Thais nieuws 1-15 juni

 

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2015 klik hier, 2014 klik hier, 2013 klik hier, 2012 klik hier, 2011 klik hier, 2010 klik hier.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.

Veel voorkomende afkortingen
Amlo: Anti-Money Laundering Office
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CDC: Constitution Drafting Committee (commissie die de nieuwe grondwet schrijft)
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die beging 2014 gold)
DNP: Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (vergelijkbaar met ons Staatsbosbeheer)
DSI: Department of Special Investigation (vergelijkbaar met de FBI)
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
NACC: National Anti-Corruption Commission
NCPO: National Council for Peace and Order (militair gezag)
NLA: National Legislative Assembly (noodparlement)
NRC: National Reform Council (orgaan dat hervormingsvoorstellen moet formuleren)
Obec:  Office of the Basic Education Commission
PACC: Public Sector Anti-Corruption Commission
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (verzette zich tegen de regering Yingluck)
UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)

Nieuws uit Thailand is sinds 23 mei met vakantie. Maar omdat het nieuws niet met vakantie gaat, zullen de allerbelangrijkste nieuwsfeiten mondjesmaat gemeld blijven worden – hoewel onregelmatig. Wanneer de rubriek wordt hervat, is nog niet bekend.

 

Eerlijke taxichauffeur

15 juni –  Taxichauffeur Surasee Bootprom (rechts) krijgt US$ 100 als beloning omdat hij een tas die was achtergebleven in zijn wagen, had geretourneerd. Gelukkig maar want in de tas zaten valuta ter waarde van 50.000 baht, vliegtuigtickets en paspoorten. Dankzij de eerlijke vinder kon de Indiase familie (man, vrouw, kind) enkele uren later op het vliegtuig stappen.

De bonte kleren van Oude Laizi

Hij speelde en danste als een koddig kind,
Een lentebries bewoog door zijn bonte kleren.
Zijn ouders lachten beiden met een hartelijke lach,
En in de binnenvertrekken hing een blijde sfeer.

Lu Xun (1881-1936)

Myanmar: Anti-Rohingya protesten laaien weer op

15 juni – Radicale boeddhisten hebben met steun van monniken zondag in Sittwe, de hoofdstad van de deelstaat Rakhine in Myanmar, gedemonstreerd tegen de hulp aan wanhopige Rohingya vluchtelingen die in wankele boten op zee dobberen. Een protestleider zegt dat ook in tien andere steden in Rakhine gedemonstreerd gaat worden.

Het protest richt zich op de reddingsoperatie van de marine van Myanmar, die in actie kwam na toenemende internationale druk. Ze bracht 900 migranten naar Rakhine, van wie inmiddels zo’n 150 zijn gerepatrieerd naar Bangladesh. De overigen worden vastgehouden in grenskampen, terwijl Bangladesh en Myanmar hun nationaliteit vaststellen.

De demonstranten willen dat alle Rohingya, van wie velen al generaties in Myanmar wonen, worden uitgewezen. Het anti-moslim sentiment is sinds 2012 toegenomen onder invloed van radicale monniken die waarschuwen dat het boeddhisme wordt bedreigd door de islam. Sindsdien wonen velen in concentratiekampen en tienduizenden hebben Rakhine ontvlucht.

De exodus kwam internationaal in de aandacht toen Thailand doorgangskampen ontdekte en een jacht opende op mensenhandelaren. Die lieten de vluchtelingen in de steek, zowel op land als op zee. Naar schatting zijn sindsdien 4.500 Rohingya in de regio aan land gekomen. De VN schatten dat nog zo’n 2.000 op zee zwerven. Naar schatting wonen 1,3 miljoen Rohingya in Myanmar. Ze hebben geen recht op het Myanmarees staatsburgerschap en hebben te maken met beperkingen op reizen, gezinsgrootte en toegang tot banen.

Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Dodenkamp.

Aantal NPL’s sterk gestegen

15 juni – Zowel bedrijven als particulieren lopen in sterk toenemende mate achterstanden op bij het aflossen van leningen en rentebetalingen. Eind maart bedroegen de commerciële NPL’s (non performing loans) 298 miljard baht, 21,1 miljard baht meer dan het voorgaande kwartaal.

De consumenten NPL-verhouding steeg van 2,39 naar 2,62 procent (92,4 miljard baht). De stijging deed zich voor in elk segment: creditcards, persoonlijke leningen, hypotheken en autofinancieringen. Hetzelfde beeld vertoonde de NPL’s van het midden- en kleinbedrijf: die stegen van 3,11 naar 3,30 procent (149,3 miljard baht). De bedrijfs NPL’s gingen slechts met een fractie omhoog: van 1,13 naar 1,14 procent. De centrale bank waarschuwt voor een verdere stijging in het tweede kwartaal, met name bij het MKB en persoonlijke leningen.

De bedrijven die schulden opkopen, spinnen er garen bij. JMT Network Services gaat dit jaar de onder haar beheer staande NPL’s vergroten van 72 naar 100 miljard baht en ze wil de komende jaren op 200 tot 300 miljard baht uitkomen.

Krungsi Consumer, onderdeel van de Bank of Ayudhya, heeft geen plannen NPL’s af te stoten. Haar eigen incassodienst presteert goed bij het binnenhalen van problematische chulden. Eerder breidde het bedrijf de desbetreffende afdeling met 200 man uit naar 1.200.


R.I.P.: Drs P


 

Mijn moeder is mijn naam vergeten,
mijn kind weet nog niet hoe ik heet.
Hoe moet ik mij geborgen weten?

Noem mij, bevestig mijn bestaan,
laat mijn naam zijn als een keten.
Noem mij, noem mij, spreek mij aan,
o, noem mij bij mijn diepste naam.

Voor wie ik liefheb, wil ik heten.

Neeltje Maria Min (1944)

 

Overstromingen: Leger helpt Bangkok

14 juni – Het leger is ingezet om de wateroverlast in Bangkok als gevolg van zware regens te bestrijden. Soldaten helpen gemeentearbeiders het water te lozen en ze assisteren de politie bij het regelen van het verkeer.

Gisteren lieten de weergoden weer hun tanden zien in de hoofdstad, nadat maandag en dinsdag stortbuien talloze wegen onder water hadden gezet. De buien van zaterdag kwamen onverwachts, want ze waren niet voorspeld. Het Meteorological Department heeft voor vandaag regenbuien voorspeld en verwacht dat de regen zeven dagen aanhoudt op 60 procent van Bangkok’s grondoppervlakte.

Premier Prayut in hoogsteigen persoon heeft het leger opdracht gegeven assistentie te verlenen. De maatregelen behelzen onder meer de inzet van legertrucks om gestrande forenzen te vervoeren. Ook het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft van de premier de opdracht gekregen om bij het waterbeheer nauw samen te werken met de gemeente.

Kritiek op gouverneur
Gouverneur Sukhumbhand Paribatra van Bangkok is overladen met kritiek over de trage drainage van het regenwater. Die leidde maandag tot verkeersopstoppingen en de sluiting van sommige scholen. De gouverneur die voor een bijeenkomst in Nederland was, zag zich genoodzaakt ijlings op woensdag terug te keren om de kritiek te pareren. (Zie het bericht Overstromingen: Gouverneur Bangkok bijt van zich af van 12 juni)

Hij heeft de districtshoofden opgedragen zich voor te bereiden op meer wolkbreuken en plaatsen die het risico lopen te overstromen, rond de klok in de gaten te houden. Sukhumbhand kritiseerde de weersvoorspellers, die er met hun voorspelling voor zaterdag naast zaten en pas voor zondag en maandag regens hadden voorspeld.

Volgens gemeentesecretaris Sanya Chenimit is vorige week 591 millimeter regen gevallen, 17,2 procent meer dan het gemiddelde van 504,4 mm in de afgelopen jaren. Ruim 10.000 gemeentewerkers zijn ingezet om afval te verwijderen uit kanalen en rioolputten. ‘Er wordt hard gewerkt. Ze werken in pompstations om er zeker van te zijn dat het water wordt afgevoerd.’

Hardnekkige droogte
In het stroomgebied van de Chao Phraya rivier hebben boeren het consigne gekregen te wachten met het planten van rijst. De grote stuwmeren bevatten te weinig water. Pas volgende maand staat er genoeg water in voor irrigatiedoeleinden. Rijst die al geplant is, kan als verloren worden beschouwd.

Geruchten over tegencoup ongegrond

14 juni – De geruchten over een tegencoup en het ontslag van legercommandant Udomdej zijn ongegrond, zegt legerwoordvoerder Winthai Suwaree. Die geruchten doen momenteel de ronde op de social media, de moderne variant van de dorpspomp waar de waarheid er niet toe doet.

Winthai vermoedt dat ze in de wereld zijn gebracht door lieden die onrust willen stoken. Volgens hem is de eenheid van de strijdkrachten solide en werken alle militairen nauw samen ter ondersteuning van het beleid van de regering en de NCPO (junta). Winthai dringt er bij de bevolking op aan voorzichtig te zijn met informatie op de social media.

Aanleiding voor de geruchten is vermoedelijk de verdwijning van 75 van de 84 M16 geweren uit een arsenaal van defensievrijwilligers in Nakhon Ratchasima. De politie houdt hiervoor vier vrijwilligers verantwoordelijk. Ze hadden een mondeling verzoek ingediend de geweren mee te nemen, maar lieten na dat schriftelijk vast te leggen. Sindsdien zijn de wapens niet opgedoken. De politie gaat hen vervolgen wegens diefstal.

De NCPO heeft soldaten, defensievrijwilligers en functionarissen die vuurwapens mogen dragen, erop gewezen dat ze alleen wapens mogen weghalen wanneer ze daartoe opdracht hebben gekregen. Een verzoek dient 15 dagen tevoren te worden gedaan, zodat het NCPO-hoofd de gelegenheid heeft het verzoek te beoordelen.


 

Dubbele ballade

Bemin zoveel ge wilt en kan,
bezoek elk feest, ga naar elk bal.
Eerst slaat het op uw brein en dan
jaagt gij de liefdeshengst op stal.
De malle min maakt mannen mal:
Salomo werd er heiden van,
Simson werd blind in liefdesdal.
Gelukkig hij die ’t zonder kan.

[…]

François Villon (1431-?]

Weer stortbuien in Bangkok

13 juni – Sinds het begin van het jaar tot deze week is in Bangkok 591 millimeter regen gevallen en dat is aanzienlijk meer dan het gemiddelde voor deze periode van 504,4 mm. Nadat vooral maandag maar ook dinsdag de straten op diverse plaatsen waren overstroomd en het verkeer uren in de knoop raakte, was het vanochtend weer raak. Die buien waren pas voorspeld voor zondag en maandag.

Ondanks de kritiek op hem houdt gouverneur Sukhumbhand Paribatra de moed erin. Vandaag vergaderde hij met alle districtshoofden en gaf hen opdracht op alles voorbereid te zijn. Hij noemde de situatie zorgelijk daar die in tegenspraak was met de weersvoorspelling.

Het Meteorological Department voorspelt voor 60 procent van het grondoppervlakte van Bangkok de komende zevende dagen regenbuien. Premier Prayut heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken opdracht gegeven de gemeente te helpen en de minister van Defensie heeft de krijgsmacht bevolen hulp te bieden om te helpen overstromingen zoals op maandag te voorkomen. Waaruit die hulp concreet zou moeten bestaan, vermeldt het bericht niet.

LPG-tank ontploft in minibusje

LPG-tank ontploft in minibusje: Vier doden

13 juni – Vier passagiers zijn om het leven gekomen toen zaterdag in een minibusje op weg van Poipet (Cambodja) naar Bangkok de LPG-tank ontplofte. Ze zaten als ratten in de val, want door de centrale deurvergrendeling konden ze niet naar buiten.

Te hulp geschoten lokale bewoners sloegen de ruiten in met stenen, maar toen waren de slachtoffers al overleden als gevolg van brandwonden en het inademen van gas. De bestuurder liep ernstige brandwonden op en is naar het ziekenhuis overgebracht. Volgens de politie kreeg het busje bij hoge snelheid een klapband.


 

Hoe Huang Tingjian het kamergemak van zijn moeder schoonmaakte

Hoog en vooraanstaand, zo was hij in de wereld bekend.
Zijn leven lang diende hij zijn ouders liefdevol.
Eigenhandig maakte hij de kamerpot schoon.
Een dienstmeid had hij daarbij niet nodig.

Lu Xun (1881-1936)

 

Sukhumbhand Patibatra inspecteert anti-overstromingsvoorzieningen

Gouverneur Bangkok bijt van zich af

12 juni – Da’s nou pech voor gouverneur Sukhumbhand Paribatra van Bangkok. Was hij op bezoek in Nederland, ging het stortregenen op maandag en dinsdag. Dus keerde hij ijlings terug om alle critici van repliek te dienen.

De gouverneur verdedigde woensdag zijn personeel. Volgens hem had het alles in het werk gesteld om de overstroomde straten droog te pompen. Hij zei dat maandag 141 ml was gevallen en da’s een aardige sloot water, want gemiddeld valt over het hele jaar 1.000 ml. Het wegpompen duurde ‘slechts’ vier uur. Op 24 maart, toen hetzelfde euvel zich voordeed, kostte het drie uur om 65 ml weg te pompen. Tel uit je winst.

Inmiddels is het aantal plaatsen dat het risico loopt te overstromen, teruggebracht van 37 naar 22 en de gemeente werkt hard aan de rest, aldus Sukhumbhand.

De gemeente gaat de regering een krediet van 22 miljard baht vragen om dammen langs kanalen aan te leggen en meer grote tunnels om het water weg te werken.

Tunnels in Bangkok
Bangkok heeft zeven ondergrondse tunnels om hemelwater af te voeren. De grootste is de Rama IX-Ramkhamhaengtunnel met een lengte van 1,5 km en een diameter van 5 meter. De tunnel bestrijkt een gebied van circa 50 vierkante kilometer en kan 60 kubieke meter water per seconde afvoeren. Hij werd in februari 2011 geopend en ontvangt water van de Khlong Lat Phrao en Khlong Saen Saeb. Dat wordt met vier pompen de tunnel ingepompt.
De overige zes tunnels hebben bij elkaar een lengte van 14 kilometer. Ze zijn tussen 1983 en 2007 aangelegd: Khlong Prem Prachkorn tunnel, Phaya Thai tunnel, Sukhumvit Soi 36 tunnel, Sukhumvit Soi 42 tunnel en Bung Makkasan tunnel.
De gemeente Bangkok wil nog drie tunnels aanleggen bij de Khlong Bang Sue, Bung Nong Bon en Don Muang. Het grondgebied van Bangkok meet circa 1.600 vierkante kilometer.

Groot Kamerheer aangehouden

12 juni – De politie heeft  Montri Sotangkur, een Groot Kamerheer in het Royal Household Bureau, aangehouden. Montri, die voor voormalig prinses Srisasm, de ex-vrouw van de kroonprins, werkte, wordt verdacht van vier vergrijpen, waaronder majesteitsschennis en het vragen van steekpenningen. Volgens politiecommissaris Somyot heeft hij zijn zonden toegegeven.

แอบอ้างเบื้องสูงMontri zou zijn positie hebben misbruikt om een zetel te eisen in de raden van bestuur van de Petroleum Authority of Thailand en CAT Telecom Plc. Hij zou ook ruim 5 miljoen baht aan grondeigenaren hebben gevraagd voor de aankoop van percelen in Thong Lor, Bang Rak, Thung Song Hong en Bang Sue (Bangkok).

Vermoedelijk was hij lid van het criminele netwerk van politietopman Pongpat Chayapan, het voormalig hoofd van het Central Investigation Bureau, zegt Somyot. Pongpat werd  vorig jaar samen met medeplichtigen aangehouden op verdenking van corruptie, bedreiging, afpersing en het witwassen van geld. Hij is inmiddels tot een indrukwekkend aantal jaren gevangenisstraf veroordeeld.

Het OM gaat de rechtbank vragen Montri vrijlating op borgtocht te weigeren omdat hij een vluchtgevaar vormt, met bewijslast kan rommelen en getuigen kan bedreigen.

De deconfiture van prinses Srisasm is een nogal schimmige zaak. Nadat de kroonprins haar had ingeruild voor een nieuwe beauty, verloor ze haar koninklijke titels en zijn haar bejaarde ouders aangehouden, ook op beschuldiging van majesteitsschennis, en ik meen ook andere familieleden. Wat precies de reden van deze heksenjacht is, is mij onduidelijk. Misschien om hen het zwijgen op te leggen over de handel en wandel van de kroonprins, waaraan wel het een en ander schort. (Zie pagina Majesteitsschennis)


 

In de nacht van de winterzonnewende denk ik aan Xianglin (804)

Je prachtig lichaam mag ik niet meer zien,
De koude deken laat zich niet verleiden.
Hoe kunnen wij, in deze langste nacht,
Beiden gedwongen zijn alleen te slapen?

Bai Juyi (772-846)

Mensensmokkelaar doet boekje open over steekpenningen

10 juni – Een man uit Myanmar, die is aangehouden wegens mensensmokkel in Kanchanaburi, zegt dat de lokale politie en defensievrijwilligers steekpenningen van hem aannamen waardoor hij ongestoord illegalen het land kon binnen smokkelen.

Mensensmokkelaar Win uit MyanmarDe man, aangeduid als Win (30), werd zondag met zeven illegalen uit Myanmar betrapt bij een legercontrolepost in Muang (Kanchanaburi). Tijdens een verhoor vertelde hij standaard bij elke controlepost tussen Kanchanaburi en Suphan Buri het personeel te hebben omgekocht.

Win zegt door een Thaise zakenvrouw in Suphan Buri te zijn gehuurd om Myanmarezen te smokkelen. Hij kreeg 6.000 baht per werker. Een dorpshoofd kreeg van hem 200 baht per werker zodat hij niet door defensievrijwilligers gecontroleerd werd bij een controlepost in de buurt van Ban Pu Nam Ron.

Verder kregen twee politieofficieren 400 baht per migrant voor een soepele doortocht door de controleposten Nor Por Por en Mod Dang. En wanneer agenten aanwezig waren in de controlepost Ban Nam Khao ontvingen ze hetzelfde bedrag. In totaal besteedde hij per trip 3.000 baht.

Het is niet de eerste keer dat een verdachte de politie heeft beschuldigd van het aannemen van steekpenningen. Een andere man, eveneens uit Myanmar, die in december is aangehouden, beschuldigde eerder het personeel van de grenspost Ban Pu Nam Ron-Htee Ki alsmede lokale politieagenten, die in ruil voor een bedragje wel de andere kant wilden opkijken.

Soldaten en de provinciale autoriteiten verzamelen nu bewijsmateriaal om Win’s beschuldigingen te verifiëren. Mijn prognose: de zaak bloedt dood bij gebrek aan bewijs.

Don Mueang In de rij voor een taxi

Tweede tariefsverhoging voor taxi’s

10 juni – Het was al bij de eerste verhoging met 8 procent in december aangekondigd: in juli gaan de tarieven weer omhoog, zodat de totale verhoging op 15 procent uitkomt. Maar die was wel aan voorwaarden gebonden: chauffeurs dienden zich beter te gedragen (altijd de meter aanzetten, geen ritjes weigeren). Of aan die voorwaarde wordt voldaan, vermeldt het bericht niet.

De minister van Transport maakte gisteren bekend dat de verhoging, zoals gepland, doorgaat. Ook de toeslag die passagiers vanaf Don Mueang en Suvarnabhumi betalen, gaat omhoog: voor gewone taxis’ van 50 naar 60 baht en voor vijfdeur taxi’s van 50 naar 80 taxi’s. Op die verhoging hebben de chauffeurs van de vijfdeur taxi’s al lang aangedrongen, omdat ze hogere brandstofkosten hebben.

De minister sluit echter niet uit dat Airports of Thailand de verhoging voor haar rekening neemt.

Foto: In de rij op luchthaven Don Mueang.

Rohingya: Asean moet Myanmar onder druk zetten

11 juni – Alhoewel Asean het principe van niet-inmenging hanteert, dienen de Asean-landen een balans te zoeken tussen dit principe en de mensenrechten met betrekking tot de Rohingya, zegt Jaran Maluleem, hoofd van de afdeling International Relations van de Thammasat universiteit.

‘We moeten een uitweg vinden. Asean kan voor de migranten economische en educatieve voorzieningen treffen als deel van de oplossing van het probleem op de lange termijn. Het is noodzakelijk dat Asean haar mensgerichte principe gestand doet terwijl het op weg is naar de Asean Community.’

Maar Myanmar is de enige speler, die de crisis echt kan oplossen, aldus Jaran. ‘Asean zal het niet lukken de kwestie Rohingya op te lossen tenzij Myanmar er volledig instapt en een leidende rol gaat spelen. Rohingya dienen niet beschouwd te worden als statenlozen, daklozen of bootvluchtelingen maar als burgers van Myanmar.’

Van Aung San Suu valt niets te verwachten, nu de verkiezingen in Myanmar in aantocht zijn, vermoedelijk eind oktober of november. Jaran: ‘Ze is bang de steun te verliezien van de boeddhische meerderheid als ze zich uitspreekt over de benarde situatie van de moslim minderheid. Ook de regering van Myannmar doet er het zwijgen toe.’

Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Dodenkamp.


 

De Zen-meester en de professor

Rond de eeuwwisseling kwam een professor bij een Japanse Zen-meester op bezoek. Hij wilde wat meer over Zen weten. De Zen-meester nodigde hem uit voor de thee. Hij begon de thee in het kopje van zijn gast te schenken en… bleef maar doorschenken.
De professor keek hier vol verbazing naar en riep uiteindelijk uit: ‘De kop is allang vol. Er kan niets meer bij!’
De Zen-meester sprak: ‘Net als deze kop, bent u vol van uw eigen meningen en overtuigingen. Hoe kan ik u leren wat Zen is, als u niet eerst uw kop leeg maakt?’

(Bron onbekend)

 

Rubberplantage met de grond gelijk gemaakt

Phitsanulok: Illegale rubberplantages gaan eraan

9 juni – Soldaten en boswachters zijn begonnen 1.200 rai aan illegale rubberplantages met de grond gelijk te maken. Maandag trok een ploeg van negenhonderd man het gebied in rond het dorp Ban Tor Ruea, waar rubberbomen in een bosreservaat zijn geplant.

Daarna komt 3.000 rai aan de beurt, eigendom van een grote rubberplanter. In totaal wordt een gebied van 57.000 rai onder handen genomen dat oorspronkelijk bosreservaat was. De Grote Schoonmaak begon op 3 juni met een plantage van 97 rai in het dorp Ban Khek Yai.

Om geen maanlandschap achter te laten, worden telkens per rij drie van de vijf aangrenzende bomen omgezaagd, wat neerkomt op 60 procent van de bomen. Generaal-majoor Ronarong Khotedamrong, die de operatie leidt, zegt dat de NCPO (junta) op de ‘invloedrijke’ personen jaagt, die achter de plantages zitten. Ze zetten arme dorpelingen in om de plantages te onderhouden, maar die zullen beschermd worden.

Ook elders in het land heeft de NCPO grootse plannen om een eind te maken aan het euvel van illegale rubberplantages op staatsgronden. In het hele land gaat het om de niet misselijke oppervlakte van 1,5 miljoen rai [1 rai is 40×40 meter]. Dit jaar wordt 400.00 rai geknipt en geschoren. (Zie pagina Krakers op overheidsland)

Herdenking revolutie van 1932 mag niet

9 juni – De studentengroep Dao Din mag op 24 juni niet in Khon Kaen een rally houden ter herdenking van de Siamese Revolutie in 1932 waarbij de absolute monarchie plaatsmaakte voor de constitutionele monarchie. De herdenking zou andere groepen een excuus geven om hetzelfde te doen, zo motiveert regeringswoordvoerder Sansern de afwijzing.

Het besluit valt niet in goede aarde want zo’n honderd personen uit het Noordoosten trokken uit protest maandagmiddag naar het Democracy Monument in Khon Kaen, waar de rally zou plaatsvinden. Onder de aanwezigen bevonden zich vertegenwoordigers van de Doon Saad milieugroep en actievoerders tegen mijnbouw in Loei. De politie had honderd man ingezet. Het bericht maakt geen melding van arrestaties.

Meer nieuws later vandaag.

 


 

Onder de inwoners van Wei was er een zekere Dongmen Wu, die niet verdrietig was toen zijn zoon stierf. Zijn bediende vroeg hem: ‘Niemand in de hele wereld hield nog meer van een zoon dan u. Nu is uw zoon dood, maar u bent niet verdrietig. Hoe komt dat?’
Dongmen Wu antwoordde: ‘Ooit was er een tijd dat ik geen zoon had, en gedurende de periode dat ik geen zoon had was ik niet verdrietig. Nu mijn zoon dood is, is dat hetzelfde als vroeger, toen ik nog geen zoon had. Waarom zou ik verdrietig zijn?’

De geschriften van Liezi; de taoïstische kunst van het relativeren.

 

Manus Kongpan

Drie-sterrengeneraal boef eerste klas

8 juni – De drie-sterrengeneraal Manas Kongpan, die is aangehouden op verdenking van mensensmokkel, gaat vervolgd worden voor een tiental vergrijpen: mensen- en kinderhandel, ontvoering van illegale buitenlanders, afpersing van illegale migranten, het doden van sommigen en verbergen van hun lichamen in massagraven.  En dit is nog slechts een selectie uit de waslijst van beschuldigingen.

In een overzichtsartikel blikt Bangkok Post terug op ’s mans militaire loopbaan. Daarbij springen twee incidenten in het oog. Bij de aanval op de Krue Se moskee (Pattani) in april 2004, waar 32 moslims dachten veilig te zijn voor de aanvallen door het leger, bevond Manas zich in de voorste linie. Na de moskee zeven uur belegerd te hebben, trokken de soldaten naar binnen en doodden alle 32 moslims.

Vier jaar later bood de toenmalige regering haar excuses aan en oordeelde de provinciale rechtbank van Pattani dat Manas en de zijnen verantwoordelijk waren voor wat velen ‘moorden’ noemden. En daar bleef het bij; ook de regering Abhisit stelden de mannen niet in staat van beschuldiging.

Vissersboot met Rohingya

Rohingya bootvluchtelingen
In hetzelfde jaar werkte Manas aan het probleem van de Rohingya bootvluchtelingen. Op bevel van Manas sleepte de marine een krakkemikkige boot met Rohingya uit de Thaise wateren naar internationale wateren. Zonder voedsel, water of de hoognodige brandstof, aldus ooggetuigen. Alle Rohingya kwamen om het leven; veel lichamen spoelden aan op Indiase eilanden.

In het parlement legde Manas een verklaring af. De verhalen waren onzin. De ooggetuigen hadden het mis, de media waren leugenaars. Persoonlijk, beweerde hij, had hij ervoor gezorgd dat de Rohingya bevoorraad werden met proviand en brandstof. Manas was de enige die deze versie van de gebeurtenissen gaf. De regering Yingluck liet de zaak de zaak.

Het verhaal van Manas, schrijft de krant, zorgt voor een klein barstje in het mysterieuze bastion, genaamd Internal Security Operations Command (Isoc). De arrestatie is bijzonder, omdat politiecommissaris Somyot het heeft aangedurfd de man te laten aanhouden. Niet eerder heeft het ‘bruine corps’ dat gedurfd.

Maar misschien ontspringt hij wel de dans. Zo verklaarde de minister van Defensie kort na Manas’ arrestatie dat hij ‘een goede man was, die veel voor het land had gedaan’. Later nuanceerde hij zijn uitspraak en zei dat het recht zijn loop moet hebben.

Te hopen valt dat nog meer koppen bij Isoc gaan rollen, want er zullen ongetwijfeld medeplichtigen zijn. Maar dat zal een ijdele hoop blijken, denk ik zelf. Zoals de uitdrukking luidt: TIT oftewel This is Thailand. (Bron: The big issue,website  Bangkok Post, 7 juni)

Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Dodenkamp.

Nog meer schurkenstreken

8 juni – De ‘broederschap van het leger’ sluit de gelederen rond drie-sterrengeneraal Manas Kongpan, maar Manas kan nog een lange strijd tegemoet zien, schrijft Wassana Nanuam, redacteur militaire zaken vandaag in Bangkok Post.

‘Controverse is Manas niet vreemd’, aldus Wassana die enkele schandalen oprakelt uit de tijd toen hij een speciale taakeenheid leidde in Ranong. Hij was toen verantwoordelijk voor illegale migranten die probeerden de territoriale wateren van Thailand binnen te dringen en hij moest toezien op Thaise gokkers die heen en weer over de grens met Myanmar gingen naar casino’s in Victoria Point, dat in Thailand bekend staat als Koh Song. Niet lang na 2006 begonnen twijfels aan hem te rijzen. [Verdere details ontbreken]

In 2007, nadat Manas een aanstelling had gekregen voor de drie zuidelijke provincies, leidde hij een inval in het huis van een drugsdealer. Hij zou er 30 miljoen baht, verstopt in PVC-pijpen, hebben gevonden, maar later bleek dat twee pijpen ontbraken en dat het om 70 miljoen baht ging. Manas werd ondervraagd, maar wegens gebrek aan bewijs ontsprong hij de dans.

In 2013 volgde een promotie tot commandant van de 42nd Military Circle in Songkhla, een invloedrijke post. Wie die functie bekleedt, heeft als bijnaam the boss of Hat Yai of the boss of Songkhla. Manas werkte er tot april van dit jaar, toen hij legerspecialist werd gemaakt na beschuldigingen van betrokkenheid bij mensenhandel.

Vorige week woensdag gaf Manas zich aan bij de politie. Zijn borgtocht werd geweigerd uit vrees dat hij zou knoeien met bewijsmateriaal en getuigen zou intimideren. Maar misschien doen zijn legervriendjes dat wel voor hem, want die staan als één man achter hem. Zijn klasgenoten van de Armed Forces Preparatory School hebben alleen maar goede woorden voor hem.

‘Hij werkt hard hard en is recht door zee,’ zegt een klasgenoot. Ook anderen zijn sceptisch. Ze kunnen niet geloven dat hij zijn naam te grabbel zou gooien door betrokken te raken bij illegale activiteiten.

[In het artikel wordt Manas consequent luitenant-generaal genoemd. In het bericht van gisteren heeft hij de rang van drie-sterrengeneraal.]

Thailand te sterk afhankelijk van Chinese toeristen

8 juni – Bangkok en Singapore zijn in Azië het meest kwetsbaar als het aantal toeristen afneemt, want ze steunen te veel op Chinese toeristen. Dit blijkt uit de jaarlijkse MasterCard Global Destinations Index. Gerekend naar het aantal bezoekers telde Azië vorig jaar 70 procent van de snelst groeiende toeristensteden.

Chinese toeristen in Azië

Het grootste deel van de groei komt voor rekening van Chinese toeristen. Dat levert een risico op wanneer Chinese toeristen wegblijven als de economische groei er verder traag toeneemt. Vorig jaar kwam 13 procent van de bezoekers aan bestemmingen in Azië en de Pacific uit China, meer dan het dubbele vergeleken met zes jaar geleden. Ter vergelijking: in Londen bedroeg het aantal Chinese toeristen vorig jaar slechts 0,6 procent.

Thailand trok vorig jaar 4,6 miljoen Chinezen; voor dit jaar wordt een groei van 40 procent verwacht. Volgens de Tourism Authority of Thailand is 1 op de 5 toeristen een Chinees.

Hoofd-econoom Yuwa Hedrick-Wong van MasterCard waarschuwt voor de eenzijdige samenstelling van de toeristenstroom en adviseert te diversifiëren. Thailand dient actief toeristen uit een gevarieerd aantal bestemming te lokken door middel van publiciteitscampagnes en door een breed aanbod aan attracties die aantrekkelijk zijn voor een groot internationaal publiek.

Istanboel staat op de wereldranglijst van populaire steden op de zesde plaats. De helft van de toeristen komt uit 33 steden. Londen staat op de tweede plaats en Bangkok op de zevende.


 

Een gedicht in antwoord op ‘Lentegvoelens in Luoyang’ van een vriend (805)

Wees niet bedroefd over de maan boven de Gouddalgaarde
En zucht niet om de lente op de Hemelvoordebrug
Want wie zo teergevoelig inzit over het verleden
Kan overal in deze wereld wel zijn hart verwonden!

Bai Juyi (772-846)

De Gouddalgaarde was het luxueuze buiten van de puissant rijke Shi Chong, die zonder pardon werd gedood toen hij geweigerd had zijn favoriete concubine Lüzhu af te staan aan een zwager van de keizer. De Hemelvoordebrug was een brug over de rivier de Luo bij Luoyang. Nadat de scheepsbrug bij een overstroming was vernietigd, was onder de Tang-dynastie in 640 een stenen brug gebouwd.

 

Nuttapong Ketin

Zwemkampioen Nuttapong uit de SEA Games

7 juni – Regerend kampioen 200 meter schoolslag Nuttapong Ketin heeft zich teruggetrokken uit de SEA Games in Singapore, nadat hij positief was getest op het gebruik van clenbuterol. Hij komt niet uit op de 100 en 200 meter schoolslag en twee individuele medleys [?].

Nuttapong (22) zegt ‘geschokt’ te zijn door de uitslag omdat hij altijd voorzichtig is met medicatie en supplementen. Hij vermoedt dat het verboden spul in een dieetsupplement heeft gezeten. Begin deze week wordt de uitslag van een B-test verwacht, waarna een langdurige ban volgt als die eveneens positief is.

De SEA Games gingen vrijdag van start. In 2013 behaalde Thailand het meest aantal medailles. Ook dit jaar is dat de target, maar die is nu bijgesteld door Nuttapong’s vertrek.

Prayut optimistisch over strijd tegen mensenhandel

7 juni – Premier Prayut belooft binnen zijn regeerperiode een eind te maken aan de mensenhandel. Hij is optimistisch dat het zal lukken Thailand verwijderd te krijgen van de Tier 3 lijst van het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport, dat eind deze maand verschijnt. Volgens Prayut heeft het land alles gedaan wat mogelijk is om mensenhandel te kop in te drukken.

Thailand zakte vorig jaar juni van de Tier 2 (waarschuwing) naar de Tier 3 lijst (onvoldoende actie tegen mensenhandel).  Als het land daarop blijft staan, dreigen handelssancties.

Illegale visserij
De premier zegt ook dat het land de strijd opvoert tegen de illegale visserij. De EU heeft Thailand zes maanden de tijd gegeven om te voldoen aan de IUU-regeling (Illegal, Unreported and Unregulated).  Prayut vindt een ‘volledige revisie’ nodig om de visserij beter te reguleren en een eind te maken aan de IUU-visserij, alhoewel die maatregelen een negatief gevolg zullen hebben voor arme mensen die in de visserij werken.

Prayut sneed beide hete hangijzers aan in een speech ter gelegenheid van de National Anti-Human Trafficking Day, vrijdag in het Government House.

‘Ik ben bereid de problemen aan te pakken zonder vrees of gunsten. Alle elementen die mensenhandel steunen, moeten geëlimineerd worden, regeringsfunctionarissen of andere diensten gelijk. De mensenhandel heeft inbreuk gemaakt op de rechten en vrijheden van mensen en het principe van mensenrechten ernstig geschonden. Het heeft ook het vertrouwen in het land aangetast, met gevolgen voor de handel, investeringen en veiligheid.’

Uitstel verkiezingen: Laat de bevolking beslissen

7 juni – Uitstel van de verkiezingen met twee jaar om hervormingen mogelijk te maken moet een besluit van de bevolking zijn. De vraag kan worden toegevoegd aan het referendum over de ontwerp-grondwet. Ook andere vragen zouden gesteld kunnen worden, bijvoorbeeld over lokale verkiezingen en het plan voor een nieuwe ethiek assemblee.

Vice-premier Wissanu Krea-ngam reageert met deze uitspraken op het voorstel van enkele NRC-leden om de verkiezingen twee jaar uit te stellen, maar hij vindt het nog te vroeg nu al knopen door te hakken.

‘De regering is niet in de positie om commentaar te leveren, omdat het dan zou lijken alsof we partij kiezen [voor de NRC-leden die het voorstel hebben gedaan]. Ik zeg: het kan gedaan worden, maar of het gedaan wordt is een andere zaak.’

De regering houdt er intussen al rekening mee dat de procedure langer duurt dan gepland. Volgens het huidige tijdschema dient de grondwetcommissie (CDC) haar eindvoorstel begin augustus voor te leggen aan de nationale hervormingsraad (NRC). Het kabinet heeft al besloten de CDC meer tijd te geven om alle wijzigingsvoorstellen [van de NRC en anderen] te beoordelen. Nog geen besluit is genomen hoeveel tijd: dat kan 10 tot 30 dagen zijn, zegt Wissanu.

Ressentiment tegen regering kan toenemen
Worachai Hema, lid van voormalig regeringspartij Pheu Thai, waarschuwt Prayut niet naar de pijpen van de NRC-leden te dansen. ‘Het idee [de verkiezingen met twee jaar opschorten] valt waarschijnlijk verkeerd bij de internationale gemeenschap en critici van de coup. Het ressentiment tegen de regering [die door de coup is geïnstalleerd] kan daardoor toenemen.’

Nattawut Saikuar, kernlid van het UDD (roodhemden), zegt dat de geloofwaardigheid van de regering en Prayut gevaar lopen. ‘De enige legitieme procedure is om verkiezingen te houden en de hervormingen als politiek platform aan te kondigen.’

Voormalig oppositieleider Abhisit (Democraten) en Nipit Intarasombat, vice-partijleider van de Democraten, vragen zich af welke hervormingen de NRC-leden in die twee jaar tot stand willen brengen. Nipit dringt er bij Prayut op aan zorgvuldig te werk te gaan en zich te houden aan de voorgenomen routekaart naar democratie. (Zie pagina Grondwetwijziging)

Transgender lector niet welkom op Thammasat

7 juni – Transgender lector Kath Khangpiboon stapt naar de rechter als een commissie van de Thammasat universiteit morgen bij haar besluit blijft haar niet te benoemen. De commissie ligt dwars, alhoewel de faculteit haar kwalificaties heeft goedgekeurd.

Kath KhangpiboonKath (29), die een BA en MA sociaal werk van de Thammasat heeft, kwam vorig jaar juni als gastdocent te werken bij Thammasat, maar haar benoeming werd in maart ingetrokken. Sindsdien zijn sollicitatiegesprekken gehouden en is ze onder andere psychologisch getest. De beoordeling door de faculteit was over de hele linie ‘very good’.

‘Ik ben door de faculteitscommissie geaccepteerd, maar de universiteitscommissie heeft me afgewezen. Ik weet zeker dat haar besluit met mijn sekse te maken had’, zegt Kath. Dat baseert ze op de motivatie van de universiteitscommissie die liet weten haar niet aan te nemen vanwege ‘inappropriate social media activities’. Morgen bepleit Kath haar zaak voor de commissie, maar ze verwacht niet dat die op haar besluit terugkomt.


 

A deux

’s Nachts de warme waanzin van je lichaam,
borst en borst en buik en klein zwart woud,
wat ben je onder mij, een mooie gekgeworden slang?
nee want je huid is zacht zo zacht zo zacht als
warm zand – maar zachter nog: ik lig in dichte vaste wolken,
waar komt de wind vandaan? de wind is wild vandaag,
er waait vannacht een blinde hete wilde wind.

Hans Andreus (1926-1977)

 

Rijst voor veevoer en ethanol

Bedorven rijst te koop voor veevoer en ethanol

6 juni – De regering overweegt 13 miljoen ton rijst van slechte kwaliteit te verkopen voor de productie van veevoer en ethanol. Van de door de vorige regering opgekochte rijst in het kader van het hypotheeksysteem is 2,6 miljoen ton nog geschikt voor menselijke consumptie en in juni wordt 1,07 miljoen ton geveild. De voorraad staat thans op circa 16 miljoen ton.

Rijsthandelaren denken dat het afstoten van de rijst kan bijdragen tot verhoging van de rijstprijs tot een niveau dat sinds 2013 niet meer is voorgekomen. Bovendien helpt ook El Nino een handje, want die bedreigt de rijstoogst in Azië.

Of de 13 miljoen de gewenste bestemming krijgt, hangt af van de prijs die ervoor gevangen kan worden. Bij een eerdere poging bood de handel 5 baht per kilo, maar die prijs was te laag, zegt vice-premier Pridiyathorn Devakula.

Mamadou Ciss, voorzitter van de Alliance Commodities (Suisse) SA in Geneve, denkt dat de verkoop voor een hausse in de markt kan zorgen, waarbij de prijzen stijgen naar $ 500 per ton of meer. De prijs van Thaise 5% gebroken rijst is dit jaar gezakt naar $ 379 per ton, het laagste niveau sinds januari 2008.

De regering Yingluck begon in oktober 2011 rijst van de boeren op te kopen voor een prijs die circa 40 procent boven de marktprijs lag. Daardoor werd Thaise rijst te duur en verloor Thailand zijn positie als ’s werelds grootste rijstexporteur aan Vietnam en India. (Zie verder pagina Rijst 3)

Landelijk minimumloon vervalt

6 juni – Het voor het hele land geldende minimumdagloon van 300 baht, een initiatief van de vorige regering, vervalt volgend jaar. Teruggekeerd wordt naar het oude systeem waarbij het loon gerelateerd is aan de kosten van levensonderhoud in de desbetreffende provincie/regio.

Daily minimum wages in AseanDit heeft Nakhorn Silpa-archa, permanent secretaris van het ministerie van Werkgelegenheid, vrijdag bekend gemaakt tijdens een seminar voor leden van de looncommissies. Nog onduidelijk is of dit betekent dat het minimum in ‘dure’ provincies omhoog gaat. Het ministerie buigt zich daarover momenteel.

Volgens Nakhorn zal de verandering de concurrentiekracht van Thailand en de werkgelegenheidscijfers verhogen. De leefomstandigheden van werkers zullen er volgens hem door verbeteren en de verschillen in beloning zullen verminderen. Nakorn dringt er bij werknemers op aan hun vakbekwaamheid en productiviteit te verbeteren, want dat zijn de belangrijkste factoren die de hoogte van de salariëring en het inkomen bepalen.

Verhoging minimumdagloon
In oktober vindt een nationale vergadering plaats van alle looncommissies. Ze zijn gevraagd dan met voorstellen te komen. De richtlijnen voor 2016 vormen de basis voor de volgende jaren.

In maart stelde het Thai Labour Solidarity Committee voor het minimumdagloon naar 360 baht op te trekken omdat de kosten van de levensonderhoud sinds 2013, toen het voor het hele land werd vastgesteld op 300 baht, zijn verdubbeld. (Zie pagina Minimumdagloon in discussie)


 

In Nederland…

In Nederland wil ik niet niet leven,
Men moet er steeds zijn lusten reven,
Ter wille van de goede buren,
Die gretig door elk gaatje gluren.
‘k Ga liever leven in de steppen,
Waar men geen last heeft van zijn naasten:
Om ’t krijschen van mijn lust zal zich geen reiger reppen,
Geen vos zijn tred verhaasten.

[…]

J. Slauerhof (1898-1936)

 

Sommai Phasee

OZB en grondbelasting weer in beeld

5 juni – Minister Soammai Phansee (Financiën) heeft zijn zin: de in maart op sterk water gezette OZB en grondbelasting staat bovenaan de agenda van het kabinet. Naar verwachting valt binnen twee maanden een besluit te verwachting over de belasting waartegen te hoop werd gelopen vanwege de toenemende druk op de toch al stijgende kosten van levensonderhoud..

Het ministerie legt nu de laatste hand aan het voorstel, waarna het ter goedkeuring wordt voorgelegd aan het kabinet en de NLA (noodparlement). Volgens de minister legt het tarief geen grote last op de schouders van huiseigenaren in de grote stad. Huizen van boeren op het platteland zijn vrijgesteld van de belasting.

Premier Prayut stak in maart een stokje voor het voorstel vanwege de economische malaise en de mogelijke gevolgen voor de laagst betaalden. De nieuwe belasting is echter hoognodig om de inkomsten van de overheid te verhogen nu grote infrastructurele werken op het programma staan. Een tweede doelstelling is de grote kloof tussen rijk en arm te verkleinen. De verwachte opbrengst bedraagt 200 miljard baht.

Huiseigenaren gaan 0,1 procent van de taxatiewaarde betalen. Grond in gebruik voor agrarische en commerciële doeleinden wordt belast met 0,05 en 0,2 procent respectievelijk. Om de huiseigenaren tegemoet te komen, krijgen ze een belastingaftrek. Agrarische gronden met een waarde van minder dan 1,5 miljoen baht zijn vrijgesteld, hetgeen betekent dat boeren met een stuk grond van 20 tot 30 rai niets betalen.

Het ministerie van Financiën wil de belastingopbrengst opvijzelen van 17 naar 20 procent van het bruto binnenlands product. Het BTW-tarief van 7 procent, dat eind september afloopt, moet ongewijzigd blijven, vindt het ministerie. Wel gaat het proberen mazen te dichten met een boete of gevangenisstraf voor overtreders.

VS: Lof voor arrestaties in mensenhandel

5 juni – De Amerikaanse zaakgelastigde W Patrick Murphy zwaait Thailand in een tweet lof toe voor de voortgang die wordt gemaakt in de strijd tegen de mensenhandel in het Zuiden. In een tweede tweet schrijft hij: ‘We continue to engage with the Government of Thailand to strengthen its efforts to combat migrant smuggling and human trafficking.’

Maar Human Rights Watch is gereserveerd.  ‘Als het Thailand ernst is, moet het iedereen die erbij betrokken is, ongeacht rang of verwantschap, onderzoeken, arresteren en vervolgen. Het is goed dat ze actie hebben ondernomen tegen generaal Manas, maar laten we hopen dat het niet bij deze ene actie blijft, maar het begin is van een grotere inspanning’, zegt Phil Robertson, adjunct-directeur HRW Azië.

Geen borgtocht voor Manas
De provinciale rechtbank van Na Thawi (Songkhla) heeft het verzoek van Manas Kongpan om vrijlating op borgtocht afgewezen. De top militair, tegen wie een arrestatiebevel was uitgevaardigd, meldde zich woensdagochtend bij de Royal Thai Police in Bangkok. Hij ontkent betrokken te zijn geweest bij de smokkel van Rohingya vluchtelingen.

Minister Prawit van Defensie noemt de berichten dat hij Manas de hand boven het hoofd zou willen houden, uit de lucht gegrepen. Hij zegt de verdachte niet persoonlijk te kennen. Woensdag zei Prawit dat Manas tijdens zijn loopbaan veel had bijgedragen aan het land.

Intussen wordt met enige spanning uitgekeken naar het nieuwe Amerikaanse Trafficking in Persons rapport, waarin Thailand vorig jaar op de Tier 3 lijst werd gezet van landen die onvoldoende doen tegen de mensenhandel. Het rapport van dit jaar bestrijkt de periode tot eind maart, aldus de woordvoerder van de Amerikaanse ambassade.

Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Dodenkamp.

 


 

Marc groet ’s morgens de dingen

Dag ventje met de fiets op de vaas met de bloem
ploem ploem
dag stoel naast de tafel
dag brood op de tafel
dag visserke-vis met de pijp
en
dag visserke-vis met de pet
pet en pijp
van het visserke-vis
goeiendag

Daa-ag vis
dag lieve vis
dag klein visselijn mijn

Paul van Ostaijen (1896-1928)

 

Yala drie dagen van bomaanslagen

Bomaanslagen Yala: 22 verdachten aangehouden

4 juni – 65 bommen, sommige niet ontploft, ontploften op 14, 15 en 16 mei op 44 locaties in Yala. Achttien personen raakten gewond en de schade was enorm, de meeste in een meubelwinkel (foto). Dinsdag hield de politie 22 personen aan die verdacht worden van de terreurgolf.

Col Isara Janthakrayom, waarnemend commandant van het 41ste paramilitaire ranger regiment in Raman (Yala), maakte woensdag bekend dat tegen twee verdachten een arrestatiebevel liep en dat drie hebben bekend. Een van hen is een 27-jarige man uit Raman, die beschuldigd wordt van de diefstal van een pickup truck van de autoriteiten, die op 31 mei in het district Yaha onderzoek deden naar de bomaanslagen. Zijn DNA komt overeen met DNA dat is gevonden op een van de plaatsen waar een bom ontplofte.

Col Isara zegt dat het verhoor spoedig zal zijn afgerond. Degenen die onschuldig blijken, worden onmiddellijk vrijgelaten. Hun familieleden zijn al geïnformeerd.

Junta blokkeert forum over mensenrechten

4 juni- De politie heeft een stokje gestoken voor een door de Thai Lawyers for Human Rights  (TLHR) georganiseerd forum met de Foreign Correspondents’ Club of Thailand (FCCT) als gastheer. De TLHR had de bijeenkomst vanvond willen gebruiken om haar rapport over de mensenrechten sinds de coup van 22 mei 2014 te presenteren. Het is de tweede keer dat een forum van de TLHR is geblokkeerd.

De annulering was een reactie op een brief van het politiebureau Lumphini, waarin om ‘medewerking’ werd gevraagd de bijeenkomst te schrappen en het rapport niet vrij te geven. Volgens de politie zouden ’lieden met kwade bedoelingen de gelegenheid kunnen gebruiken om situaties te creëren die chaos zouden kunnen veroorzaken’, aldus het Franse persbureau AFP.

Documentalist Poonsuk Poonsukcharoen zegt dat de bijeenkomst doorgaat ondanks de te verwachten zware politiemacht en dat het rapport wordt gepresenteerd. De paneldiscussie over het rapport vervalt.

De voorzitter van de FCCT laat in een tweet weten dat de brief is ingefluisterd door de NCPO (junta). ‘We moeten ons eraan houden.’

De NCPO-woordvoerder bevestigt dat de bijeenkomst niet mag doorgaan op last van het leger, want de TLHR had er geen toestemming voor gevraagd. De TLHR bracht later een verklaring uit waarin het besluit sterk werd bekritiseerd.

Het gevreesde rapport is overigens al in het bezit van de overheid, want het werd op 8 september overhandigd aan het Dhamrongdhama Centre van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

 


 

De liefde voor de kikker
Er zou een dag komen dat we dit alles zouden opgeven. Toch doet het pijn. Ray, onze Thaise vriendin, staat met een pot met een grote orchidee in haar handen. We hebben haar onze planten beloofd. ‘Pas op’, zegt mijn vrouw, ‘er zitten vier kikkers in.’ Ze kent ze bij name: Geertrude, Hendrik, Sofie en Jolanda. Mijn vrouw zegt ze elke avond voor we gaan slapen even gedag. Eén kikker springt uit de pot. ‘Dat is Geertrude’, zegt mijn vrouw. Ray’s ogen beginnen te glimmen. Ze vangt hem met een snelle beweging van haar hand. ‘Ik ben dol op kikkers’, zegt ze. ‘Geroosterd zijn ze zo lekker knapperig.’
André van Leijen

 

Rohingya protest in Surat Thani

Rohingya protest in detentiecentrum

3 juni – Royingya vluchtelingen in een detentiecentrum in Surat Thani hebben maandag geprobeerd deuren open te breken en ramen in te slaan. De vlam sloeg in de pan omdat ze geen toestemming kregen om Laylat al Baraat (Nacht van de Lotsbezegeling) te vieren, een van de heiligste nachten in de islam. Volgens de autoriteiten was het protest ook gericht tegen het voornemen om hen te repatriëren naar de VS en niet naar Maleisië, waar ze de voorkeur aan geven.

De politie had twee uur nodig om het protest onder controle te krijgen. Bij het doorzoeken van de slaapruimtes vond de politie, die 80 man sterk was, enkele plastic zakken met kleine steentjes, vermoedelijk bedoeld om de ramen te vernielen en naar bewakers te gooien. Tevens werd een grote hoeveelheid voedsel gevonden.

Nadat de rust was weergekeerd, werd prikkeldraad om het gebouw gespannen en meer verlichting aangebracht. De bewaking werd uitgebreid tot 30 man.

Van de 94 Rohingya die in het centrum verblijven, worden 35 beschouwd als slachtoffer van de mensenhandel en de rest als illegale immigranten. Die hadden el eerder enkele keer geprobeerd het centrum te ontvluchten.

De 14e nacht van de islamitische maand Sja’baan wordt Lailat-ul-Baraat genoemd. Allah stelt in deze nacht vast wie er in het komend jaar zullen sterven en wie er geboren zullen worden. Het is een nacht van gebed en meditatie, vergeving van zonden en bepaling van het lot. Deze gebeurtenis wordt ook wel ‘nacht van de vergeving’ genoemd, er wordt aan Allah gevraagd de gestorven hun zonden te vergeven. In de moskee wordt ook druk gebeden ter voorbereiding van de Ramadan die twee weken later begint. (Bron: Wikipedia)

Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Dodenkamp.


 

De nachtegalen

Ik heb van ’t leven vrijwel niets verwacht,
’t Geluk is nu eenmaal niet te achterhalen.
Wat geeft het? – In de koude voorjaarsnacht
Zingen de onsterfelijke nachtegalen.

J.C. Bloem (1887-1966)

 

Manus Kongpan

Hoge legerofficier toch betrokken bij smokkel

2 juni – Bangkok Post had het al gemeld op basis van een anonieme bron en nu blijkt inderdaad een hoge legerofficier te zijn betrokken geweest bij de smokkel van Rohingya vluchtelingen. De provinciale rechtbank van Songkhla heeft een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

De verdachte is luitenant-generaal Manus Kongpan, senior-adviseur van de Royal Thai Police. Hij is tot nu toe de hoogste militair in rang, die sinds de ontdekking van de massagraven op 1 mei verdacht wordt van mensenhandel en -smokkel.

Inmiddels zijn van de 82 verdachten, die een arrestatiebevel aan hun broek hebben hangen, 51 in hechtenis genomen. De overigen zijn op de vlucht of moeten zich nog aangeven, inclusief Manus. Hij heeft wel al contact met de politie opgenomen om een afspraak te maken over zijn overgave.

Manus (58) was vanaf 2007 tot zijn benoeming als adviseur in april werkzaam in het Zuiden. Hij was commandant van de 42nd Military Circle in de provincie Songkhla en hij was als legercommandant verantwoordelijk voor de provincie Chumphon.

Legercommandant Udomdej, die eerder heeft gezegd dat het leger brandschoon was, zegt door de politie op de hoogte te zijn gebracht dat ze zijn ondergeschikte verdenkt. ‘Het arrestatiebevel kwam niet als een verrassing.’ Udomdej geeft de politie de vrije hand om Manus te verhoren. Volgens een legerbron hebben ook premier Prayut en minister Prawit van Defensie het groene licht gegeven. Het ministerie van Defensie is voornemens Manus te schorsen en te ondervragen, aldus de bron.

Zie het eerdere bericht Politie: Hoge legerofficier betrokken bij smokkel van 19 mei.

Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Dodenkamp.


 

Nieuws uit Thailand begint vandaag met een (ironisch) loflied op Rotterdam, mijn geboorteplaats. Mike Boddé trekt alle registers open. Schroom niet op luide toon mee te zingen om zo de dag vrolijk te beginnen.

Koningspaar terug in ziekenhuis

1 juni – Drie weken nadat ze het Siriraj ziekenhuis hadden verruild voor hun zomerverblijf in Hua Hin is het koningspaar zondag abrupt teruggekeerd naar het ziekenhuis. Daar werden ze begroet door een groot aantal Koningsgezinde Thais die gehoord hadden van hun terugkeer. Volgens een communiqué  van het Royal Household Bureau was terugkeer nodig voor een gespecialiseerd routine onderzoek. De gezondheidstoestand van het koningspaar wordt omschreven als normaal.
Volgens Andrew MacGregor Marshall is de koning per helikopter ingevlogen en proberen de artsen de monarch uit alle macht in leven te houden. De kroonprins zou teruggekeerd zijn uit München.

437 straatracers onderschept

1 juni – Het is niet de eerste keer en het zal ook wel niet de laatste keer zijn, want geen groter genoegen voor jongelui om ’s nachts op een motorfiets met een grietje achterop het gashendel open te draaien.

Straatraces Thon Buri in beslag genomen motorfietsenZondagnacht probeerde de politie er weer eens een eind aan te maken. 437 straatracers, waaronder 66 vrouwen en 237 minderjarigen, werden op de Ratchaphruek Road in Thon Buri aangehouden en 272 (soms opgevoerde) motorfietsen (foto) plus 1 auto werden in beslag genomen. Twee jongeren testten positief op het gebruik van drugs.

Daarvoor kwamen 150 man van drie politiebureaus en soldaten in actie met ondersteuning van paramedisch vrijwilligers van de Por Tek Tung stichting. De operatie had ook een mooie naam: Ratchaphruek model to weed out dek waen (street motorcycle racers) and sao sakoy(girls on pillion riders) troubling the city, en was drie weken voorbereid.

Vanuit de kleine zijstraatjes van de Ratchaphruek Road joegen deagenten in wagens met loeiende sirene  de straatracers op. Velen probeerden via de fly-over te ontsnappen, maar daar liepen ze in een fuik.

De straatracers kunnen vervolgd worden voor twee vergrijpen, racen in een openbare ruimte en roekeloos rijden, waarop straffen van respectievelijk zes maanden cel of een boete van 10.000 baht staat en een zelfde straf. De duopassagiers komen er met een lichtere straf. En de ouders, van wie velen hun kroost kwamen ophalen, kunnen vervolgd worden voor overtreding van de Child Protection Act.

straatracers (2)

Jongeren maken met hun opgevoerde motorfietsjes in de weekends wegen in Bangkok onveilig. De meest vermetele scoren de mooiste chicks. Want daar gaat het om: meiden en prestige binnen de groep.

De bendes, de meiden, de pistolen

– straatraces in Bangkok

Woensdagnacht 5 december werd een 17-jarig meisje door een vrachtwagen overreden, nadat ze van een motorfiets was gevallen. Dat meisje was een zogehetenh sagoi girl. Ze zat achterop bij een van de honderd motorfietsers die op de Kanchaniphisek Road (Bangkok) aan het stunten waren.

Op 10 november werden drie jongelui doodgeschoten en vier anderen gewond. Ze maakten deel uit van een motorbende die door een rivaliserende bende achterna werd gezeten, nadat ze beledigingen naar elkaars hoofd hadden geslingerd.

In het weekend van 1 en 2 december werd voor het Rama II ziekenhuis in Bangkok een hulpverlener beschoten. Hij werd aangezien voor een rivaliserend bendelid. Een 17-jarig meisje in de ambulance die hij bestuurde, werd in haar nek geraakt.

Meiden en prestige
In al deze gevallen gaat het om groepen jongeren, die in het weekend en op feestdagen met hun opgevoerde motorfietsjes aan straatraces doen. Waarom? Twee redenen: meiden en aanzien binnen de groep. De jongens met de snelste fietsjes, sommige halen wel 160 km per uur, krijgen de mooiste meiden. De meiden zijn idolaat van de jongens.

De bekendste bende zijn de Vanz Boys (spreek uit: whaanz). Ze racen soms op de Rangsit-Nakorn Nayok Khlong 5, de enige weg in Bangkok waar dat van de politie mag. Andere populaire wegen zijn onder andere Kanchaniphisek, waar dat meisje omkwam, Ratchaphruek, Rama III en Vibhavadi-Rangsit.

De leiders, evenals die van andere bendes, dragen een vuurwapen. Handig als twee bendes met elkaar in de clinch raken en om in de lucht af te vuren als waarschuwing dat de politie een controlepost heeft opgezet. ‘No cops, no fun’, is het motto. De boys die het lukt uit de handen van de politie te blijven, worden beschouwd als helden.

De bende heeft ook een dresscode: de jongens dragen nauwsluitende jeans en een zwart T-shirt, de meiden jeans met afgeknipte pijpen en korte tops. Littekens worden beschouwd als een ereteken.

Voor 8.000 tot wel 40.000 baht worden de fietsen opgevoerd
Een voormalige Vanz Boy runt een werkplaats waar motorfietsen geschikt worden gemaakt voor straatraces. De motor wordt opgevoerd van 125 naar 150 tot 180 cc, alle overbodige toeters en bellen gaan er vanaf om de fietsen zo klein en licht mogelijk te maken. Kosten 30.000 tot 40.000 baht, maar daarvoor heb je dan ook een echte tua lek. De man wordt beschouwd als de beste in zijn branche.

Jeeradetch Jumpapan bediende aanvankelijk in Bang Mot (Bangkok) ook Vanz Boys. Per maand sleutelde hij aan zo’n tien fietsen ad 8.000 tot 10.000 baht per stuk. Maar hij is ermee gestopt. De buurt had genoeg van de herrie en de stank en de overige klanten begonnen hem te mijden. Nu hangt er op de pui van zijn werkplaats een spandoek van de politie met de mededeling dat opvoeren verboden is. De politie laat bij hem haar eigen motorfietsen repareren om de Vanz Boys af te schrikken.

Arrestaties zetten weinig zoden aan de dijk
In Bang Mot vormden de Vanz Boys een groot probleem. Ze maakten de Wutthakat Road onveilig. Op een avond maakte de politie er rigoreus een eind aan door alle straten, zijstraten en sluiproutes af te zetten. Tachtig motorfietsen werden inbeslaggenomen. Sindsdien zijn de boys naar elders uitgeweken.

Politieofficier Sanong Seanmanee van de Vibhavadi-Rangsit verkeersregelkamer heeft het Vanz Laew Pai Nai (Where do the Vanz go?) project opgezet. Hij merkte dat arrestaties weinig zoden aan de dijk zetten op de Vibhavadi-Rangsit Road. ‘De ene week arresteer je honderd man en een week later zijn er weer honderd anderen.’

Zijn mannen bezoeken nu scholen, waar ze de leerlingen uitleggen dat de ouders van straatracers het risico lopen op een gevangenisstraf van 3 maanden en een boete van 30.000 baht. En nadat straatracers zijn veroordeeld, praten ze met de ouders, die vaak geen weet hebben wat hun kids ’s nachts uitvreten.

Het zijn goedbedoelde pogingen maar of ze succes hebben? Teenagers hebben nu eenmaal behoefte aan kicks, leeftijdsgenoten zijn belangrijker dan de ouders. En dat komt allemaal door de vermaledijde hormoontjes die door hun lijf gieren.

(Bron: Spectrum, Bangkok Post, 9 december 2012)

 

Veerboot gezonken; passagiers ongedeerd

1 juni – Een veerboot met werknemers van de rechtbank van Buriram aan boord is zondagavond onderweg van Koh Larn naar Pattaya gezonken. Alle passagiers zijn er zonder kleerscheuren vanaf gekomen dankzij de hulp van schepen in de buurt die op het alarmsignaal van de kapitein afkwamen.

De boot is eigendom van Petchara Boat Co, een bedrijf dat eerder Koh Larn Travel heette en in het nieuws kwam toen in november 2013 een van zijn zeven veerboten kapseisde nadat het een rots had geraakt. Daarbij kwamen zeven toeristen om het leven. De kapitein bleek onder invloed van methamphetamine te zijn. Het schip vervoerde 59 passagiers meer dan toegestaan en het beschikte niet over een voldoend aantal reddingsvesten.

De vergunning van Koh Larn werd in juli ingetrokken en het contract met het district Bang Lamun beëindigd. Wanneer het bedrijf (onder de nieuwe naam) weer een vergunning kreeg, is niet bekend.

Het Marine Department heeft opdracht gegeven het schip te lichten om de oorzaak vast te stellen.

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties