Thais nieuws 1-19 februari 2013

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. De voorgaande maanden vind je in het menu Thailand 2013. Voor berichten uit 2012 klik hier (mei ontbreekt), berichten uit 2011 klik hier, berichten uit 2010 klik hier.
Dossiers: de grondwet van 1997 en 2007; single seat & multi seat, minimumloon, khon mask dance, berichtgeving over overstromingen 2010, tutorial scholen, Santi Asoke sekte, media en social media, Assembly of the Poor, Chatuchak, Administrative Court, Songkran, huurmoordenaars; dammen, stuwmeren en reservoirs; belastingen, uitbreiding metronet, Loy Krathong, bevolkingsopbouw, doodstraf, tunnels in Bangkok, P-Move, verkeer in Bangkok, de khlongs van Bangkok, enkele cijfers over Bangkok, Facts & Figures, MICE
Round up: Regeringspartij verboden, Abhisit exit?, Viktor Bout, Grensgevechten, Landhervormingen, Pak Moon dam, Preah Vihear, Hiroyuki Muramoto, Xayaburi dam, Illegale houtkap, Wie zijn de geelhemden?, Tien jaar Thaise politiek, Over corruptie, Yingluck Shinawatra, Majesteitsschennis, Cambodja-Thailand voor ICJ, verkiezingsnieuws, De zaak Thaksin, Beslag op vliegtuig kroonprins, Krakers op overheidsland, Minimumdagloon in discussie, Resistentie, Onderwijs, De zaak Panthongtae en Pinthongta, Rijst, Spoorwegen, Migranten, Kaeng Sua Ten dam, State Oil Fund, Medische missers, Casinoschandaal, Amnestie voor Thaksin, Autoplan, Grondwetwijziging
, Huizenplan, Nitirat, Overstromingen: commentaren en achtergronden, Supoj Saplom, FIDF, De naweeën van de financiële crisis van 1997, Khanchit Thapsuwan, Mae Wong dam, Gebikker over nieuwe grondwet, Do’s en dont’s in Thailand, Gezondheidzorg, Truth for Reconciliation Commission, Overstromingen 2012, Rijsthypotheeksysteem in Q&A, Rijst 2, De zaak Sathian

Dinsdag 19 februari
– Vandaag buigt het kabinet zich over het voorstel van het ministerie van Volksgezondheid om het gebruik van een hurktoilet te ontmoedigen en propaganda te maken voor het westerse zittoilet. Binnen drie jaar moet het hurktoilet verleden tijd zijn; niet alleen in huishoudens, maar ook in ziekenhuizen, kantoren en benzinestations.

Volgens vice-minister Chonlanan Srikaew (Volksgezondheid) leidt [korte ei] een hurktoilet tot osteoarthritis vanwege de druk op de knieën. Zes miljoen Thais zouden daaraan lijden [nu een lange ij], de meesten ouder dan 60 jaar, maar ook 45- tot 60-jarigen beginnen er nu last van te krijgen. Factoren die eveneens een rol spelen, zijn obesitas, ongelukken, hurken en zitten met gekruiste benen.
Uit een onderzoek vorig jaar is gebleken dat 86 procent van de Thaise huishoudens een hurktoilet gebruikt, 10 procent een zittoilet en 3,1 procent beide.
– Swissôtel Le Concorde haalt haaienvinnensoep van de kaart, nog geen week nadat milieugroepen, beroemdheden, studenten, topkoks en bedrijven de campagne ‘Fin Free Thailand’ hebben gelanceerd en 5-sterren hotels hadden opgeroepen de soep niet meer te serveren. Donderdag zette hotelmanager Marcel Sawyere zijn handtekening onder die belofte in bijzijn van hotelstaf en campagne-ambassadrice Cindy Burbridge Bishop.
Echte Chinese haaienvinnensoep wordt van haaienvinnen en kip gemaakt, maar in de meeste Nederlandse Chinese restaurants komt er geen haai aan te pas. Daar maakt men deze slijmerig gebonden kippensoep met ei er door (dat de haaienvinnen moet voorstellen).
– De vakbond van havenarbeiders heeft haar zin: directeur-generaal Viroj Chongchansittho van de Port Authority of Thailand (PAT) is afgetreden. De vakbond had gedreigd opnieuw, net als vrijdag, het (over)werk neer te leggen wanneer hij zou aanblijven. Maar de Thai Federation of Logistics is minder gecharmeerd van zijn aftreden omdat Viroj de strijd had aangebonden tegen corruptie in de haven van Klong Toey (Bangkok).
Volgens Thongyu Khongkhan, adviseur van de federatie, claimen havenarbeiders overwerk dat ze nooit hebben gedaan en vragen ze steekpenningen aan expediteurs in ruil voor een vlotte belading. Per container zou 300 baht betaald moeten worden. In één geval zouden 36 arbeiders zijn nodig geweest om een schip te beladen, een werk waarvoor zes arbeiders voldoende zijn om twee kranen te bedienen.
Viroj, die in juni aantrad, was in de corruptiezaak gedoken. Al in 2009 stapten havenarbeiders naar de rechter en claimden betaling voor overwerk. De rechter beval de PAT 37 arbeiders overwerk uit te betalen, waarmee een bedrag van 1 miljoen baht was gemoeid. De PAT onder leiding van Viroj zou daartegen in beroep gaan, omdat er niet zou zijn overgewerkt.
Nu Viroj gisteren is afgetreden, komt die procedure stil te liggen, vreest Viroj. Naar verluidt zou hij zijn afgetreden onder druk van PAT-voorzitter Khamronwit Thoopkrachang, die ook hoofd van de gemeentepolitie is. (Zie pagina Over corruptie)
– De National Security Council en andere veiligheidsdiensten hebben besloten de draconische noodverordening die in de meeste districten in Pattani, Yala en Narathiwat van kracht is, te vervangen door de ‘less harsh’ ISA (Internal Security Act). Dat is gisteren afgesproken tijdens een vergadering onder leiding van premier Yingluck in het Government House.
De regering wil het conflict in het Zuiden met vreedzame middelen oplossen. Ze denkt dat artikel 21 van de ISA het voor militanten gemakkelijker zal maken om zichzelf aan te geven en over de voorwaarden waaronder te onderhandelen.
De gouverneurs van de drie zuidelijke provincies, het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Southern Border Provinces Administration Centre zullen gezamenlijk aanbevelingen doen welke districten in aanmerking komen voor het soepeler regime. De controversiële regel vervalt dan dat personen 30 dagen zonder enige beschuldiging op elke plaats in voorarrest kunnen worden gehouden.
Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha zegt dat het leger zelfs zonder de noodverordening verdachten onmiddellijk zeven dagen voor verhoor kan vastzetten op basis van het oorlogsrecht (martial law). Volgens Prayuth wordt de noodverordening pas vervangen door de ISA, wanneer het geweld in het Zuiden vermindert. [Stribbelt de generaal in bedekte termen tegen?]
Sunai Phasuk van Human Rights Watch zegt dat de opstandelingen de dood van hun zestien kameraden, die bij de mislukte aanval op de mariniersbasis in Bacho om het leven kwamen, exploiteren en hun martelaarschap gebruiken om hun afscheidsbeweging te legitimeren. Hij roept de regering op een commissie te vormen die onderzoekt wat er precies is gebeurd en dat aan de lokale bevolking uitlegt.
– De directeur van de Wat Bot Sueksa school in Wat Bot (Phitsanulok) wordt overgeplaatst naar een inactieve post, nadat zes leerlingen van Mathayom 2 en 3 (middelbare school) hem hadden beschuldigd van seksuele intimidatie. Gisterochtend demonstreerden zo’n honderd leerlingen voor het altaar van de school.
Volgens de slachtoffers greep de directeur de meisjes bij hun arm, streek over hun haar en vertelde bij een andere gelegenheid een onfatsoenlijk verhaal over een van zijn dromen. Hij zou ook een van de meisjes in zijn auto hebben meegenomen en haar elke week hebben gebeld met de vraag of ze met hem uit wilde gaan. (Zie pagina Onderwijs)
– Weer eens wat anders; ditmaal geen vieze fabrieksluchtjes maar vieze luchtjes van de keuken van de Khlong Prem gevangenis in Bangkok. De Stop Global Warming Association beschuldigt de gevangenis en het Chatuchak districtskantoor van plichtsverzuim en heeft een klacht ingediend bij de Adminstrative Court.
Volgens een 75-jarige omwonende lijdt ze aan ademhalingsproblemen en allergieën door de luchtjes, die de hele dag uit de keuken komen. De bestuursrechter heeft de klacht in behandeling genomen. Het hoofd van de gevangenis zegt dat de luchtjes niet uit de keuken kunnen komen, omdat die zich in het centrale deel van het complex bevindt. De luchtjes zouden uit het woongedeelte van gevangenbewaarders komen.
– Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) geeft zijn zoektocht naar onregelmatigheden bij de aanbesteding van de bouw van 396 politiebureaus niet op. De bouw kwam vorig jaar stil te liggen omdat de onderaannemers aan wie het werk was uitbesteed, niet betaald kregen door de aannemer.
De DSI concentreert zich nu op de aanbestedingsprocedure, die aanvankelijk regionaal zou gebeuren, maar veranderd werd in een centrale (elektronische) aanbesteding. Het Budget Bureau en het Comptroller-General’s Department worden daarover om advies gevraagd. De DSI wil weten wie verantwoordelijk is voor de wijziging van de aanbesteding.
Of politici worden ondervraagd [lees toenmalig premier Abhisit en vice-premier Suthep] hangt volgens de DSI af van het verzamelde bewijsmateriaal en verklaringen van getuigen. In dat geval gaat de zaak naar de National Anti-Corruption Commission die de politici aan de tand zal voelen. (Zie pagina Over corruptie)
– Gisterochtend had de politie de bomexplosie vorig jaar maart in het Lee Gardens Plaza hotel in Hat Yai (Songkhla) willen reconstrueren, maar ze heeft daar om veiligheidsredenen van afgezien. De autoriteiten zijn bang dat de reconstructie nieuw geweld kan oproepen. De hoofdverdachte, die op 5 februari is gearresteerd, had er aan moeten deelnemen. Hij en twee anderen parkeerden destijds een auto met bom in de parkeergarage van het hotel. De explosie doodde 3 personen en verwondden 350 anderen.
De gouverneur van Songkhla heeft gisteren een beloning van 500.000 baht gegeven aan drie instanties, die ervoor hebben gezorgd dat de man kon worden aangehouden. Het geld is opgebracht door inwoners van Songkhla. De gouverneur heeft de twee medeplichtigden, die nog op de vlucht zijn, opgeroepen zich aan te geven. Hij beloofde dat ze niet juridisch vervolgd zullen worden, maar een rehabilitatieprogramma van zes maanden moeten volgen.
– Bewoners in Ban Kruat (Buri Ram) die vlakbij Hindu-tempel Preah Vihear wonen, is te verstaan gegeven dat ze moeten verkassen. Dat zou nodig zijn vanwege hun veiligheid. De betrokkenen hebben de protestgroep Kloom Khon Thai Mai Rub Kham Tadsin San Loke (een groep Thais die het vonnis van het Internationale Hof van Justitie niet accepteert) gevormd. Ze vinden het raar dat ze moeten vertrekken, omdat het Hof nog geen uitspraak heeft gedaan over het eigendom van de 4,6 vierkante kilometer bij de tempel, die door Thailand en Cambodja wordt betwist.
Het dorpshoofd van Ban Bueng Charoen zegt dat de bewoners van diverse dorpen in Surin, Buri Ram en Si Sa Ket, die in 2011 te maken kregen met de grensschermutselingen van Cambodjaanse en Thaise soldaten, het vonnis ongeacht de uitkomst niet zullen accepteren. ‘De regering heeft ons gezegd te vertrekken, waardoor Cambodjanen het gebied kunnen intrekken en hier komen wonen. Waarom kunnen we hier niet blijven en op ons land werken?’ (Zie pagina Cambodja-Thailand voor ICJ)
– Je koopt een tweedehands auto en mag een limousinedienst op Suvarnabhumi beginnen. Dan vraagt de verkoper de auto terug voor een inspectie. Vervolgens belt het bedrijf dat de wagen geconfisqueerd is omdat die gestolen was. De verkoper werkt al lang niet meer bij het bedrijf. Het slachtoffer heeft aangifte van oplichting gedaan bij de Crime Suppression Division. Twintig anderen zouden bij een ander bedrijf op soortgelijke wijze zijn opgelicht voor een totaalbedrag van 20 miljoen baht.
– De politie heeft een beloning van 100.000 baht uitgeloofd voor informatie die leidt tot de aanhouding van een echtpaar, beschuldigd van marteling van een 12-jarig Karen-meisje. Het tweetal, dat was vrijgelaten op borgtocht, had zich gisteren bij de politie moeten melden, maar kwam niet opdagen. Vermoedelijk zijn ze naar Kamphaeng Phet gevlucht, waar ze een huisdierenservice runden.
De verdachten hadden het meisje, dat als huishoudster bij hen werkte, in een hondenhok opgesloten, kokend water over haar gegooid en zout water gegeven om de wonden te behandelen. Het meisje zegt wel vaker bij de honden te zijn opgesloten. Met hulp van een dorpeling zag ze in december kans te vluchten. Die bracht haar onder in een opvangcentrum.
Economisch nieuws
– Met respectievelijk 40 en 22 à 30 procent van alle leningen als zogeheten non-performing loans vormen de Government Savings Bank (GSB) en de Islamic Bank, beide eigendom van de overheid, een zorgenkindje. Het ministerie van Financiën gaat de teugels aantrekken: beide banken moeten zich meer richten op particuliere klanten of kleine bedrijven. De interne controle en kredietanalyse dienen ook te verbeteren.

Volgens Prasong Poontaneat, directeur-generaal van het State Enterprise Policy Office (Sepo), kunnen de problemen ontstaan zijn doordat de nadruk in het verleden te veel lag op kredietvolume en leningengroei. De banken hebben geprobeerd om snel te groeien door leningen te verstrekken aan bedrijfsklanten. Bedrijfsklanten zijn bij een aantal banken verantwoordelijk voor een groot deel van het uitstaande krediet, maar ze vormen qua aantal rekeningen een minderheid.
De koerswijziging die het ministerie nastreeft, helpt niet alleen het kredietrisico te verminderen, maar helpt ook de taak van de overheidsbanken te realiseren dat ze financiële diensten verlenen op gebieden die niet door commerciële banken worden bediend.
Sepo pleit ook voor het verbeteren van de synergie. Dit betekent niet dat de GSB hypotheekaanvragen moet weigeren, maar ze kan die doorsluizen naar de Government Housing Bank in ruil voor een vergoeding van die bank.
Een bankier zegt dat de problemen bij beide banken de zwakte blootlegt in de regelgeving, een te grote nadruk op groei en een gebrek aan ervaring op het niveau van de raad van bestuur en het management.
– De regering verwacht dit jaar 2,5 miljoen ton rijst te kunnen exporteren via G2G-contracten (government-to-government), aldus een bron bij het ministerie van Handel. Afrikaanse landen zouden de voornaamste kopers zijn, gevolgd door China. Vorig jaar nam Afrika 51 procent van de Thaise rijstexport af.
Zoals altijd reageren de exporteurs sceptisch. ‘Dat doel kan alleen bereikt worden wanneer de regering haar voorraad met verlies verkoopt’, zegt Sompong Kitireanglarp, president van rijstexporteur Ponglarp Co Ltd. Thaise 5% witte rijst kost nu $590 per ton tegen soortgelijke rijst uit Vietnam $390-400. Alleen wanneer Thailand de rijst voor $420-430 per ton verkoopt, is verkoop haalbaar.
Chookiat Ophaswongse, honorair president van de Thai Rice Exporters Association, wijst erop dat dit jaar wereldwijd een grote rijstoogst wordt verwacht wat in combinatie met de hoge prijs van Thaise rijst de export bemoeilijkt. ´De wereldrijstmarkt dit jaar is van de kopers, niet van de verkopers´, zegt hij.
Thaise rijst is zo duur omdat de regering in het kader van het hypotheeksysteem voor rijst de rijst van de boeren opkoopt voor prijzen die 40 procent boven de marktprijzen liggen. Vorig jaar heeft het land 1,4 miljoen ton uit de eigen voorraad via G2G-deals kunnen verkopen. (Zie pagina Rijst 2)
– Dalende prijzen van de belangrijkste gewassen, zoals rubber en palmolie, zorgden vorig jaar voor een vermindering van de export uit het Zuiden. De export liep terug met 16,9 procent naar 17,2 miljard baht tegen 20,7 miljard baht in 2011. Alhoewel de agrarische productie in 2012 met 4,3 procent steeg, daalde het inkomen van de boeren met 23 procent omdat de prijzen gemiddeld met 26 procent zakten.
De zwakke markt heeft zich dit jaar voortgezet; vorige week deden rubbervellen 84 baht per kilo tegen 93-94 baht vorig jaar en 132 baht in 2011. De prijs van oliepalmpitten zakte deze maand naar 3,5 baht per kilo tegen 6,3 baht in juli vorig jaar. Agrarische producten zullen het gedurende het gehele eerste kwartaal moeilijk krijgen, is de verwachting, aldus het zuidelijk kantoor van de Bank of Thailand (BoT).
Maar de bank voorspelt dat toerisme en hogere bestedingen van consumenten de teruggang in de economie in het Zuiden zullen compenseren. Vorig jaar arriveerden 6,2 miljoen toeristen in de 14 zuidelijke provincies; 9,3 procent meer dan in 2011. De bezettingsgraad van hotels steeg gemiddeld naar 62,3 procent tegen 50 procent in 2011.
Het BoT-kantoor vergaderde onlangs met exploitanten in diverse sectoren, waaronder rubber, zeebanket, palmolie, toerisme en vastgoed. ‘Velen zien de vertraging in China en de trage economieën in Europa en de VS als grote bedreigingen’, zegt Pruitipong Srimachan, topfunctionaris in het zuidelijk BoT-kantoor.
– Familiebedrijven zullen de komende jaren een belangrijke pijler van Thailand’s economie blijven ondanks een substantieel veranderd bedrijfsklimaat, zegt Akachai Apisakkul, deken van de business school van de universiteit van de Thai Chamber of Commerce. Ze zullen op de lange termijn 70 tot 80 procent van het bedrijfsleven blijven vormen, vooropgesteld dat de Thaise cultuur hetzelfde blijft.
Volgens Akachai zijn familiebedrijven typisch voor het Oosten en zijn het ook de meest succesvolle bedrijven. Familieleden lijken besluitvaardiger te zijn en meer gedreven dan professionele leidinggevenden. Maar familiebedrijven moeten zich wel aanpassen en proberen concurrerend te blijven met het oog op de Asean Economic Community, die in 2016 van kracht wordt.
De UTCC heeft uitgebreid studie gemaakt van familiebedrijven en heeft aan 500 tot 600 families cursussen in bedrijfsmanagement gegeven.
– Het voorgenomen investeringsplan van de regering ten bedrage van 2 biljoen baht zal de logistieke kosten met 2 procent verminderen, heeft het ministerie van Transport berekend. Wanneer over zeven jaar alle werken zijn uitgevoerd, zijn de logistieke kosten gedaald naar 13 procent van het bruto binnenlands product, zegt minister Chatchart Sithipan (Transport). Thans bedragen die 15 procent.
Volgens Chanvit Amatamatucharti, adjunct-secretaris-generaal van de National Economic and Social Development Board, zal Thailands concurrentiepositie door de investeringen verbeteren. Thailand staat nu op de 38ste plaats van de Logistics Performance Index van de Wereldbank, ver achter Singapore en Hongkong. Die lage plaats is voornamelijk te wijten aan de trage ontwikkeling in Thailand van het weg-, rail- en watervervoer.
Het wegtransport neemt thans 82,6 procent van het totale vervoer voor zijn rekening, de goedkope trein is slechts goed voor 2,2 procent en transport over het water 5,7 procent. In Thailand’s elfde National Economic and Social Development Plan 2012-2016 wordt als doelstelling voor het spoorvervoer 10 tot 15 procent geformuleerd.
Eind deze maand buigt het kabinet zich over de details van het 2 biljoen-plan. Eind volgende maand of begin april ligt het bij het parlement. Aanvankelijk zou 2,2 biljoen geleend worden, maar dat bedrag is teruggebracht naar 2 biljoen baht in een poging de staatsschuld te maximeren op 50 procent van het bruto binnenlands product. Thans bedraagt de staatsschuld iets meer dan 40 procent van het bbp. Het meeste geld van de 2 biljoen gaat naar het spoor.

Maandag 18 februari
– Als het een wraakactie was voor de dood van zestien kameraden woensdag tijdens een mislukte aanval op een mariniersbasis in Narathiwat, dan hebben opstandelingen in de provincie Pattani dit weekend duidelijk gemaakt dat er met hen niet valt te spotten.

Op 50 verschillende plaatsen in de districten Muang en Yaring vonden bomaanslagen en brandstichtingen plaats, waarvan de politie er 8 wist te voorkomen. Drie defensievrijwilligers verloren hun leven toen een bom explodeerde bij een restaurant in de stad Pattani. Andere doelwitten waren een supermarkt, winkel met elektrische apparaten, het onderdak van defensievrijwilligers, telefoonmasten en bewakingscamera’s.
De burgemeester van het district Muang (Pattani) wil geen verband leggen met de dood van de 16 militanten. ‘De opstandelingen slaan toe wanneer ze maar een kans zien. We moeten de bewaking en surveillance opvoeren.’ De atmosfeer in Muang was zondag grimmig. De meeste zaken bleven dicht en mensen kwamen hun huis niet uit. Het straatbeeld werd gedomineerd door EOD-personeel, brandweerwagens en ambulances en om elke 300 meter waren controleposten ingericht om voertuigen en mensen te controleren.
– Oppositiepartij Democraten schaart zich achter het verzoek van de Nationale Ombudsman aan premier Yingluck om de teruggave van het paspoort aan oud-premier Thaksin te heroverwegen. Woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut van de Democratische partij zegt dat Yingluck snel dient te beslissen omdat het gaat om een familielid, waardoor er sprake is van een belangenconflict.
Thaksin’s paspoort werd in 2009 door de toenmalige regering van Democraten ingetrokken, maar door de huidige minister van Buitenlandse Zaken in 2011 teruggegeven. De Ombudsman kwam in actie op verzoek van de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) en vroeg het ministerie van Buitenlandse Zaken het besluit te heroverwegen, maar dat weigerde ze. Vorige week probeerde de Ombudsman het daarom nog maar eens, maar nu bij de premier herself.
– Het Labour Solidarity Committee (TLSC) gaat campagne voeren voor de vorming van vakbonden in elke industrietak zodat de onderhandelingspositie van werknemers wordt versterkt. Dat is gisteren afgesproken tijdens een vergadering bij de Metropolitan Electricity Authority, het elektriciteitsbedrijf van Bangkok. De vorming van industriële vakbonden maakt deel uit van een 10-jarenplan om de arbeidersbeweging in alle sectoren te versterken.
– De twee buffels die donderdag zijn gestolen uit Wat Tanod Teay in Ayutthaya zijn weer terecht, maar voor één kwam de redding te laat want die was een uur voordat de politie zaterdag arriveerde in een abattoir in Nakhon Sawan geslacht. Het dier is onder grote belangstelling gisteren begraven op het tempelterrein. De andere buffel werd gered toen het dier op het punt stond in Chiang Rai naar het buitenland te worden gesmokkeld.
Beide dieren zijn geboren uit een koe die gedoneerd was door prinses Bajrakitiyabha. De politie heeft al twee verdachten aangehouden. Mogelijk waren meer personen bij de diefstal betrokken.
– Alhoewel het regeringscomplex aan de Chaeng Wattana Road al sinds 2007 in gebruik is, is het pas gisteren officieel geopend. De vertraging is te wijten aan problemen met de overdracht van bepaalde government units [?]. Kroonprins Maha Vajiralongkorn verrichte de inauguratie. Hij werd vergezeld door zijn echtgenote prinses Srirasm en hun zoon prins Dhipankara Rasmijoti.
– Het Campaign Committee for the Amendment of Article 112 gaat het opnieuw proberen. In mei leverde het bij het parlement een burgerwetsvoorstel in, voorzien van 30.000 handtekeningen, tot wijziging van het majesteitsschennisartikel 112. In oktober besloot het Huis van Afgevaardigden dat het voorstel in strijd was met de grondwet en weigerde het in behandeling te nemen.
Deze week krijgt de Kamer een beroepsschrift van de commissie met een herhaald verzoek. Volgens een van de indieners is de afwijzing van het Huis gebaseerd op foutieve informatie.
Zoals bekend bestaat er veel kritiek op het artikel vanwege de hoge strafmaat, het misbruik dat ervan gemaakt wordt om politieke tegenstanders de mond te snoeren en de systematische weigering van de rechtbank verdachten op borgtocht vrij te laten. De critici betogen dat het artikel in strijd is met het recht op vrije meningsuiting. (Zie pagina Majesteitsschennis)
– De weigering over te werken heeft maar één dag geduurd. Zaterdagavond werkten de havenarbeiders in Klong Toey (Bangkok) weer vrolijk over, alhoewel aan hun eis, het ontslag van de directeur-generaal van de Port Authority of Thailand, (PAT) nog niet was voldaan.
De Thai Federation on Logistics – het kan geen toeval zijn – zegt dat de werknemers verschepers afpersen. Voor elke container die wordt opgehesen, moet gedokt worden: 50 baht voor een lege container en 100 baht voor een volle. Bovendien zegt de federatie dat de PAT-werknemers overwerkuren claimen, die ze niet hebben gewerkt.
Vandaag vergadert het bestuur over de eisen van de havenabeiders. Wanneer ze niet hun zin krijgen, gaan ze opnieuw in staking.
– De concentratie stofdeeltjes in de lucht in de provincies Lampang en Phrae heeft de veiligheidsgrens overschreden. In Lampang is 139 ug/cu m gemeten en in Phrae 127. De veiligheidsnorm ligt op 120 microgram per kubieke meter (ug/cu m). Boosdoener zijn bosbranden.
Zie ook het artikel Verbod op bosbranden bevordert bosbranden.
– Een gratis boek: mijn liefje, wat wil je nog meer? In het Bangkok Art and Culture Centre lagen gisteren 7.200 gratis titels, door het Book Friends Network bij verschillende uitgeverijen losgepeuterd. Het zullen wel winkeldochters geweest zijn, oftewel onverkoopbare boeken. In Nederland zouden ze bij De Slegte liggen, maar niet gratis.

– Een Brits echtpaar, beiden 34, dat een wereldreis per fiets maakte, is woensdag in Chachoengsao door een pickup truck geschept en om het leven gekomen. De chauffeur zal vervolgd worden wegens roekeloos rijden.
Gouverneursverkiezing Bangkok
– Het maakt niet uit wie de gouverneursverkiezing op 3 maart in Bangkok wint, de verkeersproblemen worden niet opgelost. Geen enkele van de drie kandidaten die de strijd aanvoeren, biedt een echte oplossing, zeggen drie experts die door Bangkok Post zijn uitgenodigd om hun licht te laten schijnen over de verkiezingsbeloftes van Sukhumbhand Paribatra (Democraat, wil herkozen worden), Pongsapat Pongcharoen (regeringspartij Pheu Thai) en Sereepisuth Temeeyaves (onafhankelijke kandidaat).

Assistent-hoogleraar Saksit Chalermpong van de Chulalongkorn universiteit zegt dat Pongsapat beloftes doet, die hij niet kan waarmaken. Hij belooft bijvoorbeeld naleving van de verkeersregels strenger te controleren, maar de verkeerspolitie valt onder de Royal Thai Police en niet onder de gemeente.
Sommige kandidaten hebben loze fantasietjes zoals de constructie van skywalks om de trottoirs te ontlasten. Saksit: ‘Daarmee los je het probleem niet op. Je vermijdt het probleem door te denken: als we het trottoir niet kunnen gebruiken [door de straatverkopers] dan bouwen we toch een skywalk.’
Suchatvee Suwansawat, deken van de technische faculteit van het King Mongkut’s Institute of Technology Ladkrabang, vindt dat de volgende gouverneur een ‘echte hervormer’ moet zijn. ‘Maar elke kandidaat doet soortgelijke beloftes, zoals we bouwen dit en we bouwen dat. Een goede gouverneur moet uitstekende huishoudelijke vaardigheden hebben. Hij lijkt min of meer op een huisvrouw die voor drie dingen zorgt: veiligheid, hygiëne en de omgeving.’
Thawatchai Supadit, vice-rector van het National Institute of Development Administration, signaleert een gebrek aan besluitvaardigheid bij de gouverneur en het ontbreken van discipline bij de bewoners. ‘Vuilnis en afvalwater zouden niet langer een probleem zijn, wanneer bewoners meer verantwoordelijkheid toonden. We misdragen ons. Het afvalwater komt van huishoudens die het regelrecht in de waterwegen lozen.’
– Wie heeft iets te zeggen over het verkeer in Bangkok, dat zich het best laat omschrijven als een permanent infarct? Columnist Voranai Vanijaka geeft in Bangkok Post het antwoord: iedereen en tegelijkertijd niemand. De gouverneurskandidaten hebben allemaal mooie plannetjes, maar over de straten en wegen heeft de gemeente Bangkok niets te vertellen, die vallen onder het ministerie van Transport en de politie controleert het verkeer.
Het zou allemaal beter geregeld kunnen worden, maar dat betekent een gevecht door het web van lokale peetvaders, die banden hebben met lokale politieke belangen, die banden hebben met belangen van landelijke partijen, die banden hebben met de belangen van landelijke peetvaders.
Nog zoiets: de (bovengrondse) metro valt onder verantwoordelijkheid van de gemeente Bangkok, maar de (ondergrondse) metro is het pakkie an van het ministerie van Transport. Sommige scholen worden beheerd door de gemeente Bangkok, andere door de landelijke overheid en hetzelfde geldt voor ziekenhuizen.
De gemeente heeft wel iets te zeggen over voetpaden, maar als het gaat om al die kraampjes die in de weg staan, komt de machtige city inspector in beeld die de huurpenningen incasseert. Hoe kunnen ze ooit verwijderd worden wanneer ze betaald hebben en geregistreerd staan?
De werkelijkheid is dat de gouverneur van Bangkok en de gemeente bitter weinig macht hebben om iets van echte veranderingen in de hoofdstad tot stand te brengen.

Zondag 17 februari
– Vandaag begin ik maar eens met wat luchtig nieuws. Actrice Bongkot ‘Tak’ Khongmalai, de verloofde van biljonair en Dtac-oprichter Boonchai Bencharongkul, is twee maanden zwanger. Ze is gestopt met de soap, die ze maakte, alhoewel veel scènes al waren opgenomen. Dat kostte haar echtgenoot twee miljoen baht, want nu moeten de producenten op zoek naar een nieuwe actrice en ze kunnen de gemaakte opnamen weggooien.

Boonchai, die al vijf volwassen kinderen uit twee eerdere huwelijken heeft, hoopt op een zoon. Tak zegt dat ze veel kibbelen omdat ze opvliegingen heeft en het liefst gepeperd eten eet. ‘Maar hij heeft het verboden, omdat hij bang is dat het gevolgen voor ons kind zou hebben.’
Zie ook: ‘Ik ben geen pornosterretje, maar een serieuze actrice’
– Nog een luchtig berichtje. Actrice Jessaya ‘Aim’ Wiangkate is in haar condo door zes personen, waaronder twee politieagenten, afgeperst. Ze werd gedwongen goud en geld af te staan ten bedrage van 240.000 baht.
De verdachten hebben zich bij de politie aangegeven, maar die beweren nu dat ze illegaal drugs verkoopt. Volgens een van hen, een tomboy (jongensachtige lesbienne), zelfs ‘van de ochtend tot de avond’. En ze zou ook een vriend in de gevangenis hebben die iets met drugs te maken heeft. Aim ontkent het allemaal en is opnieuw naar de politie gestapt om haar naam te zuiveren.
– En nog eentje, alhoewel het op de voorpagina van Bangkok Post staat. Thais hebben gemiddeld 10,2 dagen per maand lol en daarmee staan ze op de twaalfde plaats van een ranglijst, opgesteld door social netwerk Badoo. De meeste lol hebben Argentijnen: 14,8 dagen per maand en alhoewel je het niet zou denken zelfs Duitsers (12,1) en Engelsen (11,3) hebben meer lol dan Thais. Badoo legde 17.000 voornamelijk jonge mensen in 17 landen de vraag voor: How often do you really have fun and a good time? Thailand was het enige Aziatische land dat de lijst van 17 landennamen haalde.
– De sluiting op 4 april van twee aardgasvelden van Myanmar wegens onderhoudswerkzaamheden maakt weer eens duidelijk dat Thailand veel te veel afhankelijk is van aardgas. Thailand’s elektriciteitsopwekking is voor 70 procent afhankelijk van aardgas, 20 procent van kolen en de rest van dammen en duurzame energiebronnen. Experts zijn het erover eens: diversificatie is hoognodig, want de aardgasvoorraad in de Golf van Thailand is over 12 jaar uitgeput.
Minister Pongsak Raktapongpaisal (Energie) heeft huishoudens en overheidsdiensten op het hart gedrukt de komende maanden energie te besparen om het risico van een energiecrisis te voorkomen. Alhoewel de energiecentrales tijdens onderhoudsbeurten in voorgaande jaren op andere bronnen overschakelden, vreest de minister dat dit dit jaar niet voldoende zal zijn. Door de sluiting stroomt elke dag 1,1 miljard kubieke meter gas minder het land in.
De sterke afhankelijkheid van aardgas verleidde de minister ook om op te merken dat ‘tegenstand van de bevolking de bouw van nieuwe kolengestookte centrales, dammen of het verlenen van nieuwe gasconcessies heeft gehinderd’. Pongsak vindt: ‘We moeten eens goed nadenken over de toekomst van het land.’ Kernenergie sloot hij vooralsnog uit – daar moet nog veel studie naar worden gedaan -, maar schonekolentechnologie dient meer aandacht te krijgen om Thailand’s energiebronnen te diversifiëren.
In de bijlage Bedrijfsleven van Bangkok Post stond zaterdag al een bericht over de sluiting. Dat bericht levert een enigszins ander beeld op. In het bericht van vandaag wordt geen einddatum genoemd. Hierbij het desbetreffende bericht:

Twee aardgasvelden van Myanmar zijn van 4 tot 12 april buiten bedrijf, wat bijzonder ongelegen komt omdat het elektriciteitsverbruik vanwege het hete weer dan piekt. Zo’n 25 procent van Thailands gasverbruik komt uit Myanmar. Betrokken diensten willen het probleem oplossen door over te schakelen op benzine en diesel en energiebesparing te promoten. Energiecentrales zijn voor 70 procent afhankelijk van aardgas.
Staatsoliemaatschappij PTT Plc heeft met de exploitanten van de velden gesproken over uitstel van het geplande onderhoud naar de lange vakantie midden april, wanneer de vraag naar elektriciteit afneemt. Het heeft ook een beroep gedaan op de twee grootste landelijke energiebedrijven om hun brandstofvoorraad te verhogen.

[Commentaar van DvdL: Dat de aardgasvoorraad binnen 12 jaar is uitgeput, lijkt me een slag in de lucht, want Cambodja en Thailand moeten het nog steeds eens worden over een door beide landen geclaimd deel van de Golf van Thailand. Onbekend is hoeveel aardgas dit bevat. Maar voor de conclusie dat Thailand zal moeten diversifiëren, hoef je geen expert te zijn. Die kan ieder weldenkend mens wel bedenken.
De minister maakt trouwens slim van de gelegenheid gebruik een pleidooi voor de constructie van dammen te houden. Wat zijn politici toch uitgekookt. Grote dammen veroorzaken echter meer problemen dan ze oplossen, betoogt Warren Y Brockelman. Later deze week een artikel van zijn hand op Thailandblog.]
– Veertien hotels en resorts in Phuket hebben zich wederrechtelijk gevestigd in het Sirinat National Park. De grondactes waarover ze beschikken zijn aanvankelijk aan Thais uitgegeven, die ze later via katvangers aan buitenlanders hebben overgedaan. Dit is gebleken uit een onderzoek van een gezamenlijke commissie met vertegenwoordigers van onder andere het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI). De DSI heeft ook ontdekt dat er plannen bestaan om voor nog meer percelen in het park grondactes uit te geven.
Vertegenwoordigers van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation vrezen dat het toerisme en buitenlandse investeringen in Phuket worden geschaad, wanneer de boosdoeners worden gedwongen hun eigendom af te breken. Maar de DSI en andere diensten zijn van plan sluiting af te dwingen, wanneer blijkt dat de aandelenstructuur van de hotels en resorts in strijd met de wet is.
De onlangs geamendeerde Anti-Money Laundering Act geeft de autoriteiten de bevoegdheid met terugwerkende kracht de grondactes in te trekken, maar de DSI zegt wel de negatieve gevolgen voor het toerisme en investeringen te willen beperken. (Zie pagina Krakers op overheidsland)
– Een Schotse vrouw (geen leeftijd) zegt vrijdagochtend vroeg te zijn aangerand. Dat zou gebeurd zijn in een winkelpand in Muang (Nakhon Si Thammarat). De vrouw werd door vier mannen het pand ingesleept waar twee van hen zich aan haar vergrepen.
De vrouw heeft bij de politie verklaard dat zij en haar eveneens Schotse vriend de hele avond hadden gedronken. Ze wilden het Nakhon Wiang Jan restaurant ingaan, maar werden niet toegelaten omdat ze te dronken waren. De vriend vertrok naar hun appartement, maar de vrouw bleef er rondhangen. Boos omdat ze niet werd toegelaten, gooide ze haar portemonnee met 6.000 baht de zaak in.
Toen ze langs een winkelpand liep, stopte een pickup naast haar met de vier mannen.
– Ik ben gek op peilingen vooral wanneer de uitkomst bevestigt wat ieder weldenkend mens op zijn klompen kan aanvoelen. Zo constateert Abac in een peiling dat 46,8 procent van 3.631 respondenten in Bangkok de afgelopen gouverneursverkiezingen het meest teleurgesteld waren over het feit dat de kandidaten zich niet houden aan hun verkiezingsbeloftes. 11,8 procent zei dat de beloofde maatregelen niet effectief waren uitgevoerd; 7,8 procent hield het op corruptie en 6,9 procent voelde zich in de steek gelaten vanwege trage hulpverlening en compensatie voor slachtoffers van de overstromingen in 2011.
De inwoners van Bangkok gaan op 3 maart naar de stembus. Daarna wil 22,5 procent dat er iets aan de verkeersproblematiek wordt gedaan; 12,5 procent de kosten van levensonderhoud; 8,2 procent het drugsprobleem; 5,6 procent afval en waterverontreiniging en 4,3 procent verbeteringen in veiligheid voor mens en eigendom.
– Opiniepielingen over de gouverneursverkiezing in Bangkok zijn redelijk betrouwbaar, vindt 52,4 procent in een peiling van Nida; 19,7 procent vindt ze zelfs zeer betrouwbaar; 17,6 enigszins betrouwbaar en slechts 10,93 procent vindt ze onbetrouwbaar. Van de 1.500 respondenten is 70,8 procent van mening dat peilingen geen invloed hebben op het stemgedrag van kiezers.
– Twee bommen in Muang (Pattani) zijn gisteren met succes onschadelijk gemaakt, maar een derde, verstopt in een verfblik, explodeerde buiten een karaokebar en verwondde één persoon.
Vijf dorpelingen die in januari 2012 door rangers zijn beschoten, zijn naar de Songkhla Administrative Court gestapt en eisen 16 miljoen baht smartegeld van de landelijke overheid. Ze ontvingen eerder al een compensatie van 500.000 à 750.000 baht van het Southern Border Provinces Administrative Centre. De dorpelingen zaten in een pickup truck en werden tegengehouden door de rangers, die jacht maakten op opstandelingen. Volgens de autoriteiten werd er als eerste uit de wagen geschoten, maar de dorpelingen ontkennen dat.
– De brandweer had gisteravond twee uur nodig om een brand op een bouwplaats aan On Nut soi 10 en in zes huizen onder controle te krijgen. Brandweerwagens hadden grote moeite de brand te bereiken vanwege de smalle straat. Eén persoon raakte gewond.
– Honderd voormalige leden van de Communist Party of Thailand in Buri Ram eisen het geld dat hen 30 jaar geleden is beloofd wanneer ze zouden deserteren. Pas in 2011 beval de regering Abhisit hen elk 225.000 baht te geven, maar volgens de mannen die nu naar het Internal Security Operations Command zijn gestapt, werden zij overgeslagen. Ze willen nu elk 650.000 baht vangen.
– 33 provincies worden geteisterd door een ernstige droogte en zijn uitgeroepen tot rampgebied. Begin februari waren dat er nog 23. Tijdens haar tv-praatje Yingluck Government Meets the People op NBT zei de premier dat ze de situatie vrijdag met 29 gouverneurs had besproken. Naar verwachting duurt de droogteperiode drie maanden.
Op korte termijn zullen bronnen moeten worden aangeboord, aldus Yingluck. Ze heeft ministeries opdracht gegeven met langetermijn plannen te komen en zei dat een deel van de 350 miljard baht die de regering heeft uitgetrokken voor watermanagement, besteed zal worden aan maatregelen tegen droogte.
– In een opvangcentrum voor Rohingya vrouwen in Songkhla lopen de spanningen op. Er hebben al diverse schermutselingen plaatsgevonden. De 105 vrouwen voelen de druk van opsluiting en kibbelen met elkaar. Vorige week werd een zwangere vrouw geschopt en gestompt, ze is opgenomen in het ziekenhuis. De drie vrouwen die haar aanvielen, zijn aan de politie overgedragen.
– Omdat hij vier jaar geleden de afstudeerscriptie van haar vriendin had afgewezen, waardoor haar afstuderen werd vertraagd, hebben een vrouw en een man maandag een lector van de Chulalongkorn universiteit met een mes gestoken. De wrekers zijn gisteren aangehouden.
– Een magazijn met softdrinks in het district Muang (Nakhon Si Thammarat) heeft gisterochtend vroeg ongewenst bezoek gehad. Drie mannen dwongen een werknemer de brandkast te openen en bonden hem daarna vast op een stoel. Ze gingen er met 300.000 baht vandoor.
In hetzelfde district werd vrijdagavond een 7-Eleven beroofd. De buit bedroeg 4.000 baht.
In Samut Prakan is een man bij een kruidenierswinkel aangehouden. Hij had geprobeerd die te beroven, hetgeen jammerlijk mislukte. Waarom komen we niet te weten; misschien kreeg hij wroeging.
Economisch nieuws
– De regering ziet de bui al hangen: mensen die zich in de schulden hebben gestoken om te profiteren van de eersteautoregeling en niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Vice-minister Tanusak Lek-uthai (Financiën) zegt dat het ministerie die kopers tegemoet wil komen. Hij wil de eventuele problemen voor de kopers zo klein mogelijk maken en daarom gaat hij het Department of the Comptroller General vragen een vergadering te beleggen met de financieringsmaatschappijen om te bezien of er iets aan gedaan kan worden.

‘Ik wil niet dat de regering moet gaan procederen. Ik wil een beleid volgen waarbij mensen worden geholpen’, aldus Tanusak. De minister heeft op dit moment nog geen aanwijzingen dat al te enthousiaste kopers in de problemen zijn gekomen, maar daarvoor is het eigenlijk nog te vroeg. Over een half jaar verwacht hij duidelijker signalen over de betalingen.
De eersteautoregeling werd eind 2011 gelanceerd om de consumentenbestedingen te stimuleren. Wie voor het eerst een auto kocht, heeft recht op belastingteruggave. De wagen moet 5 jaar in het bezit blijven van de koper. Zo niet, dan dient de belastingteruggave (die na 1 jaar wordt uitbetaald) te worden teruggestort. Zo’n 1,25 miljoen personen hebben zich laten verleiden tot het kopen van een auto. (Zie pagina AutoplanAutoplan)
– De Stock Exchange of Thailand (SET) gaat de maatregelen tegen speculatie aanscherpen om de aandelenprijzen te laten afkoelen. Vanaf 1 maart moet bij handel met een ‘abnormal trading pattern’ zes achtereenvolgende weken gebruik worden gemaakt van rekeningen met contant geld in plaats van de huidige drie weken. Tot nu toe dit jaar zijn 44 aandelen geselecteerd tegen 50 in het gehele jaar 2012, wat een duidelijke indicatie van speculatie is. Sinds januari is de SET index met 10 procent gestegen en 23 procent over de afgelopen zes maanden.
Marktkenners zeggen dat vooral daghandelaren en speculanten in kleine en middelgrote aandelen verantwoordelijk zijn voor de stijging van de handelsliquiditeit.
– Honda Automobile (Thailand) Co Ltd heeft vrijdag de Honda Civic Hybrid gepresenteerd, de eerste in Thailand geproduceerde hybride wagen met een lithium-ion accu. De wagen kost 1,035 miljoen baht, voor de Hybrid Navi moet 1,095 miljoen baht worden neergeteld.
De vice-president van Honda voorspelt dat de vraag naar hybride wagens dit jaar aanzienlijk zal stijgen naar 20.000 voertuigen, tegen 18.000 vorig jaar. Van de Honda Civic Hybrid verwacht het bedrijf er 7.200 te verkopen. Vorig jaar betrad Honda de hybridemarkt met de geïmporteerde CR-Z Hybrid en de binnenlands gemaakte Jazz Hybrid.
Hybride wagens winnen aan populariteit vanwege hun lage brandstofverbruik en omdat ze minder milieuvervuilend zijn. In de komende jaren wil Honda zelf hybride accu’s gaan produceren in Thailand.

Zaterdag 16 februari
­Nooit eerder vertoond in Thailand en van 20 tot 24 februari in Hua Hin: een musical op het strand. Een cast van 55 acteurs, waaronder popzangeres Sheranut Yusananda en hartebreker Siwat Chotchaicharin (foto) voeren dan Klaikangwol (Far From Worries) op, een musical waarin de liefde van het vorstenpaar voor de Thaise bevolking centraal staat.

Dat staat te gebeuren in het Suan Luang Rachinee park met uitzicht op zee en een slagschip van de Koninklijke Marine (foto). En niet toevallig bevindt zich in de buurt het Klaikangwol Palace, waar koning Bhumibol en koningin Sirikit in 1950 hun wittebroodsweken doorbrachten en in 1932 koning Prajadhipok akkoord ging met afschaffing van de absolute monarchie ten gunste van de constitutionele monarchie en afstand van de troon deed.
De toegang tot de musical is gratis, maar bezoekers dienen wel tevoren hun plaats te reserveren via 091-424-0430-2.

– Het komt niet als verrassing en vrijdag viel dan ook de verwachte beslissing: geen beperkte avondklok in het Zuiden. Het Centre for the Implementation of Policies and Strategies for Solving Southern Problems vindt dat een uitgaansverbod de situatie alleen maar zou verergeren. De bestaande wet- en regelgeving moet voldoende zijn om de situatie te beheersen.
Volgens luitenant-generaal Paradorn Pattanathabutr, secretaris-generaal van de National Security Council, verbetert de situatie in het Zuiden omdat de bewoners meer geneigd zijn mee te werken. Wel werden tijdens de vergadering van gisteren zorgen geuit over een mogelijke escalatie van geweld als wraak voor de mislukte aanval op de mariniersbasis dinsdagnacht in Bacho (Narathiwat). Maar de veiligheidsdiensten zijn vol vertrouwen dat de situatie hanteerbaar is met input en medewerking van de lokale bevolking, aldus Paradorn.
Het voorstel voor een avondklok is vorige week gedaan door vice-minister-president Chalerm Yubamrung na de moord op twee boeren in Pattani en vier fruithandelaren in Yala. Yingluck steunde zondag het idee nadat vijf soldaten in Raman (Yala) en twee personen in Pattani om het leven waren gekomen. Minister Sukumpol Suwanatat (Defensie) was eerder tegen, maar nuanceerde later zijn afwijzing.
Religieuze leiders en bevolking lieten direct al weten niets in een avondklok te zien. Zij redeneren: de maatregel is niet effectief, omdat de aanvallen van de opstandelingen altijd overdag plaatsvinden. Bovendien verstoort de maatregel het dagelijks leven te veel. De laatste keer dat in het Zuiden een avondklok van kracht was, was in 2006.
– Sanan Kachornprasart, adviserend voorzitter van de Chartthaipattana partij, is gisteren op 77-jarige leeftijd in het Siriraj ziekenhuis in Bangkok overleden aan een acute bloedvergiftiging, die leidde tot ademhalings- en bloedcirculatieproblemen.
Sanan, die de rang van majoor-generaal had, diende als minister van Binnenlandse Zaken, Industrie en Landbouw. In 2000 werd hij door het Constitutionele Hof 5 jaar uitgesloten van een politieke functie, omdat hij een valse vermogensverklaring had opgesteld. Na die 5 jaar nam hij ontslag als secretaris-generaal van de Democratische partij. In 2005 maakte hij zijn politieke come-back door de Mahachon partij te vormen en in 2007 sloot hij zich aan bij Chartthaipattana, coalitiepartij van de huidige regeringspartij Pheu Thai.
Sanan werd geboren in de provincie Phichit. Hij diende als cavalerie-officier en werd in maart 1977 uit het leger ontslagen vanwege zijn rol in de mislukte coup tegen de regering Thanin Kraivixian. Hij werd gevangen gezet wegens verraad, maar kreeg binnen een jaar gratie. Sanan is eigenaar van ’s lands grootste struisvogelboerderij en hij heeft een wijngaard waar de Chateau de Chalawan vandaan komt. Volgens de krant een beroemde wijn, maar dat kan ik niet bevestigen want ik heb hem nog nooit gedronken.
– Zoals beloofd zijn de havenarbeiders in Khlong Toey gistermiddag in staking gegaan, dat wil zeggen: ze weigeren overwerk te doen. Circa driehonderd vakbondsleden trokken naar het hoofdkantoor van de Port Authority of Thailand (PAT) om hun eis, het ontslag van de directeur-generaal, kracht bij te zetten. Hij zou geweigerd hebben een compromis af te sluiten over de overwerkvergoeding. De arbeiders staken in ieder geval tot maandag door, wanneer het bestuur van de PAT vergadert.
De voorzitter van de Bangkok Shipowners and Agents Association zegt dat de actie de verscheping van 15.000 containers naar Singapore vertraagt, wat tot een aanzienlijke schadepost voor Thaise exporteurs zal leiden.
– De man zou op de vlucht zijn, in Cambodja en later in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Dat kregen openbare aanklagers te horen van het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) over Suwitchai Kaewphaluek, die tot levenslang was veroordeeld wegens de moord op Laotiaanse dissidenten in 2005.
Maar de DSI vertelde een leugentje om bestwil: de man zat in een getuigenbeschermingsprogramma van de DSI, omdat hij een kroongetuige was in de zaak van een spoorloos verdwenen Saoedische zakenman in 1990. En die zakenman zou meer weten over de diefstal van juwelen van het Saoedische vorstenhuis door een Thai.
Volgens een jurist heeft de DSI de wet overtreden omdat de rechtbank in 2009 een arrestatiebevel tegen Suwitchai uitvaardigde. Het getuigenbeschermingsprogramma geldt niet voor personen tegen wie een arrestatiebevel loopt.
Suwitchai leeft in de VAE onder een andere naam. Het OM kwam daar in december achter toen een politieofficier in de zaak van de verdwenen Saoedische zakenman voor de rechtbank een getuigeverklaring aflegde. Het OM wil Suwitchai aan de tand voelen over die verdwijning. Begin deze maand gaf het Criminal Court daarvoor toestemming. De goedgekeurde vragen gaan naar de VAE. Suwitchai kan niet worden uitgeleverd, omdat met dat land geen uitleveringsverdrag bestaat.
– Zou er ooit nog een schuldige worden gevonden in de zaak van de afgebroken bouw van de 396 politiebureaus, waar het Department of Special Investigation (DSI) onderzoek naar doet? Gisteren sprak de DSI met voormalig hoofdcommissaris Wichean Potephosree van de Royal Thai Police (RTP), die in september 2010 toenmalig vice-minister-president Suthep Thaugsuban vroeg akkoord te gaan met de selectie van de aannemer, PCC Development and Construction. Wichean vertelde de DSI dat de procedure zuiver was.
Een commissie van de RTP liet deze week weten niet op onregelmatigheden te zijn gestuit, maar daarvan is de DSI niet overtuigd. Zonder klacht van de RTP als gedupeerde partij is het onderzoek echter gedoemd vast te lopen. Volgens vice-minister-president Chalerm Yubamrung heeft de aannemer, in strijd met het contract, het werk uitbesteed aan onderaannemers. Omdat ze niet betaald kregen, legden ze vorig jaar het werk stil. (Zie pagina Over corruptie)
– De Siamese en zoutwater krokodil mogen als het aan het ministerie van Natural Resources and Environment ligt, verwijderd worden van de lijst van diersoorten die met uitsterven worden bedreigd. Het ministerie gaat dit volgende maand voorstellen tijdens de 16de vergadering van de Conference of the Parties to Cites in Bangkok.
Beide krokodilsoorten staan nu op de Appendix 1, een lijst van ’s werelds meest bedreigde diersoorten, van de Convention on International Trade in Endangered Species (Cites). Het ministerie wil dat ze verhuizen naar Appendix 2, waardoor ze gereguleerd verhandeld kunnen worden.
Volgens Parntep Ratanakorn, deken van de veterinaire faculteit van de Mahidol universiteit, is de krokodillenpopulatie dankzij fokprogramma’s nu op peil. Exploitanten van twintig krokodillenboerderijen in het land hebben geïnvesteerd in programma’s tot behoud van de dieren en ze in het wild uitgezet. Met de opbrengst van de handel in de dieren zou geld vrijkomen om die programma’s te verbeteren.
Thailand gaat volgende maand ook voorstellen het beschermde palissander van Appendix 1 naar Appendix 2 te laten verhuizen in een poging een halt toe te roepen aan de welig tierende illegale smokkel.
– Geef ons de bevoegdheid terug om zelf onze schooldirecteuren en adjuncten te benoemen, zeggen leraren in het Zuiden. De Confederation of Teachers of the Three Southern Border Provinces doet dit verzoek om decentralisatie dat al vastgelegd is in het onderwijsplan 2009-2018. Volgens de federatie is de huidige procedure te traag en heeft die geleid tot een tekort aan leidinggevenden.
Donderdag spraken federatieleraren met de vice-minister van Onderwijs over hun verzoek. Die hield zich redelijk op de vlakte met de opmerking dat het onderwijsbeleid in het diepe Zuiden zorgvuldig geformuleerd moet worden. [Kluitje in het riet?] Volgens de leraren is de functie van schooldirecteur belangrijk omdat die de schakel vormt met het leger en de overheid.
– De Verenigde Staten zouden Myanmar onder druk moeten zetten om de gevluchte Rohingya terug te nemen, die nu in Thailand tijdelijk onderdak hebben. Dit betoogde kolonel Teeranan Nandhakwang, adjunct-directeur van de Strategic and Security Affairs Division van de landmacht, gisteren op een seminar, georganiseerd door het Institute of Asean Studies van de Chulalongkorn universiteit. Thailand kan die druk volgens hem niet uitoefenen omdat veel Thaise bedrijven momenteel in Myanmar investeren.
Tussen 9 januari en woensdag zijn 1.772 Rohingya vluchtelingen Thailand binnengekomen. De opvangfaciliteiten in Songkhla zitten barstensvol. Sommige Rohingya zijn overgebracht naar Trat, Ubon Ratchatani, Nong Khai, Mukhadan en Kanchanaburi.
– Mijn naam is Haas: dat is de grootste gemene deler in de verklaringen van de drie personen die in de auto zaten waarmee Somchai Khunploem eind vorige maand naar het Samitivej Srinakarind ziekenhuis in Bangkok werd gebracht. Ook de verpleegster die in de auto zat, verklaarde gisteren bij de Crime Suppression Division (CSD) dat ze niet eerder wist dat Somchai al bijna zeven jaar op de vlucht was voor een gevangenisstraf van 30 jaar en al tijden in Chon Buri woonde.
Somchai, veroordeeld voor corruptie en de moord op een politieke rivaal maar een machtig man in Chon Buri, werd op 30 januari op de terugweg van het ziekenhuis aangehouden. De CSD wil wel eens weten wie hem hebben geholpen uit handen van justitie te blijven. De ‘ik wist van niets’ verpleegster werkte eerder bij het gezondheidscentrum van Saen Suk. En wie was de burgemeester van Saen Suk? Juist, Somchai alias Kamnan Poh alias de Peetvader van Chon Buri.
De andere twee inzittenden van de auto zijn eerder verhoord en zeiden hetzelfde als deze dame.
– Het echtpaar dat in november vorig jaar 42 miljoen baht in de Staatsloterij won, is donderdagavond bij een verkeersongeluk in Udon Thani om het leven gekomen. Terwijl ze op de motorfiets reden, werden ze geschept door een Porsche. De bestuurder, een 18-jarige Loatiaanse juwelier, had het gaspedaal stevig ingedrukt om op tijd bij de grensovergang van de Thai-Lao Friendschip brug te zijn.
– Geen extra punten voor de Mathayom 6 leerlingen (eindexamenklas), die gedupeerd zijn door fouten in de examenopgave van het science examen. Die eerdere beslissing wordt teruggedraaid, de desbetreffende vragen worden nu bij de beoordeling buiten beschouwing gelaten.
Op het toekennen van extra punten was kritiek gekomen omdat hiervan ook de zwakkere broeders zouden profiteren. Nadere bestudering van de opgaven voegde nog een fout toe, zodat 23 van de 90 vragen niet beoordeeld worden. (Zie pagina Onderwijs)
– Twee branden gisteren, althans branden die de krant haalden: in het district Bang Lamung (Pattaya) brak donderdagnacht brand uit in het Prima Place hotel. De brand begon in een kamer op de derde verdieping, die voor een week was gehuurd door een buitenlandse. De hoteleigenaar, gealarmeerd door zwarte rook, zag haar uit de kamer komen voordat het vuur om zich heen greep. De brandweer had het vuur binnen een halfuur onder controle. De schade wordt geschat op 200.000 baht, dus dat valt nog mee.
In Khlong Toey (Bangkok) brak brand uit in een gebouw, waarover de krant geen details geeft. Hier had de brandweer een uur lang de handen vol.
– Hoera, Thailand heeft weer een record. Eerder hoelahoep, nu de langste kus waarbij de lippen constant op elkaar zijn. Een Thais echtpaar verdiende met die kus van 58 uur, 35 minuten en 58 seconden 100.000 baht en twee diamanten ringen. Natuurlijk vond de wedstrijd plaats in Pattaya, waar anders kunnen ze zo lang zoenen?
– De meeste klanten van prostituees in Zuidoost-Azië zijn Zuid-Koreanen. Dit meldt Guru, doorgaans het ondeugende vrijdagzusje van Bangkok Post, maar deze keer is ze serieus. De bewering wordt gedaan door het Korean Institute of Criminology (KIC), maar volgens Guru zijn er geen harde gegevens waarop die conclusie is gebaseerd.
Volgens een eerder rapport van het UN Office on Drugs and Crime zijn Zuid-Koreanen de belangrijkste klanten van kindprostituees in Cambodja, Thailand en Vietnam. Het KIC veronderstelt dat veel Koreanen niet weten dat sekstoerisme in Zuidoost-Azië illegaal is. Ze zouden door lokale tourgidsen naar sexgelegenheden worden gelokt.
Economisch nieuws
– Beurshandelaren hebben de autoriteiten opgeroepen actie te ondernemen  teneinde schade aan de aandelen- en vastgoedmarkt te voorkomen. Die worden volgens hen belaagd door een massale instroom van kapitaal.

Maar minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën), voorheen president van de SET, vindt de aandelenmarkt geen probleem. Hij beschouwt de stijging van de SET-index, waarover de handelaren zich zorgen maken, als natuurlijk, gegeven de binnenlandse economische groei. De minister zegt dat de beurswaakhond voldoende middelen heeft om fraude en manipulatie te voorkomen.
Wel constateert hij dat er zich een luchtbel in de vastgoedmarkt aan het vormen is als gevolg van een scherpe verhoging van de grondprijzen in Bangkok. ‘Speculatie met grondprijzen is groeiende op het thema van de Asean Economic Community.’
De minister zegt dat de Bank of Thailand, het ministerie van Financiën en de commerciële banken maatregelen moeten nemen om de opgeblazen prijzen waar geen vraag tegenover staat, te beheersen. ‘Ik ben niet in een positie om te zeggen of de huidige lage policy rate goed of verkeerd is, maar er wordt op sommige gebieden fors gespeculeerd.’
– De Bank of Thailand zegt dat de koersstijging van de baht vertraagd is en binnen dezelfde grenzen is gebleven als de overige regionale valuta. Maar gouverneur Prasarn Trairatvorakul verwacht wel dat de buitenlandse kapitaalinstroom zal toenemen als gevolg van maatregelen van grote economieën, waarin de afgelopen vijf jaar de groei heeft gestagneerd. Hij zegt dat de Thaise economie verschillende middelen heeft om de gevolgen daarvan op te vangen.
Aanstaande woensdag vergadert het Monetary Policy Committee van de bank over de policy rate. Die bedraagt nu 2,75 procent. Het bedrijfsleven en het ministerie van Financiën hebben op een verlaging aangedrongen. Zij menen dat die de kapitaalinstroom vanuit het buitenland kan afremmen, een standpunt dat door veel economen niet wordt gedeeld.
– Tata Steel (Thailand), Thailand’s grootste producent van long steel, vraagt de regering het importtarief op Chinees staaldraad te verhogen. Chinese bedrijven kunnen hun product 15 procent goedkoper verkopen omdat China de exporteurs een exportbelastingteruggave van 9 procent geeft. Bovendien geven ze het draad bij de douane aan als een verbinding van borium en chroom, waardoor ze recht hebben op ontheffing van invoerrechten.
Het ministerie van Handel heeft deze maand als tijdelijke maatregel het importtarief op hot-rolled steel met 33,11 procent verhoogd. Het normale importtarief bedraagt 5 procent en nul procent voor
landen waarmee Thailand een vrijhandelsovereenkomst heeft.
– Thais reizen niet graag in eigen land omdat de plaatsen die ze willen bezoeken te druk zijn, en touroperators geven de voorkeur aan buitenlanders, aldus een peiling van de Tourism Authority of Thailand (TAT), Thai Chamber of Commerce (TCC) en universiteit van de TCC.
De vijf topprovincies waar Thais niet naar terugkeren, zijn Chon Buri (Bang Saen en Pattaya), Bangkok (Dusit Zoo, Siam Center en warenhuizen), Sa Kaeo (Rong Kluer markt), Rayong (Ban Pae) en Samut Prakan (Crocodile Farm and Zoo).
De topvijf van meest gewenste bestemmingen zijn Phuket (Laem Phromthep), Chiang Mai (Doi Suthep en Chiang Mai Zoo & Aquarium), Phetchabun (Khao Kho), Krabi (Separated Sea) en Saraburi (Jed Sao Noi Waterfall).
Van de 1.200 respondenten geeft 80,4 procent de voorkeur aan een reisje in Thailand boven een reis naar het buitenland vanwege de goede value-for-money prijzen en de omgeving; 19,6 procent reist het liefst naar het buitenland om nieuwe ervaringen op te doen en andere culturen te leren kennen. Zo’n 64,8 procent heeft geen reisplannen voor dit jaar, de overigen hebben hun reis al gepland.
Verder bleek de website van de TATonbekend bij 46,9 procent van de respondenten en daar wil de TAT in samenwerking met touroperators verandering in brengen.

Vrijdag 15 februari
– Het meest opvallende bruidspaar in het districtskantoor van Bang Rak was gisteren op Valentijnsdag een lesbisch paar, maar een trouwboekje zat er voor hen niet in. De wet staat een huwelijk tussen personen van dezelfde sekse niet toe. Bang Rak is een populaire plaats om in het huwelijksbootje te stappen want die naam betekent ‘district of love’.

Het paar was naar het districtskantoor getogen om aandacht te vestigen op een voorstel van het Sexual Diversity Network (SDN). Het netwerk heeft een eigen versie van het civil partnership wetsvoorstel gemaakt, dat momenteel in enkele hoorzittingen aan de bevolking wordt voorgelegd. Het netwerk vreest dat de versie die door een kamercommissie is opgesteld, het niet gaat halen bij het kabinet.
Alhoewel die versie de steun heeft van homo’s en lesbiennes, komt de SDN voor alle zekerheid met een burgerversie voor het geval het kabinet niet het groene licht geeft. Zo’n burgerversie voorzien van 10.000 handtekeningen gaat regelrecht naar het parlement.
– Kapitein Somkiat Polprayoon, commandant van een speciale marinierseenheid, is niet trots op de overwinning die zijn eenheid dinsdagnacht op de militanten boekte. ‘Er is niets om de overwinning te claimen. We zijn allemaal mensen uit hetzelfde vaderland’, zegt hij. ‘Mijn boodschap aan de opstandeling is: stop met geweld en vecht voor je doel met vreedzame middelen.’
De aanval van de 50 zwaar bewapende militanten op de mariniersbasis in Bacho (Narathiwat) kon worden afgeslagen, omdat die verwacht werd. Bewoners hadden vorige week gerapporteerd over hun bewegingen. ‘De mensen hebben ons zelfs verteld hoeveel militanten in het gebied waren en welke wapens ze bij zich hadden.’[Dit bericht maakt geen melding van de kaart met het doelwit, die eerder op een gedode militant was gevonden.]
Inmiddels zijn vier van de gevluchte militanten aangehouden: drie reden in het district Rueso in een pickup truck met bloedsporen op een portier en een werd gearresteerd terwijl hij in het ziekenhuis van Narathiwat aan een kogelwond werd behandeld. Maar hij ontkent aan de aanval te hebben deelgenomen.
Kenners van het geweld in het Zuiden vrezen dat wraakacties zijn te verwachten. Bij de tegenaanval van de mariniers werden zestien militanten gedood. De militanten zullen ook hun gelederen willen versterken met nieuwe recruten. Grote aanvallen, zoals deze, zijn niet waarschijnlijk. Vermoedelijk zullen de militanten weer hun oude strategie oppakken door hooggeplaatsten te doden en personen te ontvoeren. Omdat een belangrijke lokale leider is gedood, zou dat wel tot een vermindering van het geweld in Bacho kunnen leiden.
Een lector van de Prince of Songkhla universiteit in Pattani zegt dat de dode militanten helden zijn in de ogen van sympathisanten. Hun dood zou zelfs meer steun voor hun acties kunnen oproepen. Tijdens de begrafenis van de gedode militanten in het dorp Yuelor (Bacho, Narathiwat) reciteerden dorpelingen gebeden ter ere van de doden, die ze prezen als ‘martelaren’.
– Een verdachte van de bomaanslag vorig jaar op het Lee Gardens Plaza hotel in Hat Yai (Songkhla) heeft na dagen van ‘intense interrogation’ [sic!] bekend dat hij en twee andere mannen de pickup truck met bommen in de parkeergarage van het hotel hebben geparkeerd. Daaraan voorgaand hadden ze in een moskee in Hat Yai gebeden. Nadat ze de dodelijke pickup hadden achtergelaten, waren ze met een andere pickup gevlucht naar Nong Chik (Pattani). Die wagen werd door een vierde man bestuurd.
In tambon Khlong Mai (Pattani) heeft een gecombineerde groep van politie en militaire rangers een 33-jarige man aangehouden. De politie vermoedt dat hij ook was betrokken bij de bomaanslag op het hotel, maar of hij die vierde man was, is onduidelijk. Tegen de man liepen tien arrestatiebevelen wegens diverse bomaanslagen in Hat Yai en een aanval op een militaire basis in 2011.
– Een commissie van de Royal Thai Police heeft geen aanwijzigingen voor corruptie kunnen vinden in de aanbesteding van de bouw van 396 politiebureaus. De commissie trekt die conclusie op basis van de bestudeerde documenten; getuigen heeft ze niet gehoord. Die worden wel gehoord door het Department of Special Investigation (DSI), dat dezelfde zaak in onderzoek heeft. ‘Met het bewijsmateriaal dat de DSI heeft, is de DSI wellicht wel in staat om onregelmatigheden te constateren die wij niet konden zien’, zegt Jate Mokolhatthee, voorzitter van de commissie.
Vandaag hoort de DSI Wichean Potephosree, voormalig hoofd van de landelijke politie. Onder zijn bewind vroeg de politie aan toenmalig vice-minister-president Suthep Thaugsuban het contract met de aannemer te ondertekenen. Die aannemer besteedde het werk vervolgens uit. De onderaannemers staakten vorig jaar het werk omdat ze niet betaald kregen. Aanvankelijk zou het werk regionaal worden aanbesteed, maar de voorganger van Wichean veranderde dat in een centrale aanbesteding. Suthep keurde die beslissing goed. (Zie pagina Over corruptie)
– De dissidente UDD-leider Kwanchai Praipana van de roodhemdgroep Khon Rak Udon (People who love Udon Thani) blijft bij zijn kritiek op landelijk UDD-voorzitter Tida Tawornseth. Hij zegt dat leiders van roodhemdgroepen uit twintig noordoostelijke provincies maandag tijdens een vergadering in Lamphun hebben besloten niet meer deel te nemen aan rally’s met Tida, omdat ze het niet eens zijn met haar beslissingen.
Kwanchai bekritiseerde gisteren UDD-leider Jatuporn Prompan [ook al zo’n heethoofd] die hem ervan heeft beschuldigd het UDD kapot te maken met zijn kritiek op Tida. ‘Ik ben alleen ontevreden over Tida en heb geen problemen met het UDD’, aldus Kwanchai.
[Zie verder Nieuws uit Thailand van gisteren.]
– Bewoners van tambon Sai-iab hebben de National Human Rights Commission (NHRC) gevraagd onderzoek te doen naar de plannen van de regering voor de aanleg van drie dammen in de Yom rivier, waaronder de hoogst controversiële Kaeng Sua Ten dam. NHRC-lid Niran Pithakwatchara, die gisteren in Chiang Mai een seminar over mensenrechtenschendingen bijwoonde, heeft de bewoners beloofd hun klacht te onderzoeken.
[Zie ook het artikel De kleur van geld is allesbehalve groen, dat later vandaag op de blog wordt geplaatst.] (Zie pagina Kaeng Sua Ten dam)
– De National Ombudsman dringt er bij premier Yingluck op aan het besluit van het ministerie van Buitenlandse Zaken om oud-premier Thaksin diens paspoort terug te geven, te heroverwegen. Het ministerie heeft eerder eenzelfde verzoek van de Ombudsman naast zich neergelegd.
Volgens een regeling van het ministerie mag geen paspoort verleend worden aan een persoon tegen wie een arrestatiebevel van de Supreme Court loopt of die is verboden het land te verlaten. In oktober 2011 kreeg Thaksin zijn paspoort terug, dat door de vorige regering was ingetrokken.
Minister Surapong Tovichatchaikul (Buitenlandse Zaken) motiveerde het besluit destijds door erop te wijzen dat Thaksin’s verblijf in het buitenland geen schade voor Thailand of andere landen oplevert. Thaksin ontvluchtte in 2008 Thailand toen hij tot 2 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld. Sindsdien woont hij in Dubai.
– Het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) zet op 3 maart 10.000 vrijwilligers in om de gouverneursverkiezingen in Bangkok te controleren, zegt UDD-voorzitter Tida Tawornseth. Omdat ze volgens de kieswet de stemlokalen niet inmogen, heeft het UDD de Kiesraad, het Bangkok kiespanel en de gemeentesecretaris gevraagd de verkiezingen nauwkeurig in de gaten te houden. Volgens Tida was het aantal ongeldige stemmen bij de landelijke verkiezingen in juli 2011 ongebruikelijk hoog.
De kiescommissie van Bangkok heeft gisteren bevestigd dat het UDD geen toestemming heeft de verkiezingen in de stemlokalen te observeren, maar verkiezingskandidaten kunnen wel één vertegenwoordiger per stemlokaal aanwijzen. Bangkok telt 6.549 stemlokalen. Uiterlijk woensdag moet bij de kiescommissie een lijst met namen liggen.
Kiesraadlid Somchai Juengprasert zegt dat stemmen kopen steeds geraffineerder gebeurt. De kandidaat geeft niet meer rechtstreeks geld, maar suggereert dat de persoon boodschappen doet. Het bedrag wordt later terugbetaald. Een andere methode is dat kiezers wordt gevraagd hun bankrekeningnummer door te geven. Nadat ze gestemd hebben, wordt daarop een bedragje gestort.
– In de afgelopen 5 jaar is het alcoholgebruik in waarde uitgedrukt met 50 miljard baht verminderd en dat schrijft de Thai Health Promotion Foundation toe aan anti-alcohol campagnes. Een zo’n campagne was de oproep om tijdens de boeddhistische vastentijd de fles te laten staan.
– De werkloosheid is in één maand tijd sterk toegenomen, van 200.000 in december naar 350.000 in januari, maar het Department of Employment schrijft dit toe aan het eind van het oogstseizoen in de landbouwsector en niet aan de verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht per 1 januari.
Januari gaf ook een vermindering van het aantal vacatures te zien: met 26.900 naar 100.000 banen. In de service en detailhandel was de daling het grootst.
– De havenarbeiders gaan vandaag in staking, tenzij directeur-generaal Viroj Chongchansittho van de Port Authority of Thailand (PAT) zijn lier aan de wilgen hangt. De vakbond beschuldigt hem ervan zich niet te houden aan een afspraak, gemaakt tijdens overleg met het ministerie van Werkgelegenheid. Toen is afgesproken dat Viroj zich zou verzoenen met de werknemers, maar dat heeft hij nagelaten. Het ministerie heeft de PAT bevolen 300 stand-in werkers op te trommelen. In vakbondstermen heten die stakingbrekers. De staking begint om 16.30 uur.
– De Quality Learning Foundation (QLF) zegt dat 70 procent van de jongeren regelmatig via de social media contacten legt en daardoor het risico loopt op seksuele intimidatie en ongewenste zwangerschap.
De QLF deed de afgelopen twee maanden onder 2.800 jongeren onderzoek naar hun vrijetijdsbesteding. 76 procent gebruikt regelmatig Facebook, LINE en WhatsAPP, 51 procent duikt direct het internet op nadat ze opgestaan zijn en 40 procent voordat ze naar bed gaan.
30 procent zei seksueel te zijn lastig gevallen door mensen die ze via de sociale media kennen. De jongeren gaven hun telefoonnummer, onthulde persoonlijke informatie en ontmoetten soms de personen die ze via de social media hadden leren kennen.
Economisch nieuws
– Alhoewel premier Yingluck dinsdag verklaarde dat de regering vasthoudt aan haar aanbod in 2020 de World Expo te organiseren, heeft minister Niwatthamrong Bunsongphaisan, notabene als minister verbonden aan het kantoor van de premier, daar vanwege de kosten grote twijfels over. De Kasetsart universiteit heeft die berekend op 73 miljard baht: 40 miljard voor faciliteiten en gebouwen en 33 miljard voor infrastructuur (spoorwegen en wegen).

De minister wijst erop dat 70 tot 80 procent van de inkomsten van de meest recente expo in China afkomstig was van binnenlandse bezoekers. ‘Wanneer we dit evenement op dezelfde manier organiseren, zal het moeilijk worden om aan kaartverkoop 10 miljard baht binnen te halen.’
Het Thailand Convention and Exhibition Bureau legt thans de laatste hand aan een eigen studie naar de inkomsten. ‘Wanneer daaruit blijkt dat de expo gunstig  voor het land is, moeten we het doen. Zo niet, dan moeten we het niet doen. Het gebruik van het geld van belastingbetalers moet redelijk zijn, de moeite waard en van nut zijn voor het land’, aldus Niwatthamrong.
Behalve Thailand azen ook Turkije, Brazilië, Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten op de tentoonstelling. In november valt de beslissing. Als Thailand in de prijzen valt, wordt de expo in Ayutthaya gehouden.
– Na een knipperlichtrelatie van 10 jaar met Chang Beer is Carlsberg eindelijk weer terug op de markt, maar nu als partner van Singha. Singha Corporation, de brouwer van Singha en Leo, gaat het Deense bier via haar netwerk in Azië distribueren. Singha krijgt ook toegang tot de acht brouwerijen van Carlsberg in Azië om Singha-producten te maken. Carlsberg heeft twee fabrieken in Laos, een in Cambodja, vier in Vietnam en een in Maleisië.
Singha, nu de vijfde bierbrouwer in Azië, hoopt binnen 5 jaar een plaats in de topdrie te verwerven. Carlsberg staat thans op plaats 4. Vanaf volgende maand gaat Singha in een Carlsberg-brouwerij in Rusland Singha brouwen voor de Europese markt. Dat is goedkoper dan de Europese markt vanuit Thailand bedienen.
– Het ministerie van Energie heeft het ministerie van Transport gevraagd het aantal voertuigen dat op LPG rijdt, te beperken. Het wijdverbreide gebruik van het gas in de transportsector drukt als een zware last op importeur PTT Plc.
De minister van Energie hoopt dat LPG geleidelijk wordt vervangen door CNG (compressed natural gas, aardgas), wanneer de komende jaren het netwerk van gasstations wordt uitgebreid tot het gehele land. Thans telt Thailand 483 CNG-stations, de meeste in en om Bangkok. Ze bedienen 380.000 voertuigen.
Het LPG-verbruik in de transportsector bedraagt 14 procent van het totale gasverbruik. Vanwege de subsidie op LPG [uit het State Oil Fund] nam het gebruik de afgelopen jaren jaarlijks met 15 tot 18 procent toe. Automobilisten profiteerden daarbij van een subsidie, die eigenlijk bedoeld was voor huishoudelijk gebruik. Het aantal LPG-voertuigen is ook scherp gestegen van 70.000 tien jaar geleden tot meer dan 1 miljoen vorig jaar. (Zie pagina State Oil Fund)

Donderdag 14 februari
– De aanval van 50 militanten dinsdagnacht op een marinierskazerne in Bacho (Narathiwat) is voor de aanvallers in een bloedbad geëindigd, want 16 van hen werden doodgeschoten. Ze werden gedood in een al dagen tevoren geplande tegenaanval, mogelijk gemaakt doordat enkele dagen eerder een kaart met het doelwit was gevonden op een gedode militant.

Veiligheidstroepen zijn vijfhonderd man sterk een klopjacht begonnen op de overige militanten, van wie enkelen gewond moeten zijn. De bewoners van vier tambons in Narathiwat en twee tambons in Pattani moesten gisteren binnenblijven om de speurtocht te vergemakkelijken. Het onofficiële uitgaansverbod eindigde om 6 uur vanochtend en was bedoeld om de bewoners te beschermen.
Vijf scholen zijn gesloten nadat de militanten tijdens hun ontsnapping geprobeerd hadden de Ban Bue Reh school in brand te steken. Eén schoolgebouw raakte licht beschadigd.
De militanten arriveerden in twee groepen bij de kazerne. Ze waren gekleed in militair tenue, ze waren gewapend met AK47 en M-16 geweren, hadden granaten bij zich en materiaal om de kazerne in brand te steken. Het vuurgevecht duurde circa 20 minuten, waarna de aanvallers zich terugtrokken. Aan Thaise zijde vielen geen slachtoffers. Minister Sukumpol Suwanatat (Defensie) zegt dat de militanten kogelvrije vesten droegen, die van defensievrijwilligers zijn. Hij laat onderzoeken hoe ze daaraan kwamen.
– Een oprisping of een blijvend schisma? Kwanchai Praipana, leider van de Khon Rak Udon (We Love Udon) roodhemdgroep in de provincie Udon Thani, zegt dat twintig noordoostelijke provincies niet langer deelnemen aan activiteiten georganiseerd door UDD-voorzitter Tida Tawornseth. Kwanchai denkt dat ze op een politieke post aast dankzij de ‘baas in Dubai’ en sommige roodhemden beschuldigen haar van dictatoriaal gedrag.
Wat bij Kwanchai vooral kwaad bloed heeft gezet is dat roodhemdleiders uit het Noordoosten niet het woord mochten voeren tijdens een recente rally van het UDD (United Front for Democracy against Dictatorship) in het Bonanza resort in Pak Chong (Nakhon Ratchasima). Tida zou dat verhinderd hebben, maar roodhemdleider Jatuporn Prompan ontkent dat. De sprekerskeuze was gemaakt door UDD-vertegenwoordigers uit alle regio’s.
Pheu Thai parlementslid en roodhemdleider Chinnawat Habunphat zegt dat Tida haar gedrag dient te veranderen. Hij zegt haar al ettelijke malen te hebben gewaarschuwd voor haar temperament. Volgens Chinnawat hebben enkele UDD-roodhemdkernleden de beweging verlaten om een eigen groep te vormen.
– Voormalig politiecommissaris Prateep Tanprasert zegt dat hij de overheid 900 miljoen baht heeft bespaard door de aanbestedingsprocedure voor de bouw van 396 politiebureaus te wijzigen. Hij heeft dit gisteren uitgelegd tijdens een verhoor bij het Department of Special Investigation (DSI). De DSI doet onderzoek naar de bouw die al sinds vorig jaar stilligt. De onderaannemers aan wie het werk door de aannemer was uitbesteed, hebben het werk gestaakt omdat ze niet betaald kregen.
Prateep wijzigde destijds de regionale aanbesteding in een centrale aanbesteding, die werd gewonnen door PCC Development and Construction Co. Vijf van de tien potentiële bieders trokken zich terug uit de aanbesteding, omdat ze hun bod niet tijdig klaar hadden.
– Taxichauffeurs in het district Thalang (Phuket) hebben geklaagd dat Russen al twee jaar taxibanen afpikken van Thais en voorkomen dat Russische toeristen een plaatselijke taxi nemen. Russen en ook Koreanen zouden bedrijven opzetten, zonder die te registreren, en het eiland overnemen.
Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) heeft een onderzoek in samenwerking met het Department of Business Development toegezegd. Ook wordt nagegaan of Thais worden ingehuurd als katvanger-aandeelhouder om te verhullen dat een bedrijf feitelijk in buitenlandse handen is.
– Volgens vice-minister-president Chalerm Yubamrung mag het, volgens een lid van de National Anti-Corruption Commission (NACC) mag het niet: tijdens het Chinese Nieuwjaar een zogeheten tae ear (rode envelop) van Chinese ondernemers in ontvangst nemen. Agenten die dat doen, overtreden de Strafwet en de Nationale Anti-corruptie wet, zegt NACC-lid Vicha Mahakhun.
De kwestie is publiek geworden door een video op YouTube, waarop te zien is dat drie agenten een kleermaker geld aftroggelen en die man was niet eens een Chinees maar Indiër. De Royal Thai Police heeft een commissie op de affaire gezet. Vicha vindt dat de commissie de zaak aan de NACC moet overdragen. (Zie pagina Over corruptie)
– Het Engineering Institute of Thailand waarschuwt dat de watermanagementprojecten die momenteel op stapel staan, zowel op juridische als constructieve problemen zullen stuiten omdat de overheid heeft nagelaten behoorlijke studies te doen naar de gevolgen. EIT-president Suwat Chaopreecha uittte die waarschuwing gisteren tijdens een discussie over die projecten, waarvoor een budget van 350 miljard baht is uitgetrokken. De projecten bevinden zich in de aanbestedingsfase.
Pramote Maiklad, voormalig directeur van het Royal Irrigation Department, wees er gisteren op dat de bedrijven die op een opdracht azen, alleen nog maar conceptuele plannen hebben ingeleverd. Verdere details ontbreken en de regering kan er later achterkomen dat die plannen onuitvoerbaar zijn.
Andere sprekers zeiden bezorgd te zijn omdat slechts één commissie alle contracten beoordeelt en omdat milieueffectrapportages ontbreken. Eén spreker zei te verwachten dat het werk niet binnen de geplande vijf jaar af zal zijn en een ander dat de overheid geen lessen heeft getrokken uit de overstromingen van 2011.
– Twee Myanmarese oorlogsschepen meren volgende week af in Phuket ter gelegenheid van 65 jaar diplomatieke relaties tussen Thailand en Myanmar. De krant noemt het een ‘historische bezoek’, omdat het de eerste keer is dat oorlogsschepen uit Myanmar Thailand aandoen.
– Mannelijke studenten van de Kasetsart universiteit met ontbloot bovenlijf en een papieren rokje met tekst hebben gisteren bij de ingang van het parlement gedemonstreerd tegen de privatisering van hun alma mater. Ze maakten met hun armen een X-teken. Achter hen stond een rijtje vrouwelijke studenten, maar die waren keurig gekleed in uniform.
– Oppositieleider Abhisit heeft de regering opgeroepen wat terughoudender te zijn met informatie over terroristische dreigingen. Waarschuwen is oké, maar informatie verstrekken is iets anders.
Abhisit reageert met zijn waarschuwing op de berichten over een mogelijke terroristische dreiging voor het Amerikaans consulaat in Chiang Mai (zie Nieuws uit Thailand van gisteren). ‘Dit is een gevoelige kwestie. Geen woord of waarschuwing van de VS, maar zowel de premier als haar vice-premier hebben de zaak bediscussieerd.’
– De visserij en visverwerkende industrie wacht een belangrijke shake-up op het gebied van arbeidsomstandigheden. Het ministerie van Werkgelegenheid, de International Labour Organisation en bedrijven hebben een Good Labour Practices (GLP) uitgewerkt, die kinder- en dwangarbeid moet voorkomen en registratie van werknemers verplicht stelt. De GLP wordt volgende maand in visserijhavens van kracht en voor viskwekerijen, fabrieken en vissersboten in juni.
De exercitie moet voorkomen dat Thailand deze maand op de Amerikaanse Tier 2 Watch List blijft staan van landen die te weinig tegen mensenhandel, kinder- en dwangarbeid doen, of nog erger naar de Tier 3 Watch List zakt met handelssancties als gevolg.
– Drie bedrijven in Buri Ram worden ervan verdacht de overheid voor 250 miljoen baht te hebben getild. Ze stalen cassave die de overheid in het kader van haar hypotheeksysteem 2011-2012 had opgekocht.
– Een lector van de Chulalongkorn universiteit, de oudste en meest prestigieuze universiteit van Thailand, is maandagavond op de campus door een onbekend aantal personen met een mes aangevallen. Ze staken hem in zijn arm. In het ziekenhuis is de wond met twintig hechtingen gesloten. De politie vermoedt dat het motief een persoonlijke conflict was, omdat de man niet beroofd werd.
– Een oude stupa in Myanmar wordt later deze maand opgegraven om te zien of die de as van koning Uthumporn uit Ayutthaya en relikwieën bevat. Uthumporn regeerde korte tijd over Ayutthaya. Na zijn troonsafstand werd hij in 1767 na een oorlog naar Myanmar afgevoerd waar hij in 1796 in gevangenschap stierf. De opgraving is de laatste kans om duidelijkheid te verschaffen, want de desbetreffende lokatie gaat bebouwd worden.
– De 4.400 soldaten in het Thanarat Infantry Camp in Prachuap Khiri Khan besteden maandelijks 2,2 miljoen baht aan sterke drank, aldus een onderzoek naar alcoholgebruik door soldaten. Daar is Defensie blijkbaar van geschrokken, want het ministerie evenals dat van Volksgezondheid ondersteunt het voorstel, gedaan door het Stop Drink Network, om alcohol op alle militaire terreinen te verbieden.
– De kaartjes op de veerboten van de Chao Phraya Express Boat Co en de boten op het Saen Saep kanaal worden niet duurder. Het Marine Department heeft er een stokje voor gestoken. De afdeling is het niet eens met de redenen voor verhoging die de exploitanten hebben gegeven. Bovendien heeft ze klachten van passagiers ontvangen over de service. Verbetering van de service is een voorwaarde voor tariefsverhoging, zegt directeur-generaal Sorasak Saensombat.
– Driehonderd bewoners uit Khunying Somjeen (Pathum Thani) eisen een hogere compensatie voor de overstromingsschade van 2011. Ze protesteerden bij het gemeentehuis van Tha Khlong en zeiden minder dan hun buren te hebben ontvangen. Ze willen de maximale compensatie van 20.000 baht. De demonstranten krijgen nieuwe aanvraagformulieren, werd hen beloofd door twee functionarissen.
Economisch nieuws
– Met hoeveel tongen spreekt de regering? Minister Niwatthamrong Bunsongphaisan (PM’s Office) zegt dat de regering overweegt zich terug te trekken uit de strijd voor de World Expo in 2020, aldus de krant van dinsdag, en woensdag citeert de krant premier Yingluck die zegt dat de regering vasthoudt aan haar aanbod de expo te organiseren.

Yingluck ontkende ook speculaties dat de Thaise regering zich terug wil trekken ten gunste van een ander land, namelijk de Verenigde Arabische Emiraten, waar grote broer Thaksin in Dubai in ballingschap woont.
Volgens Suranand Vejjajiva, secretaris-generaal van de premier, wil Yingluck wel dat nadere studies worden gedaan naar de vereiste investeringen, de opbrengsten en het gebruik van de faciliteiten en infrastructuur, nadat de tentoonstelling is afgelopen.
Thailand is een van de vijf landen die op Expo azen; de andere zijn Turkije, Rusland, Brazilië en de VAE. In november wordt bekend gemaakt wie de gelukkige is. De World Expo wordt elke 5 jaar gehouden en duurt zes maanden.
Het in Parijs gevestigde International Exhibitions Bureau heeft al een bezoek gebracht aan de geplande lokatie in Ayutthaya. In juni staat weer een bezoek op het programma.
De gouverneur van Ayutthaya beschouwt de World Heritage status van de stad als belangrijkste wapen in de strijd met de andere landen.
– De regering heeft dinsdag de begroting voor het fiscale jaar 2014 goedgekeurd. Het sluit met een tekort van 1,9 procent (250 miljard baht) van het bruto binnenlands product tegen 2,5 procent in het fiscale jaar 2013 (300 miljard baht). De uitgaven bedragen 2,53 biljoen baht, de inkomsten 2,28 biljoen baht.
De begroting gaat uit van een economische groei van 4,5 procent en een bruto binnenlands product van 13,1 biljoen baht. Geschat wordt dat de investeringen met 8,2 procent stijgen en de huishoudbestedingen met 3,5 procent. Andere aannames: inflatie + 3,2 procent, export + 14,5 procent.
Voor dit jaar verwacht de regering dat toegenomen overheids en particuliere investeringen alsmede huishoudbestedingen de belangrijkste factoren zijn die de economische groei aansturen, en vervolgens ook de uitgaven aan infrastructuur en watermanagementprojecten.
Het Thaise fiscale jaar loopt van 1 oktober tot 1 oktober. Vraag me niet waarom.
– De Major Cineplex Group Plc, ’s lands grootste bioscoopconcern, gaat samen met Aeon Mall uit Japan in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh een bioscoopcomplex exploiteren. Het complex krijgt 17 zalen met 2.000 stoelen en 14 bowlingbanen. De investeringen bedragen 150 miljoen baht. Midden 2014 komt het complex in bedrijf. Major kijkt ook naar andere steden in Cambodja, met name Siem Reap.
De groep exploiteert in Thailand 406 bioscopen in 30 provincies onder de namen Major Cineplex, EGV, Paragon Cineplex en Mega Cineplex. Doel is het aantal uit te breiden naar 600 in 2015.
– Premier Yingluck heeft dinsdag de eerste twee van vijf windparken van Wind Energy Holding Co in gebruik gesteld in Nakhon Ratchasima. De twee parken met negentig windturbines hebben een vermogen van 207 MW, waarmee ze het grootste windpark in Zuidoost-Azië vormen. Wanneer alle vijf in bedrijf zijn, hebben ze een capaciteit van 420 megawatt. Op de lange termijn is het streven naar 1000 MW.
– Valentijnsdag vandaag is goed voor 3,2 miljard baht, het hoogste bedrag in 5 jaar, blijkt uit een onderzoek van de universiteit van de Thai Chamber of Commerce. Vergeleken met vorig jaar is dat een stijging van 15 procent. Per persoon wordt gemiddeld 1.510 baht uitgegeven tegen 1.348 baht een jaar eerder.
De peiling werd gehouden onder 1.200 personen. Gevraagd aan wie ze het liefst een roos zouden willen geven, antwoordden de meesten premier Yingluck. Oppositieleider Abhisit was een goede tweede en daarna kwam Thaksin Shinawatra.
Valentijnsdag is overigens niet alleen rozengeur en manenschijn, want jongeren schijnen te denken dat ze op die dag met elkaar naar bed moeten wat een klein geboortegolfje na negen maanden tot gevolg heeft. En misschien ook wel een paar soa’s.

Woensdag 13 februari
– Politieagenten gewapend met HK33 geweren hebben posities ingenomen bij het Amerikaanse consulaat in Chiang Mai. Leden van al-Qaeda en Salafisten zouden van plan zijn een aanval op het consulaat uit te voeren. Ze zouden bewapend zijn door drugshandelaren, die niet gelukkig zijn met de rol van de Amerikanen bij de bestrijding van drugshandel in het gebied.

Volgens een bron zouden ze vorig jaar het land zijn binnengeslopen om het terrein te verkennen. Sommigen hebben Thailand al weer verlaten, maar de politie en soldaten in Chiang Mai zijn nog op zoek naar vijftien mannen, die lid zouden zijn van een Salafistische groep.
Gouverneur Thanin Suphasaen van Chiang Mai zegt dat veiligheidsmensen hotels controleren om te zien of er verdachten logeren. Extra bewaking is ingezet op plaatsen waar veel buitenlandse toeristen komen.
De Amerikaanse ambassade in Bangkok geeft geen commentaar; woordvoerder Walter Braunohler zegt alleen dat het consulaat normaal functioneert en de nodige voorzorgsmaatregelen neemt. Hij bedankte de Thaise regering voor haar steun en samenwerking.
Naar aanleiding van de dreiging in Chiang Mai is in Phuket de bewaking op het vliegveld en andere plaatsen versterkt. Bewoners en bedrijfsleven is gevraagd extra alert te zijn op verdachte personen en bewegingen.
Overigens begonnen maandag in Chiang Mai gezamenlijke militaire oefeningen van troepen uit de VS, Singapore, Japan, Zuid-Korea, Indonesië en Thailand. Die duren tot donderdag.
Update: Leve de verwarring. Bangkok Post meldt vandaag in Breaking News dat slechts één al-Qaeda lid Thailand zou zijn binnengekomen, maar die zou al naar Maleisië zijn gevlucht, aldus een anonieme bron. Het consulaat in Chiang Mai zou alleen om extra beveiliging van de ambassade in Bangkok hebben gevraagd. Het consulaat zelf heeft geen extra maatregelen genomen.

De onthulling van de terreurdreiging zou verband kunnen houden met de gezamenlijke militaire oefeningen in Chiang Mai.
Volgens het hoofd van politieregio 5 in Chiang Mai zijn vijf agenten toegevoegd aan de beveiliging van het consulaat in Chiang Mai. Rond het consulaat patrouilleren agenten in burger.
– Thailand heeft weer een record gevestigd: 4.483 personen hebben gisteren op de campus van de Thammasat universiteit 7 minuten de hula hoop rond hun taille laten draaien. De (geslaagde) recordpoging was een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, dat tot doel had mensen te laten bewegen. En dat lukte in ieder geval gisteren gedurende korte tijd.
– De politie heeft de afgelopen week een online onderzoek gedaan naar de knellendste verkeersknelpunten in Bangkok. Daar kwam – niet verwonderlijk – een waslijst aan wegen en kruispunten uit. De grootste problemen doen zich voor op de intersections in Asok, Sukhumvit soi 24, Sukhumvit soi 26, Surasak-Sathon, Silom, Narinthon, Kae Rai, Pongpet, Pratunam, Makkasan, Nana, Phloenchit, Chalerm Phao en Pathumwan.
Volgens de respondenten is de congestie te wijten aan het feit dat automobilisten dezelfde weg nemen naar warenhuizen, scholen, regeringsgebouwen en andere plaatsen, waar de parkeerruimte schaars is. De situatie wordt verergerd doordat verkeersdeelnemers de verkeersregels aan hun laars lappen. Ze rijden tegen het verkeer in, negeren parkeerverboden en nemen bochten te krap.
– Tussen 5 en 15 maart zijn in delen van Thailand waarschijnlijk twee kometen te zien, zegt een amateur-astronoom. In die periode bevinden ze zich het dichtst bij de zon. De kometen zijn in juni 2011 en maart 2012 ontdekt. Wie ze wil zien, moet wel de hooglanden intrekken waar de lucht bij zonsondergang het helderst is.
– Thailand is vol vertrouwen de Preah Vihear-zaak voor het Internationale Hof van Justitie in Den Haag in zijn voordeel te kunnen beslechten. Vorige week had minister Phongthep Thepkanchana in Londen overleg met het juridisch team, dat Thailand gaat verdedigen. Het team denkt het gebruik van de omstreden Dangrekkaart, die in 1962 de basis vormde voor de toekenning van de tempel aan Cambodja, te kunnen pareren.
Cambodja stapte vorig jaar naar het Hof met het verzoek de uitspraak van 1962 te ‘herinterpreteren’ met als doel het Hof een uitspraak te ontlokken over het gebied van 4,6 vierkante kilometer bij de tempel dat door beide landen wordt geclaimd. Van 15 tot 19 april geven beide landen een mondelinge toelichting in Den Haag. De uitspraak wordt een halfjaar later verwacht. (Zie pagina Cambodja-Thailand voor ICJ)
– De chauffeur die Somchai Khunploem eind januari naar het ziekenhuis reed en medepassagier Vinai Ponpaiparn zeggen pas op die dag erachter te zijn gekomen dat Somchai, die al bijna zeven jaar op de vlucht was voor een gevangenisstraf van 30 jaar, zich in het land bevond. Dat hebben ze gisteren verklaard tijdens een verhoor bij de Crime Suppression Division.
Somchai bezocht die dag het Samitivej Srinakarin ziekenhuis in Bangkok en werd op de terugweg naar Chon Buri aangehouden. De politie heeft de derde inzittende, een hoofdzuster, nog niet kunnen vinden. Ze woont niet op het adres, waarop ze staat ingeschreven.
Somchai, bijgenaamd de ‘Peetvader van Chon Buri’, is veroordeeld wegens corruptie en moord op een politieke rivaal. Naar verluidt was hij al tijden in het land, hetgeen in het gebied waar hij woonde, alom bekend was. Somchai wordt thans verpleegd in het provinciaal ziekenhuis van Chon Buri.
– Om het tekort aan politieagenten op te heffen, gaat de Royal Thai Police voorstellen de politiedienstplicht in te voeren als deel van de militaire dienstplicht. Jaarlijks heeft de politie 10.000 agenten nodig. De politiedienstplichtigen krijgen evenwel niet dezelfde bevoegdheden als het reguliere personeel, maar ze worden ingezet bij publieke dienstverlening.
Een strategisch plan van 10 jaar geleden gaat uit van een politiekorps van 300.000 man. Als dit aantal wordt aangehouden, komt de politie 90.000 man tekort. Bij de Border Patrol Police begint de vergrijzing een probleem te worden.
Watcharapol Prasanratchakij, adjunct-hoofd van de landelijke politie, denkt niet dat het leger bezwaar zal maken als de politie 10.000 recruten van de jaarlijkse lichting afsnoept. De politierecruten krijgen dezelfde training als de militaire recruten.
– Vrijdag beslist het Internal Security Operations Command of in het Zuiden een avondklok wordt ingesteld. Wanneer daarvan wordt afgezien, zal vice-minister-president Chalerm Yubamrung, die het voorstelde lanceerde, zich erbij neerleggen.
‘Het gaat niet om gezichtsverlies en ik probeer ook niet koppig te zijn.’ Chalerm zegt dat de politie hem het idee had ingefluisterd naar aanleiding van de moord op twee boeren en vier fruithandelaren. Premier Yingluck woont de vergadering van vrijdag niet bij. Die wil blijkbaar schone handen houden.
De laatste keer dat in het Zuiden een avondklok van kracht was, was in 2006. Oppositieleider Abhisit zegt dat de regering heel wat heeft uit te leggen aan de bevolking in het Zuiden wanneer de avondklok wordt ingesteld. De bevolking moet er dan van overtuigd worden dat de maatregel effectief is. Veel lokale en geestelijke leiders hebben zich er al tegen uitgesproken. De maatregel is ineffectief en veroorzaakt veel overlast.
– Maak onderscheid tussen islamitische scholen en sympathisanten van opstandelingen of degenen die van onrust in het Zuiden worden verdacht, zegt ‘peace academic’ [?] Ahmadsomboon Bualuang naar aanleiding van de sluiting van een islamitische ponoh (religieuze) school door het Anti-Money Laundering Office en het beslag op een stuk land dat door opstandelingen voor trainingsdoeleinden gebruikt zou zijn.
Hij wijst erop dat die scholen op religieuze grond staan, die gedoneerd is door de lokale bevolking met het doel dat de grond wordt gebruikt voor islamitische studies en religieuze activiteiten. Het beslag op die eigendommen zou de weerstand tegen de overheid kunnen aanwakkeren, waardoor nog meer onrust ontstaat, aldus Ahmadsomboon.
– Het luchtruim boven Thailand begint te krap te worden, waarschuwt de Aeronautical Radio of Thailand (luchtverkeersleiding). Het ministerie van Transport gaat daarom de luchtmacht vragen ruimte vrij te maken voor commerciële vluchten.
In de laatste drie maanden van het vorig jaar bedroeg het aantal vluchten per dag 1.735 tegen 1.575 in dezelfde periode een jaar eerder. Gezien de groei van het toerisme en de luchtvaart zal de drukte in het luchtruim alleen maar erger worden, zegt vice-minister Prin Suwannathat (Transport).
Een bron bij het Department of Civil Aviation zegt dat de luchtmacht en marine niet volledig gebruik maken van het aan hen toegewezen luchtruim. Tot nu hebben gesprekken daarover geen resultaat opgeleverd. De dienst hoopt dat nu de minister in actie komt, er schot in de zaak komt.
– Alhoewel de resultaten van een studie naar de effectiviteit van de tablet PC’s in het onderwijs pas volgende maand bekend worden gemaakt, heeft de leider van het onderzoeksteam van de King Mongkut’s University of Technology Thonburi gisteren tijdens een persconferentie wel al een tipje van de sluier opgelicht.
Mathayom 1 (1ste klas middelbare school) leerlingen zeiden dat de tablets hen helpen online informatie op te zoeken en presentaties voor te bereiden. De tablets zouden vooral creatief denken en teamwerk bevorderen. Ze bevatten echter nog te weinig lesmateriaal. Het onderzoek werd uitgevoerd op vier openbare scholen in Bangkok. (Zie pagina Onderwijs)
– Politieagenten mogen tijdens het Chinees Nieuwjaar geld aannemen van Chinese ondernemers. Het is deel van een traditie en wordt niet beschouwd als omkoping, zegt vice-minister-president Chalerm Yubamrung. Ze ontvangen dan een zogeheten tae-ear (rode envelop) met geld. Chinezen geven die omdat ze vriendelijk zijn en ze doen het uit vrije wil.
Chalerm reageert daarmee op een video die op internet circuleert. Daarop is te zien dat een Indiase kleermaker geld wordt afgetroggeld door drie politieagenten. Dat mag niet, zegt Chalerm, de agenten gingen in de fout. (Zie pagina Over corruptie)
– De luchtkwaliteit in de provincie Lampang loopt in hoog tempo terug als gevolg van bosbranden en brandend oogstafval. De concentratie aan stofdeeltjes kleiner dan 10 micron steeg gisteren naar 101 ug/cu m (microgram per kubieke meter). De veiligheidslimiet bedraagt 120 ug/cu m. Het Environmental Office van de provincie maakt zich daarover zorgen.
Politiek nieuws
– Kandidaat Sereepisuth Teemeeyaves voor de post van gouverneur van Bangkok, die volgens de peilingen op 3 maart als derde eindigt, wil het stadsbestuur losweken van politieke invloed. Wanneer hij wint, wil hij ook aandringen op een regeling, die voorschrijft dat leden van politieke partijen niet in aanmerking komen voor een plaats in de gemeenteraad.

Sereepisuth, voormalig hoofd van de landelijke politie, wijst op de ontstaansgeschiedenis van de gouverneurspost. Die werd in 1985 ingesteld met de Bangkok Metropolitan Administration Act. De bedoeling daarvan was het stadsbestuur los te maken van het landelijke bestuur. De eerste gouverneur, die twee termijnen diende, was ook een onafhankelijke kandidaat. Maar sindsdien hebben de politieke partijen het stadsbestuur gedomineerd.
Sereepisuth geeft zichzelf een goede kans omdat hij bekend is. In 1971 verwierf hij de bijnaam ‘Na Kae Hero’ vanwege zijn onderdrukking van de communistische beweging in het district Na Kae (Nakhon Phanom). ‘In tegenstelling tot andere bestuurders ben ik niet bang voor de mafia of politieke macht en ik weet hoe je de misdaad en corruptie moet bestrijden.’
Economisch nieuws
– Het aantal leningen (of het bedrag aan leningen, dat is me niet duidelijk) aan de detailhandel is vorig jaar met 14 procent gestegen en aan grote bedrijven met 11 procent, aldus cijfers van de Bank of Thailand. Bij de grote bedrijven is sprake van een vertraging als gevolg van de zwakke export en een toename in de uitgave van bedrijfsobligaties.

De consumentenleningen gaven een stijging te zien van 22 procent , toe te schrijven aan het eerste-autoprogramma van de regering en de behoefte aan geld vanwege de schade veroorzaakt door de overstromingen. De groei werd ook gestimuleerd vanwege een scherpere concurrentie tussen kredietmaatschappijen. De consumentenleningen vormen 30 procent van alle leningen.
Aan het eind van vorig jaar stond de teller bij de NPL’s (non-performing loans) op 254 miljard baht, 1 procent van alle leningen na aftrek van de waarde van het onderpand en 2 procent voor aftrek.
De bancaire sector scoorde vorig jaar een netto winst van 174 miljard baht, 21 procent meer dan het jaar ervoor. De reductie van de bedrijfsbelasting naar 23 procent is daar mede debet aan, afgezien van gezonde rentes en inkomsten uit tarieven.
De centrale bank concludeert uit een onderzoek dat de banken het eerste kwartaal van dit jaar zullen doorgaan de kredietvoorwaarden voor het MKB (midden- en kleinbedrijf) aan te scherpen door een verhoging van de rente en niet rente-tarieven, reductie van uitstaande kredieten en striktere voorwaarden.
De bank verwacht een gestage groei van consumentenleningen als gevolg van een groter consumentenvertrouwen en een stijging van het gezinsinkomen. Mogelijk zullen sommige banken de voorwaarden voor hypotheken versoepelen, maar de voorwaarden voor algemene consumentenleningen en creditcards worden verscherpt.
– Projectontwikkelaar SC Asset Corporation Plc (eigendom van de Shinawatra clan) gaat dit jaar condo’s in twee nieuwe flatgebouwen proberen te slijten tijdens roadshows in Peking, Moskou en Singapore.
Eén flat is het Centric Ratchadaphisek-Huay Khwang project in Bangkok. Daarvoor zullen voornamelijk Chinezen belangstelling hebben, want die zijn bekend met de Ratchadaphisek-lokatie. Het gebouw met 600 condo’s verrijst op 100 meter afstand van het MRT-station Huay Khwang. De flatjes vanaf 28 vierkante meter kosten 110.000 baht per vierkante meter. Centric Pattaya wordt geïntroduceerd in Moskou en Singapore.
Dit jaar heeft SC Asset 13 nieuwe projecten op het programma staan met een totale waarde van 20 miljard baht. Ze omvatten vrijstaande huizen, rijtjeshuizen en condo’s.  Op het verlanglijstje staan verder de aankoop van grond en de bouw van een kantoorgebouw aan Phahon Yothin Road vlakbij Shinawatra Building 1.
– Het hypotheeksysteem voor tapioca krijgt maar een lauwe ontvangst van boeren. Kopers bieden hogere prijzen omdat de productie is gedaald vanwege de droogte.
Het systeem loopt van oktober 2012 tot maart 2013. Tot nu toe is 2,5 miljoen ton cassavewortels aangeboden. De overheid betaalde aan het begin 2,5 baht per kilo, een bedrag dat elke maand met 5 satang wordt verhoogd tot 2,75 baht in maart.
Voor de oogst had de regering 44 miljard baht gereserveerd, goed voor 27,5 miljoen ton. Vanwege het lage aanbod is de reservering teruggebracht naar 30,48 miljard baht. Gerekend wordt op 10 miljoen ton cassavewortels. (Zie pagina Rijst 2)

Gouverneurskandidaten verwaarlozen kunst en cultuur
De kandidaten voor de post van gouverneur van Bangkok schetsen een rooskleurig beeld van de hoofdstad onder hun leiding, maar wat overduidelijk in hun campagnebeloftes en toespraken ontbreekt, is het beleid voor en de visie op Bangkok als een stad van kunst en cultuur, constateert Bangkok Post in de Life-bijlage van maandag.
De krant laat vier cultuurpausen aan het woord, elk met hun eigen stokpaardjes. Ik zal die niet allemaal vermelden, maar haal een paar krenten uit de pap.

  • Anucha Kua-charoon, medeoprichter en vrijwilliger van het Trok Khao Mao Local Museum, constateert dat geen enkele kandidaat iets heeft gezegd over de wijkmusea in Bangkok. Daarvan zijn er 26 in 25 districten. Ze worden gerund door vrijwilligers die een dagvergoeding van 240 baht krijgen. ‘ De gemeente heeft wel het plan om lokale musea en bibliotheken te stichten, maar ik wil dat ze de wijkmusea niet in de steek laat’, zegt hij.
  • Curator Gridthiya Gaweewong van het Jim Thompson Art Centre mist een cultureel beleid met bijbehorende begroting. Leerlingen van de 400 gemeentelijke scholen, die Bangkok telt, zouden als deel van het curriculum een bezoek aan musea moeten brengen, het Bangkok Art and Culture Centre (BACC) of andere. ‘Het BACC heeft veel potentie, maar de vrees bestaat dat het gepolitiseerd wordt’, zegt hij.
  • Worapan Lokitsataporn, president van de Publishers and Booksellers Association of Thailand, constateert dat Bangkok slechts 40 bibliotheken heeft, wat erg weinig is voor een stad van 10 miljoen inwoners. Bibliotheken moeten in de buurt zijn en die hoeven niet groot te zijn. Vanaf april is Bangkok World Book Capital omdat de gemeente verschillende plannen heeft voorgesteld die Unesco waardeerde. Worapan: ‘Maar sommige initiatieven, zoals een City Library, zijn uitgesteld. Tot nu toe hebben we alleen voetwerk gezien.’
  • Bandit Kaewanna, muziekprogrammeur en nog veel meer, wil dat de gouverneur alle artistieke pogingen uit volle overtuiging steunt. Het kunst- en cultuurteam van de gouverneur moet bestaan uit mensen die er werkelijk verstand van hebben – niet een willekeurig aantal personen die er geen affiniteit mee hebben. Bandit vindt dat het BACC te bureaucratisch wordt geleid; bij creatieve geesten moet je daar niet mee aan komen. ‘Ik zou ook graag overal in de stad kleine theatertjes zien, waar kinderen al op jonge leeftijd kunnen genieten van theater’, is een van zijn dromen.

(Bron: Bangkok Post, 11 februari 2013)

Dinsdag 12 februari
Driehonderdduizend boeren die in het krijt staan bij de Government Housing Bank (GHB), hebben gisteren een sit-in demonstratie gehouden voor het hoofdkantoor van de bank. Ze willen dat de bank stopt met het verkopen van het onderpand, doorgaans hun land, op de leningen die ze niet kunnen afbetalen.

Charin Duangdara, adviseur van het netwerk van boeren met een schuldenlast, vindt dat de bank die zogeheten NPA’s (non-performing assets) van meer dan 600 miljoen baht binnen zes maanden moet overdragen aan het Farmers’ Reconstruction and Development Fund (FRDF). De boeren willen dat dit fonds, waarvan ze lid zijn, hun vermogens beheert. Wanneer de bank de vermogens verkoopt, zijn de boeren bang dat het lastig zal zijn ze terug te krijgen.
‘We wachten al negen jaar op de overdracht’, zegt Charin, ‘maar er gebeurt maar niets. De FRDF is bereid de rente en de hoofdsom te betalen, die de boeren aan de bank verschuldigd zijn. De bank moet onmiddellijk stoppen met juridische stappen. Ze heeft al honderd faillissementsaanvragen bij de rechtbank gedeponeerd.’
Volgens protestleider Pinkae Kaeosukthae zou de GHB eerder beloofd hebben de rente te verminderen, de hoofdsom te halveren en niets te verkopen. Hij zei dat ze blijven protesteren totdat de bank met hen praat.
– De mening van de bevolking in het Zuiden is cruciaal bij het besluit of een avondklok in delen van het Zuiden wordt ingesteld, zegt premier Yingluck, die gisteren daarover een spoedvergadering belegde. Het voorstel voor een avondklok is vorige week gedaan door vice-minister-president Chalerm Yubamrung na de moord op twee boeren in Pattani en vier fruithandelaren in Yala.
Yingluck steunde zondag het idee nadat vijf soldaten in Raman (Yala) en twee personen in Pattani om het leven waren gekomen. Minister Sukumpol Suwanatat (Defensie) was eerder tegen, maar nuanceerde later zijn afwijzing; hij hecht nu ook grote waarde aan de mening van de bevolking en de autoriteiten ter plaatse. Chalerm, de havik in het kabinet, ziet de bui al hangen: ‘Als de maatregel niet werkt, kunnen we hem opheffen. Dat is niets om ons over te schamen.’
Religieuze leiders en bevolking lieten vorige week al weten niets in een avondklok te zien. De maatregel is niet effectief, omdat de aanvallen van de opstandelingen altijd overdag plaatsvinden. Bovendien verstoort de maatregel het dagelijks leven te veel.
Volgens het leger is de situatie in het Zuiden onder controle. Minister Sukumpol noemde de aanvallen in Yala ‘een tactische fout’. Verder is er volgens de minister niets mis met de veiligheidsstrategie.
Thawee Sodsong, secretaris-generaal van het Southern Border Provinces Administration Centre, is door de regering gevraagd de mening van de bevolking te peilen. Vrijdag valt de definitieve beslissing.
– Het ambitieuze Dawei-project in Myanmar, een gezamenlijk onderneming van Thailand en Myanmar, loopt minstens een jaar vertraging op – als het niet langer is. Japan, de belangrijkste financier van de economische zone (industrietterrein en diepzeehaven) is het niet eens met de voorgesteld lokatie van de haven. Die zou gesplitst moeten worden in een industriële en containerhaven om congestie te voorkomen.
De vertraging is toegegeven door minister Chadchat Sittipunt (Transport). Hij zegt ook dat het Office of Transport and Traffic Policy and Planning tal van aspecten van het project nog moet bestuderen, zoals de vraag naar openbare voorzieningen, tarieven, het totale investeringsbedrag, tijdschema en technische aspecten van de infrastructuur.
Vorig jaar tekenden Myanmar en Thailand een overeenkomst over Dawei, een project dat wordt geschat op 290 miljard baht. Van meet af aan was duidelijk dat investeerders niet staan te trappelen om er geld in te steken.
– Alle 400.000 leerlingen van Mathayom 6 (eindexamenklas) die dit weekend hebben deelgenomen aan de Ordinary National Education Tests (Onet), krijgen 24 punten extra, omdat er in de examenopgaven van natuurwetenschappen fouten zaten. De A en B-versies kwamen niet overeen; in één werden vragen herhaald en ontbraken vragen. [Bij mc-toetsen wordt ook in NL vaak met twee versies gewerkt, waarbij de volgorde van de vragen verschilt.]
Eerder werden ook al fouten ontdekt in het taalexamen dat leerlingen van Mathayom 3 begin februari aflegden. Die leerlingen krijgen 20 punten extra.
Een commissie van het National Institute of Educational Testing Service gaat onderzoeken wie verantwoordelijk is voor de fouten met overplaatsing of ontslag als straf.
Volgens een leerling van de Triamudomsuka school is het toekennen van de extra punten de beste oplossing, maar dat cadeautje is niet eerlijk want hardwerkende en luie leerlingen profiteren er in gelijke mate van. Hij heeft zijn buik vol van Onet, omdat de examenopgaven elk jaar fouten bevatten. (Zie pagina Onderwijs)
– Kamnan Poh, die bijna 7 jaar op de vlucht was voor een gevangenisstraf van 30 jaar, is in die periode door het Samitivej Srinakarin ziekenhuis onder de door hem opgegeven valse naam Kim sae Tang als patiënt geregistreerd, heeft de politie ontdekt. Hij werd er behandeld voor neuskanker en hogebloeddruk. Het ziekenhuis ontkent een patiënt met die naam te hebben behandeld.
Behalve het gebruik van de valse naam heeft Somchai Khunploem, zoals zijn echte naam luidt, verder geen enkele moeite gedaan zijn identiteit geheim te houden. De ‘Peetvader van Chon Buri’ werd eind januari na een bezoek aan het ziekenhuis aangehouden. Na enkele dagen op de IC van het provinciaal ziekenhuis van Chon Buri te hebben gelegen, is hij gisteren verhuisd naar een VIP-kamer op de zevende verdieping van het ziekenhuis.
De politie verhoort vandaag de drie personen die Somchai bij zijn ziekenhuisbezoek vergezelden. Nagegaan wordt of ze opzettelijk Somchai geholpen hebben uit handen van justitie te blijven. Somchai is veroordeeld wegens corruptie en moord op een politieke rivaal. In beide zaken zijn alle beroepsprocedures afgerond.
– De kans dat Veera Somkwamkid, die in Phnom Penh gevangen zit, op korte termijn naar een Thaise gevangenis kan verhuizen, lijkt uiterst miniem, zegt de regering. Premier Yingluck ontving gisteren Ratree Pipattanapaiboon, die er ook gevangen zat en gratie heeft gekregen.
Volgens Ratree zouden de Cambodjaanse autoriteiten Veera niet het recht ontzeggen uitgewisseld te worden. Yingluck zegt dat dit een optie is evenals een verzoek om zijn gevangenisstraf van 8 jaar (verminderd met zes maanden ter gelegenheid van de dood van de Cambodjaanse vorst) verder te verminderen, maar die mogelijkheid doet zich pas bij een speciale gelegenheid voor.
Ratree en Veera werden samen met vijf anderen in december 2010 bij de grens met Cambodja aangehouden. Die vijf werden na een maand met een voorwaardelijke gevangenisstraf vrijgelaten, Veera en Ratree kregen respectievelijk 8 en 6 jaar gevangenisstraf omdat ze ook van spionage werden beschuldigd.
– Zoals gebruikelijk lijkt de dader in het politiebureauschandaal op het kerkhof te liggen, want nu ontkent voormalig hoofd van de nationale politie Patcharawat Wongsuwon iets verkeerd te hebben gedaan, waardoor de bouw van 396 politiebureaus al tijden stilligt. Parchawarat heeft de hulp ingeroepen van Puwadol Wuthakanok, die destijds voorzitter was van de commissie die de mediaanprijs vaststelde.
Het Department of Special Investigation (DSI) doet momenteel onderzoek naar de zaak. De bouw stagneerde vorig jaar nadat aannemer PCC naliet de onderaannemers te betalen die het bedrijf had ingehuurd om de bureaus te bouwen. Aanvankelijk zou het werk regionaal worden aanbesteed, maar op voorstel van de  latere politiecommissaris Pateep Tanprasert en goedgekeurd door toenmalig vice-minister-president Suthep Thaugsuban werd het werk centraal aanbesteed. Pateep moet nog door de DSI gehoord worden. Puwadol heeft inmiddels wel al namens Patcharawat met de DSI gepraat.
– De politie van Chumphon heeft gisteren in Pathiu bij een controlepost een echtpaar met 510 kilo marihuana ter waarde van 20 miljard baht aangehouden. De drugs waren verstopt in een container, die snacks zou bevatten. Ze waren afkomstig uit Nonthaburi en moesten naar klanten in Surat Thani worden gebracht.
In Hat Yai (Songkhla ) heeft de politie twee personen, die in het bezit waren van 62 kilo marihuana ter waarde van 1,8 miljoen baht, aangehouden. In hetzelfde district werden nog eens twee personen, die elf geweren bij zich hadden, aangehouden. Ze liepen in een undercoveroperatie in de val.
– De overheid zit in haar maag met de circa 2.000 illegale Rohingya vluchtelingen, die de afgelopen weken zijn aangehouden. Zijn ze het slachtoffers van mensenhandelaren of zijn het gewoon illegale immigranten, is de vraag waarmee de politie worstelt. De politie en het Department of Special Investigation zeggen dat een meer systematische screening gedaan zal moeten worden om dat te bepalen. ‘Hun verhalen moeten gecontroleerd worden’, zegt DSI-onderzoeker Jatuporn Arunlertawan.
Kriskorn Paleethunyawong, adjunct-hoofd van de provinciale politie van Songkhla, vindt dat de Rohingya als illegale immigranten vervolgd moeten worden, zoals iedereen die het land illegaal binnenkomt. Beiden menen dat die aanpak mensenhandelaren kan weerhouden hun handeltje voort te zetten. Waarom de Rohingya ineens in zulke groten getale zijn gearriveerd, weten ze niet.
Inmiddels zijn zes Thais en zes Myanmarezen gearresteerd op verdenking van mensensmokkel. Eén Myanmarees is gevlucht en twee Thais zijn vrijgelaten op borgtocht.
– Niet alleen laptops en mobieltjes zijn gevaarlijk, maar ook het onlangs weer op de markt gebrachte robotspeeltje Furby. Het kan gebruikt worden om een bom in te verstoppen, zegt Somchai Sawasdeepon, waarnemend president van Airports of Thailand (AoT).
Somchai heeft het vliegveldpersoneel dat de handbagage controleert, er gisteren voor gewaarschuwd en gezegd dat de Furby ook door de X-ray controle moet. AoT is erop attent gemaakt door een veiligheidsman op Chiang Rai International Airport die had gezien dat een passagier met een Furby het vliegtuig instapte.
– De regering overweeg zich terug te trekken uit de race om de World Expo in 2020. De Kasetsart universiteit heeft de kosten op 70 miljard baht berekend en dat kan bruin niet trekken, zegt minister Niwatthamrong Bunsongpahaisan (PM’s Office).
Oppositieleider Abhisit vraagt om een nadere verklaring. Hij zegt dat vertegenwoordigers van het Bureau of International Expositions onder de indruk waren van de voorgestelde lokatie in Ayutthaya. Volgens Abhisit genereert de expositie enorme inkomsten, zorgt ze voor een stroom aan toeristen en krijgt de reputatie van Thailand er een positieve impuls door.
– Een bestuurder van een motortaxi is aangehouden op verdenking van de aanranding en dood van een vrouw, wier halfnaakte lichaam vorige week op de openbare weg in Bang Kapi werd gevonden. De man is op basis van camerabeelden opgespoord. De politie heeft op zijn motorfiets en kleding bloedsporen gevonden. Vier vrouwen in hetzelfde gebied hadden hem al eerder beschuldigd van seksuele intimidatie.
– De Thai Journalists Association heeft de Asean Journalists Club opgericht met het doel de berichtgeving over Asean te verbeteren. Dit weekend kwamen zo’n dertig journalisten van radio, tv, krant en website in Chon Buri bijeen om over kwaliteitsverbetering te brainstormen. De club krijgt een bestuur van 9 personen, voorzitter is een journalist van Bangkok Post.
– Een 37-jarige leraar aan de Chat Trakan Witthaya school in Chat Trakan (Phitsanulok) is door een leerling met een mes gestoken. De leerling had de leraar verteld dat hij een groep leerlingen had zien spijbelen. Hij bood aan de leraar te helpen, maar stak hem onderweg op de motorfiets in zijn rug. Bekend was dat de leerling een mentale aandoening heeft en al eens geprobeerd had zijn vader met een mes te verwonden. Hij is behandeld geweest aan zijn drugsverslaving.
Politiek nieuws
– De bekende groep van 40 (anti-regerings) senatoren heeft voor meer duidelijkheid opgeroepen in de wetsvoorstellen voor amnestie. De senatoren zijn bang dat die voorstellen, wanneer eenmaal wet, misbruikt kunnen worden om personen met een politieke positie amnestie te verlenen. Amnestie dient volgens hen alleen te gelden voor burgers die bij politieke demonstraties betrokken waren, maar politici en protestleiders moeten ter verantwoording worden geroepen.

De senatoren reageren met die oproep op een geheime bijeenkomst vorige week van een roodhemd- en geelhemdleider waarin ze afspraken maakten over amnestie voor personen die tussen september 2006 (militaire coup) en mei 2010 (einde roodhemdprotesten) zijn aangehouden. De senatoren vinden de uitdrukking ‘innocent people’ die in de amnestievoorstellen wordt gebruikt, te vaag.
Thans liggen bij het parlement drie amnestievoorstellen, de geelhemd- en roodhemdleider zouden er twee aan willen toevoegen, en nu komt vice-kamervooorzitter Charoen Chankomol met het idee om afzonderlijke voorstellen in te dienen voor niet-politici en protestleiders, zodat de vrees van de senatoren wordt weggenomen. Hij zou het voorstel gisteren bespreken met Pheu Thai-partijleider Charupong Ruangsawan.
Economisch nieuws
– Dtac, Thailand’s tweede grootste exploitant van mobiele telefoons, heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar een een nettowinst gemaakt van 2,57 miljard baht tegen 2,38 miljard baht een jaar eerder. Voor het gehele jaar bedroeg de nettowinst 11,3 miljard baht, 4,5 procent minder dan in 2011. Oorzaak waren de hogere regulatory fees. Dtac, eigendom van het Noorse Telenor, heeft een marktaandeel van 30 procent en moet opboksen tegen marktleidder AIS en nummer 3 True Move.

– Talentenjachten en realityshows blijven onverminderd populair bij Thaise tv-kijkers, maar soaps delen de lakens uit zowel qua kijkers als advertentietarieven met een gemiddelde van 500.000 baht per minuut op prime time op de kanalen 3 en 7.
Wanneer op kanaal 3 Junior MasterChef eindigt, wordt het vervangen door The Voice Kids en een nieuw geïmporteerde talentenjacht uit Engeland. Een andere nieuwkomer is Any Dream Will Do, een talentenjacht onder het copyright van de BBC. In de originele show worden talenten gezocht om op te treden in Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat. Nieuwe soaps zijn Suparbburoot Chutathep (Supersterren) en Sarm Taharn Sua Sao (De drie musketiers – geen mannen, maar vrouwelijke musketiers). [Met dank aan Tino Kuis voor de vertaling.]
Op dit moment selecteert kanaal 3 talenten voor nieuwsprogramma’s en dramaseries op de (toekomstige) digitale kanalen van kanaal 3. Het is het beleid van het tv-station om nieuwe gezichten te zoeken en daarvoor neemt het een kijkje bij Laos Star, Kanaal 5 in Cambodja, TV Asahi in Japan en CCTV in China.
De mediabedrijven zitten te springen om creatief talent en producentenetHwet van tv-programma’s. Workpoint Entertainment Plc opent volgende maand een school om creatief talent te kweken. Er komen zowel korte of lange cursussen. De concurrentie is groot met 48 digitale tv-kanalen, kabeltelevisie en internet.
– Voor grond op A1 lokaties in Bangkok bestaat grote belangstellingen hetgeen zich vertaalt in een prijstijging van 15 procent per jaar. De grond wordt niet alleen gekocht om er condominiums, kantoren en particuliere woningen op te bouwen, maar ook als belegging. Vastgoed levert 4 tot 5 procent winst per jaar op, investeringen in grond zo’n 15 procent.
Volgens Kulwadee Sawangsri van het consultancybureau CB Richard Ellis kopen elk jaar steeds meer niet-projectontwikkelaars grond. Dat zijn vaak tweede generatiekinderen van zakenmensen. Alhoewel ze een beperkte ervaring hebben met vastgoed hebben ze een goede opleiding en beheren de projecten professioneel. Die trend doet zich al voor sinds de ineenstorting van Lehman Brothers in 2008.
Lehman had veel vermogen in Thailand inclusief kantoorgebouwen, grond en hotels. Het laatste eigendom dat Lehman heeft verkocht was de Mercury Tower op de hoek van Lang Suan en Phloenchit. Real Estate Capital Asia Partners uit Singapore kocht het vorig jaar voor 1,2 miljard baht.
De grondprijzen zijn het sterkst gestegen in Sukhumvit tussen Phloenchit Road en Soi Thong Lor. De gemiddelde grondprijs is hier sinds 2003 met 340 procent omhoog geschoten naar 1,35 miljoen baht per vierkante wah vorig jaar. Silom en Sathon volgen met een prijsstijging van 330 procent naar 1,2 miljoen baht per wah in dezelfde periode.
De stijging met 15 procent in binnen-Bangkok is overigens lager dan op de meest gewilde lokatie, Khao Yai in Nakhon Ratchasima. Daar steeg de grondprijs vorig jaar met 50 procent. Zelfs in de buitenwijken van Bangkok, zoals Bang Kae, Rattanathibet en Chaeng Watthana stegen de grondprijzen met 40 tot 50 procent vanwege de aanleg van metrolijnen.

Maandag 11 februari
– Nu ook premier Yingluck een avondklok in het Zuiden steunt, lijkt het waarschijnlijk dat die er gaat komen. Het voorstel, dat vorige week werd gedaan door vice-minister-president Chalerm Yubamrung, wordt vrijdag besproken met veiligheidsdiensten.

Het zou gaan om een beperkte avondklok voor de meest risicovolle districten. Chalerm lanceerde het idee woendag naar aanleiding van de moordaanslagen in Yaring (Pattani) op boeren uit Sing Buri en in Krong Pinang (Yala) op vier fruitverkopers uit Rayong. Religieuze leiders en bewoners vinden het geen goed idee omdat het niet effectief is en het dagelijks leven te veel hindert.
Yingluck’s uitspraak volgt op een bom- en moordaanslag gisterochtend in het district Raman (Yala), waarbij vijf soldaten werden gedood en een gewond. Ze waren op weg naar Ban Upoh om boeren ter bescherming op te halen. Onderweg was de weg geblokkeerd door een pickup truck waarin een bom was verstopt. Nadat die was ontploft, arriveerden zes opstandelingen in een pickup truck en schoten de soldaten dood.
Een groep van acht rangers was gistermiddag in Rangae (Narathiwat) het slachtoffer van een bermbom. Vier rangers raakten gewond.
In Pattani werden in afzonderlijke aanvallen twee personen doodgeschoten en vier personen, waaronder drie kinderen, raakten gewond. In het district Yaring werd een man voor zijn huis in zijn hoofd geschoten, in Sai Buri trof de politie achter het stuur van een sedan een verkoper van tablet PC’s aan, die was vermoord en in het district Nong Chi namen opstandelingen enkele huizen onder vuur. Daarbij vielen de gewonden.
– Het 20 jaar oude ontwerp voor de Kasetsart expressway is niet langer bruikbaar, omdat het inmiddels aangelegde bebouwingen zou doorsnijden en de campus van de Kasetsart universiteit. Beter is op dit tracé een light rail aan te leggen, vindt minister Chadchat Sittipunt (Transport), die dit kreeg ingefluisterd door Pongsapat Pongcharoen, de Pheu Thai-kandidaat voor de post van gouverneur van Bangkok.
Het light rail systeem zou een overstapmogelijkheid moeten krijgen op drie metrolijnen: de Purple Line, Red Line en Green Line. Volgens de minister hebben de inwoners van Bangkok er meer baat bij dan bij een snelweg. Hij heeft het Office of Transport and Traffic Policy and Planning (OTTPP) opdracht gegeven de zaak te bestuderen. De directeur van het OTTPP zegt dat het project niet urgent is en dat het enige tijd nodig heeft voor zo’n studie.
Het kantoor is nu bezig met het ontwerp van een monorail, een 30,4 km lange verbinding tussen Lat Phrao en Samrong in de provincie Samut Prakan (de zogeheten Yellow Line). Over acht maanden neemt het kabinet een besluit, waarna de aanbestedingsprocedure in maart volgend jaar zou kunnen plaatsvinden. De aanleg duurt drie jaar.
[Over efficiëntie gesproken. Dadelijk heeft Bangkok vijf verschillende openbaarvervoersystemen met vijf verschillende betaalsystemen: de bovengrondse metro, ondergrondse metro, Airport Rail Link, light rail en monorail. Plus nummer 6: de hogesnelheidslijn.]
– Wat de vorige regering niet lukte, lukte de regering Yingluck wel: de vrijlating van Ratree Pipattanapaiboon uit de gevangenis van Phnom Penh. In een reactie op een uitspraak van haar dat de Democraten hebben nagelaten haar vrijlating en die van medegevangene Veera Somkwamkid (die nog steeds gevangen zit) te bewerkstelligen, zegt voormalig minister van Buitenlandse Zaken Kasit Piromya dat de Democraten destijds hun best hebben gedaan. Kasit wijst erop dat de toenmalige regering twee advocaten heeft geregeld en geholpen heeft bij bezoeken van familieleden aan de gevangenen.
Ratree werd op 1 februari vrijgelaten nadat ze gratie had gekregen. Ratree en Veera werden samen met vijf anderen in december 2010 bij de grens met Cambodja aangehouden. Die vijf werden na een maand met een voorwaardelijke gevangenisstraf vrijgelaten, Veera en Ratree kregen respectievelijk 8 en 6 jaar gevangenisstraf omdat ze ook van spionage werden beschuldigd.
– Bij een brand in een gebouw van drie verdiepingen op de Klong Toey markt is de 58-jarige eigenaar van het gebouw in de vlammen omgekomen. De brandweer had een uur nodig om de brand onder controle te krijgen; brandweerwagens konden er niet bij komen vanwege de smalle straatjes. De brandweer zag kans de echtgenote en twee kinderen te redden. In het gebouw werden artikelen verkocht die bij het Chinese Nieuwjaar worden geofferd, zoals goudkleurig papier.
– Die rijst komt niet uit de regeringsvoorraad. Dat zegt het ministerie van Handel in reactie op een kleine demonstratie van Democratisch parlementslid Warong Dejkitvikrom vorige week in het parlement. Hij sneed een rijstzak open en toonde bruine en verrotte rijst, die volgens hem afkomstig was uit een regeringsmagazijn in Surin.
Het ministerie zegt dat er niets mis is met de kwaliteit van de opgeslagen rijst, die door ingehuurde surveyors wordt gecontroleerd. Ook zijn commissies gevormd om de kwaliteit en de opslag in de gaten te houden.
Naar aanleiding van de demonstratie heeft vice-minister Nattawut Saikuar (niet toevallig tevens roodhemdleider) de Public Warehouse Organisation opdracht gegeven aangifte wegens diefstal tegen Warong te doen. Volgens Nattawut is de (door de regering opgekochte) rijst in het desbetreffende magazijn in Surin gecontroleerd en is ze van goede kwaliteit.
[Ik zou zeggen: als de rijst niet uit een regeringsmagazijn komt, zoals het ministerie zegt, heeft aangifte doen weinig zin.] (Zie pagina Rijst 2)
– Pongsapat Pongchairoen, Pheu Thai-kandidaat voor de post van gouverneur van Bangkok, zegt dat beschuldigingen [van de Democraten] om hem te betrekken in het politiebureauschandaal lasterlijk zijn en alleen maar tot doel hebben zijn kansen op de begeerde post te ondermijnen.
Pongsapat ondertekende in 2009 als adjunct-hoofd van de landelijke politie het Programma van Eisen voor de bouw van 396 politiebureaus, die al lange tijd stilligt. Pongsapat bracht gisteren een bezoek aan het Department of Special Investigation (DSI), dat een onderzoek naar de zaak doet, om zijn onschuld te bepleiten. Hij legde uit dat het destijds door hem ondertekende Programma van Eisen later werd vervangen door een ander programma, waarbij de regionale aanbesteding werd veranderd in een centrale aanbesteding. Met dat programma had hij geen bemoeienis.
DSI-hoofd Tarit Pengdith zegt dat de beschuldigingen tegen Pongsapat hem schade berokkenen. Informatie is volgens Tarit verdraaid om het misverstand op te roepen dat hij [Pongsapat] de programma-eisen voor de bouw had opgesteld.
[In dit bericht worden de politiedienstflats niet genoemd. Voor zover ik de berichtgeving kan volgen, wordt daar nog steeds aan gebouwd.]
– De rust is nog niet weergekeerd op het Assumption College, waarvan het onderwijzend personeel vorige maand in staking ging uit protest tegen de voorgenomen fusie van de lagere en middelbare school en om hun salariseisen kracht bij te zetten. De vervanging van de directeur heeft de rust niet teruggebracht. De leraren zijn rouwbanden blijven dragen uit protest tegen het uitblijven van de salarisverhoging en het verlagen van toelages.
Het personeel vermoedt dat de hogere beloningen uitblijven omdat de school 2,5 miljard baht heeft besteed aan de bouw van een nieuwe campus voor haar Engels taalprogramma aan de Rama II Road. De fusie stuit op weerstand, omdat het personeel vreest dat sommige onderwijzers hun baan zullen verliezen. De fusie is overigens voorlopig van de baan omdat de school de noodzakelijke documenten niet op tijd heeft ingeleverd bij het Office of the Private Education Commission. Dat had uiterlijk 31 januari moeten gebeuren.
– Het Office of the Basic Education Commission houdt volgende maand een elektronische veiling voor de aankoop van 1,8 miljoen tablet PC’s. Die gaan in mei naar leerlingen van Prathom 1 (eerste klas lagere school) en Mathayom 1 (eerste klas middelbare school). Het is het tweede jaar dat leerlingen de tablets krijgen, die regeringspartij Pheu Thai tijdens haar verkiezingscampagne heeft beloofd. (Zie pagina Onderwijs)
– Een 54-jarige boer in tambon Bowalu (Chanthaburi) is in zijn plantage door een olifant doodgetrapt. De afgelopen twee jaar zijn al twee personen in het dorp op dezelfde wijze om het leven gekomen.
 – Milieugroepen, beroemdheden, studenten, topkoks en bedrijven hebben gisteren de campagne ‘Fin Free’ gelanceerd tegen de verkoop en consumptie van haaievinnen. Ook elders in de wereld wordt daartegen geprotesteerd.
Elk jaar leggen 73 miljoen haaien het loodje zodat hun vinnen kunnen eindigen in ‘de soepkommen van de rijken en welgestelden’, zoals actrice Cindy Burbridge Bishop, ambassadeur van de campagne, het formuleert. ‘Wat een verspilling, wat een tragisch verlies.’ Op Change.org kunnen mensen een petitie ondersteunen.
– Een studente (24) is door een verdwaalde kogel dodelijk geraakt toen twee jeugdbendes het zaterdagavond in een pub in tambon Suanyai (Nonthaburi) met elkaar aan de stok kregen. Drie personen raakten gewond.
– Blijf met je trawler uit de buurt van Irrawaddy dolfijnen, hebben vissers in de provincie Trat te horen gekregen van de Visserijdienst. Vorige week werden zes dode exemplaren (volgens een lokaal netwerk zelfs zeventien) gevonden die blijkbaar verstrikt waren geraakt in visnetten. De autoriteiten en milieubeschermers hebben een surveillancecentrum opgezet. Wanneer ze een school dolfijnen zien, worden de trawlers gewaarschuwd.
In de Kapoe Bay (Ranong) hebben bewoners twee scholen van de uiterst zeldzame Pacific humpback dolfijnen gezien. Ook zijn dugongs gesignaleerd op een plaats waar onlangs een seagrass bed was ontdekt. [Met excuses voor de onvertaalde woorden.]
Politiek nieuws
– Regeringen die proberen de grondwet te veranderen, belanden altijd in de problemen en de huidige regering is daar geen uitzondering op, zei Worachet Pakeerut gisteren op een seminar van het Institute of Democratisation Studies. De leider van Nitirat, een groep juristen van de Thammasat universiteit, zei dat de regering zenuwachtig wordt bij haar pogingen de grondwet [van 2007] te veranderen. Het lijkt erop dat de regering bereid is compromissen te sluiten om er zeker van te zijn dat ze aan de macht blijft.

Nitirat pleit ervoor de ingeslagen weg te vervolgen oftewel door te gaan met de parlementaire behandeling van artikel 291 van de grondwet, zodat een burgerassemblee kan worden gevormd die tot taak krijgt de grondwet van 2007 [tot stand gekomen onder een door de militaire coupleiders in het zadel geholpen regering] te herzien. De behandeling van dat voorstel is vorig jaar door het Constitutionele Hof stilgelegd.
Wanneer het niet lukt het artikel gewijzigd te krijgen, dient de premier de Kamer te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven, bepleitte Worachet. Het wijzigingsvoorstel dient een verkiezingsbelofte te zijn, waarover de kiezers kunnen beslissen. (Zie pagina Grondwetwijziging)
– De geheime ontmoeting vorige week tussen een geelhemd- en roodhemdleider heeft niet tot gevolg dat zijn partij politiek geïsoleerd raakt, zegt oppositieleider Abhisit. De Democraten zijn volgens hem nog steeds in de race omdat zijn partij zich nooit heeft verzet tegen amnestie, mits die alleen geldt voor demonstranten die destijds vreedzaam demonstreerden en de noodverordening overtraden. ‘Ons standpunt verschilt niet van dat van de PAD [geelhemden]’, aldus Abhisit.
De geel- en roodhemdleider bereikten overeenstemming over twee voorstellen: amnestie voor demonstranten die de noodverordening overtraden en de vorming van een commissie die beoordeelt of anderen [lees: protestleiders] ook amnestie krijgen. Maar daar is Abhisit geen voorstander van. ‘Een wetsvoorstel om amnestie te overwegen voor sommige rallyleiders zal alleen maar tot meer conflicten leiden.’

Zondag 10 februari
– Vier magazijnen van de SPI Group, een fabriek in schuim en plastic producten in Si Ratcha (Chon Buri), zijn gisteren in de as gelegd. De brandweer zette tien wagens in. Ze had een uur nodig om de brand onder controle te krijgen.

Werknemers vertelden voorafgaand aan de brand een explosie te hebben gehoord. De neus van omwonenden werd onaangenaam geprikkeld door een chemische stank, maar die was snel verdwenen. De brand brak uit tijdens een wisseling van de ploegen. De schade bedraagt 50 miljoen baht.
– Bangkok Post noteert vandaag geen enthousiaste reacties op de ontmoeting donderdag van roodhemdleider Korkaew Pikulthong en geelhemdwoordvoerder Parnthep Pourpongpan, maar de kop ‘Experts hose down hopes for amnesty’ is zwaar overdreven, want die is gebaseerd op zegge en schrijve twee bronnen, die overigens genuanceerd negatief reageren.
Somchai Srisutthiyakorn, voorzitter van de Political Development Council, noemt het gesprek ‘positief’, maar hij constateert wel dat beide kampen nog steeds verdeeld zijn over de details van de amnestievoorstellen, die zijn ingediend door het UDD (roodhemden), het Independent Committee for Promotion of the Rule of Law en Nitirat, een groep juristen van de Thammasat universiteit.
Beide zijden [geel- en roodhemden] willen nog steeds dat iemand verantwoordelijk wordt gehouden voor het politieke geweld. Somchai wijst er ook op dat de twee leiders die met elkaar spraken, niet de ultieme leiders zijn, dus hun opvattingen zijn niet representatief voor hun achterban. ‘Ik denk niet dat Korkaew andere topmannen en de rechter- en linkervleugel van het UDD kan overtuigen.’
Sombat Thamrongthanyawong, president van het National Institute of Development Administration, zegt dat het gesprek erin geslaagd is een vertrouwensbasis tussen beide zijden te leggen. Maar hij denkt dat de ontmoeting meer tot doel had hun achterban gerust te stellen dan dat het een echte poging tot verzoening was.
Korkaew en Parnthep kwamen vorige week bijeen op initiatief van de vice-kamervoorzitter. Ze werden het eens over twee amnestievoorstellen [bovenop de drie bestaande]: amnestie voor demonstranten die de noodverordening hebben overtreden en de vorming van een commissie die besluit of anderen, zoals de protestleiders, voor amnestie in aanmerking kunnen komen.
En alsof er nu al niet genoeg voorstellen zijn, komt oppositiepartij Democraten ook met een eigen amnestievoorstel. Ook in dit voorstel krijgen overtreders van de toendertijd geldende noodverordening amnestie en worden personenen die een misdrijf pleegden, daarvan uitgesloten. Protestleiders die opriepen tot onrust, moeten volgens de Democraten worden gestraft.
– Ruim 1 miljoen gastarbeiders uit Myanmar hebben zich nog steeds niet laten legaliseren, hetgeen niet zo verwonderlijk is want in sommige gevallen kost hen dat 15.000 baht. Dat bedrag noemt de ambassadeur van Myanmar, Tin Win. Myanmar rekent 600 baht voor documenten, Thailand tussen 1.800 en 3.000 baht en wie het overige geld incasseert, zei hij niet. [Maar kunnen we wel raden: vermoedelijk tussenpersonen.]
Myanmar’s vice-minister van Werkgelegenheid Myint Thein, op bezoek in Bangkok, drong er gisteren bij de regering op aan de migranten meer tijd te gunnen het zogeheten verificatieproces te doorlopen. De termijn die op 14 december afliep, is verlengd tot 16 maart, waarna niet-geregistreerde Myanmarezen het risico lopen het land uitgezet te worden. Thein hoopt dat opnieuw uitstel wordt verleend, wanneer het niet lukt die 1 miljoen migranten tijdig te registreren. (Zie pagina Migranten)
– Ik schreef het eerder: het moddergooien is in volle gang nu regeringspartij Pheu Thai en oppositiepartij Democraten strijden om de gouverneurspost van Bangkok. Nu is de modder voor Pheu Thai-kandidaat Pongsapat Pongcharoen, die in 2009 als adjunct-hoofd van de landelijke politie het Programma van Eisen voor de afgebroken bouw van 396 politiebureaus en 163 politiedienstflats heeft ondertekend. 
Daarin is vastgelegd dat de aannemer een voorschot van 15 procent zou krijgen en dat heeft de staat schade berokkend, zegt woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut van de Democratische partij. Bovendien krijgt regeringspartij Pheu Thai ervan langs, omdat die de huidige situatie met onafgemaakte bureaus laat voortbestaan.
Chavanond eist dat Tarit Pengdith, hoofd van het Department of Special Investigation dat onderzoek naar de zaak doet, Pongsapat voor verhoor oproept, zoals hij ook Suthep Thaugsuban en Abhisit wil verhoren. Suthep was vice-minister-president toen het werk werd gegund en Abhisit zou een brief van ontevreden aannemers hebben genegeerd die kritiek hadden op de aanbestedingsprocedure.
De aanval op Pongsapat heeft al weer een tegenreactie opgeroepen. Jirayu Huangsap, Pheu Thai parlementslid voor Bangkok, zegt dat de Democraten weigeren verantwoordelijkheid te nemen voor het fiasco. ‘De Democratische partij probeert nu een zondebok te vinden en heeft gekozen voor de aanval op Pongsapat, de rivaal [van de Democraten] voor de post van gouverneur.’ Jirayu wijst erop dat Pongsapat zijn handtekening zette toen de Democraten aan de macht waren en hij werkte samen met een door de regering benoemde commissie.
Kortom: wie van moddergevechten houdt, moet beslist deze affaire op de voet volgen. Voor meer details zie voorgaande afleveringen van Nieuws uit Thailand en de website van de krant.
– Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha steunt het voorstel van vice-minister-president Chalerm Yubamrung om in sommige gebieden in het Zuiden een avondklok in te stellen. Prayuth zegt dat zo’n avondklok geen totaal verbod op reizen inhoudt. Wie voor zijn werk gedurende die periode het huis uit moet, kan toestemming aan de autoriteiten vragen.
Chalerm lanceerde het idee woendag naar aanleiding van de moordaanslagen in Yaring (Pattani) op boeren uit Sing Buri en in Krong Pinang (Yala) op vier fruitverkopers uit Rayong. Vrijdag bespreekt Chalerm het idee met veiligheidsdiensten.
– De man die ervan verdacht wordt tijdens de lunchpauze in de schoolkantine een onderwijzer in koelen bloede te hebben vermoord, is gisteren tijdens een vuurgevecht met veiligheidstroepen in Pattani doodgeschoten. Politie en soldaten belegerden aan het eind van de ochtend een huis in Sai Buri. De militant die zich daarin bevond, opende het vuur op de troepen en vluchtte het bos in. Daar vond een vuurgevecht van zo’n 10 minuten plaats. Tegen de man, de 31-jarige Suhaidee Tahe, liepen acht arrestatiebevelen.
In Yarang is gisteren een defensievrijwilliger vanuit een hinderlaag doodgeschoten. Zijn collega werd gewond.
– Suan Dusit Poll concludeert op basis van een peiling onder 414 kiesgerechtigde Bangkokianen dat 35 procent van de kiezers op 3 maart bij de gouverneursverkiezing niet gaat stemmen omdat ze de politiek beu zijn. 29 procent heeft een mooie smoes: die moet die dag werken. 18 procent heeft nog geen keuze bepaald [In andere peilingen is dat 40 procent] of heeft geen voorkeur voor een van de kandidaten, 12 procent vindt het verspilling van tijd en 6 procent kan niet stemmen vanwege problemen met documenten.
– Tijdens een vuurgevecht vrijdagnacht in het district Muang (Nan) tussen twee bendes loan sharks (geldwoekeraars) is één persoon om het leven gekomen en zijn vijf ernstig gewond geraakt. Het vuurgevecht vond plaats bij een huis waar de zes mannen hadden zitten drinken. De aanvallers arriveerden 30 man sterk met geweren, messen en stompe voorwerpen. Twee van hen zijn inmiddels aangehouden.
– De man van wie de gastank van zijn Mercedes-Benz explodeerde waarna een garage in Taling Chan (Bangkok) in de as werd gelegd, zal worden vervolgd voor nalatigheid en beschadiging van eigendommen. Hij ligt momenteel met 40 procent brandwonden op de IC van het Siraraj ziekenhuis en is niet in staat een verklaring af te leggen. Volgens een monteur probeerde de man een probleem met zijn LPG-tank zelf op te lossen, maar dat ging dus goed mis. Behalve hem werden drie monteurs gewond.
– De controversiële Mae Wong dam in Nakhon Sawan en Kaeng Sua Ten dam in Phrae worden binnen 5 jaar gebouwd, zegt minister Plodprasop Suraswadi. De bouw wordt gefinancierd uit de 350 miljard baht die de regering heeft uitgetrokken voor watermanagementprojecten.
De minister verwacht protesten omdat bewoners geherhuisvest zullen moeten worden. Maar hij beloofde dat de regering haar best zal doen hen te helpen en de negatieve gevolgen zo klein mogelijk te maken.
In Phrae wordt al geprotesteerd. Bewoners hebben een kamp opgeslagen op de beoogde lokatie om te voorkomen dat de autoriteiten die komen inspecteren. Ze hebben zich voorgenomen ‘to fight to the death’. Volgens hen lost de dam het droogte- en overstromingsprobleem in het stroomgebied van de Yom rivier niet op en het beschadigt het ongerepte teakbos in nationaal park Mae Yom.
De minister erkent dat en belooft dat elk beschadigd terrein wordt vervangen door een driemaal zo groot bosgebied. (Zie pagina Kaeng Sua Ten dam)
Economisch nieuws
– Ondanks verschil van mening over het monetaire beleid van de Bank of Thailand zegt minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) dat hij er niet aan denkt gouverneur Prasart Trairatvorakul voor ontslag voor te dragen. De minister heeft er bij de bank op aangedrongen (en dat is niet de eerste keer) om de policy rate te verlagen, wat volgens hem zou leiden tot een kleinere instroom van buitenlandse kapitaal en de koersstijging van de baht zou ombuigen.

Kittiratt zegt dat de koersstijging niet alleen de export benadeelt maar ze is ook niet goed voor de stabiliseringskosten van de centrale bank. Hij schat dat het verlies van de bank dit jaar zal oplopen van 70 naar 100 miljard baht, omdat de bank de kloof moet opvullen tussen de rente van haar obiligatieuitgaves om liquiditeit uit het systeem te absorberen. Volgens de minister is snelle actie geboden.
‘Het is niet mijn bedoeling iemand in het openbaar uit te dagen, maar ik heb verschillende keren op diplomatieke wijze geprobeerd de bank te waarschuwen en ze negeren me nog steeds. Als minister van Financiën draag ik een zware verantwoordelijkheid inclusief de centrale bank. Ik moet in actie komen om ervoor te zorgen dat problemen worden aangepakt.’
Op 20 februari buigt het Monetary Policy Committee van de bank zich over de policy rate. Economen van naam en faam zeggen dat verlaging van het tarief nauwelijks invloed zal hebben op de instroom van buitenlands kapitaal. Economen van de Zwitserse bank UBS AG noemen verlaging zelfs ‘een ernstige misstap’, omdat die de inflatie zou aanwakkeren en tot een vermogensluchtbel leidt.
– Het is geen nieuw geluid, maar nu hoor je het ook eens van een ander. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) bevestigt dat Thailand opslagruimte voor rijst tekort komt omdat het rijsthypotheeksysteem de productie enorm opstuwt. Immers: de regering belooft elke rijstkorrel op te kopen (voor een prijs die 40 procent boven de marktprijzen ligt), dus boeren zaaien er lustig op los, zich niet bekommerend om de kwaliteit.
De FAO schat dat de voorraad (gepelde) rijst dit jaar oploopt naar 18,2 miljoen ton, een gigantische hoeveelheid vergeleken met voorgaande jaren. Tussen 2008 en 2010 werd gemiddeld 5,4 miljoen ton geproduceerd. [Het hypotheeksysteem was toen niet in werking] In 2011 werd het 7,8 miljoen ton en vorig jaar naar schatting 13 miljoen ton.
Een handelaar bij Emmsons International Ltd in New Delhi, die de markt sinds 1993 op de voet volgt, heeft zorgen over wat er gaat gebeuren met die gigantische voorraad. ‘Dat maakt ons erg nerveus. Want Thailand zal die rijst zeker gaan afstoten. Dan gaat de markt verder naar beneden.’
Het hypotheeksysteem is sinds oktober 2011 van kracht. De FAO schat dat 750.000 ton rijst uit buurlanden is gesmokkeld [om te profiteren van de hoge prijs] tegen 400.000 ton een jaar eerder. Vorig jaar is de export met 37 procent ingezakt naar 6,73 miljoen ton, het laagste niveau sinds 2000, waardoor Thailand is onttroond als ’s werelds rijstexporteur nummer 1.
Thaise rijst kost nu $600 per ton op de wereldmarkt, $200 meer dan Vietnamse rijst. De stijging van de dollar/baht koers is daar mede debet aan. (Zie pagina Rijst)
– De productiekosten van arbeidsintensieve midden- en kleinbedrijven zonder substantiële winstmarge zijn met 25 tot 28 procent gestegen, waardoor ze genoodzaakt zijn de prijs van hun producten met 18 procent te verhogen. Maar gezien de grote concurrentie in de markt, is dat geen reële optie.
Het kan ook anders. Central Trading Co, dat 6.050 jeans (Lee, Wrangler), shirts en onderbroeken per dag produceert, heeft kans gezien de productiekosten te verlagen ondanks de verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht. Twee jaar geleden betaalde het 215 baht en vormden de loonkosten 20 procent van de bedrijfskosten. Maar door de productie te stroomlijnen zijn de productiekosten van het bedrijf (2 fabrieken, 650 werknemers) met 7 miljoen baht per jaar teruggebracht.
Hoe speelt het bedrijf dat klaar? Om te beginnen is de foutmarge verminderd: van 13 procent in 2010 naar 3 procent, en dit jaar streeft het naar 0 procent. Verder kan elke werknemer nu gemiddeld twee werkzaamheden uitvoeren. Waren in het verleden 50 personen nodig om 50 shirts te maken, nu zijn dat er 30 per productielijn. (Zie pagina Minimumdagloon in discussie)
– Cartoon Network Amazone, Thailands eerste waterpark, gaat eind dit jaar open. Het bestaat uit tien thematische entertainmentzones met figuren als Ben 10, de Powerpuff Girls en Finn en Jake in een setting die geïnspireerd op het Amazone regenwoud. Het park ligt in Bang Saray, 20 minuten met de auto vanaf Pattaya.
– Je zou denken dat na beëindiging van de eerste-autoregeling de autoverkoop wel zou inzakken, maar Chevrolet en Mazda melden dat ze in januari 50 procent meer auto’s hebben verkocht dan in dezelfde maand een jaar eerder. Chevrolet verkocht 6.039 auto’s en wederom was de Colorado de populairste. Mazda verkocht 5.728 wagens met de Mazda2 Sport vijfdeurs en de Elegance sedan als best verkochte.

Zaterdag 9 februari
– De ‘continuing story’ van de afgebroken bouw van 396 politiebureaus en 163 politiedienstflats gaat haar zoveelste aflevering in. De onderaannemers, aan wie het werk door de aannemer werd uitbesteed, dreigen naar de rechter stappen omdat ze niets c.q. nooit het volledige bedrag hebben ontvangen voor hun werk.

Een van hen, Worawuth Pithak, heeft een lening moeten afsluiten om de bouw van twee politiebureaus in Khon Kaen te financieren, ervan uitgaande dat hij 19,2 miljoen van de aannemer [PCC Development and Construction Co] zou ontvangen, maar hij kreeg slechts 2 miljoen baht. Zijn bedrijf had een politiebureau in Ubonrat en een in Mancha Khiri moeten bouwen. Toen ze voor 70 procent klaar waren, moest hij het werk stilleggen omdat zijn geld op was.
Worawuth vertelde dit allemaal bij het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI), die een onderzoek naar de geruchtmakende zaak doet. De DSI heeft inmiddels met zo’n tien onderaannemers gesproken. Ze zijn er tussen de 5 en 10 miljoen baht bij ingeschoten.
Volgens een andere onderaannemer zijn zo’n honderd onderaannemers gedupeerd door PCC. Ze overwegen nu gezamenlijk naar de Administrative Court te stappen met het verzoek de Royal Thai Police [opdrachtgever van de bouw] te bevelen hen te compenseren voor hun verliezen. De RTP had erop moeten toezien dat het werk niet werd uitbesteed, want dit was contractueel verboden.
Foto: Agenten in Kuchinarai (Kalasin) werken nog steeds in een noodgebouw. Hun bureau werd afgebroken, maar de nieuwbouw is stilgelegd.

– De aartsvijanden UDD (roodhemden) en PAD (geelhemden) hebben overeenstemming bereikt over het indienen van twee amnestievoorstellen. Donderdag kwamen roodhemdleider Korkaew Pikulthong en geelhemdkernlid Parnthep Pourpongpan op uitnodiging van de vice-kamervoorzitter naar het parlement om te praten over een ander amnestievoorstel.
Korkaew en Parnthep werden het eens over een voorstel amnestie te verlenen aan mensen die 5 jaar geleden de noodtoestand overtraden [dat zijn dus geelhemden] en een voorstel om een commissie in het leven te roepen die beoordeelt of ook anderen in aanmerking komen voor amnestie. In die commissie zouden niet alleen regeringspartij Pheu Thai maar ook oppositiepartij Democraten en de echtgenote van een in 2010 doodgeschoten generaal een stem moeten krijgen. De PAD neemt geen zitting in de commissie omdat ze niet gebruikt wil worden als kruiwagen voor amnestieclaims.
Behalve de twee voorstellen, waarover de kemphanen het eens werden, liggen er nog drie voorstellen voor amnestie. Die regelen amnestie voor alle personen die tussen september 2006 (militaire coup) en mei 2011 (einde roodhemdprotesten) zijn opgepakt wegens politieke vergrijpen. Ze zijn ingediend door het UDD, het Independent Committee for Promotion of the Rule of Law en Nitirat, een groep juristen van de Thammasat universiteit. Ze verschillen op details en qua procedure. Het voorstel van Nitirat gaat het verst [Hierin zou ook Thaksin amnestie krijgen], maar alle drie sluiten plegers van misdrijven uit.
Tijdens het overleg is ook gesproken over de positie van oud-premier Thaksin, die in 2008 tot 2 jaar gevangenisstraf is veroordeeld, en tegen wie nog enkele zaken op de plank liggen. Roodhemdleider Korkaew heeft daarover verklaard dat over de mogelijkheid Thaksin van amnestie uit te sluiten is gesproken, maar ‘het resultaat van het overleg moet nog de meningen van de gehele groep representeren’.
– Niet 2,2 biljoen baht maar 2 biljoen gaat de regering lenen voor investeringen in infrastructuur. Minister Kittiratt Na-Ranong zegt dat het bedrag is teruggebracht om te staatsschuld, die thans iets meer dan 40 procent van het bruto binnenlands product bedraagt, te beperken tot 50 procent. Medio maart buigt het kabinet zich over het voorstel en begin april ligt het bij het parlement.
Van de 2 biljoen baht gaat 1,6 biljoen baht naar de spoorwegen en daarvan is 753 miljard baht bestemd voor de aanleg van een hogesnelheidslijn. 386 miljard baht is voor metrolijnen, 95,5 miljard baht gaat naar de spoorwegen en 372 miljard baht is bestemd voor de aanleg van spoorbanen met een andere breedte.
De Spoorwegen zijn het zorgenkindje. Ze hebben een geaccumuleerd verlies van 100 miljard baht. Volgens cijfers van de Asian Development Bank (ADB) is het aantal passagiers sinds 1992 afgenomen met 40 procent en de hoeveelheid vracht sinds 2002 met 30 procent.
James Leather, transportspecialist bij de ADB, zegt dat de eerste prioriteit het overhevelen van de schuld naar de regering zou moeten zijn tegelijk met een rekapitalisatie van 3 miljard baht. ‘Spoorwegen met zo’n laag passagiersvolume als de SRT [State Railway of Thailand] kunnen niet de infrastructurele kosten uit de exploitatie betalen.’ Volgens Leather kost goed onderhoud van de rails jaarlijks 6,5 miljard baht, maar de SRT heeft de afgelopen 30 jaar geen financiële mogelijkheden gehad de rails te onderhouden.
– De Kiesraad van Bangkok moet zich nog formeel uitspreken over de verzoekschriften van twee onafhankelijke kandidaten voor de post van gouverneur van Bangkok om peilingen te verbieden. Maar Kiesraadlid Somchai Jeungprasert zegt al wel dat onderzoeksbureaus het recht hebben de resultaten van opiniepeilingen te publiceren, mits ze de lokale kiesregels niet overtreden.
Alleen wanneer peilingen opzettelijk de bevolking misleiden of gemanipuleerd worden om kiezers over te halen een bepaalde kandidaat te kiezen, zijn ze in strijd met de Local Election Act. Wanneer een klacht wordt ingediend, moet de Kiesraad dit onderzoeken. Op overtreding staat een gevangenisstraf van 1 tot 5 jaar, een boete tot 100.000 baht en een verbod op peilingen gedurende 5 jaar.
De twee onafhankelijke kandidaten hebben geklaagd dat de peilingen alleen aandacht besteden aan de kandidaten van regeringspartij Pheu Thai en oppositiepartij Democraten en onafhankelijke kandidaten negeren. Ze zouden de kiezers misleiden. In hun verzoekschrift schrijven de indieners niet over welke peilingen het gaat. Vier instanties hebben inmiddels peilingresultaten gepubliceerd. Op 3 maart gaat de Bangkokianen naar de stembus.
– Moslimleiders en bewoners in het door geweld geteisterde Zuiden hebben het idee van vice-minister-president Chalerm Yubamrung om een beperkte avondklok in te stellen, weggehoond. Dat maakt de situatie alleen maar erger, zeggen ze. Een avondklok is niet effectief en hindert de bewoners bij het verdienen van hun inkomen.
Chalerm lanceerde het idee woendag naar aanleiding van de moordaanslagen in Yaring (Pattani) op boeren uit Sing Buri en in Krong Pinang (Yala) op vier fruitverkopers uit Rayong. Vrijdag bespreekt Chalerm het idee met veiligheidsdiensten.
Minister Sukumpol Suwanatat (Defensie) heeft al laten weten een avondklok niet nodig te vinden en dat standpunt irriteert Chalerm. ‘Als Sukumpol het beter weet, moet hij mijn baan overnemen.’ Sukumpol ontkent nu dat hij het niet eens is met de avondklok. ‘Het voorstel heeft gemengde reacties opgeroepen. Alle meningen moeten worden beoordeeld. Als de autoriteiten besluiten een avondklok in te stellen, dan moet dat maar.’
– De Organisation of Islamic Cooperation (OIC), die in november vorig jaar de vorderingen van de regering in het Zuiden ‘mager’ noemde, heeft haar toon wat gematigd. Thailand is meer coöperatief met de OIC bij het oplossen van de problemen in het diepe Zuiden. De regering doet het beter op het punt van informatievoorziening.
Een verklaring met die tekst is uitgegeven na de 12de sessie van de Islamic Summit Conference in Cairo. De Thaise regering is in haar nopjes met de verklaring. Eind januari bezocht een delegatie van de OIC onder begeleiding van minister Surapong Tovichatchaikul (Buitenlandse Zaken) het gebied.
– Een Furby robotspeelgoedje ad 2.990 baht, via Instagram aangeboden, dat wilden mensen wel hebben, want in de winkel kost het speeltje 5.500 baht. Zo’n 52 personen betaalden het bedrag, van wie sommigen gelijk maar een groot aantal tegelijk bestelden, maar de Furby werd nooit geleverd. De politie heeft inmiddels een vrouw aangehouden. Ze heeft verklaard het ontvangen bedrag van in totaal 7 miljoen baht te hebben overgemaakt naar de ‘echte verkoper’. Tegen een medeplichtige loopt een arrestatiebevel.
– De Raad van Bestuur van Thai Airways International is door de knieën gegaan voor de looneisen van de vakbond, die in januari kracht werden bijgezet door een staking van het grondpersoneel. Werknemers die minder dan 30.000 baht verdienen, krijgen een loonsverhoging van 7,5 procent en hoger betaalden 5,75 en 4 procent; gemiddeld 6,77 procent. Ook wordt een bedrag van 300 miljoen baht uitgetrokken voor bonussen, te verdelen onder de 26.000 werknemers.
– Zo’n tweehonderd mensen hebben gisteren een openbare hoorzitting bijgewoond over een wetsvoorstel dat gelijke huwelijksrechten voor paren van dezelfde sekse regelt. De bijeenkomst was georganiseerd door de Rights and Liberties Department en de kamercommissie juridische zaken.
De commissie begon vorig jaar aan het wetsvoorstel te werken, nadat een mannelijk paar dat wilde trouwen, een klacht had ingediend. Over het wetsvoorstel worden nog drie hoorzittingen gehouden.
Volgens commissievoorzitter Viroon Pheunsaen wordt niet de wet veranderd, maar krijgen paren de gelegenheid hun relatie in een zogeheten ‘civil partnership’ wettelijk te laten registreren.
– Het Highway Department gaat het werk aan de snelweg naar de diepzeehaven Laem Chabang versnellen om de chronische verkeersproblemen op te lossen. Bij de haven wordt de weg verbreed naar 14 rijstroken. Andere projecten worden naar voren gehaald. Per dag arriveren 60.000 voertuigen bij de haven. Vooral op woensdag en zaterdag zijn de verkeersproblemen groot. De haven verwerkt 6 miljoen TEU per jaar (20-foot equivalent unit containers).
– Nobelprijswinnaar Harold Kroto maakt zich zorgen over de afnemende belangstelling van zowel leerlingen als leraren voor exacte vakken, ondanks het feit dat technologie een steeds belangrijker rol gaat spelen. ‘Persoonlijke overtuigingen en bijgeloof hebben nog steeds een grotere invloed op mensen dan feiten die op wetenschappelijke gronden zijn gebaseerd.’ 
Kroto was ‘key speaker’ op de vierde jaarlijkse ‘Bridges: Dialogues Toward a Culture of Peace’- bijeenkomst van de International Peace Foundation. Volgens het fotobijschrift gaf hij ook een lesje aan de Shrewsbury International School in Bangkok.
– Het is deze maand een spannende maand voor Thailand, want beslist wordt of Thailand op de Tier 2 Watch List van het Amerikaanse Trafficking in Persons Report blijft staan, een treetje zakt of er vanaf wordt gehaald. Dat laatste hoopt het ministerie van Werkgelegenheid.
Volgens de directeur-generaal van het Employment Department pleit voor Thailand dat de verificatieperiode voor buitenlandse werknemers met drie maanden is verlengd, vanaf 14 december. Wanneer migranten die hebben doorlopen, zijn ze legaal en hebben recht op sociale voorzieningen.
Op de Tier 2 Watch List staan landen die te weinig doen aan de bestrijding van mensenhandel. Wanneer Thailand op de Tier 3 Watch List terechtkomt, vallen handelssancties te verwachten.
– De Democratische partij heeft gisteren het Future Innovative Thailand Institute gelanceerd. Dit onafhankelijke instituut gaat met input van de bevolking drie jaar werken aan een nationale ontwikkelings blueprint met doelstellingen die in 2020 bereikt moeten worden. Als eerste drie studiegebieden zijn economie, onderwijs en bestuur gekozen.
Maleisië heeft 20 jaar een soortgelijk proces gestart, zegt Surin Pitsuwan, voormalig secretaris-generaal van Asean die het instituut gaat leiden. Dat heeft daar geleid tot een verhoging van het gemiddeld inkomen per hoofd van de bevolking naar $9.000 (268.110 baht) per jaar. In Thailand bedraagt het thans $4.000.
– De politie van Nakhon Si Thammarat heeft drie leden van een drugsnetwerk gearresteerd, dat wordt geleid door een voormalige gevangene uit de centrale gevangenis van Nakhon Si Thammarat. Die man is inmiddels overgeplaatst naar de Bang Kwang gevangenis in Nonthaburi, maar hij dealt nog steeds drugs. Bij de arrestatie zijn drugs, munitie, contant geld en vier auto’s inbeslaggenomen. De drie konden gearresteerd worden dankzij de verklaring van een eerder aangehouden vrouw.
In de provincie Songkhla boekte de politie een soortgelijk succesje. Daar werden twee personen aangehouden en drugs met een straatwaarde van 140.000 baht inbeslaggenomen. Een derde man liep tegen de lamp in een undercover operatie en vervolgens werd ook nog eens een 17-jarige jongen aangehouden.
– De Thai Tobacco Trade Association verzet zich tegen het plan van het ministerie van Volksgezondheid om de afschrikwekkende plaatjes op sigarettenpakjes te vergroten van 55 naar 85 procent van het oppervlak. Kleine verkopers zouden daarvan de dupe worden, zegt de vereniging, en er blijft geen ruimte over om productinformatie te geven. Als het plan wordt goedgekeurd, haalt Thailand Australië in waar de plaatjes 82,5 procent van de oppervlakte beslaan.
– De vis bij het 304 Industrial Park in Prachin Buri bevat hogere concentraties kwik dan de voorgeschreven limiet, zegt de Pollution Control Department. De PCD onderzocht 23 monsters uit twee rivieren en zes kanalen in het district Si Maha Phot. In de water- en sedimentmonsters werden geen gevaarlijke concentraties gemeten.
– Tussen vrijdag en 15 mei is het gebruik van ‘destructive’ visnetten in delen van de Golf van Thailand verboden. In die periode paait de vis. Het verbod geldt voor 26.400 vierkante kilometer zee in Prachuap Khiri Khan, Chumphon en Surat Thani. Vooral de makreel legt er graag eitjes. Vorig jaar nam de visstand 2,34 keer toe na het verbod van drie maanden.
Economisch nieuws
– ‘Het verlagen van de policy rate, zoals bepleit door de minister van Financiën en het bedrijfsleven, zou een ernstige misstap zijn. Een verlaging van het tarief kan resulteren in een hogere inflatie en een luchtbel in binnenlandse vermogens, en kan uiteindelijk tot een serieuzer probleem in de toekomst leiden.’ Dit zegt Raymond Maguire, Thailand-strateeg bij de Zwitserse bank UBS AG.
Edward Teather, senior-econoom voor Asian aan dezelfde bank, pleit zelfs voor een verhoging van de policy rate, om de vastgoedprijzen af te koelen en de inflatie te beteugelen nu de wereldeconomie aantrekt en de binnenlandse situatie verbetert. Teather denkt dat Thailand’s sterke koopkracht en een toename in investeringen later dit jaar meer kapitaal aantrekt. Hij acht het niet ondenkbaar dat het Monetary Policy Committee van de centrale bank de policy rate daarom verhoogt van 2,75 naar 3,5 procent.
‘Wij verwachten’, zegt Teather, ‘dat de centrale bank tegen het eind van het jaar haar beleid zal aanscherpen en tegelijkertijd zal toestaan dat de baht stijgt. De krachtige baht zal de last van die aanscherping verplaatsen van de binnenlandse economie naar de exporteurs. De baht zal dit jaar naar verwachting snel stijgen in verhouding tot de dollar, maar de invloed op de export is minder groot dan het lijkt omdat het aandeel van de VS in de export slechts 10 procent is.’
Thailand kan op prijs blijven concurreren, voorspelt Teather, omdat de valuta van andere handelspartners ook een koersstijging zullen vertonen. ‘Een herstel van de Singapore dollar en de Maleisische ringgit na het midden van het jaar zou de exporteurs minder bezorgd moeten maken.’
– Orient Thai Airlines, de eerste budget luchtvaartmaatschappij in Thailand, heeft onder druk van de moordende concurrentie het mes gezet in zijn lijnvluchten en richt zich nu helemaal op de winstgevende chartermarkt. Vorige maand beëindigde de maatschappij haar vluchten van Don Mueang naar Chiang Rai en Hat Yai. Overgebleven zijn twee dagelijkse vluchten op de routes Bangkok-Chiang Mai en Bangkok-Phuket. Ze worden beide beschouwd als basisroutes en worden hoofdzakelijk door de maatschappij aangehouden om haar vergunning niet te verliezen.
De charters vervoeren voornamelijk Chinese toeristen naar Thailand. Ze doen het relatief goed en hebben geen last van de concurrentie op de binnenlandse markt, met name van Thai AirAsia. Orient Thai Airlines bestaat 18 jaar en vervoerde vorig jaar 290.000 Chinezen naar Thailand.
De snijoperatie in de binnenlandse vluchten is ook ingegeven door de eis van de Civil Aviation Department om een bepaald percentage Thaise piloten in dienst te hebben. De maatschappij is al drie keer beboet voor een bedrag van in totaal 1,5 miljoen baht, omdat ze niet aan die eis voldoet c.q. kan voldoen. En opnieuw dreigt een boete. Thaise piloten zijn moeilijk te krijgen. Ze vliegen liever bij maatschappijen in het Midden-Oosten waar ze meer kunnen verdienen.
– Het hypotheeksysteem voor rijst komt voor het seizoen 2011/2012 waarschijnlijk op een verlies van rond de 60 miljard baht uit, evenveel als het prijsgarantiesysteem van de regering Abhisit. Voor de eerste oogst zijn al definitieve cijfers bekend, namelijk een verlies van 20 miljard baht; het verlies van de tweede oogst is een schatting, aldus de Bank of Agriculture and Agricultural Cooperatives [die het hypotheeksysteem voorfinanciert].
In het seizoen 2011/2012 werd 21,6 miljoen ton rijst aangeboden: 6,9 miljoen ton in de eerste oogst en 14,7 miljoen ton in de tweede oogst. De totale kosten bedroegen 200 miljard; de berekening van het verlies van 20 miljard baht in de eeerste oogst is gebaseerd op de marktprijzen. Het verlies op de tweede oogst kan nog verder oplopen omdat de kwaliteit van de opgeslagen rijst terugloopt, waardoor de verkoopprijs daalt.
Aan het hypotheeksysteem in het seizoen 2012/2013 (oktober 2012-september 2013) nemen 1,3 miljoen boeren deel. Tot nu toe hebben ze 9,33 miljoen ton rijst gehypothekeerd ter waarde van 151 miljard baht.
Boeren die aan het systeem deelnemen, krijgen 15.000 baht voor een ton witte rijst en 20.000 baht voor een ton Hom Mali (jasmijnrijst), prijzen die circa 40 procent boven de marktprijs liggen. (Zie pagina Rijst)
– Thailand telt 338 biogas installaties met een totale capaciteit van 637 miljoen cmpd (kubieke meter per dag) en 71 bevinden zich in de ontwerpfase of worden nu geconstrueerd. Wanneer die klaar zijn, bedraagt de capaciteit 1,4 miljard cmpd, aanzienlijk meer dan eerder werd voorspeld, zegt het Energy Policy and Planning Office (Eppo).
Secretaris-generaal Suthep Liamsiricharoen zegt dat de capaciteit over een paar jaar 1,41 miljard cmpd zal bedragen. Sinds de regering in 2008 aankondigde dat ze het gebruik van biogas wilde stimuleren, heeft Eppo 414 aanvragen ontvangen. Vorig jaar steeg het aantal scherp omdat de energieprijzen omhoog gingen. Biogas is ook populair omdat het Energy Conservation Fund tegemoetkomingen en zachte leningen verstrekt.
Van de installaties die in gebruik zijjn, gebruiken 55 palmolie, 25 zetmeel, 24 bewerkt voedsel, 6 ethanol, 2 rubber en de rest ander materiaal.

Vrijdag 8 februari
– Het onderzoek van het  Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) naar de (nooit afgemaakte) bouw van 396 politiebureaus en 163 politiedienstflats begint op de zoveelste poging te lijken om de vorige regering een hak te zetten. Maar die slaat nu terug. Toenmalig vice-minister-president Suthep Thaugsuban (Democraten) heeft een aanklacht wegens smaad tegen het DSI-hoofd ingediend omdat hij in de zaak wordt betrokken.

Volgens de DSI zou Suthep in de aanbestedingprocedure hebben ingegrepen en er zou sprake zijn geweest van ontoelaatbare praktijken. Suthep vertelde gisteren tijdens een persconferentie zijn kant van het verhaal.
De beslissing voor de bouw werd in 2007 genomen door de toenmalige regering van de People’s Power Party, de voorloper van Pheu Thai. Het aanvankelijk goedgekeurd budget van 17,6 miljard werd later teruggebracht naar 6,67 miljard baht.
In mei 2009 stelde het toenmalig hoofd van de landelijke politie voor de bouw per politieregio aan te besteden, maar diens opvolger besloot tot een centrale aanbesteding. Hij redeneerde dat de overheid zo geld uitspaarde. Suthep keurde dit goed.
Tien bedrijven hadden belangstelling voor het project, waarvan vijf een bod deden. PCC Development and Construction Co werd gekozen omdat dit bedrijf het laagste bod uitbracht. Suthep ontkent ten stelligste dat er hierbij sprake was van price collusion [samenspanning?]. Hij zegt ook het bedrijf niet hebben gekend of direct of indirect benaderd te hebben.
De afgevallen bedrijven zouden geklaagd hebben bij toenmalig premier Abhisit, die volgens de DSI hun klachten negeerde. Maar Abhisit zegt nooit een brief van hen te hebben gezien. Volgens hem is die beschuldiging van het DSI-hoofd ‘politiek gemotiveerd’.
Chuvit Kamolvisit, leider van de Rak Thailand Party en voormalig eigenaar van massagesalons, doet ook een duitje in het zakje. Hij zegt de kwestie al te hebben aangesneden tijdens het zogeheten censure debate in het parlement in een aanval op huidig vice-minister-president Chalerm Yubamrung. ‘De zaak wordt nu gepolitiseerd en misbruikt om de Democraten aan te vallen’, zegt hij. (Zie pagina Over corruptie)
– Aannemers die infracturele werken uitvoeren, moeten in de toekomst een ‘integriteitsovereenkomst’ tekenen waarin ze beloven in alle projectfasen opening van zaken te geven. Dat hebben de Anti-Corruption Organisation of Thailand (ACT) en minister Chadchat Sittipunt (Transport) gisteren afgesproken.
‘Corruptie moet worden voorkomen’, zegt de minister. ‘Transportprojecten zullen vanaf het begin tot het einde worden gecontroleerd, vanaf het opstellen van het Programma van Eisen tot het ontwerp, de aanbesteding en constructiefases. Deze samenwerking [tussen ACT en ministerie] is een belangrijke stap voorwaarts in het uitbannen van corruptie vanaf het eerste begin van transportprojecten. Dat is veel beter dan de problemen proberen op te lossen nadat ze zijn ontstaan.’
De integriteitsovereenkomst is een van de vier afspraken die tijdens het overleg zijn gemaakt. Afgesproken is dat het bestrijden van corruptie een nationale prioriteit is, dat de particuliere sector en burgers gezamenlijk transportprojecten controleren en dat de ACT nauwer gaat samenwerken met het Corruption Prevention Centre van het ministerie. (Zie pagina Over corruptie)
– Ratree Pipattanapaiboon, die twee jaar gevangen heeft gezeten in Cambodja op beschuldiging van spionage, zegt het slachtoffer te zijn van een politiek spel. Ze zegt ook onder druk te zijn gezet geen actie te ondernemen tegen de vorige regering, die volgens haar verzuimd heeft haar en medegevangene Veera Somkwamkid behoorlijk te helpen. Ratree zei dit gisteren tijdens een vergadering van de senaatscommissie mensenrechten, vrijheid en consumentenrechten.
Ratree, Veera (die nog gevangen zit) en vijf andere Thais werden in december 2010 door Cambodjaanse soldaten gearresteerd omdat ze zich op Cambodjaans grondgebied bevonden. Maar Ratree ontkent dit: ze werden aangehouden op het grondgebied van het dorp Ban Nong Chan in de provincie Sa Keao. Ratree kwam vrijdag vrij nadat ze gratie had ontvangen. Ze vertelde de commissie dat ze niet weet welke afspraken achter de schermen zijn gemaakt in ruil voor gratie. Mogelijk was die het resultaat van de verbeterde betrekkingen tussen beide landen sinds de regering Yingluck aan de macht is.
Veera Somkwamkid, coördinator van het militante Thai Patriots Network, zit voorlopig nog gevangen. Hij kreeg een gevangenisstraf van acht jaar, die ter gelegenheid van de dood van de Cambodjaanse vorst is verminderd met zes maanden.
– Tussen 2010 en 2012 zijn 20.000 vrouwen en kinderen mishandeld en seksueel misbruikt, zegt Visa Benjamano, nationale mensenrechtencommissaris. Ze zegt die cijfers gehad te hebben van het ministerie van Volksgezondheid.
‘Op basis van die cijfers zijn we er zeker van zelfs meer vrouwen en kinderen het slachtoffer zijn. Veel slachtoffers zijn nog steeds te verlegen om aangifte te doen bij de politie en de politie past de wet ook niet rigoreus toe.’
Visa voerde gisteren het woord op het seminar ‘Sexual harassment at the office – the problem remains to be solved’, georganiseerd door de National Human Rights Commission (NHRC) en de Women and Men Progressive Movement Foundation. Ze vertelde dat de politie meer vrouwen in deze gevallen inzet om onderzoek te doen omdat die zaken gevoelig zijn.
Een slachtoffer uit Nakhon Pathom vertelde hoe haar baas haar op kantoor aanviel. De politie wilde de aangifte niet in behandeling nemen, omdat het een ‘klein vergrijp’ was. Ze heeft de NHRC gevraagd aangifte tegen haar baas te doen.
‘Ik wil dat andere vrouwen die misbruikt zijn, juridische actie ondernemen. Ik moet vechten om mijn voornaamste mensenrechten te beschermen, zodat niemand het nog in zijn hoofd haalt het nog eens te doen.’ (Zie pagina Gezondheidzorg)
– Schiet nou eens op met het optuigen van het National Savings Fund, dat in mei 2011 bij wet is ingesteld. Een netwerk van informele werkers heeft de National Human Rights Commission gevraagd juridische actie te ondernemen tegen het ministerie van Financiën omdat het in gebreke blijft.
Informele werkers lopen thans onverzekerd rond en krijgen ook geen pensioen. Via het fonds kunnen ze voor hun pensioen sparen. Het ministerie wil de wet veranderen, maar dat schijnt erg lang te moeten duren.
– Drie onafhankelijke kandidaten voor de post van gouverneur in Bangkok klagen dat ze genegeerd worden door de media en in verkiezingspeilingen. Dat zeiden ze gisteren in het programma Hardcore Khao van kanaal 5. Van de 24 kandidaten zijn 19 volgens hen bestempeld als mai pradap (decorative plants) of onbelangrijke kandidaten. Sumet Tantanasirikul vertelde dat op de dag van de registratie alleen de beroemde kandidaten hun supporters naar binnen mochten meenemen, maar zij niet. Sumet gaat daarover een klacht indienen bij de Kiesraad.
– Eenderde van het voorverpakte brood en banket in supermarkten bevat te veel conserveringsmiddelen, zegt de Consumer Protection Foundation. Dat geldt voor gesneden brood, croissants en sweet rolls. De stichting baseert zich op een publicatie in Chalard Sue (Smart Buyers). Het consumentenblad heeft veertien monsters laten onderzoeken op sorbinezuur, benzeencarbonzuur en propaanzuur. Van de 14 werd bij slechts 8 op het etiket vermeld dat ze conserveringsmiddelen bevatten. Vijf bevatten te veel conserveringsmiddelen.
– Drie monteurs en de eigenaar van een Mercedes-Benz zijn gewond geraakt bij een explosie in een garage in Taling Chan (Bangkok). De daarop volgende brand vernielde de begane grond van het bedrijf en vier auto’s.
De Mercedes-Benz eigenaar was naar de garage gekomen om de LPG-installatie te laten controleren. Omdat er niet onmiddellijk monteurs beschikbaar waren, was hij zelf iets gaan doen aan de cilinder en dat ging blijkbaar mis. Na de ontploffing nam de man de benen.
– Democratisch parlementslid Warong Dejkitvikrom gaf gisteren in het parlement een aanschouwelijke demonstratie van de kwaliteit van de rijst die door de regering in het kader van het hypotheeksysteem is opgekocht en opgeslagen. Hij sneed een zak met rijst open, afkomstig uit Surin, en liet zien dat de rijst bruin en verrot was. Parlementsleden van regeringspartij protesteerden tegen de demonstratie.
Warong zei dat de regering niet in staat is de kwaliteit van de opgekochte rijst te behouden. Verder liet hij de bekende kritiek op het systeem de revue passeren, zoals corruptie, bevoordeling van Pheu Thai-leden en het stilzwijgen van de regering over rijstverkopen aan andere regeringen. Hij daagde de regering uit haar rijstmagazijnen open te stellen voor verslaggevers.
Vice-minister Nattawut Saikuar (Handel) pakte Warong terug. Hij vroeg zich af hoe Warong aan die zak met rijst uit een regeringsmagazijn kwam en zou het Internal Trade Department vragen aangifte tegen hem te doen. (Zie pagina Rijst)
– Een maand was hij op de vlucht geweest, maar gisteren meldde Prasit Lemle, een voormalige burgemeester van Padang Besar (Songkhla), zich bij de politie. Tegen hem liep een arrestatiebevel wegens de smokkel van 900 Rohingya vluchtelingen van Myanmar naar Thailand. De eerste groep van 300 werd in januari op de rubberplantage van Prasit aangehouden. Volgens Prasit is de plantage eigendom van zijn vader en wist hij niets van de smokkel.
Acht verdachten zijn inmiddels aangehouden en naar één wordt nog gezocht. Ze worden ervan verdacht de Rohingya het land te hebben ingesmokkeld, hen verborgen te hebben en tegen hun wil te hebben vastgehouden.
Sinds oktober vorig jaar zijn 5.899 Rohingya via zee Thailand binnengekomen. Daarvan zijn er nog 1.752 in het land. Ze mogen hier zes maanden blijven.
– Van de 1.881 ontslagen sinds januari zijn 483 toe te schrijven aan de verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht per 1 januari; de overige ontslagen hebben andere oorzaken. Dit zegt minister Padermchai Sasomsap (Werkgelegenheid). Nog eens 5.000 werknemers dreigen hun baan te verliezen, omdat hun werkgevers met moeite de eindjes aan elkaar kunnen knopen. (Zie pagina Minimumdagloon in discussie)
– Dertig leerlingen van de Takudpai school in Phetchabun zijn licht gewond geraakt toen de bus waarin ze zaten op de verhoogde snelweg in Muang Thong Thani (Nonthaburi) tegen een betonnen vangrail botste. De chauffeur was in slaap gevallen. De leerlingen waren op weg naar de tempel van de Emerald Buddha in Bangkok. 
– Tweeduizend levende cobra’s en rode ratslangen afkomstig uit Thailand zijn in Hong Kong door de douane inbeslaggenomen en teruggestuurd naar Suvarnabhumi. De slangen zaten in kratten die volgens het etiket fruit bevatten. De slangen worden voor onderzoek naar een centrum in Khao Son (Ratchaburi) gestuurd en sommige worden terug in de natuur gezet.
Economisch nieuws
– De Small and Medium Enterprise Development Bank of Thailand (SME Bank) heeft de ongebruikelijke stap genomen om het ministerie van Financiën te vragen haar te compenseren voor de insolventie die veroorzaakt is door initiatieven van de regering. Voorzitter Pichai Chunhavachira zegt dat die steun onmiddellijk 18 procent van de NPL’s (non-performing loans) zou elimineren. Zoveel van de huidige NPL’s van de bank komt van geld dat is uitgeleend via het public service account (PSA) systeem, zegt hij.

Alhoewel het gebruik is dat banken hun NPL’s aan het ministerie van Financiën melden, hebben ze nooit eerder gevraagd daarvoor gecompenseerd te worden. De zogeheten PSA-leningen zijn verstrekt aan exploitanten die schade hebben opgelopen door de overstromingen en aan slachtoffers van politiek geweld. Ze zijn goedgekeurd zonder dat behoorlijk is gecontroleerd of ze aan de eisen van het PSA-systeem voldeden, wat geresulteerd heeft in een hoog niveau van kredietverliezen.
De (overheids) SME Bank heeft van alle banken in Thailand de meeste NPL’s. Van de uitstaande leningen ad 97 miljard baht bestaat 42 procent uit NPL’s oftewel 39 miljard baht.
– Honda Automobile (Thailand) gaat in Prachin Buri een nieuwe fabriek bouwen en de bestaande fabriek in Ayutthaya uitbreiden om aan de grote binnenlandse en export vraag te kunnen voldoen. De fabriek komt te staan in het Rojana Industrial Park en zal een jaarproductie van 120.000 voornamelijk kleine en subcompact voertuigen hebben. De bouw begint in juli, in 2015 moet de fabriek operationeel zijn. Ze zal in het begin werk bieden aan 2.500 arbeiders.
In de fabriek worden innovaties toegepast, waardoor er korter en groener kan worden geproduceerd met een lagere CO2-uitstoot. Tevens wordt in alle productieprocessen recycled water gebruikt.
Begin volgend jaar wordt de productie in de huidige fabriek in Ayutthaya uitgebreid naar 300.000 voertuigen per jaar. De productie is er eind vorig maand al uitgebreid van 240.000 naar 280.000 voertuigen.
De nieuwe fabriek en de uitbreiding brengen de jaarproductie van Honda in 2015 op 420.000 voertuigen. Dit jaar lanceert Honda tien modellen, even veel als vorig jaar.
– De gouverneur van de Bank of Thailand is niet gelukkig met de brief van de minister van Financiën, waarin hij aandringt op verlaging van de policy rate om te voorkomen dat de koers van de baht te snel stijgt. Prasarn Trairatvorakul zegt dat ook in het verleden het monetaire beleid van de bank nooit in tegenspraak was met het beleid van de regering om de economische groei te stimuleren.
Op 20 februari vergadert het Monetary Policy Committee (MPC) van de centrale bank over de hoogte van de policy rate die thans op 2,75 procent staat. Prasarn wijst erop dat de MPC veel economische gegevens weegt alvorens een beslissing te nemen. De bank vindt het geen goed idee de rente te verlagen met het doel de baht te beïnvloeden. Het rentetarief dient in de eerste plaats een afgeleide te zijn van de binnenlandse economische situatie.
De brief van de minister kwam ter tafel tijdens een vergadering van de raad van bestuur. Voorzitter Virabongsa Ramkangkura, een zetbaas van de minister, bracht de brief ter sprake. De raad van bestuur heeft evenwel geen bevoegdheid om het besluit van de MPC te beïnvloeden.
Zoals bekend maakt het particuliere bedrijfsleven zich zorgen over de dure baht die nadelig is voor de export. Ook vanuit die hoek is aangedrongen op een renteverlaging. De policy rate is het tarief dat banken in rekening brengen, wanneer ze geld bij elkaar lenen. Verlaging van dat tarief leidt niet automatisch tot verlaging van de overige rentetarieven.

Donderdag 7 februari
– Het begint op een spannende detective te lijken: het onderzoek naar de (nooit afgemaakte) bouw van 396 politiebureaus en 163 politiedienstflats. Hoofdrolspelers: een invloedrijke politicus in Chiang Mai, een kroongetuige, voormalig premier Abhisit en voormalig vice-minister-president Suthep Thaugsuban, met het Department of Special Investigation (DSI) als ‘detective’.

De bouw werd in 2011 gegund aan PCC Development and Construction Co, een bedrijf waarvan de DSI vermoedt dat het eigendom is van die ‘invloedrijk politicus’, maar die staat niet geregistreerd als aandeelhouder. PCC voerde het werk echter niet uit, maar besteedde het uit aan tenminste tien onderaannemers, hetgeen in strijd was met de biedcondities. Die onderaannemers hebben nooit ene cent gehad, alhoewel PCC wel twee termijnen van 877 miljoen baht en 600 miljoen baht incasseerde.
Suthep komt om de hoek kijken omdat hij in aanbestedingsprocedure ingreep. Hij veranderde de Terms of Reference, zodat het werk niet per regio werd aanbesteed, maar in één keer voor het gehele land. Vraagtekens bestaan ook over de prijs waarvoor PCC het werk verwierf. Enkele concurrenten klaagden destijds bij Abhisit over de aanbestedingsprocedure, maar die negeerde hun klachten.
De DSI hoort volgende week drie politiefunctionarissen. Nummer 1 zegt dat hij al gepensioneerd was, toen het project werd goedgekeurd; nummer 2 zegt dat hij toen nog niet hoofd van de landelijke politie was en nummer 3 geeft geen commentaar. Ook Suthep en Abhisit worden door de DSI opgeroepen om een verklaring af te leggen. (Zie pagina Over corruptie)
– De politie heeft gisteren een inval gedaan in het beruchte casino Tao Pun in Bang Sue (Bangkok). Ze arresteerde honderd gokkers en nam miljoenen baht aan geld in beslag. Het casino, dat in 2006 ook al drie keer bezoek van de politie kreeg, staat formeel op naam van een voedselverkoper, vermoedelijk een katvanger voor iemand anders.
Het Anti-Money Laundering Office (Amlo) heeft een beslag van 90 dagen gelegd op de grond waarop het casino staat, ter waarde van 10,8 miljoen baht. Amlo is ook bezig beslag te leggen op een aantal andere casino’s in Bangkok en enkele provincies, die een omzet van 10 miljoen baht zouden hebben en meer dan honderd gokkers bedienen.
Amlo legde tevens beslag op 14 rai, eigendom van de Yihad Witthaya school in Ban Tha Dan (Pattani). Gebleken is dat de school door opstandelingen werd gebruikt voor wapentraining. (Zie pagina Casinoschandaal)
– Norkhun Sitthipong, permanent secretaris van het ministerie van Energie, heeft abrupt zijn functie van bestuursvoorzitter van energiegigant PTT Plc neergelegd. Hij wordt vermoedelijk opgevolgd door Vichet Kasemthongsri, die – let op! – minister van Transport was in het kabinet Thaksin en vorige maand werd benoemd tot ‘onafhankelijk’ directeur van PTT.
Verklaring aldus een insider? Het ministerie van Energie werd in 2002 onder het kabinet Thaksin gevormd, waardoor sleutelfiguren van de partij de energiesector, die biljoenen baht waard is, konden controleren. Maar in 2006 bij de militaire coup kwam daar een eind aan. Met deze move krijgt regeringspartij Pheu Thai weer de touwtjes in handen .
Eind vorig jaar nam Pongsak Raktapongpaisarn het ministerie van Energie over en die man is ‘close’ met Thaksin. Hij heeft al aangekondigd dat de bedrijfsvoering van de bedrijven die onder het ministerie ressorteren, op de helling moet. Dat geldt bijvoorbeeld voor het landelijk elektriciteitsbedrijf Egat. Vorig jaar ging de bestuursvoorzitter met pensioen. Pongsak vindt dat Egat meer inkomsten voor de overheid moet genereren.
– Vice-minister-president Chalerm Yubamrung en de politie peinzen over het instellen van een beperkte avondklok in het Zuiden. Ze reageren daarmee op de moordaanslagen op boeren in Yaring (Pattani) en vier fruithandelaren in Krong Pinang (Yala). Maar het idee is al van tafel geveegd door minister Sukumpol Suwanatat (Defensie), die dat niet nodig vindt. Niettemin wordt het idee op 15 februari besproken tijdens een vergadering van veiligheidsdiensten.
In Yaring werden op 1 februari twee boeren uit Sing Buri doodgeschoten en tien anderen gewond. Ze trainden er lokale boeren hun rijstvelden weer in gebruik te nemen. Op dinsdag werden in Krong Pinang ’s nachts vier fruithandelaren in koelen bloede vermoord in de keet waarin ze overnachtten. Volgens het leger richten de opstandelingen zich nu op ‘soft targets’.
– Bij een inval in een roti-shop in Sungai Kolok (Narathiwat) hebben politie en soldaten een Rohingya aangehouden alsmede zes van zijn werkers, Rohingya en personen uit Myanmar. Ze worden verdacht van het smokkelen van Rohingya uit Myanmar. In de winkel werden diverse compartimenten aangetroffen, maar niemand verbleef daar.
Sinds begin vorige maand zijn zo’n 1.700 illegale Rohingya aangehouden, van wie 270 in de noordelijke provincies Ubon Ratchatani, Mukdahan en Nong Khai en de overigen in het Zuiden.
– Thailand’s financiën zijn gezond genoeg om 2,2 biljoen baht te lenen, zeggen topambtenaren van het ministerie van Financiën. Gisteren boog een kamercommissie zich over het voornemen van de regering om dat bedrag te lenen voor ingrijpende infrastructurele werken.
Volgens Suwit Rojanavanich, adjunct-directeur-generaal van het Public Debt Management Office, bedraagt de staatsschuld thans 4 biljoen baht, oftewel 40 procent van het bruto binnenlands product. De Bank of Thailand heeft meer dan 5 biljoen baht aan buitenlandse valuta. Kortom: Thailand’s vermogen is meer waard dan zijn schulden. ‘Het land is rijk en kan het zich veroorloven zijn schulden terug te betalen.’
– Een tankwagen met 30.000 liter stookolie is gisteren op de Phahon Yothin Road gekanteld, waardoor het verkeer urenlang werd lamgelegd. Volgens de chauffeur werd hij gesneden door een pickup truck, waardoor hij de macht over het stuur verloor. De tankwagen kwam op zijn kop te liggen en olie stroomde over het wegdek.
– Thaise vrouwen zijn door de senaatscommissie voor buitenlandse zaken gewaarschuwd dat ze niet moeten ingaan op aanbiedingen van werk in Zwitserland, want dat werk komt neer op prostitutie. In 2011 werden 193 vrouwen daarvan het slachtoffer, is gebleken uit onderzoek door Thaise en Zwitserse autoriteiten en NGO’s.
Volgens een rapport van de Advocacy and Support for Migrant Women and Victims of Trafficking (FIZ) te Zurich moeten de vrouwen zeven dagen per week werken, ze mogen geen klanten weigeren, de klanten gebruiken vaak geen condooms en ze moeten tusen 980.000 en 1,96 miljoen baht verdienen om hun schuld aan de bende, die ze het land heeft binnengesmokkeld, af te betalen.
De vrouwen komen vaak binnen op een Schengen visum dat door niet-Zwitserse ambassades is afgegeven. Ze durven hun mond niet open te doen uit angst dat hun werk bekend wordt bij de autoriteiten en de mensen uit hun dorp.
– Een 40-jarige taxichauffeur in Samut Prakan is aangehouden op verdenking van aanranding c.q. verkrachting van twee peuters. Hij kon dat doen omdat zijn vrouw een kinderdagverblijf in hun woning had geopend. De moeders van de twee peuters hebben hulp gezocht van de Pavena Foundation for Women and Children en die heeft hen begeleid naar de politie om aangifte te doen. Volgens zeggen zou de man zich ook aan andere kinderen hebben vergrepen, maar de ouders van die kinderen waren afgekocht met 6.000 baht.
– Thailand moet open kaart spelen over zijn rol na de aanslag op de Twin Towers in New York toen de CIA vermeende terroristen in andere landen onderbracht. Dinsdag publiceerde het Open Society Justice Initiative een rapport waarin Thailand wordt genoemd als een van de veertien landen in Azië die gevangenen vasthielden voor de CIA.
Volgens de Cross Cultural Foundation zijn er aanwijzigingen dat er ook in Thailand is gemarteld. De verdachten zouden op twee plaatsen in Thailand zijn gedetineerd. Die werden in 2003 en 2004 gesloten. Secretaris-generaal Pardorn Pattanatabutr van de National Security Council noemt het rapport ‘groundless’. ‘De CIA is heel goed in staat zijn eigen operaties uit te voeren zonder om de hulp van Thailand te vragen.’
– Bij een ongeluk met een bus die onderweg was van Bangkok naar Chumphon zijn dinsdagnacht vijf passagiers om het leven gekomen en 38 gewond.  De dodelijke slachtoffers waren de bus uitgeslingerd; een van hen is een buitenlandse vrouw. De bus raakte in een bocht van de weg, reed tegen een boom en kantelde.
Politiek nieuws
– Het moddergooien tijdens de verkiezingscampagne in Bangkok, dat ik gisteren beschreef, gaat in volle hevigheid door. Nu dreigt regeringspartij Pheu Thai naar de Kiesraad te stappen met het verzoek Democraat Watchara Phetthong te laten vervolgen. Watchara heeft om een onderzoek gevraagd naar een contract dat de Pheu Thai-kandidaat voor de post van gouverneur heeft getekend, toen hij nog adjunct-hoofd van de politie was. Volgens Pheu Thai-woordvoerder Pompong Nopparit haalt Watchara ouwe koeien uit de sloot.

Pheu Thai-parlementslid Weng Tojirakarn heeft zijn pijlen gericht op een Democratisch parlementslid en de partijwoordvoerder. Hij stapt naar de lokale Kiesraad en vraagt om een onderzoek naar de foto’s die beide heren op hun Facebook-pagina hebben gezet. Die zouden gemanipuleerd zijn en schadelijk voor Pheu Thai. De foto’s tonen Yingluck, de Pheu Thai kandidaat en een roodhemdleider met op de achtergrond brandende gebouwen. [Een verwijzing naar de brandstichting van mei 2010 door roodhemden.] Maar de Democraat zegt dat de foto’s ‘een vorm van kunst’ zijn.
Economisch nieuws
– Nadat het particuliere bedrijfsleven de Bank of Thailand had opgeroepen de rente verlagen (zie Economisch nieuws van woensdag), doet nu minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) een zelfde oproep. Wanneer de rente daalt, neemt de druk van de buitenlandse kapitaalinstroom af alsmede de druk op de baht, meent hij.

In een brief aan het bestuur van de bank wijst de minister op een bijkomend voordeel voor de bank: de rentelast van de bank op obligaties, die uitgegeven zijn om overtollige liquiditeit weg te werken, neemt af waardoor de bedrijfskosten van de bank afnemen. Volgens de minister is dit niet onbelangrijk omdat de bank alleen mag investeren in liquide vermogens met een laag risico, zoals overheidsobligaties of US Treasury bills die bijna niets opleveren. Andere manieren om meer inkomsten te genereren heeft de bank niet.
Op 20 februari vergadert het Monetary Policy Committee (MPC) van de centrale bank over de dagrente voor bankdeposito’s. Die staat momenteel op 2,75 procent. Over de vraag of verlaging van de rente tot het gewenste resultaat leidt, verschillen economen van mening. Volgens een econoom van de BoT zet een verlaging geen zoden aan de dijk. De MPC bestaat uit drie werknemers van de bank en vier externe experts onder voorzitterschap van de gouverneur van de bank.
Benjarong Suwankiri, econoom bij de TMB Bank (Thai Military Bank), denkt dat een renteverlaging slechts een miniem effect op de buitenlandse kapitaalinstroom zal hebben, omdat investeerders op de binnenlandse markt naar andere rentedragende vermogens op zoek zijn, zoals aandelen en vastgoed.
Volgens MPC-voorzitter Ampon Kittiampon wordt de brief van de minister beschouwd als een ‘academisch standpunt’ en zal de MPC haar beslissing baseren op de stabiliteit van de economie. [Eerder in het bericht staat dat de gouverneur voorzitter is; nu ineens is dat iemand anders.] ‘De MPC-leden stemmen onafhankelijk en transparant. Na negen jaar als voorzitter kan ik zeggen dat de brief geen invloed heeft op onze beslissing hier. We beschouwen die als een opinie van de minister, gebaseerd op zijn ervaring.’
– Jonge ondernemers die hoge winstmarges hopen te maken, beginnen bedrijven die zich op een nichemarkt richten. Eetbare producten zijn het populairst, gevolgd door schoonheidsartikelen en kleding. De voedingssector genereert de hoogste winst met marges van 40 tot 50 procent: Western restaurants, bakkerijen, niet-alcoholische dranken, gezondheidsvoedsel en bewerkt fruit en groentes.
Volgens Bunchua Wonggasem, directeur van het Bureau of Entrepreneurship Development, draaien kleine voedselbedrijven per maand een omzet van gemiddeld 100.000 baht. ‘Ze kunnen een winst van 50.000 baht per maand maken, veel meer dan het minimumloon van 15.000 baht. Bovendien hebben ze veel meer vrije tijd om met hun gezin door te brengen’, zegt ze.
Maar ze heft wel een waarschuwende vinger: het opzetten van een bedrijf houdt risico’s op het gebied van marketing en verkoopkanalen in. ‘De meeste hebben goede producten, maar ze weten niet hoe ze die moeten distribueren. Ze weten niet hoeveel verkoopkanalen ze kunnen openen en hoe ze kunnen uibreiden.’
Starters kunnen deelnemen aan het programma New Entrepreneur Creation. Ze krijgen advies op het gebied van bedrijfsmanagement, financiën en planning; ze maken excursies en leren hoe in andere gebieden te penetreren. Vorig jaar namen 3.500 starters deel, van wie 1.160 een bedrijf opzetten. De meeste starters zijn tussen 20 en 30 jaar. Ouders met kinderen zien er meestal vanwege de risico’s vanaf.

Woensdag 6 februari
– Vier fruithandelaren uit Rayong zijn maandagnacht in een keet bij de Ban Krong Pinang markt in Krong Pinang (Yala) in koelen bloede vermoord. Zeven gewapende mannen stormden de keet binnen, bonden de slachtoffers vast en schoten enkele malen van dichtbij op hen.

Drie anderen, eveneens uit Rayong, die in een vrachtwagen bij de keet sliepen, hadden het geluk dat ze niet opgemerkt werden door de opstandelingen.
De handelaren reisden regelmatig naar Yala om er op de markt fruit te kopen voor de verkoop in Rayong. Ze hadden medio december de keet gehuurd om te kunnen overnachten tijdens deze trips.
Commandant Udomchai Thamsarorat van de Vierde Leger Regio heeft de indruk dat de separatisten proberen de moslimmeerderheid in de zuidelijke provincies te scheiden van de rest van Thailand. Ze vallen handelaren aan, aldus de commandant, zodat de indruk ontstaat dat het gevaarlijk is om de regio te bezoeken. De moordaanslag op boeren uit Sing Buri op vrijdag past ook in deze taktiek.
‘De slachtoffers waren soft targets die zichzelf niet konden verdedigen. De opstandelingen willen buitenstaanders intimideren, ze afschrikken zodat ze hier geen handel komen drijven. Ze willen Pattani, Yala en Narathiwat isoleren door mensen weg te jagen’, zegt Udomchai. Hij verwacht dat de opstandelingen zullen doorgaan met hun soft target-campagne om het vertrouwen van de bevolking in de regering en het leger te ondermijnen.
– Een drie jaar oude Thai-Britse jongen heeft op YouTube al 2 miljoen views gescoord met zijn clip waarin hij het Thaise alfabet opzegt. De jongen, Dylan Hall, woont met zijn Britse vader en Thaise moeder in Wales. Zijn ouders zetten vaak clips van de jongen op YouTube voor zijn grootmoeder in Thailand. Op Facebook heeft de peuter 80.000 volgers. Op de clip zijn ook al enkele parodieën gemaakt, zoals eentje in Gangnam stijl.
– De vermoedelijke dader van de bomaanslag op het Lee Gardens Plaza Hotel in Hat Yai (Songkhla) in maart vorig jaar is gisteren tijdens een inval van ruim honderd agenten en soldaten in een huis in Thepha (Songkhla) aangehouden. Behalve dat hij verdacht wordt van de aanslag op het hotel, waarbij drie personen om het leven kwamen en 350 werden gewond, wordt hij ook verdacht van andere incidenten, waarvoor zeven arrestatiebevelen tegen hem lopen.
Volgens een bron bij de veiligheidsdiensten is Jaema Wani (36) een kernleider van de Runda Kumpulan Kecil verzetsgroep. Hij zou verantwoordelijk zijn voor strategische en tactische planning, de operaties van de groep leiden en militanten in vier districten van Songkhla trainen.
– Twee bedrijven zijn afgevallen in de aanbestedingsprocedure van de watermanagementprojecten, waarvoor de regering een bedrag van 324 miljard baht heeft uitgetrokken. Zes bedrijven zijn nog in de race voor de projecten die bestaan uit de aanleg van wateropslaggebieden, de constructie en verbetering van waterwegen, stadsontwikkeling en het ontwikkelen van data management en waarschuwingssystemen.
Als beste bieder kwam in deze zogeheten ‘conceptual planning’-fase van de procedure een Zuid Koreaans bedrijf uit de bus. Het maakte indruk met zijn voorstel om satelliettechnologie toe te passen ter controle of het werk op schema ligt. Het bedrijf heeft zes maanden 200 ingenieurs en 2.000 arbeiders in Thailand ingezet om zijn conceptueel plan uit te werken.
De zes bieders moeten hun technische specificaties en begroting uiterlijk 15 maart inleveren. Voor elk van de tien projecten zijn drie bedrijven geselecteerd. Daarna maakt de Watermanagement and Flood Prevention Commission onder voorzitterschap van minister Plodprasop Suraswadi een definitieve keuze.
– Zes personen die mogelijk Somchai Phunploem hebben geholpen bijna zeven jaar uit handen van de politie te blijven, worden volgende week door de recherche gehoord. Opgeroepen worden drie functionarissen van het Samativej Srinakarin ziekenhuis, waar Somchai vermoedelijk onder een valse naam is ingeschreven, de kamnan van Samet (Chon Buri), zijn huisarts en de chauffeur die vorige week de wagen bestuurde, toen hij werd aangehouden. Ook de bewoners van het huis in Saen Suk, waar Somchai moet hebben gewoond, worden aan de tand gevoeld.
Minister Sonthaya Khunploem (Cultuur), Somchai’s oudste zoon, zegt dat niemand weet hoe zijn vader het klaarspeelde het land in en uit te reizen. Hij maakt zich geen zorgen over eventuele vragen over zijn vaders reizen en wie hem geholpen heeft, want zijn vader deed alles zelf. Sonthaya denkt niet dat de affaire gevolgen heeft voor zijn positie als minister of zijn partij, Palang Chon, een van de coalitiepartijen van regeringspartij Pheu Thai.
Somchai (75) ligt momenteel op de intensive care van het Chon Buri ziekenhuis, waar hij wordt beademd. Of hij teruggaat naar de gevangenis, hangt af van het advies van de behandelend artsen, zegt Kobkiat Kasiwiwat, adjunct-hoofd van het Corrections Department. Alleen familieleden mogen Somchai in het ziekenhuis bezoeken.
Somchai is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar omdat hij in 2003 opdracht heeft gegeven zijn politieke rivaal te vermoorden en een straf van 5 jaar en 4 maanden wegens corruptie in 1992 bij de verkoop van grond in een bosreservaat voor de aanleg van een afvalstortplaats.
– De Franse premier Jean-Marc Ayrault heeft een bezoek van twee dagen aan Thailand gebracht. Beide landen hebben vijf Memorandums of Understanding getekend, onder andere over defensie, onderwijs en research.
– Vis kweken in de Moon rivier zit er voor dertig dorpelingen in Satuk (Buri Ram) voorlopig niet in. Het water in de rivier staat dermate laag dat zij hun netten (fish-baskets, een kooi van gaasdoek die in het water hangt) niet kunnen uitzetten. Op veel plaatsen in de rivier is het rivierbed drooggevallen, wat in jaren niet zo erg is gebeurd. De dorpelingen hebben de autoriteiten gevraagd de rivier uit te baggeren en waterkeringen te construeren om het water vast te houden.
– Er valt goed geld mee te verdienen want het hout is zeer gewild in China, maar het is wel beschermd. Twee Cambodjanen zijn gisteren tegen de lamp gelopen toen zij bij het Saphan Hon kanaal in de provincie Trat toezicht hielden bij het laden van het kostbare palissanderhout in een longtail boot. Vier Thais en Cambodjanen zagen kans uit de handen te blijven van een gecombineerde ploeg ambtenaren van het Royal Forest Department en mariniers. Ze namen 150 stammetjes ter waarde van 1 miljoen baht in beslag.
Eveneens gisteren hielden mariniers in tambon Danchumpon een Cambodjaan aan die in een rubberplantage bezig was palissander te verwerken. Drie andere Cambodjanen ontsnapten.
In Phu Phan (Sakhon Nakon) probeerde de politie een auto met houtblokken te stoppen, maar de chauffeur reed door, ondanks dat de politie op zijn banden schoot. De wagen werd later teruggevonden met 26 blokken ter waarde van 3 miljoen baht.
[150 stammetjes ter waarde van 1 miljoen baht en 26 blokken ter waarde van 3 miljoen baht: rara, hoe kan dat?] (Zie pagina Illegale houtkap)
-Voormalig vice-minister-president Suthep Thaugsuban (Democraten) heeft voor het eerst zijn mond opengedaan over het onderzoek naar de afgebroken bouw van 396 politiebureaus en de bouw van 163 politiedienstflats. Suthep greep destijds in; hij wilde niet dat de werken regionaal werden aanbesteed [uit angst voor corruptie?], maar gelastte een centrale aanbesteding.
Suthep zegt nog niet te zijn opgeroepen door het Department of Special Investigation om een toelichting te geven. Hij maakt zich geen zorgen over het onderzoek dat moet uitwijzen of er sprake is geweest van corruptie.
Volgens Pheu Thai woordvoerder Prompan Nopparit is veel van het geld dat de aannemer heeft ontvangen, verdwenen. Hij vindt het ook raar dat het bedrijf de opdracht heeft gekregen omdat het geen ervaring had met dit soort grote werken. Aan de politiebureaus wordt al lange tijd niet meer gewerkt. (Zie pagina Over corruptie)
– Veel Thaise arbeiders die in het buitenland werken, keren voortijdig terug omdat ze door slechte arbeidsomstandigheden ziek zijn geworden. Dat levert financiële problemen voor het ministerie van Werkgelegenheid op, dat de retourvlucht betaalt. Ambtenaren van het ministerie sneden de kwestie gisteren aan tijdens een seminar in Bangkok.
Ongelukken op het werk, rugproblemen, tbc en kanker zijn verantwoordelijkheid voor de snelle terugkeer, in een enkel geval zelfs na een paar dagen. Sommige arbeiders raakten in het buitenland verslaafd aan alcohol en drugs. Eén Thai begon drugs te verkopen. Toen hij gearresteerd werd, had hij 60 miljoen baht in zijn portemonnee. Hij is teruggestuurd naar Thailand.
– Het verkeer op de Rama IV Road wordt gehinderd door geparkeerd staande tuktuks, taxi’s, minibusjes en autobussen. De meeste problemen doen zich voor tussen het Lumpinistadion en de toegang naar de Rama IV expressway. De politie gaat er met boetes en intrekking van vergunningen een einde aan de overlast maken. Ook Rama IX en de wegen in Din Daeng en Ramkhamhaeng krijgen controle.
– De Thai Health Promotion Foundation zou verslaggevers een toelage moeten geven om research te doen naar specialistische onderwerpen, zegt Prawes Wasi, voorzitter van het Committee on National Reform Assembly. Dan zouden ze beter begrijpen waar ze regelmatig over schrijven. Volgens Prawes is er behoefte aan kwaliteitsinformatie geleverd door goed geïnformeerde verslaggevers.
‘Het verbeteren van de kwaliteit van de media is belangrijk voor het hervormen van het land. Het helpt rechtvaardigheid in de samenleving te bevorderen. Maar het zal moeilijk te bereiken zijn omdat sommige mediabonzen de kwaliteitsverbetering niet als prioriteit beschouwen.’
– De Songkran-vakantie is dit jaar een dagje langer; ook vrijdag 12 april is een vrije dag. De vakantie duurt nu van 12 tot en met 16 april.
– De autoriteiten in Phayao en Lampang delen dakbedekking uit aan bewoners, wier huizen zondagavond tijdens zware hagelbuien zijn beschadigd. In tambon Phu Sang zijn 80.000 nieuwe dakpannen nodig. De TAO (gemeente) levert er 3.000, de rest komt van de provincie.
Politiek nieuws
– Twee onafhankelijk kandidaten voor de gouverneurspost van Bangkok zeiden het al en nu zegt Manich Sooksomchitra, waarnemend voorzitter van de universiteitsraad van de Suan Dusit Rajabhat universiteit, het ook: de Suan Dusit peiling is partijdig en bevoordeelt regeringspartij Pheu Thai. Ook vindt hij het niet gepast dat de universiteit een opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft aangenomen om 108 seminars te organiseren over de grondwetwijziging, die de regering voorstaat.

Vanwege de pro-regeringshouding van de universiteit heeft Manich, voormalig president van de Thai Journalists Association, zijn lidmaatschap van de raad na dertig jaar waarvan vijf jaar als voorzitter, opgezegd. Persoonlijke conflicten heeft hij niet met de universiteit, maar de manier waarop de peilingen worden uitgevoerd kan hij niet accepteren: ze worden simpelweg uitgevoerd om de mensen die aan de macht zijn, te behagen.
Sukhum Chaloeysap, directeur van de Suan Dusit Poll, bestrijdt dat de peiling partijdig is. Volgens de laatste peiling ligt regeringskandidaat Pongsapat Pongcharoen zo’n 6 procent voor op zijn belangrijkste rivaal Sukhumbhand Paribatra (Democraten). Ook Abac, Nida en de Bangkok Pol geven Pongsapat een voorsprong, maar de opkomst wijkt bij Suan Dusit sterk af van de andere: 13,93 procent tegen rond de 40 bij Nida en Bangkok. Abac geeft geen percentage. Op 3 maart kiezen de Bangkokianen een nieuwe gouverneur.
– Wanneer regeringspartij Pheu Thai probeert ex-gouverneur Sukhumbhand Paribatra, die herkozen wil worden, een pootje te lichten, dan kunnen wij het ook, moeten de Democraten gedacht hebben. Ze hebben de kamercommissie politieke zaken en de National Anti-Corruption Commission gevraagd onderzoek te doen naar een leasecontract van 10 miljard baht voor politieauto’s, dat door Pongsapat Pongcharoen is getekend.
Volgens de Democraten kan dat geen zuivere koffie zijn, want Pongsapat was toen adjunct-hoofd van de landelijke politie. Dat contract had getekend moeten worden door het toenmalige hoofd Priewpan Damapong.
Pheu Thai richtte eerder haar pijlen op Sukhumbhand. Ze heeft het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) gevraagd een onderzoek te doen naar een contract voor de verlenging van drie metrolijnen. Daarbij zouden Sukhumbhand en enkele ambtenaren de fout zijn ingegaan.
Kortom: het moddergooien is weer begonnen.
– Onafhankelijk kandidaat Suharit Siamwalla blijft aan de weg timmeren. Hij lanceerde eerder zijn 1 miljoen stappen campagne en nu doet hij er nog eens een ‘Virus of Bravery’-campagne bovenop. ‘Bangkokianen moeten moedig genoeg zijn om veranderingen te omarmen. Ik hoop dat de mensen die meedoen met de campagne, anderen stimuleren om voor verandering te stemmen’, zegt hij.
Suharit heeft zich voorgenomen 1 miljoen stappen in Bangkok te zetten. Onderweg fotografeert hij problematische situaties en zet de foto’s gelijk op internet. ‘Hoe meer ik loop, hoe meer ik besef dat Bangkok chronische problemen heeft die opgelost dienen te worden. Bijvoorbeeld geblokkeerde voetgangersgebieden en een gebrek aan recreatieruimte.’
– Minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) wordt niet gewipt bij de volgende kabinetswisseling. Premier Yingluck heeft geruchten tegengesproken dat hij het veld moet ruimen. Een adviesteam van de premier zou haar geadviseerd hebben Kittiratt kalt te stellen, maar Yingluck is het daar niet mee eens.
Economisch nieuws
– De druk op de Bank of Thailand neemt toe om iets te doen aan de sterke baht. De particuliere sector vindt dat bank zou moeten overwegen de rente te verlagen en belastingmaatregelen te nemen ter verlichting van de koersstijging van de baht.

Gisteren vergaderde het Joint Standing Committee on Commerce, Industry and Banking, een commissie bestaande uit vertegenwoordigers van de Federation of Thai Industries, Thai Chamber of Commerce en de Thai Bankers’ Association. Voorzitter Payungsak Chartsuthipol zegt dat de sterke baht exporteurs nadeel berokkent. Volgende week overlegt de commissie met het ministerie van Handel over maatregelen om de export concurrerend te houden.
De commissie pleit ervoor de baht op gelijke hoogte te laten bewegen als de andere valuta in Zuidoost-Azië alsmede China, India, Bangladesh en Sri Lanka. Thans is de baht de sterkste valuta in de regio na de Maleisische ringgit.
Volgens Songtham Pinto, econoom bij de centrale bank, is het rentetarief niet de enige factor waardoor kortetermijn buitenlands kapitaal wordt aangetrokken [als gevolg waarvan de dollar/baht koers is gestegen]. Hij wijst op de ervaringen in Taiwan waar de centrale bank in het verleden het rentetarief fors heeft verlaagd, maar het buitenlands kapitaal bleef binnenstromen.
Pongsak Assakul, voorzitter van de Thai Chamber of Commerce, zegt dat vooral kleine exporteurs de dupe zijn van de fluctuaties van de baht.
President Chartsiri Sophonpanich van de Thai Bankers’ Association zegt dat alle commerciële banken zullen proberen hun klanten te helpen, die afhankelijk van de export zijn. Zij krijgen het advies financiële maatregelen te nemen om de valutabewegingen op te vangen.
– Het ministerie van Financiën kwam met het idee om de SME Bank te laten fuseren met de Government Savings Bank (GSB), maar minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) heeft zijn bedenkingen. Volgens een studie van het Fiscal Policy Office vormen de NPL’s (non-performing loans) bij de SME Bank (Small en Medium Enterprise) 30 procent van de leningenportfolio en daarvoor zal eerst een oplossing gezocht moeten worden.
‘Ik vind dat het geen goed idee is om nu de ene zwakke [SME Bank] met de andere sterke [GSB] te laten fuseren. De SME Bank moet eerst maar eens zijn problemen oplossen, zowel het gebrek aan transparantie bij het goedkeuren van kredieten als de NPL’s’, aldus de minister.
De Islamic Bank, eveneens een overheidsbank, had eerder dezelfde problemen als de SME Bank. De regering gaf toen beide banken toestemming 1 miljard baht aan fondsen aan te trekken als tijdelijke maatregel om hun liquiditeit te verbeteren.
– Tweeëntwintig bedrijven in Prachuap Khiri Khan en Chon Buri worden ervan verdacht te hebben gecamoufleerd dat ze in buitenlandse handen zijn door Thaise vervangers in de raad van bestuur te benoemen of te gebruiken als aandeelhouder. Op die manier denken ze de eis te kunnen omzeilen dat niet meer dan 49 procent van de aandelen van een bedrijf in buitenlandse handen mag zijn.
De katvangers komen doorgaans van accounting, consultancy en juridische bedrijven blijkt uit een onderzoek van het Business Development Department van het ministerie van Handel. Met hulp van het Department of Special Investigation heeft de BDD 706 bedrijven onder de loep genomen. Ze zijn werkzaam in de toerismesector, vastgoed, woning- en autoverhuur, bouw en horeca.
De desbetreffende bedrijven worden in de gelegenheid gesteld hun aandelenstructuur te wijzigen. Doen ze dat niet, dan worden ze beboet met 10.000 tot 50.000 baht per dag dat ze in gebreke blijven.
Het onderzoek strekte zich aanvankelijk uit over vijf provincies: Phuket, Surat Thani, Krabi, Prachuap Khiri Khan en Chon Buri. Wanneer het onderzoek is afgerond, komen andere delen van het land aan de beurt. Ook rijstmolenaars en rijstboerderijen worden onderzocht. (Zie pagina Over corruptie)
– Thai AirAsia heeft gisteren met de nieuwe A320 Sharklet zijn 28ste jet in gebruik genomen. Van het toestel worden er dit jaar nog zes aangeschaft. De airbus heeft energiebesparende vleugeluiteinden [die eigenwijs naar boven wijzen]. De brandstofkosten verminderen daardoor met 4 procent.
TAA is een van de eerste luchtvaartmaatschappijen die de Sharklet inzet. AirAsia Malaysia nam de eerste in december in gebruik. Voor dit jaar heeft TAA ambitieuze plannen; ze wil 20 procent meer passagiers vervoeren en het Thaise luchtruim domineren, inclusief Indochina en Myanmar.

Dinsdag 5 februari
– De Peetvader van Chon Buri, zoals zijn bijnaam luidt, heeft gisteren zegge en schrijve 5 minuten in de gevangenis van Chon Buri doorgebracht en is daarna overgebracht naar een VIP-kamer in het ziekenhuis van Chon Buri. De overplaatsing van Bangkok naar Chon Buri gebeurde op verzoek van zijn zoon, de minister van Cultuur.

Somchai Khunploem (75), zoals zijn echte naam luidt maar beter bekend als kamnan Poh, verhuisde ’s avonds naar de intensive care. Volgens de artsen had hij ademhalingsmoelijkheden en hij lijdt aan hoge bloeddruk. ’s Middags had hij bezoek gekregen van twee van zijn zonen. Een is president van de PAO (provincie) van Chon Buri, de ander burgemeester van Saen Suk. Somchai heeft nog een zoon en die is burgemeester van Pattaya.
Somchai, veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf wegens moord en corruptie, werd vorige week woensdag gearresteerd nadat hij bijna zeven jaar op de vlucht was geweest. De politie doet onderzoek naar personen, waaronder agenten, die hem geholpen moeten hebben al die tijd uit handen van de wet te blijven. Somchai leefde een normaal leven in een huis in Chon Buri en reisde ook ongestoord naar andere delen van het land.
In haar hoofdredactioneel commentaar prijst Bangkok Post de politie, maar ze constateert wel dat dit soort arrestaties [van belangrijke personen] uitzondering zijn. ‘Belangrijke en invloedrijke personen ontkomen te vaak aan berechting’, schrijft de krant. Volgens de politie helpt de arrestatie haar image te herstellen, maar de krant stelt vast dat invloed, familie en geld de kern vormen van de gigantische misstanden bij de politie.
– Het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Culture Watch Centre gaan YouTube vragen een video te verwijderen, waarin de spot wordt gedreven met de Thaise seksindustrie. De clip is een parodie op de Rosetta Stone taalcursus en geproduceerd door een Amerikaanse late-nightshow.
Via de video leren buitenlanders hoe je in het Thais zegt: Hoeveel? Is dat voor de hele nacht? Hoe kan ik je kleren uittrekken?
De regering gaat ook de Amerikaanse ambassade vragen de producent uit te leggen dat de video het image van Thailand bezoedelt. Volgens Bangkok Post heeft de parodie veel negatieve reacties van zowel Thais als buitenlanders opgeroepen.
– De vier noordelijke provincies Lampang, Lamphun, Chiang Rai en Phayao zijn zondagavond getroffen door hevige hagelbuien met zware schade en uitval van elektriciteit tot gevolg. Vierhonderd ambtenaren en vrijwilligers zijn gisteren gemobiliseerd om de rommel op te ruimen.
Dorpelingen in Soem Ngam (Lampang) rapporteerden hagelstenen ter grootte van eieren. De schade in dat district wordt geschat op 40 miljoen baht. Meer dan duizend huizen zijn beschadigd. Tien dorpen in tambon Soem Sai zijn tot rampgebied verklaard, zodat de bewoners snel financiële hulp krijgen.
In de provincie Lampang kregen de bewoners van de districten Muang, Ban Thi en Li het voor hun kiezen. Daken werden van huizen afgeblazen en meer dan 2.000 rai aan boomgaarden liep schade op.
In Chiang Rai werden elf districten getroffen. Het zwaarst gedupeerd zijn de boeren die watermeloenen telen. Ze waren rijp om geoogst te worden. Hagelstenen ter grootte van golfballen vernielden 1.000 rai, voornamelijk in het district Thoeng. De schade wordt geschat op 10 miljoen baht.
In Phayao raasde de hagelstorm door twaalf dorpen in tambon Phu Sang; 1.200 huishoudens werden getroffen.
– Leerlingen die tijdens hun schooltijd deelnemen aan de zogeheten ‘territorial defence training’, worden in de toekomst wellicht niet meer vrijgesteld van de dienstplicht. Dit zei legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha gisteren tijdens de herdenking ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van het Army Reserve Command.
Het leger overweegt de vrijstelling te laten vervallen omdat een tekort aan recruten dreigt. Jaarlijks heeft het leger 80.000 recruten nodig. Wanneer het aantal ‘territorial defence’ leerlingen toeneemt, zoals de regering wil, komt het leger niet aan een voldoend aantal recruten, aldus Prayuth.
In Thailand moeten jongeren zich op 21-jarige leeftijd melden voor de dienstplicht. Via loting wordt bepaald wie in dienst moet. De leerlingen die tijdens hun schooltijd een militaire training volgen, zijn daarvan vrijgesteld. Velen ontlopen op die manier de dienstplicht. Wanneer de vrijstelling vervalt, zegt Prayuth, zouden ze korter dienst kunnen doen, indien ze ingeloot worden.
De bevelhebber vindt dat de leerling-soldaten een grotere rol moeten spelen bij de ondersteuning van militaire operaties. Hij roept bedrijven op om hun werknemers te stimuleren aan het programma deel te nemen en de daaraan verbonden kosten voor hun rekening te nemen.
– Premier Yingluck heeft gisteren premier Hun Sen van Cambodja bedankt voor de vrijlating van Ratree Pipatanapaiboon, die ruim twee jaar gevangen heeft gezeten in Phnom Penh. Ook bedankte ze hem voor de strafvermindering van zes maanden voor Veera Somkwamkid, coördinator van het militante Thai Patriots Network.
Beiden werden in december 2010 gevangen gezet wegens betreding van Cambodjaans grondgebied.
Ratree kreeg gratie ter gelegenheid van de dood en crematie van de voormalige Cambodjaanse vorst Norodom Sihanouk. Veera zit een straf van acht jaar (minus zes maanden) uit.
Premier Yingluck woonde de crematie gisteren bij en condoleerde de weduwe en haar zoon, koning Norodom Sihamoni, in het Khemarin paleis in de Cambodjaanse hoofstad.
– Een senator vraagt het ministerie van Buitenlandse Zaken te stoppen met de distributie van een boek over Hindu-tempel Preah Vihear. Een bepaalde passage in dat boek zou Thailand’s claims op grensgebieden in gevaar kunnen brengen.
Volgens de tekst in het boek kan niet met zekerheid worden vastgesteld dat de Dangrek klif [waarop de tempel staat] de feitelijke waterscheiding [watershed line] is. [Dus dat de tempel op Thais grondgebied staat] Daarvoor zouden instrumenten nodig zijn. Maar begin vorige eeuw kwamen Frankrijk en Siam juist overeen dat de waterscheiding de grens was.
Het Internationale Hof van Justitie in Den Haag negeerde in 1962 echter die afspraak toen het de tempel aan Cambodja toewees. Het baseerde zich op een door Franse officieren getekende kaart, die zoals later is gebleken fouten bevatte, maar waar Thailand lange tijd niet tegen had geprotesteerd.  (Zie pagina Preah Vihear)
– In de zaak van de afgebroken bouw van 396 politiebureaus en de bouw van 163 dienstflats komt enige schot. Gisteren sprak een onderzoekscommissie van de politie met de aannemer. Die kon geen gedetailleerd bouwplan overleggen. De commissie wacht nog op de rapportages van de getroffen politiekorpsen voordat het zal adviseren het contract met de aannemer te verbreken.
De bouwwerken hadden medio juni vorig jaar klaar moeten zijn, maar volgens de aannemer stagneerde het werk vanwege de overstromingen in 2011. De president van het bedrijf ontkent dat het werk werd stilgelegd vanwege liquiditeitsproblemen. Hij ontkent ook de opdracht te hebben gekregen dankzij hulp van politici.
Volgens dit bericht is de bouw van de dienstflats niet onderbroken en kan die worden voortgezet, aldus het hoofd van de landelijke politie.
Het Department of Special Investigation (DSI) meent dat de Anti-Price Collusion Act is overtreden. De aannemer won de aanbesteding op een prijs die 247 miljoen baht lager was dan de prijs van zijn rivaal en ook nog eens lager dan de mediaanprijs van de regering. De DSI denkt dat de aannemer nooit van plan is geweest het werk af te maken maar dat hij aanstuurde op een faillissement.
Volgens vice-minister-president Chalerm Yubamrung blijkt uit documenten dat 800 miljoen baht uit het budget in de zakken is verdwenen van de schoonvader van een politicus in Chiang Mai.
– De opiniepeilingen in de aanloop naar de gouverneursverkiezing in Bangkok misleiden de kiezer, zeggen twee onafhankelijke kandidaten. Ze hebben de Kiesraad gevraagd de peilingen te verbieden. De peilingen zouden de populariteit van bepaalde kandidaten, met name de kandidaten die door de grote landelijke partijen worden gesteund, vergroten.
Krit Suriyapol heeft ook twijfels over de politieke neutraliteit van enkele bureaus. ‘Sommige enquêteurs zitten dicht bij de regering. Ze worden ook gehuurd om voor de regering onderzoek te doen.’
Thaweesak Tuchinda, voorzitter van de lokale Kiesraad, dreigde gisteren met juridische actie tegen enquêteurs, wanneer mocht blijken dat ze de uitslagen manipuleren. ‘Ze mogen peilingen uitvoeren, maar daarbij moeten ze zich strikt aan academische principes houden. Het is in strijd met de wet om valse informatie te verstrekken. Dat komt neer op misleiding van de bevolking over kandidaten.’
Op 3 maart gaan de inwoners van Bangkok naar de stembus. De week ervoor zijn peilingen verboden. Op de verkiezingsdag zelf zijn exit-polls toegestaan, nadat kiezers hebben gestemd.
– De pickup truck van het districtshoofd van Mayo (Pattani) is gisteren onder vuur genomen, maar zowel hij als drie defensievrijwilligers bleven ongedeerd. De kogels ketsten af op het kogelvrije voertuig. Een 17-jarige student werd licht gewond door een verdwaalde kogel. Ze zat op een motorfiets achter de pickup truck.
– De boeren die deelnemen aan het landbouwproject in Yaring (Pattani), dat werd opgeschrikt door een moordaanslag, zijn gisteren weer aan het werk gegaan op hun rijstvelden, maar deze keer onder bescherming van soldaten, agenten en defensievrijwilligers.
Vrijdag werden twee boeren uit Sing Buri gedood en tien gewond, die de boeren in Yaring trainden bij het verbouwen van kwaliteitsrijst met een hoge opbrengst. Het project van het Southern Border Provinces Administrative Centre heeft tot doel boeren die zijn overgestapt op rubber, te stimuleren weer rijst te verbouwen en braakliggende landbouwgrond in gebruik te nemen.
– Veertig leerlingen van de Saint Dominic jongensschool in Ratchathewi (Bangkok) zijn gisteren in het ziekenhuis opgenomen nadat ze bedwelmd waren door een chloorwolk terwijl ze na het ochtendappel naar hun klaslokaal liepen. Direct na het incident is de school gesloten en zijn alle tweeduizend leerlingen naar het Don Bosco Technological College geëvacueerd.
Volgens de adjunct-directeur van de school had onderhoudspersoneel zoutzuur in de chloortank van het zwembad gedaan in plaats van in de zoutzuurtank in de kelder van de school. Het Pollution Control Department stelde later een grote lekkage vast. De rest van de dag ging op aan het luchten van de kelder.
– De meeste leden van het Huis van Afgevaardigden wonen de vergaderingen bij, maar velen brengen geen stem uit. Dit blijkt uit een onderzoek van de faculteit politicologie van de Chulalongkorn universiteit. De Democratische parlementsleden spannen de kroon, premier Yingluck is een van elf parlementariërs die het vaakst afwezig zijn. [Yingluck is ook lid van het parlement]
Gemiddeld wordt 95 procent van de vergaderingen bijgewoond, 28 procent woonde in de onderzoeksperiode (augustus 2011-juni 2012) alle vergaderingen bij en minder dan 50 procent bracht een stem uit. Oppositiepartijen doen dat doorgaans uit taktische overwegingen om hun politieke positie te verhullen, zodat die later niet tegen hen kan worden gebruikt.
Senatoren bezochten gemiddeld 61,5 procent van de senaatsvergaderingen waarin gestemd werd. Eén senator was altijd aanwezig en drie senatoren waren minder dan 20 procent van de vergaderingen aanwezig.
De voorzitter van de Senaat zet vraagtekens achter de cijfers. Volgens hem zijn de gebruikte data om de aanwezigheid te berekenen, onnauwkeurig.
Cijfers over aanwezigheid en stemgedrag van parlementsleden zijn al eerder gepubliceerd. Volgens Charas Suwanmala, deken van de faculteit, hadden ze in 2011 bij de verkiezingen geen enkele invloed op het stemgedrag van kiezers.
– Een Thaise kroongetuige in de zaak van de verdwenen Saoedische zakenman in 1990 is in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) opgedoken. De man, jaren op de vlucht voor een levenslange gevangenisstraf die hij in 2005 kreeg wegens de moord op Laotianen, is niet gearresteerd in de VAE. De VAE hebben geen uitwisselingsverdrag met Thailand.
Het Thaise OM wil hem ondervragen over de verdwijning van de zakenman, die betrokken zou zijn geweest bij de diefstal van juwelen van het Saoedisch vorstenhuis. De kroongetuige, een politieofficier, zou meer weten over de kidnapping van de zakenman.
– Tweehonderd boeren uit de provincie Tak, die suikerriet verbouwen, hebben gisteren een weg in het district Mae Sot geblokkeerd. Ze willen dat de regering een garantieprijs voor suiker van 1.150 baht per ton vaststelt. Ze dreigden ook de AH 12 route te blokkeren, wanneer de regering niet aan hun eisen tegemoet komt. In september besloot het kabinet de prijs van suikerriet die in Mae Sot voor de productie van ethanol wordt verbouwd, op te trekken van 950 baht per ton naar 1.150 baht.
Politiek nieuws
– ‘Hoe heb je dat nou kunnen zeggen?’, verweet premier Yingluck donderdag minister Charupong Ruangsuwan (Binnenlandse Zaken), tevens partijleider van Pheu Thai. Die woorden klinken mild, maar de minister-president is er de persoon niet naar om tegen iemand te schreeuwen, wanneer ze het ergens niet mee eens is.

Columnist Veera Prateepchaikul noemt het incident in zijn wekelijkse column in Bangkok Post, waarin hij terugblikt op het geruchtmakende artikel in New York Times, geschreven door de NYT-correspondent in Bangkok. De titel vat het bondig samen: In Thailand, Power Comes With Help From Skype, herdrukt in Bangkok Post onder de titel: Power comes from afar – with help from Skype.
In het NYT-artikel wordt beschreven hoe het land via Skype en mobiele telefoon door oud-premier Thaksin wordt geregeerd met zusje Yingluck als zijn marionet.
Charupong bevestigt dat in het artikel. Hij vertelt dat ze Thaksin elk moment van de dag kunnen bellen. En hij liet zijn telefoon zien met een hele rits nummers van Thaksin. Knap werk van de journalist om een politicus zijn mond voorbij te laten praten maar gênant voor de regering.
Zie voor Yingluck’s reactie op het artikel: Nieuws uit Thailand van  1 februari.
Economisch nieuws
– De bancaire sector heeft vorig jaar een aanzienlijk reductie kunnen realiseren in NPL’s (non-performing loans) dankzij betere resultaten op hogere voorzieningen voor verliezen op leningen. De NPL’s bedroegen in 2012 109,95 miljard baht, 9,3 procent minder dan een jaar eerder (11,28 miljard baht). [Die 11 moet een zetfout zijn.] Thailand’s grootste bank, Bangkok Bank (BBL), noteerde 10,22 miljard baht aan NPL’s: 31,86 procent minder dan in 2011.

De meeste banken vergrootten vorig jaar hun reserves voor verliezen op leningen, voornamelijk in het vierde kwartaal, dankzij hun hoge winstgevendheid. De nettowinst van alle banken bijeen ging vorig jaar met 30 procent omhoog. Gemiddeld bedraagt de ‘loan loss coverage ratio’ van alle banken 118 procent, hoger dan de eis van 100 procent van de Bank of Thailand.
De BBL heeft een ratio van 207,1 procent, de Krungthai Bank (KTB) 95,6 procent. De vice-president van KTB noemt dat percentage altijd nog ‘redelijk sterk’ vergeleken met de eis van de centrale bank. Volgens hem is het schuldonderpand van KTB van goede kwaliteit.
– De Tourism Council of Thailand verwacht dat dit weekend 100.000 toeristen uit China en Hong Kong arriveren om hier het Chinese Nieuwjaar te vieren. Dat zou dan 4,2 miljard baht in het laatje kunnen brengen.
De Thai-Chinese Tourism Alliance Association doet er nog een schepje bovenop en rekent gedurende de vakantie van tien dagen op 160.000 tot 170.000 Chinezen.
De Association of Thai Travel Agents rekent zich ook alvast rijk: het aantal chartervluchten van China naar Thailand gaat naar 200, het dubbele van vorig jaar.
De toestroom van Chinese toeristen kan voor touroperators problemen opleveren bij het vinden van hotelaccommodatie in Pattaya, Phuket en Bangkok. Veel reisagenten moeten noodgedwongen uitwijken naar zogeheten ‘serviced apartments’.
Festiviteiten vinden plaats op de Yaowarat Road in China Town en in Suphan Buri, Nakhon Sawan, Phuket en Hat Yai. Zondag begint het Jaar van de Slang.

Op 1 januari ging het minimumdagloon omhoog naar 300 baht. Maar de 24,6 miljoen personen in de informele sector, zoals huishoudsters en thuiswerkers, profiteren er niet van. Sterker nog: voor hen geen wettelijk minimumloon.

De misère van de meerderheid
‘Mijn werkgevers behandelen hun honden beter dan ze mij doen. Wanneer de honden ziek zijn, gaan ze naar de kliniek en kopen medicijnen voor de dieren. Maar als ik ziek ben, mag ik het zelf uitzoeken, want het kan hen niets schelen.’

Banjong Wilaisri werkt als huishoudster en alhoewel het ministerie van Werkgelegenheid vorig jaar een regeling uitvaardigde die voorschreef dat huishoudelijk personeel recht heeft op één vrije dag per week, betaling voor overwerk, dertien dagen per jaar vakantie en doorbetaald ziekteverlof, trekken tal van bazen zich er niets van aan.
Toen Banjong zwanger was, mocht ze zelfs  niet stoppen met werken, want als ze dat deed, werd haar loon ingetrokken. Hoeveel dat is, vermeldt het artikel niet, maar het zal wel niet verhoogd zijn toen op 1 januari het minimumdagloon naar 300 baht werd opgetrokken. Want daarvan profiteren alleen werkers in de formele sector.
Vergeet het minimumloon, zegt Sangwan Saengkaew, eveneens huishoudster. ‘Wat kun je doen als je bazen weigeren het te betalen?’
Voor Nuchnapa Bamrungna uit Khon Kaen is er als thuiswerker ook niets veranderd. Ze maakt visnetten. Met 10 uur werk per dag verdient ze minder dan 100 baht. ‘Niemand denkt aan ons.’
Lange werkdagen, slechte en onregelmatige betaling
Sangwan en Nuchpana zijn twee van de circa vijftig leden van het Informal Workers Network, die onlangs bij elkaar kwamen om hun situatie te vergelijken, schrijft Sanitsuda Ekachai in haar wekelijkse column in Bangkok Post.
De cijfers spreken boekdelen. In de formele sector werken 14,7 miljoen personen: ze worden gesalarieerd en ze genieten juridische bescherming. De meerderheid van 24,6 miljoen personen zijn werkers in de informele sector.

 ‘Ze maken lange werkdagen, ze worden slecht en onregelmatig betaald, ze lopen gevaar op het werk, voor hen geen sociale voorzieningen en bescherming en geen minimumloon’, zegt Suntaree H Saeng-ging van de Foundation for Labour and Employment Promotion. ‘Maar de informele sector is wel goed voor 46 procent van het bruto binnenlands product.’
Twee jaar geleden werd de Home Workers Protection Act van kracht. ‘Er zijn nu 2 jaar voorbij, maar de wet wordt niet afgedwongen’, zegt  Sakorn Kruawan, die thuis leer bewerkt. Hij had hoge verwachtingen dat  de wet thuiswerkers het minimumloon zou brengen, arbeidsveiligheid en sociale voorzieningen. ‘Maar we zijn in de steek gelaten.’
(Bron: Bangkok Post, 30 januari 2013)

Maandag 4 februari
Het enthousiasme voor het project om de rijstverbouw in het Zuiden te stimuleren is niet gedaald bij de lokale boeren, maar de gewonde boeren van de moordaanslag vorige week uit Sing Buri houden het voor gezien. Na behandeling in het ziekenhuis gaan ze terug. Bij de aanslag komen twee boeren om het leven.

Het project wordt niet afgeblazen door het Southern Border Provinces Administration Centre. Secretaris-generaal Thawee Sodsong heeft de lokale boeren gevraagd op de veiligheid van de trainers te letten. Die trainers komen uit Sing Buri en Suphan Buri. Ze trainen de lokale boeren in de verbouw van kwaliteitsrijst met een hoge opbrengst. Doel van het project is de boeren die zijn overgestapt op rubber, te bewegen weer rijst te gaan verbouwen.
Naar schatting ligt 100.000 rai landbouwgrond braak in de zuidelijke provincies, waarvan 30.000 in Yala, Pattani en Narathiwat. In Pattani wordt een pilotproject in het district Yaring uitgevoerd. Tweehonderd boeren uit dat district en Nong Chik en Panare trokken gisteren naar het kantoor van de PAO (provincie) in Muang om steun te betuigen aan het project. Ze zeiden dat het project een economische stimulans aan de regio geeft. (Zie pagina Rijst)
– Pongsapat Pongcharoen, de Pheu Thai-kandidaat voor de gouverneurspost van Bangkok, is in de peilingen verder uitgelopen op zijn belangrijkste rivaal, Sukhumbhand Paribatra (Democraten), die herkozen wil worden. Maar de meeste Bangkokianen hebben volgens peilingen van Nida en de Bangkok Poll nog steeds geen keuze gemaakt; rond de 40 procent; alleen de Suan Dusit Poll komt op 13,93 procent.
De Democraten gaan in de komende fase van de verkiezingscampagne aandacht besteden aan hun plannen op het gebied van milieu, gezondheidszorg, onderwijs, verkeer en transport, veiligheid, natuurrampen en de voorbereidingen voor de Asean Economic Community.
‘Al onze verkiezingsbeloftes kunnen worden uitgevoerd’, zegt Ong-art Khlampaiboon, hoofd van het Democratisch verkiezingscentrum. ‘Het is geen fantasie en er zijn genoeg financiële middelen om ze te realiseren.’ Volgens Ong-art zijn de peilingen een indicatie van de populariteit van de kandidaten; ze geven geen inzicht in wat de kiezers van de beleidsvoornemens van de kandidaten vinden. ‘Wanneer de onderzoekers de respondenten wat meer zouden vragen over het beleid, kan hen dat helpen een goed geïnformeerde keuze te maken.’
– Prinses Maha Chakri Sirindhorn brengt volgende week maandag een bezoek aan de islamitische Prateepsasana school in Narathiwat. De prinses heeft belangstelling voor de onderwijsmethoden van de school en ze stelt die ten voorbeeld aan de andere scholen in het Zuiden. De prinses is beschermvrouwe van 14 islamitische scholen in het Zuiden.
– De politie hoopt de komende twee weken te weten te komen wie Somchai Khanploem, veroordeeld wegens moord en corruptie en bijna zeven jaar op de vlucht, geholpen heeft uit haar handen te blijven. Somchai werd woensdag gearresteerd en wordt nu behandeld in het ziekenhuis van het Corrections Department aan diverse chronische ziektes. Hij is veroordeeld tot een gevangenistraf van 30 jaar voor corruptie in 1992 en een moord op een politieke rivaal in 2003.
– Een politiecommissie buigt zich over de bouw van 396 politiebureaus en 163 dienstflats, die al tijden stilligt. De aannemer is door de commissie opgeroepen tekst en uitleg te geven. De desbetreffende politiekorpsen is gevraagd te rapporteren hoe ver de bouw bij hen is gevorderd en hoeveel geld al is uitgegeven. Aan de hand daarvan beslist de commissie of het contract met de aannemer wordt geannuleerd.
Volgens Pheu Thai-woordvoerder Prompong Nopparit is de bouw in de Andaman-provincies Phangnga, Phuket en Surat Thani een jaar geleden stilgelegd. Hij zegt dat de vorige regering de bevolking een verklaring schuldig is, omdat ze de bouw in één hand legde in plaats van elk regionaal politiekorps toe te staan dit lokaal te regelen.
– De politie te water heeft gisteren voor de kust van Sikao een boot met 145 Rohingya vluchtelingen onderschept. Ze kregen voedsel en water en moesten daarna hun tocht voortzetten. De vluchtelingen waren moe en hongerig, omdat ze al twee dagen niet gegeten hadden. Ze zeiden op weg naar Maleisië te zijn.
– De regering hoopt dat de Organisation of Islamic Cooperation (OIC) waardering krijgt voor haar pogingen het geweld in het zuiden van Thailand te beteugelen. Vorige week bezochten buitenlandse ambassadeurs en vertegenwoordigers van zeventien OIC-diplomaten Pattani en Yala. De regering hoopt dat het bezoek duidelijk heeft gemaakt dat de situatie in het Zuiden minder ernstig is dan wat de media suggereren.
In november vorig jaar noemden de ministers van Buitenlandse Zaken van de OIC-landen de vorderingen van de Thaise regering in een verklaring ‘mager’. Minister Surapong Tovichatchaikul (Buitenlandse Zaken) verbaast zich nog steeds over die verklaring, omdat een functionaris van de OIC tijdens een bezoek in mei juist had gezegd tevreden te zijn over het werk van de regering.
De Turkse ambassadeur in Thailand verwacht dat de volgende verklaring van de ministers van Buitenlandse Zaken van de OIC-landen aanzienlijk positiever zal zijn.
– Het 1992 May Heroes Relatives Committee steunt het amnestievoorstel van de onafhankelijke National Rule of Law Commission, een van de drie amnestievoorstellen. In dit voorstel krijgen alle politieke overtreders die tussen 2006 en 2010 zijn opgepakt amnestie, met uitzondering van de autoriteiten en leiders van politieke rally’s. Het comité bestaat uit de nabestaanden van degenen die tijdens de ‘Black May’-protesten in 1992 om het leven kwamen.
De amnestievoorstellen die lange tijd werkloos op de plank hebben gelegen, worden volgens premier Yingluck naar de Raad van State gestuurd voor advies. Het comité vindt dat ze nog tijdens deze zittingsduur van het parlement moeten worden behandeld. Als dat niet gebeurt, gaat het 10.000 handtekeningen verzamelen om een initiatief-wetsvoorstel te kunnen indienen.
– Minister Plodprasop Suraswadi heeft de autoriteiten in de noordelijke provincies gelast satellietsurveillance te gebruiken om bosbranden op te sporen en de neveloverlast terug te dringen. Iedere provincie dient dagelijks brandhaarden te controleren, zowel in bossen als in woonkernen en landbouwgebieden, zei de minister gisteren tijdens een bezoek aan Lampang
Negen provincies in het Noorden zijn risicogebieden: Chiang Mai, Chiang Rai, Lampang, Lamphun, Mae Hong Son, Nan, Phrae, Phayao en Tak. De neveloverlast doet zich voor in februari en maart, wanneer boeren oogstresten verbranden (slash-and-burn) en land in bossen platbranden om er te kunnen planten.
– De politie in Chumpon heeft twintig olifantenslagtanden inbeslaggenomen. Ze waren verstopt in een kunstmestzak in een auto die zaterdag werd gestopt. De chauffeur, een politieofficier, is gearresteerd.
– Vier personen, waaronder een bejaarde en een peuter, zijn gisterochtend in de vlammen omgekomen toen hun auto tegen een elektriciteitspaal in Nakhon Sawan botste. Volgens getuigen ging de chauffeur kort voordat hij de macht over het stuur verloor, op de remmen staan. Ze zeiden de oudere vrouw te hebben horen gillen.

Zondag 3 februari
– Is de trekking van de Staatsloterij wel zuivere koffie, beginnen lotenverkopers zich af te vragen. Want sinds premier Yingluck aan de macht kwam, is het zeven keer voorgekomen dat de winnende cijfers overeenkwamen met nummerborden van auto’s die ze gebruikt.

Vrijdag was de achtste keer. Het winnende lotnummer voor de jackpot was 565566 en het winnende 2-cijferig getal was 66. Dat getal wordt ook gebruikt bij het bepalen van de winnaars van ondergrondse loterijen. Het kwam overeen met de laatste twee cijfers van het kenteken op het busje, waarmee de premier vorige maand naar de mobiele kabinetsvergadering in Uttaradit reed.
Critici denken dat met de getallen wordt geknoeid zodat winnen wordt geassocieerd met de premier, waardoor haar populariteit toeneemt in een gokbelust land. Het Government Lottery Office benadrukt dat er niet geknoeid wordt met de winnende getallen, maar ervaren gokkers weten wel beter.
Zie ook: ’t Is bijna een obsessie: op zoek naar lucky numbers (pagina Achtergronden)
– De toekomst van een landbouwproject in het Zuiden loopt gevaar, nu vrijdagavond in Yaring (Pattani) twee boeren zijn doodgeschoten en tien gewond. De boeren waren na het werk op de terugweg naar hun onderkomen toen ze onder vuur werden genomen.
Eén gewonde bevindt zich in levensgevaar. Hij is overgebracht naar het Prince of Songkhla universiteitsziekenhuis in Hat Yai. De overigen zijn opgenomen in het ziekenhuis van Pattani. Drie liggen er op de intensive care en drie mochten het ziekenhuis verlaten.
De twaalf boeren maken deel uit van een groep van twintig boeren uit Sing Buri, die vorige maand zijn aangekomen om boeren in Yaring te leren kwaliteitsrijst met een hoge opbrengst te verbouwen. Aanleiding voor het project is de teloorgang van de rijstverbouw in het Zuiden. Veel boeren zijn overgestapt op rubber omdat daar meer mee te verdienen valt. Het district Yaring is uitgekozen als pilot omdat een groot aantal bewoners er rijst verbouwen en het gebied geïrrigeerd wordt.
Het project is een initatief van het Southern Border Provinces Administration Centre in samenwerking met de Buffalo Village in Suphan Buri, een particuliere organisatie die buffels inzet en de rijstverbouw promoot. In het kader van het project gaan ook zuidelijke boeren naar Suphan Buri en andere provincies om rijstverbouw technieken te bestuderen.
Volgens een schatting van de Buffalo Village ligt 30.000 rai braak in Pattani, Yala en Narathiwat, land dat zich leent voor het verbouwen van rijst.
– Of Veera Somkwamkid, die in Phnom Penh gevangen zit, dit jaar in aanmerking komt voor een gevangenenruil, zodat hij de rest van zijn straf in Thailand kan uitzitten, is hoogst twijfelachtig. Maar minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) zegt dat de regering er alles aan zal doen om hem vrij te krijgen.
Veera, coördinator van het militante Thai Patriots Network, zit een gevangenisstraf van 8 jaar uit. De Cambodjaanse gevangenen tegen wie hij uitgeruild zou worden, zijn veroordeeld wegens drugsdelicten, maar Veera zit vast wegens illegale betreding van Cambodjaans grondgebied, spionage en schending van de nationale veiligheid [van Cambodja]. Dat maakt een uitwisseling lastig. Gratie is nog geen optie, want daarvoor moet hij tweederde van zijn straf hebben uitgezeten.
Vrijdag liet Cambodja Veera’s secretaresse Ratree Pittanapaiboon vrij, die voor hetzelfde vergrijp een straf van zes jaar had gekregen. Zij profiteerde van gratie ter gelegenheid van de dood en crematie van Cambodja’s voormalige vorst Norodom Sihanouk. Beiden werden samen met vijf andere Thais in december 2010 aan de grens met Cambodja – volgens Cambodja op Cambodjaans grondgebied – aangehouden door Cambodjaanse soldaten. Die vijf kregen een voorwaardelijke gevangenisstraf en kwamen na een maand vrij.
Op de vraag of ze weer gaat werken voor het Thai Patriots Network, wilde Ratree gisteren geen antwoord geven. Ze zei dat ze misschien haar eigen bedrijf weer oppakt. ‘Ik weet nog niet hoe ik mijn leven opnieuw ga opstarten. Ik heb nog geen plannen gemaakt. Voorlopig wil ik bij mijn moeder, vader en familieleden zijn om de verloren tijd in te halen.’
– Twee verdachten van de moord op Peera Tantiseranee, voormalig burgemeester van Songkhla, in november vorig jaar hebben zich aangegeven bij de politie, maar ze hielden hun lippen stijf op elkaar omdat ze alleen in de rechtbank een verklaring willen afleggen. Beiden deden alleen hun mond open om te ontkennen. Eerder arresteerde de politie zeven van de tien verdachten, waaronder de vermoedelijke opdrachtgever, de voorzitter van de Songkhla Provincial Administration Organisation. Zie voor achtergrondinformatie: Actievoeren voor het milieu is niet zonder risico in Thailand.
– Safari World krijgt alleen toestemming van het Fisheries Department om zes beluga walvissen uit Rusland te importeren indien het aquarium wordt verbeterd. Van de vier, tien jaar geleden uit Rusland geïmporteerde beluga’s leeft nog één exemplaar. Het Fishery Management Bureau wil wel eens weten waaraan ze zijn doodgegaan.
De Love Wildlife Foundation verzet zich tegen de import. Volgens de stichting is een tropische land als Thailand geen geschikt milieu voor de beluga. Op haar website heeft de stichting al duizenden steunbetuigingen ontvangen.
– Op 22 en 23 februari houdt het parlement een seminar over de Preah Vihear-zaak. De eerste vice-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden zei gisteren zeshonderd personen te verwachten. De centrale vraag is: wat moet Thailand doen nadat het Internationale Hof van Justitie in Den Haag vonnis heeft gewezen?
Cambodja heeft het Hof vorig jaar om een ‘herinterpretatie’ gevraagd van het vonnis uit 1962, waarbij de tempel aan Cambodja werd toegewezen. Het hoopt nu dat het Hof zich uitspreekt over de door beide landen geclaimde 4,6 vierkante kilometer bij de tempel. (Zie pagina Cambodja-Thailand voor ICJ)
– Een zware storm heeft gisteren huisgehouden in Lampang. Ruim honderd huizen in tambon Gluay Phae werden beschadigd en bomen werden ontworteld.
– Zeven personen zijn om het leven gekomen en drie gewond toen in Chok Chai (Nakhon Ratchasima) hun busje vrijdagnacht tegen een geparkeerd staande vrachtwagen botste. De politie vermoedt dat de chauffeur achter het stuur in slaap is gevallen.
– De Speciale Rapporteur water en sanitaire voorzieningen van de VN, Catarina Albuquerque, is vrijdag in Thailand gearriveerd. Ze blijft tot 8 februari en brengt verslag uit aan de regering over de toestand van (drink)water en sanitaire voorzieningen. Ook onderzoekt ze enkele gevallen van waterverontreiniging.
– Wanneer minister Plodprasop Suraswadi per helicopter naar Phrae wil vliegen om de bouwplaats van de controversiële Kaeng Sua Ten dam te inspecteren, zal hij een andere landingsplaats moeten zoeken, want bewoners houden rond de klok een helicopterplatform in Sa-iab bezet.
– Een jaar nadat de rechters van de bestuursrechtbanken computers hebben gekregen, zeggen zeven van de tien rechtbanken sneller te kunnen werken. Het is de bedoeling dat alle achterstallige zaken binnen twee jaar zijn afgehandeld, aldus de president van de Supreme Administrative Court in Bangkok.
– Het districtshoofd van Kaeng Krachan (Phetchaburi) is naar een inactieve post overgeplaatst omdat hij nagelaten heeft een politieagent te laten vervolgen wegens illegale jacht. De agent werd samen met acht anderen in november aangehouden in nationaal park Kaeng Krachan. De acht zijn in staat van beschuldiging gesteld, maar de agent is slechts overgeplaatst naar een inactieve post. Tegen de agent zou te weinig bewijs zijn om hem te vervolgen, maar foto’s en video’s vertellen een ander verhaal is gebleken uit nader onderzoek op last van de landelijke politie.
– Universiteitsstudenten hebben voorafgaand aan de traditionele voetbalwedstrijd tussen een team van de Chulalongkorn en Thammasat universiteit geprotesteerd tegen de zware straffen die in majesteitsschenniszaken worden uitgedeeld. Ze droegen papieren maskers met het gezicht van Somyot Prueksakasemsuk, die vorige maand 10 jaar cel kreeg. Morgen protesteren de studenten bij de Criminal Court, waar Somyot werd veroordeeld, en bij het Victory Monument. (Zie pagina Majesteitsschennis)
– De Mahidol Universiteit in Nakhon Pathom staat op de 36ste plaats van een lijst met ‘groene’ universiteiten. De lijst die 215 namen bevat, is in 2012 opgesteld door de universiteit van Indonesië. De plaats is meer dan verdiend, want in 2008 gaf de universiteit het startschot van haar eco-vriendelijk beleid met het halveren van de autoweg van zes rijstroken en drie rijstroken reserveren voor fietsers en wandelaars.
Daarna volgden het planten van bomen, zodat de fietsers en wandelaars enige beschutting hebben, het vervangen van alle lampen door energiezuinige examplaren, het afdanken van 2.256 airconditioners die al meer dan 5 jaar in gebruik waren, de aanschaf van 400 ‘witte’ fietsen en 15 shuttle busjes en de toewijzing van 5 rai aan omwonenden die er biologisch tuinieren.  De beste verkochte groentes zijn tomaten, morning glory, spruiten, Chinese boerenkool en pompoen.
Verder staat op de campus een windturbine die 2 kilowatt/uur kan produceren en op het dak van een gebouw zijn zonnepanelen, goed voor 19,65 megawatt, gemonteerd.
De universiteit hoopt met al deze maatregelen een rolmodel te vormen voor andere universiteiten en voor Bangkok dat maar armzalig bedeeld is met groene initiatieven.
Politiek nieuws
– Nog steeds ligt Pongsapat Pongcharoen, de Pheu Thai-kandidaat voor de gouverneurspost van Bangkok, voor op Sukhumbhand Paribatra (Democraten), die de afgelopen 4 jaar de post bekleedde. De Suan Dusit Poll geeft Pongsapat 41 procent en Sukhumbhand 36,12 procent.

Partijleider Abhisit (Democraten) maakt zich nog geen zorgen. ‘Er is nog een maand te gaan. Alles is mogelijk.’ Sukhumbhand is er volgens hem alles aan gelegen zijn verkiezingsbeloftes waar te maken, zoals uitbreiding van het groen in Bangkok met 5.000 rai en de aanleg van een aantal hondenparken.
Pongsapat is door zijn partij op de vingers getikt. Hij ging te veel zijn eigen gang en moet zich beter aan de campagnestrategie van de partij houden, aldus een bron bij Pheu Thai. De partij is van plan 150 kleine verkiezingsrally’s te houden in alle 50 kiesdistricten van Bangkok. Twintigduizend vrijwilligers zijn gerecruteerd om op de verkiezingsdag (3 maart) in de gaten te houden of alles in de 6.548 kieslokalen en bij het tellen van de stemmen volgens de regels verloopt.
De onafhankelijke kandidaat Suharit Siamwalla begon zaterdag aan zijn 1 miljoen stappen-campagne. De eerste dag zette hij er 30.000 tussen Victory Monument, Siam Square en weekendmarkt Chatuchak. Op zijn ‘Vote Suharit’ Facebookpagina plaatst hij foto’s van problemen die hij onderweg tegenkomt. Suharit richt op de zwevende kiezer.
Economisch nieuws
– Ondanks de verhoging van het minimumloon op 1 januari is de inflatie niet opgelopen, maar vergeleken met december juist gezakt, wat een indicatie kan zijn dat die verhoging nauwelijks invloed heeft gehad. [Lijkt me een voorbarige conclusie]  Het ministerie van Handel maakt bekend dat de inflatie in januari op jaarbasis 3,39 procent bedroeg en in december 3,63 procent. December spande sinds november 2011 de kroon.

Als basisjaar voor de berekening van de inflatie wordt nu 2011 genomen tegen 2007 eerder en het aantal artikelen dat tezamen het percentage bepaalt, is uitgebreid van 417 naaar 450. Toegevoegd zijn verse waren, bereid voedsel, aardgas voor voertuigen, vervoer per interprovinciaal minibusje, honorering van bewakers en verpleegkosten.
De inflatie in januari schrijft het ministerie toe aan hogere prijzen van groentes, fruit, pluimvee, varkensvlees en rijst.
Het ministerie berekent twee inflatiepercentages, de zogeheten headline inflatie en de core inflatie. Bij de kerninflatie blijven de prijzen van verse waren (waarvoor een prijsmaatregel geldt) en (gesubsieerde) brandstof buiten beschouwing. Dat percentage is gebaseerd op 312 producten en diensten. De kerninflatie in januari bedroeg 1,59 procent tegen 1,78 procent in december.
Volgens Vatchari Vimooktayon, permanent secretaris van het ministerie, heeft de sterke baht nog geen invloed op de inflatie. De baht beweegt zich tussen 28,50 en 32,50 tegen de dollar, zoals verwacht. (Zie pagina Minimumdagloon in discussie)
– Omdat er steeds meer vlees wordt gegeten in Thailand, neemt de vraag naar diervoeder toe en daarop heeft de Betagro groep, een van ’s lands grootste agribedrijven, weer gereageerd door een nieuwe fabriek te bouwen, de negende al weer. De fabriek die in Lop Buri staat en in november in bedrijf kwam, produceert 36.000 ton per maand. De totale productie van alle fabrieken stijgt dit jaar met 26 procent vanaf 2,1 miljoen ton.
De Thai Feed Mill Association schat dat de binnenlandse vraag naar diervoeder 15 miljoen ton per jaar bedraagt en dit jaar naar 16 miljoen ton stijgt vanwege de sterke groei in de segmenten pluimvee, varkens en aquacultuur. Betagro is een van de 57 producenten van diervoeder in Thailand, die voeder voor kippen, koeien, varkens, vissen en garnalen produceren. De fabriek in Lop Buri is 100 procent stofvrij en aan het productieproces komen geen antibiotica te pas.
– Voor de vacante post van president van Airports of Thailand, de beheerder van ’s lands zes grote luchthavens, bestaat maar weinig belangstelling. Bij het sluiten van de sollicitatieperiode had slechts één persoon zich gemeld, een voormalige vice-president van Thai Airways International. De sollicitatietermijn wordt nu met een maand verlengd.
Ook andere staatsbedrijven hebben moeite een toppositie in te vullen. Het is geen dankbare baan met politici die zich ertegenaan bemoeien, waardoor topfunctionarissen maar een kort professioneel leven hebben, tenzij ze door die politici zelf naar voren zijn geschoven.

Zaterdag 2 februari
– Bangkok Post pakt op de voorpagina groot uit over de vrijlating van Ratree Pipattanapaiboon, die 2 jaar en een maand gevangen heeft gezeten in de Prey Sar gevangenis in Phnom Penh. Ze heeft geprofiteerd van gratie ter gelegenheid van de dood en crematie van Cambodja’s voormalige vorst Norodom Sihanouk.

Na haar vrijlating verklaarde Ratree dat ze nog niet écht kon lachen omdat ‘haar vriend’ nog in de gevangenis zit, doelend op Veera Somkwamkid, coördinator van het Thai Patriots Network, voor wie ze als secretaresse werkte.
Beiden werden samen met vijf andere Thais in december 2010 aan de grens met Cambodja – volgens Cambodja op Cambodjaans grondgebied – aangehouden door Cambodjaanse soldaten. Die vijf kregen een voorwaardelijke gevangenisstraf en kwamen na een maand vrij, Veera en Ratree kregen respectievelijk een gevangenisstraf van 8 en 6 jaar wegens illegale betreding van Cambodjaans grondgebied en spionage.
Veera staat bekend als een fervent tegenstander van Cambodja in de Preah Vihear-zaak, de tempel die in 1962 door het Internationale Hof van Justitie aan Cambodja werd toegewezen en waarover nu zo’n gedoe is wegens het omliggende gebied. Hij leidde in 2009 vierduizend geelhemden naar de Preah Vihear tempel en hield daar een wilde speech waarin hij teruggave eiste van wat hij Thais grondgebied noemde.
In augustus 2010 werd hij in Cambodja gearresteerd nadat hij en twee anderen elders de grens waren overgestoken. De regering bemiddelde, ze kwamen vrij en Veera tekende een overeenkomst dat hij nooit meer illegaal Cambodja zou ingaan. Dat deed hij dus wel, alhoewel de zeven van destijds beweerden dat ze op Thais grondgebied waren aangehouden.
– Minister Varathep Rattanakorn kan in zijn handjes knijpen. Het Constitutionele Hof heeft met zes tegen drie stemmen bepaald dat hij in aanmerking komt voor een ministerspost. Maar dat heeft hij dan te danken aan een juridisch slimmigheidje, want hij werd weliswaar drie jaar geleden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar, maar die straf was voorwaardelijk.
Varathep werd veroordeeld omdat hij zich als vice-minister van Financiën in het kabinet Thaksin schuldig had gemaakt aan een ambtsmisdrijf bij de introductie van de twee-en driecijfer loterij. Wanneer hij in de gevangenis was beland, was hij volgens artikel 174 van de grondwet niet in aanmerking gekomen voor een ministerspost. Het Hof was door 24 senatoren gevraagd zich over zijn status te buigen. Varathep is minister in het kantoor van de premier, een functie die wij in Nederland niet kennen.
Volgens Varathep pleit de uitspraak van het Hof hem ook vrij van de beschuldiging in de loterijzaak, maar dat lijkt mij wishfull thinking. In die zaak zijn dertig leden van het kabinet Thaksin en 17 bestuursleden van het Government Lottery Office aangeklaagd, waaronder oud-premier Thaksin. Het is een van de vele zaken die nog tegen Thaksin op de plank liggen. Hij is alleen in 2008 bij verstek veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf wegens machtsmisbruik in een andere zaak.
– De wegens moord en corruptie veroordeelde Somchai Khunploem (75) is gisteren aan zijn gevangenisstraf voor corruptie begonnen, waarvoor hij bijna 7 jaar op de vlucht is geweest. Somchai werd in een rolstoel de Criminal Court binnengereden voor een procedure die ik niet ken; hij moest toegeven dat hij de beklaagde in die zaak was. Een maand eerder, voor de uitspraak in mei 2006, was hij op de vlucht geslagen. Ook voor de moordzaak, die hem in maart vorig jaar een gevangenisstraf van 25 jaar opleverde, moet een soortgelijke zitting volgen. Pas daarna gaat de teller lopen.
Somchai, destijds burgemeester van Saen Suk (Chon Buri), werd woensdag aangehouden nadat hij een bezoek had gebracht aan het Samitivej Srinakarin ziekenhuis in Bangkok. Hij schoot in maart 2003 tijdens een huwelijksreceptie een politieke rivaal dood en maakte zich in 1992 schuldig aan corruptie bij de verkoop van land in een bosreservaat voor gebruik als afvalstortplaats.
– Marineluchtmachtbasis U-tapao in Rayong, die momenteel 600.000 civiele passagiers per jaar verwerkt, moet in de toekomst een belangrijke toegangspoort tot de oostelijke provincies voor toeristen worden. Het Department of Civil Aviation heeft de opdracht gekregen een haalbaarheidstudie te doen naar de aanleg van een tweede runway. Thans wordt al gewerkt aan uitbreiding van de luchthaven, waardoor de capaciteit wordt vergroot tot 3 miljoen passagiers per jaar.
Volgens minister Chadchat Sittipunt (Transport) helpt de uitbreiding de congestie op Suvarnabhumi te verlichten. De minister vreest dat de geplande aanleg van een derde runway op Suvarnabhumi vertraagd wordt door protesten van omwonenden.
– Uitzendbureaus mogen niet meer dan 40.000 baht per persoon aan bemiddelingskosten vragen wanneer ze Thais te werk stellen in Taiwan. De minister van Werkgelegenheid dreigt bureaus die de hand lichten met die regel, hun vergunning te ontnemen. Het bedrag is opgebouwd uit administratiekosten, reiskosten en de kosten van een medische controle. In de afgelopen jaren hebben bureaus wel bedragen tot 120.000 baht gevraagd.
Gisteren tekenden de minister en bureaus een overeenkomst over de maximale bemiddelingskosten. Taiwan is een populaire arbeidsmarkt; er werken circa 70.000 Thais.
– Het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) maakt het niet uit welk van de drie voorstellen voor amnestie aan politieke overtreders door de regering wordt ondersteund mits het recht doet aan de UDD-principes. Dit zegt Nattawut Saikuar, roodhemdleider en vice-minister van Handel.
De drie voorstellen zijn ingediend door het UDD, de onafhankelijke National Rule of Law Commission en Nitirat, een groep juristen van de Thammasat universiteit. Alle drie pleiten voor vrijlating van politieke gevangenen en het schrappen van aanklachten, die dateren uit de periode 2006 tot 2010. Procedureel verschillen ze wel. Het UDD wil een en ander via een zogeheten executive decree (kabinetsbesluit) regelen, want dat gaat sneller; de commissie via parlementaire behandeling van een wetsvoorsel en Nitirat via een wijzigingsvoorstel van de grondwet.
Premier Yingluck beloofde eerder de Raad van State om advies te vragen. Het UDD legt zich bij een besluit van dit eerbiedwaardige college neer, zegt Nattawut.
De Democraten vragen zich waarom het UDD ineens zo’n haast wil maken. Zou dit te maken kunnen hebben met een smaadaanklacht van oppositieleider Abhisit (Democraten) tegen roodhemdleider Jatuporn Prompan? En de veroordeling van een voormalige politieagent tot een gevangenisstraf van 10 jaar omdat hij in april 2010 granaten naar roodhemden had gebracht?
– De veertien dependances van het rooms-katholieke Assumption College en de aangesloten katholieke scholen rekenen 750.000 baht bij de inschrijving van een Prathom-1 leerling (eerste klas lagere school): 450.000 baht schoolgeld en 300.000 baht donatie. Ouders hebben het Department of Special Investigation gevraagd in de boeken te duiken van de St Gabriel Foundation, de beheerder van de scholen.
De ouders willen weten waar die donaties van in totaal 2 miljard baht vandaan kwamen, of ze rechtmatig verkregen zijn en waarvoor ze gebruikt zijn/worden. Veel pae jia (tea money) zou niet in de boeken terug te vinden zijn, zegt Wiwatchai Kulmart, adviseur van een netwerk van ouders en leerlingen voor onderwijshervormingen. Volgens hem zijn veel priesters met de functie van directeur ‘ongewoon rijk’. 
De geplande fusie van de lagere en middelbare school van het Assumption College, waartegen eerder leraren en (oud)leerlingen protesteerden, is voorlopig van de baan.
– Onrust bij de Bangkok Bank. De werknemers gingen eerder in zwart gekleed uit protest tegen het uitblijven van een salarisverhoging en toekenning van een bonus. Die jaarlijkse bonus is al vier jaar bevroren. De bank is de vakbond enigszins tegemoet gekomen, maar de bond vindt het aanbod nog te mager. Ze wil hogere lonen en een bonus van vier maanden. Vorig jaar maakte de bank een nettowinst van 20,3 miljard baht.
– De verkeerspolitie van Bangkok gaat weer overdag checkpoints opzetten. Eerder stopte de politie ermee omdat ze verkeersopstoppingen veroorzaakten. Maar het weghalen heeft geen enkel effect gehad op de doorloop van het verkeer, zegt Worasak Nopsithiporn, hoofd van de verkeerspolitie. En tot overmaat van ramp is het aantal verkeersovertredingen toegenomen.
– In zijn huis in Muang (Pathum Thani) is het levenloze lichaam van een politieagent gevonden. Hij had een kogelwond in zijn hoofd. Zijn echtgenote waarschuwde de politie nadat ze om 4 uur ’s nachts een schot had gehoord. Ze vond haar man met een pistool in zijn rechterhand. De agent was opgebleven omdat zijn rechterbeen veel pijn deed. Hij leed aan een leverziekte.
– Dertig leerlingen en de chauffeur van een schoolbus zijn gisterochtend gewond geraakt toen de bus in Mae Taeng (Chiang Mai) tegen een boom botste. Volgens de chauffeur haperden de remmen toen de bus van een berg naar beneden reed. Dankzij de botsing tegen een boom viel de bus niet in een ravijn.
Politiek nieuws
– Pheu Thai kandidaat Pongsapat Pongcharoen voor de gouverneurspost van Bangkok is in bedekte termen door premier Yingluck op zijn vingers getikt: hij moet realistischer verkiezingsbeloftes doen. Pongsapat heeft diverse ideetjes gelanceerd, die op zijn zachts gezegd onrealistisch zijn, zoals gratis vervoer per non-airconditioned bus en de veerboten op het Saen Saep kanaal en verhoging van de maandelijkse toelage aan ouderen naar 1.200 baht per persoon, allemaal zaken waar Bangkok geen zeggenschap over heeft.

Suranand Vejjajiva, secretaris-generaal van de premier, zegt dat Pongsapat de kiezers moet verleiden met andere, innovatieve en bruikbare beleidsvoornemens die de gemeente kan realiseren. En hij moet zijn voordeel benadrukken dat hij in staat is soepel met de regering te kunnen samenwerken.
Gisteren vergaderde premier Yingluck met ministers en partijbonzen over de verkiezingsstrategie in Bangkok. De premier heeft haar partijgenoten de opdracht gegeven van deur tot deur te gaan om het Pheu Thai-beleid direct bij de kiezers te brengen.
Pongsapat ontkende gisteren dat Yingluck ontevreden is met zijn verkiezingscampagne. ‘Ik krijg nog steeds morele steun van haar en ze informeert voortdurend naar de vorderingen. Maar ik ben bereid mijn beleid aan te passen aan de behoeftes van de inwoners van Bangkok.’ Aanstaande woensdag doet hij uit de doeken hoe hij de verkeersproblemen wil oplossen.
Rivaal Sukhumbhand Paribatra (Democraten) bezocht gisteren Thung Khru. Hij beloofde, wanneer hij herkozen wordt, 27.000 nieuwe bewakingscamera’s te installeren en het CCTV-netwerk van de gemeente aan dat van 200.000 particuliere camera’s te koppelen.
Inmiddels is het aantal verkiezingskandidaten met één geslonken naar 24 omdat de Kiesraad van Bangkok een kandidaat heeft gediskwalificeerd.
– Gehandicapten gaan in Bangkok een gouden tijd tegemoet, want kandidaten voor de post van gouverneur beloofden gisteren tijdens een debat op de Silpakorn universiteit Bangkok te veranderen in een ‘friendly city’ voor rolstoelgebruikers.
Sukhumband (Democraten) beloofde 350 hellingbanen (elk jaar erbij), liften op elk metrostation en 100 speciaal aangepaste metertaxi’s. Pongsapat (Pheu Thai) wil een speciale gemeentelijke afdeling voor gehandicaptenbeleid optuigen. Hij geeft toe dat de huidige voorzieningen ‘not up to scratch’ zijn. Kosit Suvinijit (onafhankelijk kandidaat) ondersteunt het idee van een speciale afdeling. Hij beloofde meer banen voor gehandicapten te scheppen.
Economisch nieuws
– De corruptie zal dit jaar toenemen, verwacht 48 procent van de respondenten in een peiling van de universiteit van de Thai Chamber of Commerce. De UTCC ondervroeg 2.400 personen, werkzaam in het bedrijfsleven en overheidsdiensten. Ze schrijft de toename toe [of de responden doen dat; dat is onduidelijk] aan het hypotheeksysteem voor rijst, het budget van 350 miljard baht voor watermanagement projecten en de 2,2 biljoen baht die de regering de komende zeven jaar wil spenderen aan infrastructurele projecten.

In december bood de Corruption Situation Index een lichtpuntje, want die stond op 3,9 punten tegen 3,5 in juni. Maar de score blijft armzalig op een schaal van 1 tot 10. [Die blijkbaar van onvoldoende naar voldoende loopt]
Uit de peiling blijkt dat ‘tea money’ (steekpenningen) gedurende het afgelopen fiscale jaar (1 oktober-1 oktober) 30 tot 35 procent van de overheidsuitgaven vormde, wat in geld uitgedrukt neerkomt op 330 miljard baht.
De UTCC-peiling wordt sinds 1999 gehouden. Toen bedroeg tea money gemiddeld 10 procent van een budget.
Het Bureau of Policy and Strategy van de National Anti-Corruption Commission heeft vorig jaar 7.955 klachten over corruptie ontvangen. [Wat er met die klachten is gebeurd, vermeldt het bericht niet] Dit jaar verwacht het bureau er 10.000 te krijgen.
Op de Corruption Perceptions Index van 2012 is Thailand gezakt van de 80ste naar de 88ste plaats. De lijst telt 176 landennamen en wordt samengesteld door Transparency International te Berlijn. Thailand staat op gelijke hoogte (of eigenlijk diepte) als Malawi, Marokko, Suriname, Swaziland en Zambia. Denemarken, Finland en Nieuw Zeeland zijn de minst corrupte landen. (Zie pagina Over corruptie)
– Er doemt weer een conflict op over de policy rate. Minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) en zijn slippendrager, de voorzitter van de Bank of Thailand, dringen aan op verlaging van het rentetarief; gouverneur Prasarn Trairatvorakul is daar geen voorstander van.
Donderdag legde hij nog eens uit dat het monetaire beleid van de centrale bank gericht is op langetermijn stabiliteit en zich niet focust op de korte termijn of op één enkele doelstelling.
De hoogte van de policy rate wordt vastgesteld door het Monetary Policy Committee van de bank, dat uit zeven leden bestaat van wie vier buitenstaanders. Op 20 februari vergadert de commissie. Thans staat het tarief op 2,75 procent.
De hele kwestie draait om de vraag of verlaging van de rente de koersstijging van de baht tot staan kan brengen. Voor achtergronden zie Economisch nieuws van vrijdag.
– De Thai Chamber of Commerce waarschuwt schepen die langs de Eastern Seaboard varen voor berovingen. De afgelopen jaren is het aantal  berovingen toegenomen, vooral van koopwaar als bonen en suiker omdat die gemakkelijk zijn te verkopen.
Op sommige schepen zijn volgens vice-voorzitter Pornsil Patcharintanakul al voorzorgsmaatregelen genomen door de bewaking te versterken. Importeurs en exporteurs hebben tot nu toe de schade vergoed gekregen, maar wanneer de situatie verslechtert moet rekening worden gehouden met verhoging van de verzekeringspremies. ‘Ik wil niet dat Thailand op Somalië begint te lijken. De marine moet vaker patrouilleren’, zeg Pornsil.
De Thai National Shippers’ Council, die drieduizend exporteurs en verschepers vertegenwoordigt, overlegt binnenkort met zijn leden over maatregelen.
– Het probleem van giftig afval moet strenger worden aangepakt, vindt het Strategic Committee for Reconstruction and Development. De commissie stelt een verbod voor op het storten van het afval en wil dat de strafmaat voor overtredingen wordt verhoogd. Thans bedraagt de maximumstraf 2 jaar cel en een boete van 200.000 baht. Volgens de Federation of Thai Industries heeft die lichte strafmaat tot gevolg dat gevaarlijk afval in openbare ruimtes wordt gedumpt.
Thailand genereert 27 miljoen ton afval per jaar, waarvan 23,4 miljoen ton recyclebaar is en 3,6 miljoen ton gevaarlijk afval, voornamelijk afkomstig van de autoindustrie. Huishoudens produceren daarnaast nog eens 1 miljoen ton elektronisch afval, waarvan 200.000 ton gevaarlijk is. Voor de verwerking van elektronisch afval bestaan negentig centra met een jaarlijkse capaciteit van 6.000 ton.
– Mercedes-Benz (Thailand) gaat zijn productiecapaciteit in de fabriek in Samut Prakan met 2.000 à 3.000 uitbreiden. Thans rollen er 16.000 wagens van de lopende band. Tevens komen er vijf dealers en servicecentra bij. Die investeringen kosten respectievelijk 200 miljoen baht en 1 miljard baht. Het bedrijf verwacht dat de vraag naar premium [?] wagens in het midden- en hoge inkomenssegment zal toenemen omdat de economie dit jaar met 5 procent stijgt.
Mercedes heeft thans 29 dealers en servicecentra. Eind april komt er een bij in Nakhon Ratchasima, daarna volgt Hua Hin en vervolgens Greater Bangkok. Vorig jaar nam de  verkoop met 34 procent toe naar 6.274 auto’s. Het bedrijf schrijft de toename toe aan de introductie van nieuwe modellen die goed in de markt liggen, zoals de nieuwe M-klasse, B-klasse, SL-klasse, CLS Shooting Brake, CLS en A-klasse.

De Thaise regering gaat 2,2 biljoen baht lenen. Da’s een boel geld: je kunt er 17 Suvarnabhumi’s van aanleggen. De vraag is echter: wie profiteert ervan? Oftewel: cui bono voor de latinisten onder ons.

2,2 biljoen baht, maar cui bono?
In haar wekelijkse column gaat Atiya Achakulwisut in op het voornemen van de regering om 2,2 biljoen baht te lenen voor infrastructurele werken.
Dat is hoognodig, want sinds 2006 heeft het land niet meer geïnvesteerd in infrastructuur, waardoor het vergeleken met andere landen in de regio zijn concurrentiepositie is kwijtgeraakt. Volgens het IMD World Competitive Yearbook is het land gezakt van plaats 27 in 2011 naar plaats 30 in 2012, enkele punten onder Maleisië en ver verwijderd van Singapore.
Er is nog meer mis met Thailand. Puntsgewijs:
> 1,5 procent van de schoolgaande jongeren uit arme milieus heeft een kans op een opleiding op hogeschool niveau; voor jongeren in de niet-arme groep is dat 32 procent.
> 90 procent van het land (120 miljoen rai) is in het bezit van 10 procent van de bevolking.
> Er zijn 1 miljoen bankrekeningen met meer dan 1 miljoen baht, oftewel 1,5 procent van alle bankrekeningen, en dat kleine percentage is goed voor 70 procent van alle besparingen.
> De rijkste mensen in het land hebben een inkomen dat 11,4 keer zo hoog is als dat van de armsten.
Wat doet de regering eraan?
Atiya vraagt zich af wat de regering van plan is daaraan te doen, want premier Yingluck zei daarover vorige week niets in haar toespraak waarin ze de nationale strategie ontvouwde. Niets over de inkomenskloof, niets over de noodzaak van grondhervormingen en herverdeling van grond, niets over progressieve grondbelasting of het voorgestelde kadaster [voor landbouwgrond] om de landloze boeren te helpen, niets over de routekaart hoe te voorkomen dat de rijken rijker worden omdat ze beter dan de armen in staat zijn voordeel te behalen uit de nieuwe mogelijkheden.

Twee biljoen baht creëert veel mogelijkheden en verbeteringen. De vraag is alleen: cui bono (Wie haalt er voordeel uit)?
(Bron: Bangkok Post, 29 januari 2013)

Vrijdag 1 februari
– Ik ben de minister-president en alle beleidsbeslissingen worden onder mijn leiding door het kabinet genomen. Dit zegt premier Yingluck in reactie op een artikel in New York Times, waarin wordt beschreven hoe het land door haar broer via Skype wordt geregeerd.

Yingluck wijst op recente peilingen waaruit blijkt dat de bevolking tevreden is met haar leiderschap. ‘Ik laat de prestaties van het kabinet liever voor zichzelf spreken.’ Gevraagd of Thaksin via Skype met het kabinet heeft gesproken, antwoordt Yingluck dat het gebruik van mobiele telefoons tijdens kabinetsvergaderingen verboden is.
Ook regeringswoordvoerder Tossaporn Serirak verwijst het artikel in NYT naar het rijk der fabelen. Volgens hem heeft Thaksin tijdens de wekelijkse kabinetsvergaderingen geen contact opgenomen met ministers. Wanneer het kabinet vergadert, zijn alle telefoonsignalen geblokkeerd om te voorkomen dat informatie uitlekt. Dat betekent dat gesprekken van buiten niet kunnen doorkomen.
– Niet alle pijlers, niet de helft van de pijlers (afhankelijk van een onderzoek door een consultancybureau), zoals Bangkok Post eerder meldde, maar 90 procent van de pijlers van het zogeheten Hopewell project wordt afgebroken. Dit zegt Withawat Khunapongsiri, directeur van Italian-Thai Development Plc, de aannemer die de Red Line tussen Bang Sue en Rangsit gaat aanleggen.
Gisteren tekenden de State Railway of Thailand (SRT) en de aannemer het contract van 21,2 miljard baht. Het is het tweede van drie contracten voor de lijn. Het eerste (29,82 miljard baht), eerder deze maand met twee andere bedrijven afgesloten, voorziet in de bouw van het hoofdstation in Bang Sue, een depot en een station in Chatuchack. Het derde contract (26,27 miljard baht) heeft betrekking op de aanschaf van treinen en apparatuur.
De Red Line zou oorspronkelijk zes stations krijgen, maar op last van de minister van Transport zijn er twee aan toegevoegd. De lijn komt naast de spoorlijn langs de Vibhavadi-Rangsit Road te liggen op de plaats waar het Hopewell project was gepland. De sloop van de pijlers kost 200 miljoen baht.
Zie voor meer informatie over het Hopewell project: De sloophamer gaat in Bangkok’s Stonehenge.
– Vanmiddag wordt in Phnom Penh (Cambodja) Ratree Pipattanapaiboon vrijgelaten, die in december 2010 een gevangenisstraf heeft gekregen wegens illegale betreding van Cambodjaans grondgebied en spionage. Ratree profiteert van gratie ter gelegenheid van het overlijden en de crematie van ex-koning Norodom Sihanouk.
Ratree werkt als secretaresse voor Veera Somkwamkid, coördinator van het militante Thai Patriots Network. Die kreeg acht jaar en zit nog gevangen. Onlangs kreeg hij een strafvermindering van zes maanden. Mogelijk profiteert hij later dit jaar van een gevangenenruil tussen beide landen.
Ratree, Veera en vijf anderen, waaronder een parlementslid van de Democraten, werden op 29 december 2010 bij en volgens Cambodja over de grens aangehouden toen ze een omstreden grenszone in Sa Kaeo inspecteerden. Die vijf kregen een voorwaardelijke straf en werden na een maand vrijgelaten.
– Bijna zeven jaar zag de woensdag gearresteerde Somchai Khunploem, wegens moord en corruptie veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf, kans uit handen van de politie te blijven. Dus de vraag is: wie heeft hem daarbij geholpen? De politie gaat daarover familieleden en functionarissen, die van hulp verdacht worden, aan de tand voelen.
De politie kon de man arresteren nadat ze getipt was dat hij in Chon Buri woonde. Ze ging op onderzoek, maar moest voorzichtig opereren omdat Somchai een machtig man in de provincie is. Om te voorkomen dat er gelekt werd, maakte de politie geen gebruik van informanten.
Volgens Arthip Taennil, hoofd van een speciale eenheid van de Crime Suppression Division (CSD), kwam de politie pas twee tot drie maanden geleden achter zijn verblijfplaats. Dit antwoordt hij in een interview in Bangkok Post op de vraag waarom hij pas nu is gearresteerd, terwijl ‘iedereen wist dat hij acht maanden geleden naar Chon Buri was teruggekeerd’, aldus de interviewer.
Volgens een bron bij de politie zouden tien personen die in een huis, genaamd Ban Saen Suk, in Muang (Chon Buri) wonen, Somchai geholpen hebben uit handen van de politie te blijven. Daaronder zijn Somchai’s zonen en dochters. Somchai zou er een normaal leven hebben geleid en vrijelijk hebben rondgereisd.
Het hoofd van de CSD zegt dat Somchai’s familieleden en artsen die hem hebben behandeld, vermoedelijk niet vervolgd worden. Artsen zijn uit hoofde van hun functie verplicht patiënten te behandelen; familieleden gaan vrijuit omdat ze in de Thaise context een ‘daad van dankbaarheid’ hebben verricht. Alleen wanneer er sprake is van een ‘speciaal motief’, is vervolging mogelijk op basis van artikel 59 van de Criminal Procedure Code. Somchai werd in het Samitivej Srinakarin ziekenhuis behandeld aan kanker in de neusholte.
– Thailand en Cambodja hebben gisteren een overeenkomst getekend over het ruimen van mijnen in de gedemilitariseerde zone bij Hindu-tempel Preah Vihear. De komende twee weken wordt het gebied verkend, waarna beide landen elk vijftien teams van drie man sturen om de mijnen te ruimen.
De gedemilitariseerde zone is vorig jaar ingesteld door het Internationale Hof van Justitie en meet 17,3 vierkante kilometer. De door beide landen betwiste 4,6 vierkante kilometer maakt er deel van uit. De overeenkomst werd bereikt na een driedaagse vergadering van het Thailand Mine Action Centre en het Cambodian Mine Action Centre van de provincie Siem Raep. Het is voor het eerst dat Thailand toegang krijgt tot Cambodjaans grondgebied om mijnen te ruimen. (Cambodja-Thailand voor ICJ)
– De aanwijzing van het ministerie van Onderwijs aan scholen om minder huiswerk te geven roept gemengde reacties bij leerlingen op. Sommigen juichen, anderen zijn bang dat dit hun prestaties zal beïnvloeden.
De aanwijzing geldt voor leerlingen van Prathom 1 (klas 1 lagere school) tot Mathayom 6 (klas 6 middelbare school). De scholen is ook gevraagd meer openlucht activiteiten te organiseren. Volgens het Office of the Basic Education Commission heeft de aanwijzing tot doel te voorkomen dat de leerlingen te gestresst raken.
– Vier studenten van de Chulalongkorn universiteit hebben in december in Japan onderzocht of algen in een toestand van gewichtloosheid kunnen worden gekweekt. Als dat het geval is, kunnen ze in de ruimte worden gebruikt als bron van voedsel en waterstof.
De studenten namen deel aan de zevende Student Zero-Gravity Flight Experiment Contest. Ze kregen twee dagen dagelijks tien maal gedurende 20 seconden de tijd hun theorie te beproeven aan boord van een parabolic flight. De studenten zijn nog bezig hun gegevens uit te werken.
– De beslissing van de regering om de Rohingya vluchtelingen toe te staan zes maanden in Thailand te blijven, betekent niet dat ze de vluchtelingenstatus krijgen, zegt Paradon Pattanathaboot, secretaris-generaal van de National Security Council (NSC). Thailand zal geen permanente vluchtelingenkampen inrichten, hooguit tijdelijke.
Sinds begin januari zijn 1.400 Rohingya aangehouden, die het geweld tegen hen in Rakhine in Myanmar zijn ontvlucht. De NSC heeft de regering gevraagd detentiecentra voor hen in Songkhla en Ranong te bouwen. Daar kunnen ze zes maanden blijven, waarna de VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR) de zorg voor hen moet overnemen.
Naar verluidt zouden de meeste vluchtelingen naar Maleisië willen. De NSC heeft contact opgenomen met de autoriteiten aldaar en vindt dat de UNHCR Maleisië moet vragen de vluchtelingen op te nemen.
In Hat Yai (Songkhla) hebben de autoriteiten gisteren een inval gedaan in een rubberplantage, waar tweehonderd Rohingya zich verstopt zouden hebben. Ze troffen er niemand aan, maar wel restanten van een kamp, zoals plastic zeilen, een keuken met keukengerei en toiletten. Vermoedelijk zijn ze er enkele uren voor de inval door smokkelaars weggehaald. Later die dag stuitten bewoners op acht Rohingya uit het kamp die de weg kwijt waren, en nog eens later werden 29 Rohingya gevonden. Ze vertelden een maand in de rubberplantage gebivakkeerd te hebben nadat smokkelaars hen hadden beloofd naar Maleisië te brengen. (Zie pagina Migranten)
– Op zoek naar opstandelingenleider Usman Korkor hebben zestig agenten en soldaten gisteren een inval gedaan in een boomgaard in Muang (Yala), maar de vogel was al gevlogen. Wel werden twee geweren gevonden en zeven liter kunstmest, die gebruikt kan worden om explosieven te fabriceren. Tijdens de inval werden wel vier lokale teenagers aangehouden. Ze zouden iets te maken hebben met de gevonden wapens. Tegen Kusman lopen diverse arrestatiebevelen.
– Interessant nieuws. Het Chinese bedrijf CAMC Engineering Co heeft zich teruggetrokken uit de aanbestedingsprocedure voor watermanagement projecten. En laat dit nu net het bedrijf zijn dat minister Plodprasop Suraswadi bevoordeeld zou hebben. Dit meldde de krant woensdag op gezag van een bron bij de Water and Flood Commission (WFMC). Het bedrijf zegt zich terug te trekken omdat de vereiste documenten niet op tijd klaar komen. Thans blijven zeven bedrijven over die azen op een van de tien projecten, waarvoor een bedrag van 350 miljard baht is uitgetroken.
– Het plan van het ministerie van Volksgezondheid om de medical service fees van overheidsziekenhuizen te verhogen, stuit op kritiek van oppositiepartij Democraten. Het tarief wordt in rekening gebracht aan de drie ziektekostenverzekeringen. Het gaat met 5 tot 10 procent omhoog vanwege de verhoging van het minimumloon en de hogere kosten van medicijnen en apparatuur.
De Democraten geven de regering de zwarte piet. Die zou onvoldoende geld ter beschikking stellen aan het National Security Office dat verantwoordelijk is voor een van de drie verzekeringen (het 30-baht programma waar 48 miljoen Thais onder vallen). De vergoeding per patiënt is door de regering tot 2014 bevroren en bedraagt 2.755 baht per jaar. (Zie pagina Gezondheidzorg)
– Het gebruik van elektronische enkelbanden bij minderjarige delinquenten heeft dinsdag de goedkeuring gekregen van het kabinet. Voorzitter Ukrit Mongkolnavin van het Independent Committee for Promotion of the Rule of Law vindt dat ze ook gebruikt kunnen worden bij politieke gevangenen en vrouwelijke delinquenten. 
Het gebruik van enkelbanden zou een belangrijk probleem uit de weg ruimen, want politieke demonstranten zitten al een jaar in voorarrest en een voorgestelde amnestie wordt vertraagd door geruzie.
Dol Bunnag, opperrechter van het Office of the President of the Supreme Court, vindt dat de enkelbanden pas geïntroduceerd mogen worden wanneer de politie er klaar voor is. Hij wijst ook op het risico dat verdachten getuigen intimideren. Van geval tot geval op basis van het gedrag van de verdachte moet worden bekeken of de enkelband wordt gebruikt, zegt Dol.
Volgens de directeur van het IT Crime Prevention and Suppression Bureau worden 1.000 enkelbanden ad 20.000 baht gekocht.
– Vier jaar en drie maanden was het en dat blijft het, heeft het Supreme Court gisteren bepaald. De gevangenisstraf is voor een arts met een kliniek in Chiang Mai, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van een 17-jarig meisje na een liposuctie in 2002.
– Lange tijd was het stil rond Dr Death oftewel de politiearts in wiens boomgaard drie skeletten zijn gevonden. Supat Laohawattana en zijn twee zonen zijn gisteren in staat van beschuldiging gesteld voor de moord op een werknemer uit Myanmar en illegaal bezit van vuurwapens. Nog steeds is niets bekend over het echtpaar dat voor Supat werkte en spoorloos verdween.
– Een 35-jarige Rus ging gisteren bij de grenspost Aranyaprathet over de rooie. Hij sprong over de slagboom, probeerde personeel dat hem achtervolgde te stompen en stompte bij een controlepost van de Paramilitary Ranger Company 1206 een ranger in diens nek. Uiteindelijk wisten tien man hem te overmeesteren. Volgens de vriendin van de man is hij geestelijk ziek.
– De 10 jaar gevangenisstraf voor Somyot Prueksakasem wegens majesteitsschennis is velen een doorn in het oog. Actievoerders [geen details] gaan protestbrieven schrijven naar regering, parlement en rechtbank.
Economisch nieuws
– De voorzitter van de Bank of Thailand verschilt van mening met zijn eigen bank over de maatregelen die nodig zijn om de baht in toom te houden. Ook sommige economen pleiten evenals hem voor verlaging van de policy interest rate.

Volgens voorzitter Virabongsa Ramangkura is het verschil tussen de Thaise en Amerikaanse rentetarieven te groot. In tegenstelling tot de bank denkt hij dat dit verschil de belangrijkste factor is waardoor buitenlands kapitaal het land in stroomt. Virabongsa wijst erop dat de koersstijging schadelijk is voor het bedrijfsleven.
De Bank of Thailand daarentegen denkt dat die kloof slechts een ondergeschikte rol speelt. Volgens de bank zal een lage rente leiden tot een onaanvaardbare toename van vastgoedprijzen, waardoor er een luchtbel ontstaat.
Exporteurs maken zich zorgen over de snelle koersstijging van de baht in de eerste twee weken van dit jaar en de huidige trend. Ze hebben de centrale bank gevraagd de baht binnen de grenzen van de valuta van regionale concurrenten en enkele landen met arbeidsintensieve bedrijven te houden.
Econoom Sethaput Suthiwart-narueput denkt dat de centrale bank goedkoper uit is wanneer ze de rente verlaagt in plaats van baht te injecteren en die later te absorberen door het uitgeven van obligaties, wat de huidige praktijk is.
‘Een renteverlaging van een kwart procent doet niet veel schade, maar geeft de markt een signaal dat we bereid zijn een eenrichtings weddenschap op de baht toe te staan’, zegt hij.
Somprawin Manprasert, vice-deken van de faculteit economie van de Chulalongkorn universiteit, zegt echter dat verlaging van de rentetarieven nauwelijks effect heeft op beslissingen van investeerders. Dit blijkt uit de praktijk.
‘Erg groot zal de invloed van verlaging van de rente niet zijn op de wisselkoers. Te lang rentetarieven laag houden in een goede economie bevordert speculatie in financiële vermogens en vastgoed – hetzelfde scenario dat we in de VS hebben gezien in de aanloop naar de financiële crisis.’
Somprawin verwacht dat de baht niet veel meer zal stijgen omdat de financiële markten nu weer neigen naar de sterke dollar.
[Het is niet de eerste keer dat Virabongsa, een zetbaas van de regering, pleit voor renteverlaging. Voorgaande keer gebruikte hij andere argumenten. De regering Yingluck is er alles aan gelegen de economie op te jagen. Dat de inflatie daardoor oploopt, zal ze worst wezen. De centrale bank wil daarentegen de inflatie beperken.]
– Vraag een willekeurig Spaans of Koreaans bruidspaar waar het de wittebroodsweken wil doorbrengen en het antwoord luidt vermoedelijk Thailand. Elk jaar gaan 100.000 Koreaanse paren naar Thailand en in Spanje staat Thailand ook bekend als topbestemming voor huwelijksreizen vanwege de value-for-money prijzen en gastvrije diensten.
Volgens Sansern Ngaorungsi, adjunct-gouverneur voor Azië en de Zuid-Pacific van de Tourism Authority of Thailand (TAT), heeft Thailand de potentie om bestemmingen als de Malediven en Bali te evenaren als bestemming voor bruiloften en huwelijksreizen. Potentiële markten zijn Zuid Korea, India, China, Spanje en de VS, zegt hij.
De TAT verwacht dit jaar Amerikaanse honeymooners aan te trekken, nadat het land 2 jaar met marketingcampagnes is bewerkt. Uit China worden dit jaar 1.000 paren verwacht.
In 2010 was het bruiloft en huwelijksreizen segment goed voor 7 procent van de 19,23 miljoen internationale aankomsten.
– De rijstexport zal dit jaar voor het tweede achtereenvolgende jaar tegenvallen omdat de concurrentie groot is en de vraag van grote afnemers als China, de Filippijnen en Indonesië zwak is. De Thai Rice Exporters Association (TREA) verwacht dat Thailand dit jaar 6,5 miljoen ton rijst exporteert, nog minder dan de 6,9 miljoen ton die in 2012 werd geëxporteerd.
Thailand is als grootste rijstexporteur inmiddels ingehaald door India en Vietnam. De exporteurs wijten dat aan het hypotheeksysteem voor rijst waardoor Thaise rijst niet meer op prijs kan concurreren tegen rijst uit andere landen. De koersstijging van de baht komt daar nu nog eens bovenop.
Het ministerie van Handel voorspelt daarentegen een export van 8,5 miljoen ton en het Amerikaanse Department of Agriculture voorspelt dat Thailand dit jaar weer zijn toppositie herneemt met een export van 8 miljoen ton.
President Korbsook Iamsuri van de TREA acht het mogelijk dat de export hoger uitvalt dan de 6,5 miljoen ton die de vereniging voorspelt, indien het de regering lukt rijst aan andere regeringen te verkopen. Volgens het ministerie van Handel zou het dit jaar om 1,5 miljoen ton gaan. (Zie pagina Rijst)

 

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties