Gouverneursverkiezingen Bangkok: Alle verkeerslichten op groen

De prijs voor de leukste verkiezingsbelofte gaat ongetwijfeld naar Samit Samithinand, die heeft voorgesteld alle verkeerslichten op groen te zetten om het verkeersinfarct Bangkok op te lossen.
De mooiste stunt was van Sopon Pornchokchai, die – 72 jaar oud – de Chao Praya rivier overzwom om aandacht te vragen voor rivierbehoud, en hij deed ook nog eens zijn eigen versie van de Harlem Shake – op het droge wel te verstaan.
Maar deze onafhankelijke kandidaten voor de post van gouverneur zijn kansloos. De strijd gaat zondag tussen Sukhumbhand Paribatra (Democraten, foto rechts) en Pongsapat Pongcharoen (Pheu Thai, foto links). Beiden lieten zich ook niet onbetuigd, want Pongsapat toont zijn vocale kwaliteiten in een muziekvideo en Sukhumbhand hield een opzwepende speech ondersteund door het thema van de film Gladiator.
Het gaat morgen spannen. Behoudt oppositiepartij Democraten haar belangrijkste machtsbasis of neemt regeringspartij Pheu Thai de macht over, waarmee deze partij een bijna monopoliepositie in Thailand krijgt? Verliezen de Democraten opnieuw na hun smadelijke nederlaag bij de landelijke verkiezingen, dan is haar politieke rol voorlopig uitgespeeld. De Democraten hebben in de campagne dan ook alle zeilen bijgezet: de 160 parlementsleden, 46 gemeenteraadsleden en 296 districtsraadsleden van de partij zijn de afgelopen veertig dagen de straat opgestuurd om de Bangkokianen te bewerken.
Een stem voor de Democraten is een stem tegen Thaksin
Wat de kiezers gaan doen is koffiedikkijken. De peilingen geven Pongsapat een voorsprong, maar peilingen in het verleden sloegen vaak de plank mis. Steunen de kiezers Sukhumbhand? Weliswaar heeft hij de afgelopen vier jaar als gouverneur weinig gepresteerd maar de gehate pro-Thaksin partij blijft dan in ieder geval buiten de deur. Een factor die hier een rol speelt, is dat pro-Democraten stemmen vaak wegsijpelen naar onafhankelijke kandidaten. Daarom voorspellen analisten dat het een nek-aan-nek-race wordt of zoals de krant kopt een ‘photo finish’.

Maar uiteindelijk gaat het daar voor de gewone Bangkokiaan niet om. Waar gaat het dan wel om? Het gaat om nuchtere zaken als de verkeersdoorstroming, een betere luchtkwaliteit, bestrijding van de kleine misdaad, het lenigen van de armoede in achterstandswijken, voedselhygiëne in eetstalletjes op straat, succesvolle maatregelen tegen overstromingen, meer stadsparken, verbetering van de onderwijskwaliteit van gemeentelijke scholen en gezondheidscentra, afvalverwerking, herstel van de voetpaden en al die talloze problemen waar een gouverneur maar weinig over te zeggen. En waarover hij wel wat te zeggen heeft, doet hij niet, zoals ik deze week (ironisch) in mijn column op Facebook schreef.
Bij dit artikel is gebruik gemaakt van het hoofdredactioneel commentaar in Bangkok Post van 2 maart 2012.

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties