Thais nieuws mei 2013

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. De voorgaande maanden vind je in het menu Thailand 2013. Voor berichten uit 2012 klik hier (mei ontbreekt), berichten uit 2011 klik hier, berichten uit 2010 klik hier. Dossiers: de grondwet van 1997 en 2007; single seat & multi seat, minimumloon, khon mask dance, berichtgeving over overstromingen 2010, tutorial scholen, Santi Asoke sekte, media en social media, Assembly of the Poor, Chatuchak, Administrative Court, Songkran, huurmoordenaars; dammen, stuwmeren en reservoirs; belastingen, uitbreiding metronet, Loy Krathong, bevolkingsopbouw, doodstraf, tunnels in Bangkok, P-Move, verkeer in Bangkok, de khlongs van Bangkok, enkele cijfers over Bangkok, Facts & Figures, MICE, Militaire dienstplicht, Grondgebruik in Thailand, krokodillen in Thailand, spoorwegongelukken, Mekong, Enkele bevolkingscijfers, kunstmest, minibusjes en bussen Round up: Regeringspartij verboden, Abhisit exit?, Viktor Bout, Grensgevechten, Landhervormingen, Pak Moon dam, Preah Vihear, Hiroyuki Muramoto, Xayaburi dam, Illegale houtkap, Wie zijn de geelhemden?, Tien jaar Thaise politiek, Over corruptie, Yingluck Shinawatra, Majesteitsschennis, Cambodja-Thailand voor ICJ, verkiezingsnieuws, De zaak Thaksin, Beslag op vliegtuig kroonprins, Krakers op overheidsland, Minimumdagloon in discussie, Resistentie, Onderwijs, De zaak Panthongtae en Pinthongta, Rijst, Spoorwegen, Migranten, Kaeng Sua Ten dam, State Oil Fund, Medische missers, Casinoschandaal, Amnestie voor Thaksin, Autoplan, Grondwetwijziging, Huizenplan, Nitirat, Overstromingen: commentaren en achtergronden, Supoj Saplom, FIDF, De naweeën van de financiële crisis van 1997, Khanchit Thapsuwan, Mae Wong dam, Gebikker over nieuwe grondwet, Do’s en dont’s in Thailand, Gezondheidzorg, Truth for Reconciliation Commission, Overstromingen 2012, Rijsthypotheeksysteem in Q&A, Rijst 2, De zaak Sathian, Thailand steekt zich diep in de schulden,

De rubriek Kort nieuws is op vakantie.n

Bedrijfsleven baalt steeds meer van dure baht
3 mei 2013 – Het bedrijfsleven voert de druk op de regering op om het probleem van de overwaardering van de baht op te lossen. Niet alleen de exporteurs worden gedupeerd, maar ook de binnenlandse toeleveranciers. Veel fabrikanten zijn begonnen goedkopere grondstoffen en onderdelen uit het buitenland te importeren, profiterend van de voor hen gunstige koers. De binnenlandse leveranciers hebben daardoor het nakijken.

Payungsak Chartsuthipol, voorzitter van de Federation of Thai Industries, probeerde het gisteren maar eens bij premier Yingluck na de afgelopen vier maanden tevergeefs gepleit te hebben voor maatregelen. Hij vroeg om snelle actie om de baht in te tomen en een geïntegreerde oplossing door zowel de monetaire [lees Bank of Thailand] als de fiscale beleidsmakers [lees ministerie van Financiën]. 
Payungsak waarschuwde dat de voortgaande conflicten de ineenstorting van de Thaise aanbodketen en binnenlandse industrie tot gevolg kunnen hebben, doelend op de ruzie tussen aan de ene kant de Bank of Thailand, die schroomt de zogeheten policy rate te verlagen, en het ministerie van Financiën, dat daarop juist aandringt. Minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) heeft er in het openbaar al talloze malen voor gepleit en hij heeft zelfs laten weten de gouverneur van de centrale bank liever kwijt dan rijk te zijn.
‘De fluctuatie van de baht, de koersstijging en de aanwezige speculatie hebben niet alleen invloed op het midden en kleinbedrijf maar ook op de aanvoerketen en middelgrote en grote industrieën’, aldus Payungsak. ‘De FTI wil niet dat de regering de baht devalueert, maar we willen dat de baht meer in verhouding staat tot de valuta van onze concurrenten in de regio, en we willen een stabielere wisselkoers. We maken ons grote zorgen dat de sterke baht in het tweede en derde kwartaal de export zal blijven beïnvloeden omdat de exporteurs nu zonder orders zitten.’
Payungsak verwacht dat de export dit jaar niet met 8 tot 9 procent toeneemt, zoals voorspeld, maar met 4 tot 5 procent. Om dat te voorkomen is het volgens de FTI nodig dat de policy rate, die nu 2,75 procent bedraagt, met 1 procentpunt wordt verminderd, waardoor de rentetarieven zullen dalen. Het ministerie van Financiën en de Bank of Thailand zouden verder aanvullende maatregelen moeten nemen om de instroom van buitenlands kapitaal, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de koersstijging van de baht, af te remmen.
Sinds het begin van dit jaar is de baht met 6 procent gestegen; de Maleisische munt daarentegen met slechts 0,27 procent en de Indonesische munt met 0,69 procent. De Japanse yen is met 15 procent gedaald, de Vietnamese dong met 0,7 procent en de Koreaanse won met 5 procent. De Chinese munt is stabiel gebleven. Naar verwachting blijft buitenlands kapitaal de komende twee à drie maanden het land binnenstromen omdat de Europese Unie vermoedelijk maatregelen gaat nemen om de economie te stimuleren.

Jongen (17) verdrinkt bij naspelen filmscène
2 mei 2013 – De komische kaskraker Pee Mak Phra Khanong, die sinds vijf weken in de bioscoop draait, heeft een dodelijke slachtoffer geëist. Een 17-jarige arbeider verdronk donderdagochtend toen hij en zijn twee vrienden een grappige bootscène imiteerden uit de film.
De drie jongens, die in een boomgaard in Mab Pai (Chanthaburi) werken, leek het wel leuk om de scène na te bootsen waarin de hoofdpersoon van de film, Pee Mak, en zijn vrienden in een roeiboot vluchten nadat ze erachter waren gekomen dat Nak, de vrouw van Pee Mak, een geest is.
Pech voor de imitatoren, want de boot waarin zij stapten, was lek en sloeg om, nadat die met water was volgelopen. Volgens de politie kon het 17-jarige slachtoffer niet zwemmen en verdronk hij voordat zijn vrienden hem konden redden. De politie en een reddingsteam hadden grote moeite het lichaam te vinden dat op zes meter diepte dertig meter vanaf de oever lag.
De film Pee Mak Phra Khanong trekt momenteel volle zalen. In Bangkok heeft de film al 531 miljoen baht in het laatje gebracht, de hoogste recette die ooit een Thaise film heeft gescoord.
De film is de zoveelste verfilming van een bekende legende. Terwijl Pee Mak op een militaire veldtocht is, sterft zijn echtgenote Nak in het kraambed. Uit liefde voor haar echtgenoot wacht ze thuis met de baby op hem. Wanneer hij terugkomt, doet ze net of ze nog leeft. Later ontdekken Pee Mak’s vrienden dat zij een geest is. Ze vluchten in een bootje, maar peddelen nogal ongecoördineerd waardoor het bootje in cirkels vaart, hetgeen een hilarisch beeld oplevert.

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties