Thais nieuws november

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2013 klik hier, 2012 klik hier, berichten uit 2011 klik hier, berichten uit 2010 klik hier.

Dossiers: de grondwet van 1997 en 2007; single seat & multi seat, minimumloon, khon mask dance, berichtgeving over overstromingen 2010, tutorial scholen, Santi Asoke sekte, media en social media, Assembly of the Poor, Chatuchak, Administrative Court, Songkran, huurmoordenaars; dammen, stuwmeren en reservoirs; belastingen, uitbreiding metronet, Loy Krathong, bevolkingsopbouw, doodstraf, tunnels in Bangkok, P-Move, verkeer in Bangkok, de khlongs van Bangkok, enkele cijfers over Bangkok, Facts & Figures, MICE, Militaire dienstplicht, Grondgebruik in Thailand, krokodillen in Thailand, spoorwegongelukken, Mekong, Enkele bevolkingscijfers, kunstmest, minibusjes en bussen, National Parks enz, tijgers, coöperaties, stadsparken in Bangkok

Round up:
Regeringspartij verboden Abhisit exit?
Viktor Bout
Grensgevechten
Landhervormingen
Pak Moon dam
Preah Vihear
Hiroyuki Muramoto
Xayaburi dam
Illegale houtkap
Wie zijn de geelhemden?
Tien jaar Thaise politiek
Over corruptie
Yingluck Shinawatra
Majesteitsschennis
Cambodja-Thailand voor ICJ
verkiezingsnieuws
De zaak Thaksin
Beslag op vliegtuig kroonprins
Krakers op overheidsland
Minimumdagloon in discussie
Resistentie
Onderwijs
De zaak Panthongtae en Pinthongta
Rijst
Spoorwegen
Migranten
Kaeng Sua Ten dam
State Oil Fund
Medische missers
Casinoschandaal
Autoplan
Grondwetwijziging
Huizenplan
Nitirat
Overstromingen: commentaren en achtergronden
Supoj Saplom
FIDF
De naweeën van de financiële crisis van 1997
Khanchit Thapsuwan
Gebikker over nieuwe grondwet
Do’s en dont’s in Thailand
Gezondheidszorg
Truth for Reconciliation Commission
Overstromingen 2012
Rijsthypotheeksysteem in Q&A
Rijst 2
De zaak Sathian
Thailand steekt zich diep in de schulden
Mae Wong dam
Mae Jaem dam
Don Sahong dam
Rijst 3

Veel voorkomende afkortingen
UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)

Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die beging dit jaar gold)
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; was in geheel Bangkok van kracht; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (stond onder leiding van Suthep Thaugsuban, ex-parlementslid van oppositiepartij Democraten)
NSPRT: Network of Students and People for Reform of Thailand (radicale protestgroep)
Pefot: People’s Force to Overthrow Thaksinism (idem)
NCPO: National Council for Peace and Order (militair gezag)
NLA: National Legislative Assembly (noodparlement)
NRC: National Reform Council (orgaan dat hervormingsvoorstellen moet formuleren)

Corruptieschandaal – Boontje komt om zijn loontje
30 november – Drie van de woensdag gearresteerde verdachten uit het criminele netwerk van Pongpat Chayaphan mogen niet meer de door het Koninklijk Huis toegekende achternaam gebruiken. Ze moeten voortaan hun burgerlijke familienaam gebruiken.
Dit is de laatste opmerkelijke ontwikkeling in het corruptieschandaal met als hoofdverdachte Pongpat, voormalig hoofd van het Central Investigation Bureau. De drie zijn voormalige werknemers op het kantoor van de stafchef van de kroonprins en het Royal Household Bureau.
Het bevel met de demotie is vrijdag door de Personal Affairs Division van de kroonprins naar de politie gestuurd en circuleert op de social media. De drie hebben allen dezelfde burgerlijke achternaam, maar wat hun familierelatie is, vermeldt het bericht niet.
De toekenning van een nieuwe achternaam is mogelijk op basis van de Surnames Act van 1915. Een familie waarvan leden het land of het paleis hebben gediend, kunnen een aanvraag indienen. Wanneer zo’n naam wordt toegekend, is dat een grote eer. Behalve de drie verdachten moeten er nog meer personen zijn met die achternaam, want de krant schrijft dat de intrekking voor alle personen geldt die de naam gebruiken. [Geen details]
Bij een huiszoeking in de woning van de (aangehouden) broer van Pongpat is in containers het beschermde makha mong en teakhout gevonden. Sommige stukken dragen het merkteken van het Royal Forest Department. Volgens een familielid is het hout eigendom van Pongpat.
In een meubelwinkel, eigendom van een andere verdachte, nam de politie 2.800 planken makha, teak en pradoo ter waarde van 7 miljoen baht in beslag. Het Fine Arts Department is gevraagd de winkel te inspecteren omdat ook andere artefacten zijn gevonden. (Zie pagina Over corruptie)
Eerdere berichten:
Corruptieschandaal – Nog eens vijf arrestaties
Corruptieschandaal – Bangkok Post: Begin nu met reorganisatie politie
Corruptieschandaal: Nog meer modder komt boven
Corruptieschandaal: Meer arrestaties op komst
Zeven hoge politiemensen en vijf burgers betrokken bij corruptieschandaal
Grootscheepse corruptie: Acht hoge politiemensen aangehouden

Zondag 30 november
– Auteur Sanee Saowapong, drager van de eretitel National Artist, is gisteren op 96-jarige leeftijd overleden. Vanmiddag wordt in Wat That Thong de rituele wassing gehouden. Sanee Saowapong was de schrijversnaam van Sakchai Bumrungpong. Na een loopbaan als diplomaat en journalist verwierf hij bekendheid met een reeks romans, waaronder het bekende Peesat (Evil). Sanee’s echtgenote stief op 1 juli. Het echtpaar had vier kinderen.
– Vice-premier Wissanu Kreangam verwacht dat in februari 2016 verkiezingen kunnen worden gehouden. Hij denkt niet dat ze pas midden dat jaar worden gehouden, zoals andere kabinetsleden deze week hebben gesuggereerd. ‘De regering en de NCPO (junta) zien geen reden de verkiezingen verder uit te stellen.’
Wissanu ziet nog meer in zijn glazen bol. Hij verwacht dat de nieuwe grondwet begin september 2015 klaar is. Na koninklijke goedkeuring duurt het dan nog drie maanden om de bijbehorende organieke wetten op te stellen. Volgens Wissanu is het niet mogelijk tegelijk grondwet en organieke wetten op te stellen.
– Vorm burgerraden en maak die verantwoordelijk voor de bestrijding van corruptie op provinciaal en lokaal niveau en hef de provinciale vertegenwoordigingen van de National Anti-Corruption Commission (NACC) op. Laat de NACC zich uitsluitend bezighouden met corruptiezaken op landelijk niveau.
Dit voorstel, bedoeld om de bevolking een grotere rol te geven bij de bestrijding van corruptie, komt uit de koker van een commissie van de National Reform Council, de raad die tot taak heeft hervormingsvoorstellen te formuleren als bouwstenen voor de nieuwe grondwet.
Voorzitter Paiboon Nititawan, die het voorstel bekend maakte, zegt dat die raden tot taak moeten krijgen onderzoek te doen naar corruptie, machtsmisbruik door de overheid en wanbesteding van publieke fondsen. Wat verder de bevoegdheden zijn, is niet duidelijk.
De commissie bedacht nog meer. De NACC moet met voorbijgaan van het OM direct naar de rechter kunnen stappen. De Kiesraad zou alleen nog gele kaarten mogen uitdelen; het uitdelen van rode kaarten dient voorbehouden te zijn aan de Election Cases Division van het hooggerechtshof.
Gele en rode kaarten worden uitgedeeld bij geconstateerde onregelmatigheden bij verkiezingen, die dan overgedaan moeten worden. Bij geel mag een kandidaat die in de fout is gegaan, zich opnieuw verkiesbaar stellen; bij rood niet. (Zie pagina Over corruptie)
– De regering heeft geen plannen om voor medische handelingen die nu gratis zijn, een vergoeding te gaan vragen. Dit zei staatssecretaris Somsak Chunharas (Volksgezondheid) vorige week tijdens een vergadering van betrokken diensten.
Zijn geruststelling is een reactie op een suggestie van Tawatchai Kamoltham, directeur-generaal van het Department of Traditional Medicine and Alternative Medicine, in juni gedaan tijdens overleg over begrotingsperikelen met het ministerie van Volksgezondheid en de junta.
Hij deed het voorstel patiënten bij sommige behandelingen te laten meebetalen om de stijgende kosten van de volksverzekering universal healthcare coverage terug te dringen. Maar volgens Somsak valt het met de kosten van die verzekering wel mee. Ze vormen 4 procent van het bruto binnenlands product en zijn lager dan in veel andere landen.
Tawatchai vindt dat de gratis volksverzekering ertoe leidt dat mensen voor elk wissewasje naar het ziekenhuis hollen, waardoor personeel en artsen overwerkt raken. (Zie pagina Gezondheidszorg)
– Nadat het noodparlement op 9 januari heeft beslist of het een afzettingsprocedure tegen oud-premier Yingluck gaat beginnen, wil Yingluck met haar zoon een buitenlandse reis maken. Een lid van het juridisch team van voormalig regeringspartij Pheu Thai verwacht dat de junta daar wel toestemming voor zal verlenen, want Yingluck is geen onruststoker. Preciese datum en bestemming maakte hij niet bekend en hij zegt ook niet te weten of Yingluck zich persoonlijk zal verweren.
Het verzoek om een afzettingsprocedure (impeachment) is gedaan door de National Anti-Corruption Commission. Die beschuldigt Yingluck van nalatigheid als voorzitter van het National Rice Policy Comittee. Ze zou niets gedaan hebben tegen de corruptie in het hypotheeksysteen voor rijst en de hoge kosten. Als het noodparlement geen trek heeft in een afzettingsprocedure, stapt de NACC naar de afdeling Holders of Political Positions van het hooggerechtshof. Want hangen zal ze!
– Premier Prayut Chan-o-cha vertrekt morgen met een delegatie naar Maleisië. Belangrijkste gespreksonderwerp is hervatting van de vredesgesprekken tussen Thailand en het zuidelijk verzet. Maleisië is facilitator van de gesprekken, die vorig jaar voor de Ramadan werden stilgelegd. Volgens Prayut heeft de regering nog niet de Thaise delegatieleider aangewezen. Belangrijkste kandidaat is een militair, maar daar zou Maleisië bezwaar tegen maken. Militairen zijn niet erg geliefd in het Zuiden van Thailand. De verdere samenstelling van het Thaise team is al wel afgerond. Wanneer Maleisië en de tegenpartij daarmee akkoord gaan, wordt het team officieel geïnstalleerd.
– Twee inwoners van het district Kok Po zijn aan hun verwondingen overleden nadat ze beschoten waren terwijl ze voor een slagerij vlees kochten. Dat valt dan nog mee (ironisch gesproken), want de slagerij stond barstensvol met klanten. De winkel werd onder vuur genomen door twee mannen die op een motorfiets passeerden.
De Dechapattanayanukul school in Yaring (Pattani) heeft besloten de leerlingen ’s middags eerder naar huis te sturen naar aanleiding van een schietpartij donderdag waarbij een leerling werd gedood en een andere gewond, toen ze huiswaarts keerden.
– De Federation of Thai Industries vraagt de regering uit te leggen hoe de aanleg van dubbelspoor ten goede komt aan het goederenvervoer. Federatielid Pakorn Visananusidhi zei gisteren op een seminar dat het dubbelspoor meer ontworpen lijkt op personen- dan op vrachtvervoer. Hij vroeg om een apart spoor voor goederentreinen. Volgens hem is zo’n spoor nodig omdat het vrachtvervoer elk jaar toeneemt dankzij buitenlandse investeringen in Thailand.
De regering heeft onlangs een ontwerp Memorandum of Understanding met de Chinese regering goedgekeurd voor de aanleg van een spoorverbinding tussen Nong Khai via Nakhon Ratchasima en Saraburi naar industrieterrein Map Ta Phut in Rayong. Het huidige spoorwegnet is in staat jaarlijks 800 miljoen ton aan goederen te vervoeren. ‘Wanneer de regering in speciale goederensporen investeert, kan veel meer vervoerd worden’, aldus Pakorn.
De voorzitter van de Land Transportation Federation of Thailand moet niets van dit pleidooi weten. Vertraagt alleen maar. De regering moet snel het spoor aanleggen om de transportkosten naar beneden te brengen. Railtransport is aanzienlijk goedkoper dan wegtransport: 0,92 per kilo tegen 1,70 per kilo, citeerde hij een studie van de National Economic and Social Development Board. (Zie pagina Spoorwegen)

Vier Nederlandse vriendinnen fietsen 400 dagen voor vrouwenrechten
29 november – Monique, Carlijn, Sophie en Lidewij, vier Nederlandse hartsvriendinnen, maken op twee tandems een fietstocht van 14.000 kilometer door 22 landen om aandacht te vragen voor vrouwenrechten. Ze zijn begonnen in Indonesië en rijden via Zuidoost-Azië, Centraal Azië en Oost-Europa naar Nederland, waar na vierhonderd dagen in oktober volgend jaar hun tocht eindigt.

Onderweg praten ze met vrouwenorganisaties, serviceclubs, ambassades, zelfs met mannen; niet om hun eigen ideeën te ventileren maar om erachter te komen welke rechten vrouwen hebben op het gebied van onderwijs, gezinsplanning en seksegelijkheid.
Eerder deze maand waren ze Bangkok en vandaag trekt het zaterdagmagazine Muse van Bangkok Post twee pagina’s uit voor dit opmerkelijke initiatief. Opmerkelijk: ja, maar niet uniek want ze kwamen op het idee op een conferentie waarop twee mannen vertelden een jaar gefietst te hebben ter promotie van schoon drinkwater.
In Thailand spraken de vier met studenten van de Webster University in Hua Hin en de Suan Sunandha Rajabhat University en ze ontmoetten het personeel van de Nederlandse ambassade. Inmiddels moeten ze ergens in Cambodja, Vietnam, Laos of Myanmar zijn, buurlanden die alle vier befietst gaan worden.
Overnachten in dure hotels is er niet bij. Soms brengen ze de nacht door in politiebureaus of brandweerkazernes, die uitstekende locaties blijken om eens een stevig gesprek over vrouwenrechten te hebben.
Op hun website melden ze wat ze meemaken en er staan portretten van vrouwen op met wie ze hebben gesproken. Volg hun belevenissen op www.r4wr.org. (Bron:  Muse, Bangkok Post, 29 november 2014)

Corruptieschandaal – Nog eens vijf arrestaties
29 november – Het corruptieschandaal rond het voormalig hoofd van het Central Investigation Bureau (CIB) Pongpat Chayapan blijft de voorpagina van Bangkok Post domineren. Vandaag meldt de krant de arrestatie van vijf nieuwe verdachten.

Ze worden beschuldigd van afpersing, het illegaal incasseren van schulden, vrijheidsberoving en majesteitsschennis. De vijf nieuwe, drie burgers en twee soldaten, plus de vijf die woensdag werden aangehouden, hebben allemaal banden met het criminele netwerk van Pongpat.
Bij de Marine Police beginnen nog meer koppen te rollen. Drie hoge officieren gaan overgeplaatst worden naar een inactieve post nadat uit een voorlopig onderzoek is gebleken dat ze steekpenningen hebben geïncasseerd van een bende die olie smokkelt. De leider van die bende is nog voortvluchtig. De politie is in het bezit gekomen van een lijst met betalingen aan zo’n vijftig personen. Op de foto toont politiecommissaris Somyot de lijst.
De Crime Suppression Division, een onderdeel van het CIB, heeft besloten zestien van haar ad hoc operation centres [?] op te heffen om corruptie praktijken bij de CSD de kop in te drukken. Alleen het centrum dat zich bezighoudt met huurmoordenaars en ‘invloedrijke figuren’ blijft intact.
Voor het Fine Arts Department is er veel werk aan de winkel. Het moet de 20.000 antiquiteiten die in de huizen van Pongpat in beslag zijn genomen, in kaart brengen. Veel zijn eeuwenoud. Het personeel is met name onder indruk van een zandstenen Khmer Phnom Da godheid die uit de twaalfde eeuw (boeddhistische jaartelling) dateert. Het beeld wordt getaxeerd op enkele miljoenen baht. (Zie pagina Over corruptie) 

Zaterdag 29 november
– Zestigduizend omwonenden van een goudmijn in Pichit hebben mogelijk zware metalen in hun bloed, zegt Porntip Rojanasuwan, hoofd van het Central Institute of Forensic Science. Die rekensom maakt ze op basis van onderzoek van 600 bloedmonsters van bewoners van het district Thap Khlo, die vlakbij de mijn wonen. In 329 monsters werden mangaan en arseen aangetroffen. Porntip noemt de resultaten ‘zeer zorgwekkend’.
Het bedrijf houdt stug vol dat het voldoet aan alle internationale criteria op het gebied van milieu en gezondheid. Uit het feit dat het bedrijf geen exploitatieverbod krijgt opgelegd, concludeert een woordvoerder dat ‘we ons aan de regels houden’.  Het bedrijf zegt in juni werknemers te hebben laten testen en bij hen was het niveau aan arseen en mangaan normaal.  
– De regering gaat elk jaar 1,9 miljard baht extra uittrekken voor de strijd tegen HIV/Aids. Vice-premier Yongyuth Yuthavong zegt zo het aantal nieuwe infecties tegen 2030 naar 1.000 per jaar te willen terugdringen. Thans raken jaarlijks 7.695 personen jaarlijks geïnfecteerd. Daarvan loopt 90 procent het virus op tijdens onbeschermde seks.
De afgelopen jaren bedroeg het jaarbudget voor HIV/Aids preventie en behandeling 9 miljard baht. Daarvan gaat 2,8 miljard baht naar de volksverzekering (universal health care scheme). De extra 1,9 miljard is bestemd voor de financiering van meer anti-retrovirale medicijnen, bloedonderzoeken, campagnes en preventieve maatregelen.
Sinds begonnen is [geen jaartal] het aantal patiënten te registreren hebben 1,9 miljoen personen HIV/Aids opgelopen, waarvan er nog 438.629 in leven zijn. Sinds 1 oktober worden ongeacht de CD4 count (een indicatie van de ernst van de infectie) gratis medicijnen verstrekt. Eerder gebeurde dat pas wanneer de CD4 onder de 350 was gezakt.
De president van het Thai Network of People Living with HIV/Aids bepleit dat ziekenhuizen bij een bloedtest dezelfde dag de resultaten bekend maken. Bij de meeste overheidsziekenhuizen gebeurt dat pas na een week. De ervaring leert dat velen niet durven terugkomen uit angst voor ‘slecht’ nieuws. Wanneer de uitslag dezelfde dag wordt gemeld, moedigt dit mensen aan in een vroegtijdig stadium met medicijnen te beginnen. (Zie pagina Gezondheidszorg)
– Jaded Chaowilai van de Women and Men Progressive Movement Foundation roept het onderwijs op de docent in Si Sa Ket, die er een handje van heeft studentes het bed in te lokken, te boycotten. Hij vindt dat hij nooit meer mag doceren indien zijn schuld door de Rajabhat universiteit wordt vastgesteld. De man werd maandag betrapt toen hij in een hotel seks met een 19-jarige studente zou hebben in ruil voor een hoger cijfer. De politie moest hem laten gaan bij gebrek aan bewijs.
– Het Hof van Beroep trapte er evenals de lagere rechtbank niet in: de beschuldiging van majesteitsschennis gedaan door de oudere broer van de gedaagde. Want, zo oordeelde het Hof: de beschuldiging was gedaan door één persoon van wie bekend was dat hij in onmin met zijn broer leefde. De gedaagde die een autowasbedrijf leidt, werd in september 2012 in voorarrest genomen. Zeven verzoeken om vrijlating op borgtocht werden geweigerd. In september vorig jaar sprak de rechtbank hem vrij. (Zie pagina Majesteitsschennis)
– Kort nadat de rechtbank van Pattani vijf mannen tot de doodstraf had veroordeeld wegens de moord op vier soldaten in 2012, nam het zuidelijk verzet al weer wraak. Twee leerlingen van 17 jaar werden onder vuur genomen toen ze donderdagnamiddag in Yaring (Pattani) op de motorfiets huiswaarts keerden. Eén stierf ’s avonds in het ziekenhuis, de ander bevindt zich in kritieke toestand.
– Wat moet er gebeuren met de 200 Uighur vluchtelingen die begin dit jaar werden aangehouden? Het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt aan een oplossing. Turkije zegt bereid te zijn de vluchtelingen, die claimen Turken te zijn, op te nemen. Volgens China is het een zaak voor China en Thailand en dient Turkije zich er niet mee te bemoeien.
Minister Prawit Wongsuwon (Defensie) zegt dat de Uighur veilig zijn wanneer ze naar China gerepatrieerd worden, maar dat land zijn ze juist ontvlucht omdat ze er vervolgd worden. Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken riskeren ze de doodstraf als ze terugkeren.
– Plaatselijke visserlui hebben in de Thaise wateren voor Nakhon Si Thammarat het recht in eigen handen genomen en twee Vietnamese vissersboten plus de 18-koppige bemanning aangehouden en naar de Pak Nam Preak Muang pier in Hua Sai gebracht. Daar zijn ze overgedragen aan de politie. Volgens een van de Thaise vissers opereren twee- tot driehonderd buitenlandse trawlers in Thaise wateren. Ze gebruiken destructieve vismethodes om sea cucumbers te verzamelen. Plaatselijke vissers hebben geprobeerd hen te verjagen, maar ze blijven terugkomen.
– In een cassaveveld in Sai Yok (Kanchanaburi) zijn de ontzielde lichamen gevonden van een echtpaar en hun 9-jarige dochter. Ze hadden allen meerdere steekwonden. De politie vermoedt dat het om gastarbeiders uit Myanmar gaat die op weg naar hun werk zijn vermoord.
– De politie heeft voor de kust van Narathiwat een gekaapte tanker onderschept en de acht Indonesische kapers aangehouden. De tanker bevatte 2,7 miljoen liter palmolie. Vermoedelijk wachtten de kapers op een afnemer. Eerder hadden ze al kans gezien 300.000 liter te verkopen aan Indonesische tussenpersonen in Pattani.
– De nieuwe online ‘Uber’ taxidienst is illegaal, waarschuwt het Land Transport Department. Het bedrijf, dat gevestigd is in San Francisco, heeft de afgelopen zes maanden vanwege zijn goede dienstverlening een zekere populariteit verworven als alternatief voor lokale taxi’s.
Volgens LTD-hoofd Thiraphong Rotprasoet rekenen de taxi’s een hoger tarief en hebben veel chauffeurs niet eens een rijbewijs. Passagiers moeten met een creditcard betalen. Klanten dienen zich tegen betaling te registreren.
– Premier Prayuth Chan-o-cha verdedigde gisteren het besluit van de regering om de Thailand-pagina van Human Rights Watch uit de lucht te halen. De kritiek van JRW op de recente aanhoudingen van tegenstanders van de coup wordt door de regering beschouwd als een overtreding van de regels ten aanzien van de nationale veiligheid.
Prayuth, net teruggekeerd van een bezoek aan Laos en Vietnam, kritiseerde gelijk maar even sommige lokale dagbladen. Ze schrijven onbewezen berichten over bijzaken, vindt hij. ‘Ik ben niet jullie vijand. Ik lees elke dag jullie kranten maar ik kies de verhalen uit die meer constructief en intellectueel zijn’, waarbij hij de media vroeg meer te schrijven over de beleidsinitiatieven van de regering.

Corruptieschandaal – Bangkok Post: Begin nu met reorganisatie politie
28 november – Het corruptieschandaal levert vandaag geen grote nieuwe onthullingen op. Bangkok Post neemt de gelegenheid te baat om een dringend pleidooi te houden voor reorganisatie van de politie. Want, schrijft de hoofdredactie: Je moet het ijzer smeden als het heet is (in het Thais: Tee Lek Mua Ron).

En het ijzer is behoorlijk heet. Aangehouden zijn Pongpat Chayaphan, voormalig hoofd van het Central Investigation Bureau, zes andere hoge politieofficieren en tien burgers. Zij worden verdacht van het incasseren van steekpenningen in ruil voor overplaatsingen en promoties binnen het korps, afpersing van bendes die olie smokkelen, afpersing van gokgelegenheden, witwassen van geld en majesteitsschennis.
De politie is inmiddels in het bezit van een lijst met betalingen die zijn gedaan door Sahachai Chiansoemsi, bijgenaamd Sia Jo, een zakenman die ervan verdacht wordt een grote smokkelaarsbende in het Zuiden te hebben geleid. Dat geld ging naar het (aangehouden) hoofd van de Marine Police Division en 33 andere hoge politieofficieren en ambtenaren. Ze ontvingen bedragen variërend van 1.500 tot 12 miljoen baht per transactie.
Naar de lijst, die is opgesteld door de accountants van Sia Jo, moet nog nader onderzoek worden gedaan. Drie agenten van het Department of Special Investigation (de Thaise FBI) worden met hun bijnaam aangeduid. De DSI zoekt uit om wie het gaat.
Bangkok Post: Dit is het topje van de ijsberg
Begin nu met de reorganisatie van het politieapparaat, schrijft de krant. Ze roemt de regering en de politie dat een eind is gemaakt aan de bende van Pongpat (’s lands grootste politie corruptieschandaal ooit), maar dit is slechts het topje van de ijsberg van een in en in corrupt politieapparaat. En de corruptie van andere politiebendes zal niet stoppen, wanneer het korps niet overhoop wordt gehaald.
De samenwerking van de politie met de zwarte markt is ‘systematisch, wijdverspreid en betreft een veel groter bedrag dan waarover deze bende [van Pongpat] beschikte’, schrijft de krant Hoe groot? Twee economen, die een studie hebben gedaan naar de zwarte markt, schatten dat de ondergrondse economie goed is voor 20 procent van de officiële economie.
Die ondergrondse economie omvat de seksindustrie, gokwereld, drugshandel, mensenhandel, handel in verboden wapens, smokkel van dieselolie en smokkel van andere goederen.
Volgens Bangkok Post is één ding duidelijk: ‘Deze illegale praktijken kunnen niet plaatsvinden zonder dat beschermingsgeld aan de politie wordt betaald.’ Gokgelegenheden zouden volgens studies 5 tot 20 procent van hun verdiensten aan de politie moeten afstaan.
De oplossing is helder, schrijft BP: Maak een einde aan het gecentraliseerde en gemilitariseerde politiekorps, decentraliseer de werkzaamheden, leg de nadruk op dienstverlening aan het publiek, verbeter de bezoldiging en opleiding, zet een beloningssysteem op en vorm een onafhankelijk orgaan dat het politiewerk controleert en klachten behandelt.
Doe het nu, want Tee Lek Mua Ron. (Zie pagina Over corruptie)

Vrijdag 28 november 2014
-Thailand en Vietnam hebben afgesproken de handel tussen beide landen te vergroten tot US$ 15 miljard in 2020. Premier Prayut Chan-o-cha en zijn Vietnamese collega Nguyen Tan Dung denken dat doel te bereiken door de bevordering van handel en investeringen met name op het gebied van agrarische producten zoals rubber en rijst. De twee leiders zijn het over nog meer dingen eens, maar dat kunt u allemaal lezen in ‘Thailand, Vietnam set $15bn trade target’ (zie website Bangkok Post).
Prayut was gisteren op bezoek in Vietnam. Behalve met de premier sprak hij met de president, de voorzitter van de Nationale Assemblee en de voorzitter van de vriendschapsvereniging Thailand-Vietnam. In 2016 is het 40 jaar geleden dat beide landen diplomatieke betrekkingen aanknoopten. Volgens Prayut zijn de Thais-Vietnamese relaties nu op een goed niveau, daar beide landen hun best hebben gedaan die te versterken.
Of dat zo blijft, valt nog te bezien, want Laos dreigt een dam in de Mekong te bouwen die rampzalige gevolgen heeft voor de Mekong delta, Vietnam’s belangrijkste rijstschuur. Die dam kan er komen omdat Thailand de elektriciteit afneemt. In een andere posting kom ik nog op deze kwestie terug.
– Voormalig senaatsvoorzitter Nikom Wairatpanij mag niet extra bewijsmateriaal leveren om zichzelf te verdedigen in de impeachment procedure tegen hem. Het noodparlement heeft het desbetreffende verzoek van hem afgewezen.
Nikom en zijn collega van het Huis van Afgevaardigden zijn door de National Anti-Corruption Commission voorgedragen voor afzetting en een politieke ban van 5 jaar. Heeft te maken met procedurefouten die beide Pheu Thai-ers destijds hebben gemaakt bij de behandeling van een wijzigingsvoorstel voor de samenstelling van de Senaat.
Het extra bewijsmateriaal bestaat uit een gemonteerde video van 4 uur met de beraadslagingen van het parlement over dat voorstel. Volgens Nikom weigerde de NACC weigerde die al eerder, maar dat wordt weer bestreden door een NACC-lid. De NACC heeft een video van 120 uur gebruikt bij haar onderzoek. De beraadslagingen over de afzettingsprocedure beginnen op 8 januari [de verjaardag van uw eindredacteur].
– De studenten die vorige week tijdens het bezoek van premier Prayut Chan-o-cha aan Khon Kaen het verboden drievinger gebaar maakte, vrezen voor hun leven. ‘Elke dag maken we ons zorgen of we al dan niet geschaduwd of in de gaten worden gehouden door je weet wel wie’, zegt Sasiprapa Raisa-nguan.
De studente was gisteren met drie andere leden van de zogeheten Dao Din studentengroep te gast bij een team van de onafhankelijke tv-zender Thai PBS, dat een onderscheiding van het Isra Institute en Unicef had gewonnen voor een uitzending over kinderrechten. De Dao Din groep was eerder geïnterviewd door dat team voor het programma Voice of the People who Change Thailand.
Het gewraakte vingergebaar, ontleend aan de film Hunger Games, werd gemaakt tijdens een speech van Prayut. De vijf studenten die het maakten, werden naar een militaire basis afgevoerd voor een ‘heropvoedings’ gesprek en daarna vrijgelaten. Sasiprapa: ‘Als de regering al bang is van een simpel drievinger gebaar van studenten, is dit land wel erg zwak.’
– Voormalig oppositieleider Abhisit was gisteren te gast bij het Constitution Drafting Committee, de commissie die de nieuwe grondwet gaat schrijven. Hij stelde voor de wet in een referendum aan de bevolking voor te leggen. Zo komt volgens hem een eind aan mogelijke oppositie of protesten. Zonder referendum zou de legitimiteit van de grondwet altijd im Frage worden gesteld, meent hij.
Abhisit hoopt dat, wanneer die hobbel is genomen, het land zich kan concentreren op economische ontwikkelingen en er niet meer geruzied hoeft te worden over politiek en de grondwet. Ten aanzien van de vraagstelling pleitte Abhisit voor een duidelijke keuze, niet een simpel ja of nee. Voorts drong hij aan op versoepeling van de staat van beleg om obstakels weg te nemen voor het beleggen van openbare hoorzittingen. (Zie pagina Grondwetwijziging)
– De Thailand-pagina van de in de VS gevestigde organisatie Human Rights Watch is binnen Thailand geblokkeerd. Wie inlogt, wordt doorgeleid naar de mededeling ‘This website has inappropriate content and has been suspended’. De afgelopen weken heeft HRW zware kritiek geuit op de aanhouding van dissidenten. Brad Adams, directeur Azië, beschouwt de blokkering als een compliment.’We moeten iets goed doen.’
– Het hooggerechtshof kent geen genade voor een voormalig politieofficier die in 1999 is gearresteerd wegens het bezit van drugs en de intentie die te verkopen. Het hof handhaafde het besluit van het Hof van Beroep de man levenslang op te sluiten. Van de gewone rechtbank had hij de doodstraf gekregen; het Hof van Beroep maakte er levenslang van omdat hij tijdens het proces nuttige informatie had verstrekt.
– In Lop Buri zijn in juli negentien skeletten gevonden, die meer dan 2.500 jaar zijn en uit de zogeheten Bronstijd dateren. Verder werden armbanden gemaakt van schelpen bloot gelegd, een bronzen bijl, een handweefgetouw en aardewerk.
– Er zit schot in de wetgeving tegen commercieel draagmoederschap en de handel in baby’s. Gisteren ging het noodparlement in eerste lezing akkoord met de strengere regelgeving. Een commissie gaat zich nu nog eens over het wetsvoorstel buigen en komt eventueel met aanpassingen. Daarna volgt behandeling in tweede en derde lezing. De wetgeving is een reactie op de ontdekking dat een Japanner tegen betaling een groot aantal draagmoeders voor hem aan het werk had gezet.
– Vijf mannen hebben gisteren van de rechtbank in Pattani de doodstraf gekregen wegens de moord op vier soldaten in juli 2012. Bij die beschieting raakten twee anderen ernstig gewond.
De verdachten hadden het gemunt op een patrouille van de Pattani Special Task Force 5. In totaal achttien mannen in drie pickup trucks achtervolgden de patrouille. Na de beschieting gingen ze er vandoor met geweren, communicatieapparatuur en kogelvrije vesten. De autoriteiten houden rekening met vergeldingsacties vanwege de zware straffen.
– De politie heeft in Samut Prakan een 47-jarige Amerikaan gearresteerd die in eigen land en in Thailand werd gezocht voor verkrachting en mishandeling. Bij zijn arrestatie nam de politie twee valse paspoorten in beslag die van hem een Brit en een Amerikaan met een andere naam maakten. Hij was ook in het bezit van twee internationale rijbewijzen op dezelfde namen.
Tegen de man waren arrestatiebevelen uitgevaardigd door de Denton County Court en Harris County in Texas en de Criminal Court in Thailand. De verdachte heeft kans gezien de afgelopen jaren, gebruikmakend van de valse paspoorten, op twee scholen in Nakhon Si Thammarat en drie in Bangkok als taalleraar te werken.
– Een docent aan de Rajabhat universiteit in Si Sa Ket wordt ervan verdacht geprobeerd te hebben een studente in bed te krijgen in ruil voor hoge cijfers. De universiteit heeft een commissie gevormd die de zaak gaat onderzoeken.
De docent had de studente meegenomen naar een hotelkamer, waar ze kans zag, terwijl hij een bad nam, een andere leraar te bellen en te vragen of hij de politie wilde alarmeren. Voor deze docent kwam het telefoontje niet als een verrassing, want de studente had hem al laten weten dat ze was uitgenodigd voor een etentje. Over ’s man vrijmoedige gedrag, dat zelfs tot zwangerschappen zou hebben geleid, circuleren al langer geruchten. De studente was expres met hem meegegaan om hem in de val te lokken.
– Het hoofd van het district Wang Nam Khiew (Nakhon Ratchasima) krijgt niet zijn zin. Hij had het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) gevraagd gedurende het hoogseizoen af te zien van acties tegen illegaal aangelegde vakantieparken in nationaal park Thap Lan. De man was bang voor schade aan het toerisme en vond acties ook slecht voor de stemming tijdens de komende feestdagen. De DNP gaat echter door. Volgens de dienst zijn er 314 gevallen van illegaal grondgebruik, die een oppervlakte van 2.238 rai bestrijken.
In buurprovincie Prachin Buri gaat de dienst op 11 december verder met de sloop van het Ban Talay Mok Resort. In Chaiyaphum gebeurt ook het nodige. Daar is sinds augustus volgens de gouverneur al 4.066 rai heroverd op krakers. In national park Saithong hebben de DNP en het leger korte metten gemaakt met aan cassaveplantage van 760 rai. Het hoofd van nationaal park Thap Lan is overgeplaatst omdat hij met de dood bedreigd werd. (Zie pagina Krakers op overheidsland)

Corruptieschandaal: Nog meer modder komt boven
27 november – De aanhouding van Pongpat Chayapong, voormalig hoofd van het Central Investigation Bureau, en zijn bende lijkt niet meer te zijn dan een krasje op de oppervlakte van het probleem: de plaag van politiecorruptie. Dit schrijft Bangkok Post vandaag in haar hoofdredactioneel commentaar, nu nog eens vijf verdachten zijn aangehouden en meer details bekend worden.

Het goede nieuws is, aldus BP, dat Pongpat, die bekend stond als ‘de tweede landelijke politiebaas’ is aangehouden; het slechte nieuws dat opnieuw een smet is geworpen op de al bezoedelde reputatie van het politiekorps. De grote vraag is: Waarom zijn de verdachten pas nu aangehouden? En er is een mysterie: de zelfmoord van het voormalig hoofd van Subdivision 1 van de Crime Suppression Divison en zijn [?] gehaaste crematie.
Ondanks de belofte van de nationale politiechef om de zaak tot op de bodem uit te zoeken, heeft het politiekorps meer nodig dan een aspirientje om de hoofdpijn te verlichten. Het korps heeft dringend behoefte aan een ingrijpende operatie of complete hervorming om het vertrouwen van de bevolking te herwinnen, concludeert Bangkok Post.
Nog eens vijf aanhoudingen

Het openingsverhaal vandaag meldt dat nog eens vijf burgers zijn aangehouden. Ze worden verdacht van majesteitsschennis (ze hebben met de monarchie geschermd bij het vragen van steekpenningen), het illegaal innen van schulden, mensen opsluiten en afpersing. Een van hen, een ex-legerofficier, is zijn rang ontnomen.
Pongpat’s bende (zes politiemensen en vijf burgers) heeft jarenlang ongestraft steekpenningen kunnen incasseren. In de huizen van Pongpat is een gigantische hoeveelheid bezittingen in beslag genomen: 24 goudstaven, 225 frames van gouden amuletten, 224 gouden armbanden en 114 grondaktes – dat alles ter waarde van 418 miljoen baht, aldus een bron. En is er meer dat hij en zijn maatjes hebben verzameld: onder andere zeldzaam en duur hout. Er zijn meer dan zestig vrachtwagens nodig om het te vervoeren, zegt politiecommissaris Somyot Pumpunmuang.
De krant maakt verder nog op basis van een bron melding van een onderzoeksrapport over kwalijke zaken in het Zuiden. Een zakenman heeft er het (al aangehouden) hoofd van de Marine Police Division (MPD) plus 33 andere hoge politieofficieren en ambtenaren elke keer [?] bedragen toegeschoven variërend van 1.500 tot 12 miljoen baht.
Het hoofd van de MPD heeft bekend maandelijks 12 tot 15 miljoen te hebben ontvangen van bendes die benzine smokkelden. Een politieagent heeft de zakenman helpen ontsnappen nadat hij wegens het vervalsen van documenten was veroordeeld tot een gevangenisstraf van 21 maanden.
Volgens de bron doen de autoriteiten onderzoek naar andere groepen die ambtenaren hebben omgekocht. Verdacht worden zakenlui, politici, lokale leiders en ‘influential figures’; ze zijn betrokken bij het smokkelen van benzine en drugshandel, en hebben vermoedelijk banden met het zuidelijk verzet. (Zie pagina Over corruptie)
Eerdere berichten:
Corruptieschandaal: Meer arrestaties op komst
Zeven hoge politiemensen en vijf burgers betrokken bij corruptieschandaal
Grootscheepse corruptie: Acht hoge politiemensen aangehouden

Donderdag 27 november
– Duizenden vissen, meest tilapia, hebben in een visvijver in Makkasan (Bangkok) het loodje gelegd. Uit onderzoek is gebleken dat het zuurstofniveau in de vijver tot nul was gedaald.
Het Drainage and Sewerage Department van de gemeente Bangkok nam gisteren een kijkje naar aanleiding van klachten van bewoners. De vissen waren toen al drie dagen dood. De vijver ligt in een gebied dat eigendom is van de State Railway of Thailand, maar niettemin besloot de gemeente in actie te komen. De vijver gaat leeggepompt worden en gevuld met water uit de Khlong Saen Saep.
Natuurlijk waren er ook weer geruchten; dit is tenslotte Thailand (TIT). Booswichten zouden de vissen vergiftigd hebben om ze gemakkelijk te kunnen vangen en verkopen, maar het adjunct-hoofd van de afdeling noemt dat een fabeltje. Dat tilapia het loodje legde , is veelzeggend, want die vis kan goed tegen water met een laag zuurstofniveau. [Daarom is die vis zeker smakeloos.]
– Premier Prayut Chan-o-cha lijkt de smaak te pakken te krijgen van buitenlandse reizen, net als zijn voorganger Yingluck die meer in het buitenland was dan in Thailand. Eerder reisde hij naar Beijing en Milaan en gisteren arriveerde hij In Vientiane (Laos) voor een tweedaags bezoek. Hij sprak er met zijn counterpart over grenshandel, energie, logistieke samenwerking en de bouw van een vijfde vriendschapsbrug over de Mekong om het toerisme te bevorderen.
Voorafgaand aan zijn vertrek zei Prayut ook te willen praten over de mogelijkheid meer elektriciteit te kopen van Laos, want daar is behoefte aan: een bewering die volgens tegenstanders kant noch wal raakt. Verder meldt het bericht braaf wat de Generalissimo allemaal gezegd heeft [en dat beschouw ik als gemakzuchtige journalistiek]. Na Laos staat Vietnam op het reisprogramma en volgende week gaat Prayut naar Maleisië.
[In dit verband wijs ik op een artikel in Bangkok Post van gisteren over de bouw van de Xayaburi dam in Laos, door de auteur gekenschetst als ‘een van de potentieel meest schadelijke dammen die momenteel in de wereld in aanbouw zijn’. Het artikel moet ik nog bewerken, dus dat houdt u van me tegoed.
De bouw bedreigt het levensonderhoud van 20 miljoen Thai en 40 miljoen inwoners van Cambodja, Laos en Vietnam. Voor de Mekongdelta in Vietnam is de dam rampzalig vanwege sedimentvorming.
De auteur bepleit dat Thailand geen elektriciteit afneemt van de dam om deze ‘socio-economische en ecologische ramp te voorkomen’.  
De bouw begint 2015 en vormt een bewijs dat solidariteit in de Aseanlanden ver te zoeken is, want Laos en Thailand trekken zich niets aan van de bezwaren van Cambodja en Vietnam.]
– De booswicht die het gewaagd heeft zondag bij het Democracy Monument flyers met kritiek op de junta te hebben verspreid, is dinsdagavond in zijn woning aangehouden. Een gezamenlijk team van soldaten en agenten trof er een fotokopieerapparaat, een pak papier en een Mercedes Benz aan. Via camerabeelden van die bolide is de politie de man op het spoor gekomen. De man heeft verklaard dat het een eenmansactie was. ‘Ik deed het vanwege mijn overtuigingen.’ Mogelijk wordt hij door de krijgsraad berecht.
Naar een andere booswicht wordt nog gezocht. Die heeft anti-coup teksten op de gevel van drie gebouwen van de Chiang Mai universiteit gespoten. De studenten doen momenteel examen en zolang die duren zijn niet-onderwijskundige activiteiten niet toegestaan op de campus.
– De NRC (National Reform Council), de raad die hervormingen moet bedenken, gaat 1.350 openbare forums houden. Gegokt wordt op 70.000 bezoekers, die allemaal hun zegje mogen doen over gewenste veranderingen. De fora gaan op 1 december van start. In elke provincie worden werkgroepen gevormd om het werk van de NRC te ondersteunen.
Om het werk van de NRC en de voortgang bekend te maken worden zowel de conventionele als social media ingezet. De NRC opent Facebook en Twitter-accounts en krijgt zendtijd. De eerste uitzending staat gepland voor 1 december. Dat alles gaat het lieve sommetje van 80 miljoen baht kosten.
– Een diplomaat van de Griekse ambassade is gisteren om het leven gekomen nadat zij onder een rijdende trein was terechtgekomen. De vrouw was net als de andere toeristen bij de brug over de rivier Kwai in Kanchanaburi uit de trein gestapt voor het maken van foto’s. Toen het rijtuig daarna weer in beweging kwam, probeerde ze in haar wagon te springen. Dat mislukte, ze viel onder de trein. De vrouw is in het ziekenhuis overleden. (Bron: www.demorgen.be)
– Een commissie van 30 personen, bestaand uit leden van het noodparlement en outsiders, gaat zich buigen over een voorstel van de Anti-Corruption Commission (NACC) om haar meer bevoegdheden te geven en corruptie strenger te bestraffen.
Politici die valse inkomensverklaringen inleveren of weigeren met de financiële billen bloot te gaan, zouden voor het leven uitgesloten moeten worden van het politiek bedrijf in plaats van de huidige 5 jaar. Ambtenaren die schuldig worden bevonden aan corruptie, dienen de doodstraf te krijgen, vindt de NACC.  Het voorstel is nog niet door de Raad van State van advies voorzien en het kabinet heeft het ook nog niet behandeld. (Zie pagina Over corruptie)
– De twee verdachten van de moord op twee Britse toeristen op het vakantie-eiland Koh Tao worden niet vrijgelaten op borgtocht. De provinciale rechtbank van Samui heeft het verzoek van de ambassade van Myanmar om vrijlating afgewezen.
Het voorarrest van de twee Myanmarese gastarbeiders is al vijf maal verlengd. Een advocaat van de Lawyers Council of Thailand die de twee mannen bijstaat, zegt dat de borgtocht nodig is zodat ze de kans krijgen hun verdediging goed voor te bereiden. De rechtbank acht het vluchtrisico evenwel te groot.
– De dagvergoeding van de vrijwillige rangers in het Zuiden wordt verhoogd van 120 naar 200 baht. Het Zuiden telt 23.227 rangers. Ze werken allemaal in gevaarlijke gebieden en vormen dan ook een schietschijf voor opstandelingen of doelwit van een bomaanslag.
– Tien actievoerders, die zeven jaar geleden het parlementsgebouw ‘bestormden’, zijn door het Hof van Beroep vrijgesproken. Het Hof zette daarmee een streep door de veroordeling van de lagere rechtbank. Het beschouwde de actie toelaatbaar, omdat die vreedzame bedoelingen had. Tijdens de ‘bestorming’ kon het parlement ongestoord door vergaderen. De rechtbank had de tien eerder veroordeeld tot voorwaardelijke straffen van acht maanden tot twee jaar.
– Om investeerders naar het door geweld geteisterde Zuiden te lokken, gaat de regering hen voordeeltjes bieden, maar wel in gebieden met minimaal geweld. Dit lokkertje maakte premier Prayut gisteren bekend op een prijsuitreiking voor prominente industrieën. Details vermeldt het bericht niet. Prayut zei nog veel meer over investeringen, maar dat kunt u desgewenst zelf lezen op de website van de krant. De titel luidt: Prayut vows to lure investors to deep South.
– Het stinkt niet meer in het nieuwe winkelcentrum Siam Square One. Het is gelukt het waterstofsulfide lek te dichten, dat de stank veroorzaakte. Eind september waren de huurders al begonnen te klagen; voor 31 van de 300 was het reden van hun contract af te willen.
– Jongelui, geloof niet de reclamepraatjes dat alcohol goed is voor je gezondheid, waarschuwt het Health Promotion Policy Research Centre. Die praatjes worden verkocht op de sociale media waarbij info-graphics de claim moeten ondersteunen. Ziet er wetenschappelijk uit, maar slaat als een tang op een varken.
Bijvoorbeeld de bewering dat bier voedingsstoffen bevat. Klopt, maar ze zitten ook in andere gezondere etenswaren, aldus directeur Thaksaphon Thamarangsi op een paneldiscussie [waar, wanneer?]. Thaksaphon schat dat de reclame via de sociale media en het toenemend gebruik van mobieltjes jaarlijks 200.000 nieuwe drinkers opleveren.
Vooral de info-graphics zijn populair, zegt communicatiedeskundige Nitta Roonkaseam, omdat die informatie gemakkelijk te behappen is. Hoe vaker die posts worden gedeeld of van een Like voorzien, hoe geloofwaardiger de boodschap wordt. Het wordt echter allemaal voor zoete koek geslikt. ‘We nemen niet de moeite om de bron of de nauwkeurigheid na te gaan.’

Corruptieschandaal: Meer arrestaties op komst
26 november – Met de aanhouding van zeven hoge politiefunctionarissen en vijf burgers is nog geen eind gekomen aan het corruptieschandaal, dat deze week bekend werd. Politiecommissaris Somyot Pumpunmuang kondigde gisteren op een persconferentie aan dat meer arrestaties zullen volgen en meer illegale bezittingen in beslag genomen gaan worden.

Inmiddels spreekt de krant over een bende, die geleid werd door Pongpat Chayaphan, voormalig hoofd van het Central Investigation Bureau (CIB), en op 11 november abrupt werd geschorst. De ‘bende’ maakte zich jarenlang schuldig aan het incasseren van steekpenningen van gokgelegenheden door het hele land, steekpenningen in ruil voor promoties binnen het politiekorps, afpersing van benzinesmokkelaars, het witwassen van geld en majesteitsschennis.
Huiszoekingen zijn gedaan op 15 plaatsen: 11 huizen van Pongpat, 1 van zijn tweede man, 2 van de commissaris die onlangs zelfmoord heeft gepleegd, en 1 van een burger. Sommige huizen van Pongpat moesten de indruk wekken dat ze nog in aanbouw waren. Er zijn ingegraven brandkasten en verborgen plaatsen gevonden met geld, zeldzame artefacten, dure Boeddha afbeeldingen en amuletten, en gouden ornamenten. Ook zijn luxe voertuigen en grondaktes in beslag genomen.
Van de verdachten zijn twee op borgtocht vrijgelaten omdat ze zich slechts schuldig hadden gemaakt aan encroachment (kraken van land). De overigen mogen in de cel hun zonden overdenken. Pongpat zou een volledig bekentenis hebben afgelegd.
Gevraagd tijdens de persconferentie waarom politiecommandanten jarenlang niet opgetreden zijn, zei Somyot: ‘Ik weet niet wat ze in het verleden dachten, maar onder mijn bewind – het maakt niet uit hoe belangrijk ze zijn – sta ik niet toe dat dit weer gebeurt. Er komen nieuwe richtlijnen voor de CIB, waarop het beleid en promoties gebaseerd moeten zijn.’
Premier Prayut Chan-o-cha zegt dat de politie zijn volledige steun heeft bij het onderzoek naar de zaak. ‘Wie er ook bij betrokken is, ze worden gevangen. Ik heb een droom dat hervorming van de politie een eind maakt aan corruptie, illegale daden en misbruik van autoriteit.’ (Zie pagina Over Corruptie)
Eerdere berichten:
Zeven hoge politiemensen en vijf burgers betrokken bij corruptieschandaal
Grootscheepse corruptie: Acht hoge politiemensen aangehouden

Woensdag 26 november
– Het Sirindhorn museum in Kalasin en het Japanse Fukui Prefectural Dinosaur Museum worden zustermusea en gaan samenwerken op het gebied van research, tentoonstellingen, personeelstrainingen en opgravingen. Beide musea hebben overigens sinds 2006 al paleontologische expertise uitgewisseld en in 2013 heeft het Japanse museum dinosaurus fossielen geleend voor een tentoonstelling. De samenwerking is nu vastgelegd in een Memorandum of Understanding. Het Thaise museum is in 1995 gebouwd nadat in de omgeving fossielen van dinosaurussen waren gevonden.
– De regering lanceert volgend jaar als ‘verrassing’ een economisch stimuleringspakket. ‘Dat is ons Nieuwjaarsgeschenk voor de bevolking’, zegt premier Prayut. Het pakket heeft tot doel mensen ‘gelukkig te maken’, want nu hikken ze tegen stijgende schulden aan. De maatregelen hebben betrekking op financiën, investeringen en economische zekerheid om de problemen met leningen op te lossen, toerisme en reizen te bevorderen en om ongelijkheid te verminderen. Meer wil Prayut er niet over zeggen.
Verder maakte hij gisteren bekend dat de regering volgend jaar 163 nieuwe wetten in stelling brengt. De lage-inkomensgroepen zullen er volgens de premier het meest van profiteren.
– De PDRC, de anti-regeringsbeweging die begin dit jaar Bangkok in de greep hield, heeft een waslijst aan wensen voor de nieuwe grondwet ingediend. Ik noem de belangrijkste: De Senaat moet in haar geheel benoemd worden en niet voor de helft gekozen; de landelijke kieslijst moet worden afgeschaft; het aantal parlementsleden dient verminderd te worden en ze moeten elk meer kiesdictricten gaan vertegenwoordigen; gouverneurs, kamnans en dorpshoofden moeten gekozen worden, en de Kiesraad zou niet langer parlementsleden mogen diskwalificeren: de raad mag wel het bewijs verzamelen maar de beslissing dient bij de rechter te liggen.
De PDRC legde gisteren het wensenlijstje op tafel tijdens een bijeenkomst met het Constitution Drafting Committee, de commissie die de nieuwe grondwet gaat schrijven. Het CDC gaat ook nog tien openbare hoorzittingen houden om meningen van de bevolking te verzamelen. Volgens CDC-woordvoerder Lertrat Ratanawanit verzet de staat van beleg daar zich niet tegen, die immers (politieke) bijeenkomsten van meer dan vijf personen verbiedt. (Zie pagina Grondwetwijziging)
– Premier Prayut Chan-o-cha is de kwaaiste niet. Studenten mogen dan uit protest tegen de coup het bekende drievinger gebaar gemaakt hebben (ontleend aan de filmcyclus Hunger Games), hij gaat wel een forum voor hen organiseren, zodat ze input kunnen leveren voor nationale hervormingen. ‘Wanneer het forum begint, moeten deelnemers hun ideeën op documenten inbrengen. Alsjeblieft deze keer geen protesten.’
Het bekendste incident met het drievinger gebaar vond vorige week plaats toen studenten kans zagen, terwijl Prayut voor het Provinciehuis van Khon Kaen een speech hield, hun vingers in de lucht te steken [terwijl de camera’s draaiden en klikten]. Naar aanleiding daarvan zijn vijf agenten, die belast waren met de bewaking, overgeplaatst. Prayuth laat zich er niet over uit. ‘Dat is een interne politiezaak.’
– Nog meer Prayut; het lijkt wel alsof er verder niets anders gebeurt in Thailand. Het interview dat oud-premier Yingluck maandag heeft gegeven, kan ertoe leiden dat ze een verbod krijgt om naar het buitenland te reizen, denken sommigen [woordkeus Bangkok Post].
Desgevraagd hult Prayut zich in algemeenheden, zoals ‘Heeft iemand al een verbod gekregen’ en ‘Er zijn regels wanneer iemand onrust stookt, van zacht (verbod om naar het buitenland te reizen) tot hard (verbod op financiële transacties).’
In het interview zegt Yingluck dat ze vanaf de eerste dag van haar aantreden rekening heeft gehouden met een militaire coup. De oud-premier vult haar dagen met lezen, afspraken met vrienden, winkelen, uit eten gaan, aandacht besteden aan haar enige zoon en champignons kweken in de tuin.
– De man uit Sierra Leone die na een eerste onderzoek niet meer kwam opdagen voor een dagelijkse controle op het ebola-virus, is gisteren aangehouden op luchthaven Suvarnabhumi, toen hij naar Europa zou vertrekken. Hij bleek echter niet besmet te zijn en mag alsnog het land verlaten.
Als verklaring voor zijn absentie zei de man zich niet senang gevoeld te hebben over Thailand’s controles op ebola. Gedurende zijn verblijf heeft hij verschillende plaatsen in Bangkok bezocht. Het Bureau of General Communicable Diseases zegt dat de man niet in quarantaine kon worden geplaatst, omdat hij geen koorts had of andere symptomen vertoonde.
– De Sueb Nakhasathien stichting, die zich verzet tegen de bouw van de Mae Wong dam, krijgt een steuntje in de rug van het Department of Water Resources. De dienst heeft een plan gemaakt voor 48 projecten in het stroomgebied van de rivier Sakae Krang. Het plan behelst onder andere de verbetering van twee natuurlijke waterreservoirs, die momenteel wegens sedimentvorming niet goed functioneren. Ambtenaren nemen er binnenkort een kijkje.
Volgens het DWR rijdt ze daarmee niet het Department of Royal Irrigation in de wielen, dat een sterk voorstander is van de bouw van de dam. De Sueb Nakhathien stichting is van mening dat die dam overbodig is wanneer geïnvesteerd wordt in de aanleg van gemeenschapsreservoirs . Volgens de stichting is het effect hetzelfde als de dam en kost die aanpak minder. (Zie pagina Mae Sawong dam)
– Vrijdag, zaterdag en volgende week dinsdag gaan enkele wegen rond Sanam Luang dicht zodat de Royal Guard kan oefenen voor de parades op 5 december ter gelegenheid van de verjaardag van de monarch.

Zeven hoge politiemensen en vijf burgers betrokken bij corruptieschandaal
25 november – De hoofdverdachte van het gisteren bekend geworden corruptieschandaal, Pongpat Chayaphan, voormalig hoofd van het Central Investigation Bureau (CIB), stond binnen het politiekorps bekend als een zeer bekwaam en ervaren rechercheur die bij zijn werk gedragsanalytische gegevens toepaste.
Geen domme jongen ook: hij kreeg zijn opleiding aan de militaire en politieacademie, behaalde een mastersgraad in politicologie aan de Chulalongkorn universiteit en volgde tal van cursussen in binnen- en buitenland.
Bangkok Post besteedt vandaag de gehele voorpagina aan het schandaal dat we gisteren in grote lijnen al beschreven in het bericht Grootscheepse corruptie: Acht hoge politiemensen aangehouden. Het gaat in totaal om twaalf personen: zeven hoge politiefunctionarissen en vijf burgers. Tien zijn zondag aangehouden, een heeft zich vrijwillig gemeld en een is nog voortvluchtig.
Bij invallen in zes woningen, eigendom van Pongpat en zijn adjunct-hoofd, trof de politie miljarden baht aan bezittingen aan.
Pongpat, het voormalig hoofd van de Marine Police Division en de man die onlangs suïcide pleegde en wiens lichaam in allerijl werd gecremeerd, worden ervan beschuldigd agenten 3 tot 5 miljoen baht voor promoties te hebben gevraagd. In totaal staken ze 50 miljard baht in hun zak.
De verdachten worden van een waslijst aan misdrijven beschuldigd, zoals majesteitsschennis, afpersing, exploitatie van illegale gokgelegenheden, het incasseren van steekpenningen van bendes die benzine smokkelen, ambtsmisdrijven, afpersing, ontbossing, landkraken (encroachtment) en het bezit van de karkassen van beschermde dieren. Eén burgerverdachte was adjunct-hoofd van een school in Nonthaburi. Hij en zijn vrouw worden beschuldigd van afpersing.
De zaak is in behandeling bij de gemeentepolitie Bangkok. Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) en het Anti-Money Laundering Office hebben van de minister van Justitie de opdracht gekregen de zaak te bestuderen ter ondersteuning van de politie. Mogelijk neemt de DSI de zaak over.
Alle verdachten zitten in voorarrest. De rechtbank weigerde gisteren vrijlating op borgtocht. Alle politieverdachten zijn op een na geschorst. [Gisteren schreef de krant ontslagen.] (Zie pagina Over corruptie)
Foto: Pongpat, in wit shirt, verlaat onder politiebegeleiding de rechtbank die borgtocht weigerde en toestemming gaf voor een voorarrest van twaalf dagen.I

Dinsdag 25 november
– Met een drumshow is de eerste vergadering van de People’s Council for Reform (PCR) gisteren op de Thammasat universiteit van start gegaan. De eerder deze maand door 31 organisaties opgerichte volksraad heeft tot doel de bevolking een platform te geven voor meer invloed op het hervormingsproces.
Op de eerste vergadering werden gelijk al spijkers met koppen geslagen. De nieuwe grondwet dient bepalingen te bevatten waarin de rechten van etnische groepen en displaced persons worden erkend. Andere groepen waarvoor aandacht werd gevraagd, waren transgenders (ze moeten het recht krijgen een gezin te stichten dat door de staat wordt erkend) en gehandicapten. Ook werd voorgesteld de doodstraf af te schaffen, hoewel sommigen meenden dat die voor zware misdrijven gehandhaafd moest blijven. (Zie pagina Grondwetwijziging)
– Soms lijkt de krant op een lijstje met goede voornemens voor het nieuwe jaar en wat doorgaans met die voornemens gebeurt, laat zich raden. Gisteren maakte de NCPO (junta) bekend zich te willen concentreren op drie beleidsvormen die essentieel worden geacht om steun van de bevolking te verwerven: de bestrijding van corruptie, stimulering van de economie en het betrekken van de civiele sector en studenten bij hervormingen. Over de slappe economie maken mensen zich momenteel het meeste zorgen, blijkt uit een peiling. De junta gaat met het bedrijfsleven praten over haar zorgen en oplossingen.
– Acht studenten van de League of Liberal Thammasat for Democracy zijn gisteren door de politie aangehouden toen ze bij de universiteit flyers verspreidden met een satirisch gedicht van Jit Pumisak. Eerder hadden ze dat al geprobeerd op de campus maar daar hielden bewakers hen tegen en alarmeerden de politie. De studenten werden voor ‘een goed gesprek’ naar het bureau
meegenomen.
– Een man uit Sierra Leone die zich dagelijks bij de gezondheidsdienst moest melden om te worden gecontroleerd op ebola, heeft verstek laten gaan, dus zijn de politie en het immigratiebureau naarstig naar hem op zoek. De man arriveerde op 13 november in Thailand, werd op 15 november onderzocht maar daarna kwam hij niet meer. Het hotel, waar bij verbleef, heeft hij verlaten. Het was te duur, had hij tegen het personeel gezegd.
Het ministerie van Volksgezondheid maakt zich vooralsnog geen zorgen omdat de man gezond was en geen koorts had of andere symptomen vertoonde. Zondag diende het Bureau of General Communicable Diseases een klacht in bij de politie wegens overtreding van de Infectious Disease Act. Daarop staat een boete van 2.000 baht.
– De vredesgesprekken tussen Thailand en het zuidelijk verzet, die sinds de Ramadan vorig jaar stilliggen, worden vermoedelijk niet dit jaar hervat. Minister Prawit Wongsuwon (Defensie) durft niet te garanderen dat de partijen in december weer om de tafel zitten.
Gisteren bracht de minister in het gezelschap van de legercommandant een bezoek aan Yala en Narathiwat. Premier Prayut Chan-o-cha gaat volgende week naar Maleisië, dat de gesprekken faciliteert. Inmiddels is de voormalige legerstafchef benoemd tot hoofd van de Thaise delegatie. Naar verluidt zou Maleisië daar niet gelukkig mee zijn. Die zou liever een burger zien.
Tot nu toe hebben twee verzetsgroepen laten weten een overeenkomst te tekenen, waarin afspraken worden gemaakt over data en vergaderplaats.
– Twee ranger vrijwilligers zijn gisteren licht gewond geraakt bij een bomaanval in Pattani. Ze patrouilleerden op de motorfiets op een weg die door onderwijzers wordt gebruikt, toen een bom ontplofte.
– Het Pollution Control Department gaat NVPSKG vragen de schadevergoeding van 9,1 miljard baht die het van de hoogste bestuursrechter aan het bedrijf moet betalen, te reduceren. De PCD wil ook in overleg met het ministerie van Financiën proberen om 8,5 miljard baht te verhalen op drie functionarissen die bij de zaak waren betrokken.
De schadevergoeding heeft betrekking op de bouwkosten van de door corruptie geplaagde afvalwaterzuiveringsinstallatie Klong Dan in Samut Prakan vermeerderd met rente. De installatie is voor 98 procent afgebouwd. Zie voor achtergrondinformatie: Khlong Dan: Een smerige zaak rond afvalwater.
– Voormalig premier Yingluck ontkent dat ze zich herkiesbaar gaat stellen, wanneer in 2016 nieuwe verkiezingen worden gehouden. ‘Dat heb ik nooit gezegd. Ik besteed al mijn energie aan de opvoeding van mijn zoon, het kweken van champignons en het lezen van boeken.’
Yingluck loopt het risico een politieke ban van 5 jaar te krijgen in verband met haar rol als voorzitter van het National Rice Policy Committee. Als haar politieke loopbaan eindigt, gaat ze zich op welzijnswerk storten, zegt ze.
– Vijjf agenten van de politie in Khon Kaen zijn naar een inactieve post overgeplaatst [lees geschorst] omdat ze gefaald hebben studenten tegen te houden die vorige week tijdens het bezoek van premier Prayut Chan-o-cha het omstreden drievinger gebaar maakten. Een commissie onderzoekt of ze zich schuldig hebben gemaakt aan plichtsverzuim.
De vijf hadden tot taak bezoekers te controleren op het dragen van wapens. De studenten zagen kans het protestgebaar te maken terwijl Prayut voor het Provinciehuis een speech hield. Politiebronnen [?] beschouwen de overplaatsing als een waarschuwing aan agenten in andere provincies waaraan de premier een bezoek gaat brengen.

Grootscheepse corruptie: Acht hoge politiemensen aangehouden
24 november – Het voormalig hoofd van het Central Investigation Bureau (CIB) en zeven andere hoge politiefunctionarissen zijn aangehouden op verdenking van grootscheepse corruptie. Bij huiszoekingen in zes huizen, eigendom van het CIB-hoofd, zijn contant geld, kostbaarheden en bezittingen ter waarde van 1 miljard baht gevonden.

De politie trof er meer dan honderd zeldzame Boeddha afbeeldingen aan, enkele duizenden amuletten en een groot aantal grondaktes, aldus een bron bij de politie.
Een van de verdachten, het voormalig hoofd van de Marine Police Division, zou volgens deze bron bekend hebben maandelijks 2 tot 3 miljoen baht aan steekpenningen te hebben geïncasseerd van oliesmokkelbendes en de anderen zouden van dezelfde bendes maandelijks 12 tot 13 miljoen baht hebben ontvangen. [Wie met die anderen wordt bedoeld, is mij niet duidelijk.] De twee (aangehouden) chauffeurs van het CIB-hoofd en diens tweede man zouden bezittingen ter waarde van 50 miljoen baht hebben.
De acht verdachten worden beschuldigd van een waslijst aan misdrijven, waaronder het aannemen van steekpenningen, majesteitsschennis, een ambtsmisdrijf, de illegale bouw van gebouwen op natuurlijke waterbronnen en het bezit van de karkassen van beschermde dieren. Met uitzondering van het hoofd van het immigratie politiebureau Samut Prakan zijn alle verdachten ontslagen.
Gebleken is dat het voormalig hoofd van de Sub-Division 1 van de Crime Suppression Division 1, die onlangs suïcide pleegde door van een hoog gebouw te springen, zich aan dezelfde vergrijpen had schuldig gemaakt. Maar volgens getuigen [?] zou hij driemaal eerder geprobeerd hebben een eind aan zijn leven te maken.
Details over het wangedrag van de heren en het bewijs waarover de politie beschikt, worden binnenkort bekend gemaakt op een persconferentie. (Zie pagina Over corruptie)

Maandag 24 november
– Op de motorfiets onderweg naar Khok Pho (Pattani) om er groente te gaan verkopen is een echtpaar gisteren doodgeschoten. Twee mannen op een motorfiets hadden hen achtervolgd en openden in Ban Chopunae het vuur. Het echtpaar kwam ter plaatse om.
Het Southern Women’s Peace Network to Stop Violence heeft bekend gemaakt dat het geweld in het Zuiden, elf jaar geleden opgelaaid, 18.206 slachtoffers heeft gemaakt, zowel doden als gewonden, met als gevolg 2.800 weduwen en 6.000 weeskinderen. Morgen is de International Day for the Elimination of Violence against Women.
– Voormalig premier Yingluck Shinawatra wist vanaf de eerste dag dat ze aantrad dat haar regering ten val zou worden gebracht door een militaire staatsgreep; hetzelfde wat haar broer Thaksin in 2006 overkwam.
Voor het eerst sinds ze uit haar ambt werd ontzet [door een uitspraak van het Constitutionele Hof] geeft Yingluck een interview, maar aan wie blijkt niet uit het bericht in Bangkok Post. Behalve met een staatsgreep, zegt ze, hield ze ook rekening met de mogelijkheid dat de onafhankelijke organisaties of de rechtelijke macht haar regering zouden wippen.
De oud-premier vult haar dagen met lezen, afspraken met vrienden, winkelen, uit eten gaan, aandacht besteden aan haar enige zoon en champignons kweken in de tuin. ‘Ze zien groeien heeft een kalmerende werking.’ Verder overweegt ze een boek te schrijven over haar leven als premier.
Yingluck zegt vastbesloten te zijn zich te verweren wanneer ze zich moet verantwoorden voor haar rol als voorzitter van het National Rice Policy Committee. Ze zou, aldus de National Anti-Corruption Commission (NACC), nalatig zijn geweest paal en perk te stellen aan de corruptie in het hypotheek voor rijst en de oplopende kosten. De NACC heeft het noodparlement gevraagd een impeachment procedure te beginnen. Yingluck loopt ook de kans vervolgd te gaan worden door de afdeling Holders of Political Positions van het hooggerechtshof.
– Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat Matilda Bogner, vertegenwoordiger Zuidoost-Azië van het Hoge Commissariaat voor de Mensenrechten, uitnodigen om haar eens haarfijn uit te leggen waarom studenten die het anti-coup drievinger gebaar maakten, zijn aangehouden. Bogner heeft daarover gezegd dat de aanhoudingen een schending van de mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting waren. De Thaise ambassadeur en gezant bij de VN in Genève heeft van het ministerie de opdracht gekregen met de VN Hoge Commissaris zelf te gaan praten.
Bij het Democracy Monument zijn gisterochtend vroeg pamfletten gevonden met anti-junta teksten. Ze luidden onder andere ‘NCPO overthrows the monarchy’, ‘Revoke martial law’ en ‘Stop threatening people and the media’.
Het drievinger gebaar is ontleend aan de film Hunger Games, die momenteel in roulatie is en volle zalen trekt. Het gebaar is onder andere gemaakt tijdens het bezoek van premier Prayut aan Khon Kaen en door studenten bij de bioscopen waar de film draait.
– De commissie die tot taak heeft een nieuwe grondwet te schrijven (Constitution Drafting Committee, CDC) gaat tien openbare hoorzittingen houden om wensen te verzamelen voor wat grondwettelijk geregeld moet worden. Ook de National Reform Council (die hervormingsvoorstellen moet formuleren) gaat de boer op met openbare hoorzittingen op provinciaal niveau.
CDC-voorzitter Borwornsak Uwanno zegt desgevraagd een voorstander te zijn van een referendum over de nieuwe grondwet. Maar of dat er komt, hangt af van de NCPO (junta) en de regering. De voorlopige grondwet, die tijdelijk van kracht is, bevat geen bepalingen over een referendum.
– Het landelijk elektriciteitsbedrijf Egat vindt dat Thailand meer kolencentrales moet gaan bouwen om aan de vraag naar energie te kunnen blijven voldoen. Egat zegt dat de aanvoer van aardgas in de toekomst onzeker is omdat Myanmar, de belangrijkste leverancier van aardgas aan Thailand, het gas voor eigen gebruik nodig gaat hebben.
Alternatieve energiebronnen zoals hydro-elektriciteit en zonnepanelen zijn op industriële schaal niet levensvatbaar, ze vereisen hoge investeringskosten en hun productiecapaciteit is niet stabiel, aldus Wiwat Chancherngpanich, assistent-gouverneur, verantwoordelijk voor de bouw van energiecentrales.
Thailands huidige elektriciteitsverbruik komt voor 68 procent uit aardgas, 9 procent uit kolen en de rest uit andere fossiele brandstoffen en alternatieve energie. Elk jaar stijgt de vraag naar elektra met 3 procent. In 2030 zal die gestegen zijn naar 70.685 megawatt tegen 32.395 megawatt in 2011.
In de nabije toekomst staat de bouw van een kolencentrale in Krabi (2019) en in Songkhla (2025) op het programma. Voor de centrale in Krabi is al een gezondheids- en milieu-effectrapportage gedaan en over de centrale in Songkhla worden hoorzittingen gehouden.
– Een vergunning voor de verkoop van alcohol is ‘te snel, te goedkoop en te gemakkelijk’ te verkrijgen, blijkt uit een studie van het Centre for Alcohol Studies (CAS). De regels dienen te worden aangescherpt om te voorkomen dat gewetenloze verkopers alcohol aan minderjarigen verkopen.
Rataporn Nipanun van het kantoor van de Raad van State, die de research deed voor het CAS, wijst op het probleem dat overtredingen worden gestraft op basis van de Child Protection Act, maar geen gevolgen hebben voor de vergunning. Wanneer hun vergunning dreigt te worden ingetrokken, houden winkeliers zich wel aan de wet, denkt hij.
Een ander probleem is de onduidelijke formulering van het verbod op de verkoop van alcohol bij scholen en tempels in de Alcohol Beverage Control Act. ‘Sommige winkeliers zeggen dat ze niet bij een school zijn gevestigd omdat ze aan de overkant van de straat zitten’, aldus Kanittha Thaikla van het Centre for Substance Abuse Research van de universiteit van Chiang Mai.
– Een politieagent van het bureau Don Muang is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de ontvoering van een Chinese zakenman op 11 november bij het Baiyoke Building 2 in Pratunam (Bangkok). De zakenman werd er door enkele mannen ontvoerd waaronder één man die zich als politieman identificeerde. Er zou een losgeld van 100 miljoen baht zijn gevraagd.
De ontvoerde heeft per sms zijn chauffeur laten weten vrijgelaten te zijn in Cambodja. Hij heeft beloofd bij de politie een verklaring af te leggen, oorspronkelijk gepland op woensdag maar die afspraak is inmiddels uitgesteld.
– Morgen besluit het kabinet of de geldigheidsduur van een werkvergunning voor buitenlanders wordt verlengd van 1 naar 2 jaar. De verlenging maakt deel uit van een pakket aan maatregelen, die tot doel hebben buitenlandse investeringen te stimuleren. Vice-premier Pridiyathorn Devakula maakte dit gisteren bekend tijdens de jaarvergadering van de Thai Chamber of Commerce in Chiang Rai.
Andere maatregelen betreffen privileges voor buitenlandse investeerders wanneer ze hun regionale hoofdkwartier in Thailand vestigen en een plan om Thailand te ontwikkelen tot een ‘digitale economie’. Pridiyathorn denkt dat de Thaise economie in januari een duidelijk herstel te zien zal geven vanwege de economische stimuleringsmaatregelen van de regering, zoals versnelde uitbetalingen. Hij gokt op een economisch groei volgend jaar van 4 procent.

Regering wil kort-gestraften op vissersboten laten werken
23 november – Je moet er maar opkomen. De gevangenissen zijn overbevolkt en in de visserij werken slachtoffers van mensenhandel. Combineer die twee gegevens en zie hier het nieuwste plan van de militaire regering: ze wil kort-gestraften te werk stellen op vissersboten.

Het lumineuze idee is gisteren bekend gemaakt door de hoogste ambtenaar van het ministerie van Justitie. Hij zegt dat het de steun heeft van de ministers van Justitie en Werkgelegenheid. Deelname aan het programma is vrijwillig; ook andere banen komen in aanmerking voor tewerkstelling.
Het idee heeft al de nodige hoon opgeroepen. Surapong Kongchanthuek, mensenrechten advocaat verbonden aan de Lawyers Council of Thailand, vindt het geen goed idee.
‘Hoewel het programma vrijwillig is, denk ik dat gedetineerden niet een echte keus hebben als ze moeten kiezen tussen de gevangenis of werken op een vissersboot. Gevangenen naar zee sturen vormt geen voorbereiding voor vrijlating. Ze kunnen beter werktraining krijgen. Door in een fabriek werkervaring op te doen, ontwikkelen ze vaardigheden en krijgen ze een kans om zich aan de buitenwereld aan te passen.’
Een vertegenwoordiger van het Action Network for Migrants meent dat het programma  beroepsrisico’s inhoudt en hij vraagt zich af hoe de gevangenen in de gaten worden gehouden wanneer ze buitengaats zijn.
Het Corrections Department heeft het plan besproken met de Fishers Trawlers Association (FTA) en ook andere sectoren gepolst of ze aan het programma willen meewerken. Industrieterrein Amata Industrial in Chon Buri wil wel gevangenen aannemen en betaalt hen een loon.
Phubet Chanthamini, voorzitter van de FTA, is positief: ‘Het is iets wat we moeten steunen. We geven migranten zonder papieren of identiteitsbewijs een kans op werk. Gevangenen verdienen die kans ook. […] De werkomstandigheden op trawlers zijn niet slecht, alhoewel veel mensen dat wel denken. De reders dienen zich aan strenge regels te houden.’
Thailand telt 143 gevangenissen met 320.000 gedetineerden. Daarvan zitten 200.000 (70 procent) vast wegens drugsmisdrijven en van die groep zijn 100.000 gebruikers of kleine dealers. Deze groep zou in aanmerking kunnen komen voor het programma. Het Office of Narcotics Control Board gaat een lijst maken van de grote drugshandelaren en kleine dealers.
Een andere manier om de overbevolking te lijf te gaan is elektronische detentie met een enkelband. Justitie heeft er 3.000 gekocht voor gebruik in 22 provincies. De rekening bedroeg 74 miljoen baht. De rechter beslist of een gevangene ervoor in aanmerking komt.

Zondag 23 november
– Opvallend geluid van de Thaise Kamer van Koophandel. Niet de economische groeicijfers moeten allesbepalend voor het economisch beleid maar verkleining van de sociale ongelijkheid en duurzaam economisch management.
Dit pleidooi hield TCC vice-president Vichai Assarasakorn gisteren tijdens een seminar met alle provinciale kamers van koophandel. ‘Aan het eind van elk jaar, wanneer grote bedrijven en banken de balans opmaken, dient de regering haar fixatie op de groeicijfers te beperken. Want kleine bedrijven, boeren en arbeiders worstelen op hetzelfde moment met een laag inkomen en schulden.’
De KvK-leden bogen zich ook over de vraag of de nieuwe grondwet maatregelen dient te bevatten die garanties bieden voor een duurzaam economisch beleid. De leden willen dat de grondwet ‘inclusive growth’ mogelijk maakt: groei waarvan alle sectoren van de samenleving evenredig profiteren.
TCC vice-voorzitter Pornsil Patcharintanakul pleitte voor een lange termijn stimuleringsplan, want de effecten van korte termijn maatregelen, zoals subsidies voor rijst en rubber, hebben geen langdurig effect. De wet zou moeten voorschrijven welke gewassen voor overheidssteun in aanmerking komen.
Ian Pascoe van het financiële adviesbureau Grant Thornton zei dat de 10 jaar van politieke onrust een zorgbarend stempel heeft gedrukt op de internationale concurrentiepositie van Thailand. Een voortdurend gebrek aan investeringen zonder samenhangende langetermijn strategie en actie heeft zijn tol geëist, terwijl de stagnerende mondiale economische groei op de economie drukt. Pascoe meent dat Thailand een groei van 4 procent van het bruto binnenlands product nodig heeft om op neutrale groei te blijven.
– De overlijdensakte van politieofficier Akkharawut Limrat, die online circuleert, roept vragen op over de doodsoorzaak. Volgens de akte heeft hij bij ‘een val van een hoge plaats’ breuken in zijn wervelkolom opgelopen.
Ook het feit dat zijn familie het lichaam een half uur nadat ze het had opgehaald, heeft laten cremeren, lijkt verdacht. Normaal zit er drie dagen tussen, voor de rituele wassing en condoleancebezoeken. Het bericht zegt dat Akkharawut onlangs bij een overplaatsingsronde was ‘gezuiverd’, maar wat daarmee wordt bedoeld, weet ik niet en het bericht meldt het ook niet.
– Het is een gebed zonder end: een verbod op het gebruik van asbest. Nog steeds heeft Thailand zich niet aangesloten bij de meer dan vijftig landen die het kankerverwekkend asbest in de ban hebben gedaan.
Het ministerie van Industrie gaat het maar weer eens proberen. Het legt het kabinet het voorstel voor om aan het gebruik en de productie van asbest voor 2020 een eind te maken.Bedrijven krijgen 2 tot 5 jaar de tijd voor aanpassingen. Uit woningen en bedrijfspanden waarin asbest is verwerkt, hoeft het spul niet verwijderd te worden.
Het ministerie gaat wel informatie verstrekken over het veilig verwijderen van bouwmaterialen die asbest bevatten. Het plan van het ministerie voorziet ook in de ontwikkeling van alternatieve materialen, zoals ethyleen vinyl en basalt fiber.
Volgens een recente studie van het King Mongkut’s Institute of Technology Ladkrabang bedraagt de economische last voor bedrijven, consumenten, huishoudens, varkensboerderijen, scholen en ziekenhuizen 464,8 miljard baht wanneer het verbod van kracht wordt.
In Thailand is chrysotile, een van de twee vormen van asbest, al meer dan 50 jaar gebruikt bij de productie van dakplaten. De Siam Cement Group stopte in 2007 met de productie, Mahaphant in 2011, maar twee andere bedrijven gebruiken het nog steeds: Oran Vanich en Diamond Roof Tiles. De fabrikanten zijn er niet van overtuigd dat er een verband met kanker is, alhoewel de wereldgezondheidsorganisatie het gebruik ontraadt.
Kevtex Co, een bedrijf dat remmen voor vrachtwagens en bussen maakt, is onlangs overgestapt naar rock wool. De productiekosten zijn volgens de directeur daardoor met 30 tot 40 procent toegenomen. ‘Alhoewel onze klanten de prijsverhoging niet kunnen hanteren, is ze nodig omdat we klaar moeten zijn voor het geval de regering de import [van asbest] stopt.’
– Honda roept in Thailand 17.369 auto’s terug naar aanleiding van een verkeersongeluk in juli waarbij een zwangere Maleisische vrouw om het leven kwam omdat de airbag niet goed functioneerde. De Honda City waarin ze zat, was geregistreerd in Brunei en gefabriceerd in Thailand; de airbag kwam uit de VS.
Zeker vijf overlijdensgevallen, alle in Honda’s, worden in verband gebracht met defecte luchtzakken die geproduceerd zijn door het Japanse bedrijf Takata Corp. Meer dan 14 miljoen voertuigen zijn wereldwijd al teruggeroepen voor controle. Het gevaar bestaat dat de airbag explodeert, waardoor metalen deeltjes de wagen worden ingeblazen.
In Thailand gaat het om de City-modellen uit 2003 en 2004. Ongelukken hebben zich er nog niet mee voorgedaan. De tweehonderd Honda dealers roepen hun klanten in een brief op om de airbags gratis te laten vervangen, te beginnen eind november.
– Ondanks alle gedoe over de film en het drievinger gebaar, is de nieuwe Hunger Games een kaskraker. De eerste twee dagen dat de film in de bioscoop draaide, lag het bezoek 20 procent hoger dan bij haar voorganger Catching Fire.
De film lijkt te profiteren van het verbod van de junta op het maken van het aan de film ontleend gebaar dat anti-coup demonstranten gebruiken als protest tegen de staatsgreep. Eén bioscoop heeft de film teruggetrokken (Scala, zie foto homepagina) uit angst dat die voor politieke doeleinden zou worden misbruikt.
Jeff Gomez, directeur van Starlight Runner Entertainment, zegt dat het allemaal niet meer uitmaakt of de film door één bioscoop of meerdere wordt geboycot. ‘De social media hebben al lang een sterk verband met de film gelegd.’
– De rector van de Chulalongkorn universiteit heeft een seminar over het parlementair stelsel verboden omdat de organisatoren hadden verzuimd toestemming te vragen aan de NCPO (junta). Het seminar had gisteren moeten plaatsvinden. Een van de organisatoren zegt dat het seminar alleen maar bedoeld was om opinies over het meest ideale parlementaire systeem te onderzoeken. Hij gaat zijn omissie nu gaat goedmaken en toestemming aan de NCPO vragen om het seminar volgende maand te houden.
– Een 79-jarige Koreaan heeft vrijdag een eind aan zijn leven gemaakt door van de 19de verdieping van een condominiumgebouw in Bang Na (Bangkok) te springen. Zijn kamergenoot heeft verklaard dat hij al bijna een jaar op een toeristenvisum in Thailand verbleef. Hij had niets bijzonders aan zijn vriend opgemerkt en zei ook niet te weten waarom hij suïcide heeft gepleegd. De politie heeft voor alle zekerheid de kamer geïnspecteerd, maar trof geen sporen aan die op een gevecht duidden.
– In Chiang Mai heeft de politie vier mannen gearresteerd die flessen met gesmokkelde alcohol vulden en er stickers van bekende merken op plakten. Bij uitgaansgelegenheden was de alcohol gewild omdat ze goedkoper was dan het echte spul. Volgens het bericht kan het gebruik tot misselijkheid, blindheid en zelfs de dood leiden.

Milieudienst verliest rechtszaak en moet 9,1 mld baht ophoesten
22 november – Het Pollution Control Department (PCD) heeft een groot probleem. Het heeft een jaarbudget van 500 miljoen baht, maar het moet een schadevergoeding van 9,1 miljard baht betalen aan een consortium dat de door corruptie geplaagde afvalwaterzuiveringsinstallatie Klong Dan in Samut Prakan heeft gebouwd.

De Supreme Administrative Court beëindigde gisteren met dit vonnis een rechtsgang die in 2003 begon toen het PCD vanwege fraude het contract met de bouwer opzegde. De AWZI was toen voor 98 procent afgebouwd. Het consortium stapte in dat jaar naar een arbitragecommissie, die in 2011 het bedrijf in het gelijk stelde. Het PCD bracht vervolgens de zaak naar de bestuursrechter, die door de hoogste bestuursrechter nu dan is afgerond.
De bouw van de Klong Dan was een initiatief van de regering Chatichai Choonhaven (1988-1991), een regeringsperiode die door grote corruptie werd gekenmerkt. De ontwerp- en bouwopdracht ad 22,9 miljard werd in 1997 gegeven. Het project staat inmiddels bekend als een van de grootste gevallen van corruptie in Thailand. De toenmalige staatssecretaris Vatana Asavahame (Binnenlandse Zaken) kreeg in 2008 een gevangenisstraf van 10 jaar en een jaar later werden hij opnieuw en tien anderen veroordeeld.
Het PCD is door de rechter bevolen binnen 90 dagen het geëiste bedrag op tafel te leggen. De dienst zal daarvoor een beroep op de regering moeten doen. De advocaat van het PCD oppert de mogelijkheid om over vermindering van het bedrag te gaan onderhandelen, maar hij geeft toe dat dit niet gemakkelijk zal zijn omdat de zaak juridisch is afgerond. Weliswaar is het PCD in de strafrechtelijk (corruptie)zaak vrijgepleit, maar die twee zaken hebben niets met elkaar te maken, zegt hij.
De Klong Dan is nu volledig eigendom van het PCD. De dienst beraadt zich over de vraag: hoe nu verder, want de installie heeft nog geen druppeltje industrieel afvalwater gezuiverd.
Zie verder: Khlong Dan: Een smerige zaak rond afvalwater

Foto: Klong Dan, toen de installatie voor 20 procent was afgebouwd. Helaas is de foto niet scherp, maar een andere is niet beschikbaar.

Twaalf fietspaden met een totale lengte van 8 kilometer rond Rattanakosin (Bangkok) krijgen een opknapbeurt: een lik verf,  de logo’s witten, asfalt bijwerken. De klus moet op 5 december zijn geklaard. Hopelijk staan de tuk-tuks dan niet meer in de weg.

Zaterdag 22 november
– Een Vietnamese kok, werkzaam in een restaurant aan de Rama III weg, heeft bekend woensdagavond op het parkeerterrein van een restaurant in Pathum Thani een zakenman te hebben doodgestoken. De zakenman had volgens hem kritiek op zijn kookkunst en had zijn vriendin, die werkte als serveerster, seksueel belaagd. Voorafgaand aan de steekpartij had de kok vijf flessen bier soldaat gemaakt. Hij gaat vervolgd worden voor moord met voorbedachten rade.
– In december blijft de grenspost Mae Sai tweeëneenhalf uur langer open. In plaats van 18.30 uur gaat de grens om 21 uur dicht. Het openingstijdstip blijft ongewijzigd op 6.30 uur. Van de verlenging profiteren toeristen en grenshandel .
– Vliegtuigpassagiers die in het toilet roken, zich schuldig maken aan mishandeling of belediging of elektronische apparatuur gebruiken wanneer dat niet is toegestaan, lopen het risico op een boete van 40.000 tot 200.000 baht of een gevangenisstraf van 1 tot 5 jaar.
Het noodparlement gaf gisteren het groene licht voor wijziging van Civil Aviation Offences Act van 1978. Op bezetting van een luchthaven en het vernielen van toestellen of luchthaveneigendommen staat zelfs de doodstraf of levenslang.
De amendering van de wet is een reactie op het toenemend aantal incidenten die de veiligheid van toestel of passagiers in gevaar brengen. [Wat ik mis in het bericht: Gelden de regels alleen voor de Thaise luchtvaartmaatschappijen of voor alle maatschappijen waarvan de toestellen in Thailand landen?]
– Premier Prayut heeft anti-coup activisten het dringend advies gegeven de filmcyclus The Hunger Games niet te gebruiken voor protesten tegen hem. ‘De film is alleen maar drama, niet echt’, zei de Grote Roerganger naar aanleiding van de aanhouding van studenten die het anti-coup drievinger gebaar hadden gemaakt (zie: Onvrede over junta neemt toe). Dat gebaar is niet toevallig aan de film ontleend, want die gaat over een opstand tegen een totalitair regime.
Prayut zegt de moed van de studenten te waarderen, maar die kunnen ze beter ‘op de juiste manier’ gebruiken. Hij maakt zich geen zorgen over de groei van de studentenbeweging tegen hem, maar wel over overtreding van de wet door betrokkenen en het ruïneren van hun toekomst. De film zal niet worden verboden, antwoordde hij desgevraagd.
De politie wil de activisten voor een gesprek uitnodigen zodat ze begrip krijgen voor de coup en hun houding aanpassen. Wanneer echter incidenten aanhouden, kan tot vervolging worden overgegaan. De voorzitter van de National Human Rights Commission vindt dat studenten het recht hebben hun mening te uiten. Wanneer de regering meent dat de studentenbeweging in strijd is met de krijgswet, dient ze dat duidelijk te maken.
– De vorige regering was tegen, maar de huidige minister vindt het wel een goed idee: de aanschaf van onderzeeërs voor de marine. Hij wil dat een nieuwe studie wordt gedaan naar types en prijzen. Eerder aasde de marine op zes tweedehands duikboten van de Duitse marine, maar daar stak de regering Yingluck een stokje voor.
– Thaise leerlingen van grade 8 (hoogste klas lagere school) hebben een povere bekwaamheid op het gebied van ICT. Dat is gebleken uit de International Computer Information Literacy Study [van welke club?] Van de veertien onderochte landen belandde Thailand op de dertiende plaats, één plaats voor Turkije maar ver achter nummer 1 Tjechië. Nederland komt niet in het lijstje voor.
De Thaise testgroep bestond uit 3.646 leerlingen van 198 scholen. Ze kregen onder andere vragen over scam emails, moesten content creëren en wijzigen met gebruikmaking van software en werden getest op kritisch denken en oplossingen bedenken.
Chaiwuti Lertwanasiriwan, directeur Learning Innovation van het Institute for Promotion of Teaching Science and Tecnology, schrijft de slechte score toe aan de samenstelling van de Thaise testgroep met relatief veel kinderen uit arme gezinnen. Hij wijst er ook op dat plattelandsscholen met vaak maar één computer niet op kunnen tegen grote scholen in de grote stad, die veel beter geëquipeerd zijn. (Zie pagina Onderwijs)
– Een 22-jarig wijfjes olifant is gisteren overleden als gevolg van een aanval door tijgerwespen. Die belaagden de jumbo toen ze door haar eigenaar in een bos in Chiang Mai was vastgebonden aan een boom, vlakbij bij een nest dat door hem niet was opgemerkt. In het Elephant Hospital in Lampang is de olifant, genaamd Mai, behandeld met antibiotica. Maar het gif van de tijgerwespen, dat vergelijkbaar is met het gif van gifslangen, bleek sterker.
– Een voormalige tweede burgemeester van Thung Son (Nakhon Si Thammarat) is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een roofoverval, waaraan ook voormalige politieagenten deelnamen. Hij en zeven medeplichtigen beroofden in oktober in Nop Phi Tham (zelfde provincie) een echtpaar.
– Een neparts en haar assistent die een geboortekliniek in Bang Pa-in runden, zijn bij een inval in de kliniek aangehouden. De kliniek had twee spreekkamers met twee bedden. Verder trof de politie medicijnen en medische apparatuur aan.
– De tv- en mobiele telefonie waakhond NBTC is spilziek. Wallop Tangkananurak, lid van het noodparlement, zegt dat de NBTC meer geld uitgeeft dan het land zich kan veroorloven. Vice-premier Wissanu Kreangam overweegt daarom de wet aan te passen.
Een kleine greep uit de uitgaven: De staf heeft 105 studiereizen naar het buitenland gemaakt (362 dagen), het bestuur van elf leden beschikt over 110 personeelsleden, waaronder negen chauffeurs, en er zijn 65 subcommissies en 37 werkpanels gevormd.
Wallop wantrouwt die studiereizen. Hoewel deelnemers, toen ze werden aangenomen, beweerden vakkundig te zijn, werden ze toch voor verdere studie naar het buitenland gestuurd.
Volgens Wissanu kan de regering op dit moment niets doen, omdat de NBTC geen overheidsdienst is en ook niet onder toezicht van de overheid staat. De NBTC is een onafhankelijke organisatie die zelf inkomsten genereert en haar eigen begroting maakt. Dat is wettelijk zo geregeld. Wat volgens Wissanu wel mogelijk is de wet aan te passen ter bevordering van transparantie [?].
– Premier Prayut heeft geen plannen om een door het leger gesteunde politieke partij op te richten, zodat hij na de verkiezingen een rol kan blijven spelen. Dit zei hij gisteren naar aanleiding van geruchten tegen de media. ‘Jullie moeten degenen die het gerucht hebben verspreid, vragen waar die informatie vandaan komt.’
Wat hij gaat doen na zijn aftreden als premier, wil hij niet zeggen. ‘Ik ben nog niet weg. Stel me die vraag als ik deze post heb verlaten. […] Jullie kunnen me beter vragen hoe de regering omgaat met de problemen die ze tegenkomt. Stel me geen vragen over politiek. Ik ben geen politicus.’

Onvrede over junta neemt toe
21 november – Zes maanden na de coup begint de onvrede over de machtsovername door het leger toe te nemen. De junta behandelt critici als vijanden en die houding doet meer kwaad dan goed voor hervormingen en het verzoeningsproces, waarschuwen politieke waarnemers.

Gisteren hield het leger drie studenten aan die bij de bioscopen Scala en Siam Paragon het aan de film The Hunger Games ontleende drievinger gebaar maakten als protest tegen de coup. [Bangkok Post maakt er weer een potje van, want de krant schreef gisteren dat de film niet in Scala zou worden vertoond.] Na verhoor werden ze vrijgelaten.
Op woensdag greep het leger in Khon Kaen in en in Bangkok bij het Democracy Monument. In Khon Kaen maakten vijf studenten het verboden gebaar tijdens een bezoek van premier Prayut aan de provinciehoofdstad. Twee tekenden onder druk van hun familie een verklaring dat ze verder zouden afzien van activiteiten tegen het leger. De drie anderen weigerden, maar die werden ook vrijgelaten. De vijf kregen in Bangkok steun van een elftal studenten, maar ook aan dat protest maakte het leger een einde.
Surichai Wun’Gaeo, directeur van het Centre for Peace and Conflict Studies van de Chulalongkorn universiteit, vindt dat de regering de teugels moet laten vieren. Het verbod op vrijheid van meningsuiting hindert hervormingen en verzoening.
‘Voor verandering is engagement belangrijk. Het wordt tijd om een klimaat te creëren dat bevordelijk is voor verkiezingen. […] Er zijn veel kwesties waar mensen grieven over hebben. De regering moet ruimdenkender en volwassen genoeg zijn om het vertrouwen van de bevolking te herwinnen.’
Somphan Techa-athik, docent aan de Khon Kaen universiteit: ‘Dit is een overgngsperiode naar democratie. Degenen die andere ideeën hebben, dienen niet als vijand te worden behandeld. De militaire regering moet ruimte bieden zodat mensen hun mening kunnen uiten.’
Andere geleerde heren waarschuwen ervoor dat het verzet zal toenemen, wanneer de regering protesten de kop blijft indrukken. Of het verzet verhuist naar de social media, waardoor het veel moeilijker in de hand te houden zal zijn.
Vice-premier Prawit Wongsuwon maakt zich geen zorgen over de huidige anti-coup beweging. ‘De meerderheid van de mensen in het land begrijpt waar de autoriteiten mee bezig zijn. […] Geef ons een jaar. Wanneer de hervormingsraad klaar is, krijgt het land verkiezingen.’

Vrijdag 21 november
– Twaalf fietspaden met een totale lengte van 8 kilometer rond Rattanakosin (Bangkok) krijgen een opknapbeurt. Gouverneur Sukhumbhand Paribatra inspecteerde gisteren hoogstpersoonlijk de herstelwerkzaamheden.  De klus moet op 5 december zijn geklaard. Op die dag is de koning jarig. Sukhumbhand noemt de fietspaden ook een nieuwjaarsgeschenk aan fietsers. [Thais geven elkaar een cadeautje met Oud en Nieuw. In elke winkelmall zijn geschenkpakketten en –manden te koop.]
Op de foto is een putdeksel te zien met gleuven. Dit rooster is oké, maar andere moeten 90 graden gedraaid worden om te voorkomen dat de fietswielen erin blijven steken. Verder krijgen de paden een nieuw groen verfje, de logo’s worden bijgekleurd en het asfalt wordt bijgewerkt.
– Het onderzoek naar het zogeheten futsalschandaal is afgerond. Het Anti-Money Laundering Office heeft alle bedrijven in kaart gebracht die betrokken waren bij de aanleg van de velden. Onderzocht zijn 265 financiële transacties met een totaalwaarde van 996 miljoen baht.
Het Amlo maakte gisteren geen namen van verdachten bekend. Het wachten is op de National Anti-Corruption Commission (NACC), wier taak het is hen aan de schandpaal te nagelen.
Het schandaal heeft betrekking op de aanleg van futsalvelden in 2012 bij 358 scholen in 17 provincies voor een totaal bedrag van 689 miljoen. Bij zeker honderd scholen, veel in Nakhon Ratchasima, zijn ondeugdelijke materialen gebruikt en is een te hoge prijs berekend. Behalve bedrijven hebben ook onderwijzers (die toezicht op de aanleg moesten houden), onderwijsstaf en voormalige parlementsleden een bedenkelijke rol gespeeld.
Behalve Amlo en de NACC doen ook de Rekenkamer en het Office of the Basis Education Commission onderzoek. (Zie pagina Over corruptie)
– De staat van beleg blijft onverminderd van kracht om ’s lands veiligheid te waarborgen, zegt premier Prayut. ‘De media moeten ophouden daarover vragen te stellen. Vertel me eens. Wie heeft er last van. […] Onze prioriteit ligt vandaag bij de toekomst van het land. Conflicten en sociale ongelijkheid moeten gestopt worden. De krijgswet is nodig om de weg naar nationale hervormingen te effenen. De staat van beleg is essentieel voor de veiligheid en om het vertrouwen van de bevolking terug te brengen.’
Maar de premier gaf ook toe dat de krijgswet hem niet gelukkig maakt. ‘Hoe meer ik ervan gebruik maak, hoe ongelukkiger ik word. Stel dat er geen leger was geweest: zouden de problemen dan zijn opgelost en zou hervorming een kans hebben gekregen?’
Prayut zei dit gisteren tijdens de inauguratie van de National Defence College Class 57. Hij verwacht dat de nieuwe grondwet binnen drie maanden vorm krijgt en de belangrijkste kwesties die erin zijn opgenomen, bediscussieerd zijn en glad gestreken. Binnen een jaar kunnen dan de organieke wetten, die voortvloeien uit de grondwet, worden aangenomen.
– Nog meer grondwet. De voorzitter van het CDC (Constitution Drafting Committee, commissie met 36 leden die de nieuwe grondwet schrijft) verwacht dat de contouren van de wet tegen het eind van het jaar klaar zijn. Volgend jaar kan dan met de tekst worden begonnen.
De ‘munitie’ voor de nieuwe grondwet wordt aangeleverd door de NRC (National Reform Council, een raad die tot taak heeft hervormingsvoorstellen te formuleren). Op 29 december presenteert de CDC een samenvatting van de aanbevelingen van de NRC plus aanbevelingen van politieke partijen en andere sectoren (target groepen, roodhemden, geelhemden enz).  (Zie pagina Grondwetwijziging)
– Buitenlandse werknemers moeten na vier jaar oprotten naar hun eigen land, maar ze mogen direct terugkeren en da’s een hele verbetering want voorheen stond er een wachttijd van drie jaar voor. Het Social Security Office laat weten dat ze hun sociale zekerheidsrechten behouden; wel moeten ze na terugkeer een start-up fee betalen en ze kunnen niet onmiddellijk gebruik maken van gratis medische zorg. [Of toch wel, want erg duidelijk vind ik het bericht niet]. Overigens zijn maar weinig buitenlanders verzekerd via het Social Security Fund, waarvoor een werknemersbijdrage van 5 procent van het loon geldt. (Zie pagina Migranten)
– Het Zuiden is nog niet verlost van de wateroverlast. De regio blijft maar gegeseld worden door zware regenbuien. De provincies Krabi, Narathiwat, Trang en Phatthalung zijn al getroffen door overstromingen.
In Krabi werd gisteren een meisje van 3 jaar door het water meegesleurd toen ze samen met haar grootmoeder en broertje over een brug liepen.
In Narathiwat is de Sungai Kolok rivier buiten haar oevers getreden. In drie dorpen in Sungai Kolok bereikte het water een hoogte van 30 à 40 cm.
In Trang liepen twee districten voor de tweede keer deze maand onder water. Op de wegen stond een laag water van 10 tot 20 cm met op sommige plaatsen een sterke waterstroom.
In Phatthalung werden 900 gezinnen getroffen door wateroverlast. De Wat Hua Mon school heeft de deuren moeten sluiten zodat de leerlingen niet door het water hoeven te waden naar en van school.
– Dat zal niet vaak gebeuren: een minister in de cabine van de Airport Rail Link (ARL), de lightrail verbinding tussen Suvarnabhumi en het centrum van Bangkok. De minister van Transport was gisteren de hoge gast en hij maakte gelijk maar bekend wat voor plannetjes er allemaal zijn.
Hier komen ze: een verbinding Phaya Thai-Don Mueang (22 km, 29 miljard baht) en een tracé naar marineluchtbasis (tevens burgerluchthaven) U-tapao in Rayong met als beginpunt Makassan, Lat Krabang of Suvarnabhumi.
De vier jaar geleden geopende ARL vervoert momenteel tussen de 45.000 en 60.000 passagiers per dag. De negen treinen krijgen midden volgend jaar een grote onderhoudsbeurt. Inmiddels hebben drie een kleine beurt gekregen. De exploitant wil zeven nieuwe treinen kopen om het toenemend aantal passagiers aan te kunnen. Verder wil ze meer roltrappen en parkeerterreinen. (Zie pagina Spoorwegen)

Vier doden bij aanrijding op spoorwegovergang
20 november – En weer moet een bestuurder gedacht hebben: het kan nog, of hij heeft niet uit zijn doppen gekeken. Gevolg: vier doden bij een aanrijding tussen de trein Bangkok-Trang en een auto op een onbewaakte spoorwegovergang in Nakhon Si Thammarat.

De balans van de afgelopen twaalf maanden stemt niet tot vrolijkheid: 127 ongelukken of officiële en (door bewoners gemaakte) onofficiële spoorwegovergangen, 27 doden, 21 gewonden. De meest recente vonden plaats in Chon Buri, Phetchaburi, Phitsanulok en Khon Kaen. Bij de vier aanrijdingen kwamen zes personen om het leven en werden ruim twintig personen gewond.
Bij het ongeluk van gistermiddag werd de auto [geen details] 50 meter meegesleept door de exprestrein totdat die bekneld raakte aan het uiteinde van een spoorbrug. De wagen vatte vlam en de vier inzittenden kwamen om het leven: drie mannen en een vrouw.
Van de vrouw, wier verbrande lichaam in de auto is gevonden, moet de identiteit nog worden vastgesteld. De drie mannen waren inwoners van Songkhla. In de trein raakte niemand gewond. Volgens de echtgenote van een van de slachtoffers was het gezelschap op weg naar een begrafenis. Wie de auto bestuurde, wist ze niet.
De desbetreffende overgang was niet beveiligd met spoorbomen, maar wel voorzien van waarschuwingslichten. De spoorwegen installeren pas spoorbomen wanneer meer dan 10.000 voertuigen per dag een overgang passeren.
Het treinongeluk was gisteren niet het enige ongeluk. In Bang Pahan (Ayutthaya) kwamen vier personen om het leven en werden 32 gewond bij een aanrijding tussen een bus en twee pickup trucks. In de bus zaten ambtenaren van de afdeling financiën van de gemeente Bangkok. Ze waren in drie bussen onderweg naar een seminar in Chiang Mai. De slachtoffers waren de buschauffeur, een ambtenaar, de chauffeur van een pickup truck en een inzittende van de andere pickup truck. (Zie pagina Spoorwegen)

Premier Prayut probeert roodhemden voor zich te winnen
20 november – Het is niet het hol van de leeuw, want dat is Chiang Mai, de geboorteplaats van oud-premier Thaksin, maar het is wel een rood bolwerk: de provincie en de gelijknamige provinciehoofdstad Khon Kaen. Enige durf kan premier Prayut dan ook niet ontzegd worden, want gisteren bracht hij er een bezoek. Tijdens zijn speech bij het Provinciehuis zagen vijf studenten kans de beveiliging te omzeilen en maakten voor het spreekgestoelte, waarop de premier stond te oreren, het drievingerig gebaar, ontleend aan de filmcyclus The Hunger Games. En mocht u dat niet weten: ze brachten niet het padvinderssaluut, maar protesteerden tegen de militaire coup van 22 mei. Het vijftal werd snel afgevoerd.

Voorafgaand aan Prayut’s bezoek waren al flyers op straat gevonden waarop de premier werd welkom geheten met de tekst ‘Isan  does not welcome dictatorship’, maar die waren ijlings verwijderd voordat de Grote Roerganger arriveerde.
Over de speech van Prayut kan ik kort zijn. Hij beloofde de problemen van de regio op lossen waaronder droogte. Verder hanteerde hij de voorzittershamer op een vergadering met gouverneurs uit het Noordoosten (Isaan) en overheidsdiensten. Die informeerden hem over watervooorraden en de voorbereidingen om de droogte te bestrijden.
Prayuth dreigde: ‘Als de droogteproblemen volgend jaar niet zijn verminderd, zwaait er wat.’ Na zijn bezoek aan Khon Kaen (stad) nam de premier een kijkje bij de Lampao dam in buurprovincie Kalasin.
Alongkorn Akkasaeng, docent politicologie aan de Mahasarakham universiteit, denkt dat het Prayut wel zal lukken de hearts and minds van de Isaan-bevolking te winnen ‘wanneer hij zijn persoonlijkheid verzacht en meer luistert naar degenen die andere ideeën dan hij hebben.’
Maar Sida Sonsri, expert op het gebied van politieke ontwikkelingen en Zuidoost-Azië, is er nog niet zo zeker van of de premier dit zal lukken. ‘De meerderheid is nog steeds loyaal aan de vorige regering. Het is niet zo gemakkelijk om hun opvattingen in één dag te veranderen.’

Donderdag 20 november
– De gemeente Bangkok heeft gisteren het startsein gegeven voor een serie hoorzittingen over de aanleg van een monorailverbinding tussen Watcharaphol Road en de Rama IX brug. Ontwerp en haalbaarheidsstudie zijn afgerond, maar wijzigingen zijn nog mogelijk, zegt gouverneur Sukhumbhand Paribatra. In februari of maart worden knopen doorgehakt.
Volgens de gouverneur is een monorail de meest geschikte optie voor een grote stad gezien de gevolgen voor het milieu en de constructie. De lijn staat bekend als Grey Line en maakt deel uit van een masterplan voor Bangkok en buurprovincies dat het kabinet in 2010 heeft goedgekeurd.
De 40 kilometer lange lijn krijgt 38 stations. Het tracé is verdeeld in drie secties. Het deel tussen Watcharaphol de Rama IX brug meet 16 kilometer. De aanleg kost 26 miljard baht. Voor deze sectie hoeft geen land te worden onteigend.
– De voorkeur gaat uit naar leningen door binnenlandse instituten, maar als die onvoldoende opleveren wordt een beroep gedaan op buitenlandse instituten. Het Japan International Cooperation Agency en een Chinese bank hebben al aangeboden leningen te verstrekken voor de uitbreiding van luchthaven Suvarnabhumi. Maar eigen volk eerst, zegt de minister van Transport.
Vandaag brengt hij een bezoek aan Suvarnabhumi en de Airport Rail Link, de lightrail verbinding tussen de luchthaven en het centrum van Bangkok, om te worden bijgepraat. De uitbreiding bestaat onder meer uit 28 nieuwe parking bays en de bouw van een nieuwe terminal. De capaciteit van de luchthaven stijgt daardoor van 45 naar 65 miljoen passagiers per jaar.
– Geen The Hunger Games: Mockingjay, Part 1 in de biscopen Scala en Lido. De filmvoorstelling wordt door de League of Liberal Thammasat for Democracy aangegrepen om te protesteren tegen de junta en dat vindt Apex, die beide complexen exploiteert, niet gewenst.
De liga deelt gratis kaartjes uit voor de première in Scala onder het motto ‘Raise Three Fingers, Bring Popcorn and Go to the Theatre’. Het drievinger gebaar is ontleend aan de film en eerder gebruikt als protestteken tegen de machtsovername door het lager. En verboden door datzelfde leger.
– De Lawyers Council of Thailand (LCT) begrijpt niet waarom de politie van het bureau Bang Pong Pang de twee Amerikanen heeft vrijgelaten, die menselijke organen naar de VS wilden versturen.
De LCT dringt erop aan de procedures bij het aanhouden van buitenlandse verdachten aan te scherpen. ‘De politie wil misschien buitenlanders beleefd behandelen, maar voor de wet dient iedereen gelijk te zijn’, zegt de LCT-voorzitter.
De politie liet hde Amerikanen vrij omdat, zegt het hoofd van politiedivisie 5, de douane onbereikbaar was en dus niet kon worden vastgesteld of ze de Customs Act hadden overtreden. Bovendien hadden ze geen strafblad. Volgens de documenten bij de pakketten, onderschept door de DHL, zou er speelgoed in gezeten hebben. Inmiddels is gebleken dat de organen waren gestolen uit twee musea van het Siriraj ziekenhuis, maar de twee vogels zijn gevlogen. Ze hebben de wijk genomen naar Cambodja. De politie vermoedt dat de yankees de organen niet op de markt hebben gekocht, zoals ze hebben verklaard, maar zelf hebben gestolen.
– Het Royal Irrigation Department is bereid de controversiële Mae Wong dam te schrappen indien er voldoende alternatieven zijn. Over het nut van de dam lopen de meningen sterk uiteen. De RID is voor, het Department of National  Parks, Wildlife and Plantconservation heeft bezwaren en milieuactievoerders, verenigd in de Seub Nakhasathien Foundation, zijn mordicus tegen.
Gisteren kwam een panel, dat een besluit moest nemen over de gezondheids- en milieu-effectrapportage die voor de dam is gedaan, er niet uit. Besloten is een onafhankelijke organisatie naar de pro’s en contra’s te laten kijken.
De stichting heeft een alternatief voorstel ingeleverd dat goedkoper en effectiever zou zijn. Nationaal park Mae Wong zou daardoor gespaard worden en overstromingen zouden voorkomen worden. (Zie pagina Mae Wong dam)
– Op verschillende plaatsen in Pattani en Yala zijn banners aangetroffen waarop gedreigd wordt met meer aanvallen op boeddhisten en onderwijzers.
– Voor de zestiende keer gaat de advocaat van Somyos Prueksakasemsuk proberen hem op borgtocht vrij te krijgen. Somyos wordt beschuldigd van majesteitsschennis vanwege twee artikelen in het tweemaandelijkse tijdschrift Voice of Taksin waarvan hij redacteur is. (Zie pagina Majesteitsschennis)
– Volgelingen van wijlen monnik Luangta Maha Bua Yannasampanno vinden het geen goed idee wanneer boeddhistische abts en senior-monniken financiële controle krijgen. Dit voorstel is gedaan door de bekende monnik-actievoerder Phra Bhuddha Issara. Hij wil dat de nieuwe grondwet de controle van de financiën van tempels en monniken regelt. De tegenstanders vinden het voorstel een schending van religieuze regels. Ze wijzen erop dat de tempels geen belastingsgelden krijgen maar donaties van gelovigen.
– De politie van Bangkok heeft gisteren 700 bekeuringen uitgedeeld aan motorfietsers die op voetpaden reden.
– De VS hebben gisteren officieel 554 antieke en prehistorische voorwerpen overgedragen die jaren geleden zijn ontvreemd, de meeste in Bang Chiang, een dorp dat dateert uit de Bronstijd. Over de overdracht is voor het eerst in 2009 gesproken. Teruggegeven zijn aardewerk, bronzen ornamenten, bronzen gereedschap, kralen, stenen, dissels en zandsteen gietmallen. Ze bevonden zich in ruim honderd particuliere instituten in California en Illinois.
– De nabestaanden van een verkeersslachtoffer dat door een medische fout in het Phrae Provincial ziekenhuis gehandicapt is geraakt, krijgen een smartegeld van 3,1 miljoen baht. Dit heeft het hooggerechtshof gisteren besloten. Met de uitspraak komt een eind aan een juridische procedure van 8 jaar. In eerste instantie had het ziekenhuis 150.000 baht geboden.

Strijd tegen corruptie schiet tekort
19 november – De anti-corruptie organen zijn de afgelopen jaren in gebrek gebleven bij hun strijd tegen corruptie. Het ontbreekt aan samenwerking maar de strijd wordt vooral bemoeilijkt door het gebruik van meer gecompliceerde methoden.
De huidige praktijk vereist geen betalingen, maar bestaat uit het verrichten van wederdiensten aan andere corrupte individuen. Die vorm van corruptie is veel schadelijker, zegt secretaris-generaal Prayong Preeyakit van de Public Sector Anti-Corruption Commission.
In het verleden, legt hij uit, legden mensen geld op tafel om macht te verwerven of baantjes te kopen, maar tegenwoordig komt er geen geld aan te pas. Degenen die een baantje willen, hoeven niet meer te betalen, maar wanneer ze eenmaal op de gewenste stoel zitten, dienen ze het belang van degenen die hen geholpen heeft, niet het belang van de bevolking. Budgetten en fondsen worden voor dat doel gebruikt.
Maar ondanks zijn negatieve analyse is Prayong niet pessimistisch. De situatie verbetert vermoedelijk omdat de betrokken organen zich bewust zijn van hun tekortkomingen, verwacht hij.
Organen zijn niet volledig onafhankelijk
Sansern Poljiak, secretaris-generaal van de National Anti-Corruption Commission, meent dat de strijd tegen corruptie deels wordt bemoeilijkt omdat de organen niet volledig onafhankelijk zijn. En ze worden gehinderd door bezuinigingen. Hij is met Prayong eens dat de strijd lastiger is geworden. ‘Het gaat tegenwoordig om politiek gerichte corruptie en belangentegenstellingen.’
Sansern vindt dat er een speciale rechtbank voor corruptiezaken moet komen omdat ze doorgaans veel tijd vergen. De NACC zou zaken direct bij de rechter aanhangig moeten kunnen maken in plaats van via de openbare aanklager. Dat levert tijdwinst op.
Het hoofd van de Rekenkamer klaagt over geldgebrek.’Wij zijn de waakhond maar onze verzoeken om meer personeel aan te nemen worden doorgaans afgewezen.’
Land Department meest corrupte overheidsdienst
Uit onderzoek van de faculteit economie van de Chulalongkorn universiteit is gebleken dat het Land Department door de bevolking als de meest corruptie overheidsdienst wordt beschouwd, gevolgd door de politie.
Van de steekpenningen die huishoudens moeten betalen (4,911 miljard baht) gaat 39 procent naar het Land Department, 36 procent naar de politie, 13 procent naar openbare scholen, 4 procent naar transportkantoren, 3 procent naar de douane en 3 procent naar lokale diensten. Openbare scholen vragen elk 11.796 baht, de douane steekt 10.538 baht in haar zak.
Er zijn wel lichtpuntjes volgens de onderzoekers: het totale bedrag aan betaalde steekpenningen is gedaald van 15,4 miljard baht in 1999 naar 4,9 miljard baht in 2013. In 1999 betaalden huishoudens 9.722 baht, in 2013 5.016 baht. Maar econoom Pasuk Pongpaichit betwijfelt of die cijfers de echte situatie weergeven. (Zie pagina Over corruptie)

Woensdag 19 november
De lichamen van de negen soldaten die maandag zijn omgekomen bij een helikoptercrash, zijn gisteren overgebracht van Phayao naar Phitsanulok voor de door het koningshuis gesteunde rituele wassing. De crematie vindt dinsdag plaats.

Alhoewel de oorzaak van de crash nog niet bekend is, houdt de 3rd Army Region voor alle zekerheid alle Bell 212 heli’s aan de grond voor een onderhoudscontrole. Het toestel dat neerstortte, was een nogal oud model van de Bell 122, een model dat volgens premier Prayut ook nog steeds door andere landen wordt gebruikt. Het leger heeft zelfs oudere modellen, 30 tot 40 jaar, in gebruik. Geen probleem, vindt hij, zolang ze goed onderhouden worden.
Het leger beschikt momenteel over 285 helikopters waarvan slechts 90 luchtwaardig zijn. Een aantal bestaat uit door de VS na de Vietnamoorlog achtergelaten heli’s.
– De exploitanten van minibusjes (in het Thais rot too) hebben tot eind december de tijd om zich te registreren bij het Land Transport Department (LTD). Inmiddels zijn 3.074 busjes gekeurd, maar registratie is ook vereist.
De exploitanten en chauffeurs dienen zich aan de regels van het LTD te houden: niet afwijken van de toegestane route, het juiste tarief berekenen, niet te veel passagiers vervoeren. Wanneer ze voor de derde keer in de fout gaan, vervalt de vergunning.
Het LTD waarschuwt exploitanten van illegale busje met een zwarte kentekenplaat. Ze riskeren een gevangenisstraf van maximaal 5 jaar en een boete van 20.000 tot 100.000 baht.
De registratie van motorsai bestuurders verloopt op rolletjes. Van de 104.134 motorfietsen zijn al 80.135 geregistreerd; de overige zijn in behandeling. In december krijgen de bestuurders een nieuw hesje met hun ID en queue number.
Van de taxi’s die tot nu toe zijn gekeurd, bleek 80 procent in orde.
– Rusland wil de diplomatieke betrekkingen met Thailand verbeteren, aldus de Russische ambassadeur gisteren tijdens een korte persconferentie. De afgelopen jaren stonden die op een laag pitje. De Russische premier heeft premier Prayut uitgenodigd voor een bezoek aan zijn land toen ze elkaar vorige week ontmoetten in de wandelgangen van de Asean top in Myanmar.
In 2013 bedroeg het handelsvolume tussen Rusland en Thailand US$ 3,3 miljard. De ambassadeur noemde dat ‘onacceptabel klein’. Beide landen hebben volgens hem op economische gebied een enorm potentieel. De belangrijkste economische motor is het toerisme. Jaarlijks bezoeken 1,7 miljoen Russen Thailand, waarmee Rusland na China op de tweede plaats staat van buitenlandse aankomsten. ‘Rusland is gek op Thailand’, jubelde de ambassadeur. ‘Russen komen hier graag.’
Behalve op het gebied van toerisme gaat nauwer samengewerkt worden op het gebied van informatie en communicatie, technologie, bankieren, landbouw en culturele uitwisselingen.
– Het lichaam van de op 8 november op het eiland Koh Tao vermiste Zwitser Hanspeter Suter (44) is gistermiddag op het strand bij een vakantiepark in Suan Taeng (Chumphon) aangespoeld. Een eerste onderzoek wijst erop dat hij tijdens het snorkelen verdronken moet zijn.
– Ik heb er al eens eerder over geschreven: het wetsontwerp dat eisen stelt aan de organisatie van openbare bijeenkomsten. Het kabinet heeft er zijn zegen aan gegeven, nu het noodparlement nog. Organisatoren dienen zo’n bijeenkomst (dus ook protesten en demonstraties) 24 uur tevoren te melden bij een politiebureau en daarbij plaats, tijden en het verwachte aantal bezoekers op te geven. Doen ze dat niet, dan riskeren ze een gevangenisstraf van zes maanden of een boete van 10.000 baht.
Bij het Government House en op officiële plaatsen [?] en openbaarvervoersgebieden [?] mogen geen bijeenkomsten plaatsvinden. Podia zijn verboden tussen 22 en 6 uur.
– Gisteren liet de krant dat nog in het midden, maar vandaag meldt ze dat de twee Amerikaanse videografen die eerder door de politie zijn verhoord in verband met de gevonden menselijke organen in DHL-pakketten, er nu van worden verdacht dat ze die uit de medische musea van het Siriraj ziekenhuis hebben gestolen. De politie heeft de hulp van Interpol ingeroepen om hen te traceren.
De Amerikanen verklaarden eerder de lichaamsdelen op de markt te hebben gekocht. Ze zouden zich nu in Cambodja bevinden. Op basis van welk bewijsmateriaal de politie de yankees verdenkt, vermeldt het bericht niet. Zie verder Nieuws van maandag en dinsdag.
– Voormalig oppositiepartij Bhumjaithai en regeringspartij Chartthaipattana willen dat de nieuwe grondwet het moeilijker maakt om politieke partijen bij verkiezingsfraude te ontbinden. Die regel zou alleen moeten gelden bij fraude door bestuursleden, maar niet voor fraude door niet-bestuursleden. Die wens hebben ze gisteren op tafel gelegd bij het Constitution Drafting Committee, dat de nieuwe grondwet gaat opstellen.
De twee vinden ook dat onafhankelijke parlementsleden niet thuishoren in het parlement. Volgens hen veroorzaken ze problemen, maar ze gaven verder geen toelichting. De andere wensen laat ik onvermeld; die zijn alleen interessant voor de politieke fijnproevers. (Zie pagina Grondwetwijziging)
– Lagere ambtenaren krijgen een salarisverhoging van 1000 baht per maand. Premier Prayut heeft de verhoging goedgekeurd omdat de salarissen al vele jaren niet verhoogd zijn, terwijl intussen de kosten van levensonderhoud wel zijn gestegen. Zo’n drieduizend ambtenaren krijgen het extraatje met terugwerkende kracht tot 1 oktober.
– Het district Pathiu (Chumphon) is getroffen door overstromingen, veroorzaakt door zware regenbuien het afgelopen weekend. Enkele dorpen, 120 dorpswegen en boerenland zijn onder water gelopen.
– Maatregelen voor medicijngebruik zijn dringend nodig om medicijnresistentie die Thailand en andere landen van Asean bedreigt, te voorkomen. Thaise gezondheidsexperts drongen daar gisteren op aan tijdens het seminar ‘A Way Forward in Combatting Antibiotic Resistance’.
AMR (antimicrobial resistance) wordt veroorzaakt door verkeerd medicijngebruik (te lage doses, kuur niet afmaken), ondeugdelijke medicijnen, foutieve recepten en ontbrekende controle op infecties. Volgens de experts is tussen 41 en 91 procent van de recepten overbodig. Vooral bij bacteriële infecties worden vaak de verkeerde medicijnen voorgeschreven.
Pathom Sawanpanyalert, adjunct secretaris-generaal van de Food and Drug Administration, zegt dat jaarlijks 38.000 personen in Thailand overlijden als gevolg van AMR op een bevolking van 67 miljoen. Dat is verhoudingsgewijs veel meer dan in de VS en EU. (Zie pagina Gezondheidszorg)

Dinsdag 18 november
– Negen soldaten, waaronder de adjunct-commandant van de 3rd Army Region, zijn gistermiddag om het leven gekomen toen de helikopter, waarin ze zaten, neerstortte, explodeerde en in brand vloog. De helikopter was zo’n tien minuten eerder opgestegen van het Khun Chuang Thammikarat Camp in Phayao en was op weg naar een legerbasis in Chiang Rai. Alle lichamen zijn geborgen en voor autopsie naar het ziekenhuis van Phayao gebracht.
Curieus detail. Kort voor het vertrek had een van de inzittenden de volgende boodschap op Facebook gezet: ‘It’s time again to fly against the chill winds … old helicopter, new pilot. Visibility is bad, hell’s door is open.’
– Het was geen opdracht van de junta, maar vertegenwoordigers van de junta hebben inderdaad een bezoek gebracht aan het tv-station Thai PBS ‘om enkele zaken te bespreken’ met de leiding en verslaggeefster Nattaya Wawweerakup. Dit zegt premier Prayut naar aanleiding van het bezoek van vijf soldaten als gevolg waarvan Nattaya van het programma The Voice of the People that Change Thailand is afgehaald. Volgens hen had met name de aflevering waarin Nattaya in Hat Yai met bewoners over de coup sprak de gram van de junta opgeroepen.
Prayut houdt vol dat de media vrij zijn en gaf weer een fraai staaltje krompraat ten beste. ‘Het bezoek van de soldaten was geen dreiging. Uit de informatie die ik heb gekregen, blijkt dat haar verwijdering een interne aanpassing was. Soldaten weten niet wie wie is. Hoe zouden ze iemand kunnen verwijderen?’
De werkgroep Media for National Reform van de Thai Journalists Association dringt er bij Prayut op aan een duidelijk standpunt over persvrijheid in te nemen. ‘De premier moet met de bevolking communiceren en over deze zaak een duidelijk signaal aan zijn ondergeschikten afgeven. De premier dient duidelijk te maken dat dergelijke incidenten niet mogen gebeuren.’
Zie verder Pers wil dat beperkingen worden opgeheven, en Nieuws uit Thailand van gisteren.
– De vijf lichaamsdelen, die bij DHL in pakketten bestemd voor een adress in Las Vegas zijn gevonden, zijn afkomstig uit twee musea van het Siriraj ziekenhuis, maar de politie betwijfelt of stafleden betrokken waren bij de diefstal.
Twee Amerikaanse videografen zijn in verband met deze zaak aangehouden. Ze zeggen de organen van een marktkoopman bij de Memorial Bridge te hebben gekocht. De twee zijn geïdentificeerd aan de hand van camerabeelden bij de registratiebalie van de musea, maar van de diefstal zelf zijn geen beelden.
De yankees zijn beschuldigd van overtreding van de douanewet omdat ze als inhoud van de pakketten speelgoed hadden opgegeven. De pakketten bevatten echter een menselijke schedel, babyvoet, hart en stukjes huid, deskundige geconserveerd in formaldehyde, in acryl doosjes. De Amerikanen zijn inmiddels naar Cambodja vertrokken.
Een nieuwswebsite [?] meldt dat ze zo’n tien jaar geleden onder de titel Bumfights een videoserie maakten van daklozen in San Diego (Californië) die tegen betaling met elkaar vochten. Nadat de makers waren aangehouden, stopte de productie.
– De National Reform Council (NRC), het orgaan dat hervormingen moet gaan voorstellen, wil van de bevolking weten wat haar wensen voor de toekomst zijn. Ze heeft daartoe negen communicatiekanalen geopend, waaronder een hearing centre, accounts op Line en Facebook, een post- en email adres, telefoonnummer en radioprogramma.
NRC-voorzitter Thienchay Kiranandana, die gisteren het centrum opende, kreeg al direct enkele wensen overhandigd. Zo bepleitte het Community Welfare Network wetgeving voor betere bijstand aan arme mensen. Een ander groep wil dat statenloze Thais de Thaise nationaliteit kunnen verwerven en achtergestelde etnische minderheden financiële steun krijgen.
– Ineens duikt hij weer op in het nieuws: de jetset monnik die bekend werd door foto’s van hem in een privé jet en omdat hij een minderjarig meisje zwanger zou hebben gemaakt. De monnik, Luang Pu Nen Kham (35), nam vorig jaar de benen naar de VS en nu wil het Department of Special Investigation (de Thaise FBI) dat de VS hem uitwijzen.
Wirapol Sukphol, zoals hij thans heet, wordt gezocht wegens het witwassen van geld, bedrog, seks met een minderjarige, overtreding van de Computer Crimes Act wegens het verspreiden van bedriegelijke informatie, belastingontduiking, doodslag, drugsgebruik en nog wat zaken.
Alhoewel hij uit de monniksorde is ontzet, stond vorige week een foto online waarop de man in monnikspij op een tafel met bloemen zit te midden van boeddhisten.
– Een goed voornemen is natuurlijk nooit weg en dat geldt zeker voor het voornemen van minister Surasak Karnjanarat (Labour) om het Social Security Office (SSO) corruptievrij te maken. Dat vertelde hij tegen een gehoor van 500 personeelsleden die een fonds van 1,1 biljoen baht beheren. Transparantie en verantwoording afleggen zijn de sleutelwoorden. Het kantoor gaat zijn investeringsplannen en details van de bestuursvergaderingen openbaar maken.
‘De mensen die premie betalen, willen weten wat het SSO doet, maar dat horen ze nooit. Dus moet het SSO zijn maandelijkse uitgaven bekend maken. Het zou verkeerd zijn als het SSO op dezelfde weg blijft doorgaan.’ (Zie pagina Over corruptie)
– In een vervallen huis in Ayutthaya heeft de politie zondag het lichaam gevonden van een man (35), die was doodgestoken en wiens jongeheer er was afgesneden. De man, die aan een psychische ziekte leed, woonde er samen met een vriendin, eveneens lijdend aan een psychische ziekte. Zij is in het ziekenhuis opgenomen omdat ze een fles met pesticide had leeg gedronken.
– Tienduizend rai wordt de komende maanden in Nakhon Si Thammarat aan arme mensen overgedragen, heeft het Department of Marine and Coastal Resources bekend gemaakt. De gronduitgifte begint zodra de dienst een inventarisatie van huishoudens op het schiereiland Laem Talook Pook heeft afgerond. In het gebied zijn veel illegale garnalenkwekerijen, die tot ernstige erosie van de kust leiden. In Nakhon Si Thammarat gaat het om een proefproject dat vooruitloopt op de uitgifte van twee tot drie miljoen rai in het hele land die de regering Prayut wil toewijzen aan arme mensen.
– Ik vermoord alle agenten van het bureau Si Prachan, schrijft Adisak Srisa-ard, een beruchte drugsbaron in Suphan Buri met de bijnaam Benz Thasai, op zijn Facebook-pagina. Politiecommissaris Somyot Pumpunmuang laat het er niet bij zitten. Hij heeft zijn manschappen gemobiliseerd om de jacht op de man te openen. Enkele medewerkers van zijn drugsnetwerk en familieleden zijn al aangehouden.
Het drugsnetwerk verspreidt vanuit het noorden van Thailand drugs in Bangkok en andere [welke?] provincies. Adisak wordt door de politie als een gevaarlijke crimineel beschouwd. Hij zou zich nu in Kanchanaburi schuil houden.
– In Chiang Rai heeft de politie zondag 2 miljoen amphetamine pillen en 3 kilo crystal meth ter waarde van 560 miljoen baht in beslag genomen. De drugs lagen in een busje dat bij een controlepost werd gestopt. De bestuurder, gekleed in militaire outfit, ging er vandoor. Het busje was gehuurd door een soldaat van het 17de infanterie regiment.
– Premier Prayut brengt volgende maand een bezoek aan Japan, aansluitend op zijn tweedaags bezoek aan Zuid-Korea. De premier gaat er praten over de aanleg van hogesnelheidslijnen, waar Japan belangstelling voor heeft. Japan is de grootste buitenlandse investeerder in Thailand.
– Twee mannen zijn gisteren in Khok Pho (Pattani) aangehouden in verband met de moord op een onderwijzeres zaterdag. Vermoed wordt dat de moord een vergeldingsactie was voor een inval in Nong Chik (Pattani), waarbij twee opstandelingen werden gedood en vijf aangehouden.
– Vandaag buigt het kabinet zich over nieuwe wetgeving die een eind moet maken aan commercieel draagmoederschap. De draagmoeder dient een bloedverwant te zijn van de man of de vrouw voor wie ze een kind draagt. De wet is een uitvloeisel van de ontdekking dat een Japanner talloze vrouwen in Thailand had ingezet om voor hem kindjes te baren. Hoe het met die zaak staat, vermeldt het bericht niet.
– Een mahout is door zijn eigen olifant dood getrapt, terwijl twee Russische toeristen op de rug van de jumbo zaten. Nadat het dier de mahout bij een waterval in Phangnga had aangevallen, ging hij er ijlings vandoor met moeder en haar negenjarigedochter. Pas na drie kilometer zag een reddingsteam kans het dier te bedaren en de Russen te bevrijden.
– Inpakken en wegwezen is het devies voor 177 verkopers die hun spullen op de Ratchayothin kruising tussen Phahon Yothin Soi 33 en 35 te koop aanbieden. Vanaf 15 december zijn ze er niet meer welkom omdat ze het voetpad blokkeren. Volgens de gemeente hebben ze erin toegestemd te verhuizen naar het terrein van SCB Park Plaza dat in gebruik is als een vlooienmarkt.
Vrijdag moeten twee andere plaatsen zijn ontruimd: het voetpad tussen Na Phra Lan en Na Phra That en bij Tha Chang en Tha Tian. Daar staan 400 verkopers.
– Rectificatie van Bangkok Post. Niet Jennifer Lawrence, hoofdrolspeelster van de Hunger Games, heeft gezegd zich zorgen te maken over de arrestatie van demonstranten die het aan de film ontleend gebaar met drie vingers maakten, maar de regisseur. Journalistiek is een vak, beste Bangkok Post.

Maandag 17 november
– Macabere vondst: een menselijke schedel, babyvoet en hart, deskundige geconserveerd in formaldehyde, in acryl doosjes. De vondst werd zaterdagavond gedaan in het verzendcentrum van DHL aan de Rama III weg.
De lichaamsdelen plus twee stukjes huid met een tatoeage van een tijger en een mystiek symbool, zaten in drie pakketten, bestemd voor drie verschillende adressen in de VS met als afzender ene Eugene Johnson in Pathumwan (Bangkok). Volgens het etiket zouden de pakketten speelgoed bevatten. DHL kreeg argwaan bij het scannen van de zending.
De politie heeft inmiddels twee buitenlanders verhoord. Een had de doosjes in zijn bezit gehad, de ander heeft verklaard de huid voor duizenden baht op een markt in Thonburi te hebben gekocht. De lichaamsdelen zijn voor onderzoek naar het Forensic Medicin Department van het King Chulalongkorn Memorial ziekenhuis gestuurd.
– Vijf demonstranten, de mond met zwarte tape afgeplakt en een verklaring in de hand, zijn gisteren aangehouden toen ze bij het Oct 14 Memorial op de Kok Wua kruising van de Ratchadamnoen Avenue protesteerden tegen het verbod van de junta om een talkshow over landhervormingen te houden.
De talkshow plus een concert had gisteren bij de Alliance Française aan de Witthayu weg moeten plaatsvinden. De praatshow kon volgens het leger niet door de beugel vanwege enkele sprekers, maar meer details hebben de organisatoren niet te horen gekregen. Ze vermoeden dat met name gedoeld werd op Sulak Sivaraksa, door de krant steevast omschreven als een prominent social critic. Gesproken zou worden over landhervormingen, ecologie en huisvesting.
Een van de vijf, Nitirat Sapsomboon, voormalig secretaris-generaal van de Student Federation of Thailand, was een stukje verder gaan staan om overtreding van de krijgswet te voorkomen (die bijeenkomsten van vijf personen of meer verbiedt), maar die truc mislukte. Ook hij werd aangehouden.
De vijf zijn naar het politiebureau van Chana Songkhram gebracht waar ze streng zijn toegesproken [of zoiets]. Tegen vijf uur werden ze vrijgelaten zonder dat ze ergens van beschuldigd zijn en dat valt dan weer mee, want de krijgswet is streng en berechting door de krijgsraad is geen lolletje.
– De werkgroep Media for National Reform van de Thai Journalists Association vergadert vandaag met de andere mediaorganisaties, media, mediadeskundigen en anderen over de affaire Nattaya Wawweerapkul, een verslaggeefster van Thai PBS die vorige week van een programma is afgehaald nadat soldaten het tv-station hadden bezocht. Zie de posting: Pers wil dat beperkingen worden opgeheven.
– De Chinese consul Qin Jan in Songkhla heeft aangedrongen op repatriëring van de moslim Uighurs vluchtelingen, die in Thailand zijn aangehouden. Hij ontkent dat ze in China bloot staan aan vervolging. ‘Als ze geen strafblad hebben, worden ze in China niet vervolgd.’
Zelf zeggen de vluchtelingen dat ze Turken zijn, maar die claim kan niet geverifieerd worden en ze weigeren medewerking te verlenen aan identificatie door de Chinese autoriteiten. De groep van 220 personen werd in maart aangetroffen in een ver afgelegen kamp, waar ze vermoedelijk door mensenhandelaren werden vastgehouden. Turks ambassadepersoneel heeft de groep ontmoet, maar kon verder geen klare wijn schenken.
De Uighur American Association, gevestigd in de VS, doet een beroep op de Thaise regering de vluchtelingen niet terug te sturen maar ze in contact te brengen met de vluchtelingenorganisatie van de VN zodat ze asiel kunnen aanvragen.
– Het Thai Labour Solidarity Committee dringt aan op ratificatie van twee conventies van de International Labour Organisation. Maar de particuliere sector dringt aan op uitstel, want zeggen de werkgevers: migranten krijgen dan te veel macht. ‘Onbehoorlijk en ongefundeerd’, zegt voorzitter Chalee Loysung over dit fraaie staaltje van discriminatie.
Chalee benadrukt dat de conventies voor betere regels zorgen. Ze hebben onder andere betrekking op de vrijheid van het vormen van vakbonden en onderhandelingen met werkgevers.
Lae Dilokwitthayarat, lector aan de faculteit Economie van de Chulalongkorn universiteit, zijn de conventies nuttig omdat veel buitenlandse arbeiders worden uitgebuit en niet door de wet beschermd worden. Maar hij betwijfelt of het lukt alle neuzen in één richting te krijgen omdat de conventies arbeiders het recht geven met de overheid te onderhandelen. In Thailand is het echter ongehoord met je superieuren te onderhandelen. Bek houden en doen wat er gezegd wordt, is het parool.
– Suan Pereewong, bijgenaamd de Thaise Robin Hood, is op 101-jarige leeftijd overleden. Zaterdag blies hij aan het begin van de avond de laatste adem uit in het Hankha ziekenhuis in Chai Nat. Suan leed aan een vergroot hart en had problemen met zijn nieren. Zaterdag wordt hij gecremeerd.
Suan was na de Tweede Wereldoorlog een bekende bandiet in de centrale regio. Hij werd beschermd door een amulet waardoor hij beschietingen door de politie overleefde. Net als Robin Hoof stal hij van de rijken en gaf het gestolene weg aan de armen. Na zijn gevangenschap [geen details] werd hij tot monnik en later Hindu priester gewijd. Over zijn leven zijn twee speelfilms gemaakt.
– Premier Prayut bezoekt begin volgende maand Maleisië en zal dan het hoofd van de Thaise delegatie bij de vredesgesprekken met het zuidelijk verzet introduceren. Benoemd is de voormalig leger stafchef Aksara, een keuze waar Maleisië (dat de rol van facilitator bij de gesprekken heeft) niet blij mee zou zijn. [Militairen zijn niet zo populair bij het zuidelijk verzet.]
Tijdens het bezoek wordt een overeenkomst over hervatting van de gesprekken getekend met de BRN, een groep waarmee vorig jaar al is gepraat, en de Patani Liberation Organisation. Volgens een bron zouden die daarin al hebben toegestemd. Of andere groepen zich er bij aansluiten, vermeldt het bericht niet. De onderhandelingsteams worden teruggebracht van 15 naar 10 personen.
– De Mae Wong dam, waarvoor 13.260 rai beschermd bosgebied in nationaal park Mae Wong moet wijken, is helemaal niet nodig, stelt de Seub Nakhasathien stichting. Hetzelfde resultaat kan tegen geringere kosten worden bereikt door het graven van vijvers in rijstakkers. Die methode is al eens met succes toegepast in de provincie Uthai Thani. Het voorstel loopt vooruit op een vergadering van experts woensdag over de gezondheids- en milieueffectrapportage.
Volgens Sasin Chalermlap, secretaris-generaal van de stichting, die vorig jaar een protestmars hield tegen de bouw van de dam, kan de opslagcapaciteit van de Sakeakrang rivier aanzienlijk worden vergroot door de vijvers. De kosten bedragen 2 miljard baht tegen 13 miljard baht voor de bouw van de dam.
De stichting bestrijdt dat water uit nationaal park Mae Wong verantwoordelijk is voor overstromingen in Lat Yao (Nakhon Sawan), wat een van de argumenten is voor de bouw van de dam. Volgens de stichting wordt dat probleem veroorzaakt door ineffectief watermanagement en slecht ontworpen constructies die waterwegen blokkeren.
Gisteren demonstreerden studenten voor een kunstmuseum [geen naam] in Bangkok tegen de bouw van de dam. Vermoedelijk wordt bedoeld het Bangkok Art and Culture Centre, maar waarom schrijft de krant dat niet, stelletje amateurs. (Zie pagina Mae Wong dam)

Pers wil dat beperkingen worden opgeheven
16 november – De Thai Journalists Assocation (TJA) wil dat de bepalingen worden ingetrokken die de vrijheid van de media beperken, en eist intrekking van de staat van beleg.
Waartoe die beperkende maatregelen kunnen leiden, bleek dinsdag toen vijf legerofficieren een bezoek brachten aan het tv-station Thai PBS en eisten dat het station zou stoppen met het programma Voice of the People that Change Thailand. Volgens hen had de junta zich gestoord aan de aflevering van 8 november, waarin verslaggeefster Nattaya Wawweerwup met mensen in Hat Yai praatte over hun houding tegenover de junta. Het PBS-bestuur liet vrijdag weten dat doorgegaan wordt met het programma, maar Nattaya wordt er tijdelijk vanaf gehaald om repercussies te voorkomen.
TJA vice-voorzitter Manop Thip-osod zegt dat de beperkende maatregelen de mogelijkheid afsnijden om opinies uit te wisselen en meningsverschillen tussen oppositionele groepen te beslechten. De staat van beleg mag dan van kracht zijn, maar artikel 4 van de voorlopige grondwet garandeert wel de rechten en vrijheid die Thais altijd hebben genoten.
Legerhoofd Udomdej Sitabutr, tevens staatssecretaris van Defensie, ontkende gisteren dat soldaten Thai PBS onder druk hebben gezet het programma te schrappen. Hij ontkent ook dat ze aangedrongen hebben op het verwijderen van Nattaya. Maar op die ontkeningen liet hij een toelichting volgen, waarvan ik zeg: Een goed verstaander heeft genoeg aan een half woord. Dit zei hij:
‘Maar als we tot ontdekking komen dat iemand een houding heeft die erop wijst dat ze de situatie niet begrijpen, dienen we met hen te praten. We praten trouwens regelmatig met de leiding van sommige tv-kanalen. Sinds de coup is de situatie aanzienlijk verbeterd, maar met sommige media zijn gesprekken nog nodig, met name wanneer een uitzending een negatief beeld schetst.’
De gewraakte beperkingen hebben betrekking op interviews met academici, voormalige regeerders, voormalige rechters of voormalige leden van onafhankelijke organen die ‘conflicten en verwarring’ in de samenleving kunnen veroorzaken. Kritiek op de NCPO (junta) is verboden alsmede de publicatie van vertrouwelijke officiële informatie of iets wat een ‘bedreiging voor de nationale veiligheid’ vormt.
Dus waarde lezers en lezeressen van Nieuws uit Thailand: nu weet u ook met welke ogen u de berichtgeving moet lezen.

Zondag 16 november
– Tijdens de intocht van Sinterklaas in Gouda zijn zaterdag zestig personen aangehouden, zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet. Terwijl de goede Sint werd onthaald op het bordes van het stadhuis, ging het aan de achterkant mis. Tegenstanders van het hulpje van de Sint, die demonstreerden met een spandoek met de tekst ‘Zwarte Piet is racisme’, werden belaagd en uitgejouwd door voorvechters van Zwarte Piet.
Volgens Nos Nieuws was de sfeer grimmig en zijn negentig arrestaties verricht. Het aantal van zestig wordt gemeld door Spitsnieuws. De Speld bericht dat kinderen de intocht van Sinterklaas verstoorden. Zie: http://www.speld.nl/2014/11/15/kinderen-verstoren-sinterklaasintocht/
– Premier Prayut Chan-o-cha moet woensdag een warm en veilig welkom krijgen wanneer hij een bezoek brengt aan de provincies Kalasin en Khon Kaen, beide een bolwerk van roodhemden. Om anti-coup protesten te voorkomen, zijn de veiligheidsmaatregelen er verscherpt. De gouverneurs van de twee provincies, militaire eenheden en de politie is gevraagd veiligheidsplannen op te stellen. Gisteren vergaderde de politie van Khon Kaen er al over. Ze brengt driehonderd agenten op de been wanneer Prayut en zijn gevolg de districten Muang en Kranuan met een bezoek vereren en er met de bevolking en lokale autoriteiten praten.
Het 21st Infantry Regiment Queen’s Guard zet een forward team [?] in om de premier te beschermen. Legerofficieren zullen lokale leiders vragen er voor te zorgen dat tegenstanders van de coup geen problemen veroorzaken. ‘Mensen die andere ideeën hebben, nodigen we uit voor een gesprek. Ze mogen de premier ook verwelkomen en op vreedzame wijze hun mening geven’, zegt een legerbron.
Volgens een regeringswoordvoerder wil Prayut met de lokale bevolking en de autoriteiten praten over de gevolgen van de droogte en hij wil hen vertellen wat voor mooie plannen de junta heeft. Voor het einde van het jaar wil Prayut alle regio’s bezocht hebben. Prayut is zelf geboren in Nakhon Ratchasima, eveneens in het ‘rode’ Noordoosten.
– Een groep Thaise activisten heeft bij de première van de film Mockinghay: Part I in Londen gedemonstreerd tegen de militaire coup. De groep noemt zich District Thai, een verwijzing naar de Hunger Games, een filmcyclus waaraan anti-coup demonstranten in Thailand een drievingerig gebaar ontleenden als protest tegen de coup.
De junta was er destijds als de kippen bij om het teken te verbieden, ze verbood ook het lezen van Nineteen Eighy-Four in het openbaar en het eten van sandwiches op een manier die als ‘politiek’ beschouwd kon worden [?]. 
De Hunger Games zijn gebaseerd op een serie romans over een autoritair regime. Hoofdrolspeelster Jennifer Lawrence zegt ‘geschokt’ te zijn over de arrestatie van mensen die het symbolische gebaar uit de film hadden overgenomen. Ze was in Londen vanwege de première van de film, die in Thailand donderdag in roulatie gaat.
– Een moeder (55) en dochter (35) zijn op de terugweg van een markt in Beton (Yala) doodgeschoten en in Khok Pho (Pattani) werd een lerares (52) voor haar woning gedood.
De lichamen van moeder en dochter werden gisterochtend door de politie bij een motorfiets in een plas van bloed gevonden op de Yala-Betong weg. Agenten telden acht 9 mm kogelpatronen.
De lerares werd ’s middags doodgeschoten door mannen die deden alsof ze in het winkeltje in haar huis benzine wilden kopen voor hun motorfiets. [Benzine wordt vaak in limonadeflessen verkocht of uit een vaatje gepompt.] Toen ze hen wilde bedienen, schoten ze de vrouw in haar hoofd en rug. De vrouw overleed ’s avonds in het ziekenhuis.
In Ban Bluka (Rueso, Narathiwat) is een dorps veiligheidsvrijwiliger gewond geraakt toen hij op een booby trap stapte. Hij is met verwondingen aan zijn been in het ziekenhuis opgenomen. De politie vond op een paal in de buurt een bericht met de tekst ‘Sovereign State of Pattani’.
– 64 procent van het afval in Thailand bestaat uit voedsel, reden voor het ministerie van Landbouw en de FAO om het National Save Food Network te vormen. Dat netwerk moet mensen voorlichten hoe het verspillen van voedsel kan worden voorkomen.
Volgens de FAO neemt in landen in ontwikkeling de hoeveelheid weggegooid voedsel toe, hoewel de ontwikkelde landen nog steeds de grootste verspillers zijn. De FAO heeft berekend dat een kwart van het weggooid eten (1,3 miljard ton per jaar) 870 miljoen hongerige personen kan voeden. Het voedsel wordt in elke fase van de voedselketen verspild: planten, oogsten, transport en op de tafel van de consument.
– Raar verhaal. De Chinese zakenman die door enkele Thais bij de Baiyoke Tower 2 in Pratunam was ontvoerd, heeft per sms-je aan zijn chauffeur laten weten dat hij is vrijgelaten in Cambodja. Hij komt morgen naar Thailand om tekst en uitleg te geven.
De politie maakte vrijdag de ‘ontvoering’ bekend, die was gemeld door zijn vriendin. Hij zou ontvoerd zijn door mannen die zich als agent voordeden. Die zouden een losgeld van 100 miljoen baht hebben geëist. Volgens de ‘ontvoerde’ Chen Ji hebben ze hem via Sa Keao het land uitgesmokkeld.
– De eerste Thaise wet tegen dierenmishandeling schiet tekort, met name ten aanzien van zwerfhonden en vogeltjes die in tempels worden vrijgelaten. Oprichter Chollada Mekratri van de The Voice Foundation vindt dat meer regels nodig zijn dan de Animal Welfare Bill die woensdag door het noodparlement werd goedgekeurd. Mede-oprichter John Dalley van de Soi Dog Foundation noemt de wet ‘een stap in de goede richting’, maar de wet is niet specifiek genoeg.
– Bij een legerinval in een huis in Ratchathewi (Bangkok) zijn veertien gokkers aangehouden waaronder drie politieagenten. De agenten zeggen dat ze er waren om brier te drinken, niet om te gokken. Alle verdachten zijn gisterochtend door de rechtbank op borgtocht vrijgelaten.
Economisch nieuws
– Thailand heeft in 2017 geen sluitende  begroting. Deze ambitieuze doelstelling van het ministerie van Financiën is onhaalbaar, zeg minister Sommai Phaisee (Financiën). De komende jaren moet het land diep in de buidel tasten voor infrastructurele werken en verliezen op rijstsubsidieprogramma’s.
Het ministerie maakte vorige week bekend dat de subsidiëring van ’s lands rijst de afgelopen 11 jaar een verlies heeft opgeleverd van 680 miljard baht. Het hypotheeksysteem voor rijst, door de vorige regering Yingluck toegepast, was alleen al goed voor een verlies van 518 miljard baht. Aan infrastructuur gaat de komende jaren 2,4 biljoen baht worden uitgegeven.
Nietemin verwacht de minister niet dat de schuldenlast boven de 60 procent van het bruto binnenlands product uitkomt, wat als absoluut maximum wordt gehanteerd. Per 1 augustus bedroeg de staatsschuld 46,5 procent het bbp: 0,3 procent minder dan in juli. Het begrotingstekort wordt gemaximeerd op 20 procent van de jaarbegroting plus 80 procent van de uitgaven aan aflossing van de hoofdsom in dat jaar.
Sommai waarschuwt er wel voor dat het verlies van het hypotheeksysteem voor rijst hoger kan uitvallen wanneer de verkoop van de 19 miljoen ton rijst regeringsvoorraad vertraging oploopt omdat de kwaliteit dan terugloopt en de opslagkosten toenemen. (Zie pagina Rijst 3)

Zaterdag 15 november
– Het was een schok voor de twee moeders uit de noordoostelijke provincie Bung Kan. Ze dachten dat hun zonen van 13 en 15 jaar in Pattani werkten en er vis sorteerden, maar nu blijken ze gedwongen gewerkt te hebben op een Thaise trawler die in Indonesische wateren vist. Ze worden momenteel vastgehouden door de immigratie op Ambon.
Gisteren overhandigden de twee moeders in het gezelschap van twee mensenrechtenadvocaten in het kantoor van de premier een petitie aan de regering met het verzoek de jongens terug te brengen.
De Labour Rights Protection Network Foundation was de jongens, evenals andere Thai, in augustus op het spoor gekomen tijdens een bezoek aan Ambon. Over de trawler waarop ze werkten, kwam de stichting weinig te weten. De Indonesische autoriteiten hebben vastgesteld dat de reisdocumenten van de knapen vervalst waren. Ze zouden 20 jaar zijn en de Cambodjaanse nationaliteit hebben.
De jongens hadden in september hun ouderlijk huis verlaten en waren naar Pattani gegaan nadat een buurman had gezegd dat ze er goed geld konden verdienen. Sinsdien hadden de moeders niets meer van hen vernomen. Eén lijdt aan thalassaemia en heeft elke vier maanden een bloedtransfusie nodig. Hij moet al een behandeling hebben gemist.
– Vuilnisman Surat Maneenopparatsuda (28) is een gelukkig man. Dankzij een anonieme weldoener kon hij gisteren de gevangenis verlaten en hoefde hij zijn straf niet uit te zitten.
De rechtbank stelde hem in vrijheid, een dag nadat het hooggerechtshof de gevangenisstraf van 667 dagen die een lagere rechter hem had opgelegd, had bevestigd. Die straf had hij gekregen omdat hij in december 2008 13 cd’s en 83 vcd’s uit vuilnisvaten had gevist en die te koop had aangeboden. Daarmee overtrad hij de Film and Video Act. Hij kreeg een boete van 133.400 baht, maar omdat hij die niet kon betalen, verhuisde hij naar de gevangenis waarbij elke dag voor 200 baht zou tellen. De anonieme weldoener, vermoedelijk een advocaat uit Prachin Buri, lapte het volle bedrag, waardoor hij het detentiecentrum in Pathum Thani kon verlaten.
Een rechter van het Constitutionele Hof heeft naar aanleiding van deze zaak aangedrongen op herziening van de Film and Video Act. Volgens hem stelt de wet daden strafbaar die door mensen als eerlijk worden beschouwd. [Geen toelichting.] De wet kent voor overtredingen van het copyright een maximum boete van 1 miljoen baht zonder gevangenisstraf.
-Er is nog geen overeenkomst met China over de lening die China gaat verlenen voor de aanleg van drie dubbelspoorlijnen. Er is slechts een principeafspraak gemaakt, zegt premier Prayut Chan-o-cha. In zijn wekelijks tv-praatje gisteravond vertelde hij dat China belangstelling heeft voor het project, niet alleen omdat het helpt om de verbindingen te verbeteren maar ook om de transportkosten te reduceren. Prayut zei de Chinese leiders tijdens zijn verblijf in Beijing gezegd te hebben dat Chinese investeerders welkom zijn en speciale gunsten krijgen, wanneer ze in het project investeren.
De drie routes waar het om gaat, werden eerder deze week bekend gemaakt door de minister van Transport: Nong Khai-Nakhon Ratchasima-Kaeng Khoi, Kaeng Khoi-Bangkok en Kaeng Khoi-Map Ta Phut, bij elkaar 867 kilometer. Volgens de minister tekenen Thailand en China volgende maand een Memorandum of Understanding over de aanleg. Daarna gaan gezamenlijke commissies aan het werk om de details uit te werken. De aanleg begint vermoedelijk in 2016. (Zie pagina Spoorwegen)
– Lokale bestuursorganen kunnen een grotere rol spelen bij de veiligheid op de weg en het spoor, zegt het Engineering Institute of Thailand. Volgens president Suchatvee Suwansawat zijn gemeentelijke en provinciale autoriteiten in staat maatregelen te nemen, die risico’s verminderen. Suchatvee bepleitte dit gisteren op een persconferentie naar aanleiding van aanrijdingen op illegale spoorwegovergangen die door bewoners zijn gemaakt. De State Railway of Thailand is alleen verantwoordelijk voor de officiële overgangen en kan het probleem van de illegale overgangen niet alleen oplossen, zegt hij.
Suvarchee deed de autoriteiten ook enkele ideetjes aan de hand. Ze kunnen waarschuwingen plaatsen, bewoners informeren wanneer een trein passeert en illegale overgangen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken melden, zodat ze gesloten kunnen worden.
Het ministerie van Transport is van plan op 130 plaatsen spoorbomen te installeren. Het heeft het huidige begrotingsjaar (1 oktober-30 september) daarvoor een budget van 403 miljoen baht beschikbaar. (Zie pagina Spoorwegen)
– Bij de bestorming van een bouwplaats in Ban Kok Tanot (Pattani) heeft de politie twee vermeende leiders van een opstandelingengroep dood geschoten en vijf gearresteerd. De politie was getipt dat leden van de Runda Kumpulan Kecil (RKK) zich er schuil hielden.
De vijf gaven zich vrijwillig over na bemiddeling door een plaatselijke imam. De twee weigerden zich over te geven. Tijdens een vuurgevecht van 10 minuten werden ze gedood [of moet ik schrijven: volgens oud-Thais gebruik geëxecuteerd?]. De politie vond diverse vuurwapens. Twee van de vijf zijn vrijgelaten omdat ze jonger dan 18 jaar waren. De overige drie gaan verhoord worden in een legerbasis in Nong Chik.
Volgens de politie waren de twee gedode mannen leiders van de RKK in Yala en Pattani. Ze zouden in het buitenland een wapentraining hebben gehad. Tegen de ene liepen 84 arrestatiebevelen, tegen de ander 10. Aanvankelijk hadden ze Yala als basis, later verkasten ze naar Pattani.
– De vaders van de twee politierekruten die in maart bij een parachutesprong om het leven kwamen, zijn met de dood bedreigd omdat ze na de dood van hun zonen juridische actie hebben ondernomen. Ze zeggen op hun mobieltjes berichten te hebben ontvangen dat ze daarmee moeten stoppen, anders worden ze gedood.
De twee vaders hebben nu een beroep gedaan op premier Prayut om met het onderzoek te helpen. Ze zijn bang dat degene die hen bedreigt, het onderzoek zal hinderen. De twee jongens kwamen om het leven tijdens een oefening in het Naresuan kamp in Cha-Am (Phetchaburi). De parachute ging niet open en het lukte hen niet de noodparachute tijdig te openen.
– Een Chinese zakenman (27) met de Cambodjaanse nationaliteit is dinsdag bij de Baiyoke Tower, het hoogste gebouw van Bangkok, door een aantal Thai gekidnapt. Collega’s van hem dringen er bij de politie op aan de man te redden. De man wordt vastgehouden om losgeld af te dwingen.
– Vertegenwoordigers van vier ministeries hebben gisteren vergaderd over de dreigende droogte in 2015. Zoals bekend bevatten enkele reservoirs te weinig water om het droge seizoen te overbruggen.
Volgens het Department of Disaster Prevention and Mitigation worden 9.565 dorpen door de droogte getroffen oftewel 13 procent van alle dorpen in Thailand. Van de 23 miljoen huishoudens in Thailand is 17 procent verstoken van leidingwater. De regering is voornemens water te distribueren in deze groep.
Het Royal Irrigation Department zegt dat sinds het begin van het jaar 7 procent minder regen is gevallen dan gemiddeld. De ‘rice-belt’ provincies in de Central Plains zijn het hardst getroffen. Het kabinet heeft in 22 provincies in het stroomgebied van de Chao Phraya en Mae Klong irrigatie voor off-season rijst verboden. Boeren die gedupeerd worden, kunnen een beroep doen op de RID voor vervangend werk. 16.000 boeren hebben daarvoor al een aanvraag gedaan. [Wat dat vervangende werk inhoudt, vermeldt het bericht niet.]
Om voorbereid te zijn op de droogte is besloten onderzoek te doen naar grondwatersystemen, kanalen te baggeren en waterhyacint te verwijderen om de waterstroom te vergemakkelijken.
– Twee leidinggevenden van de Crime Suppression Division zijn overgeplaatst naar een inactieve post [lees: geschorst]. Volgens waarnemers duiden de overplaatsingen op een grote schoonmaak in de top van de CSD en het Central Investigation Bureau (CIB). Officieren zouden er te nauwe banden hebben met politieke kampen. Woensdag werden al twee anderen overgeplaatst. Meer overplaatsingen worden verwacht, alhoewel het hoofd van de landelijke politie berichten hierover ontkent.

Op de fiets, op de fiets, dan zie je iets
14 november – Thais moeten aan de fiets, niet alleen op vakantie maar ook in het dagelijks leven. Premier Prayut Chan-o-cha beschouwt dat als een ‘urgente nationale beleidsdoelstelling’. Volgende maand vraagt hij het kabinet om het groene licht voor de aanleg van fietspaden waardoor verkeersopstoppingen zullen afnemen en mensen meer gaan bewegen, aldus de permanent secretaris van het ministerie van Transport die dit plan van Prayut gisteren bekend maakte.
Begonnen wordt in Phitsanulok, waar voor een bedrag van 20 miljoen baht een 23 kilometer lange fietsroute langs de Nan-rivier wordt opgeknapt. Het is de bedoeling dat er ook parkeerplaatsen worden aangelegd, plaatsen waar gerust kan worden en er komen andere faciliteiten [?].
Het fietsplan van Prayut is een gezamenlijk project van de ministeries van Transport, Binnenlandse Zaken en Toerisme en Sport, en van de gemeente Bangkok. Die financieren de paden uit eigen budget. Ook de Expressway Authority of Thailand en het Department of Rural Roads worden geacht hun medewerking te verlenen.
Het ministerie van Transport heeft de opdracht gekregen gegevens te verzamelen over bestaande fietspaden. Toerisme en Sport krijgt het toezicht op de paden die naar toeristische plaatsen en sportstadions leiden. En Binnenlandse Zaken heeft als schone taak te coördineren tussen regering en lokale autoriteiten.
Bangkok telt thans 31 fietspaden. Die bevinden zich rond het historische Rattanakosin eiland. Sommige paden worden druk bereden, andere behoeven een opknapbeurt. Het artikel noemt niet het mooie fietspad rond Suvarnabhumi.

Vrijdag 14 november
– De officiële lancering is eind deze maand, maar passagiers die aankomen op Suvarnabhumi maken er nu al kennis mee. De toewijzing van taxi’s is geautomatiseerd. Bij gate 4 en 7 op de first floor (begane grond) staan apparaten met een touchscreen, die alleen een druk op een button vereisen. Dan rolt er een bonnetje uit (zie illustratie) met het nummer van een queue (rij), lane (rijstrook), de naam van de bestuurder, het nummer van de wagen, kenteken, plus de mogelijkheid klachten te noteren. De bestuurders zijn verplicht de passagiers die aan hen zijn toegewezen, naar het opgegeven adres te brengen en de taximeter aan te zetten. Tol op de tolweg is voor rekening van de passagier en verder wordt, zoals al gebruikelijk was, 50 baht extra in rekening gebracht. 
– De tempel Wat Mab Sam Kliew in Hua Raw (Chonburi) staat te koop, maar of er veel kopers voor zullen zijn, valt te betwijfelen. De abt doet tempel plus grond namelijk in de verkoop vanwege de luchtverontreiniging van het nabijgelegen industrieterrein Amata Nakorn en herrie van vrachtwagens, waardoor de monniken niet kunnen slapen en mediteren. De overlast heeft alle monniken al weggejaagd.
De koopprijs bedraagt 2 miljard baht. Lijkt me een koopje voor zo’n fraai maar ongezond onderkomen. Nadat de abt een bord met ‘Te koop’ had neergezet, kreeg hij bezoek van vertegenwoordigers van de gemeente en het industrieterrein. [Met welk doel vermeldt het bericht niet.] Een woordvoerder van Amata Nakorn zegt dat geluidsmetingen gedaan gaan worden.
– Het kabinet heeft een budget van 1,97 miljard baht goedgekeurd voor de aanleg van een weg in Laos tussen Hongsa en Ban Chiang Mai met een aansluiting op de grenspost Huay Kon in de provincie Nan. De 114 km lange weg vergemakkelijkt het vervoer naar Luang Prabang, een Unesco werelderfgoed site, en zal een stimulans betekenen voor de economie en goederentransport tussen Nan en Luang Prabang, zegt regeringswoordvoerder Sansern Kaewkamnerd. De weg sluit aan op de wegen nummer 13 en 14, waardoor reizen naar Vietnam wordt vergemakkelijkt.
– De Asean Fisheries and Aquaculture Conference and Exposition 2016: Asean Seafood for the World wordt in Thailand gehouden. Het kabinet heeft daarvoor een budget van 30,3 miljoen baht uitgetrokken. Exposanten zijn producenten en exporteurs uit de visserij-industrie van over de hele wereld. Een goede gelegenheid voor Thaise bedrijven om te bewijzen, zoals ze zeggen, geen gebruik van kinderarbeid te maken.
– Bij een inval in een hotel in Wat Koh (Sukothai) heeft de politie een vermeende drugsdealer doodgeschoten en twee anderen gearresteerd. Volgens de politie probeerde het slachtoffer een agent met een mes te steken. De agent liep een lichte snijwond aan zijn linkerhand op.
In beslag genomen werden twee miljoen methamphetamine pillen, een mobiele telefoon en twee pickup trucks. De twee aangehouden dealers hebben verklaard dat ze gehuurd waren om de drugs van Tak naar Nakhon Sawan te brengen. Onderweg waren ze in het hotel neergestreken om een uiltje te knappen. Hoe de politie hen op het spoor kwam, wordt me niet duidelijk uit het bericht.
– Phuket dreigt een aanzienlijke inkomstenbron te verliezen nu privé jets langer dan 4,04 meter niet meer mogen overnachten op een terrein van de marine dat aan de luchthaven grenst. Uit een recent veiligheidsonderzoek is gebleken dat die gevaar opleveren voor de toestellen die op de luchthaven taxiën. De enige uitwijkmogelijkheid voor de jets is marineluchtmachtbasis U-tapao in Rayong, waar voldoende ruimte is.
Gedurende het hoogseizoen, dat deze maand is begonnen, landen maandelijks honderd privé jets op Phuket. De elitereizigers blijven meestal vijf dagen en geven per dag 500.000 baht uit. Wanneer de expoitanten van privé jets het gevoel hebben niet meer welkom te zijn op Phuket, moeten ze naar minder populaire bestemmingen uitwijken zoals de Langkawi Archipel in de Andaman zee (Myanmar). De directeur van de luchthaven van Phuket hoopt dat de marine haar besluit herziet en alsnog privé jets toestemming geeft op haar terrein te parkeren.
– Het boek A Kingdom in Crisis: Thailand’s Struggle for Democracy in the Twenty-First Century van de Schotse journalist Andrew McGregor Marshall is verboden. Het mag niet geïmporteerd worden en exemplaren die al in Thailand zijn, worden in beslag genomen en vernietigd. Politiecommissaris Somyot Pumpunmuang heeft het verbod uitgevaardigd op basis van de Printing Act van 2007. Volgens hem is het beledigend voor de monarchie  en vormt het een bedreiging van de nationale veiligheid, vrede en de publieke moraal.
– Delen van de zuidelijke provincies Chumphon, Surat Thani, Nakhon Si Thammarat en Phatthalung lopen nog steeds het risico onder water te lopen als gevolg van een storm boven de Golf van Thailand. In Ban Bang Yot (Surat Thani) kampen bewoners al met overstromingen, waardoor ze geen gewassen kunnen verbouwen en inkomen mislopen.
– Het is altijd hetzelfde liedje, ook in Nederland. Wanneer er een probleem is, mag het onderwijs het oplossen. Kinderen kunnen niet zwemmen? Schoolzwemmen. Kinderen gedragen zich niet in het verkeer? Verkeersles. Ouderen geven geen seksuele voorlichting? Seksuele voorlichting als vak.
In Thailand doen ze hetzelfde. ‘Experts’ stellen voor kinderen life skills te onderwijzen ter voorkoming van huiselijk geweld. Dat pleidooi hield Jadet Chaowilai, directeur van de Women en Men Progressive Movement Foundation (WMPMF), gisteren op het seminar Violence, Love and Teens. Het seminar vormde een prelude op de internationale dag voor de Elimination of Violence Against Women and Children op 25 november.
Volgens cijfers van het One Stop Crisis Centre van het ministerie van Volksgezondheid neemt huiselijk geweld toe. In 2007 noteerde het centrum 19.067 gevallen van geweld tegen vrouwen en kinderen; in 2013 31.866.
De WMPMF deed dit jaar onderzoek naar geweld in tienerrelaties in 14 universiteiten in Bangkok en omgeving. Ondervraagd werden 1.204 vrouwelijke studenten. 98,4 zegt met geweld geconfronteerd te zijn geweest als gevolg van een ontrouwe partner. [Dit percentage zegt niets. Typische enquêtefout, wanneer het woord geweld niet nader wordt gedefinieerd.]
Gisteren vond een protestmars plaats tegen huiselijk geweld, maar meer dan een foto en een eenregelig bijschrift besteedt de krant er niet aan.
– Vijftien animatiestudio’s hebben in samenwerking met het Software Industry Promotion Agency een animatiefilm gemaakt van Mahajanaka, een boek geschreven door de koning. De film gaat in diverse bioscopen gratis vertoond worden op 29 november en 6 december, ter gelegenheid van de verjaardag van de vorst op 5 december.
– 81 studenten van drie beroepsopleidingen zijn op kamp in Chon Buri om te leren dat ze elkaar niet de hersens moeten inslaan of beschieten, want soms ga je daardoor dood. De training wordt gegeven in de Naval Rating School voor onderofficieren van de marine in Sattahip. Gisteren nam de minister van Onderwijs er een kijkje.
Het is allemaal niet mis wat de studenten voor hun kiezen krijgen, want ze moeten om half zes opstaan en gaan om 22 uur naar bed. En het ergste is nog dat mobieltjes alleen in de pauzes tussen de trainingsessies mogen worden gebruikt. De studenten maken ook studietrips naar fabrieken en bezoeken militaire eenheden. Wat die trainingssessies behelzen, vermeldt het artikel niet. Dus nou weten we nog niet hoe het gaat lukken de attitude van de vechtersbazen en –bazinnetjes [ja,die heb je ook; we discrimeren niet] te veranderen en er enige discipline in te rammen. (Zie pagina Onderwijs)
– De minister van Transport ontkent dat Thailand China’s leningen voor de aanleg van drie dubbelspoorlijnen in natura gaat aflossen met rijst en rubber. De berichtgeving daarover gisteren (ook in Nieuws in Thailand) klopt niet. De lijnen worden voor 100 procent gefinancierd door China of voor 85 procent met de rest door Thailand te fourneren.  (Zie pagina Spoorwegen)
– 19 Karen die in Chiang Mai zijn aangehouden omdat ze illegale blokken teakhout in hun bezit hadden, moeten op borgtocht worden vrijgelaten. Die opdracht hebben de autoriteiten in Chiang Mai van de regering gekregen. Leden van de Northern Peasants Federation kregen dit gisteren te horen van minister Panadda Diskul (PM’s Office). 
De 19 maken deel uit van een groep van 39 die begin mei werd aangehouden omdat ze het beschermde hout gekapt zouden hebben in het stroomgebied van de Salween. Tijdens de rechtsgang zijn twee Karen overleden en 15 kregen 1 jaar gevangenisstraf. De borgtochtsom is vastgesteld op een bedrag van 100.000 à 150.000 baht. De Karen zeggen het hout te gebruiken voor reparaties aan hun huis. (Zie pagina Illegale houtkap)
– De bekende actiemonnik Phra Buddha Isara was gisteren in een productieve bui. Hij heeft de voorzitter van de NLA (noodparlement) voorgesteld een orgaan te vormen dat toeziet op het ethisch gedrag van politici, hij wil dat de verjaringstermijn voor corruptiezaken vervalt en hij stelt voor dat politici die beschuldigd worden van corruptie, geschorst worden.
En – het houdt maar niet op – hij had nog meer noten op zijn zang in een gesprek met de voorzitters van de NRC (raad die hervormingen bedenkt) en CDC (commissie die nieuwe grondwet schrijft). Er moeten drie  nieuwe raden komen: een nationale monetaire raad, agrarische raad en energieraad. Verder leverde hij een lijstje met 90 [!] voorstellen in voor energiehervormingen, hij  riep op tot beëindiging van de staat van beleg, zodat politieke partijen kunnen vergaderen over hun ideeën voor de nieuwe grondwet en hij toonde zich een voorstander van een referendum over die wet, wanneer eenmaal geschreven.
Junta-woordvoerder Winthai Suwaree zegt dat politieke partijen de junta toestemming kunnen vragen voor brainstormsessies over de gewenste grondwet mits ze geen politieke agenda hebben en de richtlijnen voor de nationale veiligheid niet overtreden.
– Drie gevallen van encroachment (overheidsland kraken) in nationaal park Sirinat en de bergketen Kamale in Phuket gaan door het Department of Special Investigation (de Thaise FBI) als special case behandeld worden. Wat dat precies betekent, weet ik niet: misschien met voorrang onderzocht of door meer personeel. In het beklaagdenbankje zitten onder anderen een voormalig gouverneur van Phuket en exploitanten van 14 hotels en vakantieparken.
Vice-premier Wissanu Kreangam houdt nog een slag om de arm. Wanneer een zaak niet gecompliceerd is of geen speciale bevoegdheden vereist, kan de zaak onderzocht worden door de Royal Thai Police of de National Anti-Corruption Commission. (Zie pagina Krakers op overheidsland)
– U bent gewaarschuwd. Wanneer u uw kentekennummer wegkrast, krijgt u een boete van 10.000 baht, waarschuwt  het Department of Land Transport naar aanleiding van het toenemend aantal minibusjes met onzichtbaar gemaakt kenteken om een boete wegens het overtreden van de maximumsnelheid te ontlopen.
De busjes zijn uitgerust met RIFD, een systeem dat de verkeersautoriteiten waarschuwt wanneer het busje te hard rijdt, maar blijkbaar gaat die waarschuwing niet vergezeld van het kenteken van het busje [wat ik raar vind]; daarvoor is een foto nodig van een camera langs de weg. Verder wordt het rijgedrag van de snelheidsduivels op de wegen naar Bangkok in de gaten gehouden door een mobiel team van inspecteurs met snelheidsmeters.
– Een islamitische leraar in Beton (Yala) is woensdagavond doodgeschoten en zijn 7 jaar oude zoon is ernstig gewond geraakt. De leraar werd onder vuur genomen toen hij na een bezoek aan de moskee zijn motorfiets bij zijn huis stalde, waar zijn vrouw en hun vier kinderen hem opwachtten. De man werd vanaf de overkant door een groep mannen beschoten. De politie vond negen AK-47 patronen.


‘Kleefrijst & kip’ meisje in één klap ‘beroemd’
13 november – Een 15-jarig meisje uit Satun in het Zuiden van Thailand, dat op YouTube klaagt over de diefstal van haar kleefrijst en kip, is een ‘sensatie’ dankzij de media die gretig op het verhaal zijn ingesprongen. Het filmpje is al 133.635 keer bekeken en nog vaker gedeeld, maar welke onverlaat haar maaltijd stal, is nog altijd een raadsel. Talloze personen hebben op op YouTube al een video geplaatst en ze claimen allemaal dat zij de rijst en kip stalen.
De boosaardige dief sloeg toe toen Kanittha ‘Laila’ Jansawang een 7-Eleven was binnen gegaan om telefoontegoed te kopen. Toen ze terugkwam, was de voor 30 baht gekochte rijst en kip verdwenen uit het mandje van haar motorfiets. Het meisje was daarover zo kwaad dat ze besloot een videoclip van haarzelf voor de spiegel te maken. Daarin gaat ze, de nodige vloekwoorden gebruikend, flink tekeer tegen de dief.
Nadat de video geplaatst was en talloze malen gedeeld, togen verslaggevers woensdag naar haar woning in Muang om haar te interviewen. Daar woont ze samen met haar moeder en grootmoeder. Die omschrijft haar kleindochter als ‘smart, confident, loquacious (praatziek) and respectful’.
Laila vertelde nooit vermoed te hebben dat de video haar beroemd zou maken, omdat ze nogal grof in de mond was. Niettemin hebben mensen tegen haar gezegd dat ze ‘cute’ is en dat ze haar zuidelijk accent leuk vinden. Ze maakte haar excuses voor de scheldwoorden en haar onbeleefd gedrag in de video.

Donderdag 13 november
– Ik beperk me maar grotendeels tot de foto met de regeringsleiders van de Aseanlanden die de 25ste Asean Summit in Nay Pyi Taw (Myanmar ) bijwoonden en houd het verder kort. Want wat valt er te vertellen over toespraken die bol staan van goede voornemens en clichés?
Zo riep de Thaise premier Prayut Chan-o-cha zijn collega’s op de samenwerking op economisch en sociaal gebied te versterken, vooruitlopend op de Asean Economic Community die eind 2015 van kracht wordt [c.q. moet worden]. Hij bepleitte ook de vorming van speciale economische zones in grensstreken en drong aan op gezamenlijke actie tegen mensenhandel, transnationale misdrijven, drugs en natuurrampen.
En zo leutert het openingsartikel maar door over wat Prayut allemaal heeft gezegd, maar wat de andere regeringsleiders zeiden, lees ik niet. Of zouden die stommetje gespeeld hebben?
– De National Anti-Corruption Commission (NACC) en het kantoor van de procureur-generaal (OAG) zijn het erover eens dat er gronden zijn om de bekende tv-anchor Sorayuth Suthassanachinda te vervolgen voor verduistering, maar een finaal besluit is nog niet genomen. [Sorayuth is een breedsprakige presentator en interviewer. Bij interviews altijd te lang zelf aan het woord en met veel handgebaren zijn vragen stellend.] Sorayuth’s bedrijf zou in 2005 en 2006 138 miljoen aan advertentie-inkomsten niet hebben afgedragen aan Mcot Plc, de eigenaar van tv-kanaal 9. Hij zou ook twee stafleden van Mcot hebben omgekocht om de boekhouding te vervalsen.
Het gezamenlijke panel van NACC en OAG heeft in een andere zaak wel de knoop doorgehakt. Die heeft  betrekking op mevrouw Juthamas Siriwan, destijds directeur van de Tourism Authority of Thailand (TAT). Zij heeft $ 1,8 miljoen aan steekpenningen van een Amerikaans echtpaar gekregen, dat in ruil daarvoor het Bangkok International Filmfestival tussen 2003 en 2006 en andere activiteiten van de TAT mocht organiseren. Ik schrijf in dit geval niet dat ze ervan verdacht wordt, want de Amerikanen zijn daarvoor in eigen land al veroordeeld. Dus mevrouw Juthamas: maak uw borst(en) maar nat, want omkopen is strafbaar. (Zie pagina Over corruptie)
– Na een juridische strijd van twee jaar is voormalig Democratisch parlementslid Kanchit Thapsuwan eindelijk veroordeeld voor de moord in december 2011 op een voormalig voorzitter van de Provinciale Staten van Samut Sakhon. De provinciale rechtbank veroordeelde hem tot de zwaarst mogelijke straf, de doodstraf, en weigerde ook hem op borgtocht vrij te laten zodat hij gisteren zijn eerste nacht achter de tralies doorbracht. De rechtbank achtte het vluchtrisico te groot.
Kanchit joeg de voorzitter op 25 december acht kogels door zijn hoofd in het toilet van een benzinestation. Volgens de politie waren beiden al lang verwikkeld in een conflict over een vrouw en had de moord niets te maken met het feit dat zij politieke rivalen waren. Kanchit meldde zich de volgende dag bij de politie, maar moest worden vrijgelaten op borgtocht omdat hij parlementaire immuniteit genoot. Zijn pistool weigerde hij in te leveren.
– Nog een moord, nu op Koh Samui. Een politieagent heeft bekend gisterochtend een collega te hebben doodgeschoten. Hij had zijn pistool getrokken, terwijl ze aan de maaltijd zaten en het vuur geopend op de eters. Daarbij raakte een tweede agent ernstig gewond. De verdachte handelde uit jaloezie omdat hij het slachtoffer ervan verdacht een affaire met zijn vriendin te hebben.
– Een magazijn van CVI Co in Pathum Thani, een bedrijf dat componenten voor CCTV camera’s maakt, is dinsdagnacht in de as gelegd. Zo’n driehonderd arbeiders, werkzaam in het aangrenzende fabrieksgebouw, maakten dat ze wegkwamen en brachten uit andere bedreigde magazijnen in allerijl de dure spullen in veiligheid.
Omdat het de brandweer niet lukte het vuur onder controle te krijgen, moest de hulp van omliggende korpsen worden ingeroepen. Gewonden eiste de brand niet. Twee werkneemsters met ademhalingsmoeilijkeden konden na behandeling in een ziekenhuis weer naar huis. De schade wordt geschat op 500 miljoen baht. Oorzaak nog onbekend.
– Van de 218 moslim Uighur vluchtelingen, die in maart in Songkhla werden aangehouden, hebben tot begin deze maand 130 kans gezien te ontsnappen uit hun opvangplaatsen: het Songkhla Home for Children and Women en het Technical Promotion and Support Office. De vluchtelingen claimden aanvankelijk uit Turkije te zijn gevlucht, maar de Chinese ambassade bevestigde later dat ze uit Noordwest-China kwamen.
Het ministerie van Sociale Zaken is bang dat de ontsnapte vluchtelingen het slachtoffer van mensenhandel worden. Vanuit het buitenland wordt druk op Thailand uitgeoefend de vluchtelingen niet terug te sturen omdat ze in China mogelijk vervolgd gaan worden.
– Het verbod op openbare bijeenkomsten [vastgelegd in de krijgswet] dient te worden versoepeld zodat politieke partijen kunnen vergaderen over ideeën voor de nieuwe grondwet. Dit zegt voormalig oppositieleider Abhisit. Hij roept de NCPO (junta) op de touwtjes te laten vieren.
Abhisit is door de CDC [de commissie die de nieuwe grondwet gaat schrijven] uitgenodigd op 24 november zijn ideeën over de nieuwe grondwet te ventileren. Ook andere partijen zijn door de CDC uitgenodigd een bijdrage te leveren. Voormalig regeringspartij Pheu Thai wil dat wel, maar voelt zich beperkt door het verbod op bijeenkomsten. De Kiesraad heeft Pheu Thai al tweemaal een brief gestuurd met het advies geen politieke activiteiten te houden.
Vandaag praat de CDC met de monnik Phra Buddha Isara, een bekende actievoerder tijdens de anti-regerings demonstraties vorig jaar. Hij had de leiding van de bezetting van de Chaeng Watthanaweg bij het regeringscomplex. Het Bangkok Youth Network heeft de CDC gevraagd een sub-commissie te vormen waarin het vertegenwoordigd kan zijn.
– Het kabinet wordt uitgebreid met een staatssecretaris voor Landbouw en een voor Financiën. Wie die posten gaan bekleden, is ook al bekend. Staatssecretaris voor Financiën wordt een voormalig waarnemend permanent secretaris van Financiën en de ander werkte korte tijd als adviseur van een huidige vice-premier.
– Het gerucht dat Indonesië zou worden betrokken bij de vredesgesprekken met het zuidelijk verzet, steekt weer de kop op en wordt opnieuw ontkend. Ditmaal door de National Security Council. Alles blijft bij het oude: Maleisië fungeert als facilitator [bemiddelaar mag niet worden gezegd] voor de gesprekken die sinds de Ramadan vorig jaar stilliggen.
Vorig jaar werd viermaal gepraat. Wanneer de gesprekken worden hervat, is nog steeds niet bekend gemaakt. Er moet ook nog een probleempje worden opgelost: wie gaat de Thaise delegatie leiden? Maleisië zou niet enthousiast zijn over de belangrijkste kanshebber omdat dat een militair is. En militairen zijn niet erg geliefd bij het zuidelijk verzet.

Chinese lening voor aanleg drie dubbelspoorlijnen
12 november – China gaat Thailand leningen verstrekken voor de aanleg van drie dubbelspoorlijnen met een breedte van 1,435 meter en niet de elders in het land afwijkende breedte van 1 meter. Terugbetaling vindt plaats in de vorm van de levering van rubber en rijst.
De drie lijnen, Bangkok-Nong Khai, Bangkok-Map Ta Phut en Kaeng Khoi-MapTa Phut, zullen een aanzienlijke verbetering betekenen voor het transport van het Noordoosten naar de industrieterreinen in Rayong, constateert Bangkok Post vandaag in haar openingsartikel. Tevens vormen ze een goed begin van het ontwikkelen van verbindingen tussen Thailand, Asean (Association of South-East Nations) en China. Voorlopig komen er mid-speed treinen op te rijden, maar de spoorlijnen zijn ook geschikt voor hogesnelheidstreinen.
De afspraak over China’s financiering is gemaakt tijdens een bijeenkomst met delegaties van Thailand en China, die geleid werd door de Chinese premier Li Keqiang en premier Prayut Chan-o-cha. Zondag had Prayut al gesproken met de Chinese president Xi Jinping. Prayut is in Beijing vanwege de 22ste Asia-Pacific Economic Cooperation Summit, een topconferentie die ook werd bijgewoond door de Amerikaanse en Russische president.
Prayut onderstreept het grote belang van de spoorlijnen. ‘Als we nu niet beginnen met de aanleg, wordt het een obstakel in de toekomst. We moeten een beslissende stap zetten, anders wordt de ontwikkeling van het transport vertraagd en lopen de kosten op.’
‘Ik kan de mensen verzekeren dat de deal geen nadelige gevolgen voor het land heeft. Een aantal landen heeft belangstelling voor het ontwikkelen van spoorwegprojecten in Thailand, maar niet op deze routes.’
De regering zal er alles aan doen om corruptie te voorkomen, zegt de premier. In dit project en in toekomstige transportprojecten. ‘Het land heeft al te veel schade geleden door corruptie. Wat betreft het contract met China: de regering gaat alles transparant maken en zal de desbetreffende wetten eerbiedigen.’ (Zie pagina Spoorwegen)

Woensdag 12 november
– Was het motto ‘Opgeruimd staat netjes’? Die vraag doemt op naar aanleiding van een vuurgevecht in Chiang Dao (Chiang Mai) tussen de grenspolitie en een bende drugssmokkelaars. De grenspolitie schoot gisterochtend vroeg vijf smokkelaars dood, maar onder de agenten viel geen enkele gewonde. Het vuurgevecht ontstond toen de politie de smokkelaars probeerden te stoppen. Vijf smokkelaars zagen kans te ontsnappen.
De politie nam zes tassen met ya ba (methamphetamine pillen) in beslag alsmede enkele wapens. In totaal werden 420.000 pillen onderschept. [Zouden die allemaal met de hand geteld zijn?] Vermoedelijk waren de smokkelaars leden van de etnische minderheidsgroep Lahu, die ook bekend staat als de Muser bergstam. De politie vermoedt dat de mannen gehuurd waren om de drugs over de grens te vervoeren, hetgeen me een ijzersterke conclusie lijkt.
– China en Japan gaan hun reiswaarschuwing voor Thailand intrekken. Dit heeft premier Prayut in Beijing te horen gekregen van beider premiers. Prayuth is in China vanwege de 22ste Asia-Pacific Economic Cooperation Summit. Volgens het ministerie van Toerisme en Sport hebben inmiddels zes van de vijftig landen, die na de coup een reiswaarschuwing hebben afgegeven, deze ingetrokken.
China en Japan zijn twee belangrijke landen voor het toerisme, want van de 26 miljoen buitenlandse toeristen die vorig jaar Thailand bezochten, kwam 26 procent uit die landen. In de eerste negen maanden van dit jaar bezochten 3 miljoen Chinezen Thailand, een vermindering met 17 procent op jaarbasis.
– Nog meer nieuws uit Beijing. De Amerikaanse en Russische president maken zich zorgen over de situatie in Thailand. Ze hebben Prayut gevraagd of de situatie weer normaal is, waarop hij heeft geantwoord dat het politieke klimaat verbetert, maar dat het land meer tijd nodig heeft voor politieke hervormingen. Hij heeft hen gevraagd hun oordeel op te schorten tot die gerealiseerd zijn.
De Russische president Poetin heeft Prayut om updates gevraagd over de voortgang van de hervormingen. Let wel: Dit alles komt uit de mond van Prayut, dus voor wat het waard is.
– Een Thaise vrouw van 23 jaar is in Istanbul veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar wegens de smokkel van cocaïne. Ze werd in juni gearresteerd in de transitlounge van luchthaven Atatürk, omdat ze zich verdacht gedroeg. In haar bagage vond de politie meer dan een kilo cocaïne.
De vrouw was met haar Afrikaanse vriend op vakantie in Brazilië geweest en maakte in Istanbul een tussenstop op de weg naar Vietnam. Ze beweerde niet te weten dat er drugs in haar tas zaten. De rechter veroordeelde haar in eerste instantie tot 12 jaar, maar deed er 2 jaar van af vanwege haar voorbeeldig gedrag tijdens haar voorarrest.
– De politie is op zoek naar Thein ‘Hasan’ Win, een 53-jarige Rohingya met de Myanmarese nationaliteit, die verdacht wordt van banden met het zuidelijk verzet. Naar verluidt zou hij Thailand binnen geglipt zijn om het land als basis voor zijn illegale activiteiten te gebruiken. Hij zou in Thailand zijn gezicht willen laten verbouwen om daarna terug te keren naar Myanmar om er aanslagen te plegen.
Het Internal Security Operations Command (Isoc) heeft de bevolking opgeroepen kalm te blijven en niet in paniek te raken als ze de man signaleren, maar de autoriteiten te waarschuwen. Volgens Isoc-woordvoerder Banpot Pulpian zijn er geen aanwijzingen dat het zuidelijk verzet wordt gesteund door internationale of regionale terreurgroepen. Hij acht het verder onwaarschijnlijk dat Thailand het doelwit van terroristische groepen is, alhoewel wel wordt rekening gehouden met een licht verhoogd risico van aanvallen op buitenlandse ambassades en bedrijven.
– De verlaging van de inkomstenbelasting voor de belastingschijven 100.001-300.000, 500.001-750.000, 1-2 en meer dan 4 mijoen baht blijft een extra jaar van kracht. De verlaging is nog een besluit van de regering Yingluck. De overige schijven liet ze ongemoeid.
– Voor wie het interesseert. De whips van de NLA (National Legislative Assembly, noodparlement) hebben besloten het besluit of oud-premier Yingluck in aanmerking komt voor een afzettingsprocedure uit te stellen. De advocaten van Yingluck hebben daar om gevraagd om meer tijd te hebben het dossier te bestuderen.
De National Anti-Corruption Commission heeft de NLA gevraagd Yingluck met terugwerkende kracht uit haar ambt te ontzetten. Ze zou als voorzitter van het National Rice Policy Committee niets gedaan hebben tegen de corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst en de uit de hand gelopen kosten. Zie ook: Hypotheeksysteem voor rijst: de kostbare erfenis van Yingluck.
– Nog iets voor wie het interesseert. Vice-premier Wissanu Krea-ngam oppert om delen van de nieuw te schrijven grondwet in een referendum aan de bevolking voor te leggen in plaats van de gehele grondwet. Over de vraag wel of geen referendum wordt al een tijdje gezeurd en dat gezeur zal nog wel een tijd doorgaan. Volgens Wissanu is de gehele grondwet ‘te ingewikkeld’ voor de gewone mensen. Hij heeft ook nog andere bezwaren tegen een referendum over de gehele grondwet, maar dat moet u zelf maar lezen in het artikel Wissanu open to selective charter poll op de website van Bangkok Post.
– De beste manier om boeren te steunen is niet door interventies in de prijs (zoals het hypotheeksysteem voor rijst) maar door de oogst tegen rampen te verzekeren en input subsidies te verstrekken (zaden en andere benodigdheden ter beschikking stellen). Door de input subsidies worden boeren geprikkeld om meer voedsel tegen lagere kosten te produceren. Dit zei Hiroyuki Konuma van de FAO Azië-Pacific op een VN-conferentie over voedselverlies en –verspilling. ‘Die twee middelen zijn een veel gezondere manier om boeren te helpen.’  (Zie pagina Rijst 3)
– De campagne heet ‘Sustainable Mobility Project 2.0’. Het doel is door eenvoudige maatregelen verkeersopstoppingen te voorkomen. Op een 3 kilometer lang wegdeel van de Sathon Road wordt sinds juni een proef gedaan en die heeft al geleid tot een verhoging van de gemiddelde snelheid van 20 km tijdens de spits met 20 procent. Einddoel is het aantal voertuigen dat dagelijks gebruik maakt van de drukke route, 390.000, terug te brengen met 10.000.
Enkele maatregelen: Een knelpunt voor het Bangkok Christan College is opgelost door de schoolbussen bij Central, Tesco en The Mall de studenten af te zetten en op te pikken in plaats van voor de school. Bedrijven langs de weg is gevraagd werktijden te wijzigen en de afstelling van de verkeerslichten is beter afgestemd op de verkeersstroom.
Het ministerie van Transport wil het Sathon-model, zoals het wordt genoemd, als model gebruiken voor andere wegen in de hoofdstad met verkeersproblemen: de Rama IV weg bij de Witthayu kruising, Narathiwat Ratchanakharin weg en de Charoen Krung weg. Die komen in mei en september volgend jaar aan de beurt.

20 dorpen in Trang onder water gelopen
11 november – De weergoden gaan in het Zuiden nogal selectief te werk. Terwijl elders in de regio minder regen begint te vallen, zijn twintig dorpen in Trang onder water gelopen.
Het zwaarst getroffen werd het dorp Moo 7 waar het water een hoogte van meer dan één meter bereikte. Vanuit het legerkamp Phraya Ratsadanupradit togen soldaten in boten naar het dorp om hulp te bieden. Een ander getroffen dorp was Lam Phula. Daar werden honderden gezinnen geconfronteerd met water vanaf de Ban That bergen en water uit het aangrenzende district Thong Song in Nakhon Si Thammarat.In het district (Huai Yot) werd een hulpcentrum opgetuigd dat 24 uur per etmaal geopend is.
Trang is een van de zuidelijke provincies die te kampen kregen met overstromingen, nadat een gemeen lagedrukgebied vanaf zaterdag over de regio trok.
Nakhon Si Thammarat
In de provincie Nakhon Si Thammaraat zijn vijf districten tot rampgebied uitgeroepen, waardoor ze voor onmiddellijke hulp in aanmerking komen. Uit een eerste verkenning blijkt dat de regenval in die districten ruim 12.000 dorpelingen heeft gedupeerd, 2.000 rai boerenland heeft beschadigd alsmede zes wegen, aldus Chetsada Watthananurak, hoofd van het provinciaal Disaster Prevention and Mitigation Department.
De gouverneur van de provincie zegt dat de regen gestopt is en de overstromingen verminderen. Maar de autoriteiten blijven alert en ze blijven de getroffen bewoners helpen, belooft hij.
Andere provincies
Behalve Trang en Nakhon Si Thammarat werden ook andere provincies getroffen door zware regenval en overstromingen: Chumphon, Surat Thani, Phatthalung, Songkhla, Ranong, Phangnga, Phuket en Krabi.
Pattani
In Pattani hervatte de marine haar zoektocht naar vier vermiste bemanningsleden van een vissersboot, die zaterdag 40 kilometer voor de kust kapseisde.
Phatthalung
In de provincie Phatthalung is de regenval verminderd. De autoriteiten en vrijwilligers doen alle mogelijke moeite om water af te voeren. Verwacht wordt dat de situatie binnen een of twee dagen weer normaal is. Zorgen blijven evenwel bestaan over de hoeveelheid vloedwater in het district Lan Saka. Er zijn op zeventien plaatsen twintig pompen geïnstalleerd om het water de zee in tepompen.
Krabi
In de provincie Krabi liggen vijfhonderd longtail boten voor het strand van Koh Phi Phi voor anker. De schippers kregen zondag het advies dat ze beter niet konden uitvaren want er werden zware regenbuien en stormwinden verwacht. De boten vervoeren toeristen naar het vasteland.
De foto toont de situatie in Khuan Khanun (Phatthalung).

Hypotheeksysteem voor rijst: de kostbare erfenis van Yingluck
11 november – Dit wordt de kortste posting die ik ooit heb geschreven over het hypotheeksysteem voor rijst, het subsidieprogramma waarbij de regering Yingluck de paddy (ongepelde rijst) van de boeren opkocht voor prijzen die zo’n 40 procent boven de marktprijzen lagen.
In een mooi overzichtsartikel, gebaseerd op een onderzoek van het Thailand Development Research Institute, refereert Bangkok Post aan een bekend gezegde: Als je de eerste knoop verkeerd aan een shirt naait, zitten de volgende knopen ook verkeerd en is het hele shirt verkeerd.
Dit gezegde is van toepassing op het hypotheeksysteem, dat het grootste verlies heeft opgeleverd van alle regeringssubsidies in de Thaise geschiedenis. Het was vanaf de start evident dat het vreselijk verkeerd was: de redenen die voor het beleid werden gegeven, het beleid zelf en de implementatie.
En bij deze constatering wilde ik het maar laten, want bijgaande graphic spreekt boekdelen.  Ik kan het artikel van harte ter lezing aanbevelen. Klik hier voor het artikel. (Zie pagina Rijst 3)

Dinsdag 11 november
– Op 16 juli 2001 werd een vrouw in de nachttrein van Sungai-Kolok naar Bangkok verkracht door een spoorwegmedewerker. Zij keerde terug van een zakenreis naar Hat Yai, een reis die ze al talloze malen had gemaakt.
Maar op die allesbehalve mooie dag in juli sloeg het noodlot toe. Spoorwegmedewerker Natthaphat Chakchai vergreep zich in de slaapwagon aan haar en probeerde haar daarna op te sluiten zodat ze de politie niet kon waarschuwen. Maar de vrouw zag kans te ontsnappen en de politie te alarmeren. De dader ontliep zijn gerechte straf niet; hij kreeg een gevangenisstraf van negen jaar.
Voor de vrouw volgde een langdurige juridische procedure die gisteren eindigde. De State Railway, die zich in december 2008 nog had verzet tegen een schadevergoeding (de rechtbank stelde die vast op 3 miljoen baht), kwam na onderhandelingen over de brug met 10 miljoen baht (inclusief rente). De vrouw – dat was deel van de deal – gaf 4,8 miljoen aan de Spoorwegen terug ter verbetering van het spoor.
De vrouw vertelde gisteren tijdens een persconferentie dat ze nog steeds lijdt onder het gebeurde. Na de verkrachting moest ze haar baan opzeggen en vertrok ze naar het buitenland, waar ze sindsdien woont. Nadat een 13-jarig meisje in juli door een spoorwegmedewerker was verkracht en vermoord, eveneens in een nachttrein, zocht ze de publiciteit, waardoor haar zaak in een stroomversnelling raakte. (Zie pagina Spoorwegen)
– Zodra de nieuwe wet van kracht is die dit mogelijk maakt, gaat het Corrections Department het DNA van alle gedetineerden verzamelen. Aanleiding zijn gerezen twijfels over de identiteit van enkele gevangenen. Zo bleek een gevangene die onlangs in de cel overleed, niet degene te zijn die hij volgens de boeken van de gevangenis had moeten zijn.
Dusadee Arayawut, adjunct permanent secretaris van het ministerie van Justitie, zegt dat het verzamelen van het DNA en het vaststellen van de identiteit het vertrouwen van de bevolking zal versterken dat de gevangenen degenen zijn die veroordeeld zijn voor een misdrijf. Vingerafdrukken volstaan niet want van gevangen die al lang vastzitten, zijn de gegevens soms niet meer beschikbaar.
Wanneer het DNA wordt verzameld (door het Central Institute of Forensic Science) kunnen tegelijk DNA-monsters genomen worden van gevonden mobieltjes, die de gevangenis zijn binnen gesmokkeld voor het verrichten van drugstransacties. Het Corrections Department wil ook het DNA verzamelen van nog niet veroordeelde verdachten.
Kortom: werk aan de winkel, want Thailand telt 300.000 gedetineerden. Als proef wordt begonnen bij gevangenen die wegens een drugsdelict vastzitten.
– Het Office of the Consumer Protection Board bereidt een verbod voor op elektronische sigaretten en baraku, zowel op de systemen als op de ‘tabak’ (soms fruit en groenten) die gebruikt wordt.
– Thaise politici stappen om de haverklap naar de rechter om een aanklacht wegens smaad in te dienen, want oh-oh wat hebben de heren lange tenen [ja heren, want de vrouwen zijn zwaar in de minderheid in de politiek].
De voormalig minister van Buitenlandse Zaken, Surapong Tovichakchaikul, doet het ook. Hij heeft de woordvoerder van de Democratische partij aangeklaagd. Want die heeft het gewaagd de minister in januari 2013 te beschuldigen zijn autoriteit te hebben misbruikt bij dealings met Cambodja over de omstreden Hindu-tempel Preah Vihear. [Wat die dealings inhielden, vermeldt het artikel niet.] Volgens Surapong was die beschuldiging ongegrond en schadelijk voor zijn reputatie.
– Bij twee bomaanslagen in Narathiwat en Pattani zijn gisteren een burger en vier rangers gewond geraakt. In Narathiwat gingen agenten, soldaten, EOD-personeel en forensische experts behoedzaam te werk op de plaats waar de bom was ontploft uit angst voor een booby trap. Een meter verder vonden ze wel een bom, maar daarover zegt het bericht verder niets. De gewonde man had een kijkje genomen bij een wit doek dat er hing met de tekst ‘Sovereign State of Pattani’. Daarbij was hij op de bom gestapt.
Later gistermiddag ontplofte in het dorp Kho Yai (Pattani) een bom, toen een voertuig met vier rangers passeerde. De inzittenden liepen verwondingen op en de banden van het voertuig werden aan gort geblazen.
– Nu.nl, de nieuwswebsite die kort geleden meldde dat Prayut zou overwegen in toeristische gebieden de staat van beleg op te heffen (een bewering uit de tweede hand), moet de klok hebben horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt, want Bangkok Post heeft dit tot nu toe niet bevestigd.
Wel meldt de krant vandaag dat ‘prominente leden van de burgermaatschappij’ [lekker vaag] de burgerleden van de CDC (commissie die de grondwet schrijft) en de NRC (assemblee die hervormingen moet voorstellen) hebben gevraagd op beëindiging van de staat van beleg aan te dringen.
In het bericht wordt van die ‘prominenten’ alleen de voormalig senator voor Bangkok, Jon Ungphakorn, geciteerd. Hij vindt dat de burgerleden moeten oproepen tot vrijheid van meningsuiting en vergadering, alvorens beide organen aan het werk gaan.
Volgens de krant zijn ‘social activists’ [lekker vaag] verdeeld ovet het nut van dat lidmaatschap sinds ze hun vertegenwoordigers hebben genomineerd voor NRC en CDC.
– Een leraar in Muang (Udon Thani) heeft zijn autistische zoon van 21 jaar doodgeschoten en daarna zichzelf gedood. De lichamen van beiden en een zelfmoordbriefje zijn gisteren door de politie in hun woning gevonden. De man werkte als leraar muziek aan een openbare school in de provincie. In het briefje vraagt hij zijn familie om vergeving en en hij vraagt hen goed voor zijn echtgenote en 10 jaar oude dochter te zorgen.
– Het ministerie van Financiën wil mensen die in het krijt staan bij loan sharks (geldwoekeraars) gaan registreren, waardoor ze kunnen worden geholpen. Volgens Kritsada Jinavijarana, directeur-generaal van het Fiscal Policy Office en woordvoerder van het ministerie van Financiën, zouden de autoriteiten als eerste met de kredietverstrekkers kunnen gaan praten over verlaging van de hoofdsom en rente. Daarna zou de regering financiële instituten kunnen vragen de leningen te herfinancieren.
In 2009 zijn schuldenaren ook al eens geregistreerd. Het bericht zegt niets over de ervaringen daarmee.
– Een 62-jarige Brit heeft zich gisteren in een hotelkamer in Muang (Chiang Mai) van het leven beroofd met een heliumgasmasker. De man werd liggend op zijn bed gevonden met een plastic masker over zijn mond en een slang die was verbonden met een heliumtankje. In de kamer stond ook nog een tweede tank.
De man had een briefje achtergelaten met de mededeling op deze wijze te willen sterven, terwijl hij luisterde naar muziek uit zijn computer. Toen reddingswerkers hem vonden, stond die nog aan. De man, een voormalig architect, verbleef al zeven maanden in het hotel.

‘Nieuwe grondwet mag geen oude wijn in nieuwe zakken zijn’
10 november – Over de vraag of de nieuwe grondwet in een referendum aan de bevolking moet worden voorgelegd, zullen voor- en tegenstanders nog wel talloze malen de degens kruisen. Bangkok Post geeft vandaag in haar openingsartikel de aftrap met de uitslag van een peiling door Suan Dusit: 81,65 procent van de 1.297 respondenten is voor, slechts 6,17 procent is tegen en 12,8 procent weet het niet.
De voorzitter van de vorige week gevormde commissie die de grondwet gaat schrijven (CDC, Constitution Drafting Commitee) geeft zijn zegen aan een referendum. Hij redeneert: De bevolking heeft weinig vertrouwen in de CDC en de National Reform Council (NRC, die hervormingen moet gaan voorstellen) omdat de leden door het leger zijn gekozen. Door de bevolking de gelegenheid te bieden de grondwet goed te keuren, zal de wet meer geaccepteerd worden.
De voorzitter, Borwornsak Uwanno, zei gisteren op een seminar, georganiseerd door het King Prajadhipok’s Institite, dat de nieuwe grondwet geen gerepareerde versie mag zijn van de grondwetten van 1997 en 2007. ‘De nieuwe grondwet mag geen oude wijn in nieuwe zakken zijn, maar moet kwesties regelen als verzoening en hoe om te gaan met politieke scheidslijnen. De oude grondwetten hadden het daar niet over.’
Paiboon Nittawan, lid van zowel de NRC als CDC, verzet zich tegen een landelijk referendum. Een referendum biedt geen garantie dat men zich aan de wet houdt. Hij pleit voor forums om te peilen welke kwesties de bevolking geregeld wil zien in de grondwet. Er moet meer gedaan worden, zegt hij, om de bevolking bij het ontwerpproces te betrekken. Verder wijst Paiboon erop dat een referendum tot de kritiek kan leiden dat de junta en de interim-regering langer aan de macht willen blijven, omdat nieuwe verkiezingen dan moeten worden uitgesteld.
De grondwet van 2007 is na de machtsgreep door het leger buiten werking gesteld door de junta. Thans is een beknopte tijdelijke grondwet van kracht, maar die rept niet over een referendum. (Ziepagina Grondwetwijziging)

Maandag 10 november
– De meeste bewoners in het Zuiden kunnen gerust ademhalen, want het lagedrukgebied dat de regio met zware regenbuien heeft geteisterd, is inmiddels boven de Andaman zee gearriveerd. Het ergste noodweer is dus voorbij, maar het blijft nog wel twee dagen regenen in Ranong, Phangna, Phuket en Trang.
Bewoners in de zuidelijke provincies langs de kust van de Golf van Thailand moeten evenwel nog een dagje wachten met gerust ademhalen, want daar blijft het nog een dag gieten, verwacht het Meteorological Department.
In de provincie Nakhon Si Thammarat begon de ellende vrijdag. Verschillende plaatsen in het district Phipun liepen onder water met hoogtes variërend van 50 centimeter tot 2 meter. De bewoners maakten zich er ook zorgen over grondverschuivingen. In 1988 kostten die aan 230 personen het leven.
Overstromingen werden ook gemeld uit het district Lan Saka. In Phangnga liepen gisterochtend enkele wegen onder water en in de provincie Chumphon gistermiddag een 200 meter lang wegdeel van de Asian Highway 41. In Krabi liep in het district Khao Phanom 200 rai boerenland onder water, waardoor zes gezinnen een veilig heenkomen moesten zoeken. Het is oppassen geblazen in de provincie, want de grote kanalen staan barstensvol met water.
Op de foto de situatie in Muang (Nakhon Si Thammarat) waar huizen langs de snelweg onder water liepen.
– Ruim vierduizend personen staan op een wachtlijst voor orgaantransplantatie, maar vorig jaar konden slechts 376 patiënten geholpen worden met de organen van 158 personen. In afwachting van een donororgaan overleden 147 patiënten. Dit meldt Bangkok Post in een Special Report naar aanleiding van enkele verdachte transplantaties op patiënten uit Cambodja.
In die zaak zijn twee personen gearresteerd. Ze fabriceerden valse documenten waardoor het leek alsof de donor familie was van de ontvanger. De Medical Council of Thailand is ervan overtuigd dat de Thaise artsen die de transplantatie verrichtten, daarvan niet op de hoogte waren, want op de handel in organen staat een strenge straf: verlies van hun vergunning en strafrechtelijke vervolging.
Interessanter zijn de cijfers die het artikel noemt over orgaandonatie door Thais. Thailand telt slechts 3 donoren per 1 miljoen inwoners tegen 33,8 in Spanje en 25,97 in de VS. Een campagne vorig jaar leverde 40.608 nieuwe donoren op.
Voor nierpatiënten is de situatie in 2007 verbeterd. Sindsdien is dialyse gratis in het kader van het universal healthcare scheme (een gratis volksverzekering). Dankzij die regeling zijn 38.000 levens gered, zegt Tanapol Dokkaew, voorzitter van de Thai Kidney Club. (Zie pagina Gezondheidszorg)
– De regering steunt Chinese betrokkenheid bij transportprojecten en het waardeert met name China’s hulp bij de aanleg van een snelweg van 1.887 km die Kunming in zuidelijk China via Laos en Chiang Rai moet gaan verbinden met Bangkok. Dit heeft premier Prayut Chan-o-cha gisteren gezegd tegen de Chinese president Xi Jinping aan de vooravond van de Asia-Pacific Economic Cooperation 2014 Summit, die vandaag in Beijing begint. Meer meldt het bericht niet.
– De regering moet meer doen om een eind te maken aan het misbruik van gastarbeiders, zeggen academici. Er zijn weliswaar minder berichten over illegale werkbemiddeling voor migranten, maar er is weinig hoop dat het ministerie van Werkgelegenheid verdere stappen gaat zetten ten faveure van de rechten van migranten, aldus Narong Petprasert, als econoom verbonden aan de Chulalongkorn universiteit. [Ik moet maar weer raden bij welke gelegenheid en wanneer dit gezegd is.]
Narong wijst erop dat alle gevallen van misbruik bekend worden gemaakt door watchdogs en NGO’s en niet door het ministerie. Misbruik komt met name voor in de visserij, visverwerkende industrie en suikerrietindustrie. Om de situatie te verbeteren, zegt Narong, dienen migranten de gelegenheid te krijgen hun rechten te beschermen en te verdedigen, maar hij ziet dit op korte termijn niet gebeuren in Thailand. ‘De Thaise samenleving is er nog niet rijp voor.’
Volgens arbeidsdeskundige Lae Dilokwitthayarat is de regering op de goede weg, omdat ze de nadruk legt op registratie en het openen van meer zogeheten one-stop servicecentra. In die centra krijgen migranten een tijdelijke werkvergunning in afwachting van hun verificatie. (Zie pagina Migranten)
– Minister Prajin Juntong (Transport) wil een oud project afstoffen dat voorziet in de aanleg van een expressway die Bang Yai in het westen van Bangkok verbindt met de oostelijke snelweg. Hij heeft zijn permanent secretaris en de Expressway Authorityof Thailand gevraagd alle beschikbare gegevens daarover op te zoeken en naar hem te sturen.
‘Ik kwam langs de plek en vroeg me af waar die pilaren voor dienden. Ik heb niet de opdracht gegeven het project te herzien, maar ik wil alleen maar geïnformeerd worden.’ De pilaren waar de minister op doelt, staan langs de Kaset-Navanim weg. Ze werden 10 jaar geleden geplaatst om te dienen voor de aanleg van een deel van een 42,9 km lange expressway. Als gevolg van oppositie door de Kasetsart universiteit, waar de weg vlak langs zou lopen, en bewoners liep het project schipbreuk. Een voorstel om de weg deels door een tunnel te laten lopen, bood geen uitkomst.
– Bij een controlepost in Thalang op de grens van Phangnga en Phuket is een Belgische man aangehouden die in eigen land wordt gezocht voor de handel in marihuana. Hij stond op een lijst van de meest gezochte Belgische verdachten vanwege het kweken van cannabis en het verbergen van een vermogen van 25 miljoeneuro.
– Door een lek in een pijpleiding is zaterdagavond op de luchthaven van Chiang Mai vliegtuigbrandstof beland in een irrigatiekanaal en in brand gevlogen. Het vuur verspreidde zich over een lengte van 300 meter. Gewonden zijn niet gevallen en de schade was beperkt.
In buurprovincie Chiang Rai woedde ook een brand. Die werd zaterdag veroorzaakt door een explosie aan boord van een Laotiaanse olietanker, geladen met 46.000 liter diesel. Vanaf het schip dat lag afgemeerd in de Ha Chiang haven aan de Mekong rivier, sloeg het vuur over naar een tweede schip. De schipper van de olietanker en zijn assistent raakten gewond.

Japanse diplomaat waarschuwt voor uittocht investeerders
9 november – De voorgenomen wijziging van de Foreign Business Act om de buitenlandse controle over joint ventures te beperken, heeft ernstige gevolgen voor bestaande en toekomstige investeringen. Ze wekt de indruk dat Thailand niet echt geïnteresseerd is in het verwelkomen van buitenlandse investeringen.
Een Japanse diplomaat en de Joint Foreign Chambers of Commerce maken zich grote zorgen over de wijziging. Om beschouwd te worden als binnenlands bedrijf mogen buitenlanders niet meer dan 49 procent van de aandelen in een joint venure bezitten, maar de wet stelt geen eisen aan de samenstelling van de raad van bestuur en stemrecht van aandeelhouders. Aan die maas in de wet wil het ministerie van Handel een eind maken en dat is niet de eerste keer, want in 2007 is het ook al eens geprobeerd.
Mitsugu Saito, adjunct chef-de-mission van de Japanse ambassade, schetst twee mogelijke gevolgen: bedrijven leggen zich neer bij de wijziging of ze trekken zich terug uit Thailand. Hij verwacht dat de meeste bedrijven het eerste zullen doen, maar dat is kostbaar en kost tijd. Het herzien van het aandelenpakket vereist veel gesprekken met Thaise zakenpartners, van wie sommigen niet staan te trappelen geld te fourneren.
Saito denkt dat de wijziging gevolgen heeft voor 99 procent van de Japanse bedrijven in de servicesector, zoals financieringen en after-sales. Van de 5.000 Japanse bedrijven in Thailand is 45 procent in de servicesector werkzaam.
Hoeveel bedrijven van de overige 55 procent getroffen zouden worden, weet hij niet. De totale Japanse investeringen in Thailand hebben een waarde van 1,8 biljoen baht, aldus cijfers van de Bank of Thailand en zijn daarmee goed voor meer dan de helft van ‘s lands foreign direct investment.
‘We doen al enkele tientallen jaren zaken met Thailand op basis van wederzijds vertrouwen en wederzijdse vriendschap’, zegt Saito. ‘Ik ben bang dat door het veranderen van de bedrijfsstructuur op zo’n korte termijn bedrijven hun vertrouwen in de Thaise regering zullen verliezen en in het bedrijfsklimaat in Thailand.’

Saito wijst er ook op dat het vertrouwen van Japanse bedrijven sinds de militaire coup al verminderd is, omdat niemand geloofde dat er weer een militaire coup zou komen [na de coup van 2006]. ‘Nu de wetswijziging ten nadele van Japanse bedrijven is, kunnen ze denken dat er zeker een derde incident komt omdat het al tweemaal is gebeurd.’
De gezamenlijke buitenlandse kamers van koophandel vergaderden vorige week over de wijziging van de FBA. Ze menen dat verandering van de wet niet de indruk wekt dat Thailand echt geïnteresseerd in het aantrekken van buitenlandse investeringen. Deze week houdt het ministerie van Handel twee openbare hoorzittingen met Thaise en buitenlandse bedrijven.
Voorgaande berichten:
De soep wordt niet zo heet gegeten als ie wordt opgediend
Buitenlandse bedrijven bevreesd voor eigendomsbeperkingen

Zondag 9 november
– Isabella Santiago (22) uit Venezuela is ’s werelds mooiste transgender. Althans de mooiste van eenentwintig transgenders uit achttien landen die vrijdag in Pattaya, het mekka van de transgenders, een gooi deden naar de felbegeerde titel van Miss International Queen en misschien nog meer naar het bijbehorende prijzengeld van 440.000 baht.
Maar nummer 2, de Thaise Nitsa Katrahong, ging ook niet met de lege handen naar huis, want die kreeg 150.000 baht en nummer 3, een Laotiaanse schone beurde 95.000 baht.
Volgens een van de juryleden was de bekroning van de Venezolaanse een unnaiem jurybesluit. Haar elegantie op het podium gaf de doorslag.
De tiende schoonheidswedstrijd werd gehouden in Tiffany, een nachtclub die bekend staat om haar shows van transgenders. De deelnemers aan de wedstrijd zijn travestieten of pre- of post-operatieve transseksuelen. Ze moesten in drie kledingstukken paraderen: nationale klederdracht, avondjurk en zwempak.
– De Northern Peasants Federation begint vandaag aan een protestmars van Chiang Mai naar Bangkok. De boeren eisen dat gestopt wordt met de vervolging van Karen dorpelingen in Mae Hong Son.
De mars is een reactie op een inval van politie, soldaten en ambtenaren begin mei (nog voor de militaire coup) in het dorp Tung Paka. Ze vonden in 29 huizen 800 teakblokken, vermoedelijk illegaal gekapt in het stroomgebied van de Salween. De bewoners werden gearresteerd wegens het bezit van verboden hout en illegaal kappen. Twee weken geleden achtte de rechtbank van Mae Sariang 39 Karen in de leeftijd van 50 tot 70 jaar schuldig aan het bezit van het hout en ontbossing.
De inval en veroordeling hebben scherpe kritiek opgeroepen omdat de autoriteiten hebben nagelaten de mensen op de achtergrond aan te houden en een eind te maken aan netwerken van illegale houthakkers. Volgens de critici is slechts een handjevol inlanders aangehouden. Die wonen al lang in het bos en gebruiken het hout voor reparaties aan hun huizen. Het gaat maar om kleine volumes in de orde van grootte van 2 tot 6 kubieke meter.
Tijdens de rechtsgang zijn twee aangehouden Karen overleden. Een familielid zegt: ‘We behoren niet de schuld te krijgen van ontbossing want het gaat maar om een kleine hoeveelheid hout.’ Een ander zegt dat de vrouw die in de gevangenis is gestorven, het hout had geërfd van haar vader. ‘Ze kan het onmogelijk zelf illegaal gekapt hebben omdat ze al jaren verlamd was.’
– Leger en marine in het Zuiden van Thailand zijn in verhoogde staat van paraatheid gebracht vanwege het extreme weer. Een lagedrukgebied slaat vandaag en morgen genadeloos toe met mogelijk overstromingen en grondverschuivingen tot gevolg. In de Golf van Thailand worden golven van 2 tot 4 meter verwacht.
De minister van Binnenlandse Zaken heeft de gouverneurs van de provincies Phetchaburi, Prachuap Khiri Kan en de veertien zuidelijke provincies opdracht gegeven rond de klok paraat te staan totdat het weer verbetert. Het Vierde Legerkorps heeft materieel in gereedheid gebracht en soldaten staan klaar om slachtoffers te helpen.
Bewoners in Pak Phanang (Nakhon Si Thammarat) kregen gisteravond (nacht) al te maken met een stormvloed aan de kust. Surat Thani werd getracteerd op zware regenval waardoor op sommige plaatsen op Koh Samui het water tot 30 cm hoog stond.
– Een grote kredietverlener, zeg maar geldwoekeraar, is vrijdagavond in Sikao (Trang) doodgeschoten, terwijl hij zijn auto bestuurde. De man, Khit Eiatsrithong (51), beheerde een omvangrijk leenbedrijf en was een grote investeerder in de provincie.
Gisteren werd zijn lichaam gevonden met kogelwonden in zijn borst. De rechter buitenspiegel was bezaaid met kogels. Volgens getuigen werd er vanuit een passerende pickup op hem geschoten. Vervolgens schoof de wagen van Khit van de weg en kwam tegen een elektriciteitspaal tot stilstand. Zowel een zakelijk conflict of overspel kan volgens de politie het motief zijn geweest. Naar verluidt zou Khit veel met jonge vrouwen omgegaan zijn.
– Acht jaar wordt er al over gebakkeleid: de aanschaf van 3.183 door aardgas aangedreven bussen voor het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA). Maar nu komt het er écht van, geen vertragingen meer, zegt de gemeente Bangkok.
De vakbond is daar niet van overtuigd. Indien de terms of reference worden gewijzigd, wordt de aanschaf toch weer vertraagd. Maar de waarnemend directeur van de BMTA weerspreekt dat. Morgen beslist de raad van bestuur of de lengte van de bussen wordt teruggebracht van 12 naar 10 meter. Wanneer de RvB akkoord gaat en het kabinet het groene licht geeft, is er geen vuiltje aan de lucht en kan de aanbesteding beginnen. Voor de aankoop van de eerste 489 bussen heeft de wijziging geen gevolgen; alleen voor de resterende 2.694 bussen. De aanbesteding van de eerste aankoop vindt deze maand plaats. De bussen worden maart volgend jaar geleverd.
– Rectificatie: In de Bangkok Post dus ook in Nieuws uit Thailand van gisteren stond dat Japan Thailand zou helpen met de aanleg van een snelweg tussen Tak en Mukdahan, maar het gaat om een dubbelspoorverbinding tussen beide provincies.
Varia
– Kussen en omhelzen in het openbaar kun je maar achterwege laten, want indien die uitingen van genegenheid op YouTube worden gezet, worden de geliefden overladen met kritiek. De afgelopen maanden waren drie video’s te zien die de gram hebben opgeroepen van fatsoensrakkers.
In augustus ging het om een studente in uniform die haar vriendje in een volle BTS-trein kuste, in september om een jong paar dat elkaar knuffelde en kuste in de hoek van een BTS-trein en in november een lesbisch paar. Op die video was te zien (en te horen) hoe een medepasagiere het paar tot de orde riep en een ander de twee meiden uitschold. De woordenwisseling ging twee minuten door tot het eind van de clip.
De commentaren zijn eensluidend: dit soort gedrag is vreemd aan de Thaise cultuur. Een psychiater verbonden aan het Police General Hospital, vindt dat ook. Onacceptabel in de Thaise samenleving en in strijd met de culturele normen.
De voorzitter van de BMTS, de exploitant van de skytrain, zegt dat maatregelen tegen dit gedrag overwogen kunnen worden indien het de grenzen van openbaar fatsoen overschrijdt. Hij vraagt passagiers de staf te waarschuwen en zich er niet zelf mee te bemoeien om aanvaringen te voorkomen. De staf kan indien nodig de politie vragen de ‘boosdoeners’ uit de trein te verwijderen. 

Regering geeft land aan landloze boeren
8 november – De regering heeft haar plannen bekend gemaakt voor het uitgeven van land aan arme landloze boeren. Het recent opgetuigde National Land Policy Committee heeft in haar eerste vergadering besloten drie sub-panels te vormen die zich gaan bezighouden met het verwerven van land, de selectie van boeren die ervoor in aanmerking komen en hulp aan de boeren bij het bebouwen van het land.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft al een lijst opgesteld van underprivileged boeren. Op die lijst staan ook degenen die van hun land verdreven zijn. [Ik neem aan dat gedoeld wordt op degenen die al grond in bezit hadden voordat die de status van beschermd gebied kreeg.] De grond gaat niet uitgegeven worden aan individuen maar aan coöperaties of andere rechtspersonen.
Maar ondanks deze voorwaarde heeft Bangkok Post weinig vertrouwen in het initiatief. In haar hoofdredactioneel commentaar van donderdag noemt de krant het ‘een nobel idee’, maar een blik in het verleden leert dat eerdere programma’s (het eerste in 1943) grotendeels mislukt zijn. De afgelopen zeventig jaar is 20 miljoen rai herverdeeld, maar het meeste land is via doorverkoop in handen gekomen van grootgrondbezitters.
De regering zou niet grond in zogeheten degraded (verwaarloosde, aangetaste) bossen moeten verdelen, maar land dat illegaal in handen van de grootgrondbezitters is gekomen, citeert de krant een coördinator van de Assembly of the Poor, een netwerk van arme boeren. ‘Dit programma zou alleen mogen doorgaan wanneer het zeker is dat het land naar de juiste boeren gaat.’
Premier Prayut heeft er wel vertrouwen in. In zijn wekelijks tv-praatje gisteravond zei hij dat het land niet wordt weggegeven, het blijft eigendom van de staat, en wordt pas uitgegeven nadat uit controles blijkt de uitgifte correct is. ‘De regering niet wil dat het land in de handen van rijken terechtkomt.’

Zaterdag 8 november
– Het Meteorological Department heeft gewaarschuwd voor noodweer in het Zuiden van Thailand. Een lagedrukgebied trekt vanaf vandaag tot maandag over de Golf van Thailand en het Zuiden. Het zorgt voor stormachtige wind en stortbuien die mogelijk overstromingen in Songkhla, Trang, Satun en Phatthalung veroorzaken.
Bewoners in zes districten in Narathiwat is geadviseerd hun bezittingen in veiligheid te brengen en vissers kunnen maar beter niet uitvaren, want er worden golven van 2 à 3 meter verwacht. Het personeel van boorplatformen bij Sathing Phra (Songkhla) in de Golf van Thailand is uit voorzorg naar de kust verkast.
– Japan heeft in principe zijn medewerking toegezegd bij de ontwikkeling van de zogeheten East-West Economic Corridor, een project waarvoor Thailand andere landen al een decennium warm probeert te maken. Belangrijkste onderdeel van het project is de aanleg van een 1.450 kilometer lange snelweg vanaf het westen van Mawlamyine in Myanmar via Tak en Mukdahan in Thailand en Savannakhet in Laos naar Danang in Vietnam. Japan is bereid Thailand te helpen bij het ontwikkelen van het wegdeel tussen Tak en Mukdahan.
De principeafsprak (meer is het niet) is begin deze week gemaakt tijdens een bezoek van een Thaise delegatie onder leiding van minister Prawit Wongsuwon (Defensie) aan Japan. De minister sprak met de Japanse vice-premier, de secretaris van de chef kabinet en de minister van Land, Infrastructure, Transport and Tourism.
Alhoewel Thailand de belangrijkste bestemming is voor Japanse investeringen in Asean en wereldwijd de op een na, zijn er de afgelopen jaren op topniveau tussen beide landen weinig contacten geweest. Met de komst van de Japanse premier Shinzo Abe lijkt daar verandering in te komen. Hij is de eerste Japanse premier die in bijna 10 jaar een bezoek aan Thailand brengt als onderdeel van zijn tour door Asean om de banden aan te halen.
– De zeventien opstellers van een verklaring, waarin ze zich distantiëren van het kabinet, het noodparlement en de nationale hervormingsraad, zijn vorige week door het Tweede Legerkorps op het matje geroepen. Ze werden telefonisch opgeroepen en door soldaten uit hun huis gehaald om stevig aan de tand te worden gevoeld over hun verklaring.
De zeventien zijn actievoerders (onder anderen een actievoerder tegen een kaliummijn in Udon Thani) en academici. Ze schrijven in de verklaring niet te zullen samenwerken met organen die door het leger worden gedomineerd, omdat ze het niet eens zijn met de coup. Na ondervraagd te zijn, moesten ze een document tekenen waarin ze beloven niet deel te zullen nemen aan politieke activiteiten en het leger niet in het openbaar te kritiseren.
Srisuwan Khuankachorn, voorzitter van het NGO Coordinating Committee, dat het verhoor heeft veroordeeld, zegt dat de zeventien geen politieke activisten zijn maar samenwerken met dorpelingen, wier land is geconfisqueerd, oogsten zijn vernietigd en huizen verplaatst als gevolg van langdurige conflicten over landeigendom. Daar protesteerden ze al tegen voordat het leger de macht greep. Srisuwan vindt dat het monddood maken van de actievoerders het voorgenomen hervormingsproces van de regering ondermijnt.
Het Thai Lawyers for Human Rights Centre verdedigt de verklaring en zegt dat het oproepen van de zeventien een klimaat van angst creëert. Het vindt dat de staat van beleg het leger geen blanco cheque geeft om arbitrair te handelen, zoals het tot nu toe heeft gedaan.
De minister van Defensie bevestigt dat nog meer personen zijn opgeroepen voor een ‘goed gesprek’, onder anderen een voormalig Pheu Thai parlementslid. Aanleiding is het verzet van Pheu Thai-leden tegen de impeachment (afzetting) met terugwerkende kracht van twee partijgenoten, de voormalige voorzitters van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Het noodparlement gaat daarover een besluit nemen. De minister zegt dat de gesprekken tot doel hebben de toezegging te verkrijgen van de opgeroepen personen om zich te onthouden van politieke activiteiten.
Premier Prayut noemt de gesprekken geen vorm van onderdrukking door de junta. Ze hebben alleen maar tot doel de verspreiding van meningsverschillen te voorkomen. De minister: ‘Er is niets om je zorgen over te maken. De premier heeft als beleid dat gesprekken moeten worden gehouden om het begrip voor wat de regering doet, te bevorderen.’
– Premier Prayut heeft gisteren in zijn wekelijks tv-praatje Returning Happiness to the People voedselverkopers gewaarschuwd de verhoging van de LPG-prijs (butagas) van 50 satang niet te misbruiken om hun prijzen onredelijk te verhogen. Hij zegt dat prijsverhogingen voorkomen van 10 tot 15 baht voor gerechten als khao kaeng. Zo’n verhoging is buiten proporties en die dient gecorrigeerd te worden. ‘Je kunt beter meer voor lagere prijzen verkopen dan minder voor hogere prijzen’, adviseert Prayut de voedselverkopers.
– In het Maha Sawat kanaal in Nakhon Pathom is een auto gevonden met daarin het lichaam van een 35-jarige man die door een kogel om het leven was gekomen. Hij zat op de achterbank. In de wagen vond de politie 5.000 baht aan contant geld en een koffer met persoonlijke spullen. Een reddingswerker die hielp het lichaam te bergen, zegt een man in natte kleren te hebben gezien toen hij arriveerde, maar die maakte ijlings dat hij weg kwam in een gereed staande wagen.
– De gemeente Bangkok heeft 982.064 krathong uit de Chao Phraya, kanalen en vijvers gevist die er tijdens Loy Krathong op donderdag te water werden gelaten om de watergodin eer te bewijzen. Vergeleken met vorig jaar is de oogst 13 procent groter. Meer dan 90 procent was gemaakt van natuurlijke materialen zoals bananenbladen.
– Soldaten in het Zuiden die lijden aan stress, kunnen psychiatrische hulp en religieuze ondersteuning krijgen. Het aanbod volgt op een tragisch incident waarbij een ranger na een felle ruzie en het nuttigen van de nodige alcoholica drie collega’s doodschoot en en twee anderen verwondde.
– Bangkok en vier steden in het benedenstroomgebied van de Mekong bundelen de krachten om het toerisme in de regio te bevorderen. Dat hebben ze tijdens de gisteren beëindigde driedaagse conferentie van burgemeesters van Asean-hoofdsteden afgesproken.
De vijf gaan een alliantie vormen die als motto heeft ‘Five Cities – One Destination’. Het gaat om Phnom Penh, Vientiane, Ho Chi Minh City, Yangon (niet aanwezig tijdens de conferentie) en uiteraard Bangkok. Ze hebben ook al vijf fraaie doelstellingen bedacht en als eerste een internationaal cultureel uitwisselingsprogramma voor vertegenwoordigers van de vijf. De alliantie gaat ook proberen andere steden in de Mekong regio bij haar project te betrekken.
– Een gezamenlijk panel van de National Anti-Corruption Commission (NACC) en het Openbaar Ministerie heeft gisteren geen overeenstemming kunnen bereiken over strafrechtelijke vervolging van oud-premier Yingluck.
Besloten is dat de NACC enkele door het OM voorgestelde getuigen gaat horen. Het gaat om getuigen die al eerder door de NACC gehoord zijn en getuigen die door Yingluck zijn voorgesteld maar afgewezen zijn door de NACC. De NACC heeft erin toegestemd met enkele maar niet alle door het OM voorgestelde getuigen te zullen gaan praten. Na het getuigenverhoor beslist de procureur-generaal of de zaak aanhangig wordt gemaakt.
Volgens de NACC heeft Yingluck als voorzitter van het National Rice Policy Committee niets gedaan tegen de vermeende corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst en de uit de hand gelopen kosten. De NACC wil haar daarom laten vervolgens wegens grove nalatigheid.
Het panel is in september gevormd nadat het OM het verzoek van de NACC om tot vervolging over te gaan, had afgewezen. Het vond het bewijsmateriaal incompleet. Het besluit van de NACC dateert van medio juni. (Zie pagina Rijst 3)

Vrijdag 7 november
– In september 2015 moet het klaar zijn: een monument in Hua Hin ter ere van de monarchie, bestaande uit negen 18 meter hoge meter standbeelden van de negen vorsten van de Chakri dynastie (Rama I tot en met IX, de huidige koning). Een naam heeft het ook al: Lan Maharaj oftewel Great Kings Monument.
Het monument is een initiatief van het leger. De negen standbeelden komen op een terrein van 299 bij 399 meter te staan aan de rand van de zee met het gezicht naar het water. Het terrein kan gebruikt worden voor koninklijke ceremonies, militaire parades en ceremonies bij het afzwaaien van generaals. De constructie gaat 100 miljoen baht kosten, een bedrag dat uit de begroting van het leger komt, aangevuld met donaties van particulieren.
– Een database van boeren in Bang Pa-in (Ayutthaya) kan als model dienen voor andere landbouwgebieden om misbruik van overheidssubsidies te voorkomen. Het bevat gegevens over de landbouwgronden, oogsten (eerste oogst en off-season), aantal boerengezinnen en gegevens over landeigendom.
De Public Sector Anti-Corruption Commission (PACC) noemt de database een goed middel om te controleren of subsidies naar de juiste personen gaan. Want daar schort het momenteel aan bij de uitbetaling van de door de junta toegezegde 1000 baht per rai (tot een maximum van 15 rai) aan rijstboeren. Het geld verdwijnt soms in de zakken van de grondeigenaren en bereikt niet de boeren die er rijst op verbouwen.
De database zou ook gebruikt kunnen worden om arme boeren, die andere gewassen verbouwen, een bijstandsuitkering te geven, zoals rubberplanters, zegt Prayong Preeyajit, secretaris-generaal van de PACC. Prayong opperde die mogelijkheid gisteren na een vergadering in Ayutthaya van vertegenwoordigers van de PACC, DPI (Thaise FBI), het kantoor van de procureur-generaal en het Anti-Money Laundering Office, die gewijd was aan de bestrijding van corruptie bij de uitbetaling van de rijstsubsidies.
Gouverneur Apichart Todilokvej van Ayutthaya zegt dat tot nu toe de gegevens van 27.000 boeren in de database zijn opgenomen. 8.800 van hen zijn inmiddels gecertificeerd en komen in aanmerking voor de subsidie. Het geld wordt door de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives gestort op de bankrekening van de boeren [bij diezelfde bank, neem ik aan]. (Zie pagina Rijst 3)
– Tien provincies, waaronder Chiang Rai en Sa Kaeo, zijn door de Narcotics Control Board (ONCB) gekozen voor een proefproject dat tot doel heeft de publieke participatie bij de bestrijding van drugs te stimuleren. Het project loopt vooruit op een 5-jarenplan van de ONCB (2015 tot 2019). De medewerking van de bevolking moet verkregen worden door een betere voorlichting over de drugshandel, de gevolgen van drugs voor de samenleving en hoe de autoriteiten te informeren over verdachte activiteiten.
Het masterplan noemt ook preventieve en opsporingsacties, strengere sancties bij het gebruik van drugs in gevangenissen, het afsnijden van geldstromen naar drugshandelaren en het stimuleren van rehabilitatieprogramma’s. Met die programma’s gaat het overigens al goed: in 2014 overtrof het aantal deelnemers de target. De doelstelling was 300.000 drugsverslaafden; het werden er 303.501. Of de programma’s enig effect hebben, vermeldt het bericht niet.
– Het is oppassen geblazen op de Lat Krabang-On Nut weg want als gevolg van een aanrijding gisterochtend tussen een vrachtwagen en tankauto ligt er een plas vloeibare LPG op het wegdek tussen Suanluang soi 20 en 22. Uit voorzorg is de weg over een afstand van 1 kilometer gesloten. De politie heeft de hulp van brandweerkorpsen in de buurt ingeroepen om de olie op te ruimen. Het bericht vermeldt wel dat de lekkage uit de tankauto om kwart voor twaalf eindigde, maar niet hoe laat die begon.
– Gisteren kwam een eind aan een driedaagse conferentie van burgemeesters van de Asean-hoofdsteden. Ze laten een mooi document achter: de Bangkok Declaration. In deze plechtige verklaring beloven ze hun netwerk en samenwerking te versterken door studiereizen, workshops en trainingscursussen. Andere fraaie plannen die gesmeed werden, zijn samenwerking op het gebied van openbare veiligheid, migratie, capacity building [?], uitwisselingen, stadsontwikkeling en welzijn.
Het was de tweede keer dat de burgemeesters en gouverneurs van de tien steden bij elkaar kwamen, met deze maal de gemeente Bangkok als gastheer. Volgend jaar wordt in Kuala Lumpur vergaderd.
– Een taxichauffeur meldde zich woensdag bij het politiebureau van Bang Bua Thong (Saraburi) met een tas. Die was in zijn wagen achtergelaten door een Indonesische passagier. Beetje slordig, want er zaten Amerikaanse dollars ter waarde van 2 miljoen baht in.
Tas en geld zijn inmiddels weer terug bij de eigenaar, want hij meldde zich gistermiddag op het bureau. Het geld, zei hij, was bestemd om in Chanthaburi edelstenen te kopen. De chauffeurs kreeg 5.000 baht als vindersloon.
– De politie in Phuket heeft een Deen aangehouden die in eigen land wordt gezocht voor belastingfraude. Bovendien bleek zijn visum te zijn verlopen. Hij arriveerde eind augustus 2010 in Thailand en zijn visum liep in april vorig jaar af. De man woonde in Patong.
– Het hoofdbureau van de gemeentepolitie Bangkok gaat een onderzoek doen naar de overeenkomsten die door vijftig districtspolitiebureaus zijn gesloten voor de plaatsing van billboards en/of tv-schermen. [Misschien moet ik het lezen als: afspraken die zijn gemaakt.] Bedrijven mogen de billboards langs de weg plaatsen of op politiehokken, maar ze voldoen niet altijd aan de regels.
– Voor het eerst gaan de Thaise en Chinese luchtmacht samenwerken. Later deze maand vertrekken vier Thaise piloten naar China en komen vier Chinezen naar Thailand voor een trainingsprogramma. Ze mogen meevliegen om te kijken hoe de piloten van het gastland hun toestel besturen.
De uitwisseling loopt vooruit op gezamenlijke oefeningen, maar volgens bronnen bij de luchtmacht kan het nog jaren duren voor het zover is, want het materieel van beide landen heeft grote verschillen. Leger en marine houden al wel gezamenlijke oefeningen.
– Thailand wordt lid van de Global Alliance for Chronic Diseases, een groep researchorganisaties uit Australië, Canada, China, de EU, India, Zuid-Afrika, Engeland en de VS. De groep stelt zich ten doel transnationale samenwerking te bevorderen bij het zoeken naar oplossingen voor het opsporen van chronische ziektes, met name niet-overdraagbare ziektes. In 2008 overleden 30 miljoen personen aan zo’n ziekte. In de alliantie gaat Thailand zich toeleggen op research naar chronische longziektes.
– Een militaire ranger heeft gisteren drie collega-rangers doodgeschoten, twee anderen verwond en geprobeerd zichzelf te doden. De man had zijn vuurwapen gehaald na een felle ruzie tijdens een drinkgelag in het Dejanuchit Camp in Nong Chik (Pattani).
De legerleiding heeft de commandanten in het Zuiden opdracht gegeven beter te letten op hun ondergeschikten en met name hen meer steun te verlenen bij werkdruk. De legerwoordvoerder zegt dat het incident te wijten kan zijn aan de zware werkbelasting of misschien worden de rangers onder druk gezet om goed te presteren.

De jacht op premier Yingluck
6 november – Bangkok Post opent vandaag met een bijna paginagroot artikel over – laat ik het maar noemen – de jacht op voormalig premier Yingluck. Trouwe lezers van Nieuws uit Thailand weten het zo langzamerhand wel: Yingluck wordt door de National Anti-Corruption Commission beschuldigd van nalatigheid omdat ze als voorzitter van het National Rice Policy Committee (NACC) nagelaten zou hebben actie te ondernemen tegen de corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst en de uit de hand lopende kosten.
Terzijde: In de Business-bijlage zegt Nipon Poapongsakorn, president van het Thailand Development Research Institute (TDRI), de kans niet denkbeeldig te achten dat het tekort oploopt 1 biljoen baht, wanneer het 10 jaar duurt om de opgekochte en opgeslagen rijst (in totaal 18 miljoen ton) te verkopen. Zo’n hoog bedrag is niet eerder genoemd.
Het TDRI heeft berekend dat er voor 94 à 104 miljard baht is gefraudeerd in het systeem. En verder is er nog een onderzoek, gebaseerd op landelijke inspecties, waaruit blijkt dat slechts 10 procent van de opgeslagen rijst van goede kwaliteit is, 70 procent is sub-standaard en de rest is niet geschikt voor consumptie.
Terug naar Yingluck en de NACC. De NACC bewandelt twee paden: 1 Een zogeheten impeachment (afzetting) door het parlement (NLA, National Legislative Assembly), en 2 een aangifte bij de afdeling Holders of Political Positions van het Hooggerechtshof.
1 Op 12 november vergadert de NLA of ze het verzoek van de NACC om de afzettingsprocedure gaat honoreren. De advocaten hebben om uitstel gevraagd omdat ze een procedurefoutje hebben ontdekt. Wanneer de vergadering doorgaat, kan Yingluck in persoon verschijnen om zich te verweren of een schriftelijk verweer indienen.
2 De NACC en het OM vergaderen morgen over de mogelijke aangifte. Eerder wilde het OM niet vervolgen, waarna een gezamenlijk panel werd gevormd om een oplossing te vinden.
(Zie pagina Rijst 3 en Over corruptie)

Donderdag 6 november
– Ik had altijd het beeld van een Big balpen voor ogen wanneer ik over een pen gun schreef, maar dankzij een foto in de krant weet ik nu hoe ze eruit zien. De foto toont de vuurwapens, die bij invallen op 26 plaatsen in het land in beslag zijn genomen. De maker, een 26-jarige man, is gearresteerd in zijn woning in Sri Don Chai (Chiang Rai). Hij verkocht de pennen via het internet.
Een jongen van 17 die vanuit Prachuap Khiri Khan de pennen verkocht, is al eerder aangehouden. Hij liep tegen de lamp in een undercover operatie. De afgelopen twee maanden zou hij vijftig pennen hebben verstuurd.
Verder maakt het bericht melding van de arrestatie van twintig verdachten, maar details ontbreken. De pennen zijn vooral populair bij gevechten tussen studenten van rivaliserende beroepsopleidingen.
– De tweedejaars studente van de Princess of Natadhiwas universiteit in Narathiwat, die zondag na een beschieting in coma was geraakt, is gisteren overleden. Zo’n vijfhonderd studenten, docenten en veiligheidspersoneel woonden ’s middags de rituele wassing bij in de Bang Por tempel in Muang. De studente werd in haar hoofd geraakt toen ze samen met drie vriendinnen op de motorfiets terug naar hun studentenflat reden na het volgen van colleges.
In reactie op de aanslag vergaderden gisteren vertegenwoordigers van de universiteit, leger, politie en lokale autoriteiten over verscherping van de veiligheidsmaatregelen.
Een EOD-team heeft gisteren in Sungai Padi (Narathiwat) tijdig een bom onschadelijk gemaakt door de hogedrukwaterspuit erop te zetten. De zelfgemaakte bom was geplaatst in een rioolpijp bij het gemeentekantoor van To Deng. Getuigen hebben gezien dat twee mannen de bom achterlieten, terwijl ze net deden of ze aan het plassen waren. De bom werd ondekt door arbeiders die er aan een nieuw rioolstelsel werken.
– Twee personen worden na een zware explosie in een huis in Doi Tao (Chiang Mai) vermist. Tien huizen en twee voertuigen raakten beschadigd. In het pand lag een grote hoeveelheid potaschloraat opgeslagen, dat gebruikt wordt bij de productie van gedroogde longan (een vrucht).
– Tien gouverneurs en burgemeesters van Asean-hoofdsteden vergaderen drie dagen in Bangkok over nauwere samenwerking. De gesprekken gaan voornamelijk over toerisme, een sector die een belangrijke economische impuls moet gaan leveren wanneer de Asean Economic Community eind 2015 van kracht wordt. De heren [want dames zijn er niet bij] hebben al afgesproken het toerisme tussen de landen van Asean te bevorderen.
Andere gespreksonderwerpen zijn gezamenlijke projecten op het gebied van drugsbestrijding, samenwerking bij transnationale en cyber misdrijven, management van natuurrampen, gezonde levensstijlen en programma’s op het gebied van HIV/Aids. Vandaag is de laatste vergaderdag.
– Thailand, Myanmar, Laos en China hebben afgesproken de krachten te bundelen bij de bestrijding van drugssmokkel over de Mekong. En dat is hard nodig want naar schatting wordt 80 procent van de gesmokkelde narcotica niet onderschept. De Mekong is voor drugssmokkelaars de belangrijkste route. De gezamenlijke missie begint volgende maand. Elk land neemt een bepaalde sectie van de rivier onder zijn hoede.
Volgens Permpong Chaowalit, directeur-generaal van het Office of the Narcotics Control Board, is de drugsbestrijding moeilijk omdat de smokkelaars oevergebieden die worden verdedigd door gewapende groepen, als overslagpunt gebruiken. Als voorbeeld noemt hij plaatsen in de deelstaat Shan (Myanmar) die worden bezet door Wa en Kokang etnische groepen.
In Thailand concentreert de smokkel zich in de afgelegen districten Chiang Saen en Chiang Kong (Chiang Rai). Andere veel gebruikte smokkelroutes bevinden zich in het Noordoosten.
– Na een achtervolging zijn vijf Vietnamezen in Long (Phrae) aangehouden. In hun voertuig vond de politie 76 kilo van het kostbare beschermde agarhout (kritsana). Dat hadden ze gekapt in nationaal park Wiang Kosai (Phrae). De Vietnamezen gingen er in hun wagen vandoor toen ze gemaand werden te stoppen. Daarna vluchtten ze te voet, maar zelfs dat baatte niet.
– De politie is van plan het callcentrum 191 te gaan uitbesteden. Dit telefoonnummer kan in geval van nood worden gebeld, maar er zijn veel klachten over. Telefoontjes worden niet beantwoord of doorgeschakeld naar agenten die zeggen niet verantwoordelijk te zijn voor de geuite klacht.
– De commissie die de nieuwe grondwet gaat schrijven (CDC, Constitutional Drafting Committee) heeft gisteren bij de Emerald Buddha in Wat Phra Si Wattana en bij de City shrine plechtig beloofd haar taken ‘eerlijk en onpartijdig’ uit te oefenen in het belang van de bevolking (foto homepagina). Daarna trok ze naar het parlement om in een informeel samenzijn met elkaar kennis te maken. De commissie bestaat uit 36 leden. Thans is een beknopte grondwet van kracht, ter vervanging van de grondwet van 2007 die door de junta buiten werking is gesteld. (Zie pagina Grondwetwijziging)
– Nog steeds wordt voor gezondheidsproducten reclame gemaakt, die kant noch wal raakt. De Foundation for Consumers telde in een recent onderzoekje onder 33 radiostations in tien provincies 103 radiospotje waarin het effect van het product werd overdreven. Sommige producten zijn zelfs wettelijk verboden.
Enkele voorbeelden: door het gebruik van voedselsupplementen word je mooier en gaan je seksuele prestaties vooruit; dat soort onzin. Andere producten zouden elke aandoening kunnen genezen. En verder zijn er de bekende advertenties voor skin whitening (niet geheel zonder risico) en bestrijding van acne. Kopers worden gelokt met kortingen en bonussen.
De resultaten van het onderzoek gaan naar de Food and Drug Administration. Wanneer de FDA vaststelt dat een advertentie overdrijft, gaat de mediawaakhond NBTC het desbetreffende radiostation gelasten de reclame terug te trekken. Dat is onlangs al een keer gebeurd bij vier radiostations in Khon Kaen. De consumentenstichting doet tot januari een vervolgonderzoek.
– Volgende maand komt de Tha Namnon brug over de Chao Praya klaar, maar vraag me niet waar die brug ligt, want dat vermeldt het bericht niet. Wel dat tussen 2017 en 2031 negen nieuwe bruggen over de rivier worden aangelegd, maar dat wisten we al. De Kiakkai brug is een zorgenkindje vanwege de op- en afrit. Er gaan openbare hoorzittingen over gehouden worden. De aanleg van de negen bruggen kost 48,9 miljard baht.
– Vier spa’s [heten die dingen in het Nederlands ook zo?] in Phitsanulok hebben dinsdagavond bezoek gekregen van de politie. Niet om zich er te laten verwennen maar omdat ze ervan verdacht worden jongemannen seksuele diensten te laten verrichten.
De inval volgt op bekentenissen van jongens die in het park zijn aangehouden waar ze klanten oraal bevredigden. Die vertelden in een van de spa’s gewerkt te hebben. De seksdiensten in de spa’s kosten 400 tot 2.500 baht. Op Facebook adverteren ze ermee, met een speciale korting vandaag op Loy Krathong. Bij de invallen zijn pornografisch materiaal  (boeken, DVD’s, VCD’s) gevonden en items om methamphetamine te slikken [?].  
– Tot slot nog een berichtje over de verkoop van de Rolls-Royce in Thailand. Ik kan u melden dat de wagens die 20 tot 31,9 miljoen baht kosten, gretig aftrek vinden. In 2012 telde Thailand 293 RR’s, dit jaar registreerde het Land Transport Department er al 345 tot september. Het nieuwste model is de Rolls-Royce Ghost Series II (29,9-31,9 miljoen baht). Hij is officieel gelanceerd in Thailand, dus portemonnee in de aanslag en op naar de showroom van de Millionaire Auto Sales and Services.

Woensdag 5 november
– De zeezigeuners, die op Phuket op hun nek worden gezeten door een stel zakenlui, kunnen voorlopig gerust ademhalen. Ze hoeven niet te vertrekken van het land waarop hun voorouders al meer dan een eeuw geleden leefden. Dat is op basis van archeologisch en forensisch bewijsmateriaal overtuigend bewezen door een panel van de DPI (de Thaise FBI) en het Central Institute of Forensic Science.
Het ministerie van Justitie heeft nu aan het Department of Land gevraagd de grondaktes voor 11 rai in te trekken omdat ze onwettig zijn verkregen. Volgens Chatchawal Suksomjit van Justitie hebben de zakenlui niet kunnen aantonen hoe ze in 1955 aan die aktes zijn gekomen. Naar het eigendom van 10 rai wordt nog onderzoek gedaan.
Tot nu hebben de zakenlui tegen 101 zeezigeuners een ontruimingsbevel aangevraagd. De rechtbank had die voor negen zigeuners al goedgekeurd, maar die waren in beroep gegaan. De bevindingen van het panel vormen een belangrijk steuntje in de rug bij de nog te voeren procedures. De zigeunergemeenschap bestaat uit 1.042 personen die in 210 hutten wonen. De meesten verdienen hun brood met vissen.
– Een Airbus 330-300 van Thai Airways International is maandagavond op de luchthaven van Khon Kaen kort voor vertrek van de baan geslipt en in het gras terecht gekomen. De luchthaven ging daarna dicht, waardoor een vlucht van Nok Air, die onderweg was, moest worden omgeleid naar Udon Thani. Passagiers die op het toestel wachtten, werden per bus naar Udon Thani gebracht. Sindsdien zijn acht vluchten daar geland en vertrokken met aansluitend vervoer per shuttlebus tussen beide luchthavens.
Bij de slippartij raakte niemand van de 246 passagiers en bemanning gewond. De passagiers zijn ondergebracht in een hotel of kregen hun geld terug. Naar verwachting gaat de luchthaven vandaag weer open.
– Koning Bhumibol, die eerder een galblaasoperatie onderging, lijdt aan een ontsteking van de dikke darm. Dit maakt het Royal Household Bureau in zijn achtste medisch communiqué bekend. De vorst heeft ook koorts, maar die is gelukkig aan het zakken. Met antibiotica hopen de artsen de ontsteking te bestrijden.
– Drie woonwijken in Hua Hin zijn gisteren getroffen door overstromingen: Pong Naret, Royal Home en Country Hill. Op lager gelegen plekken bereikte het water een hoogte van 80 tot 100 cm. Het bericht vermeldt niet waar het water vandaan kwam.
– Het motto van de junta ‘Returning Happiness to the People’ wordt er maar weer eens met de haren bijgesleept. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft alle provincies gevraagd burgers bij routinezaken niet meer om een kopie van het ID en de huisregistratiedocumenten te vragen.
– De politie heeft in Ratchaburi drie mannen gearresteerd, die ervan verdacht worden eind oktober een illegale lotenverkoper te hebben vermoord. Een van de drie heeft verklaard dat hij de man uit jaloezie had gedood omdat hij hem ervan verdacht een relatie met zijn vriendin te hebben.
– Zo duidelijk heeft de ambassade van Myanmar nog niet eerder gereageerd op het politieonderzoek naar de dubbelmoord op Koh Tao. Ze wil dat de politie haar onderzoek heropent nu de twee verdachten hebben gezegd dat hun bekentenis door marteling is verkregen.
‘De jongens hebben tegen de National Human Rights Commission, de advocaten, ons ambassadeteam en hun ouders gezegd dat ze door de politie zijn geslagen’, zegt advocaat Aung Myo Thant in een interview met de Democratic Voice of Burma.
De politie heeft tot nu toe geweigerd bij de NHRC op het matje te komen om zich te verweren tegen de beschuldiging van marteling.
De Britse toeristen David Miller en Hannah Witheridge werden in de nacht van 14 op 15 september op het strand van Koh Tao vermoord. Hannah werd ook verkracht. Twee weken later arresteerde de politie twee jonge gastarbeiders uit Myanmar, die werkzaam waren in de AC bar waar de Britten op de avond voor hun dood waren geweest.
– De Zweede medeoprichter van de website The Pirate Bay is maandag in Nong Khai gearresteerd. Fredrik Lennart Neij (36) werd aangehouden toen hij vanuit Laos met zijn Laotiaanse echtgenote Thailand wilde binnenkomen. Tegen hem liep een internationaal arrestatiebevel. Neij werd gezocht omdat hij in 2009, vrijgelaten op borgtocht, de benen nam. Een Zweedse rechtbank heeft alle vier oprichters schuldig bevonden aan schending van copyrights.
– De gemeente Bangkok is gisteren begonnen schoon schip te maken op de Bo Bae markt. Verkopers tussen de Saphan Khao en Kasatsuek kruising mogen er alleen handel drijven als ze een vergunning hebben en alleen op bepaalde tijden. Doel is meer ruimte scheppen op de voetpaden.
De operatie gisteren door soldaten, agenten en gemeente-inspecteurs begon met 350 kramen en eindigde met 200 kramen. Van die 200 zijn 140 geregistreerd bij de gemeente. Zo’n 650 verkopers voor wie overdag geen plaats is, mogen ’s avonds in de buurt hun kraam opzetten.
– De 24-jarige student Akkradet Iamsuwan mag tweeënhalf jaar zijn zonde achter tralies overdenken. De Criminal Court deelde die straf gisteren uit wegens majesteitsschennis. Op internet had de student een bericht geplaatst dat als beledigend voor de monarchie wordt beschouwd. Akkradet werd in juni gearresteerd. Vier verzoeken om vrijlating op borgtocht werden afgewezen.
De student en zijn advocaat gaan niet in beroep; ze gokken op amnestie door de koning. Akkradet is de vierde Thai die dit jaar op grond van het draconische strafwetartikel over majesteitsschennis en de nog strengere Computer Crimes Act is veroordeeld. (Zie pagina Majesteitsschennis)
– Het voornemen van het ministerie van Binnenlandse Zaken om defensievrijwilligers in het Zuiden van Thailand te gaan bewapenen – het leger levert 2.700 geweren – stuit op bedenkingen bij het Internal Security Operations Command (Isoc). [Gevalletje van langs elkaar heen werken?] De vrijwilligers moeten wel behoorlijk getraind en geleid worden, anders komt er alleen maar meer geweld van, zegt Isoc woordvoerder Banphot Poolpian.
Het voorstel van BiZa dateert al van juni en is goedgekeurd door de NCPO (junta) die ook het leger toestemming heeft gegeven de wapens te leveren.
– 50 jaar in de gevangenis was het en 50 jaar blijft het, heeft het Hof van Beroep gisteren bepaald in het beroep van een man, veroordeeld wegens het herhaald verkrachten van een van zijn werkneemsters, bedreiging met een wapen en chantage. Het Hof toonde evenmin enige compassie met zijn echtgenote-handlanger die 10 jaar bromt.
In tegenstelling tot haar echtgenoot is de vrouw eerder vrijgelaten op borgtocht, maar gisteren kwam ze niet opdagen op de zitting. De rechtbank heeft de politie bevolen haar te arresteren, zodat ze haar straf kan uitzitten. Het 25-jarige slachtoffer was in dienst van het bedrijf van het echtpaar, International Detective Thailand.

Dinsdag 4 november
– De recent door de regering gevormde National Reform Council (NRC) krijgt de steun van de People’s Council for Reform, een particulier initiatief van 31 organisaties, die gisteren ten doop werd gehouden. Doel van de burgerraad is de regeringsraad te voeden met aanbevelingen ‘vanuit het veld’ over het verkleinen van de inkomenskloof en de rol van de bevolking in de democratie.
De 31 organisaties hebben een achterban van 15.000 leden. Ze zeggen dat ‘echte hervormingen’ niet voltooid kunnen worden door de NRC, die slechts 250 leden telt.
‘Wij hebben het recht om te bepalen wat goed voor ons is’, zegt Maitree Jongkriajak, coördinator van het Community Networks on Social and Political Reform. Als voorbeeld noemt hij de plannen voor de aanleg van een diepzeehaven in het Zuiden, de bouw van kolencentrales en investeringen in de petrochemische industrie. ‘We willen een beleid gericht op schone energie, voedselveiligheid en de rubber- en palmindustrie. Dat is ons doel en daar streven we naar.’
De People’s Council heeft zich voorgenomen voor het eind van de maand een hervormingsagenda op te stellen. Het eindrapport wordt uiteindelijk aan de NRC aangeboden.
– ‘Ik waarschuw jullie. Stook geen onrust, want ik neem strenge juridische maatregelen als je mijn waarschuwing in de wind slaat. Voorkom dat we draconische wetten moeten gebruiken.’ Premier Prayut Chan-o-cha windt er geen doekjes om; hij is niet gediend van het oplaaien van politieke conflicten, waaraan hij met de coup een eind heeft willen maken.
Aanleiding voor zijn waarschuwing is een (verbale) aanvaring tussen anti-regeringsbeweging PDRC en het UDD (roodhemden). Zij kruisten de degens over de afzettingsprocedure tegen de voormalige voorzitters van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. De National Anti-Corruption Commission heeft het noodparlement (NLA) daar om gevraagd, maar er wordt stevig gekissebist of het huidige noodparlement daartoe wel bevoegd is.
De PDRC heeft zich nu in die discussie gemengd. Ze vindt dat de NLA het verzoek in behandeling in moet nemen om de twee voorzitters met terugwerkende kracht beentje te lichten. Die move schoot het UDD in het verkeerde keelgat, want de twee heren zijn lid van voormalig voormalig regeringspartij Pheu Thai.
Prayut heeft de kemphanen geadviseerd tijdens zijn regeringsperiode politieke activiteiten achterwege te laten en te wachten totdat na de verkiezingen (in 2016) een nieuwe regering is aangetreden. Over de afzettingsprocedure laat hij zich niet uit; dat is een zaak van het parlement en niet van zijn regering.
– De voormalige Britse premier Tony Blair en premier Prayut hebben gisteren een uurtje met elkaar gebabbeld in het Government House. Blair bracht er een beleefheidsbezoek, nu hij toch in Thailand was op een privéreisje. Volgens de regeringswoordvoerder heeft Blair aangedrongen op verkiezingen volgend jaar. Prayut nam de gelegenheid te baat om de bekende riedel af te steken over hervormingen, democratie, economie en het slechten van politieke scheidslijnen.
– Het leger treft voorbereidingen voor het bewapenen van nieuwe defensievrijwilligers in het Zuiden. Tijdens een vergadering gisteren, geleid door de minister van Defensie, is afgesproken dat het leger voor 2.700 geweren zorgt. Aanleiding voor de versterking van de lokale vrijwilligersgroepen is een aantal recente aanslagen, de meest recente gisteravond in Pattani waarbij twee personen werden gedood en drie gewond. De andere meldde ik al eerder: een beschieting in Tepha (Songkhla) met drie doden en zeven gewonden; bomaanslagen op vier restaurants in Muang (Pattani) en brandstichting van zendmasten in Narathiwat.
Het incident van gisteravond speelde zich af op de Pattani-Narathiwat weg in Pattani. Vanuit een pickup truck werden vijf personen in een ander voertuig beschoten. En verder was het tweemaal raak in Narathiwat. Daar werd een vrouw doodgeschoten en vier anderen raakten gewond. Ook weer, zoals de Engelse taal het beknopt kan formuleren, bij een drive-by attack.
– Het werd de politie wel erg gemakkelijk gemaakt, zaterdag tijdens invallen in een massagesalon en uitgaansgelegenheid in Prawet (Bangkok), die beide verdacht worden van seksuele dienstverlening. Ze stuitte in de massagesalon op een lijst met maandelijkse betalingen van steekpenningen aan agenten. Drieëntwintig agenten van het bureau Prawet hebben nu een onderzoek aan hun broek hangen en drie leidinggevenden zijn overgeplaatst naar een inactieve post. (Zie pagina Over corruptie)
– Amerikaanse bedrijven willen meer in Thailand investeren, met name in projecten op het gebied van de digitale economie. Dat hebben ze volgens een regeringswoordvoerder gisteren gezegd tijdens een bijeenkomst in het Government House met premier Prayut.
Vertegenwoordigers van 34 bekende Amerikaanse bedrijven, vertegenwoordigd in de US-Asean Business Council, gaven er acte de présence, waaronder Ford, Microsoft, Google, Coca-Cola en Chevron. Andere sectoren waar de Amerikanen op azen zijn energie, gezondheidzorg en infrastructuur.
– De politie die de moorden op Koh Tao onderzoekt, heeft voor de vierde maal  geweigerd naar de National Human Rights Commission te komen om zich te verweren tegen de beschuldiging dat de bekentenis van de twee verdachten (die ze inmiddels hebben herroepen) door marteling is afgedwongen. De NHRC overweegt nu bij de politie een klacht in te dienen tegen de betrokken diensten: de forensische politie, politieregio 8 en het Metropolitan Police Bureau (hoofdbureau van de gemeentepolitie Bangkok).
Somyot Pumpunmuang, hoofd van de landelijke politie, zegt dat de politie onmogelijk iets kan zeggen over haar onderzoek, want dat is in strijd met de Criminal Code. Ze zou dan vertrouwelijke en gevoelige informatie verstrekken. De NHRC brengt daar tegenin dat ze niet de moordzaak onderzoekt, maar de vermeende marteling van de verdachten.
– De Ban Phol Songkram school in Non Sung (Nakhon Ratchasima) was gisteren de eerste van zestien scholen, waar een team van de Rekenkamer metingen deed aan het futsalveld om te bepalen of het veld van inferieure kwaliteit is.
De aanleg van futsalvelden bij 100 scholen in 17 provincies ligt onder vuur vanwege het vermoeden van prijsopdrijving en het gebruik van ondeugdelijke materialen. Vier regeringsdiensten doen er onderzoek naar. Omdat de meeste velden in Nakhon Ratchasima werden aangelegd, krijgt die provincie de meeste aandacht. Verdachten in deze zaak zijn ambtenaren van het Office of the Basic Education Commission, de bedrijven die de velden hebben aangelegd en de onderwijzers die erop moesten toezien. (Zie pagina Over corruptie)
– De Professional Guide Association of Thailand vraagt de Royal Thai Police in een petitie om buitenlandse tourgidsen, die illegaal in het land werken, aan te pakken. Volgens de vereniging doen ze hun werk niet goed en geven ze vaak onnnauwkeurige informatie over toeristische attracties en de geschiedenis van het land.
Naar verluidt zouden 8.000 buitenlandse gidsen illegaal in Thailand werkzaam zijn: Chinezen, Russen, Zuid-Koreanen en Vietnamezen. Ze komen doorgaans onder het mom van restauranteigenaar het land binnen en pakken 80 procent van de inkomsten, zegt de vereniging.

De soep wordt niet zo heet gegeten als ie wordt opgediend
3 november – Het ministerie van Handel probeert de onrust bij buitenlandse bedrijven weg te nemen over de voorgestelde wijziging van de Foreign Business Act om die bedrijven aan banden te leggen. De directeur-generaal van de afdeling Business Development zegt een overgangsperiode toe. Bovendien geldt de wijziging niet voor buitenlandse bedrijven die onder internationale overeenkomsten opereren, bedrijven met een vertegenwoordiging in Thailand en bedrijven met een investeringsprivilege van de Board of Investment.

De wijziging heeft volgens Pongpun Gearaviriyapun tot doel mazen in de wet te dichten die gebruikt worden om de regel te omzeilen dat meer dan 50 procent van bedrijfsaandelen in het bezit van Thais moet zijn. De wet stelt echter geen beperkingen aan de samenstelling van de raad van bestuur en het stemrecht van aandeelhouders, waardoor buitenlanders toch de touwtjes stevig in handen kunnen hebben.
Bedrijfstakken die door de wijziging worden getroffen, zijn e-commerce, telecommunicatie, logistiek, technologisch gerelateerde bedrijven [?] en buitenlandse bedrijven waarvoor al toestemming is verleend, maar die nog niet in bedrijf zijn.
De wetswijziging heeft ook consequenties voor restaurants, voedselwinkels en tourgidsen. Die bedrijven en dat beroep zijn (voortaan) exclusief voorbehouden aan Thais. Het ministerie wil zo een eind maken aan de scheef gegroeide praktijk, met name in toeristische hotspots zoals Chiang Mai, Phuket enSurat Thani. Daar worden veel bedrijven feitelijk gerund door buitenlanders en opereren buitenlandse tourgidsen.
Of het verweer van Pongpun indruk maakt, vermeldt het artikel niet. Wel herhaalt de krant wat ze gisteren al schreef dat een buitenlandse ambassade de wijziging beschouwt als een poging Thaise bedrijven tegen concurrentie van buitenlandse bedrijven te beschermen.
Vorige bericht
Buitenlandse bedrijven bevreesd voor restricties

Vorige week: Vier aanrijdingen op spoorwegovergangen
3 november – Niet één ongeluk heeft vorige week op een spoorwegovergang plaatsgevonden, maar dat is vier keer gebeurd. Alleen de meest ernstige op een door bewoners gemaakte overgang in Khon Kaen haalde de krant. Een vrachtwagen botste toen op een trein met als triest resultaat vier doden en twintig gewonden. Zie Vier doden bij aanrijding tussen trein en vrachtwagen

De overige drie gebeurde alle op woensdag. Kort na het middaguur botste op een soortgelijke overgang in Bang Lamung (Chon Buri) een personenauto tegen een trein. Twee personen raakten gewond.
Een uur later boorde in Muang (Phetchaburi) een trein zich in een auto. De twee inzittenden overleefden het niet. Deze aanrijding vond plaats op een officiële maar onbeveiligde spoorwegovergang.
Later die dag raakte een trein in Phitsanulok een trein een auto, die op een overgang stond. De motor van het voertuig was afgeslagen. De bestuurder raakte gewond.
De Spoorwegen (SRT) telde tussen oktober vorig jaar en september 127 ongelukken, resulterend in 27 doden en 91 gewonden. De meeste (87  procent) vonden plaats op een onbeveiligde overgang. Het aantal provisorisch door bewoners gemaakte overgangen neemt gestaag toe. Meestal begint het met een overgang voor motorfietsen, later worden ze vergroot zodat ook auto’s er gebruik van kunnen maken.
Die overgangen sluiten is voor de SRT bijna onbegonnen werk. ‘Dat is moeilijk als gevolg van tegenstand van dorpelingen, die bij polici en lokale invloedrijke figuren klagen en willen dat ze open blijven’, zegt Pornsutti Thongsard, hoofd van het SRT-kantoor. ‘We kunnen niet veel meer doen dan de dingen op hun beloop laten.’ Wel heeft de SRT lokale autoriteiten gevraagd waarschuwingstekens te installeren bij illegale overgangen.
Het gehele land telt 2.517 spoorwegovergangen: 877 zijn uitgerust met spoorbomen; 755 staan op de lijst om aangepakt te worden. Voor het huidige begrotingsjaar (1 oktober-30 september) staan 130 spoorwegovergangen op de nominatie spoorbomen te krijgen en onder 118 overgangen komt een tunneltje.
Het ministerie van Transport gaat een panel optuigen dat een oplossing moet bedenken voor de overgangen die buiten de bevoegdheid van de SRT vallen. Die bevinden zich in Lampang, Ratchaburi, Samut Sakhon, Phitsanulok en Prachuap Khiri Khan. De minister denkt aan waarschuwingstekens, verkeersdrempels en waarschuwingssystemen. Volgens hem kunnen alle betrokken overgangen daarmee uiterlijk volgend jaar worden uitgerust. (Zie pagina Spoorwegen)

Maandag 3 november
– De Green World Foundation heeft tijdens een onderzoek van 24 uur 675 soorten flora en fauna gevonden in Bang Kachao, een schiereiland in Bangkok dat bekend staat als ‘de longen van de stad’. Aan het onderzoek dat zaterdag om 10 uur begon, namen 200 academici en 150 burgers deel.
Zorgen over de toekomst van het gebied doken begin dit jaar de kop op, toen bewoners ontdekten dat het bestemmingsplan was gewijzigd. De wijzigingen zijn zonder voldoende input van de bevolking tot stand gekomen, zeggen critici. Ze vrezen dat vastgoedontwikkelaars het plan zullen misbruiken. Zorgen bestaan ook over erosie en afvalwaterlozingen.
– Tijdens een inval zaterdagnacht/maandagochtend in een massagesalon in Khum Phra Ram (Bangkok) heeft een team van politie en leger een lijst met namen gevonden van agenten die geld opstrijken om een oogje dicht te knijpen. Verder werden er drugs gevonden.
Een tweede inval werd gedaan in de nabij gelegen uitgaansgelegenheid annex restaurant Rider Resort. Het etablissement beschikt niet over de vereiste vergunningen en biedt seksdiensten aan. Het hoofd van het landelijk politiekorps heeft een onderzoek gelast.
– De autoriteiten in Songkhla zijn op zoek naar vier jongeren die verdacht worden van een aanval zaterdag waarbij vier dorpelingen om het leven kwamen en zeven werden gewond. Dat het om jongeren gaat, is door getuigen verklaard. De politie vermoedt dat ze pas getraind zijn, want ze zijn bij de autoriteiten niet bekend.
Op de plaats des onheils zijn 28 patronen van M16 geweren gevonden. Aan de hand van camerabeelden hoopt de politie achter de identeit van de daders te komen. Ze lieten flyers achter waarin ze zeggen dat de aanval een wraakoefening was omdat de autoriteiten ‘de verkeerde mensen’ in oktober in Bacho hadden doodgeschoten.
– Wanneer het district Chiang Khong (Chiang Rai) de status van special economic zone krijgt, verliest het ‘zijn identeit en ziel’, zegt adjunct-districtshoofd Thawatchai Phucharoenyod. Het aantal Chinese investeerders neemt nu al toe. Ze kopen land en vastgoed.
Thawatchai voorspelt dat de grondprijzen zullen stijgen tot 6 miljoen baht per rai. Lokale bedrijven en bewoners staan dan buiten spel. Het adjunct-hoofd maakt zich ook zorgen over het milieu en industrialisatie in het district. Hij schetst verder een toekomst van internationale misdaad, illegale drugs, geldwitwas transacties en mensenhandel. Hij ziet slechts één lichtpuntje: baankansen en meer geld voor bewoners.
De regering is voornemens twaalf grensstreken als speciale economische zone aan te wijzen. In de eerste fase zijn dat Mae Sot (Tak), Aranyaprathet (Sa Kaeo), Khlong Yai (Trat), Muang (Mukdahan) en Muang (Songkhla). Later komen de zeven andere aan de beurt, waaronder Chiang Khong. Doel van die zones is om de economie er aan te jagen. Buitenlandse investeerders zouden zich erg graag vestigen vanwege vrijstelling van douanetarieven.
– De 147 nationale parken in Thailand zijn op Oudejaarsdag en Nieuwjaarsdag gratis toegankelijk, heeft het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation bekend gemaakt. Tot de  vrijstelling is besloten vanwege de juntacampagne Returning Happiness to the People.
De DNP gaat ook een fietsroute in nationaal park Khao Yai (Nakhon Ratchasima) ontwikkelen, want de premier heeft een beleid om fietspaden te promoten. Die verklaring geeft Nipol Chotiban, hoofd van de DNP. Ook voor andere parken bestaan soortgelijke plannen. De DNP probeert die voor de jaarwisseling rond te krijgen.
In veel populaire nationale parken zijn de kampeerterreinen al volgeboekt, zegt Nipol. Doi Inthanon, Suthep-Pui en Hauy Nam Dang in Chiang Mai liepen als eerste vol. Ook Phu Kradueng (Loei) en Preah Vihear (Si Sa ket) zijn vol.
De DNP heeft de parken de opdracht gegeven zich voor te bereiden op noodsituaties. In vijf nationale parken zijn noodcoördinatiecentra opgezet. Toeristen die avontuurlijke dingen willen doen als rafting en bergbeklimmen, dienen zich te registreren.
– Ruim 10.000 personen doen in een petitie aan de National Library het verzoek historische  documenten online toegankelijk te maken. Het Fine Arts Department zegt dat personeelstekorten en een beperkt budget dat bemoeilijken. Er wordt wel gewerkt aan een zoekmachine die lezers verwijst naar boeken van manuscripten.
Academicus Praphatsorn Phosrithong overhandigde donderdag de petitie waarbij hij met name om documenten vroeg van voor de periode Rama V. ‘Veel mensen willen die raadplegen’, zegt hij. ‘Ze weten niet waar die te vinden of ze weten niet van hun bestaan.’ Wanneer de Nationale Bibliotheek op het verzoek ingaat, is Praphatsorn bereid fondsen te werven.
Volgens een specialist in oude talen zijn de manuscripten in oud-Thais en in een oud alfabet geschreven, waardoor ze alleen door kenners ontcijferd kunnen worden. Het lijkt hem beter de vertaalde documenten online te zetten.

Buitenlandse bedrijven bevreesd voor restricties
2 november – ‘Als de regering serieus overweegt de wet op buitenlandse bedrijven te wijzigen om buitenlands eigendom te beperken, dan breekt de hel los bij zowel huidige investeerders als degenen die overwegen in het land te investeren. Dat heeft ernstige gevolgen voor het investeringsklimaat en de economie in het algemeen.’

Nou, daar is geen woord Spaans bij wat David Lyman, voormalig voorzitter en oprichter van de Joint Foreign Chambers of Commerce, zegt over het voorstel van het Business Development Department van het ministerie van Handel. De dienst bedrijfsontwikkeling wil de mazen in de Foreign Business Act dichten.
Weliswaar moet een bedrijf voor meer dan 50 procent in handen zijn van Thais, wil het beschouwd worden als een binnenlands bedrijf, maar de wet verbiedt niet dat de raad van bestuur voor het merendeel uit buitenlanders bestaat. En de wet verbiedt ook niet het bezit van aandelen met verschillend stemrecht. Dit betekent dat een bedrijf feitelijk in buitenlandse handen kan zijn.
En dat kan de belangen van Thaise aandeelhouders schaden, zegt Chatchai Mongkolvisadkaiwon, voorzitter van de beleidscommissie handel in diensten en investeringen van de Thai Chamber of Commerce (TCC). Chatchai bevestigt dat Thaise bedrijven om wijziging van de wet hebben gevraagd, met name om buitenlandse dominantie in de servicesector tegen te gaan.
In een intern document dat circuleert bij buitenlandse ambassades spreken buitenlandse kamers van koophandel en ambassades hun zorgen uit over het voorstel dat de steun zou hebben van de premier. Eén ambassade meent dat het voorstel een initiatief is van de TCC met als doel Thaise bedrijven te beschermen tegen concurrentie van buitenlandse bedrijven. Volgens het document zou het voorstel ook pleiten voor het openstellen van sommige industrieën, die nu voor niet-Thais verboden zijn, in een poging sommige buitenlandse bedrijven te paaien.
Deze week vergadert het Business Development Department met buitenlandse en binnenlandse bedrijfsgroepen over de voorgestelde veranderingen. Het ministerie van Handel belegt de komende weken openbare hoorzittingen voor buitenlandse en binnenlandse kamers van koophandel en bedrijven. Eind dit jaar moet het voorstel rond zijn, zodat de wet volgend jaar door het parlement geamendeerd kan worden.

Zondag 2 november
– Volgens uitgeverij Plan for Kids is de set kinderboeken, waarin de twaalf kernwaarden van premier Prayut in de lieve hoofdjes van kinderen wordt gestampt, een groot succes bij de doelgroep, kinderen van 3 tot 6 jaar. Het bedrijf heeft inmiddels tachtig titels uitgebracht, elk voorzien van een sticker waarop de desbetreffende kernwaarde wordt aangegeven.
Een van de boeken heet I love Thailand. Daarin staat een plaatje van kinderen die lachend naar soldaten bij een barricade rennen en hen bloemen aanbieden. Het boek wil de kernwaarde ‘preservation of Thai culture and tradition’ erin rammen.
Een andere titel is I Love Democracy. Daarin komen de lezertjes dieren tegen als varkens, buffels, olifanten, krokodillen, tijgers, beren en apen, die verschillende taken uitvoeren.
Overigens zijn de desbetreffende titels al voor de coup van 22 mei uitgegeven, toen het land nog volop in conflict was. ‘We hebben deze boeken geproduceerd als hulpmiddel voor ouders om met hun kinderen te praten over moraal en ethiek’, zegt uitgever Risuan Aramcharoen.
Plan for Kids bereidt een nieuwe serie voor, gericht op kinderen van 6 tot 12 jaar. Het bekijkt ook of ze als app beschikbaar kunnen komen.
– Drie mannen zijn gisteravond doodgeschoten en zeven anderen werden gewond toen ze onder vuur werden genomen door vier mannen op motorfietsen. De slachtoffers zaten op de grond voor een kruidenierswinkel in Thepa (Songkhla). Op flyers die de politie in de buurt vond, werd de aanslag een wraakactie genoemd voor het ‘doden van de verkeerde mensen’ door de autoriteiten in het Zuiden.
Het bericht maakt ook melding van vier bomaanslagen op vrijdagavond, gericht op restaurants in Pattani, maar die werden gisteren al in de krant gemeld. In verband daarmee zijn extra controleposten aan de grens van Pattani ingericht om binnenkomend verkeer te controleren. In het zakencentrum van centraal Pattani zijn extra soldaten gestationeerd.
Vrijdagavond zijn bijna gelijktijdig in Narathiwat drie zendmasten in brand gestoken.
– Vice-premier en minister van Defensie Prawit Wongsuwon heeft vorige week met een delegatie een bezoek gebracht aan China. Hij overlegde er over bilaterale samenwerking met betrekking tot agrarische producten.
Het bezoek was een vervolg op de afspraken die premier Prayut tijdens de Asian-Pacific Meeting in Milaan met de Chinese premier had gemaakt. Behalve over landbouwproducten werd gepraat over handelssamenwerking en de aanleg van dubbelspoor.
Prawit ontkent de oud-premiers Thaksin en Yingluck te hebben gesproken die op dat moment op vakantie in China waren. Dat gerucht doet de ronde.
– De Public Sector Anti-Corruption Commission gaat een nieuw onderzoek doen naar de aanleg van futsalvelden bij scholen in het Noordoosten. Ze gaat verder in het verleden spitten om het schandaal bloot te leggen.
Vorige maand maakte de PACC al bekend dat er bij de aanleg van de velden was gerommeld. Er was in sommige gevallen ondeugdelijk materiaal gebruikt, waarvoor te veel is betaald. Voor de aanleg bij 358 scholen in zeventien provincies trok de regering in 2011 een bedrag van 689 miljoen baht uit. De PACC vermoedt dat er al eerder gefraudeerd is met gelden, waarbij ambtenaren geld in hun zak hebben gestoken. (Zie pagina Over corruptie)
– Ja, zo kun je personeelstekort ook opvangen: niet de armzalige beginsalarissen verhogen maar een dienstplicht voor de politie instellen. De Raad van State buigt zich momenteel over een wetsvoorstel waarin dat wordt geregeld. Het kabinet heeft het al goedgekeurd.
Somyot Pumpunmuang, hoofd van de landelijke politie, zegt dat de rekrutering op dezelfde manier kan gebeuren als bij de militaire dienstplicht [dus door loting]. De rekruten zouden ‘passende’ taken krijgen zodat rechercheurs zich helemaal op hun werk kunnen richten. Ze krijgen een training in human resources, wat ten goede komt aan hun sociale verantwoordelijkheid. De politiedienstplicht leidt ook tot kostenbesparing, omdat de sollicatieprocedure vereenvoudigd kan worden. Somyot schetst nog meer vergezichten [hij zit zeker op zijn praatstoel] maar die sla ik over.
Thailand telt thans 1 politieagent per 600 bewoners; in ontwikkelde landen bedraagt die verhouding 1:200. Volgens het politiekorps is behoefte aan 5.000 tot 10.000 rekruten. Ze krijgen een maandwedde van 9.000 baht en doen twee jaar dienst.
– Bekende Hollywood- en televisiesterren [Hoezo bekend? Ik ken ze niet.] steunen de campagne van de Soi Dog Foundation om de regering te bewegen een eind te maken aan de handel in hondenvlees. Die ‘bekende’ sterren zijn onder anderen Judi Dench, Ricky Gervais en Peter Egan.
De campagne bestaat uit een video en petitie. In de video van 4 minuten is te zien hoe honden worden gevangen en in kooien worden vervoerd om te worden geslacht. Met name in Vietnam en China en in Nakhon Phanom en omgeving is hondenvlees een gewild hapje. De online petitie heeft al een half miljoen handtekeningen gescoord.

Premier Prayut zit goed in de slappe was
1 november – Premier en juntaleider Prayut Chan-o-cha en zijn echtgenote hoeven niet op een houtje te bijten, want hun vermogen bedraagt 128 miljoen baht, waar een schamele schuld van 654.745 baht tegenover staat. Dit blijkt uit de opgave van hun financiële positie die de kabinetsleden aan de National Anti-Corruption Commission hebben gedaan (NACC).
De NACC maakte gisteren de wettelijk verplichte gegevens bekend, die ongetwijfeld weer aanleiding zullen geven tot allerlei speculaties. Prayut schoot gelijk al in de verdediging. ‘Ik ben bereid de bronnen van mijn vermogen te verdedigen. Ik kan me de details niet herinneren, maar alles mag onderzocht worden en geverifieerd. […] Ik heb geen verborgen agenda.’
Uit het overzicht blijkt verder dat het gehele kabinet zo goed als schuldenvrij is. De rijkste bewindsman is vice-premier Pridiyathorn Devakula. Zijn vermogen bedraagt 1,38 miljard baht en hij heeft geen schulden. De ‘armste’ minister is de minister van Onderwijs, voorheen marinecommandant. Zij bezittingen zijn 9,8 miljoen baht waard en hij heeft een schuld van 2,9 miljoen baht.
De krant besteedt speciale aandacht aan twee ministers. De minister van Defensie gaf in augustus 2012 een vermogen van 79 mijoen baht op, toen hij als defensieminister het kabinet Abhisit verliet; nu bezit hij 87,37 miljoen baht, zo’n 8 miljoen baht meer. De minister van Binnenlandse Zaken, die een vermogen heeft opgegeven van 37,79 milljoen baht, wordt genoemd omdat hij in mei vorig jaar een lening afsloot van 258,9 miljoen baht, maar wat daarvan de relevantie is, ontgaat me.

Zaterdag 1 november
– De anti-regeringsbeweging PDRC heeft gisteren in Wat Than Namlai (Surat Thani) het begin van de protesten, een jaar geleden herdacht.
Om de doden te herdenken die tijdens de protesten zijn gevallen, lieten 136 mannen zich er tot monnik wijden. Ze zijn van plan op 9 november naar het Siriraj ziekenhuis te gaan om de koning, die er herstellende is van een galblaasoperatie, beterschap te wensen. ’s Avonds nemen ze in Wat Bowon Niwet deel aan de Aphitham gebeden voor de overleden Supreme Patriarch.
In Wat Than Namlai liet actieleider Suthep Thaugsuban zich in juli tot monnik wijden. Sindsdien gaat hij door het leven als Phra Suthep Prapakaro.
Ook de roodhemden lieten gisteren van zich horen. Ze herdachten de protesten tegen de coup van 2006. Bij een herdenkingspilaar legden de weduwe en dochter van een taxichauffeur bloemen neer ter nagedachtenis aan zijn dood. Hij hing zich uit protest tegen de coup op 31 oktober 2006 op aan een voetgangersbrug over de Vibhavadi-Rangsit Road. Ook roodhemdleiders legden er bloemen neer.
– Premier Prayut heeft tijdens zijn bezoek aan Cambodja niet het voorstel gedaan de Hindu tempel Preah Vihear gezamenlijk te gaan ontwikkelen, zodat een eind komt aan het gehakketak over de 4,6 vierkante kilometer bij de tempel, die door beide landen wordt betwist.
Op 30 oktober schreef de krant dat Prayut dit idee zou voorleggen aan zijn counterpart Hun Sen. Gisteren zei Prayut dat het onderwerp niet ter sprake is geweest. Er is voornamelijk gesproken over de bevordering van grenshandel. De premier bracht het onderwerp niet ter sprake omdat het nogal gevoelig ligt. ‘Kwesties die tot conflicten kunnen leiden, bespreken we op dit moment niet’, aldus Prayut. ‘Wie de tempel wil bezoeken, kan dat vanaf de Cambodjaanse kant doen.’ (Zie pagina Preah Vihear)
– De zuidelijke provincie Pattani werd gisteravond opgeschrikt door drie bomaanslagen. Daarbij kwam één persoon om het leven en werden twee anderen gewond. De aanslagen werden gepleegd in/bij een restaurant in Rusamilae, een restaurant 500 meter verder en een restaurant in Bana.
– Het treinverkeer tussen Nakhon Ratchasima en Nong Khai is gisteren hervat. Het raakte donderdag gestremd nadat een vrachtwagen en een trein met elkaar in botsing kwamen. Het opruimen van de ravage en herstel van de rails nam zes uur in beslag. Bij de aanrijding kwamen vijf personen om het leven [eerder vier] en 42 passagiers raakten gewond. Twaalf gewonden liggen nog in het ziekenhuis. De overigen hadden lichte verwondingen. (Zie pagina Spoorwegen)
– Gisteren was de laatste dag waarop gastarbeiders zich konden laten registreren ter verkrijging van een tijdelijke werkvergunning. In Mae Sot meldden duizend migranten zich bi j het zogeheten one-stop servicecentrum (ingesteld na de exodus van duizenden Cambodjanen naar hun moederland). De hoge opkomst was mede te danken aan verlaging van het registratietarief van 3.000 naar 1.900 baht. De Tak Industrial Council heeft gevraagd de deadline naar 31 maart te verschuiven.
In Buri Ram was het ook druk. Daar hebben 1.659 migranten zich sinds de registratie op 4 augustus van start ging, laten registreren.
Tot nu toe hebben over het gehele land 1,48 miljoen werkers plus gezinsleden zich laten registreren. De meesten komen uit Cambodja, gevolgd door Myanmar en Laos. De procedure wordt vervolgd met een verificatieproces. Als ze daar doorheen rollen, krijgen ze een werkvergunning die geldig is van 1 april volgend jaar tot 31 maart 2016. Ze hebben dan ook recht op een uitkering uit het Social Security Fund. (Zie pagina Migranten)
– De Stop Gobal Warming Association (SGWA) en 45 dorpsvertegenwoordigers hebben niet hun zin gekregen van de Supreme Administrative Court (SAC). Premier Yingluck en drie overheidsdiensten hebben zich niet schuldig gemaakt aan een ambtsmisdrijf door het watermanagementplan van 350 miljard baht goed te keuren, oordeelde de hoogste bestuursrechter.
De rechter herriep ook het vonnis van de Central Administrative Court, waarbij de regering werd opgedragen meer openbare hoorzittingen te houden. De vereniging kan zich tegen afzonderlijke projecten verzetten, wanneer die definitief zijn, aldus de SAC. Verder verwierp de rechter de redenering van de SGWA dat de al gehouden hoorzittingen niet geloofwaardig waren omdat ze door de aannemers werden gehouden. Geen probleem, vond de rechter, want die stonden onder supervisie van de overheid,
Een van de meest controversiële projecten is de bouw van de Mae Wong dam, waarvan het stuwmeer in het Mae Wong National Park komt te liggen. Volgens de tegenstanders wordt daardoor 17,6 vierkante kilometer aan laaggelegen bossen vernield, waarmee ook de habitat van dieren verdwijnt. Voor zover ik weet is ook de aanleg van een superkanaal nogal omstreden, maar daarover rept het bericht niet. (Zie pagina Mae Wong dam)
– De eerste DNA-test pleit de zoon van het dorpshoofd op Koh Tao, die eigendom is van de AC bar, vrij van moord op de twee Britten. Daarvan is hij op de social media beschuldigd. Het DNA komt niet overeen met het sperma gevonden bij de Britse. Vandaag worden de resultaten bekend gemaakt van de onderzoeken door drie andere ziekenhuizen. De zoon onderwierp zich vrijwillig aan de testen om de geruchten op de social media te ontzenuwen.
Van de dubbelmoord worden twee gastarbeiders uit Myanmar verdacht die in de AC Bar werkten. Ze zeggen bekend te hebben omdat ze gemarteld werden. Inmiddels hebben ze hun bekentenis ingetrokken. De verdachten zijn nog niet in staat van beschuldiging gesteld.
– In navolging van de luchthaven van Chiang Mai heeft ook luchthaven Suvarnabhumi vluchten geannuleerd en verschoven vanwege het Loy Krathong festival dat van 5 tot 7 november wordt gehouden. Feestvierders laten dan lampionnen op en daar houden vliegtuigen niet van. Twee retourvluchten Bangkok-Chiang Mai zijn geannuleerd. Drie vluchten vertrekken op een ander tijdstip.
– Leuk feest: Loy Krathong? Bedenk dan wel dat tussen 2004 en 2013 436 personen verdronken tijdens de feestelijkheden. Honderdvijftig waren kinderen en daarvan was 40 procent tussen 5 en 9 jaar. Volgens de statistiek verdrinken tijdens het feest tweemaal zoveel mensen als gemiddeld per jaar.
– Follow-up op de moord op twee Japanse mannen, partners van Pornchanok Chaiyapa. U weet wel: de een van de trap geduwd, de ander verstikt en in stukken gehakt. De Thaise ex-partner zegt dat gedaan te hebben.
De politie heeft de Japanse ambassade nu om inlichtingen gevraagd over drie andere Japanners , die ook een relatie met haar hebben gehad. Pornchanok heeft toegegeven die drie gekend te hebben. De affaire begint op seriemoorden te lijken. Spannend en bizar.
– De ouders van de 20-jarige Laotiaanse Tai Daohuang, die in juli voor een appartementengebouw in Huai Khwang werd gevonden en gevallen zou zijn van de zeventiende verdieping, hebben de National Human Rights Commission gevraagd het politieonderzoek onder de loep te nemen. Ze noemen haar dood ‘verdacht’ vanwege blauwe plekken op haar polsen. Bovendien vond de politie haar vingerafdrukken op het balkonhek, wat erop zou wijzen dat ze zich eraan had vastgeklampt.
– De luchthaven van Nakhon Ratchasima lijkt de beste locatie voor het door het ministerie van Transport geplande luchtvaartindustrieterrein en -onderhoudscentrum. Dit zegt de hoogste ambtelijke baas op het ministerie, tevens voorzitter van een stuurgroep die het plan moet uitvoeren. De stuurgroep gaat niet over één nacht ijs, want de locatiekeuze vindt plaats op basis van studies door drie panels. De luchthaven van Nakhon Ratchasima heeft als voordelen dat die per trein bereikbaar is, dat die door snelwegen aan te leggen verbonden kan worden met andere grote steden en dat er voldoende ruimte is.
– De vijf mannen ‘in black’, die in september door de politie werden aangehouden, krijgen hulp van advocaten van de Free Thai Legal Aid. Ze hebben er bij de DSI, die de verdachten heeft overgenomen van de politie, op aan gedrongen de vijf eerlijk te behandelen.
Volgens de politie waren ze betrokken bij de gewelddadigheden in 2010 (roodhemdrellen) en hebben ze oorlogswapens gebruikt tegen soldaten en demonstranten. Aanvankelijk bekenden ze, maar nadien trokken ze hun bekentenis in. Ze zouden gemarteld zijn.
Een FTLA-advocaat zegt niet zeker te weten of ze betrokken waren bij het geweld van destijds. ‘De feiten moeten worden vastgesteld in het lopende onderzoek.’ Wel weet de advocaat dat ze aanwezig waren op politieke bijeenkomsten.
– Gevangenisdirecteuren hebben van de directeur-generaal van het Corrections Department tot 10 november de tijd gekregen schoon schip te maken. Er moet een eind komen aan de smokkel van drugs, mobieltjes en andere verboden voorwerpen in gevangenissen, en het drugsgebruik door gedetineerden. Na 10 november gaat de afdeling verrassingscontroles uitvoeren. Zijn de zaken niet in orde, dan kan de desbetreffende directeur geschorst of ontslagen worden. Maandag zegde de minister de directeuren al de wacht aan.

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties