Thais nieuws 20-28 februari

Voor Thais nieuws 1-19 februari, klik hier.

Donderdag 28 februari
– Eindelijk heeft het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) een stok gevonden om de hond te slaan. In dit geval oud-premier Abhisit en vice-premier Suthep, twee mannen waarop de DSI al langer jacht maakt.

De DSI denkt beiden te kunnen laten vervolgen wegens plichtsverzuim in de zaak van de niet afgemaakte bouw van 396 politiebureaus en 163 politieflats.
De DSI baseert dit op het besluit van de regering Somchai Wongsawat om de Royal Thai Police (RTP) te belasten met de aanbesteding. De RTP mocht ook haar regionale kantoren toestemming geven de bouw in hun regio aan te besteden. Suthep echter veranderde later op voorstel van de toenmalige hoofdcommissaris de regionale aanbesteding in een centrale aanbesteding, waardoor PCC Development and Construction Co het werk in de wacht kon slepen. Die verandering zorgde voor vertragingen.
De aannemer echter besteedde het werk uit aan onderaannemers – in strijd met het contract, incasseerde termijnbetalingen, maar betaalde de onderaannemers niet of slechts gedeeltelijk. Gevolg: die legden het werk vorig jaar stil.
Volgens de DSI hebben Abhisit en Suthep door hun ingrijpen artikel 157 van de Strafwet overtreden en kunnen ze basis daarvan vervolgd worden. De aannemer zal worden aangeklaagd wegens fraude omdat hij contractbreuk heeft gepleegd en de onderaannemers niet heeft betaald. (Zie pagina Over corruptie)
– Met een beetje geluk wordt vandaag in Maleisië de eerste vredesovereenkomst getekend tussen Thailand en een zuidelijke verzetsgroep. Daarmee komt nog geen einde aan het geweld in het Zuiden, want de BRN-groep heeft niets te zeggen over de cellen die er actief zijn. Die willen voorlopig niet onderhandelen.
De vredesovereenkomst wordt tijdens een bezoek van premier Yingluck aan Maleisië getekend door Paradorn Pattanatabutr, secretaris-generaal van de National Security Council (NSC). Hij weigert te zeggen wie de andere handtekening zet, maar volgens een bron zou dat Asae Yaba zijn, particulier secretaris van Asae Toyib, adjunct-secretaris-generaal van de Barisan Revolusi Nasional (BRN). Paradon zegt niet te kunnen garanderen dat de overeenkomst succes heeft, maar ‘het is beter dan het Zuiden te laten branden’.
Voordat Paradorn gisteren naar Maleisië afreisde, hebben diverse rebellengroepen hem benaderd voor een gesprek, zegt hij. ‘Ik ben aan het verifiëren of ze werkelijk in Maleisië hun basis hebben en of gesprekken mogelijk zijn voordat ik doorga. En ik zal Maleisië om medewerking vragen. Wij schatten dat er minder dan duizend sympathisanten van de opstandelingen in Maleisië zijn.’ Volgens het leger zouden in het Zuiden van Thailand negenduizend militanten actief zijn.
Thailand stelt als voorwaarde vooraf bij de gesprekken met opstandelingengroepen dat over afscheiding niet wordt gesproken. ‘Dat is tegen onze grondwet’, aldus Paradorn. Wel kan gesproken worden over het instellen van een ‘speciale bestuurszone’.  ‘De NSC bekijkt dan de details en gaat na of die in strijd met de grondwet zijn. Want alles moet gebaseerd zijn op de rechtsstaat en de grondwet.’
De Maleisische premier zou volgens Paradorn een anti-rebellen samenwerking tot stand willen brengen, niet alleen met Thailand, maar ook met andere landen in Azië. Paradorn verwacht daarover een akkoord te kunnen tekenen met zijn Maleisische counterpart.
– Het kabinet is gisteren in principe akkoord gegaan met een masterplan voor infrastructurele investeringen plus het afsluiten van leningen tot een totaal bedrag van 2,2 biljoen baht. Omdat dit bedrag alleen genoeg is voor de financiering van belangrijke transportroutes, moet er de komende zeven jaar nog eens 2 biljoen bijkomen voor de overige plannen, zegt minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën). Dat geld wordt uit de reguliere begroting gehaald en zou niet geleend hoeven worden.
De infrastructurele projecten behelzen de aanleg van vier hogesnelheidslijnen en tien spoorbanen in Bangkok en omgeving. Het ministerie van Financiën organiseert vanaf donderdag tot 10 maart openbare hoorzittingen en presentaties over de plannen. Naar verwachting liggen masterplan plus financieringsvoorstel eind maart bij het parlement.
Volgens het ministerie van Transport verlagen de projecten, wanneer uitgevoerd, de logistieke kosten van 15,2 naar 13,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Thailand zal daardoor aan concurrentiekracht winnen. In Singapore bedragen ze 9 procent van het bbp en in Maleisië 13 procent. De projecten zouden het bbp een injectie van 1 procent geven, er worden 500.000 banen door gecreëerd en de inflatie neemt jaarlijks met 0,16 procent toe.
De 2,2 biljoen baht wordt elk jaar in tranches van 300 miljard baht uitgegeven. De staatsschuld zou daardoor beperkt blijven tot 50 procent van het bbp, 10 procent onder het percentage dat Thailand als maximum hanteert.
– De lector van de Thammasat universiteit die is betrokken bij de zaak Sathian is geen verdachte, maar getuige, zegt Vicha Mahakhun van de National Anti-Corruption Commission (NACC). Hij heeft namelijk alleen geld in bewaring genomen namens de echtgenote en dochter van de voormalige permanent secretaris van het ministerie van Defensie, Sathian  Permthong.
De NACC doet onderzoek naar de ‘ongebruikelijke’ rijkdom van Sathian. Op zijn bankrekening is 10 miljoen baht gestort geweest, op de rekeningen van zijn vrouw en dochter 100 miljoen baht en beide dames bezitten ook de nodige stukken grond. Dat is alles is door de NACC bevroren, vooruitlopend op de verdere rechtsgang.
Lector Sombat Chanthornwong, inmiddels gepensioneerd, nam tweemaal geld in bewaring op verzoek van moeder en dochter. De eerste keer 18 miljoen, de tweede keer via een cheque van een bedrijf op zijn naam 27 miljoen baht. Als verklaring werden ‘problemen’ gegeven. Het paar vroeg de 18 miljoen na een paar dagen terug om een stuk land te kopen en vroeg toestemming om zijn naam te gebruiken als zakenpartner. De 27 miljoen zou de winst zijn die de echtgenote had gemaakt met de verkoop van het land aan een bedrijf.
Sombat parkeerde het geld op vier rekeningen van de spaarcoöperatie van de universiteit en stortte 15 tot 16 keer bedragen terug. Ze zouden nu zo goed als leeg zijn, maar de NACC heeft in de rekeningen nog 11,9 miljoen baht gevonden en die ook bevroren.
Sombat laat weten al zijn academische functies neer te leggen om daarmee zijn morele verantwoordelijkheid te tonen. Hij zegt niet geweten te hebben of het geld legaal of illegaal was verkregen. Als hij had geweten dat hij erdoor in de problemen zou komen, dan had hij geweigerd het geld te bewaren. Vandaag geeft Sombat bij de NACC een toelichting op de zaak. (Zie pagina De zaak Sathian)
– Milieuactivist Prajob Naowa-opas is maandagmiddag in Chachoengsao in koelen bloede vermoord, terwijl hij bij een garage stond te wachten op de reparatie van zijn pickup truck. Een huurmoordenaar stapte uit zijn wagen, liep naar hem toe en vuurde vier kogels op hem af. Daarna ging hij er met een handlanger in zijn wagen vandoor. Omstanders waren getuige van de executie, want zo mogen we de moord toch wel noemen.
Prajob was dorpshoofd van Moo 14, tambon Nong Haen, district Phanom Sarakham. De politie vermoedt dat het moordmotief een zakelijke conflict was, omdat Prajob een afvalbedrijf had gesticht, of een wraakactie vanwege diens campagne tegen fabrieken die in Phanom Sarakham en Plaeng Yao chemisch afval dumpen. Dat wordt gedumpt op hoger gelegen plaatsen, sijpelt naar beneden, waardoor waterwegen en vijvers zijn verontreinigd.
Volgens het regionaal kantoor van het ministerie van Volksgezondheid zijn waterbronnen en boerenland verontreinigd met verscheidene toxische stoffen, zoals phenol waarvan de concentratie dertig maal de veiligheidslimiet overschrijdt. Het Department of Special Investigation besloot in augustus de zaak te onderzoeken.
Prajob wist dat zijn leven gevaar liep; hij had daarom twee vuurwapens bij zich in zijn pickup truck. De politie had gewaarschuwd dat hij een doelwit was, maar hij had niet om bescherming gevraagd.
Human Rights Watch heeft de autoriteiten opgeroepen snel de dader te vinden. ‘De moord is weer een voorbeeld van het fundamenteel falen van de Thaise autoriteiten om activisten te beschermen die hun leven riskeren, terwijl zij hun woongebied verdedigen’, zegt Brad Adams, directeur Azië van HRW.
– Bij het examen op 13 januari om tweeduizend onderwijs-assistenten te recruteren is op grote schaal gefraudeerd. Het ministerie van Onderwijs heeft het Department of Special Investigation gevraagd onderzoek te doen.
Volgens een commissie die was opgezet om klachten over bedrog te onderzoeken, zijn de examenopgaven een dag voor de examendag uitgelekt. Ze heeft ook ontdekt dat veel examinandi via mobieltjes de antwoorden kregen. In een aantal gevallen lieten kandidaten zich door iemand anders vervangen. De geslaagden staan inmiddels al voor de klas.
De volgende examenronde is in april. Dan worden strenge voorzorgsmaatregelen genomen. Overigens vertoont de fraude een sterke overeenkomst met de fraude bij het politie-examen vorig jaar. Dat examen moest worden overgedaan. (Zie pagina Onderwijs)
– Korn Chatikavanij, vice-partijleider van de Democratische partij, is ervan overtuigd dat Sukhumbhand Paribatra op 3 maart wordt herkozen als gouverneur van Bangkok. Hij put hoop uit de oproep van enkele niet-gebonden critici, die er bij de stedelijke bewoners op aan hebben gedrongen om regeringspartij Pheu Thai te mijden. Bovendien spreken de peilingen elkaar nu tegen: één peiling geeft de Pheu Thai-kandidaat een voorsprong van 16 procentpunten; een andere peiling slechts 1 procentpunt.
Korn denkt dat de kiezers weer voor de Democraten zullen kiezen, zoals ze dat de afgelopen drie verkiezingen hebben gedaan. Hij heeft beloofd af te treden wanneer Sukhumbhand verliest, maar hij denkt dat het niet zo ver komt.
– De Kaeng Khoi II energiecentrale in Saraburi mag water onttrekken uit de Pasak rivier. De Central Administrative Court heeft gisteren een verzoek van bewoners om een verbod uit te vaardigen, afgewezen.
Zesentwintig bewoners waren in maart 2007 al naar bestuursrechter gestapt. Ze klaagden dat er te weinig water overbleef voor huishoudelijk en agrarisch gebruik. Zo is de boeren gezegd de tweede rijstoogst vanwege het watertekort achterwege te laten. De bewoners hadden eveneens gevraagd de bouwvergunning ongeldig te verklaren, maar ook dat verzoek werd afgewezen.
– 1612 huizen in zeven districten van Narathiwat zijn de afgelopen drie dagen tijdens zware stortbuien onder water gelopen. 6508 bewoners zitten met de handen in het haar. In Sungai Kolok bereikte het water een hoogte van 60 tot 80 cm; 130 bewoners zijn geëvacueerd. In alle districten zijn 24 wegen onbegaanbaar en vier scholen zijn gesloten.
Water van de San Kala Kiri berg zorgde voor een verhoging van het waterpeil van de Sungai Kolok rivier met circa 1,2 meter. De rivier trad buiten haar oevers, waardoor vijf woongemeenschappen onder water liepen.
In vijf tambons in Songkhla staat 320 rai aan rijstvelden al twee dagen onder water. De oogst kan als verloren worden beschouwd. De meeste boeren werden door de snelheid waarmee het land onder water liep, overvallen en hadden geen voorzorgsmaatregelen genomen.
Volgens cijfers van het Disaster Prevention and Mitigation Department kampen Yala, Phatthalung, Narathiwat en Songkhla met overstromingen. Zo’n 100.000 personen in 26.713 huishoudens zijn gedupeerd. De provincies ten zuiden van Nakhon Si Thammarat worden voor 60 procent geteisterd door onweersbuien, maar op sommige plaatsen blijft het bij zware regenbuien.
– Politie en marine hebben gisteren op drie plaatsen in Phangnga en Phuket invallen gedaan op zoek naar bewijsmateriaal voor illegale zandwinning in beschermde bossen. Het huis van een lid van provinciale staten van Phangnga en twee bedrijven in Phuket kregen bezoek. Documenten, boekhouding en computers zijn inbeslaggenomen.
– Het Anti-Money Laundering Office is op zoek naar de masterminds achter wederrechtelijk gebruik van 3.000 rai in nationaal park Sirinat (Phuket). Het Department of Special Investigation stelde eerder vast dat daar 14 hotels en vakantieparken illegaal zijn verrezen. Een soortgelijk situatie doet zich voor in Khao Na Yak, tegenover de marinebasis van Phangnga. Daar gaat het om 15 rai. (Zie pagina Krakers op overheidsland)
– Premier Yingluck heeft gisteren een petitie tegen de ivoorhandel van het World Wildlife Fund in ontvangst genomen. De petitie, die is ondertekend door 500.000 personen uit Thailand en het buitenland, werd overhandigd door Stuart Chapman, conservation director van WWF’s Greater Mekong Programme. Het World Wildlife Fund noemt Thailand de ‘grootste ongereglementeerde ivoormarkt in de wereld’.
– Wordt er met de trekking van de Staatsloterij geknoeid? Ja, vindt 62 procent (van de respondenten die een lotje kopen) in een peiling van Nida onder 1.256 personen. Ze zeggen dat dezelfde ‘doubles’ en ‘triples’, zoals 22 en 222, te vaak winnen. Anderen zeggen dat er politiek in het spel is, omdat winnende nummers overeenkomen met de nummers op nummerborden van auto’s waarvan premier Yingluck gebruik maakt.
Varia
– Fotograaf Sithikorn Wongwudthianun schrijft in de rubriek Think Box in Bangkok Post er geen bezwaar tegen te hebben wanneer tassen en koffers bij de ingang van MRT-stations serieus zouden worden gecontroleerd. ‘If the MRT took security seriously, I wouldn’t mind spending 30 seconds or so for them to check my stuff.’ Maar dat gebeurt zelden, de securityman of –vrouw bij het elektronisch poortje schijnt even met een zaklantaarn in je tas of gebaart je door te lopen, wat ook voorkomt, en dat is het dan.

Over de Airport Rail Link (ARL) is hij weinig enthousiast. De dienstregeling klopt niet, want de treinen arriveren zelden op tijd. Met uitzondering van Phaya Thai en Suvarnabhumi bevinden de stations zich op rare plaatsen, maar het meest ergerlijk is de situatie bij Makkasan, het enige station waar je kunt overstappen op de ondergrondse metro (MRT). Daar moet je 700 meter met je koffer sjouwen en een spoorbaan oversteken. In juni vorig jaar werd een vrouw er door een trein overreden. ‘Dit had voorkomen kunnen worden wanneer er een skywalk was geweest tussen het ARL en MRT-station.’
Financieel nieuws
– Stevent Thailand af op een schuldcrisis? De vraag stellen lijkt haar beantwoorden. Somchai Jitsuchon, directeur research van het Thailand Development Research Institute, rekent voor dat Thailand bij een economische groei van 4 procent of minder per jaar een schuld-bbp verhouding bereikt van 80 procent, waardoor het land zijn kredietwaardigheid verliest. De rekensom gaat ervan uit dat de regering haar plannen doorzet zonder meer inkomen te genereren om die enorme uitgaven te dekken.

Bij een economische groei van 6 procent in de komende 10 tot 15 jaar begint de verhouding schuld-bbp (bruto binnenlands product) te zakken en stabiliseert die zich. Maar dat is allerminst zeker, schrijft Somchai in een opinieverhaal in Bangkok Post.
Om op het ergste voorbereid te zijn, dient Thailand aldus het TDRI effectieve en intelligente investeringen te doen, meer inkomen te verwerven (hogere belastingen voor hoge inkomens, schrappen van allerlei vrijstellingen) en enkele dure populistische regelingen te schrappen, zoals het kostbare rijsthypotheeksysteem.
Economisch nieuws
– Voor de 1,25 miljoen auto’s, die in het kader van de eersteautoregeling van de regering zijn aangeschaft, is een bedrag van 678 miljard baht geleend. JMT Network Services, een incassobureau, rekent zichzelf al rijk aan leningen die niet kunnen worden afbetaald. Ze schat dat het dit jaar om 13 miljard baht gaat. Daarvan wil het bedrijf 3 miljard aan leningen kopen.

Er valt blijkbaar goed geld te verdienen aan schulden, want het bedrijf heeft zijn groeiprognose bijgesteld van 15 naar 25-30 procent vanwege die eerste autoleningen. De winstgroei wordt geschat op 50 procent. De incasso gaat dit jaar met 10 miljard baht omhoog als gevolg van een groter aantal problematische schulden.
In 2012 maakte JMT een nettowinst van 109,83 miljoen baht, 64 procent meer dan het jaar ervoor.
Het eersteautoprogramma eindigde begin dit jaar. Kopers van een eerste auto krijgen de verbruiksbelasting terug van personenauto’s tot 1500 cc en pickup trucks met een maximumprijs van 1 miljoen baht. De maximale teruggave bedraagt 100.000 baht. Dit bedrag wordt een jaar na aankoop uitgekeerd. De eigenaar dient de auto 5 jaar zijn bezit te houden. (Zie pagina Autoplan)
– Het aantal bedrijfssluitingen is in het vierde kwartaal met 26,6 procent omhoog geschoten, hetgeen de National Economic and Social Development Board (NESDB) zorgen baart over het aantal ontslagen. In het vierde kwartaal sloten 7.221 bedrijven de deuren tegen 5.703 in dezelfde periode vorig jaar, toen Thailand door overstromingen werd getroffen.
‘De cijfers zijn behoorlijk hoog als je ze vergelijkt met de 2.500 tot 3.000 bedrijfssluitingen in dezelfde periode over de afgelopen negen jaar’, zegt Suwanee Khamman, adjunct-secretaris-generaal van de NESDB. Hij verwacht dat de gevolgen van de verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht per 1 januari in het eerste kwartaal zichtbaar zullen worden. Volgens een studie van de NESDB zijn de bedrijfskosten daardoor gemiddeld met 6,4 procent gestegen.
De werkloosheid bedroeg in het vierde kwartaal 0,48 procent (190.245 personen) van de totale beroepsbevolking van 39,3 miljoen werknemers tegen 0,63 procent (245.887) een jaar eerder. De NESDB dringt er bij de regering op aan maatregelen te treffen om het lot van ontslagen werknemers te verzachten.
Het totaal aan huishoudschulden nam in het vierde kwartaal verder toe naar 2,9 biljoen baht (plus 21,6 procent). Leningen voor auto’s, motorfietsen en persoonlijke leningen schoten omhoog met 33,9 en 29,4 procent. Ook het aantal NPL’s (non-performing loans) steeg.
In 2011 bedroegen de besparingen slechts 5,3 procent van het bruto binnenlands product. 45 procent van de 9,09 miljoen huishoudens ziet geen kans te sparen.
– Industrieterrein Bang Chan in het oosten van Bangkok is in april het meest kwetsbaar qua stroomvoorziening. Op 5 april en van 8 tot 10 april kan de elektriciteit er uitvallen. Dit zegt Veerapong Chaiperm, gouverneur van de Industrial Estate Authority of Thailand (IEAT). Het landelijk elektriciteitsbedrjf Egat denkt dat behalve Bang Chan ook Lat Phrao en de Ratchadaphisek Road te maken krijgen met een black-out.
Op Bang Chan staan 81 fabrieken, de meeste in de voedingssector. Veerapong roept hen op de productie op de kritieke dagen aan te passen. Dan is de situatie beheersbaar. Dinsdag vergaderde de IEAT met vertegenwoordigers van driehonderd bedrijven over de mogelijke elektriciteitsuitval. Deze is het gevolg van de sluiting anderhalve week van twee aardgasvelden van Myanmar wegens onderhoudswerkzaamheden, waardoor de toevoer afneemt. Thailands elektriciteitscentrales zijn voor 70 procent afhankelijk van aardgas.

Woensdag 27 februari
– Verkopers van butagas zijn gewaarschuwd dat ze geen misbruik mogen maken van het tekort dat in april dreigt wanneer Myanmar twee aardgasvelden anderhalve week sluit voor onderhoudswerkzaamheden. Verkopers zouden al begonnen zijn te hamsteren en sommige kopers [die een eetstalletje hebben] zouden al een voorschot hebben aangeboden om er zeker van te zijn dat ze in april voldoende gas hebben.

Volgens Wiboonlasana Ruamraksa, directeur-generaal van het Internal Trade Department, heeft de sluiting van de gasvelden alleen gevolgen voor de elektriciteitscentrales en niet voor het huishoudgas. Butagas wordt geproduceerd door olieraffinaderijen en komt voor 25 procent uit Singapore en het Midden Oosten.
Voor butagas geldt een vastgestelde prijs: 285 baht voor een 15-kilo cilinderfles en 890 baht voor een 48-kilo cilinder. Verkopers die meer vragen of flessen achterhouden, worden beboet of riskeren een gevangenisstraf.
– Boontje komt om zijn loontje. Is deze uitdrukking van toepassing op Sathian Permthong, voormalig permanent secretaris van het ministerie van Defensie? De man werd in augustus vorig jaar kort voor zijn pensioen overgeplaatst naar een inactieve post, omdat hij het gewaagd had in het openbaar zijn baas de minister te kritiseren vanwege diens keuze voor zijn opvolger. Hij begon een procedure bij de bestuursrechter, maar brak die later af.
En nu nagelt de National Anti-Corruption Commission (NACC) hem wegens ‘ongebruikelijke rijkdom’ aan de schandpaal. Zijn bankrekeningen en eigendommen, en die van drie andere personen, zijn bevroren en de NACC heeft de zaak aanhangig gemaakt bij de Criminal Division for Holders of Political Positions, een afdeling van de Hoge Raad. Die beslist of het vermogen in beslag wordt genomen.
De NACC heeft ontdekt dat 10 miljoen baht op zijn bankrekening was gestort en meer dan 100 miljoen baht op de bankrekeningen van zijn echtgenote en hun geadopteerde dochter, geld dat ook afkomstig van hem moet zijn geweest. De echtgenote bleek vier percelen in Ubon Ratchatani te bezitten en de dochter vijf percelen in dezelfde provincie en Bangkok. Een Toyota Innova en een Lexus zijn aan de ketting gelegd.
De NACC heeft ook ontdekt dat een bedrag van 18 miljoen baht enkele dagen beheerd is geweest door een lector van de Thammasat universiteit, die de dochter begeleidde bij haar doctoraal. Moeder en dochter hadden hem dat gevraagd, omdat de familie ‘wat problemen’ had.
 Een tweede verzoek betrof een cheque van 27 miljoen baht, op zijn naam uitgeschreven door een bedrijf dat land aan de echtgenote had verkocht. De NACC vermoedt dat de man als katvanger heeft gefungeerd. Volgens de lector heeft hij niet geprofiteerd van het geld. Hij had het geparkeerd op een rekening van de spaarcoöperatie van de universiteit en in zo’n vijftien overboekingen teruggestort. De rekening zou nu bijna leeg zijn. (Zie pagina Over corruptie)
– Waar een lunch al niet goed voor is. De ministers van Defensie van Thailand en Cambodja prikten dinsdag een vorkje bij Hindu-tempel Preah Vihear en hebben gelijk maar afgesproken soldaten die er gelegerd, zijn te vervangen door grenspolitie. Ze hopen daarmee goede sier te maken bij het Internationale Hof van Justitie in Den Haag dat beide landen in juli vorig jaar gelastte hun troepen terug te trekken uit een door het Hof vastgestelde gedemilitariseerde zone. Tot op heden was dat niet (of nauwelijks?) gebeurd.
De gedemilitariseerde zone omvat onder andere het gebied van 4,6 vierkante kilometer dat door beide landen wordt betwist. Op verzoek van Cambodja buigt het Hof zich dit jaar over deze kwestie. In april geven Thailand en Cambodja een mondelinge toelichting in Den Haag. De uitspraak wordt een half jaar later verwacht. De vrees bestaat dat die ten gunste van Cambodja kan uitvallen, wanneer het Hof dezelfde redenering gebruikt die in 1962 werd gebruikt om de tempel aan Cambodja toe te wijzen. (Zie pagina Cambodja-Thailand voor ICJ)
– Een nieuwe lente, een nieuw geluid, om met Herman Gorter te spreken, lijkt van toepassing op Thailand. Lees ik het goed? Thailand is bereid gesprekken te voeren met de opstandelingen in het Zuiden mits zonder voorwaarden vooraf.
Tenzij Bangkok Post weer eens niet goed heeft geluisterd, is deze uitspraak van vice-minister-president Chalerm Yubamrung geheel in tegenspraak met wat al sinds het oplaaien van het geweld in 2004 opeenvolgende regeringen hebben gezegd: we onderhandelen niet met opstandelingen [die zich aan misdaden schuldig maken].
Paradorn Pattanabutr, secretaris-generaal van de National Security Council, zegt dat de medewerking van Maleisië cruciaal is bij Thailand’s pogingen een eind te maken aan het geweld. Het land moet de leiders niet toestaan over de grens te vluchten en ook met Thailand samenwerken wanneer om uitlevering van bepaalde personen wordt gevraagd. ‘Die medewerking zal uiteindelijk bepalend zijn voor de aanpak van het probleem.’
Morgen ontmoet premier Yingluck haar Maleisische counterpart Najib Razak. Verwacht wordt dat ze een verklaring zullen afleggen over de samenwerking tussen beide landen. Zodra Maleisië haar medewerking heeft toegezegd, zegt Paradorn, kunnen beide landen nadenken over de kanalen voor onderhandelingen met de opstandelingen. Maleisië speelt daarbij een bemiddelende rol. Inlichtingendiensten van beide landen moeten gegevens leveren om te bepalen met welke groepen wordt gepraat.
– Overstromingen en grondverschuivingen hebben gisteren flink huisgehouden in delen van het uiterste Zuiden. De boosdoener was de tropische storm Shanshan, die gepaard ging met zware regenbuien. Scholen hebben de deuren moeten sluiten en verschillende woongemeenschappen zijn onder water gelopen.
Vijf districten in Patthalung hebben al enkele dagen te maken met stortbuien. Meer dan 2.000 huizen zijn onder water gelopen en 10.000 rai boerenland is beschadigd. In twee districten bereikte het water een hoogte van 80 cm.
In de provincie Songkhla heeft het drie dagen onafgebroken geregend. Twintig huizen in het district Rattaphum liepen onder water. Het water stijgt nog steeds. Dorpen aan de voet van bergen moeten oppassen voor lawines. Gelukkig zijn de drie grote waterreservoirs in de provincie half vol, dus die kunnen nog genoeg water opvangen.
Ook in de provincie Narathiwat kregen bewoners het voor hun kiezen. Meer dan tien wegen zijn onbegaanbaar. Zestig gezinnen in Hua Saphan zijn geëvacueerd.
Verwacht wordt dat de regen in het diepe Zuiden afneemt omdat de inmiddels afgezwakte tropische storm uit Maleisië trekt. Maar uitvaren naar zee zit er voor de vissers nog niet in, want de golven zijn 2 meter hoog. Overstromingsgevaar bestaat ook voor bewoners langs de Pattani rivier.
– ’t Is eigenlijk een oud bericht, want al eerder gemeld: Thai Airways International (THAI) wil samen met AirAsia en Bangkok Airways een gezamenlijke training voor piloten opzetten. THAI gaat ook haar onderhoudsdienst uitbreiden om meer inkomsten te genereren.
AirAsia is al akkoord met de gezamenlijke training, met Bangkok Airways wordt deze week gepraat. Doel van de samenwerking is om het tekort aan (Thaise) piloten te verminderen en aan de onderlinge strijd om piloten een eind te maken.
AirAsia is ook akkoord met onderhoud van haar vloot door THAI op Don Mueang. Samen met Airbus gaat THAI een trainingscentrum voor monteurs opzetten in Thailand. De technische afdeling van THAI wordt in oktober gecertificeerd, zodat technici van andere maatschappijen in de regio die met Airbus toestellen vliegen, niet meer naar het buitenland hoeven, maar in Thailand kunnen worden getraind. Thans verzorgt THAI per jaar 250 cursussen.
– Een peuter van 1 jaar is in Si Ratcha (Chon Buri) ernstig gewond doordat de hond van de buren hem aanviel. De moeder die in de keuken bezig was, hoorde haar zoontje huilen en verjoeg de hond, maar toen had het dier het jochie al in nek, hoofd en armen gebeten.
– Een 15-jarige Myanmarese jongen is aangehouden op verdenking van sodomie met een 7-jarige jongen. Het slachtoffertje raakte zondag vermist en werd maandag, gewikkeld in een vuilniszak, gevonden. Het is met verwondingen aan zijn hoofd in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen. Hij had ook verwondingen die op sodomie duiden. De ouders van de verdachte werken als bouwvakker in Muang (Chiang Rai).
Politiek nieuws
– Goed voorbeeld doet goed volgen. Dat is volgens Sophon Pornchokchai de sleutel tot het uitroeien van corruptie bij het gemeentelijk apparaat van Bangkok. Als de gouverneur niet corrupt is, zijn de ambtenaren dat ook niet. De onafhankelijke gouverneurskandidaat zei dit gisteren tijdens een seminar, gewijd aan corruptie in de hoofdstad. Sophon pleitte er ook voor dat de gemeentelijke diensten vanaf het allereerste begin details van projecten openbaar maken.

Ook andere kandidaten hekelden corruptie, maar dat zal niemand verbazen, maar erg veel concrete voorstellen leverde dat niet op.
Kanshebber Pongsapat Pongcharoen van regeringspartij Pheu Thai had het over ‘het creëren van mechanismen om rekenschap van de gouverneur te verzekeren’. Hij toonde zich bereid door iedereen te laten controleren. Pongsapat zei het ook eens te zijn met een wet die de bevolking in de gelegenheid stelt afzetting van een incapabele gouverneur te vragen. Zo’n verzoek moet wel ondersteund worden door de handtekeningen van 30.000 kiesgerechtigde inwoners.
Onafhankelijk kandidaat Kosit Suvinitjit zei de salarissen van de gemeenteambtenaren te willen verhogen, want lage salarissen zijn volgens hem de oorzaak van corruptie. Bovendien wordt bij hogere salarissen beter gekwalificeerd personeel aangetrokken.
Zondag gaan de inwoners van Bangkok naar de stembus.
Economisch nieuws
– Asean is voorbestemd over een paar jaar een afzonderlijke markt te worden. Veel industrieën zullen uit China wegtrekken vanwege de stijgende kosten. Dit zei Joerg Wolle, president van de Zwitserse market expansion services provider DKSH, onlangs tijdens een bezoek aan Bangkok. Hij voorspelt een gouden toekomst voor bedrijven die zaken doen in Azië, inclusief Thailand.

‘De Aziatische markt met uitzondering van Japan, wordt in toenemende mate veelbelovend vanwege de stijgende vraag. Als gevolg daarvan ontdekken veel Aziatische bedrijven Azië zelf ook als target voor uitbreiding. Vandaag de dag komt 25 procent van de bruto marge van onze topleveranciers uit Azië.’

Dinsdag 26 februari
– De afgelopen vijf dagen heeft de politie vier successen geboekt in de strijd tegen drugshandel. En zoals gebruikelijk werden buit en verdachten aan de pers, dus aan den volke, getoond. In totaal gaat het om 5 miljoen methamphetamine pillen en 136 kilo ya ba met een totale waarde van 2 miljard baht.

In twee gevallen was de politie getipt en in een ander geval kwamen politie en personeel van het Office of the Narcotics Control Board (ONCB) in actie op basis van een rapportage.
Volgens vice-minister-president Chalerm Yubamrung, die de presentatie bijwoonde, waren de speedpillen onder een nieuw logo van dezelfde producent afkomstig. Bekend is dat hij ze aan de andere kant van de noordelijke grens produceert. Volgens de ONCB neemt de vraag naar drugs in Bangkok en omliggende provincies toe.
– Voor wat het waard is, want op basis van welke bronnen Bangkok Post dit schrijft, is me volkomen onduidelijk: De ministeries van Buitenlandse Zaken van Thailand en Maleisië onderhandelen over een vredesovereenkomst voor het Zuiden van Thailand met Maleisië als bemiddelaar.
Bronnen bij veiligheidsdiensten vrezen zelfs dat premier Yingluck tijdens haar bezoek aan Maleisië deze week gaat proberen vredesgesprekken met de zuidelijke opstandelingen te formaliseren.
De onderhandelingen zijn een uitvloeisel van een recente ontmoeting  tussen vice-minister-president Chalerm Yubamrung en de Maleisische premir Najib Razak. Maleisië wil een formeel document waarin haar bemiddelende rol wordt vastgelegd. Het zou ook willen dat Thailand de zuidelijke provincies autonomie verschaft of er een ‘special administrative area’ van maakt.
Kasturi Mahkota, president van de Pattani United Liberation Organisation (Pulo), pleitte onlangs op kanaal 3 voor autonomie, maar minister Sukhumpol Suwanatat noemt die status ongrondwettelijk. Udomchai Thammasaroraj, commandant van het Vierde Legerkorps, hecht geen waarde aan het pleidooi van Kasturi. ‘Pulo probeert de mensen ervan te overtuigen dat het nog steeds macht heeft, maar het heeft geen leger en speelt geen rol in de drie zuidelijke provincies.’
De Raad van State heeft gesuggereerd dat een overeenkomst tussen Thailand en Maleisië een driewerf nee van Maleisië dient te bevatten: geen steun aan afscheiding, geen steun aan geweld en geen bescherming in eigen land van opstandelingen uit Thailand.
Tot nu toe heeft de Thaise regering altijd geweigerd de moslimreparatisten te erkennen. Geen enkele regering was een voorstander van formele onderhandelingen, alhoewel informele gesprekken wel hebben plaatsgevonden.  Door nu een overeenkomst met de separatisten te tekenen, zou de regering van dat beleid afstand nemen en hun status erkennen.
Naar verluidt zou oud-premier Thaksin betrokken zijn bij het streven naar een vredesdeal. Dat voedt de angst dat Yingluck daarover in Kuala Lumpur afspraken gaat maken. Een bron noemt zo’n deal ‘een nachtmerrie’ voor iedereen.
Senator Anusart Suwanmongkol uit Pattani vindt dat de regering openheid van zaken moet geven. De bevolking dient volgens hem eerst geraadpleegd te worden, alvorens een deal wordt gesloten. Maar hij gelooft niet dat Yingluck iets tekent. ‘Veel mensen steunen nu een vredesdialoog, maar onderhandelingen dienen rekening te houden met de belangen van de mensen die in het gebied wonen’, zegt hij.
Gevraagd naar commentaar op de bewering van Kasturi dat Thailand niet echt vresdesgesprekken wil, zegt legercommandant Udomchai: ‘De enigen die niet oprecht zijn, zijn de opstandelingen. Toen vier militanten zich wilden aangeven bij de autoriteiten, waren er mensen die hen probeerden te overtuigen dat niet te doen. Dus, wie is niet oprecht?’
– De vraag is: had aannemer PCC Development and Construction Co toestemming van de Royal Thai Police om het werk aan de 396 politiebureaus en 163 politieflats uit te besteden, want dit was contractueel niet toegestaan? Het Department of Special Investigation, dat onderzoek doet naar de bouw die sinds vorig jaar stilligt, heeft de aannemer gevraagd bewijzen te leveren. Kan hij dat niet, dan wordt hij aangeklaagd wegens fraude.
Vijfentwintig onderaannemers hebben bij de politie een klacht ingediend dat ze bedrogen zijn door de aannemer, maar het moeten er veel meer zijn. Die durven blijkbaar niet te praten met de DSI. De klagers zeggen dat de aannemer heeft nagelaten hen in totaal 50 miljoen baht te betalen voor het werk. Omdat hij niet met geld over de brug kwam, legden ze het werk stil. De bouw had 14 maart rond moeten zijn. (Zie pagina Over corruptie)
– De zaak is eerder voor de rechter geweest en toen lukte het niet, maar nu gaat het Department of Special Investigation het opnieuw proberen. In strandparken en kuststreken in nationaal park Khao Lampi-Hat Thai Muang (Phangnga) is 500 rai wederrechtelijk in gebruik genomen en op land, eigendom van de marine, nog eens 15 rai. De DSI vertrouwt de grondaktes niet, want die zijn een dag voordat het gebied in juni 1986 de status nationaal park kreeg uitgegeven en dat is wel erg toevallig c.q. ongebruikelijk.
Sommige percelen zijn in het bezit gekomen van buitenlanders voor een bedrag van wel 25 miljoen baht per rai, zegt Prawut Wongseenin, directeur van het Consumer Protection and Environment Crime Bureau van de DSI. Achter de fraude zat een invloedrijke investeerder uit Phuket, die de hulp van ambtenaren kreeg. Die investeerder won eerder een rechtsgeding voor de bestuursrechter. De rechter accepteerde toen de grondaktes.
Nu denkt de DSI over nieuw bewijsmateriaal te beschikken in de vorm van luchtfoto’s. De Administrative Court weigerde in 2011 de zaak opnieuw in behandeling te nemen, maar de Supreme Administrative Court heeft daar een streepje door gehaald.
 Volgens de investeerder zijn de desbetreffende percelen kokosnootplantages, maar luchtfoto’s die teruggaan tot 1986 vertonen geen enkele activiteit. De DSI vermoedt dat veel illegale bewoners als katvanger fungeren voor de investeerder en daarvoor bedragen tot 100.000 baht hebben gevangen. (Zie pagina Krakers op overheidsland)
– Vier personen zijn gisteren bij een ontploffing van een granaat tijdens een concert in Na Dun (Maha Sarakham) om het leven gekomen. De granaat explodeerde toen agenten probeerden hem uit de hand van een man te pakken en het projectiel op de grond viel. De man maakte deel uit een groepje mannen dat het met anderen aan de stok had gekregen. De politie was opgeroepen om daaraan een eind te maken.
Onder de vier doden zijn twee politieagenten en een jongen van 12 jaar; 58 personen liepen verwondingen op, van wie 5 ernstig. De dader (32) werd ook gewond. Hij is eerder aangehouden wegens bezit van een vuurwapen. Volgens de politie heeft hij een psychische afwijking.
– Circa 200 bewoners van Soi Pracha Songkhro in Ding Daeng (Bangkok) hebben gisteren in hun soi geprotesteerd tegen de aanleg van de Orange Line (Taling Chan-Min Buri). Volgens hen is een station in hun buurtje gepland en gaat er land onteigend worden.
De bewoners hebben protestbrieven gestuurd naar premier Yingluck, gouverneurskandidaat Pongsapat Pongcharoen, de minister van Transport en de MRTA (de exploitant van de ondergrondse metro), maar geen van hen heeft geantwoord. Volgens een van de bewoners zullen 500 gezinnen worden gedupeerd door de bouw van het station. Sommige bewoners schijnen te denken dat ze 10 miljoen baht per onteigend perceel krijgen. Eén huiseigenaar zou al 60 miljoen baht hebben ontvangen. Leuk hè, al die geruchten…..
Volgens de gouverneur van de MRTA zijn de protesten prematuur, omdat het project nog in de beginfase is. De lokaties van de stations zijn al in 2010 vastgelegd, maar bewoners schijnen te denken dat die recentelijk zijn veranderd.
– Zo’n honderd activisten die probeerden een omstreden grensgebied in Buri Ram in te trekken, zijn gisteren door soldaten tegengehouden. Ze hadden een dorp willen opzetten in een bebost gebied dat door Thailand en Cambodja wordt geclaimd. Nadat ze waren tegengehouden, sloegen ze hun tenten aan de rand op.
– Het lijkt wel een pingpongspel. Eerst bij de tempel, daarna in een hotel, vervolgens afgeblazen en nu gaat de geplande lunch van de ministers van Defensie van Thailand en Cambodja vandaag toch door bij Hindu-tempel Preah Vihear. Minister Sukumpol Suwanatat heeft dat gisteren bekendgemaakt. (Zie pagina Cambodja-Thailand voor ICJ)
– De geplande verbreding van de snelweg die Thailand verbindt (gaat verbinden) met de geplande diepzeehaven in Dawei (Myanmar) gaat de koelkast in. Op dit moment is verbreding van de vierbaans naar een achtbaansweg niet nodig. Volgens een rapport van het Office of Transport and Traffic Policy and Planning is het voorspelde vrachtvolume niet voldoende om de verbreding te rechtvaardigen.
– Een regeringscommissie  die zich met het toerisme bezighoudt, is in principe akkoord met het voorstel de minimale onderwijseis voor tourgidsen te verlagen van bachelor naar diploma Mathayom 3. Door de drempel te verlagen kunnen meer gidsen worden aangetrokken, wat gezien de groei van het toerisme geen overbodige luxe is.
– De Transport Co wil op 56 interliners, die routes van 200 km en meer rijden, multimedia monitors in de stoelen monteren. Verwacht wordt dat die vanaf juli beschibaar zijn. Dat wordt dus filmpje kijken, naar muziek luisteren of gamen. Of het scherm uitlaten en een dutje doen.
– Ondanks het afzwakken van de tropische storm Shanshan moet het uiterste Zuiden vandaag rekening houden met zware regenval. Later vandaag zou de regenval moeten afnemen.
Politiek nieuws
– Sukhumbhand Paribatra, die voor herverkiezing als gouverneur van Bangkok gaat, ziet de bui zeker al hangen, want hij preludeert op zijn eventuele nederlaag tegen zijn belangrijkste rivaal Pheu Thai-man Pongsapat Pongcharoen. Als hij zondag niet wordt herkozen, zegt hij de politiek een tijdje vaarwel, maar hij blijft werken voor de Democratische partij. Sukhumbhand zegt niet ontmoedigd te zijn door de peilingen die Pongsapat bij elke peiling een voorsprong geven.

Pongsapat blijft intussen campagne voeren – tot de laatste minuut. Morgen maakt Pheu Thai haar laatste beleidsvoornemens bekend. Die hebben betrekking op het creëren van extra inkomen voor de inwoners van Bangkok.
Op 3 maart gaan de kiezers naar de stembus. De onofficiële uitslag is rond 20 uur bekend en de officiële rond 22 uur.
Financieel nieuws
– Het ministerie van Financiën gaat de teugels aantrekken bij de SME Bank en Islamic Bank of Thailand, twee banken die geplaagd worden door miljarden baht aan problematische leningen en een capital-adequacy ratio die ver onder de minimale internationale maatstaven ligt. Het ministerie werkt thans aan een plan om het toezicht op overheidsbanken te verbeteren, met name op het gebied van kredietverlening.

Transparantie, interne controle en leenvoorwaarden zijn een voortdurend probleem bij deze banken. De Secondary Mortgage Corporation, een instituut opgezet om de ontwikkeling van de secutarisatie van hypotheken te bevorderen, bijvoorbeeld heeft in het verleden onderpand te hoog gewaardeerd of gehypothekeerde activa gekocht van mensen die hun schulden niet konden betalen.
De problemen bij de Small and Medium Enterprise Development Bank of Thailand (SME Bank) zijn niet van vandaag of gisteren. Uit onderzoek van de Bank of Thailand is gebleken dat de bank zich jarenlang heeft schuldig gemaakt aan twijfelachtige boekhoudpraktijken, waarbij de non-performing leningen ondergewaardeerd werden.
Bij de Ibank, opgezet in 2003, bedragen de NPL’s 24,6 miljard baht; 22,59 procent van het totaal aan uitstaande leningen. De situatie bij de SME Bank is nog dramatischer: 39 miljard baht of 40 procent. De bedragen zouden nog hoger zijn wanneer de NPL’s op dezelfde manier worden berekend als de commerciële banken moeten doen.
Bovendien is gebleken dat de Ibank haar doelstelling geweld aandoet. Bedoeld om kleine bedrijfje en de detailhandel financieel te steunen, heeft de bank voornamelijk aan grote bedrijven leningen verstrekt. Negentig procent van de leningen ging naar 100 grote bedrijven.
Overheidsbanken moeten niet willen concurreren met particuliere banken, zeggen medewerkers van het ministerie van Financiën. Ze moeten zich concentreren op groepen die bij particuliere banken buiten de boot vallen. En dat moeten geen grote jongens zijn. Somchai Sujjapongse, directeur-generaal van het Fiscal Policy Office, noemt als indicatie kredieten van minder dan 10 miljoen baht.
Economisch nieuws
– De boeren die in april hun tweede rijstoogst voor het hypotheeksysteem aanbieden, komen wellicht van een koude kermis thuis, want de Bank of Agriculture and Agricultural Cooperatives (BACC), die het systeem voorfinanciert, heeft liquiditeitsproblemen. Het heeft dringend behoefte aan 60 miljard baht, tenzij twee schuldenaren, de Public Warehouse Organisation en de Marketing Organisation, met geld over de brug komen.

Dat geld zou moeten komen uit de verkoop van de eerste oogstrijst, maar de vraag is: wie is zo gek om die rijst te kopen? Thaise rijst kost US$599 per ton tegen Vietnamese rijst $385 en Pakistaanse rijst $420. Thaise rijst is zo duur omdat de regering de boeren 40 procent boven de marktprijs uitkeert.
Volgens de BACC hebben beide organisaties haar verzoek om betaling genegeerd, maar Pranee Siriphan, directeur-generaal van het Foreign Trade Department, houdt vol dat al 65 miljard baht naar de bank is gestuurd. Tegelijkertijd geeft hij echter toe dat de verkoop van rijst uit de opslagplaatsen niet erg soepel gaat. Ook de minister van Handel houdt vol dat de betalingen aan de BACC op schema liggen.
In zijn wekelijkse column in Bangkok Post (25 februari) vraagt Veera Prateepchaikul zich af: wie vertelt de waarheid en wie liegt? Hij geeft ook enkele tips om die vraag te beantwoorden: hij noemt de hoge prijs en de weigering van de minister van Handel om zijn bewering dat rijst via G2G-deals is verkocht, te staven (Government to government).
Ondertussen is de regering niet van plan het controversiële systeem te schrappen of aan te passen, bijvoorbeeld zodat de boeren er als enigen van profiteren. Veera vreest dat een groot deel van de opgeslagen rijst zal gaan rotten, opgegeten wordt door insecten of stiekem met verlies wordt verkocht. In het ergste geval krijgt de BACC de opdracht minder geld uit te lenen om het hypotheeksysteem te schragen. Dat betekent dat andere potentiële leners worden gedupeerd omdat er voor hen minder beschikbaar is.
Een onheilspellend teken is de benoeming afgelopen dinsdag door het kabinet van zes nieuwe gezichten in de raad van bestuur, allen nauw verbonden met de regeringspartij. Dus Pheu Thai’s vlaggeschip is voorlopig veilig gesteld. De vraag is: tegen welke prijs? (Zie pagina Rijst 2 )

Maandag 25 februari
– De 17-jarige Thaise Ariya Jutanugarn, die haar debuut als professional maakte, is het gisteren niet gelukt het Honda LPGA Thailand golftoernooi in Pattaya op haar naam te schrijven. Weliswaar sloeg ze een hole-in-one op het twaalfde hole, maar op het achttiende en laatste hole ging het mis. Haar bal belandde in de bunker (zandkuil), was onspeelbaar en dat kostte een penalty drop.

Uiteindelijk had ze acht slagen nodig op het par-5 hole. De Zuid-Koreaanse Park Inbee kon daarna de felbegeerde trofee en het prijzengeld ad US$225.000 in ontvangst nemen, Ariya incasseerde het altijd nog niet onaanzienlijke bedrag van US$140.305 en ze won een Honda CRV voor de hole-in-one. Maar ze was wel in tranen. De Amerikaanse Stacy Lewis, die het toernooi de eerste twee rondes had geleid, eindigde op een gedeelde derde plaats met een Spaanse en Zuid-Koreaanse speelster.
– Opstandelingen in het Zuiden hebben dit weekend met 29 bijna gelijktijdige bomaanslagen en brandstichtingen in zes districten van Pattani wraak genomen voor de mislukte aanval van 13 februari op de mariniersbasis in Narathiwat, waarbij zestien van hun kameraden omkwamen. Bij een van de bomaanslagen werden zeven defensievrijwilligers gewond, maar verder vielen er geen gewonden of doden.
Van de 29 aanvallen vonden 8 plaats in Yarang, 7 in Muang, 7 in Yaring, 4 in Nong Chik, 2 in Sai Buri en 1 in Khok Pho.

> In Muang kon een bom tijdig onschadelijk worden gemaakt; later werden er op vier plaatsen autobanden in brand gestoken, gevolgd door brandstichting in een telefoonmast en een bomaanslag waarbij de defensievrijwilligers gewond raakten.
> In Yaring werd brand gesticht in een schoolgebouw en een leegstaande woning, op drie plaatsen werden autobanden in brand gestoken en een transformator werd beschoten, die daardoor uitviel. Ook ging een brandweerauto in vlammen op. Verder waren er nog diverse brandstichtingen.
> In Nong Chik, Sai Buri en Khok Pho ging het ook al om autobanden, in totaal op negen plaatsen.

– De lunchbijeenkomst van de ministers van Defensie van Thailand en Cambodja gaat morgen niet door. Die lijkt het slachtoffer te zijn geworden van een politiek steekspel in de aanloop naar de Preah Vihear-zaak bij het Internationale Hof van Justitie in Den Haag.
Aanvankelijk zouden de heren in een tent bij de tempel lunchen, in het gebied van 4,6 vierkante kilometer dat door beide landen wordt betwist. Maar het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken vond dat geen goed idee; het zou de zaak in Den Haag kunnen schaden. Dus werd de afspraak verplaatst naar een hotel in Surin, iets waarmee Cambodja in eerste instantie akkoord ging. Maar nu heeft Cambodja zich alsnog teruggetrokken.
Volgens een bron bij het ministerie van Defensie zal een poging worden gedaan de afspraak op een latere datum te plannen. Maar ik denk: van uitstel komt afstel. (Zie pagina Cambodja-Thailand voor ICJ)
– Thailand moet een voorbeeld nemen aan Brazilië als het gaat om de bestrijding van kinderarbeid. Dit advies gaf Maurizio Bussi, directeur van de ILO-kantoren in Thailand, Cambodja en Laos, onlangs tijdens een forum in Bangkok. Het forum, dat gewijd was aan de Braziliaanse praktijk, werd bijgewoond door inspecteurs van de Thaise Arbeidsinspectie en vertegenwoordigers van de Fishery Association of Thailand.
Volgens Bussi zijn regering en politici in Brazilië vastbesloten een eind te maken aan kinderarbeid, waarbij ze de richtlijnen van de ILO (International Labour Organisation) volgen. De regering heeft een aanzienlijk budget ter beschikking gesteld om het probleem op te lossen en alle partijen helpen om kinderarbeid uit te roeien. Als gevolg daarvan is een eind gekomen aan kinderarbeid in de visserijsector en is Brazilië verwijderd van de mensenhandellijst.
Volgens Bussi zijn (onaangekondigde) controles door de Arbeidsinspectie een belangrijke middel om werkgevers te dwingen zich aan de wet te houden.
– Paniek bij 1.600 studenten van de E-sarn universiteit in Khon Kaen. Alle cursussen, die er werden gegeven, zijn ongeldig verklaard door de Raad van State. Het slechte nieuws werd gisteren bekend gemaakt door voormalig rector Sumon Sakolchai tijdens een bijeenkomst met vijfhonderd studenten die een bachelors, masters en graduate cursus volgden.
De Raad van State boog zich over de geldigheid van de cursussen op verzoek van het ministerie van Onderwijs, dat de universiteit in oktober gelastte te sluiten, nadat bekend was geworden dat ze diploma’s aan studenten had verkocht. De beslissing van de RvS betekent dat alle studenten zich elders opnieuw moeten inschrijven. Het gaat om 51 studenden die voor een bachelor studeren, 1.257 voor een masters en 257 graduates. (Zie pagina Onderwijs)
– Nadat het ministerie van Volksgezondheid een pleidooi had gehouden voor het westerse zittoilet ter voorkoming van gewrichtsaandoeningen en het kabinet besloot dit officieel regeringsbeleid te maken, dacht Bangkok Post: kom, laten we eens nagaan wat de bevolking daarvan vindt. De uitkomst zal niemand verbazen: de meerheid blijft liever hurken.
Enkele reacties: Het is onhygiënisch om in openbare toiletten de wc-bril met anderen te delen. Ik denk niet dat openbare toiletten schoon zijn. De meeste zittoiletten op openbare plaatsen zijn smerig, waarschijnlijk door verkeerd gebruik en omdat ze niet goed worden schoon gehouden.
Een benzinepomphouder zegt dat de ombouw hem een heleboel geld gaat kosten, want niet alleen het toilet moet worden vervangen, maar ook de waterleidingen moeten worden aangepast. Zijn station telt één zittoilet en daarop wordt ook gehurkt. ‘We proberen het schoon te houden, maar dat is lastig als de gebruikers ons niet helpen.’
Een schoonmaker, werkzaam in het gebouw van de krant, zegt dat een hurktoilet veel gemakkelijker en sneller is schoon te maken dan een zittoilet. Als gebruiker geeft hij daarentegen de voorkeur aan een zittoilet. ‘Dat is veel comfortabeler.’
Volgens de Buildings Accessible and Usable for the Elderly and Physically Disabled Act van 2005 dienen openbare gebouwen en benzinestations minimaal één zittoilet te hebben.
– De media hebben het weer eens gedaan. Ze moeten harder werken om de waarheid over het geweld in het Zuiden te onthullen. Publiceer meningen en gevoelens van lokale mensen, want die kunnen helpen de problemen er op te lossen, zei kolonel Parinya Chaidirok, voormalig woordvoerder van het Internal Security Operations Command, gisteren tijdens een seminar, georganiseerd door de Thai Broadcast Journalists Association naar aanleiding van de aanval in Bacho waarbij 16 militanten werden gedood.
Volgens Parinya hebben de media de afgelopen negen jaar, sinds het geweld weer de kop opstak, hun taak verwaarloosd, maar enig bewijs daarvoor leverde hij niet. Hij zei ook dat de media soms terughoudend dienen te zijn in hun verslaggeving omdat dit invloed zou kunnen hebben op de gevoelens van de lokale bevolking.
– Het hoofd van de kiescommissie in Bangkok heeft gebruikers van social networks gewaarschuwd dat ze op de avond voorafgaand aan de gouverneursverkiezing in overtreding zijn wanneer ze dan campagne voeren voor een kandidaat. Daar staat een maximale gevangenisstraf van 10 jaar en een boete tot 200.000 baht op. De restrictie geldt niet voor interpersoonlijk, niet-openbare contacten.
Het is ook verboden om een foto te maken van het ingevulde stembiljet, want dat leidt tot de verdenking dat iemand geld krijgt voor zijn stem op vertoon van de foto. Buiten het stemlokaal mag wel gefotografeerd worden. Kiezers die niet komen opdagen, moeten binnen zeven dagen de reden opgeven om hun lokale stemrecht te behouden.
Volgens Pheu Thai-woordvoerder Prompong Nopparit hebben mensen geklaagd over illegale registratie van kiezers in de districten Phasicharoen, Bang Kae en Wang Thonglang.
Onafhankelijke kandidaten voor de post van gouverneur hebben gisteren een vuurtje gestookt op de Royal Plaza uit protest tegen verkiezingspeilingen. Ze bevoordelen de twee grote rivalen en misleiden de kiezers, vinden ze.
– Wat is er in de nacht van 14 op 15 februari gebeurd in Nakhon Si Thammarat?

Versie Schotse vrouw (20): Een pickup truck met vier mannen stopte naast me en de mannen namen me mee een gebouw in. Daar werd ik door twee van hen verkracht.
Versie verdachte, ondersteund door camerabeelden:  De vrouw was voor het restaurant gevallen en een andere man en ik hebben haar geholpen. We volgden haar naar de eerste verdieping van een gebouw, waar ze ging liggen. Ze stemde toe in seks, maar het lukte niet omdat ze te dronken was. Later kwam ik nog een keer terug, maar lukte het weer niet.
Politie: Het slachtoffer heeft de man niet geïdentificeerd, ze kan zich het incident niet meer herinneren.  De zaak is een beetje gecompliceerd omdat het slachtoffer geen feitelijk verslag van het begin heeft gegeven. Het is onzeker of ze het bedacht heeft of dat ze niet in staat was het zich te herinneren.’

De vrouw heeft woensdag Thailand verlaten. Het incident vond plaats nadat zij en haar Schotse vriend hem flink geraakt hadden en de vriend huiswaarts was gekeerd.
– Thailand mag dan door de Financial Action Task Force (FATF) van de donkergrijze naar de grijze lijst van landen met dubieuze financiële transacties zijn gepromoveerd, maar er moet nog veel gebeuren om het witwassen van geld de kop in te drukken. De FATF heeft geadviseerd een nieuwe ‘Know Your Customer’-wet te maken, die banken verplicht inlichtingen over hun klanten in te winnen en hun identiteit te verifiëren.
Thailand heeft onlangs twee wetten geïntroduceerd: een ter bestrijding van het witwassen van geld en een ter bestrijding van de financiering van terrorisme. Volgens de FATF dienen controles op geldtransfers over de grens te verbeteren, bedrijven dienen hun financiële zaken aan de autoriteiten te melden en hun financiële transacties beter in de gaten te houden.
– De Full Moon Party op Koh Phangan verschuift van vandaag naar morgen omdat vandaag Makha Bucha Day is. Ook de feestjes die samenvallen met twee andere boeddhistische feestdagen schuiven op:  het feest op 24 mei gaat naar 25 mei, het feest op 22 juli gaat naar 24 juli.
– Macabere vondst: een menselijk skelet in een grote waterton in Bang Bo (Samut Prakan). De ton stond bij een verlaten huis. De politie vond een schedel, botten, een lange broek en een shirt. Bovenop de schedel zaten twee gaten, vermoedelijk veroorzaakt door een klap met een hard voorwerp. Dat moet minstens een jaar geleden zijn gebeurd.
– Een man die dacht voor te kunnen piepen om eten voor zijn zoontje te halen, heeft dat met de dood moeten bekopen. In een tempel in de provincie Chiang Mai had zich een lange rij gevormd van mensen die ook op eten stonden te wachten. Toen de man de rij verliet ontstond rumoer en twee teenagers belaagden hem. Een van hen sneed zijn nek door met een gebroken bierfles. De man, een Mon uit de Shan State in Myanmar, overleed later in het ziekenhuis.

Aan de hel van Air (12) is een eind gekomen
Het nu 12-jarige Karenmeisje Air werd 5 jaar gevangen gehouden en gemarteld. Op 31 januari klom ze over een muur op zoek naar een poes die er vandoor was gegaan. Buren zagen haar en brachten haar naar het Child and Family Emergency Home van Kamphaeng Phet.
Aan de hel was een eind gekomen, maar het herstel zal lange tijd in beslag nemen, zowel fysiek als psychisch. Volgens een chirurg van het Ramathibodi ziekenhuis, die het meisje heeft onderzocht, kan het meisje haar linkerarm niet meer gebruiken. Een operatie is mogelijk, maar volledig herstel is onwaarschijnlijk.
Op 7 februari werd het echtpaar Rattanakorn en Natee, bij wie ze werkte, gearresteerd, vrijgelaten op borgtocht en nu zijn ze voortvluchtig. De politie heeft een beloning van 100.000 baht uitgeloofd voor informatie die tot hun arrestatie leidt.
Geschopt, geslagen, opgesloten en overgoten met kokend water
Het meisje werd in 2008 ontvoerd terwijl haar ouders, illegaal in Thailand, op de sinaasappelplantage van het echtpaar aan het werk waren. Rattanakorn nam het meisje mee naar haar huis, 30 kilometer verder. Ze kreeg een klein kamertje en moest de vele katten en honden in het huis annex dierenwinkel verzorgen. Wanneer ze de irritatie van het echtpaar wekte, werd ze geschopt, geslagen met een bezem, opgesloten in een hondenhok, overgoten met kokend water en haar oorlelletje werd er afgesneden
De moeder van het meisje dat kwam informeren naar haar dochtertje, werd bedreigd. Rattanakorn zei dat ze de politie zou roepen wanneer de ouders het waagden binnen te komen. De ouders bleven in de Karen gemeenschap informeren waar haar dochter zou kunnen zijn, maar pas begin deze maand konden ze hun dochter in de armen sluiten.
Claudia Natali van de International Organisation for Migration zegt dat mishandelingen, zoals van Air, niet ongebruikelijk zijn. ‘We horen vaak verhalen over kinderen die verdwijnen, verkocht worden of als bedelaar naar Bangkok worden gestuurd. De familie durft geen actie te ondernemen, want die werkt illegaal in Thailand. Vaak weten ze ook niet wat hun rechten zijn en via welke kanalen ze hulp kunnen zoeken.’
(Bron: Bangkok Post, 24 februari 2013)

Zondag 24 februari
– Ik heb ze al verschillende keren op Facebook gezien, maar nog nooit in het echt: 3D straatschilderijen die je perspectief voor de gek houden en waarvan je onderdeel kunt worden (en je vervolgens kunt laten fotograferen).

Deze intrigerende beelden zijn van 27 februari tot 10 maart te zien voor Gaysorn, InterContinental Bangkok, Amarin Plaza, Erawan Bangkok en op de Skywalk tussen BTS Chidlom en de ingang van warenhuis Zen.
Aan het Living Arts Festival Ratchaprasong 2013 nemen 19 internationale kunstenaars deel; uit Nederland Leon Keer en Remko van Schaik. Negen presenteren zich ook als living statue. Die heb ik wel vaak in het echt gezien, onder meer in Barcelona en Vlaardingen.
Informatie: www.heartofbangkok.com, facebook.com/HeartOfBangkok, of download de Ratchaprasong app op Apple.
En alsof het niet op kan: op 23 februari is in het Bangkok Art and Culture Centre (BACC) plus omgeving het Bukruk Streetartfestival van start gegaan. 27 Thaise en Europese straatartiesten maken muurschilderingen en exposeren objecten, prints, schilderijen en sculpturen. Uit Nederland komen Daan Botlek en Rick Hedof.
Het BACC, 939 Rama I Road is van dinsdag t/m zondag geopend van 10 tot 21 uur. De omgeving is 24 uur per etmaal te bezichtigen: Pathumwan intersection, Siam Square en langs het Khlong Saen Saep kanaal. Informatie: 02-214-6630-8, www.bacc.or.th, facebook.com/Bukrukstreetartfestival. Het festival duurt tot 17 maart.
– Winkels op populaire toeristische plaatsen in Chiang Mai hebben bezoek gehad van ambtenaren van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation. Ook bezochten de heren inspecteurs de Chiang Mai Night Bazaar en de Ban Thawai markt op zoek naar handelaren die illegaal ivoor verkopen. Ivoren producten werden niet gevonden. Alle ivoren beeldjes die er verkocht worden, zijn gemaakt van resin.
Het hoofd van het 16de Wildlife Protected Area Management Office (Chiang Mai) sprak vrijdag met verschillende diensten over het reguleren van de verkoop van ivoren producten. Hij zei dat streng zal worden opgetreden tegen handelaren die de regels aan hun laars lappen. Elk jaar wordt tussen de 10.000 en 20.000 ton ivoor inbeslaggenomen in Thailand. In Chiang Mai leven momenteel 400 geregistreerde gedomesticeerde olifanten.
Van 3 tot 14 maart vergadert in Bangkok de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (Cites).  Alhoewel Cites in 1989 de internationale ivoorhandel heeft verboden, staat Thailand de verkoop toe van ivoor van in gevangenschap levende olifanten, mits gecertificeerd door het Provincial Administration Department. Het probleem is echter dat kwaadwilligen gesmokkeld Afrikaanse ivoor voor Thais ivoor laten doorgaan. Het World Wildlife Fund noemt Thailand daarom de ‘grootste ongereglementeerde ivoormarkt in de wereld’.
– Een nep energiecrisis en een klimaat van angst. Zo noemt senator Rosana Tositrakul de berichtgeving van de overheid over de dreigende uitval van elektriciteit in april, wanneer twee gasvelden van Myanmar in de Golf van Thailand anderhalve week dichtgaan.
Een activist van Energy Watch rekent voor: het elektriciteitsbedrijf Egat heeft vijf centrales die aardgas uit Myanmar gebruiken. Drie kunnen overschakelen op olie, twee niet. Die leveren normaal 1.380 MW. Ergo: het tekort bedraagt niet 6.000 MW, zoals de regering de bevolking wijsmaakt, maar 1.380 MW.
Premier Yingluck had het gisteren in haar wekelijks radio- en tv-praatje ook over een energiecrisis, evenals de minister van Energie eerder deze week. Maar de regering heeft alle zeilen bijgezet, zei Yingluck, alhoewel black-outs zijn te verwachten in delen van Bangkok, met name op 5 april wanneer het elektriciteisverbruik piekt.
De plannen om dat doemscenario te voorkomen behelzen onder andere uitstel van onderhoud van enkele centrales, gebruik van bunkerolie en diesel, een ‘turn off’ campagne gericht op regering, industrie en bewoners en het verzoek aan de industrie om op 5 april de productie te stoppen of verminderen.
Voor de lange termijn wil de regering dat regeringsdiensten 10 procent aan energie besparen, ze wil nieuwe aardgasbronnen zoeken, alternatieve brandstoffen promoten en nieuwe bronnen voor elektriciteitsopwekking aanboren. Dat laatste stuit op bezwaren van milieuactivisten die vermoeden dat de regering de ‘energiecrisis’ misbruikt om de bouw van meer energiecentrales te rechtvaardigen, met name van milieuvervuilende kolengestookte centrales.
– Thailand is niet meer donkergrijs, maar gewoon grijs. Geheimtaal? Nee, de Financial Action Task Force heeft vrijdag in Parijs Thailand gepromoveerd van de (donkergrijze) lijst van hogerisicolanden naar de (grijze) lijst van risicolanden wegens bedenkelijke financiële transacties, zoals het witwassen van geld en het financieren van terrorisme.
De promotie is te danken aan de recente invoering van twee wetten met strengere regels op het gebied van financiële transacties. Thailand doet het dus beter, maar vormt nog steeds een risico; vandaar het grijs.
– De 17-jarige Ariya Jutanugarn maakt een goede kans als eerste Thaise een officieel LPGA-toernooi te winnen. Na drie ronden van de Honda LPGA Thailand (voor de niet-kenners: een golftoernooi) op de Siam Country Club in Pattaya is ze met twee onder par 70 nummer 1, de Amerikaanse Stacy Lewis, op 3 punten na genaderd. Vandaag valt de beslissing.
– Het schijnt een heet hangijzer te zijn: de lokatie waar de ministers van Defensie van Thailand en Cambodja dinsdag een lunchvorkje prikken. Aanvankelijk zouden ze dat aan de grens doen, maar nu prikken ze in het Surin Majestic hotel in de grensprovincie Surin.
De lunchlokatie aan de grens zou Thailand kunnen benadelen in de Preah Vihear-zaak voor het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gewaarschuwd. Het Hof doet dit jaar uitspraak over het eigendom van de door beide landen betwiste 4,6 vierkante kilometer bij de tempel.
Beide ministers plus hun legerstaven gaan tijdens de lunch gezellig babbelen over grenskwesties met het doel de vriendschappelijke banden aan te halen. (Zie pagina Cambodja-Thailand voor ICJ)
– Zo’n tweehonderd leden van diverse actiegroepen hebben gisteren bij de city pillar shrine in Kanthalarak (Si Sa Ket) geprotesteerd tegen de rechtsbevoegdheid van het ICJ in de Preah Vihearzaak. Kittisak Phonphai, leider van de Power of the Land groep, liet een foto zien van de Chong An Ma Pass in Ubon Ratchatani als bewijs dat die op Thais grondgebied ligt, alhoewel de pas bezet wordt gehouden door Cambodja.
In Ban Sap Yang (Buri Ram) sloegen zo’n honderd leden van het Thai Territory Protection Network hun tenten op. Het grensgebied is van ons, zeggen ze. Maar de groep bleef er niet lang, want ze werden weggestuurd door soldaten en boswachters. (Zie pagina Cambodja-Thailand voor ICJ)
– Vice-minister Yuthapong Charassat (Landbouw) is zich een hoedje geschrokken van 10.000 ton rottende rubber, die in magazijnen in drie noordoostelijke provincies is opgeslagen in het kader van het hypotheeksysteem voor rubber. De schade bedraagt 1 miljard baht, zegt Yuthapong.
In een magazijn in Si Sa Ket lag de rubber er al acht maanden. Functionarissen zeiden van niets te weten. Een commissie gaat de zaak onderzoeken en het Department of Special Investigation mag uitzoeken wie zijn plicht heeft verzaakt. Het hypotheeksysteem loopt in maart af als de rubberprijzen stijgen.
– De neveloverlast in het Noorden zal dit jaar wat minder zijn dan anders dankzij regenval in het droge seizoen en een intensieve campagne tegen branden, zegt het Pollution Control Department. Op 12 januari ging die 100-dagen campagne van start. Doorgaans is de overlast in maart het ergst.
In de afgelopen dertig dagen hebben alleen de provincies Phrae en Lampang hoge concentraties stofdeeltjes gemeten. Vorig jaar jaar waren dat in dezelfde periode negen provincies. Uit satellietbeelden is gebleken dat het aantal hotspots met bosbranden en andere branden dit jaar minder is dan vorig jaar. In januari in de negen noordelijke provincies 170 tegen 1.000 een jaar eerder.
– De Lawyers Council of Thailand (LCT) pleit voor een aparte milieurechtbank. Milieuzaken zijn doorgaans gecompliceerd, resulterend in een lange rechtsgang, waardoor mensen die er last van hebben, lang moeten wachten. Vaak komt het vonnis te laat en is het kwaad al geschied. Gemiddeld duurt een milieuzaak 10 jaar. Een aparte rechtbank zou die termijn aanzienlijk kunnen bekorten.
Volgens de LCT is het aantal milieuzaken sinds 1997, het jaar waarin de geruchtmakende loodvergifting van de Klity Creek bekend werd, verdubbeld. Elk jaar worden 40 nieuwe zaken begonnen. De meeste stranden door een gebrekkige voorbereiding en sommige aanklagers hebben de neiging alleen zaken te beginnen die de belangstelling van het publiek hebben.
Een ambtenaar van het kantoor van de procureur-generaal verwacht een fors aantal nieuwe zaken wanneer de watermanagement projecten in uitvoering komen, waarvoor de regering 350 miljard baht heeft uitgetrokken.
– Een bomaanslag op een 7-Eleleven in Narathiwat heeft drie personen waaronder een 3-jarige peuter verwond. Voor de winkel explodeerden twee bommen kort achter elkaar. De winkel, een pickup truck en vier motorfietsen werden beschadigd.
In het district Muang (Pattani) ontplofte ook een bom, maar niemand raakte gewond. Verder staken militanten autobanden, motorfietsen en telefoonpalen in brand in de districten Sai Buri, Nong Chik, Mayo en Muang (allemaal in Pattani).
Een motortaxibestuurder en een groenteverkoopster op weg naar haar huis in Nong Chik werden ernstig gewond, toen ze vanaf een andere motorfiets in hun rug werden beschoten.
In Yala ontplofte een bom in een telefooncel.
– Tweehonderd kilo gezouten silvered langur en innard vlees is gisteren in Suan Phung (Ratchaburi) onderschept. Het apenvlees lag in een pickup truck, die door grenspolitie en soldaten werd gestopt.
– Veertien Russen telden bij elkaar 3 miljoen baht neer voor een pakketreis van het Russische reisagentschap World of Chang. Maar die reis kwam er nooit.
Politiek nieuws
– Een stem op een onafhankelijke kandidaat is een verspilde stem, zegt de Democratische partij over de gouverneursverkiezing op 3 maart in Bangkok. Partijleider Abhisit, prominente partijleden en parlementsleden beklommen gisteren het podium voor het gemeentehuis van Bangkok om hun kandidaat, ex-gouverneur Sukhumbhand Paribatra, een hart onder de riem te steken. En dat is wel nodig, want alle peilingen plaatsen hem op nummer 2 achter Pheu Thai-kandidaat Pongsapat Pongcharoen.

Vice-partijleider Korn Chatikavanij wees erop dat alleen die twee een kans maken om te winnen, alle onafhankelijke kandidaten zijn volgens hem kansloos. Derhalve is een stem op hen een verspilling, redeneert hij. Volgens Korn is Sukhumbhand weliswaar Democraat, maar hij kan onafhankelijk werken en loopt niet aan de leiband van de partij.
Jurin Laksanavisit wees op het gevaar van regeringsinmenging in het stedelijk beleid wanneer Pongsapat de verkiezingen wint. De gemeente functioneert dan zonder een systeem van ‘checks and balances’.
Sukhumbhand gaf in zijn speech toe dat de Bangkokianen niet weten wat hij voor hen [de afgelopen 4 jaar als gouverneur] gedaan heeft, deels omdat hij zijn prestaties niet openbaar heeft gemaakt. Wanneer hij herkozen wordt en het nog onafgemaakte werk afmaakt, zal hij daarover meer rapporteren.
Economisch nieuws
– De baht is de afgelopen weken stabiel gebleven, daar de verwachtingen van buitenlandse investeerders dat de valuta snel sterker zal worden, zijn verminderd, zegt de Bank of Thailand. Gouverneur Prasarn Trairatvorakul beschouwt de bewegingen van de baht in de afgelopen twee maanden als een goed voorbeeld van het voordeel van een flexibel foreign exchange system. Dit systeem is een automatische breker.

Het afzwakken van de koersstijging van de baht kwam niet door verlaging van de rente en ook niet door valuta-interventies door de bank, zegt Prasarn. Op verlaging van de rente heeft de minister van Financiën aangedrongen, maar de bank is vorige week niet gezwicht voor de politieke druk.
Vergeleken met vorig jaar is de kapitaalinstroom van US$2 miljard dit jaar (waardoor de baht/dollar koers steeg) nauwelijks groter dan in dezelfde periode vorig jaar. Het instromende kapitaal ging de eerste paar weken van januari voornamelijk naar kortetermijn aandelen en pas daarna naar aandelen met een langere looptijd.
– Het landelijk elektriciteitsbedrijf Egat gaat in april, wanneer de aardgasaanvoer uit Myanmar stagneert, de elektrische reserve van 700 MW naar 1000 MW opvoeren: 200 MW daarvan moet uit Myanmar komen en de rest wordt geleverd door energiecentrales die op bunkerolie en diesel worden gestookt.
De maatregel heeft tot doel te voorkomen dat in de periode 4 tot 14 april tijdens piekgebruik de elektriciteit uitvalt. In die periode pleegt Myanmar onderhoud aan twee gasvelden, waardoor 1,1 miljard kubieke meter aardgas per dag minder naar Thailand stroomt. De energiecentrales in Thailand zijn voor 70 procent afhankelijk van aardgas. Egat verwacht dat 5 april een kritieke dag is met een piekverbruik van 26.000 MW.
Andere maatregelen waaraan gewerkt wordt: de output van twee hydro-elektrische dammen in het westen van Thailand maximeren, kleine producenten vragen meer elektriciteit te leveren en grote bedrijven, zoals Siam City Cement, TPI Polene en Thai-Asahi, vragen hun productie te verlagen.
De Federation of Thai Industries (FTI) heeft haar leden opgeroepen op 5 april de productie te staken en die op zondag 7 april in te halen. De industriële sector consumeert 40 procent van de totale productie. De Automotive Industry Club van de FTI zegt dat haar leden daartoe bereid zijn.
– Weet premier Yingluck wel wat ze zegt? Volgens haar worden de tegoeden van banken gedekt door het Deposit Protection Agency (DPA). Ze zei dit naar aanleiding van de run op de tegoeden van de in zwaar weer verkerende Islamic Bank of Thailand. Maar de tegoeden van overheidsbanken worden niet door de DPA gedekt. De Islamic Bank is een overheidsbank.
DPA-president Sorasit Soontornkes vindt dat de regering daarin snel verandering moet brengen. Dat kan vrij eenvoudig middels een kabinetsbesluit. De wet biedt die mogelijkheid. Sorasit zegt dat klanten van overheidsbanken er zeker van moeten zijn dat hun tegoeden door de regering worden beschermd.
De DPA beschikt over een eigen kapitaal van 104 miljard baht en mag zowel op de markt als bij binnenlandse banken geld lenen. Het fonds wordt gevoed door bijdragen van de particuliere banken. Tegoeden tot 50 miljoen per rekening zijn gedekt, maar dit bedrag wordt geleidelijk teruggebracht naar 1 miljoen baht in 2016. Slechts 1 procent van de 60 miljoen rekeninghouders heeft meer dan 1 miljoen baht op zijn rekening staan.
De Bank of Thailand zegt dat de staatsbanken Government Savings Bank en Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives gezond zijn, maar erkent dat sommige kleinere banken met problemen kampen [lees: de Islamic Bank en de SME bank die een hoog percentage aan non-performing leningen hebben].
– Vichet Kasemthongsri, voormalig vice-minister van Transport in het kabinet Thaksin, is zoals verwacht benoemd tot de nieuwe bestuursvoorzitter van energiegigant PTT Plc. Hij komt in de plaats van Norkhun Sitthipong, permanent secretaris van het ministerie van Energie, die abrupt zijn functie ter beschikking stelde.
Vichet was eerder al het bedrijf binnengeloodst via de functie van onafhankelijk directeur. Hij is een van de 111 bestuurders van de Thai Rak Thai partij, die 5 jaar geen politieke functie mochten bekleden nadat TRT was ontbonden wegens fraude. Zo voorziet de huidige regering zich op alle gebieden van trouwe lakeien.

Zaterdag 23 februari
– Even voorstellen: Waterbuffel Ruam Boon (Combined Merits) uit Nakhon Ratchasima, 19 jaar oud, met prachtige 2,4 meter lange neerwaartse horens. Dankzij een foto op Facebook is het dier gered van het abattoir en is het op weg een filmster te worden.

De Movies, Music, Arts and Communications Cooperative kocht de buffel voor 100.000 baht. Ruam Boon wordt in het Assawin Production House in Nong Khaem (Bangkok) klaargestoomd voor het filmscherm.
– De discussie over amnestie blijft zich maar voortslepen en iets van een compromis is nog lang niet in zicht. Gisteren stuitte een van de amnestievoorstellen tijdens een seminar in het parlement op kritiek van Democratisch parlementslid Chamni Sakdiset. Hij noemde het voorstel van het Independent Committee for Promotion of the Rule of Law ‘een blanco amnestie die geen rekening houdt met de complexiteit van de situatie’.
Alhoewel het voorstel protestleiders en autoriteiten, die naleving van de wet afdwongen [lees: die het leger in 2010 toestonden met scherp te schieten], uitsluit van amnestie, is het volgens Chamni niet specifiek genoeg wie er wel en niet van profiteren. ‘Het voorstel dient herzien te worden, anders zal het op tegenstand van het parlement stuiten.’
Nicha Hirunburana Thuwatham, weduwe van een in 2010 omgekomen generaal, zei dat verzoening begint met waarheidsvinding alvorens het recht zijn loop kan hebben. Daarna dienen gedupeerde partijen gecompenseerd te worden. Wanneer dat allemaal gebeurd is, kan er pas sprake van amnestie zijn. ‘Zolang de waarheid achter de ongeregeldheden in 2010 verborgen blijft, is amnestie niet mogelijk’, vindt Nicha.
Volgens Banjerd Singkhaneti, deken van de Graduate School of Law van het National Institute of Development Administration, is de voorgestelde amnestieperiode (19 september 2006-10 mei 2011) te lang. ‘Die periode telt tal van gecompliceerde incidenten, wat het moeilijk maakt om te bepalen wie amnestie dient te krijgen.’
Verschillende sprekers verwezen naar de aanbevelingen van de Truth for Reconciliation Commission, een commissie die nog onder de vorige regering is ingesteld, en in september vorig jaar na 2 jaar studie een rapport van 400 pagina’s uitbracht. Ze achtte zowel leger als roodhemden verantwoordelijk voor de 92 doden en bijna 2.000 gewonden in april en mei 2010. De roodhemden deden het rapport af als ‘sprookjes’ en ‘dezelfde oude leugens’.  (Zie pagina Truth for Reconciliation Commission)
– De Thaise en Cambodjaanse minister van Defensie en legerofficieren gaan dinsdag in de buurt van de omstreden Hindu-tempel Preah Vihear een lunchvorkje prikken om de vriendschappelijke banden, die sinds de regeringswisseling tussen beide landen bestaan, aan te halen.
De exacte plaats is nog niet bekend, mogelijk wordt dat de compound van Wat Keo Sikha Kiri Svara of een andere plaats die onder gezamenlijk beheer staat. Zoals bekend valt dit jaar de beslissing van het International Hof van Justitie in Den Haag over de door beide landen betwiste 4,6 vierkante kilometer bij de tempel.
– Eerder deze week besloot de regering in sommige delen van het Zuiden de draconische Noodverordening te vervangen door de meer soepele Internal Security Act (ISA). Gisteren ging het ministerie van Justitie ermee akkoord dat het Internal Security Operations Command (Isoc) voorstellen doet welke gebieden daarvoor in aanmerking komen. Die voorstellen gaan vervolgens naar het Centre for the Implementation of Policies and Strategies for Solving Southern Problems, die de eindbeslissing neemt.
De ISA biedt de mogelijkheid dat opstandelingen zich aangeven en deelnemen aan een rehabilitatieprogramma waardoor ze niet vervolgd worden. De Noodverordening biedt die mogelijkheid niet. De vraag waarover de autoriteiten zich thans het hoofd breken is: hoe kunnen we opstandelingen in de gebieden waar de Noodverordening van kracht is, verleiden zich over te geven?
– Zes politieagenten zijn licht gewond geraakt toen gistermiddag drie granaten naar de compound van het politiebureau Kapho (Pattani) werden gelanceerd. Ze kwamen terecht op een arrestantenwagen. De agenten waren op dat moment een potje aan het voetballen.
Eerder gisteren ontsnapte een ploeg van zes mannen, die onderwijzers beschermt, ternauwernood aan een bomaanslag bij het wijkgezondheidscentrum in Talohduerama (ook Pattani). De bom ontplofte net voordat ze er zouden passeren.
Bijna gelijktijdig werden twee soldaten gewond bij de Ban Koh Ta school in het district Khok Pho, toen daar een bom explodeerde. De bom was verstopt in een berg aarde op een bouwplaats.
– Opschieten met de Red Line, heeft premier Yingluck tegen de State Railway of Thailand (SRT) gezegd. De aanbesteding van het elektriciteits- en signaleringssysteem tussen Bang Sue en Rangsit en de aankoop van materieel is vertraagd omdat twee bieders dezelfde commissieleden hebben en dat zou tot een belangenconflict en prijsmanipulatie kunnen leiden. De vertraging heeft ook gevolg voor het al aanbestede tracé Bang Sue-Taling Chang vanwege de inkoop van de treinen.
Het Japan International Cooperation Agency, dat het project financiert, heeft geen bezwaar tegen twee gelijke commissies, want dat is niet in strijd met de Japanse wet. Wanneer de SRT echter tot de conclusie komt dat het niet door de beugel kan, wordt een nieuwe aanbesteding uitgeschreven. Op het project is door vier consortia ingeschreven.
– Gisteren zijn de stembiljetten voor de gouverneursverkiezing in Bangkok aan de vijftig districtskantoren afgeleverd. De politie hield een en ander scherp in de gaten. Ook in de districtskantoren zullen de biljetten streng worden bewaakt om te voorkomen dat er vals spel wordt gespeeld.
Op 3 maart gaan de inwoners van Bangkok tussen 8 en 15 uur naar de stembus. Om half vier wordt in de ruim zesduizend stemlokalen begonnen met het tellen van de stemmen. Dat gaat vrij vlot, want in elk stemlokaal komen maximaal 800 kiezers. De onofficiële uitslag wordt om 21 uur verwacht.
Nog steeds heeft de Pheu Thai-kandidaat in de peilingen een voorsprong op Democraat Sukhumbhand Paribatra, die de afgelopen 4 jaar gouverneur was.
– Een brand in een gasgestookte energiecentrale in aanbouw op Rojana Industrial Park in Ayutthaya heeft gisteren een schade veroorzaakt van 10 miljoen baht. Tien arbeiders zijn behandeld omdat ze rook hadden ingeademd. Driehonderd arbeiders en dertig Japanse ingenieurs moesten in allerijl de bouwplaats ontvluchten. De brandweer had het vuur binnen 2 uur onder controle.
– Ondanks protesten van milieugroepen is de Naresuan universiteit in Phitsanulok vastbesloten een proef met genetisch gemodificeerde maïs door te zetten. Zodra het kabinet het groene licht geeft, kan de proef van zeven maanden volgende maand beginnen. Donderdag houdt de universiteit een forum over het project. Hiervoor zijn bewoners, academici en ambtenaren uitgenodigd.
Het is de bedoeling dat een perceel van 5 rai in Wang Thong met NK 603 wordt beplant. Nagegaan wordt of de maïs grasdodende chemicaliën overleeft. Volgens rector Suchin Chinayon heeft Thailand dringend behoefte aan maïs die beter bestand is tegen insecten en ziektes. Suchin wuift zorgen over de veiligheid van GM gewassen en de gevolgen voor het milieu weg. Thailand importeert al 10 jaar GM soyabonen zonder enige problemen uit China, zegt hij.
Greenpeace International, een belangrijke tegenstander van GM, waarschuwt voor ‘genetische vervuiling’ bij proeven in het open veld. Uiteindelijk kan die de natuurlijke groei van planten en de biodiversiteit aantasten.
– De afgelopen drie jaar zijn in de provincie Trat 65 dode Irrawaddy dolfijnen op het strand aangespoeld. Hun karkassen vertoonden diepe wonden, die vermoedelijk veroorzaakt zijn door visnetten. Deze maand zijn al negen dolfijnen gevonden. Volgens het hoofd van de provinciale visserijdienst vissen trawlers in beschermde delen van de zee waar de dolfijnen fourageren.
Economisch nieuws
– Het ministerie van Financiën wil een nieuw regeringscomplex bouwen, bij voorkeur langs de route van de nieuwe Red Line (Taling Chan-Bang Sue-Rangsit). Het huidige onderkomen aan de Chaeng Watthana Road begint uit zijn voegen te barsten. Het nieuwe complex moet ongeveer even groot worden als het huidige. Areepong Bhoocha-oom, permanent secretaris van het ministerie, droomt van een groen concept voor het complex met een grote tuin in het gebouw.

De huidige regeringsgebouwen zijn na een bouwtijd van drie jaar in 2008 geopend. De kosten bedroegen 20 miljard baht. Het was het eerste project dat via securitisation is gefinancierd. Het complex staat op een terrein van 400 rai en de kantooroppervlakte bedraagt 929.000 vierkante meter.
Areepong noemt het nieuwe complex belangrijk omdat veel regeringsdiensten, die nu nog in het centrum van Bangkok zijn gevestigd, naar de buitenwijken dienen te verhuizen. De ministeries van Defensie en Binnenlandse Zaken bijvoorbeeld staan in het oude stadsgedeelte van Rattanakosin Island, zijn omringd door een dichte bebouwing van kantoren en woningen, met verkeersopstoppingen als gevolg.
Areepong heeft ook al een ideetje voor wanneer die gebouwen leegkomen. Ze kunnen ingericht worden als museum naar het voorbeeld van het Smithsonian, een idee van premier Yingluck.
Ook droomt hij over een kenniscentrum voor kinderen en volwassenen. Dat zou gebouwd kunnen worden op grond die eigendom is van de spoorwegen, bij het Thailand Cultural Centre en Rama IX.
’s Lands eerste distributiecentrum voor het OTOP-programma kan ontwikkeld worden op een perceel bij weekendmarkt Chatuchak, eveneens eigendom van de spoorwegen. Otop betekent One Tambon One Product. Het is geïnitieerd tijdens de regering Thaksin met specialisatie per dorp (dus kwaliteitsverbetering en betere marketing) als doel. De producten worden her en der in het land in speciale Otop-winkels verkocht.

Vrijdag 22 februari
– Het is maar goed dat Thailand nu in het droge seizoen niet geteisterd kan worden door overstromingen, want dan zou het weer goed mis gaan, getuige bijgaande foto van de khlong Maha Sawat in het district Thawi Watthana (Bangkok). Tijdens de overstromingen in 2011 werd via dit belangrijk kanaal water uit de Chao Praya rivier naar de Tha Chin rivier geleid en vandaar naar zee.

Het aantal door droogte geteisterde provincies bedraagt inmiddels 35. De regering heeft 2 miljard baht uitgetrokken om 9.000 waterputten te boren. Die 35 provincies met 23.445 dorpen zijn tot rampgebied uitgeroepen; het ergst zijn Kalasin, Yasothon, Chaiyaphum, Khon Kaen, Phrae, Chiang Rai en Roi Et eraan toe.
Het Department of Groundwater Resources heeft onlangs een onderzoek gedaan naar geschikte lokaties in de getroffen gebieden. Ongeveer 2.000 plaatsen zijn geschikt, maar het Disaster Prevention and Mitigation Department zegt dat er minstens 9.000 nodig zijn om huishoudens door de 90 dagen van het droge seizoen te helpen (15 februari-15 mei).
Behalve het slaan van putten worden ook andere maatregelen genomen. Er gaan watertrucks en waterpompen naar het Noordoosten en het ministerie distribueert 20.000 liter aan watercontainers. Elke provincie krijgt een budget van 2 miljoen baht om waterwegen uit te baggeren. Het ministerie van Landbouw heeft de tweede ronde van het off-season rijstseizoen verboden.
– We hebben geen keuze. Kolengestookte centrales bouwen of in overzeese energieproductie investeren, want de vraag naar elektriciteit schiet omhoog, zegt minister Pongsak Raktapongpaisarn (Energie). Oppositiepartij Democraten hekelt Pongsak’s timing: hij maakt misbruik van een dreigend energietekort in april om een onpopulair beleid door te drukken. Dat tekort dreigt omdat twee gasvelden van Myanmar wegens onderhoudswerkzaamheden twee weken dicht gaan.
Door de sluiting van de gasvelden van 5 tot 14 april loopt de elektricteitsproductie, die voor 70 procent afhankelijk is van aardgas, gevaar – althans zo wil de regering het voorstellen. Democratisch parlementslid Alongkorn Ponlaboot wijst er echter op dat de sluiting al sinds vorig jaar bekend is. De regering misbruikt de sluiting, niet alleen om de bouw van meer centrales te rechtvaardigen maar ook om het elektriciteitstarief te verhogen.
Een ander leugentje van Pongsapat heeft betrekking op de verhoging van het zogeheten fuel adjustment tarif. Dat zou door de sluiting met 48 satang per eenheid omhoog moeten, omdat het landelijk elektriciteitsdrijf Egat op bunkerolie en diesel moet overschakelen. Maar daar heeft de Electricity Regulatory Commission al in december rekening mee gehouden, zegt voormalig minister van Energie Piyasvasti Amranand, toen ze aankondigde dat het Ft-tarief in de periode januari-april met 4,04 satang omhoog zou gaan.
Volgens het Energy Policy and Planning Office heeft Thailand in de toekomst 25.000 MW nodig om aan de stijgende vraag te voldoen. Thans consumeert het land 31.500 MW per jaar, in 2030 zal dat 70.000 MW zijn uitgaande van een gemiddelde groei van het bruto binnenlands product met 3,7 procent.
Pongsapat vindt de grote afhankelijkheid van aardgas riskant. ‘Er zijn maar weinig energiebronnen goedkoper dan aardgas – kernenergie, water en kolen. Aan de zogenaamde zachte alternatieve brandstoffen als wind en zon hangt een duur prijskaartje van 10 baht per eenheid. Wanneer we op die bronnen vertrouwen, gaat de energierekening van de mensen omhoog en wordt de concurrentiekracht van de industriële sector uitgehold.’
Op dit moment bestaat één concreet plan voor de bouw van een kolencentrale en wel in Krabi. Maar de bevolking loopt daartegen te hoop, ook al gaat het om een ‘schone’ centrale die gebruik gaat maken van nieuwe technologie. Ervaringen elders in het land helpen ook al niet om de bevolking warm te krijgen voor kolencentrales. In Lampang leidde de kolengestookte centrale tot gezondheidsklachten van omwonenden. Ze hebben met succes het ministerie van Industrie en het landelijk elektriciteitsbedrijf Egat aangeklaagd.
– Het kerkhof blijft zich maar vullen met daders van de afgebroken bouw van 396 politiebureaus. Nu geeft aannemer PCC Development and Construction de Royal Thai Police (RTP) de schuld. Die heeft nagelaten tijdig het te bebouwen land beschikbaar te maken. Volgens PCC-voorzitter Piboon Udonsithikul duurde dat in enkele gevallen zeshonderd dagen. Piboon ontkent elke politieke connectie en zegt ook niet betrokken te zijn geweest bij prijsmanipulatie.
Inmiddels regent het aanklachten. De RTP gaat de aannemer wegens fraude voor de rechter slepen, het Department of Special Investigation dat onderzoek naar de zaak heeft gedaan, verwijst de zaak naar de National Anti-Corruption Commission (NACC) met de aanbeveling tegen enkele functionarissen actie te ondernemen. Chuwit Kamolvisit, ex-eigenaar van massagesalons en partijleider van de Rak Thailand partij, is naar de NACC gestapt. Hij zegt dat het huidige RTP-hoofd en andere politiemensen zich schuldig hebben gemaakt aan plichtsverzuim. Het RTP-hoofd had volgens hem het contract met de aannemer moeten verbreken, maar het is drie keer verlengd.
Overigens maakt dit artikel geen  melding van het feit dat de aannemer de bouw had uitbesteed, hetgeen contractueel niet was toegestaan, en dat hij stopte met betalingen aan de onderaannemers. Wordt vervolgd.
– Ik heb drie zonen en geen dochter. Dit commentaar geeft vice-minister-president Chalerm Yubamrung op de bewering van een 15-jarig meisje met baby van 3 maanden dat zij zijn dochter is. Het meisje was naar het parlement gekomen maar de toegang was haar geweigerd. Een staflid van de Democratische partij sprak haar bij een bushalte. Ze vroeg hem een foto en briefje aan Chalerm te geven. Chalerm is niet van plan werk van de zaak te maken.
– Drie opstandelingen die zich 5 jaar verscholen hadden gehouden in Myanmar, hebben zich gisteren bij de autoriteiten van Narathiwat aangegeven. Een van hen zegt ervoor te zorgen dat 27 anderen hun voorbeeld volgen, mits hun veiligheid wordt gegarandeerd. Al eerder hingen opstandelingen hun lier aan de wilgen. In de meeste gevallen krijgen ze geen gevangenisstraf, maar moeten ze een rehabilitatieprogramma volgen.
Vandaag overleggen het ministerie van Justitie en veiligheidsdiensten over uitbreiding van de draagwijdte van de Internal Security Act (ISA). De ISA gaat in sommige gebieden de strengere Noodverordening vervangen. Artikel 21 van de ISA maakt het voor opstandelingen gemakkelijker zich aan te geven. Het artikel is al van kracht in vier districten van Songkhla en één district in Pattani.
– Twee jaar heeft het leger naar hem gezocht en donderdag is het zover: dan legt de Franse fotojournalist Olivier Rotrou voor de rechtbank een getuigenis af over de dood van zes personen in Wat Pathum Wanaram op 19 mei 2010, de dag waarop het leger een eind maakte aan de wekenlange bezetting door roodhemden van Ratchaprasong intersection in Bangkok.
Soldaten van het 31ste Infanterie Regiment zijn ervan beschuldigd dat zij die zes personen vanaf een metrostation hebben doodgeschoten. De fotograaf is de hele dag bij de soldaten geweest. Volgens een bron zou de fotograaf bereid zijn te verklaren dat het leger geen blaam treft.
In een andere zaak heeft de rechtbank geen schuldige kunnen aanwijzen. Op 10 april 2010 werd een werknemer van dierentuin Dusit op het parkeerterrein van de dierentuin doodgeschoten, toen hij op weg naar huis was. Het OM had de rechtbank gevraagd na te gaan of hij door een soldaat was gedood. Het leger had destijds toestemming om met scherp te schieten. In de dierentuin waren 150 soldaten gelegerd om het parlement en de dierentuin te beschermen.
Het is de zesde keer dat de rechtbank wordt gevraagd een schuldige aan te wijzen voor een slachtoffer van de ongeregeldheden in april en mei 2010. Het Department of Special Investigation heeft de zaken aangedragen.
– Handelde hij in opdracht van een rivaliserende politieke partij of was het eigen initiatief? Die vraag mag de politie beantwoorden, nu ze een 45-jarige man heeft aangehouden die anti-Thaksin en anti-Pheu Thai stickers op verkiezingsborden van Pongsapat Pongcharoen plakte, de Pheu Thai-kandidaat voor de post van gouverneur. De verdachte zelf zegt dat het een eenmansactie was. Indien veroordeeld kan hij maximaal 10 jaar achter de tralies verdwijnen.
– Vakbondsleiders verzetten zich tegen het voorstel de pensioengerechtige leeftijd in de particuliere sector van 55 naar 60 te verhogen. Ze zeggen dat zo’n verhoging de uitbetaling van pensioenen vertraagt en daar zitten veel werkers op te wachten.
De verhoging van de pensioenleeftijd werd dinsdag op een seminar voorgesteld door Ladda Damrikanlert, adjunct-secretaris-generaal van de Foundation of Thai Gerontology Research and Development Institute.
Het Social Security Office, dat de pensioenen uitbetaalt, zegt dat het niet bevoegd is om de pensioenleeftijd te verhogen. Dat is een zaak van werkgevers en werknemers, aldus SSO adjunct-secretaris-generaal Arak Prommanee. Wanneer een werkgever iemand tot zijn 60ste in dienst wil houden, blijft de werknemer tot die leeftijd aan het pensioenfonds [van de SSO] bijdragen.
Volgend jaar begint het pensioenfonds uit te betalen. Daarvoor komen 5.000 personen in aanmerking. Ze ontvangen tot maximaal 3.000 baht per maand. De SSO incasseert sinds 1999 pensioenpremies.
– Australië is bereid Thailand te helpen om het probleem van de Rohingya vluchtelingen op te lossen. De Australische minister van Buitenlandse Zaken Bob Carr heeft dat gisteren toegezegd in een gesprek met minister Surapong Tovichatchaikul (Buitenlandse Zaken). Wat Australië precies voor Thailand in petto heeft, is niet bekend.
Thans biedt Thailand onderdak aan meer dan duizend vluchtelingen. Sommigen zouden op weg zijn geweest naar Australië toen ze in Thailand strandden of het land werden binnengesmokkeld.
– Dat wilde wel fikken: een brand in een grote rubberfabriek. De brandweer had dan ook meer dan 5 uur nodig om het vuur onder controle te krijgen en vele uren voor het nabluswerk. De fabriek in Muang (Yala) liep een schade van 10 miljoen baht op. Vermoedelijke oorzaak was oververhitting van de rookruimte. Het bedrijf, South Land, is een van de belangrijkste rubberexporteurs in het Zuiden en heeft het grootste magazijn in de regio.
– Gisteren is de dagelijkse busdienst Bangkok-Phnom Penh en Bangkok-Siem Raep v.v. van start gegaan. De bussen vertrekken om respectievelijk 8.15 uur en 9 uur vanaf Mor Chit. De busreis duurt 11 uur en kost 900 baht.
Economisch nieuws
Het kaartje van de BTS, de bovengrondse metro, wordt in mei duurder. Exploitant Bangkok Mass Transit System Plc schuift de kosten van de verhoging van het minimumdagloon door naar de consument. Ook de stroom- en onderhoudskosten zijn gestegen, waardoor de tariefsverhoging hard nodig is. De drie kostenposten vormen 70 tot 80 procent van de totale bedrijfskosten. De laatste keer dat de BTSC de prijzen verhoogde, was in 2005.
– Klanten van de Islamic Bank of Thailand hebben de afgelopen twee weken 5 miljard baht van hun bankrekening gehaald. Ze reageren op berichten over de zwakke financiële positie van de bank. Twee parlementariërs hebben de regering opgeroepen snel actie te ondernemen om het vertrouwen in de bank te herstellen.
De zogeheten non-performing loans zijn een groot probleem bij de bank; ze vormen 22,59 procent van het totaal aan uitgeleend geld, oftewel 24,6 miljard baht. Dit bedrag zou zelfs nog groter zijn wanneer dezelfde rekenmethode wordt gebruikt die commerciële banken moeten gebruiken. Dan komt het bedrag op 39 miljard baht uit (30 pct).
Prawat Uttamote, parlementslid voor Pheu Thai en vice-voorzitter van de commissie voor grenszaken, zegt dat volgens het restructureringsplan van de bank 50 procent van de slechte leningen of 12 miljard baht binnen 2 jaar kan worden terugbetaald. ‘Volgens onze analyse is de bank niet in direct gevaar. De bevolking moet niet in paniek raken of haar tegoeden opnemen, want dat maakt de situatie alleen maar erger.’
Vice-president Rak Vorrakitpokatorn zegt dat de helft van de slechte leningen kan worden terugbetaald en de rest kan worden gerestructureerd door uitstel van betaling of buitensluiting en juridische actie.
Premier Yingluck benadrukt dat de tegoeden bij alle banken volledig zijn beschermd door het Deposit Protection Agency. ‘De bevolking hoeft zich geen zorgen te maken’, aldus Yingluck.
Areepong Bhoocha-oom, permanent secretaris van het ministerie van Financiën, ontkent dat er sprake is van een run op de tegoeden. ‘Er zijn geldopnames en er zijn stortingen zoals altijd.’ De teruggang in stortingen zou te maken hebben met de eindvervaldag van een aantal promesses van overheidsbedrijven en geldopnames door andere diensten om hun kasvoorraad op peil te houden.
De Islamic Bank is de jongste bank van Thailand; zij werd in 2003 opgericht om financiële diensten te verlenen aan moslims die de shariahwet volgen.

Donderdag 21 februari
– We beginnen vandaag maar eens met een stukje stevige financiële verslaggeving, omdat er een stille machtsstrijd wordt gevoerd tussen de Bank of Thailand en de Pheu Thai-regering. De financiële wereld volgt de strijd met argusogen. Gisteren was het 1-0 voor de bank.

Het Monetary Policy Committee (MPC) van de Bank of Thailand is niet gezwicht voor de politieke druk om de policy rate te verlagen. Met 6-1 stemmen besloot de commissie gisteren die op 2,75 procent te handhaven. Het MPC wijst er in een verklaring op dat de binnenlandse vraag robuust is en dat een geleidelijk herstel van de export de economie zal doen groeien met meer dan 4,9 procent, zoals eerder voorspeld.
De inflatie is weliswaar iets gestegen als gevolg van de gestegen olieprijzen, aldus de verklaring, maar voegt het MPC eraan toe: het besluit om het tarief te handhaven is ingegeven door de economische onzekerheden op wereldschaal en risico’s voor de binnenlandse financiële stabiliteit waaronder de stijgende vastgoedprijzen.
De regering en met name minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) hebben met dit besluit een flinke nederlaag geleden. Kittiratt had zelfs een brief naar de bestuursvoorzitter van de centrale bank gestuurd (een zetbaas van de regering) met de oproep het tarief te verlagen. Volgens de minister zou een verlaging de instroom van buitenlandse kapitaal, verantwoordelijk voor de koersstijging van de baht, kunnen vertragen. Een standpunt dat door de meeste economen niet wordt gedeeld (Zie verder Economisch nieuws).
De regering is erg gespitst op hoge groeicijfers, desnoods ten koste van de inflatie. De centrale bank daarentegen wil de inflatie binnen de perken houden. Verlaging van de rentetarieven zou de inflatie opstuwen.
Volgens Su Sian Lin, econoom Azië bij HSBC, heeft de verklaring van het MPC dit keer een iets agressievere toon. Hij leest dit in de formulering dat de economische groei ‘is set to be faster than projected in the periods ahead’. ‘Het besluit van vandaag stuurt de boodschap dat het MPC doorgaat op rationele wijze besluiten te nemen. Dat het geloofwaardig blijft en onafhankelijk, ondanks de druk van de regering om het tarief te verlagen.’
De policy rate is het tarief dat banken in rekening brengen wanneer ze bij elkaar geld lenen. Een andere term die de krant gebruikt, is one-day repurchase interest rate. Van dit tarief leiden de banken hun rentetarieven af.
Experts zijn het er niet over eens of het MPC het tarief het gehele jaar constant houdt. Sommigen menen dat het later dit jaar wordt verhoogd vanwege de stijgende huishoudschulden en prijsstijgingen. Een econoom bij Credit Suisse verwacht dat de inflatie dit jaar gemiddeld op 3,7 procent uitkomt, hoger dan de schatting van 2,8 procent van de centrale bank.
– Het Zuiden van Thailand en delen van Greater Bangkok moeten in april rekening houden met elektriciteitsuitval ondanks het aanbod van Myanmar de regering met gasleveranties te hulp te schieten en ondanks het uitstel van de onderhoudswerkzaamheden aan het Yadana-aardgasveld in de Golf van Thailand met 36 uur.
De Franse exploitant van het veld heeft toegezegd het veld van 5 tot 14 april te sluiten in plaats van 4 tot 12 april. Daardoor overlapt het nu de Songkranvakantie van 12-16 april, waarin het energieverbruik lager is. Maar dat geldt niet voor 6 april. Op die dag wordt in de middag een piekverbruik van 26.300 MW verwacht terwijl slechts 600 MW beschikbaar is.

Energiebesparing van het kabinet: colbertje uit

Electriciteitsbedrijf Egat probeert dat op te vangen door op stookolie en diesel over te schakelen. Grote energieverbruikers als Siam Cement Plc, TPI Polene en Thai-Asahi wordt gevraagd de productie te verminderen en de airconditioning in regeringsgebouwen wordt op 25 graden gezet. Tevens wordt elektriciteit betrokken van particuliere centrales en hydrokracht centrales in Laos.
De Confederation of Consumer Organisations beziet het allemaal met een forse dosis wantrouwen. De regering speelt een spelletje, zegt ze, met als doel de bevolking te masseren voor een tariefsverhoging en als excuus om controversiële energieprojecten, zoals kolengestookte en kerncentrales, door te drukken. ‘De capaciteit is veel groter dan de vraag’, zegt voorzitter Boonyuen Sititham.
– Vijf inzittenden zijn gewond geraakt toen een helicopter met Amerikaanse mariniers gisteren een noodlanding moest maken bij nationaal park Phu Hin Rong Kla in Phitsunalok. Twee personen zijn met ernstige brandwonden opgenomen in het ziekenhuis. De helicopter maakte een routinevlucht in het kader van de Thai-Amerikaanse legeroefening Cobra Gold.
– In het voormalige gebouw van het Language Centre van de American University Association aan de Ratchadamri Road in Pathumwan (Bangkok) is gisteren brand uitgebroken. Het vuur verspreidde zich vanaf de eerste naar de tweede verdieping. De politie vermoedt dat de brand is ontstaan bij het ontmantelen van air-conditioners in het leegstaande gebouw.
– ’s Werelds grootste varende boekenbeurs is gisteren afgemeerd in de haven van Klong Toey (Bangkok). De krant meldt wel dat het schip, de Logos Hope, 400 bemanningsleden telt maar hoeveel boeken het aan boord heeft, komen we niet te weten evenals de herkomst van het schip. Het schip blijft tot 11 maart. Toegang 20 baht.
– Na anderhalf jaar het land bestuurd te hebben, krijgt de regering het rapportcijfer 4,87 (op een schaal van 1 tot 10) voor haar prestaties. Dit blijkt uit een peiling van het Research Centre van de Bangkok universiteit, beter bekend als Bangkok Poll. 
Vergeleken met een half jaar geleden ging het rapportcijfer met 0,03 punten omhoog. Het buitenlands beleid kreeg met 5,55 het hoogste cijfer en het economisch beleid het laagste met 5,31. Hoeveel respondenten zijn ondervraagd, vermeldt het bericht niet.
– Het Department of Special Investigation (DSI) stuurt de resultaten van haar onderzoek naar de bouw van 396 politiebureaus, die vorig jaar kwam stil te liggen, volgende week door naar de National Anti-Corruption Commission (NACC). Verdere getuigen worden niet opgeroepen.
De DSI heeft de aanbestedingsprocedure onder de loep genomen en heeft naar verboden prijsafspraken gespeurd. Eerder was er sprake van dat de DSI voormalig premier Abhisit en vice-premier Suthep zou oproepen, maar ze heeft daar blijkbaar van afgezien. De NACC zou dat alsnog kunnen doen.
Een parallelonderzoek van de Royal Thai Police (RTP) is tevens afgerond. Of de RTP de aannemer gaat aanklagen wegens fraude, is nog niet bekend. De aannemer incasseerde wel geld voor het project, maar staakte de betalingen aan de onderaannemers aan wie het werk was uitbesteed.
– Twee defensievrijwilligers zijn gisteren bij een bomaanslag in Muang (Yala) gewond geraakt. Het tweetaal maakte deel uit van een escorte van acht mannen die onderwijzers naar school begeleidden. De bom ging af toen ze met hun motorfiets passeerden.
De politie heeft inmiddels camerabeelden van de twee mannen die dinsdag een granaat naar een basis in Wat Lak (Yala) gooiden. Acht soldaten raakten toen gewond. De verdachten worden ook voor andere aanvallen gezocht.
Er wordt ook hard gewerkt aan de vijftig bomaanslagen en brandstichtingen dit weekend in Pattani, waarbij drie defensievrijwilligers om het leven kwamen. Tegen zes personen is al een arrestatiebevel uitgevaardigd. Binnen een week zijn volgens de gouverneur van Pattani alle verdachten bekend.
– Een Japanse watermanagementexpert laat geen spat heel van de mooie plannetjes van de Water and Flood Management Commission om dammen en waterwegen aan te leggen. Die zijn niet nodig, zei Yusuke Amano van het Japan International Cooperation Agency (JICA) tijdens het seminar ‘From the integrated water resources viewpoint ‘. Het seminar was georganiseerd om het onderzoek van het JICA naar het overstromingsprobleem te presenteren.
Volgens Amano zijn het kanalenstelsel en de waterreservoirs in het stroomgebied van de Chao Praya toereikend en hoeven daarom geen waterwegen te worden gegraven. Amano zei dat het JICA-plan kosteneffectief is en een goede economische internal rate of return heeft.
– Voor de aanranding c.q. verkrachting van een Schotse vrouw vorige week vrijdag in Muang (Nakhon Si Thammarat) is dinsdagavond een monteur aangehouden. De vrouw werd door vier mannen een winkelpand ingesleept en zou door twee verkracht zijn. De monteur zegt dat wel geprobeerd te hebben, maar dat was twee keer mislukt.
Het slachtoffer maakt het onderzoek er niet gemakkelijker op omdat ze dronken was en zich er nog maar weinig van kan herinneren. Of de monteur een van de daders was, kon ze niet bevestigen. Op het slachtoffer zijn spermasporen gevonden, maar die kunnen ook van haar (eveneens Schotse) vriend zijn. De vrouw heeft gisteravond Thailand verlaten.
– Tien verdachten staan terecht voor het stoken van onrust en geweld nadat ze in december 2007 over het hek van het parlement waren geklommen en de compound bezetten. Ze wilden protesteren tegen de goedkeuring van enkele wetten, die het leger (na de coup van september 2006) te veel macht gaven. Indien ze schuldig worden bevonden, draaien ze maximaal zeven jaar de bak in. Dertig getuigen à charge zijn al gehoord, nu nog 25 getuigen à décharge.
Aanbevolen
– Hoe winnen we de harten en geesten van de Malay moslims in het onrustige Zuiden? Sanitsuda Ekachai geeft in haar wekelijkse column in Bangkok Post (20 februari) een even verstandig als onverwacht antwoord. ‘Stop het gebruik van militaire middelen, maar geef de regio haar ooit overvloedige voedsel terug. Treed streng op tegen de trawlers. Ik maak geen grapje.’

In haar column legt ze uit dat de visserij van oudsher de bestaansbasis van de bevolking vormde. Maar toen kwamen de trawlers en die visten de zee leeg. De cijfers zijn dramatisch. In 1961 vingen de trawlers 300 kilo vis per uur, in 2009 14 kilo, waarvan slechts 30 procent economische waarde had. De rest was bijvangst en werd verkocht als goedkoop veevoer.
Van harte aanbevolen ter lezing: Tik de titel ’Get tough with trawlers, win over Muslims’ op de website van de krant in het zoekvenstertje en vermeerder uw begrip van de problemen in het door geweld geteisterde Zuiden.
Politiek nieuws
– Eén smetje op het blazoen van Sukhumbhand Paribatra, de afgelopen vier jaar gouverneur van Bangkok en in de startblokken voor een tweede termijn, is weggewerkt. Het Department of Special Investigation (DSI) heeft geen onregelmatigheden gevonden bij het BTS Growth Infrastructure Fund.

Het fonds (van het bedrijf dat de bovengrondse metro exploiteert) heeft geen relatie met de contractverlenging en verlenging van de Green Line, aldus de DSI. Beetje ingewikkkelde zaak, waarbij het erop lijkt of de DSI (die sterk onder invloed van de regering staat) op het bloed van (Democraat) Sukhumbhand uit is.
– Alle Democratische parlementsleden en districtsraadleden, provinciale en tambonhoofden, burgemeesters en supporters: ze zijn allemaal opgeroepen om zaterdag deel te nemen aan een massarally op de Royal Plaza ter ondersteuning van Sukhumbhand Paribatra’s kandidatuur voor de post van gouverneur van Bangkok. De rally begint om 6.30 uur (’s ochtends). Later in de middag wordt er weer verzameld bij het gemeentehuis.
Het lijkt erop alsof de Democraten een beetje bang beginnen te worden om hun machtsbasis in Bangkok te verliezen. De peilingen voorspellen weinig goeds en in een recente peiling zeiden respondenten niet op Sukhumbhand te zullen stemmen omdat hij vloekwoorden gebruikt en de roodhemddemonstraties in 2010 belastert.
– Superster Thongchai McIntyre, beter bekend als Bird, zegt dat geknoeid is met de foto op internet waarop hij de Pheu Thai-kandidaat voor de gouverneurspost steunt. ‘Ik steun geen enkele specifieke kandidaat’, zegt hij. Ook twee andere celebrities zijn het slachtoffer van een of andere grapjas: tv-ster Nadej Kukimiya en Muay Thai-kampioen Buakaw Por Pramuk. Een parlementslid van de Democraten heeft de kiescommissie van Bangkok gevraagd onderzoek te doen om te bepalen of de Kieswet is overtreden.
– Kan geen zuivere koffie zijn, zegt Democraat Wirat Kalayasiri. Het ministerie van Social Development and Human Security geeft 1.000 baht aan mensen die meedoen aan een onderzoek, waarin de nadruk op Bangkok ligt. Het tijdstip is verdacht, omdat de Bangkokianen op 3 maart naar de stembus gaan. De geldelijke beloning zou bedoeld zijn een bepaalde kandidaat te bevoordelen. Dus ook deze zaak gaat naar de kiescommissie.
– Het milieu komt er maar bekaaid vanaf bij de kandidaten voor de gouverneurspost van Bangkok, vinden milieuactivisten. Gisteren kregen de kandidaten de wind van voren tijdens een forum, georganiseerd door de Thai Society of Environmental Journalists.
Ze hebben geen verstand van het milieu en ze laten na het te koppelen aan de bestaanszekerheid van mensen, aldus Pongprom Yamarat van Big Trees. Sira Leepipatnavit van de Green World Foundation merkte op dat veel kandidaten weliswaar het gebruik van de fiets propageren, maar geen pleidooi houden voor een vermindering van het autogebruik. Alleen wanneer het aantal auto’s vermindert, komt er ruimte voor de fiets, zei hij.
Economisch nieuws
– In de loop van dit jaar krijgt in de regio Maleisië het meest te maken met de instroom van buitenlands kapitaal, omdat de markt er minder gereguleerd is. Ook bestaat er een grotere tolerantie voor koersstijgingen. Dit zegt Andre de Silva, directeur global research van de HSBC.

Op dit moment stroomt buitenlands kapitaal Thailand in, meer dan in enig ander land in de regio, waarbij de meeste fondsen naar speculaties gaan op korte termijn binnenlandse aandelen. De kapitaalgolf die Thailand begin januari overstroomde, had een kortetermijn speculatief doel in afwachting van een koersstijging, deels om andere valuta in te halen.
Thailand, Zuid-Korea en Maleisië zijn in de regio de landen waar naar verhouding meer buitenlands kapitaal naartoe stroomt dan naar de andere landen vanwege de hoge correlatie tussen de binnenlandse markten en de US Treasury. Investeerders kunnen zich daardoor gemakkelijk van de dollar naar hun activa wenden.
De Silva voorspelde in de krant van woensdag (toen de beslissing van het MPC nog niet bekend was) dat het MPC de policy rate niet zal verlagen Hij baseerde zich op eerdere beslissingen van de commissie en de bijstelling van de economische groei naar boven door het MPC.
De MPC is van mening dat verlaging van de policy rate geen belangrijk middel is om de kapitaalinstroom te beperken. Een verlaging stopt de instroom niet, omdat de koersstijging van de baht het gevolg is van quantitative easing door de grote banken: de Amerikaanse Fed, de Bank of Japan en de Bank of Engeland.
De Silva denkt dat het MPC de policy rate het grootste deel van 2013 constant zal houden (thans 2,75 procent) en mogelijk aan het eind van het jaar zal laten stijgen.

Woensdag 20 februari
– Beter laat dan nooit, zullen we maar denken. Hollywoord-filmster Leonardo DiCaprio (Titanic, The Beach) dringt er bij premier Yingluck op aan een eind te maken aan de handel in ivoor. Op zijn Facebook-pagina schrijft hij dat elk jaar in Afrika tienduizenden olifanten worden gedood. Veel van het ivoor passeert Thailand, schrijft hij, alsof dat al niet lang bekend is.

Van 3 tot 14 maart vergadert in Bangkok de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (Cites).  Alhoewel Cites in 1989 de internationale ivoorhandel heeft verboden, staat Thailand de verkoop toe van ivoor van in gevangenschap levende olifanten, mits gecertificeerd door het Provincial Administration Department. Het probleem is echter dat kwaadwilligen het Afrikaanse ivoor voor Thais ivoor laten doorgaan. Het World Wildlife Fund noemt Thailand daarom de ‘grootste ongereglementeerde ivoormarkt in de wereld’.
Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation zegt dat ivoorbewerkers en handelaren streng gestraft worden als ze zich niet houden aan de aangescherpte regels. Ze moeten geregistreerd staan, hun ivoorvoorraad moet gedekt zijn door certificaten, ze moeten hun verkoopbonnen bewaren en ze moeten informatie kunnen verschaffen over hun kopers.
De dienst heeft al één keer vergaderd met tweehonderd ambachtslieden en handelaren. De komende twee weken worden er nog eens zestien gehouden. ‘Wij willen de internationale gemeenschap laten zien dat we het probleem serieus nemen en actie ondernemen’, zegt adjunct-hoofd Theerapat Prayurasiddhi. De winkels wordt gevraagd geen ivoor aan buitenlanders te verkopen, want ivoren producten mogen niet geëxporteerd worden.
– Kletst minister Plodprasop Suraswadi maar een beetje uit zijn nek? Twee weken geleden zei hij dat de controversiële Kaeng Sua Ten dam en Mae Wong dam binnen 5 jaar gebouwd worden. Gisteren besloot de Water and Flood Management Commission, waarvan Plodprasop notabene voorzitter is, die dam niet te bouwen maar te kiezen voor het alternatief: twee kleinere dammen in de Yom rivier en 17 dammetjes in de zijrivieren. Volgens Plodprasop [maar is die man nog geloofwaardig?] worden daarmee de droogte en overstromingsproblemen in het stroomgebied van de Yom aangepakt.
De planontwikkeling voor de Kaeng Sua Ten dam werd in 1997 door de regering Chuan Leekpai stopgezet onder druk van protesten van de Assembly of the Poor en milieuactivisten, maar regelmatig wordt het plan weer uit de kast gehaald, waar het ligt te verstoffen. De bezwaren zijn bekend: de dam zou niet effectief zijn en ten koste gaan van een uniek teakbos in nationaal park Mae Yom.
De twee alternatieve dammen doen geen aanslag op het bos. De aanleg kost 1,3 miljard baht. Het stroomgebied van de Yom bestrijkt Phayao, Phrae, Sukothai, Phichit, Kamphaengphet en Phitsanulok. (Zie pagina Kaeng Sua Ten dam)
– Om nog even door te gaan over zwaargewicht Plodprasop. Hij is gisteren door het kabinet benoemd tot voorzitter van de openbare toiletten commissie. Die club krijgt tot taak Thais van het hurktoilet af te krijgen en over te stappen, beter gezegd te zitten, op het zittoilet. Het hurktoilet zou verantwoordelijk zijn voor zes miljoen Thais die aan osteoarthritis lijden.
– Jullie moeten energie sparen en als jullie dat niet doen, snijden we in je begroting. Die duidelijke boodschap hebben overheidsdiensten van de regering gekregen. Wanneer de energierekening te veel oploopt, wordt de geldkraan een stukje dichtgedraaid, dreigt ze.
De regering wil dat overheidsdiensten dit jaar hun energieverbruik met 10 procent terugbrengen, zegt regeringswoordvoerder Tossaporn Serirak. Diensten die hun verbruik met 15 procent overschrijden, worden volgend jaar gekort. Het kabinet heeft met name gevraagd om een vermindering van het gebruik van liften en airconditioning. Het kabinet geeft ook het goede voorbeeld: tijdens vergaderingen gaat het colbertje uit.
Minister Pongsak Raktapongpaisal (Energie) waarschuwde vorige week dat Thailand in april tegen een energietekort aanloopt, wanneer Myanmar van 4 tot 12 april twee aardgasvelden voor onderhoud sluit, en als gevolg daarvan Thailand’s elektriciteitscentrales minder aardgas ontvangen. De regering, zei hij, zal Myanmar vragen het onderhoud te verschuiven naar midden april zodat die tijdens de Songkran-vakantie valt. Het energieverbruik daalt dan. Maar een van de twee exploitanten heeft al gezegd dat uitstel niet mogelijk is.
– De politie heeft mijn zoon gedood, zegt een 44-jarige moeder. Ze heeft een klacht ingediend bij de Counter Corruption Division en de kamercommissie politiezaken. De 25-jarige zoon verdronk in een kanaal in Bang Kholaem (Bangkok), terwijl zes politieagenten toekeken. Ze hadden van de knaap in een undercoveroperatie methamphetamine pillen willen kopen, maar hij kreeg argwaan en was in het water gesprongen. Het enige wat ze hadden gedaan was hem proberen te redden met een stok en een plastic tankje.
– De drie gevangenissen aan de Ngam Wong Wan Road in Bangkok staan in de weg wanneer de metrolijn Bang Sue-Rangsit wordt aangelegd (de zogeheten Red Line). De ministeries van Financiën en Justitie en het Treasury Department, dat eigenaar van de grond is, mogen het probleem oplossen. Daarvoor wordt een gezamenlijke commissie gevormd. Het gaat om de Klongprem gevangenis, Bangkok Remand gevangenis en de Women’s Central gevangenis.
– Er was helemaal geen terreurdreiging, het was niet meer dan een gerucht. Dit zegt generaal Tanasak Patimapakorn, opperbevelhebber der strijdkrachten. Dat terroristen van al-Quada en Salafistische terroristen van plan waren een aanslag op het Amerikaanse consulaat in Chiang Mai te plegen, werd vorige week gezegd door vice-minister-president Chalerm Yubamrung. Volgens de generaal hebben de politici die de dreiging bekend maakten, en de veiligheidsdiensten geen conflict over de berichten, want beide beschikken over dezelfde informatie. De generaal gelooft evenmin dat Thailand een vrijplaats voor terroristen is.
– Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) vermoedt dat er fraude in het spel is bij de bouw van de 396 politiebureaus, die vorig jaar kwam stil te liggen. De aannemer betaalde de onderaannemers, aan wie het werk was uitbesteed, onregelmatig. Het totaal van die betalingen komt niet overeen met het bedrag dat de aannemer heeft ontvangen. De eigenaar is opgeroepen om dat eens toe te lichten. Het onderzoek naar de aanbestedingsprocedure is nog steeds in volle gang.
Een van de DSI-onderzoekers heeft het sterke vermoeden dat de aannemer met opzet de onderaannemers niet heeft betaald, omdat hij wilde dat het project niet zou worden afgemaakt. (Zie pagina Over corruptie)
– Vice-minister-president Chalerm Yubamrung heeft negen leden van de Wadah groep als adviseur benoemd. Ze gaan hem adviseren over de problemen in het Zuiden. Volgens sommigen zouden ze banden hebben met de opstandelingen.
De Wadah groep bestaat uit invloedrijke moslimpolitici van verschillende politieke partijen. Chalerm zegt dat ze de problematiek goed kennen en door de bevolking worden gerespecteerd.
Senator Somchai Sawangkarn heeft Chalerm gewaarschuwd voor veiligheidslekken. Premier Yingluck zegt dat de regering niets te maken heeft met de benoeming. Het was Chalerm’s persoonlijke beslissing, zegt ze. Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha ziet er geen kwaad in. ‘Die mensen kennen de problemen in het Zuiden.’
– Bij een granaataanval in Yala zijn acht soldaten gewond geraakt. Een granaat werd door twee op de motorfiets passerende personen gegooid, terwijl de soldaten met gymnastiekoefeningen bezig waren.
– Nok Air maakt nu al bekend dat de kalender 2014 net zo prikkelend zal zijn als de kalender van 2013 waarover ophef is ontstaan vanwege het vrouwelijk bloot. ‘We gaan weer veel mensen verrassen’, zegt Patee Sarasin. Hij waarschuwt dat de kalender niet iedereen zal bevallen, wat een bron doet vermoeden dat kathoey worden gefotografeerd.
Het ministerie van Cultuur heeft de budget luchtvaartmaatschappij beticht van ‘een gebrek aan sociale en culturele verantwoordelijkheid’. ‘Als je er niet van houdt, moet je er niet naar kijken’, zegt Patee nuchter.
– De jongere broer van oud-premier Thaksin was in India amper negen dagen als monnik ingewijd of hij werd al benoemd tot adjunct-provoost. Die snelle benoeming tot ‘Phra Khru Palad Sampipatyanjarn’ heeft bij de bevolking kritiek opgeroepen.
Betrokkene zegt de benoeming te danken te hebben aan zijn werk voor het behoud van het boeddhisme en niet vanwege zijn familiebanden. Volgens het Religious Affairs Department is de naam niet meer dan de ordinatienaam en geen kerkelijke titel.
Politiek nieuws
– Alsof er nog niet genoeg amnestiewetsvoorstellen liggen (ik meen drie plus twee aangekondigd tijdens een geheim overleg tussen een rood- en geelhemdleider) gaan 20 Pheu Thai-parlementsleden, die lid zijn van het UDD (roodhemden), een eigen amnestievoorstel indienen.

De groep besloot dat nadat tijdens een vergadering van Pheu Thai het onderwerp niet aan de orde mocht komen. Pheu Thai wil eerst de mening van de coalitiepartijen en van de bevolking peilen. De groep van 20 wil zich inzetten voor de roodhemden die nog gevangen zitten. Het artikel geeft verder geen informatie wat dit nieuwe voorstel zo uniek maakt.
Financieel nieuws
-Het Monetary Policy Committee (MPC) zit in een lastig parket. Wat het vandaag ook beslist: de policy rate verlagen of handhaven op 2,75 procent: het is nooit goed. De regering en het bedrijfsleven dringen aan op verlaging om de kapitaalinstroom vanuit het buitenland in te dammen. Die wordt verantwoordelijk gehouden voor de koersstijging van de baht, waarover de exporteurs klagen, en leidt tot grote verliezen voor de bank.

Critici hekelen de minister van Financiën die de bank onder druk heeft gezet. Politieke druk op een centrale bank is ongehoord in de financiële wereld. Bovendien heeft de maatregel volgens hen niet het gewenste effect en wordt er alleen maar de inflatie door aangewakkerd.
Praipol Koomsup, econoom verbonden aan de Thammasat universiteit, die 2 jaar lid was van het MPC, vindt dat de MPC vandaag heel goed haar beslissing moet motiveren: ‘Het moet uitleggen waarom het die beslissing heeft genomen en hoe een beslissing haar onafhankelijkheid laat zien.’ Praipol denkt dat de MPC haar onafhankelijkheid zal bewaren door een beslissing te nemen die gebaseerd is op actuele economische gegevens.
Arkhom Termpitthayapaisit, secretaris-generaal van de National Economic and Social Development Board, zegt dat de inflatie op dit moment geen probleem is. Of een verlaging van de policy rate leidt tot vermindering van de kapitaalinstroom hangt volgens hem af van de vraag met hoeveel die wordt verlaagd.’Het kan te weinig en te laat zijn.’ Maar een verlaging is niet de enige beschikbare maatregel om de geldinstroom in te dammen.
Oppositieleider Abhisit vindt de politieke inmenging die tot doel heeft de economische groei te stimuleren zonder aandacht voor stabiliteit gevaarlijk. Partijgenoot en voormalig minister van Financiën Korn Chatikavanij vindt dat er geen noodzaak is de policy rate te verlagen omdat de economische groei op circa 5 procent dit jaar intact blijft en de werkloosheid minder dan 1 procent bedraagt.
Andre de Silva, directeur global research van HSBC, zegt dat de internationale gemeenschap een groot vertrouwen heeft in de onafhankelijkheid van de MPC [die uit zeven leden bestaat, waaronder vier buitenstaanders]. Hij heeft er wel vertrouwen in want kabinets secretaris-generaal Ampon Kittiampon, die al 9 jaar lid is van de MPC, heeft gezegd niet te verwachten dat de brief van de minister van Financiën, waarin hij aandringt op verlaging, invloed op het besluit van de MPC heeft. ‘Ik begrijp dat er vanuit het ministerie van Financiën druk wordt uitgeoefend, maar ik denk niet dat de MPC zal toegeven.’
Bunluasak Pussarungsri, hoofd research van de CIMB Bank, voorspelt dat de policy rate ongewijzigd blijft om een luchtbel in de markt te voorkomen. Hij zegt dat de geloofwaardigheid van het land wordt aangetast wanneer de bank onder politieke druk wordt gezet.
Economisch nieuws
– Niet gek opkijken wanneer in de eerste helft van april de airconditioning ineens stopt, want ’s middags zijn blackouts te verwachten, waarschuwt Egat, het landelijk elektriciteitsbedrijf van Thailand. Van 4 tot 12 april gaan twee aardgasvelden van Myanmar dicht wegens onderhoudswerkzaamheden. Door de sluiting stroomt elke dag 1,1 miljard kubieke meter gas minder het land in, waardoor 6.000 MW minder geproduceerd kan worden oftewel 23 procent van de piekvraag van 26.121 MW in 2012. Dit jaar wordt de piekvraag op 27.000 MW geschat, 4 procent meer dan in 2012.

Egat gaat het probleem proberen te ondervangen door het inzetten van standby-mode power plants [?], goed voor 600 MW, uitstel van onderhoudsprogramma’s van enkele energiecentrales en door op bunkerolie en diesel over te schakelen. Verder kan nog hydro-elektriciteit worden betrokken uit Laos. Maar dat alles bij elkaar levert 5.000 MW, waardoor het tekort nog altijd 1.000 MW bedraagt.
Wanneer tussen 13 en 15 uur 1 miljoen 12.000-BTU airconditioners worden uitgezet, is er geen man over boord.  Egat gaat uitzoeken welke kantoren, sectoren of gebieden daarvoor in aanmerking komen.
Total, de exploitant van een van de twee velden, zegt dat het onderhoud niet kan worden uitgesteld, bijvoorbeeld naar midden april wanneer vanwege de lange vakantie minder elektriciteit nodig is. PTT Plc zegt dat het 100 miljoen MMSCFD extra kan leveren (million standard cubic feet per day) bovenop de huidige 3.100 MMSCFD.
– De economische groei is vorig jaar toch nog hoger uitgekomen dan verwacht vanwege een sterke groei in het vierde kwartaal. Eerder werd gerekend op 5,5 procent, maar het werd 6,4 procent. In het vierde kwartaal nam het bruto binnenlands product met 18,9 procent toe vergeleken met een jaar eerder. In het derde kwartaal bedroeg de groei 3,1 procent.
Het mooie groeicijfer was te danken aan de industrie, hotels, restaurants en de bouw. Ook particuliere bestedingen, particuliere investeringen en overheidsuitgaven deden een duit in het zakje. Op kwartaalbasis bedroeg de groei 3,6 procent , wat een duidelijke indicatie is van herstel van de wereldwijde vertraging.
Dit jaar wordt een economische groei verwacht van 4,5 à 5,5 procent.

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties