Thais nieuws juni 2013

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. De voorgaande maanden vind je in het menu Thailand 2013. Voor berichten uit 2012 klik hier (mei ontbreekt), berichten uit 2011 klik hier, berichten uit 2010 klik hier.
Dossiers: de grondwet van 1997 en 2007; single seat & multi seat, minimumloon, khon mask dance, berichtgeving over overstromingen 2010, tutorial scholen, Santi Asoke sekte, media en social media, Assembly of the Poor, Chatuchak, Administrative Court, Songkran, huurmoordenaars; dammen, stuwmeren en reservoirs; belastingen, uitbreiding metronet, Loy Krathong, bevolkingsopbouw, doodstraf, tunnels in Bangkok, P-Move, verkeer in Bangkok, de khlongs van Bangkok, enkele cijfers over Bangkok, Facts & Figures, MICE, Militaire dienstplicht, Grondgebruik in Thailand, krokodillen in Thailand, spoorwegongelukken, Mekong, Enkele bevolkingscijfers, kunstmest, minibusjes en bussen, stadsparken in Bangkok
Round up: Regeringspartij verboden, Abhisit exit?, Viktor Bout, Grensgevechten, Landhervormingen, Pak Moon dam, Preah Vihear, Hiroyuki Muramoto, Xayaburi dam, Illegale houtkap, Wie zijn de geelhemden?, Tien jaar Thaise politiek, Over corruptie, Yingluck Shinawatra, Majesteitsschennis, Cambodja-Thailand voor ICJ, verkiezingsnieuws, De zaak Thaksin, Beslag op vliegtuig kroonprins, Krakers op overheidsland, Minimumdagloon in discussie, Resistentie, Onderwijs, De zaak Panthongtae en Pinthongta, Rijst, Spoorwegen, Migranten, Kaeng Sua Ten dam, State Oil Fund, Medische missers, Casinoschandaal, Amnestie voor Thaksin, Autoplan, Grondwetwijziging
, Huizenplan, Nitirat, Overstromingen: commentaren en achtergronden, Supoj Saplom, FIDF, De naweeën van de financiële crisis van 1997, Khanchit Thapsuwan, Mae Wong dam, Gebikker over nieuwe grondwet, Do’s en dont’s in Thailand, Gezondheidszorg, Truth for Reconciliation Commission, Overstromingen 2012, Rijsthypotheeksysteem in Q&A, Rijst 2, De zaak Sathian, Thailand steekt zich diep in de schulden,
n

Toch 15.000 baht voor een ton paddy
2 juli – Mooie kop in Bangkok Post vandaag: Rice flip-flop takes flak. De kop heeft betrekking op het besluit van het National Rice Policy Committee (NRPC) om tot medio september 15.000 baht te blijven betalen voor een ton paddy.

Gisteren kwam de commissie terug op haar besluit van twee weken geleden om de prijs met 3.000 baht te verlagen. Volgens NRPC-voorzitter en minister Kittiratt Na-Ranong heeft de regering voldoende geld om de 2,9 miljoen ton paddy van de tweede oogst voor de oude prijs te kopen.
De U-turn, zoals de krant het noemt, bewijst volgens Nipon Poapongsakorn, voormalig president van het Thailand Development Research Instituut, hoe slordig de regering en de NRPC zijn met hun beleid. ‘De U-turn ondermijnt de geloofwaardigheid van de regering. De regering moet toch informatie hebben gehad hoeveel geld ze kon uitgeven voordat ze de prijsverlaging bekendmaakte. Hoe kan het dat ze met twee verschillende dingen komt?’
Ook Chookiat Ophaswongse, honorair president van de Thai Rice Exporters Association, laat zich in soortgelijke termen uit.’Wat we nu zeker weten is dat deze regering geen enkele betrouwbaarheid heeft.’
Kittaratt verdedigt de U-turn; hij zegt dat ‘de situatie is veranderd’. De regering is er zeker van genoeg geld te hebben de rijst van de tweede oogst te kopen. In het seizoen 2012-2013 is tot nu toe 345 miljard baht uitgegeven, dus er is nog ruimte in het goedgekeurd budget van 500 miljard baht.
Wichian Phuanglamjiak, president van de Thai Agriculturist Association, prijst het besluit van de NRPC. ‘Het is de juiste beslissing. Boeren zullen vandaag premier Yingluck ontmoeten om hun steun uit te spreken.’ (Zie pagina Rijst 2)

Dinsdag 2 juli
– Een agent van het politiekorps in Phangnga, die beschuldigd wordt van mensenhandel, wordt vermoedelijk geschorst of ontslagen. Veerayut Ferngfu zou in mei vijf Rohingya vluchtelingen uit hun opvangkamp hebben gelokt, hen geld afhandig hebben gemaakt en beloofd hen naar Maleisië te brengen.

Aanvankelijk ging het om één vrouw, maar uit het politieonderzoek is gebleken dat ze in gezelschap was van haar twee dochters (9 en 12 jaar) en twee volwassen vrouwen. De moeder zegt meermalen door een andere Rohingya te zijn verkracht, een medeplichtige die als vertaler in het kamp werkte.
Foto: Agenten nemen de vrouw mee naar een hut in Koh Ra voor een reconstructie van de verkrachting.
– De resultaten van de autopsie van de vermoorde zakenman Akeyuth Anchanbutr zijn in tegenspraak met de verklaringen van de verdachten. Dit is gebleken uit het verhoor van een arts van het Institute of Forensic Medicine door een sub-commissie van de Human Rights Commission. Die is in de zaak gedoken op verzoek van de nabestaanden.

Volgens de arts werd Akeyuth van achteren aangevallen en kwam hij door verstikking om het leven. Zijn handen waren achter zijn rug vastgebonden en kneuzingen zijn gevonden op zijn neus, nek, schouder en tong.
Een van de verdachten heeft daarentegen verklaard dat Akeyuth door diens chauffeur is vermoord tijdens een rit naar het Zuiden. Hij zou gewurgd zijn met een schoenveter. De desbetreffende verdachte was daar overigens geen getuige van. De verdachten hebben de politie ook verteld dat Akeyuth geboeid was met zijn handen voor zijn lichaam.
Voor de ontvoering en moord zijn vier personen aangehouden. Akeyuth werd door zijn familie op 6 juni als vermist aangegeven. Zes dagen later werd zijn lichaam gevonden. De verdachten beroofden hem van 5 miljoen baht.
– Vakbondsleiders hebben weinig vertrouwen in de nieuwe minister van Labour. Die post wordt sinds gisteren bekleed door voormalig vice-minister-president Chalerm Yubamrung. Chalerm, die verantwoordelijk was voor het veiligheidsbeleid in het Zuiden, ventileerde vorig week zijn ongenoegen over de overplaatsing.
Chalee Loysoong, voorzitter van het Thai Labour Solidarity Committee (TLSC), verwacht niet dat er iets verandert. ‘Chalerm wil geen minister van Labour zijn, dus is hij waarschijnlijk ook niet geïnteresseerd in het ontwikkelen van een werkgelegenheidsbeleid.’
Chalerm schitterde zondag door afwezigheid toen een groepsfoto van het nieuwe kabinet werd gemaakt. Wel was hij aanwezig bij de eedaflegging voor de koning. Vandaag gaat hij niet naar de eerste vergadering van het vernieuwde kabinet omdat hij een afspraak heeft voor zijn jaarlijkse medische check-up. ‘Ik mopper niet’, zegt hij, ‘maar ik heb een afspraak en daar moet ik mij aan houden.’
Ondanks Chalerm’s tegenzin verwacht Chalee dat Chalerm toch iets van zijn nieuwe baan kan maken. ‘Hij staat bekend om zijn gung-ho stijl. Dus ik hoop dat hij daar goed gebruik van maakt ten voordele van de arbeidssector. We zijn bereid hem te steunen en met hem samen te werken.’
Prasit Jong-atsanakul, een vertegenwoordiger van de werkgeversraad, zegt dat geen enkele benoeming van de minister van Werkgelegenheid de sector in vervoering brengt. ‘Maar nu hij minister is, dient hij ferme en snelle acties voor de sector te nemen.’
Premier Yingluck liet gisteren weten er geen behoefte aan te hebben ‘to clear the air’ met Chalerm. ‘Als minister van Labour heeft hij nu de kans meer engaged te worden. Als vice-minister-president was hij verantwoordelijk voor het beleid. Nu heeft hij een kans om aan het werk te gaan.’
– De National Anti-Corruption Commission (NACC) beslist vandaag of ze een klacht van de Stop Global Warming Association in behandeling neemt. De vereniging vindt dat premier Yingluck en vier anderen in strijd met de wet hebben gehandeld bij het watermanagementprogramma van 350 miljard baht.
Kern van het bezwaar is dat nog geen verplichte openbare hoorzittingen hebben plaatsgevonden alsmede gezondheids- en milieu-effectrapportages. Donderdag heeft de Central Administrative Court dat al bevolen. Niettemin tekende het ministerie van Financiën vrijdag een contract voor een lening voor de projecten.
Volgens minister Plodprasop Suraswadi, voorzitter van de Water and Flood Management Commission, heeft de regering wel iets gehouden dat als een hoorzitting kan worden beschouwd, namelijk een survey in Bangkok, waaraan 350.000 personen hebben deelgenomen. Aan een soortgelijke meningspeiling in Chiang Mai namen 100.000 mensen deel.
Een panel onder leiding van vice-minister-president Phongthep Thepkanchana bestudeert momenteel het vonnis van de rechtbank. Volgens hem geldt de eis van milieu-effectrapportages voor slechts vier van de 148 projecten. ‘We doen er alles aan om een herhaling van de overstromingen in 2011 te voorkomen. Maar als het programma wordt vertraagd en er iets ergs gebeurt, moet de schuld niet bij de regering worden gelegd.’
– In de zuidelijke provincies Pattani en Narathiwat zijn gisteren twee personen doodgeschoten. In Pattani ging het om een 24-jarige man die op de motorfiets op weg naar huis was. Hij werd vanuit een hinderlaag beschoten. In Narathiwat werd een 21-jarige man in zijn slaapkamer gedood.
– Een 12-jarige jongen is in het ziekenhuis van Kalasin overleden omdat de behandelend arts zijn dengue fever aanzag voor een maagzweer. Het ziekenhuis heeft de foutieve diagnose toegegeven. Het heeft de nabestaanden een compensatie van 400.000 baht aangeboden.
– Twee lege treinstellen zijn gisteren in Yommarat (Bangkok) ontspoord. Het ongeluk, waarbij niemand gewond raakte, gebeurde nadat de trein was vertrokken vanaf station Hua Lamphong op weg naar een depot in Bang Sue.
– Slechts 47 van de 2.749 sollicitanten voor de functie van onderwijsassistent in Nakhon Ratchasima zijn geslaagd voor de recruteringstoets. De toets werd gehouden om de vacatures op te vullen voor zeven vakken in openbare scholen. Ze werd al eerder in januari gehouden, maar vanwege grootscheepse fraude ongeldig verklaard. De slechtste resultaten werden behaald bij wiskunde; niemand slaagde. (Zie pagina Onderwijs)
– Premier Yingluck brengt vanaf morgen tot vrijdag een bezoek aan Polen en Turkije. Doel van de bezoeken is de bilaterale banden aan te halen. In Polen worden vier Memorandums of Understanding getekend en in Turkije drie op het gebied van constructie, alternatieve energie en onderwijs. Yingluck wordt vergezeld door vertegenwoordigers van het bedrijfsleven.
Politiek nieuws
– Premier Yingluck zegt de post van minister van Defensie te hebben overgenomen om de samenwerking met het leger te versterken. Maar oppositieleider Abhisit vermoedt een andere reden: de Pheu Thai-regering wil een steviger vinger in de pap bij de jaarlijkse reshuffle, de ronde waarbij leidinggevende militairen worden overgeplaatst.

Dat vermoeden wordt ook gevoed, doordat de leiding van het ministerie is uitgebreid met de post van vice-minister van Defensie. Daardoor heeft de regering een extra stem in de commissie van het ministerie, die verantwoordelijk is voor de overplaatsingen, en kan ze eigen mensen op sleutelposten plaatsen.
Yingluck ontkent de beschuldiging van Abhisit. Ze wijst erop dat ze al twee jaar de functie van directeur van het Internal Security Operations Command bekleedt. Haar performance daarin bewijst dat de regering en het leger hun onafhankelijkheid hebben behouden bij het uitvoeren van hun taken.
Volgens Yingluck gingen beslissingen over militaire zaken eerder door diverse kanalen alvorens ze op haar bureau belandden. Onderweg kunnen fouten worden gemaakt die tot misverstanden leiden, zegt ze. Door zelf aan het roer te gaan staan, wordt de communicatie tussen regering en het leger sneller en directer.
De nieuwe vice-minister van Defensie, Yutthasak Sasiprasa, zegt het goed te vinden dat Yingluck minister van Defensie wordt, omdat de commandolijnen daardoor korter worden. Het werk zal er door worden gestroomlijnd. Hij benadrukt dat de reshuffle vrij van politieke invloed zal zijn.
Opperbevelhebber Thanasak Patimaprakorn en Prayuth Chan-ocha, bevelhebber van de landmacht, zeggen pleased te zijn met hun nieuwe baas.
Economisch nieuws
– Kleine en nieuwe projectontwikkelaars ondervinden meer problemen bij de financiering van hun projecten omdat financiële instituten zich zorgen maken over een mogelijk overaanbod in de markt. Dit geldt vooral voor kleine bedrijven die niet eerder condominiums hebben ontwikkeld of nieuwe spelers die eerder een ander bedrijf hadden.

Bij kleine bedrijven die eerder een lening hebben gehad en een lening willen voor een nieuw project, kijken banken naar het succes van hun vorige project en hun verkoopcijfers, zegt Surachet Kongcheep, manager bij Colliers International Thailand.
Alhoewel de Bank of Thailand niet heeft aangedrongen op verscherping van de eisen, zijn financiële instituten voorzichtiger geworden uit angst voor een herhaling van de financiële crisis van 1997. Zo kijken ze onder andere naar de presale cijfers, die 40 tot 50 procent zullen moeten bedragen of in sommige gevallen zelfs 60 procent.
De banken zagen vorige jaar al tekenen van mogelijke risico’s in de vastgoedmarkt. De Bank of Thailand kondigde toen aan de loan-to-value (LTV) voor kopers van een condo te verminderen. Banken eisen nu van projectontwikkelaars dat ze de kopers verplichten een aanbetaling van 15 tot 20 procent te doen. Sommige ontwikkelaars eisen dat hun klanten elke drie maanden een betaling doen in plaats van 6 tot 12 maanden zoals eerder. In sommige gevallen moeten hogere maandelijkse betalingen worden gedaan tot anderhalf keer het gebruikelijke tarief.
Supalai Plc en L.P.N. Development Plc eisen een aanbetaling van 10 tot 15 procent tegen 5 tot 10 procent eerder. Klanten kunnen zo alvast wennen aan het hogere LTV-tarief bij het aanvragen van een hypotheek. L.P.N. en Pruksa Real Estate Plc beperken het aantal condo’s per koper tot twee à drie.
Andere nieuwe eisen aan projectontwikkelaars zijn een milieu-effectrapportage en een bouwvergunning alvorens aanvragen voor een lening in behandeling worden genomen. Voorts kijken de banken of op de lokatie het risico van overaanbod bestaat. In dat geval weigeren ze een lening. Dat geldt bijvoorbeeld voor Sukhumvit Road tussen Soi 77 (Soi On Nut) en de Bang Na intersection in Bangkok en Jomtien in Pattaya.
– Bouwvakkers zijn zo schaars dat projectontwikkelaars alle mogelijke moeite doen om te voorkomen dat ze worden weggelokt om elders te gaan werken. ‘Iedereen die van plan is een huis te bouwen, moet dat nu doen’, zegt Chakporn Oonjitt, algemeen directeur van het Construction Institute of Thailand. ‘Volgend jaar wordt het nog erger, wanneer grote bedrijven arbeiders weghalen om in de megaprojecten van de overheid te gaan werken.’
Veel werkgevers zijn huiverig om hun werknemers naar een training te sturen, zegt een niet bij naam genoemde bron in de industrie, omdat ze bang zijn dat hun betere kwalificaties tot gevolg hebben dat ze door andere bedrijven worden weggekocht. Sommige werkgevers zouden zelf naar die cursussen gaan om personeel te vinden.
Chakporn zegt dat grote bedrijven die aan megaprojecten werken, arbeiders ruim betalen. Een arbeider die weet wat een spijker en een hamer is, verdient 400 tot 450 baht per dag, vakmensen vangen gemakkelijk 700 tot 800 baht.
De bouw komt dit jaar 100.000 arbeiders tekort, ongeveer evenveel als vorig jaar. Vorig jaar werd er voor 927 miljard baht in geïnvesteerd, gelijkelijk verdeeld over overheids en particuliere projecten. De overheid investeert de komende jaren 2,2 biljoen baht in infrastructurele werken en 350 miljard baht in watermanagementprojecten. Naar verwachting gaat de prijs van cement omhoog, maar dat wordt weer gecompenseerd door een overaanbod aan staal.
– Een op de vier werknemers vindt dat hun bedrijf niet een bevredigende werk-leven balans bevordert en als gevolg daarvan verlaten ze het bedrijf binnen twee jaar. Daarentegen vindt 47 procent dat hun bedrijf hen wel ondersteunt. Dit blijkt uit een onderzoek van de Hay Group, een in Pennsylvania gevestigd bedrijf.
Consultant Nongnuch Obsuwan zegt dat bedrijven meer dan ooit tevoren steun moeten verlenen en zich ervan bewust moeten zijn dat het belang van een goede balans tussen werk en het persoonlijk leven van de werknemers toeneemt. ‘Managers dienen deze kwestie pro-actief te benaderen want anders krijgen de beste werknemers een burn-out of ze lopen weg.’
‘Bedrijven dienen al op de eerste dag een duidelijke richting en rol voor hun staf aan te geven, zodat ze weten wat ze moeten doen en zich op hun werk kunnen concentreren. Het is ook belangrijk om de juiste persoon op de juiste plaats te zetten. Bovendien moeten bedrijven een klimaat scheppen waardoor werknemers effectief kunnen werken met minimale afleidingen.’

Verlies rijsthypotheeksysteem niet 136 maar 500 tot 700 miljard baht
1 juli – Niet 136 miljard baht, zoals de regering beweert, maar 500 tot 700 miljard baht bedraagt het verlies van het hypotheeksysteem voor rijst. Dit niet misselijke bedrag werd gisteren tijdens een discussie in Bangkok genoemd door Vichai Sripasert, honorair president van de Thai Rice Exporters Association.

Vichai wijst erop dat de export van rijst, sinds het systeem in 2011 in werking trad, met 4 miljoen ton is gezakt. In 2011 werd 10,6 miljoen ton geëxporteerd, vorig jaar 3 miljoen ton minder en dit jaar 1 miljoen ton minder. Wanneer de rijst, die de regering in voorraad heeft, wordt verkocht tegen een prijs van 10,2 baht per kilo, komt het verlies volgens de berekening van Vichai op 500 tot 700 miljard baht uit. De kiloprijs ontleent hij aan een studie van het Thailand Development Research Institute (TDRI).
Volgens Nipon Poapongsakorn, directeur Sectoral Economic Programme on Industrial and Rural Development Policy van het TDRI, ontbreekt 3 miljoen ton in de regeringsvoorraad. Die rijst moet in het geheim goedkoop verkocht zijn aan brokers. Nipon kritiseerde de periode van zeven dagen, die molenaars hebben om de van de boeren opgekochte rijst te pellen. Na die periode moet de rijst aan de regering worden overgedragen. Nipon zei dat dit systeem tot geheime verkopen leidt. Voorts zou rijst uit buurlanden in het hypotheeksysteem zijn ingebracht.
Vanaf vandaag krijgen de boeren geen 15.000 maar 12.000 baht voor een ton paddy. Nipon denkt dat de regering het moeilijk krijgt die prijs te handhaven omdat Vietnam zijn prijs van 5% witte rijst heeft verlaagd van $390 naar $375 per ton. Vietnam heeft die beslissing genomen in de verwachting dat Thailand zijn gigantische rijstvoorraad gaat afstoten.
Wichian Phuanglamliak, president van de Thai Agriculturist Association, benadrukte gisteren nog eens dat de boeren gaan protesteren, tenzij de regering de garantieprijs van 15.000 baht tot de volgende oogst continueert. Hij hoopt dat het National Rice Policy Committee, dat de prijsverlaging heeft voorgesteld, vandaag op zijn schreden terugkeert.
En dan zijn er nog de berichten dat de VS Thaise rijst in quarantaine heeft geplaatst. Dit blijkt inderdaad het geval te zijn met kleefrijst, maar die kwam niet uit de regeringsvoorraad. De rijst is geleverd door Universal Rice Co, aldus regeringswoordvoerder Teerat Ratanasevi. (Zie pagina Rijst 2)

Maandag 1 juli
– Anti-regerings wittemaskers en roodhemden zijn zondag in Lampang en Udon Ratchatani met elkaar in botsing gekomen, maar tot meer dan een bescheiden handgemeen kwam het niet. De V for Thailand groep, zoals de beweging officieel heet, protesteerde op 42 verschillende plaatsen in het land tegen de regering en oud-premier Thaksin. Ook in de VS, Hong Kong en Australië gaven ze acte de presence.

In Bangkok verzamelden zo’n duizend demonstranten zich voor winkelcentrum CentralWorld, waarna ze optrokken naar Pathumwan intersection. Drie compagnieën politie stonden stand-by om bij ongeregeldheden in actie te komen, maar dat bleek niet nodig.
In Ayutthaya zagen zo’n vijfhonderd roodhemden kans de geplande rally-site van de wittemaskers te bezetten, waarna die – zo’n honderd man sterk –  zich verzamelden voor het gemeentehuis van Ayutthaya.
In Nakhon Ratchasima marcheerden meer dan vijfhonderd witgemaskerde demonstranten met protestborden en spandoeken door het centrum van Muang.
Foto: Demonstranten op de Rama I Road op weg naar Pathumwang intersection.
– Een team studenten van de King Mongkut’s University of Technology North Bangkok heeft in Eindhoven tijdens de World RoboCup 2013 de hoogste score behaald in de categorie RoboCup Rescue. Het was de zevende keer dat Thaise studenten in deze categorie excelleerden. Twee andere Thaise teams eindigden op een gedeelde tweede plaats. Het KMUTNB-team won ook de Best Mobility Award. Aan de wedstrijd namen veertig landen met 2.500 robotnerds deel.
– Een man uit Suphan Buri, die beweerde een ‘superheld’ van een vernietigde planeet te zijn, heeft zaterdagavond laat in Bangkok een bus gekaapt en daarmee een spoor van vernielingen aangericht. De dollemansrit eindigde in Wang Noi, waar hij met de bus tegen een vrachtwagen botste. De politie, die een wegblokkade op de Phahon Yothin Road had opgezet, kon hem vervolgens inrekenen.
Phummarin Phaensombun (31) stapte bij Victory Monument op de bus. Zes passagiers stapten ijlings uit omdat de man behoorlijk veel kabaal maakte en de chauffeur ging er vandoor toen de man iets uit zijn tas pakte, dat op een wapen leek. De man nam achter het stuur plaats en reed richting noorden naar Bang Pa-in in Ayutthaya.
Tegenover de politie heeft de man verklaard dat zijn alien vrienden hem niet van de aarde hadden opgehaald, dus besloot hij maar op eigen houtje ‘planeet Aarde’ te verlaten.
– Drieduizend scholen nemen volgend schooljaar deel aan een pilot om het nieuwe nationale curriculum van het ministerie van Onderwijs te testen. Dat curriculum bestaat uit zes vakken in plaats van de huidige acht. De samenvoeging van science en math stuitte onlangs op kritiek van docenten van de Thammasat universiteit.
Verder komen er nieuwe studieboeken, er is gesleuteld aan de wijze van beoordelen, het aantal contacturen wordt teruggebracht en het aantal zelfstudie-uren uitgebreid.
Het panel dat het curriculum heeft herzien, gaat zich nu buigen over buitenschoolse activiteiten. Die omvatten projecten op het gebied van sciences, social studies en art. Het panel werkt ook aan een keuzeprogramma met technische vakken voor leerlingen van Mathayom 4-6. Dit met het oog op het tekort aan handarbeiders. (Zie pagina Onderwijs)
– 21 bewakingscamera’s zijn gisteren in Narathiwat in vlammen opgegaan. In Ran-ngae werd een bord aangetroffen met de eis dat soldaten zich dienen terug te trekken uit de zuidelijke provincies. Graffiti met soortgelijke mededelingen waren op enkele wegen en verkeersborden gespoten.
De politie van Yala heeft twee personen gearresteerd, die worden verdacht van de bomaanslag zaterdag waarbij acht soldaten om het leven kwamen. De verdachten werden gisteren in de buurt van de onheilsplek in de boeien geslagen, maar ze zijn nog niet in staat van beschuldiging gesteld.
De groep die de aanslag uitvoerde, wordt ook verdacht van een bomaanslag op 18 juni. Daarbij kwam een adjunct-politie-inspecteur om het leven en werden zes agenten gewond.
– Premier Yingluck heeft gisteren tijdens haar bezoek aan Ban Bak Ruea (Yasothon) beloofd de verbouw van organische jasmijnrijst te steunen. Ze zegde toe voor een regelmatige toevoer van water te zorgen en voor verbeterd vervoer.
De premier zei onder de indruk te zijn van de pogingen van de lokale boeren om die rijst te verbouwen. Maar ze moest toegeven dat er obstakels zijn die een winstgevende productie hinderen. ‘De regering zal zich beraden wat ze kan doen om de boeren hier te helpen.’
Ban Bak Ruea staat bekend om haar organische jasmijnrijst. De rijst heeft een gezonde grond en veel water nodig en daar wringt nu precies de schoen. Elk jaar produceren de boeren 400 ton organische rijst. Volgens de lokale autoriteiten wordt daarop een verlies van 1,2 miljoen baht gemaakt. De dorpelingen proberen dat verlies terug te dringen door de productie van zemelolie en door organische kunstmest te maken. (Zie pagina Rijst 2)
– Thailand maakt zich zorgen over de kosten van behandeling van HIV, wanneer de nieuwe richtlijnen van de WHO (World Health Organisation) worden gevolgd. Die richtlijnen werden gisteren op de openingsdag van de International Aids Society Conference 2013 in Kuala Lumpur bekend gemaakt.
De WHO adviseert behandeling te beginnen bij een CD4 van minder dan 500; de richtlijn van 2010 noemt 350. Verder adviseert de WHO nu, ongeacht de CD4 count, antiretrovirale medicijnen te geven aan kinderen jonger dan 5 jaar, die seropositief zijn, alle zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en alle HIV-positieve personen die een relatie hebben met een niet geïnfecteerde partner.
Minister Pradit Sintawannarong (Volksgezondheid) verwelkomt de wijzigingen, maar hij maakt zich wel zorgen over de financiële aanslag die op het gezondheidsbudget wordt gedaan. Of het advies 350 naar 500 te brengen, wordt opgevolgd, kan hij niet zeggen. Het ministerie gaat daarop studeren.
Het National Health Security Office verwacht dat de nieuwe richtlijnen voorlopig niet worden opgevolgd. ‘Wij concentreren ons op levensverlenging van degenen met een CD4 van 100 tot 350’, zegt directeur Sorakij Bhakeecheep. Thailand deed er na de aanbevelingen van 2010 vier jaar over om die over te nemen. Toen ging het om een CD4-verhoging van 200 naar 350.
Artsen zonder Grenzen juicht de nieuwe richtlijnen toe. ‘Een vroege behandeling van HIV maakt een belangrijk verschil. Mensen blijven langer gezond en het voorkomt ook de verspreiding van het virus’, zegt Unni Karunakana. (Zie pagina Gezondheidzorg)
Politiek nieuws
– Chalerm Yubamrung, die algemeen beschouwd wordt als de sterke man in het kabinet, bleef gistermiddag niet toevallig weg toen een groepsfoto werd gemaakt van het vernieuwde kabinet. Chalerm maakte vrijdag van zijn hart geen moordkuil over zijn overplaatsing van de post van vice-minister-president (belast met het veiligheidsbeleid in het Zuiden) naar de post van minister van Werkgelegenheid.

Nadat de foto was gemaakt, gingen de achttien nieuwbenoemde kabinetsleden met premier Yingluck naar het Siriraj ziekenhuis, waar ze de eed van trouw voor de koning aflegden. Morgen vergadert het kabinet; dan worden de taken verdeeld.
In tegenstelling tot eerdere berichten blijft minister Plodprasop Suraswadi aan als vice-minister-president. Verwacht was dat hij het veld moest ruimen. Dat geldt ook voor Tanusak Lek-uthai; hij mag aanblijven als vice-minister van Financiën.
Niwatthamrong Bunsongphaisan, in het voorgaande kabinet minister in het kantoor van premier, schuift op naar de post van minister van Handel en vice-minister-president. Na de eedaflegging verklaarde hij zijn best te zullen doen voor de boeren en alle vormen van corruptie [in het hypotheeksysteem voor rijst] te zullen bestrijden. ‘Ik ben vol vertrouwen dat ik gebruikmakend van mijn zakenachtergrond het ministerie goed kan leiden.’
De bevolking lijkt weinig vertrouwen in het vernieuwde kabinet te hebben. In een peiling van Dusit zei 58 procent van de respondenten dat de reshuffle geen verschil maakt, omdat die alleen maar tot doel heeft de politieke en sociale conflicten te verminderen. Daarentegen meent 26,7 procent dat de nieuwe gezichten wel degelijk verschil maken. 15,2 procent is van mening dat de populariteit van de regering vermindert omdat veel problemen, zoals het hypotheeksysteem voor rijst, water- en overstrominingsmanagement en corruptie, onopgelost blijven.
Gevraagd het oude met het vernieuwde kabinet te vergelijken zei 55,3 procent dat ze hetzelfde zijn, 28,1 procent dacht dat de nieuwe ploeg beter was, te oordelen aan hun kwaliteiten en ervaring, en 16,5 meende dat de nieuwe ploeg slechter was.

Zware bomaanslag doodt acht soldaten
30 juni – Acht soldaten zijn gisteren bij een bomaanslag in Yala om het leven gekomen en de Unimog truck waarin ze zaten, werd aan stukken gereten. De bom sloeg een krater in het wegdek met een diameter van drie meter.

Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council en delegatieleider bij de vredesgesprekken met rebellengroep BRN, veronderstelt dat de aanslag het werk is van militanten die een eind aan de gesprekken willen maken. ‘Het zou een extremistische groep kunnen zijn met banden met de BRN, die het niet eens zijn met de vredesgesprekken.’
De politie denkt dat de aanslag werd uitgevoerd door een militante groep, die wordt geleid door Aba Jejaali en Ubaidila Rommueli. Ze zou een vergelding kunnen zijn voor de dood van vijf militanten in Bannang Sata (Yala) in april. Die werden door soldaten gedood.
In de Unimog truck zaten tien soldaten. Twee raakten gewond en worden behandeld in een ziekenhuis in Krong Pinang. Veiligheidspersoneel dat de soldaten in een ander gewapend voertuig escorteerde, opende na de ontploffing het vuur op de opstandelingen, die zich hadden verstopt in een plantage, maar zij zagen kans te ontsnappen. In de buurt werden twee gasflessen van 15 kilo, gevuld met explosieven, gevonden.
Sinds de vredesgesprekken tussen Thailand en Barisan Revolusi Nasional (BRN) in maart zijn begonnen is het geweld eerder toe- dan afgenomen. Legerbevelhebber Prayuh Chan-ocha zegt dat het  geweld vragen oproept over de effectiviteit van de gesprekken. ‘Het betekent dat het leger door moet gaan met zijn scherpe veiligheidsoperaties in de zuidelijke provincies.’
Ook elders waren militanten actief.
– In Raman, eveneens in Yala, werd gisteren een leraar van de Tadika school doodgeschoten. Hij werd door een passerende motorfietser onder vuur genomen, terwijl hij zelf ook op de motorfiets zat.
– In Narathiwat raakten twee personen ernstig gewond die op dezelfde manier werden beschoten.
Politicoloog Chaiwat Satha-anand, verbonden aan de Thammasat universiteit, pleit in een artikel getiteld ’10 Observations on the Peace Dialogue’ voor het voortzetten van de vredesgesprekken. ‘Problemen kunnen niet door geweld worden opgelost.’ Hij citeert een studie van de Rand Corporation die stelt dat onderhandelingen veel effectiever zijn dan militaire operaties. In de studie worden 268 terroristengroepen, die tussen 1968 en nu actief waren, onder de loep genomen. Slechts 20 werden door militair geweld onderdrukt; in 114 gevallen werden de problemen door een vreedzame dialoog opgelost.

Vrijdag 30 juni
De regering gaat ernst maken met de zonering van landbouwgronden. Begonnen wordt met een landelijke inventarisatie door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Bekeken wordt welke gebieden zich het best lenen voor agrarisch gebruik en welke gewassen daarop het best kunnen worden verbouwd.

Premier Yingluck zei gisteren in haar wekelijks tv-praatje Government Meets the People dat ze zich zorgen maakt over boeren die gewassen verbouwen op gronden die daarvoor niet geschikt zijn. Ze lijden onder een kleinere oogst en hebben hogere investeringskosten. ‘Een zoneringssysteem helpt de agriculturele problemen op te lossen en verhoogt het inkomen van boeren’, aldus Yingluck.
Vandaag vertrekt de premier voor een tour van twee dagen door de provincies Yasothon en Mukdahan. Ze wil er de bevolking ontmoeten en luisteren naar hun problemen. Boeren in de districten Maha Chana Chai, Loeng Nok Tha (Yasothon) en Nong Sung (Mukdahan) zal ze uitleggen wat de voordelen zijn voor agrarische zonering en watermanagement.
Intussen haastten boeren zich gisteren om nog te kunnen profiteren van de 15.000 baht per ton paddy. Op de foto een boer in Pathum Thani, die nog de oude prijs wilde vangen. Gisteren was de laatste dag waarop 15.000 baht werd uitgekeerd. Vanaf morgen wordt 12.000 baht betaald.
Uit een peiling van Abac blijkt dat 85 procent van de respondenten geen vertrouwen heeft in de transparantie van het hypotheeksysteem voor rijst. [Lees: omdat het geplaagd wordt door corruptie.]
– Zoals eerder vermoed is voormalig abt Mitsuo Shabahashi (61) in het huwelijk getreden, een week nadat hij zijn pij aan de kapstok had gehangen. Vrijdag werd het huwelijk geregistreerd in Iwate (Japan). Mitsuo heeft een video op YouTube geplaatst, waarin hij zijn bruid zijn ‘bestemming’ noemt. Mitsuo was abt van de bekende bostempel Sunandavaram in Kanchanaburi.
– Het plan voor de aanleg van een 4 kilometer verhoogde weg in Asoke Montri en Din Daeng (Bangkok) stuit op zware kritiek van omwonenden. Ze zeggen dat daardoor de luchtvervuiling zal toenemen; bovendien havent de weg een van de belangrijkste culturele trekpleisters van de stad.
De omwonenden hebben zich verenigd in een groep genaamd Rak Asoke. Ze betwijfelen of de weg, die Rama IX gaat verbinden met Sukhumvit, de verkeersproblemen oplost. Met name maken ze zich zorgen over de gevolgen voor het Kamthieng House, een populair museum in noordelijke stijl dat eigendom is van de Siam Society. De aanleg van de weg zou ook schade kunnen berokkenen aan de ondergrondse metro.
Het gemeentebestuur heeft drie consultingbedrijven ingehuurd om het project te bestuderen. Ze hebben ook tot taak een mileu-effectrapportage uit te voeren en openbare hoorzittingen te houden.
Inmiddels zijn al twee hoorzittingen gehouden. Daarop zouden alleen enthousiaste geluiden te horen zijn geweest. ‘De aanwezigen waren het erover eens dat de weg een oplossing vormt voor de problemen in de buurt’, aldus een consultant. Maar gisteren betwijfelden kritische omwonenden dat tijdens een forum. De meeste omwonenden zijn niet uitgenodigd voor die hoorzittingen of ontvingen de uitnodiging te laat, zeiden ze. Als alternatieve oplossing stellen ze eenrichtingsverkeer voor.
Voor de aanleg van de weg zal land moeten worden onteigend. De consultants zullen het gemeentebestuur adviseren daarvoor marktprijzen te betalen ter voorkoming van weerstand.
Politiek nieuws
– Pheu Thai parlementsleden uit het Noordoosten klagen dat te veel outsiders in het kabinet worden benoemd, waardoor er voor hen weinig plaatsen beschikbaar zijn. Ze vinden dat vooral zuur omdat de meerderheid van de PT-ers in het parlement uit het Noordoosten komen en dus de belangrijkste steunpilaar van de regering vormen.

De enige parlementariër uit het Noordoosten die bij de reshuffle van het kabinet een portefeuille krijgt, is Peeraphan Palusuk. Hij wordt minister van Science and Technology. Veel anderen hebben het nakijken, zegt PT-parlementslid Cherdchai Tantisirin. Veel van de outsiders zijn volgens hem voormalige ambtenaren met een bureaucratische houding. ‘Ze kunnen niet outside the box denken. Het is niet nodig dit soort lui binnen te halen om het image van de regering te verbeteren.’
Collega Anant Sriphan wijst erop dat de te benoemen outsiders niet actief zijn geweest in de verkiezingscampagne en dat ze nooit kiezers hebben ontmoet. ‘Zij begrijpen de mensen niet en weten niet wat ze nodig hebben.’
Noppadon Pattama, juridisch adviseur van oud-premier Thaksin, verdedigt het binnenhalen van de outsiders. ‘Ze zijn nodig om de regering te helpen de economische groei te stimuleren en aan de infrastructurele megaprojecten te werken.’
De nieuwe samenstelling van het kabinet wordt dinsdag bekendgemaakt, nadat de koning zijn handtekening heeft gezet en nadat het kabinet een eed van trouw heeft afgelegd. Dezelfde dag vergadert het nieuwe kabinet al.
Pheu Thai woordvoerder Anusorn Iamsa-ard zegt dat Thaksin geen enkele rol heeft gespeeld bij de stoelendans. ‘Het is allemaal besloten door mevrouw Yingluck. […] Het nieuwe kabinet bestaat uit capabele mensen. Van quota’s is geen sprake geweest.’
– De verhoging van het budget van de 35 kamercommissies met een extra 622 miljoen baht is niet in goede aarde gevallen bij oppositiepartij Democraten. Elke commissie zou 1 miljoen baht extra krijgen; de rest van het geld is bestemd voor studiereizen, een welzijnsfonds voor voormalige parlementsleden en de aankoop van een auto voor elke commissie.
Volgens Boonyod Sooktinthai (Democraten) is de verhoging overbodig. Een budget voor studietrips is er al, de aan te schaffen auto lijkt meer op een speeltje voor de commissievoorzitters dan op een auto voor algemeen gebruik. Boonyod stelde ooit voor het budget voor studiereizen af te schaffen, toen de economische crisis in de VS zorgde voor een vertraagde economische groei in Thailand. Maar zijn voorstel werd door Pheu Thai weggehoond.
Varia
Guru, het (niet altijd serieuze) vrijdagmagazine van Bangkok Post, zet wat cijfers op een rij over de generatie Y, jongeren tussen 15 en 35 jaar. Over uitgaan: 64,2 procent gaat een of twee keer per maand uit; 1,23 procent elke avond. Over het geldbedrag dat ze gemiddeld per avond uitgeven: 500 tot 1.000 baht. Waarom gaan ze uit? 9,75 procent zegt omdat ze zich eenzaam voelen of omdat ze niets anders te doen hebben. De jongeren zorgen ervoor dat ze niet in de problemen komen door verantwoordelijk te drinken (50,74 pct), zich niet uitdagend te kleden (13,44 pct) of met een groep vrienden uit te gaan (35,82 procent). 6,17 procent drinkt geen alcohol en rookt niet.

Zoals te verwachten is, is de smartphone onmisbaar: 98 procent checkt het nieuws en updates op de social media voordat ze ’s ochtends opstaan, 91 procent voelt zich niet op zijn gemak als de smartphone niet regelmatig kan worden geraadpleegd, 100 procent gebruikt het mobieltje in bed en eenderde op de wc, 87 procent is altijd op Facebook online en 97 procent update hun Facebook tenminste eenmaal per week.
De beroepen die vrouwelijke Y-ers aantrekkelijk vinden zijn (in volgorde van belangrijkheid): zakenman; ambtenaar, soldaat en agent; ingenieur en architect; acteur, zanger, mannelijk model; dokter. 54,2 procent prefereert een lover van dezelfde leeftijd. De mannelijke Y-ers geven de voorkeur aan een zakenvrouw; actrice, zangeres of model; dokter of verpleegster; stewardess en ambtenaar.
Ten slotte nog wat Y-slang: chimi (van chai mai) wordt het meest gebruikt; andere populaire uitdrukkingen zijn ngan kao (trouble finds its way to someone), ab baew (overly cute or trying to be) en jung boey (very).
Economisch nieuws
– De binnenlandse prijs van ongemunt goud is vrijdag gezakt naar 17.700 baht per baht-gewicht, nadat de wereldprijs was gezakt naar US$1.180,50 per ounce, een dieptepunt sinds 34 maanden. Goudhandelaren zeggen dat het ergste nog moet komen.

De Thaise prijs vertoonde vrijdag grote schommelingen. Tegen sluitingstijd bedroeg die 17.700 baht, eerder die dag 18.150 baht. Goudstaven sloten op 17.800 baht na donderdag op 18.250 te hebben gestaan.
Sinds april zijn de prijzen op de wereldmarkt met 25 procent gedaald als reactie op het voornemen van de US Federal Reserve haar stimuleringsmaatregelen te gaan schrappen. Goud is op weg naar het grootste verlies in 30 jaar na 12 jaar aan de winnende hand te zijn geweest.
Kritcharat Hirunyasiri, president van MTS Gold, denkt dat de neerwaartse trend zich dit jaar voortzet naar mogelijk een prijs van $1.100 per ounce. Een stroom aan verkopen door SPDR Gold Trust, ’s werelds grootste fonds, en zorgen over de exit strategie van de FED hebben gesneden in de vraag van investeerders naar goud.
De belangstelling voor goud is sinds de grote verkopen van april gezakt. Op 17 april, de eerste dag na Songkran, bedroeg de prijs 19.000 baht. Op die dag puilden de winkels uit van de klanten op zoek naar een koopje.
– Het Chinese bedrijf Shenzhen Yitoa Intelligent Control Co is samen met Supreme Distribution uit Thailand de verrassende winnaar van de e-veiling voor de levering van tablet PC’s voor de eerste klassen van het basis en middelbaar onderwijs. Beide bedrijven versloegen Shenzhen Scope Scientific Development, die vorig jaar de tablets mocht leveren. De twee winnaars leveren 1,22 miljoen tablets. De veiling voor zone 4, sommige provincies in het Noorden en Noordoosten, is uitgesteld tot juli omdat Shenzhen Yitoa de enige bieder was. Tenminste twee bedrijven dienen een bod te doen. De twee winnende bedrijven dienen de tablets binnen 90 dagen na contractondertekening te leveren. (Zie pagina Onderwijs)
– Vanaf september gaat de prijs van huishoudgas dertien achtereenvolgende maanden met maandelijks 50 satang per kilo omhoog totdat een kilo in oktober 2014 24,82 baht kost. Sinds 2007 is de prijs van LPG voor huishoudens constant. De LPG prijzen voor de petrochemische en industriële sector zijn al eerder verhoogd. De prijsverhoging van huishoudgas heeft tot doel een prijsniveau te bereiken waarop de productiekosten van de gasscheidingsfabrieken worden gedekt.
De prijs van LPG in de transportsector die op 21,38 baht staat, zal vanaf februari met 50 satang per maand stijgen naar 24,82 baht.
Tegelijk met de prijsverhoging van huishoudgas treedt een subsidieprogramma in werking voor 7,5 miljoen lage inkomens huishoudens en straatverkopers. In aanmerking komen huishoudens met een elektriciteitsverbruik van minder dan 90 kilowatt per uur. Ze kunnen elke maand 6 kilo LPG voor 18,13 baht per kilo kopen; straatverkopers ontvangen 150 kilo per persoon. Het ministerie van Energie schat dat elke maand 30.000 tot 45.000 ton LPG gesubsidieerd gaat worden.
Thailand gebruikt 20,7 miljoen ton LPG per dag, waarvan 34,3 procent door huishoudens. (Zie pagina State Oil Fund)
– Fabrikanten en de detailhandel gaan er de tweede helft van dit jaar hard tegenaan om zoveel mogelijk geld uit de zak van consumenten te kloppen. Consumenten besteden minder dan verwacht; boosdoener is volgens betrokkenen het eerste autoprogramma van de overheid (waarbij de kopers de betaalde belasting terugkrijgen).
De bestedingen zijn in de eerste helft van dit jaar teruggelopen door een veranderd koopgedrag van consumenten. Ze neigden ertoe kleinere hoeveelheden te kopen en dichter bij huis te blijven om verkeersopstoppingen rond winkelcomplexen te voorkomen. Veel bedrijven halen niet hun geprojecteerde verkoopcijfers.

Yingluck stapt uit de schaduw van grote broer Thaksin en zus Yaowapa
29 juni – Premier Yingluck stapt uit de schaduw van broer Thaksin en zus Yaowapa concludeert Bangkok Post vandaag. De gewijzigde samenstelling van het kabinet, die officieel nog moet worden aangekondigd, wijst erop dat Yingluck haar greep op de macht heeft versterkt, schrijft ze in een bijna paginagrote analyse op de voorpagina.

Yingluck zou ook de post van minister van defensie gaan bekleden, hetgeen een bewijs is dat de verhouding tussen premier en leger koek en ei is.
Het is de vijfde keer dat het kabinet wordt gewijzigd. Vorige veranderingen zouden volledig geregisseerd zijn door Thaksin, zuster Yaowapa en Thaksin’s ex-echtgenote Potjaman. Dat is nu anders. De invloed van Yaowapa is teruggebracht omdat haar quota, zoals de krant dat noemt, van vijf naar drie zetels gaat.
Dat Yingluck afstand neemt van grote broer Thaksin, concludeert de krant uit het handhaven van de minister van Financiën. Thaksin zou ontevreden zijn over zijn economisch beleid. Niettemin houdt hij een vinger in de pap, want Thaksin heeft diverse vertrouwelingen in het kabinet weten te krijgen. De krant noemt drie namen.
Ogenschijnlijk heeft Potjaman, Thaksin’s ex-echtgenote, haar macht behouden. Twee kandidaten zijn persoonlijk door haar uitgekozen.
Veel waarde hecht de krant aan het vertrek van de minister van Handel en minister Plodprasop Suraswadi als vice-minister-president. De eerste is verantwoordelijk voor het controversiële hypotheeksysteem voor rijst, de ander voor de watermanagementprojecten ter waarde van 350 miljard baht. Door hen te wippen neemt de druk op Yingluck tot op zekere hoogte af, analyseert de krant.
Pheu Thai parlementslid Prakan Worachai Hema is ontevreden over het feit dat roodhemdleider Jatuporn Prompan opnieuw wordt gepasseerd. ‘Als de partij denkt dat dit een goede beslissing is, gaat ze haar gang maar. Maar ik waarschuw de partij dat de “warriors” afstand van de partij zullen nemen.’ Prakan kritiseert ook de degradatie van vice-minister-president Chalerm Yubamrung en de minister van Defensie.
Chalerm, verantwoordelijk voor het veiligheidsbeleid in het Zuiden, verhuist naar de post van minister van Werkgelegenheid. Hij ventileerde gisteren zijn frustratie en zei te vermoeden dat de secretaris-generaal van de Southern Border Provinces Administration Centre achter zijn transfer zat.
Het kabinet Yingluck trad 2 jaar geleden aan na een monsteroverwinning van Pheu Thai bij de verkiezingen. De partij sleepte 377 van de 500 zetels in het Huis van Afgevaardigden in de wacht.

Zaterdag 29 juni
– Een voormalige agent van de grenspolitie is gisterochtend bij een bomaanslag in Na Thawi (Songkhla) om het leven gekomen. Zes andere personen raakten gewond, waaronder een schooldirecteur en een gemeenteraadslid. Drie zijn in kritische conditie.

De bom zat verstopt in een motorfiets, die voor een theehuis stond. De politie heeft vier verdachten aangehouden. Ze vermoedt dat tien personen betrokken waren bij de aanslag. Het zou om dezelfde groep gaan die verantwoordelijk is voor de bomaanslag in het Lee Gardens Hotel in Hat Yai, vorig jaar maart.
In Yala werd donderdag een vrouw doodgeschoten en raakte haar 4-jarige zoon gewond, toen ze op de motorfiets vanaf een passerende motorfiets onder vuur werden genomen. De tweede zoon van 13 jaar werd niet geraakt.
– Het ministerie van Financiën heeft bij vier banken contracten getekend voor een lening van 324,6 miljard baht. Eerder werd een lening van 25,39 miljard baht afgesloten. Tezamen vormt dat geld het budget van 350 miljard baht dat aan watermanagementprojecten wordt besteed. De nieuwe lening komt tussen 2013 en 2018 beschikbaar.
Vier bedrijven gaan de werken uitvoeren, maar contracten zijn nog niet getekend en dat zal ook niet op korte termijn gebeuren, want de Central Administrative Court heeft in een procedure, aangespannen door de Stop Global Warming Association namens 45 personen, de regering bevolen eerst openbare hoorzittingen te houden. Die eis stelt de grondwet bij projecten die gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid van mensen en het milieu. Of de regering tegen de uitspraak in beroep gaat, is nog niet bekend.
De lening van 350 miljard baht is nogal omstreden omdat het besluit niet is voorgelegd aan het parlement. Het kabinet heeft een zogeheten executive decree genomen, daarbij het parlement passerend tot irritatie van de oppositie.
– De Zuid-Koreaanse ambassadeur is in de bres gesprongen voor Korea Water Resources Corp (K-Water), een van de vier bedrijven die de watermanagementprojecten gaan uitvoeren (zie hierboven). Volgens Zuid-Koreaanse milieugroepen is het bedrijf in Zuid-Korea verantwoordelijk voor milieuschade, sociale conflicten en het zou niet solvabel zijn.
Ambassadeur Jeon Jae-man wijst erop dat de Zuid-Koreaanse overheid voor 100 procent aandeelhouder van het bedrijf is. ‘Het bedrijf heeft een sterke positie om Thailand te helpen zich te beschermen tegen overstromingen.’
K-Water vice-president Yoon Byoung-hoon zegt dat het bedrijf zijn best zal doen bij de twee projecten die het gaat uitvoeren: de aanleg van nieuwe waterwegen en wateropslaggebieden. Klachten en kritiek van bepaalde groepen bij grote openbare projecten noemt hij ‘common’, ondanks de voordelen die ze voor de bevolking hebben.
Yoon zegt te hopen dat de beschuldigingen van de Koreaanse activisten geen invloed zullen hebben op het vertrouwen van Thais in het bedrijf en het voornemen van de Zuid-Koreaanse regering het project tot een goed einde te brengen.
– Minister Chadchat Sittipunt (Transport) heeft het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok BMTA de opdracht gegeven de busdiensten tijdens de spits te verbeteren. De minister sprak gisteren met de leiding van het bedrijf, nadat hij donderdag tevergeefs had geprobeerd met de bus vliegveld Don Mueang te bereiken. Zo moest hij 40 minuten op airconditioned bus 509 wachten. Omdat de rit maar niet opschoot, stapte hij halverwege over op zijn dienstauto.
Volgens Chadchat is de frequentie van de busdiensten een groot probleem en deels het gevolg van verkeersopstoppingen en verminderde diensten. De minister heeft gezegd dat de frequentie in de middagspits dezelfde dient te zijn als in de ochtendspits. In de namiddag rijden 1.600 tot 1.700 bussen tegen 2.700 in de ochtend.
BMTA-chef Opas Phetmunee zal de chauffeurs vragen ’s middags over te werken. Het bedrijf beschikt nog over een budget van 200 miljoen baht, waaruit het overwerk kan worden betaald. Althans tot oktober. Er worden ook tijdelijk meer busconducteurs gehuurd en sommige routes worden ingekort om de frequentie te verhogen. Op wegen waar het verkeer doorgaans vast zit, zullen meer bussen worden ingezet.
Andere problemen waarmee de BMTA worstelt zijn de slechte conditie van de bussen en het ontbreken van informatie over de busroutes. Chadchat deed de suggestie bij bushaltes routekaarten te bevestigen.
– Gerucht of waarheid? Volgens mediaberichten heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration de aanbeveling gedaan om Thaise rijst in quarantaine te plaatsen omdat die chemisch verontreinigd is. Maar volgens permanent secretaris Vatchari Vimooktayon van het ministerie van Handel is daar niets van waar. De chemicaliën waarmee rijst wordt uitgegast (fosforine), voldoen aan de eisen van de VN Voedsel en Landbouw Organisatie FAO.
Californische rijstimporteurs hebben het Internal Trade Promotion Department laten weten dat Thaise rijst standaard wordt getest, maar er is niet voor gewaarschuwd, zeggen ze.
Het Department of American and South Pacific Affairs van het ministerie van Buitenlandse Zaken vermoedt dat de berichten gebaseerd zijn op een Import Alert van de FDA van 28 mei, maar in die circulaire staan rijst en rijstproducten van 46 Thaise bedrijven op de groene en niet op de rode lijst.
Vice-minister Nattawut Saikuar (Handel) beschuldigt critici ervan valse informatie te verspreiden over een toename van de import van methylbromide met 60 procent. Methylbromide wordt ook gebruikt om rijst uit te gassen, maar Thailand heeft volgens Nattawut het gebruik juist teruggebracht. Tot nu toe is dit jaar 27 ton geïmporteerd. (Zie pagina Rijst 2)
– In 26 van de 2.071 donderdag geïnspecteerde rijstmagazijnen zijn onregelmatigheden aangetroffen, aldus Worapong Chiewpreecha, adjunct-hoofd van de landelijke politie. In sommige magazijnen lag meer rijst dan verwacht en in sommige te weinig. De beheerders zullen worden vervolgd.
Verpakte rijst is veilig, hebben testen door de Food and Drug Administration en het Medical Science Department uitgewezen. In totaal werden vorige week 57 monsters verzameld bij de detailhandel en grootwinkelbedrijven in verschillende regio’s. De concentratie methylbromide bleef meer dan de helft onder de limiet en de kwaliteit van de rijst was normaal. De testen werden gedaan naar aanleiding van berichten over overmatig gebruik van chemicaliën en beschimmelde rijst.
De Foundation for Consumers doet het allemaal nog eens dunnetjes over. De stichting heeft 50 monsters genomen en naar een laboratorium gestuurd. (Zie pagina Rijst 2)
– De Crime Suppression Division denkt een bende op het spoor te zijn, die wapens smokkelt. In een huis in Lat Phrao (Bangkok) vond de CSD onder andere ammunitie, granaatwerpers, helmen en kogelvrije vesten. Volgens de eigenaresse van het pand behoorden ze aan haar zoon, die momenteel in Engeland is en wapens aan het leger levert. De CSD deed ook invallen in zes andere lokaties, maar daar werd niets gevonden.
De invallen waren een follow-up op een inval op 7 juni eveneens in Lat Phrao. Daar werden ook wapens en vintage wapens gevonden. De eigenaar van het huis zit momenteel gevangen in de VS op beschuldiging van wapensmokkel. Hij zou een bende leiden die wapens vanuit de VS naar Thailand smokkelt. Vijf andere bendeleden zijn ook aangehouden.
– Zeven leden van een commissie die is aangesteld om onregelmatigheden bij de Government Pharmaceutical Organisation (GPO) te onderzoeken, geven er de brui aan omdat ze geen vertrouwen hebben in de onpartijdigheid van de commissie. De zeven zijn actievoerders en vertegenwoordigers van de GPO-vakbond.
De commissie heeft voor haar eerste vergadering de ontslagen GPO-directeur uitgenodigd, wat zeggen ze ‘niet de waarheid aan het licht kan brengen’.  De directeur is ontslagen wegens vertragingen bij de bouw van een vaccinfabriek en onregelmatigheden bij de aankoop van grondstoffen voor paracetamol. De zeven dissidenten willen dat de commissie die zaak opnieuw onderzoekt. De commissie zou ook niet bevoegd zijn eerdere onderzoeksresultaten te verwerpen.
– Mitsuo Shibahashi (61), voormalig abt van de beroemde bostempel Sunandavanaram in Kanchanaburi, heeft na 38 jaar zijn pij uitgetrokken om met een vrouw in het huwelijk te treden. Het huwelijk zou al geregistreerd zijn in Japan. Een nogal merkwaardige zaak, want volgens de vrouw gaan er geruchten dat ze de monnik zou hebben geprobeerd te drogeren en chanteren.
– Drie monniken die claimden banden te hebben met Mitsuo, vallen in Lissabon de Thaise ambassade lastig. Ze kregen er onderdak en waren veeleisend. Klaagden over het eten en wilden rondgeleid worden. Volgens een bron bij de ambassade gedroegen ze zich meer als toeristen dan als monniken. Ze kwamen ook niet uit Thailand maar uit een Europees land.
– Een agent is beschuldigd van mensenhandel omdat hij een Rohingya vrouw (25) uit een opvangkamp in het diepe Zuiden heeft gesmokkeld. Hij had de vrouw verteld dat hij haar naar haar echtgenoot zou brengen, maar in plaats daarvan werd ze op verschillende plaatsen in de regio enkele malen door een Rohingya man verkracht. Het slachtoffer is inmiddels teruggekeerd in het opvangkamp en heeft haar verhaal bij de politie gedaan.
Het is de eerste keer dat een Thaise functionaris in staat van beschuldiging wordt gesteld. Naar smokkel van vluchtelingen door autoriteiten is al vaker onderzoek gedaan, maar tot arrestaties heeft dat tot nu toe niet geleid.
– Alle zeven maritieme nationale parken zijn tot 14 oktober gesloten vanwege het laagseizoen.
– In zijn kamer in Wat Tham Sua Vipassana (Krabi) is gisterochtend het levenloze lichaam gevonden van een monnik. De politie vermoedt dat hij gewurgd is. Rond zijn nek zat een doek en zijn neus en mond waren bedekt met bloed. De handen en voeten van de monnik waren vastgebonden. De politie denkt dat zijn dood te maken heeft met de handel in amuletten. De monnik was een fervent verzamelaar van amuletten.
Varia
– Thailand is wellicht het enige land ter wereld met een dunne scheidslijn tussen een minister en een clown. Dit schrijft columniste Ploenpote Atthakor in Bangkok Post naar aanleiding van de videoclip die vice-minister Natthawut Saikuar (Handel) op YouTube heeft ge-upload. Samen met ambtenaren zingen ze het liedje Show Suay, Show Huay, een eerbetoon aan het kruideniertje op de hoek. Ze maken er ook nog een zelf ontworpen dansje bij. De videoclip was geen lang leven beschoren. Er kwam zoveel kritiek op dat die na enkele dagen is verwijderd.

– Champagneliefhebbers kunnen hun hart ophalen in een nagebouwde Moet & Chandon kelder onder Cellar 11 Wine Bar & Bistro aan Sukhumvit Soi 11. De Thaise variant heeft uiteraard niet dezelfde lengte als in Epernay in Frankrijk, want die kelder is 28 km lang. Hij is net groot genoeg voor één tafel met maximaal twaalf gasten. Om in de sfeer te komen hangen aan de muur afbeeldingen van Napoleon (een goede vriend van de familie Moet; hij bezocht de kelder driemaal) en de familie Moet. Voor een dineetje zal wel flink in de buidel getast moeten worden, alhoewel de Moet & Chandon Grand Vintage 2002 tegen een speciale prijs van 5.600 baht wordt aangeboden. En da’s een koopje, nietwaar?
Politiek nieuws
– Vice-minister-president Chalerm Yubamrung heeft gisteren ongemeen fel uit uitgehaald naar Thawee Sodsong, secretaris-generaal van het Southern Border Provinces Administrative Centre. Hij noemde hem ai Thawee, een term die minachting uitdrukt. Volgens Chalerm zou Thawee verantwoordelijk zijn voor zijn degradatie naar de post van minister van Werkgelegenheid.

Chalerm is hoofd van het Centre for Implementation of Policies and Strategies for Solving Problems in the Far South, dat vorig jaar is gevormd en vanuit Bangkok wordt geacht de problemen in het Zuiden te lijf te gaan. Volgens Chalerm negeerde Thawee zijn centrum en liet hij ook na het te informeren over de eisen die opstandelingengroep BRN tijdens de vredesgesprekken met Thailand stelde.
Thawee zou ook leugens over Chalerm hebben verteld tegen Thaksin en Yingluck en gelogen hebben over illegale gokhallen die Chalerm zou hebben geopend. ‘Ik vervloek iedereen die onwaarheden over mij vertelt. […] Laat me zeggen dat ai Thawee deels schuldig is aan de moeilijkheden die de regering heeft bij het oplossen van de zuidelijke problemen. […] Als de premier nog steeds ontevreden met me is en me overplaatst, dan moet dat maar. In de Thaise politiek wil niemand ruzie met me. Het zal hen nog spijten het verkeerde medicijn te hebben genomen.’
Economisch nieuws
– De economische groei komt dit jaar vermoedelijk uit op 4,2 tot 5,2 procent, voorspelt de National Economic and Social Development Board. Eerder schatte de NESDB de groei (van het bruto binnenlands product) op 4,5 à 5,5 procent. De groei in het eerste kwartaal bleek lager dan voorspeld, reden waarom de NESDB haar prognose nu heeft bijgesteld.

Voor volgend jaar hoopt de NESDB op 5 procent omdat dan de werken beginnen die gefinancierd worden uit het budget van 350 miljard baht (voor watermanagementprojecten) en 2,2 biljoen baht (voor infrastructurele werken).
Het Fiscal Policy Office van het ministerie van Financiën doet ook een duit in het zakje. Dat heeft zijn voorspelling bijgesteld naar 4,5 procent. Eerder ging het uit van 4,8 procent.
De binnenlandse particuliere consumptie wordt in het tweede kwartaal geschat op 3,6 procent tegen 4,6 procent in het eerste kwartaal. Particuliere investeringen worden geschat op 5,7 procent in het tweede kwartaal. In het eerste kwartaal bedroegen die nog 9,3 procent.
Verder nog een paar aardige cijfers. De verkoop van nieuwe auto’s nam in mei met 3,5 procent af, waarmee een eind kwam aan een periode van 17 maanden met alleen maar stijgende cijfers. De particuliere bestedingen zijn goed voor meer dan de helft van het bruto binnenlands product.
– De ideale baht-dollarkoers bedraagt 30 of 31 baht, de munt dient stabiel te zijn en gelijk op te gaan met de andere valuta in de regio. Dit zegt Kan Trakulhoon, president en directeur van de Siam Cement Group. Een dergelijke koers helpt de export, wat wel nodig is gezien de zwakke wereldeconomie.
De afgelopen vier maanden zakte de baht onder de 30-grens naar 29. Veel Thaise bedrijven plukten daar de wrange vruchten van. Ook SCG, dat voor 27 tot 28 procent van haar omzet afhankelijk is van de export. Daar bovenop kwam nog eens de verzwakking van enkele regionale munten, wat resulteerde in een aanzienlijke vermindering van de marge van SCG’s producten.
Kan denkt niet dat de uitgaven aan watermanagementprojecten, waarvoor 350 miljard is uitgetroken, veel effect zullen hebben omdat die zich de eerste twee jaar in de ontwerpfase bevinden met minimale uitgaven. Van Amerika en Europa valt ook weinig te verwachten. Alhoewel de Amerikaanse economie begint aan te trekken, zal het enige tijd duren voordat de Thaise export daarvan profiteert. De economie in Europa heeft meer tijd nodig om te herstellen.
– Binnen 2 jaar krijgt Suvarnabhumi een (derde) reserve runway die kan worden gebruikt voor het geval de andere (twee) runways uitvallen. De reservebaan krijgt in eerste instantie een lengte van 3.000 meter. Nieuwe gezondheids- en milieu-effectrapportages hoeven niet te worden gedaan, omdat de baan al voorkwam in de eerste fase van Suvarnabhumi’s ontwikkeling. Wanneer die rapportages hebben plaatsgevonden, kan de baan met 1.000 meter worden verlengd. De kosten van de baan bedragen 10 miljard baht.
Op Don Mueang wordt terminal T2 voor gebruik gereed gemaakt. Thans is alleen T1 in gebruik. De heropening staat gepland voor november 2014 en zal de capaciteit vergroten van 18,5 naar 30 miljoen passagiers per jaar.
Phuket krijgt een tijdelijke terminal om de zwaar overbelaste luchthaven te ontlasten. Die kan er binnen vier maanden staan, waardoor de capaciteit toeneemt van 6,5 miljoen naar 10,5 à 11,5 miljoen passagiers per jaar.

Golf van Thailand is morsdood
28 juni – Wanneer de Esperanza eind deze week de Thaise wateren verlaat, laat het Greenpeace-schip een stervende zee achter omdat de illegale, verregaande en ongereguleerde visserij – en autoriteiten die niets doen – onbestraft blijft. Die pessimistische conclusie trekt Bangkok Post vandaag in haar hoofdredactioneel commentaar naar aanleiding van de informatie die Greenpeace de afgelopen twee weken heeft verzameld.
Amper een week in Thaise water had Greenpeace al bijna honderd trawlers geteld die met hun fijnmazige netten over de zeebodem schrapen en zowel grote als kleine vissen vingen. Die bijvangst wordt verkocht aan de industrie om verwerkt te worden tot vismeel als goedkoop voer voor varkens, kippen en garnalenkwekerijen.
De Esperanza (Spaans voor hoop) zag ook trawlers vissen in de 3 kilometer zone buiten de kust, waar ze helemaal niet mogen komen omdat dit de broedplaats van vissen is. Al even droevig stemmend waren de illegale kokkelkwekerijen die de kust vernielen met hun oogstmethodes.
Gelukkig was het niet allemaal kommer en kwel. De Esperanza ontmoette ook vissers en milieugroepen, die zich inzetten voor het behoud van lokale bronnen van leven en proberen de maritieme biodiversiteit te bewaren.
Maar dat zijn uitzonderingen. Volgens een studie van het Fisheries Department bedroeg de visvangst begin jaren zestig 300 kilo vis per uur; in 2009 was die ineen geschrompeld tot 14 kilo per uur en slechts 30 procent van de vangst was economisch interessant. De rest was ‘trash fish’ die regelrecht naar de vismeelfabrieken ging.
Wat de Esperanza-bemanning heeft gezien, is niet nieuw, schrijft Bangkok Post. Haar bevindingen bevestigen de problemen, die al tiental jaren bestaan en waaraan de autoriteiten niets doen. Corruptie tiert op alle niveaus. Ondanks de niet te missen aanwezigheid van de trawlers, was Greenpeace van geen enkele arrestatie getuige. Dat is de kern van het probleem: lakse of helemaal geen handhaving van de wet.
Thailand heeft veel wetten ter bescherming van de kustwateren. De trawlers, de fijnmazige netten, commerciële visvangst in beschermde gebieden, de lozing van afvalwater door fabrieken in zee – het is allemaal verboden. Om nog maar niet te spreken over het misbruik van buitenlandse arbeid op vissersschepen. Dat alles geeft Thailand een slechte naam.

Verplichte verzekering voor buitenlandse toeristen
28 juni – Buitenlandse toeristen zullen in de toekomst alleen Thailand binnen mogen, wanneer ze een reis- en ziektekostenverzekering hebben afgesloten. De premie kan worden toegevoegd aan de prijs van een visum of de prijs van een vliegticket. Niet-visum toeristen zouden de premie bij een controlepost van Immigration moeten voldoen.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft dit woensdag voorgesteld tijdens een vergadering met Airports of Thailand, de beheerder van Suvarnabhumi, de Royal Thai Police en enkele andere ministeries. De maatregel werd met instemming begroet. Ze heeft tot doel de financiële last te verlichten van ziekenhuizen, die gratis medische zorg aan toeristen moeten verlenen. Vooral ziekenhuizen in populaire toeristenplaatsen hebben hiermee te maken.
Het Vachira Phuket ziekenhuis bijvoorbeeld besteedde vorig jaar 3 miljoen baht aan de behandeling van buitenlandse toeristen maar die zeiden later dat ze geen geld hadden om ervoor te betalen. In enkele gevallen regelde AoT gratis vluchten om zieke toeristen terug te sturen naar hun eigen land. De verzekering zou ook de kosten van terugkeer van overleden toeristen moeten dekken.
Het ministerie gaat een sub-commissie aan het werk zetten om de details uit te werken. De vergadering werd uitgeschreven nadat het kabinet in januari had gevraagd een gezondheidszorg systeem op te zetten voor buitenlanders die niet verzekerd zijn via een van de drie ziektekostenverzekeringen in Thailand.

Vrijdag 28 juni
– Minister Chadchat Sittipunt (Transport) had gisteren 2 uur uitgetrokken om vanaf het Government House met airconditioned bus 509 naar luchthaven Don Mueang te gaan, waar hij op het vliegtuig zou stappen. Maar de trip was een flop.

Om te beginnen duurde het 40 minuten voordat de bus kwam en een uur later had de bus pas een kwart van de route afgelegd. Omdat Chadchat zijn vlucht dreigde te missen, stapte hij bij Victory Monument uit en vervolgde zijn reis met zijn dienstwagen, die hij blijkbaar voor alle zekerheid achter de hand gehouden.
Het is niet de eerste keer dat de minister de bus neemt. Sinds hij de functie bekleedt, doet hij dat zo nu en dan. En hij heeft het ministeriepersoneel vanaf rang C-9 gevraagd minimaal eenmaal per week gedurende twee maanden de bus te nemen en hun ervaring naar het ministerie terug te koppelen.
De minister is teleurgesteld dat de problemen met het openbaar busvervoer in Bangkok niet worden opgelost, wat sommige functionarissen op het ministerie wel hadden beloofd. Chadchat zei na zijn onfortuinlijk verlopen busrit de gevoelens van andere busreizigers te delen.
– De ontslagen directeur van de Government Pharmaceutical Organisation, Witit Artavatkun, eist 31 miljoen baht schadevergoeding omdat zijn ontslag onwettig was. Hij gaat ook juridische actie ondernemen tegen de raad van bestuur van de GPO en het kabinet, die hij beschuldigt van machtsmisbruik. De minister van Volksgezondheid en de GPO-voorzitter kunnen een procedure wegens smaad tegemoet zien.
Witit moest het veld ruimen vanwege vertragingen bij de bouw van een vaccinfabriek in Saraburi en onregelmatigheden bij de aankoop van ingrediënten voor paracetamol. Hij kwam in 2007 in dienst van de GPO. Sindsdien zijn de inkomsten gestegen met 20 procent. Verder zorgde hij ervoor dat de GPO generieke medicijnen ging produceren, zoals tweedelijns antiretrovirale medicijnen tegen HIV.
– Leraren met schulden kunnen een beroep doen op een nieuw fonds van 548,7 miljoen baht, in het leven geroepen door het Office of the Welfare Promotion Commission for Teachers and Educational Personnel (Otep). Het fonds verstrekt leningen met lage rentes en een looptijd van 8 jaar. Het geleende geld gaat direct naar de crediteuren.
2.500 leraren met de hoogste schulden komen ervoor in aanmerking. Ze mogen maximaal 200.000 baht lenen. Volgens het ministerie van Onderwijs telt Thailand 400.000 leraren met een gemiddelde schuld van 1 miljoen baht. Tweeduizend hebben ernstige schuldproblemen.
– In minder dan 1 procent van de geïnspecteerde rijstmagazijnen hebben inspecteurs gisteren onregelmatigheden geconstateerd, zegt vice-minister Nattawut Saikuar (Handel). In enkele magazijnen bevond de rijst zich in slechte staat en/of was rijst verdwenen.
In Phetchabun bijvoorbeeld ontbrak in een magazijn 4.200 ton paddy ter waarde van 135 miljoen baht en in Phatthalung lag rijst buiten onder dekzeilen opgeslagen. Er kropen kevers overheen en de rijst was beschimmeld. Sommige molenaars hadden paddy illegaal gepeld en verkocht. (Zie pagina Rijst 2)
– De megaprojecten van de regering zijn vatbaar voor corruptie, zegt 80 procent van de 1.200 respondenten in een peiling van de University of the Thai Chamber of Commerce (UTCC). De respondenten vinden corruptie immoreel en menen dat ze de natie vernietigt. Ze leggen de schuld bij politici (30,8 pct), zakenlui (28,4 pct), overheidsdienaren (26,3 pct) en de bevolking (14,5 pct).
De projecten waarover zorgen bestaan, zijn de infrastructurele werken ter waarde van 2,2 biljoen baht, de watermanagementprojecten ter waarde van 350 miljard baht en het rijsthypotheeksysteem. Van de mensen die weinig van die projecten weten, meent 80 procent dat 16 tot 25 procent van het budget wegvloeit aan steekpenningen. Degenen die wel op de hoogte zijn, stellen dat percentage op 11 tot 20 procent. Eerdere peilingen van de UTCC vonden percentages van 25 tot 30 procent.
– Teenagers dienen een betere toegang tot geboortebeperkende middelen te krijgen ter voorkoming van tienerzwangerschappen. Met die opdracht gaat een panel van het ministerie van Volksgezondheid de bestaande wetgeving tegen het licht te houden.
Met name gaat het om het verbod op de verkoop van de abortuspil. Wanneer het verbod vervalt, dienen er wel richtlijnen te komen ter voorkoming van misbruik, vindt minister Pradit Sintawanarong (Volksgezondheid). De minister zegt dat studenten en fabrieksarbeidsters een negatieve houding tegenover geboortebeperking hebben.
– Bewoners van Ban Mai Nasa (Phayao) verzetten zich tegen de bouw van een biomassa energiecentrale. Ze vrezen dat de centrale de lucht zal verontreinigen. Vertegenwoordigers van het bedrijf dat de centrale wil bouwen, kwamen gisteren tevergeefs naar het dorphuis om een lans te breken voor het project. Maar de bewoners bleven buiten, hielden spandoeken omhoog en schreeuwden slogans.
Politiek nieuws
– De kabinet reshuffle is een cosmetische operatie die tot doel heeft de huid van de regering te redden maar de problemen worden er niet mee opgelost, zegt oppositieleider Abhisit. De regering is in de hoek gedreven vanwege onregelmatigheden en andere controversiële kwesties, maar of de voorgenomen veranderingen daar veranderingen in brengen, betwijfelt hij.

‘Het is algemeen bekend dat degenen die zich dicht bij de “Big Boss” bevinden, op hun beurt wachten. Maar wij willen mensen die niet door de grote baas [lees: Thaksin]  worden gedomineerd. Zolang het kabinet niet zelfstandig beslissingen neemt, zijn veranderingen een verspilling.
En het doet er niet toe hoe ze heten. Kan een nieuwe minister van Handel informatie geven over het rijsthypotheeksysteem? Kan een nieuwe minister van Justitie garanderen dat we niet afglijden naar een politiestaat? Sommige mensen lijken het vereiste kaliber te hebben, maar wat is hun nut wanneer ze de uitdaging niet aangaan? Ik moedig iedereen aan die deze banen nemen, om echte veranderingen te realiseren.’
Naar verluidt zou premier Yingluck woensdag de nieuwe samenstelling van het kabinet aan de koning hebben overhandigd, zodat hij zijn handtekening kan zetten. Volgens een bron moeten vijf ministers het veld ruimen en wordt er met achttien posten geschoven. Nieuwskomers komen op de posten veiligheidsbeleid, onderwijs, wetenschap en technologie, justitie en sociale zaken. Premier Yingluck zou minister van Defensie worden.
– Oppositiepartij Democraten put hoop uit het vonnis van het Administrative Court dat de regering eerst openbare hoorzittingen dient te houden alvorens de contracten te tekenen met vier bedrijven die watermanagementprojecten ter waarde van 350 miljard gaan uitvoeren. De rechtbank deed die uitspraak gisteren in een zaak aangespannen door de Stop Global Warming Association namens 45 personen. Volgens de klagers – en de rechtbank gaf hen daarin gelijk – vereist artikel 67 van de grondwet dat.
De Democraten zijn van plan een impeachment procedure te beginnen met als doel het kabinet naar huis te sturen. Het beschuldigt het kabinet van overtredingen bij de voorbereidingen van de projecten. Volgens de Democraten heeft het kabinet aanbevelingen van de National Anti-Corruption Commission (NACC) genegeerd. De NACC heeft gewaarschuwd voor de kwalificaties van sommige bedrijven die hebben ingeschreven, en gewezen op het risico dat ze halverwege de werken zouden stoppen. Ze noemde met name het Zuid-Koreaanse bedrijf K-Water, aldus de oppositie.
De projecten bestaan uit de aanleg van reservoirs in de stroomgebieden van zeventien rivieren, wateropslag langs de Chao Praya en de aanleg van enkele waterwegen. Daarvoor moeten grote bosgebieden wijken, land van bewoners moet worden onteigend en ze hebben tot gevolg dat landzonering moet veranderen.
De regering heeft zich schuldig gemaakt aan nalatigheid door niet eerst hoorzittingen te houden, aldus de rechtbank. Volgens de regels van het PM’s Office moeten die door de overheid worden georganiseerd en niet door de bedrijven die de werken uitvoeren, zoals bepaald in de Terms of Reference.  Ook dienen gezondheids- en milieu-effectrapportages te worden uitgevoerd.
De Democraten noemen het watermanagementprogramma in strijd met de grondwet, de milieuwet en de Bidding Price Collusion Act. De Stop Global Warming Association gaat vandaag de NACC vragen actie te ondernemen tegen premier Yingluck en de permanent secretaris van het kantoor van de premier. De vereniging beschuldigt hen van nalatigheid. Wanneer de regering in beroep gaat tegen het vonnis van de Administrative Court, zal ze de rechtbank vragen alle projecten te schrappen.
Vandaag beraadt de selectiecommissie, verantwoordelijk voor de keuze van de vier bedrijven, zich over de te nemen stappen. Volgens regeringswoordvoerder Teerat Ratanasevi was Yingluck zichtbaar aangeslagen na het horen van het vonnis. Ze heeft haar adviseurs gevraagd uit te zoeken welke projecten niet door het vonnis worden gedekt, zodat ze onmiddellijk kunnen doorgaan.
Economisch nieuws
– Pleidooi aan de regering: geef informatie over rijstverkopen, met name de G-to-G (government to government) deals maar ook de andere verkopen van rijst uit de gehypothekeerde voorraad. Dit pleidooi houdt de Anti-Corruption Organisation of Thailand (ACT), een particulier initiatief waar honderden Thaise bedrijven zich al bij hebben aangesloten.

De ACT wijst erop dat de geheimzinnigheid over de verkopen van rijst niet gerechtvaardigd is, omdat de regering de staatskas voor het hypotheeksysteem gebruikt. Volgens de ACT houden andere landen slechts bij hoge uitzonderingen transacties geheim.
Het verzoek van de ACT heeft tot doel antwoord te krijgen op de vraag of het subsidieprogramma van de regering door corruptie wordt geplaagd. ‘Wij hebben betrouwbare informatie’, zegt ACT-voorzitter Pramon Sutivong, ‘dat er sprake zou kunnen zijn van corruptie. Wanneer onderzoek wordt gedaan, kan de regering die opsporen.’
De ACT heeft ook kritiek op het feit dat de regering de exacte datum van de voorraadinspecties heeft bekendgemaakt. Die mededeling is meer een dekmantel om haar image op te vijzelen dan een effectieve bestrijding van corruptie. Verder pleit de ACT er voor bij de rijstverkoop kleine hoeveelheden te verkopen, waardoor het risico van samenspanning wordt voorkomen.
Volgens minister Boonsong Teriyapirom (Handel) heeft de regering met andere regeringen overeenkomsten afgesloten voor de verkoop van 7,3 miljoen ton, maar details zijn nooit bekendgemaakt. Er zouden nog meer deals volgen, aldus Boonsong. De rijstexporteurs denken dat de minister bluft. (Zie pagina Rijst 2)
– Kasikorn Bank is wat minder scheutig met hypotheken, nu de huishoudschulden toenemen en schulden trager worden afbetaald, vooral door mensen die minder dan 15.000 baht per maand verdienen. Het zogeheten mortgage loan approval rate is gezakt naar 50 procent, zegt vice-president Pakorn Partanapat, zonder aan te geven wat het vorige percentage was.
Het effect van de toegenomen schuldenlast op het goedkeuringspercentage is overigens beperkt, want 80 procent van de klanten van de bank verdient meer dan 30.000 baht per maand. De bank streeft ernaar dit jaar 5 tot 8 procent meer hypotheken te verstrekken. Eind vorig jaar bedroeg de hypotheekportefeuille 203 miljard baht.
Pakorn wijst erop dat de schuldenlast van mensen niet boven de 40 procent van het netto inkomen dient te komen. Is de last hoger, dan komen mensen in de problemen met aflossingen en rentebetalingen.
– Charoen Pokphand Foods Plc (CPF) gaat haar investeringsplan voor de komende vijf jaar met eenderde terugbrengen naar US$1,6 miljard. De agrogigant heeft de afgelopen jaren iets te snel geïnvesteerd en moet nu een stapje terug doen omdat haar buitenlandse boerderijen onder de verwachtingen presteren. De target voor de omzetgroei gaat van 15 naar 10 procent.
De koopdrift werd gevoed door de record aandelenprijzen en goedkope leningen. ’s Werelds grootste garnalenkweker en producent van diervoeder sloeg zijn vleugels uit naar China, Vietnam, India, de Filippijnen, Turkije en Rusland. Hogere prijzen van grondstoffen, lagere vleesprijzen en een teruggang van de agrarische industrie zorgen echter voor lagere winsten. In Turkije maakt het pluimveebedrijf verlies.
– First Solar Inc, een van ’s werelds grootste producenten van zonnecellen, ziet goede zakelijke kansen in Thailand, omdat het land het energieverbruik wil spreiden om de energieveiligheid te vergroten. Het in Arizona gevestigd bedrijf wil ook elders in Azië zaken doen om te profiteren van de sterke groei van de vraag naar zonne-energie.
First Solar kwam enkele jaren geleden naar Thailand en heeft sindsdien diverse projecten gerealiseerd met een gecombineerd vermogen van 15 megawatt. Aan drie projecten met een vermogen van 11,5 MW wordt momenteel gewerkt.
Het Power Development Plan van het ministerie van Energie heeft als doelstelling dat Thailand in 2030 beschikt over 4.000 MW. Thans beschikt Thailand over 200 MW. Naar verwachting is zonne-energie in dat jaar de belangrijkste alternatieve energiebron, meer dan biomassa die dat jaar 3.349 MW zou moeten bedragen.
De productiekosten van zonne-energie zijn vergeleken met vorig jaar met 20 tot 25 procent gedaald naar gemiddeld 55 tot 56 dollarcent per kilowatt-uur.

Huishoudschulden rijzen de pan uit
27 juni – Huishoudens in Thailand zitten tot over hun oren in de schulden; dit jaar geeft zelfs een stijging te zien van 12 procent, blijkt uit een peiling van de University of the Thai Chamber of Commerce (UTCC). Van de 1.200 respondenten heeft 64,5 procent een schuld van gemiddeld 188.774 baht tegen 147.542 een jaar eerder. Mensen met een laag inkomen staan vooral in het krijt bij geldwoekeraars.

Sinds 2009 gaan de schulden elk jaar omhoog. In 2009 met 2,8 procent en vervolgens met 2,6 procent (2010); 5,3 procent (2011) en 5,7 procent in 2012. De verhoging van 12 procent dit jaar wordt toegeschreven aan de hogere kosten van levensonderhoud, gestegen lesgelden en aankopen van huizen en auto’s.
Maandelijks moeten gezinnen gemiddeld 11.671 baht betalen aan rente en aflossing. Daarvan bestaat 49 procent uit ‘unorganised loans’; een jaar eerder was dat 13,6 procent.
Thanavath Phonvichai, directeur van het Center for Economic and Business Forecasting van de UTCC, maakt zich de meeste zorgen over arbeiders en mensen een laag inkomen, die normaal maximaal 5.000 baht lenen. Deze groep is een gewillige prooi voor geldwoekeraars en ze heeft de grootste moeite aan haar verplichtingen te voldoen. Dat werd vooral in april en mei duidelijk toen de economie begon te vertragen.
Thanavath: ‘De verminderde groei heeft hun koopkracht verzwakt en dat veroorzaakt een gebrek aan vertrouwen van Thais in de economische toekomst van het land. Onze peiling laat zien dat de regering nu snel iets moet doen aan de kosten van levensonderhoud van mensen met een laag inkomen en aan de hogere prijzen van producten.’
De vertraging van de economische groei heeft geen gevolgen voor mensen die meer dan 15.000 baht per maand verdienen. Uit de peiling blijkt dat ze op schema zijn bij het aflossen op hun creditcards.
Eind vorig jaar vormden de huishoudschulden 78 procent van het bruto binnenlands product tegen 63 procent eind 2010 en 44 procent in maart 2003. Van de 8 biljoen baht aan huishoudschulden komt 3,8 biljoen van commerciële banken, 1 biljoen van spaarcoöperaties en de rest van geldwoekeraars. (Bron: Bangkok Post, 26 juni 2013)

Donderdag 27 juni
-De jacht op voormalig premier Abhisit Vejjajiva, thans oppositieleider, en Suthep Thaugsuban, voormalig vice-minister-president, gaat een volgende fase in. Nadat de rechtbank van drie personen definitief heeft vastgesteld dat ze in 2010 door legervuur zijn omgekomen, heeft het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) het OM nu gevraagd beiden te vervolgen voor dood door schuld.

Vice-directeur-generaal Wannapong Kotcharag van de DSI en zijn onderzoeksteam begeleidden Abhisit en Suthep gisteren naar het kantoor van de procureur-generaal, waar ze zich meldden bij Winai Damrongmongkolkul, directeur-generaal speciale rechtzaken. Die zei dat hij een werkgroep van vijf stafleden had gevormd om het verzoek van de DSI te beoordelen. Op 26 augustus laat de PG weten of beiden zullen worden vervolgd.
De DSI, die onderzoek naar de doden en gewonden doet, gevallen tijdens de roodhemd ongeregeldheden, acht Abhisit en Suthep verantwoordelijk voor het neerslaan van de protesten, waardoor een taxichauffeur, een jongen en de bestuurder van een busje om het leven zijn gekomen. Van deze drie is bewezen dat ze door soldaten zijn gedood.
De DSI wil hen daarvoor laten vervolgen. Abhisit was destijds premier, Suthep directeur van het Centre for the Resolution of the Emergency Situation, dat verantwoordelijk was voor handhaving van de noodtoestand. Het CRES had het leger toestemming gegeven om met scherp te schieten.
Abhisit en Suthep menen dat de DSI niet bevoegd is onderzoek naar hun rol te doen. Ze hebben in april bij de Criminal Court een klacht ingediend tegen de DSI-directeur en DSI-staf. De rechtbank buigt zich daar op 8 juli over.
Foto: Abhisit (links) en Suthep (rechts) blijken populair bij personeel van het kantoor van de procureur-generaal.
– Er gaan flink wat koppen rollen in het kabinet, meent Bangkok Post te weten op basis van anonieme bronnen bij regeringspartij Pheu Thai. Minister Boonsong Teriyapirom (Handel), verantwoordelijk voor het controversiële rijsthypotheeksysteem, moet zijn biezen pakken. Hij wordt opgevolgd door de huidige minister van Financiën of twee ministers van het kantoor van de premier.
Speculaties gaan dat de sterke man van het kabinet, vice-minister-president Chalerm Yubamrung, verhuist naar de post van minister van Werkgelegenheid. Chalerm is thans verantwoordelijk voor het falende veiligheidsbeleid in het Zuiden. Het regent verder speculaties, maar die laat ik maar achterwege.
De zogeheten reshuffle, de derde (?) alweer sinds het kabinet Yingluck aantrad, heeft gevolgen voor tien personen en bijna twintig kabinetsposten. De afgelopen dagen hebben kandidaten voor het nieuwe kabinet hun kwalificaties ingeleverd op het Government House en in het SC Park Hotel. Binnen een week is de nieuwe samenstelling van het kabinet bekend en wordt die  voorgelegd aan de koning ter bevestiging. De wijzigingen hebben tot doel de tanende populariteit van de regering op te krikken.
Premier Yingluck was eerder huiverig om het kabinet snel te wijzigen. Ze wilde wachten tot augustus, wanneer het parlement terugkomt van reces. Maar ze buigt nu toch voor haar grote broer Thaksin, die een snelle wijziging had geadviseerd – zeg maar bevolen. Thaksin zou ontevreden zijn over de prestaties van het kabinet op het gebied van het rijsthypotheeksysteem, water- en overstromingsmanagement en hij maakt zich zorgen over de opkomst van de wittemaskers beweging.
– Vier leidinggevenden van rijstpelmolen L-Gold Manufacture Co in Pichit worden verdacht van het verdonkeremanen van 12.000 ton rijst, door boeren in het kader van het hypotheeksysteem ingeleverd. Veel van hen hebben nog geen cent gezien. Tegen drie is een arrestatiebevel uitgevaardigd, één heeft zich al vrijwillig gemeld.
Gouverneur Chakkarin Plianwong zal de gedupeerde boeren vragen een klacht tegen het bedrijf in te dienen. Tweehonderd boeren hebben hun rijst bij het bedrijf ingeleverd, van wie 96 gedupeerd zijn door het schandaal. Zeventig boeren hebben tot nu een klacht ingediend. Veel boeren durven dat niet uit angst definitief naar hun geld te kunnen fluiten. (Zie pagina Rijst 2)
– Driehonderd boeren uit de zuidelijke provincies Nakhon Si Thammarat, Phatthalung en Songkhla hebben gisteren gedemonstreerd voor Wat Bo Lor in Chiang Yai. Ze roepen de regering in een petitie op om de garantieprijs van 15.000 baht voor een ton paddy te handhaven en het hypotheeksysteem voor de huidige (tweede) oogst voort te zetten tot 30 november. Het kabinet heeft besloten de prijs te verlagen naar 12.000 baht. (Zie pagina Rijst 2)
– De regering laat alle 2.506 magazijnen in 50 provincies, waarin gehypothekeerde rijst ligt opgeslagen, inspecteren. Wanneer meer dan 5 procent van de gepelde rijst of 10 procent van de paddy (ongepelde rijst) ontbreekt, wordt juridische actie tegen de beheerders ondernomen. (Zie pagina Rijst 2)
– Zakenman Akeyuth Anchanbutr  is het slachtoffer van een roofmoord en hij is niet om politieke motieven vermoord, zegt Khamronwit Thoopkrajang, hoofd van de gemeentepolitie van Bangkok. ‘Elk stukje bewijs wijst op roof en moord. Maar de politie verwelkomt nieuwe informatie, die bruikbaar zou kunnen zijn.’ De politie doet sinds drie weken onderzoek naar de zaak en heeft 51 getuigen ondervraagd. De kostbaarheden van Akeyuth die tijdens zijn ontvoering en moord zijn verdwenen, zijn niet gevonden.
Advocaat Suwat Apaipak zegt vraagtekens bij de conclusie van de politie. ‘There is more to the case than meets the eye.’ Hij heeft een lijst met dertien vragen ingeleverd. Voordat de politie haar onderzoek afsluit, dienen die beantwoord te worden, vindt hij, maar volgens Khamronwit zijn ze al beantwoord.
Biljonair Akeyuth werd tijdens een rit naar het Zuiden door zijn chauffeur vermoord. Hij spande samen met vier anderen. Ze stalen 5 miljoen baht. De chauffeur was volgens de politie agressief en gokverslaafd.
– Het Zuid-Koreaans bedrijf Korea Water Resources Corp (K-Water) is niet in staat waterwegen en opslaggebieden aan te leggen, twee werken die deel uitmaken van de watermanagementprojecten, waarvoor de regering 350 miljard baht heeft uitgetrokken. Een Zuid-Koreaanse milieuactivist zegt dat het bedrijf niet solvabel is en milieuschade heeft toegebracht bij projecten in Zuid-Korea.
Minister Niwatthamrong Bunsongphaisa (PM’s Office) trekt zich niets aan van de beschuldiging. De regering heeft de kwalificaties van het bedrijf gecontroleerd en in orde bevonden. ‘Laat de man zeggen wat hij wil.’
De directeur van het bedrijf zegt dat zijn bedrijf heel goed in staat is de twee werken van 160 miljard baht uit te voeren. Financiële problemen zijn er niet, omdat de Zuid-Koreaanse overheid de grootste aandeelhouder van het bedrijf is. En van milieuschade in Zuid-Korea zou geen sprake zijn.
Democratisch parlementslid Ong-art Klampaibul wil dat premier Yingluck aandacht aan de zaak schenkt om er zeker van te zijn dat de projecten transparant zijn en de bevolking ten goede komen.
– Het eredoctoraat van de Thammasat universiteit voor Nguyen Phu Trong (69), secretaris-generaal van de communistische partij van Vietnam, is bij mensenrechtenactivisten in de regio en Europa in het verkeerde keelgat geschoten. In een open brief wijzen ze erop dat Nguyen medeverantwoordelijk is voor de jacht op dissidenten in de afgelopen jaren. Vreedzame demonstraties worden neergeslagen, mensen worden willekeurig gedetineerd en dissidenten en mensenrechtenactivisten krijgen strenge straffen, aldus de brief.
– Een van de zes luxe wagens, die in Nakhon Ratchasima tijdens het vervoer in brand vlogen, blijkt gebruikt te zijn in een zwendel om invoerrechten op een andere auto te omzeilen. De Ferrari werd in onderdelen ingevoerd, in Thailand geassembleerd, omgebouwd op LPG, waarna later een verzoek werd gedaan terug te gaan naar benzine en de eigenaar beweerde dat hij het car registration book was kwijtgeraakt.
Onderzoekers van het Department of Special Investigation (DSI) hebben ontdekt dat op het motornummer een plaatje was bevestigd met een vals nummer, vermoedelijk met als doel om een nieuw kenteken te kunnen aanvragen. De DSI vermoedt dat de vijf andere wagens voor hetzelfde doel zouden worden gebruikt. (Zie pagina Over corruptie)
– Het voorstel van een panel van het ministerie van Onderwijs om de vakken science and technology en mathematics samen te voegen tot één vak, is niet in goede aarde gevallen bij twee docenten van de Chulalongkorn universiteit. De kwaliteit van het samengevoegde vak zou hierdoor achteruit gaan. Sathon Vijarnwannaluk van de faculteit sciences van Chula zegt dat zo’n samenvoeging in geen enkel ander land voorkomt. Bovendien wijst hij erop dat Thaise studenten al zwak in beide vakken zijn.
Het panel, dat in oktober werd gevormd, stelt voor de acht kernvakken in het nationaal curriculum terug te brengen tot zes.Verder wil ze het aantal contacturen verminderen van 700 à 800 per jaar naar 600 uur. Het aantal zelfstudie-uren zou omhoog moeten gaan van 200 naar 400 uur per jaar.
Pawit Thongroj, adviseur van de minister, ontkent dat de kwaliteit van de vakken achteruit gaat wanneer het aantal contacturen vermindert. ’Leraren dienen te begrijpen dat leren niet alleen in het klaslokaal plaatsvindt.’ Het nieuwe curriculum is voor 80 procent klaar. Als eerste wordt het in drieduizend scholen ingevoerd. (Zie pagina Onderwijs)
– Belachelijk: zo oordeelden veel YouTube-gebruikers over een videoclip, waarin vice-minister Nattawut Saikuar (Handel) en anderen de lof zingen van traditionele kruidenierswinkels en er een dansje bij maken. De kritische kijkers en luisteraars vonden de clip een verspilling van tijd en overheidsfinanciën. Sommigen meenden dat de song wel erg op Black Superman leek. De video, die tot gisterochtend 50.600 pageviews had getrokken, is ijlings verwijderd.
– De bijeenkomsten van de wittemaskers kunnen in strijd zijn met artikel 63 van de grondwet dat het recht op vreedzame bijeenkomsten garandeert. De rally’s kunnen gemakkelijk in geweld ontaarden omdat de meeste demonstranten witte maskers dragen en anoniem kunnen blijven. Dit zei een docent recht van de Thammasat universiteit gisteren op een seminar.
Alhoewel Thailand in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland geen verbod kent op het dragen van een masker acht hij de kans op geweld aanwezig, waardoor het grondwetartikel wordt overtreden.
Volgens een andere docent recht lijkt de bevolking in verwarring over haar recht op vrije meningsuiting in de openbare ruimte. Zo leidde een protest tegen een pijplijnproject in het Zuiden tot geweld van de autoriteiten tegen de demonstranten. De demonstranten hebben de politie aangeklaagd voor wangedrag. Die zaak dient momenteel voor de rechter.
– De zoon van oud-premier Thaksin blijkt de twee foto’s op zijn vaders Instagram account te hebben gezet. De foto’s riepen speculaties op als zou Thaksin Thailand bezocht hebben.
– De Thaise spoorwegen (SRT) gaan vijftig nieuwe locomotieven aanschaffen en oude locomotieven, waarvan sommige al een halve eeuw dienst doen, met pensioen sturen. De locomotieven kosten 6,5 miljard baht. De eerste twintig zijn van Chinese makelij. Daarna wordt een e-veiling gehouden. De Chinese machines gaan goederentreinen trekken van en naar de haven van Laem Chabang. (Zie pagina Spoorwegen)
Economisch nieuws
– Een waarschuwing voor de gevaren van roken, die 85 procent van het oppervlakte van een pakje sigaretten beslaat: dat is een onlogische eis. Die nieuwe eis heeft geen enkel effect en straft alleen maar de handel. Er blijft ook weinig ruimte over voor het sigarettenmerk. De Thai Tobacco Trade Association (TTTA), die dit zegt, gaat volgende week het ministerie van Volksgezondheid voor de rechter slepen om de eis van tafel te krijgen.

Sigarettenpakjes bestaan sinds 2005 voor de helft uit een waarschuwing met afschrikwekkende foto. Op het percentage rokers heeft de waarschuwing nauwelijks effect gehad: 19 procent van de bevolking rookte in 2005; 18,4 procent in 2011. Volgens een onderzoek van de WHO is 97 procent van de rokers zich bewust van de risico’s.
TTTA-directeur Varaporn Namatra zegt dat de nieuwe regel tot problemen voor de detailhandel zal leiden vanwege hogere operationele kosten en omdat rokers zullen overstappen op goedkopere shag. Op die zakjes staat geen waarschuwing, wat merkwaardig is want de helft van alle tabaksverkopen in Thailand bestaat uit de verkoop van losse tabak.
Wanneer de 85-procent eis doorgaat, heeft Thailand de grootste waarschuwing na Australië waar 82,5 procent van het oppervlakte uit een waarschuwing bestaat.
Minister Pradit Sintawanarong (Volksgezondheid) ontzegt de TTTA en de bedrijven niet het recht het ministerie aan te klagen, maar ze zouden niet naar de rechtbank moeten stappen. Het ministerie is bereid het besluit voor de rechter te verdedigen. ‘Ik ben me ervan bewust dat vergroting van de waarschuwing gevolgen heeft voor de verkoop van sigaretten, maar de bedrijven moeten begrijpen dat ze geld verdienen ten koste van de gezondheid van mensen.’ (Zie pagina Gezondheidzorg)
– Thailand als productiebasis voor moslimmode: is dat niet een commercieel aantrekkelijke gedachte, want er zijn 1,62 miljard moslims, waarvan 320 miljoen in Azië wonen? Bovendien hebben de moslims in het Midden-Oosten een grote koopkracht.
Het Department of Industrial Promotion (DIP) gaat in samenwerking met de Srinakharinwirot universiteit producenten van moslimkleding op de wereldmarkt introduceren door hen te begeleiden bij het verbeteren van kwaliteit, design en organisatie. De DIP streeft ernaar dat Thaise producenten het grootste marktaandeel hebben, wanneer in 2016 de Asean Economic Community van kracht wordt.
– De verkoop van personal computers is het eerste kwartaal met 20 procent op jaarbasis afgenomen, maar het goede nieuws is dat de verkoop van tablets en smartphones is toegenomen. In het eerste kwartaal gingen 800.000 PC’s over de toonbank. Het is voor het eerst dat de markt een negatief groeicijfer laat zien. Alhoewel de consumentenmarkt slapjes is, blijft de vraag naar PC’s van particuliere organisaties en openbare diensten groot, met name in de sectoren financiën, telecommunicatie en gezondheidszorg. Experts verwachten dat de PC-markt de rest van het jaar slap blijft.

Geweld in het Zuiden: Opstandelingengroep stelt ‘onacceptabele’ eisen
26 juni – Het eisenpakket van opstandelingengroep Barisan Revolusi Nasional (BRN), verspreid via YouTube, lijkt op een manoeuvre om haar onvermogen te rechtvaardigen dat ze het geweld in het Zuiden tijdens de Ramadan niet in de hand heeft.
Het voedt ook speculaties dat de BRN een eind wil maken aan de vredesgesprekken met Thailand, die in maart zijn begonnen. Dit schrijft Wassana Nanuam vandaag in een analyse in Bangkok Post.
Maandag formuleerde BRN-delegatieleider Hassan Taib zeven eisen met als meest vergaande dat Thailand zijn troepen, politie en grenspatrouilles uit het Zuiden dient terug te trekken. Hassan zei dat de BRN tijdens het derde vredesgesprek in juni beloofd heeft haar militaire operaties tijdens de Ramadan te stoppen, maar maakte dit staakt-het-vuren nu afhankelijk van Thailand’s reactie op haar eisen. Wanneer de regering er niet aan tegemoet komt, vinden geen verdere gesprekken plaats.

Het is niet de eerste keer dat de BRN zulke voor Thailand onacceptabele eisen stelt. Sinds het eerste gesprek in maart in Kuala Lumpur heeft de BRN driemaal soortgelijke eisen gesteld.
Er is geen hard bewijs dat de BRN enige invloed op de in het Zuiden opererende groepen heeft, schrijft Wassana. Integendeel. Een fact-finding commissie van het Southern Border Provinces Administration Centre heeft vastgesteld dat sinds maart het geweld is verdubbeld. Het enige lichtpuntje is dat de opstandelingen zich richten op soldaten en overheidsfunctionarissen en niet op burgers en leraren.
Vice-minister-president Chalerm Yubamrung, verantwoordelijk voor het veiligheidsbeleid in het Zuiden, zegt dat de laatste eisen onacceptabel zijn. Hij vindt het niet nodig om op elke eis afzonderlijk in te gaan. Volgens hem is de plaatselijke bevolking het ook niet eens met de eisen van de BRN. Chalerm oppert de mogelijkheid dat de regering van gesprekspartner wisselt.
De Ramadan begint op 6 of 7 juli.

Woensdag 26 juni
– Oud-premier Thaksin is niet teruggekeerd naar Thailand, alhoewel foto’s op zijn Instagram account dit wel suggereren. Hij zou op Phutthamonthon Sai 3 Road en in Phra Nakhon zijn geweest, maar Anusorn Iamsa-ard, woordvoerder van regeringspartij Pheu Thai, zegt dat Thaksin’s account gehackt is. De foto’s zijn geplaatst (op 14 april en 19 juni) toen Thaksin in het buitenland was. Volgens Thaksin’s advocaat Noppadon Pattama is de foto van 14 april, waarop Thaksin op een paard zit, in China genomen.

– De watermanagementprojecten, waarvoor de regering 350 miljard baht heeft uitgetrokken, zullen moeten wachten op openbare hoorzittingen, gezondheids- en milieu-effectrapportages en het groene licht van een onafhankelijk adviesorgaan. Dit heeft een rechter van het Central Administrative Court geadviseerd in een zaak die namens 45 personen is aangespannen door de Stop Global Warming Association. Morgen doet de rechtbank uitspraak.
Wanneer het advies van rechter Wasana Maneethong wordt gevolgd betekent dit dat de overheid ondertekening van de contracten met de vier bedrijven, die de aanbesteding in de wacht hebben gesleept, zal moeten uitstellen. De vier winnaars werden op 10 juni bekend gemaakt; de contracten zouden binnen 180 dagen getekend worden.
Wasana gaf de klagers gelijk: premier Yingluck, het Strategic Committee for Water Resources Management, het Water and Flood Management Committee (WFMC) en het National Water Resources and Flood Policy Committee hebben in strijd met artikel 67 van de grondwet gehandeld. Dit schrijft de desbetreffende rapportages voor bij projecten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid en het milieu. De eis van de klagers om de projecten helemaal te schrappen, kreeg geen gehoor bij Wasana.
Een bron bij de WFMC zei gisteren dat zijn commissie aan de hand van het vonnis van de rechtbank zal bepalen voor welke modules openbare hoorzittingen moeten worden georganiseerd.
– Vijfhonderd boeren uit 22 provincies hebben gisteren in het Government House tevergeefs gepleit voor handhaving van de huidige garantieprijs voor paddy van 15.000 baht. De boeren werden er ontvangen door minister Boonsong Teriyapirom (Handel).
Premier Yingluck liet gisteren weten dat het verzoek om herziening van de verlaging voor advies zal worden voorgelegd aan het National Rice Policy Committee (NRPC). Dat besloot vorige week de prijs naar 12.000 baht per ton te verlagen, waarmee het kabinet akkoord ging. Yingluck beval de NRPC ook een team van onafhankelijke surveyors te vormen om onderzoek te doen naar vermeende corruptie. Uit regeringsmagazijnen zou rijst verdwenen zijn.
Nog eens vijfhonderd boeren verzamelden zich onder leiding van twee roodhemdleiders op de Royal Plaza. Ze spraken hun steun uit voor premier Yingluck en het hypotheekprogramma van de overheid. Volgens hen waren de boeren van de andere groep door politici gehuurd om de regering omver te werpen. (Zie pagina Rijst 2)
– Leden van de parlementscommissie die het wetsvoorstel om 2,2 biljoen baht te lenen voor infrastrucurele werken van advies voorziet, zouden bedragen tot 100 miljoen baht zijn geboden ter besteding in hun eigen kiesdistrict. In ruil daarvoor zouden ze het wetsvoorstel moeten steunen. Het geld, in totaal 3 miljard baht, zou moeten komen uit de 17 miljard baht die is gereserveerd voor consultancy fees.
De omkooppoging, die informeel tijdens een vergadering van de 30 man tellende commissie werd gedaan, is door oppositie whip Jurin Laksanavisit sterk veroordeeld. Volgens een bron bij de oppositie is Jurin’s waarschuwing bedoeld parlementsleden van de oppositie te ontmoedigen op het voorstel in te gaan.
Wanneer het parlement in augustus van reces terugkomt, wordt het wetsvoorstel als eerste behandeld. Aanvankelijk zou als eerste het amnestiewetsvoorstel aan de beurt komen. Jurin verzamelt momenteel handtekeningen van parlementsleden om een impeachment motie tegen het kabinet te kunnen indienen. Volgens de oppositie is het voorstel in strijd met de grondwet.
– Een autobus met vijftig werknemers is gisteren op de Phahon Yothin Road in Khlong Luang (Pathum Thani) in brand gevlogen. Oorzaak was vermoedelijk kortsluiting. De werknemers konden hun reis in een andere bus voortzetten. Niemand raakte gewond.
– De Cross Cultural Foundation (CrCF) pleit voor strengere wetten tegen marteling. CrCF-directeur Pornpen Khongkachonkiet vindt dat de regering niet alleen deze wetten moet introduceren maar ook steun moet verlenen aan slachtoffers en hun families. Zonder die wetten worden veel gevallen behandeld als niet-criminele zaken, waardoor slachtoffers geen compensatie kunnen claimen. Pornpen hield zijn pleidooi gisteren tijdens een seminar ter gelegenheid van de VN International Day in Support of Victims of Torture, die vandaag valt.
Tussen 2007 en 2012 heeft de National Rights Commission meer dan 102 klachten over marteling en mishandeling door overheidsfunctionarissen ontvangen. De meeste vonden in het Zuiden plaats. De autoriteiten martelen er om bekentenissen af te dwingen.
De regering heeft vorig jaar een situatierapport aan de VN voorgelegd. De VN voert in mei een review uit. NGO´s op het gebied van mensenrechten gaan een schaduwrapport naar Geneve sturen.
– De regering moet stoppen met het gebruik van geweld tegen en discriminatie van drugsverslaafden, zegt het 12D Netwerk. In een rapport, gisteren tijdens een seminar in Bangkok gepresenteerd, constateert het netwerk dat drugs sinds Thaksin’s War on drugs in 2003 nog steeds alom worden gebruikt. De huidige regering is er ondanks de successen die ze claimt, niet in geslaagd het gebruik terug te dringen.
‘Integendeel. Ze heeft meer problemen voor drugsverslaafden en de samenleving veroorzaakt’, aldus Jon Ungpakorn van de Aids Access Foundation. ‘De regering behandelt drugsverslaafden als misdadigers in plaats van patiënten.’
Thailand telt naar schatting 1,9 miljoen gebruikers. Circa 36 procent deelt injectienaalden, wat hen blootstelt aan een HIV-infectie. Veel verslaafden durven geen beroep te doen op de gezondheidszorg, bijvoorbeeld voor een bloedtest, omdat ze dan bekend worden. De overheid is volgens een actievoerder niet bereid schone injectienaalden te verstrekken. De politie concentreert zich op het verrichten van arrestaties.
– Een Facebook-groep heeft het Anti-Money Laundering Office gevraagd onderzoek te doen naar het vermogen van Phra Wirapol Sukphol en de donaties aan zijn tempel. De monnik kwam in opspraak na videoclips en foto’s van hem, reizend in een privéjet. Hij verblijft momenteel in Frankrijk.
Economisch nieuws
– De overheid is bereid rijst te veilen uit haar gigantisch grote voorraad, maar blijft doorgaan met geheime verkopen en G-to-G contracten (government to government) ondanks herhaalde oproepen van het bedrijfsleven om met die ondoorzichtige en inefficiënte methode te stoppen.

De suggestie om de rijst openbaar te veilen is door bedrijven gedaan omdat de geheime methode er uiteindelijk toe zal leiden dat de regering bankroet gaat, waarschuwt Sompong Kitireanglaro, president van rijstexporteur Ponglarp Co. ‘Een betere manier is om alle rijstexporteurs in staat te stellen een bod uit te brengen op de regeringsvoorraad, waardoor de verliezen stukken lager zijn.’ Sompong pleit voor een wekelijkse veiling van 50.000 ton.
Minister Boonsong Teriyapirom (Handel) vergaderde maandag met dertien rijstexporteurs. Hij zal het Foreign Trade Department de opdracht geven de criteria en condities van de veilingen uit te werken. Zodra een regeringspanel de rijstvoorraad heeft gecontroleerd, kunnen ze beginnen.
Sinds het hypotheeksysteem in september 2011 van kracht werd, heeft het ministerie van Handel vijf veilingen gehouden waarop 600.000 tot 700.000 ton rijst werd geveild. Het verkocht slechts 200.000 tot 300.000 ton. De regering heeft onlangs toegegeven dat het hypotheeksysteem in het seizoen 2011-2012 een verlies heeft opgeleverd van 136 miljard baht. (Zie pagina Rijst 2)
– Zeven grote bedrijven hebben een Memorandum of Understanding getekend met de National Economic and Social Development Board en de Sufficiency Economy Philosophy Foundation over bevordering van een duurzame economie, een visie ontwikkeld door de koning. Elk bedrijf heeft tevens beloofd elk jaar vijf andere bedrijven ervan te overtuigen dit concept toe te passen.
Koning Bhumibol introduceerde het concept al in 1950 voor de landbouw. Het is gebaseerd op de fundamentele principes van matigheid, voorzichtigheid en sociale immuniteit.
Sumet Tantivejkul, voorzitter van de stichting, zegt dat veel bedrijven en organisaties de economische crisis van 1997 zijn vergeten. Ze richten zich alleen op het maken van winst, zonder al te veel aandacht te besteden aan bescherming van hun bedrijf. ‘Ik hoop dat de particuliere sector die sterk en energieker is, zal helpen om veranderingen in de maatschappij tot stand te brengen.’
– De 4.000 fabrieken op industriettereinen dienen vanaf september hun afval legaal af te voeren. Tot nu toe doen 2.454 fabrieken dat al, aldus de Industrial Estate Authority of Thailand. Gevaarlijk afval dient vergezeld te gaan van een (elektronisch of papieren) document dat door alle partijen betrokken bij de afvoer getekend moet worden. Het document stelt het Department of Industrial Works in staat het afval tussen fabriek en verwerkingsbedrijf te volgen. Thailand produceert jaarlijks 3 miljoen ton gevaarlijk afval.
– De regels voor de oprichting van een luchtvaartmaatschappij worden verscherpt om maatschappijen met beperkte middelen te weren. Wanneer de regels van kracht zijn, dient een beginnende maatschappij tenminste twee toestellen te hebben (thans één) en meer kapitaal te storten dan de huidige 200 miljoen baht. De Civil Aviation Department wil ook toestellen ouder dan 15 jaar verbieden. Thans is op dit punt niets geregeld.
De strengere eisen zijn een reactie op een incident vorig jaar toen een toestel van PC Air met 200 passagiers geen toestemming kreeg op te stijgen van luchthaven Incheon in Zuid-Korea omdat er nog een rekening openstond.
– Thais kijken gemiddeld 10 uur per week televisie en besteden 16 uur aan internetten. Maar vergeleken met televisie wordt er relatief weinig geadverteerd op internet, zegt Ariya Banomyong, hoofd Google Thailand. De tijd online is verdeeld over tv, computers, smartphones en tablets.
De advertentiebudgetten gingen in 2012 voor 69 procent naar tv, voor 3 procent naar onlinemedia en 1 procent naar mobieltjes.
De Digital Advertising Association of Thailand verwacht dat de online reclame-uitgaven dit jaar met 50 procent stijgen naar 4,5 miljard baht vanwege de introductie van 3G. Thailand telt 35 miljoen internetgebruikers. Verwacht wordt dat dit aantal in 2016 naar 42 miljoen gaat.

Thaksin probeert de rijstboeren te bedaren
25 juni – Oud-premier Thaksin verzekert de rijstboeren dat de regering hen niet in de kou laat staan. Zodra de rijstprijs op de wereldmarkt stijgt, wordt de garantieprijs die de boeren voor hun paddy (ongepelde rijst) krijgen weer teruggebracht op het oude niveau. Volgens Thaksin is de nieuwe (verlaagde) garantieprijs tijdelijk en geldt die tot eind september.

Thaksin’s sussende boodschap werd gisteren bekend gemaakt door diens advocaat Noppadon Pattama, die Thaksin in Hong Kong had gesproken. Vandaag zijn de boeren van plan bij het Government een grote rally te houden uit protest tegen het besluit van de regering om de garantieprijs te verlagen van 15.000 naar 12.000 baht per ton.
Intussen doet het ministerie van Binnenlandse Zaken alle mogelijke moeite om te voorkomen dat de boeren naar Bangkok trekken. De provinciale gouverneurs hebben de opdracht gekregen de boeren voor een gesprek uit te nodigen en hen te vragen alleen bij provinciehuizen te protesteren.
‘De boeren hoeven niet naar Bangkok te gaan’, zegt minister Charupong Ruangsuwan (Binnenlandse Zaken). ‘Ze kunnen naar de provinciehuizen gaan waar de gouverneurs namens de regering hun klachten in ontvangst neemt.’ Charupong ontkent dat zijn oproep bedoeld is de boeren tegen te houden om in Bangkok een rally te houden. ‘We blokkeren ze niet, want dat zou hen alleen maar meer frustreren en tot misverstanden leiden.’
Twee politiecompagnieën zijn op het terrein van het Governement House gestationeerd en nog meer politie neemt posities in de buurt in om de veiligheid te garanderen en het verkeer te regelen. Hun opdracht is te voorkomen dat demonstranten regeringsgebouwen binnendringen. (Zie pagina Rijst 2)

Dinsdag 25 juni
– Gisteren is de 81ste verjaardag gevierd van de zogeheten Siamese Revolution, waarbij de absolute monarchie werd vervangen door een constitutionele monarchie. Tijdens een herdenking in Wat Phrasimahathat in Bang Khen zei de inmiddels 71-jarige dochter van een van de leiders van destijds dat ‘democratie voor allen’ nog steeds niet volledig is bereikt.

De wittemaskers betitelde ze als fanatici, die proberen het oude regime terug te brengen ter vervanging van het huidige electorale parlementaire systeem.
Een docent van de Rajabhat universiteit noemde hen een minderheidsbeweging die rechten en vrijheid boven het egalitaire concept stellen. ‘Het lijkt erop of de revolutie van 1932 er nog niet in is geslaagd de bevolking te doordringen van het gelijkheidsbeginsel. […] De minderheid wil niet dat de gewone mensen een eerlijk aandeel in de democratisering van het land hebben.´
– De regering begint zich zorgen te maken dat de snel groeiende wittemaskers-beweging een bedreiging vormt voor het bestuur. Zondag bracht V for Thailand, zoals de groep officieel heet, drieduizend mensen op de been in Bangkok en elders in het land werd op 37 plaatsen gedemonstreerd tegen de regering, die ze ‘Thaksin regime’ noemt.
Ook de zogenaamde on-line rally’s, een nieuwe protestvorm via de social media, trekken steeds meer deelnemers. Begonnen met driehonderd laten nu enkele duizenden hun afkeer blijken van de huidige regering en oud-premier Thaksin.
Alhoewel vice-minister-president Chalerm Yubamrung de demonstranten ‘een handjevol bekende gezichten’ noemt, moet hij toegeven dat de beweging snel groeit. Volgens Chalerm wordt de beweging gesteund door eigenaren van drank- en pluimveebedrijven, bankiers, sommige politici en mensen die illegale casino’s en loterijen beheren. De demonstranten zouden banden hebben met mensen die zaken doen op de ‘grijze markt’.
Sonthiyan Chuenruethainaitham, oprichter van INN News en T-News, zegt dat hij de groep steunt. Hij gelooft dat ze doet wat juist is en verwacht dat de groep zal blijven groeien. Zijn T-News bureau heeft witte maskers laten maken om aan de demonstranten te verkopen. Die dragen het masker als anti-regeringssymbool. Tot nu toe zijn meer dan 10.000 maskers verkocht en bestellingen stromen nog steeds binnen.
‘Nu de beweging blijft groeien’, zegt Sonthiyan, ‘moeten Thaksin en zijn familie aan zichzelf de vraag stellen hoe ze kunnen doorgaan op een plaats waar mensen hen haten en hoe lang ze rekenen op steun van de roodhemden.’
Suriyasai Katasila, coördinator van de anti-regerings Green Politics groep, kondigt aan dat de beweging in augustus nog belangrijker zal worden, wanneer het parlement terugkomt van reces. Er staan enkele controversiële onderwerpen op de agenda, zoals de grondwetwijziging en het amnestie- en verzoeningsvoorstel. Of de beweging haar huidige strategie van bijeenkomsten zonder enige activiteiten voortzet of het protestniveau opschroeft, is nog een open vraag.
‘Ik denk dat Thaksin bang is van de wittemaskergroep, die een internationaal symbool gebruikt bij haar verzet tegen een regering die weliswaar democratisch is gekozen maar zich dictatoriaal gedraagt. De rally’s hebben tot doel het masker van valse democratie van de regering af te trekken.’
Voormalig premier Somchai Wongsawat vraagt zich af of de rally’s waarin wordt opgeroepen de regering te verdrijven, in strijd met de wet zijn omdat de Pheu Thai-regering democratisch is gekozen.
– Twee mannen, die witte maskers droegen, hebben gisteren een 7-Eleven winkel in Don Muang (Bangkok) beroofd. Ze gingen er vandoor met 1.592 baht en twee flessen sterke drank.
– Het ministerie van Volksgezondheid heeft de Food and Drug Administration en het Medical Sciences Department opgedragen rijst die in kruideniers en warenhuizen wordt verkocht, te testen.
Het ministerie reageert daarmee op berichten over bedorven rijst, die verontreinigd zou zijn met insecticiden en chemische fungiciden. De berichten suggereren dat 17 miljoen ton rijst in overheidsmagazijnen met chemicaliën zijn behandeld om de rijst, die niet snel genoeg verkocht kan worden, te conserveren.
Bij de test worden het vochtigheidsgehalte en de chemische contaminatie gemeten. ‘Deze testen hebben tot doel het vertrouwen van consumenten te herstellen’, zegt minister Pradit Sintawanarong (Volksgezondheid). ‘Naar ik heb begrepen wordt de rijstkwaliteit meerdere malen getest alvorens de rijst wordt verpakt. Dus kunnen er geen problemen zijn.’
– Thai Rath cartoonist Somchai Katanyutanant heeft zich gisteren bij de politie gemeld om de aanklacht wegens smaad van premier Yingluck te horen. Zo’n honderd mensen waren naar het politiebureau gekomen om hem een hart onder de riem te steken.
Yingluck heeft zich gestoord aan opmerkingen van Somchai op zijn Facebook-pagina naar aanleiding van haar speech in Mongolië. De klacht behelst belediging van een overheidsdienaar in functie, smaad via publiciteit en overtreding van de Computer Crimes Act. Veel werk had de politie niet, want Somchai weigerde een verklaring af te leggen. Die bewaart hij tot de rechtbank.
Zondag schreef Somchai op zijn FB-pagina dat een hoge politieofficier hem bedreigd had. Hij zou gearresteerd worden wanneer hij zich niet bij de politie meldde. ‘In mijn hele loopbaan als journalist heb ik nog nooit zo’n bedreiging gehad.’
– De eerste inspecties van luxe auto’s hebben bevestigd wat het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) al vermoedde: belastingen zijn ontdoken. Vijf Mercedes Benz wagens werden bekeken; vier bleken verdacht. Ze zouden in onderdelen zijn geïmporteerd en in Thailand geassembleerd (waardoor minder belasting hoefde te worden betaald), maar in werkelijkheid werden ze compleet ingevoerd.
De DSI is voorlopig nog wel even bezig, want in totaal worden 548 auto’s geïnspecteerd. Ze heeft de eigenaren opgeroepen zich met hun auto te melden. Eenendertig deden dat gisteren. De DSI gaat er in eerste instantie vanuit dat de eigenaren te goeder trouw waren. Wanneer de belasting is ontdoken, worden de wagens niet inbeslaggenomen, maar er dient wel gedokt te worden. (Zie pagina Over corruptie)
– Het buitenlands reisje van minister Woravat Au-apinyakul (Wetenschap) om longanfruit te promoten heeft kritiek opgeroepen omdat dit niet tot zijn verantwoordelijkheid zou behoren. Woravat bevestigt dat hij een bezoek heeft gebracht aan Indonesië. Hij staat op het punt om naar India af te reizen en zal ook Japan en de VS bezoeken.
In Indonesië heeft hij uitgelegd wat Thailand doet om het gebruik van chemicaliën terug te dringen, met name sulfaatdioxide die in verse longan is aangetroffen. In India zal de minister een nieuwe verpakking demonstreren, waarin de vrucht bij een temperatuur van 2-5 graden 30 dagen vers blijft. Volgens de minister is het wel degelijk de taak van zijn ministerie om research te doen naar voedselveiligheid.
– Sinds het begin van de vredesgesprekken tussen Thailand en verzetsgroep BRN is het geweld in de drie zuidelijke provincies verdubbeld, waarbij voornamelijk overheidspersoneel in plaats van burgers het doelwit is. Dit constateert een fact-finding commissie, opgezet door het Southern Border Provinces Administration Centre.
De aanvallen op burgers zijn met de helft afgenomen, zegt de commissie. Sinds het begin van de gesprekken zijn geen leraren meer aangevallen. De commissie vreest dat de Ramadan door de opstandelingen wordt aangegrepen om meer aanvallen te plegen.
Gisteren werden twee soldaten licht gewond toen een bermbom in Muang (Pattani) ontplofte. Ze maakten deel uit van een patrouille van zes soldaten, die onderwijzers beschermen.
– Een onderwijzeres (32) heeft ernstige brandwonden opgelopen nadat haar vriend haar in brand had gestoken. De vriend, een taxichauffeur, vermoedde dat ze na 1 jaar een eind aan hun relatie wilde maken. Wat ze inderdaad ook van plan was.
– Delen van de meest zuidelijke provincie Narathiwat zijn bedekt met rook afkomstig van bosbranden op Sumatra. De zichtbaarheid is iets afgenomen, maar er is geen gevaar voor de volksgezondheid en het verkeer heeft er nog geen last van.
– Uit een bordeel in Muang (Rayong) heeft de politie dertien vrouwen en een 16-jarig meisje gered, die gedwongen waren er  te werken. Negen vrouwen kwamen uit Myanmar. De eigenaresse is aangehouden.
– Dertig universitaire docenten gingen gisteren naar het ministerie van Onderwijs om salarisverhoging te eisen. Ze hebben daar volgens hen recht op, omdat de salarissen van leraren op 1 januari zijn verhoogd. De verhoging geldt voor overheidspersoneel met een bachelor’s graad.
Economisch nieuws
– De glijvlucht van de Thaise aandelenmarkt kan nog wel een tijdje doorgaan en de index zou onder de psychologische grens van 1.300 kunnen uitkomen, zegt Pichai Lertsupongkit, vice-president van Thanachart Securities. Hij constateert dat buitenlandse investeerders op elk terrein activa van de hand doen.

Deze maand verkochten ze voor 44,9 miljard baht aan Thaise aandelen en sinds het begin van het jaar 66 miljard baht. Vrijdag bedroegen de netto-verkopen 3,84 miljard baht.
Evenals andere beurzen staat de Thaise aandelenmarkt onder de druk van verkopen door buitenlandse investeerders. Zij maken zich zorgen dat de potentiële exit-strategie van de Amerikaanse FED een eind maakt aan de periode van goedkope financiering en de vraag naar bezittingen op opkomende markten verdampt.
De FED heeft onlangs gezegd optimistisch te zijn over de vooruitzichten van de Amerikaanse economie en hintte erop dat de aankopen van activa ter waarde van US$85 miljard per maand later dit jaar worden vertraagd om midden 2014 te eindigen.
Sinds de piek van 1.643,43 punten op 21 mei is de SET index met bijna 15 procent gedaald. Op jaarbasis steeg de index met 2,45 procent. Buitenlandse investeerders doen behalve gewone aandelen vooral obligaties, goud en andere commodity’s van de hand.
– Het plan om een Thaise tak van de Vietnamese no-frills carrier VietJet Air te vormen, wordt woensdag werkelijkheid met de ondertekening van een overeenkomst over de vorming van een joint venture. Kan Air heeft bevestigd een aandeel van 51 procent te hebben in Thai VietJet Air; de overige 49 procent is in handen van VietJet Aviation.
Daarmee probeert weer een andere buitenlandse speler een stuk van de budgetmarkt te pakken. Lion Air, de grootste low-cost carrier in Indonesië, en AirAsia X maken de komende maanden hun opwachting in Thailand onder de dekmantel dat ze dochtermaatschappijen zijn met Thaise aandeelhouders.
De bedrijfsstructuur van Thai VietJet Air voldoet aan de eisen van het Civil Aviation Department dat het eigendom in een verhouding 49:51 tussen een buitenlands en Thais bedrijf is verdeeld en een  beginkapitaal van 200 miljoen baht is gestort.
Thai VietJet Air kiest in november op Suvarnabhui het luchtruim met twee Airbus 320-200 single-aisle jets. De maidenvluchten gaan naar Chiang Mai, Phuket en buurlanden.
– Vastgoedontwikkelaar V.M.P.C. Co Ltd heeft grootse plannnen. Het bedrijf wil binnen 5 jaar een omzet behalen van 3 miljard baht. Dat geld moet hoofdzakelijk komen uit de verhuur van appartementen alsmede hotel- en woningprojecten.
V.M.P.C.  werd 10 jaar geleden opgericht door Prinya Tieanworn nadat hij vertrokken was bij de Citibank. Het begon non-performing eigendommen van banken te kopen, te renoveren en te verhuren. Het bedrijf heeft nu drie appartementencomplexen in Ramkhamhaeng, Vibhavadi Rangsit en Sathon.
Omdat de appartementenverhuur maar langzaam groeide, kocht Prinya 5 jaar geleden het Astera Sathorn hotel. In september kwamen daar vrijstaande huizen bij aan Rama II Road, het Astera@Phutthabucha. Slechts 3 van de 10 units staan nog te koop. De goedkoopste kost 14 miljoen baht.
In het eerste kwartaal van volgend jaar komt een tweede project met prijzen vanaf 25 miljoen baht klaar, ook aan Rama II Road. Een derde project staat gepland voor eind 2014 met prijzen tot 10 miljoen baht. En alsof het niet op kan, koopt het bedrijf twee percelen in Bangkok en één in Pattaya voor de ontwikkeling van vrijstaande huizen en een hotel.
– Kleine en middelgrote uitgevers dienen een betere toegang te krijgen tot de financiële bronnen en activiteiten, zoals beurzen, van de Publishers and Booksellers Association of Thailand (Pubat). Dit heeft de nieuw gekozen president van Pubat, Charun Hormthienthong, als beleid geformuleerd nadat hij was gekozen als opvolger van Worapan Lokitsataporn. Charun vindt het belangrijk dat de MKB-uitgevers zich verbeteren in de aanloop naar de Asean Economic Community die begin 2016 van kracht wordt.
Een probleem dat nog niet is opgelost is de hoogte van de opslag- en distributiekosten van de centrale boekhuizen Se-Ed Book Center en Amarin Book Center. Het probleem is al onder de vorige voorzitter aangesneden. Een speciaal team studeert er nog op.
Thailand telt 398 geregistreerde uitgevers. Dit jaar is Bangkok World Book Capital.

Protest van witte maskers breidt zich uit
24 juni – De regen trotserend en ondanks de waarschuwing van de regering dat ´onbekende elementen´ de rally zouden verstoren, hebben zo´n drieduizend mensen gisteren in Bangkok gedemonstreerd tegen de regering Yingluck, die ze het ´Thaksin regime´ noemen. Ook op 37 plaatsen elders in het land werd gedemonstreerd, maar daar waren de aantallen aanzienlijk lager.
Aan het begin van de middag liep Ratchaprasong Intersection vol. De demonstranten verwijderden de hekken die CentralWorld had neergezet om te voorkomen dat het winkelgebied gebruikt zou worden voor de rally.
Later trokken ze naar het Art and Culture Centre aan Pathumwan Intersection. Daar deelden ze flyers uit met de tekst: ‘De beweging van de witte maskers is een volksleger dat tot doel heeft een eind te maken aan het Thaksin regime. Ze heeft als missie om in elke provincie netwerken en zelfverdedigingsdiensten op te zetten alsmede fondsen te werven ter ondersteuning van de beweging.’
Van enige verstoring, waarvoor vice-minister-president Chalerm Yubamrung had gewaarschuwd, was in Bangkok geen sprake. Alleen in Chiang Rai kwam een kleine groep roodhemden opdagen, maar die beperkten zich tot schreeuwen en uitschelden. In Udon Thani klaagden demonstranten dat de 300 agenten die ter bescherming waren ingezet, hen tegenhielden bij het doen van mededelingen via luidsprekers.
Ook in het buitenland demonstreerden kleine groepen Thais, onder andere in Belmore Park en bij het Central Railway Station in Sydney en bij een haven in Hong Kong. Foto’s van die demonstraties verschenen op de Facebook-pagina van ‘V for Thailand’, zoals de beweging officieel heet. De demonstranten dragen doorgaans witte maskers, waarmee ze willen aangeven dat ze het ‘democratisch masker’ van het Thaksin regime willen aftrekken, want dat beïnvloedt nog steeds de regering.

Maandag 24 juni
– Het verlies van 136 miljard baht op het rijsthypotheekssysteem in 2011-2012 is geen verlies, want het systeem heeft geen winstooogmerk. Het inkomen van de boeren is toegenomen en de economie is erdoor gestimuleerd. Zie hier de krompraat waarmee de regering angstvallig het uiterst controversiële, geldverslindende en door corruptie geplaagde systeem probeert te verdedigen.

Minister Varathep Rattanakorn (PM’s Office) en premier Yingluck zeiden dat echt, afgelopen zaterdag tijdens het wekelijks tv-praatje van de premier. Je vraagt je af, schrijft Veera Prateepchaikul in Bangkok Post waarom de garantieprijs dan verlaagd moet worden van 15.000 naar 12.000 baht per ton, wanneer het systeem zo gunstig is voor de economie.
Maar er is meer. De premier zei dat de prijsverlaging een beslissing is van het National Rice Policy Commitee; het kabinet heeft er slechts ‘kennis van genomen’.  In het Engels heet dat ‘passing the bucket’, in het Nederlands iemand anders de zwarte piet toespelen.
De premier had ook een paar tips voor de boeren. Schakel over op de verbouw van suikerriet of tapioca, omdat die gewassen kunnen worden omgezet in biobrandstof. Hopelijk negeren de boeren dat advies, schrijft Veera, want de wereldmarkt voor suiker is oververzadigd, meer tapioca verbouwen betekent dat de prijs zakt en wat de plannen van de regering voor biobrandstof zijn, is onduidelijk.
Veera trekt een vergelijking met wat er met rubber is gebeurd. Boeren kapten hun fruitbomen en plantten rubberbomen. Ze hebben inmiddels spijt als haren op hun hoofd vanwege de lage prijs.
En dan is er nog de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives, die het hypotheeksysteem voorfinanciert. Volgens de bank zou het systeem de financiële positie van de bank niet in gevaar brengen, alhoewel ze tot nu toe 600 miljard baht heeft moeten ophoesten.
En wie heeft van dat geld geprofiteerd? Veera: Is het geld in de zakken van de arme boeren terechtgekomen of van rijke boeren, molenaars en boeven? De vraag stellen is haar beantwoorden. (Zie pagina Rijst 2)
– Nog meer rijst. De verlaging van de garantieprijs helpt de regering het verlies terug te dringen, maar ze lost niet het probleem van de corruptie op. Volgens Nipon Poapongsakorn, onderzoeker verbonden aan het Thailand Development Research Institute, wordt het verlies teruggebracht met 87 miljard baht, ervan uitgaande dat de garantieprijs teruggaat van 15.000 naar 12.000 baht per ton, zoals aangekondigd, en dat huishoudens maximaal 500.000 baht ontvangen.
Nipon zei dit gisteren tijdens een forum van de Thai Journalists Association en de Isra Institute Thai Development Foundation. Volgens hem heeft het verlagen van de prijs geen gevolgen voor molenaars en functionarissen, want die profiteren van het systeem. ‘Het haalt alleen maar geld weg bij de rijstboeren.’ Bovendien stelt verlaging de regering in staat het systeem vier oogstseizoenen te handhaven.
Nipon vroeg de regering de regel te schrappen dat rijstmolenaars zeven dagen de tijd hebben om de gepelde rijst naar overheidssilo’s te brengen. Ze gebruiken die tijd om goedkope paddy (ongepelde rijst) in het buitenland te kopen en die voor gehypothekeerde rijst te laten doorgaan. In overheidssilo’s ligt 3 miljoen ton rijst, waarvan de herkomst twijfelachtig is, aldus Nipon.
Volgens Democratisch parlementslid Kiat Sittheeamorn is dat ‘waarschijnlijk de reden waarom de regering de boeken voor de oogst van 2012-2013 niet kan sluiten. Er is meer rijst in voorraad dan er zou moeten zijn.’ Kiat hekelde ook de regering voor haar gebrek aan transparantie. ‘Hoe kunnen we het systeem controleren als we geen informatie krijgen?’ (Zie pagina Rijst 2)
– De politie heeft de beveiliging in Ramkhamhaeng, waar eind mei een bom ontplofte, opgevoerd. Het vermoeden bestaat dat er een verband bestaat met het geweld in het Zuiden, omdat veel studenten uit het Zuiden aan de Ramkhamhaeng universiteit studeren. Maar bewoners geloven niet dat de wijk een schuilplaats voor zuidelijke opstandelingen is.
Treeyos Chaimut, die er al 5 jaar woont, zegt dat hij niet eerder een incident als dat van eind mei heeft meegemaakt. Wanneer opstandelingen echt geweld willen uitlokken in de hoofdstad, vallen ze andere gebieden aan, denkt hij. Niet hun eigen buurt, want dat zou te veel aandacht trekken.
– Voormalig minister van Volksgezondheid Sudarat Keyuraphan ontkent dat ze in 2004 een streep heeft gehaald door de aankoop van computers voor het ministerie ten bedrage van 900 miljoen baht. Volgens Wallop Thainua, voormalig permanent secretaris van het ministerie, was dat besluit in strijd met de wet. Hij heeft een klacht ingediend bij de National Anti-Corruption Commission.
Sudarat wijst erop dat het besluit door het ministerie werd genomen toen ze al weg was en herbenoemd was als minister van Landbouw. Het ministerie handelde destijds op advies van de Rekenkamer. Die was van mening dat de aangeboden apparatuur niet voldeed aan de specificaties van de ToR (Terms of Reference). Het geld ging daarna terug naar het ministerie van Financiën.
Het bedrijf dat het laagste bod deed, stapte eerder naar de Administrative Court, maar kreeg in 2010 nul op het rekest. Sudarat hoopt dat er nu eens een eind komt aan de zaak, die haar al zeven jaar bezighoudt. Ze zegt dat haar reputatie beschadigd is, zelfs als de NACC haar vrijpleit. (Zie pagina Over corruptie)
– Drie vrijwillige rangers en drie bewoners zijn gisterochtend licht gewond geraakt bij een bomaanslag in Muang (Yala). De rangers waren in een pickup truck op weg naar de stad om eten te kopen toen de bom tot ontploffing werd gebracht. De bom sloeg een gat van 20 cm diep in de weg.
In Pattani stuitte de politie op een aanplakbiljet, waarop werd gewaarschuwd voor een wraakactie tegen overheidsfunctionarissen.
In Rueso (Narathiwat) belegerden politie en soldaten een huis en arresteerden een voormalige godsdienstleraar, die verdacht wordt van lidmaatschap van een rebellengroep. Ook zou hij informant zijn van de Runda Kumpalan Kecil en RKK-leden verbergen.
– Thailand bereidt zich voor op een uitbraak van de H7N9 vogelpest. Die heeft in China al 39 levens geëist. Het Emerging Infectious Diseases Bureau acht het mogelijk dat de ziekte in Thailand de kop opsteekt. Het virus wordt waarschijnlijk verspreid door wilde vogels. Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation houdt er rekening mee dat vogels uit China in september naar Thailand migreren.
– Het kabinet gaat ermee akkoord dat Thai Smile Airways Co een dochter wordt van Thai Airways International (THAI). Thai Smile wil de markt tussen budgetmaatschappijen en full-service luchtvaartmaatschappijen afromen. Het bedrijf werd in juli 2012 gevormd.
Volgens een bron bij het ministerie van Transport is het scheiden van beide maatschappijen nodig, anders zou THAI jaarlijks 300 miljoen baht verliezen. Wanneer Thai Smile in de startblokken staat, worden veertien binnenlandse en internationale vluchten naar Thai Smile overgeheveld.

Bezorgheid over gedwongen verdwijningen neemt toe
23 juni – De overheid maakt geen ernst met onderzoeken naar gedwongen verdwijningen van high profile personen.  Het grote aantal onopgeloste zaken begint verontrustend te worden. Dit zeggen mensenrechtenactivisten naar aanleiding van de recente ontvoering van Akeyuth Anchanbutr, organisator van een piramidesysteem.

Volgens Boontan Tansuthep-veravong van het Peace and Human Rights Resource Centre lijken de autoriteiten halfslachtig te reageren op gedwongen verdwijningen en moorden waarbij overheidsfunctionarissen of belangrijke personen zijn betrokken. In die gevallen staan getuigen niet te trappelen om zich te melden, waardoor de indruk wordt gewekt dat onderzoeken niet serieus of ineffectief zijn.
Boontap: ‘Het is een schande dat overheidsfunctionarissen zich niet meer inzetten. Dit heeft invloed op een onderzoek waardoor bewijsmateriaal genegeerd wordt. De regering dient de veiligheid van mensen te garanderen. Gedwongen verdwijningen zijn geen typische misdaad, maar ze zijn een schending van de mensenrechten.’
Sinds 2001 zijn 35 personen spoorloos verdwenen; geen enkele zaak is opgelost. In 2005 verdween mensenrechtenadvocaat Somchai Neelaphaijit, in 1991 vakbondsleider Thanong Pho-an, in 2005 werd milieumonnik Phra Supoj Suwajano tijdens een protest tegen illegale houtkap in Chiang Mai doodgestoken en in 2004 werd milieuactievoerder Charoen Wat-aksorn doodgeschoten tijdens een protest tegen een kolengestookte energiecentrale in Prachuap Khiri Khan. In de zaak Akeyuth gaat de politie uit van een roofmoord in plaats van rekening te houden met andere motieven.
Het heeft er alle schijn van, viel gisteren te beluisteren op een seminar, dat gedwongen verdwijningen een middel zijn geworden om politieke tegenstanders het zwijgen op de leggen. Santhana Prayurarat, voormalig adjunct-hoofd van de Special Branch Police, signaleerde dat het doel van verdwijningen is veranderd; in het verleden wilden betrokkenen de rechtsgang niet afwachten, maar tegenwoordig zijn verdwijningen een dienst in ruil voor voordelen.
Volgens Vasit Dejkunjorn, oprichter van de Thai Spring Movement, hanteert de corrupte overheid gedwongen verdwijningen als middel om mensen te elimineren, die als een bedreiging worden beschouwd. ‘Als macht corrumpeert, is er verzet. Wat volgt is dat dit verzet wordt uitgeschakeld. Eén manier is die personen te laten verdwijnen. Dat is de snelste oplossing.

Foto: Bewoners van Prachuap Khiri Khan demonstreerden in april voor het hooggerechtshof, dat zich in hoger beroep over de moord op milieuactievoerder Charoen Wat-aksorn boog.

Zondag 23 juni
– De Thailand Tobacco Monopoly overweegt e-sigaretten te gaan produceren of te importeren wanneer de regering ze legaliseert. ‘We willen het product ontwikkelen om te voldoen aan de gezondheidseisen, mits ze van hoge kwailiteit en betaalbaar zijn’, zegt directeur Torsak Chotimongkol.
‘In de eerste fase kunnen we investeren in de productie van ons eigen product en een beperkt aantal leveren. Als we een goede respons krijgen, kunnen we overwegen de productie op te voeren om aan de marktvraag te voldoen.’

Elektronische sigaretten bevatten geen tabak. Ze leveren nicotine in dampvorm met smaakjes zoals appel en aardbei. De Amerikaanse Food and Drug Administration zegt dat ze uiteindelijk aan dezelfde regels zullen moeten voldoen als tabaksproducten. In Thailand zijn ze nog niet legaal verkrijgbaar, maar ze kunnen wel via internet besteld worden. Sommige winkels verkopen ze onder de toonbank.
De grote sigarettenfabrikanten Philip Morris, Reynolds American en British American Tobacco zijn druk bezig een strategie voor de sigaret te ontwikkelen. Ze verwachten dat de verkoop binnen 10 jaar die van tabakssigaretten kan overtreffen. Vorig jaar schatte Euromonitor de verkoop wereldwijd op US$ 2 miljard.
Voorstanders zeggen dat de e-sigaret de schadelijke effecten van kankerverwekkende stoffen in tabak wegneemt en dat de sigaret een effectieve methode is om rokers te helpen met roken te stoppen. Maar critici menen dat de sigaret nicotineverslaving bevordert en rokers uiteindelijk aanmoedigt te gaan roken. Er zijn ook zorgen over de samenstelling van de nicotinevloeistof, waarvoor geen regels gelden.
Torsak zegt dat er geen studies bestaan waaruit blijkt dat de e-sigaret even gevaarlijk of gevaarlijker is dan gewone sigaretten. In ieder geval bevat de vloeistof geen teer en kooldioxide.
– De VS is van plan zes Lakota helicopters ter waarde van US$77 miljoen aan Thailand te verkopen. Het Defence Security Cooperation Agency heeft het Amerikaanse Congres laten weten dat Thailand het verzoek heeft gedaan de UH-72A helicopter aan te schaffen. De helicopter wordt door de US National Guard gebruikt voor reddingsoperaties en grenscontroles.
De deal volgt op een gezamenlijke vision statement, die de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta met zijn Thaise counterpart heeft getekend. Beide landen verklaren daarin dat ze hun militaire banden, die sinds 1950 bestaan, zullen vernieuwen.
– Bij een bomaanslag in Nong Chik (Pattani) zijn gisterochtend een majoor om het leven gekomen en vijf soldaten gewond geraakt. De bom, die onder de weg was begraven, ontplofte toen zes soldaten in een gewapend legervoertuig over Highway 43 reden.
Ook gisteren is in het district Kapho het dode lichaam van een dorpeling gevonden, dat in de struiken aan de kant van de weg lag.
Ondanks het geweld dat maar niet ophoudt, gaan de vredesgesprekken tussen Thailand en rebellengroep Barisan Revolusi Nasional door. Eind mei kwamen beide partijen overeen dat het geweld gedurende de Ramadan, die volgende maand begint, dient te verminderen.
Het leger zal zich concentreren op het beschermen van de bevolking, zodat ze hun religieuze verplichtingen vreedzaam kunnen verrichten. De commandant van het Vierde Legerkorps heeft sympathisanten van de opstandelingen opgeroepen zichzelf aan te geven. Hij deed een beroep op de bevolking om alle vormen van geweld af te wijzen.
De politie gaat door met zoektochten in gebieden waarvan het vermoeden bestaat dat opstandelingen zich er ophouden. Ze heeft versterking gekregen van nog eens drieduizend agenten.
– De regering houdt vast aan het hypotheeksysteem voor rijst, maar dat wordt op een meer duurzame wijze voortgezet. Dit zei premier Yingluck gisteren tijdens haar wekelijks praatje op Yingluck Government Meets the People op NBT. Ze legde uit dat de vergoeding die de boeren voor een ton rijst krijgen met 20 procent moet worden verminderd. ‘We hebben geen keus gegeven de toestand van de binnenlandse en wereldmarkt en de noodzaak van begrotingsdiscipline.’
De regering doet alle mogelijke moeite de geest in de fles te houden, nu de boeren met acties hebben gedreigd tegen de verlaging van 15.000 naar 12.000 baht. Yingluck zei er vertrouwen in te hebben dat het systeem de kwaliteit van leven van boeren verbetert. Bovendien heeft het systeem volgens haar de binnenlandse consumptie gestimuleerd en de economische expansie bevorderd.
Uit een peiling van Nida blijkt dat 59 procent van de respondenten het oneens is met de reductie. De regering zou er beter aan doen de corruptie in het systeem te bestrijden. Maar 36 procent steunt de prijsverlaging, omdat ze de financiële last van de overheid verlicht. Zoals bekend heeft het systeem in het seizoen 2011-2012 een verlies van 136 miljard baht opgeleverd.
Volgens een peiling van het Research Centre van de Bangkok universiteit is de populariteit van de premier gedaald van 51,2 procent in november naar 40,4 procent.
Vice-minister Nattawut Saikuar (Landbouw) zegt dat de politie de werkzaamheden in de rijstmagazijnen gaat controleren om fraude te voorkomen. De gouverneur van Ayutthaya zegt dat inspecties al begonnen zijn. Tot nu toe is gebleken dat sommige boeren geen document hebben gekregen om hun ingeleverde rijst te gelde te kunnen maken. (Zie pagina Rijst 2)
– Goed nieuws op het front van witwaspraktijken en terrorisme. Thailand is van de lijst van risicolanden afgehaald. Dit heeft de International Cooperation Review Group van de FATF (Financial Action Task Force on Money Laundering) gisteren in Oslo besloten. Ook Bolivia, Brunei, de Filippijnen en Sri Lanka werden van de lijst afgehaald. Volgens de FATF, een intergouvernementele organisatie, heeft Thailand aanzienlijke vorderingen gemaakt bij de bestrijding van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme.
Vorige maand kreeg Thailand een bezoek van een FATF-delegatie. Het land kon toen een lijst van 291 internationale terroristen overleggen, die geen financiële transacties in het land mogen verrichten. Op de lijst komen geen Thais voor.  De FATF heeft ook een lijst gepubliceerd; die bevat de namen van negen vermeende in het Zuiden opererende opstandelingen.
– Mogelijk moet de huidige secretaris-generaal van de National Security Council het veld ruimen voor zijn voorganger, Thawil Pliensri, maar de vredesgesprekken tussen de NSC en rebellengroep Barisan Revolusi Nasional (BRN) gaan in ieder geval door. Dit zegt Paradorn Pattanatabut, die de vredesgesprekken thans leidt.
De Central Administrative Court heeft onlangs gevonnist dat Thawil, die door de regering van zijn post werd afgehaald, de functie van NSC-secretaris-generaal dient terug te krijgen. Thawil was tegen zijn overplaatsing in beroep gegaan. Maar de strijd is nog niet gestreden, want nu heeft premier Yingluck besloten in beroep te gaan.
Alhoewel daaraan twijfels bestaan steunt het leger de vredesdialoog, zegt legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha. De generaal heeft Paradorn gevraagd de BRN te informeren over zijn standpunt.
Tawee Sodsong, secretaris-generaal van het SBPAC (Southern Border Provinces Administration Centre), zegt geen bewijs te hebben dat jongerengroepen, zoals gesuggereerd, verantwoordelijk zijn voor het voortgaande geweld. ’De meeste jongeren steunen de vredesdialoog.’ Tawee constateert dat de aanvallen op soft targets of ongewapende partijen zijn verminderd sinds de vredesgesprekken eind maart zijn begonnen.
Chularatchamontri Aziz Phitakkumpon, Thailand’s top moslimleider, vindt het beeld ‘overdreven’ als zouden Thaise moslims slecht behandeld worden en geen basale rechten hebben sinds in 2004 de gewelddadigheden in het Zuiden zijn opgelaaid. ‘Moslims hebben gelijke rechten en ze hebben vrijheid van religie. Binnen het framework van de islam kunnen ze in hun eigen samenleving functioneren en die ontwikkelen.’
– Vijfendertig Thais, die ervan verdacht werden in de seksindustrie te werken, zijn door Maleisië naar Thailand uitgewezen. Gisteren arriveerden ze in Songkhla. Ze werkten zonder werkvergunning in het bekende Tom Yung Kung Thai restaurant, in een massagesalon en een karaokebar.
– De smog uit Sumatra die Singapore teistert, heeft nu ook het uiterste zuidelijke puntje van Thailand bereikt, maar de invloed is beperkt. Zo blijft de concentratie klein stof binnen de veiligheidsnormen.
– Tweehonderd dorpelingen hebben gisteren geprotesteerd voor de rechtbank in Mae Sot (Tak). Ze beschuldigen twee mijnbouwbedrijven ervan dat die grond en water verontreinigen met cadmium, terwijl ze zink winnen. Een groep van 1.028 dorpelingen eist een compensatie van 3,7 miljard baht. Begin 2004 werd de cadmium al aangetroffen in drie tambons.
Economisch nieuws
– De voor afgelopen vrijdag geplande e-veiling van tablet PC’s voor de eerste klas van Prathom en Mathayom is tot vrijdag uitgesteld omdat Haier gevraagd heeft haar diskwalificatie te herzien. Maandag publiceerde het Office of the Basic Education Commission (Obec) de lijst van bedrijven die voldoen aan de technische specificaties en mogen bieden op de veiling. In totaal worden 1,63 miljoen tablet PC’s geveild ter waarde van 4,61 miljard baht.

Volgens een bron bij Obec voldeden de Haier tablets niet tijdens een valtest. Vereist is dat de tablet een val van 80 cm overleeft. Haier zegt dat sommige tablets weliswaar beschadigd waren, maar ze bleven functioneren.
De mediaanprijs voor de tablet voor Prathom 1 bedraagt 2.720 baht en voor Mathayom 1 2.920 baht. Er worden acht contracten geveild: twee per regio. Een bron in de elektronica-industrie zegt dat de mediaanprijs te laag is vastgesteld. Hierdoor komen alleen merkloze en Chinese tablets in aanmerking. (Zie pagina Onderwijs)

Eeuwenoude tempel op voorlopige werelderfgoedlijst van Unesco
22 juni – Wat Phra Mahathat Woramahawihan in Nakhon Si Thammarat heeft een plaatsje gekregen op de zogeheten ‘tentative’ lijst van werelderfgoedsites. Gisteren besloot het World Heritage Committee, dat tien dagen in Phnom Penh vergadert, om de tempel, waarvan de stupa uit de dertiende eeuw dateert, op de lijst te plaatsen.

In totaal maken tachtig sites een kans zo’n nominatie te krijgen die uiteindelijk moet leiden tot een definitieve erkenning als werelderfgoed. Pithaya Pookaman, hoofd van de Thaise delegatie in Cambodja, verwacht dat de tempel die status binnen drie jaar krijgt. Dat geldt ook voor het Kaeng Krachan Forest Complex in Phetchaburi. Dat werd in 2011 op de voorlopige lijst geplaatst. Twee andere Thaise voorstellen werden in 2004 aan de lijst toegevoegd: Phimai, haar Cultural Route and the Associated Temples of Phanomroong and Muangtam, en Phuphrabat Historical Park.
Volgens Pithya levert een registratie als werelderfgoedsite veel voordelen op, inclusief toerisme en financiële steun.
Thailand telt vijf World Heritage Sites: Ayutthaya Historical Park, Khao Yai National Park, Ban Chiang, Sukothai Historical park en Thung Yai and Huai Kha Khaeng Wildlife Sanctuaries. Zie: http://whc.unesco.org/en/statesparties/th

Zaterdag 22 juni
– Oppositieleider Abhisit hoopt dat premier Yingluck haar termijn van vier jaar volmaakt en bevrediging vindt in haar werk als premier. Dat wenste Abhisit zijn politieke rivale gisteren ter gelegenheid van haar 46ste verjaardag.

‘Schenk aandacht aan uw werk en word met de resultaten van uw harde werk beloond.’ Hij zei ook te hopen dat ze acties vermijdt die chaos zouden kunnen veroorzaken.
Yingluck betuigde gisteren eer bij het altaar van het Government House, aan het eind van de ochtend tracteerde ze journalisten en staf en ’s avonds vierde ze haar verjaardag in huiselijke kring.
– De grote rijstverpakkingsbedrijven ontkennen dat ze rijst uit de regeringsvoorraad kopen. Ze betrekken hun rijst van contractmolenaars of kopen die direct bij de boeren. De verpakkers zeggen dat de rijst die de regering in voorraad heeft, te oud is en in veel gevallen al jaren opgeslagen ligt.
Over de kwaliteit van de binnenlandse rijst zijn recentelijk twijfels gerezen. Ze zou niet goed bewaard worden, te vaak behandeld zijn met fosfinegas en beschimmeld zijn. De regerings zit nog steeds met een voorraad van 17 tot 18 miljoen ton rijst uit het seizoen 2011-2012 in haar maag, omdat ze in het kader van het hypotheeksysteem de rijst voor prijzen heeft gekocht die 40 procent boven de marktprijs liggen.
Yongyut Phurkmahadamrong, vice-president van CP Intertrade Co, verpakker van het merk Royal Umbrella, zegt dat zijn bedrijf de rijst biologisch test op microben en vergiften en bepaalt of de rijst te vaak uitgegast is. Wanneer op de rijstverpakking de certificering GMP en HACCP wordt vermeld, is de rijst absoluut veilig. CP Intertrade betrekt haar rijst van veertig contractmolenaars. De rijst wordt in twee fabrieken in de provincie Ayutthaya verwerkt.
Een ander bedrijf, Soonthorptanyasap Co (van het merk Kai Kaijae), zegt dat het bedrijf en andere verpakkingbedrijven de rijst direct van boeren en molenaars betrekken. Alhoewel de regering bovenmarktprijzen betaalt, blijven ze Soonthorptanyasap trouw. Maar het bedrijf moet wel meer voor de rijst betalen vanwege de hogere prijs die de regering biedt. (Zie pagina Rijst 2)
– Nog meer rijst. Een subcommissie van de Senaat gaat de National Anti-Corruption Commission vragen onderzoek te doen naar onregelmatigheden bij de verkoop van rijst door de regering. Volgens een bron bij de commissie bestaat er onduidelijkheid over 1,6 miljoen ton rijst.
Waar gaat het om? De regering heeft 2,5 miljoen ton rijst bestemd om verkocht te worden onder het merk Blue Flag. Dat merk wordt verkocht in zogeheten Took Jai vestigingen, die consumentenproducten tegen gereduceerde prijs verkopen, en het zou ook beschikbaar moeten zijn in andere verkooppunten. Maar die lijken niet te bestaan. Bovendien zou de Blue Flag rijst oud zijn en een slechte kwaliteit hebben.
Van de 2,5 miljoen ton is slechts een deel bij Took Jai terecht gekomen. Het vermoeden bestaat dat 1,6 miljoen terug naar de markt is verkocht, waarbij een aardige winst kon worden gemaakt. De overheid zou hierdoor een verlies van 10 miljard baht hebben geleden. De subcommissie verdenkt politici en diverse overheidsdiensten ervan hierbij betrokken te zijn.
Maar volgens Chanudpakorn Wongseenin, vice-president van de Public Warehouse Organisation (een onderdeel van het ministerie van Handel) is er niet gerommeld. De 1,6 miljoen ton zou nog niet verpakt zijn en in magazijnen liggen. (Zie pagina Rijst 2)
– Politici bezitten de unieke eigenschap om een positieve draai te geven aan negatieve zaken. Voor het vierde achtereenvolgende jaar staat Thailand op de tier-2 lijst van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, omdat het niet genoeg tegen mensenhandel doet. Maar minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) is tevreden, want het land is niet gezakt naar de tier-3 lijst, die tot handelssancties leidt.
Alhoewel het Trafficking in Persons rapport van 2013 zware kritiek heeft op Thailand (Tienduizenden komen gedwongen terecht in de seksindustrie, viswerkende industrie en in huishoudens), zegt de minister dat het land aanzienlijke vorderingen heeft gemaakt in de strijd tegen mensenhandel. Maar hij moet toegeven dat de rechtsgang vertraagd is. In 2012 werden 305 zaken onderzocht, waarvan slechts 10 tot een veroordeling leidden.
– Central Pattana, de eigenaar van CentralWorld, heeft politieke activiteiten op haar grondgebied verboden. De verklaring van CP is een reactie op het voornemen van de ‘V for Thailand’ groep (te herkennen aan witte maskers) voor het winkelcentrum zondag een rally te houden. CP zegt dat haar eigendommen bedoeld zijn als een ruimte waarin het publiek zich veilig moet kunnen voelen en waar ondernemers handel kunnen drijven.
De afgelopen jaren is het gebied rond CentralWorld dat grenst aan Ratchaprasong intersection, een gewilde plek voor politieke bijeenkomsten. De roodhemden hielden het gebied in 2010 wekenlang bezet.
De wittemaskers komen morgen op diverse plaatsen in het land bijeen om te demonstreren tegen het regeringsbeleid. Rally’s zijn aangekondigd in Udon Thani, Mae Hong Son, Chon Buri, Rayong, Suphan Buri, Nakhon Si Thammarat, Narathiwat en zelfs in San Francisco en Sydney.
Vice-minister-president Chalerm Yubamrung zegt geïnformeerd te zijn over een mogelijk gewelddadig complot tegen de beweging van de witte maskers. Hij heeft daarvoor gewaarschuwd; niet als dreigement maar uit bezorgdheid over de veiligheid van de demonstranten. Chalerm beschuldigt de Democratische partij ervan de beweging financieel te steunen.
– Vertegenwoordigers van verpleegsters maken bezwaar tegen het voorstel van de Rural Doctors Society (RDS) voor nieuwe ongemakkentoeslagen. Ze zeggen dat hierdoor de kloof in beloning toeneemt. De RDS stelt voor de toeslagen voor verpleegsters, die variëren van 1.200 tot 4.500 baht, te verhogen met 600 tot 700 baht. Te weinig, vinden de verpleegsters.
Over de ongemakkentoeslagen (voor medisch personeel dat in geïsoleerde gebieden werkt) wordt gebakkeleid sinds de minister van Volksgezondheid heeft voorgesteld de toeslag te halveren en een prestatiebeloning te introduceren (P4P, pay-for-performance).
De RDS heeft nieuwe tarieven voor de toelage voorgesteld. Artsen en tandartsen zouden dezelfde toelage houden, verpleegsters zouden iets extra moeten krijgen, aldus het RDS-voorstel. De toelage voor artsen en tandartsen varieert van 10.000 tot 70.000 baht per maand, afhankelijk van het aantal dienstjaren en lokatie. (Zie pagina Gezondheidzorg)
– Negentien leden van een callcenter, die in China zijn aangehouden, zijn overgedragen aan de Thaise politie. De verdachten, vier Chinezen en vijftien Thais, verleidden slachtoffers geld naar hun bankrekening over te maken. Ze worden in Thailand berecht, omdat ze zich op Thais richtten. De politie heeft de bende een jaar geobserveerd alvorens de Chinese collega’s te vragen de bende op te rollen.
– Eigenaren van geïmporteerde luxe auto’s krijgen nog een week de tijd om zich bij het Department of Special Investigation (DSI) te melden. De DSI doet momenteel onderzoek naar 548 auto’s van 4 miljoen baht of meer, waarvan de eigenaren mogelijk de belasting hebben ontdoken. Ze werden aangegeven als in Thailand geassembleerd, waardoor minder belasting hoefde te worden betaald, maar dat was niet het geval.
Het onderzoek van de DSI volgt op een incident vorige maand toen vier van zes super-de-luxe auto’s tijdens transport in Nakhon Ratchasima in brand vlogen. Twee verdachten hebben zich al bij de DSI gemeld. Ze zijn op borgtocht vrijgelaten.
– De commandant van de eenheid van het Royal Marine Corps, die in februari zestien militanten doodde, heeft de nabestaanden bezocht en excuses gemaakt. De militanten werden tijdens hun uitgelekte aanval op de marinebasis in Bacho (Narathiwat) dood geschoten.
In een toespraak voor studenten van het Royal Thai Naval Staff College zei de commandant het maar moeilijk te hebben gehad met de gesprekken. ‘Het moeilijkst was om voor hun families te zitten en met de eerste zin te beginnen.’
– De achttien ambassadeurs uit de EU die op 14 en 15 juni Phuket bezochten, roepen de Thaise regering op de veiligheid van toeristen uit de EU in Phuket te helpen verbeteren. In een gisteren uitgegeven verklaring wijzen ze erop dat toeristen een belangrijke bijdrage aan de lokale economie leveren. Toeristen dienen zich veilig te voelen en ze moeten fair behandeld worden, aldus de verklaring.
In concreto betekent dit dat er een eind moet komen aan het intimiderend gedrag van tuktuk bestuurders en taxichauffeurs en de oplichtingspraktijken bij de verhuur van jetski’s en motorfietsen.
– Bewoners van Wang Nam Khieo (Nakhon Ratchasima) hebben geprotesteerd tegen de constructie van een kantoor in het Khao Paengma bos. Volgens hen hebben functionarissen van Bosbeheer bomen gekapt die zij vanaf 1994 hadden geplant ter ere van de koning en de koningin.
Economisch nieuws
– Op de eerste dag van haar beursgang sloot het aandeel Nok Air op 26,50 baht en werd er voor 8,12 miljard baht aan aandelen verhandeld. De dag begon met 26,75 baht, iets boven de IPO-prijs van 26 baht, steeg naar 29,25 baht om uiteindelijk op 26,75 baht te eindigen.

Siam Piyanont, analist bij Phillips Securities, noemt de IPO-prijs aantrekkelijk vergeleken met beursgenoteerde colllega luchtvaartmaatschappij Asia Aviation. ‘We richten ons op een prijs van 36,75 baht, gebaseerd op een P/E (price-to-earnings) verhouding van 17 keer.’ Aira Securites bepaalde haar targetprijs op 36,20 baht.
Nok Air heeft 187,5 miljoen IPO-aandelen bestemd voor de financiering van toekomstige uitbreidingen, waaronder de aanschaf van nieuwe toestellen. De maatschappij wil haar vloot uitbreiden van 16 toestellen nu naar 30 in 2015.
– Minister Pongsak Raktapongpaisal (Energie) wil Thailand’s energiereserve uitbreiden van 15 naar 20 procent. Hij wijst erop dat de frequente onderbrekingen van de aanvoer van aardgas uit Myanmar kunnen leiden tot blackouts en brownouts.
Thailand heeft een werkzame capaciteit van 32.961 MW, maar de feitelijke of stand-by capaciteit bedraagt minder. In het hete seizoen bedraagt de vraag 27.000 MW en in het regen- en koude seizoen 24.000 à 25.000 MW.
Tussen 2008 en april dit jaar is de gastoevoer uit Myanmar achttien maal onderbroken geweest, meestal gedurende het hete seizoen. Het gas uit Myanmar vormt een kwart van Thailands verbruik. Een onderbreking betekent dat de reservevoorraad terugloopt van 15 naar 6 procent.
De laatste keer dat de aanvoer werd onderbroken was in april, toen wegens onderhoudswerkzaamheden een productieplatform werd stilgelegd. Dankzij de medewerking van het bedrijfsleven, dat met productietijden schoof en energie bespaarde, kwam het land er zonder kleerscheuren vanaf.
Pongsak wil niet zeggen hoe groot de maximumreserve zou moeten zijn. Dit jaar wordt het Power Development Plan (PDP) herzien, waarbij gekeken wordt naar de toenemende vraag naar energie als gevolg van urbanisatie en de geplande aanleg van hogesnelheidslijnen. Eén lijn gebruikt 1.200 MW. Het PDP is vorig jaar geactualiseerd, maar daarbij is nog geen rekening gehouden met de uitbreiding van het metronetwerk in Bangkok, de aanleg van de hogesnelheidslijnen en watermanagementprojecten.
– De National Broadcasting and Telecommunications Commission (NBTC) dient er bij de drie 3G-providers op aan te dringen dat ze een minimum snelheid van 345 kbps (kilobits per second) garanderen. De NBTC dient er ook op toe te zien dat de providers zich houden aan de internationale standaard van Fair Usage Policy. Dit pleidooi houdt een consumentenpanel [dat door de krant niet met naam wordt aangeduid].
Het panel zegt overstroomd te worden met klachten over de feitelijke snelheid. Sommige pakketten bieden een lagere snelheid dan 2G oftewel 64 kbps. De minimum download snelheid van 3G bedraagt 345 kbps en van uploads 153 kbps. Providers in andere landen beperken het gebruik conform de Fair Usage Policy alleen bij apps zoals muziek, video-on-demand en file-sharing. De normale internetdiensten worden tegen de beloofde minimum snelheid geleverd. Sommige Europese landen beperken de snelheid tijdens de spitsuren.
Volgende week overlegt de NBTC met de drie providers. Volgens AIS topman Wichian Mektrakarn is het nog te vroeg om te concluderen dat de huidige snelheid van de 3G-diensten veel lager dan vereist is.

Verlaging garantieprijs rijst: Boeren slijpen de messen
21 juni – Rijstboeren uit 22 provincies in het midden van Thailand dreigen massaal naar Bangkok op te trekken, wanneer de regering niet binnen zeven dagen terugkomt van haar beslissing de garantieprijs van paddy (ongepelde rijst) te verlagen van 15.000 naar 12.000 baht per ton.
Vertegenwoordigers van de Thai Farmers Association (TFA) staken gisteren de koppen bij elkaar om zich te beraden over acties. Ze zullen dinsdag een brief aan premier Yingluck overhandigen met het verzoek de huidige prijs van 15.000 baht te handhaven tot het eind van dit oogstseizoen (2012-2013, tweede oogst) op 15 september. De regering wil de verlaging al op 30 juni laten ingaan en ze heeft een maximum van 500.000 baht per gezin vastgesteld.
Wichian Phuanglamchiak, president van de TFA, zegt dat de boeren geen inspraak in de beslissing hebben gehad, omdat die is genomen op voorstel van het National Rice Policy Committee (NRPC), waarin zij niet vertegenwoordigd zijn. De vergoeding van 12.000 baht zou alleen acceptabel zijn wanneer de volle prijs wordt betaald, maar in de praktijk wordt minder betaald vanwege een te hoge vochtigheid van de rijst en verontreinigingen.
Premier Yingluck liet gisteren weten vast te houden aan de prijsverlaging omdat de prijs van rijst op de wereldmarkt is gezakt. Ook dreigt het hypotheeksysteem een te groot beslag op de begroting te leggen. Yingluck heeft haar ministers, het NRPC en provinciale gouverneurs opgedragen de boeren uit te leggen waarom de verlaging nodig is.
Niettemin hield Yingluck een slag om de arm. ‘Wanneer de wereldmarktprijs omhoog gaat, is de regering bereid de prijzen aan te passen.’ Ze zal de NRPC vragen het voorstel van de boeren in overweging te nemen om de prijs op 13.500 baht vast te stellen in plaats van 12.000 baht.
Niet alleen in de centrale regio maar ook elders in het land kwamen boze boeren bijeen. In Suphan Buri demonstreerden zo’n duizend boeren voor het Provinciehuis voor handhaving van de 15.000 baht tot het eind van het seizoen. Soortgelijke rally’s zijn gemeld uit Ratchaburi en Surin.
De Public Warehouse Organisation heeft haar personeel opdracht gegeven geen rijst in ontvangst te nemen tussen gisteren en 30 juni. (Zie pagina Rijst 2)

Vrijdag 21 juni
– Thailand krijgt een gevoelige tik op de vingers van de VS omdat het te weinig doet tegen mensenhandel. Duizenden komen terecht in de seksindustrie, visserij, visverwerkende industrie en en huishoudens, hetgeen neerkomt op ‘moderne slavernij’. 
Voor het vierde achtereenvolgende jaar staat Thailand op de zogeheten tier-2 lijst van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken van landen die in gebreke blijven. Dit blijkt uit het rapport Trafficking in Persons 2013, dat gisteren werd gepubliceerd. In het rapport worden 188 landen tegen het licht gehouden; 44 landen staan op de tier-2 lijst.
Het had weinig gescheeld of Thailand was naar de tier-3 lijst gezakt, wat betekent dat het met handelssancties te maken had gekregen. Sancties die met name de export van garnalen naar de VS zouden treffen. Maar omdat de regering een plan heeft gemaakt met maatregelen tegen de mensenhandel, is het land die dans ontsprongen. Dat wil zeggen: Thailand heeft een jaar gekregen om te laten zien dat het menens is met haar strijd.
Volgens het TIP-rapport lopen vooral vrouwen en meisjes uit het Noorden van Thailand en migranten uit buurlanden het risico in de seksindustrie te belanden. De regering blijft in gebreke bij de hulpverlening aan slachtoffers van kinderprostitutie en doet te weinig om de rechten van degenen die gered zijn, te beschermen.
Behalve in de seksindustrie worden ook grote aantallen mensen uitgebuit in de visserij en visverwerkende industrie. Zuid-Aziatische mannen worden op vissersboten te werk gesteld. Ze blijven jaren op zee, worden niet betaald, worden geslagen en moeten 18 tot 20 uur per dag werken, zeven dagen per week.
Het rapport signaleert verder dat bij de opsporing en vervolging van slachtoffers sprake is van wijdverspreide corruptie van Thais overheidsfunctionarissen, waar de bloeiende mensenhandel van profiteert.
Volgens de regering zijn in 2012 305 gevallen van mensenhandel onderzocht tegen 83 in 2011, maar in slechts 27 zaken is vervolgd en 10 zaken resulteerden in een veroordeling.
Foto: Vijf Thaise vrouwen keren in december 2012 terug naar Thailand nadat ze gered waren uit een bordeel in Bahrain.
– De luchtverontreinigingsindex van Singapore heeft gisteren het hoogste niveau sinds 16 jaar bereikt. De gehele stad lag onder een dikke laag smog, afkomstig van bosbranden op het Indonesische eiland Sumatra.
De stadstaat heeft Jakarta onder druk gezet om nu eens ‘definitive action’ tegen de branden te nemen, maar het buurland speelde de bal terug. Volgens de Indonesische minister Agung Laksono zijn veel plantages op Sumatra eigendom van bedrijven in Singapore. ‘Singapore gedraagt zich als een klein kind en moet niet zoveel kabaal maken’, zei hij. De premier van Singapore weigerde op de provocatie in te gaan. ‘Ik wil niet betrokken raken in megafoon diplomatie.’
Mogelijk duurt de ellende in Singapore nog weken tot het eind van het droge seizoen in Sumatra. Drogisterijen zijn intussen door hun voorraad gezichtsmaskers heen. De inwoners beginnen hun geduld te verliezen en zijn boos en bezorgd, aldus Singapore’s minister van Milieu.
– Met drie maatregelen is de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives (BAAC) bereid boeren tegemoet te komen, die hun paddy (ongepelde rijst) niet voor 15.000 baht per ton kunnen verkopen. De bank denkt aan renteverlaging, nieuwe leenvoorwaarden voor de volgende oogst en privileges bij deelname aan het verzekeringsprogramma van de regering. De raad van bestuur van de BAAC neemt daarover binnenkort een beslissing. De bank schat dat 200.000 boeren met 3 miljoen ton paddy voor de maatregelen in aanmerking komen.
Chanudpakorn Wongseenin, vice-president van de Public Warehouse Organisation (PWO, een van de twee organisaties die de paddy in ontvangst nemen), benadrukt dat boeren tot 30 juni 15.000 baht voor hun paddy krijgen. Vanaf die datum gaat de prijs omlaag naar 12.000 baht, heeft het kabinet deze week besloten. Maar elders in de krant wordt gemeld dat de PWO sinds gisteren tot 30 juni geen rijst meer in ontvangst neemt.
Sommige molenaars zouden na de kabinetsbeslissing al op eigen initiatief besloten hebben geen rijst meer te accepteren en de boeren een zogeheten bai pratuan te verstrekken, waarmee ze de garantieprijs bij de BAAC kunnen incasseren.
President Wichian Phuanglamchiak van de Thai Farmers Association berekent de productiekosten van de boeren op 9.000 tot 10.000 baht per ton. In de praktijk krijgen de boeren niet eens 15.000 baht per ton, maar 11.000 tot 12.000 baht per ton omdat de vochtigheid van de rijst te hoog is, vanwege verontreinigingen of geknoei met de weegschaal.
[In het bericht ‘Verlaging garantieprijs rijst: Boeren slijpen de messen’ worden de  productiekosten in het district Kao Lieo (Nakhon Sawan) op 5.060 baht per ton gesteld. Bovendien zou de opbrengst 1 ton per rai zijn. Gemiddeld bedraagt de opbrengst per rai echter 424, 450 of 680 kilo (Bron: Bangkok Post, 19 december 2011, 19 april 2012)] (Zie pagina Rijst 2)
– De faculteit rechten van de Chulalongkorn universiteit heeft haar excuses aangeboden aan vijf vierdejaars studenten, die hun biezen moeten pakken. De studenten zijn het slachtoffer van een docent die verzuimd heeft hun cijfers voor een eerstejaars vak door te geven. Ze trokken de afgelopen twee jaar regelmatig aan de bel maar dat had geen enkel effect. De universiteit heeft een panel gevormd dat gaat onderzoeken of de desbetreffende docent zich schuldig heeft gemaakt aan een ambtsmisdrijf.
– De SET Index is gisteren met 3,29 procent naar beneden gedoken omdat investeerders hun geld weghaalden in reactie op de mededeling van de US Federal Reserve dat haar QE-programma later dit jaar wordt afgewikkeld. De baht trok zich terug op 31 tegenover de dollar.
De Bank of Thailand heeft gewaarschuwd dat de uitstroom van kapitaal uit Thailand kan doorgaan vanwege het optimisme van de FED over de economische vooruitzichten van de VS. Maar dat hoeft geen probleem te zijn omdat de buitenlandse reserves van Thailand op 7 juni $176,5 miljard bedroegen.
Na de openingsbel van de Stock Exchange of Thailand (SET) dook de index onder de psychologische grens van 1.400 naar een dieptepunt van 1.390,33. Tegen sluitingstijd was ze opgekropen tot 1.402,19 punten. De Thaise obligatiemarkt kwam ook onder de druk van verkopen door buitenlandse spelers met netto verkopen van 3,71 miljard baht.
Sinds 23 mei, toen FED-voorzitter Ben Bernanke bekend maakte dat de FED overwoog om de QE te snoeien wanneer de economie van de VS krachtiger zou worden, hebben buitenlanders voor meer dan 100 miljard baht aan Thaise aandelen en obligaties van de hand gedaan.
– Tijdens een vuurgevecht in Raman (Yala) is een topman van verzetsbeweging Runda Kumpulan Kecil doodgeschoten en zijn drie agenten gewond geraakt. De politie was getipt dat Madaree Taya zich samen met andere opstandelingen schuil hield in een woning. De andere opstandelingen zagen kans te vluchten.
In Mayo (Pattani) raakten drie soldaten gewond toen een bom ontplofte. De soldaten maakten deel uit van een team dat te voet op patrouille was.
– De politie heeft een tweede verdachte van de bomaanslag eind vorige maand in Ramkhamhaeng aangehouden. Hij werd woensdagavond in Muang (Narathiwat) in de boeien geslagen. Ook de eerste verdachte is daar aangehouden. De politie is nog op zoek naar twee andere verdachten. Bij de bomaanslag werden zeven personen gewond. Onderzocht wordt of de verdachten banden hebben met verzetsgroepen in het Zuiden.
– Twee mannen die verdacht worden van belastingontduiking bij de import van luxe auto’s, hebben zich gemeld bij de politie. Ze zijn vrijgelaten nadat ze een borgsom van 2 miljoen baht hadden gestort. Het Department of Special Investigation zegt voldoende bewijs te hebben.
Het tweetal staat geregistreerd als eigenaar van de zes auto’s, die eind mei tijdens transport in Nakhon Ratchasima in brand vlogen. Ze worden beschuldigd van smokkel, belastingontduiking, illegale verkoop van de wagens en transport zonder vergunning. (Zie pagina Over corruptie)
– De verffabriek van KA Paint Ltd Partnership in Muang (Samut Sakhon) is gisterochtend in de as gelegd. De brandweer kon met moeite de fabriek bereiken vanwege de smalle straatjes in de buurt. Ze had circa 2 uur nodig om het vuur onder controle te krijgen. Tijdens de brand vonden enkele explosies plaats, maar daarbij raakte niemand gewond. Omwonenden ontvluchtten in paniek hun huizen.
– Een 4-jarig meisje is in Muang (Nakhon Si Thammarat) door een schoolbusje overreden. Het meisje was net uitgestapt en boog zich voorover om haar tas te pakken die was gevallen. Ze belandde onder de achterwielen van het busje en overleed ter plaatse. De moeder, die het zag gebeuren, raakte in shock en viel flauw. De chauffeur zal worden vervolgd wegens roekeloos rijden.
– Drie studenten van de Rajamangala University of Technology zijn bij een gevecht in Ayutthaya gewond geraakt. Studenten van twee campussen van de universiteit waren er slaags geraakt. Aanleiding was de weigering van een eerstejaars student om nieuwe studenten te ontgroenen.
– Wat Phra Mahathat Woramahawihan in Nakhon Si Thammarat wordt zo goed als zeker toegevoegd aan de concept-werelderfgoedlijst van Unesco. Vandaag beslist het World Heritage Committee (WHC) in Phnom Penh daarover. In de tempel zouden zich enkele relikwieën van Boeddha bevinden. De belangrijkste stupa, Phra Borommathat, werd begin 13e eeuw gebouwd.
Drie Thaise voorstellen voor de concept-lijst 2004-2011 zijn door het WHC bevestigd. Ze betreffen het Kaeng Krachan Forest complex; Phimai, haar Cultural Route and the Associated Temples of Phanomroong and Muangtam; en Phuphrbat Historical Park. Geen van de drie is genomineerd als World Heritage site.
– Vijftig leden van het Thailand Ban Asbestos Network hebben gisteren gedemonstreerd bij het ministerie van Volksgezondheid tegen mogelijk uitstel van een verbod op het gebruik van asbest. Volgende week publiceert het ministerie daarover een rapport, waarna het kabinet de knoop doorhakt.
Volgens het netwerk heeft het er alle schijn van dat de asbestindustrie probeert het verbod tegen te houden, ondanks de waarschuwing van de WHO dat alle vormen van asbest kankerverwekkend zijn. Vijftig landen hebben asbest al verboden.
Thailand heeft vijf types verboden, maar niet chrysotile, een asbest dat als isolatiemateriaal wordt gebruikt wordt in de bouw, bij vloeren, in remvoeringen en koppelingsplaten en in huishoudelijke apparaten, zoals toasters, strijkijzers en ovens.
De National Economic and Social Development Board heeft al in 2010 aangedrongen op een verbod. Het kabinet bevestigde het in 2011, maar de ministeries van Industrie en Volksgezondheid moesten zonodig aanvullend onderzoek naar de risico’s. Het ministerie van Industrie wil dat het verbod 3 tot 5 jaar wordt uitgesteld; het ministerie van Volksgezondheid wil een verbod binnen zes maanden.
Economisch nieuws
– Nu de regering heeft besloten de garantieprijs voor paddy te verlagen van 15.000 naar 12.000 baht per ton, verwacht de Thai Rice Exporters Association dat de export dit jaar aantrekt. Eerder voorspelden de exporteurs 6-6,5 miljoen ton, nu denken ze 7 miljoen ton en in 2014 8 miljoen ton te kunnen exporteren.
Sinds oktober 2011 betaalt de regering voor de paddy een prijs die circa 40 procent boven de marktprijs ligt. Voor het eerste seizoen 2011-2012 wordt rekening gehouden met een verlies van 136,9 miljard baht.
Of het inderdaad lukt om de export op te stuwen, hangt af van de reactie van Vietnam en India op Thailands prijsverlaging. Die zouden ook hun prijzen kunnen verlagen, waardoor Thailand’s voordeel wegvalt. Op de wereldmarkt is de prijs van een ton 5% witte Thaise rijst dit jaar gezakt naar $532, het laagste bedrag sinds januari 2012. Rijst van dezelfde kwaliteit uit India kost $445 en Vietnam $370. (Zie pagina Rijst 2)
– De Thai Chamber of Commerce (TCC) dringt er bij de regering op aan open kaart te spelen bij de verkoop van rijst uit haar voorraad. Stop met de geheime verkopen en keer terug naar het veilingsysteem, want een veiling levert veel minder verliezen op.
Het verlies op het hypotheeksysteem bedroeg volgens het ministerie van Financiën het eerste jaar 136 miljard baht. Dat bedrag is gebaseerd op alle uitgaven, inclusief managementkosten, rentebetalingen en de geschatte waarde van de rijstvoorraad per 31 januari.
Het Rice Policy Committee heeft nog geen verliescijfers voor het huidige seizoen bekendgemaakt. Het ministerie van Financiën schat het verlies tot nu toe op 84 miljard baht (eerste oogst).
Isara Vongkusolkit, voorzitter van de TCC, maakt zich ernstig zorgen over het hypotheeksysteem, zowel over de inkoop- en verkoopcijfers, omvang van de regeringsvoorraad, winst/verliescijfers en mogelijke toekomstige verliezen die nog vertrouwelijk worden gehouden.
‘Deze tweeslachtigheid ondermijnt het vertrouwen van de bevolking en het bedrijfsleven en zal uiteindelijk de credit rating van het land beïnvloeden en de kosten van leningen voor de overheid en het bedrijfsleven verhogen.’
De TCC steunt het beleid van de regering om het inkomen van arme boeren te verhogen, maar dat moet gebeuren zonder de markt te verstoren. Beter is het om boeren te stimuleren efficiënter te produceren, om de productiekosten te verlagen, bijvoorbeeld door de aanleg van waterreservoirs en door kunstmest ter beschikking te stellen alsmede rijstvariëteiten die beter tegen regen bestand zijn. (Zie pagina Rijst 2)
– De passagiersstroom op Suvarnabhumi is de eerste vijf maanden van dit jaar met 6,83 procent op jaarbasis afgenomen, maar dat betekent niet dat er een eind is gekomen aan de congestie. Survarnabhumi verwerkte 21,8 miljoen passagiers en 120.900 vluchten.
De reductie is voornamelijk het gevolg van de verhuizing van LCC-vluchten naar luchthaven Don Mueang (LCC=low-cost carrier), die sinds oktober vorig jaar onderdak biedt aan aan deze vluchten.
Zonder de verhuizing zou de passagiersstroom dit jaar naar 60 miljoen stijgen, aanzienlijk meer dan de capaciteit van 45 miljoen reizigers, maar nu wordt rekening gehouden met 53 miljoen passagiers, 1 miljoen meer dan vorig jaar.
Het internationale verkeer steeg de eerste vijf maanden van dit jaar met 5,24 procent naar 18 miljoen passagiers en het binnenlandse volume daalde met met 39 procent naar 3,79 miljoen passagiers. Het aantal vluchten steeg en daalde respectievelijk met 1,9 procent (naar 95.355) en 42,9 procent (25.554).
Don Mueang was uiteraard goed voor forse groeicijfers: het verwerkte 6,72 miljoen passagieres (plus 661 procent) en het aantal vluchten steeg met 355 procent naar 58.042. De meeste vluchten werden verzorgd door Thai AirAsia en Nok Air.
De uitbreiding van Suvarnabhumi, die de capaciteit op 60 miljoen passagiers brengt, is naar verwachting eind 2016 klaar. Rawewan Netrakavesna, algemeen directeur van Suvarnabhumi, noemt het onderhoud een ‘uphill task’ omdat de luchthaven het grootste deel van de dag intensief in gebruik is. ‘Het meeste werk kan alleen tussen 2 en 4 uur ’s nachts worden gedaan’, zegt ze.
– Het is vrijwel onmogelijk dat Thailand in het komende oogstseizoen 2013-2014 13 miljoen ton suiker produceert, zegt Sopone Tirabanchasak, directeur van suikerhandelaar Siam Brit Co. De target van 13 miljoen ton, 30 procent meer dan dit jaar, is gesteld door het Office of the Cane and Sugar Board (OCSB). Sopone acht de prognose onrealistisch, omdat het areaal beplant met suikerriet dan in hoogtempo zou moeten groeien. Elf miljoen lijkt hem wel haalbaar, mits er voldoende regen valt.
Thailand, ’s werelds tweede grootste exporteur van suiker, oogstte in het seizoen 2012-2013 een record van 100 miljoen ton suikerriet, 2 miljoen meer dan het seizoen ervoor. De suikerproductie bleef constant op 10 miljoen ton omdat de hoeveelheid commercieel winbare suiker vergeleken met het voorgaande seizoen afnam.
Naradhip Anantasuk, manager van de Sugar Cane Planters Association, denkt dat de oogst in het komende seizoen nauwelijks zal stijgen met uitzondering van het Noorden en Noodoosten waar een aantal suikerfabrieken naar toe zijn verhuisd. Hij geeft twee redenen: Thailand kan het areaal niet uitbreiden en niemand wil nu suikerriet planten omdat de verbouw van rijst meer inkomsten oplevert. Het is ook onwaarschijnlijk dat de suikerprijs dit jaar 23 tot 24 cent per pond bereikt, aldus Naradhip.
Maar OCSB secretaris-generaal Somsak Suwattiga blijft volhouden dat 13 miljoen ton haalbaar is. Het areaal bebouwd met suikerriet, thans 10 miljoen rai, neemt naar verwachting toe naar 11,35 miljoen rai, zegt hij. Verder wijst hij erop dat de vraag naar suiker groot is in Azië.

Verlaging garantieprijs paddy valt slecht bij boeren
20 juni – De nieuwe prijs van 12.000 baht die boeren vanaf 30 juni krijgen voor een ton paddy (ongepelde rijst), is onacceptabel. Vandaag en morgen komen op diverse plaatsen in het land boeren bijeen om acties voor te bereiden. De boeren voelen zich bedrogen door de regering.

Gisteren besloot het kabinet op voorstel van het National Rice Policy Committee (NRPC) de garantieprijs van 15.000 baht te verlagen. Minister Varathep Rattanakorn (PM’s Office) noemde als redenen de veranderde prijzen op de wereldmarkt, de koersstijging van de baht, de toename van het aanbod van rijst op de wereldmarkt en de noodzaak het verlies op het hypotheeksysteem te beperken. In tegenstelling tot wat gisteren werd gemeld, zou de secretaris-generaal van de Raad van State geen bezwaar hebben.
Vandaag komen vertegenwoordigers van boeren uit twintig provincies in de Central Plains bijeen om een gezamenlijk standpunt te bepalen. Wichian Phuanglamchiak, president van de Thai Farmers Association, vindt dat een eventuele verlaging pas in het volgend seizoen mag ingaan.
In Nakhon Nayok vergaderen vandaag en morgen boeren. Volgens Phrom Boonmachuay, president van de Suphan Buri Farmers Council, is de prijsverlaging geen oplossing voor de grote verliezen van het hypotheeksysteem, maar de grondoorzaak is corruptie en een gebrek aan transparantie.
De Thai Rice Farmers Association bereidt een verzoekschrift aan premier Yingluck voor. President Prasit Boonchoey zegt dat 12.000 baht te weinig is. Het produceren van een ton paddy kost meer dan de 8.000 baht die minister Minister Boonsong Teriyapirom (Handel), voorzitter van de NRPC, dinsdag noemde. Er gaat in de praktijk 15 procent af voor de vochtigheidsgraad, dus bij 12.000 baht per ton houden boeren dan 9.000 tot 9.500 baht per ton over.
‘Boeren maken dan nog steeds een kleine winst, maar die is te klein om de dagelijks kosten van levensonderhoud van hun extended familiy te dekken’, aldus Prasit.
In Chun (Phayao) steken vandaag duizend boeren de koppen bij elkaar. Ze zullen de gouverneur een brief overhandigen, gericht aan premier Yingluck, waarin ze vragen de garantieprijs van 15.000 baht te handhaven.
Volgens Pheu Thai-parlementariër Phaijit Sriworakhan verzetten veel collega’s van hem uit het Noordoosten zich tegen de verlaging. Ze wijzen erop dat het hypotheeksysteem een van de verkiezingsbeloftes van Pheu Thai was. Het verlagen van de prijs gaat ten koste van de steun die de partij heeft en haar geloofwaardigheid.
Pheu Thai-parlementariër Somkid Chuakhong zegt dat de regering en zijn collega’s erg hard zullen moeten werken om uit te leggen waarom de verlaging nodig is. (Zie pagina Rijst 2)

Donderdag 20 juni
– Voor de vierde maal heeft het OM zijn tenlastelegging tegen Red Bull-erfgenaam Vorayuth Yoovidhya, die vorig jaar september een motoragent schepte en daarna doorreed, uitgesteld. Hoofdaanklager Ruecha Krairiksh zegt dat de aanklacht is vertraagd omdat de verdachte bij de procureur-generaal in beroep is gegaan tegen de beschuldiging van overtreding van de maximum snelheid.

Het OM wil Vorayuth hiervoor vervolgen omdat gebleken is dat hij 170 km reed, toen hij de agent raakte. Een vervolging voor rijden onder invloed wordt wegens gebrek aan bewijs niet overwogen. Vorayuth zou pas naar de fles hebben gegrepen, nadat hij thuis was gekomen.
De advocaten van Vorayuth hebben het OM ook om uitstel gevraagd. Ze zeggen meer tijd nodig te hebben om vier getuigen en twee experts te ondervragen. Ruecha heeft daarin toegestemd. De hoofdaanklager heeft de politie gevraagd de ondervraging van getuigen over de snelheidsovertreding te versnellen. In september verjaart die aanklacht.
Vorayuth, kleinzoon van Red Bull-oprichter Chaleo Yoovidhya, wordt ervan beschuldigd in de vroege uurtjes van 3 september vorig jaar met zijn Ferrari op Sukhumvit Soi 47 een motoragent te hebben geschept en 200 meter te hebben meegesleept. Hij reed daarna door en werd enkele uren later in zijn woning aan Sukhumvit Soi 53 aangehouden. De politie wilde hem aanvankelijk laten vervolgen wegens roekeloos rijden met een dode en schade als gevolg, rijden onder invloed en het niet verlenen van hulp aan het slachtoffer.
– Er is geen rijst uit de regeringsvoorraad verdwenen, zeggen het ministerie van Handel en de Public Warehouse Organisation in reactie op mediaberichten dat 2,9 miljoen ton zoek is. Die rijst kon niet verantwoord worden door een panel van het ministerie van Financiën, maar dat kwam, aldus Vatchari Vimooktayon, permanent secretaris van het ministerie van Handel, omdat die nog niet in de boeken was opgenomen.
Niettemin heeft het National Rice Policy Committee (NRPC) een commissie gevormd die de regeringsvoorraad gaat controleren. Het kabinet heeft ook gisteren een andere commissie ingesteld die de rijst gaat inspecteren. De commissie, die uit onafhankelijke surveyors en politie bestaat, moet binnen een maand rapport uitbrengen. (Zie pagina Rijst 2)
– Roodhemden hebben gisteren geprotesteerd bij het kantoor van de Nation Multimedia Group in Bang Na (Bangkok) vanwege een nieuwsbericht dat het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) het warenhuis Imperial World Lat Phrao 15 miljoen baht aan onbetaalde elektriciteitsrekeningen schuldig zou zijn. Volgens de demonstranten is het een zaak voor de UDD-leiding en niet voor de leden.
Op de vierde verdieping van het pand bevindt zich een kantoor van het UDD en van het roodhemd tv-station Asia Update. De vijfde verdieping wordt gebruikt voor persconferenties.
Het plaatselijk elektriciteitsbedrijf MEA laat weten de elektriciteit niet te hebben afgesloten omdat het warenhuis heeft gevraagd of de achterstallige rekeningen later konden worden betaald. Het MEA wil ook niet de overige huurders van het pand duperen. Een vertegenwoordiger van Imperial World zegt dat zijn bedrijf een bankgarantie heeft afgegeven. Volgens hem is Imperial World een ‘target linked to politics’ geworden.
– Hassan Taib, hoofdonderhandelaar van Barisan Revolusi Nasional (BRN) bij de vredesgesprekken met Thailand, zegt te zullen proberen het aantal gewelddadige incidenten in het Zuiden te zullen terugbrengen, maar dat betekent niet dat alle aanvallen stoppen. Hassan zei dit dinsdag in een discussie op het radiostation Media Selatan in Pattani.
Volgens Hassan is het derde gesprek vorige maand voorspoedig verlopen. De Thaise regering is betrokken bij de gesprekken, maar andere groepen zoals het leger en de Democratische partij verzetten zich er tegen, zegt hij. Hij deed een beroep op alle sectoren in Thailand om de vredesdialoog als een nationaal agendapunt te beschouwen. Het uiteindelijk doel van BRN is onafhankelijkheid op het gebied van vrijheid van onderwijs, economische zaken en sociale en religieuze levenswijzen.
Inmiddels gaat het geweld onverminderd door. In Pattani kwam dinsdagavond een politieofficier bij een bomaanslag op een weg in Yala om het leven en in een hinderlaag werd een ranger doodgeschoten. Bij de bomaanslag werden tevens acht agenten gewond.
– Had de krant het fout gisteren of is de politie van mening veranderd? Vandaag meldt Bangkok Post dat de politie er toch rekening mee houdt dat er een verband is tussen de bomaanslag vorige maand in Ramkhamhaeng (Bangkok) en het geweld in het diepe Zuiden.
Volgens de politie heeft de verdachte beweerd dat hij betrokken was bij een bomaanslag vorig jaar tegenover de provinciale luchthaven van Narathiwat. Maar de autoriteiten moeten die bewering nog natrekken, zegt Piya Uthaya, woordvoerder van de Royal Thai Police, want de verdachte komt op geen enkele lijst van zuidelijke opstandelingen voor.
Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council en delegatieleider bij de vredesgesprekken, acht een verband met het zuidelijk geweld niet onmogelijk omdat de verdachte regelmatig tussen Bangkok en Narathiwat reisde.
Idris Sapator (24) werd maandag tijdens een inval in zijn woning in Khok Khian (Narathiwat) aangehouden. Bij de bomaanslag in Ramkhamhaeng werden zeven personen gewond. De politie houdt rekening met een zakelijk conflict tussen straatverkopers als motief.
Gevraagd of de opstandelingen hun actieradius naar Bangkok uitbreiden, zegt legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha dat hij met inlichtingendiensten over die mogelijkheid overlegt. Ook wacht hij op de resultaten van het verhoor van de verdachte.
-Een groep boeddhisten heeft om een onderzoek gevraagd naar het gedrag van Phra Wirapol Sukphol. Uit videoclips en foto’s is gebleken dat hij zich met een helicopter en een privéjet laat vervoeren, dure modeaccessoires draagt, high-tech speeltjes heeft en hij zou met een vrouw slapen. De controversiële monnik bezoekt momenteel Frankrijk. Dit weekend keert hij terug naar Thailand.
– Vandaag verschijnt het Trafficking in Persons rapport 2013 van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Thailand verwacht evenals de afgelopen drie jaar op de tier-2 lijst te staan van landen die niet genoeg tegen mensenhandel doen. Degradatie naar lijst 3 is niet waarschijnlijk; dan zou Thailand strafmaatregelen kunnen verwachten. Het rapport behandelt de situatie in 188 landen.
Volgens directeur-generaal Sek Wannamethee van BuZa (US and South Pacific) maakt Thailand serieus werk van de strijd tegen mensenhandel. In 2012 en 2013 zijn enkele functionarissen in staat van beschuldiging gesteld, maar die zaken lopen nog.
In januari begeleidde minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) een groep ambassadeurs naar Samut Sakhon. Daar zouden kinderen in de visverwerkende industrie werken. De regering heeft een werkgroep onder leiding van vice-minister-president Chalerm Yubamrung gevormd, die onderzoek doet naar mensenhandel en kinderarbeid.
– Airports of Thailand gaat dit jaar een Advance Passenger Processing System (APPS) installeren. Dit systeem stelt douane, immigration en staf van de luchthaven en luchtvaartmaatschappijen in staat het profiel van passagiers uit hun eigen land te verkrijgen. Zo kunnen ze zien of passagiers op een zwarte lijst staan of geen toegang tot een bepaald land hebben. Het systeem geldt voor zowel vertrekkende als arriverende passagiers.
– Zevenhonderd Vietnamezen die naar Thailand waren gekomen voor een seminar van Herbalife en een tour door Bangkok, staan in de kou omdat de Vietnamese reisagent haar Thaise partner niet heeft betaald voor transport en hotels, aldus Vietnam News.  
– Thailand maakt op voorhand bezwaar tegen een mogelijk bezoek van Koichiro Matsuura, voormalig directeur-generaal van Unesco, aan Hindu-tempel Preah Vihear. Wanneer het bezoek is bevestigd, zal de regering bij Unesco protesteren, zegt vice-minister Pithaya Pookamon (Natural Resources and Environment), die momenteel de vergadering van het World Heritage Committee (WHC) in Phnom Penh bijwoont.
Pithaya meent dat het bezoek in strijd is met de aanwijzing van het Internationale Hof van Justitie om problemen over de omstreden plaats te vermijden. De huidige directeur-generaal van Unesco zegt dat Unesco momenteel als beleid heeft dat de tempel plus omgeving niet worden bezocht. Een bezoek zou tot escalatie van het grensconflict tussen Thailand en Cambodja kunnen leiden.
Volgens Xinhua News Agency heeft Koichiro de tempel al bezocht in het gezelschap van twee anderen. Hij zou er 2 uur hebben rondgekeken. Volgende week donderdag eindigt de vergadering van het WHC. (Zie pagina Cambodja-Thailand voor ICJ)
– Het aantal HIV-patiënten dat niet reageert op first-line en second-line anti-retrovirale medicijnen is toegenomen van 5,8 procent in 2008 naar 11,5 procent vorig jaar. De resistentie ontstaat doordat de patiënten de HIV-remmers niet regelmatig innemen. Vanaf volgend jaar gaat het National Health Security Office het derdelijns medicijn Darunavir verspreiden. (Zie pagina Gezondheidzorg)
– Bij een inval op 10 juni in een pand in Min Buri zijn 14 witte leeuwen, vier otter civets, twee hornbills, een loris en 23 meerkatten inbeslaggenomen. De dieren zouden geïmporteerd zijn door een zakenman uit Singapore. Volgens een man die op de dieren paste, zou hij een importvergunning hebben voor de dieren, waarvan de meeste uit Zuid-Afrika komen. De leeuwen zouden bestemd zijn voor een particuliere dierentuin in Nakhon Ratchasima.
Politiek nieuws
– Oppositiepartij Democraten gaat een poging doen het kabinet naar huis te sturen. Volgens haar is de aanbesteding van de watermanagementprojecten, waarvoor 350 miljard baht is uitgetrokken, niet transparant. Een klein aantal bedrijven zou voorgetrokken zijn, het geen hen in staat stelt de prijs te manipuleren.

Voor een afzettingsprocedure zijn de handtekeningen van 120 parlementsleden nodig. Het verzoek gaat naar de voorzitter van de Senaat, die het doorstuurt aan de National Anti-Corruption Commission. De Democraten zullen daarna een motie van wantrouwen indienen en ze overwegen een zogeheten censure debate (een soort interpellatie) aan te vragen, wanneer het parlement in augustus weer bijeenkomt.
De Democratische partij is ook teleurgesteld dat de regering heeft besloten de garantieprijs voor paddy te verlagen van 15.000 naar 12.000 baht per ton. Dat besluit dupeert de boeren en het is in tegenspraak met de regeringsverklaring van Pheu Thai. Bovendien wordt het belangrijkste probleem, de corruptie in het hypotheeksysteem, niet aangepakt.
De partij houdt vol dat het systeem sinds de introductie in 2011 een verlies van 260 miljard baht heeft gemaakt en niet 136 miljard baht, zoals de regering beweert.
Economisch nieuws
– Unilever opent volgende maand haar eerste fabriek in Myanmar. Het Engels-Nederlandse bedrijf wil de komende 10 jaar in Thailand’s buurland marktleider worden op het gebied van consumentenartikelen. Unilever vestigde zich voor het eerst 80 jaar geleden in Birma, maar trok zich in 1965 terug als gevolg van de politieke situatie. Sinds 2010 zijn Unilever-producten weer verkrijgbaar in Myanmar. Knorr, Sunsilk, Clear en Pond zijn er bekende merken.

De nieuwe fabriek staat in Yangon en gaat als eerste Knorr gedroogde soepmixen en kruiden produceren. Er komen 150 werknemers te werken. Later dit jaar gaat een tweede fabriek open en worden nog eens 100 personen aangenomen. Tegen 2015 wil Unilever 2.000 personen direct of indirect werk bieden.
Unilever (Myanmar) is een zelfstandig bedrijf met steun vanuit Thailand. Het staat onder leiding van Bauke Rouwers (dat moet een landgenoot zijn), voorzitter van de Unilever Group of Companies in Thailand and Indochina.
– Amari Estates Co verwacht de komende 12 maanden voor 2,3 miljard baht aan tweede woningen op Phuket te verkopen. President en algemeen directeur Yuthachai Chanarachitta zegt dat Thaise kopers in toenemende mate het zogeheten ‘leaseback concept’ omarmen, waarbij een wooneenheid met andere bewoners wordt gedeeld teneinde inkomsten te genereren.
De afgelopen vier maanden heeft Amari Residences Phuket 17 condo’s voor in totaal 170 miljoen baht verkocht: 14 aan Thais en 3 tijdens een roadshow in Hong Kong. In totaal bestaat het project uit 148 condo’s die in grootte variëren van 44 tot 102 vierkante meter en tussen 7 en 24 miljoen baht kosten. Aan twaalf ‘pool villas’ hangt een prijskaartje van 60 tot 74 miljoen baht.
– Nok Air breidt haar vloot dit jaar uit met twee ATR 72 toestellen, een 2-motorige turboprop short-haul airliner van de Frans-Italiaanse vliegtuigbouwer ATR. In totaal wil Nok Air er zes aanschaffen, maar vanwege de grote vraag naar het toestel zijn er dit jaar slechts twee leverbaar. De budgetmaatschappij vliegt al met twee ATR’s naar Phitsanulok en Mae Hong Son. De toestellen hebben een capaciteit van 66 tot 70 passagiers.

De kogel is door de kerk: Rijstprijs naar 12.000 baht per ton
19 juni – Vanaf het eind van de maand krijgen boeren niet meer 15.000 maar 12.000 baht voor een ton paddy (ongepelde rijst). Per huishouden bedraagt de vergoeding, die de regering betaalt, maximaal 500.000 baht. Dit heeft het National Rice Policy Committee (NRPC) gisteren besloten ondanks een waarschuwing van de Raad van State dat dit besluit wellicht juridisch aanvechtbaar is.

Minister Boonsong Teriyapirom (Handel), voorzitter van de NRPC, noemt het bedrag van 12.000 baht redelijk omdat de huidige productiekosten 8.000 baht per ton bedragen. Of dit bedrag ook in het volgend seizoen (dat in oktober begint) wordt betaald, is onduidelijk. Boonsong zegt dat de regering daarover nog een beslissing moet nemen.
Atchaporn Jaruchinda, secretaris-generaal van de Raad van State, heeft de regering gewaarschuwd dat het verlagen van de garantieprijs tot juridische complicaties kan leiden. Verlaging betekent dat de regering afstand neemt van haar regeringsverklaring, die ze bij haar aantreden in het parlement aflegde. Atchaporn vindt dat de regering met aanvullende maatregelen moet komen om de boeren te helpen.
Volgens minister Varathep Rattanakorn (PM’s Office, foto) heeft het veel bekritiseerde hypotheeksysteem voor rijst, dat door de huidige regering in 2011 werd ge(her)ïntroduceerd, in het eerste jaar niet een verlies van 260 miljard baht opgeleverd, zoals beweerd door oppositiepartij Democraten, maar 136 miljard baht.
Premier Yingluck benadrukt dat boeren profiteren van het systeem en dat het ten goede komt aan de economie. Ze zegt dat volgens een rapport van de National Economic and Social Development Board (NESDB) de groeicijfers van het bruto binnenlands product zijn toegenomen als gevolg van de economische activiteiten, gestimuleerd door het hypotheeksysteem.
Bangkok Post wijst er daarentegen op dat de NESDB vorige maand haar prognose van ‘s lands economische groei heeft teruggebracht van 4,5-5,5 procent naar 4,2-5,2 procent omdat de export lager zal uitvallen dan eerder verwacht. (Zie pagina Rijst 2)

Woensdag 19 juni
– Heeft de man uit Narathiwat die is aangehouden in verband met de bomaanslag vorige maand in Ramkhamhaeng (Bangkok), banden met het geweld in het Zuiden?

De politie en militaire autoriteiten menen van niet, een bron bij een zuidelijk ‘security agency’ [?] meent van wel. Hij zou ook verantwoordelijk zijn voor een bomaanslag op een militaire bus in Narathiwat in augustus vorig jaar. Die bus werd gebruikt om kinderen naar school te brengen.
Idris Sapator (24) werd maandag gearresteerd in zijn woning in Khok Khian (Narathiwat). Hij zou samen met drie anderen, die nog niet zijn aangehouden, verantwoordelijk zijn voor de bomaanslag bij Soi Ramkhamhaeng 43/1 op 26 mei (foto). Daarbij raakten zeven personen gewond.
Volgens Adul Saengsingkaew, hoofd van de landelijke politie, is uit een eerste onderzoek gebleken dat Idris niet lid is van de Barisan Revolusi Nasional (de organisatie waarmee Thailand vredesgesprekken voert) of enig andere verzetsgroep. De politie vermoedt dat de bomaanslag te maken had met een zakelijk conflict tussen straatverkopers.
– Er zitten geen gaten in het dak, een schimmelgeur ontbreekt en meelkevers zijn niet te zien. Gouverneur Rerngsak Mahawinitchaimontri en lokale autoriteiten hebben dat gisteren vastgesteld bij een inspectie van een rijstmagazijn in Phanom Sarakham (Chachoengsao). Volgens omwonenden zou de rijst rotten, omdat die door lekkage van het dak nat geworden is en een onaangename geur verspreiden.
In het magazijn, eigendom van de Marketing Organisation for Farmers, ligt 10.000 ton rijst, in het seizoen 2011-2012 opgekocht in het kader van het hypotheeksysteem voor rijst. Rerngsak zegt dat de rijst zich in goede staat
bevindt, maar verslaggevers die ook aanwezig waren, zeggen rijstzakken te hebben gezien die bedekt waren met meelkevers. Die hadden ze niet mogen zien, want de autoriteiten hadden hen meegenomen naar een deel van het magazijn zonder kevers. (Zie pagina Rijst 2)
– Het boscomplex Dong Phayayen-Khao Yai blijft gehandhaafd als werelderfgoed en verhuist niet naar de List of World Heritage in Danger. Dit heeft het World Heritage Committee (WHC) van Unesco gisteren in Phnom Penh besloten. De commissie liet zich overtuigen door vice-minister Pithaya Pookaman (Natural Resources and Environment), die haar op de hoogte bracht van de huidige status van het complex en de plannen om de bedreigingen te lijf te gaan.
Eerder had de WHC grote zorgen geuit over het boscomplex vanwege de illegale houtkap van het kostbare palissander, de vertraging bij de aanleg van een wildcorridor en de aanleg van de Huay Samong dam. Die zouden de ecologische diversiteit van de bossen aantasten.
De International Union for Conservation of Nature (IUCN), een adviesorgaan van de WHC, vindt dat Thailand een 2-jarenplan moet maken om de kwalijke gevolgen voor de ‘outstanding universal value’ van het gebied te verzachten. De IUCN toonde zich tevreden met de mondelinge toelichting van de minister. Een IUCN-team gaat in november kijken hoe ver de maatregelen van Thailand zijn gevorderd. (Zie pagina Illegale houtkap)
– Prinses Maha Chakri Sirindhorn heeft gisteren een nieuw anti-overstromingssysteem in Khok Samrong (Lop Buri) geïnspecteerd. Het project, dat vorig jaar april werd gelanceerd, is voor 70 procent klaar. Het moet 2.300 huishoudens vrijwaren van overstromingen.
– Het kabinet heeft gisteren het groene licht gegeven voor de veelbesproken lening van 314 miljard baht, te besteden aan watermanagement projecten. Tevens keurde het een budget van 284 miljard baht goed voor de constructie van negen projectmodules, uit te voeren over een periode van 5 jaar; een budget van 4,607 miljoen baht voor het herstel van vier meren (Bung Si Fai, Bung Boraphet, Kwan Phayao en Nong Han) en 10 miljard baht voor het herstel en de conservering van bossen en grond en de aanleg van zogeheten check dammetjes.
– Met 301 van de 384 luxe auto’s, waar het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) onderzoek naar doet, is geknoeid. Gebleken is dat ze ingevoerd zijn en niet in Thailand zijn geassembleerd, hetgeen betekent dat invoerbelasting is ontdoken. De DSI is van plan 548 geïmporteerde wagens, die elk meer dan 4 miljoen baht kosten, te inspecteren.
Het onderzoek naar de in mei in brand gevlogen auto’s in Nakhon Ratchasima vordert. De DSI gaat voor twee personen een arrestatiebevel aanvragen.
Verder is er nog een akkefietje met een Rolls Royce, die in het bezit is van vice-minister-president Chalerm Yubamrung. Volgens een voormalige senator zou ook in dit geval belasting zijn ontdoken. Chalerm zegt dat de wagen eigendom is van een zakenrelatie in Singapore, die de wagen bij hem heeft gestald. Volgens de douane is de wagen legaal geïmporteerd en zijn alle vereiste belastingen betaald.
Ten slotte lig de abt van Wat Pailom in Nakhon Pathom onder vuur. Hij claimt dat de wagens die in zijn bezit zijn, ontmanteld zijn alvorens ze naar Thailand werden verscheept. Duidelijk een voorbeeld van belastingontduiking, vindt de DSI. (Zie pagina Over corruptie)
– De vakbond van de Government Pharmaceutical Organisation (GPO) mag aan een nieuw onderzoek naar de problemen bij de GPO deelnemen. Een commissie gaat zich opnieuw verdiepen in het ontslag van de directeur. Hij is beschuldigd van onregelmatigheden bij de import van grote hoeveelheden grondstoffen voor paracetamol en vertragingen bij de bouw van een vaccinfabriek.
De vakbond had eerder het idee dat ze buiten de deur werd gehouden, maar minister Pradit Sinthawanarong (Volksgezondheid) heeft haar verzekerd dat hij geen probleem heeft met deelname van de vakbond.
– Het salaris en de toelagen van de commissarissen van de National Human Rights Commission gaan met 6 procent omhoog. Dit heeft het kabinet ondanks bezwaren van vice-minister-president Plodprasop Suraswadi besloten. Thans verdienen de commissarissen meer dan 100.000 baht per maand.
– Een soldaat en een gepensioneerde sergeant-majoor zijn gisteren in Pattani om het leven gekomen. De soldaat werd gedood bij een bomaanslag, de officier werd doodgeschoten. Bij de bomaanslag in Ban Muang Wan werden verder een soldaat en een 6-jarig meisje gewond. De sergeant-majoor werd op zijn motorfiets door een passerende motorfietser onder vuur genomen, toen hij eten wilde gaan kopen.
In Raman (Yala) verwondde een bom een soldaat, twee vrijwillige rangers en een 6-jarig meisje. De bom ontplofte toen een veiligheidsteam dat onderwijzers beschermt, even bij een tentje aan de rand van de weg pauseerde.
Ten slotte ontplofte in Narathiwat 10 minuten na middernacht een bom bij een bushalte. Niemand raakte gewond.
– De eerste secretaris van de Thaise ambassade in Egypte, die donderdag met een Egypische advocate vocht, is door het ministerie van Buitenlandse Zaken teruggeroepen. Het ministerie zal disciplinaire maatregelen nemen wanneer blijkt dat ze zich onbehoorlijk heeft gedragen. Volgens de diplomate handelde ze uit zelfverdediging.
– Vandaag is het 22 jaar geleden dat Thanong Phoan spoorloos verdween. Thanong was destijds voorzitter van het Labour Congress of Thailand, senator en vice-voorzitter van het International Council of Free Trade Unions Asia-Pacific Regional Office. Hij was een fervent criticus van de National Peace-Keeping Council, die in februari 1991 de regering Chatichai Choonhavan omver wierp en vakbonden bij de overheid verbood. De zaak is nooit opgelost.
– Minister Somsak Phurisisak (Tourism and Sports) zegt dat niet zijn ministerie maar het Thailand Convention and Exhibition Bureau (TCEB) verantwoordelijk is voor de afwijzing van Thailand als kandidaat-gastheer van de World Expo in 2020.
Het TCEB is de verantwoordelijkheid van minister Yukol Limlaemthong (Landbouw) en de campagne om de nominatie in de wacht te slepen was het pakkie-an van het ministerie van Buitenlandse Zaken, aldus Somsak. Het Bureau of International Exhibitions in Parijs schrapte Thailand’s nominatie omdat het zijn aanbod niet had bevestigd.
– De Para Rubber Growers Cooperative Federation of Thailand heeft 160 ton nepkunstmest, die in een magazijn in Songkhla lag, geconfisqueerd. De coöperatie, die verantwoordelijk is voor de distributie, gaat tegen de producent een klacht indienen. In zes andere distributiecentra in de provincie zou ook nepkunstmest liggen. In totaal zou 30.000 ton nepkunstmest naar het Zuiden zijn gestuurd.
– De tol op de expressways in Bangkok en voorsteden gaat met 5 baht omhoog. In Bangkok gaat de verhoging op 1 september in, elders op 1 november.
Politiek nieuws
– Tegen de zin van oud-premier Thaksin in wordt het kabinet niet deze of volgende maand van samenstelling gewijzigd, maar op zijn vroegst pas in augustus, nadat het reces van het parlement is geëindigd. Thaksin heeft op een snelle wijziging aangedrongen om de huidige politieke situatie, waarin de regering zwaar onder vuur ligt van haar opponenten, te verbeteren.

Thaksin’s zuster Yingluck wil daarentegen wachten totdat het Huis van Afgevaardigden een aantal wetsvoorstellen heeft behandeld, zoals de begroting voor 2014, het voorstel tot wijziging van de grondwet, het voorstel om 2 biljoen baht te lenen en het amnestievoorstel. In Yingluck’s redenatie zouden bepaalde groepen in de coalitieregering bij een eerdere kabinetswisseling de verdeling van de posten kunnen uitbuiten.
Naar verwachting gaan er koppen rollen bij de ministeries van Binnenlandse Zaken, Handel, Financiën en Milieu. In augustus is de regering 2 jaar aan de macht.
Financieel-economisch nieuws
– De Stock Exchange of Thailand Index is gisteren met 2,97 procent of 43,62 punten gedaald in anticipatie van de lang verwachte tweedaagse vergadering van de Amerikaanse Fed. De index die het de laatste tijd in de regio het slechtste deed, steeg ’s ochtends sterk naar de psychologische grens van 1.500 punten, maar zakte ’s middags weer ineen. Vice-president Teerawut Kanniphakul van CIMB Securities (Thailand) zegt geen enkele reden te kunnen bedenken voor de scherpe val anders dan het pakken van winst.
– Het Thaise bedrijf Supreme Distribution en het Chinese bedrijf Shenzhen Intelligent Control maken een goede kans de grootste leverancier van tablet PC’s te worden in de tweede ronde van het programma One Tablet Per Child. De tablets in de eerste ronde vorig jaar werden uitsluitend door Shenzhen geleverd.

Volgens een bron bij de aankoopcommissie van het Office of the Basic Education Commission voldoen de tablets van beide bedrijven aan de specificaties en doorstonden ze valproeven. De e-veiling vindt op 21 juni plaats. Wanneer de twee bedrijven de aanbesteding winnen, mogen ze driekwart van de 1,63 miljoen tablets ter waarde van 4,61 miljard baht leveren. De tablets zijn bestemd voor leerlingen van Prathom 1 (eerste klas basisschool) en Mathayom 1 (eerste klas middelbare school).
Het programma van eisen is door 50 bedrijven aangevraagd, maar slechts 13 bedrijven hebben ingeschreven op de veiling. Geveild worden acht contracten in alle vier regio’s van het land. Een bieder kan meer dan één contract winnen. Regio 1 bestaat uit de centrale regio en de zuidelijke provincies (Prathom 1); regio 2 uit het Noorden en Noordoosten (Prathom 1); regio 3 uit de centrale en zuidelijke regio’s (Mathayom 1) en regio 4 uit het Noorden en Noordoosten (Mathayom 1). (Zie pagina Onderwijs)
– De Bank of Thailand krijgt een pluimpje van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) voor haar respons dit jaar op de instroom van buitenlands kapitaal. Vanuit het bedrijfsleven en de politiek werd herhaaldelijk op renteverlaging aangedrongen om de koersstijging van de baht te beteugelen, maar de bank weerstond de druk om de zogeheten policy rate sterk te verlagen. Pas eind mei ging er een kwart procentpuntje vanaf.
‘In an era of volatile capital flows and rapid shifts in investors’ risk appetite, the inflation regime and the credibility of the central bank have served Thailand well. The policy response to the recent episode of capital flows was appropriate, including exchange rate flexibility and the preparation of contingency measures’, aldus het IMF. Maar rigoreuze maatregelen om de kapitaalinstroom te beteugelen, bleken uiteindelijk niet nodig omdat de kapitaalstroom is omgedraaid.
Het IMF maakt zich wel zorgen over mogelijke vergroting van de kwetsbaarheid van de financiële sector als gevolg van de groei van gespecialiseerde financiële instituten en de stijgende huishoudschulden.
Voor dit jaar verwacht het IMF een economische groei van 4 procent en voor volgend jaar van 5 procent. Volgens Luis Breuer is Thailand’s economische basis stevig ‘including a track record of growth, stability and fiscal discipline, healthy balance sheets of commercial banks and corporations, high international reserves, and manageable public debt.’
– Het spaartegoed van Thaise boeren bij de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives is de afgelopen twee jaar toegenomen met 60 miljard baht naar 180 miljard baht. De hogere besparingen worden door de bank toegeschreven aan het hypotheeksysteem voor rijst (waarin de boeren 15.000 baht per ton paddy krijgen, circa 40 procent boven de marktprijzen) alsmede aan de schulduitstel regeling voor boeren.
De bank wil dit boekjaar (dat in april is begonnen) de besparingen met nog eens 82 miljard baht laten stijgen. Thans bedraagt het totaal aan spaartegoeden 1 biljoen baht, waarvan 200 miljard baht van overheidsdiensten, bijna 200 miljard baht van boeren en de rest van particulieren.
Gevraagd naar het rentebeleid van de bank zegt vice-president Somsak Kangteerawat dat de bank wacht hoe de commerciële banken reageren op de verlaging van de policy rate met 25 procentpunten op 29 mei door het Monetary Policy Committee van de centrale bank. Volgens Somsak is de concurrentie op rentegebied verscherpt.

Waarschuwing voor onveilige rijst is fabeltje, zeggen autoriteiten en rijsthandel
18 juni – Verkopen hypermarkets oude rijst uit de regeringsvoorraad, die te zwaar is behandeld met fosfinegas? Op de social media worden consumenten gewaarschuwd geen oude rijst te kopen. Die is doorgaans te herkennen aan een doffe kleur, bevat schilfers en stof en ruikt beschimmeld. De rijst zou gevaarlijk zijn voor de gezondheid en zelfs het risico op kanker vergroten.

Maar de autoriteiten en rijsthandelaren verwijzen deze berichten naar het rijk der fabelen. De door de regering opgekochte rijst wordt niet vaker dan het standaaraantal van tweemaal per jaar behandeld met fosfinegas, een insecticide dat door de FAO wordt aanbevolen. Berichten dat ratten doodgaan nadat ze de te vaak behandelde rijst hebben gegeten, zijn niet waar. Evenmin zijn mensen overleden.
Volgens Pranee Siriphand, directeur-generaal van het Foreign Trade Department, moeten consumenten niet in paniek raken. Overbehandeling is onmogelijk omdat de kosten daardoor toenemen. De berichten zouden tot doel hebben het moeilijker voor de regering te maken om de uitdijende voorraad te verkopen.
Somkiat Makkcayathorn, president van de Thai Rice Packers Association, wuift de geruchten ook weg. Aan de verpakte rijst worden geen anti-schimmel chemicaliën toegevoegd. Dat is ook niet nodig want de verpakte rijst is geslepen en schoon en heeft een vochtigheidsgraad van 12 tot 14 procent.
De Thai Retailers Association heeft gisteren een verklaring uitgegeven, waarin wordt bevestigd dat alle aangesloten winkels hun verpakkingsbedrijven zorgvuldig hebben gekozen. Het selectieproces voldoet aan internationale eisen.
Kudatara Nagaviroj, directeur van Big C Supercenter Plc, zegt dat er niets mis is met de rijst die Big C verkoopt. ‘We inspecteren en verifiëren regelmatig de opslag, het verpakkingsproces en de voedselveiligheid van onze rijstleveranciers.’ (Zie pagina Rijst 2)

Dinsdag 18 juni
– De prijs die boeren voor hun paddy (ongepelde rijst) krijgen, gaat omlaag van 15.000 baht naar maximaal 13.500 baht per ton. Vandaag beslist het kabinet over het voorstel van het National Rice Policy Committee (NRPC) de prijs te verlagen om zo de verliezen op het rijsthypotheeksysteem binnen de perken te houden. Ook stelt het NRPC voor niet alle rijst meer op te kopen.

Volgens het NRPC heeft het controversiële hypotheeksysteem in het eerste jaar (2011-2012) een verlies van 136 miljard baht opgeleverd. Het ministerie van Financiën acht een jaarlijks verlies van 70 tot 100 miljard baht acceptabel teneinde het begrotingstekort niet te ver te laten oplopen.
De NRPC heeft nog niet berekend hoe hoog verlies in het seizoen 2012-2013 zal zijn. Volgens een panel van het ministerie van Financiën bedraagt het verlies op de eerste oogst 84 miljard baht, maar het ministerie van Handel zegt dat het panel 2,5 miljoen ton rijst over het hoofd heeft gezien.
Het verlies van 136 miljard baht is gebaseerd op alle uitgaven, inclusief managementkosten, rente en de geschatte waarde van de resterende voorraad. De prijs is gebaseerd op de laagste marktprijs van 31 januari. In 2011-2012 heeft de regering 21,7 miljoen ton paddy opgekocht voor 352 miljard baht. De waarde wordt geschat op 156 miljard baht en de verkoop op 59,2 miljard baht. Volgens Bartjens komt het verlies zo uit op 136 miljard baht.
Het kabinet heeft vandaag de keuze uit drie voorstellen van het NRPC: verlaging van de garantieprijs met 15 tot 20 procent, verhoging van de winstmarge met 25 procent op de productiekosten, zoals geschat door het ministerie van Agriculture and Cooperatives, of toevoeging van een premie van 10 procent op de marktprijs. [Die laatste twee voorstellen snap ik niet.] Voorts stelt het NRPC voor om in het volgende rijstseizoen 14 à 15 miljoen ton paddy van de verwachte oogst van 26 tot 27 miljoen ton op te kopen.
Volgens omwonenden stinkt de door de regering opgekochte rijst, die in een magazijn in Chachoengsao ligt (foto). De rijst is verontreinigd met meelkevers. Vooral na een regenbui neemt de stank toe. (Zie pagina Rijst 2)
– Een UH-1H Huey helicopter is maandag bij een noodlanding in een vijver in Ban Na (Nakhon Nayok) zwaar beschadigd. Het toestel was onderweg naar Sa Kaeo, toen de staartmotor begon te haperen. Bij de harde landing werden vijf van de acht soldaten, die aan boord waren, gewond.
– De nabestaanden van de vermoorde zakenman Akeyuth Anchanbutr overwegen de hulp in te roepen van een team van advocaten om nader onderzoek te doen naar het motief van de moord. Volgens advocaat Suwat Apaipak is de familie verdeeld over de inzet. De oudere broer en de zoon willen dat de politie zich buigt over de nog onbeantwoorde vragen; de zusters van Akeyuth willen de advocaten aan het werk zetten.
Akeyuth werd op 6 juni ontvoerd en verloor contact met zijn familie, nadat hij een dag later 5 miljoen baht van zijn bankrekening had gehaald. De politie heeft vier verdachten aangehouden, van wie twee geholpen hebben het lichaam te begraven.  Volgens de politie betreft het een roofmoord, maar sommigen menen dat het om een politieke moord gaat. Zie verder Kort nieuws van gisteren.
– Vice-minister-president Chalerm Yubamrung betwijfelt of het geweld in het Zuiden tijdens de Ramadan, die op 8 of 9 juli begint, zal afnemen. Die afspraak is gemaakt tijdens de derde ronde van vredesgesprekken tussen Thailand en de verzetsbeweging Barisan Revolusi Nasional, vorige week donderdag. Volgens Chalerm trekken de opstandelingen zich niets van de Ramadan aan.
Chalerm, die verantwoordelijk is voor het veiligheidsbeleid in het Zuiden, praat binnenkort met de Thaise onderhandelingsdelegatie. Hij wil wel eens weten wat voor resultaten er na de drie rondes zijn bereikt.
Het verhoor van Sagariya Tohtayong, die zaterdag bij een vuurgevecht in Muang (Pattani) werd aangehouden, heeft belangrijke informatie opgeleverd over een aantal aanvallen in het Zuiden, onder andere de bomaanslag in het Lee Gardens Plaza hotel in Hat Yai, vorig jaar maart. Sagariya wordt beschouwd als een topman van afscheidingsbeweging Runda Kumpulan Kecil. Bij het vuurgevecht werd een andere topman gedood.
– De regering houdt de anti-regeringsgroep, die bij demonstraties witte maskers draagt, scherp in de gaten. De groep neemt snel in omvang toe. In één maand zou het aantal supporters zijn toegenomen van 200 naar 3.000, aldus vice-minister-president Chalerm Yubamrung. De meeste wittemaskers behoren tot de middenklasse en ze wonen in Bangkok en aangrenzende provincies.
Chalerm vindt het merkwaardig dat ze in tegenstelling tot de roodhemden veel aandacht trekken wanneer ze voor winkelcentrum Siam Paragon bijeenkomen. Chalerm denkt niet dat de beweging gewelddadig kan worden.
Oppositieleider Abhisit dringt er bij de premier op aan om iets te doen ter voorkoming van confrontaties tussen beide bewegingen. Hij vindt dat de regering de roodhemden moet oproepen uit de buurt van hun opponenten te blijven.
Prayoon Amarit, adjunct-hoofd van de landelijke politie, acht het mogelijk dat een derde partij zal proberen gevechten tussen beide groepen uit te lokken nu de roodhemden van plan zijn op diverse plaatsen in het land bijeen te komen. De politie bereidt extra veiligheidsmaatregelen voor, zegt hij.
– De eerste secretaris van de Thaise ambassade in Caïro, Kakanang Amaranand, heeft donderdagavond in een exclusief 5-sterren hotel een Egyptische advocaat beledigd en aangevallen. De advocaat liep een blauw oog op, een snee in haar hoofd, schrammen op haar lichaam en ze werd in haar arm gebeten. Kakanang zegt dat ze uit zelfverdediging handelde.
Volgens het slachtoffer had de diplomate zwaar gedronken, ze schepte op over haar diplomatieke onschendbaarheid en ze kritiseerde Egypte.’Egypte is na
Libanon het ergste land van alle landen waar ik geweest ben.’ De advocaat en haar echtgenoot hebben een klacht ingediend bij de politie. Volgens de website van de Egypt Independent zouden ze om een drugtest en een psychologisch onderzoek voor Kakanang hebben gevraagd.
– Tachtig scholen moeten het al acht maanden zonder directeur doen. De vertraging is het gevolg van een wijziging in de benoemingsprocedure. Vorig jaar werd de verantwoordelijkheid voor de benoemingen overgeheveld van de provinciale panels van OTEPC (Office of the Teacher Civil Service and Education Personnel Commission) naar Obec (Office of the Basic Education Commission). De wijziging zou de transparantie bevorderen.
Volgens Adirek Rattanathanya, president van de Basic Education Committees Association of Thailand, kan de vertraging bij de benoemingen tot omkoping leiden. ‘Ik heb gehoord dat sommige personen tot een miljoen baht betalen om een toppositie aan een school te krijgen.’
De 80 scholen behoren tot een groep van 111 instituten die een aanvraag hebben gedaan voor de status van ‘premium school’ conform het beleidsplan 2011 van het ministerie van Onderwijs. Die status geeft de scholen een grotere vrijheid.
– We doen ons best om de illegale kap van palissander in het boscomplex Dong Phayayen-Khao Yai te bestrijden, maar dat kunnen we niet alleen. We hebben de hulp van andere landen nodig, zoals China, waar veel vraag naar die houtsoort is. Dit zegt Pitthaya Pookaman, vice-minister van Natural Resources and Environment.
Vandaag of morgen buigt het World Heritage Committee van Unesco zich tijdens zijn 37ste vergadering in Phnom Penh (Cambodja) over de vraag of het complex gehandhaafd blijft op de werelderfgoed lijst. Mogelijk verhuist het complex naar de List of World Heritage in Danger. Behalve over de illegale houtkap zijn er zorgen over de vertraging bij de aanleg van een wildcorridor en de constructie van de Huay Samong dam, die een aanslag zal doen op de ecologische diversiteit van het gebied.
Het boscomplex, dat 6.152 vierkante kilometer meet, bestaat uit vier nationale parken. Het is een van ’s werelds grootste habitat van palissander. (Zie pagina Illegale houtkap)
– De monniken die met een privéjet vlogen, dure zonnebrillen droegen en andere luxe goederen bij zich hadden, hebben zich weliswaar ongepast gedragen, maar ze hebben geen regels overtreden, zegt het National Office of Buddhism (NOB). Het incident is bekend geworden door een filmpje op YouTube. De monniken zullen niet ‘defrocked’ worden, zegt NOB-directeur Nopparat Benjawattananan.
Een van de monniken in de clip is de abt van Wat Pa Khantitham in Si Sa Ket. Hij bezoekt momenteel Frankrijk. Een ander staat op een lijst van het Department of Special Investigation wegens het bezit van enkele luxe personenauto’s. De monnik zou de wagens cadeau hebben gekregen. Hij zou ze gerepareerd hebben en enkele verkocht hebben. De monnik heeft bevestigd dat hij een oude Jaguar heeft, die cadeau was gedaan door een volgeling in de VS.
– De directeur van het Chiang Khong Crown Prince ziekenhuis in Chiang Rai is onderscheiden met de Outstanding Rural Doctor Award voor 2012. Somprat Manjit werd uit 26 genomineerden gekozen. Hij werkt al 22 jaar in landelijke ziekenhuizen in Chiang Rai.
Als directeur van het Khun Tan ziekenhuis ontwikkelde hij een HIV/Aids preventieprogramma en een zorgsysteem voor ouderen. Recent nam hij het initiatief voor een controleprogramma na ontdekt te hebben dat veel mensen in Chiang Rai met ademhalingsproblemen kampen. (Zie pagina Gezondheidzorg )
– Dertig onderwijsassistenten zijn de laan uitgestuurd omdat ze in januari tijdens het examen gefraudeerd hebben. Meer ontslagen zullen volgen. Naar de fraude is onderzoek gedaan door het Department of Special Investigation. Gebleken is dat 344 kandidaten de opgaven tevoren hebben kunnen inzien of de antwoorden via een mobieltje ontvingen.
Politiek nieuws
– Het verlies van de Pheu Thai-parlementszetel voor Don Muang (Bangkok) tijdens de tussentijdse verkiezingen zondag zal de regering er waarschijnlijk niet toe brengen vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Dit zegt Korn Chatikavanij, vice-partijleider van oppositiepartij Democraten. Volgens hem heeft de regering de afgelopen twee jaar te weinig bereikt om zo’n verkiezing aan te durven.
Korn wijst op het hypotheeksysteem voor rijst, dat zwaar onder vuur ligt, en op initiatieven van de ministeries van Gezondheid, Energie en Onderwijs, die eveneens kritiek oproepen. ‘De premier kan de mislukkingen van de regering niet uitleggen’, zegt hij. ‘Ze vermijdt vragen, wat erop wijst dat de regering niet klaar is voor een stembusgang.’
De suggestie van vervroegde verkiezingen werd zondag gedaan door Somchai Srisutthiyakorn, politicoloog aan de Sripatum universiteit, nadat de parlementszetel voor Don Muang na 37 jaar overging van regeringspartij Pheu Thai naar oppositiepartij Democraten. Somchai denkt dat de regering met vervroegde verkiezingen wil voorkomen dat haar populariteit verder afbrokkelt.
Inmiddels wordt er volop gespeculeerd over de verwachte ‘reshuffle’ van het kabinet. Minister Sansanee Nakpong (PM’s Office) zou plaats moeten maken voor Yuranunt Pamornmontri, die in Don Muang werd verslagen. Yuranunt gaf zijn parlementszetel (verkregen via de landelijke lijst) op om in Don Muang te kunnen meedoen.
Volgens een bron bij Pheu Thai wijt de strategiecommissie van de partij het verlies in Don Muang deels aan de huidige anti-regeringscampagne. De commissie is niet gelukkig met de PR van de ministers. Zij slagen er niet in problemen toe te lichten, waardoor ze kwetsbaar voor kritiek zijn. De commissie erkent dat de Democratische kandidaat vooral tijdens de overstromingen in 2011 hard had gewerkt voor de bewoners van Don Muang.
Premier Yingluck tilt niet zo zwaar aan het verlies. ‘Onze kandidaat had niet voldoende tijd om campagne te voeren, slechts 18 dagen. De nederlaag is geen belangrijk verlies voor de partij. Beschouw het niet als een verlies. Algemene verkiezingen en een tussentijdse verkiezing zijn verschillende dingen.’
Economisch nieuws
– De Thaise economie groeit dit jaar vermoedelijk met 4 procent, verwacht de Bangkok Bank (BBL). Volgens de bank, die eerder 5 procent voorspelde, blijft de export traag en zal het ontwikkelingsplan voor infrastructurele werken van 2,2 biljoen baht nog geen effect op de economie hebben. Eerder voorspelde de bank een groei van 5 procent.

In het eerste kwartaal van dit jaar nam het bruto binnenlands product op jaarbasis toe met 5,3 procent, minder dan de 6 à 7 procent die de bank eerder berekende. Vergeleken met het vierde kwartaal van 2012 is de toename sterk gedaald, want toen werd op jaarbasis een record van 19,1 procent genoteerd, voornamelijk als gevolg van de door de overstromingen ingezakte export in 2011.
Het ministerie van Handel had voor het eerste kwartaal van 2013 een toename van 9 procent voorspeld.
Volgens BBL-bestuursvoorzitter Kosit Panpiemras zal de economie in het tweede kwartaal voornamelijk drijven op de binnenlandse vraag en externe factoren. Hij verwacht dat de watermanagementprojecten, waarvoor een bedrag van 350 miljard baht is uitgetrokken, in het vierde kwartaal van start gaan, maar dat zal te laat zijn om een substantiële invloed op de groeicijfers voor dit jaar te hebben.
Chula Sukmanop, directeur van het Office of Transport and Traffic Policy Planning, verwacht dat 1 biljoen baht van de veelbesproken lening van 2,2 biljoen baht in het vierde kwartaal ter beschikking komt. Naar verwachting geeft het parlement in september het groene licht voor de lening van 2,2 biljoen baht.
Een van de projecten die uit dit budget worden gefinancierd, is de aanleg van een hogesnelheidslijn tussen Bangkok en Phitsanulok. De openbare hoorzittingen voor de eerste fase van die lijn zijn onlangs gehouden in Phitsanulok, Ayutthaya en Nakhon Sawan.Volgens Chula waren de meeste bezoekers van de hoorzittingen enthousiast. Als alles goed gaat, kunnen bedrijven in het derde kwartaal op het project inschrijven en vindt de aanbesteding volgend jaar plaats.
Thailand wil vier hogesnelheidslijnen aanleggen: Bangkok-Phitsanulok-Chiang Mai; Bangkok-Hua Hin-Padang Besar; Bangkok-Pattaya-Rayong en Bangkok-Nakhon Ratchasima-Nong Khai. De vier lijnen worden gefaseerd aangelegd. De lijnen naar Phitsanulok, Hua Hin, Rayong en Nakhon Ratchasima zouden er in 2019 moeten liggen. De regering heeft de Boston Consulting Group als adviseur aangetrokken. Die gaat een studie doen naar de revenuën voor de economie.
– Zo’n 300 rai mangosteen en longan boomgaarden in de provincie Trat zijn vrijdag na zware regens onder water gelopen. De boeren versnellen het oogsten van het fruit om te redden wat er nog te redden valt. De prijs van mangosteen bedraagt thans 10 tot 14 baht per kilo.
– Duurzame energiebronnen hebben in Aziatische landen grote potentie vanwege de ruime beschikbaarheid van agrarische producten. Wereldwijd kan zonne-energie de belangrijkste energiebron worden, mits regeringen de vraag stimuleren, CO2-emissies belasten en andere maatregelen nemen om de emissies terug te dringen, zoals de ondergrondse opslag van CO2 (CCS). Dit zei Khong Cho-oon, politiek analist bij Shell, onlangs tijdens een bezoek aan Bangkok.
Volgens Shell kan zonne-energie in 2070 de belangrijkste energiebron zijn, maar olie en kolen zullen nog tot het midden van deze eeuw het energieverbruik domineren. In een ander scenario voorspelt Shell een gematigde economische groei, waarbij regeringen zich concentreren op energieveiligheid. Aardgas wordt tot 2030 de belangrijkste brandstof, waarna CCS opkomt om de uitstoot van CO2 te reduceren.
Ook in Bangkok benadrukte Shell-man Peter Voser dat bedrijven en regeringen nieuwe manieren van samenwerking dienen te zoeken en de ontwikkeling en het gebruik van schone energie alsmede het efficiënt gebruik van energie dienen te bevorderen.

Oppositie behaalt historische zege
17 juni – Voor het eerst in 37 jaar is het oppositiepartij Democraten gelukt kiesdistrict Don Muang (Bangkok) in de wacht te slepen. Bij tussentijdse verkiezingen zondag versloeg de Democratische kandidaat Tankhun Jitt-itsara zijn rivaal Yuranunt Pamornmontri (Pheu Thai) met 32.710 tegen 30.624 stemmen.

De tussentijdse verkiezingen waren nodig omdat parlementslid Karun Hosakul (Pheu Thai), die bij de verkiezingen in juli 2011 Tankhun met 7.000 stemmen had verslagen, zijn parlementszetel moest opgeven wegens belastering van Tankhun. Karun mag tevens 5 jaar geen politieke functie bekleden.
Politieke analisten schrijven de Democratische overwinning toe aan toenemende kritiek op de regering vanwege haar geldverslindende rijsthypotheek systeem, de amnestievoorstellen (waarvan Thaksin zou kunnen profiteren) en pogingen om de grondwet te wijzigen, teneinde de macht van het Constitutionele Hof te beperken.
Volgens Democratisch parlementslid Ong-art Klampaibul heeft Tankhun gewonnen omdat hij tijdens de zware overstromingen in 2011 hard gewerkt had voor de bewoners van Don Muang. ‘De partij zal de lessen die we tijdens deze tussentijdse verkiezing hebben geleerd in andere kiesdistricten, die we niet vertegenwoordigen, toepassen.’
Somchai Srisutthiyakorn, politicoloog aan de Sripatum universiteit, verwacht dat Pheu Thai in september of oktober het Huis van Afgevaardigden ontbindt en nieuwe verkiezingen uitschrijft. De regeringspartij zou zo willen voorkomen dat haar populariteit verder vermindert omdat haar populistisch beleid mislukt is.

Maandag 17 juni
– De zogeheten V for Thailand groep, herkenbaar aan witte Guy Fawkes maskers, heeft een druk weekend achter de rug. Op tal van plaatsen in het land protesteerden ze tegen de regering, het regeringsbeleid en voormalig premier Thaksin.

De meesten, zo’n duizend, verzamelden zich zondag voor winkelcentrum CentralWorld op Ratchaprasong intersection in Bangkok, die de roodhemden in 2010 wekenlang bezet hielden. Honderd roodhemden hielden aan de overkant bij Gaysorn Plaza een tegendemonstratie, maar tot schermutselingen kwam het niet dankzij zevenhonderd man oproerpolitie. De roodhemden verbrandden een doodskist met witte maskers en portretten van oppositiepartijleden.
De gemaskerde demonstranten trokken daarna naar Siam Square en scholden onderweg bij het hoofdkwartier van de Royal Thai Police de oproerpolitie uit voor Thaksin’s slippendragers. De politie ligt onder vuur omdat ze eerder tijdens een bijeenkomst in Chiang Mai in gebreke was gebleven toen de witmaskers door roodhemden werden belaagd.
Ook elders in het land manifesteerden demonstranten zich. In Nakhon Ratchasima protesteerden 500 personen met witte maskers tegen het rijsthypotheeksysteem van de regering en de lening van 2,2 biljoen baht voor infrastructurele werken.
In Udon Thani, een belangrijke machtsbasis van de roodhemden, demonstreerden 40 mensen. Een tegendemonstratie bleef uit omdat de roodhemden een feestje vierden ter gelegenheid van de 61ste verjaardag van hun leider Kwanchai Praipana.
Ook in Buri Ram, Tak, Songkhla en Nakhon Si Thammarat vonden demonstraties plaats van anti-regeringsdemonstranten.
– Het hypotheeksysteem voor rijst, dat volgens oppositiepartij Democraten een verlies van 260 miljard baht veroorzaakt, is een goed systeem en dient te worden voortgezet. Dit laat oud-premier Thaksin vanuit Dubai via zijn juridisch adviseur Noppadon Pattama weten. Thaksin dringt er bij de regering op aan zo snel mogelijk klare wijn te schenken om zo te voorkomen dat de bevolking door de oppositie op het verkeerde been wordt gezet.
Uit een peiling van de Assumption universiteit onder 1.384 personen in Bangkok en omliggende provincies blijkt 72,1 procent van de respondenten te geloven dat de regering verlies maakt op het systeem en 58,7 procent vindt dat de belastingbetaler daarvoor niet mag opdraaien. Regeringspartij Pheu Thai dient voor het verlies de verantwoordelijkheid te nemen en fondsen te zoeken om het verlies te compenseren. Volgens de meerderheid ondermijnt het systeem het vertrouwen in de regering en dertig procent vindt dat premier Yingluck moet aftreden.
Ook de Suan Dusit Rajabhat universiteit peilde de mening van de bevolking over het hypotheeksysteem, waarin de regering rijst van de boeren opkoopt tegen prijzen die 40 procent boven de marktprijs liggen. Van de 1.303 ondervraagde personen meent 47,5 procent dat het systeem het vertrouwen van de bevolking in de regering ondermijnt en 42 procent heeft vertrouwen in de oppositie vanwege haar onderzoek naar onregelmatigheden in het programma.
Volgens Democraat Ong-art Klampaibul zou minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) van plan zijn de garantieprijzen te verlagen omdat ze de economie benadelen. (Zie pagina Rijst 2)
– De Royal Thai Navy verzet zich tegen het plan van de regering om de passagierscapaciteit van marineluchthaven U-tapao in Rayong te vergroten. De regering wil zo de congestie op andere luchthavens verminderen. Maar volgens Wichean Potephosree, permanent secretaris van het ministerie van Transport, is de marine van mening dat de uitbreiding de nationale  veiligheid in gevaar brengt.
Thans biedt de marineluchtmachtbasis onderdak aan chartervluchten en vluchten van Bangkok Airways met jaarlijks 79.000 passagiers. Het Strategic Committee for Reconstruction and Future Development heeft voorgesteld 239 miljoen baht uit te trekken voor vergroting van de passagiersterminal en het platform. De marine verzet zich, maar wil wel in geval van nood de luchthaven ter beschikking stellen wanneer toestellen niet op Don Mueang of Suvarnabhumi kunnen landen.
– Het World Heritage Committee (WHC) van Unesco is gisteren in Phom Penh (Cambodja) begonnen aan een 10-daagse vergadering. Zo’n 1.300 gedelegeerden buigen zich over voorstellen om de werelderfgoedlijst, die 962 sites telt, uit te breiden met 15 sites, waaronder Wat Mahathat in Nakhon Si Thammarat.
De Thaise delegatie is bang dat het boscomplex Dong Phayayen-Khao Yai in Prachin Buri en Nakhon Ratchasima van de lijst wordt geschrapt. Het WHC wil dat Thailand een eind maakt aan het illegaal kappen van palissander en de milieuschade als gevolg van de geplande aanleg van een snelweg en een dam vermindert.
Het grote hete hangijzer, een managementplan voor Hindu-tempel Preah Vihear, is niet door Cambodja geagendeerd. In voorgaande jaren werd zo’n plan door Thailand geblokkeerd vanwege de strijd om de door beide landen geclaimde 4,6 vierkante kilometer bij de tempel. Die zaak is momenteel in behandeling bij het Internationale Hof van Justitie in Den Haag.
Volgens een Thaise bron zou Phom Penh wel Unesco om financiële hulp voor Preah Vihear kunnen vragen. ‘Als dat gebeurt, zullen we ons verzetten.’ (Zie pagina Preah Vihear)
– De eigenaren van de zes luxueuze auto’s die vorige maand op een trailer in Pak Chong (Nakhon Ratchasima) in brand vlogen, zijn bekend. Het Department ofr Special Investigation (DSI) verdenkt hen ervan de belasting te hebben ontdoken. Geruchten doen de ronde dat sommige wagens eigendom van politici zijn.
Volgende week begint de DSI een onderzoek naar 548 inbeslaggenomen auto’s. Ze zouden in Thailand geassembleerd zijn, maar de DSI betwijfelt dat. Wanneer blijkt dat dit niet het geval is, worden ze geconfisqueerd.
Voormalig senator Ruangkrai Leekijwattana gaat de DSI vragen een onderzoek te doen naar de Rolls Royce van vice-minister-president Chalerm Yubamrung. Is die auto wel legaal geïmporteerd en is er belasting over betaald? Ruangkrai zegt dat de wagen inclusief belasting zeker 32,1 miljoen baht zou moeten kosten, maar de importprijs bedroeg slechts 26,9 miljoen baht.
– De twaalf soldaten van de 32ste Narathiwat Taskforce, die gisteren op weg waren naar een voetbalwedstrijd, hebben geluk gehad. De bermbom bij een brug in tambon Lubo Buesa verstopt in een waterpijp die voor hen was bestemd, explodeerde toen ze passeerden maar trof geen doel.
In Pattani werd een marine-officier doodgeschoten terwijl hij op het strand van Ban Pa Mai zat om met een groep lokale vissers te gaan vissen. Een man kwam op hem af en schoot hem in zijn hoofd.
– Een ordinaire roof met 5 miljoen baht als buit of een politieke afrekening? En wie precies vermoordde begin juni zakenman en anti-Thaksin actievoerder Akeyuth Anchanbutr?
Volgens Somchai Losathaphonphihit, voorzitter van de kamercommissie politiezaken, heeft de politie te snel een politiek motief uitgesloten. Somchai denkt dat de uit de woning van het slachtoffer gestolen hard disks en servers informatie bevatten die de politie naar de dader kunnen leiden.
Akeyuth kwam vorig jaar in het nieuws toen hij zei door een van Yingluck’s bewakers te zijn aangevallen. Hij was er toen getuige van dat Yingluck in het Four Seasons Hotel in Bangkok een afspraak met enkele zakenmensen had.
In de moordzaak zijn vier verdachten aangehouden. Twee zouden geholpen hebben het lichaam te begraven, een van de twee anderen zou de man gewurgd hebben. Een van hen was Akeyuth’s chauffeur.
– Een 16-jarige jongen is zaterdagavond doodgestoken tijdens een schermutseling in Ban Khen (Bangkok). Zo’n tien jongeren kregen er ruzie toen ze aan de maaltijd zaten. De politie heeft de verdachten in het vizier en heeft de ouders gevraagd hen naar het bureau te begeleiden.
– De Russische eigenaar (36) van een resort op het eiland Phangan is zaterdagavond op Walking Street Road in Zuid-Pattaya door een groep motorrijders mishandeld omdat hij weigerde plaats te maken toen ze hun motorfiets wilden stallen. De man liep een gebroken neus en diverse kneuzingen aan hoofd en lijf op.
– Geldwoekeraars hebben zaterdagavond huisgehouden in een geïmproviseerd restaurant in Thanyaburi (Pathum Thani), omdat de zoon van de eigenaar hen geld verschuldigd was. De schoondochter van de eigenaar werd daarbij geslagen en haar 7 jaar oude dochter raakte licht gewond. De zoon die voor 10.000 baht bij hen in het krijt stond, was niet aanwezig. De mannen vernielden eveneens zijn kamer.

 

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties