Thais nieuws 1-15 oktober

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2015 klik hier, 2014 klik hier, 2013 klik hier, 2012 klik hier, 2011 klik hier, 2010 klik hier.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.

Veel voorkomende afkortingen
Amlo: Anti-Money Laundering Office
BAAC: Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CDC: Constitution Drafting Committee (commissie die de nieuwe grondwet schrijft)
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die beging 2014 gold)
CSD: Crime Suppression Division (recherche)
DNP: Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (vergelijkbaar met ons Staatsbosbeheer)
DSI: Department of Special Investigation (vergelijkbaar met de FBI)
FDA: Food and Drug Administration
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
Isoc: Internal Security Operations Command (opperbevel verantwoordelijk voor de veiligheid in het Zuiden)
NACC: National Anti-Corruption Commission
NCPO: National Council for Peace and Order (militair gezag)
NLA: National Legislative Assembly (noodparlement)
NRC: National Reform Council (inmiddels opgeheven orgaan dat hervormingsvoorstellen moest formuleren)
NRSA: National Reform Steering Assembly (opvolger van NRC)
Obec:  Office of the Basic Education Commission
Ohec: Office of the Higher Education Commission
PACC: Public Sector Anti-Corruption Commission
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (protestbeweging tegen de regering Yingluck)
RID: Royal Irrigation Department
TAT: Tourism Authority of Thailand
UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)

Voor het nieuws van 16-30 september klik hier.

 

‘The most harmful trade pact ever for access to medicines in developing countries’, zegt Artsen zonder Grenzen over het Trans-Pacific Partnership. ‘De meerderheid van de armen zullen zich levensreddende medicijnen niet kunnen veroorloven en de kosten van de gezondheidszorg schieten omhoog. Ergo: de overeenkomst kost levens.’

Reis meer in eigen land, vraagt TAT

15 oktober – De Tourism Authority of Thailand (TAT) wil dat Thai meer in Thailand reizen, waardoor het land minder afhankelijk is van het buitenlands toerisme. Als target voor de binnenlandse markt heeft de TAT een omzet van 1 biljoen baht, te bereiken over drie jaar.

Dat hoeft niet moeilijk te zijn als Thai drie overnachtingen boeken in plaats van het huidige gemiddelde van twee. Gemiddeld wordt per dag 1.200 baht uitgegeven. ‘Als Thaise toeristen een dag langer blijven, wordt per trip 3.600 baht uitgegeven’, zegt TAT-gouverneur Yuthasak. [Zou hij dat zonder zakjapannertje hebben uitgerekend?]

De TAT heeft haar target voor het binnenlands toerisme dit jaar teruggebracht van 800 naar 750 miljard baht. Volgend jaar wordt op 802 miljard baht gerekend. In 2017 en 2018 zou de omzet met 20 procent moeten groeien, zodat in 2018 de 1 biljoen baht gehaald wordt.

De toerisme industrie steunt momenteel zwaar op Chinese toeristen. Dit jaar worden 7,4 miljoen Chinese toeristen verwacht. Voor volgend jaar verwacht de TAT een omzet van 401 miljard baht. De TAT benadrukt evenwel het belang van binnenlands toerisme, want het buitenlands toerisme is sterk conjunctuurgevoelig. Als de economie in eigen land niet goed is, reizen buitenlanders minder en geven ze tijdens hun vakantie ook minder uit. (Bron: Bangkok Post, 14 oktober)

Spring Airlines

Spring Airlines krijgt ’t druk in Thailand

15 oktober – Spring Airlines, China’s eerste en de grootste budgetmaatschappij van Oost-Azië, slaat haar vleugels verder uit naar Thailand. De maatschappij die in 2012 begon met een dagelijkse non-stop vlucht Shanghai-Bangkok, gaat vanaf 3 november viermaal per week tussen Bangkok en Changchun vliegen. De maatschappij heeft ook plannen voor Ubon Ratchathani en Udon Thani en ze bekijkt de mogelijkheden om luchthaven U-tapao aan te doen.

Spring Airlines heeft een vloot van 56 narrow-body A320 jets, waarmee op 90 binnenlandse en buitenlandse bestemmingen wordt gevlogen. Elke maand reizen 60.000 Chinezen met de Lente maatschappij naar Thailand. Insiders verwachten dat dit aantal zal toenemen naarmate meer routes worden geopend. (Bron: Bangkok Post, 14 oktober)

Limerick van de dag
Er was eens een Playboy bunny
Die had ‘t telkens over hunnie
Ze wist niet van zij
Wel van ons en wij
Hoe dom en knap van zo’n sexy juffie

Outsider-premier geen goed idee

15 oktober – Evenals gisteren besteedt Bangkok Post vandaag veel aandacht aan de nieuwe grondwet. Het idee, gisteren geventileerd door CDC-voorzitter Meechai, dat een outsider premier van het land zou kunnen worden, mits gekozen door het Huis van Afgevaardigden, roept direct al veel kritiek op.

De grondwetcommissie kan beter meningen van de bevolking verzamelen en die verwerken, zegt politicoloog Pornsant, want de ontwerp-grondwet wordt direct in een referendum aan de bevolking voorgelegd en niet zoals de vorige keer eerst gescreend. ‘Zonder inbreng van de bevolking overleeft de ontwerp-grondwet niet een referendum. Of wanneer die wel wordt goedgekeurd, kan die tot meer conflicten en confrontaties leiden.’

In het artikel komen nog meer tegenstanders aan het woord met argumenten als een outsider kan moeilijker verantwoordelijk worden gesteld en: hij wordt minder gestimuleerd om de daden van zijn regering naar de bevolking te verantwoorden. ‘De link tussen het hoofd van de uitvoerende macht, het parlement en de bevolking die het parlement kiest, wordt verbroken’, zegt Ekachai Chainuvati, tweede deken van de faculteit rechten van de Siam universiteit.

Voormalig regeringspartij Pheu Thai zegt dat het standpunt van de partij ongewijzigd blijft: de premier dient een gekozen parlementariër te zijn. Elke poging om van het ‘gevestigde’ systeem af te wijken, zorgt voor meer problemen en inefficiëntie, zegt adjunct secretaris-generaal Chaowalit. (Zie verder pagina Grondwetwijziging)

Filmposter Arbat (ook gespeld als Abat)

Kort nieuws donderdag 15 oktober

– De film Abat, die door de filmcensuur is verboden, gaat terug naar de montagetafel. De studio hoopt dat het met wat knip- en plakwerk moet lukken een versie te produceren die wel door de beugel kan kan. De film kon geen genade vinden in de ogen van de censuur omdat er een monnik in voorkomt die zich misdraagt. De filmkeuring zegt het image van het boeddhisme te willen beschermen en problemen te willen voorkomen.

Abat (monastic misconduct) is de derde film die sinds de omstreden Film Act van 2008 is verboden. Insect in the Backyard (2010) zou obsceen zijn en Shakespeare Must Die (2012), een politieke allegorie, zou tot verdeeldheid kunnen leiden. De makers van beide films zijn naar de bestuursrechter gestapt. Twee andere films werden na aanpassingen alsnog toegelaten. [In de krant van vandaag wordt Abat gespeld als Arbat.]

– De marktkooplui die illegaal op de Saphan Lek markt staan en de gemeente Bangkok zijn het gisteren niet eens kunnen worden over de door de gemeente aangeboden alternatieve locatie. De kooplui vinden het terrein bij het oude zuidelijk busstation aan de Boromratchonnanee Road een slechte keuze; ze willen een plaats dichter in de buurt. Verder vragen ze de gemeente om een jaar uitstel. Als ik het goed begrijp gaat het alleen om de kraampjes die bij de Khlong Ong Ang op openbaar terrein staan.

De verkopers hebben bij de Ombudsman een petitie ingediend in een poging de ontruiming te voorkomen, maar volgens het kantoor van de ombudsman is ze daartoe niet bevoegd. Haar enige taak is te controleren of overheidsdiensten zich aan de wet houden.

– De Thai Health Promotion stichting ontkent gelden oneigenlijk te hebben gebruikt, zoals een junta-commissie onlangs heeft vastgesteld voor 40 procent van het budget. Manager Krissada Ruangareerat verdedigt de besteding in een bericht op Facebook en verwijt de commissie dat ze niet gehoord is. ‘Wanneer de regering Thai Health de kans geeft uitleg te geven, zal ze de gezondheidskwesties waaraan we werken, en de voordelen ervan begrijpen.’

Volgens Krissada hanteren veel overheidsdiensten een te beperkte definitie van gezondheid. De secretaris-generaal van de Foundation of Consumers zegt dat geen enkele regering ooit veel op had met Thai Health. ‘De regering moet ophouden Thai Health te onderdrukken.’ (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

– Drie mannen hebben maandagnacht de elektriciteitsdraad naar een huis in Nonthaburi, eigendom van familie van CDC-voorzitter Meechai, doorgesneden. De politie denkt niet dat de daad iets met de politiek te maken heeft, omdat Meechai niet in het huis woont.

– Binnen een week beëindigt de politie haar onderzoek naar de bomaanslag bij de Erawan Shrine, die het leven kostte aan 20 personen en 130 verwondde. Tegen de twee aangehouden verdachten is voldoende bewijs dat de een de bom heeft geplaatst en de ander de bom tot ontploffing heeft gebracht. Andere verdachten zijn nog altijd op vrije voeten en nog steeds is niets met zekerheid bekend over opdrachtgever en motief.

Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

– Uitgaansgelegenheden in de buurt van onderwijsinstellingen, die zich keurig aan de regels houden, hoeven niet bang voor sluiting te zijn wanneer de nieuwe anti-alcohol regels van kracht worden. Dit heeft minister Paiboon van Justitie gisteren verklaard. Ze worden gedoogd zolang ze zich aan de voorgeschreven sluitingstijden houden, geen geluidsoverlast veroorzaken en drugs en gokken niet toestaan. Tot nu toe zijn 94 uitgaansgelegenheden in 25 provincies gesloten en 35 agenten zijn wegens plichtsverzuim overgeplaatst.

Huis in Khlong Luang– In Italië een bezienswaardigheid, in Pathum Thani niet iets om blij mee te zijn, want de 62-jarige Yupin, haar neef en een 4-jarig meisje moesten dinsdagavond ijlings de benen nemen, toen hun huis in het district Khlong Luang begon te zakken. Een buurman die in het huis was achtergebleven is later door omwonenden gered. Hij had een elektrische schok gekregen.

Het districtshoofd zegt dat de autoriteiten niet hebben kunnen vaststellen waardoor het huis ging zakken. Naar verluidt zijn de huizen gebouwd op een terrein dat voorheen onder water stond en dat niet behoorlijk is opgehoogd.

Ook in een ander district van Pathum Thani zijn huizen verzakt. Het Engineering Institute of Thailand vermoedt dat daar de palen onder de fundatie door de slappe bodem zijn gebroken. De bewoners van de negen huizen in het district Lam Luk Ka ontvluchtten maandag hun woning toen muren begonnen te scheuren.

– De DSI heeft heeft het OM geadviseerd twaalf verdachten te gaan vervolgen voor de verduistering van 6 miljard baht van de Klongchan Credit Union Cooperative. De verdachten werden in twee eerdere zaken al beschuldigd van de verduistering van 10 miljard en 27 miljard baht.

Hoofdverdachte is de voormalige bestuursvoorzitter, die eerder in voorlopige hechtenis is genomen. Hij en zeven anderen worden verdacht van vervalsing van de jaarrekeningen 2009 tot 2012. De coöperatie zou gezond zijn en een dividend van 10 procent aan KCUC-leden uitbetalen, hetgeen onmogelijk was door de verduistering.

De DSI heeft ook al bezittingen in beslag genomen, waaronder land dat met het verduisterd geld is gekocht.

Zie verder de pagina Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya

Het bericht maakt ook nog melding van een andere zaak, die ik niet eerder ben tegengekomen en bekend staat als de Blissher holiday-time sharing oplichting. Die zaak werd al in 1994 naar de rechter gebracht. De Blissher Inter Group zag kans 24.189 personen voor 826,27 miljoen baht op te lichten door hen een pakket aan te smeren dat 20 jaar elk jaar recht zou geven op vier dagen gratis accommodatie in gerenommeerde hotels en vakantieparken. Tegen twee verdachten is nu een arrestatiebevel uitgevaardigd omdat ze niet kwamen opdagen bij het hooggerechtshof. Een andere verdachte, die niet in beroep was gegaan, besloot zijn straf van 20 jaar uit te zitten.

– De voormalige directeur-generaal van het Treasury Department Nibhat Bhukkanasut kan geen redelijke verklaring geven voor de spaargelden van 49 miljoen baht van hem en zijn (overleden) echtgenote, en daarom beschouwt de NACC hem als ‘ongewoon rijk’ en gaat de bestuursrechter het geld terugvorderen. De NACC ontdekte onder andere dat Nibhat zes cheques ter waarde van 30 miljoen baht heeft ontvangen van een bedrijf dat een contract won om een perceel overheidsland te ontwikkelen. (Zie de pagina Corruptie 2)


 

‘The most harmful trade pact ever for access to medicines in developing countries’, zegt Artsen zonder Grenzen over het Trans-Pacific Partnership. ‘De meerderheid van de armen zullen zich levensreddende medicijnen niet kunnen veroorloven en de kosten van de gezondheidszorg schieten omhoog. Ergo: de overeenkomst kost levens.’

Grondwet: Wat wil voorzitter Meechai?

14 oktober – Bangkok Post opent vandaag met een ‘exclusief’ interview met Meechai Ruchupan, de voorzitter van de nieuwe grondwetcommissie (CDC), die mag proberen wat de vorige CDC niet lukte: een grondwet opstellen die de handen op elkaar krijgt.

Second time aroundBelangrijke discussiepunten zijn volgens hem de keuze van de premier (Geen benoemde, maar mag wel een outsider zijn, mits gekozen door het Huis van Afgevaardigden) en de samenstelling van de senaat (Liever geen tweede Huis van Afgevaardigden. Een verkiezing is niet altijd nodig). Over het veel bekritiseerde ‘crisis panel’, door de vorige CDC voorgesteld, zegt Meechai: ‘Zo’n panel hoeft niet nodig te zijn als de nieuwe grondwet voorschrijft wat toekomstig gekozen regeringen moeten doen aan hervormingen en verzoeningspogingen, die door de huidige regering zijn ingezet. We zullen proberen te voorkomen dat een staat binnen een staat wordt gecreëerd.’

De CDC 2 heeft tot 1 april de tijd om een tekst te brouwen. ‘We streven ernaar een democratie te ontwerpen die het best past bij het land en het Thaise volk. We gaan geen democratische modellen van andere landen kopiëren.’ (Zie pagina Grondwetwijziging)

Steun voor woningkopers

14 oktober – Na de boeren, dorpsbewoners en het midden- en kleinbedrijf komen nu huizenkopers in aanmerking voor steun van de regering in een poging de kwakkelende economie te reanimeren. Twee tarieven die bij de koop van een nieuwe woning worden geheven, worden verlaagd: het transfer fee en het mortgage fee.

Beide tarieven, thans respectievelijk 2 en 1 procent, gaan gedurende een periode van zes maanden naar 0,01 procent van de taxatiewaarde. De maatregel geldt voor woningen van maximaal 3 miljoen baht en is voornamelijk gericht op de lage- en middeninkomens verdieners.

Seal of approvalHet ministerie van Financiën heeft besloten geen gehoor te geven aan het verzoek van vastgoedonwikkelaars ook de specific business tax te verlagen. Dat is een belasting die ze bij verkoop moeten afdragen en eigenaren wanneer ze hun woning binnen 5 jaar verkopen. Het ministerie wil voorkomen dat de maatregel wordt misbruikt voor speculatieve doeleinden.

De woningmarkt wordt thans gehinderd door de strenge voorwaarden die commerciële banken bij het afsluiten van een hypotheek stellen. Zestig procent van de aanvragen wordt momenteel geweigerd tegen twintig procent normaal. De Government Housing Bank heeft van de regering de opdracht gekregen soepeler om te gaan met aanvragen, vooral van de laagst betaalden. (Bron: Bangkok Post, 13 oktober)

Limerick van de dag
Er was eens een stinkend rijke Thai
Die had een brutale papegaai
Elke hoge gast
Werd door hem vergast
Op smerige vloeken en lawaai

Consumentengroep bepleit terugroep plicht

14 oktober – De Foundation for Consumers vindt dat autofabrikanten verplicht moeten worden een model terug te roepen als gebleken is dat het gebreken vertoont. In het buitenland is dat heel gebruikelijk en soms worden de kopers zelfs gecompenseerd.

Maar in Thailand moet de rechter eraan te pas komen, voordat er iets gebeurt. Vrijdag bepaalde de bestuursrechter dat zeven kopers van een Chevrolet Cruze hun aanbetaling dienden terug te krijgen, maar het bedrijf werd niet verplicht het model terug te roepen.

Gebleken is dat de automatische versnelling van de Cruze en ook de Captiva uit 2011 defecten vertoonde, die een ernstig gevaar opleverden. Minstens 25 kopers dienden een klacht in bij de Consumer Protection Board en de zeven stapten naar de rechter. Het bedrijf riep de wagens niet terug, maar bood aan de garantietermijn te verlengen.

Over de versnellingsbak van de Ford Fiesta is sinds december dertig maal geklaagd. [Geen details] (Bron: Bangkok Post, 13 oktober)

Verkoop van jeans sterk gestegen

14 oktober – De verkoop van merk jeans is de eerste negen maanden van dit jaar sterk gestegen met 15 tot 20 procent, wat opmerkelijk mag worden genoemd gezien de algehele economische malaise. De toename wordt toegeschreven aan aankopen door Chinese toeristen, de lancering van nieuwe producten, opening van nieuwe winkels en gezamenlijke campagnes van distributeurs en warenhuizen.

DKSH, de distributeur van Levi’s, zegt dat de collectie jeans voor vrouwen is vernieuwd om beter aan de vraag van Thaise klanten te kunnen voldoen.

Bij Robinson zegt de assistent vice-president merchandising dat jeans ‘een permanent deel vormen van de modewereld met een ongelooflijk breed bereik naar alle klantengroepen’. ‘Tegenwoordig dragen meer mensen jeans, ook naar hun werk.’ Gezien de stijgende vraag, heeft Robinson besloten de jeans afdeling in tien filialen te moderniseren, zodat ze beter aansluiten bij de lifestyle van klanten. (Bron: Bangkok Post, 13 oktober)

Op weg naar de rechtbank

Vrijspraak gehandhaafd in moordzaak

14 oktober – De moord op milieuactievoerder Charoen in 2004 zal altijd wel een mysterie blijven, schrijft de krant naar aanleiding van de vrijspraak voor de drie vermeende opdrachtgevers. Het hooggerechtshof sluit zich aan bij het Hof van Beroep dat in 2013 eveneens tot vrijspraak besloot wegens gebrek aan bewijs. De twee van de moord verdachte huurmoordenaars waren namelijk in 2006 in de gevangenis overleden, waardoor hun eerder afgelegde verklaringen niet meer geverifieerd konden worden. [Wel zo handig voor de gedaagden.]

Charoen leidde in Prachuap Khiri Khan de protesten tegen de bouw van een kolencentrale. Toen hij werd dood geschoten, had hij eerder die dag met de NACC in Bangkok gesproken over gesjoemel met grond waar de kolencentrale was gepland.

Gisteren kreeg de weduwe van Charoen gezelschap van honderd dorpelingen toen ze naar de rechtbank ging om het vonnis van het hooggerechtshof te horen. De vrijspraak kwam niet onverwacht. Alhoewel ze nog wel enkele vragen heeft, heeft ze zich bij het vonnis neergelegd.

Ze zei dat de campagne van de dorpelingen om het milieu te beschermen, doorgaat. Thans volgen ze met argusogen de plannen van de gouverneur om bij het Chai Thong kanaal een universiteit te bouwen. Daartoe zou de bestemming van de grond gewijzigd moeten worden, iets waartegen de dorpelingen zich verzetten.

Kort nieuws woensdag 14 oktober

– Minister Apisak van Financiën, voormalig president van de Krungthai Bank, is de rijkste bewindsman van de nieuwe ministers en staatssecretarissen die in augustus bij de kabinetswijziging zijn aangetreden. Zijn vermogen bedraagt 394,1 miljoen baht in de vorm van investeringskapitaal in Krungthai Asset Management en enkele andere particuliere bedrijven, alsmede aandelen in CP All Plc, Siam Cement Plc en PTT Global Chemical.

De ‘armste’ bewindsman is vice-premier Narong, voorheen minister van Onderwijs, met een vermogen van 10,8 miljoen baht. Politici en bewindslieden zijn verplicht bij aantreden de NACC te informeren over hun bezittingen en schulden.

– Ze moesten zich ontkleden, zijn drie medeplichtigen smeerden de vrouwen in met een toverdrankje, waarna Thanawas zich aan hen vergreep. Dat ritueel zou ervoor zorgen dat ze seksueel weer aantrekkelijk waren en dat hun lovers zouden terugkeren.

Zeven slachtoffers van deze zwarte magie, gepleegd tussen juni 2010 en maart vorig jaar in Pathum Thani, deden aangifte. De rechtbank veroordeelde de man tot 20 jaar gevangenisstraf. Ook de echtgenote van de man en de drie hulpjes mogen hun zonden achter de tralies overdenken.

– Een 83-jarige Japanner is op brute wijze vermoord in zijn woning in Wiset Chai Chan (Ang Thong). Zijn keel was doorgesneden en zijn lichaam had tal van steekwonden. Volgens zijn Thaise echtgenote maakte haar man regelmatig zakenreisjes naar Japan. Zes dagen voor zijn dood was hij teruggekeerd van zijn laatste trip. In de kamer waar zijn lichaam, badend in het bloed, is gevonden moet gevochten zijn, zegt de politie. De kamer was ook geplunderd.

– Bewoners van vier woningen in een wijk in Lam Luk Ka (Pathum Thani) kunnen niet meer in hun woning terecht omdat die verzakt is. Maandagavond begonnen de muren te scheuren wat gepaard ging met een luid geluid en schokken die op een aardbeving leken. Het is niet de eerste keer dat in de wijk woningen zijn verzakt, want de wijk is gebouwd op slappe bodem. Huiseigenaren en de projectontwikkelaar zijn daarover in onderhandeling.

– Een moedige daad die hij zelf met de dood moest bekopen. Een 62-jarige man is in de zee voor Bang Saen (Chon Buri) verdronken toen hij een meisje van negen jaar redde dat van zijn bananenboot was gevallen. Daarbij verloor ze haar reddingsvest. Toen de man dit zag, sprong hij van zijn jetski om haar te redden. Het meisje is naar het ziekenhuis gebracht.

– De DNP in de provincie Loei heeft tegen de eigenaren van drie vakantieparken in Phu Rua aangifte gedaan omdat ze geheel of gedeeltelijk zijn aangelegd in nationaal park Phua Rua. De vakantieparken zijn eigendom van gepensioneerde ambtenaren en een provinciale functionaris. Wanneer ze niet kunnen aantonen legaal in bezit van de grond te zijn gekomen, dienen ze hun vakantiehuisjes af te breken. (Zie pagina Krakers op overheidsland)

– De PACC gaat onderzoek doen naar een van haar werknemers die zaterdag op een bruiloft een arts van het Police General Hospital zou hebben geslagen. De arts is tevens de echtgenoot van actrice en tv-presentator Tanya. Het bericht belicht verder de loopbaan van de arts, maar wat die informatie met de klap te maken heeft, ontgaat me. Waarom het incident goed is voor een driekoloms bericht trouwens ook.


 

TPP: Het venijn zit in de kleine lettertjes

13 oktober – Thailand had beter van begin af aan, vijf jaar geleden, kunnen mee onderhandelen over het TPP, want als het land nu aanschuift heeft het een zwakke onderhandelingspositie, zegt Wisarn Pupphavesa, adviseur van het Thailand Development Research Institute. Het zal de condities moeten accepteren waarover de twaalf landen het in Atlanta eens zijn geworden. Wisarn vindt trouwens dat Asean als blok had moeten onderhandelen, want als groep zou ze meer in de melk te brokkelen hebben gehad.

Trade boost als gevolg van TPPMaar dat is achteraf gepraat, want de regering Abhisit besloot destijds zich afzijdig te houden. In later jaren werd regelmatig gedemonstreerd tegen de ‘geheime’ onderhandelingen, waarover maar weinig bekend was. Het wantrouwen in de Thaise samenleving was groot, dus zo gek is het niet dat Thailand aan de kantlijn bleef staan.

Of en wanneer het TPP van kracht wordt, weet niemand. Het verdrag moet door alle deelnemende landen geratificeerd worden en dat kan nog heel wat voeten in de aarde hebben. Amerikaanse congresleden van beide partijen zijn bang voor banenverlies, de machtige medicijnlobby eist dat patenten twaalf jaar geldig zijn in plaats van de nu overeengekomen vijf jaar.

Over de gevolgen voor de Thaise economie lees ik verschillende berichten. De Automotive Industry Club van de Federation of Thai Industries denkt dat de sector last krijgt van Vietnam en Maleisië, als Thailand geen lid wordt. De suikerindustrie – Thailand is een van ’s werelds grootste exporteurs – kan marktaandeel verliezen aan Australische concurrenten die een betere toegang tot de VS hebben. Vietnamese rijstboeren en visbedrijven spinnen ook garen bij het TPP. Maar ze moeten wel voldoen aan hogere eisen op het gebied van arbeidsbescherming en milieu.

Dat alles ontleen ik aan een artikel in Asia Focus, een bijlage van Bangkok Post. Een column over de kleine lettertjes in het TPP-verdrag vond ik nog het meest onthullend, want dat het kapitalisme heeft gezegevierd, lijkt me klip en klaar. Klik hier voor de column. (Bron: Asia Focus, 12 oktober)

Eerdere berichtgeving over het TPP op de pagina Trans-Pacific Partnership.

Bangkok Airways

Bangkok Airways tevreden met langzame groei

13 oktober – Langzaam aan dan breekt het lijntje niet, is al 47 jaar het beleid van Bangkok Airways en die benadering blijkt ook nu weer uit het bekend gemaakte winterprogramma met slechts één nieuwe route (Phuket-Hat Yai) en verder alleen maar toegenomen frequenties op bestaande routes.

‘Luchtvaartmaatschappijen die agressief dramtische groei nastreven, komen nog wel van een koude kermis thuis’, zegt Prote Setsuwan, vice-president marketing. Een van de onzekerheden waarmee maatschappijen te maken hebben is de prijs van brandstof. ‘Op dit moment is vliegtuigbenzine redelijk goedkoop, maar wie weet schiet de prijs de komende twee jaar weer omhoog.’

‘Het is het best om beetje bij beetje te groeien, met vaste tred, zodat we snel kunnen reageren om problemen het hoofd te bieden.’

Bangkok Airways bedient een netwerk van 13 routes, waarvan 10 in het binnenland. De maatschappij bestudeert de uitbreidingsmogelijkheden in Myanmar, met Myeik als eerste wens. Haar strategie is gericht op uitbreiding van het netwerk naar ‘exotische bestemmingen’ in Myanmar in het bijzonder en Zuidoost-Azië in het algemeen. Het gaat om bestemmingen die niet bediend worden door budget- en lijnvluchtmaatschappijen als gevolg van restricties op de luchthavencapaciteit. Turboprops, die de meeste maatschappijen niet gebruiken, mogen er wel komen.

Thans vliegt Bangkok Airways vanaf Bangkok op Yangon, Mandalay en Nay Pyi Taw, en vanaf Chiang Mai naar Mandalay en Yangon. (Bron: Bangkok Post, 12 oktober)

Limerick van de dag
Er was eens in ‘t Gooi een soapie
Die nam met iedereen een loopie
Ze fantaseerde
Wat de pers accepteerde
Want die leidt aan hypermetropie

Regering: Yingluck moet dokken

13 oktober – De regering gaat een bestuurlijk bevelschrift inzetten om Yingluck te laten dokken voor de verliezen die met het hypotheeksysteem voor rijst zijn geleden. Volgens de regering wordt deze weinig toegepaste procedure gekozen om te voorkomen dat de zaak verjaart, maar Yingluck verwijt de regering op de stoel van de rechter te willen zitten. Volgens haar is het doel rechtbankkosten te vermijden wanneer de zaak naar de civiele rechter zou worden gebracht.

De oud-premier ligt onder vuur omdat ze verzuimd zou hebben destijds paal en perk te stellen aan de corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst en de oplopende kosten. Boeren kregen voor hun paddy een prijs die 40 procent boven de marktprijs lag, waardoor Thaise rijst op de wereldmarkt te duur werd. In totaal is op het hypotheeksysteem en voorgaande subsidieprogramma’s 682 miljard baht verlies geleden, waarvan 518 miljard baht door het hypotheeksysteem.

[Je zou ook kunnen redeneren dat er geen sprake is van verlies, maar van subsidie, zoals ook in de EU de landbouwsector zwaar wordt gesubsidieerd. Maar dan moet het geld wel bij de doelgroep terecht zijn gekomen en niet in de zakken van tussenpersonen en politici en dat lijkt toch grotendeels het geval te zijn.]

Naar de corruptie en kosten is onderzoek gedaan door de NACC, het parlement heeft op verzoek van de NACC Yingluck met terugwerkende kracht haar functie van premier ontnomen [Een juridisch monstrum, want het Constitutionele Hof had dat al gedaan], ze mag 5 jaar geen politieke functie bekleden en ze wordt strafrechtelijk berecht door het hooggerechtshof, afdeling Criminal Division for Political Office-Holders.

Yingluck vindt dat de regering inbeslagname van haar eigendommen moet uitstellen tot het hooggerechtshof uitspraak heeft gedaan. Vice-premier Wissanu wijst er echter op dat ze nog altijd in beroep kan gaan tegen het bestuurlijk bevelschrift, dat gebaseerd is op de Act on Liability for Wrongful Acts of Officials (1996). Wissanu zegt dat al driehonderd maal gebruik is gemaakt van de wet. (Zie ook pagina Rijst 3 en Corruptie 2)

Arrestatiebevel voor Thaksin
Het is niet het eerste en zal ook wel niet het laatste zijn: een arrestatiebevel voor oud-premier Thaksin die in 2008 het land is ontvlucht na veroordeeld te zijn tot een gevangenisstraf van 2 jaar. De rechtbank vaardigde er gisteren één uit omdat hij niet verschenen was op een zitting over smadelijke opmerkingen die Thaksin tijdens een interview in mei in Zuid-Korea over het leger had gemaakt. Thaksin noemde het leger toen een ‘dreadful institution’ en een gevaar voor de natie. Aangifte was gedaan door de directeur van het Office of the Judge-Advocate van het Royal Thai Army.

Phuket: Straatrellen krijgen staartje

13 oktober – De hooligans die dit weekend in Phuket auto’s in brand staken, eigendommen vernielden en het politiebureau vandaliseerden, zullen hun straf niet ontlopen. De politie beschikt over voldoende foto- en videomateriaal om hen te identificeren. Volgende week worden arrestatiebevelen uitgevaardigd.

De rellen ontstonden naar aanleiding van de dood van twee jongemannen (22 en 17 jaar). Zij kwamen om het leven bij een botsing tussen hun motorfiets en een politie pickup truck. Volgens de politie waren ze door een controlepost gereden, waarna de politie de achtervolging inzette. Het tweetal bleek in het bezit van 50 speed pillen en krathom.

Commissaris Chakthip verdedigt de handelwijze van de desbetreffende agenten. Ze hadden zich keurig aan de regels gehouden. De botsing was een ongeluk en de drugs zijn niet op de slachtoffers geplant, aldus Chakthip. Wanneer agenten in deze zaak in de fout zijn gegaan, worden ze ontslagen.

De achttien agenten die bij de rellen gewond raakten, hebben aangifte tegen de relschoppers gedaan.

Ministerie verbiedt film wegens blasfemie

13 oktober – De film Abat (monastic misconduct), waartegen vijf boeddhistische organisaties al geprotesteerd hadden, is door het ministerie van Cultuur verboden. De film is blasfemisch [godslasterlijk, wat in dit verband een rare uitdrukking is omdat het boeddhisme geen god kent]. De producent heeft twee weken de tijd om in beroep te gaan.

De film gaat over een jongeman, die door zijn ouders gedwongen wordt om zich als noviet te laten inwijden. Maar de hoop dat hij zijn leven zou beteren, komt niet uit. Hij blijft zich gedragen als niet-ingewijde, wordt verliefd op een meisje in het dorp en hij stuit ook nog eens op het wangedrag van een oudere monnik in dezelfde tempel.

Zie het voorgaande bericht Film over wangedrag monnik valt verkeerd van 25 september.

Prachan Road

Kort nieuws dinsdag 13 oktober

– De 111 verkopers van amuletten die op het smalle trottoir van de Phrachan Road bij de Thammasat universiteit (Bangkok) hun waar te koop aanbieden, mogen daar niet meer staan. Ze blokkeren de vrije doorgang van voetgangers die daardoor gedwongen worden op de rijweg te lopen en da’s weer gevaarlijk. Vijftig ambtenaren van het districtskantoor Phra Nakorn controleren tot het eind van de maand of de heren verkopers zich aan het verbod houden.

– De provinciale rechtbank van Koh Samui doet op 24 december uitspraak in de zaak tegen de twee gastbeiders uit Myanmar die worden beschuldigd van de moord op twee Britse toeristen, vorig jaar op het toeristeneiland Koh Tao. Dit weekend zeiden de verdachten in hun eindpleidooi onschuldig te zijn en tijdens het verhoor van de politie te zijn gedwongen om te bekennen.Win Zaw Htun vertelde dat de politie hem had gedwongen zich te ontkleden, waarna hij twee uur bloot in een air-conditioned ruimte moest doorbrengen.

– Het leidt geen twijfel, zegt het ministerie van Volksgezondheid: de 24 beroemdheden die foto’s van zichzelf op Instagram hebben geplaatst waarop ze de nieuwe Chang bierfles tonen, hebben zich schuldig gemaakt aan overtreding van de Alcohol Control Act (2008). Ze hebben op twee punten de wet overtreden: reclame gemaakt voor een alcoholische drank en anderen gestimuleerd alcohol te consumeren.  Daarop staat een gevangenisstraf van maximaal 1 jaar en/of een boete van 500.000 baht. Chang kan ook met dat bedrag beboet worden.

Zondag meldden twee van de 24 zich op het politiebureau. Ze ontkenden door Chang betaald te zijn en hadden de foto’s geplaatst om ‘een vriend te helpen’. De anderen moeten nog verhoord worden.

– Premier Prayut heeft verder onderzoek gelast naar de besteding van gelden door de Thai Health Promotion stichting. Volgens het audit-panel van de NCPO is de helft van het budget dit jaar besteed aan projecten die geen directe relatie hebben met gezondheidsvoorlichting. Het ministerie van Volksgezondheid gaat richtlijnen voor de stichting opstellen. De stichting wordt gefinancierd uit de zogeheten ‘sin taxes’, een toeslag op de accijns op alcohol en tabak. (Zie pagina Gezondheidszorg)

– Ik schreef het gisteren en het wordt vandaag al bevestigd: de verzetsgroepen in het Zuiden vechten elkaar de tent uit. Het hoofd van de Thaise onderhandelingsdelegatie zegt dat de verklaring van de BRN, waarin de Thaise autoriteiten ervan beschuldigd worden onoprecht te zijn bij de vredesgesprekken, waarschijnlijk uit de koker komt van de gewapende tak van de BRN (zie het bericht BRN verwerpt vredesgesprek met paraplugroep van 12 oktober). In de verklaring zegt de BRN niet tegen onderhandelingen te zijn mits in overeenstemming met internationale criteria, zoals de aanstelling van een bemiddelaar en waarnemers van andere landen.

– Het personeel van Thai PBS is geschokt over het abrupte ontslag van haar directeur-generaal. Het heeft gisteren een brief aan de raad van commissarissen overhandigd waarin om een toelichting wordt gevraagd. Somchai Suwanban trad drie jaar geleden in dienst van Thailand’s enige onafhankelijk televisiezender. Critici vermoeden dat de junta de zender monddood wil maken. Zie verder het bericht Directeur-generaal Thai PBS ontslagen van 11 oktober.

– Omdat de lokale autoriteiten [weer eens] laks reageerden op hun klachten is een tiental bewoners van Na Mun-Dunsad in het district Kranuan (Khon Kaen) naar de hoofdstad getrokken om de regering en de Amerikaanse ambassade te vragen flaring (affakkelen) op aardgasvelden op te schorten. De bewoners stapten vorige week al naar de provinciale bestuursrechter met dit verzoek, maar de (Amerikaanse) maatschappij wachtte de uitspraak van de rechter niet af en was al begonnen.

Vorig jaar deed hetzelfde probleem zich voor in het district Kalasin. Volgens de bewoners is het affakkelen schadelijk voor hun gezondheid en rubberbomen. De directeur-generaal van het Department of Mineral Fuels zegt dat flaring een belangrijke methode is om de hoeveelheid gas en olie in de bodem vast te stellen.

– De fotojournalist uit Hong Kong die in augustus op Suvarnabhumi is aangehouden met een kogelvrij vest en helm, wordt volgende maand berecht. ‘Ik beken niet. Ik geloof niet dat een kogelvrij vest een wapen is en ik wist al helemaal niet dat het hier illegaal is’, zei hij gisteren na een zitting van de rechtbank van Samut Prakan, waarop hij in staat van beschuldiging werd gesteld.

Vest en helm worden in de Arms Control Act (1987) beschouwd als militaire uitrusting, waarvoor toestemming vereist is. De man was in Thailand voor een verslag over de naweeën van de bomaanslag, waarbij twee inwoners van Hong Kong om het leven kwamen en zes werden gewond. Hij werkt voor de mediagroep Initium.

De Foreign Correspondents’ Club of Thailand is teleurgesteld over de vervolging. De wet kan nooit bedoeld zijn het werk van (foto)journalisten onmogelijk te maken, aldus een verklaring van de vereniging.

– Kath Khangpiboon is naar de bestuursrechter gestapt om de Thammasat universiteit te dwingen haar als docent [in welk vak?] aan te nemen. Volgens haar is ze afgewezen omdat ze transgender is, maar de sollicatiecommissie zegt haar sollicitatie te hebben afgewezen vanwege haar onbehoorlijk gedrag op de social media en het gebruik van ongepaste taal. En die zouden schadelijk kunnen zijn voor haar image als docent. De vrouw denkt er ook nog een slaatje uit te kunnen slaan, want ze heeft een forse schadevergoeding geëist.

Een andere docent is ook naar de rechter gestapt om zijn ontslag aan te vechten. Hij verscheen maanden niet op zijn werk omdat hij na de coup naar Frankrijk was gevlucht uit angst voor zijn veiligheid. Of hij daar nog is, vermeldt het bericht niet.


 

Thailand denkt na over aansluiting bij TPP

12 oktober – Beloof nooit wat, maar zeg ‘Ik neem het mee’ als je als politicus wil overleven, heb ik ooit geleerd van een wethouder. Want een belofte maakt schuld en daar word je door je politieke tegenstanders genadeloos op afgerekend.

Ik moest daaraan denken bij het artikel, getiteld ‘Thailand considers TPP membership’ in de Business bijlage van Bangkok Post van zaterdag. Minister Apiradi (Handel) zegt dat Thailand ‘overweegt’ zich aan te sluiten bij het handelspact van de VS en elf landen, maar eerst de controversiële aspecten wil bestuderen, zoals de kwestie van intellectuele eigendomsrechten, informatietechnologie en medicijnen.

Het ministerie heeft het Panyapiwat Institute of Technology gehuurd om daar onderzoek naar te doen. Binnenkort belegt het ministerie een bijeenkomst met relevante partijen in de particuliere en overheidssector om de gevolgen van het TPP te evalueren.

Een tijdspad voor aansluiting wil de minister niet noemen. Ze zegt alleen dat de autoriteiten de voor- en nadelen nauwkeurig moeten overwegen om schadelijke gevolgen in de toekomst te voorkomen. Dat Malesië, Singapore, Brunei en Vietnam zich al hebben aangesloten, vormt geen druk op Thailand omdat het land al vrijhandelsovereenkomsten (FTA’s) heeft met de TPP-landen, met uitzondering van Canada, de VS en Mexico. [In een vorig bericht ontbrak Canada.] Tapiradi: ‘Zelfs zonder het TPP, komen we nog steeds in aanmerking voor voordelen dankzij andere FTA’s.’

Apiradi zegt dat de regering zich heeft voorgenomen bestaande wetten en regelingen op het gebied van investeringen en handel te wijzigen en te verbeteren. In behandeling is al wijziging van de Trade Competition Act ten aanzien van marktdominantie. Daarbij gaat het niet alleen om marktaandeel, maar wordt ook onder andere gekeken naar marktstructuur, aantal spelers en distributiekanalen.

‘We verwachten dat de onderhandelingen over toetreding tot het TPP veel gemakkelijker worden, omdat de regering al de nodige wijzigingen heeft aangebracht op het gebied van overheidsinvesteringen en copyrights.’ (Bron: Bangkok Post, 10 oktober)

Eerdere berichtgeving over het TPP op de pagina Trans-Pacific Partnership.

Is aansluiting bij TPP wel nodig?

12 oktober – Interessante vraag: Is aansluiting van Thailand bij het Trans-Pacific Partnership wel nodig, want over de grens ligt een markt van 6 biljoen baht, die jaarlijks met meer dan 6 procent groeit. Nu de export naar China, Europa en de VS is teruggelopen, kan Thailand zich beter op de buurlanden Cambodja, Laos, Myanmar en Vietnam richten, een economisch blok dat bekend staat als de CLMV-landen met een bevolking van 240 miljoen. Als ze één land vormden, waren ze ’s wereld’s vijfde grootste economie.

Daar valt voor Thailand wel wat te halen mits de spoor- en wegverbindingen in het land verbeteren. Want, zegt minister Apiradi (Handel): ‘Een beter transport is de sleutel voor de economie. Thailand bevindt zich in het hart van Asean en Azië, dus we moeten die positie zoveel mogelijk uitbuiten.’

Die betere verbindingen plus grensposten gaan er de komende zeven jaar komen. Daarvoor is een bedrag van drie biljoen baht uitgetrokken.

Thailand heeft dringend behoefte aan nieuwe exportmarkten omdat wereldwijd de vraag naar elektronica en auto’s afneemt. De relatie met de VS en Europa is sinds de coup van mei 2014 gespannen. De Europese Unie zegt geen vrijhandelsverdrag met Thailand te willen afsluiten, zolang de democratie niet is hersteld en dat is op zijn vroegst in 2017 wanneer verkiezingen worden gehouden.

Apiradi ziet voor volgende jaar lichtpuntjes:  In de VS en de EU gaat het beter en China zal volgend jaar stabieler zijn, voorspelt ze. Dit jaar ontbreken die lichtpuntjes, want de export is de eerste acht maanden elke maand gekrompen. De Bank of Thailand voorspelt voor het gehele jaar een achteruitgang met 5 procent en bracht haar economische groeiprognose terug van 3 naar 2,75 procent.

De CLMV economieën groeien daarentegen tweemaal zo snel, berekent de Wereldbank. De snelst groeiende economie is die van Myanmar met 8,5 procent. ‘Wanneer Thailand de leider in de Mekong regio kan worden, zal er veel potentieel zijn’, zegt het hoofd van de Toyota Motor Corps’ eenheid in Thailand. (Bron: Bangkok Post, 10 oktober)

Limerick van de dag
In Thailand zwerven honden op straat
Dat doen ze van ‘s ochtends tot ‘s avonds laat
Ze pissen en poepen
Bevuilen de stoepen
‘t Is een plaag die men gebeuren laat

Groen licht voor 500 elektrische bussen

12 oktober – Het openbaarvervoersbedrijf van Bangkok krijgt van het kabinet in principe toestemming 500 elektrisch aangedreven bussen te kopen. En wanneer het National Innovation Policy Committee nu ook nog de aankoop goedkeurt, opent dit voor volgend jaar de weg naar een assemblagefabriek, zegt minister Pichet (Wetenschap en Technologie).

Volgens de minister heeft Thailand veel potentie om hybride auto’s en elektrische voertuigen (EV’s) te ontwikkelen. Daarnaast wil de regering de particuliere sector stimuleren om elektrische treinen te ontwikkelen ter ondersteuning van ’s lands ambitieuze spoorwegplannen.

De NESDB* en het ministerie hebben vorige maand een Record of discussion ondertekend met de Japan External Trade Organization en de Japanse ambassade over de ontwikkeling van Thailand als knooppunt voor de fabricage van pickup trucks, hybride voertuigen en EV’s. De afspraken behelzen vergroting van vakmanschap en R&D (research and development).

Volgens de NESDB secretaris-generaal is Japan bereid Thailand te promoten als productiecentrum voor eentons pickup trucks, hybride wagens en EV’s mits de regering importtarieven en accijns schrapt op prototypes en auto-onderdelen, die nog gemaakt moeten worden in Thailand. Japanse bedrijven hebben het land voorgesteld testcentra te ontwikkelen voor crashtesten, hoge snelheden, wind, duurzaamheid en emissies. Toyota Motor Corporation is bereid in de ontwikkeling van EV’s te investeren, maar dan moet de regering wel zorgen voor voldoende oplaadpunten. (Bron: Bangkok Post, 10 oktober)

* National Economic and Social Development Board

Otop lonkt naar exportmarkten

12 oktober – Het programma heet One Tambon One Product. Het werd geïntroduceerd door de regering Thaksin met het doel elke gemeenschap zich te laten specialiseren op één product en hen met de marketing te helpen. Inmiddels zijn 40.000 Otop-producten verkrijgbaar, die dit jaar goed zijn voor een geschatte omzet van 100 miljard baht. De export wordt geschat op 20 miljard baht met volgend jaar een stijging van 20 procent.

Yingluck bezoekt OTOP-complex in Saraburi 2Het ministerie van Handel zegt dat de regering zich heeft voorgenomen het programma te verbeteren, zodat de deelnemers meer omzet uit de exportmarkt kunnen halen. De Otop-commissie keurde vrijdag een ontwikkelingsplan goed. Ze heeft het ministerie van Wetenschap en Technologie gevraagd deelnemers te helpen bij innovatie van hun producten en het ministerie van Industrie gevraagd deelnemers te assisteren bij verbetering van de verpakking. Het ministerie van Handel ten slotte is verantwoordelijk voor de betere toegang tot de exportmarkten. Volgens de staatssecretaris van Handel hebben 5.000 producten een groot export potentieel.

Andere besluiten van de commissie: het opzetten van een Otop Academy, verbetering van ThailandBest.com om een Otop kanaal te worden en uitbreiding van het Otop Village Champion programma als toeristische attractie. Thans zijn er zestig kampioenen. (Bron: Bangkok Post, 10 oktober)

Op de foto Yingluck, toen nog premier, op bezoek bij een Otopwinkel in Saraburi.

Beschuldigd van seks met minderjarigen, maar onschuldig

12 oktober – Schrijnend verhaal in Spectrum, het zondagmagazine van Bangkok Post, over een Amerikaan die beschuldigd werd van seks met minderjarige jongens, maar het slachoffer was van slordig en onprofessioneel politieonderzoek. Gevolg: baan verloren, spaargelden die langzaam opraken en op internet wordt zijn naam nog steeds in verband gebracht met het misbruik waaraan een andere Amerikaan zich schuldig had gemaakt.

Het artikel gaat uitgebreid in op de gang van zaken, maar ik wil hier volstaan met de constatering dat dit een klassiek voorbeeld is van confirmation bias, het verschijnsel dat een politieonderzoek wordt gestopt zodra er een verdachte is. Terwijl de gelouterde Rotterdamse politiecommissaris Jan Blaauw er toch op heeft gewezen dat de politie ook op zoek moet gaan naar bewijs dat de verdachte vrijpleit. Wanneer dit niet kan worden gevonden, is het aannemelijk dat de juiste verdachte is aangehouden.

Een tweede punt dat mij opvalt in deze historie, is de identificatie van de ‘verdachte’. De slachtoffers kregen één (oude) foto van de man te zien, die toen nog een baard had. Op basis daarvan wezen ze hem als dader aan, een verklaring die later is in ingetrokken. Nu ben ik een leek op recherchegebied, maar ik meen toch dat je zo’n geval de Osloconfrontatie, ook wel line-up genoemd, moet toepassen. Dat kan ook met foto’s (foslo).

En wie weet, want This is Thailand, is de jongens wel verteld hem te ‘herkennen’. (Bron: Spectrum, Bangkok Post, 11 oktober)

Voor het gehele artikel, klik hier: Child sex case dropped, but a life still left in ruins.

Phuket na straatrellen

Phuket: Onrustige nacht met straatrellen

12 oktober – Phuket heeft een nacht van straatrellen achter de rug, waarin negen auto’s in brand werden gestoken, dertien auto’s beschadigd en veertien agenten gewond raakten. Premier Prayut belooft dat alle betrokkenen eerlijk behandeld zullen worden; de regering gaat boosdoeners niet beschermen. Leger en politie hebben elk een onderzoekspanel gevormd.

De ellende begon nadat het bericht zich had verspreid dat twee jongemannen op de motorfiets zaterdagmiddag om het leven waren gekomen bij een botsing met een politievoertuig. Ze zouden een controlepost van de politie hebben genegeerd. Voor het politiebureau van Thalang verzamelde zich een almaar uitdijende menigte.

Tegen elf uur ’s avonds sloeg de vlam in de pan. De demonstranten gooiden stenen en molotov cocktails naar de politiecompound. Het geluid van vuurwerk en pistoolschoten, waarschijnlijk vanuit het politiebureau, werd gehoord en teenagers op de motorfiets reden af en aan.

Volgens de politie was de aanrijding een ongeluk. Op de slachtoffers werden 50 speedpillen en een kilo krathom gevonden. De familie en vrienden van het tweetal beschuldigen de politie van overreactie. Op de motorfiets zou doelbewust zijn ingereden. De vier bij het ongeluk betrokken agenten zijn onmiddellijk overgeplaatst naar een post buiten de provincie.

BRN verwerpt vredesgesprek met paraplugroep

12 oktober – De Barisan Revolusi Nasional (BRN), een van de grootste verzetsgroepen in het Zuiden, zegt geen deel uit te maken van de paraplugroep Mara Patani die onlangs in Maleisië met Thailand informeel overlegde en zich opwierp als vertegenwoordiger van het zuidelijk verzet. De BRN beschouwt dat contact als een ‘negatief verschijnsel’. De groep is niet tegen onderhandelingen, mits ze voldoen aan internationale criteria, aldus een BRN-functionaris.

Thailand sprak in 2013 enkele malen met de BRN, maar die gesprekken stokten toen het geweld in de Ramadan doorging en de BRN vijf voorwaarden formuleerde voor voortzetting van de gesprekken. Daarop heeft Bangkok nog steeds niet gereageerd.

[Ik neig ertoe voortaan alle berichten over de vredesdialoog over te slaan, want beide partijen zijn niet bereid water in de wijn te doen, dus iets van een compromis zit er niet in. Intussen gaat het geweld nog steeds elke dag door. Sinds 2004 heeft het aan 6.500 personen het leven gekost; 10.000 personen zijn gewond geraakt en tal van kinderen zijn wees gemaakt. De verschillende verzetsgroepen lijken niet door één deur te kunnen en de Thaise overheid gelooft alleen in een militaire oplossing en een charme-offensief.]

Chang schandaal: ‘We hielpen een vriend’

12 oktober – Er wordt wel eens door wijsneuzerige expats beweerd dat Thais ‘je nooit de waarheid zullen vertellen’. Dat is natuurlijk een cliché, maar clichés komen niet uit de lucht vallen dus sommige Thais zullen wel aan deze omschrijving voldoen.

Twee celebs in bier schandaalZoals de twee celebs, die zich gisteren op het politiebureau meldden om te worden verhoord over de foto’s van zichzelf op Instagram met de nieuwe bierfles van Chang prominent in beeld. Natuurlijk waren ze niet betaald door Chang – stel je voor –, hadden ze de foto’s vrijwillig op Instagram geplaatst en hadden ze het alleen gedaan om ‘een vriend te helpen’.  [Nou ja, je moet toch iets bedenken om vervolging wegens overtreding van de Alcohol Control Act te voorkomen.] Maar wie die geheimzinnige vriend dan wel is, wil de politie niet zeggen. [Moet er iemand beschermd worden?]

In totaal hebben 24 ‘beroemdheden’ een soortgelijke foto op Instagram gezet. Alle foto’s gingen vergezeld van de oproep het gerstenat te drinken. Critici zien de foto’s als een slinkse poging van het bedrijf via de social media reclame te maken in de veronderstelling dat de wet geen betrekking heeft op de social media. Tegen de 24 is nog geen vervolging ingesteld, want eerst moet worden vastgesteld of ze bewust met een commercieel doel handelden. De intentie telt hier, zegt Sarawut Benjakul, hoofd van het Institute of Legal Education of the Thai Bar Association.

Kort nieuws maandag 12 oktober

– Vorig jaar december gingen de taxitarieven met 8 procent omhoog. Een tweede verhoging van 5 procent werd toen afhankelijk gesteld van de tevredenheid van klanten over de dienstverlening van chauffeurs. Het Land Transport Department (LTD) heeft inmiddels een onderzoek afgerond onder klanten in Bangkok, de buurprovincies en op Don Mueang en Suvarnabhumi. Daaruit is gebleken dat 71 procent van de klanten tevreden is. Het ministerie van Transport had als minimumeis 70 procent gesteld. De score van 71 procent betekent niet dat de tariefsverhoging er nu al komt, want de resultaten van het onderzoek moeten eerst geanalyseerd worden. De staatssecretaris van Transport kan niet zeggen of en wanneer de verhoging wordt goedgekeurd. Hij wacht op een verslag van het LTD.

– Een gastarbeider uit Myanmar (44) is op de bouwplaats van de Red Line in het district Don Muang (Bangkok) om het leven gekomen toen twee blokken beton van een pilaar op hem vielen. Tja, daar beschermt een veiligheidshelm niet tegen. Het was de tweede keer dat bij de aanleg van de nieuwe metrolijn een dodelijk ongeval plaatsvond.

– ’t Is natuurlijk een methode om de krant vol te krijgen, maar serieuze journalistiek kan ik het niet noemen. Eerst beweer je iets op basis van een gerucht, een bron of je eigen duim en als dan later blijkt dat het bericht niet klopt, kun je er een tweede bericht aan wijden.

En dat geldt voor het bericht dat het gevechtstenue van de landmacht is gewijzigd op bevel van de nieuwe commandant Theerachai omdat hij een conflict met zijn voorganger heeft. Niet waar, zegt legerwoordvoerder Sirichan. Het nieuwe tenue is al in 2014 ontworpen, is goedkoper en praktischer, vooral voor soldaten in het Zuiden.

De order van Theerachai was een uitvloeisel van het bezoek dat hij aan het Zuiden had gebracht, waarbij hij met soldaten had gesproken over het tenue. Het huidige tenue, dit jaar goedgekeurd door zijn voorganger, blijft bij sommige operaties gedragen worden.

Andere besluiten van Theerachai wijzen wel op een verband met de animositeit tussen beide heren, maar daar schreef ik al eerder over. Zie het bericht van 6 oktober Ze hebben ruzie, maar ‘praten nog met elkaar’.

– Voor de vijf vacant gekomen plaatsen in de National Anti-Corruption Commission hebben zich 59 kandidaten opgegeven en dat zijn niet de minsten. Zoals voormalig senator Rosana, wier actie er ooit toe leidde dat een minister van Volksgezondheid achter de tralies belandde. Zij zegt dat corruptiebestrijding een gezamenlijke inspanning moet zijn van verschillende groepen in de samenleving. Preventie vindt ze net zo belangrijk als bestrijding.

Andere zwaargewichten die zich gekandideerd hebben, zijn onder anderen oud-rechters van het Constitutionele Hof en het hooggerechtshof. Vijf kandidaten zijn legergeneraals, zes politieofficieren. De NACC is in 1997 gevormd. (Zie pagina Corruptie 2)

– Thailand en Bangladesh hebben zich voorgenomen nauwer te gaan samenwerken op het gebied van defensie en veiligheid. Dat is zaterdag afgesproken tijdens een gesprek van de ambassadeur van Bangladesh met minister Prawit (Defensie).

De ambassadeur heeft voorgesteld een alumni friendship forum te vormen tussen de Chulachomklao Royal Military Academy (in Nakhon Nayok) en de Bangladesh Military Academy, waarin de twee landen regelmatig officieren kunnen uitwisselen voor trainingen. De ambassadeur bepleitte ook een veiligheidsforum ter bestrijding van grensoverschrijdende misdaad, zoals mensenhandel, drugssmokkel en terrorisme. Prawit heeft haar verzekerd dat Thailand op beide terreinen bereid is met Bangladesh samen te werken.


 

Prayut: Nooit meer een militaire coup

11 oktober – ‘Vertrouw niet op de principes van democratie of onbeperkte vrijheden als basis voor de nieuwe grondwet zonder acht te slaan op waar de echte problemen liggen.’ Dit zegt premier Prayut in een speciale Message to the People, dat gisteren werd voorgelezen door de regeringswoordvoerder.

‘Wat de regering en de NCPO (junta) doen is te voorkomen dat het land weg glijdt naar dezelfde situatie [die voor het leger aanleiding was in mei 2014 de macht over te nemen]. We willen niemands vijand zijn, maar we laten niemand de mensen en de monarchie benadelen en druk op ons of de CDC (grondwetcommissie) uitoefenen om veranderingen aan te brengen. […] We hopen dat de militaire coup de laatste was.’

Volgens Prayut is het doel van de nieuwe grondwet een eind te maken aan ‘parlementaire dictatuur’ en illegale praktijken en goed bestuur te verzekeren. Daarom is een wettelijk mechanisme nodig om nationale hervormingen te bevorderen en tussenbeide te komen wanneer een politieke crisis het land bedreigt. [De premier lijkt te doelen op het crisis panel, voorgesteld door de vorige grondwetcommissie, dat in tijden van crises de macht kan overnemen. Critici noemen dit een legale coup.]

Wie wil weten wat Prayut verder nog in zijn speciale boodschap zei, leze het gehele artikel op de website van de krant: ‘Don’t rely on democracy’ for charter. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging)

Limerick van de dag
Kent u Metro Nine en Metro Mall
I know them all, I know them all
Winkels zonder uitzicht
Winkels zonder daglicht
En de klanten voelen zich een mol

Het doek valt voor Nachtmarkt On Nut

11 oktober – De verkopers van de levendige nachtmarkt in On Nut dienen uiterlijk vrijdag te vertrekken. Vastgoedbedrijf Ekmahakij Co, eigenaar van de grond, had in 2007 al aangekondigd de grond nodig te hebben, maar stelde de plannen twee jaar later uit. Wat die plannen zijn, vermeldt het artikel niet.

Nachtmarkt On NutDe markt is populair bij expats die er graag een biertje pakken of een vorkje prikken. Een Britse expat vertelde de krant: ‘Veel mensen gebruiken deze plaats om er uit te gaan, te eten en te drinken. De markt is heel onspannend en de dranken zijn niet duur. De buitenlanders hier zijn verstandige mensen. Ze komen er om te drinken en zich te amuseren en geen gekke dingen te doen.’

De verkopers verbazen zich pas maandag gehoord te hebben dat ze moeten vertrekken. Een kledingverkoper, die er acht jaar staat sinds de opening van de markt, vermoedt: ‘Ze waren waarschijnlijk bang dat de huurders al zouden beginnen om te vertrekken, dus lieten ze het ons niet eerder weten.’

Rel over foto’s: ThaiBev wast zijn handen in onschuld

11 oktober – De ‘beroemdheden’ zeiden het al en nu zegt Thai Beverage Plc, de brouwer van Chang bier, het ook: het bedrijf heeft hen niet betaald om op Instagram foto’s van zichzelf te plaatsen, waarop ze de nieuwe fles van Chang tonen. Over de foto’s is gedoe ontstaan, want alcoholreclames zijn verboden. Een leidinggevende van Thai Beverage zegt dat het bedrijf zo’n beleid niet heeft, want het weet dat het in strijd met de wet is.

Het relletje begon vorig week met een foto van Pakorn ‘Dome’ Lam op Instagram, waarop hij een Chang bierfles in zijn handen heeft met het etiket duidelijk zichtbaar. In totaal blijken nu 24 bekende zangers en artiesten hetzelfde gedaan te hebben. De politie onderzoekt of ze daarmee de Alcohol Control Act hebben overtreden en gaat hen voor verhoor oproepen. Als dat het geval is, lopen ze het risico op een gevangenisstraf van maximaal een jaar en/of een boete van 100.000 baht. Daar kan een straf van 1 jaar cel en/of een boete van 500.000 baht bijkomen, als bij de foto’s een tekst staat waarin het product wordt aanbevolen.

Goudmijn Pichit 2

Onderzoek naar omstreden goudmijn in Pichit

11 oktober – Je hebt mensen die de mijn steunen [want die zorgt voor werkgelegenheid] en je hebt mensen die zich tegen de mijn verzetten omdat die voor gezondheidsproblemen verantwoordelijk wordt geacht en schade aan het milieu. Om daar eens en voor altijd duidelijkheid over te krijgen hebben de ministeries van Volksgezondheid en Industrie en de industrie een gezamenlijke commissie gevormd om onderzoek te doen naar de controversiële goudmijn Akara Resources Plc in de provincie Pichit.

Gisteren bracht de minister van Industrie een bezoek aan de mijn en omgeving. Ze zei dat de twee groepen omwonenden verschillende informatie over de mijn en de gevolgen voor de omgeving verstrekken. Daarom is een onderzoek naar de gevolgen voor milieu en gezondheid nodig. Naar verwachting neemt het onderzoek een maand in beslag. De resultaten gaan naar premier Prayut, die mag besissen hoe nu verder.

Tijdens haar bezoek aan het gebied stuitte de minister in het district Khao Jed Luk op tweehonderd dorpelingen, die zich tegen de mijn verzetten. Ze overhandigden haar een petitie. Daarin wordt de minister gevraagd de omwonenden te herhuisvesten, een operatie die door het bedrijf betaald zou moeten worden. Ze vragen ook het gebied rond de mijn de status van rampgebied te geven en een herstelprogramma te entameren.

Uit onderzoek van 730 dorpelingen door de Rangsit universiteit en het Central Institute of Forensic Science is in november vorig jaar gebleken dat meer dan helft hoge concentraties arseen en mangaan in hun bloed hebben. De mijn ontkent elke verantwoordelijkheid. ‘We beheren de mijn correct en transparant, waarbij we ons houden aan de wet en mijnbouwregelingen’, aldus topman Pakorn. De mijn stort volgens hem ook geen afval of giftige stoffen in de omgeving.

Kort nieuws zondag 11 oktober

– Tijdens zijn eerste bezoek aan China heeft minister Don (Buitenlandse Zaken) de financieringsproblemen van de spoorlijn Nong Khai-Rayong besproken met zijn Chinese ambtsgenoot. Maar meer dan ‘we gaan een tandje bijzetten’, lijkt het gesprek niet te hebben opgeleverd. Voor twee tracés van het gezamenlijk project van China en Thailand heeft China de kosten begroot op een bedrag dat 30 procent hoger is dan een eerdere begroting. Tot nu toe hebben ze geen compromis kunnen bereiken.

De minister heeft tijdens zijn bezoek ook gesproken over de ontwikkeling van het stroomgebied van de Mekong en het toenemend droogteprobleem in Thailand, waarvoor hij de hulp van China heeft ingeroepen. Beide landen hebben sinds 1976 diplomatieke relaties. De handel had vorig jaar een waarde van US$ 63 miljard. In de eerste zeven maanden van dit jaar bezochten 4,8 miljoen Chinezen Thailand. (Zie ook pagina Spoorwegen)

– Zaw Lin, een van de twee verdachten van de moord op twee Britse toeristen, vorig jaar op Koh Tao, heeft tijdens zijn eindpleidooi  gezegd dat de tolk, die de politie bij zijn verhoor had ingezet, hem heeft verteld dat hij gedood zou worden indien hij niet bekende. De tolk heeft hem ook mishandeld.

Vandaag vindt de laatste zitting plaats van de rechtszaak, waarin ook al is gebleken dat het DNA van de twee verdachten niet op het moordwapen is gevonden. Dat heeft een contra-expertise uitgewezen. Er is wel ander DNA-materiaal gevonden. Volgens de advocaat zijn de twee gastarbeiders uit Myanmar tot zondebok gemaakt voor de moord.

Een woordvoerder van de politie ontkent dat. Hij zegt dat DNA-materiaal op het vrouwelijk slachtoffer de waarheid aan het licht zal brengen [dat het tweetal dus wel verantwoordelijk is voor de moord].

– Een politieagent van de bewakingseenheid van het Thewes paleis heeft zich vrijdagnacht bij de Rama VIII brug van het leven beroofd met een schot door zijn hoofd. Hij had zijn vrouw een sms-je gestuurd waarin hij zijn daad aankondigde. De politie onderzoekt nog of het werkelijk om een suïcide gaat, want de richting waarin het pistool op zijn schoot lag, wees een andere kant op.

– Ze visten in Thaise wateren en daarom zijn gisteren elf Vietnamese vissers aangehouden en zijn hun twee boten in beslag genomen. De vissers werden twintig nautische zeemijl vanaf Narathiwat op heterdaad betrapt.

sea cucumberDe boten waren overgeschilderd om ze er als Maleisische schepen te laten uitzien om de Thaise autoriteiten om de tuin te leiden. Dat gebeurt wel vaker, want Thailand deelt zijn territoriale wateren met Maleisië.

De eigenaren hebben toegegeven er al eerder gevist te hebben, want de zee voor Narathiwat is rijk aan sea cucumber, waarvoor met netten over de bodem moet worden gesleept. In China wordt het dier als delicatesse beschouwd. Naar het beestje is veel vraag van Vietnamese exporteurs.

– Een 38-jarige vrouw is op het terrein van de faculteit Science van de Chulalongkorn universiteit aangehouden nadat ze eerder een studente tijdens een diploma-uitreiking had bestolen. De politie trof haar aan met de handtas van de studente waarin een iPhone en 2.500 baht. De vrouw was per vliegtuig uit Songkhla gekomen en zou direct na de diefstal weer terugkeren, maar dat feest ging dus niet door. Ze heeft bekend tenminste tien diefstallen op evenementen te hebben gepleegd, die ze had uitgezocht op internet.

– In de tempel Wat Talat Hua Hin in Khon Kaen zijn gecremeerde menselijke resten van acht personen gestolen, vermoedelijk om gebruikt te worden bij zwarte magische rituelen. Verschillende pagoda’s met de urnen van voorouders werden vernield. De dieven zijn nogal grof te keer gegaan, want delen van de pagoda’s en as lagen verspreid over het tempelterrein. In een schuur op een rijstveld 200 meter van de tempel vond de politie ook menselijke as. De politie weet al wie de diefstal hebben gepleegd en is naar hen op zoek.

– Vijf teenagers zijn gearresteerd op verdenking een 14-jarige jongen zondag te hebben doodgestoken. De vijf kregen, na het drinken van het nodig bier, bij de Somdet Phra Sangkharat brug in Kanchanaburi ruzie met het slachtoffer en zijn vrienden. Een van de vrienden raakte daarbij gewond.

– De functie van hulp-onderwijzer schijnt nogal gewild te zijn, want 111.118 personen trokken gisteren naar het Impact Forum in Muang Thong Thani om er examen te doen. Er zijn 8.000 banen beschikbaar. Spannend!

– Een echtpaar, op de motorfiets onderweg naar een rubberplantage, is woensdag in Phatthalung dood geschoten. De politie vermoedt dat de moordenaars gehuurd kunnen zijn om het echtpaar te doden. Het zou om een jarenlang persoonlijk conflict met buren gaan over het eigendom van een stuk land. De verdachten zouden ook betrokken zijn geweest bij een aanslag op een onderwijzer in augustus in hetzelfde district, waar de kogelpatronen op wijzen.

In Songkhla is vrijdagavond een voormalige politicus uit Phatthalung dood geschoten. Zijn lichaam werd met 31 kogelwonden in de struiken gevonden van een weg in het district Hat Yai. De politie hoopt de verdachten aan de hand van CCTV-beelden te kunnen traceren. De politie weet nog niet of het om een persoonlijk of politiek motief ging. In 2006 was het huis van de man, toen hij kanman was en werkzaam was bij de gemeente Koh Nang Kham, al eens bestookt met granaten. Zijn vader was in hetzelfde jaar dood geschoten.


 

Miss Thailand verkiezing 2015
Vraag me niet naar de details want ik heb geen verstand van miss-verkiezingen, maar volgens de tekst van het bericht zijn dit de acht finalisten op de shortlist voor de Miss Thailand verkiezing dit jaar. Dus waar en wanneer de kleding wordt gedragen, weet ik niet. Het ontwerp, geïnspireerd op de tuk-tuk, wordt in december in de VS gedragen door de Thaise deelneemster aan de Miss Universe verkiezing. Zie de homepagina.


 

Keukenbrigade JW Marriot Hotel Bangkok

Voor de smaak en het goede doel

10 oktober – Voor de achtste maal alweer schuift Thailand’s crème de la crème aan tafel aan om tegen betaling van 6.900 baht per persoon zich te verlustigen aan culinaire hoogstandjes en tegelijkertijd geld in te zamelen voor de Bangkok Post Foundation, een stichting die onderwijs aan behoeftige kinderen ondersteunt.

Bangkok Post Charity Wine Dinner 2015Ditmaal gaat de hi-so genieten van Schots Aberdeen Angus  rundvlees en lamsvlees uit Wales, voor het eerst in 20 jaar geïmporteerd uit het Verenigd Koninkrijk.

In tegenstelling tot de massaproductie van rundvlees in de VS en Australië staat het Schotse vlees borg voor een verfijnde smaak omdat de dieren ’s zomers lekker buiten grazen, waardoor ze een grote spiermassa ontwikkelen en een volle smaak. ’s Winters staan ze op stal, waar ze worden vetgemest met veevoeder en hooi.

Zegt chef-kok Michael Hogan van het JW Marriot Hotel Bangkok, dat deze maal gastheer is van het jaarlijks Charity Wine Dinner: ‘Daarom is het vlees vlezig en het bevat tegelijk een behoorlijke hoeveelheid eetbare vetten. Ideaal voor kenners die van een volle smaak houden en een prettig kauwbare textuur.’ En da’s een mooie tegenhanger tegen het lamsvlees uit Wales: dat is zo mals dat je het met een vork kunt snijden.

Het diner op donderdag 5 november bestaat uit een zeven-gangen menu, met elke gang besproeid door een wijn uit Frankrijk, Italië of Nieuw-Zeeland.  (Bron: Bangkok Post, 9 oktober)

De taaie strijd tegen de plastic tas

10 oktober – Wetenschappers hebben recent ontdekt dat plastic in de oceaan onder invloed van het zonlicht, oxidatie en de afslijting door golven en stromingen in kleine stukjes uiteen valt, die onzichtbaar zijn voor het blote oog. Via dierlijk plankton en vissen komt het in de voedselketen terecht. Alhoewel het effect van het giftig materiaal nog niet duidelijk is, maken sommige wetenschappers zich zorgen over de gezondheidseffecten voor mens en dier.

Wasant Techawongtham diept dit mij onbekende feit op in zijn column over de verspilling van plastic tassen in Thailand. Werkelijk elke boodschap wordt er bij de 7-Eleven, Tesco Lotus, Big C Extra – noem ze maar op – in verpakt. Thais gebruiken 73 miljard plastic tassen per jaar, goed voor 20 procent van het afval. Wereldwijd worden 500 miljard tot 1 biljoen tassen per jaar verspild.

Waar het plastic terecht komt, weet iedereen die zijn ogen niet in zijn zakken heeft. Op straat, in struiken, in riolen, kanalen, rivieren en ten slotte in de oceaan, waar grote plastic eilanden zijn gesignaleerd.

Voor de veel bekritiseerde militaire regering was dat aanleiding een campagne te lanceren. Sinds augustus wordt aan klanten gevraagd op de 15de van elke maand en inmiddels ook op de 30ste plastic te weigeren en zelf een boodschappentas mee te nemen. Vijftien hypermarkten hebben hun medewerking toegezegd. Volgens het Department of Environmental Quality Promotion leverde de eerste actiedag op 15 augustus een besparing van 1,8 miljoen tassen op.

Maar aan de campagne komt een eind, net zoals aan een campagne van het Pollution Control Department tien jaar geleden een eind kwam. Deze en ook andere campagnes duurden nooit lang genoeg om enig effect te hebben. Bovendien blijken campagnes alleen succes te hebben als aan een aantal voorwaarden is voldaan: de bevolking moet de noodzaak voelen en op overtreding dienen sancties te staan.

Wasant schrijft dat het Ierland in 2002 is gelukt het gebruik aanzienlijk terug te dringen door elke plastic zak te belasten met 15 eurocent. Het gebruik zakte bijna van de ene op de andere dag van 328 zakken per hoofd van bevolking naar 21 zakken. En toen het gebruik in 2006 steeg, werd de toeslag verhoogd naar 22 cent. [Bij AH betalen klanten 20 cent per plastic zak.] Andere landen, zoals Bangladesh en China, verboden plastic zakken, met name de dunne [die ik bij Big C Extra krijg].

Wasant wenst de huidige campagne het allerbeste, maar hij is niet erg optimistisch over de kans op succes.  (Bron: Bangkok Post, 9 oktober)

Chuvit: Voor niets en niemand bang

10 oktober – Sommigen vinden hem een clown, anderen een verademing, want hij is voor niets en niemand bang. Hekelt de corruptie in het politiekorps, legde de regeringen van Abhisit en Yingluck het vuur na aan de schenen en zelfs nu onder het militaire bewind maakt hij van zijn hart geen moordkuil. ‘Abhisit praatte alleen maar, Yingluck praatte zonder veel verstand, en nu wordt er niet gepraat’, zegt hij.

chuvitWie is die man, die dit allemaal durft? Hij heet Chuwit Kamolvisit. Kandideerde zich tweemaal tevergeefs voor het gouverneurschap van Bangkok, richtte een eigen partij op die in 2011 dankzij proteststemmen vier parlementszetels scoorde. Ooit bezat hij dure massagesalons, waarmee hij kapitalen verdiende [met in Thailand verboden prostitutie].

Een rare man, die zijn land aan Sukumvit Soi 10 op een nacht liet plat walsen, waardoor de verkopers die er handel dreven brodeloos werden. Maar wat deed hij met de dure grond? Hij maakte er een openbaar park van.

Chuvit is slapstick en onstuimig, hij heeft een flair voor drama en capriolen. Zijn postings op Facebook krijgen van tienduizenden een like. Zijn non-conformisme en bluf maken mensen aan het lachen, maar hij legt wel voortdurend de vinger op de zere plek.

Tijdens de huidige overgangsperiode waarin het leger aan de macht is, is Chuvit Thailand’s one-man oppositie, die zowel de opportunistische uitbuiters van Pheu Thai overschaduwt als de luie Democratische partij die moreel bankroet is, schrijft Thitinan Pongsudhirak, docent aan het Institute of Security and International Studies van de Chulalongkorn universiteit, op de opiniepagina van Bangkok Post.

Zijn opkomst, rol en aantrekkingskracht zijn een bewijs van de armzalige staat waarin de Thaise politiek zich bevindt. Een politiek waarin weinig hooggeplaatsten de moed hebben om op te staan en namens de bevolking die de mond is gesnoerd, te spreken. Chuvit durft dat wel. Hij heeft rotsvaste overtuigingen en een gevoel voor publiek belang en publieke dienstverlening. Hij mag misschien een dubieus verleden hebben, maar velen respecteren hem voor wat hij nu doet en wat hij wellicht nog gaat doen om de autoriteiten lastige vragen te stellen. (Bron: Bangkok Post, 9 oktober)

OZB gaat de koelkast in

10 oktober – De land and buildings tax (grondbelasting en OZB) heeft geen hoge prioriteit voor de regering. Liever neemt ze maatregelen om de kwakkelende economie weer op de been te helpen. Bovendien heeft het Fiscal Policy Office nog niet zijn onderzoek naar de tariefstructuur afgerond.

De totstandkoming van de wet heeft heel wat voeten in de aarde (gehad). Toen de eerste plannen bekend werden, regende het protesten.  De nieuwe belasting zou de toch al stijgende kosten van levensonderhoud verder onder druk zetten.

De vorige minister van Financiën was een groot voorstander van de wet om de begrotingslast van de regering te verlichten en de uitkering aan lokale bestuursorganen te kunnen verminderen. Thans heffen die een lokale belasting, maar die is gebaseerd op verouderde taxaties en kent ook veel vrijstellingsgronden.

Geschrokken van de protesten trok premier Prayut in maart aan de rem. Hij vroeg Financiën met een nieuw tarievenlijstje te komen en de laagste inkomensverdieners te ontzien, alhoewel het ministerie de tarieven al naar beneden had bijgesteld. In augustus zei de minister bij zijn aantreden dat details van de wet aan het eind van dit jaar bekend zouden zijn. Dat hoeft dus niet meer. (Bron: Bangkok Post, 9 oktober)

Limerick van de dag
Er was eens een tiener uit Holthone
Die had veel last van zijn hormonen
Als straatracer berucht
Voor de politie gevlucht
Daar kan niets goeds uit voortkomen

Internetveteraan pleit voor meer onderwater kabels

10 oktober – In plaats van een single gateway te willen, zoals onlangs is bekend geworden, kan de regering beter meer onderwater kabels laten leggen om het groeiende internetgebruik te kunnen opvangen en tegen 2020 een echt internet knooppunt in Asean te worden. Dit zegt Prasong Ruangsitikulchai, directeur van NTT Communications (Thailand).

Prasong, door de krant een internetveteraan genoemd, wijst de regering erop dat een enkele toegangspoort tot internet onmogelijk is. Alle internationale internetverbindingen in één te laten opgaan is zelfs China niet gelukt met zijn Great Firewall of China, want het land heeft drie poorten: in Beijing, Shanghai en Guangzhou.

Bovendien doorkruist zo’n enkele poort het beleid van de regering om een digitale economie te willen ontwikkelen. Met een IIG (international internet gateway) zet Thailand de klok tien jaar terug, toen CAT Telecom de enige provider was.

Thailand heeft tien actieve internationale internettoegangen uit een totaal van zeventien, die buiten het land honderd internetverbindingen hebben. Het aantal onderwater kabels bedraagt zeven. De meeste zijn eigendom van CAT Telecom. Ter vergelijking: Singapore heeft er 20 en Maleisië 12. In de afgelopen negen jaar groeide Thailand’s internationaal internetverkeer met 81 procent. De verwachting is dat in 2020 38 terabits worden bereikt.

Prasong doet ook enkele suggesties voor uitbreiding van het onderzee kabelnet, maar dat lijkt me meer voer voor fijnproevers. Wie wil proeven, lees Call for more submarine cables to help Thai internet. (Bron: Bangkok Post, 9 oktober)

Directeur-generaal Thai PBS ontslagen

10 oktober – Waarom is Thai PBS directeur-generaal Somchai  vorige week vrijdag abrupt ontslagen? Vanwege mismanagement, zoals de raad van commissarissen beweert, of is het een poging  van de junta om de publieke omroep aan banden te leggen? Media waarnemers [?] vermoeden het laatste.

Somchai is zich van geen kwaad bewust; hij gaat zijn ontslag aanvechten bij de bestuursrechter. Het ontslag van Somchai betekent ook dat de directie, bestaande uit Somchai en drie adjuncten, is ontbonden.

De board of governors [wat ik heb vertaald als raad van commissarissen] noemt verschillende redenen voor Somchai’s ontslag. Zo zou hij vier projecten, elk ter waarde van 50 miljoen baht, op eigen houtje hebben goedgekeurd zonder het oké van de commissarissen. Somchai zou ook de suggesties van de commissarissen ter verbetering van de omroep hebben genegeerd. En hij had geen strategie om de concurrentiepositie van Thai PBS te verbeteren.

Somchai  zegt dat de bewering over de vier projecten op een misverstand berust. De projecten hadden te maken met de veiling van digitale tv-vergunningen, maar hoe dat precies zit, begrijp ik niet. In ieder geval noemt hij de redenen voor ontslag die de commissarissen geven ‘twijfelachtig’.

Thai PBS
Temidden van de vele op winst gerichte commerciële tv-zenders en kanalen die spreekbuis zijn van een politieke beweging is TV Thai, beter bekend als Thai PBS, een buitenbeentje. Het is het enige non-profit publieke tv-station, opgericht in januari 2008 als resultaat van een mediawet, waarvoor actiegroepen al sinds Black May in 1992 hadden gestreden.
Met een jaarlijks budget van 2 miljard baht uit belastinggelden produceren de 800 werknemers sociaal bewuste programma’s, culturele features, berichten uit de samenleving en nieuws.
‘We zijn niet zomaar een televisiestation’, zegt directeur Somchai Suwanban, voorheen hoofd van de BBC Thai News Service, ‘maar we zijn een public-service medium. Een van de kenmerken van Thaise media is dat politici en en de mensen die aan de macht zijn de nieuwsagenda kunnen dicteren. Wij proberen de balans van de informatievoorziening te verschuiven, zodat de mensen, de burgers hun eigen nieuwsagenda kunnen vormen.’
Om dit in de gaten te houden heeft de zender een Audience Council met vertegenwoordigers van 21 groepen, zoals voorvechters van homo en lesborechten, HIV activisten, vrouwencommissies, milieugroepen en vertegenwoordigers van gehandicapten. Kijkcijfers spelen geen rol. ‘Onze indicatoren zijn de impact die we op de kijkers hebben en de mogelijke veranderingen die onze programma’s in de samenleving tot stand kunnen brengen’, zegt Somchai.
(Bron: Bangkok Post, 9 oktober 2012)

Kort nieuws zaterdag 10 oktober

– Het relletje over de zeven ‘beroemdheden’ die foto’s van zichzelf op Instagram plaatsten waarop ze de nieuwe Chang bierfles tonen, pruttelt nog even na. Jonge anti-alcohol actievoerders demonstreerden vrijdag voor het ministerie van Volksgezondheid waarbij ze de gewraakte foto’s toonden. De gezichten waren onherkenbaar gemaakt, maar iedereeen weet om wie het gaat. De demonstranten eisten een onderzoek naar wat je gevoeglijk (sluik)reclame kunt noemen.

Protest tegen sluikreclame op InstagramDe secretaris van de minister zegt dat het onderzoek er snel komt. De resultaten daarvan gaan naar de politie die de betrokkenen en Chang zal oproepen om na te gaan of de Alcohol Control Act is overtreden. Die verbiedt reclame voor alcoholische dranken. Overtredingen worden bestraft met een gevangenisstraf van maximaal 1 jaar en/of een boete van 500.000 baht.

Alhoewel de celebs dat zelf ontkennen, kunnen ze ook nog eens bestraft worden, wanneer blijkt dat ze door Chang zijn betaald, zegt de secretaris. Zie verder het bericht Instagram foto’s wekken achterdocht van 9 oktober.

– Voor de negende achtereenvolgende maand is het consumentenvertrouwen afgenomen. Ook in september maakten mensen zich zorgen over de zwakke binnenlandse en wereldeconomie. De maandelijkse peiling van de University of the Thai Chamber of Commerce leverde een score van de consumer confidence index van 72,1 punten op tegen 72,3 in augustus. En dat was weer een record, want nog nooit sinds mei 2014 heeft de index zo laag gestaan.

Vice-president research Thanavath verwacht dat vanaf het vierde kwartaal het vertrouwen langzaam zal toenemen zodra het het geld dat de regering voor stimuleringsmaatregelen heeft uitgetrokken, in het economisch systeem komt. Thanavath noemt het vierde kwartaal een ‘essentiële periode’, waarin de basis wordt gelegd voor de binnenlandse economische groei volgend jaar. (Bron: Bangkok Post, 9 oktober)

– De verdwaalde kogel, die woensdagavond een meisje verwondde en in het eerste bericht werd toegeschreven aan een conflict tussen twee bendes, kan zijn afgevuurd door een agent van de anti-drugs brigade. Volgens het hoofd van de gemeentepolitie van Bangkok richtte de agent zijn pistool op een drugsverdachte die probeerde te ontsnappen. De agent heeft toegegeven geschoten te hebben, maar de kogel miste zijn doel.

De eerste berichtgeving (zie Kort nieuws van vrijdag) blijkt dus niet te kloppen. Dit gebeurde er: Agenten van de anti-drugs eenheid probeerden 400 speed pillen te kopen.

Wanneer het meisje is aangesterkt, wordt ze geopereerd en wordt de kogel die zich nog in haar lichaam bevindt, verwijderd. Dan kan worden vastgesteld of het om de politiekogel gaat. Het meisje werd geraakt toen ze met haar moeder in de auto passeerde. De agent heeft zijn excuses gemaakt aan moeder en dochter.

– De concentratie fijn stof in de zuidelijke provincies, die worden getroffen door smog uit Indonesië, levert geen gevaren meer op voor de gezondheid. De concentraties variëren van 52 tot 100 microgram per kubieke meter, dus onder de kritieke grens van 120. De getroffen provincies zijn Narathiwat, Pattani, Phuket, Satun, Songkhla, Surat Thani en Yala.

– Thais eten gemiddeld 200 eieren per jaar. Een project [geen details] is erop gericht dat aantal in 2018 op 300 te brengen. Vrijdag kreeg het Rajvithi Home for Girls enkele trays met eieren. De krant besteedt er een foto (niet beschikbaar) en fotobijschrift aan. Ik dacht dat de uitdrukking luidt: An apple a day keeps the doctor away, maar de Thaise variant luidt blijkbaar An egg

– Het is geen kabinetsbeslissing, maar het was slechts een suggestie van premier Prayut, die zich zorgen maakt over de obscene content waaraan kinderen op het internet worden bloot gesteld. Dit zegt secretaris-generaal Ampon van het kabinet in reactie op de golf van kritiek die is losgebarsten om al het internationale internetverkeer door een single gateway te leiden.

De kwestie kwam op 30 juni in een kabinetsvergadering ter sprake. Volgens internetgebruikers wijzen de notulen van die vergadering daarentegen wel op een beslissing. Ampon zegt dat de premier de mensenrechten niet wil breidelen, maar hij wil alleen maar manieren zoeken om de tere kinderzieltjes te beschermen [Mijn formulering].

Het ministerie van ICT zegt alleen maar de opdracht te hebben gekregen om te bestuderen wat zijn bevoegdheid is, gebaseerd op de bestaande wets- en regelgeving. Het ministerie streeft, aldus de waarnemend permanent secretaris, naar bevordering van de sociaal-economische ontwikkeling en veilige online aankopen zonder de rechten van mensen te beperken. De hoogste ambtenaar van het ministerie zei dat vrijdag op een seminar van de Thai Journalists Association.

– Chevrolet dealers en financieringsmaatschappijen moeten aan zes kopers van een Chevrolet Cruze, die ze in 2013 kochten, de aanbetaling terug betalen, heeft de bestuursrechtbank vrijdag bepaald. De zes stapten in 2014 naar de rechter omdat hun wagen gebreken vertoonde. De kopers moeten ook betalen: 100 tot 200 baht voor elke dag tussen levering en teruggave van de wagen. Het door hen geëiste smartegeld wegens mental trauma krijgen ze niet. De Foundation for Consumers is tevreden over de uitspraak. Overigens ging het om 25 defecte wagens (ook de Captiva), maar de kopers van die wagens troffen een minnelijke schikking.

– Europa begrijpt het niet, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken over een resolutie van het Europese Parlement, waarin de Thaise autoriteiten worden opgeroepen de ‘verslechterende mensenrechten situatie’ in het land aan te pakken. De resolutie kreeg 581 voorstemmen; 35 parlementsleden stemden tegen.

In de resolutie wordt aangedrongen op het intrekken van veroordelingen, straffen en aanklachten, en personen en mediapersoneel vrij te laten. Op de website van het ministerie schrijft het zich bewust te zijn van de opdracht mensenrechten te beschermen en wettelijke mogelijkheden te creëren om gelijkheid te bevorderen en verre te blijven van overtredingen.


 

Phuket vanaf Rang Hill

Gaat Phuket Vegetarian Festival de mist in?

9 oktober – Gaat het bekende Phuket Vegetarian Festival dit jaar letterlijk de mist in? Dat zou heel goed kunnen want Phuket ligt onder een dikke laag mist met een concentratie fijn stof die maandagmiddag 192 microgram per kubieke meter bedroeg, ver boven de veiligheidslimiet van 120 mgc.

In de zes andere zuidelijke provincies die getroffen zijn door de smog uit Indonesië, veroorzaakt door bosbranden en het verbranden van oogstresten, is de situatie aan het verbeteren, maar Phuket krijgt de volle laag.

De Thai Hotels Association (THA) houdt de situatie scherp in de gaten [Een formulering die ik vaak tegenkom in de krant. Wat zou dat toch concreet betekenen?].  De vereniging hoopt dat de mist voor dinsdag, de eerste dag van het achtdaagse festival, optrekt. De THA zegt dat maandag veel toeristen in hun hotel bleven, want buiten spelen zat er niet in.

Indien de weergoden Phuket gunstig gezind zijn, verwacht de THA dat de gemiddelde bezettingsgraad tijdens het festival boven de 60 procent zal uitkomen. Voor de laatste twee maanden van het jaar hoopt de vereniging op een bezettingsgraad van 70 procent, evenveel als vorig jaar. De THA put hoop uit de reserveringen die 40 procent bedragen tegen 30 à 35 procent in dezelfde periode vorig jaar. Phuket heeft 92.000 hotelkamers; in 2012 telde de stad nog 60.000 hotelkamers.

De TAT is ook aan het rekenen geslagen. Ze verwacht dat het festival 230.000 bezoekers trekt, die 3,1 miljard baht besteden. Wanneer de mist de komende vier dagen niet vermindert, vreest de Phuket Tourism Association dat het aantal reserveringen zal teruglopen.

Veel reisagenten en hotels hebben mondkapjes uitgedeeld aan toeristen en geadviseerd wat ze beter kunnen nalaten.

Zie verder Kort nieuws van 8 oktober en het bericht Zeven provincies lijden onder Indonesische smog van 6 oktober. (Bron: Bangkok Post, 8 oktober)

Regering lonkt naar investeerders

9 oktober – Particuliere investeringen voor projecten die binnen zes maanden gelanceerd worden, kunnen rekenen op extra voordelen indien geen gebruik wordt gemaakt van de privileges die de Board of Investment (BoI) biedt. De voordelen komen overeen met die van de BoI. Ze zijn nog niet bekend gemaakt, maar afgaande op wat de BoI biedt zullen ze bestaan uit belastingvrijstelling c.q. –vermindering.

Het is de regering ernst met het bevorderen van de particuliere investeringen, want die leveren een bijdrage van 27 procent aan het bruto binnenlands product. Van voorgaande coups is bekend dat een coup altijd wordt gevolgd door een periode waarin de economie terugloopt omdat investeerders huiverig zijn voor de onzekere situatie.

Thailand schreeuwt om nieuwe investeringen. De maatregelen die op komst zijn moeten investeerders overtuigen dat het loont om nu te investeren in het land in plaats van te wachten op betere tijden. (Bron: Bangkok Post, 8 oktober)

Lizard Squad claimt hacking Mall Group bestand

9 oktober – De Lizard Squad, een group hackers, zegt de M Card database van The Mall Group te hebben gehackt en eist een losgeld om de klantengegevens terug te geven. Woensdag heeft Bangkok Post een email van de groep ontvangen waarin ze zegt de zwakke verdediging van de M Card Mall te hebben bloot gelegd. De M Card is een kortingskaart voor vaste klanten. De groep claimt duizenden namen en wachtwoorden te hebben gedownload en details over de werkkring en familie van klanten.

Een woordvoerder van The Mall Group zegt dat de desbetreffende website, www.mcardmall.co, sinds 2013 is gesloten. De site werd gebruikt om de kaart te promoten en bevatte geen belangrijke informatie. De database met klantengegevens is verouderd. Het bedrijf overweegt de klanten binnenkort te informeren. Het bedrijf is zeker niet van plan op de chantage van de hagedissen in te gaan. Het zal het Thailand Computer Emergency Response Team informeren over de zaak,

Overigens is Thailand een paradijs voor hackers. De president van CAT Telecom heeft daar onlangs nog eens op gewezen in de discussie over een single gateway. Zie ook het bericht Thailand kwetsbaar voor cyberaanvallen van 5 september.

Een citaat uit dat bericht: Thailand heeft een hoog risico voor cyberaanvallen. Op een lijst van twintig landen staat het op de negende plaats waarmee het een gewild doelwit van hackers is, zegt Kaspersky Lab, een leverancier van veiligheidssoftware in Moskou. Uit een onderzoek van het bedrijf, van juni tot augustus uitgevoerd, blijkt 30 procent van de internetgebruikers in Thailand geconfronteerd te zijn geweest met malware aanvallen. (Bron: Bangkok Post, 8 oktober)

Limerick van de dag
Er was eens een buitenlander
Die kon liegen als geen ander
In eigen land verguisd
Naar Thailand verhuisd
Daar is een leugenaar juist schrander

Instagram foto’s wekken achterdocht

9 oktober – Onschuldige foto’s met een inkijkje in hun privéleven of sluikreclame voor biermerk Chang om de nieuwe kleur van de bierfles te promoten? Foto’s op Instagram van een zevental bekende Thais uit de amusementswereld, waarop de bierfles en het etiket duidelijk zichtbaar zijn, wekken de indruk dat het laatste het geval is.

Het Stop Drink Network vraagt het ministerie van Volksgezondheid een onderzoek in te stellen, want reclame voor alcohol is verboden. Producenten mogen alleen ‘constructieve informatie’ geven. Een PR-functionaris van Chang, meent dat de wet in dit geval niet van toepassing is omdat Instagram een privé platform is. Maar die redenering snijdt volgens een docent communicatie van de Chulalongkorn universiteit geen hout omdat de boosdoeners dan hun setting hadden moeten veranderen van publiek in privé.

Bangkok Post besteedt vrij veel aandacht aan de zaak met een 5-koloms openingsverhaal op de voorpagina onder de kop ‘Celebrity beer snaps park fury’.  Altijd leuk voor een krant, zo’n relletje, zelfs voor een serieuze krant als BP, niet?

Een pikant detail van de affaire is dat een van beroemdheden Pakron ‘Dome’ Lam is, die in 2001 vervolgd is omdat hij onder invloed twee personen had dood gereden. [Toepasselijke achternaam] De acteur heeft zijn excuses aangeboden en de door hem geplaatste foto’s verwijderd. Twee anderen zeggen ‘goede vrienden’ te zijn van Chang, maar ze ontkennen voor de foto’s betaald te zijn. DJ Petjah zegt dat hij slechts ‘zijn levenstijl’ wilde laten zien.

Smog: Indonesië vraagt hulp van Asean-landen

9 oktober – Thailand heeft Indonesië hulp aangeboden bij de strijd tegen de mist die al dagen voor veel overlast in de regio zorgt. De Indonesische ambassadeur, ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken, gaf gisteren toe dat zijn regering niet als enige het probleem te lijf kan gaan.

Permanent secretaris Vitavas van het ministerie zegt dat de ambassadeur om hulp van de Asean-landen heeft gevraagd ‘daar het probleem ernstig is’. ‘Wat ze doen is niet genoeg om het vuur te bestrijden en de smog onder controle te krijgen.’

De rook wordt veroorzaakt door bosbranden en het verbranden van oogstresten (een gebruik dat bekend staat als slash and burn). Het zijn voornamelijk grote bedrijven, zelfs uit Singapore dat eveneens onder een dikke laag smog ligt, die de vegetatie plat branden om ruimte te scheppen voor het planten van kasgewassen.

Op de luchthaven van Phuket was het zicht gisterochtend 200 meter. Vluchten van Katekavia, Nok Air en AirAsia moesten gedwongen terugkeren naar Bangkok. Vertrekkende vluchten liepen vertraging op, waardoor zo’n duizend passagiers op het vliegveld strandden.

Ook de luchthavens van Krabi, Surat Thani en Hat Yai hadden last van de mist. De krant meldt slechts dat de luchtvaartmaatschappijen het advies kregen uiterste voorzichtigheid te betrachten. Zie verder het eerste bericht van vandaag over het Phuket Vegetarian Festival dat de mist dreigt in te gaan. Zelfs letterlijk.

Protest tegen ontruiming markt

Kort nieuws vrijdag 9 oktober

– Straatverkopers op de Saphan Lek markt (Bangkok) die hun actieradius hebben uitgebreid tot de Khlong Ong-ang vlakbij de markt hebben gisteren gepleit voor uitstel van hun gedwongen vertrek. Ze leverden bij twee districtskantoren brieven in waarin ze een jaar respijt eisen (foto). De gemeente heeft hen bevolen uiterlijk 20 oktober hun biezen te pakken. Volgens de gemeente staan ze er illegaal. De Saphan Lek markt is door het Fine Arts Department geregistreerd als historisch erfgoed. De protestbrieven gaan naar de minister van Binnenlandse Zaken die binnen 60 dagen een besluit neemt. In de tussentijd mogen de verkopers er blijven staan.

– Emirates, de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten, voegt vanaf 1 december een vierde dagelijkse vlucht met de Airbus 380 toe aan de route Dubai-Bangkok en vier vluchten per week aan de route naar Phuket. De vluchten brengen het aantal stoelen tussen Thailand en de VAE van 3.053 naar 4.500 per dag, het hoogste aantal op de route Golf-Thailand.

De maatschappij zegt dat de bomaanslag bij de Erawan Shrine geen invloed op haar heeft (gehad ). ‘We blijven een sterke vraag zien op onze routes naar Thailand’, zegt Jabr Al-Azeeby, manager voor Thailand en Indochina. ‘Wanneer de vraag toeneemt, zullen we zeker overwegen meer diensten toe te voegen.’

Behalve op de routes Bangkok-Dubai en Phuket-Dubai vliegt Emirates van Bangkok naar Hong Kong, Sydney en Christchurch, elk met een dagelijkse frequentie. Tussen Bangkok en Hong Kong vliegt de A380, op de twee andere lijnen een Boeing 777-300ER. (Bron: Bangkok Post, 8 oktober)

– Lactasoy Co, de producent en marketeer van soja melkdranken, gaat binnen drie jaar twee nieuwe fabrieken bouwen om zo haar marktpositie in Asean te versterken. De afgelopen jaren is de verkoop van sojamelk toegenomen omdat consumenten zich meer en meer bewust worden van hun gezondheid. Lactasoy bedient 55 procent van de markt. De andere grote merken zijn Vitamilk en Deena.

Als eerste wordt naast de bestaande fabriek in Prachin Buri een nieuwe gebouwd. De derde fabriek komt ergens in het Noordoosten. Die locatie gaat gebruikt worden als springplank naar Asean. Het bedrijf exporteert zijn producten naar 30 landen; 80 procent van de exportomzet komt uit de Asean-landen, met name Cambodja, Laos en Myanmar. Vorig jaar bedroeg de omzet 11 miljard baht, 12 procent meer dan een jaar eerder. (Bron: Bangkok Post, 8 oktober)

– Een verdwaalde kogel heeft gisteren een 14-jarig meisje verwond tijdens een gevecht tussen twee bendes op de Suan Sayam Road (Bangkok). De auto met het meisje en haar moeder passeerde woensdagavond de strijdplaats waar mannen in een pickup truck en een auto in conflict waren met een groep teenagers op de motorfiets. Het meisje werd in haar rechterschouder getroffen. Ze rende in paniek uit de auto richting ziekenhuis, maar raakte op straat buiten bewustzijn. Haar moeder vond haar liggend op het trottoir. Wanneer het meisje is aangesterkt, wordt ze geopereerd, want de kogel doorboorde haar long en bevindt zich nog in haar lichaam. Enkele verdachten zijn al gearresteerd.

– Driehonderd agenten en commando’s hebben woensdagnacht [donderdagochtend?] op 21 plaatsen in de zuidelijke provincies Nakhon Si Thammarat en Phatthalung invallen gedaan en een groot aantal vuurwapens, drugs en 45 auto’s (onder andere een BMW Z3) in beslag genomen. Zes verdachten zijn aangehouden, waaronder een kamnan.

De operatie is de eerste, meldt de krant, sinds Chakthip de leiding heeft overgenomen van de Royal Thai Police van zijn voorganger [met wie hij gebrouilleerd is].

Tot het eind van de maand worden in beide provincies controleposten opgezet op zoek naar meer wapens en verdachten. De politie zoekt onder andere naar de moordenaar van een monnik, die in september tijdens zijn ochtendronde werd gedood. Een week later werd zijn doodskist beschoten en verbrandden delen van zijn lichaam.

– Een video waarop te zien is hoe bewakers woensdagavond in Phuket twee buitenlandse toeristen mishandelen, doet het toeristisch image van Phuket geen goed. De mishandeling vond plaats voor een nachtclub in Patong Beach. Later verscheen een waarschuwing op Facebook, waarin verwijdering van de video van 48 seconden werd geëist. ‘Het is niet moeilijk jullie te vinden’, luidde de tekst die aan duidelijkheid niets te wensen overliet.

Nog een mishandeling: nu van een Noorse toerist (50) door een motortaxibestuurder in Pattaya. De bestuurder zou ook zijn iPhone en 12.000 baht hebben gestolen. De mishandeling en beroving vond woensdagnacht plaats bij Walking Street waar de Noor was wezen stappen. Hij heeft aangifte gedaan bij de politie.

– De hoofdverdachte van de bomaanslag bij de Erawan Shrine, Adem Karadag (ook Billal Turk) heeft zijn advocaat verteld dat hij de bom in opdracht van Abdullah Abdulrahman heeft geplaatst. Als beloning zou hij via Maleisië naar Turkije kunnen gaan waar familie en bekenden van hem wonen.

Volgens eerdere berichten zou Maleisië zijn reisdoel zijn om daar te gaan werken als chauffeur, maar dat zal wel een fabeltje zijn geweest. Adem kwam uit China, maar hij weigert zijn woonplaats te noemen uit angst dat de Chinese autoriteiten zijn vrienden en bekenden daar intimideren.

Over het motief van de bomaanslag is de advocaat niets te weten gekomen.

Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

– Het schijnt het Thaise panacee te zijn als er een probleem is: een commissie vormen. Voorzitter Meechai van de kersverse grondwetcommissie (CDC 2, want de eerste is ontbonden) gaat met overheidsdiensten praten over de bestrijding van corruptie en de vorming van een nieuw orgaan om het probleem te bestrijden. Voor Meechai is de strijd tegen corruptie (die hij ‘rampant’ noemt) prioriteit. Thans houden twee clubs zich bezig met de strijd tegen corruptie: de National Anti-Corruption Commission en de Kiesraad. [De krant vergeet de Public Sector Anti-Corruption Commission.] (Zie verder de pagina Grondwetwijziging en Corruptie 2)

– De Thai Health Promotion stichting heeft dit jaar de helft van haar budget verspild aan het financieren van politieke projecten, zo is gebleken uit een audit. Het geld ging naar projecten over politieke hervormingen, verkiezingsmethoden en een onderzoek naar het Thais politiek landschap. Het ministerie van Volksgezondheid gaat strengere regels aan de besteding van het budget stellen. Een commissie [ja hoor, weer een commissie] mag zich daarover buigen. Maar die doet geen onderzoek naar de besteding van de gelden, want dat is de taak van de Rekenkamer. De President van de Rekenkamer zegt dat de Rekenkamer eerder niets ongebruikelijks heeft geconstateerd.

De Thai Health Promotion Foundation is in 2001 gevormd met als doel gezondheidvoorlichting te bevorderen. Het bericht zegt niets over de hoogte van het budget. (Zie pagina Gezondheidszorg)

– Follow-up over de strijd om baby Carmen, die in opdracht van een gay mannelijk echtpaar [tegen betaling]  is verwekt door een Thaise draagmoeder. Het Amerikaans-Spaanse paar heeft bij de Amerikaanse ambassade 160.000 handtekeningen ‘ingeleverd’ (ze staan op change.org) van mensen die hun zaak steunen.

De adoptiezaak zit vast omdat de moeder geen afstand wil doen van het kind, dat momenteel wel wordt verzorgd door de mannen. Daardoor krijgt het kind geen Amerikaans paspoort, alhoewel ze wettelijk Amerikaanse burger is. Uit DNA-onderzoek is gebleken dat de draagmoeder geen biologische banden met het kind heeft. De Amerikaan leverde zijn sperma. De echtgenoot van de draagmoeder heeft een affidavit getekend, waarin hij verklaart het kind zowel emotioneel als financieel niet te zullen steunen, daar hij het niet eens is met zijn vrouw.

De zaak is nogal gecompliceerd omdat het kind geboren werd toen de oude wet op het draagmoederschap nog van kracht was. Die wees de draagmoeder als ouder aan. In de nieuwe wet zijn de donoren van de bevruchte eicel dat.

– Een 40-jarige man uit Nakhon Phanom, door de krant alcoholicus genoemd, is woensdagavond aangehouden op verdenking van het herhaaldelijk verkrachten van zijn 12-jarige dochter. De moeder (70) heeft daarvan aangifte gedaan. Ze ontdekte dat omdat het meisje treurig en depressief was. Gevraagd naar de reden onthulde ze de schanddaad van haar vader. Een medisch onderzoek bevestigt haar verhaal.

– Omdat de top Thaise universiteiten allemaal zijn gezakt op de QS World University Ranking vraagt het ministerie van Onderwijs om meer gelden voor research, technologie en innovatie, want dat is goed voor de ranking. De minister van Onderwijs hoopt dat andere overheidsdiensten een deel van hun R&D budget ter beschikking willen stellen van het project ‘Pushing Thai Universities to be World Class Universities’.

De drie top universiteiten zijn [in die volgorde] Chulalongkorn, Mahidol en Chiang Mai. De Times Higher Education World Rankings plaatst Mahidol daarentegen als enige in de groep 501-600. De andere Thaise universiteiten moeten het doen met de categorie 601-800.

Volgens de minister van Onderwijs en de Council of University Presidents of Thailand (CUPT) produceren de universiteiten te weinig researchpapers, vooral in het Engels. Dat verklaart hun lage positie op de wereldranglijst. De voorzitter van de CUPT vindt dat Thailand 2 procent van zijn bruto binnenlands product moet besteden aan R&D. De verhouding researchers-totale bevolking dient te stijgen van 8:10.000 naar 25:10.000. Middels belastingvrijdom dienen particuliere bedrijven en universiteiten gestimuleerd te worden gezamenlijk laboratoria en onderzoekscentra op te zetten. (Zie pagina Onderwijs)

– Het blijft regenen: vandaag en morgen in het Noorden en Noordoosten, en in het weekend in de Central Plains en het Oosten. De regens worden veroorzaakt een hogedrukgebied  dat vandaag het Zuiden van China en noord Vietnam bereikt, waardoor een moessontrog boven Thailand wordt versterkt. Eerder werden het Noorden, Oosten en de Central Plains gegeseld door de tropische depressie Mujigae. Soldaten hebben het consigne gekregen zich gereed te houden voor hulpverlening bij overstromingen.

– Een verkoper en zijn vrouw zijn gisterochtend in Nong Chik (Pattani) vanuit een hinderlaag dood geschoten. Ze passeerden de hinderlaag in een kleine truck van waaruit ze varkensvlees verkochten.

Kort na de aanslag werd in het district Sai Buri, eveneens in Pattani, een ranger gedood. Hij zat op de motorfiets met zijn vrouw achterop.

In de provincie Narathiwat raakten twee soldaten licht gewond toen een bom ontplofte tijdens hun patrouille in een Humvee (een gepantserd voertuig) met drie andere soldaten. Beiden werden geraakt door bomscherven.


 

Concurrentie tussen kruideniersketens

Lawson streeft naar snelle expansie

8 oktober – Een concurrentiestrijd tussen kruideniersketens lijkt in aantocht nu het Japanse Lawson heeft laten weten volgend jaar honderd Lawson 108 winkels te openen. De keten heeft er wel vertrouwen in omdat de winkels het sinds de introductie in 2013 goed doen. Het Japanse Lawson vormde toen een joint venture met de Thaise Saha Group (consumentenproducten).

Thans zijn 41 winkels in bedrijf. Er kunnen unieke producten gekocht worden, zoals Japanse schotels. Binnen drie tot zes maanden maakten de winkels al winst, aanzienlijk sneller dan de prognose [van?].

Derhalve kan het bedrijf meer winkels aan zijn voorraad toevoegen. Elke winkel vereist een investering van 3 tot 5 miljoen baht. In 2019 moeten er duizend winkels zijn, waarbij sommige 108 winkels, die eigendom zijn van de Saha group, worden omgevormd tot Lawson 108 winkels.

De nieuwe winkels komen in Bangkok, de randgemeenten en in het land voornamelijk in het Noorden en Noordoosten, waar een economisch hausse wordt verwacht als de geplande hogesnelsheidslijnen in bedrijf zijn. Het bedrijf streeft verder naar een uitbreiding van franchises. Zo’n honderd gegadigden hebben hiervoor belangstelling.

Thans telt Thailand 12.000 kruidenierswinkels, 7-Eleven is marktleider met 8.600 winkels. Volgens een bron die de sector kent, heeft de haperende economie weinig gevolgen voor dit detailhandelssegment. De sector blijft groeien, alhoewel langzaam. De spelers ontwikkelen nieuwe strategieën, zegt de bron, zoals 7-Eleven dat streeft naar grotere winkels en een uitgebreider dienstverlening. (Bron: Bangkok Post, 7 oktober)

Major Convenience Store Chains

Chinezen overspoelen Thailand

8 november – China’s nationale vakantieweek, de zogeheten Golden Week, zorgt voor een toestroom van toeristen naar Thailand. Per dag arriveren 17.096 vakantievierders uit China, Hong Kong, Macau en Taiwan op Suvarnabhumi. Het aantal vluchten sprong met 35 procent omhoog naar 907 [per?].  De charter- en lijnvluchten worden uitgevoerd door 25 maatschappijen.

De TAT verwacht dat de Chinezen in de Gouden Week 4,3 miljard baht kapot slaan in Thailand. In een peiling van Hotels.com staat Bangkok op de derde plaats van reissearches voor de Gouden Week, gevolgd door Phuket, Chiang Mai en Koh Samui. De Association of Thai Travel Agents verwacht dat het hele jaar 7 miljoen Chinezen naar Thailand komen. De TAT schat het totaal aantal buitenlandse toeristen dit jaar op 29,9 miljoen en verwacht 1,44 biljoen baht aan inkomsten. (Bron: Bangkok Post, 7 oktober)

Party is over voor Chao Phraya-hotels

The party is over voor Chao Phraya-hotels

8 oktober – De economische malaise eist ook zijn tol op feest- en vergadergebied. De acht grote hotels op de oever van de Chao Phraya, verenigd in het Bangkok Riverside Partnership (BRP), zien zich in het vierde kwartaal geconfronteerd met 20 procent minder boekingen. De teruggang zette zich vorige maand al in met de afscheidsbijeenkomsten voor ambtenaren. Het aantal daalde in september met 20 tot 30 procent op jaarbasis.

Alhoewel het vierde kwartaal het hoogseizoen is voor party’s en met name voor huwelijksrecepties en nieuwjaarfeesten zet deze trend zich voort, verwacht Deecha Tangsin, vice-president van het Ramada Plaza hotel, sprekend namens de BRP. Hij zegt dat klanten vaker kortingen bedingen en dat ze op zoek zijn naar de beste deal. Hotels spelen daarop in door pakketten aan te bieden voor mensen met een beperkt budget.

Het kleiner aantal vergaderingen en party’s heeft tot gevolg gehad dat de omzet aan eten en drank is teruggelopen. Normaal wordt daar anderhalf maal zoveel mee verdiend als met de verhuur van kamers. Daarom proberen de acht hotels nu klanten te trekken met de formule ‘buy one get one free’ voor lunches en dinerbuffetten.

De campagne is gericht op Thaise klanten, want de klantenbasis van hotels is verschoven van Europeanen naar Aziaten. Europeanen vormen nog 30 procent van de gasten tegen 70 procent in 2008. Aziatische toeristen vormen nu 70 procent van wie 40 procent Chinezen.

In het vierde kwartaal verwacht de BRP een gemiddelde bezettingsgraad van 80 tot 90 procent. Thans bedraagt die 70 procent en na de bomaanslag bij de Erawan Shrine was die gezakt naar 50 à 55 procent. De tarieven zijn niet gewijzigd. Sinds 2010 zijn ze met slechts 3 à 5 procent gestegen. Normaal zou een jaarlijks percentage van 5 à 10 procent zijn.

De BRP wil dat het ministerie van Toerisme en de TAT meer aandacht besteden aan de toeristische trekpleisters tussen de Memorial Bridge pier en de Krung Thep Bridge pier. Thans ligt de nadruk erg op het gebied rond de Temple of the Emerald Buddha, dat daardoor veel te druk is. De BRP wijst erop dat het zuidelijk deel van de stad tal van interessante plaatsen heeft die te maken hebben met de handelsgeschiedenis van Bangkok, zoals de Kudi Chin wijk. (Bron: Bangkok Post, 7 oktober)

Limerick van de dag
Er was eens een heerschap uit Weert
Die was op seksualiteit gefixeerd
Altijd die vrouwen
Niet te vertrouwen
Ik heb van die kerel niets zinnigs geleerd

Wat is het doel van de poëzie?

Robin Williams8 oktober – Laat ik vandaag Nieuws uit Thailand eens beginnen (de vorige berichten zijn ontleend aan de Business bijlage van gisteren) met een kleine anekdote.

In de kop van het openingsartikel van Bangkok Post staat het werkwoord ‘woo’. Dat werkwoord doet mij denken aan de film Dead Poets Society (1989), waarin Robin Williams een bevlogen leraar Engels speelt.

In zijn eerste les geeft hij zijn leerlingen de opdracht de bladzijden over poëzie uit hun lesboek te scheuren. Hij stelt de vraag: Wat is het doel van de poëzie? Als antwoord krijgt hij de cliché antwoorden die het boek geeft. Nee, zegt Williams: ‘Het doel van de poëzie is “to woo women”.’

Ik moest destijds het woord opzoeken, want ik kende het niet. Mijn woordenboek vertaalt het als: het hof maken, dingen naar, vrijen. En dat is wat vice-premier Somkid, de leider van het economisch team van het kabinet, wil met Westerse investeerders. Daarover gaat het volgende bericht.

Regering gaat Westerse investeerders opvrijen

8 oktober – Het bezoek van premier Prayut aan de VN was een succes, hij heeft de zorgen over de militaire coup weggenomen, waardoor de internationale druk op Thailand is afgenomen; de economische vooruitzichten voor dit en volgend jaar zijn goed en de mensen hebben weer vertrouwen in de toekomst. Ik noteer het met de nodige scepsis, maar dit is wat Bangkok Post vandaag in het openingsartikel noteert uit de mond van vice-premier Somkid (Economische Zaken).

Hij zegt dat het klimaat rijp is voor bezoeken aan het buitenland om het vertrouwen van investeerders in Thailand te vergroten. De ministers van Handel, Wetenschap en Transport hebben van hem de opdracht gekregen om samen met de particuliere sector in Westerse landen roadshows te houden, en ‘act as if relations are back to normal’. Zelf wil hij naar Duitsland afreizen.

Somkid schrijft het toegenomen consumentenvertrouwen toe aan de stimuleringsmaatregelen van de regering, zoals een gemakkelijker toegang tot krediet voor het midden- en kleinbedrijf. Volgende week neemt het kabinet een besluit over maatregelen voor de woningmarkt.

De verzwakte baht wordt door Somkid gunstig voor de export genoemd. De waardevermindering met 8,22 procent is volgens hem het gevolg van de zwakke munten van Thailand’s twee regionale peers [ letterlijk: leeftijdsgenoten, in dit verband vergelijkbare landen?]:  de Maleisische ringgit (min 16,4 procent) en de Indonesische roepia (min 9,73 procent).

Na  de huiseigenaren komen de rijstboeren aan de beurt. ‘Dat is een gat dat nog niet gerepareerd is. Daarom blijft de koopkracht zwak.’ Wat hij eraan wil doen, blijft in het artikel vaag: De regering gaat op provinciaal niveau proberen economische activiteit te stimuleren door provinciale gouverneurs en andere hoofden van provinciale diensten te mobiliseren om samen met de particuliere sector de handen uit de mouwen te steken. Premier Prayut zal enkele regionale knooppunten bezoeken om zich ervan te vergewissen dat deze provinciale mechanismen werken. [Kan het nog vager?]

Ten slotte zegt Somkid nog iets over de geplande aanleg van metro- en spoorlijnen, maar dat is allemaal oud nieuws.

Premier peinst over ‘selectieve’ amnestie

8 oktober – Soms lijkt Bangkok Post op een uitgave van de voorlichtingsdienst van de regering, want het is wel veel Prayut wat de klok slaat in de krant. De premier heeft toegegeven dat de regering nadenkt over een selectieve amnestie voor politieke wetsovertreders om zo de nationale eenheid te bevorderen.

Maar hij kent geen genade voor degenen die zich hebben onttrokken aan berechting. De amnestie is alleen bedoeld voor mensen die zich onderwerpen aan de rechtsgang. Voorrang krijgen degenen die al veroordeeld zijn wegens politieke daden en daarna komen degenen aan de beurt die terecht staan.

Prayut reageert met zijn opmerkingen op een uitspraak van Sompong Sakawee, lid van de National Reform Steering Assembly (NRSA, de opvolger van de Nationale Hervormingsraad, die de ontwerp-grondwet afwees) en kernlid van de roodhemdbeweging. Die beschouwt als zijn belangrijkste taak het regelen van amnestie voor mensen die de afgelopen jaren betrokken waren bij politiek geweld.

Volgens Sompong is dat de enige manier om nationale verzoening tot stand te brengen. Sompong pleit voor een selectieve amnestie waarvan de gemiddelde deelnemer aan politieke protesten kan profiteren. Protestleiders, mensen die betrokken waren bij corruptiezaken en lèse majesté gevallen vallen buiten de regeling.

Een ander NRSA-lid voegt daar nog aan toe dat ook gepraat moet worden over financiële compensatie voor gedupeerden en waarheidsvinding, niet alleen over amnestie.

Visboot met vissers

Hulp voor vissers met foute netten en ontbrekende vergunning

8 oktober – Het kabinet beslist dinsdag over een tegemoetkoming voor de eigenaren van de 4.525 visboten die geen vergunning hebben, en de eigenaren van 330 boten die zijn uitgerust met illegale netten. Het Command Centre for Combating Illegal Fishing stelt het kabinet voor daarvoor een bedrag van 228,4 miljoen baht uit te trekken. De beleidscommissie van de NCPO is al akkoord. Tevens gaan 2.659 visboten geïnspecteerd worden, die van andere netten gebruik maken dan aangegeven in hun vergunning. Die krijgen een bedrag van 291 miljoen baht. [?]

De cadeautjes zijn een poging van de regering om een wit voetje te halen bij de EU, die Thailand tot deze maand de tijd de tijd heeft gegeven te voldoende aan de IUU-regeling van de EU. In april kreeg Thailand een gele kaart. Als die wordt omgezet in een rode kaart dreigt een importverbod.

De Pattani Artisanal Fishermen Association wil zitting nemen in een provinciaal panel dat het NCPO-beleid op het gebied van de visserij gaat evalueren. Gisteren vergaderden 163 vissers uit ruim twintig dorpen. Ze hebben de overheid om hulp gevraagd bij de levering van traditioneel visgerei [?] en ze willen dat de overheid maatregelen neemt om het maritiem milieu te beschermen, zoals het uitzetten van larven in zee en de aanleg van schuilplaatsen voor vissen, zoals mangrove bossen en kunstmatige riffen. Tegen illegaal vissen dient streng te worden opgetreden, zeggen ze.

Voor alle berichten over de perikelen in de visserij zie de pagina De vis wordt duur betaald.

Kort nieuws donderdag 8 oktober

– Australische investeerders wachten met  spanning af wat de nieuwe mijnbouwwet gaat brengen. Ze willen graag in Thailand in goudmijnen investeren en zijn benieuwd naar de hoogte van de royalty’s, die gevraagd gaan worden. Akara Resources Plc (een Australisch bedrijf is groot aandeelhouder), die een goudmijn in de provincie Pichit exploiteert wil graag uitbreiden. Dit zegt desgevraagd de Australische ambassadeur Robilliard die met de minister van Industrie heeft gesproken.

Bewoners die bij goudmijnen wonen, zijn allerminst blij met het onderonsje tussen de ambassadeur en de minister. Ze zijn bang dat de lange relatie tussen beide landen als excuus wordt gebruikt om concessies te verlenen. Een anti-goudmijn beweging in Saraburi riep onlangs de regering op te stoppen met het uitgeven van SPL’s (Special Prospecting Licence) in twaalf provincies.

Akara maakt zich geen zorgen over de royalty’s die gewijzigd gaan worden. Het bedrijf wil dat de regering doorgaat vergunningen te verlenen en mogelijkheden voor investeringen bevordert. De vergunning van Akara is de afgelopen acht jaar niet verlengd, waardoor het bedrijf moeilijk een businessplan kan maken.

Omwonenden van de Akara mijn die een groot gebied bestrijkt op de grens van Pichit, Phetchabun en Phitsanulok zeggen dat de mijn hun gezondheid en het milieu schaadt, maar het bedrijf zegt aan alle eisen te voldoen. Een boer in Phitsanulok vindt dat de Australische regering haar bedrijven die in Thailand investeren, moet controleren.

– Een Russische man (30) die in juli in Pattaya een pitbull heeft dood gestoken is door de politie aangehouden, nadat de dierenrechtengroep Pac-Pattaya een klacht had ingediend. Het incident vond plaats voor een restaurant in Jomtien. De man kwam met twee messen in zijn hand naar buiten lopen. Toen de hond begon te blaffen, werd hij kwaad en stak toe. Mogelijk wordt hij onder de gewijzigde dierenwelzijnswet berecht, die strengere straffen kent.

– Ja hoor, ze gaat in beroep: oud-premier Yingluck die de procureur-generaal en drie openbare aanklagers van een ambtsmisdrijf heeft beschuldigd. De rechtbank verwierp dinsdag Yingluck’s klacht, nu gaat ze het proberen bij het Hof van Beroep. Yingluck vindt dat het OM in de rechtsgang tegen haar dingen doet die in strijd met de wet zijn. Yingluck staat voor het hooggerechtshof terecht in verband met het hypotheeksysteem voor rijst. (Zie pagina Rijst 3)

– Van morgen tot zondag zijn bij halve maan vijf planeten zichtbaar: Mars, Mercurius, Jupiter, Venus en Saturnus. Een uitgelezen kans voor amateur-astronomen om hun telescoop op de hemel te richten.

– Het onderzoek naar de bomaanslag bij de Erawan Shrine is zo goed als afgerond. De politie zegt voldoende bewijs te hebben om het OM te vragen de twee aangehouden verdachten te gaan vervolgen. Dat zijn Billal Turk, die de bom heeft geplaatst, en Yusufu Mieraili, die de bom tot ontploffing zou hebben gebracht. Billal heeft al bekend, voor zover ik weet heeft Yusufu alleen toegegeven de rugzak met de bom aan Billal te hebben overgedragen.

Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

– Bij inspecties van 69 monsters vegetarische producten, die vorig jaar verkocht zijn, heeft de FDA bij 4,3 procent dierlijk DNA-materiaal gevonden. Het ministerie van Volksgezondheid en de FDA waarschuwen de bezoekers van het Vegetarian Festival in Phuket voor de verontreinigde producten alsmede voor fruit en groentes waarin insecticides zijn aangetroffen. Het Department of Medical Sciences waarschuwt voor producten zonder FDA goedkeuringslabel.

De FDA heeft [ik neem aan dit jaar] 1.867 fruitmonsters onderzocht; daarvan was 1,61 procent te gevaarlijk voor consumptie. Het ernstigst verontreinigd waren sinaasappelen, appels, roze appels, druiven en cantaloupe. Van de groentemonsters (2.248 stuks) was 2,2 procent onveilig: bai bua bok (cetella), knoflook, gedroogde chili, sjalotten en bloemkool.

Het Vegetarian Festival dat acht dagen duurt, begint dinsdag. Het festival kwam vorig jaar onder vuur toen het ministerie van Volksgezondheid ontdekte dat een kwart van de patiënten met diabetes en hoge bloeddruk na het eten van vegetarisch voedsel op het festival geen kans zag hun symptomen onder controle te brengen.

– Zestien vluchten kampten gisteren op de vier zuidelijke luchthavens met vertragingen c.q. moesten worden omgeleid als gevolg van smog en zware regenval. De luchthaven van Phuket had het meeste last van de verstoringen. Negen landingen werden vertraagd, twee toestellen werden omgeleid naar een andere luchthaven en twee toestellen moesten terugkeren vanwege de slechte zichtbaarheid. Een toestel van Thai Lion Air draaide boven Phuket een uur rondjes voordat het kon landen en een toestel van Thai Silk Air draaide rondjes boven Koh Samui.

In Phuket bleef de concentratie fijn stof gisteren gevaarlijk hoog: 200 microgram per kubieke meter, ver boven de veiligheidslimiet van 120 mgc. In de andere provincies die getroffen zijn door de mist uit Indonesië, neemt de concentratie af: Surat Thani, Satun, Songkhla, Pattani, Yala en Narathiwat.

De ambassadeur van Indonesië is op het ministerie van Buitenlandse Zaken ontboden om maatregelen tegen het smogprobleem te bespreken. Het probleem komt ook ter sprake in Maleisië waar topambtenaren van Asean vergaderen.

– Een Duitse vrouw van 20 jaar is overleden en haar vriend raakte gewond nadat ze dinsdagavond gestoken waren door een dooskwal toen ze in de zee bij Koh Samui zwommen. Het was dit jaar de tweede maal dat de kwal een dodelijk slachtoffer maakte. Begin augustus kostte een steek van de kwal tijdens het Full Moon feest op Koh Phangan het leven aan een vrouw uit Bangkok.

De lokale autoriteiten op Koh Samui bespraken gisteren maatregelen. Bedrijven is gevraagd azijn gereed te houden en ambtenaren van Volksgezondheid is gevraagd hotelpersoneel EHBO-training te geven. Tevens is aan bedrijven gevraagd met netten compartimenten in zee te maken waar binnen veilig kan worden gezwommen.

Het drama had overigens voorkomen kunnen worden want dinsdag hadden leden van de Jet Ski club bij het strand van Lamai grote aantallen dooskwallen gezien, waar het Duitse tweetal zwom. Er gaan nu waarschuwingen geplaatst worden.

Sinds januari zijn op Koh Samui twaalf personen gestoken: vier Thais en acht buitenlanders. De afgelopen 15 jaar zijn negenhonderd toeristen die gezwommen hadden in de Golf van Thailand en Andaman zee aan steken behandeld, aldus het Disease Control Department. Twaalf overleefden de steek niet. In negen provincies functioneren zeventig eerste-hulpcentra.

– Het National Health Security Office en het kantoor van de permanent secretaris van het ministerie van Volksgezondheid hebben de strijdbijl begraven. Dat beloofden ze gisteren tijdens een vergadering onder voorzitterschap van de minister van Volksgezondheid. De twee diensten lagen in de clinch over het beheer van het Universal Healthcare Coverage Scheme, de ziektekostenverzekering voor 48 miljoen Thai. Het conflict ging over de financiering van ziekenhuizen die in geldnood dreigden te komen. (Zie pagina Gezondheidszorg)

– De bestuurders van in het buitenland geregistreerde voertuigen moeten binnenkort een sticker kopen wanneer ze Thailand binnen komen plus een toelage betalen afhankelijk van het doel van het bezoek. De sticker kost voor auto’s 500 baht en voor motorfietsen 200 baht. De toelage voor toeristen bedraagt 500 baht, en voor andere doeleinden 500 à 2.000 baht afhankelijk van het doel.

Tot nu toe gold voor auto’s uit China een maximum van 1.000 auto’s per dag, maar volgens de staatssecretaris van Transport zijn in het Noorden veel meer auto’s uit China toegelaten. De staatssecretaris vindt het belangrijk dat de auto’s voortaan geregistreerd worden (wat voorheen niet gebeurde), zodat de autoriteiten bij problemen zoals ongelukken over gegevens beschikken.

Ook Thaise bestuurders ontkomen niet aan prijsverhogingen. De prijs van een voorlopig rijbewijs gaat omhoog van 100 naar 200 baht en de leges bij verlenging van de registratie voor driewielers en motorfietsen van 50 naar 100 baht. Een voorlopig rijbewijs is 2 jaar geldig.

– Een voormalig leidinggevende van Kuang Pei San Food Products Plc vraagt de DSI onderzoek te doen naar zijn broer, voorzitter van de raad van bestuur van het bedrijf, die hij beschuldigt van verduistering van 100 miljoen baht. De broer zou facturen hebben vervalst van vis die door het bedrijf wordt ingeblikt. Zeventig miljoen stak hij in eigen zak, de rest ging naar enkele verkopers. Als gevolg van de verduistering publiceerde het bedrijf lagere winstcijfers, waardoor aandeelhouders minder dividend ontvingen.

De broer van de broer, de leidinggevende dus, zegt pas van de verduistering op de hoogte te zijn nadat een klokkenluider hem erop attent had gemaakt. De DSI heeft nog niet besloten of het de zaak in behandeling neemt.


 

Hoogbouw in aanbouw in Bangkok

Wereldbank pessimistisch over economie

7 oktober – De Wereldbank is pessimistisch over de Thaise economie. De bank verwacht voor dit jaar een groei van 2,5 procent (eerder 3,5 procent), nog minder dan de Bank of Thailand (BoT) die het op 2,7 procent houdt (eerder 3 pct). De prognose voor 2016 is nog somberder want die bedraagt 2 procent tegen 4 procent eerder. En dat is aanzienlijk minder dan de BoT schatting van 3,7 procent voor 2016.

Volgens de Wereldbank zullen de aangekondigde stimuleringsmaatregelen van de regering slechts een korte termijn effect op de bestedingen hebben. Particuliere investeringen en de regeringsuitgaven voor infrastructuur vormen pas op de middellange termijn een stimulans voor de Thaise economie, maar de bank durft er geen groeipercentage aan te verbinden. De effecten worden pas op termijn zichtbaar, aldus Shabih Ali Mohib, programmaleider billijke groei, financiën en instituten bij de vestiging van de Wereldbank in Bangkok.

Shabih zegt dat de economische groei dit jaar voor bijna de helft van de particuliere bestedingen komt. Het toerisme zorgt voor een gezonde groei, tenzij de bomaanslag bij de Erawan Shrine nog van invloed is.

De export neemt dit jaar in dollars gerekend met slechts 0,8 procent toe, aanzienlijk minder dan de vorige prognose van 3,5 procent groei. Niettemin betekent dit dat de export uit de negatieve spiraal van de eerste acht maanden van dit jaar opkrabbelt. De bank schrijft dit toe aan beginnend herstel van de wereldeconomie. Mohib: ‘Er is vraag.’

Volgend jaar zijn de particuliere bestedingen, consumptie en het toerisme de belangrijkste motoren voor de economische groei. De exportprognose voor 2016 van 1,8 procent is gebaseerd op de weg ebbende wereldvraag en het zwakke vertrouwen in de Thaise economie. Over de economische groei volgend jaar zegt Shabih dat die wellicht hoger uitkomt dan de voorspelde 2 procent wanneer de infrastructurele projecten tijdig van de grond komen. (Bron: Bangkok Post, 6 oktober)

Bleak prospects

Meer aandacht voor binnenlands toerisme

7 oktober – De Tourism Authority of Thailand wil de komende vier jaar het aandeel binnenlands toerisme in de sector van 30 op 40 procent brengen. Gouverneur Yuthasak denkt dat het toerisme minder kwetsbaar is wanneer het land meer op binnenlands toerisme steunt.

De verschuiving is in overeenstemming met het regeringsbeleid om lokale gemeenschappen meer van het toerisme te laten profiteren. De inkomsten uit het toerisme komen thans voor 70 procent van buitenlandse toeristen. De 24,7 miljoen buitenlanders zorgden vorig jaar voor een inkomstenbron van 1,81 biljoen baht.

Om de nieuwe doelstelling te bereiken, zullen de directeuren van alle 35 TAT-vestigingen in het land nauw moeten gaan samenwerken met de provinciale gouverneurs. In het verleden lanceerde de TAT enkele binnenlandse marketingcampagnes, zonder de capaciteit in elke provincie te peilen.

Veel attracties zijn in het hoogseizoen overbelast, zoals het uitkijkpunt Phu Tub Berk in Phetchabun, waar veel nieuwe guesthouses het landschap ontsieren. Daarom dient voordat nieuwe campagnes worden gelanceerd eerst samen met de provinciale autoriteiten de capaciteit te worden vastgesteld.

Michi-no-EkiEen nieuw initiatief is de aanleg van ‘wegstations’ langs snelwegen naar het Japanse voorbeeld van de Michi-no-Eki (Zie het bericht van 29 september ‘Ook Michi-no-Eki in Thailand’). Verder in de planning: reclamespots over toeristische trekpleisters in alle provincies.

De TAT verwacht dat het binnenlands toerisme dit jaar 750 miljard baht genereert, 50 miljard baht minder dan de target. De internationale markt genereert 1,44 biljoen baht, waarmee het totaal op 2,19 biljoen baht komt, iets minder dan de target van 2,2 biljoen baht. De TAT hoopt dat de wegstations in 2016 voor meer inkomsten zorgen en ze verwacht dat het aantal toeristen met 8 procent toeneemt. (Bron: Bangkok Post, 6 oktober)

Update: Het ministerie van Toerisme gaat volgend jaar een campagne voeren onder de slogan ’12 cities that can’t be missed’.  Voorts hoopt het dat de smogoverlast uit Indonesië geen invloed heeft op het Vegetarian Festival in Phuket dat van 13 tot 21 oktober wordt gehouden. Voorlopig gaan de voorbereidingen door.

Het kabinet heeft dinsdag goedkeuring verleend aan de aanleg van een luchthaven in Betong (Yala). De luchthaven moet het toerisme en investeringen in de grensplaats stimuleren. De aanleg begint volgend jaar, de opening staat gepland voor 2018. De luchthaven krijgt een capaciteit van 300.000 passagiers per jaar.

Minister pleit voor diversificatie in landbouw

7 oktober – De agrarische sector blijft het zorgenkindje van regeringen, ook van de huidige militaire regering. Tijdens zijn bezoek aan een tentoonstelling ter gelegenheid van Thailand Innovation Day maandag lanceerde vice-premier Somkid het idee om grond te verhuren aan rijstboeren en hen te betalen als ze andere gewassen verbouwen [Of wordt bedoeld grond te huren van boeren?].

Volgens Somkid is dit beter dan de boeren een geldbedrag te geven, zoals de regering vorig jaar deed. Toen kregen alle boeren 1.000 baht per rai tot een maximum van 15 rai. Het douceurtje was bedoeld de boeren op de korte termijn te helpen omdat de marktprijs van rijst was gezakt. Tevens diende de geldinjectie om de binnenlandse consumptie te stimuleren. Somkid zegt dat zijn idee beter is omdat boeren dan leren andere gewassen te verbouwen, waardoor de agrarische sector op de lange termijn duurzamer wordt.

Het artikel noemt nog andere steunmaatregelen voor boeren, maar dat zijn er zoveel dat ik ze niet allemaal kan noemen. Ik noem er enkele: zachte leningen voor boeren die een eigen schuur hebben voor de opslag van rijst, het verzoek aan coöperaties om een deel van de rijst achter te houden zodat de prijs stijgt en zonering van landbouwgronden, waardoor boeren worden gedwongen andere gewassen te verbouwen.

De regering heeft in maart een budget van 35 miljard baht uitgetrokken voor herstructurering van de landbouw. Dat plan richt zich op het in balans brengen van vraag en aanbod van producten als rijst, rubber, tapioca, maïs en het bevat voorstellen voor de veestapel en het agrarisch logistiek systeem [?]. Dit jaar wil de regering al 1,8 miljard baht van het budget besteden.

Een van de projecten is het terugbrengen van het areaal aan rubberplantages in 5 jaar met 1 tot 2 miljoen rai. De boeren worden gestimuleerd over te stappen op oliepalmen. Ook wordt gepoogd het gebruik van rubber te promoten bij de aanleg van wegen.

Ten aanzien van rijst roept het plan op de efficiëntie en kwaliteit te verbeteren door rijstsoorten te verbouwen waarmee niche markten kunnen worden bediend. Verder is het doel de productie in het off-season terug te brengen (de zogeheten tweede oogst) en de verbouw van suikerriet te bevorderen. (Bron: Bangkok Post, 6 oktober) (Zie pagina Rijst 3)

Limerick van de dag
Er was eens eens rechter die plukte
Hij hielp een tuinder bij de drukte
Hij plukte bramen
Zijn Thaise vrouw en hij samen
Da’s beter dan rukte of fistfuckte

TPP ‘waarschijnlijk’ niet schadelijk voor Thailand

7 oktober – Het meest ambitieuze handelsverdrag in een generatie. Zo noemt persbureau Reuters het Trans-Pacific Partnership, waarover de VS en elf landen het na een marathonzitting in Atlanta maandag eens zijn geworden. Wanneer het verdrag van kracht wordt, kunnen industrieën zich vernieuwen, de prijzen van producten variërend van kaas tot kankerbehandelingen wijzigen en het verdrag zal gevolgen hebben voor de farmaceutische en auto-industrie.

Containerschip in de Klong Toey havenDe regering Obama, die de vrijhandelsovereenkomst sterk heeft gepromoot, hoopt dat het TPP kan helpen de invloed van de VS in Oost-Azië te vergroten, zodat het een tegenwicht tegen China biedt, dat geen lid is. Maar Amerikaanse congresleden van zowel Democraten als Republikeinen reageren terughoudend tot sceptisch. Ze zijn onder andere bang voor banenverlies.

Thailand zal weinig gevolgen ondervinden, menen experts, omdat het land al FTA’s [Free Trade Agreement] heeft met de meeste van de TPP-landen met uitzondering van de VS en Mexico. Maar de VS heeft in juli besloten het Generalized System of Preferences, dat in juli 2013 afliep, voor nog eens vier jaar en vijf maanden te hernieuwen, waardoor de Thaise export twee jaar kan profiteren van belastingrestituties op 3.400 producten.

De centrale bank vindt dat Thailand zo snel mogelijk kwaliteitsproducten en –diensten moet ontwikkelen en de voordelen moet nagaan van een plaats in de aanvoerketen van TPP-landen. De bank spreekt zich niet uit over de vraag of Thailand zich moet aansluiten bij het pact: dat is een zaak van de regering. Die houdt zich tot nu toe op de vlakte. Ze wil eerst een duidelijk beeld hebben van alle voor- en nadelen alvorens daarover te besluiten.

De Thai Chamber of Commerce zegt dat de particuliere sector zich zorgen maakt over de gevolgen voor de Thaise export omdat enkele Asean-landen deel uitmaken van het TPP en Amerika een van Thailand’s grootste exportmarkten is, goed voor 10 procent van de totale export. Maar bij de besluitvorming is ook van belang wat de negatieve gevolgen zijn, zoals op het gebied van intellectuele eigendomsrechten, [goedkope] generieke medicijnen, biodiversiteit en high-tech.

De Federation of Thai Industries (FTI) zegt dat de particuliere sector het nieuwe handelsblok honderd procent steunt. [Hebben de federatie en de kamer verschillende particuliere sectoren?] De sectie auto-industrie van de FTI verwacht een gunstig effect voor de export van Japanse autofabrikanten in Thailand, mits de exporten van Japanse buitenlandse fabrieken ook van het TPP profiteren. Volgens de sectie kan Thailand’s automobielindustrie minder concurrerend worden wanneer het land zich niet aansluit.

Het ministerie van Handel zegt bij monde van de woordvoerder dat het ministerie de gevolgen van het TPP voor het land al enkele jaren heeft bestudeerd en een fervent voorstander is van aansluiting.

Lees ook:
6 oktober: 12 Pacific nations agree to historic TPP trade accord
6 oktober: TPP deal reached ‘in principle’ 
5 oktober in Nieuws uit Thailand: TPP een vrijhandelsovereenkomst? Onzin!
4 oktober: The great trans-Pacific free-trade charade
3 oktober: Pacific trade negotiators push hard for deal

Protest bij parlement tegen grondwetcommissie

Grondwetcommissie wil in januari baren

7 oktober – Bangkok Post opent vandaag met een lel van een artikel over de nieuwe grondwet en de grondwetcommissie van 21 leden die het verlossende woord moet spreken, nadat de vorige versie schipbreuk heeft geleden.

En er is ook al geprotesteerd. Gisteren tegen de nieuwe commissie door de New Democracy Movement. Bij het parlement hadden ze in lakens omhulde neplijken op straat neergelegd met daarop dok mai chan, papieren bloemen die bij crematies worden gebruikt, daarmee de slachtoffers van eerder politiek geweld symboliserend.

Gisteren kwam de commissie voor het eerst bijeen. Ze verwacht in januari een ontwerp-grondwet gebaard te hebben. De commissie hoeft niet helemaal vanaf nul te beginnen, want passages uit de vorige versie zijn nog bruikbaar alsmede voorgaande grondwetten, waarin Thailand lijkt te grossieren. In april moet de definitieve tekst klaar zijn. Daarna is het woord aan het parlement, de National Reform Steering Assembly, het kabinet, de NCPO en de bevolking middels een referendum.

Premier Prayut benadrukte gisteren de noodzaak een grondwet te schrijven die toekomstige conflicten voorkomt, ongelijkheid vermindert en de rol van de bevolking in het landsbestuur versterkt.

Chaturon Chaisaeng, voormalig minister van Onderwijs in het kabinet Yingluck, heeft weinig fiducie in de nieuwe commissie, want geen enkel lid heeft ervaring met het opstellen van een wet die democratie hoog in het vaandel heeft staan. (Zie pagina Grondwetwijziging)

Saoedi-Arabië hoopt op herstel van de banden

7 oktober – Vijfentwintig jaar na de diplomatieke relatie te hebben teruggebracht naar het niveau van zaakgelastigde en een jaar nadat de zaakgelastigde is teruggeroepen, biedt Saoedi-Arabië Thailand een olijftak aan. Maar het aanbod is afhankelijk van het hoger beroep in de moordzaak van een Saoedische zakenman.

De rechtbank sprak alle vijf verdachten, waaronder een voormalige inspecteur-generaal van de politie en een jongere broer van een couppleger uit 2006, in maart vrij. De zaak is nu in behandeling bij het Court of Appeal. De vijf staan terecht voor de ontvoering en moord in 1990 op de zakenman, een zaak die verband houdt met de juwelendiefstal door een Thaise werknemer van de toenmalige Saoedische kroonprins. Ook de moord op vier Saoedische diplomaten in 1989 en 1990 is nooit door Thailand tot klaarheid gebracht.

Dus vraagt de vorige maand naar Thailand teruggekeerde zaakgelastigde zich af: ‘Waarom kunnen de Thaise autoriteiten wel de daders vinden van de dubbele moord op Koh Tao voor de moord op Britse onderdanen en niet voor ons?’ Riyadh vraagt niet specifiek om de veroordeling van de vijf verdachten, maar verpakt haar wens in meer diplomatieke termen. Het land hoopt dat de handel en het toerisme, die momenteel gehinderd worden door sancties en een reisverbod, zich zullen herstellen.

Voordat beide landen in onmin met elkaar raakten, werkten 500.000 Thais in Saoedi-Arabië en studeerden er duizenden studenten. Nu zijn er nog honderd werknemers en driehonderd studenten. ‘Zodra de relaties zijn hersteld’, zegt de zaakgelastigde, ‘zal de Saoedische particuliere sector weer liever Thais huren dan andere nationaliteiten.’ En de Saoedische budgetmaatschappij Flynas staat te trappelen tussen Jeddah en Bangkok te gaan vliegen ten behoeve van toeristen en pelgrims.

Kort nieuws woensdag 7 oktober

– Ziekenhuizen in Narathiwat, Pattani, Phuket, Satun, Songkhla, Surat Thani en Yala zijn gisteren overstroomd met patiënten, die in ademnood zijn gekomen vanwege de dikke mistlaag die al dagen voor veel overlast zorgt. De smog is afkomstig uit Indonesië en het gevolg van bosbranden en het verbranden van oogstafval (slash-and-burn). Premier Prayut heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken opdracht gegeven in samenwerking met de andere gedupeerde landen een oplossing te zoeken.

Gisteren demonstreerden twintig bewoners uit Songkhla bij de Indonesische ambassade. ‘Veel mensen, inclusief kinderen, zijn ziek’, zei Banchorn Vichiensri, die het protest leidde. In vier van de getroffen provincies is de veiligheidslimiet voor fijn stof overschreden.

– Het kabinet heeft gisteren twee extra vrije dagen in 2016 goedgekeurd, waardoor twee lange weekends ontstaan wat ten goede kan komen aan het binnenlands toerisme. Het gaat om vrijdag 6 mei omdat Coronation Day op een donderdag valt (5 mei) en om maandag 18 juli, dat gevolgd wordt door Asarnha Bucha Day (19 juli) en het eind van de boeddhistische vastentijd (20 juli).

– Het kan natuurlijk geen kwaad de opdracht te geven alle zeilen bij te zetten om overstromingen in Bangkok te voorkomen, waardoor het verkeer in de knoop raakt. In ieder geval toon je daadkracht als bewindsman. Maar helpt het? Minister Anupong (Binnenlandse Zaken) wees gisteren het Department of Disaster Prevention and Mitigation als coördinator aan bij de bestrijding van wateroverlast in de hoofdstad. Alle betrokken diensten moeten zich sterk maken de wateroverlast op de 22 meest bedreigde plaatsen en forenzenroutes te bestrijden.

De overlast is volgens de minister het gevolg van de te kort schietende waterafvoer op die plaatsen. [Ja, wat anders?] Hij pleit voor een korte-termijn aanpak, waarbij gecontroleerd wordt of bestaande rioolbuizen nog functioneren en niet beschadigd zijn. Verder moet de gemeente vaker afval ophalen om te voorkomen dat buizen verstopt raken. Tot zondag worden weer zware regens voorspeld in de Big Mango.

– Blijkbaar is de verkeerde indruk ontstaan of de media hebben het weer eens gedaan maar minister Prawit (Defensie) ontkent de plannen voor de aanschaf van drie onderzeeërs te hebben geschrapt of op de lange baan geschoven. Hij heeft alleen maar de marine gevraagd een nieuwe rekensom te maken voor de aanschaf van de Chinese boten en de bevolking uit te leggen waarom die dingen nodig zijn. Het ministerie wil de investering over tien jaar spreiden in plaats van zeven jaar.

– Weer geruchten over een kanaal dwars door het Zuiden van Thailand dat er nooit komt, maar dat zo nu en dan in het nieuws opduikt. Premier Prayut zegt dat de regering geen plannen heeft het zogeheten Kra Istmus kanaal te graven. De premier reageert op een bericht van de Chinese staatsomroep CCTV dat China nadenkt over een voorstel van Thailand voor het kanaal.

Maar in de volgende alinea van het bericht wordt gesproken over een Chinees voorstel. Prayut ontkent dat de Chinese regering zo’n voorstel heeft gedaan en als China het wel heeft voorgesteld, dient de regering de voor- en nadelen te evalueren met name op het aspect van nationale veiligheid omdat het land in tweeën wordt gesneden. Het kanaal zou de vaarroute tussen China en Europa en het Midden-Oosten met 1.200 kilometer verkorten en een tijdwinst van drie dagen opleveren.

Volgens de directeur van het Thai-Chinese Strategic Research Centre gaat het om een gerucht, gebaseerd op een iets te vrije interpretatie door presentatoren van CCTV in een documentaire over Thailand.

– Het ministerie van Landbouw krijgt 30 dagen de tijd om in elke provincie rijstakkers te inspecteren om te bezien of ze geschikt zijn voor de verbouw van andere, minder dorstige gewassen. Want volgend jaar wordt na april weer een droogteperiode verwacht. De 33 stuwmeren in het land bieden geen soelaas want daarin staat te weinig water: de helft van wat er vorig jaar stond. Slechts 32 procent van de totale capaciteit is bruikbaar [?]. Premier Prayut waarschuwt de boeren samen te werken met de regering. ‘Als ze niet meewerken, kunnen wij ze niet allemaal schadeloos stellen.’

De regering heeft dinsdag 11,5 miljard baht uitgetrokken voor een actieplan, gericht op de periode november tot april. Boeren worden gestimuleerd andere gewassen te verbouwen, vee te houden en vis te kweken. De aflossingsperiode van schulden wordt verlengd en er komen banen voor boeren die stoppen met de rijstverbouw. Ik neem aan det de inspecties nodig zijn voor het actieplan. (Zie pagina Rijst 3)

– De aanklacht van oud-premier Yingluck tegen de procureur-generaal en drie openbare aanklagers is door de Criminal Court niet in behandeling genomen. Een week geleden beschuldigde Yingluck het viertal van een ambtsmisdrijf in de rechtsgang tegen haar bij het hooggerechtshof. Yingluck staat er terecht voor nalatigheid bij het hypotheeksysteem voor rijst. Volgens de rechtbank was Yingluck’s klacht gebaseerd op haar meningen, niet op feiten. (Zie pagina Rijst 3)

Herdenking massaslachting 6 oktober 1976– Nabestaanden en overlevenden van de massaslachting van studenten op 6 oktober 1976 op de Thammasat universiteit hebben gisteren de slachtoffers herdacht. Ze legden bloemen bij een boom waar destijds een student werd dood geknuppeld en opgehangen door een woedende menigte, terwijl politie en soldaten de campus bestormden.

Tijdens de ongeregeldheden kwamen 46 personen om het leven. Sommigen werden verkracht, opgehangen of verbrand.

Een studentenleider uit die tijd zei aan het eind van een ochtendritueel op de Tha Prachan campus dat over de gebeurtenissen in 1976 uitgebreid gediscussieerd dient te worden. ‘Sommige machtsdragers zijn bekrompen en willen niet dat er gepraat wordt over dat bittere hoofdstuk van de geschiedenis. Wat voor samenleving hebben we in Thailand die mensen toestaat hun straf te ontlopen?’ Zelf zat hij destijds twee jaar gevangen.

Een vertegenwoordiger van de Dome Ruamjai groep [?] zei: ‘De geest van 6 oktober is om elke vorm van tyrannie te bestrijden, tegen het systeem van bevoordeling, en de democratie te bewaren.’

De moeder van een omgekomen student, die elk jaar een speech houdt, kwam deze maal niet aan het woord omdat de autoriteiten haar een spreekverbod hadden opgelegd. ‘Mijn zoon is gedood. Hoe kan ik in vrede rusten als de waarheid nog verborgen is. […] 6 oktober wordt studenten terrorisme genoemd, maar niemand praat over de moordenaars en de slachtoffers.’

– Een vrouw (59) uit Yala is met vermoedelijk Mers opgenomen in het ziekenhuis van Yala. Ze moet de ziekte hebben opgelopen tijdens haar pelgrimage naar Mekka. De meeste Mersgevallen komen in het Midden-Oosten voor, voornamelijk in Saoedi-Arabië. In 2003 stierven 800 mensen wereldwijd aan de ziekte. Tot nu toe was één geval gediagnostiseerd in Thailand: een man uit Oman. Hij is met succes behandeld.

Op de luchthaven van Phuket worden pelgrims uit Mekka gecontroleerd op koorts en andere symptomen zoals hoesten en ademhalingsmoeilijkheden. Mogelijke slachtoffers worden in quarantaine geplaatst. Ook op de luchthavens van Hat Yai en Narathiwat vinden controles plaats. Aan de hadj namen dit jaar 10.400 moslims uit Thailand deel. Ze komen deze maand terug.

– In de machinekamer van het vorige maand voor de kust van Samut Prakan gezonken containerschip Pattara Marine 5 zijn de lichamen gevonden van vier bemanningsleden. Gisteren werd het schip gelicht. Het schip zonk in de tropische depressie Vamco, met een lading blikvoeding en consumentenproducten onderweg naar Maleisië.


 

Customs House

Douanekantoor staat er nog steeds verlaten bij

6 oktober – Het is een beetje vervallen, het oude douanekantoor op de oostoever van de Chao Phraya. Volgens het fotobijschrift (bovenstaande foto is niet de foto die in de krant staat) is het neo-Griekse gebouw 127 jaar oud, volgens de tekst 100 jaar. De tekst zegt dat het deels in gebruik is als bureau van de rivierpolitie, maar volgens het bijschrift huisvest het gebouw de brandweer van het district Bang Rak.

Hoe het ook zij, het is een markant gebouw dat het waard is gerenoveerd te worden. In 2005 verwierf Natural Park, sinds een fusie U City geheten, een contract om het gebouw te ontwikkelen tot een zes sterren boutiquehotel met 33 kamers. Maar daarvan is het nog steeds niet gekomen.

Dus heeft het Treasury Department het bedrijf 30 dagen te tijd gegeven om te laten zien dat het nog steeds het hotel wil ontwikkelen en daartoe ook financieel in staat te zijn. Van die 30 dagen resteren nog 15 dagen. Volgens het bedrijf is de vertraging te wijten aan Treasury dat de grond niet heeft overgedragen omdat het gebouw nog in gebruik is.

De directeur-generaal van het Treasury Department zegt te gaan proberen het hotelproject te ontwikkelen als een public-private partnership en mocht U City de deadline overschrijden, dan stapt de dienst naar de rechter en eist betaling van achterstallige huur en boetes. (Bron: Bangkok Post, 5 oktober)

THAI doet A380 niet van de hand

6 oktober – Thai Airways International (THAI) is niet van plan haar zes dubbeldeks Airbus 380 toestellen aan de grond te houden of te verkopen. Ze blijven dienst doen op de non-stop routes naar Londen, Frankfurt en Tokio. Nieuwe aankopen zitten er evenwel niet in, want het bedrijf moet op de kleintjes letten om het tekort van 35,9 miljard baht, tussen 2013 en juni 2015 geleden, weg te werken. Wanneer alle 507 stoelen van de Airbus zijn bezet, kan daar een flinke bijdrage aan worden geleverd.

Leidinggevenden in de internationale luchtvaart hebben gesuggereerd dat THAI hetzelfde pad zou kunnen kiezen als Malaysia Airlines, een maatschappij die met dezelfde problemen als THAI kampt. De maatschappij doet twee van haar zes Airbus 380 megajets van de hand.

’s Werelds grootste commerciële toestel wordt te groot geacht met uitzondering op de heel drukke routes of routes met een beperkt aantal slots. De afgelopen drie jaar heeft Airbus geen enkele toestel kunnen verkopen. In totaal zijn er sinds het toestel in bedrijf kwam, voor driehonderd orders geplaatst.

Volgens analisten moet Airbus 30 toestellen per jaar verkopen om quitte te spelen. In juni vlogen dertien maatschappijen met 165 toestellen. Alleen Emirates in Dubai heeft de A380 als visitekaartje omarmd, het heeft 140 toestellen besteld. Ondanks de kleine vraag is Airbus niet van plan de A380 te schrappen. (Bron: Bangkok Post, 5 oktober)

Drukte op Koh Lan is ‘zorgelijk’

6 oktober – De Thailand-China Tourism Association (TCTA) maakt zich zorgen over de veiligheid van Chinese toeristen op Koh Lan. Het eiland voor de kust van Pattaya is een geliefd doel voor dagjesmensen, maar het aantal toeristen begint de spuigaten uit te lopen.

Op weekdagen krijgt het eiland bezoek van 5.000 tot 7.000 toeristen en in het weekend 10.000, aldus gegevens van de Tourism Authority of Thailand. Het probleem zal nog verergerd worden wanneer luchthaven U-tapao volledig in bedrijf is en meer charter- en lijnvluchten uit China trekt. Thans is een nieuwe terminal in aanbouw.

De TCTA en vertegenwoordigers van de Chinese ambassade brachten onlangs een bezoek aan toeristische plaatsen in Pattaya en constateerden dat het erg druk was op het eiland. Ze willen dat de autoriteiten het probleem zo snel mogelijk oplossen.

Pattaya probeert het aantal bezoekers te beperken door een maximum te stellen aan het aantal passagiers op veerboten. Slechts vier maatschappijen mogen op het eiland varen, maar de stad heeft geen greep op privé boten die naar het eiland varen. De loco-burgemeester van Pattaya zegt dat de gemeente een bijeenkomst gaat organiseren met betrokken partijen om te helpen het probleem op te lossen.

De directeur van luchthaven U-tapao zegt dat het chartervliegverkeer uit Rusland zich begint te herstellen. Dit jaar arriveren naar verwachting 40.000 Russen, volgend jaar 60.000. In totaal verwacht de luchthaven dit jaar 250.000 passagiers. De luchthaven heeft een capaciteit van 780.000 passagiers. Pattaya ontvangt dit jaar 9,2 miljoen toeristen. (Bron: Bangkok Post, 5 oktober)

Limerick van de dag
Er was eens een vrouw in Almere
Een vinexvrouw met de naam Merel
Haar man zat thuis
Altijd voor de buis
Wat moet je als vrouw met zo’n kerel

Nieuwe grondwetcommissie in de startblokken

6 oktober – Als ik afga op de foto lijkt hij mij een bescheiden man, Meechai Ruchuphan, voorzitter van de nieuwe grondwetcommissie. ‘Ik ben iemand van de oudere generatie’, zo omschrijft hij zichzelf. ‘Maar met een moderne geest. Sommige mensen beweren democratisch te zijn, maar ze halen uit naar iedereen die andere denkbeelden heeft. Zo iemand ben ik niet. Ik luister naar wat mensen zeggen en denk erover na. Als het goed is, neem ik het over. Als het niet goed is, laat ik het varen.’

Meechai RuchupanAan Meechai en zijn 21 leden tellende commissie de schone taak een grondwet te brouwen die in tegenstelling tot de vorige versie wel de handen op elkaar krijgt. In een analyse schrijft Bangkok Post vandaag dat experts een tekst verwachten die niet erg zal afwijken van de vorige.

Maar het grootste pijnpunt, een crisispanel dat in tijden van crises parlement en regering terzijde kan schuiven, wordt wellicht aan meer voorwaarden gebonden. ‘Watering down’ noemt de krant dat in de kop. (Zie ook pagina Grondwetwijziging)

National Reform Strategy Assembly
Het is een en al politiek vandaag op de voorpagina van de krant, want het tweede artikel meldt dat 63 leden van de voormalige Nationale Hervormingsraad (die de ontwerp-grondwet afwees) in de nieuwe 200 leden tellende National Reform Steering Assembly (we hebben weer een nieuwe afkorting: NRSA) zijn benoemd. Evenals de grondwetcommissie door premier Prayut, de Almachtige lijkt het wel.De krant somt de namen allemaal op, inclusief functie en hun stemgedrag.

Verder bestaat de NRSA uit gepensioneerde ambtenaren, nog werkzame ambtenaren, politieagenten en soldaten, academici, advocaten, PR-mensen en economen. Zij hebben als taak hervormingsvoorstellen te formuleren en die aan premier Prayut voor te leggen.

School on Yala waar mondkapjes worden uitgedeeld

Zeven provincies lijden onder Indonesische smog

6 oktober – Een dikke mistdeken uit Indonesië is neergedaald over zeven zuidelijke provincies, maar ook elders in de regio zijn de gevolgen merkbaar van de bosbranden en het verbranden van oogstresten, een jaarlijks terugkerend euvel dat Indonesië maar niet tot staan weet te brengen.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft 30.000 mondkapjes beschikbaar gesteld voor de bewoners van de zeven provincies Surat Thani, Phuket, Pattani, Narathiwat, Yala, Satun en Songkhla. Medisch personeel staat rond de klok stand-by om mensen met ademhalingsmoeilijkheden te helpen.

De situatie in Songkhla, Yala en Satun is het ergst. Daar heeft de concentratie fijn stof de veiligheidslimiet van 120 microgram per kubieke meter overschreden. Songkhla spant de kroon met 171 mcg, gevolgd door Yala (144) en Satun (141). Mensen met chronische bronchitis, ouderen, peuters en zwangere vrouwen dienen een mondkapje te dragen als ze naar buiten gaan. Ze moeten ook inspannende werkzaamheden vermijden en overdag veel water drinken.

Vissers in Pattani hebben het advies gekregen de verlichting aan boord te controleren en aan te doen als ze gaan vissen. Ze dienen extra voorzichtig te zijn om aanvaringen te voorkomen.

Op de foto een school in Yala waar mondkapjes worden uitgedeeld.

Palmolie en houtpulp bedrijven
Volgens de website van de krant (maar de krant meldt dit niet) zijn de grootste boosdoeners in Indonesië bedrijven op Sumatra en Borneo die land plat branden voor palmolie- en houtpulpplantages. Het vuur smeult vaak weken in de grond door. Het probleem wordt dit jaar verergerd door El Niño, dat voor ongebruikelijk grote droogte heeft gezorgd. Indonesië zegt onderzoek te doen naar tweehonderd bedrijven die verantwoordelijk worden gehouden voor de branden.

Scholen in Maleisië en Singapore hebben de deuren moeten sluiten, sportwedstrijden zijn geannuleerd en de toerisme-sector zit in zak en as. In Kuala Lumpur heeft de Maleisische premier Najib Razak Indonesië opgeroepen actie te ondernemen.

Ruzie Udomdej en Theerachai

Ze hebben ruzie, maar ‘praten nog met elkaar’

6 oktober – Dat de huidige en vorige legercommandant niet door één deur kunnen, was al langer bekend, maar de animositeit heeft nu een hoogtepunt bereikt met de schorsing van een benoeming en de sloop van een muur achter het borstbeeld van koning Rama V op het legerhoofdkwartier, twee maatregelen van de vertrokken Udomdej Sitabutr.

De twee haantjes hebben al lang een conflict, alhoewel ze toch samen in dezelfde klas hebben gezeten op de militaire academie en dat zou normaal een band voor het leven hebben moeten scheppen. Maar niet dus en de benoeming van Theerachai Nakvanich als zijn opvolger was Udomdej ook al niet bevallen. Udomdej had liever de jongste broer van de premier op zijn stoel gezien, maar die schoof op naar de post van permanent secretaris van het ministerie van Defensie.

Teerachai is ook benoemd als secretaris-generaal van de National Security Council, een functie die Udomdej eerder bekleedde. Udomdej blijft wel lid van de NSC en hij is ook nog altijd staatssecretaris van Defensie, dus de heren zullen elkaar nog regelmatig tegenkomen.

Teerachai heeft opdracht gegeven voor een herstructurering van de NSC, want hij vindt dat de vredesmacht van de NCPO onder zijn voorganger te traag opereerde. Het artikel noemt nog andere maatregelen van Udomdej die zijn terug gedraaid, maar het zou te ver voeren die allemaal te noemen. Het zijn er wel een paar.

Vice-premier Prawit probeerde gisteren de ruzie te bagatelliseren. ‘Er is geen enkele reden voor ongerustheid. De twee mannen praten nog met elkaar.’

Kort nieuws dinsdag 6 oktober

– Weinig nieuws over de bomaanslag bij de Erawan Shrine en wat gemeld wordt, is grotendeels oud nieuws. De Thaise verdachte Odd zou nog in het land zijn en niet, zoals mediaberichten suggereren, beschermd worden door een ‘invloedrijke figuur’ uit Kanchanaburi. De politie heeft informatie gekregen dat Odd in 2010 tijdens de roodhemd ongeregeldheden als bewaker bij de roodhemden heeft gewerkt. Naar verluidt zou hij de bommaterialen voor de aanslag hebben geleverd.

Verder gaat de politie Boonchaliew oproepen, in dit bericht aangeduid als advocaat maar eerder als lid van een juridisch team dat destijds roodhemden bijstond, die vervolgd werden. Boonchaliew plaatste een borgsom voor Odd, nadat hij in 2010 veroordeeld was voor overtreding van de noodverordening.

Een andere verdachte waar de politie driftig naar op zoek is, is Abudureheman Abudusateaer [waarom hebben die mensen allemaal van die achterlijk lange namen], kortweg Ishan, die de bomaanslag gecoördineerd zou hebben. Hij moet in Turkije zijn. De politie gaat de Turkse ambassadeur vragen of hij iets weet over diens verblijfplaats.

Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

– Het Office of the Narcotics Control Board (ONCB) gaat premier Prayut vragen gebruik te maken van zijn speciale bevoegdheid die artikel 44 van de interim-grondwet hem verleent, om met spoed een wet te fabriceren die de strijd tegen precursoren (stoffen die gebruikt worden bij de productie van drugs) kan vergemakkelijken. Het gaat om tien chemicaliën, die door de ONCB zijn voorgesteld aan Justitie. Artikel 44 zou de procedure aanzienlijk versnellen, zegt de secretaris-generaal van de ONCB.

De jacht op precursoren is een van de taken van de Safe Mekong Joint Operation, een samenwerking van de Mekonglanden en China in de strijd tegen de drugssmokkel over de rivier. Half oktober komen vertegenwoordigers uit die landen plus Vietnam weer bijeen om een verdere gezamenlijke strategie uit te werken.

– Ik meldde gisteren al iets over Teach Less, Learn More, de aanduiding van buitenschoolse activiteiten die aangeboden worden als het aantal contacturen op lagere en middelbare scholen met 2 uur wordt verminderd (zie het bericht Scholen niet klaar voor Teach Less, Learn More).

Het ministerie van Toerisme en Sport springt erop in door een trainingsprogramma te willen opzetten voor tourgidsen, want die kan de toerismesector goed gebruiken. De minister van Sport heeft het idee al besproken met haar collega van Onderwijs.

Thailand had ooit 57.000 geaccrediteerde gidsen, maar dat aantal is teruggelopen tot 30.000. Hoeveel er nodig zijn voor de 29 miljoen toeristen die dit jaar worden verwacht, meldt het bericht niet.

Leerlingen die de training met goed gevolg afsluiten, krijgen een ‘Little Host’ certificaat. De minister van Onderwijs wijst erop dat het mes aan twee kanten snijdt. De toeristen krijgen de kans locals te ontmoeten en de jonge gidsen kunnen hun taalvaardigheid bijspijkeren. (Zie pagina Onderwijs)

– Vice-premier Somkid, belast met economische zaken en leider van het economisch team van het kabinet, wil dat tempo gemaakt wordt met de aanleg van drie nieuwe metrolijnen, de zogeheten Blue, Yellow en Pink Line. Vooral over die laatste twee is nog weinig bekend bij de bevolking. De aanleg is essentieel, zowel voor het openbaar vervoer in Bangkok als voor het stimuleren van de economie.

Somkid nodigde eerder particuliere bedrijven uit in overheidsprojecten te co-investeren middels een public-private partnership constructie. Voor volgend jaar staan twee andere lijnen op Somkid’s verlanglijstje: de Orange Line (Thailand Cultural Centre-Min Buri) en de verlengde Purple Line (Taopun-Rat Burana).

Gisteren spraken Somkid en minister Arkhom (Transport) met elkaar over alle transportprojecten. Ze kwamen overeen de aanleg van de nieuwe spoorwegverbindingen oost-west en noord-zuid met kracht door te zetten. Thailand legt die aan met hulp van Japan en China. Als ze klaar zijn, maken ze volgens Somkid van Thailand het centrum van de Asean Economic Community. De verwachtingen zijn hooggespannen over de lijn Kanchanaburi-Bangkok-Rayong omdat die voor betere transportmogelijkheden met Myanmar en India zorgt.

– Elk nadeel heeft zijn voordeel of is het andersom? Het goede nieuws is dat de tropische depressie de watervoorraad van de twee grote reservoirs in de provincie Chachoengsao heeft aangevuld. Ze staan nu voor de helft vol. Maar het slechte nieuws is dat in andere provincies huizen en akkers onder water zijn gelopen.

Mujigae, begonnen als tropische storm, uitgegroeid tot een tyfoon en sinds gisterochtend afgezwakt tot een depressie, zorgt voornamelijk in het Noorden van het land voor regenval. De Chao Phraya barragedam moest meer water gaan lozen om te voorkomen overstroomd te worden. Als de regen aanhoudt, gaan de deuren verder open. Het kan verkeren, want vorige maand moest de wateruitstroom verminderd worden omdat het bovenstrooms te weinig had geregend.

In Phitsanulok wordt de situatie in vijf districten en met name in Nakhon Thai scherp in de gaten gehouden. Het district werd vorige maand tot rampgebied uitgeroepen. Wellicht moeten bewoners evacueren. Het Meteorological Department voorspelt regens in de Central Plains, het Noordoosten en Oosten, maar het Sirikit stuwmeer in Uttaradit profiteert daar niet van. Het waterpeil bedraagt minder dan de helft van zijn capaciteit.

Demonstratie voor Unescap– Ruim duizend leden van het Four Regions Slums Network (FRSN) en P-Move, een burgergroep die zich inzet voor landrechten, hebben gisteren gedemonstreerd voor het kantoor van Unescap*. Ze vragen VN secretaris-generaal Ban Ki-moon druk uit te oefenen op de regering om een eind te maken aan huisuitzettingen en het gebrek aan goedkope huisvesting in stedelijke gebieden. Gisteren was World Habitat Day.

Volgens de FRSN-voorzitter worden de huisvestingsproblemen veroorzaakt door de grote nadruk op extreme economische groei. Maar die komt alleen ten goede aan een kleine groep mensen. Anderen worden naar de marge gedrukt.

Uit een onderzoek van de FRSN is gebleken dat 8.100 gezinnen gedwongen hebben moeten verhuizen om plaats te maken voor ontwikkelings en transportprojecten [waar?]. Op het platteland moeten bewoners wijken voor mijnen, energiecentrales, spoorwegen en weguitbreidingen. Bewoners die al jaren in bossen wonen, moeten hun biezen pakken omdat de bossen inmiddels tot beschermd bosgebied zijn verklaard. In het Zuiden maken de autoriteiten momenteel korte metten met rubberplantages, die illegaal in staatsbossen zouden zijn aangelegd.

De demonstranten overhandigden gisteren eerst een brief aan de UN Habitat-vertegenwoordiger en daarna trokken ze naar het Government House, waar minister Pannada (PM’s Office) een brief kreeg.

* Unescap is de United Nations Economic and Social Commission for Asia and the Pacific.

– Lijkt me een storm in een glas water. Een groep 53-jarige agenten, die in aanmerking komen voor automatische promotie naar de rang van onderofficier, is boos over een memo van Sanit Mahathaworn, waarnemend hoofd van de gemeentepolitie Bangkok, en Sanit spijt het de groep te hebben geërgerd.

In de memo schreef Sanit dat de groep geen toestemming krijgt verkeerscontroleposten te leiden om te voorkomen dat ze steekpenningen vragen. Sanit heeft zijn standpunt inmiddels genuanceerd: ‘De groep telt veel goede mensen, maar enkelen misdragen zich. Het was niet mijn bedoeling iemand te kwetsen. Als ze zich ongemakkelijk voelen, betreur ik dat.’

– Een zonne-energiecentrale in Prachin Buri is donderdagnacht door tien mannen grotendeels ontmanteld met behulp van twee kraanwagens. De brutale bende bond de twee bewakers vast, waarna de heren efficiënt – dat moet gezegd – hun slag sloegen, maar of ze lang van de buit ter waarde van 10 miljoen baht zullen genieten is nog maar de vraag. Een eerste dief is al aangehouden en enkele goederen zijn terug. De centrale was net klaargekomen en nog niet in bedrijf. De politie vermoedt dat de diefstal te maken had met een intern conflict in het bedrijf.

– Veertien Rohingya vluchtelingen, die zondagavond uit een centrum in Takua Pa (Phangnga) waren gevlucht, zijn niet ver gekomen. Negen werden kort daarna 800 meter vanaf het centrum gevonden, de anderen gistermiddag, schuilend in de bossen. Daar wachtten ze volgens de politie op iemand die hen zou ophalen. De Rohingya hadden een ijzeren stang uit een raam op de tweede verdieping verwijderd en zich langs dekens naar beneden laten zakken.


 

TPP vlag

TPP een vrijhandelsovereenkomst? Onzin!

5 oktober – Laat ik maar met de deur in huis vallen. Het Trans-Pacific Partnership, waarover de VS en elf landen in Atlanta vergaderen, is geen vrijhandelsovereenkomst maar een door bedrijven bestuurde handelsovereenkomst. Dat gebeurt er wanneer niet-bedrijfsmatige betrokkenen buiten de beleidsvorming worden gehouden en in het geval van de VS de volksvertegenwoordigers in het Congres.

Dit stellen Joseph E Stiglitz, winnaar van de Nobel Memorial Prize in Economic Sciences (2001), en econoom Adam S Hersh (Roosevelt Institute) als conclusie in een kritische analyse van een overeenkomst die onder het mom van vrijhandel wordt verkocht.

Op de opiniepagina van Bangkok Post schrijven ze dat in werkelijkheid ’s werelds grootste handelslobby’s van het pact profiteren. Ze geven twee voorbeelden: de farmaceutische industrie en de tabaksindustrie.

Wanneer de intellectuele eigendomsrechten worden uitgebreid tot de geneesmiddelen industrie, kan die haar monopoliepositie bij de verkoop van gepatenteerde medicijnen verlengen, soms zelfs eindeloos. Ze houden goedkopere generieke medicijnen van de markt en blokkeren concurrenten jarenlang om nieuwe medicijnen te introduceren. Zo gaat de handel eruit zien als de VS haar zin krijgt.

De tabaksindustrie zal eveneens alleen maar profiteren van de TPP, terwijl de rekening voor gezondheidszorg en milieu naar de overheid en consumenten wordt doorgeschoven. De schrijvers trekken een vergelijking met asbest. Als toen de TPP-regels hadden gegolden, hadden overheden de asbestbedrijven moeten betalen om hun burgers niet te doden.

Belastingbetalers zouden tweemaal het haasje zijn geweest. In de eerste plaats mogen ze betalen voor de gezondheidsschade en ten tweede moeten ze fabrikanten compenseren voor gemiste winsten wanneer de overheid de productie aan banden legt.

Wat de consequenties voor Thailand zouden zijn, wanneer het land zich bij het blok aansluit, is al eerder in andere artikelen aan de orde geweest. Het zijn met name de patiëntenverenigingen die zich tegen aansluiting verzetten omdat medicijnen, bijvoorbeeld tegen HIV/Aids, onbetaalbaar dreigen te worden. Op de pagina Gezondheidszorg is daarover het een en ander te vinden.

(Bron: Bangkok Post, 4 oktober 2015; voor het gehele artikel klik hier)

Meer nieuws
6 oktober: 12 Pacific nations agree to historic TPP trade accord
6 oktober: TPP deal reached ‘in principle’
3 oktober: Pacific trade negotiators push hard for deal

TPP

Bangkok Post over bomaanslag: Veel over weinig

5 oktober – Opnieuw vraag ik mij bij het lezen van de berichtgeving over de bomaanslag bij de Erawan Shrine af: lees ik nu een respectabel dagblad of lees ik de Politiebode? Nog erger, want het artikel somt niet alleen elk detail van het politieonderzoek op, maar bevat ook veel oud nieuws, dus misschien lees ik wel het plaatselijke sufferdje.

De kop van het openingsartikel vandaag luidt: Pier bomb suspect ‘headed South’ en daarmee is het enige nieuwsfeit van belang wel samengevat. Dat het onderzoek door de nieuwe politiecommissaris Chakthip is overgedragen aan assistent politiechef Srivara kan toch nauwelijks relevant worden genoemd voor de lezers van Bangkok Post. De mededeling van gisteren dat Boonchaliew geen advocaat is, maar lid van het juridisch team was dat tijdens de roodhemd ongeregeldheden in 2010 roodhemden bijstond, wordt nu toegeschreven aan een bron met een naam.

Boonchaliew zou destijds de borgsom gestort hebben voor een van de Erawan-verdachten, de Thai Odd toen hij terecht stond voor overtreding van de noodverordening. Odd is een roodhemd en dat komt de Thaise autoriteiten goed uit, want dat de bomaanslag een vergeldingsactie was voor de deportatie van 109 Uighur vluchtelingen naar China, wil er bij hen maar niet in. We hebben toch niets verkeerds gedaan?, pruilen ze.

Ik zou het bijna vergeten: de ‘man in het blauwe shirt’, die de bom bij de Sathon pier in het water heeft gegooid, waar hij een dag later ontplofte, heeft de benen genomen naar Maleisië. Dat weet Chakthip, want hij zegt smokkelaars te hebben gesproken die de man kennen. Hij heeft ook al een naam: Zubair Chajinda.

Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

Limerick van de dag – een tweeluik
1-2-3-4-5-6-7
Wie mag ik een zoentje geven?
Doe ‘t liever niet
Als iemand ‘t ziet
Heb je in Thailand geen leven

1-2-3-4-5-6-7
Wie mag ik een vuistslag geven?
Doe ‘t in ‘t geniep
Niemand die ‘t ziet
Anders ga je wat beleven

Ontslagen rechtbankpresident vecht door

5 oktober – De ontslagen president van de Supreme Administrative Court, het hoogste bestuursrechtscollege, zet vandaag zijn tegenaanval voort. Na eerder de NACC te hebben gepetitioneerd [ja, dat werkwoord bestaat echt] gaat hij vandaag een verzoekschrift indienen bij His Majesty’s Principal Private Secretary. In beide petities zegt hij in strijd met de wet ontslagen te zijn.

Hassawut Withitwiriyakul pasfotoHassawut Withitwiriyakul is ontslagen omdat hij gelobbyd zou hebben voor de benoeming van een hoge politiefunctionaris. De juridische commissie van de rechtbank heeft dat vastgesteld, maar het panel dat naar de zaak onderzoek heeft gedaan, was verdeeld over de schuldvraag.

Vandaag komt Hassawut uitgebreid aan het woord in een interview met de krant. Zo lezen we over de gezondheidsproblemen van hem (tumor op zijn rechterwang) en zijn echtgenote (hoog cholesterolgehalte).

Dat leverde problemen op want tijdens de schorsing van zes maanden voorafgaand aan zijn ontslag kreeg hij niet doorbetaald en had hij ook geen recht op gratis medische zorg. Zijn dienstauto moest hij ook missen.

De afgelopen zes maanden leefde de ex-president een eenvoudig leven. Hij werkte in de tuin, las, reciteerde gebeden en mediteerde. ’Ik geloof in karma. Ik ben bereid de prijs te betalen voor wat ik anderen heb gedaan. […] Ik ben bereid degenen die me onheus hebben behandeld te vergeven, maar ik ga wel door recht te zoeken en te proberen mijn reputatie te herstellen.’

Volgens Hassawut is hij het slachtoffer van een machtsstrijd tussen rechters die banden hebben met de Raad van State en rechters die tegen het ministerie van Binnenlandse Zaken aanschurken. ‘Iemand had de pik op me. [Vrij vertaald] Tegen me is een campagne gevoerd om mijn reputatie te beschadigen.’

Hassawut gaat niet bij de bestuursrechtbank in beroep tegen zijn ontslag, want daarover zou dan beslist worden door dezelfde rechters die hem ontslagen hebben. Hij zoekt andere wegen om het recht te zoeken dat hij zegt te verdienen. ‘Ik vecht door tot de laatste adem.’

Routekaart Saen Saep kanaal

Grote schoonmaak voor vervuild Saen Saep kanaal

5 oktober – De bezem gaat door khlong Saen Saep in Bangkok [Beetje rare metafoor]. Het ministerie van Transport vraagt aan de regering toestemming voor een plan om het zwaar vervuilde kanaal te reinigen. De schoonmaakoperatie moet model staan voor andere vervuilde waterwegen, aldus een bron bij het ministerie. [Stel je voor dat er geen lekkende bronnen meer zouden zijn, de krant zou een stuk dunner zijn.]

De operatie die zes jaar in beslag gaat nemen, richt zich op het kanaal in de districten Min Buri en Nong Chok. Het Dissolved Oxygen Level dient verdubbeld te worden, zodat het water voldoet aan de eisen van het ministerie van Milieu. En de Biochemical Oxygen Demand [leve de vaktermen, staat gewichtig] moet omlaag.

De gemeente Bangkok is verantwoordelijk voor het project, het Marine Department ontfermt zich over de aanlegplaatsen en het Royal Irrigation Department mag het deel buiten Bangkok onder handen nemen. Onderschat het project niet want het Department of Industrial Works en het Pollution Control Department (voor de waterkwaliteit) en de Industrial Estate Authority (voor het deel in de Bangchan Industrial Estate in Min Buri) zijn er ook bij betrokken.

Het water krijgt een biologische en chemische behandeling om het zuurstofgehalte te vermeerderen, huishoudens en fabrieken wordt gevraagd geen afvalwater in het kanaal te lozen en er geen rommel in te gooien, er wordt een dijk van gewapend beton aangelegd, er komen faciliteiten [?] voor de zuivering van afvalwater en de bevolking wordt middels een campagne over het nut van conservering voorgelicht. De operatie kost 6,98 miljard baht, een bedrag dat zal moeten worden opgehoest door de gemeente en overheidsdiensten.

Scholen niet klaar voor Teach Less, Learn More

5 oktober – Het motto luidt: Teach Less, Learn More en als oud-docent en didacticus kan ik het daar alleen maar mee eens zijn, want er wordt te veel frontaal lesgegeven in het onderwijs. Dus geen verkeerd initiatief van het ministerie van Onderwijs om per dag twee uur af te snoepen van de contacttijd [die erg lang is in Thailand] en die te laten besteden aan buitenschoolse activiteiten, zoals het planten en oogsten van rijst.

In november begint een proef op 3.000 van de 38.000 scholen die onder het beheer staan van het Office of the Basic Education Commission (Obec, in Nederland: openbaar onderwijs). In het lager onderwijs gaat het aantal contacturen van 30 à 35 uur per week naar 22 uur en in het middelbaar onderwijs van 35 naar 27 uur.

Op papier is het allemaal goed geregeld. Het ministerie heeft richtlijnen vastgesteld voor drie soorten buitenschoolse activiteiten: bevordering leervermogen, cultivering eigenschappen en waarden, en het ontwikkelen van werk- en leefvaardigheden.

Maar het is de vraag of scholen er klaar voor zijn, schrijft Bangkok Post in een Special Report, want de scholen hebben een maand de tijd gekregen voorbereidingen te treffen, en volgens de directeur van de Phyathai school ontbreken richtlijnen van Obec. Hij zegt uitgenodigd te zijn voor een bijeenkomst op 13 en 14 oktober, waardoor twee weken beschikbaar zijn voor voorbereidingen. Als mogelijke problemen ziet hij een tekort aan onderwijzers en materialen. Hij is ook bang dat zijn leerlingen slechter gaan scoren op de Ordinary National Education Test. [Nog slechter dan slecht?]

Docent Sompong Jitradab (Faculteit Onderwijs, Chulalongkorn universiteit) wijst op een structureel probleem van het Thaise onderwijs. Het beleid is niet consistent. Elk semester veranderen regels op het gebied van lesinhoud, rooster en toetsen. ‘Met elke nieuwe minister van Onderwijs [de huidige is de 17de in de afgelopen 14 jaar] verandert het onderwijsbeleid’, zegt hij.

Obec dient tenminste 8 à 9 maanden uit te trekken voor haar mooie plannetje, vindt hij, want onderwijzers moeten herschoold worden en het toetssysteem moet op de helling. Evenals het hiervoor genoemde schoolhoofd is Sompong bang dat leerlingen slechter gaan presteren als de leerstof gelijk blijft en het aantal contacturen vermindert, met als gevolg een run op bijlesscholen.

De Chulalongkorn universiteit heeft onlangs een onderzoekje gedaan naar de mening van leerlingen. Van de 2.089 ondervraagde leerlingen steunt 76,4 procent de vermindering van het aantal contacturen. 58,7 procent is niet bang dat ze slechter gaan presteren. 75,6 procent denkt door het kleiner aantal uren gelukkiger op school te zijn. Als meest gewenste buitenschoolse activiteiten werden drama en tekenen genoemd, gevolgd door huiswerk maken en dingen doen die relevant zijn voor het dagelijks leven zoals koken. (Zie ook pagina Onderwijs)

Wat Choeng Len, Pak Kret

Kort nieuws maandag 5 oktober

– De tropisch storm Mujigae heeft zich gisteren ontwikkeld tot een tyfoon en zorgde in verschillende provincies voor overstromingen en schade aan huizen en akkers. In het district Pak Kret (Nonthaburi) stortte de betonnen muur van Wat Choeng Len in, nadat de regen de ondergrond had weggespoeld.

Het Department of Disaster Prevention and Mitigation waarschuwt dat zware regens blijven aanhouden in 32 provincies in het Noorden, Oosten, Noordoosten en de Central Plains.

In Ratchaburi zijn de autoriteiten op zoek naar krokodillen die ontsnapt zijn uit een overstroomde krokodillenboerderij. Vier zijn dood geschoten. Bewoners die in de buurt wonen, zijn gewaarschuwd niet te gaan vissen in het nabijgelegen kanaal.

– Goed besluit van prinses Maha Chakri Sirindhorn, de sympathieke prinses die bij bezoeken altijd aantekeningen en foto’s maakt en bij rondleidingen een geïnteresseerde indruk maakt, hetgeen niet van alle leden van de koninklijke familie gezegd kan worden.

De prinses heeft besloten het honorarium van 26 miljoen baht dat ze als docente aan de Chulachomklao Royal Military Academy heeft verdiend, aan de stichting van de academie te schenken. Want, zegt ze: Ik heb vaak verstek laten gaan omdat ik het koningspaar op bezoeken moest begeleiden. De prinses doceerde 35 jaar aan de academie en ging onlangs met pensioen. Wat ze doceerde, heb ik nergens gelezen.

Kapi (garnalenpasta), zo is gebleken uit een steekproef op lokale markten in Krabi, is verontreinigd met kleurstof en dat is niet toegestaan, want gevaarlijk voor de gezondheid van de consument. Een functionaris van het volksgezondheidskantoor in Krabi waarschuwt de producenten. Als ze ermee doorgaan, worden juridische stappen tegen hen gezet en die kunnen leiden tot een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar en/of een boete van 20.000 baht. De verontreinigde monsters gaan als bewijs gebruikt worden als aangifte wordt gedaan bij de politie.

Cartoonist Sia– Hij hoefde niets te ondertekenen, maar hem is wel te verstaan gegeven dat hij vervolgd gaat worden als zijn cartoons in de toekomst schadelijk zijn.

Cartoonist Sakda Sae lao, beter bekend als Sia, van de Thaise krant Thai Rath moest gisteren bij het leger op het matje komen voor, zoals dat eufemistisch heet, ‘attitude adjustment’.

Het gesprek duurde maar anderhalf uur, waarschijnlijk omdat Sia toegaf dat zijn cartoons kritischer zijn geworden. ‘Ze zijn voor de regering misschien te satirisch, maar ze zijn wel goed bedoeld.’ Hij heeft beloofd zijn tekeningen op feiten te baseren, ‘maar dat gold al voor mijn werk want mijn ideeën komen voort uit perspublicaties’. Sia moest vorig jaar twee weken na de coup ook al bij het leger opdraven.

– Zou het helpen een tweede golf van cyberaanvallen op de regeringswebsites te voorkomen? Daar heeft de Facebookgroep Single Gateway: Thailand Internet Firewall mee gedreigd als de regering niet uiterlijk 14 oktober haar plan intrekt al het internetverkeer door een single gateway te leiden.

Een minister van het PM’s Office riep de activisten gisteren op zich te beheersen, want er is nog niets beslist, hetgeen volgens de tegenstanders niet waar is. Een woordvoerder van de regering probeerde het ook: ‘Hoe kan de regering haar gateway plan intrekken? Het is nog niet van kracht.’

Veel gewicht zullen de ontkenningen niet in de schaal leggen, vermoed ik zo, maar dat merken we na de 14de wel.

– De Royal Thai Police gaat in beroep tegen het vonnis van de Chiang Mai Administrative Court, waarbij ze bevolen werd het bouwbedrijf PCC Development and Construction Co 96,9 miljoen baht te betalen voor de door het bedrijf 335 gebouwde (maar niet afgebouwde) politiebureaus.

De bouw werd destijds afgebroken toen de politie het contract verbrak omdat de opleveringsdatum al driemaal was overschreden. Volgens de aannemer was de overschrijding het gevolg van grond die niet tijdig ter beschikking was gesteld en trage goedkeuring van de bouwplannen. De politie was ook traag met betalen.

Na het verbreken van het contract stapte het bedrijf naar de rechter want het wil natuurlijk wel betaald worden voor het werk dat gedaan is. Maar de politie zal wel redeneren dat het bedrijf een wanprestatie heeft geleverd en om die reden in beroep gaan. [De krant meldt dit niet.]


 

Graduation foto met zetstuk

Graduation: Indrukwekkend, uitdagend… en duur

4 oktober – Wie wel eens een graduation op de tv heeft gezien, is vertrouwd met het beeld. Een grote zaal met honderden afgestudeerden, vooraan een koninklijke hoogheid, hoog gezeten. De studenten lopen in een lange rij naar voren, allemaal in hetzelfde tempo en met dezelfde pas.

Een voor een stappen ze naar voren, tonen de palm van hun hand (een traditioneel gebaar om te tonen dat ze ongewapend zijn) en krijgen het diploma uitgereikt. Ze doen enkele stapjes terug en draaien zich om.

Daarna de volgende, de volgende en de volgende… in hoog tempo. Geen lachje valt te bespeuren. Als je niet beter wist, zou je kunnen denken dat er iemand overleden is. Of dat je kijkt naar een militaire parade.

Diploma-uitreiking is in Thailand een serieuze aangelegenheid en het speelse vrijdagtijdschrift Guru van Bangkok Post zou Guru niet zijn als er in het hoofdartikel niet enigszins ironisch aandacht aan wordt besteed.

Graduation checklistDe ceremonie is niet alleen serieus, maar ook kostbaar. Er moet een toga worden gehuurd in de kleur van de universiteit en fotograaf gehuurd. Om er piekfijn uit te zijn is een bezoek aan kapster en schoonheidssalon vereist.

Een familielid wordt ingeschakeld om in een boodschappenwagentje de cadeaus te vervoeren. Vrienden en vriendinnen worden op Facebook uitgenodigd en na afloop wordt de heugelijke gebeurtenis  thuis gevierd met drank, zoals altijd in Thailand veel drank, en eten.

De ceremonie beslaat twee dagen, want een dag eerder wordt op de uni een generale repetitie gehouden, zodat elke student weet wat er van hem/haar wordt verwacht. En vooraf wordt een fotoshoot belegd, waarmee de uitnodiging op de social media wordt opgeleukt.

Guru geeft enkele suggesties  – nou ja, suggesties, meer stereotypen die in elke uitnodiging voorkomen: een foto van jezelf, terwijl je je onder je toga verbergt; een dramatische opname op het dak van een hoog gebouw; een foto op een tennis- of basketveld, zelfs als je er nog nooit een voet hebt gezet. Da’s lachu joh…

De kosten moeten in de vele duizenden baht lopen, want alleen al een fotograaf voor een dag huren kost 3.000 tot 5.000 baht en met helium gas gevulde ballonnen om uit te delen kosten 80 tot 300 baht per stuk.

Guru schrijft ‘Er is één deel van het hoger onderwijs in Thailand waarvan we rustig kunnen zeggen dat het indrukwekkender en uitdagender is dan dat van welk ander land: onze graduating ceremonies.’ En na het lezen van het hoofdartikel kan ik dat alleen maar bevestigen.

(Bron: Guru, Bangkok Post, 2 oktober 2015)

Thailand Stand Up Challenge slaat aan

4 oktober – Drie dagen na de bomaanslag bij de Erawan Shrine plaatste Dhanapol Phanngam, vierdejaars student aan de faculteit bosbouw van de Kasetsart universiteit, een foto van zichzelf, genomen in Kanchanaburi, op Facebook. Hij vroeg anderen ook een foto te plaatsen en te vertellen dat de mensen in Thailand niet ontmoedigd zijn door de aanslag. De foto’s moesten laten zien dat Thailand nog steeds voor toeristen een prachtig land is om te bezoeken.

Binnen de kortste tijd scoorde de uitdaging als een gek. Instagram had begin deze maand 26.597 postings met de hashtag #thailandstandupchallenge en 15.000 met de hashtag @strongertogether. Het aantal postings op Facebook beloopt in de duizenden.

Wie de uitdaging accepteert, dient drie dagen met als status openbaar een foto van zichzelf te plaatsen, de locatie aan te geven en een van de hastags te vermelden. Vervolgens nodigt ieder weer anderen uit hetzelfde te doen, zodat een sneeuwbaleffect ontstaat.

Supaporn Sukanthong (30) werd door Facebook vriendinnen uitgedaagd. Ze plaatste foto’s die ze op reis had gemaakt en stuurde de uitdaging onmiddellijk door naar vier vriendinnen. ‘Ik wil mijn reiservaringen door middel van mijn foto’s delen om anderen te inspireren naar Thailand te reizen. Ons land heeft veel mooie plaatsen om te bezoeken. Toen ik de foto’s zag die mijn vriendinnen hadden gestuurd, wilde ik gelijk mijn rugzak inpakken en vertrekken.’

De uitdaging is niet onopgemerkt gebleven bij de Tourism Authority of Thailand. Gouverneur Yuthasak complimenteerde de initiatiefnemer met zijn idee. En wie weet was de gouverneur wel een beetje jaloers dat zijn TAT niet zelf op het idee was gekomen.  (Bron: Bangkok Post, 3 oktober)

Limerick van de dag
Valt u bij een misdrijf door de mand
Neem de benen naar het buitenland
Verlaat huis en haard
Tot het is verjaard
Zo doen de Thai het, in dit land

National Savings Fund slaat ook aan

4 oktober – Het in augustus van kracht geworden National Savings Fund (NSF), een pensioenvoorziening voor werkers in de informele sector, telt inmiddels 311.000 deelnemers die tot eind september een bedrag van 292 miljoen baht hebben ingelegd. De regering heeft dat bedrag aangevuld met 204 miljoen baht. Het aantal deelnemers overtreft de voorspelling, want voor het gehele eerste jaar was gerekend op 100.000 tot 200.000 deelnemers.

De voorgeschiedenis meldde ik al eerder. Het fonds is een initiatief van de regering Abhisit, het werd tegengehouden door de regering Yingluck en dan nu geactiveerd door de militaire regering. Het is bestemd voor personen van 15 tot 60 jaar die niet op een andere wijze een pensioenvoorziening hebben en dat zijn circa 25 miljoen Thai.

De minimum inleg bedraagt 50 baht per maand, de maximum inleg 13.200 baht per jaar. De regering vult die aan met een variabel bedrag afhankelijk van de leeftijd van de deelnemer. Het pensioen gaat op 60-jarige leeftijd in.

De NSF-wet is op 26 september geamendeerd met een voorziening voor mensen van 50 tot 60 jaar. Zij mogen 10 jaar sparen voor hun pensioen, mits ze zich binnen een jaar opgeven. (Bron: Bangkok Post, 3 oktober)

Hoogbouw langs de Chao Phraya

Condomarkt Bangkok slaat ook nog steeds aan

4 okober – De condominium markt in Bangkok trekt zich niets aan van de economische malaise en de stijgende huishoudschulden, want ook het tweede kwartaal boekte weer groeicijfers. Het aanbod aan de periferie van Bangkok domineerde de markt met 73 procent van het totale aanbod.

De vraag van vermogende kopers bleef sterk, daar flats van 150.000 baht per vierkante meter op eerste klas locaties snel uitverkocht waren. Flats wat verder verwijderd van het openbaar vervoer in het middensegment waren minder in trek. Over de gehele linie stegen de prijzen, met name van woningen in het allerduurste marktsegment.

Aan het eind van het tweede kwartaal bedroeg het aanbod 362.697 eenheden, 4,2 procent meer dan in het eerste kwartaal en 23,9 procent meer dan eind vorig jaar. Tot nu toe zijn dit jaar 34.439 eenheden, verdeeld over 71 projecten, toegevoegd aan het aanbod waarvan alleen al 20.780 eenheden van 37 projecten in het tweede kwartaal.

De binnenstad van Bangkok vertoonde de kleinste groei met 6 procent. Het aanbod bedraagt slechts 1.242 eenheden als gevolg van de schaarste aan grond en de hoge grondprijzen. De meeste eenheden zijn minimaal grade A om de hoge prijzen te rechtvaardigen. Ook aan de rand van het centrum vindt een soortgelijke ontwikkeling plaats naar flats in het hogere marktsegment in de buurt van een openbaar-vervoersverbinding.

Condoprojecten met grote aantallen eenheden worden hoofdzakelijk in de periferie van Bangkok ontwikkeld, sommige in de buurt van geplande metro (light-rail?) stations zoals Aspire Erawan met 1.576 eenheden en Lumpini Mix Theparak-Srinakarin met 2.041 eenheden.

De verkoop nam in het tweede kwartaal toe van 84 naar 85,3 procent, vergeleken met eind 2014. Halverwege het jaar waren 309.388 van 362.697 condo’s verkocht. In heel Bangkok stegen de prijzen maar niet met hetzelfde percentage. In het centrale zakendistrict stegen de prijzen het snelst. De gemiddelde verkoopprijs bedroeg 212.588 baht per vierkante meter, 18,5 procent meer dan vorig jaar.

In de randen van het centrum bedroeg de gemiddelde verkoopprijs 127.578 baht per vierkante meter. De prijsstijging van 15,6 procent wordt veroorzaakt door hogere grondprijzen langs grote wegen en de metroroutes, zoals de Ratchadaphisek en de Rama IX weg.

Zorgelijk is de situatie in de periferie van Bangkok waar veel onlangs klaargekomen projecten te duur geprijsd zijn in verhouding tot vergelijkbare eenheden aan de randen van de binnenstad, die een betere toegang tot openbaar vervoer hebben. (Bron: Bangkok Post, 3 oktober)

Overstroming Bangkok

Stormwaarschuwing voor 32 provincies

4 oktober – De tropische storm Mujigae bereikt vandaag het noorden van Vietnam, waardoor 32 provincies in Thailand eveneens vandaag* rekening moeten houden met zware stortbuien. Ook Bangkok krijgt het zwaar te verduren en daar is het stadsbestuur niet blij mee, want de afgelopen dagen bracht een moesson al zware regens.

Op vrijdag viel in de hoofdstad 11 centimeter regen, een hoeveelheid water die het riool op veel plaatsen niet aan kon. Gevolg: wegen veranderden in kanaaltjes, auto’s ploegden tot over hun assen in het water, automotoren gaven de geest en het verkeer raakte in de knoop. Het zijn de bekende beelden die telkens weer terugkeren.

Adjunct-gouverneur Amon Kitchawengkun gaf deze keer de schuld maar eens aan de bebouwing van groene plaatsen, die voorheen als spons fungeerden, en het verdwijnen van kreken die plaats moesten maken voor de bouwdrift van Bangkok. Als lange-termijn oplossing noemde hij de aanleg van een ondergrondse tunnel om water af te voeren van de Ratchadaphisek Road en andere plaatsen waar het water zich ophoopt, naar de Chao Phraya. [Laatst schreef een columnist in Bangkok Post dat in Thailand woorden belangrijker zijn dan daden. Het gaat erom wat je zegt, niet wat je doet.]

De stuwmeren Bhumibol en Sirikit, Bangkok’s belangrijkste waterleveranciers, profiteren niet van Mujigae, tenzij de tropische storm in Vietnam een zuidelijker route kiest. Bovendien ligt in het Noorden een hogedrukgebied in de weg, dat de vorming van regens tegenhoudt, aldus Royol Chitradon, directeur van het Agro Informatics Institute. De stuwmeren Pasak Chonlasit in Lop Buri en Ubon Ratana in Khon Kaen profiteren daarentegen wel van de regens.

* Thailand telt 77 provincies. Wat het verband is tussen een tropische storm die in Vietnam aankomt en regens in Thailand, begrijp ik niet, maar ik ben dan ook geen meteoroloog. Misschien het voorspel? De 32 provincies liggen in het Noorden, Noordoosten en Oosten.

Bomaanslag: Politie speurt naar politiek motief

4 oktober – Ik schreef het gisteren al: de politie lijkt er alles aan gelegen om de bomaanslag bij de Erawan Shrine toe te schrijven aan politieke dissidenten [lees: roodhemden, de machtsbasis van voormalig regeringspartij Pheu Thai]. Vandaag [althans in de krant] voert de politie een advocaat ten tonele die in mei 2010 borgtocht aanvroeg voor Odd Phayungwon, een van de zeventien verdachten tegen wie in de Erawan-zaak een arrestatiebevel is uitgevaardigd.

Odd stond toen terecht wegens overtreding van de noodverordening tijdens de roodhemd ongeregeldheden en de advocaat plaatste een borgtochtsom van 40.000 baht. Volgens een politiebron is de advocaat ook werkzaam voor enkele Pheu Thai bobo’s, maar de partij ontkende dat gisteren.

De bron zegt dat de advocaat oud-premier Thaksin en zijn toenmalige echtgenote  heeft vertegenwoordigd. Hij zou ook de voormalige partijleider van PT hebben bijgestaan alsmede oud-premier Yingluck.

Politiewoordvoerder Prawut zegt dat nog moet worden uitgezocht of de advocaat voor Odd in de bres is gesprongen. ‘Als dat waar is, wordt hij opgeroepen, omdat we proberen Odd te traceren en voor het gerecht te brengen.’

De waarnemend secretaris-generaal van PT zegt de advocaat niet te kennen en ontkent dat hij ooit voor de partij heeft gewerkt. Hij zou wel voor individuele roodhemden gewerkt kunnen hebben die in 2009 en 2010 vervolgd werden.

Roodhemdleider Nattawut Saikuar ontkent dat Boonchaliew [want zo heet hij] voor het UDD (roodhemdbeweging) heeft gewerkt. En een bron die hem kent, zegt dat Boonchaliew geen advocaat is, maar het juridisch team heeft geholpen dat de roodhemden bijstond. Volgens hem kent Boonchaliew Odd niet persoonlijk.

De man in het zwart, van wie een foto circuleert [ook door Nieuws uit Thailand getoond] is niet Odd, maar een ander, zegt Nattawut. Volgens hem circuleert de foto om een politiek motief te suggereren voor de bomaanslag bij de Erawan Shrine.

Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

Cyberclub dreigt met nieuwe aanvallen

4 oktober – Een Facebookgroep met de naam Single Gateway: Thailand Internet Firewall  geeft de regering tot 14 oktober de tijd haar onzalige ‘plan’ in te trekken voor een enkele poort tot het wereldwijde web. Plan tussen aanhalingstekens, want de regering zegt dat het om een discussieonderwerp gaat. Na 14 oktober kan de regering nieuwe aanvallen verwachten, wanneer ze niet tot inkeer komt.

Volgens de groep houdt de regering vast aan haar voornemen al het internetverkeer te bundelen, zoals gebleken is uit haar reacties op de aanvallen van vorige week woensdag en donderdag. Er is zelfs gedreigd met juridische actie tegen de aanvallers. De aanvallen na de 14de zullen ‘feller en sterker’ zijn dan de vorige. De groep zegt dat het noodzakelijk is zich te verweren tegen de overheids dictatuur in zowel het echte leven als in de cyberspace.

Ze zal proberen de gevolgen voor de bevolking zoveel mogelijk te beperken, waarbij ze aantekent dat een single gateway ‘onmetelijke schade’ zal veroorzaken aan de economie, samenleving en de politiek.

Volgens de groep heeft het kabinet op 30 juni al een besluit genomen en worden thans de laatste stappen gezet het project te realiseren. Een circulaire van het kabinet van 27 augustus, gericht aan ministeries en overheidsdiensten, zou hiervoor instructies van de premier bevatten.

Premier Prayut ontkende vrijdag instructies te hebben gegeven. Hij zei dat de zaak ‘in discussie’ was bij de betrokken diensten. De single gateway zou een van de opties zijn. Regeringswoordvoerder Sansern herhaalde gisteren de woorden van de premier.

De woordvoerder van voormalig regeringspartij Pheu Thai vindt dat de regering bekend moet maken het plan te schrappen en dat ze haar excuses moet aanbieden voor het feit het voorgesteld te hebben.

Nieuwe politiecommissaris: Vertrouwen bevolking herstellen

4 oktober – De nieuwe commissaris van de Royal Thai Police, het landelijk politiekorps, weet niet of hij de vijf jaar tot zijn pensioen volmaakt. Dat hangt af van de politieke omstandigheden, zegt hij in een ‘exclusief’ interview met Bangkok Post.

Chakthip Chaijinda (55) staat sinds donderdag aan het hoofd van het korps dat 200.000 agenten telt. Voor zijn promotie leidde Chaithip het onderzoek naar de bomaanslag bij de Erawan Shrine, maar die taak is nu door een adjunct-commissaris overgenomen.

Chakthip belooft zich sterk te zullen maken om de interne scheidslijnen die het gevolg zijn van voorgaande politieke conflicten, te slechten. Hij wil ook het vertrouwen van de bevolking in de politie herstellen. Volgens hem is het image van het korps geschaad omdat er vaak over agenten wordt geklaagd, zoals over de verkeerspolitie. Hij gaat ze vertellen dat ze verkeersgebruikers bij kleine overtredingen geen geld uit de zak mogen kloppen maar een waarschuwing moeten geven.

Ook ergeren burgers zich wanneer de politie aangiftes weigert tenzij ze door iemand met invloed worden gesteund. ‘Aan die praktijk moet een eind komen.’ Niettemin meent de nieuwe man dat de meeste agenten zich goed gedragen; de slechte vormen hooguit 10 tot 15 procent.

In het interview schetst hij verder zijn houding ten opzichte van andere kandidaten die voor de post van commissaris gepasseerd zijn; de militaire regering en politici.

Lotenverkopers in de Krungthai Bank in Nakhon Ratchasima

Kort nieuws zondag 4 oktober

– Verschillende geldautomaten van de Krungthai Bank zijn gisteren uitgevallen omdat lotenverkopers massaal naar negentig filialen van de bank trokken om loten voor de nieuwe trekking te reserveren. Dat kon in persoon, online of via een ATM. In totaal registreerden 12.869 verkopers zich binnen een tijdbestek van 45 minuten voor 26 miljoen loten. Dat leidde tot enigszins chaotische taferelen en uitvallende ATM’s.

Het was voor het eerst dat de verkopers op deze manier in het bezit konden komen van loten. De resterende 74 miljoen loten worden via het oude quotasysteem toegewezen. De nieuwe methode heeft tot doel de tussenhandel uit te schakelen, die wordt gedomineerd door een klein aantal grote jongens. Door die tussenschakel zien verkopers zich genoodzaakt de loten voor meer dan de voorgeschreven prijs van 80 baht te koop aan te bieden.

Vanaf 15 november mogen individuele verkopers maximaal 1.500 paren [loten worden per paar verkocht] verkopen. Thans is het maximum 5.000. Door het maximum te verlagen, kunnen meer verkopers loten verkopen.

Of de verkoop via de bank een oplossing biedt wordt betwijfeld door een verkoper die zegt dat de tussenhandelaren mensen inhuurt om zich namens hen te registreren.

– Premier Prayut ergert zich (weer eens) aan de media die hebben gemeld dat juridisch expert Meechai Ruchupan besloten heeft voorzitter te worden van de nieuwe grondwetcommissie. Volgens regeringswoordvoerder Sansern is de premier bang dat Meechai zich onder druk gezet voelt. Sansern zegt dat Meechai nog geen besluit heeft genomen. Vrijdag sprak hij met Prayut over de samenstelling van de 21 leden tellende commissie. Daarvan laat hij het afhangen of hij de functie accepteert. Morgen maakt hij zijn besluit bekend. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging)

– Het Thaise staalbedrijf Sahaviriya Steel Industries Plc sluit haar dochterbedrijf in Teesside (Engeland) waardoor 1.700 werknemers op straat komen te staan. Sahaviriya dat zwaar in het krijt staat bij drie banken en vorige maand geen kans zag een lening af te lossen, heeft de Central Bankruptcy Court toestemming gevraagd voor business rehabilitation (zoiets als uitstel van betaling? Onder curatele stelling?) Op 21 december buigt de rechtbank zich over het verzoek.

– Het Land Transport Department (LTD) heeft de politie op haar vingers getikt omdat bonnen worden uitgeschreven voor wijzigingen aan auto’s die toegestaan zijn. Het LTD heeft een brief gestuurd waarin de regels worden uitgelegd. ‘Het probleem is dat de politie ons niet vraagt welke wijzigingen verkeerd zijn’, zegt het hoofd van het LTD-kantoor 5 in Bangkok. Automobilisten hebben geklaagd over onterechte bekeuringen.

– De nieuwe commandant van het Vierde Legerkorps in het Zuiden hoopt door zijn afkomst een bijdrage te kunnen leveren aan beëindiging van het geweld. Wiwat Pathomphak is boeddhist en geboren in Narathiwat, een van de provincies die sinds 2004 door geweld worden geteisterd.

Hij zegt zeer gemotiveerd te zijn om uit liefde voor zijn thuisprovincie veranderingen tot stand te brengen. ‘Dit is mijn thuisland. Ik wil vrede brengen in mijn thuisland.’ Wiwat doet al 30 jaar dienst in het Zuiden. Hij is tevens hoofd van het Internal Security Operations Command Region 4.

Alhoewel hij het beleid van de regering steunt, is hij zich ervan bewust dat militaire operaties alleen niet in staat zijn om een eind te maken aan het geweld. De dialoog met verzetsgroepen is cruciaal evenals de pogingen van de regering om opstandelingen over te halen hun groep te verlaten.

– Een Russische man van 54 heeft zich door ophanging van het leven beroofd. Zijn lichaam werd hangend aan een boom achter een tempel in Ban Lamung (Chon Buri) gevonden. De man had drie dagen eerder zijn intrek in de tempel genomen, nadat zijn vriendin uit Buri Ram zijn geld had gestolen en hij nog 400 baht had. Een monnik zegt dat de man hem had verteld voor een bedrijf in Moskou te werken. Hij was met 600.000 baht aan spaargeld voor een vakantie naar Pattaya gekomen.


 

Klong Toey 2

Export blijft een zorgenkindje

3 oktober – De Thaise exporteurs verwachten dat dit jaar de export met 5 procent zal teruglopen, omdat de wereldeconomie zich traag herstelt en de valutakoersen voortdurend in beweging zijn. De maand augustus bood de exporteurs weinig hoop op verbetering want de export daalde met 6,69 procent op jaarbasis, aldus het ministerie van Handel. En dat was voor de achtste achtereenvolgende maand.

De exporteurs zeggen de stimuleringsmaatregelen van de overheid volledig te steunen alsmede het export promotieplan van het ministerie Handel. Het plan richt zich op 50 steden met een hoge groei van het bruto binnenlands product, zoals New York, Tokio, Beijing en Shanghai. In elke markt doet het ministerie onderzoek naar de consumentenvraag, het consumptiegedrag, inkomens en levensstijl.

Voor september verwacht de Thai National Shippers’ Council een contractie van 8,6 procent en voor oktober met 9,2 procent, maar voor december wordt gerekend op een bescheiden groei van 3 procent. Voor het gehele vierde kwartaal voorspelt de TNSC een contractie van 5,2 procent. (Bron: Bangkok Post, 2 oktober)

Prijzen dalen, inflatie negatief dit jaar

3 oktober – De inflatie stevent dit jaar op een negatief getal uit, en dat is voor het eerste in zes jaar na de subprime hypotheekcrisis van 2009. Toen daalde de inflatie met 0,9 procent; voor dit jaar verwacht het ministerie van Handel een inflatie van min 1 tot min 0,2 procent in afwijking van een eerdere prognose van plus 0,6 tot 1,3 procent.

De voorspelling is gebaseerd op drie factoren: de economische groeiprognose van 2,5 tot 3,5 procent, de prijs van ruwe Dubai olie van $48 tot $58 per vat en de wisselkoers van de dollar die geschat wordt op 33 tot 35 baht per dollar.

De directeur van het Office of Trade Policy and Strategy zegt dat de nieuwe prognose hoofdzakelijk uitgaat van een langzamer economisch herstel en een verdere daling van de olieprijzen. De revisie van het ministerie komt overeen met de prognose van de Bank of Thailand voor de headline consumer price index die is verlaagd van min 0,5 naar min 0,9 procent.

In september daalden de consumentenprijzen op basis van 450 producten en diensten met 1,07 procent op jaarbasis en 0,05 procent op maandbasis. Van januari tot september daalden ze met 0,9 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Van de 450 items stegen 184 in prijs, 106 werden goedkoper en 160 prijzen bleven gelijk.

De inflatie bleef vorige maand negatief door de gedaalde olieprijzen, openbaarvervoers tarieven, elektriciteitstarief, butagas en de prijzen van enkele voedingswaren, aldus directeur Somkiat.

De kerninflatie (prijzen exclusief voedsel en energieprijzen) steeg met 0,9 procent op jaarbasis en 0,07 procent op maandbasis. Gedurende de eerste negen maanden van dit jaar steeg de kerninflatie met 1,2 procent.

Alhoewel Thailand al negen achtereenvolgende maanden een negatieve inflatie kent, is nog geen sprake van deflatie, omdat de kerninflatie in september steeg. Bovendien blijkt uit de opbrengst van de BTW dat consumenten nog steeds boodschappen doen. De lage inflatie is voornamelijk het gevolg van de gedaalde olieprijzen, waardoor de productiekosten van industrieën zijn afgenomen.

Hoewel geen deflatie wordt sinds juni wel gesproken over ‘technische deflatie’. Technische deflatie is een toestand waarin de prijzen van producten en diensten zes maanden zijn gedaald omdat consumenten minder besteden. Fabrikanten verlagen vervolgens hun prijzen.  (Bron: Bangkok Post, 2 oktober)

Jezus: Is dat niet Santa Claus?

3 oktober – Het onderwijsstelsel van Thailand stimuleert niet bepaald een intellectuele cultuur. Leren is van buiten leren, leerlingen maken zich schuldig aan plagiaat, kritisch denken wordt niet bevorderd en het niveau is over de gehele lijn onder de maat.

Zowel internationale onderwijsvergelijkingen als wat onderwijsgevenden dagelijks ervaren, wijzen erop dat leerlingen slechts een minimale kennis hebben van de wereldgeschiedenis, vaak weinig tot niets weten van de exacte vakken en vaak niet vertrouwd zijn met historische mijlpalen in de volkscultuur afgezien van de laatste mode en muziektrends uit Zuid-Korea en het Westen.

Dat leidt tot beschamende taferelen. Voorbeeld: Van de dertig vierdejaars studenten met het hoofdvak Communicatiewetenschap aan een bekende universiteit in Bangkok konden de meesten niet alleen geen enkele Griekse filosoof noemen, maar ze hadden ook niet het flauwste benul van hun filosofische denkbeelden. Evenmin waren ze vertrouwd met de basis leerstellingen van het christendom, de joodse leer en de islam. Enkelen verwarden Jezus met Santa Claus.

Het is nog erger. In een andere klas voor gevorderden gaven de meeste studenten toe nog nooit van Winston Churchill te hebben gehoord. Velen waren daarentegen vertrouwd met Adolf Hitler, die ze denkbeelden toedichtten als ‘Hij wilde iets anders proberen’, zoals een 22-jarige student zei. Maar van de Shoah had hij nog nooit gehoord.

‘Op de middelbare school hebben we niet veel geschiedenis geleerd’, legde de student uit toen hem werd verteld wat Hitler allemaal op zijn geweten had. ‘Leraren hechtten weinig waarde aan het vak, dus dachten we dat het niet belangrijk was.’

In andere woorden: Als het gaat om kernvakken zoals wereldgeschiedenis, filosofie, geografie enzovoort worden Thaise leerlingen slecht bediend door het onderwijs. Terwijl een van de doelen van de school toch is om hen in deze vakken te onderwijzen en hen kennis te laten maken met een onmetelijke rijkdom aan opgebouwde kennis, ideeën en levenservaring.

Het behoeft geen betoog dat wie in onwetendheid over het verleden leeft, alle collectieve wijsheid van vorige generaties mist. Hij is veroordeeld tot een leven met een beperkte intellectuele horizon. Dat is vooral pijnlijk voor jongeren, wier natuurlijke nieuwsgierigheid wordt gefrustreerd door een gebrek aan behoorlijke geestelijke stimulering.

Jeugdige nieuwsgierigheid naar de wereld dient te worden bevorderd, gestimuleerd en regelmatig tijdens de kinder- en tienertijd te worden geprikkeld. Wanneer dit niet gebeurt, verdwijnt ze – net als spieren die atrofiëren wanneer ze lange tijd niet worden gebruikt. (Zie pagina Onderwijs)

(Bron: International Education 2015-2016, een speciale publicatie van Bangkok Post  met beschouwingen over de staat van het onderwijs en advertenties van internationale scholen)

 Limerick van de dag
Er was eens een Thaise schoolklas
Waarin niemand ooit een boek las
Al hun leren
Was memoriseren
Wat de meester zei dat waar was

Bomaanslag: ‘Politie verzint geen verhaaltjes’

3 oktober – Het lijkt wel of de regering er alles aan gelegen is om de bomaanslag bij de Erawan Shrine toe te schrijven aan politieke dissidenten. Want, zegt vice-premier Prawit, de arrestatie van Odd Phayungwon kan leiden naar het brein achter de aanval.

Een nogal doorzichtige bewering, die haaks staat op andere commentaren, waarin uitgegaan wordt van een vergeldingsactie voor de internationaal sterk bekritiseerde deportatie van 109 Uighur vluchtelingen naar China.

OddOdd is een van de zeventien verdachten in de Erawan-zaak tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd. Hij was betrokken bij twee bomaanslagen (2010 en vorig jaar), die worden toegeschreven aan roodhemden. Critici zetten vraagtekens bij de link die de politie probeert te leggen, want over de man is bitter weinig bekend, alhoewel hij voor negen kleine vergrijpen gearresteerd is geweest.

Volgens het Department of Provincial Administration komt zijn naam niet voor in het register van Thaise burgers. Vermoedelijk is bij zijn geboorte geen aangifte gedaan en daardoor heeft hij ook geen identiteitskaart.

De politie vermoedt dat Odd materialen heeft geleverd waarmee de Erawanbom is gemaakt. Hij is ook gesignaleerd bij de appartementengebouwen in Nong Chock en Min Buri waar de politie invallen heeft gedaan en bommaterialen en Turkse paspoorten heeft gevonden. Politiewoordvoerder Prawut ontkent dat de politie verhaaltjes verzint om de bomaanslag een binnenlands politiek motief te geven.

Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

Single gateway: Prayut houdt zich op de vlakte

3 oktober – Zoals altijd bij controversiële zaken houdt premier Prayut zich op de vlakte. Over het omstreden plan om al het internetverkeer door een single gateway te leiden, zei hij gisteren: ‘Ik heb geen enkele dienst opdracht gegeven het project door te zetten. Er is nog niets gedaan. Het is niet meer dan een discussie tussen de betrokken diensten over veiligheid en de digitale economie. De single gateway is slechts een van de opties.’

Prayut zegt dat de regering heel attent is op het privacy aspect; derhalve dient de bevolking niet in paniek te raken. ‘Het onderwerp is iets, wat elk land moet bestuderen. Invoering hangt van een aantal factoren af, waaronder lessen die door andere landen met een single gateway zijn geleerd. Het is de taak van de regering een besluit te nemen en daarbij rekening te houden met de publieke opinie.’

Het plan, toevallig bekend geworden, leidde woensdagnacht en donderdag tot een aanval op enkele regeringswebsites die daardoor uiterst traag werden of ontoegankelijk waren. Vice-premier Prawit probeerde gisteren evenals Prayut de gemoederen te bedaren. Hij verwacht niet dat de poort er onder deze regering komt. ‘Ik wil niet dat het idee conflicten veroorzaakt.’  Prawit heeft, aldus de secretaris-generaal van de NSC, alle betrokken overheidsdiensten opdracht gegeven het publiek voor te lichten over de noodzaak een studie te doen naar het voorstel.

CAT Telecom president Sappachai acht het onmogelijk alle bestaande internationale internettoegangen tot één enkele samen te voegen. CAT Telecom zelf heeft er al zes via onderwater fiberkabels. Daarnaast zijn er nog tien, eigendom van andere IIG service providers (International Internet Gateway).

Maar Sappachai benadrukt wel het belang van verbetering van de veiligheid op het internet. Voor hackers is de huidige situatie in Thailand een ‘paradijs’.  Ze gebruiken Thailand als basis voor aanvallen op andere landen. Dus heeft de regering een specifieke wet nodig om legaal informatie op het internet te controleren. Singapore en Maleisië hebben zo’n wet en kunnen daardoor verdachte activiteiten onderscheppen.

Het artikel gaat verder nog in op de kosten en een verklaring van de Facebookgroep Single Gateway: Thailand International Firewall. De groep laat verdere activiteiten afhangen van de reactie van de regering. Op de opiniepagina van de krant aandacht voor de zaak in het hoofdredactioneel commentaar en een column.

Minister Apiradi Tantraporn

Kort nieuws zaterdag 3 oktober

– Dat een auto uit 30.000 onderdelen bestaat, had ik al eens gelezen, maar dat er 1.230 producten zijn die gebruikt kunnen worden om wapens te maken, is nieuw voor me. Het ministerie van Handel heeft ze bekend gemaakt en zegt dat de export ervan vanaf 1 januari 2018 extra gecontroleerd gaat worden. De producten staan bekend als ‘dual-use items’ (DUI).

Bedrijven die ze willen exporteren, moeten dit aangeven bij de autoriteiten en toestemming vragen. Het gaat om onder andere elektronica, elektrische apparaten, computers, plastic, rubbermallen, mechanische machines, koolstofvezel, fosforcomponenten en ricine, een stof die wordt gebruikt bij de productie van bio-diesel.

Het ministerie bestudeert momenteel de negatieve gevolgen van de maatregel en bekijkt hoe ze de bedrijven tegemoet kan komen. De maatregel is in overeenstemming met resolutie 1540 van de VN Veiligheidsraad (2004), die alle VN-leden verplicht maatregelen te nemen tegen de verspreiding van nucleaire, chemische en biologische wapens. Volgens minister Apiradi (Handel, foto) beschikken veel landen al over een DUI managementsysteem en kan Thailand uit concurrentieoverwegingen niet achter blijven.

– Premier Prayut, teruggekeerd uit de VS, maakt maandag de namen bekend van de leden van de nieuwe grondwetcommissie en de National Reform Steering Assembly (die hervormingsvoorstellen gaat doen). Gisteren sprak hij met Meechai Ruchupan, kandidaat voor het voorzitterschap van de grondwetcommissie. Die laat zijn beslissing of hij de voorzittershamer gaat hanteren, afhangen van de samenstelling van de commissie.

Daarna begint de procedure die moet leiden tot een nieuwe grondwet weer van voren af aan. Die is het gevolg van het afwijzen van de ontwerp-grondwet door de NRC. Zowel de NRC als de oude grondwetcommissie zijn ontbonden. Als alles goed gaat, mag de Thaise bevolking in juni 2017 naar de stembus. (Zie pagina Grondwetwijziging)

– De eerste samenwerking tussen Thailand en Japan wordt vermoedelijk de aanleg van een spoorlijn tussen Mae Sot (Mae Hong Son) en Mukdahan. De lijn gaat deel uitmaken van een verbinding die vier Indo-Chinese landen aan elkaar knoopt: Myanmar, Laos, Thailand en Vietnam. De Spoorwegen (SRT) hebben al een studie gedaan naar de lijn van 718 kilometer; Japan buigt zich nu over de details van twee secties van de route: Mae Sot-Phitsanulok en Khon Kaen-Mukdahan. Of Thailand de treinen van Japan gaat kopen of huren, is nog niet bekend.

Thans vindt al het vervoer tussen Mae Sot en Mukdahan over de weg plaats. Een spoorweg zal tot belangrijke transportkostenbesparingen leiden, zegt minister Arkhom (Transport). Hij is ook enthousiast over de verbinding die met de drie andere landen wordt gelegd. De minister verwacht de komende maanden meer vorderingen bij het project.

Het werk aan de nieuwe route kan beginnen voordat naar verwachting in 2018 wordt begonnen aan de aanleg van een hogesnelheidslijn tussen Bangkok en Chiang Mai, eveneens een samenwerking van Thailand en Japan. (Zie pagina Spoorwegen)

– Prinses Sirindhorn heeft elf onderwijzers uit Asean en Timor-Leste onderscheiden met de Princess Maha Chakri Award vanwege hun bijdrage aan het onderwijs in eigen land. Gisteren kreeg een onderwijzer uit Surat Thani de onderscheiding van de prinses tijdens de openingsceremonie van de 31ste Asean Council of Teachers in Bangkok. Hij kreeg het kleinood, vergezeld van een gulle lach van de prinses, zoals te zien is op de foto die de krant afdrukte. Een ander bekend en minder populair lid van het koninklijke huis zie ik nimmer lachen.

– De regering dient de huidige rubbervoorraad van 400.000 ton snel van de hand te doen voordat de nieuwe oogst eraan komt. De voorzitter van de Natural Rubber Council of Thailand dringt daar op aan om problemen met de rubberprijs te voorkomen.

Hij gaf gisteren een persconferentie, maar die was niet gewijd aan de rubberprijs maar aan gedoe over de selectie van leden van de Rubber Authority of Thailand. Enkele groepen van rubberplanters uit het Zuiden beschuldigen hem van lobbyen maar de voorzitter zegt dat de selectie en benoeming in overeenstemming was met het beleid van de premier om één rubberorganisatie te steunen, die rubberkwesties met de regering bespreekt.

Hoe het nu verder moet met de rubbervoorraad lees ik niet, behalve dat rubber in tal van producten verwerkt kan worden, maar in welke lees ik ook niet.

Politiecontrolepost in Dusit– De politie moet stoppen met mobiele controleposten, want de boetes die er worden uitgedeeld verdwijnen deels in de zakken van agenten. Gisteren demonstreerden leden van de Help Crime Victims Club tegen dit irritante euvel en overhandigden de nieuwe politiecommissaris Chakthip Chaijinda een petitie met 30.000 handtekeningen.

De agenten krijgen 60 procent van de boetes die ze uitschrijven. Wagens worden willekeurig aangehouden, want regels voor de controles ontbreken. Volgens de club meet de politie er met twee maten, want luxe wagens mogen doorrijden. Alleen chauffeurs die ‘van de hand in de tand leven’ (formulering petitie) worden gepakt.

De club stelt voor de vergoeding voor de kosten van levensonderhoud te verhogen om de agenten te compenseren voor het geld dat ze missen als de 60-procentsregeling wordt geschrapt en als compensatie voor de gevolgen voor hun gezondheid, want erg gezond kan het werk niet zijn te midden van uitlaatgassen. (Zie pagina Corruptie 2)

– Bewoners in Lampang hebben gisteren gedemonstreerd tegen de huidige bruinkoolmijn in Ngao en de toestemming voor een nieuwe mijn van 1.500 rai. Zo’n tweehonderd dorpelingen verzamelden zich bij het districtskantoor van Ngao en eisten dat de regering een eind maakt aan de mijnbouw die schadelijk is voor hun gezondheid en het milieu. De bewoners verzetten zich al sinds 2010 tegen de mijn.

Een delegatie mocht naar binnen waar de districtsraad vergaderde, maar toen moest de voorzitter de vergadering schorsen omdat leden uit protest vertrokken. De kamnan van tambon Ban Haeng, waar de mijn ligt, wuift de bezwaren van de tegenstanders weg, kregen de demonstranten van de voorzitter te horen. [Die zal wel omgekocht zijn, want TIT – This is Thailand.]

– Het wordt een continuing story, het controversiële ontslag van president Hassawut van de Supreme Administrative Court, het hoogste bestuursrechtscollege van het land. Hij heeft de NAAC gevraagd onderzoek te doen naar het besluit van de juridische commissie om hem de laan uit te sturen wegens vermeende inmenging bij de benoeming van een hoge politiefunctionaris. Hassawut zegt dat daarvoor bewijs ontbreekt en daarom had hij niet ontslagen mogen worden. De commissie blijft bij haar standpunt. Zie verder Kort Nieuws van 1 oktober.

– De moordenaar van de gouverneur van Yasothon in 2001 is na 14 jaar gevangenisstraf voorwaardelijk vrijgelaten. Hij heeft twee derde van zijn straf uitgezeten en mag de gevangenis verlaten vanwege zijn goede gedrag. Voorwaarde is dat hij zich [hoe vaak?] meldt bij de reclassering die hem gedurende de resterende straftijd in de gaten houdt.

– Ter gelegenheid van haar 60ste verjaardag, maar die is al geweest, mag prinses Sirindhorn op 15 oktober zes wijfjes olifanten en 461 andere dieren uitzetten in wildreservaat Sab Langka in Lam Sonthi (Lop Buri). Waar de dieren vandaan komen, vermeldt het bericht niet, wel om welke diersoorten het gaat.

– Het is niet de eerste en het zal ook wel niet de laatste zijn. In Pattaya is de nachtclub Romeo gesloten omdat die na sluitingstijd open was gebleven. Dat betekent dat de deur 5 jaar op slot moet blijven. De vergunning is ook ingetrokken. Bij een inval in de club gisteren hield de politie veertig minderjarige klanten en een minderjarige ober aan. Blijkbaar was de politieactie uitgelekt want andere zaken waarvan bekend is dat ze ook de sluitingstijd overschrijden, waren dicht.

– De grenspolitie heeft in Nakhon Phanom twaalf palissander blokken in beslag genomen, sommige zelfs 300 jaar oud. De blokken lagen in een pickup truck, die door de politie was gestopt. Maar de bestuurder kregen ze niet te pakken want die zette zijn wagen stil en ging ervan door toen hij de agenten opmerkte. Palissander is een beschermde houtsoort, die erg gewild is in China. (Zie pagina Illegale houtkap)


 

Augustus biedt ook sprankje hoop

2 oktober – Te midden van alle negatieve berichten over Thailand’s economie laat de Bank of Thailand een positief geluid horen. De import van kapitaalgoederen is in augustus met 18,4 procent op jaarbasis gestegen tegen een krimp van 23,7 procent een maand eerder. En het toerisme zat ook in de lift, waardoor de particuliere investeringsindex met 2,7 procent op jaarbasis steeg tegen een stijging van 0,9 procent een maand eerder.

Roong Mallikamas, directeur macro-economisch en monetair beleid bij de centrale bank, zegt dat bepaalde sectoren verbeteringen vertoonden, maar het zal nog moeten blijken of die blijvend of tijdelijk zijn. Vooral de import van kapitaalgoederen die nodig zijn in de telecommunicatie en de productie van elektrische apparaten vertoonde een sterk stijgende lijn.

De particuliere bestedingen van niet-duurzame goederen en diensten blijven momenteel constant, maar ook hierbij plaatst Roong een kanttekening: de gezinsinkomens zijn aan de zwakke kant en het consumentenvertrouwen is klein. ‘Particuliere bestedingen zijn niet té slecht, maar huishoudens blijven zich zorgen maken omdat de inkomens stagneren’, zegt ze.

Roong verwacht dat het toerisme binnen twee of drie maanden zich hersteld heeft van de bomaanslag bij de Erawan Shrine in augustus. De teruggang is gestopt. Of de wisselkoers het toerisme zal stimuleren, is moeilijk vast te stellen omdat de meeste toeristen uit Azië komen en de verzwakking van de baht gelijk op gaat met die van de andere regionale valuta, voornamelijk veroorzaakt door de sterkere dollar. (Bron: Bangkok Post, 1 oktober)

Stimulans voor woningmarkt

2 oktober – Na de mimina, de boeren en het midden- en het kleinbedrijf zijn woningkopers de volgende doelgroep voor steunmaatregelen van de regering. Begin volgende maand buigt het kabinet zich over het voorstel om het overdrachts- en hypotheektarief zes tot twaalf maanden te verlagen van respectievelijk 2 en 1 procent naar 0,01 procent van de taxatiewaarde. De Government Housing Bank gaat de voorwaarden voor het verkrijgen van een hypotheek versoepelen.

De verlaging van de tarieven betekent dat lokale overheden minder geld vangen. De regering zal het verlies compenseren om de inkomstenverhouding op 27 procent te houden van de regeringsbijdrage, zoals voorgeschreven door de wet.

De specific business tax, een heffing die vastgoedontwikkelaars bij verkoop moeten betalen en huiseigenaren bij verkoop van hun huis binnen vijf jaar na overdracht, blijft ongewijzigd op 3,3 procent. Het ministerie van Financiën ziet geen noodzaak de belasting te verlagen omdat de huizenverkoop alleen maar gehinderd wordt door strengere hypotheekvoorwaarden van commerciële banken.

Thans wordt 60 procent van de aanvragen afgewezen, tegen 20 procent eerder. De banken zijn bang voor wanbetaling gezien de stijgende huishoudschulden en de toename van NPL’s (non-performing loans). Vooral de lage inkomens hebben moeite een hypotheek te krijgen.

Het bestuur van de GH Bank vergadert vandaag over versoepeling van de hypotheekvoorwaarden. De bank is daartoe bereid en heeft 10 miljard baht gereserveerd voor nieuwe hypotheken. De hypotheken van de bank hebben een maximale looptijd van 30 jaar, maar de meeste leners hebben een hypotheek van 20 jaar.

Het hoofd van de afdeling management en marketing van hypotheken bij de Kasikorn bank betwijfelt of de maatregelen van de overheid tot een verhoging van de koopkracht leiden en investeringen in nieuwe projecten zullen stimuleren, want de economische vooruitzichten blijven somber.

Issara Boonyoung, ere-voorzitter van de Housing Business Association, meent dat het pakket helpt om de zwakke woningmarkt er weer bovenop te helpen. ‘Het is in het verleden bewezen dat deze maatregelen bij een zwakke economie werken. Ze komen direct ten goede aan huizenkopers waardoor de last van het huizenbezit vermindert.’ (Bron: Bangkok Post, 1 oktober)

We no speak English

2 oktober – De kop van het artikel luidt ‘We no speak English’ en daarme is de inhoud treffend aangegeven: het taalonderwijs en de didactiek in Thailand zijn er ernstig aan toe.

Neem een kijkje in een willekeurige klas met jonge leerlingen waar Engels wordt onderwezen en je ziet kinderen die het alfabet en de namen van dieren uit hun hoofd leren. En steek je hoofd om de deur van een lokaal met oudere leerlingen en je ziet leerlingen die een stel standaard zinnetjes uit hun hoofd leren, zoals Good morning, How are you?, I am fine, thank you, and you?; Where do you come from en Nice to meet you.

In de jaarlijkse speciale uitgave van Bangkok Post, International Education, van dit jaar staat een aantal kritische artikelen over de staat van het Thaise openbaar onderwijs. Dat moet niemand verbazen, want Thaise leerlingen scoren in internationale onderwijsvergelijkingen abominabel slecht. Dat heeft tal van oorzaken, waarvan de kwaliteit van het onderwijs er één van is.*

Slechts weinig leerlingen, behalve degenen die een internationale school bezoeken, beheersen iets wat op acceptabel vloeiend Engels lijkt. Dat is niet verwonderlijk want de onderwijzers beheersen die taal ook nauwelijks en als ik daar een eigen observatie aan mag toevoegen, de didactiek en het lesmateriaal zijn zwaar onvoldoende. Merkwaardig niet?, want Engels is een semi-officiële taal in Thailand en in vele scholen een kernvak.

Een blogger omschrijft treffend de didactiek: De leerlingen staan en de leraar loopt rond. Ze zeggen de zinnetjes eenstemmig op, waarbij het erop lijkt gezien de intonatie dat ze een boeddhistische mantra reciteren.  (Bron: International Education 2015-2016, Bangkok Post)

* Hoezeer gewenst ook, is een goede vakdidactiek geen garantie voor succes. Uit onderzoek is bekend dat het leerresultaat voor 25 procent wordt bepaald door de kwaliteit van het onderwijs. Daarnaast kan de school enige invloed uitoefenen op de houding van de leerling tegenover de school, die voor 20 procent verantwoordelijk is voor verschillen in leerprestaties. De overige factoren zijn niet beïnvloedbaar door de school: aanleg, opvoeding, gezinssituatie, motivatie, invloed mede-leerlingen.

In de tweede plaats hebben leerlingen verschillende leerstrategieën. Dit betekent dat geen enkele didactische werkvorm a priori beter is dan een andere. Om de vergelijking te trekken met het zwemonderwijs: sommigen springen gelijk in het diepe en zwemmen als een hondje naar de overkant; anderen oefenen het liefst eerst in het veilige ondiepe op been- en armslag alvorens zich in het diepe te storten. En er zijn leerlingen, die eerst een boekje over zwemmen willen lezen. Het onderwijs zal alle types gelijkelijk moeten bedienen. (Zie ook pagina Onderwijs)

De volgende keer een artikel over de algemene ontwikkeling van Thaise schoolkinderen. Is dat niet Santa Claus?, antwoordde een leerling toen hem gevraagd werd wie Jezus was.

Limerick van de dag
Er was eens een man uit Abbenes
Die trok bij elke ruzie zijn mes
‘t Liep uit de hand
Zijn dood stond in de krant
Dus trek nooit een mes, is de les

Regering waarschuwt netizens

2 oktober – Uit protest tegen het plan alle internetverkeer door één poort te leiden, hebben internetgebruikers woensdag zes overheidswebsites aangevallen, waardoor ze uiterst traag werden of ontoegankelijk waren. De minister van ICT waarschuwt de netizens dat tegen hen zal worden opgetreden als dit weer gebeurt.

Regeringswoordvoerder Sansern zei gisteren op een persconferentie dat de aanvallen, die gegevens kunnen hebben beschadigd, in strijd waren met de Computer Crimes Act en goed zijn voor straffen tot 300.000 baht en/of een gevangenisstraf van 15 jaar.

De tegenstanders gebruikten woensdagnacht en ook gisteren een taktiek die bekend staat als distributed denial of service attack, waarbij de F5 knop herhaaldelijk wordt ingedrukt, zodat er een flessenhals ontstaat. Een website kan daardoor crashen.

Thai Netizen NetworkDe ‘virtuele sit-in’ was een initiatief van het Thai Netizen Network, een groep internetgebruikers die zich verzet tegen de restricties die de regering wil introduceren op het internet teneinde aan protesten en kritiek een eind te maken.

De regering heeft echter een andere verklaring. Vice-premier Prajin noemt kostenbesparingen op de IT-infrastructuur en minister Uttama (ICT) zegt dat het doel is de jeugd te beschermen zodat ze gepast en constructief van het web gebruik maakt. Hij zei eerder dat de single gateway dient ter bevordering van de digitale economie.

Volgens een bron bij het leger maakt de NCPO (junta) zich zorgen over het toenemend aantal politieke boodschappen waarin de regering wordt gekritiseerd en de monarchie belasterd. Omdat de domeinen vaak in het buitenland zijn geregistreerd, kan de regering de websites niet sluiten, maar ze kan wel de toegang tegenhouden als al het internetverkeer door een enkele poort gaat. Thans gaat het verkeer door tien internationale gateways.

Minister Suwaphan (PM’s Office) zegt dat het plan nog niet definitief maar ‘in studie’ is. De single gateway is slechts een van de vele voorstellen die bekeken worden om met dreigingen op het cybernet om te gaan. ‘De regering maakt geen inbreuk op persoonlijke rechten.’

Minister Pannada (ook PM’s Office) erkent dat een single gateway aanvallen gemakkelijker maakt en tot het instorten van het Thaise netwerk kan leiden. ‘Maar het kan geen kwaad het voorstel te bestuderen.’

Voorzitter Pawoot van de Thai e-commerce Association verzet zich omdat een single gateway het internet zal vertragen en zal leiden tot vermindering van het aantal e-transacties.

Voormalig regeringspartij Pheu Thai doet ook een duit in het zakje. Ze zegt dat de single gateway meer kwaad dan goed zal doen en bij technische problemen tot het uitvallen van het landelijk net leidt. Voormalig ICT-minister Anudith: ‘Het zal een gigantische impact hebben op het bedrijfsleven. Investeerders zullen hun vertrouwen in de internetdiensten van het land verliezen en Thailand mist de kans om het centrum van Asean’s digitale economie te worden.’

In bijgaand kader een overzicht van de cyberaanvallen.

Bomaanslag Karadag op bankje bij Erawan Shrine

Bomaanslag: Karadag is Uighur uit Xinjiang

2 oktober – Laten we maar beginnen met een correctie, want vandaag meldt de krant dat verdachte Adem Karadag (foto) niet in Turkije is geboren, zoals gisteren gemeld, maar in Xinjiang, het leefgebied van de Uighur in China. De Uighur zijn een etnische moslim minderheidgroep, die zwaar onderdrukt wordt, wat de reden is waarom velen naar Turkije willen vluchten.

Karadag’s echte naam is Bilal Mohammed. Hij emigreerde naar Turkije, waar hij elf jaar woonde. In Vietnam ontmoette hij een andere verdachte met wie hij samen via Laos naar Bangkok reisde. Daar kwam hij op 14 augustus aan; niet vier dagen na de aanslag hetgeen hij eerder tegen zijn advocaat heeft verteld. De krant schrijft dit allemaal op gezag van Bilal’s advocaat.

De rest is bekend: hij nam zijn intrek in Nong Chok, waar hij later is aangehouden. Inmiddels heeft hij bekend de ‘man in het gele shirt’ te zijn geweest die de bom bij de Erawan Shrine plaatste. Een re-enactment (reconstructie) heeft al plaatsgevonden.

De advocaat praat donderdag weer met zijn cliënt. Hij gaat dan informeren naar het motief, waarover hij de vorige keer toen de advocaat hem sprak niets zei. De advocaat noemt Bilal’s bekentenis ‘ongebruikelijk’. ‘Ik denk dat hij die later in de rechtbank intrekt. Hij heeft nu bekend omdat hij door het leger wordt vastgehouden.’

OddIn het bericht wordt verder nog over de verdachte Odd (foto) gemeld dat vier politie-eenheden naar hem op zoek zijn. Wat Odd met de bomaanslag te maken heeft, schreef ik gisteren al. De politie sprak met zijn moeder die hem al vijf tot zes jaar niet heeft gezien. De ‘man in het blauwe shirt’, die de bom bij de Sathon pier in het water deponeerde, zou zich ophouden bij de grens met Maleisië, aldus de nieuwe politiecommissaris Chaktip.

Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

Kort nieuws vrijdag 2 oktober

– Onder leiding van abt Phra Buddha Isara (die kennen we nog van de anti-regerings protesten) hebben supporters van de coup en wat de krant noemt ultra-royalisten gisteren bij de Amerikaanse ambassade gedemonstreerd. In de regen, voor alle volledigheid.

Isara en leider Rienthong van de People’s Organisation for Royal Thai Monarchy Protection spraken met vertegenwoordigers van de ambassade. Ze vroegen de ambassade Thailand-critici niet te steunen, want die zijn ‘bevooroordeeld’.

Een van hen is Sunai Phasuk, die Human Rights Watch in Thailand vertegenwoordigt. ‘Hij heeft altijd oneerlijke en vooringenomen commentaren op Thailand’, aldus Isara. Isara heeft het ambassadepersoneel gezegd dat niemand personen dient te steunen die de lèse majesté wet willen veranderen, want dat wordt beschouwd als inmenging in Thaise binnenlandse zaken.

Rienthong heeft de ambassade de namen gegeven van personen die zich schuldig hebben gemaakt aan majesteitsschennis  en in de VS wonen. Hij wil dat de VS hen niet toestaat de ‘revered institution’ te belasteren.

Sunai weigerde gisteren te reageren op Isara’s uitlatingen. Human Rights Watch is een in Amerika gevestigde organisatie die onophoudelijk kritiek levert op de majesteitsschennis wetgeving, de aanhouding van critici voor ‘attitude adjustment’ en de militaire coup.  (Zie ook pagina Majesteitsschennis)

– Nieuwe bezems vegen schoon en dat kan soms geen kwaad. Het nieuwe hoofd van de marine zegt dat de marine het plan voor de aanschaf van onderzeeërs mogelijk in heroverweging neemt, indien aanschaf vanwege ‘economisch beperkingen’ er niet in zit. ‘We hebben een noodplan als het project mislukt’, zegt Na Areenij zonder dit verder toe te lichten.

Na heeft het idee om het project in de koelkast te deponeren, nog niet besproken met de minister van Defensie. Indien die het met hem oneens is, kan de marine vragen de duikboten niet in China, maar in Zuid-Korea of Duitsland te laten maken. [Hoezo?] Volgens een bron zou Na de voorkeur geven aan de aanschaf van fregatten.

– De Royal Thai Airforce heeft 287 manschappen naar het Zuiden gestuurd om de veiligheid er te versterken. Ze worden gestationeerd op de luchthaven Bor Thong in Pattani. Hun taak is de luchthaven te bewaken en bewakingstaken in andere gebieden uit te voeren.

Tijdens een send-off ceremonie op het militaire deel van luchthaven Don Mueang heeft de RTAF-commandant zijn manschappen op het hart gedrukt vreedzame middelen te gebruiken om een escalatie van het geweld te voorkomen. ‘Wees geduldig  en volg in de voetstappen van Zijne Majesteit de koning om eenheid en vrede te herstellen voor de mensen in het onrustige Zuiden.’

– Twee agenten van de grenspolitie in Tak Bai (Narathiwat) zijn woensdag door opstandelingen doodgeschoten. Ze openden vanuit een hinderlaag het vuur op de agenten die op de motorfiets hun basis hadden verlaten. De motorfiets slipte, waardoor de agenten vielen en verstrikt raakten in prikkeldraad. Daar werden ze afgemaakt, want zo mag je het wel noemen. De politie vond negentien kogelpatronen.

– De NACC gaat onderzoek doen naar de concessies voor goudmijnen in Pichit, Phitsanulok en Phetchabun, mijnen die niet alleen het milieu verzieken, maar ook verantwoordelijk worden gehouden voor gezondheidsklachten van omwonenden. Volgens de Australian Securities and Investment Commission zijn ambtenaren omgekocht om de concessies te verlenen. Een belangrijke aandeelhouder van het mijnbouwbedrijf is een Australische firma. Een sub-panel van de NACC duikt in de zaak.

Voorstanders van de Chatree mijn die zich over de drie provincies uitstrekt, hebben gisteren in het klachtencentrum van de regering een brief aan premier Prayut overhandigd met steun aan de mijn. De voorstanders beweren dat het milieu en de gezondheid van omwonenden niet worden geschaad. Ze zijn blij met de banen die de mijn verschaft.

– Een 46-jarige omwonende van de kolencentrale Mae Mo in Lampang is woensdag aan een longziekte overleden. Zijn familie denkt dat hij het slachtoffer is van de luchtverontreiniging die de centrale veroorzaakt. Eerder dit jaar kwam een eind aan een rechtsgang van 10 jaar van 130 omwonenden. Zij hebben een compensatie van 25 miljoen baht ontvangen voor de gevolgen voor hun gezondheid van de vervuilende centrale.

– Dat moet Thailand toch goed doen. Zwaar onder kritiek vanwege mensenhandel, corruptie en wantoestanden in de visserij, maar nu krijgt het land lof toegezwaaid voor de gevoerde strijd tegen kinderarbeid. In het rapport Findings on the Worst Forms of Child Labour 2014 van het Amerikaanse ministerie van Arbeid schuift Thailand op naar de categorie ‘significant advancement’, de hoogst mogelijke categorie. Dertien landen krijgen die kwalificatie. In het rapport van 2013 stond Thailand bij ‘moderate advancement’.

Volgens het rapport van 2014 is de in augustus 2014 gevormde commissie ter bestrijding van de mensenhandel een ‘pro-actief multi-disciplinair team verantwoordelijk voor de handhaving van de wetgeving op de kinderarbeid’. Het rapport zegt dat de coördinatie tussen regeringsdiensten en andere betrokkenen is verbeterd.

In juli van dit jaar kreeg Thailand op het gebied van de strijd tegen de mensenhandel nog een domper, want het land bleef op de Tier 3 lijst staan van het Trafficking in Persons rapport. Premier Prayut erkende gisteren in een interview met de Thaise service van de Voice of America dat Thailand op het gebied van de mensenhandel lange tijd onvoldoende vorderingen heeft gemaakt. Zijn regering is vastbesloten er een eind aan te maken, zei hij, maar dat neemt tijd in beslag en heeft gevolgen voor gastarbeiders, met name voor degenen die werkzaam zijn in de visserij.

– De Royal Thai Police moet een bouwbedrijf 96,9 miljoen baht betalen voor de bouw van 335 politiebureaus, waarvan de bouw in 2013 stokte. De bureaus werden in 2011 en 2012 gebouwd, maar de oplevering moest driemaal worden uitgesteld. In april 2013 verbrak de politie het contract met de aannemer. De aannemer stapte vervolgens naar de bestuursrechter in Chiang Mai die woensdag uispraak deed. De betaling heeft betrekking op het afgemaakte deel van het werk. Er was nog meer mis met dit project voor in totaal 396 bureaus, een initiatief van de regering Abhisit, maar het bericht gaat daar niet op in en het zou ook te ver voeren om dat allemaal op te rakelen.

– De piramideconstructie Ponzi schijnt een lucratieve business te zijn. Eerder was het direct-sales bedrijf Ufun Store Co (gezondheidproducten en souvenirs) uitgebreid in het nieuws (nog steeds vinden er arrestaties plaats) en vandaag meldt de krant een soortgelijke zaak met het bedrijf Digital Crown Holdings Limited. Dat zag drie jaar geleden kans achtduizend personen 900 miljoen baht lichter te maken met de handel in essential oils.

Eigendommen ter waarde van 700 miljoen baht zijn gisteren op drie locaties in Bangkok en eerder deze week in beslag genomen. Deelnemers aan de Ponzi-constructie moesten 192.000 baht betalen. Hen was na de eerste investering een winst van 42.000 baht voorgespiegeld. Voor nieuwe leden die ze aanbrachten, zouden ze 21.000 baht krijgen. De DSI dook in 2012 in de zaak en een nieuw team blies het onderzoek in juni nieuw leven in.

– Wat Phanan Choeng in Ayutthaya mag haar begraafplaats niet ruimen. De provinciale rechtbank heeft de Wat Phanan Choeng stichting in het gelijk gesteld die de begraafplaats beheert. De stichting wil de begraafplaats houden voor gezinnen, wier voorouders er begraven liggen. De rechtbank verbood weliswaar de ruiming, maar de stichting moet het beheer staken [?]. Waarvoor de tempel de grond had willen gebruiken, vermeldt het bericht niet.

– Bewoners in het stroomgebied van de rivier Chao Phraya moeten er rekening mee houden dat de droogteproblemen tot 2017 aanhouden. Consumenten in Bangkok doen er goed aan in het droge seizoen water op te slaan. Dat kregen de deelnemers van een seminar te horen.

Anond Snidwongs, directeur van het Geo-Informatics and Space Technology Development Agency, zegt dat het weerpatroon van dit jaar, veroorzaakt door El Niño zich de komende jaren voortzet: regenval komt laat in het jaar en minder dan gemiddeld. ‘Als we in de agrarische sector geen water kunnen sparen, overleven we het tekort aan water niet, daar die sector de grootste waterverbruiker is.’

Anond hoopt dat het de regering lukt boeren over te halen om minder dorstige gewassen dan rijst te verbouwen, maar het zal voor overheidsdiensten niet gemakkelijk zijn het vertrouwen van de boeren te winnen.

Er waren nog meer sombere geluiden te horen op het seminar. Wie ze wil lezen, raadplege Chao Phraya drought ‘will last till 2017’

– Wanneer ben je ‘elderly’? De Elderly Association of Thailand vindt dat de grens moet worden opgetrokken van 60 naar 65 jaar. De vereniging sprak gisteren op de International Day of Older Persons met vice-premier Narong om de regering te bewegen de levenskwaliteit voor ouderen te verbeteren.

In de Older Persons Act van 2003 zou 60 jaar veranderd moeten worden in 65, een verhoging die ook door anderen is bepleit. Door de verandering kunnen ambtenaren langer actief blijven en een bijdrage aan het land leveren, en de regering kan op pensioenen bezuinigen. In het afgelopen begrotingsjaar kostten die 132 miljard baht.

In april bepleitte toenmalig vice-premier Yongyuth ook al de verhoging met 5 jaar. Volgens hem is uit onderzoek gebleken dat 30 procent van degenen die de pensioenleeftijd bereiken, bereid is door te werken en daartoe ook in staat is.

Minder dan de helft van de werkende bevolking heeft een pensioenvoorziening of heeft een appeltje voor de dorst gespaard. Een lichtpuntje is dat eindelijk het National Savings Fund van kracht is geworden. Dat is een pensioenfonds voor zelfstandigen die geen pensioenvoorziening hebben. Over 20 jaar is 25 procent van de Thaise bevolking ouder dan 60 jaar en voldoet Thailand aan de definitie van ‘vergrijzende samenleving’.

– Ruim 160.000 personen met een ‘betwijfeld burgerschap’ komen sinds gisteren in aanmerking voor gratis gezondheidszorg. In totaal profiteren daardoor nu 626.027 statenloze personen van gratis medische zorg. De regering financiert het zogeheten State Healthcare Scheme in 2016 met 2.043 baht per persoon voor een totaalbedrag van 1,28 miljard baht.

Het programma werd in 2010 door de regering Abhisit geïntroduceerd. De statenlozen die het Thais burgerschap verwerven, verhuizen naar het Universal Healthcare Scheme  (het Thaise ziekenfonds).


 

Artist's impression Suanplern Market

Winkelcentrum lijkt op klassiek stationsgebouw

1 oktober – Wat het bedrijf ertoe heeft bewogen voor een industrieel concept te kiezen, vermeldt het bericht niet, maar het resultaat vormt in ieder geval een aangenaam gezicht. De Arakravi groep ontwikkelt tegenover de Meleenont Tower aan de Rama IV weg een nieuw wijkwinkelcentrum dat enige gelijkenis vertoont met een klassiek stationsgebouw.

De winkelmall krijgt 10.000 vierkante meter winkelvloeroppervlakte, waarop ruimte is voor 250 winkels. Zestig procent daarvan is al geboekt. Zo komt er onder andere een Makro Food service van 600 vierkante meter.  Het winkelcentrum is goed voor 500 nieuwe banen. Het parkeerterrein telt 300 plaatsen.

De opening is gepland voor het eerste kwartaal van volgend jaar en dat moet  kunnen lukken, want de bouw is thans voor 80 procent gevorderd. Directeur Atichart van Athakehaputt Co, een dochter van de Arakravi groep, heeft wel vertrouwen in de levensvatbaarheid van de Suanplern Market, zoals het ‘station’ heet. Hij gokt op zeven- tot achtduizend bezoekers per dag. Voor concurrentie van Tesco Lotus en Big C, die in de buurt zijn gevestigd, is hij niet bang, want Suanplern richt zich op een ander marktsegment.

‘We zien groeipotentieel in het gebied van Rama IV. Huizen en kantoren hebben tegenwoordig een beperkte ruimte. Daarom willen we dat ons wijkwinkelcentrum een tweede thuis wordt waar mensen naartoe kunnen gaan om zich te ontspannen en samen van activiteiten te genieten.’

De Arakravi groep bezit al in de buurt aan de Rama IV weg het Manorom gebouw [kantoren?] en heeft plannen voor meer vastgoed aan de Rama IV en Rama IX weg alsmede Hat Yai in de zuidelijke provincie Songkhla. De groep heeft 48 jaar ervaring met vastgoed, zowel kantoren als condominiums, in Bangkok aan de Sukhumvit weg en Rama IV weg. (Bron: Bangkok Post,  30 september)

Jacht op toerist met geld geopend

1 oktober – Meer bewakingscamera’s en 5.000 bewakers in Ratchaprasong: gevoegd bij een promotiecampagne moeten ze buitenlandse toeristen verleiden om te komen winkelen in Thailand. En om toeristen uit China, Indonesië, Vietnam en Rusland te trekken die wat te makken hebben, dient de overheid de importbelasting op luxe goederen te verlagen, te beginnen met cosmetica en parfum.

Aldus de Thai Shopping Center Association (TSCA), die de komende week gaat praten met de minister van Toerisme om nog dit jaar het toerisme een flinke stimulans te geven. Weliswaar is de ‘winkelstemming’ in Bangkok en andere Thaise toeristische bestemmingen verbeterd, maar het vertrouwen van toeristen na de bomaanslag van 17 augustus bij de Erawan Shrine in Ratchaprasong is nog niet helemaal terug. De TSCA hoopt de laatste drie maanden van dit jaar winkelende buitenlandse toeristen 10 procent meer uit hun zak te kunnen kloppen.

De TSCA telt tien leden, allemaal grote jongens zoals MBK en The Mall Group. (Bron: Bangkok Post, 30 september)

Limerick van de dag
De Thaise marine blijft maar hopen
Ze wil nu drie duikboten kopen
Van Chinese makelij
Maar die geven averij
Zo’n aankoop is behoorlijk bezopen

Advocaat van Karadag: Mijn cliënt heeft bekend

1 oktober – De advocaat van Adem Karadag bevestigt dat hij inderdaad heeft bekend de bomaanslag bij de Erawan Shrine te hebben gepleegd, zoals de politie eerder heeft bekend gemaakt. Anders gezegd: hij was de ‘man in het gele shirt’, vermomd met pruik en bril, die op CCTV-beelden vaag te zien was toen hij een rugzak met de bom onder een bankje bij het heiligdom deponeerde. Karadag zegt dat zijn opdrachtgever Abhullah Abdulrahman was, maar waarom hij de opdracht kreeg, heeft hij zijn advocaat niet verteld.

Advocaat Choochart KanphaiAdvocaat Choochart Khanpai sprak gisteren drie uur met zijn cliënt op de 11th Army Circle, waar hij in voorarrest zit.

In een notendop: Karadag is geboren in Turkije en was geëmigreerd naar Xinjiang in China, het leefgebied van de etnische moslim Uighur minderheid. Hij reisde dankzij bemiddeling van een mensenhandelaar via Vietnam en Laos naar Thailand. Dat reisje kostte hem $ 2000. Volgens een eerdere verklaring tegenover de advocaat wilde hij als chauffeur in Maleisië gaan werken. In Bangkok verbleef hij in een appartementengebouw in Nong Chok, waar hij later is aangehouden.

Politieke link
De politie blijft intussen geloven dat de bomaanslag (ook) een binnenlands politiek motief had omdat een van de verdachten, een zekere Odd Prayoonwong, een roodhemd is. Hij zou betrokken zijn geweest bij twee bomaanslagen in 2010 en vorig jaar. Volgens het hoofd van de gemeentepolitie Bangkok is tegen hem voor die laatste (mislukte) aanslag een arrestatiebevel uitgevaardigd. De twee aanslagen zouden beraamd zijn door een harde kern van de roodhemdbeweging. Odd’s verblijfplaats is niet bekend.

Aannemelijker is echter de theorie dat de bomaanslag een vergeldingsactie was voor de deportatie van 109 Uighur mannen naar China. De deportatie is internationaal zwaar bekritiseerd omdat die in strijd was met het internationaal recht. Thailand wil echter van dit motief niets weten, want het land meent niets verkeerds te hebben gedaan.

Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

15 minutes of fame voor Prayut

1 oktober – Premier Prayut kreeg gisteren zijn 15 minutes of fame, een uitdrukking ten onrechte toegeschreven aan Andy Warhol, toen hij zo lang de Algemene Vergadering van de VN mocht toespreken. Hij gebruikte zijn spreektijd onder andere om Thailand’s kandidatuur voor een niet-permanente zetel in de Veiligheidsraad (UNSC) in 2017 en 2018 te motiveren.

‘Wij geloven dat we als een constructieve bruggenbouwer kunnen fungeren tussen de leden en niet-leden van de UNSC. We geloven dat we een constructieve rol kunnen spelen bij het overbruggen van verschillende culturen en geloven. Door deze belangrijke verantwoordelijkheid op ons te nemen, hopen we in staat te zijn een goed begrip te kunnen bevorderen en internationale samenwerking te stimuleren om de gemeenschappelijke doelen van de VN te bereiken.’

Thailand’s kandidatuur wordt gesteund door de tien andere landen van Asean. In september volgend jaar wordt over de niet-permanente zetel gestemd. Thailand was eerder in 1985 en 1986 een niet-permanent lid.

\Wat Prayut allemaal verder voor moois in New York zei, laat ik onvermeld. De bekende (of onbekende) politieke clichés. Zie het artikel PM urges nations to bridge inequalities op de website van de krant.

Jetset monnik richt in VS nieuwe sekte op

1 oktober – Da’s lang geleden dat we iets vernamen over de zogeheten jetset monnik, die in 2013 uit de monniksorde werd gezet en gezocht wordt voor een reeks misdrijven waaronder het bezwangeren van een minderjarige, fraude en het witwassen van geld. Zijn bijnaam van jetset monnik verwierf hij door zijn extravagante levensstijl.

De DSI heeft gisteren verklaard de autoriteiten in de VS om diens uitlevering te hebben gevraagd. Hij zou beschikken over een green card, een permanente verblijfsvergunning voor de VS.

Luang Pu Nen Kham, zoals hij voor zijn defrocking heette, dook onlangs in een video op, waarop hij de eerste steen legt voor een klooster in Californië. Dat is bestemd voor een nieuwe sekte die hij heeft opgericht. Het klooster wordt geregistreerd als stichting en gaat volgend jaar open. In de clip zegt hij zijn naam te hebben veranderd in Phra Wimuttiyan.

Wirapol, wat zijn burgernaam is, zegt zijn meeste bezittingen uit Thailand te hebben veilig gesteld, voordat de DSI er beslag kon leggen. Luxe auto’s stonden op naam van anderen en hij maakt nog steeds gebruik van een privé jet. Naar verluidt zou hij in de VS al US$ 30 miljoen hebben uitgegeven aan zijn nieuwe leven. De DSI confisqueerde destijds bezittingen ter waarde van 380 miljoen baht. [Je schijnt aardig rijk te kunnen worden als monnik.]

Santika pub 2009

Kort nieuws donderdag 1 oktober

– Op 1 september had hij zware hoofdpijn, gisteren was hij te ziek om te verschijnen. Maar daar geloofde het Hof van Beroep niets van en daarom vaardigde het een arrestatiebevel uit tegen de eigenaar van de Santika Pub, waar op Oudejaarsavond 2008 een brand het leven kostte aan 67 feestvierders en 103 verwondde.

De man, Wisuk Sersawat, kreeg daarvoor in 2011 een gevangenisstraf van drie jaar, maar die straf werd door het Hof van Beroep in 2013 geschrapt omdat hij de brand niet had veroorzaakt. Maar Wisuk is nog geen vrij man want hij ontdook tussen 2003 en 2008 belastingen voor een totaal bedrag van 85 miljoen baht.

De Criminal Court veroordeelde hem eerder tot 1 jaar gevangenisstraf, het vonnis van het Hof van Beroep is nog niet bekend, want daarvoor moet Wisuk in de rechtszaal opdraven. Op de foto een beeld van de ravage na het inferno.

– Misschien waar, misschien niet waar: wie zal het zeggen? De website van het minister van ICT is gisteren gecrasht omdat die overstelpt werd met bezoeken. Van een aanval, zoals aangekondigd door een cybergroep, was geen sprake, zegt de adjunct permanent secretaris van het ministerie. De site ging kort voor het aangekondige tijdstip van de aanval uit de lucht. De aanvallers verzetten zich tegen het plan van de regering om het internetverkeer aan banden te leggen en door een single gateway te leiden. Zie het bericht IIG plan stuit op zware kritiek van 29 september.

– Commandant Udomdej Sitabutr van de landmacht heeft gisteren het commando overgedragen aan tweede legercommandant Theerachai Nakwanich. Udomdej houdt evenwel op defensiegebied een flinke vinger in de pap, want hij is staatssecretaris van Defensie. De nieuwe commandant beloofde bij de overdracht op het hoofdkwartier van het leger vrede en veiligheidskwesties stevig in de hand te zullen houden om een stabiele omgeving voor de regering Prayut te garanderen.

Commandowisseling landmacht‘De politieke situatie is nog onbeslist. Het leger heeft een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat de pogingen van de regering om de nationale problemen op te lossen, niet worden verstoord. Daar de situatie nog niet naar normaal is teruggekeerd, heeft het leger een sleutelrol. […]

We staan naast het volk. We hebben geen vijand. We hebben een taak om mensen te helpen zodat ze begrijpen dat het de regering ernst is het land vrede en geluk te bezorgen.’

Volgende week brengt Theerachai een bezoek aan het Zuiden. Verder maakte hij bekend dat het leger bereid is de volgende vergadering van Asean-commandanten te organiseren, ter voorbereiding van de Asean Economic Community die eind dit jaar van kracht wordt.

– Het ontslag van president Hassawut van de Supreme Administrative Court is nog geen gelopen race, want rechtsgeleerden zetten thans vraagtekens achter het besluit van de juridische commissie om Hassawut de wacht aan te zeggen vanwege vermeende ongeoorloofde inmenging bij de benoeming van een hoge politiefunctionaris. Het merkwaardige van de zaak is dat een panel Hassawut in meerderheid vrijsprak, maar de commissie week van dat advies af.

Gisteren was zelfs een seminar gewijd aan Hassawut’s ontslag. Kittisak Prokati, docent rechten aan de Thammasat universiteit, vindt dat de commissie haar besluit onvoldoende heeft gemotiveerd. Wanneer de commissie geen duidelijke uitleg geeft, ondermijnt ze haar eigen integriteit. Hij zei dat twijfels zijn gerezen over de vraag of de commissie haar besluit heeft gebaseerd op een subjectieve mening of op feiten en argumenten.

Kittisak pleitte voor een plenaire vergadering van bestuursrechters om de zaak te beoordelen en ervoor te zorgen dat de rechten van de ontslagen president behoorlijk beschermd worden. Die zijn trouwens toch al met voeten getreden want een onderzoek naar het gedrag van een ambtenaar dient binnen 30 dagen te worden afgerond. In Hassawut’s geval werd er 180 dagen over gedaan.

– Een 22-jarige man is aangehouden op beschuldiging van sodomie met als gevolg dat het slachtoffer, een 20 maanden oud meisje, de dochter van zijn vriendin, is overleden. De vriend is aangehouden in een resort in Phen (Udon Thani), de vriendin die met het kind naar het ziekenhuis was geweest, bij een bushalte.

Het paar was gevlucht uit een appartement in Nong Khai dat ze betrokken hadden en waar het dochtertje sinds medio september verbleef. De sodomie vond plaats toen moeder naar een kruidenierswinkel was. De politie vermoedt dat de man al eens eerder het kind heeft misbruikt omdat bij de autopsie een infectie was gevonden. De vader van het kind is momenteel op een training van dienstplichtigen in Sattahip.

– De politie heefft gisteren in een winkelcentrum in Din Daeng vier verdachten aangehouden die in het bezit waren van valse Amerikaanse dollars en Venezulaanse bolivars ter waarde van 30 miljoen baht. En dat is alles wat de krant erover meldt.

– Het afstuderen van drieduizend studenten aan de Assumption University (Abac) loopt geen gevaar, bezweert de universiteitsraad. De diploma-uitreiking op 22 november kan gewoon doorgaan ondanks de nog steeds onbesliste strijd over de man die rector mag worden. De uitreiking wordt gehouden in het Queen Sirikit National Convention Centre.

De vrees dat de diploma-uitreiking de mist zou ingaan, heeft te maken met een vergadering van de universiteitsraad, waarop 10 van de 18 leden afwezig waren. Derhalve kreeg de lijst met graduates geen goedkeuring, maar dat vuiltje is weggewerkt na overleg met het Ohec (zie lijst met afkortingen bovenaan de pagina).

De strijd om het rectorschap woedt al vier maanden. Twee kandidaten met elk een eigen achterban vechten elkaar de tent uit: een katholieke priester en een leek. De vorige rector is geschorst wegens onregelmatigheden en het plan om een vluchtsimulator van 350 miljoen baht aan te schaffen. De minister van Onderwijs heeft aangeboden in de zaak te willen bemiddelen. (Zie pagina Onderwijs)

– Herbebossing van 26 miljoen rai binnen de komende tien jaar is een loodzware taak, zegt de adjunct permanent secretaris van het ministerie van Milieu. Hij verwacht zelfs dat het binnen 10 jaar niet zal lukken om een eind te maken aan alle illegaal aangelegde rubberplantages en die terug aan het bos te geven. De target van 10 jaar staat in het National Economic and Social Development Plan dat in 2017 van kracht wordt.

Thailand telt nog 102 miljoen rai bos, 32 procent van de overheidsgrond van totaal 321 miljoen rai. Het streven is van die 102 miljoen 128 miljoen rai te maken, oftewel 40 procent. Het bestrijden van illegaal grondgebruik verloopt uiterst traag door lokale protesten en bureaucratische procedures. De secretaris vindt dat betrokken overheidsdiensten beter moeten samenwerken; dan kan het ministerie de beoogde doelstelling realiseren.

Het Royal Forest Department heeft voor dit jaar een target van 400.000 rai, maar tot nu is het slechts gelukt 120.000 bosland weer in bezit te krijgen. De DNP heeft 70.000 rai herwonnen van de target van 200.000 rai. (Zie pagina Krakers op overheidsland)

– Het eerste bericht luidde: geen gewonden (zie Nieuws uit Thailand van 30 september), maar inmiddels is het lichaam van een man (38) in het uitgebrande huis in Pakkret (Nonthaburi) gevonden. Dat huis vloog dinsdag na een ontploffing in brand. De explosie is vermoedelijk ontstaan door de opeenhoping van methaangas is de septic tank van het huis, die al 30 jaar oud was.

– Een verjaardagsfeestje zonder jarige, want die zit gevangen omdat hij opdracht voor een moord heeft gegeven. Veel dorpelingen, ambtenaren en politici trokken gisteren naar het huis van ‘kamnan Poh’ in Chon Buri om hem geluk te wensen met zijn 78ste verjaardag. De echtgenote en kinderen namen de honneurs waar.

De kamnan kreeg voor de moordopdracht 25 jaar en voor een aanklacht wegens machtsmisbruik 3 jaar en 4 maanden. Vanwege gezondheidsproblemen wordt hij momenteel verpleegd in het ziekenhuis.

Nang Rong waterval– De Nan Rong waterval in het Khao Yai National Park gaat dicht voor bezoekers zolang ruzie wordt gemaakt over het beheer van het gebied eromheen. De DNP ligt daarover in de clinch met de provincie (PAO) Nakhon Nayok.

Het gaat om een gebiedje van 12 rai waarop bungalows staan en een bezoekerscentrum van de PAO. Jaarlijks brengen 100.000 toeristen een bezoek aan het gebied wat een inkomstenpost van 4 miljoen baht oplevert. Zie verder het bericht Getouwtrek om waterval Nang Rong van 14 september.

– Twee voormalige leidingevenden van New Bangkok Airport Co Ltd, beschuldigd van prijsopdrijving in 1996 bij grondophogingen tijdens de aanleg van luchthaven Suvarnabhumi, kwamen gisteren niet opdagen bij het hooggerechtshof om te horen wat dit hoogste rechtscollege ervan vindt. Dus is een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen het tweetal. De zitting is verdaagd naar volgende maand. (Zie pagina Corruptie 2)

– Nog een corruptiezaak, maar nu een vrijspraak in vermeende corruptie bij het hypotheeksysteem voor longan in 2004. De zaak tegen de voormalige permanent secretaris van het ministerie van Landbouw en drie ambtenaren is door het OM geseponeerd. De NACC ging dinsdag met 5 tegen 4 stemmen akkoord met het besluit van het OM. Volgens het OM zaten betrokkenen slechts in een commissie, die verantwoordelijk was voor het verzamelen van informatie, maar hadden ze geen beslissingsbevoegdheid. (Zie pagina Corruptie 2)

– Ten slotte het gebrek aan water. Dat noopt nu ook het ministerie van Landbouw om boeren te vragen af te zien van een tweede oogst. Het blijft bij een verzoek, een verbod wordt niet overwogen.

Het Royal Irrigation Department becijfert momenteel hoeveel water nodig is in 500.000 rai aan rijstakkers in het stroomgebied van de Chao Phraya. Waarschijnlijk is geen water nodig uit de stuwmeren omdat het regent.

Thans staat 2.900 miljoen kubieke meter water in de vier grote stuwmeren. Dat is 18 procent te weinig. Nodig is 3.500 miljoen kubieke meter waarvan 100 miljoen bestemd voor agrarische doeleinden en de rest voor ecobeheer en consumptie. De minister van Landbouw noemt de watersituatie een ‘crisis’.  Vorig jaar bedroeg de watervoorraad het dubbele.

Het kabinet heeft gisteren 721 miljoen baht uitgetrokken voor het graven van kaem ling, kleine waterreservoirs, en het aanleggen van dijkjes. Dat zou deze maand moeten gebeuren. Het meeste geld gaat naar kaem ling in Nakhon Phanom, Nong Khai, Loei, Bung Kan en Mukdahan. Daarvan profiteren 6.000 huishoudens. In het Noorden, Oosten en de centrale regio worden 526 dijkjes aangelegd die 26.500 huishoudens helpen.

– Bewoners in het stroomgebied van de rivier Chao Phraya moeten er rekening mee houden dat de droogteproblemen tot 2017 aanhouden. Consumenten in Bangkok doen er goed aan in het droge seizoen water op te slaan. Dat kregen de deelnemers van een seminar te horen.
Anond Snidwongs, directeur van het Geo-Informatics and Space Technology Development Agency, zegt dat het weerpatroon van dit jaar, veroorzaakt door El Niño zich de komende jaren voortzet: regenval komt laat in het jaar en minder dan gemiddeld. ‘Als we in de agrarische sector geen water kunnen sparen, overleven we het tekort aan water niet, daar die sector de grootste waterverbruiker is.’
Anond hoopt dat het de regering lukt boeren over te halen om minder dorstige gewassen dan rijst te verbouwen, maar het zal voor overheidsdiensten niet gemakkelijk zijn het vertrouwen van de boeren te winnen.
Er waren nog meer sombere geluiden te horen op het seminar. Wie ze wil lezen, raadplege Chao Phraya drought ‘will last till 2017’.

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties