Thailand steekt zich diep in de schulden

30 maart – Twee dagen heeft het parlement verhit gedebatteerd, maar de uitslag van de stemming stond al bij voorbaat vast. Gisteren gaf het Huis van Afgevaardigden het groene licht voor het infrastructuur plan van de regering, die daarvoor de komende 7 jaar 2 biljoen baht gaat lenen.
Maar de parlementaire behandeling is nog niet klaar. Een commissie gaat het wetsvoorstel controleren, waarvoor het 30 dagen de tijd krijgt, en daarna volgen nog behandeling (en stemming) in een tweede en derde termijn.
Volgens het Thailand Development Research Institute (TDRI) loopt het land een hoog risico in een vicieuze schuldcyclus terecht te komen, vergelijkbaar met veel Europese landen die er grote moeite mee hebben hun begrotingstekorten te financieren. Niet alleen de 2 biljoen baht (terug te betalen in 50 jaar) legt een grote last op Thailand, maar ook populistische regelingen zoals de belastingteruggave voor kopers van een eerste huis en eerste auto, het 30-baht gezondheidsprogramma, gratis busritten en het veelbesproken en hoogst controversiële hypotheeksysteem voor rijst.
Econoom Somchai Jitsuchon verwacht dat de Thaise staatsschuld het (wettelijke vastgelegde) plafond van 60 procent van het bruto binnenlands product zal overstijgen, tenzij de economie jaarlijks met meer dan 6 procent stijgt. ‘Wanneer de economie langzamer groeit, met 4 tot 5 procent, kan de staatsschuld de pan uitrijzen omdat het belastingstelsel van het land heel gevoelig is voor economische groei.’
Op bijgaande infographics is te zien hoe de koek verdeeld wordt en over welke werken het gaat.
(Bron: Bangkok Post, 30 maart 2013)

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties