Thais nieuws 16-30 september

Het nieuws van 1-15 september staat op de pagina Thais nieuws 1-15 september.

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2015 klik hier, 2014 klik hier, 2013 klik hier, 2012 klik hier, 2011 klik hier, 2010 klik hier.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.

Veel voorkomende afkortingen
Amlo: Anti-Money Laundering Office
BAAC: Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CDC: Constitution Drafting Committee (commissie die de nieuwe grondwet schrijft)
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die beging 2014 gold)
CSD: Crime Suppression Division (recherche)
DNP: Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (vergelijkbaar met ons Staatsbosbeheer)
DSI: Department of Special Investigation (vergelijkbaar met de FBI)
FDA: Food and Drug Administration
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
Isoc: Internal Security Operations Command (opperbevel verantwoordelijk voor de veiligheid in het Zuiden)
NACC: National Anti-Corruption Commission
NCPO: National Council for Peace and Order (militair gezag)
NLA: National Legislative Assembly (noodparlement)
NRC: National Reform Council (inmiddels opgeheven orgaan dat hervormingsvoorstellen moest formuleren)
Obec:  Office of the Basic Education Commission
Ohec: Office of the Higher Education Commission
PACC: Public Sector Anti-Corruption Commission
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (protestbeweging tegen de regering Yingluck)
RID: Royal Irrigation Department
UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)

 

11.00 น. จนท ตำรวจพิสูจน์หล
Dat moet een aardige klap geweest zijn: de explosie in Pakkret (Nonthaburi), die dit als resultaat had. Eén persoon raakte gewond, dus dat valt nog mee, en zes motorfietsen werden beschadigd plus dit huis natuurlijk. (Foto Pornprom Satrabhaya)

Export blijft krimpen, augustus min 6,69 pct

30 september – Het wil maar niet lukken met Thailand’s export, want ook in augustus liep de export terug, voor de achtste achtereenvolgende maand al weer. Het ministerie van Handel maakte gisteren bekend dat de export vorige maand met 6,69 procent op jaarbasis is gekrompen naar een waarde van US$ 17,7 miljard.

Augustus was daarmee de tweede slechtste maand van dit jaar. In juni liep de export zelfs met 7,87 procent terug. Voor een slechter cijfer moeten we teruggaan naar december 2011; toen kromp de export met 8,15 procent.

Alle belangrijke exportmarkten van Thailand deelden in de teruggang: Japan, de EU, de VS, Asean, het Midden-Oosten en Afrika. Directeur Somkiat van het Office of Trade Policy and Strategy verklaart de teruggang uit de zwakke wereldeconomie, de lage prijzen van olie en grondstoffen en de zwakke munt van enkele handelspartners. Over de gehele periode van acht maanden gerekend bedroeg de export US$ 143 miljard, oftewel 4,92 procent minder op jaarbasis.

Het enige lichtpunt temidden van alle negatieve cijfers vormt de export van auto’s en auto-onderdelen. Die scoorde voor de tweede achtereenvolgende maand een plusje met 6,8 procent op jaarbasis. Een schrale troost is ook dat andere landen het slechter dan Thailand doen, zoals Australië (-21,7 pct), Singapore (-13,1 pct) en Japan (-8,1 pct). Alleen Zuid-Korea deed het beter met plus 5,2 procent.

Somkiat vindt het moeilijk een voorspelling te doen, maar hij verwacht niettemin dat het herstel van de export aan het eind van het jaar zich gaat inzetten. Hij heeft met name zijn hoop gevestigd op de export van auto’s en auto-onderdelen. De toegenomen import van kapitaalgoederen vormt ook een indicatie. (Bron: Bangkok Post, 29 september)

Limerick van de dag
Er was eens een vrouw uit Ooltgensplaat
Die kwam bij elke afspraak te laat
In Holland goed voor hoon
In Thailand niet ongewoon
Ze woont nu hier, daar kan het geen kwaad

Bomaanslag: Scepsis over verband met roodhemden

30 september – De roodhemdbeweging (UDD) reageert verontwaardigd op de bewering van het hoofd van de gemeentepolitie Bangkok (overgenomen door politiecommissaris Somyot) over de betrokkenheid van een man die dienst heeft gedaan als roodhemdbewaker, bij de Erawan bomaanslag.

‘De politie misleidt het publiek’, zegt roodhemdleider Nattawut Saikuar. ‘Het UDD wil geen problemen met de politie, maar het is niet moeilijk om te bedenken dat de richting waarin de zaak nu gaat, gevolgen heeft voor het UDD.’ Natttawut vindt het merkwaardig dat deze verdachte ineens opduikt want eerder is hij niet genoemd. Hij begrijpt ook niet hoe het kan dat van de man geen achtergrondgegevens bekend zijn, zelfs zijn ID-kaart nummer niet, alhoewel hij verschillende malen gearresteerd is geweest.

De man die wordt aangeduid met de naam Odd, is een van de zeventien verdachten tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd. Hij zou betrokken zijn geweest bij een ontploffing in 2010 en een in maart vorig jaar (zie het bericht Alsof er niets belangrijkers gebeurt van 29 september). Die twee ontploffingen zouden het werk zijn geweest van de harde kern van de roodhemden. De politie vermoedt dat Odd de materialen heeft geleverd voor de aanslag bij de Erawan Shrine.

Een bron bij de DSI zegt dat de DSI nooit onderzoek heeft gedaan naar Odd en dat er nimmer een arrestatiebevel tegen hem is uitgevaardigd in de zaak van 2010. Wel tegen twee andere personen, van wie één is aangehouden en de ander nog op vrije voeten is.

De advocaat van Adem Karadag, die de ‘man in het gele shirt’ zou zijn, verantwoordelijk voor het plaatsen van de Erawan bom, heeft ook twijfels over de betrokkenheid van Odd bij de aanslag. Evenals Nattawut (zie terug) vindt hij het raar dat de politie geen gegevens van de man heeft.

En om nog wat toe te voegen aan alle verwarrende informatie. Getuigen zeggen volgens een politiebron dat een man die gelijkenis met Odd vertoont [maar hoe weten ze dat?] een bezoek heeft gebracht aan het appartement in Min Buri, waar bommaterialen zijn gevonden. Hij had Yusufu Mieraili (aangehouden bij de grens met Cambodja) en Wanna Suansan (de Thaise vrouw die de kamer heeft gehuurd) ontmoet.

Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

Prayut maakt draai over gratis gezondheidszorg

30 september – Gevalletje van geheugenverlies of politiek opportunisme? Premier Prayut heeft in de VS het Universal Healthcare Scheme  (het Thaise ziekenfonds) geroemd en gezegd dat het een belangrijke factor is in het wegnemen van de ongelijkheid in het land. Maar in juli betitelde hij het programma nog als ‘populistisch beleid dat de komende jaren tot het faillissement van veel ziekenhuizen zal leiden’.

De premier zong de lofzang tijdens ‘The Path Towards Universal Health Coverage: Promotion of Equitable Global Health and Human Security in the Post-2015 Development Agency’, een bijeenkomst in kader van de Algemene Vergadering van de VN. ‘Investeren in gezondheid staat gelijk aan investeren in de verbetering van het hele land omdat de gezondheidszorg een belangrijk mechanisme is voor duurzame ontwikkeling.’

Het UHS, dat ook bekend bestaat als het 30-baht programma, is in 2002 door de toenmalige regering Thaksin geïntroduceerd met als doel een eind te maken aan de ongelijke toegang tot de gezondheidszorg van stedelingen en plattelanders. Het geldt voor 47 miljoen Thais. Het heeft ertoe geleid dat de zuigelingensterfte aanzienlijk is afgenomen: van 72 per 1000 geboortes in 1970 naar 11 in 2014. (Zie ook pagina Gezondheidszorg)

Voorproefje op Thaise OV-kaart

30 september – Forenzen kunnen sinds gisteren op de Ramkhamhaeng 1 of Ram 1 pier wisselen tussen de Airport Rail Link, de veerdienst op het Saen Saep kanaal en bussen. Ze hoeven geen afzonderlijk kaartje te kopen, maar kunnen met een enkel kaartje van alle drie gebruik maken. Er moet nog wel een stukje gelopen worden: de Ram 1 pier is 50 meter verwijderd van de Khlong Tan pier, vanwaar de veerboten vertrekken; van het ARL-station 150 meter en van de bushalte 300 meter.

Ram 1 pierGeschat wordt dat ruim 2.500 forenzen per dag gebruik gaan maken van het nieuwe transitpunt. Ze profiteren van een primeurtje want pas volgend jaar komt er een gezamenlijk ticket [ik noem het voor het gemak de Thaise OV-kaart] voor de MRT (ondergrondse metro), BTS (bovengrondse metro, ook wel skytrain genoemd) en de ARL, de lightrail verbinding tussen Phaya Thai en Suvarnabhumi. Minister Arkhom van Transport heeft zijn team opdracht gegeven tempo te maken met de introductie van de OV-kaart. De proef met de Ram 1 pier krijgt mogelijk een vervolg elders in de stad.

Gratis openbaar vervoer
De regeling voor gratis reizen op enkele bus- en treinlijnen wordt verlengd tot eind januari. Daarna kunnen alleen de minima gebruik maken van de regeling. Het wachten is op een besluit over de inkomensgrens. Degenen die ervoor in aanmerking komen, krijgen een kaart.

Het gratis vervoer werd in 2008 geïntroduceerd door de regering, die werd geleid door de People’s Power Partij, de partij die gevormd werd nadat Thaksin’s partij Thai Rak Thai was verboden. Sindsdien is de regeling elke zes maanden verlengd, maar deze keer dus drie maanden: van eind oktober tot eind januari.

Kort nieuws woensdag 30 september

– Normaal wordt er alleen tijdens de feestdagen over bericht, maar vandaag bevat de krant ineens een bericht over de verkeersslachtoffers van gisteren. Dinsdag kwamen 42 personen in het verkeer om het leven en raakte 3.000 gewond, aldus de Road Accident Victims Protection Co. Maar of dit een hoge dagscore is, vermeldt het bericht niet. Wel dat tussen 2004 en 2013 gemiddeld 11.962 verkeersdeelnemers jaarlijks om het leven kwamen en in 2013 zelfs 14.789, wat volgens de krant neerkomt op twee doden per uur. U mag het zelf narekenen.

– Myanmar tekent vermoedelijk volgende maand een vredesovereenkomst met de etnische rebellengroepen, waaronder het bekende Kachin Indepence Army. De onderhandelingen daarover die in Chiang Mai worden gevoerd, maken goede vorderingen. Met vijftien groepen is al overeenstemming bereikt en met zes moet nog een deal worden uitgewerkt.

De directeur van het Euro-Burma Office verwacht dat de overeenkomst ten goede komt aan de veiligheid langs de grens en de economische banden tussen beide landen. De stroom vluchtelingen zal er ook door afnemen en sommige gastarbeiders, waaronder veel illegalen, zullen geneigd zijn naar eigen land terug te keren.

– Oud-premier Yingluck laat zich niet naar de slachtbank leiden. Ze beschuldigt de procureur-generaal en drie openbare aanklagers van een ambtsmisdrijf bij de vervolging van haar in de rijsthypotheekzaak. Een van haar klachten is dat het OM tijdens de behandeling in het hooggerechtshof een document van 60.000 pagina’s heeft ingebracht.

Yingluck staat terecht omdat ze verzuimd zou hebben een eind te maken aan de corruptie in het hypotheeksysteem en de oplopende kosten. In januari besloot het parlement haar met terugwerkende kracht uit haar ambt te ontzetten en een politieke ban van 5 jaar op te leggen, een procedure die bekend staat als impeachment.

De onverkwikkelijke zaak, die alles van een heksenjacht heeft, krijgt ook nog een civielrechtelijk gevolg want gewerkt wordt aan een schadeclaim tegen haar, de voormalig minister van Handel en twintig anderen. (Zie verder de pagina Rijst 3)

– Na vijf maanden komt een eind aan het politieonderzoek naar de smokkel van Rohingya vluchtelingen uit Myanmar (en Bangladesh). Uitgevaardigd zijn 232 arrestatiebevelen wegens mensenhandel en/of het witwassen van geld. Tot nu toe zijn voor het eerste vergrijp 91 personen ingesloten en voor witwssen 40, en eigendommen ter waarde van 1 miljard baht zijn in beslag genomen. Het onderzoek is begonnen nadat in mei in Padang Besar (Songkhla) 32 graven van Rohingya in junglekampen waren gevonden.

– Een noodlottig ongeval gisterochtend op luchthaven Suvarnabhumi. Een schoonmaakster is er overreden door een bagagelorry en om het leven gekomen. De bestuurder nam de benen, maar is later aangehouden door de politie. Volgens de bestuurder had hij bij het maken van een draai op weg naar het vliegtuig de vrouw niet opgemerkt. Hem wordt roekeloos rijgedrag ten laste gelegd.

– Een 18-jarige studente is maandagavond in Ranong met zeventien (!) messteken om het leven gebracht door een nog onbekende dader. Ze was gedood in een straatje dichtbij bij een tempel. Haar mobieltje en een portefeuille met 220 baht lagen naast haar lichaam. Aan de hand van camerabeelden hoopt de politie de dader te kunnen vinden.

– De gemeente Bangkok en 28 universiteiten zijn met een meetlat aan het nagaan wat een redelijke afstand is voor het alcoholverbod dat geldt voor de omgeving van onderwijsinstellingen. De NCPO heeft daar om gevraagd. Er wordt binnen een straal van 1 kilometer gekeken hoeveel alcoholverkooppunten er zijn. Volgende maand krijgt het gemeentelijk Health Department het resultaat van het speurwerk.

– Een voormalige webmaster van de nieuwswebsite ASTV Manager heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar gekregen voor het toelaten van een vervalste posting in februari over de gezondheid van de koning. De krijgsraad liet genade voor recht gelden omdat het de eerste overtreding van de man was. De verklaring was bovendien snel verwijderd na raadpleging van het Royal Household Bureau en de webmaster plaatste een excuus. (Zie ook pagina Majesteitsschennis)

– De visitaties van middelbare scholen en universiteiten worden vereenvoudigd zodat leraren en universiteitsdocenten minder tijd kwijt zijn aan papierwerk. Het Office of National Education Standards and Quality Assessment (Onesqa) gaat het aantal indicatoren in de vierde beoordelingsronde terugbrengen. Wat bijvoorbeeld vervalt is het aantal boeken in de schoolbibliotheek. Maar er komen ook nieuwe indicatoren bij, zoals de discipline van studenten, geduld en het vermogen van studenten om samen te werken. In 2017 begint Onesqa met een online beoordelingssysteem, maar pas 10 procent van de scholen is in staat hiervan gebruik te maken. (Zie pagina Onderwijs)

– Veertien merken ingeblikte tonijn voldoen niet aan de basiseisen die gesteld kunnen worden op het gebied van herkomst, duurzaamheid en equity [?].  De meeste bedrijven kunnen niet vaststellen waar de vis vandaan komt, wat voor netten zijn gebruikt bij het vissen en hoe het zit met het welzijn van de vissers. Dat blijkt uit een onderzoek van Greenpeace Southeast Asia (GSA).

Vijf bedrijven krijgen van GSA een onvoldoende en negen een magere voldoende. GSA benaderde 14 van de 50 Thaise tonijnbedrijven; tien vulden het vragenformulier in. De vier die niets van zich lieten horen, kregen automatisch een onvoldoende.

Het onderzoek van GSA komt op een uitgelezen moment want volgende maand beslist de EU of Thailand voldoet aan de IUU-regeling van de EU (illegal, Unreported and Unregulated Fishing). Indien dit niet het geval is, dreigt een importverbod voor Thaise visproducten, maar of dit ook kan gelden voor ingeblikte tonijn weet ik niet.

Voor alle berichten over de perikelen in de visserij zie de pagina De vis wordt duur betaald.

– De Economic Crime Suppression Division heeft dit jaar het aantal onderzoeken naar gekaapte software flink vergroot. Gisteren meldde de dienst een stijging met 20 procent. Sinds 2009 neemt het aantal onderzoeken elk jaar toe.

Recent is een campagne gestart om gebruikers attent te maken op de gevaren die ze lopen bij het gebruik van ongelicenseerde software. Daarmee wordt niet alleen de wet overtreden, maar de computersystemen zijn dan ook vatbaar voor cyberaanvallen. Bovendien wordt het image van Thailand’s zakensector geschaad. En dat komt ongelegen nu de regering wil proberen het land naar een digitale economie te leiden.

Tot nu toe zijn dit jaar bij 166 onderzoeken 2.881 computers in beslag genomen. Op de meeste draaide ongelicenseerde software van Microsoft, Autodesk en Thai Software. De grootste boosdoeners waren industrieën en bouwbedrijven. De waarde komt uit op 358 miljoen baht. Slechts 2 procent van de onderzoeken leidde tot een rechtszaak. Bedrijven schikken liever met de software bedrijven.

– De grenspolitie en soldaten hebben gisteren in Khun Han (Si Sa ket) 148 palissander houtblokken ter waarde van 20 miljoen gevonden in de vrachtruimte van een pickup truck. De wagen was door een controlepost gereden en kwam na 2 kilometer tot stilstand. De chauffeur zag kans te ontsnappen. Palissander is een beschermde houtsoort die erg populair in China is. (Zie pagina Illegale houtkap)

– De marine moet van het ministerie van Defensie een nieuw voorstel maken voor de financiering van drie Chinese onderzeeërs, die hoog op het verlanglijstje staan. Wanneer de marine niet-uitgegeven begrotingsgelden aan het budget toevoegt, kunnen de betalingen over 10 jaar gespreid worden in plaats van zeven jaar en het geld dat overblijft kan gebruikt worden voor onderhoud.

De aankoop is nogal omstreden, niet alleen vanwege de kosten, maar ook omdat de Golf van Thailand te ondiep zou voor de boten. De marine kreeg eerder opdracht de bevolking warm te maken voor haar speeltjes middels een public relations campagne.


 

IIG plan

IIG plan stuit op zware kritiek

29 september – Het voornemen van het kabinet om het internetverkeer door een single international internet gateway (IIG) te leiden heeft geen ander doel dan persoonlijke informatie van internetgebruikers te achterhalen en controleren. De claim van ICT minister Uttama dat die bedoeld is om de digitale economie te vergemakkelijken, is onzin.

De huidige serviceproviders winden er geen doekjes om wat de werkelijke beweegredenen van de overheid zijn. Ze vragen zich ook af of de overheid wel in staat is zo’n gateway te beheren gezien de bureaucratische structuur van het ambtenarenapparaat. Wanneer de regering de capaciteit van het netwerk niet kan uitbreiden, klapt het hele netwerk in elkaar. En als het niet in elkaar klapt, is het nog de vraag hoe snel het is.

Vichai Bencharongkul, voorzitter van United Information Highway, een van de negen gateways waarover Thailand beschikt, zegt dat de regering een eerlijke en concurrerende prijs moet garanderen wanneer het plan doorgaat. En de staat moet de kwaliteit garanderen, omdat ze een monopoliepositie krijgt. Hij vindt dat particuliere bedrijven de gelegenheid moeten krijgen in het netwerk te investeren zodat het behoorlijk functioneert.

Een ICT netwerk veteraan [?] zegt dat de geplande gateway moeilijk te realiseren zal zijn daar er te veel IIG netwerkroutes in het land zijn. ‘In plaats van een enkel IIG te vormen, kan de regering beter een commandocentrum voor de controle op het internetverkeer opzetten.’ (Bron: Bangkok Post, 28 september)

Alternatief voor kolencentrale Krabi

29 september – De tegenstanders van een kolencentrale in Krabi krijgen onverwacht een alternatief aangeboden door het particuliere energiebedrijf Electricity Generating Plc (Egco). Wanneer die centrale niet doorgaat, bouwt Egco naast de huidige gascentrale in Khanom (Nakhon Si Thammarat, een buurprovincie van Krabi) een tweede gascentrale met een capaciteit van 900 MW. De huidige centrale wordt momenteel herontwikkeld tot een centrale van 930 MW.

Wanneer Egco de nieuwe centrale bouwt, dient de overheid  de plannen voor een drijvende LNG-faciliteit [?] te herzien en moeten de hoogspanningsverbindingen in de zuidelijke regio worden aangepast.

Egco heeft ook plannen voor een tweede eenheid met op kolen aangedreven generatoren naast haar centrale op industrieterrein Map Ta Phut (Rayong). De gezondheids- en milieu-effectrapportage daarvoor is in de laatste fase. Thans mag alleen het overheidsbedrijf Egat kolencentrales ontwikkelen, maar Egco gaat ervan uit dat bij de herziening van het Power Development Plan die restrictie vervalt. (Bron: Bangkok Post, 28 september)

Michi-no-Eki

Ook Michi-no-Eki in Thailand

29 september – In Japan heten ze Michi-no Eki. Het zijn langs snelwegen door de overheid ontwikkelde wegstations met een groot parkeerterrein, een restaurant, winkeltjes, sanitaire voorzieningen en een markt waar lokale producten worden verkocht alsmede seizoensgroentes door lokale boeren. De ‘stations’ – inmiddels zijn er 1.030 – zijn populair bij toeristen en automobilisten, en voor de lokale bevolking bieden ze een alternatief voor de supermarkt.

Thailand krijgt ze nu ook. De Tourism Authority of Thailand heeft het voorgesteld, het ministerie van Toerisme gaat akkoord. De bedoeling is om de eerste stations voor het eind van het jaar te construeren. In aanmerking daarvoor komen de zogeheten twaalf hidden gems, provincies met een toeristische potentie. Dat zijn Lampang, Phetchabun, Nan, Buri Ram, Loei, Samut Songkhram, Ratchaburi, Trat, Chanthaburi, Trang, Chumphon en Nakhon Si Thammarat. (Bron: Bangkok Post, 28 september)

Limerick van de dag
Er was eens een man in Huai Khwang
Die was voor de junta niet bang
Hij schreef keihard op Facebook
De democratie hier is zoek
Toen smeet het leger hem in ‘t gevang

Alsof er niets belangrijkers gebeurt

29 september – Het motto van Bangkok Post luidt ‘The newspaper you can trust’, een bewering die naar mijn mening niet altijd wordt waargemaakt. Maar vandaag lijkt het motto te zijn ‘Een krant die verveelt’, want gebeurt er nu werkelijks niets belangrijkers in Thailand dan het politieonderzoek naar de bomaanslag bij de Erawan Shrine? Elke stap in het politieonderzoek wordt op de voet gevolgd, waardoor de krant meer op een misdaadfeuilleton lijkt.

Vandaag besteedt het openingsartikel ruime aandacht aan de theorie van de politie dat de aanslag wellicht een politiek motief had omdat een van de zeventien verdachten een man is die in oktober 2010 en maart vorig jaar betrokken was bij bomaanslagen die een politiek doel hadden. De man is een van de twee Thaise verdachte in de zaak.

In 2010 ontplofte een bom in een woning in Nonthaburi, waarbij vier personen om het leven kwamen, waaronder een roodhemd supporter die de bom had gemaakt. En vorig jaar werden twee mannen op een motorfiets gedood, die pijpbommen vervoerden. Ze hadden pech, want die ontploften voortijdig.

Picture progression man in het gele shirt

Politiecommissaris Somyot ontkende gisteren [hoe vaak is dat al niet gezegd] dat de aanslag geen vergelding was voor de schandelijke deportatie van 109 Uighur vluchtelingen naar China, waar deze etnische minderheidsgroep wordt onderdrukt. De uitzetting was ‘in overeenstemming met het internationaal recht’.

Nee, de aanslag kan een samenwerking zijn geweest tussen twee groepen die hetzelfde doel hadden en samen voordeel uit de aanslag haalden: mensensmokkelaars die wraak wilden nemen omdat de overheid hen op de hielen zit, en anti-junta lieden.

Verder wordt in het artikel de hele voorgeschiedenis herkauwd, maar dat kunt u ook lezen op de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.  Het artikel gaat vergezeld van een illustratie die moet aantonen dat de ‘man in het gele shirt’, die zich vermomde met pruik en bril, dezelfde persoon is als Adem Karadag, de man die in Nong Chok werd aangehouden in een kamer waar bommaterialen lagen.

Zijn advocaat begrijpt dat niet want tegen hem heeft hij gezegd onschuldig te zijn. Hij was in Thailand beland op weg naar Maleisië waar hij wilde gaan werken. De advocaat heeft inmiddels toestemming gekregen zijn cliënt te bezoeken.

Reconstructie auto-ongeluk Chuwong

Kort nieuws dinsdag 29 september

– Het werd tijd, want tot nu toe bleef dit aspect van de zaak Chuwong onderbelicht. De politie heeft gisteren met een soortgelijke wagen een crash test met een dummy uitgevoerd om na te gaan hoe het kan dat miljardair-aannemer Chuwong op 26 juni bij een botsing tegen een boom om het leven kwam en de bestuurder slechts lichte verwondingen had.

De zoon van de bestuurder twijfelde direct al aan de betrouwbaarheid van de test, want Chuwong kan een andere positie hebben gehad dan de dummy en het wegdek was nat in tegenstelling tot de dag van het ongeluk. De advocaat daarentegen heeft vertrouwen in de nagespeelde botsing die werd uitgevoerd bij een snelheid van 30 tot 50 kilometer.

KrimiDe kernvraag is of de verwondingen die bij Chuwong zijn aangetroffen het gevolg zijn van de aanrijding of zou hij toch vermoord kunnen zijn door de bestuurder, voormalig staatssecretaris van Handel Banying. Maar die ontkent een motief te hebben gehad zijn vriend te doden.

Banying en drie vrouwen worden verdacht van het vervalsen van documenten waardoor de vrouwen in het bezit kwamen van aandelen ter waarde van 260 miljoen baht  kort voor Chuwong’s dood.

Zie voor alle berichten over deze zaak de pagina Krimi Chuwong, de aannemer.

– Premier Prayut, die in de VS is voor de zeventigste regular session van de VN Algemene Vergadering, heeft VN secretaris-generaal Ban Ki-moon verzekerd dat de regering zich houdt aan haar routekaart, die voorziet in het herstel van de democratie in 2017.

Verder sprak minister Don (Buitenlandse Zaken), die vergezeld was van de Thaise delegatie, met de Amerikaanse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en de assistent-staatssecretaris voor Oost-Aziatische en Pacific Zaken. Wat er allemaal besproken is, is te lezen in PM assures Ban of return to democracy op de website van de krant.

De Thaise ambassadeur in Washington zegt vertrouwen te hebben in de benoeming van Glyn Davies tot ambassadeur in Thailand. Hij noemt het een ‘belangrijk keerpunt in de betrekkingen tussen de VS en Thailand’. Nou, weten we dat ook weer.

– De gewijzigde visserijwet, die tot doel heeft te voorkomen dat Thailand wordt getroffen door een importverbod van de EU, mist de inbreng van vissers, aldus sprekers op een seminar over de gevolgen van de waarschuwing die Thailand heeft gehad van de EU. En daarmee is alles wel gezegd over het tweekoloms bericht dat de krant aan het seminar besteedt.

Thailand kreeg in april een gele kaart omdat het niet voldoet aan de IUU-regeling van de EU (Illegal, Unreported and Unregulated Fishing). In oktober beslist de EU of geel wordt vervangen door rood of dat Thailand’s maatregelen voldoende zijn. Een daarvan is de gewijzigde wet die gisteren van kracht werd.

De wet verbiedt illegale visboten en het gebruik van illegale netten. Alle visboten dienen geregistreerd te worden. Volgens adviseur Wicharn van de National Fisheries Association of Thailand kunnen drieduizend trawlers niet uitvaren omdat ze niet voldoen aan de regels. De economische schade schat hij op 24,3 miljard baht. Jaarlijks exporteert Thailand voor 1,7 miljard naar de EU.

Voor alle berichten over de perikelen in de visserij zie de pagina De vis wordt duur betaald.

– Het testament van de in 2013 overleden Supreme Patriarch is pas geleden in zijn persoonlijke bezittingen ontdekt, terwijl de tempel voorbereidingen treft voor de crematie in december. De patriarch stelde het handgeschreven testament in 1949 op, toen hij 36 jaar oud was. Alle persoonlijke eigendommen van Wat Bowon Niwet gaan naar het kloostercomité van de tempel, persoonlijke eigendommen die worden gevonden in Wat Thewasangkharam in Kanchanaburi, de thuisprovincie van Zijne Heiligheid, zijn voor de abt van de tempel en drie senior-monniken.

Porntip Rojanasunan– Het bedje is gespreid door Porntip Rojanasunan, de sexy directeur-generaal van het Central Institute of Forensic Science, als ze morgen met pensioen gaat. Twee ministers hebben haar een baan aangeboden: als specialist voor de commissie Missing Persons and Verification of Unidentified Bodies en adviseur van het CIFS.

– De treinconducteur, die wordt beschuldigd van het seksueel lastigvallen van een 15-jarig meisje in de trein naar Chumphon, heeft een arrestatiebevel aan zijn broek hangen als hij zich uiterlijk morgen niet bij de politie meldt. Volgens zijn advocata had hij beloofd zich gisterochtend te melden bij de politie van Sawi (Chumphon), maar hij kwam niet opdagen. De conducteur is door de Spoorwegen geschorst. Als hij schuldig wordt bevonden, wordt hij ontslagen. (Zie pagina Spoorwegen)

– De strijd tegen malaria vereist meer geld en inspanning, daar bestrijding het leven kan redden van 11 miljoen levens en een economische besparing van US$ 2 biljoen oplevert. Aldus het rapport From Aspiration to Action: What Will It Take to End Malaria’, dat gisteren is gepubliceerd met het oog op de Algemene Vergadering van de VN die zich buigt over nieuwe ontwikkelingsdoelen.

In Thailand is het aantal malaria gevallen sind tientallen jaren geleden gehalveerd. Dit jaar zijn 11.600 gevallen gemeld: 8.572 Thai en 3.036 buitenlanders. De meeste malaria komt  voor in de grensprovincies met Myanmar, Laos en Cambodja. Resistentie is een probleem. De WHO heeft in de buurlanden parasieten ontdekt die resistent zijn tegen artemisinins, medicijnen om malaria te voorkomen. (Zie pagina Gezondheidszorg)

– Het aantal verdachten van het smokkelen van Rohingya vluchtelingen uit Myanmar is inmiddels opgelopen tot 155. 90 van hen zitten achter de tralies, de rest is nog op vrije voeten. Gisteren verleende de provinciale rechtbank van Na Thawi toestemming voor twee arrestatiebevelen tegen een man uit Songkhla en een man uit Myanmar.

Volgende maand buigt het OM zich over de beschuldiging van betrokkenheid bij mensensmokkel tegen drie legerofficieren en een marineman, die voor zover ik weet niet zijn aangehouden.

Het voormalig hoofd van een tambon in Satun kreeg gisteren in de gevangenis van Na Thawi (Songkhla) een hartaanval. Hij is opgenomen in het ziekenhuis van Hat Yai.

– De beoogde voorzitter van de nieuwe grondwetcommissie, juridisch expert Meechai, wil premier Prayut spreken alvorens te beslissen of hij de voorzittershamer accepteert. Volgens vice-premier Wissanu stelt hij geen voorwaarden, maar hij wil wel weten wie door Prayut in de commissie wordt benoemd. Mogelijk draagt Meechai ook enkele kandidaten voor. Op de reservebank voor het voorzitterschap zitten drie tot vier personen, aldus Wissanu.

De nieuwe grondwetcommissie is een uitvloeisel van het afwijzen van de ontwerp-grondwet door de Nationale Hervormingsraad (NRC). Zowel de NRC als de oude grondwetcommissie zijn ontbonden. (Zie pagina Grondwetwijziging)

– Alhoewel omgeven met vraagtekens over de specificaties, aanbesteding en de prijs gaat de koop van zeven nieuwe treinen voor de Airport Rail Link (Phaya Thai-Suvarnabhumi) door. Het ministerie van Transport heeft het sein op groen gezet. Uitbreiding van het wagenpark is dringend gewenst omdat op dit moment slechts zeven van de negen treinen rijden, maar die moeten ook hoognodig een grote onderhoudsbeurt krijgen.

De aankoop is onder andere bekritiseerd omdat het programma van eisen toegeschreven zou zijn naar een Chinees bedrijf, dat als enige van de vier geïnteresseerde bedrijven een bod heeft gedaan.

– Misschien juridische scherpslijperij, maar zeker niet onbelangrijk vanwege de beroepsmogelijkheden. Voormalig minister van Onderwijs in de regering Yingluck Chaturon Chaisaeng wil berecht worden door een civiele rechter en niet door de krijgsraad.

De krijgsraad heeft Chaturon in staat van beschuldiging gesteld omdat hij na de coup van mei 2014 de oproep van het leger om zich te melden, had genegeerd. De beschuldiging luidt overtreding van de krijgswet en onrust stoken.

De Southern Bangkok Criminal Court, te hulp geroepen door Chaturon, is echter van mening dat de zaak bij de civiele rechter thuishoort. Op verzoek van de krijgsraad gaat een commissie van rechters nu de knoop doorhakken. Zolang de commissie zich over het verzoek buigt, wordt de zaak tegen Chaturon aangehouden. En dat kan wel een paar maanden duren. Chaturon zegt zich bij de uitspraak van de commissie te zullen neerleggen.

– De nieuwe mijnbouwwet bedreigt de nationale beschermde bossen en wildreservaten. Geen nieuw geluid, maar het kan niet vaak gezegd worden, zoals gisteren op het seminar ‘Mineral watch: prospecting and mining under special powers’. De wet ligt momenteel bij de Raad van State ter beoordeling. Wat de tegenstanders het meest verontrust is dat beschermde bossen ten behoeve van de mijnbouw ontgonnen kunnen worden als het gebied voldoende voorraden aan mineralen bevat.

Volgens Sasin Chalermlarp van de Seub Nakhasathien stichting is dit vooral het geval bij goudmijnen: 70 tot 80 procent van Thailand’s gouderts ligt in bosreservaten, zegt hij. ‘Een ramp als het doorgaat’, want die bossen fungeren ook als spons en houden water vast. Doorgaans worden ze door de lokale bevolking onderhouden.

Sasin zegt dat mijnbedrijven er niet voor terugschrikken lokale besturen voordelen te bieden, waardoor mijnen kunnen doorgaan ondanks protesten van bewoners. Hoorzittingen zijn een wassen neus. Er is nog een addertje: het ministerie van Industrie kan bepalen dat er geen limiet aan de concessie wordt gesteld. Volgens de huidige wet bedraagt die 25 jaar, volgens de nieuwe wet 10 jaar, maar het ministerie kan daarvan afwijken.

– De gestoorde man die in Chai Prakan (Chiang Mai) vijf jongens doodstak en een zwangere vrouw verwondde, is een voormalige drugsverslaafde, zegt de politie. Hij woonde naast de slachtoffers en was familie.

Nadat hij door woedende omstanders was overmeesterd, is hij met verwondingen aan zijn hoofd opgenomen in het ziekenhuis. Twee agenten houden de wacht om een verder volksgericht te voorkomen. De man gaat psychologisch onderzocht worden om te zien of hij berecht kan worden.

De vrouw is zwaar getraumatiseerd omdat ze drie zonen en twee neefjes heeft verloren. (Zie verder het bericht in Kort van Nieuws van maandag)


 

Attitude adjustment enkele slachtoffers

Het doel is critici te intimideren

28 september – ‘Attitude adjustment’: dat is wat de junta wil bereiken met de gesprekken, zeg maar verhoren, die ze met critici voert. Sinds het leger in mei 2014 de macht overnam, hebben 782  personen zo’n behandeling gekregen. Maar de kritiek is niet verstomd en lijkt zelfs toe te nemen nu de junta anderhalf jaar langer aan de macht blijft dan eerder toegezegd.

In de zondagbijlage Spectrum  van Bangkok Post komen enkele slachtoffers aan het woord. Niet dat ze mishandeld of gemarteld zijn – althans daar lees ik niets over – maar ze zijn wel geïntimideerd. ‘Alhoewel hun stem beleefd klonk, was het agressief. Ik voelde me bedreigd’, zegt Puangthong Pawakapan, docent politicologie aan de Chulalongkorn universiteit, over haar ondervraging vorig jaar juli door negen agenten van het National Intelligence Agency en politie. ‘Ze zeiden dat de bijeenkomst tot doel had ideeën uit te wisselen, maar ze luisterden helemaal niet. Toen ik hun vragen beantwoordde, zeiden ze dat ik bevooroordeeld was.’

Puangthong hoefde na afloop geen verklaring te ondertekenen; anderen moeten wel schriftelijk beloven dat ze geen politieke activiteiten ontplooien. Ze mogen niet het land verlaten, tenzij de NCPO daar toestemming voor verleent. Sommigen moeten tijdens het verhoor hun email en Facebook accounts openen of zelfs hun wachtwoord onthullen.

We weten alles van je
Kengkij Kitirianglarp, docent aan de universiteit van Chiang Mai, werd door tien personen verhoord. ‘We weten alles van je’, kreeg hij te horen, maar dat viel toch enigszins tegen omdat ze dachten dat hij nog aan de Kasetsart universiteit was verbonden. Kengkij was opgeroepen vanwege zijn deelname aan een protest tegen de coup van 2006, die aan het bewind van Thaksin een eind maakte.

Arisman Pongruangrong, een prominent lid van het UDD (roodhemden), werd zeven dagen aan de tand gevoeld door vijftien legerofficieren. Hij zat gevangen in wat hij meent een oude garage was. De soldaten wilden alles weten over zijn banden met Thaksin en vroegen hem aan de hand van foto’s personen te identificeren en te vertellen waar die waren. ‘We hebben ruzie gemaakt en gescholden Maar ze luisterden niet naar me.’

Ze zijn erg onzeker, zelfs paranoïde
Attitude adjustmentEerder deze maand werden twee voormalige Pheu Thai parlementsleden en journalist Pravit Rojanaphruk weer opgeroepen. Pravit zat drie dagen vast in een kleine kamer zonder ramen. ‘Ik ben er deze keer achter gekomen dat ze erg onzeker zijn, zelfs paranoïde.’

Oud-parlementariër Pichai Naripthaphan moest voor de zevende keer komen vanwege zijn kritiek op het economisch beleid van de junta. De voormalige minister van Energie werd geblinddoekt en met een kap over zijn hoofd naar een legerbasis gereden. Hij verbleef er in een geblindeerde ruimte. Toen hij werd vrijgelaten, dreigden zijn ondervragers hem te gaan vervolgen voor vijf vergrijpen die elk een maximale gevangenisstraf van drie jaar kennen.

Inhumane behandeling
Amnesty International wijst erop dat de gang van zaken in strijd is met het International Covenant on Civil and Policital Rights, dat notabene door Thailand is ondertekend. Het land maakt zich in sommige gevallen schuldig aan een ‘wrede, inhumane en mensonterende behandeling of straf’.

NCPO woordvoerder Winthai – dat zal geen verbazing wekken – ontkent dat de sessies in strijd zijn met de mensenrechten. ‘Beschouw ze als een meningswisseling. Het is geen schending van rechten.’

Volgens Prajak Kongkirati, docent aan de Thammasat universiteit, wijst de huidige praktijk erop dat de coupplegers lang aan de macht willen blijven.’Ze willen een regime van angst creëren zodat iedereen zijn mond houdt en volgzaam is. […] De regering weet dat ze haar critici niet kan hersenspoelen. Het doel is hen te intimideren.’

(Bron: Spectrum,de zondagbijlage van Bangkok Post, 27 september 2015)

Pro- en anti-coup protesten in VS

Regering negeert anti-coup protest in VS

28 september – ‘Het buitenland begrijpt nu dat we problemen hebben en dat we ze willen oplossen. Ze heeft ook het vertrouwen dat de regering haar best doet en het land naar democratie leidt.’ Bangkok Post besteedt vandaag de halve voorpagina aan Prayut’s bezoek aan de VS, waar hij woensdag de Algemene Vergadering van de VN mag toespreken.

NCPO-woordvoerder Winthai krijgt in het artikel alle gelegenheid om de lof te zingen van het huidige regime. De quote waarmee dit bericht begint, is van Prayut, geciteerd door His Master’s Voice. Volgens Winthai zijn het militaire bewind en de regering niet onder indruk van het protest van Thai bij het gebouw van de VN. Het anti-coup protest werpt geen schaduw over Prayut’s bezoek, want de premier kreeg ook een warm welkom van zijn supporters in de VS.

Beide groepen, elk bestaand uit een vijftigtal Thais, demonstreerden gisteren.  Enkele deelnemers worden door de krant aan het woord gelaten. Hun commentaar is nogal voor de hand liggend dus dat laat ik onvermeld.

Rest nog te melden dat Prayut gisteravond de US Sustainable Development Summit toesprak en de Global Sustainable Digital Development Award van de International Telecommunication Union (ITU) in ontvangst nam. De ITU is een VN-organisatie die zich bezig houdt met informatie en communicatie technologie.

Limerick van de dag
Er was eens een man met twee maîtresses
Hij dacht met zijn pik, niet met zijn herse(n)s
Ze waren niet loyaal
Ze plukten hem kaal
Moraal van dit verhaal: Neem nooit twee maîtresses

Grondprijzen in vier jaar plus 15 tot 150 pct

28 september – De grondprijzen zijn gemiddeld met 15 procent gestegen en die van grond langs geplande light-rail lijnen met 150 procent vergeleken met vier jaar geleden. In de geplande speciale economische zones in zes provincies zijn de grondprijzen verdubbeld.

Dit heeft het Treasury Department (TD) vastgesteld in een grootscheepse taxatie die verricht wordt vanwege de voorgenomen introductie van een nieuwe grondbelasting en OZB. Tot nu toe is van 12,6 miljoen percelen van de 32 miljoen te taxeren gronden de waarde vastgesteld.

Uit het onderzoek is tevens gebleken dat overheidsdiensten, die grond in hun bezit hebben, deze voor commerciële doeleinden misbruiken. Dat geldt voor 12,5 miljoen rai. De grond wordt niet voor het algemeen belang gebruikt maar voor eigen belangen, ten bate van medewerkers en staf. [Geen details] In sommige gevallen levert de grond niets op en wanneer de grond wel geld oplevert, steekt de desbetreffende dienst dat in eigen zak. ‘Het is nooit aan de staat teruggegeven’, zegt directeur-generaal Chakkrit Parapuntakul.

Van de 12,5 miljoen rai heeft slechts 100.000 rai een commerciële bestemming die onder toezicht van het TD staat. Die grond levert 4,5 miljard baht per jaar op voor de staatskas. Het TD heeft vijfhonderd diensten gevraagd ruim 8.000 rai terug te geven, maar tot nu toe is slechts 1.600 rai terug.

Het TD heeft zich voorgenomen het management van de gronden te verbeteren, zodat alle opbrengsten in de staatskas terugvloeien. Wanneer overheidsdiensten het land commercieel willen exploiteren, dienen ze daarvoor voortaan toestemming aan de dienst te vragen.

Bomaanslag: ‘Genoeg bewijs’ maar waar zijn de verdachten?

28 september – Volgens haar familie is ze zo onschuldig als een lammetje en is ze een vrome moslima, maar de politie schijnt daar toch anders over te denken want die wil het paspoort laten intrekken van Wanna Suansan.

Wanna SuansanDe Thaise vrouw verblijft momenteel in Turkije en heeft de kamer in Min Buri gehuurd, waar bommaterialen zijn gevonden. Haar Turkse echtgenoot wordt eveneens gezocht in verband met de bomaanslag bij de Erawan Shrine. Hij ontving geld van een andere verdachte, vermoedelijk om de materialen te kopen. Het echtpaar heeft zich tot nu toe niet bij de politie gemeld.

Volgens politiewoordvoerder Prawut is hun verblijfplaats onbekend [?], maar bekend is wel dat ze op 1 juli vanuit Phuket naar Turkije vlogen. Van die andere verdachte, mogelijk de financier van de bomaanslagen, is eveneens de verblijfplaats onbekend. Hij reisde vanuit Thailand naar Bangladesh en verder naar India, Dubai en Turkije.

Van nog een andere verdachte, de ‘man in het blauwe shirt’ die de bom bij de Sathon pier in het water gooide, is ook al niet bekend waar hij zich ophoudt. Hij kan nog in Thailand zijn maar ook de benen hebben genomen.

Maar desondanks zegt de woordvoerder dat de politie voldoende bewijs heeft om de zaak op te lossen. Dat bestaat uit beeldmateriaal en een bekentenis van verdachte Adem Karadag. Hij wordt beschouwd als de ‘man in het gele shirt’, die de bom plaatste.

En nooit eerder gelezen: hij plaatste ook een bom bij de Chao Phraya Princess pier [niet te verwarren met de Sathon pier], maar die weigerde dienst. De ‘man in het blauwe shirt’ haalde de bom op en gooide hem een dag later bij de Sathon pier in het water, waar hij ontplofte zonder iemand te verwonden. Merkwaardig, zo’n feit dat ineens opduikt.

Drie politieagenten van het bureau Lumpini hebben een strafoverplaatsing van een maand gekregen omdat ze verzuimd hebben voldoende aandacht te besteden aan camerabeelden, waaruit later is gebleken dat de ‘man in het gele shirt’ in een toilet zijn shirt verwisselde voor een grijs.

Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

Kort nieuws maandag 28 september

– De zaakgelastigde van Saoedi-Arabië is weer terug op zijn post in Bangkok. De man werd een jaar geleden teruggeroepen uit protest tegen de vrijspraak in maart 2014 voor vijf politieagenten die betrokken zouden zijn geweest bij de ontvoering van een Saoedische zakenman in 1990. Ze werden bij gebrek aan bewijs vrijgesproken.

De vermoedelijk vermoorde zakenman was getuige in een andere zaak, de diefstal door een Thaise werknemer van juwelen van toenmalig kroonprins Faisal. De Thaise politie achterhaalde de juwelen en gaf ze terug, maar verving enkele door namaakstenen. Overigens is de zaakgelastigde al sinds begin vorige maand terug, dus de krant is er weer lekker vlot bij.

– Omdat er nauwelijks gebruik van werd gemaakt, stopt de Airport Rail Link met de check-in en het innemen van bagage op station Makkasan. Volgens de bestuursvoorzitter van SRTET, de maatschappij die de lijn exploiteert, is de lokatie ongunstig omdat passagiers zich door het verkeer moeten wurmen om het station te bereiken. Ze reizen liever rechtstreeks naar Suvarnabhumi of Don Mueang.

Van de dienst maakten gemiddeld 8 tot 20 passagiers per dag gebruik. De kosten bedragen 7 miljoen baht per maand en dat geld kan de ARL beter gebruiken. De service heeft het nog lang uitgehouden, want ze bestaat sinds januari 2011. Passagiers van Thai Airways International en Bangkok Airways konden er inchecken, maar beide maatschappijen trokken zich later terug. [En toen?]

– Ziet u wel eens metrovoertuigen in de spits waar weinig passagiers staan? [Ik niet] En weet u hoe dat komt? Dat komt omdat vrouwen niet vlakbij mannen durven te staan, dus die stappen niet in. Je moet er maar opkomen en dat doet MRTA-gouverneur Peerayudh. Hij gaat de BMCL, die de ondergrondse metro exploiteert, vragen rijtuigen exclusief voor vrouwen te introduceren.

‘Als we women-only voertuigen hebben, denk ik dat meer mensen reizen. Alles wat de BMCL hoeft te doen is een bordje op te hangen’, zegt Parayudh. [Soms denk ik dat Thailand één groot gekkenhuis is.] De spoorwegen namen eerder voor de nachttreinen een soortgelijk initiatief, maar of die vrouwenwagens nog bestaan, weet ik niet. De klad zal er wel weer in gekomen zijn.

Volgend jaar augustus komt de verlengde Purple Line van Bang Sue naar Bang Yai in Nonthaburi in bedrijf. De metro rijdt net als de skytrain op een verhoogde baan. Reizigers stappen op station Tao Poon over. De verbinding Bang Sue-Tao Poon is pas in maart 2017 klaar. Passagiers worden er tot die datum vervoerd met een shuttle bus. Zie kaartje.

– Een treinconducteur wordt ervan verdacht woensdag een 15-jarig meisje in de trein naar Chumphon seksueel te hebben lastig gevallen. Haar familie heeft daarvan aangifte gedaan. Het Traffic Department van de spoorwegen stelt een onderzoek in. Indien schuldig bevonden, vliegt hij de laan uit. De conducteur had ook nog geprobeerd haar mobieltje te stelen, maar dat wist ze terug te pakken toen hij haar wilde zoenen. (Zie pagina Spoorwegen)

– Een gestoorde man heeft gisteren in zijn woonplaats Chai Prakan (Chiang Mai) met een groot mes op vijf jongens ingestoken en een zwangere vrouw verwond. De knapen van 8 tot 10 jaar overleefden de aanval niet. De man (34) was een maand geleden vrijgelaten uit een psychiatrische inrichting. Omstanders wisten hem te overmeesteren, maar toen was het al te laat.

– En tot besluit. Pagina 2 is gewijd aan een Special Report over encroachtment van staatsbossen, een term die lastig is kort en krachtig te vertalen: wederrechtelijk grond in bezit nemen. De vraag is: wat moeten de overtreders dokken voor de schade die ze veroorzaakt hebben? Misschien besteed ik er in een apart artikel nog aandacht aan.


 

Gloomy outlook

BoT en ADB pessimistisch over economie

27 september – Ondanks de stimuleringsmaatregelen van de regering blijven de Bank of Thailand (BoT) en de Asian Development Bank (ADB) pessimistisch over Thaillands economie. Ze hebben hun groeiprognose voor dit jaar naar beneden bijgesteld: beide van 3 naar 2,7 procent. Het ministerie van Financiën hanteert daarentegen nog steeds 3 procent als target.

‘De maatregelen kunnen dit jaar enkele effecten hebben, maar het belangrijkste effect valt pas volgend jaar te verwachten alhoewel we niet weten of de particuliere bestedingen hun tempo hernemen’, zegt BoT assistent-gouverneur Mathee.

Volgens de bank zullen de maatregelen gericht op de minima gedurende de periode dat ze gelden slechts 0,1 procent toevoegen aan het bruto binnenlands product. De geldinjectie in de dorpsfondsen heeft slechts een beperkt effect. Dorpsfondsen hebben in het verleden gelden nooit voor 100 procent uitgezet; bovendien kunnen leners het geld gebruiken om schulden af te lossen of te sparen. De steun aan het MKB is door de centrale bank nog niet verwerkt in de cijfers, omdat de leningen nog moeten worden goedgekeurd.

Mathee wijst erop dat de bestedingen aan de lage kant blijven vanwege het lage boereninkomen, de droogte en de toegenomen huishoudschulden. (Bron: Bangkok Post, 26 september)

EABC positief over investeringskansen, mits…

27 september – Ondanks de straatprotesten, de coup en de bomaanslag bij de Erawan Shrine blijft Thailand voor Europese bedrijven een aantrekkelijk land om te investeren, concludeert de European Association for Business and Commerce uit een peiling onder 127 respondenten.

Maar de kans op politieke onzekerheid vormt nog steeds een risico, waar de regering attent op moet zijn. De EABC uit ook zorgen over het protectionisme in Thailand’s financiële en service sectoren. Daar moet verandering in komen wil het land volledig de vruchten plukken van de Asean Economic Community die eind dit jaar van kracht wordt.

De peiling werd in april en mei gehouden onder voor 90 procent leidinggevenden uit het MKB; de overigen waren vertegenwoordigers van zestien kamers van koophandel en verenigingen in Europa en Thailand. Gevraagd naar hun perspectief voor de binnenlandse economie zei 80 procent van de respondenten dat die binnen twee jaar verbetert. ‘Dit is een aanwijzing dat Thailand een favoriet land is voor investeringen in Asean’, zegt Rolf-Dieter Daniel, voorzitter van de EABC.

Ruim 60 procent verwacht dat hun bedrijf de komende zes maanden groeit en dat de winstgevendheid en verkoop toenemen. ‘Maar ze aarzelen nog steeds in Thailand en Asean te investeren.’ Bovendien is 10 procent getroffen door het aflopen dit jaar van het Generalised System of Preferences van de EU. Dat vereist aanpassingen qua concurrentievoordeel, snijden in de kosten en zoeken naar nieuwe markten om de teruggelopen export naar de EU te compenseren.

Ten slotte maakt de EABC zich zorgen over de Thaise wetgeving die investeerders afschrikt, zoals de Foreign Business Act en de Foreign Employment Act. De vice-voorzitter van de EABC vindt dat die moeten worden aangepast zodat ze beter aansluiten op de praktijk. Zo eist de FBA dat meer dan 50 procent van de aandelen van een bedrijf in handen van Thais is.

Wanneer Thailand de regelgeving aanpast, kan het land ontkomen aan de middle-income trap en zich ontwikkelen van een land dat steunt op arbeidsintensieve industrieën naar een economie die gebaseerd is op innovatie, technologie en een open financieel systeem, aldus deze club van wijsneuzen. (Bron: Bangkok Post, 26 september)

Limerick van de dag
Er was eens een Thaise dictator
Bepaaldelijk geen groot orator
Een ex-generaal
Een robot van staal
Zo’n kerel is geen inspirator

Bomaanslag: Zo is ’t gegaan – in theorie

27 september – Dit is de theorie: Adem Karadag is de ‘man in het gele shirt’, die de bom plaatste, en Yusufu Mieraili bracht de bom met zijn mobieltje tot ontploffing. Motief? Woede omdat de autoriteiten de bendes die mensen smokkelen, op hun nek zitten. Karadag zou bekend hebben, Mieraili (foto) zegt alleen de bom aan Karadag te hebben overgedragen.

Yusufu Mieraili 2Gisteren vond een re-enactment plaats van de aanslag die Thailand schokte. De twee verdachten werden meegenomen naar de Ratchaprasong kruising en andere plaatsen waar ze op de dag van de aanslag waren, voor een reconstructie onder regie van de politie.

‘Vandaag is de politie er zeker van dat Adem en Yusufu de echte daders zijn’, zei politiecommissaris Somyot gisteren. Volgens Somyot heeft Karadag een verklaring afgelegd die bevestigd wordt door getuigenverklaringen en bewijsmateriaal. De verdachten hebben ook anderen genoemd, die bij de aanslag waren betrokken. Eén is de ‘man in het blauwe shirt’ die bij de Sathon pier een bom achterliet.

Voor een fotoreportage van de re-enactment klik hier. Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

Premier vrijt met bedrijfsleven VS

27 september – Premier Prayut lijkt aan een charme-offensief bezig om Thailand’s blazoen op het gebied van mensenhandel, dwangarbeid en de illegale visserij schoon te poetsen. Tijdens een diner met leden van de US-Asean Business Council in New York zei Prayut dat de regering vastbesloten is deze al lang bestaande problemen op te lossen.

Ook wordt gewerkt aan de bestrijding van corruptie en bevordering van de transparantie in de overheidssector. Regels op het gebied van de handel en investeringen worden gestroomlijnd en gestandeerdiseerd, vakmanschap wordt bevorderd en de infrastructuur wordt verbeterd. Dat alles om investeerders naar Thailand te lokken. [Het klinkt te mooi om waar te zijn.]

De verbeteringen helpen tevens toekomstige regeringen indien ze besluiten zich aan te sluiten bij het Trans-Pacific Partnership, een vrijhandelsovereenkomst die de VS probeert door te drukken. Tot nu toe houdt Prayut zich op de vlakte of Thailand zich wil aansluiten.

Prayut woonde gisteren ook een ‘interactieve dialoog’ bij over ‘Ending Poverty and Hunger’. Hij zei dat een nieuwe grondwet, die naar verwachting over zes maanden klaar is, de bevolking meer inspraak geeft en voorziet in gelijke toegang tot sociale diensten en de rechtspraak.

‘Inkomens ongelijkheid blijft voor Thailand een uitdaging door de ongelijke verdeling van grond en grondstoffen. […] Armoede hindert de democratische ontwikkeling in het land en maakt dat onze democratie anders is dan in andere landen. Wanneer de democratie niet recht gezet wordt, blijft corruptie heersen en worden de kernproblemen van het land niet opgelost.’

Prayut is in New York voor de Algemene Vergadering van de VN. Hij mag die woensdag 10 minuten toespreken. De US-Asean Business Council is een club van meer dan 140 grote Amerikaanse bedrijven

Liefde en haat voor de junta

Cheers and jeers voor Prayut

27 september – Ze hebben laten weten confrontaties te voorkomen, dus dat valt weer mee. Maar ze maken van hun hart geen moordkuil, de voor- en tegenstanders van de junta, die gaan demonstreren bij het gebouw van de VN in New York. Prayut zal worden begroet met liefdevolle c.q. hatelijke teksten.

Een PDRC-supporter zegt dat de fluitjes deze keer thuisblijven. De pro-coup groep wil dat de demonstratie zo vreedzaam mogelijk verloopt. ‘We willen alleen maar dat alle Thai onze premier steunen en aanmoedigen. We hebben geen behoefte aan meer conflicten.’ Maar de Facebook posts van de PDRC New York staan bol van sarcasme.

Liefde en haat voor de junta 2Ook de Red New York groep heeft geen zin in confrontaties. ‘We willen alleen maar onze oppositie tegen de coup bekend maken. We hopen dat er geen schermutselingen zijn. Dat gaan we proberen door de andere groep te vermijden.’

Beide groepen hebben niet stil gezeten. Ze hebben protestborden gemaakt, lunchpakketten ingepakt en supporters uit andere staten op het vliegveld opgehaald. PDRC-coördinator Pailin verwacht zelfs medestanders uit Calfornië en Florida, twee staten die nu niet naast de deur liggen. ‘We willen ideeën uitwisselen zodat we in de toekomst gezamenlijk kunnen optrekken.’

De PDRC laat weten drie dagen te gaan demonstreren. De andere groep houdt het bij één dag. ‘We hebben geen geld om langer te demonstreren. We hebben ons geld besteed aan een karikatuur van Prayut die we vannacht onthullen.’

Kort nieuws zondag 27 september

– Luchthaven Suvarnabhumi stevent dit jaar af op een nieuw record met meer dan 52 miljoen passagiers, 15 procent meer dan haar capaciteit. Maandag viert de luchthaven haar negende verjaardag dus het record vormt een leuk verjaardagscadeautje. Sinds de opening heeft Suvarnabhumi ruim 400 miljoen passagiers verwerkt. (Bron: Bangkok Post, 26 september)

Mercedes-Benz– Mercedes Benz (Thailand) gaat de populaire modellen GLA en CLA hier assembleren. De auto wordt ook goedkoper: de verkoopprijs gaat met 250.000 tot 350.000 baht naar beneden. De GLA kost 2,09 tot 2,44 miljoen baht, de CLA 2,14 tot 2,49 miljoen baht. Beide modellen zijn populair bij jonge klanten die een eigen Mercedes willen tegen een redelijke prijs. (Bron: Bangkok Post, 26 september)

– Nu.nl meldde het al op 24 september: ‘Thailand verscherpt internetcensuur met nieuwe firewall’. De nieuwswebsite schreef: ‘Thailand is bezig met het opzetten van een firewall waarmee de overheid beter zicht krijgt op wat er online gebeurt. Premier Prayut Chan-o-cha van Thailand heeft ministeries en de politie instructies gegeven het internetverkeer door één poort (Gateway) te laten gaan.’

Vandaag haalt het bericht Bangkok Post met een als geruststelling bedoelde reactie van de regering. Woordvoerder Sansern zegt dat de bevolking zich geen zorgen hoeft te maken en vraagt critici geen ‘misleidende’ informatie te verspreiden. Met ‘De premier heeft het project nog niet goed gekeurd’ probeert hij de gemoederen tot bedaren te brengen. Volgens ICT-minister Uttama is de wens voor een single gateway ingegeven door economische overwegingen en niet door zorgen over de nationale veiligheid.

Maar webgebruikers laten zich niet gemakkelijk met een kluitje in het riet sturen. Op change.org hebben 64.000 personen al hun (digitale) handtekening gezet onder een protest. Tegenstanders waarschuwen dat de overheid, als het doorgaat, veel te gemakkelijk toegang krijgt tot allerlei persoonlijke gegevens van internetgebruikers.

– Bij een aanvaring op Khlong Amphawa (Samut Songkhram) tussen twee boten is een Hongaarse vrouw (61) om het leven gekomen; 22 andere passagiers werden gewond, van wie vier ernstig. De twee stuurlieden zijn aangehouden en zullen wegens roekeloosheid worden vervolgd. Ze zijn vrijgelaten na storting van een borgsom van 100.000 baht. Hun boten zijn voor onderzoek in beslag genomen.

– Een 50-jarige man is gisteren in zijn woning in Kanchanaburi aangehouden op beschuldiging van chantage van zijn voormalige echtgenote en collega’s van haar school in Udon Thani. De man had Facebookpagina’s gemaakt die van hen zouden zijn. Op de pagina van een collega plaatste hij pornografisch materiaal en schreef hatelijke commentaren over bekende mensen. De echtgenote scheidde 20 jaar geleden van de man. Vorig jaar probeerde hij haar terug te krijgen, maar ze weigerde omdat hij een nieuwe vrouw had. En dat zal hem wel niet gezind hebben.

– Een vrachtwagenchauffeur is gisteren in Pattani beschoten. Hij werd in zijn maagstreek getroffen en is in ernstige toestand in het ziekenhuis opgenomen. Op de wagen was verschillende keren geschoten getuige de kogelgaten en de vondst van 7,62 mm patronen, doorgaans afkomstig uit een AK-47.

– Het Ratchapakdi park in Prachuap Khiri Khan met de 14 meter hoge bronzen standbeelden van zeven koningen is gisteren geopend door kroonprins Vajiralongkorn [Prins Playboy, volgens zijn moeder]. De krant besteedt er niet meer dan een foto met bijschrift aan. Zie voor achtergrondgegevens Lofzang in brons op zeven Thaise koningen.

– De Thaise gezagvoerder van een vrachtschip met vis ter waarde van 72 miljoen baht is in Indonesië aangehouden. De vis, vermoedelijk illegaal gevangen in Indonesische wateren, was bij Papoea Nieuw-Guinea op het schip overgeladen. Het schip kon vorige maand in Indonesische water worden aangehouden toen het op de terugweg naar Thailand was.

De arrestatie is een van tien arrestaties in Thailand en Indonesië. [Geen details] Het gaat om vis die bestemd is voor de leveranciers van Amerikaanse grootwinkelbedrijven en bedrijven die huisdierenvoer verhandelen. Uit Indonesië zijn al tweeduizend vissers uit Thailand, Myanmar, Cambodja en Laos gerepatrieerd die werkzaam waren op trawlers die illegaal bij Indonesië visten. Sommige vissers waren het slachtoffer van mensenhandel. Indonesië heeft al enkele trawlers opgeblazen en dat lot wacht vermoedelijk ook het vrachtschip.

– Gedetineerden die ten onrechte hebben vastgezeten en zijn vrijgesproken, hebben recht op compensatie, maar slechts één op de tien weet dat. Dit meldde de adjunct directeur-generaal van het Rights and Liberties Protection Department vorige week bij de presentatie van het jaarverslag [of zoiets]. De dienst gaat de onkunde over de compensatie te lijf. De vergoeding bedraagt 200 baht per dag en zal binnenkort worden opgetrokken.

Het afgelopen jaar heeft het RLPD gewerkt aan betere bescherming voor mensen die terecht staan. De Justice Fund Act is gewijzigd waardoor verdachten nu alleen maar een brief van het Fonds nodig hebben als borgstelling bij vrijlating op borgtocht. Van die mogelijkheid is al enkele keren op proef gebruikt gemaakt. De gewijzigde wet moet nog van een koninklijke handtekening worden voorzien.

– Bewoners in veertien provincies in het Oosten, Zuiden en midden van Thailand zijn gewaarschuwd voor zware regens, overstromingen en grondverschuivingen, die tot woensdag kunnen duren.

De tropische storm Vamco eerder deze maand eiste drie levens en één persoon werd gewond. Getroffen werden 950 dorpen in 24 provincies, verspreid over het hele land. De situatie in 23 provincies is weer normaal. In Prachin Buri staan nog twee districten onder water.


 

Constructie van een brug voor de verlenging van de Blue Line Bang Sue-Tha Phra

Vijf projecten geschikt voor PPP

26 september – Vijf projecten komen in aanmerking voor financiering via een public-private partnership (PPP) constructie. Ze vertegenwoordigen een waarde van 200 miljard baht. De regering wil PPP’s een grotere rol laten spelen omdat ze krap bij kas zit en het particuliere bedrijfsleven sterk genoeg geacht wordt voor een joint venture.

Om ze over de streep te trekken wordt de limiet van 17 procent die de particulieren mogen inbrengen bij investeringen van meer dan 2 miljard baht geschrapt. Er zijn twee modellen mogelijk: een bruto of netto kosten model. Bij het eerste investeert de overheid en huurt ze bedrijven in voor de constructie en het verlenen van service; bij het tweede investeert de particuliere sector en betaalt ze een bepaald bedrag aan de overheid.

De vijf projecten die in aanmerking komen voor PPP-financiering zijn vier light rail verbindingen en een op afval gestookte energiecentrale in Nakhon Ratchasima. (Bron: Bangkok Post, 25 september)

Op de foto de constructie van een brug over de Chao Phraya voor de verlenging van de Blue Line van Bang Sue naar Tha Phra. (Foto Pattarapong Chatpattarasill)

Minister vraagt staatsbanken om hulp voor boeren

26 september – De minister van Financiën wil volgende week van de staatsbanken horen met welke maatregelen ze boeren volgend jaar kunnen helpen, wanneer naar verwachting de droogte nog ernstiger zal zijn dan dit jaar.

Minister Apisak geeft alvast een voorzet. Hij noemt rentereductie, uitstel van terugbetaling, versoepeling van aflossingsregels en subsidies aan boeren die vanwege de droogte geen gewassen kunnen verbouwen. De regering maakt van de gelegenheid gebruik de agrarische sector te herstructureren, aldus Apisak. [Geen details]

Dit jaar maakt het land de ergste droogte in tien jaar mee. Volgend jaar wordt nog erger omdat er niet voldoende water in ’s lands grote waterreservoirs staat. Ruim 10,7 miljoen rai in het stroomgebied van de Chao Phraya loopt gevaar. Dinsdag heeft het kabinet besloten enkele steunmaatregelen te nemen, zoals het gebruik van grondwater, uitstel van aflossingen op leningen, banen scheppen voor boeren, boeren stimuleren gewassen te verbouwen die minder dorstig dan rijst zijn of vee te laten houden. Het kabinet heeft geen verbod uitgevaardigd op de tweede oogst.

De president van de BAAC sprak onlangs met boerenleiders over de waterproblemen naar aanleiding van hun verzoek aan de regering om te helpen bij de schuldenlast van boeren en het vinden van nieuwe inkomstenbronnen. [Geen details]

De permanent secretaris van het ministerie van Landbouw zegt dat het ministerie zonering overweegt, waarbij in bepaalde gebieden alleen gewassen mogen worden verbouwd die daarvoor het meest geschikt zijn. Het idee is al eerder geopperd, dus misschien blijft het een vrome wens. (Bron: Bangkok Post, 25 september)

Ontwikkelingsplan voor MKB

26 september – Nog meer steun, maar nu voor het midden- en kleinbedrijf. Het ministerie van Handel heeft een ontwikkelingsplan voor het MKB opgesteld, dat voorziet in de oprichting van 58.940 nieuwe bedrijven, waardoor 419 miljard baht in de economie zou stromen.

Staatssecretaris Suvit zegt dat in het plan de regering wordt opgeroepen MKB’s [SME’s in het Engels] te bewegen om in het buitenland te investeren, sociale bedrijven en gemeenschaps ondernemingen te bevorderen,  MKB’s gemakkelijker toegang te verlenen tot leningen en distributiekanalen voor lokaal gemaakte producten uit te breiden door farm outlets, community markets en centrale markten.

Thailand telt 2,8 miljoen MKB’s, waarvan 610.000 zijn geregistreerd. 70 procent gebruikt de grond die ze bezitten als onderpand. In ontwikkelde landen is dat 30 procent. Volgens de minister van Industrie is het aantal MKB’s dat financieel klem zit, veel hoger dan verwacht. Aanvankelijk was de schatting 10.000, nu wordt gerekend op 300.000. Hoeveel meer geld nodig is voor steun, wil de minister niet zeggen. (Bron: Bangkok Post, 25 september)

Geen verlaging luchthavenbelasting

26 september – De oproep van AirAsia directeur Tony Fernandes om de luchthavenbelasting en het landings- en parkeertarief te verlagen voor budgetmaatschappijen (LCC’s) stuit op een onverbiddelijk nee van luchthavenbeheerder Airports of Thailand.

A320 van AirAsia Indonesia op Don MueangPresident Nitinai zegt dit niet te kunnen uitleggen aan de aandeelhouders. De vier grote luchthavens Suvarnabhumi, Don Mueang, Phuket en Chiang Mai hebben hun capaciteit bereikt of zelfs overschreden, dus er is geen behoefte aan uitbreiding van het vliegverkeer. Hooguit zou verlaging een optie zijn voor de luchthavens van Chiang Rai en Hat Yai, die wel meer verkeer kunnen gebruiken.

Fernandes pleitte vorige week op een persconferentie in Bangkok voor verlaging zodat de budgetmaatschappijen hun ticketprijzen kunnen verlagen, waardoor het passagiersvolume toeneemt [denkt hij]. Zelfs een kleine verlaging zou al helpen, aldus Fernandes. Eerder stelde hij voor dat Don Mueang, de thuishaven van AirAsia in Thailand, dezelfde tarieven hanteert als de vorig jaar geopende Kuala Lumpur International Airport 2, die LCC’s bedient. De luchthavenbelasting op Don Mueang is tweemaal zo hoog, de andere tarieven zijn ook hoger. (Bron: Bangkok Post, 25 september)

Limerick van de dag
Gaat u naar Thailand en bent u alleen
Zeg: ik ga er voor de vrouwen heen
Zegt u: voor de cultuur
Dan reageert men zuur:
Dat zal wel, dat zegt iedereen

Thailand in 2016/’17 voorzitter G-77

26 september – Blije gezichten in New York vandaag, want Thailand is verkozen tot voorzitter van de groep van 77 ontwikkelingslanden (G-77) in de Verenigde Naties in 2016 en 2017. ‘Dit weerspiegelt het vertrouwen van de internationale gemeenschap in Thailand. Wij zijn bereid als bruggenbouwer tussen de 77 landen en ook andere VN ledenlanden op te treden’, zei permanent secretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken Apichart na de verkiezing door de G-77 ministers van Buitenlandse Zaken.

Gevraagd of Thailand’s rol als G-77 voorzitter de kans op een niet-permanente zetel in de Veiligheidsraad in 2017 en 2018, waar Thailand op aast, vergroot zegt hij optimistisch te zijn. ‘Wanneer we succesvol zijn in de rol van voorzitter en de wereldgemeenschap laten zien dat we de potentie hebben de belangen van de groep te behartigen, zal dat zeker gunstig zijn voor onze kandidatuur.’ Over die zetel wordt volgend jaar september gestemd.

Ambassadeur en permanent vertegenwoordiger bij de VN Virachai Plasai, die G-77 voorzitter wordt, zegt dat Thailand het voorzitterschap niet gaat gebruiken om te lobbyen voor die zetel. ‘We gebruiken deze kans om met het blok ontwikkelingsdoelen te bereiken. We gaan niet de G-77 voor onze eigen belangen gebruiken.’

Panitan Wattanayagorn van de Chulalongkorn universiteit geeft Thailand een goede kans, maar nog belangrijker is Thailand’s interne stabiliteit om de zetel in de wacht te slepen. ‘Wanneer het land weer een politieke crisis doormaakt, zal dat zeker de kandidatuur en andere rollen in de internationale gemeenschap beïnvloeden. De regering moet aan stabiliteit werken en naar democratie toewerken, daar verscheidene landen menen dat de junta zich niet aan de macht wil vastklampen.’

Thailand was in 1964 een van de oprichters van de groep, die inmiddels is uitgedijd tot 134 leden. De G-77 is de grootste intergouvernementele organisatie van ontwikkelingslanden in de VN.

Inmiddels is premier Prayut, vergezeld van zijn echtgenote, de minister van Buitenlandse Zaken en een delegatie gearriveerd in New York. Vandaag is hij bij de opening van de Algemene Vergadering, die vooraf wordt gegaan door een speech van de paus. Vanavond ontmoet hij zakenmensen. Naar verluidt willen Prayut’s supporters vanaf vandaag tot maandag bij het gebouw van de VN demonstreren en een anti-coup groep neemt in de buurt stelling.

Bomaanslag: Krijgsraad akkoord met 17 arrestatiebevelen

26 september – De militaire rechtbank van Bangkok heeft toestemming verleend voor zeventien nieuwe arrestatiebevelen tegen verdachten van de bomaanslag bij de Erawan Shrine. Een van hen is Bilal Turk alias Adem Karadag, die door de politie wordt beschouwd als de ‘man in het gele shirt’, die de bom op 17 augustus onder een bankje bij het heiligdom heeft geplaatst. De namen van de overige verdachten zijn niet bekend gemaakt; er zijn enkele nieuwe bij.

Karadag was de eerste verdachte die is aangehouden. Hij werd op 29 augustus in een kamer in Nong Chok in de boeien geslagen. Daar werden ook bommaterialen gevonden. Volgens de advocaat van Karadag is hij pas vier dagen na de aanslag in Thailand gearriveerd. Karadag wilde vandaar naar Maleisië gaan om er te werken als chauffeur.

Een tweede verdachte, Yusufu Mieraili, werd op 1 september bij de grens met Cambodja aangehouden [of in Cambodja volgens andere bronnen]. Hij heeft bekend de rugzak met de bom aan de Gele te hebben gegeven.

Volgens politiecommissaris Somyot heeft de politie voldoende bewijs tegen de zeventien verdachten. De commissaris wil niet zeggen of Karadag de Gele is. Hij benadrukt dat de twee aangehouden verdachten geen zondebok zijn. Volgens Somyot wordt het onderzoek bemoeilijkt doordat sommige getuigen niet de waarheid vertellen uit angst als mensensmokkelaar te worden beschouwd.

Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

Update: Politiewoordvoerder Prawut heeft vandaag definitief bevestigd dat Karadag de dader is. De politie concludeert dat op basis van getuigenverklaringen, CCTV beeldmateriaal en zijn eigen bekentenis. (Bron: website, update 11:41.)

Sportveld Phrom Buri

Kort nieuws zaterdag 26 september

– Bij de aanleg van sportvelden in het district Phrom Buri (Sing Buri) zijn ondeugdelijke materialen gebruikt. Dat is tijdens een bezoek door het Centre for National Anti-Corruption [een door de junta gevormde commissie] en enkele overheidsdiensten gisteren vastgesteld.

Ook in andere provincies zijn onregelmatigheden geconstateerd bij de aanleg van velden en bouw van sporthallen, die in totaal 29 miljard baht heeft gekost. Ze betreffen ‘speciale aanbestedingsmethoden’, dubbele e-veilingen en te hoge prijzen voor materialen en aanleg. Sommige sportvelden vertonen scheuren en de verf is geschilferd.

Het huidige schandaal is een kopie van het futsal-schandaal van vorig jaar, waarbij bleek dat futsalvelden van inferieure kwaliteit waren aangelegd. (Zie pagina Corruptie 2)

– De bouw van de Mae Wong dam in Nakon Sawan gaat ten koste van een zeldzame en de in Azië grootste tijgerpopulatie. Bovendien heeft het stuwmeer dat ontstaat een te kleine opslagcapaciteit om effectief te kunnen zijn. Voor de zoveelste keer vertelt voorzitter Sasin van de Seub Nakhasathien stichting wat de bezwaren tegen de dam zijn, die volgens de autoriteiten 102 dorpen van water gaat voorzien en tegen overstromingen beschermt.

Sasin voerde gisteren het woord in het kantoor van Onep dat zich buigt over de milieu-effectrapportage. Volgens Sasin zijn er betere opties zoals de aanleg van vijvers, die zesmaal goedkoper zijn dan de dam. Sasin liep twee jaar geleden uit protest tegen de plannen van zijn woonplaats naar Bangkok, waar hij door een menigte enthousiast werd begroet. (Zie verder de pagina Mae Wong dam)

– Oei, de bargirls op Patpong, Soi Cowboy en Nana mogen dan schaars gekleed zijn, op een receptie is dat onfatsoenlijk vindt de permanent secretaris van het ministerie van Werkgelegenheid. En hij niet alleen, want de minister is zelfs behoorlijk kwaad en SSO-werknemers en anderen hebben ook kritiek geuit op het optreden van een zangeres die vorige week zaterdag tijdens de receptie na de sportdag van het Social Security Office (SSO) in Nonthaburi te bloot gekleed was.

De secretaris heeft een panel aan het werk gezet om de zaak te onderzoeken. Zolang het onderzoek duurt, is de SSO-secretaris geschorst. Degenen die verantwoordelijk zijn, kunnen een disciplinaire straf verwachten van een waarschuwing, salarisinhouding of zelfs demotie.

– Het Engineering Institute of Thailand (EIT) heeft tijdens een seminar over de verkeerscongestie in Bangkok enkele nuttige suggesties gedaan om de problemen te lijf te gaan. De verkeersdoorstroming wordt momenteel ernstig belemmerd door de aanleg van enkele nieuwe metrolijnen. Het EIT stelt voor flyovers te prefabriceren, zodat de constructietijd wordt verkort; grondonderzoek te doen alvorens wegen open te breken zodat bekend is wat eronder ligt en het adviseert de verkeerspolitie strenger te controleren op foutief geparkeerde voertuigen in de buurt van constructiewerkzaamheden. Uit onderzoek in 2014 is gebleken dat de gemiddelde snelheid in de ochtendspits 15,8 kilometer per uur bedraagt en ’s avonds 22,4 kilometer.

– Provinciale gouverneurs, districts- en dorpshoofden dienen op het vinkentouw te zitten bij de besteding van 5 miljoen baht die elke tambon uit het Village Fund krijgt voor projecten die helpen om de lokale economie te stimuleren en die inkomsten voor de dorpelingen genereren.

Donderdag waarschuwde het Department of Provincial Administration (DPA) in een verklaring voor misbruik. Het geld is bestemd voor de lokale bevolking, niet voor een bepaalde groep. DPA-hoofd Kritsada heeft de autoriteiten gevraagd onregelmatigheden of fraude onverwijld te melden.

– Minister Dapong (Onderwijs) heeft het Office of the Vocational Education Commission (Ovec) opdracht gegeven een oplossing te zoeken voor de gevechten tussen leerlingen van rivaliserende beroepsopleidingen. Sinds 2013 is het aantal incidenten weliswaar afgenomen, maar nog steeds gaan leerlingen elkaar te lijf. Dit jaar telde tot nu toe 49 incidenten. Daarbij zijn twee leerlingen om het leven gekomen. Ovec zegt volgend schooljaar in samenwerking met de politie social media sites te gaan volgen, want daarop worden de gevechten vaak aangekondigd. (Zie pagina Onderwijs)

– De aanschaf van 3.183 nieuwe bussen voor het gemeentelijk vervoerbedrijf van Bangkok is werkelijk een gebed zonder eind. De plannen dateren al uit de kabinetsperiode van de regering Abhisit, maar nog steeds rijden ze niet. En nu blijkt de aanbesteding van de eerste 489 bussen op problemen te stuiten. Maandag wil de staatssecretaris van Transport horen wat de problemen zijn.

Een tweede vertraging komt op zijn conto, want hij wil meer bussen aanschaffen met een hoge vloer. Die kunnen gemakkelijker over steile bruggen rijden en bij overstromingen door het water ploegen. Actievoerders protesteren, want die bussen zijn ontoegankelijk voor gehandicapten. En zo is het altijd wat in dit heerlijke land.

– De ontslagen president van de Supreme Administrative Court Hassawut staat op zijn achterste benen. Hij zegt valselijk beschuldigd te zijn van inmenging bij de benoeming  van een hoge politiefunctionaris. De juridische commissie, die op basis van onderzoek door een panel tot het ontslag besloot, moet met de billen bloot, vindt Hassawut. ‘Ik eis gerechtigheid. Ik heb in deze zaak niets verkeerds gedaan.’

Volgens Hassawut was het panel verdeeld over de schuldvraag: een minderheid achtte hem schuldig. Gevraagd of hij in beroep gaat, zegt de getergde ex-president het vertrouwen in de organisatie te hebben verloren. ‘Ik denk niet dat mij recht wordt gedaan.’

– De grensbewaking in het diepe Zuiden is versterkt naar aanleiding van de waarschuwing van de VS aan Maleisië dat een terroristische aanslag kan worden verwacht omdat het land verdachten heeft aangehouden die mogelijk banden met de Islamic State groep hebben. Het doelwit zou een populaire markt met straatverkopers in Kuala Lumpur zijn, aldus het Amerikaanse persbureau AP. De afgelopen twee jaar heeft Maleisië ruim honderd IS-supporters aangehouden. Sommigen zouden aanslagen hebben beraamd.

Krimi– De man die achter het stuur zat van de wagen waarin miljardair-aannemer Chuwong om het leven kwam, heeft aangifte wegens smaad gedaan tegen de oudste zus van Chuwong. Banyin Tangpakorn, voormalig staatssecretaris van Handel, zegt dat ze op Line dingen over hem beweert die niet waar zijn. De zuster schrijft dat Banyin de belastingdienst heeft gevraagd haar bedrijf te inspecteren, maar volgens Banyin gaat het om een routine-onderzoek. [Hoe weet hij dat?]

Banyin is een van de vier verdachten in de zaak Chuwong. Ze worden beschuldigd van vervalsing en diefstal van Chuwong’s aandelen. Banyin hekelt de CSD, omdat ze 27 maal het huis van zijn dochter heeft doorzocht. Hij gaat het CSD-hoofd aanklagen wegens machtsmisbruik. Je moet maar durven want het auto-ongeluk is nog steeds met allerlei vragen omgeven.

Zie voor alle berichten over deze zaak de pagina Krimi Chuwong, de aannemer.

– Vette oogst tijdens invallen in winkels en magazijnen aan de Sua Pa Road in Bangkok: 20.662 nagemaakte smartphone accessoires, power banks en speeltjes ter waarde van 10 miljoen baht. Daaronder bevonden zich valse merkartikelen van Samsung en Apple. Twee personen zijn aangehouden wegens het bezit van contrabande en belastingontduiking. Ook personeel is aangehouden.Volgens het hoofd van de DSI waren de spullen van slechte kwaliteit en mogelijk zelfs gevaarlijk voor gebruikers.

– Tweeduizend leden van een achterbuurtnetwerk gaan op 5 oktober bij het Government House een rally houden tegen huisuitzettingen. Ze willen dat een panel wordt gevormd om de zaak te onderzoeken. 5 oktober is World Habitat Day.

Donderdag vond op de Chulalongkorn universiteit een seminar over de rechten van stadsbewoners plaats. Het Four Regions Slum Network (FRSN) maakte bekend dat de bewoners van 86 buurten gedwongen zijn te verhuizen om ruimte te maken voor transportprojecten in Bangkok, alsmede elders in het land de aanleg van spoorlijnen en projecten op het gebied van wateropslag en overstromingspreventie.

Het FRSN zegt dat 34.000 personen uit 8.100 huishoudens het slachtoffer zijn van de uitzettingen. Ze woonden illegaal op overheids of particulier land en beide groepen zijn uitgezet. Sommigen zijn nu dakloos. Experts die het woord voerden tijdens het seminar drongen er bij de regering op aan de uitgezette bewoners onderdak te bieden. In tegenstelling tot Thailand hebben andere Asean-landen daarvoor gebieden aangewezen.


 

Film over wangedrag monnik valt verkeerd

25 september – Het filmverhaal: Een jongeman wordt door zijn ouders gedwongen om zich als noviet te laten inwijden. Maar de hoop dat hij zijn leven zou beteren, komt niet uit. Hij blijft zich gedragen als niet-ingewijde, wordt verliefd op een meisje in het dorp en hij stuit ook nog eens op het wangedrag van een oudere monnik in dezelfde tempel.

Vijf boeddhistische organisaties zijn niet gecharmeerd van de woensdag uitgekomen film Abat (monastic misconduct). Ze zeggen dat de film unfair is voor monniken en boeddhisten en dat die tot conflicten kan leiden. Bij het ministerie van Cultuur, een notoire club fatsoensrakkers, hebben ze een klacht ingediend.

Een Facebook-gebruiker en monnik met de naam Apichat wijst erop dat het boeddhisme in Thaise films altijd in een ongunstig daglicht wordt gesteld, bijvoorbeeld door de geesten die erin voorkomen. Tegenover de geportretteerde monnik, die zich misdraagt, staan vele monniken die zich voorbeeldig gedragen.

Meer waardering heeft Apichat voor de tv-serie Phra Phuttachao. Dat is een positieve productie over het boeddhisme, die mensen stimuleert om meer over het boeddhisme te willen leren. (Bron: Bangkok Post, 24 september)

Cartoon over verpleegsters valt verkeerd

25 september – De cartoon: Twee ziekenhuisbedden. In elk een patiënt en een verpleegster. De tekst: Geen wonder dat mensen die worden opgenomen, nooit het ziekenhuis willen verlaten. Cartoonist Wattana van uitgeverij Khai Huroh (Laughing for sale) tekende de spotprent en de Thaise krant Khao Sod drukte hem af. Oei!

De Nursing Union of Thailand plaatste de tekening op haar Facebook pagina, voorzien van stevige kritiek. Ook veel social media gebruikers, meest verpleegster, vroegen zich af of een landelijke krant zoiets dient te publiceren.

Een internetgebruikster plaatste enkele cartoons, waarin dezelfde tekenaar verpleegsters als seksobject opvoert. Kranten, schrijft ze, zijn er als de kippen bij om het onethisch gedrag van anderen te kritiseren, maar in dit geval gaan ze zelf over de schreef.

En dan te bedenken dat de patiënten in de cartoon keurig naast de verpleegsters liggen en er niet eens bovenop. Dan zou de hel helemaal zijn losgebroken. (Bron: Bangkok Post, 24 september)

Staatsloterij: Werk aan de winkel

25 september – Een van de eerste maatregelen die de junta nam, nadat ze aan de macht was gekomen, was een prijsmaatregel voor de staatsloten. Die werden boven de vastgestelde prijs van 80 baht verkocht voor 100 tot 120 baht. Een korte tijd hielden verkopers zich eraan, maar niet erg lang.

Bangkok Post schrijft in een analyse dat de maatregelen die sindsdien zijn genomen, ‘vrucht hebben gedragen’, maar de krant vraagt zich wel af hoe lang ze stand houden. En ze zijn blijkbaar ook niet afdoende.

De grote boosdoener schijnt de tussenhandel te zijn die de loten in bulk koopt van het Government Lottery Office en ze aan wederverkopers doorverkoopt. En dan is er ook gedoe over het quota-systeem, het aantal te drukken loten, concurrentie van de ondergrondse loterijen en de introductie van de online verkoop van staatsloten, waarvan al jaren sprake is.

Hoe het allemaal precies zit, weet ik niet. In bijgaand kader staan de maatregelen opgesomd die dit jaar worden genomen. Wie het hele artikel wil lezen, zie Lotto work to do op de website van de krant. (Bron: Bangkok Post, 24 september)

Vastgoed volgend doel voor steun

25 september – Na de minima, de boeren en het midden- en kleinbedrijf richt de regering zich nu op de vastgoedsector om de economie te reanimeren. De minister van Financiën heeft de Government Housing Bank gevraagd hypotheken te verlenen aan degenen die door commerciële banken zijn geweigerd mits ze zich een hypotheek kunnen veroorloven.

Op dit moment weigeren de commerciële banken veel hypotheekaanvragen omdat ze bang voor wanbetaling zijn, een vrees die gevoed wordt door de torenhoge huishoudschulden en de stijging van het aantal NPL’s (non-performing loans). Bij sommige banken wordt 30 tot 35 procent van de aanvragen geweigerd. Een normaal percentage zou 25 tot 30 procent zijn.

Verlaging of het schrappen van de overdrachts- en hypotheektarieven is niet aan de orde, zegt de minister. Drie vastgoedverenigingen en grote projectontwikkelaars hebben daar wel om gevraagd. (Bron: Bangkok Post, 24 september)

De Chinezen komen weer

25 september – Hoe komt het dat twee maanden na de bomaanslag bij de Erawan Shrine het Chinese toerisme voor 100 procent is hersteld, terwijl dat bij de Sars uitbraak, tsunami, crisis en overstromingen langer duurde? Dat komt omdat Thaise mensen vriendelijk zijn, zegt president Ronnarong van de Thailand-China Tourism Association (TCTA). Hij constateert dat het vertrouwen van Chinese reizigers weer op het oude niveau is.

Chinese toeristen bezoeken de Temple of the Emerald BuddhaTien dagen na de aanslag op 17 augustus was 45 procent van de tourreizen geannuleerd, maar annuleringen komen niet meer voor en de verwachtingen voor de eerste week van oktober zijn hoog gespannen. Want donderdag begint China’s Golden Week, een nationale vakantieperiode. De Association of Thai Travel Agents (ATTA) verwacht 200.000 Chinese bezoekers, evenveel als vorig jaar.

Het ene cijfer buitelt dit jaar weer over het andere heen. In de eerste acht maanden van dit jaar nam het aantal Chinese toeristen via Suvarnabhumi en Don Mueang volgens ATTA met 253 procent toe. De maand augustus alleen al was goed voor een toename met 69 procent. Voor het hele jaar rekent de TCTA op 7 miljoen Chinezen en in 2016 op 10 miljoen. Dat lijkt veel, zegt Ronnarong, maar is slechts minder dan 1 procent van de totale Chinese bevolking. (Bron: Bangkok Post, 24 september)

Limerick van de dag
Er was eens een man in Geleen
Ontevreden met zijn houten been
Hij was niet erg schrander
Hij wilde palissander
Maar ga dan niet naar Thailand heen

Palissander is een beschermde houtsoort in Thailand. Zo nu en dan worden houthakkers betrapt op illegale kap of wordt het hout onderweg naar China onderschept. Daar is het erg in trek.

Zevende rijstveiling; bodemprijs geheim

25 september – Voor de zevende maal dit jaar gaat het ministerie van Handel rijst veilen uit de regeringsvoorraad, die thans 13,5 miljoen ton bedraagt. Maar in tegenstelling tot voorgaande veilingen wordt de bodemprijs niet bekend gemaakt. Het ministerie hoopt dat hierdoor de prijsconcurrentie toeneemt.

Medio oktober zijn de resultaten bekend van de inspecties van de rijstvoorraad, die ligt opgeslagen in 1.800 magazijnen en silo’s in 51 provincies. Naar verwachting is 4,6 miljoen ton sub-standaard en 1,3 miljoen ton verrot. Wanneer de precieze cijfers bekend zijn, kan de veilingprijs beter worden bepaald. Sommige critici zeggen over de voorgaande veilingen dat de rijst te goedkoop van de hand is gedaan.

De voorraad is de erfenis van het hypotheeksysteem voor rijst, door de regering Yingluck tussen 2011 en 2014 toegepast. Daarbij kregen boeren een prijs voor hun paddy die 40 procent boven de marktprijs lag. Als gevolg daarvan prijsde Thailand zich uit de markt en verloor zijn positie als ’s werelds grootste rijstexporteur aan Vietnam en India.

Toen de junta in mei 2014 aan de macht kwam, lag 18 miljoen ton in voorraad. Daarvan is via tien veilingen en G2G-deals (government to government) 4,55 miljoen ton verkocht ad 49,5 miljard baht. De subcommissie die de boekhouding van het hypotheeksysteem voert, schat dat het hypotheeksysteem plus voorgaande subsidieprogramma’s een verlies van 682 miljard baht hebben opgeleverd, waarvan 518 miljard baht door Yingluck’s speeltje.

Chookiat Ophaswongse, ere-voorzitter van de Thai Rice Exporters Association, verwacht dat de vraag naar rijst later dit jaar en begin volgend jaar toeneemt dankzij de eindejaars festiviteiten en een kleiner aanbod door de droogte. Hij denkt dat de prijs in december en januari met 8 tot 10 procent omhoog gaat. (Bron: Bangkok Post, 24 september) (Zie pagina Rijst 3)

Bomaanslag man in 't gele shirt, Karadag en compositietekening

Bomaanslag: Is Karadag de dader of is-ie ’t niet?

25 september – De politie zoekt naar aanwijzingen. Maar het verlossende woord is nog niet gesproken in de Erawan-zaak. Is Adem Karadag alias Bilal Turk, die op 29 augustus als eerste werd aangehouden, de ‘man in het gele shirt’? Hij zou bekend hebben, maar volgens zijn advocaat kwam hij pas vier dagen na de aanslag in Thailand.

En nog steeds is een open vraag: wat was het motief? Een wraakactie voor de deportatie van de 109 Uighur naar China óf een wraakactie van getergde mensensmokkelaars?

Vice-premier en minister van Defensie Prawit bevestigde gisteren wat de krant gisteren nog aan een bron toeschreef: volgens de politie zou Karadag bekend hebben. Dat deed hij nadat nieuw beeldmateriaal was opgedoken over de Gele die na de aanslag een ander shirt had aangetrokken. Karadag zou zich met een pruik en bril hebben vermomd.

Prawit: ‘Hij kan bekend hebben omdat er bewijs was dat hem aan de plaats delict koppelt, maar we moeten blijven onderzoeken. Zijn verhaal bevestigt nog niets. Maar de politie denkt wel op het goede spoor te zijn.’

Volgens politiecommissaris Somyot waren onderzoekers er vanaf het begin af aan van overtuigd dat Karadag de dader was. Maar omdat de ‘man in het gele shirt’ lang haar had, een bril droeg en op een bepaalde manier liep [?] konden ze die overtuiging niet hard maken. Tijdens verhoren veranderde hij ook telkens zijn verhaal over wat er gebeurd was. [Wat in politieverhoren altijd een aanwijzing is dat iemand liegt, want consequent een leugen opdissen is moeilijker dan de waarheid vertellen.]

Politiewoordvoerder Prawut weigerde gisteren op de televisie te bevestigen dat Karadag de dader is, alhoewel beide mannen op elkaar lijken. [Wanneer leert de politie eens de voorlichting in één hand te houden?]

De advocaat van Karadag die eerder een exposé gaf over Karadag’s omzwervingen (Xinjiang, Turkije, Vietnam, Laos, Thailand) acht de berichten dat Karadag bekend heeft, onwaarschijnlijk. Hij wijst er op dat Karadag veel smallere schouders heeft dan de ‘man in het gele shirt’, zoals vastgelegd op camerabeelden nadat hij de bom onder een bankje bij het heiligdom had achtergelaten.

In bijgaand kader de twee versies: van de politie en de advocaat. Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

Kort nieuws vrijdag 25 september

– Hij was al geschorst en nu komt er ook een eind aan zijn functie van president van de Supreme Administrative Court, het hoogste bestuursrechtscollege. De juridische commissie heeft vastgesteld dat Hassawut zich op ongeoorloofde wijze heeft bemoeid met een benoeming bij de politie. Hassawut blijft wel recht houden op zijn pensioen.

– De twee kleinkinderen van de Thaise prinses Vibhavadi Rangsit en de laatste maharadja van Jaipur in India hebben een lange juridische strijd gewonnen over de erfenis van hun grootmoeder, die in 2009 overleed. De strijd ging over een fortuin dat geschat wordt op US$ 300 miljoen, waaronder twee paleizen. Het hooggerechtshof oordeelde woensdag dat de kinderen, die in Bangkok wonen, recht hebben op de erfenis en dat ze niet onterfd zijn, zoals beweerd door de grootmoeder.

– In een inloopkast [?] van een kamer in het Bangkok Residence hotel in Phuket heeft een 45-jarige Schot een eind aan zijn leven gemaakt door zich op te hangen. De politie heeft geen sporen van een schermutseling gevonden. De politie doet onderzoek.

Saphan Lek– Vijfhonderd verkopers met illegale kramen langs [en soms boven] de Khlong Ong Ang dienen binnen twee weken hun biezen te pakken, hebben ze van de gemeente Bangkok te horen gekregen.

Het gebied dat bekend staat als de Saphan Lek markt wordt vrijgemaakt om ruimte te scheppen voor voetgangers.

De 30 jaar oude markt staat bekend vanwege de vele verschillende producten die er te koop zijn, zoals cd’s, horloges, speelgoed en huishoudelijke artikelen.

De Khlong Ong Ang is een stedelijk historisch monument. Het 500 meter lange kanaal ligt op de grens van de oude stad. Het gebied langs het kanaal is zeven meter breed, maar daarvan is door alle negotie slechts 1 meter over. Zodra het vrij is, wordt het ontwikkeld tot een nieuwe toeristische attractie [?]. De gemeente heeft de verkopers als alternatief het Khlong Thom Centre aangeboden, een markt bij het oude zuidelijk busstation.

– Het Thai Networkof People Living with HIV/Aids en de Aids Access Foundation maken bezwaar tegen de poging van medicijnfabrikant Merck Sharp & Dohme om haar patent op Raltegravir, een duur anti-retroviraal medicijn via een procedure die bekend staat als ‘evergreening’, van 2025 tot 2030 te verlengen. Daardoor zou een goedkoper generiek medicijn niet gemaakt kunnen worden. Raltegravir kost 13.620 baht per maand. Het is de enige optie voor patiënten die tegen andere anti-retrovirale medicijnen resistent zijn. Het Department of Intellectual Property buigt zich over de bezwaren van de aidsgroepen. (Zie pagina Gezondheidszorg)

– Chitpas ‘Tant’ [eerder ‘Tan’] Kridakorn [voor het eerst aangeduid als erfgename van Singha bier] trekt haar sollicitatie naar een hoge post in de Patrol and Special Operations Division van de gemeentepolitie Bangkok in. Chitpas was de enige kandidaat voor de functie. Ze was er uitermate voor geschikt omdat ze in Engeland heeft gestudeerd en vloeiend Engels spreekt, wat een eis is.

Waarom ze haar sollicitatie heeft ingetrokken, is al duidelijk geworden uit de eerdere berichtgeving: haar rol als actievoerder bij de PDRC, de protestbeweging tegen de regering Yingluck. Zie Kort Nieuws van 21 en 22 september. Uit de eerdere berichten kreeg ik de indruk dat ze al bij de politie werkte, maar dit bericht zegt dat ze bij de politie wilde gaan werken.

– Pheu Thai-leden die lid willen worden van de National Reform Steering Assembly (NRSA), dienen hun partijlidmaatschap op te zeggen. Secretaris-generaal Phumtham van de voormalige regeringspartij zegt dat voorzitter Wirote daar een duidelijk standpunt over heeft ingenomen. Maar een bron zegt dat de partij verdeeld is. De bobo’s in de partij zijn echter eensgezind: Pheu Thai dient een regering die via een coup aan de macht is gekomen, niet te steunen. Dat zou neerkomen op legitimering van het militair bewind.

De NRSA is de opvolger van de opgeheven Nationale Hervormingsraad (NRC), die de grondwet heeft afgewezen. Ze gaat 200 leden tellen, te benoemen door premier Prayut. Er komt ook een nieuwe grondwetcommissie. De kandidaat-voorzitter daarvan is al bekend: juridische expert Meechai, lid van de NCPO (junta). Meechai heeft nog beslist of hij met de voorzittershamer gaat zwaaien, want hij kampt, aldus vice-premier Wissanu, met gezondheidsproblemen. (Zie pagina Grondwetwijziging)

– Het gaat niet goed met de koningin, die naar verluidt aan hetzelfde lijdt als koningin Juliana in haar laatste levensjaren, en het gaat niet goed met het Sirikit stuwmeer in Uttaradit, want het waterpeil staat op het laagste niveau sinds de aanleg 39 jaar geleden. Maar daar zal wel geen oorzakelijk verband tussen bestaan, alhoewel je het nooit weet met kwaadaardige geesten in Thailand.

Oorzaak is de minieme regenval in het opvanggebied van het stuwmeer. Daardoor moet de uitstroom worden verminderd, wat consequenties heeft voor 40.000 rai boerenland en de viskweek in drijvende manden in twee districten.

Vanaf 27 september wordt de uitstroom teruggebracht van 9 miljoen kubieke meter per dag naar 4 miljoen en dat scheelt toch een slok op een borrel. De bewoners zijn op de hoogte gebracht van de penibele watersituatie en de boeren is gevraagd af te zien van off-season rijst.

– Meer waternieuws. In Nan zijn 400 dorpen van de buitenwereld afgesloten geweest nadat een houten brug was ingestort door het kolkende water. Nog voordat de autoriteiten arriveerden, hadden de bewoners zelf de brug al gerepareerd.

In Nakhon Sawan is gisteren 30 meter dijk langs de Ping rivier ingezakt als gevolg van het stijgende water, rijkelijk gevoed door stortbuien. Pas wanneer de rivier een beetje tot rust is gekomen, kan aan herstel worden begonnen.

– Het Command Centre for Combating Illlegal Fishing heeft gisteren voorgesteld banen aan ontslagen vissers aan te bieden. [Geen details] De vissers zijn werkloos omdat de trawlers waarop ze werkten, niet aan de regels voldoen. De meeste vissers die op Thaise trawlers werken, zijn gastarbeiders uit Myanmar en Cambodja en ongeschoolde Thais.

Een ander voorstel is om oud-marine dienstplichtigen een baan aan te bieden op visboten. Zij hebben bij de marine al een training gehad voor allerlei technische beroepen. Hun tewerkstelling zou gunstig zijn voor Thailand’s beoordeling door de EU. Het centrum heeft nog meer mooie plannetjes, maar die zijn nogal gedetailleerd, dus die laat ik maar onvermeld.

Volgende maand slaat het uur van de waarheid voor Thailand. Dan loopt de termijn af die de EU heeft gesteld voor beëindiging van de wantoestanden in de visserij. Wanneer Thailand niet voldoet aan de IUU-regeling van de EU, dreigt een importverbod voor garnalen en visproducten.

Voor alle berichten over de perikelen in de visserij zie de pagina De vis wordt duur betaald.

– Over recidive gesproken. Een vier maanden zwangere vrouw, die al driemaal in de bak heeft gezeten wegens ATM fraude, is bij een filiaal van de Bangkok Bank in Khon Kaen aangehouden met tientallen ATM-kaarten. Die had ze van minstens tien slachtoffers in enkele noordoostelijke provincies gestolen. Dat deed ze door pasjes te verwisselen als ze een klant naast haar bij een ATM om hulp vroeg. Zo zag ze kans iets van 5 miljoen baht bij elkaar te sprokkelen.

– Het ministerie van Onderwijs [actief clubje] wil het programma ‘One District, One Scholarship’ nieuw leven inblazen. Het programma is een initiatief van de regering Thaksin en richt zich op studenten uit arme gezinnen. Per district stelde de regering één [?] beurs ter beschikking aan leerlingen van Mathayom 6 om hun studie te vervolgen. Na twee rondes schrapte de regering Surayud het programma. De regering Yingluck voerde het weer in, maar schrapte de eis van een arm gezin.

Thans staat de vijfde ronde in de steigers met herziene criteria. Doelgroep zijn kinderen uit gezinnen met een jaarinkomen tot 250.000 baht (bij Thaksin 100.000 baht). Het is de bedoeling als eis te stellen dat ze na afstuderen een bepaalde periode in regeringsdienst treden; de voorkeur gaat uit naar leerlingen die een beroepsopleiding willen volgen.

Sinds 2004 hebben 3.093 leerlingen een beurs ontvangen, in totaal voor een bedrag van 29 miljard baht. 11 procent is in overheidsdienst, 70 procent werkt in het particuliere bedrijfsleven en 2 procent is nog in het buitenland. De overigen zijn eigen baas. (Zie pagina Onderwijs)


 

Foto bij super clusters

Regering aast op super-tech bedrijven

24 september – Het nieuwe economisch team dat na de kabinetswisseling is aangetreden, laat er geen gras over groeien. Negen provincies zijn aangewezen voor de ontwikkeling van super clusters. High-tech bedrijven die zich daar vestigen, krijgen een  belastingvrijstelling van 8 jaar en daarna een halvering van 5 jaar.

Verder worden topresearchers, zowel Thai als buitenlander, die in deze clusters werkzaam zijn, vrijgesteld van het betalen van inkomstenbelasting en buitenlandse researchers krijgen een permanente verblijfsvergunning.

Behalve deze super clusters wil de regering industriële clusters ontwikkelen voor upstream en downstream industrieën [?], kleine en middelgrote bedrijven, universitaire research en ontwikkelingsactiviteiten (R&D).

De Board of Investment heeft vorige week de plannen voor de clusters voor high-tech bedrijven goedgekeurd en dinsdag boog het kabinet zich erover. Doel van al deze fraaie plannen is meer investeringen aan te trekken, maar dat lijkt me een overbodige opmerking.

De projecten in de industriële clusters worden in twee categorieën verdeeld: super clusters en gewone clusters. Voor de eerste categorie zie bijgaande graphic, de gewone categorie is bestemd voor agrarische bewerking, kleding en textiel. Die bedrijven krijgen een belastingvrijstelling van 3 tot 8 jaar, een korting van vijftig procent gedurende vijf jaar en een vrijstelling van importtarieven op machinerie. Deze clusters worden verspreid over geselecteerde provincies [?].

Het ministerie van Financiën zegt volgende maand de korte termijn maatregelen bekend te maken die tot doel hebben particuliere investeringen te stimuleren en binnen twee maanden maatregelen voor de lange termijn. [Als ik het goed begrijp staat dit los van de clusterontwikkeling.]

Voorzitter Kanit van de commissie die zich bij Financiën hiermee bezighoudt, zegt dat nu moet worden vastgesteld welke industrieën voordelen krijgen en potentiële investeerders moet gevraagd worden of deze voordelen aantrekkelijk genoeg zijn.

‘Als we industrieën willen aantrekken die als groeimotor voor de Thaise economie kunnen dienen, zoals robots en vliegtuigonderdelen, moeten we hen benaderen en de maatregelen bieden die ze echt nodig hebben.’ Dat is een andere aanpak dan het vorige economisch team had, want dat wachtte totdat investeerders een aanvraag voor voordelen deden. (Bron: Bangkok Post, 23 september)

Visstand in de oceaan op de rand van instorting

24 september – De visstand in ’s werelds oceanen is sinds 1970 als gevolg van overbevissing met de helft teruggelopen; makreel, tonijn en bonitotonijn zelfs met 75 procent, aldus een nieuwe studie van het World Wildlife Fund en de Zoological Society of Londen.

De hoeveelheid bevindt zich op de rand van instorten, aldus WWF International. ‘Er is sprake van een massale teruggang in soorten die zowel kritiek is voor het ecosysteem als voor de voedselveiligheid van miljarden mensen’, zegt WWF directeur-generaal Marco Lambertini.

De studie berekent voor vissen, maritieme zoogdieren, vogels en reptielen tussen 1970 en 2012 een teruggang van 49 procent; voor vissen alleen al 50 procent. De analyse heeft betrekking op 5.829 populaties van 1.234 soorten, onder andere zeehonden, schildpadden, dolfijnen en haaien.

De nieuwe data van de ZSL zijn bijna twee keer zo hoog als die van vorige studies. Ken Norris, directeur natuurwetenschap bij ZSL, zegt: ‘Dit is een vreselijke en gevaarlijke erfenis voor onze kleinkinderen.’

De overbevissing van de oceanen wordt nog eens verergerd door beschadiging van koraal riffen en mangrove bossen die voor veel vissen de kraamkamer zijn. Andere dreigingen zijn ontwikkelingen aan de kust, vervuiling en klimaatverandering.

Later deze maand stellen regeringen in de VN nieuwe doelen voor duurzaamheid in 2020 vast, waaronder beëindiging van overbevissing en destructieve vispraktijken, en herstel van visvoorraden ‘binnen de kortst mogelijke tijd’. De visstand kan herstellen, zegt Lambertini, wanneer visgronden worden gesloten en opgetreden wordt tegen illegale vispraktijken. Bij de Fiji eilanden zijn daarmee goede ervaringen opgedaan. (Bron: Bangkok Post, 23 september)

Limerick van de dag
Thaise mensen,  klein van stuk
Hebben het met bouwen druk
Hoogbouw moet ‘t zijn
Met veel schone schijn
Maar schijn brengt geen geluk

Karadag is mogelijk ‘man in ’t gele shirt’

24 september – Gisteren speculeerde krant dat de ‘man in het gele shirt’, die de bom bij de Erawan Shrine heeft geplaatst, in Maleisië was aangehouden; vandaag schrijft Bangkok Post op gezag van een bron dat de verdachte Karadag die op 29 augustus is aangehouden de dader kan zijn.

Dat vermoeden is gebaseerd op nieuwe camerabeelden, waaruit blijkt dat de gele zich in een toilet in Lumpini park heeft verkleed en zijn shirt voor een grijs verwisselde. Hij nam daarna een bus naar Nong Chok, waar Karadag twee weken later werd aangehouden. Het vermoeden wordt verder ondersteund door een litteken op Karadag’s arm. De ‘man in het gele shirt’ had banden om beide armen.

Volgens een bron heeft Karadag, geconfronteerd met de camerabeelden, bekend. Hij zou zichzelf vermomd hebben met een bril en een pruik. [Let wel: Dit verhaal is lijnrecht in strijd met het bericht van 20 september ‘Bomaanslag: Eerste verdachte was niet in Thailand’]

De Maleisische politie heeft gisteren bekend gemaakt acht personen te hebben gearresteerd: vier Maleisiërs en vier buitenlanders, mogelijk Uighur. Onbekend is of ze iets te maken hebben gehad met de bomaanslag, maar ze worden wel verdacht van mensensmokkel. Adjunct-politiecommissaris Chakthip is in Maleisië om dat met de Maleisische collega’s uit te zoeken.

Verder is een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen een man die op 4 augustus in Khlong Toey tien sets stalen pijpen kocht. Hij was een uur in de winkel en vroeg het personeel aan beide uiteinden draden te maken [?].  Van hem zijn een foto en een compositietekening verspreid.

In totaal zijn nu 15 arrestatiebevelen uitgevaardigd. Twee verdachten zijn aangehouden: Karadag en Mieraili, de man die aan de grens met Cambodja [of in Cambodja volgens andere bronnen] is aangehouden.

Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

Bangkok City Pillar Shrine

Gevonden godheden lossen ’s lands problemen op

24 september – Bij een recente inspectie van een opslagruimte bij de Bangkok City Pillar Shrine is een hekwerk gevonden met daarop in hout twee beeldjes van beschermgoden. De hekken zijn er in 1982 opgeslagen toen het heiligdom werd gerenoveerd. Volgens het Fine Arts Department (FAD) zijn ze gemaakt tijdens het bewind van koning Rama I.

Een bron zegt dat premier Prayut en vice-premier Prawit eerbied hebben voor de godheden en willen dat een van de city pillars gerenoveerd wordt in de hoop dat er een eind komt aan ’s lands ongeluk. De Bangkok City Pillar Shrine telt twee pilaren, de grootste is onder Rama I opgericht, de kortste onder Rama IV.

Prawit woonde gisteren een ceremonie bij waarbij bladgoud op de kortste pilaar werd geplakt. De ceremonie had tot doel het land voorspoed te brengen en een eind te maken aan politieke conflicten en geweldsincidenten.

De War Veterans Organisation heeft het FAD opdracht gegeven de pilaar te herstellen. Dat werk gaat drie maanden in beslag nemen. Volgens de toezichthouder op de Shrine geloven veel Thais dat de vondst van de twee beschermgoden een gunstig voorteken is voor het land.

Kort nieuws donderdag 24 september

– Het Royal Forest Department zegt dat de tempel staatbosgrond in eigendom heeft genomen, de abt van Wat Pa Phu Pha Sung in Nakon Ratchasima ontkent. En daarmee is de follow-up op het bericht van gisteren (zie Kort nieuws) wel samengevat. De abt vermoedt dat hoge militairen die grond in de buurt bezitten, ongelukkig met de tempel zijn en hem beschuldigd hebben van landkraken. (Zie pagina Krakers op overheidsland)

– De DNP heeft aangifte gedaan tegen het luxueuze hotel Creston omdat het een lange muur heeft opgetrokken op grond die deel uitmaakt van nationaal park Khao Yai in Nakhon Ratchasima. Het hotel is al enkele keren gewaarschuwd, maar reageerde daar niet op, dus is de DNP nu maar naar de politie gestapt. (Zie pagina Krakers op overheidsland)

– Een vrouw die twee shamans heeft geholpen op een begraafplaats een schedel te stelen, is gisteren in Muang (Udon Thani) aangehouden. Een van de shamans is ook aangehouden. In zijn woning zijn voorwerpen gevonden, waaronder hersenen in een pot, die gebruikt worden bij occulte rituelen. De andere shaman is nog op vrije voeten. Van het bot van de schedel zou een amulet worden gemaakt en voor 50.000 baht te koop worden aangeboden.

– De deadline was gisteren, maar dat bleek te kort dag. De onderzoekers naar corruptie bij Immigration hebben nog een week nodig. Tien werkgroepen doen onderzoek naar de zes corrupte praktijken die door politiecommissaris Somyot zijn genoemd, zoals vertrekkaarten verkopen, steekpenningen incasseren bij illegale binnenkomst van mensen met of zonder paspoort en het rekenen van een extra tarief bij de aanvraag van een visa on entry op Suvarnabhumi en Don Mueang. (Zie pagina Corruptie 2)

– Reorganisatie is het sleutelwoord waarmee de regering de problemen bij het Thai Civil Aviation Department wil oplossen. De dienst, die van de ICAO een rode kaart heeft gekregen, wordt opgeheven en gesplitst in twee afzonderlijke eenheden: het Office of Civil Aviation en het Airport Department.

Daardoor zou een van de door de ICAO gesignaleerde problemen zijn opgelost omdat het huidige TCAD zowel toezichthouder als beheerder is van 28 provinciale luchthavens. Thans werken 600 medewerkers op het kantoor in Bangkok en 1.000 in de provincie. Het is de bedoeling het personeelsbestand uit te breiden. Het kabinet ging dinsdag akkoord met de reorganisatie; nu het parlement nog.

Zie voor alle berichten over de luchtvaartperikelen de pagina Luchtvaartdienst onder vuur.

– De douane heeft het afgelopen jaar over de post gesmokkelde goederen ter waarde van 7,7 miljoen baht in beslag weten te nemen. Daaronder gedroogde khat, een stimulerende middel uit Ethiopië en Kenia, obsceen materiaal, middelen met de werking van een afrodisiacum, stamcel injectie voorwerpen, motorfietsframes en e-barakus en e-sigaretten. Khat werd voor het eerst twee jaar geleden op Suvarnabhumi onderschept. De afgelopen drie maanden is de smokkel toegenomen. Nog nagegaan wordt of de geconfisqueerde khat gemengd is met narcotica. Het meest gesmokkeld worden afrodisiacums en porno.

– ‘Thailand’s juntaleider dient bij de VN een welkom te krijgen ‘which is an earful about’ [?] de rol van de junta op het gebied van de mensenrechten’, zegt Brad Adams, directeur Azië van Human Rights Watch. Hij roept de ledenlanden van de VN op om Thailand te bewegen een eind te maken aan de onderdrukking van mensenrechten en democratisch burgerlijk bestuur te herstellen. De Algemene Vergadering biedt, aldus Adams, een belangrijke gelegenheid bij Prayut aan te dringen op onmiddellijke actie. Woensdag vertrok de premier naar de VS voor de Algemene Vergadering.

De International Federation of Human Rights (FIDH) roept de VN-landen op de volgende Universal Periodic Review van Thailand in april 2016 in Geneve te gebruiken om Thailand tot de orde te roepen. Thailand werd voor het eerst in 2011 beoordeeld. De FIDH telt 178 ledenorganisaties uit 120 landen.

Sinds de coup van mei 2014 zijn 200 websites geblokkeerd en 751 personen opgeroepen zich bij het leger te melden, de meesten omdat ze kritiek hadden op het militair bewind.

– Weer een arrestatie van een verdachte in het politieonderzoek naar de smokkel van Rohingya vluchtelingen uit Myanmar en het witwassen van geld. In Kanchanaburi is een vrouw, behorend tot de Mon etnische groep, aangehouden. [Geen details]

Eerder zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen drie soldaten en een marineman. Die moeten zich nog melden bij de politie en dat zijn ze ook van plan, zeggen hun advocaten. Een van hen heeft zich al verdedigd; hij bevestigt een geheime bankrekening te hebben maar zegt die voor andere doeleinden te gebruiken. De politie heeft van de verdachten bezittingen ter waarde van 200 miljoen baht in beslag genomen.

Maandag zijn 32 politieagenten van drie diensten overgeplaatst. Ook zij worden verdacht van betrokkenheid bij de smokkel van Rohingya. Zie Kort nieuws van dinsdag.

Koh Tao Zaw Lin en Wai Phyo achter de tralies– De advocaten van de twee jonge gastarbeiders uit Myanmar, die terecht staan voor de moord op twee Britse toeristen in 2014 op Koh Tao, zijn bezig twijfel te zaaien over het politieonderzoek. Er is geknoeid met het onderzoek met het doel hen vast te nagelen, zeggen ze.

Een Britse expert die videomateriaal heeft bestudeerd, dat gebruikt wordt als bewijsmateriaal, zegt veel voorbeelden te hebben gezien van misbruik en marteling. Bewijsmateriaal dat niet paste bij de beschuldiging, is genegeerd. Een verklaring van de Brit wordt tijdens een zitting op Koh Samui overhandigd aan de rechtbank.[Geen details]

– Komt op mij over als de omgekeerde wereld. Je mag niet meer vissen omdat je niet aan de regels voldoet en je krijgt geld van de overheid. Het kabinet heeft dinsdag besloten 2.988 vissers, die de dupe zijn van een visverbod, voor een totaalbedrag van 728,5 miljoen baht te compenseren. Het pakket omvat het minimumdagloon van 300 baht, een toelage van 70 baht en 200 baht per dag per boot aan havengeld. Elk gedupeerd huishouden krijgt ook 1.500 baht voor het baanverlies. Voor de reders zijn zachte leningen beschikbaar om legale netten te kopen.

Voor alle berichten over de perikelen in de visserij zie de pagina De vis wordt duur betaald.

– Thailand telt 1,7 miljoen mensen met een beperking (vroeger zeiden we gehandicapten), 769.327 zijn oud genoeg om te werken, maar slechts 28.000 hebben een betaalde baan. Dat komt, legde Taejing Siripanich, commissaris bij de National Human Rights Commission, gisteren uit op een seminar omdat de wet tweeslachtig is. Hij dringt er bij de autoriteiten op aan de wetgeving te verbeteren.

Bedrijven hebben thans de keus een gehandicapte aan te nemen of een donatie te doen aan het Rehabilitation of Disabled Persons Fund, gelijk aan het loon dat de gehandicapte zou ontvangen. Bedrijven die een gehandicapte in dienst nemen, krijgen een belastingvoordeel, maar aan de werkplaats worden bepaalde eisen gesteld, waardoor bedrijven niet weten of ze ervoor in aanmerking komen. Ergo: ze kiezen voor de tweede optie.

– De autoriteiten gaan de achttien vliegtuigen van het Department of Royal Rainmaking and Agricultural Aviation, inzetten om kunstmatig regen op te wekken ter aanvulling van het water in ’s lands vier grote stuwmeren, die het stroomgebied van de Chao Phraya van water voorzien. De vliegtuigen kiezen tot eind oktober of begin november elke dag het luchtruim als de weersomstandigheden gunstig zijn. In alle vier stuwmeren staat te weinig water om voldoende voorraad te hebben voor het droge seizoen dat eind oktober begint.

Het Meteorological Department verwacht deze week regen in het Noorden en het noorden van het Noordoosten en die zou enige verlichting kunnen brengen. Sommige provincies kunnen stortbuien verwachten, aldus de weersvoorspelling van gisteren.

Voor het werk van de regenmakers zie het artikel Kunstmatig regen opwekken: Agiteren, vetmesten, aanvallen (http://www.dickvanderlugt.nl/?p=43675)


 

Chinese toeristen in Wat Phra Kaew

Toerisme herstelt zich eerder dan verwacht

23 september – Een maand eerder dan verwacht zal het toerisme al weer hersteld zijn van de naweeën van de bomaanslag bij de Erawan Shrine. De Association of Thai Travel Agents en de Thai Hotels Association constateren dat Chinese toeristen beginnen terug te keren. Vorige week waren er geen annuleringen meer van tourreizen.

De Tourism Authority of Thailand (TAT) is het gelukt opnieuw een deal af te sluiten met het grote Chinese direct salesbedrijf Infinitus, dat in mei 12.700 stafleden trakteerde op een zesdaagse reis naar Bangkok en Pattaya, waar ze in drie- en viersterren hotels verbleven en in totaal 38.000 kamers bezetten. Ze kwamen met 110 vluchten naar Thailand, maakten 400 bustrips en 36 rivierrondvaarten.

Volgend jaar komt een groep van 20.000 medewerkers, ook weer naar Bangkok en Pattaya. Naar verwachting spenderen ze 1 miljard baht. Dat is niet alleen een berg geld, maar de tweede reis heeft ook een psychologisch effect en bevestigt dat Thailand een veilig toeristenland is.

Na de bomaanslag kreeg het toerisme een forse klap. Het verlies wordt geschat op 64 miljoen baht. In Bangkok daalde de gemiddelde bezettingsgraad van hotels met 10 procent op jaarbasis naar 55 procent.

TAT-gouverneur Yuthasak vindt het belangrijk om alert te blijven en niet te verwachten dat het toerisme zich automatisch herstelt, zoals in het verleden na de Sars epidemie (2003), tsunami (2004), economische crisis (2009) en de overstromingen (2011). De TAT heeft een serie evenementen gepland om het vertrouwen van toeristen te herwinnen.

Dinsdag kwamen twee supersterren uit Hong Kong voor een herdenking bij het heiligdom. ‘Als het bezoek een goede respons van toeristen oplevert, lanceren we in december iets soortgelijks om het momentum volgend jaar vast te houden.’

In de eerste acht maanden van dit jaar arriveerden 20 miljoen toeristen, waarvan 27,5 procent Chinezen. 5,5 miljoen Chinezen bezochten Thailand, 70 procent meer op jaarbasis. Voor het hele jaar wordt gerekend op 7 miljoen Chinezen. De inkomsten stegen met 31 procent op jaarbasis naar 952 miljard baht. (Bron: Bangkok Post, 22 september)

Tourist arrivals and tourism revenue

HIV epidemie dreigt in Azië

23 september – Van Bangkok tot Jakarta is Azië getuige van een toenemende HIV epidemie bij gay en andere mannen, die seks met mannen hebben (MSM). De epidemie is ernstig en omvangrijk. Onderzoek wijst uit dat in sommige metropolen, zoals Bangkok, Hanoi en Jakarta, HIV tussen 30 en 50 procent [van?] voorkomt. MSM is verantwoordelijk voor een derde van de nieuwe gevallen in China. Voorspellingen wijzen uit dat in 2020 de helft van alle nieuwe HIV besmettingen het gevolg is van MSM.

In een artikel op de opiniepagina van Bangkok Post wordt erop gewezen dat promotie van condooms niet (meer) toereikend is. Niet iedereen die het risico loopt besmet te worden, gebruikt een condoom. In de meeste grote Aziatische steden gebruikt minder dan de helft van MSM altijd een condoom. Dat is veel te weinig om een Aids epidemie te voorkomen.

De redding zal moeten komen van Pre-Exposure prophylaxis (PrEP), het gebruik van een anti-retroviraal medicijn in de vorm van een dagelijkse pil. Uit studies blijkt dat hierdoor de besmettingskans met meer dan 90 procent wordt teruggedrongen. PrEP kreeg drie jaar geleden de goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration; het gebruik begint in de VS door te dringen. Azië is nog niet zo ver.

Sinds begin vorig jaar deelt het Thaise Rode Kruis aan een klein aantal gay en andere mannen PrEP uit, in combinatie met een preventieprogramma bestaand uit advisering, medische testen, onderwijs en het verstrekken van condooms en glijmiddel. Deze week komen experts in Bangkok bijeen om een plan te maken hoe de medicatie over de regio kan worden uitgerold.

Het dagelijks gebruik van PrEP is de enige optie voor mensen die een aanzienlijk risico op besmetting lopen, betogen de drie auteurs in het artikel, getiteld Can new drug stop HIV among gay men? De risicogroep kan het discreet gebruiken en niet tijdens de seks. Maar het biedt geen bescherming tegen andere SOA’s en is ook geen anticonceptiemiddel, dus een combinatie met het gebruik van een condoom blijft geboden.

De sleutel tot het succes van PrEP in Azië is mensen bewust te maken en hun kennis bij te brengen hoe het regime correct te gebruiken, luidt de eindconclusie van de auteurs. (Bron: Bangkok Post, 22 september)

Run op Nationaal Spaarfonds

23 september – Het gaat goed met het National Savings Fund, het vangnet voor de oude dag van 25 miljoen Thais die niet in loondienst zijn. De voorspelling dat 200.000 personen zich het eerste jaar zouden inschrijven, is al achterhaald want sinds de introductie vorige maand telt het fonds 280.000 deelnemers en verwacht wordt dat de teller eind van het jaar op 600.000 staat.

Het NSF heeft daarom de regering om een aanvullende financiering van 1,5 miljard baht gevraagd, want in maart volgend jaar is het eerder uitgetrokken budget van 1 miljard opgesoupeerd.

De totstandkoming van het fonds kent een lange voorgeschiedenis. Voorgesteld door de regering Abhisit (Democraten) werd het tegengehouden door de regering Yingluck (Pheu Thai). De junta maakte aan de impasse een eind.

Voor deelname komen personen van 15 tot 60 jaar in aanmerking die niet op een andere wijze verzekerd zijn. De minimale contributie bedraagt 50 baht, de maximale 13.200 baht per jaar. De contributie wordt met een zelfde of gedeeltelijk bedrag aangevuld door de regering. Het pensioen gaat op 60-jarige leeftijd in. (Bron: Bangkok Post, 22 september)

Limerick van de dag – een tweeluik
Er was eens een man uit Akersloot
Die liep het liefst de hele dag bloot
In Thailand beland
Ging hij naar het strand
Ook daar liep hij bloot, de idioot

Er was eens een vrouw uit Akersloot
Dat was een uiterst lekkere stoot
Maar bloot liep ze niet
Ook niet onbespied
Want naaktlopen vindt ze idioot

Lakmoesproef voor Thailand in VN

23 september – ‘Ik ga de internationale gemeenschap vertellen dat de regering bezig is het land naar een volledige democratie te leiden. We doen alles wat we kunnen om dat doel te bereiken.’  Dat is het enige wat premier Prayut gisteren losliet over zijn toespraak van 10 minuten in de Algemene Vergadering van de VN.

Hij zal naar verwachting ook de vooruitgang benadrukken die Thailand boekt bij de strijd tegen de mensenhandel. Maar hoe hij denkt de kritiek op ’s lands armzalige rol op het gebied van de mensenrechten te pareren, zal nog moeten blijken, schrijft Bangkok Post vandaag in een vooruitblik op Prayut’s bezoek aan het wereldparlement.

Politicoloog Thitinan is het eens met wat voormalig minister van Buitenlandse Zaken Kasit heeft gezegd over die kritiek. ‘Het heeft geen zin om net te doen alsof we perfect zijn, want we leven in een wereld zonder grenzen.’ Thitinan zegt: ‘Een realistische middenweg is om de tekortkomingen te erkennen van de machtsovername door een coup. De junta boekt vorderingen bij de strijd tegen mensenhandel en corruptie, maar een duidelijk tijdpad om de macht aan het Thaise volk terug te geven ontbreekt.’

Over Prayut’s bezoek valt verder nog te melden dat hij steun gaat zoeken voor Thailand’s kandidatuur als niet-permanent lid van de Veiligheidsraad in 2017 en 2018, en hij praat met het Amerikaanse bedrijfsleven over het Trans-Pacific Partnership, een vrijhandelsovereenkomst van twaalf landen waar president Obama zich sterk voor maakt. Vooralsnog houdt de regering zich op de vlakte of Thailand zich daarbij wil aansluiten. Wanneer het TPP van kracht wordt, domineert het 40 procent van de wereldhandel.

Man in het gele shirt

De man in het gele shirt: Is-ie ’t of is-ie ’t niet?

23 september – De twee aangehouden verdachten in de bomaanslag bij de Erawan Shrine herkennen hem niet aan de hand van foto’s, maar naar verluidt zou een nieuwe verdachte, aangehouden in Kuala Lumpur, bekend hebben de ‘man in het gele shirt’ te zijn die de bom bij het heiligdom heeft geplaatst. [Op basis waarvan de krant dit schrijft, is onduidelijk.] Adjunct-politiecommissaris Chakthip is naar het buurland afgereisd om te verifiëren of dit klopt.

De man werd zaterdagavond aangehouden tijdens invallen in enkele appartementen en kamers. Een eerder aangehouden Thaise man uit Narathiwat, betrokken bij mensensmokkel, had de Maleisische politie op het spoor gezet van personen die de gele (Erawan) en blauwe (Sathon pier) hebben geholpen Thailand te ontvluchten. Die informatie leidde tot de aanhouding van twee Maleisiërs en een Pakistani. De Maleisische politie vermoedt dat ze hulp hebben gekregen van (corrupte) Maleisische ambtenaren.

เชิญนักแสดงฮ่องกง  สัก

Photo-op
Twee bekende acteurs uit Hong Kong kwamen gisteren op uitnodiging van het ministerie van Toerisme en Sport naar Thailand om bij de Erawan Shrine te bidden en de slachtoffers te herdenken. Een van hen stal de show door samen met de groep die er een aantal keren per dag optreedt, een klassieke dans uit te voeren. Zoals dat in de communicatiemanagement heet een Photo-op (Photo opportunity), want de media kwamen er als vliegen op de stroop op af. Free publicity voor het toerisme.

Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

Verzoek aan boeren: Zie af van off-season rijst

23 september – Het is al talloze malen door andere gezagsdragers en overheidsdiensten gezegd en premier Prayut vroeg het gisteren maar nog eens een keer aan de boeren: Zie af van het planten van off-season rijst, want we komen water tekort.

Geen verbod, aldus Prayut, maar een dringend verzoek om andere gewassen te verbouwen die minder dorstig zijn. Hij beloofde dat de regering voor die producten een markt zal zoeken, en zegde ook toe dat boeren die verliezen lijden als gevolg van het advies van de regering, compensatie ontvangen.

Naar schatting krijgt 10,7 miljoen rai in het stroomgebied van de Chao Phraya na het eind van het regenseizoen in oktober (weer) te maken met droogte, zegt regeringswoordvoerder Sansern. Dit komt omdat er te weinig water in de vier grote stuwmeren staat die dit gebied van water voorzien.

Het kabinet besloot gisteren enkele steunmaatregelen te nemen, zoals aan het aanboren van grondwater, verlenging van afbetalingstermijnen op leningen, het scheppen van banen en het stimuleren van boeren om andere gewassen te verbouwen en vee te houden.

De Thai Farmers Association vroeg gisteren om een rentevrij moratorium van 5 tot 10 jaar op leningen, wanneer de regering voor het derde achtereenvolgende jaar de tweede rijstoogst verbiedt. In het verbouwen van alternatieve gewassen ziet voorzitter Wichian weinig heil omdat de prijzen daarvan gedaald zijn. (Zie pagina Rijst 3)

Kort nieuws woensdag 23 september

– De politie heeft in een huis in Pathum Thani een echtpaar en man aangehouden, die online wapens verkochten. In de woning trof de politie verschillende wapens aan, zoals een M3 geweer, drie 11 mm pistolen, drie geweren van eigen fabrikaat, munitie voor AK-47 en M16 geweren, vier walkie-talkies en een kogelvrij vest. Twee verdachten hebben bekend, de derde zei een verzamelaar te zijn en de wapens in antiekwinkels te hebben gekocht.

– Een man uit de Oekraïne is gisteren in Bangkok aangehouden toen hij met een vervalst pasje geld uit een ATM van de Siam Commercial Bank in Chatuchak wilde halen. In zijn kamer vond de politie nog eens 48 nagemaakte pasjes, twee notitieboekjes met een lijst van ATM-nummers, 200.000 baht aan contact geld, een computer notebook en een mobiele telefoon.

De man (37) heeft bekend dat hij samen met twee vrienden de vervalste pasje had gemaakt. [Geen informatie over deze twee.] Sinds zaterdag hebben ze kans gezien 1 miljoen baht op te nemen van Europese en Amerikaanse bankrekeningen.

– Geen troostprijs, zegt minister Pannada (PM’s Office) over de benoeming van adjunct-politiecommissaris Aek tot permanent secretaris van zijn kantoor. Aek maakte kans op te schuiven naar de post van politiecommisaaris, wanneer de huidige man eind deze maand met pensioen gaat, maar die post is naar een ander gegaan. Aek zegt blij met zijn benoeming te zijn. Hij gaat volgend jaar september met pensioen.

– Met een vlootschouw heeft de marine gisteren afscheid genomen van haar commandant Kraisorn Jansuwanich die eind deze maand afzwaait en van zijn pensioen gaat genieten. HTMS Pin Klao vuurde negentien saluutschoten af. Van de vlootschouw staat een indrukwekkende foto in de krant. Ik speur nog op de website of hij daarop ook te vinden is.

– Premier Prayut vertrekt vanavond naar de VS, maar dat betekent niet dat het werk ter voorbereiding van de nieuwe grondwet stil ligt. Hij heeft vice-premier Prawit opdracht gegeven toe te zien op de selectie van de leden van de nieuwe grondwetcommissie (21 leden) en de National Reform Steering Assemby (200 leden), die de opgeheven Nationale Hervormingsraad vervangt. Paryut zegt nog niet besloten te hebben wie daarvan deel van uit gaan maken. Dat bespreekt hij na terugkeer uit de VS met de NCPO en het kabinet.

Voor de grondwetcommissie hebben zich dertig personen opgegeven, voor de NRSA bestaat nog weinig belangstelling van kandidaten uit politieke partijen. (Zie pagina Grondwetwijziging)

– Panthongtae, de enige zoon van Thaksin, gaat met drie anderen door de DSI aan de tand worden gevoeld over zijn rol in de KTB-zaak. Zij zouden in 2003 en 2004 geld hebben ontvangen uit de leningen ad 9,9 miljard baht die een niet-solvabel bedrijf van de Krungthai Bank lospeuterde. Vorige maand heeft het hooggerechtshof in de zaak aan 24 personen zware straffen uitgedeeld. De DSI vermoedt dat Panthongtae zich schuldig heeft gemaakt aan het witwassen van geld. (Zie pagina Corruptie 2)

– Wat Pa Phung Sung in tambon Maklue Mai (Nakhon Ratchasima) krijgt vandaag bezoek van een taakeenheid van het Royal Forest Department (RFD), leger, politie en lokale besturen om na te gaan of de tempel zich wederrechtelijk 2.656 rai bos heeft toegeëigend. De tempel zou voor slechts 10 rai toestemming hebben gekregen van het RFD. Op het gestolen land zijn verschillende gebouwen neergezet en paden aangelegd. De zaak is al enkele maanden in onderzoek. Volgens het hoofd van het RFD-team hebben in het Noordoosten veel bostempels staatsbossen in gebruik genomen.

De abt van de tempel zou eerder toen hij nog in een tempel in Bangkok verbleef, uit de monniksorde zijn gezet wegens overtreding van boeddhistische regels. Daarna zou hij stiekem naar Wat Ta Phu Sung zijn teruggekeerd om er abt te worden. Het National Office of Buddhism heeft de zaak in onderzoek. (Zie pagina Krakers op overheidsland)

– Een taekwondo school in Muang (Tak) is vannacht om circa 4 uur door onbekenden beschoten. De eigenaresse, die naast de school woont, werd er zelfs wakker door maar ze kwam er pas ’s ochtends achter dat haar school het doelwit was geweest omdat de deur bezaaid was met kogelgaten. De vrouw heeft wel een vermoeden wie geschoten heeft, want ze had een conflict gehad met een vastgoedbedrijf.

– Een 35-Japanner heeft in Huai Khwang (Bangkok) een eind aan zijn leven gemaakt door van de vijftiende verdieping van zijn condominium te springen. In zijn kamer vond de politie een afscheidsbrief, waarin hij klaagde hij over zijn Thaise vrouw. De man werkte als vrachtwagenchauffeur. De vrouw wordt nog door de politie verhoord.

– Het was al aangekondigd en de raad van bestuur van Airports of Thailand heeft het nu besloten: passagiers gaan met ingang van 1 december 35 baht betalen om de kosten te dekken van een geavanceerd systeem, waarmee passagiers gecontroleerd worden. De controle wordt uitgevoerd op zowel vertrekkende, arriverende als transit reizigers. Aan de hand van het systeem kunnen Immigration, luchthavenstaf en politie nagaan of iemand in eigen land op de zwarte lijst staat of een verbod heeft het land te verlaten. De luchtvaartmaatschappijen die al tickets hebben verkocht, nemen de toeslag voor eigen rekening.

Protest tegen concessies voor goudmijnen– Voor wat het waard is, want lees goed wat hij heeft gezegd. Premier Prayut heeft de dorpelingen die gisteren bij het Government House demonstreerden tegen de uitgifte van nieuwe goudmijn concessies, beloofd dat geen nieuwe vergunningen worden verleend ‘gedurende de lopende juridische disputen en beoordelingsperiode’.

Het verbod blijft van kracht totdat alle problemen zijn opgelost. Als de problemen niet kunnen worden opgelost, gaat het feest niet door, aldus de premier.

In de twaalf betrokken provincies zijn al 33 concessies en 65 special prospecting licences vertrekt. In behandeling zijn 107 nieuwe aanvragen. Overheidsdiensten hebben al petities ontvangen. Die hebben zowel op bestaande als geplande mijnen betrekking.

Zie verder het bericht Protest tegen concessies voor nieuwe goudmijnen van 21 september.

– Televisiewaakhond NBTC moet strenger toezien op seksueel getinte reclame op kabel- en satelliettelevisie, vindt het ministerie van Cultuur. De permanent secretaris van het ministerie vertelde een seminar gisteren dat het tal van klachten heeft ontvangen over schaars geklede dames die producten aanprijzen (‘Zelfs kunstmest’). Dat kan natuurlijk niet in een land waar prostitutie is verboden.

Volgens de secretaris mag de NBTC reclames niet censureren, dus sancties zijn niet te verwachten. Hij wil ook dat de NBTC met het ministerie van ICT bespreekt hoe soortgelijke reclame te weren op websites, mobieltjes en Facebook.

Tijdens het seminar kritiseerde de directeur van het Media Monitoring Project de stereotypering van mannen en vrouwen in reclames. Vrouwen moeten slank en wit zijn en grote borsten hebben, mannen moeten mannelijk zijn. Volgens haar kan de confrontatie daarmee zelfs tot psychische problemen, depressies en anorexia leiden bij kijkers.

– De rechtbank van Pak Phanang in Nakhon Si Thammarat heeft toestemming verleend voor arrestatiebevelen tegen vijftig personen, die verdacht worden van (betrokkenheid bij) mensenhandel. Zij kwamen in beeld nadat in januari bij een controlepost vijf vrachtwagens met Rohingya vluchtelingen werden ontdekt. Ze waren zo dicht tegen elkaar in de laadruimtes gepropt, dat één man was overleden. Twee stierven aan diarree en een bloedinfectie. Onder de vijftig zijn ook ambtenaren.


 

Kinderarbeid in een visverwerkend bedrijf in Samut Sakhon

Gast- en kinderarbeid: Het is 5 voor 12

22 september – Thailand heeft nog een maand om te voldoen aan de IUU-regeling van de EU. Wanneer de EU een rode kaart trekt, gaat dit het land miljarden baht aan inkomsten schelen. In dit klimaat van onzekerheid is een rapport van de International Labour Oganisation (ILO) verschenen over de tewerkstelling van buitenlanders en kinderen in de visverwerkende industrie.

’t Is een belangrijke industrietak, goed voor meer dan US$ 7 miljard per jaar, in de aanvoerketen werk biedend aan 200.000 personen, van wie 60 procent gastarbeider, en nog eens 800.000 in de garnalenindustrie met 80 procent gastarbeider, voornamelijk uit Myanmar.

Het rapport onderzoekt de socio-economische gevolgen van migratie in de garnalen en visverwerkende industrie, de houding van werkgevers en werknemers, arbeidsomstandigheden, de tewerkstelling van gastarbeiders en de toegang tot onderwijs van hun kinderen. Het zal weinig verbazing wekken: het nieuws is grotendeels negatief.

Ik zal niet alle gegevens vermelden, want dat zijn er te veel, maar beperk me tot een enkel cijfer. Over kinderen van 15 tot 17 jaar: 23,3 procent werkt in een natte en vuile werkomgeving vergeleken met 7,6 procent in andere industrieën. Ook werken ze vaker met vuur met als gevolg dat er tweemaal zoveel ongelukken zijn.

ILO dringt er bij de regering op aan buitenlandse werknemers niet te zien als misbaar en gemakkelijk via tussenpersonen en mensenhandelaren te vervangen. De overheid dient hen en hun kinderen te verwelkomen als gastwerkers die een lange-termijn bijdrage leveren aan de economie, ze dient de arbeidsomstandigheden te verbeteren en hen te integreren.

Dan kunnen ze gelegaliseerd worden en ploegen hun verdiensten terug in Thailand in plaats van terug te keren naar Myanmar wanneer ze hun ellende niet langer kunnen verdragen. (Bron: Bangkok Post, 21 september)

IUU staat voor Illegal, Unreported en Unregulated Fishing. Wie het hele artikel wil lezen, zie de website van de krant. De titel luidt Clock ticking to reform migrant labour.

Voor alle berichten over de perikelen in de visserij zie de pagina De vis wordt duur betaald.

Advies aan Prayut: Let in de VS op je woorden

22 september – Woensdag vertrekken premier Prayut, minister Don Pramudwinai (Buitenlandse Zaken) en een delegatie naar de VS. Prayut mag er 10 minuten de Algemene Vergadering van de VN toespreken. De premier zal zijn houding moeten aanpassen want hij is in een liberale democratische natie met een sterke pers die getraind is om als politie Rottweilers misleiding en onlogische argumenten aan stukken te scheuren, waarschuwt gastcolumnist Songkran Grachangnetara in Bangkok Post.

Allereerst: Ontkennen dat Thailand onder een militaire dictatuur leeft, zoals minister Don onlangs in een interview probeerde te doen, is nutteloos, omdat zo’n bewering niet gesteund wordt door geloofwaardig bewijs. Studenten arresteren tijdens vreedzame protesten, verslaggevers vast zetten vanwege afwijkende opinies wijzen erop dat Thailand geen democratie is of dat zelfs de rechtsstaat maar functioneert.

Ten tweede: Thaise humor valt niet goed te vertalen in Britse of Amerikaanse humor. Dus zeg niet, zoals laatst voormalig minister van Buitenlandse Zaken Tanasak over zijn Chinese collega: ‘Als ik een vrouw was, zou ik op hem vallen.’ Prayut kan beter zeggen dat hij van de koning en het land houdt.

Ten derde: De premier brengt enige tijd in New York door. Songkran adviseert hem de Columbia University te bezoeken waar hij twee jaar studeerde, om een idee te krijgen van een instituut waar intellectuele vrijheid wordt beschermd en waar andere denkbeelden worden gewaardeerd omdat ze de vrije uitwisseling van concepten en ideeën bevorderen. Daar geldt dat het bevorderen van intellectuele nieuwsgierigheid het enige pad is dat leidt naar de bron van kennis.

En neem contact op met de directeur van het Earth Institute, hoogleraar in duurzame ontwikkeling, voor een ‘attitude adjustment’, is Songkran’s welgemeend advies ten slotte. Voor wie de term niet kent: die wordt door de junta gebruikt als excuus om dissidenten aan te houden en de mond te snoeren. (Bron: Bangkok Post, 21 september)

City Airways slaat haar vleugels uit

22 september – Het duurt nog even, maar dan kan City Airways afscheid nemen van de vier bejaarde Boeings 737 waarmee ze nu binnenlandse vluchten en charters naar China uitvoert.  De maatschappij, die vorig jaar een Chinees management kreeg, heeft vorige week in Beijing een Memorandum of Understanding afgesloten met de Chinese leasingmaatschappij ICBS voor het leasen van twintig in China gefabriceerde vliegtuigen: de C919 en ARJ21-700.

City AirwaysNaar verwachting wordt de eerste ARJ21-700, een toestel met 78 à 90 stoelen, in juni 2017 geleverd. Van de overige toestellen is de leverdatum nog niet bekend. Volgens de Chinese media wordt de eerste C919 dit jaar afgebouwd en worden er testvluchten mee uitgevoerd. De kleinere ARJ21-700 is eind vorig jaar gecertificeerd door de Civil Aviation Administration of China.

City Airways voorzitter Yan Zexin zegt dat het Chinese toestel ideaal is voor de uitbreidingsplannen van zijn bedrijf. De maatschappij is een van de eerste luchtvaartmaatschappijen in Azië die met het Chinese toestel gaat vliegen. Van het toestel dat goedkoper is dan vergelijkbare in het Westen gebouwde toestellen, zijn al 514 stuks (C919) en 300 (ARJ21-700) besteld.

City Airways werd in 2011 opgericht door een groep tourbedrijven uit Thailand, China en Hong Kong. De maatschappij is in Thailand geregistreerd. (Bron: Bangkok Post, 21 september)

Limerick van de dag
Neem Thaise jongens in het algemeen
Waar moet dat in vredesnaam met ze heen?
Gruwelijk verwend
Worden nooit een vent
Ze zijn een blok aan ieders been

Gekibbel over het politieke landschap

22 september – Het wantrouwen is weer groot in de politiek. De suggestie van vice-premier Wissanu om de bezem te halen door het politieke landschap en politieke partijen zich opnieuw te laten registreren, krijgt weinig handen op elkaar. Politici van Thailand’s twee grootste partijen, Pheu Thai en Democraten, vragen zich of dit idee tot doel heeft de mensen warm te krijgen voor een regering van nationale eenheid, een benoemde premier en de vorming door het leger van een politieke partij.

Volgens voormalig oppositieleider Abhisit leidt het opheffen van alle partijen tot ‘ad hoc’ partijen, waarvan de mensen zich afvragen wat voor beleid ze nastreven. ‘We hebben politici en politieke partijen met politieke wil nodig. Maak van goede politici geen slechte politici.’

Pheu Thai politicus Chaturon noemt het idee ‘onlogisch’. Hij bestrijdt Wissanu’s argument dat herregistratie leidt tot een gelijk speelveld voor alle partijen omdat Thai Rak Thai (de partij van Thaksin) en Pheu Thai in het verleden grote verkiezingsoverwinningen hebben geboekt.

Maar voorlopig is herregistratie nog niet aan de orde. Eerst gaat een nieuwe grondwetcommissie een grondwet schrijven, die in een referendum aan de bevolking wordt voorgelegd. De grondwet dient vervolgens te worden uitgewerkt in zogeheten organieke wetten, zoals de wet op de politieke partijen. In die wet zou herregistratie een eis kunnen zijn. Sluitstuk zijn de verkiezingen die op zijn vroegst in 2017 worden gehouden. (Zie verder pagina Grondwetwijziging)

‘Man in het gele shirt’ mogelijk aangehouden in KL

22 september – De ‘man in het gele shirt’, die de bom bij de Erawan Shrine heeft geplaatst, is mogelijk aangehouden in Maleisië. Als dit bevestigd wordt door de Maleisische politie, reist een politieteam naar het buurland om zich aan te sluiten bij het onderzoek.

De man, evenals de ‘man in het blauwe shirt’ (bom Sathon pier), zouden zich schuil hebben gehouden in Kuala Lumpur (KL). De Special Branch politie deed er zaterdagavond invallen in enkele appartementen en gehuurde kamers.

Tijdens de raid zijn drie personen aangehouden, van wie één een zekere gelijkenis vertoont met de ‘man in het gele shirt’. De Maleisische politie heeft een foto van hem aan het Thaise onderzoeksteam gestuurd, dat de foto gaat voorleggen aan verdachte Mieraili (op 1 september aangehouden bij de grens met Cambodja). Hij leverde de rugzak met explosieven aan de ‘man in het gele shirt’. Indien Mieraili hem herkent, wordt om diens uitlevering gevraagd.

Eerder hield de Maleisische politie twee Maleisiërs en een Pakistani aan, die banden hebben met een smokkelnetwerk. Zij hebben verklaard de gele en blauwe te hebben geholpen bij de grensovergang. Ze zouden volgens een Thaise mensensmokkelnetwerk over water Maleisië zijn binnengekomen.

Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

Chao Phraya dam luchfoto

Kort nieuws dinsdag 22 september

– De Chao Phraya dam (een zogeheten run-off dam, dus zonder stuwmeer) heeft de wateruitstroom verhoogd van 70 kubieke meter per seconde naar – houd u vast – 402 kubieke meter per seconde. Dat was mogelijk omdat het waterpeil ten noorden van de dam dankzij de regens is gestegen van 16,4 naar 16,74 meter, het hoogste niveau in twaalf maanden. Ten zuiden van de dam ging het water omhoog met 2,7 meter. Bewoners zijn gewaarschuwd voor het mogelijk inzakken van rivieroevers.

– Als ze ook, indien schuldig bevonden, achter de tralies verdwijnen, wordt het misschien nog wat met Thailand op het gebied van de mensenhandel. Zo’n 32 agenten van drie politie-eenheden zijn en masse overgeplaatst naar een inactieve post wegens vermeende betrokkenheid bij de smokkel van Rohingya vluchtelingen.

Het gaat om agenten die werkten bij het Central Investigation Bureau (de eenheid die toezicht houdt op de CSD en Anti-Human Trafficking Division) en de provinciale politieregio’s 8 en 9 (zuidelijke kustprovincies aan de Andaman zee).

Eerder zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen drie legerofficieren en een marineman wegens betrokkenheid bij de smokkel. Zij werken bij het Internal Security Operations Command en het 3rd Naval Area Command. De mannen hebben zich nog niet gemeld bij de politie.

In totaal zijn nu 153 arrestatiebevelen uitgevaardigd en 90 verdachten zijn aangehouden. Verder zijn nog eens 37 van 77 verdachten van het witwassen van geld in voorarrest genomen.

– Op verzoek van Interpol heeft de politie van Phuket twee voormalige Filipijnse politici aangehouden, die in eigen land werden gezocht voor de moord op een milieuactievoerder vier jaar geleden. De twee broers, eigenaar van een mijnbedrijf,  worden ervan verdacht een huurmoordenaar opdracht te hebben gegeven de man te vermoorden. In 2012 namen ze de wijk naar Phuket. De heren gaan eerst vervolgd worden wegens overtreding van de Immigration Act alvorens ze worden uitgeleverd.

– Een onderluitenant in Rueso (Narathiwat) die tot nu toe vrijuit ging voor de marteling en dood van een aangehouden imam, zeven jaar geleden, is door de NACC beschuldigd van deelname aan de marteling en voorgedragen voor disciplinaire en strafrechtelijke actie. ’s Mans commandant is gevraagd ‘zware disciplinaire actie’ tegen hem te ondernemen en het kantoor van de procureur-generaal om hem strafrechtelijk aan te pakken.

De zaak is in 2008 in Narathiwat voor de rechter geweest. Vijf legerofficieren stonden toen terecht. Volgens het autopsierapport waren de ribben van het slachtoffer gebroken en in ’s mans longen gedrongen. De rechtbank heeft hun schuld aan de marteling vastgesteld. Het bericht zegt verder niets over de zaak. De NACC noemt de andere verdachten niet.

– In Thailand heet de wet Official Information Act, in Nederland Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). En in beide gevallen kan die openbaarheid beter. Gisteren werd de 18 jaar oude wet op een seminar tegen het licht gehouden en gepleit voor verbetering.

Volgens een advocaat van het Office of the Official Information Commission (OIC) weigeren veel regeringsdiensten te voldoen aan verzoeken van burgers om informatie. Wanneer vervolgens het OIC het verzoek van een burger honoreert, traineren diensten openbaarmaking. Soms wordt de informatie niet eens verstrekt omdat de wet geen sancties kent.

Toegang tot informatie mag alleen geweigerd worden als de nationale veiligheid, internationale betrekkingen of de veiligheid van een persoon in gevaar komen.

– Houd je gedeisd, wacht tot de nieuwe grondwet klaar is en de nieuwe verkiezingen zijn gepland. Dit advies [of is het een dreigement?] kregen oud-premier Thaksin en zijn supporters gisteren van minister Prawit van Defensie. Hij zei dit in antwoord op een vraag [van wie?] over de manier waarop de regering denkt om te gaan met haar politieke opponenten.

Prawit is niet bang dat in de VS gedemonstreerd gaat worden wanneer Prayut er de Algemene Vergadering van de VN bijwoont. Donderdag vertrekt Prayut naar New York. ‘De regering is daarover niet bezorgd want ze verwacht niet een groot aantal demonstranten te zien.’ Prayut maakt zich ook geen zorgen, zei hij gisteren. ‘Ik heb vertrouwen in de veiligheidsmaatregelen van de VN.’

De regering heeft nog niet besloten of ze juridische actie gaat ondernemen tegen de New Democracy Movement die zaterdag bij het Democracy Monument tegen de junta demonstreerde. De autoriteiten willen eerst de videobeelden van de rally bekijken. Prawit zegt dat de NCPO van geval tot geval beoordeelt of het uiten van politieke opvattingen geoorloofd is.

– Follow-up op het bericht over de sollicitatie van Chitpas Krikadorn naar een post bij de Patrol and Special Operations Division van de gemeentepolitie Bangkok (zie Kort nieuws van gisteren). Een politiewoordvoerder wijst erop dat tegen haar een arrestatiebevel is uitgevaardigd wegens haar rol bij de anti-regeringsprotesten in 2014. Formeel voldoet ze daardoor niet aan de eisen, die aan een politieambtenaar worden gesteld. Niettemin zegt politiecommissaris Somyot dat haar sollicitatie in behandeling genomen gaat worden. Chitpas’ collega’s vinden dat ze het politiekorps in diskrediet heeft gebracht.

– Gedetineerden van een gevangenis in Suphan Buri hebben tijdens de schoonmaak van een riool in Chatuchak mortier- en handgranaten gevonden. De explosieven zaten in een kunstmestzak. Alhoewel ze lang in het water moeten hebben gelegen, waren ze nog werkzaam. De EOD zal ze vernietigen. Vermoedelijk werd het spul in het water gegooid tijdens de anti-regerings protesten in Bangkok.

– Een 30 jaar oud houten rijtjeshuis van twee verdiepingen waarin gevangenispersoneel van de Lang Suan Prison in Chumphon woont, is zondagavond afgebrand. Toen de brand uitbrak, was slechts één bewaarder aanwezig. Hij werd tijdig wakker door het geluid van het vuur en kon enkele bezittingen redden.

– De uitdrukking luidt ‘ongewoon rijk’ en dat is een aanwijzing voor corruptie. De voormalig directeur van het Water Resources Office Region 8 (Sonkhla) kan niet lang meer profiteren van zijn rijkdom, want het OM heeft de rechtbank toestemming gevraagd zijn vermogen te confisqueren.
Mijnheer moet zijn zakken aardig gevuld hebben want het gaat om aandelen ter waarde van 700.000 baht, premie spaaraandelen van 107,7 miljoen baht, eigendommen van 3,5 miljoen baht en een voertuig van 1,29 miljoen baht. (Zie pagina Corruptie 2)

– De medische stand lijkt zich in te dekken tegen claims van patiënten. Dat zegt Kannikar Kijtiwatchakul van de Foundation for Consumers over een nieuwe verklaring over de rechten van patiënten, die op 12 augustus stilletjes van kracht is geworden en tot stand is gekomen zonder inspraak van patiënten en patiëntenverenigingen. De verklaring is wel ter sprake geweest tijdens een openbare hoorzitting in oktober 2014, maar Kannikar zegt dat dit niet genoeg is.

De verklaring bevat onder andere de eis aan patiënten om de behandelend arts volledig te informeren over zijn gezondheidstoestand. [Let vooral op het woordje ‘volledig’.]

Parun Rutjanathamrong van de Thai Drug Watch groep zegt dat de verklaring tot doel heeft ervoor te zorgen dat patiënten de beste zorg krijgen en dat ze zich bewust zijn van het werken met een professionele behandelaar. Patiënten hebben het recht in simpele taal te worden geïnformeerd over hun ziekte en behandeling, zodat ze kunnen besluiten of ze zorg nodig hebben. Maar in noodgevallen beslist de behandelaar, waardoor meer conflicten kunnen ontstaan die in de rechtszaal belanden, vreest hij.

De Aid Access Foundation zegt dat haar leden de verklaring, die is opgesteld door vijf gezondheidsraden, niet accepteren. (Zie pagina Gezondheidszorg)

– Slechts 7 van de 1.300 docenten die om een promotie [lees salarisverhoging] hebben gevraagd, komen daarvoor in aanmerking. De overigen voldoen niet aan de criteria en die zijn vindt minister Dapong (Onderwijs) te streng.

De zwaardere criteria, zoals ‘academische prestaties’, zijn de afgelopen jaren door het ministerie geïntroduceerd. Daaraan voldoen meestal alleen leraren met een uitvoerende taak. De minister heeft Obec opdracht gegeven de criteria te versoepelen. Promotie betekent voor betrokkenen niet alleen een hoger salaris maar ook een betere kans om werk te vinden aan een ‘prestigieuze’ school.

– De verkorting van de schooldag met twee contacturen gaat ten koste van zwakke leerlingen. Zij zullen extra les moeten krijgen, vindt Anusorn Siwakul, voorzitter van de Tutorial Schools Executives and Teachers Association. [Een tutorial school is een particuliere instelling die bijlessen verzorgt.] Anusorn stelt voor dat scholen beter het aantal lesuren van minder belangrijke vakken kunnen terugbrengen en dat van belangrijke vakken verhogen.

Met de verkorting begint in november een proef op 3.500 van de 38.000 openbare scholen, die door Obec beheerd worden. Het gaat niet om een vroegertje, want de vervallen uren van 14 tot 16 uur dienen besteed te worden aan buitenschoolse activiteiten, maar of dit voor alle leeringen geldt, is nog onbeslist. (Zie pagina Onderwijs)


 

Smokkelroutes van Uighur vluchtelingen naar Turkije

Thailand ideaal doorvoerland voor mensensmokkel

21 september – Thailand is het ideale transitland voor mensensmokkel dankzij de centrale ligging, mazen in de wet en welig tierende corruptie. Na jaren Rohingya te hebben gesmokkeld, richten de smokkelaars zich nu op Uighur, een onderdrukte etnische minderheid in China. Met hun smokkel naar Turkije valt ook meer te verdienen, want ze beschikken over meer geld omdat ze doorgaans voor vertrek al hun spullen verkopen.

Surapong Kongchantuk, mensenrechten expert verbonden aan de Lawyers Council of Thailand, doet onderzoek naar de werkwijze van mensensmokkelaars. ‘Mensenhandelaren en smokkelaars kiezen voor al deze vluchtelingen Thailand als transitpunt omdat ze weten hoe gemakkelijk het is mensen door ons land te krijgen.’

Deportatie van Uighur vluchtelingenSurapong schat dat Uighur meer dan 100.000 baht betalen voor de reis van China naar Kuala Lumpur in Maleisië. [De reis van Kuala Lumpur naar Turkije komt daar nog bij.] Het geld dient voor betaling van de reis en een vals paspoort.

De Uighur gooien hun Chinese paspoort weg, want ze willen niet geïdentificeerd worden als Chinezen, het risico lopend teruggestuurd te worden [hetgeen gebeurd is met de veel bekritiseerde deportatie van 109 Uighur mannen in juli].

Surapong weet één ding zeker: Mensenhandelaren kunnen al vele jaren ongestraft hun gang gaan. Ze hebben een krachtig netwerk opgebouwd en nauwe banden aangeknoopt met de lokale bevolking aan de grens en corrupte ambtenaren van het bureau Immigration. Daardoor kunnen ze zich gemakkelijk aan aanhouding onttrekken en gebruik maken van gaten in de Thaise grensbewaking. ‘De meesten glippen door Thailand zonder Immigration bij de grens te passeren.’

Bovenstaand kaartje toont de drie smokkelroutes die worden gebruikt.

Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong. De vraag of de bomaanslag bij de Erawan Shrine een wraakactie was voor de deportatie van de 109 mannen of een vergeldingsactie van mensensmokkelaars, heb ik deze maal buiten beschouwing gelaten. Mogelijk speelden beide motieven een rol.

(Bron: Spectrum, de zondagbijlage van Bangkok Post, 20 september 2015)

Limerick van de dag
Er was eens een echtpaar met veel poen
Dat liet alles voor zich doen
Koken en vrijen
En sokken breien
Dat moesten ze soms wel voordoen

Premier lanceert – ja, wat eigenlijk?

21 september – Het is geen politiek populisme want daarbij wordt geld uitgedeeld om de steun van kiezers te winnen. Het is samenwerking tussen de staat, het volk en bedrijven voor de duurzame ontwikkeling van het land op de lange termijn. Die strategie ontvouwde premier Prayut gisteren op het forum ‘Uniting the state and the people for the grassroots economy’.

De strategie heeft ook een naam: pracha rat (people’s state – volksstaat), maar vraag me niet hier uit te leggen wat daar precies mee wordt bedoeld. Alhoewel het openingsartikel van Bangkok Post vandaag is geschreven door drie verslaggevers – dat zou toch borg moeten staan voor een informatief en duidelijk artikel – staat het bol van vage formuleringen als ’s lands economie versterken op grassroots niveau, lokale gemeenschappen en lokale bedrijven versterken, de samenwerking bevorderen tussen de bevolking, regering en bedrijven alsmede het levensonderhoud van boeren, arbeiders en gemeenschappen te helpen verzekeren.

De recent bekend gemaakte stimuleringsmaatregelen, zoals een geldinjectie in de dorpsfondsen en steun voor het MKB, zouden daarmee in overeenstemming zijn. Wie het aandurft, leze het artikel zelf op de website van de krant: PM launches ‘people’s state’ policy.

Purple Line kaartje

Purple Line Bang Sue-Bang Ya nadert voltooiing

21 september – In 1999 kreeg Bangkok zijn eerste bovengrondse metrolijn (de skytrain BTS, inmiddels bestaand uit twee lijnen Mo Chit-Bearing en National Stadium-Bang Wa), in 2004 gevolgd door de Blue Line tussen Hua Lamphong en Bang Sue (MRT, ondergronds), in 2010 de Airport Rail Link, een lightrail verbinding tussen Phaya Thai en luchthaven Suvarnabhumi en volgend jaar komt daar de Purple Line bij: een bovengrondse verbinding tussen Bang Sue en Bang Ya in Nonthaburi.

Op 12 augustus, de verjaardag van de koningin, wordt de nieuwe lijn in gebruik genomen, maar van mei tot juli kan er al tijdens testritten (die in oktober zonder reizigers beginnen) gratis mee gereden worden. Overstappen van de Blue Line op de Purple Line dient te gebeuren op station Tao Poon.

Er gaan 21 treinen op de nieuwe lijn rijden, gefabriceerd in Japan. De eerste drie zijn inmiddels gearriveerd. De Purple Line is vernoemd naar de kleur van de stoelen: paars en nu weet u ook hoe de Blue Line aan zijn naam komt. De expoitant BMCL (van de ondergrondse metro) verwacht dat in het eerste jaar 100.000 reizigers van de Purple Line gebruik gaan maken. Het tarief begint met 16 baht, net als op de ondergrondse.

Protest tegen concessies voor nieuwe goudmijnen

21 september – De zalvende woorden van premier Prayut bij de presentatie van zijn pracha rat-strategie (zie het bericht hierboven Premier lanceert – ja, wat eigenlijk?) blijken nu al een luchtkasteel te zijn, want morgen krijgt de premier een protestbrief, ondertekend door 20.000 personen, tegen de uitgifte van concessies voor goudmijnen in twaalf provincies.

De brief wordt overhandigd tijdens een rally van vijfhonderd leden van de nieuw opgerichte groep Civil society for reform of natural resources and gold management. De bezwaren tegen de goudmijnbouw zijn bekend: schade aan het milieu en gezondheidsrisico’s voor omwonenden, zoals bewoners bij de bestaande mijnen in Pichit en Loei al te goed weten. In beide provincies is in grondmonsters arseen gevonden in een gevaarlijke concentratie. Bewoners lijden aan verzwakte ledematen, gevoelloosheid en huid- en nierproblemen.

De ellende is begonnen in 1987 en 1989 toen het toenmalige kabinet besloot SPL’s (Special Prospecting Licences) en concessievergunningen te gaan uitgeven aan bedrijven die zich met goudzoeken wilden gaan bezighouden.

De twaalf bedreigde provincies zijn Chanthaburi, Loei, Lop Buri, Nakhon Sawan, Phetchabun, Phitsanulok, Pichit, Rayong, Sa Kaeo, Saraburi, Satun en Surat Thani. Wilt u weten waar die provincies liggen, klik hier.

Kort nieuws maandag 21 september

– Gisteren was World Car Free Day, dus stapten in Bangkok onder het motto ‘Ride a Bike, Fight Congestion’ zo’n 30.000 mensen op de fiets en hield gouverneur Sukhumbhand bij de start op Sanam Luang een mooie toespraak, waarin hij de voordelen van fietsen schetste.

Car-Free Day 2015Ook maakte hij bekend dat de gemeente in versneld tempo fietspaden aanlegt tussen Rattakosin en Thonburi. Moeten in december klaar zijn. Want Bangkok wil het aantal verkeersknelpunten terugbrengen door bewoners te bewegen op de fiets naar hun werk te gaan of het openbaar vervoer te nemen. Ook elders wordt gewerkt aan fietspaden: in het Wareephirom park in Klong Sam Wa en in een park in Prawet.

Volgens het Department of Rural Roads zijn 33 fietsprojecten afgerond, 24 zitten in de pijplijn [alleen Bangkok of het hele land?] en voor 42 in het hele land bestaan plannen. De komende drie jaar wil het land de langste fietsroute van Azië aanleggen: 184,8 kilometer tussen Pathum Thani en Chai Nat via Ayutthaya, Ang Thong en Sing Buri.

– Het is een bekende uitdrukking: Langzaam recht is geen recht, en die geldt maar al te vaak voor de doorgaans uiterst trage rechtsgang in Thailand. Neem nu het protest in december 2002 tegen de aanleg van de Thai-Malaysian gasleiding en de bouw van een gasscheidingsbedrijf in Chana (Songkhla).

Aan een demonstratie voor het JB Hotel in Hat Yai, waar het kabinet Thaksin een mobiele kabinetsvergadering hield [of zou houden?], werd door de politie met harde hand een eind gemaakt. De demonstranten stapten in 2003 naar de rechter en in november van dit jaar [!] wijst de provinciale rechtbank van Songkhla vonnis.

Volgens de demonstranten was beëindiging van het protest in strijd met de wet, omdat buitensporig geweld werd gebruikt, en nu maar afwachten of de rechtbank dat ook vindt. En zo ja, wat dan? In november weten we het.

– Een oude bioscoop aan de Asoke-Din Daeng Road (Bangkok) is gisteren in vlammen opgegaan. Niemand raakte gewond. En dat is alles wat ik erover kan melden, want de krant beperkt zich tot een fotobericht: een foto van een brandweerman die aan het nablussen is, en een bijschrift van één regel. Jammer, want nu weet ik – en u ook niet – hoe lang die bioscoop heeft bestaan en welke klassiekers erin gedraaid zijn.

– Twee pensioneringen en dus twee benoemingen bij Airports of Thailand (AoT). Het adjunct-hoofd van Suvarnabhumi wordt de nieuwe baas van Don Mueang en de luchthaven van Hat Yai krijgt ook een nieuw hoofd, maar die is nog niet bekend. Morgen neemt de raad van bestuur van AoT daarover een besluit.

De organisatie van Suvarnabhumi wordt opgeschud. De huidige vier groepen (Business Support, Operations, Commercial Operations en Maintenance) worden samengevoegd tot twee eenheden. Wie die gaan leiden, is in de wandelgangen ook al bekend.

– Nog steeds lopen bewoners van vijftien grensprovincies het risico op een landmijn te stappen, alhoewel de afgelopen tien jaar op veel plaatsen al mijnen zijn geruimd. Vijftien jaar geleden bleek uit een onderzoek dat in een gebied van 2.500 vierkante kilometer in 530 dorpen in 27 provincies mijnen lagen. Inmiddels wordt geschat dat 17,4 procent nog besmet gebied is oftewel 435 vierkante kilometer, aldus Het National Institute for Emergency Medicine.

Het instituut gaat personeel van het ministerie van Buitenlandse Zaken en particuliere organisaties zoals het Thailand Mine Action Centre trainen op het verlenen van eerste hulp aan slachtoffers. Vooral bewoners aan de grens met Cambodja zijn kwetsbaar.

– Voor jachten en superjachten (langer dan 30 meter) wordt het aantrekkelijker om in Thailand te overwinteren of Thailand aan te doen. Het havengeld wordt verlaagd en de eigenaren mogen onder bepaalde voorwaarden een bedrijf voor toeristen in Thaise wateren beginnen.

Ocean Emerald afgemeerd in Khlong ToeyHet eerste jacht dat van deze regeling gebruik maakt, is de Ocean Emerald, afgemeerd in Khlong Toey, waarop een persconferentie is gehouden voor de Thailand Yacht Show van 8 tot 14 februari in Phuket. Daaraan nemen 40 internationale superjachten en 300 jachten deel.

Het Marine Department heeft nog veel meer plannen om van Thailand een maritiem paradijs te maken, zoals de ontwikkeling van jachthavens in Krabi, Chumphon, Prachuap Khiri Khan, Trat en op Koh Samui. Als de locaties bekend zijn, worden particuliere bedrijven uitgenodigd in de aanleg te investeren. Allemaal ten behoeve van de big spenders.

– Ze bestuurde een graafmachine toen begin 2014 demonstranten tegen de regering Yingluck probeerden een politiekordon te doorbreken en ze bond linten aan de antennes van politievoertuigen en aan de achteruitkijkspiegels van motorfietsen. Dat komt neer op ondermijning van het instituut politie en daar maak je je niet populair bij het korps mee.

Chitpas ‘Tan’ Kridakorn overweegt, gezien de protesten van collega’s, daarom haar sollicitatie naar een hoge post in de Patrol and Special Operations Division van de gemeentepolitie Bangkok in te trekken. De divisie zoekt een capabele vrouw die vloeiend Engels spreekt zodat ze kan helpen bij de voorbereidingen voor de Asean Economic Community die eind dit jaar van kracht wordt. Een sollicitatiegesprek heeft al plaatsgevonden. De eindbeslissing voor de benoeming ligt bij de Royal Thai Police.

– De overstromingen die de tropische storm Vamco in het land heeft veroorzaakt, zijn voor enkele parlementsleden aanleiding om aan te dringen op een wet stadsontwikkeling. De jaarlijks terugkerende overstromingen in het Oosten zijn volgens hen vaak het gevolg van illegale bebouwing in kanalen. En aan de kust blokkeren snelwegen de afvoer van water naar zee. De parlementscommissie stadsplanning gaat het probleem bestuderen.


 

Grenspost Mae Sai 3

Plannen voor SEZ’s boezemen vrees in

20 september – Negentig gezinnen in Mae Sot (Tak) zijn deze maand door het leger van hun land verjaagd. Land waarvan ze al generaties lang gebruik maken, zeggen ze. Maar de overheid heeft de grond nodig voor een van haar ambitieuze plannen: een special economic zone. Daarvan moeten er in totaal tien komen, allemaal in grensprovincies om de grenshandel te stimuleren.

De eerste vijf zijn gepland in Tak, Sa Kaeo, Trat, Mukdahan en Songkhla. In de meeste gevallen gaat het om grond die al in bezit is van de overheid (of waarvan de overheid zegt dat het staatsgrond is) want ze wil geen grote sommen geld uitgeven aan onteigeningen.

‘Het SEZ beleid draagt bij aan de benarde situatie van landloze dorpelingen. Natuurlijk mag de staat redeneren dat sommige van deze mensen openbare grond illegaal in gebruik hebben genomen, maar door ze van de ene op de andere dag te verjagen, marginaliseert ze deze mensen en verdiept ze de sociale kloof’, zegt Prayong Doklamyai, actievoerder en adviseur van de People’s Movement for a Just Society, een non-profit organisatie die zich inzet voor duurzame ontwikkeling en gemeenschapsrechten en de bosbewoners in Tak bijstaat. Prayong dringt er bij de overheid op aan de dorpelingen te helpen zodat ze ergens kunnen wonen.

Gevolgen voor het milieu
Behalve dat de ontwikkeling van SEZ’s gevolgen heeft voor bewoners, heeft ze ook gevolgen voor het milieu. De angst bestaat dat de hand wordt gelicht met de Environmental Act van 1992 ten aanzien van het tijdpad van de vereiste milieu-effectrapportage (EIA). En provinciale gouverneurs gaan benoemd worden als hoofd van commissies die tot taak krijgen de EIA-documenten te beoordelen en goed te keuren. Tijdpad en de rol van gouverneurs kennen geen precedent.

In het district Chiang Khong (Chiang Rai) zijn bewoners bezorgd over het plan 3.000 rai aan regenwoud en moeras in het stroomgebied van de rivier Ing te gebruiken. In dat als waardevol erkend gebied paaien vissen. Thanorm Uttama, president van de Ing River Watershed Council, belooft het plan te zullen aanvechten.

Hannarong Yaowalers, natuurbeschermer en voormalig lid van de Nationale Hervormingsraad, vindt dat de overheid moet luisteren naar de lokale bevolking en het lokale bedrijfsleven. ‘Natuurlijk heeft het land behoefte aan bevordering van de grenshandel, maar op sommige plaatsen is misschien alleen behoefte aan logistiek en niet aan industrie. De regering dient rekening te houden met de specifieke behoeftes van elk gebied.’

Ten aanzien van de locatiekeuze zegt hij dat sommige locaties minder geschikt zijn omdat die vatbaar zijn voor overstromingen. Verder kan gebrek aan water tijdens het droge seizoen een probleem gaan opleveren. In Chiang Rai zal de grond moeten worden opgehoogd om te voorkomen dat het gebied onder water loopt wanneer de rivier Ing buiten haar oevers treedt.

Sommige investeerders zetten vraagtekens achter de concurrentiepositie van SEZ’s. Dat is bijvoorbeeld het geval in Mukdahan (zie het artikel Mukdahan verzet zich tegen industrieel plan).

Penchom Tang, directeur van Ecological Alert and Recovery (Earth), een groep die de industrievervuiling in de gaten houdt, vraagt zich af hoe het SEZ-beleid kan bijdragen aan bestrijding van de armoede en een duurzame economische groei tot stand kan brengen. En hij vraagt zich af hoe milieu en bewoners behoorlijk beschermd kunnen worden, nu het de bedoeling is de MER-procedure in te korten. (Bron: Bangkok Post, 19 september 2015)

Foto: Vrachtwagens wachten voor de grenspost in Mae Sai (Chiang Rai), waar een SEZ is gepland. (Foto Pattarapong Chatpattarasill)

Economie: Nadruk op platteland helpt investeringen niet

20 september – De huidige regering kiest voor het beleid van vorige regeringen om het platteland te steunen en dat moedigt geen investeringen aan, zegt Moody’s Analytics Inc in het rapport Thailand Outlook: Dim Prospects

Het bureau schrijft dat het land zich dient te concentreren op het revitaliseren van het bedrijfsmilieu. ‘Een beleid dat gericht is op verbetering van het bestuur doet meer voor de binnenlandse vraag. Mogelijkheden bestaan voor hervorming van het belastingsysteem, vermindering van de bureaucratie, verbetering van de infrastructuur en verhoging van de uitgaven voor onderwijs. Door dit te doen kan de regering verwachten dat innovatie en het vertrouwen van het bedrijfsleven toenemen. ‘

Voor dit jaar voorspelt Moody’s een economische groei die onder de 3 procent ligt, een voorspelling die overeenkomt met die van het Fiscal Policy Office. Ook de groeiprognose van de centrale bank, die later deze maand wordt bekend gemaakt, zal vermoedelijk in die orde van grootte liggen.

Moody’s verwacht geen herstel van de export, alhoewel de baht toch 9 procent tegenover de dollar in waarde is gedaald. Toename van de concurrentiekracht van de export is niet genoeg om de zorgen over de zwakke wereldvraag weg te nemen, aldus het bureau. Bovendien is de kans op een Chinese recessie toegenomen als gevolg van de verhevigde veranderlijkheid van de financiële markt. Mocht de Chinese economie inklappen, dan kost dat de Thaise economie volgend jaar 2 procent, berekent Moody’s.

Thailand’s industriële export, zoals elektronica, steunt op geïmporteerde goederen. Door een lagere wisselkoers wordt de import duurder waardoor het voordeel van een goedkopere munt deels teniet wordt gedaan. Wel is een in waarde verminderde munt gunstig voor handelsartikelen, want de waarde die de import eraan toevoegt is minimaal vergeleken met de productiekosten. Maar het grootste deel van de Thaise export bestaat uit industriële goederen. En daar komt nog bij dat het toerisme vermoedelijk vermindert als gevolg van de bomaanslag bij de Erawan Shrine.

Een lichtpuntje vormt de Thaise balans. De reserves aan buitenlandse valuta zijn groot en de externe schuld is laag, zowel van de overheid als de particulier sector. Daardoor loopt Thailand geen grote risico’s bij grote kapitaaluitstromen, wanneer in Amerika het monetaire beleid wordt genormaliseerd. ‘Daarom menen wij dat de Bank of Thailand ruimte heeft om de rentetarieven te verminderen, misschien eind 2015 of begin 2016.’ (Bron: Bangkok Post, 19 september)

Limerick van de dag
Spreken is zilver, zwijgen is goud
Is er iemand hier die zich eraan houdt?
Thai kletsen maar raak
Dat doen ze erg vaak
Ik krijg het er soms van benauwd

Bomaanslag: Eerste verdachte was niet in Thailand

20 september – Interessant verhaal, het werpt enig licht op de werkwijze van mensensmokkelaars, maar het onderzoek naar de bomaanslag bij de Erawan Shrine wordt er niet verder mee geholpen. De eerste verdachte die is aangehouden, weten we nu, arriveerde vier dagen na de aanslag in Thailand.

Bomaanslag Advocaat van Bilal Mohammed (inzet)Bilal Mohammed (inzet foto) was via Vietnam uit Turkije gesmokkeld om een baan als chauffeur of meubelmaker in Maleisië te zoeken. Daarbij kreeg hij hulp van de man kortweg aangeduid als Ishan, coördinator van de bomaanslag. Die verstrekte hem tweemaal een vals paspoort, het tweede onder de naam Adem Karadag. Voor de reis had hij $ 5.000 gespaard en $ 2.000 geleend.

De familie van Bilal, die in 2004 van Xinyiang (het woongebied van de Uighur in China) naar Turkije was verhuisd, is niet op de hoogte van zijn detentie. De drie familieleden hebben allen de Turkse nationaliteit met uitzondering van zijn moeder (70). Bilal wil niet dat zij geïnformeerd wordt. Hij heeft met hulp van zijn advocaat (foto) een verklaring opgesteld, waarmee hij consulaire assistentie van de Turkse ambassade hoopt te verwerven. Maleisië was het reisdoel omdat velen voor hem uit Turkije naar Maleisië zijn gegaan en daar een goede boterham verdienen.

Sathon pier
De verdachte die de bom bij de Sathon pier in het water heeft gedeponeerd, heeft nu ook een gezicht. De politie heeft een compositietekening kunnen samenstellen aan de hand van verklaringen van drie verdachten, waaronder een vrouw die is aangehouden in Din Daeng en een taxichauffeur die hem naar de pier heeft gebracht.

Bomaanslag verdachte bom Sathon pierDe krant vermeldt het niet, maar ik roep het nog even in herinnering. De bom was vermoedelijk bedoeld voor Asiatique the Waterfront, een winkel- en restaurantgebied met een veerboot vanaf Sathon te bereiken dat door veel Chinese toeristen wordt bezocht.

Maar de man was in tijdnood gekomen en besloot de operatie af te breken, vermoedt Anthony Davis, veiligheidsanalist bij IHS Jane’s (Zie het bericht Bomaanslag: Verband met Uighur is zonneklaar van 1 september).

Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

Demonstranten trotseren verbod junta

20 september – Politieke bijeenkomsten van meer dan vijf personen zijn verboden, maar de New Democracy Movement trok er zich gisteren niets van aan.

Na een forum op de Thammasat universiteit trokken demonstranten [de krant noemt geen aantal] ’s middags langs Wat Phra Kaeo en het hooggerechtshof naar het Democracy Monument. Onderweg stuitten ze kort op een blokkade van tweehonderd agenten, maar ze werden niet tegengehouden [geen details]. Forum en mars dienden ter herinnering aan de coup van september 2006, waarbij Thaksin ten val werd gebracht.

Op het forum voerden enkele sprekers het woord. Ze spraken over vrijheid van meningsuiting, over de politieke ontwikkelingen van de afgelopen jaren, de wens om de bevolking meer invloed te geven bij politieke besluiten en Thaksin kreeg er van langs.

Docent politicologie Puangthong: ‘De Thaise samenleving is de afgelopen 30 tot 50 jaar achteruit gegaan omdat de bevolking accepteert dat coups in de politiek kunnen ingrijpen.’ Volgens hem keert de bevolking zich sinds de coup van 2006 van de politiek af.

NCPO-woordvoerder Sansern zegt dat de mars een schaduw heeft geworpen op de aanstaande trip van premier Prayut naar de VS, waar hij de Algemene Vergadering van de VN bijwoont. Volgens Sansern wilden de demonstranten de autoriteiten provoceren, zodat ze konden beweren dat de regering geweld tegen de bevolking gebruikt. Hij zegt dat overtredingen zijn geregistreerd. ‘Als de tijd rijp is, worden de overtreders vervolgd , dus zullen ze de consequenties moeten aanvaarden.’

Wateroverlast zaterdag in Sator (Trat)

Vamco uitgeraasd; nu overlast van runoff

20 september – De tropische storm Vamco is uitgeraasd, de overstromingen nemen af en het leven herneemt zijn normale gang, maar nu zorgt op sommige plaatsen runoff voor wateroverlast. Met die term wordt water aangeduid dat stroomt uit de van water verzadigde bossen op bergen.

Dat was onder andere geval in de stad Mae Sot en aangrenzende districten dat overstroomd werd door water afkomstig van de Thanon Thong Chai bergketen en Khun Huay Mae Sot. Op sommige plaatsen bereikte het water een hoogte van 1 meter. Lichtpuntje: sinds zaterdag verbetert de situatie iets. Ook de binnenstad van Rayong kreeg te maken met runoff.

De situatie elders in het land:
• In Satun staan drie districten onder water en vrijdagmiddag mistte het in het grootste deel van de provincie.
• Pattaya is watervrij, het uitgaansleven kwam vrijdagavond weer op gang.
• In Bang Lamung (Chon Buri) is de dijk van een waterreservoir doorgebroken, waardoor 50 huishoudens zijn beschadigd. Legercommandant Udomdej, tevens staatssecretaris van Defensie, bracht er zaterdag een bezoek. In het subdistrict Sator (Trat) staat het water 1 tot 2 meter hoog. Twee heiligdommen langs de Khlong Sator zijn onder water gelopen. Het waterpeil in de rivier is gestegen tot 10 meter als gevolg van runoff uit Chanthaburi.
• In Hua Hin valt de overlast mee. Slechts enkele delen zijn onder water gelopen. Op wegen staat het water 15 cm hoog. Dat is althans wat ik lees op de website. In de krant wordt een ander beeld geschetst. Zware regens vrijdag hebben wegen onder water gezet, waardoor auto’s strandden en het verkeer in de knoop raakte.
• In de wijk Rom Ruan Pattana van Ratchaburi hebben de bewoners de nacht doorgebracht in legertenten na zware regens vrijdagavond. In twee districten begint runoff van de Tanao Sri Range te stromen. Bewoners die langs de Pashi rivier wonen, is geadviseerd voorbereidingen voor evacuatie te treffen.
• In Sadao (Songkhla) is de runoff van de Kaew bergketen na twee dagen verdwenen. Het is er gestopt met regenen.
• Verder is er ook nog goed nieuws. Waterreservoirs in Nakhon Ratchasima en Chai Nat zijn flink aangevuld. Maar het waterpeil in de twee grote stuwmeren Bhumibol en Sirikit blijft aan de lage kant, dus boeren in het stroomgebied van de rivier Chao Phraya is gevraagd gewassen te verbouwen die weinig water vragen.

Bedreiging voor toerisme
De waterafvoer op wegen in kustprovincies dient dringend verbeterd te worden, want de huidige situatie dreigt het toerisme te schaden, zegt directeur Royol van het Hydro and Agro Informatics Institute. Het water dient in zee te kunnen stromen zonder de bij toeristen populaire stranden te vervuilen, maar hoe dit moet gebeuren, zei hij er niet bij.

Voor het geval u het nog niet weet: Chon Buri, inclusief Pattaya, zijn tot rampgebied verklaard, evenals vijf districten in Chanthaburi. Daar zijn de woningen in 125 dorpen getroffen door overstromingen.Gelukkig begint hert water zich al terug te trekken.

Een schip met 88 containers raakte vrijdagavond na vertrek uit de Unithai Port in Samut Prakan door hoge golfslag tijdens een zware storm in de problemen. De lading (blikvoedsel en consumentenproducten) is overboord gezet.

Op de foto de wateroverlast zaterdag in Sator (Trat).

Hoon en bijval voor ideetje van Wissanu

10 september – Het enigzins vaag geformuleerde idee van vice-premier Wissanu om de bezem te halen door het politieke landschap, roept twee tegengestelde reacties op: bizar en gewenst. Wissanu refereerde aan de situatie nadat de nieuwe grondwet definitief is en organieke wetten voor een nadere uitwerking worden opgesteld. Politieke partijen zouden zich dan opnieuw moeten registreren, omdat aan partijen nieuwe eisen kunnen worden gesteld.

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Surapong en vooraanstaand lid van Pheu Thai verwelkomt Wissanu’s suggestie. ‘Het zou goed zijn om terug naar af te gaan’, zegt hij. Alle partijen opereren dan op een gelijk speelveld.

Waarnemend secretaris-generaal Chavalit van voormalig regeringspartij Pheu Thai vraagt zich of Wissanu met zijn suggestie wellicht de weg wil banen voor een door militairen geleide nieuwe partij. Verder wijst hij erop dat honderden kleine, middelgrote en grote partijen zich opnieuw zouden moeten inschrijven.

Het hoofd van het juridisch team van voormalig oppositiepartij Democraten noemt het idee ‘bizar’ en een andere Democraat meent dat her-registratie geen eind maakt aan politieke polarisatie.

Thans is de oprichting van nieuwe politieke partijen verboden. Degenen die azen op het parlementspluche dienen dus te wachten totdat de organieke wetten zijn opgesteld. (Zie verder pagina Grondwetwijzing)

Kort nieuws zondag 20 september

– Genezing van de Thaise economische ‘polio’ wordt een uphill struggle (sisyphusarbeid), zegt vice-premier Somkid, sinds de kabinetswisseling leider van het economisch team. Tijdens een seminar van parlementsleden in Pattaya gisteren vergeleek hij de economie met een patiënt met als benen de export en investeringen en als andere been consumptie. Beide benen zijn aangetast: de export neemt af, investeringen blijven achter en de binnenlandse bestedingen in plattelandsgebieden zijn beperkt. Somkid denkt dat het mogelijk is tussen beide een juiste balans te vinden, maar ‘het wordt moeilijk’.

– Voormalig Pulo-leider Haji Daoh, die na een gevangenschap van 17 jaar is vrijgelaten, zegt zijn steun toe aan pogingen om vrede te stichten in het diepe Zuiden. Hij is bereid met alle partijen samen te werken en verwelkomt het idee voor een open dialoog met verzetsgroepen. Daoh is de tweede Pulo-leider die dit jaar is vrijgelaten. Pulo staat voor Patani United Liberation Organisatie. De organisatie streeft naar afscheiding van Thailand en oprichting van de onafhankelijke staat Patani, bestaande uit de drie meest zuidelijke provincies.

– In een Special Report blikt de krant terug op de perikelen bij de Thaise luchtvaartdienst, die een onvoldoende heeft gekregen van de International Civil Aviation Organisation van de VN omdat ze niet voldoet aan alle internationale veiligheidsregels. De redding moet nu komen van het door premier Prayut ingestelde Command Centre for Resolving Civil Aviation Issues onder leiding van luchtmachtcommandant Trithot.

Volgens een bron is de regering met het nieuwe centrum op de goede weg door zich te concentreren op het benoemen van de beste mensen om de problemen op te lossen in plaats van te proberen de problemen zelf op te lossen. Zie verder het desbetreffende artikel Prayut invokes Section 44 in aviation safety overhaul op de website van de krant.

Zie voor alle berichten over de luchtvaartperikelen de pagina Luchtvaartdienst onder vuur.


 

Museum of Corruption

Museum geeft corruptie een gezicht

19 september –  De corruptie krijgt een gezicht en dat is dan ook alles wat gezegd kan worden van het twee weken geleden geopende corruptiemuseum, een overzicht van Thailand’s tien meest bekende corruptiezaken. Eigenlijk kun je niet van een museum spreken; het is meer een expositie, tijdelijk ondergebracht in het Bangkok Art and Culture Centre die later in het kantoor van de NACC een definitieve plaats krijgt.

Aan de hand van tien beeldjes plus toelichtingen wordt een breed scala een corruptiezaken belicht: van gerommel met overheidsgelden tot een hoge ambtenaar die ‘ongewoon rijk’ is.

Het museum is een initiatief van de particuliere Anti-Corruption Organisation of Thailand. Secretaris-generaal Mana Nimitmongkol legt uit dat het museum tot doel heeft verschillende vormen van corruptie te laten zien. ‘En voor degenen die zich in enige vorm aan corruptie schuldig maken, vormen ze een herinnering dat wat ze doen, vastgelegd is en nooit vergeten wordt.’

Mana zegt dat corruptie in Thailand ‘gewoon gedrag’ is. ‘De politieke en economische transitie van het land schept de mogelijkheid voor mensen met macht en invloed om zich te verrijken. En terwijl dit doorgaat, distantiëren de mensen op een lager niveau zich ervan. Als gevolg daarvan wordt corruptie nooit opgelost.’

Corruptie Klong Dan water Treatment SchemeDe beelden in het museum staan symbool voor het desbetreffende schandaal. De bezoeker wordt erdoor uitgedaagd de verborgen boodschap zelf te ontdekken. En mocht dat niet lukken, dan helpt een tekst met vereenvoudigde informatie over de zaak.

De aanleg van de afvalwaterzuiveringsinstallatie Klong Dan (Samut Prakan, nog nooit in bedrijf geweest) wordt geïllustreerd aan de hand van een persoon met drie hoofden, want de overheid ging driemaal in de fout: bij het opzetten van het project, bij het bepalen van het budget en door het project goed te keuren.

Van het museum is ook een online versie beschikbaar, zodat de mensen in het land er kennis van kunnen nemen. De grote vraag is natuurlijk: helpt het en hoe kan een land het meest effectief corruptie bestrijden? Op die laatste vraag geeft het museum geen antwoord en misschien is er ook geen antwoord, want zegt Mana: ‘Corruptie is diep geworteld in de Thaise samenleving.’ (Bron: Bangkok Post, 18 september) (Zie ook pagina Corruptie 2)

Stimuleringsmaatregelen nauwelijks bekend

19 september – De economische stimuleringsmaatregelen, waarvoor de regering 136 miljard baht heeft uitgetrokken, zijn nauwelijks bekend bij de bevolking met uitzondering van de geldinjectie in de Village Funds. Die steun wordt met instemming begroet, blijkt uit een peiling van de University of the Thai Chamber of Commerce.

Van de 1.800 respondenten, verdeeld over 600 bedrijven en 1.200 burgers, zei slechts 18 procent goed op de hoogte te zijn van de maatregelen; 82 procent wist van niets. Qua waardering scoorden de Village Funds het hoogst. Per fonds is een lening van 1 miljoen baht beschikbaar, de eerste twee jaar rentevrij en daarna gedurende vijf jaar een rente van 1 tot 4 procent. Bewoners kunnen vervolgens bij het fonds lenen, maar niet om schulden af te lossen. Het is de bedoeling dat het geld in de economie wordt gepompt.

Verder in volgorde van waardering: het Blue Flag programma (een pakket aan goedkope levensmiddelen), een bedrag voor kleine constructie- en reparatiewerkzaamheden in dorpen, versoepelde condities voor kredietgaranties en zachte leningen aan het midden- en kleinbedrijf.

Het pakket richt zich specifiek op de laagste inkomensverdieners, boeren en het MKB, drie groepen die het zwaar hebben. Het nieuwe economisch team van de regering verwacht weinig van de export om de kwakkelende Thaise economie te reanimeren. (Bron: Bangkok Post, 18 september)

Goudmijn Pichit 2

Milieuramp op komst met concessies voor goudmijnen

19 september –  Slecht nieuws voor bewoners, voor het milieu en voor het land. De in voorbereiding zijnde mijnbouwwet stelt geen enkele beperking aan mijnbouw. Geen enkel gebied is veilig, inclusief regenwouden. Toestemming van de centrale overheid is niet meer nodig, de provinciale gouverneur beslist. De mijnindustrie krijgt vrij spel en dat is rampzalig want die bedrijfstak heeft een slechte reputatie als het gaat om het milieu en de gezondheid van de bevolking, en dat geldt ook herstelwerkzaamheden en compensatie.

Mensen zijn gestorven, chronisch ziek geworden of gehandicapt door bruinkool mijnbouw in Mae Mo (Lampang), lood mijnbouw in Klity Lang (Kanchanaburi), zink mijnbouw in Mae Tao (Tak) en goud mijnbouw in Pichit (foto) en Loei.

En nu wil het Department of Primary Industries and Mines in twaalf provincies goudconcessies gaan uitgeven. Het voornemen was nog niet bekend gemaakt of de bevolking stond al haar achterste benen. Zie hiervoor onder andere Kort nieuws van gisteren.

Bangkok Post schrijft in haar hoofdredactioneel commentaar van vrijdag dat de gang van zaken een lachertje maakt van het beleid van het militair gezag om de armoede te bestrijden en ‘happiness’ aan de mensen terug geven, zoals de junta zichzelf presenteert.

De mijnbouwwet dient vooral het belang van de mijnindustrie. De wet is zonder inspraak van bewoners en andere betrokkenen tot stand gekomen. Als de wet wordt aangenomen, is een nieuwe milieu- en gezondheidsramp in de maak. De premier dient de wet onmiddellijk te stoppen, eist de krant. (Bron: Bangkok Post, 18 september)

Regering wil investeringen stimuleren

19 september – Belasting- en andere voordelen om investeringen in industrieën met een grote potentie te stimuleren, worden volgende week bekend gemaakt, zegt minister Apisak (Financiën). De maatregelen richten zich op bedrijven die essentieel zijn om het land in een S-vormige curve [?] te sturen en door de zwakke economie te leiden. Het ministerie vormt binnenkort een commissie, die de taak krijgt particuliere investeringen aan te trekken.

Apisak heeft al met ondernemers van enkele industrieën en vastgoedbedrijven gesproken. ‘We moeten de problemen van deze industrieën aanpakken, daar die de hele Thaise economie kunnen beïnvloeden. We moeten een preventieve aanpak kiezen in plaats van de problemen op te lossen op het moment dat ze ontstaan.’

Apisak zegt dat voor buitenlandse investeerders corruptie een andere factor is bij het nemen van investeringsbeslissingen. Volgens hem heeft de regering deze kwestie serieus aangepakt en corporate governance (goed bedrijfsbestuur) bevorderd.

Voor vice-premier Somkid, die de leiding heeft van het economisch team van het kabinet, is de eerste prioriteit van de regering om zaken doen, belastingafdracht en het starten van een bedrijf gemakkelijker te maken. Thans neemt het starten van een bedrijf gemiddeld 27,5 dagen in beslag, in Singapore en Maleisië doen ze het respectievelijk binnen 2,5 en 5,5 dagen. (Bron: Bangkok Post, 18 september)

Limerick van de dag
Er was eens een man in Delden
Die had merkwaardige helden
Boeren en hoeren
Vissers en pissers
Waarom, hoef ik toch niet te melden

Vamco maakt einde aan watertekorten

19 september – Elk nadeel heeft zijn voordeel, de gevleugelde uitdrukking van Johan Cruyff blijkt ook op te gaan in Thailand, want aan de watertekorten in de oostelijke provincies is een eind gekomen. Dankzij Vamco, woensdag nog een tropische storm en donderdag een depressie, is er nu voor de rest van het jaar voldoende water, aldus een woordvoerder van het Chon Buri Provincial Irrigation Office.

Bangkok Post besteedt het grootste deel van pagina 2 aan de watersituatie, voorzien van vijf foto’s. Het is een nogal technisch verhaal met gegevens over watervolumes en waterreservoirs, alleen te volgen voor degenen met enige geografische kennis van het gebied. Centraal in het artikel staat het Ban Phra reservoir. Het waterpeil is er aanzienlijk gestegen. Wanneer de regens de komende maanden aanhouden, zal het peil in diverse andere reservoirs in de oostelijke provincies weer op een normaal peil uitkomen.

Maar bewoners wordt nog steeds geadviseerd zuinig met water te zijn. De woordvoerder zegt dat het volume in alle negen reservoirs van Chon Buri volgend jaar niet het gewenste niveau bereikt, wanneer regens in de bovenstroom van de Bang Pakong rivier uitblijven.

De directeur van waterbedrijf East Water Co Ltd zegt dat het waterpeil in zes reservoirs in het Oosten blijft stijgen. De reservoirs zijn onderling verbonden door pijpleidingen zodat een reservoir met te weinig water kan worden aangevuld.

Het Department of Highways maakt bekend dat tien hoofdsnelwegen in zes provincies onder water zijn gelopen. In de provincie Rayong zijn de huizen van vierduizend dorpelingen van twee tambons in het district Muang overstroomd. Het water bereikte er een hoogte van 1,5 meter. Elf pompen zijn geïnstalleerd om het af te voeren en lokale ambtenaren en soldaten zijn naar het gebied gestuurd om hulp te bieden.

Kort nieuws zaterdag 19 september

– De eerste drie in Japan gebouwde treinen die op de Purple Line gaan rijden (Nonthaburi-Bangkok), zijn gisteren in de haven van Laem Chabang gelost van een Thais schip. Ze gaan volgende maand aan testritten beginnen. In totaal zijn in Japan 21 treinen met 63 rijtuigen besteld.

De Purple Line heeft een lengte van 23 kilometer en telt 16 stations. De aanleg van de lightrail verbinding heeft vertraging opgelopen door de overstromingen van 2011. Naar verwachting komt de lijn op 12 augustus volgend jaar in bedrijf. [Lightrail is een verzamelnaam van spoorvervoersystemen die zich ergens tussen trein, metro en tram bevnden: sneller dan een tram, lichter en goedkoper dan een trein.]

Bangkok Post opent vandaag met een analyse over de verdere gang van zaken, nu de ontwerp-grondwet is afgestemd en er een nieuwe versie moet komen. Het politieke landschap wordt opgeschud, schrijven de twee BP-verslaggevers en dat concluderen ze uit het feit dat de politieke partijen zich opnieuw moeten registreren. Partijleden hebben dan de gelegenheid om te bedenken of ze hun oude partij trouw blijven of een nieuw politiek tehuis zoeken. En hier laat ik het maar bij, want van het artikel begrijp ik niet veel.

Wat ik niet wist: de Democraten hebben de meeste leden, 14 miljoen, tegen Pheu Thai 11 miljoen. Maar dat heeft zich de afgelopen jaren niet vertaald in verkiezingswinst, want Pheu Thai domineert al lang de politiek. (Zie verder Big parties face shake-up op de website van de krant en de pagina Grondwetwijziging)

– Moo Ham, zoals zijn bijnaam luidt, ontloopt toch niet zijn straf voor het inrijden op een groep wachtenden bij een bushalte in 2007, waarbij een vrouw om het leven kwam. Het hooggerechtshof veroordeelde hem gisteren tot 25 maanden gevangenisstraf ondanks zijn ‘mental disorder’, die voor het Hof van Beroep in 2013 aanleiding was hem een voorwaardelijke straf te geven. Het Hof van Beroep overwoog ook dat de slachtoffers al smartegeld hadden ontvangen van de familie van Moo Ham. Het hooggerechtshof meende daarentegen dat hij gezien zijn mentale staat niet had had mogen rijden.

De zoon van een zakenman en een voormalig Miss Thailand heeft een voorgeschiedenis van drugsgebruik, emotionele instabiliteit en het gebruik van geweld als hij kwaad is. Hij reed destijds op de wachtenden in na een ruzie met een buschauffeur, die hem gesneden zou hebben.

– Een technische vrijspraak, geen inhoudelijke beoordeling: zo kan het vonnis van het Hof van Beroep worden genoemd waarin de vrijspraak van actievoerder Andy Hall door de lagere rechtbank wordt bevestigd. Hall was aangeklaagd door het ananasbedrijf Natural Fruit in Prachuap Khiri Khan omdat hij het bedrijf ervan heeft beschuldigd buitenlandse werknemers uit te buiten. De vrijspraak van gisteren had betrekking op een Al Jazeera interview. Dat vond in Myanmar plaats en daarom had hij niet in Thailand vervolgd mogen worden.

Maar Hall is nog niet van het bedrijf af, want het heeft vier aangiftes gedaan, ook voor de publicatie van de beschuldigingen in een rapport van mensenrechtengroep Finnwatch. Die drie andere zaken lopen nog. Volgende maand wordt Hall formeel in staat van beschuldiging gesteld voor overtreding van de Computer Crime Act. Verder heeft het bedrijf – het houdt maar niet op – twee schadeclaims ingediend.

Hall laat het er niet bij zitten. Hij gaat de bedrijfsleiding aanklagen voor meineed en een valse aangifte bij de politie, alsmede het OM voor de onterechte vervolging. (Zie ook pagina Migranten)

– De schrijver en voormalig diplomaat Prabhassorn Sevikul is gisteren aan een hartaanval overleden. Hij is 67 jaar geworden. De afgelopen 40 jaar schreef hij 60 romans, 150 korte verhalen en 200 gedichten. Zijn thematiek varieert van teenagers tot hebzuchtige politici. Negen van zijn romans zijn bekroond  en negen verwerkt tot tv-series. In 2011 kreeg hij de eretitel Nationaal Kunstenaar.

– Premier Prayut, minister Don (Buitenlandse Zaken) en een delegatie krijgen het druk in de VS. Prayut en de minister wonen de UN Sustainable Development Summit bij, waarop wereldleiders de agenda op het gebied van duurzame ontwikkeling na 2015 bepreken. En op 28 en 29 september wonen zij en de delegatie de algemene vergadering van de VN bij.

Prayut mag ook het woord voeren. Hij gaat de internationale gemeenschap eens haarfijn uitleggen wat Thailand op het gebied van armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling presteert. Buiten de vergaderingen praat Prayut met counterparts. Of hij de politieke situtie in de algemene vergadering aansnijdt, is niet bekend.

– Zou hij dat nou geloven? Legercommandant Udomdej zegt dat de autoriteiten in het Zuiden de veiligheidssituatie stevig in de hand hebben. Hij zei dat een dag nadat in Narathiwat op acht plaatsen gelijktijdig bommen zijn ontploft, waarbij drie burgers en een soldaat werden gedood, dertien personen gewond raakten en een kruidenierswinkel in Phraya Rangae zwaar beschadigd raakte. Dat gebeurde nadat bekend was geworden dat een Pulo-leider na 17 jaar detentie als bewijs van goede wil maandag wordt vrijgelaten.

Udomdej zei verder dat het opbouwen van vertrouwen met het zuidelijk verzet veel tijd vergt, maar vertrouwen is wel een voorwaarde voor vredesgesprekken. ‘Nu is het moment om te laten zien dat iedereen oprecht is een doorbraak te zoeken om een eind te maken aan meer dan 10 jaar geweld.’

Onlangs sprak een Thaise delegatie in Maleisië informeel met vertegenwoordigers van Mara Patani, een nieuwe paraplugroep van zes verzetsgroepen. Over de voorwaarden die beide partijen stellen aan hervatting van de in 2013 begonnen en gestokte vredesgesprekken moet men het nog eens zien te worden.

– Weinig nieuws over het onderzoek naar de bomaanslag. De politie heeft nieuwe CCTV-beelden gevonden van Mierail, de man die bij de grens met Cambodja is aangehouden. Hij zou ook ‘de man in het blauwe shirt’, die bij de Sathon pier een bom in het water achterliet, een rugzak met het explosief hebben gegeven. De locatie van de overdracht is niet bekend gemaakt.

Verder heeft de politie aan de collega’s in Myanmar gevraagd na te gaan of een man uit Bangladesh die er is aangehouden omdat hij illegaal het land was binnengekomen, betrokken was bij de bomaanslag. Drie personen, twee Maleisiërs en een Pakistani, werden er al eerder aangehouden, maar zij lijken alleen actief te zijn geweest als mensensmokkelaar en zouden niet betrokken zijn bij de bomaanslag.

Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

– Vice-premier Wissanu wil dat uiterlijk eind deze maand de beslissing valt of voormalig premier Yingluck en 21 anderen financieel aansprakelijk worden gesteld voor het verlies op het hypotheeksysteem voor rijst. Twee commissies buigen zich momenteel over die kwestie en stellen de hoogte van de schadevergoeding vast. Voor Yingluck wordt een bedrag van 500 miljoen baht genoemd, maar dat is slechts een eerste cijfer; de anderen, waaronder de voormalige minister van Handel, zouden 10 miljard baht moeten ophoesten. Premier Prayut wil dat de hele zaak voor het eind van het jaar afgerond is, dus inclusief eventuele beroepszaken bij de bestuursrechter. (Zie pagina Rijst 3)

– De New Democracy Movement houdt vandaag een herdenking van de coup op 19 september 2006 waarbij premier Thaksin ten val werd gebracht. De organisatie is gevraagd details van de herdenking naar de NCPO te sturen. De NCPO heeft nog niet besloten of de bijeenkomst wordt verboden. Als hij doorgaat, zullen soldaten niet ingrijpen maar wel controleren of de activiteiten de regering in de wielen rijdt bij het herstel van de sociale orde.

De herdenking bestaat uit een forum aan de Thammasat universiteit en een symbolische actie bij het Democracy Monument. De sprekers zijn bekend gemaakt op de Facebook-pagina van de groep.


 

Overstroming Chon Buri

Tropische storm Vamco gaat tekeer

18 september – Bangkok Post trekt vandaag een hele fotopagina uit voor de tropische storm Vamco, die met name heeft toegeslagen in Chon Buri inclusief het toeristenmekka Phuket. Die stad liep woensdagavond [nacht?] binnen drie kwartier onder 30 centimeter water. In het district Lamung kwam het water zelfs tot 1 meter of meer. Ook donderdag bleven de weergoden het gebied teisteren.

Directeur Royol van het Hydro and Agro Informatics Institute zegt dat de regen die in bakken naar beneden kwam, tot gevolg had dat de waterafvoer naar zee werd belemmerd waardoor riolen overliepen in Pattaya en het centrumgebied van Rayong. Ook high-level wegen belemmerden de afvoer [?]. De afvoerproblemen in de kustprovincies zijn een jaarlijks terugkerend euvel, aldus Royol.

In Rayong begaf een dijk van het Klong Bang Phai reservoir het. Het dorp Yai Ra kwam daardoor onder 50 tot 100 cm water te staan.

Behalve Chon Buri [en ik neem aan ook Rayong] zijn vier andere provincies, die door Vamco het zwaarst getroffen werden, tot rampgebied verklaard, waardoor extra gelden beschikbaar komen voor reparatiewerkzaamheden: Tak, Chanthaburi, Surin en Si Sa Ket.

In vijf provincies in het Noordoosten en Noorden werden 14 tambons in acht districten getroffen door de tropische storm. Huizen liepen onder water, winkels spoelden weg [?] en trawlers zonken. Op het eiland Koh Lan zaten 380 toeristen enige tijd vast. Met vier boten heeft het Marine Department  de hoge golven trotserend, hen veilig terug kunnen brengen naar Pattaya.

Het Meteorological Department maakte gisteren bekend dat Vamco in kracht heeft ingeboet en nu een lagedrukgebied is. Maar gevoegd bij de moesson boven de Andaman zee, het Zuiden en de Golf van Thailand blijft de kleine Vamco op sommige plaatsen zorgen voor zware regens. De bewoners van zestien provincies zijn gewaarschuwd voor overstromingen. Mocht u willen weten welke, raadpleeg Chon Buri a ‘disaster area’ after flooding op de website van de krant.

Prijsgarantie voor garnalenkwekers

18 september – Garnalenkwekers krijgen de komende zes maanden een vaste prijs voor hun garnalen van Thai Union Frozen Products Plc. Het bedrijf kampt met een afnemende export als gevolg van de lagere koopkracht in de grote economieën, een te klein aanbod en lage prijzen op de wereldmarkt vanwege een uitbraak van het early mortality syndrome.

TUF-directeur Rittirong Boonmechote noemt de lage prijs een belangrijk risico voor exporteurs. Wanneer de prijs laag blijft, stellen kopers hun orders uit, waardoor de prijs nog verder zakt. Het te kleine aanbod voor de export doet kopers naar Thailand’s rivalen uitwijken. Zelfs de zwakkere baht biedt geen soelaas, daar Thailand’s concurrenten sterker dan ooit zijn. Sommige buitenlandse kopers zijn overgestapt naar Vietnam nadat de EU met dit land een vrijhandelsovereenkomst had gesloten.

Rittirong : ‘We hopen dat de garantieprijs een stimulans vormt voor de marktprijs en ervoor zorgt dat de garnalenkwekers zaken kunnen blijven doen.’

TUF verwacht dat de komende zes maanden in totaal 12.000 ton wordt aangeboden. Kwekers zijn vrij hun garnalen aan de TUF te verkopen of aan andere bedrijven wanneer die een hogere prijs bieden. Rittirong zegt dat prijsgarantie gunstiger is dan onder contract kweken, omdat de kwekers de vrijheid hebben zelf hun kopers te zoeken. Het garantieprogramma loopt van 1 oktober tot 31 maart. (Bron: Bangkok Post, 17 september)

MPC handhaaft policy rate

18 september – Zoals voorspeld heeft het Monetary Policy Committee (MPC) de policy rate van 1,5 procent ongemoeid gelaten. De commissie meent dat de wisselkoers van de baht behulpzaam is bij het herstel van de economie, alhoewel die minder invloed heeft op particuliere investeringen dan return on investment en een surplus in productiecapaciteit in bepaalde sectoren.

Over een week maakt de centrale bank haar groeiprognose voor dit jaar bekend, maar de commissie liet nu al doorschemeren dat die onder de 3 procent uitkomt ondanks de recente stimuleringsmaatregelen van de regering. De risico’s, geassocieerd met buitenlandse economieën, met name de Chinese teruggang, zijn toegenomen waardoor de economieën van de Asean-landen worden beïnvloed, zegt Mathee Supapongse, secretaris van de MPC en assistent-gouverneur voor monetair beleid. (Bron: Bangkok Post, 17 september)

Thai Smile nieuw uniform

Thai Smile lanceert 3S-strategie

18 september – Thai Smile wil af van haar image als budgetmaatschappij. De 100 procent dochter van Thai Airways International (THAI) presenteerde woensdag haar nieuwe slogan en nieuwe uniformen voor het cabinepersoneel.

Smart, Sabaai en Smile zijn de sleutelwoorden waarmee het bedrijf een positie wil verwerven tussen budget- en lijnvluchtmaatschappijen. Ze vergelijkt zich met Europese maatschappijen die binnen Europa vliegen zoals Germanwings van Lufthansa. In Thailand is alleen Bangkok Airways een directe concurrent.

De ‘premium travel experience’ die Thai Smile belooft, blijkt uit de service. Maaltijden en ruimbagage, waarvoor bij budgetmaatschappijen apart betaald moet worden, zijn ‘gratis’, dat wil zeggen in de prijs verdisconteerd die slechts 10 procent boven die van maatschappijen als AirAsia ligt. Thai Smile, in 2012 gelanceerd, verwacht eind dit jaar uit de rode cijfers te komen. (Bron: Bangkok Post, 17 september)

Limerick van de dag
Wanneer u de weg bent kwijt geraakt
En een luide hulpkreet heeft geslaakt
Neem ruimschoots de tijd
U blijft de weg kwijt
Want Thai zijn heel erg welbespraakt

De media zijn de gebeten hond

18 september – De jacht op ‘de man in het gele shirt’, die de bom bij de Erawan Shrine heeft geplaatst, wordt belemmerd door de mediaberichtgeving, want daardoor weet hij elke beweging van de politie, zegt adjunct-politiecommissaris Chapthip, die de leiding heeft over het onderzoek.

Waar hij zich ophoudt, weet Chapthip niet. De man is gevlucht naar Maleisië, maar heeft dat land vermoedelijk al verlaten. ‘Vorige week was ik honderd procent zeker dat we hem konden arresteren, maar deze week zijn we terug bij af.’

Abdul TawabChakthip maakte gisteren van zijn hart geen moordkuil. ‘Ga vooral door, bericht nog meer in-depth informatie over het onderzoek’, fulmineerde hij tegen de media.

‘De politie zal het daardoor nog moelijker krijgen de verdachten te vangen. Als er geen berichten waren geweest over de vluchtende verdachten, waren ze vorige week al gearresteerd. Ik begrijp niet wat de media beweegt. De media zouden moeten proberen het werk van politieonderzoekers te begrijpen.’ En zo ging Chakthip nog een tijdje door met het toespelen van de zwartepiet.

De rechtbank van Min Buri heeft toestemming verleend voor een arrestatiebevel voor de Pakistaan Abdul Tawab, die tweemaal geld heeft overgemaakt naar de echtgenoot van de Thaise vrouw die de kamer in Min Buri heeft gehuurd, waar bommaterialen en Turkse paspoorten zijn gevonden. Tawab zou de leider zijn van een mensenhandelnetwerk dat Uighur uit China via Thailand naar een derde land smokkelt en mogelijk is hij de financier van de aanslag. Hij zou ook geregeld hebben dat de andere verdachten Thailand konden ontvluchten. Tawab is de dertiende verdachte tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd.

Politiewoordvoerder Prawut zegt dat de politie onderzoekt of Tawab de echtgenoot is van een vrouw die in een appartement in Din Daeng is aangehouden. Ze zou spullen van verdachten hebben verhuisd en een taxi hebben geregeld voor ‘de man in het blauwe shirt’, verantwoordelijk voor de mislukte bomaanslag bij de Sathon pier. Ze heeft ook Tawab onderdak verleend.

De Turkse ambassade heeft om de in beslag genomen Turkse paspoorten gevraagd om vast te stellen of ze echt of vals zijn. Maar de politie mag ze niet afgeven, omdat het bewijsmateriaal is en heeft kopieën gegeven. Verder heeft politiewoordvoerder Prawut de eerste secretaris van de Turkse ambassade om bevestiging gevraagd of verdachte Ishan, die de aanslag gecoördineerd zou hebben, uit Bangladesh naar Turkije is gevlogen. Een andere verdachte zou ook via die route zijn gevlucht.

Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

Aanbesteding ARL-treinen geen zuivere koffie

18 september – Weer een mogelijk geval van fraude. Zijn er wel eens eerlijke aankopen in Thailand, zou ik bijna verzuchten. Het ministerie van Transport vertrouwt de aankoop van zeven treinen voor de Airport Rail Link (ARL, de lightrail naar Suvarnabhumi) niet. Het heeft de spoorwegen (SRT), de moeder van de ARL, gevraagd om informatie over de aanbesteding.

Het ministerie zegt bij monde van een bron dat de SRT de aanbesteding had moeten staken omdat slechts een van de vier geïnteresseerde bedrijven een aanbod had gedaan. De andere drie leverden hun offerte niet in, waaronder Siemens. De SRT-gouverneur zegt dat dit niet is gedaan uit angst voor een schadeclaim van het Chinese winnend bedrijf. Siemens trok zich terug omdat het niet kon voldoen aan de eis van twee jaar garantie. Het kon slechts één jaar garanderen.

Staatssecretaris Omsin (Transport) wil ook opheldering over de eis dat de treinen ruimte kunnen bieden aan tien passagiers per vierkante meter. Maar het lijkt hem onwaarschijnlijk omdat de normale capaciteit zes per vierkante meter is met een maximum van acht. Er zijn ook vraagtekens over de specificatie dat elke trein van vier compartimenten acht bestuurssystemen dient te hebben. Volgens Omsin volstaan twee.

De aankoop van de treinen is hoognodig omdat het aantal passagiers per dag is gestegen van 30.000 in 2010 naar 70.000. De zeven huidige treinen rijden om de 12 minuten, dat zou om de zes minuten moeten zijn. Veel passagiers klagen over lange wachttijden tijdens de spits. (Zie pagina Spoorwegen)

Kort nieuws vrijdag 18 september

– Twee burgers en een soldaat zijn gisteravond bij bomaanslagen in Narathiwat gedood en drie anderen raakten gewond. De aanslagen vonden op vier plaatsen in het district Rangae plaats: de gemeentelijke markt, een tempel, het postkantoor en een karaoke bar.

– Zelfverdediging was volgens politiecommissaris Somyot de reden waarom de marinepolitie vrijdag 40 kilometer vanaf de kust van Narathiwat het vuur opende op Vietnamese vissersboten, die een marinevaartuig probeerden te rammen. De Vietnamese communistische partijkrant Nhan Dan schrijft dat daarbij een visser is gedood en twee gewond zijn geraakt. De marine zou eerst waarschuwingsschoten in de lucht hebben afgevuurd en toen die geen effect hadden op de boeg van de schepen hebben gericht.

De versie die Nhan Dan van het incident geeft, wijkt af van Somyot’s verhaal. De Vietnamese boten zouden gevlucht zijn en via de radio te horen hebben gekregen: ‘Vietnam vessel stop, if not we will shoot you to death.’ De politie zou ook aan boord van een van de boten zijn gegaan en de bemanning hebben vastgebonden.

Een soortgelijk incident speelde zich vorig jaar af. De officier die aan boord ging van een Vietnamese trawler, is toen ontvoerd en sindsdien spoorloos. De Thaise politie heeft de Vietnamese politie tevergeefs gevraagd de man te traceren.

– Het gebeurde 10 jaar geleden: een lagere-schoolonderwijzer had seks met 24 schoolmeisjes van 15 jaar en jonger en plaatste foto’s van zijn veroveringen op een pedofielenwebsite. De man werd eindelijk begin deze week in Uttaradit gearresteerd. Hij heeft bekend.

De politie kwam hem op het spoor dankzij een tip van het Amerikaanse Department of Homeland Security dat de website ontdekte. Hij kon geïdentificeerd worden dankzij een ring om zijn vinger die op de foto’s te zien was. Het misbruik was destijds voor de school aanleiding de man te ontslaan. Waarom er nooit aangifte is gedaan, is onduidelijk.

– We hebben weer een nieuwe afkorting: NRSA, knoop het in uw oren. Dat is de opvolger van de Nationale Hervormingsraad die de ontwerp-grondwet afwees. Veel leden van voormalig oppositiepartij Democraten schromen zich voor de NRSA op te geven. Ze zijn bang dat de nieuwe grondwet een bepaling zou kunnen bevatten dat ze zich daarna twee jaar niet aan het politiek bedrijf mogen bezondigen. Als gevolg daarvan zouden ze zich niet verkiesbaar kunnen stellen.

De angst is niet helemaal uit de lucht gegrepen, want de huidige interim-grondwet bevat een artikel dat leden van de grondwetcommissie (eveneens opgeheven) verbiedt twee jaar een politieke functie te bekleden. Ik zou het bijna vergeten: NRSA betekent National Reform Steering Assembly. (Zie ook pagina Grondwetwijziging)

– Een voormalige leider van de afscheidingsbeweging Patani United Liberation Organisation (Pulo) wordt vervroegd vrijgelaten. De vrijlating is de tweede dit jaar, want in juli werd een Pulo-commandant vrijgelaten. De man mag maandag de gevangenispoort achter zich sluiten, waardoor hij het Muslim Eid al-Adha festival kan bijwonen, dat donderdag begint. De Pulo-leider heeft 17 jaar vast gezeten.

De vrijlating van beiden en van een voormalige Pulo-voorzitter [geen details] wordt gezien als een handreiking van de regering om het geweld in het Zuiden op te lossen. De heren genieten nog steeds groot gezag binnen Pulo, want ze zijn niet vervangen.

– Honderdvijftig dorpelingen uit Phitsanulok, Phichit, Phetchabun en Saraburi zijn gisteren in een convooi van pickup trucks van Phitsanulok naar Pichit gereden uit protest tegen het voornemen van de regering concessies te verlenen voor goudmijnen. Politie en leger stonden langs de route om de orde te bewaken. Aan het eind van de ochtend eindigde het protest.

Dinsdag gaan tegenstanders naar Bangkok om een petitie aan het kabinet aan te bieden. Vorige week overhandigde een netwerk van academici en burgergroepen al een open brief met 20.000 handtekeningen aan premier Prayut met dezelfde eis: verleen geen concessies aan deze milieuvervuilende mijnbouw.

Het Department of Primary Industries and Mines heeft bekend gemaakt in twaalf provincies hoorzittingen te beleggen over de concessies. De eerste twee zijn geschrapt uit angst voor de aanwezigheid van een groot aantal tegenstanders.

Voorstanders van de concessies uit 23 dorpen in Pichit, Phitsanulok en Phetchabun verzamelden zich gisteren bij de Chatree mijn in Phichit en riepen de regering op hoorzittingen te organiseren. De vertraging bij het houden van hoorzittingen en het mogelijk schrappen van de concessieverlening ontneemt volgens hen duizenden de kans op een baan.


 

Gebeds- en meditatiedienst in Chachoengsao

Monniken en gelovigen bidden voor de koning

17 september – Opvallend bovenopje vandaag in Bangkok Post: een 5-koloms foto van een gebeds- en meditatiedienst in Wat Sothorn Wararam Worawiharn in Chachoengsao. Honderden monniken en gelovigen baden er gisteren voor de koning, die herstellende is van koorts en een longinfectie. Ook in Ubon Ratchathani werd gebeden en vandaag houdt de faculteit Medicijnen van de universiteit van Khon Kaen een gebedsdienst.

Maar niet alleen de foto is opvallend, nog opvallender zijn de diensten. Het is niet de eerste keer dat de koning herstellende, maar – voor zover ik me kan herinneren – wel de eerste keer dat deze massale diensten worden gehouden.

Dat geeft te denken over het waarheidsgehalte van het 17de communiqué van het Royal Household Bureau. Volgens de verklaring kan de vorst nu zelf eten, maar hij blijft wel intraveneus gevoed worden en hij ligt aan de beademing. Verder krijgt hij fysiotherapie om zijn longen te versterken.

[Een bovenopje is journalistiek jargon voor een artikel boven het openingsartikel. De plaats geeft het belang van het bericht aan.]

Journalist neemt ontslag na detentie

17 september – Comment is free but facts are sacred: dit journalistieke beginsel lijkt niet besteed te zijn geweest aan Pravit Rojanaphruk. De verslaggever van The Nation heeft ontslag genomen na zwaar bekritiseerd te zijn door een groep stafleden onder leiding van de bekende tv-presentator Kanok, die voor hetzelfde bedrijf werkt.

Ptavit RojanaphrukPravit maakte zijn ontslag gisteren bekend op zijn Facebook-pagina nadat hij enkele dagen gevangen had gezeten wegens zijn kritiek op de militaire regering. Hij werd zondag aangehouden en zat twee dagen vast op een militaire basis voor wat eufemistisch ‘attitude adjustment’ wordt genoemd, maar op mij meer de indruk van een vorm van hersenspoeling maakt.

Pravit, die 23 jaar voor The Nation werkte, schrijft dat hij door de bedrijfsleiding gevraagd is ontslag te nemen om de krant te vrijwaren van de druk die erop wordt uitgeoefend. Maar hoofdredacteur Jintana zegt dat Pravit zelf het besluit nam ontslag te nemen. ‘We respecteren zijn besluit. Maar hij heeft ons niet verteld wat hij in de toekomst gaat doen.’

Kanok vindt dat het bedrijf hem te lang de hand boven het hoofd heeft gehouden. ‘Waarom moet het bedrijf hem altijd beschermen uit naam van de mediavrijheid? […] Pravit is iemand met cynische denkbeelden waar de meerderheid van de mensen bij The Nation het niet mee eens is. Waarom heeft de krant niet geprobeerd hem te stoppen? Hij heeft altijd meningen op een manier geuit die beledigend waren voor de meerderheid van de bevolking, met name wanneer hij schreef over de monarchie.’

[Het adagium Comment is free but facts are sacred is in 1926 geformuleerd door Charles Prestwich Scott van The Manchester Guardian. Het duidt op de scheiding van nieuws en commentaar. Ik vind dat journalisten commentaar moeten overlaten aan commentatoren en zich dienen te beperken tot nauwkeurig verslag te doen van nieuwswaardige feiten. Kritische vragen stellen: zeker, maar het mengen van nieuws en commentaar ondergraaft de betrouwbaarheid van hun verslaggeving.]

Industrieterrein Map Ta Phut

Goedkeuring aan investerings stimulansen

17 september – In een poging Thailand aantrekkelijker voor investeerders te maken, gaat de regering met belastingvoordeeltjes strooien. Voor bepaalde industrieën, vast te stellen door de Board of Investment (BoI), wordt de vrijstelling van bedrijfsbelasting verlengd van 8 naar 13 jaar. Het reductietarief gaat van 50 procent over 5 jaar naar 90 procent over 10 jaar. Dit is dinsdag bekend gemaakt door regeringswoordvoerder Sansern.

BoI secretaris-generaal Hirunya zegt dat het belastingvoorstel naar het parlement wordt gestuurd, zodat het waarschijnlijk volgend jaar van kracht wordt. Het voorstel is een reactie op het pleidooi van de Federation of Thai Industries  om de huidige investeringsstrategie te herzien, want die dateert van 30 jaar geleden. Volgens de FTI zijn de privileges die de BoI biedt, niet aantrekkelijk genoeg en ze zijn ingewikkeld. (Bron: Bangkok Post, 16 september)

Limerick van de dag
Er was eens een varkensboer in Oss
Zijn handen zaten behoorlijk los
De dieren waren niet gek
Ze duwden hem in de drek
En verborgen zijn lijk in het bos

’t Leven wordt goedkoper

17 september – Volgende week worden 44 producten in prijs verlaagd. Daarover is dinsdag overeenstemming bereikt tijdens een vergadering van het ministerie van Handel met producenten en vertegenwoordigers van de groot- en detailhandel. Met hoeveel ze verlaagd worden, laat de particuliere sector aan het ministerie over, want daarover kon men het niet eens worden.

De verlaging is een uitvloeisel van de lagere olieprijs, alhoewel de fabrikanten zeggen dat die nauwelijks tot lagere productiekosten heeft geleid, mede omdat door de zwakkere baht de invoer van grondstoffen meer kost. Ze zeggen dat alleen de transportsector van de verlaging profiteert.

Uit een onderzoek van het ministerie is gebleken dat de verlaging van de olieprijs niet heeft geleid tot prijsverlagingen. Uitzondering vormen smeermiddelen, plastic pellets, dakpannen, stalen platen, stalen stangen, structured [?] staal, cement en kunstmest.  (Bron: Bangkok Post, 16 september)

Regering wil machtsoverdracht versnellen

17 september – Govt aims to cut short stay in power kopt Bangkok Post vandaag in haar openingsartikel over de volle breedte van de voorpagina. Volgens vice-premier Wissanu moet het mogelijk zijn het militair bewind binnen 16 tot 18 maanden te beëindigen.

Hij zei gisteren tijdens een briefing van buitenlandse diplomaten op het ministerie van Buitenlandse Zaken dat de eerder genoemde 20 maanden niet nodig zijn wanneer de stappen die nog gezet moeten worden, elk met 1 of 2 maanden worden ingekort. Die stappen, aangeduid met de 6-4-6-4 formule, bestaan uit het schrijven van een nieuwe grondwet en organieke wetten, het houden van een referendum en voorbereidingen voor de verkiezingen. Die zouden dan eerder dan midden 2017 kunnen plaatsvinden.

De bijeenkomst werd bijgewoond door vertegenwoordigers van 66 landen, waaronder 31 ambassadeurs, en 11 internationale organisaties. Na afloop van de bijeenkomst herhaalde de woordvoerder van de Amerikaanse ambassade het standpunt van de VS dat de regering zo snel mogelijk naar democratie moet terugkeren.

Wissanu vindt dat de diplomaten de situatie niet alleen via de media moeten volgen. ‘We willen niet dat ze de 6-4-6-4 formule als een poging zien om langer aan de macht te blijven. Dat moeten we met hen communiceren.’ (Zie pagina Grondwetwijziging)

Bomaanslag: Commissaris Somyot krabbelt terug

17 september – Nee, hij heeft niet gesuggereerd dat de bomaanslag bij de Erawan Shrine een vergeldingsactie was van Thailand’s deportatie van 109 Uighur vluchtelingen naar China. De aanslag was een wraakoefening voor de onderdrukking van mensenhandel bendes, betrokken bij het smokkelen van Uighur via Thailand.

Somyot reageert op het bericht van gisteren, waarin melding werd gemaakt van zijn ‘bekering’, zullen we het maar noemen. Dinsdag legde Somyot een verband tussen de bomaanslag en de plundering van het Thaise consulaat in Istanboel in juli na de deportatie.

Uit het bericht van vandaag blijkt niet of de krant de overhaaste conclusie heeft getrokken dat Somyot om was of dat hij wellicht tot de orde is geroepen, want op dezelfde dag ontkende premier Prayut voor de zoveelste keer een verband met de internationaal sterk bekritiseerde deportatie.

Verder bevat het bericht weinig hard nieuws. De ‘man in het gele shirt’, die de bom heeft geplaatst en de benen had genomen naar Maleisië, zou dat land al weer hebben verlaten. De vermeende coördinator Ishan kan Turkije illegaal zijn binnengekomen, zegt Somyot in reactie op de ontkenning van de Turkse autoriteiten dat hij in Turkije was. Gisteren zei de woordvoerder van de Turkse ambassade dat ze door de Thaise autoriteiten niet is geïnformeerd over de coördinator.

De politie en Turks ambassadepersoneel hebben de 251 Turkse paspoorten geïnspecteerd die zijn gevonden in Nong Chok. De ambassade kan niet bevestigen of ze echt of vals zijn. Dat kan alleen in Turkije worden vastgesteld.

Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

Suikerriet op weg naar de fabriek

Kort nieuws donderdag 17 september

– De droogte heeft geleid tot vertraging van het suikerseizoen 2015-2016, maar de productie blijft in tact, zeggen handelaren en het Office van de Cane and Suger Board (OCSB). De verwerking van suikerriet die normaal midden november begint, begint dit jaar in december, verwacht OCSB-directeur Pichai. De productie wordt geschat op minstens 111 miljoen ton, evenveel als vorig jaar.

De 111 miljoen ton suikerriet is in principe goed voor 11 miljoen ton suiker, maar dat hangt af van het CCS (commercial cane suger level). Mogelijk hebben de droogte en de regens die dit jaar laat kwamen, voor een lagere CCS gezorgd.

Voor de binnenlandse markt wordt doorgaans 2,4 tot 2,5 miljoen ton suiker gereserveerd. Later dit jaar bepaalt het Sugar and Cane Commitee het precieze volume. Handelaren verwachten dat de commissie het volume vermindert omdat er op dit moment nog 2 miljoen ton suiker is. (Bron: Bangkok Post, 16 september)

Vana Nava Hua Hin Water Park– Het Vana Nava Hua Hin Water Park heeft de eerste tien maanden van zijn bestaan 300.000 bezoekers getrokken, hetgeen voor eigenaar Proud Real Estate aanleiding is de jaarprognose bij te stellen naar 500.000.

De nieuwste attractie is Vanadio, een onderwater studio met een watertank van 5 bij 2,2 meter. Vijf bezoekers kunnen er tegelijk een duik in nemen om zich door een fotograaf op de gevoelige plaat te laten vastleggen. Eind 2017 wordt het park uitgebreid met een hotel van 30 verdiepingen en 300 kamers, dat beheerd wordt door Holiday Inn. (Bron: Bangkok Post, 16 september)

– Een ranger en een monnik zijn gisteren om het leven gekomen bij aanvallen in Pattani en Phatthalung. De ranger stapte op een bom tijdens een patrouille te voet. Hij stierf onderweg naar het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De aanslag was bijzonder, want normaal worden bommen met een mobieltje op afstand tot ontploffing gebracht.

De monnik werd tijdens zijn ochtendronde doodgeschoten door de duopassagier van een passerende motorfietser. De politie acht het mogelijk dat het motief een persoonlijk conflct was omdat het slachtoffer een voormalige policus is, die zich eerder verkiesbaar stelde voor het parlement en werkte als schoolhoofd en onderwijsregiodirecteur.

– Soldaten gaan helpen bij de aanleg van dertig kaem ling (monkey cheek), kleine waterreservoirs, in vijf noordoostelijke provincies, die lijden onder de droogte. Gisteren vergaderden premier Prayut en ministers over maatregelen om het tekort aan water te verlichten.Ter sprake kwam het (controversiële) idee van het RID om water uit de Mekong en Salawin om te leiden. De vergaderaars stelden vast dat dit bijna onmogelijk is omdat die rivieren ook door andere landen lopen. Een beter idee is om water op te slaan uit binnenlandse rivieren, aldus regeringswoordvoerder Sansern. Daarvoor is de aanleg van kaem ling en dammetjes vereist.

– De vogels zijn gered maar de andere vogels zijn gevlogen. Na een tip stuitten boswachters en rangers gisteren in een bos in Ubon Ratchathani op twee mannen die 200 illegaal gesmokkelde red-whiskered bulbuls in manden bij zich hadden. De smokkelaars namen de benen, de smokkelwaar achter latend. De vogels, beschermd onder de Wildlife Conservation and Protection Act van 1992, zijn ondergebracht in het Chulabhorn Wildlife Captive Breeding Centre in Si Sa Ket.

9.30 น. ศาลนัดฟังคำพิพากษา– De Criminal Court heeft vijf roodhemdleiders een gevangenisstraf gegeven voor een protest bij de residentie van Privy Council president Prem in juli 2007. Vier kregen vier jaar en vier maanden, één twee jaar en acht maanden. Twee andere leiders werden vrijgesproken bij gebrek aan bewijs.

De zeven leidden een duizendkoppige menigte die Prem’s ontslag eiste. De vijf zijn op borgtocht vrijgelaten en te zien aan de foto gedroegen ze zich niet als schuldbewuste veroordeelden.

– Tweeduizend leerlingen van een middelbare school in Chiang Mai hebben gisteren tijdens een rally het ontslag geëist van hun directeur. Ze beschuldigen hem van misbruik van fondsen en verbaal geweld. De directeur van de regio waaronder de school ressorteert, kwam naar de school en beloofde een commissie te vormen die de zaak gaat bestuderen. De directeur wordt tijdelijk overgeplaatst naar het regiokantoor. Tevreden met de reactie beëindigden de leerlingen hun rally en gingen terug naar de klas. (Zie pagina Onderwijs)

– De tropische storm Vamco heeft gisteren flink huisgehouden in de Golf van Thailand en oostelijke provincies. Tien trawlers zonken, dertig konden niet uitvaren en enkele werden beschadigd. Op het eiland Koh Lan zaten 380 toeristen enige tijd vast. Met vier boten heeft het Marine Department de hoge golven trotserend, hen veilig terug kunnen brengen naar Pattaya. Delen van Ubon Ratchathani, Surin, Si Sa Ket en Chanthaburi zijn onder water gelopen. Inmiddels is Vamco verzwakt tot een lagedrukgebied.

– De regering is getipt dat een anti-regeringsgroep van plan is te demonstreren wanneer Prayut tussen 23 september en 1 oktober in de VS is voor een vergadering van de Algemene Vergadering van de VN. Hij gaat daar ook het woord voeren. Regeringswoordvoerder Sansern roept de groepen, die verder niet worden aangeduid, op om af te zien van hun protest daar dit Thailand’s reputatie kan schaden. Mensenrechtengroepen, verontrust over recente detenties van critici, waarschuwen de regering dat ze tijdens de vergaderperiode kritiek van buitenlandse regeringen en media kan verwachten.

Premier Prayut heeft bekend gemaakt dat hij twee topics wil aansnijden in New York: armoedebestrijding en de bevordering van duurzame ontwikkeling. Hij laat in het midden of hij buitenlandse media te woord staat. ‘Ik geef interviews als ik er tijd voor heb.’


 

Een plan dat leest als een sprookje

16 september – Een jaarlijks economische groei van 5 procent, de maximale staatsschuld terug van 60 naar 50 procent van het bruto binnenlands product en mogelijk verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd van 60 naar 65 jaar: dat zijn zo enkele voornemens die worden vastgelegd in het National Economic and Development Plan 2017-2021.

De verlaging van het plafond voor de staatsschuld heeft al de zegen van premier Prayut en vice-premier Somkid, die belast is met economisch zaken. Dat maakte secretaris-generaal Arkhom van de National Economic and Social Development Board (NESDB) bekend tijdens een seminar.

Het doel daarvan is dat toekomstige regeringen en de bevolking zich meer bewust worden van de staatsschuld. Eind vorig jaar bedroeg de staatsschuld 43 procent van het bbp, maar die die stijgt boven de 50 procent wanneer de voorgenomen infrastructurele werken in uitvoering komen en als gevolg van een pakket aan stimuleringsmaatregelen.

Groei van 3,2 naar 5 procent
Het twaalfde plan stelt 5 procent als doelstelling voor de economische groei en dat mag gerust een ambitieuze doelstelling worden genoemd, want de afgelopen acht jaar bedroeg de groei gemiddeld 3,2 procent. Bij een groei van 5 procent gaat het bruto nationaal inkomen per hoofd van de bevolking omhoog van $ 5.739 (2014) naar $ 8.859 (2021).

Om die 5 procent te realiseren is het volgens Arkhom nodig dat Thailand nieuwe technologie en innovatieve producten ontwikkelt, de export en grenshandel stimuleert, infrastructuur aanlegt en het toerisme bevordert.

Het plan is gebaseerd op de filosofie van de duurzame economie met als uiteindelijk doel verkleining van de inkomenskloof, behoud van nationale grondstoffen, goed bestuur (good governance) in zowel de overheids als particuliere sector, ontwikkeling van een hoge technologie, innovatie en bevordering van R&D in de agrarische en industriële sector.

Verder wordt mogelijk de pensioenleeftijd verhoogd van 60 naar 65 jaar gezien de vergrijzing van de Thaise samenleving en omdat mensen in staat zijn langer door te werken.

Het plan wordt voorgelegd aan het parlement, maar wanneer dat gebeurt, vermeldt het artikel niet. Het lijkt wel een sprookje als ik de tekst nog eens teruglees en misschien is het dat ook. (Bron: Bangkok Post, 15 september)

Oké voor dorpsleningen: het geld gaat rollen

16 september – De Government Savings Bank en de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives laten er geen gras over groeien. Twee weken geleden gaf het kabinet toestemming voor 18 miljard baht aan leningen voor de Village Funds en nu reeds hebben de banken daarvoor respectievelijk 8,46 en 9,98 biljard baht uitgetrokken.

Het geld is bestemd voor de 59.000 dorpsfondsen in het land. Elk kan een lening van maximaal 1 miljoen baht afsluiten, de eerste twee jaar tegen een rente van 0 procent, de resterende 5 jaar tegen een rente tussen de 1 en 4 procent, en het geld uitlenen aan boeren die hard getroffen zijn door de ingezakte prijzen voor landbouwproducten, de droogte en zwakke economie.

Naar verwachting doen 15.000 fondsen een aanvraag en zal het budget aan het eind van het jaar volledig zijn gebruikt. Het geld mag door de leners niet gebruikt worden om oude schulden af te lossen, want het is bedoeld om geld in de economie te pompen.

De leningen zijn de eerste maatregelen uit een pakket dat de regering heeft samengesteld om de economie te reanimeren. Andere maatregelen zijn een budget van 5 miljoen baht per tambon voor projecten op dorpsniveau, zachte leningen voor het MKB, een kredietgarantie, verlaging van de bedrijfsbelasting met 10 procent gedurende twee jaar en vijf jaar belastingvrijstelling voor nieuwe MKB’s. (Bron: Bangkok Post, 15 september)

Limerick van de dag
Er was een man in Oudewater
Die viste vaak in troebel water
Naar Thailand gegaan
Verwierf hij een baan
Als adviseur voor rioolwater

Politiechef: Bomaanslag mogelijk wraak voor deportatie

16 september – Voor het eerst geeft een Thaise autoriteit toe dat de deportatie van de 109 Uighur vluchtelingen naar China in juli het motief voor de bomaanslag bij de Erawan Shrine kan zijn geweest. Wilde politiecommissaris Somyot er volgens de krant van gisteren niet van horen, in de krant van vandaag lijkt hij als een blad aan een boom te zijn omgedraaid.

Waardoor Somyot van gedachte is veranderd, wordt niet duidelijk uit de berichtgeving van vandaag. Hij zegt wel dat de bomaanslag en de plundering van het Thais consulaat in Istanboel ‘were motivated by the same thing’. Het consulaat werd kort na de door Thailand verdedigde uitzetting belaagd door een groep Turken uit woede om de deportatie.

Maar premier Prayut heeft het licht nog niet gezien. Die verwerpt de theorie dat Thailand de rekening gepresenteerd heeft gekregen voor een deportatie die door de internationale gemeenschap unaniem sterk is veroordeeld als in strijd met het internationaal recht. ‘Ik geloof niet dat er een verband is, want als dat het geval was, zou iemand naar voren zijn gekomen die de verantwoordelijkheid had opgeëist.’

Schreef ik gisteren ‘Van de 27-jarige Abudureheman Abudusataer, kortweg Ishan, is de reisroute nu definitief vastgesteld’, vandaag blijkt ‘definitief’ niet definitief te zijn, want volgens een hoge Turkse regeringsfunctionaris is er geen bewijs dat hij Turkije is binnen gekomen. Dit heeft regeringswoordvoerder Prawut verklaard op basis van informatie van de ambassade van Bangladesh. De Thaise autoriteiten hebben hierover ook geen contact opgenomen, aldus de anonieme Turkse bron.

De Turkse ambassade heeft een verklaring uitgegeven waarin ze schrijft niet te zijn benaderd door de Thaise autoriteiten, zoals beweerd door de Thaise media. ’We hebben geen informatie over het onderzoek.’

In bijgaand kader een overzicht van de zaak. De Thaise politie verdenkt 22 personen, waaronder vijf Thais. Tot nu toe zijn twee verdachten aangehouden. Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

Tropische storm Vamco

Tropische storm Vamco in aantocht

16 september – De komende dagen bereikt de tropische storm Vamco Thailand waarbij de provincie Nakhon Ratchasima als eerste te maken krijgt met zware regenval. De storm met windsnelheden van 65 kilometer per uur heeft inmiddels vanuit de Zuid-Chinese zee via Danang in Vietnam de provincie Salavan in Laos bereikt.

De lokale autoriteiten zijn door het Department of Provincial Administration van het ministerie van Binnenlandse Zaken gewaarschuwd voorbereid te zijn op overstromingen en grondverschuivingen. Kreken, kanalen, kaem ling (monkey cheek, kleine waterreservoirs) en reservoirs dienen te worden uitgebaggerd teneinde zoveel mogelijk regenwater op te slaan, want er is dringend behoefte aan water voor consumptie en landbouw in het droge seizoen volgend jaar.

In Bangkok staat het Department of Drainage and Sewerage op 22 plaatsen, die het risico lopen te overstromen, stand-by. Water uit kanalen is al afgevoerd om ruimte te maken voor regenwater en er zijn pompen geïnstalleerd.

De provincies Si Sa Ket en Surin zijn al licht geraakt door de storm. In de provincie Chon Buri zijn twee snelwegen heropend die vanaf maandagavond onder water zijn gelopen. Het bereikte er een hoogte van 5 tot 10 centimeter en op één punt zelfs 80 centimeter. Volgens het hoofd van het Intercity-Motorway Maintenance District 2 werd de afvoer van het water geblokkeerd door bouwsels van bewoners. Inmiddels is het water weggepompt en zijn twee extra pompen geplaatst om voorbereid te zijn op wat komen gaat.

Kort nieuws woensdag 16 september

– Premier Prayut wil de periode van zes maanden, uitgetrokken voor het schrijven van een grondwet, inkorten. Hij heeft deze wens als ‘huiswerk’ neergelegd bij het parlement en juridische experts. Voorts heeft hij juridisch advies gevraagd voor wijziging van de interim-grondwet, die nu van kracht is. Hij vraagt een oplossing te bedenken voor het geval de grondwet in een referendum sneuvelt.

De premier wil niet helemaal van voren af aan beginnen, zegt parlementsvoorzitter Pornpetch. De nieuw te vormen grondwetcommissie zou kunnen overwegen in het door de Nationale Hervormingsraad afgewezen ontwerp van 285 artikelen enkele artikelen te schrappen. Volgens Pornpetch zijn Prayut’s opmerkingen ingegeven door de wens niet de indruk te wekken dat de junta langer aan de macht wil blijven. Die kritiek wil Prayut voorkomen, zegt hij.

Voormalig oppositieleider Abhisit stelt voor de grondwet van 2007 van stal te halen, wanneer de bevolking in een referendum de grondwet afwijst. (Zie pagina Grondwetwijziging)

– De president van de Supreme Administrative Court is opnieuw het doelwit van wraakzuchtige lieden die hem weg willen hebben. De juridische commissie die eerder twee onderzoeken tegen hem is begonnen, begint nu aan een derde op basis van een anonieme brief waarin hij beschuldigd wordt van misbruik van gelden tijdens een trip naar Phitsanulok. De president schrijft de vendetta tegen hem toe aan vonnissen van hem in veiligheidszaken, zoals het besluit om de geschorste secretaris-generaal van de National Security Council eerherstel te geven. Kortom: allemaal kinnesinne.

– De Verenigde Staten handhaven de uitwisselingsprogramma’s voor Thaise studenten en samenwerking met Thailand op het gebied van onderwijs, bevestigt de Amerikaanse zaakgelastigde W Patrick Murphy. Hij zei dat op de USA Alumni Fair 2015. ‘We begrijpen dat Thailand een politieke transitie doormaakt en dat het tijd nodig heeft om zijn doelen te bereiken. Maar de bestaande samenwerking, bij onderwijs in het bijzonder, blijft van kracht zonder wat voor gevolgen dan ook.’

De nieuwe Amerikaanse ambassadeur is gisteren ingezworen en begint in de komende weken met zijn werkzaamheden. In een videoboodschap, verspreid door de Amerikaanse ambassade, zegt hij vereerd te zijn de post te gaan bekleden.

– Wanneer een wijziging van de Environmental Act van 1992 wordt goedgekeurd, zullen klanten voortaan moeten gaan betalen voor de plastic tassen waarin hun boodschappen bij de kassa worden gedaan. Dit maakte adjunct-directeur Sermyos van het Department of Environmental Quality Promotion bekend tijdens zijn bezoek aan enkele warenhuizen, die zich hebben aangesloten bij de regeringscampagne om de verspilling van plastic tegen te gaan.

Klanten wordt daarbij gevraagd op de 15de van de maand zelf een boodschappentas mee te nemen. In vijftien supermarktketens en kruidenierswinkels krijgen klanten een beloning als ze nee tegen een plastic tas zeggen. Klanten met een klantenpas krijgen extra punten.

Volgens Sermyos zijn op 15 augustus 1,8 miljoen plastic tassen minder gebruikt. Overwogen wordt de campagne naar de 30ste van de maand uit te breiden. De campagne, die drie maanden duurt, heeft tot doel het gebruik van plastic met 10 procent terug te dringen. [Bij de 7-Elevens waar ik boodschappen doe, wordt nog volop plastic verspild.]

– Voormalig minister van Energie Pichai is na twee nachtjes detentie vrijgelaten, evenals een vooraanstaand lid van voormalig regeringspartij Pheu Thai. Zij waren aangehouden omdat ze kritiek hebben op de militaire junta en werden, zoals dat zo fraai heet, onderworpen aan ‘attitude adjustment’ [een milde vorm van hersenspoeling?] Volgens NCPO-woordvoerder Winthai hebben ze een verklaring moeten tekenen met de belofte af te zien van verdere acties en het uiten van hun mening.

De Amerikaanse zaakgelastigde en Human Rights Watch in de VS zeggen zich zorgen te maken over de beperking van de vrijheid van meningsuiting en de detenties.

Premier Prayut heeft uitgehaald naar deThai Journalists Association die kritiek heeft geuit op de aanhouding van een verslaggever van The Nation en zijn vrijlating heeft geëist. Sommige mediaploegen ontberen volgens Prayut ethiek en berichten nooit positief over de regering.

– In een actie die veel weg had van een executie, zijn twee jongeren van 19 jaar maandagavond in een buffelstal in Thung Son (Nakhon Si Thammarat) doodgeschoten. Ze zaten er samen met vier vrienden televisie te kijken, toen zes mannen met geweren arriveerden. Die bevalen de jongens naast elkaar te gaan staan en verweten hen ‘arrogant gedrag’. Twee kregen een kogel in hun hoofd, vier zagen kans te vluchten.

De executie zou te maken hebben met een ruzie, twee dagen eerder, met de huurder van een naburige stal, waarbij doodsbedreigingen werden geuit. Een van de slachtoffers had de stal gehuurd om er de buffels van zijn oom te stallen die vandaag meedoen aan stierengevechten. De buurman werkt voor een invloedrijk dorpshoofd.

– Zandsuppletie en betonnen golfbrekers moeten een eind maken aan de erosie van het strand in Bang Saen waarvan de zee al jaren meters afsnoept; gemiddeld 5 meter per jaar. Over 12 kilometer is 4 kilometer aangetast.

De gemeente Saen Suk heeft samen met het Department of Marine and Coastal Resources (DMCR) een plan gemaakt. Tussen het strand van Bang Saen en Wonnapa moet minstens 700.000 kubieke meter zand worden gestort. Maar de gemeente heeft wel rijkssteun nodig om zand en golfbrekers te kunnen betalen. Geschat wordt dat de werkzaamheden 400 miljoen baht kosten. Het strand is jaarlijks goed voor 44 miljoen baht aan inkomsten.

Volgens een studie van het DMCR kampt 25 kilometer van de 171 kilometer tellende kustlijn van Chon Buri met erosie. Maatregelen hebben vaak een waterbedeffect. Wanneer op één plaats een eind is gemaakt aan erosie, verplaatst die zich naar verderop. Behalve zandsupppletie en golfbrekers kan ook de aanplant van mangrove erosie voorkomen.

– Het is de overheid ernst met de prijsmaatregel voor staatsloten. In juni werden vier verkoopsters in Bangkok, Muang (Chiang Mai) en Cha-Am (Phetchaburi) beboet omdat ze de loten voor meer dan 80 baht verkochten, en onlangs liepen twee verkoopsters in een undercover operatie in Phangnga tegen de lamp. Voor loten met een zogeheten lucky number wordt vaak 100 baht of meer gevraagd.

– Zwangere vrouwen uit arme gezinnen, die tussen 1 oktober 2015 en 30 september 2016 volgend jaar zijn uitgerekend, krijgen gedurende een jaar een extra toelage van 400 baht per maand. Met arm wordt bedoeld een maandinkomen van minder dan 3.000 baht. De maatregel geldt ook voor degenen die de zorg dragen voor gehandicapte, werkloze of oudere familieleden. Het douceurtje wordt betaald door het ministerie van Sociale Zaken. Gisteren opende het Social Development Office in de vijftig districtskantoren van Bangkok de registratie. [Mij is niet duidelijk of dit een plaatselijke of landelijke regeling is.]

– Een onderwijzeres in de provincie Nan heeft een certificate of honour ontvangen omdat ze aan het licht heeft gebracht dat een particulier bedrijf bedorven schoolmelk had geleverd. Ze kreeg de onderscheiding gisteren uitgereikt door de directeur van de onderwijsregio. Als gevolg van haar actie werden landelijke inspecties gehouden. De onderwijzers is bedreigd door lokale leveranciers van schoolmelk om haar mond te houden, maar daar trok ze zich niets van aan. (Zie pagina Onderwijs)

– De oude luchthaven Don Mueang bedient jaarlijkse 22,5 miljoen passagiers van budgetmaatschappijen en daarmee is ze ’s werelds topluchthaven in deze markt, zegt beheerder Airports of Thailand. En da’s een hele prestatie want de huidige capaciteit bedraagt 18,5 miljoen passagiers.

AoT-president Nitinai maakte de cijfers gisteren bekend op het Low Cost Carrier Airports Congress Asia 2015 in Bangkok. Hij zei dat Don Mueang zelfs de populaire luchthaven Kuala Lumpur heeft verslagen, want die bedient 22 miljoen passagiers per jaar.

De afgelopen drie jaar is Don Mueang sterk gegroeid. In de eerste helft van dit jaar nam het passagiersverkeer met 50 procent toe, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In november moet terminal 2 klaarkomen, waardoor de capaciteit toeneemt naar 30 miljoen passagiers per jaar.

– Thaise universiteiten zijn gezakt in de laatste QS World University Rankings. Dat geldt ook voor de hoogst geplaatste universiteit Chulalongkorn. Die zakte 10 plaatsen. Ook de Mahidol en Chiang Mai universiteit zagen hun ranking verminderd. Onderaan de lijst behielden vijf universiteiten hun plaats: Thammasat, Kasetsart, Khon Kaen, King Mongkut Thonburi en Prince of Songkhla.

Volgens Ohec is de teleurstellende uitslag te wijten aan een gebrek aan hoog gekwalificeerde docenten met een academische titel en een gebrek aan research papers in het Engels. Ohec heeft een 10-jarenplan opgesteld om de universiteiten een betere rating te geven. Ze krijgen meer geld voor research.

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties