Thais nieuws 1-15 december

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2015 klik hier, 2014 klik hier, 2013 klik hier, 2012 klik hier, 2011 klik hier, 2010 klik hier.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.

Veel voorkomende afkortingen
Amlo: Anti-Money Laundering Office
AoT: Airports of Thailand (beheerder van zes vliegvelden, o.a. Suvarnabhumi en Don Mueang)
BAAC: Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CDC: Constitution Drafting Committee (commissie die de nieuwe grondwet schrijft)
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die begin 2014 gold)
CSD: Crime Suppression Division (recherche)
DNP: Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (vergelijkbaar met ons Staatsbosbeheer)
DSI: Department of Special Investigation (vergelijkbaar met de FBI)
FDA: Food and Drug Administration
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
Isoc: Internal Security Operations Command (opperbevel verantwoordelijk voor de veiligheid in het Zuiden)
NACC: National Anti-Corruption Commission
NCPO: National Council for Peace and Order (militair gezag)
NESDB: National Economic and Social Development Board
NLA: National Legislative Assembly (noodparlement)
NRC: National Reform Council (inmiddels opgeheven orgaan dat hervormingsvoorstellen moest formuleren)
NRSA: National Reform Steering Assembly (opvolger van NRC)
NSC: National Security Council
Obec:  Office of the Basic Education Commission
Ohec: Office of the Higher Education Commission
Ovec: Office of the Vocational Education Commission
PACC: Public Sector Anti-Corruption Commission
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (protestbeweging tegen de regering Yingluck)
RID: Royal Irrigation Department
TAT: Tourism Authority of Thailand
UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)

Voor het nieuws van 16-30 november, klik hier.

 

Garnalen pellen

Garnalen pellen: 16 uur per dag voor 144 baht

15 december – De titel van het rapport laat aan duidelijkheid niets te wensen over: Global Supermarkets Selling Shrimp Peeled by Slaves. Gisteren publiceerde het Amerikaanse persbureau AP het rapport over de werkomstandigheden van gastarbeiders uit Myanmar in het bedrijf Gig Peeling Factory in Samut Sakhon. In één woord: slavernij.

Zo’n honderd arbeiders maken er in loodsen werkdagen van 16 uur per dag, van 3 uur ’s nachts tot 7 uur ’s avonds. Om dat concreet te maken. Hun handen doen pijn omdat de garnalen in ijskoud water liggen. Die ontdoen ze van ingewanden, kop, staart en schild. Velen hebben littekens als gevolg van infecties en ze hebben last van allergieën.

Tin Nyo Win en zijn vrouw Mi SanOndanks herhaalde beloftes van bedrijven en de regering om schoon schip te maken in de exportindustrie van visproducten (goed voor $ 7 miljard per jaar) blijven de wantoestanden bestaan dankzij corruptie en medewerking van politie en autoriteiten.

Arrestaties en vervolgingen zijn zeldzaam. Als migranten zonder papieren worden gepakt, zoals het echtpaar op de foto dat in november werd gearresteerd (ze verdienden 144 baht per dag), gaan ze de gevangenis in maar de werkgevers blijven ongestraft.

De garnalen van Gig vinden hun weg naar grote Amerikaanse supermarkten zoals Walmart, Kroger, Whole Foods, Dollar General en Petco, naar restaurants zoals Red Lobster en Olive Garden, en ze worden verwerkt in voer voor huisdieren, waaronder Chicken of the Sea en Fancy feast. Van Europa en Azië zijn de import- en exportgegevens vertrouwelijk, maar verslaggevers in Duitsland, Italië, Engeland en Ierland hebben in supermarkten diverse merken gevonden afkomstig uit Thailand.

Ze worden gestraft [?]
De reacties van de Thaise autoriteiten zijn voorspelbaar. Commandant Kornchai van de Anti-Human Trafficking Divison zegt dat talloze arrestaties zijn verricht. Hij gelooft niet dat er zoveel fabriekjes met dwangarbeid zijn, zoals beweerd in het rapport. Premier Prayut zegt: ‘De ambtenaren die hun controlerende taak verzaken worden gestraft. We houden ons met de kwestie bezig. Alle wetsovertreders worden gearresteerd.’

Het Command Centre for Combatting Illegal Fishing zei gisteren dat sinds begin november 90 bedrijven in 22 kustprovincies zijn doorzocht. Vele bleken de Labour Protection Act te overtreden. Tegen hen is opgetreden, zegt hoofd Chumpol van de PR-afdeling van het centrum. ‘We bouwen begrip op bij de operators. In het verleden besteedden we er niet veel aandacht aan, maar dit is nu een criterium van de EU. [Verwijzing naar de IUU-regeling van de EU]

De permanent secretaris van het ministerie van Werkgelegenheid zegt dat het ministerie ook een eind gaat maken aan kinderarbeid. In voorbereiding is een wet, die als minimumleeftijd 18 jaar stelt. De huidige wetgeving voorziet in kinderbeid voor bepaalde werkzaamheden.

Een bron in de industrie in Samut Sakhon zegt dat het aantal minderjarige werkers de afgelopen maanden sterk is gedaald, sinds er strenger worden gecontroleerd. Maar sommige kleine garnalenpellerijen die arbeiders tekort komen, kunnen hun toevlucht nemen tot kinderen en illegalen.

In bijgaand kader staan alle ontwikkelingen op visgebied keurig opgesomd. Meer over de misstanden in de visserij en visverwerkende industrie op de pagina’s  De vis wordt duur betaald en Migranten.

Roadshows moeten buitenlandse investeerders verleiden

15 december – Vorige maand in Japan, de komende anderhalf jaar in China, Zuid Korea, Duitsland, India en de VS. De overheid zet in op roadshows om het vertrouwen van buitenlandse investeerders te herstellen, hen te verleiden in Thailand te investeren en om de export te stimuleren.

Tien industrietakken zijn geselecteerd om gepromoot te worden, waaronder de nieuwe generatie auto’s, medisch en wellness toerisme alsmede toerisme gericht op gefortuneerde toeristen, landbouw, biotechnologie, biobrandstoffen en biochemicaliën om er enkele te noemen.

Volgens een studie van het ministerie van Financiën kan het bruto binnenlands product met 5 tot 6 procent stijgen, wanneer Thailand serieus werk maakt van de promotie van deze sectoren. Dat is dan te danken aan een stijging van de particuliere investeringen in 2016 met 10 procent.

De studie pleit voor een pakket aan maatregelen, zoals een plafond in de bedrijfsbelasting van 15 procent en versoepeling van de regels ten aanzien van de researchfase en leaseregels voor grondbezit.

Herstel van de particuliere investeringen is gewenst want na jaren van groeipercentages van gemiddeld 5,3 procent per jaar (2000-2005) zakten de investeringen daarna in en groeide de economie gemiddeld met 3,4 procent (2006-2014).

Vorige maand keurde het kabinet het voorstel van Financiën goed voor de vorming van een fonds met 10 miljard baht om investeringen in de tien sectoren te steunen. De  roadshows in China en Zuid Korea staan gepland voor het eerste kwartaal van 2016. (Bron: Bangkok Post, 14 december)

Limerick van de dag
Er was eens een vrouw uit Hoei
Van wie de jurk altijd maar opwoei
Een broek doet dat niet
Zodat je niets ziet
Dus zei ze tegen haar jurken: doei!

Storm in een glas water: Salarisgegevens op ID-kaart

15 december – Premier Prayut kondigde het vrijdag in zijn wekelijks tv-praatje Returning Happiness to the People aan: vanaf 2017 worden inkomen en beroep opgenomen op de ID-kaart. En dat leidde tot nodige commotie, want die gegevens zouden zichtbaar zijn op de kaart. Een inbreuk op de privacy, zeggen tegenstanders. De gegevens zouden er niet op mogen staan, ook niet voor elektronische readers.

Minister Anupong (Binnenlandse Zaken) probeerde gisteren de commotie te dempen. Hij zegt dat de gegevens niet op de kaart komen maar in een database van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Doel: de minima een betere toegang geven tot overheidsdiensten, die gratis zijn of een kortingstarief kennen, plus openbaar vervoer en nutsvoorzieningen.

Volgens Anupong  is het gebruik van de gegevens geen schending van mensenrechten of privacy; de extra informatie wordt alleen maar in het algemeen belang verzameld. Ondanks wat gedacht wordt, zijn de gegevens niet zichtbaar op de kaart.

Anupong zegt dat de premier al eerder dit jaar het idee heeft geopperd om de gegevens op te slaan in de microchip van de ID-kaart. Zo weet de regering hoeveel arme mensen er zijn en wie in aanmerking komen voor bijvoorbeeld gratis bus- en treinvervoer. Het zou de overheid ook geld besparen, waardoor de belastingdruk op de armen kan verminderen [betalen die dan belasting?] en het belastingstelsel verbetert.

Ook Prayut zegt in een nadere toelichting hetzelfde als Anupong: de gegevens worden opgeslagen in een database. ‘Hoe kan dat iemand in verlegenheid brengen? Ik wil een verschil maken tussen mensen met lage en hoge inkomens. Dat heeft niets te maken met klasse discriminatie. We willen dat mensen efficiënter toegang krijgen tot openbare diensten.’

Testrun Purple Line

Kort nieuws dinsdag 15 december

– De huidige metrotarieven van 14 tot 42 baht zijn te hoog voor de minima, vindt premier Prayut. Hij wil dat de nieuwe lijnen betaalbare tarieven gaan rekenen, zodat iedereen gebruik kan maken van het openbaarvervoerssysteem dat ‘snel is en het milieu niet verontreinigt’. De premier gaat exploitant  MRTA opdracht geven aan de tarieven te sleutelen. Hij zei dit gisteren bij het begin van de testritten tussen Bang Yai en Lao Pun op de Purple Line (Bang Sue-Bang Yai).

De 26 km lange Puple Line krijgt 16 stations, vier Park&Ride plaatsen en een depot. Naar verwachting gaan 60.000 reizigers er per uur gebruik van maken. De lijn gaat in augustus open met tarieven van 16 tot 40 baht. Vanaf mei mag het publiek gratis op de lijn reizen.

– Houdt Paween nog steeds van zijn land?, vroeg premier Prayut zich gisteren af naar aanleiding van de asielaanvraag in Australië van Paween Pongsirin, de dappere strijder tegen mensenhandel, die zich bedreigd voelt. Prayut daagt hem uit terug te keren naar Thailand om hier juridischa actie te ondernemen en beschuldigt hem ervan het image van Thailand te bezoedelen.

Prayut zegt geen idee te hebben of de beweringen van Paween waar zijn. ‘Vertel me wie je bedreigd hebben. Het maakt niet uit hoe hoog ze zijn, maar de regering arresteert hen en straft ze op mijn bevel.’

Eerdere berichtgeving:
14 december: Mensenhandel: De waarheid svp en niets dan de waarheid
12 december: Vuile was over mensensmokkel ergert politie
11 december: Strijder tegen mensensmokkel vraagt asiel aan in Australië

– Een groep van 149 arbeiders uit Myanmar heeft bij het Migrant Workers Rights Network geklaagd over hun werkgever, een voedselverwerkend bedrijf in Don Tum (Nakhon Pathom). Ze moeten betalen voor procedures verband houdend met hun tewerkstelling, ze zijn slecht gehuisvest en ze hebben kritiek op de ploegendienst.

De arbeiders zijn op basis van een Memorandum of Understanding tussen Myanmar en Thailand naar Thailand gekomen en te werk gesteld. Dat MoU heeft tot doel de smokkel van gastarbeiders tegen te gaan en een eind te maken aan de hoge bemiddelingskosten van tussenpersonen.

Dat is dan een dode letter gebleken, want de Myanmarezen hebben 12.800 tot 35.200 baht aan de tussenpersonen in eigen land en 10.00 baht aan tussenpersonen in Thailand moeten betalen. Als ze in de ploegendienst niet werken, worden ze niet betaald, maar ze moeten wel voor hun dagelijkse maaltijden betalen. Het duurt vijf maanden, voordat ze al die kosten hebben terugverdiend, zegt Suthanisee, coördinator van het netwerk

Het Department of Employment heeft met de werkgever gepraat. Die heeft beloofd de voedseltoelage ook tijdens wachttijden te geven. (Zie ook pagina Migranten)

– Een politieagent, verdacht van de verkrachting van een vrouw uit Laos, heeft gistermiddag op het politiebureau van Pluak Daeng (Rayong) twee collega’s dood geschoten. Andere agenten schoten hem daarna dood. Volgens de adjunct-commissaris van de Provincial Police Region 2 stond de agent onder grote stress vanwege het disciplinair onderzoek tegen hem in verband met de verkrachting. Hij zou die gepleegd hebben toen ze vast zat op het bureau.

– De tweede verdachte die is aangehouden in verband met het diagram op de social media over de corruptie bij de aanleg van het Rajabhaktipark zegt in een clip van zes minuten dat hij verantwoordelijk is voor de campagne tegen de regering. Hij vraagt anderen geen misbruik te maken van zijn arrestatie om politieke doeleinden. Volgens hem heeft hij de clip vrijwillig gemaakt.

Tien leden van de New Democracy Movement (de studentengroep die werd aangehouden op weg naar het park) protesteert in een verklaring tegen de jacht op degenen die het diagram hebben geplaatst en verspreid. Zij worden beschuldigd van majesteitsschennis. De leider van de groep heeft toegegeven dat het diagram is gemaakt door de Facebook-pagina van de groep. Volgens hem proberen de autoriteiten met hun jacht de aandacht af te leiden van het parkschandaal.

Voorgaande berichten op de pagina Majesteitsschennis.

– Suthep Thaugsuban, kent u hem nog: de leider van de anti-regerings beweging PDRC, die Bangkok begin 2014 op enkele plaatsen lam legde, ontkent mediaberichten dat hij en Bangkok gouverneur Sukhumbhand van plan zijn een nieuwe partij op te richten. Niet waar, zegt Suthep, ik heb hem al geruime tijd niet gezien.

Sukhumbhand heeft het momenteel moeilijk: de partij en de inwoners van Bangkok hebben kritiek op hem. Bestuursleden willen hem uit de partij zetten omdat hij de partijlijn niet volgt [lees: niet naar hun pijpen danst. De inwoners ergeren zich aan overstroomde straten na zware regenbuien.

– Songklod Sapmee (30) is met hulp van het ministerie van Justitie op borgtocht vrijgelaten na 13 maanden in voorarrest te hebben gezeten. Het ministerie zegt dat de verkeerde Songklod is aangehouden voor de verkrachting van een 12-jarig meisje in 2009 in Nonthaburi. De echte dader, een drugsverslaafde en voormalig gedetineerde, woonde tegenover hem. Hij overleed vorig jaar.

Slordig politiewerk; hij was een zondebok, zegt een specialist op het ministerie dat gaat helpen zijn veroordeling tot levenslang  door zowel de rechtbank als het Hof van Beroep te laten herroepen door het hooggerechtshof. Hij zegt dat het slachtoffer er pas in de rechtbank achterkwam dat de verkeerde man was aangehouden.

– Ter bestrijding van de verwachte droogte, wil het ministerie van Milieu in de hoofdstad en omgeving tijdelijk grondwater onttrekken. Het heeft het kabinet om toestemming gevraagd. De droogte wordt volgend jaar nijpend omdat er 10 procent minder regen valt, aldus het hoofd van het Department of Water Resources (DWR). Het grondwater wordt in geval van nood bij watertekorten gebruikt om het drinkwater aan te vullen.

Het gebruik van grondwater is sinds begin dit jaar verboden omdat Bangkok elk jaar enkele centimeters zakt. Er werd toen dagelijks 1,2 miljoen liter water aan de grond onttrokken. Wanneer het kabinet akkoord gaat, wordt 500.000 kubieke meter per dag uit de grond gehaald, wat volgens het DWR geen kwaad kan.

Watertekorten worden volgend jaar in veertig provincies in het Noorden, Noordoosten en de Central Plains verwacht. Het Oosten en het Zuiden hoeven zich geen zorgen te maken, want daar staat meer water in de stuwmeren. Het DWR steunt het One Village, One Water Supply project waarbij in 4.100 dorpen vijvers worden aangelegd om water op te slaan voor toekomstig gebruik.

– Rectificatie: Niet prinses Sirindhorn zal vandaag op de eerste dag van de uitvaart van de Supreme Patriarch de vereiste rituelen leiden, zoals gisteren gemeld, maar de kroonprins. Ook op woensdag en donderdag moet hij opdraven. De uitvaart wordt live op de tv uitgezonden; de beelden worden ook via het Thai TV Global Network naar 177 landen gestuurd. Zaterdag wordt ook nog een ceremonie gehouden, die eveneens live op tv is te volgen. Zie het bericht van 14 september: Thailand neemt afscheid van de Supreme Patriarch. [Zag later op de tv dat prinses Sirindhorn er dinsdag wel bij was, maar ze hoefde niets te doen.]  

– Thai die zich dat kunnen veroorloven, geven elkaar New Year gifts, en die zullen ook volgende week gegeven worden door alle ministeries. Dat gebeurt op een presentatie in het Government House, bestaande uit een tentoonstelling en discussies over 1 jaar militaire regering. Het voorlichtingscircus wordt van woensdag tot vrijdag gehouden.

– De Srivikorn school in [ik neem aan] Bangkok schrapt in 2017 haar general education programma en vervangt het door een internationaal programma waarmee meer geld valt te verdienen. Hoognodig want de school lijdt forse verliezen.

De ouders zijn er niet blij mee. Leerlingen die niet in 2017 hun opleiding afronden, hebben de keuze uit zeven andere scholen om hun opleiding af te maken. Als die een hoger schoolgeld rekent, past Srivikorn het verschil bij. De kinderen moeten op hun nieuwe school wel toelatingsexamen doen.

De ouders van leerlingen die korter dan 1 jaar op Srivikorn hebben gezeten, krijgen de 40.000 baht entreegeld terug. De ouders vinden dat dit voor alle leerlingen moet gelden. Ze vragen ook de leerlingen van het tiende leerjaar in de gelegenheid te stellen de twaalf jaar vol te maken. (Zie pagina Onderwijs)

– De laatste twee jongeren, verdacht van het dood knuppelen van een 19-jarige jongen voor een restaurant in Kanchanaburi, zijn nu ook aangehouden. Ze zijn door de politie ontdekt in een bos waar ze zich schuilhielden. Alles zes zitten nu achter de tralies. Zie verder het vierde bericht in Kort nieuws van gisteren.

– De begrafenisondernemer (63) van Wat Yang Yai in Muang (Nakhon Ratchasima) is aangehouden omdat hij een schedel en lichaamsdelen in een waterreservoir had gedumpt. Enkele dagen geleden vond een visser de lichaamsdelen die in een plastic zak zaten. Ze behoorden aan een man die was overleden aan tbc. Omdat het lichaam niet volledig was verbrand, besloot hij de lichaamsdelen maar in het water te gooien.

– 13.405 onderwijzers, die zwaar in schulden zitten, krijgen hulp van het ministerie van Onderwijs. Het gaat delen van de uitkering uit het begrafenisfonds halen en herfinancieren via de Government Savings Bank, waardoor de rentekosten omlaag gaan. [Als je begrijpt wat ik bedoel, zou Heer Bommel zeggen.]


 

Mensenhandel: De waarheid svp en niets dan de waarheid

14 december – In plaats van Paween Pongsirin te dreigen met een rechtszaak, zou de Royal Thai Police het tot haar prioriteit moeten maken mensenhandel netwerken op te rollen om het vertrouwen in het korps terug te winnen en de schade te herstellen die het illegale bedrijf aan de standing van het land heeft veroorzaakt.

In haar hoofdredactioneel commentaar van zondag blikt Bangkok Post terug op de onthullingen van Paween, die in Australië asiel gaat aanvragen omdat hij zijn leven in Thailand niet zeker is. Hij heeft te veel vijanden gemaakt bij zijn onderzoek naar de smokkel van Rohingya vluchtelingen.

De krant roept regering, politie en leger op om de zaak serieus te nemen. ‘Het is niet wijs om de beschuldigingen als politiek gemotiveerd af te doen. Afgezien van Paween’s persoonlijke motieven heeft hij enkele buitengewoon ongemakkelijke feiten over de situatie onthuld.’

Ik zal niet herhalen wat Paween in interviews met Australische media heeft verteld. Zie daarvoor het bericht van 11 december Strijder tegen mensensmokkel vraagt asiel aan in Australië. En lees vooral ook het achterlijke commentaar van politiecommissaris Chakthip in het bericht van 12 december: Vuile was over mensensmokkel ergert politie.

De krant legt de vinger op de zere plek. ‘De uitdaging voor de beslissers en mensen met macht is er voor te zorgen dat de goede politieagenten hun plicht eerlijk kunnen vervullen en de slechte worden gestraft en op een zijspoor worden gerangeerd. Het zou verkeerd zijn als het andersom was’, verzucht de krant die weinig fiducie lijkt te hebben in de belofte van de regering een eind te maken aan de mensenhandel. (Bron: Bangkok Post, 13 december)

Limerick van de dag
Er was eens een auto in Bangkok
Die raakte verward in een roadblock
Hij wurmde zich los
Toen was hij de klos
Want kreeg het met ‘n agent aan de stok

De Tweet van ambassadeur Mark Kent

14 december – Dit schreef de Britse ambassadeur Mark Kent in een tweet, nadat een groep studenten op weg naar het Rajabhakti park was aangehouden, ruw behandeld, onderworpen aan een ‘attitude adjustment’ en gedwongen was een verklaring te ondertekenen waarin ze beloofden voortaan braaf te zijn: ‘I had hoped the fact 200 people allowed to demonstrate at the US Embassy, might be relaxation on freedom of assembly.’

Die 200 bij de Amerikaanse ambassade waren ultra-royalisten, die zich hadden gestoord aan een speech van Kent’s Amerikaanse collega-diplomaat, waarin hij de strenge straffen wegens majesteitsschennis kritiseerde en het misbruik dat van de wet (artikel 112 van de Strafwet) wordt gemaakt. Hen was geen strobreed in de weg gelegd, alhoewel ze toch het samenscholingsverbod van de junta overtraden. De ultra’s eisten het vertrek van Kent en vroegen de politie te onderzoeken of hij het draconische artikel 112 had overtreden.

Ze verweten hem ook ‘niets van Thailand te begrijpen’, hetgeen Bangkok Post pareert met: De Oxford graduate spreekt slechts zeven talen, waaronder Thai, en heeft aan slechts drie Thaise universiteiten gestudeerd: Chulalongkorn, Chiang Mai en Khon Kaen.

In de rubriek ‘The big issue’ van zondag, een rubriek waarin op het belangrijkste nieuws van de afgelopen week wordt teruggeblikt – de toon is altijd licht ironisch – worden enkele gegevens van de Bangkok Post peiling aangehaald [Ik ken die peiling niet]. Ik licht er de vragen en antwoorden uit en omdat ik deze keer lui ben, doe ik dat met ‘copy and paste’.  (Bron: Bangkok Post, 13 december) (Zie ook de pagina Majesteitsschennis)

• Did Ambassador Kent go beyond his duty and insult the Thai government? Yes 63, No 629.
• Did the government “treat every group the same”? Yes 20, No 469.
• Is Twitter a good forum for the UK ambassador to express his opinions about Thailand? Yes 524, No 84.
• Should ambassadors stationed in Thailand meddle in Thai internal affairs? Yes 555, No 58.
• Follow-up: Is voicing an opinion “meddling”? Yes 19, No 346.
• Apart from the economy, is the current government doing a better job than any recent civilian government? Yes 30, No 289.
• Is Thailand moving towards diplomatic isolation? Yes 462, No 36.
• Does the government display double standards in its treatment of demonstrators? Yes 429, No 19.
• Is the current NCPO-led regime capable of overseeing the manufacture of a fashion-worthy silk purse from a sow’s ear? Yes 10, No 300.

Klimaatovereenkomst: Thailand moet nog veel doen

14 december – Thailand zal nog veel moeten doen om zijn ambitieuze doelstelling, reductie van de broeikasgasemissie met 20 c.q. 25 procent (met financiële steun), te halen. In een analyse naar aanleiding van de klimaatovereenkomst in Parijs schrijft Bangkok Post dat de nadruk op kolen en megaprojecten de Thaise target in gevaar brengt.

Milieu-activisten wijzen erop dat volgens het controversiële Power Development Plan het gebruik van kolen omhoog gaat van 10 naar 25 procent. Mogelijk worden negen kolencentrales gebouwd; aan de ontwikkeling van twee wordt al gewerkt. De doelstelling om het aandeel duurzame energie te vermeerderen van 7 naar 20 procent lijkt een stap in de goede richting, maar die energie komt wel deels van mega hydro-projecten.

Dat de regering de milieu-effectrapportage in een aantal gevallen wil vervangen door een eenvoudiger procedure valt evenmin in goede aarde, omdat daarin de bevolking buitenspel staat.

Lees Govt feels heat on climate deal voor de gehele analyse.

Wat Bowon Niwet met koninklijke urn

Thailand neemt afscheid van de Supreme Patriarch

14 december – Als calvinist kijk ik met verbijstering naar de foto van Wat Bowon Niwet waar het stoffelijk overschot van de vorig jaar overleden Supreme Patriarch ligt opgebaard en de koninklijke urn al klaar staat. Wat een pracht en praal, die schril afsteekt met de protestantse kerken na de Beeldenstorm.

Morgen begint de uitvaart van Somdet Phra Nyanasamvara Somdet Phra Sangharaja, die 24 jaar aan het hoofd van de boeddhistische monniksorde stond. Een uitvaart die tal van rituelen kent, op dinsdag geleid door prinses Sirindhorn en woensdag en donderdag door de kroonprins.

Op woensdag wordt het stoffelijk overschot voor de crematie van Zijne Heiligheid in een koninklijke urn op een strijdwagen naar Wat Thep Sirintharawat gebracht. Donderdag gaat de as terug naar Wat Bowon Niwet.

Wat Bowon Niwet dok mai chanVoor de uitvaart zijn de spirituele leiders van boeddhistische gemeenschappen in dertien landen uitgenodigd. De bevolking kan de patriarch eren door dok mai chan (foto), papieren bloemen die in crematie rites worden gebruikt, naar elke willekeurige tempel in het land te brengen.

De Supreme Patriarch werd op 3 oktober 1913 geboren in Kanchanaburi. In 1989 werd hij door de koning benoemd als hoofd van de boeddhistische clerus. Hij was de 19e Supreme Patriarch sinds het begin van de Chakri Dynastie en met 24 jaar in functie de langst regerende. In 2012 verleende de World Buddhist Supreme Conference in Japan hem de titel Supreme Holiness of World Buddhism.

Strengere regels voor buitenlandse docenten

14 december – In Thailand, is mijn indruk, wordt een put pas gedempt nadat een kalf erin is verdronken, en dat geldt nu ook weer voor het besluit van Obec om de regels voor buitenlandse docenten te verscherpen. Aanleiding is de aanhouding van een Australiër die in Indonesië drie jaar gevangen heeft gezeten voor de verkrachting van jongens, waaronder een van 8 jaar, en nu les gaf op een school in Ubon Ratchathani.

Alle schooldirecteuren krijgen een circulaire met de nieuwe richtlijnen. Van buitenlandse sollicitanten dient te worden nagegaan of ze een strafblad hebben, ze moeten een graad hebben, in het bezit zijn van een non-immigrant visum B en hun diploma dient te zijn erkend door de Teachers’ Council of Thailand.

Helemaal waterdicht is het eisenpakket niet, want vervalste diploma’s worden open en bloot te koop aangeboden op Khao San Road. Scholen willen ook wel eens eerst een leraar aannemen en daarna pas een achtergrondcheck doen, want aan docenten Engels bestaat een grote behoefte en die achtergrondcheck neemt nogal wat tijd in beslag.

De benoeming in Ubon Ratchathani zal nog wel een staartje hebben, want uit mediapublicaties was bekend dat de Australiër een veroordeelde pedofiel was. Dus gaat de schooldirectie aan de tand worden gevoeld over het screening proces. Als dat achterwege is gebleven, kunnen disciplinaire straffen worden verwacht.

Kort nieuws maandag 14 december

– Twee jaar zagen ze kans uit handen van justitie te blijven door de wijk te nemen naar Thailand, maar vrijdag kwam in Phuket een eind aan het vrije leven van twee Russen die werden gezocht voor drugsvergrijpen. Interpol en de Russische politie hadden om hun arrestatie verzocht. Na onderzoek door het Immigration Bureau worden ze uitgewezen naar Rusland.

– Brutale bomaanslag in Muang (Yala). Terwijl een ranger (38) en zijn vader (63) gisterochtend stonden te bidden bij het graf van de moeder ontplofte een bom, waardoor de ranger om het leven kwam en de vader werd gewond. Door de kracht van de bom belandde het lichaam van de moeder, die donderdag was begraven, boven de grond.

De politie vermoedt dat de bom van 10 kilo in het graf was geplaatst. Ze heeft ook al een idee over de daders: vermoedelijk een groep die door een lokale verzetsstrijder wordt geleid. De ranger had eerder als opdracht gekregen inlichtingen in te winnen over het verzet.

– Een domper voor taxichauffeurs die dachten dat de tweede verhoging van de taxitarieven eraan zat te komen, omdat uit gegevens van het Land Transport Department (LTD) was gebleken dat 70 procent van de passagiers tevreden was over de dienstverlening. Dat was een voorwaarde voor de verhoging. Maar ze gaat niet door.

Het LTD zet bij nader inzien vraagtekens achter de representativiteit van de groep waarop de 70 procent was gebaseerd, want de klachten blijven aanhouden. Nog steeds weigeren chauffeurs klanten en nog steeds zijn klanten ontevreden over de dienstverlening.

Het LTD gaat de gegevens nog eens bekijken zodat de eventuele verhoging van 5 procent niet eerder valt te verwachten dan volgend jaar; als die er ooit komt. De eerste verhoging met 8 procent werd in december van kracht.

– En toen waren er nog maar twee op vrije voeten [van de zes jongelui die vorige week zondag voor een restaurant in Kanchanaburi een 19-jarige jongen dood sloegen]. Gisteren meldde nummer vier bij zich de politie. Hij heeft bekend een knuppel te hebben gebruikt om het slachtoffer, lid van een andere jeugdbende, een lesje te leren. Zie ook Kort nieuws van 11 en 12 december.

Ambassadeur Qatar– Qatar, een klein golfstaatje met ’s werelds hoogste inkomen per hoofd van de bevolking ($ 98.814), wil de banden met Thailand (en andere landen in de Greater Mekong Sub-Region) op economisch en sociaal gebied aanhalen. De ambassadeur van Qatar zegt dat beide landen hun krachten moeten bundelen om elkaar te helpen op het gebied van landbouw, bouw, energie, gezondheid, handel en toerisme. De ambassadeur, die sinds oktober 2011 zijn land vertegenwoordigt, sprak met de krant ter gelegenheid van zijn komende vertrek.

De handel tussen Thailand en Quatar bedroeg vorig jaar US$ 4 miljard en komt dit jaar 1 miljard hoger uit. Thailand exporteert voedsel, sieraden, meubels, voertuigen en elektronica, en importeert voornamelijk energieproducten en kunstmest. Qatar levert onder een contract van 20 jaar, afgesloten in 2012, jaarlijks 2 miljoen LNG (liquefied natural gas). Volgend jaar wordt een Thaise handelsbeurs in Doha gehouden. Circa 4.000 Thai werken in Quatar, de meesten zijn technici werkzaam in infrastructurele projecten. Zie verder Qatar seeks closer ties with Thailand.

– Van 23 tot 25 december laat de regering in het Government House middels een tentoonstelling en discussie zien wat ze het afgelopen jaar heeft gepresteerd. Alle ministers houden een presentatie waarbij aldus regeringswoordvoerder Sansern de media vragen mogen stellen en ideeën met hen mogen uitwisselen. [Tjonge!] Gevoelige onderwerpen, zoals de luchtverkeersveiligheid, illegale trawlers en encroachment van overheidsland zijn niet taboe, maar of vragen over het Rajabhakti park worden gewaardeerd, is niet bekend. Premier Prayut opent het voorlichtingscircus.

– Voor de verspreiding van een infographic met gegevens over de corruptie bij de aanleg van het Rajabhakti park is een tweede man aangehouden. De man (25) maakte deel uit van de groep studenten die maandag op weg naar het park werden gestopt en aangehouden. De eerste verdachte moet vandaag bij de CSD komen. [Gisteren was het de krijgsraad.]

Volgens Human Rights Watch was hij ‘verdwenen’, omdat al enkele dagen niets over hem was vernomen. ‘Hij is in legerhechtenis en in goede gezondheid’, zegt een officier van het Judge Advocate-General’s Department. HRW zit op het vinkentouw omdat eerder twee verdachten van majesteitsschennis in gevangenschap zijn overleden.

De infographic legt een verband met de majesteitsschenniszaak waarin die twee plus een derde zijn aangehouden. Die zaak heeft betrekking op de afpersing van sponsors van de twee fietstochten. Op de infographic komen ook de namen van Prayut en zijn echtgenote voor. De CSD probeert uit te vogelen wie de Facebook-pagina met de infographic heeft geopend. Die pagina heeft 65.000 volgers.

Voorgaande berichten op de pagina Majesteitsschennis.


 

Commentaar: Wijzig de GMO-wet

13 december – De tijd dat wetgeving door de strot van de bevolking kon worden geduwd, met name wetten die direct gevolgen hebben voor hun bestaan, zijn voorbij. Die les dient de regering te trekken uit de felle protesten vorige week tegen de biosafety bill, beter bekend als GMO-wet.

Er dient een serieus debat plaats te vinden dat rekening houdt met alle standpunten en zorgen van alle betrokken partijen alvorens de onderhavige wet die tot doel heeft de verbouw van GMO’s te reguleren of toe te staan, van kracht kan worden.

Dit proces van consultatie en het formuleren van publieke instemming geldt niet alleen voor de GMO-wet maar voor alle wetten en projecten, die ernstige, lange-termijn en grootschalige gevolgen hebben voor de bevolking, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van zaterdag.

Voordat een project tot stand kan komen, dient een sfeer van vertrouwen en tolerantie geschapen te worden. De krant noemt als voorbeeld de totstandkoming van de nieuwe grondwet en de plannen voor de (dure) aanleg van een promenade langs de Chao Phraya. De regering moet beginnen een open atmosfeer te creëren, vrij van vooroordelen, waarin ze de samenleving op haar gemak stelt.

GMO-kwestie onderschat
Het kabinet heeft waarschijnlijk onderschat hoe gevoelig de GMO-kwestie ligt toen het vorige maand de wet goedkeurde. Na de rustige hoofdknik van het kabinet ontstond online en op de sociale media een explosie van debat tussen mensen die de wet steunen en afkeuren voordat het nieuws tot de media doordrong.

Het duurde niet lang of boeren, milieuactivisten, gezondheidsactievoerders en consumentengroepen vonden elkaar in een gezamenlijke front tegen de wet en besloten voor het Government House een rally te houden met als eis de wet uit te stellen. Ze willen inspraak alvorens de wet naar het parlement gaat. Hoewel het debat soms bol staat van emoties, zijn de meesten, schrijft de krant, goed geïnformeerd en concentreren ze zich op de problemen die ertoe doen.

De krant betreurt het dat dit debat plaatsvindt nadat het kabinet het groene licht gegeven in plaats van ervoor. De hoop is nu gevestigd op het parlement want de regering heeft geweigerd de wet uit te stellen. (Bron: Bangkok Post, 12 december)

GMO: Genetically Modified Organism. In Nederland spreken we van GGO’s. In bijgaand kader de hoofdpunten van de wet en de bezwaren van de tegenstanders.

GMO’s dragen bij aan klimaatverandering

13 december – In een ingezonden brief wijst Hans van Willenswaard [dat moet een Nederlander zijn] erop dat de gevolgen voor klimaatverandering nauwelijks in het GMO-debat worden genoemd. Evenmin wordt de World Soil Day genoemd, een initiatief van de Thaise regering in 2014.

Jaarlijks gaat wereldwijd 75 miljard ton vruchtbare aarde verloren. De schatting van het Department of Alternative Energy Development and Efficiency dat de landbouw in Thailand slechts 8 procent bijdraagt aan de klimaatverandering, lijkt dan ook veel te laag.

In het tijdschrift Nature schreef de Consultative Group on International Agricultural Research dat de landbouw in de hele wereld een derde van alle emissies veroorzaakt die verantwoordelijk zijn voor klimaatverandering. Een van de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering is de geleidelijke overgang van de landbouw op een industrie, die van fossiele brandstoffen afhankelijk is, alsmede de verstedelijking en groeiende industrie.

GMO’s  die in bedrijfslaboratoria worden ontwikkeld zijn de uiteindelijke symptomen van deze trend. Landschappen, die goed zijn voor de gezondheid, en de agrarische productie degraderen tot milieu woestijnen en giftige voedselsystemen. Ze veroorzaken niet alleen klimaatverandering maar ook een enorme toename van non-communicable ziektes ten koste van de Thaise gezondheidszorg.

De schrijver hoopt dat het parlement de nieuwe biosafety bill niet goedkeurt, want: De agrarische sector wordt dan op een onomkeerbaar pad geleid naar industrialisatie zonder verantwoordelijkheid met tragische gevolgen voor toekomstige generaties. (Bron: Bangkok Post, 12 december)

Ford stapt over op LED-verlichting

13 september – Ook in Thailand gaat Ford de verlichting in haar fabrieken vervangen door LED-verlichting, waarmee aanzienlijk op de elektriciteitskosten kan worden bespaard. In totaal bespaart Ford in haar fabrieken in China, India, Thailand, Vietnam en Taiwan 18 miljoen kWh per jaar, genoeg om  1.900 huizen een jaar lang van stroom te voorzien. Anders gezegd: het elektriciteitsverbruik gaat met 50 tot 70 procent omlaag.

De LED-lampen hebben een levensduur van vijf tot tien jaar, veel langer dan de huidige verlichting. Dat is kassa aan onderhouds- en vervangingskosten. Bovendien bevatten LED-lampen in tegenstelling tot neon-buizen geen kwik en dat is weer beter voor het milieu. Ze zorgen voor een helderder werkomgeving en geven minder warmte af, wat wel zo plezierig is voor de Ford-werknemers.

In China en in Thailand in Rayong, Ford’s grootste productiebasis in Asean, is Ford al begonnen met de vervanging. Eind oktober werd de eerste ronde in India afgerond, in Vietnam en Taiwan moet de installatie deze maand klaar zijn.

Auto-Alliance Thailand, die voor Ford de Ford Everest en Ranger maakt, en Ford Thailand Manufacturing hebben 10.000 LED-lampen geïnstalleerd. Ze besparen 1,9 miljoen kWh per jaar. Hoeveel de Ford-fabrieken zelf besparen, is niet bekend gemaakt door het bedrijf.

Sinds 2011 werkt Ford aan vermindering van het energieverbruik. Van de target van 25 procent per auto is in maart 21,4 procent bereikt. (Bron: Bangkok Post, 12 december)

Verwerking garnalen bij Thai Union Group

Visboer TU zet externe bedrijven aan de kant

13 september – De Thai Union Group, een van ’s werelds grootste visverwerkende bedrijven, zet onderaannemers aan de kant en brengt vanaf 1 januari 2016 alle voor-bewerkingen van garnalen en tonijn in eigen huis. ‘Zo kunnen we er zeker van zijn dat alle werkers, migranten en Thai, veilig en legaal  werken en rechtvaardig en waardig worden behandeld’, zegt het bedrijf in een persverklaring.

Het besluit is genomen nadat TU haar Business Ethics and Labour Code of Conduct  in september heeft herzien. ‘’We maakten ons zorgen dat het, ondanks regelmatige audits, moeilijk is om de garantie te geven dat alle externe bedrijven zich aan onze gedragscode houden.’ Duizend werknemers die nu in het voortraject werken, krijgen een baan aangeboden bij TU.

De Thai Frozen Foods Association (TFFA) en het Migrant Workers Rights Network (MWRN) juichen het besluit van TU toe.

MWRN zegt het besluit krachtig te steunen: ‘Alhoewel het laat komt, is het een erkenning van de risico’s die de meest machteloze en kwetsbare gastarbeiders uit Myanmar lopen’, zegt Andy Hall, een bekende actievoerder die op zijn huid wordt gezeten door Natural Fruit Co in Prachuap Khiri Khan vanwege zijn onthullingen over de slechte behandeling van migranten.

TFFA-erevoorzitter Panisuan prijst het besluit. ‘Thai Union kan nu het welzijn van hun werkers in de gaten houden en bevorderen.’ (Bron: website Bangkok Post, 11 december)

Meer over de misstanden in de visserij en visverwerkende industrie op de pagina’s  De vis wordt duur betaald en Migranten.

Limerick van de dag
In Thailand, dat is o zo bekend
Word je met massages erg verwend
Ze weten erg goed
Hoe zoiets moet
En hoe happy is vaak ook het end
(Ingezonden)

Klimaatconferentie: ‘Echte’ verandering op komst

13 december – Bangkok Post opent vandaag in majeur met het nieuws uit Parijs dat een ‘beslissende’ (Franse president Hollande) klimaatovereenkomst op komst is, een overeenkomst die geen precedent heeft. Het laatste concept moet alleen nog de goedkeuring krijgen van de tweehonderd landen. De overeenkomst wordt in 2020 van kracht.

Doelstelling is de temperatuurstijging onder de 2 graden te houden en te proberen die naar 1,5 te brengen. Met name de arme landen hebben daar om gevraagd want die hebben de meeste last van de gevolgen van klimaatverandering en het stijgende zeewater. Die landen zijn gehouden aan de doelstelling om de emissie van broeikasgas te beperken tot een niveau dat geabsorbeerd kan worden door bomen, grond en oceaanwater, te beginnen ergens tussen 2050 en 2100.

Thailand heeft als doelstelling de emissie met 20 procent terug te brengen en 25 procent met internationale (financiële) steun. Actievoeders zeggen dat de energiesector en het bedrijfsleven dan drastische veranderingen zullen moeten aanbrengen om die doelstelling te halen.

Directeur Bantoon van Good Governance for Social Development ziet de overeenkomst als een sterk signaal; hij roept het land op om meer te investeren in een schone energietechnologie. Hij waarschuwt bedrijven dat sancties zijn te verwachten wanneer ze hun ecologische voetafdruk niet verminderen.

Internationale actievoerders vinden de overeenkomst niet ver genoeg gaan. Ze protesteerden gisteren in Parijs en wezen op smeltende gletsjers, de stijgende zee en woestijnen die uitdijen. Greenpeace: ‘Die plaatsen de industrie die fossiele brandstoffen gebruikt, aan de verkeerde kant van de geschiedenis. Deze deal alleen haalt ons niet uit het gat waar we in zitten.’

Eerdere berichtgeving:
9 december: Thailand gebruikt al meer kolen; Kort Nieuws
7 december: Commentaar: We moeten meer doen
6 december: Kolencentrales: doemscenario voor Thailand
31 oktober: De moeizame strijd tegen kolencentrales

Kassabian: De terrorist die geen terrorist is

13 december – ‘Mijn vrouw maakte me wakker en vertelde me dat ik een terrorist ben.’ Kan het nog gekker? Je woont al jaren in Thailand, bent getrouwd met een Thaise, hebt drie kinderen, je runt een kleine handelsmaatschappij vanuit Chaiyaphum en je hebt geacteerd in tv-series en reclamespotjes voor ijs en yoghurt. Maar je bent Syriër en dat simpele feit maakt je verdacht.

KassabianDe zogenaamde terroristenstatus van Hagop Kassabian (57) las zijn vrouw op haar mobieltje op de ochtend van 6 december. Kassabian stond perplex. ‘Heb je gedroomd, lieveling?’ Maar ze had niet gedroomd; zijn foto stond er zelfs bij. Volgens het nieuwsitem was hij een van de vier verdachten met banden met IS. De Russische autoriteiten hadden Thailand gevraagd tien Syriërs op te sporen, die in oktober naar Thailand zouden zijn gekomen om Russische doelwitten te belagen. De Thaise politie ontdekte dat vier een verlopen visum hadden, waaronder Kassabian.

Kassabian verwijt degenen die hem verdenken hun huiswerk niet goed te hebben gemaakt. Hij vertelt een Armeense Orthodox te zijn. ‘IS rekruteert geen christenen. Als ze de achtergrond van IS en mij hadden gekend, zouden ze er niet aan gedacht hebben mijn foto in de media te zetten.’

Inmiddels is de zaak opgeklaard, maar Kassabian laat het er niet bij zitten. Hij heeft een advocaat gevraagd uit te zoeken of hij de verantwoordelijken voor de rechter kan slepen, om ‘mijn naam te zuiveren’. Want de autoriteiten mogen hem dan vrijgepleit hebben, ‘de schade is al aangericht’.

Kroonprins bedankt fietsers

13 december – Kroonprins Vajiralongkorn heeft de deelnemers aan de fietstocht Bike for Dad bedankt met een handgeschreven tekst op de website van de tocht. ‘Uw deelname duidt op de loyaliteit en liefde voor de koning, en illustreert ook de eenheid van het Thaise volk, die zal helpen om ons geliefde land sterk en welvarend te maken en de mensen gelukkig.’

Premier Prayut zei gisteren dat de fietstocht een groot succes was, die aantoonde dat de Thaise bevolking als één man achter de koning staat. Hij bedankte de deelnemers en de mensen die achter de schermen hebben gewerkt om van de tocht een succes te maken.

De kroonprins en zijn twee dochters leidden de tocht in Bangkok over een afstand van 29 km. Ook elders in het land en in het buitenland stapten Thai op de fiets. Bangkok leek vrijdag een stad getroffen door een neutronenbom met lege straten, maar gisteren was het weer business as usual met files, alhoewel het verkeer in het weekend altijd minder druk is dan op werkdagen. Zie verder het bericht van gisteren: Bangkok en het land kleuren geel.

Kort nieuws zondag 13 december

– Zeventien bedrijven hebben tot nu toe belangstelling getoond voor de douceurtje die verleend worden wanneer ze hun internationaal hoofdkwartier of handelscentrum in Thailand vestigen. Dit heeft regeringswoordvoerder Sansern bekend gemaakt. Ze worden vrijgesteld van de bedrijfsbelasting op de omzet en buitenlandse werknemers krijgen 15 jaar een lagere aanslag van 15 procent voor de inkomstenbelasting.

De regering hoopt dat meer bedrijven zullen volgen om de kwakkelende economie nieuw leven in te blazen. Hong Kong en Singapore zijn lang gezien als de ideale plaatsen voor de vestiging van een hoofdkwartier, maar de regering hoopt hen naar de kroon te kunnen steken met haar pakket aan voordelen.

– In de nieuwe grondwet, die in de maak is, ontbreekt het uiterst controversiële voorstel van de vorige commissie om een ‘crisispanel’ te vormen dat in tijden van politieke onrust de macht kan overnemen. De grondwetcommissie (CDC) overweegt evenmin familieleden van politici te verplichten, net als de politici zelf, een opgave te doen van hun vermogen.

In de vorige grondwetten gold die verplichting alleen voor echtgenotes en kinderen, maar alle familieleden die verplichting op te leggen, zou te veel werk met zich brengen. ‘Dat zou een zware taak zijn’, zegt voorzitter Meechai, alhoewel de CDC-woordvoerder zegt dat de commissie wellicht zwaardere eisen gaat stellen aan familieleden.

Vice-rector Prinya van de Thammasat universiteit verwacht dat de CDC met een concept-grondwet komt, dat acceptabel is voor de bevolking en derhalve het groene licht krijgt in een referendum. Hij pleit voor het schrappen van de eis in de interim-grondwet dat de nieuwe grondwet het fiat moet krijgen van de meerderheid van de kiesgerechtigden. Hij vindt dat die eis moet gelden voor degenen die een stem uitbrengen. ‘Ik heb geen idee waarom het in de interim-grondwet moeilijker is gemaakt‘, zegt hij. (Zie ook de pagina Grondwetwijziging)

– Mensenhandel is woensdag het belangrijkste gespreksonderwerp op de vijfde US-Thai Strategic Dialogue. Andere onderwerpen zijn veiligheid, handel, investeringen, illegale migratie, grensoverschrijdende misdaad en nog meer zaken die regionaal spelen. De bijeenkomst wordt geleid door permanent secretaris Apichart [ministerie ontbreekt] en de Amerikaanse staatssecretaris voor Oostaziatische en Pacific zaken Daniel Russell.

[Mensenhandel lijkt me een gevoelig onderwerp gezien de onthullingen van Paween. Zie het bericht Vuile was over mensensmokkel ergert politie (12 december) en Strijder tegen mensensmokkel vraagt asiel aan in Australië (11 december).

– Een 69-jarige Britse man is vrijdagavond in Jomtien (Chon Buri) door twee travestieten bewerkt met als gevolg een gebroken neus en gezichtsverwondingen. Hij had geen zin in de seksuele diensten die ze aanboden en dat beviel hen niet, aldus de politie. De travestieten waren nogal opdringerig, want ze hadden de man omhelsd. De man weerde hen af en riep dat ze hem met rust moesten laten. Later haalden ze hem op de motorfiets in toen hij naar Jomtien Soi 7 liep en sloegen hem met een motorhelm.

– Universitaire docenten hebben geklaagd dat het nieuwe rooster, vorig jaar ingevoerd om parallel  te laten lopen met de roosters in de andere Asean-landen, niet geschikt is voor sommige studies in Thailand vanwege het warme weer, met name in heetste maand april. Het academisch jaar bestaat nu uit de semesters august-december en januari-mei. Voorheen waren Thaise studenten in april vrij. (Zie pagina Onderwijs)

– Een verkenningsvliegtuig en drie schepen van de marine zijn op zoek naar tien Vietnamese trawlers, die in Thaise wateren zouden vissen c.q. hebben gevist. De marine werd op hun aanwezigheid geattendeerd toen ze 20 nautische mijl buiten de kust van Koh Kood hun netten hadden uitgegooid. Als ze op heterdaad worden betrapt, worden alle opvarenden overgedragen aan de politie.

– Omdat vier verdachten van de aanslagen in Parijs naar Genève zouden zijn gevlucht, zijn de Thais in Zwitserland gewaarschuwd om uiterst voorzichtig te zijn. De waarschuwing is afkomstig van de permanente VN-missie van Thailand, die zich baseert op de verhoging van de terreurdreiging door het Geneva Department of Security.

– Van de verspreiding van een infographic met gegevens over de corruptie bij de aanleg van het Rajabhakti park wordt nog een tweede man verdacht. Tegen hem is een arrestatiebevel uitgevaardigd. De man (25) maakte deel uit van de groep studenten die maandag op weg naar het park werden gestopt en aangehouden. De eerste verdachte moet morgen voor de krijgsraad verschijnen.

Volgens Human Rights Watch was hij ‘verdwenen’, omdat al enkele dagen niets over hem was vernomen. ‘Hij is in legerhechtenis en in goede gezondheid’, zegt een officier van het Judge Advocate-General’s Department. HRW zit op het vinkentouw omdat eerder twee verdachten van majesteitsschennis in gevangenschap zijn overleden.

De infographic legt een verband met de majesteitsschenniszaak waarin die twee plus een derde zijn aangehouden. De namen van Prayut en zijn echtgenote komen er ook op voor. De CSD probeert uit te vogelen wie de Facebook-pagina met de infographic heeft geopend. Die pagina heeft 65.000 volgers.

Voorgaande berichten op de pagina Majesteitsschennis.

– De piloot van een toestel van Aeroflot heeft gisteren vanwege een verdacht telefoontje zijn vlucht naar Moskou afgebroken toen het toestel al aan het taxiën was om het luchtruim te kiezen. Hij parkeerde zijn kist op een verlaten parkeerplaats van Suvarnabhumi, waar alle 320 passagiers het toestel moesten verlaten.

Het cabinepersoneel was door een passagier attent gemaakt op een Turkse vrouw, die zich ‘verdacht’ gedroeg toen ze aan het telefoneren was. Vanwege de aanslag vorige maand op een Russisch toestel onderweg van Egypte naar Sint Petersburg nam de piloot geen enkel risico. Het telefoontje bleek volmaakt onschuldig, maar leidde wel tot een vertraging van een kleine acht uur.

Vrijdag annuleerde Bangkok Airways een vlucht van Bangkok naar Koh Samui na een bomdreiging door een Zwitserse passagier. Die had de dreiging tijdens een ruzie geuit. Tegen de man gaat aangifte gedaan worden.

– Volop geweld in Pattani gisteren. Een politie-onderzoeker werd voor zijn huis in Sai Bai doodgeschoten en twee officieren raakten ernstig gewond bij een bomaanslag in tambon Sadawa, gericht op een gepantserd politievoertuig. De agenten zijn van het Yaring ziekenhuis naar het Pattani ziekenhuis overgebracht vanwege de ernst van hun verwondingen. De bom was verborgen in een ondergrondse pijp.

In Tak Bai (Narathiwat) ontplofte ook een bom, maar die maakte geen slachtoffers. Alleen twee voertuigen werden beschadigd.

– De uitgaven aan R&D (research and development) gaan tot 2018 omhoog naar 1 procent van het bruto binnenlands product, belooft vice-premier Prajin. Hij zei dit bij de lancering van het ‘Research for Community’ project van de National Research Council of Thailand. Thans gaat 0,48 procent van het bbp naar R&D.

Bedrijven die hun uitgaven aan R&D verhogen, krijgen belastingvoordeeltjes. Volgens Prajin hebben die al geleid tot een geleidelijke verhoging van de uitgaven aan R&D door de particuliere sector tot de helft van het totaal. Wat het project inhoudt, vermeldt het bericht niet.


 

U-tapao

Vier maatschappijen gaan op U-tapao vliegen

12 december –  U-tapao, voorheen een militair vliegveld en bezig aan een uitbouw naar een burgerluchthaven, is populair. Vier luchtvaartmaatschappijen zeggen op de luchthaven te willen vliegen, waarvan China Southern Airlines al een startdatum heeft genoemd.

U-tapao kaartjeChina Southern Airlines is ’s werelds zesde grootste luchtvaartmaatschappij qua aantallen passagiers en de grootste qua aantal toestellen. Op 8 januari strijkt ze neer in U-tapao vermoedelijk met een vlucht naar en van Shanghai. De maatschappij zet op die route de Airbus 320-200 in, een toestel met 152 stoelen.

De andere drie zijn Okay Airways, ook uit China, Emirates en THAI Smile, de budgetdochter van Thai Airways International, Thailand’s trots die onder grote schulden gebukt gaat. Okay Airways denkt aan een verbinding met Tianjin, haar uitvalsbasis, te beginnen volgende maand. THAI Smile zou belangstelling hebben voor een route naar China en Emirates zal wel op en van Dubai gaan vliegen.

De gedaanteverwisseling van U-tapao, opgezet in de Vietnam oorlog ten behoeve van de bevoorrading van Amerikaanse toestellen, is ingezet door AirAsia. De bekende en succesvolle budgetmaatschappij bedient negen routes met 46 vluchten per week. Ze gaat geleidelijk meer routes toevoegen: met Thaise steden en India, waarvan de bewoners gek zijn op Pattaya.

Op de luchthaven is thans een nieuwe terminal in aanbouw. Wanneer die klaar is, kan U-tapao 3 miljoen passagiers per jaar verwerken tegen 900.000 nu. Midden 2016 moet die in bedrijf zijn.

Bangkok Airways en Kan Air hebben geen plannen voor uitbreiding van hun vluchten. Bangkok Airways vliegt op Phuket en Samui en Kan Air op Chiang Mai. U-tapao bedient verder enkele chartermaatschappijen waaronder het Thaise R Airlines en Nordwind Airlines uit Rusland. (Bron: Bangkok Post, 11 december)

Hotels buiten migrantenwerkers uit

12 december – Veel buitenlandse werknemers, voornamelijk uit Myanmar en werkzaam als ober, tuinman of schoonmaker in Thailand’s bloeiende toerisme-industrie worden onderbetaald, gediscrimineerd en ze worden op verlofdagen niet doorbetaald. Dit stellen de Zweedse groepen Schyst Resande en Fair Action in een woensdag gepubliceerd rapport.

Voor het rapport werden 29 migranten geïnterviewd, 18 van hen werken in zeven hotels in Khao Lak en Phuket. Voor deze hotels verzorgen Apollo (REWE Group), Fritidsresor (Tui Group) en Ving (Tomas Cook) boekingen. De overigen werken bij bedrijven die voor de hotels werkzaamheden verrichten, zoals een bakkerij en wasserij.

Fair Action projectmanager Amanad Söderland zegt dat de werknemers bij de toeleveranciers er het slechts aan toe zijn. Hun werkdagen zijn langer, ze krijgen minder vakantie en ze hebben met veel discriminatie te maken.

In een gezamenlijke verklaring zeggen de drie touroperators dat contracten met hotels worden verbroken wanneer ze nationale en internationale wetten overtreden. Ze verweren zich dat ze te maken hebben met duizenden hotels over de hele wereld. ‘Het is lastig voor ons om alle individuele hotels in de gaten te houden.’ Daarom werken ze samen met Travelife, een certificatieprogramma voor hotels, gericht op milieu-eisen en billijke arbeidsomstandigheden.

Söderland zegt de lage betalingen al in 2012 met dezelfde touroperators te hebben besproken, maar sinsdien hebben ze hun leven niet verbeterd. ‘Wij vinden dat ze hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Ze weten al enkele jaren van de problemen. Als ze hun verantwoordelijkheid serieus nemen, maakt dat indruk.’ Maar het drietal gelooft daar niet in. ‘Er zijn meer dan drie operators nodig om duurzame veranderingen tot stand te brengen.’

Enkele cijfers uit het rapport: Drie arbeiders werkzaam in een wasserij zeggen tijdens het hoogseizoen werkdagen van 19 uur te maken. Ze krijgen twee dagen per maand vrij. Een ander noemt 16 uur. Verschillende werkers zeggen niet doorbetaald te worden, wanneer ze verwondingen tijdens het werk opgelopen, laten behandelen.

Volgens het rapport worden Thaise werknemers beter betaald, ze worden beter gehuisvest, krijgen langer vakantie en ze krijgen zwangerschaps- en ziekteverlof. (Bron: website Bangkok Post, 10 december) (Zie ook pagina Migranten)

Limerick van de dag
Een vrouw en een telefoonzombie
Dat is een lust dodende combi
De vrouw smacht
En ze wacht
Maar hij kijkt niet om naar haar body

Vuile was over mensensmokkel ergert politie

12 december –  Lees eerst: Strijder tegen mensensmokkel vraagt asiel aan in Australië (11 december).

De beschuldiging van Paween Pongsirin (foto) Paween Pongsirin in Melbournedat ‘ínvloedrijke figuren in de regering, het leger en politiekorps [hem] dood willen hebben’ is politiecommissaris Chakthip in het verkeerde keelgat geschoten. Hij noemt Paweens’s relaas over hoe hij bij diens onderzoek naar de smokkel van Rohingya is tegengewerkt ‘schadelijk voor het land’.

Chakthip heeft een team van advocaten aan het werk gezet om te bepalen of Paween’s opmerkingen als smaad kunnen worden beschouwd, waarvoor hij vervolgd kan worden. Dat zal dan niet eenvoudig zijn, want Paween vluchtte enkele dagen geleden naar Australië en wil er asiel aanvragen. Hij heeft met zijn onderzoek dat in 153 arrestatiebevelen en 91 aanhoudingen resulteerde te veel vijanden gemaakt (zie bijgaand kader).

Chakthip beweerde gisteren niet te weten waarom Paween Thailand ontvlucht heeft. ‘Ik ken de reden niet waarom hij asiel moest zoeken en of dit politiek gemotiveerd is. Maar hij zou er niet over moeten praten omdat hij het land schaadt.’

Over de voorgenomen overplaatsing van Paween naar het Zuiden, waar de smokkelmaffia zijn bloed wel kan drinken, – voor Paween reden om ontslag te nemen – zegt Chakthip nu dat hij hem de vrije keuze heeft gelaten om te bepalen waar hij wilde werken. Maar Paween nam liever onslag. [Een fraai voorbeeld van je straatje schoonvegen.]

Gebrek aan discipline en insubordinatie
Paween krijgt ook op zijn kop van Thesa Sitiwatho, hoofd Provincial Police Region 8 en voormalig superieur van Paween. ‘Paween heeft het moreel van andere politieofficieren die in het Zuiden werken, geschaad.’ Volgens Thesa was de overplaatsing gerechtvaardigd; hij beschuldigde hem van een gebrek aan discipline en insubordinatie.

‘Als Paween vindt dat hij onbillijk is behandeld, moet hij een klacht indienen bij de Royal Thai Police en niet met de media praten.’ De beschuldiging van intimidatie door politie en leger, noemt Thesa ongegrond, want andere agenten die aan de zaak van de mensensmokkel hadden gewerkt, heeft hij er niet over gehoord.

Commentaar van mij: Moraal van dit verhaal: Hang in Thailand nooit de vuile was buiten, want ‘Barbertje moet hangen’.  De reactie van de twee politiebobo’s is veelzeggend: ze bewijzen volgens mij het gelijk van Paween. Hij kan inderdaad maar beter in Australië blijven.

Bangkok en het land kleuren geel

12 december – Bangkok Post besteedt vandaag uitgebreid aandacht aan de fietstocht Bike for Dad, die gisteren door honderdduizenden in geel shirt geklede Thai werd verreden: in Bangkok, in het land en zelfs in het buitenland. Voordat ze op de fiets stapten, leek Bangkok een stad getroffen door een neutronenbom c.q. een autoloze zondag. Een vervreemdend gezicht in een stad, waar anders het verkeer in de knoop staat.

Enkele cijfers:
• In Bangkok namen 99.999 [geluksgetal] wielrijders deel aan de 29 km lange fietstocht, die in twee verschillende routes werd verreden. Elders fietsten 498.105 bewoners; in Nakhon Ratchasima de meesten.
• In het buitenland stapten 9.805 Thai in 66 steden in 52 landen op de fiets. De meesten in Tokio, Los Angeles en Siem Raep (Cambodja).
• Aan kop van het peloton in Bangkok peddelde kroonprins Vajiralongkorn met in zijn kielzog de premier, kabinetsleden en topambtenaren. Het peloton was in vijf groepen verdeeld, twee groepen werden aangevoerd door de dochters van de kroonprins: prinses Bajrakitiyabha en Sirivannavari.
• De tocht begon om 15.45 uur en eindigde om 18.24 uur. 85 straten waren afgesloten.
• In Bangkok deden 199 ambassadeurs en militaire attachés van dertig landen mee, waaronder de bekritiseerde Amerikaanse en Britse ambassadeur vanwege hun kritiek op de draconische majesteitsschennis wetgeving, de coup en de breidel van het recht op vrije meningsuiting.
• Op de Sanam Sua Pa naast de Royal Plaza wordt tot morgen een tentoonstelling gehouden over de economie van het genoeg, een filosofie van de koning.
• In Surin was de oudste deelnemer een 85-jarige gepensioneerde ambtenaar. Hij nam met zijn oude fiets deel en niet met een racefiets waarop de meesten rijders zaten. De 69-jarige oorlogsveteraan Koon deed mee in zijn rolstoel. In Trang stapte zelfs een 93-jarige op de fiets.

Opvallend: Thailand vraagt buitenlandse hulp

12 december – Hoewel ik vaak genoeg lees dat Thailand zijn eigen boontjes kan doppen en geen adviezen nodig heeft van buitenlandse wijsneuzen [denk aan hulp bij verbetering van de waterhuishouding], geldt die reserve niet voor de luchtvaart.

Want de CAAT praat met de Civil Aviation Authority International [een orgaan dat ik niet eerder ben tegengekomen in de berichtgeving] over hulp bij het verbeteren van het toezicht op de luchtverkeersveiligheid.

CAAT wil een Brits consultancybureau inhuren om eindelijk verlost te zijn van de in juni getrokken rode kaart van de ICAO [na zes maanden eerder al te zijn gewaarschuwd], zegt minister Arkhom (Transport). Ook worden buitenlandse experts gehuurd voor inspecties en training van personeel, dat verantwoordelijk is voor het verlenen van Air Operator Certificates (AOC).

Een gebrek aan voldoende gekwalificeerd persoon is een van de kritiekpunten van de ICAO. CAAT is nu bezig nieuw personeel te werven. CAAT, dat in de plaats is gekomen van het TCAD, is officieel vanaf 1 januari operationeel met 457 (deels nog te werven) stafleden. Een van de urgente taken is het verlenen van nieuwe AOC’s aan 28 maatschappijen en nieuwe vergunningen voor piloten aan 2.300 man. Verder moeten 41 in Thailand geregistreerde maatschappijen geïnspecteerd en gecertificeerd worden.

Enige vorderingen zijn al geboekt bij het samenstellen van het [houd u vast] Flight Operation Inspector Manual en Air Operator Certificate Requirement. Specialisten gaan beoordelen of ze voldoen aan de eisen van de ICAO.

CAAT: Civil Aviation Authority of Thailand
ICAO: International Civil Aviation Organisation [van de VN]
TCAD: Thai Civil Aviation Department [inmiddels opgeheven, want gesplitst]
Zie voor alle berichten over de luchtvaartperikelen de pagina Luchtvaartdienst onder vuur.

Kort nieuws zaterdag 12 december

– Rectificatie: Werknemers in de diepvries voedselindustrie hebben gisteren wel met doorbetaling van hun loon mogen meedoen aan Bike for Dad. Het eerdere bericht, toegeschreven aan de secretaris-generaal van de Thai Frozen Foods Association, dat ze niet betaald zouden worden, is onjuist, zegt de vereniging.

Jeugdbende Kanchanaburi - kopie– De krant spreekt nu van een rivaliserende jeugdbende: de zes jongeren, die een 19-jarige knaap zondag voor een restaurant in Kanchanaburi hebben vermoord. Twee zijn al aangehouden en één heeft zichzelf aangegeven. De politie is nu driftig op zoek naar de drie die nog op vrije voeten zijn. Hun ouders is gevraagd om hen te bewegen zich aan te geven. Bij één zal dat waarschijnlijk niet lukken, want hij is eerder veroordeeld en heeft de benen genomen, nadat hij was vrijgelaten op borgtocht.

Uit camerabeelden blijkt dat het slachtoffer met een knuppel is bewerkt, een betonnen voorwerp en andere dingen. Zijn maatje (22) werd ook geslagen, maar zag kans te vluchten.

Jeugdbende KanchanaburiHet slachtoffer was lid van een rivaliserende bende, die eerder op de bende van de aanvallers had geschoten.

De knaap die zichzelf heeft aangegeven, werd op 16-jarige leeftijd veroordeeld wegens moord. Hij zat een jaar in een jeugdgevangenis. Toen hij 19 was, werd hij vrijgesproken van de moord op een rivaal.

– Nieuwswebsite Phuketwan gooit de handdoek in de ring. Eind dit jaar stopt de site omdat de beperkingen op de vrijheid van publicatie steeds strenger worden, zegt redactrice Chutima. Ze zegt ook zo nu en dan bedreigd te zijn. ‘Negatieve sociale feedback’  heeft eveneens een rol gespeeld bij het besluit te stoppen.

De site was eerder in het nieuws omdat de marine geprobeerd heeft twee redacteuren, waaronder Chutima, wegens smaad te laten veroordelen vanwege een publicatie over betrokkenheid van de marine in 2008 bij de smokkel van Rohinghya. Maar daarvoor is Phuketwan vrijgesproken.

– Indrukwekkende brand met een grote rookontwikkeling gisteren in een fabriek van rubbermatten in Chom Thong (Bangkok). Eén persoon kwam in het vuur om het leven, een brandweerman raakte gewond bij een val vanaf het dak. De brandweer had het vuur binnen 30 minuten onder controle. De brand trok veel bekijks. De krant besteedt er een foto met een kort bijschrift aan.

– Waar is Thanakorn Sitiphaibun, die in Samut Prakan is aangehouden op beschuldiging van majesteitsschennis? Dat wil het Thai Lawyers for Human Rights Centre weten, want zijn verblijfplaats is onbekend.

Thanakorn zou een schema hebben gemaakt, waarop het corruptienetwerk rond de aanleg van het Rajabhakti park in beeld wordt gebracht. Daarop komt de naam van Suriyan voor (waarzegger die in gevangenschap is overleden en sponsors van de fietstocht Bike for Mom zou hebben afgeperst) en premier Prayut plus echtgenote. Het schema is door honderd personen verspreid op internet en dat mag ook niet.

De advocaten zeggen dat de geheimzinnigheid over Thanakorn’s verblijfplaats in strijd is met de International Convention for the Protection of All Persons from Enforced Disappearance. Thailand heeft die conventie in 2012 ondertekend.

De zaak heeft nog een tweede staartje want de website Prachatai heeft op gezag van het hoofd van de 11th Army Circle geschreven dat Thanakorn daar één nacht is gedetineerd is geweest in het cellenblok en daarna is overgeplaatst. Maar het hoofd ontkent dit gezegd te hebben en hij heeft een klacht gedeponeerd bij de CSD. Schadelijk voor mijn reputatie, zegt hij.

Voorgaande berichten op de pagina Majesteitsschennis.


 

Corruptie: Praatjes vullen geen gaatjes

11 december – ‘Anti-corrruptie praatjes zijn niet genoeg’ kopt Bangkok Post boven het hoofdredactioneel commentaar van donderdag. Daar kan ik het volledig mee eens zijn, maar wat de krant als oplossing suggereert, verraadt onkunde op het gebied van gedragsbeïnvloeding.

De krant besteedt aandacht aan het corruptiespook omdat woensdag International Anti-Corruption Day was. In de nieuwssectie is er nauwelijks over geschreven; in het commentaar lees ik pas over een mars die dag naar het regeringscomplex aan de Chaeng Watthana Road, een speech door Prem Tinsulanonda, voorzitter van de Privy Council (Degenen die corrupt zijn noemde hij ‘rovers die het fortuin van het land plunderen’) en meer quotes van Prayut.

‘Alle retoriek en symbolische gebaren die de dag markeerden, zijn niets nieuws. We hebben ze vaak genoeg eerder gezien. Ze zijn nutteloos zolang de mensen de boodschap niet serieus nemen’, aldus de krant die nog eens op het bekende feit wijst dat het merendeel van de bevolking geen moeite heeft met corruptie, mits ze er zelf ook van profiteren.

Volgens de krant kunnen strengere wetten geen eind maken aan corruptie. Ze trekt een vergelijking met drugsbestrijding; zelfs de doodstraf voor drugshandel schrikt niet af. ‘Dit komt omdat verdachten heel goed weten dat de wet nooit strikt wordt toegepast.’

De krant oppert: Het is noodzakelijk om bij de bevolking en met name jongeren bewustzijn te kweken tegen corruptie, maar ze had beter geslaagde voorbeelden van corruptiebestrijding in Azië kunnen noemen [Hong Kong of Singapore?] waaruit blijkt dat opsporing en berechting van corrupte lieden tot op het hoogste nveau effect sorteren.

Het gedrag van mensen valt uitermate moeilijk te beïnvloeden door de overheid. Zie de overheidscampagnes tegen roken en rijden onder invloed in Nederland. De Bob-campagne kon alleen succes hebben omdat er een praktische oplossing wordt geboden en omdat rijden onder invloed door de samenleving inmiddels als verwerpelijk wordt beschouwd.

Straffen kan wel en is gemakkelijker. Als de regering daar nu eens in de Rajabhakti-zaak een begin mee maakt, eindigt de krant zeer to the point, zou dat een goed startpunt zijn om te laten zien dat het ernst is met de strijd tegen corruptie. (Bron: Bangkok Post, 10 december) (Zie ook de pagina Corruptie 2)

Limerick van de dag
Er was eens een soldaat, genaamd Jan
Exerceren, daar hield hij niet van
Hij deserteerde
Hetgeen hem leerde
Exerceren, daar heb je niks an

Strijder tegen mensensmokkel vraagt asiel aan in Australië

11 december – Hij arresteerde 91 personen, waaronder een legeradviseur en tal van lokale politici; kreeg toestemming van de rechtbank voor 153 arrestatiebevelen, allemaal wegens betrokkenheid bij de smokkel van Rohingya vluchtelingen uit Myanmar en Bangladesh.

Paween Pongsirin in MelbourneMaar op 5 november nam hij ontslag toen hij overgeplaatst zou worden naar het Zuiden, waar hij tal van vijanden had gemaakt die zijn bloed wel kunnen drinken. En nu is hij in Australië waar hij veilig hoopt te zijn, want ‘ínvloedrijke figuren in de regering, het leger en politiekorps willen me dood hebben’.

In een tv- en kranteninterview deed Paween Pongsirin in Melbourne een boekje open over zijn strijd tegen de mensenhandel. Hij vertelde vanaf het begin van zijn onderzoek onder druk te zijn gezet de mensenhandelaren niet te hard aan te pakken. Paween negeerde het advies want die mensen hadden ’slachtoffers laten verhongeren, hen medische behandeling geweigerd en lijken verborgen’.

Eind oktober leverde hij zijn eerste onderzoeksverslag in, waarna zijn onderzoek werd stopgezet. ‘Prematuur’, zegt Paween, ‘want veel verdachten lopen nog vrij rond. Invloedrijke figuren zijn betrokken bij de mensenhandel. Er zijn foute politieagenten en foute soldaten die deze dingen doen. Helaas hebben die foute mannen macht.‘

Paween is bang dat velen de dans zullen ontspringen, wanneer de zaak voor de rechter komt. Hij had moeten getuigen en andere getuigen zullen wel geïntimideerd zijn. ‘Ik voel me zo bedroefd want het is zo onrechtvaardig dat die mensen niet worden gestraft.’ (Bron: website Bangkok Post, 10 december) (Zie ook de pagina Corruptie 2)

Commentaar van mij: De onthullingen van Paween zullen ongetwijfeld internationaal grote repercussies hebben. Te verwachten valt dat Thailand op de Tier 3 lijst blijft staan van het Amerikaanse Trafficking in persons rapport met mogelijk handelssancties als gevolg en dat zou zeer terecht zijn. Laat ik het maar simpel zeggen: Thailand is een in en in corrupt land tot op het hoogste niveau, alle mooie praatje van de huidige regering ten spijt.

Om nog even het geheugen op te frissen. De hele zaak is aan het rollen gekomen na de vondst in mei van (massa)graven aan de grens met Maleisië en (verlaten) opvangkampen. Daar moesten de Rohingya vervoer naar een derde land afwachten. Familie werd geprest met extra geld over de brug te komen. De zaak trok internationaal de aandacht doordat honderden [de krant schrijft duizenden] vluchtelingen op wrakke bootjes op zee rond dobberden.

Update: De krant schrijft vanochtend dat de asielaanvrage de regering vermoedelijk politiek zal schaden, daar ze vaak heeft rond gebazuind aan de mensenhandel een eind te maken. Er is nog geen officiële reactie van de regering, wel een commentaar van politiewoordvoerder Detnarong. ‘De politie onderzoekt de claims van Paween en bespreekt graag zijn onderzoek met hem.’ [Nou, dat weet je het wel.]

Rohingya smokkel: 70 verdachten, 30 aanhoudingen

11 december – Het zal wel toeval zijn [of juist niet], maar een andere Rohingya mensensmokkelzaak in Nakhon Si Thammarat is gisteren door de politie afgerond en wordt vandaag naar het OM doorgeschoven. Zeventig personen worden verdacht van wie 30 tot nu toe zijn aangehouden. Van de verdachten is 190 miljoen baht aan vermogen in beslag genomen.

Het politieonderzoek kwam op gang nadat in januari in het district Hua Sai vijf vrachtwagens met 98 Rohingya waren onderschept. De migranten zaten zo dicht opeen gepakt dat één de tocht niet overleefde en twee later aan diarree en bloedvergiftiging overleden. Het onderzoek breidde zich later uit tot andere provincies waaronder Ranong, Chumphong en Songkhla.

Volgens commissaris Thesa van de Provincial Police Region 8 heeft de harde aanpak in deze zaak ertoe geleid dat de mensenhandel een gevoelige slag is toegebracht.

Ford Everest in onderdelen

2016 wordt beter, zeggen twee fabrikanten van auto-onderdelen

11 december – Twee fabrikanten van auto-onderdelen verwachten volgend jaar een groei van de autoverkopen met 5 tot 10 procent  naar 2,1 miljoen voertuigen, voornamelijk door het aantrekken van de export.

Yeap Xin Rhu, directeur finance and accounting van Aapico Hitech Plc, zegt: ‘Onze omzet in 2016 zal vermoedelijk gelijk opgaan met de groeisnelheid van ’s lands automobiel industrie omdat de fabricage van auto-onderdelen 65 procent van onze performance uitmaakt.’ [Hoe die 35 procent wordt verdiend, vermeldt het bericht niet.] Aapico heeft dit jaar als target een omzet van 15 miljard baht, evenveel als in 2014.

Yongkiat Kitaphanich, president van Somboon Advance Technology Plc, verwacht dat Thailand’s autoproductie volgend jaar op 2 miljoen voertuigen uitkomt, een lichte toename vergeleken met de 1,9 miljoen van dit jaar. Maar gerust is hij er niet op. De trage wereldeconomie kan zijn tol eisen, waar uiteindelijk de auto-industrie door wordt gedupeerd.  De omzet van Somboon neemt volgend jaar naar verwachting met 5 tot 10 procent toe. Dit jaar werd een omzet gedraaid van 8 miljard baht.

Beide bedrijven profiteerden in 2012 en 2013 van het subsidieprogramma van de regering Yingluck, waarbij de betaalde belasting bij de aanschaf van een eerste auto werd gerestitueerd. Aapico had in 2012 een omzet van 17,1 miljard baht en in 2013 van 17,3 miljard tegen 10,9 miljard baht in 2011 en da’s geen gering verschil. Somboon had een omzet van 9,6 miljard baht (2012) en 9,35 miljard baht (2013) tegen 6,57 miljard baht in 2011. In 2014, nadat het programma was beëindigd, zakte de omzet van beide bedrijven in.

Yeap verwacht dat de auto-output in 2019 3 miljoen eenheden bereikt, voornamelijk door de verkoop van eco-wagens. (Bron: Bangkok Post, 10 december)

Foto: Bezoekers van de auto- en motorbeurs in Impact Muang Thong Thani bewonderen een opengewerkte Ford Everest.

Toestel Thai Airways International stijgt op

EU spaart THAI en MJets

11 december – EASA paniek storm in glas water, kopt Bangkok Post vandaag boven het openingsverhaal van de Business-bijlage met achtergrondinformatie over het goede nieuws dat THAI en chartermaatschappij Mjets mogen blijven vliegen op Europa. Gisteren kregen beide maatschappijen dat te horen.

Volgens de voorzitter van het Airlines Operations Committee, een orgaan dat 86 internationale luchtvaartmaatschappijen en 26 ondersteunende bedrijven in Thailand vertegenwoordigt, bestaat er grote verwarring over de aard van de audit die de EASA vorige maand heeft uitgevoerd. De EASA heeft zich alleen beziggehouden met THAI en Mjets en niet met het functioneren van de Civil Aviation Authority of Thailand (CAAT, een nieuw lichaam dat gevormd is na de opheffing van de TCAD, die een onvoldoende heeft gekregen van de ICAO).

Waar het de EASA deze keer om ging was de vraag of beide maatschappijen voldoen aan de aangescherpte EU-luchtvaartregels. En dat doen ze; alleen Mjets moet nog twee ‘onbelangrijke’ punten wegwerken en dan krijgt ook die maatschappij een third country operators licence.

Verder kauwt dit verhaal nog wat oud nieuws na over de rode kaart van de ICAO en de plaatsing van de Thaise luchtvaart van categorie I naar categorie II door de FAA. Maar dat weten we nu zo langzamerhand wel.

Zucht van verlichting
Ook de voorpagina opent met de goede tijding uit Europa. ‘De regering slaakt een zucht van verlichting’, schrijft de krant, die meent te weten dat de autoriteiten tanden bijtend de uitslag van gisteren hebben afgewacht. Vooral nadat de FAA de Thaise luchtvaart een categorie terugzette.

Premier Prayut stelde gisteren vast dat de EASA de pogingen van Thailand begrijpt om de problemen op te lossen. ‘Ik ben dankbaar dat ze onze pogingen waardeert. Het moet geen gemakkelijk besluit zijn geweest. Ze hadden de ICAO en de FAA kunnen volgen.’ [Een onzinopmerking want daar ging de audit niet over.] Wat Prayut verder nog zei, laat ik onvermeld: dat is veel ouwe koek, bla-bla en opschepperij.

Ook minister Arkhom (Transport) deed in soortgelijke bewoordingen een duit in het zakje. Het ministerie gaat nu hard aan het werk om de rode kaart van de ICAO, die in juni werd getrokken, weg te werken, verklaarde hij op een persconferentie.

Volgens directeur Chula van het Office of Civil Aviation vormt het besluit van de EASA een oppepper voor het vertrouwen van de mensen in de Thaise luchtvaartmaatschappijen en luchtvaartveiligheid. Het betekent ook dat de regering op het goede pad is om de luchtvaartproblemen op te lossen.

En zo legt iedereen het EASA-besluit ten eigen voordele uit.

FAA: US Federal Aviation Authority
EASA: European Aviation Safety Agency
ICAO: International Civil Aviation Organisation van de VN
TCAD: Thai Civil Aviation Department [inmiddels opgeheven, want gesplitst]
Zie voor alle berichten over de luchtvaartperikelen de pagina Luchtvaartdienst onder vuur.

Corrupte topambtenaar kan zijn borst nat maken

11 december – Sommige zaken duren in Thailand zo lang dat ik bij een vervolgbericht diep in mijn geheugen [of archief] moet graven om te bedenken: waar ging het ook al weer over? Maar bij de zaak Supoj Saplom hoeft dat niet, de voormalige permanent secretaris van het ministerie van Transport [het ministerie dat bij uitstek geschikt is om je zakken te vullen]. Want die zaak staat me nog helder voor de geest.

supojBij hem werd in november 2011 ingebroken toen hij de huwelijksreceptie van zijn dochter bijwoonde. De inbrekers namen 18 miljoen baht aan contant geld mee en 10 baht weight aan goud. En dat was niet eens alles, want ze hebben verklaard nog meer tassen met geld te hebben gezien, maar die konden ze niet mee sjouwen.

Een sub-commissie van de NACC heeft nu besloten Supoj te laten vervolgen voor een ambtsmisdrijf, want hij heeft niet aannemelijk kunnen maken hoe hij aan al dat geld kwam. Dus is ‘ongebruikelijk rijk’, zoals de formulering in dit soort gevallen luidt.

Het kantoor van de procureur-generaal legde eerder op verzoek van de NACC beslag op in totaal 64,7 miljoen baht aan vermogen van hem en zijn familie. De bestuursrechter liet ook beslag leggen, maar ik raak de weg kwijt in alle bedragen die worden genoemd. Genoemd worden 46,14 miljoen baht aan vermogen, 15 miljoen baht op bankrekeningen en een Volkswagen van 3 miljoen baht. Laten we maar zeggen: de man was achterlijk rijk. (Zie de pagina Supoj Saplom)

Kort nieuws vrijdag 11 december

– Het hooggerechtshof heeft de inbeslagname bevolen van 30 miljoen baht aan vermogen van Pracha Phopipit, bijgenaamd ‘Kamnan Siah’, voormalig Democratisch parlementslid voor Kanchanaburi. Het besluit houdt verband met een rechtzaak waarin hij en zes anderen zijn vervolgd voor fraude bij verschillende projecten in de provincie, gepleegd tussen 1999 en 2011. Pracha kreeg daarvoor zes jaar gevangenisstraf, maar het Hof van Beroep herriep het vonnis van de rechtbank en nu ligt de zaak bij het hooggerechtshof. Aan de inbeslagname ging een beroepsprocedure vooraf, aangespannen door Pracha, maar die is dus mislukt.

Pracha wordt ook vervolgd voor het illegaal in gebruik nemen vorig jaar van 1.199 rai overheidsgrond in Kanchanaburi en Ratchaburi. In die zaak is hij vrijgelaten op een borgochtsom van 100.000 baht. Het Hof van Beroep doet in december uitspraak. [Ja, er is veel geboefte in Thailand.] (Zie de pagina Corruptie 2)

– De National Human Rights Commission (NHRC) dient meer moeite te doen om haar waarde te bewijzen en haar onafhankelijkheid moet in de nieuwe grondwet worden verankerd, zeggen vooraanstaande academici. Ze refereren met dit pleidooi aan de degradatie van de NHRC door het ICC. Het ICC verplaatste de NHRC drie weken geleden van de A- naar de B-status, op grond van onvoldoende resultaten en de selectie van de nieuwe commissarissen, een procedure waarin maatschappelijke groeperingen geen zeggenschap hadden.

Woensdag boog een forum op de Chulalongkorn universiteit zich over de problemen van de NHRC. Hoogleraar recht Vitit benadrukte het belang van de Paris Principles, een set richtlijnen over onafhankelijkheid, pluralisme en effectiviteit. Hij riep de regering op het mandaat van de NHRC te respecteren om overtredingen van mensenrechten vast te stellen, inclusief overtredingen gepleegd door politie en het leger. ‘De wereld kijkt naar de Thaise regering en het land als geheel.’

Meer weten? Lees: NHRC ‘risks decline’ without autonomy.

ICC: International Coordinating Committee of National Institutions for the Promotion and Protection of Human Rights.

– Het eerste concept van de nieuwe grondwet wordt op 29 januari openbaar gemaakt. De grondwetcommissie is zo goed als klaar en moet alleen nog wat knutselen aan de artikelen over ministers en lokale besturen.

Voormalig regeringspartij Pheu Thai begint nu al te koeren en heeft de commissie enkele potentiële problemen voorgelegd, zoals de benoeming van een niet-parlementariër als premier. Als ik het goed begrijp is het voorstel van de vorige commissie van de baan om een crisispanel te vormen dat bij politiek gekissebis de macht kan overnemen. Volgens PT krijgt nu het Constitutionele Hof de rol toebedeeld om conflicten te ontzenuwen, hetgeen PT in strijd acht met de taak van het Hof. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging)

– Nog meer grondwet. De commissie wil parlementsleden voortaan verbieden staatsgelden naar hun kiesdistrict te sluizen, want dat komt neer op het kopen ven stemmen.

Voormalig PT-parlementslid voor Chiang Rai Samart verzet zich. De grondwetcommissie beschouwt politici als boeven die op eigen gewin uit zijn, zegt hij. Maar ze staan dicht bij de bevolking en hun kiesdistrict en weten wat ze van de regering verwachten. Parlementsleden, vindt hij, dienen het recht te behouden in het parlement een krediet voor hun kiesdistrict te bepleiten en in de wacht te slepen.

De CDC woordvoerder wijst erop dat de maatregel primair gericht is op parlementsleden van de regeringspartij. Die zouden gelden kunnen toewijzen aan hun kiesdistrict en dat is oneerlijk tegenover kiesdistricten van de oppositie, die geen of minder geld krijgen.

– Maandag ontsprong hij de dans toen de politie een groep studenten tegenhield die op weg waren naar het Rajabhakti park. 36 studenten en supporters werden aangehouden maar Chatmongkon en enkele anderen zagen kans te ontsnappen. Woensdagavond werd Chatmongkon alsnog aangehouden en gedwongen een verklaring te ondertekenen dat hij verder van politieke activiteiten zal afzien. ’s Nachts werd hij vrijgelaten.

Volgens een andere activist wordt Chatmongkon, die sinds vorig jaar deel heeft genomen aan anti-coup protesten, sinds begin vorige maand in de gaten gehouden. Op 5 december waarschuwde het leger hem niet naar het park te gaan en hij kreeg het bevel zich dagelijks te melden, maar dat heeft hij nagelaten.

Voorgaande berichten op de pagina Majesteitsschennis.

– Het ministerie van Handel heeft meer tijd nodig voor zijn onderzoek naar de rol van oud-premier Yingluck in het hypotheeksysteem voor rijst teneinde te bepalen of ze financieel aansprakelijk gesteld kan worden voor de geleden verliezen. Vice-premier Wissanu zegt dat de onderzoekscommissie meer getuigen wil horen, waardoor de deadline van 30 december waarschijnlijk niet wordt gehaald. Behalve Yingluck wil de regering ook anderen laten dokken. Ze gebruikt daarvoor niet het civiel recht, maar een bestuursbevel, een besluit dat volgens critici Yingluck in het nadeel stelt.

Yingluck wordt strafrechtelijk vervolgd door het hooggerechtshof.  Ze zou als voorzitter van het National Rice Policy Committee hebben nagelaten op te treden tegen de corruptie en de oplopende kosten. (Zie pagina Rijst 3)

– Schiet eens op, zeggen de families van tien werkzoekenden die 2 jaar geleden elk aan drie tussenpersonen 300.000 tot 400.000 baht hebben betaald voor tewerkstelling in Israël. Ze hebben een klacht ingediend bij de politie en autoriteiten over de trage voortgang van het onderzoek, want die banen zijn er nooit gekomen. In Israël zouden ze in een restaurant 50.000 tot 60.000 baht per maand gaan verdienen.

– Met driehonderd agenten heeft de politie gisteren op tien plaatsen in Kanchanaburi gezocht naar vier van de zes verdachten, allen tieners, die zondag een 19-jarige tiener voor een restaurant in Muang dood sloegen. Maar het viertal werd niet gevonden. Twee zijn eerder aangehouden.

– Een monnik heeft blijkbaar geen streepje voor bij de Boeddha, want in Phitsanulok kwam woensdag even na middernacht een monnik met zijn (van de vader van een vriend geleende) wagen frontaal in botsing met een motorfiets, waarop twee studenten zaten. Beiden overleefden de klap niet. De wagen slipte van de weg en kwam in een irrigatiekanaal terecht. De politie wacht op de resultaten van een bloedonderzoek om te bezien of de monnik had gedronken.


 

7-Eleven 2

CP blijft foute leiding steunen

10 december – CP All Plc blijft de vier topmannen de hand boven het hoofd houden, die door de beurswaakhond zijn beboet wegens aandelenhandel met voorkennis. Alleen vice-voorzitter Athueck Asvanund heeft de raad van CG en MVO* bij de Krungthai bank verlaten. Maar volgens de Krungthai-voorzitter noemt de ontslagbrief alleen zijn vele verplichtingen als reden.

De Thai Investors Association voegde zich gisteren bij het koor van investeerders die het bedrijf hebben opgeroepen hun good corporate governance beleid (CG) waar te maken. De vereniging gaf een verklaring uit waarin ze het bedrijf oproept een onafhankelijke directeur te benoemen die kleine investeerders vertegenwoordigt.

Ze vraagt ook bedrijven hun CG-beleid te verduidelijken met betrekking tot degenen die zich schuldig maken aan handelen met voorkennis. De afgelopen tien jaar zijn 61 leidinggevenden van 27 beursgenoteerde bedrijven beboet; in totaal met 212,8 miljoen baht.

De verklaring zegt dat kleine investeerders ‘diep bezorgd’ zijn over de voorkenniszaak, daar die hun vertrouwen heeft geschokt. Insider trading heeft rechtstreeks gevolgen voor de geloofwaardigheid van de markt.

CP voorzitter Korsak, die het zwaarst beboet is, zei gisteren dat ze op hun huidige post blijven. Hij vertelde de pers dat Charoen Pokphand, het moederbedrijf van CP, niet om acties heeft gevraagd en hij zei: ‘Waar geven de investeerders de voorkeur aan? Aan CG of het vermogen om winst te maken?’

Me dunkt: Een opmerking die antwoord geeft op de vraag van investeerders, die zich afvragen of de leiding wel betrouwbaar of ethisch is. (Bron: Bangkok Post, 9 december)

* MVO betekent maatschappelijk verantwoord ondernemen.
CP All Plc is de exploitant van zo’n 7.000 7-Eleven winkels, de grootste kruideniersketen van Thailand.

Eerdere berichten:
6 december: Oproep: CP All, doe iets!
5 december: Applaus voor de SEC; topman ‘wist van niets’

Groen licht voor Oranje lijn

10 december – Het kabinet heeft dinsdag het groene licht gegeven voor de aanleg van de Orange Line, een deels ondergrondse metrolijn die Thailand Cultural Centre (thans een tussenstation van de lijn Bang Sue- Hua Lamphong) met Min Buri gaat verbinden. Bij de bouw van station Thailand Cultural Centre is daar al rekening mee gehouden.

De lijn krijgt een lengte van 21,2 kilometer waarvan 12 kilometer met 10 stations onder de grond en 9 kilometer op een verhoogd tracé met 7 stations. De bouwkosten bedragen 95,1 miljard baht. Naar verwachting komt de lijn in augustus 2022 in bedrijf. Het aantal reizigers wordt geschat op 114.000 per dag, en wanneer de lijn wordt verlengd naar Taling Chan op 500.000.

Premier Prayut zei dinsdag na de kabinetsvergadering dat minstens 30 procent van alle nieuwe railprojecten moet bestaan uit local content, wat wel zoiets zal betekenen dat Thaise bedrijven ook een graantje moeten kunnen meepikken. [Waarom schrijft de krant dat niet zo?] (Bron: Bangkok Post, 9 december)

Klik hier voor een kaartje met het lijnennet van de BTS, MRT en ARL en plannen. Om de een of andere reden ontbreekt de Orange Line.

Automakers pleiten weer voor aansluiting bij TPP

10 december – Aansluiting bij het Trans-Pacific Partnership blijft de hartenwens van de Thaise auto-industrie en dat pleidooi hield Pitak Pruittisarikorn, chief operating officer bij Honda Automobile (Thailand), maar weer eens tijdens een seminar in Impact Muang Thong Thani, waar tot zondag de 32ste Thailand International Motor Expo 2015 (foto) wordt gehouden.

Auto- en motorbeurs 2015Wanneer Thailand zich niet aansluit, verwacht de industrie in het nadeel te zijn omdat vier Asean-landen deel gaan uitmaken van het TPP, een vrijhandelsovereenkomst van twaalf landen die sterk gepromoot wordt door de VS. [Voor alle duidelijkheid: Het TPP is nog niet van kracht.]

Thailand exporteert 70 procent van de heilige koeien die er geproduceerd worden (jaarlijks 2,9 miljoen), dus elke vrijhandelsovereenkomst, bilateraal of regionaal, is welkom, aldus Pitak.

Uiteraard werden ook nog enige woorden gewijd aan de Asean Economic Community die eind dit jaar van kracht wordt. De voorzitter van de sectie automobielen van de Federation of Thai Industries, zei dat de AEC gunstig is voor de Thaise export. Thailand heeft de sterkste auto-industrie in Asean. Wereldwijd staat Asean op de zesde plaats van auto producerende landen; Thailand is goed voor 49 procent van de productie. (Bron: Bangkok Post, 9 december)

Eerdere berichtgeving over het TPP op de pagina Trans-Pacific Partnership.

Politie begint onderzoek naar ambassadeur VS

10 december – De diplomatieke onschendbaarheid van de Amerikaanse ambassadeur Glyn Davies is voor de politie geen belemmering om een onderzoek te beginnen naar diens uitlatingen over de majesteitsschenniswetgeving. Het bureau Lumpini heeft een opname opgevraagd van Davies’ speech bij de Foreign Correspondents’ Club of Thailand. Op 25 november plaatste hij daar enkele kritische kanttekeningen bij de strenge straffen en het misbruik dat van de wet wordt gemaakt.

Een politiebron zegt dat nog geen sprake is van een formeel onderzoek maar van het verzamelen van informatie. ‘Wanneer we vinden dat de opmerkingen van de ambassadeur smadelijk zijn voor de monarchie, beginnen we een officieel onderzoek.’

Het onderzoek is een reactie op een klacht die is ingediend door een ultra-royalist, die alleen bekend staat met zijn Facebook-naam Sonthiya Sawasdee. Hij plaatste een kopie van zijn klacht op Facebook. Sonthiya wil dat de politie de ambassadeur voor verhoor oproept en ook onderzoek doet naar de organisatoren van de bijeenkomst. In andere posts neemt hij het op voor voormalig legercommandant Udomdej, staatssecretaris van Defensie, die onder vuur ligt vanwege het Rajabhakti schandaal. [Bij die man moet een flink steekje los zitten.]

Op 28 november demonstreerden zo’n tweehonderd royalisten voor de Amerikaanse ambassade. Een tweet waarin de Britse ambassadeur een vergelijking trekt tussen de demonstratie, die geen strobreed in de weg werd gelegd, en de aanhouding van studenten op weg naar het Rajabhakti park (zie het bericht van 9 december: Britse ambassadeur heeft het verbruid bij regering), is ook al in het verkeerde keelgat van de koningsgezinden geschoten. De minister van Justitie overweegt de ambassadeur te ontbieden. (Bron: website Bangkok Post, 9 december)

Voorgaande berichten op de pagina Majesteitsschennis.

GMO protest Government House

Regering drukt GMO-wet door; boeren protesteren

10 december – De officiële term is genetisch gemodificeerd organisme en dat klinkt nog redelijk neutraal, maar ze worden ook genetisch gemanipuleerde organismen genoemd en dat klinkt al een stuk angstaanjagender. Dit ter inleiding op het nieuws van vandaag over de protesten tegen de biosafety bill.

Boeren in 46 provincies hebben gisteren een sterk protest laten horen tegen de wet, die vorige maand is goedgekeurd door het kabinet. In Bangkok trokken vertegenwoordigers van 115 netwerken plus actievoerders op het gebied milieu, gezondheid en consumentenbescherming naar het Government House. In een petitie eisen ze dat de regering de wet uitstelt en een gezamenlijke commissie vormt met vertegenwoordigers van boeren en NGO’s, die de wet aanpast alvorens die naar het parlement gaat.

Regeringswoordvoerder Sansern, die het verzoekschrift in ontvangst nam, zei dat de regering bereid is naar alle meningen te luisteren. Hij wees erop dat GMO producten al te koop zijn in Thailand, zonder dat er op dit gebied iets geregeld is. ‘Een wet is nodig om mogelijke schade te voorkomen en vast te stellen wie voor de schade verantwoordelijk is.’

Hoop op uitstel gaf hij niet. ‘De wet moet doorgaan. Ik ben er zeker dat de parlementsleden de wet niet goedkeuren als ze te veel zwakke punten vinden.’ Sansern verwacht dat het parlement een commissie vormt die de zaak bekijkt en betrokkenen in de gelegenheid stelt hun zegje te doen.

Directeur Wiltoon van BioThai was niet onder de indruk van de toezegging van Sansern. ‘Hij vertolkt niet het regeringsstandpunt.’ En dat zou wel eens kunnen kloppen, want premier Prayut zei gisteren dat hij zich ergert aan de tegenstand. ‘Ik begrijp niet waarom regeringsdiensten er niet in geslaagd zijn de kwestie aan de bevolking uit te leggen, waardoor dit tot toenemende oppoisitie heeft geleid.’

Met name de boeren die tapioca verbouwen, maken zich zorgen over de toekomst. Voorzitter Suree van de Thai Tapioca Starch Association wijst erop dat alle grote afnemers in China, Europa en de VS zich verzetten tegen GMO-gewassen. Thailand kreeg er al een keer mee te maken toen de EU de import van papaya verbood, die verontreinigd was met GMO.

In bijgaand kader de hoofdpunten van de wet en de bezwaren van de tegenstanders.

GMO: Genetically Modified Organism. In Nederland spreken we van GGO’s.
NGO: Non-Governmental Organisation.

EASA audit: De verwachtingen zijn hoog gespannen

10 december – Sommige nieuwsitems in Bangkok Post zijn goed voor drie berichten: 1 De verwachtingen, 2 Het item en 3 De nabeschouwingen. Zo ook vandaag met een vooruitblik op de bekendmaking vandaag van de resultaten van de audit naar de Thaise luchtverkeersveiligheid door de EASA.

Premier Prayut maakt zich zorgen [Hopelijk heeft hij wel goed geslapen.] ‘Dit is hun beoordeling, niet de onze’, zei hij, dus hij zal goed geslapen hebben, want dat klopt in ieder geval. Of het volgende ook klopt, weet ik niet. Van de 200 tot 300 problemen [alleen op luchtvaartgebied?] heeft de regering de meeste opgelost; er resteren nog slechts 35.

‘Sommige problemen zijn lang onopgelost gebleven. Er was niet voldoende personeel om zich bezig te houden met het toenemend aantal luchtvaartmaatschappijen. Maar ondanks de beperkte tijd, doet de regering haar best de resterende problemen op te lossen.’

Het bericht herkauwt verder nog wat oud nieuws, maar dat ben ik gewend van Bangkok Post. Vice-premier Somkid wijst erop dat nu wordt samengewerkt met de controleurs in plaats van af te wachten met welke plannen ze komen. Er is contact opgenomen met buitenlandse experts om te helpen bij inspecties en de training van personeel. Slechts drie maatschappijen hebben tot nu toe documenten en handboeken voor inspectie ingeleverd.

Mjets, die evenals THAI op Europa vliegt, bereidt zich voor op een eventueel verbod van de EASA. De maatschappij vliegt dan naar Dubai waar de passagiers overstappen op toestellen van andere leden van de airline alliance. Maar volgens Mjets heeft de EASA bij haar geen tekortkomingen geconstateerd.

EASA: European Aviation Safety Agency
Zie voor alle berichten over de luchtvaartperikelen de pagina Luchtvaartdienst onder vuur en bijgaande graphic: Klik hier.

Puchong ontslagen

Kiesraad SG vecht ontslag aan

10 december – Mag ik het een wanhopige blik noemen, die de man heeft? Daar heeft hij dan ook alle reden voor, want hij is dinsdag op staande voet als secretaris-generaal van de Kiesraad ontslagen. Hij zou niet goed functioneren. Maar Puchong Nutrawong verwijt de raad dat hij onbillijk is behandeld bij zijn functioneringsgesprek. Hij gaat in beroep bij de Kiesraad en wanneer die zijn ontslag niet intrekt, stapt hij naar de bestuursrechter.

Puchong kwam Prayut (links op de foto) toevallig gisteren tegen toen de premier op weg was naar een bijeenkomst op het regeringscomplex aan de Chaeng Watthana Road. Maar Prayut sprak niet met hem, de wai en wanhopige blik ten spijt.

Volgens Puchong is hij ontslagen omdat hij enkele projecten niet had afgemaakt, maar die waren al door de Kiesraad zelf geschorst. Wat hem ook steekt is dat hij geen gelegenheid kreeg zich te verweren. Verder vindt hij dat zijn adjunct en de raad zelf hem bij zijn werk in de wielen reden. Andere klachten hebben betrekking op buitenlandse reisjes en adviseurs.

Limerick van de dag
Een dame op tour in Pang Gna
Liep achteloos de gids achterna
Maar een aap al heel ras
Jatte d’r kleren en tas
Toen had zij nog slechts een BH
(Ingezonden)

Kort nieuws donderdag 10 december

– Hij staat voluit met naam en toenaam in de krant, dus we weten nu dat de Australiër P.D.W. [vroeger gebruikten kranten alleen de initialen van verdachten], oftewel Peter Dundas Walbran in 2012 in Indonesië gevangen heeft gezeten wegens de verkrachting van jongens, sommigen van acht jaar. De politie heeft de man, die les geeft op een school in Ubon Ratchathani, gisteren in zijn appartement aangehouden. De Australische federale politie had gevraagd hem op te sporen.

Walbran had te maken kunnen krijgen met de nieuwe wet op kindermisbruik, die dinsdag van kracht is geworden. Wie in het bezit is van pornografisch materiaal met kinderen riskeert een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar. Maar hij zal worden uitgewezen naar zijn geboorteland. Immigratie heeft het visum van Walbran ingetrokken omdat hij op de zwarte lijst staat voor pedofilie, een maatregel waarin de Immigration Act voorziet.

– Gisteren was International Anti-Corruption Day. Premier Prayut nam de gelegenheid te baat om op een bijeenkomst de organen die zich met corruptiebestrijding bezighouden, op te roepen om samen te werken en de wet strikt toe te passen.

De NACC, een van die clubs, heeft als doelstelling voor Thailand om in 2017 op te klimmen naar de top-50 van de Corruption Perception Index van minst corrupte landen. Vorig jaar stond Thailand op plaats 85 van 175 landen en in 2013 op plaats 102. Het bericht somt verder op wat er zoal aan corruptiebestrijding wordt gedaan, maar dat is allemaal ouwe koek. (Zie pagina Corruptie 2)

– Een dag nadat het kabinet akkoord is gegaan met de aanleg van de Orange Line (zie het bericht Groen licht voor Oranje lijn hierboven) komt er al een kink in de kabel. Bewoners in Taling Chan weigeren te verhuizen om plaats te maken voor het westelijk deel van de lijn.

In juni dreigden de bewoners van Soi Prachasongkhro 21 (een 80 jaar oud buurtje) al naar de rechter te zullen als het kabinet de aanleg zou goedkeuren. De minister van Transport heeft de metrobeheerder gevraagd alternatieven te bedenken.  Die zullen overigens wel tot verhoging van de aanlegkosten leiden.

– De leerlingen van 103 gemeentescholen in Bangkok hoeven morgen niet naar school, want die ligt op de route van de fietstocht Bike for Dad. Obec sluit zich voor de onder haar beheer vallende scholen deels aan bij het gemeentelijk besluit. De schooldirecteuren mogen de leerlingen ’s middags vrij geven zodat ze de fietsers kunnen aanmoedigen en de scholen die langs route liggen, mogen de deuren sluiten.

Ander fietstocht nieuws. Het Thai Labour Solidarity Committee waarschuwt werknemers morgen geen vrij te nemen zonder toestemming van de werkgever, want dat kan leiden tot ontslag of inhouding op het salaris. Het Department of Labour Protection and Welfare deed eerder een beroep op de werkgevers hun personeel vrij te geven. Passagiers met een fiets hoeven niet te betalen bij de BTS, de MRT biedt van 12 tot 24 uur een korting van 50 procent.

– Roodhemdleiders Jatuporn en Nattawut hebben gisteren twee uur met de minister van Justitie en het hoofd van de Rekenkamer gesproken over de Rajabhakti park zaak. Ze vroegen om een onderzoek waaraan ook outsiders deelnemen. Nattawut zei na afloop tevreden te zijn met de reactie van de minister en dat is alles wat ik erover kan melden, want veel wijzer word ik niet van het bericht.

De afdeling studentenzaken van de Thammasat universiteit heeft studenten opgeroepen af te zien van activiteiten buiten de campus; ze is bevreesd voor hun veiligheid.

Voormalig regeringspartij Pheu Thai gaf gisteren een verklaring uit met tal van vragen aan premier Prayut over de aanleg van het park.

En zo sleept de parkaffaire zich voort en bemoeit iedereen er zich tegen aan. Begint zo langzamerhand vervelend te worden – met name de berichtgeving erover.

Voorgaande berichten op de pagina Majesteitsschennis. Voor informatie over het park klik hier: Lofzang in brons voor zeven Thaise koningen.

– Een 29-jarige man in Ayutthaya heeft dinsdagavond in een aanval van jaloezie zijn vriendin (20) dood gestoken en daarna het mes in zijn borst gezet. Bloedend zag hij kans de trap van zijn dorm room [?] af te gaan, waarna hij is opgenomen in het ziekenhuis. De politie zegt dat het paar die avond luidruchtig ruzie maakte.

– Een onderzoek naar loan sharks op vier plaatsen in Khon Kaen resulteerde gisteren in de arrestatie van één man en de inbeslagname van honderd leenovereenkomsten, auto’s en motorfietsen. De bende waar de man deel van uitmaakte, rekende 20 procent rente. Wanneer leners niet binnen 24 uur hun schuld afllosten, werd de lening [bedoeld zal zijn de rente] verdubbeld.

– Vier veiligheidsvrijwilligers zijn dinsdag gewond geraakt bij een bomaanslag nabij een school in Yari (Pattani). Die hadden als taak onderwijzers te beschermen. Eén man is na een tip aangehouden in een huis in aanbouw. De gewonden zijn opgenomen in het ziekenhuis; van één man moest een been worden geamputeerd.

– De twee europarlementariërs die oud-premier Yingluck hadden uitgenodigd een toelichting te geven op de politieke situatie in Thailand, zijn welkom om in plaats daarvan met de regering te spreken, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zoals bekend kreeg Yingluck geen toestemming van het hooggerechtshof om naar Brussel of Straatsburg af te reizen. De Thaise ambassadeur in België heeft met twee parlementariërs gesproken. Die zeggen bereid te zijn naar Bangkok te komen.

– De Resistent Citizen anti-coup groep vraagt de bestuursrechter het gebruik van de 11th Military Circle als gevangenis te verbieden. Volgens de leider van de groep is het besluit, waarbij de kazerne is  aangewezen als detentiecentrum, in strijd met de Administrative Procedure Act. Dat besluit heeft een politiek motief, zegt hij. Het Corrections Department beschikt over gevangenissen met goede voorzieningen; derhalve is er geen behoefte aan de tijdelijke legergevangenis.

Eén gevangene pleegde er zelfmoord, een ander stierf aan bloedvergiftiging. In het cellenblok zitten de twee verdachten van de bomaanslag bij de Erawan Shrine gevangen en vijf personen, verdacht van majesteitsschennis.


 

Hongsa kolencentrale

Thailand gebruikt al meer kolen

9 december –  ’t Is eigenlijk navrant als je het goed beschouwt: tegen nieuwe kolencentrales wordt geprotesteerd in Thailand, recent besteedde de krant uitgebreid aandacht aan de milieuverontreiniging die ze veroorzaken, Bangkok Post signaleert in haar hoofdredactioneel commentaar van dinsdag de dubbele tong waarmee Prayut in Parijs sprak (reductie broeikasgas emissie versus bouw centrales) en intussen neemt Thailand sinds juni al elektriciteit af uit Laos, die wordt opgewekt in een kolencentrale. Ja, het kan verkeren.

De centrale staat in Hongsa in het noorden van Laos en is voor 67 procent van haar capaciteit in gebruik (foto). Dankzij de elektra die nu uit Laos komt, is Thailand minder afhankelijk van aardgas (van 70 naar naar 60 procent), wat uitermate goed uitkomt omdat volgend jaar enkele gasvelden in de Golf van Thailand voor onderhoudswerkzaamheden dicht gaan. Het Energy Policy and Planning Office noemt ook nog het toegenomen gebruik van alternatieve energie over de afgelopen twee jaar: van 6 naar 8 procent.

Tegen 2026 wil Thailand het aandeel aardgas terugbrengen naar 40 procent, kolen moet dan goed zijn voor 25 procent en duurzame energie voor 30 procent.

Over duurzame energie gesproken: in hetzelfde commentaar constateert Bangkok Post dat voorgaande regeringen het op dit gebied pijnlijk hebben laten afweten. ‘Tot vandaag heeft geen enkele Thaise regering serieus werk gemaakt van alternatieve energie of is zelfs maar met een plan gekomen het op een effectieve wijze in te zetten.’

De premier hield in Parijs een goede speech, schrijft de krant. Hij wees op de gevolgen van een toenemend energieverbruik uit fossiele brandstoffen: meer droogte, minder voedsel, verdwijnende natuurlijke hulpbronnen.

Maar sceptici wijzen erop dat hij snel met concrete plannen zal moeten komen, anders was zijn speech niet meer dan een geval van ‘talking the talk’. De belofte van Prayut om tot 2030 20 tot 25 procent minder broeikasgas uit te stoten, is ‘een luchtkasteel’, zeggen ze. (Bron: Bangkok Post, 8 december)

Eerdere berichtgeving:
7 december: Commentaar: We moeten meer doen
6 december: Kolencentrales: doemscenario voor Thailand
31 oktober/feature: De moeizame strijd tegen kolencentrales

IMF tevreden over Thailand’s begrotingsdiscipline

9 december – De investeringsplannen van de regering voor infrastructurele werken vormen geen bedreiging voor Thailand’s begrotingsdiscipline, zegt het Internationale Monetaire Fonds (IMF).

Adjunct-directeur Mitsuhiro Furusawa zegt dit in een interview met Bangkok Post. Hij heeft gesproken met de Thaise autoriteiten, die hem verteld hebben het begrotingstekort en de verhouding staatsschuld-bruto binnenlands product binnen de perken te houden.

Furusawa beschouwt infrastructuur een van de top prioriteiten voor zich ontwikkelende landen, zoals Thailand, willen ze een duurzame groei hebben Maar het handhaven van begrotingsdiscipline vindt hij even belangrijk. De IMF-man is ervan overtuigd dat de Thaise regering erin slaagt een sterke begrotingspositie te houden, omdat de infrastructurele werken deels via PPP-constructies worden gefinancierd (public-private partnership).

Sinds de financiële crisis van 1997 hanteert het ministerie van Financiën een plafond voor de staatsschuld van 60 procent van het bbp. Intern wordt bij 50 procent al alarm geslagen. Het Public Debt Management Office heeft onlangs berekend dat de staatsschuld in 2018 49,9 procent bedraagt, als 17 procent van de infrastructurele werken via PPP’s wordt gefinancierd. Wanneer de regering uitsluitend van leningen afhankelijk is, gaat de schuld omhoog naar 41,2 procent. Eind september bedroeg de staatsschuld 5,78 biljoen baht oftewel 43 procent van het bbp.

Vorige week heeft het kabinet het groene licht gegeven voor een actieplan ter waarde van 1,8 biljoen baht. De biedingen op de eerste zes infrastructurele projecten (186 miljard baht) worden niet later dan in het eerste kwartaal verwacht. (Bron: Bangkok Post, 8 december)

Klik hier voor de projecten waar het om gaat.

Bank of Thailand is in blijde verwachting

9 december – De eerste horde is genomen. Het ministerie van Financiën gaat akkoord met de versoepeling van de investeringsregels voor de buitenlandse reserves van de Bank of Thailand. Als ook kabinet en parlement akkoord gaan, mag de centrale bank geld gebruiken voor de aankoop van obligaties en aandelen van bedrijven.

Tot nu toe mag de bank alleen investeren in obligaties en aandelen van regeringen en internationale organisaties, goud en deposito’s bij het IMF. De Bank of Thailand Act zal voor de verruiming gewijzigd moeten worden.

Wanneer het kabinet geen bezwaar heeft, gaat het voorstel naar de Raad van State en het parlement. De bank heeft het voorstel gedaan omdat het huidige rendement op beleggingen aan de lage kant is. Eind november bedroegen de buitenlandse reserves US$ 156 miljard. (Bron: Bangkok Post, 8 december)

Afvoer industrieafval: Ministerie wordt streng

9 december – Particuliere bedrijven die hun afval niet behoorlijk afvoeren, verliezen volgend jaar hun vergunning, aldus een mededeling van het ministerie van Industrie. Het gaat hoofdzakelijk om kleine en middelgrote bedrijven.

Bedrijven die giftig afval produceren, hebben tot volgende maand de tijd om het volgens de regels af te voeren. Volgens directeur Jullapong van het Industrial Waste Management Bureau, geldt dit voor 63.000 fabrieken, 93 procent van het totaal aantal fabrieken.

Het ministerie van Industrie schat dat fabrieken jaarlijks 50 miljoen ton industrieel afval produceren, waarvan 2,8 miljoen ton giftig. De regering verwacht dat dit jaar 1,2 miljoen ton giftig afval correct wordt afgevoerd, 20 procent meer dan vorig jaar.

De Industrial Authority of Thailand heeft een Memorandum of Understanding getekend met Better World Green Plc voor de ontwikkeling van drie bedrijven die giftig afval verwerken. Ze komen in het oosten en westen van het land en aan de rand van Bangkok. (Bron: Bangkok Post, 8 december)

Invoerrechten gaan omlaag

9 december – De invoerrechten op 1.000 halffabrikaten en eindproducten worden volgend jaar verlaagd  om de concurrentiepositie van het land te versterken. Het Fiscal Policy Office heeft van 700 al vastgesteld dat verlaging niet ten koste van Thaise producenten gaat; het ministerie van Financiën studeert nog op de overige 300.

De verlaging heeft te maken met de nieuwe douanestructuur. De vorige structuur, die in 1999 van kracht werd, voorzag in een importtarief van 1 procent op grondstoffen, 5 procent voor halffabrikaten en 10 procent voor eindproducten.Vorig jaar schrapte het ministerie het tarief voor grondstoffen, wat een inkomstenderving van 6 miljard baht opleverde. (Bron: Bangkok Post, 8 december)

Limerick van de dag
De Thaise keuken wordt geroemd
The kitchen of the world genoemd
Ik beken het maar
Ik ben ermee klaar
Maar wie ben ik? Ben niet beroemd

Britse ambassadeur heeft het verbruid bij regering

9 december – Dat Thailand lange tenen heeft en bij de minste of geringste kritiek op zijn achterste benen staat, hoef ik niemand te vertellen die het Thaise nieuws volgt. Na de Amerikaanse ambassadeur ligt nu zijn Britse collega onder vuur naar aanleiding van een tweet van hem over de aanhouding van de studenten die op weg waren naar het Rajabhakti park (zie het bericht van gisteren: Studenten aangehouden; Rajabhakti park gesloten).

Mark Kent trekt daarin een vergelijking met de demonstratie van de royalisten voor de Amerikaanse ambassade die geen strobreed in de weg is gelegd. Hij schreef: ‘I had hoped the fact 200 people werd allowed to demonstrate at the US embassy might be relaxation of freedom of assembly.’

Dat is appels met peren vergelijken, reageerde gisteren minister Don (Buitenlandse Zaken) verongelijkt: ‘Het is duidelijk dat de trip van de studenten politiek gemotiveerd was om onrust te stoken.’ Don overweegt de ambassadeur op het ministerie te ontbieden.

Regeringswoordvoerder Werachon noemt het ‘teleurstellend dat de ambassadeur een groep steunt die vaak de wet heeft overtreden en geen respect heeft voor de rechtspraak’. ‘De NCPO betreurt dat dit gebeurt. De kwestie is met elke ambassadeur besproken. […] Elke actie wordt genomen in het nationaal belang.’

De ambassadeur zegt desgevraagd dat de tweet een observatie was. ‘Het is uiteraard aan de Thaise autoriteiten om het land te besturen zoals ze juist achten. Ik hoop dat ze dit doen in overeenstemming met hun internationale verplichtingen, zoals de EU eerder heeft verklaard.’

Minister Prawit (Defensie) benadrukte gisteren dat de regering niet met twee maten meet. ‘Demonstranten van alle groepen worden op basis van dezelfde wet gelijkelijk behandeld.’

Premier Prayut gooide het over een andere boeg. De studenten waren tegengehouden omdat bewoners hen bij het park stonden op te wachten om hen tegen te houden. ‘Had je gewild ze te laten gaan en gewond te raken? Als dat was gebeurd, had je het de regering weer kwalijk genomen.’

De National Human Rights Commission heeft de aanhouding gekritiseerd, maar roept ook demonstranten op voorzichtig en eerlijk te handelen en rekening te houden met het publiek belang. Amnesty International noemt de aanhouding weer een bewijs dat de militaire regering haar arbitraire macht om mensen aan te houden gebruikt om vreedzame activisten de mond te snoeren. AI wijst erop dat enkele studenten toegang tot advocaten is geweigerd.

Sirawith SeritiwatDe leider van de studenten, student politicologie Sirawith [foto, zeker een eeuwige student want hij ziet er wel erg oud uit], zegt eind deze maand een tweede poging te doen af te reizen naar het park.

Doel van het afgebroken bezoek was gegevens te verzamelen over de aanleg, waarbij sprake zou zijn geweest van onregelmatigheden. Drie van de dertig aangehouden studenten hebben hun handtekening teruggetrokken onder een verklaring dat ze verder zullen afzien van soortgelijke activiteiten. Zes hadden al geweigerd te tekenen.

Een intern legeronderzoek naar de aanleg van het park is momenteel gaande, nadat een eerste te veel vragen had opgeroepen.

Voorgaande berichten op de pagina Majesteitsschennis. Voor informatie over het park klik hier: Lofzang in brons voor zeven Thaise koningen.

Rajabhakti park: Udomdej veegt zijn straatje schoon

9 december – Gevalletje van geheugenverlies – van het korte-termijngeheugen? Staatssecretaris Udomdej (Defensie), voorzitter van de Rajabhakti stichting en oud-legercommandant, zegt dat de vermeende onregelmatigheden bij de aanleg ‘niets te maken hebben’ met de legercommissie die toezicht hield op de aanleg en nu het beheer over het park voert.

Dat Udomdej nu al in de verdediging gaat, is merkwaardig want kort geleden weigerde hij elk commentaar en zei het interne legeronderzoek te willen afwachten. En nog eerder, op 10 november, gaf hij toe dat een amulettenhandelaar commissie had geëist van de bronsgieterijen met ‘people in authority’ als drukmiddel. Een ‘onderhandelaar’ noemt de krant het nu, had hij naar de man gestuurd om het geld terug te vragen. De gieterijen hadden het geld vervolgens gedoneerd aan het park. [De ‘onderhandelaar’ is een kolonel, naaste medewerker van Udomdej, die evenals de amulettenhandelaar naar het buitenland is gevlucht.]

Gisteren zei Udomdej: ‘Ik benadruk dat alles op een eerlijke manier is verlopen. De commissie die toezicht hield op de aanleg, is zelfs geprezen omdat ze zich heeft beziggehouden met een probleem dat niet haar verantwoordelijkheid was.’

Gevraagd naar de toenemende druk op hem om af te treden, zei Udomdej dat degenen die dit willen, het resultaat dienen af te wachten van het onderzoek.

De minister van Justitie zegt dat de twee roodhemdleiders die vorige week op weg naar het park zijn aangehouden, bereid zijn het Centre for National Anti-Corruption van het ministerie te informeren over wat ze over de vermeende onregelmatigheden weten. De minister heeft ook de Rekenkamer en de PACC daarop attent gemaakt.

Voorgaande berichten op de pagina Majesteitsschennis. Voor informatie over het park klik hier: Lofzang in brons voor zeven Thaise koningen.

Aanschaf muziekinstrumenten BMA; Wilas geeft niet op

9 december – Oud-parlementariër Wilas (Democraten) die tekeer gaat tegen de aanschaf van muziekinstrumenten door de gemeente Bangkok (BMA), is een vasthoudend man. [En misschien houdt hij niet van muziek of juist heel erg veel.]

Wilas houdt vol dat tussen 2008 en 2014 de aankoop ter waarde van 1,3 miljard baht ‘niet transparant’ was, dat de muzieklessen [op gemeentescholen] ‘niet praktisch’ zijn en dat minder dan tien procent van de aangeschafte piano’s niet [tikfoutje?] gebruikt wordt omdat muziekleraren ontbreken. [Terzijde: Als lagere-schoolonderwijzer gaf ik zelf muziekles. Er waren niet eens vakkrachten voor muziek; ook niet voor gymnastiek trouwens.]

Wilas, destijds voorzitter van de anti-corruptiecommissie van het Huis van Afgevaardigden, zegt de aankoop zelf te hebben onderzocht nadat hem klachten van onderwijzers en ouders hadden bereikt.

Overbodig om te melden dat de gemeente de aantijgingen ontkent. Directeur-generaal Jaroon van het BMA Department of Education (DE), ontkent dat bij de aanbesteding van de piano’s drie leveranciers zijn bevoordeeld. Verder vertelt hij dat regelmatig activiteiten worden georganiseerd waarbij leerlingen hun muzikale talenten laten zien. ‘Muzieklessen helpen om de vaardigheden van leerlingen te vergroten.’ Adjunct-gouverneur Pusadee voegt daar nog aan toe: ‘Muzieklessen helpen leerlingen hun concentratie en discipline te vergroten.’

In totaal hebben 438 scholen een set muziekinstrumenten ontvangen, waaronder piano’s. In 2008 is begonnen met een proefproject op tien scholen. In 2009, 2012 en 2014 kregen de overige scholen instrumenten. Elke school kreeg 470.000 baht voor de aanschaf van drums, elektrische gitaren, keyboards en piano’s. Ook werden gelden verstrekt voor de constructie van studio’s en de training van onderwijzers.

Het DE stelde in oktober een commissie in om de aankoop te controleren en na te gaan wat de scholen presteren op muziekgebied.

Audit EASA: THAI en Mjet lopen geen gevaar

9 december – Morgen slaat het uur van de waarheid voor Thai Airways International (THAI) en Mjets. Mogen ze op Europa blijven vliegen of krijgen ze van de EASA in navolging van de FAA een onvoldoende? Ingewijden voorspellen dat de twee maatschappijen de audit van de EASA met gemak overleven. Maar zelf wanneer beide een onvoldoende krijgen, zou er geen vuiltje aan de lucht zijn want ze beschikken over een Operational Safety Audit certificaat van de International Air Transport Association.

De EASA audits worden elk jaar in december en juni gehouden. De directeur van het Office of Civil Aviation (OCA) zegt dat de EASA andere criteria hanteert dan de FAA. De EASA beoordeelt de personeelsbezetting, de FAA kijkt naar de certificatie. De EASA zou ook rekening houden met het voornemen van de regering om de tekortkomingen op het gebied van de luchtvaartveiligheid weg te werken.

De EASA en het OCA hebben gisteren een overenkomst getekend over hulp van de EASA. Minister Arkhom (Transport) zegt dat de EASA 100 miljoen baht uittrekt voor het samenstellen van regelingen, handboeken en het uitwisselen van personeel.

De EASA-directeur zegt dat Thailand voor toeristen en zakenmensen uit Europa de gateway is naar andere Aseanlanden; daarom moeten beide samenwerken de luchtverkeersveiligheid te verbeteren.

FAA: US Federal Aviation Authority
EASA: European Aviation Safety Agency
Zie voor alle berichten over de luchtvaartperikelen de pagina Luchtvaartdienst onder vuur en bijgaande graphic: Klik hier.

Hanako in Tokio

Kort nieuws woensdag 9 december

– Olifant Hanako (68), in 1949 door Thailand cadeau gedaan aan Japan, leeft al 61 jaar eenzaam en alleen op en tussen beton in dierentuin Ueno in Tokio. En pas nu beginnen dierenliefhebbers zich over haar lot te bekommeren, immers olifanten zijn groepsdieren.

Op internet is een campagne begonnen waarin wordt opgeroepen het dier ‘een echt leven te geven of naar een reservaat te sturen’. Maar verhuizen is niet erg verstandig, zegt de seceretaris-generaal van Friends of the Asean Elephant. Dat zou ze niet overleven. Overigens mankeert er niets aan de verzorging van het dier. Het krijgt Cavendish bananen die in Japan erg duur zijn.

– De Thaise delegatie op de klimaatconferentie in Parijs weigert financiële hulp te verlenen voor de pogingen van ontwikkelingslanden om de klimaatverandering het hoofd te bieden. De conferentie wil dat zich ontwikkelende landen ook een bijdrage verlenen, maar Thailand vindt dat alleen ontwikkelde landen moeten dokken. Behalve Thailand verzetten ook de G77-landen en China zich tegen de verplichting mee te betalen. De conferentiedeelnemers onderhandelen nog over de tekst van een nieuwe klimaatovereenkomst.

Thailand neemt zich voor de emissie van broeikasgas tot 2030 terug te dringen met 20 tot 25 procent. Het krijgt 14,7 miljoen euro van het Nationally Appropriate Mitigation Actions Fund om efficiënte apparaten voor koeling en airconditioning te promoten. (Zie ook het bericht van 7 december: Commentaar: We moeten meer doen)

– De oliewet en de wet op de olie inkomstenbelasting gaat voorlopig de koelkast in vanwege het grote aantal kwesties rond de wetgeving. Die heeft de regeringswoordvoerder dinsdag na de kabinetsvergadering bekend gemaakt. De premier is bang voor ‘eindeloze conflicten’ wanneer het kabinet akkoord zou gaan en de wetsvoorstellen zou doorsturen naar het parlement.

De wetten voorzien in (nieuwe) olie- en gasexploratie in voornamelijk het Noordoosten en de Golf van Thailand. De People’s Alliance for Energy Reform, die op uitstel had aangedrongen, is bevreesd dat de revenuen voor het grootste deel naar het bedrijfsleven gaan en stelt een andere winstdeling voor.

De Raad van State en de parlementscommissie energie gaan de wetsvoorstellen herzien. Premier Prayut maakt zich zorgen over het uitstel; het zou tot energietekorten kunnen leiden.

– Het lijk was in een 200 liter container met cement gestopt waarna de container in een vijver in Muang (Chumphon) was gedumpt. Voor de moord zijn een bouwvakker en twee medeplichtigen aangehouden. De bouwvakker had 200.000 baht geld geleend van het slachtoffer, de zoon van een bekende aannemer in de provincie. De zoon wilde dat geld nou wel eens terugzien. Een maand geleden werd hij als vermist opgegeven.

– Een ranger is maandagavond op patrouille in nationaal park Thap Lan (Prachin Buri) door een stroper beschoten en licht gewond geraakt. Hij maakte deel uit van een team dat op zoek was naar lieden die beschermde phayung bomen (palissander) hadden gekapt en ze wilden afvoeren. De andere rangers zagen kans de schutter aan te houden. Verdere gegevens ontbreken. (Zie de pagina Illegale houtkap)

– Voormalig adjunct permanent secretaris Financiën Anuthep is vrijgelaten op borgtocht. De rechtbank acht het gezien zijn leeftijd (78) niet aannemelijk dat hij vlucht. Anuthep wordt verdacht van oplichting middels een piramide-constructie van producten gebaseerd op stamcellen. Zie het vorige bericht in Kort Nieuws van dinsdag.


 

Simon Shen XYZprinting met 3D printers

3D printermakers lonken naar Thailand

8 december – Alhoewel 3D printing in Thailand nog relatief onbekend is, hebben producenten van 3D printers toch grote belangstelling voor het land. XYZprinting, ’s werelds grootste producent van 3D printers, streek in september in Phetchaburi neer met een fabriek en in Bangkok met een kantoor. Want, zegt directeur Simon Shen: Thailand heeft een grote potentie voor 3D, met name voor creatief werk, kunst en industrieel ontwerpwerk.

Volgens Shen is 2D printing tegen 2025 achterhaald; de huidige printer is dan zowel voor kantoor- als thuisgebruik verdrongen door 3D.

Shen: ‘3D printing luidt het begin in van een nieuwe industriële revolutie. We bereiden ons voor op de eeuw van de marker.’ (Marker is een type 3D printer.)

Stratasys, een Amerikaans bedrijf, staat ook in de startblokken om haar 3D producten in Thailand te slijten. ‘Thailand heeft een groot groeipotentieel in Zuidoost-Azië dankzij zijn sterke industriële productiebasis, met name in de auto-industrie en de medisch sector’, zegt directeur Ido Eylan. (Bron: Bangkok Post, 7 december)

Op de foto Simon Shen met enkele printers die XYZprinting in Thailand gaat maken.

MKB: Nog eens 50 mld voor zachte leningen

8 december – Ik schreef het eerder: voor de zachte leningen die beschikbaar zijn voor het midden- en kleinbedrijf, dat zwaar onder de economische malaise te lijden heeft en dringend een liquiditeitsinjectie nodig heeft, bestaat grote belangstelling. Het budget van 100 miljard is op en er liggen nog aanvragen voor 50 miljard baht.

De Government Savings Bank (GSB) vraagt daarom toestemming aan het ministerie van Financiën voor een tweede tranche van 50 miljard baht, 50 miljard baht meer dan het Joint Standing Committee on Commerce, Industry and Banking heeft geadviseerd.

De zachte leningen maken deel uit van het stimuleringsprogramma dat de regering in september heeft gelanceerd. De SGB leent het geld tegen een rente van 0,1 procent aan andere banken uit die de leningen tegen een rente van 4 procent verstrekken met een looptijd van zeven jaar. De meeste leningen gaan naar bedrijven in de commerciële, agrarische en dienstensector. Negentien banken participeren in het programma, waarvan Siam Commercial Bank de grootste is. (Bron: Bangkok Post, 7 december)

Limerick van de dag
Er was eens een man met veel branie
Die gaf zich over aan onanie
In het openbaar
En da’s toch raar
Die man moet lijden aan een manie

TAT jaagt op kwaliteitstoerist

8 december – Sporttoerisme is een van de belangrijkste magneten om kwaliteits toeristen te trekken’, zegt minister Kobkarn (Sport en Toerisme). En daarom presenteerden het ministerie en de Tourism Authority of Thailand recent in Londen tijdens de World Travel Mart de sportactiviteiten die ervoor moeten zorgen dat de inkomsten uit het toerisme stijgen. De vier sporten die gepromoot worden, zijn marathonlopen, wielrennen, golf en Muay Thai, een sport die overal in de wereld wordt beoefend.

Kobkarn weet het zeker: Toeristen die sportevenementen bijwonen besteden 10 tot 15 procent meer dan de gemiddelde toerist en blijven altijd een of twee nachten extra. Volgend jaar zijn tal van toernooien gepland, die voor hen aantrekkelijk zijn, waaronder de Princess Maha Chakri Sirindhorn’s Women’s Cup Tour of Thailand (wielrennen), Phuket Laguna Marathon en Motocross World Championship. (Bron: Bangkok Post, 7 december)

Wetsontwerp data bescherming naar parlement

8 december – Thailand is een van de vijfentwintig meest gewilde doelen ter wereld voor aanvallen met malware en ransomware, en in de regio Azië-Pacific is Bangkok het belangrijkste doel van hackers, aldus Microsft. Dat besef is nu eindelijk ook doorgedrongen tot de overheid die binnen vier maanden het wetsontwerp databescherming aan het parlement voorlegt.

Het ontwerp is opgesteld door het ministerie van ICT en heeft vergeleken met de vorige versie een ingrijpende revisie gekregen. Zodra het parlement het groene licht heeft gegeven, wordt de wet eind 2016 van kracht. Aan plannen voor data bescherming wordt al twintig jaar gewerkt, maar politieke instabiliteit gooide telkens roet in het eten.

Volgens het ThaiCERT team van het Electronic Transactions Development Agency (ETDA), dat verantwoordelijk is voor cyberveiligheid, zijn honderden apparaten in Thailand slecht beveiligd en kwetsbaar voor inbraken.

Thailand telt 30 miljoen internet gebruikers. In 2014 deelden Facebook gebruikers 2,5 miljoen posts, YouTube gebruikers plaatsten 72 uur aan nieuwe video’s en er werden 200 miljoen e-mails verstuurd. ‘Er zijn veel persoonlijke data die gestolen kunnen worden’, merkt Surangkana, directeur van ETDA, droog op.

Lees ook het bericht van 30 oktober: Thailand kwetsbaar voor cyberaanvallen.

Aanhouding studenten Ban Pong

Studenten aangehouden; Rajabhakti park gesloten

8 december – De junta laat niet met zich sollen. Nadat eerder twee roodhemdleiders op weg naar het Rajabhakti park waren aangehouden, maakten 36 studenten gisteren kennis met eenzelfde behandeling. Op het station Ban Pong werd het treinrijtuig waarin ze zaten losgekoppeld, ze werden er kort vastgehouden, waarna ze in legerbussen werden afgevoerd naar een kazerne in Putthamonthon (Nakhon Phanom).

Legercommandant Theerachai heeft een strenge waarschuwing gegeven tegen politiek gemotiveerde bijeenkomsten in het park, waar gigantisch grote beelden van zeven Siamese vorsten staan. Volgens bewoners van Hua Hin, die van plan waren de studenten bij het park tegen te houden ’heilige koninklijke grond die niet gepolitiseerd mag worden’.

De studenten vormen de Prachathipatai Sueksa (Democracy Students). Ze zouden, volgens de autoriteiten, met hun bezoek aan het park onrust hebben willen stoken. Zelf maakten ze eerder bekend naar het park te zullen gaan om gegevens te verzamelen over ‘onregelmatigheden’ [lees: corruptie] bij de aanleg. Ze wilden ook een verklaring voorlezen.

Alle studenten zijn inmiddels vrijgelaten inclusief de zes die geweigerd hebben een verklaring te ondertekenen dat ze verder zouden afzien van soortgelijke activiteiten. Hun ouders kregen op straffe van juridische acties tegen het gezin de boodschap dat ze hun kinderen beter in toom kunnen houden.

De National Human Rights Commission komt vandaag bijeen om te bepalen of de rechten van de studenten zijn geschonden. Een andere groep studenten, de Prachathipatai Mai (New Democracy) protesteert in een verklaring tegen de aanhouding, die ze in strijd acht met de vrijheid van meningsuiting.

Na de aanhouding is het park abrupt gesloten. Dit tot teleurstelling van bezoekers die de laatste dag van het lang weekend wilden gebruiken om zich aan de beelden te vergapen. Op de toegangsweg naar het park kregen ze te horen dat het park dicht was ‘wegens wegwerkzaamheden’.

Voorgaande berichten op de pagina Majesteitsschennis. Voor informatie over het park klik hier: Lofzang in brons voor zeven Thaise koningen.

THAI stopt opslag reserveonderdelen

8 december – Thai Airways International (THAI), de zwaar onder de schulden gebukt gaande nationale luchtvaartmaatschappij, stopt de opslag van reserve-onderdelen. Het bespaart daarmee 4 miljard baht per jaar. De raad van bestuur heeft dit, aldus een bron, vrijdag besloten omdat de target van het herstelplan anders niet wordt gehaald.

Het plan moet dinsdag worden overlegd aan de State Enterprise Policy Commission, bijgenaamd de ‘superboard’, een strenge juntacommissie die behalve THAI ook zes andere staatsbedrijven heeft bevolen snel (financiële) orde op zaken te stellen. De commissie staat onder voorzitterschap van premier Prayut [ dus dan weet je het wel].

Cabine vliegtuigHet in Nederlandse bedrijven gebruikelijke principe van ‘just in time’ lijkt niet aan THAI besteed, want de reserveonderdelen verhuizen niet naar de leveranciers, maar die kunnen opslagruimte op de luchthaven huren. Als ze onderdelen aan andere klanten verkopen, krijgt THAI een percentage.

‘De methode is vrij algemeen bij andere maatschappijen waardoor de kosten kunnen dalen’, zegt de bron. Pikant detail: sommige onderdelen liggen al tien jaar opgeslagen en zijn nog nooit gebruikt. [Het principe ‘just in time’houdt in dat materialen die een bedrijf nodig heeft, worden geleverd op het tijdstip dat ze nodig zijn.]

Andere bezuinigingsmaatregelen zijn vervroegde pensionering, beëindiging van verliesgevende routes (alleen Bangkok-Los Angeles is in oktober gestopt) en verbetering van de marketing. In de komende zes maanden wil de maatschappij 500.000 stoelen verkopen. Voor iedere route is een manager verantwoordelijk. Ze moeten de markt bestuderen en potentiële klanten identificeren. In de eerste negen maanden van dit jaar leed het bedrijf een verlies van 18,1 miljard baht.

Hervormingsassemblee verbreekt stilzwijgen

8 december – In tegenstelling tot de grondwetcommissie die door Bangkok Post op de voet wordt gevolgd, horen we maar weinig over de National Reform Steering Assembly (NRSA), maar daarin komt verandering. De assemblee zegt de jaarwisseling te gebruiken om bekend te maken wat ze aan hervormingsvoorstellen heeft bedacht. Ze noemt het een ‘Nieuwjaars gift’ voor de bevolking. [Thai die zich dat kunnen veroorloven, geven elkaar met de jaarwisseling een cadeau. In veel winkels zijn cadeaumanden te koop.]

De NRSA is de opvolger van de Nationale Hervormingsraad (NRC) die werd opgeheven toen de raad de ontwerp-grondwet afwees. De NRC brouwde 37 voorstellen op het gebied van politiek, economie, onderwijs, volksgezondheid, moraal – geen enkel aspect van de samenleving was veilig voor de hervormers, met uitzondering van de monarchie.

Adjunct-voorzitter Alongkorn van de NRSA zegt dat het opstellen van hervormingen tot nu toe ‘heel bevredigend’ is verlopen. Op 21 en 22 december zet de assemblee de puntjes op de i. De NRSA heeft voor haar werk 20 maanden de tijd gekregen. Elf commissies trekken er hard aan.

De woordvoerder van de commissie politieke zaken lichtte gisteren al een tipje van de sluier op: de verkiezingen moeten eerlijker, mensen uit verschillende politieke kampen moeten zich verenigen om het land te hervormen en de bevolking dient gestimuleerd te worden in de politiek een actieve rol te spelen.

Tussen Bangkok’s gouverneur en Democraten botert ’t niet

8 december – Pagina 2 van de krant opent vandaag met een analyse over de verhouding tussen gouverneur Sukhumbhand van Bangkok en zijn partij, de Democraten. Het artikel heet dan wel een analyse, maar het is voornamelijk een opsomming van oud nieuws. Wel wordt Sukhumbhand’s opvolger alvast getipt: Nuanphan Lamsam, door de krant ‘een van de grootste financieringsbronnen van de partij’ genoemd. Een andere kanshebber is een leider van de toenmalige anti-regeringsbeweging PDRC.

Tussen Sukhumbhand, die aan zijn tweede termijn bezig is en nog een jaar te gaan heeft, en de Democraten botert het niet meer zo. Sommige leden willen hem uit de partij zetten. Sukhumbhand zou te weinig naar de pijpen van de partij dansen. Bewoners hebben kritiek op hem vanwege de verkeerscongestie en overstromingen na een wolkbreuk. De partij meent overigens niet dat het conflict de steun van kiezers en de eenheid van de partij in gevaar brengt.

MWA adviseert bewoners water op te slaan

8 december – Advies van het waterleidingbedrijf van Bangkok (MWA): sla 60 liter water op en bewaar dat tot mei volgend jaar. Want het droge seizoen is dit jaar erg droog en er kan minder water uit de Chao Phraya worden gebruikt omdat de zoutgrens oprukt vanwege de lage waterstand. Inwoners van de stad, Nonthaburi en Samut Prakan, die afhankelijk zijn van het MWA-water, dienen op watertekorten voorbereid te zijn, zegt MWA-gouverneur Thanasak.

Thanasak: ‘Zestig liter is voldoende drinkwater voor een week. Maar het is niet genoeg voor ander gebruik. Het reserveren van water zou een standaardgewoonte in huishoudens moeten zijn om volgend jaar de droogte het hoofd te bieden.’

De lage waterstand van de Chao Phraya wordt veroorzaakt doordat de grote stuwmeren minder water dan normaal bevatten en genoodzaakt zijn de uitstroom te verminderen. Niettemin verzekert Thanasak dat het MWA niet stopt water te leveren aan de twaalf miljoen gebruikers, waaronder bedrijven en overheidsdiensten.

Het bedrijf is wel begonnen de waterdruk tussen 23 en 5 uur te verminderen. Als de zoutgrens te ver komt, wordt 10 procent minder water uit de rivier gehaald en neemt de waterproductie af van 5,4 miljoen kubieke meter per dag naar 5 miljoen. Als iedereen nou maar water bespaart, zegt Thanasak, valt het allemaal wel mee. Het waterverbruik is al teruggelopen: van 223,5 liter per persoon per dag naar 219,5 liter.

Het bedrijf beloont gebruikers die 10 procent bezuinigen op het watergebruik met 100 tot 200 baht. De campagne die in augustus is begonnen, heeft de eerste twee maanden 43,7 miljoen baht gekost, waarvan 428.819 personen profiteerden. Er is 8,96 miljoen kubieke meter water bezuinigd.

Kort nieuws dinsdag 8 december

– Rectificatie: Rusland heeft geen reiswaarschuwing voor Thailand uitgegeven, zoals gisteren vermeld in het bericht over de IS-dreiging. Alleen het ministerie van BuitenlandseZaken is bevoegd reiswaarschuwingen te geven. Over de waarschuwing van het consumentenagentschap, dat in in het bericht wordt genoemd, zegt de rectificatie niets.

– De hoofdverdachte van de ontvoering en liquidatie van Wayne Schneider, diens voormalig compagnon in een fitnesszaak in Australië en die nu zijn bodyguard wordt genoemd, is gisteren aan de pers getoond. [ Een merkwaardig gebruik, waarbij alle betrokken agenten achter de verdachte staan en dat volgens mij alleen maar tot doel heeft het image van de politie op te krikken.]

De man die in Cambodja is aangehouden en uitgeleverd, blijkt een aardig voorraadje wapens te hebben gehad, onder andere twee geweren, een paar handwapens, munitie, twee tasers en boksbeugels. De boksbeugels heeft hij gebruikt om het hoofd van Schneider te bewerken.

Behalve voor moord zal hij door de krijgsraad worden berecht voor illegaal wapenbezit. De politie twijfelt nog of het motief van persoonlijke aard was of dat ze ruzie hadden over een drugsdeal. In de zaak is verder één verdachte aangehouden en drie zouden uit Thailand zijn gevlucht.

Eerdere berichtgeving:
3 december Australische Hell’s Angels president geliquideerd.
4 en 5 december Kort nieuws
6 december BP opent met groot misdaadverhaal

– De Central Intellectual Property and International Trade Court waarschuwt voor e-mails die aan haar worden toegeschreven, maar computersystemen kunnen ontregelen wanneer op een link wordt geklikt. De rechtbank stuurt nooit dergelijke e-mails, zegt ze. De nep e-mail is voornamelijk naar bedrijven gestuurd. In Nederland gebruikt een ‘Justitieel Incassobureau’ dezelfde tactiek. Ik krijg ook wel eens nep e-mails van Visa en banken.

– Een 61-jarige vrouw is is zondag in de Kwai Yai rivier (Kanchanaburi) van een vlot gevallen en verdronken. Haar lichaam is ’s nachts door een visser gevonden. De vrouw was met haar familie op weg naar een licht- en geluidfestival op de River Kwai brug.

– Een meisje van 4 is gisteren ernstig aan haar hoofd verwond doordat een tijger haar met zijn poot een klap gaf. Het meisje was de kooi van het dier op de Ayodia Intermarket in Phra Nakhon Sri Ayutthaya te dicht genaderd. In de kooi zitten zes Bengaalse tijgers. Bezoekers mochten ze gisteren voeren, maar dat werd direct verboden.

– Berichten over nieuwe bussen voor het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok beginnen me zo langzamerhand de keel uit te hangen, want het is elke keer weer wat. Nu gaat het ministerie van Transport een onderzoek doen naar trolleybussen en elektrisch aangedreven bussen.

De aanschaf van de eerste 489 nieuwe bussen, die nog op aardgas zouden gaan rijden, is vertraagd omdat de aanbesteding is geannuleerd: slechts één bedrijf had belangstelling. In totaal is de aankoop van 3.183 bussen gepland, een initiatief nog van de voor-vorige regering Abhisit.

– De nieuwe wet op de militaire reserve strijdmacht houdt geen verband met mogelijk toekomstige couppogingen of geruchten over een tegencoup, zegt het hoofd van het Defence Mobilisation Department. De wet voorziet in de mobilisatie van 70.000 man voor een jaarlijkse training van een week.

De wet heeft zorgen opgeroepen over een verborgen agenda omdat een groot aantal van degenen die op herhaling moeten komen, bestaat uit leerlingen die de zogeheten Ro Do-opleiding hebben gevolgd. Dat is een part-time opleiding die de deelnemers buiten schooltijd kunnen volgen en die hen vrijstelt van de militaire dienstplicht.

Het reserveleger bestaat thans uit 13 miljoen soldaten: graduates van de Ro Do-opleiding en dienstplichtigen, die hun diensttijd erop hebben zitten. De training richt zich op hulpverlening bij natuurrampen en biedt nieuwe carrièremogelijkheden voor de deelnemers.

– Een voormalig adjunct permanent secretaris van het ministerie van Financiën is zondagavond in de grenspost Aranyaprathet aangehouden, toen hij naar Cambodja wilde vluchten. Tegen hem liep een arrestatiebevel wegens fraude. Hij wordt ervan beschuldigd samen met anderen een piramideprogramma te hebben opgezet, waarbij mensen konden investeren in producten op basis van stamcellen. Oplichting dus, maar de man ontkent.

Bij zijn verhoor op het politiebureau van Prawet (Bangkok) zei hij door de voorzitter te zijn aangezocht, maar zodra hij in de gaten kreeg dat het geen zuivere koffie was, had hij aan zijn kuierlatten getrokken. De politie bestrijdt dat omdat gebleken is dat hij aan promotieacties had deelgenomen. Naar schatting zijn de slachtoffers 12 miljoen baht armer.

– Thainess: wat dat precies is, weet ik niet. Misschien trots zijn op je land. Het ministerie van Cultuur lanceert volgend jaar in samenwerking met twintig staatsdiensten en de particuliere sector een zes-jarenplan voor bevordering van het Thainess-gevoel bij de bevolking alsmede om op internationaal niveau begrip te kweken voor Thainess.

‘De Thaise cultuur moet in heel Asean en in de internationale gemeenschap bevorderd worden, zodat buitenlanders leren over ons cultureel erfgoed’, zegt minister Vira (Cultuur). Hij hoopt dat toeristen daardoor langer in Thailand blijven, wat weer extra geld in het laatje brengt. Het plan voorziet in culturele evenementen, Muay Thai wedstrijden en meer van die flauwekul. 


 

University Teachers Network Ibis hotel Chiang Mai

Junta: Denken verboden

7 december – Hotel Ibis, 31 oktober. Acht docenten van de Chiang Mai universiteit houden een persconferentie waarop ze een open brief aan premier Prayut presenteren, getiteld ‘Universiteiten zijn geen legerkampen’. Aanleiding: de toenemende controle van het leger op wat er op de campus en in de collegezalen gebeurt en wordt gezegd.

‘De junta ontpopt zich meer en meer als de gedachtepolitie van Orwell. Er moet een generatie worden gekweekt van domme studenten’, zegt Attachak Sattayanurak, hoogleraar economie en politieke geschiedenis.

Zoals premier Prayut kort tevoren had gezegd: ‘Hoogleraren moeten de manier waarop ze lesgeven, veranderen. Waarom kunnen ze hun studenten niet leren om goede mensen te zijn en de wet niet te overtreden? Onderwijs hen, zoals een goede leraar zou doen. Stook ze niet op.’

Attachak is sinds de coup al tweemaal opgeroepen voor ‘attitude adjustment’. Hij weigerde: ‘Als ze me willen spreken, moeten ze me persoonlijk opzoeken.’

De persconferentie schoot de autoriteiten in het verkeerde keelgat. Zes docenten zijn beschuldigd van overtreding van het verbod op politieke bijeenkomsten van meer dan vijf personen. In het ergste geval kunnen ze zes maanden achter de tralies belanden.

Ik kan hun ogen en oren niet sluiten
Lector sociologie Booncherd Nuim doceert aan de Burapha universiteit community development. Alhoewel wel aanwezig op de persconferentie, bleef hij buiten schot. Hij zegt: ‘Het is belangrijk dat mijn studenten gestimuleerd worden om kritisch na te denken. Als ik hen niet leer de politiek te kritiseren, wordt het voor hen erg moeilijk om te begrijpen wat ik doceer. Ik kan hun ogen en oren niet sluiten. Debat en interactie, rationeel beredeneerd zijn in de collegezaal normaal.’

‘We moeten in staat zijn iemand te kritiseren op basis van feiten. Ik spreek voor iedereen, niet alleen voor academici. We hebben het recht de regering te kritiseren en we zouden niet bang mogen zijn door de orders van iemand in toom te worden gehouden.’

Een jaar verder en er is niets veranderd
Soldaten op de campus van ThammasatSomchai Preechasilpakul, lector grondwetgeving aan de universiteit van Chiang Mai, een van de beschuldigden, meent dat vrije meningsuiting steeds verder aan banden wordt gelegd.

‘Een propaganda praatje dat de regering graag gebruikt is dat het land en de situatie beter worden.  We zijn nu een jaar verder en niets is veranderd.’

Somchai vertelt van het leger brieven te hebben ontvangen waarin hem gevraagd werd ongeacht het onderwerp geen seminars te beleggen. Als zijn naam op de lijst van sprekers voorkomt, wordt de conferentie verboden of zwaar gecontroleerd.

Zelfs een conferentie over LGBT* rechten was verdacht. Het leger zat in de zaal om te horen wat hij te zeggen had. ‘Weten ze wel wat LGBT is? Ik denk het niet. Ze zijn gewoon paranoïde.’

Somchai wordt al sinds de coup van 2006, waarbij Thaksin werd gewipt, in de gaten gehouden, maar nu nog meer door de junta. Hij denkt dat de junta niet snel de macht zal overdragen. Bovendien: wanneer de junta terugtreedt, ontlaadt zich de opgebouwde frustratie. Somchai: ‘Wanneer er geen geweren meer op ons gericht worden, zullen veel meer mensen naar buiten treden om over hun strijd en moeilijkheden te getuigen, met name de boeren.’

Vervolging is ongrondwettelijk en onrechtmatig
De acht moedige docenten van de persconferentie hebben inmiddels steun gekregen van het Scholars at Risk Network, een internationaal netwerk van vierhonderd universiteiten in 39 landen. In een open brief vraagt het netwerk de beschuldiging in te trekken. Ze wijzen erop dat de docenten gebruik hebben gemaakt van het recht dat ze hebben op grond van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en het Internationaal Convenant Burgerlijke en Politieke Rechten, twee verklaringen die door Thailand zijn onderschreven.

De Thai Academics for Civil Right heeft een change.org campagne opgezet. De groep zegt dat de intimidatie en vervolging van degenen die het niet met de junta eens zijn, ‘ongrondwettelijk en onrechtmatig’ is. Prayut’s enige reactie was: ‘Als ze niet bang voor de wet zijn, moeten ze dat zelf weten. Als mensen deze activiteiten volgen, zijn ze in trouble. Well, it’s up to them.’  (Bron: Spectrum, Bangkok Post, 6 december)

Lees ook het bericht van 23 november: Op de universiteit heerst een klimaat van angst.

* Lesbian, gay, bisexual, transgender.

Kolencentrale Mae Moh (Lampang)

Commentaar: We moeten meer doen

7 december – Lees eerst: Kolencentrales: doemscenario voor Thailand (6 december) en laat nu het volgende op je inwerken.

Thailand’s voornemen om tegen 2030 de uitstoot van broeikasgas met 20 tot 25 procent terug te brengen, mag ambitieus lijken maar vergeleken met andere Asean-landen is het een armzalige doelstelling. Maleisië belooft een reductie van 35 procent en 45 procent met internationale financiële steun, Indonesië belooft 29 procent en 41 procent met hulp en de Filipijnen 70 procent met financiële ondersteuning.

Dat het ook voor Thailand 5 voor 12 is, bewijzen de cijfers. Volgens gegevens van de Wereldbank tonen Thailand’s emissie gegevens een voortdurende stijging met uitzondering van 1997, het jaar van de financiële crisis. Tussen 1990 en 2010 is de industriële uitstoot verdrievoudigd. Het land staat nu in de wereld op de 22e plaats van vervuilers. Germanwatch zegt dat het land een van de tien toplanden in de wereld is die te lijden hebben van het extreme weer dat wordt toegeschreven aan klimaatverandering.

Beloften om er iets aan te doen, zijn niet nieuw. De regering Samak (2008) zei bezorgd te zijn over het extreme weer, de stijgende zeespiegel en gezondheidsproblemen als gevolg van vervuiling. Ze zijn allemaal bewaarheid, maar de politiek kwam tussenbeide en niets gebeurde.

De geschiedenis herhaalde zich bij de regering Yingluck. Opnieuw mooie woorden, maar geen daden. In tegendeel want het subsidieprogramma bij de aanschaf van een eerste auto vergrootte alleen maar de vervuiling. En het beleid voor zonnepanelen strandde te midden van beschuldigingen over onregelmatigheden.

Het gevaar is, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van zondag, dat de belofte van de huidige regering wordt toegevoegd aan de litanie van verbroken beloftes van voorgaande regeringen. ‘Tenslotte is dit een regering die vastbesloten is twee nieuwe kolencentrales te bouwen om in de groeiende energiebehoefte te voorzien’, aldus de krant. [Die twee zijn in voorbereiding; drie andere staan op de wachtlijst.] (Bron: Bangkok Post, 6 december)

Foto: Kolencentrale Mae Moh (Lampang).

Limerick van de dag
Een zeepaard voor de kust van Surin
Kreeg kennis aan een goede vriendin
Zij zadelde hem op
En wilde in galop
Maar zeepaard had liever een meermin
(Ingezonden)

Terminal 2 Don Mueang eind deze maand open

7 december – Eind deze maand wordt terminal 2 van Don Mueang opgeleverd. Na een ingrijpende opknapbeurt (en vertragingen) komt een einde aan de drukte in terminal 1 en kan de oude luchthaven volgend jaar de verwachte 120.000 tot 130.000 passagiers per dag met gemak aan. De openingsdatum, 25 of 26 december, komt uiterst gelegen want daarna begint de Nieuwjaarsvakantie waarin veel Thais naar hun geboortestreek gaan.

Don Mueang termianl 2De terminal is nog niet helemaal klaar. Alleen het middengedeelte wordt in gebruik genomen. Daarna worden de overige counters gefaseerd in gebruik genomen. Aan toiletten en winkelruimte wordt nog gewerkt. Naar verwachting zijn de 267 verkooppunten volgend jaar januari of februari klaar. Daarvan is 80 procent al uitgegeven. Zodra terminal 2 in bedrijf is, gaan delen van terminal 1 dicht voor het moderniseren van systemen [?].

Na de opening van terminal 2 komt de zogeheten fase 3 aan de beurt: een nieuwe terminal met een overstapmogelijkheid op de Red Line, die thans in aanbouw is, plus de bouw van een parkeergarage met 5.000 plaatsen. De metrolijn knoopt Don Mueang aan Bang Sue (beginpunt van de huidige metrolijn naar Hua Lamphong) en Rangsit. In januari beslist de raad van bestuur van Airports of Thailand, de beheerder van de luchthaven, over de derde fase.

Ten slotte een paar cijfers. Thans verwerkt Don Mueang 90.000 passagiers dag. De jaarcapaciteit gaat omhoog van 18,5 naar 30 miljoen passagiers. In terminal 2 komen 42 check-in counters, verdeeld over zes ‘lanen’. Het check-in systeem is identiek aan dat van grote broer Suvarnabhumi, inclusief bewakingscamera’s en bomdetectie systemen. Voor de kleine en grote boodschap zijn er 44 toiletten.

Reiswaarschuwing voor Thailand van drie landen

7 december – Canada, Maleisië en Rusland hebben een reiswaarschuwing voor Thailand uitgegeven. Ze adviseren voorzichtig te zijn, met name op plaatsen waar veel toeristen komen. De waarschuwingen zijn een reactie op  berichten dat tien Syriërs, die mogelijk banden hebben met IS, naar Thailand zijn gekomen. Ze zouden het vooral gemunt hebben op Russische doelen.

De berichten zijn gebaseerd op een uitgelekte politiememo waarin gemeld wordt dat de Russian Federal Security Service de Thaise Special Branche voor de Syriërs heeft gewaarschuwd.

De politie heeft drie Syriërs verhoord, van wie het toeristenvisum is verlopen. Na een verhoor van drie uur zijn ze vrijgelaten. Eén bleek inderdaad geen geldig visum te hebben. Eén heeft een Thaise vrouw; het echtpaar is van plan een restaurant in Bangkok te beginnen en over nummer drie zegt het bericht verder niets. Met een vierde is nog niet gesproken. Wel met zijn Thaise vrouw die heeft verklaard dat ze al tien jaar samenwonen, drie kinderen hebben en een exportbedrijf van vis en rijst naar Libanon runnen.

Volgens de woordvoerder van Isoc zijn er geen aanwijzingen voor een specifieke dreiging in Thailand; het land is ook niet betrokken bij een bepaald internationaal conflict. Hij ontkent dat er een verband zou bestaan met de bomaanslag bij de Erawan Shrine. ‘De veiligheids autoriteiten doen hun best de publieke veiligheidsdreigingen het hoofd te bieden.’

De Russische reiswaarschuwing is afkomstig van het Russische agentschap ter bescherming van consumenten. Het adviseert de Thaise nieuwjaarsvakantie te mijden vanwege gezondheidsrisico’s. Al eerder waarschuwde Rusland voor Egypte, Turkije en Thailand vanwege veiligheidsrisico’s.

Zie verder het bericht van 5 december: Rusland waarschuwt Thailand voor tien Syriërs

Rajabhaksi park - soldaten op een 'studietrip'

Rajabhakti park: Regering waarschuwt studenten

7 december – Soldaten van de kazerne Burachat in Ratchaburi brachten gisteren een bezoek aan het Rajabhakti park (foto). Het zou om een ‘studietrip’ gaan, maar aannemelijker is dat het een (intimiderende) waarschuwing is om het park niet te misbruiken voor het stoken van onrust.

Daar wijst een verklaring op van regeringswoordvoerder Sansern, die heeft gezegd dat iedereen vrij is om het park te bezoeken, mits ze geen politieke motieven hebben. Sansern doelt klaarblijkelijk op de pro-democratie studentengroep Prachathipatai Sueksa (democratie studiën) van de Thammasat universiteit, die heeft aangekondigd vandaag naar het park te gaan. Doel van het als ‘studietrip’ omschreven bezoek is feiten te verzamelen over de aanleg, waarover vermoedens bestaan van corruptie. Tevens zal een verklaring worden voorgelezen, waarin wordt ingegaan op de problemen rond het park.

De leider van de groep, student politicologie Sirawith Seritiwat, zegt door soldaten benaderd te zijn die hem vertelden dat ze naar de campus zouden komen om hem op te halen voor ‘een gesprek’, indien hij zou doorgaan onrust te veroorzaken. Het leger heeft met zijn moeder gesproken en haar gevraagd haar zoon in te tomen.

De Thai Lawyers for Human Rights groep beschuldigt het leger ervan buiten zijn boekje te gaan. Volgens hen is het voorgenomen bezoek niet in strijd met door de junta gegeven orders.

Voorgaande berichten op de pagina Majesteitsschennis. Voor informatie over het park klik hier: Lofzang in brons voor zeven Thaise koningen.

Kort nieuws maandag 7 december

– Waar maken Thais zich het meest zorgen over? De Suan Dusit Poll geeft het antwoord: economische problemen, politieke instabiliteit en terrorisme c.q. misdaad. Dat is gebleken uit een peiling onder 1.324 personen, die vorige week tussen dinsdag en zaterdag is gehouden. 84,2 procent van de respondenten noemde economische problemen, de andere scoorden 81,2 en 79,1 procent. 75,2 procent noemde corruptie. Het milieu kwam er maar bekaaid vanaf: 51,3 procent zei zich zorgen te maken over ’s lands natuurlijke hulpbronnen en het milieu.

– Een tempel  in Nakhon Si Thammarat heeft een gift van 28 miljoen baht ontvangen van een man, die rijk geworden is in de kledingindustrie. Met het geld gaat goud gekocht worden voor de reparatie van de hoofdstupa van de tempel. De onderkant daarvan  is verrroest. De miljonair gaf het geld ter gelegenheid van de verjaardag van de koning.

– Het Department of Labour Protection and Welfare vraagt het particuliere bedrijfsleven personeel op 11 december een extra (doorbetaalde) vrije dag te geven, zodat ze kunnen meedoen aan de fietstocht Bike for Dad. Op 10 december zijn de werknemers al vrij vanwege Constitution Day, 11 december is een vrijdag. De dienst wijst erop dat de vier aaneengesloten vrije dagen goed zijn voor het binnenlands toerisme. Ze heeft de provinciale gouverneurs gevraagd de bedrijven aan te sporen om mee te werken.

– Bij een vuurgevecht tussen militanten en rangers gisterochtend in Bannang Sata (Yala) zijn twee verzetsstrijders gewond geraakt. De rangers waren naar een huis gegaan waar tien mannen bijeen zouden komen om aanvallen te plannen in Bannang Sata, Krong Pinang en Yaha, drie districten in Yala. Toen de rangers het huis naderden, werden ze onder vuur genomen. Vervolgens werd zo’n 20 minuten vuur gewisseld. De twee gewonden werden later in de buurt aangehouden.

Vijfduizend dorpelingen hebben de begrafenis bijgewoond van Muhamad Pauli Kueji (49), het hoofd van een pondok school in Nam Dum (Pattani). Hij stierf zaterdagavond een natuurlijke dood. De school is 21 maal overvallen omdat er zich opstandelingen zouden ophouden. Daarover heeft Pauli geklaagd bij de autoriteiten en media.

– Een man die gezocht werd wegens zijn betrokkenheid bij de ‘Khon Kaen model’ groep heeft zich vrijdag aangegeven bij het leger in Khon Kaen. Hij is in Bangkok achter de tralies gezet na verschenen te zijn voor de krijgsraad.

De krijgsraad heeft negen arrestatiebevelen uitgevaardigd voor de mannen die subversieve acties gepland zouden hebben, onder andere in Bangkok. Van de negen zijn nu zes in hechtenis genomen. Over hun plannen is weinig bekend; critici vermoeden dat de overheid bezig is met een heksenjacht. De uitdrukking ‘Khon Kaen model’ heeft betrekking op een militie die tijdens het bewind van de regering Yingluck gevormd zou zijn om Yingluck te beschermen tegen de protestbeweging PDRC.

– De regering heeft dit jaar 173.973 rai aan bosgebied herwonnen, dat in illegaal in gebruik was genomen. Vorig jaar werd 107.000 rai terug gehaald. De overheid heeft als doelstelling om de komende 10 jaar het sterk ingekrompen bosareaal op 40 procent van de totale oppervlakte te brengen. Thans is 31,62 procent bos.

Volgens regeringswoordvoerder Sansern is de overheid bij het verwijderen van illegale grondgebruikers zorgvuldig te werk gegaan in samenwerking met lokale leiders. Hij zegt dat een onderscheid wordt gemaakt tussen landloze boeren en investeerders, die er vakantieparken hebben aangelegd. Maar volgens andere bronnen is daarbij het nodige geweld gebruikt en zijn met name landloze boeren het haasje.

Veertig procent van het gebied dat beplant was met rubberbomen gaat onderhouden worden door de lokale autoriteiten, 60 procent wordt door de overheid herbebost. (Zie ook de pagina Krakers op overheidsland)


 

Ontgroening

Commentaar: Stop sadistische ontgroenings rituelen

6 december – Wat zien we? Een jongeman, hurkend, die met een spuitbus vlammen werpt naar de billen van een ander, die ontkleed is. Verder zo’n acht tieners in zwembroek die de opdracht krijgen voedsel van mond tot mond te verplaatsen. Sommige jongeren huilen en op hun lichamen zijn verwondingen te zien.

Bangkok Post heeft er maar één woord voor: sadistisch. In het hoofdredactioneel commentaar van zaterdag besteedt de krant aandacht aan het ontgroeningsritueel, dat dankzij foto’s en een video op de social media bekend is geworden.

De krant schrijft: ‘Ondanks serieuze [zou het?] pogingen van de onderwijsautoriteiten om ontgroening uit te bannen, blijven nieuwe en meer gewelddadige activiteiten de kop opsteken. Het is duidelijk dat alle betrokken partijen, inclusief de jongeren zelf, de handen ineen moeten slaan om deze praktijk volledig onacceptabel te maken.’

Vermoedelijk gaat het om ouderejaars van het particuliere Siam Technology College in Bangkok. De directeur heeft een onderzoek toegezegd. Als het om ouderejaars gaat, worden ze van school verwijderd. Als het oud-leerlingen waren, komt de wet om de hoek kijken. De school zelf kan ook aangepakt worden, want ze kan op basis van de Private School Act ter verantwoording worden geroepen door de Private Education Commission.

De krant meent dat alleen een strafmaatregel niet voldoende is, want de samenleving zal moeten erkennen dat het ontgroeningsprobleem deels een uitvloeisel is van een cultuur die collectivistisch is en gericht op macht. Sommigen hebben hun hoop gevestigd op de jongeren zelf en daar sluit de krant zich bij aan. ‘Uiteindelijk komt het neer op studenten die zelf Nee zeggen en het ontgroeningsgeweld stoppen.’ (Bron: Bangkok Post, 5 december) (Zie ook pagina Onderwijs)

Target economische groei 5 pct; Somkid grijpt hoog

6 december –  Als je je ambitie nu maar hoog genoeg stelt, dan worden ambtenaren geprikkeld het vuur uit hun sloffen te lopen. Zoiets zal vice-premier Somkid, bijgenaamd de economische tsaar, gedacht hebben bij zijn opdracht aan het ministerie van Handel om de target voor de groei van de export in 2016 op 5 procent te stellen. Dat is het dubbele van de huidige target en wijkt sterk af van de prognoses van de NESDB (3 procent) en de Thai National Shippers’ Council (2 procent).

Somkid Jatusripitak belaagd door de mediaSomkid vindt 5 procent nodig omdat de export goed is voor 70 procent van het bruto binnenlands product. Hij acht zoveel groei mogelijk omdat de wereldeconomie zich volgend jaar vermoedelijk herstelt.

Belangrijke exportproducten zijn volgens Somkid sieraden en ornamenten; ze zijn goed voor 100 miljard baht per jaar. Maar het ministerie van Financiën moet dan wel de belastingstructuur aanpassen, want die hindert de export. In de sector zijn 37.000 ondernemers werkzaam; 99 procent zijn MKB’s.

Staatssecretaris Suvit (Handel) zegt dat de regering zich het best kan richten op het bevorderen van de service industrie, met name wellness, medische diensten, logistiek, toerisme, digitale content en entertainment. Vorig jaar was de export van wellness en medische diensten goed voor 320 miljard baht; volgend jaar wordt 362 miljard baht verwacht.

Suvit vindt dat het ministerie actiever moet worden in belangrijke markten, zoals Japan, Rusland, China, India en Afrika en de grenshandel moet stimuleren met Cambodja, Laos, Myanmar en Vietnam.

Vrijdag vergaderde het International Trade Development Committee voor het eerst. In tegenstelling tot wat eerder werd bericht is geen standpunt ingenomen over eventuele aansluiting bij het Trans-Pacific Partnerschip of het Regional Comprehensive Economic Partnership. De commissie heeft een werkgroep ingesteld die op de haalbaarheid van aansluiting bij het TPP gaat studeren. Daarin nemen zes ministers plaats, vertegenwoordigers van de Bank of Thailand, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, academici en vertegenwoordigers vanuit de burgermaatschappij. (Bron: Bangkok Post, 5 december)

Eerdere berichtgeving over het TPP op de pagina Trans-Pacific Partnership.

Oproep: CP All, doe iets!

6 december – De Association of Investment Management Companies roept CP All Plc op om maatregelen te nemen tegen de vier topmannen die door de Securities and Exchange Commission (SEC) zwaar beboet zijn wegens aandelenhandel met voorkennis. Wanneer het bedrijf niets doet, moet ernstig getwijfeld worden aan de corporate governance van CP, zegt voorzitter Voravan Tarapoom.

Vice-president Win van de CFA Society Thailand zegt dat de insider handel van invloed is op het marktsentiment en de aandelen van alle bedrijven. Hij noemt het gedrag van het viertal ‘ernstig en onacceptabel’.

CP All, exploitant van 7.000 7-Eleven winkels in het hele land, is het vijfde bedrijf waarvan personeel is betrapt op aandelenhandel met voorkennis. De voorzitter van de raad van bestuur en drie vice-voorzitters kochten in april 2013 aandelen van Makro, toen CP in onderhandeling was met SHV Netherlands BV over de overname van Makro.

Zie verder het bericht van gisteren: Applaus voor de SEC; topman ‘wist van niets’. (Bron: Bangkok Post, 5 december)

Protest tegen kolencentrale in Thepha

Kolencentrales: doemscenario voor Thailand

6 december – Dit zijn de feiten.
Feit 1: Schone kolen bestaan niet, zelfs de meest efficiënte kolencentrale stoot tweemaal zoveel broeikasgas uit als de traditionele centrale en vijftien maal zoveel als centrales op duurzame brandstoffen.

Feit 2: Elk jaar sterven in Thailand 1.150 personen voortijdig als gevolg van luchtvervuiling door kolencentrales.

Feit 3: Wanneer de geplande vijf centrales er bij komen, leggen nog eens 2.040 Thai het loodje en 1.750 personen in buurlanden. Gepland zijn Thap Sakae, Thepa, Krabi New, Mae Moh en Prachin Buri.

Feit 4: Zonne-energie kan voorzien in Thailand’s energiebehoefte. Ook biomassa centrales en ocean thermal energy zijn levensvatbaar.

Feit 5: Thailand’s emissie criteria zijn het laagst ter wereld. Kolencentrales mogen tienmaal zoveel fijn stof, zwaveldioxide en nitraatdioxides uitstoten als officieel toegestaan in China.

Feit 6: Iedere stad in Thailand met meetapparatuur overschrijdt de richtlijnen van de WHO voor heel fijne en iets grotere deeltjes. Chiang Rai, Saraburi, Phrae, Lampang en Nakhon Ratchasima zijn gevaarlijke plaatsen om te wonen.

Feit 7: Thailand heeft een armzalige wetgeving tegen luchtvervuiling; bovendien ontbreekt het aan controle.

Deze opsomming uit het artikel How coal-fired plants will doom Thailand lijkt me wel voldoende om de urgentie van het probleem aan te geven. Premier Prayut zei in Parijs dat Thailand ernaar streeft de broeikasgasemissie tot 2030 met 20 tot 25 procent te zullen terugbrengen. Maar wie gelooft dat? Ik niet. (Bron: Bangkok Post, 5 december)

Limerick van de dag
Luchtvaart, migranten en visserij
Die veroorzaken veel averij
Thailand wordt geknecht
Is dat wel terecht?
Als ik dat ontken, is het gevlei

De week van de censuur

6 december – Tweemaal deze week verwijderde de drukker van de Thaise editie van de International New York Times een artikel, universiteitsdocenten worden vervolgd omdat ze zeggen: ‘Universiteiten zijn geen legerkampen’, oud-premier Yingluck mag niet met leden van het Europese parlement spreken en als klap op de vuurpijl: royalisten hebben aangifte gedaan tegen de Amerikaanse ambassadeur vanwege zijn kritiek op de uitzonderlijk strenge straffen wegens majesteitsschennis.

Op de van hem bekende eloquente wijze beschrijft Kong Rithdee in zijn wekelijkse column op de opiniepagina van Bangkok Post de gebeurtenissen van de afgelopen week die zich laten samenvatten onder het kopje (zelf)censuur.

Maar het voorbeeld van NYT laat zien dat censuur [De artikelen gaan over de kwakkelende economie en het Crown Property Bureau] vruchteloos is en zelfbedrog. Iedereen in Thailand weet, inclusief de censureerders, dat de twee artikelen na een simpele klik op de website van de krant te lezen zijn. ‘Het is gemakkelijker toegang te krijgen tot de verboden stukken dan bij je favoriete Family Mart bier te kopen.’

Het meest absurde bericht deze week ging over een groep patriotten in Nonthaburi, die de politie hebben gevraagd onderzoek te doen naar ambassadeur Davies. ‘Hoe machtig zijn we. Het volgende is dat we met de VS strijden om de politieagent van de wereld te worden’, sneert Kong.

Maar zijn column eindigt optimistisch met het goede nieuws, dat het verbod op de film Insects in the Backyard vermoedelijk wordt opgeheven. In tegenstelling tot de National Film Board vindt de rechter de film niet ‘immoreel’. De film gaat over een getroubleerd gezin, de seksuele inhoud, zoals een shot van 3 seconden van een penis, vormt niet de essentie. BP’s filmrecensent stelt vast dat de rechter het tenminste begrepen heeft.

De filmzaak is een kleine troost in een week van de NYT censuur. Misschien is de implicatie groter dan we denken. Als een insect vermorzeld kan worden, blijft er voor mensen hoop, schrijft Kong tot besluit. (Bron: Bangkok Post, 5 december)

BP opent met groot misdaadverhaal

6 december – Bangkok Post opent vandaag met een lel van een artikel over de Australiër Amad ‘Jay’ Malkoun, voormalig president van de Comanchero motorclub Victoria, die te gast was in de woning van de ontvoerde en geliquideerde Rodney Wayne Schneider, ex-president van een Hells Angels chapter in Australië.

Amad Jay MalkounDe politie heeft hem laten terugkeren naar Dubai waar hij sinds 2013 geniet van zijn in Australië vergaarde fortuin uit de drugshandel. Ze zegt geen bewijs te hebben voor zijn eventuele betrokkenheid. Hij zou een goede kennis zijn van een lid van de koninklijke familie van de VAE vanwege hun beider interesse voor paarden.

Wat de krant beweegt zoveel aandacht te besteden aan deze zaak is mij een raadsel. In extenso worden de ontvoering, liquidatie en de arrestaties sindsdien beschreven. Als het allemaal wat spannender was opgeschreven, zou het stof zijn voor een goedkoop misdaadromannetje. Daar ik liever een goed geschreven detective van Agatha Christie lees, zoals Murder on the Orient Express of Death on the Nile [lang geleden dat ik ze las], laat ik het hierbij.

Eerdere berichtgeving:
3 december, Australische Hell’s Angels president geliquideerd.
4 en 5 december, Kort nieuws
Klik hier voor het artikel Police allow biker boss to leave country

Bike for Dad: 30.000 man [en vrouw?] voor de veiligheid

6 december – De overheid trekt een blik van 30.000 agenten en gewapende soldaten open om tijdens de fietstocht Bike for Dad op 11 december, de uitvaart van de Supreme Patriarch (15-17 december) en de jaarwisseling (31 december) de veiligheid te garanderen.

Vandaag oefenen de mannen [en vrouwen?] voor een operatie die een reactie is op een uitgelekte memo van de Russian Federal Security Service over een mogelijke IS-dreiging in Thailand. Volgens die memo zouden tien Syriërs die banden hebben met IS, naar Thailand zijn gekomen. Mogelijk hebben ze het gemunt op Russische en andere doelen. Maar, zeggen de autoriteiten: Geen paniek, er is geen specifieke dreiging.

Op 11 december stappen in Bangkok 99.999 [geluksgetal] personen op de fiets met aan kop kroonprins Vajiralongkorn voor een tocht van 29 kilometer. De kroonprins, die wel enige PR kan gebruiken, leidde ook de fietstocht Bike for Mom in augustus. De fietsers zijn getooid in gele shirts, de kleur van de geboortedag van de monarch, die gisteren zijn 88e verjaardag vierde. Ook elders in het land wordt ter ere van de koning gefietst.

Gouverneur Sukhumbhand van Bangkok zegt zijn ambtenarenapparaat opdracht te hebben gegeven te controleren of alle bewakingscamera’s wel werken [dat een fors aantal defect is, bleek bij het onderzoek naar de bomaanslag bij de Erawan Shrine]. Het openbaar vervoer en ziekenhuizen zijn ‘on high alert’ gesteld.

Mahidol stijgt, Chula zakt

6 december – Stuivertje wisselen op de jaarlijks Brics* and Emerging Economies lijst van het Britse tijdschrift Times Higher Education. Thailand’s oudste universiteit Chulalongkorn heeft een flinke duik gemaakt (van 90 naar 134), aan kop staat nu de Mahidol universiteit (van 49 naar 90). Vier universiteiten zijn doorgedrongen tot de top 200: Chiang Mai University (142), Suraranee University of Technology (159), Khon Kaen University (171) en de Prince of Songkhla University (188).

Taiwan heeft de meeste universiteiten in de top-200: 24; vijf Chinese instituten staan in de top-10, gevolgd door twee uit Zuid-Afrika en een uit Taiwan, Brazilië en Rusland.

Ere wie ere toekomt of slijm-slijm; rector Prasart Suebka van Suranee zegt dat het toegenomen aantal Thaise instituten in de top-200 te danken is aan het beleid van het ministerie van Onderwijs om Thaise universiteiten ‘wereldklasse’ te maken. Dat beleid bestaat uit bevordering van research, technologie en ontwikkeling van innovaties. Prasart: ‘Het beleid heeft al resultaten opgeleverd. Maar investeringen in research zijn nog steeds vereist om het hoger onderwijs beter te laten scoren in de rankings.

De QS World University Ranking [van?], gepubliceerd in september, komt met een andere rangorde, maar die lijst bevat alle universiteiten ter wereld. Alle Thaise universiteiten kukelden naar beneden. De best scorende universiteit, Chulalongkorn, zakte tien plaatsen naar positie 253, Mahidol was nummer 2 op plaats 257.

Weer die Prasart: ‘Als we een betere reputatie op het wereldtoneel willen, niet alleen tussen de zich ontwikkelende landen, moeten we meer en meer blijven uitgeven aan research. Daaraan wordt door de overheid en de particuliere sector minder dan 1 procent van het bruto binnenlands product uitgegeven, tegen 2,76 procent in de VS en 4,04 procent in Zuid-Korea.’ (Zie pagina Onderwijs)

* De Brics landen zijn Brazilë, Rusland, India en China.

Kort nieuws zondag 6 december

– De surveillance van roodhemleider Nattawut Saikuar is teruggeschroefd om te voorkomen dat die een politieke kwestie wordt, zegt NCPO-woordvoerder Winthai. Ook het ‘bespioneren’ van andere critici van de regering gaat een tandje terug.

Nattawut, oud-staatssecretaris in het kabinet Yingluck, kwam onlangs in het nieuws toen hij samen met UDD-voorzitter Jatuporn en drie andere roodhemden een bezoek wilde brengen aan het Rajabhakti park. Niet om de beelden van de zeven Siamese vorsten te bewonderen, maar onderzoek te doen naar de vermeende corruptie bij de aanleg. Onderweg werden de heren aangehouden en vervolgens tien uur vastgezet. Nattawut klaagde eerder dat hij en zijn gezin in de gaten werden gehouden.

– De dood van mijn echtgenoot is ongebruikelijk want hij verkeerde in goede gezondheid en had geen chronische ziektes, zegt de weduwe van Abdullayi  Dolo (42), die vrijdag dood in zijn cel in een legerkazerne in Nong Chik (Pattani) werd aangetroffen. Ze vraagt om een onderzoek zodat de doodsoorzaak kan worden vastgesteld. De vrouw had haar man een dag eerder nog bezocht en toen zag hij er goed uit, alhoewel hij wel had geklaagd over vermoeidheid.

Abdullayi werd op 11 november aangehouden op verdenking van banden met het zuidelijk verzet. De vrouw vertelt dat de afgelopen twee jaar bij hen viermaal huiszoeking is gedaan. De eerste maal zeiden de autoriteiten dat ze illegale drugs vermoedden. Zelf is ze ook een keer aangehouden en verhoord. Zie verder het desbetreffende bericht in Kort nieuws van gisteren.

– De visser die in oktober in Krabi een Noor en zijn Chinese vrouw redde, die vastzaten in de modder, heeft de Order of the Direkganubhorn ontvangen. Hij is een van de vijfduizend personen die ter gelegenheid van de verjaardag van de koning zijn onderscheiden. Chat redde de man door plat op zijn buik op de modder te gaan liggen, waardoor de Noor zich kon opduwen.

Van drie agenten zijn de onderscheidingen afgenomen omdat ze veroordeeld zijn voor misdrijven.

– De criteria die gehanteerd worden bij functioneringsonderzoeken van overheidsdienaren en werknemers van staatsbedrijven, worden verzwaard. Want er wordt de laatste tijd veel geklaagd over de slechte service, vooral van lokale bestuursorganen. Premier Prayut heeft het Office of the Civil Service Commission en het Office of the Public Sector Development Commission opgedragen met een nieuwe set richtlijnen te komen.

De nieuwe criteria zullen betrekking hebben op ‘elk aspect’ (quote regeringswoordvoerder Sansern) van hun functioneren, zoals persoonlijk gedrag, hun vermogen om problemen snel op te lossen, publieke tevredenheid en het in acht nemen van het regeringsbeleid.

– Sommige agenten moeten echt terug naar de politieschool, want te vaak lees ik dat verdachten kans zagen te ontsnappen toen ze de politie in het vizier kregen. Vrijdagavond lagen agenten voor Tesco Lotus in Mae Sai (Chiang Rai) in een hinderlaag om drugshandelaren op heterdaad te betrappen. Ze waren er getuige van hoe twee zakken werden overgeheveld van een personenauto naar een pickup truck. De zakken met 20 kilo crystal methamphetamine konden in beslag worden genomen, de verdachten gingen er vandoor. Een achtervolging liep dood.

– Hij was vier jaar voortvluchtig, maar uiteindelijk is de 37-jarige voormalig politie-officier Rawipas toch aangehouden. Hij wordt ervan verdacht mensen miljoenen baht uit hun zakken te hebben geklopt door zich voor te doen als monnik. Hij maakte hen wijs dat hij geld inzamelde voor koeien en buffels die geslacht zouden worden. Hij gebruikte daarvoor een Facebook pagina. Tegen de man liep sinds januari 2012 een arrestatiebevel.

Rawipas werd in 2006 bij de politie ontslagen omdat hij beschuldigd werd van diefstal. In 2012 werd hij monnik in Wat Phra Dhammakaya. Eind vorig jaar legde hij zijn monnikspij af. Een deel van het geld dat hij ontving ging naar de tempel. Het restant gebruikte hij om een Mercedes te kopen, een luxe condominium in Huai Khwang (Bangkok) en hij besteedde het aan alcohol.

– Gratis reizen op de trein kan tussen 28 december en 3 januari. De service geldt voor de meest populaire routes vanaf Bangkok, onder andere naar Chiang Mai. Normaal vervoert de SRT 80.000 à 90.000 passagiers per dag; in de vakantieweek stijgt dat aantal naar 110.000. De SRT voegt extra rijtuigen toe. (Zie pagina Spoorwegen)


 

Applaus voor de SEC; topman ‘wist van niets’

5 december – Vier topmannen van CP All Plc, de exploitant van de ruim zevenduizend 7-Eleven winkels in het land, zijn door de Securities and Exchange Commission (SEC) zwaar beboet wegens aandelenhandel met voorkennis. In april 2013 kochten ze aandelen van Makro, toen CP in onderhandeling was met SHV Netherlands BV over de overname van Makro.

De SEC verdient applaus, schrijft Noppon Wong-Anan, adjunct-hoofdredacteur van Bangkok Post. ‘Het geeft de samenleving hoop dat wanneer grote vissen de wet overtreden, ze ook gevangen kunnen worden. Maar de boetes roepen ook vragen op over de corporate governance van CP All.’

De aankondiging woensdag ondermijnt de betrouwbaarheid van het bedrijf, zeggen beurshandelaren:
• Brokerage DBS Vickers (Thailand): ‘De zaak zal geen invloed hebben op de winst van CP, maar kan wel het image van het bedrijf beïnvloeden.’

• Phillip Securities (Thailand) Plc: ‘De insider handel had niet mogen plaatsvinden in een bedrijf met een goede internationale reputatie. Het bedrijf heeft vermoedelijk een flinke revisie nodig om het vertrouwen te herstellen.’

Korsak ChairasmisakMaar dat lijkt nog niet te gaan gebeuren. Op een persconferentie donderdag zei bestuursvoorzitter Korsak (foto; 30,2 miljoen baht boete) dat hij niet op de hoogte was over de voorgenomen overname. ‘Ik had geen idee dat Charoen Phokhand [het moederbedrijf] of CP geïnteresseerd waren in Makro.’

Een aperte leugen want het gonsde sinds het begin van 2013 al van de geruchten over de overname en op 23 april 2013 vertelde hij de pers dat CP All op het oorlogspad was om Makro te kopen en zo een speerpunt te krijgen voor penetratie van de Asean markt.

Alle betrokkenen hebben erin toegestemd de opgelegde boetes te betalen en niet in beroep te gaan. Behalve Korsak werden ook drie vice-voozitters beboet met boetes van 725.000, 979.500 en 1,4 miljoen baht. Het bedrijf doet niets. De heren mogen op hun post blijven zitten en worden niet gestraft, want ‘het bedrijf begrijpt dat we echt niet van plan waren met voorkennis te handelen’, aldus Korsak.

Het Thai Institute of Directors (IOD), dat beursgenoteerde bedrijven beoordeelt op het aspect van good governance, zegt dat het incident volgend jaar gevolgen zal hebben voor CP’s rating ‘Goed’.

‘De raad van bestuur heeft de plicht een beleid te voeren dat misbruik van interne informatie voorkomt en dat iedereen zich aan dat beleid houdt’, zegt IOD-voorzitter Bandid. ‘Dergelijke incidenten zijn een les voor de raad om het beleid strikt toe te passen.’

CP All is het zesde geval dit jaar van handel met voorkennis. CP trekt meer media-aandacht dan voorgaande omdat het een dochter is van Charoen Pokphand, ’s lands grootste agro-industrie. En die krijgt ook het nodige voor zijn kiezen. Het wordt beschuldigd van ontbossing, slavenarbeid in pluimveebedrijven en gebruik van de bijvangst uit de visserij [die het gevolg is van verboden netten met te kleine mazen].

Donderdag leden CP aandelen een verlies van 5,35 procent, het grootste verlies in meer dan twee jaar, om te sluiten op 44,25 baht bij een levendige handel van 7,06 miljard baht. (Bron: Bangkok Post, 4 december)

Prayut en 25 captains of industry

Regering doet beroep op bedrijfsleven

5 december – Vertegenwoordigers van Thailand’s grootste bedrijven gaan de regering helpen haar Pracha Rat (People’s State) beleid tot een succes te maken. Gisteren spraken ze in een bijeenkomst met premier Prayut en vice-premier Somkid af een commissie te vormen die zich met deze [voor mij nog steeds redelijk vage] strategie gaat bezighouden.

Het waren niet de minsten die naar het Government House waren gekomen en zo te zien aan de foto waren het allemaal mannen [op één eenzame vrouw na]. 25 captains of industry onder andere van Charoen Pokphand, Siam Cement, Thai President Foods, BTS Group Holdings, PTT Plc en de Saha Group.

Prayut legde uit wat Pracha Rat beoogt: een partnerschap van regering, particuliere sector en bevolking om de economie te bevorderen en sociale en politieke problemen op te lossen. [Nou, daar kan niemand bezwaar tegen hebben.] De strategie sluit aan bij het onlangs door de regering goedgekeurde stimuleringspakket van 135 miljard baht.

De premier wilde van de bedrijven weten hoe ze de regering kunnen helpen met economische en sociale hervormingen. Voorzitter Isara van de Thai Chamber of Commerce (TCC) zei dat de TCC de leiding van grote bedrijven zal consulteren over een actieplan. Prioriteit moet gegeven worden aan het midden- en kleinbedrijf en landbouwcoöperaties.

Grote bedrijven, filosofeerde hij, kunnen kleintjes helpen toegang tot de markt te verkrijgen en distributiekanalen te vinden, mogelijk in coördinatie met het One Tambon One Product programma. Otop is een initiatief van de toenmalige regering Thaksin om dorpen zich op één product te laten specialiseren waarbij een centrale organisatie helpt bij de marketing. Otop heeft eigen winkels en houdt regelmatig verkoopbeurzen.

Andere wensen van de regering: hulp bij het verkleinen van de inkomenskloof, financiering van onderwijsinstellingen, hulp bij onderwijs hervormingen, meer geld voor R&D (research and development) en bevordering van innovatie. Thailand’s uitgaven aan R&D als percentage van het bruto binnenlands product zijn uiterst laag vergeleken met andere Aziatische landen. (Bron: Bangkok Post, 4 december)

Integriteitspact voor het eerst toegepast

4 december – Integriteitspact: onthouden die term. Het is een overeenkomst tussen overheidsdiensten en bedrijven die werk uitvoeren voor de overheid, waarin ze afspreken af te zien van samenspanning, steekpenningen of andere vormen van corruptie en een derde partij toe te laten om het gehele proces (van aanbesteding tot oplevering) te volgen.

Vorig jaar is het idee ontwikkeld en nu wordt het voor het eerst toepast bij twaalf projecten, waaronder de bouw van panden voor het Central Institute of Forensic Science in Pathum Thani, een verpleegafdeling voor het Surat Thani ziekenhuis en onderhoudswerk aan het fiber-optisch netwerk van het ministerie van Onderwijs. Projecten die in totaal 13 miljard baht kosten.

De twaalf zijn door het ministerie van Financiën gekozen uit projecten van tenminste 500 miljoen baht, waarvan het programma van eisen voor de aanbesteding in voorbereiding is. De eis van ondertekening van een integriteitspact wordt daarin opgenomen. Om er zeker van te zijn dat de ‘derde partij’ vrij van politieke invloeden is, worden de waarnemers gekozen door de particuliere Anti-Corruption Organisation of Thailand (ACT) en het Joint Standing Committee on Commerce, Industry and Banking.

Bestrijding van de corruptie is een van de prioriteiten van de regering. Uit een onderzoek van de ACT in de eerste helft van het jaar is gebleken dat 5 procent van projectkosten weg lekt en dat is aanzienlijk minder dan drie à vier jaar geleden toen percentages van 30 tot 35 procent niet ongebruikelijk waren. (Bron: Bangkok Post, 4 december) (Zie ook pagina Corruptie 2)

Butagas wordt niet in prijs verhoogd

4 december – Goed nieuws voor keukenprinsessen: de butagasfles wordt niet duurder, alhoewel de wereldmarktprijs van LPG gestegen is. Het Energy Policy Administration Committee heeft besloten het State Oil Fund aan te spreken om de hogere kosten te compenseren.

In december steeg de prijs van LPG van $ 411 naar $ 466 per ton, waardoor de detailhandelsprijs met 70 satang per kilo zou moeten stijgen. Dat gaat dus mooi niet door. In Bangkok blijft een kilo LPG 22,29 baht kosten. De regering verhoogt haar subsidie met 1,31 baht per kilo naar de huidige 61,3 baht. Als gevolg daarvan wordt maandelijks 557 miljoen baht aan het fonds onttrokken tegen 300 miljoen nu.

Naar schatting zit er 7,93 miljard baht in de kas van het fonds, dat [onder andere?] wordt gevoed door opcenten op de benzineprijs. (Bron: Bangkok Post, 4 december) (Zie verder de pagina State Oil Fund)

Thai gaan aan de Deense appelcider

5 september – De Deense appelcider Somersby is bezig ’s werelds snel groeiende cider te worden en ook in Azië wordt die graag gedronken. In Hong Kong steeg de verkoop met 88 procent en in Maleisië met 75 procent. In Thailand wordt de cider sinds vorige maand in bars en supermarkten verkocht en vanaf volgend jaar in kruidenierswinkels. Siam Winery is door de Carlsberg Group gekozen voor de productie en distributie in Thailand.

Verwacht wordt dat Thais dit jaar duizend liter weg slobberen en volgend jaar vijfduizend. ‘We zien veel kansen hier omdat er maar weinig andere merken cider op de markt zijn’, zegt Kabir Saluja, algemeen manager van Carlsberg Thailand.

Siam Winery is gekozen omdat het veel ervaring heeft met de productie en distributie van kwaliteitswijnen. Het bedrijf heeft een wijnmakerij in Samut Sakhon en een wijngaard in Hua Hin. Het is opgericht door Chalerm Yoovidhya, de bedenker en producent van het succesvolle energiedrankje Krating Daeng. (Bron: Bangkok Post, 4 december)

Limerick van de dag
Er was eens een deken in Zeveneken
Die sliep altijd onder een deken
Hij raakte oververhit
Toen gebeurde er dit:
Hij is er in Thailand aan bezweken

Luchtkwaliteit Bangkok beter dan van Amsterdam

5 december – Gouverneur Sukhumbhand van Bangkok is in zijn nopjes want Bangkok heeft een goede luchtkwaliteit. Die kwalificatie heeft de hoofdstad gekregen van het Britse bedrijf Airport Parking and Hotels in een vergelijking van niveaus van luchtvervuiling in een aantal toeristische topbestemmingen. Het bedrijf liet een tourgids gegevens verzamelen van de luchtkwaliteit en temperatuur, wat gebeurd is op 6 oktober tussen 12 en 13 uur GMT.

Bangkok kreeg een score van 18 en zou zelfs schoner zijn dan Amsterdam (66), Londen (77), Melbourne (70) en Tokio (59), die in de categorie matig belandden. Beijing was de enige stad die ‘gevaarlijk’ was; Parijs, Venetië, Madrid en Lissabon bleken oké.

Ik denk niet dat de inwoners van Bangkok die met mondkapjes rondlopen, enig geloof hechten aan de uitkomst van het onderzoek. Het bericht zegt niets over de gevolgde methodiek. ‘De indeling is uitgevoerd door mensen uit de toerismesector’, zegt Sukhumbhand erover. (Bron: Bangkok Post/Mthai, 4 december)

Luchtvaart: Regering strompelt verder

5 december – Niet eerder dan in augustus volgend jaar heeft Thailand schoon schip gemaakt in de luchtvaart, die in juni een rode kaart kreeg van de ICAO, dinsdag door de FAA werd gedegradeerd en met spanning uitkijkt naar het oordeel van EASA.

Pikantje puntje: De afgelopen zes maanden zijn geen buitenlandse experts aangetrokken omdat het personeel van het Office of Civil Aviation (OCA) zich ertegen verzette. Maar dat gaat nu veranderen. Volgens een bron bij het OCA worden de dwarsliggers overgeplaatst en vervangen door buitenlandse experts en luchtmachtpersoneel .

Gisteren vergaderde minister Prawit (Defensie) met vertegenwoordigers van 41 in Thailand geregistreerde luchtvaartmaatschappijen. Ze dienen binnen twee weken de namen van personeel te overleggen dat gekwalificeerd is om te dienen als ‘check pilots’. [Wat hiermee bedoeld wordt, is mij niet duidelijk.] Zeven maatschappijen gaan experts sturen om te helpen bij inspecties en her-certificering van piloten en maatschappijen.

De vergadering besloot dat alle betrokken partijen (Command Centre for Resolving Civil Aviation Issues, ingesteld door de junta; het OCA en de commerciële maatschappijen) gaan werken aan een plan om nieuwe certificaten te verstrekken aan de 28 maatschappijen die op internationale routes vliegen, zodat ze voldoen aan de eisen van de ICAO. Dat vereist 414 inspecties.

Alle nieuwe piloten worden opnieuw beoordeeld. Daar zijn zowel buitenlandse experts voor nodig als consultancybureaus, zegt vice-premier Somkid (economische aangelegenheden). Alle maatschappijen is gevraagd om samen te werken bij het maken van nieuwe handboeken. De sterke zouden zwakke broeders daarbij moeten helpen.

FAA: US Federal Aviation Authority
EASA: European Aviation Safety Agency
ICAO: International Civil Aviation Organisation van de VN
Zie voor alle berichten over de luchtvaartperikelen de pagina Luchtvaartdienst onder vuur en bijgaande graphic: Klik hier.

Rusland waarschuwt Thailand voor tien Syriërs

5 december – De Russische Federal Security Service heeft Thailand gevraagd tien Syriërs in de gaten te houden, die mogelijk banden hebben met IS. Dat is bekend geworden dankzij een naar de media uitgelekte politiememo. Ze zouden in oktober Thailand zijn binnengekomen en naar Pattaya, Phuket en Bangkok zijn gegaan. Mogelijk hebben ze het gemunt op Russche doelen. Vice-premier Prawit heeft de politie opdracht gegeven de tien mannen te zoeken.

De politie heeft bevestigd dat de memo authentiek is, maar ze gaat nog wel onderzoeken hoe de memo heeft kunnen uitlekken en of er met inhoud is geknoeid. De Special Branch Police heeft de opdracht gekregen de bezigheden na te gaan van de vierhonderd Syrische toeristen die Thailand hebben bezocht. Volgens het Immigration Bureau zijn in de tweede helft van oktober 213 Syriërs op een 60-dagen toeristenvisum naar Thailand gekomen. Donderdag zouden er nog 21 zijn.

Vice-premier Prawit zegt dat de beveiliging is versterkt op plaatsen, verbonden met landen die aanvallen op IS in Syrië hebben uitgevoerd. ‘Wees ervan overtuigd dat we het kunnen doen en dat we ons best doen de publieke veiligheid te garanderen.’

Politiecommissaris Chakthip relativeert de waarschuwing van Rusland. ‘Informatie uitwisselen is standaard. Andere landen hebben een soortgelijke waarschuwing gekregen.’ Hij wijst erop dat IS niet actief is in Thailand en dat het land niet betrokken is bij het Syrische conflict.

Regeringswoordvoerder Sansern, de secretaris-generaal van de NSC en de woordvoerder van Isoc dringen er bij de bevolking op aan niet in paniek te raken. Sansern: ‘Er is niets ongebruikelijks aan het uitwisselen van informatie tussen inlichtingendiensten. Het zou zorgelijker zijn als we geen medewerking krijgen. De regering heeft de waarschuwing bekeken. Er zijn geen activiteiten om ons zorgen over te maken.’

Thailand steunt campagne tegen mensenhandel

5 december – Thailand neemt het voortouw in de strijd tegen de mensenhandel. Het heeft 3,6 miljoen baht ter beschikking gesteld aan de International Organisation for Migration ten behoeve van een regionale voorlichtingscampagne.

De campagne heeft tot doel migranten bewust te maken van het risico van mensenhandel, waarmee netwerken zich bezighouden. Ze richt zich ook op de familie, die vaak voor de migratie betalen. De campagne zou, aldus permanent secretaris Apichart van het ministerie van Buitenlandse Zaken, in de toekomst bewegingen van onregelmatige migranten [?] moeten voorkomen en het aantal smokkelaars in Zuidoost-Azië moeten terugdringen.

Vrijdag kwamen op initiatief van Thailand in Bangkok voor de tweede keer de bij migratie betrokken landen bijeen om oplossingen te bespreken voor de vluchtelingenstroom op de Indische Oceaan. De vertegenwoordiger van Myanmar beloofde dat het land zijn verantwoordelijkheid neemt voor het migranten probleem, maar hoe dit de onderdrukte Royingya kan helpen, werd niet duidelijk. Apichart noemt de belofte niettemin ’heel positief’. (Zie de pagina Migranten)

Nonthaburi: Protest royalisten tegen ambassadeur VS

5 december –  Dertig leden van de oer-conservatieve, ultra-royalistische beweging Seri Non Khon Rak Nai Luang hebben gisteren voor het provinciehuis van Nonthaburi gedemonstreerd tegen de kritiek van de Amerikaanse ambassadeur op de majesteitsschennis wetgeving.

Ze hielden protestborden omhoog en gaven een verklaring van een pagina uit, waarvan de inhoud valt samen te vatten met: Waar bemoeit die Yankee zich mee? De relatie Thailand-VS wordt er verder door geschaad , waarschuwen ze, en die staat toch al onder druk sinds de coup van vorig jaar.

Elders in het land en bij de ambassade van de VS is eerder gedemonstreerd tegen de uitspraken van Davies die hij deed in een speech bij de Foreign Correspondents’ Club of Thailand. Hij kritiseerde er de vele en almaar zwaarder wordende straffen die op basis van het wetsartikel worden gegeven en het misbruik dat er van gemaakt wordt om de vrijheid van meningsuiting te breidelen.

Een vertegenwoordiger van de beweging heeft tegen Davies en de organisator van de bijeenkomst aangifte gedaan bij de CSD. (Zie verder de pagina Majesteitsschennis)

Hackers breken in de computers van de RTP in

Kort nieuws zaterdag 5 december

– Het protest tegen de voorgenomen invoering van een single gateway voor al het internationaal internetverkeer is weer opgelaaid. De hackersgroep Anonymous zegt op 30 november de website van de Royal Thai Police te hebben gekraakt en gegevens over politiepersoneel en dossiers te hebben gezien. De groep heeft de kraak in een tweet gemeld en in een dump file een bericht achtergelaten met de gestolen informatie.

‘Om ons punt te bewijzen, laten we het onvermogen van de Thaise regering zien om zelfs maar haar eigen politie server te beschermen. Het is zielig; Thailand moet zich er zorgen over maken. Jullie politie beschermt haar files met wachtwoorden als 12345. Het zou grappig zijn als het niet zo triest was.’

Eerder deze week waren politie websites, waaronder het Office of Police Strategy en Police Administration Information System offline, maar gistermiddag waren ze al weer in de lucht. Het hoofd van de Technology Crime Suppression Division zegt dat het bericht incorrect is. ‘Als er een cyber aanval was geweest, had ik dat moeten weten.’ De adjunct permanent secretaris van het ministerie van ICT zegt dat de regering vastbesloten is de hackers voor de rechter te brengen. Zie verder voorgaande berichten en het bericht van 30 oktober Thailand kwetsbaar voor cyberaanvallen.

Tyler Gerard– De hoofdverdachte van de liquidatie van Schneider, voormalig president van een Australisch Hells Angels chapter, is donderdag in een hotel in Phnom Penh (Cambodja) aangehouden. Voorbereidingen om hem uit te wijzen, worden getrofffen. Schneider werd zondagnacht door vijf mannen uit zijn woning in Bang Lamung (Pattaya) ontvoerd, om zeep gebracht en in Sattahip in een kuil ‘begraven’.

Gisterochtend heeft een reconstructie plaatsgevonden met de Amerikaan Tyler Gerard (foto) die in Aranyaprathet is aangehouden, toen hij probeerde de grens over te steken. De Thaise echtgenote van de hoofdverdachte, die de Toyota had gehuurd, waarmee het lijk  was vervoerd, is vrijgelaten. Ze wordt niet als verdachte beschouwd. Zie verder Kort nieuws van gisteren en het bericht van 3 december, Australische Hell’s Angels president geliquideerd.

– De 42-jarige Abdullahyib Dolor is gisterochtend dood in zijn cel in een legerkazerne in Nong Chick (Pattani) gevonden. Hij zat sinds 11 november gevangen op verdenking van een leidende rol in de verzetsbeweging. Dat zou hij tijdens zijn verhoor hebben toegegeven. De autoriteiten zitten met het overlijden een beetje in hun maag. Om alle twijfels weg te nemen wordt een autopsie verricht, mits de weduwe daarvoor toestemming verleent.

Familieleden van de man, vertegenwoordigers van het Pattani Provincial Islam Committee en artsen hebben het lichaam mogen zien en onderzoeken, maar de doodsoorzaak is nog niet vastgesteld.

Intussen gaat het geweld door. Donderdagavond ontploften twee bommen in Nong Chik. Vier elektriciteitsmasten werden geraakt, waardoor de stroom uitviel.

– De gemeente Bangkok (BMA) ontkent dat bij aankoop van muziekinstrumenten voor de tweehonderd scholen die ze beheert, gesjoemeld is. Een voormalig Democratisch parlementslid heeft die beschuldiging geuit. Hij noemt de muzieklessen ‘niet praktisch’ en de aanschaf ‘niet transparant’. Volgens hem is geld besteed aan instrumenten die nooit gebruikt zijn en sommige scholen hebben geen muziekleraar.

Erg vlot is de parlementariër niet, want in 2008 werd daarvoor een budget van 1,3 miljard baht uitgetrokken. Daarvan is 14 miljoen baht uitgegeven voor tien scholen. De gemeenteraad heeft besloten op het budget te korten en in 2016 336 miljoen te besteden aan de aankoop van instrumenten.

De gemeente heeft als beleid leerlingen te stimuleren muzieklessen te volgen. Dat is ‘bevorderlijk voor hun stemming en emotionele gezondheid’, aldus een bron. (Zie pagina Onderwijs)


 

Trooping the Colour

De Royal Guard in actie bij Trooping the Colour donderdag op Sanam Luang. Normaal zou de koning er bij zijn, maar diens gezondheidstoestand laat dat niet toe. Koning Bhumibol, de langst regerende monarch ter wereld, wordt op 5 december 88 jaar. Meer foto’s zien? Klik hier.


 

Commentaar: Luchtvaartcrisis ligt op de loer

4 december – De krant noemt het inmiddels een ‘luchtvaartcrisis’ en dat is niet overdreven. De onvoldoende die de FAA dinsdag uitdeelde is hard aangekomen. Niet omdat het luchtverkeer op de VS wordt gedupeerd. Thaise maatschappijen vliegen niet op de VS. Hooguit zijn nieuwe vluchten niet mogelijk. De pijn zit in de beoordeling door de EASA, die volgende week bekend wordt gemaakt.

Doorgaans volgt de EASA de FAA. Als dat gebeurt, heeft dat consequenties voor Thai Airways International en indirect voor Bangkok Airways, want die zijn sterk afhankelijk van de Europese markt. Bovendien zouden andere Aziatische landen restricties kunnen instellen

In haar hoofdredactioneel commentaar van donderdag komt de krant niet verder dan het advies aan de regering om alles in het werk te stellen om te voorkomen dat ‘dit scenario’ werkelijkheid wordt en daarmee doelt ze op de gevolgen voor het toerisme, wanneer niet alleen de EASA Thailand in het strafbankje zet, maar ook wanneer de ICAO, die eerder een rode kaart trok, blijft volharden in haar negatieve beoordeling. De krant wijst er nog eens op dat het land meer dan ooit afhankelijk is van het toerisme, want de economie stagneert en de export loopt terug. (Bron:  Bangkok Post, 3 december)

FAA: US Federal Aviation Authority
EASA: European Aviation Safety Agency
ICAO: International Civil Aviation Organisation van de VN

Zie voor alle berichten over de luchtvaartperikelen de pagina Luchtvaartdienst onder vuur en bijgaande graphic: Klik hier.

Update: Vice-premier Prawit praat vandaag met vertegenwoordigers van 41 in Thailand geregistreerde luchtvaartmaatschappijen. De bijeenkomst wordt gehouden in de residentie van de legercommandant [hoezo relevant?].  Wat daar besproken gaat worden, lijkt me voor de hand liggen.

Donderdag maakt de EASA haar bevindingen bekend. Volgens de voorzitter van het Airlines Operators Committee kunnen die alleen gevolgen hebben voor maatschappijen die op Europa vliegen. Dat zijn Thai Airways International en Mjets [niet eerder genoemd in de berichtgeving]. Moser is ervan overtuigd dat de EASA geen verbod uitvaardigt op vluchten naar Europa.

Oud-politieman kapittelt ambassadeur VS

4 december – De Amerikaanse ambassadeur Davies moet door de VS van zijn post worden afgehaald, voordat de Thai-Amerikaanse relaties verder verslechteren, vindt voormalig adjunct-hoofd van de politie Vasit Dejkunjorn. Hij schrijft dat in zijn column in Matichon.

Vasit was vorige week vrijdag een van de demonstranten voor de Amerikaanse ambassade, die demonstreerden tegen Davies’opmerkingen over het wetsartikel op majesteitsschennis, met name de almaar strenger wordende straffen, en het misbruik dat van het artikel wordt gemaakt om de vrijheid van meningsuiting te breidelen.

Vasit ziet Davies’ kritiek als kritiek op de Thaise rechtbanken en hoe ze het artikel toepassen. ‘Davies is aan leidende universiteiten in de VS opgeleid. Hij zou beter moeten weten’, aldus Vasit, die vermoedt dat Davies’ opmerkingen, gemaakt tijdens een speech bij de Foreign Correspondents’ Club of Thailand, geen uitglijder waren, maar ‘een doelbewuste actie op basis van een beleid of instructie van de Amerikaanse regering’. Hoe wantrouwend kun je zijn. (Bron:  Bangkok Post, 3 december) (Zie pagina Majesteitsschennis)

Publiciteitsstunt roodhemden ergert junta

4 december – De rubriek doet zijn naam alle eer aan, ‘Power Games’, want de junta liet deze week de twee roodhemdleiders die onderweg waren naar het Rajabhakti park, arresteren en hield hen tien uur vast. Nattaya Chetchotiros, verslaggeefster militaire zaken, constateert dat het de twee mannen daarmee gelukt is de junta in de eigen politieke publiciteitsval te lokken.

Jatuporn aangehouden op weg naar het Rajabhakti parkZe moesten weliswaar een verklaring tekenen niet deel te nemen aan ‘bepaalde activiteiten’, maar dat moet je tegen stokebrand Jatuporn (foto), voorzitter van het UDD, zeggen. De volgende dag zat hij alweer bij Peace-TV. Het leger kon zijn commentaar niet accepteren dat de aanleg van het park vergeven was van de corruptie, zei hij. Het door het leger aangekondigde (tweede) interne onderzoek noemde hij ‘onacceptabel’. Wanneer soldaten wordt gevraagd de eigen collega’s en bazen te onderzoeken, zal het resultaat nooit geloofwaardig zijn.

Nattaya oppert dat de twee er met hun actie in geslaagd lijken hun politieke ‘meester’, de in ballingschap levende oud-premier Thaksin, van dienst te zijn, maar wie het laatst lacht, lacht het best. En dat is de junta die heeft aangekondigd de enige zoon van Thaksin te laten dagvaarden wegens zijn rol bij een lening, door de Krungthai Bank verleend aan de Krisda Mahanakom Group. [Jaartal ontbreekt.]

De DSI onderzoekt momenteel het geldspoor van de lening van 9,9 miljard baht. Vermoed wordt dat gelden zijn witgewassen door de aanschaf van aandelen Airports of Thailand. De DSI gaat 32 personen voor verhoor oproepen, inclusief Panthongtae.

Het offensief, ook tegen Yingluck vanwege haar rol bij het hypotheeksysteem voor rijst, toont aan dat deze ploeg coupplegers harder is dan de vorige.

De roodhemd uitdaging kan gezien worden als een poging van Thaksin om het militaire regime te dwingen tot een politieke oplossing. Maar de actie heeft zich tegen hem gekeerd. Het besluit van de junta om achter Thaksin’s zoon aan te gaan, brengt meer slecht nieuws voor de Shinawatra’s, die het al moeilijk genoeg hebben op het rijstfront, schrijft Nattaya tot besluit. (Bron:  Bangkok Post, 3 december)

Voorgaande berichten op de pagina Majesteitsschennis. Voor informatie over het park klik hier: Lofzang in brons voor zeven Thaise koningen.

Eerlijke bewaker vindt tas met 400.000 baht

4 december – Er is veel misdaad in Thailand, er wordt veel gelogen, de corruptie tiert welig, maar er zijn ook goudeerlijke mensen. Bewaker Nattapon (19), werkzaam bij Tesco Lotus in Phuket, is er een van en hij verwierf er veel bewondering mee op de social media.

Nattapon zag maandag hoe een man in het toilet vergat zijn tas mee te nemen. Hij probeerde de man in te halen, maar dat lukte niet. Daarop leverde hij de tas in bij de PR-afdeling, die de eigenaar belde. Twee uur later kwam de man zijn tas ophalen. Daarin zat 400.000 baht die hij kort tevoren bij de bank had opgenomen.

Het vindersloon van 3.000 baht, volgens internetters aan de lage kant, gaat naar Nattapong’s moeder. Die heeft hem geleerd altijd eerlijk te zijn, ondanks dat het gezin arm is. Het bedrijf beloonde de eerlijke werknemer met een Value Award. (Bron:  Bangkok Post, 3 december)

Limerick van de dag
Een werknemer van Tesco Lotus
Kreeg heel verdiend een mooie bonus
Hij zag een man gaan
Die zijn tas liet staan
En gaf de tas onverwijld terug

Ecowagens kunnen niet zonder subsidie

4 december – EV’s zijn nog niet erg populair in Thailand, oftewel electric vehicles, en dat geldt ook – hoewel in mindere mate – voor hybride wagens. In 2009 introduceerde Toyota de eerste hybride wagen met de Prius, Camry en Alphard. Het bedrijf wil wel meer in de EV productie investeren, maar dan moet de Thaise regering eerst ondersteunende infrastructuur ontwikkelen [lees: voor voldoende oplaadpunten zorgen].

Toyota's i-road concept wagenVoorzitter Yossapong van de Electric Vehicle Association of Thailand (Evat) denkt dat EV’s weinig populair zijn vanwege de relatief hoge prijs en een gebrek aan begrip van de consument. De vereniging pleit voor het schrappen van importrechten en subsidiëring van de verkoopprijs. Dat pleidooi hield hij bij de officiële lancering van Evat op de auto- en motorbeurs, die tot 13 december wordt gehouden in Impact Muang Thong Thani. Toyota-man Suparat zegt dat een subsidieprogramma voor twee à drie jaar voldoende is. Daarna is de markt ‘volwassen’.

Circa 2.000 motorfietsen en 50 wagens worden in Thailand elektrisch aangedreven en 6.000 zijn hybride. De totale markt bestaat uit 20,3 miljoen motorfietsen en 7,7 miljoen wagens. Japan subsidieert EV’s. De regering legt 2 miljoen yen toe op elke wagen van 7 miljoen yen. Als dat de vraag niet weet te vergroten. (Bron:  Bangkok Post, 3 december)

Op de foto de i-road concept wagen van Toyota die een actieradius heeft van 50 kilometer.

Politieman redt buspassagiers

4 december – Passagiers van een bus, onderweg van Mae Sot naar Chiang Mai, kregen de schrik van hun leven. Onderweg verloor de bestuurder het bewustzijn. Een van de passagiers, een politie-officier, zag dat en kroop vliegensvlug achter het stuur. Alhoewel hij nooit een bus bestuurd had, zag hij kans de wagen naar een plaats te rijden, waar het veilig was om te parkeren. Daar belde hij het busbedrijf en vroeg om een vervanger voor de bestuurder.

De reddingsoperatie wordt gemeld op Sanook. Bangkok Post nam het bericht over in de rubriek Thai Pulse (What’s hot in Thai newspapers and social media). Verdere gegevens ontbreken. (Bron:  Bangkok Post, 3 december)

Bangkok Post kijkt in haar glazen bol

4 december – Bangkok Post kijkt vandaag in haar glazen bol en schrijft in het openingsartikel te verwachten dat staatssecretaris Udomdej (Defensie) zal aftreden ‘in a show of accountability’ over het Rajabhakti park schandaal. Het adjunct-legerhoofd zou hem opvolgen. Vervolgens zou een stoelendans kunnen volgen in de top van het leger. Ik populariseer het artikel maar een beetje om te voorkomen dat mijn lieve lezeressen en beste lezers door de bomen het bos niet meer zien.

Naar verwachting maakt midden deze maand het recent gevormde legerpanel de resultaten van het tweede onderzoek naar de aanleg van het park bekend, nadat het eerste interne legeronderzoek veel kritiek had opgeroepen. Udomdej, voormalig legercommandant, initiatiefnemer van het beeldenpark en voorzitter van de Rajabhakti Park stichting, zei eerder dat hij de resultaten wilde afwachten. Premier Prayut en minister Prawit (Defensie) zeiden eerder dat het ‘up to him’ was om te beslissen over een eventueel aftreden.

Om nog even het geheugen op te frissen. In het park in Prachuap Khiri Khan zijn gigantisch grote beelden geplaatst van zeven Siamese vorsten. De bronsgieterijen zouden zijn afgeperst door een amulettenhandelaar, waarbij een legerkolonel, notabene een medewerker van Udomdej, een bedenkelijke rol speelde. Beiden zijn gevlucht naar het buitenland. Er zijn ook twijfels gerezen over de kosten van een banket en palmbomen.

Een andere oud-medewerker van Udomdej, een majoor-generaal, is verwikkeld in de corruptiezaak rond de twee fietstochten. In die zaak zijn drie verdachten aangehouden, van wie één zelfmoord heeft gepleegd in zijn cel en één, de hoofdverdachte, in het gevangenisziekenhuis is overleden. In beide zaken is geschermd met het koninklijk huis, waardoor het draconische wetsartikel tegen majesteitsschennis kan worden ingezet.

Voorgaande berichten op de pagina Majesteitsschennis. Voor informatie over het park klik hier: Lofzang in brons voor zeven Thaise koningen.

Media nemen kijkje in zelfmoordcel

4 december – De media hebben gisteren een kijkje mogen nemen in het cellenblok van de 11th Military Circle in Bangkok, waar de drie verdachten van het bericht hiervoor, opgesloten waren. Begin november kregen ze daarvoor geen toestemming. Het Corrections Department trok toen 10 minuten nadat bekend was gemaakt dat de basis bezocht kon worden, die toezegging in.

In het blok zitten nog zeven personen gevangen; de twee verdachten van de bomaanslag bij de Erawan Shrine en vijf personen, die verdacht worden van majesteitsschennis.

Directeur Witthaya van het Corrections Department vertelde tijdens de rondleiding dat de gevangenis comfortabaler is dan andere, omdat er weinig gedetineerden zijn en elk een eigen cel en toilet heeft. Elke dag mogen de gevangenen hun cel verlaten voor oefeningen.

De verslaggevers kregen ook de cel te zien, waarin Prakrom Warunprapa zich zou hebben opgehangen aan de tralies. Volgens een gevangenbewaarder deed hij dat in een hoek van de cel waar hij vanuit de gang niet kon worden gezien [luikje in de deur?].

Het Corrections Department heeft recent een bedrag van een half miljoen baht uitgetrokken voor een uitbreiding met zes cellen, waardoor het totaal op elf komt. Human Rights Watch pleitte gisteren voor een onderzoek naar beschuldigingen van marteling in militaire gevangenissen. Ze dringt erop aan de gedetineerden naar burgerlijke gevangenissen over te plaatsen.

Bomaanslag  Erawan Shrine: Twee nieuwe ‘arrestaties’

Emrah Davutoglu en Wanna Suansan4 december – Premier Prayut zegt van niets te weten, maar de krant weet al te melden dat twee verdachten betrokken bij de bomaanslag bij de Erawan Shrine in augustus (en een mislukte aanslag een dag later bij de Sathon pier) in Turkije zijn aangehouden. Het wachten is op hun uitlevering. Het gaat om de eerder genoemde moslima Wanna Suansan en haar Turkse echtgenoot Emrah Davutoglu , die op 1 juli vanuit Phuket naar Turkije vlogen.

Wanna zou het appartement in Min Buri hebben gehuurd, waar bommaterialen zijn gevonden en haar echtgenoot heeft geld ontvangen voor de aanschaf van materialen om de bommen te maken. Tot nu toe zijn twee verdachten aangehouden van de minstens tien personen tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd. Eerdaags begint hun berechting.

Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong. In bijgaand kader een overzicht van alle ‘spelers’.

Rechter heft filmverbod op

4 december – Omdat de film ‘immoreel’ en ‘pornografisch’ zou zijn, werd Insects in the Backyard van regisseur Tanwarin in 2010 verboden door de National Film Board. Tanwarin legde zich er niet bij neer en stapte naar de bestuursrechter – als eerste regisseur van een verboden film sinds de nieuwe Film Act van 2008. Die heeft in een voorlopig uitspraak de censureerders geadviseerd het verbod in te trekken en 10.000 baht schadevergoeding te betalen.

Deels gebaseerd op eigen ervaringen van Tanwarin vertelt de film het verhaal van een gezin, bestaande uit een travestiet als vader en twee kinderen die verward raken in hun seksualiteit en de sekshandel ingaan. In een droom doodt de zoon zijn vader en er worden seksuele handelingen getoond. [Hoe expliciet?]

De bestuursrechter is van mening dat het verbod niet voldoet aan de criteria van een ban, zoals negatieve gevolgen voor de nationale veiligheid, de monarchie, internationale verhoudingen en obscene scènes. De rechter vindt een scène van 3 seconden waarin geslachtsorganen zijn te zien, een detail dat een verbod niet rechtvaardigt.

In december doet de bestuursrechter definitief uitspraak. Tanwarin zegt dat ongeacht het eindoordeel de voorlopige uitspraak een precedent heeft geschapen voor de beoordeling van een dergelijke film.

Protest bij bestuursrechtbank MER moet blijven

Kort nieuws vrijdag 4 december

– Ruim honderd actievoerders uit zeven provincies hebben gisteren voor de bestuursrechtbank [waar?] gedemonstreerd. Ze vragen de rechter een aankondiging van het ministerie van Milieu ongeldig te verklaren, waarin energiecentrales die afval als brandstof gebruiken, vrijgesteld worden van een milieu-effectrapportage. Een Code of Practice volstaat, vindt het ministerie, en die is minder streng dan een MER [EIA in het Engels]. Tot nu toe was een MER verplicht voor centrales van minimaal 10 MW.

De tegenstanders zeggen dat het besluit de rechten van woongemeenschappen schendt omdat de bewoners geen zeggenschap meer hebben over maatregelen die hun gezondheid kunnen schaden. De directeur van de Burananives Foundation, initiatiefnemer van het protest, vindt dat de regering milieuwetten dient over te laten aan de volgende (gekozen) regering.

Lees meer over biomassa energiecentrales in Schone energie uit biomassa: het schiet niet op

– De International Organisation for Migration (IOM) heeft hoge verwachtingen van de bijeenkomst vandaag over de vluchtelingenstroom op de Indische Oceaan. Op initiatief van Thailand komen in Bangkok voor de tweede keer de bij migratie betrokken landen bijeen om oplossingen te bespreken.

IOM directeur-generaal William Lacy Swing zegt dat verbetering van de leefomstandigheden van migranten de sleutel vormt voor de oplossing van het probleem. Dan kunnen vluchtelingen en migranten worden teruggestuurd naar hun thuisland. In de landen waar ze tijdelijk verblijven, dienen ze toegang te hebben tot overheidsdiensten, aldus Swing.

– De Maleisische autoriteiten hebben gisteren een Thaise trawler onderschept, die door piraten voor de kust van Satun was gekaapt. Zes bemanningsleden (inmiddels gered) werden daarbij in zee gegooid. Twee piraten konden worden aangehouden. De politie hoopt dat ze aan Thailand worden uitgeleverd.

De eigenaar van het schip vertelt dat het schip was gekaapt door zes gewapende mannen die in een long-tailed boot langszij kwamen. Na de kaping dwongen de kapers de schipper om koers te zetten richting Langkawi Island. Ze zetten hem op Tarutao Island van boord, waar hij later door een passerende visboot werd opgepikt.

– Het zal wel een storm in een glas water geweest zijn of de krant maakte er [weer eens] een potje van, maar de ondertekening van het Memorandum of Understanding tussen Thailand en China is gisteren vlekkeloos verlopen. Beide landen zetten hun handtekening onder de gezamenlijke aanleg van twee spoorlijnen, China belooft 100.000 ton rijst te kopen [Gisteren schreef de krant 1 miljoen ton] en 200.000 ton rubber.

Volgens eerdere berichten stond de ondertekening op losse schroeven vanwege die rubberaankoop, maar 1 de problemen zijn glad gestreken of 2 de problemen hebben nooit bestaan.

De aanleg is in vier fases verdeeld. Begonnen wordt met de tracés Bangkok-Kaeng Khoi en Nakhon Ratchasima-Kaeng Koi. Later volgen Kaeng Khoi-Map Ta Phut en Nong Khai-Nakhon Ratchasima. (Zie verder de pagina Spoorwegen)

– Oud-premier Yingluck was echt niet van plan Thailand te ontvluchten, wanneer ze toestemming had gekregen voor haar reis naar Europa, zegt een bron bij voormalig regeringspartij Pheu Thai. Yingluck, die vrij is op borgtocht, kreeg woensdag van het hooggerechtshof te horen dat ze niet mag afreizen naar Brussel of Straatsburg om er een toelichting te geven op de politieke situatie in Thailand. Ze is uitgenodigd door twee leden van de buitenlandcommissie van het Europees Parlement, maar het hooggerechtshof vindt die uitnodiging niet ‘zwaar’ genoeg. Yingluck staat voor het hooggerechtshof terecht voor plichtsverzuim in het hypotheeksysteem voor rijst. Zie verder Kort Nieuws van gisteren, eerste bericht, en de pagina Rijst 3.

– Het UDD zegt dat soldaten de vrouw en kinderen van UDD-leider Nattawut Saikuar hebben geschaduwd. Dat schrijft de roodhemdbeweging in een open brief aan premier Prayut. ‘Dit is een schending van zijn recht op privacy’, aldus de brief. Nattawut en Jatuporn, voorzitter van het UDD, werden maandag aangehouden, toen ze op weg waren naar het Rajabhakti park. Zie verder het bericht Publiciteitsstunt roodhemden ergert junta hierboven.

– Een Nigeriaanse man heeft, samen met een buitenlandse vriend [geen details] 1 miljoen baht uit de zakken van Thaise mannen en vrouwen geklopt. Die pakte hij in met zoete woordjes op een Line account op naam van Europeaan Luis Mark, die zich richtte op Thaise vrouwen, en een account gericht op Thaise mannen die verleid werden Gianna Addisson. De verdachte was illegaal in het land; zijn paspoort was in 2012 verlopen. Hij is gisteren in een condominium in Lat Krabang (Bangkok) aangehouden.

Lees alles over scammers in Vrouwen op mannen- & geldjacht

– Korte follow-up op het bericht van 3 december, Australische Hell’s Angels president geliquideerd. De Amerikaan Tyler Gerard (21) heeft bekend en nuttige informatie verschaft over de liquidatie. De politie is nog op zoek naar de kleren van het slachtoffer die vlak bij de kuil begraven moeten zijn en drie andere verdachten.


 

Getting off the ground

Dit zijn de plannen, ze kosten 1,79 biljoen baht en ze moeten in 2016 en 2017 in de steigers staan: 20 projecten aan spoorwegen, metrolijnen en snelwegen. Verder uitbreiding van Suvarnabhumi, vergroting van de haven van Laem Chabang en de bouw van een container-terminal. De economische groei van Thailand zou er 1 procent door moeten stijgen. Dinsdag gaf het kabinet het groene licht. Klik op de illustratie om te vergroten.


 

Thaise luchtvaart in het strafbankje

3 december – Lichte paniek op de Stock of Exchange of Thailand, waar de hoofdindex maandag met 1,3 procent zakte, omdat aandelen van luchtvaartmaatschappijen en hotels van de hand werden gedaan. Reden van de paniek: Mogelijke handelssancties van de Europese Unie in reactie op een onvoldoende voor de Thaise luchtvaart door het European Aviation Safety Agency (EASA).

Verwacht wordt dat de EASA in navolging van de US Federal Aviation Administration (FAA) de Thaise luchtvaart in het strafbankje zet. Dinsdag werd bekend dat de FAA de Thaise luchtvaartsector heeft gedegradeerd van categorie 1 naar categorie 2 omdat niet voldaan wordt aan alle internationale eisen. Volgende week donderdag maakt de EASA de bevindingen bekend van haar audit.

De regering wringt zich in alle bochten om de schade te beperken. Premier Prayut en andere hoge functionarissen proberen het publiek te kalmeren. Ze zeggen dat de FAA-demotie alleen schadelijk is voor de betrouwbaarheid van de sector, maar niet voor de economie als geheel. Prayut: ‘We moeten ons  verenigen om het probleem op te lossen en het land vrede te brengen.’ Vice-premier Somkid ziet de crisis als ‘een gelegenheid  om ’s lands luchtvaartindustrie te verbeteren’.

Minister Arkhom van Transport heeft zijn voorgenomen bezoek aan Laos geannuleerd. Hij zegt dat zijn ministerie er alles aan gaat doen om de zorgen weg te nemen. [Om het geheugen op te frissen: Ook de International Civil Aviation Organisation van de VN en het Japan Civil Aviation Bureau hebben onvoldoendes uitgedeeld]. De minister vertelde waar zoal aan gewerkt wordt, maar die verhalen kennen we zo langzamerhand al. Ik rangschik ze onder ‘Praatjes vullen geen gaatjes. Geen woorden maar daden’.

Volgens Arkhom zal nog moeten blijken wat de resultaten van de EASA audit zijn, ‘maar die moeten positief zijn’. De research-eenheid van de Siam Commercial Bank heeft daar andere ideeën over, maar ze verwacht wel dat Thai Airways International (THAI) op Europa zal mogen blijven vliegen, omdat ze in het bezit is van de Operational Safety Audit Certification van de International Transport Association. THAI vliegt op twaalf Europese bestemmingen, maar nieuwe routes mogen bij een negatieve beoordeling niet en er mag ook niet met andere types vliegtuigen worden gevlogen. Andere in Thailand geregistreerde maatschappijen vliegen niet op Europa.

Voor THAI komt het allemaal zeer ongelegen. De maatschappij staat onder zware druk omdat ze dit jaar diep in de rode cijfers duikt. Europa is een belangrijke markt, goed voor een kwart van de jaaromzet. Bangkok Airways steunt ook op de Europese markt. De maatschappij heeft zes Europese maatschappijen als code-sharing partner. British Airways en Air France boeken standaard aanzienlijke aantallen passagiers door op binnenlandse en regionale vluchten van de maatschappij.

Rest me nog de grafische afdeling van de krant een compliment te maken, die ook deze keer een fraaie en informatieve graphic heeft gemaakt over de problemen. Klik hier.

Zie voor alle berichten over de luchtvaartperikelen de pagina Luchtvaartdienst onder vuur.

Prayut: It’s up to him

3 december – De uitdrukking zal expats bekend in de oren klinken: It’s up to him. Dat kan een lichte hint zijn. Premier Prayut (links op de foto) gebruikte de uitdrukking gisteren om de positie van staatssecretaris Udomdej (Defensie; rechts) aan te geven, die als voormalig legercommandant en voorzitter van de Rajabhakti Park stichting betrokken is bij het schandaal rond de aanleg van het beeldenpark.

Prayut en UdomdejNa het eerste interne teleurstellende legeronderzoek is de druk op hem toegenomen om zijn verantwoordelijkheid te nemen en af te treden. Maar zelf wil hij het vervolgonderzoek afwachten.

Prayut houdt zich op de vlakte: ‘Er zijn procedures die gevolgd moeten worden. Hij kan voor zichzelf denken. Maar sommige mensen kunnen dat niet en ze accepteren zelfs niet de wet. Laat het onderzoek voortgaan. Ik heb nooit een procedure tegengewerkt of gestopt.’ Mocht Udomdej besluiten om af te treden, dan heeft dit volgens Prayut geen consequenties voor de regering of de NCPO.

Voorgaande berichten op de pagina Majesteitsschennis. Voor informatie over het park klik hier: Lofzang in brons voor zeven Thaise koningen.

Grote vraag naar zachte leningen voor MKB

3 december – De vraag naar zachte leningen voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) overtreft alle verwachtingen, want het daarvoor uitgetrokken budget van 100 miljard baht is al opsoupereerd. De Federation of Thai Industries c.q. de Thai Bankers’ Association [welke is me niet duidelijk] vraagt om een nieuwe tranche van 100 miljard baht, waarvoor dezelfde voorwaarden zouden moeten gelden.

De meeste leningen van de eerste tranche zijn gegaan naar vaste klanten [van de Government Savings Bank die de leningen verstrekt]. Ze kostten weinig tijd om goed te keuren. Buiten de boot vielen bedrijven die amper toegang hebben tot financiële hulp.

De Thai Credit Guarantee Corporation (TCG), die kredietgaranties verstrekt, stelt het ministerie van Financiën voor om de wet aan te passen, zodat de dienst verbreed kan worden en toegepast bij leasing en factoring [?] van MKB’s. Behalve de TCG is ook het Portfolio Guarantee Scheme 5 op het gebied van kredietgaranties actief, maar nu begint het me te duizelen. (Bron: Bangkok Post, 2 december)

Bescheiden groei voor automarkt verwacht

3 december – Autofabrikanten verwachten volgend jaar slechts een bescheiden groei als gevolg van de trage economie. Ze hebben hun hoop gevestigd op de stimuleringsmaatregelen van de regering en de megaprojecten die op stapel staan.

Pitak Pruittisarakorn, hoofd operation officer bij Honda, schat dat dit jaar eindigt met 780.000 verkochte auto’s, 11,5 procent minder dan vorig jaar. Hij wijst er daarbij op dat het eerste auto-programma van de regering Yingluck in 2011 en 2012 de autoverkoop kunstmatig opstuwde. De huidige cijfers geven een realistischer beeld van de vraag.

Het programma dat voorzag in restitutie van de betaalde belasting, zorgde in 2012 voor een toename van 80,6 procent in verkopen naar 1,44 miljoen voertuigen. Nadat het programma was geëindigd, zakte de verkoop in naar 1,33 miljoen in 2013 en 880.000 vorig jaar. Voor volgend jaar maken de autofabrikanten zich weinig zorgen. ‘De markt heeft zich aangepast’, zegt Pitak.

De pas benoemde president van Mitsubishi Motors (Thailand) Morikazu Chokki verwacht een ‘tough’ jaar. De lage prijzen voor agrarische producten en voorspelde droogte kunnen hard toeslaan. Hij meent dat particuliere investeringen volgend jaar een belangrijke economische aanjager zijn.

Positief vindt hij dat het consumentenvertrouwen is toegenomen, zoals de UTCC in haar maandelijkse peiling heeft vastgesteld, en de succesvolle roadshow vorige week in Japan onder leiding van vice-premier Somkid.

Woensdag ging in Impact Muang Thong Thani (Bangkok) de 32ste Thailand International Motor Expo van start. De auto-industrie verwacht dat gedurende de twaalf dagen van de beurs bestellingen voor 50.000 auto’s en 3.000 zware motorfietsen worden geplaatst, meer dan vorig jaar.  (Bron: Bangkok Post, 2 december)

Limerick van de dag
Een wereldvreemde man in Krungthep
Had een bizar rare handicap
Was in taxi’s erg bang
En nu gaat ie al lang
Alleen door de stad op een step
(Ingezonden)

Consumentenprijzen weer gedaald

3 december – Voor de elfde achtereenvolgende maand zijn de consumentenprijzen gedaald. In november met 0,97 procent op jaarbasis en 0,32 procent op maandbasis, aldus het ministerie van Handel. De daling wordt toegeschreven aan de lagere prijzen voor olie, varkensvlees en eieren. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar daalden de prijzen van januari tot en met november met 0,9 procent.

Het ministerie berekent de prijsontwikkeling op basis van 450 producten en diensten. 153 producten en diensten werden in november duurder, 108 goedkoper en 189 bleven gelijk in prijs.

Voor dit jaar wordt een negatieve inflatie verwacht van min 1 tot min 0,2 procent, gebaseerd op een economische groeiprognose van 2,5 tot 3,5 procent. Het UTCC verwacht daarentegen een inflatie van min 0,9 procent vanwege de zwakke economie en relatief lage olieprijzen.

Volgend jaar stijgt de inflatie naar 1 tot 2 procent, verwacht het ministerie dat haar hoop heeft gevestigd op economisch herstel. De economische groei zou dan 3 tot 4 procent moeten bedragen. (Bron: Bangkok Post, 2 december)

Bedorven rijst afgehamerd op 198 mln baht

3 december – De verkoop van de eerste hoeveelheid bedorven rijst uit de nog altijd omvangrijke regeringsvoorraad heeft 198 miljoen baht opgeleverd. De rijst gaat onder andere gebruikt worden bij de productie van ethanol. Op de veiling van de rijst werd door dertien bedrijven geboden.

Bedorven rijst verkochtDe rijst ligt opgeslagen in tien loodsen van de Public Warehouse Organization for Farmers en de Marketing Organization for Farmers in zeven provincies. Die sloegen de rijst destijds op in het kader van het hypotheeksysteem voor rijst.

De door de regering Yingluck opgekochte rijst kost de huidige regering 30 miljoen baht per dag aan opslagkosten. Het ministerie van Handel maakte onlangs bekend dat van de in mei 2014 nog aanwezige 18,7 miljoen ton 5 miljoen ton aan kwaliteitsrijst is verkocht. (Bron: Bangkok Post, 2 december) (Zie pagina Rijst 3)

Energiecampagne richt zich op grootverbruikers

3 december – Interessant feit: Tachtig procent van de productiekosten van koelhuizen en andere bedrijven die met ijs werken, bestaat uit energiekosten tegen 5 tot 20 procent in andere sectoren.

Het ministerie van Energie lanceert daarom een campagne om de sector energie te laten besparen. Het trekt 4,5 miljard baht uit voor zachte leningen aan bedrijven die hun stroomgebruik willen terugdringen. Daarvoor komen 1.600 bedrijven in aanmerking.

De campagne loopt tot 2019, verwacht wordt dat het eerste jaar 2 miljard baht aan leningen wordt verstrekt tegen een rente van 3,5 procent. De maximum lening per bedrijf bedraagt 50 miljoen baht. Als voorbeeld van energiebesparende apparatuur noemt het bericht air conditioners, compressoren en chillers. (Bron: Bangkok Post, 2 december)

Motor Expo 2015
Ze worden ‘pretties’ genoemd en ze moeten bezoekers verleiden een auto of motorfiets aan te schaffen, want ‘sex sells’, een bewering die nog nooit bewezen is. In beurshal Impact Muang Thong Thani in Nonthaburi is de jaarlijkse Thailand International Motor Expo neergestreken. De 32ste alweer. Bangkok Post toont 37 foto’s van de dames. Klik hier.

Australische Hell’s Angels president geliquideerd

3 december – Hoe lang hij heeft genoten van zijn luxueuze villa in Jomtien Park (Pattaya) met een maandhuur van 130.000 baht vermeldt het bericht niet. In ieder geval kan dat nu niet meer, want de voormalige president van een Australisch Hell’s Angels chapter (zo heet dat in hun jargon) Wayne Rodney Schneider werd gisteren in een kuil van 1,8 meter gevonden met zware hoofdverwondingen en een gebroken nek.

De man was zondagnacht door vijf mannen ontvoerd, waaronder zijn toenmalige partner in een fitness centrum in Sydney. Die heeft al de benen genomen naar het buitenland; een ander, een Amerikaan, is gisteren aangehouden in de grenspost Aranyaprathet. De overigen, ook buitenlanders, zijn nog op vrije voeten. Verder is de Thaise vrouw van de partner aangehouden.

De vrouw had de Toyota gehuurd waarmee het lijk vanaf de weg naar Big Buddha Hill in Sattahip was gebracht, de (tijdelijke) laatste rustplaats van Schneider. Het met tatoeages bedekte lichaam was ontkleed. Bandensporen over een afstand van 100 meter wezen de politie de weg naar het ‘graf’. De vrouw zegt niet geweten te hebben waarvoor de wagen gebruikt zou worden, maar ze kreeg wel de instructie alle sms-jes over de huur te verwijderen.

Schneider is een voormalige ‘most wanted’ crimineel, die gezocht werd voor drugshandel, beroving, obstructie van justitie en gewapende overval. Schijnt een lucratieve business te zijn, maar ook hier gold: Boontje komt om zijn loontje.

Kort nieuws donderdag 3 december

– Oud-premier Yingluck mag niet naar Europa om er een toelichting te geven op de politieke situatie in Thailand. Twee leden van de buitenlandcommissie van het Europese parlement hadden haar uitgenodigd, maar het hooggerechtshof haalde een streep door de rekening. De redenen voor de trip zijn ‘zwak’. Yingluck wordt vervolgd door het hooggerechtshof en is sinds mei vrij op borgtocht. Een van de voorwaarden is dat voor buitenlandse reizen toestemming moet worden gevraagd.

Yingluck staat terecht wegens de corruptie in en kosten van het hypotheeksysteem voor rijst. Ze wordt beschuldigd van plichtsverzuim. Een impeachment procedure in het parlement leverde eerder een politieke ban van vijf jaar op. Haar supporters beschouwen de huidige strafrechtelijke vervolging  als een wraakactie. Gestudeerd wordt op de mogelijkheid haar aansprakelijk te stellen voor de geleden verliezen. (Zie verder de pagina Rijst 3)

– Het was al voorspeld: Als het regenseizoen voorbij is, komt de vluchtelingenstroom van Rohingya uit Myanmar weer op gang. En dat lijkt nu te gebeuren want in de bossen van Phatong (Hat Yai, Songkhla) zijn vijf Rohingya (18 tot 21 jaar) gevonden. Ze hebben verteld begin november met een boot gevlucht te zijn uit de deelstaat Rakhine samen met dertig anderen. Na aankomst in Ranong verdeelden de smokkelaars hen in kleine groepen en gingen ze te voet en vervolgens per auto verder. Elk had 23.300 baht betaald; om het (derde) land van bestemming te bereiken, zouden ze nog meer moeten betalen.

– Consumentengroepen uit zeven landen waaronder Thailand, verenigd in de International  Research Testing Group (ICRT), gaan consumenten helpen om een bewuste keuze te maken als ze producten kopen. Ze gaan in eigen land producten testen en consumenten vragen naar hun ervaringen en bundelen hun informatie [als ik het goed begrijp]. Volgend jaar staan elektrische apparaten op het programma, alsmede speelgoed, bedden en verschillende voedingsmiddelen.

In Thailand wordt het onderzoek geleid door de Foundation for Consumers, zeg maar het zusje van de Nederlandse Consumentenbond. De stichting geeft een maandblad uit. Vorig jaar kwamen veel berichten al uit de ICRT koker. Het blad gaat volgend jaar producten testen die interessant voor Thaise consumenten zijn, zoals mu ping (grilled pork). Het besteedt verder aandacht aan GMO-residuen in voedsel en ‘light protectors’, die mensen zouden helpen hun ogen te beschermen tegen het licht van smartphones. (Zie ook het bericht van 26 november: GMO-wet wakkert angst voor ‘onherstelbare schade’)

– Twee maanden nadat tegen hem een arrestatiebevel was uitgevaardigd is in Chiang Mai een hoge ‘government official’ (56) aangehouden op verdenking van seks met minderjarige meisjes. De politie is al langer bezig met een onderzoek naar de prostitutie van minderjarigen. Tot nu toe zijn 109 arrestatiebevelen uitgevaardigd en 24 personen gearresteerd.

De man werd na een tip van een souteneur, die in mei is gearresteerd, aangehouden in zijn woning in Hang Don. Hij weigerde een verklaring af te leggen; dat doet hij alleen in de rechtbank. Op zijn computer vond de politie talloze seksclips. Omdat hij als vluchtrisico wordt beschouwd, weigerde de politie hem vrij te laten, waar zijn zoon om had gevraagd. Ze zal de rechtbank adviseren hem om dezelfde reden niet vrij te laten op borgtocht.

– Zittenblijven is niet gebruikelijk op Thaise scholen; leerlingen gaan automatisch over. Ik herinner me dat al eens eerder gediscussieerd is over het onderwerp met voor- en tegenstanders die elkaar in de haren zaten. Heeft nooit tot een besluit begeleid. Nu gaat Obec opnieuw bekijken of het toch niet verstandig is om leerlingen met slechte cijfers te laten zittenblijven in plaats van via een herkansing het volgende leerjaar in te loodsen.

Minister Dapong (Onderwijs) heeft om een onderzoek gevraagd, omdat het huidige systeem geen garantie biedt voor onderwijskwaliteit. Hij zegt dat zelfs leerlingen overgaan die nauwelijks kunnen lezen en schrijven. Verder maakt hij zich zorgen over de negenduizend kleine scholen in het land, die als onvoldoende zijn beoordeeld door het Office for National Education Standards and Quality Assesment. Daarvan worden 8.055 beheerd door Obec. (Zie pagina Onderwijs)

– Het Office of Transport and Traffic Policy and Planning (OTTPP) wil in Nonthaburi een proefstuk aanleggen van de beoogde promenade van 140 kilometer langs de Chao Phraya in Pathum Thani, Nonthaburi en Samut Prakan. [The New Landmark of Thailand, waar ik al eerder over schreef, aan te leggen door de gemeente Bangkok, is daar een onderdeel van.]

De rivieroever tussen Maha Jessadabodintranusorn en de Rama V brug leent zich aldus een studie uitstekend voor een proefproject. Het voldoet aan de criteria van het project, is niet in strijd met de wet, voorkomt overstromingen en heeft geen invloed op het levensonderhoud van de omwonenden en de cultuur. De architect zegt dat het landschap voor het Provinciehuis ook wordt opgeknapt en er worden publieke ruimtes gecreëerd voor recreatie.

Sinds augustus zijn 39 informatiebijeenkomsten gehouden. OTTPP zegt dat 82 procent van de bewoners akkoord gaat met het conceptual design. Volgende maand vraagt het kantoor een krediet van 2,5 miljard baht aan.

– Het bericht in de krant van gisteren dat de ondertekening van een MoU tussen Thailand en China vandaag niet doorgaat, is niet waar, zegt vice-premier Somkid. Vice-premier Prawit zegt dat de aanleg van de twee spoorlijnen doorgaat waarbij geprobeerd wordt te voorkomen dat het land in het nadeel is. Over sommige aspecten moet verder gediscussieerd worden. Ook de minister van Handel doet een duit in het zakje; ze bevestigt: de ondertekening gaat door.

Het MoU heeft betrekking op de gezamenlijke aanleg van de spoorlijn Nong Khai-Map Ta Phut en Bangkok-Kaeng Khoi (totaal 867 km), alsmede op rijst en rubber deals met Beijing. China koopt 1 miljoen ton nieuwe rijst en 200.000 ton rubber. Over  de rijst zijn beide partijen het eens, over de rubber nog niet en dat zou volgens de minister van Transport de reden zijn van het uitstel. Zie verder Kort Nieuws van woensdag en de pagina Spoorwegen.

– Achtenvijftig wegen in Bangkok worden op vrijdag 11 december afgesloten in verband met de fietstocht Bike for Dad, heeft de gemeentepolitie gisteren bekend gemaakt. De route is in vier clusters verdeeld die op verschillende tijdstippen dicht gaan.

De deelnemers zijn in twee groepen ingedeeld. Eén groep, aangevoerd door de kroonprins, start om 15 uur op de Royal Plaza; de andere groep begint op de Ratchaprasong kruising. Het bericht maakt geen melding van koninklijke deelname. Mocht u het vergeten zijn. De fietstocht – er wordt ook in het land gefietst – vindt plaats ter ere van de verjaardag van de koning op 5 december.

– De National Human Rights Commission in nieuwe samenstelling gaat bezwaar aantekenen tegen haar demotie naar de B-status. Ze zeggen sinds dinsdag de commissie te vormen en gaan er alles doen hun werk efficiënter te maken. De NHRC is een niveau teruggezet door de sub-commissie accreditatie van het International Coordinating Committee of National Institutions for the Promotion and Protection of Human Rights. Beroep tegen het besluit is mogelijk. Zie verder Kort Nieuws van 17 november voor de achtergronden.


 

Platform Suvarnabhumi

Thaise luchtvaart krijgt onvoldoende van VS

2 december – Eerst enkele rectificaties, want het bericht van vandaag is in strijd met eerdere berichten. [Ik ben het gewend van Bangkok Post, met een variant op het motto van de krant: ‘The newspaper you cannot trust’]

Wat las ik in eerdere berichten? 1 Thaise luchtvaartmaatschappijen vliegen niet op de VS. 2 Een eventuele onvoldoende heeft dus geen consequenties. 3 De tweede audit vond vorige maand plaats.

Wat lees ik vandaag? 1 Thai Airways International vloog op de VS, maar is daar uit kostenoverwegingen op 25 oktober mee gestopt. 2 Thaise luchtvaartmaatschappijen kunnen in Europa en Azië te maken krijgen met vliegverboden. 3 De audit vond in juli plaats, in oktober kwam een eind aan de gesprekken met Thailand.

En nu het nieuws: de US Federal Aviation Administration (FAA) heeft de Thaise luchtvaartsector gedegradeerd van categorie 1 naar categorie 2, omdat die niet voldoet aan alle internationale eisen. Categorie 2 betekent dat bestaande diensten op de VS kunnen doorgaan, maar nieuwe zijn niet toegestaan. De FAA degradeerde de Filipijnen eerder ook naar categorie 2 en vaardigde bovendien een vliegverbod op de VS uit. Vermoedelijk volgt de EU.

De International Civil Aviation Organisation van de VN gaf Thailand eeder al een rode kaart. Het European Aviation Safety Agency maakt op 15 december zijn bevindingen bekend. Doorgaans volgt de EASA de Amerikanen. (Bron: website Bangkok Post, 1 december)

Zie voor alle berichten over de luchtvaartperikelen de pagina Luchtvaartdienst onder vuur.

Goedkope wooneenheden voor de minima

2 december –  76 percelen in het hele land met een totale oppervlakte van 5.000 rai zijn geschikt voor de bouw van goedkope wooneenheden voor de minima. Vier daarvan bevinden zich in Bangkok, acht of negen in Greater Bangkok. In Bangkok gaat het om land in Chutuchak waar ooit de Express Transportation Organization of Thailand was gevestigd.

De 76 percelen, door het Treasury Department gekozen uit een groslijst van 500, worden nu beoordeeld door het ministerie van Financiën en het Fiscal Policy Office.

Het programma voorziet in de verkoop van wooneenheden aan minima die zich een lease van 30 jaar kunnen veroorloven voor een wooneenheid van maximaal 500.000 baht. In de komende drie jaar wil de regering 100.000 eenheden bouwen; ze heeft daarvoor 100 miljard baht uitgetrokken. De regering gaat particuliere vastgoedontwikkelaars vragen in het programma te participeren in het kader van hun corporate social development scheme. (Bron: Bangkok Post, 1 december)

Betalingsoverschot overtreft prognose centrale bank

2 december – Thailand’s betalingsbalans vertoonde in oktober een overschot van US$ 5,2 miljard, een bedrag dat in tien maanden niet zo hoog is geweest. Het overschot over het (bijna) gehele jaar bedraagt nu $ 26,2 miljard. De bedragen overtreffen de prognoses van de bank, zegt Roong Mallikamas, directeur macro-economie en monetair beleid van de Bank of Thailand.

Het overschot is te danken aan een scherpe daling van de exportwaarde met 21,3 procent op jaarbasis en en het stijgend toerisme. In september nam het aantal toeristen weer toe na maanden last te hebben gehad van de bomaanslag in augustus bij de Erawan Shrine. Een andere factor is een lagere profit repatriation door internationale bedrijven, maar nu begint mijn gebrek aan economische kennis op te spelen, dus ik laat het maar hierbij. (Bron: Bangkok Post, 1 december)

Exporteurs bezorgd over haveninspecties VS

2 december – Ik zou bijna medelijden krijgen met Thailand: kritiek op de luchtvaart, kritiek op de wantoestanden in de visserij, kritiek op mensenhandel, kritiek op de strenge straffen tegen majesteitsschennis, kritiek op de deportatie van vluchtelingen: het houdt maar niet op.

En nu dreigt een nieuw gevaar: strengere kwaliteitsinspecties in havens door de VS. De Thai National Shippers’ Council (TNSC) is bezorgd dat de nieuwe inspecties meer druk op de ketel zetten en ze hebben het al zo moeilijk met de kwakkelende wereldeconomie. De Amerikaanse autoriteiten gaan controleren of Thailand wel voldoende doet tegen terrorisme, smokkel en contrabande. De TNSC vraagt de Thaise autoriteiten om de zaak scherp in de gaten te houden.

TNSC-voorzitter Nopporn: ’Wanneer onze havens niet voldoen aan hun kwaliteitscriteria en we op de watch list worden geplaatst, worden schepen niet meer steekproefsgewijs gecontroleerd zoals nu, maar krijgen ze te maken met 100 procent strenge inspecties. En langer in de haven liggen, betekent dat de transportkosten omhoog gaan. Ook zou een downgrade Thailand’s betrouwbaarheid schaden.’  (Bron: Bangkok Post, 1 december)

Airports of Thailand boert goed

2 december – Airports of Thailand, de beheerder van zes vliegvelden, is het meest winstgevende staatsbedrijf. Het afgelopen boekjaar (dat parallel loopt met het begrotingsjaar) ging de nettowinst omhoog met 53,3 procent naar 18,7 miljard baht. Dankzij de toename van het vliegverkeer (plus 16 pct) en het toerisme stegen de inkomsten met 15 procent. De uitgaven daalden met 8,42 procent door een lagere vastgoedbelasting op Don Mueang.

Andere factoren die een rol speelden, waren de lagere brandstofprijzen, de meer stabiele politieke situatie in Thailand, de groei van het binnenlands toerisme en de snelle toename van budgetmaatschappijen. (Bron: Bangkok Post, 1 december)

Phuket: de toeristen blijven maar komen

2 december – Phuket lijkt weinig last te hebben van ’s lands politieke onzekerheid, want de toeristen blijven maar komen en het worden er steeds meer. Dit jaar verwacht de populaire badplaats 28,4 miljoen binnenlandse en buitenlandse toeristen tegen 24,7 miljoen vorig jaar. Ze zijn goed voor respectievelijk 800 miljard en 1,29 biljoen baht.

King Power speelt op de ontwikkelingen in en heeft gisteren een belastingvrij complex aan de West Chaofa Road, 30 kilometer vanaf de luchthaven, geopend. Het is het vierde stand-alone stadsfiliaal en het tweede grootste na het King Power Srivaree Complex bij luchthaven Suvarnabhumi.

Het complex heeft een bruto bedrijfsvloeroppervlakte van 26.312 vierkante meter en bestaat uit drie zones: belastingvrije winkel, een Thais paviljoen en het Ramayana restaurant. King Power International exploiteert nu negen vestigingen: behalve Phuket vijf op Suvarnabhumi en de overige op de luchthavens van Don Mueang, Chiang Mai en Hat Yai. (Bron: Bangkok Post, 1 december)

Limerick van de dag
Er was eens een vrouw uit Gaasterland
Die voer met haar boot door het hele land
Aangelegd in Maasbracht
Werd ze wreed verkracht
Met het havengeld nog in haar hand

Krant opent met oud nieuws en open deuren

2 december – Wat is nieuws: Dat staatssecretaris Udomdej niet aftreedt, wat hij gisteren verklaarde voorafgaand aan de kabinetsvergadering? De krant meldde het gisteren al op basis van een bron. Dat voormalig oppositleider Abhsit gisteren zei dat ‘a show of accountability’ helpt om de toenemende druk op de regering te verminderen? Lijkt me een enorme open deur.

En daarmee is het openingsartikel van Bangkok Post van vandaag wel samengevat dat de helft van de voorpagina beslaat. Het bestaat bijna geheel uit oud nieuws, dus dat sla ik over. Wat blijft over?

Udomdej wil het onderzoek naar de aanleg van het Rajabhakti park afwachten. Let wel: het tweede onderzoek en opnieuw een intern legeronderzoek. Of dat de ‘accountability’ van Abhisit oplevert, is twijfelachtig. De krant pleitte eerder in haar hoofdredactioneel commentaar voor een onafhankelijk onderzoek, maar zelfs de NACC houdt zich nog afzijdig.

Udomdej zei gisteren dat het parkproject ‘with transparency’ is uitgevoerd. Een commissie heeft toegezien op het werk. De leden waren vastbesloten van het park een ‘nationale schat’ te maken. ‘Ik heb nooit overwogen het project voor eigenbelang te gebruiken. De besteding van alle donaties was transparant.’ Bezwaar tegen onderzoeken door andere (NACC, Rekenkamer) zei hij niet te hebben.

Abhisit zegt dat de NCPO, die streeft naar hervormingen, het goede voorbeeld dient te geven. ‘Politieke verantwoordelijkheid is veel belangrijker dan juridische verantwoordelijkheid. Om de politieke spanningen te verminderen, moet een besluit worden genomen. Een politiek besluit nemen betekent niet dat je moet toegeven goed of fout te zijn geweest, omdat dit beoordeeld dient te worden door de betrokken partijen.’

Abhisit pleitte desgevraagd niet voor het aftreden van Udomdej. ‘Wat nodig is om het publieke vertrouwen te herwinnen en de regering en NCPO in staat stelt te blijven functioneren, moet gedaan worden.’

Voorgaande berichten op de pagina Majesteitsschennis. Voor informatie over het park klik hier: Lofzang in brons voor zeven Thaise koningen

Man (60) krijgt 6 jaar cel voor majesteitsschennis

2 december – De opmerkingen van de Amerikaanse ambassadeur Davies over de strenge straffen die worden uitgedeeld wegens majesteitsschennis, werden gisteren bevestigd door de provinciale rechtbank van Nonthaburi die een 60-jarige man voor 6 jaar achter de tralies stuurde.

Acht jaar geleden had hij op een pier (aanlegplaats voor veerboten) folders verspreid die niet door de beugel konden. Zijn persoonlijke mening was onbehoorlijk, zei de rechtbank, en had niet verspreid mogen worden want die had haat gezaaid en was beledigend voor de monarchie.

De man was opnieuw in maart gearresteerd, samen met drie anderen, op verdenking van betrokkenheid bij het plaatsen van een bom bij de Criminal Court aan de Ratchadaphisek Road (Bangkok), een nogal amateuristische actie want de bom ontplofte op het parkeerterrein. De beschuldiging luidde: verraad en terrorisme.

Sinds oktober heeft de rechtbank nu vier personen wegens majesteitsschennis veroordeeld. De straffen variëren van anderhalf tot tweeënhalf jaar. Een aandacht trekkende veroordeling was die van een man die lelijke dingen over de vorst geschreven had op wc-deuren. Een ander was op Facebook de fout in gegaan. (Zie ook de pagina Majesteitsschennis)

Majesteitsschennis: Prachatai verslaggeefster onderscheiden

2 december –  Mutita Chuachang (33), werkzaam voor de nieuwswebsite Prachatai, is onderscheiden met de Kate Webb prijs van het Franse persbureau Agence-France Presse (evenals Reuters actief in Thailand). Ze krijgt de prijs voor haar ‘krachtige en voortdurende verslaggeving over majesteitsschennis zaken, die zijn toegenomen onder het militair bewind’. De prijs is vernoemd naar een AFP verslaggeefster die in 2007 stierf na een carrière waarin ze oorlogen en andere historische gebeurtenissen versloeg.

Mutita zegt er gaandeweg te zijn achter gekomen dat veel mensen die zijn opgesloten, alleen maar actieve burgers waren. Ze zijn gearresteerd wegens kleine vergrijpen, zoals overtreding van de noodverordening, maar ook voor misdrijven als het dragen van wapens in het openbaar, aanvallen op soldaten, brandstichting en het uiten van een politiek mening.

Het draconische wetsartikel op majesteitsschennis kent een maximum straf van 15 jaar en wordt vaak in combinatie met de Computer Crime Act toegepast. Volgens Mutita zijn de basisrechten van de veroordeelden geschonden. ‘Door achter de schermen te kijken, erover te schrijven en de lange rechtsgang te observeren, heb ik het publiek geholpen te begrijpen waarom de rechtsstaat deel geworden is van het zogeheten “justice deficit” probleem.’ (Zie ook de pagina Majesteitsschennis)

Buitenlandse modellen

Kort nieuws woensdag 2  december

– Deze beauties hebben een werkvergunning en dat demonstreerden ze gisteren op een persconferentie in het ministerie van Werkgelegenheid. Maar dat geldt niet voor de helft van de circa vijfhonderd modellen die jaarlijks Thailand bezoeken. Niet alleen werken ze hier illegaal, maar ze betalen ook geen belasting. [Foei, dames!] In sommige gevallen zou sprake kunnen zijn van mensenhandel en minderjarige modellen. Het ministerie en de Thai Modelling Industry and Agencies Association gaan er gezamenlijk wat aan doen.

De modellen komen uit Brazilië, Rusland, Oekraïne, Europa en de VS. Geen werkvergunning en gepakt worden betekent een maximum gevangenisstraf van 5 jaar en/of een boete van tussen de 2.000 en 100.000 baht. De werkgever riskeert een boete van 10.000 tot 100.000 baht per model.

– Het Advance Passenger Processing System is gisteren op de zes vliegvelden van Airports of Thailand in gebruik genomen. De krant meldt het met een foto en bijschrift waarin het systeem in vage termen wordt omschreven. Als ik me goed herinner kan worden nagegaan of passagiers worden gezocht of verdacht. Big Brother in actie dus. De foto toont ambtenaren van Immigration die naar beelden kijken van bewakingscamera’s die op Suvarnabhumi hangen.

– Ik sla de berichten over het werk van de grondwetcommissie meestal over, maar maak deze maal een uitzondering. Moet kunnen. Voorzitter Meechai van de commissie die tot taak heeft een nieuwe grondwet te schrijven, zegt dat oud-premier Yingluck niet aanmerking komt voor kandidaatstelling bij de verkiezingen, wanneer de nieuwe grondwet van kracht wordt. Het verbod geldt voor zeventien groepen van mensen, waaronder personen, die geen politieke functie mogen bekleden. Yingluck heeft een ban van vijf jaar gekregen bij haar impeachment door het parlement. (Zie de pagina Grondwetwijziging)

– Opnieuw tegenslag [en vertraging?] voor de geplande aanleg van de 867 kilometer lange spoorlijnen Bangkok-Kaeng Khoi en Nong Khai-Map Tha Put. Vice-premier Somkid, de economisch tsaar van het kabinet, heeft een stokje gestoken voor de ondertekening van een Memorandum of Understanding met China. Eerst moet de grote buur akkoord gaan met een overeenkomst over rubber, die deel uitmaakt van hetzelfde pakket. Minister Arkhom (Transport) heeft dat gisteren bekend gemaakt.

De besprekingen met China over de spoorlijnen bevinden zich in een impasse; China rekent volgens Thailand een te hoge rente voor de leningen die ze verleent, en de kosten zijn nu ineens hoger. Daarover is dit jaar al achtmaal vergaderd zonder dat enige vorderingen zijn geboekt. (Zie ook de pagina Spoorwegen)

– Premier Prayut, die eerder de Algemene Vergadering van de VN mocht toespreken, had maandagavond (Franse tijd) weer zijn ’15 minutes of fame’ (een uitdrukking ten onrechte toegeschreven aan Andy Warhol) bij de opening van de klimaatconferentie in Parijs. Hij vertelde de 150 wereldleiders en 4.000 gedelegeerden uit 195 landen over Thailand’s plannen om ´s lands broeikasgas emissie terug te dringen. En daar laat ik het maar bij, ik ben niet His Masters Voice.

Mae Klong Railway market– De spoorlijn Ban Laem-Mae Klong blijft nog vier maanden buiten gebruik omdat het onderhoudswerk is vertraagd. Pas eind maart klinkt weer kedeng-kedeng. Aan de lijn wordt sinds mei gewerkt. Ook tijdens de vier maanden rijdt een shuttle bus tussen beide plaatsen. Onderweg worden bij elk station op het tracé passagiers opgepikt en afgezet.

SRT adjunct-gouverneur Thanonsak erkent dat het uitstel gevolgen heeft voor toeristische attracties zoals de Talat Rom Hoop in Mae Klong. De markt is het paradepaardje van de provincie en trekt altijd hordes Thai en buitenlanders. Talad Rom Hoop betekent sluiting paraplu markt. Elke keer als een trein passeert, moeten de verkopers hun luifels intrekken en koopwaar verplaatsen. De afgelopen zes maanden hebben enkele groepen Chinese toeristen hun boeking geannuleerd. De verkopers klagen over de teruggelopen omzet. (Zie ook de pagina Spoorwegen)

– Follow-up op het bericht van 26 november: GMO-wet wakkert angst voor ‘onherstelbare schade’ aan. De National Farmers Council (NFC) dreigt boeren te mobiliseren als de regering het nu nog biosafety wetsontwerp niet schorst.

De raad pleit voor de vorming van een panel om het voorstel dat schadelijk wordt geacht voor de biodiversiteit, het milieu en de bevolking onder de loep te nemen. Het ontbreekt volgens de raad aan strenge maatregelen; daarentegen steunt de wet GM akkers buiten proefvelden. [GM betekent Genetically Modified] De boeren zijn het kind van de rekening, de GM zaadbedrijven profiteren het meest van de wet.

Volgens directeur Witoon van Biothai en lid van de NFC, biedt de wet geen garantie voor controle op en het voorkomen van GM verontreinigingen, zoals in 2004 is gebeurd met papaya. Als gevolg daarvan heeft de EU een importverbod op Thaise papaya ingesteld.

Campagnevoerder Watcharapol van Greenpeace Zuidoost-Azië zegt dat de wet ook de export van rijst en andere agrarische producten naar de landen van de EU kan duperen. De EU heeft een duidelijk beleid tegen GM gewassen en door GM verontreinigde gewassen.

– Tot nu toe zijn dit jaar 7.324 nieuwe gevallen van HIV geregistreerd, aldus het Department of Disease Control. De directeur-generaal van de dienst maakte dit gisteren bekend op een bijeenkomst ter gelegenheid van World Aids Day op 1 december.

Het DDC heeft als doelstelling om tegen 2030 het aantal HIV-infecties en Aids-doden tot nul terug te brengen. Dit jaar is een nieuwe campagne gelanceerd die erin voorziet dat alle seropositieven retro-virale middelen krijgen. Tot nu toe kwamen alleen patiënten met een CD4 van minder dan 350 daarvoor in aanmerking. (Zie pagina Gezondheidszorg)

– Zo ging de bende te werk: Ze stalen creditcards uit de reisbagage van toeristen [hoe en waar vermeldt het bericht niet], gaven die aan hoofdverdachte Phitawat (53), maar hij gebruikt ook andere namen, die met de kaarten inkopen deed.

Zondag kreeg de politie hem in beeld in Tesco Lotus Chalong (Phuket). Ze achtervolgde zijn vluchtauto, schoot de banden aan flarden en arresteerde hem. De bestuurder wist te ontkomen. In beslag genomen zijn goederen ter waarde van 1 miljoen baht.


 

Xayaburi dam in aanbouw

Mekong dorpelingen vechten voor hun rechten

1 december – ’t Is een juridisch novum: een Thaise rechtbank die zich gaat bezighouden met de gevolgen van de in aanbouw zijnde Xayaburi dam in Laos. In het beklaagdenbankje van de bestuursrechtbank zitten het landelijk elektriciteitsbedrijf Egat en vier overheidsdiensten. Zij tekenden in 2011 de Power Purchase Agreement, die voorziet in de afname van 95 procent van de door de dam opgewekte elektriciteit.

xayaburi damDe zaak is aanhangig gemaakt door 37 dorpelingen van het Network of Thai People in Eight Provinces. In 2012 kregen ze geen gehoor bij de bestuursrechter, die zich niet bevoegd achtte over de grens te kijken. Maar in juni 2014 vernietigde de Supreme Administrative Court dat besluit.

Immers: de grondwet en andere wetten schrijven voor dat woongemeenschappen het recht hebben om geïnformeerd te worden en te participeren in elk project dat door overheidsdiensten wordt uitgevoerd en dat gevolgen heeft voor natuurlijke hulpbronnen, milieu, levensonderhoud en woongemeenschappen.

Dat deze regel in het geval van de Xayaburi Dam van toepassing is, behoeft verder geen toelichting. Zie de pagina Xayaburi dam: de dam zal ernstige gevolgen hebben voor de migratie van vissen, voor de kwaliteit en kwantiteit van het water, de waterstroom, landbouw, ecologie, volksgezondheid en het welzijn van 60 miljoen mensen die in het stroomgebied van de Mekong wonen.

De bewoners eisen dat de aangeklaagde partijen informatie verstrekken, uitgebreide publieke consultaties houden en een grensoverschrijdende milieu-effectrapportage. Meer zit er niet in, want ik geef u op een briefje: die dam komt er. Maar misschien niet de overige elf in de hoofdstroom geplande dammen. Gisteren vond de eerste hoorzitting in de zaak plaats. (Bron: Bangkok Post, 30 november) (Zie pagina Xayaburi dam)

Update: Een rechter van de Central Administrative Court heeft een voorlopige opinie gegeven over de eis van de dorpelingen, die erop neerkomt dat ze geen stem hebben in het  Xayaburi-project. Ik laat de juridische motivatie ter wille van de begrijpelijkheid achterwege. Kernpunt: Het gaat om een particulier en niet om een overheidsproject. De rechtbank bestudeert de zaak verder.

KvK’s: Corruptie is onze grootste zorg

1 december – Wanneer Thailand buitenlandse investeerders wil aantrekken, zal het land twee problemen rigoureus moeten aanpakken: de grote corruptie en de bureaucratie bij het verkrijgen van vergunningen.

In een rapport van de Joint Foreign Chambers of Commerce in Thailand (JFCCT) leggen buitenlandse investeerders de vinger op de zere plek van de sterk teruggelopen buitenlandse investeringen. Volgende week gaat het rapport naar premier Prayut.

Voorzitter Stanley Kang: ‘Corruptie is een groot probleem, waardoor het proces voor het verkrijgen van een vergunning om een bedrijf te beginnen langer duurt dan verwacht en dat kan investeerders hebben afgeschrikt om hier te investeren.’

Robert C Fox, lid van de JFCCT, wijst op de lange, ingewikkelde en tijdrovende procedures van het verlenen van vergunningen die ‘uiteindelijk obstakels worden’. De recent door de regering goedgekeurde nieuwe Licensing Facilitation Act zou daar een eind aan moeten maken, waardoor het vertrouwen van investeerders toeneemt.

De JFCCT wil dat de regering sommige wetten en regelingen op het gebied van arbeidsmigratie [door gastarbeiders] versoepelt en de geldigheidsduur van werkvergunningen verlengt. Hierdoor wordt de transfer van technologie vergemakkelijkt. Tevens dient ze R&D en innovatie te bevorderen.

Fox: ‘De regering moet steun verlenen aan innovatie, wat betekent dat de particuliere sector haar personeel  kan verplaatsen om aan haar behoeftes te voldoen.’ (Bron: Bangkok Post, 30 november) (Zie pagina Corruptie 2

Staalfabriek Samut Prakan

Kritiek van staalbedrijven op goedkope import

1 december – Thaise staalbedrijven schreeuwen moord en brand over China dat goedkoop staal dumpt. En ze hebben het al zo moeilijk vanwege de trage economie.

Sommige landen, zoals Thailand en Maleisië, hebben in reactie op de Chinese dumping denktanks of speciale commissies gevormd om de eigen industrie te beschermen. De Thaise industrie heeft al enkele keren toepassing van ’s lands Anti-Dumping Act (1999) gevraagd, maar die maatregel heeft weinig effect gehad. De procedure is tijdrovend en gecompliceerd alvorens een anti-dumping tarief kan worden geheven en Thailand kan worden aangeklaagd bij de WTO.

Een andere mogelijkheid is een safeguard measure, een hoger importtarief gedurende 200 dagen waarbinnen de eigen industrie zich kan aanpassen. Maar de bedrijven vinden 200 dagen tekort, verwend als ze de afgelopen tien jaar zijn door regeringsbescherming.

Voorzitter Wikrom van de Asean Iron and Steel Council zegt dat de Thaise bedrijven moeten leren op eigen benen te staan en niet te steunen op bescherming door de overheid. Ze moeten hun concurrentiepositie verbeteren, want de huidige trend op de wereldstaalmarkt is de verschuiving naar staal van hogere kwaliteit. (Bron: Bangkok Post, 30 november)

Op de foto een staalbedrijf in Samut Prakan.

Limerick van de dag
Een praatgrage vrouw in Korath
Voegde steeds het woord bij de daad
Vlak voor de climax van de pret
Gaf zij haar partner een zet
En bleef daarna stug aan de praat
(Ingezonden)

Druk op Udomdej neemt toe om af te treden

1 december  – Als een krant de uitdrukking ’(politieke) waarnemers’ gebruikt, vraag ik me altijd af wie dit geheime genootschap vormen. Of komt de aanduiding uit de dikke duim van de redactie? Vandaag geven de ‘waarnemers’ commentaar op het antwoord van defensieminister Prawit op de vraag of staatssecretaris Udomdej, ook defensie, dient af te treden. Ze interpreteren het antwoord als een oproep om het veld te ruimen. Prawit zei: ‘Hij is volwassen en kan voor zichzelf denken. Het is niet nodig hem te vertellen wat hij moet doen.’

Udomdej SitabutrUdomdej ligt onder vuur vanwege het Rajabhakti park schandaal, het beeldenpark in Prachuap Khiri Khan met de gigantisch grote beelden van zeven Siamese vorsten. Over die vorsten wordt de lof gezongen, maar niet over (de aanleg van) het park, want daarbij zijn de bronsgieterijen afgeperst door een amulettenhandelaar.

Een kolonel, destijds naaste medewerker van Udomdej, inmiddels gevlucht naar Myanmar, speelde een bedenkelijke rol. Tegen hem en een tweede naaste medewerker, een majoor-generaal, zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd. Deze meneer zou betrokken zijn bij een andere zaak, de afpersing van sponsors van de twee fietstochten.

Udomdej, tot eind september legercommandant, was initiatiefnemer van het park en hij is voorzitter van de Rajabhakti Park Foundation. Een voormalige medewerker van Privy Council president Tinsulanonda zegt: ‘Als ik zijn schoenen stond, zou ik aftreden, zelfs als hij niets te maken had met de vermeende onregelmatigheden. Het gaat om volwassenheid. Sommige mensen denken dat ze niets hoeven te doen wanneer ze niet beschuldig worden. Ik praat niet over politieke verantwoordelijkheid. Het gaat om verantwoordelijkheid nemen voor je functie en dat vereist moed. Het wordt tijd dat dit soort dingen in onze samenleving gebeuren.’

Udomdej doet er het zwijgen toe. Hij bevestigde eerder dat de amulettenhandelaar commissies had gevraagd en dat de kolonel het geld had laten terug geven, waarna de gieterijen het ‘vrijwillig’ aan het leger hadden gedoneerd. Een ministeriebron zegt dat Udomdej wacht op de resultaten van het tweede interne legeronderzoek naar de aanleg. Daartoe heeft de minister van Defensie opdracht gegeven omdat het eerste onderzoek [afgeraffeld in een week] te veel vragen opriep.

Voorgaande berichten op de pagina Majesteitsschennis. Voor informatie over het park klik hier: Lofzang in brons voor zeven Thaise koningen

Jatuporn aangehouden op weg naar het Rajabhakti park

Roodhemdleiders aangehouden en vrijgelaten

1 december – Ze waren gewaarschuwd toen ze hun voornemen bekend maakten om naar het Rajabhakti park te gaan. Dat zou gezien kunnen worden als een ‘politieke actie die kan leiden tot onrust’. Ze hadden zelfs het woord ‘corruptie’ gebruikt. [Foei], want dat is nog niet vastgesteld, zei NCPO-woordvoerder Winthai gisteren.

Het leger voegde de daad bij het woord en hield Jatuporn Prompan en Nattawut Saikuar, respectievelijk voorzitter en secretaris-generaal van het UDD, onderweg naar het park aan, evenals drie andere roodhemden.

Nattawut zegt dat het voorgenomen parkbezoek niets met politiek te maken had. ‘We zijn bezorgde burgers die wilden weten hoe het onderzoek vorderde. We hebben geen verborgen plan. Er is geen ander plan dan dit. En het heeft ook niets te maken met onderzoeken naar vermeende onregelmatigheden van de vorige regering.’ [De door roodhemden gesteunde regering Yingluck]

Het leger wilde [durfde?] de zaak blijkbaar niet op de spits drijven, want de mannen werden na enkele uren al weer vrijgelaten. Ondertekening van een verklaring dat zij zich zouden onthouden van politieke activiteiten, was voldoende, maar enkele regels verder in het artikel lees ik dat ze dit mondeling toezegden.

Voorgaande berichten op de pagina Majesteitsschennis. Voor informatie over het park klik hier: Lofzang in brons voor zeven Thaise koningen

Vice-premier tikt ambassadeur VS op de vingers

1 december –  Vice-premier Prawit heeft de Amerikaanse ambassadeur geadviseerd ‘na te denken voor hij iets zegt’ naar aanleiding van Davies’ kritiek op de extreem zware straffen die op basis van het wetsartikel tegen majesteitsschennis worden uitgedeeld. Eerder protesteerden royalisten in Bangkok bij de Amerikaanse ambassade en gisteren werd in Chiang Mai, Songkhla, Trang, Trat, Chai Nat en Phuket gedemonstreerd.

[Ik las in een commentaar dat de royalisten Davies’s opmerkingen verkeerd interpreteren: hij verzette zich niet tegen de wet, maar tegen de alsmaar zwaarder wordende straffen waardoor veroordeelden langer in de gevangenis zitten dan moordenaars.]

Prawit zei: ‘We proberen ons best te doen voor de toekomst van de natie en voor permanente democratie. Maar wacht nog een beetje langer. We zijn bezig een stevig fundament te leggen voor echte democratie die niet eindigt met het van dag tot dag oplossen van problemen. Wees aardig voor de regering.’

Davies zei gisteren dat de VS, ondanks nauwere banden tussen Bangkok en Beijing, Thailand niet aan China hebben ‘verloren’. ‘Ik denk dat het goed voor Thailand is om een goede relatie met China te hebben.’ Aan  de suggestie van Prayut dat de handelsrelatie tussen beide landen gevolgen zou kunnen ondervinden wanneer Davies dergelijke opmerkingen [over majesteitschennis] herhaalt,  hecht Davies weinig waarde. Handelszaken dienen los van politiek en geopolitiek te worden benaderd. ‘Als politieke leiders ze willen koppelen, is dat hun zaak, dat is up to him.’ (Zie ook pagina Majesteitsschennis)

Kort nieuws dinsdag 1 december

– De voormalig president van de Rekenkamer heeft een gevangenisstraf van 2 jaar gekregen, omdat ze in 2003 een bezoek van personeel aan een thod katin luang ceremonie (waarbij de monniken een nieuwe pij krijgen van de gelovigen) gemaskeerd heeft als bezoek aan een seminar. Daardoor kon het personeel reis- en verblijfskosten declareren.

Volgens de rechtbank was het seminar niet eens gehouden, zoals beweerd, en documenten met details over het seminar kon de verdediging niet overleggen. Het grapje kostte de overheid 294.440 baht. Het voormalig hoofd personeelszaken kreeg een zelfde straf. Beiden zijn na storting van een borgsom van 200.000 baht vrijgelaten. [Uiteraard] gingen ze in beroep, dus dat wordt weer een lange rechtsgang langs Hof van Beroep en hooggerechtshof. (Zie pagina corruptie 2)

– In de laatste regel van het bericht staat het ‘waarom’ van het nieuws dat het ministerie van Volksgezondheid een nieuwe regeling heeft opgesteld ter bescherming van de traditionele recepten en behandelingen die beschreven worden op 300 stenen in Wat Pho. Personen die ze voor commerciële doeleinden willen gebruiken, dienen toestemming te vragen aan het Department of Thai Traditional and Complementary Medicine. In totaal telt de tempel 1.440 stenen met 1.061 teksten: kruidenrecepten, behandelingen, massagetechnieken, zwangerschapszorg en andere gezondheidszaken.

– Met spanning wordt uitgekeken naar het rapport van de (tweede) audit, die de Amerikaanse Federal Aviation Administration vorige maand heeft uitgevoerd. Het rapport over de luchtvaart verkeersveiligheid ligt nu bij de Amerikaanse ambassade. Het hoofd van het Airport Department en het kantoor van Civil Aviation heeft goede hoop. Wanneer Thailand een onvoldoende scoort, krijgt het te maken met vluchtbeperkingen op de VS en mogen maatschappijen ook geen nieuwe diensten beginnen.

De conclusies van de FAA hebben geen directe gevolgen, want door Thaise maatschappijen wordt niet op de VS gevlogen, maar ze kunnen wel een rol spelen bij de beoordeling door de International Civil Aviation Organisation (ICAO) van de VN, die Thailand in juni een rode kaart gaf.

Als gevolg daarvan heeft Thailand het Civil Aviation Department gesplitst in tweeën met afzonderlijke taken: certificering van luchtvaartmaatschappijen en het beheer van enkele vliegvelden. Minister Arkhom (Transport), die vorige week een forum van de VN-organisatie bijwoonde, zegt dat de ICAO Thailand prijst. De ICAO-president zou gezegd hebben nooit landen te hebben gezien die luchtvaartkwesties zo serieus aanpakken als Thailand.

Zie voor alle berichten over de luchtvaartperikelen de pagina Luchtvaartdienst onder vuur.

– Premier Prayut heeft gisteren, voorafgaand aan zijn vertrek naar Parijs waar hij de klimaatconferentie bijwoont, experts gevraagd te bestuderen wat de gevolgen voor de industriële sector zijn wanneer Thailand, zoals gepland, de emissie van broeikasgas tot 2030 met 20 tot 25 procent vermindert. Zie verder Kort nieuws van donderdag.

– De boeren in de Central Plains moeten er rekening mee houden dat de droogte nog drie jaar kan aanhouden totdat er weer genoeg water in de stuwmeren staat. Oorzaak: de gemiddelde regenval in bergachtige gebieden loopt terug. Deze waarschuwing is geuit door het hoofd van het Department of Water Resources Engineering van de Chulalongkorn universiteit. Sinds 2011 is de gemiddelde regenval verminderd met 5 tot 10 procent.

– Minister Dapong (Onderwijs) heeft experts van Otep gevraagd onderzoek te doen naar twee functionarissen die mogelijk betrokken waren bij een twijfelachtige investering in 2013 met gelden uit een welzijnsfonds van Otep. Volgens de Nationale Ombudsman zou het ministerie geen juridische actie willen ondernemen, maar Dapong bestrijdt dat: hij houdt die optie open. Naar verluidt zou een van de betrokkenen naar het buitenland zijn gevlucht, hetgeen niet duidt op een zuiver geweten. Otep is het Office of the Welfare Promotion Commission for Teachers and Educational Personell. [Weer een hele mond vol.]

– Follow-up op het bericht van gisteren in Kort nieuws over de arrestatiebevelen tegen negen mannen verdacht van het plannen van subversieve acties in Bangkok en een moordaanslag op twee belangrijke politieke figuren. Een van de verdachten zit sinds mei 2014 gevangen, wat volgens zijn advocaat bewijst dat hij er nooit bij betrokken kan zijn geweest. Hij heeft aangifte gedaan tegen de onderzoekers.

Maar minister Prawit (Defensie) overtuigt het niet. Als hij niets gedaan heeft, zou de rechtbank geen toestemming hebben verleend voor een arrestatiebevel. Sommigen [?] menen dat hij vanuit de gevangenis orders heeft gegeven. De negen zouden deel uitmaken van een groep die bekend staat als Khon Kaen model (Zie ook het bericht van gisteren).

– De vredesgesprekken met het zuidelijk verzet worden vermoedelijk na Nieuwjaar hervat, zegt de secretaris van het Thais team. Vorige maand legde het team tijdens informeel overleg Mara Patani, een paraplu organisatie van zes vezetsgroepen, een drie-puntenplan voor, waaronder de instelling van een veiligheidszone. Mara Patani zal de gebieden kiezen die gezien haar invloed hiervoor in aanmerking komen, volgens een bron vermoedelijk in Narathiwat.

Deze maand buigt een technisch team zich over het plan en wordt bekend gemaakt of en wanneer de (officiële vredes)gesprekken, die al twee jaar stil liggen, worden hervat.

Ook Mara Patani heeft een drie-puntenplan gebrouwen met onder andere de eis van immuniteit voor de groepen die zij vertegenwoordigt. Daarover is nog geen overeenstemming bereikt.

– Zeven assistenten van het hoofd van nationaal park Similan Islands zijn overgeplaatst nadat de inkomsten uit toegangsgelden scherp zijn gedaald in vergelijking met voorgaande jaren. Een commissie gaat onderzoek doen.

Vier andere werknemers zijn eveneens overgeplaatst, maar dat zijn promoties. Een van de benoemingen heeft kritiek opgeroepen omdat tegen de man een disciplinair onderzoek loopt. Hij zou als hoofd van nationaal park Sirinat in strijd met de wet goedkeuring hebben verleend aan grondeigendom.

De zeven assistenten zaten gisteren bij de DNP om hun recht te halen. Het enige wat ze te horen kregen, was dat een commissie was gevormd. Als er niets verkeerd is gebeurd, mogen ze weer op hun oude post terugkeren. DNP adjunct-hoofd Thanya gaf toe dat de overplaatsing in het hoogseizoen gevolgen zal hebben voor het parkbeheer. Vier nieuwe assistenten zijn benoemd, maar die weten nog niet van de hoed en de rand.

– Vijf eendeneieren, op de Rong Klue markt (Sa Kaeo) in beslag genomen, zijn vernietigd uit angst voor  vogelpest. In twee provincies in Cambodja is die ziekte uitgebroken. Daar zouden al vijf personen besmet zijn met het virus. De (gesmokkelde) eieren lagen in twee minibusjes die uit Cambodja kwamen. Ze waren bestemd voor een afnemer in Si Ratcha (Chonburi) voor de verkoop aan gastarbeiders.

– Inpakken en wegwezen was gisteren het devies en dat deden de 334 straatverkopers ook op de Maha Rat Road, van wie 169 amulettenhandelaren. Ze mogen er niet meer staan, want ze blokkeren het voetpad. Volgens WallopSuwandee, adviseur van de gouverneur van Bangkok, verliep de ontruiming vreedzaam en maakte geen enkel verkoper bezwaar. Zie verder het bericht van 30 november: Amulettenhandelaren Maha Rat moeten vertrekken.

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties