Thais nieuws 1-15 november

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2015 klik hier, 2014 klik hier, 2013 klik hier, 2012 klik hier, 2011 klik hier, 2010 klik hier.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.

Veel voorkomende afkortingen
Amlo: Anti-Money Laundering Office
AoT: Airports of Thailand (beheerder van zes vliegvelden, o.a. Suvarnabhumi en Don Mueang)
BAAC: Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CDC: Constitution Drafting Committee (commissie die de nieuwe grondwet schrijft)
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die begin 2014 gold)
CSD: Crime Suppression Division (recherche)
DNP: Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (vergelijkbaar met ons Staatsbosbeheer)
DSI: Department of Special Investigation (vergelijkbaar met de FBI)
FDA: Food and Drug Administration
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
Isoc: Internal Security Operations Command (opperbevel verantwoordelijk voor de veiligheid in het Zuiden)
NACC: National Anti-Corruption Commission
NCPO: National Council for Peace and Order (militair gezag)
NLA: National Legislative Assembly (noodparlement)
NRC: National Reform Council (inmiddels opgeheven orgaan dat hervormingsvoorstellen moest formuleren)
NRSA: National Reform Steering Assembly (opvolger van NRC)
Obec:  Office of the Basic Education Commission
Ohec: Office of the Higher Education Commission
Ovec: Office of the Vocational Education Commission
PACC: Public Sector Anti-Corruption Commission
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (protestbeweging tegen de regering Yingluck)
RID: Royal Irrigation Department
TAT: Tourism Authority of Thailand
UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)

Voor het nieuws van 16-31 oktober, klik hier.

 

Nok Air

Nok Air duikt verder in het rood

15 november – Nok Air is in het derde kwartaal verder in de rode cijfers beland met een netto verlies van 424 miljoen baht. In dezelfde periode vorig jaar werd een verlies geleden van 372 miljoen baht. De budgetmaatschappij schrijft het povere resultaat toe aan de voortdurende verliezen van NokScoot, het laagseizoen en de moordende concurrentie.

NokScoot, een joint venture van Nok Air en Scoot, een dochter van Singapore Airlines, leed een verlies van 298 miljoen baht. Het totale verlies van Nok Air over de eerste negen maanden van dit jaar kwam daardoor op 572 miljoen baht tegen 491 miljoen baht in deze periode vorig jaar. Na talloze vertragingen koos NokScoot op 5 mei voor het eerst het luchtruim vanaf Don Mueang naar Nanjing in China en op 10 mei begon een dienst naar Incheon in Zuid-Korea. Op beide routes wordt driemaal per week gevlogen.

Nok Air is voor 39,2 procent eigendom van Thai Airways International. Alhoewel het bedrijf kans zag in het derde kwartaal haar omzet met 14,5 procent te vergroten naar 3,14 miljard baht op jaarbasis en 8,14 procent meer passagiers vervoerde, daalde de cabinebezetting 1,39 procentpunten naar 82,83 procent. Nok Air’s aandeel in het budget van THAI daalde van 29,5 procent een jaar geleden naar 24,6 procent. De financiële druk op Nok Air verminderde wat door de lagere brandstofprijs. Brandstof vormt 22 procent van de totale totale kosten van de maatschappij.

Nok Air’s moeder THAI doet het niet veel beter want die boekte in het derde kwartaal ook een record verlies. Daarentegen doen Bangkok Airways en Asia Aviation, de belangrijkste aandeelhouder van Thai AirAsia, het goed. Die boekten een robuuste winst van respectievelijk 579 en 91,6 miljoen baht. (Bron: Bangkok Post, 14 november)

Limerick van de dag
Een man uit Berkel en Rodenrijs
Ging elke maand wel een keer op reis
De hele wereld door
Op zoek naar een record
Met stempels in zijn paspoort als bewijs

Jaarlijkse loonsverhogingen staan onder druk

15 november – De gemiddelde jaarlijkse loonsverhogingen in Azië daalden dit jaar iets en zullen ook in 2016 verder dalen als gevolg van de trage wereldeconomie, die bedrijven noopt een rem te zetten op de salarissen. Dit blijkt uit een onderzoek van de HR Consultancy Hay Group Thailand. Alleen in China stijgen de loonsverhogingen gemiddeld dankzij de informatietechnologie sector.

In Oost en Zuidoost-Azië stegen de lonen in 2015 met 5,94 procent tegen 6 procent in voorgaande jaren. Voor volgend jaar verwacht de Hay Group 5,85 procent. Thailand wijkt niet af van de Aziatische trend, blijkt uit het onderzoek.

De sectoren met de hoogste loonsverhogingen waren de energiesector (6,59 tot 6,66 pct), telecommunicatie (6,07 tot 6,43 pct) en de olie- en gassector (6,07 tot  6,09 pct). De sectoren die volgend jaar de hoogste bonussen verstrekken zijn energie, chemicaliën en olie en gas. (Bron: Bangkok Post, 14 november)

Bo gaf kantoorbaan op voor haar passie op twee wielen

15 november – Ze werkte tien jaar op kantoor en raakte jarenlang geen fiets aan totdat ze vijf jaar geleden de fiets van een vriendin zag en een oude passie weer tot leven kwam. Nu heeft ze een winkel, Bo Velo Bangkok Bike Shop, waar ze rijwielen aanpast aan de wensen van klanten.

Sirinud ‘Bo’ Kitikan (33) heeft er geen spijt van dat ze haar kantoorbaan opzegde. ‘Het kostte weinig tijd om het besluit te nemen. Ik heb er niet eens veel over nagedacht. Ik wilde iets voor mezelf doen. Mijn familie vroeg of ik het goed had doordacht, maar ze hielden me niet tegen. Ze zeiden dat ik het recht had mijn eigen beslissing te nemen.’

Sirinud KitikanSirinud groeide op in de provincie Kanchanaburi. Vanaf de lagere school stapte ze op de fiets om tochtjes te maken in de omgeving samen met haar jonge fietsvrienden. Toen ze een rijbewijs haalde, kwam daar abrupt een einde aan. ‘Ik houd van air-conditioning. Het is koel en comfortabel.’

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en nu fietst ze weer: binnen een actieradius van een kilometer om haar winkel aan de Vibhavadiweg en eenmaal per maand ’s nachts met een groep vrienden.

Buiten Bangkok is haar favoriete startplaats het hek van het Khao Yai National Park, van waar ze 30 tot 50 kilometer kan fietsen, heuvel op en af.

‘Als er geen auto’s zijn, is alles wat je hoort het draaien van de ketting. Je kunt alles horen, zelfs de apen en het ruisen van de blaadjes. Als je je om snelheid niet druk maakt, kan fietsen heel ontspannend en aangenaam zijn. En het is ook een leuke manier om tijd met je vrienden door te brengen.’

Behalve fietsen houdt Sirinud ook van mooie rijwielen. De winkel drijft dan ook niet op reparaties, maar op maatwerk. Ze vind het leuk om fietsen aan te passen en verschillende kleuren te combineren. Dat heeft ze zich al doende eigen gemaakt. ‘Om te leren hoe het moet, heb je één fiets nodig die je kunt slopen. De fiets demonteren en daarna proberen hem weer in elkaar te zetten. Beschouw het als een les als het mislukt. Ga door en uiteindelijk lukt het.’

Sommige klanten waren aanvankelijk sceptisch wanneer ze Sirinud in de winkel zagen. Hoe kon een vrouw iets van mechanische dingen weten? Maar ze verwierf hun vertrouwen toen ze haar bezig zagen. ‘Als je alleen maar praat, gelooft niemand je. Maar hier in de winkel zien ze me aan het werk.’

Sirinud signaleert dat er nu meer fietsers op de weg zijn. ‘Voorheen was ik een freak. Niemand anders zat op de fiets. Ik werd zelfs geplaagd omdat ik volledige veiligheidsuitrusting droeg.’ Maar dat is voorbij en rijwielwinkels doen dankzij de twee fietstochten dit jaar (Bike for Mom en Bike for Dad) goede zaken met de verkoop van helmen, handschoenen en beschermkappen. (Bron: Muse, Bangkok Post, 14 november)

Alliance Francaise

Franse ambassadeur bedankt Thai voor hun steun

15 november – ‘Ons enig antwoord is eenheid, nationale solidariteit en de vastbeslotenheid om niet toe te geven aan terrorisme. Laten we ons meer dan ooit verenigen achter de waarden van de Franse republiek.’ Met deze woorden bedankte de Franse ambassadeur gisteren de Thaise bevolking voor haar getoonde solidariteit.

In Bangkok kwamen Thais en buitenlanders in de Alliance Française bijeen om hun steun te betuigen (foto boven). De 77-jarige dochter van voormalig premier Pridi Banomyong ging aan de Witthayu Road voor in een gebed voor de slachtoffers. Haar kleinkinderen studeren in Frankrijk en zelf woonde ze er tientallen jaren. ‘Het is een grote opluchting dat ze veilig zijn en dat het goed gaat. Maar ik ben ongelukkig. Ik ben bedroefd voor de slachtoffers en hun familileden.’

Premier Prayut stuurde een condoleancebericht en betoonde zijn medeleven met de slachtoffers en hun familie. ‘Onze gedachten en gebeden zijn tijdens deze moeilijke tijd bij jullie.’ Prayut riep de bevolking op geen negatieve meningen te uiten over de mogelijke oorzaak, omdat ‘Frankrijk tijd nodig heeft om te rouwen’.

Ambassadeur Gilles Garachon zei dat de aanvallen het land niet zullen tegenhouden om zich te verzetten tegen terrorisme. ‘Mensen in de hele wereld zijn het slachtoffer van terroristische aanvallen, zoals de bomaanval op de Erawan Shrine. […] Als ze willen dat we ons mond houden, zullen we ons zelfs luider uitspreken tegen terrorisme.’

Sanit en GarachonOp de ambassade had Garachon een ontmoeting met Thaise politieagenten en adjunct-commissaris Sanit van de gemeentepolitie (foto). Sanit zegt dat zijn staf de opdracht heeft gekregen Franse burgers die in Thailand wonen of reizen, te beschermen. In hele land worden meer controles gehouden, alhoewel er geen aanwijzingen zijn van een bedreiging. Bij de Franse ambassade zijn twee controleposten ingericht, die rond de klok bemand zijn. Garachon gaat deze week Franse scholen in Bangkok bezoeken om het geweld toe te lichten en de Franse kinderen te zeggen dat ze veilig zijn.

Minister Prawit (Defensie) gaf gisteren opdracht aan het geïntegreerd centrum voor veiligheidszaken van Defensie de bewaking in toeristische en grensgebieden te versterken, met name in het Zuiden. Een bron zegt dat de bewegingen van Islamic State militanten worden gevolgd na bevestiging door Maleisië dat ze hier actief zijn. Het centrum houdt ook in de gaten of nieuwe leden op internet worden gerekruteerd. Tevens worden Thaise studenten die in het Midden-Oosten studeren, gevolgd.

Bij de aanvallen in Parijs zijn geen Thai om het leven gekomen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen reiswaarschuwing afgegeven. Een diplomaat van de Thaise ambassade in Parijs vraagt Thais, die gevolgen ondervinden van de aanvallen, contact met de ambassade op te nemen als ze hulp nodig hebben.

De gouverneur van de Bank of Thailand waarschuwt dat de aanvallen in de financiële markten schokgolven kunnen veroorzaken. Beleggers laten zich niet alleen leiden door economische factoren, maar politieke kwesties en terrorisme beïnvloeden ook de markten. ‘Risicomanagement is belangrijk om financiële stabiliteit te handhaven’, aldus gouverneur Veerathai. De bank houdt de situatie rond de klok in de gaten om mogelijke binnenlandse financiële schommelingen te beperken.

Orang-oetans in hun kooi

Kunnen de orang-oetans zich aanpassen?

15 november – Eerst een correctie over de veertien orang-oetans die donderdag teruggestuurd zijn naar Indonesië. Niet 13 maar 11 zijn in 2009 langs een weg in Phuket gevonden en 1 in Chumphon. Niet 1 jonkie is geboren tijdens gevangenschap in het Khao Prathab Chang Wildlife Feeding Centre in Ratchaburi maar 2. [Bangkok Post: Wanneer leer je eens geen foutieve informatie te verstrekken?]

De grote vraag is: kunnen ze in Indonesië wennen aan hun nieuwe leventje in de vrije natuur? Ze zijn gewend aan leven in een kooi, weinig vrijheid en hoefden nooit op zoek te gaan naar voedsel.

De apen zijn nu in quarantaine in Bogor. Daar blijven ze 14 dagen. Ze worden gecontroleerd op ziektes en een DNA-test wordt gedaan om hun herkomstgebied vast te stellen: Borneo of Sumatra.

De Indonesische autoriteiten gaan deze keer zeer zorgvuldig te werk bij het vrijlaten van de dieren. In 2007 gingen 48 orang-oetans niet in quarantaine. Nadat ze waren vrijgelaten, bleken enkele besmettelijke ziektes te hebben die zich snel verspreidden.

Tony Sumampau, directeur van het Indonesia Centre for Reproduction of Endangered Wildlife, Taman Safari Indonesia, zegt dat het voor de dieren niet gemakkelijk zal zijn zich aan te passen aan het leven in de bossen. ‘Het hangt er vanaf of hun instincten hoe te overleven in het bos, terugkomen.’ Dierenarts Khemtong zegt dat vooral de volwassen dieren het moeilijk krijgen. De jonkies hebben een betere kans omdat ze de door de ouderen geleerde trucjes nog niet kennen zoals in hun handen klappen in ruil voor voedsel en niet hebben geleerd te bedelen.

Kort nieuws zondag 15 november

Bangkok Post pakt vandaag groot uit over het bloedbad in Parijs. Op de voorpagina de actuele stand van zaken en een kadertje over de steunbetuiging bij de Alliance Française, over twee pagina’s een overzichtelijk chronologisch overzicht, de reactie van de Franse ambassadeur, quotes van Thaise bobo’s  en informatie over de maatregelen, en op één pagina reacties van ooggetuigen. Voor het Thaise nieuws blijft daarom weinig ruimte over en dat beperkt zich dan ook tot één pagina.

Het enige bericht dat de moeite waard is om te vermelden, gaat over de orang-oetans (zie hierboven). Verder een bericht over de grondwetcommissie [gaap], over de arrestatie van een man die op borgtocht vrij is en probeerde naar Laos te gaan, en een aankondiging dat de DSI tweehonderd verdachten in twee grote zaken die betrekking hebben op het witwassen van geld, gaat horen. Met uw welnemen [maar ook zonder] laat ik die lopen.


 

‘Defensie Thailand vatbaar voor corruptie’

14 november – Thailand, China, Iran, Jordanië, Libanon, Zuid-Afrika. Wat is de overeenkomst tussen deze landen? Ze hebben allemaal de classificatie E gekregen in het begin november gepubliceerde rapport van Transparency International (TI) over corruptie bij Defensie. De zogeheten government defence anti-corruption index kent zes categorieën, van A tot F.

TI stelt vast dat sinds de militaire coup van mei 2014 er door de wetgevende macht ‘geen onafhankelijk onderzoek is gedaan naar het defensiebeleid, een gebrek aan transparantie in budgetten, en onvoldoende institutionele maatregelen betreffende de meeste aspecten van aanbestedingsprocedures’. Zelfs voor de coup waren er mazen, die corruptie bevorderden bij aanbestedingen door het ministerie van Defensie en de strijdkrachten.

Het ontbreekt aan eisen, formele procedures en richtlijnen voor particuliere bedrijven die willen bieden op een contract. Gevolg: ‘Het is gebruikelijk dat bedrijven steekpenningen betalen aan de functionaris die belast is met het schrijven van de eisen of die aan het hoofd staat van de aanbestedings eenheid die de standaardeisen goedkeurt. Steekpenningen kunnen zelfs leiden tot een situatie waar de eisen worden toegeschreven naar een bepaald bedrijf.’

Ten slotte signaleert TI ook dat sommige Thaise legerofficieren betrokken zijn bij de georganiseerde misdaad, zoals de mensen- en drugshandel. (Bron: Bangkok Post/Isra News Agency, 13 november) (Zie ook de pagina Corruptie 2)

Lof voor verlenging gratis bus- en treinvervoer

14 november – Sinds zeven jaar kan op 73 routes van bussen van het gemeentelijk openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) gratis gereisd worden en op enkele treinroutes. Het zag ernaar uit dat de regeling beëindigd zou worden c.q. beperkt zou worden tot de minima (voorzien van een pasje), maar de regering heeft besloten die nog zes maanden te handhaven. Columnist Mae Look Chan van Thai Rath (de Thaise Telegraaf) prijst de regering voor haar besluit.

Volgens hem bezit 70 procent van de bewoners van Bangkok en omgeving geen auto. Die mensen zijn aangewezen op het openbaar vervoer. De gratis bus bespaart per persoon 1.500 bah per maand. Volgens een studie maken 700.000 personen dagelijks gebruik van een gratis bus (te herkennen aan de blauwe balk met Thaise tekst boven de deur).  De gratis trein wordt elke maand door 2,7 miljoen personen gebruikt. In totaal gaat het per jaar om 285 miljoen reizigers tegen 4,2 miljard baht aan kosten voor de overheid.

Mae Look Chan dringt erop aan de service niet te schrappen. ‘Veel mensen zijn arm, de economie ligt op zijn gat en omdat het openbaar vervoer nog volledig geïntegreerd dient te worden [?].’ (Bron: Bangkok Post, 13 november)

Overplaatsing Paween is een mysterie

Paween Pongsirin14 november – Waarom besloot politiecommissaris Chakthip politieman Paween over te plaatsen naar het Zuiden? Paween is daar zijn leven niet zeker, want hij doet vanuit Bangkok onderzoek naar de smokkel van Rohingya vluchtelingen en daarbij zijn lieden in het Zuiden betrokken die tot alles in staat zijn. Bevreesd voor zijn veiligheid heeft Paween zijn ontslag aangeboden.

Chakthip houdt zich op de vlakte over de reden van overplaatsing. ‘Goede politie-officieren dienen gedisciplineerd te zijn. Eerder in mijn carrière heb ik nooit bezwaar gemaakt toen ik werd overgeplaatst naar de hondenbrigade.’

Columnist Khern Khan van het dagblad Daily News dringt er bij Paween op aan allen die betrokken zijn bij mensenhandel te ontmaskeren ‘inclusief regeringsfunctionarissen en degenen die geprobeerd hebben politie-officieren te intimideren die onderzoek naar de zaak doen’.

Onderwereld nog steeds krachtig
Onder de kop ‘Underworld still strong’ besteedt Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar aandacht aan Paween’s angst. Zo is hem door politie-officieren te verstaan gegeven dat de arrestatie van voormalig legeradviseur Manas niet in goede aarde is gevallen bij de ‘powers-that-be’ in het leger.

Manas is een van de 91 verdachten van de smokkel van Rohingya vluchtelingen die dankzij het speurwerk van Paween en zijn team zijn aangehouden. In totaal zijn 153 arrestatiebevelen uitgevaardigd. Het onderzoek naar de mensensmokkel kwam op gang na de vondst in mei van massagraven en (verlaten) doorgangskampen aan de grens met Maleisië. De ontdekking bevestigde dat Thailand een belangrijk doorvoerland is. Daarom staat het land ook op de Tier-3 lijst van het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport en moest het land wel in actie komen om handelssancties te voorkomen.

De dreigende overplaatsing van Paween maakt duidelijk dat de politietop haar ondergeschikten onvoldoende beschermt. Paween overplaatsen staat gelijk aan hem naar het front sturen. Het overplaatsingsbevel bevestigt het geloof van de bevolking dat corruptie de sleutel is achter de mensenhandel.

Beschuldigingen tegen hoge leger- en politieofficieren zijn niet nieuw. Wat Paween onthult is dat de onderwereld nog steeds krachtig is ondanks de onderdrukking door de regering. De onderwereld wacht op een comeback, wanneer de regering verslapt, concludeert de krant pessimistisch. (Bron: Bangkok Post, 13 november)

Singapore koopt alle Hom Mali uit Ubon Ratchathani

14 november – Niet alleen in Thailand, maar ook in de buurlanden lijden de rijstboeren onder de droogte. Dat blijkt kansen te bieden voor de Thaise rijstverbouw. Singapore bijvoorbeeld sloot donderdag met Thaise rijstleveranciers een deal voor de levering van rijst ter waarde van 720 miljoen baht.

Minister Apiradi (Handel), die vorige week importeurs uit Singapore begeleidde bij een bezoek aan Ubon Ratchathani, zegt dat ze gehele Hom Mali oogst van 22.000 ton kopen, die in de provincie in het seizoen 2015-2016 wordt geproduceerd. De importeurs hebben ook belangstelling voor kleefrijst, maar contracten zijn nog niet getekend omdat ze de prijs aan de hoge kant vinden.

Singapore is een van Thailand’s belangrijkste exportmarkten voor de binnenlandse consumptie en her-export. In 2013 kocht de stadsstaat 126.013 ton rijst (3,99 miljard baht) en vorig jaar 162.577 ton (5,76 miljard baht). In de eerste tien maanden van dit jaar importeerde Singapore 99.216 ton ter waarde van 2,77 miljard baht.

Voorzitter Charoen van de Thai Rice Exporters Association verwacht dat Thailand in het seizoen 2015-2016 6 miljoen ton Hom Mali paddy (ongepelde rijst) oftewel 3 miljoen ton (gepelde) rijst produceert. Als gevolg van de geringe regenval is de Hom Mali dit jaar aromatischer dan vorig jaar.

De vereniging maakt zich wel zorgen over de prijs op korte termijn, omdat gelijktijdige oogsten in het land de prijs tot op zekere hoogte kunnen beïnvloeden. De exporteurs hebben toegezegd van december tot februari de Hom Mali paddy te kopen voor 13.500 baht per ton of circa 26.000 baht voor gepelde rijst. (Bron: Bangkok Post, 13 november) (Zie ook pagina Rijst 3)

Limerick van de dag
Er was eens een boy in Phuket
die had ied’re avond veel pret
als lady zóóó mooi
voor mannen een prooi
die schrokken zich lam in zijn bed
(Ingezonden)

NLD wint 80 procent van de parlementszetels

14 november – Veel aandacht vandaag voor de verkiezingsuitslag van Myanmar. De NLD van Aung San Suu Kyi heeft ruim 80 procent van de parlementszetels in de wacht gesleept. De machtswisseling (die pas in maart plaatsvindt) zal naar alle waarschijnlijkheid geen gevolgen hebben voor de nauwe banden tussen Bangkok en Nay Pyi Taw, meent de Thaise ambassadeur in Myanmar.

Pisanu verwacht ‘positieve politieke ontwikkelingen’ in de aanloop naar de vorming van de nieuwe regering, daar de door het leger gesteunde Union Solidarity and Development Party (USDP) en de National League for Democracy (NLD) hetzelfde beleid hebben ten aanzien van hervormingen en het werken aan verzoening.

‘De afgelopen twee tot drie jaar bewogen de regering en de oppositie zich in dezelfde richting. Daarom zullen alleen enkele details aangepast worden wanneer de machtswisseling plaatsvindt. […] De vorming van een nieuwe regering schept een gunstiger economische sfeer en de druk van het Westen zal afnemen. Als alle partijen de verkiezingsuitslag respecteren, gaat de economie vooruit en neemt de economische druk af, daar internationale steun binnen stroomt.’

De ambassadeur prijst de huidige (verslagen) regering van president Thein Sein. ‘De regering heeft de afgelopen vier tot vijf jaar goed gepresteerd, maar onvoldoende steun voor haar wijst erop dat de Myanmarese samenleving verandering wil.’

De overwinning betekent overigens niet dat de rol van het leger is uitgespeeld. Het leger bezet 25 procent van de zetels in het Lager Huis en Hoger Huis en drie kabinetsposten (Defensie, Binnenlandse Zaken en Grenszaken) worden bepaald door de opperbevelhebber van het leger. Veel NLD supporters blijven een diep wantrouwen houden tegen het leger en zijn politieke partners, die ‘berucht zijn vanwege hun vuile streken en onderdrukking’, schrijft de krant. ‘Ze hebben geleid tot honderden doden en duizenden gevangenen.’

Jirawong Watthanathewasilp op weg naar de krijgsraad

Rajabhakti park: Legeronderzoek ‘above board’

14 november – Ik schreef het gisteren al: Eindelijk gaat het leger onderzoek doen naar de vermeende onregelmatigheden bij de aanleg van het Rajabhakti park in Hua Hin (Prachuap Khiri Khan), een park met 14 meter hoge beelden van zeven Siamese vorsten. De politie ontdekte eerder dat de bronsgieterijen zijn afgeperst door een amulettenhandelaar en een legerkolonel.

Voorzitter Veerun van het gevormde onderzoekspanel zei gisteren dat het onderzoek ‘above board’ (eerlijk, betrouwbaar) zal zijn. Het onderzoek begint zodra hij door legercommandant Theerchai is geïnstrueerd. Hij verwacht dat het onderzoek volgens planning binnen zeven dagen is afgerond. ‘Ik hoef me nergens zorgen over te maken. Ik doe gewoon mijn werk.’

Het politieonderzoek richt zich intussen op de productie van herdenkingsmunten, souvenirs en kleine beeldjes als giften voor de donoren. Eerder sprak de politie met de bronsgieterijen. Het onderzoek kwam op gang nadat de naam van een legerkolonel was gelekt door waarzegger Suriyan, hoofdverdachte van de geruchtmakende majesteitsschenniszaak rond de fietstochten Bike for Mom en Bike for Dad. Hij is vorige week zaterdag in het gevangenisziekenhuis overleden aan bloedvergiftiging. Van de twee andere verdachten heeft één zelfmoord gepleegd in zijn cel en is één nog in leven. Zijn voorlopige hechtenis is gisteren door de krijgsraad voor de derde maal verlengd. Op de foto is de man op weg naar de krijgsraad.

Voorts vormt de politie een commissie die alle majesteitsschennis zaken rond het vermeende netwerk van Suriyan onder de loep gaat nemen. Er zijn zestien zaken, maar de krant geeft er verder geen enkel details over.

Voorgaande berichten over de majesteitsschenniszaak en de Rajabhakti zaak op de pagina Majesteitsschennis

Negen organisaties binden strijd aan tegen TPP

14 november – Negen organisaties waaronder FTA Watch en BioThai gaan campagne voeren tegen het Trans-Pacific Partnership, een vrijhandelsovereenkomst die sterk wordt gepropageerd door de VS [en het Amerikaanse bedrijfsleven] en een wetsonderwerp over bioveiligheid.

De organisaties maken zich zorgen dat Thailand zal toetreden tot het TPP, daartoe onder druk gezet door het Thaise bedrijfsleven en met name de Japanse auto-industrie. Volgens directeur Witoon van BioThai verplicht het TPP Thailand, indien het zich aansluit, maatregelen te nemen die monopolievorming bij de ontwikkeling van nieuwe plantvariëteiten in de hand werken.

Het van stal gehaalde wetsontwerp heeft de steun van binnenlandse en buitenlandse agrobedrijven. Het heeft tot doel genetisch gemodificeerde planten te legaliseren en genetisch gemodificeerde organismen vrij te geven. De organisaties zeggen dat de wet schadelijk is voor boeren en de biodiversiteit.

Protest tegen TPPDonderdag vergaderden de negen over TPP en wetsontwerp. Researcher Jakkrit van het Thailand Development Research Instituut zei dat Thailand tientallen overeenkomsten op het gebied van intellectueel eigendomsrecht zal moeten ratificeren, indien het land bij het TPP aanschuift.

Het TPP heeft nog meer gevolgen, zo wordt de periode waarin agrarische chemische producten exclusief beschermd zijn, verlengd naar tien jaar. En daar zijn Thaise boeren en kleine bedrijven van agrarische chemische producten de dupe van, aldus Jakkrit.

Eerdere berichtgeving over het TPP op de pagina Trans-Pacific Partnership. Foto: Protest tegen TPP.

Kort nieuws zaterdag 14 november

– Vijf politieofficieren zijn in Nakhon Si Thammarat overgeplaatst naar een inactieve post na een inval dinsdag in een illegaal casino dat gevestigd was in een magazijn in Chamai. De politie hield zestig personen aan. Verdere details ontbreken.

– Bij een bomaanslag donderdag in Khok Pho (Pattani) zijn vier dorps defensievrijwilligers om het leven gekomen en vier gewond geraakt. De bom was verstopt in een bewakershokje en ontplofte kort nadat de vrijwilligers hun nachtdienst waren begonnen.

Gisteren ontplofte aan bom in Sungai Kolok (Narathiwat). Twee leden van de veiligheidstroepen raakten licht gewond. De bom ontplofte toen ze op patrouille waren.

Omdat het geweld in de regio maar doorgaat, hebben de autoriteiten in twaalf districten in Pattani de bewaking versterkt. Het Southern Border Provinces Administrative Centre heeft onder andere meer bewakingscamera’s laten installeren, lampen die op zonne-energie branden en alarminstallaties.

– Laat ik het maar een peptalk noemen, wat premier Prayut allemaal tegen Thailands ambassadeurs en consuls-generaal uit 98 landen gisteren heeft gezegd. Hij riep hen op om het economisch beleid van de regering te ondersteunen en Thaise bedrijven te helpen hun concurrentiepositie te verbeteren, met name het midden- en kleinbedrijf en nieuwe bedrijven. Stimulering van de economie is een van de belangrijkste doelstellingen van de regering, aldus Prayut.

Regeringswoordvoerder Werachon deed gisteren uitgebreid uit de doeken wat Prayut allemaal gezegd heeft, maar veel concreets kom ik niet tegen in de woordenbrei. Veel van wat hij zei is trouwens al eerder in de krant aan de orde gekomen. Een term die ik niet kende is ‘Thailand Plus One’. Daarmee wordt het beleid aangeduid om investeringen in buurlanden te steunen zodat de regionale economie gezamenlijk kan groeien.

Vice-premier Somkid, leider van het economisch kabinetsteam, vertelde na afloop van de bijeenkomst verslaggevers dat hij de diplomaten heeft gevraagd buitenlandse investeerders te overtuigen van het feit dat Thailand nog steeds een goede plaats is om zaken te doen. ‘Om investeerders te trekken, willen we de investeringsregels versoepelen’, aldus Somkid die geen verdere details gaf. Sinds de militaire coup staan buitenlandse investeerders niet te trappelen om te investeren, een verschijnsel dat zich na elke coup voordoet.

– De douane en het Fisheries Department hebben een Memorandum of Understanding (MoU) getekend waarin ze afspreken het tracking system, waardoor trawlers in de gaten kunnen worden gehouden, te verbeteren. Het systeem moet de hele keten kunnen vastleggen: van vissen op zee tot de bedrijven waar de vis verwerkt wordt. Elke stap wordt door functionarissen gecontroleerd. Ze krijgen een training hoe het systeem te gebruiken.

De registratie van de import en export door de douane wordt verbeterd en daarna gekoppeld aan het systeem van Fisheries. Ze worden aan elkaar geknoopt via het zogeheten National Single Window, dat gebruikt kan worden op smartphones en tablet computers. Er zijn nog meer afspraken gemaakt, maar die zijn erg technisch van aard.

De koppeling is een reactie op kritiek van de EU. De EU heeft vastgesteld dat volumes niet overeenkomen, hetgeen erop wijst dat illegaal gevangen vis aan fabrieken wordt geleverd.

Het MoU is de zoveelste poging van de Thaise autoriteiten om te voorkomen dat Thailand in december een rode kaart krijgt van de EU omdat het niet voldoet aan de IUU-regeling.

Voor alle berichten over de perikelen in de visserij zie de pagina De vis wordt duur betaald.


 

Orang-oetans op weg naar huis

Veertien orang-oetans zijn donderdag aan de terugtocht begonnen naar Indonesië, uit welk land dertien dieren vijf jaar geleden naar Thailand waren gesmokkeld. Ze werden destijds aan de kant van een weg in Phuket achtergelaten en verbleven sindsdien in het Khao Prathab Chang Wildlife Feeding Centre in Ratchaburi, waar de veertiende werd geboren. Het is de derde keer sinds 2006 dat apen worden terug gestuurd naar Indonesië. In totaal gaat het om 66 apen.
Voor een fotoreportage klik hier, voor een video klik hier.

Orang-oetans in hun kooi


 

Infrastructuur projecten krijgen duwtje

13 november – Niet acht zoals eerder gemeld, maar vijf projecten staan op de nominatie om via een PPP-constructie gefinancierd te worden (public-private partnerschip), een gezamenlijke financiering door overheid en particuliere bedrijven.

De constructie biedt de mogelijkheid de projecten sneller dan anders te realiseren. Het gaat om de aanleg van drie metrolijnen en twee snelwegen (zie bijgaand kader).

Afgevallen zijn een afvalverwerkingsbedrijf in Nonthaburi en Nakhon Ratchasima en een marine commerce centre [?].  Wat daarvan de reden is, wordt niet gemeld in het bericht.

Volgens de planning worden de projecten, waarmee een bedrag van 334 miljard baht is gemoeid, in september en december aan de verantwoordelijke ministers voorgelegd. Daarna buigen het State Enterprise Police Office (Sepo), het kabinet en selectiecommissies zich erover. Dan is het mei 2016.
Directeur-generaal Ekniti van het Sepo heeft de betrokken diensten gezegd direct te beginnen met het vaststellen van het programma van eisen, zodat de aanbestedingsprocedure in mei kan beginnen.

Minister Apisak (Financiën) vraagt de particuliere sector hun investeringsbeslissingen te versnellen, nu de overheid tempo maakt met haar infrastructurele projecten. De particuliere investeringen groeiden vorig jaar met slechts 2 procent. De afgelopen tien jaar bedroeg de groei gemiddeld 5 tot 6 procent per jaar. Voor een verklaring zie het artikel Voordeeltjes in voorbereiding voor zes groei industrieën van 12 november onder de tussenkop ‘Onzeker en aarzelend’. (Bron: Bangkok Post, 12 november)

TAT wil minder steunen op China

13 november – De Tourism Authority of Thailand (TAT) wil minder afhankelijk zijn van Chinese toeristen en opent daarom in vijf veelbelovende markten een nieuw kantoor. Uiterlijk 2018 moeten die er tegenaan gaan in Istanboel, Vladivostok, Johannesburg, Buenos Aires en een nader te bepalen stad in Canada. Het totaal aantal buitenlandkantoren komt daarmee op 32.

TAT-gouverneur Yuttasak zegt: ‘We hebben hard gewerkt om het risico voor het Thaise toerisme te verminderen. Op dit moment zijn we te veel afhankelijk van China. Hoe kan het Thais toerisme zich verder ontwikkelen en de target halen, als het niet goed gaat met de Chinese economie, net als in Rusland?’

De TAT verwacht dat de nieuwe kantoren kunnen helpen om meer high-end toeristen te trekken, hetgeen een beleidsdoelstelling van het ministerie van Toerisme en Sport is.

In de eerste negen maanden van dit jaar nam het aantal Chinese toeristen met 95 procent toe naar 6,11 miljoen. Voor het gehele jaar wordt gerekend op 8 miljoen. Vorig jaar vormden de Chinezen 18 procent van het totaal aantal internationale toeristen.

Het toerisme uit Rusland is de eerste negen maanden ingezakt met 47 procent naar 579.452 bezoekers. Sinds midden 2014 de roebel devalueerde, zit de klad er al in. In 2013 bezochten nog 1,76 miljoen Russen Thailand, in 2014 waren het er 1,6 miljoen.

De TAT verwacht dit jaar 28,8 miljoen buitenlandse bezoekers te verwelkomen. Zij brengen 1,4 biljoen baht in het laatje. Voor volgend jaar wordt gehoopt op 30 miljoen toeristen en inkomsten van 1,54 biljoen baht. Om die target te bereiken gaat de TAT proberen buitenlandse toeristen, met name uit Scandinavië, Duitsland en Engeland, langer in het land te laten blijven.

Argentinië en Zuid-Afrika hebben veel potentie. De eerste negen maanden van dit jaar groeide de stroom toeristen uit die landen respectievelijk met 34 procent op jaarbasis naar 20.416 en 8,8 procent naar 50.344. Volgens Yuthasak vormt het beperkt aantal vluchten uit die landen een handicap. THAI heeft geen directe vluchten op Argentinië en Zuid-Afrika. Yuthasak hoopt dat de luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten het gat kunnen vullen. (Bron: Bangkok Post, 12 november)

Exporteurs: Rijstexport blijft robuust

13 november – Dat elk nadeel zijn voordeel heeft, wordt bewezen met de droogte. Een ramp voor de gedupeerde boeren, maar gunstig voor de overheid die zit opgescheept met een gigantische voorraad uit het hypotheeksysteem voor rijst van de regering Yingluck. Daarvan kan meer verkocht worden.

Verwacht wordt dat de tweede oogst volgend jaar met 50 procent krimpt naar 4 tot 5 miljoen ton paddy (ongepelde rijst) tegen normaal 8 tot 10 miljoen ton. Minister Apiradi (Handel) zei vorige week dat de droogte veel landen noopt versneld rijst te kopen. Ze verwacht dat de Filipijnen en Indonesië meer rijst kopen. Het droogte scenario biedt volgens haar een goede gelegenheid voor de Thaise rijstexport en rijstprijzen. De minister verwacht dat ook meer rijst kan worden verkocht aan Iran, Singapore en Hong Kong.

Het Rice Policy and Management Committee besloot onlangs de verkoop van hoge kwaliteit rijst uit de regeringsvoorraad tot het eind van het jaar te vertragen, wanneer de hoofdoogst van het land komt. Wel is toestemming gegeven voor de verkoop van 2 miljoen ton rijst van inferieure kwaliteit voor industrieel gebruik.

Robuuste export, paddy prijs stabiel
De Thai Rice Exporters Association is optimistisch over de vooruitzichten voor Thaise rijst. Voorzitter Charoen verwacht dat de paddy prijs stabiel blijft op 8.000 tot 8.500 baht per ton. De vereniging verwacht dat volgend jaar 9,5 tot 10 miljoen ton rijst kan worden geëxporteerd.

Met de Filipijnen en China zijn al G-to-G contracten gesloten (government to government).  Deze week tekent het Foreign Trade Department een G-to-G contract met het Indonesische rijstagentschap Bulog voor de levering van 500.000 ton nieuw geoogste rijst. De rijst wordt vanaf deze maand tot maart geleverd.

Met de Filipijnen is een contract afgesloten voor 300.000 ton en met China gaat een contract voor 1 miljoen ton rijst worden afgesloten, die volgend jaar wordt geleverd. Verder is er nog een oud contract met China voor 1 miljoen ton, destijds afgesloten door de regering Yingluck. Daarvan is 700.000 ton geleverd. (Bron: Bangkok Post, 12 november) (Zie verder de pagina Rijst 3)

Limerick van de dag
Gesprongen, gehangen, bezweken
‘t Stond in de krant, de afgelopen weken
De bevolking gist
Alsof men niet wist
Dit zijn vast en zeker vuile streken

Deze limerick is een reactie op de dood van drie verdachten van majesteitsschennis. Een is van een hoog gebouw gesprongen, een heeft zich opgehangen in zijn cel en een is aan bloedvergiftiging overleden. Althans, volgens de officiële lezingen.

Eindelijk! Ook leger onderzoekt aanleg Rajabhakti park

13 november – Tot nu toe hield het leger zich afzijdig in de Rajabhakti-zaak en deed alleen de politie onderzoek, maar nu komt het leger toch in actie. Een onderzoekspanel is gevormd, geleid door de voorzitter van de legeradviesraad, die in de woorden van legerwoordvoerder Winthai ‘de onderste steen boven zal halen’. Legerofficieren die erbij betrokken zijn, worden voor de rechter gebracht en worden disciplinair gestraft, aldus Winthai.

Waar draait het ook al weer om? In Prachuap Khiri Khan is een beeldenpark aangelegd met zeven gigantisch grote beelden van Siamese vorsten. De politie heeft ontdekt dat een amulettenhandelaar commissies heeft geïncasseerd [lees: steekpenningen] van de bronsgieterijen. Een kolonel, die naar Myanmar is gevlucht, zou daarbij betrokken zijn geweest. Hij is uit de dienst ontslagen. Naar verluidt is de handelaar naar Hong Kong gevlucht.

De kolonel en een majoor generaal kwamen voor het eerst in beeld bij een andere zaak. Ze worden ervan verdacht betrokken te zijn bij de afpersing van sponsors van de fietstochten Bike for Mom en Bike for Dad. Daarvoor zijn drie verdachten aangehouden, van wie één zelfmoord heeft gepleegd en een tweede aan bloedvergiftiging is overleden. Bij de afpersing is geschermd met het koningshuis. De majoor generaal is inmiddels ook uit de dienst ontslagen. Over zijn verblijfplaats zegt het bericht niets.

Het beeldenpark wordt beheerd door de Rajabhakti Park Foundation. Voorzitter is de voormalig legercommandant en huidig staatssecretaris van Defensie Udomdej. De huidige legercommandant wil de voorzittershamer pas overnemen, wanneer alle onregelmatigheden duidelijk zijn. Hij wil het park wel managen omdat het op grond van het leger ligt.

Tot nu toe is nog niemand in staat van beschuldiging gesteld. Het legerpanel verwacht dat het onderzoek binnen een week wordt afgerond. Minister Prawit (Defensie) weigert commentaar te geven op de Rajabhakti zaak. ‘Generaal Udomdej heeft ons verzekerd dat alles uitgelegd kan worden. Wat wil je nog meer?’

Voorgaande berichten over de majesteitsschenniszaak en de Rajabhakti zaak op de pagina Majesteitsschennis.

Prayut waagt zich in het hol van de leeuw

13 november – Premier Prayut heeft zich gisteren in het hol van leeuw gewaagd, maar voor de leeuw hoeft hij niet bang te zijn want die zit in een stevige kooi. Vertaling: Hij bezocht Ubon Ratchathani, een bolwerk van de roodhemden en da’s de beweging die vierkant achter de door de elite gehate oud-premier Thaksin en zijn zuster Yingluck staat en zich [in stilte] verzet tegen het militair bewind.

Zwaar bewaakt brachten Prayut, ministers en ambtenaren een bezoek aan Ban Yang Kradao. Tijdens dat bezoek ontmoette hij de leider van de provinciale roodhemdafdeling, die hij de vraag voorlegde: ‘Ben jij Thai? Als je Thai bent, moeten we elkaar helpen. Als je vandaag niet helpt, wanneer dan wel?’ Prayut werd op zijn wenken bediend, want Charoonsak zei bereid te zijn met de regering samen te werken om het land te ontwikkelen. Prayut: ‘Ben je niet bang voor de andere roodhemdleiders?’ Charoonsak: ‘Nee.’

Een vlekje op die samenwerking blijft nog wel de strafrechtelijke vervolging van oud-premier Yingluck voor haar rol in het rijsthypotheeksysteem. Charoonsak: ‘We hopen dat alles nu voldoet aan de wet. In het verleden zijn in verschillende zaken roodhemden onrechtvaardig behandeld.’

In Ban Yang Kradao sprak Prayut een menigte van tweeduizend toe. Hij had het over het Pracharath beleid, een nogal vaag concept dat betrekking heeft op de samenwerking tussen regering, particuliere sector en de bevolking. Doel is de economie op basisniveau, lokale gemeenschappen en ondernemingen te versterken. Prayut woonde ook een vergadering bij over de economische problemen in Ubon Ratchathani, Yasothon, Si Sa Ket en Amnat Charoen.

Geweld Zuiden: Regering lanceert vredesplan

13 november – Ach ja, waarom niet? Weer een werkgroep die gaat peilen wat de bevolking in het Zuiden vindt van het driepuntenvredesplan dat het Thais onderhandelingsteam begin oktober heeft voorgelegd aan Maleisië (dat de vredesgesprekken met het zuidelijk verzet faciliteert) en een nieuwe paraplu organisatie van zes verzetsgroepen, Mara Patani  geheten.

De werkgroep, waarin de lokale bevolking is vertegenwoordigd, buigt zich ook over het vormen van veiligheidszones, urgente kwesties en een alternatief juridisch systeem. Hoofdonderhandelaar Aksara denkt dat het geweld vermindert als alle neuzen dezelfde kant opstaan.

In oktober en november ging het geweld in alle hevigheid door. Aksara vindt dat de Thaise autoriteiten de verdediging moeten ‘aanpassen’ en offensiever te werk moeten gaan om de slagkracht van het zuidelijk verzet te verminderen.

Voor zover ik weet is eenmaal informeel overlegd tussen Mara Patani en Thailand. Vorige maand beschuldigde de afscheidingsbeweging Barisan Revolusi Nasional de Thaise autoriteiten ervan ‘onwaarachtig’ te zijn. Aksara vermoedt dat dit commentaar afkomstig is van de gewapende tak van de BRN. Die verzet zich tegen de vredesgesprekken. Wat die drie punten van het vredesplan concreet inhouden, meldt het bericht niet.

Nieuwe weg langs Bang Khen kanaal in aanleg

Kort nieuws vrijdag 13 november

– Om de te verwachten extra verkeersdrukte op de Phahon Yothin Road bij de aanleg van de Green Line (Mor Chit-Khu Khot in Pathum Thani) te verminderen, legt de gemeente een weg aan langs het Bang Khen kanaal. Gisteren nam Atavit Suwanpakdee, adviseur van Bangkok’s gouverneur, een kijkje hoe ver de weg (kosten 318 miljoen baht) gevorderd was.

Begonnen wordt met een tijdelijke weg van twee rijstroken. Die is volgende maand klaar. De aanleg van de complete vierbaans weg met middenberm, fiets- en voetgangerspad duurt een jaar. Aan de weg werd al een keer 15 jaar geleden gewerkt, maar de aanleg stokte na 250 meter vanwege problemen met het riool.

Op de zwaar belaste Phahon Yothin Road is het aantal rijstroken teruggebracht van zes naar vier. De sloop van de flyover bij de Kasetsart University kruising heeft ook voor de nodige overlast gezorgd.

– De marathonveiling van twee vergunningen voor het 4G spectrum is na twee dagen geëindigd met een eindopbrengst van 80,78 miljard baht, geld dat in de rijksschatkist stroomt. De vergunningen werden in de wacht gesleept door AIS (One to call), ’s lands grootste telefoonmaatschappij, en nummer drie True Move. Omdat ik van het hele gedoe weinig kaas heb gegeten, laat ik het er hierbij. Meer weten? Klik hier.

– Thailand maakt te weinig vorderingen met verbeteringen op luchtvaartgebied, heeft het European Aviation Safety Agency na twee dagen van inspecties vastgesteld. Tekortkomingen zijn geconstateerd bij trainingprogramma’s voor nieuwe piloten en het controleren van de Air Operator Certificates van 28 luchtvaartmaatschappijen. Dit zou het gevolg zijn van personeelstekorten.

Mjets Airline is op eigen verzoek geïnspeceerd omdat de maatschappij charters uitvoert op Europa.  De maatschappij is niet bang voor een onvoldoende. Die zou kunnen leiden tot een vliegverbod op Europese bestemmingen.

De US Federal Aviation Administration heeft vorige maand een audit van Thailands veiligheidsregels verricht. De Europese controle is meer van belang omdat wel op Europa en niet op de VS wordt gevlogen door in Thailand geregistreerde luchtvaartmaatschappijen.

Inmiddels wordt nog steeds gewerkt aan verbeteringen vanwege de rode kaart die de International Civil Aviation Organsation van de VN eerder dit jaar trok. Uitbreiding van het luchtverkeer vanaf Thailand is geblokkeerd door Japan, Zuid-Korea en Indonesië [?]. China stelt zich soepel op; die vertrouwt meer op eigen controles.

Zie voor alle berichten over de luchtvaartperikelen de pagina Luchtvaartdienst onder vuur.

– Tweehonderd personen hebben zich om de tuin laten leiden door de belofte ‘Invest 5.000 baht, get 7.000 baht back’. Die belofte is gedaan door een man die merk handtassen verkocht via zijn Facebook account. Een vrouw, die 2 miljoen baht is kwijt geraakt, heeft namens de volgens haar tweehonderd gedupeerden aangifte gedaan bij de DSI. In totaal zou de man met zijn ‘belofte’ 50 miljoen baht hebben verdiend.

– Foei, taxibestuurder die terwijl hij een vader met baby vervoerde, een sigaret opstak. Weliswaar met zijn raampje open, maar dat pleit hem niet vrij. De vader verliet de wagen en sloeg het portier hard achter zich dicht. Dat alles is te zien op een video op Facebook. De Land Transport Supervision Division doet onderzoek. De chauffeur riskeert een boete van 1.000 baht.

– De Prince Mahidol Award gaat dit jaar naar een Amerikaanse cardioloog en een Britse epidemioloog. De twee artsen zijn gekozen uit 51 genomineerden uit 19 landen. De onderscheiding wordt op 28 januari uitgereikt door prinses Sirindhorn.

De Amerikaan krijgt de prijs voor zijn werk als mede-uitvinder van de Automatic Implantable Cardioverter Defibrillator (AICD) in 1969, die voor het eerst in 1980 werd geïmplanteerd. Thailand importeert de AICD al tien jaar.

De Brit wordt onderscheiden voor zijn werk ten behoeve van de volksgezondheid. Hij gebruikt Social Determinants of Health (SDH) om acties te beïnvloeden ter verbetering van de evaluatie van gezondheidsfactoren, ziektepreventie en duurzame human capacity building [?]. Ook Thailand wil SDH gebruiken voor verbetering van de volksgezondheid. (Zie ook de pagina Volksgezondheid)

– De advocaat van de hoofdverdachte in de bomaanslag bij de Erawan Shrine wil dat de zaak wordt overgeheveld van de krijgsraad naar de burgerlijke rechter. Zodra het OM zijn cliënt in staat van beschuldiging heeft gesteld, komt de advocaat met een petitie.

Adem KaradagDe militaire aanklagers hebben hoofdverdachte Adem Karadag (die bekend zou hebben de bom te hebben geplaatst; foto) en medeplichtige Yusufu Mieraili (die de bom tot ontploffing zou hebben gebracht) nog niet gedagvaard.

Gisteren kreeg het OM van de krijgsraad toestemming voor verlenging van het voorarrest. De advocaat verwacht dat de twee verdachten op 24 november definitief aangeklaagd worden. De krijgsraad heeft de openbare aanklagers gevraagd het papierwerk sneller af te ronden.

Karadag en Mieraili worden beschuldigd van moord met voorbedachten rade. Bij aanslag kwamen 20 buitenlandse toeristen en Thai om het leven en werden 130 personen gewond. Tegen vijftien anderen, die betrokken zouden zijn geweest bij de aanslag, zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd. Die zijn allen nog op vrije voeten.

Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

– De immigratiepolitie heeft sinds vorige week tijdens verschillende operaties in het hele land twaalf buitenlanders aangehouden, onder anderen Russen en een Amerikaan. Het gaat om lieden die zich bezighielden met drugshandel, kredietverstrekking (waarbij mensen die niet op tijd hun schuld aflossen, worden mishandeld), afpersing, mensenhandel, het vervalsen van paspoorten, fraude en seksueel misbruik van minderjarigen. Nou ja, een fraai stelletje geteisem.

– Lijkt me een onverstandige bezuinigingsoperatie. Om te besparen op salarissen van buitenlandse docenten Engels worden 500 Thaise leraren naar een intensieve cursus van 6 weken gestuurd om de finesses van de Engelse taal te leren. De cursus wordt gegeven door specialisten van de British Council, die ervaring hebben met het tweede-taalonderwijs. Als de leraren de cursus hebben gevolgd, worden ze geacht als rolmodel te fungeren voor hun collega’s en moeten ze hen trainen.

Staatssecretaris Teerakiat (Onderwijs) weet zeker dat op deze manier miljoenen baht bespaard kunnen worden. ‘We kunnen niet blijven vertrouwen op buitenlandse leraren Engels. Zelfs scholen die zich dat niet kunnen veroorloven, huren non-native sprekers uit Pakistan en de Filipijnen. We moeten in de toekomst op onze eigen benen staan.’

Volgens een recent onderzoek geven 43.000 Thaise leraren Engels. Slechts zes spreken de taal vloeiend. ‘Dat is een groot probleem’, zegt Teerakiat. ‘Als we verwachten dat Thaise leerlingen beter Engels spreken, moeten we het Engels van de leraren verbeteren.’ (Zie pagina Onderwijs

– De uitdrukking ‘Goedkoop is duurkoop’ klopt niet. De Foundation for Consumers (FFC) heeft in een onderzoek van 24 producten ontdekt dat de prijs geen garantie is voor kwaliteit. Zelfs goedkope huidcrèmes bleken perfect te werken. Producten in de midden en hoge prijsklasse kregen de laagste score op het punt van werkzaamheid.

De FFC heeft ook een onderzoek laten doen naar kussenslopen. Van de 11 onderzochte slopen kregen die van Ikea en Exotica een voldoende. De reste zakte als een baksteen.

– Vandaag valt de beslissing of voormalig minister van Onderwijs Somsak vijf jaar met zijn politieke duimen mag gaan draaien. Het parlement beslist over zijn impeachment. Somsak is door de NACC beschuldigd van ‘ongebruikelijke’ rijkdom. Het merkwaardige van de zaak is dat het hooggerechtshof in 2012 al zijn politieke rechten afnam. Somsak vindt het raar dat de NACC hetzelfde nastreeft. Somsak was in 1999 en 2000 minister van Onderwijs namens coalitiepartij Chartthaipattana.

– Zou het werken: een beperkte zone langs het strand van Phuket voor verkopers? De autoriteiten hebben bepaald dat ze 10 procent van het strand in gebruik mogen nemen en 90 procent moeten open laten voor zonaanbidders. Het gaat om verhuurders van strandstoelen en parasols. Nog niet bekend is vanaf wanneer de beperking geldt. Dezelfde maatregel is eerder dit jaar genomen in Bang Saen en Prachuap Khiri Khan.


 

Zie de homepagina voor een toelichting.

Zie de homepagina voor een toelichting.


 

Verkeersongelukken: Lakse controle stuwt dodental op

12 november – Eerst maar eens een paar cijfers. De belangrijkste doodsoorzaak in Thailand zijn verkeersongelukken. Per 100.000 personen sterven jaarlijks 36,2 mensen in het verkeer, van wie 73 procent motorfietsers en dat is tweemaal zoveel als het gemiddelde. Verkeersongelukken kosten het land 2 procent van het bruto binnenlands product, wat een vrij hoog percentage is. Het enige positieve nieuws is dat sinds 2013 het aantal verkeersdoden is afgenomen van 38,1 per 100.000 naar 36,2.

Sumet Ongkittikul, directeur Transport and Logistics Policy van het Thailand Development Research Institute (TDRI), haalt in Bangkok Post een rapport van de WHO aan, waarin geconstateerd wordt dat Thailand op het gebied van verkeersveiligheidsbeleid, veilige wegen (infrastructuur), veilig wagens en veilige weggebruikers zwaar onvoldoende scoort. Alleen de eerste hulp na ongevallen krijgt een voldoende.

De belangrijkste oorzaken van ongelukken zijn te snel rijden en rijden onder invloed. Om de verkeersveiligheid te vergroten dienen twee belangrijke stappen te worden gezet: naleving van de verkeersregels dient strikt en voortdurend te worden gecontroleerd. Het gebrek aan voortdurende controle geeft een verkeerd signaal aan bestuurders, die op het gaspedaal drukken, een slok op hebben en geen helm dragen.

Ten tweede vragen structurele problemen om een oplossing, zoals de veiligheidstoestand van voertuigen en het ontwerp van wegen. Onderzoek van de TDRI wijst bovendien uit dat al winst is te behalen uit een betere samenwerking van diensten op lokaal niveau. (Bron: Bangkok Post, 11 november)

Vrees en wantrouwen na Mor Yong’s dood

12 november – De dood van waarzegger Mor Yong kweekt wantrouwen, schrijft Sanitsuda Ekachai in haar wekelijks rubriek Commentary op de opiniepagina van Bangkok Post. Mor Yong, een van de drie verdachten in de geruchtmakende majesteitsschenniszaak (sponsors van de fietstochten Bike for Mom en Bike for Dad zouden door hen zijn afgeperst), stierf zaterdag in het gevangenisziekenhuis aan een bloedvergiftiging.

SuriyanNet als de andere verdachten van majesteitsschennis die zijn overleden (een sprong van een gebouw, een pleegde zelfmoord in zijn cel, een is nooit genoemd in de media) werd zijn lichaam haastig gecremeerd zonder de vereiste religieuze rites. De media werden van de crematie geweerd.

Het regime zou beter moeten weten dan een sfeer te creëren van vrees en publiek wantrouwen, schrijft Sanitsuda streng. De junta wil de monarchie beschermen en degenen straffen die koninklijke banden misbruiken. Het probleem is: hoe wordt dat gedaan, want ze draagt bij aan het publiek scepticisme over de werkelijke doodsoorzaken.

Het regime dient ook te beseffen dat de hele wereld toekijkt. Wanneer de juridische procedure ondoorzichtig lijkt, zal die beschermende missie op haar terugslaan.

Sanitsuda wijst erop dat de dood van een verdachte, terwijl in hechtenis, zowel een autopsie als een rechtbankonderzoek vereist. Dat zegt de wet. De rechtbank heeft de bevoegdheid te oordelen over de doodsoorzaak – niet de gevangenisautoriteiten of artsen. Waarom is die regel genegeerd? En waarom die haastige crematies en persban?

‘Toen ik mijn huishoudelijke hulp vroeg wat haar vrienden van de zaak vinden, zei ze: Ze hebben hun mening maar die geven ze niet meer in het openbaar. De mensen zijn bang. Het gevaar is echt, zeggen ze.’ Commentaar van Sanitsuda: ‘Ik wilde dat ik kon zeggen dat ze ongelijk had. Maar ik moet met een zwaar hart toegeven dat ze gelijk hebben.’ (Bron: Bangkok Post, 11 november)

Zie voor meer informatie over de majesteitsschenniszaak de pagina Majesteitsschennis.

Limerick van de dag
Het politiek conflict in dit land
Heeft als reden: men geeft elkaar geen hand
Het is de wai
Die verdeelt de Thai
Hoe breng je dat hun aan het verstand?

Voordeeltjes in voorbereiding voor zes groei industrieën

12 november – Alhoewel de ervaring leert dat investeerders niet staan te trappelen om na een militaire coup te investeren, blijft de regering het proberen. Nu met extra privileges van de Board of Investment bestemd voor zes industrieën, waaronder biobrandstof, logistiek en automatisering. De regering meent dat dit de groeimotoren zijn voor de kwakkkelende economie.

Het ministerie van Financiën werkt aan een plan voor een fonds, dat volgende week klaar moet zijn en daarna ter goedkeuring wordt voorgelegd aan vice-premier Somkid, aldus permanent secretaris van het ministerie van Financiën Somchai na een vergadering met zijn minister.

Thailand heeft meer dan 20 jaar gedreven op goedkope arbeid om investeringen aan te trekken en de economie te stimuleren, maar die benadering werkt niet meer getuige het afnemend aantal FDI’s (foreign direct investment) en de ingezakte economische groei. Het fonds moet uitkomst bieden.

Het grote voorbeeld is Singapore dat ook zo’n fonds heeft en daaruit aantrekkelijke voordelen biedt. Het fonds zou bijvoorbeeld zachte leningen kunnen verstrekken, oppert Somchai.

Onzeker en aarzelend
Ik had bovenstaand bericht amper geschreven of mijn oog viel op een tweede bericht in dezelfde krant waarin een bankier zegt dat onzekerheid over Thailand’s economische en politieke hervormingen investeerders doet aarzelen om stappen voorwaarts te zetten.

Kobsidthi Silpachai, hoofd capital market research en markets van de Kasikornbank, verwacht dat particuliere investeringen en de binnenlandse bestedingen volgend jaar niet erg ‘buoyant’ (flitsend) zullen zijn, omdat het vertrouwen van investeerders en consumenten gehinderd wordt door de onzekere richting van de economische hervormingen van de regering.

Maatregelen op het gebied van de digitale economie en industriële clusters hebben nog geen tastbare resultaten opgeleverd. Daardoor zullen investeerders zich afvragen of investeren verstandig is. [Er zijn nog meer maatregelen aangekondigd, maar die worden in het artikel niet genoemd.]

De binnenlandse bestedingen, regeringsuitgaven en particuliere investeringen waren voor de coup van 2006 voor bijna 100 procent goed voor Thailand’s economische structuur. Na de coup zakte het percentage naar 93 procent en de inflatie die rond de 6 procent was, zakte naar 2 procent in 2006.

Kobsidthi zegt: ‘Onzekerheid over de economische en politieke hervormingen zullen onze economische structuur blijven beïnvloeden en indirect ook invloed hebben op de inflatie.’ (Bron: Bangkok Post, 11 november)

Mazda CX-3 SkyActiv

Autonieuws van Ford en Mazda

12 november – Ford Motor Co gaat een tweede fabriek in Rayong bouwen voor de productie van de populaire Ranger pickup truck en de Everest SUV. Het grootste deel van de productie is bestemd voor Asean en andere Aziatische landen. In Asean wordt een toename van de koopkracht verwacht wanneer de Asean Economic Community eind dit jaar van kracht wordt. Met de bouw wordt begin volgend jaar begonnen.

De autoverkoop in Thailand valt tegen. Dit jaar is de verkoop met 15 procent afgenomen. Het bedrijf heeft de minister van Industrie zijn zorgen daarover overgebracht en gevraagd om maatregelen.

Mazda
Mazda wil de prijs van grote personenwagens en pickup trucks, waarop volgend jaar een hogere accijns komt te rusten, gelijk houden. De Japanse autofabrikant neemt zich voor de meerkosten voor eigen rekening te nemen en wil ter compensatie de productiekosten en het voorraadbeheer in de hand houden omdat de tarieven worden afgeleid van de fabrieksprijs en niet meer de detailhandelsprijs. [?]

Vanaf 2016 worden auto’s die in Thailand worden geproduceerd, belast met een nieuwe accijns gebaseerd op de kooldioxide uitstoot en niet meer het motorgewicht. Het tarief op eco-wagens met een uitstoot van minder dan 100 gram per kilometer gaat omlaag van 17 naar 12 à 14 procent, waardoor de Mazda2 eco-wagen volgend jaar 20.000 baht goedkoper kan worden.

De Mazda3, CX-5 SUV en BT-50 Pro pickup worden naar verwachting 3 tot 5 procent duurder, maar dat is afhankelijk van meer factoren, zoals invoerrechten op auto-onderdelen, belasting en BTW. (Bron: Bangkok Post, 11 november)

Foto: Met blijdschap geven wij u kennis: de nieuwe Mazda CX-3 Skyactiv SUV, sinds vorige maand in productie.

Toestel Thai Airways International stijgt op

THAI duikt zwaar in de rode cijfers

12 november – Thai Airways International (THAI) stevent dit jaar af op een record verlies van 21,3 miljard baht en haalt daarmee verliesgevend topjaar 2008 in. De raad van bestuur heeft besloten dat de acht mannen aan de top 10 procent van hun salaris moeten inleveren, zolang de maatschappij in de rode cijfers blijft.

In de eerste negen maanden van dit jaar bedroeg het verlies 18,1 miljard baht; daarvan is 12,33 miljard het gevolg van afschrijvingen op toestellen en 3,72 miljard baht van afvloeiingsuitkeringen. Maar het is niet allemaal kommer en kwel, want de maatschappij maakte een winst van 1,43 miljard baht op wisselkoersen en de bezettingsgraad was beter dan in dezelfde periode vorig jaar: 73,1 procent tegen 68,3 procent.

In het vierde kwartaal hoopt THAI de inkomsten te kunnen opkrikken met 1,5 miljard baht en de kosten met een zelfde bedrag te kunnen terugbrengen. Voor het hele jaar zijn bezuinigingen gepland van 10 miljard, maar daarvan zal slechts zeven tot acht miljard gehaald worden, verwacht THAI-president Charamporn. Dit jaar worden 28 toestellen uit het bedrijf genomen en verkocht. Tevens heeft de raad van bestuur besloten vastgoed in binnen- en buitenland af te stoten.

De zogeheten super board (zie het bericht Overheidsbedrijven gewaarschuwd door superboard van 11 november) moet deze week de bui al hebben zien hangen, want heeft het bedrijf (en andere door schulden geteisterde overheidsbedrijven) gewaarschuwd uiterlijk volgend jaar maart resultaten te laten zien van de herstelplannen die ze hebben moeten maken. De minister van Transport waarschuwt de leiding dat ze de verantwoordelijkheid moet nemen voor de verliezen indien ze falen bij het uitvoeren van het herstelplan.

In bijgaand kader een overzicht van winst en verlies tussen 2008 en dit jaar.

De Rajabhakti sage gaat door

12 november – Het begint net zo’n Krimi te worden als de dood van aannemer-miljardair Chuwong, die in een eenzijdig verkeersongeluk om het leven kwam. De amulet-handelaar die verdacht wordt van afpersing tijdens de constructie van het beeldenpark Rajabhhakti heeft vrijdag het vliegtuig naar Hong Kong genomen.

Een andere verdachte, een legerkolonel, nam al eerder de benen naar Myanmar. Beiden zetten de gieterijen van bronzen beelden voor het park, schermend met de monarchie, onder druk om steekpenningen te betalen, in de krant ‘commissie’ genoemd.

KrimiDe kolonel en een majoor-generaal worden door de politie verdacht van afpersing van sponsors van de fietstochten Bike for Mom en Bike for Dad. Hun namen zijn genoemd door hoofdverdachte Suriyan, die zaterdag in het gevangenisziekenhuis aan een bloedvergiftiging overleed. Tegen de kolonel is een arrestatiebevel uitgevaardigd.

In de twee berichten over het beeldenpark in Nieuws uit Thailand van gisteren wordt beschreven hoe de afpersing van de bronsgieterijen in zijn werk ging. Zie de pagina Majesteitsschennis voor alle voorgaande berichten.

Het Corrections Department trok 10 minuten nadat bekend was gemaakt dat de 11th Military Circle bezocht kon worden door de media, die toezegging in. De legerbasis herbergt een klein cellenblok. Daarin waren de verdachten van de majesteitsschenniszaak opgesloten. Een van de verdachten hing zich op in zijn cel. Er zit nog één man van het drietal gevangen: Jirawong Watthanathewasilp, omschreven als de ‘close aid’ van Suriyan.

Kort nieuws donderdag 12 november

– Ik schrijf zelden over de ontwikkelingen met 3G en 4G om de simpele reden dat ik er weinig van begrijp en wat je niet begrijpt kun je niet helder opschrijven. Dus ik houd het kort. De geboden prijzen voor twee vergunningen op het 1800-megahertz spectrum in de eerste 4-G veiling zijn omhoog geschoten naar 52 miljard baht. De vier bedrijven die erop azen, vochten elkaar gisteren tijdens de 35 veilingrondes van twaalf uur, de tent uit. De vier gegadigden zijn dochters van de telefoonmaatschappijen AIS (One to call), DTAC, True Move en Jasmine International. Waakhond NBTC heeft aangekondigd dat de veiling wordt voortgezet.

– Premier Prayut krijgt het druk: van 17 tot 19 november woont hij de 23ste vergadering van Apec-leiders op de Filipijnen bij (Asia-Pacific Economic Cooperation) en van 20 tot 22 november is hij present bij de 27ste Asean-top in Kuala Lumpur. Daar houden de tien leiders van de Aseanlanden officieel de nieuwe Asean Economic Community ten doop, die eind van het jaar van kracht wordt.

De Apec-vergadering heeft als thema ‘Building an Inclusive Economy, Building a Better World’ [willen we dat niet allemaal?]. De 21 leiders praten over versterking van de economische integratie, bevordering van het MKB in zowel de regionale als wereldeconomie en de vorming van duurzame en veerkrachtige gemeenschappen. Prayut ontmoet er onder anderen de Russische president Poetin.

– Voor de fietstocht Bike for Dad op 11 december ter ere van de verjaardag van de monarch (5 december wordt hij 88 jaar) hebben 607.909 personen zich opgegeven: 498.105 in het land, 99.999 in Bangkok en 9.805 personen uit het buitenland. De provincie met de meeste bikers is Nakon Ratchasima. Dinsdag was de laatste dag waarop mensen zich konden opgeven.

Het kabinet verdiepte zich dinsdag in de vraag of vrijdag 11 december een vrije dag zou moeten worden, maar omdat er al zoveel vrije dagen die maand zijn zag het er vanaf. Overheidsdiensten wordt wel gevraagd hun staf toe te staan om deel te nemen.

Het ministerie van Onderwijs is bezig met de productie van een Bike for Dad memory boek. Van het boek verschijnen drie versies: één met 500 pagina’s gewijd aan de koninklijke plichten van de kroonprins en zijn fietshobby, de andere versies tellen 160 en 324 pagina’s. De boeken worden in februari gratis verspreid onder regeringsdiensten en de bevolking.

– Een onaangename schermutseling op Suvarnabhumi tussen een taxichauffeur en een Australische toerist, waarbij de Aussie een hoofdwond opliep. Als gevolg van wat een ‘misverstand’ wordt genoemd, miste de man zijn vlucht naar Australië, waar hij de begrafenis van zijn grootmoeder zou bijwonen.

De man had geprobeerd een taxi te stoppen, waarvan hij dacht dat die hem naar de luchthaven had gebracht, omdat hij er iets in had laten liggen, maar het bleek een andere te zijn. De bestuurder van die wagen werd kwaad omdat hij geslagen had op de kofferbak. Hij gaf hem een knal voor zijn hersens, waardoor de Australiër viel. De chauffeur met de losse handjes gaat vervolgd worden. Over hem is al vaker geklaagd. Hij zou passagiers te veel in rekening brengen en roekeloos rijden.

– Een boeddhistische monnik die seks heeft met een noviet, beter gezegd een als monnik geklede man want het zou in scène gezet kunnen zijn. De video is te zien op de Facebook-pagina van een forum van homo mannen die fantaseren over seks met monniken en novieten. Het hoofd van een netwerk dat onderzoek doet naar schadelijke activiteiten voor natie, religie en de monarchie, heeft bij de politie aangifte gedaan. Hij zegt dat 800 homo mannen actief zijn op het forum.

– Pech voor een 24-jarige pretty (een promotiedame voor een product) die haar borsten had laten vergroten. Het zaakje is gaan ontsteken. Ze heeft een klacht ingediend bij de Pavena Foundation for Children and Women.

De opvuloperatie is twee jaar geleden in een kliniek in Bangkok verricht voor een bedrag van 100.000 baht. Ze liet toen ook haar voorhoofd en neus opvullen. Al na drie maanden kreeg ze last van haar borsten. Een behandeling in de kliniek hielp niet, waarna ze in het ziekenhuis viermaal is geopereerd voor een bedrag van 200.000 baht.

De pretty wil de kliniek aansprakelijk stellen. De stichting gaat haar daarbij helpen. Er wordt ook een klacht ingediend bij het Bureau of Sanatorium and Art of Healing van het ministerie van Volksgezondheid met het verzoek onderzoek te doen en de kliniek te inspecteren.

– Steekt een nieuwe variant van het dengue virus de kop op? Die vraag doemt op naar aanleiding van de kritieke toestand waarin een zieke acteur zich bevindt. Hij heeft ernstige complicaties opgelopen. De permanent secretaris van Volksgezondheid probeert de onrust te dempen. Er zijn vier varianten bekend, waarvan één kan leiden tot ernstige koorts. Er bestaat volgens hem geen nieuwe variant die tot haemorrhagic fever leidt. De acteur ligt op de IC van het Ramathibodi ziekenhuis. Volgens het behandelend team reageert hij goed op de medicatie. (Zie pagina Gezondheidszorg)

– Vier leden van het UDD (roodhemdbeweging) draaien 3 tot 13 jaar de gevangenis in omdat ze in mei 2010 het gemeentehuis van Khon Kaen hebben vernield en in brand gestoken. De brand beschadigde niet alleen het oude stadhuis, maar het vuur verspreidde zich ook naar de nieuwbouw, die deels beschadigd raakte.

Voorafgaand aan het incident namen de vier deel aan een rally van het UDD in een park bij het gemeentehuis. Daar vandaan marcheerden de demonstranten naar het gemeentehuis, ze braken door de versperringen en de zware bewaking en overhandigden een open brief aan de regering [destijds van Abhisit]. Nadat de demonstranten zich hadden verspreid, bleven de vier achter en deden waarvoor ze nu mogen brommen.

– Voormalig premier Yingluck heeft een beroep gedaan op premier Prayut om af te zien van een administrative order [bestuursbevel, een soort juridische truc] en haar civielrechtelijk rechtelijk te laten vervolgen, zodat ze zich behoorlijk kan verdedigen. De regering wil Yingluck aansprakelijk stellen voor het verlies van het hypotheeksysteem voor rijst. Een bestuursbevel voorkomt dat de zaak verjaart.

Critici van Yingluck wijzen erop dat de zaak ook bij het bestuursbevel in de rechtbank eindigt. Bovendien kan ze een klacht indienen bij de bestuursrechter en dat gaat ze naar verwachting ook zeker doen. Het is de tweede keer dat Yingluck bezwaar maakt tegen de gekozen procedure. Yingluck wordt ook strafrechtelijk vervolgd door het hooggerechtshof. (Zie verder de pagina Rijst 3 en Corruptie 2)

– Het Hof van Beroep heeft gisteren niet alleen de inbeslagname van de 46 miljoen baht aan bezittingen van Supoj gehandhaafd, waartoe de lagere rechtbank had besloten, maar het deed er ook nog eens 18 miljoen bij.

Voormalig permanent secretaris Supoj van het ministerie van Transport en zijn familie staan terecht wegens hun ‘ongebruikelijke’ rijkdom. De NACC trok in september 2012 aan de bel bij het OM  met het verzoek het vermogen in beslag te nemen.

supojSupoj kwam onder verdenking nadat bij hem in 2011 was ingebroken, toen hij de huwelijksreceptie van zijn dochter bijwoonde. De inbrekers zouden volgens hem 5 miljoen baht hebben gestolen, maar de politie achterhaalde later 18 miljoen baht en het nodige goud. De inbrekers zeiden in het huis nog meer tassen met geld te hebben gezien, maar die konden ze niet meenemen. (Zie verder de pagina Supoj Saplom)

– Ik kom de naam voor het eerst tegen: Tapi rivier, en laat er nu ook voor de verandering eens goed nieuws over te melden zijn. Het Pollution Control Department zegt dat de bovenstroom het schoonste water van Thailand bevat en dat al vijf jaar. In het laatste onderzoek vericht tussen juli en september is een gering aantal micro-organismen geconstateerd en een kleine hoeveelheid chemicaliën gevonden. De 232 kilometer lange rivier loopt van de Luang berg in Nakhon Si Thammarat naar de Golf van Thailand.

Directeur Rangsan van het Water Quality Management Bureau noemt het uitzonderlijk dat Thailand een dergelijke schone rivier heeft. Er zijn in het land wel ‘goede’ rivieren maar geen rivieren met de ‘beste’ waterkwaliteit. Die kwalificatie is gebaseerd op vijf criteria. De ‘slechtste’ rivier in Thailand is de benedenstroom van de Chao Phraya. De belangrijkste bron van waterverontreiniging is ongezuiverd afvalwater. Dagelijks wordt 9,8 miljoen kubieke meter afvalwater geloosd. Daarvan wordt slechts 3,5 miljoen gezuiverd.

– Naar aanleiding van het gedoe met foto’s van beroemdheden die op de social media sluikreclame maken voor de nieuwe bierfles van Chang, vraagt biergigant Boon Rawd Brewery Co de Raad van State het begrip ‘indirect advertising’ van alcoholproducten nauwkeuriger te definiëren. De brouwerij wil weten of het alcoholreclameverbod ook geldt voor de persoonlijke ruimte op de social media.

De brouwerij is boos dat ze een bijeenkomst niet mocht bijwonen van het ministerie van Volksgezondheid en een actrice die op Instagram foto’s van zichzelf met een cocktail had geplaatst. De actrice zegt dat sommige foto’s door anderen zijn gemaakt tijdens een receptie. De brouwerij zou haar niet betaald hebben voor de door haar gemaakte foto’s.

De brouwerij maakte eerder bezwaar bij het Office of the Alcohol Beverage Control Committee tegen het oproepen van de beroemdheden. De meesten zouden al een overvolle agenda hebben.

– Tien studenten nemen woensdag deel aan de eerste Asean Young Leaders topconferentie in Kuala Lumpur. De bijeenkomst richt zich op het versterken van de banden en interactie tussen de jonkies van de tien Asean-landen. Concreet: leiderschap, ondernemersschap, vrijwilligerswerk, onderwijs en werkgelegenheid.

‘Het toekomstig succes van Asean is afhankelijk van de jeugd in onze regio’, zegt directeur-generaal Jakkrit van het Asian Affairs Department. Een van de studenten zegt: ‘Om een sterke gemeenschap te kunnen bouwen, moeten kinderen hun plichten en rechten kennen. Dat is belangrijk en essentieel.’


 

Honda versterkt R&D met testbaan

11 november – Honda gaat op industrieterrein Rojana in Prachin Buri een autotestbaan aanleggen. Het bedrijf wil daarmee zijn research and development (R&D) capaciteit versterken teneinde concurrerende producten te kunnen leveren voor klanten in Azië en Oceanië. Alle wagens bestemd voor dat gebied gaan er getest worden in plaats van in Japan, waardoor op kosten wordt bespaard en de productie wordt versneld. Later zullen alle modellen er worden getest.

De baan op een terrein van 500 rai wordt naast Honda’s fabriek op Rojana aangelegd. Die fabriek, Honda’s tweede in Thailand, komt in maart volgend jaar in bedrijf, een jaar later dan gepland. Er gaan jaarlijks 120.000 voertuigen van de lopende band rollen. Honda’s fabriek in Ayutthaya blijft grote personenwagens en eco-wagens produceren, de nieuwe fabriek gaat de subcompact voertuigen maken.

Gisteren werd de eerste steen voor de baan gelegd in het bijzijn van vice-premier Somkid, minister Atchaka (Industrie), de Japanse ambassadeur en de top van het bedrijf. De baan is de tweede buiten Japan, de eerste testbaan van Honda ging in 1975 in de VS open.

In 2017 moet de baan klaar zijn. De baantesten vormen een aanvulling op het werk van Honda R&D Asia Pacific in Bangkok. HRAP, gevormd in 2005, houdt zich bezig met productplanning, styling design, engineering design, materiaalresearch en kwaliteitscontrole. Op de baan worden de wagens onder verschillende condities getest. De baan kan ook gebruikt worden voor motorfietsen en power products [?]. (Bron: Bangkok Post, 10 november)

State Enterprise Policy Commission

Overheidsbedrijven gewaarschuwd door superboard

11 november – De zeven overheidsbedrijven die gebukt gaan onder schulden, hebben nog een maand de tijd om met een gedegen herstelplan te komen. De Spoorwegen moeten zelfs deze maand al een voorstel doen voor de ontwikkeling van gronden die in haar bezit zijn. Ook het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok moet deze maand al met de billen bloot.

De zogeheten superboard heeft de zeven tot maart volgend jaar de tijd gegeven om vorderingen te maken met het herstel. Wat er daarna gebeurt als ze in gebreke blijven, is niet besloten.

Thai Airways International (THAI) leverde gisteren haar snelle plan in voor bezuinigingen van 3 miljard baht in het vierde kwartaal. Maar de directeur van het State Enterprises Policy Office was niet tevreden. De maatschappij dient meer onnodige uitgaven te schrappen en een passend aantal werknemers te behouden. De minister van Financiën was wel te spreken over het plan, maar voorzag mogelijke problemen bij de uitvoering.

Premier Prayut (in het artikel aangeduid als generaal, op de foto draagt hij zijn legeruniform) vindt dat de leiding haar werknemers de waarheid moet vertellen over de financiële toestand van het bedrijf en hen om medewerking moet vragen bij het management, zodat het bedrijf overeind kan blijven.

‘Leiding, management teams en werknemers moeten samen de verantwoordelijkheid dragen als het het bedrijf niet lukt het herstelplan uit te voeren’, en dat lijkt me een dreigement. De ministeries van Financiën en Transport moeten met plannen voor de lange termijn komen, nadat de korte termijn plannen zijn geïmplementeerd, aldus Prayut.

Verder zette de superboard het openbaar vervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) onder druk. De BMTA moet deze maand met een plan komen om de inkomsten te vergroten. En het moet opschieten met de aanschaf van 489 bussen die op aardgas gaan rijden. De overige 3.000 zouden dat aanvankelijk ook gaan doen, maar besloten is over te stappen op elektriciteit.

Een zorgenkindje is ook de Islamic Bank of Thailand. Die bank zoekt een partner om haar vermogenspositie te verbeteren. Het ministerie van Financiën blijft evenwel een aandeel in de bank houden en dat is voor sommige geïnteresseerde partijen een probleem. De SME Bank krijgt een dikke voldoende want die heeft haar verbeterplan op tijd ingeleverd. CAT Telecom is daarentegen te traag. (Bron: Bangkok Post, 10 november)

NB Superboard is de bijnaam van de State Enterprises Policy Commission. Wie daarin precies vertegenwoordigd zijn, weet ik niet.

Staatsschuld krimpt (op papier)

11 november – De staatsschuld als percentage van het bruto binnenlands product (bbp) was het afgelopen begrotingsjaar een fractie lager dan een jaar eerder vanwege vertragingen bij de besteding van gelden voor infrastructurele werken.  Eind september bedroeg de staatsschuld 5,78 biljoen baht oftewel 42,99 procent van het bbp, aldus het Public Debt Management Office (PDMO).

Een jaar eerder bedroeg de schuld 43,6 procent en voorspelde het PDMO voor het begrotingsjaar 2015 (1 oktober 2014-30 september 2015) een schuld van 43,5 procent. Het lagere percentage wordt door het PDMO deels toegeschreven aan een andere berekeningswijze waardoor de totale output van het land toenam [?] en geringere investeringen door sommige staatsbedrijven. Ze zouden 400 miljard baht opnemen, maar bleven steken op 370 miljard.

Dit komt omdat investeringen in enkele megaprojecten zijn vertraagd, zoals het dubbelspoor (een project in samenwerking met China) en de aanleg van een light rail. De lagere schuld betekent dat minder geld in het systeem terechtkwam om de kwakkelende economie te stimuleren.

Het PDMO verwacht dat de staatsschuld aan het eind van het begrotingsjaar 2016 op 46 procent staat, aangenomen dat alle investeringsprojecten volgens planning in uitvoering komen. Het hoogtepunt wordt voorspeld voor 2019: dan bedraagt de staatsschuld 53 procent, een percentage dat is berekend op basis van 300 à 400 miljard baht aan investeringen per jaar.

In totaal heeft de regering 1 biljoen baht uitgetrokken voor infrastructurele werken. Uitgegaan wordt van een gemiddelde economische groei van 4 procent per jaar. Het hoogste schuldniveau is ruim onder de limiet van 60 procent die door het ministerie van Financiën wordt gehanteerd. (Bron: Bangkok Post, 10 november)

Ratchapakdi park

Rajabhakti park; ‘Leger, kom met informatie’

11 november – Het paradepaardje van het leger, het Rajabhakti park in Prachuap Khiri Khan met zeven gigantisch grote beelden van Siamese vorsten, heeft veel van zijn glans verloren. De bronsgieterijen hebben steekpenningen moeten betalen die in de zakken van twee hoge legerofficieren terecht zijn gekomen. De politie doet onderzoek, maar het leger zegt dat er geen onderzoek is.

In haar wekelijkse rubriek Commentary schrijft Atiya Achakulwisut dat het leger er onverstandig aan doet geen opening van zaken te verschaffen. Deel de informatie, roept ze het leger op. Laat de bevolking zien dat alles volgens de regels verliep.

De bevolking heeft daar recht op, want het curieuze is dat het park geheel is gefinancierd uit donaties. Zelfs wanneer aangenomen wordt dat niet één baht is misbruikt, is het betwistbaar of het terecht van het leger is de mensen te vragen om hun beurs te trekken.

De constructie van het park (kosten 1 miljard baht) begon in november 2014. De beelden en het park dat gebruikt gaat worden voor ceremonies en de ontvangst van buitenlandse gasten, waren na acht maanden gereed. Het park bevindt zich op grond van het leger en wordt technisch nog beheerd door de Rajabhakti Park stichting, die geleid wordt door voormalig legercommandant en huidig staatssecretaris van Defensie Udomdej. Het leger neemt het beheer pas over als het project helemaal klaar is.

Er is in de hele zaak één lichtpuntje: De politie heeft de moed gehad een onderzoek te beginnen. De vraag is echter hoe diep ze bereid is te graven en hoe open het leger en betrokken organisaties zijn. Op dit moment zijn er alleen mediaberichten, er is nog geen enkele arrestatie verricht.

Inmiddels is het park al een toeristisch attractie. Hoe bezien de bezoekers het park? Zijn ze alleen overweldigd door de afmetingen en de lofzang op de zeven vorsten of voelen ze afschuw? De sleutel is in handen van het leger. (Bron: Bangkok Post, 10 november)

Zie verder de pagina Majesteitsschennis. Voor informatie over het park klik hier: Lofzang in brons voor zeven Thaise koningen.

Limerick van de dag
O, wat is de sterke arm toch corrupt
Het is geen enkele regering nog gelukt
Corruptie te stoppen
En agenten eruit te schoppen
Maar niemand lijkt daarover erg bedrukt

Rajabhakti park: Regering ontkent corruptie

11 november – Atiya Achakulwisut (zie: Rajabhakti park; ‘Leger, kom met informatie’) wordt op haar wenken bediend. Staatssecretaris Udomdej (Defensie) zegt dat de aanleg van het park en de constructie van de beelden ‘transparant’ was. Wel geeft hij toe dat er een poging is gedaan de bronsgieterijen ‘commissie’ te laten betalen.

Udomdej, voorzitter van de Rajabhakti Park stichting toen hij nog legercommandant was, zegt dat een amulethandelaar, ‘people in authority’ citerend, enkele bronsgieterijen om een commissie heeft gevraagd. Maar toen dit werd ontdekt, is hij benaderd door een ‘onderhandelaar’ met de vraag het geld terug te geven. De bronsgieterijen doneerden het geld daarna aan het park.

Volgens de politie zou die tweede man een legerkolonel zijn en de gieterijen hebben aangeboden een kwitantie te verstrekken waaruit zou blijken dat ze het geld aan het leger hadden gedoneerd. Deze kolonel zou naar het buitenland zijn gevlucht. Hij zou banden gehad hebben met waarzegger Suriyan, een van de drie verdachten in de geruchtmakende majesteitsschenniszaak, die zaterdag in het gevangenisziekenhuis is overleden.

Pleidooi voor openheid
Mensenrechten advocaat Winyat heeft aangedrongen op een autopsie. Volgens het Corrections Department is dat gebeurd en wordt het resultaat aan de rechtbank overhandigd, zodat de rechters een uitspraak kunnen doen over de doodsoorzaak. Dat is de normale gang van zaken als iemand in hechtenis overlijdt.

Winyat vindt dat de bevolking niet alleen dient te worden geïnformeerd over de dood van Suriyan, maar ook over die van Prakom, die op 23 oktober in zijn cel zelfmoord zou hebben gepleegd. Beiden zaten gevangen bij de 11th Army Circle. Winyart wijst erop dat niet bekend is hoe ze tijdens hun detentie zijn behandeld. ‘Het is de verantwoordelijkheid van de autoriteiten om de rechten van burgers conform de wet te beschermen, zelfs wanneer ze gevangen worden gehouden’, zegt hij.

De directeur van de Cross-Cultural Foundation hekelt ook het ontbreken van openheid. ‘Het gebrek aan transparantie in deze zaak schaadt in ernstige mate het image van het Thais rechtsstelsel.’

Minister Paiboon (Justitie) verdedigt de gevangenis en zegt dat de kwestie niets te maken heeft met het leger. De gevangenis wordt gebruikt omdat er weinig gedetineerden zijn en omdat er daardoor gemakkelijker met andere diensten kan worden overlegd.

Zie verder de pagina Majesteitsschennis. Voor informatie over het park klik hier: Lofzang in brons voor zeven Thaise koningenIn bijgaand kader de verklaring van Udomdej en wat de politie over haar onderzoek heeft gezegd.

Kort nieuws woensdag 11 november

– De rechtszaak tegen de van mensensmokkel beschuldigde  88 verdachten is gisteren begonnen met een eerste onderzoek van het bewijs en de selectie van getuigen. Zij worden vervolgd wegens de smokkel van Rohingya, een zaak die aan het licht kwam nadat aan de grens met Maleisië massagraven en (verlaten) doorgangskampen waren ontdekt. Twee min of meer grote vissen zijn legeradviseur Manas en de voormalige voorzitter van Provinciale Staten van Satun.

De zittingen vinden achter gesloten deuren plaats; familieleden en media hebben geen toegang tot de rechtszaal. De rechtbank verwacht 200 zittingen nodig te hebben en wil 400 getuigen horen. Voor de smokkel zijn tegen 153 personen arrestatiebevelen uitgevaardigd, van wie 91 aangehouden zijn en 88 zijn aangeklaagd.

In september werd de zaak na een beroep van het OM overgeheveld van de rechtbank van Songkhla naar die van Bangkok. Reden: de zaak betreft een transnationale bende en veel overheidsfunctionarissen zijn erbij betrokken. De zaak heeft ook veel internationale aandacht getrokken en de rechtszaal in Songkhla is te klein om iedereen in onder te brengen.

– Het Thailand Creative & Design Centre wordt niet gesloten, zegt premier Prayut naar aanleiding van geruchten over sluiting, maar er gaat wel onderzoek worden gedaan naar de besteding van gelden. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Office of the Public Sector Development Commission, dat opdracht heeft gekregen van 39 publieke organisaties na te gaan of de gelden effectief worden besteed. Het kantoor evalueert ook het management en functioneren, behalve van het TCDC ook van het TP Park en Museum Siam.

De organisaties krijgen drie tot zes maanden de tijd om te verbeteren wanneer ze onder de maat presteren. Volgens vice-premier Wissanu ontvangen de leidinggevenden soms salarissen die driemaal zo hoog zijn als van een minister. [Kennen we in Nederland ook bij liefadigheidsorganisaties.]

– De politie heeft maandag in Songkhla de eigenaar (46) van een karaokebar aangehouden die bemiddeld heeft bij de illegale tewerkstelling van Thaise vissers in Indonesië. Vissers die zoals eerder gemeld, moesten werken onder een regime dat in de slaventijd niet zou misstaan. De beschuldiging is gebaseerd op verklaringen van vissers die gered zijn en in juli gerepatrieerd naar Thailand.

De verdachte ontkent. Hij zegt alleen met de vissers in zijn pub iets te hebben gedronken, maar zou hen niet benaderd hebben om in de visserij te werken. Drie andere verdachten zijn nog op vrije voeten.

– Acht mannen en vijf vrouwen van de beruchte drugsbende Oros zijn gisteren bij invallen in Phrueksa Ville in Soi Thoet Thai 81 (Chom Thong, Bangkok) aangehouden. Daarbij werden ketamine en spullen om drugs te gebruiken in beslag genomen. De krant meldt het in een fotobericht, dat geen verdere details bevat. Behalve dan dat ze naar het Narcotics Suppression Bureau zijn gebracht om te worden getoond aan de pers. Altijd goed voor de PR van het politiekorps.

– De Nederlander Johan van Laarhoven (55), oud-eigenaar van een aantal cannabis cafés in Nederland, heeft een gevangenisstraf van 68 jaar en acht maanden gekregen wegens het witwassen van geld. Van die straf moet hij 20 jaar uitzitten. Zijn vrouw kreeg 12 jaar.

Het echtpaar werd in juli vorig jaar op verzoek van de Nederlandse autoriteiten in Sattahip (bij Pattaya in Chon Buri) aangehouden. Daarbij werden bezittingen ter waarde van 100 miljoen baht in beslag genomen, onder andere twee jachten, vijf luxe wagens en grondaktes. Volgens het OM maakte het paar, samen met medeplichtigen die nog op vrije voeten zijn, tussen 2008 en 2014 geld over van een bedrijf in Cyprus, eigendom van Van Laarhoven, naar zijn bankrekening in Thailand. Ook uit Duitsland werden miljoenen euro’s overgemaakt.

Van Laarhoven gaat in beroep. Zijn advocaat noemt het vonnis ‘vreselijk nieuws’. Volgens hem is Van Laarhoven veroordeeld op basis van dubieuze acties van het Nederlands OM, en de Thaise rechter zou onvoldoende in staat zijn geweest rekening te houden met het Nederlandse tolerante drugsbeleid.

Van Laarhoven verkocht zijn aandeel in The Grass Company in 2008 en woont sindsdien in Thailand. Het OM in Nederland wil hem vervolgen wegens transnationale misdrijven. In de Thaise zaak is deze beschuldiging niet beoordeeld.

– Het hooggerechtshof heeft de vrijspraak van twee voormalige werknemers van een bedrijf dat toezicht hield op de aanleg van luchthaven Suvarnabhumi, teruggedraaid. Het Hof van Beroep had hen vrijgesproken van een (ambts)misdrijf, maar het hooggerechtshof gaf de een alsnog vijf jaar gevangenisstraf en de ander drie jaar en vier maanden omdat hij nuttige informatie had verstrekt over het gerommel met de mediaanprijs tijdens de aanbesteding van de luchthaven. Tegen het duo zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd omdat ze ontbraken bij de uitspraak. (Zie pagina Corruptie 2)

– Het Sheikhul Islam Office (SIO), dat ook wel bekend staat als het kantoor van de Chularatchamontri, heeft premier Prayut gevraagd een onderzoek in te stellen naar en actie te ondernemen tegen een ‘beweging’ op de social media die haat predikt tegen de islam. De beweging wordt geleid door een monnik die op Facebook heeft geschreven dat voor elke gedode boeddhistische monnik in het Zuiden een moskee in brand dient te worden gestoken. De Supreme Sangha heeft de monnik bevolen daarmee op te houden, waarna hij zijn FB-account ‘tijdelijk’ heeft stopgezet.

Het SIO en de Central Islamic Council of Thailand zijn bezorgd over het onbegrip dat door de beweging op de social media over de moslims in Thailand wordt gekweekt.


 

Suvarnabhumi groeit als kool

10 november – Het aantal luchtvaartmaatschappijen dat op en van Suvarnabhumi vliegt is toegenomen met zes, waarmee het totaal aantal maatschappijen op 124 komt. Drie ervan vlogen niet eerder op de luchthaven: het Chinese Chongqing Airlines, Eurowings uit Duitsland en Mega Maldives Airlines uit de Malediven. Thai Vietjet Air breidt zijn aantal vluchten uit. De andere twee worden niet genoemd.

Voor de komende zes maanden, hoogseizoen in Thailand, verwacht Airports of Thailand een toename van het luchtverkeer met 19 procent naar 149.000 bewegingen en een toename van het aantal passagiers van 18 procent op jaarbasis, waarmee het totaal op 24,8 miljoen komt.

Verwacht wordt dat het aantal internationale passagiers met 15 procent toeneemt naar 20,6 miljoen en het aantal binnenlandse reizigers met 34 procent naar 4,1 miljoen. De meeste buitenlanders komen uit Hong Kong en Singapore. (Bron: Bangkok Post, 9 november)

Jae Leng gaat er tegenaan

10 november – Areeyachat Apisitamornkul (69), beter bekend als Jae Leng, gaat in Lat Krabang, niet ver van Suvarnabhumi, een warenhuis van 10.000 vierkante meter bouwen. De tweede Jae Leng wordt viermaal zo groot als de huidige Jae Leng Plaza bij Don Mueang, een winkel waar klanten niet getrakteerd worden op muzak, maar op informatie over de producten, voornamelijk (geïmporteerde) cosmetica, merktassen, schoenen, parfum en kleding.

Jae LengDe nieuwe vestiging, die naar verwachting eind volgend jaar open gaat, wordt afgekeken van de Aeon winkelcomplexen bij Japanse luchthavens en bestaat alleen uit een begane grond. Veel buitenlandse toeristen bezoeken deze complexen alvorens Japan te verlaten. Het assortiment wordt uitgebreid met producten die ‘klanten nimmer eerder hebben gezien’, aldus Jae.

Alhoewel haar bedrijf succesvol is, is zakendoen tegenwoordig moeilijk omdat nieuwe obstakels opdoemen zoals online winkelen. Bovendien doen leveranciers lastig. Ze willen niet meer exclusief aan Jae leveren, maar ook aan andere verkoopkanalen. En omdat Thai tegenwoordig geen visum meer nodig hebben voor Japan, zijn de Japanse producten die Jae verkoopt, niet meer uniek.

Daarop inspelend is Jae meer producten gaan importeren uit Europa en is het aandeel van Japanse producten naar 10 procent teruggebracht tegen eerder 60 procent. In totaal liggen op de schappen meer dan duizend producten uit twintig Europese landen, en volgens Jae ook nog eens tegen een schappelijke prijs. Ze geeft een voorbeeld: Bioderma cleansing water uit Frankrijk kost bij haar 350 baht voor 500 milliliter; andere winkels verkopen die voor 600 tot 1.000 baht.

Alle producten die Jae verkoopt, test ze eerst zelf om het risico voor de klanten zo klein mogelijk te maken. ‘Als ik tevreden ben met het testresultaat, verkoop ik ze of ze nu populair zijn of niet. Maar meestal worden ze wel populair als ze bij ons te koop zijn.’

Ten slotte nog een leuk weetje. Na dertig jaar geleden gemigreerd te zijn uit China opende Jae een klein winkeltje, dat bij vliegtuigbemanningen, studenten en vrouwen uit de hogere kringen een grote populariteit verwierf. Toen de winkel bij een grote klantengroep bekend was, verhuisde ze naar de huidige locatie aan de Vibhavadi Rangsit weg bij Don Mueang. (Bron: Bangkok Post, 9 november)

Suriyan (rechts) en Prakrom

En toen was er nog maar één

10 november – Ik mag er geen grapje over maken, maar ik moest toch denken aan het rijmpje Tien kleine negertjes, eigenlijk een roman van Agatha Christie, waarin tien personen een voor een de geest geven. Van de drie verdachten, aangehouden in de geruchtmakende majesteitsschenniszaak, is er nog één over.

Waarzegger Suriyan (rechts op de foto) overleed zaterdagavond in het gevangenisziekenhuis aan een bloedvergiftiging – dat is althans de officiële verklaring van het Corrections Department (CD). Zijn overlijden werd maandag bekend gemaakt door de minister van Justitie. Zondag vond een autopsie plaats door het Institute of Forensic Medicine van het Police General Hospital. Het CD heeft een uitgebreide verklaring van twee pagina’s uitgegeven met alle medische details. [Om twijfels over de doodsoorzaak weg te nemen?]

Het drietal werd op 21 oktober aangehouden op verdenking van afpersing van sponsors van de fietstochten Bike for Mom en Bike for Dad, waarbij ze met het vorstenhuis schermden om hun eis kracht bij te zetten. Op 24 oktober werd een van de verdachten dood in zijn cel gevonden (links op de foto). Hij zou zich opgehangen hebben aan zijn shirt. [Goeie kwaliteit] Alleen Jirawong Watthanathewasilp, omschreven als adviseur van de waarzegger, is nu nog in leven. [En een vierde later aangehouden verdachte, maar over hem lees ik niets in het bericht.]

De kop ‘En toen was er nog maar één’ klopt overigens niet. Adjunct-politiecommissaris Srivara, die het onderzoek naar de majesteitsschenniszaak leidt, noemde eerder een aantal van vijftig andere verdachten, waaronder twee hoge legerofficieren. Een van hen, een kolonel, zou naar Myanmar zijn gevlucht. Vice-premier Prawit zei desgevraagd dat hem daarover niets bekend was. De uit zijn functie ontheven politiewoordvoerder Prawut, die ontslag heeft genomen, is mogelijk ook betrokken bij de zaak. (Bron: website Bangkok Post, 9 november, en eigen archief) (Zie verder de pagina Majesteitsschennis)

Update: In bijgaand kader een chronologisch overzicht van de majesteitsschenniszaak. De krant bevat ook een korte necrologie van de waarzegger, die een BA graad in communucatie heeft (Bangkok University) en MA in reclame-design (Central Martins University, Londen).

Op zijn verjaardag in 2008 verleende kroonprins Varijalongkorn hem de nieuwe achternaam Sucharitpolwong, wat ‘clan that prospers with honesty’ betekent. Mocht u zich afvragen wat de relevantie daarvan is, dan heeft u een betrouwbare bron nodig die dit off the record wil vertellen, want er is meer aan de hand dan de kranten schrijven. Om begrijpelijke redenen, dat wel.

Limerick van de dag
Er was eens een man in Oudewater
Van wie men dacht: hij is een sater
Geil en kwelziek
Gek op muziek
Zo’n man is au fond een mensenhater

Myanmar: NLD stevent af op reuzewinst

10 november – In 1990 boekte de National League for Democracy een grote overwinning, die door de junta werd genegeerd maar dat zal niet gebeuren met de verpletterende overwinning van zondag. De partij van ‘moeder Suu’, zoals ze liefdevol wordt genoemd, heeft de heersende partij Union Solidarity and Development overtuigend verslagen en kan de nieuwe regering vormen.

Net als de voorgaande twee dagen opent Bangkok Post weer met een verhaal over de verkiezingen in buurland Myanmar. Vreugde alom bij de supporters van Aung San Suu Kyi; zelfs de stortregens konden geen roet in het eten gooien.

Eén ding is zeker: Suu Kyi wordt niet de nieuwe president, want die mogelijkheid is geblokkeerd omdat ze getrouwd is geweest met een buitenlander bij wie ze twee kinderen heeft. Op dat punt heeft de junta die haar in 1990 huisarrest gaf, zich bij voorbaat ingedekt. Het leger krijgt ook 25 procent van de zetels in het Lager en Hoger Huis.

Meer over de verkiezingen in Suu Kyi heads for landslide victory (de link verwijst nog naar een eerdere versie).

Slager sneed ‘vriendin’ aan stukken

10 november – Ik sta altijd weer verbaasd als ik lees hoe snel de politie in veel gevallen de dader van een misdrijf te pakken heeft. Dat zou natuurlijk kunnen wijzen op het amateurisme van het misdaadgilde, maar laten we het maar toeschrijven aan de inzet van de politie (vaak geholpen door camerabeelden en tips).

Re-enactment vondst lichaamsdelenZondag werden in twee kanalen in Bangkok lichaamsdelen van een vrouw gevonden en ’s avonds arresteerde de politie al degeen die hiervoor verantwoordelijk was: een voormalig slager (39) uit Laos en restaurantkok. De man heeft bekend de vrouw, die in een karaokebar werkte, uit jaloezie te hebben gedood. Ze kenden elkaar een jaar. Haar vriend meldde haar verdwijning nadat hij het nieuws over de lichaamsdelen had gehoord.

De verdachte heeft verklaard de vrouw, die uit de Shan deelstaat in Myanmar komt, donderdagnacht in zijn woning te hebben dood gestoken, nadat ze zijn huwelijksaanzoek geweigerd had. Hij wist niet dat ze een vriend had. Hij verwijderde haar sieraden en sneed in de badkamer haar lichaam in zeven stukken, stopte die in drie kunstmestzakken en dumpte ze in het Saen Saep kanaal [dat zeker in verbinding staat met het Phra Khanong kanaal, want daar zijn ook delen gevonden). De politie zoekt nog de torso van de vrouw. Gisteren vond een re-enactment plaats (foto).

Kort nieuws dinsdag 10 november

– Naar schatting 3.500 geschoolde arbeiders zijn volgend jaar in de transportsector nodig, maar waar haal je die vandaan? Thailand heeft niet voldoende gekwalificeerd personeel om aan die vraag te voldoen. Omdat de Chinezen een van ’s werelds belangrijkste spoorwegspecialisten zijn, wordt een Thai-Chinese Institute of Technology opgezet, een initiatief van het Office of the Vocational Education Commission (Ovec) in samenwerking met de Chinese ambassade. In december moet het leerplan klaar zijn.

Verder wil Ovec honderden leerlingen en docenten van beroepsopleidingen op cursussen sturen, variërend van drie maanden tot een jaar, die zijn gericht op de aanleg en het onderhoud van spoorwegen.

Thailand en China gaan samen een dubbelspoor van 873 kilometer aanleggen tussen Bangkok en Map Ta Phut in Rayong en tussen Nakhon Ratchasima en Nong Khai. Maar er moeten nog wel een paar vuiltjes worden weggewerkt alvorens met de aanleg kan worden begonnen. Die was gepland voor eind dit jaar maar is uitgesteld naar mei volgend jaar. Beide landen zijn het nog niet eens over het route ontwerp en de financiering. (Zie pagina Spoorwegen)

– Veertien orang-oetans gaan terug naar Indonesië uit welk land dertien dieren vijf jaar geleden naar Thailand waren gesmokkeld. Ze werden destijds aan de kant van een weg in Phuket achtergelaten en verbleven sindsdien in het Khao Prathab Chang Wildlife Feeding Centre in Ratchaburi, waar de veertiende werd geboren.

De teruggave is in overeenstemming met de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, die voorschrijft dat in beslag genomen dieren naar hun land van herkomst moeten worden gestuurd. Het gastland heeft recht op compensatie van het herkomstland, in dit geval drie miljoen baht, maar daar ziet Thailand vanaf om de samenwerking te versterken. Het is de derde keer sinds 2006 dat apen worden terug gestuurd naar Indonesië. In totaal gaat het om 66 apen.

– Het hypotheeksysteem voor rijst voldeed aan alle wettelijke eisen en had tot doel de boerenbevolking te helpen. Daarom kan voormalig premier Yingluck niet beticht worden van plichtsverzuim. Of projecten de moeite waard zijn, is ter beoordeling van de National Economic and Social Development Board en het Budget Bureau. Die kunnen suggesties ter verbetering doen.

Dit betoogde voormalig vice-premier Niwatthamrong voor een onderzoekspanel dat tot taak heeft te bepalen of Yingluck financieel aansprakelijk kan worden gesteld voor het zwaar verlies gevende en door corruptie geteisterde programma. De regering wil daarvoor een juridische truc uit de kast halen, een zogeheten administrative order (bestuursbevel), in plaats van haar civielrechtelijk te vervolgen.

Het panel beëindigt eind deze maand zijn werkzaamheden. Zoals bekend wordt Yingluck thans berecht door het hooggerechtshof. Volgens de NACC heeft ze haar taak als voorzitter van het National Rice Policy Commitee ernstig verwaarloosd door niet op te treden tegen de corruptie en de oplopende kosten. De junta maakte een eind aan het systeem. (Zie verder pagina Corruptie 2 en Rijst 3)

– De regering gaat 96 miljard baht reserveren voor de bouw de komende drie jaar van 100.000 woningen voor de minima. Dit heeft vice-premier Prawit gisteren bekend gemaakt. De regering wil dat de minima ook in staat moeten worden gesteld een eigen huis te bezitten. Dit project voorziet daarin, aldus Prawit.

Het eerste project gaat midden volgend jaar van start in Din Daeng (Bangkok). Soortgelijke projecten volgen later in het land. De regering laat er geen gras over groeien want er worden vier sub-panels gevormd voor grond en juridische kwesties, financiën en bestuurlijke aangelegenheden. Vier mninisteries zijn verantwoordelijk voor onderdelen van het project. [Waarom simpel doen als het ingewikkeld kan?]

Het uitgetrokken bedrag is goed voor de bouw van 515.268 wooneenheden. Maar dat is nog niet alles, want de regering wil de komende 10 jaar 2,7 miljoen wooneenheden bouwen. Ook lager geplaatste ambtenaren komen voor een eenheid in aanmerking.

Lersuk Chuladesa, directeur van vastgoedbedrijf Pruksa Real Estate, waarschuwt voor een herhaling van het fiasco met het Baan Eua-Arthon project [geen jaartal]. Het meeste land dat het Treasury Department voor het project heeft aangeboden, bevindt zich ver van het openbaar vervoer en dat deed het vorige project de nek om. Lersuk ziet twee mogelijkheden: andere locaties zoeken of voor openbaar vervoer zorgen. De marketing moet ook beter, vindt hij.

– Leve het compromis of toch niet? In een vergadering met sociaal werkers, pychologen en agenten is besloten het vier jaar geleden ontvoerde meisje gezamenlijk te laten opvoeden door de biologische moeder en het gezin waar ze al die tijd verbleef, de grootouders van de vrouw die het kind ontvoerde. De biologische moeder heeft vrede met het compromis.

De regeling geldt tot het tijdstip waarop het meisje een band met haar moeder heeft en bereid is fulltime bij haar te wonen. De experts zijn bang dat het meisje bij een abrupte verhuizing een emotioneel trauma kan oplopen. Hoe een en ander praktisch geregeld wordt, vermeldt het bericht niet. De moeder en het gezin wonen niet in dezelfde plaats. De ontvoering kwam aan het licht toen de grootouders het kind bij een school aanmeldden en er geknoeid bleek te zijn met de geboorteakte.

– Voormalig parlementslid voor Chanthaburi, Pongvej Vejjajiva, is door het hooggerechtshof veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en en een boete van 12.000 baht omdat hij een valse vermogensverklaring had ingeleverd en ‘vergeten’ was aandelen ter waarde van 700.000 baht op te geven. Het hof legde hem ook een politieke ban op van 5 jaar met als begindatum 8 december 2013 toen hij het Huis van Afgevaardigden verliet.

– Het Government Lottery Office overweegt het aantal staatsloten uit te breiden tot 200 miljoen om te voldoen aan de grote vraag. De afgelopen drie trekkingen hadden 100.000 verkopers loten aangevraagd bij de Krung Thai bank, maar slechts 13.000 tot 15.000 ontvingen loten.

De bank verkoopt 30 procent van de loten, de rest wordt nog tot het eind van het jaar via een quotasysteem uitgezet. Begin volgend jaar lopen die contracten af. GLO-voorzitter Aphiratch wil daarna een gelijk deel aan kleine verkopers en quota-houders toewijzen en het aantal loten per kleine verkoper verminderen, zodat meer verkopers ze kunnen verkopen.

De staatsloterij wordt tweemaal per maand gehouden. Er zijn 138.000 verkopers en 22 miljoen kopers.

– Voor de derde keer dit jaar heeft de Royal Thai Police in Maleisië gestolen luxe auto’s teruggegeven. Ditmaal gingen 35 wagens terug; in totaal zijn dit jaar 75 wagens geretourneerd. De 35 werden tijdens een kleine ceremonie overhandigd in het bijzijn van de ambassadeur en de adjunct-hoofden van de Thaise en Maleisische politie.

– Ten slotte een woord van excuus. Nieuws uit Thailand kwam pas om 14.50 uur (Thaise tijd) klaar, want ik was de hele ochtend bij Immigratie voor verlenging van mijn jaarvisum. Ook morgen verschijnt de rubriek later.


 

English Proficiency Index

Thais onderwijs scoort slecht

9 november – Thailand scoort in internationale onderwijsvergelijkingen bar slecht. Het is vaak gemeld op deze plaats. Eerder meldde ik in Nieuws uit Thailand dat Thailand op de 62ste plaats staat van de Annual English Proficiency Index van Education First.

Hoe deden de omringende landen het? Bijgaand kaartje geeft de scores. Singapore (12) scoort het hoogst, gevolgd door Maleisië (14). Vietnam staat ook ver boven Thailand met een score van 29. Alleen Cambodja doet het slechter dan Thailand met een 69ste plaats.

Om het geheugen op te frissen twee recente berichten over de Thaise onderwijskwaliteit. Voor het hele rapport klik hier. Klik op het kaartje om het te vergroten. Meer over het Thaise onderwijs op de pagina Onderwijs.

Vietnam scoort hoog op Pisa test

5 november – Daar kan Thailand een puntje aan zuigen. De prestaties van Vietnamese leerlingen op de laatste ronde van de Pisa test heeft tot opwinding geleid bij onderwijsexperts en beleidsmakers over de hele wereld. Want de 15-jarigen scoorden in de internationale onderwijsvergelijking 17de bij wiskunde (rekenen), 8ste bij natuurkunde en 19de bij lezen in een veld van 65 landen. Daarmee komt Vietnam uit boven het OECD gemiddelde. Vietnam dat voor het eerst deelnam, haalt zelfs de VS, Australië en het Verenigd Koninkrijk in.

Op de opiniepagina van Bangkok Post proberen een hoogleraar ontwikkelingseconomie en een doctoraal student, beiden uit Maleisië, een verklaring te vinden voor de hoge score. Belangrijkste factoren zijn de ondersteuning vanuit het milieu en de kwaliteit en het gezag van het onderwijzend personeel. Het onderwijsbudget speelt geen enkele rol.

Het artikel bevestigt wat ik tijdens mijn studie heb geleerd over didactiek en de factoren die van invloed zijn op leerresultaten. Ik leerde uit mijn Algemene Didactiek al dat 55 procent van de leerresultaten niet beïnvloedbaar is door school of overheid. Dat percentage wordt bepaald door aanleg, motivatie, ouderlijk milieu, leeftijdsgenoten enz.

De leerresultaten worden voor slechts  25 procent bepaald door de kwaliteit van het onderwijs. Daarnaast kan de school enige invloed uitoefenen op de houding van de leerling tegenover de school, die voor 20 procent verantwoordelijk is voor verschillen in leerprestaties.

In het artikel wordt slechts zijdelings ingegaan op Thailand. Dus een kleine toevoeging mijnerzijds. Thaise leerlingen presteren ver onder het gemiddelde bij de internationale onderwijstoets Pisa van de OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development). Thailand nam er in 2000 voor het eerst aan deel. De test wordt gemaakt door leerlingen van 15 jaar.

Op de Ordinary National Education Test voor leerlingen van Prathom 6 (lagere school) en Mathayom 3 en 6 (middelbare school) komt de gemiddelde score bij geen enkel vak boven 60 van de 100 punten uit. De test bestaat uit 8 vakken. Mijn prognose: Het wordt nooit wat met het onderwijs in Thailand. (Bron: Bangkok Post, 4 november)

Vrijdag 6 november

Het is allemaal gerommel in de marge en het heeft geen enkel effect op de leerresultaten van Thaise leerlingen. Het ministerie van Onderwijs denkt na over een interne reorganisatie door vijf diensten voortaan rechtstreeks te laten rapporteren aan de permanent secretaris, de hoogste ambtenaar op het ministerie.

Daarmee reageert het op recente onderzoeken waarin het Thaise onderwijs steeds slechter scoort. Zo zakte het land op de Education First Annual English Proficiency Index naar de 62ste plaats in een veld van 70 landen. Volgens minister Dapong (Onderwijs) kan de reorganisatie op het ministerie leiden tot betere resultaten. [Slaap zacht, meneer de minister!] Zie ook het uiterst leerzame artikel Vietnam scoort hoog op Pisa test in Nieuws uit Thailand van gisteren.

 

Demonstratie bij VN

Bannelingen vechten voor democratie en mensenrechten

9 november – Honderden Thais leven in zelf gekozen ballingschap. Velen vluchtten noodgedwongen na de coup, anderen vertrokken eerder om te ontsnappen aan vervolging wegens majesteitsschennis. Sommige bannelingen hebben voor hun nieuwe leven gekozen, anderen blijven in de schijnwerpers staan: ze plaatsen kritiek op de social media of richten in hun nieuwe woonplaats een groep op. Verspreid over de wereld blijven ze ijveren voor democratie en mensenrechten in het land dat ze ontvlucht zijn.

Jom: Tegenstem versterken
Jom Petchpradab was in Cambodja toen hij hoorde dat hij zich moest melden bij het leger. Het was juni vorig jaar en honderden actievoerders, journalisten en politici hadden een zelfde oproep ontvangen. Human Rights Watch schat dat het er inmiddels 751 zijn.

Jom keerde niet terug, maar nam het vliegtuig naar de VS. Een dag later landde hij in San Francisco met niet meer dan drie sets kleding en een handjevol geld. Voor Jom is er behalve het land weinig veranderd in zijn leven. De voormalig tv- en radiojournalist voor iTV en MCOT beheert nu Thai Voice Media, een YouTube kanaal waarop hij politieke dissidenten interviewt en over de Thaise politiek discussieert.

Zijn doel is een platform voor Thais te creëren om te praten over zaken waarover ze in eigen land niet kunnen praten. ‘Ik wil hun tegenstem versterken. Hoe meer de regering ons het zwijgen wil opleggen, hoe meer ik ze wil versterken.’

Jom was de eerste die Kritsuda Khunasen interviewde, een activiste die 29 dagen gevangen zat. Ze vertelde dat ze geblinddoekt was, geslagen en verstikt met een plastic zak. Daardoor kwam voor het eerst aan het licht dat er gemarteld werd door de junta. Haar onthullingen leidden wereldwijd tot oproepen de zaak te onderzoeken, maar de junta beperkte zich tot de mededeling dat ze fantaseerde.

Pavin: Paspoort ingetrokken
Pavin ChachavalpongpunPavin Chachavalpongpun, docent aan het Centre for Southeast Asian Studies van de universiteit van Kyoto en thans fellow aan de Stanford universiteit in Californië, is al lang een uitgesproken criticus van het leger. Hij weigerde tweemaal zich te melden. ‘Waarom zou ik me moeten melden? Heb ik ik iets verkeerds gedaan? Ik heb niemand gedood. Ik deed gewoon mijn werk als academicus.’

Tijdens een recente rally in New York noemde hij het militaire bewind ‘dieven’ en hield een bord omhoog met de tekst ‘Why did you revoke my passport?’.

Hij zegt: ‘We moeten de schendingen van de mensenrechten blijven kritiseren. Want wanneer we zwijgen, creëren we een cultuur van straffeloosheid. Die versterkt de houding dat het misbruik van mensenrechten oké is. Naarmate de tijd verstrijkt, vergeten mensen – tot het moment waarop we weten dat er geen vergelding is. Dan is het verleden tijd geworden.’ (Bron: Spectrum, Bangkok Post, 8 november)

Foto boven: Demonstratie bij het gebouw van de VN, waar premier Prayut eind september de Algemene Vergadering bijwoonde en mocht toespreken.

Wichian Phuaksom overleden

Rekruut dood geslagen; beulen lopen vrij rond

9 november – Op 5 juni 2011 om 11 uur ’s avonds stierf rekruut en oud-monnik Wichian Phuaksom (26) in het Cho Airong ziekenhuis van Narathiwat. Hij overleed aan de verwondingen die hij had opgelopen toen hij twee dagen achtereen ernstig mishandeld werd – zeg maar gemarteld – door tien soldaten en officieren. Vier jaar later wachten zijn nabestaanden nog steeds op hun berechting.

De geruchtmakende zaak kwam onlangs weer in het nieuws omdat de nicht van Wichian op internet foto’s van het zwaar toegetakelde lichaam van haar oom had geplaatst. Dat was het resultaat van de straf die hij had gekregen omdat hij – niet opgewassen tegen de zware training – tweemaal gedeserteerd was.

Een maand was Wichian in dienst geweest, nadat hij acht jaar de monnikspij had gedragen en aan de Thammasat universiteit een BA, MA en tien certificaten van Engelse cursussen had gehaald. Toen hij in Songkhla voor het leger gerekruteerd werd, stelden de recruiters voor dat hij het best secretariaatswerkzaamheden in een legerkamp kon gaan doen, maar hij koos ervoor om in het Zuiden getraind te worden. ‘Niemand zal ooit weten, waarom’, zegt de nicht.

Wichian PhuaksomNaar de  mishandeling is onderzoek gedaan door het Fourth Army Region en legerofficieren van het ministerie van Defensie in Bangkok. De marteling vond plaats terwijl tweehonderd pas opgeroepen dienstplichtigen toekeken. Die vertelden de commissie uit de hoofdstad aanvankelijk dat ze niets wisten en niets gezien hadden. Het kostte de commissie weken om aan de hand van afzonderlijke gesprekken de gebeurtenissen te reconstrueren.

Vorig jaar won de familie een civielrechtelijke procedure tegen het ministerie van Defensie, de Royal Thai Army en Isoc. De rechtbank kende de nabestaanden een compensatie van ruim 7 miljoen baht toe minus de 500.000 baht die de familie eerder was toegekend door het leger.

Maar de familie accepteert het geld niet. Ze wil niet dat de belastingbetaler opdraait voor de mishandeling; ze wil dat de folteraars betalen. De familie weigerde ook het aanbod van het leger voor een militaire begrafenis. ‘Hij stierf niet tijdens de dienst, hij stierf omdat hij mishandeld is.’

Als uitvloeisel van het onderzoek door het Fourth Army Region en nadat de familie de hulp had ingeroepen van Prem Tinsulanonda, voorzitter van de Privy Council, werden de onderofficieren en soldaten die zich aan de mishandeling schuldig hadden gemaakt, ontslagen uit de dienst en werd een tweede luitenant zonder soldij geschorst. Het OM beraadt zich nog over de vraag op basis van welk wetsartikel ze vervolgd gaan worden. De eerste luitenant, die de opdracht voor de strafexercitie gaf, staat op het punt gepromoveerd te worden.

Een uitdaging voor de militaire mentaliteit
Thailand heeft twee internationale verdragen tegen marteling en gedwongen ontvoering ondertekend: de UN Convention against Torture and Other Cruel, Inhuman or Degrading Treatment or Punishment (2007) en de Convention for the Protection of All Persons from Enforced Disappearance (2012). Maar eigen wetten ontbreken nog, alhoewel het ministerie van Justitie wel al een wetsvoorstel heeft opgesteld, dat nog door het kabinet behandeld moet worden.

Training van rekrutenAngkhana Neelapaijit, echtgenote van de in 2004 spoorloos verdwenen mensenrechten advocaat Somchai, voorzitter van de Justice for Peace Foundation en oud-lid van de NHRC commissie die de dood van Wichian onderzocht, doet een beroep op het leger lessen te trekken uit zijn dood. Ze wil dat het leger stopt geweld te gebruiken tegen rekruten, ook in het geval ze een gebrek aan discipline vertonen.

Legertrainers en officieren dienen op hen in te praten in plaats van hen fysiek te straffen. Er kan geen excuus zijn voor de marteling waaraan Wichian is bloot gesteld. ‘Alle dienstplichtigen moeten als mens behandeld worden met dezelfde rechten als van andere groepen. Ze dienen de natie en de strijdkrachten.’

Angkhana zegt dat Wichian’s dood een illustratie vormt voor veel problemen in de Thaise samenleving. ‘Toen hij zich meldde bij de militaire basis, stelde hij zijn leven onder de zorg en bescherming van de overheid. Echter, hij werd gemarteld en de toegang tot [medische] zorg werd hem ontzegd, zelfs toen hij ernstig gewond was geraakt door de mishandeling.’ (Bron: Spectrum, Bangkok Post, 8 november)

Limerick van de dag
Er was eens een man in Boskoop
Die ging met de buurvrouw op de loop
Ze had een klein gebrek
Haar borsten waren lek
Gevuld met siliconen in de uitverkoop

Verkiezingen Myanmar: NLD stevent op winst af

9 november – De opening krant, een fotopagina en een pagina met achtergronden: Bangkok Post besteedt vandaag uitgebreid aandacht aan de verkiezingen in buurland Myanmar. De voorlopige resultaten worden pas vandaag bekend gemaakt, maar de krant tipt oppositiepartij National League for Democracy (NLD) van Aung San Suu Kyl nu al als winnaar. Enkele hoge legerofficieren zeggen de verkiezingsuitslag te zullen accepteren. [Die zien blijkbaar de bui al hangen.]

80 procent van de kiesgerechtigde bevolking bracht gisteren op een van de 90 partijen die om een zetel in het parlement streden, een stem uit in 50.000 stemlokalen. Van die zetels is 25 procent gereserveerd voor het leger. Het parlement telt 498 zetels: 330 in het Lagerhuis en 168 in het Hogerhuis.

Evenals gisteren verwijs ik geïnteresseerde lezers naar andere nieuwsbronnen en naar het openingsverhaal van BP: NLD tipped to win Myanmar election en Millions vote in Myanmar polls.

Grenstroepen staan paraat

9 november – Het is geen koudwatervrees want na de verkiezingen in 2010 trokken tienduizend Myanmarezen over de grens om de gevechten te ontlopen die waren uitgebroken. Dus overlegde de Surasee Task Force van de negende Infanterie divisie, die verantwoordelijk is voor de grensbewaking, met politie, Immigratie en ambtenaren van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid over maatregelen voor het geval de geschiedenis zich herhaalt en geweld oplaait.

De autoriteiten vrezen dat gevechten kunnen uitbreken wanneer de NLD de verkiezingen wint omdat sommige gewapende groepen daar ontevreden over zouden zijn, aldus een bron. Gisteren werd de grenspost Three Pagoda in Kanchanaburi voor toeristen gesloten, maar de grenspost Ban Nam Phu Ron bleef open. Vandaag mogen alleen de lokale bevolking en vrachtwagens de grens passeren. Indien onverhoopt geweld uitbreekt en zich over de grens verspreidt worden Thai en Myanmarezen geëvacueerd.

Het immigratiekantoor van de grenspost Mae Sai-Tachilek (Chiang Rai) meldt dat de afgelopen dagen zo’n zes- tot zevenduizend mensen naar Myanmar zijn gegaan tegen normaal vier- tot vijfduizend. Vorige week liep het goederentransport naar Myanmar terug. Voor zonsopgang gisteren stonden voor het kantoor al Myanmarezen in de rij om een grenspasje aan te vragen.

Kort nieuws maandag 9 november

– In het Phra Kanong en Saen Saep kanaal zijn gisteren de lichaamsdelen van een vrouw gevonden. De politie vermoedt dat de moordenaar een zak met alle lichaamsdelen in het water heeft gegooid, die waarschijnlijk gescheurd is door de stroming. De politiebureaus in de buurt is gevraagd of iemand aangifte heeft gedaan van een vermissing. Het bericht vermeldt welke lichaamsdelen waar gevonden werden, maar het lijkt me een beetje overdreven om dat ook hier te melden.

Commissaris Sanit van de gemeentepolitie Bangkok zegt dat het slachtoffer een Aziatische vrouw is van een jaar of 30 met een witte huidskleur. De lichaamsdelen worden op DNA onderzocht en de politie gaat op zoek naar meer lichaamsdelen om de identiteit van het slachtoffer te kunnen vaststellen, maar dat zal enige tijd in beslag nemen, verwacht hij. Over het motief tast de politie nog in het duister. Het zou om een crime passionel kunnen gaan, oppert Sanit.

buslijn 8– Over buslijn 8 tussen Kheha Rom Klao en Memorial Bridge wordt nog steeds het meest geklaagd. Dat was in 2013 al zo in een onderzoekje op Facebook van de toenmalige minister van Transport en ook het afgelopen begrotingsjaar 2015 (1 oktober 2014-30 september 2015) scoorde de lijn weer veel klachten: 345 hetgeen neerkomt op een gemiddelde van circa 1 per dag.

De meest voorkomende klachten zijn roekeloos rijden, bij druk verkeer niet stoppen bij een bushalte, onbeleefd gedrag tegen passagiers en passagiers weigeren naar hun bestemming te brengen [?]. De lijn wordt in opdracht van het gemeentelijk vervoersbedrijf (BMTA) uitgevoerd door een particulier bedrijf.

Op de ranglijst staan verder minibuslijn 1 (Thanon Tok-Tha Thian, 330 klachten), buslijn 122 (Huai Khwang-Mor Chit, 188 klachten)  en bus 75 (Phuttha Bucha-Hua Lamphong, 170 klachten).

Van de busdiensten die worden verzorgd door de BMTA zelf, scoren lijn 29 (60 klachten), 145 (35), 34 (33) en 26 (30) de meeste klachten, aanzienlijk minder dan de bussen van de particuliere vervoerders.

– Buitenlandse modellen pikken werk van Thais af, zegt de Thai Modeling Industry and Agencies Association. Ze komen als toerist naar Thailand en werken tijdens hun verblijf als model. De vereniging wijst erop dat ze geen werkvergunning hebben en geen belasting betalen.

De modellen om wie het gaat, komen uit Brazilië, Israël, de Okeraïne en andere Europese landen. Ze worden gehuurd door Thaise modellenbureaus en krijgen soms wel 50.000 baht betaald voor een fotoshoot van een uur.

Families van sommige modellen die jonger zijn 18 jaar, hebben bij hun ambassade gevraagd hoe het zit; ze zijn bang dat hun kroost de misdaad wordt ingetrokken.

Het Department of Employment zegt dat het samen met de vereniging campagne gaat voeren tegen het inzetten van buitenlandse modellen. Het benadrukt ook dat een modellenbureau legaal geëxploiteerd dient te worden.

– Sommige lieden in Thailand menen boven de wet te staan. Een adjunct-chef van een politiebureau in Surat Thani bijvoorbeeld. Hij schold een agent uit die zijn wagen vrijdagavond bij een alcoholcontrolepost had gestopt. En terecht, dat stoppen dan, want hij leek onder invloed te zijn. Het incident werd bekend dankzij een videoclip op de social media. De adjunct is overgeplaatst naar een inactieve post.

– De kolonel, over wie de afgelopen dagen het nodige is geschreven in verband met de geruchtmakende majesteitsschenniszaak, heeft een naam. Hij heet Khachachart Boondee en is commandant van het Eerste Artillerie Regiment. Naar verluidt is de man naar Myanmar gevlucht.

Zondag heeft Isoc aangifte tegen de man gedaan. Hij wordt van hetzelfde verdacht als waarzegger Suriyan en diens assistent: verrijking bij de organisatie van de fietstochten Bike for Mom en Bike for Dad. Daarbij werd de naam van de monarch als drukmiddel gebruikt.

De kolonel zou ook steekpenningen hebben opgestreken van bronsgieterijen, die beelden hebben gegoten voor het beeldenpark Rajabhakti in Prachuap Khiri Khan [Gisteren heette het park Ratchapakdi]. De krant noemt een bedrag van 20 miljoen baht. Verdacht is ook de aanschaf van palmbomen voor 100.000 baht en da’s wel erg veel geld voor een paar boompjes. Zie verder onder andere het bericht van gisteren: Rajabhakdi: Wel/geen corruptie. (Zie ook de pagina Majesteitsschennis)


 

Forum SCG

SCG pleit voor belastingverlaging

8 november – Thaise bedrijven doen er goed aan om samen met Japanse investeerders te werken aan innovatie en het toevoegen van waarde aan producten en diensten teneinde hun concurrentiepositie op de wereldmarkt te versterken. Om dat te stimuleren is de regering bereid belastingvoordelen te verlenen. Aldus premier Prayut op het forum Innovation on Sustainability 2015: The Power of Collaboration, georganiseerd door de Siam Cement Group.

Niet toevallig was SCG de organisator, want Thailand’s grootste cementproducent en een van de grote bedrijven in bouwmaterialen in Asean, is een voorbeeld van het succes van investeringen in research and development (R&D) door coördinatie met investeerders in landen met een hoge technologie, zoals Japan. Het bedrijf doet dat al 10 jaar, zegt directeur Kan Trakulhoon.

Het forum werd bijgewoond door 34 leidinggevenden van bedrijven uit Thailand en het buitenland. Kan vertelde dat Thailand 8.000 bedrijven telt die in R&D investeren, leidend tot innovaties die bedrijven ondersteunen bij het verbeteren van hun producten. Niettemin drong hij er bij de regering op aan particuliere bedrijven 35 procent minder belasting in rekening te brengen om hen te helpen in R&D te investeren.

Prayut bleek er wel oren naar te hebben. ‘Innovatie maakt Thaise industrieën efficiënter en creëert exportwaarde. Vooral in de agrarische sector helpen producten met een toegevoegde waarde de bestaansmiddelen van boeren te ondersteunen.’ Hij wees er verder op dat de export goed is voor 70 procent van de Thaise economie. Een hogere waarde kan het land helpen aan de zogeheten middle-income trap te ontkomen. (Bron: Bangkok Post, 7 november)

Soepeler regels voor zonnepanelen op dak

8 november – De regelgeving voor dakzonnepanelen wordt versoepeld, heeft het Energy Policy and Planning Office bekend gemaakt aan de ‘vooravond’ van de Eco Light and Solar Tech Asia Fair, die van 19 tot 21 november in Bangkok wordt gehouden.  De hoeveelheid elektriciteit die aan het net mag worden geleverd, is voortaan onbeperkt.

Maar dat is wel afhankelijk van de vraag of de elektriciteitsleidingen in de buurt van de panelen voldoende capaciteit hebben om de energie te vervoeren, dit ter beoordeling van de Provincial en Metropolitan Electricity Authority.

Het Alternative Energy Development and Efficiency Department houdt thans voorlichtingsbijeenkomsten over het zonne-energie programma en geeft informatie over panelen, installatie en elektriciteitsmeter.

Thailand introduceerde voor het eerst in 2013 het programma. Het bood een gecombineerde capaciteit van 200 MW. Daarvoor hadden 10.000 eigenaren van woningen en andere gebouwen belangstelling. Maar slechts 82 MW is terugverkocht aan het net, terwijl aan 91 MW nog wordt gewerkt.

Tijdens de beurs worden LED en inverter systemen voor air conditioners gepresenteerd die 30 tot 35 procent minder elektriciteit gebruiken. Ook staan er elektrisch aangedreven auto’s.  (Bron: Bangkok Post, 7 november)

N.B. Vergelijk het bericht Veel belangstelling verwacht voor zonnepanelen van 4 november. Daarin wordt 2008 als startjaar genoemd, maar misschien heeft dat bericht betrekking op een ander programma. Of Bangkok Post maakt er weer eens een potje van, hetgeen me niet zou verbazen.

Limerick van de dag – tweeluik
Er was eens een man uit Zetten
Behangen met allerlei amuletten
Die zijn gegarandeerd goed
Voor geluk en voorspoed
Ze maken met geesten korte metten

Er was eens een man uit Petten
Die was ook gek op amuletten
Maar voor hem geen geluk
Waren ze dan stuk?
Nee, ze werken alleen in Zetten

BP: Veel aandacht voor verkiezingen Myanmar

8 november – Ik werd even op het verkeerde been gezet vanochtend toen ik een snelle blik wierp op de voorpagina van Bangkok Post. Dacht: Wat krijgen we nou, nu al verkiezingen? Die zijn toch pas op z’n vroegst in juli 2017 te verwachten.

Maar het uitgebreide openingsartikel gaat over de verkiezingen in Myanmar, waar de grote vraag is of het de National League for Democracy van Aung San Suu Kyi zal lukken een meerderheid in het parlement te verwerven. Een parlement waarin een kwart van de zetels is gereserveerd voor het leger. De prognose is: verkiezingswinst ja, maar de krant noemt een meerderheid een ‘daunting challenge’ (enorme uitdaging).

Omdat deze rubriek Nieuws uit Thailand heet en niet Nieuws uit Myanmar kan ik het hierbij laten. Ik neem aan dat de Nederlandse media ook de nodige aandacht aan de verkiezingen besteden en mocht dat niet zo zijn, lees dan History beckons in pivotal vote op de website van Bangkok Post. Meer nieuws over de verkiezingen op pagina 5, 6 en 10 van de krant.

Ratchapakdi park

Ratchapakdi park: Wel/geen corruptie

8 november – Het leger benadrukt dat de aanleg van het Ratchapakdi park in Prachuap Khiri Khan volgens de regels is verlopen en die regels zouden geen ruimte laten voor overtreding. Maar uit het politieonderzoek doemt een ander beeld op want twee bedrijven die een bronzen beeld van een Siamese vorst hebben gegoten voor het park, zeggen dat hen gevraagd is commissie te betalen [wat een eufemisme is voor steekpenningen].

De enige mogelijke verdachten die tot nu toe zijn genoemd, zijn twee hoge legerofficieren. Hun namen doken op in de geruchtmakende majesteitsschenniszaak, waarbij sponsors van de fietstochten Bike for Mom en Bike for Dad eveneens om commissies is gevraagd. In die zaak zijn vier verdachten aangehouden, van wie een zelfmoord zou hebben gepleegd.

De eigenaar van de bronsgieterij in Bangkok heeft volgens een bron verklaard in januari benaderd te zijn door een zakenman en een van de twee legerofficieren. De prijs werd afgemaakt op 42 miljoen baht, waarvan het bedrijf slechts 30 miljoen ontving. De rest zou bestemd zijn geweest voor BTW en commissie voor de zakenman. De andere bronsgieterij, ergens in het land, kreeg al in oktober bezoek van het tweetal. De eigenaar heeft verklaard dat de zakenman een commissie van 10 procent vroeg op een bedrag van 44 miljoen baht.

Het regent trouwens weer ontkenningen, want legerwoordvoerder Winthai zegt dat de Royal Thai Police geen onderzoek doet naar het park, zoals sommige media beweren. ‘De juiste bureaucratische procedures zijn gevolgd bij het project. Elke stap was transparant en open.’ Maar ja, wie gelooft een woordvoerder?

Zie verder Onderzoek naar corruptie bij aanleg beeldenpark in Nieuws uit Thailand van gisteren en de pagina Majesteitsschennis. Voor informatie over het Ratchapakdi park klik hier: Lofzang in brons voor zeven Thaise koningen.

Trawlers in Trang terug gebracht

Visserij Trang: Acht arrestaties wegens mensenhandel

8 november – Drie trawlers zijn vrijdagnacht door de marine op zee onderschept, omdat de schippers verdacht worden van mensenhandel. De boten keerden daarna terug naar de wal in Kantang (Trang), waar het drietal werd overgedragen aan de politie.

De operatie vormde een onderdeel van een onderzoek naar mensenhandel. Hoofdverdachte is de voorzitter van de Kantang Fishing Association, tevens exploitant van de Poka Sathaporn vismarkt; zeven anderen waaronder de drie schippers, worden eveneens verdacht. Allen zijn aangehouden.

De zaak kwam aan het rollen na een vergadering vorige maand van ambtenaren van het ministerie van Werkgelegenheid en de EGF stichting [?] over de tewerkstelling van arbeiders uit Myanmar op visboten. Migranten vertelden de autoriteiten hoe ze gedwongen waren op de trawlers te werken en ze verschaften nuttige informatie over de slavendrijvers. Op basis van die verklaringen kreeg de politie toestemming van de rechtbank voor arrestatiebevelen.

Als het allemaal gegaan is, zoals de krant meldt, is de aanhouding een mooie opsteker van Thailand dat door de EU op straffe van een importverbod onder druk is gezet om een eind te maken aan de wantoestanden in de visserij, waaronder mensenhandel.

Voor alle berichten over de perikelen in de visserij zie de pagina De vis wordt duur betaald.

Mensenhandel: Politieman vreest voor zijn leven

8 november – Paween Pongsirin (57), die het onderzoek leidt naar de mensenhandel in Rohingya vluchtelingen, heeft zijn ontslag ingediend. Hij zou overgeplaatst worden naar het Zuiden, maar is bang voor zijn veiligheid omdat de verdachten die hij vervolgt in de drie zuidelijke provincies invloedrijke figuren zijn.

Praween PongsirinPaween houdt zich sinds vijf maanden met de zaak bezig. Die kwam aan het rollen na de ontdekking van massagraven aan de grens met Maleisië en (verlaten) opvangkampen, waar de Rohingya tijdelijk verbleven in afwachting van verder vervoer naar een derde land. Voordat hij zijn politiepet aan de kapstok hangt, maakt Paween het onderzoek nog wel af. ‘De verdachten worden berecht op basis van het bewijsmateriaal dat we verzameld hebben.’

Naar verwachting draagt de politie het dossier van 200.000 pagina’s later deze week over aan het OM. Tot nu toe zijn tegen 153 personen arrestatiebevelen uitgevaardigd en 91 verdachten aangehouden. Onder hen burgers, lokale politici, rijke lieden, zes legerofficieren en vier agenten.

Paween zegt dat diverse verdachten voldoende geld hebben om bijna alles te financieren wat ze willen. [Heer Bommel zou zeggen: Als je begrijpt ik wat ik bedoel.] Sommige getuigen zeggen dat ze door de verdachten bedreigd zijn. Mogelijk trekken ze hun getuigenis in als ze vrezen dat hun leven gevaar loopt.

Paween vroeg twee jaar geleden overplaatsing naar het Zuiden aan om ervaring op te doen in het gebied, maar die werd geweigerd. Is het niet ironisch dat hij wel wordt overgeplaatst, nu hij gevaar loopt en tal van vijanden heeft gemaakt, die voor niets terugdeinzen.

Kort nieuws zondag 8 november

– Vice-premier Wissanu heeft het ministerie van Handel gevraagd de uitspraak van de WTO uit 2010 te bestuderen, waarop Philip Morris zich beroept in een conflict over invoerrechten. Op basis daarvan beslist de regering of doorgegaan wordt met de juridische procedure tegen PM.

De zaak dateert van 2013 toen het OM besliste twaalf leidinggevenden van PM te vervolgen omdat het bedrijf tussen 2003 en 2007 de waarde van uit de Filipijnen geïmporteerde sigaretten te laag zou hebben opgegeven. Daardoor liep Thailand 68 miljard baht aan invoerrechten mis.

Wissanu wil tevens van het ministerie weten of het doorzetten van de procedure consequenties heeft voor Thailand’s handel met de Filipijnen en andere relaties. ‘Men heeft mij verteld dat het niet alleen om de Filipijnen gaat, maar ook om de WTO en alle ledenlanden. Ik heb daarom het ministerie gevraagd mij harde feiten te verschaffen, zodat we een weloverwogen besluit kunnen nemen en niemand het ons kan kwalijk nemen wanneer we doorgaan en ons aan de wet houden.’ [De WTO is de World Trade Organisation.]

– ’t Is een dilemma. Vier jaar geleden werd ze als baby van twee dagen ontvoerd en morgen wordt ze naar verwachting herenigd met haar biologische moeder. Maar zal ze kunnen aarden, vragen sociaal werkers zich af. In het ouderlijk huis in Don Pom (Khon Kaen) is haar slaapkamer al in gereedheid gebracht.

Bangkok Post Sunday zocht de moeder gisteren op en noteerde dat ze ‘blij en opgewonden’ was eindelijk met haar kind te worden herenigd.

De ontvoering kwam tot een ontknoping toen het meisje werd aangemeld bij een school en de geboorteakte niet bleek te kloppen. De vrouw had het kind gekidnapt nadat ze zelf een miskraam had gehad. Ze verbleef bij haar schoonouders in Chaiyaphum. Die liggen nu dwars want ze willen het kind nog twee jaar houden.

De autoriteiten doen ook moeilijk. Ze hebben voorgesteld dat de vrouw het kind in Chaiyaphum opvoedt en ze hebben volgens de grootvader voorgesteld eerst een videoconferentie te beleggen voor kind en moeder.

– Thaise leerlingen van klas 5 en 6 hebben op de 12th International Mathematics and Science Olympiad for Primary Schools 2015 48 medailles in de wacht gesleept. De Filipijnen eindigde op de tweede plaats. Aan de Olympiade die in Pathum Thani werd gehouden en van 1 november tot gisteren duurde, namen 600 leerlingen uit 20 landen deel. Er waren 253 medailles te vergeven. (Zie pagina Onderwijs)

– Het gebruik van Tinglish, de Thaise versie van het Engels met uitdrukkingen als ‘same same’ en ‘no have’, rukt op, zelfs in de middenklasse die het kromme Engels gebruikt voor een ‘linguïstische identiteit’, zegt Apisak Pupipat, docent aan de afdeling Engels van de Thammasat universiteit.

‘Steeds meer mensen worden zich ervan bewust dat je geen standaard Engels hoeft te gebruiken om te communiceren. Wat is bijvoorbeeld het nut om inheems Engels te spreken met Cambodjanen of Chinezen?’

In Thailand blijft voorlopig standaard Engels de norm, maar Singapore kent al het Singlish als officieel erkende taal met een eigen woordenboek. ‘Singlish is een belangrijke communicatievorm, die nationale identiteit uitdrukt’, zegt een docent van de Assumption universiteit. ‘De mensen in Singapore redeneren: Zo praten we, dus waarom zouden we ons voor de taal moeten schamen?’

– De publicatie in Spectrum van september over pig-tailed makaken die kokosnoten plukken, krijgt nog een staartje. De boeren vrezen geboycot te worden nu buitenlandse klanten naar aanleiding van het artikel vragen over misbruik stellen.

Noi Petchpradab traint een makaakIn het artikel komen tegenstanders aan het woord die zeggen dat de apen in het wild worden gevangen, met harde hand getraind en vervolgens aan het werk gezet om hele dagen kokosnoten te plukken. Volgens hen is dat in strijd met de nieuwe dierenwelzijnswet.

Merid Food Products Co, dat kokosmelk exporteert naar de VS, Australië en Europa, zegt vaak vragen te krijgen over het inzetten van de apen. Een klant in Engeland vraagt het bedrijf te bevestigen dat het geen apen gebruikt. Merid Food heeft een fabriek in Chon Buri, maar de noten komen van een plantage in Chanthaburi. Daar hoeven geen apen te worden ingezet omdat de bomen korter zijn en arbeiders met een lange stok de vruchten kunnen los wrikken.

De voorzitter van de Horticultural Society of Thailand schat dat in het hele land slechts 10 procent van de oogst door apen wordt geplukt. Het Department of Livestock Development werkt thans aan aanvullende regelgeving met voorschriften over leeftijd en training.

Zie verder het artikel A is een aapje dat eet uit zijn poot. Klik hier.

– Thailand organiseert voor de tweede keer een bijeenkomst over de vluchtelingenstroom, met name van Rohingya die Myanmar per boot ontvluchten. Minister Don (Buitenlandse Zaken) heeft zijn Aziatische en Europese collega’s voor de bijeenkomst op 3 december in Bangkok uitgenodigd tijdens de 12de Asem ontmoeting van ministers van buitenlandse zaken in Luxemburg.

Don hoopt dat ze samen oplossingen kunnen vinden voor de lange termijn. Functionarissen van de EU zijn uitgenodigd omdat ook Europa te maken heeft met grote aantallen vluchtelingen.

De eerste bijeenkomst vond plaats op 29 mei en werd bijgewoond door vertegenwoordigers van een aantal landen uit de regio en internationale organisaties. Aanleiding waren de Rohingya die in wrakke bootjes op zee dobberden en in eerste instantie de toegang werd geweigerd tot Maleisië en Indonesië. In Thailand waren ze altijd al niet welkom. Er werd toen besloten humanitaire hulp te verlenen.

– Weer een serie bomaanslagen in het Zuiden, nu vier in Pattani gisterochtend, maar de autoriteiten zeggen dat ze de situatie stevig in de hand hebben. Bij de aanslagen vielen geen slachtoffers. Het bericht geeft geen details over de schade.


 

Visserij - tonnetjes

Commentaar: Betrek lokale vissers erbij

7 november – De regering verdient een schouderklopje voor haar pogingen schoon schip te maken in de visserij. Het werd hoogtijd dat maatregelen worden genomen tegen overbevissing en mensenhandel. De uitdaging ligt echter in de handhaving, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar.

Het land heeft veel te lang commerciële trawlers toegestaan waardevolle visvoorraden en ander maritiem leven te vernielen. Ze hebben ook het land te schande gemaakt door het gebruik van slavenarbeid om de winsten te maximaliseren. De schadelijke praktijken eindigden [?] in april toen de Europese Unie een gele kaart trok en Thailand tot oktober (later verlengd tot december) de tijd gaf schoon schip te maken op straffe van een importverbod.

Het is allemaal al vaak genoeg gezegd in de krant. Het ontbreekt Thailand niet aan regels en wetten – op het gebied van de visserij komen er de nodige bij (een Koninklijke besluit, visserijmanagement plan en een nationaal actieplan),  maar het schort aan de naleving en controle daarop door een gebrek aan personeel, een lakse overheid en corruptie.

Wat gebeurt in Pattani is illustratief. Ondanks het verbod van de regering op commerciële trawlers [is dat zo?] en destructieve vangmethodes, gaan trawlers vrolijk door met wat ze altijd al deden. Het is duidelijk dat een topdown benadering niet werkt.

Maar er is een eenvoudige oplossing, schrijft de krant. Betrek lokale vissers erbij. Honderdduizenden families die van de visserij moeten leven, lijden onder de overbevissing van trawlers. Ze zitten er met hun neus bovenop en als de regering daarop inspeelt, is er misschien toch hoop. (Bron: Bangkok Post, 6 november)

Voor alle berichten over de perikelen in de visserij zie de pagina De vis wordt duur betaald.

Schoonmaak khlongs: Nu of nooit

7 november – Als kind speelde Wasant Techawongtham in een khlong. Het water was helder en schoon en het wemelde van het aquatisch leven. Maar dat was toen. Khlongs zijn gedempt en wat overbleef bevindt zich in een armzalige staat. Bewoners die langs het water wonen, en fabrieken lozen hun afvalwater erop, en bewoners gooien hun afval in het water.

In de loop der jaren zijn pogingen gedaan de waterwegen te herstellen, maar dat heeft tot geen enkel resultaat geleid. Wasant schrijft in Bangkok Post zijn hoop nu gevestigd te hebben op de regering die de gemeente Bangkok en andere diensten heeft opgedragen de khlongs te reinigen. De maatregelen behelzen onder andere de installatie van vetputten in huishoudens en afvalwaterzuiveringsinstallaties bij fabrieken.

Als eerste gaat de bezem door het Lat Phrao kanaal en het Saen Saep kanaal. Khlong Lat Phrao kampt met een ernstig probleem want over een lengte van 24 kilometer hebben zich 3.000 huishoudens illegaal gevestigd. De eerste hebben hun biezen al moeten pakken. Wanneer de herhuisvesting is afgerond, wordt het kanaal gebaggerd en worden dijken aangelegd.

Interessanter is het werk aan het Saen Saep kanaal want daarop vaart een veerdienst, een mooi transportmiddel in een stad die één groot verkeersinfarct is. Maar de passagiers moeten wel hun neus dichtknijpen. Als de schoonmaak succes heeft, kan een tochtje alleen maar prettiger worden en kan het kanaal zich ontwikkelen tot een interessante toeristische attractie.

Een belangrijke opgave is de medewerking te verkrijgen van de omwonenden. Zonder hun hulp mislukt de facelift. Regeringsdiensten zijn echter niet erg bedreven in het verkrijgen van de medewerking van burgers. Dat zal anders moeten. Wasant suggereert: door gebruik te maken van NGO’s (non-governmental organisation). Die zijn veel geschikter voor dit soort werk.

Het lijkt erop, schrijft Wasant, dat de politieke wil aanwezig is. Er is geen reden meer om te talmen. Bangkok’s khlongs zijn een halve eeuw verwaarloosd. Nu gloort er licht aan het eind van de tunnel. (Bron: Bangkok Post, 6 november) Zie ook het artikel De grote schoonmaak van de khlongs.

Consumentenvertrouwen neemt toe

7 november – Voor de eerste keer in tien maanden is het consumentenvertrouwen toegenomen: van 72,1 punten in september (de laagste score sinds mei 2014) naar 73,4 vorige maand. Dat blijkt uit de maandelijkse peiling van de University of the Thai Chamber of Commerce (UTCC). En natuurlijk wordt de stijging toegeschreven aan de stimuleringsmaatregelen van de regering.

Vice-president research bij de UTCC Thanavath denkt dat de Thaise economie haar dieptepunt heeft gepasseerd ondanks haar zwakke toestand. ‘Als de regering deze en volgende maand geld kan injecteren, zoals gepland, kunnen het consumentenvertrouwen en de economie verder verbeteren’, zegt hij.

Voor dit jaar voorspelt de UTCC een economische groei van 2,5 tot 3 procent en voor volgend jaar van 3,5 tot 4 procent. De export herstelt zich: van een contractie met 5 procent dit jaar naar een groei van 2 procent volgend jaar. Dat is te danken aan het herstel van de wereldeconomie. Die moet volgens Thanavath in de tweede helft zichtbaar worden; de eerste helft blijft de groei traag.

Niet onbelangrijk is de inwerkingtreding van de Asean Economic Community aan het eind van het jaar. Buitenlandse investeerders kunnen Thailand gaan gebruiken als springplank naar Asean, aldus Thanavath. (Bron: Bangkok Post, 6 november)

Bangkok Titans

Thais e-sport team: 26 op wereldranglijst

7 november – Dit zijn de Bangkok Titans: zes jongelui die het videospel League of Legends professioneel spelen, in Thailand elke competitie hebben gewonnen en op de wereldranglijst van 50 teams op de 26ste plaats staan.

Onderschat e-sport niet. Het is de snelst groeiende industrie in de wereld met een publiek van 205 miljoen mensen en prijzen tot wel 5 miljoen dollar. De Bangkok Titans verdienden in twee jaar 1 miljoen baht.

In tegenstelling tot andere teams is het team eigendom van speluitgever Garena, waarvoor ze League of Legends spelen (foto), een strijd om de basis van de tegenpartij. De zes zijn zeg maar in dienst van het bedrijf. Ze krijgen een maandsalaris en zijn verplicht om acht uur per dag op het werk te oefenen.

League Of LegendsDe aantrekkingskracht van het spel zit hem in de complexiteit van het spel met karakters die sterker kunnen worden bij de aanval, verdediging of op snelheid.

Directie-assistent Allen Hsu benadrukt dat Garena e-sport niet beschouwt als louter lol en spelletje. ‘Voor ons vormt e-sport een professionele carrière. We verwachten van de spelers in onze teams dat ze zich professioneel en sportief gedragen, zodat ze ook een positief rolmodel voor andere spelers vormen. Ze vertegenwoordigen niet alleen zichzelf of Garena, maar ook Thailand als geheel.’ (Bron: Bangkok Post, 6 november)

Er is nog veel meer te vertellen over het team en het spel maar als eerste kennismaking lijkt me dit voldoende. Zie verder No game no fame.

Limerick van de dag
Er was eens een man uit Dundee
Dat was een telefoonzombie
De godganse dag
Nooit eens een glimlach
‘t Is van de dommen een passie

Onderzoek naar corruptie bij aanleg beeldenpark

7 november – Het Central Investigation Bureau (CIB) is een onderzoek begonnen naar de aanleg van het Ratchapakdi Park in Prachuap Khiri Khan. Vermoed wordt dat de generaal-majoor en kolonel die betrokken zouden zijn bij de geruchtmakende majesteitsschenniszaak, zich ook daarbij verrrijkt hebben. De twee officieren zijn genoemd door waarzegger Suriyan, de hoofdverdachte in die zaak waarbij sponsors van de fietstochten Bike for Mom en Bike for Dad zijn afgeperst.

Rechercheurs van de CSD zijn volgens een politiebron gisteren naar de bronsgieterijen gestuurd waar de zeven 13,9 meter hoge bronzen beelden van Siamese vorsten, die in het park staan, zijn gegoten. Hen is gevraagd wie de rekening heeft betaald en of het bedrag dat betaald is overeenkomt met de kosten. Ook de aanleg van het park wordt door de CSD onder de loep genomen.

Het park is een initiatief van de vorige legercommandant Udomdej, die eind september is opgevolgd door zijn adjunct Theerachai. Het is een publiek geheim dat de twee heren niet door één deur kunnen, want de nieuwe commandant heeft een aantal besluiten van zijn voorganger teruggedraaid. Zo heeft hij opdracht gegeven aan het leger tv-kanaal 5 om te stoppen met oproepen om donaties voor het park, iets wat de tv-zender in opdracht van Udomdej deed.

Zoals eerder gemeld zou de kolonel via Mae Sot naar Myanmar zijn gevlucht, nadat hij 20 miljoen baht van zijn bankrekening had overgeheveld naar een vrouw in Chiang Mai. Naar verluidt heeft hij destijds in een hotel in Bangkok met Suriyan over de sponsoring van Bike for Mom overlegd.

Online circuleert een document uit onbekende bron waarin wordt gemeld dat het hoofd van de Thai-Myanmar grenscommissie de medewerking van de autoriteiten in Myanmar heeft gevraagd ‘een legerkolonel’ uit te wijzen.

Om nog even het geheugen op te frissen: In de majesteitsschenniszaak zijn in eerste instantie drie verdachten en later nog een aangehouden. Eén van de drie zou zelfmoord hebben gepleegd in zijn cel [met de nadruk op ‘zou’]. De nabestaanden van de man hebben zijn lichaam niet te zien gekregen; het ging rechtstreeks de crematieoven in, aldus een publicatie die geblokkeerd is op internet.

Zie voor meer informatie de pagina Majesteitsschennis en voor informatie over het Ratchapakdi park het artikel Lofzang in brons voor zeven Thaise koningen.

Actie tegen Philip Morris

Kort nieuws zaterdag 7 november

– Jonge actievoerders steunen de regering bij haar strijd tegen Philip Morris, dat in de jaren 2003-2007 de waarde van geïmporteerde sigaretten te laag zou hebben opgegeven, waardoor Thailand 68 miljard baht aan invoerrechten misliep. Dertig studenten van het Youth Network Against Risk Factors, het Youth Network Against New Drinkers en de No Gambling Club zetten gisteren hun steun kracht bij met een demonstratie bij het klachtencentrum van de regering. Ze overhandigden er een open brief aan premier Prayut. Philip Morris beroept zich in het conflict op een uitspraak van de WTO in 2010. De studenten roepen overheidsdiensten op om alle banden met het bedrijf te verbreken en rokers om de producten van PM te boycotten (L&M en Marlboro).

– Het zijn partijgenoten: gouverneur Sukhumbhand van Bangkok en partijleider Abhisit, maar ze slaan elkaar niet joviaal op de schouder en dat wordt weer eens bevestigd door de afspraak tussen beiden die op het laatste moment gisteren is afgezegd.

Abhisit zou Sukhumbhand ontmoeten om te praten over de beschuldiging van corruptie tegen twee van zijn adjuncten. Maar de gouverneur had het te druk, aldus zijn assistent-secretaris. Een nieuwe afspraak wordt snel gemaakt, zegt Abhisit.

De afgelopen maanden is de kritiek op Sukhumbhand, die aan zijn tweede termijn als gouverneur bezig is, toegenomen. De beschuldiging tegen de adjuncten is geuit door twee voormalige parlementsleden van de Democraten, ook partijgenoten. Gelden voor buitenlandse reizen zouden verspild zijn en er zouden steekpenningen zijn gevraagd bij promoties.

– Misschien om van het gezeur af te zijn – dat weet ik niet –, maar de nieuwe grondwetcommissie die een poging doet een voor allen acceptabele grondwet op te stellen, ziet af van haar recent geopperde idee om stemmen over te hevelen en haalt het voorstel van de vorige commissie van stal. Dat is gebaseerd op het Duitse kiesstelsel maar het wordt door de huidige commissie nog wel aangepast. In de geheimtaal van de commissie: het MMP systeem (mixed-member proportional representation, het Duitse systeem) wordt gemengd met het MMA systeem (mixed-member apportionment, voorstel van deze commissie waarop veel kritiek was).

Voor zowel de verkiezing van districtsvertegenwoordigers in het parlement als kandidaten op de landelijke partijlijsten wordt een enkelvoudige verkiezing gehouden. [Dus als ik het goed begrijp, brengen de kiezers niet meer twee afzonderlijke stemmen uit.] (Zie verder de pagina Grondwetwijziging)

– Tien politiewagens van de verkeerspolitie Bangkok worden uitgerust met een camera, die 30 beeldjes per seconde kan opnemen. Opnamen worden gemaakt van verkeersovertredingen, waaronder foutief parkeren en ontbrekende nummerplaten. De beelden gaan rechtstreeks naar politiebureaus die onmiddellijk boetes kunnen uitschrijven. Het jachtseizoen wordt geopend aan het begin van de nieuwjaarsvakantie, een periode waarin altijd veel verkeersslachtoffers vallen. Door de overtreders niet aan te houden worden ook confrontaties tussen politie en automobilist vermeden.

– 39 nieuwe wetten! Dan moet het toch wel goed komen met de Thaise visserij, die onder vuur ligt van de Europese Unie. Het Command Centre for Combatting Illegal Fishing, een door de junta gevormde club, heeft zich voorgenomen zoveel visserijwetten uit te vaardigen zodat Thailand kan voldoen aan de IUU-regeling van de EU. Dinsdag keurde het kabinet al maatregelen goed voor een KB, visserij managementplan en nationaal actieplan.

De EU heeft Thailand tot december de tijd gegeven orde op zaken te stellen. Zie verder de pagina De vis wordt duur betaald en lees vooral ook het BP-commentaar Betrek lokale vissers erbij van vandaag.

– Thailand komt arbeidskrachten tekort, het is al vaak genoeg gemeld. Het ministerie van Werkgelegenheid stelt daarom voor de legeskosten van visa voor Vietnamese gastarbeiders te verlagen van 2.000 naar 500 baht. Dinsdag beslist het kabinet over het voorstel. Het nieuwe tarief is gelijk aan het tarief dat werknemers uit Myanmar, Laos en Cambodja [gaan?] betalen die op grond van een met die landen afgesloten Memorandum of Understanding hier mogen werken.

Vietnamezen die illegaal werken in de huishouding, de bouw, horeca en visserij krijgen een tijdelijk visum voor 1 jaar maar ze zijn wel verplicht een werkvergunning aan te vragen. Naar schatting gaat het om 3.000 illegalen. Ze krijgen geen toestemming (meer) in de horeca te werken.

Voor het verkrijgen van een werkvergunning dienen de aanvragers zich medisch te laten keuren en ze moeten zich tegen ziektekosten verzekeren bij het ministerie van Volksgezondheid. Die eis geldt ook voor de werkers uit de drie buurlanden.

De meeste illegale Vietnamezen komen op een toeristenvisum binnen. Ze werken doorgaans in restaurants. Daarmee overtreden ze de Alien Working Act en riskeren een gevangenisstraf van 5 jaar en/of een boete van 100.000 baht, plus dat ze het land worden uitgezet. (Zie ook pagina Migranten)

– Het ministerie van Wetenschap en Technologie heeft Laos drie telescopen, studieboeken en ander astronomie materiaal cadeau gedaan. De cadeautjes zijn donderdag in een hotel in Vientiane overhandigd. De overhandiging werd bijgewoond door twintig Laotiaaanse studenten natuurwetenschap.

Thailand en Laos willen meer jonge mensen interesseren voor een wetenschappelijke studie. Minister Pichet (Wetenschap en Technologie) hoopt dat de uitwisseling van wetenschappelijke en technologische kennis meer jonge wetenschappers kweekt in beide landen, want het aantal studenten neemt af.

– Een ambtenaar van het ministerie van Justitie is aangehouden omdat hij steekpenningen zou hebben gevraagd van een bedrijf dat een waterpomp voor twee appartementen bij een trainingcentrum voor jeugdige delinquenten in Lop Buri zou installeren. Het bedrijf had daarover bij de Public Sector Anti-Corruptie Commission geklaagd. De ambtenaar vroeg 10 procent van de kosten oftewel 40.000 baht. Het bedrijf lulde er 10.000 baht van af en had het geld gisteren moeten overhandigen. (Zie pagina Corruptie 2)

– De kosten van het controversiële hypotheeksysteem voor rijst (door de regering Yingluck toegepast en de junta gestopt) lopen nog steeds op, want elke maand kost de opslag van de resterende regeringsvoorraad 1 miljard baht.

Toen de junta aantrad bedroeg de voorraad 18,7 miljoen ton. Deze is inmiddels geslonken naar 13,7 miljoen ton. Daarvan is 6 miljoen verrot omdat het al te lang in voorraad ligt of onder slechte condities wordt bewaard en 400.000 ton is foetsie.

De slechte rijst is niet geschikt voor menselijke consumptie, maar kan nog wel gebruikt worden voor de productie van veevoer en bij het opwekken van alternatieve energie. (Zie verder de pagina Rijst 3)

– Bij een inval in vijf panden in Muang (Yala) zijn 78 personen aangehouden en zijn illegale wapens in beslag genomen. In de panden, onder andere een snookerclub, werd op voetbalwedstrijden gegokt, blijkt uit goklijsten.


 

Commentaar: Vang ook de grote vissen

6 november – De abrupte ontslagaanvraag van politiewoordvoerder Prawut na slechts een maand die functie bekleed te hebben, roept vragen op over zijn werkelijke beweegredenen, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar.

De ex-woordvoerder nam op 29 oktober ontslag, maar volgens politiecommissaris Chakthip had het ontslag niets te maken met het onderzoek naar een geval van majesteitsschennis, waardoor drie verdachten zijn aangehouden [en later nog een vierde].

Sinds zijn ontslagaanvraag is Prawut niet meer gesignaleerd. Hij ging op vakantie naar Europa, keerde zondag terug en vertoonde zich niet meer op zijn werk.

De krant denkt: Chakthip weet misschien iets wat hij niet wil delen met de bevolking. Maar de bevolking heeft het recht te weten wat er in het politiekorps gebeurt waar het gaat om de majesteitsschenniszaak. De vier verdachten zouden aldus de berichtgeving met de monarchie geschermd hebben bij het afpersen van sponsors van de fietstochten Bike for Mom (gehouden in augustus) en Bike for Dad (te houden in december). Een van hen pleegde zelfmoord.

Vermoed wordt dat meer personen betrokken zijn bij de ‘bende’ (woordkeus krant). Adjunct-politiecommissaris Srivara, die het onderzoek leidt, heeft een aantal van vijftig andere verdachten genoemd, waaronder twee hoge legerofficieren. Maar, schrijft de krant, of een ‘grote vis’ ooit geïdentificeerd en aangehouden zal worden, hangt af van de vraag hoe diep de politie wil graven en van de vraag of het leger wil meewerken.

Dit is een groot schandaal dat van publiek belang is, betoogt Bangkok Post. Elke poging om de grote vissen te sparen, omdat de waarheid te gênant is, is volledig onacceptabel. De vier aangehouden verdachten zijn vermoedelijk slechts een deel van het netwerk dat misbruik maakt van de monarchie voor persoonlijk gewin. De overigen en in het bijzonder de grote vissen moeten ontmaskerd en zonder uitzondering berecht worden. (Bron: Bangkok Post, 5 november) (Zie ook de pagina Majesteitsschennis)

Policy rate ongewijzigd, zorg over externe risico’s

6 november – Zoals al voorspeld was (zie het bericht van 3 november: Prognose: MPC handhaaft 1,5 pct policy rate) , blijft het tarief ongewijzigd op 1,5 procent. Dit heeft het Monetary Policy Committee (MPC)  van de Bank of Thailand woensdag besloten. De commissie is bang dat een verlaging de externe risico’s op verslechtering van de markt zou vergroten.

Volgens MPC-secretaris Jaturong is het duidelijk dat de economieën van China en andere Aseanlanden vertraagd zijn. Deze factor, het fragiele economisch herstel in de wereld en de wisselvalligheid van ’s werelds financiële markten vormen alle een risico dat Thailand’s economisch herstel beïnvloedt. Ook structurele beperkingen in Thailand’s export en industriële sectoren worden beschouwd als risicofactoren. Daarentegen vormen publieke uitgaven een opwaarts risico. (Bron: Bangkok Post, 5 november)

Staatsbedrijven krijgen holding boven zich

6 november – Het doel is politieke inmenging te voorkomen en het management transparant te maken. Mooi, weten we dat alvast, want het is geen gemakkelijke materie die in dit bericht wordt aangesneden.

Opgericht wordt een holding, die het toezicht krijgt over twaalf overheidsbedrijven. In het tweede kwartaal van volgend jaar staat het allemaal te gebeuren, nadat het parlement het groene licht heeft gegeven. De aandelen die de regering in de twaalf ondernemingen bezit, worden naar de holding overgeheveld. Het ministerie van Financiën gaat het aandelenpakket beheren, het houdt toezicht op het beleid van de ondernemingen, management, investeringen en is verantwoordelijk voor benoemingen van bestuursleden.

De twaalf hebben een gezamenlijk vermogen van 6 biljoen baht. Het gaat onder andere om oliebedrijf PTT, Krungthai Bank, TOT (Telephone Organisation of Thailand), CAT Telecom, MCOT [ik meen een tv-bedrijf], Thai Airways International, Airports of Thailand en de State Railway of Thailand. Thailand telt 57 staatsbedrijven. De 45 die niet worden ondergebracht in de houdstermaatschappij, blijven onder toezicht staan van het State Enterprise Policy Office.

Een werkgroep onder leiding van oud-gouverneur Prasarn van de Bank of Thailand werkt aan de details van de wet en verdiept zich in de vorming van de holding, haar bewegingsruimte en autoriteit, de supervisie van de bedrijven, het selectieproces van de bestuursleden en good governance.

Het wetsontwerp is een initiatief van de State Enterprises Policy Commission, in de wandeling superboard genoemd. Alle staatsbedrijven zijn verplicht hun beleid ter goedkeuring aan de superboard voor te leggen, zodat hun investeringsplannen overeenkomen met die van regering. Maar wat ik dan weer niet begrijp is de relatie tussen de holding en de superboard. Bangkok Post maakt het me soms erg moeilijk. (Bron: Bangkok Post, 5 november)

Limerick van de dag
In Bangkok is ’r altijd wel een file
Automobilisten zijn schlemielen
Neem toch het OV
Geef de auto zijn congé
Dan rijdt niemand u in de wielen

Opening krant: Gooi maar in m’n pet (2)

6 november – Evenals gisteren opent Bangkok Post vandaag met een vierkolommer over de nieuwe grondwet, toegespitst op de vraag hoe de uitgebrachte stemmen verdeeld moeten worden. Oftewel in de terminologie van de grondwetcommissie: het mixed-member apportionment electoral system.

Evenals gisteren sla ik dit item over. Ik kan er niet warm of koud van worden en ik vermoed mijn lieve lezertjes in België, Nederland, Thailand en op andere plaatsen in de wereld waar Nieuws uit Thailand wordt gelezen (ja, die heb je ook weet ik dankzij Google Analytics) evenmin.
En mocht ik mij vergissen, u kunt nog altijd het artikel zelf lezen op de website van de krant. Klik hier: CDC insists on new voting plan. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging)

Santika pub brand

Santika inferno: Drie jaar cel voor uitbater

6 november – Uitbater Wisuk Setsawat van de Santika pub in Bangkok, waar op oudejaarsavond 2008 67 feestvierders in een verzengende vuurzee om het leven kwamen en 103 personen gewond raakten, van wie 32 ernstig, draait drie jaar de gevangenis in. Boonchu Laosenat van Focus Light Sound System Co, het bedrijf dat verantwoordelijk was voor het vuurwerk dat de brand veroorzaakte, krijgt eveneens drie jaar.

Met de twee vonnissen van het hooggerechtshof komt eindelijk een eind aan een juridische procedure, gevoerd over een van de ernstigste rampen in uitgaansgelegenheden. Santika, heeft het hof vastgesteld, had slechts één toegangsdeur van 2,3 meter breedte, de nooduitgangen waren niet aangegeven en de zaak had geen noodverlichting. In de pub bevonden zich duizend klanten toen de brand uitbrak. Het vuurwerk had alleen buiten mogen worden aangestoken.

In september 2011 sprak de rechtbank drie werknemers van Wisuk’s bedrijf vrij evenals zanger Sarawut Ariya, die ervan beschuldigd was het vuurwerk te hebben aangestoken.

Het hooggerechtshof veroordeelde Boonchu en zijn bedrijf tot het betalen van een smartegeld van 5,1 miljoen baht aan elk slachtoffer en het kreeg een boete van 20.000 baht.

Oud-minister ontkent bezit huis

6 november – In een laatste poging impeachment te voorkomen heeft voormalig minister van Onderwijs Somsak Prisnanathakul (Chartthaipattana partij) bestreden dat hij ‘ongebruikelijk’ rijk is, iets waarvan de NACC hem beschuldigt. Hij zou verzuimd hebben een huis van 16 miljoen baht te noemen bij de opgave van bezittingen en schulden, die politici verplicht moeten doen.

Somsak zegt dat het huis gekocht is door een commanditaire vennootschap, waarin zijn echtgenote een minderheidsaandeel had en hij geen. Het huis zou op naam staan van zijn zwager.

De afdeling Criminal Division for Polical Office-Holders van het hooggerechtshof hechtte aan die verklaring in 2012 al geen geloof, veroordeelde hem tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes jaar en ontnam zijn politieke rechten gedurende vijf jaar wegens zijn valse vermogensaangifte.

De NACC heeft het parlement voorgesteld Somsak met terugwerkende kracht uit zijn ambt te ontzetten (dat hij in 1999 en 2000 bekleedde) en hem gedurende 5 jaar uit te sluiten van een politieke functie. [Mij is niet duidelijk of hiermede hetzelfde bedoeld wordt als in het vonnis van het hooggerechtshof. Misschien betreft dat alleen een verbod op stemmen.]

Anti-maffia campagne van start

6 november – De politie heeft gisteren op Sanam Luang en bij de Temple of the Emerald Buddha, twee van Bangkok’s belangrijkste toeristische trekkers, vijftig arrestaties verricht. Het gaat om 5 gasten die zich voordeden als gids, 13 taxichauffeurs die klanten weigerden, 35 automibilisten die hun wagen op een verboden plaats hadden geparkeerd en 5 personen die toeristen lastig vielen om ze tegen betaling naar toeristische plaatsen te begeleiden.

Tuk-tuk bij Temple of the Emerald BuddhaHet is al vaak op Thailandblogs gemeld en er is al vaak tegen gewaarschuwd. Toeristen krijgen te horen dat de tempel gesloten is, waarna ze naar juweliers- en kledingzaken worden gebracht en onder druk gezet om er inkopen te doen. Taxichauffeurs, en niet alleen daar, weigeren de meter aan te zetten of weigeren überhaupt klanten mee te nemen.

In een poging een eind te maken aan deze en andere maffia-praktijken heeft de regering een panel gevormd [hoera, weer een kletscommissie], dat tot doel heeft informatie te verzamelen over bendes. Het panel gaat niet actief op zoek of arresteert verdachten. Het doet een beroep op de bevolking om tips te geven over criminele (‘invloedrijke’) personen. Dat kunnen zakenmensen zijn, maar ook ambtenaren, agenten, legerofficieren en politici, aldus regeringswoordvoerder Sansern. Hij zegt dat de premier zich zorgen maakt over de toenemende criminaliteit.

In het panel nemen vertegenwoordigers plaats van de Royal Thai Police, het ministerie van Defensie en Binnenlandse Zaken, het National Intelligence Agency en de NCPO.

Verkeer Thailand gevaarlijker dan cijfers zeggen

6 november – Volgens cijfers van Wereldgezondheidsorganisatie WHO staat Thailand in de wereld op de tweede plaats met het aantal verkeersdoden, maar het land zou wel eens op de eerste plaats kunnen staan, meent Prommin Kantiya, directeur van het Accident Prevention Network.

Prommin vertrouwt het Thaise cijfermateriaal over verkeersongelukken niet, want regeringsdiensten hanteren verschillende criteria bij het vastleggen van gegevens, de gegevens van de politie zijn gebaseerd op vervolgingen en de gegevens van het ministerie van Volksgezondheid op ziekenhuisopnames.

De Thaise cijfers zeggen dat in 2012 14.059 personen in het verkeer zijn omgekomen (36,2 per 100.000), maar de WHO zegt dat het aantal 24.237 moet zijn, 42 procent hoger. Nummer 1 van de wereld is Libië met 73,4 verkeersdoden per 100.000.

Volgens Prommin faalt de overheid bij het terugdringen van het aantal verkeersongelukken, omdat ze andere taken belangrijker vindt. De campagne van het ministerie van Volksgezondheid richt zich op voorlichting, maar dat zet geen zoden aan dijk. Wetshandhaving is de enige oplossing om het dodental terug te dringen.

De politie vindt misdaadbestrijding belangrijker en het ministerie van Transport richt zich op het aanleggen van wegen en uitgeven van rijbewijzen in plaats van rijgedrag en eisen. Veelzeggend is dat de politie gestopt is rijbewijzen te schorsen van notoire overtreders van verkeersregels.

Het ministerie van Volksgezondheid maakt bekend het hele jaar een verkeersveiligheids campagne te voeren en niet alleen met Nieuwjaar en Songkran, twee beruchte periodes met veel verkeersslachtoffers.

Kort nieuws vrijdag 6 november

– Het is allemaal gerommel in de marge en het heeft geen enkel effect op de leerresultaten van Thaise leerlingen. Het ministerie van Onderwijs denkt na over een interne reorganisatie door vijf diensten voortaan rechtstreeks te laten rapporteren aan de permanent secretaris, de hoogste ambtenaar op het ministerie.

Daarmee reageert het op recente onderzoeken waarin het Thaise onderwijs steeds slechter scoort. Zo zakte het land op de Education First Annual English Proficiency Index naar de 62ste plaats in een veld van 70 landen. Volgens minister Dapong (Onderwijs) kan de reorganisatie op het ministerie leiden tot betere resultaten. [Slaap zacht, meneer de minister!]

Zie ook het uiterst leerzame artikel Vietnam scoort hoog op Pisa test in Nieuws uit Thailand van gisteren. (Zie verder pagina Onderwijs)

– Het rechtstelsel in het Zuiden dient verdachten van geweldsdaden eerlijker te behandelen, want het lijkt er meer op gericht om hen opgesloten te houden, zegt de afdeling Yala van de Muslim Attorney Centre Foundation. Verdachten die in eerste instantie worden vrijgesproken, blijven toch in detentie omdat ze later van meer vergrijpen worden beschuldigd, waardoor de juridische procedure weer van voren af aan begint.

De afdelingsdirecteur zegt met de politie, het OM en hoge ambtenaren van het Southern Border Provinces Police Operation Centre te hebben afgesproken dat aangiften zoveel mogelijk gecombineerd worden, zodat procedures sneller en eerlijker voor de verdachten kunnen verlopen. Maar de afspraak is nooit in de praktijk gebracht, aldus Adilan Alee-ishoh. ‘De betrokken diensten zijn zich bewust van het probleem, maar we wachten nog steeds op actie.’

– Het Legal Execution Department heeft dit jaar in beslag genomen eigendommen ter waarde van 90 miljard baht geveild. In vier jaar tijd is niet zo’n hoog bedrag onder de hamer gegaan. Het artikel meldt niet om wat voor eigendommen het precies gaat. De dienst gaat vanaf 2017 online veilingen houden zodat per mobiele telefoon een bod kan worden uitgebracht.

Pansak Srithep– Om zijn eis kracht bij te zetten dat hij berecht wil worden door de burgerlijke rechter en niet door de krijgsraad (‘Ik ben geen soldaat’) heeft Pansak Srithep woensdag 25 kilometer gelopen van zijn huis in Nonthaburi naar de militaire rechtbank in Bangkok. De krijgsraad heeft zijn verzoek in beraad genomen. Indien het OM geen bezwaar heeft, wordt met een burgerlijke rechter overlegd.

Pansak werd in maart aangehouden omdat hij uit protest tegen de militaire regering een mars hield. Hij werd op borgtocht vrijgelaten. Pansak staat bekend als Nong Choe’s vader. Nong Choe, zijn enige zoon, werd in 2010 door een scherpschutter doodgeschoten tijdens de pro-Thaksin protesten in Bangkok. Later vormde hij Resistance Citizen, een groep die zich verzet tegen vermeend onrecht en het berechten van burgers door de krijgsraad.

– Thai Airways International (THAI) hoopt nog steeds eind 2016 uit de rode cijfers te zijn. President Charamporn wijst erop dat het aantal (actieve) toestellen is teruggebracht van 135 naar 94 en het aantal verschillende types van 11 naar 8. Dit heeft tot een aanzienlijke kostenbesparing geleid.

Uiteindelijk wil THAI naar vier of vijf modellen gaan. Vluchten naar Los Angeles, Madrid en Johanneburg worden opgeschort. Andere bezuinigingsmaatregelen betreffen salarissen en on-board servicekosten. ‘Maar dit kost tijd’, waarschuwt Charamporn. ‘Niettemin proberen we voor het eind van het jaar overbodige kosten te schrappen om voortgang te maken bij ons financieel herstelplan.’

THAI is onlangs door de regering weer op de vingers getikt. De bezuinigingsoperatie verloopt te traag. Het management is inefficiënt, de organisatie is topzwaar en de top krijgt te veel betaald, zijn enkele kritiekpunten.

– Een 24-jarige vrijwilliger die bij een school in Khkok Pho (Pattani) dienst deed als bewaker, is bij een beschieting ernstig gewond geraakt. Hij werd onder vuur genomen toen hij een excortteam hielp onderwijzers veilig naar school te brengen.

In Tanoh Poonteh (Yala) heeft een EOD-team een bom onschadelijk gemaakt. De EOD-ers waren gewaarschuwd door soldaten die de bom tijdens een patrouille te voet hadden opgemerkt in de struiken.

Bij een controlepost in Pattani hebben soldaten een man aangehouden die in het bezit bleek van een M-16 geweer, 32 kogels en een kogelvrij vest. De auto waarin hij reed, werd gestopt omdat die geen nummerplaten had. Tevens werden twee smartphones, simkaarten en een externe harde schijf in beslag genomen.

– De gewoonte van de politie om verdachten op een persconferentie te presenteren aan de pers en de gewoonte om hen in zetten bij het reconstrueren van misdrijven, waarvan ze verdacht worden, zijn strijdig met hun rechten. Immers: verdachten zijn onschuldig totdat hun schuld wettig en overtuigend is bewezen, aldus een lid van de National Human Rights Commission (NHRC) gisteren op een seminar.

Hij zei dat de NHRC er diverse klachten over heeft ontvangen. Zogeheten re-enactments dienen niet te worden bekend gemaakt, want verslaggevers en fotografen kunnen de plaats delict verstoren en de verdachte kan worden aangevallen door de bevolking, die meent dat ze schuldig zijn.

De zogeheten onschuldpresumptie is vastgelegd in de grondwet van 2007. Artikel 39 stelt dat verdachten behandeld moeten worden als onschuldig totdat hun schuld door de rechtbank is vastgesteld. Artikel 35 beschermt de privacy van de familie van verdachten. Het verspreiden van foto’s van de familie van verdachten is verboden, tenzij het in het openbaar belang is.

– De zuster van waarzegger Suriyan, een van de vier verdachten in de geruchtmakende majesteitsschennis zaak, heeft zich gisteren niet gemeld bij de politie. Ze is betrokken bij de zaak omdat ze geld van Suriyan’s bankrekening heeft gehaald om investeringsfonds eenheden [?] bij de Krung Thai Bank te kopen en ze stortte een bedrag op de rekening van Suriyan’s assistent.

Opnieuw een ontkenning over de betrokkenheid van mogelijk 50 legerofficieren, een bewering die Srivara heeft gedaan, adjunct-politiecommissaris en belast met het onderzoek naar de zaak. Vice-minister Prawit zegt dat Svivara hem daarover niets heeft gezegd. Verder gaf hij een fraai staaltje van krompraat ten beste: Als ze betrokken zijn, moet dat beschouwd worden als een zaak van individueel wangedrag, waarmee het leger niets te maken heeft. (Zie verder de pagina Majesteitsschennis)

– Veertig minderjarige prostituees in elf karaoke bars in Surin zijn woensdag tegen de lamp gelopen in een grootscheepse jacht op de sekshandel. De krant schrijft ‘gered’, maar ik vraag me af of ze er allemaal tegen hun zin werkten. Een iPhone 6 kost immers een lieve duit. Het bericht maakt geen melding van de nationaliteit van de dames van plezier.

– De autoriteiten hopen dat de visstand zich in de Rayong baai zal herstellen na een rustperiode van drie maanden. Over een maand mag er weer gevist worden. De baai werd in 2013 getroffen door een grote olielekkage en daar schijnen vissen niet van te houden. De sluiting vond plaats op verzoek van vissers die hun vangsten dramatisch zagen teruglopen.

– Een vrouw (32) die vier jaar geleden een baby ontvoerde, is gisteren in Samut Prakan aangehouden. De ontvoering kwam aan het licht toen familie van de vrouw het kind bij een school wilde inschrijven en met gegevens op de geboorteakte bleek te zijn geknoeid. De baby werd in 2011 ontvoerd, toen ze twee dagen oud was. De vrouw stal het kind nadat ze zelf een miskraam had gehad. [Geen verdere details.]


 

Vietnamese schoolkinderen in War Remnants Museum HCMC

Vietnam scoort hoog op Pisa test

5 november – Daar kan Thailand een puntje aan zuigen. De prestaties van Vietnamese leerlingen op de laatste ronde van de Pisa test heeft tot opwinding geleid bij onderwijsexperts en beleidsmakers over de hele wereld. Want de 15-jarigen scoorden in de internationale onderwijsvergelijking 17de bij wiskunde (rekenen), 8ste bij natuurkunde en 19de bij lezen in een veld van 65 landen. Daarmee komt Vietnam uit boven het OECD gemiddelde. Vietnam dat voor het eerst deelnam, haalt zelfs de VS, Australië en het Verenigd Koninkrijk in.

Op de opiniepagina van Bangkok Post proberen een hoogleraar ontwikkelingseconomie en een doctoraal student, beiden uit Maleisië, een verklaring te vinden voor de hoge score. Belangrijkste factoren zijn de ondersteuning vanuit het milieu en de kwaliteit en het gezag van het onderwijzend personeel. Het onderwijsbudget speelt geen enkele rol.

Het artikel bevestigt wat ik tijdens mijn studie heb geleerd over didactiek en de factoren die van invloed zijn op leerresultaten. Ik leerde uit mijn Algemene Didactiek al dat 55 procent van de leerresultaten niet beïnvloedbaar is door school of overheid. Dat percentage wordt bepaald door aanleg, motivatie, ouderlijk milieu, leeftijdsgenoten enz.

De leerresultaten worden voor slechts  25 procent bepaald door de kwaliteit van het onderwijs. Daarnaast kan de school enige invloed uitoefenen op de houding van de leerling tegenover de school, die voor 20 procent verantwoordelijk is voor verschillen in leerprestaties.

In het artikel wordt slechts zijdelings ingegaan op Thailand. Dus een kleine toevoeging mijnerzijds. Thaise leerlingen presteren ver onder het gemiddelde bij de internationale onderwijstoets Pisa van de OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development). Thailand nam er in 2000 voor het eerst aan deel. De test wordt gemaakt door leerlingen van 15 jaar.

Op de Ordinary National Education Test voor leerlingen van Prathom 6 (lagere school) en Mathayom 3 en 6 (middelbare school) komt de gemiddelde score bij geen enkel vak boven 60 van de 100 punten uit. De test bestaat uit 8 vakken. Mijn prognose: Het wordt nooit wat met het onderwijs in Thailand. (Bron: Bangkok Post, 4 november) (Zie ook pagina Onderwijs)

Voor het hele artikel klik hier: Vietnam’s high Pisa scores cause a stir.

Foto: Vietnamese schoolkinderen bezoeken het War Remnants Museum in Ho Chi Minh City. (Foto Dick van der Lugt)

Commentaar: Laos krijgt onderuit de zak

5 november – Bangkok Post geeft Laos onderuit de zak omdat het buurland gaat beginnen met de bouw van de hoogst omstreden Don Sahong dam. Daarvan zal met name Cambodja de wrange vruchten plukken omdat de al krimpende visstand in het Tonle Sap meer er verder door zal teruglopen. Ook zullen waterstromen en kreken stroomafwaarts erdoor veranderen. En wat komt ervoor terug? Hydro-elektriciteit  zonder dat nagedacht is of daar wel behoefte aan bestaat in de regio.

Don Sahong damDe krant hekelt vooral het feit dat Laos geen rekening houdt met zijn buurlanden. Het werk begint voor het eind van de maand; de buurlanden hebben het nakijken. Alhoewel de vier landen de Mekong rivier delen, is geen enkel land geconsulteerd of gevraagd om met alternatieven te komen. Tot recent werkte Laos zelfs in het geniep aan de voorbereidingen van de dam.

De geschiedenis herhaalt zich, want met de bouw van de Xayaburi dam ging het net zo, zij het dat Thailand geen bezwaar maakte. Da’s niet zo verwonderlijk want een Thais bedrijf bouwt de dam en Egat gaat een belangrijk deel van de opgewekte elektriciteit afnemen. Protesten van bewoners over de aanslag op het milieu en hun middelen van bestaan werden terzijde geschoven.

De toekomst heeft nog veel meer ellende in petto. Bloomberg heeft onlangs in een onderzoek vastgesteld dat Aziatische regeringen plannen hebben voor of bezig zijn met de constructie van 500 dammen. Ja, u leest het goed: vijfhonderd! Het rapport citeert voormalig Wereldbank adviseur Michael Cernia. Die zegt: Het stijgende water achter de dammen zal de mensen als ongedierte verdrijven. Hij heeft gelijk, stelt BP pessimistisch vast. (Bron: Bangkok Post, 4 november)

Meer weten? Zie de pagina’s Xayaburi dam en Don Sahong dam.

Run op Village Fund leningen

5 november – Ruim 80 procent van de zesduizend dorpsfondsen die in aanmerking komen voor een lening, hebben een aanvraag ingediend. Ook voor de leningen die de overheid heeft uitgetrokken voor het midden- en kleinbedrijf bestaat een grote belangstelling. Beide maatregelen hebben tot doel de economie te stimuleren.

Natee Khliptong, secretaris-generaal van het National Village Urban Community Fund Office, zegt dat 63 procent van de 60 miljard baht die de regering heeft gereserveerd voor de dorpsfondsen, is toegekend. De verstrekte leningen zijn rentevrij. Elk dorpsfonds met een A of B status heeft recht op 1 miljoen baht. Mogelijk wordt dit bedrag nog opgetrokken, zegt Natee. [De status is afhankelijk van de gevoerde boekhouding en management van het fonds.] (Bron: Bangkok Post, 4 november)

Groen licht voor belastingvoordelen

5 november – Het kabinet heeft dinsdag goedkeuring verleend aan de dubbele aftrek bij de bedrijfsbelasting voor bedrijven die dit en volgend jaar investeringen doen, maar niet kunnen profiteren van de privileges van de Board of Investment (BoI). De aftrek wordt verleend onder voorwaarde dat snel met de investeringen wordt begonnen.

Ook de BoI probeert particuliere investeringen te stimuleren met extra privileges. Ze gelden voor investeringen die tussen oktober dit jaar en maart volgend jaar worden gedaan door hightech industrieën of besteed worden aan research and development. Voor deze categorie wordt de belastingvrijstelling opgetrokken van 8 naar 13 jaar en de belastingaftrek gaat omhoog naar 90 procent gedurende tien jaar tegen 50 procent gedurende vijf jaar nu.

Thailand heeft dringend behoefte aan particuliere investeringen om de stagnerende economie te stimuleren. De particuliere investeringen zijn goed voor 27 procent van het bruto binnenlands product. Meer info in bijgaand kader. (Bron: Bangkok Post, 4 november)

Column: Smoor deze hatelijke taal in de kiem

5 november – ‘Is het slechts een storm in een glas water? Het antwoord is nee. Integendeel, de oproep is het topje van de ijsberg. Indien niet in de kiem gesmoord, gaat Thailand het bloedige pad op van het religieus geweld in Myanmar en Sri Lanka.’

Dit schrijft Sanitsuda Ekachai in haar wekelijkse column naar aanleiding van de oproep van Phra Apichart Punnajanto van Wat Benchamabopit (de Marble tempel) om voor elke monnik die in het Zuiden wordt gedood een moskee in de brand te steken. Dat schreef hij vorige week op zijn Facebook, maar hij moet zijn gewelddadige opinies al lang gedeeld hebben met andere monniken. Toen Sanitsuda het las, was ze geschokt. Want alles wat hij zegt, is in tegenspraak met het boeddhisme.

Sanitsuda vindt dat we de uitspraak niet moeten negeren, omdat meer discussies weerzin bij moslims zouden kunnen oproepen, van wie velen zich ook schuldig maken aan etnisch en raciaal chauvinisme. In dit verband wijst ze erop dat elke keer wanneer een nieuwe grondwet in de maak is, de roep klinkt om van het boeddhisme de staatsgodsdienst te maken. De reden? Het boeddhisme zou dan beter beschermd zijn tegen externe dreigingen, lees andere religies.

Het meest verontrustende vindt ze nog dat de Sangha Council, het hoogste gezagsorgaan van de monniksorde, in alle talen zwijgt. Dat stilzwijgen kan alleen maar duiden op instemming. In augustus van dit jaar verbood de Sangha Council monniken om berichten op de sociale media te plaatsen die schadelijk zijn voor het geloof. Blijkbaar zijn ze ongelukkig met foto’s van drinkende monniken of monniken die zich seksueel misdragen en wil de raad het image van de clerus beschermen.

Dus waarom niet de haattaal van Phra Apichart verbieden? Die vormt een verraad aan het boeddhisme. De dreiging voor het Thais boeddhisme komt niet van buitenaf. De monniken zijn hun eigen vijanden. (Bron: Bangkok Post, 4 november)

Update: De Sangha Supreme Council heeft de monnik in een brief gewaarschuwd dat hij zijn mening over de aanslagen in het Zuiden voor zich dient te houden. Datzelfde hebben agenten gezegd, die hem een bezoekje brachten. Zijn opinies zouden in het Zuiden olie op het vuur kunnen gooien. De monnik heeft besloten voorlopig niet op Facebook te schrijven. Zijn FB-pagina heeft 150.000 volgers.

Thailand, bescherm je internationale reserves

5 november – Thailand dient zijn internationale reserves te koesteren en af te zien van het onlangs opgedoken plannetje om ze in aandelen om te zetten in plaats van de huidige (verplichte en veilige) staatsobligaties, schrijft econoom Sawat Boonma in zijn rubriek Outside the box.

Want Thailand mag weliswaar meer dan voldoende reserves aan buitenlandse valuta hebben (equivalent van 8 maanden import, terwijl economen 3 maanden voldoende achten); reserves kunnen snel verdampen. Dat is in 1997 gebleken in de aanloop naar de financiële crisis toen het land in enkele weken bijna al zijn reserves verloor.

Een klassiek voorbeeld is ook Argentinië. Had ooit reserves ter waarde van 2,5 jaar importen. De regering Peron joeg het geld er snel doorheen met haar populistisch beleid, dat in 2001 door Thailand werd overgenomen.

Het plan om de strikte regels voor het investeren van de reserves los te laten en er meer rendement uit te halen is niet nieuw. De vorige regering speelde met de gedachte een souverein vermogensfonds te stichten van waaruit aandelen zouden worden gekocht van bedrijven die infrastructurele werken uitvoeren. Het is nooit wat geworden dankzij tegenwerking, onder andere van degenen die zich de vastgoed luchtbel in 2008 in de VS nog herinnerden. Een ander motief – en wellicht sterker – was een diep wantrouwen jegens topambtenaren en politici die er misbruik van zouden kunnen maken.

Je kunt je afvragen of zulke scenario’s alleen gebeuren in de geest van paranoïde lieden, besluit Sawai. Misschien. Maar voorkomen is beter dan genezen. (Bron: Bangkok Post, 4 november)

Limerick van de dag
Bent u bang voor kakkerlakken
Durft u ratten niet aan te pakken
Blijf dan lekker thuis
In uw eigen huis
Want in Thailand zijn het lamzakken

Majesteitsschennis: Leger sluit zich aan bij onderzoek

5 november – Het leger is een onderzoek begonnen naar een generaal-majoor en kolonel, die betrokken zouden zijn bij de majesteitsschenniszaak, waarvoor eerder drie verdachten zijn aangehouden (van wie één zelfmoord heeft gepleegd). Ze zouden evenals het drietal geprofiteerd hebben van geld dat is afgeperst tijdens de voorbereidingen van de fietstochten Bike for Mom (gehouden in augustus) en Bike for Dad (te houden in december).

De hoofdverdachte in die zaak is waarzegger Suriyan. Hij zou met de monarchie hebben geschermd bij onderhandelingen met particuliere bedrijven die de fietstochten sponsoren. Eerder schreef de krant dat het drietal zo 6 miljoen baht in eigen zak had gestoken.

Premier Prayut, die in het algemeen pal achter zijn manschappen staat, gaf gisteren toe dat er onderzoek naar het tweetal wordt gedaan, maar verdere vragen wilde hij niet beantwoorden. Daarvoor verwees hij het journaille naar legercommandant Theerachai.

Gevlucht naar Myanmar
Volgens een bron bij de politie is de kolonel naar Myanmar gevlucht. Hij zou de grens in Mae Sot (Tak) hebben overgestoken. Voordat hij de benen nam, haalde hij 20 miljoen baht van de bank en hevelde dat over naar een vrouw in Chiang Mai. Dat geld zou afkomstig zijn van een bedrijf dat 100.000 T-shirts heeft gemaakt voor de fietstocht Bike for Dad. De prijs bedroeg 280 baht per shirt, terwijl de werkelijke kosten de helft bedroegen.

Prawut op vakantie in EuropaPolitiecommissaris Chakthip heeft gisteren het ontslag goedgekeurd van voormalig woordvoerder Prawut, die nu ook verdacht wordt van betrokkenheid bij de zaak. Na zijn vakantie (foto) was hij niet teruggekeerd op zijn werk. Prawut diende op 29 oktober al zijn ontslag in.

Verder zegt de politie dat het eerdere bericht als zou ze onderzoek doen naar 40 à 50 legerofficieren wegens mogelijke betrokkenheid bij de majesteitsschenniszaak niet klopt. De woordvoerder die deze bewering zou hebben gedaan, was ‘verkeerd geciteerd’. (Zie verder de pagina Majesteitsschennis)

[Verzuchting van uw auteur: Soms denk ik dat Thailand één grote boevenstaat is.]

Opening krant: Gooi maar in m’n pet

5 november – Bangkok Post opent vandaag met een vierkolommer over de toewijzing van stemmen bij verkiezingen. Nadat een eerder voorstel om stemmen over te hevelen is afgeschoten, buigt de grondwetcommissie zich nu over twee nieuwe opties.

De krant zal dit wel een buitengewoon belangrijk nieuwsitem vinden, anders zou ze er niet mee openen, maar ik word er niet warm of koud van, alleen al omdat het belang ervan mij ontgaat en ik er ook weinig van begrijp.

Ik zou zeggen: krant, laat de grondwetcommissie haar werk doen, publiceer te zijner tijd het resultaat en richt je op belangrijker zaken. Maar ja, ik ben dan ook geen Thai, alhoewel ik me afvraag of alle krantelezers wel geïnteresseerd zijn in de finesses van de totstandkoming van de nieuwe grondwet.

Wie een poging wil doen, klik hier: Voting plan takes heavy flak as ‘unfair and unjust’. (Zie ook de pagina Grondwetwijziging)

Afvullen gascilinders in Nonthaburi

Kort nieuws donderdag 5 november

– De prijs van LPG voor huishoudelijk gebruik blijft 22,29 baht per kilo, alhoewel de prijs op de wereldmarkt is gestegen. Het Energy Policy Administration Committee nam dit besluit om de consument die toch al tegen stijgende prijzen aanhikt, tegemoet te komen.

De regering subsidieert thans LPG met 0,613 baht per kilo, geld dat uit het State Oil Fund wordt gehaald. Per maand kost dat de overheid 350 miljoen baht. Het fonds heeft nog 8 miljard beschikbaar voor de prijsondersteuning. Niet uitgesloten is, aldus de minister van Industrie, dat de gasprijs in december omhoog gaat. Op de foto worden gasflessen afgevuld in Nonthaburi.

– Een vice-rector (52) van een niet bij naam genoemde boeddhistische universiteit in Chiang Mai wordt ervan verdacht seks te hebben gehad met illegale minderjarige prostituees. Hij heeft zich gisteren gemeld bij de politie. Hij ontkende en heeft gezegd alleen in de rechtszaal een verklaring te zullen afleggen.

De man is een van van 23 verdachten die door de politie in verband met de niet toegestane seks worden gezocht. Tien zijn al aangehouden. Onder hen, volgens een bron, voormalige legerofficieren, bekende zakenmensen, topambtenaren en werknemers van onderwijsinstellingen. Een is een voormalige abt van een bekende tempel in Chiang Mai. Dinsdag verhoorde de politie een voormalige legerofficier. Hij zei onschuldig te zijn. De man is vrijgelaten op borgtocht.

De ouders van een van de meisjes zeggen dat een vrouw hun dochter verleid heeft horizontaal geld te verdienen. Het meisje, evenals de anderen 13 jaar, heeft de politie geïnformeerd over haar klanten, dus die kunnen nu hun borst natmaken [of hun spullen inpakken voor een tijdelijk verblijf in de gevangenis.]

– Wat mag wel, wat mag niet? Biertuinen mogen, maar promotionele activiteiten zijn verboden, zegt directeur Saman van het Office of Alcohol Beverage Committee. Hij reageert op het schandaal rond de foto’s die celebs van zichzelf op Instagram hebben gezet met de nieuwe bierfles van Chang in hun hand. Dus ook promotiemeisjes die tot taak hebben klanten te lokken, zijn taboe. Dat geldt eveneens voor celebs die een biertuin bezoeken met geen ander doel dan reclame voor het product te maken.

Biertuinen zijn tijdelijke terrassen die door de brouwerijen tijdens feestdagen worden ingericht. Elk jaar worden ze geïnspecteerd en worden exploitanten, die over de schreef gaan, beboet. Ook dit jaar gaat er gecontroleerd worden.

Het wordt allemaal haarfijn uitgelegd in het bericht Beer gardens to face charges for promotion. Geïnteresseerd? Aanklikken het artikel.

Update: In de rubriek Thai Pulse (waarin BP berichten uit andere kranten overneemt) kom ik een opmerking tegen van een functionaris van Singha, die Saman uitdaagt uit te leggen hoe een biertuin in strijd met de wet kan zijn. ‘We hebben een vergunning. We verkopen niet aan minderjarigen. We gaan open en sluiten op de aangegeven uren. Dus hoe kunnen we de wet overtreden?’

– De rechtbank sprak hen vrij (2006), het Hof van Beroep gaf hen een gevangenisstraf van 10 jaar (2011) en gisteren maakte het hooggerechtshof er 2 jaar van. Een voormalige directeur-generaal van het Marine Department (destijds Harbour Department geheten) plus zes anderen mogen hun zonden achter de tralies overdenken in verband met de aanschaf van baggerboten in 2002 voor een bedrag van 1,79 miljard baht.

De boten zouden geleverd worden door een Amerikaans bedrijf. Alleen het moederschip werd op tijd geleverd, maar het bedrijf zag geen kans de overige boten binnen de contractueel vastgelegde deadline te produceren. Uiteindelijk werd het contract geannuleerd. Volgens het hooggerechtshof was bekend dat het bedrijf niet op tijd kon leveren en werd daarom het contract ten voordele van het bedrijf gewijzigd. (Zie pagina Corruptie 2)

– De gemeente Bangkok wil tussen de Sathon Road en de Witthayu kruising een nieuwe voetgangersbrug construeren. De skywalk maakt deel uit van een masterplan om Bangkok groener te maken en het leven te veraangenamen voor voetgangers en fietsers. De verbinding vergemakkelijkt ook de toegang tot het Lumpini park en metrostations, en wordt mogelijk verbonden met BTS station Chong Nonsi. De Sathon Road is een van de drie proeflocaties voor groen Bangkok. Aan de weg zijn stations van de BTS en MRT gevestigd en het Bus Rapid Transit System heeft er haltes.

– De suikerconsumptie in Thailand is viermaal hoger dan wat wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert. Gemiddeld krijgt een Thai dagelijks 104 gram suiker binnen oftewel 26 theelepels. Vooral reclames voor softdrinks met lokkertjes als auto’s en goud zijn verantwoordelijk voor de overconsumptie.

Het Department of Health maakt zich zorgen over de excessieve hoeveelheid suiker die aan voedsel en drankjes wordt toegevoegd. Het stelt voor de verkoop van groene thee en softdrinks met een te hoog suikergehalte aan banden te leggen. [Of wordt bedoeld de reclame?] De dienst gaat daarover praten met de Consumer Protection Board en de FDA.

– Wuthikorn Naruenartwanich (57) wordt uitgewezen naar India. Het Hof van Beroep heeft de uitwijzing van de Thai, eigenaar van een spa- en cosmeticabedrijf, bevestigd. De regering van India had om zijn uitwijzing gevraagd omdat hij (plus drie anderen) verdacht wordt van de verkoop van wapens aan een verzetsgroep in het noordoosten van India. Overigens hebben Thailand en India geen uitleveringsverdrag.

– De NACC heeft gisteren een Memorandum of Understanding getekend met elf organisaties, waaronder Thailand’s belangrijkste universiteiten, om gezamenlijk de strijd aan te binden tegen corruptie. De ondertekening vond plaats tijdens de lancering van een nieuwe organisatie, genaamd Anti-Corruption Foundation. Premier Prayut hield daarbij een mooie toespraak waarin hij het belang van een gezamenlijke inspanning benadrukte. Het bericht vermeldt niet expliciet of de nieuwe stichting wordt gevormd door de NACC en de elf organisaties. (Zie pagina Corruptie 2)

– Follow-up op het conflict tussen Philip Morris en Thailand (zie Kort nieuws van gisteren) maar wat nu precies het nieuws is, ontgaat me. ’t Is een nogal ingewikkelde fiscale zaak waarin Philip Morris verwijst naar een uitspraak van de WTO. Volgens Philip Morris heeft die Thailand in het ongelijk gesteld, maar Thailand betwijfelt of dat het geval is.

Gisteren meldden de media dat PM gewaarschuwd zou hebben voor de relatie tussen Thailand en de VS, wanneer Thailand de zaak tegen PM doorzet. Maar de minister van Handel zegt dat het ministerie een duidelijk standpunt heeft: juridische procedures bedoeld om de nationale belangen te beschermen, mogen niet geschonden worden door andere landen of overzeese partijen.

Thailand en PM liggen in de clinch over de waarde van uit de Filipijnen geïmporteerde sigaretten, die PM tussen 2003 en 2007 heeft opgegeven. Daardoor zou het land 68 miljard baht aan invoerrechten zijn misgelopen.

– Twee Thaise werknemers van de ambassade van Myanmar zijn aangehouden omdat ze steekpenningen vroegen bij het vernieuwen van de werkvergunning van gastarbeiders uit dat land. In het huis van een van hen heeft de politie een geweer en pistool in beslag genomen. De politie kwam in actie nadat uitzendbureaus hadden geklaagd bij het ministerie van Werkgelegenheid over wat ze noemden de ‘legeskosten’.

– Thai Airways International (THAI) heeft haar vluchten van en naar de internationale luchthaven Denpasar op Bali opgeschort na een vulkaanuitbarsting op het eiland Lombok. De luchthaven is gesloten omdat de zichtbaarheid door vulkaanas te klein is. THAI vliegt vijfmaal per week heen en weer naar Bali.

– Wat ik me er concreet bij moet voorstellen, weet ik niet, maar het klinkt heel gewichtig. Het National Moral Promotion Committee heeft een vijfjarenplan goedgekeurd, bedoeld om de moraal als nationaal agendapunt te bevorderen en Thaise waardes vast te stellen, gebaseerd op de religie en ideeën van de koning. En laat ik nou gedacht hebben dat Thailand een boevenstaat is (zie het bericht hierboven over majesteitsschennis)

– Een nieuwe ambassadeur op de Nederlandse, Britse en Amerikaanse en nu de Duitse ambassade: het corps diplomatique wordt fors vernieuwd. Gisteren sprak premier Prayut met Peter Prugel, de nieuwe Duitse ambassadeur. Hij bedankte hem voor de steun die Thailand van Duitsland heeft gekregen toen er hier gediscussieerd werd over een nieuw kiessysteem, ontleend aan de Duitse praktijk. Duitsland stuurde toen experts naar Thailand en Thaise bobo’s namen een kijkje in Duitsland. Er kwam nog veel meer aan de orde, maar dat willen we toch niet allemaal weten. Wel?

– Nou, daar zullen ze van wakker liggen bij de Thai Union Group Plc, ’s werelds grootste producent van tonijn in blik. Greenpeace Southeast Asia doet een beroep op het bedrijf een eind te maken aan schendingen van mensenrechten in de aanvoerketen. Maar het bedrijf vindt de aansporing overbodig. Al onze bedrijfsactiviteiten voldoen aan de wet en zijn gebaseerd op een gedragscode, zegt TUG.

Gisteren publiceerde Greenpeace haar driejaarlijks rapport over schendingen van mensenrechten in de visserij in Indonesische wateren. De leveranciers van TUG zouden zich daaraan schuldig maken. Volgens een Greenpeace campagnevoerder is 20 procent van de vissers het slachtoffer van mensenhandel. Het bedrijf zegt in november 2014 het contact te hebben verbroken met de leverancier en visboten die door Greenpeace in haar rapport worden genoemd.

TUG verwerkt 610.000 ton tonijn per jaar. Elke seconde exporteert het bedrijf het equivalent van 157 blikjes tonijn, verdeeld over 35 merken.

– De aanleg van het eerste deel van de Purple Line is klaar. Volgende maand beginnen op het tracé testritten. De eerste drie voertuigen zijn al uit Japan gearriveerd; 18 zitten nog in de pijplijn. Het onderhoudscentrum in Nonthaburi is voor 80 procent klaar.

De lijn is 5 miljard baht duurder dan aanvankelijk begroot omdat de MRTA heeft besloten het tracé Tao Pun-Rat Burana (5 kilometer) te verleggen zodat woonwijken worden gespaard en er geen grond hoeft te worden onteigend. Dat heeft wel tot een vertraging geleid, want daarvoor was een nieuwe milieu-effect rapportage vereist.

De Purple Line (Tao Pun-Bang Yai) rijdt 11 km op een verhoogde baan en 12,6 kilometer onder de grond. Naar verwachting komt de lijn in augustus 2016 in bedrijf. Klik hier voor een kaartje.


 

CP Fresh Mart Ratchaphruek Road

De mini-supermarkt heeft de toekomst

4 november – De mini-supermarkt rukt op in de grote stad. Stedelingen hebben kleine gezinnen en zijn omringd door druk verkeer. Tijd om inkopen te doen in een grote hypermarkt hebben ze niet meer, ze gaan liever voor een paar artikelen naar de kruidenier om de hoek [mijn woordkeus].

Aldus Salinla Seehaphan, directeur corporate affairs bij Tesco Lotus. De marktleider speelt op die trend in door dit jaar 50 nieuwe Tesco Express mini-supermarkten te openen, waarmee het totaal aantal in het hele land op 1.500 komt. Tesco Express, Mini Big C en Tops Daily openen dit jaar 125 nieuwe verkooppunten, waarmee het totaal van deze drie op 1.920 uitkomt.

De concurrentie tussen mini-supermarkten is hevig, sinds CP Fresh Mart heeft aangekondigd de komende drie jaar het aantal winkels naar 1.000 uit te breiden. Het heeft daarvoor een bedrag van 1,2 miljard baht gereserveerd. Maar dit jaar opent CP Fresh Mart geen nieuwe winkels. Het is begonnen haar 600 winkels te renoveren.

Bij de 400 nieuwe wordt een nieuw concept toegepast: ze worden tweemaal zo groot als de bestaande winkels. De 100 vierkante meter biedt ruimte om het assortiment uit te breiden naar 1.500 producten, zowel van CP-dochterbedrijven als outsiders. Het bedrijf verwacht dat de omzet daardoor met 10 procent zal toenemen. (Bron: Bangkok Post, 3 november)

Op de foto de gerenoveerde CP Fresh Mart aan de Ratchaphruek Road in Bangkok. Meer ruimte, meer producten.

Vergadering over goudmijn trekt nog geen conclusies

4 november – De eerste vergadering van een gezamenlijk commissie van bewoners, actievoerders en ambtenaren van de ministeries van Industrie en Volksgezondheid over de Akara goudmijn in Pichit, is geëindigd met de vaststelling dat meer tijd nodig is voor onderzoek. Minister Atchaka (Industrie) verwacht dat de commissie een maand nodig heeft alvorens resultaten kunnen worden voorgelegd aan premier Prayut die over verdere actie beslist.

De mijn ligt sinds 13 januari stil, nadat uit bloedtesten bij 179 omwonenden was gebleken dat ze een verhoogd niveau aan zware metalen bevatten. De mijn zegt zich aan alle regels te houden en bestrijdt de bron te zijn van de giftige chemicaliën. Ze zouden van nature in de grond voorkomen. Een woordvoerder van het bedrijf zegt te hopen dat de commissie de zaak ‘wetenschappelijk’ benadert. (Bron: Bangkok Post, 3 november)

Veel belangstelling verwacht voor zonnepanelen

4 november – De Energy Regulatory Commission (ERC) verwacht dat meer dan honderd overheidsdiensten, coöperaties, universiteiten en lokale besturen een aanvraag zullen doen voor een eigen zonne-energie project, waarmee alles bij elkaar een investering van 36 miljard baht is gemoeid.

Naar verwachting worden vergunningen tot een totaal van 600 megawatt verleend. Elke vergunning heeft als maximum 5 MW; het feed-in tarief bedraagt 5,66 baht per kilowatuur. [Het feed-in tarief is de vergoeding voor aan het net geleverde elektriciteit.]

Sinds de eerste vergunningen voor zonne-energie installaties en daken in 2008 zijn verleend, wordt 1.603 MW opgewekt. Volgend jaar komt daar nog eens 1.110 MW bij. Als ik het goed begrijp betreft dit de in de eerste ronde verleende vergunningen. De shortlist voor de huidige tweede ronde wordt aan het eind van het jaar bekend gemaakt.

Deze week verleent de ERC vergunningen voor de ontwikkeling van biomassa energiecentrales met een gecombineerde capaciteit van 36 MW, biogas projecten (10 MW) en centrales die gebruik maken van afval (4 MW). (Bron: Bangkok Post, 3 november)

Limerick van de dag – een tweeluik
Een koksmaat in Phitsanulok
Had als droom: ik word een sterrenkok
Hij reikte naar de sterren
Zij flonkerden van verre
Maar vallende sterren branden altijd op

Een kok in Bangkok had een ster, al jarenlang
Hij was voor vallende sterren helemaal  niet bang
Zijn brandende ambitie
Was een culinaire toppositie
Maar ster 2 kwam er niet van, hoe wrang

Rubberboeren krijgen 13 mld baht subsidie

4 november – De militaire regering is gezwicht voor de druk van rubberboeren om hen financieel te steunen. Dinsdag besloot het kabinet de boeren een subsidie van 1.500 baht per rai te verlenen tot een maximum van 15 rai per boer. De regering leent daarvoor 13 miljard baht van de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives. [De krant noemt vandaag 12 miljard. Verder meldt de krant dat 60 procent van de subsidie naar de plantage-eigenaren gaat en 40 procent naar de rubbertappers.]

Naar verwachting profiteren 850.000 boeren van het douceurtje. Het kabinet maakte dinsdag ook de nieuwe maatregelen voor rubber bekend. Die hebben betrekking op de productie, voorlichting en kosten van levensonderhoud. [Geen details] De rubberprijs is al tijden bedroevend laag door de afgenomen vraag uit China en de stijging van de kosten van levensonderhoud doet er voor de boeren nog eens een schepje bovenop.

rubberplantageWoordvoerder Soontorn van zestien rubbergroepen in het Zuiden heeft tegenover Reuters verklaard blij te zijn, maar hij beseft terdege dat het slechts een tijdelijke maatregel is en geen blijvende oplossing biedt. ‘Dit is een eerste hulp maatregel.’

Maar niet iedereen is tevreden. Een boer in het Noordoosten zegt: ‘Deze maatregelen zijn niet genoeg. ‘Ik zou liever zien dat de regering helpt om de rubberprijzen landelijk te verhogen.’

De subsidieverlening, evenals de hulp aan rijstboeren van US$ 1 miljard waartoe het kabinet een week eerder besloot, is opvallend, want toen de junta vorig jaar de macht overnam, verklaarde ze een eind te maken aan ‘populistische maatregelen’. Maar groeiende kritiek van rijst- en rubberboeren deden het kabinet besluiten dit standpunt te verlaten. (Bron: website Bangkok Post/Reuters, 3 november)

Verboden? Dan doen we het lekker toch

4 november – Verboden op het gras te lopen. Zo’n verbod werkt in Thailand als een rode lap op een stier. Beter zou zijn een bordje te plaatsen met de tekst: S.v.p. op het gras lopen. Want Thais houden ervan het omgekeerde te doen. Dit is een van de commentaren van internetters op foto’s van het Ratchapakdi Park in Prachuap Khiri Khan, die geplaatst zijn door een Pantip webboard lid.

Wat zien we? Mensen die op een grasveld staan om foto’s te maken van de 13,9 meter hoge bronzen beelden van zeven Thaise koningen met het bordje Verboden op het gras te lopen pontificaal in beeld.

Sommige commentaren zijn serieus, zoals een oproep om een boete van 2000 baht bij overtreding op te leggen. Dat dreigement zou indruk maken. Een ander suggereert om het met bijgeloof te proberen: Heilig gras. Niet betreden. Of: Lopen op het grasveld brengt ongeluk. (Bron: Bangkok Post, 3 november)

Voor meer informatie over het monument, klik hier: Lofzang in brons op zeven Thaise koningen

Vissersvloot

Nieuwe wetgeving tegen illegale visserij

4 november – Op papier ziet het er indrukwekkend uit: een Koninklijk Besluit, een managementplan voor de visserij en een nationaal actieplan: allemaal bedoeld om illegaal vissen en mensenhandel in de visserij uit te bannen. Maar de hamvraag is: zullen ze de EU overtuigen dat het Thailand ernst is te voldoen aan de IUU-regeling (Illegal, Unreported and Unregulated Fishing)?

Thailand heeft tot december de tijd gekregen om orde op zaken te stellen. Daarna beslist de EU of de gele kaart wordt omgezet in een rode met als risico dat een importverbod voor Thaise visproducten wordt uitgevaardigd. De Thaise industrie houdt daar al rekening mee en zoekt andere markten die tot nu toe verwaarloosd zijn, zoals Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en eventueel Aziatische landen.

Maar Rittirong Boonmechote, president van de beursgenoteerde Thai Union Frozen Products Plc, ’s werelds grootste exporteur van tonijn in blik, verwacht niet dat Thailand een ban krijgt. ‘We hebben gedaan wat ze willen dat we doen. Maar we zullen meer moeten doen als ze ons dat vragen.’

Het kabinet gaf dinsdag goedkeuring aan het KB en de twee plannen. Volgens Distat Hotrakitya, secretaris-generaal van de Raad van State, heeft het Royal Ordinance (KB) meer gewicht dan de eerder dit jaar geïntroduceerde Visserijwet.

Het KB bevat regels over illegaal vissen, het instellen van viszones, het voorkomen van grensoverschrijdende illegale visserij, gevaarlijke vangstmethodes, een vessel monitoring system (waardoor boten gevolgd kunnen worden) en port-in/port-out controles waarbij de gebruikte uitrusting wordt geregistreerd, welke vis gevangen wordt en de oorsprong van de vis. ‘We kunnen dan traceren en verifiëren waar de visproducten vandaan komen en degenen straffen die de wet overtreden’, zegt Distat.

In bijgaand kader de maatregelen op een rijtje. Voor alle berichten over de perikelen in de visserij zie de pagina De vis wordt duur betaald.

Update: In een groot interview op pagina 3 noemt directeur-generaal Wimol Jantrarotai van het Fisheries Department overbevissing en de bijvangst van kleine visjes de twee grootste problemen die om een oplossing vragen om de visserij duurzaam te maken. Wimol zegt dat ook de conflicten tussen ambachtelijke en commerciële visserij problematisch zijn en maatregelen moeten worden genomen voor de leefgebieden van vissen die al leeggevist zijn.

De Thaise visserijvloot bestaat naar schatting uit 40.000 vaartuigen, waarvan 1.000 geen vergunning hebben. Wimol noemt daarvoor drie opties: de boten kopen, de uitrusting aanpassen aan de eisen en omscholing van de bemanningen. Nog eens 2.600 vaartuigen die wel over een vergunning beschikken, gebruiken verboden visnetten. Ook hiervoor gelden dezelfde opties. Op dit moment zijn registratie en het verstrekken van vergunningen opgeschort, zowel voor de ambachtelijke als de commerciële boten.

Het gehele artikel is te lezen op de website van de krant. Klik hier: 3 new laws push belated fishery reform.

50 legerofficieren mogelijk betrokken bij majesteitsschennis

4 november – De aanhouding van de drie verdachten wegens majesteitsschennis zou wel eens het spreekwoordelijk topje van de ijsberg kunnen zijn. Adjunct politiecommissaris Srivara, die het onderzoek leidt, zegt dat tussen de 40 en 50 legerofficieren bij de zaak zijn betrokken, waaronder een generaal-majoor en een kolonel. Zij zouden, evenals de drie aangehouden mannen, geprofiteerd hebben van de organisatie van de fietstochten Bike for Mom en Bike for Dad. De drie gebruikten de monarchie als drukmiddel om bedrijven af te persen.

Arrestatiebevelen zijn nog niet aan de orde; eerst moet de politie hard bewijs zoeken. Het leger heeft in ieder geval geen aangifte gedaan bij de politie, misschien wel bij de CSD, maar dat weet Srivara niet.

NCPO-woordvoerder Winthai zegt dat het leger geen informatie heeft over de eventuele betrokkenheid van de twee hoogste legerofficieren. Ze zouden genoemd zijn door Suriyan, een van de drie verdachten, en hun namen circuleren ook in de media.

De van zijn taken ontheven politiewoordvoerder Prawut is ook gisteren niet op zijn werk verschenen, nadat hij zondag was teruggekeerd van een vakantie in Europa. Mogelijk is Prawut toch ook betrokken bij de majesteitsschenniszaak, alhoewel politiecommissaris Chakthip dat verband niet wilde leggen toen hij de overplaatsing bekend maakte. (Zie verder de pagina Majesteitsschennis)

Dienstmeid Khun Lamya aan het werk

Kort nieuws woensdag 4 november

– De faculteit werktuigbouw van de Kasetsart universiteit toont tijdens de Engineering New Gen van 18 tot 21 november zestig door studenten ontwikkelde innovaties, waaronder een robot die huishoudelijk werk kan doen. Dienstmeid Khun Lamai won vorig jaar in China al een prijs tijdens de wereld robotcompetitie. De robot verstaat zowel Thai als Engels (wat van de meeste Thai niet kan worden gezegd) en kan uitgevoerde werkzaamheden in zijn geheugen opslaan en herhalen.

De adjunct-deken van de faculteit vindt dat afgestudeerde graduates hun eigen bedrijf moeten opzetten om de innovaties in een snel veranderende wereld bij te houden. Volgens hem kunnen ze een belangrijke rol spelen bij het stimuleren van economische groei. Innovatie vindt doorgaans plaats in kleine bedrijfjes van eigenaren die een jaar of dertig zijn.

– De tarieven voor een ritje met de motortaxi gaan omhoog. Gisteren heeft het kabinet de prijsverhoging, die was voorgesteld door het ministerie van Transport, goedgekeurd. De eerste twee kilometer gaan 25 baht kosten, tussen 2 en 5 km bedraagt het tarief 30 baht en voor bestemmingen tussen de 5 en 15 km moet 10 baht per kilometer worden betaald. Over de prijs van langere ritten kan onderhandeld worden. Gebeurt dat niet, dan is het tarief ook 10 baht/km. De nieuwe tarieven worden 60 dagen na publicatie in de Royal Gazette van kracht.

– Thai Airways International (THAI) moet beter haar best doen de kosten terug te dringen. De maatschappij maakt volgens minister Arkhom (Transport) te weinig vorderingen bij de reorganisatie en kostenbeheersing. Het bedrijf is topzwaar en het hogere personeel wordt overbetaald, terwijl ze in de woorden van de minister ‘belachelijk weinig verantwoordelijkheden’ hebben.

Op 27 oktober besloot het kabinet THAI en ook de BMTA (openbaar vervoer Bangkok) en SRT (Spoorwegen), twee bedrijven die evenals THAI onder zware schulden gebukt gaan, 30 dagen de tijd te geven om met een plan te komen voor kostenbeheersing en verhoging van de inkomsten.

– Acht projecten op het gebied van spoor- en wegvervoer en afvalverwerking komen in aanmerking voor public-private financiering. Het kabinet heeft dat gisteren besloten; het hoopt dat ze daardoor binnen negen maanden in plaats van 22 maanden kunnen worden uitgevoerd [of met de uitvoering kan worden begonnen?].

De projecten staan voor volgend jaar en 2017 op het programma. Het gaat om drie metrolijnen, een snelweg, twee afvalverwerkingsbedrijven en een centrum voor de marine. Het ministerie van Transport wil ook proberen de aanleg van twee hogesnelheidslijnen (Bangkok-Hua Hin en Bangkok-Rayong) onder het PPP-programma te brengen.

De onderhandelingen met China over de aanleg van een dubbelspoorlijn tussen Nong Khai en Rayong verlopen uiterst traag, maar premier Prayut zegt dat het project in ieder geval doorgaat. Knelpunt is de rente die China vraagt voor leningen. (Zie pagina Spoorwegen)

– Zwaar geschut van Philip Morris, de tabaksgigant die in clinch ligt met de belastingdienst over de prijsopgave van geïmporteerde sigaretten. Thailand zou daardoor voor 68 miljoen baht gedupeerd zijn. Het bedrijf waarschuwt dat de bilaterale banden tussen Thailand en de VS gevaar lopen, wanneer het OM doorgaat met de ingezette juridische strijd. De nieuwe procureur-generaal zegt dat het OM in samenwerking met drie ministeries de tenlastelegging voorbereidt.

In juni vond tussen hen en Philip Morris (Thailand) overleg plaats. Een vertegenwoordiger van het bedrijf waarschuwde toen voor schade aan de bilaterale banden, inclusief handel en investeringen. ‘Juridische actie tegen een buitenlands bedrijf nemen kan een heikele zaak zijn. We moeten de claims van het bedrijf zorgvuldig bestuderen omdat besluiten gevolgen kunnen hebben voor ons land.’

De hele zaak is fiscaal nogal ingewikkeld en dateert uit de periode 2003 tot 2007. Philip Morris zou toen de waarde van uit de Filipijnen geïmporteerde sigaretten (L&M en Marlboro) te laag hebben opgegeven. Enkele maanden geleden drongen actievoerders er bij het OM op aan de zaak niet te laten versloffen omdat die in 2018 verloopt.

– Een vete tussen twee invloedrijke families in Prachin Buri is dankzij bemiddeling van de gouverneur bijgelegd. Na een gesprek van twee uur gisteren gingen de families naar een Boeddhastandbeeld om te bidden en daarna lunchten ze samen.

De twee families lagen vier jaar met elkaar in de clinch, waarbij het er hard aan toe ging met beschietingen, moordpogingen en claims over het kopen van stemmen. Bij een beschieting in oktober werden drie personen gewond, waaronder een lokale politicus.

Deze man is beschuldigd van een poging tot moord tijdens de verkiezingen voor een dorpshoofd in 2014. Het stemmenverschil tussen het gekozen hoofd en diens rivaal bedroeg toen 1 stem. Ook hertellingen brachten daarin geen verandering, maar de tegenpartij verwierp de resultaten.

– Het Office of Alcohol Beverage Control Commitee heeft het er maar druk mee: de door bekende entertainers gemaakte sluikreclame voor Chang op Instagram. Gisteren werd gepraat met twee acteurs en vier muzikanten. Evenals de anderen, die eerder werden gehoord, ontkenden ze voor de foto’s betaald te zijn. Daarop staan ze pontificaal met de nieuwe fles van Chang in hun hand, en dat zou in strijd met de Alcohol Control Act zijn. Het kantoor heeft nu met negen celebs gepraat en ze vertellen allemaal hetzelfde verhaal. De foto’s werden geplaatst op verzoek van een vriend.

– De groene vuurbal die maandagavond is gezien boven het Noorden, Noordoosten en de Central Plains kan het restant van een planetoïde zijn geweest of een oude satelliet. De ‘bal’ was identiek aan de oranje bal die begin september is gezien. De groene kleur werd vermoedelijk veroorzaakt door de aanwezigheid van chroom in het voorwerp.

– Ruim honderd phayung (palissander) houtblokken en planken ter waarde van 1 miljoen baht zijn maandagavond laat in beslag genomen bij invallen in twee huizen in Na Di (Prachin Buri). De politie was getipt. Ook twee elektrische zagen en twee geweren zijn geconfisqueerd. Vermoed wordt dat het hout afkomstig was uit het nabijgelegen Thap Lan woud. Het hout zou bestemd zijn voor houthandelaren in Cambodja. (Zie pagina Illegale houtkap)

– De politie heeft in Sa Kaeo honderd schildpadden en een cobra onderschept. Ze zaten in zakken die langs de kant van de weg lagen. Eerder had de politie bij een controlepost een pickup truck gestopt, maar toen ze de lading wilde controleren, trapte de bestuurder op het gaspedaal en ging er vandoor. De dieren waren bestemd voor Cambodja.

– Bij een verkeersongeluk op de Bang Na Expressway zijn maandagavond vier passagiers van een minibusje om het leven gekomen. Het busje ramde bij het Bangkok International Trade and Exhibition Centre de betonnen vangrail. Zeven andere passagiers raakten gewond. De bestuurder zal roekeloos rijden ten laste worden gelegd. Hij heeft toegegeven de route niet te kennen en te hard te hebben gereden.


 

Klong Toey 2

TPP of RCEP: That’s the question

3 november – Wat wordt het: Trans-Pacific Partnership (TPP) of Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP)? De eerste vrijhandelsovereenkomst sterk gepropageerd door de VS [en het Amerikaanse bedrijfsleven], het tweede door China.

Het Thaise bedrijfsleven is een voorstander van het TPP, vooral de Japanse autofabrikanten; patiëntenverenigingen vrezen voor onbetaalbaar wordende medicijnen; er bestaat een angst voor monopolievorming bij de ontwikkeling van zaden en voor problemen op het gebied van intellectuele eigendomsrechten. Het RCEP heeft als voordeel dat het toegang biedt tot twee grote markten: India en China.

Begin december wordt hopelijk duidelijk wat de voorkeur van de regering heeft, want dan vergadert het International Trade Development Committee (ITDC) voor het eerst onder voorzitterschap van premier Prayut.

De regering is maandag ter voorbereiding een consultatieronde begonnen met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven. Als eerste kwamen de automobiel-, elektronica en elektrische apparaten sectoren aan de beurt. Deze maand praat Prayut nog met vertegenwoordigers uit de sectoren voedsel, edelstenen, sieraden, lichaamsverzorging en medische dienstverlening. Doel van de gespreksrondes is het vertrouwen van buitenlandse investeerders in het militair gezag te herstellen.

De resultaten gaan besproken worden tijdens de ITDC-vergadering. Gepraat wordt ook over structurele hervormingen op handelsgebied. Doelstelling is de bijdrage van de handel in diensten [?] in vijf jaar tijd te verhogen van 30 naar 50 procent van het bruto binnenlands product. De handel in goederen levert thans een bijdrage van 70 procent aan het bbp.

Staatssecretaris Suvit (Handel) vindt dat Thailand zijn positie op dienstengebied moet versterken en de toegang moet verbeteren tot internationale markten. Hij verwacht geen grote toename meer van de export van goederen. ‘We lopen een risico als we blijven vertrouwen op de export van goederen, want die komt voornamelijk uit buitenlandse investeringen.’

Alhoewel hij de zwartepiet voor Thailand’s zwakke export naar de zwakke wereldeconomie speelt, erkent Suvit dat structurele kwesties Thailand’s concurrentiepositie hebben verzwakt. Voor volgend jaar verwacht hij een exportgroei van 2,4 procent. Ook het IMF komt op hetzelfde percentage uit.

De regering gaat zich concentreren op de export naar Cambodja, Laos, Myanmar en Vietnam, landen die mogelijkheden bieden voor consumentenproducten, de bouw, bouwmaterialen en infrastructurele ontwikkelingen.

Tevens heeft de regering zich voorgenomen de export naar 50 steden in de wereld te stimuleren, waaronder New York, Tokio, Londen, Beijing en Shanghai. Het International Trade Promotion Department heeft de opdracht gekregen een onderzoek te doen naar de specifieke vraag in die steden, het consumentengedrag, inkomens en levensstijl.

Maandag maakte het ministerie van Handel bekend dat de exportwaarde in september op jaarbasis is gezakt met 5,51 procent naar US$ 18,8 miljard, een lichte verbetering ten opzichte van augustus dat een terugval van 6,69 procent had. In de eerste negen maanden van het jaar nam de exportwaarde af met 4,98 procent en de importwaarde daalde met 10,5 procent. Voor dit jaar voorspelt het ministerie van Handel nog steeds een exportkrimp van 3 procent. (Bron: Bangkok Post, 2 november)

Eerdere berichtgeving over het TPP op de pagina Trans-Pacific Partnership.

Prognose: MPC handhaaft 1,5 pct policy rate

3 november – Het Monetary Policy Committee (MPC) van de Bank of Thailand, dat woensdag vergadert, handhaaft vermoedelijk het policy rate op 1,5 procent, maar een verlaging voor het eind van het jaar kan niet worden uitgesloten. Dat is de prognose van Benjarong Suwankiri, hoofd TMB Analytics bij de TMB (Thai Military Bank). Hij denkt dat de commissie eerst wil afwachten wat het effect is van de stimuleringsmaatregelen, die het vernieuwde economisch team van de regering heeft genomen.

Na woensdag vergadert het MPC nog tweemaal: op 4 november en 16 december. In maart en april verlaagde het MPC het tarief tweemaal met een kwart procentpunt, waardoor het nu slechts 25 basispunten hoger is dan in 2009 tijdens de mondiale financiële crisis. Doel van de verlaging van de policy rate is het stimuleren van de economie. Banken leiden hun rentetarieven doorgaans af van dit tarief.

Naar verwachting neemt de bank geen aanvullende maatregelen om de baht goedkoper te maken, omdat de baht al een neerwaartse trend vertoont. (Bron: Bangkok Post, 2 november)

Tweede tranche leningen voor boeren

3 november – De Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives trekt een tweede tranche van 20 miljard baht uit voor leningen aan boeren die landbouwwerktuigen willen kopen of hun huidige machinepark willen moderniseren. Het programma loopt tot 2018. De limiet is 500.000 baht per persoon.

Een eerste tranche van 32 miljard baht is al door de bank ter beschikking gesteld aan 77.000 boeren. Ze leenden gemiddeld 30.000 baht per persoon.

Naar verwachting helpen de leningen de boeren om hun productiviteit te verhogen en de productiekosten te verlagen door bijvoorbeeld te besparen op loonkosten. Het geld mag behalve aan landbouwwerktuigen ook besteed worden aan vrachtwagens, pickup trucks en andere types voertuigen die voor landbouwdoeleinden worden gebruikt. Ook mogen ze met het geld oude leningen voor de aankoop van voertuigen herfinancieren. Er mag geleend worden tot 80 procent van de waarde.

De bank worstelt thans met een hoog percentage aan NPL’s (non-performing loans). Eind september bedroeg het 6 procent oftewel 60 miljard baht tegen 30 miljard baht in maart. Boosdoeners zijn de droogte en de lage prijzen die boeren voor hun producten vangen. De bank hoopt het NPL-percentage tegen het eind van het boekjaar (31 maart) naar 4 procent te hebben teruggebracht.  (Bron: Bangkok Post, 2 november)

NB In de Thaise rijstverbouw zijn de productiviteit lager en de productiekosten hoger dan in bijvoorbeeld Vietnam. Zie de pagina Het rijsthypotheeksysteem in Q&A voor alle cijfers.

Limerick van de dag
Een kroegbaas in Aberdeen
Had het allemaal wel gezien
Al die dronkelappen
Wilde hij geen bier meer tappen
Is een bar in Thailand een optie misschien?

Rijsthypotheeksysteem: Regering verdedigt immuniteit

3 november – De regering verdedigt haar besluit om immuniteit van rechtsvervolging te verlenen aan personen en diensten die onderzoek doen naar het hypotheeksysteem voor rijst. Het besluit, genomen op basis van artikel 44 van de interim-grondwet, beschermt hen tegen zowel strafrechtelijke, civielrechtelijke als disciplinaire actie.

Voormalig regeringspartij Pheu Thai en supporters van oud-premier Yingluck noemen het inzetten van artikel 44 ‘unfair’. Het regime zou het besluit genomen hebben omdat het weet dat het onderzoek naar de onregelmatigheden in het hypotheeksysteem ‘onrechtvaardig en oneerlijk’ is. Volgens de secretaris-generaal van Pheu Thai ondermijnt het besluit de rechtsstaat, wat meer kritiek kan oproepen van de internationale gemeenschap.

PT-er en roodhemdleider Nattawut Saikuar zegt: ‘Blijkbaar hebben de autoriteiten problemen om hun onderzoek te rechtvaardigen en maken ambtenaren zich zorgen over toekomstige vervolgingen.’

Geen vrijbrief
Maar de tegenstanders zien het helemaal verkeerd. Vice-premier Wissanu zegt dat de immuniteit geen vrijbrief is voor de onderzoekers om oneerlijk te werk te gaan. Wanneer ze dat doen, blijven ze het risico lopen van rechtsvervolging. ‘Degenen die hun bevoegdheid overschrijden, oneerlijk te werk gaan, anderen intimideren of slordig werken worden niet beschermd’, zegt hij.

Wie wel beschermd worden, zijn tal van ambtenaren in de provincie, die sinds de coup van mei vorig jaar betrokken waren c.q. zijn bij het inventariseren van de rijstvoorraad en het vrijgeven van verkochte rijst.

Volgens permanent secretaris Chutima van het ministerie van Handel zijn ze banger voor disciplinaire actie dan voor rechtsvervolging, omdat een disciplinaire actie schorsing impliceert. ‘Het besluit geeft hen rugdekking.’ Particuliere bedrijven die menen bij het vrijgeven van rijstvoorraden gedupeerd te zijn, kunnen nog steeds een klacht indienen, maar indien de betrokken ambtenaren correct te werk zijn gegaan, zal de rechter de klacht naast zich neerleggen.

De angst voor rechtsvervolging is geen koudwatervrees want sommige ambtenaren van het Department of Foreign Trade zijn jarenlang verwikkeld geweest in tegen hen aangespannen juridische procedures.

Waar draait het ook al weer om?
Nog even in een notendop waar het allemaal om draait. Naar het hypotheeksysteem voor rijst, van stal gehaald door de regering Yingluck, is onderzoek gedaan door de NACC. Premier Yingluck staat terecht in het hooggerechtshof omdat ze nagelaten zou hebben op te treden tegen de corruptie in het systeem en de oplopende kosten. De voormalige minister van Handel en 23 anderen gaan vervolgd worden voor controversiële rijstdeals met twee Chinese bedrijven.

De huidige regering zit nog met 13 miljoen ton rijst in haar maag, via het systeem te duur gekocht van de boeren. Een deel daarvan is verrot omdat het al lang in voorraad ligt of onder slechte condities wordt bewaard. Het systeem zorgde ervoor dat Thailand zijn positie als ’s werelds grootste rijstexporteur verloor ten faveure van Vietnam en India.

Zie voor meer achtergrondinformatie de pagina’s Het rijsthypotheeksysteem in Q&A en Rijst 3.

Politievoorlichter komt niet op z’n werk opdagen

3 november – De van zijn taak ontheven politievoorlichter Prawut is gisteren niet op zijn werk verschenen, nadat hij was teruggekeerd van een vakantie in Europa. Verslaggevers wachtten tevergeefs bij zijn kantoor om hem te bevragen over zijn vermeende betrokkenheid bij de drie mannen die wegens majesteitsschennis zijn aangehouden en van wie één zelfmoord heeft gepleegd.

Die betrokkenheid zou blijken uit foto’s waarop hij met de verdachten staat, met name foto’s genomen tijdens de fietstocht Bike for Mom. [Toelichting: Bij de organisatie van de fietstocht en van Bike for Dad zouden de drie zich verrijkt hebben.]

Politiecommissaris Chakthip zei eerder dat vervanging van Prawut (inclusief het voorlichtersteam) normale procedure was om ‘de juiste man op de juiste plaats te zetten’. Nu zegt hij dat onderzoekers nog moeten vaststellen of Prawut bij de majesteitsschenniszaak betrokken was. (Zie pagina Majesteitsschennis)

Black Widow Spider

Kort nieuws dinsdag 3 november

– Het eerste in Thailand ontworpen en geproduceerde legervoertuig is gepresenteerd op de gisteren geopende International Defence and Security Trade Show in het beurscomplex Impact Muang Thong Thani. Het bepantserde en amfibisch voertuig van 8 bij 8 meter, bijgenaamd Black Widow Spider, voldoet aan de Nato Standardisation Agreement voor Natolanden. Er is twee jaar aan gewerkt door het Defence Technology Institute, National Metal and Materials Technology Centre en een particulier bedrijf.

– Japan investeert in drie spoorwegprojecten, heeft de speciale adviseur van de Japanse premier gisteren bevestigd tijdens een gesprek met vice-premier Somkid. Het gaat om de lijn Ban Phu Nam Ron (Kanchanaburi bij de grens met Myanmar) naar Chachoengsao en Aranyaprathet (574 km), de lijn Mae Sot (Tak) naar Phitsanulok en Mukdahan, de grensprovincie met Cambodja (718 km) en de hogesnelheidslijn Bangkok- Chiang Mai (715 km). De eerste lijn krijgt nog de spoorbreedte van 1 meter, bij de tweede lijn wordt mogelijk overgestapt op de internationale gebruikelijke breedte van 1,435 meter.

Somkid leidt volgende maand een delegatie naar Japan om verder over de drie projecten te onderhandelen.  Voor de financiering wil Somkid het nieuwe Thailand Future Fund gebruiken dat door het ministerie van Financiën wordt opgezet om langetermijn investeringen te stimuleren en dure projecten te financieren. Volgens Somkid zijn beide landen het eens dat de Japanse investeringen versneld dienen te worden. (Zie ook pagina Spoorwegen)

– De gemeente Bangkok (BMA) ligt in de clinch met de Thailand Future Foundation over de besteding van haar PR-budget en het city management plan. Voorzitter Sethaput zei vrijdag op een seminar dat het plan halfslachtig is en niet effectief voor het oplossen van de problemen. Hij verwees daarbij naar de leefbaarheidsscore van Bangkok, door de Economist Intelligent Unit vorig jaar teruggebracht van 102 naar 140.

Dat de lezers van het reistijdschrift Travel and Leisure voor het vierde achtereenvolgende jaar Bangkok hebben gekozen als beste stad ter wereld, ontlokte hem het commentaar: ‘Hoe kan een stad worden gekozen als beste toeristische bestemming maar niet leefbaar zijn?’

Adjunct-gouverneur Amorn verdedigt de besteding van het PR-budget. De gemeente heeft aan diverse plannen gewerkt voor een facelift van Bangkok, mediakanalen gebruikt om haar activiteiten te promoten en begrip te kweken bij de bewoners voor haar ontwikkelingsplannen. Het budget van 377 miljoen baht noemde hij gering gezien het inwonertal van meer dan 10 miljoen. ‘Dat komt neer op 30 satang per hoofd.’ [Iemand kan niet rekenen.]

Sethaput vindt dat het geld beter gebruikt kan worden 3.500 schoonmakers per jaar te huren om de stad te reinigen. Hij vindt ook dat de gemeente te veel personeel in dienst heeft.

Bomaanslag man in 't gele shirt, Karadag en compositietekening– Adam Karadag, die vervolgd wordt voor het plegen van de bomaanslag bij de Erawan Shrine in augustus, zegt dat hij geen banden heeft met de Grijze Wolven in Turkije of enig ander Uighur netwerk. Dat heeft zijn advocaat verklaard na een gesprek van twee uur met zijn cliënt.

Karadag’s familie was wel ‘affected’ [?] door een serie rellen die in juli 2009 uitbraken in Urumqi, de hoofdstad van China’s Xinjiang Uighur Autonomous Region. Volgens de Chinese autoriteiten kwamen daarbij 197 personen om het leven. Karadag wil niet dat zijn advocaat of Thaise autoriteiten zijn familie informeren over zijn detentie omdat dit risico’s zou kunnen inhouden voor hun veiligheid.

Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

– Het gedoe vloeit voort uit een machtsstrijd om de leiding van de Assumption University, waar de krant (en ook Nieuws uit Thailand) al eerder aandacht aan besteedde. Een groep van dertig verse afgestudeerde studenten vraagt zich of hun diploma wel geldig is, omdat het is getekend door de rector, die in juni is geschorst wegens onregelmatigheden bij de besteding van gelden.

Ze reageren op een opmerking van de adjunct vice-rector die heeft gesuggereerd dat het diploma (uit te reiken op 22 november) wellicht niet wordt geaccepteerd door werkgevers en bij een vervolgstudie. In een brief aan de minister van Onderwijs vragen de studenten hen niet het slachtoffer te laten worden van de machtsstrijd. De minister heeft de studenten gisteren gezegd dat de opmerking van de vice-rector onjuist is. Hij belooft zich met de zaak bezig te houden.

– Thailand en Sri Lanka hebben afgesproken volgend jaar het handelsvolume van beide landen op te peppen naar US$ 1 miljard (35,5 miljard baht). De afgelopen drie jaar bedroeg de handel gemiddeld $ 536 miljoen met Thailand voor $ 361 miljoen in de plus. Sri Lanka is Thailand’s vierde grootste handelspartner in Zuid-Azië na India, Bangladesh en Pakistan. De afspraak is gemaakt tijdens het vierdaags bezoek van de president van Sri Lanka, ter gelegenheid van 60 jaar diplomatieke betrekkingen. Morgen eindigt het bezoek.

– Twee mannen uit de Oekraïne zijn zondag aangehouden in een hotel in Chiang Mai. Ze hebben kans gezien met behulp van valse bankpasjes 10 miljoen baht te stelen van bankrekeningen. De pasjes bevatten informatie van Europese banken. De politie heeft 138 pasjes in beslag genomen, 100.000 baht aan contant geld, een notebook computer, een creditcard scanner en twee vliegtickets. De politie vermoedt dat het tweetal deel uitmaakt van een bende. Ze probeert erachter te komen of de verdachten de kaarten in Thailand of elders vervalsten.

– Op voorstel van de voormalig directeur-generaal van het Central Institute of Forensic Studies wordt een coördinatiecommissie gevormd die zich gaat bezighouden met vermiste personen en ongeïdentificeerde lichamen. Tot nu toe beschikken alleen politiebureaus, waarbij aangifte is gedaan, over informatie. De commissie gaat als database fungeren, waardoor onderzoeken sneller kunnen  verlopen, zegt vice-premier Wissanu. Er worden ook drie regionale panels gevormd, die onderdak krijgen bij de Prince of Songkhla universiteit, de Chiang Mai universiteit en de Khon Kaen universiteit.

– Primeur! De man die zondag een grap maakte over een bom in zijn handbagage, waardoor een vlucht van Thai Lion Air aan de grond moest blijven, is de eerste verdachte die vervolgd gaat worden op basis van de in februari van kracht geworden nieuwe Certain Aviation Offences Act. De man, een werknemer van de Spoorwegen (SRT), riskeert een gevangenisstraf van vijf jaar en/of een boete van 200.000 baht. Bovendien stelt de maatschappij hem aansprakelijk voor de geleden schade van enkele honderdduizenden baht. De man is vrijgelaten op borgtocht. De SRT bekijkt of tegen de man disciplinaire actie wordt ondernomen.

– Gisteren stopte op 4.100 openbare scholen voor het eerst de schooldag 2 uur eerder en stortten de leerlingen zich daarna op buitenschoolse activiteiten. Het betreft een proef met het project van het ministerie van Onderwijs om het aantal contacturen terug te brengen. De proef wordt gedaan op lagere scholen en in de eerste drie jaar van de middelbare school. In de leerjaren 4-6 bereiden de leerlingen zich nog voor op de universitaire toelatingsexamens, dus voor hen verandert er niets. [Tijdelijk?]

Aanvankelijk zouden 3.100 scholen aan de proef deelnemen, maar 700 scholen hebben laten weten dat ze ook wilden meedoen. Het ministerie heeft een lijst met 390 mogelijke activiteiten opgesteld, waarop de leerlingen zich tussen 14 en 16 uur kunnen storten. Het gaat om creatieve activiteiten, beroepsvaardigheden, ethiek en gezondheid.

Gedurende de eerste vier maanden wordt de proef maandelijks geëvalueerd. Driehonderd trainers [?] zijn naar de scholen gestuurd om de activiteiten te observeren en elke twee weken feedback te leveren. (Zie pagina Onderwijs)

– El Niño neemt begin volgend jaar vermoedelijk in kracht toe waardoor het Noorden van Thailand getroffen kan worden door mist. Het Meteorological Department voorspelt dat op basis van verhoging van de zeewatertemperatuur. Die zal gevolgen hebben voor de Mekong regio, met name voor bekende hotspots in Myanmar, Laos, Cambodja en Thailand. Hotspots zijn plaatsen waar boeren oogstresten verbranden (slash-and-burn methode).

De landen van de Mekong Sub-Region hebben in november afgesproken het aantal hotspots terug te brengen naar minder dan 50.000 in 2020. In Thailand werken de autoriteiten aan plannen. Het ministerie van Landbouw gaat de producenten van veevoer vragen geen maïs te kopen van boeren die oogstresten verbranden en boswachters gaan met hulp van lokale ambtenaren proberen paal en perk te stellen aan het platbranden van bospercelen.


 

Government House met PM's office

Overgeplaatst naar een inactieve post

2 november – Overgeplaatst naar een inactieve post: de uitdrukking komt nogal eens langs in de krant. Maar wat betekent dat? Je zou de maatregel kunnen vergelijken met het schorsen van een werknemer. Meer dan duimen draaien is het niet. Met behoud van salaris.

Sommigen zien de overplaatsingen als een noodzakelijk kwaad, anderen noemen het een verspilling van talent. Spectrum, de zondagbijlage van Bangkok Post, belicht de achtergronden. Ik licht er één geval uit: dat van Paradorn Pattanatabut. Daarmee is het beeld wel geschetst.

Paradorn PattanatabutParadorn werd in 2008 benoemd tot adjunct secretaris-generaal van de National Security Council (NSC). Hij was voor de functie gekwalificeerd, maar nog belangrijker: hij genoot het vertrouwen van de toenmalige marionettenregering Samak Sundaravej, die op de achtergrond werd aangestuurd door premier Thaksin. ‘In beleidszaken is het noodzakelijk voor politici om mensen te kiezen die ze hun beleid kunnen toevertrouwen’, zegt hij.

Dus toen hij door de regering Abhisit als adviseur werd overgeplaatst naar het PM’s Office, wat algemeen beschouwd wordt als een inactieve post, was hij niet verbaasd. Zijn taak was de premier te adviseren over veiligheidszaken. Maar de premier gaf hem geen enkele opdracht en hij gaf geen enkel advies. In tegenstelling tot zijn vorige functie had hij geen ondergeschikten en ondanks het sterk afgenomen werk ontving hij hetzelfde salaris en emolumenten.

Later tijdens de regering Yingluck werd Paradorn benoemd tot secretaris-generaal van de NSC, maar de coupplegers plaatsten hem weer over naar een inactieve post. Sindsdien is hij met pensioen.

De junta heeft meer dan dan enig andere regering ambtenaren overgeplaatst: zeker tweehonderd. Ze zegt dat de overplaatsingen tot doel hebben corruptie uit te bannen en soms wordt ook ongeschiktheid als verklaring gegeven. In mei werden honderd tijdelijke banen in het PM’s Office gecreëerd om abtenaren onder te brengen die verdacht worden van corruptie. Het enige wat ze in hun nieuwe functie kunnen doen is propjes in de prullenbak mikken. (Bron: Spectrum, Bangkok Post, 1 november)

Voor het hele artikel, klik hier: Do nothing: that’s your department now.

Limerick van de dag
Wat biedt Thailand anders dan de zon?
Dat is alles waarom ik hier kom
Mijn pennevruchten
gaan niet over lage luchten
Wie daarvan houdt is oliedom

Hypotheeksysteem voor rijst: De tegenaanval

2 november – Het was gisteren niet meer dan een klein berichtje in de rubriek Kort Nieuws (zie het tweede bericht), maar vandaag trekt de krant de opening uit voor het weerwoord. Voormalig minister van Handel Boonsong, een van lieden die verantwoordelijk worden gehouden voor het fiasco van het hypotheeksysteem voor rijst (corruptie, hoge kosten, nep-regeringscontracten), gaat in de tegenaanval.

Minister BoonsongBoonsong verzet zich tegen de amnestie voor functionarissen die onderzoek doen naar de onregelmatigheden in het programma. Premier Prayut heeft daarvoor artikel 44 van de grondwet ingezet. De amnestie voorkomt dat ze het risico lopen voor de rechter gesleept te worden door hem, oud-premier Yingluck en twintig anderen van wie de NACC heeft vastgesteld dat ze voor het fiasco verantwoordelijk zijn.

Boonsong zegt dat hij en de anderen ‘politiek slachtoffer’ zijn. Het onderzoek naar de onregelmatigheden in het hypotheeksysteem wordt volgens hem gebruikt om Yingluck en voormalig regeringspartij Pheu Thai te elimineren. ‘We hebben niets verkeerds gedaan. De rijstzaak is onrechtvaardig en oneerlijk en de NCPO weet dat.’

Plichtsverzuim
Yingluck staat terecht in het hooggerechtshof op beschuldiging van plichtsverzuim. Ze zou als voorzitter van het National Rice Policy Committee nagelaten hebben op te treden tegen de corruptie in het rijsthypotheeksysteem en de oplopende kosten.

Boonsong en twintig anderen riskeren een rechtsvervolging vanwege particuliere rijstdeals met twee Chinese handelsbedrijven, die als G-to-G (government to government) deals werden gemaskeerd. De regering overweegt verder alle betrokkenen financieel aansprakelijk te stellen voor de verliezen in het hypotheeksysteem.

Boonsong verdedigt Yingluck. Volgens hem was niet zij, maar waren twee sub-commissies verantwoordelijk voor het toezicht op het systeem en de verkoop van de rijst die de regering van de boeren had gekocht.

Voormalig Democratisch parlementslid Warong prijst het besluit van de NCPO voor de amnestie. De regering zendt daarmee het signaal uit dat ze vastbesloten is de overtreders die betrokken waren bij het systeem, te straffen.

Thaksin in het rood

Geen rood op straat
Van enige steunbetuiging vanuit de bevolking is gisteren niets gebleken. Alleen oud-premier Thaksin zette een foto van hemzelf op Instagram waarop hij een rood shirt droeg. Hij schreef: ‘Het is gemakkelijk de harten van de roodhemden te winnen. Je hoeft geen geweer of de wet te gebruiken. Wees gewoon vriendelijk en je kunt hun harten winnen. Dat spaart geld en tijd.’

Tot de steunbetuiging voor Yingluck door een rood shirt te dragen, was opgeroepen door een voormalig parlementslid van Pheu Thai. Maar Yingluck had het zelf afgeraden omdat ze geen olie op het vuur wilde gooien. Zelfs in Khon Kaen, een bastion van de roodhemden, waagde niemand zich in het rood op straat. Bij het gemeentehuis, het Provinciehuis, de city pillar en het democratie monument gebeurde niets bijzonders. In het verleden waren dat de verzamelpunten voor roodhemden. (Zie ook pagina Rijst 3 en Corruptie 2)

Omwonenden tempel vechten tegen uitzetting

2 november – Tempels en omwonenden: het is soms een moeizame symbiose. Eerder zijn huizen van bewoners bij Wat Kalayanamit gesloopt en de resterende bebouwing dient ook te verdwijnen; een tweede affaire speelt zich af in Bovorn Rangsi, een oude wijk die dateert uit de Rattanakosin periode.

Omwonden van de Mahamakut Buddhist Uiniversity in Bang Lampu dienen het veld te ruimen voor de afbouw van de universiteit. Jaren geleden moesten daarvoor al honderd bewoners vertrekken. Grondeigenaar Wat Bovorn Niwet wil nu de resterende grond vrijmaken voor de aanleg van een weg, die de universiteit met twee hoofdwegen verbindt.

Een kenner van de lokale geschiedenis en een stadsantropoloog hebben tegen de dreigende uitzetting een petitie ingediend bij de National Human Rights Commission. Een buurtleider van de nabijgelegen wijk Tuek Din zegt dat wijlen de Supreme Patriarch nooit toestemming zou hebben verleend voor de sloop. ‘Hij had veel compassie voor de gemeenschappen bij tempels.’

De geschiedenisexpert wijst erop dat het gebied bekend staat vanwege de oude houten huizen waaronder een rij zeldzame woonwinkelpanden die in heel Bangkok bekend zijn.

In tegenstelling tot Bovorn Rangsi loopt Tuek Din geen gevaar omdat de bewoneres grondaktes hebben en de religieuze leiders een goede verstandhouding met de bewoners hebben. Tuek Din dateert uit de tijd toen koning Rama V de Ratchadamnoen Avenue liet aanleggen. De bewoners die er woonden, kregen toen van de koning grondaktes voor Tuek Din.

Maar de bewoners van Bovorn Rangsi hebben geen grondaktes. Hun voorouders doneerden de grond aan tempels in de hoop dat bewoners en religie vreedzaam konden samenleven.

Vleermuizen Si Sawat (Kanchanaburi)

Kort nieuws maandag 2 november

– De autoriteiten van Kanchanaburi nemen geen enkel risico. Bewoners die in de buurt van een grot in nationaal park Erawan wonen, is geadviseerd geen water uit natuurlijke hulpbronnen te gebruiken. In de grot hebben duizenden giant-faced vleermuizen het loodje gelegd. Veeartsen doen een onderzoek naar de oorzaak van de massale sterfte. Pas wanneer het water veilig blijkt te zijn, wordt het advies ingetrokken.

Vermoedelijk zijn de vleermuizen gestorven als gevolg van zuurstofgebrek. De grot liep recentelijk tijdens zware regens onder water, waardoor de toegang hermetisch werd afgesloten. Maar het zou ook kunnen dat ze een virus hebben opgelopen dat verantwoordelijk is voor MERS en SARS, twee voor de mens riskante ziektes.

– Bij een bomaanslag in Bannang Sata (Yala ) is gisteren een soldaat gewond geraakt. Toen de bom ontplofte, inspecteerden de soldaat en negen anderen een plek waar opstandelingen zich zouden hebben verborgen en van waaruit ze de avond tevoren het vuur hadden geopend op hun basis. De bom was geen kleine jongen, want die sloeg een krater van 2 meter breed. Yala wordt sinds donderdag geteisterd door een serie bomaanslagen.

Don Sahong dam– International Rivers vindt dat de regering zich met kracht moet verzetten tegen de bouw van de Don Sahong dam door Laos. Het buurland gaat daar in november mee beginnen, alhoewel is afgesproken dat er eerst verder onderzoek zou worden gedaan naar de milieu-effecten.

De Thailand campagnecoördinator van International Rivers (IR) zegt dat het project meer regionale consultatie vereist. De dam zou alleen gebouwd mogen worden wanneer de overige drie Mekonglanden Thailand, Vietnam en Cambodja ermee akkoord gaan.

Volgens een bericht op de website van de Mekong River Commission, een intergouvernementeel overlegorgaan van de vier Mekonglanden, verschillende de landen van mening over de vraag of de consultaties met (en in) de buurlanden dienen te eindigen. Laos verzette zich in eerste instantie tegen consultatie omdat de dam niet in de hoofdrivier komt. Later ging het land toch akkoord met overleg. De MRC heeft overigens weinig te vertellen; formeel heeft Laos geen toestemming nodig van de Mekonglanden.

IR verwijt Laos geen rekening te houden met de gevolgen van de aanleg van de dam voor de rivierecologie in de buurlanden en voor hun opinie. Het gebied waar de dam is gepland, is een van de belangrijkste plaatsen voor de migratie van vissen. Omwonenden vrezen voor de gevolgen voor de lokale visserij.  (Zie verder de pagina Don Sahong dam)

– Het Office of Transport and Traffic Policy and Planning (OTP) wil tempo maken bij transportplannen voor drie toeristische bestemmingen. Directeur Chaiwat zegt dat door zijn team hard gewerkt wordt aan studies naar projecten in Phuket, Chaing Mai en Khon Kaen.

De transportmogelijkheden op de drie genoemde bestemmingen zijn voor toeristen thans grotendeels beperkt tot de songthaew (aangepaste pickup truck met twee banken). Bewoners gebruiken de auto of motorfiets om ergens te komen. Verbetering van de opties is dringend gewenst, vindt Chaiwat.

Volgende maand is een studie naar de aanleg van een monorailverbinding tussen de luchthaven van Phuket en Chalong klaar. De lijn van 60 kilometer krijgt 20 stations.

Voor Chiang Mai en Khon Kaen werkt OTP aan de Bus Rapid Transit projecten. Een budget van 30 à 40 miljoen baht is beschikbaar voor studies naar transportopties voor toeristen en voor ontwerpwerk. Studies naar BRT waren eerder stopgezet. [Reden ongenoemd]

De laatste studie naar een BRT-project in Chiang Mai richt zich op vier routes van in totaal 100 km. Het gaat onder andere om verbindingen met de night safari, Chiang Mai Zoo, Buak Krok, het sportcomplex en de Sam Yak markt. In Khon Kaen wordt gestudeerd op vijf routes van 108 km.

– Een vlucht van Thai Lion Air heeft gistermiddag niet kunnen opstijgen van Don Mueang omdat een passagier meende een grap te moeten maken over een bom in zijn handbagage. De passagiers moesten het toestel verlaten, waarna EOD-personeel het toestel doorzocht. De man is voor verhoor naar het politiebureau van Don Mueang gebracht. De ‘grap’ kan hem een gevangenisstraf van vijf jaar en/of een boete van 200.000 baht opleveren. Het toestel was bestemd voor Hat Yai, maar of en wanneer het het luchtruim heeft gekozen, vermeldt het bericht niet.

Monniken uit Sri Lanka met relieken van de Boeddha– Relieken van de Boeddha bestaande uit zijn ruggewervels maken een uitstapje naar Thailand, waar Thaise gelovigen tot 16 november in het Buddha Monthon klooster in Nakhon Pathom de gelegenheid krijgen er eer aan te bewijzen.

Sommige waren al eerder in Thailand vanwege een expositie, maar deze zijn volgens een boeddhistisch expert belangrijker omdat ze van een historische plaats komen. Ze worden bewaard in de oude tempel Mahiyangana Raja Maha Viharaya in het gebied waar de Boeddha zijn voetafdrukken achterliet.

De relikwieën zijn naar Thailand gebracht ter gelegenheid van een driedaags bezoek van de premier van Sri Lanka dat gisteren begon en vandaag wordt voortgezet met een bijeenkomst met premier Prayut over het versterken van de religieuze en commerciële banden tussen beide landen.

Thailand en Sri Lanka knoopten 60 jaar geleden diplomatieke betrekkingen aan. Bewoners uit beide landen bezoeken regelmatig religieuze plaatsen in elkaars land. Thailand maakte in de dertiende eeuw voor het eerst kennis met het Theravada boeddhisme uit Sri Lanka.

– Premier Prayut brengt volgende week een bezoek aan de provincie Ubon Ratchathani om er te praten over de droogte problemen en een bijeenkomst bij te wonen van regering en particuliere sector. Twee districten in de provincie, Don Mot Daeng en Na Yia, lijden onder het achterwege blijven van regens. Prayut wil weten wat de autoriteiten eraan doen.

De bijeenkomst is gewijd aan de besteding van rijks- en stimuleringsgelden, onder andere voor het MKB en dorpen (5 miljoen baht per tambon).  De autoriteiten van Ubon Ratchathani, Si Sa Ket, Yasothon en Amnat Charoen nemen de gelegenheid te baat om Prayut toestemming te vragen voor het vormen van speciale zones voor de verwerking van oogsten. [?] Voorts wordt gepraat over de ontwikkeling van een logistiek systeem dat van belang is voor de grenshandel met Cambodja en Laos. [Geen details]

Voorafgaand aan de bijeenkomst woont de premier de ondertekening bij van een Memorandum of Understanding tussen Ubon Ratchathani en de exploitanten van het particulier passagiersvervoer, maar ook bij deze mededeling ontbreken details zodat het gissen is waar het precies om gaat.

– Pagina 4 van de krant is vandaag gewijd aan de landbouwperikelen in de provincie Nan, waar voornamelijk maïs wordt verbouwd en één eigenwijze [of slimme?] boer is overgestapt op de verbouw van rijst. Maar dat lijkt me meer een onderwerp voor een afzonderlijke feature. Misschien besteed ik er nog aandacht aan.


 

Nieuwe monorail route

De Gouden Lijn moet uitkomst bieden in druk Thon Buri

1 november – De districten Charoen Nakhon en Klong San (Thon Buri) op de westelijke oever van de Chao Phraya zijn al lang niet meer de oases van rust die ze ooit waren. Condominiums en winkelcentra zijn verrezen langs de rivier en net als elders in de stad raakt het verkeer in de knoop.

Een monorail, gefinancierd door twee bedrijven en geëxploiteerd door de gemeente Bangkok, moet uitkomst bieden. De Golden Line met slechts vier stations fungeert als feeder en knoopt de BTS (skytrain, bovengrondse metro), MRT (ondergrondse metro) en SRT (spoorwegen) aan elkaar. Inmiddels is een eerste informatiebijeenkomst gehouden, waarop de plannen onderbouwd door cijfers zijn toegelicht.

Somboon Srisuppakdee, buurtleider in Klong San, denkt dat de monorail niet nodig is. De Green en Purple Line (beide BTS) zouden voldoende zijn. De overheid kan beter de transportproblemen in het gebied oplossen, dat enkele flessenhalsen kent doordat veel voertuigen er gebruik van maken. Hij denkt dat de bedrijven die de lijn financieren er als enige van profiteren, omdat ze investeren in een groot winkelcomplex ‘Icon of Siam’ geheten dat in 2018 open gaat, hetzelfde jaar waarin de monorail in bedrijf komt.

Niettemin lijkt de monorail verbinding er te komen. Belangrijk voordeel is dat zo’n lijn gemakkelijk te construeren is boven de middenberm van wegen, dat er geen grond voor hoeft te worden onteigend en dat de constructiekosten lager zijn dan van metrolijnen.

De gemeente Bangkok heeft drie consultancybedrijven gehuurd voor een haalbaarheidstudie. Volgens een studie wonen in de twee districten 108.000 personen, rijden er elke dag 220.000 voertuigen,  gebruiken slechts 46.000 personen het huidige openbaar vervoer, en gaan elke dag 47.000 passagiers gebruik maken van de nieuwe lijn. De aanlegkosten worden begroot op 4 miljard baht. De aanleg duurt 16 tot 18 maanden. (Bron: Bangkok Post, 31 oktober)

BoT heeft snippertje positief nieuws

1 november – Als alle gegevens negatief zijn, ben je geneigd je vast te klampen aan maar het miniemste snippertje positief nieuws. En dat doet de Bank of Thailand (BoT) dan ook. Die meent in het derde kwartaal tekenen van herstel te zien en baseert dat op de Private Consumption en Private Investment Indicator.

Beide indicatoren vertoonden een kleine toename: de eerste in september met 0,4 procent tegen een afname van 2,1 procent een maand eerder; de ander nam met 1,1 procent af tegen een afname een maand eerder van 1,2 procent.

Het aantal toeristen dat in september arriveerde, groeide matig vergeleken met augustus, de maand van de bomaanslag bij de Erawan Shrine: op jaarbasis plus 8,7 procent tegen een stijging van 24,7 procent in augustus. [De aanslag vond op 17 augustus plaats.] In het gehele derde kwartaal arriveerden 24,3 procent toeristen meer op jaarbasis tegen 37,6 procent in het tweede kwartaal. (Bron: Bangkok Post, 31 oktober)

NB Hoe die indicatoren worden berekend, lees ik niet.

GSB: Besparingen onder druk door prijsverhogingen

1 november – De prijsstijging van de dagelijkse levensbehoeften van de afgelopen jaren heeft voor een afname van de binnenlandse besparingen geleid. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen de besparingen met 769 miljard tegen 1,6 biljoen baht een kwartaal eerder, wat neerkomt op een achteruitgang met 33 procent.

‘Dit toont aan dat de mensen in de financiële moeilijkheden zijn gekomen door de trage economie’, zegt Chatchai Payuhanabveechai, directeur van de Government Savings Bank (GSB) . De economische vertraging heeft het inkomen van met name de middenklasse en de minima aangetast. Bovendien doen commerciële banken, nu de rente zo laag is, weinig moeite inkomen uit deposito’s te genereren.

De GSB verwacht dat de uitstaande spaargelden en leningen dit jaar met 4 procent zullen stijgen, aangenomen dat het bruto binnenlands product met 2,7 procent stijgt, of met 4,5 tot 6 procent bij een bbp-stijging van 3 à 4 procent.

Het aantal NPL’s (non-performing loans) bedraagt thans 2 procent, hoger dan het voorgaande gemiddelde van 1 procent. De bank streeft naar 1,6 à 1,7 procent aan het eind van het jaar. Niettemin is de GSB nog altijd spekkoper want het gemiddelde percentage NPL’s van de gehele sector bedraagt 2,38 procent en van de special mention loans (NPL’s met een kleinere betalingsachterstand) 2,7 procent. De NPL’s van het MKB zijn goed voor 3,44 procent van het totaal aan MKB-leningen. (Bron: Bangkok Post, 31 oktober)

Magazijn met rijst in Bangkok

Rijstprijs lijkt zich te gaan stabiliseren

1 november – De regering en de particuliere sector verwachten dat de prijs van witte rijst zich gaat stabiliseren op minimaal 8.000 à 8.500 baht per ton en van Hom Mali op 13.000 à 13.500 baht, nadat in november en december de nieuwe oogst van het land is gehaald.

In de tussentijd wordt de verkoop van rijst uit de regeringsvoorraad, die nu nog 13,5 miljoen ton bedraagt, stop gezet. Het Rice Policy and Management Committee heeft vorige week besloten tijdelijk alleen 2 miljoen rijst van lage kwaliteit voor industrieel gebruik te verkopen.

De regeringsvoorraad, die 18 miljoen ton bedroeg, is een erfenis van de vorige regering met haar controversiële hypotheeksysteem. De voorzitter van de Thai Rice Exporters Association zegt dat de prijs van Thaise rijst voornamelijk zal afhangen van de vraag hoe de regering van de voorraad denkt af te komen.

De gestabiliseerde rijstprijs is te danken aan regeringsmaatregelen en een lagere aanvoer door de droogte. Naar verwachting produceert het land dit jaar 23 miljoen paddy tegen normaal 27 à 28 miljoen ton. Het ministerie van Landbouw zegt dat de droogte dit en volgend jaar gevolgen heeft voor 330.000 boerengezinnen in 22 provincies in het stroomgebied van de Chao Phraya.

De regeringsmaatregelen behelzen onder andere een bijdrage ter verlaging van de productiekosten van de boeren, subsidies op rentebetalingen en zachte leningen voor boeren met een eigen silo, zodat ze de verkoop van hun paddy (ongepelde rijst) kunnen uitstellen wanneer de prijs zakt. Verder wordt gewerkt aan het plan om land van boeren te huren en hen te betalen andere gewassen, die minder water vragen, te verbouwen. Twee ministeries en de NCPO bekijken welke boeren c.q. gewassen daarvoor in aanmerking komen. (Bron: Bangkok Post, 31 oktober) (Zie verder de pagina Rijst 3)

Limerick van de dag
Prostitutie is bij de wet verboden
Maar wetten zijn niet erg in de mode
Ze staan leuk op papier
Dat vindt men hier
TIT (This is Thailand) heet die methode

‘Schaamteloos’ en ‘wrede grap’

1 november – De secretaris-generaal van voormalig regeringspartij Pheu Thai, Phumtham Wechayachai, trekt alle registers open om een ideetje van de grondwetcommissie over het overhevelen van stemmen af te schieten. Dat ideetje is ontleend aan een studie van een sub-commissie, die wordt geleid door een voormalig lid van de Kiesraad. Hij noemt het ‘schaamteloos’ en een ‘wrede grap’.

Waar gaat het om? Thai brengen bij verkiezingen twee stemmen uit: één op een districtskandidaat en één op een partij (landelijke lijst). De grondwetcommissie heeft nu het idee gelanceerd om de stemmen op districtskandidaten, die niet gekozen worden, over te hevelen naar de landelijke lijst.

Phumtham vindt dat dit idee het principe van meerderheidsstemmen ondermijnt en de wil van de kiezers ‘verstoort’. Want districtskandidaten die uit de boot vallen, zouden dan alsnog via deze omweg het pluche kunnen bereiken. Hij verwijst daarbij naar een recente politieke discussie over de notie van ‘good guys’ , die gevestigde principes vervangen.

‘Een gevaarlijk concept dat gecontroleerd dient te worden’, zegt hij. ‘Diverse nationale crises zijn veroorzaakt door degenen die claimen “good guys” te zijn, maar ze misten respect voor basis verkiezingsprincipes. Het ontbrak hen aan sportiviteit en ze konden hun verlies niet accepteren’, wat volgens de krant een verwijzing is naar de militaire coup van vorig jaar.

De grondwetcommissie zegt over het idee van het overhevelen van stemmen na te denken om ervoor te zorgen dat ‘elke stem betekenisvol’ is. Phumtham noemt dat een ‘wrede grap’ uit de mond van degenen die een voorstander zijn van de dictatuur.

Yutthaporn Issarachai, vice-rector van de Sukothai Thammarat Open University, wijst erop dat het idee de kernwaarden van de democratie verstoort, het kan grote partijen verzwakken en interne conflicten veroorzaken. Niettemin vindt hij het idee wel enige voordelen hebben. Het stelt paal en perk aan het principe van ‘the winner takes all’ en kleinere partijen zouden een grotere kans hebben zetels in het Huis van Afgevaardigden te winnen. Het zou ook leiden tot een grotere betrokkenheid van kiezers. ‘Omdat het de garantie biedt dat stemmen niet worden weggegooid, zullen meer mensen gaan stemmen.’ (Zie ook de pagina Grondwetwijziging)

Krans voor Nuamthong Praiwan.

Geen rood vandaag; krans voor martelaar Nuamthong

1 november – Vandaag twee artikelen op de voorpagina van Bangkok Post: de kritiek van de Pheu Thai-er op het ideetje van de CDC (‘Schaamteloos’ en ‘wrede grap’) en een nieuwsverhaal over de crash met het Russische toestel in de Sinaï, dat ik verder laat lopen.

De opening Pheu Thai riled by poll plan ‘shame’ geeft me nou niet de overtuiging dat het ooit nog wat wordt met de veelgeprezen verzoening in Thailand. Want elke keer als de ene partij een idee lanceert of een uitspraak doet, komt de andere partij in het geweer. Dat politiek vaak een kwestie is van compromissen sluiten [daar weten we in Nederland alles van] schijnt een moeilijk te accepteren keuze te zijn voor al die politieke ego’s. Want dat zijn het.

Pagina 3 opent met een een groot artikel over het voorstel van voormalig Pheu Thai parlementslid Worachai Hema om vandaag een rood shirt te dragen als steun in de rug voor oud-premier Yingluck, die in het hooggerechtshof terecht staat voor plichtsverzuim bij het hypotheeksysteem voor rijst en mogelijk ook aansprakelijk gesteld gaat worden voor het verlies van 518 miljard baht.

Alhoewel Yingluck zelf het dragen van rood heeft afgeraden – ze wil geen olie op het vuur gooien – is de junta er niet gerust op, want NCPO-woordvoerder Winthai heeft degenen die Yingluck willen steunen, gevraagd rood thuis te laten en een andere kleur te kiezen, waarmee ze net zo goed hun sympathie voor Yingluck kunnen tonen.

Winthai zegt het niet nodig te vinden dat de supporters vandaag door het dragen van rood refereren aan de colour-coded politiek van het UDD. De NCPO is wantrouwend want die vermoedt een verborgen agenda achter de oproep van Worachai die door roodhemden is overgenomen. Soldaten houden vandaag een extra oogje in het zeil op zoek naar aanwijzingen voor nieuwe politieke conflicten, die voor het leger in mei vorig jaar aanleiding waren de macht over te nemen.

Maar niet alleen de NCPO is wantrouwend, dat geldt ook voor UDD-voorzitter Jatuporn. Hij denkt dat sommige mensen die geen UDD-supporter zijn, met een rood shirt de straat op zullen gaan om onrust te stoken. En dat zou voor de NCPO dan weer een mooie reden zijn om langer aande macht te blijven. Ja, zo redeneren ze hier in dit politiek-primitieve land.

Jatuporn (foto) en twee UDD bobo’s legden gisteren een krans op de plaats waar taxichauffeur Nuamthong (60) zich in 2006 ophing als protest tegen de vorige coup die een eind maakte aan het bewind van Thaksin. Zo’n honderd agenten waren aanwezig om de orde te handhaven, maar ze hoefden niet in actie te komen.

Megaprojecten niet vrijgesteld van EIHA

1 november – Gisteren werd het geuit als vrees (lees: ‘Maak verstandig gebruik van artikel 44’), maar vandaag zegt de minister van Milieu dat voor infrastructurele projecten altijd een milieu-en gezondheidseffect rapportage (EIHA) zal worden gedaan, indien ze gebruikmakend van artikel 44 van de grondwet versneld in uitvoering worden genomen.

De Stop Global Warming Association uitte die vrees omdat artikel 44 de regering de bevoegdheid geeft alle vereiste procedures terzijde te schuiven. Voorzitter Srisuwan zegt naar de rechter te zullen stappen als dat gebeurt. De rapportage is essentieel ter bescherming van milieu en de gezondheid van omwonenden. Het inzetten van artikel 44 was een suggestie van de staatssecretaris van Transport.

Hoe de gewenste tijdwinst kan worden verkregen, wordt uit dit artikel niet erg duidelijk. Verwezen wordt naar de toestemming die het Office of Natural Resources and Environmental Policy and Planning verleende voor een energiecentrale die gestookt wordt met afval. Daar werd een code of practice gebruikt in plaats van een MER. De minister zegt dat van geval tot geval moet worden bekeken of de code, die tot tijdwinst leidt, kan worden ingezet. ‘Hij is niet bruikbaar voor alle mega-projecten.’

Voor de zes voor volgend jaar geplande spoorlijnen zijn de MER’s van drie al afgerond. Er wordt nog gewerkt aan de MER voor de route Lop Buri-Pak Nam Pho, Map Ka Bao-Chumthang Jira en Nakhon Pathom-Hua Hin.

Een docent economie aan de Kasetsart universiteit zegt dat de vertragingen bij de rapportages worden veroorzaakt door de bedrijven die ze uitvoeren en niet door de procedure. Hij noemt ze van groot belang omdat de projecten grote invloed hebben op het woongebied van mensen. Daarom moet de lokale bevolking worden betrokken bij de besluitvorming, vindt hij. (Zie ook pagina Spoorwegen)

Kort nieuws zondag 1 november

– Ziekenpaleis Bumrungrad – een ziekenhuis kun je dit extravagant ingericht hospitaal niet noemen – opent volgend jaar als eerste buitenlands ziekenhuis een kliniek in Yangon. De Myanmar Investment Commission heeft toestemming verleend voor een primary care en een diagnostische kliniek, dicht bij de Thaise ambassade in Yangon. Bumrungrad had al een kantoor in Yangon dat bemiddelde Myanmarezen hielp bij het zoeken naar medische zorg buiten eigen land. De kliniek in Myanmar is de eerste vestiging van Bumrungrad in een Asean-land en de tweede na de overname van een top particulier ziekenhuis in Mongolië.

– Premier Prayut heeft het draconische artikel 44 van de interim-grondwet ingezet om te voorkomen dat functionarissen die onderzoek doen naar het hypotheeksysteem voor rijst worden aangeklaagd. Tevens biedt het de mogelijkheid van juridische en disciplinaire actie tegen degenen die zich aan het systeem hebben verrijkt. Ze kunnen ook aansprakelijk gesteld worden voor de geleden verliezen als gevolg van corruptie. (Zie verder pagina Corruptie 2)

– Dat lees ik zo vaak in de krant dat ik mij begin af te vragen of het allemaal wel zuivere koffie is. Agenten betrappen smokkelaars, maar voordat ze er een hebben kunnen arresteren, hebben die al de benen genomen. Nu weer in Nong Khai. Agenten zagen vrijdag hoe 44 palissander houtblokken werden overgeladen van een vrachtwagen op twee boten in de Mekong. Maar toen de smokkelaars de agenten in de gaten kregen, maakten ze dat ze wegkwamen. Het (beschermde) hout heeft een waarde van 600.000 baht en is zeer gewild in China. (Zie pagina Illegale houtkap)

– Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt Thais die op vakantie naar Italië gaan. Thais zijn er een gewild doelwit van doorgaans goed geklede lieden, vaak Aziaten, die kwaad in de zin hebben. Ze beroven hen van kostbaarheden en paspoort. Tal van Thais hebben daarover al geklaagd bij het servicecentrum van de regering. Het ministerie adviseert vrouwen niet alleen te reizen, voorzichtig te zijn in de metro en op toeristische plaatsen en gesprekken met vreemden te vermijden.

– Thailand krijgt binnenkort bezoek van Amerikaanse ambtenaren, die belast zijn met de strijd tegen mensenhandel. Ze gaan met de Thaise collega’s overleggen over het jaarlijkse Trafficking in Persons rapport, waarin Thailand dit jaar voor de tweede maal op de Tier 3 lijst werd gezet. Volgens de krant zou de Amerikaane ambassadeur in het interview met de krant (zie het bericht van gisteren: Ambassadeur VS over het TPP: Thailand, kom erbij) gezegd hebben vooruitgang te zien.

– Valse start voor het New Landmark of Thailand, een promenade van 7 kilometer langs de oever van de Chao Phraya en zwaar bekritiseerd door actievoeders en academici. Van de drie gegadigden voor het verrichten van een haalbaarheidsstudie zijn twee afgevallen. Een voldoet niet aan de eisen voor de offerte, de ander heeft geen offerte ingeleverd. Het panel dat verantwoordelijk is voor de aanbesteding van de haalbaarheidstudie, geeft zijn opdracht terug aan de gemeente. Volgens de wet dienen er meer kandidaten te zijn.

– Waarzegger Mor Yong is weer terug achter de tralies. Na een kort verblijf in het ziekenhuis is hij volgens het Corrections Department voldoende hersteld om daar zijn berechting wegens majesteitsschennis af te wachten. De bekende waarzegger is een van de drie verdachten, aangehouden op beschuldiging van majesteitsschennis en afpersing van bedrijven in verband met de fietstochten Bike for Mum en Bike for Dad. Eén van de drie hing zich in zijn cel bij de 11th Army Circle op.

– Grote zoektocht in het Zuiden naar vijf voertuigen, volgestampt met explosieven. Ze zouden worden ingezet bij een nieuwe golf van bomaanslagen, die volgt op de aanslagen van donderdag in Yala. Van die aanslagen verdenkt de politie een islamitische leraar en vijf bekende militanten. De aanslagen hebben tot doel het vredesproces [?] te ontregelen. In mei werd Yala ook al een keer opgeschrikt door een serie bomaanslagen, die drie dagen duurden.

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties