Thais nieuws 1-15 juli

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2015 klik hier, 2014 klik hier, 2013 klik hier, 2012 klik hier, 2011 klik hier, 2010 klik hier.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.

Veel voorkomende afkortingen
Amlo: Anti-Money Laundering Office
BAAC: Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CDC: Constitution Drafting Committee (commissie die de nieuwe grondwet schrijft)
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die beging 2014 gold)
DNP: Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (vergelijkbaar met ons Staatsbosbeheer)
DSI: Department of Special Investigation (vergelijkbaar met de FBI)
FDA: Food and Drug Administration
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
NACC: National Anti-Corruption Commission
NCPO: National Council for Peace and Order (militair gezag)
NLA: National Legislative Assembly (noodparlement)
NRC: National Reform Council (orgaan dat hervormingsvoorstellen moet formuleren)
Obec:  Office of the Basic Education Commission
PACC: Public Sector Anti-Corruption Commission
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (verzette zich tegen de regering Yingluck)
RID: Royal Irrigation Department
UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)

 

Bomaanslag Rangae (Narathiwat)

Bomaanslagen Narathiwat: 1 dode, 10 gewonden

15 juli – Dat moet een enorme klap geweest zijn, want het legerpatrouillevoertuig werd van de weg afgeblazen en kantelde in de berm en het lichaam van het dodelijk slachtoffer belandde 80 meter vanaf de plaats waar de bom ontplofte. De bom, een butagasfles van 50 kilo met explosieven, sloeg een gat van 1,5 meter diep en een diameter van 3 meter in de weg.

De bomaanslag gisterochtend gebeurde toen het voertuig met zeven rangers een kruising passeerde in het dorp Ban Khlong Aidaeng (Narathiwat). De rangers hadden onderwijzers op weg naar een school in Rangae geëscorteerd en waren op de terugweg naar hun buitenpost. Bij de aanslag raakten de overige zes rangers gewond.

Later op dinsdag ontploften nog eens twee bommen, waarbij vier rangers werden gewond. In Cho Airong liep daarbij een pickup truck lichte schade op en in Sungai Padi raakte een patrouillevoertuig in de slip en botste tegen een boom.

Limerick van de dag
Er was eens een hoertje in Patpong
Die had een gespleten slangentong
Ze ontmande menig klant
Uit binnen- en buitenland
Totdat de politie haar bedwong

China’s vertraagde groei bedreigt Thaise export

15 juli – Het kan niet als verrassing komen dat de tragere dan verwachte groei van de Chinese economie gevolgen heeft voor de al kwakkelende Thaise economie. China is niet alleen ’s werelds tweede economische grootmacht, maar ook de fabriek van de wereld. Op export gerichte landen en landen die sterke banden hebben met China, zoals Thailand, worden automatisch getroffen.

Amonthep Chawla, hoofd research bij de CIMB Thai Bank, denkt dat Thailand’s economie in het ergste geval – wanneer China’s jaarlijkse groei 6,5 procent bedraagt – met hooguit 2,5 procent groeit. De export zal dan met 3 tot 4 procent krimpen. Maar hij tilt er niet al te zwaar aan. ‘China’s vertraagde groei is geen systematisch risico zoals de ineenstorting van Lehman Brothers in 2008 omdat China een gesloten economie blijft en de yuan nog niet een wereldmunt is.’

7 procent is aanzienlijke teruggang
CIMB verwacht dat de Chinese economie dit jaar met 6,8 procent stijgt, Thailand’s bbp met 3,3 procent en de Thaise export met 2 tot 3 procent krimpt. De eerste drie maanden van dit jaar bedroeg de stijging in China 7 procent , de kleinste groei in zes jaar. Alhoewel sommigen 7 procent als een enorme stijging beschouwen, maar afgezet tegen het gemiddelde van 9,9 procent tussen 2005 en 2014 is de teruggang aanzienlijk.

Bovendien pakken meer wolken zich samen. De recente koersval op de beurs van Shanghai, waarbij  een fors geldbedrag in rook is opgegaan, kan het topje van de ijsberg zijn. Investeerders zouden nu de neiging kunnen hebben het mes in hun uitgaven te zetten.

Thailand exporteerde in de eerste vijf maanden van het jaar voor US$ 9,55 miljard naar China, 8,2 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Het belangrijkste exportproduct is tapioca ($ 1,15 miljard) gevolgd door rubber ($ 877 miljoen). (Bron: Bangkok Post, 14 juli)

Drinkwater: Het grote hamsteren is nog niet begonnen

15 juli – De bevolking is nog  niet aan het hamsteren van drinkwater geslagen, maar in het noordelijk deel van de hoofdstad, waar problemen met de waterleverantie zijn, beginnen klanten wel meer water te kopen. De producenten en detailhandel bereiden zich intussen voor op een mogelijke toename van de vraag wanneer de droogte erger wordt.

Drinkwater voor de bewoners van ThanyaburiHet ministerie van Handel probeert de geest in de fles te houden. Het benadrukt dat er geen tekort aan water is en drukt de mensen in Pathum Thani op het hart niet in paniek te raken. Het Internal Trade Department houdt de ontwikkelingen scherp in de gaten en alle producenten zeggen dat er  voldoende water is.

De Thai Beverage Group, producent van Chang en Crystal drinkwater, zegt voldoende water te hebben om drinkwater, bier en groene thee te produceren. De productiecapaciteit in alle elf fabrieken bedraagt 100 procent. Mocht zich een tekort voordoen, dan kan de productie met 20 procent worden vergroot.

De Ichitan Group, producent van ready-to-drink groene thee, heeft haar productiecapaciteit met 5 procent vergroot.

Het ministerie van Handel hoopt dat de door het Meteorological Department voorspelde regens later deze maand verlichting brengen. De minister waarschuwt dat tegen profiteurs wordt opgetreden.

Ratana Kitchawan, gouverneur van de Provincial Waterworks Authority, zegt zeker te weten dat Bangkok voldoende water voor consumptie heeft. ‘Maar als de situatie verslechtert en we niet genoeg kunnen leveren, zullen de inwoners van Bangkok moeten leven met brak water.’ (Bron: Bangkok Post, 14 juli)

Zie verder: El Niño blijft actief tot volgend jaar

Eerdere berichten:
14 juli Stoute boeren brengen watervoorziening in gevaar
14 juli Genoeg water voor industrieterreinen Amata
13 juli Kort Nieuws
11 juli Seksritueel roept regen op
10 juli RID: Er dreigt geen tekort aan drinkwater

Opinie: ‘Leger, concentreer je op de echte gevaren’

15 juli – De grootste bedreigingen van de veiligheid in de Andaman zee zijn en blijven de mensenhandel, piraterij en illegale visserij. Die bestrijd je niet met duikboten, schrijft Zachary Abuza, specialist Zuidoost-Aziatische politiek en veiligheidskwesties in een opinieverhaal in Bangkok Post van gisteren. Wat er dan wel valt te bestrijden met de drie in China aan te schaffen onderzeeërs is een raadsel want geen enkel land in de regio vormt een bedreiging voor Thailand.

Abuza wijst ook op enkele andere problemen die door het militair bewind niet adequaat worden aangepakt: het geweld in het Zuiden, terrorisme, narcotica en de schadelijke gevolgen van de klimaatverandering voor de boeren die het al zwaar te verduren hebben.

Het geweld in het Zuiden heeft voor de regering een lage prioriteit, stelt Abuza. Het regime probeert het geweld in te dammen, maar toont weinig politieke wil het conflict op te lossen.

Het militair bewind, luidt zijn conclusie, dient zich te concentreren op herkenbare en huidige gevaren en geen dreigementen te fabriceren om prestige aankopen te rechtvaardigen, die het land zich slecht kan veroorloven en ook niets toevoegen aan de nationale veiligheid. (Bron: Bangkok Post, 14 juli)

El Niño blijft actief tot volgend jaar

15 juli – Wanneer het in september niet regent in het Noorden en Noordoosten zet de droogtecrisis zich tot volgend jaar voort en is het land ‘in dire straits’ (ernstig in gevaar) om directeur-generaal Wanchai van het Meteorological Department (TMD) te citeren. Die mogelijkheid doet zich voor omdat het weerpatroon El Niño, dat droogte in Azië en regens in Amerika veroorzaakt, langer duurt dan verwacht.

Vooralsnog verwacht het TMD dat in augustus tropische buien in de Central Region de huidige te kleine watervoorraad van het Bhumibol en Sirikit stuwmeer aanvullen. Om het tot die tijd uit te zingen, heeft het kabinet dinsdag op verzoek van het RID besloten de wateruitstroom uit de vier grote dammen die de Chao Phraya voeden, met ingang van morgen te reduceren van 28 naar 18 miljoen kubieke meter water per dag.

Premier Prayut heeft de boeren erop gewezen hiermee rekening te houden. De prioriteit ligt bij de drinkwatervoorziening, niet bij irrigatie. De provinciale gouverneurs hebben de opdracht gekregen samen met leger en politie boeren tegen te houden die rond de klok water naar hun akkers pompen.

Het kabinet heeft nog niet besloten of gedupeerde boeren worden gecompenseerd. Het ministerie van Financiën stelt voor hiervoor 60 miljard baht uit te trekken, maar de premier wil dat de autoriteiten eerst uitzoeken om hoeveel boeren het gaat en wat de schade is.

Regenval min 50 procent
Koning Bhumibol heeft toestemming verleend water te onttrekken uit het Rama IX reservoir van de Chaipattana Foundation. Voorzitter prinses Sirindhorn zegt dat mensen die getroffen worden door watertekorten, geholpen moeten worden. Dit ondanks het risico van inzakkingen. De prinses: ‘Dat is alright, maar het water moet eerst gebruikt worden om de mensen te helpen.’

De minister van Landbouw zegt dat vergeleken met vorig jaar de regenval is verminderd met 50 procent. Hij benadrukt dat er genoeg water moet zijn om het oprukken van zout zeewater in de Chao Phraya rivier tegen te gaan, want dan dreigt er in Bangkok brak water uit de kraan te komen.

Kort nieuws woensdag 15 juli

– De onzin die soms gedebiteerd wordt door gezagsdragers, roept de vraag of deze lieden wel goed bij hun hoofd zijn. Neem Tawatchai Samutsakorn, voormalig commandant van het Tweede Legerkorps en thans lid van de NRC (Nationale Hervormingsraad). Hij zegt: De recente bomaanslagen in het Zuiden zijn geïnstigeerd door twee politieke partijen en die partijen genereren fondsen om geweld uit te lokken. Ze mobiliseren ook 1 miljoen mensen om in Bangkok een rally te houden. [Mijn moeder zou zeggen: Waar haalt-ie het vandaan?]

Tawatchai’s uitspraken zijn Pheu Thai [voormalig regeringspartij] en de Democraten [oppositiepartij en eerder korte tijd regeringspartij] in het verkeerde keelgat geschotem. Als Tawatchai zijn eigen beweringen gelooft, moet hij aangifte doen, zegt Democraat Thaworn. Vice-partijleider Nipit vraagt hem namen te noemen.

Pheu Thai-lid Worachai speelt de bal terug: Het NRC-lid keert zich tegen politieke partijen omdat de NRC niets substantieels heeft bereikt. ‘Deze mensen gooien met modder naar anderen om zelf vrijuit te gaan.’

– Stuur de 52 Uighur, die nog in Thailand zijn, niet terug naar China, want daar zijn ze hun leven niet zeker [vrij vertaald], vraagt de Council for Humanitarian Networking of the Sheikhul Islam Office. Ze wijst erop dat de Chinese regering de Uighur in verband brengt met terrorisme zonder die claim behoorlijk te onderbouwen.

De Thaise regering dient, aldus de raad, samen met internationale mensenrechten organisaties de juridische gang van zaken tegen de Uighur, die al gedeporteerd zijn, te volgen en ervoor te zorgen dat die voldoet aan internationale regels op het gebied van mensenrechten en recht. De raad pleit ervoor de beslissing over de resterende Uighur niet uitsluitend te baseren op veiligheidsprincipes maar ook op morele en ethische. Bovendien dient ze uit te leggen waarom de andere Uighur [een groep van 109] zijn gedeporteerd. De moslimwereld is met name geschokt, zegt de raad, dat de uitzetting heeft plaatsgevonden tijdens de Ramadan.

Eerdere berichten:
14 juli Turkije krijgt misschien de 52 achtergebleven Uighur
13 juli Schokkende foto met geblinddoekte Uighur
12 juli Deportatie Uighur: ‘We hebben de juiste keuze gemaakt’
11 juli Thailand stuurt delegatie naar China
10 juli Thailand deporteert 100 Uighur naar China

– Reizigers die in Thailand arriveren, mogen voortaan voor 20.000 baht belastingvrij giften, souvenirs en merkartikelen het land in brengen, tweemaal zoveel als eerder. De versoepeling is een reactie op de devaluatie van de baht en een toename van het aantal Thais die in het buitenland inkopen doen. Wanneer de waarde boven de 20.000 baht uitkomt, dient de handel te worden aangegeven bij de douane en een heffing te worden betaald. Bij overtreding wordt een boete opgelegd van viermaal de waarde van de spullen. Voor tabak en alcohol  blijft de limiet 200 sigaretten, 250 gram sigaretten, sigaren en/of tabak, en 1 liter alcohol.

Charity home Baak Khru Noi in Rat Burana (Bangkok) gaat dicht. Na 30 jaar kan initiatiefneemster Nualnoi Timkul de kosten niet meer opbrengen. Het ‘tehuis’, gevestigd in haar eigen woning, biedt steun aan 65 kinderen, van wie 55 in de leeftijd van 4 tot 15 jaar. De kinderen wonen bij hun ouders, maar Nualnoi betaalt voor hun dagelijkse behoeftes en onderwijs. Nualnoi, bijgenaamd Khru Noi, zegt dat veel mensen financiële hulp hebben toegezegd, maar daarmee kan ze het hooguit twee tot drie maanden uitzingen. Nualnoi kwam eerder in 2010 in de financiële problemen. Ze is toen geholpen en haar financiële huishouding is met hulp van het ministerie van Sociale Zaken en NGO’s gesaneerd.

– Een 22-jarige man draait een jaar de bak in omdat hij in mei het gebouw van de Criminal Court aan de Ratchadaphisek Road (Bangkok) heeft beklad met het anarchie-symbool, een A in een zwarte cirkel.

– De militaire rechtbank van Bangkok heeft tien personen van een ‘anti-monarchie netwerk’ drie c.q. vijf jaar naar de bajes gestuurd. De samensteller van de podcasts, die als majesteitsschennis werden beschouwd,  en zeven personen die ze hadden verspreid, kregen vijf jaar, twee anderen drie jaar. Familieleden braken in tranen uit toen de rechtbank vonnis wees. Ze hadden gehoopt op een voorwaardelijke straf of drie jaar, maar de rechtbank kende geen genade met als verklaring: de overtredingen waren te ernstig om te negeren. (Zie pagina Majesteitsschennis)

– De twee monorail lijnen in het noorden en oosten van Bangkok worden in het tweede kwartaal van 2016 aanbesteed. Het gaat om de Yellow Line, 29 kilometer van Lat Phrao naar Sam Rong (Samut Prakan) en de Pink Line, 34 kilometer van Kae Rai (Nonthaburi) naar Min Buri in het noordoosten van Bangkok. Het project is een zogeheten private-public partnership, waardoor de risico’s worden verdeeld over overheid en particulier bedrijfsleven.

Over de Orange Line, 17 kilometer van MRT-station Thailand Cultural Centre naar Taling Chan, wordt nog overlegd met de bewoners van Huai Khwang, die zich zorgen maken over het tracé. Bij de bouw van dit station is al rekening gehouden met de nieuwe lijn middels een nu nog lege tussenverdieping. Voor alle duidelijkheid: geen monorail.

– Minister Prajin (Transport) heeft opdracht gegeven de CTX 9200 scanners waar de handbagage op Suvarnabhumi doorheen gaat, een goeie beurt te geven, want hoe kan het dat het pistool van Kamronwit, voormalig hoofd van de gemeentepolitie Bangkok, niet is opgemerkt bij zijn vertrek naar Japan. Pas in Tokyo liep hij bij terugkeer tegen de lamp.

Kamronwit keerde gisteren terug naar Thailand nadat het Japanse OM had besloten hem niet te vervolgen. Hij zat er twintig dagen in voorarrest. Naar de zaak wordt door de Thaise politie onderzoek gedaan. De minister wilde er gisteren niet al te veel over kwijt, nu de Amerikaanse Federal Aviation Administration bezig is met een veiligheidsonderzoek. Zie hiervoor het bericht Luchtvaart: Minister niet bang voor FAA inspectie van 13 juli.

Alan Morison en Chutma Sidasathian– De VN Hoge Commissaris voor de Mensenrechten roept de regering op de vervolging van twee journalisten van de nieuwswebsite Phuketwan te staken. Tegen hen is door de marine aangifte wegens smaad gedaan omdat ze in 2013 een artikel hadden gepubliceerd waarin de marine werd beschuldigd van betrokkenheid bij de smokkel van Rohingya vluchtelingen. De gewraakte passage was ontleend aan een bericht van persbureau Reuters. De Australiër Alison Marison en Thaise Chutima Sidasathien (foto) worden ook vervolgd op basis van de draconische Computer Crimes Act.

De HCHR wijst erop dat journalisten het legitieme recht hebben informatie te verspreiden die van algemeen belang is voor het publiek. Phuketwan is, aldus het regionaal kantoor van de HCHR in Bangkok, sinds 1908 een belangrijke bron van informatie over het lot van de Rohingya.

Volgens de verdediging maakt de aanklager niet duidelijk welke schade de marine heeft ondervonden door de formulering dat ‘Thai naval forces’ voordeel hadden van de smokkel.

Zie verder het desbetreffende bericht in Kort Nieuws van gisteren.

– Het is een simpel rekensommetje: 30 procent van de bijvangst door het gebruik van illegale netten bestaat uit jonge visjes, vooral makreel. Als ze met rust worden gelaten, neemt hun gewicht toe met een factor 100. De visvoorraad in de Thaise wateren neemt dan het jaar erop toe met 20 miljoen ton. Wichoksak, lid van de Thai Sea Watch Association, maakte de rekensom onlangs op een seminar over de illegale visserij. [Gezien de huidige totale vangst zal wel 2 miljoen ton bedoeld zijn. Nulletje te veel?]

Jaarlijks wordt 1,1 tot 1,2 miljoen ton vis uit zee gehaald. Van de vis die commerciële trawlers vangen, is 67 procent (600.000 ton) ‘trash’. Deze bijvangst wordt verwerkt in veevoer. De extra 20 miljoen ton vertegenwoordigt een waarde van twee biljoen baht, aldus Wichoksak.Hij dringt erop aan het gebruik van drie soorten netten te stoppen: trawler, push net en electro-fishing.

Volgens adviseur Nitiwhat van de National Fisheries Association Thailand wordt het probleem van de destructieve vismethode al 20 jaar genegeerd. ‘We kunnen het niet langer negeren.’ Maar de abrupte manier waarop de regering er een einde aan maakt, ruïneert de commerciële visserij. ‘Het gaat te snel.’ Hij pleit voor een langetermijnbeleid met restricties op visgebieden en quotering.

Voor alle berichten over de perikelen in de visserij zie de pagina De vis wordt duur betaald.


 

Limerick van de dag
Er was eens een go-go danseres
Die hield ’t publiek goed bij de les
Ze bracht elke goser
onder hypnose
En maakte hen wijs: ik ben topless

Bangkok Book Festival is voor boekenwurmen

Book covers Chuang Moolpinit14 juli – Voor alle duidelijkheid: Bangkok Book Festival 2015 (BBF 2015) is geen boekenbeurs voor koopjesjagers maar een plaats voor schrijvers, lezers, uitgevers en illustratoren om elkaar te ontmoeten, te discussiëren, te netwerken en ideeën uit te wisselen.

Thailand’s eerste literaire festival in het Bangkok Art and Culture Centre biedt van vrijdag tot zondag een uitgelezen programma van lezingen, workshops, de lancering van enkele nieuwe boeken en als hoogtepunt een expositie met boekomslagen van nationaal kunstenaar Chuang Moolpinit (zie illustratie).

Verder aanbevolen een lezing door de bekende Japanse straatfotografe Kayo Ume en Kenny Leck, eigenaar van een onafhankelijke boekwinkel in Singapore.

Creatief directeur van BBF 2015 is Prabda Yoon, SEA Write winnaar en uitgever. De 42-jarige schrijver wordt gezien als fakkeldrager om de kwakkelende Thaise boekindustrie die kampt met een gebrek aan geld, naar de toekomst te brengen. (Bron: Bangkok Post, 13 juli)

Nieuw voorstel voor OZB en grondbelasting ‘eerlijker’

14 juli – Het ministerie van Financiën gaat maar weer eens proberen de handen op elkaar te krijgen voor de nieuwe grond- en onroerendzaakbelasting die in de plaats komt van de lokale development tax en huis- en grondbelasting. Het ministerie hoopt met het introduceren van een progressief tarief de bezwaren weg te nemen die tegen het voorstel zijn gerezen. Het eerdere voorstel zou oneerlijk zijn omdat iedereen hetzelfde tarief betaalt ongeacht de waarde van het onroerend goed.

Voor premier Prayut waren de protesten aanleiding het voorstel tegen te houden en het ministerie te vragen met een alternatief te komen dat geen protesten oproept. Het ministerie meent dat nu gevonden te hebben. Volgens een bron bij het ministerie wordt de inkomenskloof door de nieuwe heffingsmethode verkleind. De belasting zou ook een stimulans zijn voor de economie.

De belasting wordt in 2017 van kracht nadat het Treasury Department 30 miljoen percelen heeft getaxeerd. Tot nu is dat voor 7 à 8 miljoen percelen gebeurd.

Het Fiscal Policy Office van het ministerie bekijkt nog hoe de belastinglast verminderd kan worden voor mensen die onroerend goed erven en het noodgedwongen moeten verkopen omdat ze de belasting niet kunnen opbrengen. De verdeling van gronden en gebouwen in drie categorieën wordt gehandhaafd: agrarisch land, woongebieden en commerciële of braakliggende gronden.

Het ministerie gaat beginnen met lage tarieven in de hoop steun voor het voorstel te verwerven, waardoor de opbrengst het eerste jaar slechts 10 miljard baht bedraagt. Nadien gaat de opbrengst omhoog naar 200 miljard baht. (Bron: Bangkok Post, 13 juli)

Genoeg water voor industrieterreinen Amata

14 juli – De industrieterreinen in Chon Buri en Rayong, die beheerd worden door Amata Corporation Plc, zullen geen gevolgen ondervinden van de droogte die grote delen van Thailand in een wurggreep houdt. Amata zegt lering getrokken te hebben uit de droogtecrisis in 2005, toen fabrieken hun productie moesten beperken omdat er niet genoeg water was.

‘Dit jaar zijn we goed voorbereid op de droogte. We zijn ervan overtuigd dat tekorten niet voorkomen’, zegt Viboon Kromadit, directeur marketing. Hij probeert daarmee een groep investeerders gerust te stellen die bezorgd zijn over de grote droogte, waarvan de agrarische sector al de dupe is.

Maar ondanks zijn geruststellende woorden blijven investeerders klagen dat het watermanagement van Amata ‘niet erg goed’ is. Ze wijzen erop dat de ambtelijke diensten die verantwoordelijk zijn voor het waterbeheer, langs elkaar heen werken. Sommige bedrijven met uitbreidingsplannen overwegen daarom te verhuizen naar de oostelijke zone, waar het watermanagement beter is dan in andere industriegebieden, zoals Ayutthaya dat bij de grote overstromingen in 2011 het hardst getroffen werd.

Een zwaar jaar voor bedrijven
Amata heeft de zorg voor ruim duizenden fabrieken: 700 op Amata City in Chon Buri en 300 op Amata Nakorn in Rayong. 60 procent zijn Japanse bedrijven, de overige investeerders komen uit China, de VS, de EU, Engeland en Thailand. Amata beschikt nog over 1.400 rai land dat voor de verkoop wordt ontwikkeld.

‘Dit jaar is een zwaar jaar voor bedrijven’, zegt Viboon. ‘Niet alleen de Thaise economie maar ook de wereldeconomie beweegt zich in neerwaartse richting.’ Het bedrijf kijkt met argusogen naar China om te zien of de Chinese economische problemen gevolgen zullen hebben voor de integratie van de Asean Economic Community en de Thaise economie. (Bron: Bangkok Post, 11 juli)

Chao Phraya dam (Chai Nat)

Stoute boeren brengen watervoorziening in gevaar

14 juli – Boeren in Chai Nat, Nakhon Sawan en Lop Buri pompen water rond de klok naar hun land, waardoor de watervoorziening in Lop Buri, Ayutthaya en Pathum Thani in gevaar komt. Normaal wordt water uit de Chao Phraya rivier in het Chai Nat-Pasak kanaal gepompt, maar het kan de waterleidingbedrijven in die provincies thans niet bereiken.

Suchart Charoensri, RID-directeur in het district Manorom (Chai Nat), gaat het leger vragen de boeren te zeggen dat ze zich zich aan de voorgeschreven tijden moeten houden.

De wateruitstroom van de Chao Phraya dam (foto) is vergroot om de waterproductie in de bedreigde provincies veilig te stellen. Maar de waterstand ten noorden van de dam is uiterst laag als gevolg van de wateronttrekking door de stoute boeren. De waterstand bedraagt nu 13,23 meter boven zeeniveau, terwijl 14 meter het kritieke niveau is.

In Thanyaburi (Pathum Thani) is maandagavond de waterleverantie hervat, nadat die zondagochtend stil kwam te liggen. De redding kwam van het RID dat water naar de khlong Rapeepat omleidde. Verder zijn waterwegen uitgebaggerd om water naar het waterleidingbedrijf te leiden. Maar het leed is nog niet geleden. Rekening moet worden gehouden met nieuwe tekorten want de Provincial Water Authority heeft niet genoeg water. Ze beschikt weliswaar over een alternatieve waterbron, een vijver van 30 rai eigendom van een bedrijf, maar dat water is slechts voldoende voor 15 dagen.

Het Royal Irrigation Department gaat het kabinet toestemming vragen de wateruitstroom naar de Chao Phraya rivier met ingang van donderdag terug te brengen van 28 miljoen naar 18 miljoen kubieke meter water per dag, zodat er voldoende water voor consumptie is tot volgende maand. [Om welke dammen het gaat, vermeldt het bericht niet.]

Indien het wateraanbod onder het verwachte niveau blijft, wordt gezocht naar meer waterbronnen, zoals vijvers in de Chaipattana Foundation en Rama 9, en naar grondwater. [Deze informatie zegt me niets.]

Zie ook het bericht op de homepagina over de situatie in Bangkok.

Turkije krijgt misschien de 52 achtergebleven Uighur

14 juli – De 52 Uighur vluchtelingen die nog in Thailand zijn, worden mogelijk gerepatrieerd naar Turkije alhoewel ook China om hun uitlevering heeft gevraagd. ‘We moeten hun nationaliteit verifiëren en nagaan of ze betrokken zijn geweest bij misdrijven. Als ze onschuldig zijn, worden ze naar Turkije gedeporteerd’, zette premier Prayut gisteren de deur op een kier, nadat het land overstelpt was met kritiek op de uitzetting van 109 Uighur naar China, wat volgens sommige critici neerkomt op een doodvonnis.

Morgen vertrekt een delegatie onder leiding van secretaris-generaal Anusit van de National Security Council naar China om te controleren hoe de 109 behandeld worden. Anusit: ‘Ik wil benadrukken dat Thailand geen voordeel heeft behaald uit de deportatie’, een bewering die haaks staat op Thailands relatie met China, zoals Thitinan Pongsudhirak gisteren in de krant betoogde.

Thitinan, die momenteel de Sir Howard Kippenberger Chair aan het Centre for Strategic Studies van de Victoria universiteit in Nieuw-Zeeland bezet, wijst op de geplande aankoop van drie Chinese duikboten. ‘Wanneer de deal doorgaat verschuift Thailand’s geopolitieke positie van dekkingsbeleid tussen de grote machten naar een onevenwichtige omarming van Beijing.’ Vrij vertaald: Thailand schurkt tegen China aan.

Een voormalige niet bij name genoemde diplomaat zegt dat de Uighur-kwestie Thailand in een lastig parket heeft gebracht, alhoewel de controles op nationaliteit en strafblad voldeden aan de internationale regels. ‘De regering vond de vijandige reactie op de deportatie minder belangrijk dan de mogelijke handelssancties van China wanneer het Chinees verzoek zou worden afgewezen.’

Veel vertrouwen in de houding van China ten opzichte van minderheidsgroepen heeft hij niet. ‘We hebben gezien hoe de Chinese regering is omgegaan met minderheden zoals de dissidenten in Hong Kong. Ze gaven niet toe.’

Eerdere berichten:
13 juli Schokkende foto met geblinddoekte Uighur
12 juli Deportatie Uighur: ‘We hebben de juiste keuze gemaakt’
11 juli Thailand stuurt delegatie naar China
10 juli Thailand deporteert 100 Uighur naar China

Kort nieuws dinsdag 14 juli

– Ambtenaren en functionarissen van buitenlandse diensten die zich schuldig hebben gemaakt aan corruptie, krijgen in het uiterste geval de doodstraf. De geamendeerde Organic Law on Counter-Corruption, donderdag gepubliceerd in de Royal Gazette, voorziet in een straf die beschaafde landen al lang hebben afgeschaft. De NACC, verantwoordelijk voor de wet, verdedigt de doodstraf.

‘Corruptie ten koste van geld van de overheid is een ernstig vergrijp’, zegt secretaris-generaal Sansern. En dat blijkt wel uit de strafmaat: een gevangenisstraf van 5 tot 20 jaar, levenslang of executie en boetes van 100.000 tot 400.000 baht. De verjaringstermijn blijft ongewijzigd op 20 jaar.

Het is de regering ernst met de strijd tegen corruptie. Ambtenaren die corrupt gedrag van hun ondergeschikten negeren of verdoezelen, worden aangepakt op basis van artikel 44 van de interim-grondwet, dat de premier de bevoegdheid geeft te doen wat hem goed dunkt. Tot nu toe zijn 115 ambtenaren geschorst wegens vermoedens van corruptie. Ook aan de hand van belastingaangiftes van ambtenaren en particulieren die werk voor de overheid uitvoeren, wordt gezocht naar onregelmatigheden.

– Minister Paiboon (Justitie) heeft de Franse ambassadeur gisteren gevraagd drie Thai te laten uitwijzen die asiel zoeken in Frankrijk omdat ze in Thailand beschuldigd zijn van majesteitsschennis, een beschuldiging die vaak tot doel heeft politieke tegenstanders een kopje kleiner te maken. De drie zijn een studente en docent geschiedenis van de Thammasat universiteit en een roodhemd leider. Het bericht vermeldt niet wat de reactie van de ambassadeur was. (Zie pagina Majesteitsschennis)

Benzinestation Muang (Yala)– De PAO’s [Provinciale Staten] in de drie zuidelijke provincies stellen de nieuwe belasting van 5 satang per liter op brandstofverkopen voor onbepaalde tijd uit. Ze buigen voor de protesten van pomphouders, die gisteren hun benzinestation tot ongenoegen van automobilisten en motorrijders sloten.

Het uitstel werd bekend gemaakt na een vergadering van PAO’s, detailhandel en overheidsdiensten in het Provinciehuis van Narathiwat, waarna de benzine weer vrijelijk stroomde. Volgens de pomphouders zou doorberekening van de belasting ten koste gaan van hun omzet en automobilisten zouden kunnen overstappen op gesmokkelde benzine.

– Het leger heeft de bewaking langs de rivier Sungai Kolok aan de grens met Maleisië verscherpt. De versterking is een reactie op de bomaanslagen van vorige week, die door Maleisiërs in samenwerking met lokale militanten zouden zijn uitgevoerd.

Dat vermoeden is gebaseerd op camerabeelden. Daarop is te zien dat de verdachten naar een magazijn op weg zijn, waar later een bom ontplofte. De politie vermoedt ook dat explosieven vanuit Maleisië naar Sungai Kolok zijn gesmokkeld.

Bij een school in Yaring (Pattani) zijn gisterochtend twee paramilitaire rangers gewond geraakt, toen een bom ontplofte. Ze begeleidden onderwijzers, maar die bleven ongedeerd.

Politiecommissaris Somyot zei gisteren dat de veiligheid in het Zuiden, vergeleken met vorig jaar, is verbeterd. NSC secretaris-generaal Anusit schrijft dit toe aan ontwikkelingsprojecten, die de vrede in de regio helpen herstellen. Hij riep de bevolking op het geweld te veroordelen.

– Na een voorarrest van twintig dagen is voormalig commissaris van de gemeentepolitie Bangkok Kamronwit in Japan vrijgelaten. Hij gaat niet vervolgd worden, maar mag Japan 1 tot 3 jaar niet meer in. Kamronwit werd bij vertrek op luchthaven Narita in Tokyo aangehouden omdat hij een wapen in zijn handbagage had. Vandaag arriveert hij in Bangkok. Of hij hier vervolgd wordt omdat hij het wapen ook op Suvarnabhumi bij zich had, is niet bekend.

– Leden van het Save Andaman from Coal Network zijn voor het ministerie van Toerisme en Sport vrijdag begonnen aan een hongerstaking. Ze protesteren tegen de plannen om een kolencentrale in Krabi te bouwen.

– Op de rivieroever bij de Khlong Por brug in Sikao (Trang) is het lichaam van een buitenlander aangespoeld. De man, die gisterochtend werd gevonden, is nog niet geïdentificeerd.

– De vrouw die op Facebook het bericht had geplaatst dat premier Prayut en diens echtgenote 10 miljard baht hadden overgemaakt naar Singapore, is door de krijgsraad na storting van een borgtochtsom van 100.000 baht vrijgelaten. De krijgsraad oordeelde dat ze geen vluchtrisico vormt en stelde als voorwaarde dat ze niet aan politieke activiteiten deelneemt.

– Vanaf vandaag tot donderdag staan twee journalisten van de nieuwswebsite Phuketwan terecht wegens een publicatie in 2013 over de rol van de marine bij de smokkel van Rohingya vluchtelingen. De marine is bereid haar aanklacht wegens smaad in te trekken, mits ze hun excuses aanbieden, maar het tweetal weigert dat.

Ze zeggen niets verkeerds te hebben gedaan. Bovendien worden ze ook vervolgd op basis van de Computer Crimes Act en die vervolging zou niet vervallen. De gewraakte passage was overigens niet door hen geschreven maar ontleend aan een Reuters bericht, dat bekroond is met een Pulitzer prijs. Indien ze schuldig worden bevonden, kunnen ze maximaal zeven jaar achter de tralies belanden.

– Winkelcentrum The Mall biedt een stuk land van 7,5 rai bij de Bang Na kruising aan voor het nieuwe eastern inter-city busstation. Thans vertrekken de bussen vanaf het busstation Ekamai, dat op een uiterst ongelukkige plaats ligt. [Voor wie de situatie kent, behoeft dit geen toielichting.]

De King Mongkut’s University of Technology Thonburi heeft de opdracht gekregen een studie te verrichten naar een nieuwe bestemming voor Ekamai. De exploitant van het busstation, Transport Co, heeft dringend behoefte aan een nieuwe inkomstenbron omdat de verdiensten teruglopen. De maatschappij ondervindt concurrentie van de budget luchtvaartmaatschappijen en het toenemend particulier autovervoer. Ze overweegt ook het zuidelijk busstation te verplaatsen, wanneer de huisbaas de lease die in 2025 afloopt, niet wil verlengen.


 

Limerick van de dag
Er was eens in Ee een vrolijk mens
Die reed graag in een Mercedes Benz
Maar ze had geen geld
Het zei hier gemeld
Het bleef dus een onvervulde wens

Schokkende foto met geblinddoekte Uighur

13 juli – Zo langzamerhand begin ik te twijfelen aan de verstandelijke vermogens van de Thaise autoriteiten – of eigenlijk doe ik dat al langer. Bangkok Post opent vandaag met een schokkende foto, ontleend aan een journaaluitzending van de Chinese staatstelevisie CCTV.

Dit is het beeld: de 109 Uighur vluchtelingen die door Thailand naar China zijn uitgewezen, in een vliegtuig. Allen met een zwarte kap over hun hoofd en naast elk een Chinese agent. De locatie is onbekend. Het bericht vermeldt ook niet of het om een Thais toestel gaat en of de vluchtelingen vanaf het vertrek in het donker hebben gezeten.

De Thaise regering, die eerder tegen alle internationale kritiek in (UNHCR: In strijd met het internationaal recht) de deportatie stug verdedigde, verdedigt nu weer de wijze van afvoeren. ‘Het is een deel van de veiligheidsmaatregelen van de Chinese autoriteiten’, aldus regeringswoordvoerder Weerachon. Ze namen geen risico uit angst dat de Uighur het vliegtuig zouden kapen of weerstand zouden bieden. De tv meldde dat dertien van hen verdacht worden van terrorristische activiteiten.

Weerachon  verklaarde eerder dat Beijing Bangkok de verzekering heeft gegeven dat de vluchtelingen een rechtvaardige behandeling krijgen. China laat nu weten dat waarnemers en internationale organisaties welkom zijn om de rechtszaken tegen de verdachten te volgen.

Voorzitter Angkhana van de Working Group for Peace and Justice, noemt de behandeling van de vluchtelingen in het vliegtuig ‘onmenselijk en wreed’. De behandeling is in strijd met de verzekering die premier Prayut heeft gegeven dat de Chinese autoriteiten de vluchtelingen netjes zouden behandelen. Ze wijst er ook nog eens op dat de uitwijzing in strijd is met de Convention against Torture and Other Cruel, Inhumane or Degrading Treatment or Punishments, die notabene door Thailand is ondertekend. Sommige critici noemen de deportatie een ‘doodvonnis’.

Het openingsartikel van de krant vermeldt verder uitgebreid de voorgeschiedenis, een gebruik dat in de Nederlandse journalistiek ondenkbaar is. Het vult natuurlijk wel snel de krant, waardoor de redacteur eerder naar huis kan.

In Nederland doen we het zo. Eerdere berichten:
12 juli Deportatie Uighur: ‘We hebben de juiste keuze gemaakt’
11 juli Thailand stuurt delegatie naar China
10 juli Thailand deporteert 100 Uighur naar China

De foto kan ik helaas niet tonen, want er rust copyright van Reuters op. Klik hier voor de foto.

Vliegtuigen op Suvarnabhumi

Luchtvaart: Minister niet bang voor FAA inspectie

13 juli – Hoe voorspelbaar zijn vaak uitspraken van bewindslieden. Minister Prajin (Transport) is vol vertrouwen dat het land de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) kan overtuigen dat het voldoet aan de internationale luchtvaartveiligheidseisen. Tja, wat moet je anders zeggen…?

Vandaag begint een inspectie van vijf dagen door de FAA. Dat is dan de tweede maal dat de Thaise luchtvaart wordt beoordeeld, want de International Civil Aviation Organisation (ICAO) deed dat al een keer in januari en trok in juni de rode kaart toen bleek dat Thailand te weinig vorderingen maakte bij de reorganisatie van de eigen luchtvaartdienst TCAD.

De FAA duikt in het werkproces van de TCAD en brengt een bezoek aan Thai Airways International, de enige Thaise luchtvaartmaatschappij die op de VS vliegt. De  minister denkt de FAA te kunnen overtuigen middels ‘documenten’ en ‘een plan’. Niettemin durft hij niet te gissen wat de uitkomst van de FAA inspectie is. ‘Als de FAA een goede partner van Thailand wil zijn, moet ze ons een kans bieden.’

Overigens krijgt Thailand van oktober tot maart hulp van Japan bij de grote schoonmaak van het TCAD. En vanaf april volgend jaar gaan het TCAD en het Japan Civil Aviation Bureau samenwerken. TCAD-directeur Parichat zegt dat het Flight Operating Inspector Manual en Air Operating Certification Requirement klaar zijn. Deze week wordt de staf vertrouwd gemaakt met beide.

Zie voor alle berichten over de luchtvaartperikelen de pagina Luchtvaartdienst onder vuur.

Duimen draaien op de Mae Klong vismarkt

Trawlers kampen met tekort aan bemanning

13 juli – Om een bekende uitspraak om te draaien: elk voordeel heeft zijn nadeel. De visserij kampt nu met een ernstig tekort aan arbeidskrachten omdat velen vertrokken zijn tijdens de controle op vergunningen. Werkgevers in sommige kustprovincies vragen de regering daarom een nieuwe registratie van migranten te openen om de vacatures te kunnen opvullen.

Sinds 1 juli zijn de trawlers aan strenge eisen gebonden. Veel varen niet uit angst voor boetes, maar de lonen van de bemanning moesten wel doorbetaald worden. ‘Het gaat van kwaad naar erger’, zegt een reder in Hat Yai (Songkhla). ‘We kunnen niet vissen omdat we niet voldoende bemanningsleden hebben, maar we moeten hen wel betalen.’ In zijn geval vertrokken vijf man, nadat ze hun salaris hadden ontvangen.

Ook in Bang Pakong (Chachoengsao) blijven sommige boten aan de kant vanwege een tekort aan bemanningsleden. Een reder vraagt de regering de regels te versoepelen en familieleden van vissers jonger dan 18 jaar tijdelijk toe te staan een handje te helpen totdat de nieuwe registratieronde begint. Ze noemt het onredelijk [klaag, klaag] dat de werkgevers voor de registratiekosten moeten opdraaien, want de geregistreerde vissers werken een paar weken en nemen dan ontslag om een beter betaalde baan te zoeken [Geef ze eens ongelijk].

De voorzitter van de Phan Thai Norasing vissersgroep maakt het helemaal bont. Hij wil dat de regering het verbod op ‘destructieve’ visnetten opheft, wanneer door boten met hooguit een bemanning van 1 of 2 personen gevist wordt op klein grut, zoals kril (een schaaldier) en kleine garnalen. Dat zou niet schadelijk zijn voor het zeemilieu.

Voor alle berichten over de perikelen in de visserij zie de pagina De vis wordt duur betaald.

Foto: De Mae Klong vismarkt in Songkhram. De aanvoer stokt omdat trawlers aan de kant blijven.

Kort nieuws maandag 13 juli

– Meer waternieuws in aansluiting op het openingsbericht op de homepagina. De bewoners van de andere districten in Pathum Thani worden niet gedupeerd door het uitvallen van het waterleidingbedrijf, want zij krijgen water uit de Chao Phraya.

De kraan van bewoners in Lop Buri druppelt. Ze kampen al drie dagen met tekorten  omdat de waterstand in het Chai Nat-Pasak kanaal is gedaald. Dit wordt veroorzaakt door boeren die water uit het kanaal pompen om hun rijst te redden. De boeren trekken zich niets aan van het verzoek om daarmee te stoppen.

Het hoofd van het Regional Irrigation Office 10 zegt dat geprobeerd wordt het kanaal aan te vullen met water, zodat er voldoende drinkwater is [waar dat vandaan moet komen, vermeldt het bericht niet].

Vandaag buigt een commissie van het RID zich over de wateruitstroom van ’s lands vier grote stuwmeren: Bhumibol (Tak), Sirikit (Uttaradit), Kwae Noi Bamrung (Phitsanulok) en Chai Nat en Pasak Jolasid (Lop Buri). Topics zijn het klimaat en de regenval.

– Gehandicapten, of zoals we tegenwoordig moeten zeggen ‘mensen met een beperking’: laat u niet bedotten door lieden die zeggen u te kunnen helpen met het verstrekken van hulpmiddelen van het Land Transport Department (LTD). Het LTD waarschuwt dat enkele oplichters op deze manier geld uit de zak proberen te kloppen van verkeersslachtoffers. Ze beweren te kunnen zorgen voor rolstoelen, krukken en protheses van het Road Safety Fund van het LTD.

Het LTD zegt nimmer ambtenaren op pad te sturen; gehandicapten dienen zelf bij het fonds een aanvraag in te dienen. Uit het fonds zijn tot nu toe 9.000 gehandicapten geholpen. Het fonds wordt gefinancierd uit de opbrengst van veilingen van nummerplaten met ‘beautiful numbers’.  [Is het Thais bijgeloof toch nog ergens goed voor.]

Het ministerie van Volksgezondheid heeft een team van artsen en vrijwilligers het land ingestuurd om mensen zonder benen te registreren. Zo’n tienduizend personen die een been hebben verloren, zijn nog steeds niet in staat een beroep te doen op de prothesedienst van het ministerie. [Hoezo?]

– Hoe gemakkelijk is het om high te worden. Je koopt bij een drogist/apotheek anti-allergie pillen, pijnstillers en/of een hoestdrankje, mengt het met een drankje en je hebt een perfecte cocltail om te zweven. Het Office of the Narcotics Control Board gaat er wat aan doen.

De politie en ambtenaren van de FDA gaan steekproefsgewijs in gebieden waar jongeren de medicijnen kopen, controleren, met name in Bangkok. Het ONCB vraagt de drogisten medewerking te verlenen en zal strenge actie ondernemen tegen degenen die de wet overtreden. De verkoop van de medicijnen is alleen toegestaan in door de FDA gecertificeerde winkels. De medicijnen mogen niet verkocht worden aan jongeren die er misbruik van maken.


 

Limerick van de dag
Er was eens een hippie uit Terdiek
Die hield nogal van harde muziek
Voor Thaise disco’s
Was hippie weerloos
Die zijn qua volume heel uniek

Deportatie Uighur: ‘We hebben de juiste keuze gemaakt’

12 juli – Thailand houdt stug vol dat het voldaan heeft aan het humanitair recht door 109 Uighur vluchtelingen terug te sturen naar China. Dit zegt minister Tanasak van Buitenlandse Zaken in reactie op een verklaring van de EU waarin de deportatie in strijd met het internationaal recht wordt genoemd.

Beijing heeft het ministerie verzekerd, aldus Tanasak, dat de Uighur een behoorlijke behandeling krijgen. ‘We hebben de juiste keuze gemaakt.’ Het ministerie heeft naar landen die daar anders over over denken, een brief gestuurd waarin het besluit wordt toegelicht. Het bericht dat sommige Uighur gevlucht zijn en onderweg naar China om het leven zijn gekomen, noemt hij ‘absolute nonsens’.

De uitzetting heeft tot fel verzet in Turkije geleid, dat culturele en religieuze banden met de Uighur heeft. Met het oog daarop is de bewaking van Thaise ambassades en consulaten opgevoerd en zijn Thais die in het buitenland wonen, gewaarschuwd.

Minister Suwaphan (PM’s Office) zegt dat de regering landen met relatief grote groepen Uighur, zoals Frankrijk, Australië, de VS en Japan, scherp in de gaten houdt. Volgens hem kunnen de betrekkingen tussen China en Thailand verslechteren wanneer Thailand weigert de Uighur die in China de wet hebben overtreden, naar andere landen stuurt.

Van de 60 Uighur die zijn achtergebleven in Thailand, zijn inmiddels 8 naar Turkije gestuurd, waarmee het totaal aantal Uighur dat een veilig onderkomen heeft gevonden in Turkije op 180 komt. Van de resterende 52 moet de nationaliteit nog worden vastgesteld.

Eerdere berichten:
11 juli Thailand stuurt delegatie naar China
10 juli Thailand deporteert 100 Uighur naar China

Kort nieuws zondag 12 juli

– Opstandelingen hebben weer dood en verderf gezaaid in het Zuiden van Thailand. In Narathiwat en Songkhla kwamen vrijdagavond bij aanslagen zes personen om het leven en raakten elf gewond. Doelwitten waren twee restaurants, een hotel, een winkel met auto-onderdelen, een winkel met bouwmaterialen, een groothandel en een karaokebar.

Bomaanslag Narathiwat 10 juliAan de hand van camerabeelden probeert de politie de daders te achterhalen. Ze denkt dat de aanslagen in het district Sungai Kolok (Narathiwat) door één groep zijn uitgevoerd. De politie in Songkhla vermoedt dat de daders eerder aanslagen pleegden op Koh Samui (april), Betong (Yala), Sadao (Songkhla) en Hat Yai. Deze groep concentreert zich op plaatsen die economisch van belang zijn.

Acht religieuze organisaties in het Zuiden hebben de aanslagen gisteren scherp veroordeeld. Ze roepen de bevolking op het geweld af te wijzen omdat het niet alleen mensen en eigendommen schaadt, maar ook de Ramadan stoort.

– In een magazijn in de provincie  Mukdahan heeft de politie 12 ton diepvries buffeltongen ter waarde van 3 miljoen baht onderschept. Acht personen werden aangehouden. De smokkelaars werden op heterdaad betrapt toen ze bezig waren dozen op pickup trucks te laden. De verboden waar was over water vanuit Laos naar Thailand gesmokkeld. De delicatesse, afkomstig uit India, was bestemd voor klanten in Bangkok, Khon Kaen en Nakhon Pathom. De politie was getipt.

– In het onderzoek naar de moord op entertainment tycoon Somyos Suthangkura, op 29 juni in een restaurant in Suan Luang (Bangkok), zijn aanzienlijke vorderingen gemaakt, zegt waarnemend CSD-hoofd Akkaradech. De politie beschikt over vingerafdrukken op een motorfiets die bij de beschieting gebruikt zou zijn.

De vingerafdrukken en DNA, afgenomen van twee verdachten, die vorige week zijn aangehouden, worden thans onderzocht. Op camerabeelden is te zien hoe een van de verdachten het slachtoffer benadert en van dichtbij op hem vuurt. Het tweetal is aangehouden op basis van verklaringen van getuigen die hen op compositiefoto’s herkenden.

De politie stuurt een speciaal team naar Phetchaburi en Prachuap Khiri Khan om meer bewijs te zoeken. Vermoed wordt dat anderen bij de moord betrokken waren. Het motief kan gokgelden zijn of een juridisch geschil.

– Moet je niet doen, de hond van de buren een kopje kleiner maken want dat is in strijd met de vorig jaar herziene wet tegen dierenmishandeling. Een dorpshoofd in Sakhon Nakhon maakte zich er schuldig aan en gaat vervolgd worden. Hij zou de 5-jarige Siberian husky van de buurvrouw zwaar hebben toegetakeld. Een dorpeling ontfermde zich over het gewonde dier, maar het dorpshoofd liet het beest ontvoeren en doden. Het dorpshoofd zegt dat hij kwaad was omdat de hond enkele eenden van hem had dood gebeten.

– Twee mannen die donderdagnacht zeven kruidenierswinkels in Bangkok hebben overvallen, zijn gisteren aangehouden. Ze maakten bij hun strooptocht 25.600 baht buit. Op camerabeelden is te zien hoe een van de verdachten na een overval een wai maakt naar het geschrokken personeel. Beide verdachten hebben bekend. Tijdens hun verhoor leken ze onder invloed, hetgeen nog bevestigd moet worden door een drugs en alcoholtest.

– Een kabelbaan in Samut Prakan om het alleraardigste oude district Phra Samut Chedi te ontsluiten voor toeristen: dat lijkt de PAO (Provincial Administration Organisation, vergelijkbaar met onze Provinciale Staten) wel wat. De kabelbaan zou moeten beginnen bij het nieuwe eindpunt van de Green Line, die wordt verlengd van Bearing naar Samut Prakan, en over de rivier Chao Phraya moeten lopen naar Phra Samut Chedi. De kosten worden geschat op 400 miljoen baht. Het King Mongkut Institute of Technology Ladkrabang maakt het ontwerp en doet een milieu-effectrapportage.

– Dat wordt overwerken voor het Marine Department. Het moet zich door zo’n zevenduizend aanvragen voor certificering van werknemers op trawlers worstelen. Het gaat om stuurlieden en machinisten die thans niet over de vereiste papieren beschikken.

Certificering is een nieuwe eis van de regering om schoon schip te maken in de sector en een handelsboycot van de EU te voorkomen. De EU heeft Thailand zes maanden de tijd gegeven om te voldoen aan de IUU-regeling (Illegal, Unreported and Unregistered).

Het Command Centre for Combating Illegal Fishing heeft vorige week besloten kleine, lokake visboten te ontzien bij de strijd tegen IUU-vissen.

Voor de eerdere berichtgeving over de perikelen in de visserij zie de pagina De vis wordt duur betaald.


 

Seksritueel roept regen op

11 juli – Geloof het of niet, maar seks kan regen opwekken. Bewoners van het door extreme droogte getroffen dorp Ban Na Takrud in Phetchabun hadden het al geprobeerd met andere rituelen, maar die hadden geen effect.

Twee figuren van klei die de liefde bedrijven en een derde die toekijkt, geplaatst bij de toegang tot het dorp, deden wel de truc. Donkere wolken pakten zich samen boven het dorp. Eerst begon het te druppelen en daarna kwam de regen met bakken uit de hemel.

Internetgebruikers die het bericht (met foto) lazen, betichten de dorpelingen van bijgeloof. Maar de dorpelingen zitten er niet mee. Het oude ritueel bleek nog even krachtig als altijd en heeft bovendien als voordeel dat het effect 100 jaar duurt.

De man en vrouw die innig verstrengeld liggen, heten Mek (wolk) en Fon (regen), degene die toekijkt Mok (mist). De vrijage heeft tot doel de goden in verlegenheid te brengen, zodat ze regen brengen om de kleifiguren weg te spoelen.

Voor de oogst kwam de goddelijke interventie overigens te laat. De rijst is niet meer te redden.

Uighur vrouwen en kinderen maart 2014

Thailand stuurt delegatie naar China

11 juli – Geschrokken van de golf van kritiek op de deportatie van honderd Uighur vluchtelingen, stuurt de regering een delegatie waarnemers naar China om na te gaan hoe ze behandeld worden. Bangkok vraagt Beijing ook internationale organisaties zoals het International Committee of the Red Cross toe te laten.

Moslim- en mensenrechtengroepen hebben de regering ervan beschuldigd de Uighur gezinnen te hebben gesplitst door de mannen naar China te sturen en de vrouwen en kinderen naar Turkije, maar de regering ontkent dit.

De VS en Turkije hebben zich gevoegd bij het koor van regeringen, mensenrechtengroepen en de VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR), die Thailand’s besluit scherp hebben veroordeeld. ‘In strijd met het internationaal recht’, aldus de UNHCR, omdat de Uighur er vervolgingen, straffen en mogelijk zelfs executie te wachten staat.

Premier Prayut, berucht vanwege zijn domme uitspraken, en een regeringswoordvoerder verdedigden woensdag de deportatie. Volgens de woordvoerder hadden de Uighur de Chinese nationaliteit en Prayut zei, aldus onze correspondent Tino Kuis te Chiang Mai: ‘Moeten wij ze dan te eten geven en ze drie worpen van kinderen laten uitbroeden?’

Scherpe Amerikaanse veroordeling
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een verklaring dat de deportatie zowel in strijd is met Thailand’s internationale verplichtingen als met ’s lands lange praktijk een veilig toevluchtsoord te verlenen aan kwetsbare mensen. Het ministerie roept het land op te stoppen met verdere deportaties. Hulporganisaties dienen onbeperkt toegang te hebben tot de Uighur, aldus de verklaring. ‘We dringen er bij Thailand op aan de resterende Uighur toe te staan om vrijwillig te vertrekken naar het land dat hun voorkeur heeft.’

Vorige maand stuurde Thailand 172 Uighur naar Turkije omdat China niet kon aantonen dat ze de Chinese nationaliteit hadden of misdrijven hadden gepleegd. Volgens Buitenlandse Zaken kan dat niet gezegd worden van de naar China uitgezette groep. Maar activisten ontkennen dat de Uighur misdrijven hebben gepleegd. ‘Het enige misdrijf is dat ze China zonder toestemming hebben ontvlucht. Andere beschuldigingen van verdachte activiteiten zijn overdreven en hebben een politieke achtergrond.’

De Uighurkwestie dateert van maart 2013, toen drie groepen vluchtelingen werden aangetroffen: twee van 222 en 77 personen in Songkhla en een derde van 200 aan de Thai-Cambodjaanse grens. De autoriteiten verdeelden de vluchtelingen in twee groepen: 140 kinderen en 32 kinderen werden in juni met steun van de Turkse regering naar Turkije gestuurd. De anderen zouden volgens China Chinese staatsburgers zijn. Thans resteert nog een groep van 60.

Zie verder Thailand deporteert 100 Uighur naar China in Nieuws uit Thailand van 10 juli.

Voor achtergrondinformatie klik hier.

Chinese koersval schadelijk voor Thailand

11 juli – De ingezakte koersindex op de Chinese aandelenmarkt – 30 procent in de afgelopen drie weken voor het herstel met 5,8 procent van de Shanghai composite – heeft voor Thailand grote gevolgen, maar aan een precieze voorspelling waagt niemand zich nog.

De minister van Financiën vindt de situatie in China zorgelijker dan de Griekse crisis. De Chinese duikvlucht zal de productie verzwakken en de vraag naar grondstoffen uit landen als Thailand verminderen. De Thaise exporten naar China zijn goed voor 13 procent van de totale export. Het aantal Thaise investeerders in China is echter klein dus daar valt de schade mee.

De minister verwacht dat de economische groei in China onder de 6 procent zakt, 1 procentpunt minder dan vorig jaar. Elke vermindering van China’s bbp met 1 procent staat gelijk aan 35 procent van het bbp van Thailand. ‘De crisis lijkt enorm’, aldus minister Sommai.

Voorzitter Banyong van Phatra Securities Plc weet niet of de Chinese economie afstevent op een hard landing of een economische crisis; waarschijnlijk is wel dat de economische expansie de komende twee à drie jaar onder de 7 procent blijft. Van een hard landing is volgens hem sprake wanneer de economische groei onder de 5 procent duikt.

De gevolgen van de tragere groei van de Chinese economie zullen voor Thailand bestaan uit een verminderde invoer voor consumptieve en herexport doeleinden, verminderde verschepingen naar China, een mogelijke terugval van het Chinees toerisme en minder FDI’s (Foreign Direct Investment) door Chinese bedrijven. De yuan kan verzwakken en de Thaise export schaden ten gunste van China’s eigen verschepingen, aldus Banyong’s prognose. (Bron: Bangkok Post, 10 juli)

Limerick van de dag
Er was eens een man in goeden doen
Die liet werk’lijk alles voor zich doen
Naar Thailand gegaan
Raakte hij geen vrouw aan
Dat was uit luiheid niet uit fatsoen

Kort nieuws zaterdag 11 juli

– Op verzoek van de verdediging heeft de provinciale rechtbank van Samui besloten een nieuw onderzoek toe te staan van het bewijsmateriaal voor de moord op twee Britse toeristen in september vorig jaar op Koh Tao. Het Central Institute of Forensic Science van het ministerie van Justitie mag uitvogelen of ermee is geknoeid.

De verdediging heeft twijfels over de betrouwbaarheid van het bewijs. Ze wijst erop dat forensische en autopsie gegevens die ze van de Engelse autoriteiten heeft ontvangen niet overeenkomen met de gegevens van de Thaise autoriteiten.

Volgens berichten in de media zou cruciaal DNA-bewijs niet meer beschikbaar zijn, maar politiecommissaris Somyot zegt dat buitenlandse verslaggevers die de Thaise taal niet beheersen, de politie verkeerd hebben begrepen. Somyot meent dat het nog steeds mogelijk is het DNA-bewijs in de zaak opnieuw te onderzoeken.

Voor de moord staan twee jonge gastarbeiders uit Myanmar terecht. Woensdag was de eerste zittingsdag. Vermoedelijk duurt de strafzaak twee tot drie maanden. Destijds is grote kritiek geuit op de slordige manier waarop de politie het onderzoek heeft aangepakt. De verdachten zeggen door de politie gemarteld te zijn om een bekentenis af te leggen. Later hebben ze die ingetrokken.

– Nog 30 dagen hebben winkels binnen een straal van 300 meter van onderwijsinstellingen de tijd om hun schappen op te schonen, want ze mogen geen alcohol meer verkopen. De maatregel is bedoeld om jongeren te ontmoedigen het voorbeeld van veel Thais te volgen, die verantwoordelijk zijn voor Thailand’s hoge positie op de lijst met landen, waar de bevolking van een stevige borrel houdt.

Demonstratie voor alcoholverbod 3 juniHet verbod kent wel enkele uitzonderingen. Het geldt niet voor verkooppunten in de nabijheid van scholen met volwassen studenten en winkels in uitgaansgebieden zoals Patpong.

De autoriteiten hebben de opdracht gekregen het effect van het verbod te evalueren. De resultaten daarvan bepalen de volgende stappen. Wellicht wordt het verboden gebied uitgebreid tot 500 meter of zelfs drie kilometer. Anti-alcohol groepen noemen de 300 meter een goed begin. Het is voor het eerst in zeven jaar dat de regering iets doet tegen de verkoop van alcohol aan jongeren.

Uit een onderzoek [van?] is gebleken dat het aantal drankwinkels bij universiteiten elk jaar met gemiddeld 12 procent is toegenomen. Alcoholgebruik zou ten grondslag liggen aan gevechten tussen studenten. Het bedrijfsleven beweert dat het verbod leidt tot een verlies aan arbeidsplaatsen van 125.000.

Foto: Demonstratie ten faveure van het alcoholverbod, begin juni.

– De Thaise luchtvaart komt piloten tekort. Volgens een berekening van het Bangkok Aviation Centre (BAC), een particulier trainingsinstituut voor piloten, heeft het land elk jaar 400 piloten nodig.

Thans zijn 3.000 piloten in dienst van Thaise luchtvaartmaatschappijen. Nieuwe rekruten zijn hard nodig voor de 20 à 30 nieuwe vluchten per jaar. Maar de trainingsinstituten kunnen slechts 200 nieuwe piloten per jaar leveren, wat maatschappijen noopt buitenlands personeel aan te nemen.

Boeing en Airbus schatten dat de komende 15 jaar 20.000 nieuwe vliegtuigen het luchtruim kiezen. Daarvoor zijn 460.000 piloten oftewel 9.000 per jaar nodig. Wanneer er niet genoeg piloten zijn, zal de concurrentie tussen maatschappijen flink toenemen, verwacht BAC-directeur Piya Tregalnon.

Voor de opleiding tot piloot moet flink in de buidel worden getast (in totaal 4,5 miljoen baht). Maar eenmaal aan de stuurknuppel verdienen ze dat dubbel en dwars terug.  Ervaren piloten vangen 400.000 baht per maand; bij buitenlandse maatschappijen het dubbele.

– Geen luchtverkeer naar en van Bali gisteren. Thai Airways International en Thai AirAsia moesten noodgedwongen hun vluchten annuleren na de vulkaanuitbarsting van Mount Raung op Java, die as in de lucht heeft gespuwd. De luchthaven Denpasar op Bali ging donderdagavond dicht en zou gisteravond weer opengaan. Door de annulering strandden 260 passagiers van THAI op Denpasar en Suvarnabhumi.

– Op de terugweg van een moskee in Si Sakhon (Narathiwat), waar hij een dienst had bijgewoond vanwege de Ramadan, is een moslim politieagent donderdagavond door opstandelingen doodgeschoten. Een passerende motorrijder nam hem onder vuur waardoor hij in zijn hoofd en borst werd geraakt. Later stierf hij in het ziekenhuis. De man is begraven in zijn geboorteplaats in Raman (Yala).

Twee marinemannen, verbonden aan de Narathiwat Special Task Force Unit 23, raakten donderdagavond gewond bij een bomaanslag in Si Sakhon (eveneens Narathiwat). Het tweetal werd geraakt door bomscherven toen ze op de snelweg 4066 patrouilleerden.

– Bewoners die op de oever van rivieren en kanalen wonen waarvan het waterpeil sterk is gedaald, kunnen maar beter hun boeltje pakken, want het risico van verzakkingen is levensgroot. Verzakkingen hebben al plaatsgevonden in Saraburi, Ayutthaya, Chai Nat en Pathum Thani, aldus het Engineering Institute of Thailand (EIT). Het EIT heeft richtlijnen opgesteld voor maatregelen, zoals de vorming van een team met vertegenwoordigers van het Royal Irrigation Department, Department of Rural Roads en lokale bestuursorganisaties.

– Ze moeten wel eerst hun beheersing van de Engelse opkrikken, want daar schort het aan, maar daarna hebben ze een unieke kans om in Thailand, Laos en Vietnam een academische graad te behalen. Aan het nieuwe onderwijsprogramma met een heel lange naam (Thailand, Vietnam and Laos PDR in Readiness for the Asean Economic Community) nemen 12 studenten uit Thailand deel. Ze studeren in elk land 1 jaar en wanneer ze klaar zijn, wacht hen een goed betaalde baan, voorspelt Chaipreuk, secretaris-generaal van het Office of the Vocational Education Commission (Ovec), dat het initiatief voor het programma heeft genomen. Behalve de Thai duiken 8 Vietnamezen en 7 Laotianen in de boeken.

Ovec heeft beroepsopleidingen in grensstreken geadviseerd partnerschappen te vormen met collega-instellingen over de grens. Ook in die landen bestaat een tekort aan vaklui omdat een beroepsopleiding niet erg populair is. (Zie pagina Onderwijs)

– Het Reconciliation Centre for Reform van de NCPO (junta) heeft oud-premier Yingluck niet onder druk gezet om deel te nemen aan het wekelijks tv-programma Dern Na Patiroob (Driving toward Reform). Wel zijn voormalige ministers uit de regering van Yingluck en Abhisit uitgenodigd hun visie te geven op hervormingen, aldus NCPO adjunct-secretaris-generaal Chatchalerm.

Abhisit heeft al toegezegd; hij komt volgende week aan de beurt. Afgelopen woensdag was voormalig onderwijsminister Chaturon (Pheu Thai) te gast. Oud vice-premier Surapong (Pheu Thai) betwijfelt of Yingluck komt. Het programma wordt uitgezonden op kanaal 5 (eigendom van het leger) en 11 van het Public Relations Department.

– De vrouw die het bericht op Facebook heeft gezet met de beschuldiging dat premier Prayut en zijn echtgenote 10 miljard baht naar Singapore zouden hebben overgemaakt, zegt dat ze het bericht van Line had geplukt en niet zelf heeft geschreven. Ze plaatste het op de Facebook-pagina van haar ex-echtgenoot. Het was niet bedoeling onrust te veroorzaken, maar ze meende dat mensen het recht dienden te hebben om de regering, gekozen of niet, te kritiseren.

Rinda ParuechabutrDe politie denkt dat de vrouw op instigatie van een man handelde die naar de VS is gevlucht, maar de vrouw ontkent dit. Deze man, Manoon Chaichana, zou ook een andere verdachte hebben opgestookt geruchten over een coup tegen het huidige regime te verspreiden. Indien de vrouw schuldig wordt bevonden, verdwijnt ze maximaal acht jaar achter de tralies.

– Da’s nou flauw, een ‘briljant’ idee van onderwijsminister Narong de grond inboren. Zijn suggestie om studenten van beroepsopleidingen toe te staan in hun eigen kleding naar school te gaan, is unaniem afgewezen door het Office of the Vocational Education Commission (Ovec) en de Federation of Technological and Vocational Colleges of Thailand. De minister denkt dat zijn ideetje vechtpartijen tussen studenten van rivaliserende beroepsopleidingen voorkomt.

Maar Ovec adjunct-secretaris-generaal Chanvech gelooft dat niet. Studenten kunnen andere symbolen dragen om de liefde voor hun school te tonen. Ovec waarschuwt instellingen dat ze gesloten worden wanneer het geweld aanhoudt. Bij de gevechten zijn al studenten om het leven gekomen. (Zie pagina Onderwijs)


 

Thailand deporteert 100 Uighur naar China

10 juli – Natuurlijk verdedigt Thailand de deportatie, woensdag van honderd Uighur moslims naar China, maar de VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen noemt het terugsturen ‘een flagrante schending van het internationaal recht’. En een boze menigte in Istanbul bestormde ’s nachts het Thaise consulaat, sloeg de ruiten in en vernielde de inventaris.

Turkse ambassade BangkokAssistent Hoge Commissaris Volker Türk wijst erop dat de deportatie het recht op bescherming schendt wanneer een persoon reden heeft om bang te zijn voor vervolging. ‘Dat is de hoeksteen van het asiel- en vluchtelingenrecht.’

De Hoge Commissaris heeft herhaaldelijk de kwestie van de Uighur vluchtelingen onder de aandacht van de Thaise regering gebracht, zegt hij. Die heeft de verzekering gegeven dat de zaak in overeenstemming met internationale regels zou worden behandeld en dat de groep bescherming zou blijven genieten.

Human Rights Watch te New York noemt de repatriëring ‘een schandelijk misbruik van rechten’. ‘De regering heeft hen tegen hun wil gedwongen terug te keren naar China’, zegt Phil Robertson, adjunct-directeur van de Azië-divisie. ‘Pure realpolitik. Bangkok beschouwt de Uighur als verwaarloosbare pionnen om te worden geofferd aan grote broer China, en dat is duidelijk in strijd met de internationale mensenrechten.’

Het World Uyghur Congress in Duitsland zegt dat de uitgezette Uighur het risico lopen van vervolging en strenge straffen, mogelijk executie. Precies de redenen waarom ze uit China waren gevlucht.

Thailand verdedigt de deportatie. De uitgezette Uighur waren Chinese staatsburgers, zegt regeringswoordvoerder Werachon. ‘De Chinese regering zal voor hen zorgen door onderdak en banen te verschaffen.’ Thans verblijven nog 50 Uighur in Thailand van wie de nationaliteit moet worden vastgesteld. 170 zijn in juni naar Turkije gerepatrieerd, het land waar ook de gedeporteerde Uighur naar toe hadden willen gaan.

Tino Kuis te Chiang Mai tekent hierbij het volgende aan: Premier  Prayut was weer eens boos toen hem gevraagd werd of het verstandig was de Uighurs naar China terug te sturen. ‘Moeten wij ze dan te eten geven en ze drie worpen van kinderen laten uitbroeden?’ Hij gebruikte voor ‘worp’ het Thaise woord ครอก (khrohk met dalende toon) wat in het Thais ook alleen voor dieren wordt gebruikt en nog grover klinkt.

Op de foto bewaking van de Turkse ambassade in Bangkok.

Chinese toeristen bezoeken de Temple of the Emerald Buddha

Jacht op reisagenten van zero-dollar tours

10 juli – De Chinese regering heeft ze eind 2013 aan strenge regels gebonden [verboden?], maar nog steeds worden ze ‘verkocht’: zero-dollar tours. Chinese reisbureaus bieden die reizen voor een minimaal bedrag of zelfs gratis aan. Eenmaal in Thailand worden de deelnemers geprest om dure spullen te kopen en voor tours te betalen.

Het ministerie van Toerisme en Sport is er niet gelukkig mee, want het systeem leidt tot veel klachten. Minister Kobkarn zegt dat hij er niets tegen kan doen, want zo gaan de zaken nu eenmaal in China en die reizen worden ook naar andere landen gemaakt. Maar wat hij wel kan doen – en ook gaat doen – is de Thaise reisagenten aanpakken die met de Chinese reisbureaus samenwerken.

Bij de belastingdienst wordt nagegaan of ze belasting betalen omdat de meeste niet wettelijk geregistreerd zijn. Doel daarvan is ervoor te zorgen dat de verdiensten uit het toerisme in het land blijven en niet naar China wegsijpelen. Ook gaan de regels voor reisbureaus aangescherpt worden.

Thailand leunt zwaar op Chinees toerisme. In de eerste helft van het jaar arriveerden vier miljoen Chinezen (plus 111 procent), die 190,91 miljard baht in het laatje brachten (op jaarbasis 138,9 procent meer).  De Tourism Authority of Thailand verwacht dat dit jaar de 7,4 miljoen wordt gehaald en 8 miljoen in 2016.

RID: Er dreigt geen tekort aan drinkwater

10 juli – De Thaise autoriteiten spreken elkaar weer eens vrolijk tegen [of de krant maakt er een potje van]. Volgens het Royal Irrigation Department (RID) dreigt er geen tekort aan leidingwater in Bangkok en de 22 andere provincies langs de Chao Phraya. Maar het gemeentelijk waterleidingbedrijf van Bangkok waarschuwde eerder voor tekorten eind deze maand, mede door het opdringen van zout water in de rivier.

De RID reageert op de aankondiging van de directeur van de Bhumibol dam dat de uitstroom drastisch wordt verminderd om de rivierecologie te beschermen. Er moet, zo zei hij, voldoende water overblijven om het uit te zingen tot augustus, wanneer normaal de meeste regen valt. Het water dat nu geleverd wordt, is uitsluitend bestemd voor consumptie en gaat niet naar de landbouw.

Boeren negeren intussen de oproep van de regering om te stoppen met het pompen van water uit rivieren en kanalen naar hun rijstvelden. Zie de foto’s op de homepagina.

Volgens de adjunct-directeur van de RID is de redding nabij. De afgelopen dagen heeft het behoorlijk geregend in Chiang Mai, een belangrijke voedingsbron van de Bhumibol dam (Tak). Ook in de stuwmeren Sirikit (Uttaradit) en Khwae Noi Bamrongdan (Phitsanulok) stroomt meer water. Het heeft ook geregend in het door droogte getroffen Noordoosten.

Het Meteorological Department voorspelt meer regen vandaag in het Noordoosten en Noorden. Een moessontrog gaat van augustus tot oktober zorgen voor regens in het Noorden en de Central Plains. Maar de hoeveelheid zal minder zijn dan gemiddeld.

De vier grote stuwmeren bevatten nu 652 miljoen kubieke meter water, wat bij de huidige uitstroom van 28 miljoen kubieke meter water per dag voldoende is voor 24 dagen.

Het Department of Groundwater Resources zegt dat er voldoende grondwater beschikbaar is. Desgewenst kan 27 miljoen kubieke meter water per dag voor consumptie worden geleverd. Maar om verzakkingen te voorkomen, wordt het gebruik streng gereguleerd.

De waterstand bij de Chao Phraya dam (Chai Nat) blijft kritiek.Gisteren zakte het 5 centimeter naar 13,18 meter boven zeeniveau. Niettemin wordt de uitstroom niet verminderd, zodat de waterproductie in Bangkok niet in gevaar komt.

Limerick van de dag
Er was eens in Deurne een souffleur
Die verspreidde een nogal vreemde geur
Da’s helemaal geen wonder
Want knoflook is erg bijzonder
Maar hier ruik je ‘t achter elke deur

Kort nieuws vrijdag 10 juli

– Naar verwachting beslist de provinciale rechtbank van Koh Samui vandaag of ze toestemming verleent voor een heronderzoek van het forensisch bewijs voor de moord op de twee Britse toeristen, vorig jaar september op Koh Tao. De advocaten van de twee verdachten hebben daar om gevraagd omdat ze de betrouwbaarheid ervan betwijfelen.

Het Openbaar Ministerie wil dat zestig getuigen worden gehoord, maar dat aantal wordt verminderd als ze over dezelfde gebeurtenissen getuigen. De verdediging wil twintig getuigen laten opdraven. Gisteren was de tweede dag van de strafzaak.

– De vrouw die ervan verdacht wordt op de social media het bericht te hebben verspreid dat premier Prayut en zijn echtgenote 10 miljard baht hebben overgemaakt naar Singapore, is aangehouden. Volgens de autoriteiten zou ze lid zijn van de roodhemdbeweging.

Politiecommissaris Somyot waarschuwt voor het plaatsen of doorsturen van berichten die anderen kunnen schaden. Dat is in strijd met de Computer Crimes Act. Hij is een voorstander van een single internet gateway systeem, waardoor berichten die niet deugen, kunnen worden tegengehouden.

– De oogst: 100.000 zonnebrillen. Merknamen: nep. Waar: in beslag genomen op zeven plaatsen in Bangkok. Gisteren toonden de DSI en ambtenaren van US Homeland Security Investigations het resultaat van de invallen.

– Het terrorisme in het Zuiden van Thailand heeft het afgelopen jaar minder dodelijke slachtoffers gemaakt, maar er zijn aanwijzingen dat het verzet uitwaaiert naar gebieden buiten de vier meest zuidelijke provincies Songkhla, Pattani, Yala en Narathiwat. Het veiligheidsplaatje is gemengd, concludeert de International Crisis Group te Brussel in haar laatste rapport Southern Thailand: Dialogue in Doubt.

Om het conflict op te lossen zullen de rebellen en Bangkok een compromis moeten sluiten en zich committeren aan een dialoog. Voor de inspanningen van de regering heeft de groep weinig waardering. De regering verwerpt het concept van pluralisme en politiek debat, maar opteert voor ‘Thainess’ en ‘eenheid’. Dat beleid zal echter de spanningen in het Zuiden niet verminderen. Op de militanten doet de groep een beroep om deel te nemen aan de vredesgesprekken [die al meer dan een jaar stil liggen]. Ze moeten ook ophouden burgers aan te vallen.

– Drie van de zes vermiste bemanningsleden van een boot die dinsdag voor Phuket zonk, hebben de ramp overleefd. Twee van hen werden opgemerkt voor de kust van Koh Lanta, nadat ze twee dagen op zee rond hadden rond gedobberd. Ze waren uitgeput, uitgedroogd en hongerig. Een derde belandde woensdagavond op het Khlong Nam Jued strand van Koh Lanta. De drie Myanmarezen hadden zich vastgeklampt aan plastic visvaten om te overleven. De marine zet haar zoektocht naar de overige drie voort.

rivierpromenade

– De New Landmark of Thailand, een promenade aan beide zijden langs de Chao Phraya tussen de Rama VII en Pin Klao brug, wordt onderworpen aan een milieu-effectrapportage. Aanvankelijk was dat niet de bedoeling, maar protesten deden de gemeente van mening veranderen. De breedte wordt ook teruggebracht van 20 meter naar minder dan 15 meter, waardoor de kosten zakken van 14 naar 10 miljard baht.

– Er is geen meningitis epidemie uitgebroken in Chon Buri, zegt het ministerie van Volksgezondheid. Geruchten daarover staken de kop op nadat een 25 jaar oude dienstplichtige in de legerbasis Chon Buri was overleden. 271 personen die met hem in contact zijn geweest, zijn behandeld en onder observatie. De bevolking hoeft niet in paniek te raken, zegt de minister, want de ziekte kan behandeld worden. Jaarlijks telt Thailand 20 tot 30 gevallen. De afgelopen zes maanden hebben acht infecties geleid tot één dode. (Zie pagina Gezondheidszorg)

– ‘Per abuis’ zijn zeldzame boeken en tijdschriften uit de centrale bibliotheek van de Silpakorn universiteit verkocht aan een uitdragerij in Bang Bon (Bangkok), waar ze voor 10 baht per kilo zijn gekocht door docenten en verzamelaars.

‘Schandelijk’, vindt geschiedenisdocent Rungroj van de Ramkhamhaeng universiteit. Van een van de boeken die hij kocht is slechts één exemplaar. Het was door de nabestaanden van de auteur aan het Queen Sirikit Museum of Textiles gedoneerd, dat het later ter beschikking stelde van de bibliotheek.

De eigenaar van de uitdragerij zegt drie ton boeken te hebben gekocht voor 2 baht per kilo. Hij had de boeken dinsdag opgehaald toen de staf aan de lunch zat. De universiteit stelt een onderzoek in.

– ’s Lands grootste groothandels- en detailhandel vismarkt Talay Thai in Samut Sakhon is gisteren weer open gegaan. Naar verwachting duurt het nog enkele dagen voordat de markt weer op volle toeren draait. De markt was dicht gegaan vanwege een verminderde aanvoer omdat legale visboten evenals illegale aan de kant bleven. Die willen dat ze langer de tijd krijgen om zich te registreren. De Mae Klong markt gaat vandaag weer open.

Het Fisheries Department heeft in 22 kustprovincies centra opgezet die illegale trawlers en de gevolgen van de verminderde aanvoer op de prijzen van vis in de gaten houden. Grote prijsverhogingen zijn nog niet vastgesteld.

Gerrie Agterhuis uit Khon Kaen tekent hierbij het volgende aan: Voor een pak gedroogde inktvis betaalden we voorheen 100 baht, nu 180. Andere zeevis waarvoor we 250 baht betaalden, vragen ze nu meer dan 500 baht. Dus geen zoute vis deze week.

Voor de eerdere berichtgeving over de perikelen in de visserij zie de pagina De vis wordt duur betaald.

– Driehonderd leden van de People’s Alliance for Energy Reform hebben gisteren bij het ministerie van Energie geprotesteerd tegen de wetsonwerpen op olie en inkomstenbelasting op olie. Die zijn volgens hen niet in het belang van het land. Ze komen slechts ten goede van de particuliere sector en openen de mogelijkheid van corruptie.

Zaterdag maakt de alliantie een vergelijking bekend van het wetsontwerp [opgesteld door het ministerie] en een eigen versie. De wetsontwerpen zijn al goedgekeurd door het kabinet en de Raad van State. Het parlement heeft het laatste woord. De alliantie vraagt de premier de wetten in de wacht te zetten.


 

ATR 72-500 turboprop van Kan Air

Kan Air gekortwiekt

9 juli – Chartermaatschappij Kan Air mag op acht binnenlandse routes niet meer vliegen. Het Thai Civil Aviation Department (TCAD), dat zelf een rode kaart heeft gekregen van de International Civil Aviation Organisation van de VN (ICAO), heeft het verbod uitgevaardigd omdat de maatschappij feitelijk geen charters uitvoert maar lijnvluchten. En da’s in strijd met haar vergunning.

De maatschappij verkoopt online en aan de balie tickets op basis van een vaste dienstregeling. Volgens de regels mag ze alleen tickets in bulk verkopen en geen losse tickets. Kan Air heeft de vijf recent geïntroduceerde vluchten vanaf marineluchtmachtbasis U-tapao opgeschort alsmede drie routes vanaf haar basis in Chiang Mai.

Vanaf U-tapao vloog Kan Air sinds 10 april naar Chiang Mai, Ubon Ratchathani, Udon Thani, Khon Kaen en Don Mueang (Bangkok) en vanaf Chiang Mai onderhield de maatschappij verbindingen met Chiang Rai, Mae Sot en Nakhon Ratchasima. Nu het verbod van kracht is, vliegt Kan Air nog op acht routes: zeven vanaf Chiang Mai en één vanaf Don Mueang.

De maatschappij gaat een nieuwe vergunning aanvragen, op basis waarvan de geannuleerde vluchten kunnen worden hervat. De frequentie van de vlucht Don Mueang-Mae Sot is vergroot van één tot drie keer dag. Kan Air beschikt over twee toestellen met elk 66 zitplaatsen.

Wit voetje
Volgens luchtvaartbronnen houdt de strenge maatregel verband met de rode kaart van de ICAO. De luchtvaartdienst, die onder andere tot taak heeft luchtvaartmaatschappijen te certificeren, probeert zo een wit voetje te halen bij de VN-organisatie. De ICAO stelde in januari bij een audit vast dat het TCAD niet voldeed aan alle internationale veiligheidseisen. Als gevolg daarvan verboden Japan, China en Zuid-Korea uitbreiding van vluchten vanaf Bangkok en werden bestaande vluchten vaker gecontroleerd.

125.000 banen op de tocht na alcoholverbod

9 juli – De Thai Alcohol Beverage Business Association maakt bezwaar tegen het op handen zijnde verbod op de verkoop van alcohol in een straal van 300 meter rond onderwijsinstellingen. De vereniging beweert dat hierdoor 125.000 werknemers hun baan zullen verliezen. Ook toeristische plaatsen zullen de gevolgen ondervinden door lagere verkopen.

Het verbod, dat krachtig gesteund wordt door gezondheidsgroepen, is op 18 juni voorgesteld door het National Committee for Alcohol Beverage Policy. Wanneer het voorstel het groene licht krijgt [van wie?], wordt het 30 dagen na publicatie in de Royal Gazette van kracht. De verkoop van alcohol aan personen jonger dan 18 jaar is al verboden.

Onderzoek door het Centre for Alcohol Studies wijst uit dat er elk jaar 250.000 nieuwe drinkers bij komen. Tussen 2001 en 2011 is het aantal drinkers van 15 tot 24 jaar gestegen met 2 procent. Daarvan is een derde vaste innemers geworden.

Thailand incasseert jaarlijks 100 miljard baht accijns aan de verkoop van alcohol. Verkeersongelukken en gezondheidsproblemen kosten het land 150 tot 160 miljard baht per jaar, schat de secretaris van het Alcohol Watch Network. ‘Het verlies is gigantisch. Verdient het bedrijfsleven niet genoeg aan de alcoholverkoop?’

Limerick van de dag
Een kermisgast uit Grootegast
Die had van zweetvoeten veel last
Maar in de tropen
Kon hij droog lopen
Want zijn schoenen bleven in de kast

Kort nieuws donderdag 9 juli

– De advocaten van de twee gastarbeiders uit Myanmar, die terecht staan voor de moord op twee Britse toeristen, vorig jaar op het vakantie-eiland Koh Tao, hebben gisteren een politieagent stevig aan de tand gevoeld over de betrouwbaarheid van zijn onderzoek. Tijdens een kruisverhoor door de verdediging gaf hij toe nimmer aan een dergelijke zaak te hebben gewerkt. De twee andere getuigen die op de eerste dag van de rechtbankzitting verklaringen aflegden, waren een lokale arts en de eigenaar van een bungalow en restaurant.

De openingsdag van de berechting werd onder andere bijgewoond door vertegenwoordigers van het Britse Foreign Commonwealth Office, Amnesty International, de Solicitor’s International Human Rights Group en de ouders van de slachtoffers. Ze hopen dat ze met rust gelaten worden. De twee verdachten zeggen onschuldig te zijn. ‘God weet dat we niet de moordenaars zijn’, aldus een van hen. Zie verder Kort Nieuws van gisteren.

Vrijgelaten studenten

– De veertien studenten die dinsdag door de krijgsraad zijn vrijgelaten, gaan door met hun verzet tegen de militaire coup en de huidige militaire regering. Ze willen berecht worden door de burgerlijke rechter en niet door de krijgsraad. Dat hebben ze gisteren verklaard na hun vrijlating uit de Bangkok Remand Prison.

De studenten werden op 25 juni tijdens een demonstratie aangehouden. De politie had de krijgsraad gevraagd het voorarrest met nog eens twaalf dagen te verlengen. De studenten moeten op 18 juli weer verschijnen voor de krijgsraad. Volgens de advocaat van het veertiental heeft de politie familieleden van de studenten tijdens hun detentie lastig gevallen. Mocht dat weer gebeuren, dan laat de krijgsraad een onderzoek instellen.

Ook ondertekenaars van een petitie met steun aan de studenten hebben bezoek gekregen van agenten en zijn telefonisch benaderd. Een hoogleraar die zijn handtekening had gezet, is zelfs ondervraagd. Zie verder Vrijlating studenten haalt de druk van de ketel in Nieuws uit Thailand van gisteren.

– Premier Prayut lijkt soms meer op een cabaretier dan op een bewindsman. Gisteren adviseerde hij boeren kruiden te gaan verbouwen, die gebruikt worden als medicijn tegen impotentie van mannen. Daar kunnen ze 800 baht per kilo mee verdienen. ‘Dus waarom blijven we onwetend gewassen verbouwen die zo weinig opbrengen’, zei hij gisteren tegen een groep in de VS geboren Thaise jongeren, die een bezoek brachten aan het Government House. De plant waar hij op doelde, is de cowage, cowitch en lacuna bean. Die wordt geëxporteerd naar India en daar verwerkt tot medicijn.

– Eindelijk regen in vier provincies, die al maanden met droogte kampen. Dinsdagnacht en woensdag regende het in Surin, Maha Sarakham, Phayao en Kanchanaburi en dat was hard nodig voor de rijst die er stond te verpieteren.

In Maha Sarakham temperden de autoriteiten het enthousiasme door erop te wijzen dat de regen slechts een kleine hoeveelheid water had toegevoegd aan de vijf grote waterreservoirs. Er is nog steeds een droogtecrisis. Dat geldt ook voor Kanchanaburi. De rondvaarten over de Song Kalia rivier kunnen nog niet hervat worden.

Elders in het land blijft de situatie nijpend. In Chaiyaphum is de situatie zo ernstig dat de autoriteiten besloten hebben ’s nachts de kraan dicht te draaien.

– Premier Prayut heeft taxichauffeurs gemaand zich koest te houden en niet te rebelleren tegen het besluit van het ministerie van Transport om de tweede verhoging van de taxitarieven [met 5 procent] uit te stellen. De premier reageerde op het dreigement van chauffeurs in Bangkok om de taximeter uit te laten wanneer ze klanten oppikken en hen te dwingen over de prijs te onderhandelen. Wanneer chauffeurs de regels overtreden, brengen we andere taxi’s in om hen te vervangen, zegt Prayut.

De prijsverhoging is uitgesteld om de kosten van levensonderhoud niet verder te laten stijgen. De minister van Transport zegt dat eerst de dienstverlening moet verbeteren. Uit een onderzoekje onder 26.000 passagiers is gebleken dat meer dan de helft ontevreden is. In oktober besluit hij of de verhoging doorgaat, mits de klanttevredenheid meer dan 75 procent bedraagt.

– Een nieuwe campagne van het ministerie van Volksgezondheid tegen de toename van tbc moet ervoor zorgen dat het aantal nieuwe gevallen in 2019 is afgenomen met 20 procent. In 2013 ontvingen slechts 67.000 van de 113.900 tbc-lijders medicatie, aldus de minister gisteren op een conferentie over tbc en ziektes van de luchtwegen. Een ander probleem is resistentie tegen medicijnen. Tbc-patiënten dienen minimaal twee jaar behandeld te worden, maar vanwege de kosten stoppen ze soms voortijdig, waardoor nieuwe tbc-vormen zich ontwikkelen.

De campagne bestaat uit vroege opsporing, behandeling via gemeenschapsnetwerken en preventie van resistentie. In staatsziekenhuizen worden patiënten gratis behandeld. Risicogroepen zijn onder anderen ouderen, diabetespatiënten en HIV-patiënten. (Zie pagina Gezondheidszorg)

– De grote vismarkten in Samut Songkhram en Samut Sakhon zijn weer in bedrijf nadat legale visboten zijn uitgevaren. De vissers hadden zich eerder aangesloten bij de actie van de illegalen om aan de kant te blijven. Daarmee wilden ze de regering onder druk zetten de deadline voor registratie per 1 juli uit te stellen. De vismarkten waren op zaterdag dicht gegaan bij gebrek aan aanvoer. De aanvoer is thans wel minder dan voorheen, maar die wordt aangevuld met vis uit andere kustprovincies.

De politie gaat een onderzoek instellen naar lieden die proberen de legale boten te verhinderen om uit te varen. Naar verluidt zijn illegale trawlers in zee voor anker gegaan om de legale boten tegen te houden. Politiecommissaris Somyot kondigt strenge maatregelen aan. Premier Prayut heeft het Command Centre for Combating Illegal Fishing opgedragen legale vissers te helpen.

Voor de eerdere berichtgeving over de perikelen in de visserij zie de pagina De vis wordt duur betaald.

gaur– Bewoners in nationaal park Khao Yai is gevraagd te helpen bij een campagne om aanrijdingen met gaurs te voorkomen. Die verlaten de bossen op zoek naar water.

Zondag kwam een 20 jaar oude gaur om het leven toen hij werd aangereden en maandag raakte een gaur gewond bij de oversteek van een weg tussen de nationale parken Khao Yai en Yhap Lan in Prachinburi. Als gevolg van het uitblijven van regens staat de Sap Bon kreek in Khao Yai droog. De kreek wordt uitgebaggerd om meer water te kunnen herbergen wanneer het de komende dagen naar verwachting gaat regenen.

– De minister van Onderwijs heeft de ambtenaren en studenten gekapitteld die bij bezoeken aan regeringsdiensten in Laos slordig gekleed waren en zich misdroegen. Ze waren gekleed in nauwsluitende jeans, minirokken, shorts en droegen sandalen. De Thaise ambassade in Vientiane had daarover klachten ontvangen. Het is niet de eerste keer dat de kledingcode door Thaise delegaties werd overtreden. Ook in Europa en Australië gaan ambtenaren soms informeel gekleed. En da’s  schadelijk voor het image van het land, aldus de minister.

– Het Japanse OM heeft nog niet besloten of het commandant Kamronwit van de gemeentepolitie Bangkok gaat vervolgen voor verboden wapenbezit. Kamronwit werd op 22 juni aangehouden toen hij met een mini-revolver in zijn handbagage aan boord van een vliegtuig naar Bangkok wilde stappen.

– Zes defensievrijwilligers en een echtpaar zijn bij aanvallen door verzetsstrijders in Pattani en Narathiwat gewond geraakt. In Pattani ging het om een bomaanslag op een patrouille met vier voertuigen en om een beschieting van defensievrijwilligers. In Narathiwat raakte een echtpaar (35 en 40) ernstig gewond toen ze rijdend op een motorfiets vanaf een passerende motor onder vuur werden genomen.


 

Studenten vrijgelaten

Vrijlating studenten haalt de druk van de ketel

8 juli – De veertien studenten die vorige maand zijn aangehouden omdat ze protesteerden tegen het militair regime, zijn gisteren vrijgelaten, maar ze zijn nog niet vrijgesproken. De krijgsraad wees het verzoek van de politie af om hun voorarrest met nog eens twaalf dagen te verlengen. Een voortzetting van het voorarrest zou het hen onmogelijk maken hun zaak voor te bereiden, overwoog de krijgraad.

Human Rights Watch zegt dat de vrijlating bedoeld was de druk op de regering te verminderen en haar image te bevorderen. Maar dat wordt ontkend door de NCPO-woordvoerder. ‘De bevoegdheid om de studenten vrij te laten rust bij de rechtbank. Niemand kan het besluit beïnvloeden.’ HRW vindt dat alle beschuldigingen tegen de studenten en andere dissidente groepen onvoorwaardelijk dienen te worden ingetrokken.

De geruchtenmachine draait intussen op volle toeren. Een regerings inlichtingenteam zou de premier hebben ingefluisterd dat de studenten worden opgestookt door de VS, iets wat de Amerikaanse ambassade ontkent. Een woordvoerder: ‘We kiezen geen partij. We steunen democratische beginselen en burgerlijke vrijheden.’

Een lid van de NRC beweert dat een Amerikaanse organisatie de studenten aanmoedigt om tegen de regering te demonstreren. Volgens hem zou een student uit Surin twee nachten zijn meegenomen door de organisatie. De vader ontkent. ‘Die beschuldigingen zijn smadelijk voor ons gezin en de studentengroep. Ik denk niet dat mijn zoon of andere studenten zijn gebrainwashed of gehuurd om zich tegen de regering uit te spreken.’

Watergate Chai Nat

Bhumibol dam snijdt in waterleverantie

8 juli – De Bhumibol dam gaat eind deze maand de uitstroom van water drastisch verminderen om genoeg water over te houden tot augustus, wanneer de regenval op zijn hevigst is. Thans levert de dam 8 miljoen kubieke meter water per dag, wat al uiterst weinig is vergeleken met de 22 miljoen water die in mei werd geleverd voor de irrigatie van de rice-belt provincies in de centrale regio.

Eind deze maand gaat de kraan verder dicht en wordt 5 of 3 miljoen kubieke meter per dag geloosd indien het deze maand niet meer regent. De huidige waterleverantie is bedoeld voor de consumptie en bescherming van de rivier ecologie, en gaat niet naar de landbouw.

De verminderde waterleverantie kan worden gecompenseerd door de Sirikit dam in Uttaradit en de Pasak Chonlasit dam in Lop Buri, de twee andere grote Thaise stuwmeren. Inclusief de Kwae Noi Damrung Dan dam in Phitsanulok beschikken de Grote Vier over slechts 702 miljoen kubieke water, wat onvoldoende is voor de desbetreffende provincies. Alle hoop is gevestigd op de augustusregens die moeten helpen de crisis (woordkeuze Nutthavitthi, directeur van de Bhumibol dam) te overleven. ‘Als het flink regent, hebben we voor dit en volgend jaar genoeg.’

Ayutthaya
In Ayutthaya is de boeren verzocht geen water meer te onttrekken aan kanalen, want doordat het waterpeil zakt worden de oevers en huizen langs de rivieroever beschadigd als gevolg van verzakkingen. Het Royal Irrigation Department is gevraagd water om te leiden om het watertekort benedenstrooms te verzachten.

In de Central Plains heeft 800.000 rai aan rijstvelden te maken met ernstige tekorten. In drie districten in Ayutthaya, Nakhon Sawan en Lop Buri loopt de drinkwatervoorziening gevaar. Wanneer de boeren water blijven pompen naar hun akkers, wordt de situatie in Lop Buri uiterst kritiek.

Bangkok
Op de website van Bangkok Post wordt gemeld dat de drinkwatervoorziening in Bangkok eind deze maand in gevaar komt, maar de krant schrijft er geen woord over. Het waterpeil in de Chao Phraya rivier bij de Chao Phraya dam is in 40 jaar nog nooit zo laag geweest, aldus de directeur van het gemeentelijk waterleidingbedrijf.  Een bedreiging vormt ook het zoute zeewater dat de rivier binnen dringt. Bangkok is grotendeels afhankelijk van water uit de drie grootste stuwmeren van het land die de Chao Phraya rivier van water voorzien.

Op de foto een stuw in Chai Nat, die geen dienst meer doet vanwege de lage waterstand in de rivier.

Limerick van de dag
Een man in de Stad aan ’t Haringvliet
Zingt, als hij baddert, een wonderschoon lied
Wanneer op vakantie
Vraagt hij de garantie
Dat ’t hotel deze mogelijkheid biedt

Kort nieuws woensdag 8 juli

– Een onbekend aantal etnische Uighurs, die in maart vorig jaar uit China naar Thailand waren gevlucht, is naar Turkije overgebracht. Het gaat voornamelijk om vrouwen en kinderen, de meeste Uighur mannen worden nog vastgehouden in de provincie Songkhla. Sinds hun aanhouding heeft Thailand overlegd met China en Turkije om hun nationaliteit vast te stellen. De vluchtelingen beweerden zelf de Turkse nationaliteit te hebben, maar ze hadden geen documenten om dat te bewijzen. Radio Free Asia meldde eerder op haar website dat een groep van 173 Uighur vrouwen en kinderen in Turkije was gearriveerd.

– De opvolger van Prasarn Trairatvorakul, gouverneur van de Bank of Thailand, is bekend. Het kabinet besloot gisteren de benoeming van Veerathai Santiprabhob, voormalig econoom bij het IMF, goed te keuren. De huidige gouverneur vertrekt eind september. Veerathai is de 23ste directeur van de centrale bank.

– Free Trade Agreement Watch en de Rural Pharmacists Association zijn teleurgesteld over het wetsvoorstel betreffende aanbestedingen door de overheid, dat gisteren door het kabinet is goedgekeurd. FTA Watch vreest dat grote medicijnenbedrijven de binnenlandse markt kunnen gaan domineren.

De RPA zegt dat de wet de positie van de Governement Pharmaceutical Organisation (GPO) in gevaar brengt. De GPO levert goedkope medicijnen aan ziekenhuizen en doet research naar alternatieven. Bij aanbestedingen hoeft ze thans niet te concurreren met particuliere bedrijven. Die voorkeurspositie dreigt te vervallen. Het wetsvoorstel gaat nog naar de Raad van State, waarna het parlement het laatste woord heeft.

– Voor Zaw Lin en Win Zaw, de twee gastarbeiders uit Myanmar die terecht staan voor de moord op twee Britse toeristen, in september vorig jaar op het vakantie-eiland Koh Tao, gaat het erom spannen. Vandaag begint hun berechting die kan eindigen in de doodstraf.

Nog steeds bestaat twijfel aan hun schuld. Zelf ontkennen ze nadat ze eerder bekend hadden toen ze door de politie gemarteld zouden zijn. De verdediging noemt de zaak gecompliceerd vanwege deze beschuldiging en omdat de betrouwbaarheid van het bewijsmateriaal im Frage is.

Getuigen op Koh Tao die de verdachten zouden kunnen ontlasten, weigeren in de rechtbank te verschijnen, aldus de verdediging. ‘Spijtig maar begrijpelijk. Ze vrezen voor hun veiligheid en hun baan op het eiland’, zegt Nakhon Chompuchat, leider van het advocatenteam. ‘Wij zijn ervan overtuigd dat de verdachten gemarteld zijn om een bekentenis af te leggen. Als de rechtbank dit bevestigt, wordt de geloofwaardigheid van de regering geschaad.’

De zitting wordt vandaag bijgewoond door de ouders van de twee Britten. De gezinnen van de verdachten ontbreken als gevolg van problemen met de reis. De rechtszaak zal vermoedelijk drie maanden in beslag nemen.

– Busstation Mor Chit 2 aan de Kamphaeng Road verhuist naar een terrein in Rangsit aan beide zijden van de Phahon Yothin Road, niet ver van de Rangsit campus van de Thammasat universiteit. De huidige locatie wordt verkleind en zal alleen nog maar dienst doen voor korte busroutes, bussen die niet volgens dienstregeling rijden en 3.197 minibusjes van de Transport Co. De resterende ruimte is bestemd voor uitbreiding van het metrostation Bang Sue. De bouw van het nieuwe busstation begint volgend jaar en duurt twee jaar. Voor bussen naar het Noorden en Noordoosten moeten reizigers dus vanaf 2017 naar Rangsit.

– In een poging van de vermaledijde Tier-3 lijst vermelding af te komen wordt een speciaal orgaan gevormd dat belast wordt met onderzoeken naar mensenhandel. Deze maand verschijnt het nieuwe Amerikaanse Trafficking in Persons rapport waarin Thailand vorig jaar van de Tier 2 naar de Tier 3 zakte als gevolg van onvoldoende inspanningen om de mensenhandel te bestrijden.

In het nieuwe orgaan gaan politie en functionarissen, bekend met sociale kwesties, corruptie en het witwassen van geld, samenwerken. Onderzochte zaken worden voorgelegd aan de onlangs gevormde afdeling mensenhandel van de rechtbank.

De regering werkt ook aan een database van mensenhandelzaken. Die is voor 70 procent klaar. De nieuwe club maakt deel uit van een pakket aan maatregelen dat volgens de minister van Justitie alle twijfels over Thailand’s tekortkomingen wegneemt.

– Onderwijzers met geldzorgen krijgen steun van het ministerie van Onderwijs en de Government Savings Bank (GSB). Gisteren presenteerden die een schuldmoratorium programma. Afhankelijk van de ernst krijgen de lesboeren een tijdelijke rentevrijstelling of een herfinanciering.

Naar schatting staan 400.000 onderwijsgevenden voor 1 biljoen baht in het krijt bij de GSB en de Teachers Saving & Credit Cooperatives. 1700 hebben chronische financiële problemen, 10.000 iets mindere. De minister van Onderwijs zegt dat ze eens moeten leren hun uitgaven te beheersen. De belangrijkste reden voor hun geldzorgen is volgens hem gebrek aan discipline.

– Twee mannen en een vrouw die in juni 13 miljoen baht hadden gestolen uit een gepantserde geldwagen, hebben niet lang van het geld kunnen profiteren. Ze zijn inmiddels aangehouden en gisteren aan de pers gepresenteerd. Eén verdachte is nog voortvluchtig. De bestuurder en bijrijder van de geldwagen kregen een wapen onder hun neus toen ze bezig waren geld af te leveren bij het filiaal van de Kasikornbank in Tesco Lotus Rama I.

– De marine zoekt met twee patrouilleboten en een helikopter naar de zes opvarenden van een boot, die gisterochtend vroeg tijdens zwaar weer in de Andaman zee is gekapseisd. De boot vervoerde bouwmaterialen en een graafmachine. De zoektocht wordt gehinderd door hoge golven en zware regens.

Het Meteorological Department heeft gewaarschuwd voor golven van 2 tot 4 meter in de Andaman zee en de Golf van Thailand. Niet uitvaren dus, is het consigne tot maandag.


 

Prayut wil geen appels met peren vergelijken

7 juli – Elke ochtend om 6 uur klinkt op [dat hoor ik nog van onze correspondent in Chiang Mai] het nummer Yellow Submarine. Dat is geen eerbetoon aan de Beatles, maar bedoeld als bespotting van premier Prayut. Hij vindt namelijk het verband dat gelegd wordt tussen de aanschaf van Chinese duikboten (kosten 12 miljard baht per stuk) en bezuinigingen in de gezondheidszorg onterecht.

Nimit Tian-udom, bestuurslid van het National Health Security Office, zegt – vrij vertaald – dat de premier uit zijn nek kletst. Thailand geeft 4 procent van het bruto binnenlands product uit aan gezondheidszorg, wat 2 procent minder is dan wereldgezondheidsorganisatie WHO wenselijk acht. Derhalve dient er niet bezuinigd te worden, maar dient het budget juist te worden vergroot.

Thailand kent drie ziektekostenverzekeringen. Het Universal Coverage Healthcare Scheme geldt voor de meeste Thais. Het werd in 2002 geïntroduceerd met een budget van 1.202 baht per persoon/per jaar. Volgend jaar wordt het opgetrokken naar 3.028 baht. De ambtenarenverzekering krijgt 12.000 baht per persoon per jaar. Conclusie van Nimit: ‘Uit het verschil blijkt duidelijk dat het UC kosten effectief is. Verhoging van het budget elk jaar is redelijk.’

Prayut gaf hem weinig hoop. ‘De regering is op zoek naar meer geld. Maar de mensen zullen hoogstwaarschijnlijk te maken krijgen met minder medische zorg omdat het budget ontoereikend blijft.’

Zie het voorgaande bericht van 27 juni: Marine wil drie Chinese onderzeeërs

Limerick van de dag
De nieuwe baas generaal Prayut
Doet het langs alle kanten goed
Gebrek aan water?
Dat komt wel, later
En hup, een commissie uit zijn hoge hoed.
(Auteur: Gerrie Agterhuis)

Werelderfgoedstatus lonkt voor Chiang Mai

7 juli – De oude stadskern van Chiang Mai is op weg naar de felbegeerde status van Unesco werelderfgoed, een status die niet alleen gezag geeft maar ook subsidiepotten kan openen. Een eerste stap is vorige week gezet door het World Heritage Committee dat in Duitsland vergaderde. De commissie zette CM op de tentatieve lijst.

Wat Ton KwenDe tentatieve lijst is een inventarisatie van eigendommen die een land wil nomineren voor de Werelderfgoedlijst. De locatie moet er een jaar op staan alvorens een dossier kan worden ingeleverd. Plaatsing op de lijst betekent niet automatisch toekenning van de erfgoedstatus. Bagan in Myanmar met 250 oude tempels staat al sinds 1996 op de lijst.

Thailand heeft vier locaties op de tentatieve lijst staan: Phimai en de tempels Phanomroong en Muangtam; Wat Phra Mahathat Woramahawihan in Nakhon Si Thammarat; Phu Phrabat Historical Park in Udon Thani en het Kaeng Krachan forest complex. Het Phu Phrabat Historical Park staat sinds 2004 op de lijst. Thailand hoopt dat het volgend jaar de werelderfgoedstatus krijgt.

Het ministerie van Cultuur wil drie locaties aan de lijst laten toevoegen, waaronder Wat Suthat Thepwararam en de Giant Swing in Bangkok en de architectuur van prins Naris.

Dijkweg ingestort langs Khlong Phraya Banlue, Ayutthaya

Bewoners langs rivieren gewaarschuwd voor verzakkingen

7 juli – Mensen die in de provincies Chai Nat, Nakhon Sawan en Uthai Thani langs de rivier Chao Phraya wonen, hebben de waarschuwing gekregen beducht te zijn op verzakkingen omdat de waterstand in de rivier snel zakt. Maandag stortte daardoor een deel van een dijkweg langs de Khlong Phraya Banlue in Ayutthaya in (foto). In de provincies Saraburi en Ayutthaya hebben dijkwegen het al begeven.

In het Noorden, de Central Plain en het Noordoosten begint het tekort aan water ernstige vormen aan te nemen. In Sukothai staan de oogsten op 90.000 rai te verpieteren, waardoor 9.600 gezinnen worden gedupeerd. Idem op 13.000 rai in Phayao, waar de rivier Pom is droog gevallen. In Nakhon Phanom gaat het om 200.000 rai aan rijstvelden. De autoriteiten willen er water uit de Mekong naartoe pompen.

Het sub-district Thung Phueng in Lampang geniet de twijfelachtige eer het gebied te zijn met de langste regenvrij periode. In de provincie Sakon Nakhon is het riviertje Huai Pla Hang voor het eerst in 20 jaar droog gevallen. En in Buri Ram heeft het water in het Khlong Manao reservoir nog nooit in 40 jaar zo laag gestaan.

Kort nieuws dinsdag 7 juli

– Het ministerie van Onderwijs heeft basis- en middelbare scholen gewaarschuwd bij het aannemen van buitenlands personeel attent te zijn op hun seksuele voorkeur. De waarschuwing is een reactie op een bericht van de Britse ambassade dat veroordeelde pedofielen naar Thailand zijn gekomen om er te solliciteren naar een baan als leraar Engels of een andere baan die hen in contact met kinderen brengt.

Vorig jaar kregen scholen al een waarschuwing nadat het een Amerikaan, die gebruik maakte van een vervalst Brits pasooort, gelukt was een baan te bemachtigen op twee openbare scholen in Nakhon Si Thammarat en Pathum Thani en een particuliere school in Bangkok. De 47-jarige man was naar Thailand gevlucht om in de VS een vervolging wegens verkrachting te ontlopen. In Bangkok zou hij ook een vrouw hebben verkracht en mishandeld.

– De veertien studenten, die op 26 juni zijn aangehouden omdat ze protesteerden tegen de militaire regering, moeten vandaag voor de krijgsraad verschijnen. De politie heeft gevraagd hun detentie met nog eens 12 dagen te verlengen. De advocaten van de veertien verzetten zich daartegen. Ze wijzen erop dat hun cliënten niet geprobeerd hebben te ontsnappen en dat sommigen terug naar de uni moeten om hun studie voort te zetten. Enkelen zijn ziek en hebben medische zorg nodig.

De politie van Pathumwan (Bangkok) heeft de rechtbank om arrestatiebevelen gevraagd voor zeven van de veertien wegens hun aandeel in een anti-coup protest op 22 mei. Wanneer de veertien worden vrijgelaten, neemt de politie van Pathumwan de zeven onmiddellijk in hechtenis.

Academici willen premier Prayut ontmoeten wanneer de krijgsraad verdere detentie goedkeurt, aldus een hoogleraar van de Kasetsart universiteit. Ze vinden dat de studenten dissidenten zijn en geen misdadigers.

– De geplande tweede verhoging van de taxitarieven (met 5 procent) gaat de koelkast in. De minister van Transport heeft dit besluit genomen vanwege de kwakkelende economie, mede als gevolg van de aanhoudende droogte. ‘De regering wil dat alle overheidsdiensten eerst acht slaan op de kosten van levensonderhoud’, aldus minister Prajin. De eerste verhoging met 8 procent ging in december in. Volgende week neemt het kabinet een besluit over voortzetting van de regeling voor gratis bus- en treindiensten.

– Ideetje van de minister van Werkgelegenheid. Reders van trawlers die voldoen aan de nieuwe visserijregels zouden migranten moeten ‘huren’ die nu met hun duimen draaien omdat de boten waarop ze werken, niet kunnen uitvaren [vanwege het ontbreken van een registratie]. Zo kan het tekort aan personeel in de visserij worden verzacht. De minister heeft het Employment Department gevraagd zijn idee te bestuderen.

Volgens berichten van het Labour Protection and Welfare Department wordt op veel illegale visboten gewerkt om ze laten voldoen aan de eisen ten aanzien van het visgerei, de installatie van VMS (vessel monitoring system) en verbetering van de werkomstandigheden. De dienst heeft bij een controle tussen oktober en juni geconstateerd dat 88 van de 1.182 gecontroleerde boten in overtreding zijn. Negen reders hadden personeel jonger dan 18 jaar in dienst genomen.

In de zuidelijke provincies bestaat veel belangstelling voor een trainingsprogramma voor stuurlieden, machinisten en telegrafisten van het Marine Department en het Port-in-Port-out controlecentrum.

Voor de eerdere berichtgeving over de perikelen in de visserij zie de pagina De vis wordt duur betaald.

– Bij een frontale botsing in Surat Thani tussen een pickup truck en een legervoertuig zijn gisteren vijf soldaten om het leven gekomen. Het legervoertuig maakte deel uit van een colonne van de tweede stafchef van de Royal Thai Armed Forces. De truck had de bocht iets te ruim genomen. De stafchef liep geen letsel op.

– De overheid gaat overhaast te werk bij de voorbereidingen voor de bouw van een kolencentrale in Thepha (Songkhla). Ze slaat geen acht op de bezwaren van de omwonenden. De laatste openbare hoorzitting op 27 en 28 juli dient geschrapt te worden omdat de hoorzittingen niet transparant zijn.

Dit betoogde Dirk Hemnakhon, coördinator van het Network of People Developing Thepha, gisteren op een seminar over de ontwikkeling van het Zuiden, georganiseerd door de Thai Society of Environmental Journalists.

Het project bestaat uit een kolencentrale van 2,200 Mw en een haven voor de import van kolen uit andere landen. De centrale is de eerste van negen kolencentrales die in de pijplijn zitten. Inmiddels zijn twee ‘hoorzittingen’ gehouden. Dorpelingen hebben de National Human Rights Commission gevraagd er onderzoek naar te doen.


 

Hondenvlees te koop

Hondensmokkelaars dumpen botten in bos

6 juli – ’t Is een lekkernij in Vietnam: hondenvlees. Vaak van dieren die in Thailand gevangen worden en over de grens worden gesmokkeld. Geplukt van de straat of gekocht van baasjes die van hun huisdier af willen.

Sinds eind vorig jaar probeert de regering middels nieuwe wetgeving een voet tussen de deur te krijgen. Maar de smokkelaars zijn slim: ze smokkelen geen levende dieren meer, ze smokkelen het vlees.

Getuige daarvan is de vondst van honderden botten en hondenschedels, woensdag in een bos enkele kilometers vanaf de Tha Rae markt in Sakhon Nakhon, de enige provincie waarvan de bewoners ook graag een stukje hondenvlees op tafel zetten.

Lamai Sakhonpitak van de speciale eenheid van Region 4 zegt dat de meeste botten maanden geleden gedumpt moeten zijn. ‘We hebben geen nieuwe gevonden.’

Zijn collega Chalio Chaihung voegt eraan toe dat hondensmokkelaars regelmatig botten en karkassen in het gebied achterlaten. ‘Het is voor de smokkelaars te riskant om de beenderen te vervoeren nadat ze het vlees al hebben verkocht.’

Sinds de inwerkingtreding van de Animal Welfare Act in december ziet de politie zelden meer vrachtwagens waarmee honden, dicht opeen gepakt in kooien, worden vervoerd. Maar dat betekent niet dat er een eind is gekomen aan de handel.

John Dalley, vice-voorzitter van de Soi Dog Foundation in Phuket: ‘Smokkelen is illegaal, maar vindt nog steeds plaats omdat er veel geld mee valt te verdienen. Dus wordt gezocht naar nieuwe manieren om honden te smokkelen.’

Dat bleek woensdag toen de politie in Muang (Sakhon Nakhon) een pickup truck ontdekte, geladen met hondenvlees. Naar schatting was het afkomstig van honderd dieren. De chauffeur heeft verklaard onderweg te zijn geweest naar het district Tha Rae.

Volgens experts zijn sinds de nieuwe wet veel voormalige smokkelaars begonnen de dieren thuis te slachten om ontdekkking te voorkomen. Eén verdachte heeft de politie verteld dat hij per keer één of twee honden de nek doorsnijdt zodat zijn buren geen argwaan krijgen.

Limerick van de dag
Er was eens een man in ’s Hertogenbosch
Daar zat een behoorlijk steekje aan los
Toen hij hier verbleef
Kreeg hij een brain wave
Hij vroeg aan een naaister een garenklos

Botsing twee open busjes

Vijf doden bij botsing van busjes in dierentuin

6 juli – Vijf bezoekers van de dierentuin in Khon Kaen zijn zondagmiddag om het leven gekomen en vijftig gewond geraakt bij een kop-staart botsing tussen twee busjes. De dierentuin is op last van de politie voor onbepaalde tijd gesloten, zodat ze de gelegenheid heeft onderzoek te doen op de plaats des onheils en bewijs te verzamelen.

Het fatale ongeluk gebeurde toen een busje met dertig Thaise en buitenlandse toeristen op een helling van 500 meter naar beneden reed en op hol sloeg. Het boorde zich in een ander busje dat stil stond. De klap was zo hevig dat beide zo’n 300 meter verder naar beneden schoven waar ze tegen een boom botsten en kantelden.

Uit een voorlopig onderzoek is gebleken dat het gaspedaal van het busje geblokkeerd was geraakt, waardoor de bestuurder het voertuig niet meer onder controle had.

Kort nieuws maandag 6 juli

Bangkok Post opent vandaag met de speculatie dat de veertien studenten, die vorige maand zijn aangehouden bij een protest tegen de militaire coup, morgen door de krijgsraad worden vrijgelaten. De krant baseert deze veronderstelling op uitlatingen van minister Panada Diskul (PM’s Office) en premier Prayut.

Beiden leverden zaterdag commentaar op de arrestatie, die door Thaise en internationale mensenrechtengroepen scherp is veroordeeld. Een advocaat van de studenten noemt de commentaren ‘veelbelovend’. ‘De autoriteiten lijken een beter begrip over de studenten te hebben.’

Prayut zei een suggestie te hebben gedaan over de juridische kant van de zaak en Panada zei dat alle betrokken partijen, inclusief Prayut, de studenten beschouwen als een ‘bron van zuiverheid’ en hun politieke rechten erkennen. Hij gaat ervan uit ze geen verborgen agenda hebben.

Vandaag worden de studenten ondervraagd in de gevangenis. De advocaat zegt bereid te zijn een boodschap aan hen over te brengen wanneer de regering een oplossing wil vinden.

NCPO-woordvoerder Winthai weigerde gisteren commentaar te leveren op berichten als zou Prayut voorbereidingen treffen de studenten vrij te laten om de druk op de regering te verminderen. Ook over de eis de studenten in een burgerlijke rechtbank te berechten wilde hij niets zeggen.

– De gele kaart van de EU vanwege misstanden in de Thaise visserij ligt Thailand zwaar op de maag, maar ook op de maag van 3.000 scheepseigenaren die niet durven uitvaren uit angst voor een boete. De overheid is er alles aan gelegen een rode kaart te vermijden, want dan dreigt een handelsboycot.

Het Department of Fisheries speelt een centrale rol want dat is belast met het registreren van visboten. De meeste illegale trawlers hebben geen vergunning omdat ze met verboden netten vissen die desastreus voor het milieu zijn. Sinds 1981 en 2000 zijn die netten verboden.

Volgens de visserijdienst vindt 36 procent van de overbevissing plaats in de Golf van Thailand en 4 procent in de Andaman zee. Wanneer de visboten een jaar niet uitvaren, scheelt dat 30.000 ton aan visvangst. In totaal wordt 3 miljoen ton vis per jaar gevangen.

De visserijdienst denkt dat de meeste reders hun visuitrusting uiteindelijk zullen wijzigen om aan de wet te voldoen. Ze kunnen het zich financieel niet veroorloven hun boten lang aan de kant te houden.

De weigering van de vissers om uit te varen, heeft vooralsnog niet geleid tot significant hogere prijzen voor vis of een tekort aan vis. Normaal is vis in de moessontijd al een fractie duurder.

Voor de eerdere berichtgeving over de perikelen in de visserij zie de pagina De vis wordt duur betaald.

– De Ratchayothin flyover hoeft niet te worden gesloopt voor de aanleg van het noordelijk deel van de Green Line (Mor Chit-Khu Khot). Het bestuur van de MRTA heeft besloten de metrobaan twee meter te verhogen zodat die over de flyover ‘vliegt’. Eerder werd bekeken of een tunnel mogelijk is, maar die optie stuitte op bezwaren van omwonenden. Het werk aan de tunnel zou drie jaar in beslag nemen en veel overlast veroorzaken.

Naast en onder de metrobaan wordt een verhoogde weg geconstrueerd. Vergeleken met de tunnel-optie is de verhoging 1,2 miljard baht goedkoper en de bouwtijd is korter. Naar de gekozen oplossing moet nog een haalbaarheidsstudie en een nieuwe milieu-effectrapportage worden gedaan.

– Het ministerie van Transport onderhandelt met een particulier bedrijf over een veerdienst tussen Chon Buri en Koh Samui. Het vertrekpunt in Chon Buri kan Sattahip of Si Ratcha worden. Als de onderhandelingen gunstig verlopen en het Marine Department een positief advies uitbrengt, kan de veerboot begin volgend jaar gaan varen. Elke boot kan 400 passagiers en 100 auto’s vervoeren.

De huidige vaartijd van veerboten bedraagt 10 uur. De nieuwe verbinding neemt de helft van de tijd in beslag, aldus het bedrijf.

– De Thaise spoorwegen (SRT) gaat een ongevallenverzekering voor reizigers en personeel afsluiten. Tot nu toe ontbreekt zo’n verzekering. Bij ongevallen betaalt de SRT, maar slachtoffers moeten lang op hun geld wachten. De verzekeringpremie wordt niet doorberekend in het treinkaartje, zegt SRT-gouverneur Wutichart. De verhoging van het derde klas treinkaartje heeft niets te maken met de premiebetaling. Die is nodig omdat het kaartje al 30 jaar hetzelfde kost. (Zie pagina Spoorwegen)

– Eindelijk, moet de meest gehoorde verzuchting zijn in 27 provincies waar al maanden geen druppeltje regen is gevallen. Dankzij een moessontrog die loopt over Myanmar, Laos en het noorden van Vietnam en een lagedrukgebied boven de Golf van Tonkin tegenhoudt, is het gaan regenen in het noordelijk deel van het Noorden en het Noordoosten.

Dertien provincies met 5.035 dorpen profiteren er niet van, oftewel 6,72 procent van alle dorpen in het land. Daar blijft water gedistribueerd worden en er worden waterbronnen aangeboord. Het Meteorological Department voorspelt regens in de westelijke delen van de Central Plains en het Zuiden.

Uit de Suan Dusit Poll van vorige week blijkt dat de respondenten zich het meest zorgen maken over de droogte. Verder onder andere over de studentenprotesten, dure boodschappen, de ontwerp-grondwet en de moord op een zakentycoon.

– Dat moet goed nieuws zijn, want het land heeft grote behoefte aan vakbekwaam technisch personeel. Aan een beroepsopleiding beginnen dit jaar 40.000 studenten meer dan vorig jaar. Nog eens 30.000 studenten gaan zowel theorie- als praktijkonderwijs volgen. De 300.000 nieuwe studenten zorgen voor een record in negen jaar. (Zie pagina Onderwijs)


 

Kaeng Krachan Forest Complex

Werelderfgoedstatus voor Kaeng Krachan?

5 juli – Het Kaeng Krachan Forest Complex in Phetchaburi maakt een grote kans de Unesco werelderfgoedstatus te krijgen. Het World Heritage Committee (WHC) prijst volgens Kasemun Chinnavaso, permanent secretaris van het ministerie van Milieu, Thailand’s inspanningen bij het beheer van het gebied.

Kasemun denkt dat het Thailand is gelukt de WHC-leden vorige week tijdens een vergadering in Bonn te hebben overtuigd van ’s lands goede bedoelingen met name ten aanzien van de etnisch Karenbewoners die in het complex wonen. Over hun lot maakt de VN Hoge Commissaris van de Mensenrechten zich zorgen.

‘We hebben de waarheid verteld, dat we niet hun rechten hebben geschonden. Vertegenwoordigers van de Karen zijn uitgenodigd zitting te nemen in de beheersraad om samen met andere betrokkenen te helpen het gebied te beschermen. De minister heeft ’s lands inspanningen benadrukt om de rechten van de Karen te beschermen. Het land heeft veel ontwikkelingsprojecten geïntroduceerd om hun levensstandaard te verbeteren.’

Thailand hoopt dat de WHC volgend jaar tijdens een vergadering in Turkije de status toekent. Een lichtpuntje is in ieder geval  dat de commissie het Dong Phayayen-Khao Yai Forest Complex, waarvan Kaeng Krachan deel uitmaakt, niet op de lijst heeft geplaatst van bedreigde gebieden. Dat is te danken aan Thailand’s strijd tegen de illegale houtkap van payung (palissander) en de geplande aanleg van een corridor voor in het wild levende dieren over de snelweg 304. Daarvoor trekt het kabinet naar verwachting dit jaar gelden uit.

Limerick van de dag
Een Belg met heel veel branie
Vertrok uit Udon Thani
Actief voor GAIA
Maar in Pattaya
Lukte leden werven er nie
(Auteur Gerrie Agterhuis, bewerkt)

GAIA is de Belgische PVDD

Tv-waakhond overweegt straf voor PBS

5 juli – De onafhankelijke televisiezender Thai PBS wordt mogelijk bestraft door de NBTC. De tv-waakhond beslist maandag of en hoe de zender straf krijgt vanwege haar uitzending over het studentenprotest.

De mediacommissie van het leger heeft daarover bij de NBTC aan de bel getrokken. Ze vindt dat de zender haar boekje te buiten is gegaan met een uitzending over de studentengroepen Dao Din en New Democracy. Van de New Democracy groep zijn vorige maand veertien studenten aangehouden die tegen de coup protesteerden.

De NBTC heeft de directie van het tv-station op het matje geroepen. Alhoewel niet unaniem heeft het NBTC-panel dat met de zaak is belast, geconcludeerd dat de uitzending ‘verwarring heeft gesticht, conflicten heeft vergroot en onrust heeft veroorzaakt’.

De dissidente NBTC-commissaris Supinya Klangnarong vindt dat de NBTC  rekening dient te houden met de vrijheid van de pers. ‘Als we strenger worden, wat hebben tientallen tv-kanalen dan voor zin? Veel rechten en vrijheid zijn momenteel al beperkt. Meer verboden zijn voor niemand goed: niet voor de NBTC, de regering en de Thaise samenleving.’


 

Limerick van de dag
Er was eens een man in Schiedam
Die had er goed de balen van
Hij wist niet waarvan
Dat komt er nu van
Als je woont in Schiedam

 

Studentenprotest tegen aanhouding 14 studenten 2

Prayut: Studenten, zet je in voor de toekomst

4 juli – ‘Bewaar je krachten voor de toekomst en wacht tot de regering de fundamenten heeft gelegd voor een kwaliteits democratie en duurzame vrede.’ Premier Prayut sloeg gisteren een opvallend verzoenende toon aan in zijn wekelijks tv-praatje Returning happiness to the people.

Hij richtte zich tot de studenten van de New Democracy Movement die na de arrestatie van 14 lotgenoten vorige week vrijdag protesteren tegen hun detentie. Prayut: ‘Ik zal hen geen berisping geven of hun actie kwalijk nemen. Het maakt ook niet uit van welke groep ze zijn. Ik beschouw hen als een “source of purity”, die de mogelijkheid hebben in de toekomst veel bij te dragen aan het land. Gebruik alsjeblieft je verstand en vermijd misleid te worden door degenen die proberen je valse informatie te geven.’

Zoals gebruikelijk was Prayut weer uitgebreid aan het woord en voor de zoveelste keer verdedigde hij de noodzaak van de militaire coup vorig jaar mei en voortzetting van het huidige (militaire) bewind. ‘Het vorige democratische systeem had problemen die gerepareerd dienden te worden. Het land heeft nog steeds te maken met een abnormale situatie. Oproepen om een snelle democratie waarbij de problemen onopgelost zijn, hebben geen nut. Die brengen de chaos terug. We hebben tijd nodig. Begrijp dit alsjeblieft. Alles wat ik vraag is geduld. Als we beginnen elkaar weer te bevechten, wordt de situatie zoals die was, teruggedraaid.’

Op de foto studenten in een imitatie cel voor de Thammasat universiteit.

Dubbelspoor

180 km is hard genoeg

4 juli – De maximumsnelheid van de vrachttreinen die op het aan te leggen dubbelspoor tussen Bangkok, Nong Khai (Noordoosten) en industrieterrein Map Ta Phut (Eastern Seaboard, Rayong)  gaan rijden,  wordt niet opgevoerd van 180 naar 250 km per uur. Thailand houdt vast aan de limiet van 180 km, die is afgesproken  met China. Minister Prajin (Transport) heeft dat de Chinese autoriteiten laten weten.

Het limiteren van de topsnelheid vermindert de aanlegkosten en komt nog steeds tegemoet aan de transportbehoeftes van beide landen, hetgeen het belangrijkste doel van het gezamenlijk project is, aldus de minister.

Bij een snelheid van 250 km per uur worden de kosten van de 867 kilometer tellende spoorverbinding geschat op 420 miljard baht. Hoe groot de besparing bij 180 km is, kan de minister nog niet zeggen. In ieder geval zal die aanzienlijk zijn. Zijn staatssecretaris schatte eerder dat de lijn bij 180 km 328 miljard baht gaat kosten.

De minister gaat op 10 september aan het kabinet vragen het ambitieuze project goed te keuren. Dezelfde maand kan op de werken worden ingeschreven. Thaise bedrijven leggen 70 procent van de lijn aan, de resterende 30 procent die door bergen en valleien loopt, wordt door Chinese bedrijven aangelegd.

China financiert de aanleg met een lening die een vaste rente heeft; in welke valuta moet nog bepaald worden. Voorstellen van andere landen voor een lening worden niet bij voorbaat door Thailand afgewezen, aldus de minister. (Zie pagina Spoorwegen


 

Studentenprotest tegen aanhouding 14 studenten

Premier wil met protesterende studenten praten

3 juli – Premier Prayut, aanstichter van de militaire coup in mei vorig jaar, is de kwaaiste niet. Hij heeft aangeboden met de studenten te praten die zich verzetten tegen zijn bewind. De New Democracy Movement (NDM), een groep studenten waarvan 14 studenten voor twee weken achter slot en grendel zijn beland, is blij met de uitnodiging.

De veertien werden vorige week vrijdag aangehouden en door de krijgsraad versneld veroordeeld. Sindsdien zijn de protesten niet verstomd. Zie de foto. [Details over de plaats en het tijdstip ontbreken]

Volgens Itthipol Khotamee, vertegenwoordiger van de groep, hebben de ouders van de gearresteerde en overige groepsleden alsmede docenten bezoek gehad van ondercover agenten, die hen voor een etentje uitnodigden om hen onder het eten te bewegen de protesten te beëindigen. Die zouden gekleed zijn in een uniform gelijkend op militaire kleding. Functionarissen zouden de ouders van de veertien ook hebben aangemoedigd vrijlating op borgtocht te verzoeken, iets waar de studenten eerder vanaf zagen omdat ze het gezag van de krijgsraad niet erkennen.

Naruemon Thabchumpon, docent politicologie aan de Chulalongkorn universiteit, zegt dat zij en andere docenten de regering willen bewegen de studenten vrij te laten. Indien de regering vasthoudt aan vervolging, dient dit in een burgerlijke rechtbank te gebeuren en niet in een militaire, zegt ze. De studenten horen volgens haar niet thuis in een strafgevangenis maar in het onderkomen dat eerder werd gebruikt voor verdachten in politieke zaken.

Wanchai Tantiwithayapitak, adjunct-directeur van tv-station Thai PBS (eigendom van de overheid), verdedigt de beslissing van de zender om een documentaire over het studentenprotest te hebben uitgezonden. Hij heeft tv-waakhond NBTC laten weten dat het station zich strikt aan de wet heeft gehouden. De NBTC heeft klachten ontvangen dat de uitzending conflicten in de samenleving zou kunnen ontketenen.

Hoe Meng Zong weende bij de bamboe

Koud voelden zijn tranen in de noordenwind,
Klaaglijk klonk het ruisen van de bamboe.
Door zijn kinderlijke liefde schoten winterbamboespruiten op.
De hemel wilde hem als beloning vrede schenken.

Lu Xun (1881-1936)

Visverkopers op de Plaza markt in Hat Yai

Visboten blijven aan de kant, maar gevolgen vallen mee

3 juli – De deadline is verstreken. Op 1 juli, had de regering verordonneerd, dienden alle visboten geregistreerd te zijn. Een noodzakelijke maatregel om een handelsboycot van de EU te vermijden. Maar 28.000 van de 42.000 bij het Marine Department bekende boten voldoen daar niet aan. En daarvan durven 10.000 niet uit te varen uit angst voor represailles. En als protest tegen de deadline.

De regering heeft strenge maatregelen aangekondigd voor boten uitgerust met sleep- en duwnetten, anchovy purse seins en anchovy lift nets. [Excuus voor het ontbreken van de vertaling] Die berokkenen het zeemilieu grote schade.

Volgens minister Pitipong (Landbouw) hebben de afgemeerde illegale visboten geen gevolgen voor de aanvoer van vis. Minister Prawit (Defensie) tilt er ook niet zwaar aan. De protesterende vissers vormen maar een klein deel van alle vissers.

‘De meerderheid van de Thaise bevolking steunt de strenge controles. Illegaal vissen gebeurt al sinds 1991 en heeft voor schade aan het Thaise zeemilieu gezorgd. De protesterende vissers dienen het nationaal belang te beschermen. We moeten doen wat juist is. De regering heeft hen lang uitstel verleend. Als het ons niet lukt de wet te handhaven, worden we beschuldigd van overtreding van internationale gebruiken.’

Poj Aramwattananont, voorzitter van de Thai Frozen Foods Association, verwacht dat de visprijzen zullen stijgen omdat de meeste Thaise visboten hun vangst op de binnenlandse markt afzetten. Kleine vissers kunnen slechts ten dele aan de binnenlandse vraag voldoen. Niettemin steunt hij de strenge controles omdat die zorgen voor bescherming van de export.

Volgens Patima Tungpuchakul, manager van het Labour Rights Promotion Network, is de protestactie psychologisch van aard. Veel boten kunnen sowieso niet uitvaren omdat de inner Golf van Thailand is afgesloten voor commerciële visvangst met het oog op rehabilitatie van het zeemilieu. En de moessons zorgen in de Andaman zee voor een ruwe zee.

In Hat Yai (Songkhla) was niets te merken van verminderde aanvoer of hogere prijzen, zo blijkt uit een onderzoek [van?] op de Plaza versmarkt (foto). Maar dat kan veranderen, want op 4 juli, D-Day, blijven alle boten in Hat Yai aan de kant. ‘Er is misschien een verminderde aanvoer van sommige producten en prijzen kunnen stijgen’, zegt een visverkoper. ‘Maar tekorten zijn niet erg waarschijnlijk omdat de meeste vis hier uit de Andaman zee komt.’

In Pattani, waar zeshonderd boten op donderdag voor de derde dag werkeloos aan de kade lagen, is de aanvoer ingezakt. De prijzen zijn 10 tot 15 baht per kilo gestegen, met name van makreel en tonijn. Omdat de beschikbare aanvoer niet vers is, stappen consumenten over op verse vis die in manden is gevangen.

In Surat Thani is de aanvoer mager en is de vis 50 tot 80 baht per kilo duurder. In Samut Sakhon was de aanvoer eveneens mager. De prijs van garnalen, schelpdieren, krabben en inktvis is 20 tot 50 baht per kilo gestegen.

Voor de eerdere berichtgeving over de perikelen in de visserij zie de pagina De vis wordt duur betaald.

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties