Mae Jaem dam

Donderdag 3 oktober
– Karen dorpelingen in Mae Jaem, genesteld in een weelderige vallei en omringd door hoge bergen en eeuwig groene bossen in Chiang Mai, hebben beloofd zich collectief van het leven te beroven als de regering de bouw van de Mae Jaem dam doorzet. ‘We gaan liever snel dood dan langzaam’, vat een Karen moeder het protest kernachtig samen.

Mae Jaem is een van de 21 dammen – de regering heeft het over reservoirs – die in het kader van het watermanagementprogramma van 350 miljard baht gebouwd gaan worden. De dam dient ter voorkoming van overstromingen van de benedenstroom van de Mae Jaem rivier.
Wacht even, schrijft Sanitsuda Ekachai in haar wekelijkse column in Bangkok Post. Wat is dit voor gebrabbel? Mae Jaem wordt door de bosautoriteiten geclassificeerd als een eerste klas regen opvanggebied. Het past perfect in het beleid van de regering om bossen te conserveren zodat ze overstromingen en erosie voorkomen. Waarom zou je dat kostbare woud dan kappen?
Er valt relatief weinig regen in het gebied en de voorgestelde dam zal water van slechts drie zijrivieren van de Mae Jaem rivier opvangen. De waterstroom tegenhouden zal alleen maar tot droogte benedenstrooms leiden, vooral in het droge seizoen. Maar de dam gaat wel ten koste van drie dorpen en zet akkers en wegen in drie aangrenzende dorpen gedeeltelijk onder water. Bovendien wordt de dam gebouwd op een actieve breuklijn. Wat denken de dammenbouwers?
Net als voor de andere dammen heeft de bestuursrechter bevolen dat eerst milieu-effectrapportages dienen te worden uitgevoerd. Sanitsuda heeft er weinig fiducie in en de dorpelingen blijkbaar ook niet. Vandaar dat ze de feiten nu zelf vertellen. Alles wat ze willen, is gehoord te worden zodat het verstand het wint en ze niet als laatste poging de toekomst van hun kinderen veilig te stellen, zelfmoord hoeven te plegen. (Bron: Bangkok Post, 2 oktober 2013)

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties