De zaak Sathian

Een oud-topambtenaar is ‘ongewoon rijk’. De National Anti-Corruption Commission zit hem op zijn nek. Is de man slachtoffer van een afrekening? Het lijkt er wel op.

De zaak Sathian; of: Boontje komt op zijn loontje
Stel: je bent na de minister de hoogste baas van het ministerie van Defensie. Dat ministerie geeft zo nu en dan leuke opdrachtjes. Een kleine hint en je hebt zo een aardig bedragje aan steekpenningen geïncasseerd van een fabrikant. Ach, er blijft wel eens wat aan de strijkstok hangen. Klein kunstje. Maar voorzichtig aan, het mag niet te veel opvallen, dus andere keren wordt het bedrag op de bankrekening van je echtgenote en dochter gestort. Niets aan de hand, iedereen met een beetje topfunctie doet hetzelfde.

So far, so good. Het enige vervelende is dat je je nieuwe minister niet zo mag. Die is lid van een partij waar je niets van moet hebben. Misschien heb je zelfs al aanvaringen met hem gehad. Wanneer de minister jouw advies voor je opvolging in de wind slaat (hij wil een eigen vriendje op die post), laat je het bericht niet alleen lekken naar de pers maar je kritiseert je baas ook nog eens in het openbaar. De minister is ‘not amused’ en plaatst je over naar een inactieve post. Nou ja, wat kan het je schelen, je gaat toch zo met pensioen.
Het blijkt je wel te kunnen schelen want wat later ga je bij de bestuursrechter in beroep tegen je overplaatsing. Immers: duimen draaien is niet je ding, en wat verbeeldt die minister zich wel om jou na zoveel trouwe dienstjaren over te plaatsen? Helaas verwerpt de rechter je verzoekschrift en dan geef je het maar op en denkt: ik ga lekker genieten van mijn pensioen. Geld genoeg.
So far, so good. Maar dan gebeurt er iets onverwachts. De National Anti-Corruption Commission gaat in je financiële verleden wroeten. Wie de NACC  getipt heeft, laat zich raden. Luidt de uitdrukking niet: Boontje komt om zijn loontje? En dat beste lezers, lieve lezeressen lijkt gebeurd te zijn met Sathian Permthong-in, voormalig permanent secretaris van het ministerie van Defensie. Ik zet de feiten op een rijtje, gebaseerd op twee berichten in Bangkok Post.

1 Op de bankrekening van Sathian Permthong-in (vorig jaar werd zijn achternaam als Phoemthongin gespeld) is 10 miljoen baht gestort geweest.
2 Op de bankrekeningen van zijn echtgenote en geadopteerde dochter is 100 mijoen baht gestort geweest.
3 De echtgenote bezit vier percelen in Ubon Ratchatani; de dochter vijf percelen in Ubon Ratchatani en Bangkok.
4 De NACC legt beslag op alle tegoeden, de percelen en twee auto’s, vooruitlopend op de gerechtelijke procedure die gaat volgen bij de Criminal Division for Holders of Political Positions, een afdeling van de Hoge Raad. Die beslist of het vermogen wordt geconfisqueerd.

Pikant hoofdstukje met een lector in de hoofdrol
Maar het verhaal kent nog een pikant hoofdstukje. Daarvoor komt een lector van de Thammasat universiteit in beeld, die dochterlief begeleidde bij haar afstuderen. Moeder en dochter vroegen hem op 18 miljoen baht te passen omdat er wat ‘problemen’ waren. Enkele dagen later kwamen ze terug, vroegen het geld op want ze wilden land kopen, en vroegen toestemming om zijn naam gebruiken als zakenpartner, wat een beschaafd woord voor katvanger is.

Later kreeg de behulpzame lector van de moeder een cheque van 27 miljoen baht, wederom met het verzoek het geld in bewaring te nemen. De cheque was door een bedrijf uitgeschreven op zijn naam en zou de winst zijn van de verkoop van land aan dit bedrijf. De lector parkeerde het geld op vier bankrekeningen van de spaarcoöperatie van de universiteit en maakte zo’n 15 maal kleine tranches aan de moeder over.
Volgens het eerste krantenbericht zouden die rekeningen bijna leeg zijn, maar volgens het tweede bericht heeft de NACC 11,9 miljoen baht gevonden en daar ook beslag op gelegd.
En nu zegt deze geleerde heer dat hij destijds niet wist of het geld legaal of illegaal was. Als hij had geweten dat hij erdoor in de problemen zou komen, dan had hij geweigerd het geld te bewaren. Inmiddels gepensioneerd, heeft hij aangekondigd al zijn academische functies neer te leggen om daarmee zijn morele verantwoordelijkheid te tonen.
De NACC laat weten hem niet als verdachte, maar als getuige te beschouwen, wat bij mij de vraag oproept: wie beschermt deze man, want iemand met een lagereschoolopleiding kan ruiken dat er something rotten is in the state of Denmark. Maar ja, zoals de uitdrukking luidt: This is Thailand.
Voor dit artikel heb ik geput uit de Bangkok Post van 27 en 28 februari 2013.

Woensdag 27 februari
– Boontje komt om zijn loontje. Is deze uitdrukking van toepassing op Sathian Permthong, voormalig permanent secretaris van het ministerie van Defensie? De man werd in augustus vorig jaar kort voor zijn pensioen overgeplaatst naar een inactieve post, omdat hij het gewaagd had in het openbaar zijn baas de minister te kritiseren vanwege diens keuze voor zijn opvolger. Hij begon een procedure bij de bestuursrechter, maar brak die later af.

En nu nagelt de National Anti-Corruption Commission (NACC) hem wegens ‘ongebruikelijke rijkdom’ aan de schandpaal. Zijn bankrekeningen en eigendommen, en die van drie andere personen, zijn bevroren en de NACC heeft de zaak aanhangig gemaakt bij de Criminal Division for Holders of Political Positions, een afdeling van de Hoge Raad. Die beslist of het vermogen in beslag wordt genomen.
De NACC heeft ontdekt dat 10 miljoen baht op zijn bankrekening was gestort en meer dan 100 miljoen baht op de bankrekeningen van zijn echtgenote en hun geadopteerde dochter, geld dat ook afkomstig van hem moet zijn geweest. De echtgenote bleek vier percelen in Ubon Ratchatani te bezitten en de dochter vijf percelen in dezelfde provincie en Bangkok. Een Toyota Innova en een Lexus zijn aan de ketting gelegd.
De NACC heeft ook ontdekt dat een bedrag van 18 miljoen baht enkele dagen beheerd is geweest door een lector van de Thammasat universiteit, die de dochter begeleidde bij haar doctoraal. Moeder en dochter hadden hem dat gevraagd, omdat de familie ‘wat problemen’ had.
 Een tweede verzoek betrof een cheque van 27 miljoen baht, op zijn naam uitgeschreven door een bedrijf dat land aan de echtgenote had verkocht. De NACC vermoedt dat de man als katvanger heeft gefungeerd. Volgens de lector heeft hij niet geprofiteerd van het geld. Hij had het geparkeerd op een rekening van de spaarcoöperatie van de universiteit en in zo’n vijftien overboekingen teruggestort. De rekening zou nu bijna leeg zijn.

Donderdag 28 februari
– De lector van de Thammasat universiteit die is betrokken bij de zaak Sathian is geen verdachte, maar getuige, zegt Vicha Mahakhun van de National Anti-Corruption Commission (NACC). Hij heeft namelijk alleen geld in bewaring genomen namens de echtgenote en dochter van de voormalige permanent secretaris van het ministerie van Defensie, Sathian  Permthong.

De NACC doet onderzoek naar de ‘ongebruikelijke’ rijkdom van Sathian. Op zijn bankrekening is 10 miljoen baht gestort geweest, op de rekeningen van zijn vrouw en dochter 100 miljoen baht en beide dames bezitten ook de nodige stukken grond. Dat is alles is door de NACC bevroren, vooruitlopend op de verdere rechtsgang.
Lector Sombat Chanthornwong, inmiddels gepensioneerd, nam tweemaal geld in bewaring op verzoek van moeder en dochter. De eerste keer 18 miljoen, de tweede keer via een cheque van een bedrijf op zijn naam 27 miljoen baht. Als verklaring werden ‘problemen’ gegeven. Het paar vroeg de 18 miljoen na een paar dagen terug om een stuk land te kopen en vroeg toestemming om zijn naam te gebruiken als zakenpartner. De 27 miljoen zou de winst zijn die de echtgenote had gemaakt met de verkoop van het land aan een bedrijf.
Sombat parkeerde het geld op vier rekeningen van de spaarcoöperatie van de universiteit en stortte 15 tot 16 keer bedragen terug. Ze zouden nu zo goed als leeg zijn, maar de NACC heeft in de rekeningen nog 11,9 miljoen baht gevonden en die ook bevroren.
Sombat laat weten al zijn academische functies neer te leggen om daarmee zijn morele verantwoordelijkheid te tonen. Hij zegt niet geweten te hebben of het geld legaal of illegaal was verkregen. Als hij had geweten dat hij erdoor in de problemen zou komen, dan had hij geweigerd het geld te bewaren. Vandaag geeft Sombat bij de NACC een toelichting op de zaak.

Vrijdag 1 maart
– Lector Sombat Chanthornwong, die betrokken is in de zaak Sathian, dringt op een snel onderzoek aan naar de ‘ongebruikelijke’ rijkdom van Sathian Permthong-in, voormalig permanent secretaris van het ministerie van Defensie. ‘I want this case to proceed quickly so I will know whether Sathian’s family deceived me’, zegt hij.
Sombat bevestigt dat hij ontslag zal nemen bij de Thammasat universiteit – ‘om morele verantwoordelijkheid te tonen’ – maar zijn professoraat kan hij niet opgeven omdat hij dat bij koninklijk besluit heeft gekregen. Als het afgenomen wordt, zal hij dat accepteren. [Eerder schreef de krant dat Sombat met pensioen was.]
Sombat is betrokken geraakt bij de zaak omdat Sathian’s echtgenote hem tweemaal gevraagd heeft geld in bewaring te nemen. Eenmaal 18 miljoen baht en eenmaal middels een cheque van 24 miljoen baht op zijn naam. [Gisteren schreef de krant 27 miljoen] Ze vroeg dat vanwege huiselijke problemen. De vrouw en haar dochter hebben Sombat inmiddels gebeld en spijt betuigd dat ze hem in een lastig parket hebben gebracht.

Zaterdag 9 maart
– Het kan geen toeval zijn: de eigenaar van wie de echtgenote van Sathian Permthong-in twee jaar geleden een hotel kocht, is dezelfde man die tijdens de overstromingen in 2011 eerstehulp pakketten aan het Department of Disaster Prevention and Mitigation leverde. De National Anti-Corruption Commission vertrouwt het niet en gaat er onderzoek naar doen.
Naar Sathian, voormalig permanent secretaris van het ministerie van Defensie, wordt momenteel onderzoek door de NACC gedaan wegens diens ‘ongebruikelijk rijkdom’.  Op de bankrekeningen en bezittingen van hem, zijn echtgenote en dochter is beslag gelegd.

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties