de hoeveelheid afval niet meer aan.

BoT-gouverneur: Investeren en nog eens investeren!

18 juli – De overheid en de particuliere sector van Thailand dienen meer te investeren om de jaarlijkse groei van het bruto binnenland product op 4 tot 5 procent te brengen, zegt gouverneur Prasarn van de Bank of Thailand (BoT). Sinds de financiële crisis van 1997 blijven de investeringen vergeleken met de buurlanden achter. Ze bedragen nu 22 procent van het bbp, terwijl 26 procent gewenst is.

Investeringen zijn nodig om de concurrentiepositie van Thailand te verbeteren. Door publieke investeringen wordt de infrastructuur ontwikkeld en particuliere investeringen zorgen voor betere producten die voldoen aan de vraag in de wereldmarkt.

De centrale bank voorspelt voor dit jaar een economische groei van 3 procent, maar erkent dat er risico’s zijn die een gat kunnen slaan omdat nog geen rekening is gehouden met de economische gevolgen van de droogte. Het Fiscal Policy Office schat dat de droogte 0,15 procentpunt van de jaargroei afschaaft.

Voor het tweede halfjaar verwacht Prasarn geen onverwachte tegenvallers omdat de regering in versneld tempo begrotingsgelden wil uitgeven.

De minister van Financiën schat de economische groei in het tweede halfjaar op 2,6 procent; 3 procent over het hele jaar blijft hachelijk vanwege de zwakke export, de tragere groei van de wereldeconomie, lage prijzen voor landbouwproducten, hoge huishoudschulden en matige particuliere investeringen.

De centrale bank verwacht dat de export dit jaar 1,5 procent krimpt. Exporteurs kunnen een voordeel behalen uit de verzwakkende baht alhoewel de valuta van handelsconcurrenten ook zijn gedeprecieerd tegenover de dollar. Maar de bahtkoers is niet de enige factor voor exportgroei omdat sommige markten voor kwaliteit gaan. Dus dient Thailand zich op de lange termijn daarop te richten.

De Asian Development Bank heeft haar prognose van de economische groei teruggebracht van 3,6 naar 3,2 procent, met name vanwege tegenvallende resultaten in het eerste kwartaal en de krimpende export in de eerste vijf maanden van het jaar. Voor 2016 verwacht ze een groei van 4,1 procent.

Het toerisme vormt het enige lichtpuntje. De export van goederen en diensten is met 1 procent gestegen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, aldus de ADB. (Bron: Bangkok Post, 17 juli)

Limerick van de dag
Doe je mee aan de Tour de France
Dan heb je geen enkele kans
Want heb je diarree
Zit je op de plee
Daar heb je vast en zeker geen fans

(Auteur: Gerrie Agterhuis. Aanleiding is het afstappen van de Nederlandse renner Lars Boom.)

Pridiyathorn waarschuwt voor uitbreiding toerismesector

17 juli – De toerismesector doet er verstandig aan in het huidige klimaat van economische teruggang af te zien van uitbreidingen. Die situatie duurt nog wel twee à drie jaar, verwacht vice-premier Pridiyathorn. Hij betoogde dit op het seminar getiteld ‘Moving Forward Thailand … Moving Forward Tourism’ in reactie op verzoeken van reisagenten lage-renteleningen aan hen te verstrekken.

Daar heb je niets aan, zei vrij vertaald Pridiyathorn. Het probleem is dat er te veel hotels zijn gebouwd waardoor een prijzenoorlog is uitgebroken. ‘De regering kan niet in de markt ingrijpen.’

Om de zware concurrentie in de sector het hoofd te bieden, vindt hij dat Thailand zich moet positioneren als toeristisch knooppunt voor Cambodja, Laos, Myanmar en Vietnam. De sector en het ministerie van Toerisme moeten Thailand promoten als een bestemming verbonden met buurlanden om zo kwaliteitstoeristen te trekken, zoals Europeanen en Japanners. Hij vindt ook dat nieuwe selling points gevonden moeten worden naast zee, zand en zon. Veel toeristen zijn op zoek naar nieuwe en uitdagende reiservaringen, maar ze geven nog wel de voorkeur aan comfortabele en gepaste bestemmingen om te ontspannen voordat ze naar huis gaan.

Het ministerie van Toerisme werkt aan een ontwikkelingsplan voor 2015-2017. Daarin worden vijf toeristische clusters genoemd: Lana, het zuidelijk deel van het Noordoosten, de oostkust, de westkust en Andaman. Naar verwachting trekt Thailand dit jaar 29 miljoen toeristen (2014: 24,7 miljoen) die 1,4 biljoen baht spenderen (1,13 biljoen). (Bron: Bangkok Post, 17 juli)

Thai Airways International

Banvloek op vluchten naar VS dreigt

18 juli – Thailand krijgt het dit jaar wel voor zijn kiezen. Militaire coup, illegale visserij, mensenhandel, massagraven met Rohingya, deportatie van Uighur, vluchtrestricties van Japan en China en nu dreigt een banvloek op vluchten naar de VS.

Tijdens een inspectie van vijf dagen heeft de US Federal Aviation Administration (FAA) tekortkomingen op het gebied van de luchtverkeersveiligheid geconstateerd bij het Thai Civil Aviation Department (TCAD). Thailand krijgt 65 dagen de tijd schoon schip te maken.

De FAA heeft TCAD directeur-generaal Parichart mondeling op de hoogte gebracht van haar bevindingen, aldus minister Prajin (Transport). Als een grote verrassing kan dat niet gekomen zijn, want eerder constateerde de International Civil Aviation Organisation van de VN (ICAO) al bij een audit dat het TCAD niet volledig voldeed aan de internationale veiligheidseisen bij de certificering van luchtvaartmaatschappijen en de controle op het vervoer van gevaarlijke stoffen. Het lukte het TCAD niet binnen de geëiste 90 dagen een voldoende te scoren, zodat de ICAO een rode kaart trok.

Volgens de FAA beschikt het TCAD over te weinig gekwalificeerde inspecteurs, zijn de inspectiemethodes niet up-to-date en ontbreekt het aan voldoende follow-ups. De FAA heeft ook controles uitgevoerd bij Thai Airways International (THAI) en Bangkok Airways, maar wat daarbij naar voren is gekomen, vermeldt de krant niet.

Wanneer de deadline van 65 dagen is verstreken, duurt het nog 30 dagen voor de FAA met haar eindoordeel komt. Als het TCAD  nog steeds in gebreke blijft, krijgt Thailand een Category 2 rating hetgeen betekent: geen nieuwe vluchten en restricties op bestaande. Voor zover ik weet, vliegt alleen THAI op de VS.

Minister Prajin vertrouwt erop dat het lukt tijdig aan de eisen van de FAA te voldoen. [Wat kan hij anders zeggen?] Wat hij verder voor commentaar heeft, laat ik onvermeld. Zalvende woorden voor de bühne, Orwelliaanse doublespeak, mooie plannen en herhaling van eerdere uitspraken. Wanneer THAI op de route naar de VS in de problemen komt, hevelt ze pasagiers over naar vluchten van de andere leden van de Star Alliance.

Zie voor alle berichten over de luchtvaartperikelen de pagina Luchtvaartdienst onder vuur.

Visserij: Weer waarschuwing van EU

18 juli – De EU is nog niet tevreden over de maatregelen die de regering neemt tegen de wantoestanden in de visserij. Het juridisch raamwerk moet beter, vindt de EU, aldus vice-premier Prawit. De vice-premier gaat een adviescommissie vormen om de bestaande wetgeving onder de loep te nemen en waar nodig veranderingen voor te stellen. [Hoera, weer een commissie!]

Thailand kreeg in april een gele kaart van de EU omdat het niet voldoet aan de IUU-regeling (Illegal, Unreported and Unregulated Fishing). Het heeft zes maanden de tijd schoon schip te maken in de visserij. Volgens Prawit hebben alle betrokken diensten de afgelopen vier maanden hard gewerkt aan verbeteringen. Prawit: ‘De internationale gemeenschap dient zich bewust te zijn van deze stappen.’

Maandag praat de minister van Landbouw met vertegenwoordigers van de EU. De regering werkt aan zes papers die in september naar de EU gaan. De EU besluit in oktober of de gele kaart vervalt dan wel wordt vervangen door een rode.

De staatssecretaris van Landbouw zegt dat het niet gemakkelijk zal zijn de gele kaart van tafel te krijgen. Andere landen deden er jaren over. Begrip kweken bij reders vereist veel meer werk dan tot nu toe is verricht. Hij verwacht binnen een jaar ‘significante veranderingen’.

Het Command Centre for Combating Illegal Fishing gaat een regeling uitvaardigen met een verbod op het gebruik van vier soorten destructief vistuig: het duwnet, set back net, I-ngo (two-side collapsible trap) en luring light purse seine. [Excuus voor het ontbreken van de vertaling, maar ik ben geen visexpert.]

Voor alle berichten over de perikelen in de visserij zie de pagina De vis wordt duur betaald.

Kort Nieuws zaterdag 18 juli

– Op de tv wordt er al volop reclame voor gemaakt: Bike for Mum 2015, een campagne om de noodlijdende textielindustrie een handje te helpen en Thai aan het fietsen te krijgen. Bij voorkeur gekleed in een blauw shirt voorzien van het logo en de campagnenaam. Met Mum wordt koningin Sirikit bedoeld die op 16 augustus 83 jaar wordt. Die dag is tevens moederdag. Fietsers maken dan onder leiding van de kroonprins een tocht van 43 kilometer.

Voor de kleur blauw is gekozen omdat dit de kleur van vrijdag is, de geboortedag van de vorstin. Ook in de rest van het jaar zijn er in het kader van de campagne evenementen. De Bo Bae Garment Association [Bo Bae is net als Pratunam een bekende kledingmarkt] verwacht een omzetstijging van 20 procent door de verkoop van de shirts.

– Het Royal Irrigation Department gaat de nieuwe staatscommissie voor watervoorraden toestemming vragen voor twee omleidingstrajecten waarbij water uit de grensrivieren Moei en Mekong respectievelijk naar het Bhumibol stuwmeer (Tak) en Ubolratana stuwmeer plus nabijgelegen waterreservooirs wordt geleid. Ik laat de precieze tracés achterwege, want zonder de kaart van Thailand erbij is het abracadabra. De trajecten meten respectievelijk 40 en 100 kilometer.

Die van 100 km moet gegraven worden, die van 40 gaat als ik het goed begrijp via bestaande waterwegen. De twee projecten worden opgenomen in het 10-jarenplan van het RID. De nieuwe staatscommissie is woensdag gevormd en vergadert aanstaande woensdag voor het eerst.

De directeur van de Bhumibol dam zegt dat 206 miljoen kubieke meter water beschikbaar is, waarna 2,13 procent van de totale capaciteit van het stuwmeer overblijft. Vandaag wordt de uitstroom teruggebracht van 6 naar 5 miljoen kubieke meter per dag. Er is genoeg water voor 26 dagen.

Eerdere berichten:
17 juli Boeren negeren pompverbod regering
17 juli Thailand zit klem in een watercrisis
17 juli Ook het MKB lijdt onder de droogte
16 juli Watertekort: Boeren zijn het kind van de rekening
15 juli El Niño blijft actief tot volgend jaar
15 juli Drinkwater: Het grote hamsteren is nog niet begonnen
14 juli Stoute boeren brengen watervoorziening in gevaar
14 juli Genoeg water voor industrieterreinen Amata
13 juli Kort Nieuws
11 juli Seksritueel roept regen op
10 juli RID: Er dreigt geen tekort aan drinkwater

– Na een straf van 17 jaar in de gevangenis van Yala is Ismael Gaddafi, voormalig hoofd van een gewapende Pulo-eenheid (Pattani United Liberation Organisation),  vrijgelaten. Ismael zat een straf van 27 jaar uit en heeft zijn vervroegde vrijlating te danken aan zijn voorbeeldig gedrag.

De woordvoerder van Isoc Region 4 (Internal Security Operations Command) denkt dat de vrijlating de regering helpt bij haar pogingen het geweld in het Zuiden te bestrijden. De bevolking zal hierdoor een positiever beeld krijgen van ’s lands bestuur.

Een bron bij Isoc denkt dat Ismael zich niet aansluit bij verzetsgroepen. Hij zegt dat de man misschien zal proberen separatisten zich te laten aangeven.

Een andere Pulo-leider, veroordeeld tot levenslang, gaat ook vrijgelaten worden. [Geen details]

– De bekende tv-presentator Sorayuth Suthassanachinda moet toch 55,77 miljoen baht betalen aan MCOT voor in 2006 niet afgedragen reclamegelden. De Supreme Administrative Court heeft dat gisteren bepaald in afwijking van een eerdere uitspraak van de Central Administrative Court.

Met de uitspraak van de hoogste bestuursrechter komt geen einde aan de zaak, want Sorayuth moet ook terecht staan voor omkoping van een MCOT-werkneemster, een vergrijp dat de NACC heeft vastgesteld.

MCOT is de zendgemachtigde van het kanaal waarop de man met de wapperende handjes via zijn productiemaatschappij vanaf 2003 een nieuwsprogramma presenteerde. (Zie de pagina Over corruptie)

– De chauffeur van een shuttlebus die werknemers van het landelijk elektriciteitsbedrijf vervoert naar de energiecentrale in Samut Prakan, heeft gisterochtend in zijn bus een werknemer doodgeschoten waarna hij zijn excuses maakte tegenover de andere passagiers (‘Het is een persoonlijke zaak’), de bus verliet en er in een taxi vandoor ging.

– Een assistent van Khattiya Sawatdiphol (Seh Daeng), die tijdens de roodhemd ongeregeldheden de leiding over de bewaking had en met een welgemikt schot is doodgeschoten, heeft een gevangenisstraf van 26 jaar en acht maanden gekregen wegens wapenhandel. Hij liep in een undercover operatie tegen de lamp. Twee soldaten deden zich in 2010 als klant voor bij de verkoop van vuurwapens, munitie en explosieven. Ze konden ook goed onderhandelen want de prijs zakte van 100.000 naar 60.000 baht.

– De politie in Chiang Mai jaagt op een man die op een verlaten weg in Doi Saket drie vrouwen van hun motorfiets heeft geschopt en daarna in de berm verkracht. Een van de slachtoffers vertelde de politie dat ze zijn gezicht niet kon zien omdat hij een helm droeg.

– Aan de Ramadan is gisteren een eind gekomen. Tijdens het zogeheten Eid al-Fitr is het traditie geld te geven aan de armen. In de moskee aan de Chalong Krung Soi 36 in Bangkok werd het eind van de vastenmaand gevierd met een druk bezochte gebedsdienst.

– De arm van de NACC reikt ver, in dit geval tot de VS waar de voormalige minister van Binnenlandse Zaken in het kabinet Yingluck na de coup van mei vorig jaar naartoe is gevlucht. Jarupong heeft in tegenstelling tot de andere kabinetsleden verzuimd een opgave te doen van zijn financiële positie. Hij krijgt de komende twee maanden drie brieven met een aanmaning. Daarna stapt de NACC naar het hooggerechtshof en riskeert hij een politieke ban van 5 jaar.

De NACC maakte gisteren de financiële positie van de 25 bewindslieden bekend die door het militair gezag zijn gewipt. Van 10, inclusief Yingluck, die eerder door het Constitutionele Hof naar huis waren gestuurd, publiceerde de NACC vorige maand de gegevens.

– Premier Prayut ontkent ten stelligste dat hij de samenstelling van het kabinet wil wijzigen om te helpen bij het oplossen van economische problemen. Adviseur Somkid van de NCPO is getipt als kanshebber, maar de premier benadrukt niets gezegd te hebben over een eventuele reshuffle. ‘Of willen jullie naar de post [van vice-premier voor economische aangelegenheden] solliciteren’, vroeg hij verslaggevers, toen hij erover bevraagd werd. Somkid kan in aanmerking komen dankzij een recente wijziging van de interim-grondwet. Politici die eerder een politieke ban hadden, mogen nu wel tot het kabinet toetreden.

De voormalige minister van Energie Pichai (Pheu Thai) zegt dat de huidige ministers belast met economische zaken er een potje van maken. Hij pleit voor een snelle reshuffle en steunt Somkid die minister van Financiën was in het kabinet Thaksin. ‘De belangrijkste prioriteit van de regering dient hulp aan mensen in nood te zijn, vooral de door de droogte getroffen boeren. En de malaise in de export en buitenlandse investeringen dient te worden aangepakt’, aldus Pichai.

Oplossing raadsel op homepagina
A=Klong Toei (het dak van het Plai Nern Palace aan Rama IV), B=Si Lom (silhouet van het standbeeld van koning Rama VI), C=Lumphini (Lotus) en D=Sukhumvit (dak van het Kamtheing House Museum in Asok).


 

ชาวนานครสวรรค์ไม่สนห้

Boeren negeren pompverbod regering

17 juli – Boeren in het stroomgebied van de Chao Phraya rivier trekken zich niets aan van het verbod van de regering om te stoppen met het pompen van water naar hun akkers. Ze vechten voor hun bestaan, want zonder water kan de 1 of 2 maanden geleden geplante rijst niet overleven.

Bangkok Post besteedt vandaag de halve voorpagina aan de actie van de boeren. Het artikel gaat vergezeld van een 5-koloms foto met zestig pompen op een rij, waarmee boeren in Banphot Phisai (Nakhon Sawan) water uit de Ping rivier halen. De krant noemt ook andere plaatsen waar hetzelfde gebeurt: Pichit (bevloeiing van 50.000 rai), Chai Nat (2.000 rai; water uit de rivier Chin) en Thanyaburi (Pathum Thani, rijstvelden en boomgaarden, kanaal met zandzakken geblokkeerd). In Sena (Ayutthaya) en Muang (Suphan Buri) valt er niets te pompen, dus zien de boeren met lede ogen hoe hun gewas het loodje legt.

Gisteren is de wateruitstroom van de vier grootste dammen in de rivier teruggebracht van 28 naar 18 miljoen kubieke meter per dag en zijn alle 333 pompstations langs de rivier gesloten. Het water van de rivier is uitsluitend bestemd voor de consumptie en niet meer voor irrigatie. De regering hoopt het tot volgende maand te kunnen uitzingen, wanneer regens worden verwacht.

Het Royal Irrigation Department schat dat de rijst op 1,48 miljoen rai in het stroomgebied van de Chao Phraya als verloren moet worden beschouwd. De provincies die het hardst getroffen worden, zijn Suphan Buri, Nakhon Sawan, Phitsanulok en Pathum Thani.

De regering lijkt de actie van de boeren te tolereren – de krant schrijft alleen dat de regering probeert de boeren te overtuigen van de noodzaak op andere gewassen over te stappen. Over maatregelen rept de krant niet. Zie ook het volgende bericht Thailand zit klem in een watercrisis.

Eerdere berichten:
16 juli Watertekort: Boeren zijn het kind van de rekening
15 juli El Niño blijft actief tot volgend jaar
15 juli Drinkwater: Het grote hamsteren is nog niet begonnen
14 juli Stoute boeren brengen watervoorziening in gevaar
14 juli Genoeg water voor industrieterreinen Amata
13 juli Kort Nieuws
11 juli Seksritueel roept regen op
10 juli RID: Er dreigt geen tekort aan drinkwater

De bij dit bericht geplaatste foto is ontleend aan de website. In de krant staat een soortgelijke foto. (Foto Chanat Katanyu)

Thailand is in crisis, een watercrisis. El Niño kent geen genade. Wie moeten als eerste bloeden? De boeren. Wie blijven vooralsnog buiten schot? Stedelingen en grootverbruikers. Lees de scherpe commentaren van redacteur Sirinya Wattanasukchai en de hoofdredactie van Bangkok Post.

Thailand zit klem in een watercrisis

Het klinkt als een noodkreet: Waarom zijn boeren altijd de eersten die de last van overstromingen of droogte moeten dragen? Zijn zij niet degenen die ons dagelijks voedsel produceren? Boeren op veel plaatsen is gevraagd hun jaarlijkse rijstverbouw uit te stellen, over te schakelen op gewassen die minder water gebruiken, zich voor te bereiden op wateruitval omdat het voor de agrarische sector op de bon is. Maar voor stedelingen is het business as usual. Hen is nooit gevraagd zuinig op water te zijn.

In een scherp commentaar hekelt Bangkok Post-redacteur Sirinya Wattanasukchai de bevoordeling van stad op land. Toen in 2011 grote delen van het land onder water liepen, werd als eerste boerenland onder water gezet. Grote steden zoals Bangkok waren de laatste die te maken kregen met troebel water en de eerste die opdroogden. De geschiedenis herhaalt zich, maar nu met de droogte.

Waarom, zo vraagt Sirinya zich af, zouden we onze auto elke week moeten wassen, elk weekend golf spelen op een  goed onderhouden green, onze kleding wassen terwijl de wasmachine nog niet vol is, de kraan open laten staan als we onze tanden poetsen?

Sirinya verwijst naar een bericht van directeur Wanchai van het onafhankelijke tv-station PBS op zijn Facebook-pagina. Hij rekent voor dat 1,2 miljard liter water bespaard kan worden als de acht miljoen autobezitters in Bangkok afzien van de wekelijkse wasbeurt. Andere besparingen zijn mogelijk bij massagesalons, die gemiddeld 200.000 liter per dag gebruiken, en golfbanen die 1 miljoen liter per maand gebruiken.

De gemeente Bangkok laat het intussen afweten. In plaats van maatregelen te nemen om de last eerlijk te verdelen, verzekert gouverneur Sukhumbhand van Bangkok de inwoners dat de hoofdstad bespaard blijft van watertekorten.

Watercrisis
We zitten midden in een watercrisis, concludeert Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar. De krant baseert dit op de voorspelling van Anond Snidvongst, directeur van het Geo-Informatics and Space Technology Development Agency, dat de seizoensregens later deze maand van korte duur zullen zijn en niet voldoende zijn de geslonken watervoorraad in de vier grote stuwmeren op een behoorlijk peil te brengen. El Niño blijft het weer tot volgend jaar beïnvloeden. Anond denkt zelfs dat landbouw volgend jaar in gevaar komt.

Evenals Sirinya noemt de krant het oneerlijk dat de rijstboeren moeten bloeden, terwijl de industrie en stedelingen ongemoeid worden gelaten. De krant pleit voor een voorlichtingscampagne en desnoods het rantsoeneren of beperken van watergebruik. Dat kan onvermijdelijk zijn wanneer de regens midden augustus uitblijven. (Bron: Bangkok Post, 16 juli)

Ook het MKB lijdt onder de droogte

17 juli – Niet alleen de boeren, maar ook het midden- en kleinbedrijf is de dupe van de droogte. Voor kleine ondernemingen is dat een tweede klap, want de omzetten zijn al gedaald met gemiddeld 30 tot 40 procent vanwege de politieke onlusten en kwakkelende economie. Veel bedrijfjes hebben dringend behoefte aan een geldinjectie.

Het MKB wordt niet rechtstreeks getroffen, maar indirect doordat consumenten minder te besteden hebben als gevolg van de stijging van de kosten van levensonderhoud. ‘De vraag neemt af en dat benadeelt de verkoop’, zegt Salinee Wangtal, voorzitter van de Small and Medium Enterprise Development Bank of Thailand (SME Bank). Meer dan duizend kleine bedrijfjes hebben sinds de lancering aan het begin van de maand een aanvraag ingediend voor een lage-rentelening tot een totaalbedrag van 15 miljard baht.

Salinee’s commentaar wordt bevestigd door Vallop Vitanakorn, vice-voorzitter van de Federation of Thai Industries (FTI). Het MKB blijft het volgens hem moeilijk hebben, daar de droogte de koopkracht uitholt. De FTI adviseerde het MKB eerder zich te richten op buurlanden en middels de grenshandel de lagere binnenlandse vraag te compenseren, maar de droogte heeft nu ook gevolgen voor de grenshandel.

Vallop schat dat de grenshandel dit jaar met 2,5 procent stijgt, aanzienlijk minder dan de eerdere voorspelling van 7 tot 10 procent. Hij zegt dat de droogte ook grote gevolgen heeft voor de landbouwsector in grensgebieden. Vorige week heeft de FTI de SME Bank gevraagd haar goedkeuringsprocedure voor zachte leningen te versnellen. (Bron: Bangkok Bank, 16 juli)

Doeriankwekers gokken op filter

17 juli – Zou het helpen: een door een boer ontwikkeld filter om water te ontzilten? De boeren in Nonthaburi, die evenals vorig jaar last hebben van zout water dat de Chao Phraya rivier binnendringt, hopen zo hun doerian oogst te redden. Want de vrucht is kieskeurig en lust alleen zoet water.

Het filter bestaat uit een vat van 200 liter gevuld met een mengsel van kiezelstenen, houtskool, glasvezel en zand. Via kleine gaten in de bodem verlaat het gefilterde water het vat. Het filter lijkt op filters die op school bij de schei- en natuurkundeles worden gebruikt.

‘Gebruik het en bid dat het werkt’, waren de welkomswoorden van een doeriankweker toen ze bezoek kreeg van de ‘uitvinder’. ‘Dit is beter dan te wachten op de regen, want ik heb geen idee wanneer die gaat vallen.’ De uitvinder twijfelt er niet aan dat het werkt, want het werkt op zijn eigen longan boomgaard in Chiang Mai, waar hij last heeft van met mineralen verontreinigd grondwater.

De demonstratie gisteren mislukte grotendeels. Het zoutgehalte verminderde slechts met een fractie of helemaal niet. Maar daar zaten de toekijkende kwekers niet mee. Een van hen: Ik ga het gebruiken wanneer het zoutgehalte iets te hoog is. Een adviseur van het Engineering Institute of Thailand zegt dat een meer geavanceerde techniek nodig is om het zoutgehalte te reduceren.

Limerick van de dag
Er was eens een man, genaamd Tinus
Die hield heel erg veel van ruïnes
Hij hoorde van een Thai
Je hebt ze in Si Satchanalai
En in Khlong Toey, want da’s een gribus

Duikboten: Van uitstel komt geen afstel

17 juli – Het gezegde dat uitstel tot afstel leidt, geldt niet voor de aankoop van Chinese onderzeeërs, schrijft Wassana Naruam, verslaggever militaire zaken van Bangkok Post. Het aangekondigde uitstel is een tactische zet om de druk op de regering te verminderen, die onder vuur ligt vanwege de deportatie van 109 Uighur naar China.

Velen beschouwen de uitzetting als een knieval voor China. Vooral schokkend waren de beelden met geboeide Uighur, het hoofd bedekt met een zwarte kap, geëscorteerd door Chinese agenten, in een Chinees toestel op weg naar een onzekere toekomst van strenge straffen en mogelijk executie.

De minister van Defensie en het hoofd van de marine zijn een warm voorstander van de aanschaf van de duikboten, maar het marinehoofd heeft wel zijn zorgen geuit over de slechte timing. De marine is zich bewust dat de uitgave van 36 miljard baht vragen oproept nu het slecht gaat met de economie.

Vragen zijn ook gerezen over de kwaliteit, maar de marine zegt dat de boten de uitgave dubbel en dwars waard zijn. Het budget is slechts voldoende voor twee en niet voor drie boten, waarvan eerder sprake was, en voorziet ook in wapens, reserve-onderdelen en training. De schepen kunnen 21 dagen onder water blijven, langer dan duikboten van andere landen. Wanneer ze behoorlijk worden onderhouden, hebben ze een levensduur van 35 jaar.

Sinds de coup van 22 mei zijn de banden tussen Thailand en China aangehaald. Da’s niet verwonderlijk want China heeft in tegenstelling tot de westerse landen nooit de militaire coup veroordeeld. De VS daarentegen hebben geweigerd wapens aan het Thaise leger te verkopen en zijn van plan hun aandeel in de jaarlijkse legeroefeningen terug te brengen.

Wassana verwacht dat het ministerie van Defensie en de marine wachten tot alle commotie over de uitzetting van de Uighur voorbij is, voordat het plan opnieuw wordt voorgesteld. Tot dan moet de marine in opdracht van het ministerie de bevolking warm maken voor de aankoop. Als het kabinet de aankoop dit jaar goedkeurt, duurt het overigens nog zes of zeven jaar voordat de boten worden geleverd. (Bron: Bangkok Post, 16 juli)

Trafficking in Persons rapport

Mensenhandel: Wat wordt het: Tier 3 of 2?

17 juli – Wordt het Tier 3 (zwaar onvoldoende) of Tier 2 (onvoldoende)? Met ingehouden adem wacht de regering op de publicatie van de nieuwe editie van het jaarlijkse Trafficking in Persons rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Vorig jaar degradeerde Thailand van de Tier 2 naar de Tier 3 lijst. Thailand hoopt dit jaar een plaatsje naar boven op te schuiven, maar het land is er niet gerust op.

Het TIP-rapport is niet onomstreden, schrijft Elzbieta M Gozdziak, verbonden aan het Asian Research Centre van de Chulalongkorn universiteit, in een opinieverhaal in Bangkok Post. De meest gehoorde kritiek is dat het rapport de politieke (en handels) belangen van de VS dient. Researchers benadrukken daarentegen ook de zwakke methodologie bij het indelen van de landen. Het rapport besteedt er vijf zinnen aan, maar geeft geen informatie hoe de informatie wordt gewogen, of die gebaseerd op empirische research of op opinies van degenen die de informatie leveren.

Gozdziak schrijft geprobeerd te hebben cijfers te verzamelen, maar bij een opvangcentrum voor slachtoffers van mensenhandel in Nonthaburi stuitte ze op een onverbiddelijk ‘Dat is vertrouwelijke informatie’. Liefdadige instellingen waren mededeelzamer, maar meer dan dat ze de afgelopen 10 jaar 500 personen hadden opgevangen, kwam ze niet te weten. ‘Is dat veel? Dat is moeilijk te zeggen omdat we niet weten waarmee we deze aantallen moeten vergelijken.’

‘Begrijp me niet verkeerd’, schrijft ze. ‘Ik denk niet dat er geen mensenhandel is in Thailand. Ik heb verhalen gehoord over flagrante uitbuiting met name in de visserij. En in mei ontdekte de politie tientallen graven van moslim Rohingya, die de hongerdood waren gestorven of aan ziektes waren bezweken, terwijl ze werden vastgehouden door mensenhandelaren in afwachting van de betaling van losgeld.’

Het enige lichtpuntje dat Gozdziak noemt is de vorming van een speciaal orgaan met vertegenwoordigers van verschillende diensten. Of het zoden aan de dijk zet, schrijft ze niet. Als je het mij vraagt: weer zo’n kletsclub, die mooie woorden produceert, maar geen daden. (Bron: Bangkok Post, 16 juli)

Kort nieuws vrijdag 17 juli

– Schrikdraad, gespannen door een tuinman, heeft een eind gemaakt aan het leven van de drie in Prachuap Khiri Khan gevonden olifanten. Gisteren nam de politie hem mee voor een re-enactment (reconstructie). Na de dood van de dieren had hij nog geprobeerd het schrikdraad te verbergen, maar de wakkere dienders hadden het ontdekt en hielden de man woensdag aan. Zie verder Kort Nieuws van gisteren.

– De politie weigert informatie aan Maleisië te verschaffen na de arrestatie van een Zwitser die ervan verdacht wordt informatie te hebben gelekt naar een website over misbruik van staatsfondsen door de Maleisische minister-president. De diplomaten die het verzoek deden, moeten zich maar richten tot het ministerie van Buitenlandse Zaken, zegt politiecommissaris Somyot.

De politie arresteerde de man op 22 juni in zijn huis op Koh Samui en nam daarbij computers en opslagmedia in beslag. De Zwitser wordt verdacht van afpersing van zijn voormalige werkgever. De man zou lid zijn van een netwerk dat de Maleisische regering in diskrediet brengt. Volgens de Maleisische krant New Straits Times stal de verdachte gegevens van Petro-Saudi International om die aan de hoogste bieder te verkopen. De Maleisische premier wast zijn handen in onschuld.

– Cambodja prijst Thailand voor de uitwijzing van de 109 Uighur naar China, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua. ‘Thailand’s besluit is bewonderenswaardig omdat de regering ervoor koos zich niet te bemoeien met China’s interne zaken. Dit toont respect voor de soevereiniteit van China.’ De steun is een schrale troost voor Thailand, want verder is de regering overladen met kritiek van landen, mensenrechtenorganisaties en de VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen. Die noemt de deportatie in strijd met het internationaal recht, omdat de Uighur in China hun leven niet zeker zijn.

Eerdere berichten:
16 en 15 juli Kort Nieuws
14 juli Turkije krijgt misschien de 52 achtergebleven Uighur
13 juli Schokkende foto met geblinddoekte Uighur
12 juli Deportatie Uighur: ‘We hebben de juiste keuze gemaakt’
11 juli Thailand stuurt delegatie naar China
10 juli Thailand deporteert 100 Uighur naar China

– Het roodhemd tv-station Peace TV mag weer uitzenden. Het hervat de uitzendingen op maandag nadat die op 27 april stokten toen tv-waakhond NBTC de vergunning introk. Reden: overtreding van de juntaregels met betrekking tot uitzendingen. De bestuursrechter, ingeschakeld door het station, verleende het respijt totdat vonnis uit is gewezen over de intrekking. Peace TV is daartegen bij de bestuursrechter in beroep gegaan.

– Thailand neemt zich voor de uitstoot van broeikasgas in 2020 te hebben teruggebracht met 7 tot 20 procent. [Ruime marge, dunkt me.] Het wil dit bekend maken tijdens de klimaatconferentie 2015 begin december in Parijs. Over de reductie wordt nog onderhandeld door diverse partijen; een definitief percentage valt te verwachten in oktober.

Hoeveel de transport- en energiesector moeten bezuinigen, staat nog ter discussie.’We willen geen target stellen, waaraan we niet kunnen voldoen’, zegt Prasert Sirinapaporn, directeur van de divisie Climate Change Management and Coordination van het ministerie van Milieu.

De besparing van 7 procent kan worden gerealiseerd door de overheid met vrijwillige steun van bedrijven; voor de 20 procent is internationale financiële steun vereist. De maatregelen bestaan uit toename van het gebruik van duurzame energie, herbebossing en reductie van emissies in tal van sectoren.

De milieubeweging wijst erop dat de regering negen kolencentrales wil bouwen waardoor de energie opgewekt met fossiele brandstoffen met 15 procent toeneemt naar 20-25 procent. De eerste twee kolencentrales komen in Krabi en Songkhla. De Thai Climate Justice Working Group betwijfelt of Thailand de reductie kan realiseren, want substantiële maatregelen ontbreken tot nu toe.

– Premier Nguyen Tan Dung van Vietnam brengt volgende week een bezoek aan Thailand. Het is de bedoeling tijdens het bezoek vijf overeenkomsten te tekenen op het gebied van werkgelegenheid, tewerkstelling van migranten, vriendschapsbanden tussen Ubon Ratchathani en Kon Tum alsmede tussen Trat en Long An. In november was Prayut te gast in Vietnam. Toen werden drie overeenkomsten getekend op het gebied van toerisme. Eerder deze maand kwamen beide premiers elkaar ook al tegen tijdens de Mekong-Japan top in Tokyo.

– Binnenkort gaan er vermoedelijk koppen rollen in het kabinet. Kanshebber op een ministerspost is Somkid Jatusripitak, thans economisch adviseur van de NCPO (junta). Hij wordt voor de post economische zaken getipt, nu in handen van Pridiyathorn Devakula.

Somkid’s benoeming is mogelijk omdat de interim-grondwet is geamendeerd. Politici die eerder een ban hadden, kunnen nu wel in het kabinet worden benoemd. Somkid was minister in de regering Thaksin, en werd in 2007 5 jaar politiek op non-actief gesteld. De gewijzigde interim-grondwet maakt ook een referendum mogelijk over het ontwerp van de nieuwe (definitieve) grondwet. (Zie pagina Grondwetwijziging)

– De NACC gaat een nieuw onderzoek doen naar gerommel met het prijsinterventieprogramma voor rijst van de regering Abhisit [niet te verwarren met het hypotheeksysteem voor rijst van de regering Yingluck]. Nieuw bewijs wijst erop dat de assistent van de toenmalige minister van Handel een bedrijf heeft bevoordeeld. De assistent werd in december 2010 ontslagen. Een eerder onderzoek door de NACC pleitte Abhisit, toen voorzitter van het National Rice Policy Committee, de vice-voorzitter en de minister van Handel vrij van kwalijke praktijken. (Zie pagina Over corruptie)

Aanslag in Rueso (Narathiwat)– Tijdens een beschieting door militanten in Narathiwat zijn twee soldaten gedood, waarna hun lichamen plus de pickup truck waarin ze reden, in brand werden gestoken.

De soldaten werden vanuit een passerende pickup truck onder vuur genomen toen ze een moskee in Rueso passeerden. De bestuurder stierf achter het stuur, de ander probeerde te vluchten maar werd door de militanten ingehaald en doodgeschoten. Daarna sleepten ze zijn lichaam naar de legerpickup.

Eveneens in Narathiwat en in Pattani en Songkhla zijn spandoeken aangetroffen met anti-regerings teksten. Twee tassen op het station van Todeng zorgden ervoor dat het treinverkeer 5 uur gestremd was. Een EOD-eenheid zette voor alle zekerheid de spuit op de wat later bleek nepbommen.

– De familie van een aannemer die vorige maand bij een verkeersongeluk om het leven kwam, vertrouwt het niet. Ze vermoedt vuil spel bij twee aandelentransacties. De politie heeft de transacties ter waarde van 228 miljoen baht van de aandelenrekening van de man geblokkeerd. Wat de familie wantrouwend maakte, was dat de tweede transactie een dag voor het ongeluk plaatsvond en de aandelen bestemd waren voor een vrouw, die niet bekend is bij de familie.

De verongelukte wagen werd bestuurd door een voormalig staatssecretaris van Handel en zakenpartner van de aannemer. Die is gisteren naar de politie gestapt om zijn onschuld te bepleiten. Hij zou geen belang hebben bij de dood van de aannemer. Hij overleefde omdat hij in tegenstelling tot de aannemer een veiligheidsgordel droeg.

– Thaise leerlingen hebben in China tijdens de Primary Mathematics World Contest 2015 13 individuele onderscheidingen gescoord en vijf team onderscheidingen. Aan de wedstrijd werd door 160 leerlingen uit 15 landen deelgenomen. De leerlingen oogsten ook nog succes met een demonstratie Muay Thai. (Zie pagina Onderwijs)

– Volgende week begint het ‘coupon for teacher development’ project dat tot doel heeft onderwijzers in vier vakken bij te spijkeren: Thai, Engels, wiskunde en science [schei- en natuurkunde?]. Het programma richt zich in eerste instantie op 7.000 onderwijzers die op het platteland werkzaam zijn. Ze krijgen een set coupons, elk ter waarde van 5.000 baht, die ze kunnen gebruiken om aan cursussen deel te nemen. (Zie pagina Onderwijs)


 

Vajiralongkorn dam in Kanchanaburi

Aardbeving in Kanchanaburi; dammen onbeschadigd

16 juli – De Vajiralongkorn dam (foto) en de Srinakarin dam in Kanchanaburi hebben geen schade opgelopen van de aardbeving dinsdagavond in het district Sangkhla Buri. Het epicentrum bevond zich 4 km onder de grond en 27 respectievelijk 97 kilometer verwijderd vanaf de dammen.

De beving had een kracht van 4,8 op de schaal van Richter; de naschok 2 en die was ook betrekkelijk onschuldig. De eerste schok, gemeten met een Strong Motion Accelerograph, kwam uit op 0,013G, ruimschoots onder de 0,1G die de twee dammen kunnen abosorberen. Enkele huizen in het district Sangkhla Buri werden door de schokken licht beschadigd.

Pattaya: Chinezen draaien hotels de duimschroeven aan

16 juli – Chinese reisagenten zetten noodlijdende hotels in Pattaya onder druk om hun tarieven te verlagen. Ze kunnen dat gemakkelijk doen, want de hotels zijn afhankelijk van Chinese toeristen sinds het toerisme uit Europa en met name Rusland sterk is gedaald.

Pattaya kampt sinds vorig jaar met een overaanbod aan kamers. Vorige maand bedroeg de bezettingsgraad 30 procent en sommige hotels kwamen niet boven de 10 procent uit. Internationale hotelketens blijven het goed doen met bezettingsgraden van 65 tot 70 procent.

Sinds 2013 zijn de overnachtingskosten met 30 tot 40 procent gedaald. Een 5-sterren hotel rekent doorgaans 2.200 baht per nacht, een 4-sterren 1.400 en andere hotels 800 baht. Pattaya telt 2.000 hotels met 136.000 kamers. 90 procent van de hotels is in Thaise handen, de overige worden geëxploiteerd door een buitenlandse keten. Chinezen boeken bij voorkeur in een 2- of 3-sterren hotel; Europese toeristen huren liever een serviced apartment, condominium en huurhuis. [? Lijkt me gelden voor toeristen die langer in Thailand verblijven en er bijvoorbeeld overwinteren.]

De Chinese invasie is niet voldoende om de teruggang van Russische en Europese toeristen te compenseren in termen van uitgaven per trip en verblijfsduur. ‘Zolang deze negatieve factoren blijven, is het niet mogelijk dat de overnachtingskosten stijgen’, zegt voorzitter Sanpech van de Thai Hotels Association Eastern Chapter.

Veel banken verlenen geen leningen meer voor  nieuwe hotelprojecten in Pattaya. Naar schatting komen er in 2015 en 2016 slechts 500 kamers bij. De malaise trekt sommige buitenlandse fondsen en projectontwikkelaars aan. Zij willen de noodlijdende hotels wel kopen. [Ik neem aan voor een appel en een ei.]

Sanpech: ‘Tot nu toe kunnen we niets doen. We moeten wachten tot de markt zich herstelt en Russische toeristen terugkomen.’ De bouw van een tweede terminal op luchthaven U-tapao, die klaar is in 2017, heeft vermoedelijk een positief effect op de bezoekcijfers. (Bron: Bangkok Post, 15 juli)

Limerick van de dag
Een man uit Alphen aan de Rijn
Die wilde graag professor zijn
Hij ging naar een bepaalde straat
Verwierf een academische graad
Die zijn op Khao San te koop per dozijn

Tweede vlucht van TAAX op Incheon

16 juli – Zuid-Korea heeft budgetmaatschappij Thai AirAsia X (TAAX) toestemming verleend een tweede vlucht op Incheon te openen. De toestemming wordt gezien als een versoepeling van de restricties op nieuwe vluchten waartoe Seoel in maart besloot.

Die beslissing werd genomen nadat de International Civil Aviation Organisation (ICAO) van de VN de resultaten van haar audit van het Thai Civil Aviation Department (TCAD) had bekend gemaakt. De ICAO stelde toen vast dat het TCAD niet voldeed aan alle internationale veiligheidseisen. Ook China en Japan verboden toen nieuwe vluchten en begonnen bestaande vluchten vaker te controleren.

TAAX opent de nieuwe tweede dagelijkse vlucht omdat de vraag op deze route toeneemt. De uitbraak van MERS in Zuid-Korea de afgelopen twee maanden heeft slechts korte tijd tot een verminderd passagiersaanbod geleid.

TAAX begon in juni vorig jaar op Incheon te vliegen. De gemiddelde bezettingsgraad is 83 procent. De eerste nieuwe vlucht vertrekt op 25 oktober om 8.05 uur van Don Mueang; de retourvlucht vertrekt om 16.25 uur vanaf Incheon. De dagelijkse vlucht op Sapporo (Japan) wordt op 1 augustus beëindigd. TAAX maakt voor deze route gebruik van toestellen van zuster AirAsia X in Maleisië om het Japanse verbod te omzeilen. (Bron: Bangkok Post, 15 juli)

Zie voor alle berichten over de luchtvaartperikelen de pagina Luchtvaartdienst onder vuur.

Lam Luk Ka - Pathum Thani snelweg

Nog meer asfalt voor de heilige koe

16 juli – Indrukwekkend, dat is zeker: deze snelweg Lam Luk Ka-Pathum Thani, onderdeel van Bangkok’s rondweg 9. Maar mooi is anders. En er komen drie van zulke snelwegen bij: 96 kilometer van Bang Yai naar Kanchanaburi, 196 kilometer van Bang Pa-in naar Nakhon Ratchasima en 32 kilometer van Pattaya naar Map Ta Phut.

Drie nieuwe snelwegenDe totale kosten bedragen 169 miljard baht, volledig op te hoesten door de overheid, want in dit geval is niet gekozen voor een public-private partnership. Dinsdag gaf het kabinet het groene licht. Dit en volgend jaar gaat de aanleg beginnen.

Op het gebied van infrastructuur heeft de huidige regering grootste plannen, zoals de aanleg van dubbelspoor met de internationale standaardbreedte van 1,435 meter die beter aansluit op het spoorwegnet van het buitenland, hogesnelheidslijnen, metro- en lightrail lijnen in Bangkok en nieuwe snelwegen plus verbreding van bestaande.

UTCC: Export krimpt dit jaar met 3,8 pct

16 juli – De export van Thailand krimpt dit jaar met 3,8 procent, voorspelt de University of the Thai Chamber of Commerce (UTCC). Dat is het hoogste percentage in drie jaar. De glazenbolkijkers baseren hun voorspelling op de armzalige resultaten van het eerste kwartaal; die zullen het tweede kwartaal niet veel beter zijn. In mei kromp de export voor de vijfde achtereenvolgende maand met 5 procent op jaarbasis naar US$ 18,4 miljard. De eerste vijf maanden kwamen uit op min 4,2 procent.

De teruggang geldt voor de export naar alle landen. Oorzaak is een opeenstapelingen van problemen zoals de tragere groei van de wereldeconomie, Griekenland’s schuldencrisis, China’s tragere groei en meer concurrentie van Cambodja, Vietnam, Laos en Myanmar op de belangrijkste markten, zoals de VS, China en Japan.

Nog meer concurrentie valt te verwachten, met name van Vietnam, wanneer de Trans-Pacific Partnership van kracht wordt, een handelsovereenkomst tussen de landen rond de Stille Oceaan met lagere drempels voor de handel. De TPP wordt sterk gepusht door de regering Obama.

Problemen op exportgebied zijn ook te verwachten als het Thailand niet lukt uiterlijk in oktober te voldoen aan de IUU-regeling van de EU. Dan dreigt de export van vis, garnalen en inktvis een klap te krijgen. De IUU-regeling heeft tot doel een eind te maken aan de Illegal, Unreported en Unregulated visserij.

Een klein lichtpuntje, maar niet groot genoeg, zijn de zwakke bath en de verlenging van het Generalized System of Preferences met vier jaar door de VS. Het ministerie heeft als target voor de export dit jaar een groei van 1,2 procent, maar Aat Pisanwanich, directeur Centre for International Trade Studies van de UTCC, noemt dat percentage met een understatement ‘nauwelijks mogelijk’.  (Bron: Bangkok Post, 15 juli)

Golfbaan in Nong Sua (Parthum Thani)

Watertekort: Boeren zijn het kind van de rekening

16 juli – De boeren zijn het kind van de rekening, terwijl andere grootverbruikers van water ongehinderd hun gang kunnen gaan. Dat is kort gezegd de kritiek van twee stichtingen op het besluit van de regering geen water meer voor irrigatiedoeleinden te leveren om de drinkwatervoorziening niet in gevaar te brengen.

De regering besloot dinsdag politie en leger in te zetten om in het stroomgebied van de Chao Phraya boeren tegen te houden die water naar hun akkers pompen. De boeren in Pathum Thani buigen echter niet voor het verbod. ‘Zolang er water in het kanaal staat, gebruik ik het’, zegt een boer strijdvaardig. ‘We laten niet al onze planten doodgaan omdat we gedwongen worden water te leveren voor de mensen die in de stad wonen. We moeten samen het watertekort dragen.’

De landbouw is overigens de grootste slokop, want die gebruikt 70 procent van de watervoorraden. Andere grootverbruikers zijn golfbanen, massagesalons, autowasserijen, de industrie, het toerisme en de dienstensector.

De manager van een golfbaan in Rangsit zegt geen water meer aan openbaar water te onttrekken om geen ruzie te krijgen met dorpelingen en boeren. De golfclub besproeit nu 30 procent van de baan uit een eigen vijver.

De manager van een massagesalon in Bangkok zegt moeilijk water te kunnen besparen. Elk bad bevat 200 tot 500 liter water; elke klant gebruikt meer dan één bad. Tel uit je winst met 300 tot 500 klanten per dag. Bangkok telt 30 tot 50 legale massagesalons; het hele land meer dan 100.

Op de foto de Rangsit Thani Sport Club in Nong Sua (Pathum Thani), waarvan de manager aan het woord komt.

Eerdere berichten:
15 juli El Niño blijft actief tot volgend jaar
15 juli Drinkwater: Het grote hamsteren is nog niet begonnen
14 juli Stoute boeren brengen watervoorziening in gevaar
14 juli Genoeg water voor industrieterreinen Amata
13 juli Kort Nieuws
11 juli Seksritueel roept regen op
10 juli RID: Er dreigt geen tekort aan drinkwater

Kort nieuws donderdag 16 juli

– Een delegatie onder leiding van NSC secretaris-generaal Anusit is gisteren naar China vertrokken om de veiligheid van de 109 gedeporteerde Uighur te controleren. Vandaag praat de delegatie met hoge ambtenaren, de minister van State Security en de secretaris-generaal van het Chinese State Security Committee. Daarna reist ze door naar Xinjiang in het westen van China, de habitat van de etnische groep die door China wordt onderdrukt. Beijing heeft Anusit verzekerd dat Uighur die zich niet hebben schuldig gemaakt aan misdaden, vrijuit gaan.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat Turkije informeren hoe de Uighur zijn behandeld. Het hoopt op internationaal begrip van de kwestie. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt teleurgesteld te zijn in de Thaise regering. In Istanboel braken demonstranten in het Thaise consulaat in. De regering houdt stug vol juist te hebben gehandeld.

Thans verblijven nog 52 Uighur in Thailand, 180 werden eerder naar Turkije gerepatrieerd, het land waar ze veilig zijn.

Eerdere berichten:
15 juli Kort Nieuws
14 juli Turkije krijgt misschien de 52 achtergebleven Uighur
13 juli Schokkende foto met geblinddoekte Uighur
12 juli Deportatie Uighur: ‘We hebben de juiste keuze gemaakt’
11 juli Thailand stuurt delegatie naar China
10 juli Thailand deporteert 100 Uighur naar China

– Ideetje van minister Pitipong (Landbouw). Hij wil de illegale visboten opkopen, die nu niet durven uitvaren uit angst voor strafmaatregelen. Nadat ze gekocht zijn, wil hij ze laten veilen. De opbrengst kan gebruikt worden voor de financiering van kunstmatige riffen en koraal projecten.

Van de Thaise visvloot beschikken 3.000 boten niet over de vereiste vergunning en ze maken ook gebruik van verboden netten. Volgens de minister zouden de betrokken vissers van hun schip af willen. Details van zijn plan maakte hij niet bekend, dus misschien is het niet meer dan een oprisping.

Het ministerie komt vissers die hun verboden vistuig willen vervangen, tegemoet met een lage-rentelening. Dienstplichtigen die hun dienstplicht bij de marine erop hebben zitten, wil de minister een baan op visboten aanbieden ter vervanging van illegaal personeel.

Voor alle berichten over de perikelen in de visserij zie de pagina De vis wordt duur betaald.

– Geschiedenis, burgerplicht en ethiek worden midden 2017 aan het nieuwe landelijk schoolwerkplan toegevoegd. De permanent secretaris van het ministerie van Onderwijs maakte dit gisteren bekend. Het vernieuwde curriculum is tot stand gekomen aan de hand van studies, verzamelde gegevens en brainstorm sessies. Doel is loyaliteit en respect voor de drie pijlers van de Thaise natie (natie, religie en monarchie) er bij de leerlingen in te rammen. Het curriculum was een idee van premier Prayut.

Het ministerie werkt tevens aan een leerplan voor padvinders over het belang van democratie. [Leerlingen van lagere scholen zijn automatisch lid van de padvinderij. Ze komen eenmaal per week in uniform naar school.] Het vak maatschappijleer op de middelbare school wordt uitgebreid met de filosofie van de duurzame economie. (Zie pagina Onderwijs)

– De Eastern Thai Hotels Association steunt het idee van de minister van Toerisme om het burgerdeel van marineluchtmachtbasis U-tapao een andere naam te geven. Een nieuwe naam zou gunstig zijn voor de toeristische marketing van Pattaya, dat 45 kilometer vanaf U-tapao ligt. De minister van Transport hekelt daarentegen het idee van zijn collega. De naam van de luchthaven heeft een langdurig en historisch belang, inclusief haar rol als legerbasis tijdens de Vietnamoorlog, zegt hij. De directeur van U-tapao zegt dat de commerciële rol van U-tapao is toegenomen doordat steeds meer burgerluchtvaartmaatschappijen op U-tapao vliegen.

– De NLA (noodparlement) is gisteren begonnen met een afzettingsprocedure tegen 248 ex-parlementsleden die in 2013 het voorstel steunden de Senaat volledig te kiezen en niet meer voor de helft te benoemen. Het Constitutionele Hof noemde het voorstel destijds in strijd met de grondwet, waarna de National Anti-Corruption Commission de boosdoeners voor afzetting voordroeg.

– De Kiesraad verliest zijn bevoegdheid een rode kaart te trekken maar blijft wel belast met de organisatie van verkiezingen. De CDC-commissie die zich met de verkiezingsprocedure bezighoudt, heeft besloten de organisatie niet naar een nieuw orgaan over te hevelen. Bij een rode kaart mag een kandidaat niet deelnemen aan een herverkiezing, die na verkiezingsfraude wordt uitgeschreven. Die bevoegdheid gaat nu naar de rechtbank. De Kiesraad mag wel een gele kaart blijven trekken [Kandidaat mag zich wel herkiesbaar stellen.] (Zie pagina Grondwetwijziging)

– Redding voor de vrouw die bekend maakte te stoppen met haar charity home. Adjunct-politiecommissaris Pongsapat belooft haar schulden van 1 miljoen baht bij geldwoekeraars te saneren. Hij gaat bijdragen vragen aan hogere politieofficieren en andere weldoeners. De vrouw is al eens in 2010 door Pongsapat geholpen. Toen had ze een schuld van 8 miljoen baht.

De vrouw (73), die bekend staat als khru Noi, zorgt voor 65 kinderen uit behoeftige gezinnen. Ze betaalt hun dagelijkse behoeftes en onderwijsuitgaven. Zie verder Kort Nieuws van gisteren.

– De drie dode olifanten die op het terrein van het Asom Burapa meditatiecentrum in Prachuap Khiri Khan zijn gevonden, zijn vermoedelijk door landbouwgif om het leven gekomen. De autoriteiten denken dat ze met gif bespoten gewassen hebben gegeten. Het meditatiecentrum bevindt zich 2 kilometer buiten nationaal park Kaeng Krachan, de habitat van de dieren.

Het gaat om een mannetje van 10 jaar, een vrouwtje van 5 jaar en een kleintje van 2 jaar. Veeartsen proberen de exacte doodsoorzaak vast te stellen. Een arbeider die in de ananasplantage werkt, waar de dieren lagen, is door de politie voor verhoor aangehouden.

auto met rode kentekenplaat– Binnen 2 jaar is de rode kentekenplaat verleden tijd. Het Land Transport Department (LTD) wil de tijdelijke plaat afschaffen omdat hij misbruikt wordt om het betalen van belasting uit te stellen en dat scheelt de overheid inkomsten. In de toekomst kunnen autokopers hun wagen op de dag van aankoop registreren. Het voorstel wordt thans bestudeerd door de Raad van State. Daarna gaat het naar kabinet en parlement.

Nog meer LTD. Nog niet alle motortaxibestuurders zijn geregistreerd. 97.771 hadden zich opgegeven, maar 83.299 hebben inmiddels een vergunning. Het LTD heeft leger, politie en gemeente Bangkok gevraagd de illegalen aan te pakken. De registratie moet een eind maken aan afpersing van bestuurders door bendes. Het LTD wil ook dat de motoren niet op trottoirs staan.

– De Franse ambassadeur belooft het verzoek door te spelen naar Parijs, maar tekent erbij aan dat Frankrijk geen wetgeving heeft op het gebied van majesteitsschennis. De minister van Justitie zal dus wel tevergeefs gevraagd hebben drie Thai uit te leveren die in Frankrijk asiel zoeken. De Thaise justitie zoekt hen wegens majesteitsschennis. Diplomatieke bronnen wijzen erop dat Thailand en Frankrijk geen uitleveringsverdrag hebben. Zie verder het desbetreffende bericht in Kort Nieuws van dinsdag.

Volgens de regering zitten in Thailand 50 personen gevangen op beschuldiging van majesteitsschennis. 33 verdachten zijn naar het buitenland gevlucht, de helft naar een van de buurlanden. (Zie pagina Majesteitsschennis)

– Bij een gewapende overval dinsdagavond op het huis van twee assistent-dorpshoofden en een defensievrijwilliger in Bacho (Narathiwat) hebben militanten vier vuurwapens gestolen. De bewoners werd geen haar gekrenkt. De afgelopen weken gaan miltanten fors tekeer in Narathiwat. Bij bomaanslagen kwamen vier personen om het leven en werden veertien gewond. Eind deze week eindigt de Ramadan.

– Arme gezinnen die na 1 oktober gezinsuitbreiding krijgen, ontvangen gedurende een jaar een maandtoelage van 400 baht, bedoeld om hen te stimuleren goed voor de boreling te zorgen. En dat betekent: maandelijks op controle en alle vaccinaties laten toedienen, zegt regeringswoordvoerder Sansern. In aanmerking komen gezinnen met een maandinkomen lager dan 3.000 baht, die de zorg dragen voor ouderen, andere minderjarigen of gehandicapten.

Reacties niet mogelijk