Thais nieuws 1-15 augustus

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2015 klik hier, 2014 klik hier, 2013 klik hier, 2012 klik hier, 2011 klik hier, 2010 klik hier.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.

Veel voorkomende afkortingen
Amlo: Anti-Money Laundering Office
BAAC: Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CDC: Constitution Drafting Committee (commissie die de nieuwe grondwet schrijft)
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die beging 2014 gold)
DNP: Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (vergelijkbaar met ons Staatsbosbeheer)
DSI: Department of Special Investigation (vergelijkbaar met de FBI)
FDA: Food and Drug Administration
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
Isoc: Internal Security Operations Command (opperbevel verantwoordelijk voor de veiligheid in het Zuiden)
NACC: National Anti-Corruption Commission
NCPO: National Council for Peace and Order (militair gezag)
NLA: National Legislative Assembly (noodparlement)
NRC: National Reform Council (orgaan dat hervormingsvoorstellen moet formuleren)
Obec:  Office of the Basic Education Commission
PACC: Public Sector Anti-Corruption Commission
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (verzette zich tegen de regering Yingluck)
RID: Royal Irrigation Department
UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)

 

samut sakhon 2

Opinie: Er is geen toekomst voor kolen

15 augustus – ‘Het lijkt wel of de Thaise autoriteiten nog nooit van klimaatverandering hebben gehoord, want ze blijven maar vasthouden aan kolencentrales’, schrijft Wasant Techawongtham, voormalig nieuwsredacteur van Bangkok Post, op de opiniepagina van de krant.

Onder de titel ‘Het is tijd om te ontwaken en erachter te komen dat er geen toekomst voor kolen is’ wijst erop dat de ‘schone kolentechnologie’ waarmee de energielobby en overheid schermen, weliswaar de emissie van zwaveldioxide en andere stoffen vermindert, maar ze is een flop bij koolstof emissies.

Klimaatverandering is door geen enkele Thaise regering serieus genomen en als gevolg daarvan is de Thaise bevolking grotendeels onwetend en apatisch over de kwestie. Maar de gebeurtenissen van de afgelopen jaren, met name de droogte dit jaar, dient alle sectoren van de Thaise samenleving wakker te schudden.

Wasant constateert:  De droogte heeft verdeeldheid gezaaid: boeren tegen boeren, agrarische sector tegen industriële sector, platteland tegen grote stad. Het is in alle opzichte een nationale veiligheidskwestie geworden.

Het stimuleren van kolencentrales is gewetenloos en moreel verwerpelijk, met name omdat betere en levensvatbare alternatieven bestaan. En daar lijkt me geen woord Spaans bij. (Bron: Bangkok Post, 14 augustus)

[N.B. Wasant gaat in zijn artikel ook nog in op de ontwikkelingen elders in de wereld, maar die passage heb ik buiten beschouwing gelaten. Zelfs de VS, die in 1997 het Kyoto Protocol de nek omdraaide, begint het licht te zien.]

Zilver randje om devaluatie yuan

15 augustus – De devaluatie van de Chinese yuan doet meer goed dan kwaad voor de Thaise export. Door de zwakkere munt zal de vraag naar landbouwproducten, zoals rubber en tapioca toenemen. Alleen luxegoederen, zoals huishoudelijke apparaten en modeproducten kunnen nadeel ondervinden omdat ze duurder worden.

Het Center for International Trade Studies van de universiteit van de Thai Chamber of Commerce en het ministerie van Handel zien lichtpunten in de waardevermindering van de yuan.

Directeur Pisanwanich van het handelscentrum wijst erop dat niet alleen de yuan maar ook de baht in waarde is gedaald. ‘Dat bevoordeelt de export vanuit Thailand van rubber, tapioca, voedsel, fruit en groentes, en grondstoffen voor elektrische apparaten’, zegt hij.  De concurrentiekracht van de Thaise export wordt volgens hem niet benadeeld, daar Thaise producten op verschillende markten concurreren. ‘In Thailand gemaakte producten zoals elektrische apparaten en bewerkt voedsel worden als hoog kwalitatieve producten beschouwd.’

Een woordvoerder van het ministerie van Handel, die op de gevolgen voor luxe goederen wijst, noemt het effect ‘marginaal’. ‘De meeste producten die door China uit Thailand worden geïmporteerd zijn grondstoffen voor de productie. De vraag naar Thais voedsel,  fruit en groentes blijft ook sterk, gezien hun hoge kwaliteit.’

Tanit Sorat, vice-voorzitter van de Employer’s Confederation of Thai Trade and Industry, is iets minder hoopvol. De snelle devaluatie van de yuan kan tot afnemende importen in China leiden. ‘Die zal ongetwijfeld invloed hebben op de export van Thailand naar China. Chinese consumenten zullen als gevolg van het risico van een hogere wisselkoers goedkopere, lokaal gemaakte producten kopen. […] Anderzijds zal China’s export naar Thailand en andere Asean-landen toenemen daar de zwakkere yuan de prijs van Chinese producten aantrekkelijker maakt.’

De Association of Thai Travel Agents verwacht dat de invloed van de zwakkere yuan op het Thais toerisme van korte duur is. De Chinese munt is gedevalueerd met 4,6 procent en de Thaise baht is ook verzwakt; tourpakketten naar Thailand zullen op zijn hoogst 1.000 baht in prijs stijgen en die verhoging is volgens adviseur Sisdivachr niet significant voor Chinese toeristen die Thailand bezoeken. ‘Ze hebben nog veel potentieel om naar het buitenland te gaan.’ (Bron: Bangkok Post, 14 augustus)

Limerick van de dag
Er was eens een vrouw, genoemd deer
Misschien denkt u: dat is toch een dier
Een elegant beest
Als boutje een feest
Maar ik spel het verkeerd, bedoel dear

Campagne: Zeg ‘nee’ tegen plastic zak

15 augustus – Wie wel eens inkopen doet bij de 7-Eleven of een hypermarkt zoals Big C Extra en Tesco Lotus, is ermee vertrouwd: elke aankoop, hoe klein ook, wordt bij de kassa in een plastic zakje of zak gedaan. De regering wil aan die verspilling een eind maken.  Een campagne moet consumenten ertoe brengen om ‘nee’ te zeggen.

Klanten met klantenkaarten van enkele supermarkten en de winkels van de Central Group en The Mall Group, krijgen extra punten als ze een boodschappentas meenemen. Bij de 7-Eleven geen beloning, maar klanten worden er wel gestimuleerd om het plastic achterwege te laten. [Daar heb ik nog weinig van gemerkt. ]

De campagne die maandelijks op de vijftiende wordt gehouden, heeft tot tot doel de eerste drie maanden het gebruik van plastic met 10 procent terug te brengen. Daarna moet het gewoon zijn om plastic te weigeren c.q. zelf een tas mee te nemen. Na die drie maanden beslist de regering of het boodschappentassen gaat uitdelen.

Behalve het terugdringen van het plastic euvel wil de regering ook extra aandacht besteden aan het beheer van afval. Oftewel: waste management staat op de nationale agenda. [Geen details]

Volgens het ministerie van Milieu zorgt plastic en styrofoam per jaar voor 2,7 miljoen ton afval, 10 procent van de totale afvalberg. Daarvan is 2 miljoen ton plastic, waarvan de helft zakken zijn.

Nieuwe leiding politie en leger bekend gemaakt

15 augustus – Drie belangrijke benoemingen zijn vandaag bekend geworden: die van de nieuwe politiecommissaris, de legercommandant en de permanent secretaris van het ministerie van Defensie. Die laatste twee kunnen geen verrassing want de krant vermoedde al eerder wie er bij Defensie aan de touwtjes gaat trekken.

De huidige adjunct-politiecommissaris Chakthip volgt Somyot op als de nieuwe baas bij het landelijk politiekorps. De zes leden tellende National Police Policy Commission heeft hem gisteren unaniem voorgedragen. Volgens een bron bij de politie is hij iemand die kan helpen de veiligheid te handhaven en hij kan verbindingen leggen met politieke krachten zodat het militaire regime zich geen zorgen hoeft te maken.

De bron zegt dat politieke onrust valt te verwachten daar het regime ervan verdacht wordt langer aan de macht te willen blijven dan aanvankelijk aangekondigd. Het regime heeft mogelijk voor Chakthip gekozen om zijn greep op de macht te versterken. De nieuwe commissaris moet in staat zijn een agressieve en defensieve rol te spelen bij het hanteren van situaties. [Raden maar wat daarmee wordt bedoeld.]

Volgens de bron is Chakthip beter in het hanteren van politieke onrust dan de afgevallen kandidaat, die ‘gentle’ is. Hij is ook goed in het bevorderen van connecties tussen brede netwerken, inclusief particuliere bedrijven met politieke banden, en militairen, zoals de minister van Defensie. Na de coup van 22 mei vorig jaar leidde Chakthip een team dat tot taak had personen op te sporen die geweigerd hadden gehoor te geven aan de oproep van de NCPO om zich te melden.

Over de twee andere benoemingen, bij het leger, kan ik kort zijn. De huidige legercommandant Udomdej heeft adjunct-legercommandant Tirachai als zijn opvolger aangewezen. Een andere kanshebber, de broer van premier Prayut, wordt permanent secretaris van het ministerie van Defensie, ook geen onbelangrijke functie, want dat is de hoogste ambtelijke post. Volgens BP-redacteur militaire zaken Wassana zou Udomdej een voorkeur hebben gehad voor een andere kandidaat, maar is hij gezwicht voor de druk van defensieminister Prawit.

Alle drie benoemingen gaan eind september in, wanneer de huidige bobo’s met pensioen gaan.

Kort nieuws zaterdag 15 augustus

– Twee verschillende versies over de dood van een 20-jaar oude Chinese. Volgens de politie van Pattaya is ze gevonden op het balkon van een condominium, volgens een Chinese website op het strand van Pattaya. De politie zegt dat ze naar Thailand was gekomen om een vriendin op te zoeken, de website dat ze een afspraak had met de leverancier van Thaise producten aan haar online winkel. De moeder maakte zich daar zorgen over, want vermoedde een val. De politie wacht de autopsie af.

– De 40 jaar oude relatie tussen China en Thailand is een goede basis, maar de ‘hemelse vriendschap’ van 50 jaar vereist meer ‘substantie en hard werk dan simpele retoriek’, zegt Wiboon Khusakul, voormalig Thais ambassadeur in China. Wiboon, thans adviseur van enkele Thaise bedrijven, betoogde dat gisteren op het seminar ‘Reflections on 40 Years of Diplomatic Relations’.

Volgens hem heeft Thailand een voordeel boven zijn Asean buren daar beide landen langer met elkaar verbonden zijn. Voordat ze diplomatieke betrekkingen aanknoopten, bedroeg de bilaterale handel minder dan US$ 100 miljoen, inmiddels $ 70 miljard.

Wiboon zei nog veel meer dat ongetwijfeld interessant was voor de deelnemers aan het seminar, maar dat laat ik maar onvermeld. Nou ja, nog eentje dan: Thaise zakenmensen moeten creatief zijn in het presenteren en aantrekken van nieuwe bedrijven om de banden te versterken. Ze moeten niet alleen vertrouwen op de warme relaties tussen de twee landen. Knopen jullie het in je oren?

– Ze had geld nodig om de gerechtskosten te betalen, zodat ze kon beschikken over een erfenis van 80 miljoen baht, zei ze. Dus leende de abt van een tempel in Samut Prakan haar 3,1 miljoen baht. Zodra de vrouw de erfenis in haar bezit had, zou ze het geld terug betalen en een schenking doen voor de bouw van een nieuwe tempelzaal.

U begrijpt het al: gevalletje van oplichting. Ook een andere abt in de provincie wist ze geld te ontfutselen. Donderdag hield de politie haar aan. De vrouw heeft bekend. Ze zou het geld gebruikt hebben voor betalingen op een hypotheek en autolening, en uitgaven voor haar winkel met auto accessoires in Bangkok.

– Vooral boeren en toeristen waren gisteren de dupe van overstromingen in de provincie Mae Hong Son. Na dagen van zware regens liep  2.000 rai onder water. De rivier Pai trad buiten haar oevers, waardoor resorts op de oever en akkers in vier tambons overstroomden. Uit hotels en resorts zijn drie personen gered, nadat toeristen de benen hadden genomen naar veiliger oorden. Pai is een populaire toeristenbestemming. Buitenlandse toeristen raakten vier gehuurde motorfietsen en persoonlijke eigendommen kwijt. Het water beschadigde ook twee bruggen, die dan ook uit veiligheidsoverwegingen gesloten werden.

In het district Muang traden twee rivieren buiten hun oevers: de Sa Ngi en Sa Nga. De Zu Tong Pae brug, een bekende toeristisch attractie in Pang Mu, zakte 50 cm na getroffen te zijn door het water. Dorpelingen en monniken, bevreesd dat de brug het zou begeven, hebben rommel en drijvend onkruid weggehaald.

Als het waterpeil van de Pai rivier blijft stijgen, dreigt ook de provincie Lampang te overstromen, zegt het hoofd van het provinciaal Disaster Prevention and Mitigation Department. Dorpelingen zijn gewaarschuwd voor mogelijke overstromingen. Elders in de provincie worden delen van het district Chae Hom geteisterd door droogte. ’t Kan verkeren.

– De vergoeding voor tandheelkundige behandelingen, die het Social Security Fund (SSF, een verzekering voor werknemers in het particuliere bedrijfsleven) verleent, is te laag, vindt de Dental Association of Thailand. Het SSF vergoedt twee behandelingen ad 300 baht, maar die 600 baht betekent ‘bijna niets’, zegt vice-voorzitter Adirek.

De twee andere ziektekostenverzekeringen zijn ruimhartiger. Ambtenaren worden gratis behandeld in overheidsziekenhuizen, verzekerden via het Universal Coverage Scheme (ziekenfonds voor de meeste Thais) vergoedt alle tandzorg met uitzondering van wortelkanaalbehandelingen en protheses.

Adirek wijst erop dat maandelijks premie wordt ingehouden op het salaris van de verzekerde werknemers om het SSF te financieren. ‘Maar als er een voorstel voor verhoging is, brengt het kantoor van het SSF de duurzaamheid van het fonds in stelling om zich te verdedigen.’ (Zie pagina Gezondheidszorg)

– De 248 (Pheu Thai) parlementsleden die in 2013 probeerden van de Senaat een volledig gekozen kamer te maken, worden niet met terugwerkende kracht afgezet en 5 jaar politiek op non-actief gesteld. Het parlement heeft gisteren dit voorstel, een initiatief van de NACC, verworpen. Gemiddeld stemden 59 parlementsleden voor impeachment en 142 tegen. Over elk van van de 248 moest afzonderlijk gestemd worden, hetgeen zeven uur in beslag nam.

Het gewraakte voorstel werd destijds door het Constitutionele Hof in strijd met de grondwet geacht. Op basis van die uitspraak dacht de NACC een kans te maken met de impeachment procedure, ook omdat het voorstel stiekem zou zijn veranderd.

Thans wordt de helft van de Senaat benoemd. In de nieuwe grondwet wordt nog steeds de helft gekozen, maar wel via een voordracht. Critici vinden die verkiezing daarom een wassen neus. De politieke ban van 5 jaar is in de nieuwe (nog ontwerp-)grondwet opgetrokken naar levenslang. (Zie pagina Grondwetwijziging)


 

Thonglor

In Bangkok staat een huis

Om de Bangkok Post zit vaak een wikkel in de vorm van een glossy full-colour advertentiepagina. Vandaag wordt reclame gemaakt voor luxueuze vrijstaande huizen in Thonglor (startprijs 58,8 mln bath, bij de huidige koers 1,5 miljoen euro), courtyard villa’s in Sukhumvit 31 (vanaf 1,1 miljoen euro) en dito villa’s in Sukhumvit 39 (0,99 miljoen euro).

Geen misselijke prijzen, maar daar krijg je ook wat voor. Drie tot vijf slaapkamers (voor grote gezinnen of polygame mannen), parkeerruimte en een lift. In Thonglor heb je die wel nodig want de begane grond is garage met ruimte voor twee wagens. Mijn suggestie: BMW en Mercedes. Het woongedeelte bevindt zich op de eerste en tweede verdieping. Helaas ontbreekt een plattegrond, zodat ik niet kan melden of u de weg kwijt raakt in het bescheiden stulpje.

Mocht u een paar centen te makken hebben. Spoed u op 22 of 23 augustus naar de Ozono Community Mall, waar u het koopcontract kunt tekenen.

Fabrikanten eco-wagens bezorgd over target

14 augustus – De vijf fabrikanten van eco-wagens vinden het moeilijk om te voldoen aan de eis minimaal 100.000 wagens te produceren in het vijfde tot achtste jaar nadat de productie is aangevangen. Dit is een eis, gesteld door de Board of Investment (BoI) bij de start van de eerste fase van het eco-wagen programma in 2007.

Mazda 2 eco-carNissan motor (16 procent marktaandeel) zegt dat de verkoop van haar twee modellen, March en Almera, sterk is teruggelopen: vorig jaar werden 21.603 wagens verkocht (min 63,8 procent), dit jaar tot juni 8.121 oftewel 20 procent minder op jaarbasis. Nissan is van plan het exportvolume van 50 naar 70 procent op te voeren.

‘Dat helpt hopelijk de slappe binnenlandse verkoop te compenseren’, zegt Nissan-president Kazutaka Nambu. Internationale bestemmingen zijn Oceanië en Azië, inclusief Japan.

Suzuki Motor (16,3 procent marktaandeel) heeft zijn hoop gevestigd op de introductie van haar nieuwe modellen om volgend jaar aan de target te voldoen. Dat zijn de Swift, Celerio en Ciaz. Ze zijn grotendeels bestemd voor de export.

In het eerste helft van het jaar liep de binnenlandse verkoop terug met 6,2 procent op jaarbasis en de export nam toe met 664 procent. Dit jaar verwacht Suzuki 40.000 eco-wagens te exporteren (plus 285 procent).

De Celerio gaat naar Europa, de Swift naar Azië. Over de markt van de Ciaz wordt nog nagedacht. Wanneer het niet lukt met deze drie modellen aan de BoI-eis van 100.000 te voldoen, wordt een vierde model geïntroduceerd.

Op dit moment domineert Toyota de eco-wagenmarkt met 34,6 procent, gevolgd door Suzuki (16,3 pct), Nissan (16 pct), Mitsubishi (15,5 pct), Mazda (14.16 pct) en Honda (3,5 pct). Ik tel er zes en geen vijf, maar misschien valt één producent buiten de BoI-regels. Waaruit de zogeheten ‘privileges’ van de BoI bestaan, vermeldt het artikel niet. (Bron: Bangkok Post, 13 augustus)

Op de foto de Mazda 2 eco-wagen op de lopende band in Rayong.

FIDF loopt schuld sneller in

14 augustus – Niet 24 jaar maar 15 jaar duurt het, voordat het Financial Institutions Development Fund (FIDF), dat tijdens de financiële crisis van 1997 financiële instellingen uit de brand heeft geholpen, verlost is van zijn schuld van 998 miljard baht. Dat is te danken aan netto winsten, het vermogen van het fonds, de lage rente, dividenden van banken waarvan het FIDF aandeelhouder is plus de verplichte bijdrage van commerciële banken.

De twee belangrijkste bronnen zijn dividenden; het FIDF is de grootste aandeelhouder van de Krungthai Bank, een bank eigendom van de overheid en 100 procent eigenaar van Bangkok Commercial Asset Management (BAM). BAM is bezig de beurs op te gaan. Daarvan wordt een forse winst verwacht.

Het FIDF is een zelfstandige eenheid binnen de Bank of Thailand. Het is in 1985 ingesteld als een kanaal om financiële instellingen, die in de problemen komen, financieel te ondersteunen, en bedreigingen van de stabiliteit van het systeem van financiële instellingen op te vangen. Tijdens de financiële crisis van 1997 speelde het fonds een essentiële rol bij het overeind houden van financiële instellingen.

Naast deze noodhulp garandeert het fonds volledige terugbetaling aan crediteuren en debiteuren van financiële instellingen om het publieke vertrouwen en de financiële stabiliteit te handhaven. (Bron: Bangkok Post, 13 augustus)

Makeover voor GSB, gericht op jongeren

14 augustus – De 102 jaar oude Government Savings Bank (GSB) gaat zich een nieuw image aanmeten om meer generatie Y klanten te trekken. Als eerste wordt volgende maand een debetkaart gelanceerd met daarop figuren van de Cookie Run cartoon.

GSB personeel bij spaarpotDe bank kampt met een vergrijzend klantenbestand. Om haar topdrie positie te handhaven, is het nodig het klantenbestand uit te breiden. De target is om elk jaar 300.000 tot 700.000 nieuwe klanten te trekken in de leeftijd 15 tot 30 jaar, waardoor dit segment in twee jaar naar 2 miljoen spaarders groeit oftewel 10 procent van het totaal aantal rekeningen.

‘We willen geen marktaandeel van de commerciële banken stelen, maar we moeten onze klanten houden die ooit als kind klant waren. We hadden voor hen geen goede financiële producten toen ze opgroeiden’, zegt president Chatchai. ‘Wanneer het lukt elke klant gemiddeld 1 of 2 producten te laten afnemen (thans 1,3 producten) gaat de omzet uit de tarieven met 70 procent omhoog.’

De bank heeft nog meer pijlen op haar boog, zoals direct marketing gericht op elk marktsegment, merken voor niches en campagnes in Bangkok en in het land.

Eind juni bedroeg het vermogen van de GSB 2,3 biljoen baht. Het percentage NPL’s bedraagt 1,37 (non-performing loans). Als overheidsbank streeft de GSB niet naar winstmaximalisatie. De kosten zijn hoger dan die van commerciële banken. De netto winst bedraagt 20 miljard baht; banken van vergelijkbare omvang scoren 40 tot 50 miljard baht. (Bron: Bangkok Post, 13 augustus)

Op de foto loopt GSB personeel langs een levensgrote spaarpot.

Limerick van de dag
Er was eens een man uit Samoa
Die kreeg op zek’re dag een Soa
Hij kon ‘t weten
Maar was ‘t vergeten
Een jas voor zijn spermatozoa

Mededeling van de redactie

De voorpagina kan ik vandaag overslaan, want het openingsartikel gaat over Myanmar en deze rubriek heet niet Nieuws uit Myanmar. Verder een kleine berichtje uit Tokio, waar een boze cliënt de penis van een advocaat heeft afgeknipt en een bericht over premier Prayut die de blauwdruk voor hervormingen, opgesteld door de Nationale Hervormingsraad (NRC), in ontvangst nam. Wat hij zei was het gebruikelijke ge***, dus dat schrijf ik niet op. Maar ik mag dan snel klaar zijn met pagina 1, pagina 2 staat barstensvol nieuws, dus relaxen zit er voor mij nog niet in.

Bewoners: Herstel Klong Dan geen goed idee

14 augustus – De opdracht van premier Prayut aan de autoriteiten om te bezien of de afvalwaterzuiveringsinstallatie (WZI) Klong Dan opgelapt kan worden (zie Kort nieuws van gisteren) valt niet in goede aarde bij omwonenden. Dawan Chantarahassadi, actievoerder van het eerste uur, zegt dat zij en andere omwonden zich er met hand en tand tegen zullen verzetten omdat de WZI milieuvervuilend is.

‘Hier bevindt zich het meest vruchtbare mangrovebos in de Golf van Thailand en het grootste gebied voor het kweken van mosselen. Het project vernielt het maritieme ecologisch systeem en de inkomstenbron van de lokale bevolking.’

Dawan adviseert de premier de (door corruptie) geleden schade te verhalen op de degenen die hun zakken gevuld hebben. Ze denkt dat herstel kostbaar zal worden, vooral door de 125 km pijpleiding tussen Bangkok en Samut Prakan. [Al aangelegd of nog aan te leggen?]

De strijdbare vrouw pleit ervoor de bassins te gebruiken voor het kweken van vissen, waarvan de ecologie en de bewoners kunnen profiteren. Een WZI kan volgens haar beter worden aangelegd op industrieterrein Bang Pu (ook Samut Prakan), waar voldoende ruimte is.

De directeur van Ecological Alert and Recovery Thailand zegt dat het Pollution Control Department al heeft berekend dat herstel niet de investering waard is. Het zou vele miljarden kosten de gebouwen en (ondergrondse) pijpleiding te repareren. [Mijn suggestie: Maak er een anti-corruptie museum van.]

Zie verder Khlong Dan: Een smerige zaak rond afvalwater en het bericht Laatste (?) bedrijf in Klong Dan corruptieschandaal (7 augustus). (Zie pagina Corruptie 2)

Kort nieuws vrijdag 14 augustus

– Een bericht in de categorie ‘Boontje komt om zijn loontje’, maar dat lijkt deze keer niet op te gaan. Het parlement stemt vandaag over het voorstel 248 voormalige (Pheu Thai) parlementsleden met terugwerkende kracht af te zetten en een politieke ban van 5 jaar op te leggen. De krant verwacht dat de vendetta van de NACC schipbreuk zal leiden.

De NACC heeft de procedure aanhangig gemaakt omdat de 248 in 2013 voor wijziging van de Senaat waren en dat ligt gevoelig vanwege de keuze tussen een gekozen en benoemde Senaat. De NACC baseerde zich op een vonnis van het Constitutionele Hof dat de desbetreffende poging in strijd met de grondwet achtte. Zo, weet u dat ook weer, de rest van het bericht gaat op de details in.

– Weer zo’n lekkere rechtszaak die zich voortsleept omdat de in het ongelijk gestelde partij in beroep gaat. Het was allemaal tevergeefs. Ook de hoogste bestuursrechter heeft de klacht uit 2012 van 23 dorpelingen ongegrond verklaard dat de DNP hen het mes op de keel zet omdat ze illegaal bos in gebruik hadden genomen om er akkers aan te leggen.

De Supreme Administrative Court oordeelde gisteren dat het Hof van Beroep de hoogte van de compensatie moet bepalen, die de bewoners moeten ophoesten. Na de uitspraak brak een van de dorpelingen in huilen uit. De 53-jarige vrouw uit Trang is bang dat ze door de DNP van haar land wordt verjaagd. (Zie pagina Krakers op overheidsland)

– Wanneer oud-premier Thaksin zijn rang van politie luitenant-kolonel verliest, raakt hij ook zijn koninklijke onderscheidingen kwijt. Dat is wettelijk zo geregeld, zegt premier Prayut. De beslissing over de demotie van Thaksin ligt in handen van politiecommissaris Somyot. Het ministerie van Justitie en de Raad van State hebben al geadviseerd: Doen! Somyot is ervan beschuldigd dat hij de zaak eerder traineerde, maar dat ontkent hij. Sommige vreemde mogendheden zijn volgens de minister van Buitenlandse Zaken van mening dat de zaak politiek gemotiveerd is.

– Follow-up op de berichtgeving over de controversiële kolencentrale in Krabi. De premier heeft het ministerie van Energie de opdracht gegeven de bevolking in te peperen dat de elektriciteitsrekening omhoog gaat als gebruik wordt gemaakt van duurzame of alternatieve energiebronnen. Prayut noemt dat onvermijdelijk. Overstappen op palmolie verdubbelt de productieprijs, beweert hij. Fossiele brandstof is veel goedkoper.

Prayut is het niet eens met de kritiek dat Thailand’s energiebehoefte wordt overdreven. De calculatie dat 40 tot 50 procent meer nodig is dan thans wordt gebruikt is iets voor de lange termijn, zegt hij. Het lijkt veel, maar dat is het niet, aldus onze gewiekste rekenaar.

Chuvit Kamolvisit in 2003– De kleurrijke ex-massagesalon exploitant, tegenwoordig leider van zijn eigen partij Rak Thailand Chuvit [soms gespeld als Chuwit] Kamolvisit, liet in de nacht van 26 januari 2003 een terrein met bars en winkels platwalsen door 300 man. Dat leverde een schadepost van 100 miljoen baht op.

Daarover loopt nog steeds een rechtszaak. En die blijft nog wel even doorgaan, want de Bangkok Southern Criminal Court verdaagde gisteren een vonnis van het hooggerechtshof. Tot nu toe is één man de bak ingedraaid; natuurlijk niet Chuvit, maar wel diens advocaat. Hij kreeg in 2006 acht maanden gevangenisstraf. De zaak zit behoorlijk ingewikkeld in elkaar, dus daar laat ik het maar bij.

[De term massagesalon is een eufemisme voor bordeel, maar dat mag u niet hardop zeggen, want prostitutie is bij wet verboden in Thailand.]

Foto: Juli 2003, Chuvit verschijnt voor het eerst voor de rechtbank wegens de sloop.

– Weer een oproep, waarbij ik me altijd afvraag: Hep ’t nut? De National Human Rights Commission (NHRC) heeft de regering opgeroepen alle projecten te stoppen, die schadelijk zijn voor de gezondheid van bewoners, voor hun traditionele gemeenschap en het milieu.

De oproep volgt op een onderzoek naar 800 klachten, die de NHRC tussen 2009 en dit jaar heeft ontvangen. Ze betreffen conflicten over natuurlijke hulpbronnen en het vermeend kraken van land. Het is een hele waslijst met onbekende en bekende conflicten, zoals de diepzeehaven Pak Bara (Satun), een kolencentrale in Songkhla en een kalimijn in Udon Thani. Het staat allemaal opgesomd in een rapport dat naar de NCPO, de premier en overheidsdiensten gaat.

– Computerprogrammeur  Surapak (45) is gisteren door het hooggerechtshof vrijgesproken van majesteitsschennis. Hij heeft 14 maanden in voorlopige hechtenis gezeten en overweegt aangifte te doen tegen degenen die met computergegevens hebben geknoeid om hem te naaien.

Surapak was in november 2011 in staat van beschuldiging gesteld wegens vijf berichten op zijn Facebook-pagina. Het Gerecht van eerste aanleg vond het bewijsmateriaal in oktober 2012 al onvoldoende, maar de openbare aanklager ging in beroep. De rechter raffelde het vonnis gisteren af; het in detail voorlezen zou een herhaling opleveren van de gewraakte opmerkingen, zei hij. (Zie pagina Majesteitsschennis)

– De abt van Wat Kalayanamit kan hoog of laag springen, maar de sloop van gebouwen die hij in 2009 heeft laten bouwen, waarbij de originele, eeuwenoude bebouwing werd gesloopt, gaat door. Het Fine Arts Department (FAD) trekt zich niets aan van het beroep dat de abt op de premier heeft gedaan. De directeur-generaal van de FAD wijst erop dat de abt herhaalde malen is gewaarschuwd.

Eén paviljoen is al gesloopt, het Nikornbadin gebouw, ooit gebruikt voor crematieriten, gaat als volgende tegen de vlakte. Het is de bedoeling dat de originele bebouwing wordt gereconstrueerd.

In totaal staan sinds 1949 89 gebouwen en items op het tempelterrein op de monumentenlijst van het FAD. Reparatiewerkzaamheden en sloop dienen altijd door de dienst te worden goedgekeurd. De DG zegt dat al 22 gebouwen en items illegaal gesloopt zijn. [Dan moet het FAD hebben zitten slapen.]

– Huishoudelijk personeel dient opgenomen te worden in het Social Security Fund (SSF), vraagt een strategisch netwerk van informele werkers [?] aan de regering. Dat moet verplicht zijn; thans zijn werkgevers vrij zijn om hen al dan niet in te schrijven. Uit het SSF worden medische zorg en pensioenen betaald.

Thailand telt naar schatting 1 miljoen huishoudelijke werkers. Daarvan vallen 500 onder het SSF. Twee sub-commissies van het ministerie gaan zich in de vraag van het netwerk verdiepen; ze komen binnen zes maanden met een reactie. Die commissies zijn eerder gevormd om de organieke wetten op te stellen die voortvloeien uit de door het parlement goedgekeurde herziene Social Security Act. De organieke wetten zijn volgende maand klaar. Dus als je het mij vraagt vist het netwerk achter het net.

– De strijd tegen de mensenhandel lijkt onverminderd door te gaan. De provinciale rechtbank van Na Thawi heeft arrestatiebevelen voor 68 verdachten uitgevaardigd, waaronder ook verdachten die betrokken zijn geweest bij de smokkel van Rohingya vluchtelingen.

26 worden verdacht van mensenhandel en het witwassen van geld en 42, tegen wie eerder een arrestatiebevel wegens mensenhandel liep, nu ook wegens het witwassen van geld. In totaal bedraagt het aantal verdachten van mensenhandel in het Zuiden nu 187. Dat lijkt heel wat, maar of de top wordt aangepakt, is twijfelachtig. Tot nu toe is één hoge militair aangehouden, verder zijn het voornamelijk kleine visjes.

Alle zaken gaan behandeld worden door de nieuw gevormde rechtbankkamer voor mensenhandel, corruptie en drugszaken. Thailand hoopt daarmee een wit voetje te halen bij de internationale gemeenschap.

– In Samut Prakan zijn twee mannen gearresteerd, die betrokken waren bij de tewerkstelling van vier vrouwen uit Laos als sekswerkster in hun massagesalon in Bang Phli (Bangkok). De vier maken deel uit van een groep van tien in de leeftijd van 14 tot 22 jaar, die door een vrouw in Laos een baan als serveerster was voorgespiegeld. In plaats daarvan belandden ze in een huis [ik neem aan dat ook in dit geval de salon in Bang Phli wordt bedoeld]. De politie heeft hen tijdig kunnen ontzetten.

– Het ministerie van Onderwijs en de Federation of Private Colleges of Technology and Vocational Education of Thailand hebben een compromis bereikt over het toelaten van leerlingen met tatoeages en piercings. Hen wordt niet de toegang ontzegd, wat de federatie in eerste instantie wilde, maar ze moeten die dingen laten weghalen om toegelaten te worden. (Zie pagina Onderwijs)

– Thai Airways International (THAI) gaat weer vliegen op Frankfurt en Londen. Die twee routes waren op 1 mei geschrapt in het kader van de bezuinigingen bij de onder schulden gebukt gaande luchtvaartmaaatschappij. Plannen om de vluchten naar Los Angeles en Rome te schrappen, gaan even de koelkast in. De maatregelen worden verder niet toegelicht. En da’s toch vreemd want in het tweede kwartaal belandde THAI weer in de rode cijfers.

– De interlokale bustarieven gaan met 0,3 baht per kilometer omlaag, de veerdiensten op de Chao Phraya en het Saen Saep kanaal rekenen 1 baht minder. De verlaging op de rivier geldt alleen voor de expressboten, de heen-en-weer diensten blijven 3 baht rekenen. De verlagingen zijn te danken aan de lagere prijs van diesel. Ze gaan op 20 augustus in.


 

Kolencentrale Mae Moh (Lampang)

Thailand moet energiebronnen spreiden

13 augustus – Als het Thailand niet lukt zijn energiebronnen te spreiden en te veel op gas blijft vertrouwen, zal in 2036 40 miljoen ton LNG (liquefied natural gas) per jaar moeten worden geïmporteerd, het dubbele waarvan wordt uitgegaan in het Power Development Plan 2015. Dit zegt directeur-generaal Sarawut Kaewtathip van het Policy and Strategy Coordination Office van het minister van Energie.

In het plan wordt voor 2036 als doelstelling geformuleerd: 30 procent gas (thans 70 procent), kolen 25 procent (20 pct), duurzame energie 20 procent (8 pct) en de rest LNG. De hoeveelheid energie die uit buurlanden wordt betrokken, stijgt van de huidige 10 naar 20 procent om de afhankelijkheid van gas te verminderen. Wanneer Thailand op gas blijft leunen, vermindert de binnenlandse voorraad elk jaar met 11 procent.

Op energiegebied zijn twee zaken momenteel actueel: de bouw van een kolencentrale in Krabi en de exploratie naar olie en gas op 29 plaatsen in de Golf van Thailand en in het Noordoosten. Voor de stand van zaken zie het nieuws van de afgelopen dagen.  (Bron: Bangkok Post, 12 augustus)

Op de foto de kolencentrale Mae Moh, die het Noorden van elektriciteit voorziet.

Suphan Buri Tableau met in was uitgesneden figuren

Toerisme: Regering rekent zich rijk

13 augustus – De regering verwacht dat dit jaar de target van 28,8 miljoen toeristen met 1 tot 2 miljoen wordt overschreden. Ze meent dat de zwakkere baht meer buitenlandse toeristen naar Thailand zal trekken. De lange nationale vakantie begin oktober in China en het herstel van de Amerikaanse economie zorgen verder voor een extra instroom, zegt regeringswoordvoerder Sansern.

In de eerste zeven maanden van dit jaar trokken 17,5 miljoen buitenlandse toeristen naar Thailand. Juli was goed voor 2.641.998 toeristen, 49,37 procent meer op jaarbasis. De meesten kwamen uit China en Maleisië.

Sansern riep Thai op binnenlandse uitstapjes te maken en te profiteren van de belastingvrijstelling voor hoteluitgaven en pakketreizen tot 15.000 baht. Landelijke en plaatselijke regeringsdiensten vroeg hij seminars en veldtrips te organiseren ter stimulering van het binnenlands toerisme en de economie.

Op de foto een optocht in Suphan Buri ter gelegenheid van de vastentijd, een festiviteit die altijd veel toeristen trekt.

Limerick van de dag
Nieuw voorstel van de B-A-A-C
Wat moet ik daar in hemelsnaam mee?
Voor tien bomen dertig baht [baat]
Je werkt je uit de naad
En wat koop je ervoor in ’t café?

Zie het bericht van 12 augustus Tree Bank: BAAC steunt herbebossing

Thailand legt fietspad van 184 km aan

13 augustus – Da’s zeker een vermelding waard in het Guiness Book of World Records. Thailand gaat de komende drie jaar het langste fietspad van Azië aanleggen: een pad van 184,8 kilometer van Pathum Thani via Ayutthaya, Ang Thong en Sing Buri naar Chai Nat.

Life in the bike laneSoithip Traisuth, de hoogste ambtenaar op het ministerie van Transport, bevestigde gisteren dat de regering het ministerie heeft gevraagd het pad te construeren. Het wegdek wordt waarschijnlijk gemaakt van asfalt, gemengd met rubber.

Soithip zegt dat het pad een eerbetoon is aan de koning die dit jaar 88 jaar wordt. Het is een onderdeel van het regeringsprogramma ‘Return Happiness to Thais’ en dient het voor de hand liggende doel fietsen te stimuleren – want dat bevordert de gezondheid – en ‘een liefde voor lichaamsbeweging te cultiveren’.

Het project bevordert het toerisme in de vijf provincies waar het pad doorheen loopt. Hotspots die fietsers tegenkomen, zijn het Bang Pa-in paleis, Wat Pananchoeng en Wat Phra Si Sanphet in Ayutthaya en twee bekende tempels in Sing Buri.

Het Department of Rural Roads is momenteel bezig met een routeverkenning. De aanleg begint volgend jaar. In 2017 moet het pad, dat een breedte van 3 meter krijgt, klaar zijn.

De aanlegkosten bedragen 1,5 miljard baht. Elke 5 tot 20 kilometer krijgt een rustplaats voor fietsers en elke 15 tot 20 kilometer een rustplaats voor automobilisten [?].

Voor het hele land bestaan plannen voor 3.000 kilometer fietspad. Het ministerie van Toerisme en Sport moet daar de fondsen voor werven.

Bangkok Post vandaag: Mager en inside nieuws

13 augustus – De voorpagina van Bangkok Post biedt vandaag weinig nieuws dat voor mijn Nederlandse en Belgische lezers interessant is en of het alle lezers van de krant interesseert, waag ik te betwijfelen. Openingsartikel: Critics take aim at crisis committee, zo’n heerlijk onderwerp waar eindeloos over gebakkeleid kan worden.

Gaat over het voorstel van de grondwetcommissie om een nationale commissie reform and reconciliation strategy te vormen met de hoofden van de drie strijdmachtonderdelen en het hoofd van de politie. De commissie krijgt de bevoegdheid bij politieke crises in te grijpen, dat wil zeggen de taken van regering en parlement over te nemen. Nou, u snapt het al: dat biedt de kans voor een legitieme coup.

Criticus Thaworn, bobo van de ontbonden PDRC, de protestbeweging tegen de regering Yingluck: ‘Het helpt geen enkele crisis en de belangen van de bevolking worden nog steeds genegeerd.’ Meer weten? Lees het artikel hier. (Zie pagina Grondwetwijziging)

Opvolging legercommandant
Een tweede bericht, alleen interessant voor de insiders, gaat over de opvolging van legercommandant Udomdej. Die zwaait eind september af. Een bron bij Defensie heeft al uit de boot geklapt. Hij wordt opgevolgd door adjunct-legercommandant Thirachai (links op de foto). Zijn rivaal, de jongste broer van premier Prayut (rechts), wordt permanent secretaris van het ministerie van Defensie, de hoogste ambtelijke functie op een ministerie. Tirachai is voorgedragen door Udomdej.

Thirachai Nakwanich (l) Preecha Chan-o-chaDit alles op gezag van een bron, want de minister van Defensie houdt zijn kaken stijf op elkaar. De eindbeslissing ligt bij een commissie; volgens de minister kan zelfs de premier daar geen verandering in aanbrengen.

Het bericht is geschreven door Wassana Nanuam, verslaggeefster militaire zaken bij Bangkok Post, een verslaggeefster die altijd goed op de hoogte is van wat er zich bij de strijdkrachten afspeelt. Of ze alles opschrijft wat ze ingefluisterd krijgt, weet ik niet.

Gezinsliefde als medicijn
Pagina 2 is een goede tweede met nieuws dat ik normaal zou overslaan, maar ja: het aanbod is mager en Nieuws uit Thailand moet vol. Zoals een oud-collega van me placht te zeggen: do-re-mi-fa-sol, weer een krantje vol.

Twee derde van de pagina bestaat uit foto’s, die iets met moederdag te maken hebben, en het artikel gaat over de verderfelijke gewoonte van gokken. Drie organisaties die actie tegen gokken voeren, roepen de bevolking op om de gezinsbanden aan te halen, want ‘liefde en zorg kan hen redden in de gokval verstrikt te raken’. Dat zeiden ze op een seminar, getiteld ‘A mother’s feeling: When gambling destroys a family’.

Een van de panelleden, een alleenstaande moeder van 43, vertelde tien jaar verslaafd te zijn geweest aan gokken. Samen met haar buren gokte ze op de twee laatste cijfers van de aandelenbeurs. Ze gokten tweemaal per dag; alleen niet in het weekend want dan is de beurs gesloten. De vrouw vertelde dat ze het graag deed tot ze besefte grote hoeveelheden geld te verliezen, waardoor ze schulden maakte.

Geld leende ze, onder protest van haar zoon, bij een geldwoekeraar. En die zoon was haar redding toen hij geld nodig had voor school en haar smeekte met gokken te stoppen. ‘Hij vertelde me dat zijn geluk op de eerste plaats moest komen en niet mijn gokken. […] De reden dat ik gestopt ben is omdat ik heel veel van mijn zoon houd.’

[Dit verhaal doet mij denken aan krachtdadige bekeringen bij sommige religieuze bewegingen. Mensen die van de ene op de andere dag Jezus in hun armen sluiten.]

Kort nieuws donderdag 13 augustus

– De financiële wereld heeft een tweede schok te verduren gekregen: China heeft gisteren de yuan opnieuw gedevalueerd, wat het vermoeden wekt dat ’s werelds tweede grootste economie er slechter aan toe is dan investeerders denken.

Dinsdag devalueerde de yuan met 1,86 procent tegenover de dollar, gisteren ging er nog eens een procent bij. De People’s Bank of China probeert de gemoederen tot rust te brengen: ze zegt dat dit niet het begin is van een duurzame depreciatie. Als gevolg van de tweede devaluatie gingen aandelenkoersen over de hele wereld naar beneden, terwijl regeringsobligaties ‘rose with gold’ [ervan profiteerden?]. Lees verder Yuan’s fall hits global markets (de link wordt later aangepast, want verwijst naar een eerder artikel).

– De moederdagkaarten lagen verspreid over de grond na een tragisch ongeluk dinsdag waarbij negen leerlingen [leeftijden ontbreken] om het leven zijn gekomen. De leerlingen, twaalf in totaal, zaten in de laadbak van een pickup truck die in Tak Bai (Narathiwat) van de weg af raakte en tegen een boom botste. Door de klap werden de slachtoffers in verschillende richtingen weg geslingerd. De bestuurder en drie leerlingen stierven ter plaatse, zeven overleden later in het ziekenhuis.

De wagen was door de ouders gehuurd om de kinderen van twee scholen op te halen en voor moederdag (12 augustus) naar huis te brengen. De politie weet niet of de bestuurder in slaap is gevallen of dat er sprake is van een mechanisch defect.

Krimi– Weer een nieuwe ontwikkeling in de zaak Chuwong, de miljardair-aannemer die in juni bij een eenzijdig verkeersongeluk om het leven kwam. De Krimi wordt steeds spannender. Nu heeft de politie een link gevonden tussen de verdachte aandelentransacties, waarvan twee vrouwen profiteerden, en de bestuurder van de auto waarin Chuwong om het leven kwam.

Het mobiele telefoonnummer dat Chuwong gebruikte voor aandelenhandel op zijn rekening bij effectenmakelaar RHB OSK, staat op naam van een bedrijf dat eigendom is van een connectie van de bestuurder. Wow!

Eerder meldde ik al dat geknoeid lijkt te zijn met transferdocumenten. Dat heeft de politie ontdekt door de documenten door een X-ray scan te halen. Het ongeluk – of was het moord? – is nog door meer vraagtekens omgeven, maar die heb ik in vorige berichten al genoemd: onder andere de aard van de verwondingen van Chuwong en het feit dat hij tegen zijn gewoonte in geen veiligheidsgordel droeg. Ik heb nog geen details over het ongeluk gelezen. Hoe heeft het kunnen gebeuren: daar wil ik meer van weten. Misschien wordt dat de ontknoping van de Krimi.

– Hij ligt er sinds 2003 al werkeloos bij: de afvalwaterzuiveringsinstallatie Klong Dan in Samut Prakan. Symbool van een van de grootste corruptieschandalen en nog steeds is geen litertje afvalwater gezuiverd.

Premier Prayut vindt het zonde – en gelijk heeft hij (deze keer). Hij heeft de autoriteiten gevraagd na te gaan of de installatie opgelapt kan worden. Het ding heeft tenslotte 20 miljard baht gekost en daar komt ook nog eens een bedrag van negen miljard baht bij dat het Pollution Control Department als schadevergoeding aan het bouwconsortium moet betalen. Dat heeft de hoogste bestuursrechter in november besloten. Het consortium was wel zo vriendelijk om af te zien van de geëiste rente en dat scheelt weer mooi 2 miljard baht.

Zie verder Khlong Dan: Een smerige zaak rond afvalwater en het bericht Laatste (?) bedrijf in Klong Dan corruptieschandaal (7 augustus). (Zie pagina Corruptie 2)

– Oud-premier Thaksin, in 2008 bij verstek veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf wegens machtsmisbruik, is waarschijnlijk de eerste oud-politieman die zijn rang verliest. De 636 politieofficieren die hun insigne al kwijt zijn, waren allemaal in actieve dienst.

Nadat het ministerie van Justitie dinsdag akkoord ging met de demotie, ligt de zaak nu weer bij de Royal Thai Police (RTP). De verdere procedure moet nog bekeken worden, zegt politiewoordvoerder Prawut, tevens assistent van de commissaris. Hij gaat de zaak bespreken met de afdeling personeelszaken van de politie.

Het hoofd PZ en RTP adviseur Chaiya brengen vervolgens advies uit aan de politiecommandant, die eerder de indruk wekte niet zijn vingers te willen branden aan de heikele kwestie. Sluitstuk van de procedure is koninklijke goedkeuring.

De zoon van Thaksin heeft de regering opgeroepen de zaak snel af te handelen. Op Facebook schrijft hij: ‘Als het afnemen van de rang het land verbetert, doe het!’

– Of het hervormingen zijn, zoals de naam van de Nationale Hervormingsraad (NRC) suggereert, weet ik niet, maar het zijn in ieder geval wel wijzigingen bij de politie. Dinsdag kregen ze de goedkeuring van de NRC. Volgens de NRC maken ze een eind aan de politieke bemoeienis met het korps. Het gaat om vijf wijzigingen, die betrekking hebben op de Police Commission. De details laat ik onvermeld.


 

Wisselkoersen na devaluatie

Financiële wereld geschokt door devaluatie yuan

12 augustus – De financiële wereld is in rep en roer nadat China gisteren onverwacht besloot de yuan met 1,86 procent te devalueren. Het is de grootste verlaging sinds de munt in 1994 officieel devalueerde. De maatregel volgde op tegenvallende cijfers over de export. In juli kromp die voor de vijfde achtereenvolgende maand met 8,3 procent door een zwakkere vraag uit Europa, de VS en Japan.

Ripple effectAls gevolg van China’s actie verloor de baht 0,79 procent, minder dan de andere Aziatische munten. De Singapore dollar duikelde 1,31 procent, Zuid-Korea’s won 1,36 procent, de Taiwanese dollar 1,27 procent en de Australische dollar 1,13 procent. Ten opzichte van de dollar daalde de waarde van de baht van 35,09 baht naar 35,38.

Krisada Chinavicharana, directeur-generaal van het Fiscal Policy Office, verwacht dat de goedkopere yuan een voordeel zal blijken voor landen, die van de export afhankelijk zijn, inclusief Thailand, doordat de Chinese export een stimulans krijgt en de vraag naar grondstoffen toeneemt.

China is Thailand’s belangrijkste exportbestemming. In de eerste helft van dit jaar exporteerde Thailand voor 1,06 biljoen baht naar China, oftewel 14,8 procent van de totale exportwaarde. Vorig jaar exporteerde het land 2,06 biljoen baht (14 procent).

De Thaise beurs verloor 11,81 punten of 0,83 procent en sloot op 1.408,32 punten bij een bescheiden omzet van 33,9 miljard baht.

Ik laat het maar hierbij, want ik heb 1 jaar economie gehad op de middelbare school, dus weet er nauwelijks iets van. Bovendien spreken economen elkaar vaak tegen. In bijgaand staatje een overzicht van het effect van de devaluatie op de andere Aziatische valuta.

Tree Bank: BAAC steunt herbebossing

12 augustus – De Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives (BAAC) hoopt binnen een jaar 3 miljard baht bij elkaar te harken ter financiering van haar Tree Bank. Op dat fonds kunnen bij de BAAC geregistreerde boeren een beroep doen voor het planten en onderhoud van bomen. Ze krijgen drie baht per jaar per boom. De bomen kunnen ook als onderpand voor leningen bij de bank worden gebruikt.

De bank heeft beursgenoteerde en grote bedrijven alsmede overheidsbedrijven met zogeheten corporate social responsibility projecten op het gebied van bosbouw benaderd met het verzoek tenminste 10 miljoen baht  in het fonds te storten. Ze krijgen een rente van 1,55 procent; 0,25 procent gaat naar de bomenbank.

De donoren kunnen laten weten waar ze willen dat de bomen worden geplant. De vorderingen kunnen ze via Google Earth volgen. Wanneer het fonds is volgestort, beschikt de BAAC over 7,5 miljoen baht voor de bomenbank.

De Tree Bank bestaat sinds 2009, 5.624 woongemeenschappen nemen eraan deel. Er zijn al negen miljoen bomen geregistreerd. [De krant stuurt me weer eens het bos in. Begrijp ik het goed dat de 3 baht per boom een nieuwe ontwikkeling is?] (Bron: Bangkok Post, 11 augustus)

Rijstbedrijf in Ayutthaya

Langzaam slinkt de rijstvoorraad

12 augustus – Van de door de regering Yingluck opgebouwde rijstvoorraad is nog 14,3 miljoen ton over. Daarvan is 1,29 miljoen ton verrot, 4,6 miljoen ton is van lage kwaliteit en 8 miljoen ton is Grade P, een mix van Grade A en B.

De regering heeft zich voorgenomen de voorraad binnen twee jaar weg te werken. Dit jaar wil ze 10 miljoen ton verkopen, maar dat lijkt niet haalbaar. In de eerste helft van het jaar is 4,457 miljoen ton verscheept. Nigeria was de grootste importeur.

Thailand en China sloten in december vorig jaar een Memorandum of Understanding voor de levering van 2 miljoen ton. In september wordt het contract getekend voor de eerste miljoen ton, voornamelijk 5 procent witte rijst en Hom Mali (jasmijnrijst). Aan Chinese zijde tekent de China National Cereals, Oils and Foodstuffs Corporation, het grote staatsbedrijf dat verantwoordelijk is voor rijstimporten, zodat er sprake is van een transparante deal. Over het tweede miljoen ton moet nog onderhandeld worden.

De deal met China staat los van een eerdere deal van 1 miljoen ton die door de regering Yingluck is beklonken. Daarvan is al 600.000 ton geleverd. (Bron: Bangkok Post, 11 augustus) (Zie pagina Rijst 3)

FTI verlaagt weer autoverkoop prognose

12 augustus – De Federation of Thai Industries (FTI) verwacht dat dit jaar op de binnenlandse markt 800.000 voertuigen worden verkocht, 50.000 minder dan ze vorige maand voorspelde en 100.000 minder dan de eerste prognose.

Een woordvoerder geeft als verklaring – hoe vaak heb ik dat al niet gehoord – de lager dan verwachte begrotingsuitgaven van de regering. Van de begroting 2015 is de eerste zes maanden pas 40 procent uitgegeven. [Het begrotingsjaar loopt van 1 oktober tot 30 september.] Ook de strengere regels voor huurkoop leningen hebben een dempende werking op de autoverkopen.

De banken hebben de touwtjes aangetrokken omdat na het subsidieprogramma van de regering Yingluck voor de aankoop van een eerste auto de huishoudschulden fors zijn toegenomen. Thans wordt 30 tot 50 procent van de financieringsaanvragen afgewezen tegen 10 procent normaal.

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn 369.004 auto’s verkocht, 16,3 procent minder op jaarbasis. Ook in de afgelopen drie jaar liep de verkoop terug, vorig jaar met 33,7 procent. (Bron: Bangkok Post, 11 augustus)

Fietsers langs een veld met zonnebloemen

Stimulans voor agrarisch toerisme

12 augustus – ’t Is een nieuwe term voor me: agrarisch toerisme. Het ministerie van Lanbouw wil het samen met de collega’s van Toerisme en Sport gaan bevorderen. Als eerste wordt een proef gehouden in Klong Mahasawat (Nakhon Pathom), Pak Phanang (Nakhon Si Thammarat), Khao Kho (Phetchabun) en Ban Khok Muang (Buriram).

Beide ministeries hopen dat het toerisme de komende drie jaar tot een inkomensverhoging van 10 procent en een kwaliteitsverbetering leidt. Volgend jaar worden nog eens negen locaties toegevoegd.

Volgens minister Pitipong (Landbouw) bestaat 40 procent van het inkomen van boeren uit aanvullend werk zoals de verkoop van landbouwproducten of gemeenschaps producten [?]. Om de target van 10 procent inkomensstijging te halen, dienen de bewoners voorgelicht te worden over toerisme en dienstverlening. Elke locatie moet zich positioneren met een of twee unieke producten.

Landbouw heeft nog andere projecten met Toerisme, zegt de minister, zoals business-to-agriculture verkopen, waardoor boeren in contact kunnen komen met hoteliers om hen direct hun producten te verkopen. Een project waar ik al eens over heb geschreven, zijn de zogeheten homestay bestemmingen, waar toeristen bij bewoners overnachten. Landbouw wil de kwaliteit ervan verbeteren.

Hoe de agrarische toeristen benaderd worden, vermeldt het bericht slechts vaag: de Tourism Authority of Thailand helpt de nieuwe bestemmingen te promoten. Doelgroep zijn zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen. (Bron: Bangkok Post, 11 augustus)

Op de foto passeren fietsers een veld met zonnebloemen op de 5 kilometer lange fietsroute in Singha Park in Muang (Chiang Rai). (Foto Peerawat Jariyasombat )

Exploratie naar olie en gas kan beginnen

12 augustus – Het laatste bericht dateert al weer van 26 april: de zoektocht naar olie en gas op 29 plaatsen in het Noordoosten en de Golf van Thailand. Was een tijdje in het nieuws omdat NGO’s meenden dat de overheid de energiebronnen aan het bedrijfsleven verkwanselde. Ze eisten een andere verdeelsleutel voor de winst.

Volgende maand worden de vergunningen verleend. De investeerders kunnen kiezen uit het bestaande en bekritiseerde concessiesysteem of het nieuwe winstdelingscontract, waarvan de overheid meer profiteert. Blijkbaar zijn de NGO’s daar tevreden mee, want het bericht rept niet over oppositie. Of laat de krant weer eens een steek vallen?

‘Experts’ pleiten voor kolen en kernenergie

12 augustus – De krant noemt ze in de kop ‘experts’, maar ik noem ze lobbyisten. Academici van de faculteit Engineering van Chulalongkorn universiteit vinden dat Thailand meer kolen- en kernenergiecentrales moet bouwen om de energiebehoefte en -zekerheid veilig te stellen, daar de toekomstige aardgasleverantie onzeker is.

Dat zeiden ze gisteren op een persconferentie. Ik zou zeggen: heren, spijker uw kennis eens bij op het gebied van zonne-energie en biomassa. Leeft u nog in de vorige eeuw?

De persconferentie was een reactie op de discussie over de bouw van een kolencentrale en de aanleg van een haven in Krabi. Na protesten is een driepartijen panel gevormd dat de pro’s en contra’s gaat afwegen.

Pinyo Meechumna van Chula’s afdeling Mining and Petroleum Engineering wijst erop dat van het huidige aardgasgebruik 70 procent in het land wordt geproduceerd en de rest komt uit het buitenland. Als deze situatie blijft bestaan, is de voorraad in de Golf van Thailand binnen acht jaar uitgeput. Hij pleitte voor kolen en kernenergie, want zonder riskeert Thailand stroomuitval, wat niet alleen schadelijk is voor de economie maar ook voor ’s lands betrouwbaarheid.

Pinyo ziet geen heil in duurzame energie, want ‘We zijn een ontwikkelingsland en kunnen niet zoveel duurzame energie gebruiken als ontwikkelde landen. We hebben beperkingen. Vanwege onze beperkingen kunnen we de beste technologie voor kolencentrales gebruiken om de gevolgen voor het milieu te beperken.’

Een andere pief betoogde dat geavanceerde technologie korte metten maakt met de vervuilende bijproducten van kolencentrales, zoals giftige gassen en zware metalen. Investeerders dienen zich voor te bereiden op de hoge kosten van deze technologie, zei hij.

Limerick van de dag
Een simpele ziel uit Zaandam
Kwam naar Khon Kaen voor zijn madam
Hij leed aan straatvrees
Wat, zei ze, bewees
Dat Thailand hem heel slecht bekwam
(Auteurs: Gerrie Agterhuis en Dick van der Lugt)

Kort nieuws woensdag 12 augustus

– De kogel is door de kerk. Oud-premier Thaksin verliest zijn rang van [politie] luitenant-kolonel. Dat heeft de minister van Justitie gisteren bekend gemaakt na een vergadering met vertegenwoordigers van de Royal Thai Police en de Raad van State.

thaksin (2)De beslissing is gebaseerd op het gegeven dat Thaksin voortvluchtig is [hij is in 2008 veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf], en dat is een van de zeven criteria die vereist zijn om een politieofficier diens rang te ontnemen. Volgens de Raad van State gelden die criteria niet alleen voor officieren in actieve dienst, maar ook voor gepensioneerde.

Overigens is Thaksin niet de enige, want 636 politieofficieren hebben hetzelfde lot ondergaan, aldus de minister. ‘We hebben geen uitzondering gemaakt voor Thaksin.’

– Het is al vaak gezegd, zal wel vaak herhaald worden [zonder dat het enig effect heeft, vrees ik]: de regering dient het wetsartikel over majesteitsschennis in overeenstemming te brengen met internationale mensenrechtenregels.

Het huidige artikel 112 van de strafwet is ‘vaag en breed’, aldus woordvoerder Ravina Shamdasani namens de VN Hoge Commissaris voor de Mensenrechten in Geneve. ‘We zijn geschokt door de buiten proportionele straffen die de afgelopen maanden zijn uitgedeeld’, waarmee ze doelt op drie recente straffen van 25, 28 en 30 jaar voor commentaren op Facebook. ‘Dat zijn de strengste straffen sinds 2006, toen we begonnen zijn gevallen van individuen te registreren, die veroordeeld zijn omdat ze gebruik maakten van het recht op vrijheid van meningsuiting.’

De VN-organisatie heeft ook kritiek op de toename van strenge straffen, uitgedeeld door de krijgsraad, zoals onlangs 5 jaar voor een man die een portret van de koning had vernield. Volgens zijn advocaat hebben artsen vastgesteld dat hij psychotisch is. Het zint de VN ook niet dat waarnemers niet worden toegelaten en dat in veel gevallen beroep niet mogelijk is.

Weerwoord van de minister van Justitie: Artikel 112 verbiedt belediging van de monarchie, omdat die niet in de positie verkeert de kritiek te pareren. (Zie pagina Majesteitsschennis)

– Dat is geen geringe waarschuwing: het leven van getuigen of betrokkenen bij de aandelentransacties in de zaak Chuwong is in gevaar. Politiecommandant Somyot adviseert hen zich voor hun eigen veiligheid bij de politie te melden. Iedereen die betrokken is bij de fraude, waarvoor de politie inmiddels voldoende bewijs heeft gevonden, kan zich maar beter overgeven en gebruik maken van getuigenbescherming. De politie verwacht dat volgende week arrestatiebevelen worden uitgevaardigd.

In een notendop: In juni kwam miljardair-aannemer Chuwong bij een eenzijdig verkeersongeluk om het leven. Kort voor zijn dood ontvingen twee vrouwen aandelen ter waarde van 300 miljoen baht: een effectenmakelaar en een voormalige golfcaddie. De auto, waarin Chuwong de dood vond, werd bestuurd door voormalig staatssecretaris van Handel Banyin. Hij raakte licht gewond. De familie vermoedt dat op de aandelentransfer documenten de handtekeningen zijn vervalst. De familie zet ook vraagtekens achter de autopsie. Het rapport vinden ze onvolledig.

– Omdat de prijs van diesel is gezakt, heeft het ministerie van Transport vervoermaatschappij Transport Co opdracht gegeven de tarieven met 2 tot 3 satang per kilometer te verlagen. De verlaging geldt voor de bussen, minibusjes en andere voertuigen, die op diesel rijden. Het ministerie heeft nog geen besluit genomen over de tarieven van het gemeentelijk vervoersbedrijf van  Bangkok (BMTA) omdat niet alle bussen op diesel rijden, maar sommige op aardgas.

De Land Transport Association of Thailand doet ook een duit in het zakje: het verlaagt de vrachttarieven met 5 procent per kilometer. De Association of Inter-Provincial Bus Operators staat niet ongenegen tegenover tariefsverlaging. Morgen praat het Marine Department met de exploitanten van de veerdiensten op de Chao Phraya en het Saen Saeb kanaal over verlaging.

– Voormalig DSI-hoofd Tarit Pengdith [invloedrijke man onder de regeringen Abhisit en Yingluck] heeft twee jaar gevangenisstraf gekregen wegens een ambtsmisdrijf. Hij ging in 2012 in de fout bij de overplaatsing van de directeur van het DSI-bureau Intellectueel eigendom. Voorlopig zit Tarit nog niet achter de tralies, want hij is op een borgtochtsom van 200.000 baht vrijgelaten. Dus dat wordt beroep na beroep.

– Vijftig vissers uit een dorp in Chachoengsao maken zich zorgen over hun toekomst nu vanaf morgen illegale netten zijn verboden. Maar zo’n net hebben ze nodig om kril (koey) te vangen waarvan garnalenpasta (kapi) wordt gemaakt. Volgens een visser vissen ze uitsluitend tijdens het geschikte [?] seizoen in kreken en kanalen. Het garnaaltje kan alleen gevangen worden met het verboden falling net.

Vissers in Pattani loven de regering voor het verbod op de i-ngo (two-sided collapsible trap). Sinds twee jaar vangen ze bijna niets meer, nadat trawlers met zo’n net waren uitgerust. Jonge visjes raken erin verstrikt voordat ze volwassen worden, waardoor uitroeiing dreigt.

Voor alle berichten over de perikelen in de visserij zie de pagina De vis wordt duur betaald.

– De regering moet zich niet halsoverkop aansluiten bij het Trans-Pacific Partnership, een vrijhandelsovereenkomst waar de VS en Amerikaanse bedrijven zich sterk voor maken, waarschuwt onder andere de Independent Consumer Protection Organisation. Volgens voorzitter Jiraporn zou de regering zich kunnen laten verleiden omdat ze hunkert naar internationale erkenning. Regeringen in het verleden hebben daardoor overeenkomsten getekend die nadelig voor Thailand zijn en dat mag niet weer gebeuren.

Premier Prayut, die vrijdag Amerikaanse bedrijfsvertegenwoordigers ontving, heeft gezegd ‘non-committal’ te zijn over het pleidooi van Amerikaanse investeerders om zich aan te sluiten. Eerst maar eens alle voor- en nadelen afwegen. De Biothai Foundation vreest dat er achter de schermen stevig gelobbyed wordt. Het hele gedoe draait om patenten, onder andere op geneesmiddelen en GMO-zaden, en intellectuele eigendomsrechten (denk aan namaakartikelen).

Zie verder het bericht Prayut gereserveerd over deelname TPP van 8 augustus.

– Nummer 69 op de lijst van meest gezochte (huur)moordenaars is maandag in Chachoengsao aangehouden, waar hij in een ijzerwarenwinkel werkte. Tegen hem liepen vier arrestatiebevelen wegens illegaal vuurwapenbezit en gewapende overval waarbij dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Hij wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de moord op de jongere broer van een Thai Rak Thai parlementslid.

– Hoe kan het dat de maatschappij in het tweede kwartaal zo slecht heeft gedraaid ondanks het gemaakte verbeterplan, wil de raad van bestuur van Thai Airways International (THAI) weten. In het eerste kwartaal ging het daarentegen zo goed met een winst van 4,5 miljard baht, terwijl in het tweede kwartaal het aantal boekingen met slechts 2 procent steeg, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar [wat een rampjaar was].

Maandag besloot de RvB de verliesgevende vlucht Bangkok-Rome nog niet te schrappen. De aartsbisschop van Bangkok heeft gevraagd de vlucht te handhaven zodat gelovigen in 2016 het Jubilee of Mercy in het Vaticaan kunnen bijwonen. THAI vliegt viermaal per week op Rome.

– Het ‘integrity pact’ (IP) wordt opgenomen in de nieuwe Public Procurement Act. Het IP is een begin dit jaar gemaakte afspraak tussen overheidsdienten en bedrijven over de aanbestedingsprocedure bij overheidsopdrachten, bedoeld om corruptie te voorkomen. Zo mogen derden het proces van nabij in de gaten houden. Bij vijf projecten wordt het al toegepast, onder andere de aanschaf van op aardgas rijdende bussen en de aanleg van de Blue Line. (Zie pagina Corruptie 2)

– Een voormalig gemeenteraadslid van Paen (Pattani) is gisterochtend doodgeschoten. Dat gebeurde op de bekende manier door de duopassagier van een passerende motorfietser. Gewapende mannen namen elders drie familieleden onder vuur, die op twee motorfietsen op weg naar huis waren. Eén werd gedood, twee gewond en een aanvaller werd door de mannen die van de jacht terugkwamen, dood geschoten.

– In Mae Rim is langs de kant van de weg het met kogels doorzeefde lichaam gevonden van een 25 tot 30-jarige man. De politie vermoedt dat het slachtoffer en zijn belager geprobeerd hadden een ruzie te beslechten, maar dat was dus mislukt.


 

Bedrijfsleven: ’t Is krimp wat de klok slaat

11 augustus – De productiecapaciteit van 46 industrieën is gezakt naar 55 procent en bij het midden- en kleinbedrijf zelfs naar 48 procent in het eerste halfjaar. Betalingen voor overwerk daalden met 21,1 procent. Dit blijkt uit een peiling van de Employers’ Confederation of Thai Trade and Industry (EconThai).

De oorzaak kan geen verrassing zijn: er komen minder orders binnen van buitenlandse importeurs. En omdat werknemers aan het eind van de maand minder in hun loonzakje vinden, is de al zwakke koopkracht verder verzwakt, constateert EconThai.

‘Er komen geen nieuwe orders uit buitenlandse markten en de binnenlandse economie is nog steeds slaperig’, zegt EconThai’s vice-president Tanit Sorat. ‘Om te overleven moeten bedrijven hun productiecapaciteit inkrimpen en de kosten beheersen.’

Tanit zegt dat de verwachtingen voor de omzet het eerste halfjaar zijn gedaald met 7,22 procent. De federatie voorspelt dat de Thaise economie zwak blijft omdat er geen positieve signalen zijn die wijzen op groei van de export of binnenlandse vraag. Ze verwacht dat de export dit jaar met 2 procent krimpt. (Bron: Bangkok Post, 10 augustus)

Limerick van de dag
In Thaise soaps wordt veel gevochten
Het zijn naargeestige wangedrochten
Met kijvende vrouwen
En mannen die snauwen
‘t Is opium voor gesjochten

Shit, ben mijn motorfiets kwijt

Arrestatie motorrijders op de Vibhavadi Rangsit Road11 augustus – Boetes van 500 tot 3.000 baht [volgens de krant 1.000 tot 5.000] en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden: daar valt nog mee te leven, maar je motorfiets kwijt raken, is pijnlijk vooral omdat die nog niet afbetaald is en elke maand wel een termijn voldaan moet worden.

De motorfietsers die zondag werden aangehouden op de Vibhavadi Rangsit weg wegens onveilig verkeersgedrag, hebben weinig lol beleefd aan de ‘charity ride’ die ze wilden maken naar Nakhon Nayok om geld in te zamelen voor de aids-tempel in Lop Buri. Maandag veroordeelde de districtsrechtbank van Phra Nakhon 71 van de 158 aangehouden jongeren. Zij kwamen er nog genadig vanaf, alhoewel de afbetaling…. Tja.

Zie verder het bericht Liefdadigheidsrit in de kiem gesmoord van 10 augustus.

‘LKY had Thaise verdeeldheid beëindigd’

11 augustus – Als de sterke man van Singapore Thailand had geleid, zouden Thais lang geleden gestopt zijn elkaar te bevechten. Premier Prayut wond er gisteren geen doekjes om na een bezoek van amper 24 uur aan de stadsstaat, die haar 50-jarig bestaan vierde: hij bewondert wijlen Lee Kuan Yew (LKY), die Singapore van 1959 tot 1990 met ijzeren vuist regeerde. ‘Singapore heeft er 50 jaar over gedaan om één natie te worden en een van ’s werelds sterkste economieën ondanks een raciale mix van Chinezen, Maleisiërs en Indiërs’, zei hij.

Prayut toonde zich ook onder de indruk van de demonstratie die een team stuntvliegers met F-16’s gaf tijdens de festiviteiten. Hij prees Singapore een sterke strijdmacht te hebben opgebouwd met moderne wapensystemen. ‘Wapens hebben tot doel het land veilig te houden. Wapens zijn niet bedoeld voor de oorlog, maar om samenwerking te creëren.’

De krant onderstreept de militaire kracht van Singapore door cijfers over defensieuitgaven van het Stockholm International Peace Research Institute te citeren, gerelateerd aan bruto binnenlands product en hoofd van de bevolking. Singapore besteedt er een fractie minder aan dan de VS. Thailand’s militaire uitgaven stegen in 1997, het jaar van de financiële crisis, naar 102 miljard baht, zakten naar 75,7 miljard baht in 2000 en piekten in 2014 naar 186 miljard baht. Zie bijgaand staatje.

Burgergroep vraagt vonnis tegen junta

11 augustus – Ik ben blij geen rechter te zijn in Thailand, want de zaken die ze krijgen te behandelen, grenzen soms aan mierenneukerij. Of zijn bij voorbaat kansloos, dus nemen kostbare tijd in beslag, die de rechtbanken beter kunnen gebruiken want ze zijn zwaar overbelast.

Resistant Citizen GroupDe Resistant Citizen Group bijvoorbeeld stapte op 22 mei dit jaar, precies een jaar na de militaire coup, naar de rechtbank met een zaak tegen de coupplegers (foto). De coup zou in strijd zijn met artikel 113 van de Strafwet. De Criminal Court verwierp de zaak, het Hof van Beroep waar de groep vervolgens aan de bel trok, niet. Dus heeft het Hof de junta gevraagd een verklaring ter verdediging in te leveren. Binnen twee weken.

Een voormalig Pheu Thai-parlementslid heeft de bestuursrechter aan het werk gezet met zijn verzoek het verbod van de junta op reizen naar het buitenland van 155 personen ongeldig te verklaren. Dat verbod, zegt de PT-er, is ‘politiek gemotiveerd en discriminerend’. Ook hier een rechtsgang met een hoger beroep.

Wanneer stapt een Thai eens naar de rechter met de vraag een verbod op droogte en overstromingen uit te vaardigen?

Demotie Thaksin stuit op horden

11 augustus – Schijnt een nogal gevoelige zaak te zijn: oud-premier Thaksin diens rang van luitenant-kolonel afnemen. Een politiepanel heeft zich over de demotie gebogen, moest tweemaal haar huiswerk overmaken van de politiecommissaris en nu heeft premier Prayut het ministerie van Justitie gevraagd na te gaan of het juridisch allemaal in de haak is.

‘Ik kies niet partij voor Thaksin’, pareert Prayut bij voorbaat de te verwachten kritiek. ‘Ik moet over deze zaak spreken omdat we moeten kijken wat de obstakels zijn. Sommigen menen dat zo’n stap alleen kan gelden voor huidige politieke gezagsdragers.’ Gevraagd of hij bang is dat het afnemen van Thaksin’s rang een nieuwe golf van politieke spanningen kan ontketenen, antwoordde hij daar niet bang voor te zijn. [Wat kan hij anders zeggen?]

De zaak kwam aan het rollen nadat Thaksin in mei in Seoel in een interview beweerde dat de coup was gesteund door de Privy Council, een adviesorgaan van de koning. Tja, dan moet je op je woorden passen in dit land, waar strenge straffen staan op majesteitsschennis, want daar komt het bijna op neer.

Kolencentrale Krabi: MER wacht op panel

11 augustus – De milieu- en gezondheidseffectrapportage (EHIA, in Nederland: MER) voor de omstreden kolencentrale in Krabi wordt pas beoordeeld door het Office of Natural Resources and Environmental Policy and Planning (Onep), wanneer het gevormde driepartijen panel tot een conclusie is gekomen. Dit heeft waarnemend Onep secretaris-generaal Raweewan bekend gemaakt.

Het panel, gevormd na een protestdemonstratie bij het Government House (met twee demonstranten die in hongerstaking waren gegaan), bestaat uit vertegenwoordigers van het ministerie van Energie, het lokale bedrijfsleven en burgergroepen. Volgens de tegenstanders zijn kolencentrale en diepzeehaven dodelijk voor het milieu, de visserij en het toerisme. Ze bepleiten het gebruik van duurzame energie (zie het bericht van 7 augustus: Biomassa verslaat kolen).

Het ministerie van Energie en het landelijk elektriciteitsbedrijf Egat zijn een sterk voorstander van de bouw van de centrale die vanwege de toenemende vraag garant moet staan voor een ongestoorde elektriciteitslevering.

Raweewan zegt dat Onep nog veel vragen heeft over de claim van Egat dat gebruik wordt gemaakt van een ‘schone’ technologie. ‘Een zero-waste technologie voor kolencentrales bestaat niet’, zegt ze. ‘De vraag is: is Egat bereid de hoge kosten te dragen voor het voorkomen van problemen met milieuverontreiniging. Zijn die werkelijk de investering waard?’

Raweewan adviseert Egat alle opties open te houden en de voorstellen van de bewoners over de ontwikkeling van alternatieve energie serieus te nemen.’

Kort nieuws dinsdag 11 augustus

– Ademhaling en bloeddruk van koning Bhumibol zijn weer normaal, meldt het Royal Household Bureau in zijn veertiende communiqué over de gezondheidstoestand van de 87-jarige monarch. Eind mei was de koning vanuit Hua Hin teruggekeerd naar het Siriraj ziekenhuis, waar een verhoogd niveau hersen- en ruggenmergvloeistof werd geconstateerd. De koning had verhoging, slijm, een snelle ademhaling en verhoogde bloeddruk, vermoedelijk als gevolg van een longontsteking. Hij werd aan de beademing gelegd, kreeg medicatie en de vloeistof is geleidelijk afgetapt.

– Lijkt me een open deur, maar in Thailand gelden nu eenmaal andere criteria bij de benoeming van hoge ambtenaren. [Ik noem het netwerk waar men deel van uitmaakt.] De volgende politiecommissaris wordt geselecteerd op basis van zijn prestaties, gedrag en senioriteit, zegt premier Prayut. Voor de opvolging komen drie adjunct-commissarissen in aanmerking.

Andere criteria die volgens de premier een rol spelen zijn de relatie tussen de kandidaten en hun ondergeschikten en het respect dat zij in het korps genieten. Ook hun bijdrage aan het land want dat heeft stabiliteit en eenheid nodig. Het aantal dienstjaren in de huidige functie is irrelevant. Het bericht vermeldt niet wanneer het politiehoofd met pensioen gaat. Ik meen eind september.

– De laatste ontwikkelingen in de zaak Chuwong, de miljardair-aannemer die in juni omkwam bij een eenzijdig verkeersongeluk. De politie heeft huiszoeking in zijn kantoor gedaan en computers meegenomen. Ze wil weten of Chuwong wel op de hoogte was van de verdachte aandelentransacties waarvan twee vrouwen, die zeggen zijn maîtresse zijn geweest, kort voor zijn dood profiteerden.

De familie vraagt om een nieuwe autopsie. Ze zegt dat de doodsoorzaak niet wordt genoemd in het autopsierapport. Ook worden niet alle verwondingen vermeld, zoals blauwe ogen. En waarom wordt niet ingegaan op de oorzaak van zijn gebroken ribbenkast? Ik schreef het eerder: alle elementen voor een spannende Krimi zijn aanwezig.

– Thailand moet dringend iets doen aan de 700.000 soi dogs (zwerfhonden), want die vormen een gevaar voor de volksgezondheid, stelt het Department of Livestock Development.

Hond in asielVolgens de laatste telling in 2014 telt Thailand 8,5 miljoen honden, waarvan 700.000 op straat zwerven; 340.000 zijn wijfjes en die kunnen wel tien pups per jaar baren, zodat de populatie in 1 jaar kan toenemen met 3,4 miljoen dieren.

De dienst zegt dat 90 procent van de dieren, die gevonden zijn, rabies (hondsdolheid) heeft en 60 procent van hen zijn zwerfhonden. [Van dit rekensommetje snap ik niets.] De dienst noemt het huidige beleid van sterilisatie, opnemen in asiels en mensen aan te moedigen een hond te adopteren, niet toereikend.

– Waarschuwing vooraf: Niet in verwarring raken want er zijn drie plannen voor een promenade langs de Chao Phraya. Dit bericht gaat over de Landmark of Thailand, een promenade van 14 kilometer aan beide zijden van de rivier tussen de Rama VII en Pin Klao brug. Academici vinden dat bewoners te weinig worden betrokken bij de ontwikkeling. De exploitant van de Chao Phraya River Cruise is teugen, want de promenade ontneemt het zicht op bezienswaardigheden. Dat zeiden ze tijdens een recent seminar van de Thammasat universiteit. Thammasat gaat nog meer forums over het project organiseren.

– Vijf overheidsdiensten hebben gisteren een Memorandum of Understanding gesloten over bestrijding van de mensenhandel. Ze beloven zaken voor de rechter te brengen, de bescherming van getuigen en slachtoffers te coördineren en ze gaan een database opzetten met namen van verdachten. Zoals eerder gemeld ging gisteren een nieuwe rechtbankkamer open  voor mensenhandel, drugs en corruptie. De krant schreef eerder: drie kamers [zie Kort nieuws van maandag].

– Noord-Korea verwelkomt Thaise investeerders en Thailand wil een brug zijn tussen het kluizenaarsland en de rest van de wereld. Aldus minister Tanasak (Buitenlandse Zaken) die gisteren zijn Noord-Koreaanse counterpart ontving. Wat ze verder besproken, geloof ik allemaal wel.
De rijstschuld die Korea aan Thailand heeft, kwam niet ter sprake; dat gebeurt later in de wandelgangen. De zaak van de in 1978 verdwenen Thai heeft de aandacht van de Noord-Koreaanse autoriteiten. Vandaag is de Noord-Koreaanse minister vertrokken naar Brunei.

Thailand overweegt in Pyongyang een ambassade te openen, maar de minister heeft geen tijdstip genoemd. Vijf van de tien Aseanlanden hebben een diplomatieke missie in de Noord-Koreaanse hoofstad.

– De grondwetcommissie (CDC) is eruit. De Thai Health Organisation, tv-zender Thai PBS en het National Sports Development Fund blijven gefinancierd worden uit een toeslag op de accijns op sigaretten en alcohol. Alle andere doeluitkeringen die buiten de begroting om worden verleend, zijn verleden tijd (met uitzondering van bijdragen aan politieke partijen en lokale bestuursdiensten). Die dienen binnen de begroting te worden gebracht. (Zie pagina Grondwetwijziging)


 

Chusit: Rembrandt als grote voorbeeld

Portretschilder Chusit Wijarnjoragij (42) zou je de Thaise Rembrandt kunnen noemen. Hij maakte zich de schildertechniek van de grote meester uit ons land eigen. Teruggekeerd uit de VS werkt hij nu aan een portret van koningin Sirikit als jonge vrouw. Laagje voor laagje wordt het opgebouwd. http://www.dickvanderlugt.nl/?p=44941

Limerick van de dag
Zeven Thais vorsten op een rij
Maar Rama IX is er niet bij
Veertien meter  hoog
Voor wie het volk boog
Gegoten in brons dus roestvrij

Zie het artikel Lofzang in brons op zeven Thaise koningen

 

Arrestatie motorrijders op de Vibhavadi Rangsit Road

Liefdadigheidsrit in de kiem gesmoord

10 augustus – Het had een ‘charity trip’ moeten worden naar de Wak Takhrai waterval in Nakhon Nayok om geld in te zamelen voor de tempel Phra Phutthabhat Namphu in Lop Buri, waar Aids patiënten worden verpleegd. Maar de politie stak er een stokje voor. Ze onderschepte op twee plaatsen 850 motorrijders en duopassagiers en hield er 411 aan.

De jongeren, de meesten uit Nonthaburi – ze noemen zich Thurian Non Kan Yao (long stem Nontahaburi durian) – verzamelden zich gisterochtend vroeg op de Vibhavadi Rangsit weg en bij een benzinestation in Saraburi tot schrik van automobilisten. Op beide plaatsen greep de politie in, die op zoek was naar straatracers, een euvel waaraan premier Prayut met harde hand een eind wil maken.

De tocht naar Nakhon Nayok had de tweede liefdadigheidsrit moeten worden. Eerder dit jaar reden ze naar het strand van Bang Saen om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal. Die rit leverde 50.000 baht op, een bedrag dat werd overgedragen aan Channel 3 TV, dat de hulpacties coördineerde.

Maar de politie kende geen genade.  Sommige rijders zouden hun motorfiets hebben opgevoerd voor straatraces en sommigen reden onveilig. Assistent-politiecommandant Prawut zegt dat jongeren ouder dan 18 jaar strafrechtelijk vervolgd gaan worden. Opgevoerde motorfietsen worden in beslag genomen.

[Als je het mij vraagt, had de politie er beter aan gedaan de colonne te begeleiden. De politie, de meest corrupte overheidsdienst in Thailand, kan wel enige goodwill gebruiken.]

Gouverneur Sukhumbhand wacht 2 moeilijke jaren

10 augustus – Doorhalen wat niet verlangd wordt: 1 Het nieuwsaanbod was mager dit weekend; 2 De redactie van Bangkok Post had geen zin om te werken. Ik leg die keuze voor omdat de krant vandaag opent met een Special Report, een analyse van de positie van Bangkok’s gouverneur Sukhumbhand die nog twee jaar te gaan heeft. Zo’n verhaal heeft weinig actualiteitswaarde en kan op willekeurig elke dag geplaats worden.

Sukhumbhand Patibatra inspecteert anti-overstromingsvoorzieningenVerslaggevers Supoj en Manop schrijven dat Sukhumbhand twee moeilijk jaren tegemoet gaat, tenzij hij zich openstelt en zijn supporters vertelt wat hij gedaan heeft. Ze constateren dat hij zich, sinds hij in 2013 werd herkozen, weinig in het openbaar vertoont. Een verandering ten goede zien ze niet want hij heeft nu minder assistenten en ambtenaren om hem te helpen de brug naar de stadsbevolking te slaan.

Zijn speech in maart wekte irritatie. Toen de straten blank stonden na een stortbui, zei hij dat de bewoners maar op een berg moesten gaan wonen als ze niet van overstromingen hielden. Zelfs zijn partijgenoot Abhisit, leider van de Democraten, kapittelde hem.

Sukhumbhand stond vorig jaar zes maanden op non-actief omdat het Hof van Beroep onderzoek deed naar zijn vermeende schending van de Kieswet in 2013. Een andere zaak, maar die loopt tegen de gemeente, betreft de aanschaf van brandweerwagens in 2004, waarvoor te veel betaald is. [Lees: Er zijn steekpenningen betaald.] De details laat ik maar even achterwege. Wie de zaak gevolgd heeft, weet waarover het gaat.

Volgens een bron hebben enkele getrouwen van Sukhumbhand ontslag genomen wegens interne strubbelingen, en volgende maand gaan enkele topambtenaren met pensioen, waaronder de gemeentesecretaris, het hoofd van de dienst Drainage and Sewerage en het hoofd van de dienst City Law Enforcement, twee diensten die de gouverneur hielpen bij de overstromingen en het verwijderen van straatverkopers.

Een verdere handicap is dat de NCPO (junta) gemeente- en districtraadsverkiezingen heeft geblokkeerd. Die raadsleden kunnen helpen om de kloof tussen het gemeentehuis en de bevolking te verkleinen.

Op de debetkant van Sukhumbhand’s conduitestaat staan de installatie van 26.000 bewakingscamera’s, 13.000 straatlantarens en de opening van twee ‘districtskantoren’ in warenhuizen om de aangifte van geboortes en huwelijken te vergemakkelijken. Waardering is er ook voor het vrijmaken van de trottoirs (Goed werk, zegt Abhisit), de aanleg van een megagrote riooltunnel onder het Bang Sue kanaal en vergroting van het groene gebied in de stad.

Sirindhorn Dental Museum

Kort nieuws maandag 10 augustus

– De faculteit Tandheelkunde van de Mahidol universiteit is uitgebreid met een museum: het Sirindhorn Dental Museum, dat het eerste en grootste tandheelkundig museum in Azië zou zijn. En dat geloven we dan maar; een beetje chauvinisme kan geen kwaad. Het museum, dat 620 vierkante meter meet, wil met name kinderen duidelijk maken wat het belang is van een goede gebitsverzorging. ‘We willen dat Thais een gezonde smile hebben in ons Land of Smiles’, zegt tweede faculteitsdeken Phira Sithiamnuai.

Het museum geeft in vijf thema’s én interactief onder andere een beeld van de geschiedenis van de tandheelkunde in China, India en Thailand en de faculteit. Een hoogtepunt voor bezoekers is ongetwijfeld een levensgroot model van het gebit dat laat zien hoe bacteriën de tanden aantasten. Personeel is aanwezig om met levensgrote tandenborstels te demonstreren hoe geborsteld moet worden.

Thailand telt 11.607 tandartsen (1:5.533 inwoners). In de meeste ontwikkelde landen is de verhouding 1:2000. Vooral in afgelegen gebieden ontberen Thais tandzorg. De meeste diensten zijn geconcentreerd in Bangkok. In de hoofdstad is de verhouding 1:1.039, veertien keer zo hoog als in het Noordoosten.

Het museum is gevestigd in het HRH Princess Maha Chakri Sirindhorn 50th Birthday Anniversary Celebration Building [kan het nog langer?] in Phayathai. De toegang is gratis. Geopend ma-zat, 9.30-16.30 uur.

– De Thaise luchtvaart krijgt het wel te verduren. Een onvoldoende van twee controlerende instanties*  voor het Thai Civil Aviation Department en nu willen enkele buitenlandse luchtvaartdiensten inspecties uitvoeren bij Thai Airways International. Indonesië komt deze maand poolshoogte nemen. De namen van de andere diensten zijn nog niet bekend gemaakt.

Het European Aviation Safety Agency (EASA) komt in november inspecteren. THAI-president Charamporn denkt niet dat vluchten naar Europa gevaar lopen. Overzeese vluchten worden trouwens al vaker gecontroleerd op de plaats van bestemming.

Een bron in de luchtvaartindustrie verdenkt Indonesië ervan dat het wil laten zien hoe betrouwbaar zijn luchtvaartregels zijn. [Ik meen dat het land eerder op de zwarte lijst van de ICAO heeft gestaan.] Volgens dit artikel heeft ook Indonesië na de rode kaart van de ICAO zich aangesloten bij Japan, Zuid-Korea en China, die uitbreiding van luchtvaartverkeer vanuit Thailand hebben verboden, maar dat heb ik niet eerder gelezen.

Zie voor alle berichten over de luchtvaartperikelen de pagina Luchtvaartdienst onder vuur.

* International Civil Aviation Organisation van de VN (ICAO) en de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA).

– Het aantal deelnemers wordt niet vermeld door de krant, wel de winnaar. Natchanon Meewan liep de jaarlijkse Bangkok Post International Mini Marathon 2015 gisteren in 37:14 minuten. Start en finish waren bij CentralWorld.

– De financiering van de Thai Health Foundation, Thai PBS en het National Sports Development Fund pruttelt nog even na in de publiciteit. Eerder blunderde de grondwetcommissie (CDC) door te veronderstellen dat ze gefinancierd worden uit de accijns op tabak en alcohol. Maar ze worden gefinancierd uit een toeslag op de accijns en daar heeft de overheid geen greep op.

Althans momenteel, want CDC-lid Charas pleitte er tijdens een seminar [wanneer?] voor om aan deze wijze van financieren een eind te maken. Die organisaties zouden betaald moeten worden uit de begroting, zodat de overheid er wel invloed op kan uitoefenen. En daar zijn tegenstanders niet enthousiast over want de organisaties moeten dan naar de pijpen van politici dansen.

Charas wees erop dat eigenlijk alleen ThaiHealth recht heeft op betaling uit de toeslag omdat ze aan gezondheidsvoorlichting doet. De werkzaamheden van de andere twee hebben volgens hem geen directe relatie met de bron. Een n.m.m. gewrongen redenering want sport is gezond [zolang je elkaar niet verrot trapt op het voetbalveld] en ThaiPBS is heel goed in voorlichtingsprogramma’s.

Felicitaties voor Lee Hsieng Loong– Premier Prayut en een delegatie van ambtenaren zijn gisterochtend naar Singapore afgereisd om de festiviteiten bij te wonen ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de National Day van Singapore. Ze worden vanavond weer terug verwacht op Don Mueang.

Thailand was een van de eerste landen die in 1965 de onafhankelijkheid van Singapore erkende. De diplomatieke betrekkingen dateren uit hetzelfde jaar. Van de Asean-landen is Singapore de grootste investeerder in Thailand en tweede handelspartner.

Op de foto neemt premier Lee Hsieng Loong de felicitaties in ontvangst van premier Prayut.

– De Criminal Court opent drie nieuwe kamers om zaken op het gebied van mensenhandel, corruptie en drugs snel te kunnen behandelen. De openingsceremonie begint vandaag om 9 uur. Thailand is er alles aan gelegen om met name de mensenhandel effectiever te bestrijden, zodat het in het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport kan promoveren van de Tier-3 status (onvoldoende) naar de Tier-2 status (er wordt aan gewerkt).

– Gokken is schadelijk voor de fysieke en geestelijke gezondheid, zegt directeur Teerarat van de Kids Radio and Media Association. Het veroorzaakt veel problemen en daarom moet op staatsloten een waarschuwing komen tegen gokverslaving. Volgens Teerarat raken steeds meer kinderen betrokken bij illegale loterij-activiteiten [?]. Ze kunnen verslaafd raken als ze regelmatig gokken, waarschuwt ze.

– In de rubriek Crime Track besteedt de krant aandacht aan de recente arrestatie van drie studenten informatica die zich schuldig maakten aan het stelen van wachtwoorden en bankgegevens van klanten, waardoor ze banktegoeden konden overschrijven. Kern van het verhaal: E-bank theft a piece of cake for hackers. En dat komt door de onbetrouwbare veiligheidsmaatregelen bij e-bankieren.

’t Is een nogal technisch verhaal over hun werkwijze, dat reden tot bezorgdheid moet geven over elektronische geldtransacties. ‘Alle partijen [banken, klanten en derden] moeten de handen ineen slaan om een veel beter beveiligingssysteem te bouwen als we werkelijk het probleem van de cyber crime willen aanpakken’, benadrukt Somphon Daengdi, adjunct-hoofd van de Technological Crime Suppression Division.

– Taxichauffeurs die illegaal parkeren op de Vibhavadi Rangsit weg voor luchthaven Don Mueang gaan beboet worden, want ze hinderen de doorstroming van het verkeer. De taxi’s staan er om passagiers op te pikken die geen zin hebben om op de luchthaven in een lange rij op een taxi te wachten. Dan maar een stukje sjouwen met koffers, zullen ze denken.

De verkeerspolitie meldt verder 187 mototaxibestuurders te hebben betrapt die verschillende wetten overtraden. 126 gebruikten ongeregistreerde motorfietsen, 47 droegen geen hesje of helm, 7 hadden geen correcte kentekenplaat, 5 hadden de voertuigenbelasting niet betaald en 2 konden geen rijbewijs laten zien.


 

Dawei masterplan

Eerste fase Dawei van start

9 augustus – Na een langdurige en moeizame start lijkt er nu eindelijk schot te komen in de ontwikkeling van Dawei, het megagrote industrieterrein in Myanmar, een gezamenlijk project van Thailand en Myanmar.

Aannemingsbedrijf Italian-Thai Development Plc (ITD) heeft een overeenkomst gesloten met de regering van Myanmar over de ontwikkeling van de eerste fase. Van de International Finance Corporation en de wereldbank heeft ITD een lening van US$ 1,7 miljard gekregen. ITD is in gesprek met de Bangkok Bank en Siam Commercial Bank over aanvullende financiering.

In de eerste fase hoopt ITD 16.000 rai aan ontwikkelde grond te kunnen verkopen. Het eerste perceel van 700 rai gaat volgend jaar in de verkoop. Het beschikt over faciliteiten als een energiecentrale, afvalverwerking en logistiek. In 2017 volgt een tweede perceel van 3.000 rai.

To match story MYANMAR-DAWEI/In de eerste fase van Dawei  wordt geprobeerd investeringen aan te trekken op het gebied van de elektronica, kleding en banden. Daarna volgt de auto-onderdelen sector, die een aantrekkende werking heeft op toeleveranciers. President Premchai van ITD rekent ook op de komst van een grote Japanse autofabrikant.

De totstandkoming van Dawei heeft lange tijd stil gelegen omdat investeerders niet stonden te trappelen er geld in te steken zonder garanties van de overheden van beide landen. Het masterplan voorziet in de aanleg van een industrieterrein van 132 vierkante kilometer, een diepzeehaven, een vierbaansweg naar de Thaise grens, waterleverantie en -bewerking, en energiecentrales.

In de eerste fase wordt een gasgestookte energiecentrale gebouwd, die gezelschap krijgt van een kolencentrale wanneer Dawei volledig is ontwikkeld. PTT Plc en Shell hebben belangstelling voor de bouw van een petrochemische fabriek en olieraffinaderij. De komende weken hoopt ITD spijkers met koppen te kunnen slaan met beide bedrijven. (Bron: Bangkok Post, 8 augustus)

Of de bewoners van Dawei zo gelukkig zijn met de plannen, vermeldt het artikel niet. Ik hoop daar ooit nog iets over tegen te komen. Op de foto links de aanleg van de werkhaven, op de foto onder bewoners die er niet al te gelukkig uitzien. Foto boven het masterplan.

Dawei, de slachtoffers

TBank streng op slechte leningen

9 augustus – De Thanachart Bank (TBank), de bank met de grootste portefeuille aan autofinancieringen (360 miljard baht), gaat de touwtjes aantrekken bij haar insolvente klanten. De bank wil haar dekkingspercentage, dat de eerste helft van het jaar is gestegen van 90,6 naar 106 procent, volgend jaar naar 130 procent optrekken, evenveel als het industriegemiddelde.

Eind juni bedroegen de NPL’s (non-performing loans) 20,4 miljard baht oftewel 2,76 procent van het totaal aan uitstaande leningen. Het bruto percentage NPL’s stond op 3,6 procent. De target is om dat terug te brengen naar minder dan 3 procent. De bank wil dit bereiken door schuldsanering, het afstoten van slecht vermogen en prudent management.

Sinds eind 2014 is het aantal autofinancieringen met 5 procent gedaald. De bank verwacht aan het eind van het jaar op een vermindering met 2 tot 3 procent uit te komen waardoor het totaal aan uitstaande financieringen 340 tot 350 miljard baht bedraagt. De helft van alle leningen verstrekt door de bank, bestaat uit autofinancieringen. (Bron: Bangkok Post, 8 augustus)

Limerick van de dag
Er was eens een man uit Le Cannet
Die ging elke avond vroeg naar bed
Maar in Thais gebied
Lukt het hem niet
Omdat de klok uren is verzet

SPCG: Assemblage zonnepanelen verhuist

9 augustus – Het beursgenoteerde SPCG Plc, Thailand’s grootste operator van zonne-energie, verplaatst zijn assemblage van zonnepanelen van Nonthaburi naar Nakhon Ratchasima om meer ruimte voor uitbreiding te hebben. Het bestemmingsplan van Nonthaburi biedt die niet. De totale capaciteit stijgt van 280 MW nu naar 500 MW in 2017. De eerste productielijn, goed voor 100 MW, komt begin 2016 in bedrijf.

Voorzitter en directeur Wandee ziet nog volop mogelijkheden voor zonne-energie ook nu de olieprijs scherp daalt. Veel regeringen in de regio zijn bezorgd over de kooldioxide-uitstoot, dus zonne-energie is een goede trend.

Ook in het buitenland is SPCG actief. Het bedrijf vormt een joint venture met drie bedrijven in Japan om er drie zonne-energie sites te ontwikkelen met een gecombineerde capaciteit van 130 MW. Op de Filipijnen wordt gestreefd naar samenwerking met bedrijven om het proces van het verkrijgen van een vergunning te vergemakkelijken. Ook in Myanmar is een joint venture gevormd om een zonne-energie installatie in Mandalay te ontwikkelen. SPCG verwacht dat de omzet dit jaar met 15 procent stijgt naar 5 miljard baht. (Bron: Bangkok Post, 8 augustus)

Vergrijzend Thailand

Thailand vergrijst

9 augustus – Thailand is het derde land ter wereld met de snelst verouderende bevoking, aldus HelpAge International, een netwerk van organisaties die zich inzetten voor de rechten van ouderen. Die situatie biedt zowel mogelijkheden als uitdagingen. Hoe meer mensen ouder worden, des te meer mensen kunnen helpen met werk, binnenlandse eisen of gemeenschapsdiensten in verschillende vormen. Maar er zijn ook uitdagingen: de zorg voor ouderen en een toenemende last voor het werkend deel van de bevolking.

Dit ter inleiding van enkele cijfers over de vergijzing, ontleend aan de glossy bijlage Coming of Age, verschenen ter gelegenheid van het 69-jarig bestaan van Bangkok Post.

 • Thailand telt 65 miljoen inwoners: 32 miljoen mannen en 33 miljoen vrouwen.
 • 9,4 miljoen is ouder dan 60 jaar, 6,8 miljoen ouder dan 65 jaar.
 • In 1990 was 7,36 procent van de bevolking ouder dan 60, in 2030 zal dat 25,12 procent zijn. In 2040 zijn 20 miljoen Thai ouder dan 60 (32 procent).
 • De levensverwachting bedroeg in 1970 57 jaar, in 1990 70 jaar en in 2010 73.
 • Het aantal kinderloze gezinnen is gestegen van 12 procent in 2000 naar 15 procent in 2012.
 • Het aantal alleenstaande vrouwen (20-34 jaar) bedroeg in 1970 22 procent en in 2000 33 procent.

China ontstemd over toelating Falun Gong

9 augustus – ‘Cultus van het kwaad’ wordt de beweging in China genoemd. Ze is verboden, zou een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid en de volgelingen staan bloot aan schending van de mensenrechten [?]. Maar elders, ook in landen die zaken doen met China, is de beweging toegestaan en sinds vorige week eveneens in Thailand, China’s slippendrager.

En dat bevalt de Chinezen niet. Woensdag spraken ambassademedewerkers een hartig woordje met vice-premier Prawit (nationale veiligheid), maar wat ze zeiden vermeldt het bericht niet. Wel dat Prawit hen verzekerde dat de registratie van de vereniging Falun Gong Studies in Thailand nauwkeurig bekeken zal worden.

Dinsdag boekten de volgelingen na een juridische strijd van 10 jaar een succesje. De hoogste bestuursrechter veegde het besluit van het ministerie van Binnenlandse Zaken om de vereniging niet te registreren, bevestigd door de Central Administrative Court, van tafel. En daar is een van de plaintiffs, Paitoon Suriyawongpaison, die Falun Gong al 17 jaar praktiseert, zeer blij mee. De vereniging kan nu ‘spirituele hulp aan Thaise mensen verlenen’.

Falun Gong werd in 1992 in China geïntroduceerd in de hoofdstad van de noordoostelijke provincie Jilin. De beweging groeide als kool, wat voor de Chinese autoriteiten aanleiding was om haar na zeven jaar te gaan vervolgen. De oprichter ging noodgedwongen in de VS in ballingschap.

Falun Gong biedt alternatieve gezondheidszorg en mentale zorg aan mensen middels oefeningen en meditatie. De drie belangrijkste leerstellingen zijn waarachtigheid, compassie en tolerantie. In Thailand praktiseren minder dan honderd mensen openlijk Falun Gong als gevolg van de propaganda tegen de beweging, zegt een volgeling.

Kort nieuws zondag 9 augustus

–  Sinds de coup (22 mei 2014) zijn 51 personen veroordeeld wegens majesteitsschennis. De laatste twee kregen vrijdag zware gevangenisstraffen: 28 en 30 jaar. Een regeringswoordvoerder verdedigt de straffen als ‘deel van de algemene druk om de wet correct toe te passen’. ‘We doen niets nieuws. Maar de vorige regering heeft nagelaten naleving van de wet af te dwingen.’ (Zie pagina Majesteitsschennis)

– De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken is gisteren in Bangkok gearriveerd voor een staatsbezoek ter gelegenheid van 40 jaar diplomatieke relaties tussen de twee landen. Het is voor het eerst in 10 jaar dat een topdiplomaat uit Noord-Korea een bezoek aan Thailand brengt. Op het programma van Ri Suyong staan bezoeken aan enkele koninklijke projecten en landbouwlocaties.

Er moeten tijdens het bezoek wel twee vuiltjes worden weggewerkt: de schuld van Noord-Korea voor de aankoop van rijst en de verdwijning van een Thai, die in 1978 in Macau door Noord-Korea ontvoerd zou zijn.

– De lang vertraagde erfwet wordt op 1 januari van kracht. Erfgenamen dienen vanaf dan 5 tot 10 procent belasting te betalen over de waarde van een erfenis. Voor giften, die momenteel niet belast worden, geldt een tarief van 5 procent. De begunstigden dienen binnen 150 dagen aangifte te doen.

Belast worden huizen en grond, banktegoeden, aandelen en obligaties, voertuigen en ander vermogen dat later in koninklijke besluiten wordt aangegeven.

De wet heeft heel wat voeten in de aarde gehad met name op het punt van de drempel. De minister van Financiën had die op 50 miljoen baht willen stellen. Hij verzette zich tegen een hogere drempel omdat de baten dan zo goed als nihil zouden zijn. De voorstanders van een hogere drempel wezen erop dat veel mensen die over onvoldoende contant geld beschikken maar wel land bezitten, in de problemen zouden komen. De drempel ligt nu op 100 miljoen baht. Daarboven betalen familieleden 5 procent en anderen 10 procent.

– Er zijn ‘veel meer’ ambtenaren van de Belastingdienst betrokken bij het BTW-schandaal dat de overheid in 2012 en 2013 4,3 miljard baht aan gederfde inkomsten heeft gekost. Dit blijkt uit onderzoek van de National Anti-Corruption Commission (NACC).

Even kort: De verdachten richtten nep exportbedrijven op en leverden vervalste facturen in op basis waarvan ze BTW konden terugvorderen, zogenaamd geheven op geïmporteerde goederen die na bewerking geëxporteerd werden.

Een van de corrupte belastingmensen is een voormalig directeur-generaal. Van hem werd in juni goud ter waarde van 179 miljoen baht in beslag genomen. Hij is in mei geschorst. De NACC heeft een jaar de tijd om na te gaan of het goud legaal is verkregen. Een sub-commissie van de NACC doet nog onderzoek naar de ‘ongebruikelijke rijkdom’ van de man, die geschat wordt op 600 miljoen baht.

Volgens het ministerie van Financiën zijn 30 rechtspersonen betrokken bij de oplichting. Verschillende personen traden op als aandeelhouder of directeur van de nepbedrijven, van wie sommigen kantoren hadden bestaande uit lege kamers. (Zie pagina Corruptie 2)

– Een voormalige aalmoezenier van de Royal Thai Police heeft bij de bestuursrechter een zaak aanhangig gemaakt tegen de regering en een advocaat. Hij wil de 610.000 baht terug die hij in 2005 heeft betaald voor een grondakte van het Legal Execution Department van het ministerie van Justitie. Maar het desbetreffende perceel bestaat helemaal niet, zo is gebleken.

De grondakte was als zekerheid door de advocaat gesteld in een oplichtingszaak. De verdachte vluchtte evenwel later waarna de grondakte werd geveild. De zaak is al voor de strafrechter geweest, maar het hooggerechtshof wees de claim af. De aalmoezenier had voorafgaand aan de koop maar moeten controleren of de akte legaal was, redeneerde de hoogste strafrechter.

– Boeren in Nong Khai hebben halsoverkop chillies en aubergines moeten oogsten nadat de Mekong vrijdagavond/nacht buiten haar oevers was getreden en boerenland onder water zette. Ze hebben daardoor wel een voordeeltje want ze zijn buiten het gebruikelijke seizoen geoogst. De waterstand in de Mekong was gestegen naar 11 meter als gevolg van zware regenbuien, die verder voor overstromingen zorgden in delen van het Noordoosten, Noorden en Zuiden. Gevolgen: schade aan huizen en scholen, overstroomde wegen, akkers en plantages, grondverschuivingen. Ik zal niet specificeren waar allemaal, want het is een eindeloze rij.

– De Krungsi Bank heeft haar steun voor een seminar op 30 augustus ingetrokken. Daar voert Jordan Belfort het woord, de man die bekendheid verwierf door de film The Wulf of Wall Street, uitgebracht in 2013. Belfort, die zichzelf verkoopt als ‘World No 1 sales trainer’, heeft een crimineel verleden. Hij heeft 22 maanden gevangen gezeten wegens oplichting in de jaren negentig.

Het bedrijf dat het seminar heeft georganiseerd, hoopt 4.000 kaarten à 4.000 baht en meer te verkopen. Thai Tickets Major zegt dat de verkoop tot nu toe enkele honderden bedraagt.

– Eind deze maand maakt de minister van Justitie bekend of voortvluchtig oud-premier Thaksin zijn rang van politie luitenant-kolonel verliest. Hij beslist daarover na overleg met de politie. Een panel onder leiding van Royal Thai Police-adviseur Chaiya toonde zich in juni voorstander van het afnemen van de rang vanwege Thaksin’s veroordeling tot 2 jaar gevangenisstraf in 2008 wegens machtsmisbruik.

Het onderzoek door het panel is tweemaal gefrustreerd door het hoofd van de Royal Thai Police die vond dat het panel zijn huiswerk moest overdoen. De minister houdt alle opties open. ‘We houden ons aan de wet. Alle juridische aspecten zijn van belang, ook of goede daden fouten kunnen compenseren.’


 

Rijst te koop

Thailand heeft rijst researchcentrum nodig

8 augustus – Thailand dient een Rice Market Development Institute te vormen om wetenschappelijke research te bevorderen, betrouwbare informatie aan boeren en entrepeneurs te verschaffen en de concurrentiepositie van de Thaise rijstverbouw te verbeteren.

Dit bepleit het Thailand Development Research Institute (TDRI) in een advies aan de regering. Zo’n instituut kan het best gevormd worden tijdens deze regering omdat gekozen regeringen alleen geïnteresseerd zijn in subsidies en niet in de ontwikkeling van lange-termijnresearch, zegt het TDRI.

Het TDRI constateert dat het land op de rijstwereldmarkt marktaandeel verliest, met name bij de rijst van hoge kwaliteit en voornamelijk vanwege felle concurrentie van Vietnam dat een variëteit aan rijstsoorten levert tegen een lagere prijs dan Thailand.

Volgens distinguished fellow Nipon hebben rijstboeren en middelgrote ondernemers grote moeite om betrouwbare informatie over de rijstmarkt te krijgen. Dat hindert bij het nemen van beslissingen. Het ontbreken van research schaadt de concurrentiepositie van Thaise rijst. Nipon geeft als voorbeeld: Als uit research blijkt hoe chemicaliën de zachtheid van rijst kunnen beïnvloeden, zou dat de verkoop bevorderen.

Uit een studie is gebleken dat een dergelijk instituut op de middellange termijn 16,8 miljard baht kan opleveren bij een investeringskapitaal van 2 miljard baht, aldus een docent van de Kasetsart universiteit. (Bron: Bangkok Post, 7 augustus) (Zie pagina Rijst 3)

Consumentenvertrouwen zakt verder weg

8 augustus – Het kan niet als een verrassing komen met alle negatieve berichten over de economie: ook het consumentenvertrouwen heeft een knauw gekregen. Voor de zevende achtereenvolgende maand zakte de consumer confidence index: van 74,4 punten in juni naar 73,4 punten vorige maand, zo meldt de University of the Thai Chamber of Commerce (UTCC), die dit trouw elke maand meet. In december vorig jaar stond de teller op 81,1 punten.

De score van vorige maand was de laagste sinds mei 2014, de maand van de militaire coup. Consumenten waren blij dat een eind was gekomen van maanden van onrust en ze dachten dat de hemel op aarde zou komen onder de voortvarende leiding van de legerleiding. Maar dat is inmiddels tegengevallen. De helft van de respondenten beschouwt de economie in juli zelfs als het absoluut dieptepunt in 43 maanden sinds de overstromingen eind 2011.

De militaire regering heeft weinig gepresteerd, met name op economisch gebied, zo is het algemeen gevoelen. Daar overheen kwam nog eens de droogte waardoor de boeren minder ontvangen voor hun producten, dus minder te besteden hebben. ‘Als ze zonder geld zitten, vinden de mensen producten net zo duur als altijd in weerwil van de prijsacties van de detailhandel’, zegt Thanavat, vice-president research van de UTCC.

Thanavat verwacht dat de index weer zal opkrabbelen omdat de regering dinsdag 6,5 miljard baht heeft uitgetrokken voor hulp aan arme mensen en door de droogte getroffen boeren. Daarvan profiteren 2,5 miljoen gezinnen. (Bron: Bangkok Post, 7 augustus)

Remise BMTA bussen

Wagenpark BMTA wordt opgeknapt

8 augustus – Het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) heeft besloten zijn 2.860 afgeschreven bussen niet te verkopen, maar op te lappen. Dit besluit is genomen omdat het ministerie van Transport de aanschaf van 2.694 bussen die op aardgas zouden rijden, heeft geblokkeerd.

Het ministerie ziet meer in elektrisch aangedreven bussen. Aardgas is niet erg praktisch want het aantal pompstations is beperkt. De al in procedure zijnde aanschaf van 489 bussen op aardgas mag niettemin doorgaan en 628 bussen die niet meer gerepareerd kunnen worden, gaan naar de schroothoop. De reparatie van de oude bussen, die oorspronkelijk geleidelijk verkocht zouden worden, begint in oktober. Elke maand kunnen zeven bussen de weg weer op.

De minister van Wetenschap en Technologie zegt dat de aanbesteding van de 489 bussen vervangen zou kunnen worden door de aankoop van 500 tot 1.000 elektrisch aangedreven bussen. [Hetgeen me een wel erg ruime marge lijkt.] Thailand is zeer capabel in het assembleren van voertuigen, maar dient nog meer research te doen naar accu’s en motoren voordat het in staat is zelf elektrisch aangedreven voertuigen te maken.

De regering wil dat Thailand een productiebasis voor elektrisch aangedreven voertuigen wordt omdat er in het land een grote vraag naar bussen en andere voertuigen is, aldus vice-premier Yongyuth. (Bron: Bangkok Post, 7 augustus)

Limerick van de dag

Chuwong de miljardair is dood
Hij bouwde huizen voor zijn brood
Wilde hij zijn aandelen wel delen?
Maar zijn maîtresse kan dat niet schelen
Ze staat bij de bank nooit meer rood
(Auteurs: Gerrie Agterhuis, Dick van der Lugt)

Aanleiding is het nieuwsitem over de dood van miljardair-aannemer Chuwong, verdachte aandelentransacties en een verdacht eenzijdig verkeersongeluk.

Agenten in ernstige geldnood

8 augustus – Ruim 2.500 politieofficieren kunnen hun schulden niet meer afbetalen en voor 600 dreigt zelfs faillissement. Commissaris Boonlert (rechts op de foto) van de politieregio 4 baart dat grote zorgen, want als ze failliet worden verklaard, moeten ze het korps verlaten.

Boonlert JaipraditIn totaal staan 13.000 meest onderofficieren voor 9 miljard bath in het krijt bij de Government Savings Bank (GSB). De insolvente agenten hebben een schuld opgebouwd van 2 miljard baht.

De lage salariëring van politiepersoneel wordt vaak als voornaamste reden genoemd van de wijdverspreide corruptie bij de politie. Het beginsalaris bedraagt 6.800 tot 8.340 baht, officieren verdienen gemiddeld 14.760 baht per maand. Betere salariëring is een van de belangrijkste elementen van hervormingen bij de politie, maar premier Prayut zegt dat die taak boven de macht van zijn bestuur gaat; dat is iets voor een volgende regering.

Politieregio 4 bestrijkt twaalf provincies in het noordelijk deel van het Noordoosten. Functionarissen van de regio hebben de GSB gevraagd de schulden te herstructureren. Daardoor zijn al 1.100 officieren met een schuldenlast van 900 miljoen baht geholpen. Momenteel wordt onderhandeld over hulp voor 1.200 officieren die een gecombineerde schuld van 1 miljard baht hebben.

Voor de 600 agenten, wier zaak al bij de rechtbank ligt, zit er niets anders op hun schuld weg te werken als ze hun baan willen houden. Boonlert heeft de commandanten in de twaalf provincies gevraagd er bij de GSB op aan te dringen hen te helpen.

Ontvangst US-Asean Business Council

Prayut gereserveerd over deelname TPP

8 augustus – In tegenstelling tot de regering Yingluck staat de militaire regering gereserveerd tegenover deelname aan het Trans Pacific Partnership (TPP), een vrijhandelsovereenkomst die sterk wordt gesteund door president Obama.

‘Ik moet voorzichtig zijn met wat ik zeg over zo’n hachelijke overeenkomst die Thailand kan maken en breken. De voor- en nadelen moeten zorgvuldig worden afgewogen. Alle partijen moeten geraadpleegd worden, vooral het ministerie van Volksgezondheid.’

Prayut zei dit desgevraagd gisteren na een ontvangst van de US-Asean Business Council, een lobbygroep van Amerikaanse bedrijven, in het Government House. Tijdens de ontvangst kwam Thailand’s eventuele deelname niet ter sprake, maar Alexander Feldman, CEO van de raad, hield voorafgaand aan de ontvangst een sterk pleidooi voor deelname. De Amerikaanse investeringen in Thailand zouden er flink door toenemen, met name in de automobielindustrie, waarin General Motors en Ford Motor bijna twintig jaar al miljarden dollars hebben geïnvesteerd.

Feldman wees erop [waarschuwde?] dat veel Amerikaanse bedrijven van plan zijn hun investeringen in Vietnam op te voeren, een van de twaalf landen die deelnemen aan de besprekingen over het handelspact. Vorige maand kwamen de ministers van Handel van die landen in Hawaii bijeen, maar ze konden het niet eens worden.

Volgens Feldman zou Thailand’s medisch toerisme enorm profiteren van de TPP, maar tegenstanders wijzen erop dat Thaise patiënten veel meer moeten gaan betalen voor gepatenteerde geneesmiddelen. Prayut hintte daar al op met zijn opmerking over het ministerie van Volksgezondheid.

Over de ontvangst valt verder weinig te melden. Behalve Prayut waren de ministers uit de economische vierhoek aanwezig en de gouverneur van de Bank of Thailand. Gesproken werd over het beleid van de militaire regering op commercieel en investerings gebied. Prayut hield zijn standaardpraatje over de pogingen van de regering om politieke stabiliteit tot stand te brengen.

Feldman zei dat Amerikaanse bedrijven geen moeite hebben met de militaire regering, ondanks de moeizame verhouding tussen Bangkok en Washington. ‘We nemen geen standpunt over politiek in. Bedrijven houden van stabiliteit en zekerheid. We voelen ons op ons gemak bij de huidige stabiliiteit en we blijven Thailand aanmoedigen het pad naar democratie en verkiezingen verder te volgen .’

Kort nieuws zaterdag 8 augustus

– Een 48-jarige man uit Kanchanaburi is wegens majesteitsschennis veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar. In eerste instantie zou hij 60 jaar moeten brommen maar omdat hij bekend had, halveerde de krijgsraad de straf. De Military Court van Bangkok veroordeelde hem op basis van zes berichten op zijn Facebook pagina in 2013 en november vorig jaar, die beledigend werden geacht voor de monarchie.

Pongsak Sriboonpeng  was een van de mensen die vorig jaar door de NCPO werden opgeroepen, maar hij negeerde de oproep. Daarvoor kreeg hij een voorwaardelijke straf van zes maanden en een boete van 10.000 baht.

Het bericht rept verder nog over twee majesteitsschenniszaken. In Chiang Rai kreeg een man een straf van vijf jaar omdat hij een portret van het vorstenpaar had beschadigd. De man leed aan een psychische aandoening. In april van dit jaar stuurde de rechtbank een man 25 jaar naar de gevangenis [geen details].  (Zie ook pagina Majesteitsschennis)

– De Federation of Private Colleges of Technological and Vocational Education of Thailand krabbelt terug met haar besluit om leerlingen met oorpiercings en tatoeages met ingang van het studiejaar 2016 niet toe te laten. De 400 aangesloten beroepsopleidingen krijgen de vrije hand dat al dan niet te doen.

Volgens de voorzitter is er sprake van ‘een misverstand’. Zijn opmerking dat de desbetreffende leerlingen niet deugen is volgens hem uit zijn verband gerukt, een standaardsmoes om domme opmerkingen niet te hoeven toegeven. ‘De media hebben overdreven.’ De voorzitter zegt dat schooldirecteuren en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven hadden gesproken over kleding, haardracht en voorkomen van leerlingen, die deels stage lopen. Ze hadden de scholen geadviseerd er strenger op toe te zien. (Zie pagina Onderwijs)

– Diplomaten en topambtenaren van de tien landen van de Association of Southeast Asian Nations (Asean) hebben gisteren op het centrum voor strategische studies van de strijdkrachten in Chon Buri het 48-jarig bestaan gevierd. Minister Tanasak van Buitenlandse Zaken sprak bij die gelegenheid mooie woorden, maar die ga ik niet citeren. De gebruikelijke prietpraat van een gezagsdrager. Eind dit jaar wordt de economische unie van Asean van kracht. Volgens Tanasak zijn de landen er klaar voor.

Eveneens gisteren ging in Bangkok het eerste Asean cultureel centrum open. Tanasak was daar ook bij. [De man had het gisteren maar druk.] En wat hij daar zei, ga ik ook niet citeren. Waar het centrum is gevestigd, vermeldt het bericht niet.

– Thailand en Laos willen Cambodja en Vietnam uitnodigen om zich aan te sluiten bij de Safe Mekong­ Joint Operation, een anti-drugs operatie van Thailand, Laos, China en Myanmar. Als ze de club versterken, zijn alle Mekonglanden betrokken bij de operatie. Gisteren vergaderden Thailand en Laos in Nakhon Ratchasima over de drugshandel en –smokkel. De Thaise delegatie heeft Laos gevraagd vijftien Thai, tegen wie een arrestatiebevel loopt en die vermoedelijk in Laos zijn, op te sporen. De Safe Mekong Joint Operation werd vorig jaar door de vier landen in het leven geroepen om gezamenlijk de strijd aan te binden tegen de drugssmokkel in de regio boven-Mekong en de GoldenTriangle.

– De boeren in de 22 provincies van de Central Plains zijn opnieuw gewaarschuwd geen tweede oogst in november te planten, want er is niet voldoende water voor gebruik in de landbouw. Minister Pitipong (Landbouw) uitte die waarschuwing gisteren op een persconferentie. Weliswaar blijft het regenen in de regio, maar de hoeveelheid dekt niet wat nodig is. Pitipong adviseerde de boeren op andere gewassen over te stappen, die minder water vragen, en met het planten van rijst te wachten tot het volgende regenseizoen. (Zie ook pagina Rijst 3)

Naar schatting zullen de vier grote stuwmeren tegen eind oktober 5,4 miljard kubieke meter bevatten, wat tot april net voldoende is voor de drinkwatervoorziening en ecologische bescherming. RID-directeur Lertviroj zegt dat het waterpeil 10 miljard kubieke meter lager staat dan vorig jaar en de regenval is 19 procent minder dan gebruikelijk. Midden deze maand wordt de uitstroom uit de grote vier verminderd om volgend jaar niet in de problemen te komen.

– De weergoden zijn gisteren flink tekeer gegaan in Satun, Phuket en Trang. Zware regens beschadigden er huizen en veroorzaakten overstromingen.

In Satun werden elektriciteitspalen en bomen omver geblazen, waardoor de stroom tijdelijk uitviel en het verkeer in de knoop raakte. Het waterpeil in de drie grootste khlongs van Satun is sterk gestegen.

In Phuket is de bewoners geadviseerd hun spulletjes naar een hogere verdieping te brengen, want er worden overstromingen verwacht.Verschillende wegen in de stad Phuket staan al onder water. De gemeente stelt zandzakken ter beschikking.

In Trang hebben twee districten te kampen met overstromingen. Een brug en wegen in Sikao zijn onder water gelopen.

– Prinses Soamsawali heeft zestien vrouwen van 100 jaar en ouder een onderscheiding verleend ter gelegenheid van Moederdag (12 augustus). Voor de onderscheiding, uitgereikt op de Mahidol universiteit, waren 86 moeders genomineerd. Een selectiecommissie van Mahidol koos de meest toegewijde moeders uit.

Uit een lijst van 71 kandidaten jonger dan 100 jaar werden verder acht moeders geselecteerd die beschouwd worden als mae su chiwit, oftewel moeders die nooit voor moeilijkheden buigen. Voorts werden drie moeders geëerd wegens hun zorg voor hun gehandicapt kind en drie wegens hun werk voor het milieu.

– Het verbaast me altijd weer hoe Bangkok Post kans ziet een miniem nieuwsfeitje op te blazen tot een nieuwsbericht van formaat. Dat doet de krant door de gehele vooorgeschiedenis te herkauwen. In dit geval gaat het om een inval van de politie bij AEC Securities Plc Co, het effectenkantoor dat de aandelenportefeuille van Chuwong beheert, de aannemer die vorige maand bij een eenzijdig verkeersongeluk om het leven kwam.

Bij dit kantoor werkt één van de twee vrouwen die hebben verklaard de maîtresse van Chuwong te zijn geweest. De vrouw kreeg van haar minnaar kort voor diens dood aandelen ter waarde van 30 miljoen baht via de rekening van haar moeder. Een bron bij de politie heeft eerder gezegd dat er geknoeid lijkt te zijn met een van de transferdocumenten.

Zie verder Kort Nieuws van de afgelopen dagen en het bericht Dood aannemer wordt steeds mysterieuzer van 4 juli.

– Vier bedrijven in Phuket worden ervan verdacht als gevolmachtigde te zijn aangesteld om te verhelen dat de bedrijven eigendom van buitenlanders zijn. Zo dient tenminste 51 procent van de aandelen van een bedrijf in handen te zijn van een Thai. Het gesjoemel kwam aan het licht bij een controle tussen 12 en 17 juli van 43 restaurants, vastgoedbedrijven, reisbureaus, autoverhuurbedrijven en spa-baden. Als de verdenking bij nader onderzoek wordt bevestigd, draagt het Business Development Department het bewijs over aan de DSI voor verdere juridische actie.


 

Limerick van de dag
Loopt u in Bangkok soms graag?
Kijk omhoog en kijk omlaag
Want op het trottoir
Dreigt dubbel gevaar
Putten en stangen zijn daar

 

Rectificatie

Bangkok Post bewijst weer eens dat haar slogan The newspaper you can trust niet in alle gevallen opgaat. Ditmaal blijkt de berichtgeving over de sin tax niet te kloppen. Dat kom ik te weten dankzij het hoofdredactioneel commentaar in de krant van gisteren.

Het komt erop neer dat de Thai Health Foundation, tv-zender Thai PBS en trouwens ook de National Sports Development Organisation (die in het eerste bericht niet eens werd genoemd) gefinancierd worden uit een toeslag op de accijns.

De grondwetcommissie (CDC) heeft haar huiswerk slecht gemaakt, kapittelt de krant, gemakshalve over het hoofd ziend dat de krant ook een steek heeft laten vallen.

Het aanvankelijke voorstel van de CDC, ijlings ingetrokken na kritiek, zou er dus op neerkomen dat de alcohol- en tabaksindustrie de toeslag niet meer hoefde af te dragen. Enig voordeel voor de overheid had het voorstel niet. Tja, journalistiek is een vak, zeg ik voor de zoveelste maal.

Update
De CDC wil nu dat de financiering van de drie organisaties eerst wordt gecontroleerd door het parlement. [Slechte verliezers, die CDC.] Thans controleert de Nationale Ombudsman de financiën. CDC woordvoerder Kammoon heeft toegegeven dat de CDC er ten onrechte vanuit ging dat de drie uit de accijns werden betaald.

Kolen is niet het antwoord

Biomassa verslaat kolen

7 augustus – De bouw van dertig MW energiecentrales in het Zuiden van Thailand is 10 procent goedkoper dan die van één 875 MW kolencentrale. Ze produceren elektriciteit tegen 10 procent van de kosten van kolencentrales. De dertig centrales hoeven niet in één keer te worden gebouwd; de bouw kan gelijk opgaan met de toenemende energievraag.

In een uitstekend gedocumenteerd opinieverhaal bewijst Terry Weir (Though I work as a CFO in the electronics industry in Thailand, I also have investments in various energy stocks and farming) dat Thailand’s keuze voor kolencentrales een heilloze en dure weg is.

Het is een kwestie van alle kosten en baten op een rijtje zetten. Laat ik me tot enkele baten beperken: de brandstof hoeft niet van ver te worden aangevoerd, boeren profiteren van een stabieler inkomen vergeleken met rubber en palmolie, de elektriciteitslevering is betrouwbaar en de uitstoot van broeikasgas is miniem.

Biomassa kan van alles zijn: suikerriet, hout en houtafval, giant napier grass, landbouwafval zoals stro, afval van palmpittrossen, kokosnootschillen en schilfers van rubberbomen. Allemaal dicht in de buurt verkrijgbaar (voor de geplande kolencentrale in Krabi moet een haven worden aangelegd), gemakkelijk te vervoeren en voordeel opleverend voor boeren en transporteurs. Het bruto binnenlands product van Thailand zou er een injectie van 44 miljard baht per jaar aan overhouden.

Voor het gehele artikel klik hier. Van harte aanbevolen.

Voorbereidingen gaan door
Intussen gaan de voorbereidingen voor de bouw van de kolencentrale in Krabi vrolijk door. Twee grote bouwbedrijven en twee energiebedrijven azen op de opdracht. Ze hebben woensdag technische specificatievoorstellen ingediend bij het landelijk elektriciteitsbedrijf Egat, dat stug blijft volhouden dat de centrale gebruik gaat maken van een schone kolen techniek.

De beoordeling van de technische voorstellen neemt drie maanden in beslag, daarna leveren de bedrijven een begroting in. Het begin van de bouw is afhankelijk van het tijdstip waarop de milieu- en gezondheidseffect rapportage (EHIA) klaar is en goedgekeurd door het Office of Natural Resources and Environmental Policy and Planning.

Dorpelingen verzetten zich tegen de bouw. Ze zijn bevreesd voor het milieu, toerisme en hun bestaansmiddelen.

Voor de provincie Songkhla staat een 2.200 MW kolencentrale op het programma. Een EHIA is gaande.

De minister van Energie schrijft op Facebook dat de piekvraag in het Zuiden in april 2.300 MW bedroeg en het aanbod 3.000 MW. Volgens hem is de aanvoer niet gegarandeerd vanwege onderbreking van de gasleverantie in de Golf van Thailand voor onderhoudswerkzaamheden. Thailand wil minder afhankelijk van het gas zijn. (Bron: Bangkok Post, 6 augustus)

Klong Dan

Laatste (?) bedrijf in Klong Dan corruptieschandaal

7 augustus – Het ministerie van Milieu kiest eindelijk eieren voor zijn geld. Het stelt het consortium dat de afvalwaterzuiveringsinstallatie Klong Dan (WZI) in Samut Prakan aanlegde, schadeloos voor een bedrag van negen miljard baht. Het ministerie legt zich neer bij de uitspraak van de hoogste bestuursrechter, vorig jaar november. Maar het heeft nadien wel kunnen bedingen dat het geen rente hoeft te betalen en dat scheelt weer twee miljard baht.

Het ministerie legt haar besluit voor aan vice-premier Wissanu, die een commissie over de WZI heeft voorgezeten en het vervolgens ter goedkeuring voorlegt aan het kabinet. Het Wastewater Management Authority gaat met omwonden praten wat er met de locatie moet gebeuren (het werk werd in 2003 stilgelegd toen de installatie voor 98 procent klaar was).

Vatana Asavahame, vader van ChonsawatKlong Dan wordt beschouwd als een van de grootste corruptieschandalen in Thailand. De toenmalige staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, Vatana Asavahame (foto), kreeg een gevangenisstraf van 10 jaar omdat hij ambtenaren had omgekocht hem grondaktes te verlenen zodat hij de grond kon verkopen aan het Pollution Control Department.

Zijn bedrijf maakte ook deel uit van het consortium. Een tweede minister die erbij betrokken was, is inmiddels overleden en over het lot van een derde, de toenmalige minister van Wetenschap, rept het artikel niet.

In bijgaand kader een chronologisch overzicht van de affaire. Verder verwijs ik naar het artikel Khlong Dan: Een smerige zaak rond afvalwater.

Chonsawat Asavahame (exen)

Rest nog te vermelden dat Vatana in 2008 de benen nam naar het buitenland en dat hij de vader is van de voormalig voorzitter van Provinciale Staten van de provincie Samut Prakan die recent tot 18 maanden gevangenisstraf is veroordeeld wegens zijn betrokkenheid bij verkiezingsfraude. Zoonlief lag blijkbaar goed bij de vrouwtjes. Op de foto zijn ex-partners. [Met dank aan Chris de Boer, die me op de foto attent maakte. Bron: MSN Thailand.] Zie voor die affaire het desbetreffende bericht in Kort Nieuws van woensdag.

Chonsawat wil minder bezoek
Vanuit de gevangenis houdt Chonsawat de touwtjes stevig in handen. Hij heeft bezoekers gevraagd hem niet in groten getale op te zoeken. Hij wil net als de andere gevangenen worden behandeld, aldus een bron. Sinds de man achter de tralies verdween, hebben tal van mensen hem bezocht: vertegenwoordigers van lokale bestuursorganen, buurtleiders en bewoners. Ook zijn ex-echtgenote, zangeres Nantida met wie hij 10 jaar getrouwd was, kwam hem met hun dochter opzoeken. Nadat de bezoektijd over was, ging Chonsawat met de andere gevangenen futsal spelen.

Het OM heeft nadere details bekend gemaakt over de 800 miljoen baht die de provincie Samut Prakan tussen 2011 en 2013 aan tempels doneerde. Aan de giften was de voorwaarde verbonden dat bij bouwwerkzaamheden een bepaalde aannemer moest worden ingeschakeld. Die moesten ze ‘up front’ [?] betalen wat verdacht is. (Zie ook pagina Corruptie 2)

Happy days are (not) here again…

7 augustus – Eindelijk zijn de ogen open gegaan bij het ministerie van Handel voor de waarheid over de export. Begonnen met een optimistische prognose van een groei van 4 procent en teruggebracht naar 1,2 procent (april) voorspelt het ministerie nu een krimp van 3 procent, een voorspelling die beter aansluit bij die van de andere economische organen.

Het Office of Trade Policy and Strategy (OTPS) van het ministerie denkt dat de export dit jaar uitkomt op US$ 221 miljard, wat het gevolg is van het trager dan verwachte herstel van de wereldeconomie en dalende olie- en landbouwprijzen. Vorig jaar werd voor US$ 228 miljard geëxporteerd.

De voorspelling van het OTPS is gebaseerd op de veronderstelling dat een vat Dubai ruwe olie gemiddeld 60 dollar kost, de baht-dollar koers rond de 35 baht beweegt en de prijs van landbouwproducten zich herstelt. De voorspelling houdt geen rekening met de risico’s die Thailand loopt als het niet voldoet aan de IUU-regeling van de EU (Illegal, Unreported and Unregulated Fishing) en de Tier 3 status in het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport.

Maar OTPS-directeur Somkiat ziet toch een lichtpuntje. ‘Ondanks de krimp heeft Thailand zijn marktaandeel in de belangrijkste gebieden, zoals de VS, China, Japan, India, Australië en Taiwan, weten te handhaven. De val van de export is grotendeels te wijten aan dalende prijzen. De volumes zijn hetzelfde en nemen in bepaalde markten zelfs toe.’

Somkiat wijst erop dat Thailand geen uitzondering is. In Singapore wordt rekening gehouden met een krimp van 13 procent, in Maleisië 12 procent.

Bijgaand twee kaders: de voorspelling van de andere economische clubs en een overzicht van de tien producten, die de hardste klappen kregen en krijgen.

Heading downward

Kort nieuws vrijdag 7 augustus

– Ik kan eigenlijk verwijzen naar het bericht Prognose: MPC handhaaft huidige tarief van 4 augustus. Inderdaad, het Monetary Policy Committee (MPC) laat de policy rate ongemoeid. Het meent dat de twee verlagingen, waartoe het eerder dit jaar besloot, en de zwakke baht, die sinds 6 jaar nog nooit zo laag heeft gestaan, bevorderlijk zijn voor de economie, alhoewel het risico’s ziet voor een verdere krimp van de export. De commissie besloot unaniem het tarief op 1,5 procent te continueren, slechts 25 procentpunten hoger dan de 1,25 procent tijdens de financiële wereldcrisis van 2009.

– Naast GrabTaxi heeft Bangkok nu ook GrabBike. Klanten bestellen de motorfietstaxi op dezelfde manier als een wagen: via een app op het mobieltje. Nadat de bestemming is opgegeven vertelt die wie de bestuurder is en hoeveel het ritje gaat kosten. Een pakketje versturen kan ook. Volgens de baas van GrabBike Thailand is dat de core business.

Een ritje kost 35 baht voor de eerste kilometer, 12 baht voor 2-15 kilometer en 15 baht voor elke kilometer daarboven. Dat is dus meer dan voor een ‘gewone’ motortaxi, want die rekent 25 baht voor de eerste 2 kilometer en 5 baht per kilometer daarboven. Om GrabBike te promoten wordt tot eind augustus een eenheidstarief van 35 baht gerekend.

De vraag is nog of GrabBike dezelfde problemen gaat ondervinden als Uber, want de bestuurders dienen een vergunning te hebben van het Land Transport Department en gele nummerplaten. GrabBike bestaat al in Hanoi, HCMC en Jakarta. (Bron: Bangkok Post, 6 augustus)

– Deel zoveel in de Krimi Chuwong, de miljardair-aannemer die bij een eenzijdig auto-ongeluk vorige maand om het leven kwam. De bestuurder van de wagen, oud-staatssecretaris van Handel Banyin, zei gisteren in een televisie-interview dat hij geen motief had om Chuwong te doden. Ze zouden samen gaan investeren in een vastgoedproject en een politieke partij opzetten.

De politie maakte een dag eerder bekend dat ze drie personen wil arresteren, maar welke vertelde ze er niet bij. Hoofdpersonen in de zaak zijn behalve Banyin twee vrouwen, die kort voor Chuwongs dood aandelen ter waarde van 300 miljoen baht van hem ontvingen. Ze zeggen zijn maîtresse te zijn geweest.

De zaak is aanhangig gemaakt door de familie die de aandelentransacties niet vertrouwt. Volgens de politie is ermee geknoeid. Andere verdachte omstandigheden: Geheel in tegenstelling tot gebruikelijk had Chuwong geen veiligheidsgordel om, de airbags van de wagen weigerden dienst en de verwondingen aan Chuwongs hoofd wijzen op een harde klap.

Zie verder Kort Nieuws van de afgelopen dagen en het bericht Dood aannemer wordt steeds mysterieuzer van 4 juli. In het bericht van vandaag wordt ook ingegaan op de rol van twee effectenbureaus. Veel namen en relaties, dus ik raakte al snel de draad kwijt.

– Thailand heeft na tien maanden eindelijk weer een Amerikaanse ambassadeur. De VS hebben bekend gemaakt dat Glyn Davies in Bangkok de Amerikaanse belangen gaat behartigen. [Geen details over de man.]

Politicoloog Thitinan van de Chulalongkorn universiteit zegt dat ondanks de benoeming de verhouding tussen de VS en Thailand gespannen blijft.

‘Een Amerikaanse vertegenwoordiger kan niet de bilaterale fricties verzachten. Thailand probeert in eigen land orde op zaken te stellen maar Washington heeft in Zuidoost-Azië andere prioriteiten.’

Hiermede doelt hij op de nauwe banden die Thailand met China heeft, wat de verhouding met de VS niet ten goede komt. ‘Een zaakgelastige zou beter zijn omdat die minder een “lighting rod” is dan een fulltime ambassadeur.’

– De regels voor deelname aan het lang verwachte National Savings Fund (NSF), een vangnet voor kleine zelfstandigen, worden versoepeld met het voor de hand liggende doel meer deelnemers te trekken. Ze hoeven nu niet elke maand geld in te leggen en mogen het bedrag variëren. Zelfs wanneer een jaar niets wordt ingelegd, blijven ze deelnemer. De overheid stopt dan wel het bedrag aan te vullen.

Het NSF, een idee al van de regering Abhisit en geblokkeerd door de regering Yingluck, garandeert werkers in de informele sector een pensioen. De contributie bedraagt maximaal 13.200 baht per jaar. De sector telt 25 miljoen personen. Zij kunnen geen gebruik maken van het Social Security Fund (voor werknemers) of Government Pension Fund. Tenzij ze een particuliere verzekering hebben afgesloten, moeten ze maar zien hoe ze op oudere leeftijd rondkomen. Vanaf 20 augustus kan men zich inschrijven voor het fonds. Zie verder het bericht Historische datum: 18 augustus van 19 juli.

– De echtgenote van de sinds april 2014 spoorloos verdwenen Karen-activist Parlajee, kortweg Billy, is met ontvoering bedreigd. Dat heeft ze te horen gekregen van een buurman die er bij haar op aandrong overheidsdiensten niet meer te vragen Billy te zoeken. Echtgenote Pinnapa heeft naar aanleiding van het dreigement de DSI gevraagd Billy’s zaak te onderzoeken.

Billy verdween nadat hij door het hoofd van nationaal park Kaeng Krachan (Phetchaburi) was aangehouden omdat hij wilde honing bij zich had. De twee liggen elkaar niet zo goed sinds Billy de Karen bijstond, van wie het parkhoofd hutten door een knokploeg in brand had laten steken. Volgens het parkhoofd heeft hij Billy na diens aanhouding vrijgelaten, maar de echtgenote en familieleden denken dat hij illegaal wordt vastgehouden. Onlangs liet de politie weten het onderzoek naar de vermissing te stoppen omdat alle getuigen waren ondervraagd.

Protest Din Daeng– Het zal wel een voorbeeld zijn van NIMBY, het protest van bewoners van Din Daeng (Bangkok) tegen de sloop van een appartementengebouw om plaats te maken voor een nieuw gebouw in het kader van het Din Daeng community rehabilitation project van de regering.

Dit project heeft tot doel goedkope woonruimte voor arme mensen te scheppen met huren van 1000 tot 3000 baht voor 33 vierkante meter. Een wijkbewoner zegt: Dat is duur als je het minimumloon van 300 baht per dag verdient.

De bewoners eisen een hoorzitting en vinden sloop overbodig. Ze willen dat het Engineering Institute of Thailand onderzoek doet naar de staat van het huidige gebouw. Ze vragen ook de huren te herzien en eisen duidelijke criteria voor toewijzing van een woning.

De minister van Sociale Zaken, die ter plekke was, vindt ook dat het EIT bouwkundig onderzoek moet doen. Hij zegt dat nog niets definitief is besloten.

– Het riekt niet alleen naar vriendjespolitiek, maar het lijkt me ook vriendjespolitiek. Wie er een stokje voor heeft gestoken, weet ik niet. Waar gaat het om? Twee voormalige leden van de Raad van Bestuur van het openbaarvervoersbedrijf van Bangkok (BMTA) worden beschuldigd van corruptie, gepleegd in 2000. Eind deze maand eindigt de verjaringstermijn.

Waarom er tot nu toe geen actie is ondernomen, laat zich raden. Eén is lid van de NACC en de ander is adviseur van een NACC-commissaris. En laat nu de NACC onderzoek naar de vermeende corruptie hebben gedaan. Een NRC-lid heeft de benoeming van het paar gehekeld. ‘De NACC is onze enige hoop als het gaat om de bestrijding van de corruptie. De waakhond is nu bezoedeld door het onderzoek zo lang te traineren.’

De NACC-voorzitter zegt dat de NACC met een uitspraak komt voordat de zaak verjaart. Donderdag  bespreekt de commissie de onderzoeksresultaten. De twee verdachten zijn daarbij afwezig. (Zie pagina Corruptie 2)

– Een bermbom heeft in Bacho (Narathiwat) gisteren het leven gekost aan een marinier en drie officieren. De bom ontplofte toen een pickup met acht mariniers, die tot taak hebben onderwijzers te beschermen, een dorpsmoskee passeerde. De bom sloeg een krater met een diameter van een meter. Kort na de aanslag arresteerde de politie in Bacho een mogelijke verdachte.

Twee bewoners van Pattani zijn woensdag begonnen aan een wandeltocht van 1.000 kilometer van Sai Buri naar Bangkok. Ze gaan een beroep op premier Prayut doen om het geweld in het Zuiden te beteugelen, de vrede te herstellen en monniken en bewoners te beschermen. In Sai Buri zijn bij een bomaanslag onlangs een monnik en agent gedood, een tweede monnik overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

– Tientallen verdedigers van mensenrechten hebben gisteren voor de Chinese ambassade gedemonstreerd. Ze willen dat China de verblijfplaats bekend maakt van honderden mensenrechten advocaten en activisten die vorige maand zijn aangehouden. Ze moeten bezocht kunnen worden door familieleden en advocaten, vinden de demonstranten. De jacht begon op 9 juli met de aanhouding van de bekende mensenrechten advocaat Wang Yu.

– Thai Airways International (THAI) is er de eerste zes maanden van dit jaar niet in geslaagd 20 procent te bezuinigen. De teller bleef steken op 6 procent. Maar desondanks verdient THAI meer dan vorig jaar: 51 miljard baht in het eerste kwartaal, 1,6 miljard baht meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De president van THAI is ’50 procent tevreden’ over de resultaten.

THAI kampte de afgelopen jaren met grote verliezen. De nieuwe president heeft zich voorgenomen die weg te werken, onder andere door vastgoed af te stoten. Het hoofdkantoor aan de Vibhavadi Rangsit weg blijft voorlopig gehandhaafd.

– Geen goed idee van de Association of Private Technological and Vocational Educational Colleges of Thailand om vanaf het schooljaar 2016 leerlingen met oorpiercings en tatoeages te weren. Dat is in strijd met het recht van leerlingen op onderwijs, zegt het ministerie van Onderwijs. Zie verder het desbetreffende bericht in Kort Nieuws van gisteren. (Zie pagina Onderwijs)

– De trage juridische gang van zaken in Thailand wordt weer eens bevestigd doordat de procureur-generaal nu pas heeft besloten de voormalige gouverneur van de Tourism Authority of Thailand en haar dochter te gaan vervolgen voor corruptiezaken die tussen 2002 en 2007 speelden. De gouverneur wordt er onder andere van beschuldigd steekpenningen te hebben aangenomen van de Amerikaanse organisatoren van het jaarlijkse Bangkok International Film Festival.  Die zijn daarvoor in de VS veroordeeld. (Zie pagina Corruptie 2)

– Vierhonderd leerlingen van een school en studenten van een universiteit in Chiang Rai kregen gisteren een vroegertje omdat de gebouwen bij een zware regenbui onder water liepen. Het water bereikte een hoogte van 50 cm. De leerlingen en studenten werden door soldaten in platbodems ‘gered’. De Phahon Yothin weg in Chiang Rai raakte onbegaanbaar. De politie heeft water naar de Mae Khao Tom rivier gepompt en gemeentewerkers legden dijkjes van zandzakken aan. In het gebied regent het al dagen.

Het Thaise KNMI heeft gewaarschuwd voor overstromingen in negen provincies en hoge golven van wel drie meter in de Andaman zee. Kleine bootjes kunnen beter niet uitvaren. Het water in de Mekong is 20 cm gezakt; ook de waterstand in de Sai rivier tussen Thailand en Myanmar is gedaald. Vijftien districten in Sukothai en Suphan Buri blijven geteisterd worden door droogte.


 

Ayutthaya gecomprimeerd

Dagelijks leven op de VOC handelspost

Nederlanders in Thailand opgelet! Op 27 augustus houdt historicus Dhiravat een lezing over het dagelijks leven in de Factory (handelspost) van de Vereenighde Oost-Indische Compagnie (VOC) in Ayutthaya. Hoe leefden ze daar, wat deden ze, waarover werd geroddeld?

De lezing is gebaseerd op het dagregister van 15 januari tot 7 september 1644, dat werd bijgehouden door waarnemend hoofd Isaack Moerdijck, toen opperhoofd Tzum naar Batavia was, en na diens terugkeer door Tzum zelf.

Siam Society, 27 augustus, aanvang 19 uur. Toegang gratis. Aanmelden via 02-661-6470-3.

Meer weten over de VOC in Ayutthaya? Lees: Schiedammer schreef fascinerende verhalen over Siam: ‘De koning is een tiran en de Siamezen zijn wispelturig’. Klik hier.

Illustratie: Gezicht op Judea (Ayutthaya), de hoofdstad van Siam. Maker: Johannes Vinckboons, ca. 1662-1663. Klik hier voor een vergroting.

Baan Hollanda

Baan Hollanda zuigt je mee naar vroeger tijden

Op een zonnige en hete woensdagmiddag bracht Emma Kraanen een bezoek aan ‘Baan Hollanda’ in Ayutthaya. Aan de oever van de Chao Phraya rivier en grenzend aan een prachtige oude scheepswerf trof ze een uitnodigend, warm oranje Hollands pand aan. Het museum over de Nederlands-Thaise betrekkingen in Thailand is een geschenk van Koningin Beatrix aan Koning Bumiphol.

Precies op deze plek bouwde de Nederlandse VOC ruim 400 jaar geleden een nederzetting. De fundamenten van het oude kantoor zijn nog zichtbaar en met een beetje inlevingsvermogen zie je de oude schepen, gevuld met avonturiers, handelaren en gelukszoekers zo aan je neus voorbij varen. De rivieroever is een unieke locatie en de perfecte plek om een duik te nemen in de Nederlandse VOC-geschiedenis in Thailand. Dat kan op de eerste verdieping van het museum.

In een korte, overzichtelijke tour maak je kennis met de VOC, oude zeeroutes, met het koninkrijk Siam, met overzeese avonturen en met Joost Schouten, Jeremias van Vliet en Engelbert Kaempfer. De tekstuele rondleiding wordt verlevendigd met foto’s, landkaarten en snuisterijen uit de VOC-tijd. Naast een geschiedenisles geeft de tour ook een impressie van de relatie die er uit ruim 400 jaar betrekkingen is voortgekomen. Het is een compleet verhaal dat mede door de professionele uitstraling en de keurige afwerking van het begin tot het einde boeiend blijft.

Op de begane grond is een temporele tentoonstelling te vinden over watermanagement, eveneens zeer overzichtelijk en leerzaam. Er staan een tweetal mooi beschilderde koeien en er zijn leuke souvenirs te koop. En om het geheel Hollands af te sluiten kun je in het modern ogende ‘Dutch design’ café of buiten op de houten vlonder een heuse bitterbal verorberen. Het is overigens ook een heerlijke plek om gewoon eens rustig van een kop koffie te genieten over de rivier uit te kijken, waar al die jaren geleden onze VOC-schepen voeren.

Baan Hollanda zorgt ervoor dat je even wordt meegezogen naar vroegere tijden en is daarnaast een stukje ‘thuis’ in Thailand. De ontvangst is hartelijk en de koffie wordt geserveerd met een glimlach. Het maakt mijns inziens alle verwachtingen van een mooi en kwalitatief museum waar!

Emma, september 2013.

Voor meer info: www.baanhollanda.org

Opinie: Bureaucratie trekt aan de touwtjes

6 augustus – Als je nog steeds wil geloven dat het militaire bewind de hoognodige hervormingen tot stand brengt die vorige regeringen hebben nagelaten, vind je mij niet aan je zijde, schrijft Sanitsuda Ekachai in haar column van woensdag ‘Autocracy has become law of the land’.

Sanitsuda EkachaiGeen enkele regering, gekozen of zelf benoemd, kan ooit hopen hier een katalysator te zijn voor structurele veranderingen omdat ze deel uitmaakt van de gecentraliseerde en autocratische bureaucratie, die aan de touwtjes trekt.

Als het gaat om natuurlijke hulpbronnen, worden wetten top-down geschreven door mandarijnen die de industrie bevoordelen zonder dat ze veel acht hoeft te slaan op de vernietiging van het milieu en de bestaansmiddelen van de lokale bevolking.

Mijnwetten begunstigen de mijnindustrie, agrarische wetten de agro-giganten, boswetten investeerders in boomkwekerijen, en energie- en irrigatiewetten begunstigen de energiesector en bouwers van dammen.

Wanneer bewoners proberen het land van hun voorouders te beschermen en hun middelen van bestaan zeker te stellen, worden ze behandeld als staatsvijand en worden ze bestraft. De autoriteiten beschouwen bosbewoners en boeren die in de bossen leven, als illegalen, alhoewel ze er al lang woonden voordat het gebied de status van beschermd bosgebied kreeg.

Hoe ironisch, schrijft Sanitsuda, want de grondwet van 1997 biedt hen de mogelijkheid zichzelf te beschermen , waaronder het recht om de natuurlijke hulpbronnen in hun woongebied te beheren. Maar de bosautoriteiten weigeren de boswetten, die in strijd zijn met dit recht, te veranderen. Nog erger: ze drijven de bewoners het bos uit.

Aan dat recht dreigt zelfs een eind te komen als kabinet en parlement het door de nationale hervormingsraad (NRC) opgestelde wetsvoorstel over bosbeheer overnemen. En tegelijkertijd wordt de deur open gezet voor investeerders en contractlandbouw.

Dat de overheid een eind wil maken aan de democratische rechten van de bevolking bleek overigens vorige maand al toen het regime besloot de Law Reform Commission de nek om te draaien. Die commissie had tot taak onrechtvaardige wetten te herzien, met inspraak van alle betrokkenen bij veranderingsvoorstellen, met name van mensen die van die wetten hadden te lijden.

Conclusie van Sanitsuda: Er wordt een serieuze poging gedaan Thailand terug te zetten in de voorbije donkere dagen van de bureaucratische dictatuur. Hervormingen voor of na verkiezingen? Het gebeurt niet zonder wetten die van onderop tot stand komen en zonder bureaucratische hervormingen. (Bron: Bangkok Post, 5 augustus 2015)

โครงการบวชให้แม่ของแผ่นดิน

Bike for Mom 2015

Vierentachtig soldaten hebben hun uniform verruild voor de monnikspij, niet omdat ze devote boeddhisten zijn (of misschien zijn ze dat ook), maar ter gelegenheid van de 83ste verjaardag van de koningin op 12 augustus. Die dag is tevens Moederdag en er wordt enthousiast gefietst in het kader van de actie Bike for Mom 2015. Onder andere in Bangkok waar een tocht van 43 kilometer op het programma staat onder leiding van de kroonprins. (Foto Seksan Rojjanametakun)

Het aantal van 84 is niet toevallig gekozen. De koningin gaat haar 84ste levensjaar in en maakt zeven cycli van 12 jaar vol. Dat is een auspicious gebeurtenis, die door monniken en hooggeplaatste personen vaak gevierd wordt. Het Thaise woord voor cyclus is hog roph (ook wel omwenteling, zoals bij bepaalde ceremonies driemaal tegen de klok in rond een tempel of chedi wordt gelopen). De verdeling in periodes van 12 jaar is ontleend aan de Chinese dierenriem. [Met dank aan Tino Kuis.]

Limerick van de dag
Gooi nooit op Sukhumvit een peuk op de stoep
Want als agenten zien dat u dit doet
Kost dat 2000 baht
En met wat zoet gepraat
De helft, want dan wordt u niet beboet

De zaak Chuwong: Arrestaties op komst

6 augustus – ’t Is een Krimi en hij wordt steeds spannender: de zaak van de miljardair-aannemer Chuwong, die op 26 juni bij een eenzijdig verkeersongeluk om het leven kwam. De politie verwacht binnenkort arrestaties te verrichten, want ze heeft ‘onregelmatigheden’ gevonden bij de aandelentransacties die kort voor zijn dood plaatsvonden. Nadere details zijn niet bekend gemaakt.

Familie ChuwongTwee vrouwen die zeggen de maîtresse van Chuwong te zijn geweest, ontvingen in totaal aandelen ter waarde van 260 miljoen baht. De familie (foto) vertrouwde het niet, toen ze de transacties ontdekte, en vroeg de politie onderzoek te doen.

Er is nog meer aan de hand. Chuwong had de veiligheidsgordel niet om toen de wagen, bestuurd door voormalig staatssecretaris van Handel Banyin, tegen een boom botste. Uit videobeelden is gebleken, aldus de advocaat van de familie, dat hij die wel omdeed nadat hij was ingestapt. De vraag is ook waarom de airbag dienst weigerde. De verwondingen gevonden bij Chuwongs autopsie wijzen op een harde klap op zijn hoofd. De politie gaat vooralsnog uit van een ongeluk en niet van moord.

Zie verder het bericht Dood aannemer wordt steeds mysterieuzer van 4 juli.

Update: de krant schrijft vandaag dat het om drie arrestaties gaat.

Chonsawat gokte op lage straf

6 augustus – Hij had natuurlijk net als zijn vader de benen kunnen nemen naar het buitenland, maar dat zou betekend hebben dat hij nimmer zou kunnen terugkeren in de politiek. Chonsawat Asavahame, dinsdag door het hooggerechtshof wegens plichtsverzuim veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, besloot daarom op advies van zijn medewerkers te blijven en de zich al 16 jaar voortslepende rechtzaak af te maken. Want, voorspelden ze: hij zou er met een betrekkelijk lichte straf vanaf komen.

Bangkok Post opent vandaag met een achtergrondverhaal over de man, wiens familie grote invloed heeft in de provincie Samut Prakan. Hij bekleedde er het ambt van burgemeester en was voorzitter van Provinciale Staten. Opvallend is dat de krant ditmaal zijn lof zingt terwijl hij in de vorige publicatie als een boef werd afgeschilderd.

Dat hij populair is bleek gisteren want voor de gevangenis vormde zich een lange wachtenden van bewoners en lokale politici die hem wilden bezoeken. Een bron zegt dat het gevangenisleven niet erg hard voor hem zal zijn gezien zijn machtspositie. Zijn werkteam heeft hem gezegd zich gedeisd te houden en zich niet in gevangeniskleding te vertonen.

De NACC doet momenteel onderzoek naar de besteding van 800 miljoen baht, door de provincie tussen 2011 en 2013 aan tempels toegekend. De tempels hebben het geld mogelijk verspild. Die zaak zou nog wel eens gevolgen kunnen hebben voor Chonsawat.

Zie verder het desbetreffende bericht in Kort Nieuws van woensdag.

ปล่อยช้างคืนป่า

Het 7 à 8 jarige olifantje Littichai is teruggebracht naar de vrije natuur nadat ze door de DNP is behandeld aan een ziekte. [Geen details] Als gevolg daarvan was ze bij een reservoir in Hua Hin ingestort. Op de foto is ze op weg naar het bosreservaat Kaeng Krachan. (Foto Tawatchai Kemgumnerd)

Kort nieuws donderdag 6 augustus

– Thailand heeft de overdracht van HIV van moeder op kind scherp kunnen terugbrengen en claimt een van de landen ter wereld te zijn die daarin zijn geslaagd. Het percentage overdrachten is tussen 1998 (eerste geval) en 2014 gedaald van 20 à 45 procent naar 2,1 procent, aldus de minister van Volksgezondheid. Dat mooie resultaat is bereikt dankzij samenwerking met de VN, de wereldgezondheidsorganisatie WHO en Unicef, het kinderfonds van de VN. Als volgende prioriteit heeft Thailand het terugbrengen van de 2,1 naar 2 procent in 2017.

Het succes is onder andere te danken aan snelle bloedtests, een campagne waarbij zwangere vrouwen zijn overgehaald om zo snel mogelijk met antiretrovirale geneesmiddelen te beginnen, dito medicijnen voor zuigelingen en baby’s tenminste achttien maanden niet de borst te geven, want 14 procent van de infecties vindt langs deze weg plaats.

De directeur van de Aids Access Foundation noemt het Universal Healthcare Scheme (ziekenfonds dat voor de meeste Thais geldt) als succesfactor. Zwangere vrouwen krijgen dan in staatsziekenhuizen gratis prenatale zorg. Zwangere vrouwen die onder het SSC (voor ambtenaren) vallen, krijgen een lump sum van 13.000 baht, maar die dekt niet alle kosten. Daardoor kiezen sommigen ervoor van prenatale zorg af te zien.

Thailand streeft ernaar het aantal nieuwe HIV/Aids patiënten terug te brengen van 7.000 thans naar 1.000 per jaar in 2030. (Zie pagina Gezondheidszorg)

– Twee karaokebars in Si Ratcha (Chon Buri) die geen vergunning hadden, illegale buitenlanders in dienst hadden en excorts regelden voor klanten, mogen 5 jaar niet open. Ze kregen dinsdagavond bezoek van een team soldaten, agenten en ambtenaren onder leiding van het districtshoofd van Si Ratcha.

De ban van 5 jaar is mogelijk sinds premier Prayut artikel 44 van de interim-grondwet van toepassing heeft verklaard voor uitgaansgelegenheden en verkooppunten van alcohol. Vorige week sloten de autoriteiten al de Face Club in zuid-Pattaya, die daarmee de twijfelachtige eer had de eerste bar te zijn die gesloten is. Die bar had minderjarigen toegelaten.

Er is verder nog gedoe over de afstand tot onderwijsinstellingen waarbinnen geen alcohol mag worden verkocht. Verwarrende zaak, want er zijn twee regelingen waarvan één 300 meter noemt en de ander geen afstand. Een van de twee is ingetrokken, maar welke weet ik niet.

Een anti-alcohol activist vermoedt dat dit gebeurd is onder druk van de producenten en distributeurs van alcohol. De minister van Justitie wijst erop dat de regeling eerlijk moet zijn voor verkooppunten die er al waren voordat de onderwijsinstelling er zich vestigde.

– De provinciale rechtbank van Uttaradit heeft arrestatiebevelen tegen tien buitenlanders en drie Thai uitgevaardigd, die verdacht worden van de verstrekking en het gebruik van ID-kaarten van overleden personen, die nog voorkwamen in de database van het Department of Provincial Administration. De makers rekenden 20.000 baht voor een identiteitskaart. Voor buitenlanders is een ID-kaart handig, want dan hoeven ze geen visum aan te vragen.

De valse kaarten werden op het registratiekantoor van Ban Khok gemaakt. Gebleken is dat vijf personen de tien buitenlanders aan een valse kaart hebben geholpen. Drie van hen zijn Thai, waaronder een monnik, maar die ontkent elke betrokkenheid. De zaak kwam aan het licht toen een man uit Singapore met een valse kaart werd betrapt op de grenspost in Mae Sai (Chiang Mai). Hij stond op het punt naar Tachilek in Myanmar te reizen. (Zie pagina Corruptie 2)

– De VN Hoge Commissaris voor Mensenrechten, NGO’s  en tal van civiele organisaties hebben de noodklok geluid over de selectieprocedure voor de National Human Rights Commission (NHRC). Het regionaal VN-kantoor is ‘ernstige bezorgd’ omdat de nominatie van de nieuwe zeven commissarissen niet voldoet aan internationale criteria.

‘De selectieprocedure moet verbeterd worden, wil de Thaise commissie een geloofwaardig orgaan zijn’, zegt Matilde Bogner, VN regionaal vertegenwoordiger voor Zuidoost-Azië. Gebeurt dit niet voor oktober, dan wordt de NHRC door de ICC gedegradeerd van de A naar de B status, waardoor ze niet meer haar standpunten kan presenteren voor de VN Mensenrechtenraad. [ICC: International Coordinating Committee on National Institutions for the Promotion and Protection of Human Rights]

33 NGO’s en civiele organisaties eisen in een open brief aan het parlement dat het de nominatie van de zeven nieuwe commissarissen afwijst omdat het voornamelijk functionarissen zijn uit een beperkt aantal overheidsinstellingen. Ze vertegenwoordigen niemand en zijn ook niet verplicht betrokkenen te raadplegen. ‘Een armzalige keuze’, vinden de NGO’s.

– Tatoeages en piercings in de oren? Vergeet toelating tot een beroepsopleiding dan maar, want vanaf het schooljaar 2016 worden leerlingen met die verminkingen [mijn woordkeuze] niet meer toegelaten. Dat heeft de Association of Private Technological and Vocational Education Colleges of Thailand besloten voor de 400 beroepsopleidingen onder haar beheer. Volgens de voorzitter zijn tatoeages en oren met zware piercings een indicatie van kwade bedoelingen.

De vereniging gaat ook een zwarte lijst samenstellen met namen van studenten die van school zijn gestuurd omdat ze wapens droegen of illegale drugs bezaten. Er gaat ook strenger worden toegezien op haardracht en uniform. (Zie pagina Onderwijs)

– Weinig waar voor je geld: zo betitelt de spoorwegvakbond het plan van de spoorwegen (SRT) om 500 rai bij station Makassan voor 99 jaar te leasen aan het Treasury Department om haar miljardenschuld weg te werken. De vakbond zegt dat de grond 200 miljard baht waard is en de schuld van de SRT hooguit 70 miljard baht bedraagt.

Ze stelt voor van het terrein een openbaar park te maken met ondergronds een reparatiewerkplaats voor treinen. Het terrein is ook historisch van belang. Koning Rama V gaf het aan de SRT in de hoop dat het gebruikt zou worden het spoorwegbedrijf te steunen, de kosten te reduceren en aan reizigers goedkope diensten te verlenen.

Een eerdere regering probeerde het land aan een particulier bedrijf te slijten, maar die zag er geen brood in. De vakbond wil volgende week met de minister praten. Het SRT-personeel is gevraagd zich voor te bereiden op acties. (Zie pagina Spoorwegen)

Baramee Chairat– Hij is zich van geen kwaad bewust: Baramee Chairat, coördinator van non-profit organisatie Assemby of the Poor (AOP). Gisteren meldde hij zich bij het politiebureau van Samran Rat (Bangkok) om te horen wat hij dan misdaan heeft. Volgens de politie heeft hij voor openbare onrust gezorgd door steun uit te spreken voor de 14 studenten van de New Democracy Movement.

Dit groepje werd op 25 juni aangehouden omdat het protesteerde tegen de coup en de militaire regering. Na een voorarrest van twaalf dagen werden ze vrijgelaten. Ze moeten nog voor de krijgsraad verschijnen.

De AOP heeft de regering opgeroepen de zaak tegen de studenten en tegen Baramee in te trekken. Ook vraagt ze te stoppen met het gebruik van militair geweld en acties tegen arme mensen, die voor hun rechten opkomen. Dertien netwerken van civiele groepen in het Noordoosten ondersteunen de oproep van de AOP. Amnesty International vraagt in een petitie aan de politie en Buitenlandse zaken de beschuldigingen in te trekken.

– Hij heeft zijn Lamborghini sinds maart moeten missen, beweerde van meet af aan de wagen legaal te hebben verkregen, en nu heeft het Anti-Money Laundering Office erin toegestemd de wagen te retourneren. Acteur Parkorn Chatborirak, kortweg ‘Boy’, blij. Boy dus had de wagen voor 13,5 miljoen baht gekocht van een hoofdverdachte in de KMITL verduisteringszaak. Hij zegt de verkoper niet persoonlijk te kennen en wist ook niet van diens witwas praktijken. Over de KMITL-zaak heb ik voor het laatst op 23 mei bericht: KMITL: Gevluchte verdachte aangehouden.

– Het lijkt wel lopende-bandwerk. Weer twee arrestaties in de Ufun-zaak, het direct-salesbedrijf dat via een piramideconstructie 120.000 personen 20 miljard baht afhandig heeft gemaakt. Gisteren ging het om twee verdachten en vandaag weer. Een van hen zou 796 personen hebben overgehaald Ufun-aandelen te kopen. Het geld moest worden overgemaakt naar de bankrekening van een man, die vermoedelijk in de VS is. De ander zag kans voor 12 miljoen baht aan aandelen te slijten. (Zie verder pagina Corruptie 2)

– Voor de moord op een vrouw en haar 10-jarige zoon, de helft van een tweeling, vorige maand in Khao Chakhan (Sa Kaeo) is een 44-jarige verdachte aangehouden. Hij meldde zichzelf bij de politie. De man werkte in de boomgaard van de vrouw. Zie het vorige bericht in Kort Nieuws van 31 juli.

– 10.400 Thaise moslims maken deze maand de hadj, de pelgrimstocht naar Mekka. Ze dienen zich vooraf te registreren bij het Department of Religious Affairs. Tot eind vorige maand waren duizend visa verstrekt. De eerste groep vertrekt op 16 augustus.

– Tragische dood: een vrouw en haar baby kwamen om het leven, omdat ze het ziekenhuis in Tak als gevolg van grondverschuivingen pas 12 uur na het begin van de bevalling konden bereiken. In het ziekenhuis konden artsen moeder en kind niet meer redden omdat ze te veel bloed had verloren. De echtgenoot had de hulp van de Border Patrol Police ingeroepen, maar de helikopter kon door het slechte weer niet direct vertrekken.

– Honderd boeren in Chai Nat eisen water ter bevloeiing van 23.000 rai. Sinds twee maanden staat de khlong Borom That Song Sai droog. De Borom That Irrigation and Maintenance eenheid gaat water uit de Chao Phraya omleiden om de boeren te helpen.

In Mae Sai (Chiang Rai) hebben soldaten geholpen bij het opruimen van wegen en markten, nadat de overstromingen waren verminderd.

Het RID blijft de bevolking oproepen zuinig met water om te springen, alhoewel de vier grote stuwmeren genieten van de regen. Het RID overweegt nog steeds de wateruitstroom uit de Bhumibol en Sirikit dam midden deze maand af te knijpen om zoveel mogelijk water voor volgend jaar over te houden.

– Sinds 2013 is het aantal mensen met een beperking [vroeger zeiden we: gehandicapten] met een hoog-gekwalificeerde baan met 29 procent toegenomen. En dat komt omdat meer gehandicapten hoger onderwijs zijn gaan volgen. In het verleden stopten ze na de middelbare school, maar inmiddels zijn er voldoende onderwijsprogramma’s voor hen.

Thailand telt 1,9 miljoen mensen met een beperking en 43 scholen voor speciaal onderwijs (doven, blinden, syndroom van Down, lichamelijk gehandicapten). De scholen ondersteunen in het hele land 15.000 personen met een beperking. De scholen scoren allemaal voldoende in de evaluaties van Onesqa. De scholen komen personeel tekort: gediplomeerde onderwijzers, fysiotherapeuten, onderwijspsychologen en bezigheidstherapeuten. (Zie pagina Onderwijs)


 

Meer prijsacties bij Tesco en 7-Eleven

5 augustus – Tesco Lotus, een grote hypermarktketen, en CP All, de exploitant van de bekende 7-Eleven winkels, gaan de rest van het jaar proberen de verkoop op te krikken. Voor promotionele acties trekken ze respectievelijk 1,8 tot 2,1 miljard baht en 1 miljard baht uit. Prijsverlagingen waarmee ze tot nu toe hun klanten het geld uit de zak probeerden te kloppen, hadden maar weinig effect, dus nu moet de beuk erin.

UitverkoopDe Thai Retailers Association vreest dat beide sectoren (hypermarkt en supermarkt) hard getroffen worden door de economische malaise als gevolg van de zwakke koopkracht, met name in het binnenland. In de eerste helft van het jaar steeg de hypermarktsector met 1,8 procent en de supermarktsector met 2,8 procent. [Ze zijn ook nooit tevreden.]

De campagne van Tesco Lotus bestaat uit prijsverlagingen van zes onontbeerlijke productcategorieën, waaronder UHT melk. In de eerste helft van het jaar verlaagde het bedrijf de prijzen van 870 producten voor moeder en kind met 20 procent en vers voedsel met 15 procent naar groothandelsniveau. Sinds vorig jaar heeft het bedrijf vijf filialen van zijn 365 supermarkten gesloten. Het netwerk van mini-supermarkten is ongeschonden met 1.450 winkels. De komende jaren komen er elk jaar 50 bij, tot er 2.000 zijn.

CP All voert voor het eerst een prijsactie in haar supermarkten. Klanten kunnen meedoen aan een lucky draw met als hoofdprijs een pakketreis naar Japan of een MG3 auto. Die wagen wordt gemaakt door een bedrijf dat voor de helft eigendom van CP All is. (Bron: Bangkok Post, 4 augustus 2015)

Klik hier voor een overzicht van de ontwikkelingen in de detailhandel.

Stalen stangen

MKB tegen anti-dumping toeslag

5 augustus – Thaise producenten van stalen kabels (draden?) – de meesten zijn kleine en middelgrote bedrijven – verzetten zich tegen de toeslag van 34 procent die ze moeten gaan betalen op de import van LCWR stangen (low-carbon steel rods).

De toeslag verhoogt de productiekosten voor de producenten die voornamelijk auto-componenten maken en elektrische bedrading. Daardoor worden ze de markt uit geprijsd, vreest vice-voorzitter Wisit van de Siam Metals Association. Wisit zegt dat 1000 MKB’s de dupe zijn van de maatregel. De directeur van Bangkok Fastening Co schetst een zwarte toekomst met bedrijven die naar het buitenland verkassen.

De regering wil met de toeslag het dumpen van geïmporteerd staal tegengaan. Een functionaris van de Federation of Thai Industries legt uit dat de hele Thaise staalindustrie de dupe dreigt te worden van door China gedumpt goedkoop staal. De prijs van dit staal is in één jaar tijd gezakt van 20.000 naar 15.000 baht per ton, maar China levert het voor 3.000 baht per ton. Dat was voor de Thaise staalproducenten aanleiding om de regering te vragen tussenbeide te komen. Thailand importeert jaarlijks 1,2 miljoen ton low-carbon staal, voornamelijk uit China. (Bron: Bangkok Post, 4 augustus 2015)

Minder Europeanen naar Ko Samui

5 augustus – Hoteliers op Koh Samui hebben het moeilijk. Alhoewel het eiland een favoriete bestemming is voor de laatste dagen van een vakantie, witttebroodsweken, trouwpartijen en de zogeheten incentive markt, kampen de twee- en driesterren hotels met een gebrek aan clientèle. Het afgelopen hoogseizoen bedroeg de bezettingsgraad 50 tot 60 procent tegen 70 tot 80 in het verleden. De belangrijkste oorzaak is dat het aantal Europese toeristen is teruggelopen.

De Koh Samui Tourism Association voorspelt dat de bezettingsgraad voor twee- en driesterrenhotels in het komende seizoen verder inzakt. De situatie wordt verergerd doordat buitenlanders die in het bezit zijn van huizen en villa’s, aantrekkelijke huurprijzen bieden. Ook serviced apartments concurreren op prijs.

Huizen en villa’s kunnen voor 10.000 tot 30.000 baht per maand worden gehuurd, de appartementen voor 800 tot 1.200 baht per nacht. Dat betekent dat de hotels zich genoodzaakt zien hun prijzen met 10 tot 20 procent te verlagen naar 500 tot 2.500 baht.

De hotels draaien voornamelijk op Europese toeristen, ze maken de helft uit van alle buitenlandse toeristen op Koh Samui. De Russische markt is het afgelopen hoogseizoen met 50 procent ingezakt. Weliswaar komen er meer Chinezen naar het eiland, maar ze blijven te kort om de teruggang in het aantal Europese bezoekers te compenseren. (Bron: Bangkok Post, 4 augustus 2015)

Topambtenaar Narong in ere hersteld

5 augustus – Narong Sahametapat, de permanent secretaris van het ministerie van Volksgezondheid die in maart op een zijspoor werd gerangeerd, is weer terug in zijn oude functie. Premier Prayut heeft dinsdag zijn handtekening gezet onder het rehabilitatiebesluit. Op de valreep, want eind september gaat Narong met pensioen.

Narong werd destijds overgeplaatst na een langdurige ruzie tussen zijn kantoor en het National Health Security Office (NHSO) over het financieel beheer van het Universal Healthcare budget, het ‘ziekenfonds’ voor de meeste Thais.

Narong Sahametapat 12 maartNarong verweet het NHSO slecht management waardoor staatsziekenhuizen in de financiële problemen waren gekomen. Hij pleitte ervoor het beheer over te hevelen naar zijn kantoor. De ruzie escaleerde, waarna premier Prayut de secretaris overplaatste. Voor het werk van Narong bestond in volksgezondheidskringen veel waardering.

Naar de rol van Narong is door een commissie onder voorzitterschap van de permanent secretaris van het ministerie van Handel onderzoek gedaan. De commissie had tot taak na te gaan of Narong verantwoordelijk was voor het conflict en of hij wel het volksgezondheidsbeleid van de regering had gevolgd. De conclusies van de commissie zijn niet bekend gemaakt, maar kunnen wel geraden worden nu Narong terug is op zijn oude post. (Zie pagina Gezondheidszorg)

Limerick van de dag
Het gaat beter met de economie
Want ik kijk, lees, luister, huiver en zie
Achter het zwarte gordijn
Moet je nu ook niet meer zijn
Drie uur is zo duur, maar wie wil dat nie?

(Auteur: Gerrie Agterhuis. Geschreven n.a.v. van de teloorgang van Love Motels in Bangkok, zie Nieuws uit Thailand van gisteren)

Kort nieuws 5 augustus

– De ene na de andere exportprognose buitelt momenteel over elkaar heen. De Thai National Shipper’s Council is het meest pessimistisch met 4,2 procent krimp voor dit jaar. Eerder voorspelde ze nul procent groei, in juni veranderd in 2 procent krimp.

Ter vergelijking de prognoses van het Fiscal Policy Office: export min 4 procent, economische groei plus 3 procent. De denktank van het ministerie van Financiën voorspelde in april nog een exportgroei van 0,2 procent. Verwacht wordt dat de export in de tweede helft van het jaar met 3,6 procent vermindert. Er wordt al rekening gehouden met een worst-case scenario met een krimp van 4,7 procent. Gezellig al dat gegoochel met percentages. Misschien een leuk gezelschapsspel.

– De grondwetcommissie (CDC), klaarblijkelijk geschrokken van de kritiek, gaat waarschijnlijk een dikke streep halen door haar voorstel de zogeheten sin tax eerst in de staatskas te laten vloeien en daarna een bestemming te geven. Thans gaat de ‘belasting op zonde’ (althans een percentage) direct naar onder andere de Thai Health Promotion Foundation en de onafhankelijke televisiezender Thai PBS. Met sin tax wordt de accijns op sterke drank en tabaksproducten bedoeld.

Dinsdag zei een woordvoerder van de CDC dat enkele CDC-leden beginnen terug te krabbelen. Zie verder het eerste bericht in Kort Nieuws van dinsdag. Het item was toen opening krant. [Wordt er wel eens nagedacht bij de CDC?] (Zie pagina Grondwetwijziging)

– Daar krijg ik nou wat van bij het doorpluizen van Bangkok Post. Meldt de krant op 3 augustus dat Financiën overweegt de OZB te schrappen (Bang Financiën schrapt OZB; alleen grondbelasting), vandaag is het toch weer anders. De minister wil de eerste drie jaar geen OZB heffen. Binnen enkele weken neemt het kabinet een besluit over het land and buildings tax wetsvoorstel, zegt hij.

Over het wetsvoorstel wordt al lang gekibbeld. In maart blokkeerde premier Prayut het wetsvoorstel dat veel kritiek had opgeroepen vanwege de gevolgen voor de kosten van levensonderhoud. Lokale autoriteiten hebben om meer tijd gevraagd omdat grondtaxaties tijdrovend zijn, maar daar wil het ministerie niets van weten. Maar misschien gaat dat ook veranderen; je weet het nooit met deze regering en deze krant.

– ’t Heeft 16 jaar geduurd, de zaak tegen de geschorste voorzitter van de PAO van Samut Prakan [vergelijkbaar met onze Provinciale Staten], maar uiteindelijk ontlopen hij en de vice-voorzitter niet hun gerechte straf voor plichtsverzuim tijdens de gemeentelijke verkiezingen in 1999 in Samut Prakan, waarbij gefraudeerd was. Het hooggerechtshof heeft Chonsawat Asavahame 18 maanden naar de gevangenis gestuurd en de vice-voorzitter drie jaar wegens het vervalsen van documenten.

Chonsawat AsavahameBangkok Post besteedt vandaag ruim aandacht aan de zaak: opening krant plus een forse driekoloms foto van de verdachte. En daar wil ik het maar bij laten. Wie meer wil weten over de voorgeschiedenis vindt alle informatie in het artikel Court jails Chonsawat for 18 months op de website van de krant. Hij wordt er aangeduid als ‘Celebrity politician’.

 

Lekkere jongen trouwens dit heerschap en zo vader zo zoon. Vader heeft de benen genomen naar het buitenland nadat hij was veroordeeld wegens machtsmisbruik en samenzwering bij de aanleg van de afvalwaterzuiveringsinstallatie Klong Dan [Ook al zo’n heerlijk corruptieschandaal, waarin Thailand grossiert. Zie: Khlong Dan: Een smerige zaak rond afvalwater.].

Zoonlief mishandelde zijn tweede vrouw blijkens foto’s van de verwondingen op het internet; hij weigerde in 2007 een alcoholblaasproef en sleepte de agent met zijn auto 100 meter mee naar een benzinestation waar zijn ‘entourage’ de agent een pak slaag gaf. En hij gaf opdracht voor het slopen van een hek, waarbij hij een agent een stomp gaf en een hulpje van hem een vuurwapen op het hoofd van een andere agent richtte.

– Met ingang van gisteren is de gewijzigde Copyright Act van kracht geworden. En dat was hard nodig want de wet dateerde van 21 jaar geleden. De autoriteiten waarschuwen internetgebruikers hun hersens te gebruiken wanneer ze online informatie delen. Overtredingen worden streng bestraft. Voor wat mag en niet mag, raadpleeg bijgaand kader.

– Paniek over roltrappen. In China kwam vorige week bij het gebruik van een roltrap een vrouw om het leven en in Shanghai verloor een man zijn been. Ook Thailand heeft nu een roltrap incident. In het Wongsawan Town Centre in Bang Sue (Bangkok) ging een roltrap kapot, vermoedelijk doordat een muntje in het aandrijfmechanisme was gevallen. Daardoor braken traptreden en viel de aluminium base panelling uit elkaar. Geen doden, geen gewonden, dus dat viel weer mee. Om alle risico´s te vermijden blijven alle roltrappen in het gebouw buiten bedrijf totdat ze gecontroleerd zijn.

Een leidinggevende van The Mall Group zegt dat de roltrappen en liften in haar winkelcentra elke maand worden gecontroleerd. Hij waarschuwt roltrappers [neologisme] geen lange japonnen en schoenen met hoge hakken te dragen, want die kunnen bekneld raken tussen de metalen panelen. ‘Ik zie wel eens ouders die hun kind laten zitten op een trede. Ze dienen te begrijpen dat een roltrap een bewegende machine is en geen kermisattractie.’

Ook The Platinum Fashion Mall en winkelcentrum MKB zeggen hun roltrappen in periodiek onderhoud te hebben.

– De Soi Dog (zwerfhond) Foundation pleit voor strenge straffen bij dierenmishandeling en smokkel van honden. 1,5 miljoen personen vinden dat ook, want die tekenden een petitie van de stichting die gisteren is overhandigd aan het kantoor van de procureur-generaal. De stichting vindt dat de tot nu uitgedeelde straffen te mild zijn. De nieuwe Animal Welfare Act is sinds vorig jaar van kracht.

– Falun Gong mag toch. De Supreme Administrative Court acht de weigering van Binnenlandse Zaken om de vereniging Falun Gong Studies in Thailand te registreren in de strijd met de wet en de grondwet. Daarmee distantieert de hoogste bestuursrechter zich van een uitspraak van de lagere rechter die het ministerie in het gelijk stelde. Falun Gong is een Chinese spirituele beweging die meditatie en Qiogng oefeningen combineert met oosterse filosofieën. In China wordt de beweging als staatsgevaarlijk beschouwd.

– Zware regens in Myanmar hebben grensmarkten aan beide zijden van de Sai rivier in Mae Sai (Chiang Rai) gisterochtend onder water gezet. Op de Tha Lor markt in Myanmar bereikte het water een hoogte van 30 cm.

Het waterpeil van de rivier is vrij abrupt naar 4,5 meter gestegen, een half metertje onder de crisishoogte van 5 meter, waarbij de rivier buiten haar oevers treedt. De marktkooplui zijn gewaarschuwd voor eventuele overstromingen als het blijft regenen.

Het Disaster and Mitigation Department in Lampang heeft gewaarschuwd voor overstromingen en grondverschuivingen in vier provincies in het Noorden. Delen van Sop Moei (Mae Hong Son) zijn al afgesneden van de buitenwereld.

– Het Office of the Higher Education Commission (Ohec) heeft universiteiten de opdracht gegeven ontgroeningen ’s avonds laat te verbieden. Het kantoor reageert op klachten van ouders van eerstejaars die zondagavond bij de Sanam Luang campus van de Thammasat universiteit stonden te wachten. Ze stonden er een uur voor jandoedel, wat veel ouders niet beviel.

Op de social media is weer een debat uitgebroken over de ontgroeningspraktijken, die in het verleden wel eens uit de hand zijn gelopen. Eerstejaars zijn niet verplicht eraan deel te nemen, maar in een land waar de groep boven het individu gaat, moet je wel erg sterk in je schoenen staan om weg te blijven. (Zie pagina Onderwijs)

– En weer twee arrestaties in de Ufun Store-zaak, het direct sales bedrijf dat via een piramide-constructie kans heeft gezien 120.000 personen 20 miljard baht lichter te maken. Een van hen lukte het vijfduizend personen over te halen om bij elkaar voor 68 miljoen baht aan Ufun aandelen te kopen. Natuurlijk zei ze zo onschuldig als een lammetje te zijn. De ander plaatste online valse beweringen over Ufun. Zie verder het Ufun bericht in Kort Nieuws van 31 juli en de pagina Corruptie 2.

– Een voorgespiegelde goed betaalde baan in een bar in Chongqing (China) bleek uiteindelijk neer te komen op horizontale bezigheden in een bordeel. Onder dwang. Vier vrouwen lieten zich bedotten, van wie een naar Thailand wist terug te keren, zogenaamd omdat ze ziek was. Ze waarschuwde de Pavena Foundation for Women and Children, die de politie inseinde.

De politie arresteerde maandag vijf Thaise verdachten voor de mensenhandel. Vier verdachten, waaronder iemand uit Singapore en enkele Chinezen, zijn nog niet aangehouden. De Chinese politie heeft de overige drie vrouwen bevrijd.

De politie denkt dat meer vrouwen het slachtoffer zijn geworden van de bende want ze heeft een creditcard gevonden die gebruikt is om 23 vliegtuigtickets naar China te kopen.

– Suthep Thaugsuban, voormalig leider van de protestbeweging tegen de regering Yingluck en kersvers voorzitter van de Muan Maha Prachachon for Reforms Foundation, lijkt een streepje voor te hebben bij premier Prayut. Want die zegt dat Suthep’s campagne ‘Eerst hervormingen, daarna verkiezingen’ tot doel heeft het land te helpen en niet de regering.

De regering ligt onder vuur omdat ze de persconferentie waarop de stichting werd gepresenteerd, niet heeft verboden. Suthep wordt door voormalig regeringspartij Pheu Thai en het UDD van politiek bedrijven beschuldigd, wat verboden is door de junta. Suthep wordt ook beschouwd als een steunpilaar van de junta. Hij wil dat de regering aanblijft todat het land hervormd is.

Prayut wuift alle kritiek weg. ‘De heer Suthep probeert me niet te helpen. Maar als hij het land wil helpen, mag hij zijn gang gaan. […] Ik doe een beroep op hem geen verdere conflicten te ontketenen.’ Zie verder alle voorgaande berichten over deze gevoelige quaestie.


 

Peep Inn Ratchada

Love motels verdwijnen uit Bangkok

4 augustus – Love motels verdwijnen de komende jaren uit het centrum van Bangkok. De enorme stijging van de grondprijzen hebben exploitanten er al toe gebracht hun eigendom te verkopen aan projectontwikkelaars die condominiums op de grond zetten. De eigenaar van het populaire Peep-Inn Ratchada, Sarun Limsawaddiwong, pleit ervoor de motels om te bouwen tot drie- of viersterrenhotels. De ombouw vereist ook dat de donkere plastic gordijnen waarachter discreet geparkeerd kan worden, verdwijnen, vindt hij.

Om hun handel gaande te houden hebben exploitanten kamers ingericht als boksstadion, legertank en regenwoud, maar veel zoden aan de dijk heeft dat niet gezet. Volgens Sarun redden ze het daar niet mee. Anderen zijn naar de buitenwijken van Bangkok getrokken waar de tarieven zo’n 20 procent lager zijn. Voor 3 uur wordt er 400 baht in rekening gebracht.

De Peep Inn Ratchada ondergaat momenteel een ingrijpende renovatie. De 150 kamers worden gecombineerd tot 60 kamers. Aan het eind van het jaar zijn de eerste twintig kamers klaar en volgend jaar worden veertig kamers onderhanden genomen. De badkamers krijgen een sexy inrichting. 250 kamers van het oorspronkelijk 400 kamers tellend motel zijn gesloopt en herontwikkeld als driesterren hotel. Het richt zich op Chinese toeristen.

Blijkbaar blijft de love-functie wel gehandhaafd, want het bericht meldt dat het tarief omhoog gaat van 500 naar 1000 baht per drie uur. Sarun hoopt elke kamer vijfmaal per dag te kunnen verhuren tegen twee of drie keer nu. Naast de Peep-Inn Ratchada bezit Satun ook de voormalige Peep Inn Sukhumvit Soi 33. Die is al in 2011 omgebouwd tot S33 Boutique hotel. (Bron: Bangkok Post, 3 augustus)

Prognose: MPC handhaaft huidige tarief

4 augustus – Morgen vergadert het Monetary Policy Committee (MPC) van de centrale bank over de policy rate, het tarief waarop commerciële banken doorgaans hun rentetarieven baseren. Zoals altijd wordt er weer druk gespeculeerd. Gaat er iets vanaf om de economie te stimuleren of blijft het tarief ongewijzigd?

Economen achten het tweede het meest waarschijnlijk. Het MPC wil vermoedelijk wachten op de economische groeicijfers die op 17 augustus worden gepubliceerd alvorens zijn houding te bepalen. Directeur Charl Kengchon van het Kasikorn Research Center denkt dat ook een mogelijke wijziging van de kabinetssamenstelling en met name van het economisch team de commissie ervan weerhoudt in te grijpen. Een element in de besluitvorming is eveneens de stand van de waterreserves die immers gevolgen hebben voor de agrarische productie en het inkomen van boeren.

Verder is de baht de afgelopen tijd verzwakt (goed voor de export). De commissie zal er wel de voorkeur aan geven, meent Chart, de munt de komende tijd stabiel te houden. Ten slotte speelt ook de verwachte tariefsverhoging van de US Federal Reserve een rol. De commissie wil de kapitaalstroom beheersen en tegelijkertijd de binnenlandse uitgaven sparen. [Ik weet niet zeker of ik dit goed geformuleerd heb.]

In maart en april verlaagde het MPC beide keren de policy rate met een kwart procentpunt. Het staat nu op 1,5 procent. De verlagingen werden ‘een sterk medicijn’ genoemd tegen de risico’s van een mindere economische groei. (Bron: Bangkok Post, 3 augustus)

Limerick van de dag
Thailand is een tropisch land
Opgepast dat u niet snel verbrandt
Ziet u chilly’s in het eten
Dan is het nuttig om te weten
Die steken uw mond subiet in brand

 

Artist's impression terminal Mae Sot

Luchthaven Mae Sot vergroot capaciteit

4 augustus – Zo ziet de passagiersterminal van de luchthaven van Mae Sot eruit als hij in 2018 in bedrijf komt. De luchthaven kan dan beter functioneren als springplank naar Myanmar. De luchthaven hoopt te profiteren van de ontwikkeling van een zogeheten SEZ (special economic zone) in Mae Sot en van de Asean Economic Community die eind dit jaar van kracht wordt.

Thans kan de luchthaven 170 passagiers per uur verwerken, wanneer de terminal klaar is, zijn dat er 600. De run- en taxiway worden verlengd en verbreed en het platform wordt vergroot zodat er drie Boeings 737 tegelijkertijd kunnen staan.

In juni kreeg de luchthaven al een oppepper want toen begon Kan Air met vluchten op Bangkok. Tot dan toe was Nok Air de enige maatschappij die de route Mae Sot-Bangkok bediende. Beide maatschappijen bieden drie vluchten per dag. In oktober beginnen Nok Air en KBZ uit Myanmar met vluchten op Yangon. De luchthaven verwacht dit jaar het passagiersverkeer te kunnen uitbreiden van 100.480 vorig jaar naar 120.000 en in de komende jaren elk jaar met 10 procent. (Bron: Bangkok Post, 3 augustus)

Zuid-Thailand: Nieuwe composiet butagasfles

4 augustus – Metalen butagasflessen die in het Zuiden worden gebruikt om bomaanslagen mee te plegen, gaan vervangen worden door minder dodelijke flessen van composietmateriaal. In oktober volgend jaar moet die operatie voltooid zijn.

PTT composite cooking gas cylinderMaandag maakte de woordvoerder van Isoc Region 4 de maatregel bekend, die van kracht is in Yala, Pattani en Narathiwat en vier districten van Songkhla, waar opstandelingen regelmatig dood en verderf zaaien. PTT Plc, Thailand’s grootste producent van butagasflessen, kan de composiet fles nu leveren. Klanten kunnen hun metalen flessen bij een van de pompstations van PTT inruilen voor de nieuwe fles.

Bij aanslagen met een metalen fles  zorgen de metalen scherven altijd voor lelijke verwondingen; de composiet fles is veel veiliger. Voordeel is bovendien dat de levensduur langer is dan het metalen zusje: 20 jaar in plaats van 3 tot 5 jaar. Hij is ook bestand tegen een hogere druk.

Isoc verwacht dat het aantal gewonden zal gaan afnemen. Twee jaar geleden zijn met de fles proeven gedaan. De composiet scherven bleken een beperkt bereik te hebben omdat ze kleiner en lichter zijn dan metalen scherven.

Dood aannemer wordt steeds mysterieuzer

4 augustus – Het leek al op een Krimi en dat wordt vandaag weer eens bevestigd door de jongste ontwikkeling in de zaak Chuwong, de miljardair-aannemer die vorige maand bij een verkeersongeluk om het leven kwam. Ditmaal heeft de familie argwaan gekregen omdat Chuwong geen veiligheidsgordel om had, wat geheel in tegenstelling is tot zijn gebruikelijke gedrag. Sinds hij twee ernstige verkeersongevallen had overleefd, was hij daar heel precies in, aldus zijn zuster.

Persconferenie familie ChuwongGisteren gaf de familie, bijgestaan door een advocaat, een persconferentie (foto). Volgens de advocaat is uit videobeelden gebleken dat hij de veiligheidsgordel omdeed nadat hij in de auto, bestuurd door voormalig staatssecretaris Banyin, was ingestapt. Maar toen hij gevonden werd in de verongelukte wagen, had hij geen gordel om. Rara, hoe kan dat?

De advocaat wees ook op de autopsie, waarbij verwondingen aan zijn hoofd zijn geconstateerd en opgezwollen hersenen, veroorzaakt door een harde klap. Aan de achterkant van zijn hoofd zaten diepe kneuswonden.

De familie had in eerste instantie wantrouwen gekregen vanwege verdachte aandelentransacties kort voor zijn dood. Daarvan profiteerden twee maîtresses van Chuwong, van wie één zwanger is van hem. De familie zegt de vrouwen niet te kennen en nooit gezien te hebben.

Een van de vrouwen, die werkt als effectenmakelaar, heeft de Crime Suppression Division gevraagd de bevriezing van haar aandelen op te heffen. Volgens haar advocaat zijn de aandelen van bedrijven, die zij beheert, in waarde gedaald door de affaire.

De politie onderzoekt de transactiedocumenten. Gebleken is dat er met behulp van correctievloeistof wijzigingen in zijn aangebracht. De Krimi wordt ongetwijfeld vervolgd.

Zie verder de vele eerdere berichten over deze zaak, te vinden met behulp van het zoekwoord Chuwong. Het eerste bericht dateert van 17 juli (in Kort Nieuws).

Kort nieuws dinsdag 4 augustus

– Voor de zevende achtereenvolgende maand zijn de consumentenprijzen gedaald. Het ministerie van Handel maakte gisteren bekend det de prijzen, gebaseerd op een boodschappenlijstje van 450 producten en diensten, op jaarbasis met 1,05 procent zijn gedaald. Het Office of Trade Policy and Strategy schrijft de verlaging toe aan de lage energieprijzen en de zwakke koopkracht, veroorzaakt door een verminderd consumentenvertrouwen in de economische vooruitzichten en de droogte.

De zogeheten headline inflatie zakte met 0,7 procent, vergeleken met een maand eerder, en de core inflatie (prijsniveau exclusief olie- en voedselprijzen) steeg met 0,94 procent op jaarbasis en 0,1 procent op maandbasis. Prijsverhogingen vonden plaats bij verse groentes (0,41 pct), non-alcoholische dranken en bereid voedsel (1,09 pct).

Bangkok Post opent vandaag met een ellenlang, nogal technisch verhaal over de financiering van de Thai Health Promotion Foundation en televisiezender Thai PBS. Beide worden betaald uit zogenaamde earmarked of sin taxes, in hun geval uit de accijns op alcohol en sigaretten. [Zoals wij calvinisten zeggen: Het is lekker, dus het zal wel zonde zijn.]

De grondwetcommissie (CDC) die een nieuwe grondwet schrijft, brengt in die wijze van financieren verandering. Het geld moet eerst in de staatskas vloeien en pas daarna een bestemming krijgen. En dat levert de kritiek op dat politici dan de financiering van de gezondheidsclub en (onafhankelijke) televisiezender kunnen manipuleren. BP heeft veel woorden nodig om het uit te leggen, maar dat is de kern van het bericht. (Zie pagina Grondwetwijziging)

– Met behulp van een slim elektronisch camerasysteem bindt de politie de strijd aan tegen roekeloos rijgedrag. De eerste ‘intelligente’ camera is op de Suthisan kruising in Bangkok opgehangen. Het systeem zet de overtreders op de foto, controleert het kenteken, en kan 15 automerken, 12 kleuren en verschillende autotypes herkennen. In maart is er al een proef mee gedaan. De oogst: 500 tot 800 overtredingen per dag, zoals snijden.

– Ik houd het kort: De voor september volgend jaar geplande verkiezingen kunnen tot april 2017 vertraging oplopen indien de ontwerp-grondwet wordt afgestemd door het parlement. Dat zegt vice-premier Wissanu naar aanleiding van de oproep van een NRC-lid om de ontwerp-grondwet af te wijzen en voorafgaand aan verkiezingen het land ‘volledig’ te hervormen. Wissanu geeft hem weinig kans; de regering houdt in ieder geval vast aan de uitgestippelde marsroute naar democratie. Eind deze maand gaat de ontwerp-grondwet, opgesteld door het CDC, naar de NRC. Mogelijk wordt er in januari een referendum over gehouden. (Zie pagina Grondwetwijziging)

– Aan mijn favoriete prinses, Hare Koninklijke Hoogheid prinses Maha Chakri Sirindhorn [dat HKH schrijft de krant er telkens bij], is door de World Intellectual Property Organisation een onderscheiding toegekend. De prinses heeft onder andere 354 werken geproduceerd: schilderijen, gedichten, kinderboeken, liederen, memoirs, proza en illustraties. Ze verdedigt traditionele kennis en creëerde het handelsmerk Phu Fa, waarvoor ze ook het logo ontwierp.

– Thailand heeft 5 miljoen baht gedoneerd aan Myanmar, waar bij overstromingen 27 mensen om het leven zijn gekomen en 150.000 mensen in de problemen zijn gekomen. Vandaag praat de ambassadeur van Myanmar met regeringsvertegenwoordigers over de situatie en wensen van zijn land. Myanmar is de afgelopen dagen door de zwaarste regens in tientallen jaren getroffen. Het ergste zijn de deelstaten Chin en Rakhine er aan toe.

– De bekende architect Diangrit Bunnag zet vraagtekens achter de voorgestelde rivierpromenade van 140 kilometer langs de Chao Phraya rivier. Hij maakt zich zorgen over de gevolgen voor het milieu en de aangrenzende woongemeenschappen.

Gisteren werd over het plan een forum gehouden. Geen hoorzitting want die volgt later. Het voorgestelde pad [?] loopt van de Pathum Thani brug in Pathum Thani naar de riviermond in Samut Prakan. Als ik het goed begrijp, sluit die aan op de New Landmark of Thailand, een (controversiële) promenade van 14 km tussen de Rama VII en Pin Klao brug [of de promenade maakt er deel van uit].

Naar het project wordt een haalbaarheidsstudie gedaan door drie consultants. Die moet in december klaar zijn.

– Eindelijk weer eens een positief geluidje over de watersituatie dankzij de regens die eind vorige maand vielen. In de vier grote stuwmeren, die water leveren voor de Central Plains, zit tot volgend jaar voldoende water voor consumptie en de landbouw en om de ecologische systemen van de rivier te beschermen.

Vorige week bevatten ze 606 miljoen kubieke meter water; het RID verwacht dat eind augustus de watermeter op 3.500 miljoen kubieke meter staat. RID adjunct-hoofd Suthep zegt dat de boeren zich geen zorgen hoeven te maken over watertekorten gezien de voortdurende regenbuien.

Maar het is nog niet in het hele land rozengeur en maneschijn. In de oostelijke provincies, vooral Chon Buri en Chachoengsao, regent het weinig.

– Het laatste nieuws over de 69 vissers die vorige week uit Indonesië zijn gerepatrieerd. De eigenaar van de trawler, waarop ze gedwongen waren te werken, is aangehouden evenals zijn zoon en dochter. Volgens de politie zijn 36 van de 39 vissers het slachtoffer van mensenhandel. De rechtbank heeft vijf arrestatiebevelen uitgevaardigd. Eén verdachte is in Indonesië aangehouden. De politie hoopt het onderzoek binnen 30 dagen te kunnen afronden. Daarna mag het OM de verdachten voor de nieuw gevormde rechtbankkamer mensenhandel brengen.

Een groep van 39 vissers uit de 69 is bevreesd voor de eigen veiligheid wanneer ze terugkeren naar het Zuiden, met name Songkhla, want de mensenhandelaren wonen daar ook. Met hulp van de Paveena Foundation for Children and Women hebben ze het ministerie van Justitie gevraagd om bescherming. De politie gaat hen ondervragen om te bepalen of ze in aanmerking komen voor getuigenbescherming. De groep heeft ook het ministerie van Werkgelegenheid om hulp gevraagd.

– Het onderzoek van de DSI naar de verduistering van 12 miljard baht bij de Klongchan Credit Union Cooperative (KUCC) heeft vertraging opgelopen omdat de dienst wordt overstroomd met nieuwe klachten tegen zestig personen, voornamelijk voormalige bestuursleden en provinciale filiaalmanagers. Het onderzoek wordt verder bemoeilijkt doordat verschillende groepen elkaar beschuldigen en het nieuwe bestuur wordt beticht van onverantwoorde uitgaven, zoals aan een financieel herstelplan, studietrips en PR-activiteiten. Als de 74 schuldeisers het herstelplan afwijzen, vraagt de KCUC faillissement aan. (Zie verder de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya).

– De drie werknemers van KTB General Services, die vorige week 19,7 miljoen baht achterover hebben gedrukt, hebben niet erg lang van het geld kunnen genieten. Eén werd zondagochtend door de politie van Laos aangehouden, nadat hij de grenspost Nong Khai had gepasseerd, en de overige twee werden ’s middags aangehouden. Met dat geld hadden ze vorige week 17 geldautomaten in Khon Kaen moeten vullen. Het bedrijf ontdekte de diefstal doordat het geld niet voorkwam op het transactieregister van de automaten. Bovendien waren de drie mannen verdwenen. [Wat een stelletje amateurs.]

– Een 31-jarige man in Chom Bung (Ratchaburi) wordt ervan verdacht zijn ouders, zijn tante en zichzelf om het leven te hebben gebracht. De man leed aan depressies. De politie vond het viertal gisterochtend in de ouderlijke woning. Ze hadden diepe steekwonden. Een paar weken geleden had de man, die ook op medicatie was voor drugsgebruik, geprobeerd het huis van zijn schoonvader in brand te steken.

– Donderdag buigt het parlement zich in derde lezing over een wetsvoorstel waarin de particuliere beveiligingssector wordt geregeld. De wet stelt voorwaarden aan bedrijven die bewakingstaken uitvoeren en aan de kwalificaties van de werknemers. Er komt een commissie, die toezicht gaat houden. Volgens de Royal Thai Police telt Thailand 250.000 tot 300.000 bewakers. Slechts 30 procent heeft minimaal 3 jaar middelbare school gevolgd, wat een eis is in de wet.

– Niet alleen de zes luchthaven, beheerd door Airports of Thailand, maar ook de luchthavens van Krabi en Surat Thani zouden moeten worden uitgerust met het Advance Passenger Processing System, waarvoor AoT een extra toeslag van 35 baht per passagier in rekening wil brengen. Dit zegt de minister van Transport. Het Thai Civil Aviation Department zegt dat de begroting van de dienst daarvoor geen ruimte biedt. Zie verder het desbetreffende bericht in Kort Nieuws van gisteren.

– Bachelors die op zoek zijn naar witteboordenbaan en maar niet aan de bak komen, krijgen de gelegenheid zich bij te scholen teneinde te worden ingezet bij infrastructurele werken. Het Office of the Vocational Education Commission (Ovec) ontwikkelt daarvoor korte programma’s.

Bij infrastructurele werken, zoals het werk aan de hogesnelheidslijn Bangkok-Kaeng Khoi dat in oktober begint, is dringend behoefte aan vakbekwaam personeel. Gesproken wordt over 1 miljoen geschoolde arbeiders. Het trainingsprogramma is een gezamenlijk initiatief van Ovec, de Rajamangala University of Technology Thanyaburi en de Kasetsart University. De ontwikkeling van het programma is nog in een pril stadium, dus voorlopig zit er niets anders op voor de bachelors om met de duimen te draaien want veel werk is er niet voor hen.


 

Subsidence algemeen

Bangkok: een zinkende stad

Bangkok dreigt het mythische eilandenrijk Atlantis achterna te gaan. De stad zakt: de bodem klinkt elk jaar in met 1 cm, in buurprovincie Samut Sakhon zelfs met 2 tot 4 cm en de zeespiegel in de Golf van Thailand stijgt jaarlijks met 4 mm. Over twintig jaar wordt de stad verzwolgen door het water.

Dit scenario wordt beschreven in een rapport van een NRC-commissie dat op 22 juli is gepresenteerd. Het is gebaseerd op een analyse van de beschikbare research en gegevens uit diverse wetenschappelijke bronnen. Deze week ligt het rapport bij het kabinet op tafel.

Bangkok is gebouwd op zachte klei en zakt al honderden jaren door natuurlijke oorzaken. De mens heeft het proces nog eens versneld door de onttrekking van grondwater, de zware bebouwing, dichte urbanisatie en stortplaatsen. Het gebruik van grondwater is verantwoordelijk voor 69 procent van de verzakking, het extra gewicht voor 29 procent en natuurlijke oorzaken slechts 2 procent. Bovendien wordt Bangkok geconfronteerd met het probleem van erosie langs de 4,8 kilometer lange kustlijn. Op sommige plaatsen verdwijnt 4 meter per jaar.

In het verleden zakte Bangkok 3 cm per jaar door overmatige onttrekking van grondwater, maar het gebruik van grondwater is 38 jaar geleden verboden met uitzondering van enkele industrieën en gebieden zonder leidingwater. De recente droogte heeft bedrijven ertoe gebracht weer grondwater te gebruiken. Gebieden met zware industrie zoals Samut Prakan, Samut Sakhon en Lat Krabang zakken sneller dan Bangkok.

Tot nu toe heeft Bangkok de rijzende zee buiten de deur kunnen houden. De dijken langs de Chao Phraya (die overigens ook meezakken) zijn 3 meter hoog. Tijdens de laatste grote overstromingen in 2011 kwam het water tot 60 cm onder de kruin.

‘Wat doen we als het water meer dan 60 cm stijgt? Moeten we de dijken verhogen? Is dat adequaat of moeten we meer doen?’, vraagt Sucharit Koontanakulvong, commissielid en hoofd Water Resources System Research Unit van de Chulalongkorn universiteit, zich af.

Subsidence Bangkok 1978-2011

De ernst van de verzakking is het onderwerp van een fel debat. NRC-commissievoorzitter Vithaya Kulsomboon zegt dat zelfs het Survey Department geen exacte prognose kan leveren. Daarvoor verschilt de situatie op verschillende plaatsen te veel. De vraag is ook: waar te meten, want Bangkok is een grote stad.

Wolkenkrabbers lopen geen gevaar. Ze staan op palen van minimaal 21 meter die op vaste grond rusten. Maar de directe omgeving kan wel beïnvloed worden door het zware gewicht van deze kolossen. En er blijft maar gebouwd worden. ‘We kunnen niet voorkomen dat de stad groeit’, verzucht Sornchai Tovanitchakul, directeur van de afdeling Analysis and Research van Gemeentewerken Bangkok.

De commissie somt in haar rapport drie scenario’s op met clichés als ‘We hebben specifieke diensten en maatregelen nodig’, de vorming van een panel, samenwerking van regeringsdiensten. Ze schat dat het 20 jaar duurt om het probleem op te lossen, onder verwijzing naar Venetië dat er 10 jaar over gedaan heeft om een systeem aan te leggen dat het rijzende zeewater tegenhoudt. Nederland met zijn dijken en sluizen wordt ook als voorbeeld genoemd.

De enige concrete maatregel waarover gepraat wordt, is de constructie van een zeedijk van Si Ratcha (Chon Buri) naar Hua Hin. De kosten worden ruwweg geschat op 500 miljard baht.

Sucharit zegt dat het debat over Bangkok’s verzakking de mogelijkheid biedt om serieus na te gaan denken over stadsontwikkeling. Het spreiden van dichte bebouwing zou al helpen het probleem te verminderen. De stadsplanners zullen moeten kiezen welk element prioriteit heeft: droogte, overstromingen, de stijgende zeespiegel of grondwater. ‘Watermanagement is nog niet geïncorporeerd in de discussie over stadsplanning. Maar dat moet in de toekomst wel gebeuren’, benadrukt Sucharit. (Bron: Spectrum, Bangkok Post, 2 augustus 2015)

Subsidence 2014

 

Limerick van de dag
Er was eens een motorhelm uit Sint Gerlach
Die wilde in Thailand dolgraag aan de slag
Maar ja, ‘t is voor hem zuur
De helm hangt vaak aan het stuur
Hoewel iedereen weet dat ‘t niet mag

Bang Financiën schrapt OZB; alleen grondbelasting

3 augustus – Het ministerie van Financiën durft het niet aan de geplande OZB door te zetten. Van het land and buildings tax wetsvoorstel blijft alleen de grondbelasting gehandhaafd, waardoor de geschatte opbrengst van 200 miljard krimpt naar een bedrag dat groter zou zijn dan de huidige house and land tax en local development tax, die op plaatselijk niveau worden geheven en komen te vervallen. [Een bedrag wordt niet genoemd.]

Bangkok Post brengt het bericht vandaag als opening van de Business-bijlage, daarbij ‘een bron’ citerend. En nu maar hopen dat de bron betrouwbaar is, want de krant slaat wel vaker de plank mis. Het schrappen van de OZB (belasting op de waarde van onroerend goed) is een reactie op de protesten die tegen de belasting zijn gerezen. Eerder probeerde het ministerie die al te pareren door te knutselen aan de tarieven, het plafond en een vrijstellingsperiode.

Premier Prayut stak in maart een stokje voor het belastingvoorstel. Hij vroeg Financiën met een voorstel te komen dat helpt de financiële last van de lage inkomens verdieners te verlichten. [Bezitten die dan onroerend goed?]

De lokale belastingen liggen al langer onder vuur omdat ze gebaseerd op (verouderde) taxaties uit 1978-1981 en talrijke vrijstellingsgronden kennen. Percelen tot 5 rai worden niet aangeslagen, belastingplichtigen betalen 0,25 of 0,5 procent van de grondwaarde, afhankelijk van de grootte van het perceel.

De nieuwe belasting heeft een hoge prioriteit omdat de overheid dringend geld nodig heeft om haar ambitieuze infrastructurele plannen te realiseren. De belasting zou tevens de economische ongelijkheid verkleinen. Maar blijkbaar is de prioriteit toch niet zo hoog, anders zou de OZB niet met één pennenstreek worden afgevoerd.

Overigens houdt de bron nog een slag om de arm. Het vervallen van de OZB is nog niet goedgekeurd door de minister, dus misschien kan de krant over een paar dagen het bericht al weer rectificeren.

Lauwe ontvangst van verzoeningsrapport

3 augustus – Het verzoeningsrapport van een NRC-commissie heeft een lauwe ontvangst gekregen van politiek betrokkenen. Window-dressing, zegt UDD-voorzitter Jatuporn. ‘De commissie heeft geen echte macht om veranderingen tot stand te brengen.’ Oppositieleider Abhisit denkt dat het kabinet en de NCPO (junta) de door de commissie voorgestelde veranderingen niet allemaal zullen overnemen.

De commissie is niet over één nacht ijs gegaan. Ze heeft zeven maanden aan het rapport gewerkt en gepraat met overheidsdiensten, protestleiders en politici. Het rapport bestrijkt alle aspecten van verzoening, zoals het verstrekken van compensatie aan slachtoffers van politiek geweld, amnestie en waarheidsvinding. Doel van al dit moois is het slechten van de politieke scheidslijnen en de relaties herstellen tussen degenen die tussen 2005 en 2014 betrokken waren bij politieke conflicten.

De commissie is een voorstander van amnestie mits de slachtoffers bereid zijn degenen die hen geschaad hebben, te vergeven en mits de daders in het openbaar spijt betuigen. Als aan deze voorwaarden niet wordt voldaan, volgt een rechtsgang.

In onderstaand kader een overzicht van de belangrijkste voorstellen.

RECONCILIATION AT A GLANCE

Anek LaothammatatSix points for reconciliation laid out by the Anek reconciliation panel are.

– Building public understanding about the causes of political conflicts;
– Establishing and disclosing facts about violent incidents;
– Applying existing laws and passing new ones, including that of an amnesty, to forge national reconciliation;
– Providing compensation to, and rehabilitating those affected by the political unrest;
– Creating an environment where parties in conflict can live in harmony; and
– Devising measures to prevent the use of violence to settle conflicts in the future.

Op de foto commissievoorzitter Anek Laothammatat.

Kort nieuws maandag 3 augustus

– Niet alleen als de auto rijdt, maar ook als hij stilstaat voor een verkeerslicht mogen bestuurders niet met hun mobieltje bellen, tenzij handsfree. Dit heeft de Raad van State bepaald, nadat de politie het eerbiedwaardige college had gevraagd of artikel 43 van de Land Traffic Act ook voor auto’s geldt die voor een rood licht wachten. Het 4th standing committee boog zich over de prangende vraag. De beslissing is door een voormalige rechter van het hooggerechtshof op zijn Facebookpagina bekend gemaakt.

– De Charoen Pokphand Group (CP), ’s lands grootste agro-industriële en voedsel conglomeraat, is duidelijk geen voorstander van het gezegde ‘Schoenmaker, hou je bij je leest’, want het wil 150 miljard baht investeren in de aanleg van een hogesnelheidslijn (194 km) tussen Bangkok, Pattaya en Rayong, aldus minister Prajin (Transport). Deze maand krijgt de minister een investeringsplan van het bedrijf.

De lijn Bangkok-Rayong is een van de twee geplande hogesnelheidslijnen. De andere is Bangkok-Hua Hin (211 km, kosten 98 miljard baht). Hiervoor heeft bierbrouwer en frisdrankproducent Thai Beverage Plc belangstelling. De milieu-effectrapportage voor deze lijn is afgerond en ligt ter goedkeuring bij de National Environment Board. De aanbesteding begint vermoedelijk in juni volgend jaar, de aanleg neemt 30 tot 36 maanden in beslag.

Voor de Bangkok-Rayong lijn moet de MER nog worden gedaan. Het ontwerpwerk vordert traag omdat het tracé door bergachtig terrein en stroomgebieden loopt en delen van de route de spoorlijn Map Ta Phut (Rayong)-Kaeng Khoi, een Thais-Chinees samenwerkingsproject, overlapt. (Zie pagina Spoorwegen)

– Een hoofdverdachte van een serie aanvallen in het diepe Zuiden is in Rueso (Narathiwat) bij een vuurgevecht met soldaten om het leven gekomen. De confrontatie vond gisterochtend om 5 uur plaats bij het huis van ’s mans schoonvader, nadat twee special task eenheden om middernacht de omgeving hadden afgegrendeld. Ze waren getipt dat de man zich er schuil hield. Onderhandelingen met de schoonvader en de echtgenote van de man hadden geen succes, want ze ontkenden dat ze hem onderdak hadden geboden.

In een follow-up onderzoek werd in Muang (Yala) een andere verdachte aangehouden. In Nong Chik (Pattani) werden een vrijwillige ranger en zijn broer door een gewapende groep dood geschoten. [Geen details.] De bomaanslag in Sai Buri (Pattani) waarbij een monnik en een soldaat om het leven zijn omgekomen, heeft een derde dodelijk slachtoffer gemaakt. Een tweede, ernstig gewonde monnik stierf gisteren in het ziekenhuis van Yala. Bij de aanslag werden acht personen gewond.

– Airports of Thailand wil met ingang van 1 december een extra toeslag van 35 baht gaan rekenen voor elke passagier die gebruik maakt van een van de zes door haar beheerde luchthavens, zowel passagiers die vertrekken en aankomen als transitpassagiers. De luchtvaartmaatschappijen liggen dwars omdat ze al tickets voor na die datum hebben verkocht. De toeslag dient om de kosten van een geavanceerd controlesysteem met achtergrondgegevens van passagiers te dekken, het zogenaamde Advance Passenger Processing System.

Het Airline Operations Committee pleit voor een uitstel van drie maanden. AoT gaat met de maatschappijen praten over de ingangsdatum. Overigens moet de IATA toestemming verlenen voor de toeslag en die procedure neemt twee maanden in beslag.

– Een kwaaie kwal [Hebben kwallen emoties?] heeft vrijdag een 31-jarige Thai die tijdens het vollemaansfeest op Koh Phangan in zee aan het zwemmen was, gemeen gestoken, waardoor ze in een shock raakte. De vrouw overleed onderweg naar het ziekenhuis. De vrouw is het tweede slachtoffer van de beet van een kwal. In augustus vorig jaar kwam op het strand van Khuad, ook op Koh Phangan, een 5-jarig Frans jochie om het leven.

Districtshoofd Krirkkrai zegt strandwachten te zullen inzetten en eerste hulp voor slachtoffers in gereedheid te brengen. Ze worden getraind zodat ze weten wat te doen. Slachtoffers dienen de steekwond met azijn te spoelen en niet op de plaats te wrijven, want dan wordt het gif verspreid.

Jaarlijks tijdens het regenseizoen duiken de kwallen op als ze zich vermenigvuldigen.

– 79,7 procent van de respondenten in een peiling van Suan Dusit meent dat de activiteiten van de Muan Maha Prachachon stichting (de opvolger van protestbeweging PDRC) te maken hebben met politiek, en 51,2 procent denkt dat de Thaise politiek verhit zal raken door de stichting, opgericht door voormalig actieleider Suthep Thaugsuban.

Premier Prayut vindt dat Suthep het recht heeft een stichting te vormen, maar hij heeft hem  gewaarschuwd zich aan de wet te houden. Suthep presenteerde de stichting vorige week op een persconferentie. Het UDD (roodhemden) en Pheu Thai vinden dat die verboden had moeten worden. De regering meet met twee maten, zeggen ze.

De belangrijkste eis van Suthep en zijn bende is hervormingen voor verkiezingen, een slogan die de PDRC ook al voerde. De meningen daarover zijn verdeeld. Vice-voorzitter Direk van de NRC-commissie politieke hervormingen, verzet zich. De routekaart van de NCPO naar democratie zou erdoor in gevaar komen. Hij vindt dat de verkiezingen, zoals aangekondigd, volgend jaar september moeten doorgaan. Maar de voorzitter van een andere NRC-commissie steunt de oproep van de stichting. ‘Hervormingen voorafgaand aan verkiezingen zijn belangrijk om de problemen van het land op te lossen.’

– Het land maakt vorderingen met de bescherming van bedreigde diersoorten, stelt het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) vergenoegd vast. De afgelopen 10 jaar is de tijgerpopulatie in de wildreservaten van Thung Yai-Huay Kha Kaeng in het westen van Thailand toegenomen. Naar schatting leven er 60 Indonesische tijgers tegen 40 in 2005. In nationaal park Mae Wong (Nakhon Sawan) alleen al zijn tien nieuwe tijgers gesignaleerd.

Thailand telt in totaal tussen de 189 en 252 tijgers. Ze leven in tien boscomplexen en 31 wildreservaten. Volgens het WWF leven er op de hele wereld 3.200 tijgers en in de vier Mekonglanden 350.

De regering heeft in 2010 tijdens de Tiger World Summit in St Petersburg beloofd de populatie tegen 2022 met de helft te vermeerderen. Vorige week woensdag was Tiger Conservation Day. Het DNP zegt de bospatrouilles te versterken en te zullen samenwerken met de plaatselijke bevolking om de habitat van tijgers te beschermen.

– De politie is op zoek naar twee werknemers van KTB General Services, die samen met een inmiddels aangehouden man, 19,7 miljoen baht hebben verduisterd. Met dat geld hadden ze vorige week 17 geldautomaten in Khon Kaen moeten vullen. Het bedrijf ontdekte de diefstal doordat het geld niet voorkwam op het transactieregister van de automaten. Bovendien waren de drie mannen verdwenen.


 

Trang typisch breakfast

Trat: Culinair paradijs

2 augutus – Bangkok Post besteedde gisteren aandacht aan de provincie Trat, een van de twaalf provincies door de Tourism Authority of Thailand uitgekozen voor ‘2015 Discover Thainess’, een campagne die tot doel heeft toeristen naar ‘verborgen schatten’ te leiden.

Trang met Koh Lao Liang, twee identieke eilandenEerder schreef BP al over vijf provincies [door mij over het hoofd gezien]. Trat wordt geroemd om zijn Chinese cuisine en eilanden. De provincie wordt gepromoot met de slogan ‘Gastronome Extravaganza’, want staat bekend om roast pork (gebraden c.q. gegrild varkensvlees) en traditionele cakes, en – maar die kun je niet eten – onderwater trouwpartijen en prachtige eilanden.

Er zijn meer dan driehonderd Chinese dim sum eethuisjes en coffeeshops, 100 bakkerijen en driehonderd organisatoren van banketten, want de locals zijn gek op grote banketten voor trouwpartijen, begrafenissen en bij het inzegenen van een nieuw huis. Vijftig restaurants zijn ouder dan 50 jaar. Geheime recepten worden er van vader op zoon (of dochter) doorgegeven.

Op de foto een typisch ontbijt uit Trang met een ruime keuze aan dim sum gerechten.

Tot zover mijn samenvatting. Wie het hele artikel wil lezen, verwijs ik naar de website van BP. Klik hier. (Bron: Bangkok Post, 1 augustus)

Centrale bank snijdt in groeiprognoses

2 augustus – De Bank of Thailand heeft weer haar prognose voor de economische groei en de export naar beneden bijgesteld, maar een precies percentage wordt pas in september bekend gemaakt. Roong Mallikamas, directeur van de afdeling macro-economisch en monetair beleid, laat doorschemeren dat het groeicijfer iets lager kan uitvallen dan 3 procent. De exportprognose komt in de buurt van de prognose van 4 procent krimp van het Fiscal Policy Office.

Het pessimisme van de centrale bank is gebaseerd op het zwakke herstel van de binnenlandse markt en de chronische depressie van de wereldmarkt. De risico’s in de tweede helft van het jaar bestaan uit een traag herstel van de Chinese economie en die van andere Aziatische landen, een wijziging van de wereldhandel die gevolgen heeft voor de Thaise export [waar wordt op gedoeld?] en lagere dan verwachte publieke bestedingen, aldus het Monetary Policy Report van juni.

De centrale bank verlaagde in juni haar groeiprognose van 3,8 naar 3 procent en verwachtte dat de export met 1,5 procent zou afnemen. De export heeft vooral te lijden van China’s problemen, die voorlopig nog niet voorbij zijn. In die 1,5 procent krimpt gelooft de bank niet meer, aldus Roong.

Het ministerie van Handel maakte maandag bekend dat de export in juni met 7,87 procent is gedaald en in de gehele eerste helft van het jaar met 4,87 procent op jaarbasis. (Bron: Bangkok Post, 1 augustus)

BTW-teruggave op de helling

2 augustus – Het ministerie van Financiën gaat een eind maken aan de mogelijkheid BTW terug te vorderen bij de her-export van geïmporteerde goederen, waarop BTW is afgedragen. Daarmee zou een gat in de wetgeving gedicht worden dat vatbaar is voor fraude.

Vorig jaar kwam een zaak aan het licht waarbij nepbedrijven met nepfacturen BTW terugvroegen. Dat grapje heeft de overheid 5,3 miljard baht aan gederfde inkomsten gekost. De fraude was mogelijk door medewerking van personeel van het belastingkantoor in Bang Rak (Bangkok) en Samut Prakan. Enkele hoge ambtenaren zijn ontslagen en een ander werd gedwongen te vertrekken.

Een van de verdachten, een voormalige inspecteur-generaal, maakt deel uit van een groep van 45 ambtenaren die onlangs de wacht is aangezegd in het kader van een operatie waarbij artikel 44 van de interim-grondwet is ingezet. Dat artikel geeft premier Prayut de bevoegdheid bestaande procedures te omzeilen. Onderzocht wordt of ze zich schuldig hebben gemaakt aan corruptie, zoals vermoed wordt. (Bron: Bangkok Post, 1 augustus)

Limerick van de dag
Er was eens een meisje uit Maastricht
Dat was een heel vervelend wicht
IJdel bovendien
Was niet erg gezien
Ze raakte daardoor uit ‘t zicht

Boeren staan voor 400 miljard baht in ‘t krijt

2 augustus – De schuldenlast van boeren loopt gierend uit de hand; 1,6 miljoen boeren staan voor bijna 400 miljard baht in het krijt, aldus een rapport van de afdeling Provincial Administration van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat komt neer op een gemiddelde van 237.158 baht per boer.

Boer aan het werkPremier Prayut sneed de alarmerende situatie vrijdag aan in zijn wekelijkse tv-toespraak Returning Happiness to the People. Hij wil dat de betrokken overheidsdiensten voor het eind van de maand met elke boer overlegd hebben teneinde te voorkomen dat boeren hun land kwijt raken. De coördinatie daarvan ligt in handen van het Centre to Coordinate Farm Debt van het ministerie van Landbouw.

Het Centre to Assist Debtors and Unfairly-Treated Persons van Justitie heeft tot taak naar urgente gevallen te kijken in de niet-formele sector en juridische steun te verlenen. Niet-urgente gevallen zijn de verantwoordelijkheid van twee boerenfondsen. [Ik laat nu de namen maar achterwege, want het is weer een hele mondvol.] Het ministerie van Financiën ontfermt zich over boeren die in het formele circuit geld hebben geleend. Op provinciaal en districtsniveau moeten subcommissies de boeren helpen.

Prayut heeft de autoriteiten de opdracht gegeven om boeren voor te lichten over het beheer van hun financiën zodat ze een schuldval kunnen voorkomen. ‘De boeren moeten zich vrijmaken van schulden of hun schulden minstens behoorlijk beheren en financiële problemen voorkomen’, zegt regeringswoordvoerder Sansern.

Nog wat cijfers. 149.437 boeren hebben niet-formele schulden ad 21,59 miljard baht. Daarvan staan 93.000 boeren in het krijt voor 13,4 miljard. Dat zijn de urgente gevallen. Aan formele leningen is 366,7 miljard baht opgenomen door 1.488.125 boeren.

Phuketwan dreigt te verdwijnen

2 augustus – Ongeacht of ze winnen of verliezen in de rechtbank, de twee journalisten van Phuketwan die door de marine voor smaad zijn aangeklaagd, maar nieuwswebsite Phuketwan dreigt te verdwijnen. Australiër Alan Morison (67) zegt  dat de financiële druk het voortbestaan in de huidige vorm bemoeilijkt, ondanks de publiciteit die de zaak heeft gekregen en het toegenomen bezoek aan de site. ‘Op dit moment ziet het er naar uit dat de marine bereikt wat ze wilde: Phuketwan tot zwijgen te brengen.’

Morison en zijn Thaise collega Chutima zijn door de marine aangeklaagd wegens een publicatie in 2013 waarin de marine wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de smokkel van Rohingya vluchtelingen. De gewraakte passage was ontleend aan een Reuters-verhaal dat later een Pulitzer prijs won.

Naar verwachting doet de rechtbank 1 september uitspraak. Opvallend is dat tijdens de behandeling vorige maand het OM twee van de drie dagen afwezig was, vermoedelijk omdat het de aanklacht van de marine overdreven vindt en in strijd met de in de grondwet vastgelegde vrijheid van pers. Internationale groepen hebben de actie van de marine sterk veroordeeld.

Behalve wegens smaad worden de twee ook vervolgd voor overtreding van de Computer Crimes Act. Indien ze schuldig worden bevonden, kunnen ze een gevangenisstraf van zeven jaar krijgen. Morison belooft door te blijven vechten ‘totdat onze namen gezuiverd zijn’.

Theparak Road Bang Phli (Samut Prakan)

Ravage op de Theparak Road in Bang Phli (Samut Prakan) waar een trailer zaterdagmiddag 46 elektriciteitsmasten over een afstand van 2 kilometer omver trok. De bestuurder was bezig zijn wagen te keren toen hij één mast raakte, waardoor de andere als dominostenen vielen. 37 voertuigen werden beschadigd en één motorrijder werd licht gewond.

Kort nieuws zondag 2 augustus

– Omdat 16,9 mobiele telefoonnummers nog niet geregistreerd zijn – dat had uiterlijk vrijdag moeten gebeuren – hebben de telefoonmaatschappijen telefoonwaakhond NBTC gevraagd de registratietermijn met drie maanden te verlengen. De NBTC vraagt aan de regering toestemming.

Vrijdag was een topdag, want 610.905 prepaid SIM-kaarten werden geregistreerd. Sinds 1 februari zijn 69,5 miljoen nummers geregistreerd oftewel 81,3 procent van alle 85,5 miljoen nummers. Van de nog ongeregistreerde nummers is naar schatting 30 procent niet in gebruik.

NBTC secretaris-generaal Takorn benadrukt het belang van registratie, want alleen registreerde SIM-kaarten vormen een goede beveiliging bij online transacties. Wanneer gebruikers hun nummer voor het eind van de maand registreren, kunnen ze hun toestel normaal blijven gebruiken. Ze krijgen geen boete en er wordt ook niets ingehouden op hun telefoontegoed. Registratie is een fluitje van een cent: het kan op 60.000 servicepunten inclusief filialen van de 7-Eleven.

Aanleiding voor de operatie zijn enkele bomaanslagen in het Zuiden waarbij mobieltjes met ongeregistreerde SIM-kaarten zijn gebruikt om de bommen op afstand tot ontploffing te brengen.

– ‘What do we get from negotiation with the army?’ Die tekst (in het Thais) troffen bewoners van Khok Pho en Nong Chick in Pattani gisterochtend op zes plaatsen op snelwegen aan. De tekst laat aan duidelijkheid niets te wensen over: de opstandelingen hebben geen fiducie in hervatting van de vredesgesprekken die al sinds 2013 stil liggen. Naar verluidt zouden ze eind dit jaar worden hervat. De graffity is voor de autoriteiten aanleiding de bewaking op controlepunten te versterken, een mededeling die altijd wordt gedaan na incidenten, maar die geen enkel effect lijkt te hebben, want de bomaanslagen en beschietingen gaan maar door.

– Een ruzie was voor een 54-jarige voedselverkoopster aanleiding een jong echtpaar uit Myanmar dood te schieten. De vrouw, die bij een autowasserij haar negotie drijft, had al langer mot met het paar.

Gisterochtend liep de situatie uit de hand toen de man op een van haar tafels ging zitten en zij hem gelastte eraf te gaan. Ze kregen ruzie, de echtelieden vertrokken naar hun kamer, gevolgd door de ziedende vrouw, die gewapend was met een pistool. Volgens de vrouw zou de man haar daar met een mes hebben bedreigd en zijn echtgenote zou hem hebben opgejut haar te steken. Tja, wat doe je dan als bedreigde vrouw alleen? Dan schiet je beiden toch overhoop. Na de executie nam de vrouw een taxi en meldde zich bij de politie.

– Vanochtend stappen premier Prayut en een select gezelschap ambtenaren op de fiets om deel te nemen aan de generale repetitie voor de fietstocht Bike for Mom 2015 op 16 augustus, en tocht van 43 kilometer die dan onder leiding staat van de kroonprins.

Prayut rijdt van de Royal Plaza naar de Suthisan kruising (op bijgaand kaartje is dat nummer 2 tot 23). De Spoorwegen hebben bekend gemaakt dat op 16 augustus zes treinen vertrekken van station Bang Sue in plaats van Hua Lamphong. Er rijden bussen om reizigers naar Bang Sue te brengen.

– De helft van de 69 Thaise vissers, die vorige week gerepatrieerd zijn uit Indonesië, zijn vermoedelijk het slachtoffer van mensenhandel en dwangarbeid. Dat concludeert de politie uit verhoren van de vissers. De politie verwacht snel arrestatiebevelen te kunnen aanvragen voor degenen die de vissers hebben geronseld. Zogenaamd om op trawlers te werken die in Thaise wateren vissen, maar in plaats daarvan werden ze naar Indonesië gestuurd om er illegaal te werken. De vissers keerden woensdag terug dankzij het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Paveena Foundation for Children and Women, die ze om hulp hadden gevraagd.

Een visser uit Roi Et vertelt op station Hua Lamphong door een tussenpersoon benaderd te zijn. Hij zou een baan als vissorteerder in Samut Sakhon krijgen. In plaats daarvan werd hij naar Songkhla gestuurd om op een trawler te werken, die vervolgens naar Indonesië afvoer. Ze maakten lange werkdagen, vrije dagen waren er niet bij, zo nu en dan werden ze betaald en degenen die ziek werden, moesten het zonder medische zorg stellen. Later werden hij en zijn collega’s door de Indonesische autoriteiten aangehouden omdat hun monsterboekjes vervalst waren. De mannen zaten zes maanden gevangen op Kalimantan.

– Voornamelijk cosmetisch: zo typeert Abby McGill de strijd het afgelopen jaar tegen de mensenhandel. De campagnedirecteur van het International Labour Rights Forum hekelt ook de smaadaanklacht tegen de twee journalisten van de nieuwswebsite Phuketwan (zie het bericht Phuketwan dreigt te verdwijnen) alsmede dito aanklachten tegen verdedigers van mensenrechten.

Naar aanleiding van het vorige week vrijgegeven Amerikaanse Trafficking in Persons rapport waarschuwt de Human Rights and Development Foundation tegen verwarring die de Anti-Human Trafficking Act van 2008 oproept. De stichting stelt dat de wet geen nauwkeurige omschrijving bevat van exploitatie, elementen van mensenhandel en de rechtsvervolging. Daardoor zou het onmogelijk zijn overtreders voor de rechter te brengen.

Ze pleit ervoor de definitie van exploitatie in overeenstemming te brengen met het Palermo Protocol van de UN Convention Against Transnational Organised Crime, zodat slachtoffers beter worden beschermd en opsporingsambtenaren meer armslag hebben.

– UDD-voorzitter Jatuporn Prompan zegt dat de regering ‘onherstelbare averij’ heeft opgelopen door Suthep Thaugsuban toe te staan om donderdag een persconferentie te beleggen. Hij verwijt de premier en de junta met twee maten te meten. Het leek erop, zegt hij, alsof Suthep bevelen aan de junta gaf door hervormingen voor verkiezingen te eisen. Zie verder Kort Nieuws van zaterdag en het bericht Suthep: Eerst hervormingen, daarna verkiezingen van 31 juli.


 

Sloop pilaar Hopewell project

Regering smijt met geld

1 augustus – De regering reserveert in de begroting 2016 een bedrag van 133 miljard baht voor investeringen in lightrail c.q. metrolijnen, wegen en watermanagement. Het grootste deel van dit bedrag gaat naar waterwerken, zoals de uitbreiding van het gebied dat geïrrigeerd wordt, uitbreiding van drinkwatergebieden en ontwikkeling van waterbronnen.

De wegenprojecten bestaan uit elf netwerken van wegen, 735 wegen in agrarisch gebied, 157 bruggen en verbindingswegen naar de Si Rat-Outer Ring Road Expressway en de Uttaraphimuk Elevated Tollway.

In Bangkok staan vier lightrail verbindingen op het programma: de Green Line van Mor Chit naar Khu Khot, de Orange Line van Thailand Cultural Centre naar Min Buri, de Pink Line van Khae Rat naar Min Buri en de Yellow Line van Lat Phrao naar Samrong. Zie bijgaand kaartje.

De regering heeft de betrokken diensten opgedragen tijdig hun zaakjes voor te bereiden zodat het investeringsbudget snel kan worden opgenomen, nadat de budgetwet na behandeling door het parlement rond 27 augustus is afgekondigd in de Royal Gazette. Wanneer diensten het exacte bedrag weten, beschikbaar voor een project, mogen ze beginnen met de aanbestedingsprocedure.

Verwacht wordt dat de kapitaalinjectie de economische groei stimuleert temidden van de zwakke export, zwakke bestedingen en particuliere investeringen, die onder druk staan van de hoge huishoudschulden en ontbrekend vertrouwen in de economische vooruitzichten. De regering hoopt dat het vierde kwartaal profiteert van de maatregelen.

Het ministerie van Financiën verwacht dat aan het eind van het huidige begrotingsjaar (30 september) 85 procent van de kapitaalbegroting is uitgegeven, 2 procent minder dan de target. (Bron: Bangkok Post, 31 juli)

Op de foto wordt een pilaar van het mislukte Hopewell project (aanleg spoorbaan en verhoogde snelweg; het project werd in 1997 definitief afgeblazen) gesloopt om ruimte maken voor de Red Line.

FTI verlaagt weer exportprognose

1 augustus – De ene na de andere club van economische glazenbolkijkers en tasseografen (theeblaadjes lezen) zet het mes in de optimistische targets van eerder dit jaar.

In haar laatste revisie brengt de Federation of Thai Industries (FTI) namens het Joint Standing Committee on Commerce, Industry and Banking haar prognose van de bbp-groei terug van 3,5 naar 3 procent. De export groeit niet met 1 procent, zoals eerder voorspeld, maar daalt dit jaar met 2 procent. En dat komt allemaal door het trage economisch herstel van Thailand’s grootste handelspartners, de VS en de EU, en door de economische teruggang in China.

FTI vice-voorzitter Vallop Vitanakorn zegt dat de laatste exportcijfers (van juni) sterker daalden dan verwacht. Een nieuwe prognose zou lager kunnen uitvallen dan de laatste prognose. Maandag maakt de FTI die bekend.

In juni daalde de export met 7,87 procent, aldus het ministerie van Handel. Het eerste halfjaar kwam daardoor uit op een verlaging met 4,84 procent naar $ 106,8 miljard. De FTI is bezorgd dat de export in het tweede helft van het jaar verder verslechtert omdat er weinig tekenen van toenemende vraag zijn, met name uit China, Thailand’s top importeur.

De zwakke economische vooruitzichten in de belangrijkste importlanden kunnen kopers bewegen orders in het vierde kwartaal, wanneer mensen kerstmis en nieuwjaar vieren, in portefeuille te houden. ‘Normaal worden kooporders drie maanden tevoren geplaatst, maar nu alles zo rustig is, zullen de orders in het laatste kwartaal niet erg goed zijn’, vreest Vallop. (Bron: Bangkok Post, 31 juli)

Hé, ik kan niet bellen…

1 augustus – Ruim 20 miljoen van de prepaid mobiele telefoonnummers zijn nog niet geregistreerd en dat betekent dat die nummers vanaf vandaag niet meer kunnen worden gebruikt. Over een maand kunnen ze ook niet worden gebeld.

De regering besloot eerder dit jaar registratie verplicht te stellen om eind te maken aan het misbruik van prepaid SIM kaartjes door misdadigers voor illegale activiteiten. Tevens dient de operatie om het nummerbestand op te schonen, want veel nummers worden niet gebruikt en dat leidt tot verspilling van nummers.

Secretaris-generaal Takorn van telefoonwaakhond NBTC verwacht dat nog eens vijf miljoen gebruikers hun telefoon in augustus laten registreren. Thailand heeft 105 miljoen mobiele abonnees, van wie 90 miljoen prepaid. Vanaf 1 februari volgend jaar krijgen telefoonmaatschappijen die ongeregistreerde nummers activeren, een boete van 80.000 baht per dag. (Bron: Bangkok Post, 31 juli)

Chao Phraya dam weer lage waterstand

Goed en slecht nieuws van het waterfront

1 augustus – Goed en slecht nieuws van het waterfront. Om met het slechte nieuws te beginnen. Voor de tweede maal is de waterstand achter de Chao Phraya dam in Chai Nat (foto) vrijdag naar een kritiek niveau gezakt.

Ditmaal had dat geen natuurlijke oorzaak, maar kwam het doordat het RID water had geloosd om 600.000 rai aan rijstvelden, waar de rijst op het punt staat geoogst te worden, te bevloeien. De fortuinlijke boeren is door de directeur van de dam gevraagd af te zien van uitbreiding van hun rijstareaal, daar er niet voldoende water is om meer rai van water te voorzien.

Het goede nieuws is dat de vier grote stuwmeren flink zijn aangevuld. Op één dag stroomde er 51,28 miljoen kubieke meter water in. Dat betekent goed nieuws voor de boeren in de 22 provincies in het stroomgebied van de Chao Phraya. De grote vier zijn Bhumibol (Tak), Sirikit (Uttaradit), Pasak Jolasid (Lop Buri) en Kwae Noi Bamrung (Phitsanulok).

Regeringswoordvoerder Sansern zegt dat de situatie vergeleken met twee weken geleden ‘aanzienlijk’ is verbeterd. Maar ondanks dit goede nieuws handhaaft de regering haar oproep om zuinig met water om te gaan.

Zware regens en droogte
Het Meteorological Department waarschuwde gisteren voor een lagedrukgebied dat gepaard gaat met zware regens op sommige plaatsen in het Noorden, Noordoosten en Oosten. Bewoners in risicogebieden dienen rekening te houden met overstromingen en forest runoff.

Het Disaster Prevention and Mitigation Department meldt dat negen provincies zijn uitgeroepen tot drought-emergency gebied: Phrae, Chon Buri, Sukothai, Pathum Thani, Pichit, Phitsunalok, Phetchabun, Uttaradit en Loei. En zo eindigt dit bericht toch weer met slecht nieuws.

Update
De krant voegt hier vandaag nog aan toe dat kreken, kanalen, kaem ling (kleine waterreservoirs), wateropslaggebieden en reservoirs zo snel mogelijk worden uitgebaggerd zodat deze maand regenwater kan worden opgeslagen voor de productie van drinkwater en water voor agrarische doeleinden in het droge seizoen, dat eind dit jaar begint.

De directeur van de Srinagarind dam in Si Sawat (Kanchanaburi) is bang voor droogte volgend jaar omdat de recente regenval minder is dan in dezelfde periode in de afgelopen jaren. Het stuwmeer staat thans voor 67 procent vol; de hoeveelheid beschikbaar water bedraagt 1,753 miljoen kubieke meter. Het Vajuralongkorn stuwmeer, eveneens in Kanchanaburi, staat voor 47 procent vol; 19,7 procent is beschikbaar voor gebruik.

Limerick van de dag – een tweeluik
Er was eens een kerel uit Terziet
De Thaise keuken beviel hem niet
Weet je wat hij at?
Elke dag patat
Hoewel zijn eega ’t hem ontried

Er was eens een smulpaap uit Heeten
Die had op de hele wereld gegeten
Met als favoriet
Bram Ladage’s frites
Die kun je in Thailand vergeten

Nieuwe rechtbankkamer is ‘halve maatregel’

1 augustus – De speciale rechtbankkamer die mensenhandelzaken gaat behandelen, is een goede zaak, maar heeft weinig zin wanneer opsporing en politieonderzoek niet verbeteren. Vervolging en veroordeling komen aan het eind van een keten, doch er is dringend behoefte aan betere wetshandhaving in een eerder stadium.

Human Rights Watch (HRW) plaatst deze kanttekeningen bij de instelling van de nieuwe rechtbankkamer, die op 10 augutus aan het werk gaat. HRW pleit voor een mentaliteitsverandering bij politie en functionarissen. Ze arresteren vaak slachtoffers van mensenhandel als illegale immigranten en laten de mensenhandelbendes ongemoeid – hetzij uit onkunde of om de mensenhandel te verdoezelen.

De migranten worden vervolgens gedetineerd in overvolle centra en riskeren deportatie, ongeacht de gevaren die ze in die landen lopen. Wanneer een juiste opsporing van slachtoffers in de eerste fase niet plaatsvind, zal de nieuwe rechtbankkamer weinig zaken te behandelen krijgen, vreest Sunai Phasuk, researcher bij HRW.

Zaken duren 3 tot 4 jaar
In het vorige week vrijgegeven Amerikaanse Trafficking in Persons rapport 2015 wordt opnieuw gewezen op de trage voortgang van mensenhandelzaken; ze nemen vaak drie tot vier jaar in beslag. Het aantal onderzoeken, vervolgingen en veroordelingen is ook vergeleken met het jaar ervoor afgenomen. Dat is een van de redenen waarom Thailand op de Tier 3 lijst is gehandhaafd. Volgens vice-premier Wissanu liggen thans bij het ministerie van Sociale Zaken 1.260 mensenhandelzaken.

Woordvoerder Wanchai van het OM zegt dat de nieuwe rechtbankkamer een belangrijk middel is om het rechtsproces te versnellen en haar resultaten te verbeteren. ‘De benoemde rechter heeft een grondige kennis en begrip nodig van de mensenhandelketen. De zaken zijn complex en gevoelig, en vereisen een specialiseerde bekwaamheid.’

Sriprapha Petcharamesree, directeur van het Centre for Human Rights Studies van de Mahidol universiteit, pleit voor een nauwkeurige omschrijving van de jurisdictie van de rechtbank. De rechtbank dient zich uitsluitend te concentreren op relevante zaken en klachten die daarmee geen verband houden, te negeren. Hij trekt een vergelijking met de DSI, die omkomt in het werk vanwege overbodige aangiftes.

Kort Nieuws zaterdag 1 augustus

– Een controlepost in Taha (Yala), bemand door burger defensievrijwilligers, is donderdagnacht door opstandelingen overvallen. Ze openden het vuur op de post, waarbij achttien vrijwilligers werden gewond, van wie zes ernstig, maar die zijn inmiddels buiten levensgevaar. Verder gooiden ze een Molotov cocktail waardoor de post in brand vloog, en gingen er vandoor met vuurwapens en pistolen. Politie, soldaten en reddingswerkers hadden moeite de post te bereiken omdat de weg ernaar toe was geblokkeerd met een omgetrokken elektriciteitsmast en op het wegdek kraaienpoten lagen. De opstandelingen gingen flink tekeer want de politie heeft 200 tot 300 patronen gevonden.

– Een 12-jarig meisje is om het leven gekomen toen een vrachtwagen gisterochtend in Talang (Phuket) de motorfiets van haar moeder raakte. Het lichaam van het meisje werd 70 meter meegesleurd. De moeder (40) liep lichte verwondingen op. De vrachtwagenchauffeur is doorgereden.

– De Royal Thai Air Force gaat twee squadrons formeren met UAV’s (unmanned aerial vehicles). Ze worden gestationeerd op Wing 4 in Nakhon Sawan, de thuisbasis van vier squadrons met F-16 jagers en Arava patrouilletoestellen. Deze toestellen zijn 36 jaar geleden van Israël gekocht. Ze behoren iedere drie jaar ge-upgrade te worden en worden nu buiten dienst gesteld, waarna de UAV’s hun taak overnemen.

– 36 Thaise leerlingen hebben een prijs gewonnen op twee internationale wiskundecompetities in China en vier teams vielen in de prijzen. Thailand was present met 44 door Obec geselecteerde studenten in een veld van 1508 leerlingen uit 29 landen. Vanavond keren de leerlingen terug op Suvarnabhumi waar ze feestelijk worden welkom geheten door Obec. (Zie pagina Onderwijs)

– Lichte paniek na de publicatie in de Royal Gazette met taxitarieven. Worden de tarieven verhoogd? Nee, zegt staatssecretaris Arkhom, die publicatie heeft betrekking op het maximumtarief voor taxi’s. Een tariefsverhoging in niet aan de orde; die behoeft de goedkeuring van de minister van Transport en is afhankelijk van een kostenanalyse en de klanttevredenheid.

In december gingen de tarieven met 8 procent omhoog. Een toegezegde tweede verhoging met 5 procent is uitgesteld om de kosten van levensonderhoud te ontzien.

– De Muan Maha Prachachon for Reforms Foundation heeft geen banden met de regering, zegt minister Anupong (Binnenlandse Zaken). Hij benadrukte dat gisteren op een bijeenkomst van ambtenaren en provinciaal gouverneurs, een dag nadat voormalig actieleider Suthep Thaugsuban van het PDRC de oprichting en plannen had bekend gemaakt.

Suthep herhaalde daar de slogan van de PDRC tijdens de protesten tegen de regering Yingluck: Eerst hervormingen, daarna verkiezingen. Daar gaat de stichting zich voor inzetten. Hij beloofde dat ze niet de straat op gaan om te demonstreren.

Anupong meent zeker te weten dat de meeste Thais geen nieuwe sociale onrust willen. De hervormingen vorderen thans in de richting die de interim-grondwet aangeeft. De minister benadrukt dat groepen gelijke rechten hebben om activiteiten te ontplooien, mits ze geen onrust veroorzaken. De presentatie van de stichting was geen politieke bijeenkomst, vindt de minister. Verschillende NCPO-functionarissen waren er bij om dat in de gaten te houden.

Stichtingssecretaris Akanat weerlegt claims van voormalig regeringspartij Pheu Thai en het UDD (roodhemden) dat de NCPO ten onrechte de stichting toestemming heeft verleend voor de presentatie. Volgens de roodhemden was de persconferentie een openbare bekendmaking van politieke meningen en dat is door de junta verboden. Akanat vindt de kritiek tegenstrijdig. Aan de ene kant pleit het UDD voor vrijheid van meningsuiting, maar aan de andere kant willen ze bijeenkomsten verbieden uit angst dat er (politieke) meningen worden verkondigd.

chuwitChuwit Kamolvisit (foto), de kleurrijke leider van de Rak Thailand partij, vindt dat Suthep niet het vertrouwen van de bevolking verdient, want ‘hij heeft duidelijk een agenda om zich met de politiek te bemoeien’. ‘Eigenlijk wil Suthep dat hij de eer krijgt, want de PDRC schiep de kans voor de coup’, aldus Chuwit, hetgeen door de PDRC zelf wordt betwist.

– De kroonprins vraagt de provinciale gouverneurs goed te zorgen voor de 286.000 deelnemers aan de fietstocht Bike for Mom 2015 op 16 augustus ter gelegenheid van de 83ste verjaardag van de koningin. De kroonprins zal zelf de tocht over 43 kilometer in Bangkok leiden.

Hij heeft elke provincie duizend shirts gegeven met het logo van de tocht en 286.762 koninklijke speldjes. Ook heeft hij 500.000 flessen drinkwater ter beschikking gesteld voor fietsers en toeschouwers. Particuliere bedrijven hebben daar nog eens 160.000 flessen bij gedaan, omdat een gigantisch aantal deelnemers wordt verwacht.

De gouverneur van Chai Nat is gewond geraakt toen hij de route in zijn provincie verkende. De kroonprins heeft hem een boeket bloemen laten sturen, dat vergezeld ging van beterschapswensen.

 • Geen Trackbacks
 • Reacties (1)
 1. Ik wli graag reageren op een van de eerste posts in deze reeks, die over kolencentrales in Thailand. Ik denk dat men in armere landen zoals Thailand niet echt maalt om klimaatverandering; als eerste moeten ze te eten hebben. Daarnaast is er erg veel inverstering nodig in het vervangen van kolencentrales door milieuvriendelijkere alternatieven. Heb je hier ideeën over?

  Groetne, Jake