Thais nieuws 1-15 mei

 

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2015 klik hier, 2014 klik hier, 2013 klik hier, 2012 klik hier, 2011 klik hier, 2010 klik hier.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.

Veel voorkomende afkortingen
Amlo: Anti-Money Laundering Office
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CDC: Constitution Drafting Committee (commissie die de nieuwe grondwet schrijft)
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die beging 2014 gold)
DNP: Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (vergelijkbaar met ons Staatsbosbeheer)
DSI: Department of Special Investigation (vergelijkbaar met de FBI)
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
NACC: National Anti-Corruption Commission
NCPO: National Council for Peace and Order (militair gezag)
NLA: National Legislative Assembly (noodparlement)
NRC: National Reform Council (orgaan dat hervormingsvoorstellen moet formuleren)
NSPRT: Network of Students and People for Reform of Thailand (radicale protestgroep)
Obec:  Office of the Basic Education Commission
PACC: Public Sector Anti-Corruption Commission
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (stond onder leiding van Suthep Thaugsuban, ex-parlementslid van oppositiepartij Democraten)
Pefot: People’s Force to Overthrow Thaksinism (radicale protestgroep)
UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)

 

Rohingya top wordt ‘n flop. Ja toch?

15 mei – Je hoeft geen waarzegger te zijn om nu al te voorspellen dat de door Thailand belegde top over de Rohingya smokkel op 29 mei een flop wordt. Want het probleem valt in twee woorden samen te vatten: Myanmar en Maleisië.

In Myanmar (deelstaat Rakhine) worden de Rohingya niet als volwaardige burgers beschouwd en door de lokale autoriteiten gebrutaliseerd. Maleisië, de eindbestemming van de meeste Rohingya, is niet bereid zijn grenzen wijd open te zetten.

En zo blijft Thailand als doorvoerland over. Het land kan twee dingen doen, schrijft columnist Mae Look Chan in Thai Rath, de Telegraaf van Thailand (maar nog een graadje erger). Thailand kan een open-deurbeleid voeren, alle Rohingya opnemen en onderdak bieden.  Maar die optie zal lang op het land blijven drukken.

Tweede mogelijkheid: Thailand doet de deur op slot, waarmee het de hoon van de internationale gemeenschap riskeert. ‘Either way brings trouble to Thailand’, aldus Mae Look Chan, die fijntjes opmerkt dat Thailand ook nog eens last heeft van de drugssmokkel uit Myanmar [en de drugsproductie in dat land].

Welke landen deelnemen aan de Rohingya top, zoals de internationale bijeenkomst inmiddels wordt genoemd, is nog niet bekend – althans dat heb ik nog niet in de krant gelezen. Alleen Australië heeft toegezegd. Of de twee ‘booswichten’ Myanmar en Maleisië durven aanschuiven, zal nog moeten blijken.

Een belangrijke deelnemer is de vluchtelingenorganisatie UNHCR, want, schrijft Mae Look Chan: ‘Op de lange termijn zal de VN een rol moeten spelen bij het zorgdragen voor deze mensen.’ (Bron: Bangkok Post, 14 mei)

Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Dodenkamp.

Meer weten over het lot van de Rohingya in Myanmar?
Lees: http://en.wikipedia.org/wiki/Ashin_Wirathu
Lees ook en bekijk het hartverscheurend verslag van BBC-correspondent Jonathan Head over op zee in de steek gelaten Rohingya. Thailand weigert ze op te nemen.

Nanofinanciers vragen versoepeling regels

15 mei – Niet schrikken: dit bericht gaat over nanofinanciering, een vorm van kredietverlening aan kleine luyden, die bij banken en kredietmaatschappijen geen kans maken en vaak hun toevlucht zoeken tot geldwoekeraars. Dat zijn gewetenloze gasten, die zonder met hun ogen te knipperen 20 procent rente per maand vragen en bij wanbetaling een knokploeg achter de hand hebben. [Ik generaliseer.]

Vijf bedrijven hebben inmiddels van de Bank of Thailand en het ministerie van Financiën toestemming gekregen nanofinancieringen te verlenen: bedragen tot maximaal 100.000 baht tegen een rente van 3 procent per maand. Dat scheelt een slok op een borrel met de loan sharks.

Ze vragen nu versoepeling van de regels want volgens de huidige voorschriften kunnen leners alleen zonder onderpand geld lenen indien het bestemd is voor zakelijke doeleinden. Maar het valt moeilijk te controleren of dat gebeurt, zegt Kajit Sereerat, directeur van Sahapaiboon, een klein bedrijf met de focus op motorfietsfinancieringen. Op 1 juli begint het bedrijf met de nanofinancieringen, maar alleen in de provincie Roi Et.

De Mackale Group begint ook in juli; ze richt zich op marktkooplui en boeren. Srisawad Power begint volgende week. Het bedrijf maakt zich enige zorgen over het vermogen van leners hun schuld af te betalen.

De Bank of Thailand zegt dat de nanofinanciers zich aan de voorschriften moeten houden, dus versoepeling lijkt er nog niet in te zitten, maar erg duidelijk vind ik het bericht niet op dit punt. (Bron: Bangkok Post, 14 mei)

De vis wordt duur betaald

kniertjeLaat de Europese Unie haar tanden zien als over zes maanden de balans wordt opgemaakt over de Thaise visserij? Het land heeft al een gele kaart, een rode kaart dreigt als het land geen eind weet te maken aan de wantoestanden in de visserij.

Aan Thaise zijde worden mooie woorden gesproken over alle plannen: wijziging van de Visserijwet, registratie van trawlers, installatie van een monitoring systeem op schepen, in – en uitgangscontrole in havens.

Die moeten een eind maken aan vissen met verboden netten die alles wat in zee leeft, vangen en aan illegale werknemers c.q. dwangarbeiders.

Deze maand krijgt het land bezoek van een EU-delegatie. De vraag is: is die in staat achter de schermen te kijken? Tino Kuis, gewaardeerd gastschrijver van Dick’s blog, wijst er bijvoorbeeld op dat de grote (niet-geregistreerde) trawlers op zee blijven. Hun vangst wordt overgeladen op kleinere schepen die de vis aan wal brengen. Hij weet ook dat de Visserijdienst reders waarschuwt voor controles, een gebruik dat vroeger bij de Nederlandse Arbeidsinspectie ook voorkwam.

Er zijn Thaise autoriteiten die de EU verwijten de visserij te misbruiken om het land te dwingen naar de democratie terug te keren. [Is Thailand ooit een werkelijk democratisch land geweest?] Het is een goedkoop verwijt om het eigen jarenlang falen te verbloemen.

Maar misschien zal de wal eens het schip keren. Wanneer Thailand in hetzelfde tempo en met hetzelfde aantal trawlers blijft vissen, zullen de schepen op zeker moment met een leeg ruim terugkeren. Dezelfde situatie heeft zich bij ons op de Noordzee voorgedaan. De enige optie die dan nog resteert, is een vangstverbod. Maar wie controleert dat?
Dick van der Lugt

(Zie ook de pagina De vis wordt duur betaald)

Limerick van de dag

Er was eens een man in Avezaath
Die kreeg van jan en alleman raad
Maar eigenwijs
Hij ging op reis
Waar ieder nog altijd over praat

 

Vlot van de Medusa

Marine stuurt vluchtelingen verder de zee op

15 mei – Le radeau de la Méduse (Het vlot van de Medusa, 1818) is de titel van een beroemd schilderij in het Louvre. Het is gebaseerd op de schipbreuk van het Franse schip Méduse, waardoor 140 opvarenden om het leven kwamen. De schipbreuk bracht de Franse regering in diskrediet vanwege een onbekwame kapitein en een tekort schietende reddingsoperatie.

Wordt dit de toekomst van de trawler met 300 verhongerde Rohingya vluchtelingen die gisteren door de Thaise marine terug naar internationale wateren is gestuurd, nadat het schip in de Thaise territoriale wateren was aangetroffen? De marine zegt dat ze zelf aangaven de reis, die twee maanden geleden begon, naar Maleisië en Indonesië te willen voortzetten. Ze heeft de vluchtelingen voorzien van hulpgoederen en zou ook zes trawlers opgedragen hebben voedsel en medicijnen te verstrekken. Naar verluidt hebben ook Maleisië en Indonesië de afgelopen dagen duizenden migranten rechtsomkeer laten maken.

Of Thailand het plan doorzet opvangkampen voor Rohingya en andere vluchtelingen in te richten (een suggestie van politiecommissaris Somyot) hangt af van de top die het land op 29 mei belegt. Vertegenwoordigers van 15 landen zouden daaraan deelnemen alsmede van de UNHCR en de IOM [lees: zijn voor de conferentie uitgenodigd].

Panitan Wattanayagorn, adviseur van vice-premier Prawit Wongsuwon (die verantwoordelijk is voor nationale veiligheid), zegt dat Thailand grote omgebouwde schepen met honderden migranten weigert. Die maatregel zou in overeenstemming zijn met de praktijk in Australië en Europa. Maar als het gaat om kleine vaartuigen met 10 tot 15 personen mogen functionarissen naar bevind van zaken handelen.

Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Dodenkamp. Lees ook en bekijk het hartverscheurend verslag van BBC-correspondent Jonathan Head over Thailands vlot van Medusa.

Nog meer duur betaalde vis

15 mei – De mede-eigenaar van een trawler die in Indonesische water vist, heeft zichzelf aangegeven bij het Department of Special Investigation. De reders worden ervan verdacht arbeiders die het slachtoffer zijn van mensenhandel, op hun schip te hebben ingezet. De man zegt onschuldig te zijn [maar dat zeggen ze allemaal].

Het Amerikaanse persbureau AP meldde eind maart dat op Thaise trawlers vissers gedwongen moesten werken en dat de vangst bestemd was voor Thai Union Manufacturing Co, een dochter van Thailands grootste visbedrijf Thai Union Frozen Products.

De vangsten worden overgeladen op schepen van de Silver Sea Line, die de vis naar Thailand brengen. Dit bedrijf heeft negen koelschepen in de vaart. De DSI onderzoekt of de eigenaar daarvan betrokken is bij de mensenhandel, maar ook dit bedrijf ontkent [natuurlijk].

AP volgde een schip van de Silver Sea Line 15 dagen via de satelliet en zag hoe de vangst in Samut Sakhon werd gelost en in vier nachten werd geladen in 150 vrachtwagens. Die leverden de vis af bij fabrieken rond de stad. AP kreeg te horen dat de vis ook werd [door?]verkocht aan andere visverwerkende bedrijven en distributeurs. Op Amerikaanse douanepapieren stonden Amerikaanse bedrijven van bekende merknamen als ontvanger.

Vele vissers hebben zich ontworsteld aan hun slavenbestaan en hebben hun toevlucht gezocht op de eilanden Ambon en Benjina. Daar zijn ze ontdekt door de Labour Rights Promotion Network Foundation. Die werkt nu samen met de Thaise regering bij hun repatriëring.

Voor de eerdere berichtgeving over de perikelen in de visserij zie de pagina De vis wordt duur betaald.

Heksenjacht op Yingluck?

15 mei – Is er sprake van een heksenjacht (waarmee ik niet wil suggereren dat oud-premier Yingluck een heks is, want ze is de charme zelve)? Daar begint het wel op te lijken nu de National Anti-Corruption Commission opnieuw haar pijlen richt op Yingluck. Ditmaal voor onjuiste compensatiebetalingen aan roodhemd demonstranten en supporters.

Ook voormalig vice-premier Suthep (inmiddels monnik) krijgt het opnieuw voor zijn kiezen van de NACC. Hij wordt verdacht vanwege vermeende onregelmatigheden bij de aanbesteding van de bouw van politiebureaus. Hij zou toestemming hebben gegeven de terms of reference [programma van eisen?] te wijzigen waardoor één aannemer het werk kreeg, die er vervolgens een potje van maakte.

Een derde zaak betreft de voormalige minister van ICT (net als Suthep Democraat). Hij wordt ervan verdacht zijn positie te hebben misbruikt bij telecom deals, waardoor bepaalde bedrijven een contract in de wacht konden slepen.

De NACC meent voldoende aanwijzingen te hebben dat Yingluck en de 33 toenmalige kabinetsleden zich schuldig hebben gemaakt aan machtsmisbruik door demonstranten, nabestaanden van omgekomen demonstranten en gewonde demonstranten die actief waren in de periode 2005 tot 2010, geld uit te keren.

Volgens NACC-commissaris Vicha Mahakun waren de betalingen niet gebaseerd op een wet en dienden ze alleen politieke doeleinden. Bovendien was er sprake van een belangenconflict, zegt hij, omdat veel ontvangers roodhemden waren die de regering steunden. (Zie pagina Corruptie 2)

Kort nieuws vrijdag 15 mei

– Op 16 plaatsen in de stad Yala zijn gisteravond rond half acht bommen ontploft. Wonder boven wonder maakten ze geen dodelijke slachtoffers, wel dertien gewonden.

In Pattani is een vermeende opstandeling doodgeschoten in een vuurgevecht met de politie en rangers, nadat ze een huis in Mayo hadden belegerd. Twee andere verdachten, onder wie de eigenaar van het huis, werden gearresteerd en een ranger raakte gewond. De politie was getipt dat de heren zich er hadden verscholen.

De dood geschoten man leidde volgens de politie diverse aanvallen in de provincie waaronder het doden van vier soldaten in 2012 in Mayo en brandstichtingen in zes scholen in Mayo en Thung Yang Daeng vorig jaar. Een van de aangehouden mannen wordt verdacht van een bankoverval in Mayo in 2013.

In Bannang Sata (Yala) werd gisteren een 32-jarige man gedood terwijl hij aan het wandelen was.

– Dinsdag wordt de teerling geworpen of de bevolking in een referendum haar mening mag geven over de ontwerp-grondwet. Dan vergaderen de zogeheten Five rivers of power, bestaande uit kabinet, NCPO, NRC, NLA en CDC. Dit heeft vice-premier Wissanu Krea-ngam gisteren bekend gemaakt. De CDC (grondwetcommissie die de wet in elkaar heeft geknutseld) heeft al de aanbeveling gedaan een referendum te houden.

Indien de vijf ja zeggen, kan het referendum in december of januari worden gehouden. De Kiesraad is verantwoordelijk voor de organisatie. Er worden 47 miljoen exemplaren van het ontwerp verspreid. De kosten bedragen 3 miljard baht. (Zie pagina Grondwetwijziging)

– 79.000 leerlingen riskeren het recht op onderwijs te verliezen als ze te boek blijven staan als ‘statenloos’. Om dat te voorkomen hebben het Central Institute of Forensic Science en het Local Administration Department (LAD) besloten samen te werken bij de verificatie van hun nationaliteit. Ze hebben daarover gisteren een Memorandum of Understanding ondertekend. In totaal leven in Thailand 200.000 personen die niet zijn opgenomen in de Civil Registration. Vanwege hun recht op onderwijs willen de twee diensten de leerlingen voorrang verlenen.

Vorig jaar deden 700 personen een verzoek om verificatie. Daarvan waren 240 geschikt voor een DNA-test. In het verleden konden alleen getuigenverklaringen en documenten worden gebruikt, wat tot opzettelijke en onopzettelijke fouten heeft geleid, zegt Krisada Boonrach, directeur-generaal van het LAD. Het testen middels DNA is van recente datum, maar wordt nog niet veel gedaan, omdat het duur is en betrokkenen de kosten niet kunnen ophoesten. Drie familieleden moeten hun DNA afstaan om vast te stellen of een aanvrager de Thaise nationaliteit kan krijgen.

– Mediabedrijven verliezen mogelijk 10 miljard baht aan advertentie-inkomsten als het grondwetsartikel van kracht wordt dat de uitgaven van de overheid aan advertenties en public relations aan banden legt. Die schatting kwam ter sprake tijdens een seminar van de Thai Journalists Association [geen datum] over drie artikelen in de grondwet.

Gesproken werd ook over een artikel dat voorziet in de oprichting van een professional mass media organisation. Die moet borg staan voor de onafhankelijkheid van de media en zorgen voor de versterking van ethiek en standaarden. Zorgen bestaan over strijdigheid met de persvrijheid.

– Nieuwe aflevering in de continuing story over de goudmijn Akara Resources Plc. Bewoners van Pichit, Phitsunalok en Phetchabun hebben de DSI gevraagd onderzoek te doen naar de milieuverontreiniging van de mijn. Het verzoek ging vergezeld van bloedtest resultaten waaruit blijkt dat ze een verhoogde concentratie arseen in hun bloed hebben. Ook is een petitie naar premier Prayut gegaan met het verzoek af te zien van nieuwe concessies voor goudmijnen.

Protest tegen goudmijnDe bewoners ondervinden al sinds 2010 last van de mijn en velen zijn ziek geworden, zegt Wanpen Promrangsan, die met 60 vertegenwoordigers naar de DSI was getogen. In openbaar water is bij onderzoek volgens haar arseen, mangaan en cyanide gevonden, wat voor het Control Pollution Department aanleiding was bewoners te adviseren geen bronwater te drinken.

De DSI beslist binnenkort of de zaak wordt onderzocht. In het bericht wordt verder ingegaan op de voorgeschiedenis met hoor en wederhoor (van het bedrijf), maar daarover heb ik eerder al uitgebreid bericht.

– De PACC heeft een panel gevormd dat negen functionarissen aan de tand gaat voelen over een grondakte die is verleend is aan een hoge functionaris. Dit heerschap wordt ervan beschuldigd wederrechtelijk een stuk land bij nationaal park Khao Yai te hebben bemachtigd.

In verband met deze zaak heeft het Agricultural Land Reform Office al een landmeter overgeplaatst. En mocht u zich afvragen wat die dienst ermee te maken heeft: de desbetreffende grond heeft een landbouwbestemming en dient te worden uitgegeven aan landloze boeren. De landmeter wordt er ook van verdacht diverse hoge functionarissen op haar kantoor en een voormalige minister te hebben gematst. Het onderzoek van de PACC gaat vier tot zes maanden in beslag nemen. (Zie pagina Corruptie 2)

– Nog meer corruptie, nu gepleegd door een voormalige secretaris-generaal van het Office of the Welfare Promotion Commission for Teachers en Educational Personnel (Otep), en dat is het pakkie-an van de National Anti-Corruption Commission. Hij zou 2 miljard baht hebben verduisterd uit het nationaal lerarenfonds.

De NACC neemt het onderzoek van de DSI over, die er eerder in gedoken was. NACC-commissaris Vicha Mahakun denkt dat Otep in veel andere corruptieschandalen is verwikkeld, maar dit is het grootste.

Eerder kwam Otep in het nieuws vanwege de vondst van 1 miljard baht in Kroatische kuna in de safes van twee voormalige Otep-werknemers. Maar dat is dus een andere zaak. Volgens berichten zou de SG een van de twee zijn. (Zie pagina Corruptie 2)

– Voormalig gouverneur Bhichit Rattakul van Bangkok, zijn toenmalige gemeentesecretaris en vier anderen kunnen gerust ademhalen. Ze zijn door de rechtbank vrijgesproken van samenzwering tussen 1995 en 1997 bij de aankoop van land in Bang Sue voor de aanleg van een parkeerterrein. Volgens de aanklacht had de gemeente te veel betaald, maar de rechtbank oordeelde dat de prijs niet boven de mediaanprijs lag en dat geen gemeenteregels waren overtreden.

Twee anderen, een voormalige secretaris van de gouverneur en een voormalig districtshoofd van Bang Sue, werden wel  schuldig bevonden. Zij hadden steekpenningen gevraagd en geïncasseerd, hetgeen hen een straf van acht en tien jaar opleverde. (Zie pagina Corruptie 2)

– Vijf minderjarige meisjes uit Chiang Mai, werkzaam in de flesh trade in Hat Yai (Songkhla), zijn dankzij een tip van de NGO Destiny Rescue door de politie bevrijd. De politie heeft drie verdachten aangehouden, die door de krant worden omschreven als lid van een sekshandelsyndicaat. De meisjes moesten toeristen uit Maleisië en Singapore aan hun gerief helpen.

– Gelekte olie op de Rangsit-Pathum Thani weg was de oorzaak van een slippartij gisterochtend waardoor een vrouw om het leven kwam en een kind gewond raakte. Zij zaten op een motorfiets, bestuurd door haar echtgenoot. Het bericht zegt niets over de toestand van de man.

– Een jongere broer van voormalig DSI-hoofd Tarit Pengdith is gisteren door de rechtbank voor 2,5 jaar naar de gevangenis gestuurd wegens majesteitsschennis. De broer, werkzaam als makelaar, had samen met een zakenman de autoriteiten in Nakhon Ratchasima onder druk gezet eigendomspapieren te verstrekken voor land dat legaal niet verkocht kon worden. Als drukmiddel schermden ze met het Koninklijk Huis. De zakenman ontkent. (Zie pagina Majesteitsschennis)


 

Minister grossiert in ridicule ideetjes

14 mei – Kan toch geen domme dame zijn: minister Kobkarn Wattanavrangkul van Toerisme, want voordat ze dit hoge ambt bekleedde, was ze werkzaam in de top van Toshiba. En toch grossiert ze in ideeën die telkens weer geridiculiseerd worden.

Herinnert u zich nog de polsbandjes die toeristen op Koh Tao zouden moeten dragen? Dat stelde ze voor nadat er twee Britse toeristen waren vermoord. En na de aardbeving in Nepal lanceerde ze het idee om social responsibility excursies naar het land te organiseren. Alsof het land zit te wachten op toeristen die in de weg lopen.

Vorige week lanceerde ze de campagne ‘Wear Thai’. Thai zouden elke vrijdag gekleed moeten gaan in kleding gemaakt van Thaise of lokale stoffen. Haar advies gold niet alleen de eigen bevolking maar ook buitenlanders zouden zich in Thaise zijde moeten hijsen.

Omdat sommigen daaruit de conclusie trokken dat de regering van plan was de bevolking te dwingen om op vrijdag native te gaan, stelde Prayut hen dinsdag gerust. Van een verplichting is geen sprake, zei hij.

Zelf verschijnt hij nogal eens in een – het moet gezegd – een mooi Thais hemd. De zijdeworm boeren, die dinsdag door Prayut werden ontvangen, omdat ze dit jaar door het ministerie van Landbouw zijn onderscheiden voor hun ‘outstanding’ werk, gaven hem daarom een complimentje. (Bron: Bangkok Post/Krungthep Thurakit, 13 mei)

Bewoners Pak Moon dreigen met protestmars

14 mei – De dorpelingen van Pak Moon dreigen met een protestmars wanneer de stuwdeuren van de Pak Moon dam dicht blijven. Die vormen een onneembare barrière voor vissen die voor nageslacht willen zorgen. En daar hunkeren de dorpelingen ook naar, want ze zijn afhankelijk van de visserij. Thans staat het paaiseizoen op het punt van uitbreken, dus de tijd dringt.

Het is overigens elk jaar hetzelfde liedje. Het landelijk elektriciteitsbedrijf Egat verdomt het de stuwen te openen en de twee voorgaande regeringen (Abhisit en Yingluck) lieten de zaak versloffen. Eerder eisten de bewoners openstelling van de dam voor een periode van 5 jaar zodat de visstand zich zou kunnen herstellen. Zelfs het compromis, elk jaar vier maanden open, lijkt gevoelig te liggen. Vorig jaar sloot Egat op bevel van de junta de stuwen, zodat het water achter de dam kon stijgen. (Bron: Bangkok Post, 13 mei)

Achtergrondinformatie (Zie ook pagina Pak Moon dam)
De Pak Moon Dam werd door de Electricity Generating Authority of Thailand (Egat) gebouwd op de samenloop van de Moon en Mekong. Met de bouw werd in 1992 begonnen en in 1994 werd de dam in gebruik genomen De kosten bedroegen 6,5 miljard baht.

De dam was van meet af aan een ramp. Hij produceert slechts 21 MW elektriciteit, oftewel 15 procent van de target van 135 MW. Veel meer dorpelingen dan aanvankelijk geschat moesten verhuizen en zijn benadeeld. Vis kan niet meer migreren vanuit de Mekong. De stroomversnellingen die het habitat en paaigebied van vissen vormen, zijn vernietigd. Als gevolg daarvan is het aantal vissoorten teruggelopen van 256 naar 96. De inkomsten uit de visserij zijn met 60 miljoen baht per jaar ingekrompen. De voordelen voor irrigatie zijn te verwaarlozen.

Thai Airways International

THAI maakt eventjes winst

14 mei – Blije gezichten bij Thai Airways International (THAI) want het bedrijf heeft het eerste kwartaal een netto winst geboekt van 4,54 miljard baht. Maar de vreugde zal niet van lange duur zijn, want voor de rest van het jaar worden weer verliezen voorspeld. Thans drukt een schuldenlast van 11,8 miljard baht op het bedrijf.

De mooie uitkomst van de eerste drie maanden is te danken aan voornamelijk koerswinsten, alsmede aan kostenbeheersing en verbetering van het passagiersaanbod. THAI vervoerde 5,62 miljoen passagiers, 17 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar (dat een netto-verlies kende van 2,61 miljard baht). De cabinebezetting steeg van 70,1 naar 75,4 procent. Sinds eind maart zijn drie routes, waarop verlies werd geleden, opgeschort.

De nieuwe president van THAI heeft beloofd Thailands nationale luchtvaartmaatschappij in 2016 in de zwarte cijfers te brengen. Dit jaar moeten de bedrijfskosten met 20 procent omlaag. De beurs reageerde verheugd op de bekendmaking van de kwartaalcijfers: het aandeel THAI steeg met 80 satang. (Bron: Bangkok Post, 13 mei)

Limerick van de dag

Er was eens een man uit Litouwen
Die vergreep zich aan oude vrouwen
Het lukte twaalf keer
Hij zoekt er nog meer
Dat zal hem zeker eens berouwen

In Thailand worden jaarlijks 32.000 personen verkracht. Slachtoffers zijn niet alleen vrouwen maar ook kinderen, mannen, dieren en oudere vrouwen. Een geruchtmakende zaak betreft een man, die sinds 2011 twaalf oudere vrouwen in de provincies Nakhon Pathom, Samut Sakhon en Samut Songkhram verkrachtte, van wie hij er twee vermoordde. Hij is nog steeds op vrije voeten.

Kampen voor Rohingya: NIMBY

14 mei – Het is een bekende uitdrukking: Not In My Back Yard, afgekort NIMBY, en dat geldt voor de bewoners in het Zuiden die reageren op het idee om staatsopvangkampen voor Rohingya vluchtelingen op te zetten. De regering bestudeert momenteel het plannetje dat is gelanceerd door politiecommissaris Somyot.

Volgens de burgemeester van tambon Cha-uat (Nakhon Si Thammarat) reageren bewoners boos op de mogelijkheid dat er zo’n kamp komt in hun plaats. ‘De gevolgen van kampen zijn onbekend, maar als er problemen zijn, bijvoorbeeld ziektes of druk op de gezondheidszorg, moeten de bewoners de last dragen’, zegt hij. Hij voorspelt protesten wanneer in zijn gebied kampen worden ingericht.

Zijn loco-burgemeester voegt daaraan toe dat er conflicten kunnen ontstaan tussen het moslimgeloof van de Rohingya en boeddhisten. Hij pleit voor een openbare hoorzitting. ‘We moeten er zeker van zijn dat de migranten geen problemen veroorzaken voor de bewoners bij de kampen.’

De vice-voorzitter van de Phuket Tourism Association omarmt ook het NIMBY-beginsel: geen kampen bij toeristische attracties, en ze moeten tijdelijk zijn.

Alleen Ali Arif, lid van de Council for Humanitarian Networking of Sheikhul Islam Office, prijst het plan, maar internationale organisaties en NGO’s dienen wel uitgenodigd te worden om samen te discussiëren over ideeën.

Verder bevat het openingsartikel van Bangkok Post vandaag weinig nieuws. Puntsgewijs:

  • In het Khao Kaew gebergte, waar het eerste kamp met de dertig graven is ontdekt, zijn vier nieuwe graven ontdekt. De stoffelijke resten zijn opgegraven.
  • In Phuket heeft de politietop van Thailand met de Maleisische collega’s overlegd over grensoverschrijdende misdaad en de mensenhandel in Rohingya. Maleisië is gevraagd naar het land gevluchte mensenhandelaren uit te wijzen.
  • Het hoofd van de Maleisische politie zegt dat in maart en april van dit jaar 38 mensenhandelaren van zeven netwerken zijn aangehouden en dat 30 miljoen baht in is beslag genomen. Volgens hem is de strijd tegen mensenhandel topprioriteit van de Maleisische regering.
  • Drie dagen voordat tegen hem een arrestatiebevel is uitgevaardigd, is de ex-voorzitter van de PAO (Provinciale Staten) van Satun naar Maleisië gevlucht. Zou de man telepathisch zijn? Volgens adjunct-commissaris Ek is hij de grootste financier van het smokkelnetwerk in Satun, maar mogelijk zijn er nog hogere lieden bij betrokken.
  • Van de 61 verdachten, tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd, zijn inmiddels 24 gearresteerd. De laatste drie werden aangehouden voor betrokkenheid bij de smokkel van vluchtelingen naar de kampen in Padang Besar (Songkhla).

Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Dodenkamp.

Strijd tegen illegale visserij is een lachertje

14 mei – Milieuactievoerder en lokale vissers verzetten zich fel tegen de poging van de regering om illegale trawlers te registreren. Die bedreigen Thailand’s maritiem milieu. De voorzitter van de Thai Sea Watch Association beschouwt de handelwijze van de regering als een lapmiddel om een rode kaart van de EU te voorkomen. Thailand heeft van de EU zes maanden de tijd gekregen om schoon schip te maken in de visserij. Lukt dat niet, dan dreigen handelssancties.

‘We kunnen in de nabije toekomst grote schade verwachten aan de martitieme ecologie. Het grote aantal trawlers zorgt voor een vermindering van de visvoorraad die onherstelbaar is. Vervolgens zal de kleine lokale visserij het loodje leggen, leidend tot werkloosheid van de vissers’, zegt voorzittter Banchong Nasae. […] De regering dient vissen door trawlers die onverantwoord te werk gaan, te verbieden in plaats van de trawlers te legaliseren.’

Visserij 2Volgens een studie van het Fisheries Department kan Thailand maximaal 5.900 trawlers aan, om de visvoorraden te behouden. Het zijn er volgens de laatste gegevens meer dan 16.000, zegt Banchong.

De Federation of Thai Fisher Folk Association noemt de nieuwe viswet een lachertje. Die beschermt de grote boten in plaats van de kleine vissersmannen.

De strafmaat op overtreding schrikt de reders niet af en de wet bevat tal van mazen ‘die de Thaise zeeën meer schade kunnen berokkenen’.

Voor de eerdere berichtgeving over de perikelen in de visserij zie de pagina De vis wordt duur betaald.

Kort nieuws donderdag 14 mei

– CDC (grondwetcommissie) en NRC (nationale hervormingsraad) zijn beide voorstander van een referendum over de nieuwe grondwet. De CDC besteedde er gisteren zelfs een buitengewone vergadering aan.

Het voorstel wordt voorgelegd aan premier Prayut (tevens hoofd van de NCPO – junta). Het gaat gepaard met een tijdschema. Bewoners dienen 90 dagen de tijd te krijgen om de ontwerp-grondwet op zich te laten inwerken. Dat betekent dat de verkiezingen, gepland voor februari, drie maanden moeten verschuiven. Sommige politieke partijen zijn zelfs bereid acht of negen maanden op verkiezingen te wachten.

De CDC heeft ook al bedacht wat te doen als de grondwet wordt afgewezen; de CDC-woordvoerder zegt dat er vijf opties zijn, maar nadere informatie daarover gaf hij gisteren nauwelijks. De NCPO of het kabinet moeten maar een keuze maken. Het wachten is nu op het verlossende woord van Prayut, want die heeft tot nu toe niets gezegd over de wenselijkheid van een referendum. (Zie de pagina Grondwetwijziging)

– Nog meer grondwet. De angst van lokale bestuurders, zoals kamnan en dorpshoofden, dat ze hun positie verliezen wanneer de nieuwe grondwet van kracht wordt, is onterecht, zegt Woothisarn Tanchai, voorzitter van de CDC-commissie distribution of power. Zie het bericht van dinsdag over de angsten van de heren een leuke inkomstenbron te verliezen. De verdediging van Woothisarn is te lezen op de website van de krant onder de titel Local body leaders keep jobs for now. (Zie ook de pagina Grondwetwijziging)

– En nog meer grondwet; het houdt maar niet op. CDC-voorzitter Borwornsak buigt voor de kritiek op zijn aanmelding voor de Law Reform Commission. Hij ziet er toch maar vanaf. Volgens de critici zou de dubbelfuntie leiden tot een belangenconflict. De LRC is vier jaar geleden ingesteld door de toenmalige regering Abhisit met het doel wetswijzingen voor te stellen. Gisteren liep de zittingsduur van de huidige commissie af, maar ze blijft in functie totdat de opvolgers zijn benoemd. Of de commissie in die vier jaar iets heeft bereikt, vermeldt het bericht niet. (Zie de pagina Grondwetwijziging)

– 49 gedetineerden, verdacht van drugshandel, die ze vanuit hun cel via naar binnen gesmokkelde mobieltjes drijven, zijn overgeplaatst naar de EBI Khao Bin Central in Ratchaburi. [Uit welke gevangenissen ze komen, vermeldt het bericht niet.]

In de strijd tegen de drugshandel achter de tralies werkt het Corrections Department samen met het Office of the Narcotics Control Board en het Narcotics Suppression Bureau van de Royal Thai Police. Ze luisteren telefoongesprekken af en worden ingeseind door informanten.

Naar verwachting worden nog meer gedetineerden overgeplaatst. In Khao Bin is ruimte voor 400 gevangenen. Tussen 9 juni en 9 december zijn tal van gevangenissen doorzocht op mobieltjes en drugs. De oogst: 6.703 mobieltjes, 24.767 speed pillen, 2.839 gram crystal methamphetamine en 6 gram marihuana.

– Het National Anti-Corruption Coordination Centre heeft een nieuwe strategie bedacht in de strijd tegen illegaal grondgebruik in nationale parken en bosreservaten. Het wil dat het gehele bosgebied van nationaal park Khao Yai (Nakhon Ratchasima) wordt gecontroleerd. De nadruk moet niet langer liggen op de grondeigenaren, maar op de vraag of de grondaktes legaal zijn verleend, met name bij commerciële projecten [denk aan vakantieparken].

Het voorstel komt morgen ter sprake tijdens een vergadering van de minister van Justitie met 22 diensten (van vijf ministeries) die verantwoordelijk zijn voor de strijd tegen landkraken. Tevens wordt gepraat over een tweede voorstel om de uitgifte van percelen aan arme boeren in het kader van het Lam Takhong self-help settlement scheme stop te zetten om meer misbruik te voorkomen [door corrupte ambtenaren die zo land verwerven].

Sloop Lam TakhongDe provincie Nakhon Ratchasima gaat de sloopploeg die aan het werk is bij de Lam Takhong dam uitbreiden van 200 naar 2.000 man. Op 8 mei werden al de eerste acht van 25 illegale restaurants gesloopt. Morgen en zaterdag gaat de rest tegen de vlakte. Sommige exploitanten hebben aangeboden hun eigendom zelf te slopen. Die verzoeken worden van geval tot geval bekeken. (Zie de pagina Krakers op overheidsland)

– Een Japanse ingenieur is gisteren aan de verbrandingsdood ontsnapt door op het nippertje uit zijn auto te kruipen nadat hij tegen het hek van een huis in Si Mahosot (Prachin Buri) was gebotst. Luttele seconden later vloog de wagen in brand. Een buurvrouw schrok wakker door de explosie en waarschuwde de brandweer. Die had 20 minuten nodig om het vuur te bedwingen. De Japanner was onder invloed. [Het Engelse engineer kan ook vertaald worden als technicus.]

– De gemeente Bangkok gaat streng optreden tegen tourbussen die met draaiende motor in Rattanakosin Island geparkeerd staan, terwijl de passagiers een kijkje in de wijk nemen. Ze zorgen voor verkeersoverlast en luchtvervuiling. De bussen dienen te verkassen naar de Boromratchonnanee weg.

– De bouw van een afvalverbrandingsoven en de aanleg van een vuilstortplaats in Ayutthaya hebben het groene licht gekregen van het kabinet. De stortplaats komt op een terrein van 372 rai. Die wordt gevuld met 200.000 ton afval die nu in Ban Pom ligt. De oven wordt ontworpen door de Suranaree University of Technology. Er komen twee systemen van afvalverwerking, die respectievelijk in januari 2016 en maart 2017 in bedrijf komen. In één wordt 3.800 kW opgewekt. Naar verwachting worden dit jaar 15 afvalverwerkingsbedrijven in Thailand gebouwd.

– Het delict vond in het district Khun Yuam plaats op 19 april, het lichaam werd gevonden op 23 april en gisteren werd de verdachte in Mae Hong Son aangehouden. Wat was gebeurd?

Een vrouw van 40 jaar had een schuld van 90.000 baht bij de verdachte voor de opium die hij haar had geleverd. Maar ze had geweigerd te betalen. Hij was kwaad geworden en had de vrouw een vuistslag gegeven waardoor ze stierf. De verdachte, een ex-bokser, die nu zijn brood verdient als fruitverkoper, heeft bekend de vrouw 4 jaar opium te hebben geleverd, die uit Myanmar was gesmokkeld.

– Niet eerder vermeld in de berichtgeving over de nieuwe bussen voor het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA). Als je elektrisch aangedreven bussen aanschaft, zullen er ook voldoende oplaadstations moeten komen. Lijkt me logisch.

BMTA-bestuurslid Suchatvee Suwansawat drong gisteren aan om daarvoor nu plannen te maken, want behalve de bussen zullen er nog meer elektrisch aangedreven voertuigen op de weg komen. En voorkomen moet worden dat een situatie ontstaat als bij NGV-pompen waar altijd lange rijen taxi’s en busjes staan.

Aanvankelijk zou de BMTA bussen op aardgas kopen, maar nu de prijs van NGV [ook wel LNG genoemd] omhoog gaat, is het op termijn aantrekkelijker om over te stappen op elektriciteit vanwege de lagere brandstofprijs en onderhoudskosten. Die compenseren de hogere aanschafprijs van de bussen.

– De politie in Narathiwat heeft zeven mannen aangehouden, verdacht van het uitvoeren van vijf afzonderlijke aanvallen, gepleegd tussen februari vorig jaar en dit jaar. Volgens de politie hebben ze bekend hiervoor betaald te zijn, 3000 baht per persoon en per keer.


 

Eerste kwartaal: Slechte leningen schieten omhoog

13 mei – Het aantal slechte leningen en credit-cards is de eerste drie maanden van dit jaar fors gestegen, waaruit andermaal blijkt dat huishoudens steeds meer moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen.

De NPL’s (non-performing loans) voor uitgaven per credit-card stegen, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, met 22 procent naar 8,93 miljard baht. Persoonlijk leningen deden het nog slechter met 27,4 procent naar 15,5 miljard baht, aldus gegevens op de website van de Bank of Thailand.

Eind maart bedroegen de gezamenlijke NPL’s van banken en niet-bancaire bedrijven 298 miljard baht tegen 277 miljard baht aan het eind van vorig jaar en 280 miljard baht over dezelfde periode van de afgelopen 12 maanden. Uitgedrukt in een percentage stegen de NPL’s van 2,15 procent (eind vorig jaar) naar 2,29 procent (eind maart) [van het totaal aantal leningen].

De centrale bank hield er eerder rekening mee dat de NPL’s het eerste kwartaal zouden stijgen, maar voor het gehele jaar wordt geen substantiële groei verwacht vanwege verbeterende groeistimulansen. Bovendien is het percentage minimaal en de kredietverstrekkers hebben hoge provisies om zich tegen het risico in te dekken.

Sinds 2008 is het bedrag aan huishoudschulden verdubbeld: van 5,05 biljoen baht naar 10,4 biljoen baht (eind 2014). Het bedraagt nu 85,9 procent van het bruto binnenlands product, aanzienlijk meer dan de 55,6 procent in 2008. (Bron: Bangkok Post, 12 mei)

Limerick van de dag

Er was eens een aardig lesbisch paar
Dat kuste in de metro elkaar
Een vrouw berispte het stel
Dat werd toen een felle rel
Omdat ze zoenden in ’t openbaar

Uit de Bangkok Post van 9 november 2014:
Kussen en omhelzen in het openbaar kun je maar achterwege laten, want indien die uitingen van genegenheid op YouTube worden gezet, worden de geliefden overladen met kritiek. De afgelopen maanden waren drie video’s te zien die de gram hebben opgeroepen van fatsoensrakkers.
In augustus ging het om een studente in uniform die haar vriendje in een volle BTS-trein kuste, in september om een jong paar dat elkaar knuffelde en kuste in de hoek van een BTS-trein en in november een lesbisch paar. Op die video was te zien (en te horen) hoe een medepasagiere het paar tot de orde riep en een ander de twee meiden uitschold. De woordenwisseling ging twee minuten door tot het eind van de clip.
De commentaren zijn eensluidend: dit soort gedrag is vreemd aan de Thaise cultuur. Een psychiater verbonden aan het Police General Hospital, vindt dat ook. Onacceptabel in de Thaise samenleving en in strijd met de culturele normen.
De voorzitter van de BMTS, de exploitant van de skytrain, zegt dat maatregelen tegen dit gedrag overwogen kunnen worden indien het de grenzen van openbaar fatsoen overschrijdt. Hij vraagt passagiers de staf te waarschuwen en zich er niet zelf mee te bemoeien om aanvaringen te voorkomen. De staf kan indien nodig de politie vragen de ‘boosdoeners’ uit de trein te verwijderen.

Regering peinst over opvangkampen

13 mei – In tegenstelling tot wat de krant gisteren schreef staat de regering niet afwijzend tegenover het idee van politiecommissaris Somyot Pumpunpuang om officiële opvangkampen voor Royingya en andere zeemigranten in te richten. Maar daarvoor is wel de hulp van andere landen en internationale organisaties vereist om de instroom van migranten aan te kunnen.

Premier Prayut maakte dit gisteren na de kabinetsvergadering bekend, maar hij hield nog wel een slag om de arm. ‘De regering dient verschillende aspecten van het voorstel te bestuderen, zoals de nationale veiligheid.’

En precies dat aspect noemde Anusit Khunakorn, secretaris-generaal van de National Security Council, in de krant van gisteren als bezwaar tegen Somyot’s voorstel. Vandaag voegt hij eraan toe dat er geen noodzaak is kampen op te zetten omdat de Rohingya Thailand als doorgangsland gebruiken. ‘Maar we moeten ze wel de noodzakelijke humanitaire hulp verlenen.’

Op 29 mei belegt Thailand een internationale conferentie over de problemen. Daarvoor zijn vertegenwoordigers van 15 landen (o.a. Australië, Indonesië, Maleisië, Myanmar, Bangladesh en Vietnam) en internationale organisaties (UNHCR, IOM) uitgenodigd. Prayut vindt dat de oorsprong- en bestemmingslanden met Thailand moeten samenwerken om het probleem aan te pakken.

De zoektocht naar verdachten van de mensensmokkel gaat intussen onverminderd door. Zeker is nu dat de voormalige voorzittter van de PAO Satun (Provinciale Saten) naar Maleisië is gevlucht. Hij is de hoofdverdachte van de smokkel via Satun. Het buurland is gevraagd de man te traceren en uit te leveren. Inmiddels zijn 19 van de 51 verdachten, waarvoor een arrestatiebevel is uitgevaardigd, in hechtenis genomen. De politie heeft de rechtbank om nog eens 10 arrestatiebevelen gevraagd.

Volgens adjunct-politiecommissaris Ake Angsananont zijn 74 [?] kampen gevonden, die mensenhandelaren hebben gebruikt, en 213 illegale migranten en 63 slachtoffers van mensenhandel aangetroffen. [De verdeling lijkt me betwistbaar.] De politie heeft 27 getuigen ondervraagd, waaronder 8 illegale migranten. Dat verhoor heeft ‘bruikbare’ informatie opgeleverd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat gevraagd worden foute ambtenaren te ontslaan.

Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Dodenkamp.

Rohingya: Leger heeft boter op ‘t hoofd

Bij de mensenhandel in Rohingya vluchtelingen zijn absoluut geen legerofficieren betrokken; wel veel politici en politieofficieren, zei legercommandant Udomdej Sitabutr onlangs. Tino Kuis uit Chiang Mai ging als een echte Kuifje op onderzoek uit en ontdekte het tegendeel. Soldaten zijn wel degelijk betrokken bij de smokkel.

Uit Bangkok Post, 7 mei 2015:
De krant meldt dat een kolonel, commandant van een plaatselijk regiment in het Zuiden, is overgeplaatst. Een naam wordt niet genoemd terwijl alle andere arrestanten en overgeplaatsten met naam en toenaam in de krant staan.

Uit Bangkok Post, 19 januari 2013:
Opperbevelhebber van het leger, generaal Prayuth Chan-ocha, heeft toegegeven dat sommige van zijn soldaten in het diepe Zuiden zijn betrokken bij de mensenhandel van Rohingya voordat ze naar Maleisië worden doorgezonden.

Generaal Prayuth zegt dat sommige leden van het Internal Security Operations Command (ISOC) banden onderhouden met de smokkelbendes en belooft hen op te sporen. ‘Deze rotte appels moeten worden gestraft en verwijderd.’ Zijn verklaring kwam nadat een politieonderzoek in de provincie Songkhla wees op betrokkenheid van legerofficieren en plaatselijke politici bij de Rohingya mensenhandel.

Een hoge bron bij de politie verklaart dat deze mensenhandel al verschillende jaren plaatsvindt. Alle activiteiten en handelsroutes zijn in de zuidelijke gebieden die onder controle staan van bepaalde militaire officieren met de rang van majoor tot kolonel. Militaire voertuigen worden soms gebruikt om de Rohingya te vervoeren, volgens deze bron.

ISOC-woordvoeder Dithaporn Sasasamit zei zaterdag dat hij nog geen informatie van de politie had ontvangen over de betrokkenheid van ISOC-leden. ‘ISOC kan op dit moment verder geen informatie geven hangende het onderzoek.’ (Verslaggevers: Wassana Nanuam en Wassayos Ngamkham)

Nieuws uit Thailand, zaterdag 19 januari 2013
– Opperbevelhebber der strijdkrachten Tanasak Patimapragorn vindt dat de internationale gemeenschap Thailand in de kou laat staan bij de opvang van de Rohingya vluchtelingen. Alhoewel internationale organisaties de noodzaak benadrukken om de Rohingya te helpen, verlenen ze onvoldoende directe hulp zodat Thailand gedwongen is de last alleen te dragen.

De afgelopen twee weken zijn in totaal 949 Rohingya aangehouden. Zij zijn uit Myanmar gevlucht omdat ze daar vervolgd worden en door mensenhandelaren Thailand binnen gesmokkeld. Thailand is evenwel geen eindbestemming, want ze willen naar Indonesië of Maleisië.

Premier Yingluck zei gisteren dat het opzetten van opvangkampen geen oplossing is, omdat de Rohingya zich niet in Thailand willen vestigen. De regering gaat met de VN overleggen hoe de instroom van vluchtelingen uit Myanmar kan worden gestopt en in welke landen de Rohingya zich zouden kunnen vestigen.

Vice-minister-president Chalerm Yubamrung, niet de meest tactische persoon in het kabinet, zei zowaar dat de kwestie delicaat is en dat strikte toepassing van de immigratiewetten Thailand in een verkeerd daglicht zou stellen. ‘Als we te streng zijn, zien we er slecht uit in de ogen van de internationale gemeenschap. Maar tegelijkertijd moeten we onze nationale belangen verdedigen.’ Chalerm hield wel de mogelijkheid van een opvangkamp open, maar dat zou afhangen van het aantal vluchtelingen.

– De Thaise bevolking laat zich intussen van haar beste kant zien. Tal van mensen zijn met voedsel, geld en andere benodigdheden de Rohingya te hulp geschoten, die zijn ondergebracht in Narathiwat, Trang, Yala, Songkhla en Pattani.

In het Trang Shelter for Children and Families zijn 12 Rohingya kinderen en een volwassene medisch onderzocht. De meesten bleken ondervoed te zijn en sommigen hadden tijdens hun lange reis verwondingen opgelopen.

In Bang Klam (Songkhla) helpen Rohingya dorpelingen bij het opknappen van een leegstaand deel van het politiebureau, zodat ze daar kunnen verblijven in plaats van in een politiecel.

Nieuws uit Thailand, 20 januari 2013
– Legerofficieren in de rang van majoor tot kolonel zijn al jaren betrokken bij de smokkel van Rohingya vluchtelingen uit Myanmar. De Rohingya komen Thailand over zee in en worden per vrachtwagen, soms zelfs legervoertuigen, naar Songkhla gebracht, waar ze in de bossen worden verstopt.

De betrokkenheid van legerofficieren wordt bevestigd door legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha. Details over de smokkelroute zijn onthuld door een hoge politiebron. Volgens deze bron heeft de politie de 397 Rohingya in een rubberplantage in Padang Besar kunnen aanhouden vanwege een ruzie tussen de legerofficieren, van wie iemand de politie heeft getipt.

De plantage is eigendom van een voormalige vice-burgemeester van Padang Besar. Naar hem wordt nog steeds gezocht. Generaal Prayuth zegt dat het leger de zaak tot de bodem zal uitzoeken. ‘Het zijn slechte legerofficieren, die uitgeroeid moeten worden.’

De afgelopen twee weken zijn 949 Rohingya vluchtelingen aangehouden. Van zeker 900 staat vast dat ze door een mensenhandelsyndicaat Thailand zijn binnengesmokkeld. De Rohingya waren op weg naar Maleisië of Indonesië. Thailand overlegt nog met de UNHCR over de verdere gang van zaken: repatriëring naar Myanmar of asiel in een derde land.

Baht zakt naar dieptepunt

13 mei – De baht is gisteren naar het laagste punt in zes jaar gezakt en de aandelenbeurs verloor de winst die dit jaar is gemaakt. De koers daalde met 1,04 procent of 15,58 punten naar 1.485,72 punten bij een bescheiden dagomzet van 36,3 miljard baht. De koersdaling wordt toegeschreven aan zorgen van buitenlandse investeerders over Thailand’s economische gezondheid. Daardoor waren binnenlandse beleggingen niet erg populair. De baht doet nu 33,74/33,79 tegen de dollar.

Een Thaise dealer zegt dat alle valuta in Azië tegen de dollar zijn gedaald, maar de baht staat in die ontwikkeling aan kop. De baht is scherp gezakt sinds het Monetary Policy Committee van de centrale bank tot veler verrassing eind april besloot voor de tweede maal de policy rate (het tarief waarvan de banken hun rentetarieven afleiden) met een kwartprocent punt te verlagen. Het MPC beschreef zijn besluit als een ‘paardemiddel’ omdat de export het slecht doet en de overheidsuitgaven vertraagd zijn.

Vijf luchtvaartmaatschappijen

Luchtvaartdienst hoopt en vreest

13 mei – Heerlijk, al die berichten waarin autoriteiten hun hoop uitspreken over een goede afloop. Begrijpelijk, dat wel, want een land heeft niets aan zwartkijkers.

Het Thai Civil Aviation Department (de dienst die als onvoldoende is gekwalificeerd door de ICAO) denkt dat de vijf Thaise luchtvaartmaatschappijen, die China gaat inspecteren, hun problemen wel kunnen oplossen zonder het risico door de Chinezen in de ban te worden gedaan. [Mocht u zich afvragen wat het verband ertussen is. Die maatschappijen zijn gecertificeerd door het TCAD.]

Volgens TCAD-hoofd Somchai Phiphutthawat zijn de problemen ‘minor’. Ze hebben betrekking op onderhoud, personeel en training, maar die hebben geen grote invloed op de luchtveiligheid. [Tja, wat moet hij anders zeggen?] Somchai zei dit gisteren na een ontmoeting met de Chinese luchtvaartautoriteiten. Deze week worden de vijf luchtvaartlijnen door Chinese functionarissen geïnspecteerd en volgende week horen ze het resultaat. [Niet onmiddellijk, zoals de krant eerder schreef.]

Medio juli komt de US Federal Aviation Administration (FAA) op bezoek en daarover maakt Somchai zich wel enige zorgen omdat nog gewerkt wordt aan het op peil brengen van luchtveiligheidshandboeken. Wanneer het land van de FAA een onvoldoende krijgt, lopen maatschappijen het risico de frequentie van hun vluchten niet te mogen uitbreiden en ook niet nieuwe routes te mogen openen op de VS.

Zie voor alle berichten over de luchtvaartperikelen de pagina Luchtvaartdienst onder vuur.

Kort nieuws woensdag 13 mei

– Het Hof van Beroep heeft gisteren besloten een 65-jarige vrouw, beschuldigd van majesteitsschennis, toch drie jaar naar de gevangenis te sturen, alhoewel de rechtbank de straf had geschorst omdat ze aan een mental disorder lijdt. De vrouw had in 2012 een beledigend gebaar naar het portret van de koning gemaakt en op het portret getrapt. Dat vond het Hof dermate ernstig dat de voorwaardelijke straf werd omgezet in een definitieve. (Zie pagina Majesteitsschennis)

– Follow-up op de berichtgeving over de tarieven van particuliere ziekenhuizen. Premier Prayut heeft de ministeries van Volksgezondheid en Handel de opdracht gegeven mediaan prijzen vast te stellen voor medische zorg en medicijnen. De mediaan prijzen dienen overeen te komen met internationale normen, met name omdat eind dit jaar de Asean Economic Community van kracht wordt.

Prayut wil ook dat de ministeries uitleggen waarom alleen specifieke medicijnen nodig zijn voor bepaalde behandelingen. Hij vindt dat het verschil in beprijzing door particuliere en overheids ziekenhuizen niet excessief mag zijn en niet hoger dan zeven tot acht maal. [Wow!]

Soms heb ik de indruk dat Prayut met twee monden praat [of de krant begrijpt het weer eens niet], want in hetzelfde bericht lees ik dat Prayut geen strenge prijsmaatregelen tegen particuliere ziekenhuizen wil nemen. ‘Het is onmogelijk om de tarieven in particuliere ziekenhuizen gelijk te trekken met die van staatsziekenhuizen.’

Vrijdag vergadert het ministerie van Volksgezondheid met het ministerie van Handel, de Medical Council en de Consumer Protection Board over de ziekenhuistarieven. (Pagina Gezondheidszorg)

– Weer een bericht dat een eerder bericht moet corrigeren. De 1.800 artefacten van het National Museum Nakhon Pathom zijn niet verhuisd naar het U Thong Museum in Suphan Buri. De krant meldt nu ook voor het eerst dat het ministerie van Cultuur de twee musea had willen fuseren, maar het ziet daarvan af onder druk van protesten uit Nakhon Pathom.

Het Fine Arts Department had de fusie voorgesteld omdat het museum in Nakhon Pathom, gevestigd op een tempelterrein, klein is, weinig personeel heeft en maar weinig bezoekers trekt. Eerder noemde de krant ook zorgen over de beveiliging tegen diefstal als verklaring voor de verhuizing. Het museum herbergt meesterwerken uit de Dvaravati periode (achtste en negen eeuw) die bij archeologisch onderzoek zijn opgegraven.

– Twee pickup trucks met 76 migranten uit Myanmar [nou, dat moet een nauwe bedoening zijn geweest] zijn gisteren in Thong Pha Phum (Kanchanaburi) tegengehouden. De wagens zagen eruit alsof ze goederen vervoerden, maar daar trapten de agenten en soldaten niet in. Logisch, want ze waren getipt. De buitenlanders zouden in Kanchanaburi en buurprovincies te werk worden gesteld. De bestuurders hebben verklaard voor elke werker 3.000 baht te zullen krijgen. Aardige verdienste, toch? Mits je niet gepakt wordt natuurlijk.

– Premier Prayut houdt vast aan de door de junta voorgenomen routekaart naar democratie, die voorziet in verkiezingen in februari volgend jaar. De premier reageert daarmee op suggesties van NLA-leden om de bevolking in een referendum te vragen zich uit te spreken of ze bereid is twee jaar te wachten voordat de hervormingen effect sorteren. Dat voorstel impliceert dat de regeringsperiode van Prayut met twee jaar zou worden verlengd.

Het draait allemaal om de ontwerp-grondwet die momenteel in discussie is. Hete hangijzers zijn het Duitse MMP-systeem dat model staat voor de verkiezingen, mogelijk amnestie voor politieke vergrijpen en lokale bestuursfuncties die dreigen te vervallen. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging)

– Actievoerder en roodhemd supporter Jittra Cotshadet heeft gisteren voor de krijgsraad ontkend dat ze na de coup het bevel van de NCPO (junta) heeft genegeerd om zich te melden. Ze zegt zich gemeld te hebben bij de Thaise ambassade in Zweden, nadat zij en 43 anderen op 1 juni het bevel kregen zich binnen twee dagen te melden.

Jittra vertrok op 24 april uit Thailand, een dag nadat roodhemd dichter Maineung op klaarlichte dag in Bangkok werd vermoord. Bij terugkeer uit Zweden werd ze aangehouden, in staat van beschuldiging gesteld en vrijgelaten op borgtocht.

Jittra verwierf bekendheid als actieleider bij lingerieproducent Triumph. Ze heeft gepleit voor de borgtochtrechten van gevangenen, ook van degenen die wegens majesteitsschennis vastzitten. Op 17 juni buigt de krijgsraad zich weer over de zaak.

– CDC-voorzitter Borwornsak [een autoritair baasje dat vies kijkt bij het woord democratie] heeft zich opgegeven voor de Law Reform Commission, een commissie die in 2011 door de regering Abhisit in het leven is geroepen om voorstellen te doen voor wetswijzigingen.

Actievoerder Srisuwan Janya die zich ook heeft opgegeven, is verbaasd dat Borwornsak en leden van de NRC belangstelling hebben voor een bestuursfunctie. De dubbelfunctie van Borwornsak leidt tot een belangenconflict, zegt Srisuwan, waardoor hij het verwijt zou kunnen krijgen de functie uit eigenbelang te ambiëren. Op 22 mei loopt de zittingsperiode van de elf commissarissen af.

– Weer het nodige geweld in de zuidelijke provincie Pattani. De kamnan van Khao Tum werd in een drive-by killing doodgeschoten toen hij met zijn auto een moslim begraafplaats in Ban Ko Bato passeerde. In het ziekenhuis overleed hij aan zijn verwondingen.

Maandagnacht, kort na middernacht, raakte een politieagent gewond toen de pickup truck waarin hij en een team agenten zaten vanuit een hinderlaag werd beschoten. Het team was op de terugweg naar het politiebureau, nadat het dienst had gedaan op de Rode Kruis beurs voor het gemeentehuis van Napradu.

Zeezigeuners– 25 Moken zeezigeuners die in het Surin Marine National Park in de provincie Phangnga wonen, krijgen [eindelijk]  de Thaise nationaliteit, waardoor ze recht hebben op onderwijs en gezondheidszorg.

Om vast te stellen of ze familie zijn van familieleden, die in Thailand zijn geboren en al de Thaise nationaliteit hebben, moesten ze vorige week naar het districtskantoor van Khura Buri komen om DNA af te staan. Thans moeten de zigeumners toestemming vragen wanneer ze buiten het nationale park willen reizen; met een ID-kaart hoeft dat niet meer.

De verificatie was een initiatief van Plan Thailand, een NGO die arme en gemarginaliseerde bevolkingsgroepen helpt. Medewerking werd verleend door het Central Institute of Forensic Science en het districtskantoor.

– Het Marine Department gaat de regelgeving voor superjachten versoepelen, zodat in december vijf jachten met een lengte van ruim 100 meter in Phuket kunnen afmeren tijdens een internationale bootshow. De Phuket Tourism Association juicht het voornemen van de dienst toe. De jachten trekken high-spending buitenlandse bezoekers aan en da’s natuurlijk niet verkeerd voor de toeristensector. De havengelden zijn overigens niet mals: afhankelijk van de maat van het schip 1 tot 3 miljoen baht per week en er moet ook een borgsom worden gestort van 500.000 tot 2 miljoen baht.

– Dertig personen op weg naar Australië om werk te zoeken, keken wel op hun neus toen de bemiddelaar Nathee Harwards Bodyham (half Thai, half Australiër) niet kwam opdagen op Suvarnabhumi. De conclusie was snel getrokken: opgelicht door de man. Een vrouw, die dacht druiven te gaan plukken, zegt 120.000 baht te hebben betaald voor documenten en reiskosten.

– Thailand’s reserve aan geraffineerde olie wordt teruggebracht van 22 dagen (6 procent) naar 3,6 dagen (1 procent), maar de voorraad aan ruwe olie blijft gelijk op 6 procent. De totale voorraad gaat daardoor naar 25,6 dagen.

De reductie is een reactie op de gedaalde olieprijzen, waardoor het risico van een tekort aan olie te verwaarlozen is omdat de dalende prijzen wijzen op een overaanbod. Het risico is kleiner dan in de afgelopen jaren daar het aanbod van ruwe olie groter is dan de vraag; ook is het risico van een tekort aan geraffineerde olie veel kleiner dan dat voor ruwe olie. Donderdag vergadert de National Energy Policy Council over de vermindering. (Bron: Bangkok Post, 12 mei)

– De eerste fase van de aanleg van het industrieterrein in Dawei, een gezamenlijk project van Thailand en Myanmar, is voor onbepaalde tijd stilgelegd. Rojana Industrial Park en aannemersbedrijf Italian-Thai Development moeten het nog eens zien te worden over de winstverdeling en het infrastructuurplan voor het project (locaties van energiecentrales, wegen) is nog niet klaar.

Ondertekening van een Memorandum of Understanding met de regering van Myanmar, gepland voor deze maand, gaat voorlopig niet door. Een bron zegt niet te weten hoe lang het uitstel gaat duren.

De eerste fase omvat de aanleg van een industrieterrein van 27 vierkante kilometer, kleine haven, kleine energiecentrale, telecommunicatienetwerk, klein reservoir, LNG-terminal, een weg naar de Thaise grens en de bouw van onderdak voor de arbeiders (gegevens bericht van 31 januari).

Italian-Thai Development Plc (ITD) kreeg in 2010 van Myanmar een concessie om het ambitieuze project te ontwikkelen. Maar investeerders bleken geen belangstelling te hebben bij gebrek aan overheidsbacking. ITD werd in 2013 aan de kant geschoven, waarna beide landen de Dawei SEZ Development Co oprichtten. (Bron: Bangkok Post, 12 mei)


 

Zonnepanelen op het dak van HomePro in Nakhon Ratchasima

Weinig belangstelling voor zonnepanelen

12 mei – Evenals in de eerste ronde valt ook in de tweede ronde van de vergunningverlening voor zonnepanelen de belangstelling tegen. De Energy Regulatory Commission (ERC) wijt de desinteresse aan de hoger dan verwachte kosten; een fabrikant noemt de gecompliceerde procedures (van vergunning tot installatie) en de tegenvallende return on investment bij de verkoop van overtollige elektriciteit aan de elektriciteitsbedrijven.

In de eerste ronde, die in oktober 2013 begon, was 100 MW beschikbaar. Daarvan werd slechts 33 MW toegewezen. De tweede ronde loopt van februari tot juni dit jaar. Er is nu 70 MW beschikbaar. De vergunningen worden verleend door het elektriciteitsbedrijf van Bangkok (MEA) en het provinciaal elektriciteitsbedrijf (PEA). Tot vorige week was 21,3 MW toegekend, dus dat belooft ook weinig goeds.

ERC-commissaris Viraphol Jirapraditkul zegt dat de hoge ontwikkelingskosten de belangrijkste factor zijn die particulieren afschrikt. Het zogeheten feed-in tariff bedraagt 6,85 baht per kilowattuur, wat als een laag bedrag wordt beschouwd in verhouding tot de investeringkosten. Toch is die vergoeding hoger dan wat sommige particuliere producenten van zonne-energie krijgen (4,53 baht per unit) en 82 procent meer dan de gemiddelde 3,76 baht per unit op de maandelijkse elektriciteitsrekening.

SPCG Plc, de grootste exploitant van zonne-energie centrales in Asean, schat dat een zonnepaneel voor particulieren 375.000 baht kost voor de productie van 4,5 kilowatt.

Pavan Siamchai, bedrijfsleider van Solartron Plc, een producent van zonnepanelen, zegt dat alleen mensen die over voldoende financiële middelen beschikken en degenen die het milieu een warm hart toedragen, belangstelling hebben. Hij meent dat het programma minder geschikt is voor particulieren, maar meer voor bedrijven die 100 kW tot 1 MW willen opwekken. (Bron: Bangkok Post, 11 mei)

(Zie ook Duitsland: De eerste groene supermacht van Europa van Thomas Friedman in Kort Nieuws van 10 mei)

Asean & Asian Conference on Literature and Culture

Thaise literatuur heeft het moeilijk

12 mei – De Thaise contemporaine literatuur zit in het verdomhoekje. Alleen bekroonde boeken trekken de aandacht. Boeken die niet genomineerd worden, worden niet gelezen. Wat wel gelezen wordt, is lichte en commerciële kost. Aldus de weinig opwekkende analyse van Prabhassorn Sevikul, nationaal kunstenaar en prominent schrijver, op de Asean and Asian Conference in Literature & Culture, een tweedaagse conferentie die vorige maand werd gehouden.

Twintig schrijvers uit Zuidoost-Azië en de rest van het continent bogen zich over de staat van de literatuur. Er waren mooie speeches van bobo’s, maar interessanter is wat de schrijvers zelf te melden hadden. Ze gaven vooral een overzicht van de literaire scene in eigen land. De meeste schrijvers waren het erover eens dat de taalbarrière en het gebrek aan goede vertalingen de belangrijkste hordes zijn om te nemen.

‘De belangrijkste stap is vertaling’, zei de Nepalees Prakash Subedi. ‘Dat is de beste manier om mensen met elkaar te verbinden  als het gaat om politieke, sociale of religieuze kwesties.’ Prabhassorn Sevikul merkte op dat de huidige staat van de uitgeverswereld goede vertalingen bemoeilijkt, want ‘goede literatuur betekent niet altijd commerciële levensvatbaarheid’.

Tijdens een paneldiscussie stelde Elangovan uit Singapore voor een ‘cross-cultural translation bureau’ in het leven te roepen, dat volledig onafhankelijk is van overheden. ‘Wanneer schrijven de zegen moet hebben van de staat, is het geen kunst. Ik zeg altijd “art erupts, money corrupts and power will make sure money is fed to corrupt the art”. Dat gebeurt in elk land ter wereld en speciaal in Zuidoost-Azië.’ (Bron: Bangkok Post, 11 mei)

Limerick van de dag

Er was eens een classificeerder
Die kwam bij elke klus steeds eerder
Thailand werd zijn home
Khlong Toei was zijn droom
Daar werkt hij nu als rangeerder

Rohingya: Politietopman heeft een ideetje

12 mei – Politiecommissaris Somyot Pumpunmuang kan nooit het buskruit hebben uitgevonden, want hij stelt voor dat de overheid officiële opvangkampen opzet om (gesmokkelde) Rohingya in onder te brengen. Doel? De instroom van migranten te reguleren en korte metten te maken met de mensenhandel. Niettemin erkent hij dat die kampen een aanzuigende werking kunnen hebben.

Het voorstel krijgt de instemming van mensenrechtenadvocaat Surapong Kongchantuk van de Lawyers Council of Thailand, wat merkwaardig is want die verklaarde eerder dat de sleutel voor de oplossing van de smokkel op zee ligt. ‘Wanneer de regering geen eind eind kan maken aan het vervoer, kan dit chronisch probleem niet worden opgelost. De hoofdverdachten zijn degenen die schepen uit Rayong, Ranong en Phangnga de zee opsturen om migranten uit Myanmar en Bangladesh op te halen.’

Surapong noemt de staatsopvangkampen ‘een eerste stap om het Rohingya probleem op een systematische manier aan te pakken. In de kampen kunnen de vluchtelingen worden gedocumenteerd en voorzien van behoorlijke hulp. Maar het moeten, vind hij, tijdelijke kampen zijn en geen ‘vluchtelingenkampen’, want dat leidt tot meer complicaties.

De regering en nationale veiligheidsdiensten distantiëren zich van Somyots ideetje. Anusit Kunakorn, secretaris-generaal van de National Security Council, noemt het migratieprobleem ‘een delicate kwestie’. ‘De regering moet een balans vinden tussen nationale veiligheid en humanitaire hulp. Het opzetten van kampen kan golven migranten aantrekken, wat negatieve gevolgen heeft voor onder andere de nationale veiligheid.’ Verder vindt hij dat de migratie van Rohingya [uit Myanmar en Bangladesh] een internationale verantwoordelijkheid is en niet de zaak van één land.

50 arrestatiebevelen
Inmiddels staat de teller van het aantal aangetroffen Rohingya op 250. Zij zwierven in Sadao, Hat Yai en Rattaphum, drie districten van de provincie Songkhla. Verder bevinden veel Rohingya zich in detentiecentra, maar de krant noemt geen aantal.

Tegen 50 personen is nu een arrestatiebevel uitgevaardigd wegens betrokkenheid bij de smokkel. Nummer 50 is de voormalige voorzitter van de PAO (Provinciale Staten) van Satun. Hij heeft nauwe banden met de burgemeester van Padang Besar (de plaats waar het eerste kamp met 30 graven werd gevonden) die zich vorige week bij de politie heeft aangegeven. Huiszoeking is gedaan in het huis van de voorzitter, die vermoedelijk naar Maleisië is gevlucht, en er is gezocht op enkele andere locaties.

Adjunct politiecommissaris Ake Angsananont heeft geadviseerd nog eens tien agenten uit Satun en Songkhla naar een inactieve post over te plaatsen [lees: te schorsen]. Zondag hadden veertien agenten al een overplaatsing aan hun broek. Van de 50 verdachten zijn 17 in hechtenis genomen.

Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Dodenkamp.

Replica's monument 7 koningen gecomprimeerd

Legercommandant Udomdej Sitabutr bewijst op het legerhoofdkwartier eer aan replica’s van het Great King’s Monument in Prachuap Khiri Khan. Zie het artikel Lofzang in brons op zeven Thaise koningen. (Foto Apichart Jinakul)  http://www.dickvanderlugt.nl/?p=30150

Kort nieuws dinsdag 12 mei

– Japan en Thailand zetten op 26 en 27 mei in Tokio hun handtekening onder een Memorandum of Cooperation over de aanleg van een hogesnelheidslijn Bangkok-Chiang Mai (670 km) en een dubbelspoor tussen Kanchanaburi en Sa Kaeo via Bangkok en Chachoengsao (574 km). Die lijn krijgt ook een verbinding met de haven van Laem Chabang in Chon Buri. Gisteren is dat afgesproken in een gesprek tussen staatssecretaris Arkhom (Transport) en Hiroto Izumi, speciaal adviseur economische zaken van de Japanse premier.

Nadat de handtekeningen zijn gezet, gaan Japanse experts naar Thailand om de route te verkennen en achter de tekentafel plaats te nemen. Dat werk neemt zes maanden in beslag. De aanleg begint naar verwachting volgend jaar. Een haalbaarheidsstudie al in 2012 is gedaan; over de financiering moet nog onderhandeld worden. Geen probleem, zegt Arkhom, want Japan kan gebruik maken van het Japan International Cooperation Agency en de Japan Bank for International Cooperation.

Aanrijding tolweg Don Muang 2010– Het was in 2010 een aanrijding die veel in het nieuws was. Een 17-jarige vrouw botste in december van dat jaar op de Don Muang (verhoogde) tolweg met haar wagen tegen een minibusje, waardoor negen inzittenden uit het busje werden geslingerd, op de begane grond belandden en om het leven kwamen.

Orachorn Thephasadin [uit een gegoede familie, dat helpt in Thailand] kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf, die nu in hoger beroep door het hooggerechtshof is bevestigd.

Orachorn werd veroordeeld wegens roekeloos rijden en omdat ze geen rijbewijs had. Ze had beroep aangetekend met als argument het ontbreken van opzet. Enige empathie is de nu 21-jarige vreemd, want de moeder van de chauffeur van het minibusje zegt dat ze nooit iets van zich heeft laten horen.

– Uw redacteur moet zich er vaak ’s avonds tussendoor wurmen: de kraampjes op de Pracha Songkhro in het district Huai Khwang (Bangkok). De gemeente wil ze dat ze, evenals de kraampjes op de Ratcha Rat Bamphen, verhuizen naar een nabijgelegen marktgebouw, eigendom van de National Housing Authority.

Dat gebouw heeft twee verdiepingen met ruimte voor 1.000 verkoopruimtes, voldoende om de 600 illegale verkopers van die twee straten in onder te brengen. Moeten ze wel een daghuur van 2 baht per vierkante meter gaan betalen, dus dat zal wel weer protesteren worden. Als de twee straten zijn schoon geveegd, mag er ook niet meer geparkeerd worden. Op 1 juni praat de gemeente met de verkopers.

– Ruim honderd kamnan, dorpshoofden en adjunct-districtshoofden uit het hele land trokken gisteren naar het parlement om de grondwetcommissie (CDC) een brief te overhandigen, waarin ze protesteren tegen enkele artikelen in de ontwerp-grondwet. Want: dan dreigen ze hun baantje te verliezen. En dat zou toch jammer zijn, want ze doen zulk goed werk, zeggen ze.

Ook in de provincies Phayao en Nakhon Sawan werd geprotesteerd. In Phayao kreeg de gouverneur bezoek van de provinciale vereniging van kamnan en dorpshoofden; in Nakhon Sawan kwamen 500 luitjes bijeen bij het Provinciehuis.

Zie verder het bericht Local leaders speak out on draft charter op de website van de krant. (Zie pagina Grondwetwijziging)

– Kritiek op Asean, Myanmar en de westerse landen. Syed Hamid Albar, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Maleisië en speciale gezant van de Organisation of Islamic Cooperation for Myanmar, zegt dat Asean te soepel is over de mensenrechtensituatie in Myanmar. En dat geldt ook voor de westerse landen die toleranter zijn geworden als gevolg van de economische betrekkingen met het land.

Albar prijst het plan van de Thaise regering om een top te organiseren over de mensensmokkel problemen en hij stelt tevreden vast dat de buurlanden met elkaar een dialoog zijn begonnen om het probleem van mensenhandel op te lossen.

Over de rol van Asean zegt hij: ‘Asean mag zich niet beperken tot het uitgeven van een verklaring want het Rohingya probleem is geen interne kwestie van Myanmar alleen. Het betreft ons allemaal en dat moeten we niet negeren.’

– Politici en politieke partijen moeten het niet in hun hoofd halen om eigen forums te organiseren over de ontwerp-grondwet, waarschuwt legercommandant en staatssecretaris van Defensie Udomdej Sitabutr. Ze moeten zich houden aan de bevelen van de NCPO, die politieke bijeenkomsten verbieden.

Udomdej wijst erop dat de NCPO (junta) nog bezig is suggesties van alle kanten te verzamelen. Die stuurt ze door naar de CDC, die het ontwerp heeft geschreven. Dinsdag vergaderen kabinet en NCPO over de gewenste veranderingen in de ontwerp-grondwet en wat onaangeraakt moet blijven. Naar verwachting zal Prayut dan zijn standpunt bekend maken. Tot nu toe deed hij er het zwijgen toe of ontweek vragen daarover. Het enige wat hij volgens een eerder bericht in BP heeft gezegd was dat het ontwerp te gedetailleerd is.

Udomdej verwijst de politieke partijen naar het Centre for Reconciliation and Reform (CRR), dat dienst doet als openbaar forum vooor allen die hun mening willen geven over de grondwet en de gewenste hervormingen. (Zie pagina Grondwetwijziging)

– De meeste Thais begrijpen weinig tot niets [en dat geldt ook voor uw redacteur] van het Duitse MMP-systeem dat model staat voor de verkiezingen. Uit een peiling van het National Institute of Development Administration (Nida) onder 1.250 respondenten blijkt slechts 9,6 procent te begrijpen hoe het systeem [bij de toekenning van zetels] werkt; 23,9 procent begrijpt er niets van en 35,4 procent weinig. De andere vragen laat ik onvermeld. Zie: MMP poll system flummoxes most Thais op de website van de krant.

Een andere artikel, Experts slam ‘confusing’ constitution, gaat in op de rol van de Kiesraad, die zoals eerder gemeld gekortwiekt gaat worden. De artikelen daarover in de ontwerp-grondwet zijn onduidelijk, vindt Hothom Arya, hoogleraar aan het Institute of Human Rights and Peace Studies van de Mahidol universiteit. Hij zei dat gisteren bij de lancering van het boek Electoral Design van het Zweedse Institute for Democracy and Electoral Assistance. Dat boek gaat over de kiesstelsels in 21 landen, maar Thailand ontbreekt. En weer komt het MMP-systeem ter sprake. (Zie pagina Grondwetwijziging)

– De VS hebben toestemming gekregen zestien vliegtuigen te stationeren op marineluchtmachtbasis U-tapao in Rayong. Het gaat om transport en aerial refuelling toestellen. De VS deden het verzoek omdat de luchthaven van Kathmandu geen plaats heeft. Het eerste Amerikaanse toestel is vrijdag gearriveerd. Ze blijven de luchthaven tot het eind van de maand gebruiken voor hulpverlening aan Nepal.

– Gaan we het beleven: 80 baht voor een staatslot? De nieuwe baas van het Government Lottery Office (GLO) sprak eerder strenge taal en vandaag meldt de krant dat het ministerie van Financiën, de Raad van State en andere diensten aan de GLO-wet gaan knutselen. Twee suggesties van premier Prayut worden toegevoegd: de definitie van een online loterij [nog nooit van de grond gekomen] en de vorming van een fonds voor het terugkopen van onverkochte loten. Volgens staatssecretaris Wisut Srisuphan (Financiën) zorgt de wet ervoor dat de 80 baht werkelijkheid wordt. Thans gaan ze voor 90-120 baht over de toonbank.

– Lommerd, Bank van lening, Ome Jan, pandjeshuis: er zijn veel benamingen voor dezelfde reddingsboei voor wie in geldnood zit. De regering heeft met het oog op het begin van het nieuwe schooljaar 500 miljoen baht gereserveerd voor de 34 pawnshops van de overheid zodat ze over voldoende liquiditeit kunnen beschikken. De minister van Sociale Zaken maakte dat gisteren bekend toen hij een bezoek bracht aan een lommerd in Don Muang (Bangkok).

De rentetarieven van de staatslommerds variëren van 0,5 tot 1,25 procent. Particuliere Ome Jan’s rekenen 1,25 tot 2 procent. Doorgaans worden halskettingen, sieraden, elektronische apparaten en mobieltjes beleend. De waarde wordt getaxeerd op 50 tot 85 procent van de marktwaarde.

– ‘Tussen droom en daad staan wetten in de weg, en praktische bezwaren’, de bekende uitspraak van de Vlaamse auteur Willem Elsschot, blijkt ook in Thailand op te gaan. Want het land mag dan dromen over een toekomst als regionaal knooppunt (hub) voor de luchtvaart, die ambitie staat onder druk als gevolg van een tekort aan specialisten. Zegt Wattana Manont, adjunct-hoofd van het Thai Civil Aviation Department. Hij noemt het tekort aan specialisten, zoals piloten en technici ‘ernstig’. Wanneer het Thailand niet lukt meer luchtvaartspecialisten op te leiden zal het het land zich niet kunnen positioneren als een luchtvaartcentrum in Azië-Pacific.

– De gestegen uitgaven voor onderwijs hebben niet geleid tot verbetering van het onderwijs. Nog steeds is de kwaliteit onvoldoende, doen Thaise leerlingen het slecht in internationale vergelijkingen, zijn er geen gelijke kansen voor leerlingen uit arme gezinnen en kunnen veel nieuwe afgestudeerden niet voldoen aan de eisen van de arbeidsmarkt. Ik zou het gezegd kunnen hebben, maar een lector economie aan de Thammasat universiteit zei het gisteren tijdens een workshop van de Quality Learning Foundation en het Unesco Institute for Statistics. Meer details in Spending boosts ‘fail to help learning’. (Zie pagina Onderwijs)

 


 

Eerste taxibedrijf 1923 met 14 Austins

De eerste taxi’s, 14 Austins, verschenen in 1923 in het straatbeeld van Bangkok. Een ritje kostte 15 satang per mijl, maar de prijs bleek te hoog zodat het bedrijf Taxi Siam over de kop ging. Na de Tweede Wereldoorlog volgde een herstart. Ditmaal kostte een rit per Renault 2 baht per kilometer en dat tarief sloeg wel aan. De taximeter, die een eind maakte aan moeizaam onderhandelen over de ritprijs, werd in 1992 geïntroduceerd.
Thans telt Bangkok ruim 100.000 taxi’s. De groene en gele zijn eigen rijders, de wagens met een andere kleur zijn eigendom van een bedrijf of coöperatie en worden per dag gehuurd door de chauffeur. Tegenwoordig kan ook via apps een taxi worden besteld, zoals GrabTaxi en het recente All Thai Taxi. Die beloven nooit een passagier te weigeren. (Bron: Guru, Bangkok Post, 1 mei 2015)

 

Limerick van de dag

Een andere man uit Etten-Leur
Kwam binnen door de achterdeur
Hij vroeg aan hem
Zit je soms klem?
Want je hebt een erg vreemde kleur
(Vervolg van gisteren)

 

Padang Besar kamp

Dodenkamp is ’t topje van de ijsberg

11 mei – De kampen en begraafplaatsen die in Padang Besar (Songkhla) zijn gevonden, zijn het spreekwoordelijk topje van de ijsberg. Het optreden van de overheid is weliswaar een goed teken en vormt een aanwijzing dat het de regering ernst is, maar alle mensenhandel netwerken moeten nog worden opgerold.

In een Special Report (achtergrondverhaal) schetst Bangkok Post vandaag op de voorpagina de stand van zaken en de achtergronden. Surapong Kongchantuk, mensenrechten advocaat verbonden aan de Lawyers Council of Thailand, wijst erop dat de mensenhandel ‘epidemie’ veel verder gaat dan alleen Padang Besar, waar het eerste kamp met de dertig graven is gevonden.

De sleutel voor het oplossen van de problemen ligt op zee. ‘Wanneer de regering geen eind eind kan maken aan het vervoer, kan dit chronisch probleem niet worden opgelost. De hoofdverdachten zijn degenen die schepen uit Rayong, Ranong en Phangnga de zee opsturen om migranten uit Myanmar en Bangladesh op te halen’, zegt Surapong. Ook zal de overheid in actie moeten komen in enkele districten van de provincie Ranong, in het district Sungai Kolok (Narathiwat) en Khura Buri (Phangnga).

Gouverneur Suriyan Kanchanasilp van de provincie Ranong zegt dat het eerste geval van mensensmokkel dateert van 1998 toen 104 Rohingya werden aangehouden. Sindsdien is het aantal illegale immigranten continu gestegen.

Dorpelingen wisten ervan
In het BP-verhaal wordt verder ingegaan op de rol van de tussenpersonen (Good and bad brokers), een vrouw wordt uitgebreid geciteerd die zegt getuige te zijn geweest van meer dan honderd sterfgevallen van vrouwen in kampen (Hell on Earth) en een politieman in Songkhla zegt dat er langs de grens van Songkhla en Satun wel tien kampen moeten zijn. Om ontdekking te voorkomen verhuizen de handelaren de slachtoffers van kamp naar kamp.

Twee dorpelingen die aan de voet van het Khao Kheow gebergte wonen, zeggen op de hoogte te zijn geweest van de kampen. ‘Ja, we wisten dat er iets verkeerds gebeurde.’ Ze vertellen pickup trucks met vermoedelijk Rohingya te hebben gezien, die de jungle in reden. En ze kwamen soms migranten tegen die de berg afkwamen op zoek naar hulp.

‘We hebben het gezien, maar we konden niets zeggen. Iedereen hier wil zijn gewone leven leiden. […] Mensenhandel vereist een groot netwerk. Denk je nu werkelijk dat honderden mensen die over zee komen, zich in de jungle kunnen verstoppen zonder dat allerlei functionarissen dat weten? Honderden mensen in een jungle onderbrengen is geen eenvoudige taak. Voorraden en logistiek zijn nodig om hen daar te krijgen. Maar wie wil problemen op zijn hals halen door tussenbeide te komen?’

Op bijgaand kaartje de smokkelroutes.

Jacht op ‘grote baas’ in Satun
In de provincie Satun wordt jacht gemaakt op het brein achter de mensensmokkel. Een lokale politicus is al gearresteerd. Arbu Ha-ura, provincial administrative councillor, [Provinciale Statenlid?] is een van de 49 verdachten waartegen arrestatiebevelen lopen. De man is niet vrijgelaten op borgtocht.

Inmiddels zijn 15 verdachten aangehouden. Twee zijn politieagenten. Zij zijn ontslagen. De grote man achter het netwerk, aangeduid als Sia T, is mogelijk naar het buitenland gevlucht. Tegen hem loopt nog geen arrestatiebevel.

In Sadao, Hat Yai en Rattaphum  (Songkhla) zijn inmiddels 240 zwervende Rohingya aangetroffen. Vermoed wordt dat ze door hun handelaren zijn achtergelaten, toen die gevlucht zijn uit angst voor arrestatie. Vier migranten zijn ingesloten; ze deden dienst als assistent van de handelaren, aldus verklaringen van Rohingya.

In Phatthalung heeft het districtshoofd van Tamot politie, gemeentes, kamnan en dorpshoofden gevraagd op zoek te gaan in gebieden waar mogelijk kampen zijn. Vrijdag wil hij haring of kuit hebben.

Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Dodenkamp.

Luchtvaartinspectie door China: Minister is hoopvol

11 mei – Minister Prajin Juntong (Transport) is vol goede moed dat China geen chartervluchten vanuit Thailand gaat verbieden. Volgens hem wil de Chinese regering juist dat Thaise luchtvaartmaatschappijen meer routes openen vanwege het grote aantal Chinese toeristen.

Prajin zei dit gisteren na terugkeer uit China, waar hij heeft gesproken met bestuurders van de provincie Chongqing. De minister meent dat het ook wel goed komt met het Thai Civil Aviation Department (TCAD), dat een zware onvoldoende heeft gekregen van de International Civic Aviation Organisation van de VN (ICAO). In oktober heeft de dienst een nieuwe structuur, die bestaat uit drie secties: één voor onderzoek naar incidenten, een tweede voor certificering en een derde voor toezicht op 28 luchthavens in Thailand.

Morgen inspecteert China het TCAD. Volgens het TCAD-hoofd heeft China dezelfde zorgen als de ICAO. ‘Ik heb de TCAD-autoriteiten opdracht gegeven zich voor te bereiden op de audit, maar ik kan niet zeggen of we zullen slagen. Dat hangt af van het besluit van de Chinese autoriteiten.’ [In een eerder bericht was sprake van inspecties van toestellen, niet van de dienst.] Wanneer China, evenals de ICAO, ook een onvoldoende uitdeelt, dreigt in het ergste geval een verbod op alle vluchten naar China.

Zie voor alle berichten over de luchtvaartperikelen de pagina Luchtvaartdienst onder vuur.

MRT perron

Kort nieuws maandag 11 mei

– Scholieren en studenten betalen de komende twee maanden de halve prijs voor een kaartje op de metro. De Mass Rapid Transit Authority of Thailand (MRTA) doet dit aanbod vanwege de stijgende kosten van levensonderhoud. De korting gaat deze week in bij de start van het nieuwe schooljaar voor de meeste scholen. Thans krijgen leerlingen en studenten al een korting van 20 procent.

– Volgende maand vraagt de MRTA toestemming aan het kabinet voor vier nieuwe routes: Thailand Cultural Centre-Min Buri (Orange Line, 21 km), Lat Phrao-Samrong (Yellow Line, 29 km), Kaerai-Min Buri (Pink Line, 34 km) en Tao Pun-Rat Burana (zuidelijke sectie van de Purple Line, 23 km). De voorstellen liggen al bij het ministerie van Transport.

In september volgend jaar is de sectie Bang Yai-Bang Sue van de Purple Line (23 km) klaar voor testritten. De officiële opening staat gepland voor 12 augustus, de verjaardag van de koningin.

Op bijgaand kaartje het lijnennet van MRT, BTS en ARL en alle plannen.

– Het Office of the Judiciary (OJ) [rechterlijke macht] dringt er bij de opstellers van de nieuwe grondwet op aan zeven punten te wijzigen in de ontwerp-grondwet. Die hebben betrekking op de samenstelling van de Judicial Commission.

Het OJ wijst op het risico van politieke beïnvloeding van de commissie die beslist over benoemingen en overplaatsingen van rechters. Als dat gebeurt, is de onpartijdigheid in het geding, zegt Phattarasak Vannasaeng, secretaris-generaal van het OJ.

Ook tijdens de behandeling van de ontwerp-grondwet door de NRC hebben leden hun zorgen geuit over het lobbyen door politici. Andere bezwaren van het OJ hebben betrekking op de duur van rechtszaken en disciplinaire straffen tegen rechters. (Zie pagina Grondwetwijziging)

– Zorgen over de hoge rekeningen die patiënten in particuliere ziekenhuizen soms krijgen, zijn voor het Thai Medical Error Network aanleiding het ministerie van Volksgezondheid en de NRC te vragen een commissie te vormen, die de tarieven tegen het licht gaat houden. Een petitie met dat verzoek, voorzien van 33.000 handtekeningen, wordt morgen overhandigd.

Het netwerk wijst op een artikel in de ontwerp-grondwet waarin staat dat medische kosten en medicijnen betaalbaar moeten zijn. De commissie zou dat moeten beoordelen aan de hand van door patiënten overlegde rekeningen.

Het is niet de bedoeling van het netwerk particuliere ziekenhuizen te vragen hun tarieven te verlagen. ‘De behandelkosten kunnen hoog zijn’, zegt voorzitter Preeyanan Lorsermvattana. ‘We willen alleen dat de kosten transparant en verklaarbaar zijn.’ (Zie pagina Gezondheidszorg)

[In een eerder bericht werd gerefereerd aan de nieuwe regeling voor spoedeisende hulp. Zie hiervoor Kort Nieuws van gisteren, tweede bericht.]

– Dat kan geen zuivere koffie zijn: een bedrag van 1 miljoen baht aan Kroatische kuna’s in het kantoor van twee voormalige functionarissen van het Office of the Welfare Promotion Commission for Teachers and Education Personel (Otep). Dat geld plus grondactes en documenten is gevonden in de safes van het tweetal. De totale waarde bedraagt 2,1 miljard baht.

De heren zijn al ondervraagd, maar ze lijken een beetje om de hete brij heen te draaien. De vondst zou het onderpand zijn van een particulier bedrijf in een gezamenlijke investering in een zonne-energie centrale. Dat lijkt niet erg waarschijnlijk want de State Budget Inspection Commission verdenkt Otep van ongepaste uitgaven vanwege het besluit 2,1 milard baht te investeren in een zonne-energieproject van de Billion Innovated Group. Gepland is de bouw van een centrale in Nong Ya Plong (Phetchaburi).

Een van de twee mannen die onder verdenking staan, is volgens een bron de voormalige secretaris-generaal van Otep die vorige maand samen met andere onderwijsmensen abrupt is overgeplaatst op last van premier Prayut. De premier heeft opdracht gegeven de investering te annuleren. Drie commissies gaan verder onderzoek doen naar de zaak, die naar corruptie riekt. (Zie pagina Corruptie 2)

– Het Academic Centre for Road Safety, een groep pleitbezorgers voor veiligheid op de weg, dringt aan op strengere straffen wanneer een bestuurder die onder invloed is, een andere weggebruiker dood rijdt. Ze behoren vervolgd te worden voor moord met voorbedachten rade in plaats van roekeloos rijgedrag. Dat pleidooi hield de groep gisteren op een seminar [met een lange naam].

Aanleiding was de dood van drie fietsers in Chiang Mai, die waren geschept door auto met aan het stuur een lichtelijk beschonken studente. Gemiddeld komen twee fietsers in Thailand elke dag om het leven of worden gewond. Meestal omdat de automobilist onder invloed is.

De groep vindt dat agenten onmiddellijk een blaastest moeten afnemen wanneer ze alcoholgebruik vermoeden en de huidige straf van 10 jaar zou niet omgezet mogen worden in een voorwaardelijke veroordeling. Circa 26 procent van de Thais gelooft dat ongelukken het gevolg zijn van lotsbestemming en karma, maar dat is volgens de groep een fabeltje. Ongelukken zijn vaak het gevolg van roekeloosheid, met name wanneer alcohol in het spel is.


 

Zonnepanelen van WHA-Gunkul Green Solar Roof Co

Duitsland: De eerste groene supermacht van Europa

Interessant nieuws voor tegenstanders van de bouw van kolencentrales in Thailand. Dertig procent van alle elektriciteit in Duitsland is afkomstig uit zonne- en windenergie en dat hebben onze oosterburen in 15 jaar bereikt. Duitsland is daarmee Europa’s eerste groene supermacht.

Hoe is ze dat gelukt? Door een buitengewoon aantrekkelijk feed-in tariff te bieden, dat is de vergoeding voor de elektriciteit die aan het net wordt geleverd. Dat heeft miljarden euro’s gekocht, betaald uit een toeslag op ieders elektriciteitsrekening.

Maar het doel was niet om meer duurzame energie te kopen, maar om de kosten van zonne- en windenergie daar beneden te brengen en dat is gebeurd. Zon is gedaald met 80 procent, wind met 55 procent; duurzame energie kan nu concurreren met fossiele brandstoffen.  (Bron: Thomas Friedman, Bangkok Post, 9 mei)

De fata morgana van een economische tsaar
Er pakken zich dreigende wolken samen boven de Thaise economie. Vergeleken met een jaar geleden is de export, goed voor 70 procent van het bruto nationaal product (BNP), met 7 procent gedaald. De uitvoer van landbouwproducten als rijst en rubber stagneert en de prijzen zijn laag.

De binnenlandse consumptie daalde met 3 procent. Over het toerisme zijn er uiteenlopende cijfers: de betrokken regeringsfunctionarissen noemen stijgende cijfers maar de toeristische sector zelf klaagt.

De prijzen dalen al zes maanden, er is een deflatie van 0,5-1 procent, een veeg teken. Particuliere investeringen blijven achter en voor de grootse plannen op het gebied van betere infrastructuur en waterbeheersing is nog geen baht uitgegeven.

Als ik aan kleine ondernemers, restaurants en winkeltjes vraag hoe de zaken gaan, vertellen ze dat hun omzet met 10 tot soms 30 procent is gedaald. Mensen bestellen een maaltijd van 40 in plaats van 60 baht en zonder een drankje.

Wat is er aan de hand?
Pridiyathorn Devakula op BP forumDe economische tsaar van de junta, Pridiyathorn Devakula, en andere regeringsfunctionarissen geven de schuld aan de slechte staat van de wereldeconomie. Dat is onwaar.

De meeste landen in Azië, met uitzondering van Japan, groeien met 4-7 procent per jaar; Europa, vooral Engeland en Duitsland, krabbelen weer op, de meeste landen in Afrika groeien ook met 4-6 procent per jaar en Zuid-Amerika doet het minder goed dan de afgelopen jaren maar groeit nog steeds.

Wat is er dan aan de hand? In de eerste plaats blijkt uit onderzoek dat het BNP na een militaire staatsgreep met gemiddeld 7 procent achterblijft over een aantal jaren gemeten. Een tijdelijke dictatuur geeft altijd een gevoel van onzekerheid: het buitenland en het binnenland investeren niet meer, en de bevolking geeft minder uit.

Een andere factor, mijns inziens van minder belang, zijn de relatief hoge huishoudschulden die 85 procent bedragen van het BNP, het hoogste percentage in Azië maar minder dan in veel andere landen die economisch nog groeien. Voeg daarbij het gehannes rond mensenhandel en illegale praktijken bij de visserij en het plaatje ziet er zeer somber uit.

Op 18 mei worden de economische cijfers gepresenteerd. Ik verwacht dat de economie zal krimpen met een percentage van rond de 1 procent. Hoe eerder Thailand weer een stabiele, gekozen regering krijgt hoe beter.

Tino Kuis
Chiang Mai, 10 mei 2015

Elektronisch bankieren niet populair

10 mei – Vergeleken met andere landen in Azië wordt er door Thais maar weinig elektronisch gebankierd. Uit een onderzoek van McKinsey & Co onder 16.000 respondenten in 13 landen blijkt Thailand op de 11de plaats te staan van de Asian Digital Index die 13 landen telt.

Zuid-Korea en Australië staan bovenaan met een penetratie van 96 procent. Thailand scoort 19 procent; alleen India en de Filipijnen doen het nog minder. De penetratie van elektronisch bankieren wordt gedefinieerd als het aantal gebruikers van internet of smartphone gedeeld door het totaal aantal bankklanten in elk land.

Sinds 2011 is het consumentengedrag ingrijpend gewijzigd, constateert McKinsey. Sinds dat jaar is het gebruik verdrievoudigd.  Elektronisch bankieren is nu bijna algemeen in ontwikkelde landen en in Australië, Hong Kong, Japan, Singapore, Zuid-Korea en Taiwan.

Volgens een bobo van de Kasikornbank kent elektronisch bankieren in Thailand een trage groei omdat de traditionele service van banken en kanalen, met name ATM’s en dienstverlening op filialen, de industrie blijft domineren. Zo is het in Thailand mogelijk om via een ADM geld te storten op andermans rekening, wat in Nederland niet mogelijk is.

De regering streeft ernaar de snelheid van internet te verhogen, de dekking van mobiele breedband uit te breiden en online financiële diensten te stimuleren zoals elektronisch betalen en e-commerce. Volgens de bobo wordt het beleid echter beperkt door zorgen over de internet veiligheid. Alleen degenen die al elektronisch bankieren beschouwen het als betrouwbaar, niet-gebruikers hebben geen vertrouwen in elektronische betalingen, zegt hij. (Bron: Bangkok Post, 9 mei)

Plannen voor noodlijdend MKB

10 mei – Het midden- en kleinbedrijf (MKB in het Nederlands en SME in het Engels) heeft het moeilijk in deze economisch zware tijden. De regering broedt op meer maatregelen om de sector te hulp te komen.

MKB Een vrouw geeft stukken zeep de vorm van een bloemBinnenkort komt het ministerie van Financiën met belastingmaatregelen, zodat de sector haar liquiditeit kan verbeteren. Het ministerie is ook in gesprek met banken en financiële instituten van de overheid over zachte leningen. Bedrijven die landbouwproducten verwerken, krijgen steun zodat de agrarische sector indirect wordt geholpen. Op 29 mei wordt het pakket aan maatregelen voorgelegd aan premier Prayut wanneer hij het ministerie bezoekt.

Een andere bedrijfstak die op de hulp-lijst staat is de toerismesector. Overwogen wordt de belastingvrijstelling voor uitgaven van toeristen, zoals hotel- en tourkosten, te verhogen van de huidige 15.000 baht.

Naar schatting zijn er 2,7 miljoen MKB’s in Thailand. Daarvan is 90.000 geregistreerd bij het Office of Small and Medium Enterprises Promotion (Osmep). De target is om dit jaar op 100.000 uit te komen. Osmep heeft dit jaar 10 projecten gelanceerd om MKB’s te helpen bij uitbreiding, waardevermeerdering van hun producten en efficiëntievergroting van het management. (Bron: Bangkok Post, 9 mei)

Mitr Phol gokt op omzetgroei

10 mei – De Mitr Phol Group, de grootste suikerproducent van Azië en de grootste dikmaker van Thailand [waar obesitas oprukt], gaat 18 miljard baht investeren in uitbreidingen op zowel de binnenlandse als de buitenlandse markt. Het grootste deel daarvan is bestemd voor de suikertak.

Het investeringsplan staat dwars op de ontwikkelingen in de suikerindustrie met een  suikerprijs op de wereldmarkt die een duik heeft gemaakt van 36 US cent per pond naar 13 cent, grotendeels als gevolg van het overaanbod. Niettemin verwacht het bedrijf een omzetgroei van 4 procent naar 89 miljard baht te kunnen realiseren als gevolg van uitbreiding van de capaciteit van de suikerrietperserijen. Volgens directeur Krisda Monthienvichienchai compenseert die uitbreiding de verliezen als gevolg van de inzakkende prijzen.

De uitbreiding van de perscapaciteit is een reactie op het beleid van de regering steun te verlenen aan boeren die willen overstappen van rijst naar suikerriet als gevolg van watertekorten.

In het oogstseizoen 2015-2016 heeft het bedrijf 20,6 miljoen ton suikerriet verwerkt.Behalve van mensen zoetekauwen maken, doet de groep ook nuttige dingen want het  produceert biogas (goed voor 45 megawatt) en ethanol (1,5 miljoen liter).

Limerick van de dag

Er was eens een pianeur
Die woonde in Etten-Leur
Zittend aan ‘t klavier
Wilde hij naar hier
Maar hij kon niet door de deur

Mensensmokkel: 49 verdachten in beeld

10 mei – Zijn het zondebokken of zijn ze het brein van de mensensmokkel ‘which has shocked the country’ sinds de vondst van het eerste kamp en dertig massagraven, om Bangkok Post te citeren? De politie heeft bekend gemaakt 49 personen te zoeken, die betrokken zijn bij de smokkel van vluchtelingen, voornamelijk Rohingya uit Bangladesh en Myanmar.

Eerder had de politie al arrestatiebevelen verkregen voor 29 verdachten, waaronder lokale politici, dorpshoofden, assistent-dorpshoofden en politieagenten. De 20 die ze nu op het oog heeft, zijn burgers. Van de 29 zijn 11 al aangehouden.

Twee assistent-dorpshoofden uit het district Sadao, dat grenst aan Padang Besar, de locatie van het ‘dodenkamp’, zijn overgeplaatst omdat ze gefaald hebben illegale activiteiten te bestrijden. Naar het districtshoofd, dat pas drie maanden in functie is, wordt onderzoek gedaan.

Een touroperator op het eiland Lipe (Satun) heeft zichzelf aangegeven bij de politie. Hij is een van 29 verdachten en ontkent betrokkenheid bij de mensensmokkel. De man is een familielid van de voormalige voorzitter van Provinciale Staten in Satun en heeft veel invloed in de provincie.

Vrijdag gaf de burgemeester van Padang Besar zich al aan. Een taakgroep van tweehonderd manschappen deed huiszoeking in zijn woning en op vier andere plaatsen, waaronder een vakantiepark van 30 miljoen baht. Zijn vermogen wordt op 100 miljoen baht geschat. Naar zijn betrokkenheid wordt nog onderzoek gedaan. Ook dit boefje ontkent, maar dat doen ze allemaal, dus dat hoef ik verder niet meer te vermelden. Zijn assistent heeft zichzelf ook aangegeven.

De afgelopen drie dagen zijn 117 illegale migranten aangetroffen in het Khao Kaew gebergte dat tussen Hat Yai en Rattaphum (Songkhla) ligt. Ze krijgen hulp en worden naar elders gebracht. Onder hen bevinden zich ook kinderen; ze zijn ondergebracht in een opvangcentrum in Rattaphum. De politie onderzoekt welke vluchtelingen illegaal het land zijn binnen gekomen en wie het slachtoffer zijn van mensenhandel. De eerste groep wordt vervolgd, de tweede krijgt hulp ‘op humanitaire basis’.

Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Dodenkamp.

Minister strijdt tegen drugshandel achter tralies

10 mei – Drie grote gevangenissen krijgen high-tech security control units [Een eufemisme voor isoleercellen?] om een eind te maken aan de drugshandel achter tralies. Minister Paiboon Koomchaya (Justitie) heeft dat plan bekend gemaakt na een bezoek aan de maximum security unit van de EBI (Extra Beveiligde Inrichting) Khao Bin in Ratchaburi, die bekend staat als Area Six. De meeste van de 135 gedetineerden die daar verblijven, zijn veroordeelde drugshandelaren of gevangenen met een ‘hoog risico’.  Ze hebben minimale contacten met de staf en andere gedetineerden.

De minister roept de gevangenisautoriteiten op om de stroom van contrabande tussen gevangenen in te tomen door het management te verbeteren. In Khao Bin gaat het volgens hem tot nu toe goed. De gevangenen staan onder scherp toezicht en de communicatie met anderen is afgesneden. De gevangenisvleugel is uitgerust met bewakingscamera’s, elektrisch afsluitbare hekken en stoorapparatuur. De buitenplaats is zo geconstrueerd dat er geen spullen (mobieltjes, drugs) over de muur kunnen worden gegooid. Familie mag tweemaal per week op bezoek komen en heeft dan contact met haar geliefde via een videosysteem. Gevangenen die zich goed gedragen, worden overgeplaatst naar Area Nine.

Sinds zijn aantreden hamert de minister op de strijd tegen drugshandel in en vanuit gevangenissen. Gevangenissen noemt hij ‘centres of evil’. De drie gevangenissen die de minister op het oog heeft, zijn de Phitsanulok Central Prison, Nakhon Si Thammarat Central Prison en de Khlong Phai gevangenis in Nakhon Ratchasima.

Hua Hin bereidt zich voor op de terugkeer van het vorstenpaar naar het Klai Kangwon Palace. (Foto Chaiwat Saadyaem)

Hua Hin bereidt zich voor op de terugkeer van het vorstenpaar naar het Klai Kangwon Palace. (Foto Chaiwat Saadyaem)

Kort nieuws zondag 10 mei

– Het koninklijk paar verkast vandaag van het Siriraj ziekenhuis in Bangkok naar het Klai Kangwon paleis in Hua Hin, waar het eerder ook al verbleef. Om 2 uur vertrekken ze voor ‘a change of atmosphere’, aldus een communiqué van het Royal Household Bureau. Vandaag is de laatste dag dat bezoekers, die het vorstenpaar het allerbeste willen wensen, een boodschap kunnen achterlaten in een Get well-boek.

De stad Hua Hin bruist al van de activiteiten. Straten en gebouwen worden versierd met vlaggen en lichtjes. De route naar het paleis is schoongeveegd om ruimte te maken voor koningsgezinde Thais. De eersten zullen vast al een plaatsje hebben ingenomen om er zeker van te zijn goed zicht te hebben op koning en koningin.

– ’t Is een nieuwe regeling en gelijk al lijkt er misbruik van te worden gemaakt. Ziekenhuizen, zowel staats- als particuliere, zijn verplicht urgente eerste hulp te verlenen aan bijvoorbeeld verkeersslachtoffers.  Voor staatsziekenhuizen geldt dat ze er niet geregistreerd hoeven te zijn.

Drie overheidsdiensten gaan nu onderzoek doen naar de torenhoge rekeningen van particuliere ziekenhuizen die patiënten hebben gekregen. Actievoerders hebben daarover geklaagd. De premier wil dat de zaak snel wordt uitgezocht.

In één geval werd een vrouw, die geopereerd is aan haar hart, geconfronteerd met een rekening van 857.208 baht. Haar was verteld dat de regering de kosten van de operatie zou vergoeden, maar dat was niet het geval. Slechts een deel werd vergoed.

De zaak is nogal gecompliceerd omdat drie ziektekostenverzekeringen in het geding zijn, waarbij het National Health Security Office als clearing house fungeert. (Zie de pagina Gezondheidszorg)

– Op 44 locaties in 17 provincies zijn vorige week invallen gedaan. De oogst: negen arrestaties van drugsverdachten en inbeslagnames van bezittingen ter waarde van 88 miljoen baht, onder andere voertuigen, hout, bankboekjes, credit cards, goud en elektrische apparaten. Drie verdachten runden vanuit de gevangenis een drugssyndicaat.

Van een verdachte die in de Khao Bin Central Prison (Ratchaburi) zit, zijn bezittingen in Bangkok en Nong Bua Lam Phu ter waarde van 46,5 miljoen baht in beslag genomen en van een verdachte, gedetineerd in de Ayuttaya Central Prison 17 miljoen baht. Verder is beslag gelegd op twee percelen ter waarde van 500.000 baht in Ratchaburi en Kanchanaburi, eigendom van een tweede gedetineerde in Ratchaburi. De overige inbeslagnames laat ik onvermeld.

– De Webster University Thailand (WUT) wil haar campus in Cha-am sluiten en naar een plaats dichter bij Bangkok verhuizen. Ze denkt daar meer studenten te kunnen trekken. Het plan is een reactie op een rapport van de Amerikaanse moeder over faciliteiten die onder de maat zijn en tegenstrijdigheden in kwaliteitsrapportages. Studenten en faculteitsmedewerkers hebben daarover geklaagd.

Maar de rector noemt ‘gemak’ als belangrijkste reden voor het besluit te verhuizen. Hij denkt dat studenten in Bangkok 50 procent op hun kosten kunnen besparen, want de prijzen in Cha-am voor een flatje, de was en een meid zijn hoger dan het collegegeld.

De WUT is in 1999 met 90 tot 100 studenten begonnen en telt thans 480 studenten (waarvan 15 procent Thais). 150 studenten krijgen les in de Empire Tower in Bangkok. De rector droomt van een groei naar 1000 studenten binnen vier tot vijf jaar.De staf moet daarvoor worden uitgebreid van 50 naar 100.

– Het laatste bericht over de oplichting van 110.000 personen middels een zogeheten Ponzi scheme (piramide constructie) dateert al weer van 30 april; vandaag een follow-up: de inval in een huis in Lat Phrao (Bangkok), dat op naam staat van de ex-echtgenoot van een grote aandeelhoudster in het controversiële direct-sales bedrijf Ufun Store Co.

Die dame werd medio april gearresteerd toen ze probeerde naar Laos te vluchten. De politie kwam de woning op het spoor dankzij de tip van een getuige, een Ufun-lid dat er wel eens na overwerk overnachtte. De ex-echtgenoot gaat voor ondervraging worden opgeroepen.

De politie heeft al beslag gelegd op een huis van de vrouw en het Ufun-kantoor en ze speurt naar ander vermogen dat naar familie en bekenden is weggesluisd. Degenen voor wie dat geldt, is gevraagd zich te melden want ze overtreden de anti-money laundering wet.

Tot nu toe hebben ruim duizend gedupeerden aangifte gedaan en is voor 812 miljoen baht aan vermogen in beslag genomen. De politie hoopt haar onderzoek deze maand te kunnen afronden.

Zie voor de voorgeschiedenis de pagina Corruptie 2.

– Een 57-jarige militaire ranger heeft vrijdagavond twee collega’s doodgeschoten die hij verdacht van diefstal op hun legerbasis in Yaring (Pattani). De man was de kamer van zijn ondergeschikten op de basis binnen gestapt en had hen in koelen bloede vermoord. De schoten alarmeerden anderen die de man verzochten zijn wapen neer te leggen. De politie vond de twee slachtoffers, liggend in een plas bloed. De sergeant-majoor stond erbij en leverde zijn M16 in.

– Thailand was er niet bij, China ook niet, maar de krant vindt het toch belangrijk genoeg om te melden: de officiële opening van een brug over de Mekong die Luang Namtha in het noorden van Laos met Tachilek (deelstaat Shan) in Myanmar verbindt. Het is de eerste verbinding tussen beide landen. De opening werd verricht door de president van Myanmar en de premier van Laos.

– Een lid van de NRC (nationale hervormingsraad) vindt dat op school nog meer nadruk moet worden gelegd op onderwijs in burgerplichten. Zo kunnen de jonkies worden voorbereid op hun rechten en plichten en hun verantwoordelijkheid jegens de samenleving wanneer ze volwassen zijn. Het NRC-lid zei dit tijdens het seminar The Role of People for the Country’s Reform, georganiseerd door het National Assembly Radio and Television Broadcasting Station. [Hoera, weer een seminar]

Volgens een ander spreker, lid van het parlement, steunden vorige politieke systemen hoofdzakelijk op het patronagesysteem. De ontwerp-grondwet biedt mensen een betere kans om hun mening te geven. ‘De sleutel tot succes is hoe mensen omgaan met hun macht en verantwoordelijkheid.’


 

Rijstexport: Toppositie niet in zicht

9 mei – Thailand, dat in 2012 zijn positie als ’s wereld grootste rijstexporteur aan India moest afstaan, zal er ook dit jaar niet in slagen het erepodium te herwinnen. Daarvoor is niet alleen Thaise rijst te duur vergeleken met rijst uit India en Vietnam, maar het langzamer dan verwachte herstel van de wereldeconomie gooit ook roet in het eten.

Chookiat Ophaswongse, ere-voorzitter van de Thai Rice Exporters Association, verwacht dat het land dit jaar 8,5 miljoen ton rijst exporteert, hetgeen aanzienlijk minder is dan de prognose van 10 tot 11 miljoen ton van het ministerie van Handel.

In de eerste vier maanden van dit jaar bedroeg de export 2,4 miljoen ton, 4 procent meer [dan wat?] op jaarbasis. Van het tweede en derde kwartaal verwacht Chookiat weinig gezien de hardnekkige vertraging van de wereldeconomie, de lage vraag en sterke competitie. Thaise rijst kost nu US$ 390-395 per ton, Indiase $ 360-365 en Vietnamese $ 355-360.

Vermoedelijk behoudt India dit jaar zijn koppositie, daar Vietnam problemen ondervindt bij de grenshandel met China. De Chinese autoriteiten hebben lokale handelaren meer rijst uit de staatsvoorraad toebedeeld en de controles op onofficiële importen uit Vietnam verscherpt. Als gevolg daarvan heeft Vietnam de eerste vier maanden slechts 1,4 miljoen ton rijst kunnen exporteren, een sterke vermindering met 38 procent op jaarbasis. (Bron: Bangkok Post, 8 mei) (Zie pagina Rijst 3)

‘Baht kan verder zakken’

9 mei – De waardevermindering van de baht kan verder doorgaan door de recente maatregelen van de Bank of Thailand om de beperkingen op kapitaalstromen te versoepelen, zegt vice-premier Pridiyathorn Devakula. ‘Die maatregelen scheppen meer balans tussen kopen en verkopen. We zien nu al de baht zakken, maar dat kan doorgaan daar de maatregelen pas onlangs zijn aangekondigd.’

De maatregelen behelzen meer gelegenheid voor Thaise investeerders om een grotere hoeveelheid buitenlandse valuta te kopen of te lenen en voor buitenlanders is de limiet op het kopen of afsluiten van leningen die in baht worden aangeboden, verhoogd.

Meer hierover kan ik niet melden want ik heb slechts één jaar boekhouden gehad op de middelbare school en nimmer economie. Dus de tekst gaat boven mijn pet. En hier geldt dus het schrijf adagium: wat je niet begrijpt, kun je niet helder opschrijven. Wat ik wel begrijp: een minder dure baht is goed voor de export, maar ongunstig voor de import.

Verder meldt het bericht dat de banken nog niet hebben gereageerd op de verlaging van de policy rate door het Monetary Policy Committee van de centrale bank. De regering hoopt dat de rente zakt, waardoor de economie wordt gestimuleerd.

De gouverneur van de Bank of Thailand zegt niet te weten of de baht verder in waarde daalt. ‘Binnenlandse en buitenlandse factoren hebben daarop invloed.’ De huidige zwakkere baht vindt hij een goede zaak omdat die gunstig is voor economisch herstel.

Nog één nieuwsfeitje, gemeld in een kader bij het artikel: Het consumentenvertrouwen is voor de vierde achtereenvolgende maand gezakt en heeft in april het diepste punt sinds 10 maanden bereikt. De consument maakt zich zorgen over de kosten van levensonderhoud, zwakke landbouwprijzen en het trager dan verwachte economisch herstel, aldus een onderzoek van de University of the Thai Chamber of Commerce. (Bron: Bangkok Post, 8 mei)

Cemetery of Splendour

Hij is er weer bij in Cannes, Apichatpong

9 mei – Vijf jaar nadat hij met Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives de Gouden Palm won op het filmfestival van Cannes is de Thaise regisseur Apichatpong Weerasethakul weer present in het Walhalla van de cinema. Ditmaal gaat zijn nieuwe film Cemetery of Splendour er in première (foto), niet in het hoofdfestival maar in de sectie Un Certain Regard. Daarin won hij in 2002 al eens een onderscheiding met zijn arcadische film Blissfully Yours.

De nieuwe film is een liefdesverhaal, maar ook een politieke fabel die een behoorlijk begrip van de huidige Thaise context vereist om de wrange symboliek en verwijzingen te herkennen, schrijft BP-filmrecensent Kong Rithdee in een vooruitblik.

BP laat ook een van zijn vaste speelsters aan het woord die zegt van Blissfully Yours, de eerste film waaraan ze meewerkte, niets begrepen te hebben. Maar dat zullen velen haar nazeggen over Uncle Boonmee, waarvan de inhoud zich moeilijk laat samenvatten. (Bron: Bangkok Post, 8 mei)

Limerick van de dag

Een zekere Krong Thip
Zat graag op ieders lip
Voor 65 baht
Gaf hij een goede raad
Please smoke me in een wip

Top over Rohingya: Australië doet mee

9 mei – Australië heeft toegezegd deel te nemen aan de door Thailand voorgestelde top over de smokkel van Rohingya vluchtelingen. En dat schijnt groot nieuws te zijn, want Bangkok Post trekt er vandaag haar openingsartikel voor uit.

De Australische minister van Buitenlandse Zaken heeft dat gisteren tijdens haar bezoek aan Thailand bevestigd. ‘Eén land kan het niet alleen doen. Het moet iets zijn wat op regionale basis wordt gedaan’, aldus Julie Bishop, de eerste Australische regeringsvertegenwoordiger die Thailand sinds de coup bezoekt.

Ook premier Prayut zei dat Thailand het probleem niet alleen kan oplossen. Hij erkende dat de mensenhandel alleen soepel kan verlopen door de hulp van ‘rogue’ ambtenaren en die zullen streng worden gestraft. [Slaap zacht, meneer de president.]

Bishop refeerde in haar verklaring aan het Bali Process on People Smuggling, Trafficking in Persons and Related Transnational Crime, een in 2002 opgerichte organisatie met 45 deelnemende landen. Die houdt zich bezig met mensenhandel, asielzoekers en illegale bewegingen van mensen in de regio. [Of de club ooit iets heeft bereikt, meldt de krant niet.] De bewindsvrouwe zei kennis te hebben genomen van de pogingen van de Thaise regering om tijdig te reageren en een onderzoek aan te kondigen, dat ‘ zo heb ik begrepen – uiterst grondig zal zijn.’

Voor de top die naar verwachting eind deze maand wordt gehouden, worden de landen van herkomst (Myanmar en Bangladesh) en de bestemmingslanden (Maleisië en Australië) uitgenodigd alsmede enkele internationale organisaties.

Ander nieuws
De burgemeester van Padang Besar, de plaats waar het eerste kamp is gevonden, heeft zichzelf aangegeven bij de politie. Hij is een van de 29 verdachten tegen wie de rechtbank een arrestatiebevel heeft uitgevaardigd. Voor nog eens zeven verdachten gaat de politie een arrestatiebevel aanvragen. De politie meent dat de man het brein is achter de mensenhandel, maar zelf zegt hij onschuldig te zijn. [Dat zeggen ze allemaal.] De man is voor verhoor ingesloten.

Verder is het aantal migranten dat het barre verblijf in kampen heeft overleefd, opgelopen tot 96, maar de krant meldt dit alleen in een fotobijschrift. De foto toont zestig migranten die in Rattaphum (Songkhla) zijn aangetroffen.

Nog meer Bishop
In een tweede artikel op pagina 3 zegt Bishop dat Canberra een voorstander is van het herstel van de democratie in Thailand en de verdediging van mensenrechten en fundamentele vrijheden. Ze heeft zich door de minister van Buitenlandse Zaken laten voorlichten ‘wat gebeurd is’ in Thailand en de vooruitzichten voor Thailands politieke toekomst. Verder sprak ze met Prayut en de voormalige premiers Yingluck en Abhisit.

Volgens de woordvoerder van Buitenlandse Zaken heeft de Australische minister beloofd Thailand te helpen bij zijn politieke hervormingen door het sturen van experts. Ook is gesproken over de lancering van het New Colombo Plan, een initiatief waarbij 160 Australische studenten een beurs krijgen om in Thailand te studeren of stage te lopen.

Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Dodenkamp.

Kort nieuws zaterdag 9 mei

– Premier Prayut dreigt de verkoop van staatsloten op te schorten als er geen eind komt aan de verkoop van de lootje boven de toegestane 80 baht per paar. Tijdens zijn wekelijks tv-kletspraatje Returning Happiness to the People zei hij gisteravond dat het distributiesysteem [de lootjes worden in bulk opgekocht door tussenhandelaren] herzien dient te worden, want dat is verantwoordelijk voor het probleem.Kopers kunnen ook een steentje bijdragen door geen te dure loten te kopen. [Slaap zacht, meneer de president]

Vanaf volgende maand kunnen de wederverkopers direct bij het Government Lottery Office in Bangkok en provinciale kantoren loten kopen, waardoor de tussenhandel wordt gepasseerd.  De regering heeft de inkoopprijs al verlaagd, zegt Prayut, maar de krant noemt geen bedrag en schrijft slechts dat de staat nu 20 procent krijgt in plaats van 28 procent.

Ten slotte de uitsmijter van de maand, gedebiteerd door de grote man: ‘Als iedereen eerlijk is, kunnen de loten vast en zeker voor 80 baht verkocht worden.’

– De voormalige minister van Handel Boonsong Teriyapirom, de toenmalige staatssecretaris en een topambtenaar van het ministerie zijn gisteren door het parlement [met terugwerkende kracht]  uit hun functie ontzet en mogen 5 jaar geen politieke functie bekleden. Het parlement hechtte meer waarde aan de beschuldiging van fraude door het NACC dan aan hun verweer.

Volgens de NACC hebben ze gefraudeerd met G-to-G rijstdeals (government to government) waardoor rijst in handen is gekomen van particuliere bedrijven die nauwe banden hadden met voormalig premier Yingluck. Ze profiteerden daarbij van het hypotheeksysteem voor rijst.

Het drietal kan nog niet gerust ademhalen want ze worden ook strafrechtelijk vervolgd. Op 29 juni moeten ze verschijnen voor de Criminal Divison for Political Office-Holders van het hooggerechtshof. (Zie pagina Rijst 3 en Corruptie 2)

– Duizend soldaten, agenten en ambtenaren zijn gisteren onder leiding van de provinciale gouverneur begonnen twintig eetgelegenheden te slopen die illegaal zijn opgetrokken bij de Lam Takhong dam in Pak Chong (Nakhon Ratchasima). De sloopploeg kwam om 6 uur in actie nadat de elektriciteit was afgesloten. (zie foto homepagina)

Zestien eigenaren hebben toegegeven dat ze hun eethuisje illegaal op staatsbosland hadden gebouwd; ze verzetten zich niet tegen de sloop. De vier anderen protesteerden. In totaal willen de autoriteiten voor juli 45 illegale eetgelegenheden met de grond gelijk maken. Vrijdag komen de resterende 25 aan de beurt.

De problemen met het kraken van land dateren al van 1969. In 2003 deden de lokale autoriteiten aangifte bij de politie. Die zaak is voor de rechter en het Hof van Beroep geweest. Het Hof veroordeelde 22 eigenaren tot een gevangenisstraf van 1 jaar en een boete van 10.000 baht, maar of die straf is uitgevoerd, vermeldt het bericht niet. Ze zullen wel bij het hooggerechtshof in beroep zijn gegaan en nog vrolijk rondhuppelen na het storten van een borgsom. (Zie pagina Krakers op overheidsland)

Visserij 2

– De Fisheries Association of Thailand roept de regering op er zorg voor te dragen dat alle trawlers een legale vergunning hebben om zo het probleem van illegaal vissen en misbruik van personeel aan te pakken.

Thans beschikken ruim drieduizend trawlers niet over een vergunning om in Thaise wateren te mogen vissen en vele gebruiken netten die niet geregistreerd zijn. Veel schippers en reders aarzelen volgens de vereniging uit te varen omdat ze bang zijn beboet te worden, waarbij het gaat om boetes tot een maximum van 100.000 baht en een gevangenisstraf van 1 jaar.

Gisteren vergaderde de vereniging op de Talaythai markt in Samut Sakhon naar aanleiding van Prayut’s oproep aan overheidsdiensten een actieplan te maken teneinde te voorkomen dat de Europese Unie haar gele kaart door een rode vervangt. Later deze maand krijgt het land bezoek van een EU-delegatie. De EU heeft Thailand zes maanden de tijd gegeven schoon schip te maken.

De reders gaan akkoord met de installatie van een Vessel Monitoring System en het bijhouden van een logboek. Tijdens de vergadering eisten ze van de regering dat de wet wordt veranderd, zodat migranten legaal op vissersboten kunnen werken want Thais hebben geen zin in het werk.

Voor de eerdere berichtgeving over de perikelen in de visserij zie de pagina De vis wordt duur betaald.

– De toestellen van vier Thaise luchtvaartmaatschappijen worden volgende week door China gecontroleerd om te bepalen of ze veilig genoeg zijn om in het land te vliegen. Het gaat om NokScoot, Orient Thai, City Airways en R Airlines. De inspecties duren een dag; het resultaat wordt direct bekend gemaakt.

NokScoot is niet bang voor de inspectie. ‘We zijn er zeker dat we aan de eisen voldoen want we volgen de internationale luchtveiligheids eisen’, zegt directeur Piya Yodmani. NokScoot is door China geselecteerd omdat de maatschappij een nieuwe dienst wil beginnen op Nanjing.

Orient Thai is minder gerust op de uitkomst omdat ze met vrij oude toestellen vliegt. Maar ze zijn wel in goede conditie, zegt de voorzitter van de adviesraad van de maatschappij die zowel chartervluchten als lijnvluchten op China uitvoert. Hij hekelt het Thai Civil Aviation Department dat drie tot vier maanden nodig heeft om een vergunning af te geven voor lijnvluchten en dat wringt want China geeft de voorkeur aan lijn- boven chartervluchten.

Zie voor alle berichten over de luchtvaartperikelen de pagina Luchtvaartdienst onder vuur.

– De NACC gaat onderzoek doen naar de besteding van gelden door het Office of the Welfare Promotion Commission for Teachers and Educational Personnel. Het kantoor wordt beschuldigd [door wie?] geld te hebben besteed aan een ‘unworthy investment’ waarmee een energiecentrale op zonne-energie in Nong Ya Plong (Phetchaburi) wordt bedoeld.

Volgens Isra News Agency investeert het kantoor 2,1 miljard baht in het project dat in totaal 6,5 miljard baht kost. Vragen zijn gerezen over de hoogte van het bedrag en er wordt gesproken over wangedrag van kantoorpersoneel. Volgens de NACC-voorzitter zouden kantoormedewerkers bedragen van meer dan 1 miljard baht in hun safe hebben. (Zie pagina Corruptie 2)

– De VS nemen deel aan de jaarlijkse Cobra Gold legeroefening en ze brengen hun aandeel niet terug. Dit is bevestigd door het United States Pacific Command. De vrees dat de VS zich zouden terugtrekken, ontstond toen een voorbereidingsvergadering werd uitgesteld. Die wordt nu begin juni op Hawaii gehouden en midden juni in Thailand. Vorig jaar verminderden de VS hun deelname aan de oefening van 8.000 naar 3.700 manschappen. Een bron bij het USPACOM acht het mogelijk dat het er in 2016 meer zijn.

– De aanleg van drie snelwegen loopt vertraging op omdat het ministerie van Financiën verzuimd heeft tijdig leningen af te sluiten voor twee van de drie. Het kabinet had er donderdag over moeten besluiten.

Het gaat om de aanleg van 196 km tussen Bang Pa-in (Ayutthaya), Saraburi en en Nakhon Ratchasima en 96 km tussen Bang Yai (Nonthaburi), Ban Pong (Ratchaburi) en Kanchanaburi.

De derde weg van 32 km, gepland van Pattaya naar Map Ta Phut (Rayong), wordt gefinancierd uit de opbrengst van tolgelden. Omdat de drie projecten als één pakket aan het kabinet zouden worden voorgelegd, heeft dit ook nog geen groen licht gekregen. De minister wil het nu als afzonderlijk project aan het kabinet voorleggen.

– Het leger heeft donderdag negen Israëlische personeelsleden van een beveilingsbedrijf uit een vergadering van het Special Branch Bureau (politie) meegenomen. De Israëli’s demonstreerden er communicatie onderscheppingsapparatuur. De soldaten zeiden te handelen op grond van artikel 44 van de interim-grondwet (die in plaats van de staat van beleg is gekomen). Na ondervraging werden de negen ’s avonds vrijgelaten.

De legerwoordvoerder verdedigt de actie, maar hoe een ander precies in zijn werk was gegaan, laat ik onvermeld. Samengevat: Niets aan het handje. Volgens de krant zijn ‘zorgen gerezen’ [van wie?] over een mogelijke breuk tussen politie en leger, maar premier Prayut ontkent dat. Die zorgen zijn gebaseerd op onjuiste informatie, zegt hij.


 

Vice-premier: Geen zorgen over deflatie

8 mei – Alhoewel de consumentenprijzen de afgelopen vier maanden zijn gedaald, is vice-premier Pridiyathorn Devakula niet bang dat Thailand verzeilt in een toestand van deflatie. Het toerisme, particuliere investeringen en de staatsuitgaven zijn volgens hem momenteel op stoom.

Om zijn standpunt kracht bij te zetten zegt hij dat de gouverneur van de Bank of Thailand, de secretaris-generaal van de NESDB en de minister van Financiën zijn mening delen. Thailand bevindt zich nog niet in de gevarenzone.

De contractie van de consumentenprijzen was grotendeels het gevolg van de gedaalde olieprijzen, waardoor de prijs van metalen zakte en de koopkracht van metaalexporteurs werd beperkt. Ook gingen de prijzen voor rijst, rubber en suiker naar beneden. Deze factoren zorgden ervoor dat de koopkracht van de consument, die aan het eind van de keten zit, verzwakte.

‘Sommige academici mogen dan zeggen dat Thailand op het punt staat een deflatoire periode in te gaan, maar de statistieken laten zien dat de mogelijkheid van deflatie onwaarschijjnlijk is. Een contractie in de inflatie betekent niet altijd dat er sprake is deflatie’, zegt de vice-premier.

De National Economic and Social Development Board (NESDB) maakt op 18 mei de groeicijfers van het eerste kwartaal bekend. Daar wordt vol verlangen naar uitgekeken door alle economie koffiedikkijkers. Kunnen ze weer gaan goochelen met groeicijfers en prognoses.

Over de vraag of deflatie gunstig of ongunstig is voor de economie lopen de meningen uiteen. Meestal wordt geprobeerd deflatie te voorkomen omdat de economie uiteindelijk in een recessie terecht kan komen. Van deflatie wordt gesproken als de prijzen van goederen en diensten gedurende zes opeenvolgende maanden dalen. (Bron: Bangkok Post, 7 mei 2015)

Politici hebben de sleutel in handen

8 mei – De binnenlandse politiek en de onzekere situatie in het buitenland zijn de belangrijkste dreigingen voor Thailand’s economische groei, zegt Wei Shang-Jin van de Asian Development Bank. Niettemin handhaaft de bank haar groeiprognose van 3,6 procent voor dit jaar in de verwachting dat de export zal aantrekken.

De hoofd-econoom en directeur-generaal economische research en regionale samenwerking van de bank adviseert de regering attent te zijn op politieke stabiliteit en ervoor te zorgen dat de verkiezingen volgens planning volgend jaar doorgaan.

‘Onzekerheden zijn niet goed voor de investeringen omdat investeerders niet in staat zijn een lange-termijnplanning te maken.’ Wei zegt dat een mogelijk uitstel van de verkiezingen en zorgen dat de politieke spanningen na de verkiezingen oplaaien, de particuliere sector hebben ontmoedigd serieuze investeringen te doen.

Wei is van mening dat een economische groei van 4 tot 5 procent mogelijk is indien Thailand meer innoveert, grondstoffen bestemt voor een hogere productiviteit en politieke stabiliteit garandeert om een gezond investeringsklimaat te creëren. (Bron: Bangkok Post, 7 mei)

Limerick van de dag

Er was eens een man uit ter Aar
Die werkte als mensenhandelaar
Da’s geen mooi beroep
Maar ‘t verdient wel goed
Totdat de sterke arm je beboet

Bendes laten vluchtelingen in de steek

8 mei – Nog meer overplaatsingen bij de politie, in de steek gelaten vluchtelingen, nieuwe graven, een topconferentie en woorden, veel mooie woorden om een eind te maken aan de mensenhandel. Dat zijn zo in een notendop de belangrijkste nieuwsfeiten van gisteren.

Overplaatsingen
De meest recente overplaatsingen vonden woensdag plaats toen 38 agenten werkzaam in gebieden waar Rohingya worden gesmokkeld, werden overgeplaatst. Verder hebben 50 agenten een onderzoek aan hun broek hangen. Als ze een oogje hebben dicht geknepen, wordt disciplinair tegen hen opgetreden; wanneer ze direct betrokken waren bij de mensensmokkel worden ze ontslagen en strafrechtelijk vervolgd. Van twee officieren is al bekend dat ze vermoedelijk voor de rechter moeten verschijnen.

In de steek gelaten
In een bos in Songkhla zijn dertien Rohingya aangetroffen. Ze waren verzwakt en hongerig. Ze waren per boot uit Myanmar gekomen en in Satun Thailand aan land gekomen, waar de mensenhandelaren hen dwongen dertien dagen door de bossen te lopen. Wanneer ze eenmaal in een derde land te werk waren gesteld, hadden ze twee jaar zonder betaling moeten werken om hun reis te betalen.
In Hat Yai zoekt de politie naar een groep van 17 Rohingya, die in de steek zijn gelaten en in de bossen moeten zwerven. In het district Rattaphum zijn woensdag 17 Rohingya aangehouden en 29, waaronder kinderen, zwierven in een dorp in Langu (Satun). Ook zij waren uitgehongerd.

Nieuwe graven
Graven gevonden in Hat YaiIn het district Hat Yai heeft de Border Patrol Police [de dienst die een flinke hoeveelheid boter op zijn hoofd heeft] een verlaten moslimbegraafplaats ontdekt met dertig graven. Lichamen zijn nog niet opgegraven.

Topconferentie
Premier Prayut zei gisteren een top over de Rohingya problematiek te willen organiseren met als deelnemende landen Myanmar, Maleisië, Bangladesh en Indonesië. Andere deelnemers waaraan gedacht wordt, zijn de VS, Nieuw Zeeland, Australië, het VN Hoge Commissariaat voor de vluchtelingen en de International Organisation for Migration. Thailand is een belangrijk doorvoerland voor de smokkel maar geen bronland.  De meeste Rohingya willen naar Maleisië.

Woorden
De mooie woorden laat ik onvermeld onder het motto Praatjes vullen geen gaatje. Mijn prognose is dat er een aantal koppen gaan rollen en het daarna weer business as usual is, want te veel mensen zijn erbij betrokken, verdienen eraan of hebben er weet van. Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Dodenkamp.

Minister droomt over regionaal knooppunt

8 mei – Minister Prajin Juntong (Transport) is aan het dromen geslagen: Thailand heeft de potentie een regionaal knooppunt voor goederenvervoer te worden door de economische kracht van Bangkok te paren aan het grote groeipotentieel van de haven van Laem Chabang. Maar om de status van regional hub te verwerven, dient wel in beide havens meer geïnvesteerd te worden in de verwerking van containers en moet de snelheid van laden en lossen omhoog.

Het ministerie verricht thans een haalbaarheidsstudie naar de bouw van een One Stop Service Centre aan de noordkant van de haven van Klong Toey. Dat centrum zou de goederenstroom naar en van schepen die op de Chao Phraya rivier arriveren, kunnen verkorten van één dag tot drie uur. In de haven van Laem Chabang gaat 85 miljard baht geïnvesteerd worden in basis infrastructuur en dienstverlening, waardoor de capaciteit aanzienlijk toeneemt.

De waarnemend gouverneur van de Port  Authority of Thailand is tevreden over de groei van de vijf havens onder haar beheer (Klong Toey, Laem Chabang, Ranong, Chiang Saen en Chiang Khong). Alleen Chiang Khong aan de Mekong doet het minder. Boosdoener zijn de Chinese dammen in de bovenstroom van de Mekong waardoor het waterpeil fluctueert. De haven heeft ook last van concurrentie van het wegvervoer via de Thai-Lao Friendship brug die Chiang Khong en Ban Houayay verbindt en de aanleg van een snelweg tussen Chiang Khong em Xishuangbanna in Zuid-China.

De totale winst van de vijf havens kan dit jaar oplopen naar 5,3 miljard baht tegen 5,1 miljard baht vorig jaar.

Demonstratie bij ministerie van BiZa

Kort nieuws vrijdag 8 mei

– De straf voor dronken achter het stuur zitten is te licht en dat geldt zeker voor bestuurders die een dodelijk slachtoffer maken. Zij zouden vervolgd moeten worden voor doodslag. Dit pleidooi houdt Santi Opaspakornkij, vice-voorzitter van de Thai Cycling for Health Association, naar aanleiding van de recente aanrijdingen waarbij fietsers om het leven kwamen (Chiang Mai: 3 doden, 2 gewonden; Bangkok: 1 dode, 2 gewonden).

De bestuurder in Chiang Mai wordt slechts vervolgd voor roekeloos rijden met een dode tot gevolg en rijden onder invloed. Santi zegt alle alcoholzaken eindigen met een voorwaardelijke veroordeling.

Een groep van 70 fietsers heeft gisteren een petitie met 9 punten ingediend bij de minister van Binnenlandse Zaken. Gevraagd wordt om strengere maatregelen zowel tegen bestuurders die onder invloed zijn, als zij die op de vluchtstrook rijden. Andere eisen: strengere controle op sluitingstijden van uitgaansgelegenheden en maandelijkse rapportages door gouverneurs over ongelukken waarbij alcohol een rol speelde.

De knaap die in Bangkok een fietser doodreed en was gevlucht, is vrijgelaten op een borgtochtsom van 200.000 baht. Verklaring van de politie: Hij had zichzelf aangegeven en vormde geen vluchtgevaar. [Poeh, een dag later zodat niet meer kon worden vastgesteld of hij onder invloed achter het stuur had gezeten.]

– De 86-jarige vrouw die zaterdagnacht in Lop Buri is verkracht, blijkt door haar kleinzoon misbruikt te zijn. De 23-jarige man, slechts aangeduid met Game, is gisteren aangehouden. DNA vormt het onomstotelijke bewijs. Volgens de politie heeft hij bekend. Bij de re-enactment (reconstructie) moesten ruim honderd agenten en ambtenaren hem beschermen tegen woedende dorpelingen met lynch neigingen.

De man stortte in en smeekte zijn oma om vergeving. Hij had die avond met vrienden zitten zuipen. Hij was nogal ruw tekeer gegaan want de vrouw liep een gebroken kaak en een gezwollen gezicht op. Een zoon (58) die in de buurt woont, heeft gezien hoe een man met slechts een handdoek omgeslagen, uit oma’s huis vluchtte. Het is niet bekend of hij de vader van Game is.

Voor alle duidelijkheid: de verkrachting houdt geen verband met de serie van tien verkrachtingen van oude vrouwen, waarvan de dader nog steeds op vrije voeten is. In dat onderzoek zijn nog geen vorderingen geboekt.

– Van woensdag tot 8 november rijdt er geen trein tussen Ban Laem en Mae Klong. De Spoorwegen gaan de rails en dwarsliggers vervangen en de bescherming tegen overstromingen verbeteren. Forenzen hoeven niet te lopen; ze worden vervoerd met shuttle bussen. Die stoppen bij alle tussengelegen stations. (Zie pagina Spoorwegen)

– Geen disciplinaire straf en kans op impeachment voor Jaruvan Maintaka, voormalig hoofd van de Rekenkamer. De NACC vindt dat ze geen ambtsmisdrijf heeft gepleegd door een buitenlandse trip voor haar en ambtenaren goed te keuren.

– De aardbeving bij Koh Yao Yai is gevolgd door twee naschokken. De laatste gisteren had een kracht van 4,5 op de schaal van Richter en werd gevoeld in Phangnga, Phuket en Krabi. De eerste had dezelfde kracht als de aardbeving zelf: 4,6. Na de tweede schok zochten leden van de etnische groep Moken uit angst voor een tsunami hoger gelegen gronden op.

– Aan mooie plannetjes geen gebrek in Thailand. Gemeentesecretaris Sanya Chenimit van Bangkok maakte gisteren tijdens een seminar [zijn ze in Thailand gek op] een plan bekend om de Chao Phraya rivier en oevers te rehabiliteren. Tussen de Memorial brug en de Tha Wasukri pier staat het nodige te gebeuren, zoals de schoonmaak van waterwegen die op de rivier uitkomen, renovatie van gebouwen langs de rivier, ontwikkeling van wandelpaden en behoud van culturele tradities die gebieden van elkaar onderscheiden. Langs de rivier zijn 200 plaatsen met oude woonwijken, religieuze plaatsen en openbare en particuliere landmarks.

Naar de levensvatbaarheid van het plan is al een haalbaarheidsstudie gedaan, waaruit gebleken is dat bewoners de handen uit de mouwen willen steken. In voorbereiding is de aanleg van een boulevard van 7 kilometer tussen de bruggen Rama VII en Pin Klao met als fraaie naam New Landmark of Thailand. De aanleg begint in januari 2016 en eindigt in juli 2017.

– De ontwerp-grondwet is in hoge mate omstreden en moet drastisch worden ingekort omdat hij veel te gedetailleerd is. Voor het eerst laat premier Prayut zich uit over de nieuwe grondwet die in de maak is. Hij vindt dat details geregeld moeten worden in organieke wetten.

Een lid van de National Reform Council (die het ontwerp al heeft besproken) zegt dat de NRC de grondwet kan afkeuren als de door de NRC voorgestelde wijzigingen door de CDC worden afgewezen. De CDC is de commissie die de grondwettekst heeft gebaard.

Nadat alle wijzigingsvoorstellen door de CDC zijn gewogen, gaat het ontwerp opnieuw naar de NRC. Die stemt er op 6 augustus over. Indien de NRC het groene licht geeft, bespreken de ‘Five Rivers’ (NCPO, kabinet, NLA, NRC en CDC) de vraag of een referendum gewenst is. Om een referendum te kunnen houden, moet de interim-grondwet worden gewijzigd. Aan het referendum hangt een prijskaartje van 3 miljard baht.

Zie verder Packed Draft charter needs trimming down, PM says op de website van de krant. (Zie pagina Grondwetwijziging)

– Het parlement beslist later vandaag of voormalig minister van Handel Boonjong Teriyapirom, zijn toenmalige staatssecretaris en een hoge ambtenaar [met terugwerkende kracht] worden afgezet en een politieke ban van 5 jaar krijgen. De procedure is in gang gezet door de NACC die hen beschuldigt van fraude in het hypotheeksysteem voor rijst met G-to-G rijstdeals. (Zie pagina Rijst 3 en Corruptie 2)

– Het Corrective Action Plan, dat een eind moet maken aan de beperkingen van het luchtverkeer met Japan, Zuid-Korea en China en nog meer ellende moet voorkomen, is zondag klaar. Dat wil zeggen: de minister van Transport heeft die dag als deadline gesteld. Prajin Juntong belooft het Thai Civil Aviation Department (TCAD), oorzaak van de problemen, later deze maand te herstructureren.

In juni maakt de International Civil Aviation Organisation van de VN bekend of Thailand het groene licht krijgt. Het TCAD kampt met twee problemen: Gebrek aan ervaren en gekwalificeerd personeel voor het verlenen van het Air Operator’s Certificate en inadequate regels voor het vervoer van gevaarlijke stoffen.

De rest van het bericht is ouwe koek, dan kunt u ook lezen op de pagina Luchtvaartdienst onder vuur.

– Bewoners en academici eisen dat de concessie aan een Amerikaans productiebedrijf van aardgas wordt geschorst of zelfs ingetrokken omdat de milieu-effectrapportage niet volgens de richtlijnen is gehouden. Het bedrijf gaat eind deze maand op zijn boorlocatie in Tha Kantho (Kalasin) het afakkelen testen.

Drie maanden geleden waren er ook al problemen rond het platform. [Of een ander, dat is me niet duidelijk] Bewoners van Na Mun blokkeerden toen de locatie, maar werden verwijderd [geen details] door leger en politie.

De bewoners zijn teleurgesteld over de opstelling van het personeel van het districtskantoor van Kranuan (Khon Kaen). ‘Ze hebben tegen ons gezegd een offer te brengen voor het land. Maar waarom vragen de autoriteiten het bedrijf niet om voor ons een offer te brengen’, klaagt een bewoonster. De vrouw zegt geen weet te hebben van de uitvoering van een MER.

De kwestie kwam ter sprake op een seminar getiteld ‘EIA [MER in het Nederlands] unfairness to Na Mun village’ op de Mahasarakham universiteit. [Geen datum] Wie wil weten wat andere sprekers zeiden, leze Na Mun locals claim gas rig’s EIA is sketchy op de website van de krant.

– Een echtpaar dat woensdag proviand had gebracht naar soldaten in Bacho (Yala), is op de terugweg naar huis vermoord waarna de daders hun lichamen in brand staken. Hun verkoolde pickup was doorzeefd met kogels. Legercommandant Udomdej Sitabutr heeft opdracht gegeven de jacht op de vermoedelijk opstandelingen te openen. De politie zegt dat opstandelingen van plan zijn het geweld in de provincie op te voeren.

– Roodhemdleider Weng Tojirakarn vraagt de National Human Rights Commission om televisiewaakhond NBTC op de vingers te tikken wegens haar besluit roodhemd tv-kanaal Peace TV het zwijgen op te leggen. Het besluit is onrechtvaardig en illegaal, zegt hij. Een protestbrief is ook gegaan naar het kantoor Zuidoost-Azië van de VN Hoge Commissaris voor de Mensenrechten. Weng wijst erop dat geen fact-finding commissie is gevormd om de zaak te onderzoeken. De NBTC heeft het station gesloten omdat het onrust zou veroorzaken. Het was eerder al een week geschorst.


 

Aanleg van de Red Line tussen Bang Sue en Rangsit. (Krit Promsaka na Sakolnakorn)

Aanleg van de Red Line tussen Bang Sue en Rangsit. (Foto Krit Promsaka na Sakolnakorn)

Credit Suisse: Megaprojecten geen wondermiddel

7 mei  – De ambitieuze infrastructurele projecten van de regering zijn niet het wondermiddel voor de economische groei die sommige analisten ervan verwachten, zegt Santitarn Sathirathai, hoofd economisch research voor Zuidoost-Azië en India van de Credit Suisse.

Stimulering van het bruto binnenlands product kan enige tijd in beslag nemen om merkbaar te worden. De overdreven verwachtingen gelden volgens hem voor zowel de gevolgen op de korte als op de lange termijn. Op de lange termijn vormen de investeringen geen oplossing voor de economische beperkingen in Thailand.

‘Zonder een significant herstel van de export en particuliere bestedingen zullen de voorgestelde infrastructurele investeringen vermoedelijk niet een game-changer zijn voor het economisch herstel in de tweede helft van 2015.’

Uitvoeringsproblemen bij infrastructuur investeringen in Thailand zijn niet nieuw, zegt Santitarn. In de afgelopen 5 jaar varieerde de snelheid waarmee geld besteed werd, van 55 tot 70 procent en die lijkt een neerwaartse trend te hebben. Verder kan de reactie van de particuliere sector op de stimulans op de korte termijn stil vallen, met name wanneer politieke onzekerheid de kop op steekt.

Santitarn zegt dat de stimulans voor het bbp zal afhangen van de snelheid waarmee consumenten en bedrijven reageren op de extra inkomsten waarvan ze door de financiële injecties profiteren. Hij waarschuwt de regering voor een toename van de staatsschuld boven de 50 procent van het bbp, alhoewel 60 procent als limiet wordt beschouwd. Volgens hem is de regering vermoedelijk bezig naar middelen te zoeken om de inkomsten te vergroten, met als meest waarschijnlijke mogelijkheid verhoging van de belastingen.

Vorig jaar oktober keurde het kabinet een pakket aan infrastructurele werken van 3,3 biljoen baht goed voor de periode 2015 tot 2022. Dat is aanzienlijk meer dan de 2,4 biljoen die de NCPO in juli noemde en de 2 biljoen van de vorige regering. (Bron: Bangkok Post, 6 mei)

Limerick van de dag

Er was eens een Komo vuilniszak
Die nimmer tot de rand gevuld was
Hij emigreerde
en ja, presteerde
In Thailand wat hij lang gemist had

 

พบศพจำนวน 6 ศพ บริเวณกุโ

Premier geeft opdracht voor Grote Schoonmaak

7 mei – Premier Prayut Chan-o-cha heeft de autoriteiten ‘in alle provincies’ en in Songkhla, waar vrijdag in een junglekamp 26 lichamen zijn opgegraven, de opdracht gegeven ‘binnen 10 dagen’ alle kampen te elimineren. Bangkok Post [lees: de Fabeltjeskrant] meldt het vandaag pontificaal onder de kop ‘PM orders camp cleanup’. ‘Slaap zacht meneer de president’, om een bekende songtekst aan te halen.

Het leger heeft een kolonel, commandant van een plaatselijk regiment, overgeplaatst. Hij wordt verdacht van banden met de mensenhandelaren die Rohingya vluchtelingen het land in smokkelen. Ook soldaten die verdacht worden van betrokkenheid, krijgen te maken met onmiddellijke overplaatsing, zegt minister Prawit Wongsuwon (Defensie).

Adjunct-politiecommissaris Chakthip Chaijinda zegt dat tegen legerofficieren die in de fout zijn gegaan, een arrestatiebevel zal worden aangevraagd. De politie is ook op zoek naar een vermeende huurmoordenaar die haar op het spoor zou kunnen brengen van kampen in Satun en een mensensmokkel netwerk. Hij wordt er bovendien van verdacht in een vorig jaar ontdekt kamp [?] twee Rohingya te hebben gedood.

Songkhla zes lichamen ontdekt op nieuwe begraafplaatsIn Hat Yai (Songkhla) gaat een centrum opgezet worden dat het werk van alle betrokken diensten moet coördineren, die belast zijn met het oprollen van netwerken in Ranong, Phangna, Satun, Songkhla alsmede de drie zuidelijke grensprovincies Yala, Pattani en Narathiwat.

De krant meldt verder dat 3 kilometer vanaf het tweede ontdekte kamp zes lichamen zijn opgegraven. Ze zijn ter identificatie naar het Songklanagarind ziekenhuis gebracht.

Verder bericht de krant nog over de arrestatie van twee Thaise mannen en een groep Rohingya op 29 maart door soldaten. Die worden er door hen van beschuldigd losgeld te hebben gevraagd. Het leger onderzoekt de zaak.

Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Dodenkamp.

Kort nieuws donderdag 7 mei

– De bestuurder die maandag op de Ratchada-Ram Intra weg in Bangkok op een groep fietsers inreed, heeft zich gisteren gemeld bij de politie. Na de aanrijding, waarbij één fietser om het leven kwam en twee werden gewond, was hij gevlucht.

De jongeman (23) beweert dat hij hij in shock was en niet wist van de dode. [Zij stierf later in het ziekenhuis.] Hij wandelde weg na een hulpteam gevraagd te hebben voor de slachtoffers te zorgen en raadpleegde zijn familie en een advocaat alvorens zich aan te geven. De knaap ontkent onder invloed te zijn geweest, hetgeen op de social media wordt beweerd. [Snapt u wel waarom hij niet op de plaats van het ongeluk is gebleven?] De advocaat heeft een borgsom van 250.000 baht klaar liggen, maar die was gisteravond nog niet goedgekeurd.

– Bewoners in Nakhon Pathom trekken maandag naar het Provinciehuis met de eis dat de antieke artefacten en lokale schatten, die uit het Nakhon Pathom museum zijn verhuisd naar het Uthong museum in Suphan Buri, worden geretourneerd. De meeste voorwerpen dateren uit de zesde eeuwse Dvaravati periode.

De circa duizend voorwerpen zijn verhuisd omdat het museum niet goed beveiligd is tegen inbraak, zegt het hoofd van het Fine Arts Department. Ze zouden in Uthong ook beter op hun plaats zijn, waar soortgelijke artefacten zijn. De tegenstanders vinden dat ze in Nakhon Pathom thuis horen omdat ze hun culturele wortels vertegenwoordigen.

– Dat zijn zware beschuldigingen. Volgens de Seub Nakhasathien stichting wil de DNP de mogelijkheid openen dat nationale parken wordt geleasd door exploitanten van vakantieparken en ze wil dat de wildhandel wordt gelegaliseerd. Daartoe zouden twee wetten veranderd moeten worden.

Volgens de stichting beoogt de dienst nationale parken en ’s lands wild te commercialiseren om zo het toerisme te bevorderen. Hetzelfde voorstel is al eens 10 jaar geleden gedaan, maar stuitte toen op zware weerstand en verhuisde naar een lade, waar het nu dan weer zou zijn uitgehaald.

De kwestie kwam gisteren ter sprake op een seminar getiteld ‘Amending forest and wildlife laws for whom?’. Een vertegenwoordiger van de DNP bevestigde dat zijn dienst ermee bezig is, maar ‘het publiek krijgt de gelegenheid zijn zegje te doen over de veranderingen’ [van de wetten]. Later deze maand wordt een openbare hoorzitting gehouden.

– De regering is voornemens coupons aan rijstboeren te gaan verstrekken in plaats van geld te geven om hun nooddruft te verlichten nu het nieuwe plantseizoen eraan komt. Met de coupons krijgen de boeren korting op aankopen, zoals van zaden en kunstmest. Volgens een regeringswoordvoerder, die het voornemen bekend maakte, is dat effectiever dan met geld strooien.

Premier Prayut heeft ook opdracht gegeven alle rijstboeren te registreren. De registratie is onderdeel van een plan om boeren te helpen die zelf geen land bezitten. Na de registratie van de rijstboeren komen andere groepen aan de beurt, zoals rubberboeren.

Vice-premier Pridiyathorn Devakula zegt dat hard gewerkt wordt aan de steun voor rijstboeren in 3.051 tambons die lijden onder de droogte. Elke tambon krijg 1 miljoen baht.

De minister van Landbouw maakt bekend dat zijn ministerie voor negen coöperaties landbouwwerktuigen en machinerie heeft gekocht, die boeren kunnen huren. (Zie pagina Rijst 3)

– Een Democratisch  partijlid vraagt om een onderzoek naar het besluit van het National Oil Palm Policy Committee in januari om 50.000 ton ruwe palmolie te importeren. Er dreigde toen een tekort aan palmolie, maar volgens deze meneer heeft de import geleid tot het inzakken van de prijs, waardoor de regering recent besloot palmnoten voor 4 baht te kilo van boeren te kopen om de prijs te stabiliseren. De man zegt dat er voldoende aanbod aan palmnoten is. Hij stelt voor palmplantages te zoneren en de smokkel van palmolie de kop in te drukken. ‘De minister van Handel zou ontslagen moeten worden als de maatregelen falen.’

Visserij waterpolitie controleert vissersboten

– Premier Prayut heeft het er maar druk mee: opdrachten geven. Nu wil hij dat betrokken diensten een actieplan maken ter bestrijding van de illegale visserij. Hij eist dat ze deze maand vorderingen boeken bij hun pogingen deze schandvlek op Thailand’s blazoen weg te werken.

Prayut’s opdracht houdt verband met het bezoek van vertegenwoordigers van de EU later deze maand om na te gaan of Thailand op de goede weg is. Volgens de EU houdt het land zich niet aan de regels die zijn vastgelegd in de IUU-regeling (Illegal, Unreported, Unregulated). Het land heeft een gele kaart gekregen en moet binnen zes maanden schoon schip maken. Blijf het schip vuil, dan dreigt een rode kaart met handelssancties.

Gisteren vergaderden de ministers van de economische driehoek plus vertegenwoordigers van het ministerie van Landbouw en de marine over de aanpak van de problemen . De marine heeft de schone taak op zee een oogje in het zeil te houden.

Het hoofd van de marine woonde een vergadering bij van het National Command Centre ter bestrijding van de illegale visserij. In de maak is een National Plan of Action to Prevent, Deter and Eliminate IUU Fishing. [Praatjes vullen geen gaatjes, lijkt me hier van toepassing.] Wat er verder gedaan wordt om de handelsbelangen veilig te stellen, is oud nieuws.

[Ik wijs in dit verband op de column van Sanitsuda Ekachai, waaruit ik gisteren citeerde. ‘Er is een totaal gebrek aan compassie en morele verontwaardiging’, schrijft ze over de mensenhandel, want ook in de visserij worden vluchtelingen gedwongen te werk gesteld.]

Voor de eerdere berichtgeving over de perikelen in de visserij zie de pagina De vis wordt duur betaald.

– Bericht over de ontwerp-grondwet en de discussie over een referendum. Lees zelf maar: Bantoon urges charter debate op de website van de krant. (Zie pagina Grondwetwijziging)

– Kritiek van het Labour Rights Promotion Network op de manier waarop het Department of Special Investigation en de Anti-Human Trafficking Division slachtoffers van mensenhandel identificeren en helpen. Het ontbreekt aan coördinatie, waardoor pogingen om de mensenhandel effectief te bestrijden, worden bemoeilijkt. Zo noemen beide diensten verschillende cijfers over het aantal slachtoffers.

Het netwerk heeft premier Prayut gevraagd op te schieten met het redden van zo’n driehonderd Thaise vissers die gevlucht zijn naar Indonesische eilanden omdat ze de onmenselijke werkomstandigheden aan boord van Thaise trawlers die in Indonesische wateren vissen, beu waren. Het netwerk heeft advocaten ingeschakeld om twintig gerepatrieerde vissers te helpen aangifte te doen tegen hun beulen.

– Een aardbeving met de kracht van 4,6 op de schaal van Richter heeft dinsdagnacht weinig schade aangericht op Koh Yao Yai (Phangnga).  Een lokale moskee en een pier liepen scheuren op. Het epicentrum lag 4 kilometer ten zuiden van het eiland. Ook op Phuket op 18 km afstand, werden trillingen gevoeld, alsmede in Krabi en op Koh Phi Phi.

Gevaar voor een tsunami was er niet, aldus het Seismological Bureau van het Meteorological Department. Bewoners op Koh Yao Yai hoeven daar ook niet bang voor te zijn, want de meesten wonen op heuvelhellingen. Toeristen wel, want het eiland mist een waarschuwingstoren. Op Koh Phi Phi vluchtten bewoners naar hoger gelegen gronden. De autoriteiten stelden hen gerust dat ze zich geen zorgen hoefden maken.

Thailand telt 14 kleine breuklijnen. Volgens de autoriteiten die aardbevingen in de gaten houden, loopt het land weinig risico op een beving met de kracht van meer dan 7, zoals in Nepal.

– Het team van zes bouwkundigen, door het Engineering Institute of Thailand uitgezonden naar Nepal, is gisteren teruggekeerd. Het team heeft technische adviezen gegeven en adviezen over reddingsoperaties waarbij verdere schade wordt voorkomen.

De Royal Thai Armed Forces stopt op verzoek van de Nepalese regering met zijn zoek- en reddingsoperatie. Volgens de regering is er weinig hoop op het vinden van meer overlevenden. De RTAF wacht op verdere instructies wat voor soort hulp gewenst is.

Het RTAF-team werd gisteravond terug verwacht, het medische team komt dinsdag terug, een subteam kwam gisteren terug en een ander subteam arriveert dinsdag.

– Op negentien plaatsen in zes provincies zijn gisteren invallen gedaan. De oogst: vier verdachten van drugshandel en inbeslagname van bezittingen ter waarde van 61 miljoen baht, onder andere een huis van twee verdiepingen in Lat Phrao (Bangkok). De invallen gaan tot zondag door.


 

Eerste tuk-tuk

De eerste dertig tuk-tuks reden in 1960 in Bangkok ter vervanging van de rickshaw die in de hoofdstad was verboden. Ze waren gefabriceerd door het Japanse Daihatsu. De automaker had in 1957 een driewieler geproduceerd, die model stond voor de latere iconische tuk-tuk.
Na aangepast te zijn en voorzien van een dak en bank, reden de eerste tuk-tuks in Yaowarat. Toen de producent de productie beëindigde, leidend tot een gebrek aan reserve-onderdelen, namen Thaise bedrijven de productie over. In 2010 telde Bangkok 7.400 tuk-tuks.
Een bezoek aan Thailand is niet compleet zonder een tuk-tuk ritje. Bij de lokale bevolking lijkt de populariteit iets af te nemen. Tuk-tuks zijn ook als miniatuur en speelgoed te koop en ze worden naar andere landen geëxporteerd. Er zijn ook tuk-tuks, uitgerust met zonnepanelen, maar die heb ik nog nooit gezien. Voor zover ik weet zijn ze niet erg gewild omdat ze te duur zijn.

Verse vis thuis bezorgd

6 mei – Verse vis aan huis bezorgd: het is een service die Nederland niet eens kent. Thai Union Frozen Products Plc gaat er de tweede helft van het jaar mee beginnen. Klanten bestellen de vis online en die wordt vervolgens uit een van de koelhuizen in Greater Bangkok aan huis bezorgd. Uiteraard garandeert het bedrijf dat de vis vers is.

Het mes snijdt aan twee kanten met deze service: het bedrijf vergroot zijn naamsbekendheid en de winst kan wel een injectie gebruiken omdat de grote jongens in de detailhandel een hoog tarief rekenen om een product op de schappen te leggen.

‘Ze rekenen minstens 35 procent’, zegt Rittirong Boonmechote, president voor de wereldhandel in garnalen. ‘Als we daarmee akkoord gaan, moeten we de kosten doorberekenen in het uiteindelijk prijskaartje, waardoor klanten worden afgeschrikt. Dus zoeken we een nieuwe manier, een business-to-customer benadering als toevoeging aan onze gebruikelijke business-to-business verkoop.’

Dat verkoopmodel is ook de reden waarom de naamsbekendheid van TUF in Thailand, in tegenstelling tot het buitenland, klein is ondanks dat TUF het grootste marktaandeel in tonijn in blik heeft onder de merknaam Sealect. De meeste van TUF’s klanten zijn grote restaurants en winkelbedrijven. De bestellingen variëren van verse vis tot kant-en-klare producten maar die worden onder hun eigen merknaam verkocht.

Voorlopig blijft de thuisbezorging beperkt tot Greater Bangkok. Het bedrijf hoopt er dit jaar een omzet van 250 miljoen baht mee te behalen en in 2016 1 miljard baht. (Bron: Bangkok Post, 5 mei)

Limerick van de dag

Er was eens een meisje in Ede
Die had nog nooit auto gereden
Maar hier te lande
Is dat geen schande
De Boeddha beschermt, da’s de reden

Meer jungle graven; VS vraagt snel onderzoek

6 mei – Eén kilometer vanaf het vrijdag gevonden kamp in Padang Besar (Songkhla) waar mensenhandelaren vluchtelingen onderbrachten, is een tweede kamp gevonden. Daar zijn vijf graven aangetroffen, maar lichamen zijn nog niet gevonden.

De VS dringen er bij de autoriteiten op aan een ‘transparant, geloofwaardig en uitgebreid’ onderzoek te doen naar de kampen en de doden en degenen die ervoor verantwoordelijk zijn, te straffen. De VS staan over de zaak in contact met de VN en de International Organisation for Migration.

In het kamp van vrijdag werden 30 graven gevonden en zijn 26 lichamen opgegraven. Het maandagavond gevonden kamp, één rai groot, telt acht optrekjes gemaakt van hout: slaapruimtes, twee keukens, een toilet en twee bouwsels in aanbouw.

De politie heeft gisteren op zeven plaatsen in Padang Besar invallen gedaan op zoek naar drie verdachten die voortvluchtig zijn, maar die werden niet gevonden. Vier verdachten zijn al aangehouden, één, het dorpshoofd van Moo 8,  meldde zich zelf gisteren.

De broer van een van de gearresteerde verdachten, een assistent-dorpshoofd, gelooft niet dat zijn broer iets te maken heeft met mensenhandel. ‘En als hij het wel heeft, dan is hij alleen maar een kleine vis. De grote spelers zijn nog niet gearresteerd.’

De president van de gemeente Padang Besar heeft zijn adjunct ontslagen, een van de verdachten die nog op vrije voeten is. Dit heerschap was twee jaar geleden als eens betrokken bij de smokkel van Rohingya vluchtelingen, maar hij ontliep toen de dans wegens gebrek aan bewijs. De president zegt geweten te hebben van de mensenhandel in Padang Besar. ‘Maar ik ben niet betrokken bij mensenhandel. Ik kan zeggen dat ik clean ben.’

Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Dodenkamp.

Het maakt me elke keer woedend als ik functionarissen hoor praten over mensenhandel alsof het alleen maar gaat over gezichtsverlies van het land en de mensenhandel een dreiging vormt voor de export. Er is een totaal gebrek aan compassie en morele verontwaardiging. Waar is hun hart?
Daarom betwijfel ik of ze zich aan hun belofte houden hard te zullen optreden tegen mensenhandelaren en corrupte ambtenaren.
Sanitsuda Ekachai in haar wekelijkse rubriek Commentary in Bangkok Post.

Coronation Day 2015 Saluutschoten

Kort nieuws woensdag 6 mei

– Voor wat het waard is: de koning en koningin bevinden zich in goede gezondheid, aldus Udom Kachintorn, president van de Mahidol universiteit, die het koninklijk paar medische zorg verleent. Hij zegt dat ze willen terugkeren naar het Chitralada paleis.

Gisteren woonde de koning in de Amarin Winitchai Throne Hall in het Grand Palace de jaarlijkse ceremonie ter gelegenheid van Coronation Day bij, de dag waarop hij 65 jaar geleden tot koning werd gekroond. Onderweg van en naar het Siriraj ziekenhuis werd hij door duizenden toegejuicht met ‘Long live the King’.

In tegenstelling tot wat zijn geneesheer zegt, maakte de koning bepaald geen gezonde indruk. Hij bewoog geen enkele keer en een ambtsdrager, hurkend voor hem, moest namens hem kaarsen aansteken [tenzij de traditie vereist dat dit zo dient te gebeuren]. De ceremonie werd bijgewoond door de kroonprins, prinses Sirindhorn, leden van de koninklijke familie en veel bobo’s.

– Voor de derde keer in 40 uur is weer een fietser in het verkeer om het leven gekomen. De politie is op zoek naar de bestuurder, die na de aanrijding te voet vluchtte. Bij de aanrijding maandagavond op de Ratchada-Ram Intra Road raakten twee fietsers gewond.  Ze zijn opgenomen in het Phaya Thai Navarin ziekenhuis, één ligt op de IC.

Maandag kwam in Wang Noi (Ayutthaya) een 63-jarige man om het leven toen een verkeersbord op hem viel, dat was geraakt door een vrachtwagen. Zondagochtend reed een studente, die onder invloed was, in Chiang Mai in op een groep fietsers. Daarbij kwamen drie personen om het leven en werden twee gewond.

Het hoofd van de landelijke politie heeft zijn dienders opdracht gegeven controleposten op te zetten die rond de klok bemand zijn.

– De NCPO (junta) heeft het verzoek van voormalig regeringspartij Pheu Thai om het verbod op politieke bijeenkomsten op te heffen, naast zich neer gelegd. De NCPO-woordvoerder wijst PT erop dat het Centre for Reconciliation and Reform fungeert als forum voor het verzamelen van meningen over de ontwerp-grondwet en voorgestelde hervormingen.

Secretaris-generaal Phumtham Wechayuachai drong maandagavond aan op opheffing van het verbod. Hij zegt dat de totstandkoming van de nieuwe grondwet een punt heeft bereikt, waarop de bevolking zich zou moeten uitspreken over de noodzaak van een referendum.

Phumtham is persoonlijk een voorstander van een referendum. Indien de bevolking nee zegt, zou ze moeten kunnen kiezen uit meer opties dat alleen het vooruitzicht dat het hele circus opnieuw begint. Bijvoorbeeld: terug naar de grondwet van 1997 of 2007.

Politieke partijen zouden toestemming moeten krijgen een bijeenkomst te beleggen om hierover een standpunt te formuleren, zegt hij. Maar voormalig oppositiepartij Democraten vindt dit nog niet nodig. Ze steunt het njet van de NCPO. Er zijn nog steeds actieve ‘ondergrondse’ bewegingen tegen de regering, zegt ze. Die kunnen de mening van de bevolking beïnvloeden, aldus het hoofd van het juridisch team van de Democraten. (Zie pagina Grondwetwijziging)

– Minder dan andere jaren maar nog altijd honderden dorpelingen en bewonderaars van de linkse intellectueel Jit Phumisak hebben gisteren in Ban Nong Kung (Sakhon Nakhon) bij zijn standbeeld een herdenking gehouden ter gelegenheid van zijn dood, 49 jaar geleden, toen hij op 36-jarige leeftijd werd doodgeschoten.

Jit was een begaafd linguïst aan de Chulalongkorn universiteit en schreef enkele boeken waaronder The Face of Feudalism in Thailand. De regering van veldmaarschalk Sarit stuurde hem 7 jaar naar de gevangenis op beschuldiging van communistische sympathieën. Een jaar voordat hij werd dood geschoten, sloot hij zich aan bij de communistische partij van Thailand.

Tijdens de herdenking werden geen speeches gehouden uit angst dat leger en politie, die een oogje in het zeil hielden, zouden ingrijpen. Ze bleef beperkt tot religieuze rituelen, het leggen van bloemen, dans en muziek en een somtam wedstrijd.

– Een huurmoordenaar, op wiens hoofd een beloning van 100.000 baht stond, is maandag in Prachuap Khiri Khan aangehouden. Chanasorn of Amnart Yahom werd gezocht voor de moord in oktober 2007 op de voorzitter van Provinciale Staten van Prachup Khiri Khan en diens broer. In Ratchaburi werd hij later dat jaar verdacht van een andere moord, maar de rechtbank sprak hem vrij bij gebrek aan bewijs. Ja Lek, zoals zijn bijnaam luidt, kon worden aangehouden dankzij een tip. Of de bounty  is uitgekeerd, vermeldt het bericht niet.

– Een grootmoeder van 54 in Narathiwat heeft haar kleinzoon (15) doodgeschoten en daarna de hand aan zichzelf geslagen. Hun lichamen zijn maandagavond in hun huis door de politie gevonden. De jongen lag voor de televisie in een plas bloed, de grootmoeder zat tegen een muur met een pistool in haar schoot. Beiden waren door hun hoofd geschoten.

De jongen woonde sinds de dood van zijn moeder enkele jaar geleden bij zijn oma. De vader werkte elders en kwam soms thuis. Over de beweegreden van de vrouw meldt het bericht niets.

– In Bongti (Kanchanaburi) heeft de politie maandagnacht een pickup truck en personenwagen gestopt waarmee 23 migranten werden vervoerd op weg naar een illegaal bestaan in Thailand. De bestuurders gaven zich direct over aan de politie, evenals een begeleidende motorfietser. Elders werden maandag twee voertuigen aangehouden met 36 migranten. Zij waren onderweg naar Sattahip (Chon Buri).

De politie zegt dat smokkelaars andere routes zijn gaan volgen, maar ze komen nog steeds via het district Muang Thailand binnen.

– Na volgende maand, wanneer de lotenquota van tussenpersonen aflopen, kunnen wederverkopers staatsloten voor minder dan 80 baht inkopen, zodat ze niet meer 90 baht of meer hoeven te rekenen om iets aan de verkoop te verdienen. De grote schoonmaak kan beginnen, nu premier Prayut het oude bestuur van het Government Lottery Office (GLO) de laan heeft uitgestuurd en een nieuw heeft benoemd.

Een bron bij het GLO zegt dat de lotenverkoop jarenlang gedomineerd is geweest door vijf groepen invloedrijke personen, die een leuk centje aan de tussenhandel verdienden en politici omkochten in ruil voor vernieuwing van hun quotum. De schoonmaakoperatie behelst een nieuw systeem voor de keuze van quota-ontvangers, beprijzing en de wederverkoop.

De inkoopprijs komt vermoedelijk op 70 baht te liggen, zegt een regeringswoordvoerder. De regering is ook van plan een deel van de opbrengst te bestemmen voor het terugkopen van onverkochte loten. Wederverkopers blijven nu zitten met onverkochte loten, waarvoor ze al wel betaald hebben.

De regeringswoordvoerder waarschuwt degenen die tot op heden profiteerden van de tussenhandel, geen rotzooi te trappen of wederverkopers op te stoken om te gaan demonstreren. Wie zich niet aan de nieuwe regels houdt, krijgen te maken met ‘tough’ juridische actie.


 

Koningin Wilhelmina zet voet op Nederlandse bodem

Thailand vergrijst; er moet meer gespaard worden

5 mei – Ondanks de lang verwachte start van het National Saving Fund (NSF), een opvangnet voor informele werkers die buiten de boot vallen van het Social Security Fund en geen eigen pensioenverzekering hebben afgesloten, moet er meer gespaard worden. Want Thailand is een vergrijzende samenleving.

Arkhom Termpittayapaisith, secretaris-generaal van de National Economic and Social Development Board (NESDB), vreest dat de bestaande spaarsystemen onvoldoende zijn om arme Thais en ouderen een menswaardig bestaan te geven.

Het NSF, dat in maart het groene licht van het kabinet kreeg en een initiatief was van de voorvorige regering Abhisit, gaat in juni van start. Verwacht dat drie miljoen Thais zich de komende 5 jaar als deelnemer melden.

In aanmerking komen informele werkers van 15 tot 60 jaar. Ze betalen minimaal een premie van 50 baht per maand en maximaal 13.200 baht per jaar. De regering legt er 50 procent bij met een verschillend maximum per leeftijdscategorie. Als alle 25 miljoen informele werkers deelnemen, kost dit de overheid 22,5 miljard baht per jaar.

Volgens de NESDB telt Thailand thans 6,4 miljoen 60-plussers (9 procent van de bevolking) en in 2040 20,5 miljoen (32 pct). Het werkend deel van de bevolking krimpt van 39 à 40 miljoen naar 35,2 miljoen. Dat heeft gevolgen voor de economie en kan de komende 20 jaar een last betekenen voor de schatkist.

De NESDB adviseert betrokken diensten te studeren op maatregelen om besparingen te stimuleren. Ze stelt Japan, Singapore en Europa als voorbeeld. Hoe dat in Nederland geregeld is, hoef ik niet uit te leggen. Alle Nederlanders hebben recht op AOW, dat via een omslagstelsel wordt gefinancierd. Velen hebben daarnaast ook een pensioen van een pensioenfonds.

Singapore bevordert ‘Aziatische waarden’ door de zorg voor de oude dag bij de kinderen te leggen. Die worden aangemoedigd voor hun ouders en grootouders te zorgen. De stadstaat voert ook een agressief beleid op het gebied van een gezonde levensstijl en regelmatige gezondheidscontroles.

Japan heeft een lange-termijn verzekering voor personen van 65 jaar en ouder op basis van behoefte. Het systeem wordt gefinancierd door premies voor iedereen ouder dan 40 jaar en landelijke en plaatselijke belastingheffing. De deelnemers betalen 10 procent van de kosten van de verleende diensten.

Arkhom zegt dat Thailand zijn belastingsysteem wel zal moeten herzien om voldoende geld te hebben voor de zorg aan de ouderen. De NESDB is ook bezig met een studie naar inkomensongelijkheid en maatregelen om arme mensen te helpen. In 2013 leefde 10,9 procent van de bevolking onder de armoedegrens en in 2011 12,6 procent.

Maatregelen kunnen zijn: armen meer toegang te geven tot kapitaal, de uitgifte van land aan kleine boertjes en landlozen, hervorming van het belastingstelsel, betere toegang tot welzijnsvoorzieningen voor de laagst betaalden en verbetering van de gezondheidszorg. (Bron: Bangkok Post, 4 mei)

Een hoofd van boter

Ik zag een farang met vuurrood hoofd op een brommer langskomen. Die is gek, dacht ik, bij deze temperatuur. Moest meteen denken aan een oud-Nederlands gezegde:
Wiens hoofd van boter is die moet gedurig schromen,
Die moet niet aan het vuur of voor den oven komen.

Ruud van den Boom

Dodenkamp: Op zoek naar nog meer graven

5 mei – Vandaag gaat 200 meter vanaf het vrijdag gevonden kamp in Padang Besar (Songkhla) de spade de grond in. Vermoed wordt dat ook hier vluchtelingen liggen begraven die zijn bezweken aan ondervoeding, mishandeling en/of ziektes.

Tweede interessante nieuwsfeit in het bijna paginagrote openingsartikel van Bangkok Post: niet ver vanaf het kamp bevond zich een post van de grenspolitie. Somyot Pumpunmuang, hoofd van de landelijke politie, zegt dat onderzocht gaat of de agenten banden hadden met het netwerk dat het kamp runde en of ze voordeeltjes ontvingen [lees: steekpenningen incasseerden]. Betrokkenen worden gestraft als ze een oogje hebben dichtgeknepen.

En dat hebben ze ongetwijfeld en talrijke anderen ook, gedurende de vele jaren dat het kamp heeft bestaan. Thailand-watchers zullen er niet verbaasd over staan, want de politie is de meeste corrupte overheidsdienst in het land. Van Somyot wordt beweerd dat hij het criminele netwerk van politietopman Pongpat Chayaphan heeft overgenomen, voormalig hoofd van het Central Investigation Bureau. Pongpat werd  vorig jaar samen met medeplichtigen aangehouden op verdenking van corruptie, bedreiging, afpersing en het witwassen van geld. Hij is inmiddels tot een indrukwekkend aantal jaren gevangenisstraf veroordeeld.

Gisteren arresteerde de politie  vier mannen op verdenking van betrokkenheid bij mensenhandel. Het gaat om een gemeenteraadslid van Padang Besar, twee assistent-dorpshoofden en een man uit Myanmar. Die werd woensdag al aangehouden vanwege de afpersing van een Rohingya man. De Myanmarees wordt beschouwd als een grote jongen in de mensenhandel in het Zuiden. Tegen nog eens vier personen zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd, waaronder ook twee functionarissen.

Ook bij de politie rollen koppen. Vijf hoge officieren van het politiebureau Padang Besar en de agenten van de grenspolitiepost gaan overgeplaatst worden. Tevens wordt het hoofd van de politie van Satun overgeplaatst.  Satun is een van de vijf kustprovincies waar de Rohingya aan land worden gebracht.

Een uit het kamp gevluchte vrouw is gisteren niet ver vanaf het kamp door dorpelingen ontdekt. Ze is opgenomen in het ziekenhuis. De vrouw bevindt zich in verwarde toestand en kon weinig over haar achtergrond vertellen. Ze zegt vier maanden in het kamp te hebben doorgebracht. Er zouden 400 mensen hebben verbleven, wat erop zou kunnen wijzen dat ze uit een ander kamp kwam omdat getuigen hebben verklaard dat het kamp in Padang Besar een kleine duizend vluchtelingen herbergde.

Volgens een ander, eveneens opgenomen in het ziekenhuis en de enige overlevende van het dodenkamp, moeten er 60 tot 70 kampen in het gebied zijn met vluchtelingen uit Bangladesh en Myanmar. De man, een voormalige directeur van een suikerbedrijf, werd negen maanden geleden ontvoerd uit Bangladesh en verbleef in drie kampen.

Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Dodenkamp.

Hond Nom sod

Kort nieuws dinsdag 5 mei

– Een zwerfhond in Chon Buri verdient een medaille want hij heeft zondagavond een baby gered die naast een afvalton lag. De hond, door bewoners Nom sod (verse melk) genoemd, kwam het meisje te hulp toen op dat moment twee andere zwerfhonden over haar aan het vechten waren. De hond sleepte het meisje weg van de vechtersbazen.

De heldendaad werd gadegeslagen door een 63-jarige man, die op weg was naar de markt. Hij waarschuwde een hulpstichting die zich over het meermalen gebeten kindje ontfermde. De politie beschikt over beelden van een vrouw die zich in de omgeving ophield.

Het bericht trekt veel aandacht op de social media. De commentaren liegen er niet om. ‘What a shame! Irresponsible parents dumping their own baby’, schrijft een netizen. Wie belangstelling heeft voor nog meer heldhaftige honden, zie de pagina Dit leest geen hond.

– Thanupong Phucharoenthaywat (39) moet een beschermengel hebben, want zijn auto werd gisteren geplet door de hefboom van een kraan (foto homepagina), maar hij liep slechts verwondingen aan hoofd en rug op. Bouwvakkers bevrijdden de man die bekneld was geraakt in het wrak. En dat kostte wel enige moeite met zo’n gevaarte op, beter gezegd, in de auto.

Zonder schuld was de man niet want ter plekke bij het spoorwegstation Don Muang mag niet geparkeerd worden wegens de constructie van de Red Line, een deels bovengrondse metro van Bang Sue naar Rangsit. Ook een tweede auto raakte beschadigd; de bestuurder daarvan werd niet gewond. Het treinverkeer raakte twee uur gestremd.

De State Railway of Thailand (SRT) gaat een hartig woordje met aannemer Italian-Thai Development (ITD) spreken, want het is niet de eerste keer dat een kraan omkukelt. Als ITD niet met een behoorlijke verklaring komt, gaat de SRT aangifte doen. Niet alleen de aannemer heeft een onderzoek aan zijn broek hangen maar ook de adviseurs van het project. Niet onmogelijk is dat de onderaannemer de laan wordt uitgestuurd.

– Fluctuerende brandstofprijzen, de toekomstige kosten en zorg voor het milieu zijn voor minister Prajin Juntong (Transport) aanleiding een beroep te doen op de beheerders van trein en bus om over te stappen van diesel en gas op elektriciteit. Hij hield dit pleidooi gisteren tijdens een vergadering met de spoorwegen (SRT), het gemeentelijk vervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) en Transport Co, de exploitant van interlokaal busvervoer.

De noodzaak over te stappen is nu al urgent, want de prijs van NGV (natural gas for vehicles, aardgas) gaat omhoog. Elektriciteit lijkt een geschikt alternatief, zegt Prajin. Hij beloofde de drie diensten te zorgen voor energie zekerheid en veilig vervoer.

De BMTA is de eerste die de boude overstap maakt. Ze gaat 3.183 bussen aanschaffen om het verouderde wagenpark te vervangen. De eerst 489 rijden nog op aardgas, want de aankoop is in de aanbestedingsfase, de overige 2.694 krijgen een elektrische aandrijving. Ze zijn in aanschaf weliswaar duurder, maar dat wordt op de lange termijn gecompenseerd door lagere brandstof- en onderhoudskosten.

De SRT gaat geleidelijk diesellocomotieven vervangen door elektrisch aangedreven locomotieven. Ze gaat de eerste 50 locomotieven niet kopen, maar huren, waardoor het bedrijf zich sneller kan aanpassen aan de nieuwe technologie. Ook hier wordt bespaard op onderhoudskosten.

Prajin denkt niet dat de leverantie van elektriciteit in gevaar komt, nu de vervoerders overstappen op elektriciteit. [Geen details.] (Zie pagina Spoorwegen)

– Je hebt rare vogels op deze aardkloot. Neem Nitipong Chaisaram (26), die zondagnacht bij de Taksin brug stenen naar auto’s gooide. Vijf taxi’s en een sedan raakte hij; die stonden met een beschadigde voorruit aan de kant van de weg stil toen de politie arriveerde en de man arresteerde. Dat kostte nog enige moeite want hij trok een mes toen ze hem wilde aanhouden. Volgens de politie is de man dakloos en snuift hij lijm om high te worden, wat hij deze keer ook leek. Een zesde taxi met twee buitenlanders was na een korte stop om de schade op te nemen, doorgereden; de bestuurder deed later aangifte en kwam er toen achter dat hij niet de enige was.

– Een explosie in een fabriek van elektronische componenten en bliksemafleiders in Bang Yai (Nonthaburi) heeft gisterochtend het leven gekost aan één werknemer. Twaalf anderen raakten gewond. De eigenaar zegt dat de explosie ontstond in de afdeling waar koperpoeder wordt gemengd voor de productie van de bliksemafleiders. Hij weet niet wat de oorzaak van de explositie was. Ten tijde van de explosie waren zeventig arbeiders aan het werk in de fabriek.

– Het grondwetnieuws laat ik weer onvermeld. Ik volsta met de mededeling dat het parlement de CDC waarschijnlijk gaat voorstellen de artikelen in de ontwerp-grondwet te wijzigen die betrekking hebben op het nieuwe kiesstelsel, gebaseerd op het Duitse MMP-systeem, en de samenstelling van de Senaat. Veel NLA-leden vinden die te gecompliceerd. Zie verder NLA tipped to advise changes to draft charter op de website van de krant. (Zie ook pagina Grondwetwijziging)

– Follow-up op het ongeluk van zondag in Chiang Mai, waarbij een studente die te veel gedronken had, drie wielrijders dood reed en er twee verwondde. Premier Prayut heeft de politie de opdracht gegeven meer alcoholcontroles te houden. [Die man geeft wat opdrachten. Zou hij ook controleren of ze opgevolgd worden?]

De studente heeft verklaard op een feestje in een uitgaansgelegenheid in Doi Saket te zijn geweest. De politie gaat nu na of die zich aan de voorgeschreven sluitingstijd van 2 uur heeft gehouden. Want hoe kan het dat ze om kwart over zes ’s ochtends nog onder invloed was?

Een van de gewonde slachtoffers kreeg gisteren in het ziekenhuis bezoek van de gouverneur van Chiang Mai. Tijdens het bezoek hield hij een bordje omhoog met de tekst ‘Drink-driving is equivalent to murder’.

– De gemeente Bangkok gaat deze maand de nieuwe fietsstroken om de wijk Rattanakosin Island controleren met het oog op uitbreiding van het aantal fietsstroken in de stad. Een regeringswoordvoerder zegt dat de regering een voorstander is van fietsvervoer omdat dit helpt de verkeerscongestie en de luchtverontreiniging te verminderen.

Het bericht meldt dat aan twaalf fietsstroken om Rattanakosin wordt gewerkt. Ze worden met verf gemarkeerd, voorzien van waarschuwingsborden en het wegdek wordt waar mogelijk geëgaliseerd zodat putdeksels niet in de weg zitten. De gemeente probeert ook te voorkomen dat automobilisten erop parkeren.

– Thailand stuurt nog eens twee medische teams naar Nepal. Ze worden morgen gebriefd en vertrekken donderdag.

Eén team gaat naar de stad Panchkhal, 14 kilometer ten oosten van Kathmandu, waar medische hulp ontbreekt. Het team bestaat uit artsen van het Ramathibodi ziekenhuis, de faculteit medicijnen van de universiteit van Chiang Mai, het Phuket ziekenhuis en overheidsziekenhuizen.

Het andere team gaat naar Sipaghat ter vervanging van een Thais team dat zaterdag terugkeert. Het bestaat onder meer uit artsen van het Siriraj ziekenhuis en de faculteit medicijnen van de Chulalongkorn universiteit.

De twee teams worden begeleid door milieudeskundigen en experts van de diensten Disease Control en Mental Health van het ministerie van Volksgezondheid.

Inmiddels heeft de inzamelingsactie 111 miljoen baht opgeleverd. Ook zijn hulpgoederen gedoneerd: 2.720 kledingstukken, 1.468 dozen instant food, 8.096 flessen drinkwater, 35 dozen met medicijnen en verder elektrische generatoren, rijstkokers en tenten.

– Geen denken aan, zegt het hoofd van het Chiang Dao Wildlife Sanctuary in Chiang Mai, dat 400 marathonlopers door het reservaat mogen lopen tijdens de driedaagse Ultra Thai marathon begin december. Somsak Thithichayaporn zegt dat 400 personen te veel is; het park kan hooguit 200 tegelijk aan.

Somsak wijst er verder op dat de organisator, de Fransman Sebastien Bertrand, verzuimd heeft toestemming te vragen en dat een deel van de route niet open is voor het publiek. Wanneer de route wordt gewijzigd en het aantal lopers teruggebracht, zou hij wellicht geneigd zijn toestemming te verlenen.

Niet alleen het parkhoofd maar ook dorpelingen en natuurliefhebbers maken bezwaar. Het terrein biedt geen ruimte voor duizenden mensen die hardlopen en souvenirs verkopen, zeggen ze. Een milieu-actievoerder zegt van Bertrand bericht te hebben gehad dat hij overweegt de route te wijzigen.

De deelnemers aan de marathon betalen een inschrijfgeld van US$ 495, maar wat ze voor dat bedrag krijgen, vermeldt het bericht niet. Het einddoel is de Doi Luang Chiang Dao, de hoogste kalksteen berg in Thailand en laat die nu toevallig in het reservaat liggen.

– Met man en macht wordt geprobeerd te voorkomen dat een brand, begonnen in Sungai Kolok en nu in Tak Bai (Narathiwat), het Sirindhorn Peat Swamp Forest Nature Research and Study Centre bereikt. Het vuur is al tot op 40 meter genaderd. Het heeft al 200 rai aan agrarisch land, rubberplantages, palmbomen en boomgaarden zwart geblakerd.

Het studiecentrum bevindt zich in het grootste zoetwatermoeras van Thailand dat bekend staat om zijn zeldzame flora en fauna. Het zogeheten Phru To Daeng moerasbos bestrijkt 192 vierkante kilometer. Vorige maand is al 700 rai van het moerasbos in de as gelegd. Over de oorzaken van beide branden meldt het bericht niets.


 

Dodenmars
Ik waag mij haast niet in die straat waar gloeiend puin in ‘t donker staat.
De wind loeit om een bouwvaltop, een schelle vlam schiet suizend op, belichtend, als in spotternij, de resten van wat huisgerei.
Hier vond wie daaglijks nam en gaf een ruw en eindloos massagraf.
Het werk van hersens, hand en lust is even grondig uitgeblust.
Ik wend mij naar de waterkant, de schepen liggen leeggebrand, het water, d’eeuwenoude baan, voert bloed en roet naar d’oceaan.
Daar staat de dood nog op de brug, een zwarte schaduw, recht van rug.
Och broeders, hij bleef ongedeerd, terwijl uw schim hier langs marcheert.

Links, rechts…

Maar als die stad weer is herbouwd van staal en glas en steen en hout, die kleine wereld is hersteld, bolwerk van koopwaar, zee en geld, als er gewerkt weer wordt op de as van wie voor kort hier werkend was, dan zullen nog bij nieuwe maan uw schimmen door de straten gaan.

Links, rechts…

Clara Eggink

Dodenkamp is topje van de ijsberg

4 mei – Het kamp dat vrijdag is ontdekt in Padang Besar (Songkhla) is het topje van de ijsberg. Langs de grens van Thailand en Maleisië liggen zestig van zulke kampen met in elk 150 tot 800 vluchtelingen. De meeste bevinden zich aan de kant van Maleisië. Dit zegt Abdul Kalam, een voormalig voorzitter van de Rohingya Association of Thailand.

Kalam zegt op de hoogte te zijn geweest van het kamp door de verklaringen van twee Rohingya, die kans hadden gezien vorige maand te vluchten. Zij waren enkele jaren geleden in hun woonplaats in de deelstaat Rakhine in de val gelokt en naar Thailand gebracht. In het kamp waren ze geslagen en moesten ze als slaven werken in afwachting van losgeld, op te brengen door hun verwanten in Maleisië.

Op een geluidsopname in het bezit van Kalam zegt een overlevende van het kamp in Songkhla, die is opgenomen in het ziekenhuis, dat hij negen maanden gevangen is gehouden nadat hij in Bangladesh was gekidnapt en per boot naar het junglekamp gebracht. Tijdens zijn verblijf stierven minstens veertig vluchtelingen aan ondervoeding, honger en dorst of omdat ze dood geslagen werden. Zelf was hij meermalen geslagen nadat de mensenhandelaren zijn moeder in Bangladesh hadden gebeld die hen vertelde geen losgeld te kunnen opbrengen.

Een andere man heeft tegen de politie verklaard gezien te hebben hoe een Rohingya met een stok was dood geslagen door een heerschap genaamd Arnua, een bekende mensenhandelaar in het kamp. Arnua had de man ontvoerd en eiste een losgeld van 95.000 baht, maar nadat het geld was betaald, was hij niet vrijgelaten. De oom deed vervolgens aangifte bij de politie van Nakhon Si Thammarat, die Arnua woensdag aanhield.

Gisteren zijn 20 van de 26 opgegraven lichamen begraven op een moslim begraafplaats in Hat Yai (Foto homepagina). De resterende lichamen zijn in het Songklanagarind ziekenhuis achtergebleven voor autopsie.

Vandaag spreekt Chakthip Chaichinda, adjunct-hoofd van de landelijke politie, die belast is met het onderzoek naar mensenhandel in het Zuiden, met onderzoekers in Hat Yai om na te gaan hoeveel kampen er in het gebied zijn. De commandant van de 4th Army Region gaat Maleisië vragen vaker langs de grens te patrouilleren. Premier Prayut overweegt artikel 44 van de interim-grondwet te gebruiken om de mensenhandel te beteugelen, zegt een regeringswoordvoerder. Hij heeft de minister van Defensie opgedragen naar Songkhla af te reizen om de voortgang van het politieonderzoek na te gaan.

Eerdere berichten:
Kort nieuws zondag 3 mei
3 mei 26 lichamen opgegraven in dodenkamp
2 mei Dertig ‘Rohingya’ graven gevonden

Een persoonlijke noot over het dodenkamp
Toen vrijdag het kamp en de begraafplaats in Padang Besar werden ontdekt, werd gezegd dat hoge politiefunctionarissen inclusief het hoofd van de landelijke politie ervan op de hoogte waren dat het gebied door mensenhandelaren werd gebruikt, schrijft Bangkok Post vandaag in haar hoofdredactioneel commentaar ‘Graves have shamed us’. En als zij het wisten, wisten anderen het ook.

En heel lang, denk ik. Je hoeft niet gestudeerd te hebben om te bedenken dat er bouwmaterialen naar het kamp zijn gebracht en dat regelmatig voedsel moet zijn gekocht. Die koop je niet in no-where land maar in een gemeenschap waar volop nieuwtjes worden uitgewisseld oftewel de radio-trottoir de hele dag aanstaat.

De krant mag dan wel vandaag de regering oproepen een eind te maken aan de mensenhandel; ik zeg tegen de krant: steek je hand in eigen boezem en had er zelf onderzoek naar gedaan. Het is gemakkelijk de zwarte piet naar anderen te spelen, maar ik verwacht van een krant die zichzelf serieus neemt, dat ze wantoestanden bloot legt.

Mijn prognose is: er verandert niets in Thailand. Misschien rollen er een paar koppen, maar verder is het business as usual. Ik mag hopen dat de internationale gemeenschap haar tanden laat zien. Niet alleen rapporten met afkeurende woorden. Harde actie!
Dick van der Lugt

EU op inspectie bij Thaise visserij

4 mei – Zullen ze zich in de luren laten leggen door alle fraaie verklaringen van de Thaise autoriteiten over de strijd tegen de illegale visserij of kijken ze langer dan hun neus lang is? Vertegenwoordigers van de Europese Unie brengen van 10 tot 22 mei een bezoek aan Thailand om na te gaan of het land enige vorderingen maakt.

De Thaise autoriteiten knijpen hem intussen voor de handelsboycot die in het verschiet ligt, wanneer de EU oordeelt dat Thailand nog steeds niet voldoet aan de IUU-regeling (Illegal, Unreported and Unregulated fishing). De EU heeft al gewaarschuwd middels een gele kaart en die dreigt rood te kleuren, wat rampzalig zou zijn voor iedereen die aan de visserij verdient. Het komende bezoek is een prelude op een bezoek van hoge EU-functionarissen die van 20 tot 22 mei polshoogte gaan nemen.

Thailand heeft van de EU zes maanden de tijd gekregen om orde op zaken te stellen. Volgens de Thaise autoriteiten worden vissersboten al scherper in de gaten gehouden. Het ministerie van Landbouw heeft een plan de campagne opgesteld dat binnenkort naar het kabinet gaat. Het formuleert de doelen bij de pogingen van de regering een eind aan de wantoestanden te maken.

Die behelzen wijziging van de Visserijwet, de installatie van een monitoring systeem op boten (66 procent van de schepen die in buitenlandse wateren vissen, zou daarmee al zijn uitgerust) en port-in-port-out controles in 22 provincies die woensdag beginnen. De reders zijn verplicht opgave te doen van hun vergunning, visuitrusting, schipper en bemanning.

In Khlong Yai (Trat) heeft de marine vastgesteld dat 90 procent van de reders illegaal een buitenlander als schipper heeft aangenomen. Over maatregelen rept het bericht niet.

Voor de eerdere berichtgeving over de perikelen in de visserij zie de pagina De vis wordt duur betaald.

Limerick van de dag

Er was eens in Nan een geleerde
Die vol overgave doceerde
Thailand is tropen
Daar moet je niet lopen
Alsof dat iemand interesseerde

Kort nieuws maandag 4 mei

– Een studente die te diep in het glaasje had gekeken, heeft gisteren drie fietsers dood gereden en zes anderen gewond. Ze reed na een feestje in Doi Saket (Chiang Mai) met haar auto op een groep fietsers in, waarbij de wagen over de kop sloeg. De studente raakte zelf ook gewond. De twintig fietsers van de Sua San Sai fietsclub wilden van San Sai (Chiang Mai) naar de Maekajarn Hotspring in Chiang Rai fietsen. Ze waren voor zonsopgang vertrokken.

– Een opdringerige ladyboy die in een schermutseling een Ierse toerist had verwond, is door de politie aangehouden. Het incident vond gisteren in Pattaya plaats voor een bar in Walking Street aan de zuidzijde van de Beach Road. Daar had de ladyboy de man gevraagd of hij zin had in een nummertje maar dat had hij niet. Toen de ladyboy bleef aandringen, duwde de Ier de ladyboy tegen diens borst waardoor hij viel. Die trok vervolgens zijn schoen met hoge hak uit en sloeg de man tegen diens hoofd waardoor hij een diepe wond opliep. Moraal van het verhaal mag u zelf bedenken.

– Het is uiteraard niet erg kies om er een grapje over te maken maar vrouwen blijven tot op hoge leeftijd aantrekkelijk om verkracht te worden. Dat kan geconcludeerd worden uit de verkrachting van een 86-jarige vrouw, vrijdagnacht in Lop Buri, en de tien verkrachtingen, waarvan negen van oude vrouwen, in Nakhon Pathom, Samut Songkhram en Samut Sakhon, door een man die nog steeds op vrije voeten is.

In Lop Buri ging de verkrachter, een man van tussen de 30 en 40 jaar, nogal ruw te werk want hij bezorgde de vrouw een gebroken kaak en een opgezwollen gezicht. De 58-jarige zoon, die in de buurt woont, heeft gezien hoe om 3 uur ’s nachts een man met slechts een handdoek omgeslagen, het huis van zijn moeder ontvluchtte. Hij haastte zich naar zijn moeder en bracht haar naar het ziekenhuis.

De politie gaat na of de verkrachting het werk is van de serie-verkrachter. Het probleem bij het onderzoek is dat de slachtoffers zich vaak niet details van de verdachte kunnen herinneren als gevolg van de shock van de aanval en hun hoge leeftijd.

Thai Labour Museum

– Aardig toeval. Tino Kuis, een van de gastauteurs van Dick’s blog, bracht onlangs een bezoek aan het Thai Labour Museum, een museum dat – zo constateerde hij – nauwelijks wordt bezocht. En nu meldt de krant dat het museum dreigt te worden gesloopt indien de plannen van de Spoorwegen voor Ratchathewi doorgaan.

Manit Phomkareekul, voorzitter van het Automobile Labour Congress of Thailand, luidde vrijdag op de Dag van de Arbeid de noodklok. Hij wees erop dat het museum al 20 jaar bestaat en een ‘historic landmark of labour rights progress’ is. ‘Het verdient te blijven waar het nu is.’

De Spoorwegen, geteisterd door schulden, wil het gebied gaan ontwikkelen voor zakelijk gebruik, want dat brengt geld in het laatje. Het museum heeft het overigens financieel ook moeilijk, want het kan alleen dankzij donaties overleven. Leden van veertien vakbonden, die vrijdag in het museum deelnamen aan een ‘special event’, hebben een petitie opgesteld waarin ze de regering vragen het museum te subsidiëren.

– Gisteren was World Press Freedom Day en dat is natuurlijk een uitgelezen gelegenheid om de huidige censuur, die van de autoriteiten niet zo mag heten, ter discussie te stellen. De vier Thaise media-organisaties hebben de NCPO (junta) opgeroepen de drie dienstbevelen die de persvrijheid beperken, in te trekken. Zo is kritiek op de NCPO en autoriteiten niet toegestaan.

‘We zouden graag zien dat de NCPO de orders intrekt om een atmosfeer voor verzoening en vrijheid van meningsuiting te creëren’, zeggen de vier organisaties. ‘Nu het land behoefte heeft aan hervormingen, hebben we open forums nodig zodat mensen hun mening kunnen geven en de media de kans krijgen hun taak te vervullen om samen met hen een weg uit de conflicten te zoeken.’

– Politici van voormalig regeringspartij Pheu Thai en oppositiepartij Democraten roepen opnieuw op de nieuwe grondwet in een referendum aan de bevolking voor te leggen. Een referendum verleent de grondwet ‘immuniteit’, zeggen ze. De rest van het bericht mag u zelf lezen, want dat is allemaal ouwe koek. Raadpleeg Calls mount for charter poll op de website van de krant. (Zie ook pagina Grondwetwijziging)

– De in februari gelanceerde app ‘DLT Check in’ doet het goed. Ruim tweeduizend ‘notifications’ zijn door het Department of Land Transport ontvangen over verbeteringen van het taxivervoer (1124) en klachten over bestuurders (986). Maar er zijn ook passagiers tevreden en dat kreeg het DLT 543 maal te horen.

De klachten zijn bekend: passagiers weigeren, meter niet aanzetten, onvoorzichtig rijgedrag, defecte airco. Weigeren gebeurt het meest op de Sukhumvit, Sathon, Silom en Phaya Thai Road, vooral tussen 15 en 18 uur.

Over groene en gele taxi’s, eigendom van de bestuurder zelf, zijn passagiers meer tevreden dan over de andere kleuren taxi’s die eigendom zijn van een coöperatie of bedrijf.

Of het allemaal helpt? Joost mag het weten, waarbij ik aanteken dat ik Joost niet ken.


 

Nok Scoot

NokScoot heeft het moeilijk

3 mei – NokScoot, een joint venture van Nok Air (Thailand) en Scoot, een dochter van Singapore Airlines, hoopt in augustus te kunnen gaan vliegen op Japan en Zuid-Korea. Thans wordt de nieuwe budgetmaatschappij, die nog nauwelijks het luchtruim heeft gekozen, gehinderd door het verbod van die landen op uitbreiding van het aantal lijn- en chartervluchten vanuit Bangkok.

Volgens insiders lijdt het bedrijf momenteel een verlies van 2 miljoen baht per dag. Een dagelijkse vlucht naar Singapore, die op 20 mei van start gaat, moet wat geld in het laatje brengen. NokScoot zegt dat er op die route voldoende vraag is, alhoewel die al wordt bediend door zeven maatschappijen.

De geplande route Bangkok- Nanjing kan waarschijnlijk aanstaande dinsdag niet van start gaan omdat China de vereiste vergunningen nog niet heeft verleend. Evenals Japan en Zuid-Korea heeft China chartervluchten van Thaise luchtvaartmaatschappijen beperkt vanwege de onvoldoende die het Thai Civil Aviation Department (TCAD) heeft gekregen van de International Civil Aviation Organisation van de VN (ICAO).

Uit een audit van de ICAO in januari is gebleken dat er ‘significant safety concerns’ bestaan over de TCAD met name bij de certificering van luchtvaartmaatschappijen en de controle op het vervoer van gevaarlijke stoffen. Thailand werkt momenteel aan een verbeterplan en hoopt in juni het groene licht te krijgen van de ICAO. (Bron: Bangkok Post, 2 mei)

Zie voor alle berichten over de luchtvaartperikelen de pagina Luchtvaartdienst onder vuur.

Analisten vrezen voor dreigende deflatie

3 mei – Alhoewel de autoriteiten bij hoog en bij laag beweren dat het land niet in een toestand van deflatie terecht zal komen, denkt Thanavat Phonvichai, vice-president research van de University of the Thai Chamber of Commerce, daar anders over.

Voor de vierde achtereenvolgende maand daalden de consumentenprijzen – scherper dan in maart en februari – en hij verwacht dat mei en juni ook een negatieve inflatie te zien zullen geven. Volgens Thanavat is de afnemende inflatie niet alleen het gevolg van de dalende olieprijzen, maar ook van de lage koopkracht van de bevolking en de zwakke economie.

Hij noemt het cruciaal voor Financiën en andere overheidsdiensten om in het tweede kwartaal vaart te zetten achter de uitgaven om de economie te stimuleren en de koopkracht te versterken met name van degenen die getroffen worden door de lage prijzen voor hun oogst.

Deflatie (uitblazen) of waardevermeerdering van het geld is het verschijnsel dat het algemeen prijsniveau daalt. Dit kan schadelijk voor de economie zijn omdat consumenten hun bestedingen zullen uitstellen: over een jaar kunnen zij immers meer kopen voor dezelfde hoeveelheid. Er zijn ook economen die stellen dat deflatie mensen tot kopen overhaalt. Een ander effect is dat de reële rente stijgt.

In april daalden de prijzen (van 450 producten en diensten) met 1,04 procent op jaarbasis tegen 0,57 procent in maart en 0,52 procent in februari. Maar op een maandbasis ging de inflatie 0,2 procent omhoog tegen een daling in maart met 0,17 procent.

De eerste vier maanden van dit jaar daalden de prijzen met 0,65 procent op jaarbasis, voornamelijk van non-food producten en dranken. De kerninflatie (inflatie exclusief olie en vers voedsel) steeg met 1,35 procent, daarmee binnen de door de Bank of Thailand gehanteerde bandbreedte van 0,5 tot 3 procent blijvend.

Het ministerie van Handel handhaaft zijn inflatieprognose voor het gehele jaar op 0,6 tot 1,3 procent. Verwacht wordt dat de olieprijzen, die al omhoog gaan, in het vierde kwartaal zullen pieken. (Bron: Bangkok Post, 2 mei)

Ontslagen bij toeleveringsbedrijven auto-industrie

3 mei – Teruglopende autoverkopen sinds het eerste-auto subsidieprogramma van de vorige regering hebben geleid tot ontslagen bij de toeleveranciers van auto-onderdelen. Ook de huidige zwakke economische vooruizichten schrikken potentiële kopers af een voertuig aan te schaffen.
Vallop Vitanakorn, vice-voorzitter van de Federation of Thai Industries (FTI), schat het aantal ontslagen op 500. Ze vallen bij bedrijven die een korte-termijn contract hebben. Ook geschoold personeel is gevraagd vervroegd met pensioen te gaan.

De volgende sector waarin ontslagen gaan vallen, voorspelt Vallop, worden de leveranciers van elektronische autocomponenten. ‘Zowel geschoold als ongeschoold personeel loopt het risico zijn baan te verliezen’, zegt hij.

De FTI verwacht dat de vraag naar arbeidskrachten in andere sectoren zal toenemen en daar kunnen de nu ontslagen werkers terecht, wanneer ze tenminste flexibel zijn en zich niet aan één baan vastklampen. Volgens de FTI is een zeker niveau aan ontslagen geen probleem omdat het werkloosheidscijfer laag blijft op 0,78 procent of 300.000 werkers. (Bron: Bangkok Post, 2 mei)

Limerick van de dag

Er was eens een man uit Graauw
Die nam zijn eed niet zo nauw
Vertrok met korte mouw
Snel vluchtend voor de kou
En huwde een Thaise vrouw
(Auteur: Gerrie Agterhuis/bewerkt)

 

Massagraf Songkhla

26 lichamen opgegraven in dodenkamp

3 mei – Bijzinnetje in het openingsartikel van Bangkok Post vandaag: het kamp aan de grens met Myanmar waar inmiddels 26 lichamen zijn opgegraven uit ondiepe graven, is kort voor de inval vrijdag ontruimd. Hoe passend is het gezegde: Een goed verstaander heeft maar een half woord nodig.

Twee teenagers die in de buurt van het kamp zijn aangetroffen, hebben verklaard dat minstens achthonderd vluchtelingen in het kamp verbleven. Zij brachten er acht maanden door en werden vastgehouden omdat ze het losgeld niet konden betalen. De twee hebben verklaard dat de meeste vluchtelingen werden geslagen of misbruikt. Voldoende voedsel en water was er niet, douchen kon mondjesmaat. De kampleiding bestond uit acht Rohingya en Maleisiërs.

Het opgraven en vervoer van de lichamen was zwaar werk want het kamp bevindt zich in een dichte jungle bovenop een berg. Hulpverleners moesten in ruw terrein een steile afdaling van een uur maken om de lichamen naar het Songkhlanagarind ziekenhuis te brengen. Dat deden ze in teams van acht personen. De lichamen zullen na een autopsie en DNA testen worden begraven in Ban Phru (district Hat Yai, provincie Songkhla). In de omgeving wordt gezocht naar andere overlevenden.

Chris Lewas, directeur van het Arakan Project dat de Rohingya al meer tien 10 jaar volgt, zegt dat de mensenhandelaren hun werkwijze zijn begonnen te wijzigen. In plaats van naar kampen in de jungle worden de Rohingya en vluchtelingen uit Bangladesh vastgehouden op grote schepen in afwachting van betaling en vertrek naar een derde land, bij voorkeur Maleisië. Hij schat dat 7.000 tot 8.000 vluchtelingen momenteel dit lot ondergaan.

Human Rights Watch roept op tot een onafhankelijk onderzoek in samenwerking met de VN om de onderste steen boven te krijgen.

Zie verder het bericht Dertig ‘Rohingya’ graven gevonden van 2 mei.

Staatslot: Maar geen centje te veel hoor

3 mei – Zou dan eindelijk het wonder geschieden dat een staatslot niet voor 90 tot 120 baht wordt verkocht, maar voor 80 baht? Direct na de coup van 22 mei beloofde Prayut, toen juntaleider en nu ook premier, dat een eind ging komen aan de overbeprijzing van de lootjes. Maar al snel rekenden de wederverkopers weer hun oude prijzen, anders zouden ze geen satang verdienen.

Gebruik makend van het draconisch artikel 44 van de interim-grondwet die hem absolute macht geeft, heeft Prayut nu het gehele bestuur van het Government Lottery Office naar huis gestuurd. De voorzitter had eerder al aan zijn kuierlatten getrokken omdart het hem niet was gelukt de prijs naar 80 baht te brengen. Nu mag Apiratch Kongsompong, tweede commandant van de First Army region, het als voorzitter proberen. Drie nieuwe bestuursleden zijn al benoemd: een militair, politieman en academicus. Het bestuur wordt nog verder aangevuld met ambtenaren van drie ministeries.

Apiratch sprak direct dreigende taal. Wie te veel rekent kan strenge maatregelen verwachten. Deze week vergadert hij met het nieuwe bestuur over de aanpak van het probleem. Officials [?] gaan zich verdiepen in een ander gebed zonder end: de online verkoop van lootjes. Opgezet wordt een nieuw loterijfonds voor onderzoek naar gokken en hulp aan gokverslaafden. Verder wordt de loterijwet uitgebreid met een artikel over de winstverdeling van de loterij en de strafmaat voor degenen die te veel rekenen. Legercommandanten en hoofden van legerregio’s zijn bevoegd overtreding van de loterijwet te voorkomen en te onderdrukken.

Volgens regeringswoordvoerder Sansern Kaewkamnerd verwachten legerofficieren niet dat verkopers die in de fout gaan, nu al gearresteerd worden omdat de maatregelen pas vrijdag bekend zijn gemaakt. Hij zei dat stappen nodig zijn om begrip bij de wederverkopers te kweken.

In Muang (Chai Nat), constateert de krant, gingen de loten gisteren voor 110 baht van de hand. Volgens een verkoper moest hij dat wel doen omdat de inkoopprijs tussen 92 en 93 baht ligt. Hij blijft 110 baht rekenen todat de regering de groothandelsprijs heeft verlaagd.

N.B. De kop is een verwijzing naar een oude reclameslogan van Zeeuws Meisje, uitgesproken door een meisje in Zeeuwse klederdracht. Zie Wikipedia.

Kort nieuws zondag 3 mei

– Twee ontvoeringen, beide van neefjes van Royingya mannen. Eén man, die al 20 jaar in Thailand woont, heeft de Lawyers Council of Thailand gevraagd hem te helpen. Zijn twee neefjes zijn ontvoerd. In december deed hij daarvan al aangifte bij de politie van Hat Yai, nadat telefonisch een losgeld was geëist van 60.000 baht. De man is bang dat ze gedood zijn en op de begraafplaats liggen die vrijdag is ontdekt. De ontvoering, vermoedt hij, is het werk van een Rohingya netwerk dat onder leiding staat van een zekere Arhua.

Deze man is woensdag in Nakhon Si Thammarat gearresteerd naar aanleiding van de aangifte van een andere Rohingya, die 95.000 baht moest betalen voor de vrijlating van zijn ontvoerde neefje. Alhoewel hij betaald heeft, is het neefje niet vrijgelaten. Volgens het bericht heeft deze man de politie op het spoor gebracht van het kamp met het massagraf in Songkhla.

– Een executie of geval van zelfbescherming? De politie heeft gisteren in Pattani een 30-jarige man dood geschoten, die verdacht werd van betrokkenheid bij de bomaanslag op Koh Samui vorige maand. Volgens de politie ontstond een lang vuurgevecht toen ze een kinderdagverblijf omsingelde waar verdachten zich schuil hielden. Daar werkten ze als bouwvakker. De politie was op het spoor gezet van de schuilplaats na verhoor van een verdachte eind april.

Uiteindelijk lukte het de politie en soldaten bezit te nemen van het gebied achter het centrum. Twee mannen gaven zich over en drie zagen kans te vluchten. De gedode man werd gezocht voor brandstichting, oproer en illegaal bezit van explosieven.

De woordvoerder van het Internal Security Operations Command zegt dat de operatie zorgvuldig was uitgevoerd, maar dat de officieren geen andere keus hadden dan ‘to escalate their response’ toen pogingen om te onderhandelen faalden.

– Het recent geopende commandocentrum in de Thaise ambassade in Kathmandu blijft open, alhoewel alle Thais in het door de aardbeving getroffen gebied nu zijn geholpen. Medische teams, soldaten en diplomaten blijven voor onbepaalde tijd werkzaam in de Nepalese hoofdstad.

Het Thai Medical Emergency Response Team heeft een mobiele eenheid opgezet in het district Sindhupalchok. De eerste dag kreeg het bezoek van 170 slachtoffers. De missie wordt gehinderd door transportproblemen bij patiënten die naar het ziekenhuis moeten.

De marine denkt nog steeds na of ze een schip met hulpgoederen naar Nepal stuurt. De goederen zouden over de weg vanaf een haven in India vervoerd moeten worden en dat is niet eenvoudig. De marine overlegt met de Indiase autoriteiten hoe dat varkentje te wassen.

– Het ministerie van Transport zit Airports of Thailand (AoT) achter de broek over het uitbreidingsplan van Suvarnabhumi (de zogeheten tweede fase). Het ministerie wil het plan medio deze maand ontvangen. Volgens minister Prajin Juntong (Transport), die gisteren met de AoT-bestuursvoorzitter en president sprak, heeft AoT sinds december toen om een update werd gevraagd, weinig vorderingen geboekt. De oproep van premier Prayut in maart aan alle overheidsdiensten en -bedrijven om er een tandje bij te doen, lijkt ook weinig indruk te hebben gemaakt.

De tweede fase behelst de aanleg van een nieuwe runway, maar daar moet nog een milieu-effectrapportage voor worden gedaan. De minister zal zijn ministerie vragen zich daarmee bezig te houden. Verder gaat een nieuwe terminal gebouwd worden die 20 miljoen passagiers kan verwerken, waarmee de capaciteit van de luchthaven op 60 miljoen passagiers komt. Of de terminal kan worden gebouwd, hangt af van de MER en dat geldt ook voor de aanleg van 28 parking bays. De aanbesteding staat gepland voor dit jaar.

Verder vindt de minister dat haast gemaakt moet worden met de uitbreidingsplannen voor de luchthaven van Chiang Mai. Ook daar gaat het om capaciteitsuitbreiding.

– Thailand en de Voedsel en Landbouworganisatie van de VN (FAO) lanceren op 25 mei in CentralWorld een campagne tegen voedselverspilling en rubbish byproducts [?]. Volgens Hiroyuki Konuma, FAO assistent directeur-generaal en regionaal vertegenwoordiger voor Azië en de Pacific, blijkt uit statistieken dat ruim 30 procent van landbouwoogsten versplid wordt, hoofdzakelijk tijdens het transport en de opslag.

Onbekend is hoeveel voedsel verspild wordt , maar dat moet niet gering zijn omdat Thai de neiging hebben meer eten te bestellen dan ze op kunnen. En consumenten gooien restjes vaak weg in plaats van te bewaren om later te gebruiken of ze te gebruiken om andere gerechten te maken.

– Ongeschoolde arbeiders kunnen binnenkort gemakkelijker aan het werk in Zuid-Korea. Besloten is de procedure voor het verkrijgen van een werkvergunning te wijzigen nadat een groot aantal arbeiders zakte voor het taalexamen. Vorig jaar slaagden 4.131 van het quotum van 5.600 buitenlandse werknemers werkers voor het taalexamen. De Koreaanse autoriteiten gaan voortaan meer kijken naar bekwaamheid en ervaring.


 

Nieuws uit Thailand begint vandaag met het Tjèboklied van Wieteke van Dort. Dat heeft een reden. Twee gastschrijvers van Dick’s blog schrijven over Indonesië. Aanbevolen: Sarina en het blauwe huis van Chris Ebbe (http://www.dickvanderlugt.nl/?p=33148). Let ook op de limerick van de dag.

Prijsondersteuning voor palmnoten

2 mei – De regering komt de boeren die oliepalm vruchten verbouwen tegemoet door vruchten met een olie-inhoud van 17 procent tegen 4 baht per kilo te kopen. De boeren krijgen drie maanden de tijd voor kwaliteitsverbetering, waarna de regering de touwtjes aantrekt en de handel in noten met minder dan 17 procent uitsluit.

Perserijen hebben hun medewerking toegezegd en betalen het genoemde bedrag plus 30 satang voor elk extra procent aan olie. Voor noten die 16 procent olie bevatten, wordt 3,75 baht betaald en 15 procent 3,50. Noten met minder olie worden niet gekocht.

De minister van Handel heeft de Public Warehouse Organization opdracht gegeven hulp te verlenen bij het kopen van de noten. Na de overgangsperiode van drie maanden is de verkoop van noten met minder dan 17 procent olie illegaal, maar volgens de staatssecretaris van Handel is dat maar een kleine hoeveelheid. Gemiddeld bevatten de vruchten 18,26 procent olie.

Om de overproductie aan palmpitten te absorberen besloot de regering op 20 april de hoeveelheid olie bestemd voor de productie van diesel te verdubbelen. Die was in januari gehalveerd toen het aanbod miniem was. Er moest toen ook palmolie worden geïmporteerd om te voorkomen dat de schappen leeg zouden raken. (Bron: Bangkok Post, 1 mei)

Schuldenlast laagstbetaalden neemt toe

2 mei – De huishoudschulden van de laagstbetaalden zullen jaar dit fors stijgen als gevolg van de sombere economische omstandigheden en de relatief hoge kosten van levensonderhoud. Ze zullen vaker zowel in het formele als informele circuit geld moeten lenen.

De University of the Thai Chamber of Commerce schat dat de schuldenlast van deze bevolkingsgroep dit jaar met 10,9 procent stijgt naar 117.839 baht per gezin. ‘De zwakke economie zal werkgevers er ongetwijfeld toe brengen te bezuinigen op overwerk en hun inkomen te verlagen, waarbij de relatief hoge kosten van levensonderhoud nog eens voor een gevoelige klap zorgen’, zegt vice-president research Thanavath Phonvichai. Met name degenen die minder dan 15.000 baht per maand verdienen, zitten met de gebakken peren. [Zo zei hij het niet, maar dat maak ik ervan]

Van de voorspelde schuldenlast van 117.839 baht komt 59,6 procent uit een informele geldbron, doorgaans een loan shark (geldwoekeraar). Die haaien rekenen een rente van gemiddeld 17,9 procent per maand; het formele circuit daarentegen rekent 4,3 procent.

De gemiddelde maandschuld bedraagt voor de onderzochte groep 5.639 baht aan formele leningen en 8.245 baht aan informele. Van de leningen wordt 31 procent gebruikt voor de dagelijkse uitgaven, 20 procent voor het afbetalen van bestaande schulden, 15 procent voor woonkosten, 15 procent voor de auto, 6 procent voor investeringen, 3 procent voor gezondheidszorg en 0,4 procent voor andere zaken. [Ik heb de percentages afgerond.]

De UTCC ondervroeg in april 1.197 personen. Daarvan had 94,1 procent schulden; vergeleken met vorig jaar steeg het aandeel informele leningen aanzienlijk. (Bron: Bangkok Post, 1 mei)

Meer over huishoudschulden en nanofinanciering:
24 april Nanofinanciering: Winst bij < 26 pct NPL’s
18 april Nanofinanciering in de startblokken
11 april Huishoudschulden geven kopzorgen

Limerick van de dag

Er was eens een eigenwijze drol
Die had het hoog in zijn bol
Een straat was voor hem te min
In een weg had hij geen zin
Een avenue vond hij wel sfeervol

Dertig ‘Rohingya’ graven gevonden

2 mei – Meer dan 30 graven zijn vrijdag ontdekt op een vermoedelijk doorgangskamp van mensenhandelaren in Padang Besar (Songkhla), 300 meter vanaf de grens met Myanmar. De politie verwacht nog zeker 20 graven te zullen vinden. In vijf graven zijn vier lichamen gevonden van vermoedelijk Rohingya vluchtelingen.

Bangkok Post  besteedt er in haar openingsartikel vandaag ruimschoots aandacht aan en begint, nog voor alle details zijn vermeld, te zeuren over de klap die de vondst heeft uitgedeeld aan Thailand’s reputatie op het gebied van mensenhandel. Thailand werd vorig jaar gedegradeerd van de Tier 2 naar de Tier 3 lijst van het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport en als het daar dit jaar op blijft staan, dreigen handelssancties. En dat gaat ten koste van de toch al kwakkelende export. Eind maart heeft het land de Amerikaanse autoriteiten geïnformeerd over de ‘vorderingen’ die zijn geboekt bij de strijd tegen de mensenhandel in de hoop van de vermaledijde Tier 3 lijst af te komen.

Het kamp bestaat uit 26 slaapruimtes en 13 keukens, washokken en een uitkijkpost. Volgens de politie was het kamp oud en moet het lang in gebruik zijn geweest. De begraafplaats met 30 oude en nieuwe graven bevindt zich 50 meter vanaf het kamp.

Op dit moment kan de politie niet met zekerheid zeggen hoeveel lichamen er begraven zijn. Alle lichamen zullen moeten worden opgegraven om de doodsoorzaak vast te stellen. De graafwerkzaamheden zijn opgeschort totdat experts van het Institute of Forensic Medicine, verbonden aan het Police General Hospital, zijn gearriveerd. Tijdens de inspectie werd het lichaam gevonden van een man, die enkele dagen eerder moet zijn overleden, en een zieke man.

De vondst van vrijdag is een uitvloeisel van de arrestatie van Rohingya vluchtelingen in Nakhon Si Thammarat op 11 januari. Naar aanleiding daarvan kwam de provinciale politie van Songkhla in actie. [Lekker vlot.] De zoektocht op het kamp werd uitgevoerd door 100 man van politie en leger alsmede lokale ambtenaren, forensisch experts en reddingswerkers. Opvallend is dat de foto’s in de krant en op de website van AFP en Reuters zijn. Waar waren de Thaise media?

Doodstraf voor Dr Death

2 mei – Voormalig politiearts Supat Laohawattana, bijgenaamd Dr Death, in wiens boomgaard in 2012 drie skeletten zijn gevonden, heeft gisteren de doodstraf gekregen. Eén zoon kreeg eveneens de doodstraf, de ander die tijdens het delict minderjarig was, een gevangenisstraf van 25 jaar en drie maanden. De zonen waren gisteren in de rechtbank, de vader ontbrak; hij is vermoedelijk naar Cambodja gevlucht. De zonen zijn direct na de uitspraak in beroep gegaan.

De veroordeling door de Phetchaburi Provincial Court is gebaseerd op één bewezen moord. Supat schoot een werknemer uit Myanmar, die in zijn ananasboomgaard werkte, in een woedeaanval tweemaal in diens mond omdat hij hem verdacht van een affaire met zijn (derde) vrouw. De twee zonen hielpen daarbij. De identeit van de werknemer is vastgesteld aan de hand van DNA van hem en diens ouders.

Nog steeds onduidelijk is wat er gebeurd kan zijn met het echtpaar dat eveneens voor Supat werkte, en spoorloos verdween. Destijds werd hun pickup truck voor het huis van Supat in Nonthaburi gevonden.

In bijgaand (pdf) dossier heb ik de voorgaande berichten gebundeld. Lezen!

Thammasat Universiteit - kaarsje voor de aardebevingslachtoffers

‘Natie moet beducht zijn op aardbevingen’

2 mei – Waarschuwing van Panithan Lakkunaprasit, emeritus hoogleraar aan de Chulalongkorn universiteit: Thailand dienst voorzorgsmaatregelen voor een aardbeving te nemen, alhoewel een beving met de kracht van de Nepalese aardbeving niet erg waarschijnlijk is.

Maar een Thaise aardbeving komt wel in de buurt. In Nepal had de aardbeving een kracht van 7,9 op de schaal van Richter, de breuklijnen in Chiang Rai en Kanchanaburi kunnen een aardbeving van 7 tot 7,5 veroorzaken.

Panithan wijst erop dat tempels en overheidsgebouwen tijdens de beving in Chiang Rai vorig jaar mei meer schade opgelopen hebben dan particuliere panden. Merkwaardig want ze waren gebouwd na 1997 toen een wet van kracht werd dat gebouwen bestand dienen te zijn tegen een aardbeving. Hij vermoedt dat dit elders ook wel het geval zal zijn.

Panithan pleit voor strenge richtlijnen voor gewapend beton en versteviging van oude gebouwen. Alleen al in Bangkok zijn 2 miljoen gebouwen niet bestand tegen een aardbeving. Het zal een enorme klus worden om die te onderzoeken en te versterken. Daarvoor is een goed logistiek planningssysteem vereist.

Prioriteit dient gegeven te worden aan transportroutes, infrastructuur, luchthavens, verhoogde wegen, bruggen, energiecentrales, drinkwaterleidingen alsmede aan ziekenhuizen en scholen. Belangrijke regeringsgebouwen, zoals het Government House, commandocentra van de politie en het leger en Provinciehuizen moeten ook verstevigd worden.

Op de foto studenten van de Thammasat universiteit die een kaarsje aansteken voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal. De herdenking werd bijgewoond door de ambassadeur van Nepal. (Foto Thiti Wannamontha)

Kort nieuws zaterdag 2 mei

– Hij is erg goed in beloftes: voormalig legercommandant Prayut, thans premier en hoofd van de junta. Op de Dag van de Arbeid gisteren beloofde hij van Thailand een van de meest machtige Asean-landen te maken en hij zegde toe ‘to respond’ [klinkt nogal vaag] op de oproepen van labour groups voor betere arbeidsomstandigheden. Prayut zei dat tijdens een bijeenkomst op Sanam Luang. ‘Arbeidsproblemen zijn belangrijk. De regering zal in actie komen om ze op te lossen.’

Met de term labour groups wordt geduid op 14 organisaties, die 11 eisen hebben gesteld. Een daarvan is ratificering van twee Conventies van de International Labour Organisation (ILO). Andere hebben betrekking op wijziging van de Labour Protection Act van 1998 en de vraag om een nieuwe wet, die ervoor moet zorgen dat arbeiders niet met lege handen staan als een bedrijf sluit.De huidige wet biedt wetgevers ook de mogelijkheid een pensioenuitkering te omzeilen. De groepen vragen verder verhoging van het minimumloon en een betere controle op de prijs van consumentenartikelen.

– De NACC wil dat de regering stopt met e-veilingen voor constructieprojecten omdat ze geen eind maken aan monopolievorming en tot een slechte kwaliteit leiden. Volgens de NACC zijn academici en de Wereldbank het eens met dit standpunt. Het kwaliteitsprobleem speelt vooral bij projecten met gecompliceerde details en criteria.

NACC secretaris-generaal Sansern Promjiak zegt dat de NACC hetzelfde als eens in 2010 heeft voorgesteld aan de (vorige) regering Yingluck. Die heeft het voorstel doorgesluisd naar het ministerie van Financiën, waar het nog steeds ligt te verstoffen. Vandaar het herhaald verzoek, legt hij uit. Dinsdag kreeg het kabinet het voorstel op zijn bordje en opnieuw is het doorgeschoven naar Financiën. Het kabinet heeft toegezegd binnen 30 dagen met een standpunt te komen.

Sirilaksana Khoman, adviseur van de NACC, zegt dat e-veilingen alleen acceptabel zijn wanneer ze concurrentie aanmoedigen bij aanbestedingen waar veel leveranciers belangstelling voor hebben en waar de benodigde goederen een gelijke kwaliteit hebben.

De NACC heeft de regering ook geadviseerd het Koreaanse Government Goods Management System over te nemen. Dit systeem wordt gebruikt om goederen en projecten van overheidsdiensten in de gaten te houden. Aanbestedingen zouden daardoor effectiever verlopen.

– De zoon (31) van een gepensioneerde hoge politiefunctionaris is donderdagnacht voor zijn huis in Nonthaburi doodgeschoten door een (nog) onbekende man. Twee vrienden en zijn 2-jarig dochtertje waren getuige van de moord. De schutter ging er in een auto zonder kentekenplaten vandoor.

droogte Ping rivier Lamphun– De Thai Farmers Association vraagt uitstel van betaling te verlenen aan boeren die door de droogte worden getroffen. Veel boeren zijn niet in staat hun schulden bij de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives af te lossen nu de productiekosten hoog blijven en de rijstprijzen laag zijn. De droogte heeft dit jaar hard toegeslagen, waaronder ook op de Central Plains, Thailand’s rice-belt.

– De particuliere secretaris van de koningin is donderdag op 86-jarige leeftijd overleden. Thanpuying Manatnit Vanikkul trad in januari 1929 in dienst van de koningin. De rituele wassing, gisteren in Wat Benchamabophit, werd bijgewoond door prinses Maha Chakri Sirindhorn.

– Een jaar voerde zij een verbeten strijd tegen alvleesklierkanker; gisteren kwam er een eind aan voor Linjong Boonnakarin, bijgenaamd Sieng Kiriboon (kanariestem). Linjong won in 1971 een Golden Disk Award met haar liedje Rak Pak Jai (Deep in my heart). Haar grootste succes boekte ze met Cheewit Chan Kad Ter Mai (I can’t live without you).

– Drie artikelen van de ontwerp-grondwet dienen volgens voormalig oppositieleider Abhisit gewijzigd te worden omdat ze politieke conflicten kunnen veroorzaken. ‘Ze zijn gevaarlijk. Wanneer ze niet worden herzien, is een politieke crisis op til.’ Zijn partij, de Democraten, heeft voorgesteld hoe het beter kan.

En nu wilt u natuurlijk weten om welke artikelen het gaat. Nou, dat mag u zelf lezen in het artikel Abhisit issues draft charter warning op de website van Bangkok Post, want ik heb geen zin dat gewauwel hier te herhalen. (Zie ook pagina Grondwetwijziging)

– Follow-up op de perikelen bij het Thai Civil Aviation Department (TCAD) dat een zware onvoldoende heeft gekregen van de International Civil Aviation Organisation van de VN (ICAO). Het TCAD heeft na twee forums met experts nu een idee hoe de verlening van de Air Operating Licence te verbeteren. Nog meer dan de verstrekking van het Air Operator Certificate behoeft die procedure verbetering. Volgens TCAD-hoofd Somchai Phiphutthawat kan dat wettelijk geregeld worden. Daarvoor is toestemming van het kabinet en parlement nodig. Volgende maand ontvang de minister van Transport de conclusies van de twee forums.

De AOL wordt toegekend als een luchtvaartmaatschappij in staat is een luchtvaartbedrijf te voeren. Daarvoor moeten een businessplan en financiële gegevens worden overlegd. Vliegtuigen die passagiers en goederen vervoeren, mogen maximaal 16 jaar dienst doen en vrachttoestellen 18 jaar. Helikopters dienen na 5 jaar met pensioen te gaan.

Zie voor alle berichten over de luchtvaartperikelen de pagina Luchtvaartdienst onder vuur.

– Om de verkeersveiligheid te bevorderen gaat het Department of Land Transport strengere eisen stellen aan kandidaten die een rijbewijs aanvragen. Ze moeten niet 4 uur maar 15 uur een cursus volgen en het aantal onderwerpen over veilig rijden wordt uitgebreid van 3 naar 15. Wanneer dit gaat gebeuren, is nog niet bekend. Het DTL werkt ook aan trainingsprogramma voor bestuurders die hun rijbewijs moeten verlengen.

Het rijexamen bestaat uit een schriftelijk deel met 50 vragen en een praktisch deel op een afgesloten terrein. Kandidaten moeten een gezondheidskeuring ondergaan en een briefing van 4 uur volgen, maar die kan ook op een rijschool of onderwijsinstituut worden gevolgd.

– De autoriteiten zijn van plan bosgebieden opnieuw in kaart te brengen, zodat er geen twijfel meer kan bestaan over de precieze grens. Als de grenzen duidelijk zijn, kan effectiever worden opgetreden tegen landkrakers. Over die aanpak is gisteren overeenstemming bereikt tijdens een vergadering van betrokken diensten onder voorzitterschap van de minister van Milieu.

Thailand heeft 102 miljoen rai aan bossen, oftewel 31,5 procent van ’s lands oppervlakte. Elk jaar ‘verdwijnt’ 1 miljoen rai. (Zie pagina Krakers op overheidsland)

– In Ayutthaya is op proef een afvalverwerkingsbedrijf opgezet dat afval in energie omzet. [Mij is niet duidelijk of het al in bedrijf is.] De regering wil dat nu eens serieus werk wordt gemaakt van de verwerking van huishoudelijk en gevaarlijk afval, want de vorige regering heeft het erbij laten zitten. Het ministerie van Milieu heeft de opdracht gekregen een routekaart te maken. De regering beschouwt stortplaatsen als tijdelijke oplossing voor de afvalverwerking.


 

Policy rate: Economie krijgt ‘sterk medicijn’

1 mei – De koffiedikkijkers zaten er weer naast. Het Monetary Policy Committee (MPC) van de Bank of Thailand heeft toch de policy rate met een kwartprocent punt verlaagd naar 1,5 procent, daarmee het signaal afgevend dat de economie wel een oppepper kan gebruiken. En die zou dan moeten komen wanneer de banken hun rentetarieven verlagen.

Het is de tweede keer dat de MPC er een kwartprocentje vanaf doet. In maart verlaagde de commmissie ook al het tarief met een kwartprocent punt, na het lang ongemoeid te hebben gelaten om de financiële stabiliteit niet in gevaar te brengen. De commissie is zich bewust van het risico, maar stimulering van de economie gaat thans voor, zegt MPC-secretaris Mathee Supapongse. ‘De beslissing om het tarief te verlagen beschouwen we als het toedienen van een sterk medicijn om de economie nieuw leven in te blazen.’

Minister Sommai Phasee (Financiën), die al had aangedrongen op verlaging, is het [uiteraard]  eens met de beslissing van de MPC. De Thaise exporteurs hebben hulp nodig nu de export slinkt. De afgelopen drie maanden kromp de export, mede door de dure baht. De centrale bank, zegt de minister, hoopt dat de baht verzwakt om de exporteurs te helpen hun concurrentiepositie te verbeteren.

Amonthep Chawla, hoofd research van de CIMB Bank, zegt dat de verlaging qua timing als een verrassing komt omdat de commissie doorgaans wacht op de economische groeicijfers en die zijn voor het eerste kwartaal nog niet beschikbaar. (Bron: Bangkok Post, 30 april)

Het water staat garnalenkwekers aan de lippen

1 mei – Garnalenkwekers doen een dringend beroep op de regering om hen te helpen want het water staat hen aan de lippen. De sector heeft last van het early mortality syndrome (EMS), een lastig te bestrijden ziekte, en dalende prijzen.

Namens de kwekers en de garnalenindustrie hebben gisteren de voorzitters van de Thai Shrimp Farmers Association en de Thai Shrimp Association (TSA) een brief met dat verzoek op het bureau van premier Prayut gedeponeerd. [Bij wijze van spreken dan.]

Ze vragen de overheid om te helpen de prijs van de binnenlandse witte garnaal te stabiliseren, de financiële liquiditeit van exporteurs te verlichten, het EMS aan te pakken en de garnalenteelt op de nationale agenda te plaatsen, hetgeen wil zeggen dat de industrie een speciale behandeling en zorg van de overheid krijgt. Ze vragen de regering ook maatregelen te nemen om de koers van de baht te beheersen teneinde de concurrentiekracht van de exporteurs te vergroten.

Als de kwekers geplaagd blijven worden door de problemen, zal Thailand’s garnalenindustrie zeker nog meer marktaandeel verliezen, voorspelt Somsak Paneetatyasai, voorzitter van de TSA. Thailand wordt sinds midden 2012 geteisterd door het EMS, een ziekte die voor het eerst in 2009 in China werd geconstateerd. Voordat de ziekte uitbrak, produceerde het land 500.000 à 600.000 ton per jaar, vorig jaar slechts 250.000 ton. De export bedroeg in 2010 427.000 ton en vorig jaar 160.000 ton. Wanneer het Thailand lukt het EMS onder controle te krijgen, kan de productie dit jaar stijgen naar 300.000 ton, denkt Somsak.

Limerick van de dag

Er was eens een duwbootkapitein
Die had genoeg van de Waal en de Rijn
Hij dacht de Mekong
Ben niet meer zo jong
Dat wordt vanaf nu mijn werkterrein

 

Visserij Trat

Visserij: Prayut smeekt EU om genade

1 mei – Premier Prayut Chan-o-cha heeft de EU om medeleven gevraagd vanwege haar ultimatum aan Thailand schoon schip te maken in de visserij.

Prayut ging gisteren diep door het stof toen hem gevraagd werd of het op zijn bevel in het leven geroepen Command Centre for Combatting Illegal Fishing (CCCIF) voldoende zal zijn om de gele kaart van de EU van tafel te krijgen en een handelsboycot te voorkomen. Hij zei niet te kunnen garanderen dat het het land lukt binnen zes maanden aan de EU-eis te voldoen.

‘Alles ligt in de handen van de EU, hoe goed we ook ons best doen. Als ze geen toestemming geven, kunnen we er niets aan doen. Natuurlijk zijn we lang fout geweest. Dus is het aan de EU om genade te tonen. De EU is een wereldorganisatie die slechts één standaard hanteert. Omdat we die overtreden hebben, moeten we de fout accepteren.’

Prayut’s smeekbede is een reactie op de eis van de EU te voldoen aan de IUU-regeling (Illegal, Unreported and Unregulated). Wanneer dat binnen zes maanden niet lukt, krijgt het land een rode kaart en dan is Leiden in last, want vis is een belangrijk exportproduct. De EU wil dat de bezem wordt gehaald door de visserij, die zich schuldig maakt aan vissen met verboden netten waarbij de bijvangst naar de veevoederindustrie gaat. Bemanningen bestaan soms uit illegale buitenlanders wat op mensenhandel zou kunnen duiden.

Het CCCIF staat onder leiding van het hoofd van de marine. Prayut heeft er persoonlijk opdracht voor gegeven, daarbij gebruik makend van de
bevoegdheid die artikel 44 van de interim-grondwet hem verleent. [Dit artikel is in de plaats gekomen van de staat van beleg en geeft Prayut absolute macht.]

De maatregelen die genomen gaan worden, behelzen onder meer registratie van alle vissersboten, in- en uitgangscontroles in havens en het installeren van een Vehicle Monitoring System op schepen.

Voor de eerdere berichtgeving over de perikelen in de visserij zie de pagina De vis wordt duur betaald.

Grondwet: Referendum geen solo-besluit

1 mei – Natuurlijk weer ‘nieuws’ over het grondwetgedoe, want dat is een continuing story die nog wel een tijd zal aanhouden. De voorzitter van het parlement zegt dat premier Prayut geen gebruik kan maken van het draconische artikel 44 van de interim-grondwet om opdracht te geven voor een referendum [waarover hij nog steeds niet een duidelijk standpunt heeft ingenomen].

Voor een referendum is wijziging van de interim-grondwet nodig en dat kan alleen gedaan door kabinet, NCPO en parlement gezamenlijk, niet door de premier alleen. Met die uitspraak komt een eind aan alle twijfels die deze week zijn geuit over het strijdpunt wie bevoegd is een referendum uit te schrijven. De CDC-voorzitter en Prayut waren het daar woensdag niet over eens. [Zie Kort Nieuws van gisteren.]

Vice-premier Wissanu Krea-ngarm zei gisteren dat het aan de NCPO en het kabinet is om te beslissen of een referendum nodig is.Het duurt een maand om de interim-grondwet te wijzigen en vier tot vijf maanden om het referendum te organiseren. CDC-voorzitter Borwornsak zei eerder deze week dat een referendum leidt tot een uitstel van de verkiezingen van februari, zoals nu gepland, tot mei.

In het openingsartikel van Bangkok Post wordt, zoals we gewend zijn van de krant, de voorgeschiedenis weer vrolijk herkauwd en enkele bobo’s mogen hun zegje doen. De twee grote politieke partijen en de roodhemden hebben al laten weten dat ze een voorstander zijn van een referendum.

Voor de eerdere berichtgeving over het grondwet-gedoe zie de pagina Grondwetwijziging.

THAI vliegtuig boven sneeuwlandschap

Kort Nieuws vrijdag 1 mei

– Het zal wel wishfull thinking geweest zijn. Minister Prajin Juntong (Transport) zei woensdag dat de International Civil Aviation Organisation van de VN (ICAO) tevreden is over de vorderingen die Thailand maakt met het orde op zaken stellen bij het Thai Civil Aviation Department (TCAD), de luchtverkeersdienst die in januari een onvoldoende kreeg bij een ICAO-audit.

Maar het Japan Civil Aviation Bureau is niet tevreden; het heeft de TCAD gewaarschuwd dat het zich niet houdt aan de gemaakte afspraken om regelmatig te rapporteren over de vorderingen. Zoals bekend heeft Japan naar aanleiding van de ICAO-onvoldoende een verbod ingesteld op uitbreiding van het luchtverkeer vanuit Bangkok en bestaande vluchten worden extra gecontroleerd. Zes luchtvaartmaatschappijen hebben tot 31 mei respijt gekregen voor chartervluchten op Japan.

Volgens Prajin legt het TCAD momenteel de laatste hand aan het Corrective Action Plan, waarvan de eerste versie door de ICAO is afgewezen. Het gaat op 10 mei naar premier Prayut en daarna naar de ICAO en Japan. De minister gaf als verklaring voor het niet informeren van Japan dat het TCAD-hoofd in het buitenland was voor gesprekken met China en Duitsland.

Zie voor alle berichten over de luchtvaartperikelen de pagina Luchtvaartdienst onder vuur.

– De berichtgeving over de aardbeving in Nepal is vandaag op de voorpagina geslonken tot een drie kolommer en een kadertje over de wonderbaarlijke redding van een 15-jarige jongen die vijf dagen na de beving levend uit het puin is gehaald. Op de pagina Azië wordt er verder op ingegaan.

De Thaise marine overweegt een schip met hulpgoederen naar Nepal te sturen via de dichtstbijzijnde haven in India. Dat gaat dan wel tien dagen duren voordat de goederen de slachtoffers bereiken, zegt legercommandant Udomdej Sitabutr. Dus ze gaan nog eens diep nadenken wat de beste manier is.

De twee C-130 vliegtuigen van de Royal Thai Force die klaar stonden om te vertrekken, moesten woensdag aan de grond blijven vanwege de drukte op het kleine vliegveld van Kathmandu. Ze zouden gisteren vertrekken, maar of dat gebeurd is, meldt het bericht niet.

Inmiddels is het aantal naschokken afgenomen, zegt het hoofd van het Thais reddingsteam in Nepal. Een team met nog meer hulpverleners staat stand-by in Thailand. Met het team in Nepal wordt overlegd of het nodig is. Het dodental bedraagt nu 5.500.

– Wie heeft de Japanse cameraman Hiroyuki Muramoto en twee roodhemden op 10 april 2010 op de Dinso Road dood geschoten? De rechtbank vonniste gisteren dat er onvoldoende bewijsmateriaal is om daarover een definitieve uitspraak te doen. Volgens de rechtbank zijn de getuigenverklaringen onduidelijk en het ontbreekt aan foto’s met de positie waarop de drie zich bevonden. Hierdoor kan niet worden vastgesteld of de kogels uit de richting van het leger kwamen, dat zich aan het terugtrekken was omdat soldaten gewond waren. Bij de autopsie zijn evenmin sporen van kogels gevonden.

– De rechtbank deed ook uitspraak in een andere zaak, de dood van een lid van het Network of Students and People for the Reform of Thailand op 26 december 2013 bij het Thai-Japanese Stadium. Actievoerders blokkeerden daar verkiezingskandidaten die zich wilden laten registreren voor de verkiezingen. De politie had er stelling genomen op een dak. De moeder van het slachtoffer legt zich neer bij de uitspraak dat niet kan worden vastgesteld, wie geschoten heeft, maar haar aanbod van 1 miljoen baht voor iedereen die informatie kan geven, leidend tot de arrestatie van de schutter, handhaaft ze.

– De vermissing van een onderwijzer (56) van de Wat Phanomset school in Nakhon Sawan is opgelost. Zijn lichaam is woensdag gevonden op een vuilstortplaats in buurprovincie Kamphaeng Phet en een vrouw en haar vriend zijn op verdenking van moord op de onderwijzer aangehouden.

De vrouw, die 30.000 baht had geleend van de onderwijzer, heeft bekend dat ze hem heeft gedrogeerd in een restaurant, waarna ze naar een tempel waren gereden. Daar werd zijn nek doorgesneden. Drie mannen brachten de auto naar een suikerriet akker, waar de wagen in brand werd gestoken en dinsdagavond gevonden. De politie is naar het drietal op zoek. Het motief is nog onduidelijk.

– Het ministerie van Transport en de marine tekenen later deze maand een Memorandum of Cooperation over de ontwikkeling van marine luchtmachtbasis U-Tapao in Rayong voor commercieel gebruik. Twee panels gaan daarna plannen maken voor de aanleg van wegen en spoorwegen en business planning [?].

In de eerste fase wordt de capaciteit van een nieuwe terminal opgevoerd naar drie miljoen passagiers per jaar. De huidige terminal kan slechts 800.000 passagiers verwerken. Daarna wordt gewerkt aan capaciteitsuitbreiding tot vijf miljoen passagiers en er wordt een nieuwe landingsbaan aangelegd. Over vier tot zes maanden is bekend hoeveel dat feest gaat kosten en kunnen de plannen worden voorgelegd aan het kabinet.

– Vandaag is Internationale Dag van de Arbeid, wat voor de regering aanleiding is goede voornemens te maken. Ze wil de veiligheid op plaatsen waar gewerkt wordt, vergroten. Daarover is gisteren vergaderd onder voorzitterschap van vice-premier Prawit Wongsuwon en de minister van Werkgelegenheid.

Deze laatste zei na afloop dat een masterplan is gemaakt; aan premier Prayut gaat gevraagd worden het onderwerp op de nationale agenda te zetten en er een prioriteits doelstelling van te maken. Gedacht wordt over het samenvoegen van verschillende diensten tot een nieuwe dienst, die met veiligheidszaken op het werk aan de slag gaat. Of dat betekent dat strenger gecontroleerd gaat worden, is niet duidelijk. Het bericht bevat verder nog heel veel mooie woorden, maar concrete maatregelen kom ik nauwelijks tegen.

De commissie, die gisteren vergaderde, gaat de regering voorstellen Convention No. 187 van de ILO (Promotional Framework for Occupational Safety and Health) te ratificeren.

– Een bankier van de Banque pour le Commerce Exterieur Laos wordt vermist. Vermoed wordt dat hij zondag in Mukdahan is ontvoerd. Zestig agenten zijn op zoek naar hem. Volgens de politie had hij 100.000 baht bij zich en droeg hij een gouden halsketting, armband en ring.

Zijn wagen werd woensdag bij een restaurant gevonden. Camerabeelden tonen een man, niet het slachtoffer, die de wagen het parkeerterrein op rijdt. Daar heeft de politie een haakje gevonden van een halsketting, het gouden frame van een Boeddha amulet en bloedsporen.

– De Ethiopische dienstbode, die eerder haar werkgever ervan beschuldigde haar als slaaf te hebben behandeld, hetgeen door hem is weersproken, heeft haar achterstallig loon geweigerd. De vrouw wilde niet de 89.000 baht in ontvangst nemen die politie en ambtenaren van het Department of Labour Protection and Welfare haar kwamen brengen.

De ex-dienstbode verblijft momenteel in een opvangcentrum in Nonthaburi. Volgens haar advocaat heeft ze nog recht op 123.269 baht aan overwerkvergoedingen en vakantiegeld. De politie onderzoekt de zaak nog.

– Voormalig minister van Handel Boonsong en twee topambtenaren van het ministerie van Handel zijn gisteren niet komen opdagen in het parlement om zich te verdedigen tegen de beschuldiging van fraude bij G-to-G rijstverkopen (government to government). Ze beperkten zich tot een brief waarin ze schreven zich voor de rechter te zullen verweren. Een verklaring afleggen in het parlement zou hun zaak kunnen schaden.

Het drietal is door de NACC van fraude beschuldigd en bij het parlement voorgedragen voor impeachment [met terugwerkende kracht] en een politieke ban van 5 jaar. Ook in dit bericht wordt de hele voorgeschiedenis weer in extenso nagekauwd. Ja, zo krijg ik de krant ook vol. Ik verwijs naar de pagina’s Rijst 3 en Corruptie 2 voor de voorgeschiedenis.

– Vijf ministeries steken vandaag de koppen bij elkaar om maatregelen te bespreken tegen rijke stinkerds die overheidsland wederrechtelijk in gebruik hebben genomen om er een leuk vakantievillaatje te bouwen of er een vakantiepark op aan te leggen. De nadruk zal vooral liggen op de illegaal aanlegde racebaan door vakantiepark Bonanza Resort en Kirimaya Golf Resort and Spa, beide in Pakchong (Nakhon Ratchasima).

De PACC doet momenteel onderzoek naar ambtenaren die medewerking hebben verleend bij het gesjoemel met grondaktes. Ze wil een speciaal panel vormen voor haar onderzoek.

Bij het Agricultural Land Reform Office in Nakhon Ratchasima is een landmeter naar een inactieve post overgeplaatst. Ze zou een grondakte op naam van haar echtgenoot hebben gezet, maar dat land was bestemd voor uitgifte aan arme boeren. Daarna zou ze land voor 10 miljoen baht per rai hebben verkocht. De vrouw zou ook leidinggevenden op haar kantoor en een voormalige minister aan grond(aktes) hebben geholpen. (Zie pagina Krakers op overheidsland)

– Als laatste de sluiting van roodhemd tv-satellietkanaal Peace TV. Staatsscretaris voor Defensie en legercommandant Udomdej zegt het maar weer eens een keer: De regering tolereert geen media content die onrust kan veroorzaken. Hij roept de media op samen te werken [met de regering] en accurate informatie te verspreiden.

Het kanaal is gesloten op last van tv-waakhond NBTC, maar Udomdej ziet geen kwaad in het interview met voormalig premier Chavalit, dat voor de NBTC de spreekwoordelijke druppel was, nadat Peace eerder al een schorsing van een week had gehad. Peace TV heeft een beroep op premier Prayut gedaan de NBTC op andere gedachten te brengen.

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties